دستیار رئیس جمهوری در امر مردمی سازی دولت ادامه داد: وقتی به جوانان مسئولیتی داده نمی شود و آنها تصمیم گیر نیستند، قطعا با فقر بسیار زیاد گذران زندگی خواهند کرد، چراکه نوجوانان ما قبل از اینکه نیاز به امکانات کالبدی داشته باشند، باید رشد پیدا کنند و این مسئله ای است که مدیران باید برای آن چاره اندیشی و آن را حل کنند.

عبودتیان در پایان صحبت های خود پیشنهادی را مطرح کرد و خواستار تغییر نگاه مدیران به حوزه سرمایه اجتماعی به ویژه در مناطق کم برخوردار و محروم شد. وی یادآور شد: در حال حاضر تلاش خواهیم کرد با همین قوانین موجود طرح ها و پروژه ها را به سرانجام ممکن برسانیم، به همت و تلاش استانداران، وزرا و دیگر مدیران، سازوکاری تعریف شود که در قالب آن هزینه کرد پروژه ها به جای خرید میز و صندلی، نیروی انسانی کارآمد در مناطق را شناسایی کنند و از ظرفیت آنان برای انجام فعالیت های اجتماعی بهره ببرند و در نهایت با اتمام پروژه ها، بهره برداری نیز ازسوی همان نیروها انجام شود.

دانش آفرینی در مناطق محروم

جلیل سالاری، مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران  نیز در نخستین نشست مشاوران و دبیران مسئولیت اجتماعی صنعت نفت از شرکت پالایش و پخش به عنوان ویترین مجموعه وزارت نفت یاد کرد و گفت: عملکرد این شرکت به نوعی با همه مردم و گروه های اجتماعی در اقصی نقاط کشور دخیل است، ذخیره سازی، انتقال و توزیع انواع فراورده های نفتی از یک سو و تامین سوخت مورد نیاز همه بخش ها از جمله بخش های هوایی، دریایی، زمینی و حمل ونقل از سوی دیگر و نوع کارکرد هر یک از این مجموعه ها در اصل خدمت رسانی به هموطنان است و در عین حالی که یک فعالیت و کار حرفه ای و تخصصی است، اگر عملکرد بهتری ارائه کنیم، قطعا زمینه سازی مناسبی را برای ایفای نقش مسئولیت اجتماعی محقق کرده ایم.

وی بر لزوم توانمندسازی نیروی انسانی در جوامع محلی تاکید کرد و افزود: اگر به فرض ما در اجرای طرح ها و پروژه ها با توجه به انجام مطالعات مکان یابی از ظرفیت نیروهای انسانی در همان مناطق استفاده کنیم، به طور قطع و یقین تحقق این موضوع مستلزم توانمندسازی سرمایه انسانی است، دانش آفرینی باید در مناطق شکل گیرد به این معنا و مفهوم که اگر فرآیند خود اشتغالی و استفاده از نیروهای مردمی و فرآیند استفاده از شرکت های دانش بنیان گسترده شود، مسیر اشتغال زایی و خودکفایی را در مناطق محروم تسهیل خواهد کرد.

معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه توجه و نگاه مداوم به نیازمندی های کوچک، ظرفیت ایجاد خواهد کرد، گفت: بررسی کنیم، در حوزه اشتغال آفرینی برای نیروها و جوانان آینده کشور چه میزان می توان ظرفیت ایجاد کرد، شرکت های دانش بنیان، جوانان و فارغ التحصیلان را وارد حوزه های کسب وکار کنیم، چراکه این عزیزان می توانند مجریان پروژه های آتی کشور باشند، ظرفیتی که با ارائه آموزش های لازم نتیجه بخش خواهند بود.

 سالاری با انتقاد از فعالیت مجموعه های فنی وحرفه ای عنوان کرد: تمامی شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت کارگاه های تخصصی دارند، بنابراین چه لزومی دارد که از سازمان فنی وحرفه ای ها برای آموزش نیروهای متخصص بهره ببریم، کارگاه های موجود در سطح شرکت ها کار عملیاتی، نرم افزاری و سخت افزاری انجام می دهند فقط نیازمند ارائه برخی آموزش های تخصصی هستند و اگر این اتفاق شکل بگیرد و نیروها توانمند شوند، در فرآیندهای تعمیرات اساسی و دیگر حوزه ها می توان از ظرفیت های آنان بهره جست.

وی به موضوع زیرساخت های زیست محیطی در اجرای طرح های مسئولیت اجتماعی اشاره و بیان کرد: نکته حائز اهمیت دیگر این است که شاخص های زیست محیطی و عوارض آلایندگی می بایست در طرح ها و پروژه های عام المنفعه به طور ویژه دیده شود، همچنین در حوزه بومی سازی محصولات، بهینه سازی مصرف انرژی، زنجیره ارزش و ... همه اینها فرآیندی است که به نوعی مسئولیت اجتماعی در آن دخیل و لازم است زمینه های توانمندسازی و فناوری برای عزیزانمان در محیطی که قرار است توسعه اتفاق بیفتد، دیده شود.

مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران ادامه داد: دانش فنی قطعه سازی، برندسازی و... اگر شکل بگیرد، فرآیند اشتغال در کشور توسعه یافته و ظرفیت ها عملیاتی می شود که این امر مستلزم داشتن نگاه جامع به مناطق محروم است، مبالغی که در مجامع شرکت ها و بودجه های سنواتی به مناطق محروم اختصاص داده می شود، باید اولویت بندی و نیازسنجی شود، اینگونه نباشد که پروژه ها در مجموعه های مختلف تعریف شده و به غیر از هزینه دستاورد دیگری نداشته باشد و تنها به عنوان یک پروژه نیمه تمام شکل گیرد.

سالاری با بیان اینکه حوزه کاری صنعت نفت گسترده است و اگر مولدسازی اتفاق بیفتد، کارهای بزرگ تری ایجاد می شود، تصریح کرد: شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در حوزه برون مرزی فعال است، کاری که در ونزوئلا انجام شد، ساخت 1.6 میلیون قطعه کالا بود که این امر به نوبه خود اقدامی برای اشتغال زایی و صدور خدمات فنی و مهندسی است، یک نوع اعتمادسازی و استانداردسازی است که ما در اقدامی هوشمندانه، استاندارد جمهوری اسلامی را در تراز استانداردهای دنیا قرار دادیم، تجهیزاتی که امروز به دست توانمند سازندگان ایرانی ساخته می شود، مورد قبول کارفرماهایی است که روزی در مجموعه هایشان از ساخت قطعات خارجی استفاده می کردند، اما امروز یک تجهیز کاملا ایرانی در سازه های آنان نصب است.

وی افزود: به این دلیل است که می گویم باید به مقوله مسئولیت اجتماعی با یک نگاه تخصصی نگریسته و با یک نگاه تخصصی هم هزینه شود.

معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اذعان به این مسئله که اگر شرکت های دانش بنیان را صرفا در تهران مستقر کنیم، با چالش و مشکل مواجه خواهیم بود، اظهار کرد: در بعضی از مناطق محروم که کار و فعالیت توسعه ای انجام می دادیم، به وضوح مشخص بود که امکان جذب نیروی انسانی بومی وجود ندارد و ما به ناچار می بایست از دیگر نقاط نیروی انسانی در آنجا مستقر می کردیم، بنابراین لازم است برای احداث هر پروژه و حتی بهره برداری از آن هم از ظرفیت های نیروهای بومی استفاده شود و باید زمینه و زیرساخت آن ایجاد شود، این روال کار کمک خواهد کرد تا مجموعه حالت خودکفایی داشته باشد، بهره مندی از تجارب و تخصص مجموعه دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و مجموعه های فناوری و به طور کلی بهره مندی از ظرفیت های کل کشور به تناسب فراخوری که در هریک از مناطق وجود دارد، کمک شایانی به ایجاد توسعه پایدار و رونق و شکوفایی مناطق خواهد کرد. سالاری افزود: سال گذشته حدود 20 میلیارد تومان از سمت دولت هزینه شد تا دو میلیون تن قیر در اختیار برخی دستگاه ها اعم از استانداری ها، جهاد کشاورزی، وزارت راه و... قرار گرفت که برای توسعه زیرساخت های روستایی و شهری هزینه شود؛ این اقدام ها نیز ایفای مسئولیت های اجتماعی پنهان به شمار می رود.

وی به موضوع امنیت انرژی و اهمیت آن در کشور اشاره کرد و افزود: این در حالی است که با توجه به سیاست های اصل ۴۴ اغلب شرکت های پالایشی در کشور خصوصی و مردمی سازی شده اند. معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تأکید بر اینکه در مسئولیت اجتماعی تنها سود اهمیت ندارد و وظایف اجتماعی مورد توجه است، ادامه داد: کمبود آب یکی از چالش ها در کشور است و از همین رو با توجه به مسئولیت اجتماعی شرکت ها، حدود ۷۰ درصد شرکت های پالایشی به سمت استفاده از آب های خاکستری رفته اند.

سالاری تأکید کرد: در گذشته همه شرکت های پالایشی، آلاینده بودند، اما امروز اغلب این شرکت ها، شرکت های سبز هستند و این مهم در قالب مسئولیت های اجتماعی انجام شده است؛ کیفی سازی فراورده های نفتی به نوعی ایفای نقش مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت است و با این اقدام، شاخص های زیست محیطی در صنعت پالایش رعایت شده است. وی با بیان اینکه حوزه مسئولیت اجتماعی به موازات بودجه های سنواتی باید اولویت بندی شود، افزود: پروژه ها باید پیوست محیط زیستی، مسئولیت اجتماعی و اچ اس ای داشته باشند. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: وزارت نفت در حفظ محیط زیست و ساخت بار اول رتبه نخست را داشته است.

ورود به عرصه های بین المللی

در ادامه نشست، بابک دارابی، مشاور اجتماعی وزیر نفت گفت: استفاده از ظرفیت های مردمی و ذی نفع کردن آنها باید در اجرای طرح های مسئولیت اجتماعی صنعت نفت مورد توجه قرار گیرد.  وی با اشاره به اینکه استفاده از حلقه های میانی مردمی در مسئولیت اجتماعی باید محور توجه باشد، افزود: اجرای طرح هادی روستایی اگر با حضور و مشارکت مردم باشد، مطمئنا اثرات مثبت، خوب و انگیزشی بالایی را ایجاد می کند.

مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اظهار کرد: در بیش از یک سال گذشته سعی کرده ایم نظام مند و هدفمند اقدام ها را پیش ببریم؛ به این دلیل که انجام مسئولیت های اجتماعی با رویکرد مشارکت ذی نفعان و استفاده از تشکل های اطراف تاسیسات برایمان بسیار مهم است.

دارابی تأکید کرد: افزون بر حکمرانی حکومتی باید تشکل های مردمی را ایجاد کنیم و در عرصه های بین المللی وارد شویم که امیدواریم این نشست ها در عملکرد بهتر و مشارکت های مردمی در مسئولیت اجتماعی اثرگذار باشد.

راه اندازی کارگروه

مریم مقدسی، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده از صنعت نفت به عنوان یک صنعت پیشرو در حوزه مسئولیت های اجتماعی یاد کرد و گفت: این صنعت گام های موثری را در زمینه مسئولیت های اجتماعی در جوامع محلی و محیط زیست برداشته است که این فعالیت ها و اقدام ها بر همگان پوشیده نیست.

وی افزود: در این زمینه خانواده به عنوان اصلی ترین نهاد و زنان جامعه ما به عنوان تاثیرگذارترین افراد در چنین نهادی از اهمیتی ویژه برخودار هستند و لازم است تا در حوزه مسئولیت اجتماعی با نگاه ویژه ای از خانواده ها و زنان یاد شود.

مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده از راه اندازی کارگروهی با محوریت مسئولیت اجتماعی در حوزه امور بانوان صنعت نفت خبر داد و عنوان کرد: از مدیران عامل چهار شرکت اصلی درخواست شده که نماینده تام الاختیار برای حضور در این کارگروه معرفی کنند تا با حمایت همکاران در حوزه مسئولیت اجتماعی بتوانیم گام های موثری را برای خانواده ها برداریم.

مقدسی مطالعه اجرای طرح های توسعه ای و پروژه های صنعت نفت در خانواده ها و زنان جوامع، توانمندسازی دختران جوامع محلی و آشنایی آنها با فعالیت ها و اقدام های نوین و روزآمد در دنیا در زمینه انجام کاریابی و اشتغال زایی و مشارکت زنان همسران مناطق عملیاتی و استفاده از توانمندی های آنان در جوامع محلی به منظور آموزش دختران و زنان را از مهم ترین محورهای پیشنهادی حوزه مشاوره امور زنان و خانواده وزارت نفت برشمرد و اقدام های شایسته و بایسته برای محقق شدن این مهم را خواستار شد.