ایجاد ظرفیتهای قراردادی برای توسعه میدانهای گازی
مشعل نخستین چاه گازی میدان كیش روشن شد
پایان ماراتن گازی در روستاهای سخت گذر
از خانواده نفت تا صندوق کاردان
آرامشدهی به ارزشمندترین سرمایه سازمان
تلاش برای ایجاد پشتوانهای قوی
فاصلهگیری تقاضای جهانی گاز از روزهای اوج
تحول سوخترسانی دریایی در جزیره کیش
برگزاری دوره آموزشی گواهینامه صلاحیت حرفهای
از دروازهها تا موزه پمپبنزین تهران
حکمتهای رضوی؛ دوستی با اهل بیت (ع)
دوست داشتم با نام ایران در مسابقات جهانی ژاپن شرکت کنم
به دستور رئیس جمهور تصویب شد
ارتقای بازار بهینه سازی انرژی، متنوع سازی سبد تولید و مصرف نهایی انرژی، ایجاد ظرفیت های قراردادی برای توسعه میدان های گازی، جمع آوری گازهای همراه میدان های نفتی و توسعه ظرفیت های پالایش نفت خام در نشست شورای عالی انرژی تصویب شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی، رئیسی جمهوری روز دوشنبه(یکم آبان ماه) در نشست شورای عالی انرژی با تأکید بر اهمیت موضوع بهینه سازی مصرف انرژی، این شورا را به بررسی دقیق روند کنونی مصرف و ارائه سریع راهکارهای بهینه سازی مکلف کرد.
وی با بیان اینکه دولت مردمی وارث ناترازی شدید در عرصه انرژی است، رفع این ناترازی را با توجه به امکانات و ظرفیت های کشور امکان پذیر دانست و با قدردانی از اقدام های قابل توجه انجام شده در این دولت، از دستگاه های مسئول خواست با تلاش بیشتر برای رفع سریع تر این ناترازی، از آسیب های آن به بخش های دیگر نظیر صنعت، کشاورزی و مصارف خانگی بکاهند.
رئیس جمهوری با تأکید بر اهمیت مدیریت توأمان مصرف در کنار مدیریت تولید، از کم توجهی به مدیریت مصرف طی سال های گذشته گفت و بر برنامه ریزی موثر در این زمینه همراه با نظارت منظم و مستمر بر عملکرد دستگاه های مسئول و برخورد با هرگونه کم کاری دستگاه های یادشده تأکید کرد.
افزایش سهم تولید انرژی های تجدیدپذیر، بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در زمینه بهینه کردن بیش از پیش مصرف و نیز کاهش اتلاف انرژی، تأکید بر اجرای جدی مقررات ناظر بر کاهش و بهینه شدن مصرف انرژی در عرصه ساختمان سازی و بهبود بهره وری مصرف انرژی در عرصه حمل ونقل، صنعت و کشاورزی، از جمله راهکارهایی بود که رئیسی برای رفع ناترازی انرژی در کشور بر انجام آنها تأکید و دبیرخانه شورا را مکلف کرد پیگیر اجرای سریع این موارد باشد.
وی با مهم دانستن نقش مردم در اجرای این تکالیف خطاب به دستگاه های متولی مدیریت انرژی کشور اظهار کرد: نقش دادن به مردم و استفاده از راهکارهای تشویقی قبل از تدابیر تنبیهی به شکل موثرتر و سریع تری شما را به اهداف تان خواهد رساند.
ارتقای بازار بهینه سازی انرژی، متنوع سازی سبد تولید و مصرف نهایی انرژی، تقویت زیرساخت های استاندارد، تقویت زیرساخت های پایش مصرف انرژی، بهبود ظرفیت های صرفه جویی مصرف در بخش ساختمان، توسعه شرکت های خدمات انرژی و بهینه سازی مصرف، کاهش مصرف در دستگاه های اجرایی، فرهنگ سازی در کاهش مصرف، ایجاد ظرفیت های قراردادی برای توسعه میدان های گازی، جمع آوری گازهای همراه میدان های نفتی، توسعه ظرفیت های پالایش نفت خام و توسعه ظرفیت های تولید انرژی هسته ای و تجدیدپذیر از جمله مصوبه های این نشست بود که رئیس جمهوری بر ضرورت پیگیری جدی دبیرخانه شورای عالی انرژی برای تسریع در اجرا و ارائه گزارش های منظم و مستمر از کمیت و کیفیت پیشرفت کار تأکید کرد.
وزیر نفت پیش از سفر به قرقیزستان مطرح کرد:
وزیر نفت با اشاره به وجود خط لوله موجود در مسیر کشورهای روسیه به قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان و ایران گفت: برگزاری بیست ودومین نشست شورای نخست وزیران سازمان همکاری های شانگهای فرصتی مناسب برای رسیدن به توافقی چندجانبه درباره ترانزیت گاز و راه اندازی یک کریدور گازی شمال به جنوب در منطقه آسیای مرکزی است.
جواد اوجی که در رأس هیئتی با حضور معاون اول رئیس جمهوری در بیست ودومین نشست شورای نخست وزیران سازمان همکاری های شانگهای شرکت کرد، از رایزنی های اولیه با روسیه و کشورهای حوزه آسیای مرکزی درباره توافقی چندجانبه برای سوآپ گاز کشورهای یادشده از طریق ایران خبر داد.
و ی گفت: در هفته انرژی روسیه که در مسکو حضور داشتیم، رئیس جمهوری روسیه با توجه به اختلاف های عمیق با اروپا، از ایران به عنوان یکی از بازارهای جدید گاز روسیه نام برد و ما نیز اعلام آمادگی کردیم برای انتقال و فروش گاز روسیه از طریق ایران اقدام های لازم را انجام دهیم.
وی افزود: این اقدام نیازمند هماهنگی با کشورهایی است که در مسیر این سوآپ قرار دارند و همه آنها نیز در نشست پیش روی نخست وزیران شانگهای حاضر هستند و این در حالی است که خط لوله این مسیر از روسیه به قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان و ایران موجود است. برگزاری بیست ودومین نشست شورای نخست وزیران سازمان همکاری های شانگهای فرصتی مناسب برای رسیدن به توافقی چندجانبه درباره ترانزیت گاز و راه اندازی یک کریدور گازی شمال به جنوب در منطقه آسیای مرکزی است.
وزیر نفت اظهار امیدواری کرد بتوان درحاشیه این نشست ضمن ارتقای همکاری های اقتصادی در قالب سازمان همکاری های شانگهای توافق های چندجانبه ای را نیز در مسیر عملیاتی سازی این ایده و همگرایی بیشتر کشورهای منطقه به سرانجام رساند.
اوجی مشارکت فعال در تدوین راهبرد توسعه همکاری ها در حوزه انرژی را از اهداف مهم در اجلاس پیش رو دانست و تأکید کرد: با حضور ایران و روسیه بزرگ ترین ذخایر نفت و گاز جهان،همچنین با حضور هند و چی بزرگ ترین مصرف کنندگان انرژی درجهان که عضو سازمان همکاری های شانگهای هستند، می توان تعاملات در این حوزه را به شدت افزایش داد.
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: اعضای پیمان شانگهای ظرفیت های زیادی برای همکاری های اقتصادی دارند که امیدواریم در این سفر درباره مشارکت دوجانبه با کشورهای عضو شانگهای نیز توافق و برنامه ریزی شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، محمد مخبر پیش از سفر به قرقیزستان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای دیدگاه های مشترکی با جمهوری اسلامی ایران در زمینه نظم بین المللی چند قطبی، مقابله با تحریم های آمریکا و گسترش روابط سیاسی و اقتصادی در موضوعات منطقه ای و بین المللی دارند، اظهار کرد: این اشتراک دیدگاه می تواند نوید بخش آینده ای روشن برای ملت های منطقه باشد. وی با اشاره به ظرفیت های فراوان کشورمان در حوزه های صنعت، کشاورزی، فناوری های پیشرفته و انرژی، اظهار امیدواری کرد در این سفر درباره زمینه های همکاری و مشارکت دوجانبه با کشورهای عضو نیز توافق و برنامه ریزی شود. معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: سیاست دولت سیزدهم و رئیس جمهوری مبنی بر ارتقای روابط و همکاری با دولت های منطقه را در این سفر نیز دنبال خواهیم کرد و امیدواریم برگزاری موفق این نشست به توسعه همکاری های همه جانبه به منظور حفظ و تقویت صلح و امنیت و ثبات و توسعه اقتصادی منطقه بینجامد.
در این سفر که با بدرقه رسمی رئیس دفتر رئیس جمهوری و جمعی از اعضای هیئت دولت آغاز شد، وزیران نفت و راه و شهرسازی و تعدادی از مسئولان دستگاه های مربوطه مخبر را همراهی می کنند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران خبر داد
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه درگذشته ۲۵۰ میلیون لیتر در روز نفت خام و فرآورده های نفتی جابه جا می شد، گفت:اکنون این میزان جا به جایی فراورده به روزانه ۷۴۰ میلیون لیتر نفت خام و فرآورده نفتی رسیده است.
جلیل سالاری درآئین نکوداشت پدافندغیرعامل و نوزدهمین جام برتر اچ اس ای با اشاره به اینکه ماموریت شرکت ملی پالایش وپخش با دیگر شرکت ها تفاوت دارد، اظهار کرد: به دلیل ناترازی درمصرف، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی همیشه در آماده باش کامل قرار دارد؛ ضمن این که درمجاری عرضه، مصرف و تبدیل ناوگان هم چالش هایی روبه رو هستیم.
وی با بیان اینکه امروز تعرض به خطوط لوله را داریم، ادامه داد: حجم زیادی از ناوگان حمل را باید ساماندهی کنیم تا آنجا که ۸ هزار و ۵۰۰ نفتکش در تابستان کارجابه جایی سوخت را انجام دادند، این در حالی است که ظرفیت و شرایط در مبادی تولید جوابگوی این حجم از تردد نیست. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تأکید کرد:باید به بهینه سازی و مدیریت مصرف توجه ویژه کنیم. سال گذشته ۱۸ میلیارد لیتر سوخت مایع به نیروگاه ها تحویل شد. سالاری تصریح کرد: ممیزی هایی انجام شده است، درحوزه سلامت و محیط زیست باید بهبود بهره وری را در ساختار و سیستم پیاده سازی کنیم، البته ممیزی باید حرفه ای، منصفانه و اثربخش باشد.
سالاری همچنین گفت: باید فرهنگ اچ اس ای را درمجموعه شرکت ها نهادینه کنیم و به عنوان ارزش به آن نگاه شود. وی با تأکید براینکه باید در نردبان اچ اس ای ببینیم جایگاه ما کجاست و دربین شرکت ها وضع وعملکرد ما چگونه است، افزود: یکی ازاتفاق ها درمجموعه ها این است که جذب نیروی انسانی پیرو قانون نفت بوده اما اکنون با قانون کار این نیروها را جذب می کنیم. مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران ادامه داد: درجذب نیروها نیز الزام اچ اس ای مورد توجه قرار گیرد؛ اگرچه به موازات گزینش، به طب صنعتی توجه می شود اما به اچ اس ای توجه نشده است. معاون وزیرنفت اظهار کرد: برخی شرکت ها پروژه محورنیستند و درجریان تولید، اچ اس ای باید مورد توجه قرارگیرد وهمه ملاحظات در ارزیابی ها دیده شود، همچنین برخی دستورعمل ها برای زمان خاصی بوده و نیاز است بازنگری شود.
سالاری تأکید کرد: ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری درشرکت های پالایشی محقق شده است، اما حداقل حوادث را داشتیم که نشان از بلوغی است که دراین مجموعه به آن رسیدیم اما اینها کفایت نمی کند و باید افق را ببینیم و به جایگاه مطلوب برسیم.
وی افزود: فضای شرکت به موازات تولید، فضای پروژه محور است و باید انگیزه رعایت اچ اس ای را بیشتر کنیم.
سالاری اظهار کرد: دشمن به دنبال آن است که امنیت انرژی را مختل کند و باید به این مورد نیز توجه شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی:
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: افزایش درآمدهای ناشی از صادرات نفت از دلایلی است که بازار باثباتی برای ارز داریم و بانک مرکزی نیز توانایی مهار آن را دارد.
سیداحسان خاندوزی در نشست خبری با بیان اینکه یکی از ویژگی های رشد اقتصادی در دو سال اخیر این است که رشد اقتصادی با افزایش اشتغال توأم بوده است، اظهار کرد: برخی مقاطع در اقتصاد ایران، رشد اقتصادی مثبت بود، اما بیکاری هم افزایش می یافت، بر اساس تازه ترین اطلاعات مرکز آمار طی یک سال منتهی به تابستان امسال ۹۰۷ هزار نفر به جمعیت شاغل کشور افزوده شده است. سخنگوی اقتصادی دولت تصریح کرد: رایگان شدن برق، آب و گاز خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی بخش دیگری از برنامه هاست که سبب شد ضریب جینی از ۴۰ صدم در سال ۱۴۰۰ به ۳۸ صدم در سال ۱۴۰۱ کاهش یابد و اکنون مسیر شکاف های آزاردهنده در کشور برگشته و وارد مسیر جدید افزایش تولید ناخالص داخلی هم زمان با کاهش شکاف های اقتصادی و اجتماعی شده است. خاندوزی با بیان اینکه سیاست ستاد اقتصادی دولت کنترل بازار ارز است، گفت: افزایش درآمدهای ناشی از صادرات نفت از دلایلی است که بازار با ثباتی برای ارز در پیش رو داریم و بانک مرکزی نیز توانایی کنترل آن را دارد. وی اظهار کرد: یکی از نقاط تمرکز دولت سیزدهم مسئله دیپلماسی اقتصادی با تأکید بر کشورهای همسایه و افزایش تعاملات تجاری و سرمایه گذاری بوده است تا از این مسیر، فشار بر کشور به نحوی کاهش یابد که اثر تحریم ها بر اقتصاد کمرنگ شود. کمرنگ شدن اثر تحریم به معنای افزایش قدرت چانه زنی مذاکره کنندگان و بالا بردن جایگاه کشور در مذاکره با کشورهای غربی در مسائلی مانند برجام است.
شرکت پتروشیمی خراسان موفق به دریافت تندیس زرین و لوح سپاس صادرکننده نمونه ملی شد. طی آیینی در سالن نشست سران پایتخت از شرکت پتروشیمی خراسان به عنوان صادرکننده نمونه ملی کشور تقدیر شد. در این آیین که با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت، معاونان وزارت امور خارجه و رؤسای کمیسیون های اقتصادی مجلس شورای اسلامی با شعار «صادرات پایدار محور توسعه» برگزار شد، یوسف حسنی به عنوان مدیرعامل واحد صادرکننده نمونه ملی، لوح تقدیر و تندیس زرین گرفت. این شرکت در سال ۱۴۰۱ توانست با جهش ۴۶ درصدی درصادرات و توسعه بازار، محصولات خود را به ۲۶ کشور جهان در پنج قاره صادرکند؛ درسال های پیش صادرات به۱۴کشور انجام می شد و افزایش تعداد کشورها نشان از کیفیت بالای محصولات این شرکت دارد. تنوع دربسته بندی و ارائه محصول از دیگر شاخص های ارزیابی برای گزینش واحدهای نمونه صادرکننده در عرصه ملی بوده است. در مجموع ۷۰ شرکت پتروشیمی، تنها شرکتهای پتروشیمی خراسان و نوری موفق به اخذ تندیس و لوح سپاس صادرکننده نمونه ملی شدند.
نخستین دوره تربیت و تعالی راویان پیشرفت و خدمت صنعت نفت برگزار شد
مشعل نخستین دوره تربیت و تعالی راویان پیشرفت و خدمت صنعت نفت با گرامیداشت یاد و خاطره شهید سیدمجتبی نواب صفوی برگزار شد.
در این مراسم که سوم آبان ماه در محل برگزاری همایش های بین المللی نفت- کوشک با حضور مهدی علی مددی، معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و فرمانده بسیج وزارت نفت، عبدالحسین بیات، رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت و محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز برگزار شد، مهمانانی همچون سردارعلی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران و رضا مراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش نیز حضور داشتند. گزارش پیش رو، اشاره ای است به آنچه در این مراسم گذشت.
در آیینی که با گرامیداشت یاد و خاطره شهید نواب صفوی عطرآگین بود، مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت از شهید نواب صفوی سخن گفت.
وی با اشاره به اینکه اعتقاد دارد عامل اصلی ملی شدن صنعت نفت شهید نواب صفوی است، گفت: او دلیل شکل گیری اولین پایه های ملی شدن کانال سوئزاست؛ به همین دلیل می توان گفت که در همه عرصه های کشور، شهدای بزرگ ما موجب پیشرفت شده اند. شاهمیرزایی تصریح کرد: همکاران من در صنعت نفت، همچنین وزارت نیرو و وزارت صمت باید به پا خیزند و در زمینه اطلاع رسانی پیشرفت های صورت گرفته تلاش کنند؛ نسل جدید چیزی از پیشرفت ها و معجزه های انقلاب نمی داند و لازم است که آگاه و آشنا شوند.فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت تاکید کرد: امروز ظرفیت های بسیاری در پالایشگاه های نفت و گاز وجود دارد و گواه این حرف آن است که جمهوری اسلامی با تمام تحریم های موجود، توانسته است صنعت پتروشيمی را ۶۰ برابر توسعه دهد. وی با تاکید بر اینکه وزارتخانه ها باید پیشرفت ها و موفقیت های خود را نشان دهند، اظهار کرد: همه باید با هم به میدان بیاییم و هرکاری از دستمان برمی آید برای پیشرفت یکدیگر انجام دهیم؛ به همین دلیل تاکید می کنم که صنعت نفت آماده همکاری با تمام نهادها و وزارتخانه برای روایت پیشرفت هاست.
مهدی علی مددی، معاون وزیرنفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، دیگر سخنران این مراسم، به ارائه گزارش مختصری در حوزه منابع انسانی بسنده کرد.وی تاکید کرد: طی دو سال اخیر در حوزه منابع انسانی صنعت نفت تحولات عظیمی رخ داده است و در مدت یادشده بیش از ۳۵ هزار نفر از کارکنان مشمول بند (و) و (د) تبدیل وضعیت شده اندعلی مددی با بیان اینکه آینده روشنی را به واسطه حضور این عزیزان برای صنعت نفت متصوراست، تصریح کرد: کارکنان صنعت نفت ایران به دلیل حضور در شرایط سخت آب و هوایی و حفظ استمرار تولید و صادرات نفت و گاز به نوعی ایثار می کنند و با وجود تحریم ها همواره توانسته اند به تکالیف خود عمل کنند.
عبدالحسین بیات، رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت نیز همراه باحال و هوای نخستین دوره تربیت و تعالی راویان پیشرفت و خدمت صنعت نفت به ارائه مطالبی پرداخت و گفت: موفقیت کشور و هرکاری که باعث آبادی کشور شود، تنها با روحیه بسیجی امکان پذیر است وهیچ راه دیگری ندارد. وی با بیان اینکه ساختار و فرهنگ کشور ما مبتنی بر رشادت و روحیه بسیجی است، افزود: نشان دهنده چنین امری، تحقیق عالمانه 40 سال گذشته تاکنون است و این نگاه بسیج گونه در صنعت نفت بیش از هر بخش دیگری دیده می شود. بیات گفت: در این سال ها عزیزانی که در صنعت نفت موجب تغییر شده اند، همه بسیجی بوده و نگاه انقلابی داشته اند.رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با اشاره به اینکه پایداری و دوام کشور در دل سخت ترین تحریم ها کمتر از جنگ و دفاع مقدس نبوده است، تصریح کرد: این مهم باید برای جوانان تعریف شود، باید آنها را آگاه کرد که کشور چگونه از شرایط سخت در تمام ابعاد عبور کرده و در مسیر پیشرفت قرار گرفته است.وی همچنین به شرایط صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، اشاره و تصریح کرد: فراهم کردن شرایطی درشان بازنشستگان و شاغلان این صنعت، همچنین توسعه و تامین منابع صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، دو وظیفه اصلی این صندوق است. بیات گفت: صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، مجموعه ای غیردولتی است که افزون بر واحدهای تولیدی، توسعه ای و فرآیندی، بیش از ۱۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در طرح های نیمه کاره خود دارد.
سردار علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران نیز با حضور در این مراسم با بیان اینکه در عصری زندگی می کنیم که در طول تاریخ اسلام تجربه نشده است، افزود: انقلاب اسلامی، عصری بی انتها در تاریخ ماست چراکه حضرت امام(ره) در این عصر دل ها را بیدار کرده و آن را به اصل خود رساند. وی افزود: مقام معظم رهبری نیز اصل انقلاب را دنبال کرده اند و ما نیز باید در این راه تکالیف خود را شناخته و آن را انجام دهیم تا خداوند یاری مان کند. سردار فدوی با اشاره به اینکه امروز کشور درموضوع اقتصاد مشکلاتی دارد، افزود: اقتصاد و معیشت موضوع ۲۴ ساعت مردم است و مهم ترین موضوع در کشور به شمار می آید و وزارت نفت باید حامی اقتصاد کشور باشد.
سردار سوری، مسئول سازمان اردویی راهیان نور و گردشگری بسیج کشور نیز که در مراسم نخستین دوره تربیت و تعالی راویان پیشرفت و خدمت صنعت نفت و گرامیداشت یاد و خاطره شهید سید مجتبی نواب صفوی حضور داشت، گفت: سازمان بسیج مستضعفین دو سال است که اردوهای راویان پیشرفت را در نهادهای مختلف پیگیری می کند و سعی کرده ایم اردوهای پیشرفت را با اولویت بسیج دانشجویی و دانش آموزی در دستور کار قرار دهیم.وی بابیان اینکه درتلاشیم توانمندی راویان را افزایش دهیم و روایت هایی از پیشرفت ها در صنایع مختلف را هم داشته باشیم، تصریح کرد: بیش از هزار نمونه پیشرفت شناسایی شده است که بنا آنها را به درستی روایت کنیم تا جامعه به خوبی با آن آشنا شوند.
رضا مراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش هم در سخنان کوتاهی با اشاره به اینکه معتقدم جنگ امروز، جنگ مغزهاست، افزود: امروز با نوعی جنگ ترکیبی مواجه هستیم و دشمنان از طریق گوش و چشم فرزندان ما را تسخیر می کنند تا آنطور که آنها می خواهند ما فکر کنند واجازه ندهند فرزندان ما تفکری در حوزه تاریخ داشته باشند.وی گفت:اگر به دنبال اقتصاد قوی هستیم، باید بدانیم که آموزش و پرورش برای رسیدن به این هدف باید قوی و پویا شود؛ به همین دلیل باید انرژی، توان و تخصص خود را در آموزش و پرورش خرج کنیم تا شاهد شکوفایی ایران اسلامی باشیم.
محمداسماعیل کفایتی رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز که سخنران این مراسم بود، گفت: امروز شاهد تحولات اساسی درصنعت نفت هستیم که بسیار قابل توجه است، اما اطلاع رسانی درستی از این پیشرفت ها صورت نمی گیرد.وی گفت: پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت با شرکت هایی همکاری و تعامل دارد که شرکت هایی که آرزوی برخی از کشورهای همسایه است؛ به همین دلیل می توانم بگویم پارک فناوری اول منطقه هستیم که توانمندی های لازم برای پیشرفت صنعت نفت در آن وجود دارد. کفایتی تاکید کرد: نباید فراموش کرد که نفت باید دانش بنیان باشد و به سمت تحول بنیادین برود؛ برای رونق در صنعت نفت باید از پایه شروع کنیم تا آینده این صنعت درخشان تر و جهت دار شود.
سید محمدتقی قریشی، دبیر قرارگاه راویان پیشرفت و خدمت صنعت نفت، در ابتدای جلسه خوشامد گویی حاضران با بیان اینکه پیشرفت یک ملت بدون روایت موفقیت هایش امکان پذیر نیست، ادامه داد: روایت هایی مانند عملیات والفجر ۸ که می تواند تصویری از پیشرفت، قدرت، خواستن و تلاش برای توانستن باشد و رسانه هایی همچون سینما باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشند. وی گفت: رشادت های نخبگان و دانشمندان ایرانی که در این کارزار کشور را ترک نکرده اند و برای رونق آن تلاش می کنند، باید روایت شود؛ بی شک لذت و افتخار برگزاری چنین دوره ای می تواند از اهمیت بسیاری برخوردار باشد. قریشی تصریح کرد: قرار است طی دوره های مختلف ۱۵۰۰ راوی صنعت نفت آموزش داده شوند و با همکاری وزارت آموزش و پرورش و بسیج این اتفاق در تمام شهرهای کشوربیفتد؛ این راویان از پیشرفت و خدمت صنعت برای اقشار مختلف جامعه خواهند گفت.
تلاش متخصصان شرکت ملی حفاری ایران و نفت و گاز پارس به بار نشست و مشعل نخستین چاه گازی در بخش خشکی میدان کیش که عنوان هفدهمین مخزن گازی بزرگ جهان را یدک می کشد، روشن شد.
مشعل با اتمام عملیات حفاری و تکمیل نخستین حلقه چاه از طرح ۱+۱۲ در بخش خشکی جزیره کیش که حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران خبر آن را اعلام کرد، سرانجام اجرای این پروژه پس از یک وقفه ۱۰ ساله در دولت سیزدهم با تدبیر و برنامه ریزی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران نتیجه داد تا درباره تامین سوخت زمستانی اطمینان خاطر حاصل شود و در تکمیل پروژه و بهره برداری از آن شتاب به عمل آمد.
طبق توضیحات مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران که فرایند اتمام عملیات حفاری و تکمیل نخستین حلقه چاه از طرح ۱+۱۲ در بخش خشکی جزیره کیش را ارائه کرده است، متخصصان و کارشناسان شرکت ملی حفاری ایران، همچنین شرکت نفت و گاز پارس در اجرای تکمیل چاه های تعریف شده در پروژه ۱+۱۲ به استانداردهای تازه ای در تکمیل چاه های گازی دست یافتند که می تواند به عنوان تجربه ای گران سنگ در پروژه های آتی موجب شتاب بخشی در اجرا با ضریب ایمنی بالا شود.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفته است: در این ارتباط مراحل تکمیل ۱۳ حلقه چاه در این موقعیت با توجه به شرایط مخزن نیاز به طراحی و برنامه ریزی خاصی داشت که در نتیجه اجرای یک طرح ابتکاری در استفاده از سیال و تجهیزات درون چاهی ابداعی تحقق یافت و پیش بینی شده است هر ماه دو حلقه چاه در دو کلاستر A و B تکمیل و آماده بهره برداری شود.
گلپایگانی با بیان اینکه هم اکنون دو دستگاه حفاری ۶۹ و ۶۱ فتح ناوگان شرکت در میدان گازی کیش استقرار دارند، اظهار کرد: عمق چاه تکمیل شده حدود ۴ هزار متر و فشار سطحی آن حدود ۶هزار ۴۰۰ پوند بر اینچ مربع (PSI ) است.
ميدان گازي كيش، شامل مخازن گازي كنگان و دالان واقع در اعماق 5000-3200 متري زير جزيره كيش و آب هاي اطراف آن در خليج فارس و در 60 كيلومتري شرق جزيره لاوان قرار دارد. این میدان با برآورد ذخيره 40 تريليون فوت مكعب گاز با حدود PPM 200 ، H2S و 3.4 درصد Co2، به عنوان هفدهمين مخزن گازي بزرگ جهان شناخته شده و با اجراي كامل تمامي فازهاي طرح توسعه ميدان، معادل 3 فاز پارس جنوبي ظرفيت توليد خواهد داشت.
به منظور کشف پتانسیل های گازی در خلیج فارس، نخستین بار در سال 1375 پروژه مطالعاتی تحت عنوان ارزیابی افق های رسوبی گروه دهرم (KHUFF) از سوی شرکت نفت فلات قاره ایران انجام و پیگیری موضوع به مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران ارجاع شد. با تعمیق چاه قبلی و حفر چاه جدید تا سال های 1380 و 1383 وجود پتانسیل ها ی هیدروکربوری در مخزن دهرم کیش به ظرفیت 48 تریلیون فوت مکعب (TCF) تایید شد.
گازرسانی به جزیره کیش، ساخت ایستگاه تقویت فشار گاز، توسعه میدان گازی کیش و دیگر شرایط مطلوب این جزیره جهت استقرار سیستم های پشتیبانی، عامل مهم و بالقوه تبدیل آن به یک منطقه عملیاتی شده است.
طرح توسعه میدان گازی کیش شامل سه بخش طرح انتقال گاز به نيروگاه كيش، تأسيسات دريايي و ساحلي، انتقال گاز طبيعي از خط هفتم سراسري گاز در منطقه بستك استان هرمزگان تا بندر آفتاب و از بندر آفتاب تا جزيره كيش به وسیله خطوط لوله دريايي و خشكي است.
از اهداف این طرح جايگزيني سوخت مايع نفت گاز با گاز طبيعي در نيروگاه هاي جزيره كيش، صرفه جويي هزينه هاي ناشي از اين جايگزيني، تضمين پايداري توليد برق جزيره و جلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي است.
- طرح توسعه فاز يك ميدان گازي كيش مشتمل بر تأسيسات دريايي و ساحلي، تكميل تأسيسات واقع در جزيره كيش (تكميل حفاري 14 حلقه چاه – خطوط جرياني سرچاهي و تأسيسات جانبي مربوطه)، احداث حدود 220 كيلومتر خط لوله دريايي حد فاصله جزيره كيش تا عسلويه، احداث تأسيسات جانبي در پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي شامل اتصالات، ساير تأسيسات جانبي و... به منظور ايجاد يكپارچگي با پالايشگاه هاست.
توليد و انتقال گاز به ميزان يك ميليارد فوت مكعب در روز از كلاسترهاي 1 و 2 ميدان كيش به عسلويه به منظور بهره گيري حداكثري از ظرفيت پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي، استحصال حدود 11 هزار و 300 بشكه ميعانات گازي در روز، از دیگر اهداف مهمی است که در طرح توسعه میدان گازی کیش دنبال می شود.افزون بر آن طرح توسعه فازهاي 2و3 ميدان گازي كيش شامل تأسيسات دريايي و ساحلی، چهار سكوي دريايي در اطراف جزيره كيش (2 سكوي اصلي و2 سكوي اقماري)، احداث حدود 440 كيلومتر خطوط لوله دريايي (حدفاصل سكوها تا عسلويه)، حفاري 24 حلقه چاه در دريا (هر سكو شش حلقه)، احداث تأسيسات جانبي در پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي شامل اتصالات، لخته گير، ساير تأسيسات جانبي و... به منظور ايجاد يكپارچگي با پالايشگاه ها بخش دیگری از اقدام هاست.در فازهای 2 و 3 طرح توسعه میدان گازی کیش، اهداف توليد و انتقال گاز به ميزان 2 ميليارد فوت مكعب در روز از چهار سكوي دريايي ميدان كيش به عسلويه به منظور بهره گيري حداكثري از ظرفيت پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي و استحصال حدود 20هزار بشكه ميعانات گازي در روز دنبال می شود.
نخستین مشعل چاه انحرافی میدان گازی کیش که هفته گذشته روشن شد، موجب شد بار دیگر بارقه های امید در دل اهالی صنعت نفت به ویژه کارکنان نفت و گاز پارس(کارفرما) وشرکت ملی حفاری ایران (پیمانکار) روشن شود و با نگاه به آینده درخشان، عزم خود را برای ادامه جزم کنند. محمد حسین متجلی، مدیرعامل شرکت نفت گاز و پارس درتشریح جزئیات کامل روشن شدن نخستین مشعل چاه انحرافی میدان گازی کیش گفت: طرح توسعه کلی میدان کیش در چهار فاز تعریف شده که فاز نخست آن با هدف تولید از ۱۲ حلقه چاه در کلاسترهای ۱ و ۲ این میدان در جزیره کیش، انتقال روزانه یک میلیارد فوت مکعب استاندارد (معادل ۲۸.۳ میلیون مترمکعب استاندارد) و حدود ۱۲ هزار بشکه استاندارد میعانات گازی تثبیت شده به پالایشگاه های مستقر در سایت یک نوار پالایشی استان بوشهر انجام می شود. وی با یادآوری اینکه عملیات حفاری ۱۲ حلقه چاه طرح توسعه فاز نخست میدان گازی کیش در سال های گذشته تکمیل شده است، اظهار کرد: با وجود تلاش های انجام شده در چند مقطع زمانی، امکان انجام عملیات تکمیل و جریان دهی چاه های یادشده به صورت نظام مند و پیوسته میسر نشد، اما این موضوع از ماه گذشته آغاز و عملیات تکمیل نخستین حلقه چاه انحرافی در کلاستر – ۱ چاه های طرح با استفاده از رشته تکمیل یکپارچه، با موفقیت انجام شد و جریان دهی گاز به سطح برای آزمون چاه طی روزهای گذشته از سوی کارشناسان شرکت نفت و گاز پارس و شرکت ملی حفاری ایران دنبال و انجام شد. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به جایگاه ویژه و سهم بالای گاز در سبد انرژی کشور گفت: طیف وسیع ذی نفعان این انرژی پاک سبب شده طرح های گازی وزارت نفت و به تبع آن توسعه میدان گازی کیش در اولویت توسعه قرار گیرند که با انجام اقدام های راهگشا و مؤثر شرکت نفت و گاز پارس برای راهبری و تسریع در بهره برداری از این میدان با تمرکز ویژه بر رفع موانع اجرایی موجود که از پایان سال ۱۴۰۱ در دستور کار قرار گرفت، این عملیات حساس و کلیدی با رعایت استانداردهای جاری صنعت نفت کلید خورد. متجلی با اشاره به استقرار دو دستگاه حفاری خشکی ناوگان شرکت ملی حفاری ایران در ناحیه کلاسترهای ۱ و ۲ کیش گفت: به منظور دستیابی به اهداف زمانی تعیین شده، دستگاه های حفاری ۶۱ و ۶۹ فتح به صورت شبانه روزی در حال فعالیت هستند که این موضوع به غیر از جنبه های فنی، از حیث ملاحظات محیط زیستی، پدافندی و منطقه ای به ویژه در جزیره کیش حائز اهمیت است. وی در پایان ابراز امیدواری کرد با برنامه ریزی گروه اجرایی پروژه و تلاش های پیمانکار حفاری طرح برای انجام تعهدهای قراردادی، همه چاه های بخش نخست توسعه میدان گازی کیش تا سال آینده تکمیل و آماده بهره برداری شوند.
طرح دوراندیشانه صنعت نفت برای توان افزایی آموزگاران به بار نشست
مشعل طرح توانمندسازی دبیران و معلمان و تقويت بنيه علمي دانش آموزان به مدد مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز پایه ریزی و عملیاتی شد. این طرح در سال های گذشته در دو منطقه غرب كارون و پارس جنوبي اجرا شد و در سال تحصيلي 1402-1401 به تمام مناطق استان های بوشهر و خوزستان تسري يافت. اين طرح بر اساس طرح تقویت بنیه علمی دانش آموزان شکل گرفت و به گواه آمارهای ارائه شده، دستاوردهایی گرانمایه را از خود به یادگار گذاشت.
افزایش میزان قبولی دانش آموزان در کنکور سراسری و ارتقای جایگاه و رتبه استان، حمایت از خانواده های بی بضاعت و مستمند برای تأمین نیازهای آموزشی فرزندان، افزایش توانمندی معلمان در تدریس بهتر و کیفی تر، افزایش دانش و مهارت معلمان و بازآموزی آنان، افزایش عملکرد دانش آموزان در امتحانات، افزایش رضایت شغلی، مهارت حرفه ای و کارایی معلمان و در نتیجه کارایی و اثربخشی بیشتر آموزش و پرورش، از مهم ترین دستاوردهای طرح یادشده به شمار می آید.
دوره های دانش افزایی برای دبیران متوسطه اول و دوم و فني حرفه اي و كار و دانش استان بوشهر به تعداد 7 هزار و 251 نفر برگزار شد که رشد 20 درصدی رتبه و موفقیت های کسب شده استان در جشنواره ها و مسابقات برگزارشده کشوري و همچنين رشد 54 درصدي رتبه اول تا سوم كشوري نسبت به سال گذشته را به ارمغان آورده و برگزاري كيفي دوره ها 94 درصد رضايتمندي دبيران را رقم زده است. اين طرح برتعداد 15 هزار و 850 نفر از دبيران و دانش آموزان استان بوشهر كه به طور مستقيم در طرح حضورداشته اند، اثرگذار گزارش شده است. در استان خوزستان نیز به میزان ۲۴۹ هزار و 547 نفر- ساعت دوره آموزشی معلمان برگزار شد که ضمن ارتقای سطح علمی با رضایتمندی ۹۵ درصدی آنها همراه بود. عملكرد دوره هاي تقويت بنيه عملي دانش آموزان در سال تحصيلي گذشته نيز با 17 رتبه زير صد در استان بوشهر و 8 رتبۀ زير صد در استان خوزستان قابل ارزيابي است.
همچنين ارزيابي مدير كل آموزش و پروش استان بوشهر از اجراي اين تفاهمنامه آموزشي در سال تحصيلي (1402-1401) نشان مي دهد كه اين طرح بسيار مؤثر و موجب پويايي آموزش در استان قلمداد شده و وی شركت ملي نفت ايران را به عنوان حامي آموزشي آموزش و پرورش استان بوشهر معرفي كرده است. تمام فعاليت ها و موفقيت هاي آموزشي در حوزه دبيران و دانش آموزان در طول سال تحصيلي یادشده، مرهون حمايت ها، پيشنهادها و پايش مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفتخيز برشمرده است. مدير كل آموزش و پرورش استان خوزستان نيز اين طرح آموزشي را به عنوان طرحي مفيد و اثر بخش در سطح استان ياد كرده که اثرات اين طرح به صورت پايدار و در دراز مدت در استان نمايان خواهد شد.
توسعه فعاليت هاي نفتي در مناطق نفت خیز انتظارات جوامع محلي را براي برخورداري از برخي خدمات به ويژه خدمات آموزشي به دنبال دارد. توجه به حوزه توانمندسازی و آموزش در این مناطق مي تواند تصويري از وضعيت اين بخش، چالش هاي پيش رو و نيازهاي موجود در اين زمينه را نشان دهد؛ از این رو شرکت ملی نفت ایران تلاش دارد به منظور ایفای مسئولیت های اجتماعی خود به توسعه علم و دانش و فراهم ساختن زمینه های توانمندسازی دانش آموزان و آموزگاران در این مناطق کمک کند؛ از این رو در دو استان بوشهر و خوزستان از سال 1396 دوره تقويت بنيه علمي دانش آموزان و از سال 1399 با تغيیر ديدگاه مديريت كلان صنعت نفت با هدف ايجاد توسعه پايدار و گسترش عدالت آموزشي، دوره هاي توانمندسازي دبيران و آموزگاران نيز برگزار شد.
این دوره ها نشان داد که گسترش عدالت آموزشي با ايجاد زيرساخت هاي بنيادي در آموزش و پروش امكان پذير و ركن اصلي اين مهم در گرو بالا بردن كيفيت آموزشي نيروي انساني است. اطلاعات دريافتي از مراكز مرتبط در استان ها بيان كننده معضل بزرگ آموزشي در اين مناطق بود. جذب نیروهای ناکارآمد و آموزش ندیده به دلایل متعدد ازجمله بازنشستگی تعداد زیادی از نیروهای با تجربه و توانمند از يك سو و ضریب ماندگاری پایین نیروی انسانی و کمتر برخورداری از کیفیت آموزش از سوي ديگر، آموزش در اين مناطق را با بحران هاي بسيار همراه كرده بود؛ از اين رو طرح با هدف افزايش مهارت های فنی و آموزشي در وهله نخست و بهبود توانايي حل مسئله در وهله بعدی بنا نهاده شد.
طرح ارتقای مهارت حرفه اي آموزگاران، دبيران و مدرسين كنكور منطقه پارس جنوبي در سال 1400-1399 در پنج شهرستان جم، کنگان، دیر، عسلویه و بردخون اجرا شد. تعداد نفراتی که از این طرح بهره مند شدند، هزار و 366 نفر با مجموع 33 درس در مقاطع ابتدایی، متوسط اول و دوم و دروس مرتبط با کنکور بوده است که با اعتبار افزون بر 22 میلیارد ریال عملیاتی شد.
در سال تحصیلی 1402-1401 تعداد 7هزار و 251 دبیر متوسطه اول، دوم و فني حرفه اي و كاردانش در 5 قطب استان بوشهر (گناوه، دشتستان، خارک، کنگان و دشتی) و 600 مدرس علاقه مند به تدریس کنکور تحت پوشش دوره های آموزشی توانمندسازی قرار گرفتند و براي آنها 411 كارگاره آموزشي برگزار شد. طرح یادشده با اعتباری افزون بر 20 میلیارد ریال و ارائۀ 38 درس ازسوی واحد مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز و با همکاری اداره کل آموزش وپرورش استان بوشهر به اتمام رسيده است. دوره های اجراي اين طرح در استان نتايجي چون موفقيت 176 نفر از دبيران در چندين جشنواره هاي كشوري چون هفتمين جشنواره نوآوري و فرآيند آموزش و يادگيري، ارزشيابي عملكردهاي آموزشي كشوري، فراخوان كاربست فعاليت هاي عملكردي و ارائه بازخورد صحيح آموزشي و ... را در پي داشت كه اين آمار نسبت به سال گذشته 54 درصد رشد را نشان مي دهد. پراكندگي 85 درصد افزايش رتبه دبيران مربوط به رتبه نخست، 5 درصد مربوط به رتبه دوم و 10 درصد مربوط به رتبه سوم بوده است.
طرح توانمندسازی معلمان و دبیران تنها محدود به استان بوشهر نیست و مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با همکاری اداره کل آموزش وپرورش استان خوزستان این طرح را هم در سال 1400-1399 در غرب کارون اجرایی کرده است. هزینه کرد طرح توان افزایی معلمان رقمی بالغ بر 13 میلیارد ریال بوده که برای هزار و 221 نفر از آموزگاران، دبیران و مدرسین کنکور به اجرا درآمده است. از این تعداد دبیران آموزش دیده، تعداد 908 نفر از شهرستان های سوسنگرد و بستان و 313 نفر از شهرستان هویزه هستند.
طرح یادشده در سال 1401-1402 در 40 منطقه استان خوزستان شامل آبادان، آغاجاري، اروندكنار، الوار گرمسيري، اميديه، انديكا، انديمشك، ناحيه يك تا چهار اهواز، ايذه، باغملك، باوي، بستان، بندر امام خميني، بندر ماهشهر، بهبهان، حميديه، خرمشهر، دزفول، دشت آزادگان، دهدز، رامشير، رامهرمز، زيدون، سردشت، شادگان، شاوور، شوش، شوشتر، صيدون، كارون، گتوند، عشاير، لالي، مسجدسليمان، هفتگل، هنديجان و هويزه برای توانمندسازی 3 هزار نفر از دبیران مقاطع متوسطه اول و دوم تعیین و با اعتباری بالغ بر 24 میلیارد ریال اجرايي شد. 19 دبير استان تنها در يك جشنواره الگوهاي برتر تدريس رتبه هاي برتر را كسب كردند كه با نتایج نظرسنجی های ارائه شده مبنی بر موثر بودن طرح همخواني دارد.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در مسیر ایفای مناسبات مسئولانه با هدف رفع بخشی از مشکلات آموزشی دانش آموزان بومی و محروم در مناطق نفت خیز و گازخیز کشور تفاهمنامه همکاری امضا کرد. طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان با هدف كمك به آموزش وپرورش استان بوشهر (شهرستان هاي عسلويه، جم، دير و كنگان) و خوزستان (سوسنگرد، هويزه و بستان) برای ارتقاي سطح علمي دانش آموزان بومي مقطع پيش دانشگاهي به منظور آمادگي برای كنكور سراسري در سال های گذشته اجرايي شد. در اين طرح ها در مجموع هزار و 70 نفر دانش آموز از خدمات آموزشی بهره بردند. خدمات آموزشي ارائه شده در اين سال ها برخورداري از اساتيد مطرح در حوزه كنكور، ثبت نام و شركت در آزمون هاي آزمايشي و دريافت جزوه ها و كتاب هاي آموزشي است. همچنین در كنار اين خدمات، تلاش شد تا امكانات رفاهي براي دانش آموزان و دبيران نيز تامين شود. اعطای كمك به منظور خريد بسته هاي آموزشي و شركت در آزمون هاي آزمايشي براي افراد كم برخوردار و بي بضاعت تحت پوشش كميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي و همچنين برگزاري همايش جمع بندي براي كليه دانش آموزان پايه دوازدهم در مناطق يادشده ادامه يافت.
برگزاری کلاس های کنکور و همایش های جمع بندی از دیگر طرح های مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران است که در سال های اخیر اجرایی شد. از دستاوردهای این طرح در سال تحصيلي 1398-1397 می توان به کسب رتبه زیر هزار 30 نفر از دانش آموزان شهرستان های جم، کنگان، دیر و عسلویه اشاره کرد. همچنین 37 نفر موفق به کسب رتبه هزار تا پنج هزار، 38 نفر رتبه زیر هزار و 101 نفر رتبه هزار تا پنج هزار شدند. 37 نفر از دانش آموزان زیر پوشش این طرح نیز در دانشگاه های برتر کشور پذیرفته شده اند.
در سال تحصيلي1400-1399 بسته هاي آموزشي پايه دوازدهم رشته های تجربی، ریاضی و علوم انسانی تهیه و در دو مرحله میان دانش آموزان تحت پوشش كميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي شهرستان های جم، کنگان، دیر و عسلویه توزیع شد. از نتايج حاصل از اجراي طرح علاوه بر اينكه 27 نقر موفق به كسب رتبه زير 1000 شدند مي توان به اين مهم اشاره كرد كه تنها فرد قبول شده در رشته پزشكي در شهرستان عسلويه از دانش آموزان ي بود كه در طرح شركت داشته و وي اولين دندان پزشك متولد اين شهر خواهد بود. شرکت ملی نفت ایران در مسیر عمل به مسئولیت اجتماعی و با هدف تقویت بنیه علمی دانش آموزان بومی در سال تحصيلي 1402-1401 تمامي سطح استان بوشهر را تحت پوشش قرار داد. بر اين اساس كل استان در پنج بخش دسته بندي شد و دو هزار و 408 نفر از دانش آموزان پايه دوازدهمي كه از بنيه علمي پايين تر از حد متوسط بودند، در 24 مدرسه دخترانه و 42 مدرسه پسرانه در كلاس هاي تقويتي شركت كردند. همچنين هماهنگي براي حضور دانش آموزان در آزمون هاي شبه نهايي و پيشرفت تحصيلي براي هشت هزار و 599 نفر در سه مرحله و برخورداري از كتاب هاي جامع آزمون نهايي با مشاركت اداره كل آموزش و پرورش استان صورت گرفت. نتيجه اين طرح آمار اثر بخش قبولي دانش آموزان و ارتقاي دانش آموزان با بنيه علمي ضعيف در امتحانات نهايي، با ارتقاي 3 رتبه اي استان نسبت به سال گذشته در سطح كشوري گزارش شده است. توجه ويژه به يك هزار نفر از دانش آموزان كم برخوردار و بي بضاعت تحت پوشش كميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي، اين مديريت را بر آن داشت تا برنامه-هايي چون همايش هاي جمع بندي دروس تخصصي، نحوه تست زني در كنكور و مديريت زمان و مشاوره تحصيلي و انگيزشي را براي آنان در نظر گيرد. نتايج اوليه اي كه از كنكور 1402 منتشر شد، از ثمربخش بودن فعاليت هاي انجام شده در اين حوزه حكايت دارد. به استناد اطلاعات ارائه شده 6 نفر در رشته رياضي فيزيك، 3 نفر در رشته تجربي، 6 نفر علوم انساني و دو نفر هنر و زبان انگليسي رتبه زير 100 كسب كردند. همچنين 45 نفر از دانش آموزان حاضر در طرح موفق شدند رتبۀ زير 500 و 128 نفر رتبه زير هزار را به دست بياورند.
برگزاری کلاس های کنکور و همایش های جمع بندی از جمله طرح های مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران برای تقویت بنیه علمی دانش آموزان پایه دوازدهم است که در فاصله سال های اخیر به اجرا درآمده است. در اين طرح كه در حدفاصل سال هاي 1398-1395 اجرا شد بيش از 700 دانش آموز منطقه غرب کارون براي حضور در كنكور آماده شدند كه از دستاوردهای این طرح می توان در سال تحصيلي 1398-1397 به کسب رتبه های قابل قبول در کنکور ازسوی دانش آموزان تحت توانمدسازی اشاره کرد. 7 نفر از دانش آموزان شهرستان های سوسنگرد، هویزه و بستان موفق به کسب رتبه 100 تا 1000، 24 نفر رتبه 1000 تا 5000 شدند. از تعداد افراد یادشده، 33 نفر از دانش آموزان تحت پوشش طرح فوق نیز در دانشگاه های برتر کشور پذیرفته شده اند. اجرای طرح با شدت گرفتن شيوع ویروس کرونا در كشور به ویژه در استان خوزستان همزمان شد كه همين موضوع شرايط جديدي را به طرح تحميل كرد. همکاری با دبيران مطرح و سرشناس بومي استان برای آموزش به دبيران و آموزگاران و همچنين دانش آموزان منطقه غرب كارون به منظور رعايت پروتكل هاي بهداشتي، برگزاري كلاس ها را به شكل مجازي رقم زد كه هزينه آمد و شد، خورد و خوراك و كاهش و نزديك به صفر رسيد؛ از این رو برآوردهاي مالي پيش بيني شده در توافقنامه در مرحله اجرا كاهشی چشمگير يافت و در هزينه كرد كلي اين پروژه صرفه جويي قابل ملاحظه اي انجام شد. يك هزار نفر از دانش آموزان رشته های تجربی، ریاضی و انسانی شهرستان های سوسنگرد، هویزه و بستان شركت كننده در سال 1400-1399 كه در همايش هاي جمع بندي كنكور شركت كردند و گروهي كه بسته هاي آموزشي را دريافت و در آزمون هاي جامع شركت كردند، موفق شدند در كنكور خوش بدرخشند و در کنار کسب رتبه زير 100 از سوی یکی از دانش آموزان تعداد 5 نفر از دانش آموزان رتبه زير 1000 و 42 نفر رتبه زير 5000 را به دست آورند.
گستره طرح تقويت بنيه علمي كه در سال تحصيلي 1402-1401 به سطح استان تسري يافت، 6 هزار و 287 نفر را تحت پوشش قرار داد. در پروژه امسال مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز با همفكري اداره كل آموزش و پرورش استان بر آن شد تا با توجه به تغييرات مصوب كنكور از سوي شوراي عالي انقلاب فرهنگي مبني بر اثرگذاري نمرات آزمون نهايي در كنكور، تمركز را بر موفقيت دانش آموزان لازم التوجه در آزمون هاي نهايي قرار دهد. اعتبار تخصیص داده شده برای این طرح براي دو بخش كلاس هاي آمادگي امتحان نهايي براي دانش آموزان پايه دوازدهم و ثبت نام 10 هزار نفر از دانش آموزان تحت پوشش كميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي در آزمون هاي جامع و تهيه بسته هاي آموزشي 36.190 میلیارد ریال برآورد شد.
بر اين اساس استان به 40 منطقه شامل 20 منطقه بزرگ و كوچك تقسيم شد و شهرستان هاي آبادان، آغاجاري، اروندكنار، الوار گرمسيري، اميديه، انديكا، انديمشك، ناحيه يك تا چهار اهواز، ايذه، باغملك، باوي، بستان، بندر امام خميني، بندر ماهشهر، بهبهان، حميديه، خرمشهر، دزفول، دشت آزادگان، دهدز، رامشير، رامهرمز، زيدون، سردشت، شادگان، شاوور، شوش، شوشتر، صيدون، كارون، گتوند، عشاير، لالي، مسجدسليمان، هفتگل، هنديجان و هويزه به عنوان محل اجرا معرفي شدند. پس از اين تقسيم بندي مناطقي كه ميانگين نمره آزمون نهايي آنها در سال هاي پيش كمتر از متوسط بود، انتخاب و دانش آموزان اين مناطق در دوره ها حاضر شدند.
برآيند نتايج ارائه شده از سوی اداره كل آموزش و پرورش استان حاكي از موفقيت در برنامه ريزي براي دانش آموزان لازم التوجه است. شاهد مثال اين مدعا را در كاهش 15 درصدي فاصله ميانگين نمره آزمون نهايي استان خوزستان از متوسط نمره آزمون نهايي كشور مي توان مشاهده كرد. اين به آن معناست كه در پي برگزاري كلاس ها، تعداد دانش آموزان ی که موفق به كسب ديپلم شده اند، افزايش يافته است. همچنين 8 نفر از دانش آموزان مدارس دولتي كه شركت ملي نفت حامي آموزشي آنها بود، توانستند در رقابت ميان مدارس دولتي و غيرانتفاعي استان، موفق عمل كنند و در كنار 44 نفر ديگر كه همگي از مدارس غير دولتي بودند، رتبه زير 100 كسب كنند. امروزه آموزش وپرورش به عنوان یک نهاد اجتماعی، وظیفه تعلیم و تربیت افراد جامعه را به عهده دارد و همان طور که می دانیم، رشد و توسعه یک کشور به پرورش انسان های آگاه و برخوردار از مسئولیت بستگی دارد. علم و آموزش علوم در سطح گسترده و با کیفیت عالی در تشکیل سرمایه انسانی و توسعه ملی از اهمیت بالایی برخوردار است. سرمایه گذاری در آموزش وپرورش نیز در گسترش عدالت آموزشی، نقشی بسزا دارد. شناسایی نقاط ضعف و نارسایی های آموزشی به تقویت انگیزه و ایجاد فضای رقابت علمی و تحصیلی سالم و شکوفایی استعدادهای معلمان، دبیران و دانش آموزان منجر می شود. در این میان صنعت نفت، از بیش از یک قرن گذشته به عنوان نمادی شایسته از اجرای مسئولیت های اجتماعی در کشور مطرح شده و توانسته است تا حد چشمگیری زمینه ساز توسعه پایدار کشور و زدودن غبار فقر و محرومیت از چهره ملت ایران شود. طرح ها و برنامه های اجراشده ازسوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در زمینه ارتقای فرهنگ و آموزش اثری خیره کننده بر توسعه پایدار این صنعت، همچنین رضایت مردم، جوامع محلی و پیرامونی در مناطق نفتی گذاشته است.
این مدیریت، در کنار اجرای طرح های فیزیکی و عمرانی، آموزش را به عنوان راهی میانبر در مسیر توان افزایی و تربیت نیروی انسانی پایدار، متخصص و ماهر انتخاب کرده است و توجه به آموزش و کیفیت آن در نظام تعلیم و تربیت، نگاهی دوراندیش، ارزشمند و ستودنی است. این مدیریت اعتقاد راسخ دارد که حرفه آموزی در جهان مدرن امروزی حرف اول را می زند و فضای موجود در مناطق نفتی می طلبد که دانش آموزان حرفه آموزی کنند و معلمان باید این موضوع را برای آنان تبیین کنند تا در کنار تحصیل کسب مهارت کنند.
همزمان با سفر رئیس جمهوری به کردستان محقق می شود
فعالیت شرکت گاز استان کردستان تنها تامین گاز مشترکان نیست وعلاوه بر تامین پایدار انرژی، اقدام های دیگری در زمینه اجرای پروژه ها به منظور توسعه فعالیت ها در زمینه های توسعه و گسترش شبکه های گازرسانی در سطح شهرها و روستاها، کیفی سازی خدمات و بهینه سازی مصرف انرژی را جزء اهداف راهبردی خود قرار داده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان به مناسبت سفر استانی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، با تشریح عملکرد این شرکت در دولت سیزدهم می گوید: در دوره 2 ساله دولت سیزدهم، با توجه به تاکیدهای مقام عالی وزارت، همچنین مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، بخش مهمی از فعالیت های خود را در مسیر گازرسانی به روستاها و واحدهای تولیدی و صنعتی هدایت کرده و با تلاش و همت کارکنان شرکت گاز استان کردستان عملکرد درخشانی را از خود به جا گذاشته است.
احمد فعله گری تعداد انشعابات نصب شده را 21 هزار و 500 مورد و تعداد مشترکین جدید جذب شده در دولت سیزدهم را 50 هزار مورد عنوان می کند و ادامه می دهد: از ابتدای دولت سیزدهم تا پایان گرامیداشت هفته دولت امسال گازرسانی به 1 شهر 228 روستا و 98 کوخ نیز انجام شده است.
به گفته وی، شرکت گاز استان کردستان درباره تحقق نام گذاری سال 1402 به عنوان سال مهار تورم و افزایش تولید که در فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) مورد تاکید ویژه قرار گرفته و تاکید دولت مردمی مبنی بر خدمات رسانی حداکثری و مطلوب به مردم مرزدار استان و با تلاش کارکنان این شرکت، از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون روند گازرسانی به روستاهای استان با شتاب و سرعت وصف ناشدنی تداوم داشته و تعداد روستاهای گازدار استان به یکهزار و 621 مورد افزایش یافته است. فعله گری یادآور می شود: این شرکت در ادامه توسعه گازرسانی و ایجاد زیرساخت گاز در بخش های صنعتی، شهری و روستایی از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم، یکهزار و 703 کیلومتر خطوط تغذیه و شبکه توزیع را اجرا و بیش از 34 ایستگاه تقلیل فشار گاز را در اقصی نقاط استان نصب کرده است.
وی بسته شدن پرونده گازرسانی به روستاهای سخت گذر استان کردستان را از شاخص ترین اقدام های شرکت ملی گاز ایران برشمرده و می گوید: هم اکنون استان کردستان به شرایط استان سبز رسیده است و تا پایان سال جاری ضریب نفوذ گاز طبیعی در کل جمعیت استان به 100 درصد خواهد رسید و این عملکرد شایسته همیشه در ویترین افتخارات شرکت ملی گاز ایران باقی خواهد ماند.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان اعلام می کند: در دوسال فعالیت دولت سیزدهم گازرسانی به 615 واحد صنعتی انجام شده و تعداد کل صنایع عمده و جزء تحت پوشش گاز طبیعی به دو هزار و 599 مورد افزایش یافته است. همچنین 19 شهرک صنعتی نیز به شبکه گاز متصل است.
به گفته فعله گری، هم اکنون 54 جایگاه سی ان جی، 630 واحد صنعتی عمده و یکهزار و 915 واحد صنعتی جزء در سطح استان کردستان تحت پوشش گاز طبیعی است که از این تعداد 24 واحد صنعتی عمده و 57 واحد صنعتی جزء در سال جاری به صف مصرف کنندگان گازطبیعی اضافه شده اند.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه با اشاره به فعالیت های 6 ماه نخست این شرکت می گوید: در بازه زمانی یادشده بیش از 264 کیلومتر شبکه گذاری گاز طبیعی انجام شده که بیشتر اجرای این شبکه گازرسانی در بخش روستایی بوده است.
به گفته وی، با اجرای 264 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع روستایی و شهری در استان جمع کل شبکه های گازرسانی به 13 هزار و 114 کیلومتر افزایش یافته است.
فعله گری با بیان اینکه کل تعهدات سال 1402 شرکت گاز استان کردستان در خصوص شبکه گذاری 533 کیلومتر است، ادامه می دهد: امسال همه فعالیت ها در جهت رسیدن به اهداف شرکت بوده و تا پایان شهریور ماه با شبکه گذاری 264 کیلومتر حدود 50 درصد از تعهدات سال جاری عملیاتی شده است.
وی با بیان اینکه همه پروژه هایی که در سال های 1399، 1400 و 1401 کلنگ زنی شده در همان سال به پایان رسیده است، می گوید: این افتخاری بسیار بزرگی است که به شرکت گاز استان کردستان تعلق دارد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان با بیان اینکه به منظور پیشبرد اهداف دولت در گازرسانی به مناطق بی بهره از گاز طبیعی و رفع محرومیت از این مناطق، پروژه های گازرسانی با جدیت در حال اجراست، اعلام می کند: در 6 ماه نخست سال 1402 بیش از 264 کیلومتر شبکه گاز طبیعی در این استان اجرا شده و تعداد سه هزار و 847 مورد علمک نیز نصب شده است.
فعله گری وضعیت اجرای پروژه های گازرسانی استان را مطلوب ارزیابی می کند و ادامه می دهد: هم اکنون عملیات گازرسانی در سراسر استان در حال اجراست و نزدیک به 40 روستا تحت پوشش این عملیات قرار دارند و تاکنون یکهزار و 621 روستا نیز تحت پوشش گازطبیعی قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان ادامه می دهد: رساندن سوخت پاک و ارزان گاز طبیعی به روستاهایی که سرمای سخت و استخوان سوزی دارند، با کاستن از هزینه های تامین انرژی این خانوارها، نقش موثری در محرومیت زدایی و ایجاد رضایت مندی دارد.
فعله گری کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها را یکی دیگر از آثار مثبت گازرسانی به روستاها برشمرده و می گوید: علاوه بر این، گازرسانی به روستاهای استان از جنبه زیست محیطی نیز حائز اهمیت است، زیرا نقش بسیار زیادی در حفاظت از منابع طبیعی و جنگل های زیبای استان ایفا می کند، همچنین موجب پایداری سکونت روستانشینان نیز می شود.
وی با اشاره به جزئیاتی از نصب علمک در سطح استان می گوید: در فرودین ماه 479 علمک، اردیبهشت ماه 777، خرداد ماه 721، تیرماه 588، مرداد ماه 611 و شهریور ماه نیز 671 علمک در سطح شهرها و روستاهای استان کردستان نصب شده است. جمع کل علمک های نصب شده در سطح استان کردستان 296 هزار و 78 مورد است که تعداد 157 هزار و 28 در شهرها و تعداد 137 هزار و 634 در سطح روستاها و تعداد 1 هزار و 416 مورد هم برای واحدهای تولیدی و صنعتی نصب شده است.
به گفته وی، تعهدات شرکت گاز استان کردستان در زمینه نصب علمک تا پایان سال، پنج هزار مورد بوده که با نصب سه هزار و 847 مورد، 77 درصد از تعهدات این شرکت تا پایان شهریور ماه عملیاتی شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان می گوید: با هدف توسعه گاز در استان و برخورداری حداکثری مردم از این نعمت الهی، این شرکت گامی فراتر از اهداف تعیین شده در اجرای انشعاب و اشتراک پذیری برداشته و از ابتدای سال 1402 تا پایان شهریور ماه 9 هزار و 139 انشعاب در نقاط مختلف استان اجرا و نصب کرده است.
فعله گری در مورد توجه و اهمیت به توسعه روستاها اظهار می کند: گرچه خشکسالی های پیاپی و جذابیت های شهری باعث مهاجرت روستاییان به شهرها در سال های گذشته شد، اما توسعه زیرساخت های زندگی از جمله آب، برق، گاز، پرداخت تسهیلات اشتغال زایی روستایی و عشایر، تقویت امکانات رفاهی نظیر طرح های هادی و نوسازی خانه های روستایی از تدبیرهای کارساز دولت برای تحقق توسعه پایدار در روستاهاست.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان با اشاره به روند اجرای پروژه های گازرسانی در سطح استان بر اهتمام ویژه این شرکت در امر گازرسانی به روستاهای فاقد گاز طبیعی می گوید: عملیات اجرایی گاز رسانی در بیش از 40 روستای استان کردستان در حال اجراست و با گازرسانی به این تعداد روستا تا پایان سال جاری اهداف راهبردی گاز کردستان در زمینه گازدار شدن همه روستاهای دارای سکنه محقق خواهد شد.
وی با اشاره به جزئیات جذب اشتراک در این استان می گوید: فرودین یکهزار و 199 اشتراک، اردیبهشت ماه یکهزار و 206، خرداد ماه یکهزار و 591، تیرماه یکهزار و 520، مرداد ماه یکهزار و 875 و شهریور ماه یکهزار و 748 اشتراک پذیری جدید صورت گرفته است.
به گفته فعله گری، با برنامه ریزی های انجام شده و تلاش های بی وقفه همکاران و اجرای پروژه های گازرسانی در مسیرهای سخت گذر و کوهستانی در سطح استان، افزایش حجم عملیات برای ارتقای توسعه شبکه و ارتقای خطوط زیر ساختی و مقاوم سازی تاسیس روستاهای سطح استان، همچنین افزایش آگاهی جامعه در زمینه مصرف بهینه و ایمن گاز طبیعی از اهداف رابردی شرکت گاز استان کردستان است.
مدیرعامل شرکت استان کردستان با بیان اینکه براساس تعهدات، جذب 18 هزار و 100 مورد اشتراک در برنامه امسال این شرکت قرار دارد، می گوید: با جذب 9 هزار 139 اشتراک جدید در 6 ماهه نخست سال جاری 50 درصد از اهداف این شرکت در جذب مشترکان جدید در سال محقق شده است.
مديرعامل شرکت گاز استان كردستان با اشاره به مصرف گاز در سطح استان می گوید: مشتركين این شركت در شش ماه نخست سال 1402 با مصرف یک ميليارد و 507 ميليون و 280 هزار و 379 متر مكعب گاز طبيعي در همه بخش ها، فصل گرم را پشت سر گذاشته و قدم در فصل سرد گذاشتند.
فعله گری با بیان اینکه مصرف گاز طبيعي نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزايش روبه رو بوده است ادامه می دهد: در شش ماه سال 1401 مشتركين شركت گاز استان كردستان در همه بخش ها در كل یک ميليارد و 426 ميليون و 839 هزار و 402متر مكعب گاز مصرف کرده بودند. با مقایسه مصرف در شش ماه نخست سال جاری و سال گذشته افزایش مصرف 6 درصدی مشاهده می شود.
وی با اشاره به اینکه با ورود به آبان ماه هرسال مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی چندین برابر می شود تاکید می کند: هم اکنون 75 درصد از سبد انرژی در کشور به گاز طبیعی تعلق دارد و این آمار نشان می دهد که گاز طبیعی یکی از مهم ترین حامل های انرژی است و باید برنامه ریزی مدون و راهبردی برای بهره مندی همه اقشار جامعه از این نعمت الهی تدوین شود تا در فصول سرد سال در ارائه خدمات وقفه ای ایجاد نشود.
به گفته مديرعامل شرکت گاز استان کردستان، تامین سوخت مستمر و مداوم در همه بخش ها در گرو مصرف بهینه گاز طبیعی است.
مدیر عامل شركت گاز استان كردستان می گوید: ميزان مصرف گاز طبيعي نیروگاه سیکل ترکیبی تولید نیروی برق سنندج در شش ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل نشانگر افزایش 12 درصدی است.
فعله گری در مورد اهمیت مصرف گازطبیعی در نیروگاه سیکل ترکیبی سنندج برای تولید برق اظهار می کند: انرژی یکی از مهم ترین ارکان اساسی چرخه اقتصادی بوده و در این میان گاز از جمله مهم ترین حامل های انرژی است که نه تنها درتحول جامعه صنعتی نقش اساسی دارد، بلکه به لحاظ زیست محیطی نیز حائز اهمیت است.
به گفته وی، مصرف گازطبیعی علاوه بر مزیت های زیست محیطی، منجر به کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری و افزایش قابلیت اطمینان بهره برداری از واحدهای نیروگاهی نسبت به سوخت مایع است؛ بنابراین هم اکنون بیشترین مصرف بخش نیروگاهی کشور از گاز طبیعی تامین می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان تقاضا برای مصرف گاز طبیعی توسط نیروگاه ها را اجتناب ناپذیر تلقی می کند و می گوید: در بلندمدت همراه با رشد جمعیت و رشد اقتصادی مصرف حامل های انرژی و به ویژه گاز طبیعی با رشد فزاینده ای روبه رو می شود و دسترسی به منابع انرژی پاک و ارزان و قابل اعتماد برای بالا بردن سطح رفاه جوامع ضروری است که هم اکنون قابل دسترس ترین منبع انرژی، گاز طبیعی بوده که همه صنایع و نیروگاه ها وابسته به این عامل مهم و اساسی است. فعله گری در مورد مصرف 6 ماه نخست سال جاری نیروگاه سیکل ترکیبی تولید برق سنندج چنین گفت: میزان مصرف در بازه زمانی یادشده 747 میلیون و 225 هزار و 209 متر مكعب بوده؛ در حالی که اين ميزان مصرف درمدت مشابه سال 1401 برابر با 669 میلیون و 866 هزار و 670 متر مکعب بوده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان صرفه جویی در مصرف حامل های انرژی را ضروری می داند و تاکید می کند: در فصل گرما به علت استفاده از وسایل سرمایشی مصرف برق به شدت و با شیب بسیار تندی افزایش می یابد و این امر موجب استفاده بیشتر نیروگاه ها از گاز طبیعی می شود و در فصل سرما نیز با به کارگیری وسایل گرمایشی مصرف گاز طبیعی چندین برابر افزایش می یابد و با این روند و شدت مصرف، دیگر نسل آینده منابعی برای مصرف در اختیار نخواهد داشت.
رکوردهای جدید در گاز استان قم ثبت شد
مشعل شرکت گاز استان قم، به عنوان یکی از شرکت های پیشرو، افزون بر اجرای پروژه های توسعه توانسته با برنامه ریزی و اجرای طرح های ابتکاری در مسیر «کسب رضایت مردم» گام بردارد و با تحقق این اقدامات، موفق به کسب مقام نخست در جشنواره شهید رجایی شده است. پیگیری گازرسانی به طرح های نهضت ملی مسکن، اولویت گازرسانی در بخش صنعت و کشاورزی، تسریع در اشتراک پذیری و ایجاد انشعابات جدید، پاسخ دهی به موقع در سامانه ارتباط با مشتریان، برگزاری منظم و هفتگی جلسات ملاقات مردمی با حضور مدیرعامل شرکت، برگزاری منظم و مستمر دوره های آموزشی تخصصی تکریم ارباب رجوع برای کارکنان، راه اندازی سامانه سنجش رضایت مردم از کارکنان و... از جمله اقدامات شرکت گاز استان قم در راستای کسب رضایت مردم به شمار می آید. از سوی دیگر، براساس بررسی های انجام شده، این شرکت کمترین میزان شکایت مردمی را در میان سازمان های استان به خود اختصاص داده است. در ادامه، گفت وگو با مرتضی خوش لهجه، مدیرعامل شرکت گاز استان قم را می خوانیم.
در هجدهمین جشنواره شهید رجایی، شرکت گاز استان قم به عنوان رتبه نخست شاخص «کسب رضایت مردم» طی سال ۱۴۰۱ معرفی شد. در پی اقدامات صورت گرفته در جهت رضایتمندی مردم از عملکرد و نحوه خدمت رسانی شرکت گاز استان قم، این دستگاه توانست رتبه نخست شاخص «کسب رضایت مردم» را در هجدهمین جشنواره شهید رجایی به خود اختصاص دهد. این شرکت در خصوص کیفیت خدمترسانی به مردم، خود را متعهد به رعایت همه شاخص ها و استانداردهای تعیین شده از سوی شرکت ملی گاز ایران دانسته و در این مسیر از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است. پیگیری گازرسانی به طرح های نهضت ملی مسکن، اولویت گازرسانی در بخش صنعت و کشاورزی، تسریع در اشتراک پذیری و ایجاد انشعابات جدید، پاسخ دهی به موقع در سامانه ارتباط با مشتریان، برگزاری منظم و هفتگی جلسات ملاقات مردمی با حضور مدیرعامل شرکت، برگزاری منظم و مستمر دوره های آموزشی تخصصی تکریم ارباب رجوع برای کارکنان، راه اندازی سامانه سنجش رضایت مردم از کارکنان و... از جمله اقدام های شرکت گاز استان قم در کسب رضایت مردم به شمار می آید. شرکت گاز استان قم از جمله دستگاه هایی است که کمترین میزان شکایات مردمی را به خود اختصاص داده و تا حد امکان سعی شده است تا مسائل و مشکلات حقوقی با مشترکان در سطح شرکت حل و فصل شود.
رسیدگی به مشکلات مردم از جمله اولویت های شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید و نیمه نخست امسال 185 مورد ملاقات مردمی در این شرکت برگزار شده که این تعداد، نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش 23 درصدی همراه بوده است. به منظور تسریع و تسهیل در رسیدگی به درخواست ها و حل مشکلات هم استانی ها، این ملاقات ها دوشنبه هر هفته در سطح مدیرعامل و معاونان شرکت گاز استان قم انجام می شود. ملاقات های مردمی هر دوماه یک بار در یکی از فرمانداری های شهرستان های قم برگزار می شود. در این خصوص، طی شش ماه نخست سال جاری، چهار جلسه ملاقات مردمی شرکت گاز استان در شهرستان های جعفریه و کهک برگزار شد. پاسخگویی تلفنی در سطح مدیرعامل از طریق حضور در مرکز سامد (سامانه الکترونیکی ارتباط مردم با دولت) از جمله اقداماتی است که شرکت گاز استان قم به منظور پاسخگویی به مردم استان انجام داده است.
از ابتدای امسال تا پایان شهریورماه، 81 کیلومتر شبکه گذاری گاز در سطح استان انجام شده که 43 کیلومتر به مناطق شهری و 38 کیلومتر به مناطق روستایی اختصاص داشته است. با احتساب 43 کیلومتر شبکه گذاری گازطبیعی طی 6 ماه نخست امسال، طول شبکه اجرا شده در مناطق شهری استان قم به 3 هزار و 274 کیلومتر رسیده است. خوشبختانه همه نقاط شهری استان قم تحت پوشش شبکه گازرسانی قرار دارند. از سوی دیگر، همه روستاهای استان که از لحاظ قانون مشمول گازرسانی می شوند نیز به شبکه سراسری گاز متصل هستند.
در مجموع 452 هزار و 524 مشترک در سطح استان از نعمت گاز برخوردارند و طی 6 ماه امسال بیش از پنج هزار و 455 مشترک گاز در سطح استان جذب شده اند. از این تعداد، 4 هزار و 720 مشترک متعلق به مناطق شهری و 735 مشترک نیز متعلق به مناطق روستایی استان است. در بازه زمانی یادشده، یکهزار و 79 علمک گاز نصب شده که با افزوده شده این تعداد، مجموع شمار علمک های استان به 184 هزار و 505 مورد رسیده است.
گاز طبیعی، سوختی ارزان به حساب می آید و استفاده گسترده از آن در بخش صنعت، علاوه بر اشتغالزایی می تواند از بالارفتن قیمت محصولات و به تبع آن از ایجاد تورم نیز جلوگیری کند. گازرسانی به صنایع و واحدهای تولیدی از جمله اولویت های اساسی شرکت گاز استان قم به شمار می آید و در این زمینه، طی 6 ماه امسال به 60 واحد تولیدی و کشاورزی در سطح استان گازرسانی شده است. با افزوده شدن این تعداد مشترک، مجموع شمار واحدهای تولیدی و صنعتی بهره مند از گاز طبیعی در استان قم، به چهار هزار و 438 مشترک رسیده است. همزمان با هفته دولت، ایستگاه تقلیل فشار شهرک های صنعتی شکوهیه و محمودآباد به بهره برداری رسید که با راه اندازی این ایستگاه، گازرسانی به طرح توسعه شهرک های صنعتی شکوهیه و محمودآباد که برای چند سال بلاتکلیف مانده بود، کلید خورد. از سوی دیگر، طرح های گازرسانی به منطقه صنعتی نیزار قم نیز در حال انجام است که امیدواریم به همت پیمانکاران بومی استان بتوانیم در آینده نزدیک، افتتاح این ایستگاه را به سرانجام برسانیم.
پایداری گازرسانی به نیروگاه ها، یکی از سیاست های کلیدی شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید. گازرسانی به نیروگاه های استان در نیمه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، افزایش 12 درصدی داشته است. امسال بیش از 574 میلیون و 263 هزار مترمکعب گاز طبیعی به نیروگاه استان تحویل داده شد که این مقدار در سال گذشته در حدود 512 میلیون و 117 هزار متر مکعب بوده است. در حوزه سی ان جی نیز شاهد افزایش سه درصدی حجم تحویلی به جایگاه ها نسبت به مدت مشابه سال قبل بوده ایم. در شش ماه نخست سال جاری 94 میلیون و 337 هزار مترمکعب گاز طبیعی به جایگاه های سی ان جی استان تحویل شده که این مقدار در سال گذشته، معادل 91 میلیون و 549 هزار مترمکعب بوده است.
نشت یابی، نقش مهمی در جلوگیری از هدر رفت گاز، حوادث احتمالی و آلودگی محیط زیست دارد و همواره بر لزوم استمرار بازرسی های فنی بر اساس استانداردهای شرکت ملی گاز ایران تأکید داریم. در 6 ماه نخست امسال، بیش از یکهزار 900 کیلومتر از شبکه و خطوط گاز رسانی استان قم نشت یابی شده است.
در این بررسی ها هفت هزار و 281 مورد نشت هوایی و 692 مورد نشت زمینی شناسایی و رفع شده است. در6 ماه نخست سال جاری همچنین یکهزار و 992 مورد کنترل نشت های رفع شده از انشعابات، 250 مورد نشت یابی و ضخامت سنجی از ایستگاه، 195 مورد انجام تست مقاومت و نشتی و 12 مورد بازرسی از انجام تست پوشش صورت گرفته است.
در نیمه نخست امسال 28 انشعاب رایگان به اماکن و افراد واجد شرایط تحویل شده است. از این تعداد 20 انشعاب متعلق به جانبازان، ایثارگران و خانواده های شاهد، دو انشعاب متعلق به مددجویان بهزیستی و دو انشعاب نیز متعلق به مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) بوده است. در این بازه زمانی، همچنین چهار انشعاب رایگان به مساجد و حسینیه ها واگذار شد. از سوی دیگر، شرکت گاز استان قم در سال 1401 نیز اقدام به پرداخت 60 مورد پرداخت کمک هزینه لوله کشی کرد. همچنین بخشودگی 15 مورد هزینه اشتراک پذیری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی نیز از جمله اقدامات این شرکت با هدف کمک به مددجویان طی سال گذشته بوده است.
افزون بر اجرای تعمیرات اساسی و پیش بینی های لازم، کارکنان و نیروهای امدادی و عملیاتی این شرکت نیز برای ورود به فصل سرد سال آمادگی کامل دارند. به منظور آمادگی و انجام واکنش سریع نیروهای امدادی برای مقابله با حوادث احتمالی، ضروری است که مانور مقابله با زلزله، انفجار و آتش سوزی، گازگرفتی و شکستگی علمک، نقشه خوانی و تعیین موقعیت مکانی و... انجام شود که طی 6 ماه امسال، مانورهایی اجرا شده است. از سوی دیگر، همه خودروهای امداد شرکت گاز استان قم به سیستم موقعیت یاب مجهز هستند و به هنگام حادثه، نزدیک ترین خودروها به محل اعزام می شوند. میانگین زمان حضور گروه های امداد و حوادث شرکت گاز استان قم در محل حادثه طی شش ماه نخست سال جاری 6 دقیقه و 54 ثانیه است که این مقدار نسبت مدت مشابه سال گذشته با کاهش یک دقیقه و 13 ثانیه ای همراه بوده است. همچنین در بازه زمانی یادشده، 24 هزار و 932 تماس تلفنی مشترکان گاز طبیعی با مرکز امداد و حوادث 194 شرکت گاز استان قم پاسخ داده شده است. از این تعداد تماس 10 هزار و 625 مورد منجر به اعزام عملیاتی و 397 مورد نیز منجر به اعزام فوری گروه های امداد و حوادث شده است. رفع نشتی از کنتور و رگولاتور، بررسی صدای ناهنجار از رگولاتور، وصل کردن مجدد انشعاب، بازدید از حفاری، کنترل آتش سوزی و رفع شکستگی علمک بر اثر برخورد شیء سخت از جمله اقداماتی به شمار می آید که اعزام گروه های امداد و حوادث را در پی داشته است.
مرکز امداد مکانیزه شرکت گاز استان قم در 24 ساعت شبانه روز و به صورت گویا و برخط، آماده پاسخ دهی و امدادرسانی به هم استانی های عزیز است.
افزون بر فعالیت های انجام شده، در 6 ماه امسال هفت هزار و 700 نفرساعت آموزش در سطح شرکت برگزار شده که این مقدار نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 52 درصد افزایش داشته است. ارتقای دانش و آگاهی در انجام وظایف شغلی و به کارگیری فناوری به روز در چارچوب مقررات نهادهای بالادستی، از جمله اهداف برگزاری این دوره های آموزشی است. امور آموزش شرکت گاز استان، برنامه ریزی صحیح و هدف مند به منظور مهارت افزایی نیروی انسانی را در دستور کار خود قرار داده است. این دوره ها بر اساس برنامه زمانی مدون و به صورت حضوری و برخط برای کارکنان رسمی و پیمانی شرکت برگزار می شود.
رونمایی از 2 طرح بانک تجارت برای کارکنان
مشعل رئیس شعبه مستقل بانک تجارت در وزارت نفت، از آغاز 2 طرح ویژه برای تمامی کارکنان صنعت نفت اعم از قراردادی، پیمانکاری و رسمی با نام های«کاردان» و «خانواده نفت»خبر داد که طی آن، بالاترین میزان سود بانکی کشور ارائه می شود. طرح دوم، پیش از این به کارکنان بانک تجارت اختصاص داشت که به کارکنان صنعت نفت هم تخصیص داده شد. امیر محبعلی زاده، رئیس شعبه مستقل بانک تجارت وزارت نفت با هدف اطلاع رسانی برای کارکنان صنعت نفت، به تشریح جزییات این دو طرح در گفت و گو با هفته نامه «مشعل» پرداخته است که در ادامه می آید:
تاریخچه همکاری بانک تجارت در وزارت نفت و شرکت های تابعه به سال ها پیش باز می گردد، به طوری که به عنوان قدیمی ترین بانک نفت شناخته می شود. شاید کارکنان صنعت نفت از این موضوع آگاه نباشند، اما باید گفت، تاریخ تاسیس ساختمان اصلی وزارت نفت به سال 1328 بازمی گردد که بانک تجارت هم آن زمان به عنوان بانک بازرگانی در همین محلی که اکنون مستقر هستیم (شعبه مستقل بانک تجارت در وزارت نفت) فعالیت و همکاری خود را در مجموعه نفت آغاز کرد که تا امروز نیز تداوم داشته و به عنوان قدیمی ترین بانک عامل نفت شناخته می شود، به طوری که ما وزارت نفت را نه تنها به عنوان مشتری سابق و اصلی، بلکه خانواده خود می دانیم و مجموعه نفت نیز از زمان قدیم، بانک تجارت را به عنوان بانک اصلی خود شناخته است. در این مسیر طولانی و باسابقه از گذشته تا امروز توانسته ایم خدماتی را که برای کارکنان بانک تجارت معرفی می شود، به کارکنان صنعت نفت هم تعمیم دهیم، چون اعتقاد داریم از یک خانواده هستیم. یکی از این خدمات، طرح پرسنلی بانک تجارت بود که آن را با عنوان طرح خانواده نفت برای کارکنان صنعت نفت تعمیم دادیم.
طرح خانواده نفت (خانواده تجارت) از زمان مرحوم آقای خواجه زاده، رئيس سابق شعبه مستقل بانک تجارت وزارت نفت کلید زده شد و بتازگی افزون بر کارکنان رسمی و قراردادی، کارکنان پیمانکاری و همچنین جامعه بازنشستگان صنعت نفت را هم شامل می شود. مکانیزم عضویت در این طرح به این صورت است که لینکی به کارکنان معرفی می شود که در صورت داشتن یک شماره حساب در بانک تجارت می توانند پول خود را به این حساب منتقل و از خدمات طرح کارکنان خانواده نفت استفاده کنند. باید این خبر را اعلام کنم که سود طرح خانواده نفت که پیش از این 15 درصد بود، با مجوزی که اخذ شده به 20 درصد افزایش یافت و در حال افزودن کارکنان پیمانکاری و همچنین بازنشستگان صنعت نفت به این خدمات با عنوان خانواده بزرگ نفت هستیم. در این صورت کارکنان صنعت نفت می توانند به طور روزشمار نرخ 20 درصد سود دریافت کرده و در هر لحظه ای که به آن نیاز داشته باشند، می توانند پول خود را برداشت کنند. طرح خانواده نفت (خانواده تجارت)، انعطاف پذیر بوده و شرایط متغیری دارد. به این صورت که شما هر مبلغی را در قالب این طرح پس انداز کنید، پس از یک ماه ماندگاری، می توانید پول خود را از حساب خارج و 20 درصد سود دریافت کنید. ساز و کار آن هم به این شکل است که پول به حسابتان می آید، وارد لینک می شوید و مبلغ دلخواه برای سپرده گذاری را انتقال داده یا خارج می کنید که به صورت لحظه ای واریز و برداشت می شود.
برای استفاده از خدمات خانواده نفت( خانواده تجارت)، داشتن یک حساب در بانک تجارت و معرفی کد ملی در طرح الزامی است. کارکنان محترم خانواده نفت هر زمان که خواستند، می توانند از طریق لینکی که در قالب پیامک برای آنها ارسال می شود، وارد سایت شده و از خدمات آن بهره مند شوند.
در این طرح، تمامی کارکنان با تمامی قراردادهای مرسوم در این صنعت و همچنین بازنشستگان صنعت نفت در سراسر کشور را در نظر گرفته ایم و باید اشاره کنم که تلاش ما این بود با افزودن بازنشستگان خدوم صنعت نفت، به نوعی از زحمات آنها هم تقدیر شود. در واقع طرح خانواده نفت بانک تجارت، برای اینکه کارکنان نفت بتوانند انتفاع داشته باشد، نوعی سرمایه گذاری خرد با سود بالاست.
در فاز اول طرح خانواده نفت، سعی کردیم کارکنان پیمانکار و بازنشستگان صنعت نفت را به این طرح اضافه کنیم. خبر خوب این است که به دنبال اخذ مجوز هستیم تا کارکنان و بازنشستگانی که در این طرح عضو می شوند، دو نفر از اعضای خانواده خود را هم معرفی کنند تا آنها نیز از روزشمار 20 درصدی طرح خانواده نفت بهره ببرند و خانواده بزرگ تری از کارکنان بازنشستگان و خانواده های آنان را در قالب این طرح در کنار خود داشته باشیم.
بتازگی و با همکاری صندوق «با درآمد ثابت کاردان» بانک تجارت توانستیم این مجوز را از بانک مرکزی دریافت کنیم که مقداری از منابع محدود مشتریان بانک تجارت را در قالب «طرح کاردان» با حداقل نرخ 24 درصد جذب کنیم تا این سود به صورت روزشمار و پس از یک ماه ماندگاری به کارکنان ارائه شود. طرح، ظرفیت محدودی دارد؛ اما به صورت ویژه به کارکنان صنعت نفت در سراسر کشور اختصاص می یابد. اگر کارکنان بتوانند حداقل سود ارائه شده را در آخر دوره ( یکساله) دریافت کنند، میزان سود به میزان 27 درصد قابل افزایش است.
حداقل شروع مبلغ در قالب طرح کاردان 500 میلیون تومان است، اما برای مبالغ پایین تر نرخ های 23 تا 26 درصد را در نظر گرفتیم که اکنون در مرحله افتتاح است. کارکنان صنعت نفت می توانند با مراجعه به شعبه مستقل بانک تجارت وزارت نفت این خدمات را دریافت کنند و از سود خوبی که تعریف شده، بهره مند شوند.
در طرح کاردان، اگر کارکنان بخواهند به صورت ماهانه سود سپرده خود را دریافت کنند، هر ماه حداقل 24 درصد به حساب مشتریان واریز می کنیم. اگر بخواهند سه ماه یک بار سود حساب خود را دریافت کنند، حداقل 24 و نیم درصد در سال افزایش پیدا می کند. همچنین سود هر 6 ماه یک بار به 4/25 و در 12 ماه به 27 درصد افزایش پیدا می کند. باید اعلام کنم که این سود کاملا تضمینی است و نرخ شکست قبل از یک ماه، 21 و نیم درصد و بعد از یک ماه شکستی ندارد. در حال حاضر بانک تجارت، تنها بانکی است که قبل از یک ماه هم می تواند به مشتریان خود سود پرداخت کند. به هر بانکی مراجعه کنید، پیش از یک ماه سودی پرداخت نمی شود. در بانک تجارت، پس از یک هفته، از ما 5/21 درصد سود دریافت خواهید کرد. طرح کاردان محدود بوده و در سقف خاصی مجوز دریافت شده که به محض تکمیل ظرفیت، برای کارکنان اجازه افتتاح نخواهیم داشت. معتقدم سود طرح کاردان مناسب بوده و برای وجوهی که فعلا نیاز نداریم، کاربرد دارد. در هر دو طرح خانواده نفت و همچنین کاردان، طرف حساب مشتریان، بانک تجارت است و ریسکی نخواهد داشت. بانک تجارت به عنوان یکی از بانک های سود ده کشور با سود انباشته که تراز مالی آن در کدال قابل مشاهده است، هیچ ریسکی نداشته و تمامی کارکنان صنعت نفت در سراسر کشور می توانند از خدمات مالی این بانک بهره مند شوند. بانک تجارت جزء بانک های سودده در میان بانک های کنونی کشور بوده و طرح کاردان به عنوان یکی از بهترین طرح ها با نرخ سودی ارائه می شود که تاکنون بی نظیر بوده است. قطعا بانک تجارت هر لحظه پیگیرراهکاری است که بتواند خدمات مالی بهتری ارائه دهد و این طرح هم حاصل طرح مدیریت ثروت مشتریان بانک تجارت بوده که در نوع خود بی نظیر است.
در سپرده گذاری بانک، نرخ سود مشخص است. در این زمینه تجربه خودم را بیان می کنم. اعتقاد دارم هر کسی در کار خود خبره و کاربلد است. در بازار آزاد، فرد طبق داشته ها و تجربیات خود سعی می کند حداکثر سود را کسب کند. براساس دو طرح خانواده نفت و کاردان بانک تجارت، اعلام می کنیم چنانچه پول و سرمایه شما در قالب این دو طرح بیاید، اگر نرخ سود در سررسید را قبول کنید، یک سال دیگر 27 درصد از ما (بانک تجارت شعبه مستقل وزارت نفت) سود دریافت می کنید. یعنی نرخ سرمایه گذاری شما برای یک سال 27 درصد است. قطعا در هر حوزه ای باید ببینید از چه بخشی سود بیشتری دریافت می کنید. اگر تصورتان این است که یک سال دیگر نرخ ارز و دلار بیشتر از این می شود و شناختی از این بازار دارید، اشکال ندارد؛ اما سیاست های بازار ارز و دلار، با نوسان افزایش و کاهش همراه بوده و ریسک های خاص خود را دارد؛ ولی ریسک سرمایه گذاری در این دو طرح بانک تجارت صفر و نرخ سود آن تضمین شده است. ما تضمین می کنیم که شما یک سال دیگر اصل پول خود را به اضافه 24 یا 27 درصد سود اضافه دریافت کنید و هیچ نگرانی و دغدغه ای از این بابت هم نداشته باشید؛ اما سرمایه گذاری در بازارهای ارز و سکه بویژه بدون آگاهی و دانش، هزینه های خاص خود را دارد.
بازنشستگان و درصد مناسبی از کارکنان نفت، حقوق خود را از این بانک و دیگر بانک ها دریافت می کنند. همچنین ارائه تسهیلات بانک تجارت، بخشی دیگر از خدمات این بانک به تمامی کارکنان صنعت نفت در سراسر کشور است. طی سال های گذشته بانک تجارت و سایر بانک ها، خدمات را فقط به شرکت ملی نفت ایران ارائه می کردند که از سال گذشته توانستیم با همکاری ذی حسابی نفت تسهیلات را از مبالغ 50 میلیون تومان و 100 میلیون تومان به مبلغ 200 میلیون تومان افزایش دهیم و افزون بر آن، تسهیلات مذکور را به تمامی کارکنان رسمی، پیمانکاری و قراردادی هم بدهیم و تمامی کارکنان بتوانند از 200میلیون تومان خدمات تسهیلات استفاده کنند. خوشبختانه سال گذشته توانستیم خدمات تسهیلات مناسبی را ارائه دهیم که در این طرح، طی یک سال گذشته به حدود 13 هزار نفر تسهیلات 200 میلیون تومانی پرداخت شد و امسال نیز پرداخت تسهیلات با وجود مشکلات و محدودیت های ایجاد شده، تداوم دارد و امیدواریم با بهبود شرایط بتوانیم فعالیت بهتر و کامل تری از قبل داشته باشیم. نکته حایز اهمیت این است که در سال جدید و گذشته با حمایت های ذی حسابی و مجموعه مدیریتی وزارت نفت نه تنها شرکت ملی نفت ایران بلکه شرکت های زیرمجموعه را هم پوشش دادیم.
در این زمینه فعلا صحبتی نشده است. اکنون تعداد معرفی شدگان برای دریافت تسهیلات 200 میلیون تومانی بسیار زیاد و منابع انسانی ما محدود است و سختی های خاص خود را دارد.
برای انبوه سازانی که بتوانند واحدهای زیادی احداث کنند، در کلانشهر تهران حدود 500 میلیون تومان برای هر واحد وام می دهیم. این کار از وظایف ملی ما است. برای خودرو هم باید بگویم که وام خودرو، در دل سایر وام ها نهفته است.
بانک تجارت خود را عضوی از خانواده صنعت نفت می داند، از این رو در شرایط تحریم های اقتصادی که زمینه جذب سرمایه گذاری خارجی با محدودیت همراه است، هر لحظه خود را در کنار این مجموعه خدوم دیده و خواهد دید و مشکلات این صنعت و کارکنان آن را مشکلات خود دانسته و اعتقاد داریم خروجی حل مشکلات و کاهش دغدغه زندگی کارکنان، رونق تولید و نقش آفرینی در اقتصاد کشور است. افزون بر آن بانک تجارت سعی کرده با ورود به مجموعه های کلان صنعت نفت همچون اکتشاف، استخراج و. . . و تامین منابع مالی پروژه های این حوزه در عرصه تولید نفت خام و فراورده های نفتی موثر باشد. نمونه این حضور را می توان در مشارکت این بانک در طرح هایی همچون دشت آزادگان و فازهای مختلف پارس جنوبی را شاهد بود.
شعبه مستقل بانک تجارت وزارت نفت امیدوار است ریسک منابع مشتریان را به حداقل رسانده و از واحد مدیریت ثروت مشتریان به عنوان واحدی جدید در بانک با معرفی خدمات بتواند بهترین نرخ ها و سودها را برای همکاران خود در صنعت نفت به ارمغان آورد. امیدواریم بتوانیم با گرفتن ایده از کارکنان نفت اقدامات و خدمات خود را بهتر از قبل ارائه کنیم. بنابراین هر لحظه آماده شنیدن پیشنهادهای آنها هستیم.
صنعت پتروشیمی به دنبال رکوردهای بیشتر در بازارهای داخلی و خارجی است
مشعل صنعت پتروشيمي ايران با ظرفیت تولید بيش از 92ميليون تن محصولات متنوع درسال، عملکرد قابل توجهی برای تامین نیاز داخل و حضور در بازارهای جهانی دارد، به گونه ای که با وجود تحریم های مستقیم صنعت نفت و پتروشیمی و شرایط اقتصادی ناپایدار، شاهد آن هستیم که مجتمع های تولیدی و پروژه های درحال ساخت، بدون توقف و طبق برنامه پیش می روند. این صنعت ارزآور هر روز ، رکوردهای تازه ای را پشت سر می گذارد و حالا قرار است تا پایان امسال از تولید 77 میلیون تن عبورکند و این در حالی است که همزمان، بازارهای جدیدی برای تولیدات پتروشیمیایی و کاتالیست ها و دانش فنی ایرانی جذب کرده اند.
طبق برآوردهای بلند مدت صنعت پتروشیمی، درآمد این صنعت تا سال 1406 به 50 میلیارد دلار می رسد و این برآورد با توجه به آمارها و قیمت های کنونی پروژه هایی است که هم اکنون در دستورکار قرار دارند و ممکن است در آینده افزایش هم داشته باشند.
صنعت پتروشیمی درسال های گذشته به عنوان بازوی قوی اجرایی و مستقل، توانسته است جایگاه خود را در صنعت و بازار داخلی و بازارخارجی، بخصوص خاورمیانه تثبیت کند و ارتقا بخشد. افزون براینکه سهم قابل توجهی در صادرات غیرنفتی بیش از40 میلیارد دلاری ایران داشته باشد. حالا هم صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم، به دنبال افق های جدید و پر افتخار دیگری است که می تواند براحتی از آنها عبور کند.
شرکت صنایع پتروشیمی اعلام کرده است که می خواهد به برنامه تولید حدود 77 میلیون تنی محصول پتروشیمی برای سال 1402 دست یابد. بر این اساس، شرکت های پتروشیمی در6 ماه نخست امسال بیش از35 میلیون تن محصول پتروشیمی تولید کرده اند که نشان دهنده هفت درصد رشد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت های پتروشیمی درسال 1401 که اوج اجرای برنامه ها و سیاست های دولت سیزدهم بود، برای تحقق این هدف تلاش کردند، به طوری که تولید محصولات پتروشیمی درسال 1401 نسبت به سال 1400، هفت درصد افزایش داشت و 69. 6 میلیون تن محصول پتروشیمی تولید شد.
برهمین اساس درسال گذشته 27. 6 میلیون تن محصول پتروشیمی از اسکله های تخصصی پتروشیمی با 1189 فروند کشتی بارگیری شد که درمقایسه با سال 1400 از نظر تعداد، چهار درصد و به لحاظ وزنی نیز 6 درصد افزایش داشت. بیژن چگنی، مدیرکنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی چندی قبل اعلام کرد که ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی در آغاز به کار دولت سیزدهم، بیش از 84 میلیون تن بود که در دو سال اخیر به بیش از ۹۲ میلیون تن رسیده است. همچنین با طرح های پتروشیمی دی آریا پلیمر خمین، پتروشیمی پارس گلایکول، فاز نخست طرح پالایش گاز هویزه خلیج فارس، مخازن 9 گانه فاز دوم مخازن سبز پتروشیمی عسلویه، همچنین واحد دوم ASU2 و ASU4 (واحد هوای فشرده) و پست 230/400 کیلوولت شرکت دماوند انرژی عسلویه و پیش تراکم کارخانه گاز و گازمایع 900 و 1000 و الفین گچساران که در دولت سیزدهم به بهره برداری رسیده اند، این ظرفیت ارتقای چشمگیری داشته است. باید توجه داشت که این میزان افزایش تولید درکنار اقداماتی همچون تقویت جریان داخلی سازی و خودکفایی در تجهیزات و دانش فنی صورت گرفته است، به طوری که بیش از ۹۰ درصد وزنی و بیش از ۸۰ درصد مالی طرح های پتروشیمی به ساخت داخل اختصاص داشته است. همچنین شرکت های پتروشیمی، تلاشی موفق و قابل قبول به منظور جلوگیری از هدررفت انرژی با ارتقای فرایندهای تولید مجتمع ها، کاهش گاز مشعل، جلوگیری از آلودگی محیط زیست، تصفیه پساب و ذخیره انرژی به منظور افزایش سودآوری انجام داده اند.
عملکرد صنعت پتروشیمی و تبدیل شدن به یک پشتوانه اقتصادی و مالی برای اقتصاد به نحوی بوده که دولت هم حساب ویژه ای را برای این بخش باز گذاشته است. بر همین اساس، عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس کالا و انرژی از ماهانه ۱۰۰ میلیارد تومان به میانگین ماهانه حدود ۶ هزارمیلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته و رقم حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان برای ۶ ماه نخست امسال ثبت شده است. این افزایش فروش اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس کالا و انرژی با استفاده از همه ظرفیت های موجود شرکت های پتروشیمی به منظور رونق واحدهای تولیدی و تسهیل تأمین خوراک مورد نیاز صنایع تکمیلی در مسیر تکمیل زنجیره ارزش به عنوان راهبردی برای آن، هدف گذاری شده است. می توان گفت که روند رو به رشد عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی از دی ماه ۱۴۰۱ افزایش یافته و رونق به صنایع تکمیلی پتروشیمی بازگردانده شده است. ۴ همت در دی ماه، ۵. ۷ همت در بهمن ماه، بیش از ۴ همت نیز در اسفندماه و در مجموع ۱۸ هزار میلیارد تومان فروش اعتباری در صنعت پتروشیمی برای سال ۱۴۰۱ ثبت شده است. این روند عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس کالا و انرژی در سال ۱۴۰۲ نیز با همین روند تداوم یافته و در 6 ماه نخست امسال، حدود ۳۴ هزارمیلیارد تومان عرضه اعتباری در صنایع پایین دست پتروشیمی ۱۴۰۲ انجام شده است. مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیرنفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پیش از این اعلام کرد که صنعت پتروشیمی کشور در فروش اعتباری محصولات، شاگرد اول شده و قرار است این شیوه، الگویی برای دیگر صنایع شود. با استفاده از عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس کالا، افزون بر اینکه از رانت جلوگیری می شود، مواد اولیه تولیدکنندگان واقعی صنایع تکمیلی نیز تأمین می شود. شرکت ملی صنایع پتروشیمی با ترغیب شرکت های پتروشیمی به عرضه اعتباری محصولات، به جد افزایش این روند را در دستور کار دارد و پیش بینی می شود در ماه های آتی، روند عرضه های اعتباری افزایشی باشد تا کمک شایانی به توسعه متوازن صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش شود.
یکی از آثار مهم این فروش اعتباری صنعت پتروشیمی، فعال تر شدن صنایع پایین دستی است که می تواند چرخه اقتصاد و اشتغال را در کشور پایدارتر کند. عباس غلامی، مدیر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، چندی قبل به این موضوع و اثرگذاری آن اشاره کرد و گفت: توسعه صنایع پایین دستی و تکمیلی و فروش اعتباری، دو راهبرد مهم صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم بوده که تاکنون موفق بوده است.
وی با بیان اینکه راهبرد اجرایی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای احیای واحدهای تولیدی نیمه فعال یا متوقف، تشویق شرکت های پتروشیمی به فروش اعتباری محصولات در بورس کالا بود، ادامه داد: بسیاری از مجتمع های پتروشیمی در حوزه متانول عرضه اعتباری نداشتند که با پیگیری های انجام شده، برخی شرکت های تولیدی اقدام به فروش اعتباری کرده اند.
غلامی با تاکید بر اینکه سیاست فروش اعتباری برای نخستین بار در کشور با راهبری شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام شده است، گفت: ما برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی در حوزه صنایع پایین دست پتروشیمی اقداماتی را از سال گذشته آغاز کردیم که به همین منظور در ایران پلاست سال گذشته یک تفاهمنامه سه جانبه میان شرکت ملی صنایع پتروشیمی، بانک ها و انجمن ها به امضا رسید.
قبل از انعقاد این تفاهمنامه، اعداد عرضه های اعتباری در بورس کالا بسیار پایین بود، اما از دی ماه پارسال آمارهایی که از سمت شرکت های پتروشیمی و بورس کالا دریافت شد، گواه این امر بود که ارزش عرضه های اعتباری در بورس کالا از زیر یکهزار میلیارد تومان، در مرداد ماه امسال به بالای 7 هزار میلیارد تومان صعود کرد.
به نظر می رسد تنوع محصولات پتروشیمی در فروش اعتباری تاثیر قابل توجهی را در تامین نیاز مصرف کنندگان و به طور کلی بازار داخلی داشته است. این سیاست تامین نیاز داخلی و همزمان نگاهی به دیپلماسی انرژی و حفظ بازارهای بین المللی تاکنون موفق عمل کرده و درآمد قابل توجهی را هم برای صنعت پتروشیمی و هم اقتصاد کشور به همراه داشته است.
رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در گفت وگو با «مشعل» تشریح کرد
سمیه راهپیما مددکاری اجتماعی را به دلیل ارتباط مستقیمی که با جامعه انسانی دارد، می توان از جمله مشاغل حساس و در عین حال مهم برشمرد؛ با تخصص متخصصانی که در این حرفه فعالیت می کنند، افراد به سمت و سویی سوق داده می شوند تا در اجتماعاتی همچون سازمانی که در آن کار می کنند با کمترین آسیب و بیشترین بازدهی روبه رو شوند. فعالان این حرفه (مددکاران) در حل وفصل مشکلات کارکنان و سازمان، نقشی بسزا دارند به همین روی برای ارائه خدمات کیفی تر لازم باید اطلاعات خود را به روز کنند و با بهره گیری از طرح های حمایتی و ایده های نو، آسیب های اجتماعی افراد در محیط کار را به حداقل کاهش دهند. گستره کار در این حرفه محدود به کارکنان نیست و ظرفیت شغلی و تجربه های فعالان این بخش خانواده بزرگ کارکنان را هم دربر می گیرد. فعالان این حرفه که سوگند حرفه ای برای خدمت رسانی، یک الزام به شمار می رود، با ظرافت تمام، آسیب های اجتماعی محیط را پایش می کنند. روابط کار و مددکاری صنعت نفت در بخش های مختلف آن از جمله شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفت ایران نیز با همین رویکرد، تلاش کرده است در زمینه ارائه خدمات مطلوب به کارکنان و خانواده های آنها، به ویژه افرادی که در مناطق عملیاتی فعالیت می کنند و در معرض آسیب پذیری بیشتری قرار دارند، گام بردارد. ناصر احمدبیگی، رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» درباره فعالیت های این حوزه و خدماتی که از سوی این بخش به کارکنان و خانواده های آنها ارائه می شود، توضیحاتی داده است که در ادامه می خوانید.
روابط کار و مددکاری اجتماعی در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تنها واحدی است که با خانواده های کارکنان در ارتباط است و موارد مختلفی را از سوی آنها مطرح می شود، پیگیری و برای حل آنها اقدام می کند. نقل و انتقالات، بیماری هایی که بعضا برخی کارکنان دچار می شوند، ایجاد مشکل در محیط کار یا مدیریت، بروز حوادث غیرمترقبه مثل زلزله و پیامدهای آن برای برخی همکاران از جمله مواردی هستند که پس از مطرح شدن، در این واحد پیگیری و تا حد ممکن برای حل و رفع آنها گام برداشته می شود.
صحبت از زلزله شد. واقعا اینگونه رخدادها، بسته به شدت آن آسیب رسان است؛ خوی و سرپل ذهاب، مهرماه امسال لرزید و خساراتی هم در پی داشت. بفرمایید از سوی این واحد چه خدماتی به کارکنان این مناطق ارائه شد؟
در زلزله خوی و سرپل ذهاب کرمانشاه به دو صورت همکاری داشتیم؛ واحد کار و مددکاری اجتماعی در کنار مدیریت های دیگر خدمات ارائه می دهند. در زلزله اخیر 50 نفر از کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خوی به همراه خانواده هایشان آسیب دیدند. بعد از وقوع زلزله، گروهی به منطقه خوی اعزام شد تا مکان مناسبی برای اسکان کارکنان و خانواده های آنها در نظرگیرند. به منظور مساعدت و كمك به كاركنان شركت ملي پخش كه در زلزله خوي دچار آسيب و خسارت شده بودند، ضمن بازديد و انجام هماهنگي هاي لازم، مساعدهاي مالي از طريق پرداخت وام قرض الحسنه انجام شده است. درباره زلزله اخیر سرپل ذهاب هم چنین رویه ای دنبال شد به این معنا که با بررسی تیم اعزامی به منطقه، تلاش شد در صورت بروز مشکل برای کارکنان و خانواده آنها، اقدام لازم انجام گیرد. در زمینه مسئولیت اجتماعی نیز سوخت رسانی به مناطق صعب العبور در مناطق زلزله زده صورت گرفت تا سوخت مورد نیاز در دسترس مردم آسیب دیده قرار گیرد.
به طور حتم، وجود روحیه آرام و کم دغدغه در افراد، می تواند تاثیر بسزایی در محیط کار او، برخورد وی با همکارانش و در نهایت بازدهی کاری که عهده دار آن است، بگذارد؛ از این رو اصل بر این است که با انجام فعالیت هایی در این زمینه، بتوان این هدف را محقق کرد.
فعالیت های متعددی هستند که این واحد برای نیل به اهداف خود در حوزه مسئولیتی که به عهده دارد، انجام داده و انجام می دهد. برای مثال در حوزه پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي،سمينار، همايش و كارگاه هاي آموزشي با محورهای مختلف از جمله پيشگيري از اعتياد، فرهنگ سازی، مهارت هاي زندگي، فضاي مجازي و... برگزار می شود؛ مهرماه امسال، کارگاه آموزشی با عنوان «پیشگیری از آسیب های اجتماعی» با هدف آگاه سازی خانواده ها در پیشگیری از اعتیاد فرزندان برگزار شد. البته در این زمینه نباید از همکاری واحدهای حراست، گزینش، منابع انسانی در جلوگیری از مسائل و مشکلات بعد از اعتیاد غافل شد. تهيه، تدوين و توزیع دو جلد كتابچه در حوزه پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي با هدف اطلاع رساني كاركنان و خانواده های آنها، برگزاری اردوهاي ويژه كاركنان داراي فرزند معلول در مجتمع محمودآباد.(در اسفندماه 1401) و مشابه این اردو برای کارکنان شرکت های تابعه شرکت ملی پالایش و پخش خراسان رضوی نیز مهرماه امسال در مجتمع آموزشي محمودآباد برگزار شد. همچنین تهیه گاهنامه «تلنگر» با هدف افزایش آگاهی و اطلاع رسانی مطالبی با موضوعات روانشناسی و سلامت روان به کارکنان و تشکیل شورای روابط کار و مددکاری اجتماعی با هدف ارتقا و توسعه خدمات در سطح صنعت نفت از جمله فعالیت هایی هستند که در جهت خدمت رسانی به همکاران انجام شده است. برگزاری نشست های دوره ای مشترک با هدف همفکری و ایجاد وحدت رویه در انجام مسئولیت های واحدهای روابط کار و مددکاری اجتماعی با حضور روسا و کارشناسان مربوط به این حوزه و بازدیدهای دوره ای از واحدهای ستادی به منظور رسیدگی به مشکلات کارکنان و تعامل هرچه بیشتر با آنها با هدف آشنایی با شرایط کاری شان، دیگر فعالیت هایی هستند که در واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی به آنها توجه و اقدام می شود.
تبدیل وضعیت نیروها براساس بندهای «و» و «د» انجام شده است و پیرو آن شماری از نیروها ممکن است جابه جایی هایی داشته باشند. این مهم یکی از چالش هایی است که پس از تبدیل وضعیت برای برخی همکاران ایجاد شده دلیل آن هم انتخاب بدون مطالعه منطقه خدمتی است که پس از مدتی متوجه آن می شوند و به این نتیجه رسیده اند که ارتقا و ادامه کار در آن منطقه امکانپذیر نیست، به همین خاطر درخواست هایی مبنی بر جا به جایی مطرح می کنند که امکا پذیر نیست. بنابراین کاری که می شود برای این دسته از افراد انجام داد، این است که در مورد منطقه ای که انتخاب می کنند، آگاهی های لازم به آنها داده می شود تا این مهم بدون مطالعه انجام نشود و به دلسردی و بی انگیزگی شان در ادامه کار نینجامد.
تا پایان امسال پنج طرح را جهت عملیاتی شدن برنامه ریزی کرده ایم که یکی از آنها به طرح كميته تشويق كاركنان اختصاص دارد؛ این طرح با هدف ايجاد اشتياق و تعهد سازماني كاركنان و به بيان دقیق تر طراحي روشي براي ارتقاي كمي و كيفي تشويق كاركنان با عملكرد برجسته طراحی شده است. آنچه که اکنون به آن عمل می شود، انتخاب کارمند است اما طرح تشویقی نداریم؛ اکنون این طرح در مرحله تصویب قرار دارد و در صورت تایید هیئت مدیریت در هر لحظه اگر فردی گامی در جهت پیشبرد اهداف سازمان بردارد، تشویق خواهد شد. یکی دیگر از طرح های در دست اجرا به اخلاق حرفه ای کارکنان بازمی گردد. این طرح که به صورت پایلوت در ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اجرا شده است، در واحد خدمات رفاهی، آنالیز، امتیازدهی و نظرسنجی می شود. طرح مزبور را به صورت پایلوت از رانندگان ستادی شروع کرده ایم. اگر راننده ای به مواردی مثل نظافت خودرو، برخورد مناسب با مسافر و... توجه لازم داشته باشد، با صحت سنجی که شاخص های متعددی را شامل می شود برای راننده مزبور موارد تشویقی در نظر گرفته می شود. طرح سوم که هم اکنون در حال اجراست به طرح سلامت روان كاركنان شرکت ملی پالايش و پخش فراورده های نفتی بازمی گردد و در این طرح منطقه خراسان جنوبی، در اولویت قرار دارد، این طرح شامل طراحي ، ارزيابي، شناسايي مشكلات روحي و ارائه راهكارهاي مناسب در اين حوزه می شود. در طرح چهارم که به كميته پيشگيري از اعتياد مربوط می شود،حفظ و صيانت از سلامت كاركنان در محيط كار و پیشگیری از آسیب های اجتماعي حاصل از اعتياد به مواد مخدر مورد توجه قرار گرفته است. خدمات مشاوره خارج از صنعت نفت طرح دیگری است که برای کارکنان در نظر گرفته شده است و براساس آن از طريق عقد قرارداد با مراكز معتبر خدمات مشاوره خارج از صنعت نفت به کارکنان ارائه می شود.
مراجعه کنندگان می توانند برای دریافت خدمات واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی با شماره 616226900 تماس بگیرند و به صورت مستقیم یا تلفنی جهت رفع مشکلاتشان مشاوره دریافت کنند. ضمن آنکه در تلاش هستیم تا به صورت مجازی نیز با مخاطبین خود در ارتباط باشیم.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به لحاظ عملیاتی که انجام می دهد، از گسترده ترین شرکت ها در صنعت نفت است که افزون بر فعالیت در زمینه تولید فراورده های نفتی از طریق مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز در همه مناطق کشور اعم از شهر و روستا خدمت رسانی می کند و این خدمت رسانی نیازمند توجه به سلامت افراد و تلاش برای رفع مشکلات کارکنانی است که ارائه دهنده این خدمات هستند. تلاش شده است امکاناتی با همکاری مدیران مناطق فراهم شود تا در مراکز استان ها و شهرستان هایی که خدمات مشاوره قابل قبولی ارائه می دهند، قرارداد بسته شود و در صورت نبود چنین امکانی به اعزام مشاور اقدام شود تا در جهت ایجاد فضای روحی بهتر برای کارکنان گام برداشته شود. نیروی انسانی در هر سازمان، رکنی مهم و اساسی آن سازمان است که باید به روح و روان آن توجه ویژه شود؛ بعضا مشکلاتی دارند که در تعامل بیشتر با آنها، در جهت رفع آنها باید تلاش شود. بی تردید ارائه خدمات بهتر به کارکنان در این زمینه می تواند در افزایش انگیزه و تعلق خاطر کار تاثیر بسزایی بگذارد و واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش نیز بنا را بر همین اصل قرار داده است.
برنامه های مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش تشریح شد:
مشعل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به منظور تدوین بودجه های سالیانه و اصلاحیه های مربوط، با هدف تعیین میزان خوراک و تولیدات پالایشگاه ها به لحاظ کمی و کیفی، همچنین موازنه تولید، مصرف واردات و میزان خوراک ارسالی به پتروشیمی ها و صنایع، اقدام به برنامه ریزی می کند.
به منظور آگاهی بیشتر در این زمینه با مهدی کارگر، مدیر برنامه ریزی - تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش گفت و گو شده است که مشروح آن را می خوانید.
این مدیریت تدوين و بازنگری چشم انداز، مأموريت، اهداف و راهبردهای شركت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتی ایران را با همکاری دیگر واحدهای مدیریتی و در چارچوب سياست های كلان وزارت نفت به عهده دارد. تهیه و تدوین برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران درحوزه های توليد، انتقال، توزيع و ذخيره سازی فراورده های نفتی نیز درهمین چارچوب و همسو با سیاست های کلان صنعت نفت دراین مدیریت انجام می شود.تهيه و تدوين نظام برنامه ريزی برای بازه های زمانی كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت در حوزه های یاد شده(توليد، انتقال، توزيع و ذخيره سازی فراورده هاي نفتی) از دیگر وظایف مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است و همه این امور درهمان چارچوب سیاستی وزارت نفت انجام می شود.
فعالیت های مدیریت برنامه ریزی - تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به موارد پیش گفته محدود نمی شود و موارد دیگری از قبیل مطالعات امكان سنجی فنی و اقتصادی طرح ها در حوزه های توليد، انتقال، توزيع و ذخيره سازی فراورده های نفتی را هم با توجه به برنامه های مدون شركت شامل می شود.بررسی و مطالعه الگوهای بهينه سازی فرآيندهای موجود دربخش های توليد، انتقال، توزيع و ذخيره سازی، ارزيابي، كنترل و نظارت بر روند اجرای طرح ها درحوزه های یادشده، همچنین بررسی طرح های مصوب در حوزه های توليد، انتقال، توزيع و ذخير ه سازی فراورده های نفتی و بازنگری در صورت لزوم نیز در برنامه ریزی – تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی انجام می شود.اولويت بندی و تخصيص اعتبار مالی طرح ها، بررسی و ارزيابی روش های مختلف تأمين منابع و كسب اعتبار مالی برای اجرای پروژه های سرمايه ای، تهيه و تدوين گزارش های آماری و تحليلی عملكرد برنامه های كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت شركت ملي پالايش و پخش در مقاطع زمانی مشخص و پاسخگویی به درخواست های ذی نفعان داخل و خارج از شرکت با هماهنگی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت نیز به عهده مدیریت برنامه ریزی - تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی است.
كتابچه برنامه و اصلاحیه موازنه توليد ومصرف برای تنظيم بودجه سالانه ازسوی این مدیریت تدوين شده است. درارائه راهکارهای عملیاتی برای رفع ناترازی فراورده های نفتی و چالش های مرتبط با آن نیزهمکاری داریم.پایش قیمت فراورده نفتی و نفت خام در بازارهای جهانی به منظور تشخیص نیازهای موجود به منظور تکمیل زنجیره ارزش و تحقق طرح های توسعه ای نیز در دستور کار قرار دارد؛ در پايش پيشرفت طرحهای پالايشي در دست اجرا درشركتهاي پالايشی نیز همكاری می کنیم. بررسي مطالعات فني- اقتصادی طرحهای پالايشی و احداث پالايشگاههای جديد برای بازنگری برنامههای پنج ساله توسعه اي كشور، یکی دیگر از برنامه های پیش روی این مدیریت است که آن را دنبال می کنیم.
با توجه به وظایف محوله در خصوص اجرای فرایند صدورمجوز برای احداث واحدهای پالایشی، تلاش شده است که این فرایند به طورکامل الکترونیکی انجام شود و مواردی مثل استعلام های مورد نیاز که هم اکنون به صورت دستی است، الکترونیکی انجام شود. همچنین کلیه ارتباطات با متقاضیان که به صورت کتبی انجام می شود؛ این مهم نیز قرار است به وسیله سامانه الکترونیکی انجام شود که موجب افزایش سرعت در رسیدگی ها خواهد شد.
تعیین مصارف فراورده های نفتی به تفكيك بخش های مصرف در كشور و استان های مختلف، در همسویی با برنامه های پنج ساله توسعه کشور در تعامل با معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و دیگر مراجع ذی صلاح با هدف پیش بینی واقعی تر ولحاظ آخرین سیاست های کلان انرژی کشور از جمله مواردی است که در مدیریت برنامه ریزی – تلفیقی در همسویی با برنامه پنج ساله توسعه به آنها توجه دارد.برگزاری نشست های مختلف کارشناسی برای تهیه و تدوین گزارش در زمینه اجرای سیاست های قیمتی ( روش های مختلف اصلاح قیمت گذاری، تعدیل سهمیه ها و محدود کردن مصارف ازطریق کارت هوشمند سوخت) همچنین تدوین سياست های غیر قیمتی برای مدیریت مصرف فراورده های نفتی (پايش اجرای پروژه های بهینه سازی و افزایش راندمان دربخش های مختلف مصرف، فرهنگ سازی مصرف، بهینه سازی سیستم انتقال و توزیع، توسعه سیستم های هوشمند پایشی و ایجاد بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست) دیگر اقدام های همسو با برنامه های توسعه است.امكان پذيری استفاده از مدل های جديد پيش بينی مصرف داخلي فراورده های نفتی از سوی موسسه مطالعات بین المللی انرژي و دیگر موسسات مطالعاتی به منظورانطباق پذيری خروجي مدل ها با واقعيت کنونی مصرف را بررسي می کنیم.این واحد در تنظیم و تدوین برنامه پنج ساله شرکت، احکام پیشنهادی با نگاه به تکالیف و اسنادبالادستی و ناترازی تولید و مصرف، همچنین اخذ مصوبات و پيگيری پروژه های مرتبط با اهداف پيش بينی شده دربرنامه، با دیگر بخش های شرکت همکاری دارد.با هدف برنامه ريزی ومتناسب سازی توسعه و ارتقای زيرساخت های موجود و مورد نيازبرای تأمين و توزيع فراورده های نفتی بر اساس استانداردهای روزآمد دنيا پيش بينی مصرف و با توجه به تغيير الگوی مصرف فراورده های نفتی در جهان و انجام مطالعات بازار و انجام مطالعات امكان سنجی فني واقتصادی در حوزه های توليد، انتقال، ذخيره سازی و توزيع فراورده های نفتی نیز گام هایی برداشته ایم.از دیگر گام های همکاری در برنامه پنجم توسعه می توان به ارزيابي عملكرد شركت در قالب مقايسه ارقام برنامه و عملكرد در حوزه هاي توليد، انتقال، ذخيره سازي و توزيع، ارائه طرح ها و راهبردها، سیاست ها و برنامه های پیشنهادی ارتقای بهره وری و برنامه های اجرایی، همکاری در تعیین شاخص های اختصاصی عملكرد شركت پالايش و پخش و پیگیری و پایش شاخص ها و بررسي و اخذ مصوبات هیئت مدیره شركت در خصوص طرح های و پروژه هاي تولید، انتقال، توزیع، ذخیره سازی و ارتقای ضریب ایمنی اشاره کرد.
انجام مطالعات موردي در حوزه هاي مختلف (براي نمونه طرح احداث خطوط لوله كنارگذر تهران، خط لوله كرمان- زاهدان، الگوي پالايشي، تهيه گزارشات موردي از جمله عملكرد احكام برنامه ششم، اقتصاد مقاومتي، سند تحول، ايران يار، امنيت انرژي، پاسخگويي به ساير درخواست هاي شركت ها/ مديريت ها و ...)، پيگيري تخصيص منابع پيش بيني شده در بودجه سنواتی كل كشور، استفاده از ظرفيت هاي قانوني بودجه سالانه و تنوع بخشي در روش هاي تأمين مالي از جمله تهاتر نفت خام، ميعانات و فراورده را دنبال می کنیم. استفاده از منابع ناشي از فروش و تهاتر دارايي ها و...، مبادله موافقتنامه طرح هاي شركت هاي تابعه، اخذ مجوز شوراي اقتصاد جهت طرح ها، بررسي درخواست تأمين نقدينگي طرح ها و پروژه هاي شركت هاي تابعه در قالب كميته تخصيص، تخصیص اعتبار مالی به طرح ها و پروژه های اولویت دار متناسب با پيشرفت فيزيكي و حتی المقدور جابه جایی منابع برای تسریع در پیشرفت این پروژه ها و پايش مستمر طرح ها و پروژه ها و تهیه گزارش های دوره ای و موردی طي بازديدها از پیشرفت طرح ها و پروژه ها (در قالب كارگروه پروژه ها) و بازتاب مشکلات و دلایل تاخیر در روند اجرایی پروژه به مدیریت ارشد سازمان به منظور ارائه راهکار را انجام می دهیم و برخی مواردی را که اتمام نیافته است، دنبال می کنیم.
برگزاری جلسات با شركت های تابعه و تعيين موعد زماني براي تعیین تکلیف پروژه های راکد و نیمه تمام و اخذ مصوبه از هیأت مدیره شرکت برای ابلاغ الزامات در قالب چارچوب زماني، همكاري و مشاركت در تهيه و تدوين احكام پيشنهادی بودجه سال 1403 مرتبط با وظايف شركت وهمکاری ومشارکت درتدوین گزارش های فنی اقتصادی، تفاهم نامه ها و قراردادهای لازم برای سرمایه گذاری (طرح های تابش، پارس و كرمان زاهدان و...) را دنبال کرده ایم، ضمن آنکه در تهیه گزارش، فعاليت و وضع عمومی شركت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به مجمع عمومي صاحبان سهام با همکاری امورمجامع و مدیریت مالی هم شرکت داشته ایم. توسعه سیستم اطلاعات مدیریت به منظور یکپارچه سازی اطلاعات بخش های عملیاتی تولید، توزیع و انتقال فراورده های نفتی و خوراک و ذخیره سازی و تهیه گزارش های مدیریتی را نیز دنبال می کنیم.
بر اساس قانون تنفس خوراک پتروپالایشگاه به واحدهای پالایشگاهی دارای زنجیره های پتروشیمی بر اساس خوراک هیدروکربنی تولید شده در بخش پالایشگاهی اطلاق می شود. از دیگر تعاریف پتروپالایشی می توان به یکپارچگی بین مجتمع های پالایشی و پتروشیمی با هدف توسعه متوازن زنجیره ارزش نفت و گاز، مجتمعی سودمحور به جای سوخت محور (تنوع در محصولات)، تولید فراورده های ویژه پتروشیمی علاوه بر محصولات پالایشی به عنوان خوراک مجتمع های پتروشیمی و تولید اتیلن، پروپیلن، بنزن، تولوئن، زایلین، پارازایلین و... با واحدهای جدید Steam Cracking و BTX اشاره کرد. احداث پتروپالایشگاه ها درمقایسه با پالایشگاه، حاشیه سود بالاتری دارد؛ کاهش هزینه های تأمین خوراک بخش پتروشیمی را شاهد خواهیم بود و به این طریق مدیریت یکپارچه وهماهنگی میان واحدها به وجود می آید و هزینه های عملیاتی کاهش می یابد. برای استفاده ازظرفیت پتروپالایشگاه ها درایران نیزباهدف تکمیل زنجیره نفت وگاز وارزش آفرینی بیشتر، تعدادی ازمجتمع های پتروشیمی در مجاورت مجتمع های پالایشی ایجاد شده اند.
یکی از مسؤولیت های مهم مدیریت برنامه ریزی تلفیقی، بررسی مالی - اقتصادی است. در امور بررسی های مالی و اقتصادی، فعالیت های متنوعی صورت می گیرد. یکی از مهم ترین آنها مربوط به مبادله موافقت نامه با سازمان برنامه و بودجه است. برای دریافت ردیف اعتبار در قالب بودجه سنواتی برای پروژه های اجرا شده جدید، باید پس از ارزیابی و بررسی، در واحدهای دیگر مثلا واحد اهداف به این نتیجه برسیم که این پروژه باید اجرا شود و اولویت دارد. برای این منظور با سازمان برنامه و بودجه مبادله موافقت نامه داریم، ضمن آنکه دریافت مجوز شورای اقتصاد نیز از سوی واحد امور بررسی های مالی صورت می گیرد. بحث مربوط به تخصیص اعتبارات به طرح ها و پروژه ها به ترتیب اولویت بندی جزو مواردی است که در این امور صورت می گیرد.
درکمیته مشخصات فراورده های نفتی، وظایفی برای عملکرد مدیریت برنامه ریزی تلفیقی در نظرگرفته شده است. یکی از آنها مشارکت درتدوین استانداردهای مصوب مشخصات فراورده های نفتی تولیدی پالایشگاه های کشور (specs) به منظور درج در کتابچه مشخصات فراورده های نفتی است؛ به طوری که کلیه فراورده های نفتی در صورت انطباق با این مشخصات مصوب، قابلیت توزیع و مصرف در داخل کشور یا صادرات را داشته باشد.تعیین تست ها و روش های آزمون استاندارد (نظیر ASTM,ISO,EN,...) و حدود و بازه قابل قبول این آزمون ها در تدوین مشخصات فراورده های اصلی، ویژه و فراورده های نفتی جدید تولیدی پالایشگاه های کشور به صورت موردی انجام می شود. با سازمان ملی استاندارد و سایر ذی نفعان و شرکت در کارگروه های تدوین و به روزرسانی استانداردهای ملی فراورده های نفتی نیز مشارکت داریم، ضمن آنکه بررسی موارد استثنایی مجوزهای ارفاقی تغییرمشخصات فراورده های تولیدی پالایشگاه ها متناسب با شرایط عملیاتی، فرآیندی، تغییر نوع و مشخصات خوراک ورودی و ... را نیز انجام می دهیم و اظهارنظر و ارائه گزارش های فنی در باره هرگونه موارد افزودنی به فراورده های نفتی نظیر مواد اکتان افزا، ردیاب، رنگ شاخص و... را نیز دنبال می کنیم.
حمایت های همه جانبه وزارت نفت از دانش بنیان ها تشریح شد
مشعل توسعه فعالیت شرکت های دانش بنیان، از مهم ترین موضوع های در دستور کار دولت سیزدهم است که رئیس جمهور و معاون علمی و فناوری ایشان بارها به زیر مجموعه های دولت برای بهره گیری از ظرفیت این مجموعه ها تاکید کرده اند. در این میان، وزارت نفت، یکی از بخش های پیشرو و موفق در مسیر حمایت از دانش بنیان ها و به کارگیری آنها در تولید و پیشرفت بوده است. در این مدت، شرکت های دانش بنیان به حوزه های کاربردی و ساختاری صنعت نفت وارد شده و ارتباطی تنگاتنگ با سازندگان داخلی و قطعه سازان برقرار کرده اند. این همراهی و اثرگذاری شرکت های دانش بنیان با صنعت نفت، از این نظر اهمیت دارد که طی دو سال گذشته، محدودیت های اقتصادی و تحریم های همه جانبه بیشتر از قبل شده است؛ اما با همه موانع و چالش های موجود، این شرکت ها در رساندن ایران به جایگاه «ایران قوی» نقش بسزایی داشته اند.
با حمایت های همه جانبه ای که از صنعت نفت به پشتوانه دولت شده است، در آینده نزدیک، این صنعت با تکیه بر دانش بنیان ها، موفقیت های بزرگی را در زمینه های مختلف علمی و فناوری ثبت خواهد کرد و ایفاگر نقش مهمی در میان کشورهای منطقه خواهد بود. اینکه درهمین دو سال اخیر، تعداد شرکت هایی که با نفت همکاری دارند، از 100 به ۵۰۰ شرکت رسیده، خود گویای این توجه و تمرکز است.
با توجه به ظرفیت های متنوعی که در مجموعه شرکت های دانش بنیان و مراکز علمی - تحقیقی کشور وجود دارد، وزارت نفت دولت سیزدهم نیز بنابرتاکید مقام معظم رهبری مبنی براستفاده از این ظرفیت های بالقوه، اقدام های مهمی را با هدف بهره مندی از توان شرکت های دانش بنیان انجام داده است.این ظرفیت ها با توجه به بازخوردها و نیاز این شرکت ها در دوره های زمانی مختلف به روزرسانی و اصلاح می شود تا بیشتر از قبل، زمینه برای همکاری با شرکت های فناور و دانش بنیان فراهم شود.
صنعت نفت برای استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و فناور، دانشگاه ها و پژوهشگاه ها، همچنین جلوگیری از خروج ارز، با تکیه بر توان داخلی اقدام هایی انجام داده که بازارسازی برای شرکت های دانش بنیان، ارائه تسهیلات و تضامین به شرکت های دانش بنیان و صدور خدمات فنی و مهندسی، همچنین سیاستگذاری و تدوین آیین نامه ها و دستورعمل ها از جمله آنهاست.
همچنین در مسیر توسعه نقش شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت کارهایی انجام شده که ازجمله آن باید به استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و فناور، دانشگاه ها و پژوهشگاه ها و قراردادهای موثر با آنها اشاره کرد.
در همین خصوص، تاکنون 751 قرارداد با شرکت های دانش بنیان به مبلغ 340 میلیون دلار و 7200 میلیارد تومان به امضا رسیده است.
همچنین 51 قرارداد تولید بار اول اقلام راهبردی و تحریمی به ارزش 62 میلیون دلار به امضا رسیده (65 درصد از طرح ها و 74 درصد از ارزش قراردادهای تولید بار اول مربوط به دولت سیزدهم است)، به همین دلیل عملکرد وزارت نفت رتبه نخست تولید بار اول را در میان دستگاه های اجرایی به دست آورده است.
یکی دیگر از عملکردهای مهم صنعت نفت در حوزه تعامل با مجموعه های علمی و پژوهشی کشور، انعقاد 81 قرارداد با دانشگاه ها و پژوهشگاه ها به مبلغ 77 میلیون دلار و 1398 میلیارد تومان و هفت قرارداد به مبلغ 2 میلیون دلار و 1000 میلیارد تومان با شرکت های فناور وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بوده است.
ارزش قراردادهای تولید بار اول در فاصله سال های 98 تا 99 حدود 5 میلیون دلار، طی سال های 1399 تا 1400 حدود 11 میلیون دلار و در فاصله سال های 1400 تا 1401، حدود 16 میلیون دلار بوده است.
اگرچه این رقم افزایش داشته، اما در فاصله سال های 1401 تا 1402 این رقم، صعودی قابل توجه یافته و به بیش از 30 میلیون دلار افزایش پیدا کرده است. به عبارتی، ارزش طرح های تبدیل شده به قرارداد در دوره سوم، 45 درصد و در دوره چهارم، حدود 80 درصد افزایش را نشان می دهد. به همین منظور و برای جلوگیری از خروج ارز با تکیه بر توان داخل، با نهایی شدن 51 قرارداد تولید بار اول، شاهد صرفه جویی سالانه 350 میلیون دلار بوده ایم و در نتیجه این قراردادها، خرید خارجی 200 قلم کالا و تجهیزات مصرفی، ممنوع اعلام شده است.
یکی از موضوع های مهم در ارتباط با شرکت های فناور و دانش بنیان، ایجاد زمینه برای همکاری مشترک با بدنه صنعت نفت و کسب تجربه و سابقه بوده است. وزارت نفت در همین دو سال، اقدام به بازارسازی برای شرکت های دانش بنیان کرده و با اعلام 544 قلم کالای راهبردی مورد نیاز خود، بیشترین طرح های پژوهشی اولویت دار را در سامانه نظم ایده ها و نیازها به ثبت رسانده است.
درعین حال و با اجرای طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی وبا همکاری شرکت های دانش بنیان و فناور درمرحله اول با 8 شرکت دانش بنیان قرارداد منعقد کرد تا 10 حلقه چاه کم بازده را واگذار کند. درمرحله بعد هم که چندی قبل انجام شد، قرارداد احیای پنج چاه بسته و کم بازده را طی چهار قرارداد، به شرکت های دانش بنیان داخلی واگذار کرد. افزون بر این، شناورهای استیجاری خارجی جایگزین شناورهای ایرانی با اعتبار یک میلیارد یورو در قالب خرید بلندمدت خدمات شده است.
از دیگر اقدام های راهبردی وزارت نفت با هدف حمایت از مجموعه های دانش بنیان، تاکید برساخت داخل و بومی سازی تجهیزات و تقاضاهای فناورانه شرکت ها و زیرمجموعه های صنعت نفت برای کاهش واردات است و به همین منظور این تجهیزات، شناسایی و به این مجموعه ها اعلام شدند که از جمله آن می توان به بومی سازی فناوری مایع سازی گاز طبیعی مقیاس کوچک( MINI LNG )، تامین سوخت پشتیبان (SNG) صنایع در فصول سرد سال، بومی سازی دکل های حفاری آب های کم عمق، بومی سازی ساخت Coil Tubing، بومی سازی ساخت لوله های CRA، بومی سازی ساخت تجهیزات حفاری جهت دار (RSS)، بومی سازی ساخت پمپ Cryogenic و بومی سازی ساخت تجهیز ZLD اشاره کرد.
توجه به تامین مالی و قدرت اقتصادی شرکت های دانش بنیان، یکی دیگر از حوزه های حمایتی وزارت نفت بوده که در این مسیر هم تسهیلات و تضامینی را به شرکت های دانش بنیان داده که ارائه 2200 میلیارد تومان ضمانت نامه قراردادی به 230 شرکت دانش بنیان و ارائه 700 میلیارد تومان ضمانت نامه تسهیلات دریافتی از آن جمله است. ترهین مطالبات قراردادی 24 شرکت به ارزش 270 میلیارد تومان و ارائه تسهیلات تبصره 18 به شرکت های دانش بنیان به میزان 5500 میلیارد تومان و افزایش 5 برابری سرمایه صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت از دیگر اقدامات انجام شده است. علاوه بر این موارد، برخی اقدام ها نیز به منظور کمک به صدور خدمات فني و مهندسي به شرکت های دانش بنیان انجام شده که صادرات كاتاليست پتروشيمي (به ارزش 8 ميليون دلار) براي اولين بار به روسیه، صادرات كاتاليست واحد بنزين سازي از سوی شركت دانش بنیان و با همكاري پژوهشگاه صنعت نفت به ونزوئلا و انجام تعميرات اساسي و تكميل ظرفيت عملياتي پالايشگاه 140 هزار بشکه ای ال پاليتوي ونزوئلا و صادرات 2 میلیون و 700 هزار تجهيزات و كالا (كمپرسور و قطعات يدكي واحد بنزين سازي) از آن جمله است. در کنار این موارد، باید به انعقاد قرارداد فی مابین شركت دانش بنیان ايراني و بخش گاز شركت ملي نفت ونزوئلا در زمينه احداث و تعميرات ایستگاه های گاز، انجام تعميرات اساسي بندر نفتي خوزه و بازسازي و نوسازي واحد آمونياك مجتمع پتروشيمي هم اشاره کرد. برنامه ریزی که صنعت نفت برای دانش بنیان ها درنظر گرفته، برنامه ای بلندمدت و اثرگذار است.صنعت نفت می داند که آینده از آن فناوری و دانش است، از این رو با استفاده از این دو بال پرقدرت می تواند جایگاه مهم و اثرگذار خود را در رقابت های بین المللی حفظ کند.
تازه ترین گزارش چشم انداز میان مدت آژانس بین المللی انرژی، حکایت از آن دارد که با وجود حمایت اقتصادهای نوظهور از شرایط کلی تقاضای جهانی برای گاز طبیعی و عرضه تازه محموله های گاز طبیعی مایع شده (ال ن جی)، احتمال می رود روند تقاضای جهانی برای گاز طبیعی در بازارهای جهان پس از سال 2025 از روزهای اوج خود فاصله بگیرد و رو به کندی بگذارد. براساس پیش بینی میان مدت آژانس بین المللی انرژی، انتظار می رود در سال های آینده و به دنبال کاهش مصرف در بازارهای به تعادل رسیده، تقاضای جهانی برای گاز طبیعی با پشت سر گذاشتن یک دهه رشد بی سابقه، کاهش یابد.
بنا بر چشم انداز میان مدت بازارهای انرژی آژانس بین المللی انرژی درسال 2023 میلادی، تقاضای جهانی گاز در مسیر ثبت میانگین رشد 1.6 درصدی، در بازه زمانی سال های 2022 تا 2026 بوده که نسبت به میانگین 2.5 درصد بازه زمانی سال های 2017 تا 2021 کاهش داشته است. در گزارش آژانس بین المللی انرژی آمده است، وقوع بحران جهانی انرژی در سال 2022 میلادی که به دنبال تنش های نظامی بین روسیه و اوکراین در فوریه سال گذشته میلادی آغاز شد، پس از یک دهه رشد بالا در زمینه تقاضا در بازه زمانی سال های 2011 تا 2021، شاهد آغاز عصری متفاوت برای بازارهای جهانی گازهستیم. براساس گزارش این نهاد بین المللی، تقاضای کلی برای گاز طبیعی از سوی بازارهای به تعادل رسیده در مناطق آسیا- اقیانوسیه، اروپا و آمریکای شمالی در سال 2021 میلادی به اوج خود رسیده که پیش بینی می شود این مقدار تا سال 2026 میلادی سالانه یک درصد کاهش یابد.
گسترش سریع انرژی های تجدیدپذیر و بهبود فرایندهای بهره وری انرژی از جمله محرک های اصلی روند کاهشی تقاضا برای گاز طبیعی در بازارهای یاد شده هستند. برای اروپا، از دست دادن واردات گاز طبیعی با خط لوله از مسیر روسیه، پس از تنش های مسکو- کی یف، دولت ها در قاره سبز برای یافتن مسیرها و راه حل های جایگزین به منظور حفظ امنیت انرژی، تحت فشار قرار گرفتند. کاهش تقاضا در بازارهای به تعادل رسیده اروپا، آمریکای شمالی و منطقه آسیا- اقیانوسیه که مجموعه کشورهای واقع در آنها حدود نیمی از مصرف گاز جهانی را تشکیل می دهند، به این معناست که رشد تقاضا برای گاز طبیعی بشدت در بازارهای آسیایی در حال رشد سریع بوده و بعضی از اقتصادهای غنی از گاز در خاورمیانه و آفریقا متمرکز خواهد شد.
انتظار می رود چین به تنهایی تقریبا نیمی از رشد کل تقاضای جهانی برای گاز طبیعی را در بازه زمانی سال های 2022 تا 2026 میلادی به خود اختصاص دهد و از این حامل انرژی برای تولیدات صنعتی، بخش برق و مصارف شهری خود استفاده کند. انتظار می رود افزایش ظرفیت تولید ال ان جی که به مرحله بهره برداری رسیده است، پویایی بازارهای گازجهان را در سال های 2025 و 2026 میلادی از طریق کاهش مقداری تنگنا و باز کردن تقاضای حساس به قیمت، تحت تأثیر قرار دهد. انتظار می رود ظرفیت جهانی ال ان جی در بازه زمانی سال های 2022 تا 2026 میلادی 25 درصد افزایش یابد وایالات متحده آمریکا، جایگاه خود را به عنوان بزرگترین صادرکننده ال ان جی جهان با ساخت کارخانه های مایع سازی تثبیت کند.
افزایش عرضه ال ان جی، نشان دهنده تغییر شرایط بازار گاز و جهانی تر شدن آن است که انعطاف پذیری و توانایی تأمین کنندگان و مصرف کنندگان را برای پاسخ به شوک های عرضه و تقاضا بهبود می بخشد. پس از اوج شکوفایی خود در بازه زمانی سال های 2011 تا 2021، بازارهای گاز جهان وارد دوره ای تازه و پر تردید شده اند که احتمال دارد این اوضاع با رشد آهسته تر و نوسان های بالاتر به اوج تقاضای جهانی در پایان این دهه منجر شود. کیسوکه ساداموری، مدیر بازارهای انرژی و امنیت آژانس بین المللی انرژی در این باره می گوید: روندهای متفاوت در مناطق مختلف در حال رخ دادن است. با کاهش تقاضا در بازارهای به تعادل رسیده، تقاضا برای گاز طبیعی در اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه به روند رو به رشد خود ادامه می دهد. ما انتظار داریم که در سال های آینده، ظرفیت تولید ال ان جی افزایش یابد که این وضع می تواند بعضی از نگرانی های امنیت عرضه را که بازارهای جهان با آن روبه رو شده اند، کاهش دهد. در حالی که قیمت های گاز طبیعی در سه ماه نخست سال 2023 میلای کاهش یافته است، تردیدها و خطرها برای زمستان آینده در نیمکره شمالی همچنان وجود دارد. کاهش شدید تقاضا برای گاز طبیعی در اروپا و بعضی بازارهای آسیایی به کاهش فشارها کمک کرد، اما عرضه همچنان محدود است. افزایش عرضه ال ان جی برای جبران کاهش شدید تحویل گاز روسیه با خط لوله به کشورهای اروپایی کافی نبود. به این ترتیب، خطر نوسان های قیمتی، بویژه در صورت زمستان سرد، جای نگرانی است. مراکز ذخیره سازی گاز طبیعی اروپا با ظرفیت ۹۶ درصد وارد فصل زمستان شده اند. با این حال، این تضمینی برای ثبات قیمت ها در طول فصل سرد سال نیست، بویژه اگر شاهد زمستانی فوق العاده سرد و یخبندان باشیم. افزون بر این، گزارش میان مدت سال 2023 آژانس بین المللی انرژی چشم انداز نقش گاز طبیعی کم کربن را در سراسر مناطق کلیدی ارائه می دهد.
انتظار می رود، عرضه گاز طبیعی کم کربن (پایین آوردن سطح انتشار گازهای گلخانه ای در فرایند تولید گاز طبیعی) تا سال 2026 میلادی بیش از دو برابر شود و اروپا و آمریکای شمالی قرار است فرایند گسترش را هدایت کنند و حدود 70 درصد از رشد کلی را سهیم باشند.
توسعه فرایند تولید گاز طبیعی کم آلاینده در بازارهای به تعادل رسیده از جمله اروپا و آمریکای شمالی از طیف گسترده ای از سیاست ها، طرح های یارانه ای پیچیده و روزافزون و شبکه های گازی توسعه یافته و پیوسته بهره می برد.
براساس گزارش میان مدت آژانس بین المللی انرژی، با این وجود، تلاش های بیشتری برای دستیابی به اهداف بلندپروازانه تعیین شده برای سوخت های متان زیستی و هیدروژن کم آلاینده مورد نیاز است.
منبع: آژانس بین المللی انرژی
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در سفر یک روزه به جزیره کیش با مقامات محلی دیدار کرد و در این سفر تصمیم هایی درباره تحویل آسان سوخت به کیشوندان و گردشگران گرفته شد.
جعفر سالاری نسب و هیئت همراه در ابتدای سفر یک روزه به جزیره کیش با حضور در گلزار شهدای گمنام کیش ضمن ادای احترام به دلاوران و شهیدان دفاع مقدس، جنایات رژیم صهیونیستی در کشتار وسیع غیرنظامیان بی دفاع را محکوم کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش در توضیح اقدام های انجام شده در زمینه تحویل گاز مایع به تأسیسات سیلندر گازپرکنی و شرکت های خصوصی توزیع کننده در جزیره گفت: تمام نیاز مردم جزیره به گاز مایع به صورت عمده در حال تحویل است و تفاوت قیمت کپسول های گاز برای کیشوندان نسبت به مردم در سرزمین اصلی موضوعی نیست که در حوزه اختیارات این شرکت باشد.
سالاری نسب افزود: قیمت هر کیلوگرم گاز تحویلی و هزینه های حمل و نقل کاملا شفاف و روشن است و امیدواریم با جلسات مشترک نهادهای تصمیم گیر در منطقه آزاد و بخش خصوصی هر چه سریع تر این دغدغه مردم عزیز و امام جمعه محترم مرتفع شود.
در ادامه دیدارهای برنامه ریزی شده، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با حضور در سازمان منطقه آزاد کیش با سرهنگی، مدیرعامل این سازمان دیدار و گفت وگو کرد.
مدیر منطقه آزاد کیش گفت: صف های طولانی بنزین به عنوان یکی از دغدغه های مهم مسئولین جزیره و کیشوندان مطرح می شود و لازم است برای رفع آن چاره اندیشی اندیشی شود.
سرهنگی افزود: با توجه به نزدیک شدن فصل گردشگری و مسافرپذیری در این جزیره، انتظار می رود تدابیری اندیشیده شود که جایگاه های عرضه سوخت از میزان بنزین آزاد بیشتری برخوردار شوند تا شاهد ایجاد صف های طولانی در پمپ بنزین نباشیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در توضیح دغدغه های مطرح شده گفت: بر اساس بند ح تبصره 14 قانون بودجه سال 1402 عرضه بنزین در جایگاه های های عرضه سوخت بایداز طریق کارت های سوخت شخصی مالکان خودروها باشد و بر اساس بررسی های اداره تولید کارت سوخت این شرکت و گزارش های رسیده به نظر می رسد بخشی از کیشوندان در زمینه دریافت کارت سوخت شخصی خودروهای پلاک مناطق آزاد اقدام نکرده اند.
شرکت پتروشیمی خراسان
شرکت پتروشیمی خراسان موفق به دریافت تندیس زرین و لوح سپاس صادرکننده نمونه ملی شد.
طی آیینی در سالن نشست سران پایتخت از شرکت پتروشیمی خراسان به عنوان صادرکننده نمونه ملی کشور تقدیر شد.
در این آیین که با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت، معاونان وزارت امور خارجه و رؤسای کمیسیون های اقتصادی مجلس شورای اسلامی با شعار «صادرات پایدار محور توسعه» برگزار شد، یوسف حسنی، مدیرعامل واحد صادرکننده نمونه ملی، لوح تقدیر و تندیس زرین گرفت.
شرکت ملی حفاری ایران
متخصصان شرکت ملی حفاری در مدیریت خدمات فنی حفاری این شرکت با همکاری شرکت نفت فلات قاره عملیات توپکرانی در ۱۵۰ کیلومتر خط لوله ۳۰ اینچ از سکوی نفتی سلمان به جزیره سیری در آب های خلیج فارس را آغاز کردند.
علیرضا شهبازی، مدیر خدمات فنی این شرکت گفت: عملیات توپکرانی (Pigging operations) به منظور آزمایش و پاکسازی خطوط لوله انجام می شود.وی افزود: این عملیات از مجموعه خدمات جانبی شرکت ملی حفاری ایران در سال های اخیر است که با به کارگیری تجهیزات لازم از سوی متخصصان مجرب شرکت ارائه می شود.مدیر خدمات شرکت ملی حفاری ایران به کاربست تجهیزات کاربردی تفکیک گر سیار نفت برای تفکیک نفت و گاز و به کارگیری دستگاه فرآورش سیار نفت (MOT) به منظور ارائه خدمات به شرکت های متقاضی در چاه های در حال بهره برداری در مناطق نفت خیز اشاره کرد که به دلیل نیاز مبرم به استفاده از این دستگاه برای عملیات های ترمیمی درصدد عملیاتی کردن دومین دستگاه فرآورش سیار نفت است.شهبازی خدمات تخصصی شامل حفاری با هوا، حفاری به روش فروتعادلی (UBD)، لوله مغزی سیار، آزمایش بهره دهی چاه، آزمایش چاه با ساق مته، لوله گذاری چاه، نصب آویزه، سیمانکاری، تزریق پذیری و اسیدکاری را از شمار خدمات تخصصی این مدیریت برشمرد که در عملیات حفاری چاه های نفت و گاز اعم از چاه های جدید و در تعمیر چاه های در حال بهره داری که به دلایلی دچار افت تولید می شوند، به شرکت های بهره بردار نفتی زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران و شرکت های بخش خصوصی متقاضی این خدمات ارائه می شود.
وی از آغاز عملیات توپکرانی در ۱۵۰ کیلومتر خط لوله ۳۰ اینچ از سکوی نفتی سلمان به جزیره سیری در آب های خلیج فارس با همکاری شرکت نفت فلات قاره خبر داد.
شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد اعلام کرد که حجم ذخیره سازی گاز طبیعی در مخزن شوریجه در ۷ ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال بیش از ۱۱ درصد افزایش یافته است.
یحیی فیضی گفت: یکی از اقدام های مهم و مؤثر برای عبور موفق از روزهای سرد و تأمین انرژی مورد نیاز هموطنان، اجرای طرح ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه بود که این طرح، هم اکنون از موفق ترین دستاورها در حوزه تأمین انرژی به شمار می رود.
وی از آمادگی کامل پالایشگاه شهید هاشمی نژاد برای تولید پایدار گاز روزهای سرد سال خبر داد و افزود: از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۲ میلیارد مترمکعب گاز در مخزن ذخیره سازی شوریجه تزریق شده که نسبت به مدت مشابه پارسال، بیش از ۲۰۰ ملیون مترمکعب افزایش داشته که این مهم، کمک شایانی به پایداری تولید می کند.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد ادامه داد: افزایش ذخیره سازی ۲۰۰ میلیون مترمکعبی سبب افزایش تولید روزانه ۳ میلیون مترمکعب گاز در این مجتمع گازی در روزهای سرد زمستان امسال خواهد شد.
فیضی تصریح کرد: این پالایشگاه به عنوان تنها مجتمع گازی در حوزه شمال و شمال شرق کشور، نقشی ویژه در تأمین انرژی و گرما بخشیدن به منازل هموطنان به ویژه در فصل های سرد سال دارد.
وی یادآور شد: این موضوع از آن روست که در فصل های گرم سال با تلاش کارکنان در بخش های مختلف سازمان، در کنار تدوام تولید گاز، عملیات تعمیرات اساسی و آماده سازی واحدها برای تأمین حداکثری گاز در فصل سرد سال نیز انجام شده و با توجه به شرایط خاص استان خراسان رضوی به ویژه شهرستان سرخس در فصل زمستان سال ۱۴۰۱ و برودت هوا و تجربه های کسب شده، از هم اکنون آماده خدمت رسانی به هموطنان هستیم.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی گفت: طرح توسعه پیشرفت و امید منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی می تواند ۵۰ تا ۶۰ هزار اشتغال مستقیم را در زمان احداث در شهرستان بندرماهشهر، همچنین صنایع پایین دستی و شهرک های صنعتی استان خوزستان ایجاد کند.
نشست مشترک سیدجعفر حسینی، رئیس امور آمایش و توسعه منطقه ای سازمان برنامه و بودجه کشور، مهرداد نیکو، مدیرکل سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان خوزستان و پیام برزگر، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی برگزار و آخرین وضع طرح توسعه پیشرفت و امید منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بررسی شد.پیام برزگر، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در این نشست با بیان ظرفیت های منطقه ویژه و میزان تأثیرگذاری در اقتصاد کشور، توسعه این منطقه را به دلیل زیرساخت های ایجاد شده، همچنین مزیت های متمایز از سایر مناطق کشور اجتناب ناپذیر عنوان کرد.وی افزود: در طرح توسعه پیشرفت و امید منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بیش از ۳ هزار و ۳۰۰ هکتار در نظر گرفته شده است که امیدواریم با تملک این اراضی گام بلندی در تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی و ایجاد اشتغال برداریم، همچنین در بودجه امسال ۸۰۰ میلیارد تومان برای فاز نخست طرح توسعه به تصویب هیئت مدیره و مجمع این سازمان رسیده است.مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ادامه داد: طرح توسعه پیشرفت و امید منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی می تواند ۵۰ تا ۶۰ هزار شغل مستقیم را در زمان احداث در شهرستان بندرماهشهر، همچنین صنایع پایین دستی و شهرک های صنعتی استان خوزستان ایجاد کند.
برزگر با اشاره به احداث دو کارخانه نوآوری در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی گفت: در طرح توسعه به دنبال ایجاد ارزش افزوده حداکثری و اشتغال بیشتر هستیم و در این مسیر از ظرفیت دانش بنیان ها استفاده خواهیم کرد.
در پایان این نشست، مدیران سازمان برنامه و بودجه از منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و شرکت های پتروشیمی مارون، شهید تندگویان و طرح های در دست احداث این منطقه بازدید کردند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان
رئیس اداره ترابری شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان گفت: در پنج ماه نخست امسال بیش از ۵ میلیون لیتر آب آشامیدنی میان روستاهای دچار تنش آبی شهرستان مسجدسلیمان توزیع شد.عبدالعظیم احمدفخرالدین گفت: در این اقدام در قالب خدمات عام المنفعه این شرکت و طی ۳۳۶ سرویس، بیش از ۵ میلیون و ۳۷۶ لیتر آب آشامیدنی میان ۴۴ اداره و روستاهای شهرستان مسجدسلیمان توزیع شد.شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان همسو با ارائه خدمات عام المنفعه و به منظور کاهش مشکل شهروندان و روستاییان، در سال های اخیر با استفاده از ظرفیت تانکرهای آب رسان اداره ترابری به توزیع آب آشامیدنی میان روستاهای واقع در حوزه عملیاتی اقدام و در مدیریت بحران تنش آبی شهرستان مسجدسلیمان نقش زیادی ایفا کرده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، یکی از شرکت های تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که در زمینه بهره برداری، فرآورش و انتقال نفت خام و گاز طبیعی فعالیت می کند.ظرفیت تولید نفت خام این شرکت به طور میانگین معادل ۱۷۰ هزار بشکه در روز است و به طور میانگین روزانه ۳۵۰ میلیون فوت مکعب (۱۰ میلیون مترمکعب) گاز طبیعی نیز تولید می کند.
پل معلق خاطره انگیز و نفررو موسوم به «دَک دَکو» که دو منطقه پرجمعیت نفتون و پشت برج در شهرستان مسجدسلیمان را به هم متصل می کند، به همت شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان ترمیم و بهسازی شد.
فرید کاوش، مسئول موزه نفت مسجدسلیمان گفت: این اقدام به دنبال بریدگی کابل های نگهدارنده پل در اثر خوردگی شدید و خطر بروز حادثه برای رهگذران، به درخواست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان و اهالی منطقه با اعتباری معادل یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال انجام شد.وی افزود: طی عملیات مرمت این پل قدیمی و خاطره انگیز که با هماهنگی اداره میراث فرهنگی و نظارت اداره خدمات مهندسی شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان انجام شد، سیم های بوکسل فرسوده سایز ۲۶ با سیم های جدید سایز ۲۹ تعویض، نرده های جانبی نصب و تکمیل، قلاب های آویز محکم نصب و ورق کف پل ترمیم شد.
پل کابلی «دک دکو» اوایل دهه ۲۰ خورشیدی از سوی شرکت نفت ایران و انگلیس برای ارتباط دو منطقه کارگرنشین و پرجمعیت نفتون و پشت برج احداث شد و با گذشت سال های طولانی همچنان مورد استفاده شهروندان قرار دارد. به دلیل کابلی و معلق بودن، در میانه پل در حین عبور، پل دچار تکان هایی می شد که در گویش محلی به این تکان و لرزش، دَک زدن گفته و بر همین اساس این پل را دَک دَکو (لرزان) می گویند.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران دانش فنی و فناوری اکتشاف نفت های نامتعارف (شیل های نفتی) را با اجرای پایلوت آزمایشگاهی و نیمه صنعتی تولید نفت شیل برای نخستین بار در ایران کسب کرد.مهدی فکور، مدیر این شرکت به همراه مدیران و تیم نظارتی مدیریت اکتشاف در پروژه شیل نفتی با هدف بررسی تازه ترین وضع دستاوردهای ارزشمند این پروژه از محل انستیتو نفت دانشکده فنی دانشگاه تهران بازدید کرد.پروژه دوم طرح پژوهشی و فناورانه انتقال دانش فنی و فناوری اکتشاف نفت های نامتعارف (شیل های نفتی) به شماره قرارداد «۹۷۲۳۴» به کارفرمایی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و همکاری پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران به عنوان مجری پژوهشی و دانشگاه تالین از کشور اِستونی به عنوان شبکه همکار از ۲۰ شهریورماه ۱۳۹۸ با پیش بینی مدت زمان اولیه ۴۸ ماه، آغاز به کار کرد که هم اکنون با الحاقیه افزایش زمانی به مدت ۹ ماه، در مراحل پایانی خود قرار گرفته است.
از اهداف اصلی و کلان این پروژه می توان به تعیین خصوصیت حرارتی و ژئوشیمیایی و میزان نفت دهی شیل های نفتی، تعیین کیفیت و خصوصیت فیزیکوشیمیایی نفت شیل برداشتی از شیل نفتی، ارائه کارآمدترین فناوری به منظور دستیابی به حداکثر ظرفیت نفت دهی شیل نفتی، ارزیابی توان نفت دهی شیل «قالی کوه» به منظور دستیابی به سوخت های مایع و ترکیب های ویژه شیمیایی، ارائه کارآمدترین سازوکار و فناوری برای دستیابی به نفت شیل با بالاترین کیفیت، طراحی و ساخت نخستین سامانه پایلوت آزمایشگاهی تولید اکتشافی نفت شیل در ایران، پایه گذاری و رسیدن به فناوری لازم برای اجرای فاز صنعتی تولید نفت شیل قالی کوه اشاره کرد.با توجه به ضرورت دستیابی و شناخت رفتار و عملکرد فرآیند «پیرولیز سِمی کُکینگ» که طی آن تولید حداکثری نفت با کیفیت بالا از ذخایر شیل نفتی قالی کوه به دست می آید، در یک پایلوت آزمایشگاهی و نیمه صنعتی طراحی و ساخته شد. در این فناوری از حامل گرمای جامد و حامل گرمای گاز برای گرم کردن بستر دوار و حامل گرمای گاز برای گرم کردن و خشک کن استفاده می شود. در این بخش به گونه ای گرمادهی انجام خواهد شد تا هیدروکربن های آزاد و سبک نمونه که همراه گاز از خشک کن خارج می شوند، چگالش و بازیافت شوند و با توجه به جدید بودن برخی عملکردها، فناوری مورد نظر در ایران و دنیا معرفی و ثبت اختراع می شود.
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت
دومین دوره آموزشی گواهینامه صلاحیت حرفه ای اعضای کمیسیون مناقصات و کمیته های فنی بازرگانی مدیران صنعت نفت با هدف کسب حد نصاب امتیاز موفق برای حضور در آزمون گواهینامه صلاحیت حرفه ای برگزار شد.
دومین دوره آموزشی گواهینامه صلاحیت حرفه ای اعضای کمیسیون مناقصات و کمیته های فنی بازرگانی مدیران صنعت نفت برگزار شد.
این دوره از ۲۳ تا ۲۵ مهرماه در محل تالار ساحلی مرکز آموزش محمودآباد، با برنامه ریزی و اجرای دوره آموزشی از سوی معاونت آموزش و توسعه مرکز و به میزبانی مرکز آموزش محمودآباد برگزار شد.در مجموع در دوره های دوم و سوم، ۴۴ نفر از مدیران ارشد صنعت نفت ایران شرکت کرده اند.
اعضای کمیسیون مناقصات و کمیته های فنی بازرگانی نیز طی دعوت مرکز از سوی چهار شرکت اصلی وزارت نفت به مرکز معرفی شده اند و دوره های آموزشی و توسعه ای برای آنها در نظر گرفته شده است که سرانجام به تأیید آموزشی برای حضور در آزمون گواهینامه صلاحیت حرفه ای منجر می شود.در این دوره ها از استادان بنام و خبرگان حوزه مناقصات مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، به ترتیب استاد مهدی حیدرنژاد و استاد علی قره داغلی دعوت شده است.
۹۵ نفر از همکاران شاغل در استان ایلام در آزمون گواهینامه صلاحیت حرفه ای اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی بازرگانی صنعت نفت حضور یافتند.
این آزمون روز سه شنبه (۲۵مهرماه) در محل سالن آمفی تئاتر شرکت پالایش گاز ایلام و به میزبانی شرکت پالایش گاز ایلام برگزار شد.
بر اساس نتایج این آزمون، افرادی که موفق به کسب نمره ۶۰ تا ۷۰ شوند، حائز شرایط دریافت گواهینامه سطح ۳ شده و افراد با نمرات بالای ۷۰ برای تعیین سطح گواهینامه سطح یک یا ۲ صلاحیت حرفه ای مناقصات به مصاحبه فنی - تخصصی دعوت می شوند.
بر اساس ابلاغ وزیر نفت، همه اعضای کمیسیون های مناقصات و کارگروه های فنی - بازرگانی باید گواهینامه صلاحیت حرفه ای مناقصات داشته باشند. نتایج آزمون به صورت شخصی و محرمانه از طریق پیام کوتاه به اطلاع متقاضیان می رسد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
معاون عملیات خطوط لوله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از انتقال بیش از ۶۸ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده نفتی به وسیله شبکه خطوط لوله در ۶ ماه نخست امسال خبر داد.
سیدمسلم مسلمی در این باره گفت: در بازه زمانی یادشده بیش از ۶۸ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده نفتی از طریق شبکه خطوط لوله انتقال از مبادی تولید به مقاصد مصرف انتقال داده شده است.
وی تصریح کرد: براساس آمار موجود حدود ۳۳ میلیارد و ۱۱۸ میلیون لیتر فرآورده نفتی و ۳۵ میلیارد و ۲۷۵ میلیون و ۹۱۷ هزار لیتر در سطح کشور جابه جا شده است.
معاون عملیات خطوط لوله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران اظهار کرد: این در حالی است که در این بازه زمانی به نیروگاه های متصل به خط، یک میلیارد و ۶۲۲ میلیون و ۶۳ هزار لیتر سوخت مایع ارسال شده است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران در نیمه نخست امسال کاهش مصرف ۲۹ درصدی نفت گاز نیروگاهی و غیرنیروگاهی و ۶۹ درصدی نفت سفید را تجربه کرد.
فریدون یاسمی با اشاره به اینکه میانگین مصرف بنزین در این مدت نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته افزایشی بوده است، افزود: منطقه تهران با مصرف روزانه بیش از ۱۸.۵ میلیون لیتر بنزین در کلانشهر تهران و حومه بالاترین میزان مصرف روزانه را در مناطق سی وهفت گانه پخش داراست.
وی گفت: از ابتدای امسال با افزایش میزان تردد و حجم بالای سفرهای درون و برون شهری، شهروندان تهرانی ۸ درصد بیشتر از مدت مشابه در سال قبل بنزین مصرف کرده اند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران با تأکید به اینکه در این مدت، مقدار مصرف نفت گاز نیروگاهی و غیرنیروگاهی کاهش ۲۹ درصدی را ثبت کرده است، اظهار کرد: در همین مدت، مصرف نفت سفید در منطقه ۶۹ درصد کاهش یافته است.
یاسمی تصریح کرد: عملیات سوخت رسانی در منطقه تهران با ۳۴۸ جایگاه سوخت مایع و ۱۸۸ جایگاه سی ان جی به صورت مستمر و شبانه روزی برای رفاه حال شهروندان انجام می شود.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که از ابتدای تأسیس این مجموعه تاکنون هزار و ۹۶۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در پالایشگاه های آن شیرین سازی و به خطوط سراسری منتقل شده است.
احمد باهوش با اشاره به بیست وپنجمین سالگرد تأسیس مجتمع گاز پارس جنوبی اظهار کرد: این مجموعه ۲۸ مهرماه سال ۱۳۷۷ به عنوان یکی از شرکت های فرعی شرکت ملی گاز ایران تأسیس و عهده دار مسئولیت بهره برداری از تأسیسات خشکی فازهای چندگانه میدان گازی پارس جنوبی شد.وی با بیان اینکه نخستین تولید و شیرین سازی رسمی گاز طبیعی از پالایشگاه دوم پارس جنوبی (فازهای ۲ و ۳) در سال ۱۳۸۰ آغاز شد، افزود: در آن زمان روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب خوراک دریافتی از سکوهای میدان مشترک پارس جنوبی بود و ۴۰ میلیون مترمکعب در روز گاز طبیعی تولید و شیرین سازی می شد.
به گفته مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی، در آن زمان روزانه ۸۰ هزار بشکه میعانات گازی و ۴۰۰ تن گوگرد تولید می شد.
باهوش با تأکید بر توسعه چشمگیر پالایشگاه های سیزده گانه پارس جنوبی در این ۲۵ سال تصریح کرد: خوراک دریافتی مجتمع از سکوهای سرچاهی این میدان مشترک اکنون روزانه ۶۵۰ میلیون مترمکعب است که ۵۸۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی در پالایشگاه ها شیرین سازی، تولید و به خطوط سراسری منتقل می شود.
وی با اشاره به تأمین ۷۵ درصد گاز تولیدی کشور از پارس جنوبی، از تولید و صادرات محصولات جانبی در این مجموعه خبر داد و گفت: همچنین به منظور ارزآوری برای کشور، اکنون روزانه ۷۸۰ هزار بشکه میعانات گازی، ۱۵ هزار تن اتان، ۱۵ هزار تن پروپان، ۱۰ هزار تن بوتان و ۲۵۰۰ تن گوگرد در پالایشگاه های پارس جنوبی تولید می شود.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی در پاسخ به پرسشی درباره تولید ۲۵ ساله گاز طبیعی در این مجموعه اظهار کرد: در این مدت ۲ هزار و ۳۴۰ میلیارد مترمکعب گاز از سکوهای سرچاهی میدان مشترک پارس جنوبی دریافت و هزار و ۹۶۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی شیرین سازی و به خطوط سراسری منتقل شده است.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
طراحی، ساخت و بهره برداری از دستگاه جمع آوری کننده نفت (Oil Skimmer) از روی سطح آب حوضچه های تبخیر میدان های نفتی برای نخستین بار در میدان نفتی آذر عملیاتی شد.
شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر با هدف انجام تعهدهای خود برای محافظت حداکثری از محیط زیست منطقه، چگونگی جمع آوری و پاکسازی آب های آلوده به ترکیبات نفتی را در دستور کار قرار داد و با تلاش متخصصان و کارشناسان این مجموعه، برای حل این مشکل ضمن فراخوان، مذاکره هایی با محققان و مراکز دانشگاهی با هدف حمایت از تولید ملی و رشد صنایع داخلی انجام شد و سرانجام به امضای قرارداد با دانشگاه علم و صنعت ایران انجامید.
با تلاش و تعامل فنی بین دانشگاه علم و صنعت ایران و شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر، ورود به حوزه طراحی، ساخت، آزمایش و بهره برداری عملیاتی از دستگاه جمع آوری کننده آلودگی نفتی، با سرعت قابل توجه و طی مدت زمان ۳۵ روز، با موفقیت به پایان رسید.
شرکت سروک آذر از شرکت گروه تولیدی است که صندوق های بازنشستگی صنعت نفت از سهامداران آن است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون دانش فنی نخبگان صنعت نفت را غنی و روزآمد خواند و تسهیم آن با صاحبان فناوری های نو را پیشران توسعه این صنعت دانست.
قباد ناصری در سمینار تبادل نظر و انتقال تجارب ازدیاد برداشت گفت: چشم انداز همکاری با شرکت های بین المللی از کشورهای دوست، امیدبخش است و امید می رود با تسهیم دانش، همکاری و انجام پژوهش های هدفمند، ازدیاد برداشت به عنوان یک راهبرد برای افزایش مقدار تولید، جایگاه ویژه صنعت نفت کشورمان را بیش از پیش ارتقا بخشد.
در ادامه مهدیا مطهری، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: با کمک بخش های دانشگاهی و دانش بنیان، بخشی از رویکرد ازدیاد برداشت به صورت پایلوت روی هشت مخزن که ۶ مخزن آن تحت راهبری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است، اجرا و با توجه به سابقه درخشان شرکت سایوزخیم در ازدیاد برداشت پایه آبی، این سمینار برگزار شد تا ضمن به اشتراک گذاری تجارب و دانش موجود میان دانشگاهیان و کارکنان صنعت نفت و شرکت روس، فاصله موجود با فناوری های پیچیده جهان کم شود که خوشبختانه در گام نخست یک سمینار با کیفیت بین المللی به میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون برگزار شد.
وی ادامه داد: در مراحل بعدی، یک کارگاه آموزشی برگزار می شود و از یکی از مخازن روسیه که تحت این روش راهبری می شود بازدید و سرانجام به صورت مشترک روی یکی از مخازن خودمان کار خواهیم کرد.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران، هدف از برگزاری این سمینار را سرعت بخشی به اجرای طرح ازدیاد برداشت از مخازن به میزان ۹۰۰ هزار بشکه در روز و رسیدن به ظرفیت تولید کلی ۵.۷ میلیون بشکه در روز اعلام و اظهار کرد: از دو سال پیش تاکنون پایلوت های میدانی ازدیاد برداشت را طراحی و اجرا کرده ایم تا بتوانیم سطح ۶ آمادگی فناوری (TRL) را تثبیت کنیم و به عنوان کشوری صاحب فناوری در عرصه های بین المللی معرفی شویم.
بر اساس این گزارش، سمینار تبادل نظر و انتقال تجارب ازدیاد برداشت برای بررسی روش تزریق آب با هدف ازدیاد برداشت از مخازن با حضور نمایندگان شرکت سایوزخیم روسیه به عنوان ارائه دهنده و بیش از ۱۵۰ کارشناس و پژوهشگر از صنعت نفت، دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی سراسر کشور در شرکت نفت و گاز مارون برگزار شد.
شرکت سایوزخیم (Sojuzchim Export) روسیه هم اکنون راهبری توسعه بیش از ۱۱۴ میدان نفتی را در سراسر جهان به عهده دارد.
وزارت نفت
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده گفت: صنعت نفت در حوزه سلامت بانوان شاغل پیشرو است و خدمات و امکانات بسیاری از طریق بهداشت و درمان و مرکز مشاوره و امور ورزش در اختیار بانوان قرار داده است.
مریم مقدسی در نخستین همایش سلامت بانوان به هفته سلامت بانوی ایرانی (سبا) اشاره کرد و گفت: صنعت نفت در حوزه سلامت بانوان شاغل پیشرو و خدمات و امکانات بسیاری از طریق بهداشت و درمان و مرکز مشاوره و امور ورزش در اختیار زنان قرار داده است.
وی ادامه داد: همایش امروز نیز به این منظور و برای حساس سازی بانوان همکار نسبت به مقوله سلامتی برگزار شده است.
کوروش هاشمی، رئیس سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت نیز در این همایش با اشاره به عملکرد واحد بهداشت خانواده، بیماری های غیرواگیر را عامل ۸۲ درصد مرگ ومیرهای کشور عنوان و اظهار کرد: سرطان ها با شیوع ۱۶درصدی در جایگاه دوم قرار دارند.
وی ادامه داد: سازمان بهداشت جهانی، مهم ترین دلیل افزایش سرطان را نامناسب بودن شیوه زندگی دانسته و مواردی همچون کاهش مصرف میوه، فعالیت بدنی کم، افزایش وزن، کلسترول بالا و مصرف سیگار را از جمله مهم ترین مصادیق نادرست بودن شیوه زندگی سبب بروز سرطان اعلام کرده است.
رئیس سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت تأکید کرد: مهم ترین رویکرد در راهبرد پیشگیری از سرطان، ارتقای سواد سلامت، خودمراقبتی و اصلاح سبک زندگی و مطالعات نشان داده است که با اتخاذ همین راهکارها سرطان تا ۴۰ درصد قابل پیشگیری می شود.
هاشمی به مطالعات انجام شده در سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: از منظر اقتصادی میانگین هزینه تشخیص زودهنگام سرطان سینه در هر نفر حدود ۲۴۰ هزار تومان است، در حالی که هزینه های مستقیم و غیرمستقیم درمان این سرطان بالغ بر ۵۰۰ میلیون تومان برآورد شده است.
پس از انتخاب تهران به عنوان پایتخت ایران در روزگار قاجار، ماجرای شکل گیری و توسعه حصار و برج و باروهای آن، از جمله مهم ترین دستاوردهای هنر معماری در پایتخت نوپای ایران بود. توسعه تهران در زمان ناصرالدین شاه سرعت زیادی پیدا کرده و افزون بر مهاجرت مردم شهرهای مختلف به پایتخت، خارجیان زیادی نیز به تهران آمده و ساکن شدند.
در اواسط عهد ناصری با تغییر نقشه تهران و طرح توسعه آن در سال 1284 هـ .ق (به تقلید از شهر پاریس) همگام با گسترش مساحت شهر، تعداد دروازه های تهران به 12 رسید و از آن پس ورود و خروج افراد و کاروان ها از سوی مأموران کنترل شد. این دروازه ها چهار یا شش گلدسته داشتند و با انواع کاشی کاری (هفت رنگی، معقلی و معرق) تزئین شده بودند؛ بنابراین تهران به عنوان مرکز سیاسی کشور ایران، مجموعه ای از ویژگی های فرهنگی، هنری و به خصوص معماری ایرانی را در خود جای داده بود. دروازه های تهران در عهد ناصری که از آن با عنوان «دروازه های تهران در حصار قاجاری» یاد می کنیم، عبارت بودند از: دروازه دولت، دروازه یوسف آباد، دروازه شمیران، دروازه خراسان، دروازه دولاب، دروازه دوشان تپه، دروازه باغ شاه، دروازه قزوین، دروازه گمرک، دروازه خانی آباد، دروازه غار، دروازه شاه عبدالعظیم.
در انتهای خیابان باب همایون که نیمه شمالی محوطه ارگ را از شمال به جنوب به دو قسمت می کرد و در محل دروازه قدیمی که افغان ها در حصار ارگ تهران برای موارد اضطراری و فرار ایجاد کرده بودند، در سال ۱۲۵۰ هجری شمسی همزمان با ایجاد خیابان الماسیه دروازه بزرگی از سوی محمد رحیم خان علاءالدوله (امیرنظام) ساخته شد که به همان نام قدیم آن یعنی دروازه دولت معروف شد. این دروازه از سویی به میدان جدیدالتأسیس توپخانه باز می شد و از سوی دیگر به ارگ شاه راه داشت.
دروازه دولت قدیم بنایی سه طبقه و سه دهانه رفیع و عظیم بود که دهانه میانی آن بزرگ تر بود. بالای دهانه میانی یک مهتابی ستون دار و بالای دهانه های طرفین دو اتاق قرینه یکدیگر ساخته بودند. درهای دروازه را از چدن یکپارچه در قیرخانه دولتی ریخته بودند و ساختن اینگونه درهای بزرگ یکپارچه در تهران تا آن زمان سابقه نداشت. این مکان در تقاطع خیابان های انقلاب و سعدی واقع است. پس از انقراض سلسله قاجار و با کاسته شدن کاربرد دفاعی، دیوار حصار و خندق دور شهرها اندک اندک برچیده شدند و در نهایت این دروازه ها که مهم ترین نمادهای شهری تهران بودند، در دوره پهلوی برای همیشه تخریب و از میان رفتند. پس از ورود نخستین اتومبیل به ایران از سوی مظفرالدین شاه در سال 1281 خورشیدی، تمایل برای استفاده از این وسیله روز به روز در بین مردم افزایش یافت. استفاده مردم از اتومبیل سبب شد تا بنزین نیز به بازار راه پیدا کند، ابتدا يك شرکت انگلیسی، بنزین را از سوی دکان های نفت فروشی، خواربارفروشی و سرایداران گاراژها در شیشه های نیزه ای (که این اواخر برای آبلیمو و آبغوره استفاده می شد و هنوز هم در بعضی خانه ها پیدا می شود) در دسترس مردم گذاشت، سپس شیشه ها به پیت های حلبی معروف به پیت بنزینی با گنجایش 15 لیتر تبدیل شد.
با افزایش مصرف بنزین، از آنجا كه خرید بنزین با ظرف به صرفه نبود، همچنين به سبب خطرهای ناشی از نگهداری بنزین در ظرف، رفته رفته نخستین پمپ های بنزین ها شکل گرفت. هرچند در مورد تاریخ احداث نخستین پمپ بنزین های ایران صحبت بسیار است.
نخستین پمپ بنزین تهران در خیابان اعیان نشین امیریه، چهارراه گمرک ساخته و افتتاح شد. انتخاب اين مكان براي احداث پمپ بنزین، بیشتر به دليل سکونت رجال مملکتی در این محله بود. دومین پمپ بنزین در خيابان وصال، سومی در خیابان سعدی، دروازه دولت و به همین ترتیب تا سال 1330 تعداد 10 پمپ در تهران مشغول به کار شدند و شرکت نفت اقدام به شماره گذاری آنان کرد. (این اتولی که من می گم، تاریخچه اتومبیل در ایران، حسینی، عباس، 1389: 168)
جایگاه پمپ بنزین دروازه دولت در تقاطع خیابان انقلاب - سعدی یکی از همان جایگاه هاست که سر کوچه فیات واقع شده (در گذشته در این کوچه نمایندگی فیات قرار داشت) بنای اصلی این جایگاه آجرنما بوده که با کاشی های هفت رنگ و معرق تزئین شده است. کاربرد این پمپ بنزین و از همه مهم تر موقعیت آن در شهر سبب شده این مکان شاهد بسیاری از حوادث تاریخی معاصر نیز باشد که از آن جمله می توان به دوران ملی شدن صنعت نفت اشاره کرد.
در سال 1330 خورشیدی عده ای از مردم در حمایت از دکتر مصدق و قانون ملی شدن صنعت نفت، به جایگاه پمپ بنزین دروازه دولت رفتند و پرچم سه رنگ ایران را بالا بردند. آنان همچنين کلمه شرکت نفت انگلیس را از تابلو حذف و نفت ایران را باقی گذاشتند.
جايگاه سوخت شماره 6 يا همان پمپ بنزین دروازه دولت تهران در سال هاي پاياني دهه 1310 هجري شمسي مقارن با دوره پهلوي اول، از سوی شركت نفت انگليس و ايران برای توزيع فراورده هاي نفتي همچون نفت سفيد، بنزين و امشي احداث شد. قطعه اول آن در دهه 1317از شاهرخ پسر کیخسرو که ایشان نماینده زرتشتیان در مجلس، قطعه دوم از سوی مصطفی فاتح در دهه 1319 برای شركت نفت انگليس و ايران خریدار شده است.
در دهه 1320 فعالیت این جایگاه شروع شد و تا دهه 1371-1372 ادامه داشت. با ساخته شدن متروی دروازده دولت در نزدیک آن فعالیت این جایگاه متوقف شده است. اين جايگاه كه سال ها به صورت متروكه رها شده بود، پس از شروع فعاليت مديريت مركز اسناد و موزه های صنعت نفت در دستور كار موزه شدن قرار گرفت و در تيرماه 1398 افتتاح شد. این جایگاه تنها جایگاهی است که بنایش دست نخورده باقی مانده و به همین دلیل است که امروزه به موزه تبدیل شده است. این موزه به 10 قسمت تقسیم شده است، سه قسمت آن در داخل ساختمان و هفت قسمت دیگر در بیرون ساختمان است که شامل اتاق 2،1 و 3 داخل ساختمان و 7 قسمت بیرونی شامل: بخش سوخت رسانی به جایگاه، بخش مخازن و گردش سوخت در جایگاه، بخش معرفی انواع دستگاه های پمپ بنزین، بخش مرکزی و سکوهای سوخت رسانی به خودروها، بخش معماری و سازه، بخش امنیت و آتش نشانی، اتاقک فروش(شعبه نفت).
هر يك از بخش هاي اين موزه به موضوعات مختلفي اعم از تاريخچه محله دروازه دولت، نحوه شكل گيري و فعاليت جايگاه پرداخته است و همچنين عكس ها، اسناد، نقشه ها و فيلم هاي تاريخي مرتبط با اين مكان، نمونه اشياي مربوط به توزيع، حمل و تخليه سوخت و نمونه دستگاه هاي پمپ بنزین در اين موزه به نمايش درآمده اند. اين جايگاه در مرداد 1393 به شماره 31711 در فهرست آثار ملي وزارت ميراث فرهنگي، گردشگري و صنایع دستی به ثبت ملي رسيده است.
آموزشگاه فنی و حرفه ای شرکت نفت/ آبادان
دهه 1340
بخاری نفتی VALOR ساخت کشور انگلستان است و قدمت آن به سال ۱۲۸۱ برمی گردد. در سال ۱۲۸۶ شرکت VALOR در بیرمنگام برای تولید کابینت های ذخیره سازی نفت تشکیل شد، پس از آن به کارخانه بخاری های نفتی و متعاقبا گازی تبدیل شد.
VALOR نخستین بخاری نفتی قابل حمل را توسعه داد و حتی تولید را به دوچرخه ها و کپسول های آتش نشانی گسترش داد و بعد از تبدیل شدن به یک کارخانه هدفمند و ایفای نقشی مهم در جنگ، توجه خود را معطوف گازسوزها کرد.
این بخاری نفتی هم اکنون در موزه بنزین خانه آبادان نگهداری می شود. در موزه بنزين خانه آبادان كليه اسناد، مدارك و اشيا مرتبط با پمپ بنزین مانند تلمبه ها، پيمانه ها، ظروف حلبي و ابزار و تجهيزات مرتبط و همچنين روزنامه ها، مكتوبات، تصاوير و اسناد قديمي و اسكانس هاي منقش به تصاوير پالايشگاهي و تأسيسات نفتي وجود دارد، پمپ بنزین آبادان در سال 1306 از سوي شركت بريتيش پتروليوم در آبادان بنا شد.
قسمت14
شاید در تاریخ اوپک، برگزاری این جلسه مشکل ترین کار به شمار می رفت و گمان نمی کنم مشابه این جلسه در تاریخ اوپک جلسه دیگری برگزار شده باشد. در جلسات اوپک، درباره اینکه قیمت نفت چقدر بالا و پایین برود و اینکه سهمیه های نفت چقدر باشد، امری معمولی و طبیعی است، اما داستان رفتن هیئت ایرانی به آنجا و نطق و بیانیه ای که دوستان بر اساس اساسنامه اوپک تهیه کردند تا در آنجا قرائت شود، در این جلسه اوپک حائز کمال اهمیت بود. با توجه به تردیدهای موجود در مورد حضور و یا حضور نداشتن هیئت ایرانی (به عنوان اعتراض) با مشورت مهندس معین فر (رئیس وقت کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی) سرانجام تصمیم نهایی برای شرکت در اجلاس اوپک گرفته و مقرر شد به اجلاس اوپک در اندونزی برویم. یک روز قبل از سفر به اوپک با شهید رجایی به مشهد و سرخس و پالایشگاه خانگیران رفته بودم و از مرحوم مدرسی، رئیس دفتر شهید تندگویان نیز خواسته بودم عکسی از وزیر نفت تهیه کند. از سفر خراسان که به تهران مراجعت کردم عکس را از او گرفتم. شب که به خانه رفتم، قاب را در چمدان خود قرار دادم و اطمینان داشتم کسی چمدانم را تا اندونزی بازرسی نمی کند و عکس سالم به آنجا منتقل می شود.
فردای آن روز با هواپیمای کوچک و اختصاصی شرکت نفت رهسپار اندونزی شدیم. اعضای هیئت ما در این سفر عبارت بودند از رضا عظیمی حسینی (مدیر امور بین الملل وزارت نفت)، گشتاسب فیروزان (رئیس امور اوپک)، اسدالله میرعمادی (او توانست قاب عکس را با خود به داخل سالن اجلاس ببرد)، محمد بخارایی، بهنام قهرمانلو و مرحوم امیرحسن سپهبان (شاگرد اول دانشکده فنی و از همکاران مدیریت امور بین الملل) که به لحاظ سن و سال از همه ما بزرگ تر بود و در آن زمان پیش بینی افزایش قیمت نفت را به 100 دلار مطرح می کرد. اعضای هیئت ایرانی 7 نفر بودند. در طول سفر در هواپیما اطلاعات لازم را در زمینه کنفرانس اوپک از دوستان همراه به ویژه عظیمی حسینی و فیروزان کسب کردم. بالاخره وقتی که نشست اصلی اوپک آغاز شد، ما به جایگاه خود رفته و نشستیم. برای هر هیئت، تعداد 9 صندلی اختصاص داده بودند. من در صندلی وسط و دو طرف من، عظیمی حسینی و فیروزان نشستند. میرعمادی هم که پشت صندلی من نشسته بود، با ترفندی توانسته بود قاب عکس شهید تندگویان را به جلسه بیاورد. مسئولان برگزاری از روی عمد جایگاه ما و مسئولان عراقی را در دو قسمت سالن قرار داده بودند تا کنار هم نباشیم و اتفاق غیرمنتظره ای رخ ندهد، زیرا مطابق ترتیب حروف الفبای انگلیسی دو هیئت ایرانی و عراقی در کنار یکدیگر قرار می گرفتند. نخستین سخنران بالقاسم نبی، وزیر نفت الجزایر بود. او که تا این نشست، رئیس اوپک بود، از برگزاری نشست از سوی اندونزی تشکر کرد و در حقیقت، ریاست کنفرانس را به دکتر سوبراتو واگذار کرد. شاید در آن جلسه، خیلی ها انتظار داشتند نمایندگان ایران بی نظمی ایجاد کنند، درحالی که آنان ساکت و محجوب سر جای خود نشسته بودند. بعد از پایان سخنرانی ها یکی از درهای سالن را باز کردند تا خبرنگاران و عکاسان به داخل سالن بیایند. هنگامی که...
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات
گپ و گفت خانوادگی با همکار نفتی در شرکت پایانه های نفتی ایران
مشعل رئیس عملیات دریافت، ذخیره سازی و صدور نفت خام اداره صادرات شرکت پایانه های نفتی ایران می گوید زندگی اقماری چالش هایی دارد که می توان در کنار همسری که درک متقابل از شرایط دارد، از پس آن برآمد.
سعید یزدانی، رئیس عملیات دریافت، ذخیره سازی و صدور نفت خام در جزیره خارگ است. او 18 سال است که در این جزیره به صورت اقماری شاغل بوده و بخش زیادی از زندگی خود را در این جزیره و به دور از خانواده پشت سر گذاشته است. 2 فرزند نوجوان دختر و پسر دارد که هر یک از آنها در کنار درس و تحصیل در رشته های مختلف دیگری از جمله موسیقی و ورزش نیز فعالیت می کنند. یزدانی معتقد است که همسرش، هاجر جهانشاهی، ستون اصلی خانواده به شمار می رود و درست در روزهای سختی که او نمی تواند در کنار خانواده باشد، این همسرش است که مسئولیت زندگی و فرزندان را به عهده دارد. با یزدانی و همسرش گفت وگویی انجام شده است که می خوانید.
سعید یزدانی هستم، متولد 1361 اهل شهرستان نوکنده استان گلستان. 18 سال است که در جزیره خارگ و در شرکت پایانه های نفتی ایران مشغول به کارم، در واقع بلافاصله بعد از فارغ التحصیلی از دانشکده نفت در این شرکت مشغول به کار شدم وهم اکنون نیز عهده دارمسئولیت در واحد عملیات دریافت، ذخیره سازی و صدور نفت خام هستم. محل زندگی ام شهر نوکنده استان گلستان است و محل کارم در جزیره خارگ؛ این نشان می دهد که فاصله زیادی میان این دو وجود دارد و چنین فاصله ای بی شک سختی های بسیاری را برای زندگی متاهلی به همراه دارد.
2 فرزند دارم؛ یک دختر با نام یکتا که کلاس نهم است و افزون بر درس، بسکتبال و سنتور هم کار می کند و یک پسر هم با نام شهریار دارم که او نیز که در کلاس پنجم درس می خواند و رشته کشتی را انتخاب کرده است.شهریار دو سال است که کشتی را به صورت حرفه ای زیر نظر پهلوان اویس ملاح، قهرمان اسبق جهان یاد می گیرد.
بله، ماموریت اصلی شرکت پایانه های نفتی، دریافت ذخیره سازی و صدور نفت خامی است که از مناطق نفت خیز به جزیره خارگ ارسال می شود؛ می توان گفت بیش از 94 درصد از صادرات نفت کشور در این جزیره فوق العاده راهبردی انجام می شود. نفت پس از طی مسیر از خطوط لوله های دریایی وارد جزیره خارگ و بعد از ذخیره سازی، هنگام صادرات توسط کشتی های نفتی، کار ما شروع می شود. بیشتر کسانی که وارد جزیره خارگ شده اند و در مناطق عملیاتی مشغول به کارند، بی شک یک عرق و تعصبی به سیستم حاکم بر اداره عملیات صادرات دارند. کار در این اداره بسیار سخت و طاقت فرساست، اما چیزی که باعث سخت تر شدن این کار می شود، دوری از خانواده و نبودن در کنار آنهاست.
معتقدم بنیان خانواده بر پایه حضور مادر شکل می گیرد و اگر مادر بتواند ظرفیت های خود را به خوبی نشان دهد، بی شک می تواند جای خالی پدر را برای بچه ها پر کند؛ به همین دلیل معتقدم که هیچ خانواده ای بی پدر، یتیم نمی شود اما بی مادر قطعا یتیم خواهد شد و تردید ندارم که همسر من به خوبی توانسته است چنین بار سنگینی را متحمل شود. از سوی دیگر ما در خارگ کاری پر از استرس داریم و اگر همراهی و همدلی همسرم نبود، نمی توانستم از پس از آن برآیم. شاید در کشور متخصصان بسیاری در رشته های مختلف وجود داشته باشند، اما همکاران ما که در مجموعه صادرات مشغول به کار هستند هرکدام در جبهه کاری خود یک متخصص با دانش هستند که مثل آنها پیدا نمی شود. به عنوان مثال در بخش عملیات مخازن، چهارسوپروایزر یا رئیس عملیات حضور دارند که در کشور ما تنها همین چهار نفر هستند.
همسرم خانه دار است و مسئولیت خانواده را به عهده دارد. البته نمی توان کتمان کرد که پیشرفت فناوری سبب شده دلتنگی ها و استرس های موجود ناشی از دوری کم شود. اما به هرحال نبود فیزیکی یک پدر می تواند در تربیت فرزندان و البته روحیات یک همسر تاثیرگذار باشد. خوشبختانه همسر من با درک درستی که از شرایط موجود دارد، به خوبی توانسته است نبود مرا جبران کند و به نوعی هم پدر و هم مادر باشد. درکل بگویم که هیچ چیزی جز فداکاری از همسرم ندیده ام.
بله، یک باغ مرکبات در شهر خود دارم و می توانم بگویم علاوه بر شغل اصلی ام، در رشته کشاورزی و باغداری نیز فعالیت می کنم. شاید یکی از دلایلی که سبب شده فعالیت دوم من باغداری باشد این است که ما در یک شهر سنتی زندگی می کنیم. شهری که به عنوان مثال علاقه های ورزشی آن به سمت کشتی زیاد و شغل اصلی مردم در این منطقه دامداری و کشاورزی است. من نیز یک باغ مرکبات دارم که بخشی از آن مصرف تجاری دارد و بخشی دیگر هم برای مصرف شخصی است.
به خاطر دارم دخترم در کلاس سوم ابتدایی علاقه خاصی به موسیقی و آهنگ های سنتی داشت؛ به همین دلیل تصمیم گرفتم که دریکی از آموزشگاه های بنام شهر ثبت نام کند تا موسیقی را از ابتدا یاد بگیرد. دخترم ساز سنتور را برای کار انتخاب کرد. پسرم هم با توجه به اینکه دایی وی (عبدالرضا جهانشاهی) کشتی گیر بود و البته گرایش هایی که نسبت به کشتی در شهر ما وجود دارد، به این رشته ورزشی علاقه مند شد و این رشته را انتخاب کرد. من براساس علاقه و استعداد فرزندانم عمل و تلاش می کنم امکانات را برای آنها فراهم کنم؛ بنابراین هیچ گاه نظر خود را آنها تحمیل نمی کنم.
زمانی که زندگی اقماری را برای فعالیت اقتصادی انتخاب می کنید، بی شک شرایطی پیش می آید که باید محل کارتان را ترک کنید و هرچه سریع تر خود را به خانواده برسانید. به عنوان مثال من هنگام تولد فرزند پسرم مرخصی نداشتم، اما اداره با درک شرایطی که در آن قرار داشتم، همکاری لازم را داشت و توانستم در کنار خانواده خود باشم. تا به امروز دو بار باید خود را به خانواده ام می رساندم که خوشبختانه اداره همکاری لازم را با من داشته، اما گاه ممکن است چنین امکانی فراهم نشود.
حکمت های رضوی؛ دوستی با اهل بیت (ع)
امام رضا علیه السلام فرمودند: لا یُحبِنُّا کافِرُ وَ لا یُبغِضُنا مُؤمِنُ، وَ مَن مَاتَ وَ هُوَ یُحِبُّنا کانَ عَلَی اللهِ حَقَّا اَن یَبعَثَهُ مَعَنا؛ هیچ کافری دوستدار ما نیست و هیچ مؤمنی دشمن ما نمی شود، هر کس با محبت ما از دنیا برود، بر خداوند است که او را در قیامت با ما برانگیزد. (مسند الامام الرضا علیه السلام، ج ۱، ص ۳۵۸)
شرح حدیث:
اهل بیت پیامبر (ص) و سلم انسان هایی پاک، الهی، وارسته و برخوردار از همه فضایل و خوبی هایند که برای همه مسلمانان الگویند.
محبت به آنان، نشانه فطرت پاک و ایمان خالص انسان است.
دشمنی با اهل بیت (علیهم السلام) نشانه خروج انسان از قلمرو انسانیت و کمال و حق است.
پیامبر خدا (ص) امت را به محبت عترت خویش دعوت کرده و مهرورزی به این خاندان نورانی را «اجر رسالت» قرار داده است.
پس اگر دنبال محبوب می گردیم، این خاندان بهترین و ارزنده ترین محبوب های هستی اند. سعدی شیرازی چه نیک سروده است:
سعدی اگر عاشقی کنی و جوانی
عشق محمد بس است و آل محمد
محبت به آل محمد (ص) هم در دنیا کارساز است و دوستداران این خاندان را به راه حق و فضیلت می کشاند و از بدی ها باز می دارد، هم هنگام مرگ، در قبر، در عالم برزخ، در روز قیامت و هنگام محاسبه اعمال و عبور از صراط و دادن نامه اعمال به اشخاص، عامل نجات انسان می شود.
هر کس با چیزی محشور می شود که او را دوست می دارد.
آنان که در دنیا مهر و محبت این اسوه های پاک و فضایل را داشته باشند، چون در عمل، راه آنان را می پویند، طبیعی است که خداوند هم با پیامبر (ص) و خاندانش محشورشان کند.
یکی از پرسش های بنیادی در تعامل با جوان آن است که با چه شیوه ای و چگونه با این نسل روبه رو شویم. برای ارتباط بهتر با جوان، باید ویژگی های روحی، روانی و شخصیتی او را شناخت. در این بخش به برخی از این ویژگی ها می پردازیم.
جوانی از نظر فرهنگ های مختلف، مفهوم وسیع و گسترده ای دارد. روان شناسان دوره سنی 1 تا 30 سالگی را دوره جوانی نامیده و آن را با ورود به دانشگاه و آشنایی بیشتر فرد با تفکر منطقی، هم زمان دانسته اند. به عبارتی، جوان کسی است که دوره کودکی و نوجوانی را سپری کرده و وارد مرحله جدیدی به نام «جوانی» شده و از نظر جسمی، فکری، روحی و روانی می تواند فکر کند، جوانب امر را بررسی و ارزیابی کند، تصمیم بگیرد و آن را اجرا کند. چنانکه حضرت ابراهیم(ع) در ابتدای دوره جوانی تصمیم گرفت که بت ها را بشکند؛ سپس تصمیم اش را اجرا کرد و بت ها را شکست. جوانی مرحله ای بسیار حساس، سرنوشت ساز و با اهمیت در زندگی است، زیرا از یک سو دارای استعدادهایی است که آینده جوامع در گرو آنهاست و از دیگر سو در اوج قله توانایی و شکوفایی قرار دارد که در صورت استفاده صحیح از آنها، می توان به نتایج بسیار خوبی در زمینه فردی و اجتماعی دست یافت. برای داشتن یک ارتباط خوب و صحیح با جوان، ابتدا باید او را شناخت؛ چنانکه شهید مطهری در این باره می نویسد:
ما اول باید درد این نسل را بشناسیم. درد عقلی و فکری، دردی که نشانه بیداری است؛ یعنی آن چیزی را که احساس می کند و نسل گذشته احساس نمی کرد.
جوان لبریز از هیجان و برافروختگی است که اگر کنترل نشود، می تواند خطرآفرین باشد. هدایت نشدن روحیه جست وجوگر و کنجکاو جوان، زمینه آلودگی او به انحرافات را فراهم می کند. بیداری فطرت در جوان و شور و عشق و شیدایی اش تا آنجاست که در شرایط دشوار و سخت مانند دوران دفاع مقدس، حتی از جان خویش نیز در راه رسیدن به آرمان ها می گذرد. از دیگر ویژگی های جوان، تربیت پذیری اوست. جوانی، آخرین مرحله ای است که فرد می تواند شخصیت خود را تکمیل و از نظر فکری و رفتاری، در باورها و ارزش های خود بازنگری کند. از این روست که امام علی(ع) در نامه ای به امام حسن(ع) فرموده است: «إنّما قَلْبُ الحَدَثِ كالأرضِ الخالِيةِ ما اُلقِيَ فيها مِنْ شيءٍ قَبِلَتْهُ: قلب جوان همچون زمین آماده و مستعد کشت است که هر بذری در آن پاشیده شود، می پذیرد». یادگیری در دوره جوانی افزون بر اصل پذیرش، از نظر کیفیت نیز در سطح بالایی قرار دارد و پایدارتر از دیگر دوره هاست. امام کاظم(ع) فرموده است: «مَنْ تَعَلَّمَ فِي شَبَابِهِ كَانَ بِمَنْزِلَةِ الرَّسْمِ فِي الْحَجَر: کسی که در جوانی علم بیاموزد، مانند نقشی که بر سنگ کنده شود، در جان او نقش می بندد». این تشبیه از آن روست که جوان از توانایی زیادی برخوردار است و به خوبی می تواند مفاهیم را بفهمد، تجزیه و تحلیل کند و به یاد بسپارد.
اگر چه رشد استعداد جوان تا اندازه ای فردی و وابسته به فعالیت های اوست، اما خانواده و جامعه باید زمینه های آن را فراهم کنند. اگر استعداد جوان در دوران جوانی شکوفا نشود، این فرصت از دست می رود و در دوره پیری نمی توان آن را جبران کرد. از همین روست که امام علی(ع) فرموده است: «بَادِرِ الْفُرْصَةَ قَبْلَ أَنْ تَكُونَ غُصَّة: فرصت را پیش از آنکه اندوه شود، دریاب».
شکوفا شدن استعدادهای جوان، نیازمند زمینه سازی و برنامه ریزی دقیق و درست است. خانواده به عنوان اولین نهاد رسمی و تأثیرگذار بر جوان، نقش بسیار مهمی در این زمینه دارد، زیرا با شناسایی استعدادها و توانمندی های جوان، می تواند او را به مسیر درست هدایت کند تا در عرصه بزرگ تر یعنی اجتماع، از سوی دولت ها شکوفاتر شود، زیرا دولت صاحب اختیار همه منابع مادی و نیروهای انسانی جامعه است و می تواند با برنامه ریزی های مناسب، استعدادهای بالقوه نسل جوان را به بالفعل تبدیل کند. از همین روست که امام علی(ع) به مالک اشتر فرمود: «تَفَقَّدْ مِنْ أُمُورِهِمْ مَا يَتَفَقَّدُ الْوَالِدَانِ مِنْ وَلَدِهِمَا: آن گونه درباره امور مردم بیندیش که پدر و مادر مهربان نسبت به فرزندشان می اندیشند و برای آینده او برنامه ریزی می کنند.» جوان در صورتی به ابتکار و خلاقیت دست می یابد که امکانات لازم برای به فعلیت رسیدن توانایی های فکری و هنری اش فراهم باشد. برای به فعلیت درآمدن استعدادهای جوان و بهره بردن از آن برای پیشرفت جامعه، ابتدا این استعدادها باید از سوی خانواده کشف و زمینه فعالیت در مرحله ابتدایی توسط خانواده و سپس در ابعاد بزرگ تر توسط دولت در جامعه برای او فراهم شود. پیمان سرحدی، دانشجوی مخترع و نابغه که پوتین فوق هوشمندی را اختراع کرده است که توانایی شناسایی مواد رادیواکتیو و تمام اشعه های آن، مین یابی، شناسایی نبض، فشارخون، دما و رطوبت را دارد، می گوید: «من اختراع را در سال 1382 زمانی که یک دانش آموز بودم، آغاز کردم و از آن به بعد به تحقیق و پژوهش علاقه مند شدم، اما فعالیت های اصلی و مهم من در زمان دانشجویی و بعد از آن بود. در این مسیر خانواده ام همیشه همراه من بودند و زمینه رشد و استعدادیابی را برایم فراهم کردند».
انسان ذاتاً دوست دارد مورد محبت و احترام دیگران قرار گیرد. این نیاز فطری در رفتار انسان و برخورد او با دیگران ظهور می یابد؛ گاه به شکل ارتباط کلامی و گفتار محبت آمیز و گاه در قالب رفتار و ایجاد دوستی و رفت و آمد با همسالان، همسایگان و خویشاوندان. اگر چه نیاز به محبت، ذاتی است و از دوره کودکی در نهاد انسان وجود دارد، اما در دوران جوانی بیشتر آشکار می شود؛ چرا که استعدادهای انسان در این دوره کاملا شکوفا می شود و گرایش های طبیعی و فطری وی به فعلیت می رسد. خانواده باید این نیاز جوان را درک کند، با او رفتار محترم و محبت آمیز داشته باشد و روحیه دیگرخواهی او را پرورش دهد. اشباع نشدن نیاز جوان به محبت و احترام از سوی خانواده، زمینه پیدایش بسیاری از نگرانی های روحی و روانی، اضطراب، استرس و ترس های غیرمنطقی را در وی ایجاد می کند. تأمین این نیاز جوان افزون بر اینکه پاسخی به نیاز درونی اوست، آثار فردی و اجتماعی فراوانی نیز به دنبال دارد. در واقع محبت، اکسیری است که بسیاری از دردها و بیماری های روحی و روانی جوان را درمان می کند. نقل است روزی علامه جعفری در اوایل انقلاب به دانشگاه فنی تهران برای سخنرانی رفت. جلسه 4 ساعت به طول انجامید و پس از پایان جلسه نیز دانشجویان اطراف ایشان جمع شدند و سؤال های خود را مطرح می کردند. ایشان بسیار خسته شده بود. جمعیت که متفرق شد، دانشجویی جلو آمد و با عصبانیت و لحنی بی ادبانه علامه را نقد کرد. علامه که بسیار خسته شده بود و جایی برای نشستن نداشت، عبایش را روی زمین پهن کرد و نشست. سپس گفت: «بیا بنشین جوان تا جوابت را بدهم». دانشجوی جوان از این رفتار علامه بسیار شرمنده شد و با حالتی خجالت زده گفت: «من جواب همه سؤال هایم را گرفتم». بعدها که آن جوان برای تحصیل به خارج از کشور رفته بود، با علامه تماس می گیرد و می گوید: «آن تازیانه ای که با اخلاقتان آن روز به من زدید، همچنان دارد مرا در زندگی با خود می برد» جوان به دلیل ویژگی های روحی و روانی خاص خود، بیش از دیگران تحت تأثیر تکریم و احترام قرار می گیرد، زیرا به دلیل تربیت پذیری و روحیه هم گرایی با مردم، دوست دارد همواره خانواده و جامعه با دید مثبت به او نگاه کنند. از همین روست که پیامبر اکرم(ص) درباره تکریم و احترام به فرزندان فرموده است: «أَكْرِمُوا أَوْلاَدَكُمْ وَ أَحْسِنُوا آدَابَهُمْ يُغْفَرْ لَكُم: به فرزندان خود احترام بگذارید و آنان را آداب نیکو بیاموزید تا گناهان شما آمرزیده شود»
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
حضور جوانان در صحنه انقلاب
معنای تشکیل بسیج این بود که خدای متعال به امام بزرگوار این تعلیم را داد، این الهام را کرد که سرنوشت انقلاب را بسپرد دست جوان ها؛ نه فقط جوان های آن روز. وقتی جوان ها وارد میدان شدند، این امانتی را که دست آنها سپرده شده است، این اعتمادی را که به آنها شده است، دست به دست در طول زمان به یکدیگر منتقل می کنند.
(03/09/1395)
گفت وگو با قهرمان سابق شیرجه ایران و همکار نفتی
ورزش نفت نقش زیادی در توسعه رشته شیرجه دارد
قائم میرابیان، از شیرجه روهای موفق کشور در سطح بین المللی به شمار می رود که چند سالی است از دنیای قهرمانی فاصله گرفته و در تلاش است بتواند این رشته را در ورزش نفت توسعه دهد. او که از همکاران شاغل در صنعت نفت است و نقش زیادی در شکل گیری و توسعه این ورزش در مجموعه نفت دارد ، برای به روز رسانی علم مربیگری خود ، دو سال به آمریکا رفت. میرابیان همزمان طی برگزاری دوره مربیگری خود در رقابت های جهانی ورزش های آبی بزرگسالان که در شهر کیوشو ژاپن برگزار شد، توانست 3 مدال طلای جهانی را از آن خود کند. کسب این مدال ها بهانه ای شد تا با این قهرمان شیرجه و مربی که تا امروز توانسته ملی پوشان بسیاری را به کشور معرفی کند، گفت و گو داشته باشیم.
در واقع شنا و شیرجه با کشتی هیچ سنخیتی نداشته و حتی نزدیک هم نیستند. پدر من مربی کشتی است و من به این ورزش کاملا آشنایی دارم، حتی زمانی که در تیم ملی شنا و شیرجه حضور داشتم، وقتی به همدان سفر می کردم، در کنار پدر و دیگر کشتی گیران، تمرین بدنسازی انجام می دادم و هرازگاهی نیز با آنها کشتی می گرفتم. پدر به این مساله معتقد بود که اعضای یک خانواده ورزشی حتما استعدادی در ورزش دارند و هر کدام می توانند در یک رشته موفق باشند. ورزش کشتی در واقع جنگ عضله و تاندون است، اما شیرجه و شنا یک ورزش تکنیکی است که به نوعی هماهنگی اعصاب و عضله در آن نقش دارد و شبیه ورزش ژیمناستیک است با این تفاوت که در آب انجام می شود. به همین دلیل رشته ورزشی که من انتخاب کردم، با کشتی کاملا متفاوت بود.
به یاد دارم در دوران دانشجویی، یک دوره مسابقات کشتی برگزار شد که در یک وزن، کشتی گیر کم داشتند و وزن خالی دقیقا وزن من بود. با توجه به اینکه کشتی را بلد بودم، البته نه به صورت حرفه ای، در این وزن شرکت کردم، به گونه ای که تا فینال مسابقات هم رفتم. در فینال حریف من، کشتی گیری بود که یکی از قهرمانان کشتی جهان به شمار می رفت و کارمند وزارت نفت بود. در این جدال، 10 بر صفر ضربه فنی شدم و به او باختم. در نهایت مدال نقره گرفتم. این مسابقه، یکی از بهترین خاطرات من از کشتی است.
زمانی که بچه بودیم، در طول تعطیلات تابستانی، بی شک نباید یکجا می ماندیم و باید کل انرژی ما تخلیه می شد. به همین دلیل پدر و مادرم در تابستان ها، ما را در رشته های مختلف ورزشی ثبت نام می کردند، البته این را بگویم که پدرم دوست نداشت فرزندانش رشته کشتی را ادامه دهند و علاقه بسیاری به رشته شنا داشت، چراکه معتقد بود، شنا محیط آموزشی سالم تر و متفاوت تری دارد و افرادی که در این رشته حضور دارند، آرامش خاصی دارند. به همین دلیل ما تابستان ها در کانون بسیج به کلاس شنا می رفتیم، البته من اول در رشته شنا فعالیت داشتم و بعد شیرجه را به عنوان رشته اصلی خود انتخاب کردم. تاکید می کنم که پدرم، مشوق اصلی من برای انتخاب رشته شنا و بعد شیرجه بود؛ شرایط رشته کشتی در آن زمان بسیار متفاوت بود و افرادی که در آن دوره به این رشته ورود پیدا می کردند، سیستمی کاملا متفاوت با ورزشکاران رشته های دیگر داشتند.
شاید باورتان نشود، اگر روزی پدر شوم، اجازه نمی دهم که فرزندم به رشته شنا و شیرجه وارد شود. شاید به این دلیل که من هم سختی های این رشته را با پوست و استخوانم لمس کرده ام و بخوبی می دانم که ورزش قهرمانی با چه مشکلاتی مواجه است. می توان گفت آنقدر رقابت در ورزش قهرمانی فشرده است که ورزشکار زمان کافی ندارد برای روح و جسم خود وقت بگذارد و همیشه در تلاش است تا از گردونه رقابت ها خارج نشود. به همین دلیل خیلی چیزها را از دست می دهد. پس اگر فرزندم زمانی به سمت ورزش رفت، می خواهم که آن را تفریحی دنبال کند تا بتواند از زندگی اش لذت ببرد. شاید پدر من نیز چنین فکری می کرد.
شرکت در این مسابقات، داستانی طولانی دارد. در آن زمان به عنوان کمک مربی تیم ملی شیرجه آمریکا فعالیت می کردم. به خاطر دارم که برخی از ورزشکارانی که با من تمرین می کردند، از قهرمانان پیشین رشته شیرجه بودند که به اصطلاح به آنها «مستر» می گویند. مسترها، کسانی هستند که از دوره قهرمانی خود خداحافظی کرده و وارد مسابقات پیشکسوتان می شوند. با تیم ملی آمریکا در حال تمرین بودم و یک روز به صورت اتفاقی با آنها شیرجه زدم. به من گفتند که تو خیلی خوب و آماده هستی، چرا با ما در مسابقات جهانی شرکت نمی کنی؟ آنجا بود که از برگزاری مسابقات شیرجه مستر مطلع شدم؛ این مسابقات نزدیک به 12 دوره برگزار شده و امسال برای اولین بار به صورت رسمی در سطح جهانی برگزار شد. زمانی که از برگزاری این مسابقات اطلاع یافتم، تنها 6 ماه برای آماده شدن در آن زمان داشتم. به همین دلیل به ایران بازگشتم و به فدراسیون شنا اعلام کردم که می خواهم در مسابقات جهانی مستر شیرجه شرکت کنم. فدراسیون هم استقبال و اعلام کرد که در صورت موافقت، از تو حمایت می کنیم. من به آمریکا برگشتم و با تیم این کشور زیر نظر مربی تیم ملی آمریکا تمرین ها را آغاز کردم.
می توانم بگویم دوره سختی را برای این تمرین ها پشت سر گذاشتم تا بتوانم آمادگی جسمانی لازم را پیدا کنم. در طول 6 ماه تمرین، فشار بسیاری به خود آوردم. در این مدت نتوانستم جواب درستی از فدراسیون شنا برای حضور در این مسابقات دریافت کنم. تیم شنا آمریکا با توجه به نتیجه ای که از تمرین هایم به دست آورده بود، نام من را نیز در تیم خود قرار داد تا بتوانم ویزای ژاپن را دریافت کنم. اصلا دوست نداشتم که از تیم آمریکا در این مسابقات شرکت کنم؛ اما برای دریافت ویزا و حضور در مسابقات مجبور بودم با آی دی این کشور درخواست ویزا بدهم و در نهایت وارد دهکده مسابقات شوم. آنجا بود که به سرمربی تیم آمریکا گفتم که من نمی توانم از تیم آمریکا مسابقه بدهم و باید از تیم ایران در این مسابقات شرکت کنم. به آنها گفتم ملیت من ایرانی است و می خواهم اگر قرار باشد مدالی بگیرم، برای کشور خودم باشد و توانستم دقیقه 90کشورم را از آمریکا به ایران تغییر بدهم که البته این مساله به ضرر من تمام شد؛ چراکه با تغییر کشور، 2 طلا را از دست دادم. این در حالی است که می توانستم 5 طلا از این مسابقات بگیرم. آن هم به این دلیل بود که نمی توانستم در 2 رشته تیمی حضور پیدا کنم، چراکه من تنها نماینده ایران بودم.
در روز اول مسابقات، در رشته تخصصی خودم که تخته سه متر بود و بارها در این رشته مدال گرفته بودم، شیرجه زدم که خوشبختانه در این بخش با اختلاف بسیار زیادی اول شدم و توانستم رکورد مسابقات جهانی را در رده سنی خود بشکنم. همچنین در رشته تخته یک متر نیز توانستم طلا بگیرم که البته در این بخش رقابت نزدیکی بود. در مسابقه آخر در سکوی 10 متر نیز هرچند مصدوم شده بودم، اما توانستم براحتی طلای این مسابقه را دریافت کنم. این مسابقات در شهر کیوشو ژاپن و بلافاصله بعد از مسابقات جهانی شنا برگزار شد، البته فکر می کنم دوره بعد از مدال گرفتن در این مسابقه، خیلی سخت تر شود، چراکه رقیبان قدرتمندتری حضور خواهند داشت. یادآور می شوم این مدال، اولین مدال جهانی تاریخ شیرجه ایران به شمار می رود.
در دوره ای که ملی پوش بودم، در 3 مسابقه جهانی شرکت کردم که یکی از آنها جایزه بزرگ جهانی بود، همچنین در مسابقات جهانی شنا نیز که هر4 سال یک بار برگزار می شد، در یک دوره رتبه 22 و در یک دوره نیزرتبه 25 را کسب کردم. به هرحال سطح این مسابقات بسیار بالا بود و زمانی که آمادگی کافی برای حضور در این مسابقات را داشتم، دیگر به مسابقات جهانی اعزام نشدم، البته این را هم باید بگویم که خودم نیز خیلی زود از ورزش ملی خداحافظی کردم. در آن دوره وقتی در مسابقات جهانی شرکت می کردم، تجربه کمی داشتیم، البته نتیجه بدی هم کسب نکردم. در مسابقات شیرجه 36 شرکت کننده حضور دارند و زمانی که یکی از 20 شرکت کننده اول می شوید، آن هم با امکاناتی که در ایران است، یعنی کار خارق العاده ای انجام داده اید. اگر من توانستم این سه مدال طلای جهانی را کسب کنم، به این دلیل است که در بهترین امکانات و شرایط موجود در دنیا و البته زیر نظر بهترین مربی دنیا تمرین کردم. امتیازی که در این مسابقات به دست آوردم، در 27 سالگی نتوانستم چنین امتیازی داشته باشم و همه این مسائل به دلیل امکانات و تمرین ها بود.
پیش از اینکه برای کسب تجربه به آمریکا بروم، سرمربی تیم ملی شیرجه ایران و سرمربی تیم شیرجه نفت بودم. معتقدم که ورزش ما در رشته شیرجه کاملا توقف کرده و نیاز است تا آموزش در این حوزه به روزرسانی شود. تنها کسی که از ایران خارج شده تا دوره های مربیگری پیشرفته را پشت سر بگذارد، من هستم. در واقع من رفتم تا بتوانم فاصله بزرگی را که میان تیم شیرجه ایران و دیگر کشورها وجود دارد، کم کنم. تاکید می کنم مدال هایی که گرفتم، به دلیل تمرین کردن با بهترین های دنیاست؛ زمانی که در چنین فضایی قرار می گیرید و با نوع امکانات و تمرین ها آشنا می شوید، تازه تفاوت ها، تغییرها و پیشرفت ها را متوجه می شوید. من همیشه عاشق ایران بوده ام و درست همان زمانی که در آمریکا دوره می دیدم، با مربیان خود سر این مساله بحث می کردم که شما با این همه امکانات در این وضعیت قرار دارید و اگر این امکانات در اختیار ما بود، براحتی شما را شکست می دادیم. تلاش کردم در این دوره های آموزشی پیشرفته شرکت کنم تا بتوانم آورده ای برای کسانی داشته باشم که استعداد دارند؛ اما امکانات کافی ندارند. حالا به ایران بازگشته ام تا دوباره به عنوان مربی ملی و مربی شرکت نفت فعالیت کنم؛ البته این را هم بگویم که هادی افشار ، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت در این مسیر به من بسیار کمک کرده است. این حمایت ها باعث شد تا با علاقه به ایران بازگردم و تلاش کنم با چیزهای جدیدی که یاد گرفته ام، بچه های با استعداد را آموزش داده و به سطح دنیا برسانم. معتقدم اگر مسؤولان فدراسیون شنا به اندازه کافی حوصله کنند، بچه های ما می توانند به سطح آسیایی برسند.
کمبودهای سخت افزاری، خیلی تاثیر گذار نیست و با صرف بودجه لازم می توان آن را جبران کرد؛ اما آنچه رشته شیرجه و شنای ایران پیش از هر چیز به آن نیاز دارد، ارتباط با دنیاست. به عنوان مثال طی 2 سال گذشته با همراهی تیم آمریکا در 12 مسابقه جهانی حضور داشتم، این در حالی است که تیم ملی شیرجه ایران طی 2 سال گذشته تنها در 2 مسابقه بین المللی شرکت داشته است. با حضور در مسابقات جهانی می توان با دیگر کشورها بخوبی ارتباط برقرار کرد. ارتباط با مربیان خوب دنیا سبب می شود تا بفهمید بسیاری از مسابقاتی که این تیم ها شرکت می کنند، هزینه ای ندارد و بیشتر به صورت میزبان و مهمانی است. هنگامی که چنین ارتباطی برقرار شود، ورزشکاران به مسابقات بسیاری دعوت می شوند، بدون اینکه هزینه ای پرداخت کنند. متاسفانه فدراسیون شنای ایران ارتباط بسیار کمی با کشورهای مختلف دارد و حتی تلاش نمی کند تا مربی های خود را برای آموزش به کشورهای دیگر بفرستد و همین مساله سبب می شود تا ما همیشه در انزوا مانده و در مسابقاتی شرکت کنیم که به اندازه بودجه فدراسیون است و همین مساله باعث می شود تا تیم همیشه عقب بماند.
واقعا این سوالی است که خودم هم پاسخ آن را نمی دانم. فکر می کنم در این سال ها ورزش نفت بیشتر از من استفاده کرده که البته از این اتفاق بسیار خوشحالم. به عنوان یک ورزشکار و مربی، کار خود را برای فدراسیون شنا انجام داده ام و همیشه بهترین نتیجه ها را برای فدراسیون داشتم، اما ورزش نفت شرایطی را فراهم کرده تا بتوانم شیرجه نفت را گسترش دهم و این مساله باعث می شود با عشق و علاقه در این زمینه تلاش کنم.
در واقع ورزش نفت اهمیت بسیاری به توسعه رشته های مختلف ورزشی می دهد و در کنار آن شرایط لازم را برای این کار فراهم می کند. زمانی که من به ورزش وزارت نفت پیوستم، این وزارتخانه اصلا رشته ای به نام شیرجه نداشت.ما این رشته و البته شنا را در این وزارتخانه راه اندازی کردیم و با حمایت آنها توانستیم یک سری قهرمانان ملی پوش از نفت داشته باشیم که شامل حامد بزمی، سجاد آبخیز، مهدی سروری و ... بودند؛ شناگرانی که از 11 سالگی به نفت پیوستند.
استعدادیابی، بخش های مختلفی دارد که باید به آن توجه شود. بی شک مربیان در اولین برخورد می توانند از نظر فیزیکی تشخیص دهند که شناگر، استعداد کافی دارد یا خیر و بعد از آن با آموزش های درست، می توان استعدادهای مناسب را با مربی و امکانات خوب به مسابقات قهرمانی فرستاد. فکر می کنم با توجه به هماهنگی هایی که در حال انجام است، قرار است استعدادیابی برای شناگران انجام شود تا بتوانیم بهترین ها را انتخاب کنیم . به نظر من این موضوع می تواند نوید ورود استعدادهای جدید را به ورزش بدهد.
هاشمیه متقیان، بانوی ملی پوش ایران در مسابقات پارادوومیدانی در بازی های پاراآسیایی هانگژو با ثبت رکورد ۲۲.۹۱ متر در پرتاب سوم خود صاحب مدال طلا شد؛ اما این نشان و مقام قهرمانی در نهایت ناباوری از این بانوی ورزشکار گرفته شد. سیدمحمدشروین استبقیان، سرپرست تیم ملی پارادوومیدانی گفت: نفوذ چین باعث شد که یک سرقت ورزشی و مدالی صورت بگیرد و مدال های طلا و نقره هاشمیه متقیان و در کنار آن زینب مرادی در پرتاب نیزه کلاس F56 بانوان، پس گرفته شود. وی تصریح کرد: اعتقاد دارم یک سرقت ورزشی و مدالی صورت گرفته است، چراکه به ورزشکاران ما اجازه داده شد برای شرکت در مسابقه در کال روم حاضر باشند و حکم قهرمانی نیز اهدا شد که هم اکنون نزد ماست. استبقیان با اشاره به اینکه قهرمانان ما حتی در تست دوپینگ هم شرکت و همه مراحل را طی کردند، اظهار کرد: این اتفاق ناخوشایند از ارزش های ورزشکاران ما کم نمی کند، فراموش نکرده ایم که هاشمیه متقیان، ورزشکار متدین و با ایمان ما مدال پارالمپیک توکیو را دارد.
از سه بازیکن شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای حضور در اردوی انتخابی تیم ملی واترپلو زیر ۱۷ سال و به منظور شرکت در مسابقات رده های سنی فیلیپین دعوت شد.
طبق اعلام کمیته فنی فدراسیون واترپلو،با توجه به برگزاری مسابقات انتخابی تیم ملی زیر ۱۷سال کشور در مرداد ۱۴۰۲، اسامی بازیکنان منتخب برای حضور در اردوی انتخابی تیم ملی واترپلو اعلام شد.
طبق نظر کمیته فنی واترپلو، عباس مهراندیش، مبین نجاتی و محمدمهدی جعفری (از فرزندان کارکنان شر کت ملی مناطق نفت خیز جنوب) برای حضور در اردوی تیم ملی زیر۱۷سال انتخاب شدند.
اسامی بازیکنان دعوت شده پس از بررسی کمیته فنی و کادر فنی تیم، در اردوی آماده سازی تیم ملی واترپلو زیر17 سال برای حضور در رقابت های رده سنی فیلیپین اعلام خواهد شد.
تیم هندبال مناطق نفت خیز جنوب - امیدیه در گروه اول مسابقات هندبال دسته اول باشگاه های کشور قرار گرفت. در قرعه کشی مسابقات هندبال دسته اول باشگاه های کشور، تیم مناطق نفت خیز جنوب- امیدیه با تیم های شهرزاد لارستان، هیأت هندبال کردستان، رعد پدافند البرز، شهید چمران لارستان و شهرداری گرگان همگروه شد.
مسابقات هندبال دسته اول باشگاه های کشور با حضور12 تیم در دو گروه و به صورت متمرکز، اواخر آبان امسال آغاز می شود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات