گفت و گو با همکار مناطق نفت خیزجنوب و داور فوتبال وفوتسال؛
قضاوت در فوتسال سخت تر از فوتبال است
بفرمایید از چه زمانی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مشغول به کار شده اید؟
پیش از هر چیز باید بگویم که متولد سال 1356 در اهواز هستم. مدرک تحصیلی ام کارشناسی ارشد در رشته مدیریت دولتی است و درسال 1388 با استخدام درشرکت ملی نفت ایران فعالیت خود را در شرکت ملی حفاری ایران شروع کردم و ازسال 1396 به شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب منتقل شدم. از بدو استخدام تاکنون تمامی سوابقم در حوزه مدیریت منابع انسانی و امور استخدام بوده است.
از چه زمانی فوتبال را به عنوان رشته ورزشی خود انتخاب کردید؟
من هم مثل همه بچه های استان خوزستان، به فوتبال علاقه مند بودم و تا سال 1376 در رده های سنی نوجوانان، جوانان و بزرگسالان در تیم های لوله سازی خوزستان، گروه ملی اهواز و منتخب اهواز بازی کردم. در رده جوانان با مربیگری (اسم کوچک) عنبرزاده ودر رده بزرگسالان هم در دوره سرمربیگری مرحوم (اسم کوچک) امیدوار همراه با تیم گروه ملی اهواز توانستیم به مقام قهرمانی باشگاه های استان خوزستان دست پیدا کنیم.
داوری در فوتبال و بعد از آن فوتسال را از کی آغاز کردید؟
از سال 1379 با شرکت درکلاس های داوری، شروع به قضاوت درفوتبال بعد از آن فوتسال ومسابقاتی که در اهواز و سطح استان برگزارمی شد، قضاوت کردم. در مقطعی هم فوتبال و فوتسال را قضاوت می کردم، پس ازاستخدام شرکت ملی نفت، فعالیتم در داوری کمتر شد اما قطع نشد و همچنان ادامه دارد.
اولین تجربه داوری تان در زمین فوتبال مربوط به چه زمانی است؟
اولین تجربه داوری ام مربوط می شود به سال 1381 و انجام بازی دوستانه بین کارکنان شرکت ملی حفاری با تیمی از کرمانشاه که در آن به عنوان داور وسط سوت زدم. این تجربه برای من لذت بخش بود وحس و حال خوبی به من دست داد، چون خودم بازیکن بودم و در رده های مختلف سنی بازی کرده بودم و نوع فشارهایی را که بازیکنان به داورمی آورند، حس کرده بودم، اما استرس خاصی نداشتم.
داوری در فوتسال را در چه سالی به طور جدی شروع کردید؟
در سال 1388 اولین بازی در رشته فوتسال بین تیم های ملی حفاری وبانک صادرات استان خوزستان را قضاوت کردم.
در سال های داوری تان با چالشی هم مواجه بوده اید؟
بله، سال 1388 در رشته فوتبال درلیگ بزرگسالان خوزستان، کمک داوربازی بودم که به خاطر اعتراض هایی که تیم میهمان داشت، بازی متوقف و البته درنهایت ختم به خیرشد. قضاوت درفوتسال به خاطر درگیری های نزدیک وقوانین خاص، سخت تراز داوری فوتبال است. در فوتسال نیز، داور مسابقات تیم های کارکنان ملی حفاری بودم؛ درمسابقات بازیکنانی حضور داشتند که درتیم های لیگ برتر فوتسال هم بازی می کردند. به خاطر دارم دریکی از بازی ها، به یکی از بازیکنان ملی حفاری کارت قرمز نشان دادم و او چون فکرمی کرد سطح بازی اش بالاتر از دیگر بازیکنان است، نباید کارت قرمز می گرفت.
قضاوت در فوتسال سخت تر است یا فوتبال؟
قضاوت در رشته فوتسال سخت تراست و این سختی بیشتر به خاطر درگیری های نزدیک، قوانین خاص آن و برخی خطاهایی که در این رشته رخ می دهد، است. خودم به شخصه از قضاوت های فوتبال بیشتر لذت می برم چون وقت و زمان بیشتری برای تصمیم گیری در اختیار داور است.
تا به حال در داوری اشتباه هم داشته اید؟
بله اشتباه داشته ام و درجریان بازی، ناظر بازی به من اطلاع داد و متوجه شدم که اشتباهی رخ داده موقعیت تاثیرگذاری بود و باید کارت زرد دوم را که منجر به اخراج می شد، می دادم. این اشتباه در نهایت با مدیریت برطرف شد.
بهترین داوری که داشتید در کدام بازی بود؟
فینال مسابقات لیگ دسته یک فوتسال بزرگسالان استان خوزستان، بین تیم رامهرمز و آپادانا شوش بود که سال گذشته برگزار شد و من در این مسابقه سوت زدم. تیم رامهرمز قهرمان این مسابقات شد و خوشبختانه هر دو تیم هم از قضاوت تیم داوری راضی بودند.
رمزموفقیت یک داور در چه عواملی است؟
آمادگی جسمی، ذهنی و آگاهی از قوانین روزآمد داوری دنیا، با این فاکتورها می توانید بهترین تصمیم را اتخاذ کنید.
چه پیشنهادی برای علاقه مندان به داوری دارید؟
داوری علاقه است و نباید به عنوان یک حرفه پول ساز به آن نگاه کرد. باید در این حرفه باید پشتکار لازم را داشته باشید. کسانی که می خواهند به این رشته وارد شوند، باید آستانه تحمل خود را بالا ببرند و مطالعه و آمادگی ذهنی و بدنی در دستور کار همیشگی خود قرار دهند.
الگوی داوری شما چه کسی است؟
درسطح استان خوزستان باید ازمرحوم مسعود کعبی که ازداوران برجسته بین المللی و با اخلاق خوزستان بود، نام ببرم.
اگر به گذشته بازگردید باز هم داوری فوتبال را انتخاب می کنید؟
بله. داوری فوتبال را انتخاب وسعی می کردم مسائلی مثل تحصیل و برنامه ریزی شغلی را که ایجاد وقفه می کنند، به گونه ای مدیریت کنم تا وقت بیشتری را داوری اختصاص دهم. داوری را زودتر شروع می کردم و تمرکز خود راروی داوری فوتبال می گذاشتم. با توجه به توانایی که درخود سراغ دارم، موفق تر می شدم.
در حال حاضر در مناطق نفت خیزجنوب و ملی حفاری هم قضاوت می کنید؟
در شرکت ملی حفاری ایران عضو کمیته داوران هستم، طی دو سال اخیر، با کادر داوری امور ورزش شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیزهمکاری می کنم به طوری که درمسابقات کارکنان زیر 45 و بالای 45 سال، مسابقات جام بسیج وجانبازان ومسابقات ورزشی صنعت نفت درمنطقه جنوب کشورکه به میزبانی مناطق نفت خیزجنوب برگزار شد، به طور ثابت، قضاوت کردم.
مدیریت در قضاوت را چگونه اعمال می کنید؟
همیشه برای سوتی که می زنم اگرلازم باشد دلیل هم می آورم، داور افزون برکارت ها وسوتی که در اختیار دارد، باید قدرت بیان واقناع را هم همراه با اخلاق و برخورد خوب با بازیکنان داشته باشد تا قضاوت را بدون تنش و به نحو احسن انجام دهد.
امکانات ورزشی از جمله لباس، کفش و . . . را خودتان تهیه می کنید؟
تهیه کفش و لباس با خودم است. البته اخیراعظیم فراهانی، مسئول دپارتمان داوری استان خوزستان که رئیس کمیته داوران مناطق نفت خیزجنوب نیز است، باجذب حامی (اسپانسر) درحال رفع این مشکل برای داوران استان است. قرار بر این شده است تا هزینه های اینچنینی داوران با حمایت اسپانسر تامین شود.
دپارتمان داوری خوزستان افزون بر جذب اسپانسر ازنظر امکانات نرم افزاری و سخت افزاری، اقدام های قابل توجهی انجام داده که هرگز در سطح استان رخ نداده بود؛ ازاین رو لازم به تشکر از آقای فراهانی است.
صحبت پایانی درباره داوری هست که بخواهید بگویید؟
داوران انسان های زحمتکشی هستند که بدون چشمداشت و براساس علاقه خود به قضاوت، کار می کنند.
شاهمرادشکرخدایی، از داوران پیشکسوت است که سابقه قضاوت درجام تخت جمشید را دارد. وی پیشنهاد اولیه و ورود من به حرفه داوری را مطرح کرد. درهمین جا لازم می دانم از او تشکر و آرزو کنم هرجا که هستند سلامت و تندرست باشد.