تولید روزانه نفت ایران به حدود ۳.۴ میلیون بشکه رسید
افزایش 7 میلیون متر مکعبی تولید گاز تا زمستان
چتر حمایتی برای تاسیسات پالایشگاهی
پارکهای پتروشیمی، یکی پس از دیگری
دانشمندان نفت در میان برترین های جهان
تغییر انرژی مصرفی چالش جدید اقتصاد اروپا
ساخت مخازن طرح ایران الانجی در مراحل پایانی
مرکز آموزش محمودآباد، محیطی آرام برای فراگیری
من و دخترانم یک تیم سه نفره هستیم
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار هزاران نفر از دانش آموزان و دانشجویان:
مقام معظم رهبری با تأکید بر لزوم بسیج دنیای اسلام، پافشاری دولت های اسلامی بر قطع فوری جنایات و بمباران ها در غزه را ضروری خواندند و از این دولت ها خواستند راه صدور نفت و ارزاق به رژیم صهیونیستی را مسدود و با آن رژیم همکاری اقتصادی نکنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای صبح روزچهارشنبه، (دهم آبان ماه) در دیدار هزاران نفر از دانش آموزان و دانشجویان، با ریشه یابی دشمنی دیرینه آمریکا با ملت ایران، فاجعه آفرینی صهیونیست ها و آمریکایی ها در غزه را در تاریخ بی سابقه خواندند و با اشاره به ضربات تحقیرکننده ای که صبر و ایستادگی مردم غزه به آبرو و حیثیت رژیم غاصب جعلی و حامیان مستکبرش وارد آورده، گفتند: اگر کمک های همه جانبه آمریکا نباشد، رژیم صهیونیستی در عرض چند روز فلج خواهد شد. دنیای اسلام هم باید با قطع همکاری اقتصادی با رژیم صهیونیستی، علیه این رژیم بسیج شود و با صدای رسا و پافشاری بر «قطع فوری بمباران و جنایت آفرینی در غزه»، به وظایف مهم خود در این رویارویی جبهه حق با جبهه باطل عمل کند.
ایشان با اشاره به توقع مضاعف از دنیای اسلام در مقابل جنایت های رژیم اشغالگر، گفتند: دولت های اسلامی اگر امروز به فلسطین کمک نکنند، دشمن فلسطین را که در واقع دشمن اسلام و انسانیت است تقویت کرده اند و فردا همین خطر خود آنها را تهدید خواهد کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید بر لزوم بسیج دنیای اسلام، پافشاری دولت های اسلامی بر قطع فوری جنایات و بمباران ها در غزه را ضروری خواندند و از این دولت ها خواستند راه صدور نفت و ارزاق به رژیم صهیونیستی را مسدود و با آن رژیم همکاری اقتصادی نکنند و در همه مجامع جهانی، صریح، بدون لکنت و دوپهلوگویی و با صدای بلند جنایات و فجایع رژیم غاصب را محکوم کنند.
رهبر انقلاب «قرارداد انحصار کشت، خرید و فروش تنباکو» و «قرارداد وثوق الدوله» را دو نمونه از تلاش های انگلیسی ها برای تسلط بر منابع اقتصادی ایران برشمردند و گفتند: این دو حرکت با هوشیاری علما و حمایت مردم به جایی نرسید و انگلیسی ها با به حاکمیت رساندن یک قزاق بسیار بی رحم، گستاخ، بی سواد، لات منش و بی ایمان به نام رضاخان، کنترل ایران را در دست گرفتند و رضاخان هم با منکوب کردن علما و مرعوب کردن شدید ملت، اهداف آنها را محقق کرد که در این مسیر، عده ای روشنفکر غرب زده یا وابسته هم با رنگ روغن زدن به حکومت پلید او، در جنایاتش شریک شدند.
رهبر انقلاب با اشاره به اقدام انگلیسی ها در جایگزین کردن پسر رضاخان در جنگ دوم جهانی و سپس افول قدرت انگلیس در اواسط دهه ۲۰ شمسی و جایگزینی تدریجی آمریکا به جای این کشور، گفتند: آمریکایی ها در ابتدا با پرهیز از داعیه های استعماری، چهره ای ملایم از خود نشان دادند اما وقتی تلاش دولت مصدق را برای غیروابسته کردن ایران دیدند، نقاب ملایمت را کنار گذاشتند و با کودتای ۲۸ مرداد، مقدرات کشور را عملاً در دست گرفتند و ایران را کاملاً به خود وابسته کردند.
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به آثار شوم تسلط آمریکا درایران، از جمله باز کردن پای رژیم صهیونیستی به کشور، تشکیل ساواک مخوف، اعزام چندده هزار مستشار با هزینه ملت ایران برای تسلط بر همه امور نظامی، اشاعه فساد برنامه ریزی شده برای بی خاصیت کردن نسل جوان، عقب نگه داشتن علمی ایران و تبعیض طبقاتی هولناک، گفتند: آمریکایی ها حتی در روزهای اوج گیری انقلاب با اعزام «ژنرال هایزر» به فکر کودتا و قتل عام ملت، به پاخاسته بودند اما عزم راسخ امام و ایستادگی ملت، این توطئه را هم خنثی کرد و ژنرال آمریکایی با ناکامی در قتل عام ملت ایران مجبور به بازگشت شد اما آمریکایی ها امروز هم همان هدف و کار را در غزه انجام می دهند.
وزیر نفت:
وزیرنفت گفت: تولید روزانه نفت از دومیلیون و200 هزاربشکه به حدود سه میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه رسیده است. جواد اوجی چهارشنبه 10 آبان ماه درحاشیه نشست هیأت دولت با بیان اینکه همسو با برنامه های افزایش تولید نفت، روزانه حدود سه میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه نفت تولید می کنیم، اظهار کرد: در سه ماه دوم امسال، گروه نفت و گاز رشد اقتصادی ۱۹ درصدی داشته اند و رشد گروه نفت و گاز با افزایش بهره وری از پالایشگاه ها و پتروشیمی ها، افزایشی می ماند. وی با اشاره به اقدام های انجام شده از ابتدای این دولت برای افزایش مقدار تولید نفت، گفت: در آغاز به کار دولت سیزدهم، تولید روزانه نفت، بیشتر از دو میلیون و 200 هزار بشکه نبود اما خوشبختانه با اقدام های وزارت نفت طی ۲۴ ماه گذشته و همسو با طرح های افزایش تولید، امروز به رقم تولید روزانه سه میلیون و 400هزار بشکه نفت رسیده ایم. امیدواریم با برنامه ریزی ها و پروژه های سرمایه گذاری شده دربخش های مختلف ازجمله میدان های مشترک و مستقل در خشکی و دریا شاهد افزایش دوباره تولید نفت باشیم.
وزیر نفت تصریح کرد: رشد اقتصادی گروه نفت و گاز درسه ماه نخست سال ۱۴۰۲ به گواه آمارها ۱۹.۸ درصد بوده است، امیدواریم این رشد را به صورت مستمر داشته باشیم.
اوجی اظهار کرد: با سرمایه گذاری در میدان های نفت و گاز و افزایش ظرفیت تولید در پالایشگاه ها و محصولات پتروشیمی، تا پایان امسال و اوایل سال آینده، رشد گروه نفت و گاز صعودی خواهد بود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: دو برابر شدن حجم صادرات نفت و بازگشت پول آن به کشور از خدمات ارزنده وزارت نفت در دو سال گذشته بوده است.
سیدموسی موسوی با بیان اینکه وزارت نفت در دو سال گذشته، خدمات ارزنده ای در حوزه انرژی، نفت و گاز کشور انجام داده است، اظهار کرد: وزارت نفت،عمده منابع مالی کشور را تأمین می کند و در دو سال اخیر نیز شاهد افزایش تولید روزانه نفت بوده ایم که در نوع خود بی نظیر است.
وی افزود: دو برابر شدن حجم صادرات نفت و بازگشت پول آن به کشور از خدمات ارزنده وزارت نفت در دو سال گذشته است، همچنین این وزارتخانه در بخش مسؤولیت های اجتماعی بویژه در حوزه انتخابیه بنده (لامرد و مهر) فعالیت های خوبی انجام داده و پروژه های بسیاری در این مدت از سوی وزارت نفت افتتاح یا کلنگ زنی شده است.
موسوی به سفرهای بین المللی وزیر نفت دولت سیزدهم نیز اشاره و تصریح کرد: دیپلماسی اقتصادی و انرژی در دولت سیزدهم جایگاه خوبی دارد و امیدواریم در آینده نیز با فعال تر شدن این حوزه، موقعیت ایران از نظر اقتصادی در جهان ارتقا یابد.
معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی خبرداد:
معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی از ارزیابی بار مالی فوق العاده تخصصی و مخصوص برای همه کارکنان قرارداد مدت موقت در همه شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت خبر داد.
مهدی علی مددی با اشاره به مصوبه دی ماه ۱۴۰۰ درباره کارکنان قرارداد مدت موقت صنعت نفت کشور گفت: نامه ای به همه شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت داده ایم که فوق العاده تخصصی و مخصوص این دسته از کارکنان را ارزیابی کنند و بار مالی آن را برای همه کارکنان قراردادی محاسبه و هم ترازی این نوع پرداختی ها را با نیروهای رسمی و پیمانکاری بسنجند.
وی ادامه داد: شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت پیشنهادهای خود درباره فوق العاده تخصصی و مخصوص کارکنان قرارداد مدت موقت را در شورای مدیران توسعه منابع انسانی صنعت نفت ارائه خواهند داد.
در دولت سیزدهم، نگرش تمرکزیافته ای نسبت به سرمایه انسانی صنعت نفت در دستور کار قرار گرفت، به نحوی که سرمایه انسانی صنعت نفت در سه گروه کلان رسمی، قراردادی و پیمانکاری دسته بندی شد و در بازدیدهای مدیران این دولت در صنعت نفت از مناطق عملیاتی مشخص شد هم اکنون بسیاری از کارکنان قراردادی و پیمانکاری دوش به دوش کارکنان رسمی افزون بر مشاغل پشتیبانی عمومی در مشاغل اصلی تخصصی و پشتیبانی تخصصی صنعت نفت مشغول خدمت هستند، بنابراین منطق پرداخت مساوی در برابر کار مساوی حکم می کند که به همه آنان در چارچوبی عادلانه توجه شود.
معاون وزیر نفت در امور گاز:
معاون وزیر نفت در امور گاز با تأکید بر ضرورت اجرای الزام های پدافندی گفت: صنعت نفت در معرض انواع تهدیدهای سایبری، خرابکاری، جاسوسی و انفجار است.
مجید چگنی در دومین آیین نکوداشت پدافند غیرعامل درصنعت نفت به میزبانی شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: دکترین پدافندغیرعامل برگرفته از آموزه های دینی و اسلامی و سخنان مقام معظم رهبری است و هر روز که از عمر این تشکیلات می گذرد، شاهد رشد، نمو و نوآوری در این حوزه هستیم.
وی با اشاره به اینکه همان طورکه فناوری هر روز رشد می کند و ابزار آن نیز توسعه می یابد، تصریح کرد: شرایط با توجه به سال ۱۳۸۲که سازمان پدافندغیرعامل تاسیس شد، بسیارپیشرفت کرده که حملات سایبری و ریزپرنده ها از آن جمله است.
چگنی گفت: تهدیدهای آن زمان با زمان کنونی متفاوت شده و هرچه پیش می رویم، شرایط هم تغییر می کند، بنابراین، استمرار پیشرفت و توسعه دستورعمل ها و قوانین در این حوزه بسیار اهمیت دارد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: صنعت نفت از مولفه های کلیدی در اقتصاد کشور است و به تبع آن حمله دشمنان با هدف آسیب به این صنعت همواره وجود دارد، از این رو این صنعت مهم کشور که هر روز افتخاراتی برای کشور می آفریند، در معرض انواع تهدیدهای سایبری، خرابکاری، جاسوسی و انفجار است.
وی گفت: نمایندگان مجلس هم برای حفظ صنعت و خدمت رسانی مستمر، برای اختصاص بودجه و کمک به آن با تدوین مقررات و قوانین کاربردی یاری رسان باشند.
با حمایت ها ی نفت برای رشد و تعالی نیروهای بومی استان کرمانشاه رقم خورد
مشعل با توجه به رویکردی که از سال 1400 به بعد به طور جدی در وزارت نفت دنبال شده است، طرح مهارت آموزی نیروهای حرفه ای مرتبط با طرح های نفت و گاز با همکاری سازمان های آموزش فنی وحرفه ای و استانداری ها در 7 استان کشور در حال اجراست. نخستین قراردادها از این مجموعه طرح ها به مردادماه 1400 برمی گردد که در قالب آنها شناسایی، آموزش و توانمندسازی 2 هزار و 500 نیروی مستعد و کارآمد بومی حوزه های فنی و تخصصی مورد نیاز صنعت نفت در استان کرمانشاه کلید خورد. دومین مرحله در نیمه دوم سال 1401 بود که قرارداد آن در استان های بوشهر، خوزستان، ایلام، فارس، کهگیلویه وبویراحمد و هرمزگان تعیین تکلیف شد و بر اساس آن هر یک از استان های بوشهر و خوزستان یک هزار نفر و بقیه استان ها نیز به تفکیک 500 نفر موظف به آموزش و تربیت نیروی انسانی بومی منطقه شدند. درسفر به استان کرمانشاه با حضور در برخی مراکز آموزش فنی وحرفه ای این استان سعی کردیم تا ازنزدیک شاهد برگزاری کلاس های آموزشی و نحوه تدریس مربیان باشیم و دراین خصوص که این دست حمایت های نفت تاچه اندازه توانسته است در توانمند سازی نیروهای بومی کارساز باشد، دیدگاه های عزیز نوری، مدیرکل آموزش فنی– حرفه ای استان کرمانشاه، برخی روسای مراکز آموزش فنی –حرفه ای شهرستان های تابعه، همچنین جمعی از مربیان و کارآموزان را در گفت وگو با «مشعل» جویا شدیم که مشروح آن را می خوانید.
وزیر نفت و مشاور اجتماعی وی تاکنون بارها بر رویکرد توانمندسازی نیروهای بومی تاکید و آن را رویکردی سازنده و مثبت قلمداد کرده اند، اما کارآموزان و عهده داران طرح های آموزشی در این باره چه دیدگاهی دارند؟ آیا سازوکارهای تبیین شده برای اجرای آموزش های مهارتی کارآمدی لازم را دارد و تلاش نفت و دیگر ذی نفعان برای به ثمر رسیدن اهداف تعریف شده نتیجه بخش خواهد بود؟ آیا اجرای این دست از طرح ها بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و نباید حسابی روی آن باز کرد یا مهارت آموزان بر آن صحه می گذارند؟
عزیز نوری، مدیر کل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه است که به عنوان یکی از ذی نفعان اصلی طرح آموزش و توانمندسازی نیروهای بومی و ایجاد توسعه پایدار در استان کرمانشاه فعالیت می کند. ابتدا از او درباره پیشرفت طرح می پرسم و اینکه طبق تفاهم نامه منعقد شده، آیا نسبت به جذب و استخدام مهارت آموزان در صنعت نفت، اطمینان خاطر وجود دارد؟ وی پاسخ می دهد: تاکنون 36 دوره آموزشی در 13 شهرستان تابعه در رشته های جوشکاری، لوله کشی، برقکار صنعتی، ابزار دقیق و ماشین آلات و نصب مکانیکی برگزار شده است. تعداد نفراتی که برای حضور در دوره های آموزشی ثبت نام کرده و آزمون ورودی را گذراندند، 647 نفر بود که از این تعداد 532 نفر موفق به قبولی در آزمون ورودی شدند. در طول برگزاری دوره های آموزشی تعدادی از کارآموزان بنا به دلایلی از حضور در دوره ها انصراف داده و درنهایت 338 نفر موفق به اتمام دوره های آموزشی شدند. از میان متقاضیانی که موفق به گذراندن دوره های آموزشی شدند، 152 نفر در آزمون پایان دوره شرکت کرده و از این تعداد نیز 121 نفر قبول و موفق به دریافت گواهینامه معتبر ازسوی سازمان فنی وحرفه ای استان کرمانشاه شدند. نکته حائز اهمیت اینکه در متن تعهدنامه نیز به صراحت عنوان شده که نفت هیچ گونه تعهدی برای استخدام و جذب نیرو برای پذیرفته شدگان ندارد و اسامی افراد پس از دریافت گواهینامه و مدرک معتبر در بانک اطلاعات نیروهای پروژه های صنعت نفت و گاز استان کرمانشاه که ازسوی سازمان ایجاد خواهد شد، درج شده و درصورت نیاز، این افراد جزء اولویت های استخدامی در صنایع فعال استان خواهند بود. وی تصریح می کند: بی انصافی است؛ چنین ابتکار و ایده خلاقانه و در یک کلام نوآوری شگرف از سوی مجموعه وزارت نفت، آنگونه که شایسته است به تصویر و رشته تحریر در نیاید. اعتماد صنعت نفت به توانمندی نیروهای بومی و میدان دادن به این حجم وسیع از ظرفیت مغفول مانده از آن دست مواردی است که تاکنون نمونه ای از آن نبوده است؛ از این رو به گزاف نیست اگر تمامی دستگاه ها و ارگان های اجرایی کشور را برای اجرای یک چنین طرح هایی به رقابت دعوت کرد. پرواضح است که هر ایده ای با ممارست و دانش کافی قطعا به نتیجه خواهد رسید و خوشبختانه این عزم و اراده در میان کارکنان سازمان فنی وحرفه ای استان کرمانشاه آشکارا نمایان است. اعتبار تخصیص داده شده شرکت ملی نفت ایران افزون بر 47 میلیارد تومان است که برای آموزش و توانمندسازی 2 هزار و 500 نفر از اهالی بومی استان کرمانشاه در نظر گرفته شده است. نوری در پاسخ به این پرسش که همکاری نفت با شما در دو سال اخیر چگونه بوده است نیز می گوید: ما برای اجرای طرح آموزشی با مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همکاری می کنیم. متولیان طرح با مربیان و کارآموزان ارتباط خوب و شایسته ای دارند و همین حسن نیت آنان، به ما انگیزه و امیدواری مضاعف می دهد. به جرات می توانم بگویم که این طرح از نادرترین طرح های 26 سال دوران فعالیتم بوده است. وی می گوید: یکی از دغدغه های همیشگی نیروهای بومی این است که برای فعالیت در صنایع مختلف، چه رشته های آموزشی باید تعریف شود که کاربردی باشد، یا اینکه اگر روزی بخواهند در بازار کار فعالیت کنند، مقدمات و پیش شرط هایش را گذرانده باشند. از وقتی طرح توانمندسازی کلید خورد و به صورت منظم با همکاری مربیان دنبال می شود، این دغدغه برای بسیاری از نیروهای بومی متقاضی اشتغال در رشته های مرتبط با نفت رفع شده است. ما امروز می توانیم روی کار علمی و تخصصی این متقاضیان حساب باز کنیم و با فراغ بال آنها را وارد حوزه کسب وکار صنایع کنیم. اینکه می گویم صنایع صرفا منظورم تنها محدود به صنعت نفت و گاز نیست، آموزش ها چنان از دامنه وسیع و گسترده ای برخوردار است که فعالیت در همه صنایع را شامل می شود و این یکی از بی نهایت دستاوردهای ارزشمند این طرح است.
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه درتشریح ارتقای توانمندی های نیروهای بومی، به نبود برخی زیرساخت های لازم برای حضور بانوان هم اشاره می کند: یکی از خلاهای اساسی این طرح آموزشی که مکررا هم در نشست های مختلف به آن اشاره شده بود، شرایط لازم برای حضور بانوان است. کم نیستند قشر بانوان تحصیلکرده استان کرمانشاه که متاسفانه جای خالی آنان در این طرح بزرگ به شدت احساس می شود. بانوان ما در بسیاری از حرفه ها به دلیل برخورداری از دقت بالا بسیار توانمند ظاهر شده اند، از این رو لازم است متولیان شرایط را برای بهره مندی از تجارب این عزیزان فراهم کنند. نوری می افزاید: من و همکارانم در سازمان فنی وحرفه ای استان کرمانشاه، همه همت و تلاش خود را به کار بسته ایم تا با تجهیز کارگاه های موجود در شهرستان های تابعه بتوانیم شرایطی ایده آل را برای آموزش نیروهای بومی استان فراهم کنیم. مربیان برجسته، با تجربه و کارکشته استان نیز نقش برجسته ای در تحقق این هدف داشته اند که بدون حضور آنان به یقین این طرح به سرانجام نمی رسید. تفاهم نامه برای بازه زمانی دو ساله منعقد شده و پیشنهاد ما این است که برای یک سال دیگر تمدید شود، تجربه نشان داده است که طرح های آموزشی حداقل در یک فرآیند زمانی سه ساله می تواند اثربخشی لازم را به همراه داشته باشد. اکنون کارفرمایان به دنبال جذب نیروهای ماهر هستند، به ویژه در رشته های فنی، متاسفانه استان کرمانشاه در میان تمامی استان های کشور از آمار بیکاری بالایی برخودار است و از سوی دیگر غنی ترین استان به لحاظ امکانات آموزشی است، حال که اعتبار و امکانات لازم هم از جانب مجموعه نفت برای نیروهای مستعد و توانمند بومی فراهم شده، امیدوارم به نحو مطلوب از آن بهره ببریم. بنده معتقدم کسی که مهارت کافی و لازم را داشته باشد، در هیچ کجا بیکار نخواهد بود و روزی را می بینم که با پشتکار جوانان این خطه آمار بیکاری به سطح قابل قبولی فروکش کند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه همچنین درباره هزینه شرکت کنندگان در دوره آموزشی هم توضیح می دهد: به ازای هر نفر- ساعت آموزش، حدود 19 میلیون و 200 هزار تومان که شامل هزینه های مستقیم و پشتیبانی است، به سازمان پرداخت می شود. آموزش های ما تقاضا محور است نه کارگاه محور، به این معنا که در کارگاه های ما متناسب با تقاضای بازار دوره های آموزشی برگزار می شود. به دنبال این هستیم تا نیازسنجی ها در سطح گسترده تر انجام و آموزش ها بر اساس نیازمندی بازار کار بومی سازی شود. اکنون کلیه رشته های آموزشی بر اساس استانداردهای تعریف شده ازسوی مجموعه وزارت نفت در حال تدریس است و این یکی دیگر از دستاوردهای مهم و ارزشمند این دوره آموزشی است. استانداردهای تعریف شده مطابق با استانداردهای بین المللی است که در استان کرمانشاه به صورت پایلوت طراحی و پیاده سازی شد و در مراحل مختلف نیز مورد آزمون و خطا قرار گرفت، همچنین به زودی استانداردها در دستور کار برنامه های آموزشی سازمان فنی وحرفه ای سراسر کشور قرار خواهد گرفت. عزیزی در پایان توضیحات خود اضافه می کند: یکی از بایسته های شکوفایی هر نوع ایده در نخستین گام، باور و اعتماد به توانمندی هاست، دست درکاران وزارت نفت با اعتقاد راسخ به این حرکت نوآورانه، فضای دلگرم کننده ای را برایمان به ارمغان آوردند و این یادگاری ماندگار است که حداقل 30 سال در اذهان مردم کرمانشاه جاری و ساری خواهد بود.
در ادامه، با رئیس مرکز فنی وحرفه ای شماره یک استان کرمانشاه صحبت می کنم. همایون بیتا درباره فعالیت های انجام شده در این طرح توضیح می دهد: وزیر نفت بارها در سخنان خود نسبت به موضوع آموزش، اشتغال و به کارگیری نیروهای بومی در اجرای طرح ها و پروژه های توسعه ای نفت تاکید داشته است که در اصل تفاهم نامه سه جانبه مذکور نیز برای تحقق این مهم به امضا رسید. استان کرمانشاه به عنوان پایلوت اجرای این طرح در نظر گرفته شد و مطابق با برنامه ریزی های انجام شده، نیروهای 20 تا 40 سال و با مدرک تحصیلی دیپلم به بالا متقاضی حضور در دوره های آموزشی شدند. تاکنون در مرکز فنی وحرفه ای شماره یک استان، 11 دوره آموزشی اعم از رشته های جوشکاری آرگون، لوله کشی صنعتی، برق صنعتی و به تازگی ابزار دقیق برگزار و تعداد شرکت کنندگان هر یک از رشته های عنوان شده بین 13 تا 20 نفر متغیر بودند. هم اکنون از تعداد 11 دوره آموزشی، 4 دوره به مرحله پایانی رسیده و از این تعداد دوره، 13 متقاضی رشته جوشکاری آرگون نمره قبولی در آزمون را کسب و موفق به دریافت گواهینامه پایان دوره شدند. سه تا از دوره ها نیز به اتمام رسیده و کارآموزان در انتظار شرکت در آزمون پایان دوره هستند و مابقی دوره ها هم در حال اجراست. وی می گوید: ترجیح برخی کارخانه ها و صنایع فعال در استان بکارگیری نیروهای غیر بومی بود که پشتوانه سازی برای پرورش استعدادهای نیروهای بومی از جانب وزارت نفت ورق ها را برگرداند و این خود بارقه امیدی در دل جوانان استان ایجاد کرد. حرف ها و صحبت هایی از این دست شاید شائبه شعاری بودن ایجاد کند، اما به واقع اینگونه نیست. تقریبا نیمی از اوقات روزمره کارآموزان در این کلاس های آموزشی می گذرد و ما به شاهد هستیم که با چه روحیه و انگیزه ای، مشتاقانه در دوره ها شرکت می کنند. استقبال مهارت آموزان بسیار بالاست اما سازمان توان برگزاری دوره های آموزشی برای تمامی آنها را ندارد که امیدواریم در آینده ای نزدیک این شرایط برای همه مهیا شود. رئیس مرکز فنی وحرفه ای شماره یک استان کرمانشاه در تشریح فعالیت های انجام شده در طرح آموزش نیروهای حرفه ای مرتبط با طرح های نفت و گاز در استان کرمانشاه، به تسهیل شرایط برای جذب نیروهای بومی می پردازد و می گوید: ضروری است نیازمندی ها به روزرسانی شده تا تنوع رشته ای جا باز کند. اکنون جای خالی بسیاری از رشته ها از جمله آی تی، شیمی، حسابداری و ... به شدت احساس می شود. نکته دیگر مهم دیگر، اتخاذ یک تدبیر هوشمندانه برای جذب و اشتغال نیروهای آموزش دیده بومی است تا خدمات ارزنده و شایسته وزارت نفت به نحو مطلوبی به ثمر برسد. البته به این مسئله اذعان دارم که وزارت نفت هیچ گونه تعهدی در قبال استخدام این عزیزان در دستور کار ندارد، اما روی صحبتم بیشتر با متولیان و دست درکاران استانی است که می توانند با رایزنی های خود در نشست های کاری شرایط را برای حضور این نیروها در صنایع فراهم کنند.
سعیدحسین خانی، رئیس مرکز فنی وحرفه ای شهرستان هرسین هم به جمع ما اضافه می شود و درباره فعالیت مجموعه شان چنین توضیح می دهد: جا دارد از مدرسین شرکت پتروشیمی کرمانشاه مراتب قدردانی خود را ابراز کنم، زیرا این دوستان با ارائه تخصص و تجارب ارزنده خود باعث شدند که دوره های آموزشی در مرکز هرسین با کیفیت بالایی ارائه شود؛ ماحصل این کار جذب و اشتغال 13 نفر از کارآموزان دوره در شرکت پتروشیمی کرمانشاه بود و اعتماد و میدان دادن کارفرماها به نیروهای بومی در صدر اولویت ها قرار گرفت. برای یک شهر کمتر توسعه یافته مثل هرسین، این مهم بازخوردهای فراوانی به همراه داشت. وی می گوید: دوره جوشکاری سازه های فولادی با 13 نفر کارآموز شروع شد که همه این عزیزان در آزمون پایان دوره قبول و موفق به دریافت گواهینامه شدند و همانطور که به آن اشاره کردم، به استخدام شرکت پتروشیمی استان درآمدند. در دوره بعد جوشکاری آرگون را در دستور کار داشتیم که 15 نفر برای حضور در دوره ها اعلام آمادگی کردند که از این تعداد 13 نفر قبول شدند و همچنین دو دوره آموزش رشته برق صنعتی را اجرا کردیم که همه 30 نفر متقاضی این رشته هم در آزمون نمره قبولی کسب کرده و گواهینامه پایان دوره دریافت کردند.
حسین خانی در ادامه اظهارات خود ابراز امیدواری می کند رویکردهای پژوهشی در سال های متمادی به صورت قاعده مند تداوم داشته باشد.
فرصتی فراهم می شود تا با رئیس مرکز فنی و حرفه ای شهرستان اسلام آبادغرب گفت وگو کنم. این شهرستان بعد از مرکز استان با جمعیتی بالغ بر 150 هزار نفر دومین شهرستان بزرگ استان به شمار می آید. مرزبان باقری از پیشرفت قابل توجه اجرای طرح آموزش نیروهای حرفه ای مرتبط با طرح های نفت و گاز خبر می دهد و می گوید: همکاری مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با سازمان فنی وحرفه ای استان و به ویژه مراکز شهرستان ها ستودنی است. وی ادامه می دهد: مرکز اسلام آبادغرب نخستین مرکزی بود که در آذرماه پارسال آموزش های فنی و تخصصی مورد اشاره در متن تفاهم نامه را اجرایی کرد. به این منظور سامانه ای راه اندازی و در مرحله نخست بیش از 300 نفر برای حضور در این دوره ها اعلام آمادگی کردند که از این تعداد ثبت نام کننده، تنها 16 نفر مجاز به حضور در دوره ها بودند. بعد از اتمام دوره در اردیبهشت ماه امسال آزمون پایان دوره برگزار شد که 10 نفر توانستند نمره قبولی در این آزمون را کسب کنند. دوره بعدی در اردیبهشت ماه امسال کلید خورد و تا شهریورماه نیز ادامه داشت که از 16 نفر شرکت کننده در مرحله دوم دوره های آموزشی نیز 15 نفر حائز نمره قبولی در آزمون پایان دوره بودند. مرحله سوم از دوره های آموزشی هم هم اکنون با 16 نفر کارآموز درحال برگزاری است. او ابراز امیدواری می کند شرایطی فراهم شود تا مرکز فنی وحرفه ای اسلام آبادغرب تمام رشته های آموزشی را پوشش دهد. نبود امکانات و تجهیزات آموزشی سبب شده که تمرکز این مرکز تنها در دو رشته جوشکاری آرگون و جوشکاری سازه های فولادی باشد و اغلب متقاضیان ما امکان حضور در دیگر دوره ها را ندارند، از این رو از متولیان امر درخواست داریم تا تجهیزات کارگاهی را به صورت سیار در اختیار همه مراکز قرار دهند تا بتوانیم نیاز همه متقاضیان را پاسخگو باشیم.
اما بشنوید از مرکز هرسین که تعداد 13 نفر از کارآموزان طرح توانمندسازی نیروهای بومی آن موفق شدند در شرکت پتروشیمی کرمانشاه مشغول به کار شوند. از تجربیات پذیرفته شدگان در مورد کلاس های آموزشی می پرسم که عنوان می کنند: اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم در یک سال اخیری که دوره های افزایش و بهبود سطح شایستگی و توانمندسازی نیروهای بومی به منظور ارتقای بهره وری و کارآمدی طراحی و اجرایی شد، بیشتر و بهتر از این نمی شد کار کرد.
صمد پورنژادی به عنوان کمک جوشکار در شرکت پتروشیمی کرمانشاه مشغول فعالیت است. وی متولد سال 1366، متاهل و دارای دو فرزند است. او درباره دستاوردهای حاصل از این شیوه تعاملات با صنعت نفت توضیح می دهد: از طریق آگهی های تبلیغاتی سطح شهر با کلاس های آموزشی آشنا شدم و تصمیم گرفت برای کسب مهارت و تجربه در حرفه مورد علاقه ام که جوشکاری است، وارد این دوره ها بشوم. سطح برگزاری دوره ها و نحوه تدریس مربیان برخلاف تصورم بسیار مطلوب و خوب بود و همان طور که مشاهده می کنید، سبب فراهم شدن شرایط کاری در شرکت پتروشیمی استان شد. از این بابت خدا را بسیار شاکرم و اینکه شرکت ملی نفت در قبال افراد فارغ التحصیل و توانمند اینچنین احساس وظیفه می کند، باعث دلگرمی است.
مهدی شاه حسینی هم دیگر کارآموز موفق دوره های آموزشی توانمندسازی مرکز هرسین است، ثمره ای از یک خانواده هنری. او اما در حیطه ورزش نیز دستی بر آتش دارد و اوقات فراغت خود را به عنوان مربی رشته بوکس می گذراند. متولد سال 1363 است که توانست با کسب نمره قبولی در آزمون تئوری و عملی، شانس حضور برای فعالیت در شرکت پتروشیمی کرمانشاه را از آن خود کند. او از سطح کیفی کلاس های آموزشی و نحوه مهارت آموزی و کسب تجربه، رضایتمند و خرسند است، به نحوی که مشوقی برای دیگر برادران خود بوده و آنها نیز اکنون به عنوان کارآموز در این دوره ها حضور دارند. او ابراز امیدواری می کند این جنس از تعاملات با صنعت نفت تداوم داشته باشد و در آینده امکان شرایط حضور برای دیگر متقاضیان نیز فراهم شود.
سعید فلاحی، متولد سال 1373 و کارشناس رشته مدیریت بازرگانی است که در حال حاضر برای ساخت و تکمیل فاز دوم شرکت پتروشیمی کرمانشاه مشغول به کار است. او هم به مانند دیگر کارآموزان هم دوره ای خود از طریق فراخوان سازمان فنی وحرفه ای با این دوره های آموزشی آشنا شده و تصمیم می گیرد که فرصت حضور در این کلاس ها را برای خود مهیا سازد. البته که نتیجه بخش هم بوده چرا که اکنون در یک محیط واقعی، آموخته های خود را زیر نظر افراد کارکشته و باتجربه به کار گرفته است. این موضوع قابل کتمان نیست، چرا که کارآموزی فرصتی است تا فرد یک قدم به بازار کار نزدیک تر شود، طبیعتا شناخت و اطلاعاتی که در دوران کارآموزی نسبت به ظرفیت ها و توانمندی های کارآموزان به دست می آید، به مراتب برای کارفرمایان قابل اتکاتر خواهد بود.
از فلاحی درباره میزان اثربخشی دوره های آموزشی می پرسم که توضیح می دهد: کلاس ها در یک بازه زمانی 4 ماهه و زیر نظر مربیان خوب و مسلط و با کیفیت بالایی برگزار شد و خوشبختانه سطح توانمندی نیروها به حدی بالا بود که پتروشیمی به ما اعتماد کرد و توانستیم هر چند به صورت موقت، اما مشغول به کار شویم.
محمدصادق بشیری، یکی دیگر از کارآموزان است که با او درباره فرآیند برگزاری دوره های آموزشی توانمندسازی نیروهای بومی گفت وگو می کنم، می گوید: کارشناس مکانیک و متولد سال 1370 است که در رشته جوشکاری سازه های فولادی موفق به کسب رتبه قبولی شده و هم اکنون در این رشته آموزش دیده، مشغول به فعالیت است. او هم از سطح برگزاری کلاس ها رضایت کامل دارد و امیدوار است، رضایتمندی مدیران بالادستی پتروشیمی را هم جلب کند و در مجموعه پتروشیمی استان نقش آفرین باشد. او ادامه می دهد: هرچند دوره های آموزشی به قدری به لحاظ کیفی در سطح بالا و مطابق با استانداردهای بین المللی برگزار شده که به غیر از صنعت نفت و پتروشیمی در دیگر صنایع فعال استان هم می توانیم نتیجه بخش باشیم. این بار با شعیب صفری، یکی از کارآموزان مرکز فنی وحرفه ای سرپل ذهاب هم صحبت می شوم؛ 37 ساله و فوق دیپلم رشته کامپیوتر است که بنا به علائق شخصی خود در این کلاس ها حضور پیدا کرده و در رشته جوشکاری سازه های فولادی در حال آموزش است. او می گوید: هیچ سابقه قبلی در زمینه جوشکاری نداشتم، با وجود این سطح برگزاری کلاس ها، امکانات و تجهیزات بکار گرفته شده، راضی کننده است. او به پیشرفت چشمگیر دیگر شرکت کنندگان حاضر در دوره هم اشاره کرده و ادامه می دهد: کم نیستند از جوانانی که تمایل دارند امکان حضور در این دوره های آموزشی برایشان مهیا شود که امیدوارم در آینده نزدیک این مهم نیز با حمایت و درایت زحمت کشان شرکت ملی نفت ایران که همواره پشتیبان و حامی جوانان بودند، جامه عمل پوشانده شود.
صحبت ها و اظهارنظرهای دست درکاران و به ویژه کارآموزان طرح دوره آموزشی نیروهای حرفه ای مرتبط با صنعت نفت و گاز را شنیدیم، جان کلام آنکه مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در ایفای مسئولیت اجتماعی خود در قبال ارتقای سطح کیفی سرمایه انسانی آن هم از طریق افزایش سطح توانایی دانش و مهارت، انصافا خوش درخشید و کارنامه موفق و قابل قبولی از خود به یادگار گذاشت. مدیر کل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه هم به درستی اشاره کردند که این طرح و خدمت عام المنفعه، یادگاری ماندگار است که شیرینی آن تا مدت ها در اذهان مردم استان باقی خواهد ماند. از این پس شاهد خواهیم بود که کارفرمایان نسبت به به کارگیری این حجم وسیع از توانمندی ها مجاب شده و با اشتیاق و بدون ذره ای تعلل برای جذب کارآموزان برنامه ریزی می کنند.
اما نکته مهمی که در میان این روایت ها تا حدودی مغفول ماند و جا دارد بیشتر در باب آن سخن گفت، کاهش فشارهای روحی و روانی ناشی از عواقب نداشتن حرفه و تخصص برای ورود قدرتمند به بازار کسب وکار است. اکنون بازار کار به شدت تشنه حضور نیروهای کارآمد و متخصصی است که حرفی برای گفتن داشته باشند. اگر چه حمایت های مالی نفت برای به ثمر نشستن چنین طرح و ایده هوشمندانه ای جای هیچ گونه شک و شبهه ای را باقی نمی گذارد، اما ورای این حمایت ها، آنچه بیش از هر چیز به این اقدام ارزشمند و در عین حال دلگرم کننده نمود می بخشد، پاشیدن بذر امید و انگیزه و روحیه بخشی در دل جوانان است که صنعت نفت با تربیت نیروهای کارآمد، به خوبی توانست انگیزه های موفقیت را زنده نگه دارد.
اقدام های منطقه عملیاتی آغار و دالان برای آمادگی ورود به فصل سرد تشریح شد
مشعل منطقه آغارو دالان یکی از مناطق عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است که دو میدان فعال آغار و دالان و دو میدان در حال توسعه دی و سفید زاخور را شامل مي شود. میدان گازی آغار در ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرقی شیراز و ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی فیروزآباد در مجاورت شهر قیر قرار گرفته است. گاز این میدان پس از تجمیع در چهار مرکز جمع آوری وارد یک مرکز تفکیک و سپس گاز و مایعات گازی برای فرآورش به وسیله خطوط لوله مستقل به پالایشگاه گاز فراشبند ارسال می شود. میدان گازی دالان هم در ۱۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شیراز و ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر فراشبند قرار دارد. این میدان دارای تسهیلات سرچاهی، خطوط لوله جریانی، سه مرکز جمع آوری گاز، همچنین پالایشگاه گاز فراشبند بوده و گاز این پالایشگاه بنا به نیاز می تواند برای تزریق در میادین نفتی به مناطق نفتخیزجنوب یا به خط لوله سراسری شرکت ملی گاز ایران ارسال شود، همچنین امکان ارسال مایعات گازی تولیدی به پالایشگاه فجر جم یا پالایشگاه شیراز از سوی خط لوله وجود دارد.
با توجه به ناترازی مصرف گاز کشور در سال گذشته طرح ضربتي افزايش توليد گاز در شركت ملي نفت ايران تدوين شد که بخشی از اين طرح مربوط به شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و همین منطقه عملیاتی آغار و دالان است. یکی از این اقدام ها برنامه افزایش تولید در میدان آغار است که براساس آن قرار است 3 حلقه چاه جديد تا پیش از زمستان در مدار تولید قرار گیرد و به این ترتیب 4 میلیون متر مکعب در روز به ظرفیت تولید گاز از ميدان آغار افزوده و با اين افزايش، ظرفيت توليد ميدان آغار از 24 ميليون متر مكعب در روز به 28 ميليون متر مكعب اضافه خواهد شد.
طرح دیگر مرتبط با منطقه عملیاتی آغار و دالان از مناطق عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، مرتبط با میدان گازی دی است. در طرح توليد زودهنگام گاز از ميدان دي، 3 تا 4 حلقه چاه در مدار تولید قرار می گیرد و بیش از 3 میلیون متر مکعب در روز به تولید گاز كشور اضافه خواهد شد. با توجه به ناترازی تولید گاز کشور فعالیت اجرایی در برخی این ميدان ها مانند دی که از 1401 آغاز شده، با استقرار 4 دکل حفاری، تسهیلات روزمینی و خطوط لوله در حال انجام است. آنچه در بازدید از تاسیسات میدان دی که ما را برای رسیدن به خود در دل کوه ها و مناطق سخت گذر و روستاهای مختلف، همچنین جاده های دسترسی که شرکت ملی نفت ایران برای این طرح احداث کرده است، می کشاند تا به دکل های شرکت ملی حفاری ایران برسیم که کارکنان آن همراه با کارکنان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در حال تلاش شبانه روزی هستند که طرح ضربتی برداشت از این میدان را برای زمستان امسال به ثمر برسانند و زمستانمان گرم باشد.علی منتصری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی پیش از این در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» با اشاره به اینکه تولید زودهنگام گاز از میدان دی و افزایش تولید از میدان آغار تا پیش از زمستان ۱۴۰۲ از سوی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران آماده و به این شرکت واگذار خواهد شد، گفته بود: با این اقدام ها، توان تولید گاز این شرکت از روزانه ۱۶۰میلیون مترمکعب در سال ۱۴۰۱ به ۱۶۶ میلیون مترمکعب در زمستان ۱۴۰۲ افزایش می یابد که رشدی ۴درصدی را نشان می دهد. همچنین براساس برنامه پیش بینی شده تولید گاز در سال ۱۴۰۳ به میانگین ۱۳۹ میلیون مترمکعب در روز و سال ۱۴۰۶ به ۲۸۰ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید. کمال بلندپرواز جهرمی، سرپرست منطقه عملیاتی آغار و دالان در بازدید اخیر رسانه های وزارت نفت از این منطقه عملیاتی به تشریح آخرین اقدام ها و فعالیت ها پرداخت که در ادامه می آید.
این منطقه 2 میدان فعال آغار و دالان و 2 میدان در حال توسعه دی و سفید زاخور را شامل مي شود. سال 1351 میدان گازی آغار کشف شد و بهره برداری از اين ميدان از سال 1377 آغاز شد. ميدان دالان نيز كه در سال 1354 كشف شده بود، در سال 1371 به بهره برداري رسيد.
اكنون در میدان آغار در یک چهارم عمر میدان هستیم و توسعه این میدان باقی مانده و یکی از برنامه های بلند مدت شركت نفت مناطق مرکزی و شرکت ملی نفت ایران، توسعه فاز دوم میدان آغار است. در این میدان 4 مرکز جمع آوری وجود دارد که به وسیله خط لوله، گاز توليدی منتقل به یک مرکز تفکیک ارسال و با دو خط لوله 90 کیلومتری 24 اینچ برای گاز و 3 اینچ برای میعانات گازی به پالايشگاه منتقل مي شوند.
گاز میدان دالان، شیرین است؛ اين ميدان دارای 3 مرکز جمع آوری است كه گاز توليدی آن پس از تجمیع، به وسیله خطوط 12 و 14 اینچ به واحد پالایشگاه فراشبند منتقل می شود.
نکته مهم پالایشگاه فراشبند این است که اين پالايشگاه تنها پالایشگاه كشور است که در اختيار بخش بالادستی (شركت ملي نفت) قرار دارد و تمام پالایشگاه های دیگر در اختیارشرکت ملی گاز یا شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران قرار دارند. ظرفیت اسمی پالایشگاه فراشبند بین 42 تا 45 میلیون متر مکعب در روز است و به دو بخش تقسیم می شود كه یک بخش مربوط به گاز ترش و بخش دیگر به گاز شیرین مربوط است. بخش ترش، گاز تولیدی از ميدان آغار را دریافت می کند؛ این گاز پس از فرآورش با یک خط 42 اینچ که 137 کیلومتر آن در حوزه ما و بقیه در حوزه مناطق نفتخیز جنوب قراردارد، برای تزريق و افزايش ضريب بازيافت نفت به سمت ميدان های نفتی هدایت می شود. در واقع در برنامه های اولیه، توسعه ميدان آغار با هدف تزريق گاز به ميدان نفتی مارون انجام شده است.
به تدريج و با افزايش نياز كشور به گاز، درمواقعی گاز به خط لوله سراسری تزريق مي شود. همچنين در بین راه، پالایشگاه گاز بیدبلند و ان.جی.ال ها از این گاز استفاده می کنند. در زمستان، اين گاز شیرین سازی و به خط لوله سراسری گاز تزريق مي شود.
بخش دوم پالایشگاه فراشبند، گاز شيرين میدان دالان را دريافت مي كند. اين گاز پس از ورود به پالايشگاه، تنظيم نقطه شبنم آن آغاز و با استفاده از یک خط 30 اینچ به خط لوله دوم سراسری تزریق می شود.
از مدت ها پیش، بحث توسعه میدان های دی و سفید زاخور در برنامه شركت ملی نفت ايران و شركت نفت مناطق مرکزی قرار داشت. با توجه به ناترازی مصرف گاز کشور در سال گذشته، طرح ضربتی افزايش توليد گاز در شركت ملی نفت ايران تدوين شد.
بخشی از اين طرح مربوط به برنامه افزایش تولید در میدان آغار است و 3 حلقه چاه جديد تا پیش از از زمستان در مدار تولید قرار خواهد گرفت و 4 میلیون متر مکعب در روز به ظرفیت تولید گاز هم از این ميدان اضافه خواهد شد. با اين افزايش، ظرفيت توليد ميدان آغار از 24 ميليون متر مكعب در روز به 28 ميليون متر مكعب خواهد رسید.
طرح تولید زودهنگام از میدان دی تدوین شده که در شركت نفت مناطق مرکزی ايران کلید خورده و اهميت افزايش توليد گاز در اين منطقه آنچنان زياد است كه مديرعامل شركت نفت مناطق مرکزی ايران هر دو هفته یک بار براي بررسي پيشرفت كار به منطقه آغار و دالان سفر مي كند.
در طرح توليد زودهنگام گاز از ميدان دی، 3 تا 4 حلقه چاه در مدار تولید قرار می گیرد و بیش از 3 میلیون متر مکعب در روز به تولید گاز كشور اضافه خواهد شد. گاز میدان دی شیرین است و بعد از فرآورش در پالايشگاه فراشبند به خط دوم سراسری گاز تزریق می شود.
در قالب تعميرات اساسی پالايشگاه فراشبند برای افزايش ظرفيت پالايشی اين پالايشگاه، دو اقدام بسیار مهم انجام شد. اولين اقدام احداث کنارگذر واحد 200 برای ايجاد مازاد ظرفيت به منظور دريافت گاز افزایش تولید میدان آغار بود. در اين مسير مشكل اساسی تامين ادوات و قطعات مورد نياز بود، زيرا در شرايط فعلی، تامين قطعات سخت است، اما همه مجموعه ها همكاری كردند و تعميرات و افزايش ظرفيت واحد 200 پالايشگاه فراشبند (واحدی كه گاز ترش ميدان آغار را دريافت مي كند) به اتمام رسيد.
اقدام دوم، ايجاد کنارگذر واحد 600 پالايشگاه فراشبند (واحدی كه نفت ميدان دالان و ميدان دی را دريافت مي كند) بود كه واحد تنظيم نقطه شبنم هيدروكربوری است و با اين اقدام امكان دريافت بيش از 3 ميليون متر مكعب گاز توليدیاز طرح زودهنگام ميدان دي فراهم شده است. اكنون هر 2 ظرفيت ايجاد شده و آماده بهره برداری و دریافت گاز از 3 حلقه چاه ميدان آغار و 4 حلقه چاه میدان دی است.
پروژه ديگری که در حال اجراست و به نوعی به افزایش تولید دالان کمک می کند، پروژه احداث لوپ مركز جمع آوری شماره یک است. اين طرح در برنامه ها تعريف نشده بود، اما بنابر بررسی های انجام شده، به طورضرب الاجل در دستور كار قرار گرفت، اگر بتوانیم این خط لوله را پيش از زمستان آماده بهره برداری كنيم، یک تا 1.5 ميليون متر مكعب به ظرفیت توليد گاز اضافه خواهد شد.
در اين پروژه به دليل افت فشار ميدان دالان در سال هاي گذشته، خط لوله جديد12 اينچی از مركز جمع آوری شماره يك به طول 6 كيلومتر احداث و 2 خط موازی ايجاد مي شود. این اقدام ظرفیت خط لوله و چاه ها را افزايش مي دهد و می توانیم از چا ه ها، تولید گاز بیشتری داشته باشیم. البته افزايش توليد گاز از ميدان دالان از تعهدات افزايش توليد نيست، اما تلاش مي كنيم با توجه به ناترازی مصرف گاز و برای جبران بخشی از آن، اجرای اين خط لوله تا قبل از زمستان امسال پایان یابد.
در مجموع با اين اقدام ها بيش از 7 ميليون متر مكعب به توليد گاز منطقه اضافه خواهد شد كه اين رقم بالاتر از تعهدات اعلام شده از سوي شركت ملی نفت است و توليد گاز را از 45 ميليون متر مكعب کنونی در اين منطقه با رشدی 17 درصدی به حدود 53 ميليون متر مكعب در روز افزايش خواهد داد.
تولید ازميدان آغار در زمستان امسال، از 24 ميليون متر مكعب به 28 ميليون متر مكعب و از ميدان دی هم 3.5 ميليون متر مكعب افزایش خواهد یافت. با راه اندازی لوپ مرکز جمع آوری شماره یک ميدان دالان نيز توليد اين ميدان، 1.5 میليون مترمكعب افزايش خواهد داشت.
تعمیرات هیچ زمانی تعطیل بردار نیست؛ با اين حال اغلب تعميرات نياز به توقف توليد در پالايشگاه ندارند و به طورعمده شامل تعويض، بازسازی، تنظيمات مجدد و اقدام های پيشگيرانه هستند. با اين حال، بخشی از تعمیرات اساسی(اورهال)، نیاز به قطع جریان کلی دارد و در پالايشگاه فراشبند، امسال 21 روز تعميرات اساسی انجام شد.
در طرح توليد زودهنگام گاز از ميدان دی، 3 تا 4 حلقه چاه در مدار تولید قرار می گیرد و بیش از 3 میلیون متر مکعب در روز به تولید گاز كشور اضافه خواهد شد. گاز میدان دی شیرین است و بعد از فرآورش در پالايشگاه فراشبند به خط دوم سراسری گاز تزریق می شود.
در قالب تعميرات اساسی پالايشگاه فراشبند برای افزايش ظرفيت پالايشی اين پالايشگاه، دو اقدام بسیار مهم انجام شد. اولين اقدام احداث کنارگذر واحد 200 برای ايجاد مازاد ظرفيت به منظور دريافت گاز افزایش تولید میدان آغار بود. در اين مسير مشكل اساسی تامين ادوات و قطعات مورد نياز بود، زيرا در شرايط فعلی، تامين قطعات سخت است، اما همه مجموعه ها همكاری كردند و تعميرات و افزايش ظرفيت واحد 200 پالايشگاه فراشبند (واحدی كه گاز ترش ميدان آغار را دريافت مي كند) به اتمام رسيد.
اقدام دوم، ايجاد کنارگذر واحد 600 پالايشگاه فراشبند (واحدی كه نفت ميدان دالان و ميدان دی را دريافت مي كند) بود كه واحد تنظيم نقطه شبنم هيدروكربوری است و با اين اقدام امكان دريافت بيش از 3 ميليون متر مكعب گاز توليدیاز طرح زودهنگام ميدان دي فراهم شده است. اكنون هر 2 ظرفيت ايجاد شده و آماده بهره برداری و دریافت گاز از 3 حلقه چاه ميدان آغار و 4 حلقه چاه میدان دی است.
پروژه ديگری که در حال اجراست و به نوعی به افزایش تولید دالان کمک می کند، پروژه احداث لوپ مركز جمع آوری شماره یک است. اين طرح در برنامه ها تعريف نشده بود، اما بنابر بررسی های انجام شده، به طورضرب الاجل در دستور كار قرار گرفت، اگر بتوانیم این خط لوله را پيش از زمستان آماده بهره برداری كنيم، یک تا 1.5 ميليون متر مكعب به ظرفیت توليد گاز اضافه خواهد شد.
در اين پروژه به دليل افت فشار ميدان دالان در سال هاي گذشته، خط لوله جديد12 اينچی از مركز جمع آوری شماره يك به طول 6 كيلومتر احداث و 2 خط موازی ايجاد مي شود. این اقدام ظرفیت خط لوله و چاه ها را افزايش مي دهد و می توانیم از چا ه ها، تولید گاز بیشتری داشته باشیم. البته افزايش توليد گاز از ميدان دالان از تعهدات افزايش توليد نيست، اما تلاش مي كنيم با توجه به ناترازی مصرف گاز و برای جبران بخشی از آن، اجرای اين خط لوله تا قبل از زمستان امسال پایان یابد.
در مجموع با اين اقدام ها بيش از 7 ميليون متر مكعب به توليد گاز منطقه اضافه خواهد شد كه اين رقم بالاتر از تعهدات اعلام شده از سوي شركت ملی نفت است و توليد گاز را از 45 ميليون متر مكعب کنونی در اين منطقه با رشدی 17 درصدی به حدود 53 ميليون متر مكعب در روز افزايش خواهد داد.
تولید ازميدان آغار در زمستان امسال، از 24 ميليون متر مكعب به 28 ميليون متر مكعب و از ميدان دی هم 3.5 ميليون متر مكعب افزایش خواهد یافت. با راه اندازی لوپ مرکز جمع آوری شماره یک ميدان دالان نيز توليد اين ميدان، 1.5 میليون مترمكعب افزايش خواهد داشت.
تعمیرات هیچ زمانی تعطیل بردار نیست؛ با اين حال اغلب تعميرات نياز به توقف توليد در پالايشگاه ندارند و به طورعمده شامل تعويض، بازسازی، تنظيمات مجدد و اقدام های پيشگيرانه هستند. با اين حال، بخشی از تعمیرات اساسی(اورهال)، نیاز به قطع جریان کلی دارد و در پالايشگاه فراشبند، امسال 21 روز تعميرات اساسی انجام شد.
پالایشگاه ها معمولا یک بازه زمانی 5 ساله برای اورهال كلي دارند که تمام تجهیزات، مخازن و ظروف بعد از 5 سال بازبينی و تعمير مي شوند. در پالايشگاه فراشبند اين تعميرات دوره ای 5 ساله، سال گذشته انجام شد و امسال حجم تعميرات اساسی كمتر بود. امسال برای انجام تعميرات اساسي و در پالايشگاه فراشبند 31 هزار و 700نفر- ساعت تعميرات انجام شد كه عمده اين اقدام ها از سوی نيروهاي شركت، با تجهيزات داخلی و بدون هيچ حادثه ای صورت گرفت.
عملیات حفاري 4 حلقه چاه ميدان دی تقريبا تمام شده و با نصب تجهيزات سرچاهی، احداث خط لوله براي اتصال به پالايشگاه فراشبند در دستور كار است و تا اواخر آذرماه به مدار توليد مي آيد؛ البته اين توليد زودهنگام است و توسعه ميدان دی بعد از اين پيگيری خواهد شد و به اين 4 چاه ختم نمي شود. براساس برنامه ريزی، با توسعه كامل اين ميدان، توليد از ميدان دی به 15ميليون متر مكعب در روز می رسد؛ اين در حالی است كه در طرح ضربتی توليد زودهنگام 3 ميليون متر مكعب گاز از 4 حلقه چاه در برنامه بوده است.
برای ميدان سفید زاخور امسال برنامه توسعه ای نداريم، اما به دلیل ناترازی مصرف گاز و از آنجا كه چاه های ميدان دی آماده تر بود، توليد زودهنگام از ميدان دی در دستور كار قرار گرفت.
از سال 77 كه برداشت گاز از ميدان آغار، آغاز شده است تاكنون تنها 26 درصد از گاز قابل برداشت را توليد كرده ايم و حدود 74 درصد از گاز قابل برداشت آغار همچنان در مخزن باقي مانده كه مربوط به بخش توسعه نيافته اين ميدان است.
توسعه ميدان آغار در برنامه های دراز مدت نفت مركزی قرار دارد و با توسعه اين ميدان، ظرفيتی معادل 35 تا 40 ميليون متر مكعب در روز برای توليد گاز در كشور وجود خواهد داشت.
براي تامين ظرفيت پالايشی مورد نياز در اين منطقه بايد فاز 2 پالايشگاه فراشبند ساخته شود؛ بر همين اساس، همزمان با توسعه ميدان آغار، اين پالايشگاه توسعه پيدا مي كند و ظرفيت پالايشگاه فراشبند از 45 ميليون متر مكعب فعلی به حدود 70 ميليون متر مكعب در روز می رسد.
حوزه مسئوليت های اجتماعي بسيار گسترده است و در پروژه های عمده مانند احداث جاده، بيمارستان و... از سوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفتخیز شركت ملي نفت ايران انجام مي شود؛ با اين حال در اين منطقه نيز اقدام هایی صورت گرفته كه اولين موضوع در حوزه مسئوليت های اجتماعي بحث به كارگيری نيروهاي بومی است تا آنجا كه 90 درصد از نيروهای اركان ثالث منطقه آغار و دالان، نيروهاي بومی 3 شهرستان قير و كارزين، فيروزآباد و فراشبند هستند. استفاده از نيروهاي بومی در قالب قراردادهای رسمی نيز در اين منطقه بسيار بالاست و بيش از 10 نفر از سمت های كليدی منطقه آغار و دالان به نيروهاي بومی شهرستان فراشبند اختصاص دارد.
در ابعاد ديگر نيز تا جايی كه مقررات اجازه دهد، وارد عمل شده ايم كه از آن جمله می توان به آبرسانی به عشاير منطقه، به كارگيری كارگران بومي در زمان تعميرات وكمك به نهادهاي مختلف اشاره كرد.
در گذشته يك مجموعه بارگيری وجود داشت كه ميعانات توليد شده را به وسيله تانكر به پالايشگاه شيراز حمل مي كرد. چند سالی است كه شركت خطوط لوله و مخابرات نفت، يك خط 8 اينچ از پالايشگاه فراشبند به پالايشگاه شيراز احداث كرده و از طريق ايستگاه كنار پالايشگاه فراشبند، ميعانات گازی به پالايشگاه شيراز براي تركيب با خوراك نفت (نفت ميدان گچساران و ميدان سروستان و سعادت آباد) و ارتقای كيفيت خوراك ارسال مي شود.
معمولا روزانه بين 8 تا 9 هزار بشكه ميعانات گازی از منطقه آغار و دالان به پالايشگاه نفت شيراز تحويل مي شود كه اين عدد روی كيفيت بنزين پالايشگاه شيراز بسيارموثر است تا آنجا كه در روزهايی كه به دليل تعميرات اساسی، توقف توليد داشتيم، بارها تقاضا براي دريافت ميعانات گازی افزايش پيدا كرده است.
همه ما در كشوری زندگی مي كنيم كه با توجه به تحريم صنعت نفت ايران، دسترسي به تجهيزات سخت است وهمواره برای تامين قطعات مشكلات زيادی وجود دارد. با توجه به اين محدوديت ها، كارگاه مركزی تاسيس شده كه برخي قطعات كه تا پيش از اين از خارج تامين مي شد در آنجا ساخته می شود.
ساخت بخشی از تجهيزات مورد نياز را نيز به شركت های دانش بنيان برون سپاری مي كنيم و تعداد كمی از تجهيزات تعويض مي شود.
به طورمثال در بحث احداث 2 كنارگذر در پالايشگاه فراشبند در تامين قطعات مشكل داشتيم؛ ازهمين رو حداكثر استفاده از امكانات موجود را انجام داديم؛ به این شکل که بخشی از ادوات و اتصالات كه پيش از اين از دیگرواحدها جمع آوری شده بود، دوباره مورد استفاده قرار گرفت.
بخش مهمی از جامعه افزون بر 200 هزار نفری کارکنان رسمی، پیمانکاری و قراردادی صنعت نفت کشور را کارکنان اقماری تشکیل می دهند که در مناطق خشکی و دریایی از شمال تا جنوب، از شرق تا غرب کشور در حال تولید نفت و گاز و ثروت آفرینی بوده اند و در اقتصاد کشور نقش آفرینی می کنند؛ اگر چه نوع کار اقماری برای بسیاری از مردم ناشناخته و حتی اسم آن هم به گوش شان نخورده است. اقمار در لغت به معنای دوره یا ماهانه است و براین اساس کارکنان اقماری شامل کارکنانی است که فعالیت شان به صورت دوره های چرخشی کار و استراحت تنظیم شده است واجرا می شود. این دسته از کارکنان هفت روز تا 14 روز و یا بیشتر را در محل کار حضور دارند و در این بازه زمانی مشغول به انجام فعالیت و کار هستند؛ به همین دلیل، بیشتراقماری ها در زمره مشاغل سخت محسوب می شوند. دلیل اقماری بودن این کارها این است که هم شرایط کار سخت است و هم امکان اسکان خانواده کارمند در محل وجود ندارد. همچنین رفت و آمد هر روزه به این مناطق، سخت و طاقت فرساست. وقتی پای صحبت کارکنان اقماری می نشینیم می گویند نیمی از عمر خود را در کنار همسر، فرزندان و خویشاوندان خود نیستیم و این جمله را از آنها زیاد می شنویم که در عروسی و عزا دور از خانواده و خویشان خود هستیم. کارکنان اقماری معتقدند که حتی نوع شغل و سختی هایی که با آن درگیر هستند هنوز برای مردم و حتی خانواده آنها هم شناخته شده نیست و همین می تواند سختی کار را برایشان افزون کند. جامعه مهمی از همین کارکنان اقماری که سهم قابل توجهی در تولید نفت و گاز کشور دارند، در منطقه عملیاتی آغار و دالان به عنوان یکی از مناطق شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی فعالیت می کنند و در تامین گاز و اقتصاد کشور موثر هستند. این دسته از کارکنان اقماری که از استان های مختلف کشور در تاسیسات مختلف منطقه عملیاتی آغار و دالان حضور دارند، در دل این مناطق، ایرانی کوچک را شکل داده اند.
کارکنان در منطقه عملیاتی آغار و دالان به سه مدل اقماری 14 روز کار و چهارده روز استراحت، هفت روز کار و هفت روز استراحت و روز- کار مشغول فعالیت هستند. کارکنانی که به شکل هفت روز کار-هفت روز استراحت در حال فعالیت هستند، عمدتا کارکنان اهل استان فارس هستند و کارکنان روزکار هم شامل شاغلان بومی این مناطق هستند.کار اقماری در این منطقه عملیاتی همچون دیگر بخش ها با شرایط دوری از خانواده و سختی های مختلف با توجه به ماهیت این کار در گرمای 50 درجه در حال فعالیت هستند. در این منطقه همچون دیگر مناطق اگر چه برای کارکنان امکانات مختلف همچون باشگاه، زمین چمن و.. تدارک دیده شده است اما شاید بتوان گفت رنج دوری از خانواده و فرزندان و سختی نوع کار اقماری حتی با درنظرگرفتن بهترین امکانات هم قابل جبران نیست. به همه آنها خدا قوت می گوییم که با فعالیت شبانه روز خود، امسال هم در تلاش برای گرم کردن منازل مردم ایران هستند.
کارکنان منطقه 10 عملیات انتقال برای عبور از ناترازی گاز فراتر از وظیفه عمل می کنند
مشعل کارکنان منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران در شرایط آب و هوایی نامناسب مشغول به فعالیت هستند و افزون بر انتقال گاز طبیعی، مسئولیت بهره برداری گاز اتان، گاز مایع، مایعات گاز و گاز ترش را به عهده دارند. کارکنان این منطقه عملیاتی در شرایطی سخت کار با تعهد، عشق و علاقه خدمت به مردم فعالیت می کنند. حدود 85 درصد گاز کشور در پالایشگاه های پارس جنوبی، پارسیان و فجر جم تولید می شود و از آنجا که منطقه 10 عملیات انتقال گاز در ورودی خطوط لوله اصلی سراسری قرار دارد، می بایست همین مقدار گاز را به مصرف کننده های خانگی، صنعتی و نیروگاهی در سطح کشور برساند. این منطقه هم اکنون از 15 پالایشگاه گاز دریافت و در هماهنگی با دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران و تهیه صورت جلسات متعدد تحویل و تحول، این گاز را به مبادی تعیین شده منتقل می کند.
در ادامه گفت وگو با علی مغدانی، مدیر منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.
باید اذعان کنم که در شرایط سخت آب و هوایی سال گذشته، به لطف خداوند و تلاش شبانه روزی همکاران با نگهداری و حراست کامل، تاسیسات در منطقه 10 عملیات مدیریت و کنترل شد، درحالی که برخی تاسیسات شرکت انتقال گاز ایران با افت فشار گاز روبه رو شدند، خوشبختانه این اتفاق در منطقه 10 عملیات روی نداد و توانستیم، همه گاز تولیدی را انتقال دهیم.
بیشترین میزان حجم گاز در منطقه 10 منتقل می شود وهمان طور که می دانید گاز تولیدی از پارس جنوبی به وسیله دو خط اصلی چهارم و هشتم سراسری به سمت استان فارس، تاسیسات تقویت فشار گاز خیرگو 4 و خیرگو 8 منتقل می شود. به منظور مدیریت در ناترازی گازی که در زمستان سال گذشته به ویژه در بخش مصرف کننده های خانگی ایجاد شد، تاسیسات یاد شده با وجود نداشتن واحد یدکی توربین، حدود دو ماه به صورت شبانه روز فعالیت داشتند و این موضوع، شرایط سخت و پیچیده ای را به همراه داشت؛ البته برای احداث و راه اندازی ایستگاه یدک، پیگیری های لازم انجام شده و امیدواریم هرچه زوتر این مهم صورت بگیرد. از طرفی با توجه به اینکه تاسیسات تقویت فشار گاز خورموج، آبپخش و دیلم روی خط لوله سراسری پنجم و ششم واحد یدک دارند، مشکلات کمتری نسبت به دو ایستگاه خیرگو 4 و 8 داشتند و طی مراقبتی که از این تاسیسات شد، انتقال پایدار گاز صورت گرفت.
از اینکه در بیشتر مقایسه ها، خط مایعات و ترش منطقه 10 عملیات نادیده گرفته می شود، گله مند هستیم. در اساسنامه شرکت انتقال گاز ایران موضوع «خرید و حق العمل کاری گاز طبیعی، اتان، گاز مایع و مایعات گازی از منابع تولید داخلی و خارجی و فروش به مبادی تعیین شده داخلی و پایانه های صادراتی و انجام سوآپ فرآورده های پیش گفته» مطرح شده و منطقه 10، تنها منطقه عملیاتی است که هر چهار گاز را با هم دارد و افزون بر آن، گاز ترش را هم انتقال می دهد، اما متاسفانه بابت انتقال این گازها، کارکنان منطقه 10 عملیات، هیچ گونه امتیاز و تسهیلات اضافی از طرف شرکت انتقال گاز ایران دریافت نمی کنند.این در حالی است که انتقال گازهای مایع و ترش فرآیند خاص خود را دارد و این یکی از دغدغه های مدیریت منطقه 10 عملیات است. اگرچه انتقال مایعات به وسیله پالایشگاه پارس جنوبی انجام می شود و مسئولیت بهره برداری خطوط، دریافت و ارسال این گازها به عهده این منطقه است، اما به هر حال عملیات بازدید و بازرسی و تعمیرات باید با مجوز منطقه 10 عملیات انتقال گاز باشد و همکاران من دراین منطقه زمان زیادی صرف انجام چنین فرآیندی می کنند.
انتقال گاز ترش، فرآیند خاص و پرریسکی دارد، زمانی که خط لوله پنجم سراسری به عنوان خط انتقال گاز ترش به بهره برداری رسید، مقرر شد بهره برداری خط به شرکت مناطق نفت خیز جنوب واگذار شود. جالب توجه است بدانید ضمن بازدید از مسیر 500 کیلومتری خط لوله گاز ترش، به کارگیری حدود یکهزار نفری نیروی انسانی درخواست شد، اما در نهایت مقرر شد منطقه 10 عملیات با همان نیروهایی که دارد، بهره برداری خط لوله گاز ترش و مایعات را انجام دهد.خوشبختانه با تلاش هایی که صورت گرفته تاکنون مشکلی در انتقال پایدار گاز پیش نیامده است. این نکته را هم بگویم که در خصوص رعایت حریم خطوط لوله گاز ترش قانونی وجود ندارد، اما با بررسی هایی که انجام دادیم، رعایت حریم یکهزار و 500 متری خطوط لوله باید وجود داشته باشد.
قانون رعایت حریم خطوط لوله مربوط به سال 1351 است و بسته به ضخامت، کلاس و قطر لوله، حریم خطوط لوله نیزمتفاوت است. حریم خط لوله 56 اینچ از هر دو طرف 250 متر است اما با توجه به کلاسی که برای آن تعریف می شود و با توجه به شرایط اجتماعی حاکم بر موقعیت جغرافیایی، گاهی تا 30 متر هم کاهش یافته است و سال گذشته حدود یکهزار و 500 متر کلاس تغییر یافت و به 100 متر رسید. اما در برخی شهرها مثل انارستان، هنوز حدفاصل حریم مشخص شده، رعایت نشده و درخواست ساکنان و مسئولین شهر مبنی بر تغییر مسیر خط لوله بوده که هنوز این اتفاق نیفتاده و موضوع در حال پیگیری است.
هم اکنون با توجه به حجم گاز تولیدی پارس جنوبی، همین خطوط کافی است مگر اینکه انشعابات فرعی جدید برای شهرها و مراکز صنعتی احداث شود. در سال جاری پروژه هایی روی خط ششم سراسری و احداث ایستگاه تقویت فشارجدید در خورموج برنامه ریزی شده که تقریبا بیش از 80 درصد کار انجام و به احتمال زیاد دو واحد خورموج 6 به بهره برداری خواهد رسید و می توانیم حجم بیشتری از گاز را انتقال دهیم. درصورت استفاده از ظرفیت کامل خط لوله هفتم سراسری، موضوع احداث چند ایستگاه جدید نیز در برنامه شرکت ملی گاز ایران قرار دارد.
با توجه به اینکه سوابق فعالیتی در پالایشگاه فجر جم را دارم، از نزدیک آشنایی خوبی با مسائل و مشکلات بهره بردارها دارم؛ تعامل و همکاری خوبی وجود دارد و ارتباط موثر و خوبی بین منطقه 10 عملیات و واحدهای پالایشگاه های پارس جنوبی، فجر جم و پارسیان ایجاد شده است و امیدواریم این ارتباط مستمرباشد.
کار کردن در هر سازمانی، شاخصه هایی دارد؛ اگرچه فعالیت های پالایشگاهی بسیار شبیه به مناطق عملیاتی است، اما باید گفت پالایشگاه ها با توجه به اینکه در یک مکان متمرکزند و در یک محدوده کاری قرار گرفته اند، مطمئنا نسبت به مناطق عملیاتی که حوزه جغرافیایی فعالیتشان چندین استان، تاسیسات و پراکندگی خطوط لوله است، مشکلات کمتری دارند.
شرکت های گاز استانی با مردم و دستگاه های اجرایی سروکار دارند، درحالی که بیشترین ارباب رجوع مناطق عملیات انتقال گاز، همکاران هستند و از نظر اجرای عملیات، در گازهای استانی کار پروژه ای است و در مناطق عملیاتی اجرای عملیات و تعمیرات در طول سال به صورت مستمر انجام می شود.
در منطقه 10عملیات انتقال گاز ایران با توجه به اینکه همه خطوط، جزو خطوط سراسری محسوب می شوند، برای انجام هرگونه عملیات، مشکلات افت فشار در منطقه داریم درحالی که در مناطق دیگر فقط در فصول سرد سال افت فشار گاز وجود دارد و در زمان اورهال و تعمیرات خبری از این مشکلات نیست و به راحتی می توانند فشار گاز را محدود و تعمیرات لازم را انجام دهند.
برای تعمیرات خطوط و همین طور ولوهایی با اندازه های 56 اینچ که حدود 50 عدد است، اگر بخواهیم دستورالعمل های اچ اس ای را رعایت کنیم و با کاهش افت فشار، تعمیرات انجام گیرد، بهتر است بگویم هیچ گونه تعمیراتی انجام نخواهد شد، اما با توجه به اهمیت موضوع تعمیرات و پایداری جریان گاز، خیلی مواقع بدون افت فشار گاز و با ریسک های بالا، تعمیرات از سوی کارکنان متخصص این منطقه در حال انجام است.
از زمانی که در منطقه 10عملیات مشغول به خدمت شده ام، سعی کرده ام امکانات رفاهی مناسبی در چارچوب قانون در اختیار همکاران قرار گیرد. برای داشتن فضای اداری مناسب و در خور شأن همکاران منطقه، پیگیری های زیادی به منظور اخذ مجوز برای احداث ساختمان اداری آن صورت گرفته است. با هدف ارتقای سلامت همکاران و خانواده هایشان نیز در تلاشیم که با تعدادی باشگاه ورزشی جدید قرارداد ببندیم تا شرایط مطلوب تری را برای کارکنان فراهم کنیم.
همه ما باید به صورت منظم، دقیق و سخت کار کنیم تا چرخه تولید، انتقال و توزیع گاز طبیعی بچرخد و اگر هر شخص و مجموعه ای در کار خود کوتاهی کند، مطمئناً چرخه متوقف و پایداری انتقال گاز با مشکل مواجه خواهد شد. این نکته را هم اضافه کنم که نباید هدف اصلی از کار کردن، تنها دریافت حقوق و مزایا باشد بلکه هر کاری، یک ارزش معنوی دارد یعنی شما تصور کنید الان گازی که در پالایشگاه ها تولید و به منازل و مصرف کننده ها انتقال داده می شود و مردم از این نعمت الهی استفاده می کنند، زمانی برای کارکنان لذت بخش است که رضایتمندی مردم را در پی داشته باشد فقط در آن صورت است که همه ما یک کار مفید، با ارزش و اثربخش انجام داده ایم. بار دیگر از همکاران خوبم در مراکز بهره برداری خطوط لوله و مخابرات نفت، تاسیسات تقویت فشار گاز و واحدهای پشتیبانی صمیمانه تشکر و قدردانی می کنم.
گازرسانی به مناطق محروم استان اصفهان در اولویت قرار دارد
مشعل محرومیت زدایی از مناطق روستایی، تثبیت و افزایش جمعیت، مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها، ایجاد ارزش افزوده و اشتغال زایی و توسعه اقتصاد پایدار در مناطق روستایی، از اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی به شمار می آید؛ به گونه ای که توسعه گازرسانی دراین مناطق به عنوان اقدامی ارزشمند، مورد توجه دولت قرار دارد. براین اساس، دولت سیزدهم، محرومیت زدایی ازچهره روستاها و رشد و توسعه پایدار و متوازن درمناطق مختلف کشور را با هدف برقراری عدالت اجتماعی و بهره مندی عموم مردم از امکانات و منابع موجود، در دستور کار قرار داد و به همین منظور گازرسانی به مناطقی که تاکنون از این انرژی پاک بهره مند نبودند، دراولویت های کاری دولتمردان قرار گرفت. ابوالقاسم عسگری، مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان با توجه به این اولویت مهم در گازرسانی و توسعه پایدار آن، توضیحاتی داده است که در پی می آید.
شرکت گازاستان اصفهان، پرچمدار توسعه و اشتغال درکشور است و به واسطه تامین انرژی مورد نیاز واحدهای تولیدی و صنایع آن، صدها هزار شغل به صورت مستقیم و غیرمستقیم در کشور ایجاد شده است.
به منظور افزایش تولید و اشتغال استان اصفهان، به بیش از ۱۸ هزار و ۵۰۰ واحد صنعتی گاز رسانی شده و هم اکنون نیزبیش از دو میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مصرف کننده از این موهبت برخوردارند.مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان با اشاره به پروژه های کلانی که امسال عملیات اجرایی آن آغاز یا به بهره برداری رسیده است، می گوید: به همت کارکنان این شرکت و به منظورخدمات گازرسانی، توسعه و نگهداری شبکه های گاز، همچنین ارتقای سطح رضایت مندی مشترکان، 23 پروژه گازرسانی با اعتبار پنج هزار و 700 میلیارد ریال بهره برداری یا کلنگ زنی شده است.به گفته ابوالقاسم عسگری، با هدف افزایش رضایت مندی مشترکان، ساختمان اداره گاز حبیب آباد از توابع شهرستان برخوار نیز به بهره برداری رسیده است. بهره برداری از طرح گازرسانی به واحدهای صنعتی و تولیدی علی آباد کچی از توابع شهرستان شهرضا با احداث، نصب و راه اندازی ایستگاه کاهش فشاری به ظرفیت پنج هزار مترمکعب و گازرسانی به شهرک گلخانه ای جهاد نصر روستای حسین آباد از توابع شهرستان نجف آباد و پروژه مقاوم سازی ایستگاه های تقلیل فشار شهرک امیرحمزه و مهر مشتاق، از دیگر پروژه های به بهره برداری رسیده است. وی ادامه می دهد: گازرسانی به 12 روستای جنوبی شهرستان خور و بیابانک، بیش از 50 واحد تولیدی، صنعتی، تجاری، عمومی و گلخانه ای در استان پهناور اصفهان، از دیگر پروژه های مهم این شرکت به شمار می آیند. ساخت و نصب ایستگاه TBS شهرک صنعتی بزرگ کاشان، گازرسانی به ایستگاه سی ان جی موذنی در شهرستان سمیرم، احداث ساختمان اداری زیار، اجرای دستگاه حفاظت صاعقه، اتصال زمین و حفاظت ثانویه ایستگاه های سی جی اس مبارکه و سی ان جی ایستگاه مادر نائین و تأمین، تجهیز، نصب و راه اندازی سامانه برق خورشیدی ادارات گاز دولت آباد و اردستان، کاشان آران و بیدگل هریک به ظرفیت 30 کیلووات،همچنین اجرای پروژه جابه جایی خطوط تلاقی با بزرگراه جنوب اصفهان و گازرسانی به ساختمان پزشکی قانونی اصفهان، بخش دیگری از فعالیت های این شرکت است.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان در ادامه با اشاره به حجم گاز تحویلی این شرکت به بخش های مختلف می گوید: سالانه درمجموع بیش از 22 میلیارد مترمکعب گاز در سطح استان توزیع می شود. از این مقدار ۴۵ درصد درحوزه صنعت، ۲۸ درصد در بخش نیروگاهی، ۲۲ درصد دربخش خانگی،همچنین ۳ درصد در بخش حمل و نقل(سی ان جی) و ۲ درصد هم دربخش تجاری می شود.به گفته عسگری، برای توزیع ۲۲میلیارد متر مکعب گاز در استان اصفهان، بیش از سه هزار ایستگاه TBS،CGS، MS، MRSو CPS نصب شده است. وی با اشاره به فعالیت به ۱۵۷جایگاه سی ان جی در استان اصفهان اعلام می کند: روزانه بیش از 100 هزار خودرو از این جایگاه ها استفاده می کنند، همچنین بیش از پنج هزار مگاوات برق کشور در استان با استفاده از گاز طبیعی تولید می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان با بیان بخشی از فعالیت های کارکنان این شرکت در نیمه نخست امسال اعلام می کند: با همت و تلاش های انجام شده در این شرکت در 6 ماه نخست امسال، 339 کیلومتر شبکه و خطوط تغذیه در سطح استان اجرا شده است. در بازه زمانی یادشده بیش از 6 هزار انشعاب نصب و از این تعداد بیش از پنج هزار انشعاب شهری و حدود یکهزار و 200 انشعاب روستایی نیز در سطح این استان نصب شده است.عسگری ادامه می دهد: با هدف بهره مندی مشترکان از نعمت گاز طبیعی، 21 هزار مشترک جذب شده که از این تعداد بیش از 17 هزار و 500 اشتراک شهری و بیش از سه هزار اشتراک روستایی بوده است.وی تاکید می کند: برای تحقق شعار سال مبنی بر مهار تورم و رشد تولید به بیش از 40 واحد تولیدی مشمول مصوبه شورای اقتصاد، گازرسانی شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان تاکید می کند: به منظور حفظ و صیانت از دارایی ملی و افزایش ایمنی تاسیسات و مشترکان و برای گازرسانی ایمن و مستمر، این شرکت هر ساله همه شبکه ها و تاسیسات گازرسانی را نشت یابی می کند.وی ادامه می دهد: در 6 ماه گذشته، 22 هزار و 350 کیلومتر شبکه و یکهزار و 300 ایستگاه شامل ایستگاه های تقلیل فشارCGS و CGS/TBS،TBS، MS و MRS نشت یابی شده است. عسگری با اشاره به برنامه هایی که برای شناسایی و رفع نشتی ها در شرکت گاز استان تدوین شده است، می افزاید: تحقق این اهداف می تواند زمینه ساز ارائه خدمات بدون حادثه و جلوگیری از هدررفت منابع انرژی باشد، نشت یابی و رفع فوری آن یکی از اولویت های اصلی شرکت گاز استان اصفهان به شمار می آید و در این زمینه هر ساله به طور مستمر و منظم نسبت به نشت یابی و رفع نشتی ها از شبکه ها وتاسیسات اقدام می شود. در سال 1401 نیز بیش از 39 هزار کیلومتر شبکه گاز در استان اصفهان نشت یابی شده است.
نصب فلومترهای پیشرفته آلتراسونیک، از دیگر اقدام های شرکت گاز استان اصفهان به شمار می آید که عسگری دراین باره می گوید: نصب فلومترهای پیشرفته آلتراسونیک در جهت کاهش خطاهای اندازه گیری در ایستگاه های گاز استان اصفهان به 36 مورد رسید و هم اکنون این شرکت بیشترین تعداد نصب این نوع کنتور را در بین 31 شرکت گاز استانی به خود اختصاص داده است.وی از نصب فلومتر ۱۲ اینچ آلتراسونیک ایستگاهCGS/TBS 200 هزار متر مکعبی در ایستگاه ذوب آهن اصفهان خبر می دهد و می گوید: این فلومتر با داشتن آخرین فناوری روزآمد دنیا به عنوان برترین کنتور آلتراسونیک با اخذ گواهینامه HPC از بزرگ ترین مرکز کالیبراسیون اروپا EUROLOOP در ایستگاه یادشده نصب و راه اندازی شده است.به گفته عسگری، هم اکنون ضمن مانیتورینگ همه فلومترهای آلتراسونیک راه اندازی شده و گاز تحویلی به استان با استفاده از این نسل فلومترهای پیشرفته محاسبه و اندازه گیری می شود. پیش بینی شده سه دستگاه کنتور آلتراسونیک نیز طی سال جاری در ایستگاه های هدف نصب و راه اندازی شود.وی ادامه می دهد: این فلومتر از مجموعه قرارداد نیابتی 148 دستگاه کنتور آلتراسونیک شرکت ملی گاز ایران است که از سوی این شرکت خریداری و تحویل استان ها شده و از این تعداد بیشترین آمار نصب و راه اندازی در شرکت گاز استان اصفهان بوده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان با اشاره به تشکیل کارگروه های تخصصی مدیریت انرژی با ابتکار این شرکت می گوید: چندی پیش نشست هم اندیشی کارگروه های تخصصی مدیریت مصرف بهینه گاز طبیعی به میزبانی این شرکت برگزار شد.عسگری تاکید می کند: با توجه به ناترازی تولید و مصرف گاز در کشور و به منظور درس آموزی و استفاده از تجربیات سال گذشته، کارگروه های تخصصی در حوزه های مختلف با ابتکار شرکت گاز استان اصفهان و با تایید استانداری تشکیل و با حضور نمایندگان صنایع، نیروگاه ها و سایر بخش ها درباره پیش بینی های لازم، تصمیم گیری در شرایط بحران و ابلاغ سیاست های تشویقی مدیریت مصرف گاز، بحث و تبادل نظر صورت گرفت.وی با اشاره به آغاز برگزاری جلسات هماهنگی مدیریت مصرف گاز ویژه فصل سرد 1402 از اردیبهشت ماه اعلام می کند: با توجه به اینکه به طور متوسط در سال بیش از 74 درصد از مصرف گاز در استان به صنایع و نیروگاه ها تخصیص می یابد، افزایش بی رویه مصرف گاز در بخش مسکونی به ایجاد محدودیت در مصرف گاز صنایع و نیروگاه ها منجرخواهد شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان با اشاره به دیگر فعالیت های این شرکت در حوزه بهینه سازی مصرف گاز می گوید: در 6 ماه نخست سال 1402 پنج هزار و 100 واحد موتورخانه از سوی این شرکت بهینه سازی شد.وی یادآور می شود: اجرای طرح بهینه سازی سیستم های گرمایشی باعث صرفه جویی در مصرف انرژی و بالا بردن راندمان موتورخانه ها و تاکنون اجرای عملیات بهینه سازی مصرف گاز باعث کاهش بیش از 25 درصدی مصرف گاز متقاضیان این طرح شده است.
عسگری با اشاره به سیاست های شرکت گاز استان اصفهان در خصوص فرهنگ سازی مصرف گاز در همه بخش های مسکونی، تجاری و اداری می گوید: 21 تفاهم نامه با سازمان ها، نهادها، دانشگاه ها و مراکز تجاری امضا شده است.وی ضمن اشاره به پیشتاز بودن شرکت گاز استان اصفهان در طرح بهینه سازی موتورخانه ها در میان سایر شرکت های گاز استانی با بیش از 14 هزار واحد موتورخانه تاکنون تصریح می کند: این شرکت رتبه نخست بهینه سازی موتورخانه ها را به خود اختصاص داده است. وی یادآور می شود: مهرماه امسال از شرکت گاز استان اصفهان به عنوان رتبه اول در 31 استان کشور در اجرای طرح بهینه سازی موتورخانه ها در مراکز گردشگری و هتل ها از سوی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تجلیل شد.
با آغاز فعالیت دولت سیزدهم در مناطق سخت گذر روستایی استان کرمان شتاب گرفت
مشعل کرمان این وسیع ترین استان ایران را شاید بتوان از معدود استان هایی برشمرد که به دلیل وسعت سرزمینی و دربرگیری 11 درصد از جغرافیای ایران، آنچنان که باید شاهد افزایش ضریب نفوذ گاز در آن نبوده ایم.
با آغاز فعالیت دولت سیزدهم و اولویت گذاری گازرسانی به مناطق محروم و دورافتاده، افزایش ضریب نفوذ گاز در جنوب این استان شتاب گرفت و تنها در بازه زمانی دوساله فعالیت این دولت(از ابتدای مرداد 1400 تا پایان مردادماه 1402)؛ 11 شهر، 575 روستا و 456 صنعت به شبکه سراسری گاز پیوست.
در گزارش پیش رو، محمدرضا سلیمانی، مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان به ارائه گزارشی از فعالیت های گازرسانی این شرکت در همه بخش ها به ویژه در عملکرد این شرکت دو سال گذشته پرداخته است که می خوانید.
از 84 شهرستان کرمان، تاکنون به 78 شهر گازرسانی شده که 11 مورد آن تنها در دولت سیزدهم بوده است. در بخش روستایی این استان نیز از سه هزار و 728 روستای واجد شرایط، تاکنون یکهزار و 893 روستا از نعمت گاز بهره مند شده اند که 575 روستای آن مربوط به دو سال اخیر است. مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان می گوید: بیش از 74 هزار مشترک گاز در دولت سیزدهم به مشترکین گاز استان اضافه شده وهم اکنون نزدیک به 787 هزار مشترک از سوخت پاک برخوردارند. محمدرضا سلیمانی با اشاره به اینکه در بازه زمانی یاد شده بیش از 4 هزار کیلومتر خطوط لوله اجرا شده، ادامه می دهد: 16 درصد از کل عملکرد 29 ساله این شرکت در زمینه اجرای خطوط لوله، تنها در مدت دو سال دولت سیزدهم محقق شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان، در یک سال گذشته، به ازای هر روز کاری، بیش از یکهزار و 40 مترمکعب در ساعت ظرفیت گازرسانی به صنایع ایجاد شده و در بازه زمانی دو ساله اخیر، 456 صنعت از این نعمت بهره مند شده اند و کل صنایع گازدار استان کرمان به یکهزار و 527 مورد رسیده است.سلیمانی یادآورمی شود: از مرداد سال 1400 تاکنون بیش از 78 هزار انشعاب گاز در استان کرمان نصب و مجموع انشعاب ها به بیش از 538 هزار انشعاب افزایش یافته است.وی با بیان اینکه سال گذشته با توسعه زیرساخت گازرسانی به صنایع استان کرمان، مصرف سوخت مایع در هر فصل به طور میانگین 6 میلیون لیتر کاهش داشته است، می گوید: از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون 47 میلیون لیتر در مصرف سوخت مایع صرفه جویی شده است.سلیمانی اعلام می کند: با احتساب برنامه افتتاحیه هفته دولت 1402، درصد بهره مندی خانوارهای شهری، روستایی و کل استان از گاز طبیعی به ترتیب برابر با 99 درصد، 64 درصد و 85 درصد است.
به گفته وی، دریافت رتبه نخست کشوری در سال 1401 در دو بخش لوله گذاری و نصب انشعابات، دریافت رتبه برتر جشنواره شهید رجایی در جشنواره سال 1401، کسب رتبه نخست بهترین عملکرد در «سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات» و... تنها بخشی از دستاوردهای شرکت گاز استان کرمان در دو سال خدمت دولت سیزدهم به شمار می آید.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان در ادامه با اشاره به فعالیت های این شرکت در 6 ماه نخست امسال در بخش های مختلف می گوید: برای انجام پروژه های گازرسانی در استان از ابتدای امسال تاکنون یکهزار و 189 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع گاز در استان اجرا شده است. تاکنون 25 هزار و 329 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع گاز در اقصی نقاط استان اجرا شده که نزدیک به 40 درصد آن مربوط به شبکه شهری و 60 درصد مربوط به شبکه روستایی است.وی با بیان اینکه در سال های گذشته نیز این شرکت توانسته با همت و تلاش کارکنان خدوم خود در بسیاری از بخش ها بیش از اهداف و اعداد مصوب عمل کند، ادامه می دهد: هدف کل سال 1402 در خصوص اجرای شبکه تغذیه و توزیع برابر با یکهزار و 500 کیلومتر بوده که تاکنون 79 درصد از آن محقق شده و این در حالی است که تنها 50 درصد امسال سپری شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان یادآور می شود: با توجه به برنامه ریزی انجام شده و به منظور توسعه گازرسانی در نیمه نخست امسال، 17 هزار و 443 اشتراک به مشترکین گاز استان افزوده شده که برای تحقق این برنامه، یکهزار و 189 کیلومتر شبکه گذاری گاز اجرا و بیش از 19 هزار انشعاب در بخش شهری و روستایی نصب شده است.به گفته وی، با جذب اشتراک های جدید، تعداد مشترکان شرکت گاز استان کرمان تاکنون به بیش از 787 هزار مورد رسیده است. جذب اشتراک در شرکت گاز استان کرمان در بازه زمانی مشابه نسبت به سال قبل 33 درصد رشد کرده است و هم اکنون 99 درصد خانوارهای شهری و 63 درصد جمعیت روستایی استان از نعمت گاز برخوردار هستند. مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان یادآور شد: از ابتدای سال تا پایان شهریور امسال بیش از 19 هزار انشعاب گاز جدید در سطح استان نصب شده که از این تعداد، 40 درصد علمک ها در شهرها و 60 درصد در روستاها نصب شده است. تعداد انشعابات نصب شده در سطح استان با احتساب تعداد علمک های نصب شده در نیمه نخست سال، به بیش از 546 هزار مورد رسیده است.سلیمانی با بیان اینکه شرکت گاز استان کرمان توانسته است در سال گذشته در اکثر بخش ها بیش از هدف های تعیین شده گام بردارد، اعلام می کند: امیدواریم امسال نیز بتوانیم در همه حوزه های گازرسانی از جمله شهری، روستایی و صنایع جزء و عمده، بیش از پیش شاهد خدمت رسانی به هم استانی های عزیز باشیم.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان تاکید می کند: با برنامه ریزی های صورت گرفته موفق شدیم در نیمه نخست سال، 106 روستا را که دارای 11 هزار خانوار هستند، از نعمت گاز برخوردار کنیم. هم اکنون گازرسانی به 768 روستا در دست اجرا است که روند آن از پیشرفت مطلوبی برخوردار بوده است و همچنین گازرسانی به 294 روستا در مرحله انتخاب پیمانکار و بیش از 780 روستا نیز در مرحله طراحی قرار دارد.سلیمانی با بیان اینکه شرکت گاز استان کرمان برنامه های مدونی برای گازرسانی به روستاهای واجد شرایط گازرسانی در دست اقدام دارد، ادامه می دهد: جای خرسندی است که تاکنون نزدیک به 2 هزار روستا با بیش از 227 هزار خانوار را به شبکه گاز در استان متصل کرده ایم.
به گفته سلیمانی، تلاش ما در شرکت گاز استان این است تا با فراهم کردن زیرساخت های لازم و انتقال گاز به مناطق مختلف، برای توزیع عادلانه گاز و حمایت از واحدهای خانگی و صنعتی گام های موثری برداشته شود. در همین حال عملیات اجرایی پروژه گازرسانی به 18 روستا با 973 خانوار را در شهرستان رفسنجان نیز کلید زده ایم.وی می گوید: پس از اجرای پروژه یادشده علاوه بر 18 روستا، هشت صنعت نیز در سالی که از سوی مقام معظم رهبری «مهار تورم و رشد تولید» نام گرفته، از نعمت گاز طبیعی برخوردار می شوند. برای گازرسانی به اهالی این 18 روستا، هفت کیلومتر خط تغذیه و 20 کیلومتر شبکه توزیع اجرا و همچنین 779 علمک نصب می شود. میزان اعتبار مورد نیاز برای انجام این پروژه 95 میلیارد تومان است که از محل تامین اعتبار شرکت ملی گاز ایران تامین می شود.سلیمانی یادآور می شود: هم اکنون 64 درصد از خانوارهای روستایی در استان از نعمت گاز طبیعی بهره مند هستند و با پروژه های در دست اقدام، تا پایان سال این درصد افزایشی چشمگیر می یابد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان با اشاره به اهمیت گازرسانی در بخش صنایع تاکید می کند: در 6 ماه نخست امسال،مصرف سوخت مایع در 21 صنعت، حدود 3 میلیون لیتر صرفه جویی را انشان می دهد.به گفته وی، با تامین گاز بخش های صنعتی علاوه بر دسترسی سریع و کاهش هزینه ها در تامین انرژی مصرفی این صنایع، زمینه حفظ محیط زیست و کاهش آلایندگی ها و حرکت به سمت سوی صنعت پاک فراهم می شود. در 6 ماه نخست امسال ظرفیت گازرسانی به 96 صنعت ایجاد شده که حجم معادل این ظرفیت سازی بیش از 58 هزار مترمکعب بر ساعت است.مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان در ادامه از نشت یابی 12 هزار و 204 کیلومتر خطوط تغذیه و شبکه توزیع از سوی واحد بازرسی فنی شرکت در 6 ماه نخست سال 1402 خبر می دهد و می گوید: از مجموع 12 هزار و 204 کیلومتر نشت یابی صورت گرفته شده، حدود 11 هزار و 692 کیلومتر مربوط به شبکه های پلی اتیلن و حدود 512 کیلومتر نیز خطوط فلزی است.وی تاکید می کند: با توجه به گستردگی شبکه های گازرسانی و تجهیزات و متعلقات آن و ضرورت بازرسی و کنترل آنها به منظور جلوگیری از هدر رفتن انرژی گاز طبیعی، فرآیند نشت یابی و بازرسی برابر برنامه در طول سال انجام می شود.به گفته سلیمانی، برنامه نشت یابی از انشعابات گاز استان نیز براساس برنامه در حال انجام است و در این رابطه در حدفاصل ابتدای فروردین تا پایان شهریورماه امسال 261 هزار و 882 علمک گاز نیز مورد نشت یابی قرار گرفت که از این تعداد 31 هزار و 132 نشت هوایی و 318 مورد نشت زمینی کشف و تحویل بهره برداری و رفع نشت شده است.مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان با بیان اینکه انجام این اقدام ها ضریب ایمنی را افزایش می دهد، می گوید: این بازرسی ها علاوه بر این موجب بهبود بهره وری، جلوگیری از خطرات احتمالی، کاهش هدررفت گاز و آلودگی های زیست محیطی نیز می شود.
سلیمانی در ادامه با اشاره به اینکه گازرسانی به صنایع از لحاظ اقتصادی بازدهی بالایی دارد و به پیشرفت و توسعه پایدار کشور کمک شایانی می کند، ادامه می دهد: در آستانه ورود به فصل سرما هستیم؛ بنابراین لازم می دانم از مردم شریف استان کرمان درخواست کنم صرفه جویی در مصرف گاز را جدی بگیرند، زیرا تنها با صرفه جویی ۶ تا ۱۰ درصدی این مشترکان می توان گاز برخی صنایع بزرگ کشور در فصل زمستان را تامین و گامی موثر در مسیر تحقق شعار سال، (مهار تورم و رشد تولید) برداشت.وی یادآور می شود: همسو با سیاست های شرکت ملی گاز ایران و به منظور صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی، تاکنون 5 هزار و 853 واحد موتورخانه در استان کرمان بهینه سازی شده است.مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان تاکید می کند: بهینه سازی مشترکین دارای موتورخانه، یکی از اولویت های ما بوده و خدا را شاکریم که در این رابطه در ردیف استان های پیشتاز هستیم، به طوری که از 6 هزار و 187 واحد دارای موتورخانه ثبت نام شده در این طرح، بهینه سازی 90 درصد از آنها به پایان رسیده است.به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان، بیشترین درصد پیشرفت بهینه سازی موتورخانه ها مربوط به مشترکین مسکونی و برابر با 50 درصد بوده؛ درحالی که این میزان برای واحدهای آموزشی 35 درصد، مشترکین تجاری 10 درصد و واحدهای گردشگری 5 درصد است.وی با بیان اینکه این طرح یکی از طرح های تاثیرگذار در مصرف بهینه گاز است، می گوید: بهینه سازی موتورخانه ها سبب صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی شده تا آیندگان نیز بتوانند از این نعمت الهی بهره مند شوند و همچنین نتایج مثبتی را برای مشترکین از جمله کاهش هزینه را به دنبال دارد.
سلیمانی اعلام می کند: در بهینه سازی واحدهای دارای موتورخانه، عایق بندی موتورخانه ها، تنظیم دمای مشعل و نصب رسوب گیر به صورت رایگان انجام می گیرد که علاوه بر ایمن سازی موتورخانه ها زمینه صرفه جویی۱۰ تا ۱۵ درصد در مصرف گاز طبیعی را به همراه دارد.مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان در پایان تاکید می کند: تقاضا می شود مشترکان اگر تاکنون نسبت به ثبت نام و درخواست بهینه سازی موتورخانه اقدام نکرده اند، با مراجعه به سایت شرکت ملی گاز ایران قسمت بهینه سازی موتورخانه (https://goc.nigc.ir) به انجام مراحل اولیه ثبت نام اقدام کنند تا خدمات رایگان مورد نظر از طریق شرکت گاز استان انجام گیرد.
اهمیت و جایگاه پدافند غیرعامل در شرکت های پالایشی کشور تشریح شد
مشعل صنعت پالایش به عنوان منبع اصلی درآمدزایی کشور، به دلیل حساسیت بالا و رویارویی آن با خطرهای احتمالی همچون اشتعال و انفجار در تاسیسات، همچنین حملات دشمن و آسیب پذیری در فضاهای سایبری، مصون بودن این صنعت را به وجود برنامه ای جامع و مدون درحوزه پدافند غیرعامل ملزم کرده و بنابر همین دلایل درشرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران وشرکت های تابعه آن، همچون دیگر صنایع راهبردی و مهم کشور، مدیریتی به همین نام (پدافند غیر عامل )فعالیت می کند تا افزون برشناسایی تهدیدها برای مقابله با آنها نیز برنامه داشته باشد. بنابراهمیت موضوع پدافندغیرعامل و نامگذاری برهمین اساس درتقویم ملی کشور (3 تا 10 آبان ماه) همزمان با نوزدهمین جام برتر اچ اس ای، آیین نکوداشتی به همین مناسبت باحضورجلیل سالاری، مدیر عامل شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران؛ مظاهرانصاری، مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت و عبدالرحمن کشوری، معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور برگزارشد. گزارش پیش رو چکیده ای است ازاین مراسم.
پدافند غیرعامل ازجمله اقدام های سازمانی است که کار های لازم و احتیاطی را برای جلوگیری از بروزخسارت های مالی به تجهیزات سازمان پوشش می دهد. جلوگیری کلی یا به حداقل رساندن میزان خسارت های جانی و مالی، مهم ترین هدف پدافند غیرعامل در هر مجموعه است و متخصصان فعال در این بخش همواره تلاش می کنند تا مجموعه خود را از خطرها و تهدیدهای داخلی وخارجی مصون نگاه دارند. کاهش آسیب پذیری و تداوم فعالیت های ضروری به منظورحفظ ارزش های سازمانی، دیگر مواردی هستند که در حوزه پدافند غیرعامل قرار می گیرند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان این که شرایط این شرکت به دلیل نوع خصوصی سازی آن متفاوت است، گفت: درگذشته، بین مجری و بهره بردار ارتباط وجود داشت؛ اما اکنون شرکت های پالایشی، خود صاحب پروژه اند. به همین دلیل نگاه ها به پدافند غیرعامل نیز متفاوت است. او با بیان اینکه به دلیل ناترازی در تولید و مصرف فراورده های نفتی، مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در آماده باش کامل قراردارد، ادامه داد: این شرکت درحوزه های عرضه، مصرف و تبدیل ناوگان با چالش هایی رو به روست؛ درگذشته روزانه ۲۵۰میلیون لیتر نفت خام و فراورده های نفتی با استفاده از نفتکش های جاده پیما درسراسر کشورجا به جا می شد، اما اکنون این رقم جابه جایی به 740 میلیون لیتر رسیده است.
امروزه شاهد تعرض به خطوط لوله هستیم و برای رفع این مشکل، حجم زیادی از ناوگان حمل باید ساماندهی شود، تا آنجا که 8500 نفتکش در تابستان جابه جایی سوخت را انجام دادند، این درحالی است که ظرفیت و شرایط در مبادی تولید، جوابگوی این حجم از تردد جاده ای نیست. این بخش دیگری از صحبت های مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران بود. سالاری با اشاره به ضرورت توجه به بهینه سازی و مدیریت مصرف و اینکه درسال گذشته ۱۸ میلیارد لیتر سوخت مایع به نیروگاه های کشور تحویل شد، افزود: اکنون ممیزی هایی انجام شده است که این ممیزی ها باید حرفه ای، منصفانه، اثربخش و قابل توزیع باشد و گزارش های آن در اختیار مجموعه ها قرار گیرد. ضمن اینکه در این مسیر باید اقدام های اصلاحی انجام شود تا حقی از شرکت هایی که ممیزی می شوند، تضییع نشود.
وی در ادامه به پروژه محورنبودن برخی شرکت ها اشاره و تصریح کرد: اچ اس ای، موضوع مهمی است که لازم است در همه موارد، مورد توجه قرار گیرد و همه ملاحظات در ارزیابی های آنها دیده شود، همچنین برخی دستورالعمل ها که برای زمان خاصی تهیه شده، نیازمند بازنگری هستند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با مهم برشمردن نقش اچ اس ای و نهادینه کردن فرهنگ آن درشرکت ها تصریح کرد: به اچ اس ای باید به عنوان یک ارزش نگاه شود باید ببینیم که در نردبان اچ اس ای جایگاهمان کجاست و دربین شرکت ها چه وضعیتی داریم وعملکردمان چه بوده است؟ یکی از اتفاق های مهم درمجموعه ها این است که جذب نیروی انسانی که پیرو قانون نفت بود، اکنون با قانون کار انجام می شوند. سالاری با بیان اینکه درجذب نیروها باید اچ اس ای مورد توجه باشد، اظهار کرد: اگرچه به موازات گزینش، طب صنعتی انجام می شود؛ اما لازم است به اچ اس ای نیز توجه بیشتری شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به ایجاد شهرک های انرژی گفت: در این شهرک ها، شرکت های متفاوتی هستند و موضوعاتی که در پدافند غیرعامل باید دیده شود، در حوزه سایبری هم وجود دارد و باید ساختار مشترکی میان آنها ایجاد شود. معاون وزیر نفت با اشاره به ضرورت توجه به شرکت های دانش بنیان و بومی سازی تجهیزات نیز گفت: برای اینکه فرایند عملیات و بهره برداری دچار چالش نشود و دقت ها نیز افزیش یابد، به آزمون هایی نیاز است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه 10 تا 12میلیارد دلار سرمایه گذاری درشرکت های پالایشی محقق شده وحداقل حوادث را شاهد بوده ایم، ادامه داد: این نشان از بلوغی است که در مجموعه به آن رسیده ایم؛ اما نباید به نتیجه اکتفا کنیم؛ بلکه باید برای رسیدن به جایگاه مطلوب، افق را ببینیم.
وی تصریح کرد: به دلیل اهمیت پدافند غیرعامل و اچ اس ای، انتخاب رئیس این مجموعه درکشور به حاکمیت واگذارشده تا صلاحیت های فردی و تجربی لازم را داشته باشد.
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت نیز یکی دیگر سخنرانان آیین نوزدهمین جام برتر اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران بود که با اشاره به حوادث سال های اخیر درصنعت نفت گفت: اگر درمجموع، یک پازل باشیم، هرکدام از ما بخشی از این پازل هستیم و هر یک مسؤولیتی داریم که در کنار هم معنا می یابد. ارکان تولید مهندسی، تعمیرات، تدارکات، مالی و... در کنار هم کار می کنند و منجر به تولید ایمن و پایدار می شوند.
مظاهرانصاری با تأکید بر اینکه هریک از این بخش ها ممکن است کار خود را بدرستی انجام دهند، اما درکنار هم قرارنگیرند، ادامه داد: این موضوع ممکن است منجر به رخداد حوادث بزرگ شود و اگر مجموعه ها در کنار هم بدرستی کار نکنند، تولید پایدار به خطر خواهد افتاد. وی با اشاره به بالا بودن حوادث شغلی در صنعت نفت افزود: درشرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، حوادث، مربوط به واحدهای فرایندی است، از این رو لازم است به مهندسی ایمنی فرایند توجه بیشتری داشته باشیم. در واحدهای فرایندی هنوز بین بهره بردار و راه انداز اختلاف وجود دارد. برای حل این مشکل باید بر مبنای دستورالعمل ها کار شود که در وزارت نفت به دنبال اجرای اچ اس ای برنامه محور و راهبردی هستیم تا به عنوان حامی وارد عمل شویم.
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت با بیان اینکه کشور به دنبال جبران ناترازی مصرف سوخت است و همه باید در این زمینه وارد عمل شوند، گفت: توسعه، نیازمند رعایت الزامات و دستورالعمل هاست. وزیر نفت نیز بر این موضوع که برای تولید پایدار، توجه به ایمنی، امری حیاتی است و باید فرهنگ سازمانی سرلوحه قرار گیرد، تاکید دارد. انصاری با بیان اینکه ۲۶۴ برنامه ازسال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۴ درحوزه اچ اس ای وزارت نفت تعریف شده و روی کاغذ نمانده است، ادامه داد: برای اجرای این طرح ها، ۱۱۰ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال منابع اختصاص داده شده است. در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران۹۰ پروژه با اعتبار ۲۵هزار میلیارد ریال در این حوزه تعریف شده است. این برنامه ها را خود شرکت ها اعلام کردند و اچ اس ای وزارت نفت برای اجرا ازآنها حمایت کرد. وی با بیان اینکه بیشترحوادث صنعت نفت در بازه های زمانی پایان تعمیرات و آغاز راه اندازی ها رخ می دهد، گفت: اگر می خواهیم به توسعه و تولید پایدار برسیم، مدیران باید به اچ اس ای توجه ویژه داشته باشند. اچ اس ای، وظیفه ای همگانی است.
معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور نیز که در آیین نکوداشت هفته پدافند غیرعامل و نوزدهمین جام برتر اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران حضور یافته بود، گفت: اگر در طرح های توسعه ای پالایشی کشور، به اجرای پدافند غیرعامل توجه کنیم، بسیاری از آسیب ها کاهش می یابد. اکنون شرایط ویژه و ماهیت ضد استکباری، موقعیت ژئوپلیتیک و برنامه های صلح آمیز انرژی هسته ای کشور را به سمتی برده که به طور طبیعی در معرض انواع تهدیدها قرار داریم. عبدالرحمن کشوری تصریح کرد: شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در میان چهار شرکت اصلی وزارت نفت، کارنامه موفقی داشته است.
کشوری ادامه داد: دشمن به دنبال شکل گیری یک قدرت هوشمند در اطراف وحتی داخل کشور است. در این شرایط، کشور به یک سازوکار دفاعی نیاز دارد تا بتواند همه این تهدیدها بویژه در بخش های سرمایه ای کشور را خنثی کند. او با بیان اینکه باید هدف گذاری درست و برنامه ریزی صحیح در حوزه پدافند غیرعامل داشته باشیم و راهبری موضوع به همفکری درهمه بخش ها نیازدارد، تصریح کرد: در این زمینه لازم است اجماع عمومی و تخصصی از سوی افراد متولی این حوزه صورت گیرد. نشست هایی از این دست به تاب آوری بیشتر برای مقابله با این تهدیدها منجرخواهد شد. وی با اشاره به تأکیدهای مکرر مقام معظم رهبری در خصوص پدافند غیرعامل اظهار کرد: تاکید ایشان در این زمینه به حدی است که سند اساسنامه پدافند غیرعامل را خودشان ابلاغ کردند و تأکید هم داشتند که این سند به قانون تبدیل شود که این اقدام در مجلس شورای اسلامی انجام شد. در این قانون، ایجاد کمیته دائمی پدافند غیرعامل دیده شده و ظرفیت قانونگذاری خوبی دارد و به دستگاه ها کمک می کند.
معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور با تأکید بر اینکه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی توجه ویژه ای به پدافندغیرعامل داشته است، گفت: از آنجا که یکی از ظرفیت های پدافند غیرعامل، جلوگیری از حمله های سایبری است، از این رو باید برای آن برنامه مدون و ویژه ای داشته باشیم تا مصونیت خاصی ایجاد کنیم. یکی از موضوع های مهم جلوگیری از نشت و نشر اطلاعات است. باید بر انتشار اطلاعات دقت داشته باشیم، همچنین برای حفاظت از تأسیسات نیز باید به طور جدی و حساس وارد عمل شویم.
کشوری گفت: بخش مهم در حوزه حمله های سایبری، افزون بر برنامه های موجود، استفاده از دستگاه هایی است که صحت سنجی و مشخص کند برنامه های موجود، ما را به اهداف می رساند یا نه؟ گستردگی و پیچیدگی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از پالایشگاه ها تا جایگاه های عرضه سوخت، توجه به تضمین حفاظت از زیرساخت و استمرار امنیت انرژی را بیشتر می کند. وی همچنین با اشاره به اینکه روزانه درمعرض حملات احتمالی سایبری در بخش های مختلف هستیم، افزود: دشمن در این زمینه یک نمونه موفق داشته که خوشبختانه بسرعت بازیابی شد؛ اما اگر این حمله در پالایشگاه های مهم اتفاق افتاده بود، ممکن بود آثار و تبعات به مراتب بزرگ تری برجای بگذارد.
معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور در بخش دیگری از صحبت های خود به جلوگیری از قاچاق سوخت پرداخت و افزود: تأمین سوخت پایدار، زیرساختی حیاتی برای بخش هایی مانند نیروگاه هاست که بخشی از آن ازطریق حمل ونقل ریلی و بخشی نیز به وسیله ناوگان جاده ای انجام می شود. باید تلاش کنیم وابستگی سوخت به حمل ونقل ریلی و جاده ای کاهش یابد و موجب شود تهدیدها در این بخش به حداقل ممکن برسد. کشوری همچنین با اشاره به ناترازی تولید و مصرف سوخت اظهارکرد: اگر مدیریت مصرف نداشته باشیم، وضع از شرایط کنونی که در آن هستیم، بدترخواهد شد. در این زمینه تعیین سهمیه سوخت صنایع بسیار اهمیت دارد و باید متولی هرصنعت مشخص و تعیین سهمیه شود. با این اقدام، مصرف تا حد زیادی مدیریت خواهد شد.
ابراهیم محمدی پور، مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران هم که دیگر سخنران آیین نکوداشت پدافند غیرعامل و نوزدهمین جام برتر اچ اس ای بود، با بیان اینکه هزینه کرد در اچ اس ای و پدافند غیرعامل به معنای سرمایه گذاری است، افزود: در 17سال گذشته از زمان استقرار اچ اس ای، در حوادث منجر به فوت بیش از۴۰ درصد و درحوادث منجر به ناتوانی افزون بر 60 درصد کاهش را شاهد بوده ایم. وی با اشاره به اینکه باید نگاه نوین جهانی داشته باشیم، ادامه داد: اکنون باید نگاه به کل زنجیره ارزش هر مجموعه در همه بخش ها مانند آمایش، جانمایی، طراحی بنیادین، ساخت، بهره برداری و احیانا جمع آوری تاسیسات صورت گیرد و رعایت پدافند غیرعامل و اچ اس ای در بخش های یاد شده باید به صورت یک الزام مورد توجه قرار گیرد.
مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه در تداوم و استمرار خدمات از نگاه پیشین عبور و به سمت طرح های تداوم خدمات ضروری و حفاظت از زیرساخت های حیاتی، حساس و ایمنی فرایند حرکت کرده ایم، تصریح کرد: این نگاه بسیار ریشه ای است و از نگاه سطحی فاصله دارد. نگاه ریشه ای، ریسک محور و بر مبنای تحلیل ریسک است تا عوامل را به گونه ای ریشه ای شناسایی کند. از این رو در مرحله نخست لازم است بازنگری و شناخت نوین از کل مجموعه پالایش و پخش داشته داشته باشیم.
تمام پالایشگاه ها مناطق شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران را در زمینه اچ اس ای و پدافند غیرعامل ارزیابی کرده ایم و انجام این کار در بازه سه ماهه بسیار سنگین بود و با مشارکت شرکت های پالایشی و تابعه صورت گرفت. این بخش دیگری ازصحبت های محمدی پور بود. وی گفت: با توجه به بررسی استقرار17ساله ساختار اچ اس ای در وزارت نفت، لزوم چند تغییر در سیستم احساس می شود. باید به سمت ایمنی فرایند برویم که البته هنوز به صورت رسمی ابلاغ نشده و اجرای آن کاهش حوادث را به دنبال خواهد داشت. مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه هزینه در بخش اچ اس ای و پدافند غیرعامل به معنای سرمایه گذاری محسوب می شود، تاکید کرد: در محیط زیست و بهداشت، باید افزون بر شناسایی کامل ریسک ها به سمت آنالیز ریسک و استخراج اولویت ها حرکت کنیم. با تمام بررسی هایی که انجام شده، اشراف نسبی درباره نقاط ضعف به دست آمده است.
در ارزیابی حوزه اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت های پالایشی کشور طی سال ۱۴۰۲ که از سوی شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران انجام شد، پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس رتبه نخست شرکت های پالایشی درحوزه اچ اس ای و پدافند غیرعامل و رتبه برتر حوزه تخصصی پدافند غیرعامل و مدیریت بحران را به خود اختصاص داد.
در این آیین، با اهدای لوح و نشان این ارزیابی از سوی جلیل سالاری، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از علیرضا جعفرپور، مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس قدردانی شد.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس، همواره با رعایت همه مباحث ایمنی، بهداشت، محیط زیستی و پدافند غیرعامل در تلاش است تا به عنوان الگویی درخشان در میان شرکت های پالایشی کشور سرآمد باشد.
پتروشیمی خلیج فارس به دنبال تکمیل زنجیره ارزش و تامین خوراک است
مشعل صنعت پتروشیمی در چند سال اخیر، با تغییرات بزرگی همراه بوده است؛ تغییراتی از جنس خودکفایی و استقلال و تکمیل زنجیره ارزش محصولات به سمت کاهش خام فروشی. این صنعت در چند دهه گذشته، بخش زیادی از پروژه های توسعه ای خود را در استان های جنوبی و مناطق مختلفی از کشور اجرا کرده و اکنون نیز در تلاش است با تنوع در محصول و تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایه، سهم بیشتری از سود و اثرگذاری در بازارهای منطقه ای و جهانی را به خود اختصاص دهد. دراین میان، مجموعه بزرگی همچون شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس که 6 شرکت دیگرمرتبط با صنعت پتروشیمی زیر مجموعه آن است، به عنوان یکی از بزرگترین بنگاه های اقتصادی کشور تلاش دارد تا افزون بر برنامه های توسعه ای خود و تامین خوراک از طریق جمع آوری گازهای مشعل برای تکمیل زنجیره ارزش از طریق ایجاد پارک های پتروشیمی، اثر بخش باشد.
صنعت پتروشیمی پس از تحقق برنامه های خود در پروژه های توسعه ای می خواهد درکنار تکمیل زنجیره ارزش و برنامه مهم کاهش خام فروشی، با پیگیری مساله مهم خوراک ترکیبی و چرخه خوراک داخلی، وارد حوزه های بالادستی صنعت نفت هم بشود. یکی ازمجموعه هایی که پرقدرت و هدفمند این اهداف را دنبال می کند و پروژه های بزرگی هم در دست دارد، هلدینگ خلیج فارس است.
عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اعلام اینکه سال ۱۴۰۲ سالی پررونق برای هلدینگ خلیج فارس خواهد بود، گفت: تاکنون (پایان مهرماه) با حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن افزایش تولید نسبت به پارسال شاهد رشد ۹.۵درصدی بوده ایم.
علی عسکری، دستیابی به بالاترین رکورد تولید به مقدار ۲۳. ۲ میلیون تن معادل ۷۸ درصد ظرفیت اسمی و ۹۲ درصد برنامه و افزایش پنج درصدی تولید نسبت به دوره مشابه سال قبل را یکی از دستاوردهای مهم این مجموعه برشمرد و افزود: راه اندازی پالایشگاه هویزه خلیج فارس، بهره برداری از الفین گچساران وکنترل مدیریتی شرکت پتروشیمی گلستان با خرید ۶۰ درصد سهام از مهم ترین دستاوردهای شرکت در یک سال اخیر بوده است.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با تاکید بر اینکه خاموشی فلرهای غرب و شرق کارون و تامین خوراک پایدار برای پروژه های مختلف با هدف افزایش ظرفیت مجتمع ها به عنوان یکی از اهداف اصلی در دستور کار قرار دارد، گفت: در شرق کارون با فعال شدن بید بلند خلیج فارس تعداد زیادی از فلرها را خاموش کردیم و تعداد مشعل های خاموش در شرق کارون به 21 مشعل رسید و برنامه گسترده تری برای خاموشی ادامه مشعل ها داریم.
او با تاکید بر اینکه در غرب کارون و برای خاموش کردن مشعل های این محدوده هم برنامه ریزی بلند مدتی در دست داریم و پیگیری احداث پالایشگاه هویزه خلیج فارس (ان جی ال 3200) در همین خصوص بوده، افزود: اردیبهشت امسال با حضور رئیس جمهور، پالایشگاه هویزه خلیج فارس افتتاح شد و امروز 13 هزار بشکه سیتو پلاس به بندر امام می دهد. افزون بر این که از طریق این پالایشگاه روزانه 60 تا 70 میلیون فوت مکعب متان به شبکه سراسری تزریق می شود این درحالی است که تا چند ماه قبل، این میزان گاز می سوخت اما امروز به ثروت تبدیل می شود.
وی با اعلام اینکه این پروژه یک میلیارد و 300 میلیون دلار هزینه در برداشته است، گفت: این میزان تولید در این مجتمع یک پنجم ظرفیت اصلی است و حتما این ظرفیت بزودی و با خاموش شدن تعداد بیشتری از مشعل ها، تکمیل می شود.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اعلام اینکه در حال حاضر 29 پروژه به ظرفیت 21 و نیم میلیون تن در دست اجرا قرار دارد، گفت: 14 پروژه از این میزان جزو پروژه های اصلی هلدینگ هستند که تعدادی از آنها در سال جاری به بهره برداری رسیده و مابقی در آستانه راه اندازی تا پایان سال قرار دارند. این مجتمع ها شامل پتروشیمی های هنگام، آپادانا، دهدشت، جمع آوری گازهای مشعل بید بلند خلیج فارس، صنایع پلیمر گچساران، ابن سینا اندیمشک، الماس ماهشهر و هرمز خلیج فارس، تفتان آریا در چابهار، پتروشیمی بروجن، پتروشیمی گلستان، پالایشگاه شهید سلیمانی و... می شود.
علی عسگری با اعلام اینکه 8 پروژه متعلق به مجموعه پترول در مراحل نهایی اجرا هستند که تعدادی از آنها در سال جاری به بهره برداری می رسند، گفت: پتروشیمی ارغوان گستر ایلام، پتروشیمی صدف عسلویه، صنایع شیمیایی پتروآرمند لردگان، پتروشیمی سنقر، طرح پلی آلومینیوم کلراید پتروشیمی ارومیه، پتروپرک پویا، پتروشیمی پتروفراز هوران و پتروشیمی آوات اورامان در این گروه قرار دارند و در مجموع سالانه 542 هزار تن انواع محصولات را با سرمایه گذاری 516 میلیون دلار و 92 هزار میلیارد تومان تولید خواهند کرد. عمده این محصولات در ردیف محصولات پایین دستی پتروشیمی قرار خواهند گرفت و محصولات آنها خوراک صنایع پایین دست را تامین می کند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به سیاست این مجموعه در احداث پارک های صنایع تکمیــلی پتـروشیـمی گـفت: پارک پتروشیمیایی کودهای کشاورزی و صنایع وابسته در منطقه آزاد چابهار، یکی از آماده ترین پارک های شرکت است که بیشترین میزان پیشرفت را دارد و این پارک بزودی به هاب کود کشور تبدیل می شود و برای منطقه جنوب شرقی شامل پاکستان، هند و شمال آفریقا خوراک کود خوبی را تامین می کند.
وی با اعلام اینکه ما کار را شروع می کنیم، اما بخش خصوصی در ادامه وارد این پارک می شود، افزود: در حال حاضر این پارک با 11 کارخانه و سرمایه گذاری 510 میلیون دلاری و نرخ بازگشت سرمایه 24 درصدی اجرا می شود و مدت زمان اجرای آن هم 42 ماه براورد شده است. در حال حاضر در مرحله انتخاب پیمانکار هستیم و بزودی کار اجرایی آن شروع می شود که امیدواریم تا سال آینده عملیات اجرایی تمام این پارک ها آغاز شده باشد.
علی عسگری افزود: پارک بعدی در جاسک قرار دارد که در واقع یک پارک پتروپالایشگاهی است و بر اساس نفت خام و با 45 میلیون دلار سرمایه گذاری قرار است طی 48 ماه آماده شود.
پس از آن پارک سیریک (پارک رنگ و رزین) با 87 میلیون دلار سرمایه گذاری است که مدت اجرای آن 30 ماه پیش بینی شده است. پارک بعدی پارسیان است که در واقع بر اساس زنجیره ارزش و تکمیلی متانول طراحی شده که در مدت 48 ماه آماده و راه اندازی می شود.
وی پارک های نایبند (پارک زنجیره ارزش گوگرد) و گناوه – دشتستان ( جاذب های صنعتی)، دیلم (پارک صنایع بسته بندی)، امیدیه (پتروپالایش) و منطقه آزاد اروند (پارک زنجیره ارزش PVC) را از دیگر پارک های در دستور کار هلدینگ خلیج فارس برشمرد و گفت: محل های در نظر گرفته شده برای این پارک ها، جانمایی مناسبی از نظر دسترسی به خوراک و زیرساخت های مختلف دارند.
وی در ادامه گفت: مبلغ کل سرمایه گذاری برای این پارک ها 5 میلیون و 500 میلیون دلار است و پیش بینی می شود ارزش فروش سالیانه محصولات آنها بالغ بر 6 میلیون و 950 هزار دلار باشد. همچنین با احداث این پارک ها بیش از 84 هزار نفر اشتغال مستقیم و غیر مستقیم در استان های جنوبی کشور ایجاد می شود.
پس از تاکیدی که مقام معظم رهبری و رئیس جمهور دولت سیزدهم درباره تکمیل زنجیره ارزش و توسعه در صنایع پایین دستی پتروشیمی داشتند، موضوع احداث 13 پارک پتروشیمی با تاکید وزیر نفت بر دوش هلدینگ خلیج فارس به عنوان بزرگترین بنگاه اقتصادی صنعت پتروشیمی گذاشته شد.
این مجموعه هم، از سال گذشته بلافاصله پیگیری های لازم را برای احداث این پارک ها و جانمایی زمین های آن آغاز کرد و حالا و پس از گذشت یک سال، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس آخرین پیگیری های مرتبط با این پارک ها را اعلام کرد و به نظر می رسد زمینه های اجرایی برای شکل گیری این پارک ها فراهم شده است.
مشعل یکی از ارزشمندترین سرمایه های صنعت نفت، نیروی انسانی متخصص و ماهر آن است که در دوره های زمانی مختلف با وجود نسل های جدید، به بدنه آن تزریق و زمینه های ارتقای سطوح علمی و تخصصی برای همه آنها فراهم می شود. بسیاری از نیروهای صنعت نفت در واقع استادان و نفرات برتر دانشگاه های مختلف هستند که همزمان در دو جبهه دانشگاه وصنعت فعالیت دارند. این همراهی متخصصان صنعت نفت در برخی موارد در سطحی بین المللی قرار دارد و موجب شده است دانشمندان ایرانی در میان یک درصد یا 2 درصد برتر دانشمندان جهان قرار گیرند. یکی از رویدادهایی را که در دوره های زمانی مختلف به روز رسانی می شود و اسامی بیشتری را در فهرست دانشمندان برتر قرارمی هد، پایگاه شاخص های اساسی علم (ESI) است که هر دو ماه یکبار به روز رسانی شده و پژوهشگران و مؤسسات یک درصد و 2 درصد برترجهان و کشورها را معرفی می کند.
یکی از مهم ترین شاخص ها در مورد بررسی های علمی و تحقیقاتی، میزان اثرگذاری آنها در بخش های مختلف پژوهشی در دنیاست؛ هر چه تولید علمی دانشمندان در نقاط مختلف دنیا مورد استناد بیشتری قرارگیرد، به این معناست که این تولیدات علمی، کاربرد وکیفیت بیشتری دارند و با توجه به همین شاخص، درمیان رتبه های برتر قرار گرفته اند. برپایه این استدلال، تعداد زیادی از بررسی ها و پژوهش های کاربردی دانشمندان و متخصصان ایرانی، بویژه درصنعت نفت، در میان این پژوهش های کاربردی قرار دارند.
آن طور که محمدعلی زلفی گل، وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری پیش تر اعلام کرده است: بیش از ۸۴۰ دانشمند ایرانی در جمع یک درصد برتر و بیش از ۱۹۰۰ دانشمند ایرانی نیز در جمع 2 درصد برتر دنیا قرار دارند و این آمار هر سال به روز و بیشتر می شود. به گفته وزیرعلوم تا قبل ازسال ۱۳۸۳ "دانشمند یک درصد برتر" نداشتیم و اگر داشتیم، تعدادشان خیلی محدود و در حد ۳ تا ۴ نفر بود. این تغییرقابل توجه تعداد نشان می دهد که ریل گذاری خوبی درحوزه آموزش عالی صورت گرفته است.
در فهرست پژوهشگران پر استناد دو درصد برتر ایران، بر اساس عملکرد استنادی یک ساله در سال گذشته، ۲۱۳۸ پژوهشگر از جمهوری اسلامی ایران در میان 210 هزار و 198 نفر پژوهشگر بین المللی حضور دارند. براساس آمارهایی که سالانه به روز می شوند، هم اکنون تعداد زیادی از استادان دانشگاه های تخصصی در این فهرست ها قرار دارند. به عنوان نمونه ۴۹ استاد دانشگاه شیراز در شمار پژوهشگران پر استناد دو درصد برترجهان درسال ۲۰۲۳ هستند.
اما بخش قابل توجهی از این پژوهش های پرکاربرد متخصصان ایرانی مرتبط با صنعت نفت بوده اند که در سال های گذشته در ارتباط مشترک صنعت با دانشگاه شکل گرفته اند. بسیاری از متخصصان رشته های مرتبط با صنعت نفت، همچون مهندسی مکانیک یا مهندسی شیمی در دانشگاه های مختلف، در تلاش برای تامین نیاز تخصصی صنعت هستند و همزمان داده های علمی و کاربردی را تولید می کنند. برای نمونه می توان به حسین اسماعیلی، از اعضای هیات علمی گروه مهندسی شیمی دانشکده مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر اشاره کرد که موفق به کسب جایگاه ۲ درصد برتر دانشمندان برتر جهان در سال ۲۰۲۳ شده است.
همچنین سید علی سجادیان، دانش آموخته مهندسی شیمی دانشگاه کاشان که موفق به کسب جایگاه 2 درصد دانشمندان برتر جهان در سال ۲۰۲۳ شده است. او از کارشناسان عملیات بهره برداری منطقه عملیاتی آغار و دالان (از مناطق چندگانه شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی) است که موفق به کسب این جایگاه و قرار گرفتن در فهرست دانشمندان برتر در بازه زمانی کوتاه مدت یک ساله شده است.
در این پژوهش، دانشمندان در پنج حوزه موضوعی اصلی، ۲۲ حوزه موضوعی فرعی و ۱۷۴ رشته بر اساس شاخص های استنادی استاندارد طبقه بندی شده اند و شرط ورود پژوهشگران به فرایند رتبه بندی، انتشار حداقل پنج مقاله بود که در فهرست نهایی افزون بر یک صد هزار نفر برتر، 2 درصد برتر نیز در هر حوزه موضوعی معرفی شده اند. در کنار این نفرات باید به چهار پژوهشگر برتر دیگر از دانشگاه صنعت نفت هم اشاره کرد که در میان ۲ درصد برتر پژوهشگران جهان جای گرفته اند. بر این اساس محمد جامی الاحمدی، استاد گروه مهندسی نفت دانشکده نفت اهواز؛ سیدرضا شادی زاده، استاد گروه مهندسی نفت دانشکده نفت آبادان؛ ایمان دانایی، استاد گروه مهندسی ایمنی و بازرسی فنی دانشکده نفت آبادان و عباس خاکسار منشاد، استاد گروه مهندسی نفت دانشکده نفت آبادان چهار نفری هستند که نامشان به عنوان پژوهشگر برتر در میان 2 درصد برتر پژوهشگران 2023 آمده است.
از آنجا که یکی از کنشگران کلیدی در زیست بوم علم و پژوهش صنعت نفت، پژوهشگران هستند، ارزیابی آنان بر پایه شمار و نسبت استنادهایی که به آنها می شود، می تواند یکی از نشانه های تأثیرگذاری آنان در زمینه های ویژه موضوعی باشد.
بر این پایه، یکی از نظام های ارزیابی پژوهشگران که درچند سال گذشته پدید آمده و از آن بهره برداری می شود، ارزیابی پژوهشگران بر پایه شمار و نسبت استنادهای دریافتی شان و شناسایی ۲ درصد برتر آنان است.
آنچه صنعت نفت را تک، پیشرو و ارزش آفرین کرده است، نگاه به دانش و فناوری در کنار صنعت است. این رویکرد به دانش روز و فناوری های کاربردی طی چند سال اخیر با قوت پیگیری شده و دولت سیزدهم نیز اهتمام جدی برای تقویت زمینه های همکاری بین صنعت و دانشگاه ها داشته است.
برهمین اساس بوده که بسیاری از زیرمجموعه های صنعت نفت در چهارشرکت اصلی با شناسایی متخصصان و دانشمندان برتر تلاش می کنند این وجه متمایز از شرکت را تقویت و حمایت کنند. افزون بر وزیر نفت که بارها موضوع حمایت از نخبگان و متخصصان فناور را مورد تاکید قرار داده است، شرکت های زیر مجموعه هم رقابتی ارزشمند را برای حمایت از این دانشمندان برتر دارند و در نتیجه این رقابت، شاهد نتایجی چشمگیر هستیم. نتایجی نظیر افزایش تعداد دانشمندان برتر در میان 2 درصد برتر پژوهشگران برتر جهان! مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران پس از کسب این رتبه ارزشمند از سوی سید علی سجادیان (از کارشناسان عملیات بهره برداری منطقه عملیاتی آغار و دالان از مناطق چندگانه شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی) از این پژوهشگر برتر تقدیر و بر نقش و جایگاه پژوهش در روند پیشرفت همه جانبه صنعت نفت تاکید کرد. وی تلاش نخبگان صنعت نفت را در عرصه ابداع و بهره گیری از شیوه های نوین صنعت نفت ستود و تصریح کرد: پشتکار و نوآوری نخبگان در تولید دانش و حل چالش های پیرامون ازدیاد برداشت، صیانت از محیط زیست، پیدا کردن شیوه های نوین برداشت محصول و ایجاد ارزش افزوده محصولات نفت و گاز اثرگذار بوده است.
همچنین گام های بلندی برای درخشیدن صنعت نفت و جنبش نرم افزاری تولید علم برداشته شده است.
سیدعلی سجادیان، کارشناس عملیات بهره برداری منطقه عملیاتی آغار و دالان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در گفت وگو با خبرنگار "مشعل" درباره این انتخاب که از سوی دانشگاه استفورد صورت می گیرد، افزود: این دانشگاه هرسال و در ماه اکتبر، عملکرد علمی همه محققان و دانشمندانی که در scopous (بزرگ ترین پایگاه چکیده و نمایه های استنادی جهان) مقاله دارند و ارجاعات علمی به مقاله آنها وجود دارد را درفاصله 1960 تا اکتبر امسال بررسی می کند. او افزود: در نهایت از میان حدود 10 میلیون محققی که در این لیست قرار دارند، 100 هزار نفر از کل کشورهای دنیا انتخاب می شوند و به عبارتی این دانشگاه هر سال این فهرست 100 هزار نفری را به روز رسانی می کند. افرادی که در این رنکینگ قرار می گیرند، باید حداقل 2 تا 3 هزار ارجاع به مقاله داشته باشند. سجادیان با بیان اینکه مقالات و ارجاعات مربوط به او از 2013 تا 2023 ارزیابی شده اند، گفت: آنچه ما با توجه به تجربیات میدانی و علمی به دست آورده ایم، با مقالات علمی در اختیار دانشجویان و استادان و محققان دیگر قرار دارد.
وی با اشاره به 6 دانشجویی که با او در ارتباط هستند، گفت: این دانشجویان که 5 نفر آنها در مقطع دکترا هستند، در مدت 3 تا 6 ماه تجربیات میدانی و کار با دستگاه High Pressure با فشار بالا را یاد می گیرند. این دستگاه را با توجه به تجربیاتی که درهمین منطقه کسب کرده ام، ساخته ام؛ ساخته ای که امروز می تواند در اختیار استادان غیرمیدانی و دانشجویان باشد.
این دانشمند برتر که در حوزه نانو مواد و سیالات فوق بحرانی و سیستم های فشار بالا تخصص دارد، گفت: مقالات منتشر شده در سطح بین المللی هم در همین حوزه ها بوده و امروز این دستگاه( High Pressure)کاربرد زیادی برای صنعت نفت دارد.
آنچه امروز به عنوان دستاورد علمی و تحقیقاتی در صنعت نفت شاهد هستیم، نتیجه توجه و حمایتی است که از سوی مقام معظم رهبری، رئیس جمهور و هیات دولت و در ادامه شخص وزیر نفت برای تولید علم صورت گرفته است. این حمایت ها به دور از شعار زدگی در بستری روشن و فراگیر اتفاق افتاده و امروز شاهد آن هستیم که دانشمندان و متخصصان صنعت نفت اثرگذاری و سهم قابل توجهی در پیشرفت و خودکفایی این صنعت به عهده دارند.
شعیب بهمن پیامدهای مخرب و پیامدهای عمیق جنگ اوکراین بیش از گذشته خود را در حوزه انرژی نمایان کرده اند. با آنکه کشورهای اروپایی موفق شدند زمستان سال گذشته را پشت سر بگذارند، اینک یک بار دیگر در آستانه فصل سرد قرار دارند و نه تنها باید برای مصارف خانگی به فکر تامین انرژی مورد نیاز باشند، بلکه در حوزه های صنعتی نیز با چالش هایی رو به رو شده اند. یکی از چالش های عمده در حوزه انرژی به پدیده انتقال انرژی مرتبط می شود که می تواند بسیاری از شرکت ها و صنایع وابسته به نفت و گاز را تحت تاثیر قرار دهد.
با وجود تلاش های گسترده اروپا برای گام برداشتن در مسیر تولید انرژی های تجدیدپذیر، همچنین متنوع کردن منابع و مسیرهای واردات انرژی های فسیلی، این قاره همچنان با چالش های متعددی در این حوزه رو به رو است، زیرا در وهله نخست، اروپا همچنان نتوانسته است منبع قابل اعتنایی که بتواند جایگزین نفت و گاز وارداتی از روسیه شود، پیدا کند. در وهله دوم، اکثر شرکت ها و صنایع در کشورهای غربی بر مبنای استفاده از انرژی های فسیلی بنا شده اند و عدم یافتن منابع جایگزین برای نفت و گاز روسیه می تواند فعالیت آنها را دچار اختلال کند.
راهکاری که اکثر دولت های اروپایی برای جلوگیری از این اختلال در نظر گرفته اند، مبتنی بر تغییر انرژی مصرفی از انرژی های فسیلی به انرژی های تجدیدپذیر است. با این حال تغییر انرژی مصرفی برای اکثر شرکت های تجاری و صنعتی آنها کار ساده ای نخواهد بود، زیرا نیازمند تبازنگری اساسی در زیرساخت ها و همچنین سرمایه گذاری های کلان در حوزه انرژی های نو و این در حالی است که اگر این شرکت ها بخواهند مطابق با سیاست انرژی دولت های خود پیش بروند، ممکن است دچار ضررهای اقتصادی قابل توجهی شوند. به همین دلیل بسیاری از شرکت های صنعتی بر این باورند که گام برداشتن در مسیر تغییر انرژی مصرفی می تواند قدرت رقابت آنها را در بازارهای داخلی و خارجی کاهش دهد و حتی به ورشکستگی بکشاند.
در آلمان که قوی ترین و مهم ترین اقتصاد اروپا محسوب می شود، اتاق های بازرگانی و صنایع اعلام کرده اند که شرکت های این کشور توان چندانی برای تغییر انرژی مورد نیاز خود ندارند. اکثر شرکت های تجاری و صنعتی آلمانی معتقدند تغییر انرژی مصرفی بیش از آنکه برای آنها حاوی فرصت باشد، دارای تهدیدهایی است که می تواند رقابت پذیری آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
طبق یک نظرسنجی، بیش از نیمی از 3 هزار و 500 شرکت مورد بررسی از سوی اتاق های بازرگانی و صنایع آلمان، گذار به سمت انرژی های تجدیدپذیر و دور شدن از گاز روسیه را موجب تأثیرات بسیار منفی بر تجارت خود عنوان کرده اند. در این بین تنها 13 درصد از شرکت ها اعلام کرده اند که این گذار می تواند برای آنها مثبت باشد. این نظرسنجی نشان می دهد که در بخش های انرژی بر، از هر چهار شرکت، سه شرکت خود را تحت تأثیر شرایط منفی یا بسیار منفی از انتقال انرژی می بیند. بی تردید با توجه به اهمیت فراوان بخش های صنعتی برای آلمان به عنوان نقطه قوت تجارت این کشور، این ارقام هشداردهنده هستند.
مسئله مهم دیگری که در اقتصاد کشورهای اروپایی به وجود آمده، افزایش تمایل شرکت های تجاری و صنعتی به خروج از اقتصاد این کشورها است. به عنوان نمونه در آلمان به عنوان مهم ترین اقتصاد قاره اروپا، حدود یک سوم شرکت های صنعتی قصد دارند تولید خود را به خارج از این کشور منتقل کنند یا تولید خود را در داخل کاهش دهند. بی تردید این روند می تواند به سایر کشورهای اروپایی نیز تسری پیدا کند و درصد شرکت هایی که قصد خروج یا ترک این کشورها را دارند، افزایش یابد. چنین امری یک روند نگران کننده برای اقتصاد کشورهای اروپایی محسوب می شود و می تواند چالش های متعددی از جمله کارایی اقتصادی و افزایش بیکاری را در پی داشته باشد.
تغییر انرژی مصرفی در حوزه تجاری و صنعتی علاوه بر آثار منفی اقتصادی و کاهش قدرت رقابت پذیری شرکت های تجاری و صنعتی، دارای پیامدهای سیاسی زیادی نیز است. چنانکه هم اکنون اعتماد بخش های تجاری آلمان به سیاست انرژی دولت این کشور به پایین ترین حد خود رسیده است. در واقع شرکت های تجاری و صنعتی تصور می کنند قربانی سیاست های نادرست دولت این کشور در خصوص جنگ اوکراین و کاهش انرژی وارداتی از روسیه شده اند.
نکته مهم دیگری که در این خصوص وجود دارد، مسئله تامین پایدار انرژی است. چنانکه هم اکنون بسیاری از شرکت های اروپایی به شدت نگران عرضه ناکافی انرژی، حتی در میان مدت و بلندمدت هستند. چنین امری می تواند بی ثباتی گسترده ای در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های درازمدت برای شرکت های تجاری و صنعتی پدید آورد.
بر این اساس دولت های اروپایی به منظور حفظ شرکت های تجاری و صنعتی ناگزیرند تا حد ممکن هزینه های اضافی برای دسترسی آنها به انرژی را کاهش دهند و همچنین شرایطی را ایجاد کنند که در آن، تامین پایدار انرژی نیز امکان پذیر باشد، زیرا اغلب شرکت های تجاری و صنعتی در اروپا نه قادر به تغییر مبنای انرژی مصرفی خود هستند و نه چنین امری را برای خود سودآور تلقی می کنند. به همین دلیل ممکن است نوع نگرش شرکت های تجاری و صنعتی بر رویکرد دولت های اروپایی همچون آلمان به جنگ اوکراین تاثیر بگذارد و نحوه تعامل آنها با روسیه دچار دگرگونی هایی شود.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: مخازن "ال پی جی" و "ال ان جی" طرح ایران ال ان جی به مرحله نهایی نزدیک است و مانند واحدهای نیروگاهی وارد چرخه درآمدزایی می شوند.
عبدالحسین بیات در نشست شورای عالی پروژه های گروه اقتصادی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با اشاره به بازدید از تأسیسات طرح ایران ال ان جی اظهار کرد: هرکدام از بخش های ایران ال ان جی که تکمیل شود، در چارچوب برنامه "خلق منابع پایدار" برای سهامداران قرار خواهد گرفت، از این رو پس از درآمدزایی از نیروگاه تولید برق، امسال و اوایل سال آینده نیز مخازن ال پی جی و ان جی ال به بهره برداری خواهند رسید و تا رسیدن واحدهای شیرین سازی و مایع سازی به مرحله تولیدی، قابل بهره برداری از سوی صنایع متقاضی خواهند بود.
وی ادامه داد: به امید خدا، پس از راه اندازی واحدهای اصلی طرح، نیروگاه تولید برق و مخازن، مأموریت پیش بینی شده در برنامه اصلی را انجام خواهند داد. برنامه استفاده از بخش های تکمیل شده تا تحقق مرحله اصلی به این منظور است که از سرمایه گذاری، بیشترین استفاده و بهره وری انجام شود.
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با بیان اینکه ال ان جی نیاز و اولویت کشور است، گفت: پروژه ایران ال ان جی، بسیار طولانی شده است، از این رو پیچیدگی خاصی دارد؛ اما برای این موقعیت نیز طراحی مهندسی و اقتصادی وجود دارد که به طور حتم کار این طرح با توان داخلی نهایی خواهد شد.
گروه اقتصادی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت از محل سودآوری طرح های سرمایه گذاری، انجام تعهدات به جامعه ذی نفعان را محقق می کند. در دو سال گذشته این گروه اقتصادی موفق به تأمین همزمان منابع برای مستمری ها و شتاب بخشی به پروژه ها شد. شتاب بخشی به طرح ها از آن منظر اهمیت مضاعف دارد که در سال های پیش رو، جمع قابل توجهی از شاغلان به جامعه ذی نفعان صندوق ها می پیوندند. بنابراین برنامه ریزی برای تأمین پایدار مستمری ها و پرداختی ها از هم اکنون در دست اجراست.
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت برای سومین مرتبه در دو سال گذشته، از طرح های صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در عسلویه بازدید کرد.
پیشرفت طرح الفین کنگان تا پیش از آغاز به کار دولت سیزدهم ۵۸ درصد بود؛ اما ظرف ۲ سال اکنون پیشرفت فیزیکی ۹۳ درصدی دارد، همچنین پتروشیمی سروش مهستان ۱۸ درصد پیشرفت داشته که ظرف دو سال اخیر از مرز ۷۶ درصد گذشته است. پتروشیمی نگین مهستان نیز ۱۳ درصد پیشرفت داشت که اکنون با گذشت دو سال شاهد پیشرفت بیش از ۷۱ درصدی هستیم.
طرح ایران ال ان جی که از طرح های راکد گذشته بود، با اتخاذ تدابیر نو طی دو سال گذشته در فهرست طرح های فعال و در حال اجرا قرار گرفته و هم اکنون پیشرفت ۵۲ درصدی را تجربه می کند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
رئیس نگهداری و تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون گفت: با نصب، راه اندازی و به کارگیری پمپ های جدید به عنوان اصلی ترین تجهیز فرایندی کنترل نمک در تأسیسات نمک زدایی و با هدف فشارافزایی میدان های نفتی و انتقال پساب تولیدشده به چاه های غیرتولیدی، دستاوردی دیگر در زمینه صیانت از محیط زیست و تولید در این شرکت رقم خورد. منوچهر حیدری نیا گفت: سه رویکرد اساسی صیانت از محیط زیست، انتقال با فشارافزایی پساب تولیدی و تزریق به چاه های غیرتولیدی به منظور صیانت از تولید محصول هیدروکربوری، بومی سازی و تعمیرات آسان این تجهیزات (با قابلیت اطمینان بیشتر و طول عمر بالاتر) در فرایندهای تولید، ما را به سمت اجرای این پروژه سوق داد. وی افزود: پمپ «P68» از نوع پمپ های گریز از مرکز (multi stage) با فشار خروجی ۴۰۰ تا ۶۰۰ PSI و ظرفیت ۱۰ تا ۱۲ هزار بشکه در روز در واحد نمک زدایی مارون ۵، جایگزین پمپ فشار ضعیف گیربوکسی «P33» با (برند ساندین) با ظرفیتی حدود ۳ تا ۴ هزار بشکه در روز شده که مزایای قابل توجهی مانند انتقال پرقدرت پساب تولیدی، قابلیت اطمینان، پایداری، حذف آلودگی های صوتی، کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری را به همراه داشته است. رئیس اداره نگهداری و تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با قدردانی از همه کارکنان اجرای این پروژه یادآور شد که قرار است تا پایان امسال پمپ های پساب چندمرحله ای (multi stage) در دیگر واحدهای نمک زدایی این شرکت نصب شود.
شرکت پالایش نفت لاوان
تفاهمنامه همکاری های علمی، آموزشی و پژوهشی دو شرکت پالایشی لاوان و شازند همسو با تبادل دانش و همکاری های فنی برای رفع نیازهای موجود امضا شد.
تفاهمنامه ایجاد و گسترش زمینه همکاری های علمی، آموزشی و پژوهشی به منظور تبادل دانش و همکاری های فنی برای رفع نیازهای موجود برای حرکت به سمت پیشرفت با اتکا به توان متخصصان داخلی بین محمدعلی اخباری، مدیرعامل شرکت پالایش نفت لاوان و مجید رجبی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند منعقد شد. همکاری در بومی سازی و مهندسی معکوس قطعات مورد نیاز تا مرحله ساخت نهایی قطعات، همچنین انتقال فناوری های جدید در صنایع پالایشی از محورهای همکاری این تفاهمنامه است.
همکاری در تعریف و اجرای مشترک پروژه های صنعتی مورد نیاز صنایع پالایشی و بهره گیری طرفین از امکانات آموزشی و پژوهشی موجود در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی از دیگر محورهای این تفاهمنامه است. همچنین در این تفاهمنامه، بر همکاری در برگزاری همایش ها و نمایشگاه های ملی و بین المللی در حوزه صنایع پالایشی و ایجاد زمینه های مناسب برای بهره گیری متقابل از خدمات اطلاع رسانی یکدیگر اشاره شده است.
دو محور انتهایی این تفاهمنامه بر همکاری و اجرای پروژه های تحقیقاتی و همکاری درباره استفاده از امکانات رفاهی هر دو شرکت تأکید دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
سرپرست اداره حراست شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری از کشف انشعاب غیرمجاز روی خط لوله صادراتی نفت و توقیف تانکر حامل ۳۲ هزار لیتر نفت خام غیرمجاز در شهرستان امیدیه خبر داد. ابراهیم سهیلی گفت: در پی اقدام های مراقبتی و عملیاتی نیروهای حراست شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، یک انشعاب غیرمجاز که به صورت حرفه ای از سوی سارقان روی یکی از خطوط صادرات نفت در یکی از میدان های نفتی ایجاد شده بود، کشف و ضبط شد. وی افزود: با رصد و پایش شبانه روزی عوامل این حراست به منظور صیانت از تولید پایدار و در عملیاتی مشترک بین نیروهای حراست و عوامل انتظامی شهرستان امیدیه ، یک دستگاه کامیون از نوع تانکر با ظرفیت ۳۲ هزار لیتر نفت به همراه عوامل هدایت کننده آن، طی یک اقدام ضربتی در بامداد روز یکشنبه (8 آبان ماه) توقیف و تحویل مراجع انتظامی و قضایی شد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، یکی از پنج شرکت بهره برداری تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که راهبری عملیات تولید، فراورش و انتقال نفت و گاز را در ۴۵ واحد عملیاتی از هشت میدان نفتی (آغاجاری، کرنج، پرنج، پارسی، رامشیر، رگ سفید ۱، پازنان ۱ و مارون ۲) با فعالیت ۱۲ واحد بهره برداری، هشت کارخانه گاز و گاز مایع، ۱۸ ایستگاه تقویت فشار و تزریق گاز و چهار واحد نمک زدایی به عهده دارد و ۲۵ درصد نفت مناطق نفت خیز جنوب را تولید می کند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران در حاشیه بازدید از روند عملیات تکمیل بیمارستان ۶۴ تختخوابی شهدای نفت گچساران گفت: در صورت پیگیری و رفع مشکل مالی پیمانکار، انتظار می رود این مرکز درمانی تا پایان امسال یا ابتدای سال آینده به بهره برداری برسد.
غلامرضا کمالی با بیان اینکه راه اندازی بیمارستان شهدای نفت برای ما بسیار حائز اهمیت است، گفت: همه اجزای مرتبط با این طرح اعم از مهندسی و ساختمان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و دیگر پشتیبانی کننده ها و پیمانکار باید بخوبی این قضیه را پیگیری کنند تا هرچه سریع تر این بیمارستان افتتاح شود.
وی افزود: در صورت پیگیری و رفع مشکل مالی پیمانکار انتظار می رود این مرکز درمانی پایان امسال یا ابتدای سال آینده به بهره برداری برسد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با بیان اینکه همکاران ما در این شرکت، سال ها چشم انتظار راه اندازی این مرکز درمانی هستند، اظهار کرد: موقعیت این بیمارستان به گونه ای است که با راه اندازی آن، هم کارکنان صنعت نفت و هم مردم پیرامونی از آن منتفع می شوند. کمالی ادامه داد: در حوزه انتخاب پیمانکار پیگیری خوبی انجام شده و پیمانکار توانمندی برای ادامه کار و تکمیل این طرح انتخاب شده است. وی با بیان اینکه روال فعلی باید تسریع یابد، گفت: نیاز است نشستی با حضور مسؤولان ستادی و پیمانکار برای سرعت بخشیدن به کار و رفع مشکل های طرح برگزار شود. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در ادامه با اعلام اینکه کلیات بیمارستان کنونی در شأن کارکنان صنعت نفت و محیط پیرامونی نیست، گفت: با توجه به افزایش جمعیت سرویس گیرنده از بهداشت و درمان صنعت نفت و برای رفع مشکل مراجعه کنندگان قبلی، درتلاشیم با راه اندازی بیمارستان شهدای نفت گچساران مشکل های فعلی را رفع کنیم. رضا بقایی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت نیز در این بازدید گفت: با مشخص شدن پیمانکار، عملیات تکمیل این طرح ابتدای مردادماه دوباره از سر گرفته شد.
وی افزود: عملیات اجرایی بیمارستان شهدای نفت گچساران سال ۱۳۸۷ در قالب سه طبقه و پنج بخش اصلی مانند کلینیک های تخصصی، بخش های بستری، اورژانس و آزمایشگاه، خدماتی و اداری آغاز شد؛ اما پس از کلنگ زنی این طرح بیمارستانی در زمینی به وسعت ۱۱ هزار مترمربع که مدت زمان اجرای آن را سه سال اعلام کرده بودند، با گذر زمان و به دلیل بعضی مشکل ها نیمه کاره باقی ماند.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اظهار کرد: هم اکنون بیش از ۱۶ هزار نفر زیر پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران قرار دارند واین مرکز همگام با شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در چهار استان کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، فارس و بوشهر خدمات ارائه می دهد.
پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان
با حضور مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری هرمزگان از سرآمدان پخش فراورده های نفتی استان که با اقدامات خود موجب تقویت قابلیت های پدافندی استان و کشور شده اند، تجلیل شد.
در ابتدای این مراسم احمد سالاری فر، مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان شرایط و تغییرات صورت گرفته در حوزه فنی و عملیاتی انبار نفت شهید رجایی را تشریح کرد و گفت: با تلاش شبانه روزی همکاران من و مدد الهی و عنایت شهدا اکنون انبار نفت شهید رجایی بندرعباس محل اطمینان انبارش و تبادل فراورده و تامین سوخت بخش عظیمی از کشور است.
وی افزود: با افزایش ظرفیت ذخیره سازی و تعمیرات اساسی روی چهار مخزن تاکنون توانسته ایم عدد قابل توجهی به قابلیت نگهداری و انتقال فراورده بیفزاییم و مخازن دیگری هم در نوبت اورهال و تعمیرات اساسی قرار داده ایم.
مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان ادامه داد: ظرفیت اضافه شده در این مرحله در مقایسه با وضعیت انبارش برخی مناطق از دو تا چهار برابر برخی مناطق پخش فراورده نفتی است.
سالاری فر تصریح کرد: همکاران ما در حوزه محیط زیست که امروز مورد توجه جهانی است با نگاه تخصصی موفق شدند بخش بزرگی از انبار نفت شهید رجایی و پالایشگاه بندرعباس را از آلودگی پاک و ایمن سازی کنند، به طوری که با اطمینان می توان گفت اکنون هیچ مخاطره محیط زیستی و آلودگی صنعتی در آن محیط وجود ندارد و اتفاق هم نخواهد افتاد.
دانشگاه صنعت نفت
رئیس دانشگاه صنعت نفت در دیدار با وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به دستاوردها و امکانات دانشگاه صنعت نفت به منظور تقویت دانشگاه صنعت نفت، خواستار همکاری بیشتر این وزارتخانه با دانشگاه شد.
محمد چهاردولی با اشاره به جایگاه ویژه دانشگاه صنعت نفت در تربیت نیروی انسانی مورد نیاز آن، بر همکاری و تعامل بیشتر وزارت علوم، تحقیقات و فناوی به منظور تقویت دانشگاه تاکید کرد وخواستار ایجاد رشته های جدید مرتبط با نیازهای صنعت نفت در دانشگاه شد.
محمدعلی زلفی گل، وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری نیز با حمایت از فعالیت های انجام شده در دانشگاه صنعت نفت اظهار امیدواری کرد: این دانشگاه نقش آفرینی مؤثری در زمینه های علمی، پژوهشی و فرهنگی دارد و نمونه موفقی از ارتباط دانشگاه با صنعت را ارائه کرده است.
مرکز آموزش شرکت ملی نفت ایران- محمودآباد، با دهها هکتار فضای سبز در کنار ساحل دریای خزر، محلی برای کسب آموزش کارکنان و مکانی تفریحی برای گذراندن اوقات فراغت و سرگرمی خانواده بزرگ صنعت نفت است. این مرکز آموزشی– تفریحی با هدف تربیت نیروهای متخصص مورد نیازصنعت نفت در سال 1363 تاسیس شد و با بهره گیری از استادان برجسته و کادر آموزشی متخصص،همچنین تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته، توفیق آن را داشته است که نیازهای آموزشی کارکنان و مدیران صنعت نفت را در حوزه های بالادست و پایین دست محقق سازد.
مهندسی نفت،اچ اس ای، مکانیک، برق، ابزار دقیق، آی سی تی و مدیریت ویژه کارکنان اقماری ازجمله دوره های آموزشی هستند که براساس برنامه های نیازسنجی آموزش مرکزی، در مرکز آموزش شرکت ملی نفت ایران - محمودآباد برگزار می شود.
آموزش های تخصصي شامل دسترسي با طناب، امداد و نجات و كار در ارتفاع در قالب دوره های ويژه با صدور مدرک بین المللی و همچنین كنترل فوران چاه از دیگر دوره هایی است که براساس استانداردهای معتبر جهانی در این مرکز ارائه می شود.
پنج سالن همایش وی آی پی، 9 کلاس آموزشی مجهز به تجهیزات کمک آموزشی، بیش از 27 کارگاه و آزمایشگاه تخصصی مجهز فنی(برق، ابزار دقیق، مکانیک، اچ اس ای و...) سه سایت رایانه مجهز به رایانه های پیشرفته و نرم افزارهای تخصصی، تجهیزات کمک آموزشی پیشرفته، انتشارات و کتابخانه، همچنین واحدهای اقامتی مناسب فراگیران و مدرسان با دسترسی به اینترنت، رستوران و سالن نمایش، همچنین درمانگاه شبانه روزی مجهز، مهدکودک برای فرزندان اقماری و امکانات ورزشی شامل زمین چمن استاندارد فوتبال، سالن والیبال، فوتسال و بسکتبال، تنیس روی میز و سالن بدنسازی، ازجمله امکاناتی هستند که مرکز آموزش شرکت ملی نفت ایران_محمودآباد از آن برای ارائه بهتر خدمات آموزشی به کارکنان بهره می برد.
در مرکز آموزش شرکت ملی نفت ایران- محمودآباد، دوره های اچ اس ای (عمومی و تخصصی) در زمینه هایی همچون کمک های اولیه و مقدماتی، مدیریت ایمنی، پی اس اس آر و ایمنی مخازن، واکنش در شرایط اضطراری، بحران و پدافند غیرعامل، قابل ارائه است. دوره های مهارت کار و زندگی اقماری، تکنیک های کارسنجی و زمان سنجی، روش های کاهش آسیب در بازنشستگی، حل مسأله و تصمیم گیری، دیگر دوره های آموزشی قابل ذکر در این مرکز است.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با حضور در نمایشگاه معرفی دستاوردهای شرکت های گاز استانی در مشهد، از پروژه پژوهشی گریس پمپ الکترونیکی شرکت گاز استان خراسان رضوی رونمایی کرد. حسن افتخاری، مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی در حاشیه بازدید مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و جمعی از مدیران ارشد ستادی و تابع از نمایشگاه معرفی دستاوردهای شرکت ملی گاز ایران در مشهد اظهار کرد: گریس پمپ الکترونیکی ساخته شده در شرکت گاز استان خراسان رضوی درچارچوب یک پروژه پژوهشی، با همکاری شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری استان به مرحله تولید رسیده است. وی افزود: یکی از مهم ترین تجهیزات مورد استفاده در صنایع گازرسانی و نفت و گاز، شیرهای در مسیر انتقال و توزیع است که برای قطع جریان گاز در مواقع ضرورت مورد استفاده قرار می گیرد. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی با بیان اینکه گریس کاری شیرها به صورت دستی یا با دستگاه های بزرگ انجام می شود و حمل و نقل آن نیز بسیار دشوار است، تصریح کرد: گریس کاری شیرها، نگهداشت و آماده به کار بودن این تجهیزات بسیار مهم است. در این پروژه، گریس پمپ به گونه ای طراحی شده که حمل آن بسیار ساده است و قابلیت آن را دارد که با برق ماشین کار کند. وی افزود: با سامانه طراحی شده GPS در گریس پمپ الکترونیکی، مشخصات مکانی شیرها ثبت و سابقه گریس کاری ذخیره می شود. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی گفت: گریس پمپ الکترونیکی ساخته شده در این شرکت، افزون بر استفاده در حوزه بهره برداری شرکت های گاز استانی، قابلیت استفاده در دیگرشرکت ها (نفت و گاز) را هم دارد. در دستگاه گریس پمپ الکترونیکی شیرهای گریس کاری شده با توجه به نوع و سایز آنها ثبت می شود تا کاربر با اطلاعات کامل گریسکاری کند و یک «تِرَکمتر» نیز پیش از گریس کاری طراحی شده تا گشتاور مورد نیاز برای باز و بسته شدن شیر را تعیین کند.
شرکت پالایش گاز پارسیان
مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان از پایان تعمیرات اساسی در این مجموعه و آمادگی برای ورود به فصل سرما خبر داد.
علمدار بابایی با بیان اینکه انجام تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۲ این شرکت در دو مقطع زمانی برنامه ریزی و اجرا شد، گفت: در مرحله نخست تعمیرات اساسی ردیف های گازی (Train) پارسیان ۲ انجام و در ادامه، تعمیرات اساسی پارسیان ۱ واحدهای ۴۰۰، ۵۰۰ و ۸۰۰ تکمیل شد و سرانجام با تلاش همه کارکنان عملیاتی و ستادی تعمیرات اساسی پایان یافت و با آمادگی به استقبال روزهای سرد سال می رویم.
وی افزود: در تعمیرات اساسی امسال که با برنامه ریزی کامل، رفع نواقص و اجرای ۱۹ مورد طرح اصلاحی انجام شد، از نظر حجم و پیچیدگی کار به مهم ترین آنها می توان بازرسی و تعمیرات چهار دستگاه سیلابه گیر، تخلیه، شارژ و بازدید از ۲۸ دستگاه برج نم زدایی، تعویض المنت های مستعمل مربوط به ۲۸ دستگاه فیلتر گاز، بازدید و انجام تعمیرات ۸ دستگاه کوره، تعمیر سه دستگاه کولر هوایی، تعمیر سه دستگاه مبدل حرارتی و انجام تعمیر روی بیش از ۳۲۰ دستگاه از انواع شیرهای دستی و کنترلی، شست وشو و تمیزکاری ۱۳ دستگاه مخزن با فشارهای متفاوت و انجام ۴۷ سرجوش خطوط ۴۲ اینچ در سیلابه گیر، همچنین جوشکاری خطوط در نقاط مختلف پالایشگاه را نام برد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان در پایان با اشاره به تولید پایدار و مستمر گاز در سال های گذشته ابراز امیدواری کرد که امسال هم بدون کوچک ترین وقفه ای شاهد تولید پایدار، ایمن، پاک و بهره ور در این پالایشگاه باشیم.
پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان
رئیس ناحیه مرکزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان گفت: ۲۷ جایگاه ناحیه مرکزی این منطقه به منظور جلوگیری از انتشار بخار و هدر روی بنزین، طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) را به طور کامل اجرا می کنند. مجید بی اندوه اظهار کرد: هم اینک ۲۷ جایگاه این ناحیه به سیستم (وی آریو) مجهز هستند و امید است با همکاری جایگاه داران تا پایان امسال حدود ۸۰ جایگاه به این سیستم تجهیز شود. وی تصریح کرد: با توجه به صنعتی بودن استان اصفهان، با تلاش مسؤولان به منظور کاهش آلودگی هوا و سلامت شهروندان، تمامی فراورده های بنزین و نفت گاز در سیستم حمل ونقل از نوع یورو ۴ و دارای استاندارد جهانی در زمینه زیست محیطی است. رئیس ناحیه مرکزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان، درباره آخرین عملکرد این ناحیه در سال ۱۴۰۲ عنوان کرد: ناحیه مرکزی اصفهان از نظر وسعت عملیات در استان و کشور، بزرگ ترین ناحیه کشور محسوب می شود.
بی اندوه افزود: این ناحیه با تحت پوشش قرار دادن هفت فرمانداری، هفت بخش، ۲۷ شهرستان و با جمعیتی بیش از ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر دارای ۱۳۶ جایگاه فعال عرضه سوخت شامل ۵۲ جایگاه عرضه بنزین و ۸۴ جایگاه سی ان جی تک منظوره و دومنظوره در شهرهای اصفهان، خمینی شهر، فلاورجان، هرند، ورزنه، کوهپایه و جرقویه است. وی تاکید کرد: این ناحیه هم اینک دارای ۴۸ فروشندگی،یکهزار و ۲۰۰ مصرف کننده عمده و بیش از ۱۸ هزار مصرف کننده جزء فراورده های نفتی است. رئیس ناحیه مرکزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان با اشاره به متوسط مصرف روزانه ۷ میلیون لیتر فراورده های نفتی در این ناحیه اظهار کرد: در این ناحیه افزون بر ۳۲۰ عامل توزیع گاز مایع فعالیت می کنند.
بی اندوه درباره توزیع روزانه بنزین در این ناحیه گفت: ناحیه مرکزی به طور میانگین روزانه حدود ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار لیتر بنزین، ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر نفت گاز، همچنین ۷۰۰ هزار لیتر ATK، نفت کوره، نفت سفید و گاز مایع توزیع می کند.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از پیشرفت ۷۲ درصدی «پروژه خط لوله گاز دوراهی دشتک - نهبندان» خبر داد.
رضا نوشادی در بیان اهمیت پروژه ۱۷۶ کیلومتری «خط لوله گاز دوراهی دشتک - نهبندان» گفت: این پروژه از جمله پروژه های اولویت دار صنعت گاز است که به لطف روحیه جهادی همکاران با قدرت به پیش می رود؛ زیرا مراحل طراحی، مناقصه، شناخت پیمانکار و امضای قرارداد آن در مدت زمان یک ماه انجام شد و اکنون که در هشتمین ماه اجرای آن هستیم، از ۷۰ درصد پیشرفت عبور کرده که رکوردی حیرت آور است.
وی با بیان اینکه این پروژه ۳۶ اینچ از منطقه دوراهی دشتک در نزدیکی زابل آغاز می شود و تا شهر نهبندان در جنوب استان خراسان جنوبی ادامه دارد، افزود: مرحله دوم این پروژه نیز در دستور کار است تا خط لوله یادشده به شهر سربیشه برسد و با تکمیل رینگ شرقی شبکه گاز کشور، بی شک دیگر شاهد افت فشار گاز در فصل سرد سال در خراسان جنوبی نخواهیم بود. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با قدردانی از احساس مسؤولیت نظام مهندسی و پیمانکاری صنعت گاز که با درک و انگیزه بالای خود در پشتیبانی همه جانبه از این پروژه سنگ تمام گذاشتند و یکی از نصاب های توسعه شبکه را در شرق کشور رقم زدند، اظهار کرد: در سایه این تلاش های ستودنی، زمینه تبادل دوجانبه گاز بین شبکه گاز شمال شرق و جنوب شرق کشور مهیا می شود.
مجید علیپوری، مجری طرح خطوط لوله گاز هفتم و یازدهم سراسری گاز نیز یکی از ارکان موفقیت پروژه خط لوله گاز «دوراهی دشتک - نهبندان» را تأمین لوله موردنیاز در سریع ترین زمان ممکن برشمرد و توضیح داد: در این پروژه ۵۲ هزار تن اسلب در کارخانه فولاد مبارکه در کمترین زمان ممکن تهیه شد و به منظور تبدیل تختال به ورق به کارخانه فولاد اکسین انتقال یافت.
وی ادامه داد: پس از تکمیل فرایند تبدیل اسلب به ورق، سرانجام ۴۲ هزار تن ورق موردنیاز برای ساخت لوله های ۳۶ اینچ در کارخانه اکسین با استاندارد API-5L-X65 تولید شد و بلافاصله برای ساخت لوله به کارخانه های لوله سازی صفا و ماهشهر انتقال یافت.
مجری طرح خطوط لوله گاز هفتم و یازدهم سراسری گاز گفت: تکمیل فرایند ساخت اسلب، ورق و لوله در بازه زمانی کوتاه، مهر تأییدی بر وجود هماهنگی و چابکی زنجیره ساخت در صنعت گاز کشور است که این مهم، نویدبخش تلألو توانایی شرکت های داخلی در ایفای تعهدات قراردادهای خارجی با مشخصات فنی و کیفیت بین المللی است.
پژوهشگاه صنعت نفت
نشست مشترک بین پژوهشگاه صنعت نفت و منطقه ویژه اقتصادی پارس با هدف بررسی ظرفیت ها و توسعه همکاری ها برگزارشد و توسعه دانش فنی و تولید محصولات فناورانه در منطقه ویژه اقتصادی پارس در دستور کار پژوهشگاه صنعت نفت قرار گرفت. عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در نشست مشترک با مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پارس با اشاره به جایگاه علمی این مرکز تحقیقاتی درصنعت نفت گفت: با توجه به ظرفیت و رسالت حاکمیتی پژوهشگاه صنعت نفت، این مرکز قادر است واسط مناسبی میان نهادهای توسعه دهنده دانش با بسیاری از گروه های دانشی باشد و برای تکمیل زنجیره فناوری می تواند در شکوفایی شرکت های دانش بنیان و نوآور بویژه در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، مؤثر باشد. وی اظهار کرد: از آنجا که پژوهشگاه صنعت نفت از توانمندی فنی و امکانات تخصصی بالایی برخوردار است، می تواند حضور پررنگی در مناطق عملیاتی مثل منطقه عسلویه داشته باشد، از این رو امیدواریم بتوانیم با همکاری منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، مسائل و مشکلات زیست محیطی و فناورانه این منطقه را به نحوی شایسته برطرف سازیم. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: امیدواریم زمینه مناسبی برای همکاری این دو مجموعه در چارچوب خدمات آموزشی، حضور در پروژه ها و توسعه مشترک دانش انجام شود. کلانتری اصل همچنین با اشاره به اقدام های پژوهشگاه صنعت نفت درحوزه دیجیتال گفت: هم اکنون سیستم حکمرانی درجهان به سوی فناوری های دیجیتال درحال توسعه است. از این رو راه اندازی و توسعه مرکز تحول دیجیتال با هدف تسریع فعالیت ها از چندی پیش در برنامه های این سازمان قرار گرفته و خوشبختانه در این حوزه، همکاری خوبی با منطقه عسلویه داشته ایم.
در ادامه این نشست، سخاوت اسدی، مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس حضور مؤثر پژوهشگاه صنعت نفت را در منطقه عسلویه، امری ضروری برشمرد و گفت: هم اکنون با توجه به شرایط میدان گازی پارس جنوبی و برنامه های توسعه این میدان، پژوهشگاه صنعت نفت می تواند در موضوع های مختلفی مانند نگهداشت تولید از مخزن پارس جنوبی، افزایش فشار مخزن و جلوگیری از افت فشار که از موضوع های بسیار حائز اهمیت است، کمک کند. وی ادامه داد: طبق آمار ۴۸ درصد ظرفیت پتروشیمی کشور در عسلویه قرار دارد و از سوی دیگر این منطقه قطب فعالیت های مرتبط با نفت و گاز محسوب می شود. از این رو پژوهشگاه صنعت نفت می تواند در حوزه های مختلف صنایع پایین دستی و بالادستی ایفای نقش کند. مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به حمایت این منطقه از فعالیت ها و اقدام های پژوهشگاه صنعت نفت اشاره کرد و افزود: امیدواریم شاهد حضور جدی نمایندگان پژوهشگاه در عسلویه باشیم و می توانیم شرایط قراردادها و تفاهمنامه های سه جانبه میان پژوهشگاه و بخش های خصوصی و دانش بنیان را به منظور ساخت تجهیزات، توسعه دانش فنی و تولید محصول، به نحو شایسته ای فراهم کنیم. اسدی اظهار کرد: پژوهشگاه صنعت نفت می تواند در زمینه ممیزی محیط زیست، رفع آلودگی ها و حوزه دیجیتال با این مجموعه همکاری کند.
عقد قرارداد نفتی ميان ویلیام ناکس دارسی و مظفرالدين شاه قاجار، در سال 1280 خورشیدی (1901 میلادی)، برای اكتشاف و استخراج نفت در ايران، ورود کاوشگران و حفاران نفتی را به منطقه غرب و جنوب کشور به دنبال داشت. پس از امضای اين قرارداد، عملیات حفاری در سال 1283 خورشيدی (1904 میلادی)در منطقه چیاسرخ در حوالی قصر شیرین آغاز شد، اما از آنجا كه مقدار نفت استخراج شده، اقتصادی نبود، عمليات متوقف و گروه برای ادامه کار عازم ماماتین در رامهرمز شد. حفاری در ماماتين نيز نتيجه بخش نبود و پس از دسترسی نیافتن به نفت،در نهایت حفاری به میدان نفتون (مسجدسلیمان) انتقال يافت. در اين منطقه بود كه در سال1287 خورشیدی (1908 میلادی) نخستین چاه، به نفت رسید و بهره برداری از آن آغاز شد. این موفقیت نقطه عطفی در تاریخ منطقه و کشور بود.
مسجدسلیمان كه در دامنه کوه های زاگرس قرارگرفته در قرون وسطی «تلغر» و تا قبل از فعالیت های اکتشافی صنعت نفت «جهانگیری» و تا مدتی هم «پارسوماش» نامیده می شد.ساكنان اين منطقه، قومی متکی بر معیشت شبانی بودند كه از دامنه های شمال غرب زاگرس و کوه های بختیاری به جلگه خوزستان آمده و مسجدسلیمان کنونی ازجمله مناطقی بود که در آن سکنی گزیده بودند.
مسجدسلیمان، در زمان شروع عملیات اکتشافی و حفاری نفت و حضور نیروهای انگلیسی در منطقه به «میدان نفتون» شهرت يافت و پس از تشکیل شرکت نفت انگلیس و ایران، تا قبل از سال 1303 خورشیدی (1924م) در تمام اسناد و نقشه ها «میدان نفتون» نامیده می شد. در واقع به منطقه میدان نفتون، مناطق نفت خیز هم اطلاق می شد، چراکه تا آن زمان، مناطق نفت خیز در همان میدان نفتون خلاصه می شد.
پس از كشف نفت و اهميت يافتن اين منطقه، در سال 1303خورشیدی با تصویب لایحه ای در مجلس، منطقه ميدان نفتون به «مسجدسلیمان» تغییر يافت.دليل اين مسئله نيز پيشينه تاريخی منطقه و از جمله وجود آثار باستانی آتشکده سرمسجد و ویرانه های معبد برد نشانده بود؛ آثاری كه شاخصی از مدنیت های آغاز دوره هخامنشیان تا پارت ها را در برداشت. این آثار از سوی پروفسور «گیریشمن» باستان شناس فرانسوی کشف شده بود.
شروع و توسعه فعالیت های نفتی در منطقه مسجدسلیمان از سال 1287 خورشيدی به رواج اسامی و واژه ها در منطقه مسجدسلیمان منجر شد كه طی سال ها با زبان مردم محلی منطقه ادغام شد، به طوری که هنگام محاوره بین مردم محلی منطقه، به کار بردن اصطلاحات انگلیسی با تلفظ زبان بومی به امری رايج و عادی تبديل شد.ازجمله اين واژه ها مي توان به واژه انگلیسی «ام آی اس» (M.I.S) به معنی مسجدسلیمان اشاره كرد كه خلاصه یا مخفف نام اين شهر در زبان انگليسي (Masjid-I-Suleiman) است. همین طور واژه ام آی ان «M.I.N» که مخفف «Maidan-I-Naftoon» است.واژه ای خاطره انگیز M.I.S که برای استفاده در مکاتبات و نامه نگاری های اداری انتخاب شده بود، یادآور مسجدسلیمان، زادگاه صنعت نفت ایران است. این نام دراندک مدتی در مکالمات روزمره نفتی ها مناطق نفت خیز جنوب شهره شد و سرانجام، مترادف با نام مسجدسلیمان در شناسنامه این شهر نام آشنای صنعت نفت جهان ثبت شد.
مخفف سازی و اختصارنویسی مخفف (Abbreviation) در اسناد و مدارک شركت نفت به سه شيوه صورت می گرفته است:
الف: در مورد اسامی دو واژه ای (دو قسمتی) که با حرف اضافه «نسبت» به یکدیگر متصل می شدند، به جهت سهولت نوشتاری و يك شكل يا يونيفورم كردن اسامی مناطق مختلف نفتی در مکاتبات، نقشه ها و اسناد و مدارک روزمره كه عموما به زبان انگليسي بود، به جای حرف اتصال کسره در فارسی، از حرف انگلیسی «I» استفاده می شد. سپس حرف اول هر واژه انتخاب و حرف I در وسط دو واژه قرار داده می شد.به اين ترتيب حرف I در وسط دو واژه می آمد و آنها را به يكديگر وصل مي كرد مانند: «Masjid -I- Sulaiman» و یا «Maidan-I-Naftoon» كه در نتيجه به صورت MIS يا MIN درمی آمد. همچنين در برخی مواقع از نقطه براي مخفف سازی استفاده می شد و گاه نيز از نقطه صرف نظر شده و به جهت یونیفرم کردن آن به صورت یک واژه جدید تبدیل می شد.بدین صورت بود که واژه «ام آی اس» با نام مسجدسلیمان عجین و وارد فرهنگ مردم منطقه شد. البته نام مسجدسلیمان در مدارك شركت نفت، به صورت هاي ديگر مانند (Masjid-i-Suleiman)، یا (Masjed-I-Solaiman) و یا (Masjed-I-Soleyman) نوشته می شد.به این صورت بود که پس از توسعه میدان های نفتی و گسترده شدن مناطق مختلف نفت خیز و دامنه فعالیت های شرکت نفت انگلیس و ایران، این قاعده و روش نام گذاری در سایر مناطق گسترده تر شد. پس از آن نيز در کلیه مناطق ایران که عملیات کاوش، اکتشاف، حفاری و تولید و بهره برداری نفت انجام می شد، ناميدن مناطق عملیاتی بدین شیوه رواج يافت.نام اختصاری چندین منطقه با نام های دو واژه ای که با حرف اتصال نسبت به یکدیگر مرتبط می شدند و در مناطق مختلف نفتی کشور کاربرد داشته و در مکاتبات و اسناد و مدارک استفاده می شد، به شرح زیر است:.مسجدسلیمان (MIS)، ميدان نفتون (MIN)، در خزینه (DIK)، سرنفتك (SIN)، گدار شاه (GIS)، چوب سرخ (SIS)، پشت برج (PIB)، میانکوه (MIK)، چشمه علی (CIA)، تنگ گوگرد (TIG)، كوه خامي (KIK)، آب گلستان (AIG)، تل خیاط (TIK)، گدار چم (GIC)، تنگ تراک (TIT)، تنگ میشان (TIM)، پشت کوه (PIK)، تنگ تاسر (TIT)، پل کول (PIK)، نفت شاه (NIS)، کوه گیروه (KIG)، دشت بلوط (DIB)، آب شیرین (AIS) و سربند (SIB).
ب: روش دوم در مورد اسامی دو واژه ای مستقل بود كه در نوشتن آنها به صورت اختصاري نيازي به استفاده از حرف اضافه يا ربط نبود و تنها از حروف اول هر واژه استفاده مي شد. تعدادی از این نوع اسامی مورد استفاده در مناطق مختلف نفتی ایران به شرح زیر است. گچ کوراغلو (گچساران امروزی)، کیلوکریم، شاه تسلیم (منطقه ای در اطراف گچساران)، گدار لندر (منطقه ای در نزدیکی مسجدسلیمان)، سی برنج، کمپ کرسنت، اسکاچ کرسنت، آب گنجی، تولبزان، هفتکل و نفت سفید.ج: در اين شيوه اسامی یک واژه ای، به صورت کامل و یا اختصار نوشته می شد؛ بسياري از اسامی مورد استفاده در مناطق نفت خیز و غیر نفت خیز که فعالیت های نفتی در آنها انجام می شد، به صورت یک واژه ای است. این اسامی به طور کامل يا به طور اختصاري نوشته می شد.از جمله اين اسامی اهواز (Ahwaz) بود که گاه نيز به صورت (AZ) نوشته می شد. برخی اسامی که تلفظ آنها به صورت دو بخشی (دو سیلابی) است از يك حرف بخش اول و يك حرف اول بخش دوم استفاده می شد. مانند: آغاجاری كه (AJ) هم نوشته مي شد و گچساران كه (GS) و آبادان كه ( AD) و یا (ABD) و یا مسجدسلیمان (Masjid-I-Suleiman) که علاوه بر استفاده از اختصار سه حرفی (MIS) به شكل (MS) هم نوشته می شد.در مناطق و مراکز مهم نفتی مانند مناطق نفت خیز و پالایشگاه آبادان که اسامی به صورت مکرر در مراسلات پستی، مکاتبات، نقشه ها و سایر اسناد و مدارک استفاده می شد، گاه این اختصارنويسي ضرورت بيشتری پيدا مي كرد. شايد به همين دليل بود كه در مقاطعی از تاریخ صنعت نفت اختصارنویسی و مخفف كردن اسامی در نوشتار فارسی هم رايج و به حروف لاتین اضافه شد. مانند: اهواز (از)، گچساران (گ س)، آغاجاری (آج)، مسجدسلیمان (م س) و در مقاطعی از تاریخ این صنعت عظیم هم به جای نوشتن اختصار (مخفف) از کد نویسی استفاده می شده است.اختصار نویسی و یا کد نویسی افزون بر استفاده در اسناد و مدارک، بر سایر تجهیزات مهم شرکت نفت انگلیس و ایران که نیاز به مشخص شدن مالکیت هر منطقه بود نيز مورد استفاده واقع مي شد. مهم ترین این تجهیزات که تنوع و تعداد بیشتری را شامل می شد، خودرو های شرکت نفت در مناطق مختلف نفتی و عملیاتی بودند، که محل درج این نام های اختصاري براي خودروها روی درهاي جلو در طرفین و در پشتی خودرو بود.در نخستين کد نویسی ها برای هر منطقه، از کد مخابراتی همان منطقه استفاده می شد و بعدها این کدها به یک شماره سریال تبدیل شد. در مجموع براي كدنويسی از سه نوع کد یا شماره استفاده می شد که شماره سه رقم اول، همان کد منطقه بود و شماره سه رقم دوم، شماره سریال نوع تجهیزات و شماره سه رقم سوم هم شماره ردیف تجهیز بود که تعداد آنها را مشخص می کرد.شماره ردیف سه رقمی تجهیزات یا خودروها در ابتدا یا از رقم 100 و یا از رقم 001 شروع می شد و بعدها کدنویسی منطقه حذف و استفاده از نام منطقه و سپس شماره سریال و در آخر شماره ردیف مرسوم شد.هم اکنون هم در کلیه مناطق نفت خیز و آبادان که تعداد خودروهای عملیاتی زیاد هستند، بعد از لوگوی شرکت ملی نفت، نام ادارات مربوطه و سپس دو شماره که شماره اول همان شماره سریال و شماره دوم شماره ردیف است، مورد استفاده قرار می گيرد. البته روی خودروهای استیجاری مناطق عملیاتی نيز برای کنترل و استفاده بهینه از آنها از همین شیوه كدگذاری مي شود.
( قسمت 15)
هنگامی که عکاس ها و خبرنگاران می خواستند وارد سالن شوند تا از رئیس جمهوری اندونزی عکس بگیرند یا گزارش تهیه کنند، و پیش از ورود آنان خیلی آهسته از مهندس میرعمادی خواستم قاب عکس شهید تند گویان را از پشت صندلی به من بدهد و بدون آنکه کسی متوجه شود، قاب عکس شهید تندگویان را در صندلی وسط ردیف جلو هیئت ایرانی قرار دادم و خودم روی صندلی کناری نشستم. مهندس فیروزان به صندلی عقب رفت و به این ترتیب، من و مهندس عظیمی در دو سوی عکس قرار گرفتیم. در این هنگام، در سالن باز شد و عکاسان جهت عکس برداری از سوهارتو و دیگر وزیران به سرعت وارد شدند. موقعیت دری که بازشده بود و محل استقرار هیئت ایرانی و محل نشستن رئیس جمهوری اندونزی به گونه ای بود که خبرنگاران باید از جلوی هیئت ایرانی می گذشتند. قاب عکس هم در صندلی وسط جایگاه هیئت ایرانی قرار گرفته بود. در این هنگام، اهمیت این کنفرانس به دلیل جنگ میان دو عضو اوپک زیاد بود، بنابراین، تعداد بیشتری از خبرنگاران به جزیره بالی آمده بودند. هنگامی که خبرنگاران به حال دویدن وارد سالن شدند ناگهان توجه آنها به سوی عکس شهید تندگویان جلب شد و گرچه ابتدا قصد داشتند از سوهارتو عکس بگیرند، اما وقتی که از جلوی جایگاه هیئت ایرانی می دویدند، ناگهان متوجه عکس شده و به سرعت برگشتند و به عکاسی از عکس وزیر نفت ایران پرداختند. خبرنگارانی که عقب تر بودند، وقتی که به آنجا رسیدند، اصلا حضور رئیس جمهوری (سوهارتو) را فراموش کردند. گرچه مسئولان کنفرانس، جلسه اوپک را به نحوی برنامه ریزی کرده بودند که اصلا موضوع شهید تندگویان مطرح نشود، اما حقانیت و مظلومیت تندگویان سبب شد تا فریاد شکنجه هایی که او در عراق تحمل کرده بود، در آن جلسه بلند شود. عکس شهید تندگویان چنان انعکاسی در جهان ایجاد کرد که واقعا در طول تاریخ نفت جهان بی سابقه بود. البته زحمات صمیمانه دوستان هیئت ایرانی در برنامه ریزی و اجرای این طرح نیز ستودنی بود.
بعد از آنکه جلسات سخنرانی و برنامه افتتاحیه تمام شد. در فرصت های مختلف، تلاش هایی انجام می شد که مرا از قرائت بیانیه در مورد شهید تندگویان منصرف کنند. مثلا بعد از این جلسه، «شیخ علی خلیفه» (وزیر نفت کویت) درصدد برآمد که با هیئت ایرانی بیشتر رفاقت کند تا شاید ادامه جلسه بدون حواشی دنبال شود.شیخ علی خلیفه نزد من آمد و نشست و گفت: «شما ایرانی ها تا به حال برای اوپک خیلی فداکاری کرده اید. همه از شما انتظار دارند که باز هم فداکاری کنید.» جالب است که نه تنها او این صحبت ها را به من گفت، بلکه مسئولان نفت دیگر کشورها هم به نحو دیگر این سخنان را به من منتقل می کردند. شاید همه آنها تا حدودی حق را به ما می دادند، اما درعین حال انتظار داشتند که ما در ادامه جلسه از قرائت بیانیه خود صرف نظر کنیم. هر کسی به سمت من می آمد و صحبت می کرد؛ مثلا بالقاسم نبی، وزیر نفت الجزایر به من پیشنهاد کرد: «لزوما نباید بیانیه را بخوانی! می توانی وقتی به تهران بازگشتی در مصاحبه ای تلویزیونی و مطبوعاتی با قاطعیت از موفقیت فوق العاده قرائت بیانیه صحبت کنی!». من می گفتم آدم سیاسی نیستم.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات
گفت وگو با همکار نفتی در بهداشت و درمان هرمزگان
مشعل زهرا عبدی، متصدی خدمات رفاهی درمانگاه امام رضا(ع) شهرک مروارید بندرعباس و از کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت هرمزگان است. او متولد سال 1356 در گچساران بوده و بیش از 25 سال است که به عنوان پرستار اورژانس مشغول به کار است. این بانو و همکار نفتی، علاوه بر ارائه خدمات درمانی و بهداشتی در اورژانس، فعالیت های مختلف ورزشی هم انجام می دهد و تا امروز موفق به کسب مقام های استانی شده است. در ادامه گپ و گفت ما با این بانوی موفق را بخوانید.
تا سال 1393 در گچساران مشغول به کار بودم و بعد از آن درخواست انتقال به بندرعباس را دادم که موافقت شد. ابتدا رشته بهیاری را با بورسیه نفت خواندم و بعد از آن لیسانس مدیریت دولتی گرفتم، سپس مدرک کارشناسی ارشد را در رشته مدیریت آموزشی دریافت کردم. در حال حاضر نیز در بندرعباس و در بخش اورژانس درمانگاه امام رضا(ع) شهرک مروارید مشغول به کار هستم. همچنین 2 دختر دارم به نام های پانیسا که در کلاس ششم درس می خواند و آنیسا نیز کلاس دوم دبستان است. همسرم هم شغل آزاد دارد.
همکاری من با این صنعت از زمانی آغاز شد که به عنوان بورسیه نفت مشغول به تحصیل شدم؛ البته پدربزرگ مادری ام پیش از انقلاب، به صورت پیمانکاری در شرکت نفت مشغول به کار بود. دیپلم بهیاری خود را در مسجد سلیمان گرفتم و در ادامه، تحصیل در رشته های مدیریت دولتی(در مقطع کارشناسی) و مدیریت آموزشی (کارشناسی ارشد) را ادامه دادم. این درحالی است که همچنان به عنوان پرستار فعالیت می کنم.
در واقع لیسانس خود را در رشته مدیریت دولتی در یاسوج گرفتم و فوق لیسانسم را در رشته مدیریت آموزشی در بندرعباس به پایان رساندم. دلیل انتخاب این دو رشته برای تحصیلات تکمیلی این بود که ترجیح می دادم با ادامه تحصیل در رشته هایی دیگر حرفه کاری خود را تغییر دهم و تقریبا با همین هدف نیز این دو رشته را برای ادامه تحصیل انتخاب کردم؛ اما در نهایت به صورت عجیبی به پرستاری در اورژانس عادت کرده و می توانم بگویم که به آن انس گرفته ام . به همین دلیل نتوانستم این حرفه را رها کنم. همین مساله سبب شد تا رشته تحصیلی من با حرفه ای که در آن مشغول هستم، کاملا متفاوت باشد.
شاید اوایل، کار در اورژانس برای من با توجه به داشتن بچه، سخت و طاقت فرسا بود، بخصوص روزهایی که به دلیل شیفت کاری از خانوده ام دور بودم؛ اما بعد از گذشت سال ها به این سختی ها عادت کرده ام، به طوری که امروز، این شغل را بسیار دوست دارم. زمانی که کاری را برای مراجعان انجام می دهم، وقتی از صمیم قلب برایم دعا می کنند، واقعا لذت می برم و احساس می کنم تمام خستگی ام رفع می شود.
واقعیت این است که تلاش کرده ام دخترانم را مستقل بار بیاورم تا زمانی که من در خانه و در کنارشان حضور ندارم، از پس کارهای خود بربیایند. هرچند من نیز به عنوان یک مادر برکارهای آنها نظارت دارم، اما دختر بزرگم زمانی که کنارشان نیستم، به تکالیف و خوراک و... خواهر کوچک تر خود توجه می کند. در واقع ما در بندرعباس هیچ فامیل یا آشنایی نداریم. به همین دلیل فرزندانم بخوبی در نبود من از یکدیگر مراقبت می کنند، البته در این سال ها شاید بیشترین فشار در دوره کرونا به فرزندانم آمد، چرا که به دلیل شرایط موجود مجبور بودم کمتر کنارشان باشم.
طی دوران کرونا، طبیعتا هیچ کدام از کادر درمان در شرایط مناسبی قرار نداشتند که البته این مساله شامل پرسنل درمانگاه ها نیز می شد. در آن زمان به دلیل فشار کاری موجود، تعداد شیفت ها افزایش پیدا کرده بود و من کمتر در خانه و کنار فرزندانم حضور داشتم. زمانی هم که در خانه بودم، به دلیل ترس از انتقال ویروس، سعی می کردم زیاد با آنها در تماس نباشم. بیشتر سختی که من و خانواده ام طی این 25 سال فعالیت پشت سر گذاشتیم، مربوط به دوران شیوع ویروس کرونا بود. در آن زمان فرزندانم کم سن تر از حالا بودند و فشارزیادی را از دوری من تحمل می کردند، اما حالا نسبت به شرایط عادت کرده اند.
به خاطر دارم بسیار اتفاق می افتاد که همکارانم در طول شیوع ویروس کرونا، علامت دار می شدند و ما باید شیفت های آنها را پوشش می دادیم. همین مساله سبب می شد تا بیشتر از حالت طبیعی، زمان شیفت ها طول بکشد. به همین دلیل بارها اتفاق افتاده بود زمانی که به خانه باز می گشتم، دخترانم خواب بودند و صبح که از خانه خارج می شدم نیز باز خواب بودند و نمی توانستم آنها را ببینم. همین مساله سبب شده بود که حتی هنگام برگزاری کلاس های آنلاین در دوره ای که مدارس غیرحضوری بود، در خانه حضور نداشته باشم و دختر بزرگم مسؤولیت کارها را به عهده می گرفت.
تصمیم گرفتم تا فضای جدیدی را برای کار و زندگی تجربه کنم. به همین دلیل به همراه خانواده به بندرعباس منتقل شدم و خوشبختانه از این اتفاق بسیار راضی و خوشحال هستم.
در واقع از زمانی که مجرد بودم، به ورزش بسیار علاقه داشتم و آن را دنبال می کردم. بعد از ازدواج نیز همچنان ورزش را دنبال کرده و در رشته های مختلفی مانند شنا، بدنسازی و دارت فعالیتم را ادامه دادم. نکته جالب این است، زمانی که برای ورزش در نظر می گرفتم، دخترانم را با خودم به مجموعه ورزشی می بردم به همین دلیل هر دوی آنها با ورزش آشنا هستند و به آن علاقه دارند. دخترانم نیز در رشته های شنا، بسکتبال، تنیس و صخره نوردی مشغول به کار هستند. در واقع می توان گفت ما سه نفر یک تیم ورزشی هستیم و روزهای فرد از ساعت 3 تا 8 شب در کنار هم ورزش می کنیم.
در مسابقاتی که به مناسبت بزرگداشت شهدای خلیج فارس برگزار می شد، مقام سوم استانی را به دست آوردم و در رشته دارت نیز در مسابقات مناطق نفت خیز که سال گذشته در محمودآباد برگزار شد، مقام دوم را کسب کردم. همچنین در رشته شنا در مسابقات داخلی پالایشگاه، مقام اول را به دست آوردم.
هر دو فرزندم در رشته شنا، صخره نوردی و در مسابقات داخلی توانستند مقام اول را کسب کنند و امیدوارم در مسابقات فرزندان که بزودی برگزار می شود نیز موفق عمل کنند.
از امام رضا (ع) درباره بهترین بندگان پرسیدند. فرمود: الَّذینَ إذا اَحسَنُوا إستَبشَرُوا وَ إذا اَساؤُوا إستَغفَروُا وَ إذا اُعطُوا شَکرُوا، وَ إذَا ابتُلُوا صَبَروُا وَ إذا غَضِبُوا عَفوَا. آنان که هرگاه نیکی کنند، خوشحال می شوند و هرگاه بدی کنند، استغفار می کنند و هرگاه چیزی به آنان عطا شود، سپاس می گویند و هرگاه مبتلا و گرفتار شوند، صبر و شکیبایی می کنند و هرگاه خشمگین شوند، عفو و گذشت می کنند.(مسند الامام الرضا علیه السلام، ج یک، ص ۲۸۴)
پنج صفت برای بندگان نیک بیان شده است. همه اینها بیانگر روحانیت کسانی است که به وضع خود و اطراف خود، حساس هستند و واکنش مناسب نشان می دهند.
توفیق «احسان» و نیکوکاری، جای تشکر از خدا و خوشحالی از این عمل را دارد.
«لغزش و گناه» با «استغفار و توبه»، جبران ناپذیر است. پس اگر کسی لغزید، باید بی درنگ توبه کند و گناه را از نامه اعمالش پاک کند.
«شکر بر عطا و بخشش دیگران» هم گویای قدرشناسی انسان است، چه در برابر نعمت های خدا، چه در مقابل نیکی های مردم باید سپاسگزار بود.
«صبر بر بلا» ویژگی دیگر انسان های خوب و خودساخته است.
«عفو هنگام غضب»، خصلت دیگر بندگان نیک است و آیین جوانمردی به شمار می آید.
وسوسه های شیطان پیوسته برای دور کردن انسان از حق و خیر و کشاندن او به مسیرهای خلاف است. باید بر این وسوسه ها غلبه کرد و با توبه، شیطان را از خود مأیوس ساخت، با شکر نعمت، تداوم آن را تضمین کرد و با صبر بر مشکلات، بر آنها غلبه یافت و بر کنترل خشم، از پشیمانی رها شد.بکوشیم ویژگی های «بندگان خوب» را در خود فراهم سازیم.
یکی از پرسش های بنیادی در تعامل با جوان آن است که با چه شیوه ای و چگونه با این نسل روبه رو شویم. برای ارتباط بهتر با جوان، باید ویژگی های روحی، روانی و شخصیتی او را شناخت. در شماره قبل برخی از این ویژگی ها بیان شد؛ در ادامه به بیان سایر ویژگی ها می پردازیم.
بی تفاوتی و سهل انگاری نسبت به رفتار و گفتار جوان، برهم زننده آرامش اوست. برای هدایت جوان در رسیدن به آزادی، تفکر، استقلال رأی و احساس مسئولیت فردی و اجتماعی، باید در نهایت متانت و بدون دخالت مستقیم یا تحمیل، او را در راه ناهمواری که پیش رو دارد، هدایت کرد. در واقع باید در مسائل با او همدلی کرد و از دریچه نگاه او به قضایا و اتفاقات نگریست. خوب گوش دادن به جوان سبب می شود تا او از والدین بیاموزد چگونه با آنها همدلی کند؛ بنابراین والدین باید ضمن بیان احساسات خود برای جوان، احساس او را نیز درک کنند و بکوشند تا با کمک جوان، راهی برای حل مسائل بیابند، زیرا در چنین شرایطی است که جوان آمادگی و پذیرش بیشتری برای متقاعد شدن دارد.
مسئولیت و تعهد در زندگی، حقیقتی انکارناپذیراست که آیات قرآن نیز با صراحت به آن اشاره دارد: «وَقِفُوهُمْ إِنَّهُمْ مَسْئُولُونَ: آنان را متوقف کنید؛ زیرا آنان مورد سؤال و بازخواست هستند». جوانی، دوره احساس مسئولیت و انجام وظیفه است و هر جوانی دوست دارد به خانواده و جامعه خود خدمت کند. مسئولیت خواهی جوانان، ناشی از ویژگی های جسمی و روانی آنهاست که از سویی توانایی لازم برای انجام کار را دارند و از سوی دیگر به نقش آفرینی علاقه مند هستند.
از آغاز نوجوانی و جوانی باید برخی مسئولیت ها را در خانواده به جوانان سپرد تا ضمن پاسخگویی به احساس مسؤولیت و مطالبه شان، آنان را برای انجام وظایف مهم سیاسی و اجتماعی آماده کرد. چنانکه پیامبر اسلام(ص) فرماندهی سپاه اسلام در جنگ با روم را به اسامه بن زید سپرد و به همه انصار و مهاجران دستور داد در سپاه وی شرکت کنند. اگرچه بسیاری از صحابه با فرماندهی وی مخالفت کردند و جوانی او را بهانه قرار دادند، اما پیامبر(ص) در مسجد حضور یافت و مخالفان اسامه را سرزنش کرد و فرمود: «جَهِّزُوا جَيْشَ أُسَامَةَ لَعَنَ اللَّهُ الْمُتَخَلِّفَ عَنْ جَيْشِ أُسَامَة: سپاه اسامه را تجهیز کنید و خدا لعنت کند هر کسی را که از سپاه اسامه رویگردان شود.» مقام معظم رهبری درباره نتیجه اعتماد و مسئولیت سپاری به جوانان می فرماید: «اگر ما به جوان اعتماد کنیم، از غیرجوان هم بهتر و مسئؤلانه تر کار را انجام می دهد؛ هم سریع تر پیش می برد، هم کار را تازه تر و همراه با ابتکار بیشتری به ما تحویل خواهد داد». در واقع جوان، عنصرى فعال و حساس در جامعه است که مىتواند منشأ بسیارى از دگرگونىهاى اجتماعى باشد؛ از این رو، والدین و بزرگان جامعه باید با بهره گیری از توانمندی های او، از سویی توانایی هایش را در چرخه گسترده خانواده و جامعه به کار بیندازند و از سوی دیگر، حس قدردانی را در وجودش نهادینه کنند. چنانکه در طول هشت سال دفاع مقدس، فرماندهی جوانان نیرومند با ایمانی چون شهیدان زین الدین، همت، باکری، باقری، هادی، وزوایی، کاظمی و... پیروزی های درخشانی را برایمان به ارمغان آورد. شهید سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی، یکی از این فرماندهان برومند و با ایمان بود که در دوران جوانی نیز در جبهه های جنگ علیه باطل، حماسه ها آفرید. وی درباره رشد و شکوفایی خلاقیت های جوانان در هشت سال دفاع مقدس می گفت: جبهه تنها جایی بود که توانست انسان های بهشتی صفت تربیت کند. درطول جنگ هنرهای نهفته جوانان بیدار شد، خلاقیت ها آشکار شد، رزمندگان و فرماندهان خلاق و کارآزموده ساخته شدند و وحدت و یکپارچگی در ملت ایجاد شد.
جوان به سبب حس استقلال خواهی است که دوست دارد در مسائل زندگی مستقل و در تصمیم گیری های مربوط به خانواده و اجتماع سهیم باشد. قرآن نیز جوانان را به سهم گیری در این مسأله دعوت کرده است و حتی به پیامبر(ص) دستور می دهد که با مردم، به ویژه جوانان مشورت و از آنان نظرخواهی کند: «وَ شاوِرْهُمْ فِي الأَمْرِ: و در کارها با آنان مشورت کن». امام رضا(ع) درباره این عمل پیامبر(ص) فرموده است: «إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ كَانَ يَسْتَشِيرُ أَصْحَابَهُ ثُمَ يَعْزِمُ عَلَى مَا يُرِيدُ: رسول خدا(ص)پیوسته از اصحابش در کارهای مشورت خواهی می کرد و سپس برای انجام دادن خواسته اش تصمیم می گرفت». چنانکه در جنگ بدر وقتی رسول خدا(ص) برای مصادره کاروان اموال قریش در مقابل اموال مصادر شده مسلمانان از مدینه خارج شد، با یارانش که اغلب جوان بودند، درباره اصل جنگ، تعیین مکان نبرد و اسیران جنگ مشورت کرد.حاصل این مشورت، پیروزی سپاه اسلام در جنگ بدر بود. گاهی باید اعضاى خانواده دور هم بنشینند و در مسائل خانوادگى و مشکلاتى که پیش مى آید، با یکدیگر مشورت کنند، دخل و خرج خود را بسنجند و براى سال آینده تکالیفى در نظر بگیرند. با چنین جلسات شور و مشورتی، فرزندان به مسؤولیت و فداکارى پدر و مادر و به وظایف خود و به رموز زندگى آشنا مى شوند، به مشورت کردن در کارها و به روش زندگى دموکراسى خو می گیرند و مى فهمند که در مقابل خواسته هاى دیگران باید با رضا و رغبت، از برخی خواسته هاى خود چشم بپوشند و از قوانین اجتماع اطاعت کنند. همچنین یاد مى گیرند که چگونه با نیروى تدبیر و در نتیجه همکارى، مى توان بر مشکلات پیروز شد. جوان هایى که در خانه مورد مشورت والدین و شریک در حل مسایل زندگى هستند، مرحله طولانی ای از رشد فکرى را پیموده و از هم سن و سالان خویش به موفقیت و شادکامى نزدیک ترند. دختر دکتر شهید بهشتی(رحمت الله علیه) می گوید: زندگی در یک آپارتمان در آلمان، خیلی یکنواخت و خسته کننده بود؛ به ویژه برای ما که فرزندان خردسالی بودیم و از ایران با آن همه آشنایانی که داشتیم وارد محیط غربت شده بودیم. پدرم برای جبران این مسأله معمولا آخر هفته ما را به اطراف هامبورگ برای تفریح و استراحت می برد. جالب اینجا بود که حتماً قبل از این مسافرت های کوتاه از همه ما سؤال می کردند: «بچه ها این هفته کجا برویم بهتر است؟» وقتی نظر ما را می گرفتند، حرکت می کردیم. با این روش حتی برادر چند ساله ام هم احساس می کرد که نظرش در خانه مهم است و به حساب می آید.
جوانی، دوران شور و حرارت، توانمندی و آموختن است.اگر این گروه از جامعه راه صلاح و درستی را بپیمایند، بسیاری از مشکلات جامعه حل می شود و جامعه به سمت خوشبختی حرکت می کند، زیرا جوان فردی تأثیرگذار در جامعه است. والدین و مربیان جامعه باید با ارتباط و تعامل خوب با جوان، او را به سوی آموزه های دینی هدایت کنند تا ضمن بهره مندی از توانمندی هایش در مسیر سعادت خود و جامعه، از خطرات و آلودگی ها مصون بدارند.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
13 آبان یادآور یك حقیقت تلخ و بسیار مهم است و آن حقیقت عبارت است از روح استكبار در قدرت های استكباری و سلطه های استكباری. آحاد ملت های كشورهای گوناگون - از جمله ملت ما - باید هرگز این را از یاد نبرند؛ بدانند این چهره ای كه در آنجا قرار گرفته است، چهره متجاوز است، چهره متعرض است، قصد پیشروی دارد؛ تا اینجا كه شرف یك ملت را لگدمال كند، تجاوز ناموسی بكند، تجاوز عرضی بكند، به جان و مال تجاوز كند و كسی هم نتواند از او سؤال كند و توضیح بخواهد.
( 12/08/1389)
حسین آزادی علی بهمئی از کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در بخش مدیریت مهندسی و ساختمان این شرکت، می گوید: فوتبال خوزستان به دلیل نبود مشاور خوب، خیلی رشد نمی کند.
بهمئی متولد سال 1358 در اهواز است و تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی مدیریت صنعتی به پایان رسانده است، اما فعالیت های او تنها در حوزه کاریش در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب خلاصه نمی شود، چون پیش از این در تیم های مختلفی فوتبال بازی کرده و از فوتبالیست های شناخته شده خوزستان به شمار می رود.
بهمئی، تجربه حضور در تیم های فوتبال فولاد خوزستان، صنعت نفت آبادان، شاهین اهواز، نیروی اهواز و تیم ملی فوتبال جوانان کشور را دارد و به دلیل یک آسیب دیدگی، مجبور شد از دنیای ورزش خداحافظی کند. در گفت وگو با این فوتبالیست قدیمی خوزستانی با ما همراه باشید.
خوزستانی ها از بچگی، در کوچه پس کوچه ها و روی آسفالت داغ با توپ پلاستیکی، فوتبال بازی می کنند.من هم مثل همه فوتبال را شروع کردم و در15، 16 سالگی مورد توجه قرار گرفتم و به تیم نیرو اهواز پیوستم. حضورم درتیم نیرو اهواز به این ترتیب بود که هنگام تحصیل در دبیرستان سعدی اهواز در مسابقات آموزشگاه های این شهر بازی کردم و شاهین کاتبی که از مربیان تیم های پایه این تیم بود و مسابقات آموزشگاهی را رصد می کرد، بازیم را دید و از من خواست که به تیم نیرو اهواز ملحق شوم؛ اما از آنجا که اولویت اصلی من درس و تحصیل بود و مطمئن بودم که پدرم اجازه نمی دهد، فوتبال را در اولویت قرار دهم، به ایشان به این دلیل که پدرم اجازه نمی دهد و باید درس بخوانم، پاسخ منفی دادم. اما ماجرا به همین جا ختم نشد و شاهین کاتبی یکی از بستگانش را که هم سن من بود و در همسایگی ما زندگی می کرد، واسطه قرار داد و خواست که یک جلسه در تمرین های تیم نیرو که او مربی اش بود، شرکت کنم و همین اصرارها باعث شد به تیم نیرو اهواز بپیوندم. در واقع فوتبال حرفه ای من ازسال 1374 با تیم نیرو اهواز شروع شد، حمید نادریانفر، امید زاهدی، حاج حسن سالمی، حبيب شريفي و سلمان صالح تبار از بازیکنانی بودند که فوتبالشان را از همین تیم شروع کردند و به قول سیف الله دهکردی، تیم نیرو اهواز در آن دوره آژاکس ایران بود. سال دوم حضورم در این تیم، کاپیتان جوانان نیرو اهواز شدم و دو سال با این تیم همکاری کردم. این تیم در رده های جوانان و بزرگسالان در لیگ باشگاه های خوزستان حضور داشت، البته این را هم بگویم که در آن دوره، همزمان در تیم جوانان و بزرگسالان نیرو در دفاع راست بازی می کردم و سرمربی تیم نیرو اهواز در آن دوره حاج حسن سالمی بود.
از کودکی عاشق شاهین اهواز بودم. شاهین تیم بزرگی است که بازیکنان پرآوازه ای همچون فرزاد آهک پور، برادران بختياري زاده، جهانبخش داراب پور، هوشنگ لوينيان، مجيد سيلاوي، سهراب بختياري زاده، عظيم فرحاني، مسعود نوروزی و عبدالله ویسی در آن بازی کرده اند. من از11 سالگی تمرین های این تیم را در زمین های 16 هکتاری اهواز دنبال می کردم. سال های 76-75 سیروس پورموسوی، سرمربی جوانان شاهین بود و مرا به این تیم دعوت کرد و گفت اگر سطح بازیم خوب باشد به تیم بزرگسالان شاهین اهواز می روم. خوشبختانه شرایطم درتیم جوانان به گونه ای بود که توانستم از مسابقه سوم، زیر نظر رضا پورگر برای تیم فوتبال بزرگسالان شاهین بازی کنم.
مبلغ قرارداد اولیه 150 هزار تومان بود و ماهانه 15 هزار تومان هم به عنوان حقوق پرداخت می شد؛ اما چون از سومین بازی در ترکیب اصلی تیم شاهین اهواز قرار گرفتم، مبلغ قراردادم به 800 هزار تومان افزایش یافت.
در سال 77، تیم فولاد خوزستان، احمدرضا خوانساری را از نفت آبادان خرید که رباط صلیبی پاره کرد. عزیز فریسات راهم به عنوان پیستون راست جذب کرد؛ اما او هم به علت پارگی رباط کنار گذاشته شد. از بازی پنجم به بعد تیم فولاد خوزستان دفاع راست نداشت. مسؤولان این تیم، یکی دو بازی من را زیر نظر داشتند و من از این موضوع بی خبر بودم. در نهایت با تایید مجید باقری نیا(مربی) من به تیم فولاد خوزستان پیوستم. به یاد دارم که در یک روز هفته که سه شنبه بود با فولاد قرارداد بستم و دو روز بعد یعنی پنج شنبه همان هفته هم در جام آزادگان که آن موقع بالاترین سطح فوتبالی کشور بود، برای فولاد خوزستان بازی کردم.
اولین بازیم برای تیم فولاد خوزستان، مقابل تیم سایپا در ورزشگاه شهید شیرودی تهران بود. مجید صالح، بهروز پرورش خواه، فرشاد فلاحت زاده و... در ترکیب تیم سایپا بودند. با یک جلسه تمرین و در سن 18 سالگی مربی تیم (مجید باقری نیا) به من اعتماد کرد و به من بازی داد. طی سال های77 و 78 هم وینگو بگوویچ، سرمربی فولاد خوزستان شد و باقری نیا در کنار او فعالیت کرد.
سال 1376 بود که به تیم ملی جوانان دعوت شدم. با تيم شاهين اهواز در مسابقات ليگ يک کشور بازی کردم و تیم بانک ملی تهران نیز در این مسابقات حضور داشت. سرمربی این تیم رحیم میرآخوری بود که سرمربیگری تیم ملی فوتبال جوانان راهم به عهده داشت. او و کادر فنی طی برگزاری مسابقات، بازی هایم را زیر نظر داشتند و این بود که درنهایت به تیم ملی جوانان دعوت شدم.
جواد نکونام، حسين كاظمی، علیرضا نیکبخت واحدی، هادی مهدوی كيا، حميدرضا رجبي، امیر خلیفه اصل، مرحوم حميدرضا خدمتکاری، مجاهد خذیراوی، رسول فلحی، عليرضا دغاغله، علی اکبر مهدی پور و اميد كرمی از همبازی های من در این تیم بودند.
از سال 79 تا 81 به مدت سه فصل زیر نظر ابراهیم قاسمپور درتیم صنعت نفت آبادان بازی کردم و سال 81-80 ، تیم از لیگ یک به لیگ برتر فوتبال صعود کرد و بعد از سه سال هم از تیم نفت آبادان جدا شدم.
سال 1383 فوتبال بازی نکردم و فکر می کنم اشتباه کردم و حتی اگر می شد باید در یک تیم «لیگ یکی» بازی می کردم. می خواستم در لیگ برتر بازی کنم و نباید می گذاشتم بدنم بخوابد. سال 84 تا 87 در تیم دیهیم اهواز توپ زدم که از لیگ دسته دوم فوتبال کشور به مسابقات دسته اول باشگاه های کشور صعود کرد.
به همراه تیم دیهیم در لیگ دسته دوم فوتبال کشور، یک بازی مهم با تیم خیبر خرم آباد داشتیم، اما به دلیل پرداخت نشدن مطالبات، دودستگی در بین بازیکنان و کادر فنی ایجاد شد و برخی گفتند بازی نمی کنیم، اما ما موافق بازی بودیم. به هر شکل، 11 بازیکن را جمع کردیم و درحالی که 11 روز تمرین نکرده بودیم به خرم آباد رفتیم و تیم خیبر را 2 بر یک شکست دادیم و همین بازی، سرآغازی شد برای صعود به لیگ دسته یک فوتبال کشور؛ چراکه در ادامه بازی های آن فصل با نتیجه پرگل 4 بر یک تیم خوب کارون شوشتر را شکست دادیم و در آن سال به لیگ دسته اول فوتبال کشور راه یافتیم.
در فوتبال پایه، شاهین کاتبی و در رده سنی بزرگسالان، مدیون مجید باقری نیا هستم. سیروس پورموسوی و شهرام غلامی هم در پیشرفت فوتبال من بسیار موثر بودند.
حضور در تیم فوتبال شاهین اهواز و دعوت به تیم ملی فوتبال جوانان در سال های 77-76، همچنين صعود به ليگ برتر با تيم صنعت نفت آبادان در سال 81.
در مسابقات جوانان باشگاه های کشور برای تیم کارون اهواز بازی می کردم که در مرحله گروهی تمامی بازی ها را بردیم، اما در نیمه نهایی، یک بر صفر به استقلال اهواز باختیم و سوم شدیم. تلخ ترین خاطره ورزشی ام همین باخت بود که هرگز از خاطرم پاک نمی شود.
مشکل فوتبال ما مدیران فوتبالی هستند که تصمیم های اشتباه می گیرند.
هر ساله به مناسبت درگذشت مرحوم ظهراب حاتم پور، مسابقات فوتسال در شرکت مناطق نفت خیز جنوب برگزار می شود.در سال 88 در این رقابت ها به همراه تیم مهندسی و ساختمان شرکت کردم و در یکی از بازی ها، مینیسک و رباط صلیبی ام به طور همزمان پاره شد و از آن سال به بعد از فوتبال کناره گیری کردم.
از همان دورانی که فوتبال بازی می کردم، به مربیگری هم علاقه داشتم و پس از پایان بازی دوران فوتبال، در کلاس های مربیگری شرکت کردم و مدرک(B) آسیا را دارم. سال 88 مربي تيم جوانان فولاد خوزستان در ليگ برتر جوانان كشور بودم و موفق به کسب رتبه چهارم شدیم. چند سال هم مربی تیم جانبازان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بودم و در المپیادهای ملی نفت و وزارت نفت شرکت کردم.سال 97 به همراه افشین بختیاری زاده، مربی جوانان نفت بودم که با بخشنامه ای که از سوی وزارت نفت ابلاغ شد، هر دو از تیم منفک شدیم.
از سال 81 فعالیتم را در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب آغاز کردم و تا سال 84 در طرح های عمده مهندسی و ساختمان فعالیت داشتم. دوباره از سال 87 فعالیتم را در این شرکت ادامه دادم و هم اکنون هم در امور اداری مهندسی و ساختمان مشغول به فعالیتم.
20 ساله بودم که ازدواج کردم و یک فرزند دختر دارم که هم اکنون در دانشگاه مشغول تحصیل است و از زندگی ام هم راضی هستم.
خوزستان سرشار از استعدادهایی است که به فوتبال علاقه مند هستند؛ اما باید قبول کنیم که چون مشاوره های خوبی ندارند، چندان پیشرفت نمی کنند .از تمام علاقه مندان به رشته فوتبال در استان زرخیز خوزستان می خواهم که تمرین مداوم را در دستور کار قرار دهند و از تمرین فراری نباشند. با تمرین به همه جا می رسند، پله های ترقی را طی و به موفقیت های مورد نظر دست پیدا خواهند کرد.
مسابقه شنای بخش بانوان شرکت ملی حفاری ایران به مناسبت هفته تربیت بدنی در تمامی رده های سنی کارکنان و فرزندان برگزار و از نفرات برتر با اهدای لوح و جایزه تقدیر شد.
در پایان اين رقابت ها نتايج زیر به دست آمد:
اسامی نفرات برنده به ترتیب رده های سنی مختلف
10_8 سال:
كيميا موچگانی، سارا رحيمی پور، رايا حسن پور
13_11 سال:
ملينا منصوری، آيسانا جلالی، آروشا فتح علی زاده
16_14 سال:
اليسا اميری نصب، ركسانا باقری، پارميداعرب
19_17 سال:
آيناز عبدشاهزاده، هيفاء قاطع
25_20 سال:
به ترتیب پريا رشيدی، آيسان باورصاد
30_26 سال:
فرزانه علوی مقدم، سپيده محمدی
35_31 سال:
حنانه سبحانی، مريم نواصر
40_36سال:
سهيلا عالی وند، لادن قاسمی، مرسده حامد
45_41 سال:
ندا ويسی، بهارک صيادى
50_46 سال:
ليلا قاسمی، الهام زرگانی، نسرين ديوانی
55_51 سال:
غنيمه سعدی، مرجان نوروزی
59_5 سال:
زيبا جناغ، زهرا حميد، ماندانا معتمدی
60 سال به بالا :
سرور اميرياوری، رقيه جوانمردی، فرح اشرف پور
مهناز کریمی، بهناز زمانی، پریسا سلیمانی، پرستو صمدی، مهنوش بختیارفر، اسمهان اهوازی، درسا عبدشاهزاده به عنوان ناجیان و داوران و همچنین سیما حافظی، بختیاری، هرمزی، پارمیس حیدری، راضیه حافظی و صبا حردانی به عنوان متصدی و پرسنل استخر در این رقابت ها همکاری داشتند.
امور ورزش پایانه های نفتی ایران، مسابقه فوتبالی را برای تجلیل از چهار ورزشکار بازنشسته شرکت پایانه های نفتی ایران(فرود دارابی، محمد بمپوری، محمد ابتدایی و حسن آبروش) که همواره در فعالیت های ورزشی حضور داشتند، برگزار کرد . در حاشیه این مسابقه نیز امور ورزش شرکت پایانه های نفتی ایران، همسو با اهداف مسؤولیت اجتماعی خود، به جمع آوری کمکهای خیرخواهانه برای کمک به معالجه فرزند، امیرعلی زنگنه (همکار نفتی) اقدام کرد.
نایب قهرمانی نفت تهران در رقابت های دوومیدانی
مرحله سوم و پایانی از بیست و هفتمین دوره رقابت های دوومیدانی قهرمانی باشگاه های کشور در بخش آقایان با نایب قهرمانی تیم نفت تهران با حداقل اختلاف ۵ امتیازی به پایان رسید. سومین و آخرین مرحله از بیست و هفتمین دوره رقابت های دوومیدانی قهرمانی باشگاه های کشور در بخش آقایان با قهرمانی تیم ذوب آهن اصفهان در مجموعه دوومیدانی آفتاب انقلاب تهران به پایان رسید. در این رقابت ها بیش از ۲۲۰ ورزشکار در قالب ۱۰ تیم؛ ذوب آهن اصفهان، آکادمی گل گهرسیرجان، نفت تهران، کارا ماشین، نیروی زمینی ارتش، بازرگانی عماد، تکنیک برتر بابلسر، عقاب نیروی هوایی، صنعت مس کرمان و آکادمی فارس با یکدیگر به رقابت پرداختند که در پایان در مجموع سه مرحله، تیم ذوب آهن اصفهان با ۵۷۰ امتیاز قهرمان، نفت تهران با ۵۶۵ امتیاز نایب قهرمان شد و تیم گل گهر سیرجان با ۴۵۱ امتیاز در جایگاه سوم قرار گرفت. تیم های کاراماشین، نیروی زمینی ارتش، عماد، تکنیک برتر بابلسر، عقاب نیروی هوایی، فارس و مس کرمان به ترتیب جایگاه های چهارم تا دهم را به خود اختصاص دادند. با عبدالغفار سقر، سرمربی تیم دوومیدانی نفت تهران گفت وگویی داشتیم که در شماره آینده «مشعل» منتشر خواهد شد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، در هشتمین هفته لیگ برتر کشور، مقابل تیم استقلال خوزستان رفت و این بازی با نتیجه یک بر یک به پایان رسید. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در حال حاضر در رده چهاردهم لیگ برتر فوتبال قرار دارد.
جمال چاوشی فر، مربی جوان و آینده دار فدراسیون شنا و سرمربی تیم نفت تهران به عنوان نماینده کمیته ملی المپیک ایران برای حضور در دوره بین المللی مربیگری، راهی بوداپست شد. پس از انجام مراحل مصاحبه و کسب امتیاز لازم در بین تمامی مربیان معرفی شده از سوی تمامی فدراسیون های ورزشی، جمال چاوشی فر، مربی ارزنده و جوان فدراسیون شنا ایران با اخذ حمایت از بخش المپیک سولیداریتی به عنوان نماینده کمیته ملی المپیک برای حضور در دوره بین المللی مربیگری انتخاب شد. این دوره به منظور بالا بردن سطح دانش مربیان ۱۰ مهر الی ۱۰ آذر ۱۴۰۲ در دانشگاه علوم ورزشی شهر بوداپست مجارستان برگزار می شود. از همین رو با پیگیری واحد همبستگی کمیته ملی المپیک، چاوشی فر به عنوان نماینده ایران برای شرکت در این دوره یکشنبه (9 مهر ۱۴۰۲) تهران را به مقصد بوداپست ترک کرده و هم اکنون در این کلاس ها حضور دارد. او پیش از این با تیم شنای نفت تهران موفق به کسب چند عنوان قهرمانی لیگ برتر شده است.
پنجمین هفته دیدارهای لیگ برتر هندبال بانوان ایران با پیروزی هندبالیست های نفت و گاز زاگرس جنوبی، مقابل یاران تیم شهید چمران لارستان به پایان رسید. در نیمه نخست این بازی، زاگرسی ها ۱۱ بار و لارستانی ها هم 6 بار موفق به گلزنی شدند و نیمه نخست را تیم نفت و گاز زاگرس جنوبی به نفع خود به پایان رساند. در نیمه دوم نیز تیم نفت و گاز زاگرس جنوبی توانست با نتیجه 29 بر 21 بازی را به نفع خود به پایان رساند. خدیجه قانع، رهبری تیم هندبال بانوان زاگرس جنوبی را به عهده دارد.
شاگردان فاطمه شریف در دربی فوتسال خوزستان در هفته اول سوپرلیگ کشور به برتری دست یافتند. تیم فوتسال بانوان ملی حفاری در هفته نخست سوپرلیگ فوتسال زنان کشور در خانه، پذیرای پالایش نفت آبادان بود. این بازی در پایان با تک گل فاطمه پاپی به سود ملی حفاری به پایان رسید تا این تیم، برنده دربی فوتسال خوزستان لقب بگیرد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات