گازرسانی به ۲۷.۵ میلیون مشترک شهری و روستایی
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت منصوب شد
رونمایی از نظامنامه مسئولیت اجتماعی
رونمایی از 6 میلیارد دلار پـروژه در فارس
افزایش ۱۹ هزار بشکهای برداشت نفت از میدان آزادگان جنوبی
خدمترسانی و رفع مشکلات مردم، اولویتی مشترک است
نگاهی به چالش ها و مشکلات حراست از نفت پیش از انقلاب اسلامی
ورزش باید وارد خانواده نفت شود
تقویت و احیای ورزش در مناطق نفتخیز جتوب
وزیر نفت در نشست هیئت دولت اعلام کرد:
وزیر نفت از تحویل گاز به ۲۷.۵ میلیون مشترک شهری و روستایی در کل کشور خبر داد و گفت: در دولت سیزدهم ۵ هزار و ۷۰۰ روستا، ۴۳ شهر و ۷ هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی به شبکه گازرسانی متصل شده اند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، نشست هیئت وزیران به ریاست سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری برگزار شد که در این نشست وزیران نفت، جهاد کشاورزی، بهداشت و تعاون از اقدام های انجام شده همسو با اجرای برنامه های دولت گزارشی ارائه کردند.
جواد اوجی، وزیر نفت در این نشست از گازرسانی به ۲۷.۵ میلیون مشترک شهری و روستایی در کل کشور خبر داد و اظهار کرد: در این مدت پنج هزار و ۷۰۰ روستا، ۴۳ شهر و هفت هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی به شبکه گازرسانی متصل شده اند.
در این نشست همچنین استاندار اردبیل گزارشی درباره فرصت ها، چالش ها و اقدام های انجام شده از سوی دولت برای پیشرفت و آبادانی این استان ارائه کرد.
در تفاهم معاون بین الملل وزیر نفت با مدیرعامل شرکت «بل نفت خیم» انجام می شود
تشکیل کارگروه تخصصی مشترک در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی ایران و بلاروس در دیدار معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت و مدیرعامل شرکت بل نفت خیم مورد تأکید دو طرف قرار گرفت.
احمد اسدزاده، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت، سه شنبه -۲۵ مهرماه در حاشیه دیدار با آندری ریباکوف، مدیرعامل شرکت دولتی «بل نفت خیم» بلاروس ضمن تأکید بر تشکیل کارگروه تخصصی مشترک در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی میان دو کشور گفت: در این دیدار درباره محورهای همکاری دوجانبه بالقوه در صنعت نفت بحث و تبادل نظر شد. وی افزود: دو طرف تفاهم کردند کارگروه تخصصی مشترکی در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی بین دو کشور ایجاد شود.
بر اساس این گزارش، جواد اوجی، وزیر نفت، سه شنبه(25 مهر) به همراه معاون اول رئیس جمهوری برای مذاکره و رایزنی درباره همکاری های دوجانبه در حوزه انرژی همزمان با سی امین سالگرد روابط رسمی ایران و بلاروس به مینسک سفر کرد.
در جریان این سفر، محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری در دیدار با رومان گولاوچنکو، نخست وزیر بلاروس با بیان اینکه ارتقای روابط سیاسی طی دو سال گذشته باید به منافع اقتصادی و تجاری دو دولت - ملت منجر شود، گفت: می توان سطح مبادلات تجاری و اقتصادی را به یک میلیارد دلار در سال افزایش داد.
عباس علی آبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت که ریاست کمیسیون اقتصادی مشترک را به عهده دارد، وزیر نفت و محمدعلی نیکبخت، وزیر جهاد کشاورزی، مخبر را در این سفر یک روزه همراهی کردند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس :
عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه ایران می تواند به قطب اصلی گاز منطقه تبدیل شود، گفت: در شرایط کنونی رشد صادرات نفتی، توسعه روابط با کشورهای همسایه و احیای دیپلماسی اقتصادی و انرژی نویدبخش مسیر روشن اقتصاد ایران است. سیدموسی موسوی با اشاره به توسعه روابط ایران با کشورهای همسایه همچون روسیه در بخش انرژی گفت: در شرایط کنونی رشد صادرات نفتی، توسعه روابط با کشورهای همسایه و احیای دیپلماسی اقتصادی و انرژی نویدبخش مسیر روشن اقتصاد ایران است. وی با اشاره به اینکه سفر وزیر نفت به روسیه سبب توسعه مناسبات دو کشور در زمینه های اقتصادی و انرژی می شود، افزود: دیپلماسی اقتصادی و انرژی در دولت سیزدهم جایگاه خوبی دارد و امیدواریم در آینده نیز با فعال تر شدن این حوزه، موقعیت ایران از نظر اقتصادی در جهان ارتقا یابد. عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: ایران و روسیه در شرایط کنونی با تحریم های ظالمانه مواجه هستند و این همکاری در بخش انرژی برای هر دو کشور می تواند مفید باشد. ایران از هر طرف با کشورهای نیازمند به نفت، بنزین و دیگر فرآورده های نفتی، مرز آبی و خاکی دارد و این فرصت مغتنمی برای پاسخ دندان شکن به تحریم هاست.
موسوی اظهار کرد: از ابتدای دولت سیزدهم و با اقدام های انجام شده در حوزه همکاری با کشورهای همسایه شاهد رونق در حوزه تجارت خارجی بوده ایم که این رونق بیش از گذشته محسوس است.
جواد اوجی، وزیر نفت که هفته گذشته به روسیه سفر کرد، روز پنجشنبه (۲۰ مهرماه) در مجمع بین المللی هفته انرژی روسیه درباره روابط مطلوب تهران و مسکو و تلاش برای توسعه آن به هر طریق ممکن گفت: همکاری ایران و روسیه نه تنها سبب رشد دو کشور می شود، بلکه زمینه ترقی دیگر کشورهای منطقه را هم فراهم می کند. مطمئنم اگر همه بیشتر تلاش کنیم روند همکاری ها شتاب بیشتری می گیرد. بی اغراق تحریم های ناعادلانه علیه ایران و روسیه در بسیاری از بخش ها سبب تقویت دو کشور شده است.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دیپلماسی انرژی در این دولت به نحو مطلوبی پیش می رود، گفت: همکاری های ایران و روسیه در بخش نفت به افزایش تولید و صادرات محصولات نفتی می انجامد. هادی بیگی نژاد به مذاکرات انجام شده میان ایران و روسیه در بخش نفت و گاز و اجرایی شدن قراردادهای نفتی بین دو کشور اشاره و اظهار کرد: روابط ایران و روسیه یک رابطه راهبردی است. دو کشور در بسیاری از زمینه ها از جمله نفت و گاز با یکدیگر روابط خوبی دارند و سرمایه گذاری های مناسبی نیز در این بخش میان دو کشور انجام شده است.
وی افزود: همکاری های ایران و روسیه در بخش نفت به افزایش تولید و صادرات محصولات نفتی می انجامد، همچنین افزایش سرمایه گذاری ها در این بخش منابع مالی خوبی برای هر دو طرف ایجاد خواهد کرد.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: خوشبختانه وزارت نفت در این دولت به خوبی دیپلماسی انرژی را پیش می برد، در حالی که برای این مقوله در دولت گذشته اهمیتی قائل نبود و به نوعی دیپلماسی انرژی مسکوت مانده بود.
جواد اوجی، وزیر نفت روز پنجشنبه (۲۰ مهرماه) در سفر به روسیه و با شرکت در مجمع بین المللی هفته انرژی این کشور اظهار کرد: ایران امن ترین و ارزان ترین مسیر انتقال انرژی به آب های آزاد است و جهان انرژی نمی تواند نقش کلیدی این کشور را نادیده بگیرد. ایران افزون بر دارا بودن منابع انرژی موقعیت مناسب جغرافیایی دارد که در نقطه اتصال آسیا و اروپا قرار گرفته و تنها مسیر یکپارچه خشکی بین دریای خزر و خلیج فارس است. کشورهای اطراف ما برخی صادرکننده نفت و گاز و برخی واردکننده این کالاها هستند و این شرایط امکان ایفای نقش قطب انرژی را برای ایران تسهیل می کند.
عربستان سعودی اعلام کرد اوایل سال آینده میلادی، یک طرح اعتباری گازهای گلخانه ای را اجرایی خواهد کرد که به شرکت ها اجازه می دهد با خرید گواهی از پروژه هایی که به طور داوطلبانه انتشار گازهای گلخانه ای خود را کاهش می دهند، انتشار خود را جبران کنند؛ این نخستین بازار در یک کشور در حال توسعه صادرکننده انرژی است. به گزارش اداره مطالعات انرژی و تغییر اقلیم مدیریت امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت، در اولین روز از هفته اقلیمی منطقه منا (MENA) سازمان ملل که از ۹ تا ۱۲ اکتبر (۱۷ تا ۲۰ مهر) در ریاض برگزار شد، بازار داخلی داوطلبانه مبادله اعتبار انتشار کربن عربستان سعودی تحت عنوان سازوکار اعتباردهی و جبران انتشار گازهای گلخانه ای (GCOM)افتتاح شد. هدف از این سازوکار، ایجاد انگیزه برای استقرار فعالیت های کاهش و حذف انتشار در مقیاس عمده برای حمایت و فعال کردن سیاست ها و راهبردهای ملی اقلیمی این کشور به ویژه دستیابی به هدف خالص انتشار صفر تا سال ۲۰۶۰ است. مشارکت در این طرح که مطابق ماده ۶ موافقت نامه پاریس است، داوطلبانه و مبتنی بر پروژه است. این طرح، گازهای گلخانه ای و گازهای غیرگلخانه ای را در همه بخش ها پوشش می دهد و حضور بخش های دولتی و خصوصی و شرکت های تابع آنها، همچنین شرکت های خارجی در این بازار آزاد است.
امیدواری برای کاهش تحریم های آمریکا علیه صادرات نفت ونزوئلا سبب ثابت ماندن قیمت های نفت شد. به گزارش خبرگزاری رویترز، همزمان با امیدواری برای کاهش تحریم های آمریکا علیه صنعت نفت ونزوئلا، همچنین تلاش های واشنگتن برای جلوگیری از تشدید درگیری های نظامی حماس و رژیم صهیونیستی سبب شد قیمت های نفت روز سه شنبه (۲۵ مهرماه) بدون تغییر باقی بماند. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال روز سه شنبه ساعت ۶ و ۳۲ دقیقه به وقت گرینویچ با ۱۶ سنت افزایش به ۸۹ دلار و ۸۱ سنت برای هر بشکه رسید. نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) نیز روز سه شنبه با یک سنت کاهش به قیمت ۸۶ دلار و ۶۵ سنت هر بشکه معامله شد. منابع آگاه علام کردند دولت و گروه مخالفان ونزوئلا قرار است روز سه شنبه مذاکرات خود را که مدت ها پیش متوقف شده بود، از سر بگیرند، مذاکراتی که به گفته نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری این کشور، به نفع انتخابات سال ۲۰۲۴ خواهد بود. این اقدام می تواند به کاهش تحریم ها علیه ونزوئلا بینجامد. ایالات متحده آمریکا از سال ۲۰۱۹ تاکنون صادرات نفت ونزوئلا، یکی از اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را به بهانه نقض حقوق بشر در انتخابات سال ۲۰۱۸ تحریم کرده است. بر اساس این گزارش، قیمت هر دو شاخص نفت هفته گذشته به دلیل نگرانی از گسترش درگیری ها در خاورمیانه افزایش یافت. بهای نفت شاخص برنت با رشد ۷.۵ درصدی، بالاترین افزایش هفتگی را از ماه فوریه تاکنون ثبت کرد. دولت بایدن به دنبال راه هایی برای افزایش عرضه نفت به بازارهای جهانی برای کاهش قیمت های بالای آن است، اما هرگونه افزایش واقعی در تولید نفت ونزوئلا به دلیل سرمایه گذاری های ناکافی اخیر در این کشور زمان بر است.
با حکم وزیر نفت
وزیر نفت در حکمی سید علی جزایری طهرانی را به عنوان عضو اصلی هیئت مدیره و مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت منصوب کرد. متن این حکم به شرح زیر است:
«جناب آقای سید علی جزایری طهرانی، با عنایت به مصوبه جلسه مورخ (23/07/1402) مجمع عمومی فوق العاده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نظر به تعهد، تخصص و تجربیات، جنابعالی به موجب این حکم به عنوان عضو اصلی هیئت مدیره و مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت منصوب می شوید.
انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و بهره گیری از همه ظرفیت ها و هماهنگی با هیئت مدیره در راستای تحقق اهداف ذیل اقدام های لازم و مؤثر در دستور کار قرار گیرد:
۱- پیگیری راهبردها و برنامه های تحول گرایانه در راستای ارتقای جایگاه سازمان؛
۲- بهبود سطح کمی و کیفی خدمات و افزایش سطح رضایتمندی کارکنان خدوم صنعت نفت و خانواده معزز ایشان؛
۳- توجه حداکثری و مستمر به آموزش و ارتقای دانش فنی و تخصصی کارکنان؛
۴- استفاده از تمام ظرفیت های موجود به منظور بهبود و توسعه خدمات درمانی در مناطق عملیاتی؛
۵- شناسایی و استفاده از نیروهای متخصص، متعهد و فسادستیز؛
۶- ایجاد بستر مناسب برای حفظ و رعایت شئونات و تعالیم اسلامی در مراکز درمانی صنعت نفت.
توفیق جنابعالی را در انجام وظایف سازمانی و امور محوله از درگاه ایزد منان خواستارم.»
معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی خبر داد
معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی گفت: در دستورعملی که در شورای اداری، استخدامی صنعت نفت مصوب شد، مزایای نفت کارت را به کارکنان پیمانکاری تسری دادیم و شرکت ها در حال انجام سازوکار و محاسبه بار مالی هستند تا این بار مالی در همه قراردادها لحاظ شود.مهدی علی مددی با اشاره به اینکه مزایای جانبی و انگیزشی برای کارکنان صنعت نفت در دولت مردمی سیزدهم در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: تسری این نگاه به همه کارکنان جدا از نوع قرارداد استخدامی در دستور کار است. وی ادامه داد: بعضی از قراردادهای تأمین منابع انسانی در بخش پیمانکاری در بعضی شرکت های تابع وزارت نفت رو به اتمام است و مبلغ این قراردادها اجازه پرداخت نفت کارت را نمی دهد، از این رو این شرکت ها با امضای قرارداد جدید به افرادی که قراردادشان تازه است، نفت کارت را پرداخت می کنند و تأمین اعتبار این کارت به تاریخ جدید قرارداد بستگی دارد. مردادماه امسال دستور پرداخت مبالغ نفت کارت به کارکنان پیمانکاری صنعت نفت رسماً از سوی معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی صادر شد. با تلاش ها و پیگیری های مجموعه توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در آینده ای نزدیک به کارکنان پیمانکاری (ارکان ثالث) شاغل در چهار شرکت اصلی وزارت نفت مثل دیگر کارکنان نفت کارت تعلق می گیرد و می توانند از این امتیاز برخوردار شوند. اختصاص نفت کارت به همه کارکنان وزارت نفت در شورای مدیران چهار شرکت اصلی و سازمان اداری و استخدامی به تصویب رسیده است.
رئیس اداره حفاری و ترمیم چاه شرکت نفت فلات قاره ایران از طراحی و ساخت مته حفاری الماسه بدنه ماتریسی برای نخستین بار در کشور با حمایت و راهبری این شرکت خبر داد.سعید محمدی گفت: وجود مشکلات در روند تأمین مته های حفاری در سال های تشدید تحریم ها، ضرورت توجه به داخلی سازی فناوری ساخت آن را بیش از پیش نمایان کرد، بنابراین شرکت نفت فلات قاره ایران با درک اهمیت این موضوع، اقدام های مهمی را برای حمایت های فنی و معنوی از شرکت های داخلی در روند بومی سازی مته حفاری PDC انجام داده است.وی افزود: نگاه راهبردی و پیگیرانه مدیران بخش فنی شرکت نفت فلات قاره همراه با تلاش های جدی کارشناسان این امور، در کنار اقدام های همکاران فنی در سایر شرکت های تابع، سرانجام به تقویت توانمندی ساخت داخل در صنعت حفاری و تکمیل چاه ها و محدودتر شدن اقلامی شده است که نیازمند واردات هستند.رئیس اداره حفاری و ترمیم چاه شرکت نفت فلات قاره ایران درباره ویژگی متمایز این مته حفاری و اهمیت آن گفت: نکته بسیار حائز اهمیت در کارایی این مته های حفاری، مناسب بودن طراحی مته برای سازند و نوع عملیات و مسیر چاه است.
محمدی ادامه داد: مته های PDC قبلی به طور کامل به روش مهندسی معکوس و بر پایه تهیه مدل از نمونه مته های حفاری خارجی ساخته شده بود، اما نکته ای که این مته حفاری را حائز اهمیت می کند، طراحی ۱۰۰ درصد ایرانی این مته در کشور بود که بر پایه نرم افزار کاملا ایرانی طراحی و بهینه یابی مته حفاری PDC ایجاد شده در شرکت خدمات فنی میدان های نفت آسماری شکل می گرفت. نتایج مثبت حاصل شده از کاربرد این مته در حفاری چاه های میدان سروش و نوروز و به ویژه Dull Grading بسیار خوب این مته پس از حفاری ۹۹۰ متر، تثبیت باور «ما می توانیم» بود.وی درباره نتایج میدانی کاربرد این مته حفاری تصریح کرد: ثبت عملکرد بالاتر از متوسط نرخ حفاری در میدان سروش با حفاری بیش از ۵۱۱ متر با موتور درون چاهی و RPM بالا، همچنین مسیر حفاری چاه جهت دار با تغییر زاویه از ۵۵ به ۸۴ درجه و عملکرد مته در میدان نوروز با حفاری ۴۷۸ متر و تغییر زاویه از ۳۹ به ۸۴ درجه، نشان دهنده کیفیت بالای این مته است.رئیس اداره حفاری و ترمیم چاه شرکت نفت فلات قاره با بیان اینکه استقبال از تلاش های سازندگان داخلی در روند بومی سازی تجهیزات حفاری و حمایت های فنی با هدف هم افزایی و ارتقای این توانمندی و کیفیت ساخت، فرآیند بدون توقف اداره حفاری شرکت نفت فلات قاره است، اظهار کرد: این موضوع در سایه نگاه مسئولانه مدیریت ارشد شرکت و درک فنی و توان و تجربه عملیاتی کارشناسان این اداره در واحدهای مهندسی کالای حفاری، مهندسی حفاری و عملیات حفاری به صورت هماهنگ انجام می شود و نتایج این نوع نگرش و اقدام، در هرچه گسترده و پررنگ تر شدن دایره اقلام حفاری تأمین شده در داخل کشور نمود روزافزون بیشتری داشته است. این شرکت در نظر دارد از مته PDC سایز ۱۲ و یک چهارم اینچ ساخت داخل در آینده نزدیک در میدان نوروز استفاده کند.
چهارمین نشست کارگروه وزارتی اجرای مصوبه کاهش آلودگی صنایع مستقر در منطقه عسلویه با هدف پیگیری تحقق برنامه های ابلاغی و به منظور هماهنگی بین شرکت های مستقر در منطقه عسلویه برگزار شد.این نشست روز دوشنبه(۲۴ مهر) با حضور مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت، مدیران ارشد شرکت های ملی گاز، نفت و گاز پارس، مجریان طرح های پالایشگاهی، نمایندگان معاونت برنامه ریزی وزارت نفت، مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت و سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس برگزار شد.در این نشست، آخرین اقدام های انجام شده در پیشرفت پروژه های کاهش آلودگی هوا بررسی شد.مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت ضمن اشاره به تأکید مقام عالی وزارت نفت درباره کاهش و حذف گازهای ناشی از فلر و تکالیف ابلاغی این وزارتخانه بر صیانت از محیط زیست تصریح کرد: پروژه های محیط زیستی که با جدیت و همکاری همه شرکت های مستقر در منطقه در حال اجراست، در اولویت اقدام های اجرایی وزارت نفت بوده و انجام آنها مطابق با برنامه زمانی تعیین شده دارای اهمیت ویژه است.
وزیر نفت در پیامی درگذشت مادر محمد حسین متجلی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس را تسلیت گفت. متن پیام تسلیت جواد اوجی به محمدحسین متجلی به شرح زیر است:
«انا الله و انا الیه راجعون
وجود مبارک مادر از گرانبهاترین سرمایه های انسان است که فقدان آن همواره به مثابه تألم و تأثری عمیق به شمار می رود، از این رو شکیبایی بر اندوه درگذشت مادر، مصداق دقیق و کامل صبر بر مصائب دنیوی است و معنای صبر جزیل برای بازماندگان در آن متجلی است.
رجای واثق دارم خدمات خالصانه جنابعالی در مسیر اعتلای صنعت راهبردی نفت باقیات الصالحاتی برای مادر بزرگوار به حساب آید. اینجانب ضمن عرض تسلیت به حضرتعالی و خانواده معزز از درگاه ایزد منان برای ایشان آمرزش الهی و همنشینی با حضرت فاطمه زهرا (س) و برای شما و سایر بازماندگان صبر و سلامت مسئلت می کنم.»
مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبر داد
مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام اینکه در ۴۵ درصد شرکت های پتروشیمی کشور سیستم مدیریت ایمنی فرآیند (PSM) مستقر شده یا در حال استقرار است، گفت: براساس نقشه راه صنعت پتروشیمی، این سیستم در پنج سال آینده در ۸۰ درصد و در سال ۱۴۱۲ در ۱۰۰ درصد صنعت پتروشیمی مستقر می شود. داوود عمادی یکشنبه (۲۳ مهر) در نخستین همایش ایمنی فرآیند در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی اظهار کرد: چگونگی پیاده سازی مدیریت ایمنی فرآیند (PSM)، چگونگی رخداد حوادث، چالش ها و راهکارهای استقرار مدیریت ایمنی فرآیند در صنعت و شاخص های پایش عملکردی استقرار مدیریت ایمنی فرآیند از اهداف این همایش است. وی با بیان اینکه موضوع مدیریت ایمنی فرآیند در سال ۱۳۸۸ در صنعت پتروشیمی مطرح شد، افزود: شرکت پلیمر آریاساسول نخستین شرکت درصنعت پتروشیمی است که استقرار سیستم مدیریت ایمنی فرآیند (PSM) را آغاز کرد. مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: پس از حادثه ای که در یکی از پتروشیمی های کشور در سال ۱۳۹۵ رخ داد، استقرار سیستم مدیریت ایمنی فرآیند در صنعت شتاب گرفت. ۱۲ درصد پتروشیمی ها سال ۱۳۹۰ استقرار سیستم مدیریت ایمنی فرآیند را آغاز کرده بودند که هم اکنون این رقم به ۴۵ درصد در صنعت پتروشیمی رسیده است. عمادی تأکید کرد: بر اساس نقشه راه صنعت پتروشیمی، در پنج سال آینده در ۸۰ درصد و سال ۱۴۱۲ در تمام مجموعه صنعت پتروشیمی سیستم مدیریت ایمنی فرآیند (PSM) مستقر می شود.
تفاهمنامه پویش اهدای بسته های آموزشی به دانش آموزان محروم با حمایت نفت امضا شد
وزیرنفت: 20 میلیارد تومان پروژه عام المنفعه در وزارت نفت تعریف شده است
مشعل شرکت ملی نفت ایران به نمایندگی از وزارت نفت با کمیته امداد امام خمینی(ره) و نهاد ریاست جمهوری تفاهمنامه ای مبنی بر اجرای پویش اهدای بسته های آموزشی (نوشت افزار تولید داخل) به دانش آموزان محروم مناطق نفت خیز و گاز خیز امضا کرد.این تفاهمنامه در حضور جواد اوجی، وزیر نفت امضا شد و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، سید امیر مدنی، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور و سید مرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) امضاکنندگان آن بودند. رونمایی از نظام نامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت نیز بخش دیگری از این مراسم بود که در آن اعداد و ارقام مهمی در زمینه عمل به مسئولیت اجتماعی در وزارت نفت ارائه شد تا این وزارتخانه در مسیر اجرای این تعهدات همچنان پیشتاز باشد. ازجمله این اعداد و ارقام مهم، تعریف 20 هزار میلیارد تومان طرح در قالب مسئولیت اجتماعی است که وزیر نفت در آیین امضای تفاهمنامه پویش اهدای بسته های آموزشی به آن اشاره کرد. نکته مهم دیگر در این مراسم اشاره به دانش آموزانی است که در قالب مسئولیت اجتماعی صنعت نفت آموزش دیده اند و50 نفر آنها در کنکور امسال موفق به کسب رتبه زیر100 شدند و 213 نفر هم رتبه زیر هزار را کسب کردند. مشروح این گزارش را می خوانید.
ازجمله وظایف تکلیفی که وزارت نفت در کنار مسئولیت تولید نفت و گاز به آن توجه ویژه دارد، اجرای طرح های مختلف در قالب مسئولیت اجتماعی است که با هدف محرومیت زدایی انجام می دهد؛ موضوعی که این بار در تعامل با نهاد ریاست جمهوری و کمیته امداد امام خمینی(ره) و در قالب امضای تفاهمنامه ای سه جانبه با مضمون اجرای پویش اهدای بسته های آموزشی به دانش آموزان مناطق نفت خیز و گازخیز، به آن پرداخته شد. وزیر نفت در آیین امضای تفاهمنامه اجرای پویش اهدای بسته های آموزشی به دانش آموزان محروم مناطق نفت خیز و گازخیز کشور گفت: در مجموع ۲۰هزار میلیارد تومان پروژه عام المنفعه در وزارت نفت تعریف شده است. جواد اوجـی با اشـاره به برکـات ناشی از توجه به محرومیت زدایی و انجام فعالیت های مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت افزود: با این اقدام ها و اثر مثبت آن در صنعت نفت، فروش و صادرات نفت افزایش یافت و در رشد اقتصادی کشور، گروه نفت توانست به عدد ۱۹.۸ درصد برسد. وی در سخنان خودگریزی هم به دور دوم سفرهای استانی رئیس جمهوی به استان فارس زد و گفت: در این سفرها توجه به فعالیت های عام المنفعه در دستور کار قرار گرفته است. وزیر نفت با اشاره به اینکه لوله کشی گاز داخل ساختمان در استان های کشور برای خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد یا سازمان بهزیستی از سوی شرکت ملی گاز ازجمله اقدام های انجام شده در قالب مسئولیت اجتماعی است، تصریح کرد: انجام این اقدام در حالی است که در روند گازرسانی، شرکت ملی گاز تنها وظیفه رساندن گاز تا درِ منزل و علمک را به عهده دارد. وی گفت: این اقدام همسو با اجرای مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت در حالی انجام شده است که در برخی استان های سردسیر مانند کهگیلویه و بویراحمد، علمک گاز بیش از سه سال که به در خانه ها رسیده بود، اما به دلیل نبود لوله کشی داخل خانه، امکان دریافت گاز وجود نداشت. اوجی تصریح کرد: با توجه به معرفی خانوارهای زیرپوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی، امروز در همه استان ها لوله کشی گاز داخل ساختمان برای آنها انجام می شود. وزیر نفت گفت: از سوی دیگر، مناطقی که گازرسانی در آنها انجام می شود، ظرف دو ماه سهمیه سوخت مایع آنها قطع می شد و این افراد مجبور بودند کپسول گاز یا نفت سفید را به قیمت آزاد و از بازار تهیه کنند که فشار بیشتری بر آنها تحمیل می کرد. بنا بر توضیحات اوجی، وزارت نفت در اجرای پروژه مسئولیت اجتماعی، سراغ پروژه های نیمه کاره می رود. به عنوان نمونه بیمارستانی که چند سال نیمه کاره مانده بود، به اتمام می رسد یا جاده ای را که حادثه خیز است، اصلاح می کند.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز به عنوان یکی از طرفین امضاکننده تفاهمنامه اجرای پویش اهدای بسته های آموزشی به دانش آموزان مناطق نفت خیز و گاز خیز کشور با مبارک خواندن این مراسم و با اشاره به اینکه کارهای کوچک می تواند گره های بزرگی را باز کند، گفت: خرسند کردن دانش آموزان اقدامی مهم است و معتقدم مرتفع شدن بسیاری از مشکلات در صنعت نفت در شرایط تحریم ناشی، از دعای خیر دانش آموزان بوده است. خجسته مهر توزیع ۱۵۰هزار بسته در قالب این پویش را نماد و پیامی دانست که به شکل عمیق در تقویت بنیه علمی دانش آموزان موثر است. او به نقش اثرگذار کمیته امداد و معاونت روستایی معاون اول رئیس جمهوری در این عرصه اشاره و تصریح کرد: اعتبار اختصاص یافته در شرکت ملی نفت ایران برای تأمین نوشت افزار دانش آموزان محروم، از ۱۰میلیارد تومان در سال گذشته به۲۰ میلیارد تومان افزایش یافته که در مقایسه با سال قبل دو برابر شده است. خجسته مهر گفت: این الگو برای اجرای پویش اهدای بسته های آموزشی، به نظرم از ستاد اجرایی فرمان امام شکل گرفت و چون نیت خوبی بود، در کل کشور ترویج شد. وی افزود: در ایفای مسؤولیت های اجتماعی به دنبال رشد اقتصادی هستیم و اگر نتوانیم این وظیفه را به درستی انجام دهیم، نمی توانیم آینده پایداری متصور باشیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اعتقاد به اینکه به بسیاری از استعدادها در مناطق محروم است و برای شکوفایی آن استعدادها مسئول هستیم، گفت: با تأکیدهای وزیر نفت هیچ گاه ایفای مسئولیت اجتماعی را چرخ پنجم تلقی نکردیم و اولویت آن را همواره همزاد با تولید و توسعه صنعت نفت می دانیم.
خجسته مهر ادامه داد: با توجه به آنکه مهارت آموزی به ایجاد شغل منجر می شود؛ از این رو توجه به ارتقای آموزشی در اجرای مسئولیت اجتماعی صنعت نفت در اولویت قرار دارد.وی سپس به نتیجه کنکور امسال پرداخت و گفت: امسال ۵۰ نفر از افرادی که در قالب پروژه های مسئولیت اجتماعی صنعت نفت آموزش دیدند، در استان های خوزستان و بوشهر رتبه زیر ۱۰۰ و ۲۱۳ نفر نیز رتبه زیر هزار به دست آوردند.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران رویکرد وزارت نفت را با این هدف خواند که سهم مناسبی در ایفای مسؤولیت اجتماعی، کاهش محرومیت و استقرار عدالت و فرصت های برابر و مناسب داشته باشد و این آمار را ارائه کرد که مجموع پروژه های مسؤولیت اجتماعی در صنعت نفت دولت سیزدهم حدود ۶ هزار پروژه است که برای اجرای این پروژه ها ۱۷ هزار میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافته و متناسب با پروژه هایی که اجرا می شود، شرکت ملی نفت برای پرداخت اعتبار آن اقدام می کند. طبق توضیحات او، از این میزان 2 هزار پروژه بهره برداری شده و باقی پروژه ها در مرحله اقدام است که 62 درصد از نظر تعداد مربوط به مناطق محروم و همچنین 82 درصد در مناطق محروم محیط های پیرامونی 10 استان نفت خیز است.خجسته مهر از اجرای پروژه های مسؤولیت های اجتماعی به عنوان الزامات و مفروضات اصلی توسعه پایدار و متوازن یاد کرد و افزود: با جدا کردن مسئولیت اجتماعی از توسعه اقتصادی، چیزی باقی نمی ماند.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: این اقدام ها الگوی ارزشمندی را در جامعه تزریق می کند و بیش از آنکه ارزش مادی این اقدام مهم قابل طرح باشد، ارزش معنوی و الگوی چندگانه آن ارزشمند است.
بابک دارابی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز هم در مراسم امضای تفاهمنامه اجرای پویش اهدای بسته های آموزشی به دانش آموزان محروم مناطق نفت خیز و گازخیز کشور میان شرکت ملی نفت ایران و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور و کمیته امداد امام خمینی(ره) گفت: امروز نگاه مجموعه صنعت نفت به مسئولیت اجتماعی هزینه زا نبوده و مبتنی بر مدیریت راهبردی برای دستیابی به توسعه ای متوازن و پایدار در مناطق عملیاتی از طریق اجرای اقدام های هدفمند و مسؤولانه است که به تدریج در حال تبدیل شدن به یک فرهنگ سازمانی است. او گفت: شرکت ملی نفت با بیش از 90 درصد مشارکت بالاترین درصد را در فعالیت های مسئولیت اجتماعی دارد و انجام موفق پروژه های بزرگ صنعت نفت مانند جابه جایی سکوی فاز 11پارس جنوبی به پشتوانه دعای خیر مردمی است که از اقدام های مسئولیت اجتماعی این صنعت بهره مند شده اند. دارابی افزود: با کوشش شبانه روزی همکاران در صنعت نفت توانسته ایم از ابتدای دولت سیزدهم افزون بر توسعه هر سه حوزه صنایع بالادستی، میان دستی و پایین دستی و تولید و توزیع فرآورده و محصولات نفتی، گازی و پتروشیمی، گام هایی مؤثر را در توسعه جوامع محلی پیرامون صنایع نفت و گاز برداریم. دارابی همچنین با اشاره به رونمایی از نظام نامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت توضیح داد: صنعت نفت با آگاهی از مسائل اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی در مناطق و با هدف استقرار نظام یکپارچه عمل به مسؤولیت اجتماعی، ایجاد فضای افزایش اعتماد اجتماعی، بهینه سازی هزینه ها و بهبود روابط با جوامع محلی و تسهیل شرایط کاری در این جوامع نسبت به تدوین «نظام نامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت» اقدام کرده و آن را مبنای عمل قرار داده است تا مسئولیت اجتماعی خود را از سطح سیاست گذاری تا سطح برنامه های اقدام (Action plans) جاری کند. بنا بر توضیحات او، توجه نظام نامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت به موضوع های اساسی و اولویت دار در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی، عمرانی و زیربنایی این امکان را به شرکت ها و سازمان های فعال در این صنعت داده است که بتوانند اقدام ها و فعالیت های مسئولانه خود را به صورت هدفمند اجرا کنند.
دارابی افزود: افزون بر سیاست گذاری انجام شده برای کاهش گازسوزی مشعل ها، ۶ هزار و ۱۰۰ پروژه با اعتبار17همت با مشارکت و کمک در احداث، بازسازی و تجهیز مراکز آموزشی و دانشگاهی، بهداشتی و درمانی، ورزشی، فرهنگی و مذهبی، کارآفرینی، آبرسانی، احداث، تعریض و بهسازی راه های مواصلاتی روستایی و عشایری، همچنین طرح های محیط زیستی،آبخیزداری، بیابان زدایی و آبزی پروری، طرح های توانمندسازی و کارآفرینی جوانان تحصیل کرده در مناطق نفت خیز و گازخیز با کمک سازمان فنی و حرفه ای کشور، توانمندسازی دانش آموزان و دبیران در سطح استان های بوشهر و خوزستان با برگزاری کلاس ها و دوره های تخصصی انجام شده و در حال اجراست. مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز افزود: صنعت نفت در کنار توجه به توسعه زیرساخت ها و امکانات زیربنایی و روبنایی در مناطق فعالیت خود همواره بحث آموزش و توانمندسازی جوامع را با تأکید بر گروه های آسیب پذیر به عنوان یکی از اهداف اصلی خود پی گرفته است و بر همین اساس در استان های خوزستان و بوشهر دبیران و دانش آموزان در طرح های آموزشی صنعت نفت شرکت می کنند.
امیرحسین مدنی، معاون توسعه روستایی، مناطق محروم و عشایر ریاست جمهوری نیز در مراسم امضای تفاهمنامه اجرای پویش اهدای بسته های آموزشی به دانش آموزان محروم مناطق نفت خیز و گازخیز کشور بین شرکت ملی نفت ایران و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور و کمیته امداد امام خمینی(ره) گفت: در هیچ دوره ای شاهد محرومیت زدایی با این وسعت در وزارت نفت نبودیم و چشم امید ما به صنعت نفت است تا کمک کند به عدالت اجتماعی نزدیک تر شویم، ضمن آنکه شرکت ملی نفت ایران جان خوبی به این پویش داده است. او گفت: افزون بر پروژه های عام المنفعه که وزارتخانه ها و نهادهای مختلف در بخش هایی مانند سلامت، راه، عمران، آموزش و... هزینه می کنند،۵۰ هزار میلیارد تومان در حوزه محرومیت زدایی توزیع می شود. جهت دادن به این منابع به سمت اینکه در کشور کمک می شود و در تولید و اقتصاد نیز مؤثر است. معاون توسعه روستایی، مناطق محروم و عشایر ریاست جمهوری با اشاره به بیانات رهبر انقلاب در دولت قبل برای توسعه نوشت افزار ایرانی - اسلامی گفت: در آن زمان نسبت تولید و واردات ۲۰ درصد به ۸۰ درصد بود که افزون بر مباحث اقتصادی، اثرات فرهنگی و هویتی نیز بر دانش آموزان داشت.این خطر را رهبر معظم انقلاب احساس کردند، آن دولت البته کمک نکرد و نهادهای دیگر غیردولتی وارد شدند که یکی از مجموعه ها ستاد اجرایی فرمان امام بود و اکنون این نسبت ۷۰ درصد تولید داخلی در برابر ۳۰ درصد واردات است. او گردش مالی نوشت افزار را10 هزار میلیارد تومان به همراه ایجاد اشتغال زایی قابل توجه دانست و افزود: طی سال جاری بخش های مختلف کشور یک میلیون بسته نوشت افزار در مناطق محروم توزیع کرده اند که ۳۵۰ هزار بسته مربوط به ستاد اجرایی فرمان امام، ۱۰۰ هزار بسته مربوط به بنیاد مستضعفان، ۱۵۰ هزار بسته از سوی شرکت ملی نفت ایران، ۱۰۰ هزار بسته توسط بسیج و ۳۰۰ هزار بسته نیز توسط نیکوکاران و خیران مردمی تأمین شده است. معاون توسعه روستایی، مناطق محروم و عشایر ریاست جمهوری با اشاره به اینکه با رونق تولید داخل، شخصیت های ایرانی و انیمیشن های داخلی مورد توجه کودکان قرار می گیرد، گفت: امسال یکی از پرفروش ترین کاراکترهای نوشت افزار، بچه زرنگ بود.
مرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد امام خمینی نیز اظهار کرد: دانش آموزان ساخت آینده کشور را به عهده دارند، ادامه داد: در مواردی اگر این کمک ها نباشد، شاهد ترک تحصیل تعدادی از دانش آموزان به دلیل مسائل مالی و اقتصادی خواهیم بود. به گفته او، ۱۵۰هزار بسته آموزشی و نوشت افزار میان دانش آموزان محروم استان های نفت خیز و گاز خیز کشور در قالب اجرای مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران توزیع می شود. بختیاری این قبیل نشست ها را اثربخش خواند و افزود: شرکت ملی نفت ایران در این پویش ۱۵۰هزار بسته نوشت افزار را در اختیار دانش آموزان مناطق محروم استان های نفت خیز و گازخیز کشور قرار می دهد.
نظام نامه مسئولیت اجتماعی در فرآیندی چندماهه با همفکری و مشارکت خبرگان دانشگاهی، صنعت نفت، مشاوران اجتماعی چهار شرکت اصلی، همچنین بازخورد دریافتی از شرکت های عملیاتی تدوین و در فروردین ماه سال ۱۴۰۲ ابلاغ شد.
همزمان با آئین امضای تفاهم نامه اجرای پویش اهدای بسته های آموزشی با حضور وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مشاور اجتماعی وزیر، جمعی از مدیران و نیز مشاوران اجتماعی شرکتهای اصلی صنعت نفت، از نظام نامه و راهنمای گزارش دهی مسئولیت اجتماعی رونمایی شد.
این نظام نامه با تأکید بر مسائل اساسی اولویتدار صنعت نفت در زمینه مسئولیت اجتماعی شرکتی نظیر زنجیره تأمین تدارکات محلی به منظور اشتغال زایی و معشیت پایدار محلی، توانمندسازی ساکنان جوامع محلی پیرامون، بهره گیری از ظرفیت سمن ها (سازمان های مردم نهاد)، مشارکت در حفاظت از محیط زیست، ترویج مصرف بهینه منابع و انرژی و بهبود شرایط کار و زندگی کارکنان به عنوان نقشه راه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت از سوی وزیر ابلاغ شده است. در این زمینه به منظور گزارش دهی فعالیت ها و اقدام های مسئولیت اجتماعی شرکت های فعال در صنعت نفت، «راهنمای گزارش دهی پایداری» نیز بر اساس موضوع ها و شاخص های استانداردهای بین المللی مسئولیت اجتماعی و نظام نامه صنعت نفت تدوین و منتشر شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از آمادگی ورود به فصل سرما می گوید
مشعل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، بزرگ ترین شرکت زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که در سه استان فارس، بوشهر و هرمزگان فعالیت دارد و حدود ۲۰ درصد گاز مصرفی کشور را تامین می کند. این شرکت وظیفه بهره برداری از میدان های گازی و نفتی و تامین خوراک چهار پالایشگاه گازی (فراشبند/ فجرجم/سرخون / پارسیان) و بخشی از خوراک پالایشگاه نفت شیراز و همچنین تامین بخش عمده گاز مورد نیاز، برای تزریق در مخزن نفتی مارون را عهده دار است. برای تامین خوراک پایدار این پالایشگاه ها افزون بر احداث ایستگاه تقویت فشار گاز در برخی میادین فعال، توسعه میادین گازی و نفتی جدید نیز در نظر گرفته شده است . علی منتصری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در گفت وگو با رسانه های وزارت نفت به تشریح اقدام های انجام شده برای ورود به فصل سرما می پردازد و می گوید: در تلاش هستیم با توانمندی کامل به استقبال زمستان 1402 برویم. مشروح این گفت وگو در ادامه می آید.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، بزرگ ترین شرکت زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که در سال 1378 به مرکزیت شیراز راه اندازی شده است. مسئولیت این شرکت تولید نفت و گاز و تامین خوراک پالایشگاه های گازی فراشبند، فجرجم، سرخون و پارسیان و پالایشگاه نفت شیراز، همچنین تامین بخشی از گاز مخزن نفتی مارون برای تزریق به این مخزن است. این شرکت هم اکنون با پنج هزار و 444 نفر نیروی رسمی، قراردادی و پیمانکاری در پنج منطقه عملیاتی آغار دالان، پارسیان، سروستان سعادت آباد استان فارس، همچنین منطقه نار وکنگان استان بوشهر ومنطقه سرخون و گشوی جنوبی در استان هرمزگان فعالیت دارد.
میدان نفتی تازه تاسیس خشت، ازسال 1403 با توليد روزانه حدود ۱۰هزار بشکه به میادین تولیدی این شرکت اضافه خواهد شد. 17 درصد گازجهان در ایران و20 درصد گاز ایران در زاگرس جنوبی است که چنانچه این دوعدد ضرب شوند، نتیجه آن خواهد شد که 3.4 درصد ذخایر گازجهان درمخازن زاگرس جنوبی قرار دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی درسه استان فارس، بوشهر وهرمزگان فعالیت دارد وقرار است استان های کهگیلویه و بویراحمد وچهارمحال بختیاری هم درسال های آینده و با درنظرگرفتن میادین نفتی موسوم به «رشد، میدان گازی مختار و...» به گستره فعالیت این شرکت اضافه شود. درمجموع حدود 25 میدان دیگر در استان های همجوار وجود دارد که دربرنامه درازمدت از سوی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تعیین تکلیف خواهند شد.
با هدف پایداری تولید و آمادگی کامل برای تامین گاز در فصل زمستان، براساس برنامه تکلیفی، تعمیرات اساسی مناطق مختلف عملیاتی از ابتدای امسال در دستور کار قرار گرفت. تعمیرات اساسی ابتدای سال 1402 درمنطقه نار و کنگان (اردیبهشت ماه تا تیرماه) در دو حوزه مراکز KA، KB، KC، KD کنگان و مراکز یک تا سه میدان نار، همچنین خطوط لوله30 اینچ، 42 اینچ و 48 اینچ کنگان، ایستگاه تقویت فشار ناربه میزان 80 هزارنفر- ساعت انجام شده است.
همچنین تعمیرات اساسی درمنطقه عملیاتی آغار و دالان از 18 تیر تا 10 مرداد ماه امسال به مدت 21 روز به إتمام رسید. دو اقدام مهم در این عملیات، اصلاحیه واحدهای 600 و 200 برای افزایش ظرفیت روزانه هفت میلیون مترمکعب گاز در زمستان 1402 بوده است که طی آن گاز میدان «دی» و افزايش توليد ازميدان آغاربه پالایشگاه فراشبند ارسال و در اين پالايشگاه فرآورش شود.
هم اكنون ظرفیت تولید پالایشگاه فراشبند 40 میلیون مترمکعب در روز است؛ این ظرفیت با اقدامی ابتکاری برای تولید روزانه47 میلیون مترمکعب در دسترس قرار گرفته است تا زمانی که برای اجرای فاز دوم این پالایشگاه، سرمایه گذاری انجام شود. افزون برآن، خطوط لوله و واحدهای مختلف پالایشگاه فراشبند به میزان حدود ۳۲هزار نفر-ساعت در منطقه آغارو دالان تعمیرات اساسی شده اند.
همچنین درشهریور ۱۴۰۲ تعمیرات اساسی منطقه پارسیان (شامل سه میدان هما، شانول و راوی و مرکز تفکیک میدان هوش) با حدود ۴۷ هزار نفر -ساعت انجام شد وتعمیرات اساسی منطقه عملیاتی سروستان و سعادت آباد نیز باهفت هزار و ۸۰۰ نفر- ساعت انجام شده است. تعمیرات اساسی خطوط لوله ۳۰ اینچ تابناک و مراکز بهره برداری هم درمهرماه امسال انجام شده است.با مجموعه این اقدام ها درتلاش هستیم با توانمندی کامل به استقبال زمستان 1402 برویم.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی حدود ۲۰ درصد گاز مصرفی کشور را تامین می کند.
همچنین تولید تجمعی گاز درسال 1401به میزان 45.5 میلیارد مترمکعب( 2.66 میلیون بشکه نفت و 14 میلیون بشکه مایعات گازی) بوده است. سال گذشته (1401) به حداکثر تولید روزانه 103 میلیون مترمکعب گاز(103 درصد تولید تکلیفی)، 47 هزاربشکه مایعات گازی و 15 هزار بشکه نفت از میادین سروستان و سعادت آباد و خشت رسیدیم.
در 6 ماه نخست امسال نیزتولید تجمعی ۱۸.۲۹ میلیارد مترمکعب گاز بوده است که با احتساب کاهش تکلیفی حدود ۱۰۵ درصد و بدون کاهش تکلیفی ۸۶ درصد برنامه تولیدی محقق شده است. همچنین در این مقطع، ۹۰۰ هزار بشکه نفت با تحقق 90 درصدی برنامه تولیدی و ۶ میلیون بشکه مایعات گازی تولید شده است.
با توجه به ناترازی تولید گاز کشور فعالیت اجرایی در برخی این ميدان ها مانند دی که از 1401 آغاز شده، با استقرار 4 دکل حفاری، تسهیلات سطح الارضی و خطوط لوله در حال انجام است. در میدان آغار نیز با حفاری سه حلقه چاه (17، 18 و 19) عملیات لوله گذاری در حال انجام است تا زمستان امسال هفت میلیون مترمکعب گاز بيشتري از دو میدان آغار و دی توليد شود و با تحقق آن توان تولید این شرکت به ۱۶۶ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
توسعه سایرميدان ها که مطالعات مفهومی آنها انجام شده است، به مرور با جذب سرمایه گذار آغازخواهد شد و براساس برنامه پیش بینی شده، تولید گاز درسال 1403 به میانگین 139میلیون مترمکعب در روز ودرسال 1406 به 280 میلیون مترمکعب در روزخواهد رسید.شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی برای رسیدن به این ميزان توليد، بر اساس برنامه های شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از جمله طرح های ضربتی، نگهداشت توان تولید میادین فعلی، ایستگاه های تقویت فشار، بازآرایی و توسعه تاسیسات، راه اندازی چاه های جدید، بهینه سازی فرایندها، مطالعات جامع میادین و اقدام های اصلاحی را برای تعدادی از چاه ها در برنامه دارد.
نیاز سرمایه ای برای سرمایه گذاری دراین ميدان ها طی پنج سال آینده حدود 3.6 میلیارد دلار برآورده شده که این میزان از سوی سرمایه گذاران داخلی درحال تامین است. همچنین چند سرمایه گذارخارجي با مشارکت شرکت های ایرانی بخشی از سرمایه گذاری را انجام خواهند داد.
ميدان های نفتی و گازی براي تداوم تولید، نیازمند نگهداری و به روزرسانی مطالعات مخازنی دارند که این امر در قالب برنامه های یک ساله، دوساله وپنج ساله در دستور کارشرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار دارد که با همکاری شرکت بهره برداری زاگرس جنوبی درحال انجام است.
هم اکنون شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی پنج هزار و 444 نیروی انسانی دارد که ۳۴ درصد آن نیروی رسمی و ۵۷ درصد ارکان ثالث و ۹ درصد بقیه نیز نیروی قرارداد مستقیم و معین هستند. یکی از مشکلات همکاران، حدود ۶۵ درصد از نیروهای رسمی، فریز ماندن است که باید در این مورد فکری کرد.سقف حقوق ومالیات نیز مواردی هستند که موجب کم انگیزگی شده و درخواست همکاران نیز رسیدگی به آنهاست.
با توجه به گستردگی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی درسه استان فارس، بوشهر و هرمزگان و تولید نفت و گاز از روستاها و شهرهای این استان ها، از وظیفه و مسئولیت اجتماعی خود غافل نبوده ایم و توانسته ایم به روستاها و شهرهای همجوار، خدماتی متنوع ارائه کنیم که حجم اعتباری آن دریک سال گذشته، حدود 56 میلیارد تومان بوده است.
همه ما برای اعتلای کشور، کارمی کنیم؛ به خصوص درشرایطی که تحریم ها ما را احاطه کرده اند؛ کارکنان مناطق عملیاتی هم در شرایط آب هوایی مختلف، سرما، گرما، رطوبت وشرجی هوا سخت تلاش می کنند تاهیچ وقفه ای درعملیات تولید، انتقال و توزیع نفت خام و محصولات جانبی آن رخ ندهد.آنها دوری ازخانه وخانواده را با عشق به کار تحمل می کنند، اما این انتظار را هم دارند که بیشتر دیده شوند و درخواست هایشان نیز مورد توجه قرار گیرد.
وزارت نفت شاگرد اول افتتاح پروژه در سفر استانی رئیس جمهوری شد
مشعل هفته ای که گذشت، استان فارس میزبان رئیس جمهوری و هیئت همراه در دور دوم سفرهای استانی بود و در حاشیه این سفر از شماری طرح های اجراشده در این استان در بخش های مختلف صنعت نفت رونمایی شد. در سفر ابراهیم رئیسی به استان فارس، بهره برداری و عملیات 900 طرح گازرسانی، کلنگ زنی پتروشیمی سیگلو (در منطقه ویژه اقتصادی لامرد) و طرح پالایشی شهرک صنعتی مهر آغاز شد. در سفر رئیس جمهوری به استان فارس، جواد اوجی، وزیر نفت نیز به عنوان یکی از اعضای هیئت دولت به این استان سفر کرد و با حضور در جمع مردم و شورای اداری استان فارس به ارائه گزارش عملکرد وزارت نفت به ویژه در این استان پرداخت که مشروح آن در ادامه می آید.
جواد اوجی، وزیر نفت جمعه) 21 مهر( در بازگشت از سفر روسیه برای همراهی رئیس جمهوری در دور دوم سفرهای استانی هیئت دولت، وارد استان فارس شد.
وی در این سفر افزون بر افتتاح 900 پروژه گازرسانی، کلنگ زنی پتروشیمی سیگلو (در منطقه ویژه اقتصادی لامرد) و طرح پالایشی شهرک مهر، در جمع مردم شهرستان های لامرد و مهر حاضر شد و گزارشی از دستاوردهای وزارت نفت را در استان فارس ارائه کرد.
نفت خام ایران مشتریان خود را دارد
وزیر نفت در سفر به شیراز با حضور در جمع مردم و مسئولان محلی شهرستان لامرد با اشاره به اینکه امروز بیش از ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت تولید می کنیم، گفت: در حال برنامه ریزی برای افزایش تولید نفت هستیم که برای آن هم در جهان مشتری داریم. همه اینها در شرایط سخت تحریم ها انجام شده و آمریکا هیچ چراغ سبزی نشان نداده است.
جواد اوجی همچنین با اشاره به اینکه امروز به نیابت از رئیس جمهوری و دولت خدمت شما رسیده ام، اظهار کرد: طرح پتروشیمی «سیگلو» که امروز عملیات اجرایی آن در منطقه ویژه اقتصادی لامرد آغاز شد، همسو با تکمیل زنجیره ارزش و از طرح های ارزشمندی است که اشتغال زایی و درآمدزایی مطلوبی را برای کشور به همراه دارد. وی با اشاره به مساحت ۸۵۰۰ هکتاری منطقه ویژه اقتصادی لامرد و ظرفیت موجود برای توسعه منطقه افزود: وزارت نفت سرمایه گذاران را برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی به ویژه در بخش پایین دستی در این منطقه هدایت و راهنمایی می کند تا منطقه ای شبیه به عسلویه با توجه به ظرفیت ها و زیرساخت های فراهم شده، ایجاد شود.
وزیر نفت تأکید کرد: وزارت نفت چترحمایتی خود را برای سرمایه گذاران این منطقه گسترش می دهد و طرح هایی را که برای کشور ارزشمند است، حمایت می کند تا در این منطقه سرمایه گذاری شود که بی شک تحول بزرگی را در شهرستان و استان فارس ایجاد خواهد کرد. اوجی تأکید کرد: با تلاش های شبانه روزی دولت سیزدهم در دو سال اخیر، اقدام ها و دستاوردهای مطلوبی در همه حوزه ها رقم خورده آن هم در شرایطی که تحریم ها تشدید هم شده است. وی با اشاره به اینکه وجود ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی روی آب های خلیج فارس و نزدیکی به ورود به فصل سرما و تأمین گاز کشور پاشنه آشیل دولت در ابتدای کار دولت سیزدهم بود، گفت: از آنجا که بازاریابی برای میعانات گازی در دولت گذشته انجام نشده بود، با اجاره و خریداری کشتی حجم زیادی از میعانات روی آب ذخیره شده بود و شاهد بودید که کشور در زمستان ۱۳۹۹ با قطع برق به دلیل کمبود سوخت نیروگاه ها روبه رو بود، زیرا برای کاهش تولید میعانات، تولید گاز را کم کرده بودند. وزیر نفت تصریح کرد: با کار شبانه روزی همه متخصصان صنعت نفت، امروز تراز در حوزه میعانات گازی منفی است، یعنی هم اکنون متقاضی میعانات گازی چه در داخل و چه از خارج، افزایش یافته است و تولید ۷۶۰ هزار بشکه ای ما جوابگو نیست. اوجی ادامه داد: سالانه ۴۳۰ میلیون دلار اجاره کشتی ها برای نگهداری میعانات روی آب بود که همه این کشتی ها با دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم و بازاریابی و نرخ مطلوب به فروش رفت و حتی یک سنت ما نیز در بانک ها مسدود نشده است. وی با بیان اینکه امروز بیش از ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت تولید می کنیم، اظهار کرد: در حال برنامه ریزی برای افزایش تولید نفت هستیم که برای آن هم در جهان مشتری داریم. همه اینها در شرایط سخت تحریم ها انجام شده و آمریکا هیچ چراغ سبزی نشان نداده و در این مدت آمریکا 223 تحریم دیگر نیز اضافه کرده است.
وزیر نفت، بهره برداری از فاز دوم پالایشگاه آبادان با ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه، افتتاح واحد گازوییل پالایشگاه اصفهان با ظرفیت روزانه ۲۰ میلیون لیتر، بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی پس از ۲۲ سال و صادرات ۱۶ میلیارد دلاری محصولات پتروشیمی در سال ۱۴۰۱ را از دستاوردهای وزارت نفت دولت سیزدهم در دو سال اخیر برشمرد. اوجی با اشاره به اینکه قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی در نقطه مرزی از میدان مشترک گازی ۲۲ سال در این صنعت دست به دست می شد، افزود: با ابتکار و محاسبات و بررسی های کارشناسی انجام شده، سکوی 12Cکه در نقطه ای با بهره وری پایینی بود، جابه جا شد و روی فاز ۱۱قرار گرفت و سرانجام این فاز در این دولت به بهره برداری رسید.
وزیر نفت با اشاره به سفر به روسیه به عنوان نخستین دارنده ذخایر گازی جهان اظهار کرد: ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در مجمع بین المللی «هفته انرژی روسیه» اعلام کرد: گاز روسیه در اروپا تحریم شده و قیمت گاز در جهان و اروپا ۳۰ درصد افزایش یافته است و بخشی از بازارهایمان را از دست داده ایم؛ از این رو تصمیم گرفته ایم گازرسانی را برای مردم انجام دهیم و برنامه داریم به یک میلیون خانوار گازرسانی کنیم. وی نفت تأکید کرد: ۲۷.۵ میلیون مشترک از نعمت گاز برخوردارند و پیش از انقلاب تنها یک روستا گازرسانی شده بود؛ امروز نزدیک به ۳۹ هزار و ۷۰۰ روستای کشور از گاز بهره مند هستند؛ هر جا خط لوله گاز کشیده شده باشد، عمرانی و آبادانی را به همراه دارد. اوجی ادامه داد: هم اکنون گاز بیش از ۱۴۰ هزار واحد صنعتی از سوی شرکت ملی گاز ایران تأمین می شود. وی به دستاوردهای مطلوب دولت سیزدهم در بخش های مختلف نیرو، راه و شهرسازی، نفت و... اشاره و تصریح کرد: دولت در کارهای زیرساختی اساسی واقعاً تلاش کرده است و به طور جد رئیس جمهوری و دولت به دنبال این هستند که کارهای اساسی و کلیدی که در دهه ۹۰ بلاتکلیف و ناتمام مانده بودند، انجام شود. وزیر نفت با بیان اینکه پارسال ۱۲ میلیارد دلار پروژه نیمه تمام نفتی به بهره برداری رسید، افزود: امسال ۱۵ میلیارد دلار پروژه های نیمه تمام به بهره برداری می رسد. اوجی همچنین با اشاره به رشد اقتصادی و عملکرد دولت سیزدهم اظهار کرد: براساس آمار بانک مرکزی و برنامه بودجه، عملکرد دولت در زمینه رشد اقتصادی ۷.۶ درصد در سه ماه بهار بوده و بر اساس مرکز آمار، گروه نفت و گاز ۱۹.۸ رشد اقتصادی داشته و این کارنامه دولت است. وی افزود: معیشت مردم نیز که دغدغه رهبر معظم انقلاب، رئیس جمهوری و همه دولت است نیز ان شاءالله حل خواهد شد. وزیر نفت با بیان اینکه کشور در تأمین منابع ارزی هیچ گونه مشکلی ندارد، گفت: ذخایر ارزی کشور، فروش و بازگشت پول به کشور مطلوب است. اوجی درباره کمک های وزارت نفت در قالب مسئولیت اجتماعی تصریح کرد: وزارت نفت دولت سیزدهم طی دو سال اخیر ۲۰ هزار میلیارد تومان پروژه رفاهی، آب رسانی، فرهنگی، آموزشی، بهداشتی و ورزشی در سراسر کشور به ویژه در استان های نفت خیز و گازخیز تعریف کرده است. وی افزود: وزارت نفت اعتبارات خوبی را در سفر اول رئیس جمهوری به استان فارس در نظر گرفت که در سفر دوم نیز این اعتبارات افزایش یافت. وزیر نفت حمایت از منطقه ویژه اقتصادی لامرد را یکی از درخواست های نماینده شهرستان لامرد مطرح کرد و گفت: وزارت نفت به طور حتم همکاران و هلدینگ های بزرگ را برای سرمایه گذاری و توسعه صنایع پایین دست در این منطقه بسیج می کند تا تحول خوبی در استان ایجاد شود.
وزیر نفت همچنین در آیین کلنگ زنی پتروشیمی سیگلو در شهرستان لامرد گفت: متأسفانه طی دو دهه اخیر از سرمایه گذاری در زمینه زنجیره ارزش پتروشیمی به ویژه متانول غفلت شده، در حالی که این نوع سرمایه گذاری کم ریسک و پربازده است. اوجی با بیان اینکه شاهد کلنگ زنی پروژه ای در زنجیره تکمیلی متانول در کشور هستیم که باعث خرسندی بسیار است، گفت: در سال های اخیر توسعه زنجیره متانول در کشور بسیار کم اتفاق افتاده است.
وی با اشاره به سرمایه گذاری عظیم کشور در زمینه احداث واحدهای متانولی تصریح کرد: عمده تولید ده ها مجتمع متانولی کشور به خارج از کشور صادر می شود، با توجه به کاهش قیمت جهانی این محصول، بسیاری از واحدهای تولیدی در این زمینه شاید با زیان هم روبه رو شوند، از این رو باید به فکر توسعه زنجیره تکمیلی این محصول باشیم.
اوجی با تأکید بر اینکه در زمینه تأمین زیرساخت و خوراک چتر حمایتی خود را روی سر سرمایه گذاران داخلی و خارجی باز می کنیم، اظهار کرد: متأسفانه طی دو دهه اخیر از سرمایه گذاری در زمینه زنجیره ارزش پتروشیمی غفلت شده، این نوع سرمایه گذاری کم ریسک و پربازده است.
فرماندار شهرستان لامرد نیز گفت: در یک سال اخیر معادل ۱۵ سال گذشته عملیات بهسازی روستایی در شهرستان لامرد با کمک وزارت نفت انجام شده است.
احمد خضری در نشست شورای اداری شهرستان لامرد با بیان اینکه شهرستان لامرد محل اتصال سه استان بوشهر، فارس و هرمزگان است، افزود: در دولت سیزدهم گام هایی بی سابقه برای سازندگی و توسعه برداشته شده است. وی ادامه داد: برای نمونه در این دولت برای آبادانی روستاهای این شهرستان موضوع تهاتر قیر و کمک هزینه بهسازی روستاها برای نخستین بار مطرح شد. امسال در شهرستان لامرد ۸۰۰ هزار مترمربع به ارزش ۲۴۰ میلیارد تومان عملیات آسفالت ریزی انجام شده است. فرماندار شهرستان لامرد اظهار کرد: به همت دولت سیزدهم بر سر موضوع پروژه های آسفالت ریزی در این شهرستان زنجیره ای از همکاری میان شوراهای اسلامی شهرستان و دولت ایجاد شده است. خضری گفت: در یک سال اخیر معادل ۱۵ سال گذشته عملیات بهسازی روستایی در شهرستان لامرد با کمک وزارت نفت انجام شده است. محمدجواد آزاد، امام جمعه لامرد هم گفت: به همت همه مسئولان نظام و منطقه، به این نتیجه رسیدیم اگر می خواهند منطقه ای را به عنوان «اردوی راهیان پیشرفت» اعلام کنند به لامرد بیایند و این منطقه را معرفی کنند. وی با اشاره به ظرفیت های بزرگ منطقه لامرد تأکید کرد: توقع داریم دولت سیزدهم هم سرعت بیشتری به پیشرفت منطقه دهد تا شاهد اتفاق های خوب باشیم.
وزیر نفت همچنین در حاشیه آیین گشایش بخش نخست طرح پالایشی واقع در شهرک صنعتی شهرستان مُهربا تأکید بر اینکه وزارت نفت از طرح های سودآور بخش های پایین دستی حمایت همه جانبه می کند، گفت: اجرای طرح های فناورانه همچون پالایشگاه های کوچک بسیار سودآور هستند و اشتغال زایی و بازگشت سرمایه خوبی دارند. جواد اوجی با بیان اینکه ۱۴ درصد از کل این پالایشگاه کوچک مقیاس (Mini Refinery) از سوی بانک ها و بقیه از سوی بخش خصوصی تأمین شده است، گفت: وزارت نفت وظیفه دارد از سرمایه گذاران بخش خصوصی برای حضور در پروژه هایی همچون پالایشگاه های کوچک مقیاس حمایت کند. وی گفت: اجرای طرح های فناورانه همچون پالایشگاه های کوچک بسیار سودآور است و اشتغال زایی و بازگشت سرمایه خوبی دارند. طرح پالایشی شهرک صنعتی مُهر در بخش مرکزی این شهرستان و در مجاورت پالایشگاه گاز پارسیان و پالایشگاه استحصال اتان پارسیان سپهر واقع شده است. ساخت این پالایشگاه شهریورماه ۹۳ آغاز شد، اما به دلیل برخی موانع ساخت متوقف مانده بود.
وزیر نفت همچنین در نشست شورای اداری شهرستان مُهر استان فارس شرکت و گزارشی از فعالیت های وزارت نفت در دو سال اخیر ارائه کرد. جواد اوجی با تأکید بر اینکه دیگر خبری از مسدود شدن پول محموله های نفت خام فروخته شده و انبار شدن میعانات گازی نیست، گفت: به اذعان سناتورهای آمریکایی هیچ گونه تخفیف یا رفع تحریمی در زمینه فروش و صادرات نفت ایران انجام نشده، بلکه تحریم های تازه هم اعمال شده است. جواد اوجی با اشاره به سابقه ۲۲ ساله طرح توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی تصریح کرد: به همت غیورمردان صنعت نفت، این پروژه در دولت سیزدهم چهار سال زودتر از برنامه به مرحله تولید رسید. وی با تأکید بر اینکه طی دو سال اخیر به متخصصان صنعت نفت ایران میدان داده شد و آنها توانستند پروژه های نیمه کاره زیادی همچون فاز۱۱ پارس جنوبی را به سرانجام برسانند، افزود: فاز دوم پالایشگاه آبادان، پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی، طرح های جمع آوری گازهای همراه غرب و شرق کارون و... در همین دو سال اخیر انجام شده است.
وزیر نفت با بیان اینکه در آغاز به کار دولت سیزدهم با مشکلات زیادی همچون انبار شدن میعانات گازی روی آب، ناترازی در تولید و مصرف گاز و فرآورده های نفتی و... روبه رو بود، تصریح کرد: تولید نفت در آغاز به کار این دولت ۲.۲ میلیون بشکه بود؛ در حالی که هم اکنون این مقدار به بیش از ۳میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه رسیده است و تا پایان امسال رکوردهایی تازه تر در این زمینه خواهیم داشت. وی با اشاره به حمله سایبری به سامانه توزیع فرآورده های نفتی در آبان ماه سال ۱۴۰۰ گفت: در همان سال همکاران من بابت این موضوع و مواردی همچون ناترازی گاز رشادت های زیادی به خرج دادند. وزیر نفت گفت: در حمله سایبری به جایگاه های عرضه سوخت، مردم و کارکنان صنعت نفت ازخودگذشتگی زیادی داشتند، خوشبختانه این حادثه ظرف دو روز مدیریت شد. اوجی تصریح کرد: گواهی می دهم در دولت سیزدهم همه دست درکاران حتی شخص رئیس جمهوری به صورت شبانه روزی برای خدمت به مردم پای کار هستند، اتفاق های خوبی در زمینه پروژه های عمرانی و صنعتی در کشور در اوج تحریم ها در حال رخ دادن است. وی با اشاره به افتتاح بخش نخست پالایشگاه کوچک مقیاس برای پالایش میعانات گازی در شهرستان مُهر گفت: تولید نفتا، نفت سفید، گازوییل و بنزین در شرایط کنونی برای کشور بسیار حایز اهمیت است و ارزش افزوده زیادی را نصیب سرمایه گذار و کشور می کند، امیدواریم بخش دوم این پالایشگاه هرچه زودتر راه اندازی شود. وزیر نفت همچنین با اشاره به کشف مخزن جدید شاهینی با حجم تخمینی ۲۲ تریلیون فوت مکعب ذخیره گاز در استان فارس و در محدوده شهرستان های لامرد و مُهر اظهار کرد: این مخزن بزرگ ترین ذخیره گازی کشور در خشکی به شمار می آید، بر اساس لرزه نگاری های این مخزن از میدان گازی کنگان نیز بزرگ تر است.
وزیر نفت با اشاره به وجود میدان گازی ارم در نزدیکی شهرستان لامرد اظهار کرد: اجرای طرح توسعه میدان ارم در این منطقه اشتغال ایجاد خواهد کرد، بنابراین با توجه به اکتشاف های جدید سرمایه گذاران در این منطقه به هیچ عنوان نگران خوراک نباشند. اوجی ادامه داد: در دو سال اخیر چهار میدان نفت و گاز معادل ۲.۶ میلیارد بشکه نفت خام قابل استحصال در کشور کشف شده است. به عبارت دیگر به ازای تولید هر ۱۰۰ بشکه نفت و میعانات گازی در دولت سیزدهم ما توانسته ایم ۷۸ بشکه کشفیات جدید داشته باشیم. این موضوع سبب شده است در حوزه اکتشافات در منطقه مقام نخست را داشته باشیم. وی با یادآوری اینکه در 8 سال دولت گذشته تنها ۲ هزار میلیارد تومان در زمینه پروژه های مسئولیت اجتماعی وزارت نفت هزینه کرد، گفت: در دو سال اخیر ما بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان در این زمینه سرمایه گذاری کردیم. وزیر نفت همچنین با اشاره به کشف مخزن جدید شاهینی با حجم تخمینی ۲۲ تریلیون فوت مکعب ذخیره گاز در استان فارس و در محدوده شهرستان های لامرد و مُهر اظهار کرد: این مخزن بزرگ ترین ذخیره گازی کشور در خشکی به شمار می آید، بر اساس لرزه نگاری های این مخزن از میدان گازی کنگان نیز بزرگ تر است.
وی با اشاره به تحولات اخیر در منطقه خاورمیانه گفت: پیش بینی می شود قیمت نفت در بازارهای جهانی به ۱۰۰ دلار برای هر بشکه برسد. وزیر نفت با تأکید بر اینکه در ۷۰ سال اخیر رژیم صهیونیستی در فلسطین دست به هر جنایتی زده است، گفت: در حمله اخیری که مجاهدان فلسطینی انجام دادند هیمنه این رژیم و سازمان اطلاعاتی آنها (موساد) فرو ریخت.
نماینده شهرستان های لامرد و مُهر در مجلس با تأکید بر اینکه افزایش صادرات نفت و بازگشت پول آن به کشور در اوج تحریم ها یک معجزه است، تصریح کرد: در دو سال اخیر تولید نفت از بیش از ۲میلیون بشکه به بیش از ۳ میلیون بشکه در روز رسیده است. سیدموسی موسوی نیز در نشست شورای اداری شهرستان لامرد و مهر با بیان اینکه جواد اوجی، وزیر نفت، نیرویی انقلابی، ولایی و بسیار پرکار و متخصص است، افزود: اوجی یکی از بهترین انتخاب های سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری برای خدمت در وزارت نفت بود، زیرا سطوح مدیریتی را در صنعت نفت مرحله به مرحله طی کرده است. وی خدمات وزارت نفت در دو سال گذشته به کشور را تعیین کننده و باعث افتخار دانست و اظهار کرد: وزارت نفت عمده منابع مالی کشور را تأمین می کند، در دو سال اخیر تولید روزانه نفت از سطوح بیش از ۲ میلیون بشکه به سطوح بیش از ۳ میلیون بشکه رسیده و این یعنی افزایش تولید ۵۰ درصدی که در نوع خود بی نظیر است. نماینده شهرستان لامرد و مُهر در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه دو برابر شدن حجم صادرات نفت و بازگشت پول آن به کشور یک معجزه به شمار می آید، تصریح کرد: ثبت رکورد برداشت روزانه ۷۰۵ میلیون مترمکعب گاز در پارس جنوبی، آغاز طرح فشارافزایی در پارس جنوبی، رهایی از ۸۷میلیون بشکه میعانات گازی روی آب در دولت سیزدهم و اختصاص ۲۰ هزار میلیارد تومان به مصوبه ای سفرهای استانی دور اول و دوم ریاست جمهوری از جمله دستاوردهای شاخص عملکردی وزیر نفت است. موسوی با بیان اینکه عمده بودجه پروژه های مسئولیت اجتماعی شهرستان های لامرد و مهر از طرف وزارت نفت تأمین شده است، گفت: برای نمونه در این دو سال اخیر ۴۶ زمین چمن، ۵۰ مدرسه و... یا افتتاح شده یا کلنگ آنها به همت این وزارتخانه به زمین خورده است. وی ادامه داد: در سفر اخیر ریاست جمهوری به استان فارس بیش از ۱۹ همت پروژه آغاز یا افتتاح خواهد شد، این در حالی است که از این میزان تنها ۳ هزار میلیارد ریال اختصاص به پالایشگاه ۱۰هزار بشکه ای بنزین است. نماینده شهرستان لامرد و مُهر در مجلس یادآور شد: شهرستان های لامرد و مهر به لحاظ دارا بودن منابع گازی و ظرفیت های موجود در کشور به نوعی عسلویه دوم است. انتقال آب خلیج فارس حجم عظیمی از سرمایه گذاری ها را به این منطقه سرازیر کرده است، امیدواریم وزارت نفت در زمینه تأمین خوراک مجتمع های نو نیز در این منطقه به ما کمک کند.
جواد اوجی ۲۱ مهرماه با حضور در نشست شورای اداری استان فارس که در دومین روز دور دوم سفر استانی رئیس جمهوری به شیراز برگزار شد، گفت: در جنوب استان فارس میدان های گازی خوبی وجود دارد و توسعه آنها در دستور کار است.
وی با بیان اینکه این وزارتخانه پروژه های زیادی در استان فارس در حال اجرا دارد، اظهار کرد: ۶میلیارد دلار پروژه های گازی، نفتی و پالایشگاهی استان فارس در حال اجراست. وزیر نفت با اشاره به اینکه اکنون ۹۹ درصد مناطق استان فارس متصل به گاز است و تا پایان سال هیچ شهر و روستایی در این استان بدون گاز نخواهد ماند، تصریح کرد: تا پایان امسال فارس جزو استان های سبز گازرسانی می شود.
اوجی گفت: در دولت سیزدهم ۲۳۸ روستا، ۴ شهر و هزار و ۵۳۶ واحد صنعتی در استان فارس گازرسانی شده است.
با پالایش حداکثری گاز، زمستانی آرام در پیش است
جان تازه درکالبد تـــــولید
با ورود به نیمه دوم سال، شرکت های پالایش گاز نیز فعالیت های خود را به گونه ای راهبری می کنند تاعبور ازفصل سرما که در برخی مناطق کشور از هم اکنون آغاز شده است، با کمترین دغدغه انجام شود.
پایداری شبکه انتقال گاز درشمال کشور
مدیرعامل شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد می گوید: در بخش تزریق و ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه نسبت به سال گذشته جلوتر هستیم. تا پایان مهرماه در مجموع دو میلیارد و 56 میلیون مترمکعب گازبه مخزن تزریق می شود که نسبت به سال گذشته 200 میلیون مترمکعب بیشتر است.به گفته یحیی فیضی، با افزایش حجم تزریق و ذخیره سازی گاز می توانیم در پیک مصرف، زمینه افزایش پایداری شبکه انتقال گاز شمال کشور را فراهم کنیم.وی تاکید می کند: 6 ماه نخست امسال، برنامه های تعمیرات اساسی واحدها و برنامه تعمیرات کلی پالایشگاه در حوزه شمال شرق کشور را به پایان رساندیم و 26 شهریور امسال همه تعمیرات واحدها انجام شد و پالایشگاه در آماده باش کامل برای تولید زمستان قرار گرفت.مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد با بیان اینکه پس از تعمیرات اساسی سال گذشته، چرخه تعالی سازمانی را اجرایی کردیم، یادآور می شود: براین اساس نقاط قوت و ضعف را شناسایی و نسبت به اجرای پروژه های بهبود اقدام کردیم.
کاهش زمان تعمیرات اساسی
وی ادامه می دهد: تعمیرات اساسی سال 1401 را در 10 آبان به پایان رساندیم و با اجرای پروژه های بهبود، امسال 45 روز زودتر و در 26 شهریور تعمیرات اساسی به پایان رسید. این موضوع نقطه قوتی برای آمادگی زمستان امسال است.فیضی اعلام می کند: تولید و پالایش گاز 6 ماه نخست امسال مطابق برنامه بوده است.وی با اشاره به انجام برنامه های نوآورانه و خلاقانه از سوی کارکنان این پالایشگاه می گوید: انجام این اقدام ها باعث شد تجهیزی که در 5 واحد تصفیه گاز نصب شده عملکرد مطلوب تری داشته باشد و میعاناتی راکه به سمت حوضچه های تبخیر می رفت، به سیستم بازگردانیم. از سوی دیگر، با این اقدام از سوختن گازی که به سمت مشعل ها می رفت نیز جلوگیری کردیم.
رکوردهای افزایش تولید محصول
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام نیز می گوید: درچهار سال گذشته به طور مستمر رشد تولید داشته ایم و شاهد ثبت رکوردهای چندصد درصدی بوده ایم. 6 ماه امسال نیز روند بهبود مستمر، پایداری تولید و افزایش تولیدات را تجربه کرده ایم.روح الله نوریان ادامه می دهد: پالایشگاه گاز ایلام محصولات پنج گانه تولید می کند که نسبت به 6 ماه نخست سال گذشته در پالایش گاز، 5 درصد، تولید ال پی جی 4 درصد و در تولید اتان تحویلی به پتروشیمی ایلام 7 درصد و تولید گوگرد نیز 2 درصد رشد داشته است.به گفته وی، برای آمادگی ورود به فصل زمستان افزون بر انجام تعمیرات اساسی، تامین مواد شیمیایی را نیز به طور کامل انجام شده است.مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام ادامه می دهد: تجهیزات مورد نیاز سیستم، قطعات یدکی، ابزار دقیق، تجهیزات مکانیکی و... خریداری شده است. نوریان یادآور می شود: امسال با 80 هزار نفر_ساعت کار، تعمیرات اساسی دو هزار و 300 تجهیز انجام شد. از جمله موارد مهم، 50 تجهیز، وسل و برج های ثابت و 47 تجهیزات دوار شامل کمپرسورها، پمپ ها و دیگر تجهیزات دوار بود که در این تعمیرات اساسی بازرسی و تعمیرات مورد نیاز انجام شد.مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام می گوید: در حوزه بویلرهای ال پی، پکیج تامین نیتروژن و شبکه و خطوط برق نیز اقدام های اساسی انجام دادیم که این فعالیت ها زمینه ساز افزایش پایدرای تولید در طول سال می شود. وی تاکید می کند: این اقدام ها، پالایشگاه را در شرایطی قرار می دهد که با شرایطی بسیار مناسب به فصل زمستان ورود و پایداری تولید را تضمین کنیم.
پیشرفت 70 درصدی دراحداث فازدوم پالایشگاه
نوریان با اشاره به اجرای فاز دوم پالایشگاه ایلام می گوید: این پروژه هم اکنون بیش از 70 درصد پیشرفت دارد و امیدواریم تا اواسط سال آینده به بهره برداری برسد. با انجام و بهره برداری از فاز دوم حدود 50 درصد به ظرفیت تولید افزوده می شود و تکمیل های و توسعه های فاز اول نیز موجب بهبود عملیات و پایداری تولید بیشتر خواهد شد. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام اعلام می کند: هم اکنون گوگرد تولیدی این شرکت بیشترین درجه خلوص و کیفیت را دارد. در حوزه های فرایندی و شارژ مجدد کاتالیست ها نیز اقدام های خوبی انجام شده و در این حوزه از لحاظ کیفی مشکلی نداریم. وی می گوید: پایش مناسبی که روی کلدباکس و تجهیزات نم زدایی انجام شد، سبب می شود اتان، ال پی جی و متان تولیدی را طبق استاندارد و تعهدات تعریف شده تحویل دهیم که دراین حوزه نیزهیچ انحرافی از پارامترها نداشته ایم.
مسئولیت اجتماعی و احداث سدباغان
مدیرعامل شرکت پالایش گازفجرجم نیز در گزارشی از مجموعه خود می گوید: فصل گرم سال برنامه ریزی لازم برای تعمیرات اساسی انجام و زمینه ساز تولید پایدار در فصل سرد سال می شود.سید محمد مهدی هاشمی یادآور می شود: درکنار تعمیرات اساسی که مهم ترین فرایند فصل گرم است، تمهیداتی در نظر گرفته ایم که شرایط را برای تولید پایدار گاز در فصل سرد سال فراهم کنیم.وی با بیان اینکه در پالایشگاه فجرجم رفع کمبود آب درکنار کمبود خوراک همیشه مطرح بوده است، می گوید: سعی کرده ایم خطوط انتقال آب را از مراکز جمع آوری آب و پالایشگاه تعویض کنیم تا هدررفت را به حداقل ممکن و صفر برسانیم. سال گذشته در این حوزه دغدغه خاطر داشتیم، اما خوشبختانه امسال این مشکل را نداریم.به گفته مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجرجم، این پالایشگاه در قالب مسئولیت اجتماعی شرکت ملی گاز ایران، در احداث سد باغان در پایین دست این شرکت سرمایه گذاری کرده است. بهمن ماه سال قبل آبگیری انجام شد و خطوط و شبکه آن از سوی وزارت نیرو در حال احداث است؛ امیدواریم این پروژه به زودی اجرایی شود.
وی با بیان اینکه با توجه به ماهیت فرایند تصفیه، همواره دربرج ها خوردگی وجود دارد، تاکید می کند: این عارضه در همه پالایشگاه ها وجود دارد، در 8 ردیف واحد شیرین سازی پالایشگاه فجرجم نیز این عارضه وجود داشت، با تمهیداتی که در نظر داشتیم، تعمیراتی انجام می شد که هرساله در فصل سرد با مشکلی مواجه نشویم؛ البته در قالب تعمیرات اساسی، به طور خاص تعویض رینگ و ساپورت یکی از واحدها انجام شد.
وی ادامه می دهد: با توجه به تناژ بسیار بالا و قرارگیری به صورت ایستاده، تنش زدایی و رفع مشکل این تجهیز برای نخستین بار در قالب فرایند پیچیده و خاصی انجام شد. به گفته مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجرجم، در طراحی های پالایشگاه، تمهیداتی برای رفع آلاینده های زیست محیطی در نظر گرفته شده است. افزون بر این تمهیدات، از ظرفیت های یک شرکت های دانش بنیان که به طور خاص در حوزه تصفیه پساب های صنعتی کار کرده بود بهره مند شدیم. امسال پایلوت این طرح را اجرایی کردیم، نتایج مطلوبی داشته است که می تواند به دیگر پالایشگاه ها تعمیم داده شود و الگویی برای دیگر شرکت های پالایشی شود.وی تاکید می کند: تعمیرات اساسی ماشین های دوار که عمدتا از تجهیزات حساس به شمار می آیند، انجام شده است و دغدغه خاطری در این زمینه نداریم. تعمیرات اساسی به طور کامل در تابستان انجام شده و بنابر ضرورت عملیات، تعمیرات و بازرسی تجهیزاتی که می توان در زمستان از سرویس خارج کرد نیز انجام می شود.
بیشترین حجم تحویل گاز از پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجرجم اعلام می کند: 1402 یکی ازسال هایی بود که بیشترین حجم دریافتی از پارس جنوبی را داشتیم و روزانه به 40 میلیون مترمکعب رسید. تامین خوراک یکی از دغدغه های پالایشگاه است که پیگیری این موضوع در بالادست در حال انجام است.وی یادآور می شود: توسعه میادین پیرامون پالایشگاه از سال های قبل در دستور کار بود و شرکت ملی نفت ایران به طور جدی وارد این قضیه شده است. برای تامین برق مذاکراتی با پالایشگاه داشته اند که در توسعه میادین بالادستی از برق پایدار پالایشگاه بهره مند شوند. با برنامه ریزی که انجام شده، در 3 سال آینده این توسعه انجام می شود و امیدواریم به طور حداکثری و بدون دغدغه تامین خوراک داشته باشیم.
پالایش 18 میلیارد مترمکعب گاز درپارسیان
مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: 18 میلیارد مترمکعب گاز و 4.5 میلیون بشکه میعانات گازی در برنامه مصوب امسال این پالایشگاه تعریف شده است.به گفته علمدار بابایی، تولید این پالایشگاه طبق برنامه مصوب از ابتدای سال انجام شده و هرآنچه به عنوان خوراک دریافت شده به گاز و میعانات گازی تبدیل و این تولیدات به ذی نفعان در پایین دست ارسال شده است.وی ادامه می دهد: تعمیرات اساسی پالایشگاه طبق برنامه تعریف شده در شهریور و مهرماه انجام شد. خوشبختانه با برنامه ریزی که در قسمت های مختلف انجام دادیم در تامین قطعات و لوازم و شروع کار و خدماتی که برای اجرا بوده مشکلی خاصی نداشتیم و طبق برنامه، کاری که پیش بینی شده بود، انجام شد.
راه اندازی نیروگاه برق
مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان تاکید می کند: راه اندازی نیروگاه 100 مگاوات پالایشگاه در سال جاری یکی از اقدام های قابل توجه این شرکت به شمار می آید. این نیروگاه در سال های گذشته ایجاد شده بود؛ با این حال مراحل راه اندازی آن انجام نشد. بابایی ادامه می دهد: طبق برنامه تعریف شده نسبت به تامین قطعات، سخت افزار و نرم افزارهای مورد نیاز اقدام کردیم. با تامین این موارد و حضور تیم راه اندازی که برای این منظور پیش بینی کردیم، واحدهای اول و دوم این نیروگاه راه اندازی و در تابستان گذشته نسبت به تزریق برق به شبکه اقدام کردیم. دو واحد دیگر این نیروگاه نیز آماده است و تا دوماه آینده نیز به بهره برداری می رسد. به گفته وی، برنامه هایی در بالادست برای نصب ایستگاه تقویت فشار و توسعه میادین در حال انجام است که این فعالیت ها زمینه ساز افزایش تامین خوراک در سال های آینده می شود. مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان با بیان اینکه ظرفیت توسعه در پالایشگاه از لحاظ زیرساخت و امکانات یوتیلیتی وجود دارد، می گوید: توسعه پیش شده از سوی شرکت نفت برای تاسیسات شیرین سازی گاز است که با تغییر کیفیت خوراک در حال بررسی و مطالعه اولیه پایه از سوی این شرکت است.
گزارشی از تعمیرات اساسی واحدهای شمالی پالایشگاه تهران
تولیدسمیه راهپیما تعمیرات اساسی واحدهای شمالی پالایشگاه نفت تهران، شامل تقطیر در اتمسفریک، تقطیر در خلأ، برش روغنی، گاز مایع و مراکس از 8 مهر سال 1402 آغاز و مدت زمان آن 23 روز در نظر گرفته شده است. این واحدها که نقش مهمی در تولید بنزین دارند، از بخش های راهبردی پالایشگاه به شمار می روند. بنابراین تلاش شده است تعمیرات اساسی آنها در کمترین زمان ممکن پایان یابد.
اهمیت راهبردی پالایشگاه تهران درتولید انواع محصول بویژه بنزین، خبرنگار «مشعل» را برآن داشت تا به تهیه گزارشی از فرایند تعمیرات اساسی واحدهای شمالی آن بپردازد.
تعمیرات اساسی منطقه شمالی پالایشگاه تهران، سیزدهمین روزکاری خود را پشت سر می گذارد وتا پایان این فرایند، بنابر تقویم کاری، زمان زیادی به پایان کار باقی نمانده است. افراد مختلف با لباس هایی رنگی (طوسی، آبی کم رنگ، سرمه ای و...) در بخش های مختلف مشغول به کار هستند تا در مدت زمان باقیمانده، تعمیرات اساسی را به پایان برسانند.
محمد قربان فیض آبادی، رئیس اداره برنامه ریزی تعمیرات پالایشگاه تهران از جمله این افراد است. او 29 سال سابقه کار در پالایشگاه تهران دارد. از سال 1376 که وارد پالایشگاه تهران شده تا سال 1389 در واحد تعمیرات ماشینی مشغول به کار بوده و دورانی را هم در بخش سفارشات و لرزه نگاری گذرانده است.
وی با فعالیت در واحد بهره برداری، از سال 1390 در اداره برنامه ریزی تعمیرات و نگهداری پالایشگاه تهران فعالیت می کند.
از او درباره اهمیت و چرایی تعمیرات پنج واحد تقطیر در اتمسفریک، تقطیر در خلأ، برش روغنی، گاز مایع و مراکس واقع در منطقه شمالی پالایشگاه می پرسم و در پاسخ می گوید: تعمیرات اساسی برای به روز کردن تجهیزات و رفع برخی معایب پالایشگاه ها، هر چهار سال یکبار انجام می شود تا بعد از اتمام آن، بتوان از تجهیزات نوسازی شده در تولید بهتر استفاده کرد. در این تعمیرات، علاوه بر مهندسان داخلی پالایشگاه، نیروهای پیمانکاری برای فعالیت در بخش های مختلف وارد می شوند و طی فرایندی شروع به کار می کنند. به گفته او، در تعمیرات منطقه شمالی پالایشگاه 2100 نفر فعالیت می کنند که از این تعداد 1200نفر پیمانکار و 900 نفر از مهندسان داخلی پالایشگاه هستند .
به گفته او، سعی شده با افزایش نفرات و ماشین آلات، همچنین تقویت نوبت های کاری در شب، واحد بنزین سازی پالایشگاه، زودتر از زمان تعیین شده به مدار تولید بازگردانده شود.
فیض آبادی ادامه می دهد: برای 1200 نیرویی که وارد پالایشگاه شده اند، مهم ترین تمهیدات اچ اس ای در تعمیرات اساسی و حضور حداکثری کارشناسان ایمنی را شاهد هستیم، به گونه ای که جلسات اچ اس ای ابتدای هر روز کاری برگزار می شود، ضمن آنکه تشویق هایی نیز برای کسانی که نکات ایمنی را رعایت می کنند، در نظر گرفته شده است.
برگزاری جلسات روزانه ناظران اجرایی و مدیران به منظور بررسی فعالیت های انجام شده از دیگر مواردی است که با هدف ایمنی بیشتر در کار به آن توجه می شود.
رئیس اداره برنامه ریزی تعمیرات پالایشگاه تهران در بخش دیگری از صحبت های خود، هدف از این تعمیرات اساسی را جداسازی بخشی از واحدها، هر چهار سال یکبار و برای بررسی تمام تجهیزات و تعمیر آنها بیان می کند و می گوید: در این فرایند، با بازرسی فنی که روی تجهیزات انجام می شود، مواردی مثل خوردگی فیزیکی، بررسی و تعمیرات لازم روی آنها انجام می شود.
فیض آبادی ادامه می دهد: در تعمیرات اساسی، پروژه ای با عنوان نصب فن هوایی 124 تعریف شده که همسو با سیستم خنک کاری و کاهش دمای فرایند است. در واحد تقطیر اتمسفر در خلأ 68 مبدل حرارتی وجود دارد که باید 136 تست روی آنها انجام شود و این مهم، حجم عظیمی از کار را شامل می شود.
به گفته او، در این تعمیرات اساسی افزون بر مواردی که به آنها اشاره شد، 200 دستور کار عملیاتی داریم که مراحل مهندسی آن مشخص شده و از سوی واحد تعمیرات و مجری آن در دست اقدام است.
همچنین 220 دستور کار بازرسی نیز در نظر گرفته شده که نصب فن های هوایی 124 و تعویض بخشی از مسیر هدر فلر واحد 16 اینچ، از آن جمله است. پایش h2s آنالایزرها درحوزه محیط زیست و تعویض مبدل 115 a نیز از دستورکارهای دیگری هستند که درباره آنها اقدام لازم انجام شده است.
رئیس اداره برنامه ریزی تعمیرات پالایشگاه تهران با اعلام اینکه برای نخستین بار در سطح پالایشگاه تهران، پروژه بازنگری پیش راه اندازی در تعمیرات اساسی مورد توجه قرارگرفته، گفت: این پروژه مرتبط با موضوع تحقیق و توسعه (PSSR ) واحد اچ اس ای است.
فیض آبادی با بیان اینکه تعمیرات اساسی، کاری تیمی است و همدلی واحدهای مختلف را می طلبد، می گوید: شعار ما در مرحله اول ایمنی، بعد کیفیت، دقت و سرعت است.
به گفته او، بعد از اتمام تعمیرات اساسی کارهای اضطراری و مهم و تعمیر مخازن را داریم. کیفی بودن نیروها در کاهش حوادث بسیار تاثیر گذار است.
ارائه خدمات پشتیبانی در فرایند تعمیرات اساسی نیز در جای خود اهمیت دارد و بر روند انجام این عملیات تاثیر گذار است.
عبدالرضا امیدی منش، رئیس اداره پشتیبانی، نگهداری و تعمیرات پالایشگاه تهران با 36 سال سابقه کار در صنعت نفت، با ورود به این صنعت و گذراندن دوره های مختلف آموزشی طی این سال ها، امروز به یک استادکار با تجربه بدل شده است.
امیدی منش برخلاف دیگر مشاغل، اولویت نخست حرفه خود و همکارانش را تولید می داند و می گوید: روزانه 10 الی 12 ساعت در محیط کار هستم. این حرفه، یکی از مشاغل سخت و زیان آور به شمار می رود؛ اما برای انجام بهتر وظایف خود و ارائه خدمت به کشور، اولویت نخست من کار است و خانواده در اولویت دوم قرار دارد.
رئیس اداره پشتیبانی، نگهداری و تعمیرات پالایشگاه تهران، بیشترین حوادث احتمالی در پالایشگاه ها، بخصوص در زمان تعمیرات اساسی را سقوط از ارتفاع بیان می کند و می گوید: در اداره پشتیبانی، بخش هایی مانند حمل و نقل سنگین و مجموعه فنی کرافت فعال است.
در این واحد، پس از پایان تعمیرات اساسی، جلسه ای برگزار می شود و محورهایی که از سوی کارشناسان در فرایند تعمیرات به آنها توجه شده، بررسی می شود تا در تعمیرات بعدی مورد توجه قرارگیرد.
به گفته او، در بخش پشتیبانی، یک ماه قبل از شروع تعمیرات اساسی، بستن داربست ها و برداشتن عایق ها برای اندازه گیری اولیه انجام می شود و مراحل مختلف کار مربوط به پشتیبانی برای انجام تعمیرات اساسی ایمن صورت می گیرد. باربرداری های اولیه، انتقال کالاهای مورد نیاز در محل های مشخص شده از جمله مواردی است که این واحد به انجام آنها اقدام می کند تا زمان تعمیرات اساسی، کاهش و مراحل مختلف کار به سهولت انجام شود.
امیدی منش با بیان اینکه بیشترین کارها به عهده تعمیرات و پشتیبانی است، می گوید: بیرون بردن وسایل، اخذ تاییدیه، همچنین جازدن و بستن آنها به عهده این واحد است. بعد از کامل شدن و تست نهایی از سوی اداره تعمیرات، به عملیات تحویل داده می شود. از زمان به اتمام رسیدن تعمیرات تا یک ماه بعد، برداشتن داربست ها و بستن عایق های برداشته شده و تکمیل و رنگ آمیزی نیز به عهده این اداره است.
او تاکید می کند: اکنون نزدیک به 10 – 15 سال است که با شرکت های دانش بنیان تعامل داریم و برخی کالاها بومی سازی شده اند. الزام اچ اس ای برای این کالاها تهیه شده که با محصولات مشابه خارجی خود همخوانی داشته باشند.
استفاده از فناوری های روز
در ادامه با مجید رادمهرفرد، رئیس تعمیرات اساسی پالایشگاه تهران با 27 سال سابقه کاری گفت و گو می کنم. او از همان ابتدای شروع به کار خود در واحد نوسازی و تعمیرات اساسی مخازن مشغول به کار شده و اکنون نیز در قسمت تعمیرات اساسی فعالیت دارد.
رادمهر فرد، پالایشگاه را به خودرویی تشبیه می کند که برای حرکت، نیازمند بخش های مختلف است و می گوید: مسؤولیت دستگاه های غیر دوار مانند کوره ها، فن های هوایی، پایپینگ، مخازن و... را به عهده دارد.
وی در وهله نخست، توجه به ایمنی در کار را مهم بر می شمارد و می گوید: برخی وظایف، روتین و ساده به نظر می آیند؛ اما همیشه به همکاران خود توصیه می کنم مراقب سلامتشان باشند. سلامت نیروی انسانی در حین کار بسیار اهمیت دارد. اگر فردی آسیب ببیند، از سیستم حذف می شود. بنابراین لازم است افرادی که در محیط های مختلف تعمیرات اساسی فعالیت می کنند، به حفاظت فردی خود توجه بیشتری داشته باشند؛ چون خانواده چشم به راه بازگشت آنها هستند.
رادمهر فرد، یکی دیگر از مقوله های در نظر گرفته شده برای تعمیرات اساسی و فاصله گرفتن از فعالیت های سنتی در این فرایند را استفاده از فناوری های روز بیان می کند و می گوید: با هدف افزایش ایمنی، سهولت در کار و کاهش زمان، تجهیزاتی مثل دستگاه برش لوله و تمیزکاری محیط واحدها که از به روزترین تجهیزات به شمار می آیند، خریداری شده است.
جنگ با زمان
او تعمیرات اساسی را جنگ با زمان تعبیر می کند و می گوید: باید در مدت زمان کوتاهی، یک تجهیز باز، رفع عیب و بسته و تحویل عملیات داده شود. از این رو برای تسریع در فعالیت ها مبحث آموزش به افراد تازه وارد در دستور کار همکاران قرار گرفته تا از طریق افراد با سابقه، تجربه های خود را در اختیار افراد تازه کار، بخصوص کسانی که در تعمیرات اساسی به صورت پیمانکاری وارد پالایشگاه می شوند، قرار دهند. سود این روند به چرخه صنعت کشور باز می گردد.
رئیس تعمیرات اساسی پالایشگاه تهران ادامه می دهد: از ابتدای تعمیرات اساسی منطقه شمالی پالایشگاه تاکنون 580 دستور کار عملیاتی و بازرسی داشته ایم، ضمن آنکه دفتر پیشنهادات داریم وتمام مواردی را که از نظر کارکنان قابل بررسی است، بازنگری و در مدیریت دانش منتشر می کنیم.
پزشک تجهیزات
بازرسی فنی، یکی دیگر از مدیریت هایی است که در تعمیرات اساسی نقش مهمی به عهده دارد. نماینده این بخش از پالایشگاه در این گفت وگو، علیرضا آهنگری، بازرس ارشد دستگاه های پالایش با 22 سال سابقه کاری است. این مدیریت، وظیفه هماهنگی تعمیرات، برنامه ریزی، عملیات و... را به عهده دارد.
یکی از نشانه هایی که بازرسان فنی پالایشگاه را نسبت به دیگر مهندسان متمایز سازد، رنگ سفید لباس آنهاست. آهنگری در این باره می گوید: یکی از مواردی که از ابتدا مطرح بوده، رنگ روشن لباس بازرسان فنی است تا اگر بالای مخزن رفتند، نسبت به دیگر افراد متمایز باشند؛ اما تعبیر دیگر آن است که پزشک تجهیزات هستیم و همانند یک پزشک، در خواست تست رادیو گرافی، اندازه گیری ضخامت، تست آلتروسونیک و.... را برای بررسی های بیشتر می دهیم. همچنین در واحدی مانند تقطیر که به دلیل ماهیت فعالیتش، کثیفی بیشتری دارد، لباس سفید در فاصله های زیاد متمایز و قابل تشخیص است.
کمبود نیروی انسانی متخصص
بازرس ارشد دستگاه های پالایش پالایشگاه تهران در ادامه به جنبه برخی مسائل و مشکلات پیش رو در تعمیرات اساسی اشاره می کند و می گوید: در شرایط بسیار سختی کار می کنیم و با وجود کمبود نیروی انسانی متخصص در تعمیرات اساسی، کسانی هستند که درمدت زمان کوتاه تلاش می کنند تا مجموعه به حالت عادی باز گردد و بتوانیم آن را در بازه زمانی مشخص، به چرخه تولید باز گردانیم.
آهنگری ادامه می دهد: در تعمیرات اساسی، تمام تجهیزات از سرویس خارج و به صورت عمده به 5 تجهیز تقسیم می شوند که شامل کوره ها، تجهیزات ثابت مانند ظروف، مبدل ها، فن های هوایی و پایپینگ است. این پنج بخش متشکل از تمامی واحدهای عملیاتی است و به صورت کامل باز می شوند و تمام تجهیزات و ادوات متصل به هم، جدا شده و در اختیار گروه تعمیرات قرار می گیرد و بعد از تمیز کاری و آماده سازی های اولیه برای بازرسی آماده می شود.
به گفته او، در 5 آیتمی که گفته شد، براساس دستورالعمل ها و استانداردهایی که داریم، با استفاده از بازرسان ذی صلاح که صلاحیت و تجربه کافی دارند، پایش صورت می گیرد تا در صورت لزوم تعمیر یا تعویض کامل شده و اگر مشکلی نداشتند، تایید صلاحیت آماده سازی برای سرویس داده شود.
مسؤول بازرسی فنی پالایشگاه تهران تاکید می کند: در پایپینگ حدود 59 دستور کار، در کوره 26 دستور کار و در مبدل ها نیز 98 دستورکار داشتیم که حجم عظیمی از کارمان را شامل می شود. حدود 100 مبدل در واحد تقطیر داریم که باید بازرسی و هر کدام دو بار تست شوند و بازرسان ما تمام موارد را در نظر می گیرند.
کلام آخر
روز به نیمه رسیده؛ اما تلاش برای به نتیجه رسیدن فعالیت تعمیرات اساسی واحد شمالی پالایشگاه تهران همچنان ادامه دارد. همه نیروهای عملیاتی، اعم از رسمی، قراردادی و پیمانکار همدل شده اند و تلاش می کنند تا در زمان باقیمانده، تعمیرات اساسی پالایشگاه را به پایان برسانند. آنها در سه نوبت صبح، ظهر و شب، بی وقفه تلاش می کنند تا در تولید راهبردی ترین محصول این پالایشگاه که بنزین است، وقفه ای ایجاد نشود. این نیروها سعی می کنند با همدلی، این عملیات را حتی در زمانی کوتاه تر از زمان تعیین شده به پایان برسانند.
گزارش «مشعل» از فعالیت های بخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران
سمیه راهپیما بخش زنان و زایمان، همانند اورژانسی در دل بیمارستان نفت تهران است که برخی ساعات، خلوت و برخی مواقع بسیار شلوغ می شود. از این رو کارکنان این بخش باید در هرساعت از شبانه روز، حضور داشته باشند. این بخش شامل زیر مجموعه یا بلوک هایی همچون زایمان، تریاژ، نوزادان و جراحی است و با بهره مندی از روزآمدترین امکانات و تجهیزات پزشکی، عنوان بخش «دوستدار کودک» را از آن خود کرده است. خبرنگار «مشعل» با حضور در بیمارستان صنعت نفت تهران و در گفت وگو با برخی کارکنان بخش زنان و زایمان این بیمارستان، همچنین صحبت با بعضی مراجعان به این بخش، اقدام به تهیه گزارشی از عملکرد این بیمارستان در حوزه زنان کرده که مشروح آن در پی می آید.
وقتی بیمارستان نفت تهران را از بیرون نظاره گر می شوم، تمام فعالیت هایش طی یک قرن گذشته تا کنون بر اساس اسناد و روایاتی که خوانده ام، در ذهنم مرور می شود. چه نوزادانی که دراین بیمارستان به دنیا آمده اند و در آغوش خانواده رشد کرده اند.
برخی ازهمین نوزادان، بعد از گذراندن دوران تحصیل، وارد صنعت نفت شده اند، خدمات ارزنده ای ارائه داده اند. اکنون نیروهای جوان تر، براساس بندهای «د» و «و»، جذب صنعت نفت شده اند واین رویکرد طی یکی دو سال اخیر، شمارمراجعان به بخش زایمان را افزایش داده است.
در دوسال گذشته، شرایطی برای جذب نیروهای جوان درصنعت نفت فراهم آمده وهمین موضوع موجب شده که با ثبت رخداد مهم ازدواج در میان جوانان و تشکیل کانون زندگی ازسوی آنها، هم شمار مراجعه به بخش زایمان بیمارستان افزایش یابد وهم درمسیر جوانی جمعیت که ازسیاست های کلان وتشویقی دولت است، گام برداشته شود.
میترا وکیل زاده، کارشناس مامایی وسرپرستار بخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران با مهم برشمردن موضوع فرزندآوری و افزایش جمعیت می افزاید: توجه به پیامدهای منفی اقتصادی، اجتماعی، امنیتی، سیاسی و فرهنگی، کاهش بارداری در دستور کار بسیاری از کشورها از جمله ایران قرار گرفته بود؛ اما به دلیل افزایش جمعیت سالمند، بنابر تاکید مقام معظم رهبری، حمایت از فرهنگ فرزند آوری به عنوان یکی از سیاست های کلان کشور در دستور کار دستگاه های اجرایی قرار گرفت.
او یکی ازشاخص های سلامت وامید درهرجامعه را بارداری ایمن باآگاهی دادن به مادران باردار و به دنبال آن زایمان طبيعى و بدون هرگونه مداخله (فیزیولوژیک) می داند و می گوید: زایمان، یکی از مهم ترین مراحل در زندگی خانم هاست و انتخاب مناسب ترین روش به دنیا آوردن فرزند، در تامین سلامت مادر و نوزاد، موثراست.
وکیل زاده، زایمان را یکی از زیباترین و شیرین ترین خاطرات هرمادر و خانواده ای بیان می کند و ادامه می دهد: با این دیدگاه که زایمان یک هدیه الهی طبیعی است، باید زبان بدن خود را بشناسیم و با افزایش اطلاعات درخصوص تغییرات آن در دوران بارداری و زایمان، شرایط عملکرد طبیعی آن را فراهم کنیم.
سرپرستار بخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران تاکید می کند: در شرایط کنونی، سزارین به عنوان یکی از راه های فرار ازدرد زایمان طبیعی در اذهان عموم جای گرفته است، درحالی که با این روش، جامعه به سوی یکی ازخطرناکترین تجارب تلخ پیش می رود؛ زیرا با یکبار سزارین، بارداری های بعدی نیزقربانی تیغ مجدد سزارین تکراری خواهد شد.
اومی گوید: انتخاب روش زایمان، سلامت مادر و خانواده را تامین می کند و در واقع نوع زایمان، ضامن سلامت بعدی مادر و نوزاد، برگشتن به حال طبیعی و شیردهی موفق وسلامت روحی و روانی بعد از زایمان خواهد بود. به عبارتی حتی سلامت جنین و فرزندان بعدی را، انتخاب امروز تعیین می کند. با انتخاب سزارین، مادران نا آگاهانه خود را درمعرض خطرات بسیاری قرار می دهند و این وظیفه کادر درمان است که اطلاعات خانواده ها را ارتقا دهد.
وکیل زاده، افزایش ریسک عفونت، آمبولی ریه ، چسبندگی های جراحی، حاملگی خارج از رحم، طول درمان و بستری، احتمال آسیب به سایر ارگان ها حين جراحی، افزایش احتمال ایجاد جفت سرراهی و دیگر اختلالات جفت در (مادر)و ایجاد مشکلات تنفسی، نداشتن تغذیه صحیح و به موقع، افزایش ریسک ابتلا به آسم در کودکی و نوجوانی، کم خونی و بیش فعالی در نوزاد را از جمله عوارض سزارین برمی شمارد.
وی با اشاره به یکی از باورهای غلط زایمان طبیعی می گوید: یکی از باورهای غلط، کاهش ضریب هوشی نوزاد به دنبال فشارهای وارده به سرنوزاد درهنگام زایمان طبیعی است. در حالی که روش طبیعی برضریب هوشی نوزاد تاثیر مثبت دارد.
یکی ازموارد بسیارمهم برای مادران باردار، بیمارستانی است که قراراست فرزندشان درآنجا به دنیا بیاید. افزون بر این، مواردی همچون پزشک ماهر، رسیدگی های مناسب و... نیز در جای خود، اهمیت بسزایی دارد.
بیمارستان نفت تهران، باتوجه به دریافت لوح«دوستدارمادر وکودک»از دهه 80 تاکنون وحفظ آن، می تواند گزینه مناسبی برای انتخاب باشد.
سرپرستاربخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران دراین باره می گوید: ازجمله شرایطی که هربیمارستان دوستدارمادر و کودک می تواند برای آسایش وتوانمند کردن مادران در ترویج زایمان طبیعی انجام دهد، این است که قبل ازهر کار، در اتاق زایمان، مادران حمایت کافی شوند. به عنوان مثال، حضور یک همراه برای حمایت روحی روانی، تغذيه به موقع و مناسب، تهويه، نور وصدای مناسب اتاق زایمان و استفاده از روش های کاهش درد دارویی و غیر دارویی را می توان نام برد.
وکیل زاده ادامه می دهد: باتوجه به اهمیت موضوع و ارزشی که بیمارستان نفت برای امر زایمان قائل است، از همان ابتدا مادران باردار را تحت مراقبت و آموزش قرار داده و به صورت حضوری و غیر حضوری کلاس های آمادگی زایمان و شیر دهی برگزار می کند و با در اختیار قراردادن شماره تماس، پاسخگوی خانواده ها خواهد بود.
او دیگر امکانات بخش زایمان را رعایت حریم خصوصی و ایجاد اتاق های خصوصی برای مادران و امکان حضور همراه یا همسر طی مراحل زایمان بیان می کند و می گوید: به منظور آشنایی با بخش و امکانات آن، تور بازدید از بخش و بلوک زایمان برای مادران و همسرانشان در نظر گرفته شده تا از بخش و امکانات آن دیدن کنند. به گفته سرپرستار بخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران، در طول زایمان(لیبر) برای ایجاد آرامش و کاهش درد و اضطراب بیماران، از روش های کاهش درد دارویی و غیر دارویی بنا به خواست مادر استفاده می شود که از جمله روش های کاهش درد غیر دارویی می توان به موسیقی درمانی، تکنیک های تنفسی آروماتیک و رایحه درمانی، آب درمانی، استفاده از وان و دوش زایمان در آب، استفاده از توپ تولد جیم بال و... اشاره کرد. وکیل زاده ادامه می دهد: درکنار این روش ها در صورت تمایل مادر و صلاحدید پزشک، روش های دارویی مانند استنشاق گازانتونوکس، تزریق داروهایی مانند مورفین و پتیدین بی حسی اپیدورال و اسپاینال استفاده می شود تا از این طریق، پدیده زایمان را برای مادران خوشایند سازد ودوست داشتنی ترین تجربه انسانی که همانا تولد یک مولود آسمانی پاک است، برای ایشان رقم بخورد.
بعد از صحبت با سرپرستار بخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران، گشتی کوتاه در این بخش می زنم. تابلوی سردر یکی از اتاق ها توجهم را به خود جلب می کند: روی آن عبارت «آموزش شیردهی مادر» حک شده است. سوسن قیصری، کارشناس مامایی با 26 سال سابقه، مسؤولیت آموزش شیردهی در این بخش را به عهده دارد. او در خصوص نوزاد و شیرمادر، دوره های خاصی را گذرانده وکارشناس شیر و مشاور شیر بیمارستان نفت تهران است و همزمان وظیفه آموزش نیروهای تازه وارد و قدیمی برای به روز کردن اطلاعات دراین زمینه را به عهده دارد. قیصری بااشاره به اینکه از بدو تولد چه طبیعی و چه سزارین، ارتباط بین مادر و نوزاد بسیار اهمیت دارد، می گوید: از بدو تولد شیردهی مادر به نوزاد را شروع می کنیم و در زایشگاه نیز قبل از قطع بند ناف، نوزاد روی سینه مادر قرار می گیرد تا مادر، شیردهی بهتری داشته باشد و از نظر عاطفی، مادر و نوزاد سریع تر همدیگر را پیدا کنند.
به گفته او، تماس پوستی مادر و نوزاد نیز باعث آرامش مادر و کاهش درد در او می شود. نوزاد نیز گرمای روی سینه مادر را احساس می کند و افت قندی پیدا نخواهد کرد. وی درادامه می افزاید: یکی از مزیت های بخش زایمان بیمارستان نفت تهران، نسبت به دیگر بیمارستان های دولتی و شلوغ این است که افزون برآموزش های شیردهی از دوران بارداری به مادر، پس از زایمان نیز یک ماما برای مادر و یک ماماهم برای نوزاد در نظر گرفته می شود. دربخش نوزادان، اتاقی وجود دارد که مادر و نوزاد در آن هستند و از هم جدا نمی شوند که این کار از مزیت های بیمارستان نفت در مقایسه با بیمارستان های دولتی به شمار می رود. مشاورشیربیمارستان نفت تهران بااشاره به اینکه به هنگام زایمان، مادر و نوزاد از اتاق عمل درآغوش هم به بخش منتقل می شوند، تصریح می کند: این یکی ازمحورهای منشور دوستدارکودک است. این لوح یا منشور، هر6 ماه یکبار ازسوی وزارت بهداشت ودرمان بیمارستان نفت تهران پایش می شود که مهر امسال هم محورهای مختلف آن بررسی شد. قیصری همچنین با بیان اینکه این لوح ازسال 1382 به این بیمارستان داده شده و برپایه آن شیرخشکی در بیمارستان توزیع نمی شود، می افزاید: سامانه شیردهی ازسوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور رصد می شود و مادرانی که در شیردهی مشکل دارند، دراین سامانه ثبت می شوند و طی تماس، مشکل آنها پیگیری می شود. این اتاق، پذیرای تمام مادران شیرده بوده و لزومی بر بستری شدن آنها در بیمارستان نیست.
یکی دیگر از مزایای بیمارستان نفت تهران برای تشویق شیردهی به نوزاد این است که شیشه شیر در داروخانه های وابسته به بیمارستان نفت در دسترس نیست تا به این طریق، مادران جذب شیر دادن شوند. مادران بعد از ترخیص به درمانگاه های شرکت نفت شامل آزادی، فجر و... معرفی می شوند، ضمن آنکه ماماهای بیمارستان نفت تهران هر دو سال، دوره 20 ساعته شیرمادر را می بینند که این اقدام، نشان ازحمایت و تاکید بر استفاده شیرمادر دارد.
درادامه گزارش خود، ازبخش بستری زنان و زایمان بیرون می روم. بعد ازطی طبقات، وارد بخش ان آی سی یو نوزادان می شوم. دراین بخش، خدمات متنوعی به نوزادان داده می شود. خاطره صبوری با 32 سال سابقه کار هفت سال است که مسؤولیت این بخش را به عهده دارد. افزون بر این، او در بخش های مختلفی مانند اتاق عمل، پلی کلینیک، دیالیز، آی سی یو و... نیز فعالیت داشته است. صبوری، تفاوت بخش ان آی سی یو را نسبت به دیگر بخش های بستری، نوع دستگاه های خاص آن می داند و می گوید: برای فوق تخصصی بودن هر بیمارستان، چند آیتم در نظر گرفته می شود. نخست اینکه بخش پیوند و ان آی سی یو داشته باشد. ما کارمندان ماهری داریم که بسیاری از آنها فوق لیسانس ان آی سی یو دارند. ازصبوری درباره سختی های کارش می پرسم که درپاسخ می گوید: مادرانی که نوزاد نارس دارند، دچار استرس زیادی می شوند و نیازمند خدمات ویژه تری هستند. به عنوان مثال، درباره چگونگی مکیدن سینه مادر توسط نوزاد، به روز ترین آموزش ها ارائه می شود.
ارائه خدمات به مادران از زمان بارداری تا زایمان، موضوع دیگری است که برای اطلاع بیشتر از آن با مریم غفوری، جراح و متخصص زنان با بیش از 20 سال سابقه کار که محل فعالیتش طبقه همکف است، هم صحبت می شوم.
غفوری که مدیریت گروه بخش زنان بیمارستان نفت تهران را نیز به عهده دارد، می گوید: به طور متوسط در هر ماه 100 مادر باردار ویزیت می شوند. این ویزیت ها به صورت ماهانه و هفتگی است و تمام خدمات به یک خانم باردار داده می شود و با هر بار مراجعه، وزن، فشارو ضربان قلب جنین بررسی می شود.
به گفته او، برخی مادران بعد از زایمان به دلایلی مثل فشار خون بالا، دیابت و.. افزون بر کلینیک زنان و زایمان، لازم است برای مراقبت بیشتر پس از زایمان به کلینیک های داخلی جهت درمان مراجعه کنند؛ به همین منظور بامعرفی آنها به درمانگاه های خانواده، مراقبت های پزشکی پس از زایمان ادامه می یابد وضمن انجام چکاب سالانه، مواردی مثل مامو گر افی، پاپ اسمیر و معاینات دوره ای برای آنها انجام می شود. مدیرگروه بخش زنان بیمارستان نفت تهران ادامه می دهد: ماما در کلینیک زنان، هم بارداری سالم و هم بارداری پرخطر را کنترل می کند. اگر بارداری سالم باشد که روند طبیعی خود را طی می کند؛ اما اگر مادری پرخطر باشد و فشار خون بارداری، دیابت و.. داشته باشد، ستاره دارمی شود که توجه و رسیدگی بیشتری نسبت به او صورت می گیرد. اگر این افراد در کلینیک باشند و زمان زایمان آنها نشده باشد، مامای کلینیک با آنها در ارتباط است و 42 روز بعد از زایمان نیز مادران کنترل می شوند. هر زمانی مشکلی داشته باشند، متخصصان زنان و مامایی پاسخگوی آنها هستند.
بعد از صحبت با کادر درمان ومسؤولان مرتبط با زنان و زایمان، بابرخی مراجعه کنندگان هم کلام می شوم وآنها از چگونگی ارائه خدمات بیمارستان نفت تهران برایم می گویند.
سید بهاره موسوی، 31 ساله است و دریکی از شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت مشغول است.
وی درباره دلیل انتخاب بیمارستان نفت تهران می گوید: دلیل انتخابم، داشتن دوقلو واحتمال زایمان زود رس است. با توجه به سطح بالای خدمات، این بیمارستان را انتخاب کردم.
بربالین یکی ازنوزادان می روم که قبل از رسیدن به بیمارستان، به دنیا آمده است. پریا پرندین 31 ساله، مادراین نوزاد تازه متولد شده است. او از رسیدگی به بیماران رضایت دارد و می گوید: دوره های آموزشی که برای مادران باردار برگزارمی شود، کمک کرده که مادر ازجهات مختلف، آگاهی پیدا کند.
بعد از خداحافظی و بیرون آمدن از بیمارستان به سمت تحریریه «مشعل» حرکت می کنم. در راه، اقدامات ارزنده ای را که مسؤولان مرتبط با واحد زنان و زایمان ارائه می دهند، در ذهن مرور می کنم. اقداماتی که همسو با مبحث افزایش جمعیت کشوراز سوی بیمارستانی که لوح دوستدار کودک را دریافت کرده، ارائه می شود. شاید از بیرون، خدمات این افراد دیده نشود؛ اما وقتی وارد بیمارستان و بخش زنان و زایمان می شویم، این خدمات محسوس وتاثیر گذار ارزیابی می شود. خدماتی مثل تور بازدید از بخش زایمان، هم آغوشی مادر وکودک در ثانیه های نخست زندگی و... که لحظاتی شیرین برای مادر و نوزاد است.
فصل جدید همکاری های ایران و عربستان در صنعت پتروشیمی
مشعل دیپلماسی انرژی یکی از برگ های برنده وزارت نفت دولت سیزدهم در جهت پیشبرد منافع ملی و دیپلماسی اقتصادی و انرژی بوده و تاکنون نتایجی چشمگیر را به همراه داشته است. در دوسال اخیر مذاکرات با کشورهای مختلف دنیا و با اولویت کشورهای همسایه و منطقه و کشورهای همسو صورت گرفته و باب همکاری با کشورهای تاثیرگذار درمنطقه ازجمله عربستان بازشده است. درجریان برگزاری نمایشگاه اخیر ایران پلاست که فضایی مثبت برای مذاکرات بین المللی شرکت های مختلف پتروشیمی فراهم شده بود، نمایندگانی ازعربستان دیدارها و مذاکراتی رسمی را با مقام های صنعت پتروشیمی ایران داشتند که نوید دهنده تحولی بزرگ دراین زمینه خواهد بود.
وزارت نفت همواره کوشیده است با بهره گیری از دیپلماسی انرژی، شرایط لازم را برای کاهش انسداد بین المللی درعرصه تجارت جهانی فراهم کند و نقش آفرینی بیشتری در بازارهای جهانی داشته باشد. در همین زمینه بوده است که وزارت نفت دولت سیزدهم ازهمان ابتدای شروع به کارخود دیپلماسی انرژی مبتنی برهمسایگی و منطقه گرایی با توجه به شناخت منافع و ویژگی های دو جانبه را در پیش گرفته است.
پس از تحریم های همه جانبه علیه صنعت نفت ایران و ایجاد فضای انسداد دیپلماسی انرژی از سوی کشورهای اروپایی و امریکا، تلاش های زیادی صورت گرفته است تا شرکت های پتروشیمی ایرانی نتوانند به طورمستقیم پروژه ها را تکمیل کنند و محصولاتشان را در بازارهای منطقه وجهان به فروش برسانند. با این حال افتتاح های پشت سرهم، تکمیل طرح های نیمه تمام و شروع پروژه های جدید در زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی و رکوردهای مختلف فروش و صادرات دراین صنعت نشان داد که این صنعت با همراهی متخصصان و ظرفیت های داخلی می تواند با قدرت های بزرگ رقابت کند.
براساس آنچه صنعت پتروشیمی درحوزه سیاست خارجی و فعال شدن دیپلماسی انرژی نشان داده، تعاملات سازنده و مثبتی با کشورهای منطقه از ازبکستان، ترکمنستان، روسیه، عراق و ... تا کشورهای آمریکای لاتین رقم خورده است و این روند هم اکنون نیز ادامه دارد.
درجریان هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست که به بزرگ ترین گردهمایی شرکت های پتروشیمی معروف است، 20 قرارداد و تفاهم نامه به صورت رسمی و ده ها قرارداد و تفاهم نامه نیز به صورت غیررسمی امضا شد که به گفته مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به سبب برخی محدودیت های تحریمی، تولیدکنندگان و شرکت های ایرانی وخارجی تمایلی به اعلام جزئیات آنها ندارند. شاهمیرزایی درعین حال گفته است که با توجه به حجم قراردادها و تفاهم نامه های منعقد شده در نمایشگاه هفدهم ایران پلاست، این دوره از نمایشگاه شاگرد اول دیپلماسی بوده است. یکی از تحولات این نمایشگاه، حضورسفرای کشورهای مختلف ازجمله سفیرکشورعربستان به همراه جمعی از مدیران این کشوربود که با نوید همکاری شرکت های بزرگ پتروشیمی ایران با شرکت سابیک عربستان همراه شد.
عبدالله بن سعود العنزی، سفیرعربستان سعودی درایران که دوبار ازهفدهمین نمایشگاه ایران پلاست بازد ید کرد، دیدارها و گفت و گوهای مفصلی با مدیران صنعت پتروشیمی ایران داشت و با اشاره به توانمندی های شرکت های ایرانی دراین صنعت اظهار کرد: زمینه های مشترک همکاری میان شرکت سابیک و شرکت های پتروشیمی ایران وجود دارد و امیدواریم به زودی با هماهنگی شرکت ملی صنایع پتروشیمی شاهد برگزاری دیدارها و نشست هایی میان ایران و عربستان در زمینه صنعت پتروشیمی باشیم.
سفیرعربستان تصریح کرد: ایران در زمینه دانش و فناوری های نوین در صنعت پتروشیمی پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته است و ما علاقه مند همکاری هستیم.
جواد اوجی، وزیرنفت نیز که درآیین جشن روزملی عربستان حضورداشت، اظهارکرد: جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، دو قدرت بزرگ منطقه ای به شمار می روند که همکاری آنها در گسترش امنیت، رونق اقتصادی و شکوفایی فرهنگی و اجتماعی جهان اسلام و شکل دهی به تعاملات بین المللی و انرژی اثرگذارخواهد بود و دراین راه صنعت نفت می تواند نقش محوری در تقویت منافع مشترک اقتصادی دو ملت ایفا کند. وزیر نفت با بیان اینکه مناسبات جمهوری اسلامی ایران و عربستان در حال طی کردن روند رو به رشد و مثبتی است، اظهار داشت: ظرفیت های فراوان همکاری نزد مقام ها و مسئولان دو کشور در تهران و ریاض در حال نمایان شدن است.
اوجی با اشاره به اینکه مقام های عالی دو کشور دعوت های متقابلی برای دیدار به عمل آورده اند، گفت: ما در حال برداشتن گام هایی رو به آینده هستیم تا پیش از انجام سفر مقام های عالی دو کشور، شاهد دستاوردهای ملموس باشیم.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم با تاکید بر اینکه فرصت های سرمایه گذاری مطلوبی درصنعت پتروشیمی ایران مهیاست و آمادگی داریم با شرکت های بزرگ پتروشیمی مانند سابیک عربستان همکاری کنیم، گفت: ایران وعربستان به عنوان دو قدرت مهم منطقه ای با دارا بودن منابع بزرگ نفت و گاز، می توانند همکاری های خود را گسترش دهند.
وی افزود: صنعت پتروشیمی ایران دستاوردهای ارزشمندی را تحقق بخشیده است و در مسیر توسعه قرار دارد و آمادگی داریم تا با شرکت های بزرگی مانند سعودی آرامکو و سابیک همکاری کنیم.
شاهمیرزایی ادامه داد: ظرفیت های بسیار مطلوبی در بخش دانش بنیان ها و سازندگان داخلی و مجریان طرح ها و بهره برداران طرح های پتروشیمی وجود دارد و آماده همکاری با شرکت های عربستان هستیم.
حسین علیمراد، رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفت و گو با خبرنگار «مشعل» با اشاره به اثرگذاری نمایشگاه های بین المللی درافزایش سطح همکاری های مشترک صنایع پتروشیمی و توسعه تعامل وهمکاری های جدید میان شرکت های توانمند ایرانی و شرکت های خارجی، گفت: صنعت پتروشیمی به دنبال گسترش بازارهای هدف است و کشورهای منطقه از جمله عربستان ظرفیت های خوبی برای همکار دارند. علیمراد به توانمندی و موقعیت شرکت های پتروشیمی ایران در منطقه و بازارهای جهانی اشاره کردو گفت: وقتی حرف از صنعت پتروشیمی در عربستان می زنیم، یکی از بزرگ ترین شرکت ها سابیک است و تمام نگاه ها به هلدینگ خلیج فارس منتهی می شود. شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تنها هلدینگ تخصصی در صنعت پتروشیمی است و توسعه های کلیدی آینده صنعت پروشیمی توسط این شرکت خواهدبود. وی با اشاره به مذاکرات مشترک بین شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس ومدیران صنعت پتروشیمی و سطوح بالاتر،اظهار امیدواری کرد که در آینده نزدیک جلسه ای مشترک بین دوشرکت سابیک وهلدینگ خلیج فارس برگزار و درباره پروژه ها و زمینه های مشترک همکاری گفت وگو خواهد شد.
صباح زنگنه،کارشناس روابط بین الملل در ارتباط با توسعه همکاری مشترک بین ایران و عربستان گفته است: احیای روابط ایران و عربستان گامی مثبت است و باید گام های دیگرهمسو با تحقق آن برداشته شود تا بتوان درهمه سطوح، همکاری بین دو کشور را گسترش داد و روابط را بر پایه های محکمی استوار کرد.
وی با اشاره به اینکه روابط ایران و عربستان به ایجاد امنیت و سرمایه گذاری مشترک بیشتر در منطقه خاورمیانه منجر می شود، افزود: اقتصاد، زمینه های خاص خود را دارد؛ باید مقدمات آن فراهم شود تا تحول چشمگیری برای دوکشور درحوزه اقتصاد رقم خورد.
وی ادامه داد: ایجاد زمینه های محکم، پذیرش و ایجاد مشارکت در پروژه های دو کشورمانند پروژه توسعه میدان های نفت، گاز و طرح های پتروشیمی بسیارمهم است ومی توانیم در این زمینه ها همکاری طولانی مدتی داشته باشیم.این کارشناس روابط بین الملل با اشاره به میدان های نفت و گاز مشترک میان دو کشور گفت: در این زمینه باید بتوانیم به همکاری بر اساس یکپارچه سازی توسعه میدان ها و بهره برداری مشترک دست یابیم که سودی متقابل برای دو کشور داشته باشد.
زنگنه یادآورشد: درهمه زمینه ها باید بسیار هوشمندانه و واقع بینانه کار کنیم و اعتمادسازی میان دو کشور دنبال شود و پس از هفت سال باید هر دو کشور یکدیگر را دوباره ارزیابی کنند تا بتوانند تعریف درستی از همکاری ارائه دهند.از آنجا که توسعه تعاملات بین المللی با عربستان سعودی در دولت سیزدهم در دستورکار قرارگرفته و سیاست خارجی و دیپلماسی انرژی به سمت تقویت این همکاری ها سوق پیدا کرده است، به نظر می رسد به زودی باید شاهد تحولات بزرگی در این مسیرباشیم. دو کشور ایران وعربستان ظرفیت های بالایی برای اجرای پروژه وسرمایه گذاری های مشترک دارند و با توجه به تحریم ها و محدودیت های موجود برای دسترسی به شرکت های اروپایی، این همکاری می تواند روزنه جدیدی در دستیابی به انواع دانش فنی و تامین تجهیزات و قطعات باشد.
وزارت نفت در صدر سازندگان تجهیزات ساخت بار اول قرار دارد
مشعل صنعت نفت همواره در مسیر دانش های جدید و به روزرسانی تجهیزات و دستاوردهای صنعتی خود قرار داشته و این مهم، الزامی جدایی ناپذیر دراین صنعت به شمار می آید. درحداقل دو دهه اخیر که صنعت نفت با تحریم های همه جانبه ومستقیم مواجه بوده، این تلاش برای دستیابی به دانش و فناوری و به روزرسانی از اهمیت بیشتری برخوردارشده است.
شروع برنامه ساخت داخل، ساخت بار اول و حمایت ازسازندگان داخلی درصنعت نفت، از دو دهه قبل با مهندسی معکوس و ارتقای دانش فنی ازسوی کارفرمایان نفتی و پیمانکاران پیگیری وموجب شده است که عرصه فعالیت را وسیع تر و به مرور از مرزهای ساخت بار اول عبور کند.
این عملکرد در دوسال اخیر و با شروع دولت سیزدهم، جهشی قابل توجه داشته و وزارت نفت پیشتاز درحوزه ساخت داخل، درمیان دیگر دستگاه ها بوده است. در این سال ها، شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت، تمرکزی ویژه برموضوع بومی سازی تجهیزات و ساخت بار اول داشته اند و باحمایت هایی که معاونت فناوری ریاست جمهوری و انجمن های تخصصی و ارگان های مرتبط داشته اند، وزارت نفت به شاگرد اول ساخت بار اول تبدیل شده است.
دولت سیزدهم و وزارت نفت در اجرای مفاد بند الف تبصره 18 قانون ساخت داخل بیشترین تلاش و اهتمام را داشته است. در همین دوره، برنامه تولید بار اول کالاهای فناورانه در قالب ماده 10 قانون جهش تولید دانش بنیان به تصویب مجلس و شورای نگهبان رسید و آیین نامه اجرایی آن شهریور1401 از سوی دولت ابلاغ شد. زمستان سال گذشته، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری اعلام کرد که وزارت نفت درصدرتولید کالاهای راهبردی و دانش بنیان کشور قرار دارد و از وزیر نفت تشکر کرد. در واقع معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری، بابت کسب رتبه نخست در دوره سوم اجرای برنامه «تولید بار اول اقلام راهبردی» از وزیر نفت قدردانی کرده است. وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیرنفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری نیزکه مسئول پیگیری پرونده های فنی و تخصصی در صنعت نفت است، با بیان این که تاکنون104 پروژه ساخت بار اول با صرفه جویی ارزی 300 میلیون دلارتعریف شده است، اظهار کرد: با اجرای این پروژه ها، هزینه تأمین کالا نسبت به نمونه خارجی 30 تا 60 درصد کاهش می یابد. وی تصریح کرد: می توان گفت که حالا وپس ازچند دهه فعالیت درحوزه ساخت بار اول، مسیرساخت و تولید تجهیزات صنعتی و بومی سازی تا حد زیادی، روی ریل قرارگرفته است. دراین سال ها، موانع مسیرشناسایی شده اند وشرکت های تولیدکننده ومتقاضی در تعامل با یکدیگر، نیازها و محدودیت های مالی و قانونی خود را شناسایی و معرفی کرده اند. به گفته معاون وزیرنفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، روند داخلی سازی و مقاومت در برابرمحدودیت های مختلف نیازبه مدیران شجاعی دارد که بومی سازی و توان داخلی را باور داشته باشند؛ با این حال صنعت نفت با وجود نیاز به تجهیزات روزآمد دنیا و جلوگیری ازهرگونه تاخیر در روند اجرای پروژه ها، در بومی سازی و ساخت بار اول پیشرو بوده است وبنابر اعلام کارگروه تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، 70 درصد مجوزهای داده شده نیز به ساخت باراول تجهیزات درصنعت نفت مربوط است.
چندی قبل و درجریان نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، هادی پرج، دبیر کارگروه تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز اعلام کرد: از 382 درخواست تولید بار اول درکشور، بیش از 80 درخواست ها به ارزش 85 میلیون دلار به مرحله قرارداد نهایی رسیده که 226 مورد آن مربوط به وزارت نفت بوده است.
وی با اشاره به اینکه امسال سقف پرداخت تسهیلات به کالاهای تولید بار اول به 725 میلیارد تومان رسیده است، گفت: از جمله دشواری های عقد قرارداد تولید بار اول تعدد مدعیان محصولات ساخته نشده، پیچیدگی کشف قیمت تولید بار اول، ریسک مالی و فنی، دامپینگ پروژه های ناموفق و سازمان های نظارتی است.
بنابراظهارت پرج، اصلی ترین پیش نیازهای تدوین قراردادهای بومی تعیین عمق بومی سازی و میزان ارزبری طرح، تعیین مشخصات فنی سازی، قیمت گذاری تولید بار اول، تعیین مراحل پرداخت و طراحی سناریوی تست است.
براساس اعلام معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مهم ترین حمایت های مالیاتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از شرکت های دانش بنیان برای تولید بار اول شامل معافیت فروش محصولات دانش بنیان (ماده 3 و 9 قانون دانش بنیان) و اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه (بند ب ماده 11 قانون جهش تولید دانش بنیان) است. بر اساس ماده 11 بند "ب" قانون حمایت از شرکت های تولید بار اول، معادل هزینه انجام شده برای فعالیت های تحقیق و توسعه به عنوان اعتبار مالیاتی با قابلیت انتقال به سال های آتی به شرکت ها و مؤسسات متقاضی اعطا می شود و معادل آن از مالیات قطعی شده سال انجام هزینه مذکور یا سال های بعد کسر می شود.
درجریان برگزاری بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت در اردیبهشت ماه امسال، هم پنج قرارداد تولید بار اول از سوی شرکت ملی حفاری ایران و شرکت ملی نفت خیز جنوب به ارزش 11 میلیون یورو منعقد شد. همچنین داخلی سازی 773 تجهیز به ارزش 584 میلیارد تومان در بخش های برق و ابزار دقیق، تجهیزات و مواد شیمیایی در سه ماهه نخست امسال در گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس و امضای قرارداد پروژه «ساخت بار اول «بازسازی و تخمین عمر پره متحرک توربین بین شرکت انتقال گاز ایران و شرکت توربوکمپرسور تک خاورمیانه، تنها نمونه هایی از توجه به ساخت داخل و ساخت بار اول درصنعت نفت هستند. این قراردادها به خصوص درصنعت پتروشیمی با توجه به پروژه های درحال اجرا و مجتمع های تولیدی که به تجهیزات روز و دانش فنی نیاز دارند، از اهمیت بیشتری برخوردارند.
بر همین اساس است که غلامرضا خوانساری، مدیرکل نظام تأمین و تجاری سازی فناوری معاونت مهندسی از موفقیت وزارت نفت دولت سیزدهم در کسب رتبه نخست در تعداد کالاهای ساخت بار اول در میان دستگاه های اجرایی خبر داده است.
وی با تشریح رویه پژوهشی وزارت نفت در دولت سیزدهم اظهار کرد: برای نخستین بار وزارت نفت موفق به کسب مقام نخست در میان سازمان های دولتی در زمینه ساخت بار اول شد که آمارهای معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری مؤید آن است. این موضوع منجر به ثبت بالاترین تعداد پروژه های ساخت بار اول در وزارت نفت شده است.
خوانساری به فهرست بلند منابع که در وزارت نفت تشکیل شده است، اشاره کرد و گفت: این فهرست شامل 4 هزار تأمین کننده و سازنده وزارت نفت می شود که برای نخستین بار تعداد سازندگان تجهیزات صنعت نفت بیش از تعداد تأمین کنندگان شد و تعداد آن به 2 هزار و 20 شرکت رسید که رویکرد دانش بنیان شدن طبق منویات مقام معظم رهبری را در وزارت نفت نشان می دهد.
با توجه به گزارش هایی که از درون و بیرون از وزارت نفت اعلام و منتشر می شود، می توان این داده و حقیقت را به عنوان یک دستاورد مطرح کرد که وزارت نفت در مسیر یکی از اهداف بلندمدت خود یعنی استقلال داخلی و عدم وابستگی به شرکت های خارجی قدم های بلندی برداشته و به خصوص در دولت سیزدهم در این مسیر شاگرد اول هم بوده است و منافع بلند مدت این شاگرد اولی قبل از هر بخشی نصیب خود این صنعت می شود.
تاکنون گام های وزارت نفت در مسیر داخلی سازی و تولید بار اول، بسیار مثبت، ارزنده و نوع حمایت این وزارتخانه از شرکت های دانش بنیان و ساخت بار اول، برای دیگران سرمشق و الگو بوده است. می توان گفت که سیر صعودی حمایت از شرکت های دانش بنیان در وزارت نفت دولت سیزدهم در دوسال گذشته، از مهم ترین دستاوردهای این وزارتخانه به شمارمی رود؛ به گونه ای که بر اساس آمارهای منتشره دراین بازه زمانی، پیشتاز و سرآمد دیگر دستگاه ها بوده و پیشرفتی مهم در تحقق بخشی به منویات رهبری درخصوص استفاده از ظرفیت ها و توانمندی ها داخلی است.
عربستان سعودی و روسیه، عرضه کنندگان اصلی ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک موسوم به «اوپک پلاس» بتازگی تصمیم گرفتند کاهش عرضه داوطلبانه نفت خود را حداقل تا دسامبر سال 2023 میلادی تمدید کنند، اقدامی که معتقدند برای تعادل و حمایت از بازارهای جهانی نفت خام در نظر گرفته شده است.
تردیدی نیست که سعودی ها و روس ها، با حذف حدود روزانه درمجموع یک میلیون و 300 هزار بشکه نفت خام از عرضه خود، بازارجهانی را با محدودیت عرضه روبه رو خواهند کرد که این شرایط، افزایش قیمت ها را در پی خواهد داشت.
عربستان سعودی، بتازگی اعلام کرد که کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای خود افزون بر تعهدش در قالب برنامه کاهش عرضه اوپک پلاس را تا پایان سال 2023 میلادی ادامه می دهد. در همین حال روسیه نیز به طور جداگانه از حفظ برنامه داو طلبانه کاهش صادرات روزانه 300 هزار بشکه ای نفت خام خود تا پایان دسامبر سال جاری میلادی خبر داد.
اخبار تصمیم این دو کشور صادرکننده بزرگ عضو ائتلاف اوپک پلاس، پیش از تأیید دوباره کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس (JMMC) بر تداوم برنامه کاهش عرضه تا سال 2024 میلادی، در نشست 12 مهر منتشر شد و بازارهای جهانی نفت خام هم انتظاری جز ثابت ماندن برنامه اعضای این ائتلاف نداشتند. ترفند ریاض و مسکو این است که آیا اقتصاد جهانی، تحمل قیمت نفت نزدیک به 100 دلار برای هر بشکه را که در اواسط سال 2023 درسطوح 70 دلار به ازای هر بشکه معامله می شد، دارد یا خیر؟
هنوز زود است که دراین باره با قطعیت صحبت شود؛ اما برخی نشانه های اولیه وجود دارد که نشان می دهد، از آنجا که قیمت های بالای خرده فروشی، ترس از تورم را تجدید می کند و هزینه ها و اعتماد مصرف کننده را کاهش می دهد، این احتمال وجود دارد که تقاضای نفت خام، روندی کاهشی به خود بگیرد.
شاخص جهانی قیمت نفت خام برنت در معاملات 12 مهربا 5.6 درصد کاهش، روی 85 دلار و 81 سنت برای هر بشکه که پایین ترین رقم طی یک ماه اخیر به شمار می آید، ایستاد.
کاهش قیمت های جهانی نفت خام در روز 12 مهر، ربطی به اخبارمربوط به خروجی نشست کارگروه وزارتی نظارت بر اوپک پلاس نداشت؛ بلکه ناشی از نشانه هایی از تقاضای ضعیف برای بنزین در ایالات متحده آمریکا (بزرگ ترین مصرف کننده فراورده های نفتی) بود.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا روز 12 مهر اعلام کرده بود که عرضه بنزین به عنوان نمونه ای برای تقاضای نفت، به حدود 8 میلیون بشکه در روز و پایینترین مقدار از ابتدای سال جاری میلادی رسیده است.
در حالی که بخشی از کاهش تقاضا را می توان ناشی از تغییرات آب وهوا در چند ایالت آمریکا دانست، تحلیلگران بانک آمریکایی جی پی مورگان (JP Morgan) یادآور شدند که مصرف فصلی بنزین در ایالات متحده، به پایین ترین سطح در 22 سال گذشته رسیده است.
درعین حال، نگرانی هایی درباره ایجاد کاهش تقاضا درآسیا به عنوان بزرگترین منطقه وارد کننده نفت خام ودر کشورهایی همچون چین(بزرگترین واردکننده نفت خام جهان) و هند (سومین خریدار بزرگ نفت جهان) ازاین موضوع وجود دارد. براساس داده های گردآوری شده ازسوی گروه بورس اوراق بهادار لندن (LSEG)، واردات نفت خام آسیا در ماه سپتامبر به 25 میلیون و 50 هزار بشکه در روز و پایین ترین سطح درسال جاری میلادی رسیده است، در حالی که این رقم در ماه اوت امسال، 25 میلیون و 220 هزار بشکه و در ژوئیه امسال نیز 27 میلیون و 920 هزار بشکه در روز بوده است. این رقم کاهش، نسبتا اندک است. با این حال، به دلیل تأثیر افزایش شدید قیمت های جهانی نفت خام از ماه ژوییه، احتمال دارد با توجه به فاصله زمانی بین تنظیم و تحویل فیزیکی محموله ها از اکتبر به بعد، بر واردات این کالای راهبردی، تاثیر داشته باشد. قیمت های خرده فروشی سوخت دربسیاری از کشورهای بزرگ آسیایی مهار می شود؛ اما این موضوع مانع ازبازتاب بخشی از قدرت نفت خام در قیمت های بالاترسوخت در جایگاه های عرضه سوخت نشده است. قیمت خرده فروشی بنزین در چین از 8.06 یوان (یک دلار و 15 سنت) به ازای هر لیتر در پایان ژوئن به 9.04 یوان کنونی رسیده که این موضوع، نشان از افزایش 12 درصدی دارد. بنابرآمارهای مؤسسه نفت استرالیا (Australian Institute of Petroleum)، دراسترالیا که ساختارقیمت گذاری آن وابسته به بازار نفت است، بهای هرلیتر بنزین، افزایش 21.4 در صدی را تجربه کرده به طوری که ازابتدای ماه ژوئیه تاهفته منتهی به یک اکتبر، این رقم به میانگین 2.11 دلار استرالیا (یک دلار و 34 سنت امریکا) به ازای هرلیتر رسیده است. داده های خارج ازمحدوده برای هند، جایی که قیمت های خرده فروشی با وجود مرتبط بودن با بازارهای جهانی نفت خام، حداقل در حد تئوری ثابت نگه داشته شده است. درعمل، بازارخرده فروشی هند زیرسلطه پالایشگاه های دولتی است که به الزام های سیاسی حساس هستند. قیمت خرده فروشی بنزین در دهلی نو، اکنون 96.76 روپیه (یک دلار و 16 سنت) برای هر لیتر است؛ سطحی که از ماه آوریل سال گذشته میلادی ادامه داشته، درحالی که این رقم نسبت به بالاترین مقدار سال 2022، حدود 106 روپیه به ازای هر لیتر کاهش یافته است. شایان ذکر است، نفت خام دربیشتر سال های این دهه تا زمانی که بحران شیوع ویروس کرونا درسال 2020 میلادی آغازشد، زیر 80 روپیه معامله می شد. در عین حال، این پرسش وجود دارد که دولت هند تا چه زمانی می تواند پالایشگاه های بزرگ را برای کاهش قیمت های خرده فروشی قربانی کند، بویژه با توجه به اینکه بتازگی محموله های تخفیفی وارداتی از روسیه کاهش یافته است.خطرکلی برای سعودی ها و روس ها این است که کاهش عرضه داوطلبانه نفت آنها، قیمت را به اندازه ای بالا نگه می دارد که تقاضا را کاهش دهد و آنها را مجبور به کاهش بیشتر یا پذیرش قیمت ضعیف تر نفت خام کند.
منبع: رویترز
نویسنده: کلاید راسل
مترجم: امیر دشتی
شرکت پترو پارس
مدیر طرح توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی (GC) گروه پتروپارس از افزایش ۱۹ هزار بشکه ای تولید نفت از میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی و برنامه ریزی برای افزایش ظرفیت تولید تا ۲۳ هزار و ۸۰۰ بشکه نفت در روز تا پایان آذر امسال خبر داد.
آرش اخلاقی با تشریح وضع تأسیسات سرچاهی طرح توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی گفت: از مجموع ۴۱ حلقه چاه این میدان که در تعهد گروه پتروپارس است، تاکنون ۱۰ حلقه چاه با ظرفیت ۱۰ هزار و ۷۰۰ بشکه تولید شده و ۷ حلقه چاه دیگر نیز آماده راه اندازی است و با اعلام کارفرما مبنی بر آمادگی دریافت نفت به مرور و در یک ماه آتی، تولید می شود و تعهد گروه پتروپارس مبنی بر تولیدی شدن ۱۷ حلقه چاه با ظرفیت تولید ۱۹ هزار بشکه نفت محقق خواهد شد.
مدیر طرح توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی افزود: عملیات اجرایی پنج حلقه چاه دیگر نیز در حال انجام است که با دریافت تجهیزات HIPPS «سیستم حفاظت با سیستم یکپارچگی بالا» ( High Integrity Pressure Protection System) بر اساس برنامه دریافتی تا پایان آذرماه افزایش ۴۸۰۰ بشکه ای تولید نفت از آن عملیاتی شده و به این ترتیب و در مجموع تا پایان فصل پاییز، سهم پتروپارس در افزایش تولید نفت از میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی به ۲۳ هزار و ۸۰۰ بشکه نفت در روز خواهد رسید.وی در مورد وضع چاه های دیگر میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی گفت: تعداد ۸ بستر مشتمل بر ۱۳ حلقه چاه به دلیل انجام عملیات حفاری روی آنها هنوز به پیمانکار روسطحی تحویل نشده که از ۹ چاه حفاری نشده روی این بسترها، انجام عملیات حفاری پنج چاه با ظرفیت ۲۰ هزار بشکه در تعهد پتروپارس و چهار چاه دیگر با ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در تعهد کارفرماست و با برنامه ریزی های انجام شده در نظر است تا پایان امسال به بهره برداری برسند.مدیر طرح توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی در پایان با بیان اینکه عملیات اجرایی خطوط جریانی عمده چاه ها نیز در حال انجام است و تاکنون از مجموع ۱۵۴ کیلومتر خطوط لوله جریانی نفت حدود ۱۱۰ کیلومتر از خطوط اجرا شده است، پیشرفت ۱۹ بسته کاری قرارداد GC طرح آزادگان جنوبی را ۷۶.۹۱ درصد اعلام کرد.
وزارت نفت
معاون ایمنی و آتش نشانی اداره کل اچ اس ای وزارت نفت گفت: حوادث فرایندی در صنعت نفت با تقویت سه عنصر انضباط عملیاتی، انجام کار ایمن و مدیریت یکپارچگی دارایی های فیزیکی کنترل می شود.
شهرام احمدی در نخستین همایش ایمنی فرایند در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی با ارائه گزارش تحلیل آماری سه سال اخیر حوادث فرایندی در صنعت نفت گفت: بر اساس تحلیل وضع موجود، مهم ترین جهت گیری مورد نیاز در حوزه ایمنی فرایند تمرکز بر عناصر مدیریت ریسک های فرایندی با تقویت سه عنصر راهبری انضباط عملیاتی، روش های انجام کار ایمن بر اساس رویکرد اجرای صحیح نظام پروانه های کار و مدیریت یکپارچگی دارایی های فیزیکی و قابل اطمینان است.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، موفق به ثبت رکورد روزانه ۱۰۲۴ شوت برداشت در پروژه لرزه نگاری پانیذ شد.
در پروژه لرزه نگاری پانیذ، میانگین برداشت روزانه لرزه نگاری طبق قرارداد ۱۶۰ عدد برنامه ریزی شده بود. با این حال تا فروردین امسال، به دلایل مختلفی از جمله نقص در پشتیبانی تجهیزاتی و مالی از سوی پیمانکار و سختی فزاینده کار در منطقه باتلاقی، میانگین برداشت روزانه حدود ۶۰ شوت بوده است.
از ابتدای اردیبهشت امسال، طرح عملیاتی جدیدی با ابتکار گروه کارفرمایی مدیریت اکتشاف تهیه و با همت پیمانکار پروژه اجرایی شده است. دراین طرح بی آنکه تجهیزات جدیدی به گروه اضافه شود، راندمان برداشت روزانه بشدت افزایش یافت، به طوری که در مهر امسال به رقم قابل توجه ۱۰۲۴ برداشت در روز رسید. با تثبیت این روند، گروه عملیاتی به دنبال ثبت رکورد جدیدی در زمینه برداشت اطلاعات بود و موفق شد روز ۱۳ مهرماه برداشت موفق را به ثبت برساند.
برداشت این تعداد شوت در یک روز در تاریخ لرزه نگاری کشور بی سابقه بوده و نکته مهم اینجاست که این گروه عملیاتی طی بیش از ۷۰ روز گذشته، تنها یک روز بدون برداشت (به دلیل نبود مواد آتش زا) داشته و به دلیل شرایط امنیتی منطقه، امکان پیش بارگذاری (Preload) نیز نداشته است. به این معنا که همه فرایند بارگذاری و انفجار مواد در یک روز واحد و بدون استفاده از زمان شب انجام شده است. هم اکنون نیز گروه عملیاتی به طور کامل برای ادامه برداشت با راندمان بالا بدون هرگونه توقفی آماده و مهیاست.
دستیابی به این موفقیت بیانگر توان بالای گروه عملیاتی در صورت فراهم بودن زمینه ها و پشتیبانی مناسب از سوی همه طرف های ذی نفع بوده و نویدبخش ارتقا به سطوح بالاتری از عملکرد در پروژه های لرزه نگاری است.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: گروه اقتصادی صندوق ها در دو سال پیش، ضمن فعال سازی و شتاب بخشی به ۱۵ پروژه سرمایه گذاری و خرید سهم هلدینگ خلیج فارس، جریان تأمین نقدینگی مستمری ها را هم مدیریت کرد.
عبدالحسین بیات، در دهمین نشست شورای خدمات گفت: رویکردهای اصلی دو سال پیش با هدف الگوسازی معطوف به ایجاد تحول بود. تحول در ارائه «خدمات درمان» که رکن اصلی خدمات ضروری است و «دسترسی آسان به خدمات» با روزآمد کردن خدمات، طراحی خدمات نوین، استفاده از روش های جدید و آسان با هدف تقویت رضایت مندی نسبی و ایجاد زمینه مثبت برای شاغلان از دیگر اهداف اصلی رویکردها در این دو سال بود.
وی ادامه داد: تقویت منابع پایدار در گروه اقتصادی صندوق ها نهادینه شده است، به گونه ای که می توان با اطمینان بیان کرد دیگر منابع راکدی در این گروه وجود ندارد و همه آنها در مسیر مولدسازی قرار گرفته اند، از این رو در دو سال گذشته بیش از ۱۵ پروژه در دست اجرا مورد اهتمام بخش های سرمایه گذاری و توسعه قرار گرفت و خوشبختانه با شتاب بخشی محسوس در پروژه ها که همه آنها ملی و در مقیاس بزرگ تعریف شده اند، موفق شدیم جریان تأمین نقدینگی مستمری ها را هم مدیریت کنیم.
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت افزود: اهمیت مدیریت تأمین مستمری ها همزمان با توسعه پروژه ها در این است که هیچ گاه روند توسعه پروژه ها در گروه صندوق ها به این میزان نبوده است، از این رو صندوق موفق شد در این دو سال بدون کوچک ترین خللی، در تعهدهای پرداختی به جامعه ذی نفعان، پروژه ها را پیش ببرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
امکان برداشت و تأمین گاز خشک فراز آوری به میدان نفتی آغاجاری با انجام اصلاحیه عملیاتی روی یک چاه گازی در شرکت نفت و گاز آغاجاری محقق شد.
جواد تقی زاده، مدیرعامل این شرکت گفت: برداشت و بهره برداری از چاه های نفتی میدان آغاجاری از طریق تأمین گاز حلقه کمربندی به واسطه تولید چاه های گازی شماره ۵۱ و ۵۴ و ۷۶ آغاجاری انجام می شود.
وی افزود: با توجه به حجم زیاد مایعات همراه گاز در این چاه ها، شاهد سوراخ شدن مکرر و ترکیدگی خط گاز کمربندی بودیم که افزون بر کاهش قابل توجه در تولید نفت، به تبع آن آلودگی های زیست محیطی را نیز شاهد بودیم.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، با اشاره به ممکن نبودن دریافت گاز خشک از ایستگاه گاز شرکت نفت و گاز مارون به دلیل تعمیر خط لوله گاز خروجی اظهار کرد: با موافقت شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون پس از تأمین کالا، اصلاحیه عملیاتی روی چاه گازی ۱۳۴ شرکت مارون برای برداشت و تأمین گاز به حلقه فراز آوری انجام شد که با انجام این عملیات گاز تقریبا خشک در حلقه کمربندی آغاجاری برقرار و تا حدود بسیار زیادی از تجمع مایعات، کاهش تولید نفت و نشتی مکرر و ترکیدگی خط لوله گاز کمربندی آغاجاری جلوگیری شد.
با انجام این عملیات، پایداری تولید نفت از مخزن آغاجاری به واسطه تأمین گاز خشک و بدون مایعات فراهم شد. میدان نفتی آغاجاری از قدیمی ترین میدان های نفتی کشور به شمار می رود که در سال ۱۳۱۵ کشف شده است.
شرکت انتقال گاز ایران
قرارداد «انتقال گاز طبیعی جمع آوری و فراورش شده مشعل» بین شرکت انتقال گاز ایران و شرکت هیربُد نیرو امضا شد.غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: این قرارداد بر اساس ماده ۴۸ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه کشور مصوب ۱۳۹۵، قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت، دستورعمل نحوه نظارت بر مبادلات نفتی و شیوه نامه نحوه داد و ستد شرکت ملی گاز ایران با خریداران گاز مشعل، بین شرکت انتقال گاز ایران و شرکت هیربُد نیرو امضا شد.وی با اشاره به سیاست ها و اهداف وزارت نفت مبنی بر حذف گازهای مشعل ادامه داد: این اقدام ضمن کاهش آلایندگی و تاثیر مستقیم بر محیط زیست، سبب جلوگیری از هدررفت، بازیافت و ایجاد درآمد می شود.مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران اظهار کرد: در آغاز قرارداد، روزانه ۲۲۰ هزار مترمکعب استاندارد گاز طبیعی جمع آوری و فراورش شده مشعل به نقاط مشخص شده، انتقال داده می شود که این حجم از گاز در آینده نیز افزایش می یابد.حسینی تصریح کرد: در این قرارداد، انتقال گاز طبیعی دریافتی از شرکت هیربُد نیرو و تحویل آن از سوی شرکت انتقال گاز با استفاده از شبکه انتقال گاز طبیعی موجود به شرکت هیربد نیرو بر اساس شرایط، ضوابط و قیدهای قرارداد عملیاتی می شود.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
سرپرست سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سفر به عسلویه بر ضرورت ایجاد مراکز درمانی جدید در پارس جنوبی تاکید کرد.سیدعلی جزایری تهرانی در این سفر با مدیر منطقه اقتصادی انرژی پارس، مدیران مجتمع گاز پارس جنوبی، نفت و گاز پارس و شرکت های پتروشیمی مستقر در منطقه دیدار و گفت وگو کرد.بهرام حیدری، مدیر سرمایه انسانی مجتمع گاز پارس جنوبی در این نشست، مسائل مهم حوزه بهداشت و درمان در منطقه و شهرک مسکونی پارس جم را مطرح کرد و افزود: تاکنون تلاش های بسیاری برای خدمات دهی مناسب در این باره انجام شده؛ اما این خدمات با توجه به تعداد زیاد خدمات گیرندگان پاسخگوی نیازها نیست و احداث و گسترش فضای مراکز درمانی اعم از بیمارستان یا مرکز پیش بیمارستانی یک ضرورت است.وی گفت: پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی که بیش از ۷۵ درصد نیاز گاز کشور را تأمین می کنند و کارکنان و متخصصان که در خط مقدم این جبهه قرار دارند، باید از یک مرکز اورژانس هوایی بهره مند شوند و این نیازی ضروری و مهم برای مجموعه، مردم و ساکنان منطقه است.مدیر سرمایه انسانی مجتمع گاز پارس جنوبی در ادامه با توجه به فعالیت های گسترده و شبانه روزی سرمایه های انسانی در پالایشگاه های 13گانه مجتمع با ریسک بالا، خانواده های ساکن شهرک و مردم منطقه، به اضافه شدن خانواده بزرگ ایثارگری (بندهای «د» و «و») اشاره و تاکید کرد: امیدواریم با درایت و حمایت وزیر نفت، مدیران عامل منطقه ویژه و مجتمع گاز پارس جنوبی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر، در آینده بسیار نزدیک خدمات دهی مناسب تری به همه عزیزان انجام شود.حیدری تصریح کرد: درخواست احداث بیمارستان مجهز، ایجاد مرکز سوختگی، راه اندازی اورژانس هوایی، احداث دبیرخانه دائم سلامت، بهداشت و درمان با تولیت منطقه ویژه اقتصادی، جذب و حضور بیشتر پزشکان متخصص در منطقه، بهبود وضع دندانپزشکی و بهبود اسناد پزشکی بسیار ضروری است.سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز در این نشست با تاکید بر اهمیت بحث سلامت اظهار کرد: در منطقه ویژه پارس، افزون بر مردم بومی، جمعیتی بیش از ۱۱ هزار نفر فعال هستند که از خدمات درمانی استفاده می کنند، این در حالی است که در ۱۰ سال اخیر اقدامی خاص در حوزه زیرساخت های سلامت انجام نشده و مشکلات درمانی بسیاری وجود دارد.وی با بیان اینکه فرصت خدمت محدود است، خواستار ورود جدی برای رفع این مشکلات شد.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس افزود: در منطقه پارس مشکل اعتبارات وجود ندارد و همه شرکت ها اعم از شرکت های دولتی، پالایشگاه ها و پتروشیمی ها، برای مساعدت در احداث مراکز و ارتقای سطح ارائه خدمات درمانی با یکدیگر هم نظر هستند.
پالایشگاه گاز ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام اعلام کرد که ۱۸ عنوان پروژه ساخت بار اول در این پالایشگاه شناسایی شده است.
روح الله نوریان با اشاره به تأمین تجهیزات و فناوری های کلیدی مورد نیاز با تکیه بر توان شرکت های داخلی و دانش بنیان و برای تحقق راهبردهای اصلی اقتصاد مقاومتی و رفع تحریم ها گفت: از این تعداد پروژه، ۱۶ عنوان برای استعلام به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارسال و تاکنون تأییدیه ۳ پروژه دریافت شده است. وی افزود: این سه پروژه شامل فرمولاسیون و ساخت پوشش های پایه آلی مقاوم در برابر سرویس ترش با هدف جلوگیری از ترک خوردگی هیدروژنی فولاد کربنی، غشای نیتروژن ساز و ساخت ماسک فرار برای استفاده در پالایشگاه های با خوراک گاز ترش هستند که با اجرای این پروژه ها، برخی نیازهای فناورانه شرکت برطرف می شود.مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام تصریح کرد: بومی سازی محصول از طریق مصوبه تولید بار اول، تأمین نشدن کالا از تولیدکننده اصلی خارجی، تولید محصول با صرفه جویی ارزی، کاهش هزینه های تولید، ارتقای توانمندی طراحی، ساخت یا فرمولاسیون و انتقال دانش و فناوری از اهداف اجرای این پروژه ها هستند.
پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت
نشست سیاستگذاری همایش پتروتک با تأکید بر نقش مهم نیروی انسانی و فناوری های نو و نوآور و تحقیق و توسعه در زنجیره ارزش برگزار شد.نشست سیاستگذاری همایش پتروتک با حضورمحمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت؛ رضا کاظم نژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش؛ مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی؛ جواد امرایی، معاون مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت؛ خدیجه گودرزی، مشاور بانوان و مدیرعامل شرکت ملی نفت و برخی همکاران در محل پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت برگزار شد.دراین نشست، راهبرد کلان زنجیره ارزش در صنایع مختلف نفت بررسی و بر موضوع نقش نیروی انسانی و فناوری های نوین و نوآوری باز و تحقیق و توسعه در زنجیره ارزش تأکید شد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
مدیران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با فرمانده پلیس فراجا در حاشیه برگزاری هفته انتظامی و پاسداشت زحمات کارکنان انتظامی کشور دیدار و گفت وگو کردند.
جعفر سالاری نسب، مدیرعامل این شرکت در این دیدار، با تبریک هفته انتظامی به سیدکمال هادیان فر، فرمانده پلیس فراجا و کارکنان انتظامی کشور، با یادی از رشادت های کارکنان فراجا در پاسداری و صیانت از امنیت و انتظام میهن اسلامی، از همکاری های گسترده پلیس انتظامی با شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و نقش سازنده این فرماندهی در زمینه مبارزه با قاچاق سوخت، تعمیق فرهنگ مصرف و اجرای طرح ملی کارت هوشمند سوخت قدردانی کرد.
در این دیدار دو طرف با ابراز امیدواری نسبت به گسترش همکاری ها، لزوم توجه هرچه بیشتر به خدمت رسانی و رفع مشکلات مردم را مهم ترین اولویت سازمانی خود برشمردند و بر تعامل در بهبود فرایندهای خدمت رسانی به مردم تأکید کردند.
مدیران ارشد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و فرمانده پلیس انتظامی کشور در این دیدار، درباره حل ناترازی و راهکارهای علمی و عملی کاهش مصرف سوخت و تعیین تکلیف کارت های معطله در پست نیز رایزنی کردند.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران گفت: در ۶ ماه نخست امسال، تعداد ۳۲ هزار کارت سوخت شخصی در منطقه رمزگشایی شد.فریدون یاسمی افزود: از ابتدای سال ۱۴۰۲ تاکنون و پس از اجرای طرح محدودسازی کارت های سوخت آزاد موجود در جایگاه های عرضه سوخت، این تعداد کارت سوخت در نواحی منطقه تهران حذف رمز شد.
وی بیان کرد: با افزایش استفاده از کارت های سوخت شخصی از سوی شهروندان تهرانی، مراجعه به نواحی رمزگشایی در تهران روندی افزایشی داشته است.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران تأکید کرد: در این بازه زمانی، ناحیه غرب منطقه تهران با میانگین حذف رمز بیش از ۷ هزار کارت بیشترین مراجعه را داشته است.
هم اکنون رمزگشایی در نواحی 13 گانه منطقه تهران دایر است و شهروندان می توانند با در دست داشتن کارت ملی، کارت خودرو و کارت سوخت برای حذف رمز کارت های هوشمند سوخت شخصی به این نواحی مراجعه کنند.
شرکت ملی گاز
شرکت ملی گاز ایران، برای سرمایه گذاری صنایع بزرگ به منظور ذخیره سازی رو زمینی گاز طبیعی به صورت اس ان جی، سی ان جی و ال ان جی فراخوان داد.
سعید عقلی، سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در این باره توضیح داد: وزارت نفت، حمایت های ویژه ای برای سرمایه گذاران در این حوزه دارد و معادل سرمایه گذاری انجام شده، گواهی استفاده از گاز و نفت اعطا می شود.
به گفته وی، این حمایت وزارت نفت برای مواقعی است که محدودیت های خاص مقطعی وجود دارد و شرکت ملی گاز ایران متعهد به تحویل گاز طبیعی در ۸ ماهه امسال است.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی گاز ایران بر ضرورت توجه ویژه به سرمایه انسانی برای پیشگیری از حوادث تاکید کرد.
سیدجلال نورموسوی در نخستین همایش ایمنی فرایند در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی با تأکید بر اهمیت آموزش و تعهد در نظام مدیریتی گفت: این موضوع باید در همه واحدهای صنعت گاز اجرایی شود.
وی افزود: مهم ترین رکن در حوادث صنعت نفت و گاز نیروی انسانی است و اگر نواقصی به وجود می آید، کارکنان نیروی انسانی حتی از جان مایه می گذارند، بنابراین نیاز به توجه ویژه دارند.
مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: ذهنیت مدیران باید در بحث ساختاری تغییر و برای کارکنان ایجاد انگیزه کند تا گوشه ای از تلاش آنها جبران شود.
نورموسوی تأکید کرد: در بخش سرمایه انسانی همچنین باید به سلامت جسمی، روحی و روانی فرد و خانواده اش توجه شود تا بتوان شاهد کاهش بخشی از حوادث بود و این موضوع شامل معاینات دوره ای، تغذیه، ورزش و ... می شود.
وی یادآور شد: دیگر نباید از حوادث درس آموزی کنیم؛ بلکه باید با شبیه سازی آنها از وقوع حوادث پیشگیری کنیم.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس
شرکت نفت ستاره خلیج فارس در دهمین نشست سراسری رضایتمندی مشتری که با رویکرد تجلیل از برندهای مسـؤولیــت پـذیــر و مشتری مدار کشور برگزار شد، به عنوان شرکت برتر معرفی شد.
در دهمین نشست سراسری رضایتمندی مشتری که با رویکرد تجلیل از برندهای مسؤولیت پذیر مشتری مدار در مرکز همایش های بین المللی صداوسیما برگزار شد، شرکت نفت ستاره خلیج فارس به عنوان شرکت برتر معرفی شد.
با بررسی های انجام شده طی شاخص های 17 گانه از سوی کمیته داوران، با توجه به راهبردهای توسعه ای، تأثیرگذاری در تولید ناخالص داخلی و کارآفرینی و بالا بردن نرخ اشتغال، بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان به عنوان واحد مشتری مدار معرفی شد.
در این نشست از علیرضا جعفرپور، مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس، با اهدای لوح و نشان طلای این نشست قدردانی شد.
هدف از برگزاری همایش رضایتمندی مشتری، قدردانی و تشکر از مدیران و شرکت های مشتری مداری است که در یک سال توانسته اند رضایت مشتریان خود را در زمینه های مختلفی از جمله خرید محصولات، پشتیبانی و خدمات پس از فروش جلب کنند.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در ادامه تلاش های پیوسته به منظور صدور خدمات فنی - مهندسی به کشورهای منطقه، تلاش های گسترده ای را برای افزایش همکاری با کشور پاکستان دنبال کرده است.دو کشورتاکنون نشست های فشرده فنی - تخصصی با موضوع راه های حضور پیمانکاران و سازندگان ایرانی در پاکستان به عنوان یک کشور پرجمعیت آسیایی برگزار کرده اند.
خروجی این مذاکرات دوجانبه تمرکز روی چند پروژه منتخب بوده که قابلیت انجام امکان سنجی آنها از سوی کشورهای ایران و پاکستان تأیید شده است.تازه ترین تحول در این زمینه برگزاری نشستی با حضورعلیرضا شکوهیان، معاون مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران وهیأت پاکستانی است که با هدف بررسی کارشناسانه، مقدمات اجرای یکی از این پروژه ها فراهم شد.
در این نشست که نمایندگان پیمانکاران و مشاوران داخلی نیز مشارکت داشتند، پس از بررسی جوانب طرح های مدنظر، اجرای پروژه گازی در یکی از بنادر کشور پاکستان مورد توافق دو طرف قرارگرفت و بنا شد پیمانکار و مشاور با همکاری مشترک طرف پاکستانی، روندهای کاری را دنبال کنند.
پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت
رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت با اشاره به اینکه نقش تحقیق و توسعه (R&D) در ارزش افزوده زیاد است، گفت: اگر در بخش تحقیق و توسعه صنعت نفت، سرمایه گذاری شود تا 3هزار درصد شاهد برگشت سرمایه خواهیم بود.
محمداسماعیل کفایتی در دومین کنفرانس ملی فناوری های نوین در انرژی و مواد با اشاره به اینکه باید از روش های سنتی و قدیمی عبور کنیم، گفت: مهم تر از مدیریت فناوری، مدیریت نوآوری است و وجود پارک فناوری و نوآوری بر این اساس است.
وی با بیان اینکه هم اکنون در کشور به ازای هر بشکه نفت خام ۳۲۰ دلار ارزش افزوده ایجاد می شود، درحالی که در کشورهای پیشرفته این رقم سه هزار و ۴۰۰ دلار است، افزود: بجز فناوری و نوآوری، راهی برای حل این چالش وجود ندارد.
رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت اظهار کرد: با وجود پیشتاز بودن وزارت نفت در حوزه دانش بنیان، این حوزه روی زمین مانده و کارهای انجام شده در این حوزه کافی نیست.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی
قائم مقام شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با اشاره به کسب اعتبار و خوشنامی و نفوذ صنعت نفت ایران در کشورهای حوزه دریای کارائیب گفت: وزارت نفت با صدور خدمات فنی - مهندسی در حوزه صنایع پالایشی برای نخستین بار، معبر صدور خدمات فنی مهندسی برای دیگر صنایع کشور را گشود.
علی زیار اظهار کرد: بجز پالایشگاه های کشورهای حوزه کارائیب که درخواست همکاری با ما داشتند، کشورهای آفریقای جنوبی، آسیای میانه و آسیای شرقی نیز خواهان این هستند که در حوزه نوسازی، راه اندازی و تعمیرات پالایشگاه ها با آنها همکاری کنیم که تفاهمنامه هایی نیز در این زمینه با آنها منعقد شده است.
وی افزود: در قالب قرارداد تعمیرات اساسی پالایشگاه ال پالیتو ونزوئلا به ارزش ۱۱۰ میلیون یورو، ۲ میلیون قطعه ساخته، تجهیز و تهیه شده که یکی از مهم ترین آنها، کمپرسور و کاتالیست ساخت داخل کشور است.قائم مقام شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، با اشاره به اینکه در تلاش هستیم با حمایت شرکت های دانش بنیان، صدور خدمات فنی و مهندسی بویژه در حوزه ساخت داخل را افزایش دهیم، تأکید کرد: این موضوع افزون بر ایجاد ارزش افزوده و نرخ بالای اشتغالزایی، محصولات ما را به عنوان سفیر صنایع ما در کشورهای دیگر معرفی و مسیر را برای دیگر صنایع کشور باز می کند.زیار افزود: پس از این صنایع دیگر کشور ها هم می توانند با خوشنامی و اعتباری که صنعت نفت ایران در این کشورها به دست آورده، به حوزه صدور خدمات فنی - مهندسی در دیگر زمینه ها ورود کنند.
وی درباره مشخصات فنی کمپرسور ساخت داخل صادراتی به کشور ونزوئلا گفت: این کمپرسور از نوع تک مرحله ای دابل اکتیو (با راندمان بالا) و دو منظوره (اویل فری و روانکار) بوده که در واحدهای فرایندی پالایشگاه ال پالیتو نصب می شود و تماماً ساخت داخل است.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران افزود: کمپرسورهای اویل فری از نظر دانش فنی و فناوری ساخت در سطح و تراز بالاتری هستند و دانش فنی آن تاکنون در اختیار کمپرسورسازهای معروف دنیا در کشورهای اروپایی و آمریکایی بوده و در صنعت نفت موفق شدیم برای نخستین بار در کشور به دانش فنی این کمپرسورها دست یابیم.
زیار درباره روند دستیابی به دانش فنی کمپرسورهای صنایع نفت گفت: دانش فنی این کمپرسورها بتدریج از دهه ۷۰ در کشور بومی سازی شد و کمپرسورهای فرایندی (با استانداردهای بالاتر) که دارای استانداردهای متفاوتی با کمپرسورهای غیرفرایندی (مورد استفاده در سرویس های هوا) مورد مطالعه و طراحی قرار گرفت و خوشبختانه امروز در موقعیتی هستیم که شرکت های توانمند داخلی این کمپرسورها را تولید می کنند.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
به همت واحد روابط کار و مددکاری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همایش آموزشی «پیشگیری از آسیب های اجتماعی» با هدف آگاه سازی خانواده در پیشگیری از اعتیاد فرزندان، 24 مهر در ساختمان اجتماعات ساختمان غدیر برگزار شد. احمد بیگی، رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی گفت: با آگاه سازی خانواده ها و همکاری واحدهای متولی مانند حراست، گزینش، منابع انسانی و ... می توان از مسائل و مشکلات بعد از اعتیاد پیشگیری کرد. به گفته او، اکنون اعتیاد مبحثی است که سازمان ها را تهدید می کند. امروزه مواد مخدر صنعتی انواع مختلفی دارد و با آگاه سازی می توان از وقوع خودکشی ها و از هم پاشیدن نظام خانواده ها جلوگیری کرد.
در این همایش از دومین مجموعه گردآوری پیامدهای مصرف مواد مخدر رونمایی شد. این کتاب با تلاش همکاران در واحد روابط کار و مددکاری ستاد پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران جمع آوری شده است.
سمینار چشم انداز جهانی صنعت پالایش تا افق 2040 وچگونگی سازگاری حداکثری پالایشگاه های کشور و با حضور مدیریت های آموزش و پژوهش شرکت های پالایشی برگزار شد.
در این سمینار، محورهایی همچون چشم انداز جهانی صنعت پالایش نفت تا افق 2040، وضعیت تراز تولید- مصرف فراورده های نفتی در کشور طی سال آینده، پتانسیل موجود در پالایشگاه های کشور برای تولید محصولات پتروشیمی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. از دیگر محورهای این سمینار می توان به آشنایی با مهم ترین پروژه پتروپالایشی کشور در دست اقدام شرکت ملی پالایش و پخش و مهم ترین پروژه های پتروپالایشی در حال ساخت خاورمیانه اشاره کرد. کامران جهانگیری، رئیس اداره مهندسی پالایش شرکت ملی پالایش و پخش با حضور در این نشست گفت: باید نگاهی به مصرف فراورده های نفتی داشته باشیم تا در جریان افزایش یا کاهش آن قرار بگیریم. پالایشگاه ها برای حاشیه سود بالا و حرکت به سمت خصوصی سازی باید محصولی تولید کنند که حاشیه سود آنها بیشتر باشد. به گفته او، در دنیا وابستگی به فراورده های نفتی رو به کاهش است و تمام سازمان های تولید انرژی این را نشان می دهند که دهه 2030 گذار از وابستگی به فراورده های نفتی است. برخی کشورها بر اساس فشاری که دولت روی مصرف کننده گذاشته، طی دو سه سال آینده مصرف بنزین، گازمایع، نفت سفید و .. را کاهش خواهند داد. از این رو باید سیاستی از سوی مسؤولان این امر در کشور به منظور کاهش مصرف سوخت صورت گیرد.
قرارداد کنسرسیوم بین دولت ایران و کنسرسیومی از شرکت های نفتی بین المللی
تاونسن و مرسر، سازنده تجهیزات آزمایشگاهی از قبیل کوره های الکتریکی با بیش از 200 سال سابقه در انگلستان هستند که به الکتریکال رکورد تغییر نام پیدا کرد. کوره های الکتریکی قابلیت تولید حرارت بین 500 تا 1800 درجه را دارند. نمونه ای از این کوره در موزه کارآموزان نگهداری می شود که برای رساندن قطعات فلزی مورد نیاز به درجه حرارت مناسب در انجام کارهایی چون فلزکاری یا چکش کاری مورد استفاده قرار می گرفت.
موزه كارآموزان آبادان دومين طرح موزه هاي صنعت نفت در محل آموزشگاه آبادان است که از اتاق هاي پنجگانه، محوطه آموزشگاه و كارگاه هاي آموزشي، موتورهاي درون سوز، لوله و مبدل، مقدماتي يا پايه، نجاري، ابزار دقيق، تراشكاري و فلزكاري تشکیل شده است. قدمت آموزشگاه حرفه اي آبادان به سال ۱۳۱۲ خورشيدي (۱۹۳۳ ميلادي) برمي گردد.
حراست از نفت و مناطق نفت خیز در همه ادوار تاریخ نفت از اهمیت بالایی برخوردار بوده و این مهم را قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، گروه های مختلف به عهده داشتند. اما با وجود این گروه ها ، همچنان سرقت از خطوط لوله و خرابکاری های گسترده ای وجود داشت که در برخی از این موارد نیروهای حفاظتی نیز از موضوع فساد در این اتفاق ها اطلاع داشتند. در این گزارش به گروه هایی که عهده دار چنین مسؤولیتی بوده اند، اشاره شده است.
حراست و صیانت از صنعت نفت، با پیشینه و تاریخی 114 ساله، موضوعی است بسیار مهم؛ آنقدر که طی این دوران از ابتدا تاکنون، همواره نیروهایی برای محافظت از بخش های مختلف آن اعم از اماکن صنعتی، غیرصنعتی و... به کار گرفته شده اند تا از همه آنچه در این صنعت وجود دارد، حفاظت و مراقبت شود.این نیروها که به برخی از آنها اشاره شده، مسؤولیت های مختلفی داشته اند.
افرادی مسلح که علاوه بر انجام خدمت سربازی، دوره های رزمی را در آموزشگاه گارد نفت در اهواز (کوت عبدالله) به مدت 9 ماه می گذراندند و آموزش های لازم را فرا می گرفتند. اينها به استخدام نفت درآمده و بین مناطق نفت خیز، شرکت گاز، پتروشیمی و پالایشگاه ها تقسیم می شدند. آموزشگاه گارد نفت در هر دوره 150 نفر فارغ التحصیل داشت.
سرتیپی بازنشسته و برای هر منطقه، سرهنگی بازنشسته، سرپرستی گارد مسلح را به عهده داشت، اما شرایط استخدامی نیروهای گارد، به این صورت بود که براساس قانون کار و بیمه اجتماعی و از نظر استخدامی، کارگر رسمی نفت محسوب می شدند. درحالی که از نظر عملیاتی، نیروی نظامی محسوب به شمار آمده و تحت نظر سرتیپ یا سرهنگ بازنشسته انجام وظیفه می کردند.
مسؤولیت آنها انجام خدمات پشتیبانی گارد نفت، نظارت بر حراست از لوله های نفت و گاز و محل چاه های نفت پراکنده در حوزه عملیاتی کنسرسیوم بود که از سوی پیمانکاران بومی انجام می شد. همچنین به کار گرفتن افرادی برای حراست از مکان هایی که گارد مسلح حضور نداشت، از وظایف آنها به شمار می رفت.
حوزه عملیات این سازمان، حراست از منازل سازمانی، اماکن غیرصنعتی، ادارات شرکت ملی نفت و ... بود. کار از سوی پیمانکارانی انجام می شد که برحسب حوزه استحفاظی و تعداد نفرات مورد نیاز، قرارداد منعقد کرده و پول می گرفتند. در مواردی مشاهده می شد که مثلا با قراردادی 150 نفره، فقط 50 کارگر مشغول بودند؛ البته این موضوع جنبه کلی نداشت؛ اما گاهی پس از بازرسی، گلایه و شکایاتی در این ارتباط شنیده می شد.
به تقاضای کنسرسیوم، حدود 50 درجه دار و ژاندارم، برای همراهی و تأمین امنیت گروه های اکتشافی و لرزه نگاری، به اقصا نقاط کشور اعزام مي شدند. اين گروه ها مقدار متنابهی وجه نقد، مواد منفجره و لوازم باارزش به همراه داشتند و معمولا در نقاط دورافتاده و خالی از سکنه بايد به ساخت کمپ و انجام عملیات اکتشافی اقدام می کردند. از این رو هر گروه را دو نفر ژاندارم مسلح همراهی می کردند.
اين صندوق ها حاوی مقدار زیادی پول نقد بودند و هر دو هفته یک بار به کارگاه ها و اداره ها ارسال می شدند. یک ژاندارم مسلح، صندوق ها را همراهی می کرد. همچنين دو ژاندارم از منزل سازمانی مدیرعامل شرکت اکتشاف و تولید (اسکو) که در بیرون از منطقه مسکونی اهواز بود، حفاظت می کردند.
اين گردان، اعزامی از پادگان ارتشی چهل دختر سمنان بود و مأموريت حراست از لوله های جریانی نفت و گاز پراکنده در کوه ها و دره هاي خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد را به عهده داشت. حضور اين گردان از سوي کنسرسیوم نفت درخواست شده و مقر آن ستادي در آغاجاری امیدیه بود. سرپرستی آن را نيز یک سرگرد ارتشی به عهده داشت و در هر منطقه یک ستوان یا سروان، دسته های سرباز و درجه دار را سرپرستی می کرد. تأمین محل اقامت، غذا، ایاب و ذهاب و سایر نیازهای آنان نيز با کنسرسیوم بود و نيروهاي آنها هر سه ماه یک بار تعویض می شدند. علت اصلي درخواست شرکت نفت برای این مأموریت ارتشی، جلوگیری از سرقت لوله های نفت و گاز پراکنده در حوزه وسیعی از دو استان خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد بود که هرازگاهی، بخشی از لوله های خالی از سوی باندی مجهز، قطع شده و به سرقت می رفت.شیوه کار سارقان نیز این طور بود که شب ها با شناسایی لوله های خالی و کشیدن برزنت به دور محل قطع لوله ها، به وسیله بِرنِر (Burner) ، آنها را به قطعات کوچک تقسیم کرده و به سرقت می بردند. این باندها بندرت شناسایی یا دستگیر می شدند. به نظر می رسید، هدف از سرقت، فروش لوله های با قطر زیاد، برای احداث ساختمان یا کارهای عمرانی بود.با وجود حضور این واحدهای پنجگانه، گاهی سرقت و خرابکاری نیز اتفاق مي افتاد. از سوی دیگر، گرفتن پیمانکاران نیروی انسانی بومی نيز مي توانست مخاطرات و مفاسدي را به همراه داشته باشد. گاه اتفاق مي افتاد كه با اعلام فهرستي صوری، عملا عده کمتری به کار گرفته می شدند و وجوه مازاد بين كارگزاران مربوطه تقسیم مي شد. مسؤولان نيز هرچند از موضوع فساد اطلاع داشتند، اما این کار باجی بود براي اينكه از خرابکاری افراد بانفوذ محلی جلوگیری شود.
آن یک بار هم در اثر اشتباه ناخواسته تهیه کننده نامه پیش آمد که در فرودگاه و درست قبل از پرواز برای جلسه اوپک آن را به من دادند و وقت تعویض نامه هم وجود نداشت و فوری بود که البته به تهیه کننده نامه تذکر لازم را در مراجعت از سفر دادم. در این دوران، همه وسایل و لوازم دفتر شهید تندگویان مرتب و سر جای خودش باقی ماند. در همه این مدت در دفتر خودم در دوران معاونت طرح ها می نشستم و از اتاق دفتر شهید تندگویان حتی یک بار هم استفاده نکردم. به یاد دارم یکبار که شهید رجایی به من تلفن زد و گفت: «چرا در دفتر خودت نیستی؟» پاسخ دادم: من در دفتر خودم هستم. او گفت: «پس چرا تلفن سیاسی را جواب ندادی؟» گفتم: تلفن سیاسی در دفتر جناب وزیر مهندس تندگویان است. وی به من گفت که تلفن سیاسی را به دفتر خودم منتقل کنم. پس از آن، فقط یک تلفن سیاسی با همان شماره (تلفن موازی) به دفترم آورده شد و تلفن دفتر مهندس تندگویان به جای خود باقی ماند. اما برای آزادی شهید تندگویان در زمانی که من کفیل وزارت نفت بودم، مهم ترین اقدامی که انجام دادیم، رفتن به جلسه اوپک بود. دو کشور ایران و عراق از اعضای اصلی و از بنیانگذاران اوپک بودند. یعنی در آغاز پنج کشور پس از توافق با هم اوپک را تأسیس کردند. اوپک در سال 1359، سیزده عضو داشت که دو عضو مؤسس، درگیر جنگ شده بودند. بعد از تاریخ تأسیس اوپک اصلا چنین امری سابقه نداشت که دو عضو مؤسس با هم درگیر شوند. حالا جنگ یک مسأله بود و موضوع مهم تر آن بود که اوپک در اصل یک مؤسسه بین المللی اقتصادی در زمینه نفت بود و ما قصد داشتیم در این مؤسسه اقتصادی و بازرگانی، هر طور شده موضوع دستگیری شهید تندگویان را مطرح کنیم؛ زیرا وزیر نفت، یکی از کشورهای مؤسس که باید در جلسه اوپک حاضر می شد و برای منافع مشترک نفتی همه اعضا تصمیم مشترک می گرفتند، از سوی کشور مؤسس دیگر ربوده و اسیر شده بود. چنین اتفاقی شاید در تاریخ همه کنفرانس های بین المللی بی نظیر باشد. نخستین جلسه اوپک که من در آن شرکت کردم، آذر 1359 در بالی اندونزی برگزار شد. رئیس جلسه اوپک، بالقاسم نبی، وزیر نفت الجزایر بود. قبل از آنکه به اوپک برویم، مسائلی مطرح شده بود که مثلا شاید ایران به عنوان اعتراض، هیأتی به آنجا نفرستد یا هیأتی که می فرستد، صرفا برای اعتراض در آنجا حضور پیدا کند. همچنین، شایع کرده بودند که هیأت ایرانی به صورت مسلح و با محافظ در اوپک شرکت می کند و شایعه دیگر - که عراقی ها خیلی به آن دامن زده بودند- آن بود که ایرانی ها می خواهند وزیر نفت عراق را بربایند! عراقی ها هم موضع گرفته بودند که اصلا ما اجازه نخواهیم داد مسائل حاشیه ای در جلسه اوپک مطرح شود. بعضی ها هم در صحبت های خود کمابیش گفته بودند که این مسائل ربطی به اوپک ندارد و جای مسائل سیاسی، شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل است.
از جهاتی منطق هایی هم در این حرف ها بود. دست کم از لحاظ حقوقی می توان گفت که آنها هم تا حدودی حق داشتند؛ اما ما نمی توانستیم در جلسه حضور داشته باشیم و در مورد دلیل غیبت وزیر نفت خودمان حرفی نزنیم.
به عبارت روشن تر حضور هیأت ایرانی در اجلاس اوپک در حالی که وزیر نفت در اسارت یکی از همان کشورهای عضو باشد ،خیلی عجیب به نظر می رسید.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید حسن سادات
حکمت های رضوی
امام رضا (ع) فرموده اند: المُؤمِنُ إذا غَضِبَ لَم یُخرِجهُ غَضَبُهُ عَن حَقٍّ وَ إذا رضَیِ لَم یُدخِلهُ رضِاهُ فی باطِلٍ و إذا قَدرَ لَم یَأخُذ َاکثرَ مِن حَقّهِ؛ مؤمن هرگاه خشمگین شود، غضبش او را از حق بیرون نمی برد و هرگاه خرسند و راضی شود، خوشنودی اش او را به باطل نمی کشاند و هرگاه قدرت یابد، بیش از حق خودش برنمی دارد. (بحارالانوار، ج ۷۵، ص ۳۵۵)
در حدیثی از امام صادق (ع) نیز کلامی به همین مضمون با تفاوت در عبارت نقل شده است. سه خصلتی که در این حدیث بیان شده، گاهی انسان را از حالت عادی و طبیعی بیرون می برد.
«غضب»، شعله ای سوزاننده و ویرانگر است که اگر مهار نشود، دین و دنیای انسان را تباه می کند و به دیگران هم آسیب می رساند و شخص غضبناک را از مرز حق و اعتدال بیرون می برد.
«رضا» و خرسندی که معمولاً درباره امور مطلوب و محبوب است، اگر بر اساس معیارهای دینی نباشد، انسان را به باطل می کشاند.
مثل اینکه اگر از کسی خوشمان می آید، این علاقه سبب می شود عیب ها و خلاف هایشان را نبینیم یا به خاطر این علاقه به گناه بیفتیم.
«قدرت» هم اگر مهار نشود، فرد را به ظلم و تعدی می کشاند.
آنچه این سه خصلت را مهار می کند، «ایمان» است. مؤمن، عنان خویش را به دست خشم نمی سپارد و اگر خشمگین شد، آن را مهار می کند. سعدی گوید:
نه مرد است آن به نزدیـک خـردمند
که بـا پیـل دمـان پیـکار جــویـد
بلی مرد آن کس است از روی تحقیق
که چون خشـم آیدش باطل نـگوید
توجه به اهمیت تفکر و تامل قبل از صحبت کردن، می تواند به بهبود ارتباطات، پیشگیری از سوءتفاهم ها و اشتباه ها و همچنین حفظ روابط اجتماعی مفید با دیگران کمک کند و باید از اظهارات سریع و سطحی و بدون فکر پرهیز کرد.
امام حسن عسکری (ع) می فرماید: «قَلْبُ الاْحْمَقِ فی فَمِهِ، وَفَمُ الْحَکیمِ فی قَلْبِهِ».(ابن شعبه حرانی، تحف العقول، ص ۴۸۹) (اندیشه و) قلب احمق در دهان اوست، اما دهان (و سخن) عاقل در درون او. (یعنی افراد نادان ابتدا حرف می زنند و بعد به سود و زیان آن می اندیشند، برخلاف عاقل که بدون فکر سخن نمی گوید).
شرح حدیث
عبارت«قَلْبُ الاْحْمَقِ فی فَمِهِ» به این مسأله تاکید دارد که قلب یا اندیشه یک فرد احمق در دهان او قرار دارد و او بدون تفکر عمیق و دقیق، عبارات و کلمات خود را پشت سر هم و سریع و سطحی بیان می کند.به عبارت دیگر، افرادی که از هوش و عقل کمی برخوردارند، ابتدا حرف می زنند و سپس درباره مزیت و ضرر آن می اندیشند، اما افراد عاقل در تمامی سخنان خود ابتدا با دقت، تفکر کرده و سپس در صورت نیاز سخنان خود را بیان می کنند.
عبارت «وَفَمُ الْحَکیمِ فی قَلْبِهِ» نیز بیانگر آن است که دهان یک فرد عاقل و حکیم، بر اساس نیاز و به صورت سخنانی زیبا و گویا باز و این سخنان بر اساس اندیشه و تفکر عمیق ارائه می شود و عاقل، دائم با خود صحبت و تفکر می کند و برای مشکلات راه چاره می یابد.
این حدیث نشان می دهد که افراد عاقل در تصمیم گیری ها و برخورد با مسائل، قبل از اقدام، بدقت به تفکر و تعقل کافی می پردازند. آن ها سعی می کنند از مزایا و معایب احتمالی هر سخن و کاری، آگاهی کسب کرده و سپس با توجه به دانش و عقل خود، به سخن گفتن یا انجام کاری اقدام کنند. این نکته نشان می دهد که داشتن عقل و هوش و استفاده دائمی و همیشگی از آن، برای انسان بسیار ارزشمند است و معمولا تصمیم گیری های موفق بر اساس تفکر و دانش میسر می شود و اصولا فرق بین عاقل و جاهل، تفکر عمیق و دقیق آنهاست.
پس از مشخص شدن اهمیت و ضرورت تفکر عمیق قبل از سخن گفتن (و هر اقدامی)، یک سوال مهم پیش می آید؛ اینکه ویژگی های سخن گفتن سریع و بدون فکر چیست و چگونه می توان آن را تشخیص داد؟
سخن گفتن بدون تفکرعمیق: افرادی که به طور مداوم و سطحی سخن می گویند، بدون اینکه به موضوع، به اندازه لازم و کافی فکر کنند، عموماً نقدهای سطحی و تفکرات ناقصی را ارائه می دهند. آنها اغلب تفکر عمیق و بررسی دقیق موضوعات را نادیده می گیرند.
مطالعه و تحقیق نکردن: این افراد معمولاً وقت کافی برای مطالعه و تحقیق در مورد موضوعات صرف نمی کنند و اطلاعات خود را از منابع معتبر و مطالعات دقیق به دست نمی آورند. این کار ممکن است اطلاعات نادرست یا ناقص را منتقل کند.
بی توجهی به تاثیرها و پیامدها: این افراد به تاثیرها و پیامد صحبت های خود روی دیگران توجه نمی کنند و مسؤولیت اجتماعی و اختصاصی خود را در مورد سخنانشان، نادیده می گیرند. این مسأله می تواند به ایجاد برخی مشکلات ارتباطی منجر شود و دیگران را به خطا و اشتباه بیندازد.
نقدهای بی اساس: افرادی که بسرعت و بدون فکر صحبت می کنند، ممکن است براحتی به ارائه نقدهای بی اساس و بدون سند بپردازند. این نقدها معمولاً دلایل معقولی ندارند و می توانند به ناپایداری در محیط اجتماعی منجر شوند.
گمراهی دیگران: سخنان این افراد که سطحی و بدون فکر حرف می زنند، بی شک دیگران را گمراه می کند و باعث تردید و بی اعتمادی در مورد موضوعات مختلف می شود. این کار سوءتفاهم و برداشت های اشتباه را به دنبال دارد.
احترام نگذاشتن به نظر دیگران: افرادی که بسرعت و بدون تفکر صحبت می کنند، ممکن است به نظرات و دیدگاه های دیگران احترام نگذاشته و تمایل به بررسی و درک آنها نداشته باشند.
پس از مشخص شدن ویژگی های صحبت بدون تفکر، سوال اینجاست که پیامدهای منفی صحبت کردن سریع و سطحی و بدون تفکر و تعقل چیست؟ در ادامه به پیامدهای منفی این موضوع پرداخته می شود.
ارائه اطلاعات نادرست یا ناقص: وقتی شخص بدون فکر حرف می زند، احتمال ارائه اطلاعات نادرست یا ناقص بسیار بالاست. این کار اطلاعات غلط و اشتباه را نشر داده و ارزش و اعتبار شخص را به خطر می اندازد.
خشم و برخورد منفی: اگر کسی بدون فکر صحبت کند، ممکن است با خشم و برخورد منفی افراد دیگر مواجه شود، چون ممکن است این احساس در آنها ایجاد شود که گوینده توجهی به نظر و نیاز آنها ندارد.
تخریب روابط اجتماعی: این گونه سخن گفتن می تواند به تخریب روابط اجتماعی منجر شود. افراد ممکن است از کسانی که به این شکل صحبت می کنند، دوری کرده و روابط خود را با آنها قطع کنند.
ایجاد سوءتفاهم و اختلافات: صحبت کردن سریع و بدون فکر می تواند به سوءتفاهم و اختلاف منجر شود. چراکه شنونده ممکن است سخنان گوینده را طوری تفسیر کند که با منظور واقعی او تفاوت داشته باشد.
افزایش خطر اشتباه های حرفه ای: در مصاحیه های تحصیلی، شغلی و حرفه ای یا مذاکرات تجاری و مکاتبات حرفه ای که به دقت و صحت نیاز دارند، سخن گفتن بدون فکر می تواند عواقبی را به همراه داشته باشد.
افزایش فشار روحی شخص: افرادی که به طور مداوم و سطحی و بدون فکر صحبت می کنند، ممکن است به مرور زمان فشار روحی را تجربه کنند. این فشار ممکن است به مشکلات ارتباطی منجر شود.
به طور کلی باید گفت که توجه به اهمیت تفکر و تامل قبل از صحبت کردن می تواند به بهبود ارتباطات، پیشگیری از سوءتفاهم ها و اشتباه ها و حفظ روابط اجتماعی مفید با دیگران کمک کند، بنابراین باید از اظهارات سریع و سطحی و بدون فکر پرهیز کرد.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
قضایای روزهای اخیر فلسطین بویژه بمباران ها و شهادت زنان و کودکان و مردان، دل انسان را مجروح می کند؛ اما بخش دیگری از این قضایا نشان دهنده قدرت باور نکردنی اسلام در فلسطین است و با لطف و عنایت خداوند متعال این حرکتی که در فلسطین آغاز شده است، به پیش خواهد رفت و منجر به پیروزی کامل فلسطینی ها خواهد شد. (22/07/1402)
گفت و گو با خانواده نفتی که کشتی در آن موروثی است
مشعل جهانبخش نوکانی، مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان است و سال هاست که دراین حوزه فعالیت می کند.
افزون براین، او از نوجوانی تا بزرگسالی، بیش از13 سال برای تیم های نفتی کشتی گرفته و مقام های متعددی هم به دست آورده است. نوکانی سه پسر دارد که هرسه آنها نیز در رشته کشتی فعالیت می کنند وفرزند بزرگش(پوریا)، همانند پدر درصنعت نفت مشغول به کار است.
با جهانبخش نوکانی و پوریا(فرزند بزرگ او) گپ و گفتی داشتیم تا کمی ازاین خانواده ورزشکار و زندگی شغلی شان برایمان بگویند.
جهانبخش نوکانی هستم؛ متولد سال 1342 و اهل کرمانشاه. ازسال 1367 وارد صنعت نفت شدم وهم اکنون با 35 سال سابقه فعالیت دراین صنعت، به عنوان مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان، مشغول به کار هستم.
از نوجوانی علاقه زیادی به ورزش پهلوانی باستانی داشتم و مهم ترین دلیل هم برای انتخاب کشتی، به عنوان یک رشته ورزشی به همین موضوع برمی گردد.
پیش از ورودم به صنعت نفت، چند سالی هم برای این شرکت کشتی گرفتم وازآنجا که پدرم در پالایشگاه نفت کرمانشاه شاغل بود، به عنوان فرزند کارکنان، درتیم کشتی حضور داشتم تا اینکه در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان استخدام شدم.
نزدیک به 15 سال برای نفت کشتی گرفتم و دراین سال ها حدود 15 بار مقام های اول تا سوم را کسب کردم. درسال های اخیر نیز به عنوان نفر اول پیشکسوتان کشوردر این رشته انتخاب شدم.
باتوجه به سال ها کشتی گرفتن و فعالیت دراین رشته، به نوعی با ورزش، شرایط و نیازهای آن آشنا هستم و از آنجا که به ورزش علاقه مندم، طی این سال ها هم تلاش کردم که با همکاری دوستان، ورزش در کردستان را رونق دهم و خوشبختانه هم موفق عمل کردیم و در تمام رشته های ورزشی که مسابقات آن درصنعت نفت برگزارمی شود، همکارانم حضور فعال دارند و به رقابت با رقبای خود می پردازند. بنابراین، فعالیت هایم تنهامحدود به کشتی نمی شود. یک باشگاه کشتی برای کارکنان و فرزندان آنها بزودی احداث می شودکه علاقه مندان به این رشته بتوانند درآن فنون کشتی را بیاموزند. فرزندان کارکنان مجموعه پالایش وپخش، بارها در رقابت های کشتی موفق به کسب مقام اول شده اند که نشان از وجود افراد مستعد دراین رشته ورزشی است. درهمین جا لازم است که از آقای رضا رمضانی، مسؤول ورزش کردستان که نقش موثری دراحداث سالن کشتی دارند، تشکرکنم.
سه فرزند پسر دارم و یک دختر؛ پسرانم هرسه درمقاطع نوجوانان، جوانان و بزرگسالان این رشته فعالیت می کنند. پسربزرگم، مهندس مکانیک است و در رشته کشتی، مقام کشوری دارد. پسر دومم هم که دبیر آموزش و پرورش است، در رشته زیبایی اندام عنوان قهرمانی کشوری دارد و درمجموعه پالایش و پخش در رشته کشتی عنوان داراست. اما پسرسومم که هم اکنون یک نوجوان 15 ساله است، مثل دو برادر دیگرش در رشته کشتی فعالیت می کند. او نیز عنوان دار قهرمانی نوجوانان دراستان کردستان است و در اردوی تیم ملی هم حضور دارد. دخترم هم دانشجوی رشته روانشناسی است. همانطورکه پیش تراشاره کردم، پدرم درپالایشگاه نفت کرمانشاه کارمی کرد. بعد از او من وارد صنعت نفت شدم وحالا هم پسربزرگم با ورود به صنعت نفت، درشرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران فعالیت می کند. بنابراین سه نسل ازخانواده نوکانی، وارد صنعت نفت و نمک خورده آن شده اند.
برادربزرگم کشتی گیر بود و در نوجوانی مرا به این رشته علاقه مند کرد؛ البته او درجنگ شهید شد. من کشتی را درسال 1356 شروع کردم و شاید به دلیل علاقه زیادم به ورزش باستانی، به کشتی روی آوردم.
ورزش کشتی درخانواده ما ریشه دارد. به این معنا که من هم پسران خود را با این رشته آشنا کرده ام و آنها عاشق ورزش و کشتی هستند، حتی همسرم هم ورزش می کند و روزی پنج کیلومتر پیاده روی دارد.
در این رشته موفق شدم بارها مقام اول تا سوم را در استان کرمانشاه کسب کنم و از آنجا که پدرم نفتی بود، هرسال به عنوان فرزند کارکنان نفت درمسابقات شرکت می کردم و مدال می آوردم، البته مدال ها را به پالایشگاه اهدا می کردم. این روند سال ها ادامه داشت تا اینکه بعد ازگذشت 13 سال وارد صنعت نفت شدم؛ البته هنوزهم با 60 سال سن، همچنان به کشتی گرفتن ادامه می دهم؛ طوری که هفته ای دو بار روی تشک می روم و درهیات های کشتی عضویت دارم.
متاسفانه مدت زیادی ورزش درشرکت پالایش و پخش راکد مانده بود و در بیشتر رشته های ورزشی، بخصوص کشتی که تقریبا اتفاقی در آن رخ نمی داد، این موضوع مشهود بود. خوشبختانه با حضور آقای رمضانی، مسؤول ورزش، مسابقات مختلف ورزشی دوباره جان گرفت و توانستیم در رشته های مختلف، ورزشکارانی را تربیت کنیم. حتی توانستیم در سال جاری مسابقات کشتی شرکت پالایش و پخش را در کردستان برگزار و از 150 کشتی گیر برای حضور در این مسابقات میزبانی کنیم. ما انتظار داریم این روند همچنان ادامه داشته باشد تا ورزش نفت به اوج خود رسیده و همچنان مانند گذشته موفق عمل کند.
پوریا نوکانی، فرزند بزرگ منوچهر نوکانی که او نیز از کارکنان نفت به شمار می رود و متولد سال 1368 است، می گوید: تا مقطع کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک تحصیل کرده ام و نزدیک به 12 سال است که در صنعت نفت و پتروشیمی مشغول به کار هستم و تا امروز در مناطق مختلف از جمله پتروشیمی کردستان، پتروشیمی کرمانشاه، معدن طلا و سد مخزنی ژاوه مشغول به کار بودم؛ البته درباره ورزش و فعالیت هایی که در این زمینه داشتم، می توانم بگویم که از سال 1379 ورزش کشتی را به صورت حرفه ای زیر نظر پدرم شروع کردم و در سال جاری نیز به عنوان سرمربی تیم کشتی آزاد پالایش و پخش بودم و با همراهی تیم توانستیم مقام اول را در صنعت نفت به دست آوریم.
وی با اشاره به اینکه سال ها در مسابقات فرزندان پالایش و پخش وزارت نفت مقام اول را کسب کرده و حالا کشتی را به عنوان مربی دنبال می کند، توضیح می دهد: یکی از مهم ترین دلایلی که سبب شد من نیز به صنعت نفت بپیوندم، حضور پدرم در این صنعت بود. در کنار آن، رشته تحصیلی خود را طوری انتخاب کردم تا مرتبط با این علاقه مندی باشد و از سال 1387 همزمان با تحصیل کار خود را آغاز کردم و تا امروز در بخش های مختلف حضور داشتم.
پوریا نوکانی در در پایان صحبت های خود می گوید: برای ادامه راه پدر، تنها یک مثال می تواند توصیف کننده باشد: «پسر کو ندارد نشان از پدر». پدر برای من الگویی کامل بوده، به همین دلیل تمام تلاشم را کردم تا مسیر ایشان را در کار و ورزش ادامه بدهم. در واقع من از همه تجربیات پدر چه در کار و چه در ورزش که شاگردش بودم، استفاده می کنم. برادران دیگرم هم کشتی گیر هستند و آنها نیز با توجه به شور و هیجانی که در زمینه ورزش و قهرمانی در خانواده ما حاکم بود، به این رشته روی آورده و خوشبختانه آنها نیز در این حوزه موفق هستند.
معاون امور ورزش و تربیت بدنی اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت:
توجه به ورزش بانوان از اولویت های مدیران ورزش وزارت نفت است
مشعل پنجمین المپیاد سراسری کارکنان، همسران و فرزندان دختر زیر25 سال، از تاریخ 9 تا 16 مهرماه و به میزبانی شرکت ملی گاز در محمودآباد با حضور 1200 ورزشکار برگزار شد. این المپیاد، یکی از بزرگ ترین المپیادهایی است که در وزارت نفت و بعد از روی کار آمدن دولت جدید و به دنبال آن تغییر سیاست ها در حوزه ورزش برگزار شد. توجه به توسعه ورزش و سلامت بانوان در صنعت نفت بهانه ای شد که با عباس بزمی، معاون امور ورزش و تربیت بدنی اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت گفت وگویی درباره این المپیاد و سیاست هایی که در حوزه ورزش صنعت نفت دنبال می شود، داشته باشیم. او معتقد است، توسعه ورزش در میان کارکنان نفت برای بازدهی بیشتر، نیازمند سرمایه گذاری است و برای اینکه بتوانیم ورزش قهرمانی را در صنعت نفت توسعه دهیم، باید ابتدا ورزش را وارد خانواده نفت کنیم.
این المپیاد به صورت اختصاصی برای بانوان برگزار شده ویکی از مهم ترین اهداف آن توجه به ورزش بانوان بوده است. رده سنی که برای این المپیاد در نظر گرفته شده 25 سال به پایین و شامل کارکنان، همسران و دختران این رده سنی است؛ البته باید بگویم که در سال های گذشته این المپیاد در دو رده سنی 18 تا 25 سال و 17 سال به پایین و به صورت مجزا برگزار می شد؛ اما با تصمیم هایی که در شورای هماهنگی ورزش صنعت نفت گرفته شد، با دو هدف کاهش هزینه و صرفه جویی در زمان، این دو المپیاد به صورت تلفیقی و در قالب یک المپیاد برگزار شدند.
با توجه به اینکه چنین المپیاد گسترده ای تجربه اول به شمار می رفت، تلاش شد تا از توان کارشناسی شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت استفاده شود، از این رو میزبانی آن به شرکت ملی گاز ایران سپرده شد. این شرکت از ماه ها قبل برنامه ریزی های مختلفی را برای برگزاری المپیاد در دستور کار خود قرار داده بود. جلسات متعددی برگزار شد و با هماهنگی و همراهی کارشناسان، توانستیم این المپیاد را بخوبی و آن طور که مدنظر وزارت نفت بود، در مجموعه محمودآباد برگزار کنیم.
در این دوره از المپیاد، 1200 ورزشکار حضور داشتند که بی شک اسکان و مدیریت این تعداد می توانست با مشکلاتی مواجه باشد. به همین دلیل تصمیم گرفته شد تیم های ورزشی به ترتیب و براساس زمان بندی که برای مسابقات در نظر گرفته شده بود، وارد محمودآباد شوند و پس از پایان مسابقات هم به همان ترتیب این مجموعه را ترک کنند. همچنین برای اینکه همه ورزشکاران بتوانند حداکثر بهره را از این المپیاد ورزشی ببرند، برای اولین بار مراسم افتتاحیه و اختتامیه به صورت کامل و جامع برگزار شد تا تیم های مختلف بتوانند از این دو مراسم استفاده کنند. این دوره از المپیاد در11 رشته ورزشی برگزار شد که برخی رشته ها مانند والیبال، بسکتبال، بدمینتون و تنیس به صورت مشترک بین همه سنین برگزار شد و برخی رشته ها نیز بر اساس مقطع سنی بود.
بی شک، توجه به سلامت بانوان از طریق توسعه ورزش می تواند مادران را بانشاط تر و در نهایت جامعه را سالم تر کند. به همین دلیل توجه به ورزش بانوان همواره مورد توجه مدیران ورزشی در وزارت نفت بوده و سعی شده است که در تصمیم گیری های مختلف، ورزش بانوان در اولویت قرار گیرد. همچنین تلاش شده تا تصمیم گیری ها عدالت محور باشد و حداکثر نیازهای ورزشی بانوان در وزارت نفت بخصوص در زمینه زیرساخت ها تامین شود. از تمام زیرساخت های ورزشی برای توسعه ورزش بانوان استفاده کرده ایم و در مناطقی هم که زیرساخت لازم وجود نداشت، تلاش کردیم اماکن ورزشی مورد نیاز اجاره شود و در اختیار بانوان قرار گیرد. توجه به ورزش و سلامت بانوان در سیاست های کلان صنعت نفت، کاملا مورد توجه قرار گرفته، به گونه ای که در شورای ورزش صنعت نفت، دو نفر از اعضای حقیقی شورا را بانوان (مریم مقدسی، مشاور وزیر نفت در امور بانوان و خانواده و نعمتی نیا، کارشناس و قهرمان ورزشی) تشکیل می دهند.
در همین خصوص، معاونت خاص بانوان در ساختار اداره کل سلامت ایجاد شده که ورزش بانوان را در سطح چهار شرکت اصلی پیگیری می کنند و برنامه ریزی های لازم را انجام می دهند. همانطور که برای آقایان مسابقات و المپیادهای مختلف ورزشی برگزار می شود، برای بانوان نیز همین برنامه ها در نظر گرفته شده و شاید بتوان گفت که این برنامه ها برای بانوان به صورت مطلوب تر برگزار شده و مورد توجه قرار گرفته است.
بعد از وزارت ورزش و جوانان، بیشترین مشارکت در توسعه ورزش کشور به وزارت نفت مربوط می شود و این مهم از گذشته در این وزارتخانه پیگیری شده است؛ اما طی چند سال گذشته، هم به دلیل شیوع ویروس کرونا وهم سیاست هایی که درگذشته از سوی مسؤولان دنبال می شد، ورزش در صنعت نفت تقریبا به حالت تعطیل درآمد؛ اما تصمیم های گذشته دلیل بر این نبود که وزرش همچنان اولویت ما نباشد.
با شروع دولت جدید و با حضور مهندس اوجی، به عنوان وزیر نفت، همچنین حمایت هایی که معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و در کنار آن یک چهره برجسته ورزشی مثل منصور قنبرزاده به توسعه ورزش داشتند، توانستیم ورزش را دوباره در صنعت نفت زنده کنیم. در نخستین گام، اولویت ما توسعه ورزش همگانی بود؛ چراکه معتقدم اگر قرار است در ورزش قهرمانی فعالیتی داشته باشیم و تیم های صنعت نفت در مسابقات، موفق عمل کنند، ابتدا باید تیم های پایه شکل بگیرند. به همین دلیل ورزش ابتدا باید وارد خانواده های نفت شود و بعد از آموزش های لازم، استعدادهای نخبه ورزشی از میان آنها شناسایی شوند و به صورت حرفه ای پرورش یابند و در قالب تیم های قهرمانی وارد میدان شوند. در حال حاضر تیم های حرفه ای بسیاری چه در بخش بانوان و چه در بخش آقایان داریم که در حوزه ورزش حرفه ای فعالیت می کنند و هیچ منعی برای توسعه این تیم ها وجود ندارد؛ البته یک سری شاخص ها هم وجود دارد که به شرکت های اصلی ارائه شده و در صورت رعایت این شاخص ها، هیچ مانعی برای توسعه ورزش قهرمانی در صنعت نفت وجود ندارد.
درباره بحث هزینه هم باید بگویم که موضوع نگهداشت نیروی انسانی و حفظ سلامت آن از اولویت های وزارت نفت است و تعریف بودجه برای این بخش با نگاه توسعه ورزش، از نظر ما به معنای هزینه نیست. هر کاری که در این خصوص انجام شود، برای کارکنان صنعت نفت است و هرچه که برای خانواده آنها انجام دهیم، بازهم کم کار کرده ایم.
در قالب برنامه های بلندمدت، مسیری را که در حال حاضر پیش گرفته ایم، دنبال وسعی می کنیم در همین چارچوب و براساس مطالبات شورای مرکزی ورزش، مسیر مورد نظر را در حوزه ورزش قهرمانی، همگانی و توسعه زیرساخت ها دنبال کنیم. زیرساخت های کنونی به 20 تا 25 سال قبل مربوط می شود و براساس آمار نیروهای انسانی ساخته شده است. با اضافه شدن نیروی انسانی بویژه برای کارکنان قراردادی و خانواده آنها، این زیرساخت ها پاسخگو نیست و این کمبود در توسعه ورزش همگانی و قهرمانی دیده می شود. به همین دلیل براساس برنامه ریزی های انجام شده در تلاشیم تا فضاهای ورزشی موجود را بازسازی و تجهیز کنیم.
اگر شرایط فراهم باشد، زیرساخت های جدیدی به مجموعه صنعت نفت اضافه می کنیم تا ماندگار بمانند؛ چون اگر بخواهیم فضاهای مختلف ورزشی مثل استخر یا باشگاه را اجاره کنیم، بعد از پایان دوره قرارداد، دیگر آن فضای ورزشی را در اختیار نخواهیم داشت؛ اما اگر بتوانیم مثلا یک استخر احداث کنیم، این استخر برای کارکنان ماندگار خواهد بود. تلاش می کنیم بودجه لازم برای این کار را تامین کنیم. بی شک این بودجه ها، سرمایه گذاری در توسعه سلامت کارکنان است. هر چقدر در جذب کارکنان و خانواده های آنها به ورزش موفق باشیم، هزینه های درمانی کمتر خواهد شد و همین موضوع باعث می شود در حوزه تولید نیز بهتر عمل شود؛ البته در بحث احداث فضای ورزشی با برخی موانع مواجه هستیم که امیدوارم بتوانیم با همکاری مسؤولان آنها را برطرف کنیم.
تقویت و احیای ورزش در مناطق نفت خیز جنوب
مهم ترین اقدامات و دستاوردهای امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال 1401 و 6 ماه نخست امسال، موضوعی است که ابوالقاسم حبیبی پور، سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب و اسکندر فرهمند، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی این شرکت در نشستی مشترک به آن پرداختند. در این نشست، بر اهمیت سلامت جسمانی و روحی کارکنان و توسعه بیش از پیش ورزش تاکید شد.
سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب در این نشست با تاکید بر اهمیت جسمی و روحی کارکنان وتوسعه بیش از پیش ورزش گفت: ورزش درشرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب باید در سطح گسترده تقویت و احیا شود؛ چرا که سلامت و پویایی، نیاز مبرم و اساسی سرمایه های انسانی برای دستیابی به اهداف کلان شرکت است.
وی تصریح کرد: بی شک بخشی از این اهداف با تلاش مضاعف و توجه ویژه به امر ورزش محقق می شود.
سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با قدردانی ازتلاش فعالان حوزه ورزش این شرکت اظهار کرد: تمام توان خود را به کار خواهیم گرفت تا با برنامه ریزی های دقیق بتوانیم رویدادها و برنامه های متنوع ورزشی را بین کارکنان عملیاتی، ستادی، مجموعه خانواده های کارکنان، حتی مدارس ایجاد کنیم و شاهد موفقیت ها و دستاوردهای درخشانی در این حوزه باشیم.
تشریح مهم ترین دستاوردهای ورزشی
اسکندر فرهمند، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز با ارائه گزارشی به مهم ترین اقدامات و دستاوردهای امور ورزش این شرکت اشاره و تصریح کرد: احداث پارک ورزش و نشاط شهرک نفت با استفاده ازظرفیت های داخلی، احداث سکوی همایش، فضاسازی و ساخت آبشار در محوطه امور ورزش، تعمیر، بهسازی و تجهیز سالن های ورزشی و پیگیری پروژه های تعمیراتی استخرهای شهرک نفت بخشی از اقدام های انجام شده در سال 1401 است.
وی افزود: قهرمانی تیم تنیس روی میزکارکنان مناطق نفت خیزجنوب درمسابقات کارکنان دولت، برگزاری مسابقات ورزشی جانبازان و معلولان مناطق نفت خیز جنوب به میزبانی اهواز به تعداد 300 ورزشکار، برگزاری مسابقات فوتسال (جام رمضان) ویژه کارکنان، همچنین میزبانی برگزاری مسابقات فرزندان دختر17 سال و کمتر شرکت ملی نفت ایران و میزبانی برگزاری مسابقات سراسری کارکنان مرد 44 سال و کمتر شرکت ملی نفت ایران، دیگر اقدام ها و دستاوردهای امور ورزش به شمار می روند.
فرهمند، برگزاری هشتمین جشنواره فرهنگی - ورزشی فرزندان زیر 15 سال پسرمناطق نفت خیز جنوب به تعداد 670 ورزشکار در 13 رشته ورزشی، کوهپیمایی آقایان و بانوان به ارتفاعات گچساران، خائیز و دشت نرگس، همچنین برگزاری مسابقات دارت و فوتسال بانوان به میزبانی نفت امیدیه و اعزام تیم های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به یازدهمین المپیاد سراسری فرهنگی- ورزشی 44 سال و پایین تر وزارت نفت به میزبانی شرکت پالایش و پخش در آبادان در زمستان سال 1401 را از جمله فعالیت های امور ورزش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف نشاط و شادابی کارکنان برشمرد.
وی همچنین با اشاره به مشکلات خانواده های کارکنان درباره ثبت نام فعالیت های ورزشی توضیح داد: خوشبختانه درسال جدید با راه اندازی سامانه ثبت نام غیرحضوری رشته های ورزشی، دیگر شاهد ازدحام کارکنان و خانواده های آنان نخواهیم بود.
رئیس تربیت بدنی و امور ورزش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، هماهنگی و اعزام تیم های ورزشی بانوان زیر 17 و 25 سال شرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب) به مسابقات وزارت نفت/ محمودآباد به تعداد 180 نفر، برگزاری مسابقات فرزندان پسر 17 سال تمام و کمتر شرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب) در شهرستان شیراز به تعداد 800 نفر در 11 رشته ورزشی و برگزاری مسابقات کارکنان مرد بالای 45 سال شرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب) در شهرستان شیراز به تعداد 625 نفر در 10 رشته ورزشی را از مهم ترین اقدام های حوزه ورزش در 6 ماه نخست امسال عنوان کرد.
صعود بانوان نفت و گاز شرق به ارتفاعات قله کنگ
بیش از 90 نفر از کارکنان خانم، همسران و فرزندان دختر 15سال و بیشتر شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در ارتفاعات قله کنگ مشهد مقدس کوهنوردی کردند. این برنامه برای اولین بار با چنین وسعتی و با هدف ارتقای سلامت جسمی و روحی جامعه بانوان برگزار شده است. مسعود دهقان، مسؤول امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق گفت: نخستین صعود بانوان کوهنورد شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق 21 مهرماه در ارتفاعات قله کنگ صورت گرفته است. خوشبختانه طی سال های اخیر با حمایت ها و نگاه مثبت مدیرعامل شرکت و نگاه ویژه مدیریت منابع انسانی، مساله سلامت بانوان و توسعه ورزش بین آنها مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
نفت و گاز گچساران، پیروز هفته هفتم لیگ دسته یک
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران در هفته هفتم لیگ دسته یک فوتبال کشور در مقابل تیم فوتبال مس شهر بابک قرار گرفت و توانست این بازی را یک بر صفر به نفع خود به پایان برساند. همچنین در این هفته، تیم پارس جنوبی جم در برابر تیم شهرراز شیراز بازی را یک بر صفر واگذار کرد. نفت مسجد سلیمان نیز در برابر تیم فوتبال استقلال آبی پوش ملاثانی با نتیجه 2 بر2 به تساوی دست یافت.
کسب مقام سوم فوتبال ساحلی برای پارس جنوبی
تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی بوشهر به مقام سوم لیگ برتر 1402 دست یافت. این تیم توانست در این فصل از لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور با 18 بازی، 10 برد و درمجموع با کسب 32 امتیاز در رده سوم جدول قرار بگیرد. درجدول رده بندی لیگ برتر فوتبال ساحلی، تیم های مقاومت گلساپوش یزد و چادرملو اردکان در رده اول و دوم قرار دارند.
درگذشت بازیکن سابق نفت مسجدسلیمان
مصطفی بابادی، بازیکن سابق تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان ۲۴ مهرماه در جاده باغملک بر اثر سانحه تصادف جان خود را از دست داد. بابادی در سال ۱۳۹۷ با هدایت محمود فکری همراه با تیم نفت به لیگ برتر آمد و سابقه بازی در لیگ برتر را هم در کارنامه دارد.
هفته نامه «مشعل»، درگذشت مصطفی بابادی را به خانواده وی و جامعه فوتبال تسلیت می گوید.
پیروزی نفت و گاز زاگرس جنوبی در لیگ برتر هندبال
سومین هفته رقابت های لیگ برتر هندبال بانوان ایران با دومین پیروزی نفت و گاز زاگرس جنوبی فارس و سومین باخت هندبالیست های تیم شهید چمران لارستان همراه شد. دیدارهای لیگ برتر هندبال بانوان ایران پس از یک وقفه 2 هفته ای به دلیل اردوی تیم ملی دوباره از سر گرفته شد. در هفته سوم این بازی ها، تیم نفت و گاز زاگرس جنوبی فارس که در کازرون میزبان تیم شهدای رزکان البرز بود، این تیم را با اختلاف 2 گل شکست داد.
شاگردان خدیجه قانع، پس از پیروزی ارزشمند در کردستان که آنها را در رده چهارم جدول قرار داد، با روحیه مضاعفی در این هفته به میدان آمدند. آنها با پیروزی ۳۰ بر ۲۸ مقابل کرجی ها و با توجه به باخت سپاهانی ها در هرمزگان، یک رده بالاتر آمدند و اکنون تیم سوم جدول و در قامت یک تیم مدعی هستند. خدیجه قانع، سرمربی زاگرسی ها در دیدار مقابل تیم شهدای رزکان، زینب بذرافکن، اسرا زندی، مریم کار اندیش، نسترن گودرزی، لیلا حسینی، نگین بشارتی، زهرا فتوتی، هانیه قره گزلو، مریم نجفی، عسل دوری، غزل دوری، الینا رضایی، نگار ابراهیم پور، ستاره رحمانیان، فاطمه رضایی، بهاره پارسایی، محدثه سورتچی و فائزه ژیان را به میدان فرستاد.
مدافع سابق تیم ملی به نفت آبادان پیوست
محمدرضا خانزاده برای 2 فصل بازی در تیم صنعت نفت آبادان به عضویت این تیم درآمد. این مدافع در تیم هایی ازجمله پرسپولیس و الاهلی قطر به میدان رفته است. خانزاده درجام جهانی ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ نیز در فهرست نهایی تیم ملی قرار داشت. وی به همراه تیم تراکتور، قهرمانی در جام حذفی را تجربه کرده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات