کشف ۴ میدان جدید نفت و گاز در دولت سیزدهم
مجموعه پالایشی کشور از فهرست واگذاریها خارج شود
گامهای استوار برای تامین پــایدار گــــــاز
فرصت های همکاری ایران و کنیا در بخش انرژی
رفع نشتی در خط انتقال نفت لوله گناوه –خارک
برگزاری نشست مشترک با موضوع مدیریت دانش
وزیر نفت خبر داد
وزیر نفت با اشاره به کشف ۴ میدان جدید نفتی و گازی در دولت سیزدهم گفت: با کشف این میدان ها، ۲.۶ میلیارد بشکه به نفت و گاز قابل استحصل ایران افزوده شده است. جواد اوجی در حاشیه نشست هیأت دولت و در جمع خبرنگاران از کشف چهار میدان جدید نفت و گاز در کشور خبر داد و اعلام کرد: چهار میدان نفتی و گازی با عملیات اکتشاف در سراسر کشور کشف شده که این اکتشاف ها، معادل ۲.۶ میلیارد بشکه هیدروکربور مایع قابل استحصال است. وی ادامه داد: این میدان ها شامل میدان گازی «چشمه شور» در شمال شرق کشور، میدان نفتی «هیرکان» در استان گلستان و میدان های نفتی «تنگو» و «گناوه» در استان بوشهر است. همچنین جواد اوجی دوشنبه،10 مهرماه در گفت وگوی تلویزیونی تصریح کرد: از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، حدود ۲۰ میلیارد دلار طرح های بالادستی و پایین دستی به بهره برداری رسیده که بیشتر آن ها طرح های نیمه تمام بودند. وی با اشاره به افتتاح واحد تصفیه نفت گاز پالایشگاه نفت اصفهان گفت: برای عمل به تکالیف مندرج در قانون هوای پاک روز جمعه (7 مهرماه) واحد تصفیه گازوییل پالایشگاه نفت اصفهان با ظرفیت تولید روزانه ۱۶ میلیون لیتر و کیفیت یورو ۵ به ارزش ریالی ۶.۸ هزار میلیارد تومان و سرمایه گذاری ۵۱۱ میلیون یورو از سوی رئیس جمهوری افتتاح شد. وی افزود: با افتتاح واحد تصفیه گازوییل پالایشگاه نفت اصفهان، ۳۰۰ تن گوگرد جمع آوری می شود. وزیر نفت با تأکید بر اینکه افزایش کیفیت فراورده های نفتی و کاهش ترکیبات گوگردی در پالایشگاه های موجود، یکی از اولویت های وزارت نفت در دولت سیزدهم است، تصریح کرد: کیفی سازی فراورده های نفتی کشور در پالایشگاه های اصفهان، شیراز، تبریز و... در دستور کار قرار گرفته است. اوجی بیان کرد: ۳۰ محصول پالایشگاه نفت اصفهان از جمله تولید روزانه ۱۳ میلیون لیتر بنزین در این پالایشگاه، مطابق استاندارد جهانی است.
وزیر نفت با بیان اینکه تحقق ضریب جایگزینی با توجه به اکتشاف های جدید، ۸۷ درصد در بخش هیدرو کربور مایع بوده، تأکید کرد: این موضوع به آن معناست که اگر ۱۰۰ بشکه نفت خام و میعانات گازی در کشور تولید و به مصرف داخلی یا صادرات رسیده باشد، ۸۷ بشکه آن با اکتشاف های جدید جایگزین شده است. اوجی تصریح کرد: عملیات لرزه نگاری سه بعدی در دولت سیزدهم در مقایسه با چهار سال دولت دوازدهم ۳۰۰ درصد افزایش نشان می دهد. وی گفت: ایران در مقایسه با کشورهای منطقه مانند عربستان ، عراق، کویت، امارات و قطر جایگاه نخست اکتشاف را به خود اختصاص داده، از سوی دیگر ضریب موفقیت اکتشاف در این دولت ۱۰۰ درصد است و هر چاهی که به منظور اکتشاف حفر شده، موفق بوده و به هیدروکربور رسیده است. وزیر نفت با اشاره به اینکه ۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری برای اجرای پروژه های نیمه تمام طی ۲ سال گذشته محقق شده، افزود: این پروژه ها بیشترمربوط به رشد تولید و افزایش ارزش افزوده در کشور بوده است.
اوجی در پاسخ به پرسشی درباره سرقت دکل حفاری در خوزستان ادامه داد: این دکل نه متعلق به دولت و نه متعلق به اموال بابک زنجانی است و مربوط به یک شرکت بخش خصوصی است که چند سالی در همان منطقه رها شده بود.
وی تأکید کرد: کارگروهی از شرکت ملی نفت ایران و دستگاه های نظارتی برای انتقال اموال بابک زنجانی به نفت تشکیل شده که دستاوردهای خوبی را نیز به دنبال داشته است.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تأکید کرد
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: با برنامه ریزی صحیح و ظرفیت های کشور، صنعت گردشگری می تواند جای صنعت نفت را بگیرد تا درآمد اصلی کشور از نفت به گردشگری منتقل شود. عزت الله ضرغامی یکشنبه در آیین روز جهانی و هفته گردشگری با قدردانی از وزیر نفت برای حمایت های همه جانبه در اجرای پروژه های بهینه سازی در موتورخانه های اماکن گردشگری کشور اظهار کرد: هرچه در حوزه گردشگری از ایشان درخواست کردیم، همراهی کردند. با برنامه ریزی صحیح و ظرفیت های کشور، صنعت گردشگری می تواند جای صنعت نفت را بگیرد تا درآمد اصلی کشور از نفت به گردشگری منتقل شود.
وی ادامه داد: ما چنین ظرفیتی در داخل کشور داریم تا وزارت نفت بتواند نفسی بکشد، امروز در دولت هر زمان که با کمبود درآمد روبه رو می شوند، نگاهشان به سمت وزارت نفت است. بر اساس این گزارش، آیین روز جهانی و هفته گردشگری با حضور عزت الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در محل وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برگزار شد.
براساس تازه ترین نظرسنجی رویترز
تازه ترین نظرسنجی رویترز نشان می دهد، تولید نفت اوپک در پی افزایش تولید نفت خام ایران و نیجریه در ماه سپتامبر ۲۰۲۳ برای دومین ماه پیاپی افزایش یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، براساس نظرسنجی روز دوشنبه (10 مهرماه) این خبرگزاری، تولید نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در ماه سپتامبر برای دومین ماه پیاپی در پی افزایش تولید ایران و نیجریه افزایش یافت، درحالی که کاهش عرضه عربستان و دیگر اعضای ائتلاف تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک (اوپک پلاس) در قالب توافق کاهش عرضه برای حمایت از قیمت و بازارهای جهانی نفت خام ادامه دارد. تازه ترین بررسی رویترز نشان داد، تولید روزانه نفت خام اعضای اوپک در ماه سپتامبر با افزایش روزانه ۱۲۰ هزار بشکه ای نسبت به ماه اوت به ۲۷ میلیون و ۷۳۰ هزار بشکه رسید. تولید نفت اوپک در ماه اوت امسال، برای نخستین بار از فوریه گذشته افزایش یافته بود. افزایش عرضه اوپک در ماه سپتامبر تا حدود زیادی به مدد افزایش تولید نفت نیجریه به دلیل مقابله با سرقت نفت خام و ناامنی ها در مناطق عملیاتی پدید آمده است. تولید نفت خام ایران که با وجود تحریم های آمریکا در حال افزایش عرضه بوده به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۸ رسیده است. براساس داده های حمل ونقل و منابع در نظرسنجی رویترز، نیجریه در ماه سپتامبر بدون هیچ گونه اختلال عمده در صادرات، افزایشی قابل توجه در صادرات را تجربه کرد و تولید خود را ۱۱۰ هزار بشکه در روز افزایش داد. نیجریه در نظر دارد تا سال آینده میلادی، بخش بیشتری از تولید نفت خود را احیا کند. نظرسنجی رویترز نشان داد، دومین افزایش بزرگ اوپک مربوط به ایران بوده است، به طوری که تولید نفت خام این کشور به ۳ میلیون و ۱۵۰ هزار بشکه در روز رسیده است. براساس نظرسنجی رویترز و ارقام جداگانه از اوپک، این بالاترین رقم از سال ۲۰۱۸ است؛ سالی که واشنگتن دوباره تحریم ها را علیه ایران اعمال کرد. براساس این نظرسنجی، تولید ۱۰ عضو اوپک که مشمول توافق کاهش عرضه اوپک پلاس هستند، ۸۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت. عربستان و دیگر اعضای اوپک حاشیه خلیج فارس بشدت به توافق کاهش عرضه نفت و کاهش های داوطلبانه اضافه پایبند هستند. براساس این نظرسنجی، عربستان در ماه های اوت و سپتامبر تولید نفت خام خود را نزدیک به ۹ میلیون بشکه در روز نگه داشت. ریاض بتازگی تصمیم گرفت کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای خود را تا پایان سال جاری میلادی تمدید کند. عراق و امارات متحده عربی در ماه سپتامبر، تولید نفت خود را اندکی افزایش دادند، درحالی که عرضه نفت آنگولا به دلیل کاهش صادرات ۵۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت. تولید اوپک هنوز حدود روزانه ۷۰۰ هزار بشکه کمتر از مقدار مورد نظر است؛ زیرا نیجریه و آنگولا ظرفیت تولید به اندازه سطح توافق شده را ندارند. نظرسنجی رویترز با هدف پیگیری عرضه نفت به بازارهای جهانی تهیه می شود. این نظرسنجی بر مبنای داده های حمل ونقل ارائه شده از سوی منابع خارجی، داده های مؤسسه ریفینیتیو ایکون، اطلاعات شرکت های رصدکننده حمل محموله های نفتی مانند پترولجستیک و کپلر و اطلاعات ارائه شده از سوی منابع شرکت های نفتی، اوپک و شرکت های مشاوره ای است.
در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه کشور
نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سازوکارهای مورد نیاز برای مولدسازی ذخایر نفت و گاز کشور، سرعت بخشی به توسعه میدان های نفت و گاز و اصلاح رابطه مالی دولت با شرکت ملی نفت را تعیین کردند.
نمایندگان در نشست علنی نوبت عصر شنبه (8 مهرماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزییات لایحه برنامه هفتم توسعه، با بند (الف) ماده ۱۵ این لایحه موافقت کردند.
براساس بند (الف) ماده ۱۵ برنامه هفتم توسعه به منظور مولدسازی ذخایر نفت و گاز کشور، سرعت بخشی به توسعه میدان های نفت و گاز و اصلاح رابطه مالی دولت با شرکت ملی نفت اقدام های زیر انجام می شود:
الف) وزارت نفت مکلف است درباره میدان های در حال بهره برداری یا دارای قرارداد توسعه فعلی، نسبت به عقد قرارداد مجزا با شرکت ملی نفت و دیگر شرکت های اکتشاف، تولید و بهره برداری نفت و گاز در قالب قرارداد بلندمدت به تفکیک میدان/مخزن نفت و گاز و در چارچوب شرایط عمومی، ساختار و الگوی قراردادهای بالادستی نفتی و گازی با تصویب شورای اقتصاد اقدام کند.
نمایندگان موضوع «هیأت نظارت بر منابع نفتی، مسؤول ارزیابی قراردادهای نفتی و گازی می شوند» را با ۱۲۹ رأی موافق تصویب کردند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر راهبرد اجرای الزام های مدیریت انرژی در صنعت پتروشیمی گفت: هم اکنون در بیش از ۳۰ مجتمع پتروشیمی کشور، سیستم بین المللی مدیریت انرژی استقرار یافته و ضروری است دیگر پتروشیمی ها نیز به سمت استقرار این سیستم حرکت کنند.
مرتضی شاهمیرزایی در نشست هماهنگی نمایندگان کارگروه های تخصصی انرژی صنعت پتروشیمی با گرامیداشت یاد و نام شهدای گرانقدر دفاع مقدس و فرارسیدن هفته وحدت، ضمن تأکید بر ضرورت مدیریت انرژی در این صنعت اظهار کرد: اجرای این راهبرد از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ضمن صیانت از محیط زیست و کاهش ناترازی، منجر به افزایش ارزش افزوده حامل های انرژی در صنعت می شود. وی، مصرف غیراصولی انرژی را مصداق اسراف دانست و با تأکید بر اجرای الزام های قانونی مصرف بهینه انرژی در صنعت پتروشیمی، یادآور شد: در زمینه کاهش یا حذف گازهای مشعل در صنعت نفت، اقدام های مطلوبی انجام شده که می توان به جمع آوری گازهای همراه نفت در غرب کارون برای تأمین بخشی از خوراک مورد نیاز صنعت پتروشیمی اشاره کرد. معاون وزیر نفت با بیان اینکه مدیریت منابع، پیش شرط مدیریت انرژی است، افزود: مدیریت منابع در دوران دفاع مقدس، یکی از عوامل مهم پیروزی انقلاب اسلامی بود و الگوگیری از آن دوران، برای پیشبرد اهداف در حوزه انرژی بسیار موثر است. شاهمیرزایی تصریح کرد: هم اکنون در بیش از ۳۰ مجتمع پتروشیمی کشور، سیستم بین المللی مدیریت انرژی استقرار یافته و ضروری است دیگر پتروشیمی ها نیز به سمت استقرار این سیستم حرکت کنند. وی ادامه داد: رسالت مدیریت انرژی، برمبنای هم افزایی دانش، مدیریت منابع و اشتراک گذاری تجربه های موفق موجود در صنعت پتروشیمی و سایر صنایع موفق ملی و بین المللی و کاهش شدت مصرف انرژی تعریف شده است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید برحمایت و اجرای راهبرد مدیریت انرژی در صنعت پتروشیمی افزود: امیدوارم رعایت الزام های قانونی و نتایج ملموس و مثبت آن در صنعت پتروشیمی، به الگویی مناسب در دیگر صنایع تبدیل شود.
درخواست مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در آیین معارفه مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران:
مشعل هفته گذشته در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، تغییری مدیریتی با رویکرد حرکت رو به جلو رخ داد و جعفر سالاری نسب با حکم جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان سکاندار و راهبر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران منصوب شد. در این مراسم، سالاری به عنوان سکاندار اصلی مجموعه پالایشی کشور از تلاش ها و زحمات مدیریت پیشین مجموعه پخش فرآورده های نفتی ایران تشکر و برای سالاری نسب نیز در سمت جدید خود آرزوی موفقیت کرد؛ اما به ذکر مطالبی هم در خصوص ضرورت خروج پالایشگاه های کشور از فهرست واگذاری ها پرداخت و به موضوعاتی از قبیل بنزین و حواشی قیمتی آن واکنش نشان داد. گزارش پیش رو اشاره ای دارد به این مراسم و موضوعات مطرح شده در آن.
«شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نباید در فهرست واگذاری قرار گیرد»، این بخشی از صحبت های مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در آیین تودیع و معارفه مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بود که هفته پیش برگزار شد و وی را بر آن داشت بر این موضوع، تاکیدی موکد داشته باشد.
جلیل سالاری با تاکید بر خروج مجموعه پالایشی کشور از فهرست واگذاری ها گفت: شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با وجود ظرفیت هایی که دارد و همچنین کار و تلاش جهادی که در دو سال اخیر در آن انجام شده است، به طور قطع با چالش هایی مواجه بوده است. وی با اشاره به آسیب شناسی موانع موجود در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تصریح کرد: به صراحت باید گفت، از آنجا که نمی توان شرکت را با نظام کارمزدی اداره کرد، از این رو باید به سمت توسعه ای شدن و اصلاح ساختار و اصلاح اساسنامه برویم و این اساسنامه باید بسرعت تصریح و آنچه در حوزه وظایف شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و شرکت های تابعه آن تعریف شده است، محقق شود. سالاری همچنین از شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به عنوان یکی از مهم ترین ارکان مجموعه پالایشی کشور یاد کرد و افزود: اقدام های توسعه ای در این شرکت متوقف شده بود. اگر بخواهیم مصرف سالانه ۴۳میلیارد لیتر بنزین کشور را تأمین کنیم، بی شک به ذخیره سازی های راهبردی نیازمند هستیم. ضمن اینکه الگوی حمل نیز باید تغییر کند و زیرساخت های شبکه خطوط نیز گسترش یابد و به موازات آن، توسعه پالایشگاهی هم از موارد مهمی است که لازم است انجام شود. طبق قانون هوای پاک، باید این زیرساخت ها در کنار مدیریت مصرف تحقق یابد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه برای اجرای قانون هوای پاک و تکالیف لحاظ شده در آن باید یکسری زیرساخت ایجاد شود و نیازمند مدیریت مصرف سوخت در کشور است، تصریح کرد: حدود 70 درصد مصرف سوخت در بخش حمل ونقل، مربوط به خودروهای سواری است، این موضوع بیانگر آن است که در حوزه حمل ونقل عمومی اقدام خاصی انجام نشده و باید بیش از پیش به این بخش توجه شود. سالاری در بخشی دیگر از صحبت های خود به ضرورت اصلاح ساختار در صنعت خودروسازی کشور اشاره کرد و به مصرف روزانه 120 میلیون لیتر بنزین در کشور واکنش نشان داد و آن را غیرمنطقی دانست. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تصریح کرد: حدود 20 درصد سوخت در موتورسیکلت ها مصرف می شود که این یک سرمایه سوزی به شمار می آید، از این رو در حوزه تکمیل زنجیره ارزش در کشور لازم است اقدام هایی شود. وی با تاکید بر اینکه نباید بخشی از بنزین کشور که می تواند یک زنجیره بزرگ اشتغالزایی را ایجاد کند، در مسیر سوخت مصرف شود، اظهار کرد: این کار ناصوابی است که باید اصلاح شود. سالاری با بیان اینکه در مجموعه پالایشگاه ها در حوزه های محیط زیست، جمع آوری گازهای فلر و کیفی سازی فرآورده ها، همچنین طرح های ارائه شده از سوی شرکت های دانش بنیان و بومی سازی دانش فنی واحدهای تحت لیسانس به توفیق های خوبی رسیده ایم، اظهار کرد: هم اکنون به مرحله ای رسیده ایم که توانسته ایم به حوزه فراسرزمینی ورود کنیم و این توفیق ها در سایه تلاش و همدلی محقق شده است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران ادامه داد: ساختار نباید متصل به یک فرد باشد؛ بلکه باید اختیارات تفویض شود. مدیران مناطق که در عملیات خاکریز اول هستند باید مورد حمایت واقع شوند. تمامی مشکلات باید با یک کار جمعی و همچنین اصلاح ساختار در تامین منابع و اقدام های توسعه ای، حل و فصل شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به طرح شایعه هایی درباره واردات بنزین در فضای مجازی به این اخبار نادرست و بی اساس واکنش نشان داد و افزود: گاه عنوان می شود که 30 میلیون لیتر بنزین به کشور وارد شده است. تعجب می کنم این اعداد و ارقام از کجا آورده شده که پایه و اساس منطقی هم ندارد. واردات این مقدار بنزین به بیش از ۶ میلیارد لیتر ظرفیت ذخیره سازی نیاز دارد که ظرفیت کل مخازن ذخیره سازی ما به این مقدار نمی رسد. سالاری افزود: روزانه 117 میلیون لیتر بنزین تولید می کنیم و میزان ظرفیت مخازن هم بالغ بر 4.5 میلیون لیتر است. چگونه می توانیم این حجم از بنزین را وارد کنیم. از این رو اطلاعاتی که در فضای مجازی در حوزه بنزین، مصرف سوخت، قیمت و سیاست های قیمتی و غیرقیمتی مطرح می شود، بیشتر نادرست است و اطلاعات صحیح باید از مجموعه های کارشناسی دریافت شود و به این اطلاعات نادرست نباید توجه کرد. وی در پایان ضمن تشکر از همه همکاران و دست درکاران مجموعه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران عنوان کرد: در این دو سال خدمت انجام شده، همه عزیزان در عمل نشان دادند که مردان روزهای سخت هستند و کسب رتبه های نخست در حوزه های هوشمندسازی شرکت های تولیدی و نیز حوزه مسؤولیت های اجتماعی، خود گواهی بر این مدعاست که البته اینها کفایت نمی کند و باید بیش از این سعی و تلاش کرد.
جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نیز در این آیین با قدردانی از زحمات مدیرعامل پیشین در دو سال گذشته و همچنین همکاری و تعامل کارکنان شرکت ملی پخش عنوان کرد: سوخت رسانی در شرایط عادی و بحرانی به نحو احسن انجام شد و ما توانستیم از آن سربلند بیرون بیاییم. وی افزود: در دو سالی که ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با مدیرعامل پیشین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران داشتم، کاملا واقف هستم که این مجموعه در چه شرایطی بود و اکنون در چه وضعی قرار دارد. تمامی این دستاوردها را مرهون زحمات شخص آقای نژادعلی هستیم. با درایت و تجربیات ایشان بود که توانستیم از همه بحران هایی که به آن دچار بودیم به سلامت عبور کنیم. مدیرعامل جدید شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تصریح کرد: شرایط در برخی زمان ها به گونه ای بود که دیگر برنامه های روتین پاسخگو نبود و ما باید فرایند سوخت رسانی را به صورت روزانه اجرایی می کردیم، حتی در پاره ای مواقع به ناچار سوخت رسانی به نیروگاه ها را نیز یک به یک تامین می کردیم. سالاری نسب با اشاره به سرمای زمستان سال قبل نیز گفت: موج سرمای بی سابقه کشور که تا یک ماه تداوم داشت، شرایط را بحرانی تر کرده بود، تا جایی که سی ان جی نیز قطع و مجبور به عرضه بنزین بیشتر شدیم. خدا را شکر با مدیریت و زحمات دلسوزانه تک تک مدیران مناطق توانستیم سوخت زمستانی مورد نیاز را در همه بخش ها تامین و از این موج سرما عبور کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در بخش دیگری از صحبت های خود به منابع انسانی به عنوان مهم ترین رکن و برنامه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در آینده اشاره و تصریح کرد: در نخستین اقدام سعی خواهم کرد یکسری از اختیارات را به دیگر همکارانم تفویض کنم و تمام بار مسؤولیت ها را بر دوش نکشم. معتقدم هر قدر بار مسؤولیت بر شانه مدیران سنگین تر باشد، برنامه ها درست و مناسب به مقصد نخواهد رسید. وی گفت: از آنجا که با کمبود نیروی انسانی متخصص روبه رو هستیم، هم باید روی نیروهای جوان سرمایه گذاری کنیم تا در آینده به نحو شایسته ای از دانش و تخصص آنان بهره ببریم و هم از نیروهای باتجربه نهایت استفاده را ببریم و اینگونه نباشد که تمام سمت ها و مسؤولیت ها در اختیار نیروهایی قرار بگیرد که تازه پشت میز نشسته اند و تجربه لازم و کافی را ندارند. امیدوارم در حوزه منابع انسانی، اتفاقات تازه و خاصی رخ دهد.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل پیشین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نیز در آیین تودیع خود، گزارش مبسوطی از اهم اقدام های انجام شده در دوران تصدی مسؤولیت در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در دو سال اخیر ارائه و تصریح کرد: طبق اساسنامه موجود، این شرکت در اصل تامین کننده و توزیع کننده فرآورده های نفتی است و با توجه به مدیریتی که در حوزه عملیات و تامین و توزیع شکل گرفت، ما توانستیم با همدلی و همکاری کارکنان مجموعه پخش و نیز ارگان های برون سازمانی ذی نفع، مدیریت تامین و توزیع فرآورده ها را به نحو مطلوبی به سرانجام برسانیم.
وی افزود: ناترازی بنزین و گازوییل که از اردیبهشت امسال به اوج خود رسید، شرایط سخت و طاقت فرسایی را برای من و همکارانم رقم زد. برگزاری نشست های مستمر و مداوم در ایام تعطیل و غیرتعطیل و همراهی و مساعدت همکاران سبب شد تا بتوانیم این ناترازی را مهار کنیم. به جرات می گویم که برخی از همکارانم در این دو سال، حتی یک روز هم مرخصی نرفتند و شبانه روز پای کار بودند.
مدیرعامل پیشین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در ادامه اظهارات خود به مهم ترین فعالیت های انجام شده در دو سال اخیر اشاره و بیان کرد: افزایش ناوگان حمل ونقل به میزان هزار دستگاه، همسان سازی کرایه های حمل ونقل در حوزه حمل مواد نفتی و کالا، اقدام های شبانه روزی در حوزه تدوین برنامه تدارکاتی برای تامین و توزیع فرآورده و حرکت به سمت هوشمندسازی، اجرای 90 درصد تکالیف قانون بودجه به منظور بهبود نظام توزیع بنزین و نفت گاز، خروج شرکت از زیان ده بودن، تقلیل بدهی به شرکت های تامین و توزیع به میزان 250میلیارد تومان، تمرکز حساب های دریافتی و پرداختی، تسویه ۳ هزار میلیارد تومان بدهی مالیاتی در چند ماه اخیر نیز از دیگر اقدام های انجام شده در طول دو سال گذشته بوده است و اگر شرکت پخش با همین شیوه پیش برود قطعا امسال نیز جزو شرکت های سود ده خواهد بود.
نژادعلی با اشاره به دیگر اقدام ها در حوزه بازرگانی و احداث مجوزها، حذف امضاهای طلایی و پلکانی کردن نرخ حق العمل مجاری عرضه برای نخستین بار در شرکت پخش افزود: تغییر الگوی قراردادها با فروشندگی ها، شفاف سازی فعالیت شرکت های برند، تنظیم شیوه نامه در این باره برای تعاملات آینده و شفاف سازی مالی با شرکت های هواپیمایی نیز در این شرکت اجرایی شد.وی شکل گیری سیستم صادرات فرآورده های نفتی و نصب و راه اندازی سیستم AS با نوین ترین بانک اطلاعاتی، شخصی سازی بیش از ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار کارت هوشمند سوخت و ذخیره ۸۰۰ هزارتایی کارت هوشمند سوخت و به روز شدن فرآیند صدور این کارت ها، راه اندازی و پیاده سازی سامانه های جدید صدور مجوزها و تبدیل ناوگان، انقلاب بزرگ در حوزه تولید نرم افزار، مهندسی معکوس کارت های هوشمند سوخت و ارتقا و بهبود ساختار سازمانی را از دیگر برنامه های انجام شده در طول تصدی مدیرعاملی این شرکت نام برد.
شرکت های فناورانه به کمک صنعت نفت آمدند
مشعل چاه های بسته و کم بازده با برنامه ویژه وزارت نفت قرار است بار دیگر روزگار خوش تولید را به کمک فناوری تجربه کنند. استفاده از توان شرکت های فناورانه در فعال کردن چاه های کم بازده را می توان یکی از راهبردهای مطالعاتی شرکت ملی نفت ایران دانست. این مهم با روی کارآمدن دولت سیزدهم با هدف افزایش ظرفیت تولید و برداشت صیانتی از منابع هیدروکربوری در سال 1400در قالب فراخوان شرکت ملی نفت ایران به شرکت های فناور با محوریت احیای چاه های بسته و کم بازده کلید خورد. برگزاری رویداد ملی طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی که با امضای قراردادهای جدید با شرکت های فناورهمراه شد، فرصتی بود تا شرکت های فناوربا فرصت های صنعت نفت بیشترآشنا شوند. این رویداد ملی که دوشنبه (10مهر) درمرکز همایش های بین المللی وزارت نفت(کوشک) برگزارشد، همچنین فرصتی بود تا برخی شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران به معرفی وتشریح فرصت های سرمایه گذاری دراین زمینه بپردازند
طرح احیای چاه های بسته و كم بازده نفت در مسیر اجرای بندهای ۱۴ و ۱۵ سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری، مبنی بر افزایش ذخایر نفت و گاز كشور و توسعه ظرفیت های تولید و برداشت صیانتی از منابع هیدروكربوری كشور و مستند به قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت، همچنین قانون اساسنامه شركت ملی نفت ایران با هدف اشتغال زایی، تحقق اقتصاد دانش بنیان و بهره گیری از توان جوانان مستعد و نخبه، احیای چاه های بسته و كم بازده نفت با استفاده از روش های فناورانه در دستور كار قرارگرفته است.
امیرمقیسه، معاون مدیرسرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران، درحاشیه رویداد ملی طرح احساس چاه های بسته و کم بازده نفت در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» در توضیح دستاوردها و روند اجرای این طرح با اشاره به اینکه جامعه فناورها به طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی اعتماد کردند، این موضوع را ارزشمند و بیانگر آن خواند که طرح، جذابیت های لازم را داشته است.
طبق اعلام مقیسه، براساس مانیفست اولیه طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی 750 چاه است که در مرحله نخست احیای حدود 100 چاه در برنامه قرار دارد.
او با اشاره به اینکه میانگین سرمایه گذاری برای هر احیای چاه حدود یک میلیون دلار درنظر گرفته شده است، افزود: این طرح درآمد زیادی نصیب کشورخواهد کرد و فکر می کنیم با ادامه کار، طبق پیش بینی ها برای 750 چاه، بالغ بر سه میلیارد دلار درآمد کسب شود.
مدیرسرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران با بیان این که تاکنون 12 قرارداد در قالب طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی به امضا رسیده است، درباره الگوی قراردادی احیای چاه های بسته و کم بازده اظهارکرد: این نوع قرارداد، اولین الگوی سرمایه گذاری جسورانه در بخش بالادست صنعت نفت است که شرکت ملی نفت ایران در جزییات طراحی دخالتی نخواهد داشت.
به گفته او، مدل جدید قراردادی برای طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی مشابه قرارداد IPC والبته سبک تر از آن است که بخش فناور بتواند تعهد خود را اجرایی کند.
بنابر توضیحات مقیسه، نکته اصلی این است که مدل قراردادی با شرکت های فناور در قالب طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی، جدیدترین الگوی قراردادهای بالادست صنعت نفت برمبنای سرمایه گذاری خطرپذیر و با تکیه بر توان شرکت های فناور ایرانی است که با استقبال مناسب شرکت های فناور همراه بوده است.
مدیرسرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران اشاره می کند که مصوبات شورای اقتصاد هم ظرفیت های حمایتی خوبی را برای شرکت های فناور ایجاد کرده که در این طرح عهده دار طرح های اجرای چاه شوند.
مقیسه می گوید: فکر می کنم با آغاز عملیات اجرایی، زمان زیادی طولی نکشد که ثمرات اجرایی آنها را شاهد باشیم. در مصوبه شورای اقتصاد هم ظرفیت بازبینی در اعداد و ارقام پیش بینی شده است که متناسب با افزایش قیمت های نفت بتوانیم دستمزد آنها را تعدیل کنیم.
علی براتی، معاون مدیرنظارت بر تولید نفت و گاز در میدان های مشترک ضمن سخنانی در رویداد ملی طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی، میانگین فعلی تولید چاه های نفتی کشور را روزانه هزار و ۵۵۰ بشکه اعلام کرد و گفت: با احیای چاه های کم بازده در سال های آتی این میانگین افزایش خواهد یافت.
او با اعلام آخرین وضعیت آماری چاه های تولید نفت خام کشور به حدود 4 هزار حلقه چاه اشاره و اظهار کرد: از این میزان چاه های نفت موجود در کشور 64 درصد فعال (بدون درنظرگرفتن کاهش تکلیفی)، یک درصد در حال تعمیر،18 درصد بسته،2 درصد معلق و 15 درصد متروکه هستند و حدود 15 درصد از چاه ها می توانند در فضای طرح احیای چاه ها مطرح شوند.
براتی افزود: در فاز اول چاه هایی که 100 در صد از تولید مطمئن بودیم، در برنامه قرار داده و ریسک مخزنی آن را کاهش دادیم.
او با بیان اینکه بیش از دو سال است که شرکت ملی نفت ایران طرح احیای چاه های کم بازده نفتی کشور را با همکاری شرکت های دانش بنیان داخلی پیش می برد و تاکنون چند چاه برای کار به این شرکت ها واگذار شده است، افزود: هم اکنون هزینه افزایش تولید یک بشکه نفت در میدان های جدید بیش از هزار دلار است، در حالی که در این طرح با هزینه های بسیار کمتر، برداشت از چاه های مرده و کم بازده را افزایش می دهد.
وی با اشاره به وجود تأسیسات فرآورش و انتقال در جوار چاه های کم بازده نفتی گفت: به محض افزایش تولید در این چاه ها، این افزایش تولید بدون فوت وقت در داخل مصرف یا صادر می شود.
معاون مدیرنظارت بر تولید نفت و گاز در میدان های مشترک، توسعه نرم افزارهای کاربردی و دانش فنی بومی در صنعت نفت را دیگر مزیت طرح احیای چاه های کم بازده نفتی در ایران خواند و افزود: سال هاست که فناوری در مراکز علمی داخلی تولید می شود و در کتابخانه ها خاک می خورد و به صورت عملی وارد صنعت نفت نمی شود. به عبارت دیگر، این طرح فرصتی استثنایی برای شرکت های دانش بنیان داخلی است.
براتی گفت: بسیاری از طرح های احیای چاه های نفتی دکل محور نیست و این به معنای هزینه کمتر در تولید است؛ بنابراین قرار نیست شرکت ها همان روش گذشته را دنبال کنند و انتظار ما این است هزینه ها کاهش یابد.
وی اظهار کرد: امروزه شرکت های بزرگ نفتی جهان گروه ها و شرکت های مختص ازدیاد برداشت دارند و ما در این زمینه راه زیادی در پیش داریم.
طبق اعلام براتی، در این طرح تهیه مدل اقتصادی و فنی به عهده شرکت ملی نفت ایران است و مدیریت های مختلفی مانند مدیریت سرمایه گذاری و کسب و کار، مدیریت نظارت بر تولید، مدیریت پژوهش و فناوری،پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و مدیریت برنامه ریزی تلفیقی درگیر کار بوده اند.
او گفت: در همکاری با شرکت های بهره برداری برای چاه های کم بازده تهیه متن قرارداد به عهده مدیریت سرمایه گذاری و کسب و کار و ابعاد فنی به عهده مدیریت نظارت بر تولید است، همچنین راهبری طرح در قالب موافقت نامه ای از طرف مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز واگذار شده است. براتی افزود: براین اساس امضای قرارداد با شرکت های فناور از طریق پارک و به نیابت از شرکت ملی نفت ایران و نماینده اجرایی طرح و ناظر فنی عملا شرکت های بهره بردار خواهند بود.
عیسی نویری، رئیس پژوهش و توسعه شرکت نفت و گاز اروندان در مراسم طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی بر اولویت قرارگرفتن احیای چاه های مخزن سروک میدان آزادگان تاکید کرد و گفت: عمده ترین چاه های معرفی شده برای احیا در مخزن سروک میدان نفتی آزادگان جنوبی با ضریب بازیافت ۴.۴ درصد است.
رئیس پژوهش و توسعه شرکت نفت و گاز اروندان ماموریت این شرکت را توسعه و تولید صیانتی نفت و گاز از مخازن هیدروکربوری مستقر در غرب رودخانه کارون با شاخص بازیافت نهایی (Ultimate Recovery) و فرآورش و ارسال فراورده های طبیعی نفتی به مبادی مصرف و صادرات خواند.
وی با اشاره به چشم انداز این شرکت برای دستیابی به تولید 900 هزاربشکه نفت خام در روزگفت: نفت درجای این شرکت بیش از 96 میلیارد بشکه و نفت قابل برداشت 8.3 میلیارد بشکه است.
نوبری میادین حوزه غرب کارون را در بخش میدان های توسعه یافته و در حال بهره برداری شامل دارخوین، آزادگان جنوبی، آزادگان شمالی، یاران و یادآوران، در بخش میدان های توسعه نیافته شامل جفیر، سپهر، سوسنگرد، بندکرخه، سهراب و اروند و در بخش چاه های اکتشافی شامل میدان های امید، مشتاق، خرمشهر، مینو، آرمان و مهر اعلام کرد.
وی با برشمردن چالش های تحت الارضی میدان ها به تشکیل رسوبات آسفالتین در ستون چاه، افت فشار مخزن - افت فشار سازندی و نبود طراحی تکمیل چاه ها برای استفاده از فناوری های فرازآوری اشاره و تصریح کرد: در صورت به کارگیری فناورهای نو در چاه های کم بازده شرکت نفت و گاز اروندان، به افزایش تولید قابل ملاحظه دست خواهیم یافت. برای نمونه چاه شماره ۱۰۰ آزادگان سال ۱۳۹۹ آغاز به تولید کرد، اما به سرعت دچار افت فشار و کم بازده شد و در صورت به کارگیری فناوری یا روشی برای بهبود افت فشار تحتانی و موفقیت طرح، پیش بینی می شود تولید چاه حدود ۳۰۰ درصد افزایش یابد.
سعید عطاری، رئیس مهندسی بهره برداری شرکت نفت فلات قاره ایران نیز با معرفی شرکت نفت فلات قاره ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های تولید کننده نفت و گاز دریایی جهان که وظیفه استخراج،بهره برداری و صادرات از میدان های نفتی و گازی کشور در بیش از 1800 کیلومتر از گستره آبهای خلیج فارس و دریای عمان را دارد، گفت: در حال حاضر فعالیت های عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران در 6 منطقه بهرگان، خارگ، لاوان، سیری، کیش و قشم و با پشتیبانی دفاتر خدماتی در شیراز، بوشهر، بندرلنگه، اصفهان، اهواز و ستاد تهران انجام می شود.
او با برشمردن میادین شرکت نفت فلات قاره شامل 123 مخزن و 51 میدان، به 77 مخزن و 19 میدان توسعه یافته، 4 مخزن گازی و 3 میدان توسعه یافته، 2 میدان نفتی (آرش و اسفندیار) و یک میدان گازی در حال توسعه افزود: میدان های نفتی و گازی توسعه نیافته حوزه مسئولیتی این شرکت نیزشامل 19 مخزن و 10 میدان نفتی و همچنین 18 مخزن و 16 میدان گازی است.
عطاری با اشاره به خلاصه وضعیت چاه های شرکت نفت فلات قاره ایران، مجموع کل چاه های این شرکت را 757 حلقه مشتمل بر 638 حلقه چاه نفتی، 54 حلقه تعداد جاه های تولید گاز، 63 حلقه تعداد چاه های تزریق آب و 2 حلقه چاه های تزریق گاز اعلام کرد.
او با این توضیحات گفت: 18 حلقه چاه شرکت نفت فلات قاره ایران کاندید طرح احیای چاه های بسته و کم بازده هستند که عمده مشکلات چاه های کم بازده تولید آب، گاز، ماسه، خواص سنگ مخزنی ضعیف و آسیب سازندی در اطراف چاه است.
او با اعلام چالش های اجرای روش های چاه محور مواردی همچون نامشخص بودن محل ورود آب در چاه های افقی،مسیر چاه، نوع تکمیل چاه، محدود بودن فضا برای استقرار تجهیزات را برشمرد.
نماینده شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: مهم ترین چالش های تحت الارضی میدان های این شرکت شامل افت فشار در برخی از مخازن و لزوم اجرای برنامه های تزریق آب، کیفیت پایین خواص مخزنی و ضریب بازیافت بسیار پایین در برخی از مخازن از جمله مخزن ایلام، الوند و میدان های فروزان، رسالت و رشادت و نیازمند فناوری های جدید برای انجام روش های IOR/EOR است. او همچنین افزایش روند آبدهی در چاه ها و به تبع آن افت فشار سر چاهی و تولید نسبتا زیاد چاه ها و لزوم به کارگیری برنامه های کنترل آبدهی یا فرازآوری مصنوعی را از چالش های پیش رو خواند. عطاری تولید گاز اضافی در تعدادی از چاه ها و لزوم به کارگیری برنامه های کنترل تولید گاز،ظرفیت تشکیل رسوبات معدنی، مچالگی لوله جداری و مغزی چاه ها دشواری عملیات حفاری و تولید ماسه و لزوم به کارگیری روش های نوین تعمیر چاه های مشکل داررا از دیگر چالش ها برشمرد.
سفیان، نماینده شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب هم با معرفی ماموریت و ظرفیت های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در پهنه 400 هزار کیلومتر مربع و گستردگی عملیاتی این شرکت در هفت استان کشور گفت: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب دارای 41 میدان نفتی، 17 میدان مستقل گازی، پنج شرکت تابعه و 40 هزار پرسنل تولیدکننده 80 درصد نفت و 16 درصد گاز تولیدی کشور است. سفیان با ارائه آمار کلی مناطق نفت خیز جنوب تعداد کل چاه های این شرکت را 4 هزار، چاه های فعال 3 هزار، تعداد کل چاه های تولیدی نفت 2 هزار و 250، تعداد کل چاه های تولیدی نفت فعال 2 هزار اعلام کرد و به دبی تولیدی نفت 3 میلیون بشکه ای در روز اشاره کرد. نماینده شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در ادامه فعالیت های چاه محور در پنج سال گذشته این شرکت را شامل 600 عملیات تعمیری و توسعه ای با دکل، بیش از 2500 عملیات لوله مغزی، بیش از 700 نمودارگیری و مشبک کاری و همچنین آزمایش چاه ها، اسیدکاری گسترده و تزریق پذیری خواند. سفیان در بیان معرفی چالش ها مواردی همچون یکپارچگی چاه، انگیزش چاه ها، فرازآوری مصنوعی، لوله مغزی سیار، هرز روی گل حفاری، تولید ماسه را برشمرد و با دسته بندی مخازن براساس چالش های اصلی به تولید آب اضافی در 33 مخزن، تولید گاز اضافی در 10 مخزن، تشکیل آسفالتین 14 مخزن، افت فشار تحتانی 15 مخزن، افت فشار جریانی 19 مخزن، یکپارچگی چاه 10 مخزن و مشکل تولید ماسه در 3 مخزن اشاره کرد. به گفته او، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای چالش های مخازن راهکارهایی همچون روش های انگیزش مختلف چاه های نفت و گاز، پایش دائمی و هوشمندسازی چاه ها و مخازن، روش های مختلف کنترل شن، تزریق مواد شیمیایی کنترل شن، ابزار مربوط به بررسی یکپارچگی چاه و همچنین تجهیزات سطح الارضی برای فشارافزایی در مسیر تولید نفت را در حال پیگیری دارد. سفیان در ادامه با اعلام فهرست میدان ها و چاه های انتخابی در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفتخیر جنوب به میدان اهواز، رگ سفید، پارسی، گچساران و مارون اشاره کرد و چالش اصلی در حال پیگیری را تجهیزات سطح الارضی برای فشارافزایی د رمسیر تولید نفت پمپ چندفازی و جت پمپ سطحی اعلام کرد. نماینده شرکت نفت مناطق مرکزی ایران هم در رویداد ملی طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی گفت: برای این طرح براساس غربالگری اولیه 100 حلقه چاه نفتی و گازی را کاندید کردیم که در نهایت 27 حلقه چاه انتخاب شد و اکنون 10 حلقه باقی مانده که شامل یک چاه در دهلران، 7 چاه نفت شهر، 2 چاه در سروستان است.
رییس پارک فناوری نفت و گاز در آیین قرارداد احیای چاه های بسته و کم بازده مطرح کرد:
مشعل وزارت نفت دولت سیزدهم رویکردهای تحول آفرینی را با پیگیری طرح های دانش بنیان در دستور کار قرار داده است. یکی از این پروژه ها که به عنوان بزرگ ترین طرح دانش بنیان صنعت نفت مطرح است، طرح احیای چاه های کم بازده و بسته بوده است. توجه به شرکت های دانش بنیان از موارد مهمی است که در دو سال اخیر در وزارت نفت اهمیت یافته است، به طوری که این وزارتخانه با افزایش تعداد همکاری با دانش بنیان ها از ۱۵۰ به ۵۵۰ شرکت، گامی مهم درمسیر نقش آفرینی این شرکت ها در صنعت نفت برداشته است.پارک نوآوری و فناوری نفت و گازبه عنوان متولی اصلی اجرای طرح احیای چاه های بسته و کم بازده چند روز قبل «رویداد ملی طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی» رابا حضور شرکت های دانش بنیان و نمایندگان شرکت های های نفتی ومسئولان اجرایی درمرکزهمایش های بین المللی صنعت نفت (کوشک) برگزار کرد و طی آن چهارقرارداد به منظوراحیای چاه های بسته و کم بازده امضا شد. گزارش حاضرنیز اشاره دارد به این موضوع و آنچه مدیران و مجریان این بخش به آن پرداخته اند.
ازهنگام شروع طرح احیای چاه های کم بازده و بسته نگاه های مثبت وحمایتی به این طرح زیاد نبود، اما پس از فراخوان این طرح در 1400 و پیگیری های بخش های مختلف دراین مورد، قرارداد چاه های مرحله اول امضا شد.
چندی قبل فراخوان مرحله سوم احیای چاه های بسته و کم بازده منتشرشد که نشان می دهد وزارت نفت فرآیندی دانش بنیان و امیدوار کننده را برای افزایش ظرفیت تولید نفت ازچاه های نفتی شروع کرده است که درآینده نه چندان دور، شاهد نتایج آن خواهد بود.
در آیینی که هفته گذشته با عنوان رویداد ملی احیای چاه های بسته و کم بازده در مرکز همایش های بین المللی وزارت نفت(کوشک) برگزارشد، چهارقرارداد احیای چاه بسته و کم بازده به نتیجه و امضا رسید.با این چهارقرارداد که احیای پنج چاه بسته وکم بازده(سه چاه در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و دوچاه درشرکت نفت مناطق مرکزی) را شامل می شود، تعداد قراردادهای منعقدشده در این زمینه به 12 مورد افزایش یافته است.
محمد اسماعیل کفایتی،رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت وگاز درمراسم رویداد ملی احیای چاه های بسته و کم بازده با ارائه گزارشی از روند پیگیری ها و رسیدن به مرحله امضای قرارداد چاه های بسته و کم بازده گفت: دو سال پیش در زمان آغاز طرح احیای چاه های کم بازده بسیاری به دلیل ریسک بالای این طرح آن را ناشدنی می دانستند، اما امروز شاهد آن هستیم که با اعتماد شرکت ملی نفت ایران به پژوهشگران و شرکت های دانش بنیان داخلی این طرح به بزرگ ترین طرح دانش بنیان صنعت نفت ایران تبدیل شده است. وی به موفقیت این طرح اشاره کرد و گفت: در مرحله اول فراخوان ۵۰ شرکت دانش بنیان و در مرحله دوم ۸۰ شرکت ایرانی دیگر شرکت و تعدادی هم پروپوزال ارائه کردند که در حال بررسی است. از نظر ما حتی اگر یک چاه را نیز احیا کنیم، به موفقیت دست یافته ایم و با توجه به برآوردها احتمال احیای چاه ها بسیار زیاد است. البته بزرگ ترین مزیت طرح احیای چاه های کم بازده نفتی، تعامل نخبگان کشور با صنعت نفت است و این مهم بدون حمایت و پیگیری های وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مقدور نیست. کفایتی ادامه داد: تاکنون در قالب طرح احیای چاه های کم بازده، هشت قرارداد امضا و از این تعداد سه قرارداد تنفیذ و چاه ها واگذار شده است، ضمن آنکه ۶ چاه جدید در قالب هشت قرارداد قبلی برای احیا به شرکت های طرف قرارداد واگذار شده است. به تازگی نیز مناقصه ۹ چاه جدید کم بازده دیگر برای واگذاری به شرکت های دانش بنیان برگزار شده چرا که بعضی از چاه ها بیش از یک متقاضی داشته است. رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت وگاز همچنین درپاسخ به خبرنگار «مشعل» درباره روش هایی که شرکت های دانش بنیان برای احیای چاه های بسته و دیربازده پیشنهاد کرده اند،گفت: روش و شیوه شرکت ها از جمله تزریق پلیمربرای چاه هایی است که مسئله اصلی آنها ورود آب است، روش مناسبی است. این مشکل در تعداد زیادی از چاه های تولیدی فراوانی دارد و نتایج این طرح می تواند برای چاه های دیگر مفید باشد.
وی با اعلام اینکه چاه های بسته و کم بازده دیگری از شرکت های تولیدی در حال بررسی است و به زودی چاه های جدید هم اعلام می شوند، گفت: از آنجایی که این چاه ها در مناطق خشکی قرار دارند، برآورد هزینه ای شرکت ها برای هر چاه 700 هزار تا یک میلیون دلار است.
در ادامه این رویداد شرکت های دانش بنیان به معرفی روش های احیای چاه ها و معرفی شرکت های خود پرداختند و پس از آن امضای قراردادها انجام شد. آنطور که کفایتی می گوید برای چاه های خشکی که شامل این چاه ها هم می شود، حداقل هزینه ها حدود 1 میلیون دلار برای احیای هر چاه خواهد بود.
معرفی چاه های کم بازده و بسته،همچنین تشریح شرایط سرمایه گذاری برای شرکت های دانش بنیان بخش دیگری رویدادملی احیای چاه های بسته و کم بازده بود که ازسوی شرکت های فلات قاره، مناطق نفت خیزجنوب و اروندان به آن پرداخته شد.
قرارداد احیای چاه شماره 23 میدان نفتی نفت شهر بین پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و شرکت توسعه و مدیریت پروژه های نفت و گاز پترو ویژن پاسارگاد به مبلغ ۳ دلار و ۹۸ سنت به ازای هر بشکه نفت خام استاندارد اضافی تولیدی به امضا رسید. این قرارداد بین محمد اسماعیل کفایتی، مدیرعامل پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و پرهام زمان پور، مدیرعامل شرکت توسعه و مدیریت پروژه های نفت و گاز پترو ویژن پاسارگاد امضا شد.
قرارداد احیای چاه 28 میدان نفتی دهلران بین پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و شرکت ناموران پویش بالادستی به مبلغ ۲ دلار و ۳۲ سنت به ازای هر بشکه استاندارد نفت خام اضافی تولیدی بین محمد اسماعیل کفایتی و حورا احمدی، مدیرعامل شرکت ناموران پویش بالادستی به امضا رسید.
قرارداد احیای چاه ضماره 10 میدان نفتی نفت شهر بین پارک فناوری و نواوری نفت و گاز و شرکت خدمات فنی میدان های آسماری به مبلغ ۳ دلار و ۹۸ سنت به ازای هر بشکه نفت خام اضافی تولیدی بین محمد اسماعیل کفایتی و مهدی انوشه پور، مدیرعامل شرکت خدمات فنی میدان های آسماری به امضا رسید.
قرارداد احیای چاه های ۷۲ و ۱۱۵ میدان نفتی رگ سفید ۱ بین پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و شرکت کاوش و تولید مهر انرژی به مبلغ یک دلار و ۲۸ سنت و یک دلار و ۲۰ سنت به ازای هر بشکه نفت خام استاندارد اضافی تولیدی به امضا رسید. این قرارداد بین محمد اسماعیل کفایتی و کامران فتاحی گاکیه، مدیرعامل شرکت کاوش و تولید مهر انرژی منعقد شد.
فعالیت های مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران تشریح شد
مشعل زمستان سال 1401 را شاید بتوان از سخت ترین آزمون های کارکنان صنعت گاز برشمرد، زمستانی که یادآور سال 86 بود با این حال مدیریت و تلاش شبانه روزی مجموعه شرکت ملی گاز ایران در بخش های مختلف شرایطی را فراهم کرد که تجربه تلخ آن سال رقم نخورد.
تازه ترین آمارها نشان می دهد با وجود محدودیت های مقطعی گازرسانی که در زمستان سال گذشته ثبت شد، بخش های صنایع و نیروگاهی، گاز بیشتری نسبت به سال پیش از آن (1400) دریافت کرده اند؛ موضوعی که کمتر به آن پرداخته شد.
برپایه گزارش ها، بخش صنایع به ویژه فولادهای احیا، سال 1400 حدود 35 میلیارد مترمکعب گاز دریافت کرده بودند که این میزان سال گذشته با افزایش 13 میلیارد مترمکعبی به 48 میلیارد مترمکعب رسید. در حوزه کارخانه های سیمان نیز این میزان افزایش یافت.
سعید عقلی، سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در نشست خبری که هشتم مهرماه امسال برگزار شد، گزارشی از فعالیت های این مدیریت در بخش های مختلف ارائه کرد که در ادامه می آید. هم اکنون بیش از 70 درصد سبد انرژی کشور از طریق گاز تامین می شود. پیش از این، گاز تنها به عنوان سوختی برای تامین انرژی درفصول سرد سال بود؛ در حالی که درفصول گرم سال نیز جایگاه ویژه ای برای آن تعریف شده است.
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: در فصل گرم امسال معادل فصل سرد فعالیت داشته ایم و 93 درصد سوخت تولید برق کشور از گازتامین شد و این مهم به این دلیل که همزمان با تامین گاز، عملیات تعمیرات اساسی و اضطراری پالایشگاه ها، تاسیسات تقویت فشار گاز، خطوط انتقال گاز و... نیز در جریان است، فعالیت ویژه ای را می طلبد. هم اکنون همکارانم در بخش های مختلف در حال به پایان رساندن تعمیرات اساسی هستند و پالایشگاه ها با ظرفیت کامل وارد مدار شده اند. وی با بیان اینکه تامین گاز در مناطق مختلف حتی نقطه صفر مرزی در جریان است، اعلام کرد: درسال های آینده زیرساخت های گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان تکمیل می شود. به گفته این مقام مسئول، مدیریت، بهره برداری و نگهداری از 39 هزار کیلومترخطوط انتقال گاز، 430 هزارکیلومتر شبکه توزیع و پالایش 850 میلیون مترمکعب در روز، یک عملیات ویژه است تا بتوان گاز مورد نیاز همه بخش ها را در فصول مختلف تامین کرد. عقلی تاکید کرد: تامین گاز بخش خانگی خط قرمز شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید و در فصل سرد حتی در روستاهای دورافتاده این سوخت تامین می شود تا مردم از خدمت صادقانه ای که شرکت گاز فراهم کرده بهره مند شوند.
وی با ارائه گزارشی از تامین گاز مورد نیاز بخش نیروگاهی در 6 ماه امسال گفت: 6 ماه امسال با همکاری و تدابیر ویژه ای که وزارت نفت، شرکت ملی گاز ایران و شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اندیشیدند، شاهد افزایش 16 درصدی گازرسانی به نیروگاه ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته بودیم.
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه 88 روز بیشتر از برنامه مصوب، گاز به این بخش تحویل شد، ادامه داد: این برنامه کمک کرد ذخایر راهبردی ما در حوزه سوخت های مایع به سطح مناسب رسیده و دوبرابر سال گذشته شود. این موضوع اطمینان و امید خوبی برای زمستان پیش رو فراهم کرده که بتوانیم سوخت مورد نیاز بخش های مختلف اقصی نقاط کشور را تامین کنیم. دوبرابر کردن ذخایر راهبردی نفت و گاز کمک می کند که سوخت نیروگاه ها را از طریق سوخت مایع تامین کنیم.
وی یادآورشد: در مخازن شوریجه و سراجه دوبرابر سال گذشته گاز ذخیره کرده ایم. در فصل گرم سال روزانه 17 میلیون مترمکعب گاز به این مخازن تزریق شده است. این میزان نسبت به سال گذشته اطمینان خاطر بیشتری به وجود می آورد و در پایداری شبکه گاز کشور تاثیرگذار خواهد بود.
به گفته عقلی، ایران سومین تولیدکننده گاز جهان است و روزانه 850 میلیون مترمکعب گاز تولید می کند. این میزان معادل 6 میلیون بشکه نفت است و از این رقم به راحتی نباید گذشت. باید بهره وری را افزایش دهیم. بهره وری؛ بهینه سازی و صرفه جویی نیست بلکه به معنای استفاده بهتر از سوخت تولیدی است.
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران یادآورشد: بخش تجاری روزانه 50 میلیون مترمکعب گاز و بخش کشاورزی نیز در اوج مصرف روزانه 52 میلیون مترمکعب گاز تحویل می گیرد که افزایش بهره وری در این بخش به ایجاد امنیت غذایی ویژه و مهار تورم کمک می کند.
عقلی اظهار کرد: هم اکنون واردات گاز از ترکمنستان در جریان است. در مقطعی تا 10 میلیون مترمکعب گاز وارد کردیم و تست عملیاتی آن تیرماه انجام شد؛ هم اکنون نیز حدود 7.5 میلیون مترمکعب گاز وارد می کنیم. به گفته وی، مقدار سوآپ گاز نیزبستگی به جمهوری آذربایجان دارد و براساس قرارداد درجریان است.صادرات گازبه ترکیه و عراق، همچنین تعهدات سوآپ گاز به ارمنستان و نخجوان نیز براساس قرارداد انجام می شود.
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: سال گذشته شرایط خاصی پیش آمد و از شمال تا جنوب کشور درگیر سامانه سرد شد. به عنوان مثال در استان فارس دمای منهای 12 درجه را تجربه کردیم و در شمال و شمال غرب کشور نیز دمای منهای 20 درجه ثبت شد. زمستان سال گذشته با سرمای فراگیر و بلندمدت مواجه شدیم. پارسال، آزمون بسیار بزرگی برای همکارانم درشرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت رقم خورد و تجارب بسیارخوبی در پی داشت. وی تاکید کرد: سال گذشته در بخش خانگی حدود 6 درصد افزایش مصرف پیش بینی شده بود با این حال با اصلاح الگوی مصرف در آذرماه شاهد کاهش یک درصد پیش بینی مصرف گاز بودیم. این کاهش مصرف در بهمن ماه نیز تداوم داشت. عقلی یادآورشد: افزون بر ذخیره سازی در دو مخزن شوریجه و سراجه، بسته های سرمایه گذاری برای ذخیره سازی رو زمینی نیز در نظر گرفته شده است.
عقلی گفت: سال گذشته تجربیات خوبی در مدیریت دیسپچینگ کسب شد. امسال نیز با برنامه بسیار مناسبی که با همکاری وزیرنفت و مدیرعامل شرکت ملی گازایران تدوین شد، توانستیم تعمیرات اساسی را به گونه ای برنامه ریزی کنیم که ذخایر گازوییل و گاز ومخازن ذخیره سازی افزایش یابند. رکوردهای جدیدی در این حوزه ثبت و این برنامه برای نخستین بار در صنعت گاز اجرایی شد. سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گازایران درباره بخشی از فعالیت های برای تامین پایدار گاز شرق کشور گفت: تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان و خط لوله انتقال گاز محمدیه - پارچین از جمله برنامه های تکمیل رینگ شرقی کشور است که پایداری شبکه گاز این مناطق را افزایش می دهد. وی تاکید کرد: در فصل گرم سال جاری روزانه 320 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل شد و امسال نیز درصورت ایجاد محدودیت مقطعی در فصل سرد سال، روزانه 90 میلیون مترمکعب با گاز و مابقی با سوخت مایع تامین می شود. نکته قابل توجه اینکه فراورده های نفتی وسوخت مایع مصرفی نیروگاه ها با نرخ گاز تحویل این بخش می شود.
برای نخستین بار در صنعت گاز رقم خورد
مشعل کارکنان منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران بار دیگر در حوزه های خودکفایی و اقتصاد مقاومتی دستاوردی جدید داشته و دستورالعمل ترموگرافی تجهیزات الکتریکی و مکانیکی را به عنوان یک دستورالعمل استاندارد تدوین کردند.
این دستورالعمل که افزون بر تاییدیه شرکت انتقال گاز ایران، مورد تایید هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران نیز قرار گرفته، با کد استاندارد IGS-O-MN-006 به شرکت های تابعه صنعت گاز ابلاغ شده است. به زبان ساده، ترموگرافی که گاهی اوقات با نام های دیگری همچون تصویر برداری حرارتی و ترموویژن شناخته می شود، یکی از روش های تست غیر مخرب NDT است.
در ادامه گفت وگو با سید حمیدحسینی، رئیس برنامه ریزی و روش های تعمیراتی منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.
از سال 86 وارد شرکت ملی گاز ایران شدم و از بدو تشکیل منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران در سمت مسئول آموزش، کارشناس خدمات مهندسی، کارشناس ارشد آزمایش ارتعاش و آنالیز روغن، کارشناس ارشد برنامه ریزی تعمیرات و از سال 1400 نیز به عنوان رئیس برنامه ریزی و روش های تعمیراتی مشغول به فعالیت هستم.
مهم ترین اقدام ها و فعالیت های این واحد بر اساس وظایفی که دارد شامل مدیریت پروژه ها و بودجه ای سرمایه ای، نظارت و کنترل برنامه های نگهداری و تعمیرات، راهبری سیستم مدیریت مکانیزه نگهداری و تعمیرات(سامانه IPCMMS)، تهیه آمار و گزارش های عملکردی منطقه، پایش وضعیت تجهیزات شامل فرآیندهای آنالیز روغن، آنالیز ارتعاشات و ترموگرافی، سامان دهی و مدیریت آرشیو فنی تجهیزات خطوط لوله و تاسیسات است. راهبری سیستم اطلاعات مکانی (GIS) نیز در منطقه 7 به عهده واحد برنامه ریزی قرار دارد.
در حوزه به کارگیری تکنیک ترموگرافی در پایش وضعیت تجهیزات با توجه به اهمیت موضوع، ابتدا نیازسنجی کاملی در سطح شرکت ملی گاز ایران و حتی وزارت نفت انجام دادیم که مشخص شد در این زمینه هیچ گونه دستورالعمل واحدی وجود ندارد. پس از آن به این فکر افتادیم که یک دستورالعمل در سطح شرکت انتقال گاز ایران تدوین کنیم که پس از تائید مدیر برنامه ریزی و مدیر عامل شرکت انتقال گاز ایران، به عنوان دستورالعمل ترموگرافی تجهیزات برقی و مکانیکی شرکت انتقال گاز به 10 منطقه عملیاتی ابلاغ شد.
بله. پس از اعمال تغییرات مورد نیاز متن در کمیته تدوین استانداردهای شرکت ملی گاز ایران در طول جلسات متعدد و در نهایت تائید هیئت مدیره این شرکت، به عنوان یک دستور العمل و کد استاندارد IGS تدوین و به شرکت های تابعه ملی گاز نیز ابلاغ شدو در کمیته مدیریت دارایی های فیزیکی به عنوان اقدامی که از سوی منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران انجام شده به ثبت رسیده است.
ترموگرافی که گاهی اوقات با نام های دیگری همچون تصویر برداری حرارتی و ترموویژن شناخته می شود، یکی از روش های تست غیر مخرب NDT است. هر جا که در تجهیزات، انتقال حرارت سطحی داشته باشیم، با در نظر گرفتن ملاحظاتی می توانیم از روش ترموگرافی برای پایش وضعیت تجهیزات استفاده کنیم. این روش بر مبنای انتقال حرارت کار می کند و هرگاه افزایش و یا کاهش حرارت سطح داشته باشیم، می توان از آن استفاده کرد و تجزیه و تحلیل حرارتی انجام داد. اساس تکنیک ترموگرافی تشخیص خرابی در مراحل اولیه از طریق تغيير در الگوي توزيع دماي سطحي است.
این روش بر پایه محاسبه میزان شدت اشعه مادون قرمز ساطع شده از سطح جسم استوار است که به وسیله دوربین ترموگرافی انجام می شود. این تکنیک یک روش اصلی در تشخیص خرابی های برقی است و یک روش کمکی برای تشخیص خرابی ها در تجهیزات مکانیکال به شمار می رود. در مدارات الكتريكي، افزایش دما در اجزای معيوب عموما به دليل اتصالات سست و معيوب، اتصال كوتاه، اضافه بار، آنبالانسی جریان و نصب نادرست قطعات ايجاد مي شوند. در تجهيزات دوار نیز افزایش دمای اجزای معيوب عمدتا به دليل وجود اصطكاك ناشي از روغن كاري نامناسب، نصب نادرست (غيرهم محور و داراي انحراف) اجزای دوار و بارهاي مكانيكي غيرعادي ايجاد می شود. این روش در ارتقای سطح سلامت تجهیزات موثر بوده و قابلیت اطمینان را افزایش می دهد.
در دستورالعمل تهیه شده، به صورت کامل روش انجام ترموگرافی را توضیح دادیم و همکاران عزیز می توانند ازاین دستورالعمل برای ارتقای سلامت تجهیزات استفاده کنند.
استانداردهای مختلف را بایدمطالعه می کردم و همه ملاحظات اجرایی و ایمنی در نظر گرفته می شد و این حدود یک سال زمان برد. از سوی دیگر، در کمیته تدوین استاندارد شرکت ملی گاز ایران، ادبیات استاندارد و بحث نگارش بسیار حائز اهمیت است که ویرایش های مورد نیاز با همفکری در این کمیته طی جلسات مختلف و متعدد انجام شد.
در خصوص ترموگرافی تا کنون صرفا یک دستورالعمل در سطح شرکت ملی گاز ایران تدوین شده است و در خصوص بقیه دستورالعمل ها در بخش های دیگر آمار دقیقی ندارم. واقعیت این است که هر منطقه تعدادی دستورالعمل دارد، شرکت انتقال گاز ایران و شرکت ملی گاز ایران هر یک دستورالعمل های مختلفی دارند؛ بنابراین نمی توان آمار دقیقی را اعلام کرد.
در مدل اجرایی مدیریت دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز (IG-PAM) که بر مبنای مدل مفهومی IAM طراحی شده است، در بخش فعالیت های چرخه عمر، قسمتی تحت عنوان نگهداری و تعمیرات بر پایه شرایط (CBM) داریم شامل ابزارهایی همچون آنالیز روغن، آنالیز ارتعاشات و ترموگرافی که نقش مهمی در سلامت تجهیزات ایفا می کند. مدیریت دارایی های فیزیکی یک مفهوم کلی در سازمان است و بخش هایی از آن مربوط به فعالیت های واحد برنامه ریزی است و در نگاه کلی، همه ارکان یک سازمان درگیر مدیریت دارایی های فیزیکی هستند.
امیدوارم که این دستورالعمل مورد استفاده و بهره برداری کارکنان شرکت ملی گاز ایران قرار گیرد و توصیه می کنم همکارانی که به تدوین دستورالعمل در س شرکت ملی گاز ایران علاقه مند هستند، به کمیته های تخصصی در این زمینه کمک کنند تا سلامت تجهیزات و قطعات تضمین شود.
بررسی طرح پتروشیمی هنگام با هدف ارزآوری بیشتر برای کشور
مشعل صنعت پتروشیمی در دوره جدید با تحولی متفاوت رو به رو شده است. از یک سو پروژه ها به سمت صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش سوق داده شده اند و از سوی دیگر تکمیل پروژه های نیمه تمام در دستور کار قرار گرفته اند.
در این میان هلدینگ های پتروشیمی با اهتمام بیشتری برنامه های اجرایی خود را در دستور کار قرار داده و بسیاری از پروژه های آنها در نوبت بهره برداری قرار گرفته اند. طرح آمونیاک واوره پتروشیمی هنگام به عنوان یکی از پروژه های نیمه تمام از دوره های قبل، در دو سال اخیر در مسیر اجرایی شدن قرارگرفته و حالا چند ماه تا بهره برداری و رسیدن به مرحله ارزآوری فاصله دارد؛ طرحی که می تواند در مسیری همچون سوآپ، ارز آوری قابل توجهی برای کشور به ارمغان بیاورد.
هلدینگ خلیج فارس، به عنوان مجموعه ای که بیش از 60 پروژه را در دستور کار دارد، در دو سال گذشته، برنامه ریزی دقیقی برای اجرایی شدن پروژه های در دستور کار خود داشته است و به گفته حسن نشان زاده مقدم، معاون برنامه ریزی و کسب و کار این هلدینگ، برنامه ریزی هدفمندی برای تکمیل طرح های نیمه تمام در دستور کار قرار گرفته است تا با تصمیم گیری به موقع و رایزنی با حوزه های مختلف، همچنین استفاده از ظرفیت شرکت های توانمند داخلی، موانع و مشکلات طرح های در دست اجرا مرتفع شود و طبق مصوبات بازدیدها و زمانبندی تعیین شده، این طرح ها به بهره برداری برسند.
پتروشیمی هنگام واقع درمنطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی برای ظرفیت 726 هزار تن آمونیاک و ظرفیت تولید یک میلیون و 155 هزار تن اوره در سال برنامه ریزی شده است. قرارداد این پروژه از سال 1387 منعقد شد و قرار بود تجهیزات و لیسانس این پروژه توسط شرکت های دانمارکی و ایتالیایی تامین شود، اما با فشارهای سیاسی و تحریم ها، این قراردادها فسخ و پروژه متوقف ماند. درسال 1395 هلدینگ خلیج فارس بخش زیادی از سهام این پروژه و در ادامه پتروشیمی نوری نیزبه عنوان یکی از شرکت های تولیدی اصلی صنعت پتروشیمی، سهام این طرح را خریداری کردند. به این ترتیب پروژه جان تازه گرفت؛ به طوری که در زمره طرح های پتروشیمی است که برای افتتاح آن در سال جاری برنامه ریزی شده است.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پیش از این اعلام کرده بود: فاز یک پتروشیمی هنگام (واحد آمونیاک) به همراه 9 پتروشیمی دیگرامسال در نوبت افتتاح قرار دارند.عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس هم چندی قبل و درنمایشگاه هفدهم ایران پلاست از برنامه این مجموعه برای افتتاح این پتروشیمی درسال جاری خبر داد.
پیش تر هم، حسن نشان زاده، معاون برنامه ریزی و توسعه کسب وکار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به برنامه این مجموعه برای حل مشکلات پروژه های نیمه تمام، تاکید کرده بود که با ارائه پیشنهادهایی لازم است هرچه زودتر پیش راه اندازی و راه اندازی خط لوله و تأسیسات مشعل، مخازن ذخیره سازی آمونیاک، خط لوله صادرات آمونیاک و آماده سازی پایانه پتروشیمی برای تسریع در فرآیند راه اندازی واحد تولید آمونیاک پتروشیمی هنگام آماده شوند.
مدیرعامل پتروشیمی هنگام درباره آخرین مراحل اجرایی پروژه پتروشیمی هنگام، گفت: واحد آمونیاک این پتروشیمی در آبان امسال وارد مدار تولید می شود، اما واحد اوره باتوجه به مسائلی مرتبط با تأمین راکتور احتمالا در ابتدای سال آینده آماده بهره برداری خواهد بود.
غلامرضا جمشیدی ادامه داد:چنانچه موفق شویم واحد اوره زودتر از موعد تحویل داده می شود؛ در غیر این صورت در ابتدای سال آینده آماده خواهد شد.
جمشیدی به دو مزیت صادراتی پتروشیمی هنگام یعنی نزدیکی به آب های آزاد و امکان صادرات و دسترسی به اسکله صادراتی اشاره کرد وگفت: پتروشیمی های دیگر تولیدکننده اوره و آمونیاک به دلیل بعد مسافت برای صادرات محدودیت دارند و ما می توانیم به جهت کمی فاصله، این خلأ را برای آنها پرکرده و با سوآپ محصولات پتروشیمی امکان صادرات با هزینه کمتر را برای آنها فراهم کنیم.
مدیرعامل پتروشیمی هنگام با اشاره به سابقه اجرای این پروژه از ۱۲سال قبل که به دلایل مختلفی متوقف مانده بود، تصریح کرد: در دولت سیزدهم و اهتمام جدی برای راه اندازی پروژه های نیمه تمام وجود داشت و شاهد حمایت و سرعت در اجرای این پروژه بودیم و خوشبختانه این پروژه به زودی به جایگاه واقعی خود و قله موردنظر خواهد رسید.وی با بیان اینکه صنعت اوره امروز تا ۹۰ درصد کاتالیست های موردنیاز خود را از داخل کشور تأمین می کند، افزود: پتروشیمی هنگام نیز بیش از ۹۰ درصد از کاتالیست موردنیاز را از داخل کشور تأمین خواهد کرد و افزون برآن، با ارتباطی که بین ما و دانش بنیان ها برقرار شده، حدود ۵۰۰ قطعه ای که قبلاً برای واحدهای اوره و آمونیاک ازخارج کشور وارد می شد، بومی سازی می شود.
جمشیدی اظهار امیدواری کرد که حمایت های صورت گرفته برای اجرای پتروشیمی هنگام ادامه یابد، زیرا این پروژه تأثیر زیادی بر اشتغال و اقتصاد منطقه و استان و کشورخواهد داشت و عملکرد آن به نفع دیگراوره سازهای کشورخواهد بود.
وی در پاسخ به خبرنگار «مشعل» درباره روند رفع موانع برای تامین راکتور مورد نیاز واحد اوره گفت: این پروژه را به صورت EPCF به پیمانکار واگذار کرده بودیم و تهیه متریال پروژه هم به عهده پیمانکار بوده است.
مدیرعامل پترشیمی هنگام با بیان اینکه با هماهنگی و همراهی هلدینگ خلیج فارس تلاش می شود تا این سفارش گذاری زودتر اجرایی شود اما به شکل همزمان و درکنار این سفارش گذاری به دنبال راه ها و کانال های دیگری برای تامین راکتور هستیم، افزود: از طریق شرکت های داخل مثل ماشین سازی اراک و شرکت های خارجی دیگر مذاکره را شروع کرده ایم. با توجه به درآمد نهایی که از محل فروش اوره داریم هر اندازه بتوانیم زمان تحویل راکتور را کوتاه کنیم، نتیجه و درآمد بیشتری حاصل خواهد شد.
جمشیدی با تاکید بر اینکه برنامه زمانبندی واحد اوره شهریور 1403 است، افزود: هرچقدر این واحد را زودتر تمام کنیم برای ما ارزش جایگزین دارد و محصول اوره تولیدی ارز قابل توجهی را برای شرکت و صنع پتروشیمی و کشور به همراه دارد.
وی با اشاره به تجربه و سابقه خود به عنوان رئیس کارگروه اوره کشور گفت: پتروشیمی هنگام علاوه بر تامین منابع مورد نیاز اوره و آمونیاک، یک ویژگی منحصر به فرد به جهت موقعیت جغرافیایی هم دارد و آن دسترسی به آب و اسکله صادراتی است. یکی از موضوع های مهم در حمل محصولات در داخل کشور و برای صادرات دسترسی به اسکله و کشتی، هزینه انبارداری و باربری است.
هرچقدر مجتمع به آب نزدیک باشد، مزیت بیشتری برای شرکت مورد نظر دارد چرا که هزینه انبارداری و بار نمی دهند و در روند بارگیری هم این هزینه ها اهمیت زیادی دارد.
جمشیدی با بیان اینکه در اسکله پتروشیمی هنگام شرایط خوبی برای صادرات محصولات داریم و حتی کشتی های پانامکس 60 هزار تنی هم امکان بارگیری دارند، افزود: با توجه به اینکه تمام شرکت های اوره ساز کشور سالانه تعهدی به جهاد کشاورزی دارند و باید بخشی یا تمام اوره خود را به جهاد کشاورزی بدهند، این شرکت ها می توانند میزان مورد نیاز تعهد را از طریق سوآپ با پتروشیمی هنگام تامین کنند و دیگر نیاز به حمل و بارگیری و اسکله و انبارداری در بنادر نداشته باشند. در این روند تمام موارد مربوط به سهام داری و سود و نحوه فروش را هم رعایت می کنیم.
وی با تاکید بر اینکه پیش از این در شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم چنین روالی را برای تولید کنندگان اوره و آمونیاک داشتیم، گفت: گاهی این اتفاق بین شرکت های اوره ساز مثل شیراز، کرمانشاه، لرگان و یا پردیس پیش می آید، اما باید تقویت شود و بتوانیم از ظرفیت دو پتروشیمی هنگام و پردیس که به آب و اسکله های اختصاصی دسترسی دارند، استفاده کنیم.
تحقق طرح های زیست محیطی پتروپالایش اصفهان در دولت سیزدهم
مشعل دولت سیزدهم از ابتدای آغاز به کار خود، تکمیل طرح های نیمه تمام دولت قبل را در دستور کار قرار داده و توانسته بخوبی وعده های خود را عملی کند. یکی از آنها تبدیل پالایشگاه اصفهان به پتروپالایشی شدن و تکمیل زنجیره ارزش و راه اندازی واحد تصفیه نفت گاز است. پتروپالایش اصفهان، همسو با ارتقای کیفیت محصولات تولیدی، گام های موثری در تامین سوخت پاک و با کیفیت و جلوگیری از آلودگی های محیطی و هوایی برداشته و در این زمینه موفق به اجرا و راه اندازی واحد تصفیه نفت گاز شده است. از جمله اهداف این طرح، می توان به ارتقای کیفیت فراورده های نفتی و کاهش ترکیبات گوگردی با کاهش گوگرد از دیزل تولیدی 10 هزار PPM به میزان 10 PPM و تولید گازوییل یورو 5 با ظرفیت 100 هزار بشکه در روز اشاره کرد. این طرح در هفته اول مهر افتتاح شد و با اجرای آن می توان شاهد هوای پاکیزه در شهر اصفهان بود. در ادامه گزارشی از زوایای مختلف این طرح و دیگر اقدام های پالایشگاه اصفهان تهیه شده که در ادامه آن را می خوانید:
ضرورت توسعه پالایشگاه اصفهان برای دریافت و تامین سوخت پاک و با کیفیت، جلوگیری از آلودگی های محیطی و هوایی و لزوم تکمیل زنجیره ارزش در ارتقای کیفیت فراورده های نفتی، موجب ساخت پالایشگاه جنوبی در سال 1393 شد که پس از بررسی های عملیاتی، فنی و مهندسی پیچیده و همسو با فناوری های روز دنیا، از سوی متخصصان داخلی طی مدت 8 سال به پایان رسید. سرمایه گذاری شرکت پالایش نفت اصفهان در این طرح، به میزان 6.8 هزار میلیارد تومان، به اضافه 511 میلیون یورو و تامین 90 درصد کالای مورد نیاز از سوی سازندگان داخلی انجام شده است. در ادامه مسیر توسعه زیرساخت های اقتصادی در توسعه این طرح 42 میلیون نفر اشتغالزایی شده که با بهره برداری رسمی روزانه 300 تن گوگرد جداسازی و با به کارگیری 17 هزار مدرک مهندسی و احجام اصلی طرح حدود 5 میلیون مترمکعب عملیات خاکی، 321 هزار مترمکعب بتن ریزی، 18 هزار تن اسکلت فلزی، نصب 19 هزار تن تجهیزات، لوله کشی به میزان 2 میلیون اینچ قطر و 4 هزار و 200 کیلومتر کابل کشی انجام شده که تنها بخش کوچکی از عملیات گسترده ساخت این ابر پروژه ملی محسوب می شود. ضمن آنکه همزمان با عملیات راه اندازی، تستPMI (آنالیز شیمیایی) در 71 هزار نقطه به اجرا درآمد و 2 هزار و 300 نقطه معیوب شناسایی و برای تثبیت ظرفیت تولید و جلوگیری از حوادث غیرقابل جبران اصلاح شد. پالایشگاه اصفهان در این برهه زمانی و با تصور اینکه کشورمان با وجود تحریم ها و تهدیدهای مستمر نمی تواند به توسعه و پیشرفت دست یابد، با تدبیر در هزینه های سنگین اعتباری و مالی و همسو با اهداف مسؤولیت های اجتماعی در صیانت از محیط زیست و با ارتقای کیفیت تولید فراورده های نفتی با حمایت های ویژه دولت سیزدهم، وزیر نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، واحد تصفیه گازوییل، یوتیلیتی و آفسایت و تولید 16 میلیون لیتر سوخت دیزل پاک را به کشورمان تقدیم می کند. مدیرعامل پالایشگاه نفت اصفهان مرداد امسال، از پیشرفت ۹۷ درصدی این واحد و راه اندازی پیش از موعد آن (۱۶ ماه زودتر از برنامه) خبر داده بود. محسن قدیری گفته بود: با راه اندازی این واحد، ظرفیت تولید روزانه ۲۰ میلیون لیتر گازوییل بر اساس استانداردهای بین المللی و در آینده ای نزدیک نیز تولید روزانه ۲۶ میلیون لیتر گازوییل با کیفیت یورو ۵ در این پالایشگاه فراهم شده و تاکنون سودآوری این واحد برای پالایشگاه اصفهان حدود ۱۹.۵ هزار میلیارد تومان بوده است. حدود ۸۰ درصد تجهیزات طرح ملی تصفیه گازوییل پالایشگاه نفت اصفهان، از سوی تولیدکنندگان داخلی تهیه و ساخته و از طریق شرکت های نارگان، چگالش و مپنا تأمین شده است. با توجه به تحریم ها و همکاری نکردن شرکت های خارجی، خدمات مهندسی تفصیلی این طرح که یکی از بخش های پیچیده و دشوار اجرای پروژه بوده، از سوی شرکت های داخلی نارگان، چگالش و مپنا اجرایی شده است.
رئیس جمهوری، در زمینه بهره برداری رسمی از واحد تصفیه گازوییل پتروپالایش اصفهان، دلیل اجرای این طرح بزرگ ملی را مدیریت تولید و مصرف در نفت، گاز و پتروشیمی کشور دانست و گفت: مدیریت این دو بخش، سبب تولید محصول با کیفیت، رفع ناترازی و رونق صادرات فراورده های نفتی خواهد شد که عواید آن، بخش های دیگری را تقویت می کند.
ابراهیم رئیسی این اقدام بزرگ پتروپالایش اصفهان را در تولید روزانه ۱۶ میلیون لیتر گازوییل پاک و کیفی سازی تولید در صنعت نفت را از اهداف محوری دولت و سبب رفع آلایندگی و ارتقای سلامت مردم بیان کرد. از رمزهای موفقیت پتروپالایش اصفهان در طرح احداث واحدهای تصفیه گازوییل، یوتیلیتی و آفسایت پالایشگاه اصفهان را می توان استفاده از ظرفیت 150 شرکت دانش بنیان برشمرد. رئیس جمهوری در این زمینه گفت: همت بلند دست درکاران این طرح در به سرانجام رساندن آن ۱۶ ماه زودتر از موعد مقرر، نویددهنده موفقیت های بزرگ در آینده است.
جواد اوجی ، وزیر نفت نیز در زمینه طرح احداث واحدهای تصفیه گازوییل، یوتیلیتی و آفسایت پالایشگاه اصفهان با سرمایه گذاری ۸.۶ هزار میلیارد تومان به علاوه ۵۱۱ میلیون یورو گفته است: این طرح در زمینی به مساحت ۴۲۰ هکتار با هدف ارتقای کیفیت محصولات پالایشگاه به سطح استانداردهای جهانی و رعایت هرچه بیشتر ضوابط محیط زیستی به بهره برداری رسیده است. به گفته اوجی، در این طرح حجم گوگرد گازوییل تولیدی از ۱۰ هزار ppm به کمتر از ۱۰ ppm کاهش یافته که از نظر استانداردها بر اساس مشخصات استاندارد یورو ۵ است و با اجرای آن، همه گازوییل تولیدی پالایشگاه اصفهان، یورو ۵ و مطابق با استانداردهای روز دنیا در اختیار مردم قرار خواهد گرفت. از مزایای طرح احداث واحد تصفیه گازوییل، می توان به تولید روزانه ۱۰۰ هزار بشکه گازوییل (۱۶ میلیون لیتر در روز) مطابق با استاندارد یورو ۵، جلوگیری از انتشار ۳۰۰ تن گوگرد در روز، کاهش حجم گوگرد گازوییل تولیدی پالایشگاه از ۱۰۰ هزار PPM به کمتر از ۱۰ PPM، به کارگیری ۱۲۰۰ نفر در این واحد، ایجاد سود سالانه ۲۶۳ میلیون دلار و بازگشت هزینه های طرح پس از گذشت چهار سال اشاره کرد.
طرح «احداث واحد تصفیه گازوییل» از جمله طرح های نیمه تمامی بود که دولت سیزدهم آن را به سرانجام رساند؛ اما طرح های نیمه تمامی هم وجود دارند که افزایش ظرفیت تولید نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش کشور را در آینده ای نزدیک به همراه خواهند داشت. به گفته وزیر نفت، در سال ۱۴۰۲ افتتاح ۶۷ طرح کلان و نیمه تمام به ارزش ۱۵.۱ میلیارد دلار، همچنین آغاز عملیات اجرایی ۱۵ طرح کلان جدید با سرمایه گذاری ۱۴.۳ میلیارد دلار نیز در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته که تاکنون ۷ میلیارد دلار پروژه به بهره برداری رسیده، افتتاح شده یا آماده افتتاح است. تمام این طرح ها، اثری مستقیم بر افزایش ظرفیت تولید نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش کشور دارند. برخی از این طرح ها مانند پالایشگاه فاز ۱۴ و طرح فاز ۱۱ در پارس جنوبی، پالایشگاه هویزه خلیج فارس و فاز دوم پالایشگاه آبادان در خوزستان، پتروشیمی گچساران در کهگیلویه و بویراحمد به صورت رسمی به بهره برداری خواهند رسید.
بهره برداری از طرح های کیفی سازی فراورده های نفتی تولیدی، کمک قابل توجهی به بهبود وضع محیط زیستی کشور و نیز کاهش انتشار آلاینده ها خواهد کرد. مجموعه اقدام های صنعت نفت در زمینه محیط زیست، محدود به تولید فراورده با کیفیت نیست؛ بلکه در زمینه جمع آوری گازهای مشعل، امسال ان جی ال ۳۰۰ یا پالایشگاه هویزه به بهره برداری رسید و تا پایان سال نیز ۲۱ مشعل در منطقه شرق کارون جمع آوری خواهد شد. در این زمینه، تفاهمنامه همکاری «توسعه زیست بوم فناوری زنجیره های ارزش صنعت نفت» بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و هلدینگ پتروپالایش اصفهان با حضور رئیس جمهوری در هفته نخست مهرماه امضا شد.
براساس این تفاهمنامه «ایجاد و توسعه زیست بوم نوآوری و افزایش عمق بومی سازی فناوری های کلیدی» تسهیل و حمایت خواهد شد. همچنین ارتقای بهره وری صنعت پتروپالایش و توسعه انرژی های تجدیدپذیر شامل «توسعه زیرساخت افزایش بهره وری و مدیریت پسماند صنعت پتروپالایش» و «ایجاد ارزش افزوده زیرساخت های پتروپالایش و تولید انرژی پاک» در دستور کار قرار خواهد گرفت. تامین مالی این تفاهمنامه نیز از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی انجام می شود.
بخش قابل توجهی از افزایش تولید و تکمیل طرح های نیمه تمام که به آنها اشاره شد، در زمینه ارتقای ظرفیت پالایشی و کیفی سازی فراورده های نفتی بوده است. توسعه ظرفیت پالایش و پتروپالایش نفت خام و میعانات گازی کشور نزدیک به ۳.۲ میلیون بشکه در روز است و نفت و میعانات گازی تولیدی خود را اکنون به صورت نفت خام صادر می کند.
وزیر نفت در این باره گفته، خام فروشی افزون بر اینکه ما را از ایجاد ارزش افزوده بی نصیب می کند، در سال های اخیر پاشنه آشیل کشور و سبب آسیب پذیری آن از ناحیه تحریم ها شده است. افزون بر این، با توجه به شدت مصرف انرژی در کشور، به منظور تأمین امنیت انرژی و پوشش کامل نیاز داخلی به فراورده های نفتی، احداث پالایشگاه های جدید ضرورتی انکارناپذیر است که مکرر مورد تأکید رهبر معظم انقلاب و ریاست جمهوری نیز بوده است.
همسو با بحث افزایش ظرفیت، طرح های پالایشی و پتروپالایشی در کشور نیز در حال اجراست. به گونه ای که از ابتدای استقرار دولت سیزدهم، توجه ویژه ای به این امر شده و اقدام های متعددی در طول یک سال و نیم گذشته انجام شده است. در چارچوب قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، هشت طرح پالایش و پتروپالایش میعانات گازی و نفت خام با ظرفیت یکهزار و 460 بشکه در روز و سرمایه گذاری ۲۸.۶ میلیارد دلار در دست پیگیری و اجراست.
همچنین بر اساس ماده ۵۹ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، افزایش کیفیت فراورده های نفتی و کاهش ترکیبات گوگردی به صورت جدی در دستور کار وزارت نفت دولت سیزدهم قرار گرفته و در این خصوص ۱۱ طرح بهینه سازی و ارتقای کمی و کیفی فراورده های تولیدی پالایشگاه های موجود ذیل قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با مجموع سرمایه گذاری ۶.۷ میلیارد دلار در حال اجراست.
وزیر نفت در این باره، از امضای مشارکت نامه و تامین مالی ساخت پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پالایشگاه مروارید مکران در مجموع با ظرفیت ۶۰۰ هزار بشکه در روز نفت خام سنگین و سرمایه گذاری بیش از ۱۸ میلیارد دلار با بانک ها و هلدینگ های بزرگ داخلی خبر داده است. به گفته اوجی، فعال سازی پالایش فراسرزمینی به ظرفیت ۱۴۰ هزار بشکه در روز با کشور ونزوئلا و مذاکره و امضای قرارداد با دیگر کشورها، همسو با هدف توسعه صادرات نفت خام و میعانات کشور و تکمیل زنجیره ارزش نیز انجام شده که در استمرار این اقدام ها هم طرح واحد تصفیه گازوییل، یوتیلیتی و آفسایت پالایشگاه اصفهان به بهره برداری رسیده است.
پالایشگاه اصفهان، به دلیل پتروپالایشی شدن، طرح های دیگری نیز در دستور کار دارد که از آن جمله می توان به طرح احداث واحد ۸۱ هزار بشکه ای گوگردزدایی از ته مانده برج های تقطیر (RHU) پالایشگاه اصفهان با سرمایه گذاری ۱.۶ هزار میلیارد تومان به علاوه ۶۴۲ میلیون یورو ذیل قانون حمایت از تولید اشاره کرد. این طرح، حدود ۴۴ درصد پیشرفت فیزیکی داشته که با بهره برداری از آن تا پایان دولت سیزدهم، روزانه 72 هزار بشکه نفت کوره کم گوگرد برای خوراک واحد RFCC تولید خواهد شد. وزیر نفت با اشاره به این مطلب گفت: همسو با تکمیل زنجیره ارزش، طرح تولید بنزین و پروپیلن (RFCC) با سرمایه گذاری ۱۱۰۰ میلیون یورو در پالایشگاه اصفهان با پیشرفت فیزیکی حدود ۱۰ درصد در حال اجراست. ظرفیت خوراک این واحد ۹۱ هزار بشکه در روز است که بیش از ۸۰ درصد آن از واحد RHU تأمین می شود. محصولات این واحد، روزانه ۸ میلیون لیتر بنزین و ۶۰۰ هزار لیتر گازوییل است. همچنین گاز مایع از دیگر تولیدات این واحد است که به عنوان خوراک واحدهای پتروشیمی استفاده خواهد شد. به گفته اوجی، با بهره برداری از مجموعه طرح های پالایشگاه اصفهان، می توان گفت که این پالایشگاه به پالایشگاه سبز تبدیل می شود که این امر در هوای پاک استان اصفهان تأثیر بسزایی خواهد داشت.
وی تأکید کرد: در مجموع ما به دنبال این هستیم که تا پایان دولت ۶ طرح کیفی سازی پالایشگاه های شیراز، تهران، تبریز، لاوان، RHU اصفهان و شازند با سرمایه گذاری ۱.۸ میلیارد دلار را تا پایان دولت سیزدهم به بهره برداری برسانیم. در پایان باید گفت؛ طرح های صنعت نفت، بخصوص در صنعت پالایش، به دست جوانان متخصص و پرورش نیروهای کارآمد به اجرا درآمده است. با بهره مندی از ظرفیت پالایشگاه ها و اجرای پروژه ها به طور حتم روزهای امیدبخش تری برای کشورمان رقم خواهد خورد. در این میان، شرکت های دانش بنیان می توانند به کمک صنعت نفت و شرکت های پالایشی بیایند که با این رویکرد، تحریم ها را خنثی و در مسیر توسعه و آبادانی کشور گام بر خواهیم داشت.
گپ و گفتی با جوا ن ترین رئیس واحدهای فنی و ستادی در خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
سویا رضایی وقتی یک دهه شصتی در سمت های بالایی همچون وزارت یا پایین تر، مسؤولیت قبول می کند، تمام دهه شصتی های هم دوره اش به او افتخار می کنند؛ گویی خود گوشه ای از پرچم خدمت به کشور را بالا گرفته اند. در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان، حدود سه سال پیش یکی از جوانان این دهه، مسؤولیت اداره تعمیرات خط این منطقه را پذیرفت و به عنوان رئیس تعمیرات خط، قبول مسؤولیت کرد یا بهتر بگویم این سمت به او داده شد.
آن زمان، بسیاری بودند که به توانایی این جوان شک داشتند؛ شک از این منظر که چطور فردی 37 ساله می تواند راهبردی ترین خط لوله کشور را سروسامان دهد؛ اما انگیزه بالای وی در خدمت رسانی و سربلندی در این آزمون سخت، روسفیدی را برای مدیران وقت که این مسؤولیت را به او واگذار کرده بودند، به ارمغان آورد و بر همه تردیدها خط بطلان کشید.
این جوان دهه شصتی غلامرضا گودرزی، رئیس تعمیرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه اصفهان است که عنوان جوان ترین رئیس واحدهای فنی و ستادی این منطقه را با خود دارد. در ادامه گفت و گوی مشعل با غلامرضا گودرزی را بخوانید.
همکاران من در واحد تعمیرات خط، همگی به دلیل سابقه و تجربه کاری بالا، این موقعیت را دارند که نه تنها مسؤولیت واحد؛ بلکه حتی در مسؤولیت های بالاتر ایفای نقش کنند. آنچه امروز به عهده من گذاشته شده، ایجاد شرایط و موقعیت برای کار و فعالیت بیشتر است و آنچه پذیرش مسؤولیت ها را متفاوت می سازد، به نوع نگاه و چگونگی مواجه شدن با انواع مشکلات و چالش ها بستگی دارد.
کمبود نیروی انسانی، دست و پنجه نرم کردن با انواع چالش های حیطه کاری، روبه رو شدن با محدودیت های نظارتی و پاسخگویی به نهادهای نظارتی،همچنین پذیرفتن مسؤولیت جان نیروی انسانی و مدیریت آنها با انواع سلیقه ها و رفتارهای شخصیتی و از همه مهم تر شرایط بد اقتصادی، دست به دست هم داده تا پذیرش مسؤولیت را برای برخی کارکنان کمی دشوار کند.
شاید امثال من وظیفه اصلی و کاریمان، هماهنگ شدن با مواردی باشد که گفتم، بنابراین ضمن قبول این مسؤولیت، سعی داریم برآیندی بهینه از خودمان در سازمان ارائه کنیم.
در اهمیت نقش و وظیفه شما همین بس که حفظ و ایمن سازی راهبردی ترین خطوط لوله کشور یعنی مارون- اصفهان که دومین خط لوله سخت گذر دنیا بعد از آلاسکاست، تحت مدیریت شماست. این وظیفه خطیر را چطور انجام می دهید؟
من تجربه کار در منطقه خوزستان و مشارکت در عملیات متعدد مناطق دیگر را دارم و با توجه به تفاوت شرایط و گستردگی خط لوله اصفهان به لحاظ وسعت با دیگر مناطق، به نظرم تنها روشی که می توان این حجم از کار را کنترل کرد، برنامه ریزی های کوتاه مدت، بلندمدت و منظم در تمام زمینه های کاری است.
کار ما شامل سه بخش اصلی، عملیاتی، ستادی و کارگاهی است که قسمت عملیاتی آن شامل 4 بخش عملیات خاکی، پایش خطوط، تعمیرات پیشگیرانه و تعمیرات حاصل از حادثه یا فرسودگی است. فعالیت های ستادی ما شامل پاسخگویی به استعلامات حریم و تلاقی های خطوط، رفع تعارض به حریم خط، به روزرسانی اطلاعات واحد و موجودی کالاها و اقلام مورد نیاز است. بخش کارگاهی شامل، به روزرسانی تمامی تجهیزات و ابزار، همچنین به روزرسانی و ساخت اتصالات در مواقع بحران است که با برنامه ریزی می توانیم در مواقع بحران، بدون هدر رفت وقت و با پیش بینی های انجام شده در مسیر رفع مشکل گام برداریم.
در صورت برنامه ریزی های منظم و پیوسته برای تمام این موارد می توان طی یک سال به حداقل 80 درصد اهداف واحد دست یافت. وقتی مسؤولیت خط لوله ای استراتژیک مانند اصفهان را به عهده داری، باید همواره این موضوع ملکه ذهنت باشد که هیچگاه و در هیچ زمینه ای حق غافلگیر شدن نداری. چه در تعداد نفرات و برنامه ریزی برای حضور آنان در مواقع بحرانی و چه در نحوه اجرای کار.
در واقع، موارد کاری پیش بینی شده قرار است حداقل یک سال کاری شما را پشتیبانی کند. پس باید از الان مواد و اقلام آن آماده شود؛ چون ممکن است سیستم، هر لحظه تصمیم به اجرای آن بگیرد. بنابراین باید هر لحظه، آمادگی اجرای عملیات پیش بینی شده و نشده وجود داشته باشد.
کاملا درست است. خوشبختانه منطقه اصفهان، اقدام های چشمگیری انجام داده که حاصل برنامه ریزی و حمایت مدیر و معاونان منطقه و تلاش یکایک کارکنان در حوزه تعمیرات خط، خوردگی، نقلیه، ایمنی، بهره برداری مراکز، برنامه ریزی تعمیرات و واحدهای ستادی و پشتیبانی است.
همچنین درباره واحد تعمیرات خط باید بگویم که به منظور انجام عملیات از قبل برنامه ریزی شده مانند قطع و وصل و تعویض منیفولد مراکز یا اجرای خط جدید بین مراکز یا عملیات حادثه ای مانند نشتی، ترکیدگی، انشعاب های غیرمجاز، نشست مشترک درون واحدی با حضور نفرات ارشد واحد، مسؤولان تعمیرات و نگهداری خطوط لوله و نفرات درگیر در آن عملیات برگزار می شود تا همه جوانب کار اعم از نحوه اجرای کار، چیدمان تجهیزات و نفرات، تایم کاری، متریال مورد نیاز، نحوه ایمن سازی خط، روش تخلیه خط، خاکبرداری و... بررسی و سنجیده شود. در نهایت نیز بهترین خروجی و تصمیم درون واحدی که برگرفته از نظرات نفرات حاضر در نشست است، ملاک عمل قرار گیرد تا بتوانیم با تشریک مساعی، بهترین نتیجه ممکن را برای واحد رقم بزنیم.
نقطه اوج تجربیاتم در این 15 سال را در پروژه تعویض چهار کیلومتر ازخط لوله 30 اینچ مارون ـ اصفهان در تنگ گندمکار سرخون استان چهارمحال و بختیاری می دانم. اتفاقی که نه تنها نخستین تجربه اجرای یک پروژه بود، بلکه وجود حساسیت های اجتماعی، محیط زیستی و منابع طبیعی یک استان متوجه و متمرکز بر آن بود.
فشارهایی که در آن مقطع از سوی استانداری چهارمحال به شرکت خطوط لوله و مخابرات وارد می شد، همچنین اجرای پروژه در محدوده ای با تنوع عوارض طبیعی زمین شامل رودخانه های فصلی، دائمی، مسیر سنگلاخی، شیب های تند و ریزشی بودن مسیر، ما را با پروژه ای روبه رو کرده بود که شاید در کمیت تنها عدد4 را یدک می کشید؛ اما در واقع مشکلات یک پروژه 200 کیلومتری را داشت. همچنین محدودیت نفرات، ماشین آلات و اینکه باید با امکانات محدود شرکتی انجام می شد و دامنه زمانی کوتاه که این پروژه باید در 4 ماه (با توجه به شروع فصل سرما در استان چهارمحال و بختیاری) به اتمام می رسید، همه اینها کار را حساس کرده بود.
اما در نهایت خدا را شاکرم که در آن مقطع زمانی و با همکاری و دلسوزی تمامی کارکنان فنی، عملیاتی و ستادی منطقه اصفهان، این پروژه فراتر از حد انتظار و تصور افراد درگیر با آن انجام شد و این درس را به من داد که کارهای ناشدنی و غیرممکن را هم می توان انجام داد، آن هم با از خود گذشتگی، تمرکز و مسؤولیت پذیری در مسیر اعتلای کشور و ایستادن بر قله های پیشرفت و استقلال صنعتی.
همانگونه که اشاره کردم، وقتی می دانید که در شرایط و موقعیت هایی متنوع قرار می گیرید و تعداد کارکنان واحدها با تخصص های متفاوت زیاد است، باید آنقدر از نظر ابزار و روش انجام کار کامل و مطمئن باشی که در هنگام شروع یا اجرای کار دنبال پیدا کردن روش کار مناسب یا متخصص نگردی و سردرگم نشوی و زمان را از دست ندهی، چراکه این سردرگمی و هدررفت زمان، باعث ایجاد استرس و اشتباه در کار می شود. با توجه به تمامی این موارد، عملیات زمانی منتج به نتیجه مطلوب می شود که با دوستی، همدلی و یک هدف مشترک میان کارکنان همراه باشد.
من از سال 1384 در صنعت نفت مشغول کار هستم. در تمامی این سال ها یک تجربه بزرگ به دست آورده ام؛ اینکه زمانی فردی در کسوت رئیس، مدیر یا مسؤول، می تواند موفق عمل کند که به اصطلاح پای کار باشد. اگر امروز در چهارمین سال حضورم در واحد تعمیرات خط به عنوان رئیس این مجموعه، شاهد انجام تمامی کارهای عملیاتی، پایش ها و عملیات حادثه ای به نحو احسنت و در کوتاه ترین زمان ممکن هستم ، حاصل حضور و پای کار بودن، همدلی، همکاری و حمایت همه کارکنان واحد است.
اعتقاد دارم هر فرد، در شرایط اجتماعی و کاری هرگونه که رفتار می کند، در زندگی خصوصی اش هم به همان گونه است. یعنی این نیست که شما در محیط کار یک فرد بی نظم و بی حوصله با کارایی پایین باشی؛ اما در زندگی خصوصی متفاوت و یا برعکس.
من هم دقیقا همانگونه که دوستان و همکاران در محیط کار می بینند و می شناسند، در رابطه با همسر و فرزندم رفتار می کنم. ایجاد تنش در کار ما همیشگی است. این هنر ماست که آن را به محیط خانه و خانواده انتقال ندهیم.
تلاش می کنم فرد متعادلی باشم و با نوسانات کاری و اخلاقی افراد پایین دست و بالادست، دچار نوسان و بی ثباتی نشوم و روحیه ام را از دست ندهم؛ البته در برخی مواقع این مسأله اجتناب ناپذیر است؛ اما در محیط خانواده همیشه یکسان رفتار می کنم.
قبلا اهل ورزش فوتسال بودم که با تیم های مناطق خوزستان و اصفهان 6 دوره قهرمانی را تجربه کردم؛ اما در حال حاضر به دلیل مشغله زیاد، تنها اوقات فراغتم، وقت گذراندن برای تفریح پسرم است.
همه ما در شرایط و موقعیت های متفاوتی از زندگی شخصی و اجتماعی هستیم و هیچگاه نباید فراموش کنیم که در چه شرایطی بودیم و اکنون وضع ما به چه صورت است. وقتی می خواهیم حرفی بزنیم یا تصمیمی بگیریم، باید بر اساس شرایط فعلی مان باشد و یادمان نرود که زمانی در کجای زندگی و تاریخ ایستاده بودیم.
گذری بر پنجمین دوره ارزیابی آمادگی جسمانی آتش نشانان وزارت نفت
مشعل آتش نشان ها سربازان گمنامی هستند که جان خود را به خطر می اندازند تا زندگی همنوعانشان را نجات دهند. این افراد همیشه آماده حضور در عملیات هستند و به آمادگی جسمانی و سرعت عمل در شرایط بحرانی نیاز دارند. به همین منظور آمادگی جسمانی و مهارتی آنها به روش های مختلف از جمله برگزاری المپیاد آتش نشان ارزیابی می شود.
همزمان با پاسداشت روز ایمنی، در هفته نخست مهر امسال، پنجمین دوره ارزیابی آمادگی جسمانی آتش نشانی در صنعت نفت به میزبانی پتروشیمی بندر امام، در مجتمع آفتاب برگزار شد. در این دوره ۱۶ گروه آتش نشانی شامل ۱۲۸ آتش نشان منتخب صنعت نفت در ۶ بخش ارزیابی شامل سه بخش انفرادی و سه بخش گروهی به رقابت پرداختند و مهارت های آنها از سوی تیم های داوری مورد ارزیابی قرار گرفت. رویداد ارزیابی آمادگی جسمانی آتش نشانان، ابتدا در سطح چهار شرکت اصلی و تابعه برگزار شد و چهار تیم از نفرات برتر هر شرکت به سطح مسابقات وزارت نفت راه پیدا کردند.
در پنجمین دوره این المپیاد سراسری صنعت نفت، 128 آتش نشان از بخش های مختلف صنعت نفت گردهم آمدند تا در میدان رقابت، همدلی و بودن در کنار یکدیگر را به نمایش بگذارند.در این نمایش سراسر مهارت و آمادگی جسمانی، مظاهر انصاری، مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت نیز حضور داشت و درباره اهداف برگزاری پنجمین دوره ارزیابی آمادگی جسمانی آتش نشان های وزارت نفت توضیحاتی داد.
مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت با اشاره به اینکه هدف از برگزاری این گونه رویدادها، ارتقای آمادگی جسمانی و مهارتی آتش نشان ها در رویارویی با حوادث در شرایط مختلف است، افزود: همدلی، نکته مهم دیگری است که در چنین رخدادهایی میان شرکت کنندگان شکل می گیرد و تقویت می شود و این موضوع در کل صنعت نفت وجود دارد.
مظاهر انصاری تصریح کرد: تیم های شرکت کننده از بخش های مختلف صنعت نفت (نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی) نیز افزون بر قدرت و مهارت، توانستند هدف مهم دیگر این المپیاد را که همدلی است به نمایش بگذارند. او با تاکید بر حضور با انگیزه آتش نشانان حاضر در این دوره از رقابت ها افزود: آتش نشان ها در هر جا که حادثه و خطری صنعت نفت را تهدید کند، از جان مایه می گذارند و در صف مقابله با آتش قرار می گیرند.
سیروس ناصریان، رئیس اداره ایمنی، بهداشت و محیط زیست پتروشیمی بندر امام نیز در پنجمین دوره ارزیابی آتش نشانان وزارت نفت با ابراز خرسندی از میزبانی این رویداد بزرگ تصریح کرد: موضوع مهمی که ارزش این رویداد را بیشتر می کند، مزین شدن پنجمین دوره ارزیابی به نام بزرگ شهدای صنعت نفت و ۹ شهید آتش نشان پتروشیمی بندر امام است. وی گفت: شهدا، گرانمایه ترین دارایی خود را که جانشان بود، فدا کردند تا یک حادثه به یک فاجعه تبدیل نشود. از این رو شهدا همواره باید الگوی همه ما باشند.ناصریان در بخش دیگری اظهار کرد: ارزیابی، آمادگی، تخصصی بودن این رویداد، هر یک فلسفه خود را دارد و این دوره هم می تواند سبب ارتقای سطح علمی - تخصصی آتش نشانان و تبادل علم و تجربه میان آنها شود.
شهرام احمدی، معاون ایمنی و آتش نشانی اداره کل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت هم مهم ترین هدف این رویداد را ارزیابی آمادگی عملیاتی و حرفه ای گری آتش نشانان بیان و اظهار کرد: تلاش بر این بوده که هر دوره نسبت به دوره قبل، حرفه ای تر برگزار شود و مایلیم شرکت های تابعه نیز به برگزاری دوره های تخصصی برای ارتقای آتش نشانان روی آورند و به سوی استاندارد ملی ثبت شده پیش بروند. او استقلال تیم داوری را از وجه تمایز این دوره با دوره های پیشین خواند و افزود: این مسابقات با بهترین کیفیت و استقلال کامل تیم داوری برگزار و تیم داوری نیز از مرجع رسمی کشوری در این رقابت ها حضور داشت.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام هم در حاشیه برگزاری پنجمین دوره ارزیابی آتش نشانان وزارت نفت گفت: با توجه به تعامل خوبی که با مدیریت اچ اس ای وزارت نفت وجود دارد و با هدف خدمت به اچ اس ای صنعت نفت، پتروشیمی بندر امام این میزبانی را پذیرفت. انصاری نیک افزود: در این دوره به همت وزارت نفت و مدیریت اچ اس ای آن، میزبان 16 تیم برتر از چهار شرکت اصلی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی بودیم و این میزبانی بسیار ارزشمند بود.
وی تصریح کرد: این دوره، یک فرصت بود تا آتش نشانان صنعت نفت بتوانند با رقابت در رشته های آمادگی جسمانی- عملیاتی، مهارتی و تخصصی خود را بسنجند تا در زمان حوادث احتمالی، از هر حیث برای مقابله با حادثه و تهدید،آماده باشند.انصاری نیک با تاکید بر حفظ این آمادگی برای آتش نشانان صنعت نفت تصریح کرد: برگزاری پنجمین دوره آمادگی جسمانی آتش نشانان موقعیتی بسیار ارزشمند است و از اینکه میزبان برگزاری آن و خدمت رسان همکاران آتش نشان خود در بخش های مختلف صنعت نفت بودیم، بسیار خرسندیم. وی گفت: یکی دیگر از ویژگی های مهم این دوره، مزین بودن آن به نام شهدای وزارت نفت و ۹ شهید خدمت پتروشیمی بندر امام بود که جانشان را در مقابله با حوادث آتش در پتروشیمی بندر امام فدا کردند. مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام در بخشی دیگر با تاکید بر اینکه این شرکت تلاش کرده است به دوران شکوفایی خود بازگردد، اظهار کرد: با توجه به اینکه امسال پنجاهمین سالگرد تاسیس پتروشیمی بندر امام است و ما در دهه اخیر افولی را در بخشی از عرصه ها در پتروشیمی بندر امام شاهد بودیم، قصد داریم با تمرکز و با برنامه ریزی راهبردی هم در حوزه تولید و هم در حوزه مدیریت اچ اس ای و افزایش و بهبود شاخص های کلان بنگاهی بازگشت به دوره ای بهتر داشته باشیم و تولدی دوباره را بعد از پنجاهمین سالگرد در عرصه های مختلف در پتروشیمی بندر امام شاهد باشیم. انصاری نیک گفت: این هدف را تحت راهبرد «بندر امام نوین »پیگیری می کنیم تا شاخص های مختلف، بویژه تنوع محصولات و افزایش تولید را پیش ببریم و در کنار آن نیز مسؤولیت های اجتماعی، اچ اس ای و بهبود شرایط و تعامل با محیط زیست را دنبال کنیم.مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام بازگشت پتروشیمی بندر امام به حوزه های حرفه ای را از دیگر اهداف «بندر امام نوین» برشمرد و افزود: با توجه به اینکه مسائل فرهنگی و ورزشی برای کارکنان و خانواده های آنها ایجاد روحیه می کند، ضمن اینکه اهداف بلندی هم برای بندر امام نوین داریم، فکر می کنیم پرداختن به ورزش و مسائل فرهنگی، بستری برای موفقیت است. حتما این عرصه ها را نمایش خواهیم داد و برنامه های متنوعی برای توسعه ورزش و رقابتی داریم.
عطاالله قاسمی، رئیس ایمنی و آتش نشانی مجتمع گاز پارس جنوبی نیز به خبرنگار «مشعل» گفت: قبل از برگزاری المپیاد نشست های متعددی با محوریت ساخت تجهیزات آیتم های المپیاد، استفاده از سالن های ورزشی، همچنین استخر و البسه و پشتیبانی های تغذیه ای و... مطرح و آماده سازی شد، ضمن آنکه پشتیبانی های مادی و معنوی نیز برای آنها انجام دادیم تا روحیه و انگیزه لازم را داشته باشند. به گفته او از چهار ماه قبل از برگزاری المپیاد اعضای تیم تمرین های خود را به صورت متمرکز آغاز کردند و در این مدت هر زمانی که نیاز بود، به تیم عملیات کمک می کردند. قاسمی برگزاری پنجمین ارزیابی آمادگی جسمانی آتش نشان ها را بهتر از سال های گذشته به لحاظ امکانات رفاهی و داوری های منسجم و یکپارچه خواند و افزود: در گذشته تیم داوری فقط از مجموعه های نفت و گاز بودند و این امر موجب ایجاد سوءتفاهم در انتخاب نفرات برتر بود؛ اما امسال، داورها از انجمن آتش نشانان کشور انتخاب شدند، ضمن آنکه حضور مدیر اچ اس ای وزارت نفت و روسای اچ اس ای چهار شرکت اصلی، انگیزه ای برای افراد شرکت کننده بود. وی اظهار کرد: در رویداد بزرگداشت آتش نشان ها به گونه ای برنامه ریزی شد تا از نفرات برگزیده با حضور مدیر اچ اس ای شرکت ملی گاز، مدیران پالایشگاه ها و مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی تقدیر شود.
پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی و تخصصی آتش نشانان وزارت نفت با حضور ۱۶ تیم تابع وزارت نفت شامل شرکت های نفت و گاز پارس، سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، همچنین مجتمع گاز پارس جنوبی (پالایشگاه دوازدهم، پالایشگاه دهم و پالایشگاه یازدهم)، همچنین شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، شرکت پالایش نفت اصفهان، شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند، شرکت پالایش نفت کرمانشاه، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت پتروشیمی بندر امام خمینی(ره)، شرکت پتروشیمی زاگرس، شرکت پتروشیمی سبلان و شرکت پتروشیمی کاویان از چهارم تا هفتم مهر ۱۴۰۲ در مجموعه آفتاب شرکت پتروشیمی بندر امام برگزار شد.
این دوره از مسابقات با قهرمانی تیم پالایشگاه دهم، نائب قهرمانی تیم پالایشگاه یازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی و با کسب مقام سومی توسط تیم نفت و گاز پارس پایان یافت.
تولیدو تجاری سازی؛ مسیری که پژوهشگاه صنعت نفت می پیماید
مشعل پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی علمی و فناوری صنعت نفت، طی حداقل 6 دهه اخیر توانسته است سهم قابل توجهی در افزایش تولید داخلی، کاهش وابستگی به شرکت های خارجی و خام فروشی در محصولات اولیه داشته باشد. این مجموعه تلاش کرده تا در مسیر ایجاد ارزش افزوده از راه تولید و تجاریسازی فناوری، با رویکرد اصل انجام پژوهش برای توسعه و داخلی سازي فناوریهای جدید اقدام کند. این مجموعه داری چند پردیس مستقل است که هر کدام، پژوهشکده های تخصصی را در خود جای داده اند و امور تخصصی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی را رصد و پیگیری می کنند. یکی از این پژوهشکده ها، پژوهشکده توسعه فناوری های فراورش و انتقال گاز است که در سال های اخیر پروژه های مختلفی را به ثمر رسانده و دانش های فنی آنها در بخش های مختلف صنعت نفت در حال استفاده است.
پژوهشگاه صنعت نفت در چند دهه اخیر توانسته است در توليد محصولات ارزشمندي نظير دانش فني و تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنعت نفت، اختراع و در نهايت ارائه مقاله های معتبر در سطح بین الملل، رسالت واقعي پژوهشگاه را اجرایی کند و نه تنها در داخل کشور، نیاز شرکت ها و زیرمجموعه های صنعتی بخصوص صنعت نفت را تامین کند؛ بلکه در دوره های مختلف زمانی که شرکت های خارجی حضور نداشتند یا به دلیل تحریم ها ایران را ترک کردند، توانست نیاز صنعت به تولیدات خارجی و دانش فنی را تا حد زیادی تامین و جبران کند. پژوهشکده توسعه فناوری های فراورش و انتقال گاز به عنوان یکی از زیرمجموعه های فعال و پرکار پژوهشگاه، با هدف تحقیق و توسعه در بهره برداری بهینه و کسب دانش فنی در زمینه های تبدیل، تصفیه و انتقال گاز طبیعی، در سال 1377 تاسیس شده است. این پژوهشکده در حال حاضر از چهار گروه پژوهشی تشکیل شده است. پژوهشکده گاز در زمینه پروژه های تحقیقاتی، پایلوتی، نیمه صنعتی، صنعتی و ارائه خدمات علمی و آزمایشگاهی فعالیت می کند. تاکنون دو واحد صنعتی، هفت واحد نیمه صنعتی و 50 سیستم بنچ و آزمایشگاهی در پژوهشکده به مرحله عملیات رسیده است. همچنین تاکنون ارائه دانش فنی و طراحی 10 واحد صنعتی برای پالایشگاه ها در این پژوهشکده انجام شده است. ارائه بیش از پنجاه پتنت داخلی و خارجی، 300 مقاله در مجلات داخلی و خارجی و چهارصد مقاله ارائه شده در درس گروه های بین المللی و داخلی، از دیگر دستاوردهای علمی این پژوهشکده به شمار می رود. این پژوهشکده دارای چهار گروه فناوری های تبدیلات گاز، فناوری های تصفیه گاز، فناوری های بازیابی و تبدیل آلاینده های گاز و گروه طراحی مهندسی فناوری های گاز است که هر کدام سرگرم پروژه های کاربردی و اثرگذار هستند.
از جمله پروژه های اجرایی شده این پژوهشکده می توان به تدوین دانش فنی واحدهای بازیابی گوگرد(SRU)، فرایند تبدیل گاز به مایع(GTL) ، واحد تولید هیدروژن (HPU)، اولین فناوری ایرانی شیرین سازی گاز ( پارسی سول)، آنالیز کمی و کیفی ترکیبات گوگردی و جیوه با روش IMSو بنزین بازیافتی پتروشیمی خارک اشاره کرد.
با این حال درباره عملکرد این پژوهشکده با حمید گنجی، رئیس پژوهشکده توسعه فناوری های فراورش و انتقال گاز پژوهشگاه صنعت نفت گفت وگو کردیم. او درباره این مجموعه توضیح داد و گفت: پژوهشکده روی فرایندهایی که مربوط به پالایشگاه های گازی و فراورش گاز است، کار می کند و ما در این سال ها تمام فناوری های مورد نیاز پالایشگاه های گازی را بومی کرده ایم. فناوری هایی از جمله شیرین سازی گاز، نم زدایی و مرکاپتان زدایی از گاز و همچنین بازیافت گوگرد و در سال های اخیر پروژه های صنعتی را برای این واحدها اجرایی کرده ایم. یکی از آخرین پروژه ها، طرح توسعه پالایشگاه بندرعباس بود که واحد تولید هیدروژن و آمین و SRU (بازیافت گوگرد) و فرایندهای دیگر آن را اجرا کردیم. وی درباره گروه های فعال در این پژوهشکده هم گفت: چهار گروه فعال داریم که یکی از آنها گروه تبدیلات گازی است و برای تبدیل گاز طبیعی به سوخت مایع کار می کند. گروه دیگری هم روی فرایند تبدیل گاز به محصولات دیگر مثل متانول کار می کنند. گروه فناوری تصفیه گاز پژوهشکده برای واحدهای شیرین سازی گاز مورد استفاده قرار می گیرد. در این زمینه دانش فنی تولید یک حلال را داریم که به ثبت رسیده است. گنجی با بیان اینکه پژوهشکده ما خدمات فناورانه را به صنعت نفت و گاز ارائه می کند، افزود: این مرکز به عنوان یک مرجع در کشور و برای آنالیز و تست حلال های آمین مورد استفاده قرار می گیرد. گروه دیگر هم گروه SRU است که برای بازیافت گوگرد اقدام می کند و بومی سازی آن با همکاری پژوهشکده کاتالیست انجام شده است. کاتالیست این تبدیل، بومی سازی شده و شرکت های داخلی آن را تولید می کنند. رئیس پژوهشکده توسعه فناوری های فراورش و انتقال گاز پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به گروه دیگر این مجموعه، یعنی گروه طراحی و مهندسی که مهندسی همه فرایندهای مربوط به پروژه های پژوهشکده را انجام می دهد، افزود: حدود 70 نفر از اعضای این پژوهشکده، نیروی رسمی پژوهشکده هستند؛ اما در طرح میزبانی پژوهشگاه صنعت نفت، 20 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا با پژوهشکده ما همکاری داشتند که فارغ التحصیل شده یا در آستانه آن هستند؛ اما هر ماه تعدادی دیگر از دانشجوها برای پروژه های مختلف جذب می شوند. وی افزود: سیستم آنالیز و دستگاه هایی که در پژوهشکده وجود دارد، مورد نیاز دانشجویان در پروژه هاست و آنها تمایل زیادی برای همکاری با ما دارند. درعین حال با شرکت های دانش بنیان زیادی همکاری داریم که این شرکت ها، بخش زیادی از عملیات تجاری سازی پروژه ها را اجرایی می کنند. به عنوان نمونه، شرکت دانش بنیان «فناور پارس» در ارتباط با پژوهشکده، دستگاه آنالیز ترکیبات گوگردی را در قرارداد 10 ساله، تجاری سازی کرده است.
گنجی با اشاره به پروژه های فعال و در دست بررسی این مجموعه گفت: یکی از پروژه های ما تبدیل گاز به ال ان جی است که چندی قبل هم قرارداد آن را با پتروشیمی خراسان منعقد کردیم. در واقع پتروشیمی خراسان می خواهد در تابستان ال ان جی تولید کنند تا در زمستان که گاز قطع می شود، از این محصول بهره برده و مجموعه آنها تعطیل نشود. در واقع می خواهند از ال ان جی برای مصرف محدود پیک زایی در زمستان بهره ببرند. رئیس پژوهشکده توسعه فناوری های فراورش و انتقال گاز پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر اینکه متولی این پروژه ها پژوهشکده است که در ارتباط با شرکت های دانش بنیان پروژه را پیش می برد، گفت: تفاهمنامه های دیگری هم برای توسعه فناوری ال ان جی در دست داریم تا این فناوری را توسعه دهیم؛ چون از رقیبمان قطر، خیلی عقب هستیم و باید برای صادرات این محصول برنامه ریزی بیشتری صورت گیرد. در پژوهشکده گاز دانش این فناوری را بومی کرده ایم؛ اما به سرمایه گذار نیاز داریم تا در سطح گسترده به نتیجه برسد. وی با بیان اینکه در حال حاضر هم شرکت فولاد ارفع برای اوج مصرف خود در زمستان برنامه تامین ال ان جی را دارد و چند پتروشیمی دیگر هم، چنین نیازی را اعلام کرده اند، گفت: برای صادرات ال ان جی مذاکراتی با مجموعه ایران ال ان جی داشته ایم؛ البته این شرکت، یک واحد صادراتی را به همراه چینی ها در قشم در دست دارند و پژوهشگاه به عنوان مشاور در این پروژه فعالیت می کند که امیدواریم زودتر به نتیجه برسد.
شعیب بهمن کنیا، کشوری در چهارراه شرق آفریقاست که در سال های اخیر بخش خدمات را در اقتصاد خود به شدت توسعه داده و به پیشرفت هایی چشمگیر در استفاده از فناوری های نو دست یافته است. اگرچه بیش از یک سوم از جمعیت 46 میلیونی این کشور هنوز زیر خط فقر زندگی می کنند، اما طبقه متوسط که در سال های اخیر ظهور کرده، هم سه چهارم رشد تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد و هم مصرف کننده عمده انرژی در این کشور است. نکته قابل توجه درباره حوزه انرژی کنیا، سرمایه گذاری این کشور در انرژی های نو است
در حال حاضر بیش از 75 درصد از انرژی مصرفی در کنیا به واسطه منابع تجدیدپذیر که عمدتاً شامل انرژی زمین گرمایی و برق آبی است، تولید می شود. دولت کنیا قصد دارد تا سال 2030 به انرژی 100 درصد پاک روی آورد. هدف کنیا در برنامه چشم انداز 2030 خود در بخش انرژی، افزایش سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر است. تمایل این کشور به استفاده از انرژی پاک تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله نیاز به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و نیاز فوری به تأمین انرژی قابل اعتماد و مقرون به صرفه برای جمعیت رو به رشد خود بوده است. بر این اساس در برنامه های این کشور 9 برابر کردن ظرفیت تولید انرژی از نیروگاه های زمین گرمایی پیش بینی شده که می تواند به همراه انرژی باد و خورشید بخش مهمی از نیازهای کنیا را برطرف کند.
به طور کلی کنیا در سال های اخیر سرمایه گذاری های قابل توجهی در نیروگاه های زمین گرمایی کرده است. این کشور که همانند بخش بزرگی از شرق آفریقا، روی گسل بزرگ دره ریفت قرار دارد، از جریان های زمین گرمایی قوی برخوردار است که پتانسیل انرژی کل آنها در کنیا 7 هزار مگاوات برآورد می شود. به همین دلیل سازمان ملل متحد و بانک های توسعه جهانی، سرمایه گذاری در انرژی زمین گرمایی را در سراسر آفریقای شرقی تشویق می کنند و پروژه هایی در اتیوپی، تانزانیا و جیبوتی برنامه ریزی کرده اند. کنیا در دهه 1980 با ساخت اولین واحد نیروگاه اولکاریا در نایواشا، 120 کیلومتری شمال غربی نایروبی، شروع به استفاده از این انرژی کرد. در حال حاضر اولکاریا با مجموع ظرفیت تولید نزدیک به 550 مگاوات برق، بیش از 45 درصد از تولید برق کشور را تشکیل می دهد و به یکی از بزرگ ترین نیروگاه های زمین گرمایی در جهان تبدیل شده است.
انرژی زمین گرمایی یک انرژی تجدیدپذیر و دوستدار محیط زیست است که دی اکسیدکربن و سایر گازهای گلخانه ای منتشر نمی کند؛ به همین دلیل مزایای زیادی برای تولید انرژی دارد که یکی از فوری ترین کاربردهای آن گرم کردن گلخانه ها برای تولید محصولات کشاورزی است. این منبع همچنین نسبت به دیگر منابع انرژی ارزان تر است. به عنوان مثال، یک کیلووات ساعت انرژی زمین گرمایی در کنیا 0.07 دلار هزینه دارد؛ این در حالی است که برای همین میزان تولید برق به وسیله نفت کوره باید 0.18 دلار هزینه شود، ضمن اینکه انرژی زمین گرمایی آلاینده منتشر نمی کند و در عین حال از انرژی خورشیدی یا باد منظم تر است.
کنیا در زمره کشورهایی است که از بهترین سطوح نور خورشید در جهان بهره می برد، زیرا در خط استوا قرار دارد. دانشمندان تخمین می زنند که پتانسیل خورشیدی این کشور چهار و نیم کیلووات ساعت است که در میان بهترین نرخ ها در جهان است؛ بنابراین با چنین داده های طبیعی، کنیا از امکان ایجاد پارک های خورشیدی برخوردار است. چنانکه هم اکنون از نظر تعداد سیستم های انرژی خورشیدی نصب شده در جهان پیشرو است. در خانه های روستایی در سراسر کشور، مصرف انرژی خورشیدی برای تولید برق در دستور کار قرار گرفته است.
در عین حال در کنیا به استفاده از انرژی باد نیز سرمایه گذاری های قابل توجهی شده است. طبق گزارش اداره ملی آمار کنیا، بزرگ ترین مزرعه بادی در آفریقا در این کشور قرار دارد. پروژه برق بادی دریاچه تورکانا که بزرگ ترین مزرعه بادی آفریقاست، از 365 توربین بادی تشکیل شده که قادر به تامین برق بیش از یک میلیون خانه هستند.
همکاری ایران و کنیا در حوزه انرژی مسئله جدیدی نیست و در سال های گذشته مورد توجه دو طرف قرار داشته است. در گذشته کنیا یکی از خریداران نفت ایران بود و حدود 30 میلیون بشکه در سال از ایران نفت وارد می کرد. اگرچه این روند به دلیل تحریم های آمریکا با اختلال هایی روبه رو شد، اما تمایل دو طرف به تداوم همکاری در زمینه انرژی پابرجا ماند. در سفر اخیر سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران به کنیا دو طرف یک بار دیگر بر توسعه همکاری ها در زمینه انرژی تاکید کردند.با وجود تمام سرمایه گذاری هایی که کنیا در حوزه بر انرژی های نو انجام داده، همچنان نفت و فرآورده های نفتی در این کشور مورد نیاز است و سهم قابل توجهی را در بخش های صنعتی به خود اختصاص داده است. نکته مهم وارداتی بودن فرآورده های نفتی در کنیاست که به کشوری همچون ایران فرصت قابل ملاحظه ای برای صادرات محصولات پیشرفته خود در حوزه پتروشیمی و سرمایه گذاری در این بخش می دهد. بررسی جزییات صادرات ایران به کنیا در سال های گذشته نیز بیانگر آن است که این کشور آفریقایی عمدتا مشتری محصولات و فرآورده های نفتی بوده است؛ به نحوی که «قیرنفت» در رتبه نخست کالاهای صادر شده ایران به کنیا قرار گرفته و سهم ۷۵.۹۹ درصدی را در این فهرست دارد. با توجه به این سابقه تاریخی و همچنین توانمندی های ایران و نیازهای کنیا، تهران از فرصت قابل توجهی برای همکاری با نایروبی در حوزه پتروشیمی برخوردار است.علاوه بر این، حضور شرکت های بزرگ نفتی بین المللی در بخش اکتشاف نفت و گاز در کنیا فرصت هایی را برای شرکت های خدماتی به وجود آورده است. خدمات مربوط به جمع آوری داده های ژئوفیزیکی، ثبت و آزمایش چاه های نفت، خدمات دکل حفاری و طیف گسترده ای از خدمات مرتبط دیگر در این حوزه وجود دارد که فرصتی برای حضور شرکت های فنی ـ مهندسی ایران در این کشور است.از سوی دیگر در بخش نیازمندی های بازار انرژی کنیا، یکی از مهم ترین محصولات مورد نیاز گاز ال پی جی است که مصرف آن طی سال های اخیر رو به افزایش بوده است. دولت کنیا به شیوه های مختلف در تلاش برای جایگزین کردن سوخت زیست توده و نفت سفید با ال پی جی در خانه ها و کارخانه هاست، زیرا مصرف این سوخت ها منجر به جنگل زدایی عمده و نیز آلودگی های زیست محیطی شده است. از این رو با توجه به سیاست دولت کنیا مبنی بر گسترش استفاده از ال پی جی و همچنین تخصص، دانش و منابع قابل ملاحظه ای که ایران در این خصوص دارد، زمینه همکاری میان طرفین فراهم است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با اشاره به نشت نفت در یکی از خطوط زیردریایی در فاصله دو مایلی بندر گناوه در شهریورماه امسال گفت: نشت نفت خام از این خط لوله با شناسائی محل نشتی و مسدود کردن آن درساعت سه بامداد پنج شنبه (6 مهرماه) رفع و تعمیر کامل و کلمپس گذاری آن نیز در دست انجام است. عباس غریبی تصریح کرد: در پی نشت نفت در این یکی از خط لوله زیردریایی بلافاصله تجهیزات، تیم ها و شناورهای دریایی مجهز به سیستم های رفع آلودگی دریا از مجموعه شرکت پایانه های نفتی ایران، شرکت نفت فلات قاره با همکاری شناورهای سازمان بنادر و دریانوردی استان بوشهر در موقعیت مستقر و به منظور ممانعت از گسترش آلودگی، به مهار وجلوگیری از نشت نفت اقدام شد. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران به حساسیت کار اشاره کرد و گفت: به لحاظ ناشناخته بودن محل نشتی و جمع آوری تجهیزات مورد نیاز، اهمیت و حساسیت اجرای سریع و درست پروژه بالا بود.
غریبی با بیان اینکه ابتدا مهار نفت انجام و در خط لوله هم تدابیر عملیاتی اتخاذ شد، اظهار کرد: هم از سمت پایانه نفتی خارک و هم از ناحیه گچساران خطوط، باید تحت کنترل قرار می گرفتند و مانع از گسترش و ازدیاد فشار نفت می شدیم که این اقدام در روزهای ابتدایی صورت گرفت و شناسایی محل نشتی با فوریت انجام شد.
وی با اشاره به حساسیت و سختی کار گفت: به دلیل محبوس شدن حدود ۷۲ هزار بشکه نفت خام در خط لوله، کار از حساسیت بالایی برخوردار بود، زیرا هرگونه حادثه ای منجر به آلودگی بیشتر می شد و همین موضوع حساسیت کار را بسیار بالا برده بود.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران درمورد سختی کار نیز تصریح کرد: با توجه به اینکه نشتی در عمق هفت متری زیر دریا بود و خط لوله در عمق چهارمتری زیرگل و لای زیر بستر قرار داشت، بنابراین کار به شدت سخت بود و به تجهیزات و شناورهای خاصی نیاز داشت تا به موقعیت نشتی دست می یافتیم.
غریبی با بیان اینکه تجهیزات باید از طریق منابع موجود در سطح کشور جمع آوری می شد، افزود: خوشبختانه هم تیم اجرایی کار، هم پیمانکار مجری و هم شناوری که باید به عنوان ایستگاه عملیاتی مستقر می شد همه از داخل کشور و منطقه بومی تأمین شدند.
وی به تأمین ۱۰۰ درصد کالاهای مورد نیاز در داخل کشور اشاره کرد و گفت: این کار به طور ۱۰۰ درصد از توانمندی شرکت های داخلی و مجموعه شرکت پایانه نفتی ایران و با همکاری شرکت نفت فلات قاره و سازمان بنادر استان انجام شد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران درمورد موقعیت خط لوله نیز اظهار کرد: از آنجایی که موقعیت خط لوله در عمق ۱۰ متری قرار داشت، عملیات باید در تاریکی مطلق و همراه با گل و لای توسط تیم غواصی انجام می شد که بسیار سخت بود.
غریبی یکی دیگر از سختی های کار را برداشتن بتن از روی خط لوله در عمق ۱۰ متری دریا دانست و تصریح کرد: تیم غواصی با وجود سختی کار در طول شبانه روز مشغول کار بود و در این مدت به هیچ عنوان کار رها نشده بود.
وی درمورد شناسایی محل نشتی نیز گفت: سرانجام ساعت سه بامداد روز پنج شنبه، ششم مهرماه موقعیت نشتی را شناسایی و محل نشت نفت را مسدود کردیم و هم اکنون در حال تعمیرات کامل و کلمپس گذاری هستیم.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با بیان اینکه با کلمپس گذاری تعمیرات به پایان می رسد، افزود: قطعا برنامه های زیادی در حوزه نگهداری و تعمیرات خطوط لوله داریم که از بروز رخدادها در آینده جلوگیری شود.
غریبی ضمن قدردانی از پیگیری ها و دستورات محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: سیاست اصلی شرکت ملی نفت ایران توجه ویژه به مسائل محیط زیستی است و برای ممانعت از گسترش آلودگی و حوادث احتمالی تمامی تدابیر لازم را اتخاذ کرده است.
وی از فرماندار گناوه، شورای شهر، شهردار، مسئولان محیط زیست، اداره بنادر و دریانوردی شهرستان به دلیل همکاری، همدلی و تعامل بسیار خوبی که داشتند، قدردانی کرد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران در پایان با تقدیر از مردم گفت: از مردم شریف گناوه که در مدت یک ماه گذشته تحمل کردند تا ما کار را با دقت، حوصله و با توان خودمان انجام بدهیم، صمیمانه قدردانی می کنم.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: استانداردسازی و توسعه فرودگاه گچساران همسو با تقویت اقتصاد و تجارت منطقه ای، چابکی در اقدام های مرتبط با صنعت و رفاه حال مردم، مطالبه بحق کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گازگچساران و شهروندان است. غلامرضا کمالی در دیدار با نعمت الله سرلک، مدیرکل دفتر مرکزی حراست سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به نقش فرودگاه گچساران تصریح کرد: فرودگاه شهید امیدبخش افزون بر شهرستان گچساران می تواند مکانی برای جابه جایی مسافران شهرستان های مجاور در استان های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس و بوشهر باشد. وی با اشاره به افتتاح پتروشیمی و سدچم شیر گچساران و قرار گرفتن گچساران به عنوان شاهراه جنوبی کشور افزود: با توجه به قرار گرفتن گچساران به عنوان منطقه ویژه اقتصادی، این شهرستان ظرفیت های لازم برای یک فرودگاه بین المللی را نیز دارد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با بیان اینکه بی تردید توسعه و تجهیز فرودگاه گچساران به جذب سرمایه کمک خواهد کرد، یادآور شد: هم اکنون مجموعه نفت گچساران جلسه های متعددی به منظور استانداردسازی و تجهیز بهینه فرودگاه برگزار کرده و تصمیم های بسیار خوبی اتخاذ شده است تا در عمل این فرودگاه را به فرودگاهی در شأن مردم منطقه تبدیل کنیم. مدیرکل دفتر مرکزی حراست سازمان هواپیمایی کشوری نیز ضمن تشکر از تلاش های در حال انجام، توصیه های لازم برای افزایش ضریب امنیتی فرودگاه را یادآور شد و برای تحقق ارتقای کیفی فرودگاه اعلام آمادگی کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از توزیع ۲ هزار بسته نوشت افزار میان دانش آموزان روستاهای اطراف تأسیسات این شرکت و مناطق کمتربرخوردار اهواز خبر داد.
حسن شهروئی گفت: همچون سال های پیش به منظور عمل به مسئولیت اجتماعی صنعت نفت، پیش از بازگشایی مدارس ۲ هزار بسته نوشت افزار به همراه کیف توسط شرکت نفت و گاز کارون تهیه و با هماهنگی فرمانداری و بخشداری ها میان دانش آموزان روستاهای اطراف تأسیسات این شرکت در شهرستان های کارون، باوی و بخش های غیزانیه، اسماعیلیه، مرکزی، مناطق زرگان، زوییه، علی آباد بروال، شیبان و سایر مناطق کمتربرخوردار اهواز توزیع شد. وی با تأکید بر اینکه این شرکت در کنار وظیفه خطیر تولید نفت و گاز، همواره به مسئولیت اجتماعی خود در مناطق شهری و روستایی همجوار تأسیسات اهتمام لازم را داشته است، اظهار کرد: کمک به توسعه فضاهای آموزشی، فرهنگی و مذهبی مانند ساخت و بهسازی ۱۰ مدرسه، احداث و مرمت مساجد و حسینیه های روستایی، توزیع آب شرب بهداشتی با تانکر، تعمیر و بازسازی منازل مسکونی خانواده های نیازمند در مناطق کمتربرخوردار شهری و روستایی، تأمین البسه و وسایل ورزشی و فرهنگی، آماده سازی و تسطیح زمین های ورزشی روستاهای اطراف تأسیسات، اهدای نهال، مشارکت در جمع آوری نخاله های ساختمانی مناطق شهری و دیوارکشی برای زیباسازی منظر شهری و پیشگیری از انباشت نخاله بخشی از خدمات این شرکت به ساکنان حوزه فعالیتش است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون بزرگ ترین تولیدکننده نفت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که در زمینه تولید، فرآورش و انتقال نفت خام و گاز طبیعی، همچنین تولید میعانات گازی فعالیت می کند.
مهندسی و توسعه گاز ایران
یک باب مدرسه چهارکلاسه دخترانه در روستای دج رحمت چابهار به همت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران احداث شد.
مجید علیپوری، مجری طرح خطوط لوله گاز هفتم و یازدهم سراسری شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران امروز (چهارشنبه، پنجم مهرماه) در آیین گشایش مدرسه چهارکلاسه دخترانه در روستای دج رحمت در حوالی چابهار گفت: سال ۱۴۰۱ و در خلال بازدید رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز از پروژه «ایرانشهر - چابهار»، کلنگ احداث یک باب مدرسه چهارکلاسه در این روستا بر زمین زده شد تا فضای استاندارد آموزشی با امکانات لازم برای تحصیل دانش آموزان روستاهای منطقه مهیا شود.
وی ادامه داد: بلافاصله پس از کلنگ زنی، با همت شرکت جهاد نصر کرمان که در اجرای پروژه های متعددی در این خطه با شرکت ملی گاز ایران همکاری داشته و دارند، ساخت مدرسه آغاز و با تلاش دست اندرکاران عملیات احداث ظرف چند ماه تکمیل و این بنا امروز به طور رسمی افتتاح می شود تا فرزندان نازنین دج رحمت و روستاهای آن حوالی بتوانند با تحصیل در این ساختمان زیبا، آماده ترسیم آینده ای روشن برای دیارشان شوند.
به گفته این مقام مسئول، با توجه به آب و هوای نسبتاً مساعد چابهار و نزدیک بودن روستاهای مجاور به یکدیگر، دانش آموزان چند روستا می توانند از امکانات این مدرسه استفاده کنند.
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران بر اساس تفاهم نامه با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ایمن سازی هوتگ های ۴۴ روستا در جنوب استان سیستان و بلوچستان را در حال اجرا دارد.
اعتبار پروژه ایمن سازی و مرمت هوتگ ها و آبگیرها در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۲۶.۵ میلیارد تومان بود و در آن ساخت و بهسازی، تسطیح و پر کردن هوتگ، فنس کشی، زیرسازی آسفالت، پلکان ایجاد دسترسی و آبشخور در نظر گرفته شد.
هوتگ ها در شهرستان های دشتیاری و چابهار (۴۴ روستا) مشمول این طرح هستند. سامان دهی هوتگ ها با استفاده از تجربه ریش سفیدان و افراد بومی در روستاها می تواند در آینده ای نه چندان دور روستاها را از خشکسالی و کمبود آب رهایی بخشد و مانع بروز برخی مشکلات شود. این اقدام بر جمعیت روستایی بیش از ۲۳ هزار نفری در جنوب استان تأثیر گذار بوده است. این پروژه هم اکنون در دست اجراست و پیشرفت فیزیکی قابل قبولی دارد.
هوتگ یا هوتک نام گودال مصنوعی یا طبیعی نسبتاً بزرگی است که آب حاصل از بارندگی ها در آن هدایت و جمع آوری می شود و در طول سال به مصارف کشاورزی و آشامیدنی انسان و حیوانات اهلی و وحشی می رسد. این سامانه سنتی برای مهار، کنترل و بهره برداری از سیلاب و به عنوان یکی از راه های متداول تأمین آب محسوب می شود.
هوتگ ها عمر مفید بسیار بالایی دارند و با هزینه پایین ساخته می شوند و این حمایت شرکت ملی نفت ایران تأثیر ارزنده ای بر حفظ، احیا و ترویج این روش سنتی و بهره برداری از سیلاب خواهد داشت. در واقع هر هوتگ را می توان طرحی از طرح های آبخیزداری عنوان کرد که قابلیت و نقش مهمی در جمع آوری آب دارند و از آن به عنوان یکی از راه های مواجهه با کمبود و محدودیت منابع آب در نتیجه توسعه روستایی منطقه یاد می شود.
طبق نظرسنجی انجام شده از اهالی منطقه می توان گفت سامان دهی و برنامه ریزی مناسب برای هوتگ ها از نیازهای ضروری منطقه است، زیرا در این صورت می توان از بروز حوادثی نظیر غرق شدگی کودکان و احشام جلوگیری کرد.
از آثار مثبت این طرح می توان به مواردی مانند کاهش مرگ ومیر، حفظ، احیای روستاها، افزایش جمع آوری آب و تأمین آب آشامیدنی مردم روستا و احشام، جلوگیری از خشکسالی، کنترل و بهره برداری از سیلاب، ایمن سازی و رفع نقاط حادثه خیز و زیباسازی فضای روستایی اشاره کرد.
شرکت منطقه ویژه اقتصادی لاوان
مدیرعامل شرکت منطقه ویژه اقتصادی لاوان گفت: با تصویب طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی لاوان از سوی هیئت وزیران و ابلاغ آن از جانب معاون اول رئیس جمهوری، تنوع بخشی فعالیت ها و توسعه صنایع با ارزش افزوده و تولیدات با فناوری پیشرفته (های تک) فراهم می شود. یعقوبعلی طالبی با اشاره به اینکه بر اساس الزامات قانونی و از اسفندماه سال ۱۳۹۷ تدوین طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی لاوان در دستور کار قرار گرفت، افزود: پس از برگزاری نشست های پرشمار کارشناسی و مدیریتی، تصویب هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران، دریافت مجوزهای محیط زیستی، تأییدیه شورای پژوهشی و کارگروه تخصصی شورای عالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی به تصویب هیئت وزیران رسید. وی با اشاره به اینکه تنوع بخشی به فعالیت ها و تمرکز بر توسعه صنایع با ارزش افزوده و تولیدات با فناوری پیشرفته (های تک) یکی از راهبردهای توسعه لاوان است، اظهار داشت: وجود ظرفیت های مختلف در زمینه توسعه پالایشگاه، فرآوری محصولات نهایی پتروشیمی، صنایع خدمات دریایی، انرژی و بانکرینگ، تولید انرژی های نو، صنایع کوچک مقیاس و محلی، صنایع تبدیلی وابسته به صید و صیادی، توسعه حمل ونقل دریایی، توسعه خدمات لجستیک صنعتی و دریایی، گردشگری و بوم گردی در منطقه ویژه اقتصادی لاوان، زمینه فعال سازی جامعه محلی، جذب سرمایه و نیروی کار محلی ساکن جزیره و مناطق اطراف را فراهم می کند.
مدیرعامل شرکت منطقه ویژه اقتصادی لاوان در رابطه با مزایا و فرصت های سرمایه گذاری و موقعیت راهبردی جزیره لاوان تصریح کرد: شرایط راهبردی جزیره لاوان، وجود میدان های نفت و گاز دریایی، وجود یک میدان مستقل گازی در لاوان، فعالیت های بهره برداری و پالایشی از پنج دهه گذشته، موقعیت برجسته ارتباطی با استان های جنوبی، دسترسی آسان به آبراه های بین المللی و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، از جمله مزیت های سرمایه گذاری در جزیره لاوان است و با ابلاغ طرح جامع، فرآیندهای اجرایی در قالب طرح تفصیلی به منظور تسهیل حضور سرمایه گذاران، سرعت بیشتری خواهد یافت.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
نخستین نشست شورای راهبردی مدیریت موزه ها و اسناد تاریخی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برگزار شد. نشست شورای راهبردی مدیریت موزه ها و اسناد تاریخی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با حضور علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، سعید آتشبار، مدیر موزه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، مدیران عامل شرکت های نفت و گاز گچساران و مسجد سلیمان و جمعی از مدیران عالی مناطق نفت خیز جنوب برگزار شد. در این نشست، علیرضا دانشی ضمن گرامیداشت هفته دفاع مقدس و هفته وحدت، حفاظت از تاریخ صنعت نفت را مهم بیان کرد و گفت: خوشبختانه با همت و تلاش کارکنان صنعت نفت، به ۱۰۰ درصد برنامه تولیدی خود که از سوی دولت و وزارت نفت ابلاغ می شود، دست یافتیم. وی افزود: وظیفه صنعتی و تولیدی خود را با قدرت تمام انجام داده و براساس برنامه تا دو یا سه سال آینده می توانیم همه کمبودها و نواقص صنعتی در زمینه تجهیزات و امکانات را رفع کنیم و شاهد آثار شگرفی در صنعت باشیم. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، وظیفه خود در مقابل آیندگان را بسیار مهم خواند و اظهار کرد: متأسفانه تاکنون تاریخ صحیحی از صنعت نفت جنوب به خصوص حماسه کارکنان نفت در دوران دفاع مقدس ثبت و منتشر نشده است. دانشی ادامه داد: همچنان که نسبت به برنامه کنونی خود وظیفه داریم، نسبت به آیندگان نیز وظیفه داریم و وظیفه ما حفظ و نگهداری از داشته ها و درواقع حفاظت از هویت صنعت نفت است. وی بر استفاده از تجربه دیگران در حفاظت از تاریخ صنعت تأکید کرد و گفت: در تمام کشورهای دنیا به خصوص کشورهای دارای قدمت صنعتی، نسبت به حفظ آثار و اسناد تاریخی بسیار توجه شده است که می توان با سرمشق گرفتن از تجربه های آنها برای پاسداشت ارزش های تاریخی استفاده کرد. در ادامه این نشست حسین شاملی، مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت، ضمن تقدیر از توجه مدیریت مناطق نفت خیز جنوب به تاریخ نفت گفت: رویکرد استفاده صرف از ساختمان های میراثی برای موزه در بسیاری از کشورها منسوخ شده است و امروزه موزه ها را در کنار صنعت فعال برای نمایش پیشرفت و شرایط حال و گذشته قرار می دهند. شاملی افزود: رویکرد مناطق نفت خیز جنوب در حفاظت و نگهداری از آثار تاریخی صنعت بسیار ارزشمند است و این رویکرد سبب کاهش تمرکز از تهران به شهرهای صنعتی خواهد شد.
وی ضمن اعلام حمایت از اقدام ها برای موزه نفت اظهار کرد: حفاظت از آثار و اسناد تاریخی افزون بر اینکه فرصت های جدیدی برای درآمدزایی و اشتغال زایی ایجاد می کند، در بسیاری از موارد و اختلاف ها همچون موضوع میدان گازی آرش می تواند راهگشا باشند و از ایجاد اختلاف های سنگین با همسایگان جلوگیری کند. مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با بیان اینکه ۲۵ میلیون سند تاریخی هم اکنون در دسترس صنعت نفت است، گفت: فرآیند دیجیتال سازی اسناد آغاز شده است و هم اکنون حدود یک میلیون سند از حالت کاغذی به حالت دیجیتالی برای افزایش طول عمر و دسترسی راحت برای مخاطبان تهیه شده است. در ادامه غلامرضا کمالی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران با ارائه گزارشی از فرآیند احداث موزه نفت گچساران گفت: زمینه و مقدمات لازم برای احداث موزه گچساران انجام شده است و در این زمینه آثار و تجهیزاتی تاریخی نیز در حال انتقال به محل موزه است و به زودی شاهد خبرهای خوشی در این زمینه خواهیم بود. کمالی افزود: موضوع موزه نفت از سوی افراد مختلفی در گذشته بیان شده است، اما متأسفانه شاهد هم افزایی لازم و همت جمعی برای این موضوع نیستیم. وی توجه مدیران فعلی به موضوع تاریخ و موزه نفت را قابل تحسین خواند و گفت: این اقدام نیازمند یک همت گروهی از سوی همه مدیریت ها از جمله منابع انسانی، مالی و دیگر مدیران عالی است تا بتوان تصمیم جمعی گرفت. علیرضا هیهاوند، مدیرعامل شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان، در ادامه با اشاره به آمیخته شدن تاریخ نفت با فرهنگ مردم مسجدسلیمان گفت: با اینکه بسیاری از مردم مسجدسلیمان از خانواده نفت نیستند، اما هنوز در میان بسیاری از مردم، واژه های و اصطلاحات صنعتی رایج است و این نشانه انس و به هم پیوستگی فرهنگ مردم مسجدسلیمان با فرهنگ صنعت نفت است. هیهاوند با ارائه گزارشی از آخرین اقدام ها به منظور توسعه موزه نفت مسجدسلیمان گفت: با تأکیدات مدیریت عالی نفت جنوب، تلاش های خوبی به منظور توسعه موزه نفت انجام و در این زمینه مناقصات مختلفی برگزار شده است و در برنامه کاری خود داریم به کمک بخش خصوصی، بتوانیم توسعه موزه را تسریع کنیم. وی تأمین منابع مالی مناسب از مرکز را لازم دانست و اظهار کرد: صنعت موزه یک سرمایه گذاری است و در این زمینه انتظار داریم که با کمک و مساعدت تهران و مناطق نفت خیز جنوب، بتوان منابع مالی مورد نیاز را تأمین کنیم. سعید آتشبار، مدیر موزه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در این نشست با ارائه گزارشی از عملکرد مدیریت موزه های نفت جنوب در یک سال گذشته، بر تشکیل ساختار نظام مند در مدیریت موزه های نفت جنوب تأکید کرد و گفت: با تأکید مدیریت موزه ها و اسناد وزارت نفت، همچنین مدیرعامل، مبنی بر حفاظت از تاریخ نفت جنوب، اقدام هایی در زمینه تشکیل یک ساختار منظم برای نگهداری و حفاظت از آثار تاریخی صنعت نفت انجام شده است.
آتشبار افزود: مسجدسلیمان به عنوان شهری که نخستین اکتشاف نفت ایران در آن انجام شده، شایسته است موزه ای با عظمت داشته باشد و با برنامه ریزی انجام شده پروژه تکمیل آن در دست اقدام است، اما دیگر شهرهای نفت خیز ما نیز در زمینه صنعتی دارای تاریخی پرافتخار هستند که توجه ما بر تشکیل موزه در همه شهرهای نفتی است. وی غافل نبودن از تاریخ تمام مناطق نفتی را مهم دانست و اظهار کرد: با مذاکرات انجام شده، تشکیل موزه در همه شرکت های تابع در اولویت کاری ما قرار گرفته است و در بازدیدهای انجام شده نقاط ضعف، مشکلات و مناطق مستعد برای ایجاد موزه نفت بررسی شده اند.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنویی از آمادگی کامل پالایشگاه های این مجموعه برای ورود به فصل سرد و تأمین پایدار گاز خبر داد. احمد باهوش در نشست تولید گاز که روز دوشنبه (سوم مهرماه) برگزار شد، گفت: پالایشگاه های سیزده گانه این مجموعه با برنامه ریزی کامل و با رفع کامل نواقص و آمادگی ۱۰۰ درصدی به روزهای سرد سال نزدیک می شوند. وی افزود: عملیات تعمیرات اساسی در همه پالایشگاه های پارس جنوبی با کیفیت مطلوب به روزهای پایانی خود نزدیک می شود و با نوآوری و اقدام های نو، تولید پایدار و حداکثری گاز را در اولویت قرار خواهیم داد. مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنویی با اشاره به سه پروژه کلان در این مجموعه تصریح کرد: سه پروژه کلان و در حال اجرا شامل وضع توربین های پالایشگاهی، پروژه جمع آوری گازهای مشعل و تعمیرات خط ۱۵ و ۱۶ دریایی خوشبختانه روندی رو به رشد داشته و امیدواریم همه کارها در این مجموعه بزرگ با همدلی و کار گروهی مسیر پیشرفت را طی کنند. باهوش گفت: در ماه های پیش رو باید زمان را مدیریت کنیم و کارها باید در همه حوزهای عملیاتی به طور دقیق، بدون هیچ گونه خطا و اشتباهی انجام شود.
شرکت پالایش نفت لاوان
کارکنان واحد آتش نشانی شرکت پالایش نفت لاوان موفق به طراحی و ساخت مجدد قطعه چرخش سیال نازل کف ساز آتش نشانی شدند.
محمدعلی اخباری، مدیرعامل این شرکت با تحسین اقدام های همکاران آتش نشانی در دمونتاژ، طراحی و ساخت مجدد قطعه چرخش سیال نازل کف ساز (Foam Canon) گفت: پیگیری و تلاش راز موفقیت است و اساسا اعتماد به توان نیروهای داخلی دستاوردهای خوبی برای کشور به همراه می آورد.
وی کسب آمادگی لازم برای مقابله با حوادث و پیشامدهای متفاوت در شرایط حساس را مهم ارزیابی کرد و افزود: تنها راه مقابله با تحریم های ناجوانمردانه، اعتماد و اتکا به متخصصان داخلی است و شرکت پالایش نفت لاوان این افتخار را دارد که با در اختیار داشتن متخصصان مجرب، همواره در جهت خوداتکایی تلاش مضاعفی داشته و این مهم حاصل همدلی و همکاری گروهی بین مدیران و کارکنان عزیز بوده است.
ایرج گشمردی، رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) پالایشگاه نفت لاوان نیز بازسازی نازل فوم کانون در شرایط سخت تحریم را نشان دهنده خودکفایی و اتکا به دانش و توان نیروهای متخصص داخلی برشمرد و گفت: تجهیزات حساس در شرایط بحرانی از اهمیت خاصی برخوردار می شوند و با توجه به اینکه تهیه فوم متناسب با حجم حریق و استفاده از آن در زمان طلایی اطفای آتش های بزرگ نفتی، موجب جلوگیری از گسترش حادثه و بروز فجایع می شود، بنابراین تعمیر و آماده به کار بودن این نازل سبب افزایش ضریب اطمینان شرکت در شرایط مذکور شده است.
پژوهشگاه صنعت نفت
دومین نشست مشترک پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت نفت مناطق مرکزی با موضوع مدیریت دانش برگزار شد.
در این نشست مشترک به چگونگی استقرار مدیریت دانش در پژوهشگاه و ارائه درس آموخته های حاصله در سه فاز و موضوع هایی مانند شناخت سازمان، استقرار فرآیندهای مدیریت دانش، ایجاد بستر مناسب و پایش و بهبود پرداخته شد.
در ادامه نشست مشترک با موضوع مدیریت دانش، درباره همکاری پژوهشگاه صنعت نفت با شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به عنوان مشاور و ناظر در انجام فرآیند تجمیع دانش برای بعضی پروژه ها به عنوان پایلوت بحث و تبادل نظر شد.
بر پایه این گزارش همکاری پژوهشگاه صنعت نفت در برگزاری دوره های آموزشی مرتبط با مباحث مدیریت دانش، دعوت از نماینده مدیریت دانش پژوهشگاه در نشست های کارگروه مدیریت دانش شرکت نفت مناطق از مباحث مطرح شده در این نشست دوجانبه بود.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
منطقه جنوب شرق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت پارسال، ۱۶ میلیارد لیتر انواع فراورده های نفتی را به چهار استان کشور منتقل کرده است. علی اعرابی، معاون عملیاتی منطقه جنوب شرق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت با اشاره به آمار پارسال فراورده های نفتی ارسالی منطقه گفت: پارسال بیش از ۱۵ میلیارد و ۹۶۳ میلیون و ۶۴۴ هزار انواع مختلف فراورده های نفتی شامل بنزین سوپر، بنزین معمولی، نفت سفید و نفت گاز به مراکز انتقال نفت رفسنجان، یزد، اصفهان، تأسیسات نفتی سیرجان و تأسیسات انتهایی شهیدسلیمانی کرمان، انبار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی کرمان و نیروگاه های ترکیبی کرمان و یزد، خطوط کاشان - ری و ۱۶ اینچ معکوس واقع در حوزه استحفاظی منطقه در استان های کرمان، یزد، اصفهان و تهران منتقل شده که معادل تقریبا ۷.۵ میلیارد تن کیلومتر است. وی درباره آمار آزمایشگاه کنترل کیفیت منطقه در سال ۱۴۰۱ افزود: در مجموع تعداد آزمایش های انجام شده به حدود ۲۲ هزار مورد رسید که نسبت به سال قبل، رشدی ۳۴ درصدی را نشان می دهد و این از رصد، پایش و ارزیابی مداوم و کنترل کیفی همیشگی فرآورده ها توسط همکاران حکایت دارد که موجب آلوده نبودن و کیفیت بالای فراورده های ارسالی شده است.
وی تأکید کرد: حجم بالای انتقال فراورده های نفتی توسط منطقه جنوب شرق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت مرهون تلاش بی وقفه همکاران منطقه برای تأمین نیاز کشور به فراورده های نفتی و تأمین سوخت موردنیاز هموطنان است.
وزارت نفت
دستیار وزیر و دبیر هیئت مرکزی گزینش وزارت نفت به دیدار مادر گرامی شهیدمحمدحسین ملکی و برادر ارجمند شهید محمدتقی قدوسی رفت. مجید امیدی شهرکی در حاشیه دیدار با مادر گرامی شهیدمحمدحسین ملکی (محقق هیئت مرکزی) و برادر ارجمند شهید محمدتقی قدوسی (محقق هیئت مرکزی) که با حضور مشاور دبیر، رئیس دبیرخانه و تعدادی از کارکنان هیئت مرکزی گزینش همراه بود، گفت: همه ما مدیون و مرهون ایثارگری و مجاهدت های بی دریغ شهدا هستیم. از مادر شهیدمحمدحسین ملکی (محقق هیئت مرکزی) برای همه همکاران این شهید بزرگوار در مجموعه گزینش وزارت نفت تقاضای دعای خیر و توفیق می کنم. در دیدار با برادر گرانقدر شهید قدوسی از جانبازان هشت سال دفاع مقدس ضمن ادای احترام به مقام شامخ جانبازان سرافراز دفاع مقدس یک نسخه از وصیت نامه این شهید از سوی ایشان به هیئت مرکزی گزینش اهدا شد. در این دیدار ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای والامقام دفاع مقدس، با ارزش ها و آرمان های شهدا و خانواده معزز ایشان تجدید بیعت شد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
نشست تخصصی توسعه فناوری در صنعت نفت و گاز به میزبانی دانشگاه علم و فناوری مازندران با پیگیری بسیج اساتید و دانشجویی دانشگاه های استان مازندران و این دانشگاه برگزار شد. این نشست یک روزه با حضور محمد گلستان باغ، رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، احمدرضا ربانی، رئیس دانشگاه علم و فناوری مازندران، معاونان، مدیران و اعضای هیئت علمی مرتبط با حوزه نفت و گاز دانشگاه های استان، برخی نمایندگان شرکت های دانش بنیان حوزه نفت و گاز و مدیران صنایع مرتبط منطقه به ویژه شرکت های نفت خزر و کشتی سازی ایران صدرا برگزار شد.
در این نشست ربانی به پیوند عمیق صنعت نفت با دانشگاه های کشور اشاره کرد و افزود: به رغم توسعه ارتباط دانشگاه های سطح کشور با صنعت نفت، دانشگاه های استان مازندران در انجام پروژه های مورد نیاز صنعت، فعالیت چندانی نداشتند؛ از این رو امیدواریم این جلسه سبب شناسایی ظرفیت های علمی دانشگاه های استان و ایجاد زمینه هم افزایی و شبکه دانشگاهی و متخصصان استان برای انجام پروژه های کلان نفت و گاز شود. وی با اشاره به اینکه دانشگاه علم و فناوری مازندران پیشگام این عرصه خواهد بود، ادامه داد: آغاز پروژه ساخت نخستین مرکز تحقیقات نفت و گاز در سطح دانشگاه های استان مازندران، اخذ مجوزهای لازم به منظور افزودن رشته های مرتبط با این حوزه و به کارگیری استادان متخصص و حضور مدیران ارشد صنعت نفت در این مرکز علمی نشان از آغاز گامی بزرگ برای تعمیق روابط دانشگاه با صنعت نفت در سطح استان مازندران است.
رئیس دانشگاه علم و فناوری مازندران با اشاره به ذخایر عظیم نفت و گاز در کشور و جایگاه منحصربه فرد ایران در منطقه و جهان تأکید کرد: حوضه دریای خزر از مواهب سرشار نفتی و گازی برخوردار است و با توجه به ظرفیت های علمی و پژوهشی موجود در دانشگاه علم و فناوری مازندران، امکان توسعه هرچه بیشتر همکاری های تحقیقاتی و پژوهشی با صنعت نفت کشور وجود دارد.
در ادامه این نشست تخصصی نمایندگان دانشگاه های استان و مدیران صنایع منطقه، ضمن معرفی توانمندی ها و ظرفیت های موجود، به ارائه پیشنهادهای پژوهشی و طرح پرسش های خود در رابطه با توسعه همکاری های پژوهشی پرداختند. در بخش دوم این نشست، گلستان باغ با ابراز تأسف از همکاری های کم رنگ دانشگاه های شمال کشور با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به رغم همکاری های مشترک دانشگاه های بزرگ کشور با این شرکت افزود: امیدواریم این نشست سرآغاز همکاری های بیشتر دانشگاه های استان مازندران با صنعت نفت باشد.
وی ضمن پاسخ به پرسش های تخصصی نمایندگان دانشگاه ها و صنایع منطقه در موضوع همکاری های مشترک، به راه های ارتباط با این شرکت در حوزه های پژوهشی اعم از موضوعات سخت افزاری و نرم افزاری پرداخت.
در پایان این نشست، ضمن امضای تفاهم نامه همکاری مشترک پژوهشی و آموزشی، دفتر نمایندگی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در دانشگاه علم و فناوری مازندران افتتاح شد.
پارک علم و فناوری مازندران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به منظور دستیابی به اهداف مندرج در سند چشم انداز، برنامه ششم توسعه کشور و گام دوم انقلاب اسلامی تفاهم نامه دوجانبه ای امضا کردند. این تفاهم نامه با هدف بهره مندی از توانمندی ها و ظرفیت های موجود، تقویت و توسعه همکاری ها با هدف دسترسی و به کارگیری دانش فنی و فناوری روزآمد در اجرای طرح های پژوهشی، مطالعاتی، توسعه ای، کاربردی، مشاوره ای و آموزشی در مسائل مرتبط با نیازهای شرکت به منظور دستیابی به دانش مربوطه و فناوری های مورد نیاز شرکت به امضای محمد گلستان باغ، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و قربانعلی نعمت زاده، رئیس پارک علم و فناوری مازندران رسید. همچنین دفتر نمایندگی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف توسعه همکاری های پژوهشی و فناوری دانشگاه های سطح استان مازندران با این شرکت در دانشگاه علم و فناوری مازندران افتتاح شد.
تلمبه خانه دارخوین
مشعل دارخوین در آغازین سال کشف نفت، نام دهی بود از قماش دهات حاشیه شرقی کارون، در 6-7 فرسخی جزیره عبادان که جویبار زندگی در آن به کندی جاری بود. آن گونه که از این بیت و ادبیات فولکلور منطقه استنباط می شود، نام دارخوین ابتدا «دورخوین» بوده است. واژه دور در عربی به معنای چند اتاقک کوچک و به نوعی اسم مصغر «دار» است که گویای وضعیت کلی این آبادی قبل از ظهور نفت است.
اوایل قرن هیدروکربور، هنگامی که غرش لوکوموتیو نفت در ایران، خواب آرام و رازآلود سنت را به بیداری پر اضطراب مدرنیته بدل و نفت راه خود را از کوره راه های گچی مسجد سلیمان به سوی دهانه خلیج فارس در مصب اروند باز کرد، این روستای عرب نشین حاشیه رود بزرگ، نیز سرنوشتی دگرگونه یافت.
طی دو سال تجهیزات و دیگ های بخار، بویلرها و تلمبه های عظیم الجثه ساخت منچستر با دوبه ها (نوعی شناور) و کشتی های رودخانه پیما به این ده کوچک ساحلی منتقل و سر جای خود قرار گرفت. آنگاه کارگران و معماران هندی و ایرانی گرداگرد پمپ ها و توربین های بزرگ بخار، با استفاده از آجرهای لندنی منقش به مارک دوگال (DOUGAL) چند عمارت بلند برآورده و دفاتر و کارگاه ها را نیز در آنها مستقر ساختند.
دو ردیف پیش، گرمکن نفت در مسیر پمپ ها قرار دادند تا با سبکسازی نفت در سرمای زمستان، بر شتاب سیال بیفزاید. بررسی تاریخ درج شده روی پمپ ها و تجهیزات نصب شده در دارخوین نشان می دهد که تکمیل تلمبه خانه و عملیاتی کردن آن متناسب با افزایش ظرفیت پالایشگاه، بتدریج در محدوده زمانی 1915 تا 1930 انجام شده است.
یک نقش برجسته سیمانی برپیشانی یکی از تلمبه خانه ها، سال 1930 را نشان می دهد که اگر این عدد، تاریخ تکمیل ساختمان تلمبه خانه باشد، اجرای طرح های توسعه دارخوین افزون بر 10 سال به طول انجامیده است.
ایجاد امکانات رفاهی نیز سیری تدريجي داشت و یکباره صورت نگرفت بلکه به تناسب توسعه تلمبه خانه و افزایش نیروهای شاغل، یک مجموعه مسکونی شامل چهار «لین» (مسیر) کارگری سه و چهار اتاقه و یک لین کارمندی با 20 واحد مسکونی از تایپ يا نوع W5 دایر شد که بعدها با افول نفت به سازمان آب و برق واگذارشد.
دارخوین دارای باشگاه های کارمندی وکارگری، یک مدرسه 6 کلاسه به نام بهزاد، یک واحد بهداری و یک پاسگاه انتظامی بود که ساختار منظم شهری آن را شکل می داد. خانه ها در 40-50 متری رودخانه بنا شده و یک خانه باغ مجلل نیز ساخته شد که به «بنگله» یا باغ رییس معروف شد که در اوایل دهه 1350 محل اقامت و استقرار رجال سیاسی و مقامات ارشد بود.
سینمای دارخوین هفته ای دوبار فیلم نمایش می داد و مثل سایر سینماهای نفت دارای دو سالن زمستانه و تابستانه بود که پشت به پشت هم قرار داشتند. با ایجاد امکانات زندگی و استقرار کارگران و کارمندان، حرکت و تکاپوی زندگی نیز در آن سرعت گرفت و خیلی زود این ده متکی به ماهی و کشت دیم، به شهرکی صنعتی بدل شد که غرش موتورها و تلمبه ها و منظره دودکش های بلند آن همه نگاه ها را به خود معطوف می ساخت.
خیابان ها و کوچه باغ های محدود اما منظم، سرویس های رفت و برگشت به کوت عبداله و اهواز، ساختمان های بلند آجری تلمبه خانه که آمیزه ای بود از سبک معماری قرن نوزده انگلستان،اواخر قاجار و اوایل پهلوی، چه بسا خارجی ها را به یاد کارخانه های بزرگ شهر منچستر می انداخت.
دارخوین آخرین تلمبه خانه سر راه خط لوله نفت آبادان بود؛ قبل از آن کوت عبداله قرار داشت و قبل تر از آن نیز ایستگاه ملاثانی، اينها به تقویت فشار نقطه به نقطه نفت سامان می دادند. کوت عبداله به سبب وجود یک تلمبه خانه مشابه وهم به علت نزدیکی به اهواز، یکی از مراکز مهم استقرار و پشتیبانی شرکت نفت بود و نقش مرکزیت تلمبه خانه ها را داشت؛ یک فرودگاه کوچک، یک کارخانه تولید آجر و از همه مهم تر ایستگاه تولید نیروی برق (پاور استيشن) که مناطق شرکتی کارون، نیوسایت و خرمکوشک را روشنی می بخشید، در آن مستقر بود.
باری، فرایند پمپاژ نفت از تلمبه خانه دارخوین ادامه داشت تا اینکه در اوایل دهه 1350 تولید نفت از میدان اهواز به شکلی خیره کننده افزایش یافت و کشیدن خط لوله جدید اهواز- آبادان، کل نیاز پالایشگاه را به نفت خام مرتفع ساخت و نفت مسجدسلیمان از طریق خط صادراتی به خارک ارسال شد؛ از این تاریخ تلمبه خانه های چهارگانه اهمیت خود را از دست دادند.
دارخوین به شکل امروزی شهری است تابع بخش مرکزی شادگان که با ادغام سه روستای بزرگ آل بوبالد، دارخوین و یوخان (علی بن الحسین) هویتی تازه یافته است؛ این شهر که از شمال به اهواز و روستای دابوهیه و از جنوب به آبادان و روستای سلمانه و از مشرق به شادگان روستای سراخیه و از مغرب به طرف رودخانه کارون محدود می شود، تا نقطه صفر مرزی کم و بیش 25 کیلومتر فاصله دارد.
قرارداشتن در مسیر اصلی ارتباط شمال به جنوب کشور، وجود چاه های متعدد نفت، بقایای نیروگاه اتمی، قدیمی ترین تلمبه خانه نفت خاورمیانه، رودخانه کارون، نخلستان ها و فاصله کمتر از ۲۵ کیلومتری تا مرز ایران و عراق، از جمله ویژگی هاي دارخوين است.
دارخوین در زمان حصر آبادان، به خط مقدم جبهه بدل شده و بعد از شکست حصر آبادان نیز مقر تدارکات عملیات بود. این منطقه در دوران جنگ با مقاومت شگفت انگیز خود در برابر دشمن، شاهد صحنه های حماسه و ایثار کم نظیری بوده است. تلمبه خانه دارخوین در دوران جنگ به عنوان قرارگاه و پادگان مورد استفاده قرار گرفت. آثار توپ و ترکش از یک سو و برخی دیوار نوشته ها و یادگارهای به جا مانده دوران دفاع مقدس در جای جای ساختمان های کهن سال تلمبه خانه، لحظه های دلتنگی و دلهره آور جنگ را به انسان منتقل می کنند. پس از جنگ با توجه به جاذبه های فیزیکی و ظاهری سایت، ساختمان ها و دودکش های مرتفع، بارها از این محوطه به عنوان لوکیشن فیلم های مرتبط با دفاع مقدس استفاده شد که مهم ترین آنها شاید سکانس های پایانی سریال به یادماندنی «در چشم باد» باشد. بدون شک مرمت، احیا و بازسازی تلمبه خانه تاريخي و محوطه های شرکتی آن به عنوان بخشی ارزشمند از میراث فرهنگی صنعت نفت ایران، در رونق دوباره این صنعت و اين شهر نفتی تأثیری چشمگیر برجای خواهد نهاد.
عکس تاریخی
شیء تاریخی
روند تکامل مبدل های حرارتی یک داستان 150 ساله است و نخستین ثبت اختراع با این عنوان به اواخر قرن نوزدهم بازمی گردد. در سال 1257 نخستین مبدل حرارتی صفحه ای از سوی آلبرت دریک در آلمان به ثبت رسیده است.
طراحی های ابتدایی مبدل های حرارتی پوسته و لوله در طول دهه اول 1300 با توجه به کاربردهای مورد نیاز درصنعت نفت تولید شدند. در این زمان بکارگیری مبدل های حرارتی در گرم کننده ها، سردکننده ها، جوشاننده ها و تبخیرکننده های پالایشگاه های نفت خام آغاز شد.
درسال 1279 سیستم سردکننده ی مداربسته هوا ساخته شد و اوتو هاپل باهمکاری «لودویک پرندتل» آغازگران این فناوری بودند. نمونه ای از این مبدل حرارتی پوسته و لوله هم اکنون در کارگاه لوله کشی موزه کارآموزان موجود است.
قدمت آموزشگاه حرفه ای آبادان به سال ۱۳۱۲ خورشیدی (۱۹۳۳ميلادی) برمي گردد. اين آموزشگاه پس ازمرمت و بازيابی اسناد مربوط به آن، به عنوان دومين موزه صنعت نفت شناخته می شود.
وقتی جنگ شروع شد و مجبور شدیم فعالیت های پالایشگاه آبادان را متوقف کنیم، پنتاگون پیش بینی کرده بود میزان ذخیره سوخت هواپیماهای جنگی ایران تنها برای 14 روز کافی است. این نکته به نوبه خود خیلی مهم است. پیش بینی پنتاگون درست بود چون همه اطلاعات نظامی ما را از طریق مستشاران آمریکایی که در پیش از انقلاب در ایران بودند، داشتند و مطابق پیش بینی آنها فانتوم های ایران به دلیل اتمام سوخت نمی توانستند بیش از دو هفته پرواز کنند. دلیلش هم این بود که سوخت فانتوم ها و هواپیمای جنگی ایران در آن هنگام فقط در پالایشگاه آبادان تولید می شد.
یادمان باشد وقتی که عراق به ایران حمله کرد، نقش نیروی هوایی بیش از پیش اهمیت یافت. به منظور جلوگیری از پیشروی نیروی زمینی ارتش دشمن و تا زمانی که نیروی زمینی مجهز شود و بتواند به سمت دشمن پیشروی کند، لازم بود که نیروی هوایی از هر نظر مجهز و فعال باشد. دانستن اینکه ایران برای هواپیماها و فانتوم های خود تنها برای مدت دو هفته سوخت دارد، برای ارتش و نیروی هوایی کشور بسیار ناگوار بود. اما متخصصان نفتی ایران در یک اقدام کاملا ابتکاری، در مدت 48 ساعت موفق شدند مقادیر مورد نیاز سوخت فانتوم ها را به جای پالایشگاه آبادان، در پالایشگاه اصفهان تولید کنند.
این کار، درآن زمان یک حماسه و خدمت بزرگ بود. این نوع بنزین (سوخت جت) از جمله فراورده های پالایشگاه آبادان بود، اما به نحوی برنامه ریزی شد که در پالایشگاه اصفهان هم تولید شود. به این طریق باید برای ساخت و تولید این فرآورده، تغییراتی، در فرآیند داده می شد تا محصول تولید شود. در آن اوضاع آشفته، چنین ابتکاری آن هم در کوتاه مدت، نیازمند فکر و بررسی و خلاقیت بود. چنین کار ارزشمندی را «علی تابان فر»، معاون وقت مدیر پالایش که اهل کرمانشاه بود در روزهای آغاز وزارت شهید تندگویان انجام داد. فکر می کنم کار ایشان واقعا جزء کارهای ارزنده در زمان جنگ بود که حتما باید ذکر می شد.
کارکنان شرکت نفت و پالایشگاه ها در آغاز جنگ تا چند ماه بدون پدافند هوایی فعالیت کردند. این کارکنان با فداکاری و ایثار زیادی کار می کردند و تا مدت ها بدون هرگونه امکانات دفاعی در جبهه های نفت، جان و زندگی خود را به خطر انداخته بودند. در حالی که در همان زمان، به قرار شنیده ها، برخی استانداران دستور داده بودند برای مراقبت، استانداری ها به پدافند هوایی مجهز شوند!
حالا شما قضاوت کنید در دوران جنگ چگونه کار می کردیم و چگونه می شد همکاران را در محل کارشان نگه داشت؟! باید نسبت به این موارد دقت بیشتری می داشتیم. کارکنان این صنعت واقعا فداکاری کردند و من نمی توانم از فداکاری و ایثار آنان حرف نزنم. در غیر این صورت، به آنان ظلم کرده ام.
مگر می توان از فداکاری آنها صحبت نکرد؟ سربازی که به جبهه های جنگ می رود، وقتی در سنگر است در شرایط کمتر خطرناکی قرار دارد، اما این کارکنان مدت هشت سال همواره در شرایط بسیار خطرناکی به سر بردند.
مثل اینکه روی یک میدان به شدت مین گذاری شده همیشه و هر لحظه کار کنند؛ با مرگ مواجه بودند و با جان خود خطر می کردند. فداکاری این عزیزان بسیار ستودنی و با ارزش بوده است.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید حسن سادات
امام رضا علیه السلام فرمودند: مَوَدَّةُ عِشرینَ سَنَهً قَرابَةُ؛ دوستی 20 ساله در حکم خویشاوندی است. (بحارالأنوار، ج ۷۱، ص ۱۷۵)
آنچه مردم را به یکدیگر پیوند می دهد، «الفت روحی» است، نه «نزدیکی جسمی.»و آنچه ارتباط ها را استمرار می بخشد و دوستی ها را مستحکم می کند، یکدلی، صداقت و صمیمیت است.
«دوستی 20 ساله» نعمت بزرگی است؛ یعنی عبور از گردنه های جان فرسایی که می توانسته است در دوستی خلل ایجاد کند و غلبه بر عواملی که می توانسته است رابطه ها را سست کند.
بسیارند کسانی که با هم خویشاوندند و رابطه نسبی دارند، اما با یکدیگر پیوند روحی و قلبی ندارند و بسیارند کسانی که فامیل هم نیستند، ولی از فامیل به هم نزدیک ترند. پس اگر دوستی درازمدت را مثل خویشاوندی به شمار آورده اند، بجاست. در ادامه همین سخن است: «علم و دانش، اهل علم را بهتر گرد می آورد تا پدران»؛ یعنی پدر، محور تجمع فرزندان است و دانش، محور تجمع دانشمندان، ولی علم و دانش، بیش از نسبت پدر و فرزندی، مایه انسجام و آشنایی و همبستگی افراد می شود و همان طور که پدر، حق پدری بر فرزند دارد، دانشمندآن هم حق پدری بر دانشجویان دارند؛ از این رو گزاف نیست که بزرگان، معلم و استاد را «پدر معنوی» شمرده اند.
قدر دوستی های خالص و دوستان یکدل را بدانیم و با خوبان دوستی کنیم تا خوبی های ما افزون شود.
جامه کعبه را که می بوسند
او نه از کِرم پیله، نامی شد
با عزیزی نشست روزی چند
لاجرم هر چه او گرامی شد
نمی دانم تا به حال با کسی رفیق بوده اید یا نه، اما طبیعی است که هر کسی در طول زندگی با افراد زیادی ارتباط برقرار می کند؛ خواه این ارتباط قوی و صمیمی باشد، خواه ضعیف و در حد یک سلام و احوالپرسی. جالب است و شاید هم باور کردنش سخت باشد، اما واقعیت دارد و آن اینکه هیچ کسی نیست که به شهدا سلام بدهد و آنها را دوست داشته باشد و آنها با او رفیق نشوند. اینکه لفظ «رفیق» به کار می رود به این دلیل است که آنها خودشان را آنقدر به آدم نزدیک می کنند که دیگر از مرحله آشنایی و دوستی فراتر می رود و واقعا با آدم رفیق رفیق می شوند. حال اگر کسی بخواهد قدم پیش بگذارد و با آنها رفیق بشود، این مرحله فراتر هم می رود شهدا با او می شوند اخوی و به اصطلاح داداش.
این بستگی دارد که تا چه اندازه دلمان برای شهدا بتپد و با آنها صمیمی باشیم. خیلی ها مدعی اند که سال های سال با شهدا بوده اند و روزگاری، تمام فکر و ذکرشان با آنها سپری شده، اما امروز که در سرمای دنیازدگی همه چیز یخ زده است، حتی اندک حرارتی از گرمای خاطرات آنها را حس نمی کنند، زیرا دنیای شهدا، دنیای یخ زده نیست.
بسیاری دوست دارند بدانند که چطوری می شود با شهدا دوست شد. این پرسش خوبی است، اما برای پیدا کردن پاسخ فکر می کنم باید پای صحبت چند نفر بنشینیم و با همدیگر چند نمونه را بشنویم.
«باور کردنش سخت است، اما یکی از بچه ها پس از 12 سال هر وقت دلش می گیرد به گلزار می رود. بعد برای دیدن بچه ها جلوی عکس هایشان می ایستد و با آنها حال و احوال می کند. او آنقدر جالب با آنها صحبت می کند که اگر ندانی، فکر می کنی دارد با یک آدم زنده خوش وبش می کند. در میان حرف هایش سراغ بچه های دیگر را می گیرد. گله می کند. لطیفه می گوید و حتی شکایت می کند. مثلا یکی از بچه های مفقودالاثر، چندین ماه بود که به خوابش نیامده بود و شکایت او را به فرمانده گردان شهیدش می کرد و رسما با عصبانیت و به همراه چند بدوبیراه خودمانی می گفت که «من هر روز پس از نماز صبح دعایش می کنم، اما او به خوابم نمی آید» یا اینکه گزارش هفتگی بچه ها را برای آنها ارائه می داد. بچه هایی که گرفتاری برایشان ایجاد شده یا به دنیا آلوده شده اند و... این کار او ادامه داشت تا اینکه دو ماه با شهدا قهر کرد و می گفت خیلی بی معرفتند. دیگه تا کی... آخه قول دادند و اینها را وقتی که تنهایی خودش را در گلزار با شهدا تقسیم می کرد، به آنها می گفت. شاید کسی باور نکند، اما من مطمئنم که او با شهدا رفیق است و بالاتر از آن اینکه شهدا هم با او رفیق هستند.»
«شاید باور نکنید و اصلا مگر قرار است همه چیز را همه کس باور کند. این حرف ها هم که زده می شود، برای آدم های عاقل باور کردنش سخت است و اصلا چه ارزشی دارد که باور بکنند یا نکنند. دنیا ارزانی آنها و این خاک ها و خاطراتش هم ارزانی ما. بگذریم.
توی دنیای بچه های تفحص، اولین شرط، رفاقت با شهداست. به قول خودمان اگر کسی با شهدا رفیق نباشد، مجوز کار نمی گیرد. خودشان هم نمی گذارند که غیر رفیق اینجا بیاید. باید با شهدا اول رفیق بود تا بتوان ارتباط پیدا کرد، آن هم رفاقت صمیمی.
به خودشان سوگند، بچه های اینجا [تفحص] با شهدا حرف می زنند و اصلا آیه «ولا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله» را به عین تفسیر شده می بینند. وقتی با شهیدی می نشینی و حرف می زنی، چند ساعت نمی گذرد که در خواب با تو حرف می زند و دستت را می گیرد و به پای محل شهادتش می برد. این با عقل جور درمی آید!؟
این جدای از رفاقت های دیگر است. شما تا به حال دیده اید که چند جوان مدتی که دورهم جمع می شوند. پس از چند روز که می خواهند از هم جدا شوند، غم و اندوه تمام وجودشان را فرامی گیرد. هر کسی سعی می کند در آن لحظه از رفیق هایش یادگاری، دست نوشته یا شماره تلفنی بگیرد و با نگاه به یکدیگر، چهره دوستان را به خاطر بسپارد. اینجا هم همین گونه است.
شهیدی نیست که پس از چند روز ماندن در معراج با بچه ها رفیق نشود. رفقای اینجا آنقدر با معرفتند که تنها با چند قطره اشک و یا یک یا حسین علیه السلام، جواب آدم را می دهند. رفقای شهر باید رفاقت را از اینها یاد بگیرند.»
«من هنوز که هنوز است با بچه های بسیجی گردان هایی که فرمانده آنها بوده ام، ارتباط دارم. این ارتباط، علاوه بر ارتباط با بچه های بسیجی در قید حیات است. خیلی وقت ها که دلم از اوضاع فرهنگی جامعه می گیرد، به سراغ آنها می روم. آن هم بچه های کم سن و سالی که نه سواد آن چنانی داشته اند و نه مقام و جایگاه حکومتی و مادی بالا. مثلا جوان سیدی را می شناختم که تک تیرانداز گردان بود و از خانواده ای محروم. پس از شهادت او هر نیاز و حاجتی دارم به سر مزارش می روم و او را قسم می دهم به مادر پهلو شکسته اش و خیلی سریع جواب می گیرم. این رفاقت، با بچه های دیگر نیز به همین منوال است. چراکه اصل رفاقت و صمیمیت اساسی ترین اصل حاکم در میان بچه های بسیجی دوران جنگ بود، نمی شد غریبه ای وارد جمع بچه های شاد و با نشاط بسیجی بشود و پس از یک ساعت با چند تن از آنها رفیق صمیمی نشود. این فقط ناشی از اخلاص بالای آنها بود.»
بعید می دانم کسی باشد که نتواند از میان این سه نمونه پاسخ پرسش خودش را پیدا نکرده باشد. فکر می کنم مشکل امروز ما، در خیلی از چیزهایی که فکر می کنیم، نیست. مشکل ما این است که جامعه امروز، فهم خیلی از چیزها برایش سخت شده است و این تقصیر آنها نیست. تقصیر ماست که نمی توانیم مثل شهدا زندگی کنیم و نمونه های عینی شهدا را به جامعه نشان بدهیم. مشکل ماست که با شهدا قهر کرده ایم و از آنها دور شده ایم، اما آنها هنوز هم با ما رفیقند، نمی بینید که پس از سال های سال وقتی دیده اند که ما کاری از پیش نمی بریم، خودشان به دیدن ما در شهرها آمده اند!
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
شعر، حافظ هویت ملی است. هویت ملت ها عبارت است از مشخصه های فرهنگی آنها و مزیت های فرهنگی آنها. این هویت فرهنگی یک ملت را تشکیل می دهد. این هویت فرهنگی، اصل است. اگر چنانچه این از یک ملتی گرفته بشود، این ملت هضم خواهد شد؛ یعنی در واقع به معنای حقیقی کلمه نابود خواهد شد. حالا در یک مشخصه جغرافیایی قرار می گیرد، اما چیزی نیست. هست، اما بودن او مثل نبودن است. هویت فرهنگی، همه حیات یک مجموعه و یک ملت است. شعر می تواند این هویت فرهنگی را هم تقویت کند و غنی کند و تغذیه کند که در باب هویت فرهنگی هم باز به شعرای تاریخ خودمان که نگاه می کنیم (زبان آوران بزرگ)، می بینیم پیام های اینها خیلی باارزش است: پیام توحید است، پیام خداباوری است، پیام درستکاری است. انصافا شعر فارسی (بوستان سعدی، شاهنامه فردوسی، خمسه نظامی، دیوان حافظ و مثنوی مولوی) پر از حکمت است. اینها توانسته یک هویتی برای ملت ما تعریف کند و این را هم به شما عرض بکنم: ما هرچه امتیاز داریم، ناشی از همین هویت فرهنگی است.
۲۱ تیر ۱۳۹۳
گفت وگو با مسوول گلخانه مجموعه کوشک
مشعل مرکز همایش های بین المللی کوشک، یکی از زیر مجموعه های وزارت نفت به شمار می رود که از فضای سبز بسیار زیبایی برخوردار است. در کنار این فضای سبز، گلخانه ای وجود دارد که تعداد قابل توجهی گل و گیاه در آن پرورش داده می شود تا در آیین های مختلفی که در این مرکز برگزار می شود، مورد استفاده قرار گیرند؛ گلخانه ای با این قابلیت که افزون بر مرکز همایش های کوشک، نیاز دیگر بخش های وزارت نفت را هم تامین می کند.مسعود قنبری 10سالی می شود که در این گلخانه مشغول به کار است و از گل ها و گیاهان آن مراقبت می کند تا طراوت و شادابی این فضا حفظ شود. او معتقد است، نگهداری از گیاهان تاثیرمتفاوتی بر زندگی اش داشته و آرامشی وصف ناپذیر را برایش رقم زده است. در ادامه گفت وگو با وی را می خوانید.
متولد 5 آذر 1343 در گرمسار هستم و هم اکنون 10 سال است که دربخش فضای سبز شرکت ملی نفت ایران و بیشتر درحوزه گلخانه و نگهداری ازگیاهان آپارتمانی مرکز همایش های بین المللی قیطریه کار می کنم.
پیش از اینکه در شرکت ملی نفت ایران و در گلخانه مشغول به کار شوم، به عنوان راننده، امرار معاش می کردم تا اینکه با این شغل و کار درگلخانه آشنا و با دیدن گل و گیاه، تنوع و زندگی که در گلخانه جریان دارد، به این کار علاقه مند شدم. می توانم بگویم از اینکه از گل ها و گیاهان نگهداری می کنم و شاهد رشد آنها هستم، لذت می برم. زمانی که گل و گیاه درحال رشد و شادابی است، وجود انسان لبریز از زندگی و طراوت می شود و البته این حسی است که من از کار در این فضا دریافت می کنم.
پیشنهاد کار در این گلخانه را یکی از دوستانم به من داد. در ابتدا چندان موافق نبودم؛ اما با حضور در گلخانه و دیدن فضای آن، تصمیم به ماندن گرفتم و حالا 10 سال است که در این مجموعه مشغول به کار هستم. چندان با گل و گیاه آشنایی نداشتم؛ اما با حضور دراین مجموعه و کمک مهندسان آن، توانستم اطلاعات و آگاهی لازم را برای شناخت و نگهداری از گل ها و گیاهان به دست آورم.
گلخانه کوشک که حکم مخزن را دارد، تنها مختص به همین مجموعه نیست و تامین کننده بخشی از نیازهای دیگر باشگاه ها و سالن های زیر مجموعه وزارت نفت هم است. نماینده باشگاه ها و سالن ها، هنگام بازدید ازگلخانه و گل و گیاه موجود، گیاهان مورد نظر خود را انتخاب و با درخواست از مدیرمجموعه، طی فرایند اداری، گل یا گیاه مورد نظرخود را تامین می کند؛ البته یکی از بیشترین موارد استفاده از گل ها و گیاهان این گلخانه، به مراسمی مربوط است که درمجموعه قیطریه برگزار می شود.
فکر می کنم کار در گلخانه و سر و کار داشتن با گل ها و گیاهان، از معدود شغل هایی است که تاثیرمستقیم و البته مثبت بر زندگی فرد دارد. پیش از این وقتی به عنوان راننده مشغول به کار بودم، همیشه استرس کار و خستگی فراوان، با من همراه بود؛ اما از زمانی که وارد این شغل شدم، روحیه ام کاملا تغییر کرد و این تغییرحتی در محیط خانه هم مشهود است. علاقه مندی ام به گل و گیاه باعث شده درخانه خودم هم تا آنجا که فضا دارد، از گیاهان استفاده کنم.
گاهی خارج ازمحل کار، گل یا گیاهی را می بینم و از آن خوشم می آید. قلمه آن را به گلخانه می آورم تا رشد کند. فکر می کنم تا امروز نزدیک به 15 قلمه را از بیرون مجموعه به گلخانه آورده و آن را تکثیر و نگهداری کرده ام. این کار برایم بسیار لذت بخش است. فکرمی کنم هم اکنون نزدیک به 80 نوع گل و گیاه در گلخانه داشته باشیم.
هیچ کدام از فرزندانم در نفت مشغول به کار نیستند. 2 پسر و یک دختر دارم. پسر بزرگم ازدواج کرده و پسر دومم مشغول به تحصیل است و به سن کار نرسیده. از کار در شرکت ملی نفت، بخصوص در فضای گلخانه لذت می برم. درحالی که پیش از حضور دراین مجموعه، هیچ علاقه ای به کار دراین بخش نداشتم، حتی به دوستی که پیشنهاد کار در گلخانه را به من داده بود، گفتم که تنها یک هفته کار می کنم؛ اما زمانی که وارد مجموعه کوشک شدم و گل ها و گیاهان موجود در گلخانه را دیدم، نظرم تغییر کرد.
نمی توانم بگویم کدام یک از گل ها و گیاهان موجود در گلخانه را بیشتر دوست دارم. هر یک از آنها برای من جذابیت خاصی دارد و سعی می کنم با تکثیرشان، سهمی در حفظ و نگهداری از آنها داشته باشم. درکنار گیاهان موجود در گلخانه، گل های مختلفی مثل شمعدانی هم وجود دارد. این گل ها معمولا درمراسم مختلف استفاده می شود. شمعدانی، جزو گیاهانی است که همیشه گل دارد و به خاطر شکل و رنگ آن، فضای اطرافش را تغییر می دهد و زیبا می سازد.
کار در گلخانه برای من همیشه آرامش بخش و سرشار از خاطرات خوب بوده است؛ البته اوایل که تازه وارد این کار شده بودم، چون اطلاعات زیادی نداشتم، کار برایم سخت بود و احساس خوبی نداشتم.
زمانی که نمی توانم یک گل و گیاه را حفظ و نگهداری کنم، واقعا احساس ناراحتی می کنم. به همین دلیل تمام تلاشم را می کنم به بهترین نحو از آنها نگهداری کنم. تا امروز تعداد زیادی گل را تکثیر کرده ام که همگی سالم و با طراوت هستند و همیشه تلاش کرده ام در همین فضای 130 متری گلخانه، بهترین گل و گیاه را پرورش دهم؛ البته دیگر جایی برای اضافه کردن گیاهان در این فضا نداریم. به یاد دارم در سال های اولی که گلخانه را راه انداخته بودیم، بخشی از گیاهان مورد نیاز را ازمحمودآباد آورده بودند و این گیاهان هنوز هم در گلخانه وجود دارند.
مساله مهمی که در گلخانه داری وجود دارد، این است که هر گل یا گیاه یک نوع آبیاری می خواهد. به عنوان مثال، یک گیاه مانند زاموفیلیا باید هر 10 یا 15 روز آب داده شود و یک گیاه دیگر نیاز دارد که هر 2 روز یکبار آبیاری شود. به همین دلیل هرروز باید در گلخانه بگردیم و حواسمان به گل ها و گیاهان باشد تا به موقع آب و کود آنها تامین شود.
باید به مه پاشی گلخانه نیز دقت داشته باشیم تا رطوبت موجود و مورد نیاز گلخانه تامین شود و گیاهان و گل های سرحالی داشته باشیم. فکر می کنم این مهم ترین و سخت ترین بخش کار در گلخانه است. معتقدم کار در گلخانه به علاقه فرد مربوط می شود و همین علاقه باعث لذت بردن از این کار می شود.
هرفرد، آرزوهایی برای خودش داشته و دارد و همیشه در رویاهایش شغلی را که دوست داشته، تصور می کند؛ اما با توجه به موقعیت و جایگاهی که دارم، در حال حاضر کار در گلخانه برای من بسیار لذت بخش است و فکر نمی کنم بخواهم شغل دیگری انتخاب کنم.
من برای گل ها و گیاهان این گلخانه زحمت بسیاری کشیده ام و البته از این اتفاق بسیار خوشحالم. همکارانم می گویند زمانی که من در گلخانه هستم و به گل ها و گیاهان رسیدگی می کنم، آنها طراوات دیگری دارند؛ اما اگر مدتی به مرخصی بروم، بعد از بازگشت زمانی که می بینم برخی از گیاهان کمی طراوت خود را از دست داده اند، واقعا ناراحت می شوم. گویی به دیدن هم عادت کرده ایم. شاید علاقه خاصی که به گل ها و گیاهان پیدا کرده ام، باعث طراوت آنها می شود؛ چرا که من با آنها زندگی می کنم.
گفت وگو با فرزند نفتی که قهرمان شوتوکان آسیاست
فاطمه غلامی، متولد بهمن سال 1390 است و 12 سال سن دارد. او توانسته در سومین دوره مسابقات آسیایی سبک شوتوکان که شهریور امسال در نجف آباد اصفهان برگزار شد، به دو مدال طلای آسیایی دست پیدا کند.این نوجوان هرمزگانی که از خانواده نفت است، یکی از بی شمار فرزندان نفتی است که استعداد قابل توجهی در ورزش دارد و توانسته با حمایت خانواده و البته صنعت نفت، در رشته ورزشی خود بدرخشد.
مسلم غلامی، پدر فاطمه کارمند شرکت پالایش نفت لاوان است؛ پدری که برای موفقیت دختر و دیگر فرزندانش، تصمیم به ترک زادگاه و سکونت در بندری دور از محل تولد خود گرفته است.با فاطمه و پدرش گفت وگوی کوتاهی درباره مسیر طی شده برای کسب این موفقیت ها و البته تلاش و مشکلات پیش رو داشته ایم که در ادامه می خوانید.
پنج سال است که در رشته کاراته فعالیت می کنم و نزدیک به یک سال است که این رشته را به صورت حرفه ای ادامه می دهم. انتخاب رشته کاراته با تصمیم خودم بود و خانواده نیز به این تصمیم احترام گذاشتند و در این مسیر همراهی ام کردند. یکی از دلایلی که سبب شد به رشته کاراته علاقه مند شوم، تماشای مسابقات کاراته بود. آن موقع، در بندر مقام زندگی می کردیم و زمانی که پدر و مادرم از علاقه من به این ورزش مطلع شدند، تلاش کردند تا شرایط فعالیت در این رشته را برایم فراهم سازند. البته این را بگویم که محل اصلی زندگی من و خانواده ام بندر مقام است. در آنجا باشگاه ورزشی وجود دارد؛ اما این باشگاه فعال نیست، از این رو نتوانستم کاراته را آموزش ببینم. به همین دلیل با تصمیم خانواده به بندرلنگه که دو ساعت با بندر مقام فاصله دارد،مهاجرت کردیم.
بله. ازجمله کسانی که با دیدن مسابقاتش، انگیزه لازم برای ادامه فعالیت در این رشته را می گرفتم، سمیه تکوار بود که مربی یکی از باشگاه های بندرلنگه است؛ البته استاد خودم، خانم فریده مضری هم کمک بسیاری در این راه به من کرد. او بخوبی می داند کدام یک از شاگردانش به دنبال پیشرفت و موفقیت هستند، به همین دلیل تمرین های بیشتری به آن شاگرد می دهد تا برای حضور در مسابقات آماده شود. در کنار آن می خواهم از مربی دیگرم مهدی صابری برای کمک هایی که در این مسیر به من کردند، تشکر کنم.
در طول این سال ها تلاش کردم، بتوانم در رشته کاراته موفق عمل کرده و در مسابقات مختلف، مقام کسب کنم، به طوری که توانستم در سومین دوره مسابقات آسیایی سبک شوتوکان که در نجف آباد اصفهان برگزار شد، به 2 مدال طلا دست یابم.
در این دوره از مسابقات، به صورت انفرادی شرکت کردم و توانستم در رشته کاتا و کمیته مدال طلا بگیرم. در رشته کاتا با حریفانی از افغانستان و پاکستان و در بخش کمیته با شرکت کنندگانی از زنجان و همدان رقابت کردم.
برای حضور در این مسابقات و کسب موفقیت در آن، کمک آقایان محمدعلی اخباری، مدیرعامل پالایشگاه نفت لاوان و محمد آواره، مدیر امور ورزش این پالایشگاه بسیار موثر بود و با مغتنم شمردن فرصت، از حمایت آنها برای حضور من در این مسابقات، تشکر می کنم. برای مثال آقای آواره، بسیار پیگیر بودند که من در بهترین شرایط در مسابقات حضور پیدا کنم.
تصمیم دارم علاوه بر اینکه ورزش را ادامه می دهم، درسم را هم بخوبی بخوانم تا در آینده دکتر قلب شوم. همچنین دوست دارم به تیم کاراته شرکت نفت راه یابم و با حضور در مسابقات، شرکت نفت را سربلند کنم. نیمه دوم سال مسابقات مختلفی را پیش رو دارم، مثل یک دوره مسابقات شهرستانی که اواخر مهرماه و مسابقات کشوری که آبان ماه برگزار می شود و مطمئنم با حمایت مسؤولان، می توانم به تیم ملی بپیوندم. ورزشکاری که می خواهد وارد تیم ملی شود، باید روزی 6 ساعت تمرین کند که در حال حاضر من تنها 3 ساعت تمرین دارم و تلاش می کنم این زمان را افزایش دهم؛ البته این را هم بگویم که پیش از حضور در این مسابقات، توانستم 7 مدال از مسابقات داخلی را کسب کنم.
بی شک یکی از مهم ترین دلایل موفقیت من در رشته کاراته، خانواده ام است. پدر و مادرم بسیار از من حمایت می کنند و مادرم در زمان های مختلف کنارم حضور دارد و من را تنها نمی گذارد. پدرم برای اینکه بتوانم در این رشته فعالیت کنم، حتی محل زندگی مان را تغییر داد. برادر 11 ساله ام نیز حریف تمرینی خوبی برای من در خانه است و مرتب در خانه با هم تمرین می کنیم.
نکته مهمی که می خواهم به آن اشاره کنم، این است که خانواده من برای اینکه بتوانم در رشته کاراته پیشرفت کنم، محل زندگی خود را از بندر مقام به بندرلنگه تغییر دادند، مگر چند خانواده می تواند چنین فرصتی داشته باشد و شرایط دستیابی به موفقیت را برای فرزند خود فراهم کند، به همین دلیل تقاضا دارم شرایط و امکاناتی فراهم شود تا بچه های بندر مقام و روستاهای اطراف آن بتوانند به رشد و موفقیت دست پیدا کنند؛ البته در این مناطق، باشگاه ورزشی وجود دارد، اما مربی که بتواند باشگاه را فعال نگه دارد، نیست.
مسلم غلامی پدر فاطمه، کارمند پالایشگاه نفت لاوان است. از 11 سال پیش تاکنون در این پالایشگاه فعالیت دارد. او اصالتا بندر مقامی است و تمام بستگانش در این بندرگاه زندگی می کنند.
وی از پیشرفت و ترقی فرزندانش، بویژه فاطمه که عنوان دار رشته شوتوکان است، می گوید: فاطمه استعداد بسیار خوبی در رشته ورزش دارد و در این سال ها تمام تلاش خود را برای پیشرفت در این رشته کرده و حالا توانسته است با کسب 2 مدال طلای آسیایی، نتایج زحمات خود را ببیند.
غلامی تصریح می کند: یکی از مهم ترین کمبودها در بندر مقام، کمبود امکانات ورزشی است. این بندر، تنها یک باشگاه ورزشی دارد که رشته های فعال در آن هم فوتسال و فوتبال هستند. غیرفعال بودن دیگر رشته های ورزشی، بویژه برای بانوان از مشکلات این بندر است.
وی ادامه می دهد: فاطمه علاقه شدیدی به ورزش، بخصوص کاراته داشت و از آنجا که تنها باشگاه موجود در بندرمقام این رشته ورزشی را نداشت، تصمیم گرفتیم به نزدیک ترین شهر که بندرلنگه است نقل مکان کنیم تا امکانات مورد نیاز فاطمه برای فعالیت در رشته ورزشی مورد علاقه اش فراهم باشد.
پدر فاطمه با بیان اینکه 3 فرزند دارد و فاطمه دختر بزرگ اوست، می گوید: علیرضا و هلما به ترتیب فرزندان دوم و سوم من هستند. هر سه فرزندم را بسیار دوست دارم و تلاش می کنم همه آنها از شرایط قابل قبولی برای پیشرفت در زندگی برخوردار باشند.
غلامی صحبت های خود را با یک قدردانی و یک درخواست پایان می دهد و می گوید: از مسؤولان پالایشگاه لاوان، بویژه آقایان اخباری، مدیرعامل پالایش نفت لاوان و آواره، مدیر امور ورزش این پالایشگاه که شرایط خوبی را برای دخترم فراهم کردند تا او بتواند استعداد خود در ورزش کاراته را نشان دهد، تشکر می کنم. بی تردید کسب نشان طلای شوتوکان فاطمه، مرهون توجه و پشتیبانی آنهاست و البته تلاش های خود او(فاطمه) هم در این پیشرفت، نقش داشته و امیدوارم این حمایت ها در کسب عناوین جهانی ادامه یابد. از فاطمه هم می خواهم تلاش کند به مدال های جهانی، بخصوص مدال طلای المپیک دست پیدا کند.
پریسا امامی زاده، سرمربی تیم فوتسال زنان پالایش نفت آبادان درباره تغییر مداوم زمان مسابقات لیگ فوتسال بانوان در جمع خبرنگاران گفت: در ابتدا گفته شد، مسابقات از ٣١شهریور آغاز می شود که ما و چند تیم دیگر با توجه به این تاریخ، تمرین ها را شروع کردیم، اما تاریخ تغییر کرد. این تغییر بارها تکرار شد، به گونه ای که گفتند آغاز مسابقات به ١۵ مهر و بعد هم به ٢٠مهر موکول شده است.
وی ادامه داد: این تغییر برنامه به تیم من که طبق تاریخ ٣١ شهریورماه یعنی تاریخ شروع سوپرلیگ فوتسال بانوان، برنامه ریزی کرده بودیم و بلاتکلیفی از تغییر برنامه، از نظر فنی لطمه زد. سرمربی تیم فوتسال زنان پالایش نفت آبادان با قدردانی از مجموعه باشگاه پالایش نفت گفت: در شرایطی که تیم ما زودتر تمرین های خود را شروع کرد و این تغییر در برنامه به تیم ما ضربه زد، مسؤولان باشگاه حمایت خود را از ما دریغ نکردند.
وی درباره سطح کیفی سوپرلیگ پیش رو نیز عنوان کرد: امسال تیم حفاری، نطنز، سایپا، مس و رایزکو تا جایی که اطلاع دارم، خوب شده اند و با ستاره های باتجربه ملی به توافق رسیده اند. این تیم ها مدعی هستند و فکر می کنم امسال سطح لیگ بالا خواهد بود و نتایج از پیش مشخص نیست.
امامی زاده ادامه داد: متاسفانه فهیمه زارعی از بازیکنان خوب پالایش نفت در تمرین ها دچار مصدومیت شد و احتمالا یک تا دو بازی او را در اختیار نخواهیم داشت. امیدوارم با تلاش بازیکنان و تمرکز بالا، بتوانیم نتایج خوبی کسب کنیم.
همزمان با گرامیداشت هفته دفاع مقدس، دومین کلینیک طبی - ورزشی در کوی فداییان اسلام اهواز، به همت امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب، با حضور منصور قنبرزاده، مدیرکل ورزش و سلامت وزارت نفت، صفرعلی رئیسی، مشاور و نماینده تام الاختیار مدیرعامل، هادی افشار، رئیس ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران؛ اسکندر فرهمند، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب و تعدادی از مدیران صنعت نفت در اهواز راه اندازی شد.
هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت، در مراسم افتتاح این کلینیک گفت: این شرکت بر اساس نقش و رسالت خود و به منظور بسترسازی مناسب برای توسعه ورزش همگانی و قهرمانی، با هدف ارتقای سطح بهداشت و سلامت کارکنان صنعت نفت، کلینیک طبی - ورزشی کوی فداییان اسلام در اهواز را راه اندازی کرده است. این کلینیک در فضایی مناسب دارای یک سالن اصلی، اتاق تست پزشکی - ورزشی و رختکن است که در سالن اصلی آن، تعداد زیادی دستگاه مدرن ورزشی استاندارد جانمایی شده است.
اسکندر فرهمند، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز توسعه ورزش همگانی و قهرمانی را دو هدف مهم راه اندازی و توسعه کلینیک های طبی - ورزشی در صنعت نفت برشمرد و توضیح داد: باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز جنوب، به عنوان یکی از فعال ترین و بزرگ ترین باشگاه ها در رشته های مختلف ورزشی آقایان و بانوان در سطوح شهرستان، استان و کشور در لیگ های مختلف حضوری مقتدرانه دارد. با توجه به گستردگی رشته های ورزشی و تعداد زیاد ورزشکاران در مناطق نفت خیز جنوب، راه اندازی این مجموعه ورزشی می تواند گامی مثبت در توسعه کیفی قابلیت های جسمانی، همچنین ارزیابی و ارزشیابی میزان توانایی های فیزیولوژیک و حرکتی آنان باشد.
مسابقات کشتی فرنگی قهرمانی جهان، از ۳۰ شهریور تا دوم مهرماه در شهر بلگراد کشور صربستان برگزار و تیم ملی کشتی فرنگی ایران با یک طلا، یک نقره و سه برنز، نایب قهرمان دنیا شد. در روز اول این مسابقات و در وزن ۸۲ کیلوگرم، علیرضا مهمدی روی تشک رفت و با غلبه بر حریفان خود به فینال راه پیدا کرد. مهمدی در مسابقه فینال، کشتی را به حریف نامدار آذربایجانی خود واگذار کرد و «نایب قهرمان» جهان شد. علیرضا مهمدی، فرزند عزیز خون مهمدی از کارکنان پتروشیمی جم است.
دور مقدماتی گروه پنجم دومین دوره مسابقات لیگ کارگری کشور از ۸ تا ۱۳ مهرماه در شهرستان تبریز استان آذربایجان شرقی برگزار شد و تیم فوتسال گاز خوزستان به عنوان نماینده این استان در این دوره از مسابقات حضور پیدا کرد.
نماینده خوزستان با ترکیب محمد شریفی راد، میثم بهمئی، یاسین موسوی، اصلان محراب پور، حسین نریموسایی، مهدی خان زاده، علی امیدی، نعمان جعفری خلیلی، صادق سیاحی طاعی، محمد خنفری پور جعفری، جلال الدین ایزدپناه، سعید ابراهیمی، مهدی میناوی، سعید سلیمی، به سرمربیگری محسن الاتگیر و سرپرستی ایرج قاسمی در این دوره از مسابقات شرکت کردند.
بازی های آسیایی هانگژو چین با کسب 4 مدال نقره و برنز از سوی تکواندوکاران ایران همراه شد. 4 تن از مبارزه کاران تیم تکواندو نفت و گاز زاگرس جنوبی که در قالب کاروان ملی پوش کشورمان حضور دارند، توانستند 2 مدال نقره و 2 مدال برنز این رقابت ها را برای کشورمان به ارمغان بیاورند. مهدی حاجی موسایی در وزن ۵۸- کیلوگرم با اقتدار روی تشک رفت و بعد از شکست رقبای بنگلادشی، ازبکستانی، قرقیزستانی و چینی فینالیست شد. حاجی موسایی در جدال با جوجانگ از کره جنوبی به مدال نقره دست یافت. مدال نقره دیگری هم از سوی تکواندوکاران نفت و گاز زاگرس جنوبی در وزن ۸۰+ کیلوگرم صید شد. آرین سلیمی با حریفانی از فیلیپین، اردن و چین تایپه روبه رو شد و با اقتدار به مسابقه فینال راه پیدا کرد و در مقابل حریف چینی در بازی فینال توانست یک راند را به نفع خود خاتمه دهد، اما در نهایت 2 بر یک بازنده شد و مدال نقره را بر گردن آویخت.
در وزن ۸۰- کیلوگرم مهران برخورداری، دیگر ملی پوش ایران و بازیکن تیم نفت و گاز زاگرس جنوبی به میدان رفت و با غلبه بر حریفانی از کشورهای افغانستان و فیلیپین به نیمه نهایی رسید. او در مقابل رقیب کره ای نتیجه را واگذار کرد و نتوانست فینالیست شود. مهران در رده بندی به مقام سوم و مدال برنز آسیا دست پیدا کرد. همچنین مدال برنز دیگری برای ایران از سوی دیگر یار تیم نفت و گاز زاگرس جنوبی به دست آمد. متین رضایی در وزن ۶۸- کیلوگرم در دور نخست با قرعه استراحت روبه رو شد و در دورهای بعدی مقتدرانه رقیبان قرقیزستانی و چینی را مغلوب کرد. او در برابر حریف اردنی باخت و در رده بندی توانست به مدال برنز آسیا برسد.
فستیوال آب بازی کودکان به همراه خانواده و همزمان با بازگشایی مدارس نزدیک شدن به هفته تربیت بدنی و ورزش، با حضور خانواده بزرگ شرکت پالایش گاز بیدبلند و عموم مردم شهر میانکوه و امیدیه در رشته های مختلف ورزشی در مجموعه ورزشی شهید کاوه پیشه برگزار شد. در این فستیوال، رشته های مهیج و نشاط آور آب بازی با تفنگ آب پاش و ماشین آتش نشانی، دو با گونی، صندلی ریتمی، مسابقه نقاشی، مارپله و دیگر رشته های هیجان انگیز با حضور کودکان و خانواده ها برگزار و در پایان به نفرات منتخب، جوایز نفیسی اهدا شد.
به مناسبت هفته دفاع مقدس، یک دوره مسابقه تیراندازی ویژه کارکنان، همسران و فرزندان کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در رشته تفنگ بادی و تپانچه با حضور ۷۲ شرکت کننده در محل سالن استیجاری تیراندازی شهدای گمنام شهرستان سرخس برگزار شد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات