تولید حداکثری در فصل سرد

بابایی می گوید: مشابه بسیاری از تاسیسات صنعت نفت و گاز، عمده ترین برنامه ای که برای پایداری تولید در پالایشگاه پارسیان اجرا می شود، تعمیرات اساسی است. وی با بیان اینکه پرونده تعمیرات اساسی این پالایشگاه پایان مهرماه بسته شد، می گوید: براساس برنامه ریزی ها، شرح کار، تخصیص منابع و تهیه دستورکارهای تعمیرات اساسی از یک سال قبل در وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران مصوب و ابلاغ می شود. با تعمیرات اساسی به عنوان اقدامی اساسی و اصلی، پالایشگاه گاز پارسیان برای تولید پایدار گاز در فصل سرد سال آماده می شود. به گفته بابایی، براساس تدابیر اندیشیده شده، دوسال است که در حوزه بهینه کردن تعمیرات اساسی در حال برنامه ریزی هستیم. در قالب این برنامه تعمیرات اساسی از نظر فاصله سالانه و مدت اجرا بهینه می شود. براساس مدل ارزیابی ریسک، یک رشته تغییرات در روش ها، پایش و تدابیر پیشگیرانه و بحث های مرتبط با بازرسی فنی انجام می دهیم. مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان تاکید می کند: برنامه توقف و اجرای تعمیرات اساسی با بالادست در ارتباط است؛ بنابراین مدیریت و برنامه ریزی این بازه و فاصله تنها در انحصار پالایشگاه نیست. به هرحال مجموعه بالادست برای تعمیرات اساسی چاه ها و خطوط ارتباطی به بازه های زمانی بیشتری نیاز دارد.

مشارکت دانش بنیان ها در تولید مولکولارسیو

بابایی می گوید: طراحی پالایشگاه براساس گاز شیرین است، اما به دلیل آنکه چاه ها در نیمه دوم عمر خود هستند، نوع خوراکی که دریافت می کنیم، به لحاظ کیفی در حوزه H2S و آب نمک یا کلر، دچار تغییرات اساسی شده است.  وی ادامه می دهد: با توجه به این تغییرات، چالش هایی برای پالایشگاه ایجاد شده که بحث های خوردگی تجهیزات و تاسیسات، مرتبط با این موضوع است. در در دو سال گذشته یکی از کارهای اصلی، تعویض خطوط و نوسازی تجهیزات ثابتی بوده است که در معرض این تغییرات خوراک قرار گرفته اند. وی با بیان این که در چند سال اخیر واحدهای سیلا به گیر پالایشگاه نوسازی شده است، ادامه می دهد: تعویض مولکولارسیو بسترهای نم زدایی از کارهای اصلی تعمیرات اساسی است. برای اینکه سازندگان داخلی بتوانند خود را ارتقا دهند، در حال مشارکت با آنها هستیم. امسال با همکاری یک شرکت داخلی، مولکولارسیو واحدهای نم زدایی را جایگزین کرده ایم. این مواد شیمیایی تحت پایش و نظارت مجموعه مهندسی و بازرسی پالایشگاه و نماینده های آن شرکت است. در کنار این اقدام ها، پروژه های تعمیراتی نیز از سوی بازرسی فنی در حال انجام است.

پروژه های کاهش خوردگی در بالادست

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان با اشاره به این که پروژه هایی از سوی بالادست برای کاهش خوردگی خوراک ارسالی در دستور کار است، می گوید: در میدان تابناک یک مرکز تفکیک در حال احداث است که با نهایی شدن آن میزان آب و نمکی که به سمت پالایشگاه ارسال می شود، کاهش می یابد. پیش بینی می شود این پروژه سال آینده به بهره برداری برسد.

وی ادامه می دهد: نصب ایستگاه تقویت فشار گاز در میدان های وراوی و هما نیز آغاز شده است که در میدان هما پیشرفت فیزیکی مطلوبی دارد. در حوزه تفکیک، کاهش H2S و تزریق مواد شیمیایی هم برنامه هایی در دستور کار بالادست قرار دارد.

برنامه جامع تامین خوراک پالایشگاه ها

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: برای تامین خوراک پالایشگاه های موجود، برنامه ای کامل و جامع در وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در دستور کار قرار دارد و برخی برنامه ها ابلاغ شده است.

به گفته وی، در قالب این برنامه جامع، کمبود خوراک پالایشگاه ها و میدان های آن برای تامین مشخص شده است. بر این اساس، فعالیت های توسعه ای میدان پازن که خوراک آن به پالایشگاه پارسیان اختصاص پیدا می کند، آغاز شده است. میدان ارم نیز در برنامه قرار دارد و بخشی از خوراک آن به پالایشگاه پارسیان اختصاص یافته که فعالیت های توسعه ای آن آغاز نشده است. خوشبختانه جنوب استان فارس از نظر میدان های مستقل گازی شرایط خوبی دارد و می تواند در آینده کمبود خوراک را برطرف کند.

پروژه استحصال اتان

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان تصریح می کند: سیاست گذاری در حوزه های کلان با توجه به ماهیت پالایشگاه پارسیان که شرکتی دولتی است، در وزارت نفت انجام می شود. برای مثال استحصال اتان جزو زنجیره ارزش است که با توجه به تصمیم هایی که گرفته شده از بخش های غیردولتی برای اجرای آن استفاده شده و هم اکنون در حال انجام است. پیشنهادهایی داریم که اگر در شرکت ملی گاز ایران تایید شود، این کار را خودمان انجام می دهیم.

کاهش 19 درصدی مشعل سوزی

بابایی با اشاره به کاهش مشعل سوزی در این پالایشگاه می گوید: این پروژه تکلیف قانونی است و پالایشگاه نیز در چند سال گذشته برنامه مفصلی در این حوزه داشته است. سال گذشته نسبت به سال 1400 بیش از 19 درصد کاهش مشعل سوزی ثبت شده است. مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: هم اکنون مجموع گازی که فلر می شود، چشمگیر نیست، هرچند برنامه هایی در دستور کار داریم که این میزان اندک را هم کاهش دهیم.

به گفته وی، در بحث فروش گازهای فلر دستورعملی از شرکت ملی گاز ایران ابلاغ شده است. برای باقیمانده گازی که به سمت مشعل می رود نیز در حال برگزاری مزایده هستیم تا این سوخت را به شرکت های داخلی واگذار کنیم.

 صدور خدمات فنی و مهندسی و تاسیس مرکز نوآوری

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: ارائه خدمات فنی و مهندسی که برای شرکت دولتی تعریف می شود، برای برآورده کردن نیازهای خودش است. بحث های صدور خدمات فنی باید با اساسنامه شرکت همخوانی و سازوکار آن نیز وجود داشته باشد.

به گفته بابایی، برای رفع نیازها در قالب تاسیس یک مرکز نوآوری، بخشی از چالش های خود و منطقه را در قالب مسئولیت های اجتماعی حل کرده ایم. با فراهم کردن زیرساخت هایی از طریق پارک های علم و فناوری و امضای تفاهمنامه با شرکت های دانش بنیان همسو با رفع نیازهای خود در پی توسعه این شرکت ها هستیم. با اجرا و مشارکت در این قالب و مدل های همکاری امیدواریم بتوانیم موثرتر از قبل فعالیت کنیم.

وی تاکید می کند: واحد پژوهش شرکت پالایش گاز پارسیان با پارک علم و فناوری استان فارس تفاهمنامه ای امضا کرده است، ضمن آنکه همکاری های خود را با مراکز دانشگاهی توسعه داده ایم و در همایش ها و نمایشگاه های منطقه ای نیز حضوری فعال داریم. بخشی از نیازهای خود را در این همایش ها و نمایشگاه های منطقه پیگیری می کنیم.

احداث مجموعه ورزشی در شهرستان مهر

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: مسئولیت های اجتماعی اقدامی بسیار مهم و در دو بخش پیگیری می شود. نخست مسئولیتی است که شرکت پالایش گاز پارسیان مقابل ذی نفعان داخلی از جمله کارکنان و شرکت هایی که در زنجیره تامین خدمات و کالا فعالیت می کند، به عهده دارد. براین اساس برای همکاران اقدام هایی در حوزه های رفاهی و فرهنگی در نظر گرفته شده و از طریق شورای فرهنگی پالایشگاه نیز اقدام هایی در جریان است.

به گفته بابایی، در حوزه مسئولیت اجتماعی محیط پیرامونی نیز بودجه خاصی به شرکت ها داده نمی شود. بخشی از پروژه ها و اقدام ها به صورت متمرکز از سوی وزارت نفت در سفرهای استانی رئیس جمهوری و وزیر تعریف و اجرایی می شود. در سفر اخیر وزیر نفت به منطقه، از همان محل در شورای اداری تعهدات در حوزه مسئولیت اجتماعی ایجاد شد. وی تاکید می کند: پیش از این نیز پروژه های عام المنفعه دیگری از سوی وزارت نفت در سطح منطقه اجرایی شده است. براین اساس، در قالب این فعالیت ها، مجموعه ورزشی در شهرستان مهر ایجاد و طرحی نیز برای کمربند سبز، منابع طبیعی و آبخیزداری آغاز شده است. افزون بر موارد یادشده، پالایشگاه نیز تلاش می کند در زمینه های فرهنگی و همایش های مناسبتی برنامه هایی را در حوزه مسئولیت اجتماعی و عام المنفعه تدارک ببیند.

وی یادآور می شود: در حوزه خدمات روان شناسی، مرکز مشاوره ای ایجاد کرده ایم که به کارکنان مشاوره هایی در حوزه های آسیب های اجتماعی ارائه می کند، از سوی دیگر همایش ها و دوره هایی برای مردم منطقه برگزار می شود.

 خبرهای خصوصی سازی

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: خصوصی سازی بحث کلان کشور است و بسیاری از بنگاه های اقتصادی دولتی در بسیاری از وزارتخانه ها واگذار شده اند. در حوزه وزارت نفت نیز پیش از این بسیاری از پتروشیمی ها و شرکت های پالایش نفت واگذار شده است.

وی ادامه می دهد: در حوزه پالایش گاز نیز طبق مصوبه ای که دولت و شورای عالی واگذاری داشته، فعلا دو پالایشگاه در برنامه واگذاری قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه یک سال است این موضوع مطرح شده است، ادامه می دهد: یکی از موارد مهم واگذاری، شرایط نیروی انسانی است. این صنعت حساس است و مجموعه پالایشگاه پارسیان می کوشد در حوزه انگیزشی، اقدام هایی را به طور جدی برای کارکنان در اولویت قرار دهد.

تغییر یکپارچه و هدفمند

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان تاکید می کند: دغدغه کارکنان این پالایشگاه احصا شده و اخیرا در سازمان خصوصی سازی همه دغدغه ها را مطرح کردیم. به طور کلی به نظر می رسد برای کاهش دغدغه ها باید یک مدیریت تغییر یکپارچه و هدفمند داشته باشیم. تلاش ما این بود که از مراجعی که مرتبط با قضیه هستند، پرسش ها و دغدغه همکاران را پاسخ دهیم. در یک سال گذشته افت و خیزی در حوزه نحوه و نوع واگذاری وجود داشته است.

وی می گوید: طبق ماده 16 قانون اجرای اصل 44، شرایطی برای نیروی انسانی پس از واگذاری بنگاه اقتصادی دولتی پیش بینی و شرایطی که از قبل وجود داشته به پالایشگاه اعلام شده است.

به گفته بابایی، بسیاری از کارکنان از نقاط مختلف کشور در این پالایشگاه حضور دارند و هم اکنون از80 شهر کشور همکار داریم. بحث اقماری بودن فعالیت کارکنان هم مطرح بوده است. تخصیص سهام ترجیحی به بخشی از کارکنان در قانون وجود دارد و انجام می شود. طبق ابلاغی که شده، قرار است بخشی از سهام پالایشگاه از طریق پذیرش در بازار سرمایه و به شکل واگذاری به عموم انجام شود.

مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: هم اکنون چهار میدان تابناک، هما، وراوی و شانول، خوراک این پالایشگاه را تامین می کنند. پالایشگاه پارسیان در دوفاز ساخته شده است. پارسیان 1 از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و پارسیان 2 نیز از سوی شرکت ملی نفت ایران ساخته شده است. بابایی ادامه می دهد: حدود 8 درصد گاز کشور را تامین می کنیم و پس از پارس جنوبی، دومین پالایشگاهی هستیم که از میادین مستقل خود بیشترین برداشت را دارد. خوراک برخی پالایشگاه ها از چند منبع تامین می شود.

به گفته وی، گاز به عنوان محصول اصلی پالایشگاه به خطوط سراسری چهارم و هشتم تزریق می شود. میعانات گازی به عنوان محصول دیگر نیز با یک خط به عسلویه منتقل می شود. طی دوسال گذشته مجموعه ای در پایین دست پالایشگاه برای استحصال اتان و محصولات سنگین تر ایجاد شده است.