نحوه مصرف سوخت باید بهینهسازی شود
تنوع محصول راهبردی سودآور و دفاعی
مطالبهگری منطقی و ایمـــان به توانایی
توسعه عملکرد در سایه تقویت دیپلماسی
آمادگی بزرگترین تولیدکننده انرژی برای ورود به زمستان
شمارش معکوس حضور بانوان آبادانی در ورزشگاه
وزیرنفت با هدف توسعه مناسبات دوجانبه و شرکت در مجمع بین المللی «هفته انرژی روسیه» به دعوت رسمی الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه و رئیس طرف روس این مجمع به مسکوسفر وبرای توسعه مناسبات دوجانبه با وی گفت وگو کرد.
جواد اوجی، چهارشنبه(19 مهر) درحاشیه برگزاری مجمع بین المللی هفته انرژی روسیه در دیدار با نواک گفت: روابط ایران و روسیه وارد مرحله ای تازه شده و عزم دو کشور بر توسعه و تعمیق بیش از پیش مناسبات استوار است وی ساخت خط آهن رشت-آستارا درمسیر گذرگاه ریلی شمال- جنوب را از مهم ترین طرح های در حال اجرای میان ایران و روسیه خواند و گفت: با تکمیل این قطعه، کریدور بین قاره ای شمال-جنوب تکمیل و می شود و حجم مبادلات اقتصادی و ترانزیتی به طور چشمگیرافزایش خواهد یافت. شتاب بخشی به تکمیل خط ریلی مسیر غربی کریدور شمال-جنوب با مشارکت ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان، تنظیم اسناد تازه همکاری در زمینه توسعه همکاری های اقتصادی، اجرای قراردادهای دوجانبه در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی و همکاری در صحنه بین المللی از جمله ائتلاف اوپک پلاس، از دیگر مسائل مورد بحث در این دیدار بود. در این دیدار همچنین درباره دستورکارهای اصلی نشست آینده کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی ایران و روسیه که قرار است نوامبر 2023 (آبان- آذر ۱۴۰۲) در تهران برگزار شود، رایزنی کردند.
وزیرنفت همچنین در دیداربا الکسی میلر، مدیرعامل شرکت گازپروم، چشم انداز تقویت تبادلات انرژی ایران و روسیه و ایجاد کریدور گازی دوطرف ازطریق کشورهای همسایه را درچارچوب همکاری های منطقه ای مثبت توصیف کرد.
وی همچنین با اشاره به دیدگاه مثبت رؤسای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در زمینه ایجاد قطب گازی در جنوب ایران، بر تلاش تهران و مسکو در این زمینه تأکید کرد. مدیرعامل شرکت گازپروم نیز دراین دیدار با اشاره به روند رو به رشد مناسبات تهران - مسکو، از آمادگی این شرکت برای همکاری های تازه با ایران خبر داد.
وزیرنفت با تأکید بر اینکه فرصتی تاریخی برای تهران و مسکو به وجود آمده است و دو طرف بیش از هر زمان دیگری به یکدیگر نزدیک تر شده اند، گفت: همکاری ایران و روسیه نه تنها سبب رشد دو کشور می شود، بلکه زمینه ترقی دیگر کشورهای منطقه را هم فراهم می کند.
جواد اوجی (پنجشنبه 20مهر) در مجمع بین المللی «هفته انرژی روسیه» با اشاره به بیانات اخیر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه درباره روابط مطلوب تهران و مسکو و تلاش برای توسعه آن به هر طریق ممکن اظهار کرد: رویداد «هفته انرژی روسیه» فرصتی ارزشمند برای بحث درباره توسعه صنعت انرژی است. وزیرنفت ادامه داد: همکاری ایران و روسیه نه تنها سبب رشد دو کشورمی شود، بلکه زمینه ترقی دیگر کشورهای منطقه را هم فراهم می کند.
اوجی گفت: ایران امن ترین و ارزان ترین مسیر انتقال انرژی به آب های آزاد است و جهان انرژی نمی تواند نقش کلیدی این کشور را نادیده بگیرد.
مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی وبنیاد «روس کنگرس» در حاشیه مجمع بین المللی «هفته انرژی روسیه» در مسکو تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
این تفاهم نامه همکاری (پنجشنبه ۲۰ مهر) به امضای محمدصادق جوکار، رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی و الکساندر استوگلف، مدیرعامل بنیاد «روس کنگرس» رسید.
رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی درحاشیه این آیین اعلام کرد: بنا به تفاهم نامه امضاشده با بنیاد روس کنگرس، این دو نهاد مطالعاتی و پژوهشی، طرح های پیشنهادی برای همکاری ایران و روسیه در حوزه انرژی را در گام نخست، از نظر اجرایی و مفید بودن بررسی و اعلام نظر می کنند.
وزیر نفت در سفر به استان فارس:
وزیر نفت با اشاره به اینکه امروز بیش از سه میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت تولید می کنیم، گفت: درحال برنامه ریزی برای افزایش تولید نفت هستیم که برای آن هم در جهان مشتری داریم؛ همه اینها در شرایط سخت تحریم ها انجام شده و آمریکا هیچ چراغ سبزی نشان نداده است.
جواد اوجی روز جمعه(21 مهر) در سفر به استان فارس و در آیین بهره برداری و آغازعملیات اجرایی 900 طرح گازرسانی در این استان با حضور در جمع مردم و مسئولان شهرستان لامرد بابیان اینکه امروز به نیابت از رئیس جمهوری و دولت خدمت شما رسیده ام، افزود: طرح پتروشیمی«سی گلو» که عملیات اجرایی آن در منطقه ویژه اقتصادی لامرد آغاز شد، همسو با تکمیل زنجیره ارزش و از طرح های ارزشمندی است که اشتغال زایی و درآمدزایی مطلوبی را برای کشور به همراه دارد.
وی با اشاره به مساحت ۸۵۰۰ هکتاری منطقه ویژه اقتصادی لامرد و ظرفیت موجود برای توسعه منطقه افزود: وزارت نفت سرمایه گذاران را برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی به ویژه در بخش پایین دستی در این منطقه هدایت و راهنمایی می کند تا ان شاءالله منطقه ای شبیه عسلویه با توجه به ظرفیت ها و زیرساخت های فراهم شده ایجاد شود.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه وزارت نفت چتر حمایتی خود را برای سرمایه گذاران این منطقه گسترش می دهد، ادامه داد: وزارت نفت طرح هایی را که برای کشور ارزشمند است، هدایت می کند تا در این منطقه سرمایه گذاری شود که بی شک تحول بزرگی را در شهرستان و استان فارس ایجاد خواهد کرد.
اوجی تأکید کرد: با تلاش های شبانه روزی دولت سیزدهم در دو سال اخیر، اقدام ها و دستاوردهای مطلوبی در همه حوزه ها رقم خورده آن هم در شرایطی که تحریم ها تشدید هم شده است.
وی با اشاره به اینکه وجود ۸۷ میلیون مترمکعب میعانات گازی روی آب های خلیج فارس و نزدیکی به ورود به فصل سرما و تأمین گاز کشور پاشنه آشیل دولت در ابتدای کار دولت سیزدهم بود، گفت: از آنجا که بازاریابی برای میعانات گازی در دولت گذشته انجام نشده بود، با اجاره و خریداری کشتی، حجم زیادی از میعانات روی آب ذخیره شده بود و شاهد بودید که کشور در زمستان ۱۳۹۹ با قطعی برق به دلیل کمبود سوخت نیروگاه ها روبه رو بود، زیرا برای کاهش تولید میعانات، تولید گاز را کم کرده بودند.
وی به دستاوردهای مطلوب دولت سیزدهم در بخش های مختلف نیرو، راه و شهرسازی، نفت و...اشاره کرد و گفت: دولت در کارهای زیرساختی اساسی واقعاً تلاش کرده است و به طور جد رئیس جمهوری و دولت به دنبال این هستند که کارهای اساسی و کلیدی که در دهه ۹۰ بلاتکلیف و ناتمام مانده بودند، انجام شود.
وزیر نفت با بیان اینکه پارسال ۱۲میلیارد دلار پروژه نیمه تمام نفتی به بهره برداری رسید، افزود: امسال ۱۵ میلیارد دلار پروژه های نیمه تمام به بهره برداری می رسد.
وی افزود:وزارت نفت اعتبارات خوبی را در سفر اول رئیس جمهوری به استان فارس در نظر گرفت که در سفر دوم نیز این اعتبارات افزایش یافت.
وزیر نفت حمایت از منطقه ویژه اقتصادی لامرد را یکی از درخواست نماینده شهرستان لامرد مطرح کرد و گفت: وزارت نفت به طور حتم همکاران و هلدینگ های بزرگ را برای سرمایه گذاری و توسعه صنایع پایین دست در این منطقه بسیج می کند تا تحول خوبی در استان ایجاد شود.
وزیر نفت اعلام کرد که ۶میلیارد دلار پروژه های گازی، نفتی و پالایشگاهی استان فارس در حال اجراست.
جواد اوجی همچنین شامگاه جمعه (۲۱ مهرماه) در نشست شورای اداری استان فارس گفت: در جنوب استان فارس میدان های گازی خوبی وجود دارد و توسعه آنها در دستور کار است.
وی با بیان اینکه این وزارتخانه پروژه های زیادی در استان فارس درحال اجرا دارد، اظهار کرد: ۶ میلیارد دلار پروژه های گازی، نفتی و پالایشگاهی استان فارس در حال اجراست.
وزیر نفت با اشاره به اینکه اکنون ۹۹ درصد مناطق استان فارس متصل به گاز است و تا پایان سال هیچ شهر و روستایی در این استان بدون گاز نخواهد ماند، تصریح کرد: تا پایان امسال فارس جزو استان های سبز گازرسانی می شود.
اوجی گفت: در دولت سیزدهم ۲۳۸روستا، چهار شهر و یکهزار و ۵۳۶ واحد صنعتی در استان فارس گازرسانی شده است.
سخنگوی اقتصادی دولت اعلام کرد:
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: بخش نفت در بهار امسال رشد ۱۶.۴ درصدی داشته است که البته دیگر بخش ها نیز وضع قابل دفاعی داشته اند.
سیداحسان خاندوزی در نشست خبری با اشاره به گزارش بانک مرکزی، نرخ رشد اقتصادی ۳ ماه ابتدایی امسال را ۶.۲ درصد اعلام و اظهار کرد: این نرخ رشد بدون احتساب نفت در بهار امسال ۵.۷ درصد بوده است.
وی افزود: مهم تر از نرخ رشد، کیفیت رشد است که در این زمینه گرچه در بهار امسال، رشد ۱۶.۴ درصدی بخش نفت را داشتیم، اما دیگر بخش ها نیز وضع قابل دفاعی داشته اند؛ همه گروه های اقتصادی در بهار امسال، نسبت به مدت مشابه پارسال رشد داشتند، به طور مثال در صنعت از صفر به ۴.۲، در کشاورزی از ۲ به ۲.۲ درصد و در خدمات از ۳.۲ به ۶.۲ درصد رسیده ایم.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: گزارش مرکز آمار هم از نظر جهت گیری ها و مسیر رشد اقتصادی، مؤید گزارش بانک مرکزی است. بر این اساس، نرخ رشد اقتصادی در بهار امسال با احتساب نفت، ۷.۲ درصد و بدون نفت ۶.۱ درصد است، زیرا بخش نفت در محاسبات مرکز آمار ۱۹.۱ درصد رشد داشته است.
با مصوبه شورای اقتصاد
درگیری های نظامی حماس و رژیم صهیونیستی قیمت نفت را کاهش داد
نگرانی معامله گران از اثرات جنگ در خاورمیانه سبب کاهش قیمت نفت در روز سه شنبه شد.به گزارش خبرگزاری رویترز، درگیری های نظامی رزمندگان مقاومت فلسطین (حماس) و رژیم صهیونیستی و در نتیجه بالا رفتن نگرانی معامله گران از احتمال اختلال در عرضه نفت جهان سبب شد قیمت نفت خام روز سه شنبه(۱۸ مهر) کاهش یابد، این در حالی است که قیمت نفت در معامله های روز پیش بیش از ۴ درصد افزایش یافته بود.
بهای نفت خام شاخص برنت دریای شمال روز سه شنبه ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه به وقت گرینویچ با ۵۶ سنت، معادل ۰.۶ درصد، کاهش به ۸۷ دلار و ۵۹ سنت برای هر بشکه رسید. نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) نیز روز سه شنبه با ۵۶ سنت، معادل ۰.۶ درصد کاهش با قیمت ۸۵ دلار و ۸۲ سنت برای هر بشکه معامله شد. در پی نگرانی از گسترش درگیری های نظامی به مناطق نفت خیز، قیمت هر دو نوع شاخص نفت خام در معامله های روز دوشنبه(۱۷ مهرماه) بیش از ۳ دلار و ۵۰ سنت افزایش یافته بود.
مقام های ارشد نفت عراق اعلام کردند که آنکارا هنوز درباره ازسرگیری فعالیت خط لوله کرکوک - جیهان به بغداد اطلاعی نداده است. به گزارش خبرگزاری رویترز از بصره، دو مقام ارشد نفت عراق گفتند که عراق اطلاعیه رسمی از ترکیه درباره آماده بودن خط لوله صادرات نفت کرکوک - جیهان برای آغاز عملیات دریافت نکرده است. آلپ ارسلان بایراکتار در حاشیه کنفرانس نفت و گاز ابوظبی اعلام کرده بود: مسیر صادرات نفت شمال عراق از طریق ترکیه که به دلیل آسیب های ناشی از سیل حدود ۶ ماه متوقف شده است پس از بررسی، تعمیر و نگهداری خط لوله و تعمیر، هفته جاری از سر گرفته می شود. وی تصریح کرده بود: در این هفته، خط لوله انتقال نفت اقلیم کردستان عراق به پایانه جیهان ترکیه (کرکوک - جیهان) که حدود نیم میلیون بشکه نفت را به بازارهای جهانی نفت عرضه می کند، عملیاتی می شود.
مقام های عراقی اعلام کردند که وزارت نفت عراق باید به طور رسمی از طرف ترکیه درباره تحولات اخیر درباره وضع خط لوله انتقال نفت کرکوک - جیهان مطلع شود. یک مقام ارشد وزارت نفت عراق که خواست نامش فاش نشود، گفت: ما در این باره تنها خبر رسانه ها را شنیدیم. دومین مقام ارشد وزارت نفت عراق به رویترز گفت: عراق نیز منتظر گفت وگو درباره مسائل مالی و فنی باقیمانده است. ترکیه ۲۵ مارس (پنجم فروردین ماه) پس از برنده شدن عراق در یک پرونده داوری، دریافت روزانه ۴۵۰ هزار بشکه نفت خام میدان های استان کرکوک اقلیم کردستان عراق با خط لوله کرکوک - جیهان در منطقه مرزی «فیش خابور» را متوقف کرد.
صف آرایی پالایشگاه های گاز برای گذار آرام از زمستان
مجید چگنی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به همراه احمد مرادی، نایب رئیس کمیسیون انرژی و نماینده مردم استان هرمزگان، وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، همچنین مدیران ارشد شرکت ملی گاز ایران، مدیران عامل شرکت های پالایش گاز و اعضای هیئت رئیسه آنها در نشست هم اندیشی مدیران شرکت های پالایش گاز حضور یافتند و با توجه به حساسیت فعالیت پالایشگاه به ویژه در فصول سرد سال، به بیان مطالبی در این حوزه پرداختند.
معاون وزیر نفت دراین نشست گفت: کارکنان صنعت گاز در همه بخش ها به ویژه بخش عملیاتی با ایثار و از خودگذشتگی، شبانه روز در خدمت مردم هستند.این تلاش برای خدمت رسانی به مردم به منزله عبادت است. با تلاش همکاران و همراهی بخش های مختلف امسال نیزهمانند سال گذشته، عبوری آرام از زمستان خواهیم داشت.
مجید چگنی افزود: خوشبختانه در شرکتی کار می کنیم که شبانه روز در حال تلاش، جهاد و خدمت رسانی است؛ قدر این نعمت را بدانید که در کسوت کارمندی دراین بخش مهم، خدمت می کنید و آسایش و رفاه را برای مردم به ارمغان می آورید و چرخ اقتصاد کشور را در بیشتر بخش ها به حرکت درمی آورید.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون بیش از ۱۰۱ نیروگاه بزرگ کشور از گاز استفاده می کنند، تصریح کرد: تابستان امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، گاز تحویلی به نیروگاه ها16درصد بیشتر بود؛ به طوری که به تبع آن، با مصرف کمتر سوخت دوم دراین بخش، محیط زیست نیز کمتر آلوده شد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه همه پتروشیمی ها، فولادها و بیش از ۱۵۱هزار واحد صنعتی که تولید کشور را به عهده دارند، از گاز برخوردارند، خطاب به همکاران خود گفت: شما اکنون در خط مقدم جبهه اقتصادی قرار دارید و این تلاش جهادی، بسیار حائز اهمیت و شایان تقدیراست.وی با مهم برشمردن نشست هم اندیشی مدیران پالایشگاه های گاز، تصریح کرد: برگزاری این نشست از اهمیت خاصی برخورداراست، زیرا موجب می شود بین مدیران ستادی و مدیران پالایشی، هماهنگی خوبی برای ورود به فصل سرما صورت گیرد و نکات و درس آموخته های عملیاتی را به هم انتقال دهند.
چگنی با اشاره به گفته های رئیس جمهوری و وزیر نفت مبنی بر تلاش و خدمت رسانی به مردم اظهار کرد: انتظار من از مدیران پالایشگاه های گاز همین است که تمام کار خود را برای خدمت رسانی به مردم بگذارید؛ ایثار شما برای پایدار بودن شبکه گاز و به تبع آن،آسایش و رفاه مردم، اهمیتی ویژه دارد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه باید افکار خلاقانه خود را پرورش داده و ببینید چه باید کرد که هم صنعت خوب کار کند و هم تولید و راندمان افزایش یابد، تصریح کرد: اعتقاد داریم کارکنان بخش های عملیاتی در زمره کارکنان ناب صنعت گاز هستند، زیرا 24 ساعته و بدون هیچ چشمداشتی در خدمت مردم هستند و این ایثار بسیار زیباست.
چگنی ادامه داد: متاسفانه امسال تعدادی از عزیزان خود را در تعمیرات اساسی پالایشگاه ها از دست دادیم و از این بابت بسیار متاسفم با وجود آن که محیط عملیات با این حوادث دست به گریبان است، اما باید تمام تلاش خود را به کار گیریم تا حتی یک عزیز را نیز از دست ندهیم.
معاون وزیر نفت در امور گاز در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر پایان تعمیرات اساسی تا پایان مهرماه گفت: باید تلاش کنیم دغدغه ای برای کشور ایجاد نشود و با همت شما کارکنان، از ابتدای آبان ماه، آماده ورود به فصل سرد شویم. به گفته چگنی،با توجه به ناترازی گاز باید تلاش کنیم تا خدمت رسانی به مردم دچار خدشه نشود و گاز به همه بخش ها برسد.
وی در پایان، بابیان اینکه با بررسی گزینه های مختلف و پیش بینی های لازم، با وجود ذات پیچیده و دشوار کارعملیاتی باید یک برنامه ریزی درست داشته باشیم، گفت: حضور مستمر مسئولین پالایشگاه ها در کنارعزیزانی که شبانه روز در حال فعالیت هستند، بسیار مهم و حیاتی است.
در ادامه این نشست معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت نیز گفت: صنعت نفت پیشرو در ساخت داخل است، امیدوارم که امسال هم همانند سال گذشته که در این حوزه مقام نخست را کسب کردیم، بار دیگر به این مقام دست یابیم.
وحیدرضا زیدی فرد افزود: از شرکت ملی گاز ایران به ویژه بخش پالایش که توانستند زمستان گذشته را با صلابت پشت سر بگذارند، تشکر می کنم و این نبود مگر باغیرت و همت والای شما عزیزان .
وی با تاکید بر ضرورت تعمیرات اساسی و تاکید وزیر نفت در این باره، گفت: فعال شدن شرکت های دانش بنیان و توسعه مباحث نرم افزاری در این حوزه ضرورت دارد تا بتوانیم تصمیم های جدی دراین بخش از صنعت نفت بگیریم.
زیدی فرد با اشاره به حمایت از ساخت داخل در کشور افزود: شرکت ملی گاز ایران یکی از باافتخارترین شرکت های کشور در حوزه ساخت داخل است.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تصریح کرد: موضوع بومی سازی که در دولت سیزدهم به طورجدی دنبال شده، در صنعت گاز به ویژه مجتمع گاز پارس جنوبی به خوبی پیش رفته است.
وی افزود: واقعیت این است که تحریم بوده، هست و احتمال زیاد خواهد بود، اینطور نیست که فکر کنیم گشایش های زیادی پیش می آید و درهای کشور به روی شرکت های خارجی باز می شود، مگر اینکه به جایی برسیم که خیالمان راحت باشد از اینکه با هر تحریمی هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد؛ پس به حمایت شما مدیران نیاز داریم تا بتوانیم به این مرحله برسیم.
زیدی فرد تصریح کرد: در موضوع مسائل سایبری، مانورهای مدیریت بحران، مسائل پدافندی و... خیلی جدی باشید، چون دشمن جدی است و به صورت مستمر در تلاش برای نفوذ در صنعت نفت و به زانو درآوردن آن است. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری بر تداوم حمایت از شرکت های داخلی تاکید و اظهار کرد: اکنون صنعت نفت در بحث ساخت داخل جزو برترین ها و این افتخاری بزرگ است.
زیدی فرد با اشاره به مباحث پدافند غیرعامل گفت: در این 2 سال دشمن سعی کرده با تهدیدهای جدی از جمله با تهدیدهای سخت افزاری، نرم افزاری، نفوذی و انواع مختلف تهدیدها کشور را با مخاطره روبه رو کند، اما با هوشیاری کارکنان صنعت نفت این تلاش ها ناکام مانده است.
وی با بیان اینکه دشمن به طور مستمر در حال تلاش برای نفوذ در صنعت نفت است، یادآور شد: هر اختلال در صنعت نفت، کل کشور را دچار بحران می کند، بنابراین اکنون این مهم، ضرورت هوشیاری کارکنان را بیش از پیش می طلبد.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران نیز در این نشست گفت: لازمه یک تولید موفق، توجه به منابع انسانی و نیروی تلاشگر انسانی به عنوان رکن اصلی تولید است که با حمایت مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، مواردی از جمله ماده ۱۰ رفع و مواردی نیز در صحن علنی مجلس مطرح شد و به نتیجه نیز رسید.
احمد زمانی افزود: موضوع بعدی در تولید زمستانی، موضوع تجهیزات است که با پایان فصل سرد سال گذشته، با یک تغییر خلاقانه در برنامه ریزی های صورت گرفته، اولین اورهال از ۲۰ فروردین ماه در پالایشگاه خانگیران و پالایشگاه هشتم پارس جنوبی آغاز شد.
زمانی با بیان اینکه هم اکنون در انتهای زمان تعمیرات اساسی پالایشگاه ها هستیم، گفت: نکته حائز اهمیت این است که امسال با تغییر زمان و... در برنامه ریزی تعمیرات اساسی توانستیم 7 میلیارد مترمکعب نسبت به مدت مشابه در سال گذشته رکورد در پالایش گاز داشته باشیم.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران افزود: در واقع بخش زیادی از نبود خاموشی های برق شهروندان در تابستان امسال، به دلیل تلاش شبانه روزی کارکنان صنعت گاز، به ویژه در بخش پالایش گاز با مدیریت مطلوب در برنامه ریزی تعمیرات اساسی بود که امیدواریم بتوانیم امسال هم آمادگی کامل برای ورود به فصل سرد را داشته باشیم.
زمانی اظهار کرد: با توجه به سهم بالای70درصد گاز در سبد انرژی کشور، این سوخت پاک دارای اهمیت بالایی است و چنین نشست هایی درحوزه پالایش کشورمی تواند با پیش بینی ها و پیشگیری های لازم، منجر به مدیریت مطلوب برای عبور از زمستان شود.
در ادامه نایب رئیس کمیسیون انرژی ونماینده مردم بندرعباس در مجلس شورای اسلامی گفت: برگزاری این نشست هم اندیشی که نشانه خلاقیت در برنامه ریزی و مدیریت خوب و مطلوب برای عبوری آرام از زمستان پیش روست، قابل تقدیراست.
احمد مرادی افزود: شما دغدغه آینده کشور در حوزه گاز را دارید که این بسیار مهم است، ضمن اینکه همیشه خدمت رسانی به مردم که در سخت ترین شرایط برای رفاه حال آنها ایثار و تلاش جهادی می کنید، یک فریضه واجب است. وی ادامه داد: این اقدام ارزنده شما، نشان از آن دارد که همیشه باید برای شرایط سخت، پیش بینی، پیشگیری و برنامه ریزی داشته باشیم. مرادی با بیان اینکه پایداری زنجیره پالایش، انتقال و توزیع گاز که نتیجه تلاش شما عزیزان است، نشان از کار جهادگونه دارد، گفت: جهاد شما باید برای این باشد که ناترازی گاز در کشور به عنوان یک دغدغه مهم به طور کامل از بین برود؛ دراین صورت هم وظیفه خود را به نحو احسن انجام داده اید وهم زمینه آسایش بیشتر مردم را در زمستان پیش رو فراهم کرده اید.
نایب رئیس کمیسیون مجلس پشت سر گذاشتن بی دغدغه زمستان پیش رو را تنها با همت کارکنان پرتلاش صنعت گاز امکانپذیر خواند و تصریح کرد: تنها زمانی که خواسته مردم اجابت شود، می توانیم بگوییم که کار اخلاقی، انسانی و قانونی خود را انجام داده ایم؛ اکنون که نتیجه کار خود را در زمستان گذشته دیدیم و برای مردم، بهترین را انجام دادیم،مطمئن هستیم که مسیر را درست انتخاب کرده ایم.
وی افزود: درحوزه پالایش، انتقال و توزیع گاز باید تعامل خوبی با مجلس، نمایندگان استان ها، دولت و... وجود داشته باشد تا نفع این وحدت و تعامل به مردم برسد. مرادی تلاش کارکنان صنعت گاز به ویژه در حوزه پالایشگاه ها را قابل تقدیر دانست و گفت: باید همه باید همت خود را به کار گیریم تا برای سال های آتی، از این هم فراتر رفته و آماده تر باشیم. نماینده مردم بندرعباس در مجلس شورای اسلامی یادآور شد:هم اکنون، نیز به برکت نظام جمهوری اسلامی، بیش از 96 درصد کشور گازرسانی شده و به نظر می رسد گازرسانی های باقیمانده مربوط به استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان است؛ این مهم، نیاز به یک کار جهادی دارد و مطمئن هستیم به سرعت به نتیجه خواهد رسید.
نماینده مردم بندرعباس
در مجلس شورای اسلامی:
تنها زمانی که خواسته مردم اجابت شود، می توانیم بگوییم که کار اخلاقی، انسانی و قانونی خود را انجام داده ایم؛ اکنون که نتیجه کار خود را در زمستان گذشته دیدیم و برای مردم، بهترین را انجام دادیم،مطمئن هستیم که مسیر را درست انتخاب کرده ایم
در ادامه برگزاری نشست هم اندیشی مدیران شرکت های پالایش گاز، مجید چگنی، معاون وزیر نفت در نشست صمیمی با مدیرعامل، مدیران ارشد شرکت گاز استان هرمزگان، همچنین مدیر منطقه ۶ عملیات انتقال گاز ایران دیدار کرد. چگنی دراین نشست گفت: شبکه گاز کشور به دست توانای شما عزیزان در جای جای ایران عزیز و در سرما و گرما، پایدار و ماناست. وی افزود: به لطف خدا، طی دو سالی که از عمر این دولت می گذرد، هم تولید و پالایش افزایش داشته و هم درعرضه این انرژی پاک به مردم، مشکل خاصی وجود نداشته است. وی ادامه داد: در بخش صادرات هم خوب پیش رفتیم و در بحث اورهال ها نیز نشان دادیم که می توانیم در بخش بومی سازی قطعات و تجهیزات قوی عمل کنیم. چگنی با بیان که در پروژه های توسعه ای صنعت گاز هم توانستیم گام های بلندی برداریم، گفت: در دست اقدام بودن بیش از 3 هزار میلیارد تومان پروژه جاری در صنعت گاز، مؤید همین نکته است. معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: تلاش کردیم تا با باز کردن جبهه های جدید اقتصادی در صنعت گاز، هم پروژه های ناتمام را به انجامی درست برسانیم و هم با افزایش توانمندی خود در این صنعت، روزبه روز بالنده تر شویم. وی همکاری بسیاری از استان ها به عنوان استان معین را برای تسریع در گازرسانی به استان های باقیمانده کشور را اقدامی بایسته دانست و تصریح کرد: وظیفه ماست که پروژه های ناتمام گازرسانی در استان های کمتر برخوردار را هرچه سریع تر به پایان رسانده و آسایش و رفاه را برای این مردم به ارمغان آوریم. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به ناترازی موجود گاز در کشور اظهار کرد: تلاش برای رفع آن همچنان در اولویت کارهای ماست ولی به هرحال برای عبور از فصل زمستان، ناچار به اعمال محدودیت هایی در سایر بخش ها هستیم تا خدای ناکرده، گاز هیچ شهر یا روستایی قطع نشده یا با افت فشار روبه رو نشود. چگنی وجود ۳۲۰۰ میلیارد تومان پروژه جاری در صنعت گاز در استان هرمزگان را رقمی بسیار بالا خواند و گفت: این رقم نشان از اهمیت گاز در این استان دارد و اینکه پروژه ها باید با قدرت و توان اجرا شود. وی در پایان، با اشاره به اینکه متاسفانه ما یکی از پرمصرف ترین کشورها در زمینه مصرف انرژی هستیم، اعلام کرد: باید بهینه سازی و به تبع آن هوشمندسازی در اولویت کاری ما قرار گیرد، ضمن اینکه بحث ذخیره سازی روی زمینی مانند احداث واحدهای Mini LNG نیز بسیار حائز اهمیت است و می تواند در زمان پیک مصرف و ایجاد محدودیت ها، به کمک صنایع بیاید.
پروژه محوری شرکت گاز هرمزگان
در ادامه این نشست، مسلم رحمانی، مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران نیز با بیان اینکه شرکت گاز استان هرمزگان، شرکتی پروژه محور است، گفت: بر این اساس، نگاهی ویژه باید به این استان داشته باشیم و همانند استان سیستان و بلوچستان با تعداد بیشتری استان های معین، کار گازرسانی به این استان، سریع تر به انجام برسد. وی ادامه داد: افزون بر میزان بالای پروژه های در دست اجرا، در حال حاضر، حدود 5 هزار و 700 میلیارد تومان پروژه هایی داریم که آماده برگزاری مناقصه هستند و حمایت معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران می تواند در این زمینه کمک مؤثری باشد.
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در بازدید از پروژه خط لوله انتقال لافت- گورزین، حدفاصل بندر پل تا بندر لافت (قشم) که در حاشیه دومین نشست هم اندیشی مدیران عامل شرکت های پالایشی انجام شد، گفت: با گازرسانی به جزیره قشم، شهرک صنعتی، نیروگاه قشم و کارخانه های موجود و همچنین صنایع آتی از نعمت گاز برخوردار می شوند و امکان توسعه بیشتر در این جزیره زیبا فراهم می شود.
مجید چگنی اظهار کرد: جزیره زیبای قشم به قدری ظرفیت دارد که می تواند افق جدیدی را به روی ما باز کند؛ چراکه توسعه گازرسانی، پیام آور توسعه اقتصادی، رفاه و آسایش بیشتر است.
وی ادامه داد: آنچه برای ما مایه افتخار است، استفاده از فناوری نو HDD به طرزی صحیح است؛ فناوری روزآمدی که معدود کشورها توان استفاده از آن را دارند. چگنی با بیان اینکه شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران همیشه چنین پروژه های بزرگ و ملی را با موفقیت به انجام رسانده است، گفت: این دستاورد بزرگ که برای نخستین بار از سوی ایران در خاورمیانه به دست آمده، در احداث یک خط لوله گاز ۳۰ اینچی به طول سه کیلومتر در زیر آب به کارگیری شده است که دستیابی به این موفقیت، رکوردی بی نظیر را در گنجینه افتخارات صنعت گاز ثبت می کند.
افزایش تاب آوری خطوط انتقال گاز در زمستان
در ادامه این بازدید، معاون وزیر نفت در امور گاز و هیأت همراه، از پروژه تعمیرات خط ۲۲ اینچ سرخون - توانیر نیز بازدید کردند.
مجید چگنی دراین بازدید، ضمن تشکر از همه دست درکاران، بر آمادگی ۱۰۰ درصدی همه کارکنان صنعت گاز برای تولید و انتقال پایدار این انرژی پاک در زمستان پیش رو تاکید کرد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: این پروژه که با هدف افزایش توان برای ورود به روزهای سرد سال انجام شده، نشان از تلاش بی وقفه کارکنان صنعت گاز برای خدمت رسانی به مردم به ویژه در فصل سرد پیش رو دارد.
مجید چگنی و جمعی از مدیران ارشد صنعت گاز پنجشنبه، ۱۳ مهرماه و در جریان سفر به بندرعباس برای حضور در دومین نشست هم اندیشی مدیران شرکت های پالایش گاز کشور، از تعدادی از پروژه های گازی استان از جمله، پروژه خط لوله انتقال لافت- گورزین با هدف گازرسانی به قشم و فعال سازی بیشتر صنایع و پروژه تعمیرات خط ۲۲ اینچ سرخون - توانیر که به منظور افزایش توان برای ورود به روزهای سرد سال انجام شد، بازدید کردند.
این گروه در بازدید از گلزار شهدای بندرعباس با آرمان های شهدا و امام راحل تجدیدمیثاق کردند.
معاون وزیر نفت در امور گاز در دیدار با استاندار هرمزگان گفت: هم اکنون بیش از 3 هزار میلیارد تومان پروژه گازرسانی فعال در استان هرمزگان داریم. این در حالی است که حدود 5 هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان طرح جدید نیز در نظر گرفته ایم که اگر مجلس در بودجه همراهی کند، اجرایی خواهند شد.
مجید چگنی افزود: ما باید همه تلاش خود را به کار گیریم تا کوچک ترین خدشه ای در حوزه گازرسانی به مردم پیش نیاید.
چگنی با بیان اینکه طی دو سال دولت سیزدهم در بحث پروژه های صنعت گاز، رویدادهای خوبی رقم خورده است، گفت: ما با تلاش و پشتکار شما طی همین دو سال، به اندازه چند سال گذشته، کار انجام دادیم و این نیست، مگر به همت والا و توان شما عزیزان.
معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: سال گذشته با مشارکت، همدلی و همکاری همه شما عزیزان، توانستیم به سلامت از زمستان عبور کنیم، این همدلی امسال نیز به علت تداوم این ناترازی، ادامه دار خواهد بود و ما باز هم با کمک یکدیگر می توانیم زمستان را به خوبی پشت سر بگذاریم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: گاز، شرکتی عملیاتی است و تعطیلی ندارد، ضمن اینکه اقتصاد کشور نیز بر پایه همین انرژی پاک می چرخد، چون بیش از ۷۰ درصد سبد انرژی کشور با گاز تامین می شود؛ از این رو باید همیشه هوشیار باشیم تا این شبکه سراسری پایدار و ایمن باشد.
فراسوی صنعت پتروشیمی، ایجاد ارزش افزوده بیشتر با توسعه صنایع پایین دستی است
مشعل صنعت پتروشیمی ایران، پس از چند دهه روند توسعه بدون وقفه و قرار گرفتن در سطح تولیدکنندگان اصلی محصولات پایه در منطقه و جهان، به دنبال تکمیل زنجیره ارزی محصولات پایه و متنوع کردن محصولات مورد نیاز داخل و خارج از کشور است. موضوع تنوع محصولات پتروشیمی برای تامین نیاز داخلی و کاهش واردات برخی از محصولات در دولت سیزدهم، به عنوان یکی از راهبردهای اصلی در دستور کار قرار گرفته است و بنا بر اعلام مسؤولان اجرایی صنعت پتروشیمی، با تکمیل و بهره برداری پروژه های جدید، تنوع محصولات پتروشیمی بیشتر هم می شود.
صنعت پتروشیمی با وجود تحریم های مستقیم توانسته است پروژه های مختلفی را شروع و روند حضور در بازارهای داخلی و جهانی را با تولید و تامین محصولات و تنوع آنها، حفظ کند. در این صنعت، بیش از ۹۰ محصول تولید و در ۳۳۳ گرید متنوع عرضه می شود. گزارش های شرکت ملی صنایع پتروشیمی، گویای این است که تنوع محصولات پتروشیمی با توجه به برنامه های توسعه ای که در دستور کار قرار گرفته، تا سال ۱۴۰۴ به ۱۰۴ نوع و تا سال ۱۴۰۶ به ۱۲۴ نوع محصول خواهد رسید.
یکی از مهم ترین سیاست های راهبردی صنعت پتروشیمی در دوره اخیر، در اختیار داشتن سبد متنوعی از محصولات و سبد مطمئنی از انواع خوراک های مایع و گاز برای توسعه صنعت پتروشیمی بوده است.
اغلب کشورهای تولیدکننده محصولات پتروشیمی و حاضر در بازارهای جهانی در کنار توسعه بالادست صنایع پتروشیمی خود تلاش می کنند تا صنایع پایین دستی را نیز به صورت متوازن توسعه دهند. به همین دلیل، حرکت صنعت پتروشیمی ایران در این مسیر، یکی از الزاماتی بوده که باید از سال ها قبل شروع و توجه بیشتری به آن می شد.
با این حال وزارت نفت دولت سیزدهم در این دوره تلاش زیادی برای تبدیل محصولات بالادست به محصولات با ارزش بیشتر داشته تا هر چه بیشتر به سمت هدف مهم «کاهش خام فروشی» در پتروشیمی حرکت کند.
برنامه ریزی هایی برای تکمیل زنجیره ارزش متانول، پروپیلن، اتیلن، بنزن و چند محصول دیگر در دستور کار قرار گرفته است. به عنوان نمونه تا سال ۱۴۰۴، به ۲ واحد ۳۰۰ هزار تنی تولید پلی پروپیلن برای تامین تقاضای کشور طی سال های آتی نیاز خواهیم داشت تا نیاز صنایع خودرو، موکت و پلاستیک های خاص و بسیاری صنایع پایین دستی دیگر تامین شود.
با این تغییر بزرگ، علاوه بر تثبیت توسعه اقتصادی در بازار منطقه و جهانی، حجم قابل توجهی اشتغال ایجاد و زمینه ای برای فعالیت های شرکت های پایین دستی و مجموعه های دانش بنیان فراهم می شود. تنوع در محصولات پتروشیمی، بیش از هر چیز برای توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی نظیر صنایع پلاستیک، صنایع رنگ و رزین، صنایع تولید الیاف مصنوعی، صنایع چسب، صنایع تولید مواد نساجی و رنگ های نساجی، صنایع تولید روغن های صنعتی و موتور و... کاربرد دارد.
مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرد که این صنعت در کنار برنامه ریزی برای تولید محصولات متنوع و جدید پتروشیمی، برای داخلی سازی ۲۱ محصول راهبردی خود برنامه ریزی کرده است. چندی قبل هم اعلام کرد که با افتتاح پروژه های جدید در 1402 تنوع محصولات پتروشیمی بیشتر خواهد شد.
افزایش تعداد و حجم محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی در حالی بوده که در چند سال اخیر، تحریم های همه جانبه علیه صنعت نفت و پتروشیمی ایران شدت گرفته است. چندی قبل معصومه مقدم، مدیر برنامه ریزی شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران با اشاره به صادرات ۱۷۰ میلیون تن محصول پتروشیمی در طول تاریخ تشکیل این شرکت گفت: باید به فکر ایجاد تنوع در محصولات پتروشیمی باشیم؛ زیرا تنوع در محصولات می تواند تحریم ها را کم رنگ تر کند. وی با بیان اینکه هم اکنون محصولاتی مانند پلی اتیلن، متانول، ان ای جی و استایرن ها در کشورهای آمریکا، چین، هند و ترکیه با کاهش شدید واردات روبه رو هستند و این کشورها تولید این محصولات را افزایش داده اند، اظهار کرد: این موضوع برای تولیدکنندگان این محصولات در کشورمان زنگ خطری خواهد بود و باید به فکر جایگزینی بازارهای خود در بلندمدت باشیم. مقدم با بیان اینکه اکنون ظرفیت های زیادی برای تولیدکنندگان پتروشیمی ایران در بازار چین وجود دارد، بیان کرد: تولید محصولات پتروشیمی در این کشور در سال های اخیر افزایش یافته است. برای مثال واردات پلی اتیلن این کشور از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ با کاهش ۱۰.۲ درصدی همراه بوده و پیش بینی می شود این کاهش تا سال ۲۰۳۰ به منفی ۵ درصد برسد.
مدیر برنامه ریزی شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران، درباره بازار وارداتی محصولات پتروشیمی هند نیز گفته است: از جمله بازارهایی که صادرکنندگان ایرانی در آن حضور دارند، بازار هند است، به طوری که بیشتر تولیدکنندگان به دنبال شرکت در مناقصات فروش بازار این کشور هستند و واردات اوره این کشور تا سال ۲۰۲۵ از ۱۰.۱ میلیون تن کنونی به ۴.۲ میلیون تن خواهد رسید. مقدم به آغاز جنگ قیمتی شدید محصولات ایران و روسیه در بازار ترکیه اشاره کرد و ادامه داد: در این بازار تولیدکنندگان پتروشیمی کشور باید با یکدیگر همکاری نزدیک داشته باشند. وی با بیان اینکه هم اکنون ۷۵ درصد صنعت پتروشیمی کشور به صورت مستقیم و غیرمستقیم زیر نظر شرکت ها و سازمان های دولتی هستند، تصریح کرد: باید برای فاصله گرفتن از وضع موجود به فکر مشارکت بین المللی سرمایه گذاری در داخل و حتی خارج از ایران باشیم. مدیر برنامه ریزی شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران با تأکید بر اینکه باید به فکر ایجاد تنوع در محصولات پتروشیمی خود باشیم، اظهار کرد: تنوع در محصولات می تواند تحریم ها را کم رنگ تر کند.
بر اساس اعلام و بررسی کارشناسان، تاکنون برای توسعه صنایع پایین دستی و تنوع محصولات پتروشیمی سرمایه گذاری محدودی صورت گرفته و در عوض حدود 3 تا 4 برابر نیاز، در حوزه محصولات پایه همچون متانول تولید صورت گرفته است. به همین دلیل بوده که هلدینگ های بزرگ پتروشیمی کشور با حمایت دولت سیزدهم، به دنبال تکمیل زنجیره ارزش و تنوع در دامنه تامین خوراک و تنوع در محصولات خود رفته اند. هلدینگ خلیج فارس، به عنوان بزرگ ترین مجموعه پتروشیمی در کشور از چند سال قبل در مسیر تنوع محصولات خود قرار گرفته و تنوع محصولات و تکمیل زنجیره ارزش را به عنوان اولویت در طرح های توسعه ای خود قرار داده است. این مجموعه توسعه صنایع میانی و پایین دستی را در دستور کار دارد و برای نمونه، مجموعه بیدبلند خلیج فارس می تواند ضمن تامین بخشی از خوراک خود، محصولات پایین دستی خود را هم تولید کند.
برخی دیگر از طرح های این مجموعه از جمله پتروشیمی سنقر که به تولید کامپاند منتهی می شود، در واقع نوعی پایین دست پتروشیمی محسوب می شود و محصولات متنوعی را به بازار وارد می کند. هلدینگ خلیج فارس، به عنوان مجموعه ای بزرگ که با هدف گذاری بلندمدت سرمایه گذاری خود را انجام می دهد، بدرستی به این نتیجه رسیده که برای باقی ماندن در بازار رقابتی داخلی، منطقه و جهانی باید به صنایع پایین دست و تنوع در دامنه محصولات خود روی بیاورد. به همین دلیل بوده که روند سرمایه گذاری این شرکت در دو سال اخیر با حمایت های دولت، به سمت صنایع پایین دست و تکمیل زنجیره ارزش محصولات حرکت کرده است. باید توجه داشت که آنچه به عنوان تنوع محصولات پتروشیمی از آن صحبت می شود، جدای از آینده نگری برای بازارهای پتروشیمی و افزایش دامنه سود شرکت های پتروشیمی و صنعت پتروشیمی به نوعی نقش پدافند غیرعامل را برای کشور و صنعت پتروشیمی بازی می کند.
تنوع محصولات پتروشیمی مساوی با کاهش خام فروشی خواهد بود و این تنوع، برای کشور از ابعاد مختلفی منفعت خواهد داشت و همزمان وابستگی به محصول برخی کشورها را هم کاهش خواهد داد.
گفت و گوی «مشعل» با مشاور امور زنان و خانواده وزیر نفت
سمیه راهپیما نقش زنان درجامعه بویژه فعالیت و اشتغال آنها در بخش های مختلف را نمی توان نادیده گرفت. این بخش از جامعه به آن دلیل که تشکیل دهنده نیمی از جمعیت کشور هستند، می توانند در پیشبرد اهداف، بسیار تاثیر گذار ظاهر شوند. توجه به ظرفیت ها وتوانمندی های این بخش از جمعیت کشورموجب شده آنها نیز در بروز و ظهور توانمندی های خود در عرصه های مختلف، فعال عمل کنند. در صنعت نفت نیز با توجه به قابلیتی که در زنان وجود دارد، بخشی از مسؤولیت ها به آنها واگذارشده تا پیش برنده اهدافی باشند که بی تردید توان انجامش را دارند. مریم مقدسی از جمله بانوان فعال در صنعت نفت است که بتازگی از سوی وزیر نفت به عنوان مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت منصوب شده است. انتصاب وی به این سمت، بهانه ای شد تا درباره برنامه ها و ایده هایش در حوزه زنان با او به گفت وگو بنشینیم.
درسال۱۳۷۹ از دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشی در رشته مددکاری اجتماعی فارغ التحصیل شدم. پس از آن به مدت چهار سال در سازمان بهزیستی به کار اشتغال داشتم و درسال 1383 جذب نخبگان صنعت نفت شدم و در حوزه مددکاری اجتماعی شرکت ملی نفت ایران به عنوان کارشناس، فعالیتم ادامه یافت. همزمان با کار، مقطع کارشناسی ارشد در رشته روانسنجی را به پایان رساندم و در اسفند 1400 به عنوان رئیس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت منصوب شدم؛ البته قبل از اینکه وارد حیطه مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت شوم، به مدت هشت سال، عضو کارگروه خانواده شرکت ملی نفت ایران بودم. در دو سال اخیر نیز در کارگروه آموزش شرکت ملی نفت ایران فعالیت داشتم و از شهریورماه امسال هم به عنوان مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده منصوب شدم.
زنان به عنوان نیمی از جمعیت تشکیل دهنده جامعه، در ابعاد مختلف دارای توانمندی هایی هستند و می توانند در جهات مختلف، نقش آفرین و تاثیر گذار باشند؛ فلسفه وجودی مشاور امور زنان و خانواده در وزارت نفت نیز با تاسی از این نگرش معنا پیدا کرده و شکل گرفته است. ایجاد شبکه سراسری مشاوران امور زنان و خانواده با ۱۷۰مشاور و تعامل با آنان برای سیاستگذاری، تصمیم گیری و برنامه ریزی در حوزه زنان و خانواده، همچنین بررسی چالش های این حوزه و ارائه راه حل با توجه به همین رویکرد شکل گرفته و در دولت سیزدهم نیز به این مهم توجه ویژه شده است.
خانم ها، توانایی های منحصر به فردی دارند و می توانند در کنار کارشان به زندگی و فرزندان خود نیز رسیدگی کنند. در خصوص خانم هایی که تحصیلات عالیه دارند، اگر در جایگاهی متناسب با تحصیلات خود مشغول به کار شوند، حضور در جامعه زمینه ارتقای سلامت روح و روان آنها را فراهم می کند و می توانند در مسیر رشد و بالندگی جامعه گام بردارند.
این حضور در صنعت نفت نیز افزون بر نقش آفرینی در بخش های مختلف آن می تواند به پیشبرد اهداف این صنعت و ارتقای آن کمک بسزایی کند
شناسایی بانوان توانمند، تشکیل شبکه زنان توانمند و متخصص، همچنین تلاش در مسیر رشد و ارتقای آنها با هدف قرارگیری در جایگاه سازمانی این بخش از کارکنان صنعت نفت، از مواردی بوده که حتی پیش از انتصاب در سمت کنونی، پی گیر آن بودم. انجام اقدام هایی مرتبط با خانواده کارکنان و تلاش برای تعامل آنها با یکدیگر، موضوع دیگری است که همواره بر آن تمرکز داشته ام.
افزون برفعالیت هایی که پیش تر در این حوزه انجام شده است، با توجه به فضای کاربانوان، برنامه ها و پیرو آن اقدام های متعدد دیگری در این حوزه وجود دارد که باید به آنها پرداخته شود. ایجاد بانک اطلاعاتی زنان شاغل و خانواده های کارکنان در قالب اطلس زنان و خانواده های نفت، تشکیل کارگروه های پژوهش، فرهنگی و سلامت و ادامه فعالیت سایر کارگروه های امور زنان وخانواده وزارت نفت با رویکرد جدید، مواردی هستند که تا پایان امسال، پی گیرآنها خواهیم بود. شناسایی زنان متخصص صنعت نفت، ایجاد شبکه زنان متخصص و برگزاری نشست های تخصصی با هدف بهره مندی از تجربیات این دسته از بانوان و تلاش برای ارتقای جایگاه زنان شاغل در صنعت نفت نیز در دستور کار قرار دارد. ایجاد بانک اطلاعاتی زنان توانمند صنعت نفت نیز با هدف ارتقای جایگاه، موضوع مهمی در حوزه زنان است که به آن توجه ویژه ای شده است. تهیه تقویم آموزشی وبرنامه ریزی برای اجرای دوره های بهبود مدیریت ویژه زنان شاغل در تعامل با مرکز توسعه مدیریت نیز از مواردی است که به آن اقدام شده است. پیگیری دوره های تدوین شده ویژه مشاوران امور زنان و خانواده به منظور تقویت بینش اجتماعی مشاوران در خصوص مسائل اجتماعی زنان و خانواده آنها، آشنایی با اسناد و قوانین بالادستی موجود، همچنین آشنایی با نحوه برنامه ریزی و پیشبرد اهداف و سیاست های سازمانی و مهارت های سازمانی، دیگر مواردی هستند که بر آنها تمرکز خواهد شد.
در حوزه های مختلف صنعت نفت، برنامه های بلند مدتی تعریف، تدوین و براساس آن گام هایی برداشته می شود. در حوزه بانوان صنعت نفت نیز این رویه وجود دارد و برای ارتقای آنها در بخش های مختلف، برنامه های بلند مدتی تدوین شده است.
نیازسنجی احصا و بازنگری دوره های آموزشی ویژه توان افزایی زنان شاغل را در دستور کار داریم. استفاده از خروجی کارگروه ها درخصوص برنامه ریزی برای خانم ها و خانواده ها با همکاری کارگروه خانواده، مقررات، ورزش و فرهنگی ، برنامه ریزی در مسیر فرهنگ سازی مصرف سوخت و انرژی که از ماموریت های مهم وزیر نفت به امور زنان و خانواده است و این کار با همکاری کارگروه انرژی پیگیری می شود. همچنین برنامه ریزی به منظور فرهنگ سازی مصرف بهینه انرژی که این مهم نیز از جمله ماموریت های محول شده از سوی وزیر نفت به امور زنان و خانواده وزارت نفت است. تولید محتوا برای برگزاری دوره های آموزشی یا برنامه های فرهنگی مرتبط نیز در دستور کار قرار دارد. مطالعات و پژوهش های بنیادی و کاربردی در حوزه زنان خانواده و جمعیت نیز از دیگر برنامه های بلندمدتی است که آن را شروع کرده ایم.
بعد از تدوین شرح و وظایف امور زنان و خانواده وزارت نفت که با موافقت وزیر نفت ابلاغ شد، تدوین نظامنامه امور زنان و خانواده در دستور کار قرار گرفت که در آن حدود و ثغور وظایف این امور، ساختار و ارکان و عناصر اصلی و فرعی مشاورت مشخص خواهد شد. هم اکنون مرحله بهینه کاوی، یعنی بررسی سایر نظامنامه های موجود و یافتن الگوی مناسب پایان یافته و در حال تهیه بخش راهبردی آن هستیم. تدوین نظامنامه موجب می شود سیاست ها و برنامه هایی که در حوزه زنان و خانواده در وزارت نفت طراحی شده، به صورت منسجم تر و با همکاری سایر واحدها و ادارات انجام می شود.
فضای کار درصنعت نفت به خصوص برای بانوان به گونه ای است که نیازمند به توجه بیشتر بویژه باشرایط خاص است. به همین دلیل برنامه های ویژه ای برای این گروه از بانوان ترتیب داده می شود تا ادامه کاربا روحیه بهتری توام باشد. برنامه ریزی برگزاری مراسم متناسب با مناسبت های تقویمی مثل روزجهانی ناشنوایان و نابینایان، ازمواردی است که درخصوص بانوان با شرایط خاص، به آنها توجه می شود. دیدار با بانوانی که شرایط جسمی خاصی دارند، موجب می شود یک حس خوب و انگیزه بالا در آنها ایجاد شود؛ البته تعداد این دسته از بانوان در صنعت نفت محدود است.
تلاش در مسیر ارتقای سلامت روحی و جسمی زنان شاغل و خانواده های صنعت نفت و پیگیری مطالبات آنها در حوزه ورزش را از طریق ارائه پیشنهاد و تعامل با اداره کل سلامت تربیت بدنی وزارت نفت و ادارات امور ورزش شرکت های اصلی پیگیری می کنیم. یکی از این موارد فعالیت های ورزشی خانم ها دو روز در هفته به مدت دو ساعت در ابتدا و انتهای ساعت کاری است تا از این طریق از امکانات ورزشی باشگاه های صنعت نفت استفاده کنند.
بازدید ازمناطق عملیاتی و برگزاری جلسه با مدیران ارشد مناطق و دیدار با زنان شاغل و خانواده های کارکنان با هدف حمایت از کارکنان و خانواده ها و رفع چالش های موجود در دستور کار است.
زندگی و کاردر مناطق عملیاتی، تابع شرایطی است و برای همه بویژه بانوان قابل تحمل نیست. به همین دلیل نیازمند تمهیداتی است که این شرایط را قابل تحمل سازد. ایجاد فضاهای ورزشی، فرهنگی و سرگرمی، می تواند تا حدود زیادی مهیاکننده این شرایط باشد. این گروه از بانوان می توانند در دوره های آموزشی شرکت کنند، یکی از این دوره های آموزشی فرهنگ استفاده بهینه از مصرف سوخت است که آنچه آموخته اند را می توانند به خانواده و فرزندان خود نیز منتقل کنند. برنامه های مشترکی با امور ورزش و بانوان برای مناطق عملیاتی داریم تا خانواده ها را دور هم جمع کنیم که در فعالیت ورزشی و آموزش شرکت کنند. همچنین می خواهیم از ظرفیت همسران شاغل در مناطق عملیاتی که خانه دار و دارای مهارت هایی هستند، برای آموزش بومیان منطقه و همسران سایر کارکنان بهره مند شویم.
احداث مراکز مشاوره برای مناطق عملیاتی را با کمک شرکت های دیگر دنبال می کنیم و در آنجا همکاران می توانند هم از امکانات شرکت استفاده و هم در کلاس های آموزشی شرکت کنند.
13 هزار و 260 نفر بانوی شاغل در صنعت نفت فعالیت می کنند که هفت هزار و 678 نفر آنها رسمی، پنج هزار و 558 نفر قراردادی و بقیه نیزاز نیروهای پیمانکار هستند.
مشاور معاون مدیرکل امور زنان و خانواده دستگاه های اجرایی، افزون بر اینکه به عنوان بخشی از آن سازمان مسؤول برنامه ریزی و نظارت بر اجرای ماموریت های دستگاه در قبال زنان شاغل و خانواده های کارکنان است، به عنوان بخشی از شبکه گسترده امور زنان و خانواده ذیل معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری مسؤول اجرای سیاست های کلان آن معاونت در دستگاه های اجرایی هستند و طبیعتا تعاملات بسیاری با آن معاونت دارند. به عنوان نمونه ای از این تعاملات می توان به پیگیری و نظارت بر اجرای صحیح قوانین مصوبه مجلس شورای اسلامی که از طریق دولت به دستگاه های اجرایی ابلاغ می شود، اشاره کرد. مثل مستمری بازماندگان زنان شاغل متوفی، کاهش ساعت کار مادران شاغل، قانون جوانی جمعیت یا آیین نامه ها و مصوبه های دولت در حوزه زنان شاغل و خانواده ها؛ بعلاوه امور زنان و خانواده دستگاه های اجرایی موظف هستند هر سه ماه گزارش اقدامات وزارتخانه یا دستگاه اجرایی را در حوزه زنان و خانواده از بخش های مختلف جمع آوری و از طرف وزیر محترم یا بالاترین مقام دستگاه برای معاونت ارسال کنند. از دیگر فعالیت ها می توان به همکاری مستقیم در تدوین برنامه ها، آیین نامه ها و دستورالعمل های معاونت زنان و خانواده از جمله برنامه هفتم توسعه و شرکت در برنامه های بین المللی یا ملی معاونت که انمونه اخیر آن برگزاری غرفه دستاوردهای زنان نفت در کنگره و نمایشگاه بین المللی زنان تاثیر گذار در دی ماه سال گذشته است، اشاره کرد.
آیین نامه اجرایی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را در دست تدوین داریم. همچنین فعالیت های مرتبط با قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به عنوان دبیر کارگروه جوانی جمعیت وزارت نفت را تدوین کرده ایم و پیش نویس طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در راستای بومی سازی قانون مذکور در صنعت نفت تهیه شده است.
ابلاغ بخشنامه های مرتبط از جمله تخصیص منازل سازمانی به خانواده های دارای سه فرزند و بیشتر، عدم تعدیل مستخدمین دارای حداقل سه فرزند، مادران باردار و دارای فرزند شیرخوار، دورکاری مادران، اختیاری بودن نوبت کاری شب برای مادران شاغل باردار و دارای فرزند زیر دوسال و پدران تا یک ماهگی نوزاد، تشویق کارکنانی که از زمان ابلاغ قانون( آبان ۱۴۰۰ ازدواج کرده یا صاحب فرزند شده اند) را پیگیری کرده ایم.
از دیگر اقدامات انجام شده می توان به ایجاد مهد کودک همجوار برای فرزند مادران شاغل و پیشنهاد برگزاری مسابقات ورزشی و گلگشت های تفریحی به مناسبت هفته جمعیت اشاره کرد.
اکنون پنج کارگروه تخصصی شامل آموزش، اصلاح و پیگیری اجرای صحیح مقررات، خانواده، ورزش و بهینه سازی مصرف انرژی و حفاظت از محیط زیست ذیل امور زنان و خانواده وزارت نفت شکل گرفته و برگزاری جلسات ماهانه با هدف بهره گیری از خرد جمعی در زمینه تصمیم گیری و انتقال تجربیات در حوزه زنان، خانواده و جوانی جمعیت با حضور همکاران متخصص و توانمند از شرکت های تابعه برگزار می شود.
بانوان باید از امکانات و ظرفیت های موجود استفاده کنند. مطالبه گری منطقی داشته و به توانایی های خود ایمان داشته باشند. اگر یک خانم بخواهد به جایی برسد، به طور قطع این مهم شدنی خواهد بود.
آخرین اقدام های توسعه ای در مخازن هیدروکربوری شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
مشعل به گفته وزیر نفت، ایران اکنون می تواند به هر مقدار که بخواهد، نفت تولید و به هر کجای دنیا آن را صادر کند. آمارها هم هر روز تصویری امیدوارکننده از افزایش تولید و صادرات نفت خام ایران نمایان می کنند؛ آمارهایی که حاصل تلاش کارکنان در مناطق مختلف عملیاتی مثل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون است؛ مجموعه ای که به عنوان یکی از زیربخش های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، مدیریت و راهبری بیش از 520 حلقه چاه، 3200 کیلومتر خط لوله و 28 کارخانه صنعتی را با توان تولید 620 هزار بشکه نفت خام و 600 میلیون فوت مکعب گاز به عهده دارد و تنها تامین کننده خوراک پالایشگاه اصفهان و بخشی از مبادی صادراتی کشور به شمار می رود.
رضا رضایی، سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به تشریح آخرین اقدام های توسعه ای در مخازن و میدان های این شرکت پرداخته و توضیحات مبسوطی در این باره ارائه کرده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، به عنوان یکی از زیرمجموعه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، در گستره ای افزون بر 3080 کیلومترمربع، از شمال به هفتگل و نفت سفيد، از شرق و جنوب شرقي به رودخانه جراحي، از غرب به محدوده 30 کیلومتری شهر اهواز و از جنوب به تالاب شادگان محدود است. به واسطه تلاش های بی وقفه، میزان تحقق برنامه تولید در سال گذشته و سه ماه نخست امسال (1402) بیش از 100 درصد بوده است. در بخش اقدام های ترمیمی نیز تولید 83 هزار بشکه نفت خام برنامه ریزی شده که افزون بر 75 درصد آن در سه ماه نخست امسال محقق شده است.
سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با اشاره به اینکه این شرکت راهبري عمليات توليد، فراورش و انتقال نفت،گاز و میعانات ارزشمند گازی را از سه میدان بزرگ و پیچیده مارون، کوپال و شادگان به عهده دارد، می گوید: مخازن هیدروکربوری شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، متشکل از 6 مخزن نفتی آسماری و بنگستان مارون، آسماری و بنگستان کوپال، آسماری و بنگستان شادگان و یک مخزن گازی خامی مارون است که در سه میدان مارون ، کوپال و شادگان واقع شده اند. رضایی با تشریح آخرین اقدام های توسعه ای در مخازن و میدان های این شرکت تصریح می کند: تاكنون در گستره فعالیتی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون 528 حلقه چاه حفاری شده و طبق برنامه تولید ابلاغی، ظرفیت تولید نفت در این شرکت تا پايان سال 1402 با انجام اقدام ها و فعالیت های توسعه ای، تعميري و ترمیمی به حدود 597 هزار بشکه در روز خواهد رسید. رفع کاهش تکلیفی در دوره عمر چند ساله دولت سیزدهم منجر به رونق دوباره تولید نفت خام در مناطق مختلف عملیاتی از جمله مارون شده است. طبق اعلام رضایی با توجه به برداشته شدن کاهش تکلیفی در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، حدود 75 درصد نفت تولیدی این شرکت به پالایشگاه داخلي ارسال و مابقی به پایانه های صادراتی منتقل می شود؛ البته کاهش های ناشی از برنامه های تعمیرات اساسي تأسیسات کماکان وجود دارد.
به گفته سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از جمله اقدام هایی که این شرکت تا پایان سال در تقویم کاری خود دارد، انجام فعاليت های ترمیمي شامل مسدودسازی، مشبک کاری، اسیدکاری انتخابی و گسترده و... روی چاه های این شرکت است که با انجام آنها حدود 83 هزار بشکه به میزان تولید نفت خام این شرکت افزوده خواهد شد. وی تصریح کرد: بخشی از این افزایش تولید(13 هزار و 600 بشکه نفت خام) با حفاری 12حلقه چاه توسعه ای و بخشی دیگر (حدود 65 هزار بشکه نفت خام) نیز با تعمیر 47 حلقه چاه محقق می شود. به گفته رضایی تا پایان نیمه نخست مرداد امسال، با تحقق حدود 83 درصد از فعالیت های ترمیمی، 69 هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت این شرکت اضافه شده است. وی یادآور شد: در همین رابطه و برای تحقق اهداف برنامه تولید سال 1402 با توجه به ظرفیت بالایی که برای کار و تعریف فعالیت وجود داشته و دارد، با همت همکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون ، مدیریت امور فنی ستاد و دیگر مدیریت های ستادی، در حال حاضر 27 دستگاه دکل حفاری در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون مستقر است که 10 دستگاه از این تعداد به حفاری چاه های توسعه ای (تعدادی در طرح 28 مخزن) پرداخته اند و بقیه نیز در حال تعمیر چاه های نیازمند به تعمیر هستند.
سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به نکته مهمی اشاره و تصریح می کند: با اقدامات ترمیمی مناسبی که در سال 1401 انجام شده، شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون موفق شده با عبور از برنامه، به 129 درصد از اهداف برنامه تولید ابلاغی به این شرکت دست یابد.
او اظهار امیدواری می کند: امسال هم در زمينه فعالیت های ترميمي، با تلاش همكاران شركت بهره برداری نفت و گاز مارون و پشتیبانی مديريت امور فني ستاد، این رقم بهبود خواهد یافت و شاهد افزایش تولید چشمگیری در زمینه فعالیت های ترمیمی و سایر بخش ها در این مجموعه خواهیم بود. رضایی در ادامه این گفت وگو، آخرین وضعیت و برنامه های توسعه ای در مخازن و میدان های شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون را به تفکیک تشریح می کند.
میدان شادگان در جنوب غربي شهرستان اهواز، واقع و داراي5/23 كيلومتر طول و 5/6 كيلومتر عرض و شامل 2 مخزن آسماري و بنگستان است که با حفر چاه شماره یک مخزن آسماری شادگان در سال 1347 كشف و بهره برداری از آن در سال 1367 آغاز شد .رضایی در توضیح برنامه های توسعه ای این میدان نفتی می گوید: با توجه به اینکه نفت مخزن آسماری شادگان از نوع نفت سبک و با درجه مرغوبیت بالا و از میدان های تقریبا جوان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به شمار می آید، سرمایه گذاری در این میدان از بازدهی بالایی برخوردار است.
وی ادامه می دهد: تاکنون 37 حلقه چاه در این میدان حفاری شده است که 6 حلقه از آنها در مخزن بنگستان شادگان قرار دارند و در مدار تولید نیستند. رضایی می افزاید: سال گذشته با همت کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، با احداث و تکمیل یک رشته خط لوله 10 اینچ جدید از شادگان به مارون 3 و از مارون 3 به مارون 4، توانستیم ظرفیت انتقال نفت از این میدان را افزایش دهیم.
با تکمیل این خط لوله، 6 حلقه چاه مخزن آسماری شادگان که ظرفیت تولید روزانه حدود30 هزار بشکه نفت داشت و به دلیل نبود ظرفیت انتقال بسته بودند، باز شدند.
به گفته او، پیش از انجام این عملیات، سه رشته خط لوله 8 اینچ و یک رشته خط لوله 10 اینچ عملیات انتقال نفت خام را انجام می دادند؛ اما با احداث خط لوله 10 اینچ جدید و انجام اصلاحات مورد نیاز، هم اکنون سه خط لوله 8 اینچ و 2 خط لوله 10 اینچ، نفت توليدي مخزن آسماری شادگان را به واحدهای مارون 3 و 4 منتقل می کند و ظرفیت انتقال تا 130 هزار بشکه در روز فراهم شده است. بر این اساس، در حال حاضر ظرفیت تولید میدان شادگان 104 هزار بشکه در روز است که با برنامه ریزی انجام شده و با اتمام تعمیر چاه شماره 21 شادگان، ظرفیت تولید این میدان به 108 هزار و 500 بشکه در روز خواهد رسید. رضایی خاطرنشان می کند: به منظور انجام برنامه افزایش حداکثری تولید از این مخزن، با انجام فعالیت های ترمیمی روی یکی دیگر از چاه ها، انتظار داریم ظرفیت تولید از مخزن آسماری به 112 هزار و 500 بشکه در روز برسد. همچنین براساس برنامه ریزی انجام شده تا پایان سال 1402 حفاری سه حلقه چاه توسعه ای جديد در میدان شادگان نیز به پایان می رسد و انتظار می رود، ظرفیت تولید نفت از این میدان به 125 هزار بشکه در روز افزایش یابد. همچنین با انجام اقدامات ترمیمی شامل مشبک کاری، اسیدکاری و تغییر لایه ها در چاه های موجود که ظرفیت تولید دارند، قادر خواهیم شد ظرفیت تولید نفت از شادگان آسماری را به 130هزار بشکه در روز برسانیم.
مخزن آسماري مارون، يكي از مخازن بسيار بزرگ ايران در فاصله 45 كيلومتري جنوب شرقي شهرستان اهواز واقع شده و داراي 65 كيلومتر طول و 7 كيلومتر عرض، به عنوان مخزن اصلي و عمده تحت اختيار شركت بهره برداری نفت و گاز مارون است که حفاري اولين چاه در سال 1342 و بهره برداری از آن در سال 1345 آغاز و به تدريج توليد افزايش يافت و در سال 1351 از مرز يك ميليون بشكه در روز فراتر رفت. تاكنون تعداد 477 حلقه چاه در اين مخزن حفاري و از حدود 285 حلقه چاه فعال در محدوده شرکت مارون روزانه حدود 350 هزار بشكه نفت توليد مي شود . سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با اشاره به اینکه مخزن آسماری مارون از جمله مخازن بسیار بزرگ و پیچیده نفت و گاز در ایران است که تولید از آن با مشکلات فراوانی از قبیل تولید آب، تولید گاز اضافی، آلودگی سیال تولیدی بخشی از مخزن به گاز هیدروژن سولفوره، مچالگی لوله های جداری در مقابل سازند پرفشار گچساران و افت زیاد فشار سازندی و ته چاهی در بعضی از بخش های مخزن مواجه است، در توضیح اقدام های انجام شده در مخزن آسماری مارون گفت: با استفاده از تزریق گاز و با امکانات موجود و نوآوری ها در روش های اسیدکاری های انتخابی و گسترده، تولید از این مخزن ادامه دارد؛ اما برای توسعه و تولید از این مخزن، نیازمند استفاده از فناوری های نوین برای حل مسائل مربوط به بخش مخزنی و تعمیر و تکمیل چاه ها هستیم.
او در ادامه اظهار کرد: البته امیدواریم تا پایان امسال با تلاش همکاران شرکت مارون، ایستگاه تزریق گاز این مخزن که مدتی است با هدف تعویض خطوط لوله اصلی تزریق بسته شده، دوباره راه اندازی شود تا با تزریق گاز به این مخزن، تثبیت فشار مخزن و امکان استمرار در تولید و افزایش تولید نفت فراهم شود. بنا بر اعلام سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، هم اکنون ظرفیت تولید نفت در مخزن آسماری مارون با انجام اقدام های ترمیمی شامل مسدودسازی ها، مشبک کاری ها، اسیدکاری ها و...، همچنین راه اندازی بعضی چاه های تعمیری، به 321 هزار بشکه در روز رسیده است.
مخزن بنگستان مارون در فاصله 45 كيلومتري جنوب شرقي شهر اهواز واقع شده که با 63 كيلومتر طول و 5 كيلومتر عرض، حفاري اولين چاه آن در سال 1347 و بهره برداری از آن از سال 1352 آغاز شده است. تاکنون حدود 30 حلقه چاه در این مخزن حفاری شده و در حال حاضر با فعال بودن 23 حلقه چاه، روزانه حدود 20 هزار بشكه نفت از آن توليد می شود. سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون درباره این مخزن می گوید: از جمله مشکلاتی که در نگاه اول به مخزن بنگستان مارون با آن مواجه می شویم، تولید آسفالتین است که برای چاه، خطوط لوله جریانی، تأسیسات فراورشی و در نهایت تولید، سد عظیمی ایجاد می کند، بنابراین برای حل این مشکل باید هرچند وقت یک بار (حداقل سالی دو بار) با استفاده از دستگاه های لوله مغزی سیار و با حلال های آروماتیکی، آسفالتین درون چاه را تمیز کنیم. موضوع بعدی نیز افت زیاد فشار سازندی در چاه های مخزن بنگستان مارون است. در حال حاضر به منظور کاهش افت فشار سازندی، اسیدکاری گسترده تعدادی از چاه ها را انجام داده ایم و اسیدکاری چند حلقه چاه دیگر نیز جزو برنامه های امسال است. رضایی می گوید: انجام این عملیات انگیزشی موجب شده، افزون بر کاهش افت فشار سازندی و تثبیت تولید نفت از این چاه ها، شاهد افزایش تولید در بیشتر این چاه ها نیز باشیم؛ البته با اقدام هایی که انجام شده، همچنین با توجه به ظرفیت کار در این مخزن، امیدواریم با همکاری بخش مهندسی نفت، با افزایش این فعالیت ها، تولید از این مخزن نیز بهبود یابد.
در سال 1385 نخستين حلقه چاه روي مخزن خامی مارون با فشار حدود 15 هزار پوند بر اينچ مربع و حرارت بالاي 175 درجه سانتی گراد زده شد و در مدار توليد قرار گرفت. تاكنون 5 حلقه چاه در اين مخزن حفاري شده كه 2 حلقه چاه آن، فعال و توليدی هستند. بخش مركزي مخزن خامی مارون در 60 كيلومتري جنوب شرقي اهواز واقع شده و حجم گاز درجاي آن معادل 1/462 و ذخيره قابل برداشت آن نیز 1/179 تريليون فوت مكعب برآورد شده است. رضایی با اشاره به اینکه مخزن گازی خامی مارون، از پرفشارترین و عمیق ترین مخازن ایران و خاورمیانه است، می گوید: فشار مخزن در سازند تولیدی و ته چاه، حدود 12 هزار و 500 پام است. همچنین فشار جریانی و دمای سیال تولیدی این چاه ها در سرچاه به ترتیب به بیش از 6500 پام و 120 درجه سانتی گراد می رسد. سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با اشاره به اینکه در حال حاضر از دو حلقه چاه تولیدي گاز این مخزن ، حدود 40 میلیون فوت مکعب گاز و حدود 6200 بشکه میعانات گازی تولید می شود، تصریح می کند: با توجه به فشار و دمای بالا، همچنین عمق زیاد این چاه ها، ادامه توليد و توسعه این مخزن، نیازمند سرمایه گذاری زیاد و فناوری خاص است که در برنامه مهندسی شرکت ملی نفت ایران قرار دارد.
ميدان نفتي كوپال، به عنوان یکی دیگر از مجموعه های تحت مدیریت شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در 60 كيلومتري شرق شهرستان اهواز واقع شده است. وجود نفت در اين ميدان نفتي در سال 1344 با حفر اولين چاه به اثبات رسيد و بهره برداری از آن، با نصب تجهيزات فراورش از سال 1349 آغاز شد و شامل 2 مخزن آسماري و بنگستان است.
به گفته رضایی، در این مخزن تاکنون 48 حلقه چاه حفر شده و قابلیت تولید روزانه 62 هزار و 500 بشکه نفت سبک و مرغوب را دارد. او با بیان مهم ترین مشکلات این مخزن به مچالگی لوله های جداری، افت فشار و تولید آب اشاره می کند که به دلیل نبود تأسیسات نمک زدایی در این واحد و وجود ظرفیت مکفی در واحد مجاور، نفت نمکی این واحد به واحد بهره برداری مارون- 1 ارسال می شود. برای جبران افت فشار مخزن تزریق روزانه 150 میلیون فوت مکعب گاز در کلاهک گازی مخزن برنامه ریزی و انجام می شود. رضایی از واگذاری این مخزن به یک سرمایه گذار خارجی برای توسعه آن خبر می دهد؛ اما تا نهایی شدن از ذکر نام آن خودداری می کند.
مخزن بنگستان کوپال، یکی دیگر از سخت ترین مخازن شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون برای تولید و توسعه است که سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون درباره آخرین وضعیت آن می گوید: فعالیت روی 14 حلقه چاه این مخزن به دليل توليد شدید آسفالتين واقعاً سخت ، هزینه بر و طاقت فرساست؛ اما سخت بودن كار باعث نشده که كار متوقف و تولیدی از این میدان نداشته باشیم. رضایی اظهار امیدواری می کند با واگذاری این مخزن در کنار مخزن آسماری به سرمایه گذار خارجی، تولید مستمر و توسعه این مخزن نیز در برنامه قرار گیرد. این بخشی از اقدام های شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به عنوان یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که سهم 80 درصدی در تولید نفت کشور را دارد و با مجموعه اقدام های انجام شده در دو سال اخیر، روند تولید و صادرات نفت ایران با وجود تحریم ها، صعودی بوده است. پیش از دولت سیزدهم تولید نفت کشور، روزانه 2 میلیون و ۲۵۰هزار بشکه بود و اکنون به ۳.۳ میلیون بشکه در روز رسیده که طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، به زودی قرار است به روزانه ۳.۴ میلیون بشکه برسد. براساس اعلام محسن خجسته مهر تا هشت سال آینده تولید نفت به ۵.۷ میلیون بشکه و تولید گاز به ۱.۵ میلیارد مترمکعب در روز می رسد.
تولید نفت خام ایران که با وجود تحریم های آمریکا در حال افزایش عرضه بوده، به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۸ رسیده است. تولید و صادرات نفت ایران در رشد اقتصادی بهار امسال سهم ۱۹.۸ درصدی داشته و بیشترین تاثیر مثبت بر تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص داده، در حالی که تولید و استخراج نفت، سهمی ۹۶ درصدی از رشد اقتصادی صنایع و معادن ایران را نیز در سه ماه نخست امسال داشته است. افزون بر آن، تازه ترین نظرسنجی رویترز نشان می دهد که تولید نفت اوپک در پی افزایش تولید نفت خام ایران و نیجریه در ماه سپتامبر ۲۰۲۳ برای دومین ماه پیاپی افزایش یافت.در حالی که کاهش عرضه عربستان و دیگر اعضای ائتلاف تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک (اوپک پلاس) در قالب توافق کاهش عرضه برای حمایت از قیمت و بازارهای جهانی نفت خام ادامه دارد. تازه ترین بررسی رویترز نشان داد، تولید روزانه نفت خام اعضای اوپک در ماه سپتامبر با افزایش روزانه ۱۲۰ هزار بشکه ای نسبت به ماه اوت به ۲۷ میلیون و ۷۳۰ هزار بشکه رسیده و تولید نفت اوپک در ماه اوت امسال برای نخستین بار از فوریه گذشته افزایش یافته بود.
گزارش «مشعل» از واحد تصفیه هیدروژنی باقیمانده سنگین نفت خام پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند
یکی از گلوگاه های اصلی واحد RCD تامین کاتالیست آن است که اعمال تحریم های ظالمانه علیه کشور، همواره استمرار و حفظ تولید را با چالش ها و موانع جدی مواجه می کرد. از این رو مدیریت شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند با هدف گره گشایی از این مهم و همسو با حفظ استقلال کشور در خصوص تولید این نوع کاتالیست، برنامه ای جدی ترسیم کرد و با اعتماد به شرکت های دانش بنیان داخلی، موفق به بومی سازی این محصول ارزشمند و راهبردی شد تا برگ زرین دیگری در مسیر خنثی سازی تحریم ها برکارنامه افتخارات صنعت عظیم نفت کشور افزوده شود. این واحد، در مهر ماه امسال، با حضور معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده ها ی نفتی ایران افتتاح شد. گزارش پیش رو، شرحی است بر اهمیت و کاربرد کاتالیست واحد RCD در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند اراک که از نظر می گذرد.
برای نخستین بار در کشور واحد تصفیه هیدروژنی باقیمانده سنگین با ظرفیت تولید روزانه 69 هزار بشکه به منظور کاهش میزان گوگرد، نیتروژن و فلزات موجود در محصول انتهای برج های تقطیر اتمسفریک و خلأ در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند طراحی و ساخته شد. با ساخت این واحد، زمینه لازم برای تبدیل نفت کوره سنگین به بنزین و محصولات سبک تر فراهم شد. این واحد دارای دو بخش است که هر بخش آن می تواند به صورت مجزا در مدار استفاده قرار گیرد و وظیفه تصفیه هیدروژن را انجام دهد.
محصول اصلی این واحد، باقیمانده سنگین نفت خام تصفیه شده برای تامین خوراک واحد RFCC است که دیزل و نفتا نیز از محصولات جانبی واحد به شمار می رود و به واحدهای تصفیه هیدروژنی ارسال می شود. دراین واحد، سوخت کم گوگرد مورد استفاده درکشتیرانی تولید و حداکثر تا 400 هزار تن در سال قابل تحویل به کشتیرانی است.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در این زمینه می گوید: با توجه به خصوصی سازی که در شرکت پالایشگاه نفت اصفهان انجام شد، اجرای این طرح به تعویق افتاد و پالایشگاه شازند در ساخت کاتالیست واحد RCD پیشی گرفت و از آن می توان به عنوان یک دستاورد بزرگ در کشور یاد کرد.
به گفته سالاری، تولید این کاتالیست یک اقدام بزرگ اقتصادی برای کشور به شمار می رود که از سوی شرکت های دانش بنیان انجام شده و واحدهای دیگری نیز وجود دارد که در آینده به بهره برداری خواهند رسید. او تاکید می کند: در این حوزه نه تنها بومی سازی انجام شده؛ بلکه صادرات خدمات فنی و مهندسی نیز انجام می شود و باید اذعان داشت که یک شرکت دانش بنیان، رقیب شرکت های بزرگ شده است، به طوری که بنزین در این کشورها با کاتالیست ایرانی تولید می شود و در باک خودروهایشان مورد استفاده قرار می گیرد.
پیش از این کاتالیست واحد RCD پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند از سوی کشورهایی مانند چین، روسیه، ژاپن و هلند خریداری و تأمین می شد. وجود تحریم ها، این پالایشگاه را برای تأمین محصول دچار مشکلاتی همچون تأمین ارز و امورگمرکی کرد، اما این شرایط به توقف تولید نینجامید و کاتالیست مذکور با تلاش و پیگیری های مستمر پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند به موقع تأمین شد تا وقفه ای برای فعالیت پیش نیاید.
اما این مسأله افزون برخروج مقادیر هنگفتی ارز از کشور بسیار زمانبر و طولانی بود. بر همین اساس پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند با تعامل و ارتباط مستمر در سطوح کارشناسی و مدیریتی با تولید کننده های داخلی، به منظور افزایش کیفیت محصولات تولیدی آنها، همچنین ادامه حمایت و خرید از شرکت های ایرانی تولیدکننده کاتالیست، ساخت واحد RCD را در دستور کارخود قرار داد. با همین هدف توانمندی شرکت های سازنده کاتالیست ارزیابی و با توجه به شاخص های مختلف، یک شرکت داخلی، برای این منظور انتخاب شد.
تأمین کاتالیست RCD از منابع داخلی در مقایسه با منابع خارجی بر اساس آخرین قراردادهای جاری و در دست اقدام پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند، موجب جلوگیری از خروج ارز به میزان هشت میلیون و 510 هزار یورو در سال می شود.
بومی سازی کاتالیست مورد نیاز واحد RCD درسال مهار تورم و رشد تولید، اقدامی بسیار مهم، راهبردی و دارای منافع زیاد برای کشور، شرکت تولید کننده و پالایشگاه ارزیابی است. همچنین مهم ترین اثر آن نیز در دسترس بودن کاتالیست و کاهش زمان در فرایند خرید است. مجید رجبی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند در این باره می گوید: پیش از این، کاتالیست واحد RCD از طریق کشورهایی مانند چین، روسیه، ژاپن و هلند خریداری و تامین می شد.
وی بر این اعتقاد است؛ قطع وابستگی به تامین این کاتالیست، افزون بر ایجاد فضای اطمینان برای تولید مستمر و پیشگیری از پیامدهای آن، می تواند با افزایش خوراک و تغییرکیفیت خوراک، سودآوری این واحد و در کل، پالایشگاه را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. ضمن اینکه شرکت های پالایشی نظیر اصفهان یا شرکت های پتروپالایشی در دست احداث، از این واحد بهره مند خواهند بود و برای تامین کاتالیست مشکلی نخواهند داشت.
به گفته او، این واحد از نظر عملیاتی همانند قبل بوده؛ اما درصورت اطمینان به تامین به موقع کاتالیست و کیفی ترکردن آن، قابلیت تغییر نوع خوراک، افزایش خوراک واحد و در نتیجه افزایش سودآوری در این واحد وجود دارد.
مدیرعامل شرکت پالایشگاه نفت امام خمینی (ره) شازند تاکید می کند؛ به لحاظ خواص فیزیکی، کاتالیست ساخت داخل مطلوب ارزیابی شده، به این دلیل که قبل از ساخت، تمام مشخصات فیزیکی در آزمایشگاه و پایلوت مورد بررسی قرار گرفته و با راهنمایی های کارشناسان پالایشگاه، به مشخصات مورد نظر رسیده است.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز می گوید: تولید کاتالیست واحد RCD با همکاری زنجیره تکمیل فناوری از جمله توسعه دهنده دانش و شرکت دانش بنیان شکل گرفته است. قرار داد ۱۰ ساله این کاتالیست سبب می شود به صورت بلند مدت، این مجموعه ها در کنار هم قرار بگیرند و فعالیت های بیشتری داشته باشند.
به گفته عظیم کلانتری، در دسترس بودن شرکت داخلی، نماد توانمندی و مولفه قدرت برای جمهوری اسلامی است. نیروی انسانی کشور بسیار خوب و عملیاتی است، اما خبرگان عملیاتی و نخبگان دانشگاهی و تحقیقاتی برای توسعه دانش باید کنار سیستم های تحقیقاتی دانشگاهی قرار بگیرند تا اقدمات موثری انجام شود.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند به منظور همکاری و هم افزایی با شرکت های دانش بنیان داخلی با اتکا به دانش و توان مهندسان و متخصصان خود و پذیرش ریسک های پیدا و پنهان ورود به این حوزه، تلاشی مضاعف را آغاز کرد تا در کنار رسالت اصلی خود، یعنی تولید پایدار و ایمن در خودکفایی اشتغال آفرینی و ایجاد امید و توان افزایی در صنعت عظیم نفت کشور نیز سهمی ویژه داشته باشد.
دستاوردهای شرکت ملی پخش در مقابله با قاچاق سوخت از مبادی تولید تا بازارهای مصرف
مشعل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان متولی صیانت از فراورده و توزیع مناسب آن در کشور، اقدام هایی چشمگیر برای جلوگیری از عرضه خارج از شبکه سوخت را به انجام رسانده است. راه اندازی سامانه های الکترونیک فرآیند عرضه و تامین سوخت مشتریان عمده و جزء، تخصیص سهمیه به ناوگان حمل ونقل سنگین (دیزل) مبتنی بر پیمایش، پایش سیستمی سوخت مایع ارسالی و مصرفی نیروگاه ها، استقرار سامانه فروش سوخت مرزی و... از جمله فعالیت هایی است که امکان هرگونه سوء استفاده و انحراف مسیر فراورده های نفتی را از میان برداشته است. این شرکت همچنین با افزایش پایش های مستمر، ساماندهی و روزآمد کردن شیوه های نظارتی از مبادی تولید تا بازارهای مصرف، سبب شده است تا انسداد مسیرهای قاچاق سوخت تسریع و راه ورود فراورده های یارانه ای به این بازار شوم تا حد زیادی فروکش کند. عید محمد توماج نژاد، رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی معتقد است: مادامی که قیمت فراورده های نفتی در عرضه های داخلی، تکلیفی و یارانه ای است، امکان گریز از انحراف مسیر فراورده ها وجود نخواهد داشت و اجرای تمامی راهکارها ازسوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برای کنترل و کاهش فرآیند قاچاق سوخت در کشور، اعم از طرح پیمایش، بلوک بندی، باک پر، ساماندهی کارت سوخت و ... به قوت خود باقی است. درگزارش پیش رو ابعاد و زوایای طرح های مقابله با قاچاق سوخت در گفت وگو با رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بررسی، واکاوی و راهکارهای کارآمد در این زمینه ارائه شده است.
با آنکه قاچاق سوخت تجارتی ناخوشایند و نامیمون است، اما به دلیل سودآوری، هرگونه ریسک و پیامدهای ناشی از آن برای فعالان این عرصه به جان خریدنی است. نکته حائز اهمیت این است که مبارزه با حجم سنگین قاچاق انواع سوخت به ویژه بنزین و گازوییل که کشور به شدت برای تامین و عرضه آن در تنگنا قرار دارد، باید با قاطعیت صورت بگیرد و فراورده های یارانه ای به سمت بازارهای داخلی سوق داده شود. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به عنوان یکی از دستگاه های ذی نفع در مبارزه با قاچاق سوخت، راهکارهای متنوعی را به منظور کنترل مصارف سوخت در دستور کار دارد که عملیاتی شدن هریک از آنان تاکنون با نتایجی مثبت همراه بوده است.
عیدمحمد توماج نژاد با بیان تاريخچه شکل گیری اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق فراورده در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، آن را نشات گرفته از بند (الف) ماده (10) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز می داند و می گوید: حدود 10 سال از عمر اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق فراورده های نفتی دراین شرکت می گذرد. این اداره با ساختار سازمانی متناسب با مقتضيات آن سال 1392 به طور تخصصی همسوبا رسالتي که وزارت نفت برای پیشگیری و مبارزه با قاچاق سوخت در نظر گرفته بود، تاسیس شد. اداره تازه تاسيس پيشگيري با به كارگيري كارشناسان خبره و خدوم از ميان همكاران شركت ملي پخش، در طول دوران گذشته توانسته است ضمن كسب تجربیات ارزشمندي در حوزه هاي مختلف امر پيشگيري و مقابله كه در شركت ملي پخش تجربه جديدي محسوب مي شود، مبتني بر شرح وظايف، به شايستگي مأموريت هاي محوله را به سرانجام مطلوب برساند و منشأ آثاری ملموس در مجموعه وزارت نفت و پيشگيري از قاچاق و مقابله با آن شود. با وجود پيش بيني در برنامه های ابلاغی ساليانه ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، متأسفانه تاكنون ساختار و جایگاه اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق فراورده هاي نفتي منطبق با حجم فعاليت هاي مرتبط، ارتقا و توسعه نيافته و بسیاری از برنامه ها به دليل كمبود نيروي انساني و ساختار متناسب مغفول مانده است که البته امیدواریم در آینده نزدیک، چشم انداز روشنی را برای ارتقای سطح کیفی و کمی این اداره متصور باشیم.رئيس اداره پيشگيري و مقابله با قاچاق فراورده هاي نفتی می افزاید: اداره پیشگیری همان طور که در برنامه های كلان ابلاغی تبيين شده، اولويت اصلی آن، آسيب شناسی چرخه تأمين، نگهداشت، توزيع و عرضه انواع فراورده های نفتي در شبكه رسمی توزيع و پيشگيری از هرگونه انحراف و آسيب است. در اين مسير طرح های متعدد طی سال های گذشته مطالعه، برنامه ريزی و پیاده سازی شده که هر یک به نوبه خود با دستاوردهایی ارزشمند همراه بوده است كه از جمله اين طرح ها مي توان به، کدینگ، بلوک بندی، پیمایش، باک پر، رصد گلوگاه و ... که هدف اصلی اجرای تمامی آنها در مدیریت مصرف و مقابله با قاچاق سوخت خلاصه می شود، بيان كرد.
طرح های موصوف با همکاری و هماهنگی تمام کارکنان و دست درکاران مجموعه پخش فراورده های نفتی ايران انجام مي شود و اداره پيشگيري و مقابله با قاچاق فراورده هاي نفتي به عنوان پیشنهاد دهنده و هماهنگ کننده در سطح درون و برون سازمانی طرح های مذکور، نقش آفرینی می کند. در این میان ستاد شرکت، به عنوان موثرترین و اصلی ترین اهرم اجرایی، نقش تعیین کننده ای در پیگیری و اجرای مصوباتی دارد که نوعا لازم الاجراست، بنابراین اگر در این مسیر موفقیتی حاصل می شود، مرهون تلاش همگانی كاركنان دستگاه های ذي ربط خاصه، شركت ملی پخش است.
رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با اشاره به اجرای طرح کدینگ و به موازات آن خروج کارت های هوشمند سوخت مهاجر از شبكه رسمي توزيع می گوید: این طرح یکی از موفق ترین طرح های مقابله با قاچاق سوخت است که از سال هاي گذشته در استان سيستان وبلوچستان اجرایی شد و نتایجی اثربخش به همراه داشت.
توماج نژاد هدف اصلی از اجرای طرح کدینگ را صیانت از سرمایه ملی و سهولت در امر سوخت رسانی مبتني بر كارت هوشمند سوخت وسيله نقليه برمی شمرد و می گوید: در استان سیستان وبلوچستان با حجمی انبوه از کارت های مهاجر مواجه بودیم که گاه از طريق استان های همجوار تجمیع و به طور سازمان يافته به سمت مجاري عرضه استان سیستان وبلوچستان گسیل می شد، از این روبا اجراي طرح كدينگ كه با همكاری و همراهی مقام های استان اجرایی شد، بخش اعظمي از قاچاق بنزين پيشگيري شد و روند برداشت بنزين به شكلی معقول و ثابت باقی ماند، اين مهم نه تنها كمك شايانی در پيشگيري از قاچاق فراورده هاي نفتي داشته است، بلکه ابزاری كنترلی در مسیر كمك به تراز مثبت انرژی كشور نيزمحسوب می شود. با توجه به اثربخشی اجرای طرح کدینگ در استان موصوف، این طرح به شهرهاي قشم، جاسك استان هرمزگان و همچنين استان كرمان تسري يافت.
اجراي طرح کدینگ با بهره گيري هوشمندانه از قابليت هاي سيستمي سامانه هوشمند سوخت، سد عظيمي در برابر سیل کارت های هوشمند سوخت مهاجر به نواحی جنوبی کشور به شمار مي رود. اين طرح همواره در معرض پايش و داده كاوی اين اداره و ساير همكاران ستادي مناطق قرار دارد و بر اساس رفتار سوخت گيری و ساير ابزارهای نظارتی، رفتار مشمولين طرح كدينگ در معرض كنترل قرار دارد و به محض مشاهده رفتار غير عادی كه منتج به سوء استفاده و قاچاق فراورده هاي نفتی شود، مالك وسيله نقليه شناسایی و كارت هوشمند سوخت از طرح كدينگ خارج و به مراجع رسيدگي معرفي خواهد شد.
به گفته توماج نژاد، طرح کدینگ صرفاً اجازه سوخت گيری به كارت های هوشمند سوخت بومی استان مربوطه و ساير كارت های هوشمند سوخت مجاز را که بنابر اسناد ابرازی، بومی آن منطقه يا استان محسوب مي شوند، مي دهد، از این رو برای خودروهای عبوری جایگاه های مشخصی در نظر گرفته شده است تا گردشگران و مسافرين عبوری که بعضا به این شهرها مسافرت می کنند، برای تامین سوخت خودروی خود با مشکل مواجه نباشند، بنابراین در طرح کدینگ تنها افرادی می توانند اقدام به سوخت گیری کنند که پلاک خودروهای آنان مربوط به محدوده استان محل سکونتشان باشد.
وی به فرآیند شکل گیری و چگونگی اجرای طرح هایی از این دست در مجموعه اداره پیشگیری از قاچاق سوخت اشاره و عنوان می کند: سازکار پيشنهاد طرح ها این گونه است که چرخه تامین، نگهداشت، توزیع و عرضه سوخت در ابعاد مختلف به طور دقيق بر اساس پارامترهای مشخصی آسیب شناسی می شود و در نهایت طرح های کاربردی با احصا و دسته بندی آسیب های موجود پيشنهاد و در صورت نهايی شدن از سوی مراجع تصميم گيری اجرايی می شود. همچنین در زمان اجرای طرح نیز نتایج به صورت مستمر رصد و پایش خواهد شد و نقاط قوت و ضعف آن شناسایی می شود. طرح های پيشگيری از قاچاق حسب چشم انداز تدوينی در كارگروه اصلي ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز طرح و تصويب و برای اجرا به دستگاه های ذي ربط ابلاغ می شود.
رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از بلوک بندی به عنوان طرحی دیگری در زمینه مديريت سوخت گیری ناوگان یاد می کند و می گوید: درحال حاضر ناترازی در تولید و مصرف بنزین کار را به جایی رسانده که پیش از اجرای هرگونه راهکار برای کاهش مصرف باید به دنبال ابزارهایی باشیم که بتوانیم مصرف را به طرز بهینه ای مدیریت کنیم تا از این منظر از روند غير منطقي مصرف و قاچاق آن پيشگيري شود.
توماج نژاد با بیان اینکه طرح بلوك بندی برخلاف طرح کدینگ محدود به یک استان يا منطقه جغرافيايی تعريف شده نيست و مي تواند مبتنی بر مجاری عرضه چند استان را شامل شود، اظهارمی کند: در این میان طرح بلوک بندی از جمله طرح های موفق دیگری بوده است که هرچند پایه گذاری آن به سال 94 باز می گردد، اما اجرای آن برای مدتی مسکوت باقی ماند و در حال حاضر این طرح در برخی استان های کشور در حال اجرا و نتایجی مثبت را رقم زده است.
رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت می افزاید: طرح بلوك بندي بر اساس آسيب هاي احصا شده از سوخت گيري برخي خودروهاي ناوگان عمومی با استفاده از كارت هوشمند سوخت جايگاه دار و يا استفاده از كارت هوشمند سوخت وسایل ديگر و ارسال كارت هوشمند سوخت به استان هاي مرزي برای سوء استفاده و قاچاق طراحی شد، اين طرح اينگونه است كه كارت هوشمند سوخت ناوگان صرفا در مجاري عرضه تعريف شده، امكان سوخت گيری خواهد داشت.
توماج نژاد با اشاره به اجرای طرح پیمایش در بخش حمل ونقل و تاکید بر این که اجرای این طرح افزون بر توزیع عادلانه سوخت در کشور و نظام مند شدن فرآیند تخصيص سوخت به ناوگان ديزلی، سبب واگذاري منطقی سوخت مبتنی بر عملكرد و پيمايش ناوگان ديزلي خواهد شد، عنوان می کند: طرح پیمایش از جمله طرح های موفق در زمینه مدیریت مصرف انرژی در کشور بود که در نتیجه اجرای آن کاهش قابل توجهی از میزان مصرف گازوئیل را به همراه داشت.وی می افزاید: بی تردید، اجرای طرح هايی از این دست، در سطح ملي، بي نقص نبوده و نيازمند بروزرسانی های مستمر است؛ از این رو شركت ملي پخش فراورده های نفتی ایران با مشاركت دستگاه های ذي ربط خاصه متوليان امر در بخش های درون و برون شهری، به برنامه ريزی برای رفع چالش ها، همچنین بروزرسانی و شناخت آسيب های وارده بر طرح، اقدام های تكميلی را در دستور كار قرار داده است.
رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران می افزاید: در این طرح میزان تخصیص سوخت به ناوگان حمل ونقل گازوئیل سوز بر اساس مقدار پیمایش تعیین می شود که معادل سازی آن وفق جدول پايگاه قواعد بر مبنای میزان پيمايش و عملكرد خودرو و کیلومتر طی شده انجام مي پذيرد. افزون بر تخصيص فرآورده، مقادير برداشت دقیق روزانه گازوئیل در کشور به ازابهر خودرو قابل رصد و ارزیابی است.
توماج نژاد کاهش قابل توجه قاچاق گازوییل در ابتداي اجراي طرح(سال 1394)، افزایش شفافیت اطلاعات حمل ونقل جاده ای و تسهیل در اجرای سیاست های اصلاحی در حوزه حمل ونقل را سه دستاورد مهم اجرای طرح پیمایش می خواند و یادآور می شود: اجرای طرح پیمایش به عنوان مهم ترین طرح حوزه مدیریت تقاضای گازوییل بخش حمل ونقل موجب شد تا برداشت گازوییل بخش حمل ونقل نسبت به سال های گذشته به میزان قابل ملاحظه اي کاهش یافته و به اعداد منطقي نزديك شود.
رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با بیان اینکه طرح مدیریت برداشت گازوییل مکمل طرح پیمایش برای مدیریت تامین سوخت و افزايش پايداری جايگاه ها در طول شبانه روز اجرايی شده است، تصریح می کند: در طرح مدیریت برداشت، میزان برداشت روزانه و در بازه زماني مشخص با توجه به توان تأمين و ريسك قاچاق به ازاي هر جايگاه حسب جدول مورد توافق مسئولان استاني پياده سازي شده است. با توجه به رسالت سوخت رساني شرکت پخش فراورده های نفتی در اقصی نقاط كشور، به اين صورت برنامه ريزی شده است كه تمامی جایگاه های موجود در سطح کشور با توجه به شرايط بومی و منطقه ای از وضع ثبات و پایداری مطلوبی برخوردار باشند و این امکان برایشان فراهم باشد تا به صورت شبانه روزی به عرضه فرآورده اقدام کنند.
رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران می افزاید: با توجه به دستاوردهاي طرح مديريت برداشت، درحال حاضر اين طرح به بنزین نيز تسری يافته است. هم اکنون یکی از برنامه هاي اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، بازنگری جداول طرح مدیریت برداشت (منطقه ای) در سطح كشور بوده كه به همسان سازی و متناسب سازی، همچنین كاهش تنوع جداول در سطح كشور، اقدام های كارشناسی رادر دستور كار قرار داده است.
رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی شیوه های قاچاق سوخت را تنها محدود به نواحی مرزی و زمینی نمی داند و بیان می کند: یکی دیگر از شگردهای پدیده شوم قاچاق، سوء استفاده از نفتکش هاي حمل فرآورده است که از طریق آنها سوخت قاچاق با ارائه اسناد غيرمعتبر يا صوري انجام می شود، به این منظور شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران طرح سامانه رصد نفتكش ها را در پاسگاه های انتظامی مستقر درگلوگاه های ورودي استان ها عملیاتی کرد. بر اساس این طرح گلوگاه های استان ها كشور به ویژه مسيرهای منتهی به جنوب و جنوب شرقي و شمال غربي که مترصد قاچاق سوخت هستند، شناسایی می شوند و سامانه رصد نفتكش ها در اختيار آنها قرار مي گيرد، نيروهای انتظامی با استفاده از این سامانه به راحتی مي توانند به صحت سنجی بارنامه های رانندگان نفتکش ها اقدام کنند. اطلاعات مختلف از جمله مقصد، مبدا و طول مسیر نفتکش در بارنامه مشخص است و در صورتی كه اطلاعات ارائه شده مغايرت داشته باشد، نفتکش توقیف و برای رسيدگي بعدی اقدام خواهد شد.
وی می افزاید: این اقدام ها نتايج آسیب هایی بوده که در طرح هاي مختلف پيشگيرانه احصا شده است که از اين طريق نيروهای كاشف مي توانند نسبت به اعتبارسنجي اسناد حمل اقدام کنند.
رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به یکی دیگر از طرح های موفق و البته با آورده اقتصادی قابل ملاحظه در زمینه مدیریت مصرف سوخت در کشور اشاره وعنوان می کند: پیشتر طرحی با عنوان «محاسبه سوخت داخل باك وسايل نقليه خروجي از مرز بر مبناي باک پر» در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه اجرایی شده که توانسته است به میزان قابل توجهی از قاچاق سوخت از مبادی مرزهای زمینی کشور جلوگیری کند كه حسب موافقت ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا و ارز و همراهي مسئولان استان هاي مرزي، تسری این طرح به تمام مرزهای زمینی کشور در دستور كار قرار دارد.
توماج نژاد با بیان اینکه این طرح با همکاری سازمان های متولی از اسفندماه سال گذشته در بزرگ ترین مرز زمینی کشور «بازرگان» به اجرا درآمده است، می گوید: عایدی که از اجرای این طرح حاصل شد، رقمی بالغ بر 7 هزار میلیارد تومان بود که پيش بيني مي شود این رقم به ميزان دو برابر نیز افزايش يابد. در حال حاضر این طرح علاوه بر بازرگان در ساير نقاط مرزي كشور از جمله «سرو» و «نوروز» و «تمرچين» نیز در حال اجراست و پیش بینی می شود در صورت تعمیم این طرح به تمام مرزهای کشور شاهد درآمد اقتصادی چشمگیر در این زمینه باشیم كه اين ميزان عايدي دولت قبل از اجراي طرح به صورت قاچاق و بدون پرداخت حقوق قانوني دولت از كشور خارج مي شده است.
وی می افزاید: بر اساس تکالیف قانونی محوله به شركت ملي پخش، سوخت داخل باک ناوگان خروجي از كشور مستلزم اندازه گیری و اخذ مابه تفاوت بهاي فرآورده تا نرخ 90 درصد نرخ كشور همسايه است. عمليات كنترل سوخت داخل باك و دریافت مابه تفاوت، چالش ها و آسیب هایی را به همراه داشته است؛ برای مثال خودرو قبل از رسیدن به ایستگاه های کنترلی اين شركت، سوخت داخل باک را تخلیه می کند و به صورت اماني به دلال تحويل مي دهد و با میزان حداقلي از سوخت به ایستگاه هاي كنترلي مستقر در پايانه هاي مرزي وارد می شود و نسبت به پرداخت بهاي ناچيز مابه تفاوت اقدام مي کند. پس از دریافت مجوز سوخت و خروج از ایستگاه هاي كنترلي شركت ملي پخش، مجددا سوخت را از دست دلال تحویل می گیرد و مبلغی را به عنوان کارمزد به دلال(گالن به دست ها) پرداخت می کند. در حال حاضر با اجرای طرح باک پر، به میزان حداكثر حجم باک وسيله نقليه عبوري از نقطه مرزي مابه تفاوت محاسبه و دریافت مي شود؛ در نتیجه كاركرد گالن به دست ها بی اثر شده و خودرو با جذب باك اضافه و جاساز، با ميزان منطقي نسبت به پرداخت مابه تفاوت اقدام و از مرز عبور مي کند، اين مهم در مرزهايي كه اين طرح اجرا شده، به جلوگيري از تضييع حقوق قانوني دولت منجر شده است.
رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ضمن قدردانی از مساعدت سازمان های مربوطه برای اجرای طرح باک پر می گوید: در اجرای این طرح مدیر شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه ودیگر دستگاه های اجرایی ذی نفع همکاری های لازم را به عمل آوردند، زیرا در اجرای هرنوع طرح مدیریت مصرف سوخت در صورتي كه وفاق، حمایت و همکاری مسئولان و دست درکاران استاني نباشد، این طرح ها نه تنها راه به جایی نخواهد برد بلکه آمار قاچاق سوخت نیز به مراتب فراتر از آمارهای کنونی خواهد شد.
وی طرح ساماندهی کارت های هوشمند سوخت را یکی از طرح های موفق در زمینه بهبود نظام مند توزیع سوخت برمی شمرد و توضیح می دهد: بر اساس تكليف مندرج در قانون بودجه سال جاري، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی مكلف به اجرای طرحی با عنوان ساماندهی کارت هوشمند سوخت ناوگان شد؛ به طوري كه با استفاده از ابزارهاي غير قيمتي، نسبت به استفاده حداكثري از كارت هوشمند سوخت وسایل نقليه (گازوییل سوز/بنزين سوز) و همین طور مدیریت مصرف اقدام شود. يكي از راهكارهاي تحقق اين کار ايجاد محدوديت سوخت گیری با کارت هوشمند سوخت ويژه جایگاه ها بود تا مالكين وسایل نقليه ملزم شوند با کارت هوشمند سوخت مرتبط با خودرو به سوخت گیری در مجاری عرضه اقدام کنند.
رئیس اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی می افزاید: این طرح اگرچه در ابتدای اجرا با مقاومت هایی ازسوی مردم و برخی جایگاه داران همراه شد، اما به مرور توانست اثربخشی لازم را به همراه داشته باشد، به گونه ای که بر اساس گزارش تراكنش های واصله تا پايان شهريورماه در كل كشور، افزون بر 66 درصد بنزين و 98 درصد گازوییل سوخت گیری با استفاده از کارت هوشمند سوخت وسيله نقليه انجام می شود كه ضرورت دارد به تدريج نسبت به رفع موانع و افزايش تدريجي سهم كارت هاي هوشمند سوخت وسایل نقليه و كاهش عرضه به واسطه كارت هوشمند سوخت ويژه جايگاه اقدام شود.
توماج نژاد عنوان می کند: با اجرای طرح ساماندهی کارت های سوخت، انتظار مي رود كارت هوشمند سوخت مهاجر، كاهشی چشمگیر یابد وقاچاق سوخت كه با بهره گيری از سوخت مازاد بر نياز موجود در كارت هوشمند سوخت وسایل نقليه شارژ مي شود و سودجويان آن را با ارقامی غيرقانونی به فروش می رسانند و در شبكه های قاچاق سازمان يافته است، نیز کاهش یابد.
وی در پایان اظهارات خود به هموطنان و به ویژه بانوان توصیه می کند: هنگام سوخت گیری کارت هوشمند سوخت را خودتان در دستگاه های کارت خوان قراردهید، زیرا در کسری از ثانیه، تراشه الكترونيك كارت هوشمند سوخت با تراشه معيوب جابه جا و در قالب كارت جديد به استان ها و یا نواحی مرزی گسیل می شود و مورد سوء استفاده قاچاقچیان قرار می گیرد. همچنین واگذاری کارت هوشمند سوخت به غیر یا جایگاه دار که با آن اقدام به فروش کند، به میزان کم یا زیاد تخلف محسوب می شود و در مراجع رسيدگي افزون بر مسدودي كارت هوشمند سوخت با جرائمی چند برابري روبه رو خواهد شد.
پرواضح است، پدیده مذموم و شوم قاچاق فراورده های نفتی آسیب های اقتصادی گسترده ای را به همراه دارد. این تجارت شوم و به ظاهر سودآور، تهدیدی جدی برای اقتصاد ملی است که نیازمند عزم جدی همه دستگاه ها و سازمان ها برای مقابله با آن است. پایش عملكرد جایگاه های سوخت، اجرای طرح تخصیص سوخت بر اساس پیمایش، راه اندازی جایگاه های سوخت مرزی و اجرای فروش گازوییل به روش «باک پر» از تدبیرهای ارزشمند شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که در دستور کار قرار گرفت، اما این شرکت به این راهکارها نیز اکتفا نکرد و در اقدامی همه جانبه به الزام شهروندان در استفاده از کارت سوخت شخصی در جایگاه های عرضه سوخت اقدام کرد که البته این راهکار با نتایجی چشمگیر همراه شد. آشکار است که اگر برای قیمت فراورده بنزین تدبیری هوشمندانه اندیشیده نشود و قیمت سوخت در مقایسه با کشورهای همسایه همچنان در سطح پایین باشد، دولت به ناچار می بایست همه راهکارهای مقابله با عرضه خارج از شبکه را به کار بگیرد تا شاید روزنه ای امیدبخش برای کاهش پدیده شوم قاچاق بیابد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت تاکید کرد:
مشعل دیپلماسی انرژی به عنوان برگ برنده وزارت نفت دولت سیزدهم برای پیشبرد منافع ملی و دیپلماسی اقتصادی و انرژی که از رهگذر آن شاهد شکوفایی و گشایش دیپلماسی با کشورهای مختلف در فضای محدودیت بین المللی بوده ایم، در ماه های اخیر نمود گسترده داشته است. بخش های مختلف وزارت نفت همسو با این سیاست کلان تلاش کرده اند تا زمینه های همکاری مشترک با کشورهای منطقه و بازارهای جهانی داشته باشند و پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی پژوهش و فناوری این صنعت و به عنوان یکی از مجموعه های اتصال دهنده بین بدنه دانشگاهی و فناور با صنعت نفت تلاش کرده است تعاملات بین المللی خود را در مسیرهای مختلفی پیش ببرد.
در شرایط تحریمی که از سال 97 با شدتی بیشتر شروع شد، زیرمجموعه های صنعت نفت همواره کوشیده اند با بهره گیری از توانمندی داخلی و همراهی متخصصان و از سویی دیپلماسی انرژی، شرایط لازم را باز کردن مسیرهای جدید و کاهش انسداد بین المللی در عرصه تجارت جهانی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی فراهم سازند. رویکرد اصلی وزارت نفت در جهت فعال کردن دیپلماسی انرژی با محوریت همسایگی و منطقه گرایی و در ادامه حوزه های فرامنطقه ای نتایج خوبی را در همین دوسال اخیر به همراه داشته است و نتایج آن در حوزه نفت و پتروشیمی و به خصوص قراردادها و تفاهم نامه هایی که در سفرهای خارجی رئیس جمهوری به نتیجه رسید، شاهد بوده ایم. تجربه بازارهای جهانی نشان داده است که ارتباط با کشورها و شرکت های فعال بین المللی در شرایط تحریم می تواند یکی از مهم ترین روش ها برای کاهش فشارهای تحریمی بلند مدت باشد و بخش های مختلف صنعت نفت در این سال ها همچون پژوهشگاه صنعت نفت نشان داده است که می توانند به بازیگران اصلی این بازارها تبدیل شوند و اثرگذاری تحریم ها را به حداقل برسانند. پژوهشگاه صنعت نفت طی چند دهه گذشته سهم و اثرگذاری بالایی در پیشبرد اهداف صنعت نفت داشته است و دست در دست پژوهشگران و دانشگاهیان و در اختیار گذاشتن فضاهای آزمایشگاهی و تجهیزات پیشرفته آخرین فناوری ها و دانش های فنی را در صنعت نفت فعال کرده است. این مجموعه در دو سال گذشته فعالیت های مختلفی را در حوزه روابط بین المللی و قراردادهای داخلی داشته که هر کدام در نوع خود کم نظیر هستند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در گفت و گو با خبرنگار "مشعل" با اشاره به برنامه ها و پیگیری های بین المللی که پژوهشگاه صنعت نفت در یک سال اخیر داشته است، گفت: یکی از راهبردهای ما این بوده که همسو با سیاست های اقتصادی دولت و وزارت نفت، ارتباطات اقتصادی پژوهشگاه را توسعه دهیم و با کشورهایی که همسو با سیاست های کشور هستند، پروژه هایی را تعریف کنیم. عظیم کلانتری به روسیه به عنوان یکی از کشورهایی که در مسیر سیاست خارجی کشور تعامل خوبی با صنعت نفت و پتروشیمی ایران برقرار کرده است، اشاره کرد و گفت: برهمین اساس جلسات مشترک و بازدیدهایی صورت گرفت و توافق هایی را با دانشگاه های سن پترزبورگ و کازان در حوزه سیالات هوشمند و آنالیز هوشمند سنگ، کاتالیست ها و ... داشته ایم. وی با تاکید بر اینکه موضوعات در حوزه روابط بین الملل کند و اعتماد متقابل نیازمند زمان بیشتر است، گفت: بین ما و روسیه شناخت قبلی کمی در موضوعات و توانمندی های فنی دو طرف وجود داشته و لازم است تعاملات و شناخت دو طرفه و معکوسی شکل بگیرد تا پتانسیل شرکت های مختلف و دانشگاه ها شناسایی شود. در همین مدت دانشگاه ها و پژوهشگاه های معتبری در روسیه از محققان ما دعوت کردند و ما هم محققان آنها را در کنفرانس فناوری «پتروتک» که آذرماه برگزار می شود، دعوت کرده ایم. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام اینکه با دانشگاه سن پترزبورگ 7 فصل همکاری تعریف کردیم که حوزه های مختلفی را در برمی گیرد، افزود: در نقشه راه فناوری بلند مدت که بین ایران و روسیه منعقد شده چند بند مربوط به تامین دانش فنی از سوی پژوهشگاه است.
کلانتری به مذاکرات بین المللی دیگر این مجموعه هم اشاره کرد و گفت: آموزش هایی را برای کارشناسان شرکت های نفتی در عراق و سوریه داشته ایم. علاوه بر آن در حوزه آموزش برای همکاری های دانشگاهی و پژوهشگاه ها و پذیرش دانشجویان مذاکراتی صورت گرفته است. سفرا و نمایندگان کشورهای CIS هم چندی قبل بازدیدی از پژوهشگاه داشتند و قرار شد دانشجویان این کشورها در دانشگاه های مرتبط با صنعت نفت ایران و پژوهشگاه صنعت نفت حضور داشته باشند. همچنین تیمی از پژوهشگاه از مراکز پژوهشی درعمان بازدید داشت و تفاهم نامه ای را با دانشگاه سلطان قابوس داریم و البته برخی از شرکت های عمانی هم قرار است قراردادهایی با شرکت های ایرانی داشته باشند. وی با بیان اینکه در کنفرانس پتروتک امسال که آذرماه برگزار می شود، بخش بین الملل را در نظر گرفته ایم، افزود: با پارک فناوری نفت و بخش های دیگری از صنعت در تعامل و هماهنگی هستیم تا در بخش هایی که ما حضور نداریم، آنها پژوهشگاه را معرفی کنند. معتقدیم تلاش هایی که طی یک سال اخیر در حوزه تعاملات بین المللی علم و فناوری شروع شده است، حداقل تا یک سال آینده به نتیجه می رسد. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه به گسترش محدوده همکاری های اقتصادی پژوهشگاه با کشورهای آمریکای لاتین هم اشاره کرد و گفت: در حوزه ونزوئلا مذاکراتی انجام شده و آخرین مورد تهیه کاتالیست از سوی شرکت اکسیر نوین با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت و نیز خدمات آزمایشگاهی و تطبیق استاندارهای دو طرف بوده است. همچنین در حوزه ارتقای کیفی فرآورده های سنگین پالایشگاهی مذاکرات خوبی داشته ایم و دو تفاهم نامه با شرکت PDVSA ونزوئلا منعقد شده است. در این تفاهم نامه تقسیم بندی صورت گرفته است و به این ترتیب در 6 ماهه اول روی ارتقای محصولات سنگین پالایشگاهی و در بخش دیگر سال روی استفاده از تجربیات توسعه و تولید از میادین کار می کنیم.
کلانتری همچنین با بیان اینکه موضوع پتروپالایشگاه ها از دو - سه سال قبل در دستور کار صنعت نفت قرار داشته و به عنوان نیاز روز از سوی مسئولان وزارت نفت دولت سیزدهم دنبال می شود، گفت: پژوهشگاه صنعت نفت دانش فنی تایید شده ای برای اکثر واحدهای فرآیندی، شیمیایی و کاتالیسیتی پالایشگاهی دارد و در بخش پالایشگاهی پتروپالایشگاه های جدید هم قراردادهایی را منعقد کرده ایم و در صورت نبود دانش فنی در داخل و تامین آن از خارج، در کنار شرکتهای ایرانی و وزارت نفت جهت انتقال فناوری مرتبط خواهد بود. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام آمادگی برای تامین دانش فنی هایی مورد نیاز در صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی، گفت: پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی فنی فناوری صنعت نفت تاکنون برای بیش از 40 واحد فنی دانش فنی تامین کرده و این توانمندی را دارد که برای بخش های مختلف واحدهای پتروشیمیای و پالایشگاهی دانش فنی مورد نیاز را تامین کرده و در این روند اثرگذار باشد.
شرکت نفت و گاز پارس
معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به اینکه با انجام تعمیرات اساسی برای تولید حداکثری گاز از میدان مشترک پارس جنوبی در زمستان آمادگی کامل داریم، گفت: تعمیرات اساسی که امسال در سکوهای گازی پارس جنوبی انجام شد، متفاوت ترین تعمیرات اساسی در طول عمر پارس جنوبی بود.
سلمان خزایی با بیان اینکه شرکت نفت و گاز پارس، بزرگ ترین تولیدکننده انرژی در کشور است، اظهار کرد: این شرکت روزانه معادل ۴ تا ۴.۵ میلیون بشکه نفت خام تولید می کند.
وی ادامه داد: پارس جنوبی به عنوان بزرگ ترین میدان مشترک گازی جهان، ۷۰ درصد گاز کشور را تأمین می کند و برای تداوم تولید پایدار در زمستان، تعمیرات اساسی سکوها و تأسیسات آن در دستور کار قرار دارد. معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس با تأکید بر اینکه تعمیرات اساسی که امسال در سکوهای گازی پارس جنوبی انجام شد، متفاوت ترین تعمیرات اساسی در طول عمر پارس جنوبی است، گفت: در حالی که ۲۳ سال از عمر پارس جنوبی می گذرد، برای نخستین بار عملیات ایزولاسیون خطوط دریایی از سکوهای گازی پارس جنوبی انجام شد.
خزایی با اشاره به اینکه ایزولاسیون یا تفکیک به منظور قطع گاز در بخشی از خط لوله و حین تعمیرات انجام می شود، تصریح کرد: با بازرسی فنی انجام شده، مشخص شد خط جوش اتصال دو سکوی فاز یک و فاز ۱۵ به خط لوله دریایی دچار ترک شده که موضوعی خطرناک در بازرسی فنی تجهیزات ثابت به شمار می رود، زیرا می تواند پیشروی کند و منجر به نشتی گاز ترش شود. معاون عملیات شرکت نفت و گاز پارس افزود: برای تعمیر این ترک، باید وارد خط لوله ۳۲ اینچ ارتباطی بین سکو و خط دریایی می شدیم و آخرین شیری که در مسیر قرار داشت، به وزن ۱۷.۵ تن بود که از ۲۳ سال گذشته تاکنون باز نشده بود و به دلیل زنگ زدگی و خوردگی بخشی از پیچ و مهره ها، باز کردن شیر با جک های ۱۰۰ تنی انجام شد.خزایی با اشاره به اینکه شیر دیگری در آن محدوده وجود نداشت که بتوان به وسیله آن گاز را خارج کرد، ادامه داد: با تزریق نیتروژن، مسدودکننده اسفنجی (فوم پیگ)، گلایکول (ضد یخ)، کف آتش نشانی و در نهایت یک مسدودکننده مکانیکی (استاپر) و پر کردن لوله ای عمودی از کف دریا تا سکو به طول ۱۰۰ متر با مسدودکننده اسفنجی، جریان گاز از خط لوله گرم قطع شد و توانستیم تعمیرات را انجام دهیم.
شرکت ملی نفت ایران
رئیس دیوان محاسبات در دیدار با مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: وزارت نفت بسیاری از حساب های خود را به حساب واحد خزانه انتقال داده است.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت در این دیدار ضمن ارائه گزارش عملکرد از اقدام های مالی و فعالیت های این شرکت، از تلاش های گسترده این مجموعه به منظور تمرکز وجوه در این شرکت در قالب حساب واحد خزانه خبر داد. وی همچنین با اشاره به افزایش سقف تولیدات نفتی در دوره تازه، این اقدام را سبب افزایش صادرات و در نتیجه رشد فروش و عایدی کشور از این ماده با ارزش دانست. خجسته مهر با اعلام اینکه شرکت ملی نفت ایران آماده همکاری همه جانبه با دیوان محاسبات کشور است، اظهار کرد: کارشناسان این شرکت از هرگونه پیشنهاد و راهکار فنی و تخصصی از سوی دیوان محاسبات برای بهبود فرآیندهای مالی استقبال می کنند. سید احمدرضا دستغیب، رئیس دیوان محاسبات نیز در این دیدار با تأکید بر لزوم مراعات شفافیت در همه دستگاه ها، نهادها و شرکت های دولتی و شبه دولتی کشور، یکی از مأموریت های اصلی دیوان محاسبات را رصد و پایش دائمی برای تحقق انضباط مالی دانست و تأکید کرد که شرکت ملی نفت نیز از این قاعده مستثنا نخواهد بود. رئیس کل دیوان محاسبات کشور با امیدوارانه توصیف کردن گزارش های ارائه شده از سوی شرکت ملی نفت، بیان کرد: می توان در زمینه واریز وجوه و درآمدهای حاصل از صادرات نفت، بیش از پیش شفاف سازی کرد تا از این طریق شفافیت در این حوزه به طور کامل عملی شود. وی با تأکید بر ضرورت تمرکز همه حساب های دستگاه ها در حساب واحد خزانه گفت: حوزه نفت و زیرمجموعه های آن اگرچه در مهلت مقرر بسیاری از حساب های خود را به حساب واحد خزانه انتقال داده اند، باید هرچه زودتر به این تکلیف قانونی در همه دستگاه ها عمل کرد، زیرا مهلت تعیین شده در این باره به پایان رسیده و اکنون پرونده متخلفان در حال ارجاع به دادسرا است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان
مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز گفت: نگاه مدیریت ارشد وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران اهتمام به رفع محرومیت و توسعه شهرهای نفتی خوزستان، به خصوص شهرهای مسجدسلیمان، لالی، هفتکل و اندیکاست.
بابک دارابی در نشست بررسی وضع پیشرفت فیزیکی پروژه های عمرانی شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان با اشاره به اینکه بیشترین توجه و سرمایه گذاری در بخش عمران و مسؤولیت اجتماعی شهر مسجدسلیمان در دولت سیزدهم بوده است، اظهار کرد: اعتباری بالغ بر ۸ هزار میلیارد ریال برای تعریف و اجرای پروژه های مختلف عمرانی در شهر مسجدسلیمان از سوی شرکت ملی نفت ایران اختصاص یافته است. وی با بیان اینکه پروژه اجرای جمع آوری فاضلاب سطح شهر با اعتبار ۲ هزار میلیارد ریالی شرکت ملی نفت ایران در حال انجام است، افزود: پرداخت این اعتبار فقط منوط به صدور صورت وضعیت و در واقع فقط با توجه به پیشرفت فیزیکی پروژه هاست، از این رو ضرورت دارد توجه ویژه ای به پیشبرد پروژه ها و جذب اعتبار داشته باشید.
همچنین عملیات اجرایی ایمن سازی جاده دسترسی روستای گچ خلج منطقه زیلایی مسجدسلیمان با اعتباری افزون بر ۲۹ میلیارد ریال از محل هزینه های جاری شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان آغاز شد.
با این اقدام، جاده موجود روستای گچ خلج به طول ۴ هزار و ۶۰۰ متر که به دلیل بارندگی طی سال های پیش دچار تخریب و فرسایش شده بود، با احداث دیوار حایل سنگی، عملیات خاکی و نصب گاردریل ایمن سازی و بهسازی می شود.
برای این پروژه که نظارت آن به عهده مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان است، احداث ۵۱۰ متر کانال سنگی هدایت آب، ۱۳۰ متر دیوار حایل سنگی، ۱۰۰ مترمکعب پی کنی، ۷۰۰ مترمکعب سنگ کاری، ۹۰۰ متر تهیه و نصب گاردریل و ۴۶۰۰ متر خط کشی مسیر پیش بینی شده است.
پژوهشگاه صنعت نفت
دومین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری و افزایش تولید دانش بنیان در زنجیره ارزش صنعت نفت از مسیر راهکارهای فناورانه و نوآورانه برگزار می شود. نمایشگاه و کنفرانس مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان با محوریت پژوهشگاه صنعت نفت در محل مرکز همایش های بین المللی این پژوهشگاه در فضای نمایشگاهی به وسعت حداقل ۲ هزار و ۵۰۰ مترمربع از ۲۸ تا ۳۰ آذرماه امسال برگزار می شود.براساس برنامه ریزی های انجام شده و با هدف حفظ وحدت و انسجام برای اجرای هماهنگ برنامه های هفته پژوهش در وزارت نفت، مقرر شد با همکاری شرکت های اصلی و تابع، همچنین ارکان مستقل وزارت نفت، این رویداد به عنوان رویداد جامع وزارت نفت در هفته پژوهش برگزار شود.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
دومین نشست پیش بینی بهره دهی چاه های شرکت مهندسی و توسعه نفت برای پیش بینی تولید در ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۲ با حضور ابوذر شریفی، مدیرعامل این شرکت، مدیران، رؤسای ستادی و همچنین مجریان طرح ها برگزار شد.
عباس گودرزی ارجمند، مدیر تولید شرکت متن در دومین نشست پیش بینی بهره دهی چاه های شرکت مهندسی و توسعه نفت گفت: در این جلسه پیش بینی تولید چاه های میدان های مختلف ارائه و به موازات، مشکلات و تنگناهای تولید و ملزومات تحقق تولید در ۶ ماه دوم امسال بررسی شد.
وی ادامه داد: در این نشست، به ضرورت اجرای برنامه های افزایش تولید از میدان یادآوران، همچنین تسریع در نصب پمپ های درون چاهی میدان یاران پرداخته شد و در خصوص دفع پساب در میدان پایدار غرب تصمیم هایی گرفتیم.
مدیر تولید شرکت متن درباره اهمیت برنامه ریزی و مدیریت صحیح مباحث زیرسطحی و روسطحی میدان های چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق یادآور شد: اولویت کنونی در این میدان ها رفع موانع موجود برای رسیدن و نگهداشت سقف تولید ۶۰ هزار بشکه در روز است.
گودرزی اظهار کرد: همسو با تعهد به جمع آوری گازهای مشعل از میدان های غرب کارون، شرکت مهندسی و توسعه نفت روزانه حدود ۱۰۰ میلیون فوت مکعب گاز از میدان یادآوران به کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ ارسال می کند.
شرکت گاز استان کرمانشاه
گازرسانی به ۸۰ روستا و یک واحد صنعتی شهرستان سرپل ذهاب با حضور استاندار کرمانشاه آغاز شد.محمدطیب صحرایی، استاندار کرمانشاه در آیین بهره برداری از این طرح های گازرسانی، ضمن قدردانی از زحمات و خدمات شرکت گاز استان گفت: گاز یکی از نعمت ها و برکت هایی است که خداوند در دل زمین برای ملت ایران قرار داده و باید بخوبی از آن استفاده کنیم.
وی افزود: امیدواریم با صدق وعده ای که از شرکت گاز استان کرمانشاه سراغ داریم، بقیه روستاهای استان هم بزودی گازرسانی شوند. شهریار حیدری، نماینده شهرستان های قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی نیز اظهار کرد: گازکشی به دشت ذهاب مطالبه ۱۵ ساله مردم این منطقه بود که امروز به انجام رسید. وی با اشاره به وسعت منطقه دشت ذهاب و پیچیدگی های گازکشی به این منطقه تصریح کرد: شرکت گاز با ۱۱ تیم همزمان در این منطقه فعالیت داشت و به وعده خود عمل کرد. ناصر حسینی، مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه نیز گفت: تا پایان امسال ضریب نفوذ گاز در دو بخش شهری و روستایی شهرستان سرپل ذهاب به ۱۰۰ درصد می رسد و این شهرستان از نظر برخورداری از انرژی گاز، شهرستان سبز خواهد شد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
کاهش ۳۰ هزار بشکه ای روزانه نفت با انجام تعمیرات اساسی هفت ماهه مخزن ائتلاف کننده ثقلی واحد نمک زدایی مارون ۲ جبران شد.
جواد تقی زاده، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری گفت: مخزن ثقلی واحدنمک زدایی مارون ۲ یکی از بزرگ ترین و مهم ترین مخازن فراورشی در سطح شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری است که اواخر دی ماه پارسال دچار نشتی سیال از کف آن شد و با توجه به اهمیت و نقش آن در فراورش و تولید، با هماهنگی انجام شده برای نخستین بار پروژه تعمیرات اساسی این مخزن از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به شرکت آغاجاری واگذار شد.
وی با اشاره به ظرفیت ۱۷۰ هزار بشکه ای مخزن ثقلی واحد نمک زدایی مارون ۲ افزود: تخلیه سریع مخزن در مدت کمتر از دو هفته، انجام بازرسی های پیشرفته به روش شار مغناطیسی (MLF) روی کف مخزن، سرعت بخشی به عملیات سندبلاست و رنگ آمیزی با استفاده از داربست بندی متحرک، اجرای عملیات سندبلاست و رنگ آمیزی سقف برای نخستین بار، انجام اصلاحیه های مهندسی و نصب انشعاب جدید روی مخزن، تعویض ورقه های معیوب کف با حجم انبوه و جایگزینی ورقه های فایبرگلاس با ورقه های فلزی در آب شور، بخشی از عملیات انجام شده در این تعمیرات اساسی است.
۳ هزار بسته کمک آموزشی به نمایندگان شهرستان های مجاور تأسیسات شرکت نفت و گاز آغاجاری برای توزیع بین دانش آموزان کم بضاعت تحویل داده شد.
مسعود زیدونی، رئیس روابط عمومی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری گفت: عمل به مسؤولیت اجتماعی در کنار وظیفه اصلی سازمان یعنی راهبری تولید نفت و گاز، رویکردی تغییرناپذیر و افتخاری بزرگ در مسیر ارائه خدمات عمرانی، فرهنگی، آموزشی و ورزشی به مردم شریف و همجواران تأسیسات فرایندی این شرکت است. وی با اشاره به اقدام های انجام شده در شرکت نفت و گاز آغاجاری، همسو با مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت اظهار کرد: این شرکت از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۶۰ میلیارد تومان از محل بودجه جاری خود را در حوزه مسؤولیت های اجتماعی هزینه کرده و به صورت داوطلبانه در حمایت از مناطق پیرامونی پیشقدم بوده است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، با بیان اینکه شرکت نفت و گاز کارون از مهم ترین شرکت های صنعت نفت کشور است، گفت: سهم بزرگی از افزایش تولید در کشور به این شرکت تعلق دارد و این مهم با تلاش جهادی و همت صنعتگران نفت مناطق نفت خیز و نفت و گاز کارون میسر شده است. علیرضا دانشی در حاشیه نشست پیش بینی پنج ساله بهره دهی چاه های شرکت نفت و گاز کارون در نیمه دوم امسال، درباره مهم ترین دستاوردهای شرکت نفت و گاز کارون در نیمه نخست امسال گفت: در ۶ ماه نخست امسال، اتفاق های خوبی در مسیر نگهداشت و افزایش تولید در این شرکت رقم خورده که از مهم ترین آنها، می توان به راه اندازی ردیف C واحد نمک زدایی اهواز متمرکز، ساخت، نصب و راه اندازی مبدل حرارتی نمک زدایی مجموعه صنعتی منصوری، نصب و راه اندازی تلمبه دوفازی در مجموعه صنعتی اهواز ۴ با ۶ هزار بشکه افزایش تولید روزانه، پروژه های پرشمار عام المنفعه و طرح های حفاظتی و دفاعی و پروژه های دیگر اشاره کرد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همچنین در نشست پیش بینی 5 ساله بهره دهی چاه های نفت و گاز شرکت مسجدسلیمان بر ضرورت تشکیل حلقه های علمی مرتبط با حوزه کاری با بهره گیری از ظرفیت نخبگان داخلی تأکید کرد و گفت: چنانچه این امر با رصد مرزهای دانش بیرونی محقق شود، یقین داریم معجزه رخ می دهد و نویدبخش اتفاقی مبارک در کشور خواهد بود. دانشی با اشاره به اینکه این شرکت دارای اهمیت و جایگاهی تاریخی و راهبردی است، افزود: پژوهش و مطالعه گسترده تر روی مخازن تحت راهبری شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان، مستلزم همدلی، اقدام و تلاش خستگی ناپذیر مسؤولان است، زیرا میدان ها و مخازن این شرکت از جمله میدان کبود، جزو سرمایه های ملی به شمار می آید و برای صنعت نفت اهمیتی راهبردی دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۴۷۲ هزار و ۶۷۱ بشکه نفت به وسیله دستگاه های تفکیک گر و فراورش سیار MOS و MOT به منظور پیشگیری از آلودگی های محیط زیستی در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران برداشت شده است.
غلامرضا کمالی با اشاره به افزایش صادرات نفت در دولت انقلابی سیزدهم گفت: دیپلماسی انرژی وزارت نفت، معادله های دشمنان را برهم ریخته است.
وی افزود: بر اساس آخرین آمار جهانی شاهد افزایش تولید و فروش نفت در دولت سیزدهم هستیم و این مهم با همت و تلاش کارکنان جهادی و سختکوش صنعت نفت در کشور رقم خورده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران تصریح کرد: عملیات برداشت نفت از طریق دستگاه های تفکیک گر و فراورش سیار، نقش بسیار حایز اهمیتی در کاهش حجم نفت سوزانده شده، جلوگیری از آلودگی محیط زیست و هدررفتن سرمایه ملی، افزایش تولید و اعمال دقت بیشتر در گرفتن تصمیم برای توسعه میدان ها، انجام عملیات بهره برداری به موقع از چاه و طراحی تسهیلات فراورش مناسب در میدان ها دارد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران با بیان اینکه این شرکت بیش از ۷ هزار و 500 کیلومتر خطوط لوله انتقال نفت و گاز در گستره جغرافیایی چهار استان دارد، گفت: کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران موفق شدند ۲ هزار و ۳۲۶ کیلومتر از کل خطوط لوله این شرکت را در شرایط آب و هوایی طاقت فرسا توپکرانی کنند. غلامرضا کمالی با اشاره به اهمیت انجام آزمایش های درون چاهی و ضخامت سنجی خطوط لوله در فرایند تولید نفت و گاز اظهار کرد: از ابتدای امسال تاکنون افزون بر انجام هزار مورد آزمایش در زمینه های عمق سنجی، ممیزی فشار ساکن، اندازه گیری فشار در حال جریان، حرارت سنجی و ضریب بهره دهی، فعالیت های چشم گیری در زمینه پایش، ارزیابی و شناسایی ۲۰ هزار محل مستعد خوردگی خطوط لوله به مساحت ۶ هزار مترمربع در تأسیسات نفت و گاز با موفقیت انجام شده است.
شهباز صفری، رئیس اچ اس ای شرکت نفت و گاز گچساران از برگزاری دوره های آموزش اچ اس ای (HSE) برای 8 هزار و ۳۱۵ نفر از کارکنان این شرکت در قالب ۴۴ هزار و ۵۸۶ نفر -ساعت به منظور ارتقای سطح آگاهی های کارکنان و پیاده سازی فرهنگ اچ اس ای از ابتدای امسال تاکنون خبر داد.
وی گفت: نگاه ویژه و تلاش برای حفظ و ارتقای سلامت و ایمنی کارکنان و مدیریت صحیح و بهینه در حوزه حفاظت محیط زیست همواره از اولویت های مهم شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران است.
دانشی در نشست پیش بینی 5 ساله بهره دهی چاه های شرکت نفت و گاز مارون نیز معرفت افزایی را مهم ترین اصل در پیشبرد موفقیت انسان دانست و اظهار کرد: شناخت معارف الهی، آثار بسیار ارزشمندی از جمله افزایش توفیق الهی دارد که می توان آن را موتور محرک افراد دانست.
وی درباره اهمیت زمین شناسی در شرکت نفت و گاز مارون گفت: این شرکت، یکی از مهم ترین شرکت های نفتی کشور است که مخازن آن اهمیت بسیار بالایی دارند.
حسن شهرویی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون؛ علیرضا هیهاوند، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان و قباد ناصری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت گاز مارون نیز ضمن ارائه گزارش این حوزه های عملیاتی، برنامه های خود را در خصوص پیش بینی 5 ساله بهره دهی چاه ها ارائه کردند. همزمان با برگزاری نشست پیش بینی بهره دهی ۵ ساله چاه های نفت و گاز شرکت مارون، ۴ پروژه مهم صنعتی و عمرانی به صورت ویدیوکنفرانسی به بهره برداری رسید. سالن نشست های ستاد مرکزی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با اعتبار ۹۹ میلیارد ریال و با ظرفیت ۱۶۰ نفر که مجهز به یونیت و دوربین افزون بر سیستم های ویدیویی و صوتی کنفرانس، نمایشگرهای ۸۵ اینچ و سیستم ویدئو پروژکشن است، پروژه احداث ۳۶ کیلومتر خط لوله ۱۰اینچ از شادگان به مارون ۳ و ۴، با هدف افزایش توان تولید به مقدار ۱۵ هزار بشکه در روز و اعتبار ۱۴۰ میلیارد ریال، به کارگیری پمپ چند مرحله BB3 با هدف صیانت از زیست بوم پیرامونی تأسیسات مجتمع صنعتی شماره ۳ مارون، همچنین ساخت و نصب یک دستگاه تفکیک گرسیار نفت (MOS) با هدف تسریع در راه اندازی چاه های ترمیمی و دارای افت فشار، طرح هایی هستند که بهره برداری از آنها در حاشیه نشست پیش بینی 5 ساله بهره دهی چاه های مارون آغاز شد.
شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان
مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان، تازه ترین وضع پروژه های گازرسانی به منطقه سیستان را تشریح و اعلام کرد که اکنون حدود ۲ هزار و ۳۰۰ خانوار شهری زابل مشترک گاز طبیعی هستند. محمدرضا میرشکاری در دیدار با فرماندار ویژه شهرستان زابل گفت: شهر زابل، نخستین شهر بهره مند از نعمت گاز طبیعی بوده که برای تحقق این مهم نیازمند به ۵۰۰ کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع بود و تاکنون ۴۷۰ کیلومتر آن از سوی شرکت گاز استان گیلان اجرایی و مابقی در حال اجراست، در حالی که ۴۰۰ کیلومتر از آن، به شبکه گاز متصل است.
وی ادامه داد: طبق برآوردها، شهر زابل به ۲۰ هزار علمک نیاز دارد که تاکنون ۸ هزار علمک نصب و حدود ۲ هزار و ۳۰۰ خانوار شهری مشترک گاز طبیعی هستند و بر اساس پیش بینی انجام شده، همه علمک ها تا اواسط فصل زمستان نصب می شوند. مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان افزود: عملیات گازرسانی به چهار شهر دیگر در منطقه سیستان نیز انجام شده که در این بین، پروژه گازرسانی به شهر محمدآباد در هفته دولت امسال به بهره برداری رسید و عملیات نصب علمک بزودی در این شهر آغاز می شود. همچنین بهره برداری از پروژه گازرسانی به شهر ادیمی تا یک ماه آینده، شهر زهک ۲ ماه و متعاقباً شهر دوست محمد به بهره برداری می رسند.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که در ۶ ماه نخست امسال، بیش از ۹ هزار و ۵۵۰ میلیون مترمکعب گاز در این مجموعه شیرین سازی و به خط سراسری گاز تزریق شده است.
احمد باهوش با بیان اینکه مجتمع گاز پارس جنوبی با تولید روزانه ۵۷۰ میلیون مترمکعب گاز، بیش از ۷۵ درصد سهم تولید و تأمین گاز کشور را در اختیار دارد، گفت: از ابتدای امسال تا پایان شهریورماه، بیش از ۹ هزار و۵۵۰ میلیون مترمکعب گاز در پالایشگاه های 13 گانه این مجموعه تولید، شیرین سازی و به خط سراسری تزریق شده است.
وی افزود: بزرگ ترین مرکز تولید انرژی کشور افزون بر تولید گاز، محصولات اتان، پروپان، بوتان، میعانات گازی و گوگرد نیز تولید می کند و نقش مهمی در چرخش و شکوفایی اقتصاد کشور دارد.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی در ادامه به تولید میعانات گازی در این بازه زمانی اشاره و تصریح کرد: با تلاش متخصصان و کارکنان پالایشگاه های این مجموعه و با تکیه بر توان و دانش بومی بیش از ۱۲۴ میلیون و ۹۶۹ هزار و ۴۷۳ بشکه میعانات گازی تولید شده است.
باهوش ادامه داد: عملیات تعمیرات اساسی پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی نیز در ۶ ماه امسال انجام شده و در پالایشگاه پنجم طبق برنامه از تاریخ ۱۱ مهرماه آغاز و تا ۲۴ مهرماه تکمیل می شود.
شرکت ملی گاز ایران
مشاور اجتماعی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و رئیس دبیرخانه مسؤولیت اجتماعی این شرکت گفت: اقدام های حوزه مسؤولیت اجتماعی با نگاه فرایندمحور و ذیل سه مفهوم کلان عدالت محوری، توسعه پایدار و خلق ارزش مشترک تعریف شده است. سیدحسن عباسی در نشستی با عنوان «مروری بر روند تحولات مسؤولیت اجتماعی در صنعت نفت» که در ساختمان آموزش شرکت ملی گاز ایران و با حضور مشاور اجتماعی وزیر نفت برگزار شد، درباره رویکرد صنعت گاز کشور به موضوع مسؤولیت اجتماعی اظهار کرد: با توجه به حمایت و نگاه علمی وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درباره مفهوم مسؤولیت اجتماعی، پروژه های این شرکت در این حوزه به بلوغ کارشناسی رسیده و با نگاهی فرایندمحور و ذیل سه مفهوم کلان عدالت محوری، توسعه پایدار و خلق ارزش مشترک تعریف می شود.
وی افزود: شرکت ملی گاز ایران در تلاش است با ایجاد تعهد، اقدام های لازم برای پیاده سازی مفاهیم مسؤولیت اجتماعی را در بخش کسب وکار خود ایجاد کند.مشاور اجتماعی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به توجه به ساختارسازی در حیطه مسؤولیت اجتماعی در این شرکت تصریح کرد: کمیته مسؤولیت اجتماعی در شرکت نیز همسو با این اهداف و به منظور جلب مشارکت علمی و تخصصی اشخاص در این زمینه از یک سو و مشارکت در ترویج و توسعه مسؤولیت اجتماعی تشکیل شد، ضمن اینکه اعضای این کمیته، وظیفه هماهنگی میان مدیریت ها و واحدهای ذی ربط در ارتباط با برنامه های مسؤولیت اجتماعی را به عهده دارند.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
نشست بررسی پیشنهاد مشارکت اویک و شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژی (EIED) در پروژه ایران ال ان جی در چارچوب راهبرد استفاده حداکثری از توان شرکت های گروه اقتصادی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت برگزار شد.
دین محمد ایمانی، رئیس هیأت مدیره شرکت ایران ال ان جی در نشست بررسی پیشنهاد مشارکت اویک و شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژی در پروژه ایران ال ان جی که در شرکت اویک برگزار شد، اظهار کرد: راه اندازی پروژه ایران ال ان جی، یک کار ملی است و همه ظرفیت های وزارت نفت، گروه اقتصادی صندوق بازنشستگی صنعت نفت و مجموعه های ذی ربط در به نتیجه رساندن آن فعال است.
وی با بیان اینکه با روی کار آمدن دولت سیزدهم، صندوق بازنشستگی صنعت نفت به دنبال فعال کردن پروژه های بر زمین مانده و نیمه تمام در حوزه نفت و گاز مرتبط با گروه اقتصادی است، افزود: یکی از راهبردهای صندوق در دوره مدیریت جدید، فعال کردن دارایی هایی است که تاکنون مولد نبوده اند.
رئیس هیأت مدیره شرکت ایران ال ان جی با اشاره به تاریخچه پروژه ایران ال ان جی گفت: با اینکه کار در سال 1386 شروع شده، متاسفانه حدود ۲.۵ میلیارد دلار از دارایی های کشور در این پروژه در طول ۱۶ سال معطل مانده است.
در ادامه این نشست، محمدجواد شمس، مدیرعامل اویک نیز با بیان اینکه یکی از رویکردهای اویک، اهتمام برای به کارگیری همه ظرفیت ها به منظور اجرای طرح ایران ال ان جی است، افزود: در اجرای این ابرپروژه ها، باید راهبرد درست و سیالی داشته باشیم که خوشبختانه در شرکت اویک با توجه به تجربه های چند ۱۰ ساله این ظرفیت وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه ما برای شتاب بخشی بیشتر به اجرای طرح ایران ال ان جی پیشنهاد عملی و علمی خود را ارائه داده ایم، اظهار کرد: این طرح شامل 3 فاز یعنی شیرین سازی، تولید ال پی جی و تولید ال ان جی است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مجری طرح خطوط لوله هفتم و یازدهم سراسری گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از پیشرفت قابل قبول فعالیت ها در پروژه احداث خط تغذیه شهرستان کنارک خبر داد.
مجید علیپوری با بیان اینکه احداث این پروژه ابتدا در اختیار همکاران گازرسانی بود، اما به صلاحدید مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز به شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران واگذار شد، گفت: پروژه خط تغذیه کنارک با سایز ٣٠ اینچ و طول ۱۶ کیلومتر در قالب اضافه کاری به پیمانکار قطعه چهارم پروژه ایرانشهر - چابهار واگذار شد که تاکنون مراحل مسیریابی و نقشه برداری آن تکمیل، عملیات مسیرسازی، محوطه سازی و سفارش گذاری ایستگاه سی جی اس آغاز و لوله های پروژه تأمین شده است. وی ادامه داد: لوله ها به طور کامل به کارگاه پوشش ارسال شده و ان شاءالله با تکمیل کار پوشش، لوله ها به سایت منتقل و عملیات جوشکاری آغاز خواهد شد. هم اکنون نیز ماشین آلات در حال بالشتک گذاری و مهیا کردن مقدمات انتقال لوله ها هستند که به محض رسیدن لوله ها به کارگاه، آنها را در مسیر پروژه ریسه و سپس عملیات جوشکاری آغاز می شود.
شرکت پالایش نفت لاوان
مدیرعامل شرکت پالایش نفت لاوان با اشاره به آخرین وضعیت پیشرفت طرح احداث واحد تقطیر در خلأ جدید و واحد تولید قیر تاکید کرد: جلوگیری از خام فروشی، در جهت سودآوری پالایشگاه و ورود ارز به کشور 2 دستاورد بزرگ اجرای این طرح است. محمدعلی اخباری اظهار داشت: با توجه به کاهش پتانسیل جذب نفت کوره به عنوان سوخت در صنایع مختلف و اینکه نفت کوره خروجی از واحد VDU موجود در پالایشگاه لاوان دارای محصول بالقوه لوب کات و محصولات قابل استحصال سنگین تر با ارزش افزوده بالاتر (نظر قیر 60/70) است، در صورت تولید این محصولات و امکانات بالقوه پالایشگاه برای صادرات آن، طرح احداث واحد تقطیر در خلأ جدید و واحد تولید قیر در دستور کار قرار می گیرد که علاوه بر جلوگیری از خام فروشی، سودآوری پالایشگاه و ورود ارز به کشور در شرایط حساس کنونی را در پی خواهد داشت. وی خاطرنشان کرد: خوراک ورودی این واحد 12 هزار بشکه در روز نفت کوره خروجی از واحدهای تقطیر اتمسفریک و محصولات آن نیز لوب کات، قیر و همچنین نفت گاز یورو ۴ است که میزان تولید روزانه هر یک از آنها به ترتیب 5375 ، 4258 و 1920 بشکه در روز خواهد بود.
امام رضا علیه السلام فرمودند: لا یَستَکمِلُ عَبدُ حَقیقَةَ الإیمانِ حَتّی تَکوُنَ فیه خِصالُ ثَلاثُ: التفَّقُّهُ فِی الدّینِ وَ حُسنُ تَقدیرِ المَعیشَِهِ و الصَّبُر عَلی الرزَّایا؛ هیچ بنده ای به مرتبه حقیقت ایمان نمی رسد، مگر این که این سه خصلت در او باشد: دین شناسی، تدبیر و برنامه ریزی نیکو در زندگی، و شکیبایی بر سختی ها و ناملایمات. (تحف العقول، ص ۴۴۶)
ایمان، مراتب و درجاتی دارد، همه افراد در یک سطح از ایمان نیستند و ایمانِ یک شخص نیز همیشه در یک سطح باقی نیست و گاهی به علل و اسبابی کم یا زیاد می شود؛ از سطحی بودن به عمق می رسد و از متزلزل بودن به ثبات و استقرار.
سه خصلت در این حدیث بیان شده که از نشانه های ایمان حقیقی است:
یکی «تفقه در دین»؛ یعنی رسیدن به شناختِ عمیق نسبت به دین(در عرصه عقاید، احکام و معارف دیگر).
دیگری برنامه ریزی نیکو برای زندگی و معیشت، از جهات مختلف، از جمله از نظر دخل و خرج و آینده نگری و استفاده از عمر و امکانات و فرصت ها.
سومی صبر و شکیب بر سختی ها. در حدیث است که جایگاه صبر نسبت به ایمان، همچون سر نسبت به بدن است و همچنان که برای بدن بی سر، امکان حیات نیست، ایمان بدون صبر هم ثبات و دوامی نخواهد داشت(۱). خداوند هم به صابران، بشارت داده است و بندگان صالح و برخی پیامبران را به خاطر صبر و شکیبایی شان ستایش کرده است.
این سه مسأله که نشان حقیقت ایمان است، یکی به اصل دین شناسی مربوط می شود، یکی به برنامه ریزی و مدیریت در امور معاش، یکی هم به مقاومت و ایستادگی در برابر مشکلات و بلاها. بکوشیم در زندگی انسان هایی دیندار باشیم که صبر و دوراندیشی را سرلوحه کار خود قرار دهیم.
حضرت عبدالعظیم علیه السّلام با چند واسطه از قول اسباط گوید: در خدمت حضرت امام صادق علیه السّلام بودم . مردی از وی درباره آیه شریفه ( ان فی ذالک لایات للمتوسّمین. . . و انها لبسبیل مقیم) سوال می کرد، راوی گفت: حضرت به او فرمودند: مقصود از متوسمین ما هستیم و سبیل مقیم نیز راهی است که ما آن را بپا داشته ایم، یعنی باید از طریق ما بروند تا به سر منزل مقصود برسند. حضرت عبدالعظیم(ع) از امام رضا علیه السلام روایت کرده است که آن جناب فرمود: سلام مرا به دوستانم برسان و به آنها بگو در دل های خود از برای شیطان راهی باز نکنند و آنها را امر کن به راستگویی در گفتار و ادای امانت و این عمل آنها موجب نزدیکی به من می شود. حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) از حضرت جواد علیه السلام، ایشان از پدرش و او از جدش روایت کرده است که فرمود: از حضرت صادق (ع) شنیدم، می فرمود: سرپیچی از فرمان و دستورات پدر و مادر از گناهان بزرگ است زیرا خداوند (عاق) را ستمگر و بدبخت معرفی فرموده و او را به سخت ترین عذاب ها وعده داده است.
حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) فرمود: به حضرت جواد علیه السّلام عرض کردم، از پدرانت برای من حدیثی روایت فرما، حضرت فرمود: پدرم از جدش و او از پدرانش از حضرت امیرالمومنین(ع) روایت کرده است که فرمود: شما هرگز نمی توانید مردم را به وسیله ثروت و مالی که در دست دارید، به خود متوجه سازید، بلکه آنان را به وسیله اخلاق و روش صحیح به خود نزدیک کنید. گوید عرض کردم بیشتر بیان کنید، فرمودند: بد توشه ای است برای روز قیامت دشمنی کردن با بندگان خدا. . .
حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام فرمود: از حضرت ابوالحسن هادی(ع) شنیدم، می فرمود: مقصود از (رجیم) از رحمت و آمرزش دور شدن و از درگاه خداوند رانده شدن است (و او شیطان است) و هیچ مؤمنی او را به یاد نمی آورد مگر با لعن و نفرت.
حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) از حضرت امام جواد (ع) و او از پدرانش علیهم السّلام و آنها از حضرت امام سجاد علیه السلام روایت فرمودند که روزی سلمان فارسی، ابوذر غفاری را به خانۀ خود میهمان کرد و از میان انبان (کیسه)، تکه نان ِخشکی بیرون کشید و قدری آب بر آن پاشید. ابوذر گفت: چقدر خوب می شد که همراه نان، قدری نمک هم بود. سلمان برخاست و رفت و ظرف آب خود را گرو گذاشت و مقداری نمک تهیه کرد و آن را در مقابل ابوذر گذارد، ابوذر از آن نمک به آن نان می پاشید و میل می کرد و می گفت: خداوند را سپاسگزارم که ما را تا این اندازه قناعت روزی فرموده: سلمان گفت: اگر قناعت در کار بود، ظرف آب به گِرو نمی رفت.
حضرت عبدالعظیم علیه السّلام می فرماید: روزی به خدمت حضرت امام محمد تقی علیه السلام رسیدم و این گفتار دلنشین را از امام شنیدم که فرمود:« ملاقاه الاخوان نشره و تلقیح للعقل و ان کان نظرا قلیلا » دیدار دوستان آرامش و سلامت عقل را در پی دارد، اگر چه دیداری کوتاه باشد.
روزی حضرت امام رضا علیه السّلام رو به حضرت عبدالعظیم علیه السلام فرمود و چند توصیه راهگشای اخلاقی به او آموخت تا به شیعیان و یاران ابلاغ کند . متن فرمایش چنین بود: ای عبدالعظیم، سلام مرا به دوستان برسان و به آنها بگو: شیطان را به دل های خویش راه ندهند. درگفتار خویش، راستگو باشند و امانت را ادا کنند. از جدال و نزاع بیهوده ای که سودی برایشان ندارد، دوری کنند و خاموشی را پیشه خود سازند،به همدیگر روی آورند و به دیدار و ملاقات هم بروند «فان ذلک قربه الیَّ» زیرا این کار موجب نزدیکی به من است.
آنان خود را به دشمنی و بدگویی با یکدیگر مشغول نسازند، زیرا با خود عهد کرده ام که اگر کسی چنین کاری انجام دهد و دوستی از دوستانم را ناراحت کند یا به خشم آورد، خداوند را بخوانم تا او را در دنیا با شدیدترین عذاب ها مجازات کند و در آن سرا نیز از زیانکاران خواهد بود.
به ایشان بگو: همانا پروردگار نیکوکارانشان را آمرزیده و از خطای گنهکارانشان درگذشته است، مگر کسانی که به خدا شرک ورزیده یا دوستی از دوستانم را آزرده، یا کینه آنها را با دل بگیرد . به درستی که خداوند او را نخواهد بخشید تا آنکه از کردار ناشایست خویش دست بکشد. هر گاه از این اعمال نادرست دوری گزیند، آمرزش خدا را شامل خود گردانیده است وگرنه روح ایمان از قلبش بیرون رفته و از ولایت ما خارج شده است و بهره ای از ولایت ما نخواهد برد و اعوذبک من ذلک.
روزی حضرت عبدالعظیم(ع) از حضرت امام هادی(ع) شنید که فرمود: همانا پروردگار، ابراهیم را دوست خود گرفت، زیرا که او بر حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم و اهل بیتش (علیهم السلام) بسیار صلوات می فرستاد.
حضرت عبدالعظیم(ع) می فرماید: روزی در محضر مبارک امام جواد(ع) بودم . عرض کردم: ای فرزند رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم حدیثی از پدران بزرگوارت علیهم السلام برای من روایت فرمایید. حضرت امام جواد(ع) فرمود: پدرم علیه السلام از جدم علیه السلام و او از پدرانش علیهم السلام و آنان از حضرت امیرمؤمنان(ع) روایت کرده اند که فرمود: هر کس خود را بی نیاز بداند (در امور مهم بدون مشورت عمل کند) خود را درخطر افکنده است. هر کس در دام خودبینی افتاد، نابود خواهد شد. هر کس یقین کند آنچه را می دهد عوض دارد، هرگز در بخشش و احسان کوتاهی نخواهد کرد.
حضرت عبدالعظیم(ع) روایت فرماید که حضرت امام جواد(ع) فرمود که وجود مقدس حضرت امیرالمؤمنین علی ابن ابیطالب(ع) فرمود: ارزش هر کس به اندازه اعمال نیکوی اوست.
حضرت امام محمّد باقر(ع) به محمّد بن مسلم فرمود: مردم تو را گول نزنند، زیرا که مسئولیت کارهای تو، به خودت متوجه است و به آنها ارتباط ندارد، ایام عمرت را به کارهای بیهوده نگذران، روزهای زندگی را به چون و چرا به هدر مده، زیرا همراه تو کسانی هستند که کارهای روزانۀ تو را محاسبه و یادداشت می کنند . اگر عمل نیکی را انجام دادی، گرچه کوچک باشد، حقیر مشمار، برای اینکه آن را خواهی دید در جایی که تو را خشنود سازد و اگر کار بدی انجام دادی، آن را نیز کوچک مشمار زیرا که به تو خواهد رسید در هنگامی که تورا بدحال سازد و نیکی کن، بدرستی که من چیزی را ندیدم که انسان ر ا از زودتر به مقصد رساند از عمل خوب تازه ای که در مقابل گناه کهنه ای انجام دهد.
حضرت عبدالعظیم(ع) روایت فرماید که روزی به وجود مقدس حضرت امام جواد علیه السلام عرض کردم: ای فرزند رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلّم حدیثی از پدران بزرگوارت علیهم السلام برای من روایت فرمایید.
حضرت امام جواد علیه السلام از قول پدر وجد و از وجود مقدس حضرت امیر المؤمنین علیهم السلام روایت فرمود که: المرء مخبوءٌ تحت لسانه. (دانش و شخصیت هر کس در زیر زبانش مخفی است. )
ما هلک امرء عرف قدره (هر کس قدر خود را بشناسد، هلاک نمی شود. )
التّدبیر قبل العمل یومنک من النّدم (تدبیر و اندیشیدن پیش از انجام هر کار، تو را از پشیمانی نگه می دارد.)
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
نظر قطعی جمهوری اسلامی این است که دولت هایی که قمار عادی سازی با رژیم صهیونیستی را برای خودشان سرمشق کار قرار می دهند، ضرر خواهند کرد، باخت منتظر اینهاست؛ دارند اشتباه می کنند. به قول اروپایی ها روی اسب بازنده شرط بندی می کنند.
(۱۱ مهر ۱۴۰۲)
جزیره مرجانی خارک از ابتدای شروع دریانوردی در خلیج فارس اهمیت بسزایی داشت و دریانوردان روزگار کهن در این جزیره پناه می جستند و از باغ های سرسبز و چشمه سارهای گوارای آن بهره مند می شدند. داریوش بزرگ بعد از فتح هندوستان به «اسکیلاکس» فرمانده نیروی دریایی خود دستور داد که ناوگانی در مصب رودخانه سند ایجاد کند و به این وسیله بر سواحل دریای عمان و خلیج فارس تا اروندرود فرمانروایی کند. جزیره خارک پایگاه مهمی در مسیر عملیات ناوگان مزبور به شمار می رفت. بعد از دوران هخامنشیان، دریانوردان اسکندر مقدونی از طریق خارک بین ساحل خلیج فارس و هندوستان رفت و آمد می کردند و اسکندر یکی از سرداران خود به نام «اندروستیس» را مأمور کرد تا تمام جزایر خلیج فارس را شناسایی کند. افراد اندروستیس مدت زیادی در خارک رحل اقامت افکندند و معبد «آرتمیس» یکی از خدایان یونان را که مورد علاقه اسکندر بود در این جزیره بنا کردند كه آثار آن هنوز باقی است. «استرابو» مورخ معروف در قرن اول قبل از میلاد وجود معبد آرتمیس را در خارک ذکر کرد. او می گوید یونانیان این جزیره را (ایکاریا) نامیدند که مشابه نام جزیره ای است در دریای اژه، که مقر پیروان آرتمیس بوده است. «پلیمی» مورخ رومی در قرن اول بعد از میلاد این جزیره را به نام (آراکیا) ذکر کرد که با نام خارک، با در نظر گرفتن حذف (خ) از اول آن، نزدیک است. بنا به گفته «گیرشمن»، باستان شناس معروف، نام خارک از شهر تاریخی «خاراکس» که از سوی اسکندر برای تجارت با هند در مصب رود دجله و کرخه، کنار خلیج فارس ساخته شد، گرفته شده است. جزیره خارک در آن زمان قرارگاه کشتی های بادبانی بود که عازم تنگه هرمز و سواحل هند می شدند و شاید هم نام شهر خاراکس که مرکز تجارت مروارید خارک بوده از نام جزیره اقتباس شده است.
در قدیمي ترین کتاب هایی که از مورخین و جغرافی دانان ایران باقی مانده نام جزیره خارَک یا خارک ذکر شده است. یاقوت حموی در معجم البلدان آن را خارک ضبط کرده و گوید خارَک جزیره ای است در وسط دریای فارس که چون کوه بلندی در وسط دریا نمایان است. یاقوت نوشته است که به خارک رفته و در آنجا زیارتگاهی یافته که اهالی جزیره می گویند مقبره محمد بن حنفیه است.
در اینجا این سوال پیش می یاید که چرا از زمانی که صنعت نفت به خارک وارد شده و بزرگترین تأسیسات بارگیری نفت را در آن به وجود آورده، بعضا اين جزيره خارگ ناميده شده است. واقعيت اين است كه نام این جزیره در متن های انگلیسی با گاف (Kharg) نوشته شده و این املاء در متن های فارسی نیز اثر گذاشته است. علت این موضوع را می توان در تحولاتی که طی قرن های 18 و 19 در خارک پدید آمد، همچنین در خصائص فونتیک زبانی جست وجو کرد.
چنانکه می دانیم خارک در قرن 18 مورد تهاجم هلندی ها قرار گرفت و مدتی در تصرف آنها بود و در شمال شرقی جزیره یک قلعه نظامی بنا کردند. پس از چندی «میرمهنا»، یاغی بندر ریگ به خارک حمله کرده و هلندی ها را از آنجا بیرون راند. در سال 1769 کریم خان زند، میرمهنا را شکست داد و حکومت خود را در آنجا مستقر کرد. بعدها انگلیسی ها بر این جزیره مستولی شدند. در نیمه قرن نوزدهم دوباره حاکمیت ایران بر خارک مسلم شد و محمد شاه قاجار حکومت آن را به ابومهریری ها که قبلا در جنوب شرقی عربستان زندگی می کردند، سپرد.
طی این تحولات حکومتی و قومی که بر خارک روی آورده، بعید نیست اگر در نام خارک نیز تغییری پدیدآمده و به جای خارک، گاهی خارگ و یا به تلفظ عربی آن «خارج» گفته شده باشد که گاف را تبدیل به جیم کردند. (مثل جرجان به جای گرگان)
در دو مأخذ قدیمی فرنگی که خسرو خسروی در کتاب خود به نام (جزیره خارک) نقل کرده نام این جزیره خارج و کارک ذکر شده است.
یکی از این مأخذها کتابی است که کاستن نیبور (Caston Niebuhr) در سال 1772 راجع به نواحی خلیج فارس، در کپنهاک تألیف و چاپ کرده و در آن نوشته شده است که حدود سه ربع و یک میل ژرمنی در ناحیه جنوب جزیره ای است به نام «خارج» که اروپائیان آن را کارک (Karack) نامیده اند و این جزیره تحت حکومت میرناصر حاکم بندر ریگ است.
مأخذ دیگر فرهنگ جغرافیایی خلیج فارس و عربستان به قلم لوریمر Lorimer G. J. است که در 1908 در کلکته به چاپ رسیده. در این کتاب نیز ذکر شده که خارک را فرنگی ها (Karack) می گفته اند: «جزیره ای ست مهم در خلیج فارس که اعراب آن را «خارج» و انگلیسی ها در قدیم (Karack) می نامیده اند.»
جنوبی ترین نقطه آن حدود 55 کیلومتری شمال غربی بوشهر واقع است. سپس در این کتاب راجع به وضع خارک مطالبی نوشته شده از جمله آنکه در دهکده این جزیره که بر بقایای قلعه هلندی ها قرار دارد، حدود 120 خانوار زندگی می کنند و بیشتر آنها جاشو و صیاد مروارید هستند. مهارت جاشوان خارکی در دریانوردی قابل ملاحظه است و کشتی های بخار از آنان برای رفتن به بصره استفاده می کنند. مروارید خارک از لحاظ رنگ و جلا بر مروارید بحرین مزیت دارد. این جزیره تحت حکومت خان حیات داودی است ودولت اخیراً یک مرکز گمرکی در خارک دایر کرده است.
با وضع نابسامانی که تا حدود نیم قرن پیش درخارک وجود داشته بعید نیست که نام آن هم به گونه های مختلف که اثرات حکومت هلندی ها و میرمهنا و ابومهریری ها و غیره در آن پدید آمده تلفظ شده است. ولی دو مأخذ مزبور نشان می دهد که اروپایی ها نام این جزیره را همچنان با تلفظ قدیمی و صحیح خود با کاف می نوشتند و دلیلی ندارد که وقتی در دوران جدید خارک اهمیت شایسته خود را باز یافته و ایجاد تأسیسات عظیم نفتی در آنجا آغاز شده است، نام آن را به نحو دیگری گفته و یا نوشته باشند. مگر آن که یک دلیل ساده فونتیکی (مطالعه اصوات و تلفظ های یک زبان) را علت آن بدانیم که نزدیک بودن تلفظ کاف و گاف به یکدیگر و احتمال تبدیل آنها در اثرعوامل فونتیکی است.
چنانکه می دانیم، کاف و گاف هر دو با تماس قسمت عقب زبان با سق و متوقف ساختن جریان هوای دهان بدین وسیله، تلفظ می شود. تنها فرق این دو حرف این است که گاف صوتی است یعنی با ارتعاش حنجره تولید می شود و کاف بدون ارتعاش حنجره. حال اگر کاف بعد از حرف صوتی دیگری واقع شود که مخرج آن نزدیک باشد تا حدی شبیه به گاف می شود و ممکن است با آن اشتباه شود.
به هرحال با در نظر گرفتن اینکه خارک در طول تاریخ بس دراز خود با کاف نوشته می شده اگر هم در دوران های اخیر به اشتباه با گاف گفته یا نوشته شده باشد، ارجح است که اکنون با همان املای صحیح خود یعنی خارک نوشته شود.
منبع: مجله «نامه صنعت نفت ايران»، بهار 1357
کارت تحویل دارو پرسنل کارگری سال 1942میلادی
شرکت Batchen از سوی «دیوید بچن» در سال1966 در استرالیا تأسیس و ازسال ۱۹۹۱ از سوی پسرش اداره شد. این شرکت در ابتدای کار خود وارد سیستم های لوله کشی، پمپ ها و نصب مخازن صنعت گاز ال پی جی و بعدها تولید بخارساز، مونتاژ و اصلاح تانکرهای جاده ای شد.
دیری نپایید شرکت Batchen به دلیل ایجاد سطح بالایی از مهارت در حوزه پرتقاضای مهندسی به عنوان یکی از رهبران این صنعت شناخته شد و همچنین با به کارگیری مهارت های خود در صنعت گاز ال پی جی، تجارت فرآوری فلزات را با تمرکز بر تأمین محصولات تخصصی برای صنایع شیمیایی و معادن گسترش داد.
این شرکت دارای ۳۵ سال تجربه در تولید گاز مایع، ال پی جی خودرو، ساخت فلز و مهندسی ساخت است. فروش بیش از 50 درصد از مقدار بازار در استرالیا را تشکیل می دهد. یک نمونه پمپ Batchen که در سال ۱۹۹۳ تولید شد و دارای دو نمایشگر در دو جهت مخالف است در موزه بنزین خانه آبادان نگهداری می شود.
در موزه بنزين خانه آبادان كليه اسناد، مدارك و اشيای مرتبط با پمپ بنزين مانند تلمبه ها، پيمانه ها، ظروف حلبي و ابزار و تجهيزات مرتبط و همچنين روزنامه ها، مكتوبات، تصاوير و اسناد قديمي و اسكانس هاي منقش به تصاوير پالايشگاهي و تأسيسات نفتي وجود دارد، پمپ بنزين آبادان در سال 1306 از سوي شركت بريتيش پتروليوم در آبادان بنا شد.
(بخش 12 )
فردای روزی که شهید تندگویان دستگیرشد، از اهواز به تهران برگشتم. وقتی که شهید رجایی را (که البته از قبل موضوع را می دانست) در جریان دستگیری وزیر قرار دادم، او نیز در 12 آبان، طی حکمی مرا به عنوان کفیل وزارت نفت منصوب کرد. من هم به سرعت رؤسای هیئت مدیره سه شرکت نفت و گاز و پتروشیمی همراه با معاونان (وزارت) را به ستاد وزارت نفت دعوت و جلسه ای برگزار کردم. دراین جلسه، پس از بیان ماجرای اندوهبار اسارت شهید تندگویان به آنان گفتم: متأسفانه این اتفاق رخ داده، بنابراین فشاری که اکنون بر ما وارد می شود خیلی بیشتر ازسابق است. باید بیشتر از قبل تلاش کنیم. برای من جالب بود که در نگاه همه عزیزان برق مقاومت و ایستادگی می درخشید. هیچکس ضعف نشان نمی داد و این نکته برای من خیلی ارزنده و فوق العاده بود. درحقیقت، فداکاری و دستگیری شهید تندگویان همه را مقاوم تر کرده بود. ازهمان لحظه فعالیت های وزارت نفت را شروع کردیم. مسئولیت اداره وزارت نفت در آن شرایط خیلی سنگین بود. به ویژه که سه نفر از مؤثرترین نیروهای وزارتخانه را هم از دست داده بودیم. هدف و برنامه هایم مشخص بود؛ حفظ صنعت نفت و حفظ مناصب و جایگاه این عزیزان. زیرا نمی توانستم مثلا جای مهندس بوشهری شخص دیگری را منصوب کنم. زیرا ایشان به هر حال معاون وزیر بود و باید که جایگاهش حفظ می شد. اگر در غیاب آنان، همان سمت ها را به اشخاص دیگری می دادم در این صورت ممکن بود درعراق اتفاق ناگواری برای آنها رخ دهد. می دانستم از لحاظ قوانین بین المللی این افراد هرچند در شمار اسرا محسوب می شوند، اما شأن و مرتبه ای دارند و من باید از جایگاه دوستان صیانت می کردم. به عبارت دیگر، تصورم آن بود که اگر کسی به جای ایشان منصوب می شد، ایشان از شمول آن مقررات بین المللی که برای مقامات در اسارت وضع شده بود، خارج می شد و چه بسا خطر جانی ایشان را تهدید می کرد. بنابراین، به جای مهندس بوشهری کسی را جایگزین نکردم و کاراو را که معاون نفت بود، خودم انجام دادم و نامه ها و صورت جلسات را از طرف وی امضا می کردم. در غیاب شهید تندگویان هم وظایف وی را انجام می دادم. در ضمن، رئیس هیئت مدیره شرکت ملی نفتکش و عضو هیئت مدیره شرکت پتروشیمی ایران ـ ژاپن هم بودم. به این ترتیب در آن زمان 5 سمت را به صورت همزمان برعهده داشتم که باید به همه آنها رسیدگی می کردم. جالب اینکه، زمانی که از وزارت نفت رفتم، شش نفر را برای وظایفی که من انجام می دادم، منصوب کردند. یعنی یک وزیر نفت، یک قائم مقام وزیر، یک معاون برای شرکت نفت، یک معاون برای شرکت گاز، یک رئیس برای هیئت مدیره شرکت نفتکش و یک معاون در امور بین الملل و البته یک مسئول هم برای عضویت هیئت مدیره شرکت پتروشیمی ایران و ژاپن به جای من قرار دادند. در کل مدتی که به عنوان کفیل وزارت نفت انجام وظیفه می کردم فقط یک نامه را به یاد دارم که با عنوان «سیدحسن سادات» امضا کردم. بقیه نامه ها را با عنوان «از طرف مهندس محمدجواد تندگویان» امضا می کردم. آن یک بار هم تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید حسن سادات
حسین شاملی، مدیرمرکزاسناد وموزه های صنعت نفت در دیدار با هادی میرزایی، سرپرست اداره کل موزه های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، از نهایی شدن دستورعمل ثبت میراث صنعتی نفت در آینده نزدیک خبر داد. تأکید وزیر نفت در «دستورعمل راهبری مدیریت مرکزاسناد و موزه های صنعت نفت» مبنی بر تدوین نظام نامه میراث صنعتی درحوزه صنعت نفت و شیوه نامه شناسایی، گردآوری، حفظ و نگهداری مستندات تاریخی و صنعتی وزارت نفت (اشیا، اسناد، تجربه و تاریخ شفاهی) ازجمله موضوعاتی است که شاملی در دیدار با میرزایی بر آن اشاره داشت. تاکید براهمیت تعاریف میراث صنعتی و شهرموزه درصنعت نفت، ضرورت حفظ و ثبت میراث نفتی – صنعتی ومعرفی شهرهایی با قابلیت شهرموزه شدن مثل آبادان نیز از دیگرمواردی است که دراین دیدار دوساعته درباره آنها گفت وگو شد. دراین نشست طرفین گفت وگو، ضمن بررسی و آسیب شناسی ساماندهی آثار، اشیاء و ابنیه تاریخی صنعت نفت درحوزه میراثی، با پرداختن به واکاوی راه های تسهیل دراجرای طرح موزه های نفتی، درباره تدوین دستورعملی برای ثبت میراث صنعتی نفت به توافق رسیدند. مدیریت مرکز اسناد و موزه های اسناد صنعت نفت هم اکنون دارای موزه های دروازه دولت تهران، بنزین خانه آبادان، کارآموزان آبادان، صنعت پخش سبزوار، چاه شماره یک مسجد سلیمان، نفت سوزهای کرمان، موزه میراث صنعت نفت محمودآباد و نمایشگاه دائمی میراث صنعت نفت تهران است.
گفت وگو با همکار نفتی و تنها شعبده بازحرفه ای استان هرمزگان
مشعل فرزاد حاجی زاده، نزدیک به 25 سال است که در بخش حراست مرکز بهداشت و درمان صنعت نفت هرمزگان فعالیت دارد؛ اما به غیر از فعالیت در بخش حراست، حرفه دیگری را هم دنبال می کند که برگرفته از علاقه شخصی اوست.
حاجی زاده در واقع به عنوان یک تردست حرفه ای و با نام «فرزادمجیک» در استان هرمزگان شناخته می شود. شعبده بازی که به همراه دختر بزرگش، سال هاست خاطرات شیرینی را برای مردم استان خود رقم زده است. با «فرزاد مجیک» هرمزگان و دخترش مهدیه که در تمام این سال ها، پدر را روی صحنه همراهی کرده، گفت وگویی داشتیم تا درباره فعالیت او به عنوان یک تردست بیشتر بدانیم.
فرزاد حاجی زاده متولد 1350 هستم. تقریبا 24 سال است که در بهداشت و درمان صنعت نفت هرمزگان و در واحد حراست کار می کنم. رشته بازیگری تئاتر خوانده ام و از حدود 25 پیش کار شعبده بازی و تردستی را شروع کردم. البته در حوزه تئاتر تنها چند کار انجام دادم که بیشتر به عنوان کارمند روابط عمومی یا منشی صحنه فعالیت داشتم و در دانشگاه چند بار به عنوان بازیگر روی صحنه رفتم، اما شعبده بازی و تردستی را به عنوان حرفه هنری خود ادامه می دهم. هم اکنون در ارگان های دولتی و مدارس، اگر برنامه ای داشته باشند، به عنوان تردست فعالیت می کنم. در اداره خود(بهداشت ودرمان هرمزگان) نیز به عنوان فرمانده پایگاه بسیج فعالیت می کنم و نزدیک به 24 سال است که من را به عنوان یک بسیجی هنرمند می شناسند.
سال 1369 سربازبودم. در ساعت استراحت یا بیکاری، مجله می خواندم. د ریکی از مجله ها، برحسب اتفاق تبلیغی دیدم درباره آموزش تردستی و شعبده بازی که بهروز کریمی، پدرشعبده بازی ایران آن را در آموزشگاه خود برگزار می کرد. با پرداخت مبلغی، بسته آموزشی شعبده بازی برایم ارسال شد و پس از آشنایی با این هنر، به آن علاقه مند شدم. بعد از پایان دوره سربازی، آموزش در زمینه تردستی را به صورت غیرحضوری ادامه دادم تا توانستم این رشته را بخوبی یاد بگیرم.
دلیل اصلی من برای آموزش تئاتر این بود که بتوانم قدرت زبان بدن خود را برای اجراهایی که می خواهم درحرفه شعبده بازی داشته باشم، قوی تر کنم. در واقع، علاقه من بیشتر به شعبده بازی بود تا تئاتر؛ البته این را هم بگویم، یکی از دلایلی که سبب شد در تئاتر فعالیت چندانی نداشته باشم، این بود که تئاتر، بسیار زمان بر است و زمان تمرین برای اجرای نمایشنامه ها معمولا با ساعت کاری من در اداره تداخل داشت و نمی توانستم زمانی را که در اداره مشغول به کار بودم، به تئاتر اختصاص بدهم. مساله دیگر اینکه تئاتر، درآمد چندانی ندارد و بیشتر باید از جیب هزینه کرد تا نمایشنامه ای روی صحنه برود.
همکاری من با نفت این طور شروع شد که در مقطعی از زندگی، در فروشگاه رفاه بندرعباس مشغول به کار بودم. با همکاری یکی از دوستان، به عنوان نیروی حراست به بهداشت و درمان صنعت نفت پیوستم و تا امروز 24 سال است که در صنعت نفت مشغول به کار هستم. ازشغل خود بسیار راضی ام و آن را اولویت خود قرار داده ام، حتی بارها اجرایی به من پیشنهاد شده که دستمزد آن بد نبوده؛ اما چون با شیفت کاری من تداخل داشته، آن را نپذیرفته ام. شعبده بازی را هم در زمان فراغت از کار انجام می دهم. هرچند تردستی، درآمد خوبی دارد؛ اما کار در اداره را ترجیح می دهم. قصد دارم پس از بازنشستگی، شعبده بازی را بیشتر ادامه بدهم.
معمولا وقتی هنری مانند شعبده بازی را شروع می کنید، همان اوایل با اشتباهاتی در برابر تماشاگران مواجه می شوید و اگر اعتماد به نفس داشته باشید، می توانید این اشتباه را به فرصت تبدیل کنید. شعبده باز، آنچه را که در طبیعت است، به گونه ای وارونه نشان می دهد تا برای تماشاگر جذاب باشد. گاهی می گویند شعبده باز، جادوگر است؛ اما شعبده بازها، جادوگری نمی کنند و نباید فراموش کرد که جادوگری در دین اسلام حرام است. به یاد دارم در همان ابتدای فعالیت خود، در یک تولد خانوادگی حضور داشتم و تازه تردستی های کوچکی یاد گرفته بودم. به من گفتند که یک تردستی انجام بدهم. من هم تصمیم گرفتم یک سیگار روشن را در دستم غیب کنم؛ چون اولین کاری بود که در جمع اجرا می کردم و استرس بالایی داشتم، دستم بسیار می لرزید. وقتی به من گفتند چرا دستت می لرزد؟ گفتم شگرد این تردستی است و بسیاری از حاضران هم حرف من را باور کردند. به گونه ای که بعد از گذشت سال ها وقتی این تردستی را انجام می دهم، افراد حاضر در آن جمع می گویند چرا دیگر دستت نمی لرزد و من می گویم شگرد خود را تغییر داده ام.
طی این سال ها، 90 درصد تردستی ها را یاد گرفته و امکانات آن را فراهم کرده ام. به همین دلیل نمی توانم بگویم که خلاقیت یا طرحی در این هنر دارم؛ اما در برخی تردستی ها، نوع اجرا را تغییر می دهم تا برای تماشاگر جذاب تر باشد.
من 3 دختر دارم و هر سه دخترم شعبده بازی را دوست دارند. اسمی که من را در هرمزگان با آن می شناسند، «فرزاد مجیک» است و من تنها شعبده باز استان هرمزگان هستم که به صورت حرفه ای کار می کنم. حتی دخترانم از بچگی من را فرزاد مجیک صدا می کنند و با توجه به اینکه پسر ندارم، دختر بزرگم که 23 ساله است و در رشته معماری تحصیل می کند، از همان ابتدا در بسیاری از اجراها، من را همراهی کرده و به عنوان دستیار حضور دارد و حتی برخی از آیتم ها مثل راه رفتن روی شیشه شکسته را اجرا می کند. 2 دختر دیگرم نیز تردستی های کوچکی در مدرسه خود انجام می دهند و می توانم بگویم دخترانم علاقه خاصی به کار شعبده بازی دارند.
برخی مواقع همکارانم از من خواسته اند در محیط اداره شعبده بازی کنم، اما من اصلا چنین کاری را انجام نداده ام. تنها باری که در شیفت کاری اداره، یک تردستی کوچک انجام دادم، مربوط به سال ها پیش و مراسم عید نوروز می شود. تردستی در اداره را تنها زمانی که برنامه خاصی برگزار شود، آن هم خارج از زمان شیفت کاری ام انجام می دهم.
افراد بسیاری علاقه مند هستند تا ترفندهای شعبده بازی را یاد بگیرند، حتی در بیشتر اجراهای خود، بسیاری از نوجوانان حاضر در برنامه از من می خواهند که به آنها شعبده بازی آموزش بدهم، اما مساله این است که شعبده بازی هزینه زیادی دارد و باید برای آیتم های مختلف آن، مبالغ بالایی پرداخت شود. به همین دلیل بسیاری از افراد، تمایلی به ادامه این هنر ندارند. من تا امروز نزدیک به 250 میلیون تومان هزینه کرده ام و این هزینه ها همیشه ادامه دارد.
مهدیه حاجی زاده، دختر بزرگ فرزاد حاجی زاده، متولد سال 1379 است و در برخی اجراهای پدر او را همراهی می کند. او درباره علاقه خود به این هنر می گوید: از همان دوران کودکی، علاقه بسیاری به شعبده بازی داشته ام. به خاطر دارم زمانی که کودک بودم، پدرم اجراهای مختلفی داشت و من از همان زمان به شعبده بازی علاقه مند شدم و از 8 سالگی به همراه پدر روی صحنه می رفتم و یک سری از کارهای کوچک را انجام می دادم. بعدها که سنم بیشتر شد، با پدرم کارهای بزرگتری انجام می دادم و همین باعث شد علاقه ام به این هنر بیشتر شود، البته الان تنها کاری که روی صحنه بدون همراهی پدرم انجام می دهم، راه رفتن روی شیشه است و در دیگر آیتم ها به عنوان دستیار کنار پدر حضور دارم. او در پاسخ به این پرسش که آیا تا به حال خواسته به عنوان یک یک شعبده باز خانم کار کند، می گوید: در گذشته به این فکر می کردم که می توانم یک شعبده باز خانم باشم و این کار را به صورت حرفه ای دنبال کنم، اما بعدها متوجه شدم شعبده بازی همانطور که ممکن است در چشم دیگران آسان باشد، اصلا کار ساده ای نیست و سختی ها و استرس خود را دارد. درست است که علاقه مند هستم این حرفه را بیشتر یاد بگیرم، اما نمی توانم آن را به عنوان یک شغل یا حرفه (حداقل برای یک خانم) در نظر بگیرم. در کل می توانم بگویم که شعبده بازی از کودکی تا به امروز همواره برای من جذابیت داشته است.
مهدیه حاجی زاده، در پایان درباره خاطرات و اعتمادی که به پدرش روی صحنه دارد، می گوید: همکاری با پدر روی صحنه، برای من خاطرات بسیاری را رقم زده، اما یکی از مهم ترین خاطراتم، این است که در یک آیتم پدر روی سر من یک کارتن می گذاشت و چند سیخ کباب را در کارتن فرو می کرد. به یاد دارم، از پدرم پرسیدند، نمی ترسید دخترتان آسیب ببیند؟ و پدرم به شوخی گفت: نه، چون 2 دختر دیگر در خانه دارم، البته این راهم بگویم که در برخی آیتم ها، ترس زیادی داشتم، اما اعتماد به پدر باعث شده بود، این حس به لذت همراهی در کنار او تبدیل شود.
نگاهی به اقدام ها و فعالیت های ورزشی پالایشگاه لاوان
مشعل جزیره لاوان یکی از جزایر استان هرمزگان و بزرگ ترین آنها پس از قشم و کیش به مساحت 81 کیلومتر است. زمانی که نام این جزیره شنیده می شود، بی شک اولین تصویر ذهنی برای بسیاری، پالایشگاه نفت لاوان یا همان شرکت پالایش نفت لاوان است؛ هرچند این پالایشگاه، نیروهای خبره غیربومی را در بخش های مختلف آن به کار گرفته؛ اما مدیریت این پالایشگاه با توجه به تعهداتی که در حوزه مسؤولیت اجتماعی دارد، شرایط اشتغال بومیان این جزیره را نیز فراهم آورده است و آنها در واحدهای مختلف پالایشگاه لاوان به کار و فعالیت مشغول هستند و نزدیک به 80 درصد مردان بومی این جزیره را به خود اختصاص می دهد. کمبود امکانات فرهنگی و ورزشی در چنین جزایری موجب شده است، ساکنان آنها از شرایط تفریحی و سرگرمی خاصی برای گذران اوقات فراغت خود برخوردار نباشند، در حالی که توجه به چنین مواردی، بویژه ورزش می تواند در بالا بردن روحیه و انگیزه، همچنین افزایش بازده کار در این محیط های کاری، تاثیری دوچندان داشته باشد. ساخت فضای مناسب ورزشی- فرهنگی به منظور تحقق چنین اهدافی برای کارکنان یک پالایشگاه، آن هم در یک جزیره دور، کوچک و گرم، به خودی خود انجام نمی شود؛ اینجاست که مدیریت چنین پالایشگاهی برای سلامت کارکنان خود باید به میدان بیاید و این فضای مناسب را برای انجام فعالیت های ورزشی کارکنان فراهم آورد؛ این کاری است که پالایشگاه لاوان با برنامه ریزی و همکاری مدیران آن مجموعه توانسته انجام دهد و حتی از کمترین ظرفیت ها برای ایجاد فضای ورزشی و سرگرمی کارکنانش بهره برده است. محمد آواره، رئیس ورزش پالایشگاه نفت لاوان از سال 1400 این مسؤولیت را پذیرفته و طی دو سال گذشته، تلاش کرده از ظرفیت بالقوه پالایشگاه به بهترین نحو برای ایجاد فضای ورزشی و سرگرمی کارکنان بهره ببرد. در سفر به لاوان و حضور در پالایشگاه نفت آن، با آواره همکلام شدیم و او از فعالیت ها و برنامه های در دست اقدام برای افزایش فضای مطلوب ورزشی کارکنان این پالایشگاه سخن گفت.
لاوان، با 81 کیلومتر مساحت،جزیره ای است که وجود پالایشگاه نفت لاوان آن را به یک منطقه عملیاتی بدل کرده و از آنجا که اطراف آن را آب فراگرفته، راه های ارتباطی اش با خشکی یا با شناور است و یا با بالگرد؛ افرادی هم که در پالایشگاه لاوان مشغول به کار هستند، بنا بر ماهیت کار پالایشگاه، اقماری هستند و این یعنی در این جزیره گرم و دور، شرایط برای کار و زندگی باید قابل تحمل باشد.
رئیس ورزش پالایشگاه نفت لاوان می گوید: نباید فراموش کرد که جزیره لاوان و در واقع پالایشگاه نفت لاوان، یک منطقه عملیاتی است که افراد در آن زندگی اقماری را دنبال می کنند. به همین دلیل واقعا سخت است که بعد از 12 ساعت کار طاقت فرسا از آنها بخواهیم که بعد از کمی استراحت، ورزش کنند. به همین دلیل باید به دنبال راه و روشی متفاوت برای جذب کارکنان به سالن های ورزشی باشیم. بر همین اساس و با موافقت مدیرعامل و مدیر منابع انسانی شرکت پالایش نفت لاوان مبنی بر افزایش منابع مالی با وجود محدودیت های بودجه ای، سلامت کارکنان در اولویت قرار گرفته و حمایت های لازم نیز انجام شده است.
زمانی که در پالایشگاه قدم می زنید، جدا از اینکه کارکنان پالایشگاه فرم کاری به تن دارند و در حال انجام مسؤولیت های روزانه خود هستند، گاهی نیز چشمت به افرادی می خورد که لباس هایی یک شکل به تن کرده اند که شبیه فرم کاری نیست و بیشتر به لباسی برای اوقات فراغت شبیه است. از آواره، جویای ماجرای این لباس ها می شوم و او توضیح می دهد: در همان روزهای ابتدایی پذیرش مسئولیت به عنوان رئیس ورزش پالایشگاه به مدیرعامل پیشنهاد دادم به منظور ایجاد انگیزه و افزایش فعالیت ورزشی کارکنان بعد از ساعت کار، خوب است برای 1350 نیروی پالایشگاه، لباس یکسانی شامل تیشرت، شلوارک و کفش پیاده روی در نظر بگیریم که این پیشنهاد مورد قبول واقع شد و توانستیم با برنامه ریزی مناسب این لباس ها را تهیه و در اختیار کارکنان قرار دهیم.
نکته جالب دیگری که به چشم می آمد، این بود که هرچند هوا در جزیره گرم است و افراد ترجیح می دهند، حتی مسیر کوتاه را هم با ماشین و زیر باد خنک کولر طی کنند، اما کارکنان مسیرهای مختلف پالایشگاه را با دوچرخه هایی که در اختیار داشتند، طی می کردند، حتی برخی از بومیان شاغل در پالایشگاه نیز از دوچرخه به عنوان وسیله نقلیه خود استفاده می کردند که این خود، نقطه قوتی برای شادابی و سلامت فرد به شمار می رود. رئیس ورزش پالایشگاه لاوان در این باره می گوید : در گذشته موجودی دوچرخه پالایشگاه 200 دستگاه بود و آمار دقیقی از شرایط دوچرخه ها و اینکه هر دوچرخه در اختیار چه کسی است، وجود نداشت. به همین دلیل به کارکنان اعلام کردیم دوچرخه ها را برگردانند تا تعمیرات لازم روی آنها انجام و پلاک کوبی شوند و دوباره در اختیارشان قرار گیرد. از همان سال 1400 تا به امروز هرچند ماه یک بار تعمیرکار به پالایشگاه می آید و دوچرخه ها را تعمیر می کند و در اختیار کارکنان می گذارد. همین مساله سبب شده تا کارکنان بتوانند براحتی از دوچرخه ها استفاده کنند؛ البته با توجه به اینکه با افزایش نیرو مواجه بودیم، توانستیم با دریافت مجوزهای لازم، 200 دوچرخه دیگر برای کارکنان پالایشگاه تهیه کنیم که در حال حاضر، موجودی دوچرخه پالایشگاه نزدیک به 500 دستگاه است که برای هر دو نیروی اقماری، یک دوچرخه در نظر گرفته شده و کارکنان براحتی از این دوچرخه ها برای تردد استفاده می کنند.
درباره فضای ورزشی قابل استفاده در پالایشگاه می پرسم. هرچند در طول بازدید از پالایشگاه فضاهای بازی شامل زمین چمن، زمین تنیس و زمین بسکتبال را دیده بودم، درست زمانی که هوا رو به خنکی می رود، کارکنانی که شیفت کاری خود را تحویل داده اند، بعد از استراحت کوتاهی در این زمین ها حضور پیدا کرده و با یگدیگر بازی می کنند. آواره، درباره فضای ورزشی موجود می گوید: پیش از این فضای ورزشی پالایشگاه، نزدیک به 1300 مترمربع بود که به تعمیر و به روزرسانی نیاز داشت و باید بخشی از این فضا بازسازی می شد. برای بازسازی فضاهای مورد نظر مدیران عملیاتی با استفاده از نیروهای خود شرایط را برای بازسازی فراهم کردند و از ابزاری که در اختیار داشتیم، برای این کار استفاده کردیم. حتی چمن زمین فوتبال را عوض کردیم تا کسانی که فوتبال بازی می کنند، بتوانند براحتی از این زمین ها استفاده کنند. همچنین سعی کردیم از برخی فضاهایی که مورد استفاده قرار نمی گرفت، برای ایجاد فضای ورزشی استفاده کنیم، به گونه ای که در حال حاضر به حدود 1800 مترمربع رسیده است. او ادامه می دهد: برای تجهیز سالن های ورزشی، به همه کارکنان توجه شد. به عنوان مثال، پالایشگاه 3 کشتی گیر بسیار خوب دارد که در المپیاد ورزشی نفت، توانستند مدال طلا دریافت کنند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم بخشی از این فضا را به تمرین کشتی گیران اختصاص دهیم و تشک و سایر امکانات ورزشی لازم را برای آنها فراهم کنیم؛ البته این امکانات تنها به فضای ورزشی محدود نمی شود و سعی کردیم در تابستان 2 روز در هفته شرایطی ایجاد کنیم تا کارکنان به دریا رفته و در آنجا شنا کنند، حتی مسابقه شنا در دریا نیز برگزار کردیم؛ البته مسابقات مختلفی در پالایشگاه طی سال برگزار می شود که از آن جمله می توان به مسابقات بیلیارد، دوومیدانی، والیبال، مچ اندازی، دارت و ... اشاره کرد که بخشی از آن، با همکاری کارکنان فلات قاره برگزار شده است.
پیش از این در ابتدای گزارش به این مساله اشاره کردم که جزیره لاوان بجز کارکنان اقماری، ساکنان دیگری هم دارد که شامل بومیان این منطقه هستند. افرادی که این جزیره، خاک آبا و اجدادی شان است و نسل در نسل در این جزیره کوچک زندگی کرده اند؛ بومیانی که با تمام کمبودها و مشکلاتی که برای زندگی در چنین فضایی دارند، بازهم به زندگی در خاک خود ادامه داده اند؛ اما تاسیس یک پالایشگاه نفتی در چنین جزیره ای، چه آورده ای می تواند برای بومیان آن داشته باشد؛ شاید در اولین نگاه، موضوع ایجاد شغل برای بومیان مورد توجه قرار بگیرد. بسیاری از جوانان بومی این جزیره، در پالایشگاه مشغول به کار هستند، اما در کنار اشتغالزایی، موضوع دیگری نیز به میان می آید، آن هم تعهدی است که پالایشگاه همسو با اهداف مسؤولیت اجتماعی خود در قبال مردم این منطقه احساس می کند.
برای دیدار کوتاهی با بومیان لاوان به روستای کوچک ،اما مسکونی این جزیره می روم. تعدادی از اهالی روستا برای برنامه ای که عصرها در اسکله از سوی پالایشگاه برای کودکان و زنان برگزار می شود، جمع شده اند. آنجا با دختر جوان 22 ساله ای آشنا می شوم که نامش مریم جزایری است. مریم از دیگران خوش صحبت تر و مشخص است که با آغوش باز پذیرای غریبه هایی است که با کنجکاوی، جزیره و مردمش را دنبال می کنند. از او که منشی شورا و دهیاری دهکده است، درباره امکاناتی که پالایشگاه برای آنها بخصوص در حوزه ورزش برایشان فراهم کرده، می پرسم.
مریم جزایری می گوید: فضای ورزشی قابل توجهی از جمله سالن بدنسازی یا زمین چمن مختص فوتبال برای آقایان در جزیره فراهم شده که مورد استقبال جوانان و نوجوانان نیز قرار گرفته و حتی مسابقاتی هم بین جزیره لاوان و دیگر جزیره ها برگزار می شود که این مساله بسیار مهم و تاثیرگذار است. درباره ورزش بانوان نیز باید بگویم که بانوان و آقایان به صورت مشترک در ساعت های متفاوت از سالن بدنسازی ساخته شده، استفاده می کنند؛ اما پیش از این، یک تیم والیبال برای بانوان در نظر گرفته شده بود که به دلیل نبود مربی برای ارائه آموزش های لازم، استقبال کمی از آن شد. این در حالی است که بیشتر بانوان حاضر در این جزیره، علاقه بسیاری به والیبال دارند؛ اما چون هیچ مربی حاضر نیست به این جزیره بیاید، امکان آموزش بسیار کم است.
آواره، رئیس ورزش پالایشگاه نفت لاوان می گوید : ما از تمام فرصت ها استفاده می کنیم تا بتوانیم مردم بومی جزیره لاوان را به سمت ورزش سوق دهیم و تلاش می کنیم تا امکانات مناسبی در این زمینه فراهم کنیم. به همین منظور با مساعدت مدیرعامل پالایشگاه، در مجموعه آموزشی جزیره، فضای ورزشی فراهم کردیم که شامل یک زمین چمن، توپ، تور، توپ والیبال، میز پینگ پنگ و... می شود. همچنین دهکده یک زمین فوتبال اصلی دارد که از سوی پالایشگاه بازسازی و زمین آن با چمن مصنوعی پوشیده شده و در اختیار اهالی قرار گرفته است. در کنار آن نیز شورای دهکده از ما خواست تا از تیم فوتسال این جزیره حمایت کنیم که ما نیز تجهیزات و لباس های مورد نیاز این تیم را تامین کردیم. علاوه بر آن با بازدید مدیران عملیاتی از سالن بدنسازی دهکده، قرار است سقف این سالن بازسازی و بعد از آن یک سیستم خنک کننده مناسب برای آن در نظر گرفته شود.
وی درباره بازدید منصور قنبرزاده ، مدیرکل اداره سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت از این جزیره توضیح داد: ایشان بعد از حضور در این جزیره، از من خواست برآورد بودجه ای داشته باشیم تا بخشی از امکانات مورد نیاز این جزیره را تامین کنند. در صورت تامین این امکانات، می توانیم میزبانی مسابقات پالایشگاه را به عهده بگیریم که بی شک، با حضور ورزشکاران می تواند گردش اقتصادی خوبی را برای روستا به همراه داشته باشد.
آواره در بخشی از صبحت های خود به نیروهای پیمانکار پالایشگاه نیز اشاره می کند و می گوید: این نیروها معمولا در بخش دیگری از پالایشگاه و در کانکس هایی که برای آنها در نظر گرفته شده، سکونت دارند و با توجه به فاصله بین کانکس ها و سالن های ورزشی کارکنان، ساختمان کوچکی را در نزدیکی کانکس های سکونتی پیمانکاران که پیش از آن مورد استفاده قرار نمی گرفت، بازسازی کرده و برخی از امکانات را برای آنها فراهم کردیم تا خارج از ساعت کاری بتوانند زمان فراغت خود را در این فضا بگذرانند.
روز که با غروب خورشید داغ لاوان به پایان می رسد، تازه چهره جدیدی از این جزیره با شن های طلایی به چشم می خورد. هوا کمی خنک تر شده، هرچند همچنان شرجی است. از کنار زمین های ورزشی پالایشگاه که رد می شوی، با روشن شدن نورافکن ها، کارکنان پالایشگاه را می بینی که با لباس های ورزشی مشغول بازی فوتبال هستند و هرازگاهی فریاد «گل» و بعد از آن، خنده دو تیم شنیده می شود. در پشت این خنده ها، پیامی پنهان است که می گوید: «هرچند سخت، هرچند دشوار، اما طاقت می آوریم.»
مدیرعامل صنعت باشگاه نفت آبادان اعلام کرد:
محمد حسین رحمانی، مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان طی گفت و گویی درباره احتمال حضور بانوان برای تماشای بازی های این تیم در طول لیگ گفت: پیش ازهرچیز از تصمیم بزرگ شورای تامین شهرهایی که اجازه دادند، بانوان وارد استادیوم شوند، تشکر می کنم. فضای ورزشگاه با ورود بانوان اصلاح شده و هیچ آسیبی هم از این امر ندیدیم.
وی تاکید کرد: بانوان آبادانی هم عاشق فوتبال هستند و امیدواریم آنها نیز بزودی بتوانند وارد ورزشگاه شوند. این کارشدنی است. بانوان جایگاه والایی دارند، به طوری که اگر دریک جمع حضور داشته باشند، به این حضوراحترام گذاشته می شود و معمولا موارد ناخوشایند و دوراز شأن رخ نمی دهد.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان با بیان اینکه حضور بانوان در ورزشگاه، به جو آن نیز کمک می کند، اظهار کرد: در استان خوزستان به منظورتحقق این امر، تلاش های زیادی صورت گرفته و امیدوارم این اتفاق بسیار خوب در این دوره مدیریتی برای تیم صنعت نفت آبادان رخ دهد. وی همچنین با اشاره به اینکه در زمان مدیریت عیسی علیزاده، زمینه هایی فراهم شده که لازم به تشکر است، افزود: با برخی تغییرات اندک می توان شرایط حضور بانوان در ورزشگاه صنعت نفت آبادان را فراهم کرد. هم اکنون، در انزلی، قائمشهر و . . . روح زندگی را در ورزشگاه با حضور بانوان می بینیم. مردم این شهرها مثل آبادان عاشق فوتبال هستند وهمه از حضور در ورزشگاه لذت می برند. وی ادامه داد: شاید این اتفاق کمک کند که بازیکنان صنعت نفت آبادان نیزانگیزه گرفته و راحت تر امتیاز بگیرند. حضور بانوان در استادیوم موجب می شود هوادار دو آتشه نیز از دادن شعارهای ناپسند بپرهیزد و تیم را از وجودش در استادیوم محروم نسازد. شاید مجبور نشویم بازی را بدون تماشاگر برگزار کنیم و شکست بخوریم و درآخرهم اتفاقاتی مانند سال گذشته رخ بدهد. مجموعه ای از عوامل می توانند به صنعت نفت کمک کنند تا بار دیگر دچار بحران نشویم.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان درباره جلوگیری از تجربه تلخ این تیم در فصل گذشته بیان کرد: اعتقاد من این است فردی که یک بار یک نفر را از مرگ نجات می دهد، خودش او را نمی کشد. هیچ وقت با ویسی سقوط نخواهیم کرد. کار بلند مدتی را با هم شروع کرده ایم. اگر این جوانان زیر20 سال در صنعت نفت جا بیفتند و سال آینده هم چندبازیکن به آن اضافه کنیم، می توانیم روند کامل تری از تیم صنعت نفت را ببینیم. وی ادامه داد: نباید فراموش کرد که لیگ هم ستاره هایی دارد. هیچ تیمی برای باخت به زمین نمی رود. درفوتبال هیچ تضمینی وجود ندارد و قاطع هم نمی توان گفت این کار را انجام می دهیم؛ البته قول می دهیم تمام تلاش صنعت نفت را به کارگیریم تا تیم آبرومندی داشته و از پیش نباخته باشیم. تنها موضوعی که به آن فکر می کنم، شادی مردم آبادان و هواداران این تیم است. باید پاسخگو باشم و کمک کنم مردمی که صنعت نفت قسمتی از زندگی شان است، حال خوبی داشته باشند. قول این کار را می دهم؛ اما برای نتیجه تضمین نخواهم داد. طبیعت فوتبال همین است. اگر قرار باشد همیشه یک مدعی، قهرمان جام جهانی شود، هر دوره باید برزیل جام بگیرد؛ اما ۲۱ سال است به فینال هم نرسیده. برعکس آرژانتین که خیلی ها شانس کمتری برایش قائل بودند، قهرمان شد. امیدوارم خدا به ما کمک کند و این نصرت را شامل حالمان سازد که بتوانیم حال دل مردم آبادان را خوب کنیم.
رحمانی در بخش دیگری از صحبت های خود درباره مشکلات مالی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان گفت: این مشکلات از زمان حرفه ای شدن لیگ برتر وجود داشته و ادامه هم خواهد داشت؛ هرچه تورم افزایش پیدا کند، قیمت بازیکنان هم بیشتر می شود و این روند نامتعارف بازار نقل و انتقالات که نقش واسطه ها هم درآن زیاد است، کار ما وهمه باشگاه هایی را که قطره چکانی بودجه به آنها تزریق می شود، سخت تر می کند.
وی تاکید کرد: بودجه ۱۵۰ میلیاردی که به سازمان لیگ اعلام کرده ایم، بودجه برآوردی این باشگاه برای لیگ برتر است اما چیزی که تاکنون محقق شده حدود ۵۵ میلیارد است. باید برای حل این کسری به سمت اسپانسرها و موارد دیگر برویم که می توانند این مسئله را کاملا قانونی تامین کنند البته هرسه نماینده آبادان درمجلس شورای اسلامی هم پیگیر این موضوع هستند. وی تصریح کرد: مسؤولان شهری نیز چنین دغدغه ای داشته و دوست دارند کاری کنند؛ اما زمان تزریق بودجه برای ما خیلی حیاتی است . اگرهمین ۵۵ میلیارد تومان هم محقق شود، با روند بهتری پیش خواهیم رفت. تاکنون نتوانسته ایم بیشتر از ۱۴ میلیارد و نیم برای فصل جاری هزینه کنیم.
این مبلغ به صورت قطره چکانی و پاره وقت در اخیتارمان قرار گرفته و به همین دلیل نمی توانیم برنامه ریزی خاصی داشته باشیم.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان توضیح داد: البته این موضوع دلیل نمی شود خوب کار نکنیم. باید با تمام قدرت پیش برویم. از روز اول هم گفتیم که نمی خواهیم یک تیم خیلی خاص و قدرتمند باشیم؛ اما می خواهیم تیمی قابل احترام باشیم. به جایگاه دوازدهم که الان در آن قرار داریم، خیلی ها ایراد می گیرند و مطلوب ما هم نیست؛ اما با توجه به داشته های صنعت نفت تاکنون عملکرد خوبی داشته ایم و کادرفنی خیلی خوب عمل کرده است.
رحمانی در پایان گفت: باید برای ادامه حیات درهر زمان، شریان مالی باشگاه را حفظ کنیم. مقداری کار در بحث تزریق و نگه داشت منابع مالی سخت است و هرچه سریع تر باید کارگروه یا بخش اقتصادی فعال و پویایی داشته باشیم که بتوان با انجام یک کار ماندگار، سال ها از این مسیرمنتفع باشیم.
افراد با نفوذ و آبادانی های سراسر جهان که طرفدار این تیم هستند، علاقه مند کمک به تیم هستند؛ اما باید مسیری طراحی شود تا آنها درکنار هم قراربگیرند. باید این کار را به انجام برسانیم تا مبلغی جدا از مصوبات، به بودجه جاری باشگاه اضافه شود. افرادی که درحوزه اقتصاد قوی هستند، خیلی می توانند به ما کمک کنند.
تیم فوتسال منطقه آبادان، قهرمان دومین دوره مسابقات فوتسال مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران شد. این دوره از مسابقات به میزبانی 2 منطقه آبادان و اهواز برگزار شد و منطقه آبادان برای دومین بار به عنوان میزبان 16 تیم فوتسال از مناطق مختلف شرکت ملی پخش فراورده های نفتی انتخاب شد. مسابقات فوتسال قهرمانی مناطق شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از 8 مهرماه لغایت 14 مهرماه سال جاری در 2 سالن ورزشی 17 شهریور آبادان برگزار و تیم فوتسال منطقه آبادان موفق به کسب مقام قهرمانی این دوره از مسابقات شد.
در ادامه مبارزات لیگ برتر تکواندو نوجوانان ایران تیم نفت و گاز زاگرس جنوبی تنها نماینده فارس دو تن از مدعیان قهرمانی لیگ را شکست داد. زاگرسی ها بعد از چند هفته که در رده چهارم جدول حضور داشتند، به تهران رفتند تا در مبارزات هفته های سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم لیگ برتر نوجوانان ایران به میدان بروند. شاگردان رحیم صالحی با پیروزی در این سه دیدار ۳۵ امتیازی شدند و به رده دوم آمدند و با این پیروزی در فاصله پنج امتیازی صدرنشین مس سونگون قرار گرفتند. زاگرس جنوبی فارس در دیدار حساس هفته چهاردهم برابر مدعی قهرمانی لیگ برتر «ابزار یراق توسن» به پیروزی 7 بر 3 دست یافت. همچنین در دیدار هفته پانزدهم این تیم توانست تیم «لوازم خانگی میکس پلاس» را با نتیجه ای مقتدرانه ۱۰ بر صفر شکست دهد. دیدار بعدی زاگرس جنوبی فارس مقابل تیم «یاسین پیشرو البرز» بود که با برد 7 بر 3 زاگرس جنوبی همراه شد. همچنین رحیم صالحی، مربی تیم زاگرس به عنوان بهترین مربی هفته شناخته شد. بهترین بازیکن این هفته نیز امیر محمد اشرافی از باشگاه زاگرس بود.
در هفته ششم لیگ دسته یک فوتبال ایران، تیم های نفتی از جمله «نفت و گاز گچساران»، «پارس جنوبی جم» و «نفت مسجد سلیمان» به میدان رفته و نتایج مختلفی را کسب کردند. در این هفته، روز یکشنبه 16 مهر ماه، تیم فوتبال «پارس جنوبی» به مصاف «آریو اسلامشهر» رفت. نتیجه این مسابقه با تساوی بدون گل به پایان رسید. همچنین تیم «نفت و گاز گچساران» نیز روز شنبه 15 مهرماه مقابل «استقلال آبی پوش ملاثانی» به میدان رفت. این بازی نیز بدون گل به پایان رسید. تیم «نفت مسجد سلیمان» نیز روز یکشنبه 16 مهرماه در برابر تیم فوتبال «خیبر خرم آباد» بازی را یک بر صفر واگذار کرد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات