از فلسفه وجودی تاسیس شرکت مشعل پویا بگویید و بفرمایید که این شرکت با چه هدفی ایجاد شده است؟

شرکت های دانش بنیان را می توان بازوهایی قلمداد کرد که با توجه به توانمندی و تخصص های زمینه ای خود در همه عرصه ها وارد شده اند و تلاش آنها نیز براین متمرکز است که در حوزه های تخصصی خود، گام هایی رو به جلو بردارند. شرکت مشعل پویا نیز از این قاعده مستثنا نیست و توان و تخصص خود را به کار گرفته تا درکنار پالایشگاه اصفهان به عنوان یک هلدینگ، قرار گیرد و برای نیل به اهداف آن گام بردارد.

این شرکت که مرداد سال گذشته تاسیس وفعالیت خود را از آذر همان سال آغاز کرد، اکنون که در آستانه یکسالگی قرار دارد، با داشتن سه شرکت زیرمجموعه با سهام 100 درصدی، متعلق به هلدینگ پتروپالایش اصفهان است و به منظور ارائه خدمات تعمیراتی به پالایشگاه اصفهان و استفاده از دانش فنی به منـظوردسـتیابـی به اهداف هلدینگ پتروپالایشگاه اصفهان درافق ۱۴۰۵ پا به عرصه صنعت نفت گذاشته است.

دراین فاصله زمانی کمتر از یک سال، نزدیک به 400 فرصت شغلی ایجاد کرده و از وجود نزدیک به 100 نیروی نخبه تحصیلکرده درمقاطع کارشناسی ارشد و دکترا بهره مند است. شماری از نیروهای پالایشگاه اصفهان نیز به این مجموعه منتقل شده اند.

  چه پروژه هایی در دست اجرا دارید؟

نوسازی سیستم کنترل ابزار دقیق پالایشگاه اصفهان، ساخت رآکتورهای KHT پالایشگاه، همچنین تکمیل رآکتورها و تجهیزات نیمه ساخته شده مربوط به پروژهRHU که به دلیل تحریم رها شده بود، ازجمله طرح هایی هستند که اجرا یا تکمیل آنها ازسوی پالایشگاه اصفهان به شرکت مشعل پویا سپرده است. احداث نیروگاه خورشیدی هزارمگاواتی نیز دیگر طرح در دست اجراست که این شرکت (مشعل پویا) به نمایندگی ازهلدینگ پتروپالایش اصفهان اجرای آن را به عهده دارد. بخش اعظم این نیروگاه تاسال آینده روی شبکه برق، بارگذاری و بخشی از ناترازی انرژی را جبران خواهد کرد.

  در مورد سرمایه گذاری انجام شده در خصوص اجرای طرح هایی که به آنها اشاره شد، توضیح می فرمایید؟

سرمایه گذاری درهربخش متفاوت است. به عنوان مثال برای تکمیل پروژه ابزاردقیق و سیستم نوسازی کنترل پالایشگاه 35 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری دربازه زمانی 6 ساله انجام خواهد شد. در سیستم رآکتور پروژه KHT نیز 300 هزار یورو برای فاز اول آن در نظرگرفته شده است . افزون براین، برای بزرگترین رآکتورمونتاژ شده در پالایشگاه اصفهان، با یک شرکت خارجی حدود دو میلیون یورو قرارداد امضا شده که فرایند تکمیل آن در مجموعه مشعل پویا انجام می شود.

  ساخت نیروگاه خورشیدی با ظرفیت تولید برق هزار مگاوات، یکی از بزرگترین پروژه هاست که بخش خصوصی با این حجم در زمینه تولید انرژی های تجدید پذیر برای اجرای آن گام برداشته است. بفرمایید چه اهداف و برنامه هایی را در این پروژه دنبال می کنید؟

شرکت مشعل پویا، به نمایندگی از هلدینگ پتروپالایش اصفهان با هدف ورود به بازار انرژی های تجدیدپذیر، اقدام به احداث نیروگاه خوشیدی هزارمگاواتی در استان اصفهان کرده است. قرارداد احداث این نیروگاه درسازمان انرژی های تجدید پذیر و بهره وری برق ایران(ساتبا) امضا شده و شرکت پویا مشعل، یکی ازطرفین این قرداد است.  تاکنون ازسوی شرکت های مختلف داخلی نزدیک به 500 مگاوات نیروی خورشیدی ایجاد شده وشرکت مشعل پویا برای نخستین بار درکشوراقدام به ساخت و راه اندازی نیروگاه هزارمگاواتی خورشیدی درسطح کشور کرده است. این پروژه تحت نظارت سازمان انرژی های تجدید پذیر قرار دارد و قرارداد آن امضا و برای احداث آن دو هزارمتر زمین تخصیص داده شده است.  با احداث این نیروگاه ازهدررفت سالانه 85 میلیون بشکه نفت جلوگیری خواهیم کرد. در این نیروگاه هیچ گونه سوخت فسیلی استفاده نمی شود و 100 درصد با انرژی خورشیدی فعالیت می کند. در فصل تابستان این نیروگاه، بهترین راندمان را خواهد داشت.  قرارداد احداث نیروگاه خورشیدی از محل ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، درسازمان انرژی های تجدیدپذیر امضا شده است.

  زمان بندی احداث پروژه نیروگاه هزار مگاواتی در قرارداد انرژی های تجدیدپذیر چگونه است؟

پروژه و مطالعات امکان سنجی و مکان یابی در اردیبهشت 1402 شروع و دریافت مجوزها و شرکت در فراخوان ساتبا نیز درخرداد و تیر 1402 انجام شد. ورود به مناقصه ساتبا و اعلام برنده درمرداد و فرایند واگذاری زمین ازسوی اداره کل منابع طبیعی به هلدینگ نیزدرشهریور 1402 انجام شد. طراحی نیروگاه، زمان پیش بینی شده برای فازبندی اجرای پروژه درفاصله زمانی شهریور تا آبان در نظر گرفته شده و انتظار می رود که فازنخست فرایند احداث نیروگاه خورشیدی، آبان امسال با ظرفیت اولیه200 مگاوات شروع شود.

  پهنه های جغرافیایی که نیروگاه هزار مگاواتی در آنها احداث خواهد شد، چه مناطقی را شامل می شود؟

مناطق اجرایی نیروگاه هزارمگاواتی درمناطق مورچه خورت اصفهان به میزان 215 مگاوات، شهرک رازی شهرضا به میزان 300 مگاوات و دهاقان 485 مگاوات در نظر گرفته شده که از این میزان، برای اجرای فاز اول به ترتیب 100، 50 و 50 مگاوات در نظر گرفته شده است.

  در زمان ساخت و بهره برداری نیروگاه خورشیدی چه تعداد نیرو به صورت مستقیم فعالیت دارند؟

زمان بهره برداری نیروگاه خورشیدی هزار مگاواتی، سال1404 در نظرگرفته شده است. با توجه به حجم پروژه، در زمان احداث نیروگاه، حدود هزار نفر به صورت مستقیم فعالیت خواهند داشت. در زمان راه اندازی و بهره برداری نیز 300 نفر به صورت مستقیم جذب خواهند شد.

این پروژه کلان، ملی است، افزون برسود و صرفه اقتصادی، صرفه جویی در مصرف فراورده های نفتی از دیگر آثار اجرایی آن است. احداث این نیروگاه خورشیدی همچنین آثار زیست محیطی هم دارد که کاهش آلودگی هوا، کاهش بسیاری از بیماری ها همچنین تولید نشدن دی اکسید کربن از آن جمله است.

  شرکت های دانش بنیان توانمندی های خود را در عرصه های مختلف به اثبات رسانده اند. شرکت شما هم در این زنجیره قرار دارد. این زنجیره را تا چه حد گسترش داده اید و با چند شرکت دانش بنیان همکاری دارید؟

دراستان اصفهان 150 شرکت دانش بنیان در زمینه نفت و انرژی صاحب دانش فنی هستند و بنای آن را داریم تا از این ظرفیت در پردیس فناوری نفت و انرژی نصف جهان بهره بگیریم. این پردیس منحصر به منطقه اصفهان نیست و شرکت های دانش بنیان سراسر کشور را شامل می شود. پردیس نصف جهان اصفهان برای نخستین بار است که از دل صنعت به سمت شهرک علمی تحقیقاتی رفته و براساس نیازهای صنعت نفت فعالیت می کند. در پردیس فناوری نفت و انرژی، شرکت هایی که محصولات قابل ارائه داشته باشند، فرصت رشد و تبدیل شدن دانش به محصول را دارند.

  با توجه به فعالیت شما در استان اصفهان به عنوان یک شرکت دانش بنیان به چه تعداد شرکت های هم نام خود در تعامل هستید؟

اکنون در استان اصفهان 750 شرکت دانش بنیان داریم که از این تعداد 150 شرکت در زمینه نفت و انرژی فعالند. در پردیس نفت و انرژی برای فعالیت این 150 شرکت دانش بنیان، ظرفیتی برای حضورفیزیکی ایجاد خواهد شد؛ اما این قابلیت هم وجود دارد که از توانمندی شرکت های دانش بنیان های سراسر کشور به صورت مجازی دراین پردیس استفاده شود.

  هدف از ایجاد پردیس فناوری نفت و انرژی نصف جهان چیست؟

با توجه به گستره جغرافیای کشور و وجود ظرفیت های علمی و تخصصی در این پهنه، وجود یک پردیس فناوری درحوزه نفت و انرژی می تواند به برداشتن گام های هرچه بیشتر دراین حوزه کمک کند. بنابراین هدف از تاسیس این پردیس فناوری می تواند بهره گیری از توانمندی وقابلیت همه شرکت های دانش بینان در سراسر کشور درحوزه نفت و انرژی باشد.

شرکت مشعل پویا با همکاری نهادهای علم و فناوری ملی و منطقه ای، ساخت پردیس فناوری تخصصی صنعت نفت و انرژی را در مجاورت پالایشگاه اصفهان (قطب انرژی استان اصفهان) در زمینی به مساحت 40 هکتار، آغاز کرده است. پردیس فناوری نفت و انرژی نصف جهان با مجوز معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درمرداد امسال وامضای توافقنامه با شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان به عنوان سازمان تخصصی همکار، درحال ساخت است.

در پردیس نفت و انرژی به دنبال تاسیس آزمایشگاه مرجع انرژی خورشیدی (سولار) که مشابه آن درخاورمیانه نیست، هستیم و برای احداث آن با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به منظورخرید تجهیزات مورد نظر وجانمایی هماهنگی خواهد شد.

استقرارشرکت های دانش بنیان با هدف توسعه اقتصادی، حفظ و اشتغال نخبگان کشور، همچنین کارآفرینی و رشد دانش، از جمله اهداف کلان و ملی پردیس فناوری نفت و انرژی هستند. استقرار و توسعه بخش های فنی، مهندسی، فناوری و توسعه ای پشتیبان صنعت پتروپالایش، همچنین استقرار و توسعه نزدیک به 100 شرکت دانش بنیان و فناور و توسعه یافته فعال در زنجیره تامین و ارزش صنعت، ایجاد پنج تا هفت هزار شغل برای خلاقان و نوآوران و تولید سالانه هزار تا هزار و 500 محصول و فناوری جدید دیگر اهدافی هستند که درپردیس نفت وانرژی نصف جهان دنبال خواهد شد.

  چه ویژگی هایی برای پردیس فناوری نفت و انرژی نصف جهان در نظر گرفته شده است؟

در احداث پردیس، همکاری دو نهاد معتبراقتصادی و فناوری (شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان وهلدینگ پتروپالایش اصفهان)، قرارگرفتن احداث پردیس در صدر برنامه های توسعه صنعت پتروپالایش، شتاب دادن به اجرای برنامه های توسعه ای صنعت پالایش و تاثیر آن در سرعت شکل گیری پردیس، همچنین جانمایی درمحدوده قطب انرژی منطقه؛ (هلدینگ پتروپالایش اصفهان) و قرارگرفتن درمحدوده شهری توسعه یافته و درمجاورت شاهراه های مواصلاتی، مورد توجه قرار گرفته است.

  چه نکته مهمی در پردیس نفت و انرژی نصف جهان وجود دارد ؟

قرار نیست در پردیس، ساخت فناوری را از ابتدا شروع کنیم و برای بهره مندی از توان و دانش شرکت های دانش بنیان دعوت می کنیم تا در این پردیس حضور داشته باشند و از ظرفیت و خواسته این شرکت ها استفاده کنند. در این میان، مواردی را که خاص است، با کمک شرکت های دانش بنیان یا همکاری مهندسان داخلی شرکت ایجاد می کنیم.

  آزمایشگاه مرجع انرژی خورشیدی که اشاره کردید، چه زمانی به بهره برداری می رسد؟

یک سال آینده از این آزمایشگاه بهره برداری می شود وتا آن زمان، خرید تجهیزات وساخت ابنیه را در برنامه داریم. در بخش تجهیزات و بومی سازی تجهیزات نیروگاه خورشیدی، بخش هایی که تولیدکننده آنها در داخل کشور وجود نداشته نباشد، روی تحقیق و توسعه آنها متمرکز خواهیم شد.

  افزون بر مواردی که به آنها اشاره شد، چه پروژه های دیگری در دست اقدام دارید؟

از دیگرخدماتی که شرکت مشعل پویا ارائه می دهد، می توان به ارائه خدمات تعمیرات اساسی، اعزام گروه های تخصصی تعمیرات پمپ وتجهیزات دوار، ساخت و بازسازی تجهیزات فیکس اکس چنج ها، مبدل های هوایی، رآکتورها، تجهیزات نفت و تجهیزات ابزار دقیق اشاره کرد.

برای ساخت ولوهای با فشار بالا که برای شرکت های دانش بنیان مقرون به صرفه است، این ظرفیت درمشعل پویا وجود دارد و اکنون نیز یک نمونه ازآن ساخته شده است.

مشعل پویا با عمری کمتراز یک سال عمر، به واسطه حمایت و توجه پالایشگاه اصفهان که مسیر تبدیل شدن به یک پتروپالایشگاه را می پیماید، رشد خوبی داشته است. این مجموعه و شرکت های زیرپوشش آن مسؤولیت هایی را عهده دار شده اند تا اهداف پتروپالایشگاه اصفهان درافق 1405 محقق شود. مشعل پویا خود را در کنار دیگر شرکت های دانش بنیان می بیند نه رقیب آنها.

همچنین بستری فراهم شده تا نخبگان و شرکت های دانش بنیان در این بستر مشکلاتشان برطرف شود. سرباز فناور، یکی دیگر از طرح هایی است که براساس آن و در آینده نزدیک، نخبگانی که موضوع سربازی آنها مطرح است، بتوانند با ما همکاری کنند و پس از پایان دوره خدمت، در صورت تمایل فعالیت خود را با این شرکت ادامه دهند.

  اگر صحبتی باقی مانده است، بفرمایید؟

شرکت پالایش نفت اصفهان قصد دارد درافق ۱۴۰۵؛ با توسعه پایدار ومتوازن و بالاترین ضریب پیچیدگی به هلدینگ موفق پتروپالایشی درمنطقه خاورمیانه در راستای اعتلای هرچه بیشتر ایران تبدیل شود.

با توجه به این رویکرد، بازار کشورهای همجوار در صنایع مختلف، هدف و چشم انداز مشعل پویاست هم هستند. با توجه به این مهم که تولید منحصر به بازار داخلی نمی شود و صادرات نیز مهم است، با برنامه ریزی منسجم، نشان تجاری مشعل پویا به گونه ای در کیفیت و دقت، حرف اول را درمنطقه خواهد زد وبه جایگاه ویژه ای دست خواهد یافت.  باید گفت، هدف غایی شرکت مشعل پویا تولید محصولات پالایشگاهی دانش بنیان با یک نشان تجاری شاخص و ایرانی با تکیه بر توان کارکنان خستگی ناپذیر و پرانگیزه و بهره گیری ازظرفیت تخصصی شرکت های دانش بنیان است. دراین میان پالایشگاه اصفهان نیز به عنوان شرکتی پیشرو وارد میدان عمل شده تا شرکت های دانش بنیانی همچون مشعل پویا بتوانند درتامین نیاز های عرصه پالایش و دیگر حوزه های صنعت نفت کشور (نفت گازوپتروشیمی) ایفاگر سهم باشند.