پارسیان از تولید گاز تا تامین خوراک بنزین

پالایشگاهی به وسعت 80 شهر

مهدی مهرابی   میزبان کارکنانی از 80 شهر ایران است و با تامین 8 درصد گاز کشور، پس از مجتمع گازی پارس جنوبی، دومین پالایشگاهی به شمار می آید که از میدان های مستقل خود بیشترین برداشت را دارد. شرکت پالایش گاز پارسیان را شاید بتوان یکی از پالایشگاه های منحصر به فرد برشمرد، پالایشگاهی که با توان شرکت های داخلی در دو فاز ساخته شده و طی سال های گذشته، فهرستی بلندبالا از اقدام ها را اجرایی و نهایی سازی کرده که به شرح آنها از زبان علمدار بابایی، مدیرعامل این پالایشگاه می پردازیم.

تامین خوراک مینی پالایشگاه برای ساخت فرآورده های نفتی، راه اندازی نیروگاه 100 مگاواتی پس از یک دهه، افزایش 70 درصدی ذخیره سازی میعانات گازی و بهره گیری از ظرفیت شرکت های داخلی برای تامین اقلام و تجهیزات مورد نیاز فرایند تعمیرات اساسی، تنها بخشی از فعالیت های پالایشگاه گاز پارسیان به شمار می آیند؛ مواردی که مدیرعامل پالایشگاه گاز پارسیان از آنها به عنوان اقدام هایی یاد می کند که از سوی مدیران و کارکنان این پالایشگاه اجرایی شده اند.

علمدار بابابی می گوید: در حوزه داخلی سازی اقدام های اثر بخشی، اجرایی و اقلام راهبردی مانند سیلیکاژل(ماده شیمیایی فوق العاده جاذب در برابر رطوبت) و روغن داغ از طریق منابع داخلی تامین می شود. پیش تر یک نمونه روغن داغ خریداری و تامین می شد و هم اکنون شرکت تولیدکننده آن با همکاری مدیریت پژوهش شرکت ملی گاز ایران در حال فعالیت و ارائه این محصول است.

وی با بیان اینکه محصولات داخلی با نمونه های خارجی رقابت می کنند، ادامه می دهد: این محصولات اروپایی و آمریکایی بود و با ورود شرکت های داخلی توانمند و دانش بنیان، انحصار این کشورها در تولید محصولات راهبردی شکسته شده است.

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان یادآور می شود: هم اکنون بیش از 80 درصد خریدها، اقلام و تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه از منابع داخلی تامین می شود. در نیازهای عمده و مصرفی نیز محصولات داخلی در اولویت قرار دارند. بابایی تاکید می کند: ساخت داخل فرایندی است که در وزارت نفت، شرکت ملی گاز ایران گاز و شرکت های پالایشی انجام و طبیعتا در برخی اقلام این فرایند به صورت مشترک نهایی می شود. به دلیل اینکه تامین کنندگان و ارائه دهندگان خدمات دوره ای به بلوغ رسیده اند، خوشبختانه چالش عمده ای در حوزه تامین اقلام، کالاها و تجهیزات نداریم.

 راه اندازی نیروگاه 100 مگاواتی پس از یک دهه

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان با بیان اینکه در این پالایشگاه چند کار عمده در جریان بوده که برخی به سرانجام رسیده است، می گوید: یک دهه از احداث نیروگاه 100 مگاواتی پالایشگاه گاز پارسیان می گذرد و این پروژه یک سال پیش به طور کامل متوقف شد. از سال گذشته کارگروهی را در پالایشگاه تشکیل دادیم و با وجود نواقص زیادی که از لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری وجود داشت، خوشبختانه با بهره گیری از ظرفیت شرکت های داخلی و تلاش بی وقفه همکاران، دو واحد از این نیروگاه راه اندازی شده که هر زمان نیاز باشد، در سرویس قرار می گیرند.

بابایی ادامه می دهد: همه فعالیت های دو واحد دیگر نیز انجام شده است و تنها سیستم کنترل آن باقی مانده که این سیستم نیز از سوی شرکت های داخلی در حال ساخت است. تا دو ماه آینده دو واحد دیگر نیز تکمیل می شود و در صورت نیاز در مدار قرار می گیرد.

افزایش 70 درصدی ذخیره سازی میعانات گازی

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: در حوزه ذخیره سازی میعانات گازی نیز پیش از این پروژه هایی در پالایشگاه برای ساخت مخزن 70 هزار مترمکعبی آغاز شده بود. احداث این مخزن سال های زیادی طول کشیده بود که در دو سال گذشته با شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران که متولی این موضوع است، به نتیجه رسیدیم.

وی اعلام می کند: با مشارکت و همکاری این مجموعه، ساخت این مخزن نهایی شده و در حال راه اندازی آن هستیم. با بهره برداری از این مخزن 70 درصد به ظرفیت ذخیره سازی میعانات گازی پالایشگاه افزوده می شود.

تامین خوراک و افزایش تولید

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: در بحث های زنجیره تولید پایین دست نیز یک مینی پالایشگاه، مجوز خوراک خود را از وزارت نفت دریافت کرده است. بر این اساس برای تامین خوراک مورد نیاز این مینی پالایشگاه، تغییراتی در پالایشگاه انجام شد که با نهایی شدن خوراک مورد نیاز، در سفر اخیر وزیر نفت در مهرماه امسال، ارسال خوراک آغاز شد.

به گفته بابایی، ظرفیت نهایی پالایشگاه در دو فاز 20 هزار بشکه در روز است. تاکنون دو حواله 300 هزار و 100 بشکه ای از سوی شرکت ملی نفت ایران برای پیش راه اندازی این مینی پالایشگاه صادر و از سوی پالایشگاه پارسیان تحویل این شرکت خصوصی شده است.

تولید 2.4 میلیون بشکه میعانات گازی

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان یادآور می شود: در6 ماه امسال هفت هزار و 667 میلیون مترمکعب گاز طبیعی فرآورش و به خطوط سراسری تزریق و دو میلیون بشکه نیز میعانات گازی تولید شده است. از ابتدای امسال تا 25 آبان ماه نیز 9 هزار و 134 میلیون مترمکعب گاز، پالایش و دو میلیون و 426 هزار بشکه میعانات گازی تولید شده است.