بهانه تراشی دشمنان برای سلطه و غارت نفت منطقه
برگزاری بیست و نهمین اجلاس مدیران پتروشیمی در مشهد مقدس
شرکت توتال، فعالیت خود را در ایران آغاز کرد
صادق آبادی : دسترسی به سوخت سی ان جی برای همگان آسان خواهد شد
تعمیرات اساسی سکوهای گازی پارس جنوبی پایان یافت
صدور محصولات پتروشیمی ایران به ترکیه افزایش می یابد
گچساران، دومين توليد کنند ه نفت خام
تحقق برنامه توسعه ای - تعمیری چاه ها
تدبیر مردان صنعت نفت در رگ سفید ادامه دارد
وزارت نفت شاگرد اول حمایت از ساخت داخل
تامین 70 درصد تجهیزات مورد نیاز بخش بالادستی صنعت نفت از سازندگان داخلی
خدمت رسانی به زائران کربلا با 9 جایگاه سیار سوخت
قهرماني مقتدرانه مناطق نفت خيزجنوب در وزنه برداري باشگاه هاي آسيا
با هدف نحوه اجرا و چگونگي تشكيل شناسنامه ورزشي و حلقه سلامت
باشگاهی برای سلامت و نشاط خانواده صنعت نفت
7ويتامين ضد سرطان را حتما بشناسيد!
رئیس جمهور در جلسه هیئت دولت مطرح کرد
بهانه تراشی دشمنان
برای سلطه و غارت نفت منطقه
دکتر حسن روحانی در جلسه هیأت دولت، لزوم وحدت و همدلی کشورهای منطقه را مورد تأکید قرار داد و گفت: در خصوص توطئه گری و دشمنی آمریکا و رژیم صهیونیستی نسبت به منطقه تعجبی وجود ندارد، چرا که اینها همواره و در طول سالیان دراز، بدخواه ملت های منطقه بوده و پیوسته برای حضور و سلطه خود در منطقه بهانه تراشی می کردند تا از این طریق نفت و ثروت منطقه را غارت کرده و در مقابل، تسلیحات خود را به فروش برسانند. دولت اخیر آمریکا هم که مهارت خاصی در این زمینه و جیب بری از کشورهای منطقه به ویژه عربستان سعودی دارد.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: سلطه گران، نفت و ثروت منطقه را چپاول می کنند و درمقابل، تسلیحات مختلف خود را به فروش می رسانند تا آتش شعله را همچنان روشن نگه دارند.
روحانی با ابراز شگفتی از اقدام های برخی کشورهای منطقه اظهار کرد: امروز سوال اینجاست که دشمنی هایی که عربستان سعودی نسبت به مردم منطقه آغاز کرده، چه فایده و خاصیتی می تواند برایش داشته باشد و چگونه افکار سران این کشور، راضی به این دشمنی ها شده است.
رئیس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران، بجز خیرخواهی، نیت دیگری برای ملت های منطقه نداشته و هیچگاه نخواهد داشت، گفت: در طول تاریخ روابط دوستانه و برادرانه ای بین ملت ایران و ملت عربستان وجود داشته است.
وی اضافه کرد: حالا بر فرض که عربستان با ملت ایران دشمنی می کند، چرا با ملت یمن خصومت می ورزد و ملتی را که در همسایگی اش قرار دارد، مرتب بمباران می کند.
روحانی خطاب به سران عربستان سعودی گفت: با مردم سوریه و عراق چرا دشمنی می کنید و چرا داعش را تقویت کرده و به جان مردم منطقه انداخته اید؟ چرا در امور و حکومت لبنان دخالت می کنید؟ در تاریخ، موردی را سراغ نداریم که کشوری برای دخالت در امور کشور دیگر، مسئول آن کشور را آنچنان که به نظر می رسد، در کشورش مجبور به استعفا کند. این در تاریخ منطقه بی سابقه است. با این راهی که در پیش گرفته اید، به کجا می خواهید برسید؟
وی تصریح کرد: اگر در عربستان با مشکلات داخلی مواجه هستید، به دنبال برطرف کردن آن مشکل باشید، چرا به خاطر مشکل داخلی خود، قصد دارید دیگران را با مشکل مواجه کنید و علیه همه ملت های منطقه حرف بزنید؟
رئیس جمهور تأکید کرد: شما قدرت و جایگاه جمهوری اسلامی ایران را به خوبی می شناسید و بزرگتر از شماها نتوانستند علیه ملت ایران کاری از پیش ببرند. آمریکا و اذنابش تمام امکانات و قدرت خود را بسیج کردند، اما نتوانستند کاری بکنند.روحانی با تأکید بر اینکه خواست ایران در منطقه صلح، امنیت، ثبات و توسعه است، اظهار داشت: ما برای یمن، عراق، سوریه و حتی عربستان هم خواهان توسعه و پیشرفت هستیم و همه بدانند که راهی جز برادری، دوستی و کمک به همدیگر وجود ندارد و اشتباه می کنید، اگر فکر کنید ایران دوست شما نیست و آمریکا و رژیم صهیونیستی دوست شما هستند. چنین تفکری خطای راهبردی و محاسباتی است.
رئیس جمهور گفت: مسیر ما در منطقه، استقرار و تقویت ثبات است و می خواهیم که مرزهای جغرافیایی تغییر نکند. ملت ها برای خود تصمیم بگیرند و بمباران و تجاوز به ملت های منطقه متوقف شود.روحانی خاطر نشان کرد: اتهام دخالت ایران در منطقه، در حالی است که جمهوری اسلامی ایران به درخواست عراق و سوریه و برای مبارزه با تروریسم، در مسیر کمک به این کشورها قرار گرفته است و افتخار می کنیم که توانستیم داعش را ناکام بگذاریم.
رئیس جمهور با قدردانی از ملت بزرگ ایران به خاطر حفظ هوشیاری و بیداری گفت: مسیر پیشرفت و توسعه را با قدرت ادامه داده و همواره در مسیر خدمت به مردم بزرگ ایران خواهیم بود.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با گرامیداشت فرا رسیدن ایام اربعین حسینی(ع)، اظهارداشت: شور و شوق مردم ایران و همچنین سایر کشورهای مسلمان نسبت به این مراسم، سال به سال بیشتر می شود و توجه جهانی را به خود جلب کرده است. اساس این مراسم، به عشق مردم مسلمان به امام حسین(ع) و خاندان رسالت مربوط می شود که پیامبر عظیم الشأن اسلام(ص) نسبت به آن توصیه داشته اند.
وی افزود: مظهر عشق و علاقه ما به قرآن، ماه رمضان است و رابطه ما با اهل بیت(ع) نیز همه روزهایی است که به خاندان رسالت تعلق دارد که در این ایام دو روز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در روایات مختلف تأکید شده که بعضی از حوادث آنچنان مهم هستند که عرش خدا را به لرزه در می آورند. یکی از این ایام، روز عاشوراست که در آن امام حسین(ع)، فرزندان و اهل بیت شان(ع) خالصانه در راه خدا به شهادت رسیدند و در این زمینه ابا عبدالله الحسین(ع) از انجام فرمان الهی ابراز رضایت و خشنودی می کنند. بی تردید عاشورا ماندگار شده و روز به روز عظمت آن بیشتر خواهد شد.
رئیس جمهور با بیان اینکه روز دیگری که بر اهمیت آن تأکید شده، ایام اربعین حسینی(ع) است، گفت: در این روز اصحاب و خاندان امام حسین(ع) از سفر سنگین اسارت به سرزمین کربلا بازمی گردند و اولین زائران ابا عبدالله الحسین(ع) در روز اربعین در کنار مزار آن حضرت قرار گرفتند که از آن جمع می توان به حضرت زینب(س)، امام سجاد(ع) و جابر بن عبدالله، پیرمرد صحابه پیامبر(ص) اشاره کرد که با ذکر حبیبی یا حسین(ع) دل ها را برانگیخت. آن روز هم عرش خدا یکبار دیگر به لرزه درآمد و روز عاشورا را در دیدگاه آنان مجسم کرد.
روحانی گفت: در روایات از زیارت اربعین به عنوان پیروی از راه امام حسین(ع) و فرزندان ایشان یاد شده و به همین دلیل بر زیارت اربعین ابا عبدالله(ع) تأکید شده است.
روحانی با بیان اینکه مراسم اربعین از لحاظ سیاسی و منطقه ای نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، گفت: در روز اربعین، جمعیت چند میلیون نفری، که شاید اجتماع چنین جمعیتی در تاریخ کم نظیر و بی نظیر باشد، با شکوه و عظمت فراوان برای احترام به سالار شهیدان(ع) در کربلا جمع می شوند و این در واقع احترام به آزادی، آزادگی، ایثار و راه شهادت است.
حقوق قانونی ایران در قرارداد با توتال تضمین شده است
موضوع توتال و ایران، بار دیگر به جلسه سخنگوی دولت کشیده شد و او در این باره گفت: یکی از نقاط قوت قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی این بود که برای هر نوع شرایط غیرمعمول همچون تحریم، این نقش را برای استیفای حقوق قانونی طرف ایرانی قائل شده است.
محمدباقر نوبخت در پاسخ به این که مدیر شرکت نفتی توتال اعلام کرده که از تحریم های احتمالی پیروی می کند و در این صورت آیا ایران نسبت به قرارداد منعقده شکایت خواهد کرد، گفت: یکی از امتیازهای این قرارداد که از نقاط قوت آن است، این بود که برای هر نوع شرایط غیرمعمول همچون تحریم، این نقش را برای استیفای حقوق قانونی طرف ایرانی قائل شده است، بنابراین مشکلی نخواهیم داشت. وی در ادامه با بیان این که بررسی پیش نویس لایحه بودجه سال ۹۷ از هفته آینده آغاز خواهد شد و تا تاریخ ۱۵ آذرماه به مجلس تقدیم می شود، افزود: البته امسال ۱۵ آذرماه تعطیل رسمی است و روز قبل از آن نیز تعطیل است، اما دولت آمادگی دارد هر روزی که مجلس شورای اسلامی تعیین کند، لایحه بودجه را تقدیم کند. نوبخت در پاسخ به این که در ماه ها و روزهای اخیر برخی رسانه ها با زدن تیترهایی به دنبال فشار بر دولت هستند، برای این موضوع چه برنامه ای دارید، تصریح کرد: این تخلف آشکار رسانه ای است و برخوردهای قانونی برای این تخلف در حال اجراست. سخنگوی دولت ادامه داد: هیچ چیزی برای ما مهم تر از منافع ملی نیست، البته در برخی از موارد افراد نظرات شخصی خود را به عنوان مواضع نظام نشان می دهند، در حالی که نظام همواره در چارچوب قوانین با تدبیر عمل می کند. وی عنوان کرد: با این نوع انتخاب تیتر و عناوین که تحریک آمیز باشد و منافع ملی را در مخاطره قرار دهد، قطعا دستگاه های قانونی برخورد خواهند کرد.
مشاور رئیس جمهور در امور زنان و خانواده:
حداقل 30 درصد سمت های مدیریتی در اختیار زنان قرار می گیرد
مشاور رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در حاشیه مراسم معارفه مرضیه شاهدایی به عنوان قائم مقام وزیر نفت به «مشعل» گفت: خوشبختانه تحولات بسیار خوبی در حوزه زنان در وزارت نفت اتفاق افتاده است و خانم ها توانسته اند در سطوح مختلف مدیریتی در صنعت نفت حضور پیدا کنند. معصومه ابتکار افزود: به همت خانم تندگویان و همکارانشان، توان مدیریتی زنان در صنعت نفت دیده شد و آنها توانستند بر اساس شایستگی های خود در رده های مختلف حضور پیدا کرده و موفق عمل کنند و این حضور، بسیار نویدبخش است.
وی درباره برخی اظهارنظرها درباره تشریفاتی بودن سمت قائم مقامی گفت: انتصاب یک زن در وزارت نفت به عنوان قائم مقامی در جایگاه و دستگاهی است که خدمات بسیار تخصصی، فنی و حساس در سراسر کشور ارائه می دهد و این سمت به هیچ وجه نمی تواند سمت تشریفاتی باشد. ابتکار تاکید کرد: قائم مقامی یک سمت بسیار رسمی و جدی است و البته به خودمان بستگی دارد که چقدر آن را جدی بگیریم. مشاور رئیس جمهور در امور زنان و خانواده همچنین تاکید کرد: زنان می توانند مراتب مدیریتی را طی کنند و به جایگاه های مدیریت کلان دست یابند و به همه وزرا اعلام کرده ایم که حداقل 30 درصد از پست های مدیریتی به ویژه در سطوح عالی باید در اختیار خانم ها قرار بگیرد. معصومه ابتکار تاکید کرد: این ابلاغیه آقای رئیس جمهور است و ما هم به وزرا اعلام کردیم و بخشی از کار ما رصد و پایش دستگاه های اجرایی از نظر میزان حضور زنان در سطوح مختلف اجرایی، میانی و عالی است.
زنان جایگاه قائم مقامی را جدی می گیرند
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده نیز در حاشیه این مراسم در گفت و گو با مشعل افزود: انتصاب خانم شاهدایی به عنوان قائم مقام، سرفصل جدیدی در صنعت نفت و این اولین بار است که خانمی در این جایگاه قرار گرفته است.
فاطمه تندگویان تاکید کرد: مطمئن هستم خانم شاهدایی با شایستگی هایی که دارند، تعریف روشنی از این جایگاه ایجاد و عملکردی ارائه می کنند تا هر وزیری که آمد، به دنبال یک قائم مقام زن باشد تا بتواند مسئولیت های این جایگاه را محکم و استوار در کنار وزیر به انجام برساند.
وی در مورد برخی اظهارنظرها درباره فرمایشی بودن جایگاه قائم مقامی گفت: اگر این طور باشد، جایگاه مشاور امور زنان و مشاوران وزیر هم فرمایشی است، اما من فکر می کنم این ما هستیم که سمت ها را فرمایشی می کنیم یا جایگاهی را مهم تلقی می کنیم.
تندگویان افزود: تلقی من از جایگاه شخصی خودم به عنوان مشاور امور زنان و خانواده در صنعت نفت نیز همین بوده است و توانستیم به کمک همکاران یک تحول بنیادین همه جانبه را در حوزه زنان در صنعت نفت به وجود آوریم، بنابراین این جایگاه نیست که به فرد هویت می دهد، بلکه افراد هستند که به جایگاه هویت می دهند.
به کارگیری زنان در سمت های جانشین پروری نویدبخش است
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز که در جلسه معارفه مرضیه شاهدایی، به عنوان قائم مقام وزیر نفت حضور یافته بود، در حاشیه این جلسه گفت: انتظار ما از وزیر نفت این است که انتصاب خانم شاهدایی در جایگاه قائم مقامی با هدف جانشین پروری صورت گرفته باشد.
پروانه مافی افزود: این انتصاب اگر با این رویکرد باشد، بسیار مثبت تلقی می شود، چرا که تمرین و یادگیری فوت و فن وزارت است.
اجرای طرح برند، نظارت مردم بر مردم است
مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، اجرای طرح برند را نظارت مردم بر مردم عنوان کرد و گفت: با وجود اینکه اجرای طرح برند برای اجراکنندگان مزایایی را به دنبال خواهد داشت اما هیچ الزامی برای تحت پوشش رفتن آن نیست.
سیدمحمدرضا موسوی خواه در نشستی با مدیران مناطق که از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد، گفت: ۷۰ درصد بودجه شرکت ملی پخش بابت کارمزد و حمل نقل هزینه می شود. وی با بیان اینکه توزیع، نظارت و تامین فرآورده های نفتی بر عهده شرکت ملی پخش است، اظهار کرد: با اجرای این طرح، علاوه بر کاهش هزینه ها، نقش نظارتی دولت در این حوزه افزایش و نقش اجرایی آن کاهش خواهد یافت.
موسوی خواه مجاری عرضه سوخت و شرکت های حمل و نقل را دو بال اصلی در توزیع سوخت نام برد و افزود: برای شفاف سازی در برخی زمینه ها تغییراتی در دستورعمل های اولیه داده شده و اصلاحیه ها همه نشان دهنده آن است که این شرکت به منظور هر چه بهتر اجرا شدن طرح و بهره مند شدن بخش های مربوطه، تمام تلاش و توان خود را به کار گرفته است. وی با بیان اینکه اقدام های شاخص و تلاش خوبی در مناطق انجام شده که مستلزم تلاش بیشتری است، از مدیران مناطق خواست تا به منظور انجام هماهنگی و ایجاد انسجام بیشتر در میان بخش ها، نشست هایی را با مجاری عرضه، شرکت های حمل و نقل، شرکت های برند و همچنین انجمن صنفی برگزار و نتیجه را در گزارشی به ستاد اعلام کنند.
اطلاع رسانی دقیق و شفاف در اجرای طرح برند
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اطلاع رسانی دقیق و شفاف در اجرای طرح برند از سوی مدیر و مسئولان مناطق را در دستور کار قرار داد و گفت: در این زمینه برخی داده های درست و نادرست در مراکز سیاسی و اجتماعی در استان ها و متعاقب آن در کشور انتشار می یابد که انتظار می رود به منظور آگاهی بیشتر از اجرای این طرح، اطلاع رسانی دقیقی انجام شود.
وی ادامه داد: هدف این است که با تعامل و ایجاد آرامش در دو بخش اصلی آماری (مجاری عرضه و شرکت های حمل و نقل) این طرح را با اطمینان خاطر بیشتر اجرایی کنیم.
موسوی خواه عنوان کرد: در حال حاضر شرکت ملی پخش به عنوان یک شرکت خدماتی شناخته شده و از تامین تا توزیع و نظارت را برعهده دارد؛ در حالی که وظیفه این شرکت باید حاکمیتی و نظارتی باشد و وظایف پایین دستی که خیلی هم مهم است به بخش خصوصی واگذار شود.
وی در بخشی از سخنان خود اصلی ترین موضوع در بخش حمل و نقل را عقد قرار داد بلند مدت شرکت های زنجیره ای با شرکت های حمل و نقل برشمرد و گفت: شرکت های زنجیره ای مکلف هستند با عقد قراردادهای بلند مدت، امنیت شغلی را برای این بخش ایجاد کنند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تصریح کرد: از همین امروز این آرامش را در بخش حمل و نقل کشور ایجاد کنید و اگر نیازی هست کارگروهی از ستاد در مناطق حضور پیدا کنند و وظیفه ما ارائه پاسخ شفاف است.
وی اظهارکرد: اعتبار ۴۸ ساعته برای شرکت های برند نیز از سوی مدیریت مالی شرکت ملی پخش اعلام و ابلاغ شده و اگر سوالی و موضوعی در این زمینه هست اطلاع دهید تا پیگیری کنیم.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس:
عملکرد وزارت نفت در برداشت از مخازن مشترک نفت و گاز ستودنی است
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان این که موضوع ازدیاد برداشت از مخازن نفت، باید به مطالبه ای ملی تبدیل شود، گفت: عملکرد وزارت نفت در بخش برداشت از میدان های مشترک نفت و گاز ستودنی است.
شهباز حسن پور بیگلری، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس به موضوع ازدیاد برداشت از مخازن نفت اشاره کرد و گفت: این موضوع باید به مطالبه ای ملی تبدیل شود، در حوزه ازدیاد برداشت از مخازن و میدان های مشترک نفتی فعالیت های خوبی در حال انجام است، همچنین شرکت های داخلی و خارجی در قالب قراردادهای مشخص می توانند در زمینه افزایش ضریب بازیافت از میدان های مشترک با وزارت نفت همکاری کنند.
وی در ادامه با بیان این که فروش نفت ایران پس از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در وضع مطلوبی قرار دارد، افزود: خوشبختانه در این مدت، فروش نفت رکورد خوبی از خود به جای گذاشته که این موضوع نیز، از موفقیت های بزرگ وزارت نفت است، این وزارتخانه نشان داده که در عرصه داخلی و بین المللی موفق بوده است. حسن پور بیگلری ضمن تشکر از وزارت نفت به دلیل اقدام های مختلف در صنعت نفت در طول چهار سال اخیر به ویژه گازرسانی به شهرها، روستاها و شهرک های صنعتی تصریح کرد: خوشبختانه هم اکنون در صنعت نفت وضع مطلوبی داریم که این مهم نتیجه فعالیت و کار گسترده در طول چند سال اخیر در همه شرکت های وابسته به وزارت نفت است.
معارفه به توان 2 با حضور وزیر
مشعل بیژن زنگنه پس از تحقق وعده خود در مسیر جوانگرایی که با انتصاب علیرضا
صادق آبادی در معاونت پالایش و پخش همراه بود، این بار در مسیر آنچه برای ارتقای جایگاه زنان وعده داده بود، گام برداشت و هفته گذشته به شکل رسمی مراسم معارفه مرضیه شاهدایی در سمت قائم مقام وزیر برگزار شد. سالن شهید بهشتی وزارت نفت، یک به یک با حضور زنان وزارت نفت و کابینه و مجلس پر می شود. از حضور نمایندگان زن تا شهیندخت مولاوردی و در میانه مراسم، حضور معصومه ابتکار در قامت معاونت زنان ریاست جمهوری، اهمیت انتصاب اخیر زنگنه را بیش از پیش به تصویر می کشد.
اگر چه مراسم برای معارفه قائم مقام وزارت نفت و معاون وزیر در شرکت ملی صنایع پتروشیمی است؛ اما ترکیب حاضران و صحبت های زنگنه، اهمیت انتصاب مرضیه شاهدایی را در ساختمان وزارت نفت نشان می دهد.
باید این مراسم را حسن ختام شایعه های پیرامون انتصاب قائم مقام وزیر هم تلقی کرد که این کرسی را تشریفاتی خوانده بودند؛ آن گونه که زنگنه در سخنرانی اش این مساله را گوشزد می کند که « اگر برای پست قائم مقام، نیاز به خانم شاهدایی نبود، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی را تغییر نمی دادم.»
بیژن زنگنه سخنان خود را درباره مراسم این گونه آغاز می کند: این مراسم برای ۲ انتصاب اخیر در صنعت نفت برگزار می شود. نخست این که، برای اولین بار یک بانو به عنوان قائم مقام وزیر نفت منصوب می شود و من از اینجا مسئله را آغاز کردم و نه از تغییر مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی.
زنگنه با بیان این که من به دنبال فردی بودم که در انجام امور و به دوش کشیدن بار سنگین صنعت نفت به من کمک کند و در این مسیر خانم شاهدایی می توانند این کار را انجام دهند، می افزاید: سمت قائم مقام، مسئولیتی است که در کشور ما زیاد تعریف شده نیست. وزیر نفت با اشاره به این که من میان همه افرادی که مطرح بودند، خانم شاهدایی را از همه بهتر دیدم، ادامه می دهد: ایشان خوشبختانه کار خود را آغاز کرده اند و برای شان آرزوی توفیق می کنم. وی با اشاره به این که این سمت، بالاترین سمتی است که به یک خانم در صنعت نفت سپرده شده است، ادامه می دهد: هدف من ارتقای بانوان، اجرای تعهد رئیس جمهوری و همین طور برداشتن بار مهم از روی دوش خودم بود. وزیر نفت اظهار امیدواری می کند: با روحیه ای که در خانم شاهدایی سراغ دارم، بخش زیادی از این بار سنگین با حضور ایشان در این سمت برداشته شود.
آگهی های استخدامی بدون تبعیض
زنگنه می گوید: جمعی از نمایندگان خانم از توجه صنعت نفت به مسئله حضور بانوان در مناصب مدیریتی قدردانی کردند.
وی با بیان این که هم اکنون تعداد بانوان صنعت نفت نسبت به کل کارکنان، تعداد بسیار اندکی است، اظهار کرد: پس از این تلاش می شود در استخدام ها، بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد بانوان به کار گرفته شوند. وزیر نفت با بیان این که اکنون دیگر تبعیض های ناروایی که علیه خانم ها در صنعت نفت وجود داشت، کنار گذاشته شده است، تصریح می کند: در آگهی های استخدامی که در آینده می دهیم، فرقی میان بانوان و آقایان وجود نخواهد داشت. وی با بیان این که خوشبختانه بانوان با شایستگی وظایف خودشان را انجام داده اند، افزود: از زحمات خانم شاهدایی که در نزدیک به یک سال و نیم گذشته در اداره صنعت پتروشیمی کشیدند، تشکر می کنم.
زنگنه درباره شرکت ملی صنایع پتروشیمی و معاون جدیدی که سکان این حوزه را در اختیار گرفته، می گوید: وقتی سمت مدیر عاملی شرکت ملی صنایع پتروشیمی خالی شد، من به دنبال فردی برای این جایگاه بودم؛ البته همان طور که در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی عمل کردم، اینجا هم قصدم این بود که فردی جوان تر را برای مدیریت عامل شرکت صنایع پتروشیمی بگذارم؛ اما به هرحال آن طوری که من ابتدا در ذهنم بود، نشد. وزیر نفت ادامه می دهد: البته آقای نوروززاده خیلی از من جوان تر هستند و نزدیک به ۳۰ سال است که از نزدیک با او آشنایی دارم. ایشان در تمام دوره ای که نماینده مجلس شورای اسلامی بودند، بنده هم وزیر بودم و از نزدیک با هم کار می کردیم و ایشان تقریبا طی دوران حضورشان در مجلس، عضو کمیسیون صنایع یا رئیس بودند و در جایگاه خود فرد موثر و موفقی بودند. وی با اشاره به سوابق نوروززاده که در چهار سال اخیر در شرکت ایدرو و شستا فعالیت داشته ، می افزاید: ما در پروژه های پارس جنوبی و ستاره خلیج فارس باهم همکاری نزدیکی داشتیم و من پیگیری های ایشان را بخوبی می دیدم. زنگنه ادامه می دهد: حضور آقای نوروززاده در آنجا برای من بسیار مغتنم و کمک حال بود و امیدوارم در این سمت نیز با همکاری دوستان این گونه باشد.
اولویت های پتروشیمی از زبان زنگنه
وزیر نفت با اشاره به برنامه های شرکت ملی صنایع پتروشیمی که به نوروززاده سپرده شد، می افزاید: نخست تکمیل طرح های میان دستی است تا با تکمیل زنجیره بالادستی، میان دستی و پایین دستی، ارزش افزوده و به همراه آن اشتغال در این صنعت ایجاد شود.
زنگنه، اجرای طرح های GTP و GTX را از دیگر برنامه های محول شده به نوروززاده برمی شمرد و می افزاید: اجرای این طرح ها برای ایجاد اشتغال ضروری و در عمل، جایگزین بسیار خوبی برای طرح های قدیمی به شمار می رود و متناسب با پیشرفت فناوری است.
پیگیری روند توسعه مناطق ویژه از دیگر وظایف مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی است که زنگنه مورد اشاره قرار می دهد و اظهار امیدواری می کند که با همکاری بخش خصوصی و مدیران باتجربه صنعت پتروشیمی، شاهد توسعه هرچه بیشتر این صنعت باشیم. او می گوید: با همکاری دوستان و افراد با تجربه صنعت پتروشیمی، امیدواریم بتوانیم به اهداف این صنعت در برنامه ششم توسعه دست یابیم. قسمت بعدی محورهای سخنان زنگنه به مساله جوانگرایی اختصاص دارد که با تاکید بر اجرای آن در صنعت نفت می گوید: جوانگرایی به این معنا نیست که افرادی را که سنشان بالا رفته است، کنار بگذاریم؛ بلکه به این معناست که به جوانان فرصت رشد دهیم.
وی با یادآوری این که من پیش تر هم اعلام کردم رتبه های C و D در صنعت پتروشیمی در تضاد با حضور جوانان است، تصریح می کند: افرادی می توانند روی این رتبه ها بنشینند که بیش از ۵۰ سال سن داشته باشند. زنگنه با بیان این که ما در بسیاری از عرصه های صنعت نفت، به خلبان جت جگنده نیاز داریم، می گوید: خلبان های جت جنگنده، حداکثر در 36-35 سالگی بازنشسته می شوند؛ ما در صنعت نفت در برخی از بخش ها، به خلبان جت جنگنده نیاز داریم، اما کارکنان صنعت نفت وقتی شایسته می شوند که به سن ۵۵ سالگی رسیده اند، در حالی که فرد ۵۵ ساله دیگر نمی تواند خلبان جت جنگی باشد. وی ادامه می دهد: البته منظورم این نیست که این افراد نباید باشند، بلکه باید حضور داشته باشند. مانند فوتبالیست های پیشکسوتی که هر کدام در جایگاه خودشان کمک می کنند. وزیر نفت با تاکید بر پرورش نسل مدیران جوان ادامه می دهد: باید تلاش کرد ظرف پنج سال آینده نسلی ۴۰ تا ۴۵ ساله بتواند صنعت نفت را اداره کند، نسلی که ایده های قدیمی به آنان منتقل شده باشد و بتوانند متناسب با شرایط کنونی، راهبردهای جدید را تدوین کنند و تجارب ما هم به آنان منتقل شده باشد. در واقع انقطاع تجربی هم اتفاق نیفتاده باشد.
آثار اقدامات در بلندمدت مشاهده خواهد شد
مرضیه شاهدایی در آیین معارفه خود به عنوان قائم مقام وزیر نفت، با قدردانی از اعتماد وزیر نفت به انتصاب ایشان در این سمت اظهار می کند: امیدوارم بتوانم در مسئولیت جدید خود سربلند و روسفید باشم و ثابت کنم که شایسته انجام این وظیفه هستم. قائم مقام وزیر نفت تأکید می کند: در دوره مسئولیت بنده در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، کارهای بنیادی و زیرساختی انجام شده است که آثار آن در بلندمدت مشاهده خواهد شد. وی با اشاره به این که همه تلاش خود را کردم تا در دوره مسئولیتم در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، موارد را در چارچوب قانون حل و فصل کنم، می افزاید: اما محدودیت های بسیاری در رفع برخی موانع وجود داشت. قائم مقام وزیر نفت ادامه می دهد: همه تلاشم این بود که وظایف خود را در شرکت ملی صنایع پتروشیمی براساس توصیه های مقام معظم رهبری و منطبق بر سیاست های اقتصاد مقاومتی و رویکردهای دولت انجام دهم. شاهدایی با تأکید بر اهمیت موضوع تعهد به توسعه پایدار که در شرکت ملی صنایع پتروشیمی دنبال کرده است، می گوید: حمایت مسئولانه از محیط زیست، حمایت از رشد و ارتقای توانمندی های کشور، تعهدهای مسئولیت اجتماعی در کشور، رعایت حقوق ذی نفعان در صنعت، پایبندی، صداقت و رعایت اصول اخلاق حرفه ای و شفاف سازی از مواردی هستند که سعی کردم در این شرکت نهادینه شود. وی با اعلام رشد ۹ درصدی تولید محصولات پتروشیمی در فاصله زمانی ۲۰ ماه گذشته تصریح می کند: افزایش ۱۱ درصدی حجم و ارزش صادرات و همچنین ۱۶ تا ۱۷ درصدی فروش داخلی این محصولات نیز در این بازه زمانی محقق شده است.
افتتاح ۱۱ طرح پتروشیمی
قائم مقام وزیر نفت، کمک و نظارت بر اجرای پروژه های در حال اجرا را از اقدام های اساسی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دوره مدیریت خود می داند و می افزاید: افتتاح ۱۱ طرح در سال های ۹۵ و ۹۶ از جمله این اقدام هاست که چهار طرح نیز هم اکنون در شرف راه اندازی هستند. شاهدایی با اشاره به اقدام شرکت ملی صنایع پتروشیمی، برای رفع موانع تولید در دوره پسابرجام به منظور استفاده از فرصت های سرمایه گذاری در ایران و جذب سرمایه خارجی اظهار می کند: در این مسیر، می توان تفاهم نامه هایی با شرکت ها ی بزرگ از جمله بیاسف، توتال، شل، ایرلیکویید و لینده را نام برد که در مرحله مطالعه امکان سنجی هستند.
وی با بیان این که برنامه ششم توسعه در صنعت پتروشیمی، براساس سیاست ها و رویکردهای وزارت نفت تدوین شده است، می گوید: انسجام میان شرکت ها ی خصوصی با محوریت قرار دادن شرکت ملی صنایع پتروشیمی، از جمله اقدام هایی بود که در این دوره انجام شد.
قائم مقام وزیر نفت با اشاره به روند کاهش نیروی انسانی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به دلیل بازنشستگی های صورت گرفته، ادامه می دهد: در این شرکت سعی شد از کار گروهی و خردجمعی استفاده شود و آموزش های مدیریتی و تخصصی که سال ها به فراموشی سپرده شده بود، به جدیت پیگیری و دنبال شد. شاهدایی با اشاره به تأکید موضوع شایسته سالاری، جانشین پروری و جوانگرایی از سوی وزیر نفت تصریح می کند: در یک سال گذشته، آموزش های لازم به مدیران رده های بالای سازمانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی داده شده است که با جابه جایی مدیران و یا بازنشستگی، نیروهای باتجربه و آموزش دیده در این شرکت حضور داشته باشند. وی با اشاره به استفاده از بانوان توانمند و شایسته در شرکت ملی صنایع پتروشیمی می گوید: هشت سمت مدیریتی در رده بالا به بانوان در این شرکت سپرده شده که هفت مورد آن در دوره مسئولیت بنده انجام شد.
تحقق اهداف پتروشیمی با خردجمعی
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی می گوید: اهداف صنعت پتروشیمی ایران با بهره گیری از خردجمعی و نیروی انسانی کارآمد محقق می شود. رضا نوروززاده در آیین معارفه خود به عنوان مدیرعامل جدید شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با تشکر از حسن اعتماد مهندس بیژن زنگنه، وزیر نفت اظهار می کند: اعطای فرصت خدمت به مردم از الطاف الهی است و باید زمان را طوری برنامه ریزی کنیم که به نحو احسن خدمتگزار مردم باشیم. وی با اشاره به این که سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران از دوران مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی، سردار سازندگی آغاز شد، می افزاید: جا دارد که از تلاش های مهندس زنگنه در وزارت نیرو و وزارت نفت تشکر کنم که سبب سربلندی و افتخار ملت ایران شد، همچنین از زحمات محمدرضا نعمت زاده و خانم مرضیه شاهدایی نیز در مسیر پیشرفت این صنعت تشکر می کنم. نوروززاده با بیان این که صنعت پتروشیمی در کشور با توجه به وجود ذخایر هیدروکربوری، موقعیت جغرافیایی، زیرساخت های موجود و نیروی انسانی متخصص، ظرفیت توسعه را دارد، می گوید: سرمایه ثابت، سرمایه در گردش و نیروی انسانی، سه رکن اصلی شکل گیری صنعت هستند. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه می دهد: ارزش بزرگ صنعت نفت، به نیروی انسانی متخصص و توانمند است که بدون تکیه بر خرد جمعی و اجماع دیدگاه ها، اهداف صنعت، تامین نخواهد شد. وی با اشاره به این که ظرفیت کنونی تولید در صنعت پتروشیمی سالانه ۶۰ میلیون تن است که در برنامه ششم توسعه قرار است این رقم به ۱۷۰ میلیون تن برسد، تصریح می کند: تامین خوراک بین مجتمعی، گسترش بازارهای صادراتی و پاسخ به نیازهای صنایع پایین دستی در اولویت های صنعت خواهد بود. نوروززاده تأکید می کند: برای رسیدن به اهداف تعیین شده در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، باید از خردجمعی و تجربه های صاحب نظران گذشته بهره برد. وی ادامه می دهد: در نخستین فرصت، بازدید از طرح ها و مجتمع های پتروشیمی را آغاز خواهم کرد و امیدوارم که با همکاری مدیران این صنعت، بار سنگین صنعت پتروشیمی کشور را به سرمنزل مقصود برسانیم.
حرف های مهم وزیر نفت در جمع خبرنگاران
وزیر نفت در واکنش به امضای تفاهم نامه های اخیر نفتی ایران و تاثیر آن بر تهدیدهای ترامپ می گوید: همکاری های بین المللی، یک جانبه گرایی آمریکا را تحت فشار قرار می دهد.
بیژن زنگنه پس از برگزاری آیین معارفه مرضیه شاهدایی، قائم مقام وزیر نفت و رضا نوروززاده، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی درباره این که شرکت فرانسوی توتال برای تقویت روابط با آمریکا دفتری در واشنگتن افتتاح کرده است، تصریح می کند: این خبر را در رسانه ها دیدم و اطلاعی از آن ندارم.
وی درباره اکتشاف نفت در دریای خزر می گوید: هیچ کشوری هنوز در برداشت عمیق از آب های خزر کاری را آغاز نکرده است؛ بخشی از آن به دلیل اختلاف های مرزی و بخشی دیگر به دلیل امور اکتشافی است. وزیر نفت با اشاره به این که برای توسعه منابع نفتی ایران در حوزه خزر، بتازگی سه یادداشت تفاهم با شرکت های لوک اویل، روسنفت و ORG نروژ امضا شده است، تصریح می کند: اجرای کار در خزر، گران و بسیار زمانبر خواهد بود و در ضمن تجهیزات در این منطقه کم است که باید در خود خزر ساخته شود.
برای خاموش کردن چاه ۱۴۷ رگ سفید نیاز به خارجی ها نداریم
زنگنه درباره وضع مهار چاه ۱۴۷ رگ سفید با بیان این که تلاش برای خاموش کردن آن در جریان است، تصریح می کند: خاموش کردن این چاه به دو روش، نخست از سطح (Top kill) و دیگری از پایین (bottom kill) چاه در حال انجام است و هر دو به صورت موازی انجام می شود.
وی با بیان این که برای خاموش کردن چاه ۱۴۷ رگ سفید، حدود یک ماه و نیم زمان نیاز است، درباره ضرورت حضور خارجی ها برای مهار این چاه گفت: نیاز به حضور شرکت ها ی خارجی نیست و تجربه کافی در این زمینه وجود دارد.
وزیر نفت درباره میزان خسارت ۲ حادثه اخیر صنعت نفت، آتش سوزی برج آیزوماکس پالایشگاه تهران و فوران و آتش سوزی چاه ۱۴۷ رگ سفید اظهار می کند: پالایشگاه تهران خسارت مادی ندیده است؛ اما متاسفانه همکاران عزیزمان که جانشان را در این حادثه از دست دادند، بزرگ ترین خسارت بوده که جبران ناپذیر است. میزان خسارت در حادثه آتش سوزی چاه ۱۴۷ میدان رگ سفید هم به دستگاه حفاری و نفت در حال سوختن مربوط می شود و از همه مهم تر جان عزیز همکارانی است که از دستشان دادیم و غیرقابل جبران است.
توتال کارش را آغاز کرد
زنگنه درباره این که آیا امضای تفاهم نامه های نفتی ممکن است تهدیدهای ترامپ را تحت تاثیر قرار دهد، اظهار می کند: به هرحال همکاری های بین المللی، یک جانبه گرایی آمریکا را تحت فشار قرار می دهد. وی درباره این که گفته می شود بررسی پرونده کرسنت در مرحله آخر قرار دارد، پاسخ می دهد: دیوان بین المللی داوری وارد شور می شود، اما صدور رای چند ماه طول می کشد. وزیر نفت با اشاره به امضای تفاهم نامه با توتال نیز می گوید: توتال کار خود را در ایران آغاز کرده است.
مذاکره با گازپروم برای توسعه
۴ میدان ادامه دارد
زنگنه درباره مذاکره با شرکت گازپروم روسیه گفت: مذاکره با گازپروم برای توسعه میدان های گازی کیش، فرزاد A و B و میدان پارس شمالی ادامه دارد.
به گفته وی، گازپروم از ما زمان بیشتری برای ارائه نتایج مطالعات خود خواست و ما این زمان را به آنها دادیم. وی در پاسخ به این پرسش که آیا همکاری با شرکت های روسیه به صورت تجارت محصول خواهد بود، اظهار می کند: در آینده اگر این شرکت ها، پروژه ها را به مرحله تولید برسانند، می توانند بخشی را به صورت کالا، یعنی نفت تحویل بگیرند.
برگزاری بیست و نهمین اجلاس مدیران پتروشیمی در مشهد مقدس
مشعل بیست و نهمین اجلاس مدیران عامل صنعت پتروشیمی در مشهد مقدس با حضور مدیران ارشد این صنعت، با طرح موارد مهمی از جمله توفیق ها و موانع پتروشیمی همراه بود. در این اجلاس، موضوعاتی همچون افزایش 9 درصدی تولید محصولات پتروشیمی، ارائه طرح رگولاتوری پتروشیمی به مجلس، ضرورت جذب سرمایه گذاری خارجی برای توسعه صنعت پتروشیمی و همچنین تشکیل کمیته شناسایی چالشهای صنعت پتروشیمی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
مرضیه شاهدایی در جایگاه قائم مقام وزیر نفت در بیست و نهمین اجلاس مدیران عامل صنعت پتروشیمی، از کاهش تعرفه محصولات صادراتی پتروشیمی به ترکیه خبر داد و گفت: توسعه صنعت پتروشیمی تا حدود زیادی به شرایط و روابط بین المللی و حمایت های قانونی بستگی دارد.
او خانه نخست خود را صنعت پتروشیمی دانست و تاکید کرد که در وزارت نفت هم پیگیر امور این صنعت خواهد بود. شاهدایی افزود: شرکت های تولیدی صنعت پتروشیمی، انسجام بسیار بالایی دارند که از این فرصت برای توسعه این صنعت می توان بخوبی استفاده کرد.
قائم مقام وزیر نفت با اشاره به این که آینده اقتصاد کشور، در گرو توسعه صنعت پتروشیمی است، ادامه داد: توسعه و پایداری این صنعت، بسیار به شرایط و روابط بین المللی و حمایت های قانونی نظام وابسته است. شاهدایی ضمن تبریک انتصاب آقای نوروززاده در سمت معاونت وزارت نفت در امور پتروشیمی گفت: توصیه بنده به وی، استفاده حداکثری از انسجام به وجود آمده میان بخش خصوصی و دولتی در صنعت پتروشیمی است. وی با اشاره به اینکه دنیای امروز، دنیای رقابت است، تصریح کرد: برای کسب بازارهای جهانی صنعت پتروشیمی، باید شرکت ها یکپارچه و همسو باشند. قائم مقام وزیر نفت با اشاره به برگزاری نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی در ترکیه افزود: در حاشیه این نمایشگاه، مذاکراتی برای حل مسائل تعرفه صادراتی صنایع کشور میان رایزن وزارت صنعت، معدن و تجارت و مقام های ترکیه ای انجام شد که بر مبنای آن، قراردادی تنظیم خواهد شد که در پیوست آن، تعرفه بیشتر محصولات پتروشیمی به جز ۲ محصول با گرید خاص که در ترکیه تولید می شوند، کاهش می یابد. شاهدایی در پایان اظهار کرد: از همکاری مدیران شرکت های پتروشیمی با شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دوره مسئولیت بنده در این شرکت کمال تشکر را دارم.
ضرورت حل مشکلات صنعت پتروشیمی
رضا ویسه، معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رئیس جمهوری نیز در این اجلاس، بر حل مشکلات صنعت پتروشیمی تاکید کرد و گفت: نمی توان نقش صنعت پتروشیمی در اقتصاد کشور را نادیده گرفت.
او پتروشیمی را صنعت نخست کشور دانست و اظهار کرد: یکی از بندهای اقتصاد مقاومتی، جلوگیری از خام فروشی است که برای تحقق این موضوع باید صنعت پتروشیمی توسعه یابد.
ویسه با اشاره به این که باید از نفت و گاز استفاده بیشتری در صنعت پتروشیمی کشور شود، افزود: با واگذاری بخش اعظم صنعت پتروشیمی به بخش خصوصی، رشد سرمایه گذاری در این صنعت کاهش یافت.
معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رئیس جمهوری با بیان این که صنعت پتروشیمی، مهم ترین سهم را در بخش صادرات کشور دارد، تصریح کرد: باید روند توسعه این صنعت شتاب بیشتری بگیرد.
ویسه ادامه داد: راهبرد توسعه آینده کشور بر مبنای اقتصاد مقاومتی، این است که با توسعه هرچه بیشتر صنعت پتروشیمی، نفت و گاز برای خام فروشی نداشته باشیم.
تولید در صنعت پتروشیمی نباید به اوره و آمونیاک ختم شود
وی بر ضرورت همکاری شرکت های پتروشیمی در کنار یکدیگر تاکید کرد و گفت: شرکت های تولیدی با همکاری یکدیگر می توانند بازار جهانی این صنعت را در دست بگیرند. معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به برنامه ریزی برای سرمایه گذاری ۶۰ میلیارد دلاری در برنامه ششم در صنعت پتروشیمی اظهار کرد: این سرمایه گذاری می تواند سالانه ۶۰ تا ۷۰ میلیارد دلار درآمد برای کشور داشته باشد.
ویسه با بیان این که اهمیت بالای صنعت پتروشیمی در اقتصاد کشور برای مسئولان اجرایی پوشیده نیست، افزود: نمی توان حتی لحظه ای به این صنعت فکر نکرد، بنابراین حل مشکلات صنعت پتروشیمی در اولویت قرار دارد و بدون شک حل می شود.
وی با بیان این که صنعت پتروشیمی، سهم عمده ای در صادرات غیرنفتی کشور دارد، ادامه داد: شرکت های پتروشیمی ایران می توانند بازارهای جهانی را تصاحب کنند.
معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رئیس جمهوری با تأکید بر این که تولید در این صنعت نباید تنها به اوره و آمونیاک ختم شود، اظهار کرد: برای دستیابی به ارزش افزوده باید به سمت توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی حرکت کرد و در این راه مراکز پژوهش و تحقیق و توسعه نقشی کلیدی دارند و برای کسب فناوری های نو و انتقال آن میان شرکت ها باید تلاش کرد.
تولید محصولات پتروشیمی ۹ درصد افزایش یافت
علی محمد بساق زاده، مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در دومین روز از بیست و نهمین اجلاس مدیران عامل صنعت پتروشیمی به عملکرد تولید این صنعت در هفت ماه نخست امسال اشاره و اظهار کرد: از ابتدای سال ۹۶ تاکنون ۳۱ میلیون تن محصول پتروشیمی در مجتمع های کشور تولید شده است.
او از تولید ۳۱ میلیون تن محصول پتروشیمی از ابتدای امسال تاکنون خبر داد و گفت: این رقم رشد ۹ درصدی تولید را نسبت به دوره مشابه پارسال نشان می دهد.
بساق زاده با بیان این که در هفت ماه نخست امسال ۱۰ میلیون تن محصول پتروشیمی به فروش داخلی اختصاص یافته است، افزود: این رقم رشدی ۱۴ درصدی را نسبت به دوره مشابه پارسال نشان می دهد.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون ۱۳ میلیون تن محصول پتروشیمی به ارزش 5/6 میلیارد دلار صادر شده است.
بساق زاده تصریح کرد: از ابتدای سال تاکنون ۱۳ میلیون تن مواد پایه و شیمیایی، 2/3 میلیون تن شیمیایی، 9/1 میلیون تن آروماتیک و ۹ میلیون تن خوراک و سوخت تولید شده است.
وی با اشاره به این که امسال افزایش تولید ۹ درصدی را نسبت به پارسال شاهد بوده ایم، گفت: از این میزان، ۱۳ درصد در منطقه ماهشهر، ۲ درصد در منطقه عسلویه و ۱۶ درصد در دیگر مناطق افزایش تولید داشته ایم.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان این که امسال در تولید، فروش و صادرات رشد قابل قبولی داشته ایم، اظهار کرد: پتروشیمی های شیراز، آریاساسول، خراسان، مهر و ارومیه از جمله مجتمع هایی هستند که در هفت ماه امسال بالای ۹۰ درصد ظرفیت اسمی تولید کرده اند.
به گفته وی، ایمنی در مجتمع ها، ارتقای انگیزه، سطح دانش کارکنان، رعایت همگونی در میزان پرداختی ها، هماهنگی فروش محصولات در بازارهای جهانی، توجه به نگهداشت و تعمیر و بهینه سازی، اولویت دهی به تأمین نیاز داخلی برای تقویت صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش، فرهنگ همکاری بین شرکت ها، شتاب در پرداخت و تسویه مطالبات بین مجتمعی و واحدهای بالادستی از جمله مواردی است که باید در صنعت پتروشیمی به آن ها توجه کرد.
توسعه صنعت پتروشیمی ایران نیازمند جذب سرمایه خارجی
عادل نژادسلیم، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس هم در سخنانی با بیان این که توسعه صنعت پتروشیمی ایران نیازمند جذب سرمایه خارجی است، گفت: سرمایه گذاری در منطقه رقابتی است. وی با اشاره به چشم انداز صنعت پتروشیمی ایران تا سال ۱۴۰۴ اظهار کرد: در این چشم انداز، مجموع ظرفیت تولید طرح های مصوب صنعت پتروشیمی به ارزش ۵۵ میلیارد دلار، ۶۰ میلیون تن است که با تحقق این برنامه، ایران به رتبه نخست تولید محصولات پتروشیمی در منطقه دست می یابد. نژادسلیم درباره رقبای صنعت پتروشیمی ایران در منطقه افزود: عربستان با ۷۶ میلیون تن ظرفیت فعال، ۵۳ طرح و ۹۱ میلیارددلار سرمایه گذاری، امارات با چهار میلیون تن ظرفیت فعال، ۱۵ طرح و ۱۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری و قطر با 3/8 میلیون تن ظرفیت فعال، ۱۷ طرح و ۲۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری از رقبای ایران هستند که این ارقام نشان می دهد که عربستان، رقیب قوی صنعت پتروشیمی کشور است.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) با اشاره به این که سرمایه گذاری در منطقه رقابتی است، ادامه داد: توسعه صنعت پتروشیمی ایران نیازمند جذب سرمایه خارجی است.
نژادسلیم، ثبات قوانین، وجود قوانین حمایتی، چشم انداز مشخص همراه با برنامه اجرایی، معقول بودن ریسک های نظام مند و جذابیت ذاتی سرمایه گذاری را از نکات قابل توجه در جذب سرمایه عنوان کرد.
وی با اشاره به نقش حاکمیتی و تقویت رگولاتوری افزود: توجه به منافع ملی، همسو کردن برنامه ها با برنامه کلان دولت، شفافیت، استفاده از بهترین فناوری ها و حذف نگاه یارانه ای و سود مقطعی از وظایف بنگاه ها در انجام سرمایه گذاری در صنعت است. نژادسلیم تصریح کرد: برای شتاب بیشتر در توسعه صنعت پتروشیمی، باید مراکز تایید طرح ها و پروژهها و کاغذبازی اداری کاهش یابد تا روند توسعه آسان شود.
کمیته شناسایی چالشهای صنعت پتروشیمی تشکیل می شود
احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی از جمله سخنرانان این اجلاس، از تشکیل کمیته شناسایی چالش های این صنعت خبر داد.
او امنیت و سود را ۲ عامل سرمایه گذاری عنوان کرد و گفت: توسعه این صنعت در کشور، انقلاب صنعتی ایجاد می کند.
مهدوی ابهری ضمن برشمردن چالشهای پیش روی صنعت پتروشیمی اظهار کرد: از شورای رقابت درخواست می کنم که در ایجاد رگولاتوری، چابک تر عمل کند.
او ادامه داد: کمیته ای مرکب از نماینده دولت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی، بخش خصوصی و انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی برای شناسایی چالش های صنعت پتروشیمی تشکیل می شود.
وی تصریح کرد: این کمیته موارد شناسایی شده را با توجه به نوع آن به دولت و یا مجلس به منظور رفع آنها ارائه می کند.
ارائه طرح رگولاتوری پتروشیمی
به مجلس
رضا شیوا، رئیس شورای رقابت هم در این اجلاس از ارائه طرحی برای ایجاد رگولاتوری صنعت پتروشیمی به مجلس خبر داد و گفت: رگولاتوری به نفع مملکت و اقتصاد کشور است.
او با اشاره به سابقه ۱۰۰ ساله رگولاتوری (نهاد تنظیم کننده مقررات) افزود: رقابت میان صنایع سبب ایجاد انگیزه می شود؛ اما به شرط آن که رقابت سالم باشد تا بهره وری و ابتکار عمل بالا رود.
شیوا با بیان این که در رگولاتوری، دولت نباید تصمیم گیر باشد، چون دلسوز است، یادآور شد: ۱۲۰ کشور در دنیا صاحب رگولاتوری خاص خود هستند، بنابراین رگولاتوری باید بومی هر منطقه و کشور باشد.
او با اشاره به این که در رگولاتوری، باید افرادی متخصص و مستقل حضور داشته باشند که به نهادی وابسته نباشند، تاکید کرد: شورای رقابت، تسهیلگر اتفاقات ضد رقابتی است.
رئیس شورای رقابت به راه اندازی کارگروه پتروشیمی در این شورا اشاره کرد و با بیان این که خانم شاهدایی همکاری کامل با شورای رقابت برای حل مشکلات دارد، ادامه داد: استقلال در تصمیم گیری، بودجه، ساختار، تخصص اعضا و همکاری دیگر نهادهای مرتبط از شروط موفقیت در رگولاتوری است.
به گفته وی، رگولاتوری می تواند قدرت تنبیه هم داشته باشد تا موثر واقع شود؛ حتی می تواند زیر نظر شورای رقابت هم نباشد.
رئیس شورای رقابت با اشاره به این که ترکیبات مختلفی از افراد متخصص و مستقل باید در نهاد رگولاتوری حضور داشته باشند، گفت: تداخل در وظایف رگولاتوری با عملکرد جاری وزارتخانه ها، می تواند سبب به وجود آمدن چالش در ایجاد رگولاتوری شود.
وی از ارائه طرحی برای ایجاد رگولاتوری صنعت پتروشیمی به مجلس خبر داد و گفت: در این طرح، ترکیبی در نظر گرفته شده است که وزیر نفت نیز در آن حضور خواهد داشت.
با مجوز وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
شرکت توتال، فعالیت خود را در ایران آغاز کرد
وزارت تعاون اعلام کرد: درخواست شروع به کار مدیران و کارشناسان شرکت نفتی «توتال ایران بی وی» در هیئت فنی اشتغال اتباع خارجی مطرح شد و مورد موافقت قرار گرفت. شرکت نفتی «توتال ایران بی وی» مهرماه امسال در اداره ثبت شرکت ها و موسسه های تجاری ایران به ثبت رسید.قرار است این شرکت در زمینه سرمایه گذاری پروژه های بالا دستی، میان دستی و پایین دستی نفت و گاز فعالیت کند. بیژن زنگنه، وزیر نفت، اوایل این هفته در جمع خبرنگاران اظهار کرده بود توتال کار خود را در ایران آغاز کرده است.
نخستین قرارداد جدید نفتی پس از رفع تحریم ها دوازدهم تیرماه امسال بین شرکت ملی نفت و کنسرسیوم بین المللی به رهبری شرکت نفتی توتال فرانسه برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی امضا شد.
ارزش قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی چهار میلیارد و ٨٠٠ میلیون دلار است که با به ثمر رسیدن آن، روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب (معادل ۲ میلیارد فوت مکعب) به ظرفیت برداشت ایران از میدان گازی پارس جنوبی مشترک با قطر افزوده می شود. وزارت نفت، در مدل جدید قراردادهای نفتی، شرکت های خارجی را ملزم به شراکت با یک شرکت ایرانی و همچنین سفارش ساخت داخل کالاهای مورد نیاز کرده است.
دنبال شدن برگزاری مناقصات ساخت داخل فاز ۱۱ پارس جنوبی از سوی توتال
شرکت نفت و گاز پارس اعلام کردم: فرآیند برگزاری مناقصات ساخت داخل و تاسیسات بخش فراساحل طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی از سوی شرکت توتال متوقف نشده است. شرکت نفت و گاز پارس در واکنش به خبری به نقل از رضا خیامیان، رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت، مبنی بر این که «توتال برگزاری مناقصات فاز ۱۱ پارس جنوبی را متوقف کرده است» که در یکی از کانالهای تلگرامی منتشر شد، توضیحاتی ارائه داده است. در این توضیح آمده است: فرآیند برگزاری مناقصات ساخت داخل و تاسیسات بخش فراساحل طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی متوقف نشده و شرکت فرانسوی توتال مطابق با برنامه زمان بندی از پیش تعیین شده در حال بررسی صلاحیت ارزیابی سازندگان داخلی برای شرکت در مناقصات آتی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی است.
تاکنون بخشی از مناقصات فاز ۱۱ برگزار شده و به جمع بندی نهایی رسیده و بخش دیگری از فرآیند برگزاری این مناقصات در دست اقدام است و بخشی دیگر تا بهمن ماه امسال تعیین تکلیف خواهد شد. شایسته است ضمن در نظر گرفتن منافع ملی و اقتصادی کشور، با استناد به اظهار نظر افراد ذیصلاح و دارای مسئولیت رسمی در این قرارداد، نسبت به انتشار اخبار اقدام شود.
ایران بیش از
۶۰ درصد نفت صادراتی خود را روانه بازار آسیا کرد
ایران در ماه اکتبر موفق شد ۶۳ درصد نفت خام صادراتی خود را روانه بازار آسیا کند. چین بزرگترین مشتری نفت ایران در آسیاست که بیش از ۶۰۰ هزار بشکه نفت از ایران خریداری می کند. چین همچنین یکی از بزرگترین مصرف کنندگان بزرگ نفت جهان است که هم اکنون به طور میانگین روزانه ۱۳ میلیون بشکه نفت مصرف می کند؛ ۹ میلیون آن وارداتی است و بخش اندکی از آن با دریافت به وسیله خط لوله تامین می شود. سهم شرکت های اروپایی از خرید نفت ایران در ماه اکتبر ۳۷ درصد بوده است، شرکت های اروپایی از حدود ۲ سال گذشته، خرید محموله های نفت خام ایران را از سر گرفتند، اروپایی ها در دوران تحریم خرید نفت خام از ایران را به نزدیک صفر رسانده بودند. شرکت های انگلیسی -هلندی شل، توتال فرانسه، انی ایتالیا و ساراس ایتالیا، هلنیک پترولیوم یونان، رپسول اسپانیا، مول (MOL) مجارستان، برخی از مشتریان محموله های نفت خام ایران در اروپا هستند. آمارهای ماه اکتبر همچنین نشان می دهد، کره جنوبی همچنان بزرگترین دریافت کننده میعانات گازی ایران است و نیمی از میعانات گازی به این کشور و بقیه به کشورهای منطقه خلیج فارس صادر می شود. میانگین قیمت نفت خام سبک و سنگین ایران از ابتدای سال ۲۰۱۷ تا پایان ۲۷ اکتبر (پنجم آبان ماه) به ترتیب ۵۰ دلار و ۲۶ سنت و ۵۰ دلار و ۲ سنت بوده است.
تسهیل فرآیند همکاری
شرکت ملی حفاری در میادین نفتی جنوب عراق
همکاری و تسهیل فرآیند حضور شرکت ملی حفاری ایران در بازار جنوب عراق، در نشست مشترک مدیران این شرکت با هیئت بلندپایه عراقی مورد تاکید قرار گرفت. هیئت عراقی متشکل از رئیس کمیسیون انرژی مجلس عراق، مقامات استانی و مدیرعامل شرکت نفتی ذیقار این کشور با مدیران ارشد شرکت ملی حفاری ایران دیدار و بر تسهیل فرآیند حضور این شرکت در میادین نفتی جنوب عراق تاکید کردند.
سعید حیدریان، رئیس مطالعات و عملیات بازاریابی شرکت ملی حفاری در این زمینه گفت: در جلسه مشترک با هیئت عراقی که در محل ساختمان مرکزی شرکت در اهواز برگزار شد، طرفین به بحث و تبادل نظر درباره راهکارهای لازم برای تسهیل حضور ملی حفاری در کشور عراق پرداختند و توافقات اولیه در این زمینه حاصل شد.
وی افزود: حضور در بازار حفاری کشور عراق به عنوان یکی از بازارهای هدف شرکت ملی حفاری ایران، همواره در برنامه های این شرکت قرار داشته است. حیدریان تصریح کرد: هم اکنون شرکت ملی حفاری، با بهره مند ی از پرسنل متخصص و با تجربه به عنوان یک شرکت قابل اعتماد و مطمئن توان ارائه خدمات در زمینه عملیات حفاری، خدمات فنی و مهندسی، آموزش تئوری و عملی حفاری چاه های نفت و گاز را به تمامی کشورهای منطقه به ویژه کشور عراق دارد.
با حضور قائم مقام وزیرنفت:
آیین بزرگداشت جان باختگان پالایشگاه تهران برگزار شد
مراسم ختم و یادبود جان باختگان حادثه پالایشگاه تهران عصر شنبه (۱۳ آبان) با حضور قائم مقام وزیر نفت ،مشاور امور زنان وزیر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و مدیرعامل پالایشگاه تهران در مسجد نور میدان فاطمی برگزار شد. در این مراسم مرضیه شاهدایی، به همراه هیئتی متشکل از مدیران و مقام های عالی رتبه وزارت نفت برای ادای احترام به مقام جان باختگان حادثه آتش سوزی در مسجد نور حاضر شدند و با خانواده های داغدار، دیدار و همدردی کردند. قائم مقام وزیر نفت در این آیین سوگواری، اظهار کرد: درگذشت تعدادی از کارکنان زحمتکش پالایشگاه تهران که در جریان حادثه آتش سوزی اتفاق افتاد، سبب رنج و اندوه فراوان خانواده صنعت نفت شد .برای بازماندگان و خانواده های عزادار این کارکنان خدوم از درگاه خداوند متعال طلب صبر و شکیبایی می کنم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی نیز در این مراسم ضمن ابراز همدردی با خانواده های حادثه دیده گفت: دستور بررسی فوری و دقیق چگونگی بروز حادثه و همچنین کمک برای ابراز همدردی به جان باختگان این حادثه ناگوار داده شده است و امیدوارم خداوند به خانواده های داغدار صبر عنایت بفرماید. سیدکاظم امیری، نعمت کوخایی، محمدسجاد دارابی، محسن دارابی، پوریا دارابی، افشار میرزایی و جواد نوروزی از کارکنان پالایشگاه تهران بودند که هنگام وقوع این حادثه جان خود را از دست دادند. آتش سوزی در پالایشگاه تهران عصر جمعه (۵ آبان ) در پی نشت مواد اشتعالزا در واحد آیزوماکس هنگام اجرای عملیات تعمیر و نگهداری (اورهال) رخ داد و بلافاصله با حضور به موقع نیروهای آتش نشان مهار شد؛ بر اثر این حادثه متاسفانه هفت نفر از کارکنان جان باختند.
معاون وزیر نفت:
طرح های توسعه غرب کارون برای کشور بسیار حائز اهمیت است
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت، طرح های توسعه غرب کارون را برای کشور بسیار مهم خواند و از تلاش های کارکنان شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) در این منطقه قدردانی کرد. حبیب الله بیطرف روز چهارشنبه (۱۰آبان) در جلسه ای با مدیرعامل شرکت متن، مدیران و مجریان طرح های شرکت مهندسی و توسعه نفت که در سالن جلسات کمپ آزادگان جنوبی برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: امیدواریم روند پرشتاب توسعه در غرب کارون به ویژه با توجه به اهمیت میدان های مشترک در این منطقه ادامه یابد.
وی با اشاره به این که میدان های مشترک غرب کارون در صف تعیین تکلیف در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی هستند، ادامه داد: البته شرکت متن تلاش خود را برای توسعه میدان ها به کار بسته و منتظر امضای قراردادهای جدید نمانده است. بیطرف ابراز امیدواری کرد که با امضای قراردادهای توسعه میدان های غرب کارون در قالب الگوی جدید قراردادی، امکان استفاده از سرمایه ها و فناوری های روزآمد شرکت های بین المللی فراهم و از ظرفیت ها و توانمندی های داخلی بیش از پیش استفاده شود.
معاون وزیر نفت یادآور شد: فرصت ها کوتاه است و با توجه به تحولات حوزه انرژی و پیش بینی تغییر میزان تقاضای نفت خام در دهه های آینده، امیدواریم در عین برداشت صیانتی از میدان ها نسبت به استفاده حداکثری از ظرفیت های نفتی موجود اقدام شود.
باحکم معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش:
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منصوب شد
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش در حکمی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران را منصوب کرد. در متن حکم علیرضا صادق آبادی، به سید محمدرضا موسوی خواه آمده است: «نظر به تعهد، تخصص و تجارب جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران منصوب می شوید. امید است با اتکال به خداوند متعال و بهره گیری از تجارب کارکنان و کارشناسان متعهد آن شرکت و تعامل صمیمانه با مدیران پرتلاش و کارکنان ساعی و گرانقدر، در ایفای وظایف محول موفق باشید.
فرصت را مغتنم شمرده از خدمات جناب آقای منصور ریاحی کمال تشکر و امتنان را داشته و برای ایشان سلامتی و آرزوی توفیق روز افزون را از ایزد متعال خواستارم.»
موسوی خواه پیش از این به عنوان مدیر تامین و توزیع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران انجام وظیفه می کرد. صادق آبادی همچنین طی حکمی منصور ریاحی را به عنوان مشاور مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران منصوب کرد.
در راه ماندگان نگران نباشند
دریافت سوخت اینترنتی امکان پذیر شد
طرح آزمایشی توزیع سوخت با سفارش اینترنتی صبح روز شنبه (۱۳ آبان ماه) در حیاط وزارت نفت با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، علیرضا صادق آبادی، معاون وزیر در امور پالایش و پخش و جمعی دیگر از مسئولان رونمایی شد. نرم افزار مربوطه که قابلیت نصب در گوشی های تلفن اندروید، ios و ویندوز را داراست، می تواند به افراد در راه مانده در توزیع سوخت کمک کند. این اپلیکیشن دارای دو نرم افزار برای کاربر و سوخت رسان است؛ در صورتی که کاربر درخواست خود را از طریق اینترنت اعلام کند، نزدیکترین ماشین سوخت رسان می تواند به آن پاسخ دهد و پس از این که قیمت و مسافت آن مشخص شد، کاربر نیز می تواند دکمه تایید یا انصراف را انتخاب کند. بر اساس این گزارش، قیمت بنزین معمولی و سوپر به ترتیب لیتری ۱۰۰۰ و ۱۲۰۰ تومان است و تنها هزینه حمل و نقل به آن افزوده می شود.
این طرح هم اکنون آماده شده و مورد تایید اداره بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) وزارت نفت است، اما برای راه اندازی به صورت پایلوت در شهر تهران به یک ماه زمان نیاز دارد؛ این اپلیکیشن را شرکت پتروآیریک ساخته است.
نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس:
اولویت دولت و مجلس
افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز است
نایب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که برنامه افزایش تولید از میدان های غرب کارون در حال اجراست، گفت: اولویت دولت و مجلس شورای اسلامی افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز است. هادی قوامی در حاشیه بازدید جمعی از نمایندگان کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی از طرح توسعه میدان گازی کیش اظهار کرد: فعالیت های زیربنایی و روبنایی خوبی در طرح های در حال اجرای شرکت مهندسی و توسعه نفت در میدان های مشترک نفتی غرب کارون و همچنین در میدان گازی کیش انجام شده است. وی با اشاره به این که امیدوارم با تلاش هرچه بیشتر، ظرفیت تولید نفت از میدان های غرب کارون به سطح قابل توجهی در روز برسد، افزود: در این زمینه زیرساخت های انتقال نفت خام در دستور کار قرار گرفته و اولویت دولت و مجلس شورای اسلامی افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز است. نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: هدف تولید نفت از میدان های غرب کارون تا پایان امسال رسیدن به بیش از ۵۰۰ هزار بشکه نفت در روز است و طبق برنامه ریزی های به عمل آمده تحقق تولید نفت تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز، بر اساس برنامه بلند مدت وزارت نفت در حال اجراست. قوامی با بیان این که بخش قابل توجهی از سرمایه گذاری در میدان های نفتی غرب کارون با اتکا بر توان پیمانکاران داخلی بوده که این بیانگر ایجاد فضای رشد به منظور انتقال فناوری، قوت بخشیدن و حمایت از ساخت داخل است، افزود: امید است برای تأمین تجهیزات به منظور توسعه این میدان های نفتی و گازی تا جایی که امکان دارد، از سازندگان ساخت داخل حمایت شود. وی تصریح کرد: خوشبختانه زمینه انتقال فناوری در ایران در زمینه توسعه میدان های نفتی نیز فراهم شده است که با حمایت هرچه بیشتر دولت و مجلس شورای اسلامی باید به بهترین نحو از این نیز فرصت بهره مند شد. نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: هدف کلی از تولید نفت و گاز در ایران حفظ زنجیره ارزش است که در آبادانی و توسعه کشور نقش بسزایی خواهد داشت.
گزارشی از همایش بین المللی و نمایشگاه آنگوا
صادق آبادی : دسترسی به سوخت
سی ان جی برای همگان آسان خواهد شد
مشعل ایران میزبانی همایش دو سالانه بین المللی و نمایشگاه آنگوا در سال 2017 را عهده دار بود که در روزهای گذشته برگزار شد و خروجی آن با آمار و ارقامی از جایگاه ایران در زمینه خودروهای گازسوز همراه بود. میزبانی ایران از این رویداد مهم بر اساس تصمیم نشست هیئت مدیره آنگوا (انجمن خودروهای گازسوز آسیا-اقیانوسیه) در ماه ژانویه سال ۲۰۱۵ میلادی صورت گرفت. این گزارش به بازتاب سخنان مدیران و کارشناسان حوزه سی ان جی در همایش آنگوا اختصاص یافته است که ادامه آن را می خوانید:
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی گفت: به دلیل اهمیت توسعه صنعت سی ان جی کشور، قصد داریم ظرف ۶ ماه، یک نقشه راه تهیه کنیم و آن را به اجرا درآوریم. علیرضا صادق آبادی روز پنجشنبه (۱۱ آبان ) در آیین پایانی هفتمین همایش و نمایشگاه بین المللی دوسالانه خودروهای گازسوز آسیا و اقیانوسیه (آنگوا) گفت: براساس آمارهای موجود، از سال ۸۱ تاکنون ۶۰ میلیارد لیتر بنزین از محل عدم واردات، صرفه جویی شده و این مقدار حدود ۳۰ میلیارد دلار سود و صرفه اقتصادی به همراه داشته است. وی افزود: با فرض این که با هر یک دلار می توان چهار دلار از منابع خارجی تامین مالی کرد؛ صنعت سی ان جی دارای ظرفیت ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در اقتصاد کشور است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، هم اکنون سهم سی ان جی در سبد سوختی کشور روزانه ۲۱ میلیون مترمکعب است و این رقم می تواند به ۴۰ میلیون مترمکعب در روز برسد.
ضرورت تولید خودروی مناسب گازسوز
صادق آبادی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به خودروهای سی ان جی سوز، گفت: اکنون برخی از این خودروها تولید نمی شوند یا در آینده نزدیک از رده خارج می شوند؛ بنابراین اگر بی تفاوت باشیم نگهداشت مصرف رقم۲۱ میلیون متر مکعب در روز نیز مشکل است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با بیان این که درباره قیمت سی ان جی، جانمایی جایگاه ها و غیره می توان با تبادل نظر به راه حل های خوبی دست یافت، اظهار کرد: البته نمی توان از خریدار انتظار داشته باشیم که خودروی پایه گاز سوز را از خودرو با سوخت بنزین گرانتر بخرد.
وی با بیان این که افزون برافزایش کیفیت، قیمت خودروی پایه گازسوز نیز باید کاهش یابد، افزود: دیگر نمی توان از دولت انتظار داشته باشیم که همه هزینه ها را به عهده بگیرد.
به گفته صادق آبادی، ایران جزء معدود کشورهایی است که در بیشتر مناطق خود شبکه گازرسانی دارد؛ بنابراین دسترسی به سوخت سی ان جی برای همگان راحت خواهد بود.
وی تاکید کرد: من و همکارانم آماده ایم تا همه دغدغه ها و پیشنهادهای فعالان صنعت سی ان جی را بشنویم و بتوانیم برای آن راه های مناسب بیابیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی تصریح کرد: برای کاهش قیمت خودروهای سی ان جی سوز و افزایش تقاضا باید دنبال راههای قانونی باشیم.
خودروهای پایه گاز سوز و کاهش آلودگی هوا
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت گفت: استفاده از خودروهای پایه گازسوز کمک شایانی به کاهش آلودگی هوا می کند و این طرح مورد حمایت شرکت بهینه سازی مصرف سوخت است.
علی وکیلی روز چهارشنبه (۱۰ آبان ماه) در سومین نشست تخصصی روز دوم از هفتمین همایش و نمایشگاه دوسالانه انجمن خودروهای گازسوز آسیا-اقیانوسیه (آنگوا) اظهار کرد: ما به هیچ وجه به دنبال کیت های تبدیل ماشین های بنزینی یا گازوئیلی به گازسوز نیستیم.
وی با بیان این که شرکت بهینه سازی مصرف سوخت ۲ وظیفه و مسئولیت مهم به عهده دارد، افزود: مسئولیت نخست، تدوین تعدادی استاندارد با کمک سازمان ملی استاندارد است تا از این طریق بتوانیم مصرف سوخت و انرژی را مدیریت کنیم.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، از مدیریت انرژی با روش های قانونی قیمتی و غیر قیمتی به عنوان مسئولیت دوم شرکت نام برد و گفت: ما در زمینه قیمت، تمهیداتی در قالب قانون رفع موانع تولید داریم که از آن استفاده می کنیم.
وکیلی با بیان این که سوخت ۱۷ هزار اتوبوس درون شهری که هم اکنون گازوئیل است، باید به سی ان جی تبدیل شود، تاکید کرد: این طرح به سرمایه گذاری کلان نیاز دارد.
وی افزود: مهمترین اقدامی که در حال انجام است، نوسازی کامیون های با سوخت گازوئیل است که تاکنون هزار دستگاه آن تحویل مصرف کننده ها شده و قرار است امسال تا به پنج هزار دستگاه افزایش یابد.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با بیان این که نوسازی کامیون ها یکی از مهمترین اقدام های مهم برای جلوگیری از آلودگی هواست، تصریح کرد: این پروژه به 7/2 میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد.
وکیلی با اشاره به این که قرار است ۱۴۰ هزار دستگاه تاکسی با پیمایش بیش از ۳۰۰ کیلومتر، نوسازی شوند، ادامه داد: موضوع نوسازی ۱۰ هزار دستگاه اتوبوس را در برنامه داریم که قرار است تا سقف 7/1 میلیارد دلار به آنها یارانه پرداخت شود.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت از کمک 5/7 میلیارد دلاری تصویب شده برای کمک به نوسازی راه آهن کشور خبر داد و گفت: آنچه اهمیت دارد، کمک به کاهش آلودگی هوا از طریق گازسوز کردن خودروها با روش پایه گازسوز است که ما از آن حمایت می کنیم. وکیلی با بیان این که ایران بزرگ ترین ذخایر گازی دنیا را در اختیار دارد، تصریح کرد: این ذخایر مزیتی است که ما را به سمت استفاده از گاز طبیعی هدایت می کند و یکی از راه های آن استفاده از سی ان جی است.
وی ادامه داد: هم اکنون پس از بخش خانگی، صنعت پتروشیمی بیشترین مصرف گاز طبیعی را دارد؛ بنابراین قرار است با افزایش آن در سند چشم انداز ایران مصرف گاز طبیعی را در کشور به بیش از ۱۰۰ میلیون متر مکعب برسانیم. وکیلی با بیان این که به دلایلی از جمله ورود شیل گس به سبد انرژی دنیا و همچنین به دلیل ورود واحدهای ال ان جی دیگر کشورها به بازار، قیمت گاز طبیعی در دنیا روند کاهشی پیدا کرده است، تصریح کرد: بهتر است از گاز طبیعی بیشتری در کشور استفاده کنیم، زیرا این اقدام سبب جلوگیری از هدررفت منابع هیدروکربوری هم می شود.
حمل و نقل؛ دومین مصرف کننده بزرگ انرژی
مدیر انرژی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت گفت: پس از بخش ساختمان، بیشترین انرژی در حوزه حمل و نقل مصرف می شود.
حامد حوری جعفری در سومین نشست تخصصی با موضوع «فرصت های سرمایه گذاری در صنعت سوخت های جایگزین در ایران» در روز دوم از هفتمین همایش و نمایشگاه دوسالانه انجمن خودروهای گازسوز آسیا-اقیانوسیه (آنگوا)، اظهار کرد: البته حمل و نقل در ایران رتبه دوم و در دنیا رتبه نخست مصرف انرژی را داراست.
وی با بیان اینکه در بخش حمل و نقل سبک و سنگین کشور با چالش هایی روبه رو هستیم، گفت: برای نمونه میانگین عمر خودروهای سنگین در دنیا حدود هشت سال، اما میانگین آن در ایران به 5/22 سال است.
حوری جعفری با بیان این که افزون بر ناوگان حمل ونقل در تعداد جایگاه های گاز نیز مشکل داریم، ادامه داد: از ۱۸ میلیون خودروهای موجود در کشور 5/4 میلیون آن خودروی سی ان جی سوز است، اما تعداد جایگاه های عرضه سوخت سی ان جی متناسب با آن نیست و تمایل شهروندان را برای استفاده از سوخت در مسافت های طولانی و بین شهری کم می کند.
افزایش سهم سی ان جی در کشور تا افق ۲۰۵۰
در ادامه این نشست، پرویز افشاری آغاجری، مسئول بخش خودروی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران همانند نشست تخصصی نخست، درباره این که بهتر است چه نوع سوخت جایگزینی استفاده شود، گفت: موضوع امنیت انرژی و آلودگی ها ما را به سمت استفاده از سوخت های جایگزین هدایت می کند.
افشاری گفت: در افق ۲۰۵۰ میلادی، سی ان جی درصد زیادی از سبد سوخت دنیا را به خود اختصاص خواهد داد، از این رو باید به سوخت سی ان جی به عنوان یک مزیت در کشور نگاه کنیم. محمد صالحی، مسئول طراحی خودرو با سوخت های جایگزین با بیان این که پیش بینی می شود پس از سال ۲۰۱۷، تعداد خودروهای با موتور احتراق کاهش یابد، گفت: احتمال می رود تا سال ۲۰۵۰ میلادی خودروهای با موتور پایه بنزین دیگر وجود نداشته باشد. وی با بیان اینکه در آینده شاهد گسترش خودروهای هیبریدی خواهیم بود، افزود: البته هرکشوری باید با توجه به شرایط داخلی خود به تولید خودروهای مناسب اقدام کند. در ادامه نشست، امیر حسن کاکایی، عضو دانشکده خودروی دانشگاه علم و صنعت درباره مزایا و چالش های صنعت خودروهای گازسوز توضیح داد و گفت: تعداد تحقیقاتی که در زمینه خودروهای سی ان جی سوز در دنیا انجام شده از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۷ به شدت افزایش یافت.
وی با بیان اینکه ایران در این تحقیقات جایگاه مهمی دارد، ادامه داد: البته کشورهایی همانند ژاپن و ایتالیا که سهمی در سی ان جی ندارند، در این زمینه تحقیقات گسترده ای انجام داده اند.
کاکایی از وجود گاز طبیعی در ایران، سرمایه گذاری روی موتور پایه گازسوز، شبکه توزیع مناسب، سرمایه گذاری در زمینه ساخت تجهیزات در داخل، تحقیقات و دانش موجود در کشور، مزیت رقابتی از نظر قیمت تمام شده سوخت و مزایای رقابتی نسبت به سوخت های جایگزین و قوای محرکه نوین، به عنوان مزایای استفاده از خودروهای گازسوز در کشور نام برد.
وی گفت: استفاده از سی ان جی می تواند در کاهش تولید گازهای گلخانه ای بسیار موثر باشد و در تولید این سوخت، حجم اندکی آب مصرف می شود.
ضرورت قانون بالادستی برای هماهنگی در صنعت سی ان جی
مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی بر لزوم وجود یک قانون بالادستی به عنوان هماهنگی و برنامه ریزی در صنعت سی ان جی تاکید کرد.
شهرام رضایی در سومین نشست تخصصی با موضوع «فرصت های سرمایه گذاری در صنعت سوخت های جایگزین در ایران» در روز دوم از هفتمین همایش و نمایشگاه دوسالانه انجمن خودروهای گازسوز آسیا-اقیانوسیه (آنگوا) گفت: افزون بر تعیین اهداف، سیاست ها، برنامه ها، استانداردها، الزام ها و مشوق ها، یک قانون بالادستی با نقش هماهنگ کننده برای اجرای وظایف و مسئولیت های مشترک هر یک از اجزای دخیل در نفوذ سوخت های جایگزین باید وجود داشته باشد.
وی افزود: این قانون بالادستی هماهنگی میان دولت، جایگاه داران، سرمایه گذاران، خودروسازان و تولیدکنندگان سوخت را به تفکیک مشخص خواهد کرد.
رضایی با بیان اینکه بررسی ها نشان می دهد که در کشورهای مختلف، هر نوع سوخت جایگزین، بسته به ویژگی های سوخت و همچنین محاسن و معایب آن، از ناوگان حمل و نقل و کاربری های خاص وسایل نقلیه انجام شده است، افزود: این در حالی است که این گونه سهم بندی سوخت بر اساس کاربری های معین در کشور ما وجود ندارد و به طور عمومی در اختیار همه سواری های سبک همچون تاکسی ها، سواری های شخصی، آژانس ها و دیگر وسایل نقلیه قرار گرفته است. مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، تعداد خودروهای دوگانه سوز را سه میلیون ۶۰۰ هزار خودرو عنوان کرد و گفت: تعداد جایگاه های راه اندازی شده ۲۲۰۰ و سرانه تعداد خودرو به هر جایگاه ۱۶۳۶ خودروست. وی درباره ظرفیت عرضه، میانگین ساعت کارکرد و میانگین مصرف سی ان جی در سال ۹۶ اظهار کرد: ظرفیت کل عرضه امسال دو میلیون ۷۵۰ هزار نرمال مترمکعب در ساعت و میانگین مصرف سی ان جی در روز 7/20 میلیون مترمکعب در روز است.
ساخت داخل بیش از ۸۰ درصد تجهیزات جایگاه های سی ان جی
معاون مدیریت طرح های سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با بیان این که همه تجهیزات خریداری شده جایگاه های عرضه سی ان جی از دیگر کشورها استاندارد کامل را دارند، گفت: بیش از ۸۰ درصد تجهیزات جایگاه های عرضه سی ان جی ساخت داخل است.
حسین باقری، معاون مدیریت طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در این نشست به موضوع بازرسی فنی جایگاه های سی ان جی اشاره کرد و گفت: بر اساس تکالیفی که دولت تعیین کرده، مقرر شده است وزارت نفت ۲۵۰۰ جایگاه عرضه سی ان جی احداث و راه اندازی کند و همزمان با آن نیز نیازمند خودرویی بودیم که موضوع استفاده از سوخت سی ان جی را در کشور اجرایی کند. وی افزود: از سال ۷۹ این موضوع به طور کلی آغاز و از سال های ۸۰ و ۸۱ فعالیت های مربوط به ساخت جایگاه های عرضه سی ان جی و رعایت استانداردهای مربوط به آن وارد مرحله اجرا شد. معاون مدیریت طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تصریح کرد: هم اکنون بخش خصوصی با تقاضای خود در حوزه احداث جایگاه های عرضه سی ان جی اقدام می کند و بر اساس تقاضا و نیاز در نقاط مختلف کشور احداث جایگاه ها انجام می شود. وی ادامه داد: در زمینه بازرسی جایگاه های عرضه سی ان جی، وظایفی را به عهده داریم که وظایف تخصصی طرح مدیریت سی ان جی است و انجام می شود. باقری عنوان کرد: یک موضوع مربوط به هدایت، راهبری، کنترل و بررسی استاندارد ساخت تجهیزات جایگاه ها و روزآمد کردن آنهاست که هم اکنون به طور کامل اجرایی شده است. معاون مدیریت طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی گفت: همه تجهیزات خریداری شده جایگاه های عرضه سی ان جی از کشورهای صاحب نام در این زمینه استاندارد کامل را دریافت کرده اند، هرچند بازرسی های دوره ای نیز از این تجهیزات انجام می شود. وی به همکاری شرکت متبوع خود با سازمان ملی استاندارد اشاره کرد و افزود: با این همکاری، استاندارهای ملی مربوط به تجهیزات جایگاه های عرضه سی ان جی تدوین شده اند که هم اکنون به عنوان استانداردهای بازرسی جایگاه ها نیز شناخته می شوند. باقری ادامه داد: هم اکنون ۲۴۰۰ جایگاه فعال عرضه سی ان جی در کشور وجود دارد و روزانه ۲۱ میلیون مترمکعب مصرف این سوخت در کشور است، همچنین ۸۰ درصد تجهیزات ما نیز ساخت داخل است که البته در ساخت کیت و مخزن سی ان جی نیز ۱۰۰ درصد به خودکفایی رسیده ایم. معاون مدیریت طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به برخی حوادث در جایگاه های عرضه سی ان جی اشاره و عنوان کرد: در این باره حوادث زیادی مشاهده نشده، البته برخی حوادث ناشی از نشت گاز بوده که با آموزش و کنترل های لازم مشکل برطرف شده است.وی با بیان این که مخازن سی ان جی به بازدیدهای دوره ای نیاز دارند، گفت: دستکاری خودرو و مخازن از مواردی است که مصرف کنندگان سوخت سی ان جی برای پیشگیری از حوادث احتمالی باید از آن خودداری کنند.
لزوم افزایش همکاری های انرژی ایران و مالزی
سفیر مالزی در ایران اعلام کرد: دو کشور می توانند تجربه های خود را در حوزه انرژی به اشتراک بگذارند و تنها لازم است همکاری بیشتری داشته باشند. داتو رستم یحیی، سفیر مالزی در ایران، در حاشیه هفتمین همایش و نمایشگاه بین المللی دوسالانه خودروهای گازسوز آسیا و اقیانوسیه (آنگوا) گفت: تهران و کوالالامپور می توانند در بخش های مختلف اقتصادی همکاری کنند. وی در پاسخ به پرسشی در باره زمینه های همکاری ایران و مالزی در حوزه انرژی، گفت: ظرفیت های زیادی وجود دارند؛ ما نقاط قوت و ضعف و تخصص خود را داریم و می توانیم آنها را به اشتراک بگذاریم و تنها لازم است بیشتر با هم کار کنیم. سفیر مالزی در تهران افزود: اکنون برای یک توافق تجارت آزاد و همکاری در بخش بانکی مذاکراتی داریم و همگامی که آنها تکمیل می شوند، تبادل مالی میان دو کشور بسیار آسان تر خواهد شد. داتو رستم یحیی یادآور شد: دستیابی به توافق در زمینه بانکی و توافق تجارت آزاد میان دو کشور به زمان بیشتری نیاز دارد. هفتمین نمایشگاه و همایش آنگوا با محوریت خودروهای گازسوز هفته گذشته با حضور نمایندگان کشورهای آسیایی، از جمله نمایندگان شرکت پتروناس مالزی، برگزار شد.
تعمیرات اساسی سکوهای گازی پارس جنوبی پایان یافت
تعمیرات اساسی سکوهای میدان گازی پارس جنوبی، باهدف افزایش ضریب اطمینان تولید گاز در فصل زمستان امسال و انجام بیش از ٧٤ هزار نفر ساعت کار بدون حادثه به پایان رسید. مهدی رجبی، رئیس عملیات تولید سکوی فاز یک پارس جنوبی اعلام کرد: تعمیرات اساسی ١٧ سکوی گازی پارس جنوبی در مدت ١٧٩ روز، از ابتدای اردیبهشت ماه آغاز و در مهرماه به پایان رسید. رجبی به صدور ٩٣١٧ مورد مجوز کار انجام شده در این زمینه اشاره کرد و گفت: در طول مدت تعمیرات سالانه سکوهای پارس جنوبی، ٧٤ هزار و ٤٥٣ نفر ساعت کار بدون حادثه از سوی نیروهای شاغل در سکوها صورت گرفته است. رئیس عملیات تولید سکوی فاز یک پارس جنوبی انجام تعمیرات اساسی سالانه را عاملی برای افزایش ضریب اطمینان تولید پایدار گاز در فصول سرد سال عنوان کرد و افزود: این تعمیرات با در نظر گرفتن مولفه های ایمنی از جمله بازبینی و بررسی شیرهای ایمنی مخازن گاز و اطمینان از عملکرد آنها و همچنین پایش و تمیزکاری تجهیزات انجام می شود. وی با اشاره به این که شرکت نفت و گاز پارس به منظور کاهش مدت زمان تعمیرات سالانه و با در نظر گرفتن برنامه پیشگیرانه، به سمت ایجاد تغییر در دوره انجام تعمیرات اساسی سالانه پیش می رود، افزود: انتظار می رود در سال های آینده، تعمیرات اساسی سکوهای دریایی پارس جنوبی از سالانه به ۲ یا سه سال بک بار افزایش یابد. رجبی با بیان این که بیشترین میزان تولید گاز کشور از میدان پارس جنوبی برداشت می شود، اظهار کرد: هم اکنون مدیریت عملیات و تولید این شرکت راهبری ۱۷ سکوی گازی پارس جنوبی را به عهده دارد و قرار است هفت سکوی دیگر در حال بهره بردار ی هم تا پایان امسال به طور رسمی تحویل این مدیریت شود.
نخستین ردیف شیرین سازی فاز ۱۳ پارس جنوبی امسال راه اندازی می شود
مجری فاز ۱۳ پارس جنوبی از راه اندازی نخستین ردیف شیرین سازی گاز پالایشگاه فاز ۱۳ تا پایان بهمن ماه امسال و تزریق گاز شیرین به شبکه سراسری خبر داد. پیام معتمد اظهار کرد: سامانه سوخت و مشعل های فشار بالا و میانی پالایشگاه طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی همزمان با ورود گاز شیرین خط لوله ششم سراسری راه اندازی شد. وی افزود: براساس برنامه ریزی انجام شده، با صدور مدارک RFC (آمادگی پیش راه اندازی)، RFSU (آمادگی راه اندازی) و همچنین PSSER (دستورعمل های ایمنی پیش راه اندازی)، از طریق نرم افزار راه اندازی ICAPS، واحدهای ۱۲۲، ۱۳۰ و ۱۴۰ پالایشگاه فاز ۱۳ در سرویس قرار گرفت. معتمد ادامه داد: پیش از ورود گاز شیرین به پالایشگاه، سامانه های کنترل و ایمنی واحدهای یادشده نیز پس از انجام همه آزمایش های مرتبط و اجرای مانورهای بحران در شرایط اضطراری آزمایش شدند. وی با اشاره به این که هم اکنون واحدهای توزیع آب (۱۲۶)، تولید هوای ابزار دقیق و صنعتی (۱۲۳) و تولید نیتروژن پالایشگاه به بهره برداری رسیده است، تصریح کرد: با برنامه ریزی های انجام شده، طی چند روز آینده، با دریافت آب خام از آبگیر مشترک فازهای ۱۳ و ۲۲ تا ۲۴، واحدهای تولید بخار، آب خالص و آب خنک کننده آماده راه اندازی می شوند. به گفته مجری فاز ۱۳ پارس جنوبی، با نهایی سازی آخرین فرآیندهای تکمیل سامانه کنترل و ایمنی پالایشگاه، نخستین ردیف شیرین سازی گاز پالایشگاه فاز ۱۳ تا پایان بهمن ماه امسال راه اندازی و تزریق گاز شیرین به شبکه سراسری آغاز می شود.
تولید بی سابقه روزانه ۹ هزار و ۱۰۰ تن
اتان در پالایشگاه های پارس جنوبی
مدیر عامل مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: رکورد تولید روزانه ۹ هزار و ۱۰۰ تن اتان در پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی ثبت شد. مسعود حسنی در نشست مشترک با سازمان بازرسی استان بوشهر اظهارکرد: هم اکنون در مجتمع گاز پارس جنوبی، روزانه یکهزار و ۶۰۰ تن گوگرد و هشت هزار و ۲۰۰ تن ال پی جی تولید کرده ایم. وی افزود: مجتمع گاز پارس جنوبی هم اکنون بیش از ۷۰ در صد از گاز مورد نیاز کشور را تامین میکند. در ادامه نشست مدیرعامل، مدیران ستادی و پالایشگاهی مجتمع گاز پارس جنوبی، جواد سهیلی، سرپرست مدیریت بازرگانی مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: مجتمع گاز پارس جنوبی با تامین بیش از ۷۰ درصد از گاز کشور و پیشرو در استفاده از قطعات و تجهیزات داخلی می تواند گام عملی و بسیار مهمی در بحث اقتصاد مقاومتی بردارد. وی افزود: اکنون بزرگترین مجتمع گازی کشور، با توجه به نوع و گستردگی در تجهیزات و قطعات پالایشگاهی٬ با توجه به ظرفیت های خوبی که در سازندگان داخلی وجود دارد، بسیار بهتر می تواند از ظرفیت های داخل استفاده کند. سهیلی افزود: با رفع موانع موجود، مجتمع گاز پارس جنوبی با شتاب بیشتری به سمت سازندگان داخلی خواهد رفت. نشست مشترک مدیرعامل، مدیران ستادی و پالایشگاهی مجتمع با سازمان بازرسی استان بوشهر روز چهارشنبه (دهم آبان ماه) در سالن جلسات پالایشگاه اول برگزار شد.
نخستین واحد تولید ماده بودار کننده گاز کشور به زودی راه اندازی می شود
نخستین واحد تولید ماده بودار کننده گاز ایران در مجتمع گاز پارس جنوبی به زودی راه اندازی می شود، که افزون بر تولید و قطع وابستگی به واردات ، ایران را به جمع صادرکنندگان این ماده بسیار مهم در جهان پیوند می زند. با نزدیک شدن به مراحل پایانی عملیات ساخت واحد تولید ماده بودار کننده گاز، نشستی مشترک با حضور مجریان این طرح به میزبانی مجتمع گاز پارس جنوبی برگزار شد. در این نشست که نمایندگانی از واحد پژوهش شرکت ملی گاز ایران، پژوهشگاه صنعت نفت، شرکت مهندسی و توسعه گاز، شرکت ونیوس روسیه و مسعود حسنی، مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی حضور داشتند، شرایط پیشرفت این پروژه پیش از عملیات راه اندازی، بررسی شد. حسنی در این باره گفت: پروژه واحد تولید ماده بودار کننده گاز اکنون در مراحل پایانی عملیات ساخت در محل پالایشگاه اول در دست اجراست و با بهره برداری از آن، انحصار کشورهای فرانسه و روسیه در تولید این محصول پایان می یابد. وی افزود: با بهره برداری از واحد تولید کننده این ماده در مجتمع عظیم گازی کشور، از واردات سالانه ۶۰۰ تن ماده بودار کننده گاز از فرانسه جلوگیری خواهد شد. مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی ادامه داد: با تولید این محصول بسیار مهم برای نخستین بار در کشور به طور کامل از واردات این ماده بی نیاز خواهیم شد. حسنی در ادامه این نشست، گزارشی کامل از وضع فرآوری پایدار و مستمر گاز با آغاز فصل سرما و محصولات جانبی در مجتمع گاز پارس جنوبی و روند کاهش گازهای مشعل در این مجتمع از ابتدا تاکنون و برنامه های آینده برای قطع و توقف سوزاندن گازهای ارسالی به مشعل ارائه داد. مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی در پایان با اشاره به توان دانش متخصصان بزرگترین مجتمع گازی کشور گفت: اکنون به این باور رسیده ایم که در سایه همدلی و هم فکری و با تکیه بر دانش و توان داخلی می توانیم به دستاوردهای بسیار مهمی در کشور برسیم. واحد تولید ماده بودار کننده گاز در مجتمع گاز پارس جنوبی، ظرفیت تولید سالانه ۸۰۰ تن ماده بودار کننده گاز را خواهد داشت.
جکت مشعل سکوی ۱۳C پارس جنوبی بارگیری شد
مجری طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی از پایان عملیات بارگیری جکت مشعل ۱۳C این فاز از یارد صدرا خبر داد. پیام معتمد اعلام کرد: جکت سه پایه مشعل موقعیت C به وزن ۴۴۶ تن و ارتفاع ۶۹ متر روز شنبه (۱۳ آبان ماه) به وسیله جرثقیل دریایی HL-۵۰۰۰ بر بارج آرتمیس بارگیری شد. معتمد با اشاره به اینکه عملیات بارگیری و مهاربندی پایل های این جکت به وزن ۴۶۲ تن که هفته گذشته روی همین بارج پایان یافته است، گفت: با پایان عملیات مهاربندی این جکت و در صورت مساعد بودن هوا عملیات نصب با شناورهای شرکت صدرا انجام خواهد شد. مجری طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی، نصب این جکت را گام موثری برای پایان پروژه دریایی این طرح عنوان کرد و افزود: تولید گاز از موقعیت های B و D در اولویت طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی قرار دارد. وی یادآوری کرد: نصب جکت مشعل موقعیت D که دو هفته پیش به محل نصب رسیده بود، پایان یافت. به گفته معتمد، هم اکنون ساخت سکوهای دریایی فاز ۱۳ از پیشرفت ۸۵ درصدی برخوردار بوده و سکوهای B و D این طرح تا پایان سال جاری حسب تعهدات پیمانکار در موقعیت های یادشده نصب خواهند شد. مجری طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی افزود: فاز ۱۳ با دستیابی به مرز ۸۷ درصد پیشرفت کل طرح در بخش های پالایشگاه خشکی، حفاری و خط لوله به ترتیب به ۹۱، ۸۲ و ۷۸ درصد پیشرفت رسیده است. طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی جهت استحصال ۵۶ میلیون متر مکعب گاز ترش از میدان مشترک و تولید روزانه ۵۰ میلیون متر مکعب گاز متان، ۲۹۰۰ تن گاز مایع (LPG)، ۲۷۵۰ تن اتان، ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی و ۴۰۰ تن گوگرد طراحی شده است. این پروژه از سوی کنسرسیومی متشکل از شرکت های پتروپایدار ایرانیان، مپنا و صدرا در حال اجراست.
تولید ۱۴ میلیون بشکه میعانات گازی در پالایشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبی
سرپرست مدیریت پالایشگاه نهم خبر داد: از ابتدای سال تاکنون، ۱۴ میلیون و ۴۶۱ هزاربشکه میعانات گازی تولید و جهت صادرات بارگیری شده است. سید محمد مهدی هاشمی، سرپرست مدیریت پالایشگاه نهم پارس جنوبی گفت: پالایشگاه نهم به عنوان بزرگترین پالایشگاه مجتمع گاز پارس جنوبی و خاورمیانه، اکنون با تامین ۱۱ درصد از گاز مورد نیاز کشور نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور دارد. وی افزود: پالایشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبی از ابتدای سال تا کنون بیش از ۱۴ میلیارد و ۷۶۲ میلیون متر مکعب گاز از طریق سکوی دریایی و خط پنجم سراسری دریافت کرده، همچنین با تلاش شبانه روزی متخصصان و کارکنان فاز ۱۲، در همین بازه زمانی بیش از ۱۳ میلیارد و ۲۵۵ میلیون مترمکعب گاز نیز شیرین سازی شده و امیدواریم این میزان تولید در شیرین سازی تداوم داشته باشد. مدیر پالایشگاه نهم اظهارکرد: تعمیرات اساسی در پالایشگاه نهم با تلاش تمامی واحدهای عملیاتی در بخش های مختلف به خوبی و با رعایت کامل مسائل ایمنی و بدون هیچ گونه حادثه ناتوان کننده پایان یافت و اکنون این پالایشگاه با تمام توان برای تولید پایدار گاز هموطنان در فصل سرما آماده است. وی درباره تولید میعانات گازی این پالایشگاه از ابتدای سال تاکنون گفت: با تکیه بر توان متخصصان جوان و با تجربه از ابتدای سال تا کنون، بیش از۱۴ میلیون و ۴۶۱ هزار و ۳۸۱ بشکه میعانات گازی تولید و صادر شده، علاوه بر این در همین بازه زمانی، حدود ۴۶ هزار و ۶۹ تن گوگرد دانه بندی شده بسیار مرغوب نیز در پالایشگاه نهم تولید شده است. هاشمی ادامه داد: تولید روزانه گاز شیرین معادل ۸۳ میلیون متر مکعب در تاریخ ۱۲ تیرماه امسال به همت و تلاش متخصصان این پالایشگاه به ثبت رسیده است. وی گفت: تلاش همه کارکنان در پالایشگاه نهم بر این است که بتوانیم از حداکثر ظرفیت های موجود بهره مند شده و سالی توأم با آرامش برای هموطنان رقم بزنیم.
فعالیت های بسیج وزارت نفت در آیین
اربعین حسینی
فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت فعالیت های این مرکز را برای برگزاری مراسم اربعین حسینی و ستاد بازسازی عتبات عالیات تشریح کرد.
محمدعلی فلاح، فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت، به موضوع بازسازی و نوسازی عتبات عالیات از سوی این مرکز اشاره کرد و گفت: نوع فعالیت ستاد بازسازی و نوسازی عتبات، ساخت اماکن مقدس است که افراد زیادی نیز در این حوزه فعالیت دارند. وی با بیان این که هم اکنون هر وزارتخانه یا ارگان دولتی در این باره ستادی تشکیل داده است، افزود: در وزارت نفت نیز، ستاد بازسازی عتبات عالیات شکل گرفته که به طور معمول شخص وزیر یا نماینده تام الاختیار وی به عنوان رئیس ستاد معرفی می شوند، در وزارت نفت مهندس زنگنه این مسئولیت را به فرماندهی مرکز مقاومت بسیج نفت واگذار کرد. فلاح تصریح کرد: محور فعالیت های ما در این ستاد، جمع آوری کمک های مالی مردمی است، کارمندان وزارت نفت که تمایل دارند داوطلبانه در بازسازی عتبات عالیات و اماکن مقدس وجهی پرداخت کنند، می توانند از طریق کسر از حقوق به صورت ماهانه مبلغی را به صورت دلخواه حتی پنج هزار تومان به عنوان کمک اعلام کنند که در این صورت این مبالغ به حساب این ستاد واریز می شود.
فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت به استفاده از نیروی انسانی کارآمد در بازسازی عتبات عالیات اشاره و عنوان کرد: افرادی که تمایل دارند در این فعالیت ها حضور داشته باشند، می توانند به صورت داوطلبانه و بدون دریافت وجهی در این باره خدمت موردنظر خود را ارائه دهند، البته هم اکنون افراد زیادی در صنعت نفت به صورت داوطلبانه به بازسازی عتبات عالیات خدمت می کنند. وی به موضوع فرهنگی ساخت و بازسازی عتبات عالیات اشاره کرد و گفت: نگاه های مختلفی در این بار وجود دارد، برخی عنوان می کنند که اگر نگاه به داخل باشد منافع بیشتری نصیب کشور خواهد شد، اما افرادی که در بازسازی عتبات حضور دارند همان هایی هستند که نگاهی ویژه به حل مشکلات و بازسازی و نوسازی اماکن داخلی دارند، همان طور که در اردوهای جهادی خدمات درمانی مختلفی در داخل ارائه می شود.
فلاح به بحث ستاد اربعین عتبات عالیات در وزارت نفت اشاره کرد و افزود: یکی از
زیر مجموعه های این ستاد، بحث ستاد اربعین است که در مقاطعی از سال و حدود ۲ ماه پیش از برگزاری مراسم اربعین حسینی تشکیل می شود که محور فعالیت این ستاد نیز خدمت رسانی به زائران امام حسین (ع) است. فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت با بیان این که خدمت رسانی به زائران اربعین در داخل کشور و نزدیک مرزهای ایران با عراق و خارج از مرزها و در داخل کشور عراق انجام می شود، تصریح کرد: ستاد اربعین وزارت نفت دارای هشت موکب در داخل کشور و در مبادی خروجی در مرزهاست، شرکت ها ی مختلفی از جمله شرکت ملی گاز ایران، شرکت خطوط لوله و مخابرات، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، شرکت ملی نفت ایران، حوزه بسیج شهید تندگویان، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و غیره هر کدام دارای موکب هایی بوده و به زائران حسینی خدمات مورد نظر را ارائه می دهند. وی با اشاره به این که ۲ موکب از سوی ستاد اربعین عتبات عالیات وزارت نفت به موضوع درمانی زائران حرم سیدالشهدا (ع) می پردازند، عنوان کرد: یکی از پایگاه های درمانی ما در عمود ۱۰۹۲ است و در مسیر نجف تا کربلا قرار دارد و دیگری نیز در حرم سیدالشهدا (ع) در کربلاست. فلاح ادامه داد: وزارت نفت امسال برای نخستین بار موکبی با نام امام
رضا (ع) و شهدای وزارت نفت برای اسکان زائران نزدیک حرم امام حسین (ع) تدارک دیده است که به مدت ۱۴ روز به زائران امام حسین (ع) خدمت میکند. فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت با بیان این که همه کارکنان صنعت نفت با همکاری شخص وزیر و مدیران شرکت ها ی اصلی و فرعی نگاهی ویژه به ستاد اربعین دارند، ابراز امیدواری کرد که مراسم اربعین حسینی امسال نیز با تدابیر و تدارک دیده شده به نحو احسن برگزار شود.
تا پایان برنامه ششم توسعه محقق می شود
سرمایه گذاری ۱۸ هزار میلیارد تومانی در بخش توزیع گاز
روند رو به رشد توسعه گازرسانی به نقاط دور و نزدیک کشور در برنامه ششم توسعه تداوم خواهد داشت و بر اساس پیش بینی ها تا پایان این برنامه، ۱۸ هزار میلیارد تومان بودجه به این امر اختصاص می یابد. سعید مومنی درباره سرمایه گذاری در بخش توسعه گازرسانی طی برنامه ششم توسعه گفت: بر اساس پیش بینی های انجام شده، تا پایان برنامه ششم توسعه، حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان تنها در بخش توزیع گاز سرمایه گذاری خواهد شد.
وی افزود: این سرمایه گذاری مربوط به شهرها و روستاهای محروم از نعمت گاز و بخش های توسعه ای شهرهای گازرسانی شده است. مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز، با بیان اینکه در سال ۹۵، بر اساس اقتصاد مقاومتی برای ۹۰۰ هزار خانوار عملیات گازرسانی انجام شد، اظهار کرد: این تعداد در سال ۹۷ به ۸۵۰ هزار خانوار، در سال ۹۸ به ۸۰۰ هزار خانوار و در سال ۹۹ به ۷۳۰ هزار خانوار می رسد که باید زیر پوشش گازرسانی قرار گیرند. مومنی درباره تعداد شهرهایی که گازرسانی می شوند، توضیح داد: تا پایان امسال، ۴۶ شهر گازرسانی می شوند، در سال ۹۷ تعداد ۳۱ شهر، در سال ۹۸ تعداد ۲۰ شهر و در سال ۹۹ تعداد ۱۹ شهر گازرسانی می شوند. وی بیان کرد: در سال ۹۷ تعداد ۲ هزار و ۹۳۶ روستا، در سال ۹۸ تعداد ۲ هزار و ۶۰۲ روستا و در سال ۹۹ تعداد ۳ هزار و ۱۰۷ روستا از نعمت گاز بهره مند می شوند. مدیرگازرسانی شرکت ملی گاز ادامه داد: در برنامه ششم توسعه، ۲ میلیون و ۲۲۹ هزار علمک نصب خواهد شد، عملیات اجرایی گازرسانی به ۱۵۸ شهر و ۴ میلیون خانوار آغاز می شود که این برنامه تا سال ۱۳۹۹ ادامه خواهد داشت. مومنی پیش بینی کرد: میزان مصرف گاز در بخش صنایع و خانگی طی برنامه ششم به ۷۴۲ میلیارد مترمکعب و در بخش نیروگاهی به بیش از ۳۹۵ میلیارد مترمکعب برسد.
مدیریت دانش یکی از مهم ترین سرمایه های سازمانی
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: برگزاری همایش علمی کاربردی در سطح شرکت انتقال گاز، امکان مستندسازی و اشتراک دانش فردی و منطقه ای بین مناطق ۱۰ گانه را فراهم خواهد کرد. سعید توکلی، در نخستین همایش علمی- کاربردی این شرکت که از روز سه شنبه (نهم آبان ) و به مدت دو روز در منطقه ۲ عملیات انتقال گاز ایران «اصفهان» در حال برگزاری است، اظهار کرد: این رویداد علمی به سازمان کمک می کند تا از تجارب خود، شناخت و بینش حاصل کرده و از این دانش در حل مشکلات، آموزش پویا، برنامه ریزی راهبردی و تصمیم گیری بهره برداری کند. وی با اشاره به این که مهم ترین دستاورد این همایش، مستندسازی و به اشتراک گذاری دانش کارکنان سازمان است، گفت: وقتی این دانش، پردازش و در قالب زبان رسمی بیان شود، می توان به راحتی آن را بین افراد به اشتراک گذاشت.
توکلی افزود: دومین دستاورد مهم این همایش، ایجاد زمینه ارتباطی مناسب بین صنعت گاز کشور و مراکز علمی و تحقیقاتی و ایجاد شور و نشاط میان کارکنان سازمان برای مشارکت آن ها در یک رویداد علمی است. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران برگزاری همایش های علمی- کاربردی را به خودی خود، سبب ایجاد آثار مثبت فراوان بر صنعت دانست و گفت: فراهم کردن زمینه ارتباطی موثر بین صنعت و دانشگاه و رفع معضلات صنعت از طریق تحقیق و پژوهش، از مهم ترین دستاوردهای چنین همایش هایی است.
شرکت ملی نفتکش حضور ی قدرتمند در آب های بین المللی خواهد داشت
مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران در آیین افتتاح رسمی برقراری امکان استفاده از اینترنت پرسرعت در نفتکش ها، ابراز امیدواری کرد با این قبیل اقدام ها و ارتقای سطح کیفی خدمات در بعد نیروی انسانی و ناوگان، این شرکت حضور قدرتمندتری در آبهای بینالمللی داشته باشد. سیروس کیان ارثی در آیین افتتاح رسمی برقراری امکان استفاده از اینترنت پرسرعت در نفتکش های شرکت ملی نفتکش، گفت: با این اقدام که در راستای تحقق یکی از خواستههای دریانوردان ناوگان شرکت ملی نفتکش انجام شد، دریانوردان از خدمات این شبکه جهانی بهرهمند شدند.
ناوگان شرکت ملی نفتکش طی یک برنامه زمانبندی ۶ ماهه و با هماهنگی مدیریتهای فنی و بازرگانی از امکان استفاده از اینترنت پر سرعت بهره مند می شوند، در مرحله نخست ۲ فروند از نفتکش های این شرکت به این سامانه مجهز شدند و هم اکنون کارکنان آنها قادر هستند، بدون محدودیت حجمی و رایگان در هر نقطه از جهان از خدمات این سامانه استفاده کنند. مراحل تجهیز سه فروند دیگر از نفتکش های این شرکت به اینترنت در حال اجراست که در ماه نوامبر به بهره برداری می رسد، افزون بر دسترسی رایگان به اینترنت، ایمیلهای شخصی و شبکههای مجازی مانند تلگرام، واتس آپ، خطوط تلفن ارزان قیمتی نیز برای ارتباط از خشکی به کشتی و بالعکس فراهم شده است که از این طریق دریانورد ناوگان شرکت ملی نفتکش ایران همواره قادر خواهند بود با خانواده خود در تماس باشند. امکان استفاده از اینترنت پرسرعت در شناورهای متعلق به ناوگان شرکت ملی نفتکش از سوی مدیرعامل و با حضور تعدادی از اعضای هیئت مدیره این شرکت از طریق ویدئو کنفرانس و گفت وگوی تلفنی و تصویری با دریانوردان ۲ فروند از نفتکشهای این شرکت به طور رسمی آغاز شد.
عمل به مسئولیت اجتماعی منطقه چزابه خوزستان در نقطه صفر مرزی
منطقه خوزستان به نمایندگی از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در نقطه صفر مرزی چزابه به مشتاقان و زائران اربعین حسینی خدمت رسانی می کند.
مدیر منطقه خوزستان در حاشیه بازدید خود از موکب منطقه خوزستان در مرز چزابه گفت: به منظور خدمت رسانی به زائران کربلای معلی که از سراسر کشور پایانه مرزی چذابه را برای تردد انتخاب می کنند، ایستگاه صلواتی تحت عنوان موکب شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران منطقه خوزستان در نزدیکی پایانه راه اندازی شده است. کیهان پور گفت: این موکب به صورت شبانه روزی به زائران که از این نقطه مرزی به نجف اشرف و کربلا تردد می کنند، خدمت رسانی می کند، به طوری که بخشی از فضای این موکب به محل استراحت و نمازخانه زائران اختصاص یافته و علاوه بر پذیرایی با چای، خرما و آب معدنی، روزانه غذای گرم پخته و میان زائران توزیع می شود. وی ادامه داد: خدمت رسانی به زائر امام حسین (ع) حدومرز نمی شناسد؛ به طوری که موکب منطقه خوزستان تا 7 روز بعد از اربعین حسینی به زائرانی که راه برگشت خود را از مرز چذابه انتخاب می کنند نیز، خدمت رسانی می کند.
صدور محصولات پتروشیمی ایران به ترکیه افزایش می یابد
رئیس دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی با اشاره به این که تعرفه صدور محصولات پتروشیمی ایران به ترکیه کاهش می یابد، گفت: مذاکرات میان دو کشور ادامه دارد و امید است که با توافق های آینده، صادرات محصولات پتروشیمی به کشور ترکیه افزایش یابد. رضا محتشمی پور درباره تازه ترین توافق های صورت گرفته برای کاهش و بهبود تعرفه محصولات صادراتی صنایع پتروشیمی ایران به ترکیه اظهار کرد: خوشبختانه در حاشیه برگزاری نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در ترکیه، مقام های این کشور برای کاهش تعرفه ها اعلام آمادگی کردند. وی با اشاره به این که پیشتر ۱۰ قلم از محصولات پتروشیمی برای کاهش تعرفه ارائه شده بود، افزود: ۵ محصول دیگر نیز در جریان مذاکره با مقام های ترکیه به این فهرست اضافه شد و در مجموع ۱۵ محصول پتروشیمی شامل کاهش تعرفه خواهند شد. رئیس دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی ادامه داد: محصولات PET(پلی اتیلن ترفتالات) بطری، PET الیاف، TDI، پلی پروپیلن کوپلیمر و نیز پلی استایرن به این فهرست افزوده شده که این محصولات با توجه به افزایش تولید در کشور در این فهرست قرار گرفتند. محتشمی پور با بیان این که محصولاتی مانند پلی اتیلن، متانول و اوره پیشتر در این فهرست قرار داشت، گفت: مذاکرات میان دو کشور ادامه دارد و امید است با توافق های آینده بتوانیم رشد صادرات به کشور ترکیه را شاهد باشیم.
سمینار آموزشی پدافند غیرعامل برگزار شد
همزمان با هفته پدافند غیرعامل، سمینار آموزشی پدافند غیر عامل در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران برگزار شد. این سمینار با حضور معاونان سازمان پدافند غیرعامل کشور، مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت ملی پالایش و پخش، مدیر عامل و جمعی از مدیران، مجریان و رؤسای واحدهای ستادی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران روز شنبه( 13 آبان 96)، در سالن هیئت مدیره این شرکت برگزار شد. در ابتدای این سمینار بهرام برزگر، رئیس اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران این شرکت، به بیان ضرورت برگزاری این سمینار پرداخت و گفت: رسالت پدافند غيرعامل، پيشگيري و كاهش آسيب پذيري در طرح ها و پروژه هاست. مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ضمن تأکید بر اهمیت پدافند غیرعامل در مصون سازی کشور در مقابل حملات بیگانگان گفت: با توجه به اینکه کشور ما در منطقه حساس خاورمیانه قرار گرفته است باید بسیار تلاش کنیم تا هر چه بیشتر مقابل نفوذ بیگانگان را در کشور بگیریم. حمید شریف رازی، به نقش پدافند غیرعامل در صنعت نفت تاکید کرد و افزود: شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران مطابق با دستورالعمل های سازمان پدافند غیرعامل، برای تمام پروژه ها اقدام به گرفتن مشاور می کند و گزارش بسیاری از پروژه ها مورد تصویب واقع و مجوز سازمان پدافند غیرعامل را کسب می کند. در این سمینار، سردار مطیعی، معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور و دکتر آخوندی، استاد دانشگاه و محقق حوزه پدافند غیرعامل، به ارائه مطالب مفید و کاربردی در حیطه پدافند غیرعامل پرداختند.
مجید مصدقی، مدیر عملیات شرکت انتقال گاز
تزریق گاز به سراجه و شوریجه ادامه دارد
میزان تزریق گاز به دو مخزن سراجه و شوریجه از ابتدای امسال تا پایان شهریورماه یک میلیارد و ۹۹۸ میلیون مترمکعب بوده است و این عملیات تا پایان آبان ماه تداوم خواهد داشت.
مجید مصدقی، مدیر عملیات شرکت انتقال گاز، درباره تزریق گاز توضیح داد: تزریق گاز در ایران دو هدف ازدیاد برداشت از میدان های نفتی و سپس ذخیره سازی در مخازن گازی و مدیریت گازرسانی در فصل سرما را دنبال می کند.
وی افزود: چاه های نفت پس از مدتی دچار افت می شوند و برای آنکه افزایش فشار و بازتولید برقرار شود، روش های مختلفی از جمله تزریق گاز اجرایی می شود که این موضوع برای ایران به دلیل وجود مخزن مشترک پارس جنوبی بسیار راهبردی است، زیرا هر چه از این مخزن گازی عظیم برداشت بیشتری انجام داده و به مخازن نفتی تزریق کنیم برای ما صرفه اقتصادی بیشتری دارد، همچنین پس از برداشت نفت، گاز تزریقی به عنوان گاز ذخیره شده در آن میدان ها باقی می ماند که در فرصت کافی دوباره برداشت می شود. مدیر عملیات شرکت انتقال گاز با تاکید بر این که در یک فرآیند تولیدی و مصرفی، هنگامی که مصرف در یک مقطع زمانی محدود افزایش می یابد عاقلانه نیست که میزان تولید نیز به همان اندازه زیاد شود، ادامه داد: بهره مند ی از مخازن ذخیره سازی سیستمی است که در همه کشورهای نفتخیز دنیا رایج است و در ایران نیز این مخازن برای ذخیره گاز و مدیریت مصرف استفاده می شوند.
مصدقی اظهار کرد: با آنکه در نیمه نخست سال، همه صنایع و نیروگاه ها از گاز استفاده می کنند باز هم این حجم به اندازه میزان مصرفی فصل زمستان نمی رسد به همین دلیل در هشت ماه نخست سال عملیات تزریق و ذخیره سازی در مخازن گازی انجام می شود که این گاز را در مخازنی مانند سراجه و شوریجه تزریق می کنیم و در نیمه دوم سال برای پایداری انتقال گاز به مناطق مختلف کشور از آنها بهره مند می شویم.
وی با تاکید بر این که یکی از مهم ترین کاربردهای مخازن سراجه و شوریجه، رفع نگرانی نسبت به گازرسانی است، ادامه داد: در فصل سرما تهران روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف می کند که مخزن سراجه منبع بسیار خوبی برای پایداری گازرسانی در تهران است.
مدیر عملیات شرکت انتقال گاز با بیان اینکه در فصل زمستان روزانه بالغ بر ۷۵۰ میلیون مترمکعب گاز در شبکه انتقال گاز کشور جابه جا می شود، گفت: سرانجام میزان گازی که در فصل زمستان روزانه از مخزن سراجه برداشت می شود کمتر از هشت میلیون مترمکعب است.
مصدقی گفت: مطابق برنامه ریزی های انجام شده از ابتدای امسال تا پایان آبان ماه باید ۹۰۰ میلیون مترمکعب گاز به مخزن سراجه تزریق شود، زیرا این گاز ذخیره سازی شده در چهار ماه پایانی سال و در فصل سرما مورد استفاده قرار می گیرد که خوشبختانه این عملیات تزریق تاکنون مطابق برنامه پیش رفته است.
وی کل ظرفیت مخزن سراجه را یک میلیارد مترمکعب اعلام کرد و گفت: ظرفیت مخزن شوریجه ۲ و نیم برابر مخزن سراجه است که بر همین اساس تعهد مخزن شوریجه نیز ۲ و نیم میلیارد مترمکعب است که این حجم گاز نیز به این مخزن تزریق می شود البته از آنجا که این مخزن در نزدیکی پالایشگاه سرخس است مسئولیت راهبری آن نیز با همین پالایشگاه است.
مدیر عملیات شرکت انتقال گاز، مخازن ذخیره سازی سراجه و شوریجه را متصل به شبکه انتقال گاز اعلام کرد و گفت: بیشترین استفاده از سراجه برای تامین گاز تهران و بیشترین استفاده از مخزن شوریجه برای خراسان شمالی، خراسان جنوبی و خراسان مرکزی است که موجب پایداری انتقال گاز در فصل زمستان می شود و دیگر لازم نیست از سمت تهران گاز مورد نیاز را به خراسان انتقال دهیم.
وی میانگین تزریق به سراجه در هشت ماه نخست سال را ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب گاز اعلام کرد که در چهار ماه پایانی سال روزانه چهار میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب گاز از مخزن سراجه برداشت می شود همچنین در هشت ماه نخست سال ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار مترمکعب گاز به صورت روزانه به شوریجه تزریق می شود که طی چهار ماه پایانی سال روزانه ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب گاز نیز از مخزن شوریجه برداشت می شود.
مصدقی با بیان اینکه تزریق به مخزن سراجه از ابتدای امسال آغاز شده و تا پایان آبان ماه ادامه دارد گفت: تاکنون پایان شهریورماه، ۷۴۰ میلیون مترمکعب گاز به این مخزن تزریق شده که تا آخر آبان ماه نیز ادامه دارد، این میزان تزریق در سال گذشته تا پایان آبان، ۷۲۶ میلیون مترمکعب بوده است.
مدیر عملیات شرکت انتقال گاز، درباره مخزن شوریجه گفت: از ابتدای امسال تا پایان شهریور ماه، یک میلیارد و ۲۵۸ میلیون مترمکعب گاز به شوریجه تزریق شده و عملیات آن ادامه دارد که این میزان در سال قبل تا پایان آبان یک میلیارد و ۴۱۳ میلیون مترمکعب بوده است.
وی درباره تزریق به میدان های نفتی توضیح داد: اکنون تزریق گاز به سه میدان نفتی کرنج، کوپال و آغاجاری انجام می شود که این میزان در سال قبل، چهار میلیارد و ۳۱۱ میلیون مترمکعب بوده و امسال تا پایان شهریور به سه میلیارد و ۸۹۵ میلیون مترمکعب رسیده و مجموع تزریق گاز به میدان های نفتی و مخازن گازی در سال ۹۵، ۶ میلیارد و ۴۵۰ میلیون مترمکعب بوده است.
به گفته مصدقی، تزریق گاز به میدان های نفتی امسال با کاهش رو به رو بوده که دلیل آن الزام به تامین گاز نیروگاه هاست و کاهش تزریق نیز بیشتر در حوزه آغاجاری انجام شده است، در سال جاری تلاش شده تا حجم گاز شیرین بیشتری به نیروگاه ها منتقل شده و در مصرف سوخت مایع صرفه جویی شود.
تزریق گاز به دو مخزن ذخیره سازی گاز سراجه و شوریجه در هشت ماه نخست سال انجام می شود که این حجم ذخیره سازی در چهار ماه پایانی سال با هدف پایداری گازرسانی استفاده می شود.
با حضور مدیر کل روابط عمومی وزارت نفت و روسای روابط عمومی چهارشرکت اصلی
چهارمین نشست شورای هماهنگی روابط عمومی های وزارت نفت برگزار شد
مشعل چهارمین نشست شورای هماهنگی روابط عمومی های صنعت نفت باحضور مدیر کل روابط عمومی وزارت نفت، روسای روابط عمومی چهار شرکت اصلی وزارت نفت و روسای مناطق برگزار شد. به گزارش «مشعل»، در این نشست که آخرین نشست این شورا در دور دوم بود، درباره آخرین اقدام های حوزه روابط عمومی وزارت نفت بحث و تصمیم گیری شد. مدیر کل روابط عمومی وزارت نفت در این نشست، درباره شورای هماهنگی روابط عمومی صنعت نفت گفت: در این مقطع عملکرد این شورا باید به درستی ارزیابی، سپس برای ادامه کار تصمیم گیری شود و بدون ارزیابی فلسفه وجودی شورا در ابتدای شکل گیری، نمی توان اظهارنظر قطعی و صحیح کرد.
کسری نوری گفت: در این باره باید یک بررسی آسیب شناسانه از سوی اعضای شورا در ستادها و مناطق انجام و مشخص شود ادامه کار به صلاح است یا نیازمند بازبینی و اگر مشکلاتی در مسیر دستیابی به اهداف وجود دارد، برطرف شود.
وی با تاکید بر این که وظیفه اداره کل روابط عمومی این نیست که فارغ از واقعیت های موجود، رهنمود صادر کند، افزود: باید اشتیاق لازم همه اعضا برای شرکت در جلسات وجود داشته باشد.
نوری تاکید کرد: مشکلات فرا روی روابط عمومی ها، باید به طور کامل شناسایی و مشخص شود کدام دسته از این مشکلات، به ساختار و سیستم و کدام به سطح توقعات روابط عمومی ها مربوط است.
هدف شوراها هم افزایی است
رئیس امور هماهنگی روابط عمومی های صنعت نفت نیز ضمن ارائه گزارشی درباره عملکرد شورا در ابتدای این نشست گفت: دور اول شورای هماهنگی روابط عمومی های صنعت نفت به صورت یک ساله و آزمایشی آغاز به کار کرد، اما در دور دوم با برگزاری انتخابات و صدور احکام دو ساله، کار به صورت جدی آغاز شد. سیدمجتبی موسوی شاد با اشاره به برگزاری چهارنشست در دوره چهارم شوراها گفت: طبق دستورعمل مصوب شورا، جلسات هر سه ماه یک بار برگزار شده که این تعداد در مناطق هر دو ماه یک بار بوده است.
وی با تاکید بر این که ترکیب اصلی این شورا 11 نفر است و در این نشست درباره تمدید شدن یا نشدن شورا و ادامه کار آن بحث و بررسی و رای گیری انجام خواهد شد، گفت: از جمله اهداف شوراهای روابط عمومی صنعت نفت، وحدت رویه، استفاده از ظرفیت های موجود در هر منطقه، هم افزایی، همکاری و مشارکت بین روابط عمومی ها از طریق شوراهای مناطق بود.
موسوی شاد همچنین تاکید کرد: طبق برنامه ریزی ها قرار بود، مناطق شورا، به عنوان بازوی قدرتمند اداره کل و با استفاده از تخصص و تجارب اعضا موارد کلان و اولویت دار را کارشناسی و در قالب پکیج های کارشناسی شده برای تصویب و اقدام های ستادی به شورای مرکزی ارسال کنند. وی با اشاره به این که دوره چهارم شوراها آذرماه پایان می یابد، گفت: طی احکام صادره، دو پیشنهاد ادامه شورا تا اوایل سال آینده و انجام انتخابات مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
موسوی شاد تاکید کرد: لازم است نمایندگان 8 منطقه شوراها گزارشی از عملکرد دو ساله خود مکتوب و به همراه پیشنهادها در اسرع وقت و حداکثر تا پایان آذرماه به شورای مرکزی ارسال کنند.
روابط عمومی ها هم صدا با مجموعه باشند
رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران نیز در این نشست با تاکید بر لزوم آسیب شناسی در عملکرد روابط عمومی های صنعت نفت در مناطق گفت: روابط عمومی، ماهیتی سیاسی دارد و این از وظایف روابط عمومی هاست که بیشتر از همه با سیاست های مجموعه خود و دولت هم صدا باشند. محمد ناصری افزود: شغل روابط عمومی، نیازمند پویا بودن است و این اصلا به صلاح نیست که برای مثال یک رئیس روابط عمومی 27 سال در این جایگاه قرار بگیرد. وی همچنین با تاکید بر این که لازم است همکاران ما در روابط عمومی بعد از چند سال در صورت کسب توانمندی های لازم ارتقا پیدا کنند، گفت: این در حالی است که بیشتر وقت و عمر کاری بسیاری از همکاران ما صرف رفع مشکلات کاری می شود.
روابط عمومی ها راهبر باشند
رئیس روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در این نشست درباره عملکرد شورا گفت: به منظور بهبود در فرایند شورا، گزارش هایی از مناطق جمع آوری و مشخص شود که در کدام مناطق مشکلات بهتر و کاربردی تر بررسی شده است.
رضا خلج با تاکید بر این که مشکلاتی که در ساختار روابط عمومی ها وجود دارد، قابل تغییر و در حیطه اختیارات ما نیست، افزود: برای مثال در منطقه ویژه، این سازمان نقش راهبر را دارد، اما در بیشتر مناطق در مواقع بحران، راهبری وجود ندارد و این وظیفه روابط عمومی هاست که برای این نیازها، فعالیت تعریف و نیازسنجی دقیقی انجام دهند و سپس شوراها را بر اساس نیازسنجی ها هدایت کنند.
شوراها سبب درک مشترک شدند
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران نیز در این نشست با تاکید بر این که در ابتدای نشست های شورا برای آن اساسنامه تنظیم شد و باید براساس همان اساسنامه حرکت شود، گفت: نخست قرار بود شوراها بین چهارشرکت و مناطق ارتباط ایجاد کنند.
مجید بوجارزاده با اشاره به رفت و برگشت زیاد و وقت گیر امور در ستادها و نقش شوراها در تسهیل آن گفت: روابط عمومی ها می توانند نقاط اشتراک خود را در شوراها هم افزایی کنند. وی با اعلام تشکیل شوراهای مختلف در زیرمجموعه های شرکت ملی گاز ایران گفت: در مناطق جنوبی، ناهماهنگی زیادی وجود داشت و شوراها توانستند از این طریق به درکی مشترک برسند و بسیاری از امور را از این طریق حل و فصل کنند. بوجارزاده اصلاح ساختار روابط عمومی ها و چرخش شغلی در روابط عمومی ها را از دیگر موارد مهم نیازمند پیگیری در شوراهای روابط عمومی خواند و تاکید کرد: اما تا قبل از اصلاح این ساختارها، وظیفه داریم طبق آن پیش برویم و با کارهای عملی و فنی دقیق، به مدیران و مجموعه خود در دستیابی به اهداف یاری برسانیم. وی افزود: پراکندگی و شکاف های زیادی در روابط عمومی های مجموعه وزارت نفت وجود داشت که خوشبختانه این شورا موفق شد تفکر کلان خود را تزریق و تا حد قابل ملاحظه ای، هماهنگی و یکپارچگی در بین روابط عمومی ها ایجاد کند.
عملکرد شوراها در چارچوب تکالیف حرفه ای باشد
رئیس روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نیز در این نشست با اشاره به این که منکر هدف گذاری و پراهمیت بودن فعالیت ها و تعاملات در شورای روابط عمومی های صنعت نفت نیستیم، گفت: عملکرد شوراها باید در چارچوب تکالیف حرفه ای باشد که البته نقش شوراها باید در این زمینه در قالب جلسات اندک برای مسائل کلان دیده شود.
محسن مومنی با اشاره به این که لازم است دستور عمل روشنی برای انتصاب روسای روابط عمومی های صنعت نفت وجود داشته باشد، گفت: عملکرد شوراها هم نیازمند بازبینی است و اگر انتخابات شوراها، به انتخاب افراد متخصص و باسابقه منجر شود، خوب است.
در پایان این نشست پس از جمع بندی نظرهای دیگر حاضران و رؤسای روابط عمومی زیرمجموعه ها و مناطق مقرر شد صورت جلسه ای برای همه اعضای شوراهای روابط عمومی در صنعت نفت ارسال و درباره عملکرد و ادامه کار این شورا نظرسنجی انجام شود.
دخـــتـر بـدرالــدجـا درسه مجلس درسه جا می نـشـیـند درعـزا
گِریَد او برمـصطـفا گاهی هـم بر مـجـتـبا بعـدازآنها بر رضا
سخت شد برفـاطمه غـم به جای نــاعِـمه این مصیـبت ها هـمه
حزن ودردش دائمه نیـست او را واهـمه آفـرین صد مرحـبا
سخت باشداین چنین مرگ خـتم المرسلیـن پـادشـاه عـالــمـیـن
کس نمی گردد ظـنین آسـمـان روی زمـیـن گـر ببـیـند ازقـضا
خوب می دانی ربّی شکرگویم ، هـرشـبی گرکه میکردم تـبی
بوسـه می دادم لـبی آن رسـول الله ، نـبی درد می گـشته دوا
دین او تشـریـف شد سنّـتـش تحـریــف شد برمن هم تکلیف شد
وضع دین تعریف شد روح من تـلطیـف شد در زمیـن و ما سـوا
گشته وضعی عـملی غـصب شد حـقّ عـلی شیعه را میرو ولی
جـانــب آن اوّلــی دانـی ای ربّ جــلـــی ایــده های مـرتضا
در سقیفه دشمنان بدعتی کرده عیان ظلم شد بر شیعیان
بر امیر مـؤمنان مات وحیران شد جهان دیده چون مؤمن نما
رفته چون خورشید وماه گـشته بی پـشت وپناه نیست فردی دادخواه
دادخـواهی یــا الله نـزد تــو در دادگـاه آورد خـیـرالـنـسـا
آه مـن افــزون شود چشم ها پرخـون شود رودی وجیحون شود
مثل یک کارون شود سیلِ درهـامـون شود می کند تخـریـب ها
گریه دارم روزوشب ازغـم شاه عــرب پیکرم دررنج تـب
خشک گشته هردولب نیست چیزی بوالعجب رفته بابم مصطفا
اشکـبارم از بـصر دیده ها گریان وتر گشته ام یک نوحه گر
از غــم درد پـسـر گشته صد پاره جگر نورچشمم مـجـتـبــا
آمد ازحلـقـش برون همره دریای خون لخته لخته گونه گون
قطعه قطعه قیرگون پاره پاره سیمگون قـلب بی کـین و ریا
کـشته گـردیده حسن سیمگـونِ سیم تـن سبط شاه ذوالـمنـن
خسته جان وروح وتن گشته خارج از بدن لخـته لخـته خـونها
چون حسن کرده سفر داده برقـاتل مّمـر بدره ای از سیم و زر
تا نگـردد دربه دَر تا نـیفـتد در خطر آن کـریـم الاکــرمـا
احسن ازجُود وکرم برعیال و برحَرَم بخشش مال وحَـشَم
بر فـقـیـر مـحـتــرم تا زداید رنج وغم نور چـشم مصطفا
ازغـم سالار توس کرده چون آنجا جلوس میخورم ازدل فسوس
می زنم آوای کوس صورت اوغرق بوس می گشایم عـقده ها
آخرهارون اَلـرشید در سنابادش، امـید ازدودستش رفته دید
ازخـباثـت آن پـلـید کرده ایشان راشهید کشته فرزندم رضا
زهـردرانگـور شد دردلش مستور شد چون رضایم دورشد
عالِـم مـنـظور شد برخُورش مأمورشد یا اباصَلـتَـش بـیـا
زاهـدازدل نوحه گر دارد از سوزجگـر اشکـباری ازبصر
عاقـبت دارد ثـمـر در گذرگاه و مَـفَـر پیش حق روزجزا
رستخیزی دگر در زمین است ای خـدا محـشر اربعـیـن است
راهـی کـربـلا شـیعـیانــند مرد و زن جمله سـیـنه زنانـند
در پـنـاه امـامِ زمــانــنـد مرثیه گوی، روح الامین است
بس که شد پاره ازتیغ وخنجر جـسم فـرزند زهــرای اطهــر
جای بـوسـه نمانـده به پـیکـر اینهمه،ظلم و بیداد و کین است
مرکز قطب امکان حسین است مـرهــم درد انسان حسین است
صاحب قـلب بریان حسین است شمـس تابنده ای در زمین است
مأمن تیر و پیکان حسین است مظهرجـسم عـریان حسین است
قـائـم دین و ایمان حسین است هـردو لب ازعطش آتشین است
کـرده خـون حسین وشهـیـدان بــــیـمـۀ کـامـــــل روزگـاران
دین و ایـمان و اسـلام وقـرآن خون وپیروزی دین عجین است
باشد از روی اخلاص وایمان در جـهـان عـاشـقـانـش فــراوان
هم مسلمان و هم نا مسلمان این حسین است وعشقش چنین است
مـوج انسـانیِ بـیکرانـه آمـده جـمـلگــی بـا نــشـانه
ازدِه وشهر و از کوی وخانه سـیل جاری به روی زمیـن است
زینب ای اسوۀ کـربـلایـی ای سفیر بـزرگ رهــــایــی
شاهد انقلاب خدایی دشـمن دیـن حـق در کمیـن است
زینـب ای هـدیـۀ آسمـانـی ای صــبـور عــیـانـی- نـهـانـی
بار سنـگیـن ایـن جانفـشانی روی دوش تـو عابــدیـــن است
بر مـشـامم بـوی جـان آید حسین بوی آن روح و روان آید حسین
از نـجــف تا کــربــلای پُـربلا مـهدی صاحب زمـان آید حسین
عِطـر آگـین گـشـته خـاک کربلا بوی یـــار مـــهــربان آید حسین
تا تــداعــی می شود کرب و بلا مـرغ دل در آشـــیـان آید حسین
شیعه ازشـصت وســـه کـــشورآمده مـثل هـر شــیـر ژیان آید حسین
مرد وزن پیر وجوان و نوجوان از چهار گـوش جهان آید حسین
چون شمال وچون جـنـوب وباختـر دائـمــاً از خــــاوران آید حسین
شیعـه و سـنی و غـیر مـسلمـیـن پـا به پــای هــم روان آید حسین
مثل اقـیـانوس و مـوج بـیـکـران مـوج آدم بـیـکـــــران آید حسین
نـیـسـت جای سـوزنی انداخـتــن مـسـتـمـراً بـی امــــان آید حسین
اَر بـبارد داعــــــشی از آسـمـان شیعه ات از هر مکان آید حسین
سیل جـمعیت که خودجوش آمده کـاروان در کـــاروان آید حسین
هر کسی مستِ مرام ونام تُـست مـثل سـرو بـوســتــان آید حسین
هـرکه معلول است ازپاهای خویش روی ویلچــر شادمان آید حسین
بی نظیراست این هـمایش درجهان دســت آوردش عـیـان آید حسین
اقــتـدار شـیـعـه در عـالَـــم بُــوَد حـسرت کــرّوبـیــــان آید حسین
سر دهـد هـیهات مِـنَ الــذلّـه ات لـرزه بر مـسـتکـبران آید حسین
در مسیر راه عـشق و عـاشـقـی زايـــــــر آتـشـفـشــان آید حسین
هـرعـشیره کرده برپا موکـبــی داخـلـش پـیر و جـوان آید حسین
آدمـــی از مـوکـبـان بــیــــن راه در شـمـارش نـاتــوان آید حسین
هـرکه هـرچیزی که دارد، آورد خود به سِـلک خادمان آید حسین
کـربـلا ، پـای پـیـاده ، اربـعـیـن این شعار از شـیعـیان آید حسین
هـرکـه می آیـد پــیـــاده می رود سـینه زن سـیـنه زنان آید حسین
کـربلا را می دهـد یـزدان سـلام ایـن کلام از آســمــان آید حسین
کمتـر از کعـبه نباشد حـرمـتــش حـرمـت تـو جـــاودان آید حسین
خاک گـودالـش بـبالـد بر سـمـاء اوج آن تا کـهـکـشــان آید حسین
امرِ به معـروف و نهیِ منکـرت تـا قــیامـت بر زبـــان آید حسین
تا خداهـست وجهان هـست وحسین شیعه ،سَـر،بردشمنان آید حسین
گرجهان گردد طرف با شیعـیان شـیعه فـایـق بر جهان آید حسین
می کند کهنه زمان،غـیرازشهـید کربلا ، نـو،هـرزمـان آید حسین
تا جـدا گـردد سَــره از ناسَــــره آدمــی را امــتــحـــان آید حسین
زاهــد ازلـطـف عـمـیم کـردگـار شادمان، برسَـر زنان آید حسین
زاهــد کریمی،کارمند شرکت ملی حفاری ایران
گچساران، د ومين توليد کنند ه نفت خام
علي مراد كاظم پور قرار گرفتن تأسيسات اين شرکت د ر چهار استان کهگيلويه و بوير احمد ، خوزستان، بوشهر و فارس، از ويژگی های اين شرکت است که د ر کنار قرار گرفتن تلمبه خانه عظيم گوره و چند راهه نفت خام صاد راتی کشور د ر حوزه عمليات اين شرکت گچساران را به قلب صاد رات نفت خام کشور تبد يل کرد ه است.
نفت گچساران و چند شرکت مهم د يگر با خط لوله به تلمبه خانه گوره منتقل و با افزايش فشار د ر نهايت به سمت پايانه خارک برای صاد رات هد ايت می شود .
راهبری تمام اين مراحل، تعمير و نگهد اری اين تأسيسات به عهد ه کارکنان تلاشگر شرکت بهره برد اری نفت و گاز گچساران است
شركت بهره برد اري نفت وگاز گچساران
شركت بهره برد اري نفت وگاز گچساران يكي از شركت هاي مهم فرعي تابع شركت ملي مناطق نفت خیز جنوب ود ومين توليد كنند ه نفت خام است كه با متوسط توليد 630 هزار بشكه نفت وبيش ازيك ميليارد فوت مكعب گازخشك د ر روز، سهم عمد ه اي د ر تأمين د رآمد هاي اقتصاد ي كشورد ارد . همچنين قرارگرفتن تلمبه خانه گوره و چند راهه بزرگ نفت خام صاد راتي ايران د رحوزه عمليات اين شركت د رساحل گناوه، گچساران رابه عنوان يك شركت مهم د رعرصه توليد وصد ورنفت خام مطرح ساخته است.
اد اره مركزي اين شركت از نظر جغرافيایي د ر استان كهگيلويه و بويراحمد واقع شد ه است، اما تأسيسات شركت د ر چهار استان كهگيلويه و بويراحمد ، خوزستان، بوشهرو فارس قرارد ارند . همين ويژگي خاص، موقعيت اين شركت را د ر بين ساير شركت ها از اهميت ويژه اي برخورد ار کرد ه است.
تاريخچه و موقعيت
ميد ان نفتي گچساران د ر 220 كيلومتري جنوب شرقي اهواز قرار گرفته و شامل سازند هاي شكافد ار آسماري و بنگستان بود ه كه د ر جهت عمومي شمال غربي/ جنوب شرقي طاقد يس هاي مياد ين نفتي جنوب ايران واقع شد ه است. عمد ه توليد نفت از سازند آسماري اين ميد ان صورت مي گيرد كه عمد تاً از سنگ هاي كربناتي تشكيل شد ه است. مخزن نفتي گچساران د ر سال هاي 1302 تا 1303 مورد مطالعه قرار گرفت و چاه شماره يك د ر سال 1304 د ر اين منطقه حفاري شد . نخستین چاه توليد ي، چاه شماره 13با د بي 12 هزار بشكه د ر روز بود ه است كه د ر سال 1318راه اند ازي شد .
طي د ه سال اول 5 حلقه چاه د ر گچساران حفاري و اين تعد اد تا زمان ملي شد ن صنعت نفت به 14 حلقه رسيد ولي فقط چاه هاي شماره 8 ( با د بي 13 هزاربشكه د ر روز) و شماره 13(با د بي 12 هزاربشكه د ر روز) توليد ي بود ه اند . اولين چاه بنگستاني كه به توليد د رآمد ، چاه شماره 36 بود كه بهره برد اري از آن از سال 1340 آغاز شد .
تاريخچه بهره برد اري از مخزن نشان مي د هد كه به جز يك د وره كوتاه بين سال هاي 1330 تا 1332، توليد از مخزن گچساران همواره اد امه د اشته و ميزان توليد نيز روند افزایشی د اشته است به طوري كه د ر سال 1353 به حد اكثر مقد ار، افزون بر 940 هزار بشكه د ر روزرسيد و بيشترين توليد از چاه شماره 35 به ميزان 90 هزار بشكه د ر روز بود ه است.
اولين واحد بهره برد اري (واحد بهره برد اري گچساران1)د رسال1322با ظرفيت اسمي 245 هزاربشكه د ر روزاحد اث شد و د ر مد ار قرارگرفت. ضمناً صاد رات نفت از طريق تلمبه خانه گوره ازسال 1346 آغاز شد ه و همچنان اد امه د ارد .
مخازن و تأسيسات
تعد اد تأسيسات شركت گچساران تا قبل از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي 9 واحد بهره برد اري، 2 واحد نمكزد ايي، 1 مجتمع گازوگازمايع و تعد اد چاه هاي حفاري شد ه 235 حلقه بود ه است. د ر حال حاضر شركت بهره برد اري نفت وگاز گچساران، مسئوليت توليد صيانت شد ه از 17 ميد ان نفتي را با استفاد ه از 792 حلقه چاه، 11 واحد بهره برد اري، 7 واحد نمكزد ايي(2 واحد د رحال احد اث)، 12 ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز، 3 مجتمع پالايشگاهي گاز و گازمايع شامل پالايشگاه گازوگازمايع 900 پازنان 2 و پالايشگاه هاي گازوگازمايع 1200گچساران و 1300 سيامكان، سيستم توليد و تزريق گاز پازنان/گچساران، سيستم انتقال گاز خط لوله 42 اينچ آغار/ د الان مشتمل بر 12 ايستگاه شيرخانه و لخته گير مايع بين راهي، 8 آزمايشگاه شيميایي، 6 واحد آبرساني، 79 مجموعه تفكيك گر سرچاهي و27 مجموعه تفكيك و تقويت فشار سرچاهي (106 مجموعه )، 3 ايستگاه برق و حد ود 7هزار كيلومتر خط لوله 4 تا 52 اينچ را به عهد ه د ارد .
اين شركت د اراي 16 مخزن د ر مد ار است كه عمد ه توليد نفت از مخازن گچساران، بي بي حكيمه و رگ سفيد 2 صورت مي گيرد . مخازن بينك، گلخاري، نرگسي، چلينگر، پازنان2، منصور آباد ، سياهمكان، گرنگان، سولابد ر، چهاربيشه، رود ك، كيلوركريم و خويز نيز به ترتيب چهارمين تا شانزد همين مخازن، د ر مد ار اين شركت محسوب مي شود .
توليد نفت
بر اساس سياست گذاري كلان وزارت نفت و برنامه شركت ملي مناطق نفت خیز جنوب، ظرفيت توليد مجاز(PGC) اين شركت بيش از 700 هزار بشكه د ر روز د ر سال اعلام شد ه كه با رعايت توليد صيانتي از مخازن، ميانگين د بي توليد واقعي د ر نيمه اول سال 96 به ميزان621 هزار بشكه د ر روز بود ه است.
توليد و تزريق گاز
بر اساس مطالعات انجام شد ه، بيشترين بازيافت نفت از مخازن گچساران و بي بي حكيمه زماني ميسر خواهد بود كه تزريق گاز د راين مخازن انجام شود و د ر اين راستا از سال 1356 تاكنون گاز گنبد ي مخزن پازنان پس از فرآورش د ر كارخانه گازوگازمايع 900 به وسیله خط لوله 26 اينچ انتقال گاز د ر ميد ان گچساران تزريق مي شود . علاوه برآن طي سال به طورمتوسط روزانه حد ود 300ميليون فوت مكعب گاز همراه نفت مخزن گچساران جمع آوري مي شود و پس از فرآورش د ر 4 ايستگاه تقويت فشار ضعيف و مايع گيري و شيرين سازي د ر پالايشگاه گازوگازمايع 1200، ميزان 140ميليون فوت مكعب از آن به اضافه470ميليون فوت مكعب گاز گنبد ي پازنان د ر 18 حلقه چاه تزريق شد ه است.
د ر مخزن بي بي حكيمه نيز از آبان 1374 تاكنون تزريق گاز آغاز شد ه كه به طور متوسط روزانه حد ود 120ميليون فوت مكعب گاز همراه نفت مياد ين رگ سفيد و بي بي حكيمه جمع آوري شد ه و پس از فرآورش د ر 5 ايستگاه تقويت فشار ضعيف (ايستگاه رگ سفيد -1 مربوط به شركت آغاجاري است)، مايع گيري و شيرين سازي د ر پالايشگاه گاز و گازمايع-1300 و فشارافزائي د ر ايستگاه تزريق گاز سياهمكان 70ميليون فوت مكعب از آن به اضافه حد ود 150ميليون فوت مكعب د ر روز گاز گنبد ي مخزن پازنان د ر 6 حلقه چاه د ر مخزن
بي بي حكيمه تزريق مي شود .
گاز به عنوان يك انرژي راهبرد ی و سرمايه ارزشمند ملي، يكي د يگر از نعمت هایي است كه به حد وفور د ر اختيار ملت بزرگ ايران قرار د ارد ؛ به طوري كه كشور ما از نظر ذخاير گاز، مقام د وم را د ر جهان د اراست. ذخایر عظيم گازي د ر شركت بهره برد اري نفت وگاز گچساران نيز، از موقعيت ممتازي برخورد ار است.
توليد گاز مايع و نفتا
علاوه بر توليد نفت و گاز، گازمايع و نفتا، نيز از د يگر توليد ات با ارزش اين شركت است كه گازمايع د ر مجتمع هاي پالايشگاهي گاز و گازمايع1200و1300 گچساران و بي بي حكيمه به ميزان 23 هزار بشکه د ر روز و نفتا د ر مجتمع گاز و گازمايع 900 پازنان 2 به ميزان 13 هزار بشکه د ر روز توليد مي شود .
نفتا به مايعات سنگين گازي اطلاق مي شود كه پس از فرآورش گازومايعات گازي د ر مجتمع گازوگازمايع900 به د ست مي آيد . اين محصول به عنوان خوراك مجتمع های پتروشيمي بوعلي سينا و بند ر امام استفاد ه و د ر نتيجه ارزش افزود ه زياد ي را ايجاد مي کند . گازمايع يا ان جی ال نيز پس از شيرين سازي گازهاي ترش د ريافتي از واحد هاي تقويت فشار و تزريق گاز د ر مجتمع هاي پالايشگاهي 1300 و 1200و طي فرآيند هاي خاص آبزد ايي، ايجاد سرمايش با استفاد ه از سيكل تبريد پروپان ونهايتاً پايين آورد ن د رجه حرارت سيال تا 30- د رجه سانتي گراد توليد و برای تأمين بخشي از خوراك مجتمع هاي پتروشيمي بند رامام ارسال مي شود .
نفت ، آباد اني ،اقتصاد
صنعت نفت با قد متی بیش از یک قرن همواره د ر انجام مسئولیت های اجتماعی پیشتاز بود ه است. مسئولیت اجتماعی شرکت به معنای شناخت تاثیرات فعالیت های صنعت نفت بر جوامع پیرامون و جلوگیری، کاهش و جبران پیامد های منفی احتمالی است. با وجود این د يگر د ستگاه هاي خد مات رسان نيز اذعان مي كنند كه صنعت نفت د ر زمره نخستین پیشگامـان توجـه به مسئولیت اجتمـاعی قرار د ارد ، این نوع مسئولیت به طور عمـد ه تعهد های شرکتی یا سازمانی را د ر قبال محیط طبیعی و اجتماعی د ربرمی گیرد و این تعهد ها را د ر کنار فعالیت اقتصاد ی قرار مي د هد . وزارت نفت همگام و جلوتر از سایر د ستگاه ها و سازمان های د ولتی، نقشی بی بد یل د ر توسعه، سازند گی و رفاه عمومی کشور ایفا می کند که د ر د ستور کار قرار د اد ن پروژه های عام المنفعه، مصد اق بارز این نقش برجسته است. د ر این میان، شهرهاي پيرامون صنعت نفت د ر جنوب که از نواحی قد یمی صنعت نفت کشور به حساب می آید ، از مناطقی است که سهم مناسبی از کمک های عمران مناطق نفت خیز جنوب د ر آن متمرکز شد ه است. روح این نوع مسئـولیت مبتنی بر اخـلاق است و د ر کنار نفع اقتصاد ی، به منافع ذینفعـان شرکت یا سازمان نیز توجه د ارد . مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگترین تولید کنند ه نفت د ر کشور، طی عمـر بیش از یکصد سـاله خود ، خواه ناخواه اقد ام هایی چشمگير انجام د اد ه است که امـروزه، د ریایـی از این اقد ام ها د ر قالب پروژه های عمرانی، آموزشی، بهد اشتی و د رمانی، محیط زیستی، اشتغال زایی و... د ر نقـاط مختـلف کشـور به ویژه منـاطق عملیاتی صنـعت نـفت ملموس است. امروزه با نگاهی به مناطق همجوار صنعت نفت و به د لیل ساختار و بستری که د ر این صنعت از گذشته تا کنون شکل گرفته، نفت به عنوان پیشرو د ر تبیین مسئولیت های اجتماعی مطرح بود ه است.با نگاهی به آنچه د ر گذشته بود ه و امروز د ر حال انجام و افتتاح است، باید اعتراف کرد نفت از ابتد ای پید ایش د ر ایران متراد ف با آباد انی و رشد و توسعه بود ه و شهرهای نفت خیزي همچون گچساران، مسجد سلیمان، اهواز، آغاجاری، امید یه، آباد ان و شهرهاي پيرامون آن از جمله شهرهایی بود ه اند که به د لیل وجود نفت و تاسیسات مرتبط با آن همواره شهرهایی پیشرفته شناخته شد ه اند .هر چند نفت، به عنوان یک ثروت ملی به عموم مرد م ایران تعلق د ارد که اغلب د ور از مناطق نفت خیز زند گی می کنند ، اما ساکنان همجوار مناطق نفت خیز نیز انتظار د اشتند از این ثروت بیشتر بهره مند شوند چرا که به د لیل مجاورت، طبیعتا د شواری های وجود تاسیسات نفت و گاز را هم متحمل می شد ند . و اما امروزه د ر جوار تاسیسات صنعت نفت و نگاه به احد اث پروژه ها و ساخت و امكانات رفاهي، از گذشته تا کنون به عنوان بخشی از مسئولیت اجتماعی شرکت نفت و شرکت های تابعه آن تعریف شد و ساکنان مناطق برخورد ار از نفت و گاز، همواره از امکاناتی بیش از سایر مناطق که نه از سوی سازمان های مرتبط بلکه از سوی شرکت نفت فراهم شد ه بود ، برخورد ار می شد ند و این موضوع کم و بیش اد امه د ارد و سفرهای پی د رپی وزیر نفت و معاونان وي به شهرهای همجوار نفتی به همین منظور صورت می گيرد .د ر كنار اين موضوع بايد امروز به رونق اقتصاد ی بازار برای هزاران نفر د ر قالب تأمین کنند گان کالا و خد مات شرکت، توسعه و ترویج فعالیت های فرهنگی و ورزشی و معرفی د ه ها ورزشکار به تیم های ملی، پرد اخت. مبلغ قابل توجه عوارض نوسازی به شهرد اری، ایجاد فرصت های شغلی غیرمستقیم برای هزاران نفر د ر صنایع مختلف پایین د ستی نفت و ارتقای د انش فنی آنان، ساخت چند آموزشگاه و تحویل به آموزش و پرورش گچساران برای استفاد ه عمومی د ر سال هاي گذشته و كمك هاي مد اوم د ر د يگر پروژه ها، از آثار مثبت حضور صنعت نفت د ر اين منطقه بود ه است.
نفت گچساران ستاره اي كه همچنان د ر آسمان صنعت نفت ايران مي د رخشد
تكاپوي توليد د ر بام نفتي ايران
گچساران د ومين توليد كنند ه نفت خام
قرار گرفتن تأسيسات اين شركت د ر چهار استان كهگيلويه و بوير احمد ، خوزستان، بوشهر و فارس از ويژگي هاي اين شركت است كه د ر كنار قرار گرفتن تلمبه خانه عظيم گوره و چند راهه نفت خام صاد راتي كشور د ر حوزه عمليات اين شركت گچساران را به قلب صاد رات نفت خام كشور تبد يل كرد ه است.
نفت گچساران و چند شركت مهم د يگر با خط لوله به تلمبه خانه گوره منتقل مي شود و با افزايش فشار د ر نهايت به سمت پايانه خارك برای صاد رات هد ايت مي شود .
راهبري تمام اين مراحل، تعمير و نگهد اري اين تأسيسات به عهد ه كاركنان تلاشگر شركت بهره برد اري نفت و گاز گچساران است.
ادامه از صفحه 21
جمع آوري بيش از 700 هزار بشكه نفت خام با كمك د ستگاه هاي MOS، MOT د ر سال
تكميل و راه اند ازي پروژه واحد نمكزد ايي گچساران 3 و سيستم پمپاژ نفت مجموعه 71 رگ سفيد -2 و افزايش توليد حد ود 20 هزار بشكه د ر روز توليد نفت خام با همكاري مد يريت مهند سي و ساختمان و مد يريت هاي توليد وامور فني ستاد ي
ضخامت سنجي از نقاط مستعد خورد گي حد ود 30 هزار نقطه د ر سال
نصب و راه اند ازي لخته گير مخزني جد يد د ر مجتمع سياهمكان به منظور تد اوم مايعات گازي و استمرار فعاليت تأسيسات گاز مياد ين رگ سفيد – بي بي حكيمه – بينك با توان د اخلي
ايمن سازي بخش ابتد ايي و انتهايي خطوط لوله خروجي تأسيسات گاز رگ سفيد -2، بي بي حكيمه 1 و 2 ونقاط فرسود ه خطوط لوله 24 و26 اينچ شبكه توليد وتزريق گاز پازنان / گچساران
مهار نشتي نفت روي شبكه خطوط لوله از قطر 4 تا 48 اينچ حد ود 250 مورد د ر سال
ساخت بيش از 500 عد د انواع قطعات مورد نياز ماشين آلات و تجهيزات از طريق كارگاه د ر سال
اجراي بيش از 600 مورد اصلاحيه هاي مختلف د ر تأسيسات
تعمير بيش از 1300 مورد تعميرات جزي و كلي د ر سال روي ماشين آلات وتجهيزات با تأمين قطعات مورد نياز از منابع د اخلي كشور
تأمين بيش از 1500انواع قطعات مورد نياز برای تعمير ماشين آلات وتجهيزات از طريق سازند گان و منابع د اخلي كشور به منظور اقتصاد مقاومتي و كمك به سازند گان د اخلي د ر سال
توپكراني هوشمند خطوط لوله بالا د ست وپايين د ست تلمبه خانه گوره با همكاري مد يريت مهند سي و ساختمان
جلوگيري از خروج ارز و حمايت از شركت هاي د اخلي
امروزه مد يريت، تعميرات اساسي كارخانه هاي گاز و گاز مايع، فشار قوي، تقويت گاز بينك، سياهمكان و د ه ها مورد از اين قبيل به د ست توانمند كاركنان نفت گچساران صورت مي گيرد و همين موضوع، موجب جلوگيري از خروج ارز و حمايت از صنايع شركت هاي ايراني شد ه است؛ از اين رو د ر سال 1395 عملياتي كرد ن اقتصاد مقاومتي با 54884 هزار مورد فعاليت هاي تعميراتي، اصلاحيه و پيشگيرانه د ر اين شركت د ر سال 95 انجام شد .
صرفه جويي بيش از 21 ميليارد ريالي كارگاه مركزي نفت گچساران با 1926د رخواست د ر سال گذشته بي شك نشان از آن د ارد كه اد اره نگهد اري و تعميرات و كارگاه مركزي نفت گچساران، سهم چشمگيري د ر تأمين اد وات و قطعات مورد نياز كارخانه ها و تعمير و بازسازي سيستم هاي پيچيد ه اين شركت د ارند .
پراكند گي جغرافيايي اين شركت، تعهد اد اره تعميرات و كارگاه مركزي را نسبت به د يگر شركت د ر گچساران د شوارتر مي كند ، اما اين مهم با همد لي نيروهاي جوان و متخصص رقم مي خورد .
د ر سال 1395 د ر مجموع تعد اد 120 پكيج كه هر كد ام شامل د هها قطعه مي شود ، از قطعات ماشين آلات فرايند ي و تجهيزات مختلف د رون و برون چاهي با هزينه افزون بر پانزد ه ميليارد ريال از سوی اين شركت ساخته شد .
د ر سال 1395 تعد اد 1500 قطعه با هزينه اي حد ود 15 ميليارد ريال تعمير و مجد د وارد مد ار شد .
نگاه به سازند گان توانمند د اخلي
اما اين تنها فقط د ر خود شركت نفت صورت گرفته است. نگاه به سازند گان توانمند د اخلي شركت بهره برد اري نفت و گاز گچساران با نگاه به آيند ه و سربلند ي اقتصاد ايران.
د ر يك سال گذشته بيش از 1313 فقره د رخواست شامل 4404 قطعه به سفارش اين شركت و با همكاري سازند گان توانمند د اخلي به ارزش بيش از 379 ميليارد ريال ساخته شد .
نفت گچساران ستاره اي كه همچنان د ر آسمان صنعت نفت ايران مي د رخشد
تكاپوي توليد د ر بام نفتي ايران
گچساران قلب تپند ه نفت د ر جنوب
شركت بهره برد اري نفت و گاز گچساران، يكي از شركت هاي مهم زيرمجموعه شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب است.
گچساران د ومين توليد كنند ه نفت خام
قرار گرفتن تأسيسات اين شركت د ر چهار استان كهگيلويه و بوير احمد ، خوزستان، بوشهر و فارس از ويژگي هاي اين شركت است كه د ر كنار قرار گرفتن تلمبه خانه عظيم گوره و چند راهه نفت خام صاد راتي كشور د ر حوزه عمليات اين شركت گچساران را به قلب صاد رات نفت خام كشور تبد يل كرد ه است.
نفت گچساران و چند شركت مهم د يگر با خط لوله به تلمبه خانه گوره منتقل و با افزايش فشار د ر نهايت به سمت پايانه خارك برای صاد رات هد ايت مي شود .
راهبري تمام اين مراحل، تعمير و نگهد اري اين تأسيسات بر عهد ه كاركنان تلاشگر شركت بهره برد اري نفت و گاز گچساران است.
مد يرعامل شركت بهره برد اري نفت و گاز گچساران خبر د اد
عملياتي كرد ن اقتصاد مقاومتي با 54884 مورد فعاليت هاي تعميراتي
و پيشگيرانه د ر نفت و گاز گچساران
مد يرعامل شركت بهره برد اری نفت و گاز گچساران از عملياتي كرد ن اقتصاد مقاومتي 54 هزارو 884 مورد فعاليت هاي تعميراتي، اصلاحيه تعمير كلي و غير مترقبه و پيشگيرانه د ر اين شركت د ر سال 95 خبر د اد .
هوشنگ صيد الي د ر بازد يد از نهمين نمايشگاه نفت مناطق نفت خيز جنوب گفت: 54 هزار و 844 د رخواست كار تعميراتي اعم از پيشگيرانه، اصلاحيه، تعمير كلي و غير مترقبه د ر اد اره نگهد اري و تعميرات شركت بهره برد اری نفت و گاز گچساران انجام شد ه است.
وي با بيان اينكه انجام كارهاي تعميراتي و اصلاحيه ها نقش مؤثري د ر اقتصاد مقاومتي، توليد و حفظ محيط زيست پيرامون تأسيسات نفتي د اشته است، گفت: 994 مورد اصلاحيه د ر واحد هاي مختلف انجام و تعد اد 263 مورد د رخواست نيز از سوی نظام مشاركت و مهند سي سيستم ها و بهره وري به اين اد اره ارجاع شد ه است.
صيد الي افزود : امسال نيز ارتقای سيستم كنترل توربين TD نيروگاه برق گوره، ارتقای سيستم آنتي سرج توربين هاي رد يف C-201,203 تقويت گاز بي بي حكيمه 2 وتوربو كمپرسورهاي 401 و 403 رگ سفيد 2 همچنين ارتقای سيستم F&G تلمبه خانه گوره و تهيه يد كي سيستم مانيتورينگ توربين ها و نم زد اي كارخانه گاز مايع 900 پازنان 2 د ر د ست اقد ام است.
مد يرعامل شركت بهره برد اري نفت و گاز گچساران افزود : انجام تعميرات اساسي بهره برد اری نرگسي، تقويت گاز بي بي حكيمه 1و2 و تقويت گاز رگ سفيد 2 و كارخانه گاز مايع 900 پازنان 2 د ر بخش هاي مختلف نظير برق، ابزار د قيق، بخشي از مكانيك رله هاي حفاظتي و تعميرات كلي مكانيك د ر اين شركت، موجب جلوگيري از خروج ارز و حمايت از صنايع شركت هاي ايراني شد ه است.
وي با بيان اينكه اين اد اره موفق به تعمير انواع روتور و د رپوش الكتروموتور و بازسازي نشيمن گاه و بيرينگ به تعد اد 250 مورد شد ه است از ساخت 140 عد د انواع صفحه كاهند ه فشار (اورفيس) د ر سايزهاي مختلف و تعمير جوش آور گلايكول فشار ضعيف 1، ساخت نم گير و صفحات محافظ نم گيرهاي مخزن V-302-12 مجتمع گاز و گاز مايع 1200 و تجهيز اد وات مخابراتي روي ميني بوس بحران د ر كارگاه مركزي گچساران خبر د اد .
صيد الي د ر اد امه به ساخت بيش از 450 مورد قطعات مورد نياز توربين هاي وركسپور، كلارك، سولار، رستون، رولزرويس شامل نشت بند هاي تفلوني، بوش و چرخ د ند ه ها اشاره كرد .
وي انجام اصلاحيه هاي مختلف نظير تلمبه هاي جد يد روي بسته مواد شيميايي ضد رسوب واحد نمك زد ايي، اصلاحيه تعويض لوله، تعمير 110 د ستگاه شيرآلات متنوع فرآيند ي د ر اند ازه ها و نمونه هاي مختلف را از د يگر نقاط قوت كاركنان اد اره نگهد اري و تعميرات صنعت نفت گچساران عنوان و بيان كرد : فرآيند اين عمليات ها د ر سالي كه از سوي مقام معظم رهبري به نام سال اقتصاد مقاومتي اشتغال و توليد نام گذاري شد ه، نقش بي بد يلي نيز د ر توليد نفت و گاز د اشته است. هوشنگ صيد الي گفت: د ر شش ماه نخست امسال نيز 44106 فقره د رخواست كار تعميراتي اعم از پيشگيرانه، اصلاحيه، تعمير كلي و غير مترقبه د ر اد اره نگهد اري و تعميرات شركت بهره برد اري نفت و گاز گچساران انجام شد ه است. وي د ر اد امه با تقد ير از كاركنان اين شركت گفت: تمام اين عوامل سبب شد كه شركت نفت گچساران به تحقق 5/101 د رصد ي توليد برسد .
مد يرعامل نفت گچساران د ر خصوص نمايشگاه نفت نيز ابراز كرد : نمایشگاه نفت فرصت مناسبی برای آَشنایی و همکاری با شرکت ها ی د اخلی است و بي شك تحقق اهد اف اقتصاد مقاومتی را نیز فراهم می کند .
با هد ف اجرای اقتصاد مقاومتی د ر شرکت نفت و گاز گچساران صورت گرفت
سفارش 250 میلیارد ریال ساخت کالا به سازند گان د اخلی
مد يرعامل شركت بهره برد اری نفت و گاز گچساران از ساخت د وهزار قلم کالا به ارزش بیش از 250میلیارد ریال سفارش اين شركت به سازند گان د اخلي به منظور اجرايي كرد ن اقتصاد مقاومتي د ر این شرکت خبر د اد . هوشنگ صيد الي، د ر حاشیه نهمين نمایشگاه نفت اهواز د ر تشريح اين اقد ام گفت: این اقلام سال گذشته د ر قالب 700 د رخواست از اد ارات مختلف از سوی شرکت های د اخلی ساخته شد ه است. وی یاد آور شد : ساخت این تعد اد اقلام جد ا از ساخت 120 مجموعه اقلام صنعتی مورد نیاز نگهد اري و تعمیرات این شرکت با هزینه ای افزون بر پانزد ه میلیارد ریال بود ه است.
مد يرعامل شركت بهره برد اری نفت و گاز گچساران یاد آوری كرد : سال گذشته صرفه جویی21 میلیارد ریالی د ر کارگاه مركزي نگهد اري و تعمیرات شرکت بهره برد اری نفت و گاز گچساران انجام شد ه است.
صيد الي تصريح كرد : د ر شش ماه نخست سال 96 نيز د ر قالب قرارد اد هاي اين شركت با سازند گان و توليد كنند گان د اخلي ساخت بيش از 600 قلم كالاي مورد نياز گچساران به ارزش یکصد ميليارد ريال سفارش شد ه است. وی حمایت ازسازند گان و تولید کنند گان د اخلی و توانمند سازی آنها را به منظور پیاد ه سازی اقتصاد مقاومتی، ضروری خواند و گفت: نمایشگاه های نفت و گاز، فرصت خوبی برای شناسایی شرکت های توانمند است. مد يرعامل شرکت بهره برد اری نفت وگاز گچساران گفت: این شرکت با هد ف استفاد ه مطلوب از منابع مالي، كاهش هزينه ها، ارتقای توان و سرعت تأمين كالا واتخاذ رويكرد حمايت از توليد ات د اخلي، بهبود سطح سرويس د هي و جلب رضايت مشتريان، متقاضيان كالا، جلوگيري از آلود گي هاي زيست محيطي و افزايش ضريب ايمني كاركنان، بهره گيري از فناوري هاي روز اطلاعات و ارتباطات را د ر جهت تحقق اهد اف كلان شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، سر لوحه وظايف خود قرار د اد ه است.
صيد الي با بيان اينكه نهمين نمايشگاه نفت مناطق نفت خيز جنوب د ر حالي برگزار مي شود که شاهد تاکید ات مقام معظم رهبری د ر زمینه اقتصاد مقاومتی و استفاد ه حد اکثری از توان د اخلی هستیم، اظهار كرد : فرمایشات مقام معظم رهبری د ر زمینه استفاد ه از توان د اخلی همواره سرلوحه صنعت نفت قرار د ارد . مد يرعامل شرکت بهره برد اری نفت و گاز گچساران، نهمين نمايشگاه نفت اهواز را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: انتظار می رود بعد از نمایشگاه، تعاملات سازند ه ای با شرکت های جد ید به منظور كمك به اقتصاد مقاومتي آغاز کنیم.
گزارش مشعل از آخرین تحولات و تلاش های صنعت نفتی ها در مهار آتش چاه 147:
تدبیر مردان صنعت نفت در رگ سفید ادامه دارد
مشعل چاه شماره ۱۴۷ میدان رگ سفید ظهر یکشنبه (هفتم آبان ماه) هنگام عملیات حفاری به دلیل فوران گاز نفتی، از کنترل خارج و سبب سوختن دکل ۹۵ فتح شرکت ملی حفاری شد؛ میدان نفتی رگ سفید واقع در جنوب غربی کشور و یکی از میدان های بزرگ نفتی است که از اطراف در بین میدان های نفتی بی بی حکیمه (در جنوب شرق)، پازنان (درشمال شرق)، رامشیر (درشمال غرب)، زاغه- هندیجان- بهرگانسر و تنگو (درجنوب غرب) محصور شده است؛ در این حادثه متاسفانه، ۲ تن از کارکنان عملیاتی شرکت به نام های فرزاد ارزانی بیرگانی و محمد سلیمی چگینی جان باختند و اکنون بیش از 10 روز است که کارکنان صنعت نفت، غیورمندانه در حال نبرد با گدازه های سر به فلک کشیده از این چاه و مهار آن هستند و عزم و همدلی کارکنان نفتی مستقر در محدوده چاه شماره ۱۴۷ میدان رگ سفید توصیف ناپذیر است؛ این گزارش روایت عملیات مهار آتش مردان سخت صنعت نفت است، روایتی از جنس ایثار در آزمونی مهم.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بعد از ظهر چهارشنبه (10 آبان) از آماده شدن استخر 200 هزار بشکه ای تامین آب برای مهار آتش چاه ۱۴۷ رگ سفید خبر داد. بیژن عالی پور درباره آخرین وضع مهار آتش در چاه ۱۴۷ رگ سفید گفت: قرار است چاه عمودی در کنار این چاه حفر شود که مراحل آماده کردن آن در حال انجام است.
آخرین ساعات روز چهارشنبه؛ ادامه عملیات خروج تجهیزات
در آخرین ساعات روز چهارشنبه (10 آبان) در حالی که عملیات خارج کردن تجهیزات آسیب دیده محوطه و اطراف چاه در حال فوران ۱۴۷ رگ سفید ادامه دارد، معاون امور تولید شرکت ملی نفت آخرین فعالیت های انجام شده را گزارش می دهد. محسن پاکنژاد می گوید: خوشبختانه با اتخاذ تدابیر لازم، نخستین اقدام ها برای پاکسازی با هدف دسترسی به دهانه چاه ۱۴۷ میدان رگ سفید انجام شد. وی با بیان این که بخشی از محوطه با رعایت مسائل ایمنی تخلیه شده که این مهم گام موثری برای دسترسی نهایی به دهانه چاه برای مهار آتش است، اضافه می کند: همزمان با انجام این کار، اقدام های اجرایی احداث جاده های دسترسی به محوطه در حال انجام است. احداث استخر آب که قرار است ۲۰۰ هزار بشکه آب را در دسترس ما قرار دهد، خطوط لوله آبرسانی و تامین و تدارک تجهیزات، طبق برنامه با سرعت لازم در حال انجام است.وی با بیان این که پیش بینی می کنیم بخشی از این اقدام ها تا فردا بعدازظهر نهایی شود و مقدمات انجام کارهای تخصصی تر مهار آتش فراهم شود، می افزاید: با تلاش و بررسی همکاران فنی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، موقعیتهای مناسبی برای احداث سلر و محوطه چاههای کمکی و انحرافی تعیین شد تا کمترین زمان حفاری برای انجام عملیات کشتن چاه از عمق (bottom kill) در اختیار ما قرار بدهد و کار احداث این سلر و محوطهها (دو موقعیت به عنوان محوطه نهایی انتخاب شده است) با سرعت در حال انجام است.وی از ۲ روش استاندارد و متعارف برای مهار آتش چاه خبر می دهد و می گوید: نخست، روش حمله مستقیم به چاه از سطح (Top Kill) است که از نظر زمان بندی، زمان کمتری به طول می انجامد و اگر شرایط برای عملیات Top kill فراهم نباشد، اقدام به حفر چاه های انحرافی می کنیم تا با تزریق گل و در مواردی سیمان بتوان جلو فوران سیال را از همان انتهای چاه گرفت؛ این دو روش همزمان در حال انجام است و پس از انجام اقدام های اولیه و در یک فاصله زمانی کوتاه، حمله به چاه در حال فوران از سطح انجام می شود که با استفاده از دودکش هدایت کننده (Stinger) این اقدام انجام می شود.وی به این پرسش که چه زمانی فرصت استفاده از دودکش هدایت کننده فراهم می شود، پاسخ می دهد: پیش بینی ما این است که در کمتر از یک هفته با تدارک بخشی از تجهیزات که بتوانند دودکش هدایت کننده را روی دهانه چاه قرار دهند، فراهم شود.
وزیر نفت در محل حادثه
وزیر نفت که در نخستین ساعت آتش سوزی دکل ۹۵ شرکت ملی حفاری، نماینده ویژه ای برای پیگیری این حادثه انتخاب و او را به منطقه گچساران اعزام کرده بود، صبح روز پنجشنبه (11 آبان) به اتفاق هیئت همراه در محل حادثه حاضر شد و در جریان آخرین وضعیت مهار آتش قرار گرفت. در این بازدید، مسئولان عملیات و مدیران منطقه درباره اقدام های انجام شده از جمله مراحل ساخت استخر ۲۰۰ هزار بشکه ای ذخیره آب، محل استقرار (لوکیشن) دستگاه هاي حفاری و تسطیح و احداث جاده های جدید دسترسی به موقعیت چاه و تلاش شبانه روزی کارکنان صنعت نفت توضیح دادند. مهندس زنگنه سپس در جلسه ای با حضور مدیران ارشد، متخصصان و دستدرکاران ستاد راهبری مهار فوران چاه ۱۴۷ به بررسی برنامه زمانبندی تدوین شده و راههای مورد نظر در باره عملیات کنترل چاه پرداخت. وزیر نفت پس از این بازدید، سازماندهی و فرماندهی شکل گرفته برای مهار آتش چاه شماره ۱۴۷ میدان رگ سفید را مطلوب خواند و اظهار امیدواری کرد که تلاش همکاران برای مهار آتش چاه هر چه سریعتر به نتیجه برسد.مهندس بیژن زنگنه با ابراز تاسف از جان باختن ۲ تن از کارکنان در این حادثه گفت: خوشبختانه با فداکاری همکاران شرکت ملی حفاری آسیب جانی در این اتفاق محدود شد و کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی حفاری با جدیت و حرفهای گری کار را دنبال کردند. وی تاکید کرد: کار خاموش کردن چاه که در دنیا جزء کارهای تخصصی و با فناوری پیشرفته(High Tech) به شمار می آید، هم اکنون در این منطقه در حال انجام است.
اولویت اصلی حفظ جان و سلامت مهارگران
وزیر نفت پس از این بازدید حفظ جان و سلامت کارکنان را اولویت اصلی عملیات مهار چاه خواند و افزود: اگر چه سرعت در مهار آتش سوزی مهم است، اما به هیچ عنوان نباید روی سلامت و حفظ جان نیروهای حاضر در محل خطر کرد؛ عملیات مهار آتش، یک کار جمعی است که در آن قهرمانی فرد معنا ندارد، زیرا بدون انجام درست وظایف و مسئولیت ها از سوی یکایک عوامل و نیروها، کار به سرانجام نمی رسد. وزیر نفت همچنین بر لزوم تبعیت از فرمانده عملیات تاکید کرد و گفت همه نیروها بدون توجه به موقعیت و جایگاه سازمانی، موظفند از فرماندهی عملیات تبعیت کنند. وی همکاری و همراهی دو شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی حفاری را ارزشمند دانست و از زحمات مدیران و کارکنان حاضر در محل حادثه قدردانی کرد.
تخلیه مخازن گازوییل موجود در محوطه چاه
بعد از ظهر روز پنج شنبه (11 آبان) معاون امور تولید شرکت ملی نفت در آخرین گزارش خود اعلام کرد: مخازن گازوئیل که از جمله عوامل ایجاد خطر جدی در محوطه چاه بود به صورت کاملا ایمن تخیله شد.
محسن پاک نژاد درباره آخرین اقدام های انجام شده برای مهار چاه گفت: در ادامه عملیات پاکسازی محوطه چاه مشتعل شماره ۱۴۷ میدان رگ سفید خوشبختانه از نیمه شب گذشته (چهارشنبه ۱۰ آبان )، مخازن گازوییل که از جمله عوامل ایجاد خطر جدی در محوطه چاه بود به صورت کاملا ایمن تخیله شد و ریسک انفجار این مخازن از بین رفت. اقدام های مربوط به ساخت موقعیت های مناسب برای احداث سلر، محوطه چاههای کمکی و انحرافی حفاری و منابع تامین آب، به سرعت در حال پیشرفت است و پیش بینی می شود بخش عمده ای از آن در ۷۲ ساعت آینده پایان یابد. وی تاکید کرد: حضور مهندس زنگنه، آقای کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت و هیئت همراه در موقعیت چاه مشتعل ۱۴۷ میدان رگ سفید، روحیه ای مضاعف در همکاران و مهارگران ایجاد کرد، همچنین مهندس زنگنه توصیه های ارزشمندی داشت که بدون شک رعایت آنها تاثیری بسزا در روند اجرای امور خواهد داشت.
تداوم عملیات پاکسازی
بلافاصله پس از دریافت خبر حادثه، برای برنامه ریزی به منظور مهار فوران و آتش سوزی چاه ۱۴۷ رگ سفید، ستادی متشکل از مدیران عامل و متخصصان شرکت ها ی ملی مناطق نفت خیز جنوب و ملی حفاری در منطقه تشکیل و در نشست های مستمر روزانه، روند مهار چاه را برنامه ریزی و راه های اجرایی و عملیاتی برای شتاب بخشیدن به مهار فوران چاه را بر پایه گزارش های تخصصی و وضع چاه با حفظ اصول ایمنی در دستور کار دارند. ستاد راهبری مهار چاه مشتعل شماره ۱۴۷ میدان رگ سفید
در آخرین ساعات پایانی روز جمعه (12 آّبان) گزارشی اعلام کرد: «عملیات خارج سازی تجهیزات و پاکسازی محیط پیرامونی چاه شماره ۱۴۷ میدان رگ سفید با توجه به حجم وسیع آتش در محوطه چاه، بر اساس شرایط جوی در ساعات مناسب از نظر جهت وزش باد انجام می شود؛ مهارگران در تداوم این عملیات، روز جمعه (۱۲ آبان) موفق شدند با حمایت خودروهای آتش نشان و خدمات ایمنی و پشتیبانی شرکت ها ی ملی مناطق نفت خیز جنوب و ملی حفاری نسبت به روزهای گذشته تعداد بیشتری از تجهیزات سوخته را از محوطه مشتعل چاه تخلیه کنند. همسو با این عملیات، کار احداث استخر ذخیره آب و دو محل برای استقرار دکل های حفاری به طور شبانه روزی در حال اجراست و همزمان دیگر تجهیزات لازم برای عملیات مهار از جمله پمپ های فشار قوی و سیستم های آب پاش در حال انتقال به این موقعیت عملیاتی است.
احداث ۲۵۰ کیلومتر خط لوله انتقال آب
روز شنبه (13 آبان) مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از احداث ۲۵۰ کیلومتر خط لوله انتقال آب برای مهار آتش چاه ۱۴۷ میدان رگ سفید خبر داد و گفت: قرار است به زودی دو دکل حفاری در مسیر منطقه نفتی رگ سفید مستقر شوند. بیژن عالی پور افزود: کارشناسان شبانه روز در حال فعالیت هستند و از ابزار و فناوری های روز برای مهار آتش این چاه استفاده می شود و به زودی ۲ دکل حفاری در مسیر منطقه نفتی رگ سفید برای کمک به مهار آتش سوزی مستقر می شوند.
انتصاب فرمانده عملیات مهار
مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری روز یکشنبه (14آبان) در حکمی مهران مکوندی را به عنوان فرمانده عملیات مهار آتش چاه ۱۴۷ رگ سفید در این شرکت منصوب کرد. در این حکم تاکید شده است: همه امور مرتبط با کنترل و مهار فوران، تحت نظارت و هماهنگی کامل مسعود حیدری (نماینده معرفی شده شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و فرمانده میدان) صورت پذیرد. مدیرعامل و رئیس ستاد راهبری مهار و کنترل فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید شرکت ملی حفاری در این حکم همکاری و مشارکت با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به منظور مهار فوران چاه و ایمن سازی پس از آن به روش های متداول و نوین را از وظایف فرمانده عملیات عنوان کرد. طبق این حکم تشکیل گروه های کاری و تعیین مسئولیت های مربوطه، برنامه ریزی و تشکیل جلسه های روزانه کمیته مقابله با شرایط اضطراری، همکاری و مشارکت با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در تدوین راهبرد مهار چاه، ایجاد زیرساخت های لازم برای انجام عملیات مهار فوران و پاکسازی محوطه چاه با رعایت کلیه نکات ایمنی، از دیگر وظایف فرمانده عملیات مهار و کنترل فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید است. همچنین آماده سازی، جابه جایی، برپایی و چیدمان مناسب مخازن سیال کشتن چاه و پمپ های پرفشار، همکاری و مشارکت با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در آماده سازی و به کارگیری تجهیزات تخصصی مورد نیاز مهار فوران و آماده سازی، جابه جایی، برپایی و راه اندازی دستگاه های حفاری مورد نیاز برای حفر چاه های امدادی از دیگر وظایفی است که در این حکم بر آن تاکید شده بود.
تلاشها برای مهار آتش ادامه دارد
بعدازظهر روز دوشنبه (15 آبان ماه) مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، در تشریح روند فعالیتها به منظور مهار آتش چاه ۱۴۷ رگ سفید گفت: تلاشها به منظور مهار این حادثه، با همکاری و همراهی صمیمانه این شرکت و شرکت ملی حفاری ایران با قوت ادامه دارد. بیژن عالیپور افزود: عملیات به منظور خارج کردن تجهیزات از محوطه چاه ادامه دارد و اولویت ما خارج کردن تجهیزاتی است که آسیب کمتری دیدهاند. وی با اشاره به آماده سازی استخر و احداث ۲۵۰ کیلومتر خط لوله چهار اینچ برای عملیات مهار آتش، ادامه داد: با توجه به همکاری کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در این عملیات، از جمله کارکنان شرکتهای بهرهبرداری نفت و گاز گچساران و آغاجاری، احداث کمپ برای استقرار کارکنان نیز در دستور کار قرار دارد.
عالیپور با اشاره به برنامه امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای حفر ۲ حلقه چاه و عملیات مهار از کف، عنوان کرد: امیدواریم با حفر چاه عمودی در ۳۵۰ متری چاه ۱۴۷، بتوانیم به خفه کردن چاه اقدام کنیم.
اجرای عملیات راهسازی و محوطهسازی چاههای انحرافی
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گزارشی در صبح روز سه شنبه (16 آبان) گفت: عملیات راهسازی و محوطهسازی چاههای جدید در محل حادثه رگسفید با وجود محدودیتهای مربوط به استفاده از مواد منفجره و ساختار سنگی منطقه، با سرعت انجام شد.
تخلیه ۱۰ محموله از تجهیزات و ضایعات دستگاه حفاری ۹۵ فتح
ستاد راهبری مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید ۲ بعدازظهر روز سه شنبه (16 آبان) اعلام کرد: در ادامه پاکسازی محوطه چاه در حال فوران ۱۴۷ رگ سفید ۲، با هماهنگی و انسجام تیم های عملیاتی، ۱۰ محموله دیگر، از تجهیزات و ضایعات دستگاه حفاری ۹۵ تخلیه شد. در این گزارش آمده بود: در این عملیات که روز دوشنبه (۱۵ آبان) انجام شد، بخش قابل توجهی از پالتهای مواد سیال حفاری، هاپر اسکید و مواد شیمیایی از محدوده چاه خارج و به محل پیش بینی شده برای انباشت انتقال یافت.
عملیات پاکسازی در 30 متری آتش
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بعدازظهر روز سه شنبه در گزارشی گفت: تاکنون دهها محموله تجهیزات از محوطه اطراف چاه ۱۴۷ رگسفید ۲ جمعآوری شده و عملیات پاکسازی تا ۳۰ متری مرکز حریق پیشروی کرده است. بیژن عالیپور گفت: با پایان مرحله راهسازی، احداث موقعیت کمپها و احداث استخر ۱۳۰ هزار بشکهاي، عملیات پاکسازی نیز تا ۳۰ متری مرکز حریق پیشروی کرده است. مسئول کل ستاد بحران و عملیات مهار چاه ۱۴۷ رگ سفید با بیان اینکه عصر امروز با پوشش فوران آب، ضلع شمال غربی چاه هم پاکسازی خواهد شد، ادامه داد: احداث ۲۵۰ کیلومتر خط لوله انتقال آب به پایان رسیده و با پایان آبگیری استخر اول به میزان ۱۳۰ هزار بشکه، مرحله نهایی پاکسازی دکل نیز آغاز میشود که در این مرحله با توجه به شدت حرارت، آب افشانی از ۱۰ نقطه با استفاده از موتور پمپهای ۱۲ سیلندر صورت گرفته و باقیمانده تجهیزات سوخته و بقایای دکل از موقعیت خارج میشود.
مرحله پنجم عملیات پاکسازی محوطه
ظهر روز چهارشنبه (17 آبان) در گزارشی اعلام شد: در ساعات پایانی سه شنبه شب، پنجمین مرحله عملیات پاکسازی محوطه چاه ۱۴۷ رگ سفید اجرا و در جریان آن، سه مخزن مملو از گل حفاری و سه دستگاه پمپ مستقر در محدوده آتش خارج شد. این عملیات با حضور و همکاری تیم عملیاتی این شرکت و شرکت ملی حفاری با موفقیت کامل انجام شد . در این عملیات که ساعت ۲۰:۳۰ دقیقه شامگاه ۱۶ آبان آغاز شد و چهار ساعت به طول انجامید، ابتدا تیم آتش نشانی مناطق نفت خیز جنوب و شرکتهای بهره برداری نفت و گاز گچساران و آغاجاری با استقرار و چیدن ماشین آلات آتش نشانی و تانکرهای حمل آب، بارش انبوه و فوران آب را در محدوده عملیات امکان پذیر ساختند. سپس سه گروه از آتشکاران در صفوف منظم و در فواصل معین، در شعاع ۵۰ تا ۳۰ متری دهانه چاه مستقر و با پاشش مستمر آب، دمای تجهیزات و آهن آلات باقیمانده در ضلع غربی چاه را کاهش دادند. در بخش دوم این عملیات، نیروهای عملیاتی زیر پوشش سنگین آب به چاه نزدیک شدند و لولههای مرتبطه مخازن ذخیره گل روغنی را از یکدیگر جدا ساختند؛ سپس دو دستگاه بلدوزر به مخزن شماره یک نزدیک شده و پس از اتصال بکسل و اعمال مراقبت های لازم، مخزن مملو از گل قابل اشتعال را از معرض لهیب آتش دور کردند که این کار با ریزش انبوه فوم و پاشش متراکم آب آتش نشانی همراه بود. در ادامه این عملیات شبانه، ۲ دستگاه مخزن مکش نیز با رعایت اصول ایمنی، توسط نیروهای مستقر در محل ابتدا جداسازی و سپس به بلدوزرها متصل و از محوطه چاه خارج شدند. آخرین مرحله عملیات روز سه شنبه (16 آبان) خارج ساختن سه دستگاه پمپ گل حفاری از محدوده آتش بود که بدون هیچ گونه آسیبی به انجام رسید و در مجموع ۶ محموله سنگین از مجموعه موانع دسترسی به چاه، از محوطه خارج شد.
برای آبادانی ایران دست به دست هم دهیم
وزارت نفت شاگرد اول حمایت از ساخت داخل
هشدار معاون پژوهش وزیر نفت به شرکت های داخلی: ثبت نام نکردن در سامانه الکترونیکی تامین کالا ، حذف از حضور در مناقصات است
مشعل وزارت نفت برنامه های متنوعی برای توسعه فناوری، افزایش کیفیت تجهیزات با بهره گیری از شرکت های داخلی، مراکز دانشگاهی و انتقال دانش فنی از طریق شرکت های خارجی دارد و در این مسیر با تلاش جوانان مستعد ایرانی می توانیم باعث پیشرفت کشور بزرگ اسلامی شویم و بیش از گذشته سربلند باشیم. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری روز پنجشنبه (۱۱ آبان) در آیین گشایش نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان با تسلیت به مناسبت درگذشت شهادت گونه دو تن از صنعتگران نفت در حادثه آتش سوزی دکل ۹۵ فتح مستقر روی چاه ۱۴۷ میدان رگ سفید گفت: مجموعه خانواده بزرگ صنعت نفت در کنار خانواده های آنان خواهد بود. حبیب الله بیطرف با اشاره به پیام برگزاری این نمایشگاه افزود: خانواده صنعت نفت محدود به شرکت های وابسته به وزارت نفت و دولت نیست، بلکه این خانواده در برگیرنده مجموعه ظرفیت های مرتبط با صنعت نفت و گاز کشور است. وی اظهار کرد: صنعتگران، متخصصان، شرکت ها، پیمانکاران، مشاوران، مراکز دانشگاهی و همه افرادی که در عرصه صنعت نفت و گاز نقش آفرینی می کنند، جزء خانواده بزرگ صنعت نفت و گاز ایران هستند. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با بیان اینکه برگزاری نمایشگاه، شرایط را برای عرضه دستاوردهای نو فراهم می کند، تاکید کرد: در بازدید از غرفه ها، دستاوردهای شرکت ها و برنامه ریزی برای حضور در بازار خارجی از سوی شرکت های ایرانی را پیگیری می کنم. بیطرف ادامه داد: حضور شرکت های ایرانی در بازارهای خارجی نشان دهنده پویایی آنهاست و در طول برگزاری نمایشگاه، طبیعت دیدگاه های سازندگان به مدیران و متخصصان صنعت نفت، مدیران استانی، کشوری و ملی منتقل خواهد شد و این تعاملات می تواند بسیار نتیجه بخش باشد. وی با ابراز خرسندی از حضور در نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان گفت: ظرفیت های زیادی در بخش ساخت و تولید در این استان بزرگ متمرکز شده و وظیفه همه ماست که از این ظرفیت به نحو شایسته استفاده کنیم.
10 درصد از ذخایر نفت و 18 درصد از ذخایر گاز جهان در اختیار ایران
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری در ادامه با بیان اینکه بزرگ ترین دارنده مجموع ذخایر نفت و گاز جهان هستیم، گفت: ایران با دارا بودن 34 تریلیون مترمکعب گاز، 18 درصد ذخایر جهانی این سوخت را در اختیار دارد.
به گفته بیطرف، براساس آخرین گزارش مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران، ایران با در اختیار داشتن 8/157 میلیارد بشکه ذخایر قابل استحصال نفت، 10 درصد از ذخایر جهان را در اختیار دارد.
ظرفیت تولید روزانه 6 میلیون بشکه نفت را داریم
وی با بیان اینکه ساختارهای مناسبی برای مطالعه، بهره برداری و بهینه سازی فعالیتمان داریم، ادامه داد: هم اکنون ظرفیت تولید روزانه 6 میلیون بشکه نفت خام و 400 میلیارد مترمکعب گاز در سال از میادین کشور وجود دارد. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با اشاره به اهداف صنعت نفت و گاز در برنامه ششم توسعه گفت: تولید روزانه 5/4 میلیون بشکه نفت خام، 950 هزار بشکه در روز میعانات گازی، 1100 میلیون مترمکعب در روز گاز طبیعی از جمله اهداف چشم انداز 1400 صنعت نفت است.
سرمایه گذاری 134 میلیارد دلاری در بخش بالادست صنعت نفت
بیطرف تاکید کرد: برای دستیابی به ظرفیت های تولیدی، به 134 میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش بالادست و 67 میلیارد دلار سرمایه گذاری در پایین دست نیازمندیم. به گفته وی، وزارت نفت، برای دستیابی به اهداف خود در پایان سال 1400، برنامه های اساسی پیش بینی کرده است. این مقام مسئول با اشاره به پنج برنامه اساسی وزارت نفت برای دستیابی به اهداف تعریف شده گفت: اجرای قراردادهای IPC با هدف توسعه میادین نفت و گاز با استفاده از سرمایه و فناوری شرکت های بین المللی، اجرای بسته پنج میلیارد دلاری قراردادهای EPCF، بازسازی و نوسازی تاسیسات رو سطحی بالادستی صنعت نفت، مطالعه همه میدان های نفتی که تاکنون از سوی مشاوران مستقل که مطالعات جامع آنها انجام نشده و توسعه ساخت داخل تجهیزات و کالاهای پرمصرف در صنعت نفت و گاز از جمله این برنامه ها به شمار می آید.
10 قرارداد جدید نفتی تا پایان امسال امضا می شود
بیطرف در ادامه درباره قراردادهای IPC اعلام کرد: با هدف توسعه میادین نفت و گاز و با استفاده از سرمایه و فناوری شرکت های بین المللی، قراردادهای IPC اجرا می شود. وی در توضیح این برنامه گفت: وزارت نفت طی چند سال گذشته برای دستیابی به مدل جدید قراردادهای نفتی تلاش های زیادی انجام داد و الگویی را تدوین کرد و به نمایش افکار عمومی گذاشت. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری یادآور شد: پس از کسب نقد و پیشنهادهای متخصصان صنعتی و دانشگاهی، در نهایت، 16 مردادماه امسال در قالب ساختار، شرایط و ضوابط قراردادهای جدید نفتی این الگو به تصویب هیئت وزیران رسید و از آن زمان مراحل اجرایی آن آغاز شده است. بیطرف ادامه داد: خوشبختانه نخستین قرارداد با شرکت توتال امضا شد و امیدواریم تا پایان سال 10 قرارداد به امضای شرکت ملی نفت ایران و شرکت های E&P ایرانی و خارجی برسد.
18 طرح نفتی با 5 میلیارد دلار اعتبار اجرا می شود
این مقام مسئول در ادامه با اشاره به برنامه اجرای بسته پنج میلیارد دلاری قراردادهای EPCF اظهار کرد: شرکت های تولیدی به ویژه مناطق نفت خیز جنوب پروژه های متعددی را برای حفظ، افزایش و صیانتی شدن تولید پیش بینی کرده و مطالعات آن را انجام داده بودند. وی با بیان اینکه مجموع این پروژه ها در فرآیند بررسی اعم از تصویب و تامین اعتبار قرار داشت، ادامه داد: با نظر مهندس زنگنه، وزیر نفت، همه این طرح ها جمع آوری و برای آن مدل های متعدد تامین مالی تعریف شد. به گفته معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، حدود 18 طرح تهیه شد که عمدتا برای مناطق نفت خیز جنوب است. بیطرف اعلام کرد: قرارداد این طرح ها طی یکسال آینده امضا و طی دو تا سه سال پس از آن اجرا می شود و طی دو تا سه سال نیز بازگشت سرمایه خواهد داشت.
قراردادهای نوسازی و بازسازی صنعت نفت اوایل سال 98 امضا می شود
وی در ادامه با اشاره به برنامه بازسازی و نوسازی تاسیسات رو سطحی بالادستی صنعت نفت، گفت: قدمت 110 ساله صنعت نفت و عمر بسیار طولانی اکثر تاسیسات و فرسودگی آنها باعث شد که شرکت های تولیدی، شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت را به این نقطه برساند که برای بازسازی و نوسازی این تاسیسات فکر اساسی کند. این مقام مسئول تاکید کرد: وزیر نفت، اوایل شهریورماه امسال، با همفکری مدیران شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، طرحی را در این خصوص تهیه و ابلاغ کردند و هم اکنون فرآیند اجرای خود را طی می کند .
به گفته وی، در نخستین گام و با همکاری مشاور باید وضعیت موجود تاسیسات از نظر عمر مفید باقیمانده، آسیب پذیری و فرسودگی بررسی و صورت برداری شود. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تاکید کرد، از سوی دیگر، مجموعه تاسیسات از نظر طراحی نیز از سوی مشاور مورد ارزیابی قرار می گیرد و پس از آن، طرح های هر میدان توسط مشاور ایرانی بررسی و در قالب مناقصه فعالیت های نوسازی و بازسازی آغاز می شود. این مقام مسئول تصریح کرد: این طرح به صورت فشرده اجرا می شود و امیدواریم تا پایان سال 97 مجموعه فعالیت های مطالعاتی انجام و از ابتدای 98 امکان امضای قراردادهای نوسازی و بازسازی فراهم شود. بیطرف تاکید کرد: در قالب همه این قراردادها (IPC، بسته 5 میلیارد دلاری و قراردادهای نوسازی) حجم قابل توجهی کار جدید برای شرکت های ایرانی فراهم خواهد شد. این مقام مسئول ادامه داد: شرکت های داخلی باید برای این پروژه ها آماده باشند و در این برنامه ها به صورت فعال مشارکت کنند. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تصریح کرد: سعی و جهت گیری وزارت نفت، بهره گیری حداکثری از توانمندی شرکت های داخلی است.
طرح مطالعاتی همه میدان ها روی میز وزارت نفت
وی در ادامه با اشاره به برنامه مطالعات همه میدان ها به ویژه آنهایی که تاکنون مشاور مستقل برای مطالعات جامع نداشته اند، گفت: طرح های مشمول IPC و قراردادهای میدان محور از این برنامه مستثنی شده اند و بقیه میدان ها باید این فرآیند مطالعه توسط یک مشاور مستقل را طی کنند. بیطرف ادامه داد: برای این پروژه نیز دستورالعملی از سوی وزیر نفت تهیه و ابلاغ شده و شرکت ها در حال طی کردن فرآیند تدوین شرح خدمات و زمینه سازی برای برگزاری مناقصات در ظرفیت های مشاوران هستند.
اقدام و عمل وزارت نفت برای حمایت از سازندگان داخلی
این مقام مسئول با اشاره به توسعه ساخت داخل تجهیزات و کالاهای پرمصرف در صنعت نفت و گاز گفت: در قالب این برنامه 6 پروژه تعریف شده است. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری افزود: حمایت از ساخت داخل اقلام پرمصرف صنعت نفت، استقرار نظام صدور گواهینامه کیفیت محصولات و خدمات، مدل کسب و کار، کدینگ کالا و سامانه الکترونیکی تامین کالا در وزارت نفت (EP)، توانمندسازی ظرفیت های داخلی در قراردادهای جدید نفتی، ایجاد مراکز ازدیاد برداشت در دانشگاه ها و پژوهشگاه های معتبر و ایجاد انستیتوهای تخصصی پایین دستی در دانشگاه ها و پژوهشگاه های معتبر کشور از جمله این 6 پروژه به شمار می آید.
شناسایی 100 درصدی اقلام پرتکرار خرید از خارج
وی درباره پروژه حمایت از ساخت داخل اقلام پرمصرف صنعت نفت و تجاری سازی فناوری در قالب قرارداد خرید انبوه گفت: در قالب این پروژه، مجموع نیازهای پرمصرف شرکت های تولیدی و بهره بردار ی نفتی جمع آوری و گروه بندی شده است. به گفته بیطرف، مناقصات گروه نخست از پایان سال 93 و ابتدای سال 94 آغاز شده است. این مقام مسئول با اشاره به میزان پیشرفت فعالیت های اصلی پروژه 10 قلم کالا اظهار کرد: شناسایی اقلام پرتکرار خرید از خارج با 100 درصد، تجمیع نیاز واحدهای بهره بردار ی با 85 درصد، فراخوان برنامه ساخت داخل اقلام با 75 درصد، ارزیابی فنی، بازرگانی، فناورانه و قیمت با 65 درصد، انعقاد قراردادهای خرید با انتقال فناوری با 50 درصد، نظارت کیفی و فناورانه در مراحل با 20 و تحویل محصول فناورانه نیز با 14 درصد پیشرفت در جریان است. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری به آخرین وضعیت ساخت داخل 10 گروه خانواده کالایی مورد نیاز صنعت نیز اشاره کرد و گفت: تاکنون برای هفت گروه از اقلام ده گانه مناقصات برگزار و قراردادهای پنج گروه آنها منعقد شده و فرآیند طراحی و ساخت و انتقال فناوری در حال انجام است. وی ادامه داد: مهمترین قرارداد در میان هفت گروه یادشده، قرارداد خرید 600 کیلومتر لوله CRA بوده که سوم خردادماه امسال با حضور وزیر نفت و سفیر اسپانیا میان شرکت ملی نفت ایران، شرکت فولاد آلیاژی اصفهان و توپاچک اسپانیا به مبلغ حدود 570 میلیون یورو امضا شد.
حمایت وزارت نفت از نهادهای نظارتی صدور گواهینامه کیفیت محصولات
بیطرف در ادامه با اشاره به استقرار نظام صدور گواهینامه کیفیت محصولات و خدمات صنعت نفت، گفت: یکی از مسائل بسیار مهم در صنعت نفت، استاندارد در ساخت و تولید تجهیزات است.
به گفته وی، در گذشته از استاندارد API به صورت گسترده در صنعت نفت جهان و ایران استفاده می شد ولی به دلیل تحریم ها امکان استفاده این استاندارد را در داخل نداشتیم.به گفته معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، با توجه به این محدودیت، وزارت نفت مصمم شد با انطباق با نهادهای بین المللی صدور گواهینامه کیفیت خدمات محصولات، نهادی را در ایران ایجاد و از آن حمایت کند تا این نهاد وظیفه کلیدی و مهم نظارت بر تولید استاندارد تجهیزات را به عهده گیرد.
شرکت های ایرانی برای ثبت نام در سامانه تامین کالا عجله کنند
این مقام مسئول در ادامه با اشاره به پروژه مدل کسب و کار، کدینگ کالا و سامانه الکترونیکی تامین کالا در وزارت نفت (EP)، اظهار کرد: بهره گیری از بستر الکترونیک در چارچوب سیاست های قانونی مجلس و دولت برای گسترش دولت الکترونیک و شفاف سازی معاملات، رقابت سالم همه سازندگان و رصد مناقصات در سامانه انجام شده است. وی یادآور شد: پیش از این پنج سیستم جداگانه کدینگ در شرکت های اصلی وجود داشت که نحوه رفتار متفاوت آنها باعث گلایه هایی از سوی سازندگان و سازمان های نظارتی شده بود؛ بر این اساس ضرورت یکپارچگی مجموعه اینها باعث شد که وزیر نفت ابلاغیه ای در این زمینه صادر کند. به گفته این مقام مسئول، کارگروهی در وزارت نفت هر دوهفته یکبار در این زمینه تشکیل جلسه می دهد. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تاکید کرد: این سامانه با نگاه سیستمی، استفاده از ظرفیت های الکترونیک، پیش بینی فرآیندهای متناسب، قابل اعتماد و مناسب طراحی شده و قابل اجراست. بیطرف تاکید کرد: شرکت هایی که در این سامانه ثبت نام نکرده اند و ارزیابی نشده اند عجله کنند، در غیر این صورت و در صورتی که در این فهرست نباشند، امکان حضور در هیچ کدام از مناقصات را نخواهند داشت. وی در ادامه با اشاره به پروژه توانمند سازی ظرفیت های داخلی در قراردادهای جدید نفتی گفت: در قراردادهای جدید نفتی، پیوست مهمی در خصوص استفاده از ظرفیت های ایرانی و کمک به ارتقای فناوری آن ها پیش بینی شده و شرکت های E&P ایرانی و خارجی در زمان امضا با شرکت ملی نفت ایران، متعهد به اجرای آن هستند.
20 میدان و 52 مخزن در مسیر پروژه ازدیاد برداشت
این مقام مسئول در ادامه به پروژه ایجاد مراکز ازدیاد برداشت در دانشگاه ها و پژوهشگاه های معتبر کشور در قالب 9 قرارداد پژوهشی میدان محور اشاره و اظهار کرد: توسعه مهندسی مخزن با استفاده از ظرفیت های علمی دانشگاه های معتبر و ایجاد مراکز ازدیاد برداشت از جمله برنامه مهم وزارت نفت به شمار می آید. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری ادامه داد: در مجموع تاکنون برای 9 میدان و 20 مخزن قرارداد امضا شده که در مراحل بعدی، این تعداد به 20 میدان و 52 مخزن افزایش می یابد. به گفته بیطرف، برای 9 قرارداد در مجموع به بیش از 38 میلیارد تومان و 9 میلیون یورو اعتبار نیازمند بوده که مراحل پیش پرداخت آن انجام شده است.وی تاکید کرد: با حمایت وزارت نفت و ایجاد فضای کار برای مراکز دانشگاهی، ظرفیت های خوبی برای توسعه مراکز نفت و گاز ایران ایجاد خواهد شد.
امضای 12 قرارداد ایجاد انستیتوهای تخصصی پایین دستی در دانشگاه ها
این مقام مسئول در ادامه با اشاره به پروژه ایجاد انستیتوهای تخصصی پایین دستی در دانشگاه ها و پژوهشگاه های معتبر کشور گفت: برای اجرایی شدن این پروژه تاکنون 12 قرارداد با دانشگاه ها امضا شده است. بیطرف افزود: انستیتوهای تخصصی بسیار کارگشا خواهند بود و در آینده نه تنها می توانند تولید لایسنس فرآیندهای پالایشی و گازی و پتروشیمی انجام دهند بلکه می توانند در عرصه منطقه و جهان نیز فعالیت تخصصی انجام دهند. به گفته معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، چهار انستیتو طرف قرارداد با شرکت ملی صنایع پتروشیمی در خصوص متانول، الفین، پروپیلین، کاتالیست های پلی الفین همکاری می کنند. این مقام مسئول افزود: پنج انستیتو طرف قرارداد با شرکت ملی پالایش و پخش نیز در خصوص ارتقای نفت سنگین، ایزومریزاسیون نفتای سبک، تبدیل کاتالیست نفتا، گوگرد زدایی از نفتا و میان تقطیر و هیدروکراکینگ فعالیت می کنند. بیطرف در پایان تاکید کرد: وزارت نفت در چارچوب سیاست های کلان اقتصاد مقاومتی، برنامه ششم توسعه، برنامه چهار سال ریاست جمهوری و به ویژه برنامه چهار سال مهندس زنگنه، وزیر نفت در دولت دوازدهم حرکتی واقعی و گسترده ای در زمینه توسعه فناوری، استفاده از ظرفیت های داخل و حمایت صنعتگران آغاز کرده است. وی خطاب به شرکت های سازنده تجهیزات داخلی گفت: برنامه ها را جدی بگیرید و در زمینه افزایش کیفیت و استاندارد بودن محصول با به کارگیری جوان های مستعد ایرانی عملیاتی کنید.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تصریح کرد: دست به دست هم می توانیم باعث پیشرفت کشور بزرگ اسلامی شویم و آن را بسازیم و بیش از گذشته سربلند و آباد نگهداریم.
تامین 70 درصد تجهیزات مورد نیاز بخش بالادستی صنعت نفت از سازندگان داخلی
بیژن عالی پور، مديرعامل شركت ملي مناطق نفت خیز جنوب که صبح پنجشنبه (۱۱آبان) وزیرنفت را در بازدید از چاه مشتعل ۱۴۷ رگ سفید همراهی می کرد، در پیامی به نهمین نمایشگاه ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان عنوان کرد.
صنعت نفت تا پیش از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، به سبب سیطره خارجیان و به دلیل پیچیدگی فرآیندها و فناوری های مرتبط با اکتشاف، استخراج و تولید و تبدیل نفت خام و گاز به فرآورده های پایین دستی، همواره به عنوان نماد وابستگی صنعتی ایران به غرب شناخته می شد؛ بنابراین طبیعی بود که پس از انقلاب و خروج خارجیان نخستین گام ها در این صنعت برای قطع این وابستگی از طریق بومی سازی دانش های مرتبط باشد. دیری نپایید که پیگیری ها و کوشش های به عمل آمده در زمینه طراحی و ساخت قطعات پرکاربرد موردنیاز صنعت در کارگاه های کوچک تولیدی، منجر به پدیدآمدن هسته اولیه ستاد خودکفایی نفت شد که در چشم انداز فعالیتش قطع کامل وابستگی به خارج و تامین تدریجی همه نیازمندی های صنعت نفت را دنبال می کرد.
اکنون با گذشت چهار دهه از تشکیل و فعالیت بخش های پژوهش و ساخت در صنعت نفت، جای خرسندی است که افزون بر ۷۰ درصد کالاها و تجهیزات موردنیاز در بخش های بالادستی این صنعت به دست متخصصان ایرانی و بخش خصوصی توانمند داخلی طراحی و تولید می شود. شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب به خود می بالد که به عنوان پیشگام و پیش قراول نهضت بومی سازی کالا در نفت، هم اکنون نیازمندی های اساسی صنعت از قبیل مته ها، تجهیزات درون چاهی و سرچاهی، تلمبه ها، قطعات اصلی توربین های گازی و در مواردی توربین و پمپ های کامل ساخت ایران را در تاسیسات تولیدی خود به کار گرفته و از آن مهمتر، زمینه رشد و بالندگی فوجی از سازندگان و شرکت های دانش بنیان ایرانی را به عنوان پشتیبانان واقعی صنعت فراهم کند.
این شرکت همسو با سیاست های وزارت نفت، راهبرد بومی سازی تجهیزات اساسی مورد نیاز را از طریق مشارکت در تامین ۱۰ گروه کالایی مورد نظر، پیگیری و به صورت مشخص ساخت فناورانه پمپ های میله ای - مکشی، مته های حفاری، تجهیزات سرچاهی و درون چاهی و بسته های نمکزدایی را در دستور کار دارد. بدیهی است بومی سازی بخشی از این تجهیزات، نظیر دستگاه های سیار تفکیک و فرآورش نفت خام (M.O.S. وM.O.T) افزون بر رفع نیازمندی های عملیاتی، بخشی از چالش زیست محیطی ناشی از تعمیر چاه ها را نیز به شکلی اساسی برطرف کرده است.
هم اکنون با عبور موفق قافله صنعت نفت ایران از گذرگاه تحریم، و تثبیت تولید صیانتی و پایدار نفت خام، وزارت نفت با رویکردی دوراندیشانه، سرمایه گذاری در توسعه میدان ها، افزایش ضریب برداشت از مخازن و نوسازی تاسیسات رو سطحی را در دستور کار قرار داده است که بی هیچ گونه تردید، ثبات آینده این صنعت و حفظ جایگاه جمهوری اسلامی ایران در بین کشورهای تولید کننده نفت، درگرو اجرای موفق این طرح ها و برنامه هاست.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افزون بر تعهدی که در زمینه تولید به شرکت ملی نفت ایران دارد، امروز در آ ستانه گشایش نهمین نمایشگاه ساخت تجهیزات صنعت نفت، یک تعهد دیگر نیز به سازندگان و شرکت های دانش بنیان ایرانی می دهد و آن تضمین خرید محصولات و کالاهای استاندارد ساخت داخل و خودداری از خرید مشابه داخلی از خارج است. امیدواریم با انجام این تعهد، ضمن عمل به اصول مسلم اقتصاد مقاومتی، مشارکت بیشتر سازندگان در طرح های آینده صنعت، تسهیل و بخشی از تلاش و همراهی جهادگونه سازندگان و شرکت های داخلی در دوران کاهش نقدینگی و تحریم های ظالمانه دشمنان، جبران شود.
لازم می دانم از حمایت و پشتیبانی مجموعه وزارت نفت، شرکت ملی نفت و دیگر شرکت های تابعه، دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، شرکت های دانش بنیان، انجمن ها و تشکل های غیر دولتی مرتبط با ساخت و یکایک شرکت های صاحب نام حاضر در این نمایشگاه کمال تشکر و قدردانی را به عمل آورم.
همچنین از مجموعه دست اندرکاران و برگزارکنندگان این رویداد مهم صنعتی، به ویژه اعضای شورای سیاستگذاری نمایشگاه، کارگروه و کمیته های اجرایی و شرکت نمایشگاه بین المللی خوزستان، سپاسگزاری کرده و امیدوارم در روزهای برپایی، میزبانان شایسته ای برای نخبگان و سرآمدان صنعتی کشور باشند.
جایگاه علم و فناوری ایران رو به گسترش است
جایگاه علمی ایران روز به روز در حال گسترش و ساخت تجهیزات مورد نیاز صنایع از سوی جوانان کشور، نشان دهنده این حرکت رو به جلو است.
معاون سیاسی - اجتماعی استاندار خوزستان در آیین گشایش نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان گفت: جایگاه علمی نظام به عنوان یکی از مولفه های اقتدار، روز به روز در حال گسترش بوده و این نمایشگاه نیز مبتنی بر چنین حرکتی است.
علی حسین حسین زاده افزود: نظام جمهوری اسلامی در حوزه تمدن، مسیری را طی می کند که مجددا به تولید علم و دانش منجر می شود و مقام معظم رهبری نیز همواره در دیدارهای مختلف بر این موضوع تاکید داشته اند.
وی عنوان کرد: امروز دستاوردهای ساخت تجهیزات از سوی جوانان این مرز و بوم، نشان از این حرکت رو به رشد دارد.
به گفته حسین زاده، مولفه دیگری در اقتدار نظام در حوزه سیاسی است که در انتخابات اخیر، شاهد مشارکت بالای مردم بودیم و مقام معظم رهبری فرمودند که پیروز نهایی این انتخابات، مردم هستند.
وی با بیان اینکه رای دوباره مردم ایران به دولت تدبیر و امید، حجت را تمام کرده است، تصریح کرد: در دوره قبل دولت توانست برخی شاخص های مهم کشور را ارتقا ببخشد.
این مقام مسئول با بیان اینکه دولت یازدهم، رشد اقتصادی منفی را به رشد اقتصادی مثبت و تورم را کنترل کرد، تاکید کرد: مردم نیاز دارند که در چهار سال پیش رو، ارتقای این شاخص ها را در زندگی خود لمس کنند. مردم از مسئولان کار و تلاش بیشتر می خواهند و می دانیم که مشارکت و اعتماد مردم از مولفه های مهم اقتدار نظام است. این حرکت ها و اقدام ها همسو با ارتقای شاخص ها باید تداوم یابد و به طوری که خدماتی که دولت در اختیار مردم قرار می دهد، ملموس باشد. معاون سیاسی-اجتماعی استاندار خوزستان اعلام کرد: با وجود توانمندی ها و ظرفیت های بسیار در کشور، اما مشکلات هم فراوان است. حسین زاده با اشاره به برنامه های ارائه شده معاون وزیر نفت در این مراسم گفت: حوزه های علمی یکی از مهمترین حوزه ها به شمار می آید.
این مقام مسئول ادامه داد: در برنامه هایی که از سوی معاون پژوهشی وزیر نفت عنوان شد، فعالیت های پژوهشی با دانشگاه های کشور به ارزش بیش از یک هزار میلیارد تومان تعریف و قراردادهایی امضا شده است که متاسفانه دانشگاه شهید چمران به عنوان یک دانشگاه مادر، نقشی در این پژوهش ها ندارد.
برجام، زمینه ساز افزایش تولید نفت در شرکت نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران از افزایش تولید نفت این شرکت پس از اجرای برجام و رفع تحریم ها خبر داد و گفت: میزان تولید نفت این شرکت در دوران تحریم به حداقل ممکن رسیده بود.
هوشنگ صیدالی، در حاشیه نهمین نمایشگاه ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان در جمع خبرنگاران با بیان این مطلب اظهار کرد: شرکت نفت و گاز گچساران، دومین تولید کننده نفت شرکت مناطق نفت خیز جنوب است. وی در پاسخ به پرسشی درباره این که چه میزان از اهداف تولید این شرکت در سال ۹۶ محقق شده است، تصریح کرد: با تولید روزانه ۶۳۰ هزار بشکه در روز، اهداف تولید این شرکت بیش از ۱۰۱ درصد محقق شده و از برنامه جلوتر است. صیدالی با بیان این که شرکت نفت و گاز گچساران برای اجرایی کردن برنامه اقتصادی مقاومتی ساخت ۲ هزار قلم کالا به ارزش ۲۵۰ میلیارد ریال را به سازندگان داخلی سفارش داده است، تصریح کرد: این اقلام پارسال در قالب ۷۰۰ درخواست از ادارات مختلف از سوی شرکت ها ی داخلی ساخته شده است. مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران با اشاره به این که ساخت این تعداد اقلام جدا از ساخت ۱۲۰ مجموعه اقلام صنعتی موردنیاز نگهداری و تعمیرات این شرکت با هزینه ای بالغ بر ۱۵ میلیارد ریال بوده است، تصریح کرد: پارسال ۲۱ میلیارد ریال در کارگاه مرکزی نگهداری و تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران صرفه جویی شد. وی ادامه داد: این شرکت در نیمه نخست سال ۹۶ بیش از ۶۰۰ قلم کالای مورد نیاز نفت و گاز گچساران به ارزش ۱۰۰ میلیارد ریال به سازندگان داخلی سفارش داد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران حمایت از سازندگان و تولیدکنندگان داخلی و توانمند سازی آنها را برای پیاده سازی اقتصاد مقاومتی، ضروری دانست و گفت: نمایشگاه های نفت و گاز فرصت خوبی برای شناسایی شرکت ها ی توانمند است.
تامین 98 درصد تجهیزات نفتی از سازندگان خوزستانی
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان به عنوان یکی از پنج شرکت بهره بردار تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، روزانه 142 هزار بشکه نفت و 270 میلیون فوت مکعب گاز تولید می کند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان (پنجشنبه، ۱۱ آبان ماه) در حاشیه آیین گشایش نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان و در نشست خبری گفت: در نیمه نخست امسال 108 درصد از برنامه های تعریف شده در بخش تولید این شرکت محقق شده و 8 درصد بیش از برنامه تکلیفی تولید کرده ایم. قباد ناصري افزود: با تلاش مجموعه کارکنان این شرکت امیدواریم تا پایان سال شاهد افزایش 10 درصدی بیش از برنامه تکلیفی تولید باشیم.
وی تاکید کرد: افزایش تولید با اصلاح در حوزه های عملیاتی و با هماهنگی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب محقق شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان با اشاره به تولید روزانه 270 میلیون فوت مکعب گاز در این شرکت اظهار کرد: این گاز برای پتروشیمی رازی، تزریق به میادین هفت گل، ان جی ال 600 و پالایشگاه گاز مسجد سلیمان ارسال می شود.
ناصری با اشاره به حمایت این شرکت از سازندگان داخلی گفت: طي سال 95 بيش از 170 ميليارد ريال براي خريد كالاهاي مورد نياز هزينه شده كه بيش از 120 ميليارد ريال آن به توليدكنندگان يا تامين كنندگان خوزستاني پرداخت شده است. وي با بیان اينكه بيش از 98 درصد از كالاهاي مورد نياز اين شركت از توليدكنندگان ايراني تهيه و تامين مي شود، ادامه داد: در نيمه نخست امسال نيز بيش از 250 ميليارد ريال بابت خريد كالا و خدمات در اين شركت هزينه شده كه بيش از 230 ميليارد ريال آن سهم توليد كنندگان و خدمات دهندگان خوزستاني بوده است. به گفته مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان، خرید 98 درصدی تجهیزات مورد نیاز این شرکت از سازندگان استانی و کشوری نشان دهنده حمایت تمام قد از آنهاست. ناصری با بیان اینکه علاقه ای به استفاده از کالاهای خارجی نداریم، تاکید کرد: از همکاری با سازندگان داخلی که قطعات و تجهیزات مورد نیازمان را با استاندارد و کیفیت لازم تولید می کنند، استقبال می کنیم.
وی اعلام کرد: با توجه به سیاست های وزارت نفت، برنامه ششم توسعه و چشم انداز 1404، سیاست کلی این شرکت، حمایت و توسعه ساخت داخل تجهیزات پرمصرف این صنعت است. این مقام مسئول با اشاره به اجرای طرح توسعه میدان مسجد سلیمان از سوی شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین (CNPCI) به صورت بیع متقابل گفت: با اجرای این پروژه، شاهد افزایش تولید در میدان مسجد سلیمان، یکی از میدان های قدیمی این شرکت خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان با یادآوری اینکه تولید اولیه این میدان ۲۵ هزار بشکه نفت در روز بود که به مرور زمان به ۶ هزار بشکه در روز رسید، ادامه داد: با اجرای طرح توسعه میدان مسجد سلیمان به صورت بیع متقابل و تعمیر چاه ها و نصب پمپ های درون چاهی انتظار داریم تولید این میدان به ۱۰ هزار بشکه در روز برسد. وی با اشاره به این که میدان های تحت مدیریت شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان قدمت بالایی دارند، یادآور شد: هم اکنون بیشتر واحدهای عملیاتی این شرکت بهسازی و نوسازی شده اند و بسیاری از پروژه های فعال در این بخش در حال تکمیل است، به نحوی که هر سال شاهد بهره برداری از یک واحد جدید بوده ایم، ضمن اینکه هم اکنون درصد کمی از واحدهای این شرکت قدیمی و فرسوده هستند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان در ادامه به موضوع مسئولیت های اجتماعی صنعت نفت نیز اشاره کرد و گفت: این شرکت در گستره فعالیت های خود، پروژه های عمرانی، عام المنفعه، خدمات رسانی، راهسازی، بهداشت و درمان و... را اجرا کرده است. ناصری یادآور شد: توانسته ایم در روستاهای دوردست از مرکز که مسیر ارتباطی وجود نداشت، از جمله روستاهای للر، کتک و شیخان، چند کیلومتر جاده احداث کنیم.
وی افزود: با همکاری سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مسجد سلیمان، گروه های جهادی پزشکی (15 متخصص و جراح) را با در اختیار داشتن تجهیزات کامل به روستاهای دورافتاده اعزام کرده ایم. ناصری ادامه داد: این گروه ها با ارائه خدمات پزشکی رایگان، بیمارانی را که امکان جراحی آنها در بیمارستان نفت مسجد سلیمان وجود دارد،به این مرکز منتقل می کنند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان با اشاره به حمایت این شرکت از رشته های ورزشی نیز گفت: در بخش ورزش نیز علاوه بر کارکنان و خانواده توانسته ایم، پنج هزار ورزشکار در سه رده نوجوانان، جوانان و بزرگسالان را تحت پوشش قرار دهیم.
وی با بیان اینکه هم اکنون 16 رشته آقایان و 10 رشته بانوان را تحت پوشش داریم، افزود: تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان پس از گذشت 11 هفته از مسابقات لیگ دسته یک، در صدر جدول باقی است و یکی از وزنه برداران این شرکت نیز مقام نخست بازی های آسیایی را به دست آورده است.
ناصری در پایان یادآور شد: این شرکت در گستره ای به وسعت 27 هزار کیلومتر مربع شامل سه استان و 13 شهر فعالیت می کند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان با بیان اینکه در گستره فعالیت این شرکت بیش از پنج سد بزرگ وجود دارد، تاکید کرد: این شرکت حساسیت ویژه ای در خصوص مسائل زیست محیطی دارد و از هرگونه نشت نفت از خطوط لوله جلوگیری می کند.
گزارش «مشعل» از روزهای سوم و چهارم نهمین نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت
پایان ماراتن صنعتگران نفت
مشعل سمیه راهپیما نهمین نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان، رنگ و بوی دیگری داشت و با حال و هوای حادثه رگ سفید گره خورده بود، به گونه ای که پرسش بیشتر خبرنگاران در نشست های خبری، در زمینه اقدامات انجام شده مسئولان در مهار این حادثه بود. در 8 دوره قبلي اين نمايشگاه، دستاوردهاي مهمي به ثمر رسيد كه می توان به رونمايي از قطعات و تجهيزات ساخت داخل، امضاي قراردادهاي ساخت كالاي مناطق نفت خیز جنوب با سازندگان داخلي و برگزاري نشست هاي تخصصي راهکارهای عملی حمایت از ساخت داخل اشاره کرد. امسال نیز همانند سال های گذشته، نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان با هدف تبیین توانمندی های شرکت های داخلی در تامین بخشی از نیازمندی های صنعت نفت، روزهای ۱۱ تا ۱۴ آبان 96 در مرکز خوزستان برگزار شد و نمایندگان 270 شرکت داخلی از 12 استان کشور از جمله سازندگان داخلی، تامین کنندگان و فعالان مراکز پژوهشی و دانش بنیان حضور داشتند. آنچه در ادامه می خوانید، گزارشی از سومین و چهارمین روز برپایی نهمین نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با حضور در سومین روز از نهمین دوره نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان می گوید: با تلاش های صورت گرفته در زمینه خودکفایی، هم اکنون ۸۰ درصد از قطعات مورد نیاز صنعت نفت در کشور تولید می شود.
بیژن عالی پور با اشاره به تلاش های این شرکت برای بومی سازی و توسعه ساخت داخل بر اساس برنامه های کلان کشور می گوید: نفت، شاگرد اول اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در کشور است.
به گفته وی، حدود ۶۱ درصد از سازندگان، ۳۴ درصد از تامین کنندگان و ۵ درصد از شرکت های خدماتی در این نمایشگاه حضور دارند. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به اینکه تلاش این شرکت با هدف تامین و تولید بیش از سه میلیون بشکه نفت در روز است، ادامه می دهد: در این زمینه برنامه ریزی ها و مطالعات دقیقی صورت گرفته است.
بیژن عالی پور می افزاید: خوشبختانه در این زمینه تولیدکنندگان ساخت داخل قطعات صنعت نفت در استان و کشور همکاری بسیار خوبی دارند و امیدواریم که بتوانیم در آینده ای خیلی نزدیک، برنامه های تولید در این شرکت محقق شود.
به گفته وی در حال حاضر ۸۰ درصد از قطعات مورد نیاز این صنعت در داخل کشور و بیش از ۴۱ درصد از این میزان در داخل استان خوزستان تامین می شود.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در بخش دیگری از این نشست، با اشاره به جزییات جدیدی در خصوص مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید می گوید: کارشناسان ما به صورت شبانه روز در حال فعالیت هستند و از ابزار و فناوری های روز برای مهار آتش استفاده می شود. عالی پور ادامه می دهد: فعالیت ها برای خروج تجهیزات و متعلقات دکل ادامه دارد و طی ۴ روز گذشته برای مهار آتش، ۲۵۰ کیلومتر خط لوله انتقال آب کشیده شده و قرار است به زودی دو دکل حفاری در مسیر منطقه نفتی رگ سفید مستقر شوند تا از این طریق به مهار آتش چاه کمک شود. وی تاکید می کند: همه امکانات مورد نیاز در مناطق نفت خیز جنوب و نیز شرکت ملی حفاری ایران، برای مهار آتش و انجام همکاری های مشترک در این زمینه بسیج شده اند.
همچنین در ادامه این نشست خبری، معاون مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره و عضو کمیسیون کالای نفت می گوید: بیش از ٧٠ درصد تجهیزات و نیاز شرکت نفت فلات قاره از شرکت های سازنده داخلی تامین می شود.
عبدالحمید اسفندیار پور با اشاره به گلایه شرکت های سازنده داخلی مبنی بر همکاری نکردن با آنها ادامه می دهد: به دو شکل می توان به این قضیه نگاه کرد. ابتدا کالاهایی است که شرکت های نفتی، خودشان از طریق مناقصه خریداری می کنند که البته ما اجازه نداریم در صورت وجود کالاهای داخلی، از کالاهای خارجی استفاده کنیم. موضوع دیگر این است که ما تمام کالاها را مستقیم نمی خریم؛ بلکه پیمانکاران ما کار را به صورت EPC می گیرند و به پیمانکاران خود واگذار می کنند؛ البته ما در اسناد، مدارک و قراردادها قید می کنیم که اولویت با شرکت های ایرانی است. اما پیمانکار اصلی در چند مقوله زمان، هزینه و کیفیت به کارفرما متعهد است. به گفته وی، برخی شرکت ها به اسم سازنده می آیند یا بهتر بگویم اسم سازنده را با خود یدک می کشند؛ اما در واقع سازنده نیستند. شرکت های ایرانی باید کیفیت محصولات تولیدی را در حد استانداردهای وزارت نفت بالا ببرند، زمان تحویل کالا را حتما رعایت کنند و پروژه را زمین نگذارند؛ چون پیمانکاران به ازای هر روز تاخیر، جریمه سنگین می شوند. قیمت تمام شده باید با کیفیت کالا، تناسب و همخوانی داشته باشد و تلاش کنند کیفیت لازم را داشته باشند.
نقطه اتصال صنعت نفت
همچنین مدیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در نشست خبری سومین روز از نهمین نمایشگاه ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان، این نمایشگاه را نقطه اتصال صنعت نفت، دانش ورزان و صنعتگران می داند و می گوید: از آنجایی که صنعت نفت در ایران، به عنوان بزرگ ترین صنعت و پایه اقتصاد کشور به حساب می آید، همواره تحت تاثیر شرایط خاص قرار داشته و به همت کارکنانش، هیچ گونه خللی در روند فعالیتش ایجاد نشده است.
جهانگیر پورهنگ ادامه می دهد: در سال های اخیر، به اشتراک گذاری دانش فنی صنعت نفت با شرکت های دانش بنیان و سازندگان مستعد داخلی، زمینه خودکفایی این صنعت از محصولات خارجی را فراهم آورده است و نمایشگاه های تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت، کانون این همکاری و تسهیم دانش است که در نتیجه آن، بخش عظیمی از قطعات مورد نیاز برای ماشین آلات و تجهیزات فرایندی، ساخته و بومی سازی شده است.
وی با اشاره به تولید شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در شش ماه نخست سال ۹۶ می افزاید: خوشبختانه در نیمه اول سال ۹۶، با تولید روزانه بیش از ۵۷۰ هزار بشکه نفت، توانستیم برنامه تولید را به میزان ۱۰۹ درصد در بخش افزایش دبی نفت محقق سازیم.
مدیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون خاطر نشان می کند: تحقق ۱۰۷ و ۱۱۰ درصدی به ترتیب در تولید گاز خامی و نفتا حاصل شد و موفق شدیم در این مقطع 107 هزار و 700 بشکه نفت را با استفاده از MOT و MOS استحصال کنیم که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، ۸ درصد افزایش داشته است.
پورهنگ افزایش ظرفیت ۲۰ هزار بشکه در روز را در توان تزریق پساب بسیار اثر بخش ارزیابی می کند و می گوید: به وسیله این افزایش ظرفیت، روزانه 6/98 درصد پساب های نمکزدایی به چاه های دفعی تزریق می شود.
وی با اشاره به عملکرد شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون درحوزه ساخت می افزاید: از فروردین تا شهریور امسال، 4 هزار و 494 قطعه را با هزینه 7/7 میلیارد ریال با مشارکت صنعتگران داخلی ساختیم و ۲۶۵ قطعه را با هزینه 4/2 میلیارد ریال تعمیر کردیم و علاوه بر آن ۱۳ پمپ ساخت داخل را خریدیم و الکتروپمپ های قدیمی را بهسازی کردیم که ۲۰ هزار بشکه افزایش در تزریق پساب نمکزدایی، نتیجه این اقدام به موقع بود.
نتیجه مثبت اعتماد به سازندگان
همچنین مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز با حضور در سومین روز از نهمین نمایشگاه ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان در جمع خبرنگاران حاضر شد و با بیان اینکه در سال 88 تصمیم برآن شد که نمایشگاهی با عنوان ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان و در مرکز اصلی تولید نفت کشور برگزار شود، می گوید: تعامل بسیار سازنده ای بین ما، شرکت های دانش بنیان و سازندگان ایجاد شد و ما همواره رویدادها، دستاوردها و خدمات ارائه شده در نمایشگاه های پیشین را رصد کرده و پس از ارزیابی کمی و کیفی محصولات ارائه شده، اقدام به ارتباط گیری و همکاری با ارائه دهنده آن سرویس کردیم.
عبدالامیر حویزاوی می افزاید: توربین گازی کاملا ایرانی «تیدا» که نسخه داخلی توربین های گازی سولار است، با همکاری یک شرکت دانش بنیان ایرانی طراحی و تولید شد و در حال حاضر پس از گذراندن زمان تست، عملیاتی شده و در حال کار است و نکته مهم و قابل توجه این است که ایده تیدا در همین نمایشگاه ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت مطرح و پس از بررسی و تایید، با تسهیم دانش بین ما و سازنده، با بهترین کیفیت ساخته شد.
به گفته وی، نتیجه اعتماد ما به سازندگان مثبت بود و به جرات می توان گفت که شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف تحقق اقتصاد مقاومتی، بر حسب فرمان مقام معظم رهبری، به طرح و ایده های سازندگان اعتماد کرد و در اقدامی منحصر به فرد، فرایند عظیم تولید نفت را به بستری تبدیل کرد تا دانش و صنعتگر ایرانی در بهسازی، تعمیر و ارتقای ماشین آلات و تاسیسات عملیاتی آن ورود کند.
مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ادامه می دهد: وظیفه اصلی ما تعمیرات اساسی ماشین آلات شامل توربین، کمپرسور و پمپ هایی با قدرت بالای 4000 اسب بخار، تاسیسات اعم از کارخانه های بهره برداری و نمکزدایی و ایستگاه های تقویت فشار گاز و تزریق گاز علاوه بر تجهیزات فرایندی است.
حویزاوی می افزاید: در سال 95، تعداد 23 کارخانه به صورت پکیج تعمیر اساسی شد. تعداد تجهیزات تعمیرات اساسی شده 842 تجهیز بود. 94 ماشین از جمله توربین، کمپرسور و پمپ تعمیر شد و در بخش ماشین آلات با توان زیر 4000 اسب بخار، 2 هزار و 141 ماشین و 2 هزار و 349 قطعه تعمیر شد و علاوه بر این، 4 هزار و 864 عدد انواع شیرآلات ایمنی و فرایندی نیز به همت کارکنان مجموعه تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی تعمیر شد.
وی در پایان خاطر نشان می کند: امسال تا پایان شهریور ماه، 9 کارخانه به صورت پکیج تعمیرات اساسی شد. در بخش تجهیزات، 405 تجهیز و در بخش ماشین آلات، 55 ماشین را تعمیر کردیم و 389 ماشین با توان زیر 4000 اسب بخار و هزار و 314 قطعه را نیز اورهال کردیم و 3 هزار عدد انواع شیرآلات ایمنی و فرایندی را مورد تعمیرات اساسی قرار دادیم.
۱۵۰ کارخانه فعال در مناطق
نفت خیز جنوب
مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در نشست خبری سومین روز از نهمین نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان، تولید را همواره دستخوش فراز و نشیب های فراوان می داند و می گوید: از دیر باز تلاش بر این بوده است تا با نگهداری و بهسازی تاسیسات و ماشین آلات، تولید بر اساس برنامه محقق شود. اینجاست که ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت هم همواره در دستور کار بوده و در سال های اخیر، به دلیل تحمیل تحریم های خصمانه علیه کشورمان، جدی تری دنبال شده است.
عبدالرضا دبیری می افزاید: کاهش طبیعی به دلایل متعدد متوجه تولید شده و گاه مشکلاتی را به وجود می آورد؛ اما ما از یک سال گذشته توانستیم با تکیه بر توان و تجربه کارکنان شرکت و به کارگیری ظرفیت های موجود در نهادهای دانش بنیان و صنعتگران داخلی، تولید را به میزان یک میلیون بشکه در روز افزایش دهیم و از سوی دیگر، با پیش بینی پروژه های مرتبط با تولید روی ۱۵۰ چاه توسعه ای، ترمیمی و تعمیری، از کاهش روزانه
۴۵۰ هزار بشکه نفت جلوگیری شد که در کل یک میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه افزایش تولید را تجربه کردیم. وی به حجم عظیم تاسیسات و ماشین آلات فرایندی شرکت نفت خیز جنوب اشاره می کند و ادامه می دهد: مناطق نفت خیز جنوب متشکل از ۱۵۰ کارخانه فعال اعم از بهره برداری، نمکزدایی، تقویت فشار گاز، تزریق گاز و گازمایع است و در چند سال اخیر بار اصلی ساخت و تامین تجهیزات و قطعات مختلف این حجم عظیم بر شانه صنعتگران ایرانی بوده است که خوشبختانه پیچیده ترین قطعات و حتی ماشین آلات- به طور مثال توربین گاز کاملا ایرانی تیدا- ساخته شد و اکنون مناطق نفت خیز جنوب با اقتدار، بیش از ۸۳ درصد نفت ایران را تولید می کند.
مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به دستاوردهای نمایشگاه های پیشین می گوید: در نمایشگاه هشتم، پمپ فرایندی پیچیده و مهم BB۳ را که به دست توانمند صنایع داخلی ساخته شده بود، رونمایی کردیم و جالب است بدانید که بیش از ۸۵ درصد نیاز کالایی ما در ایران تولید می شود و ۴۵ درصد این مقدار، سهم صنعتگران خوزستانی است.
دبیری در ادامه به فناوری انحصاری مناطق نفت خیز در طرح آماک می پردازد و ادامه می دهد: در بخشی از طرح جمع آوری گازهای ترش یا همان آماک، مخلوط H2S و CO2 را با استفاده از ۹۷ کیلومتر خط لوله، پس از نم زدایی، به مجتمع پتروشیمی ارسال می کنیم که در آنجا از آن ۱۴۰ تا ۱۷۰ تن گوگرد تولید می شود؛ حال اینکه فشار افزایی این مخلوط در خط لوله کاری بسیار حساس، خطرناک و در دنیا منحصر به فرد است و اگر نم زدایی انجام نشود، خط لوله پس از یک ماه دچار خوردگی می شود. ما فناوری ساخت غربال ملکولی نم زدایی محیط های ترش را به صورت انحصاری در اختیار داریم. وی با اشاره به عملکرد تولید مناطق نفت خیز جنوب در نیمه نخست سال ۹۶ می گوید: با نرخ روزانه 2 میلیون و 925 هزار بشکه نفت خام، تولید را به میزان ۱۰۰ درصد محقق ساختیم. با تولید روزانه ۷۱ میلیون متر مکعب گاز، ۱۱۲ درصد را در این حوزه تجربه کرده و روزانه 27 هزار بشکه نفتا تولید و با تولید 99 هزار و 676 بشکه گاز مایع، ۱۰۴ درصد برنامه را محقق کردیم.
تعمیر و نگهداری
ماشین آلات فرآیندی
رئيس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، با حضور در سومین روز از نهمین نمایشگاه ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان در جمع خبرنگاران می گوید: بر اساس توان سنجی هاي صورت گرفته، در حال حاضر تنها ۳۰ درصد از توان موجود در کشور در زمینه ساخت تجهیزات نفت و گاز استفاده می شود. باقر پورقاسم با تشريح فعاليت هاي پژوهشي مناطق نفت خیز جنوب در حوزه ساخت داخل می افزاید: پایه های استفاده از بومی سازی فناوری از ۱۰ سال گذشته در کشور ایجاد شد و امروز پيشرفت هاي خوبی را شاهد هستيم.
وي بومي سازي دانش فني ساخت ماشین آلات فرآیندی را يکي از محورهاي فعاليت هاي مناطق نفت خیز جنوب در حوزه ساخت داخل می داند و ادامه می دهد: هم اکنون در حوزه ساخت تجهیزات ماشین آلات فرآیندی پنج پروژه جاری، چهار پروژه مصوب و هفت پروژه در حال تصویب و در حوزه استفاده از علوم و فناوری های جدید نانو و لیزر، ۳ پروژه جاری، ۳ پروژه خاتمه یافته، یک پروژه مصوب و یک پروژه در حال تصویب داریم.
رئيس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به سهم تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از تولید نفت کشور خاطر نشان می کند: طبیعتا وقتی شرکتی تولید بیش از ۸۰ درصد نفت کشور را به عهده داشته باشد، موظف است که در زمینه تعمیر و نگهداری ماشین آلات فرآیندی اقدام های شایسته ای انجام دهد که بخشی از این اقدام ها برای نخستین بار در کشور پایه گذاری شدند. به گفته وی، پروژه ساخت و تولید توربين سولار سنتار گازی خاتمه یافته و همچنین پروژه ساخت چهار نوع کمپرسور مختلف را نیز در دستور کار داریم که پروژه ساخت یکی از این کمپرسورها به تصویب رسیده است. پورقاسم استفاده از شیوه های نوين ازدیاد برداشت را از ديگر برنامه های اين شرکت در حوزه پژوهش بیان می کند و ادامه می دهد: یکی از اقدام های ما طرح توسعه میادین است که بر اساس این طرح، شرکت ملی نفت ايران ۹ مرکز تحقیقاتی و دانشگاهی را تعیین کرده تا هر کدام شیوه های ممکن برای ازدیاد برداشت در یک میدان بزرگ نفتی را بررسی کنند. وی می افزاید: هر کدام از این مراکز دانشگاهی، بررسی شیوه های ازدیاد برداشت در یک میدان را عهده دار هستند و در نهایت باید روش برتر را از میان سایر شیوه ها برای ازدیاد برداشت در میدان مربوط انتخاب و ارائه کنند و مناطق نفت خیز جنوب موظف هستند این شیوه ها را به کار گیرند. پورقاسم در پایان می گوید: بررسی تأثیر تخلیه مخزن بر مچالگی لوله های جداری میادین کوپال و مارون، روش های ازدیاد برداشت در میدان رامشیر به روش تزریق امتزاجی، بررسی شیوه های آلوده شدن نفت میدان مارون و ارزیابی مقاومت و یکپارچگی میدان گچساران در مقابل فشارافزایی، از اهم پروژه های مصوب و در حال تصویب ما در حوزه ازدیاد برداشت هستند.
تامین نیمی از تجهیزات دریایی صنعت نفت از سوی شرکتهای داخلی
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره در نشست خبری چهارمین روز از نهمین نمایشگاه ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان از توانایی بالای شرکت های ایرانی در تامین تجهیزات بالادستی صنعت نفت خبر می دهد و می گوید: امکان تامین حدود ۵۰ درصد از نیازمندی های صنعت نفت در بخش دریایی از سوی شرکت های داخلی وجود دارد.
حمید بورد با اشاره به این که شرکت های داخلی، ظرفیت خوبی در تامین کالاهای بالا دستی صنعت نفت دارند، می افزاید: بیش از ۷۰ درصد تجهیزات مورد نیاز این بخش از سوی شرکت های داخلی تامین می شود، ضمن آنکه این شرکت ها توانایی حدود 50 درصد از تجهیزات نفت در بخش دریایی را دارند.
به گفته وی، برای رقابت با کالاهای مشابه خارجی باید ساخت داخل بر مبنای کیفیت عالی انجام شود و هم اکنون ساخت کامل سکوهای دریایی صنعت نفت، به دست توانای متخصصان داخلی انجام می شود.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ادامه می دهد: اهتمام شرکت نفت فلات قاره به حمایت از بخش داخلی که از سال گذشته روند شتابانی به خود گرفته است، سبب شده تا بیش از نیمی از تجهیزات مورد نیاز این صنعت از سوی شرکت های داخلی تامین شود.
بورد در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به تعیین تکلیف میدان اسفندیار می گوید: مذاکرات اولیه توسعه این میدان از سوی شرکت ملی نفت و با یک شرکت نروژی انجام و در ادامه، شرکت نفت فلات قاره عهده دار انجام مذاکرات آتی شده است.
به گفته وی، هم اکنون مذاکرات با شرکت های مپنا و گروه انرژی دانا در حال انجام است و در عین حال مذاکراتی نیز با برخی شرکت های ژاپنی و کره ای صورت گرفته است.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ادامه می دهد: توسعه میدان اسفندیار، فرآیند پیچیده ای نیست و تنها بحث مالی در توسعه این میدان وجود دارد که البته پیش بینی می شود تا پایان سال به نتیجه برسد.
بورد در پایان در باره بهره برداری از لایه نفتی پارس جنوبی خاطر نشان می کند: بهره برداری از لایه نفتی پارس جنوبی از اول مهرماه به شرکت نفت فلات قاره سپرده شد.
آیین اختتامیه
آیین اختتامیه نهمین نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان با حضور غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان؛ رضا خلیلی، مدیرعملیات غیر صنعتی شرکت ملی نفت ایران؛ مدیران ارشد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و مدیران و نمایندگان شرکت های سازنده تجهیزات صنعت نفت بر گزار شد.
استاندار خوزستان در این آیین، بر اهمیت حمایت صنعت نفت از شرکت های داخلی تاکید می کند و می گوید: حمایت از سازندگان و تامین کنندگان داخلی، رسالت صنعت نفت در ایجاد اشتغال در کشور را محقق می سازد. تامین شغل به عنوان یکی از مطالبات مردم خوزستان است و صنعت نفت با حمایت از شرکت های توانمند داخلی می تواند در حوزه اشتغال غیر مستقیم موثر باشد.
وی با تاکید بر لزوم برگزاری نمایشگاه های صنعت نفت ادامه می دهد: شرکت های داخلی در این نمایشگاه ها می توانند توانمندی های یکدیگر را ارزیابی کنند و در تکمیل حلقه های مشارکتی صنعت نفت، به صورت موثرتری به ایفای نقش بپردازند.
حضور ۲۷۰ شرکت در نمایشگاه
مدیر عامل نمایشگاه های بین المللی خوزستان نیز در این آیین، حضور ۲۷۰ شرکت از ۱۱ استان کشور را نشان از اهمیت این نمایشگاه ها می داند و می گوید: استقبال شرکت های داخلی از این نمایشگاه بسیار چشمگیر بوده و شرکت های حاضر در نمایشگاه بیشتر در بخش تولید کنندگان بوده اند، به طوری که ۶۱ درصد از شرکت های حاضر، در این بخش فعالیت می کنند.
رحیم جلیلی ادامه می دهد: ۳۴ درصد از شرکت های حاضر در نمایشگاه امسال تجهیزات صنعت نفت، در بخش تامین کنندگان کالا و ۵ درصد نیز در بخش های خدماتی فعال هستند.
سرمایه گذاری 3 میلیارد دلاری مناطق نفت خیز جنوب
همچنین مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با حضور در این آیین می گوید: این شرکت تا دو سال آینده 3 میلیارد دلار برای توسعه 10 مخزن سرمایه گذاری می کند.
سید عبدالله موسوی ادامه می دهد: مناطق نفت خیز جنوب با پیگیری برنامه های توسعه ساخت داخل، در مسیر مشارکت و هم افزایی در اقتصاد مقاومتی مورد نظر مقام معظم رهبری عمل می کند. وی با قدردانی از استقبال و همراهی بسیار خوب شرکت های صاحب نام و سازندگان برتر ایرانی در نهمین نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان می افزاید: با توجه به محدودیت فضای نمایشگاه اهواز، فقط پذیرش 270 شرکت میسر شد که امیدواریم درسال آینده، با افزایش فضای نمایشگاهی، امکان حضور تعداد بیشتری از شرکت ها و سازندگان فراهم شود. مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، استقبال بسیار خوب دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، شرکت های دانش بنیان و انجمن های مرتبط با ساخت داخل را باعث رونق و غنای علمی نمایشگاه نفت خوزستان می داند و ادامه می دهد: این رویداد فرهنگی و صنعتی، عبور تدریجی شرکت های ایرانی از مرحله مهندسی معکوس و ورود آنان به جرگه تدوین کنندگان دانش فنی را نوید می دهد .
موسوی رونمایی از 8 کالا و تجهیز راهبردی صنعت نفت را یکی از نقاط قوت و پررنگ بودن جنبه های کاربردی این نمایشگاه بر می شمرد و می گوید: به طور قطع نمایشگاه نفت خوزستان در زمینه دکترین اقتصاد مقاومتی و منطبق با نیازهای امروز و آینده صنعت نفت است که اساس و بنیاد آن بر توسعه و تقویت منابع داخلی قرار دارد.
وی خاطر نشان می کند: به طور مشخص بررسی دستاوردهای شرکت های حاضر در نمایشگاه، طی 9 دوره گذشته بخوبی گویای رشد و بهبود مستمر وضعیت ساخت داخل در ایران است.
موسوی در ادامه با بیان این که شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب به سبب طبیعت و ذات کار تولید، شرکتی همواره در حال توسعه است، می گوید: نشانه ها و مصداق های این توسعه مستمر، وجود افزون بر 800 پروژه مرتبط با افزایش و نگهداشت، پشتیبانی و رفع موانع تولید است که هر ساله، حدود یکصد مورد از این پروژه ها تکمیل و به همین تعداد جایگزین می شود.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب می افزاید: مطابق برنامه ریزی انجام شده، در دو سال آینده حجم سرمایه گذاری این شرکت در بخش توسعه میادین، افزون بر سه میلیارد دلار است که منابع مالی آن خارج از دولت و عمدتا از محل صندوق توسعه ملی تامین می شود. به گفته وی، این میزان سرمایه گذاری که به تناسب میادین 10گانه تعیین شده در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و در 5 شرکت بهره بردار انجام می شود، بی تردید تاثیر بسیار مثبتی بر رونق بازار کسب و کار و اشتغال مستقیم و غیر مستقیم در استان خوزستان و استان های نفت خیز خواهد داشت.
موسوی ادامه می دهد: علاوه بر این، جذب سرمایه از منابع خارجی و داخلی در قالب قراردادهای جدید وزارت نفت و مدل قراردادی مناطق نفت خیزجنوب نیز در دو سال آینده، زمینه مشارکت شرکت های توانمند ایرانی و سازندگان و تامین کنندگان برتر کالا و تجهیزات را فراهم خواهد ساخت که ارقام و اعداد آن پس از نهایی شدن قراردادها اعلام خواهد شد.
وی استان خوزستان را به سبب امتزاج و آمیختگی تاریخ و جغرافیای آن با صنعت نفت و نیز به دلیل استقرار بخش عمده میادین و تاسیسات بالادستی و واحدهای پایین دستی در آن، بیش از سایر نقاط ایران مستعد سرمایه گذاری در ایجاد کارگاه های بزرگ ساخت تجهیزات و رونق و شکل گیری شرکت های توانمند و قادر به اجرای مگاپروژه های نفت بیان می کند و می گوید: با فعلیت یافتن این توان بالقوه، امیدواریم شاهد رونق و شکوه این استان و استان های نفت خیز درخور شان و جایگاه مردم و ساکنان سرزمین نفت باشیم.
نقش حیاتی شركت اروندان
در تولید نفت كشور
مدیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان با اشاره به اینکه سهم اروندان از ذخایر میادین مشترک در حوزه خشکی 76 درصد از کل کشور است، گفت: این اعداد و ارقام حاکی از اهمیت نقش حیاتی شرکت اروندان در تولید نفت کشور است. سلطان کمالی، در حاشیه نشست خبری در نمایشگاه تجهیزات صنعت نفت خوزستان با اشاره به ذخایر 156 میلیارد بشکه ای نفت در کشور گفت: 102 میلیارد بشکه از این میزان نفت خام است و مابقی آن میعانات گازی و سهم شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان 7/13 میلیارد بشکه نفت قابل برداشت است که در واقع حدود7/13 درصد سهم نفت قابل برداشت کل کشور را شامل می شود.
وی با بیان اینکه بخشی از این نفت که حدود 7/10 میلیارد بشکه می شود، با عراق مشترک است، گفت: قانون خاصی در مورد برداشت از میادین مشترک بین کشورها اجرا نمی شود، اما باید آنچنان عمل کنیم که حق خودمان را از این میزان برداریم. کمالی با اشاره به اینکه سهم اروندان از ذخایر میادین مشترک در حوزه خشکی 76 درصد از کل کشور است، گفت: این اعداد و ارقام حاکی از اهمیت نقش حیاتی شرکت اروندان در تولید نفت کشور است. وی شرکت اروندان را شرکتی جوان در بین شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران بر شمرد و گفت: این شرکت سال 83 تأسیس شد و از سال 85 عملاً فعالیت خود را آغاز کرد و در حال حاضر 2600 نفر نیرو دارد که 602 نفر آن رسمی و مابقی پیمانکاری هستند. مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان این شرکت را در زمینه توجه به سیاست های خصوصی سازی پیشگام خواند و گفت: این شرکت، تنها شرکتی است که ماشین آلات ملکی در اختیار ندارد و تعمیرات اساسی، اچ اس ای و حراست به بخش خصوصی واگذار شده است و در دراز مدت بهره برداری نیز به بخش خصوصی واگذار می شود. وی پرفشار بودن میادین این شرکت را از ویژگی های شاخص آن بر شمرد و گفت: در لایه فهلیان فشار اولیه مخزن PSI 9200 بوده است، همچنین فشار تزریق گاز در هیچ جای خاورمیانه به اندازه میزان تزریق اروندان نیست و ما 520 بار تزریق گاز داریم.
کمالی میزان گوگرد(سولفید هیدروژن) نفت دارخوین را بسیار بالا دانست و گفت: نفت اروندان 7 هزار ppm سولفید هیدروژن دارد که فقط ppm700 آن برای یک دم کافی است که فرد را از پای در آورد. وی همچنین تولید در غرب کارون را یکی از پر خطرترین فعالیت های نفتی کشور دانست و گفت: فعالیت در هور با خشکی و دریا متفاوت است و نشت اندکی نفت می تواند به فاجعه بینجامد. وی با جمع بندی ریسک های موجود در منطقه اروندان، تأمین کالای با کیفیت را یکی از اولویت های این شرکت بر شمرد و گفت: هم اکنون 300 میلیارد تومان خرید و تأمین کالا برای سال جاری در برنامه داریم که شامل 17 هزار قلم کالا می شود؛ از این تعداد 7 هزار قلم اصلا موجودی نداریم و باید زودتر تأمین شود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان بر اساس نیاز به تأمین کالا و همچنین ریسک های فعالیت در این شرکت گفت: با توجه به این موضوعات ما به همکاری نزدیک سازندگان و پیمانکاران داخلی نیاز داریم که این کالاها را با کیفیت خوب برای ما تأمین کنند.
ویژه نامه رحلت پیامبر اکرم (ص) ، شهادت امام حسن مجتبی (ع) و امام رضا (ع)
غروب خورشید نبوت و امامت
رحلت جانگداز پیامبراکرم(ص)، یکی از اندوه بارترین حوادث تاریخ اسلام به شمار می رود. به قول مشهور علمای شیعه، پیامبر اکرم(ص) در روز دوشنبه، 28صفر سال 11 هجری قمری، رحلت کرد. شیخ مفید می نویسد: «پیامبر در روز دوشنبه، 28 صفر سال 11 هجری رحلت فرمود و در این هنگام 63 سال داشت.» هنگام وفات پیامبر(ص)، سر مبارک آن حضرت در دامن علی (ع) بود، درحالی که خانه حضرت از حضور مهاجران و انصار موج می زد. نقل است که حضرت علی(ع) هنگام شستن پیکر پاک رسول خدا(ص) چنین فرمودند: «پدر و مادرم فدایت باد! با مرگ تو رشته ای برید که در مرگ جز تو، کسی چنان ندید؛ پایان یافتن دعوت پیامبران و بریدن خبرهای آسمان. مرگت مصیبت زدگان را به شکیبایی واداشت و همگان را در سوگی یکسان گذاشت. اگر نه این بود که به شکیبایی امر و از بی تابی نهی کردی، اشک دیده را با گریستن بر تو به پایان می رساندیم. این زاری و بی قراری در فقدان تو اندک است، لیکن مرگ را باز نتوان گرداند و نه کس را از آن توان رهاند. پدر و مادرم فدایت، ما را در پیشگاه پروردگارت به یاد آر و در خاطر خود نگاه دار.»
نگاهی به سیره و سخنان پیامبر اکرم(ص)
امام على (ع) در وصف پیامبر(ص) فرمودند: «او بخشنده ترین، دلیرترین، راستگوترین، خوش عهد و پیمان ترین و نرم خوترین مردم بود و رفتارش از همه بزرگوارانه تر بود. هرکس بدون سابقه قبلى آن حضرت را مى دید، هیبتش او را مى گرفت و هرکس با وى مى آمیخت و او را مى شناخت، دوستدارش مى شد. نظیر او را در گذشته و حال ندیده ام.»
رسول خدا (ص) هر روز برای نماز جماعت به مسجد مدینه می رفت. سر راه ایشان، منزل یک نفر یهودی بود. پیامبر(ص) که به آنجا می رسید، آن مرد از پشت بام یا پنجره خانه اش مقداری خاکستر به پایین می ریخت و لباس آن حضرت (ص)آلوده می شد. رسول خدا(ص) از آن کار عصبانی نمی شد و با بردباری، مانع مزاحمت انصار و مجادله با او می شد. روزی پیامبر(ص) از آنجا گذشت و متوجه شد که آن روز از خاکستر خبری نیست. از همسایه های یهودی پرسید: «این رفیق ما را چه شده؟!» گفتند: «مریض است و در بستر افتاده.» آن حضرت (ص) در خانه یهودی را کوبید و اجازه ورود خواست تا از او عیادت کند. وقتی یهودی فهمید که رسول خدا (ص) به دیدنش آمده، خجالت زده شد و از شرمندگی پتو را بر سر خود کشید. حضرت(ص) وارد شد و احوال پرسی کرد. یهودی از کار خویش عذر خواست و پیامبر (ص) عذرش را پذیرفت. او در اثر این رفتار نیکوی پیامبر(ص)، اسلام آورد و از یاران پیامبر(ص) شد.
روزی در کوچه های مدینه، کودکان جلویش را گرفتند و گفتند: «همانطور که حسن و حسین (علیهما السلام) را بر دوش خود سوار می کنی، ما را هم بر دوش خود سوار کن.» آن حضرت(ص) به بلال فرمود: «به خانه برو و هر چه پیدا کردی، بیاور تا خود را از این بچه ها بخرم.» بلال رفت و مقداری گردو آورد و پیامبر (ص) گردوها را بین آنها تقسیم کرد و خود را از آنها خرید و فرمود: «خداوند، برادرم یوسف (ع) را رحمت کند که او را به پولی بی ارزش و چند درهم فروختند و مرا به هشت دانه گردو معامله کردند.»
ابورافع این گونه روایت می کند: قریشیان مرا نزد پیامبر(ص) فرستادند. من در ملاقات با آن حضرت(ص)، تحت تأثیر اسلام قرار گرفتم و تصمیم گرفتم که به سوی قریش بازنگردم. لیکن پیامبر(ص) فرمود: «من پیمان خود را نمی شکنم و سفیران را نزد خود نگه نمی دارم. تو به سوی آنها بازگرد و اگر به هنگام رسیدن به مکه به اسلام تمایل داشتی، به سوی ما برگرد.»
رسول خدا(ص) در اواخر عمر خویش در مسجد مدینه به منبر رفت و از مردم خواست که هر کس از وی ستمی دیده است، هم اکنون قصاص کند. در خیل جمعیت مردی برخاست و گفت: «یا رسول الله! در فلان جنگ که با شما بودم، به هنگام راندن شتر، عصای تان را به پهلوی من زدید.» مردم متعجب بودند. پیامبر(ص) پیراهنش را بالا برد و آماده قصاص شد. آن مرد آمد و با گذشت از حق خود بر پهلوی پیامبر بوسه زد و رسول خدا(ص) نیز در حق او دعا فرمود.
در فتح مکه، مخالفان پیامبر(ص) از ترس کشته شدن، به کعبه پناه برده بودند و در انتظار دستور رسول خدا (ص) درباره خود بودند. پیامبر خدا (ص) در جمع آنان حاضر شد و پس از حمد و شکر الهی که وعده پیروزیش را تحقق بخشیده بود، رو به مردم کرد و فرمود: «چه گمان می برید ای جمعیت قریش؛ درباره شما چه بگوییم؟» آنان در پاسخ گفتند: «ما از تو جز خیر و نیکی انتظار نداریم. تو برادر کریم و بزرگوار و فرزند برادر بزرگوار مایی. اکنون قدرت در دست توست.» رسول خدا (ص) خطاب به آنان فرمود: «من درباره شما، همان می گویم که برادرم یوسف درباره برادرانش به هنگام پیروزی گفت. امروز بر شما سرزنشى نیست، خدا شما را می آمرزد و او مهربان ترین مهربانان است. »آنگاه رسول خدا (ص) خطاب به قریش و فرزندان امیه فرمود: «بروید که شما آزاد شدگانید.»
درسوگ سبط اکبر(ع)
امام حسن مجتبی (ع) در شب نیمه رمضان سال سوم هجری در مدینه چشم به جهان گشودند و حدود هفت سال از دوران زندگی پیامبر اکرم (ص) را درک کردند و پس از آن، حضرت حدود 30 سال با پدر بزرگوارشان علی بن ابی طالب (ع) ملازمت داشتند. بعد از شهادت امیرمؤمنان (ع) به مدت 10 سال عهده دار مقام امامت بودند و در 28 صفر سال 50 هجری در سن 47 سالگی به دستور معاویه بن ابی سفیان و به دست جعده، دختر اَشْعَثِ بنِ قِیس مسموم شدند و بر اثر همان زهر به شهادت رسیدند.
حکومت اموی پس از تحمیل صلح بر امام حسن (ع) گرچه به بسیاری از اهداف خود رسیده بود، ولی همچنان وجود امام حسن (ع) مانع از به اجرا درآوردن برخی نیّات پلید آنان بود. از جمله اهدافی که معاویه دنبال می کرد، تعیین جانشین برای خود بود. وی از اجرای این تصمیم که برخلاف مفاد صلح نامه او با امام حسن (ع) بود، وحشت داشت و می دانست که اگر در زمان حیات آن حضرت به چنین کاری دست بزند، بدون شک با مخالفت شدید ایشان روبه رو خواهد شد. بر این اساس تصمیم گرفت از هر راه ممکن، امام (ع) را به شهادت برساند. پس از بررسی های زیاد، جعده، همسر امام را مناسب ترین فرد برای تحقق بخشیدن به این هدف پلید خود دید. آن گاه به صورت محرمانه و با ارسال صدهزار درهم به جعده، به او قول داد که اگر امام را به شهادت برساند، او را به همسری یزید درخواهد آورد. به این وسیله جعده، آن حضرت را با ریختن زهر در آب آشامیدنی مسموم کرد و طولی نکشید که بر اثر آن، امام حسن (ع) به شهادت رسید.
وصیت امام حسن مجتبی (ع)
چون امام حسن (ع) را مسموم کردند و حال ایشان دگرگون شد، برادرشان امام حسین (ع) به بالین آن حضرت حاضر شدند. وقتی جویای احوال ایشان شدند، امام حسن (ع) فرمودند: «خود را در اوّلین روز از روزهای آخرت و آخرین روز از روزهای دنیا می بینم.» در ادامه، این گونه وصیت فرمودند: «گواهی می دهم به وحدانیت خدا و این که برای او شریکی نیست و تنها او سزاوار پرستش است. هرکه اطاعت او را در پیش گیرد، رستگار می شود و هرکه نافرمانی اش کند، گمراه می شود و کسی که از گناهان و تقصیراتش به نزد او توبه کند، هدایت می شود. ای حسین(ع)، جنازه مرا در کنار جدم رسول خدا (ص) دفن کن، به شرط آن که کسی مانع این کار نباشد. اگر تو را از این کار باز داشتند، مبادا بر آن پافشاری کنی؛ چون راضی نیستم به خاطر این کار، قطره ای خون به زمین ریخته شود.»
وصایای آموزنده امام حسن (ع)
به جُناده
جُنادَه بن اَبی اُمَیه پس از مسموم شدن امام حسن (ع) به حضور آن حضرت رسید. پس از احوال پرسی، به امام (ع) عرض کرد: «ای فرزند رسول خدا، مرا موعظه کن.» امام(ع) مطالب بسیار مهمی بیان کردند و از جمله فرمودند: «ای جُناده، خود را برای سفری که در پیش داری، پیش از فرا
رسیدن اجل مهیا کن. بدان تو همواره دنیا را طلب می کنی و مرگ هم تو را طلب می کند. اندوه روزی را که هنوز نرسیده است، بر روزی که در آن هستی بار مکن... بدان در مال حلال دنیا حساب و در حرام آن کیفر و عقاب و در اموال شبهه ناک عتاب است... برای دنیای خود به گونه ای تلاش کن که گویی همیشه در آن باقی خواهی ماند و برای آخرت به گونه ای کار کن که گویی همین فردا خواهی مُرد. اگر طالب عزت بی عِده و عُده و هیبت بی ملک و سلطنت هستی، از خواری و ذلت گناه و نافرمانی خدا پرهیز کن و به اطاعت از فرمان او خود را ملزم ساز.»
فضایل و مکارم امام حسن (ع)
رسول اکرم (ص) به مناسبت مختلف در توصیف امام حسن مجتبی (ع) سخن گفته اند. از جمله فرموده اند: «اگر قرار بود عقل به صورت یک انسان تجسم پیدا کند، به صورت امام حسن (ع) ظاهر می شد.»
روزی رسول خدا (ص) خطاب به امام حسن(ع) فرمودند: «اَشْبَهْتَ خَلْقی و خُلْقی: تو به لحاظ صورت و سیرت به من می مانی.»
از صفات برجسته و معروف امام حسن(ع) حلم و بردباری ایشان بود. به گونه ای که «الحِلْمُ الحَسَنِیَّه» در فرهنگ اسلامی ضرب المثل شده است. بردباری و سعه صدر آن حضرت به اندازه ای بود که سرسخت ترین دشمنان ایشان نیز به این صفت همواره اعتراف داشتند. نقل می کنند وقتی جنازه امام حسن (ع) را پس از ممانعت عده ای از دفن آن درکنار مرقد رسول خدا (ص)، به طرف بقیع حمل می کردند، ناگهان امام حسین (ع) متوجّه شدند که مروان، یکی از سرسخت ترین دشمنان برادر بزرگوارش امام حسن (ع)، یک طرف تابوت را به دوش گرفته است. امام حسین (ع) از این کار او متعجب شدند و سپس از وی پرسیدند: «شما که تا برادرم زنده بود، همواره مایه اندوه او بودید. چه شده که اکنون در تشییع جنازه اش شرکت کرده اید؟» مروان گفت: «آری این کارها را در حق کسی انجام دادم که حلم و خویشتن داری او با کوه ها برابری داشت.»
امام صادق (ع) می فرمایند: «حسن بن علی (ع)، عابدترین مردم زمان خود بودند. آن گاه که به نماز می ایستادند، اعضای بدنش از شدت خضوع در برابر عظمت پروردگار عالم به لرزه در می آمد و رنگ مبارکش دگرگون می شد.» از امام باقر (ع) روایت شده است که امام حسن (ع) حدود بیست بار از مدینه به قصد زیارت خدا پیاده رفت و می فرمود از خدا شرم دارم که غیر پیاده به دیدارش بروم.
روزی امام حسن مجتبی (ع) از راهی عبور می کردند. مردی از اهل شام با آن حضرت روبه رو شد و بدون مقدمه شروع به ناسزا گفتن نسبت به امام (ع) کرد. حضرت امام حسن (ع) هیچ عکس العملی نشان ندادند. وقتی آن مرد از ناسزا گفتن باز ایستاد، امام (ع) به او نزدیک تر شده، با تبسم به او سلام کردند. آن گاه فرمودند: «اگر اجازه بدهید حاضرم به شما کمک کنم. اگر چیزی لازم داری، آن را برایت فراهم کنم یا اگر راه را گم کرده ای، آن را به تو نشان دهم و اگر گرسنه ای، تو را سیر کنم و اگر فقیری بی نیازت سازم. به هرحال اگر حاجت مندی حاضرم در برآوردن حاجت تو بکوشم.» چون مرد شامی این رفتار را از امام حسن (ع) دید، ناگهان به گریه افتاد و گفت: «اَشْهَدُ انَّکَ خَلِیفُه اللّهِ فی ارضِهِ؛ گواهی می دهم که تو خلیفه خدا در روی زمین هستی.»
در ماتم شمس الشموس (ع)
امام علی بن موسی الرضا (ع) در 11 ذیقعده 148 ق. در شهر مدینه به دنیا آمدند. پدر بزرگوار آن حضرت، امام موسی کاظم (ع) نام مبارک او را «علی» گذاشتند.
کنیه آن حضرت «ابوالحسن» و مشهورترین لقبش «رضا» است. دیگر القاب آن امام همام عبارتند از: «صابر»، «فاضل»، «رضی»، «وفی»، «صدیق»، «زکی»، «سراج اللّه» و «نورالهدی»
نام اصلی امام هشتم، علی بن موسی (ع) و لقب یا نام مشهور آن حضرت، رضاست. درباره علت نام گذاری آن حضرت، به رضا چنین گفته اند: «او را رضا ملقب گردانیده اند برای آن که پسندیده خدا بود در آسمان و پسندیده رسول خدا (ص) و ائمه (ع) بود در زمین برای امامت.» وجه دیگری که برای آن بیان داشته اند، این است که «آن حضرت به رضای پروردگار راضی بود و این خصلت ارزشمند را که مقامی بالاتر از مقام صبر است، به طور کامل داشت.»
امام رضا (ع) نقش بسزایی در توسعه حوزه معارف اسلامی و تربیت شاگردان برجسته داشت. آن حضرت با انجام دادن و پیگیری کارهای پدر، پشتوانه علمی استواری برای پیشبرد آرمان های فرهنگی خاندان رسالت بود. امام کاظم (ع) آن حضرت را حتی در زمان حیات خودشان در بسیاری از امور، به عنوان وکیل و نماینده خود معرفی می کردند و از نوع توجه امام به حضرت رضا(ع) همه شیعیان می فهمیدند که آن حضرت، یگانه دستیار امین و مورد اعتماد پدر است که در همه امور محول شده، به طور شایسته وظیفه خویش را به انجام می رساند.
در تمام مدتی که امام کاظم (ع) در زندان خلفای عباسی بود، امام رضا (ع) بودند که در غیاب پدر به کارها رسیدگی می کردند، گرچه هنوز به مقام امامت نرسیده بودند، ولی کارهای امام را به نمایندگی از پدر انجام می دادند و نقش بسیار مهمی در نگهبانی از فرهنگ و فقه تشیع و حفظ شاگردان و هدایت شیعیان داشتند.
امامت امام رضا (ع)
در سال 183 ق. با شهادت امام کاظم(ع)، امامت امام رضا(ع) شروع شد. آن حضرت 35 سال بیشتر سن نداشتند که زمام امور امامت را به دست گرفتند و هدایت و راهنمایی فکری و اعتقادی جامعه اسلامی را عهده دار شدند. امام کاظم (ع) در فرصت های مختلف به معرفی امام رضا به عنوان امام و وصی بعد از خود می پرداختند و از یاران و شاگردان خود بر این امر مهم گواهی می گرفتند. مدت امامت آن حضرت 20 سال طول کشید که 17 سال آن در مدینه و سه سال آخر آن در خراسان سپری شد.
10 سالِ اول امامت امام رضا (ع) مقارن با خلافت هارون عباسی بود. موضع گیری امام رضا (ع) در برابر هارون، مانند موضع گیری پدر بزرگوارش امام کاظم (ع) بود و از این موضع، حتی یک قدم عقب نشینی نکردند. در همین عصر، امامت خود را آشکار کردند و این کار به منزله اعلان مخالفت با حکومت غاصبانه هارون الرشید عباسی بود. شهادت امام کاظم (ع) در زندان برای هارون بسیار گران تمام شد؛ گرچه هارون در مورد کتمان شهادت امام کاظم (ع)بسیار کوشید، ولی حقیقت برای بسیاری کشف شد. از این رو هارون از مخالفت و قیام احتمالی مردم علیه خود نگران بود. در نتیجه از تعرض به امام رضا(ع) تا آنجا که ممکن بود، خودداری می کرد و از سخت گیری هایی که در دوره امام کاظم (ع) انجام می داد، در زمان امام رضا(ع) خبری نبود.
پنج سال از دوره امامت امام رضا (ع) در زمان خلافت امین سپری شد. امین، فرزند ارشد هارون و ولی عهد او بود. پس از مرگ هارون، مردم در بغداد که مرکز خلافت عباسی بود، با امین بیعت کردند و بر این اساس در سرتاسر بلاد اسلامی، امین به عنوان خلیفه معرفی شد. امین که مردی عیاش و هوسباز بود، اغلب وقتِ خود را به عیش و نوش و خوشگذرانی می گذراند و بخشی از دوره حکومتش را به جنگ و درگیری با برادر خود عبداللّه مأمون سپری می کرد. به همین دلیل امام رضا (ع) در دوره حکومت او از آزادی نسبی برخوردار بودند و از این فرصت برای تربیت شاگرد و رسیدگی به امور دینی مردم و تهذیب و تکمیل احادیث خاندان نبوت و مناظره و مباحثه علمی با اندیشمندان کمال استفاده را بردند.
امام رضا (ع) پنج سال آخر امامت خویش را در دوران خلافت مأمون عباسی سپری کردند. مأمون عباسی که پس از قتل برادر خود، امین، به عنوان هفتمین خلیفه عباسی بر مسند خلافت نشسته بود، از چند جهت ارکان حکومت خود را در خطر می دید. نخست، از سوی علویان و طرفدارانشان که از حکومت عباسیان، دلی پرخون داشتند و در هر فرصتی پرچم مخالفت برمی افراشتند. دوم از سوی عباسیان؛ زیرا مأمون برادر خود امین را کشته و سر بریده او را بر نیزه زده بود که این کار موجب رنجش بسیار عباسیان شده بود. گفتنی است که عباسیان، امین را خلیفه رسمی و مشروع پس از هارون می دانستند؛ سوم از سوی ایرانیان و خراسانیان که به صورت فطری و باور اعتقادی، طرفدار و دوستدار خاندان رسالت بودند.
مأمون عباسی که خلافت خود را مورد تهدید می دید، تصمیم به آوردن امام رضا (ع) از مدینه به مَرْو گرفت تا با دادن پیشنهاد خلافت یا ولایت عهدی به امام رضا (ع)، مقداری از فشارها و تهدیدهای احتمالی از سوی علویان و ایرانیان را فرو نشاند و مردم با حضور امام رضا (ع) در دستگاه خلافت مأمون، از شورش و مخالفت منصرف شوند. مأمون در اجرای این تصمیم، چندین نامه و پیام دعوت به امام (ع) فرستاد، ولی ایشان تمام دعوت ها را رد می کردند، مأمون با اصرار و پافشاری بسیار، بالاخره امام (ع) را ناگزیر کرد که به سوی خراسان حرکت کند. مأمون گروهی را به فرماندهی «رَجاء بن ابی ضحّاک» مأمور آوردن امام رضا (ع) و همراهانشان از راه بصره، اهواز و فارس کرد.
شواهد بسیاری در دست است که امام رضا (ع) از سفر به خراسان ناخشنود بودند و پیوسته ناخشنودی خود را برای مردم آشکار می فرمودند و با این روش، حجّت را بر مردم تمام می کردند تا فریب ترفند مأمون را نخورند و بدانند که او فریب مأمون را نخورده؛ بلکه برای مصلحت اسلام و مسلمین این سفر را پذیرفته است. رد دعوت مأمون در چندین نوبت، وداع امام (ع) با خانواده و بستگانش و دعوت آنان برای گریه بر حضرت هنگام خروج از مدینه، نشانه ناخشنودی حضرت از سفر به خراسان است.
ولایت عهدی اجباری
امام رضا (ع) با قبول ولایت عهدی اجباری، همچون امام حسن (ع) که صلح تحمیلی معاویه را پذیرفتند، به مردم فهماندند که سیاستشان از سیاست مأمون کاملاً جداست و در گفت وگو با مأمون درباره خلافت، با کمال صراحت به مأمون فرمودند: «تو چه کاره ای که خلافت را به من واگذاری؟ اگر خلافت را خدا به تو داده، تو نمی توانی آن را به دیگری واگذاری و اگر خدا به تو نداده، چه حقّی داری که درباره آن تصمیم بگیری.»
شهادت جانسوز امام(ع)
مأمون که برای حفظ حکومت خود، امام رضا (ع) را از مدینه به مرو آورده و با ترفندهای خود و اطرافیان به اهداف خود نرسیده بود، وقتی رفتار و قاطعیت آن حضرت را دید، دریافت که گفتار و رفتار آن حضرت در نهایت، موجب ضعف و تزلزل حکومت او می شود و از سوی دیگر، عباسیان نیز همواره در مورد ولایت عهدی امام رضا (ع) مأمون را تهدید می کردند و به او هشدار می دادند.
در نتیجه وی تصمیم گرفت که آن حضرت را به گونه ای از میان ببرد، ولی کاملاً مراقب بود که این عمل به طور محرمانه انجام شود تا مسئله جدیدی برای حکومتش پیش نیاید، از این رو با مسموم کردن آن حضرت، به هدف خود رسید. امام (ع) در روز آخر صفر، بر اثر زهر مسموم شدند و دعوت حق را لبیک گفتند و به اجداد پاک خود پیوستند.
دفن شبانه و مظلومانه امام رضا (ع)
مردم و دوستداران آن امام (ع) وقتی خبر شهادت حضرت را شنیدند، ازدحام کردند و گفتند که مأمون، با نیرنگ امام (ع) را کشته است. مأمون، شخصی را نزد مردم فرستاد و گفت تشییع جنازه به فرصتی دیگر موکول شده است.
مأمون از ترس این که آشوبی برپا شود مردم را با این ترفند متفرق کرد و دستور داد جنازه آن حضرت را شبانه غسل دادند و به خاک سپردند.
نگاهی به سیره امام رضا (ع)
عبادت
امام رضا (ع) همچون اجداد پاک خود، قبل از هر چیز، بنده خالص خدا بودند و همه چیز را در خط بندگی خدا دنبال می کردند. زهد، عبادت، راز و نیاز، مناجات و سجده های طولانی ایشان نشان می داد که دلداده خداست. رجاء بن ضحاک، سرپرست مأموران مأمون که مسئولیت آوردن امام (ع) از مدینه به خراسان را به عهده داشت، در این باره می گوید: «سوگند به خدا، مردی را ندیدم که با تقواتر از امام رضا (ع) باشد و در همه ساعات زندگی یاد خدا کند و به اندازه او، خوف از عقاب خدا را در دل داشته باشد.»
تلاوت قرآن
رجاء بن ضحاک، باز درباره امام رضا(ع) گفته است: امام رضا(ع) شب ها بسیار قرآن تلاوت می کرد. هنگامی که به آیه ای می رسید که در آن سخن از بهشت و دوزخ به میان آمده بود، گریه می کرد و از درگاه خدا تقاضای بهشت می فرمود و می گفت: «پناه می برم به خدا از آتش دوزخ.»
انتظار امام(ع) از شیعیان
محدث قمی (ره) از حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) روایت می کند که امام هشتم علی بن موسی الرضا (ع) فرمودند: «ای عبدالعظیم، سلام مرا به دوستانم برسان و به آنان بگو وسوسه های شیطانی را به خود راه ندهند و در زندگی راستگو و امانت دار باشند.
درباره چیزهایی که برای شان فایده ای ندارد، سکوت کنند و جدال نکنند. با یکدیگر رفت و آمد داشته باشند. زیرا این عمل موجب تقرب به من می شود. حیثیت و آبروی خود را از بین نبرند که هرکس آبروی کسی را بریزد و از این راه یکی از دوستان مرا به غضب آورد، دعا می کنم که خدا او را در دنیا و آخرت به عذاب دچار سازد و در آخرت از زیانکاران به شمار آید.»
زندگی گوارا
علی بن شعیب می گوید: روزی خدمت امام رضا (ع) رسیدم. امام فرمودند: «ای پسر شعیب، به نظر تو زندگی چه کسی از همه مردم گواراتر است؟» گفتم: «یابن رسول اللّه، شما در این باره از همه داناترید. آن گاه امام فرمودند: «کسی که مردم از زندگی او بهره مند شوند و خیرش به دیگران برسد.» سپس فرمودند: «چه کسی زندگی اش از همه نکبت بارتر است؟ گفتم: باز هم در این مورد شما از همه عالم ترید. حضرت فرمودند: «کسی که مردم از زندگی او خیری نبینند.»
خدمت رسانی به زائران کربلا با 9 جایگاه سیار سوخت
همزمان با گرامیداشت اربعین حسینی، سوخت مورد نیاز وسایل نقلیه زائران در مسیرهای پرتردد با فعالیت 9 جایگاه سیار تامین شد. به منظور رفاه حال زائران عتبات عالیات، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ایلام با هفت جایگاه سیاروشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آبادان نیزبا راه اندازی دوجایگاه سیار، سوخت مورد نیازوسایل نقلیه زائران حرم اباعبالله الحسین(ع) را تامین کردند. علی اصغرچاغروندی، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ایلام درباره تامین سوخت ازاین معبرخروجی به عتبات عالیات گفت: با توجه به تردد خیل زائران برای حضور در مراسم باشکوه اربعین حسینی، این منطقه عملیاتی اقدام به راه اندازی هفت جایگاه سیار بنزین و نفت گاز کرده است تا مشکلی در روند سوخت رسانی به وسایل نقلیه زائران ایجاد نشود. وی پایانه محتشم، پارکینگ اربعین، پارکینگ برکت، شهرک اسلامیه، شهرک گنبد، پیرمحمد و شهر شباب را جایگاه های سیار دایر شده برای خدمت رسانی دراین ایام اعلام کرد. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ایلام، نرخ عرضه هر لیتر بنزین را دراین جایگاه ها یک هزارتومان ونرخ نفت گاز را با ارائه کارت سوخت برای اتوبوس های حامل زوارحسینی، لیتری 300 تومان اعلام کرد.
وی گفت:جایگاه اختصاصی صدف نیز درسه کیلومتری مرز بین المللی مهران با چهار نازل عرضه بنزین وهشت نازل عرضه نفت گاز، به زائران عتبات عالیات خدمت رسانی کرد.
دو جایگاه سیار در آبادان
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آبادان نیزبا فعال کردن دو جایگاه سیاردر ورودی شهرخرمشهر، سهم مهمی در تامین سوخت وسایل نقلیه زائران اربعین حسینی ایفا کرده است.
این دوجایگاه که برای عرضه بنزین ونفت گازپیش بینی شده بود، در تامین سوخت وسایل نقلیه حامل زائران ازاین معبر، نقش بسزایی داشت.
با فعال سازی این جایگاه ها در ورودی شهرخرمشهر، ضمن افزایش رفاه حال زائران، از ورود خودروها، کاروان ها واتوبوس های حامل زوار حضرت اباعبدالله (ع) به محدوده ترافیک شهری جلوگیری شد.
علاوه برجایگاه های سیارمزبور، درمحورمواصلاتی اهواز–خرمشهرنیز دو جایگاه اختصاصی با تمام توان عملیاتی خود، عرضه سوخت به کاروان های زیارتی را به نحو مطلوب انجام دادند.
این دوجایگاه هریک باظرفیت ذخیره سازی مناسب ویک دیسپنسردو نازله، سوخت لازم به وسایل نقلیه زواراربعین حسینی توزیع کرده اند و در مسیر برگشت نیز، آماده خدمت رسانی به زائران حرم امام حسین (ع) هستند.
اعزام کاروان شرکت ملی پخش به کربلای معلی
درآستانه اربعین حسینی،کاروان «خادمین حضرت اباعبدالله الحسین(ع)» شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به منظور خدمت رسانی به زائران عازم کربلای معلی شد. فرمانده حوزه بسیج شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان این که این کاروان با نام «شهدای صنعت نفت» رهسپارکربلا شده است، افزود: کاروان شهدای صنعت درمدت برگزاری آیین باشکوه ار بعین باپرپایی موکبی با نام امام رضا(ع) به زائران عاشق سرزمین کربلا، خدمت رسانی خواهد کرد. داوود عربعلی اظهارکرد: کاروان اعزامی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با برپایی این موکب روزانه پذیرای شمار کثیری از زائرانی است که خود را ازسراسر کشور به کربلا رسانده اند و با عرضه غذای گرم، از آنها و دیگر زوار غیرایرانی عاشق امام حسین(ع) پذیرایی خواهد کرد. فرمانده حوزه بسیج شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان این که بسیج این شرکت درسال های پیش نیز به اعزام کاروان اقدام کرده است، افزود: بسیج این شرکت امسال نیزهمانند سال های گذشته بااعزام کاروان و برپایی موکب درمسیر زائران تلاش می کند برای عرض ارادت به حضرت اباعبدالله الحسین(ع) وعاشقان آن امام معصوم(ع)، گامی هرچند کوچک بردارد. به گفته عربعلی این کاروان تاپایان برگزاری مراسم اربعین حسینی در کربلا مستقرخواهد بود و به زائران خدمت رسانی خواهد کرد.
یادآور می شود: با توجه به نزدیک شدن به برگزاری آیین با شکوه اربعین حسینی وآسایش هرچه بیشتر زائران کربلای معلی، اقدام هایی نیز در دیگربخش های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی انجام شده که استقرارجایگاه های سیارعرضه سوخت درمناطقی مانند اهوازوایلام ازآن جمله است. جایگاه های عرضه سوخت دیگرمناطق شرکت ملی پخش ایران به ویژه کردستان و لرستان نیزآمادگی کامل دارند تا سوخت رسانی به زائران به بهترین نحو انجام شود.
تمرین واکنش درشرایط اضطرار درانبار نفت خلخال
رئیس اچ اس ای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اردبیل گفت: اچ اس ای این شرکت با مشارکت بخش های مرتبط با امداد ونجات، در انبارنفت این شهرستان، مانور«واکنش در شرایط اضطرار» برگزار کرد. صمد جعفری زارع با تاکید برحفظ آمادگی نیروهای عملیاتی به ویژه در شرایط بحران اظهارکرد: این مانور نیز با توجه به همین هدف برگزار شده است.
وی خاموش کردن آتش فرضی ایجاد شده درانبار نفت شهرستان خلخال هنگام بارگیری وتخلیه تانکرهای سوخت رسان را سناریوی تدوین شده برای برگزاری این مانور اعلام کرد.
زارع افزود: دراین مانورعلاوه بربه کارگیری شیوه های جدید خاموش کردن آتش، سنجش میزان آمادگی و ضریب خطای نیروهای شرکت کننده، آمادگی نیروهای امداد رسان هلال احمر و فوریت های پزشکی دانشکده علوم پزشکی خلخال برای کمک رسانی به مصدومان فرضی نیز به نمایش گذاشته شد.
مانور «واکنش درشرایط اضطرار» با مشارکت واحد ایمنی و آتش نشانی وعملیات ومهندسی ناحیه خلخال شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اردبیل، امدادگران جمعیت هلال احمر، آتش نشانی شهرداری، همچنین نیروی مقاومت بسیج، نیروی انتظامی و اعضای شورای مدیریت بحران شهرستان خلخال برگزار شد. فرماندارخلخال ورئیس شورای هماهنگی مدیریت بحران این شهرستان نیز درحاشیه برگزاری این مانور، هدف از برگزاری آن را سنجش میزان آمادگی اعضای شورای مدیریت بحران وتعامل آنها با یکدیگر در رویا رویی باحوادث غیرمترقبه وسنجش پدافند غیرعامل درتاسیسات حساس شهرستان خلخال عنوان کرد.
فریدون بابایی با ارزیابی مطلوب ازآمادگی نیروهای شرکت کننده در مانور، تصریح کرد:عوامل اجرایی شرکت کننده درمانور توانستند با به نمایش گذاشتن توان عملیاتی خود، نمره قبولی بگیرند.
پروور مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه برقی شد
رئیس مهندسی تعمیرات برق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب از برق دارکردن سیستم پروورمرکز انتقال نفت وتاسیسات انتهایی کرمانشاه خبر داد. کیوان غلامی با بیان این که راه اندازی پروورخط 8 اینچ انتقال فرآورده نفتی این حوزه عملیاتی انجام شده است، افزود: با اجرای این طرح، همکاران واحد ابزاردقیق و کنترل می توانند دقت عملکرد میترینگ این خط لوله را رصد و بررسی کنند. کابل اندازی، وصل کردن کابل تغذیه پرووربه داخل MCC واختصاص یک فیدر به آن، همچنین رفع اشکال مدارکنترل ولو چهارطرفه پروور، از اقدام های انجام شده درفرآیند این عملیات بوده است. غلامی با بیان این که انجام طرح برقدارکردن پروورمرکزانتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه 20نفرساعت بوده است، تصریح کرد: این طرح باتلاش متخصصان واحدهای تعمیرات برق وابزاردقیق منطقه انجام شده است. رئیس مهندسی تعمیرات برق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب، همچنین از پایان تعمیرات اساسی ترانسفورماتورهای مرکزانتقال نفت کرمانشاه و تاسیسات انتهایی سنندج خبر داد. به گفته غلامی، همزمان باتعمیراساسی این ترانسفورماتورها، تعمیر اساسی تابلوهای برق مرکزانتقال نفت کرمانشاه برای استفاده ازحداقل مدت زمان خاموشی و قطع برق نیز انجام شده است. وی با بیان این که بیش از15مورد تست روی ترانسفورماتورهاصورت گرفته است، «شکست عایقی روغن» را از تست های مهم دراین تعمیرات برشمرد و افزود: انجام این تست نشان داد که مقاومت عایقی پایین تر از حد استاندارد بوده است. غلامی با مهم خواندن تست شکست عایقی روغن افزود: انجام این تست مانع آسیب دیدن و گاه سوختن دستگاه می شود.
تکمیل مقاوم سازی تاسیسات وگازرسانی به باقیمانده روستاها
مدیرعامل شرکت گازاستان تهران گفت: تکمیل مقاوم سازی تاسیسات گازرسانی وگازرسانی روستاهای باقیمانده استان تهران، از مهم ترین اقدام های در دست اجرای این شرکت است. احمد دارابی درآیین افتتاحیه ارزیابی سرآمدی شرکت ملی گاز با اشاره به اهمیت موضوع مقاوم سازی وپیشتازبودن کشور ژاپن دراین زمینه افزود: برای به روزرسانی وتکمیل برنامه های مربوط به این حوزه سفری به ژاپن خواهیم داشت. وی همچنین با بیان این که بیش از 99 درصد مناطق و روستاهای استان تهران گازرسانی شده است، تصریح کرد:کمتراز یک درصد از روستاهایی که در مناطق دوردست و سخت گذر قراردارند، فاقد گازهستند که آنها نیز در صورت تامین اعتباردرمدت زمان کوتاهی زیرپوشش گازقرار خواهند گرفت. دارابی با مهم برشمردن گازوتاکید برجلوگیری از هدررفت آن اظهار کرد: به منظور جلوگیری ازاتلاف این انرژی ارزشمند، درآینده نزدیک از کنتورهای هوشمند در مصارف خانگی وصنعتی خواهد شد و قرائت کنتورها نیز از راه دور انجام خواهد شد. به گفته دارابی، برای اجرای طرح کنتور خوانی از راه دور با دوشرکت کره ای وایتالیایی به منظورقرائت نزدیک به دومیلیون کنتور، قرارداد امضا شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان تهران با تاکید بر جلوگیری از اتلاف گاز، روزآمدبودن تاسیسات گازی را نیزمهم برشمرد وتصریح کرد: تلاش مجموعه این شرکت نیز باید درجهت روزآمدی باشد و همگام با پیشرفته ترین کشورهای دنیا حرکت کنند.
مصرف بیش از2 میلیارد مترمکعب گازدر7 ماه سال
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه ازمصرف بیش ازدو میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در هفت ماه امسال خبر داد. سیروس شهبازی بابیان این که تا پایان مهرماه امسال نزدیک به دو میلیارد ویکصد میلیون مترمکعب گاز طبیعی دربخش های مختلف استان کرمانشاه مصرف شده است، افزود: حدود66 درصدازاین حجم گازدر بخش هایی مانند نیروگاه ها، واحدهای پتروشیمی، کارخانه های تولید سیمان، همچنین جایگاه های عرضه سی ان جی مصرف شده است.
وی همچنین با اشاره به درپیش بودن فصل سرما اظهارکرد: درفصول سرد سال، مصرف گاز دربخش خانگی افزایش می یابد و همین موضوع موجب می شود عمده گاز توزیعی به این بخش اختصاص یابد. شهبازی با تاکید براین نکته که نخستین اولویت درفصول سرد، تامین گازرسانی بخش خانگی است، اظهارکرد: درچنین زمان هایی، صنایع استان برای ادامه فعالیت باید به سوخت دوم ( نفت گاز، نفت کوره) مجهز باشند. مدیرعامل شرکت گازاستان کرمانشاه همچنین با اشاره و تاکید برتقویت زیرساخت های گازرسانی دراین استان افزود: انتظار می رود باهمراهی مردم در استفاده منطقی و مدیریت شده مصرف گاز، امسال محدودیت کمتری برای گازرسانی به صنایع اعمال شود. مدیرعامل شرکت گازاستان کرمانشاه، مدیریت مصرف گازطبیعی از سوی مردم را مهم برشمرد و افزود: توجه به این موضوع، علاوه برکمک به اقتصاد خانواده ها، شرکت گازاستان را نیزدرانجام تعهدهای گازرسانی به همه بخش ها مصرفی یاری خواهد کرد.
انتقال 100 میلیون بشکه نفت خام در 6 ماه
مدیرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان گفت: مجموع انتقال نفت خام از این منطقه عملیاتی درنیمه نخست امسال، بیش از 100 میلیون بشکه بوده است.
حمید رضا کیهان پوردرنشست بررسی عملکرد 6 ماه نخست امسال این شرکت با قدردانی ازکارکنان این مجموعه، ارسال این مقدارنفت خام از اهواز و نفت مناطق مرکزی را چشمگیر خواند و افزود:درهمین بازه زمانی مجموع انتقال فرآورده های نفتی بیش از 10میلیارد لیتربوده است.
به گفته وی، انتقال این مقدار فرآورده نفتی درقالب تحویل نفت گازونفت کوره به نیروگاه های آبادان وخرمشهر، ارسال نفت کوره ونفت گاز و تحویل فرآورده به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز، بوده است.
کیهان پور تصریح کرد: عملکرد 6 ماه نخست امسال شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان، نشان دهنده وحدت و یکپارچگی دو چندان همه همکاران در این خطه از کشور است.
مدیرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان افزود: به لطف خداوند درنیمه نخست امسال فرآیند انتقال مواد نفتی بدون هیچ گونه حادثه وخطرانجام شد و با توجه به زیرساخت های بنا شده در چند سال اخیر، امیدواریم وقوع حوادث احتمالی درهرسال بیش ازپیش کاهش یابد.
ضرورت حفظ و ارتقای نیروی انسانی در ساختار سازمان
مدیرشرکت بهره برداری نفت وگازغرب با مهم برشمردن نیروی انسانی درساختارشرکت ملی نفت ایران، برحفظ وارتقای آن درسازمان تاکید کرد.
سعید ناصری پوردرنشست«بررسی چالش های نیروی انسانی» در شرکت بهره برداری نفت وگازغرب که باحضورمعاون منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران برگزارشد، ضمن قدردانی ازسفراحمدزارع، معاون منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران به این منطقه عملیاتی افزود: با توجه به اقماري بودن شركت هاي نفتي وشرایط سخت کاری آنها حفظ، نگهداشت و ارتقای نيروي انساني، موضوعی است که برنامه ریزان ومدیران شرکت ها بایدآن را دراولويت قراردهند.
وی اظهارکرد: انتظار می رود این سفرمنشأ تغییراتی مثبت درحوزه منابع انسانی باشد و گام های خوبی در این زمینه برداشته شود.
ناصری پور با تشریح عملکرد شرکت بهره برداری نفت و گازغرب درحوزه های فنی، عملیاتی ومنابع انسانی اظهارکرد: درهریک ازاین بخش ها، بدون برون سپاری و با تکیه برظرفیت های داخلی شركت و نيروهاي توانمند آن، اقدام های مختلفی توام باصرفه جویی های کلان مالی انجام شده است. وي همچنین با اشاره به موقعیت خاص چاه هاي توليدي غرب كشور و ضرروت بهره گيري ازدانش و فناوری های جدید تاکید کرد: با توجه به این مهم، آموزش نيروي انساني باید از اولويت های مهم به شمار آید و برنامه ريزي هاي گسترده و بلند مدتي برای آن انجام شود.
وی همچنین ازآمادگي شركت بهره برداري نفت و گازغرب براي تامين گازدر زمستان امسال خبرداد وافزود: برنامه ريزي ها وتعميرات لازم براي تامين مداوم گازغرب كشور در زمستان انجام شده است وانتظار می رود مشكلي دراین زمینه نداشته باشیم.
کمریان، مديرمنابع انساني شركت بهره برداري نفت وگازغرب نیز با اشاره به چالش های حوزه منابع انسانی این شرکت، پایین بودن پایه سمت های سازمانی، نبود جذابیت برای حفظ نیروی انسانی، نبود امکانات رفاهی درستاد ومناطق عملیاتی برای کارکنان وخانواده های آنها، همچنین کمبود منابع مالی و نیروی انسانی (دربخش هایی مانند حراست و آتش نشانی) را برخی چالش های نفت گازغرب در حوزه منابع انسانی برشمرد.
زارع، معاون منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران، نیز با ابرازخرسندی از اقدام های انجام شده در شرکت بهره برداری نفت و گازغرب و قدردانی از تلاش کارکنان آن تصریح کرد: با برنامه ريزي هاي صورت گرفته، می کوشیم تا چالش هاي این شركت درحوزه منابع انساني در کوتاه ترین زمان ممكن برطرف شود.
قهرماني مقتدرانه مناطق نفت خيزجنوب در وزنه برداري باشگاه هاي آسيا
تيم وزنه برداري شرکت ملي مناطق نفت خیزجنوب با کسب 605 امتياز با اقتدار، عنوان قهرماني مسابقات وزنه برداري باشگاه هاي آسيا را به خود اختصاص داد.
در اين دوره از رقابت ها که از 7 تا 11 آبان ماه به ميزباني شهر يانگو درکشور کره جنوبي برگزار شد، تيم وزنه برداري مناطق نفت خیز جنوب با به دست آوردن 605 امتياز بر سکوي قهرماني ايستاد، ازبکستان با کسب 595 امتياز دوم شد و تيم کره جنوبي، ميزبان مسابقات نيز با کسب 364 امتياز در مکان سوم قرار گرفت.
همچنين تيم مناطق نفت خیزجنوب در رقابت های آسیا کاپ نيز که همزمان در همچنين تيم مناطق نفت خیزجنوب در رقابت های آسیا کاپ نيز که همزمان در کشور کره جنوبي برگزار شد، به عنوان نايب قهرماني بسنده کرد.
محمدرضا کاظمي نژاد به عنوان سرمربي، هدایت تيم مناطق نفت خیزجنوب را در اين رقابت ها به عهده داشت و عبدالامير حزبه و وحيد رشيدي نيز به عنوان مربي، هدايت يزدي به عنوان سرپرست و محمد نظري نيز به عنوان نماينده حراست، تيم وزنه برداري مناطق نفت خیزجنوب را در اين رقابت ها همراهي کردند.
نتايج نفرات برتر اوزان مختلف اين رقابت ها که به قهرمانی مناطق نفت خیز جنوب منجر شد، به این شرح است:
وزن 56 کيلوگرم
1 - گوسک کيو از کره جنوبی با مجموع 229 کيلوگرم
2 -محسن نکيسايي از مناطق نفت خیز جنوب، يک ضرب 96 کيلوگرم،دوضرب 121 کيلو گرم و مجموع 217 کيلو گرم
وزن 62 کيلوگرم
1 -يعقوب پشوتني از مناطق نفت خیزجنوب، حرکت يک ضرب 121 کيلوگرم، حرکت دوضرب 146 کيلوگرم و مجموع 258 کيلوگرم
2 -کاخراموندوف در مجموع دو حرکت 256 کيلوگرم
3 - ابوالفضل جمعه پور از مناطق نفت خیزجنوب، يک ضرب 102 کيلوگرم، دوضرب 122 کيلوگرم و مجموع 224 کيلوگرم
وزن 85 کيلوگرم
1- علي مکوندي از مناطق نفت خیزجنوب، يک ضرب 146 کيلوگرم، دوضرب 199 کيلوگرم و مجموع 345 کيلوگرم
2-اوسارف از ازبکستان با مجموع 344 کيلوگرم
3 -نبي اف از ازبکستان با مجموع 337 کيلوگرم
وزن 94 کيلوگرم
1 -رحمان اورامه از مناطق نفت خیزجنوب، در مجموع 362 کيلوگرم و چون قبل از وزنه بردار کره اي به مجموع 362 کيلوگرم رسید، صاحب مدال طلاي اين وزن شد.
2 -جونگ هون هان از کره جنوبي با مجموع 362 کيلوگرم
3 -شودليبک ارگاشف از ازبکستان با مجموع 356 کيلوگرم
وزن 105 کيلوگرم
1 -اکبردورايف از ازبکستان با مجموع 374 کيلوگرم
2-يوشيه يرو از ژاپن با مجموع 355 کيلوگرم
3-جلال قريشي از مناطق نفت خیزجنوب با رکورد 151 کيلوگرم در يک ضرب،199 کيلوگرم در دو ضرب و مجموع 350 کيلوگرم در مجموع
وزن 105+
1-علي داودي از مناطق نفت خیزجنوب با رکورد 183 کيلوگرم يک ضرب، 218کيلو گرم دوضرب و مجموع 401 کيلوگرم
2-ماساهيرو از ژاپن با رکورد 160 کيلوگرم در يک ضرب، 223 کيلوگرم در دوضرب و مجموع 383 کيلوگرم
3-سي يانگ از کره جنوبي با رکورد 165 کيلوگرم در يک ضرب،195 کيلوگرم در دوضرب و مجموع 360 کيلوگرم
تبریک مدیرکل ورزش وزارت نفت برای قهرمانی مناطق نفتخیزجنوب در آسیا
غلامرضا شاه کرمی، مدیر کل سلامت، تربیت بدنی و مسئولیت اجتماعی وزارت نفت درباره قهرمانی تیم مناطق نفت خیز جنوب به عنوان نماینده ایران در رقابت های وزنه برداری جام باشگاه های آسیا و نایب قهرمانی در کاپ آسیا گفت: تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب، این قهرمانی را با ترکیب بیش از 90 درصد نفتی و بومی (کادرمربیگری، سرپرست و مدیریت) که خروجی و محصول پنج سال سرمایه گذاری آکادمی بوده، پس از تمرین های زیاد به دست آورد. وی در ادامه گفت: تیم مناطق نفت خیز جنوب با اعتماد فدراسیون وزنه برداری ایران، به نمایندگی ایران در دو جام باشگاه های آسیا و کاپ آسیا شرکت کرد و از بین 14 تیم شرکت کننده، با اقتدار تمام و با 605 امتیاز، قهرمان جام باشگاه های آسیا شد. اما نکته جالب تیم مناطق نفت خیز جنوب، سیاست هایی بود که پشت این تیم قرار داشت. در چهار سال اخیر، فرزندان با استعداد نفتی جذب شدند که نتیجه امروز، حاصل این اتفاق، پرورش و شکوفایی آنها بوده است. پس از اجرای سیاست ها و راهبردهای شورای عالی ورزش وزارت نفت، توانستیم برای اولین بار با همکاری و تعامل خوب فدراسیون وزنه برداری، تیم مناطق نفت خیز جنوب را با ترکیب بیش از 90 درصد از فرزندان نفتی، به مسابقات اعزام کنیم که این قهرمانی به دست آمد. شا ه کرمی در ادامه گفت: لازم است از حمایت مهندس زنگنه، وزیر نفت، اعضای شورای مرکزی ورزش وزارت نفت، مدیرعامل شرکت ملی نفت، مدیرعامل مناطق نفت خیز جنوب و تمامی دست درکاران این تیم تشکر کنم. این افراد و مجموعه ای که نام بردم، با حمایت همه جانبه خود با ایجاد و توسعه زیر ساخت های ورزشی و تأمین بودجه مناسب، شرایطی را ایجاد کردند تا در صحنه ورزش هم بتوانیم با پتانسیل کاملاً نفتی، پرچم ایران را به اهتزاز در آوریم.
شمال شرق ،قهرمان والیبال کارکنان خطوط لوله و مخابرات
تیم کارکنان منطقه شمال شرق، قهرمان مسابقات والیبال شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران شد.مسابقات والیبال کارکنان شرکت خطوط و لوله و مخابرات ایران که به میزبانی منطقه اصفهان برگزار شد، با قهرمانی تیم شمال شرق به پایان رسید. در این دوره از مسابقات 10 تیم از مناطق مختلف حضور داشتند که به صورت دوره ای در سه گروه به مصاف هم رفتند.
در روز پایانی این رقابت ها دو تیم شمال و شمال شرق که به فینال رسیده بودند، به مصاف هم رفتند که در دیداری نفس گیر، تیم شمال شرق با نتیجه 2 بر 1 موفق شد منطقه شمال را شکست دهد و قهرمان شود. تیم منطقه شمال هم به مقام دوم بسنده کرد.
اسامی بازیکنان تیم شمال شرق عبارت است از: یوسف نقوی، غلامرضا افضلی، محمدمهدی حیدری ها، محسن امیدوار، علی علی خانی، علیرضا جعفری، احمد حاج اسماعیلیان، حسین صادقی، عباس کاهه و محسن طاهری(سرپرست تیم)
رکاب زنی دوچرخه سواران منطقه تربت حيدريه تا مشهدالرضا (ع)
كاروان 55 نفره دوچرخه سواران بسیجی شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه، با نام و ياد شهيد تندگويان وشهيد حججي براي پنجمين سال متوالي به نیت زيارت ولي نعمت خود، شمس الشموس حضرت علي ابن موسي الرضا (ع) و با هدف ترويج فرهنگ دوچرخه سواري،بهينه سازي مصرف سوخت، با دوچرخه تا مشهدالرضا (ع)رکاب زدند.
نيرویی، سرپرست كاروان دوچرخه سواران با اعلام این خبر گفت: در طول پیمایش کاروان زیارتی شهید حججی به منظور رعايت موارد ايمني وارتقای دانش فني دوچرخه سواري، به دوچرخه سواران آموزش های مورد نیاز داده شد. اقامه نماز جماعت، قرائت صلوات خاصه وهمچنین سخنرانی مسئولان پایگاه بسیج جلگه رخ در جمع دوچرخه سواران بسیجی منطقه، در باب شور و شعور حسینی و فرهنگ زیارت از جمله فعالیت های فرهنگی کاروان شهید حججی در ایستگاه های مسیر بود. سرپرست كاروان دوچرخه سواران گفت: هيات دوچرخه سواری بسيج استان خراسان رضوي وموتورسواران هیات موتور سواری شهرستان تربت حیدریه با هماهنگی انجام شده با فرماندهی نیروی انتظامی شهرستان و پلیس راهور، مسئوليت اسكورت گروه و تامين امنيت مسير را عهده دار بودند.
فرزند نفتی در کاراته
نایب قهرمان شد
فرزند ورزشکار همکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران - منطقه شمال در مسابقات کاراته انتخابی قهرمانی کشور به مقام دوم دست پیدا کرد.
شهراد صفری، فرزند حمید صفری از همکاران مرکز انتقال نفت مرگاو - منطقه شمال، موفق به کسب مدال نقره مسابقات کاراته انتخابی قهرمانی کشور شد.
هشتمین دوره مسابقات کاراته سبک «گوجوکای
jkf کنبوکان» مرحله انتخابی قهرمانی کشور در شهرستان فریدون کنار مازندران برگزار شد. شهراد صفری، نونهال ورزشکار منطقه شمال موفق به کسب مدال نقره وزن منفی 20 کیلوگرم این رقابت ها شد.
شهراد صفری در نخستین سال از فعالیت ورزشی خود، به این موفقیت رسیده است.
قهرمانی فرزند نفتی در تکواندو
متين زکي زاده، فرزند حسين زکي زاده از همکاران واحد حراست شرکت نفت فلات قاره ایران، در مسابقات تکواندو استان تهران به مقام قهرماني رسيد.
متين زکي زاده در اين مسابقات که امسال در تهران برگزار شد، در رده سني 17-15 سال، موفق به کسب مدال طلا شد.
متين 16 ساله از 7 سالگي ورزش را با علاقه دنبال مي کند و کارنامه ورزشي موفقی دارد.
متین زکی زاده درباره قهرمانی اش می گوید: اين نخستين پله موفقيتم بود که خدا را شکر با حمايت خانواده ام آن را بالا رفتم و تصميم دارم تا کسب مدال خوش رنگ المپيک که آرزوي ورزشي و زندگي ام است، اين مسير را ادامه دهم.
او درباره مزیت های ورزش می گوید: در شرايط امروز جامعه که سن اعتياد کاهش پيدا کرده، دوستان خود را به ورزش تشویق مي کنم؛ زيرا مي دانم که ورزش باعث دوري از اعتياد مي شود.
با هدف نحوه اجرا و چگونگي تشكيل شناسنامه ورزشي و حلقه سلامت
نشست هم انديشي رؤساي امور ورزش شركت هاي تابعه و فرعي شركت ملي نفت ايران برگزار شد
اجراي ماده3(حلقه سلامت) و تقويم برنامه و بودجه سال 1397 از سوی رؤساي امور ورزش مورد بررسي قرار گرفت.
سومين نشست هم انديشي رؤساي امور ورزش شركت هاي تابعه و فرعي شركت ملي نفت ايران، به منظور چگونگي اجرايي کردن ماده 3 حلقه سلامت (تشكيل شناسنامه ورزشي و آزمون هاي مرتبط با آن) و همچنين چگونگي تكميل فرم هاي تقويم برنامه و بودجه سال 1397 به ميزباني امور ورزش و تربيت بدني در مجتمع ورزشي - آموزشي نفت محمودآباد برگزار شد.
در اين نشست صميمانه كه طي دو روز و با حضور امیری فرد، مشاور معاون و مدير عامل در امور عمليات غيرصنعتي؛ قورچيان، رئيس امور ورزش و تربيت بدني و كبوتران، نماينده اداره كل سلامت، تربيت بدني و مسئوليت اجتماعي به همراه رؤساي واحدهاي ستادي اين امور و نيز رؤساي امور ورزش شركت هاي تابعه و فرعي برگزار شد، ضمن بررسي چالش هاي موجود در ورزش شركت ملي نفت با ارائه پيشنهادها و راهكارهاي مناسب و با هدف اجرای هر چه بهتر ماده3(حلقه سلامت)، از مواد 14 گانه ابلاغي از سوي مقام عالي وزارت، به نتايج قابل قبولي دست يافتند.
در آغاز اين نشست، تاجيك گزارش مختصري از نتايج كارگروه هاي تخصصي راهبردهاي ورزش در صنعت نفت ارائه و هدف از برگزاري اين هم انديشي را نيز تشريح کرد.
در ادامه، اميري فرد ضمن بیان دستيابي به خروجي مثمرثمر و قابل اجرا در اين نشست، به ديدگاه مديرعامل شركت ملي نفت درباره ورزش شركت نفت اشاره کرد و ورزش همگاني را مهم ترين اولويت ايشان و اعضاي شوراي ورزش برشمرد و حفظ سلامت كاركنان و افراد تحت تكفل ايشان كه تأثير مستقيم بر زنجيره ارزش توليد صنعت نفت دارد را از دغدغه اين عزيزان دانست و در اين زمینه به نقش تعيين كننده و غيرقابل انكار امور ورزش شركت هاي تابعه و فرعي تاکید کرد. وی همچنين هدف از توسعه ورزش همگاني را در گام اول، ايجاد سلامت روان و سلامت جسم در بين كاركنان و خانواده هاي آنها دانست و در گام دوم به تأثير مثبت ورزش همگاني بر ارزش افزوده توليد و تأثير در استمرار توليد اشاره کرد و گام سوم را حركت در مسیر كنترل هزينه هاي صورت گرفته در اين بخش دانست.
اميري فرد در ادامه به ورزش قهرماني نيز پرداخت و آن را ميداني براي ايجاد انگيزه در بين ورزشكاران بخش همگاني برشمرد كه باید ارتقاي ارزش هاي اخلاقي و رواني كاركنان را شامل شود و از آنجا كه ورزش قهرماني در امتداد ورزش همگاني است، توجه به آن را در مسیر حفظ انگيزه در بين ورزشكاران لازم و ضروري دانست.
وي در پایان آرزو كرد: بيش از پيش شاهد اتفاقات خوب در ورزش صنعت نفت، بخصوص در ورزش همگاني و قهرماني شركت ملي نفت ايران باشيم.
در ادامه اين نشست، دكتر افشار ضمن ارائه گزارش از مراحل تشكيل كارگروه ماده3 (حلقه سلامت) و تصويب آن در شوراي عالي ورزش، به نحوه اجراي آن و چگونگي تشكيل شناسنامه ورزشي پرداخت و از رؤساي امور ورزش حاضر در جلسه خواست كه با يكسان سازي فرم هاي مربوط و دستگاه هاي اندازه گيري مورد نياز، گام بسيار مهم و بلندي در مسیر انجام هر چه بهتر ماده 3(حلقه سلامت) بردارند.
با اتمام سخنان دكتر افشار، دكتر پيراسته، كارشناس ارشد مركز خدمات مشاوره ورزشي و حركات اصلاحي، ضمن ارائه گزارش از روند تشكيل شناسنامه ورزشي در اين مركز، توضيحات تكميلي را در خصوص لزوم اجراي ماده 3(حلقه سلامت) با ارائه آمار و ارقام دقيق بيان کرد كه مورد استقبال حاضران در جلسه نيز قرار گرفت.
پس از ارائه توضيحات لازم در خصوص ماده 3(حلقه سلامت)، رضا قورچیان، رئيس امور ورزش و تربيت بدني و دبير شوراي ورزش شركت ملي نفت ضمن قدرداني از حضور مشاور معاون و مديرعامل درامورعمليات غير صنعتي و رؤساي شركت هاي تابعه و فرعي در اين نشست هم انديشي، به بررسي اهداف اين گردهمايي دو روزه پرداخت و رسيدن به راهكارهاي عملي يكسان در زمینه اجراي ماده 3(حلقه سلامت) و تكميل فرم هاي تقويم برنامه و بودجه سال 97 را مهم ترين دليل برگزاري اين نشست بيان کرد.
با توجه به تغييرات صورت گرفته، كبوتران، نماينده اداره كل سلامت، تربيت بدني و مسئوليت اجتماعي، نحوه تكميل فرم هاي تقويم برنامه و بودجه پيشنهادي سال 1397 را به صورت جامع براي حاضران در جلسه بيان كرد و ضمن جوابگويي به سؤالات مطرح شده، چگونگي تكميل و ارسال آن را نيز شرح داد.
در پايان اين نشست، پس از بررسي برنامه و پيشنهادهای ارائه شده از سوی رؤساي امور ورزش هاي شركت هاي تابعه و فرعي مقرر شد، تمامي شركت ها ضمن تدوين تقويم برنامه و بودجه پيشنهادي سال 1397، امكانات خود را در زمینه اجراي مطلوب ماده 3(حلقه سلامت) بررسي کنند و ضمن اعلام به امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي نفت، مقدمات تهيه وسايل سخت افزاري مربوط را با هماهنگي و مشاوره آن امور فراهم آورند.
صعود کوهنوردان شرکت ملی نفت ایران به چین کلاغ
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران در آخرین برنامه از سری برنامه های تدوین شده به ارتفاعات البرز( قله چين كلاغ) صعود کردند.
قله چین کلاغ از قله های البرز مرکزی و جنوبی ترین قله از کوه های شمال تهران است و در ارتفاع 2820 متري قرار دارد. این کوه از شمال به قله های دوشاخ و پلنگ چال، از غرب به دره امامزاده داود، از شرق به دره درکه و از جنوب به منطقه سعادت آباد و فرحزاد مشرف است.
اين كوهپيمايي با حضور23 نفر از کارکنان با هدف تقويت قواي جسماني و توسعه ورزش همگانی انجام شد که کوهپیمایان پس از يك ساعت كوهپيمايي ابتدا به چشمه رسيد و سپس با كمي استراحت و بعد با حرکت به سمت قله، بعد از 3 ساعت کوهپیمایی به قله چین کلاغ رسیدند.
کوهنوردانی كه در اين كوهپيمايي شركت داشتند، عبارتند از:
آقايان: سيد جعفر صادق حسني، غلامعباس روستايي، محمود رضا مرادي، رضا نوشادي، اكبر جعفرپور، حسين ولاشجردي، محمد علي عابدي، ياور جبریيل زاده، محمد تشيعي، فريدون ابوقداره، محمد رضا شهابي فر، حسن رزميان مقدم، مصطفي حسيني، مجيد خسرواني، عبدالله شاهرخ، علي قربان شيران، علي تقوي، هادي تقوي، لطف الهی تشكريان، محمد جواد ميرزايي، رحمت اله رزاقي (مربي گروه ) و حسين باقرزاده (سرپرست گروه )
آموزش کمک های اولیه
به کوهنوردان اکتشاف
روابط عمومی مدیریت اکتشاف، اولین دوره آموزش کمک های اولیه برای همکاران کوهنورد مدیریت اکتشاف را طی دوره یک ماهه برگزار کرد و آزمون آن نیز با موفقیت انجام شد. هدف از برگزاری این دوره، پیش آمادگی برای همکاران کوهنورد و برگزاری کلاس های آموزش امداد و نجات در کوهستان در آینده نزدیک بود. امید است همانطور که با حمایت مسئولان در صنعت نفت، برنامه های ورزشی مختلفی با هدف سلامت جسم و اندیشه کارکنان برگزار می شود، همکاران نفتی نیز با جدی گرفتن این دوره های آموزشی، گامی محکم در مسیر اعتلای این گونه برنامه ها بردارند.
جنگل نوردی و کوهپیمایی اکتشافی ها از آهار تا گرگان
گروه کوهنوردی مدیریت اکتشاف در دو برنامه به صورت مجزا برای آقایان و خانم ها در رشته کوه های البرز به جنگل نوردی و کوهپیمایی پرداختند.
در برنامه کوهنوردی آقایان که با حضور علیرضا میقانی نژاد، محمود مسعودی، مسیب توسلی، مصطفی آلاشتی، حجت حق شناس، میرعلی واعظی، حسن دژاکور، غلامرضا تیموری، مسعود طهرانی، مرتضی غیاثوند، اسفندیار صفادوست، محمد پرتوی، ذبیح اله نریمانی، رسول خلج و میهمان علی ضمیری و راهنمایان( خورشیدی و صالح ) برگزار شد، مسیر جهان نما به زیارت را طی دو روز جنگل نوردی و کوهپیمایی کردند.
در گروه کوهنوردی خانم ها نیز که با حضور کبرا بدری، سمیه شمس، سودابه سعادتی، لیلا دارابی، زهرا بیاض، شمسی مهری، نرگس عباسی، منصوره قنبرزاده، مریم محسنی، مریم امیری، مه سمیا احمدپور، آتنا امیری و نفیسه جعفری، آیسا قنبرزاده، گیسو محسنی، لیلا محسنی، زهرا لطفی و معصومه لطفی انجام شد، مسیر آهار تا آبشار شکرآب را طی یک روز کوهپیمایی کردند. این برنامه اولین کوهپیمایی بانوان مدیریت اکتشاف بود.
صعود جانبازا ن پالایش و پخش به ارتفاعات برم فیروز
کوهنوردان جانباز و معلول شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، به میزبانی منطقه فارس به ارتفاعات برم فیروز شهرستان سپیدان استان فارس صعود کردند.
با هدف و تقویت روحیه نشاط و شادابی ایثارگران و همچنین توجه به سلامت جسمانی و روانی آنان، برنامه صعود سراسری جانبازان به ارتفاعات برم فیروز با همکاری امور ورزش و تربیت بدنی با حضور 80 نفر از کوهنوردان جانباز شاغل در شرکت ها ی تابعه پالایش و پخش برگزار شد. در این برنامه کوهپیمایی که ۲ ساعت و نیم طول کشید، جانبازان و معلولان توانستند ضمن صعود به قله برم فیروز، پرچم مقدس جمهوری اسلامی را بر فراز این قله به اهتزاز درآورند. جانبازان علاوه بر صعود به ارتفاعات برم فیروز، به ارتفاع سه هزارو 300 متری، از طبیعت زیبای این منطقه نیز صعود کردند و به پاکسازی حجم بسیار بالایی از زباله های به جا مانده از گردشگران و کوه پیمایان قبلی پرداختند.
باشگاهی برای سلامت و نشاط خانواده صنعت نفت
ساعت 6 صبح یک روز پاييزی در گرگ و ميش صبحگاهي زير پل حافظ يك نفر با صلابت و آهسته راه مي رود، فرق نمي كند تو را بشناسد يا نه، اما كافي است دستي برايش تكان دهي يا اسمش را صدا بزني؛ هميشه با روي خوش برايت دست تكان مي دهد. وقتي با او به گفت وگو می نشينیم، تمايلي براي بردن اسمش ندارد و مي گويد، كار من است كه بايد به چشم بيايد، نه اسم و رسم من. اگر توانستم خدمتي به پرسنل زحمت كش نفت بكنم، همان خدمت، اجر كار من است. حتي حاضر نمي شود لباس ورزشي اش را بپوشد تا از او عكس بگيريم. مي گويد: «عكس ورزشكاري مي خواهيد؟ اين همه ورزشكار در حال تمرينند. از آن ها عكس بيندازيد.» عكس يادگاري هم نمي خواهد. در حين مصاحبه، وقتي صداي افتادن وزنه شنيده می شود، بي اختيار كركره پشتش را باز می كند و در ميكروفن با احترام از ورزشكاران تقاضا می كند كه مراقب تجهيزات باشند. رضا فخري، مدير باشگاه شهداي نفت، يكي از چهره هاي شناخته شده شركت ملي نفت است. كسي كه از نيروي خدماتي شركت تا مدير عامل، با او رفاقت دارند؛ پير و جوان، حتي خانواده كاركنان هم نام او را شنيده اند. هر چند كه او خواست نامش در مصاحبه پر رنگ نباشد، چرا كه همه خدمات عرضه شده در باشگاه بدنسازي را حاصل زحمات همه مديران و كاركنان گذشته و كنوني امور ورزش شركت ملي نفت ايران می داند.
فخري از روزهاي ابتداي تشكيل باشگاه بدنسازي شركت ملي نفت ايران مي گويد، روزهايي كه بدنسازي تاريخچه چنداني نداشت و نفت هم به فكر آن نبود. فخری كه آن زمان در دفتر وزارت مشغول کار اداري بود، به دليل پيشينه ورزشي خود، پيشنهاد تشكيل يك باشگاه بدنسازي را می دهد و دلايلش را عنوان می كند كه مورد قبول مديران واقع می شود و در ساختماني روبه روي وزارت نفت، باشگاه كوچكي براي تمرين بدنسازي كاركنان تشكيل می شود كه به باشگاه مركزي معروف بوده است. پس از آن و بعد از گذشت چند سال، موافقت می شود كه محل باشگاه به شركت تعاوني وزارت نفت در پاركينگ شيراز انتقال یابد و نام آن به «باشگاه شهداي نفت» تغيير کند. رضا فخری اصرار دارد كه اين باشگاه با همكاري همه مجموعه امور ورزش و همكاري همه كاركنان و مديران راه اندازي شده است.
از فخري می پرسیم كه به نظرت باشگاه بدنسازي چه هدفي براي كاركنان دارد كه می گويد: «هدف از تشكيل باشگاه، سلامت كاركنان است. اگر كاركنان سالم باشند، هزينه هاي درماني كاسته می شود.» او از آرتروز، كمر درد، پادرد، چربي خون و كلسترول خون به عنوان ناراحتي هاي شايع بين كاركنان ستادي ياد مي كند و می گويد: «ورزش می تواند اين عوارض را كاهش دهد و با كاهش مراجعه كاركنان به محيط هاي درماني وزارت نفت مي توان هزينه هاي وارد بر بهداشت و درمان را هم كاهش داد.»
باشگاه شهداي نفت، محبوب کارکنان
«باشگاه شهداي نفت پاركينگ شيراز كه يكي از محبوب ترين باشگاه هاي ورزشي نفت است، اين روزها بيش از ظرفيتش پذيراي كاركنان است.» فخري مي گويد: «تا جايي كه امكان داشته باشد، از حضور كاركنان استقبال مي كنيم.» از او دليل اين محبوبيت باشگاه را مي پرسم كه مي گويد: «اينجا نخستین باشگاه بدنسازي در شركت ملي نفت ايران بوده و اسم و رسمي دارد. در واقع اينجا يك مجموعه است و همه در اين مجموعه براي نمونه بودن تلاش می كنند. ولي دلايل بسيار ديگري هم براي محبوبيت اين باشگاه وجود دارد، از جمله اینكه اينجا امكانات و تجهيزات كاملي دارد که از کیفیت بالایی برخوردارند و نیز سعي شده از استانداردهاي روز اروپا براي چينش تجهيزات استفاده شود، همچنين مربي هاي ما همه مربي هاي كار كشته و دلسوز هستند و براي سلامت كاركنان تلاش می كنند. وقتي كارمندي براي تمرين به اينجا می آيد، ما با روي خوش از او استقبال می كنيم و همين باعث می شود كه او به تداوم ورزش تمایل داشته باشد و حتي شايد ساير همكارانش را تشويق كند. اينجا به كارمندان آرامش می دهد و من هم هدف مجموعه را ايجاد ارتباط خوب با كاركنان گذاشته ام و اين منجر به دوستي همه كاركنان باشگاه با كارمنداني شده است كه براي ورزش به اين مكان می آيند. هميشه تمايل داشته ايم كه وقتي كارمندي به اينجا می آيد، با روي خوش از مجموعه خارج شود؛ ولي به اين معني نيست كه باشگاه هاي ديگر خوب نيستند يا به درد نمي خورند؛ همه باشگاه هاي ورزشي و بدنسازي مجموعه وزارت نفت، امكانات خوبي دارند و مناسب ورزش و تمرين هستند. سعي كرده ايم در هر منطقه اي يك باشگاه داشته باشيم تا كاركنان مجبور به طي مسافت زياد يا تجمع در يك باشگاه نشوند؛ ولي با توجه به شناخته شدن اين مجموعه، تمايل بيشتري به آن وجود دارد، حتي برخي كاركنان كه در ساختمان خود، باشگاه خلوت و مرتب دارند، از آن بي اطلاع هستند و به اين باشگاه می آيند. شايد بايد براي تمركززدايي، تبليغاتي انجام دهيم تا از امكانات ساير باشگاه ها هم استفاده شود.
وقتي صحبت از ساير باشگاه ها شد، از رضا فخری در مورد آنها سوال كرديم كه گفت: «در باشگاه هاي ديگر مثل مجموعه تهرانسر، مركزي هشتم، ساختمان تندگويان و زرگر هم باشگاه هاي بدن سازی مرتب و خوبي دارند. در واقع هدف از اين مراكز، تمركز زدايي بوده و نظارت كاملي بر آنها داريم تا امكانات خوب به كاركنان ارائه شود. باشگاه مركزي هشتم مورد نظارت و بازنگري قرار گرفته و اگر از كساني كه قبلا به آنجا می رفتند، بپرسيد، متوجه تغييرات اساسي باشگاه می شويد و بتازگی هم روي باشگاه زرگر تمركز كرده ايم و بزودي آن را هم تقويت می كنيم.»
مربيان حرفه ای و كاركشته
رضا فخری درباره ساعات كاري باشگاه شهداي نفت می گويد: «براي آقايان روزهاي زوج 6 تا 8 صبح و از 14 تا 30/18 امكان تمرين وجود دارد و از 30/18 تا 22 مديران براي ورزش می آيند. بانوان هم روزهاي فرد می توانند از 6 صبح تا 30/18 دقیقه بعد از ظهر براي تمرين حاضر شوند.» از او راجع به مديراني كه براي ورزش می آيند، سوال می کنم كه در جواب می گوید: «آقاي كاردر، مديرعامل شركت ملي نفت ايران؛ آقاي سلحشور، رئيس منابع انساني وزارت نفت؛ آقاي مشتري دوست، دبير هیئت مديره شركت ملي نفت ايران؛ آقاي خلج، رئيس هسته گزينش صنعت نفت؛ آقایان دكتر اميني، عضو هیئت مديره بهداشت و درمان صنعت نفت؛ امیری، رئيس امور كاركنان شركت ملي نفت ايران؛ بيلكار، مديرامور مالي شركت ملي نفت ايران و ناصري، رئيس روابط عمومي شركت ملي نفت ايران از كساني هستند كه بيشتر از ديگران، براي تمرين در باشگاه حاضر می شوند.»
فخري به انجام ورزش هاي اصلاحي در باشگاه اشاره می كند و می گويد: «آقاي كاردر وقتي به باشگاه آمد، از مشكل درد زانو رنج می برد كه با انجام حركات اصلاحي توانستيم تا حدي زانوهای ايشان را تقويت كنيم تا كمي دردشان التيام يابد.» وي از مربي هاي خوبي كه در اين باشگاه فعاليت دارند، ياد می کند و می گويد: «در حال حاضر 3 مربي در اين مجموعه، كاركنان را هدايت می كنند كه همه آنها به حركات اصلاحي براي درمان كمر درد، دست درد و درد مفاصل اشراف دارند. اين مربيان با دلسوزي به تمرين كاركنان نظارت می كنند و مراقب فعاليت هاي آن ها هستند.»
سوله اي كه بيشتر از انبار به كار ورزش می آيد
فخري از برنامه هايي كه براي آينده باشگاه در سر دارد، می گويد: «اينجا يك تعاوني بود كه با تلاش همه دست دركاران، آن را راه اندازي و بعد ها بخش ايروبيك را هم به فضاي باشگاه اضافه كرديم. اما حس می كنم كه اين فضا بايد بيشتر توسعه يابد تا افراد بيشتري بتوانند از خدمات آن استفاده كنند. يك سوله در پشت باشگاه وجود دارد كه هم اكنون از آن به عنوان انبار تجهيزات استفاده می شود. مذاكراتي با مديران داشته ايم كه اين فضا به باشگاه اضافه شود، اما مقاومت هايي هم وجود دارد؛ هر چند موافقت ضمني از مديران اخذ شده و خيلي ها براي آن در تلاشند. براي استفاده بهينه و بهتر از محيط باشگاه، به فضاي بيشتری نیاز داريم كه مساعدت مديران از مقام عالي وزارت گرفته تا مدير خدمات را می خواهد؛ چرا كه اين خدمات نه در مسیر منافع شخصي، بلكه براي خدمات رساني به کارکنان زحمت كش نفت است.»
از فخري می پرسیم به چه كساني می توانيد خدمات عضويت ارائه كنيد كه می گوید: «ما در حد توان مان كاركناني را كه به اينجا بيايند، پوشش می دهيم؛ اما بايد بتوانيم به همه افرادي كه براي ورزش حاضر می شوند، سرويس دهيم و روي فعاليتشان نظارت داشته باشيم؛ اما اگر تعداد افراد، از ظرفیت بيشتر شود و نتوانيم به آنها خدمات ارائه كنيم و بر كارشان نظارت داشته باشیم، به جاي ايجاد سلامت، موجب آسيب رساني كاركنان به خودشان می شويم؛ بنابراين تعداد عضويت ها محدود است و بايد تعداد افراد، معقول و در حد استاندارد باشد. با اين وجود ما تلاشمان را براي گسترش فضا و گرفتن سوله پشت باشگاه به كار بسته ايم تا بتوانيم به تعداد متقاضيان، فضا داشته باشيم كه اين نيازمند همكاري و همياري مديران است، ضمن آنكه خيلي از تجهيزات مورد نياز را هم از مسير رابطه و دوستي تأمين كرده ايم. اين شده كه باشگاه براي من خيلي عزيز است و براي حفظ آن تلاش بسياري می كنم. وقتي وزنه اي از دست كسي می افتد، دست و دلم می لرزد، چون اين افراد نمي دانند با چه خون و دلي اين تجهيزات را براي رفاه كاركنان تهيه كرده ايم. با اين حال مطمئنم اگر همكاري باشد و مطالبات را با جدیت دنبال كنيم، می توانيم به نتيجه برسيم و در اين راه من كفش آهنين پوشيده ام و براي خدمت رساني به كاركنان از هيچ كمكي دريغ نمي كنم.»
بانوان صنعت نفت، روحيه را به خانواده می برند
از فخري راجع به حضور بانوان در باشگاه پرسيديم كه گفت: «خانم ها الان حضور خوبي در باشگاه دارند و بالاي 100 نفر، از آن استفاده می كنند. ورزش هم آرامش جسم است و هم روح و حضور بانوان می تواند روحيه را به خانواده ها ببرد.» رضا فخری از رضايت سرپرست فدراسيون پرورش اندام و بدنسازي از باشگاه شهداي نفت ياد می کند و می گويد: «يك بار او به باشگاه ما آمد و از آماده و منظم بودن باشگاه ما شگفت زده شد و چند روز بعد خطاب به آقاي سلحشور از زحمات ما در باشگاه تقدير كرد.» البته او اضافه می كند كه اين تنها تقدير نامه يا تشكري نبوده كه از اين باشگاه شده؛ ولي اظهار می كند كه من اين عناوين را نمي خواهم و هدفم اين است كه كارم خوب باشد و كاركنان رضايت داشته باشند. به گفته خودش: «فخري، وقتي نام و نشان افتخار آميز من است كه هر كس آن را بشنود ياد خدمات و كارهاي خوبش بيفتد. در غير اين صورت اين تقديرها و عناوين فقط تا روز بازنشستگي با من می ماند و بعد به شخص ديگري انتقال پيدا می كند.» فخري همچنين راجع به روحيه كاركناني كه ورزش می كنند، توضيح می دهد و می گويد: «همه تلاش ما در مجموعه اين است كه كسي از اين مكان ناراحت بيرون نرود، حتي گاهي فردي درگیر مشكلات شخصي شده كه كاري از دست ما براي حل مشكل بر نمي آيد، اما سعي می كنيم حداقل كاري كنيم كه با روحيه قوي از اينجا خارج شود و در مقابل مشكلش ايستادگي كند.»
بدنسازي در شركت ملي نفت ايران، تيم قهرماني ندارد و هيچ وقت اسمي از ورزش بدنسازي اين شركت در مجامع ورزشي شنيده نمي شود؛ از فخري دليل اين مسئله را می پرسيم كه می گويد: «لازمه تيم قهرماني، ورزش دائم و حرفه اي است كه با ماهيت كار ما منافات دارد، يعني كارمند نمي تواند كار خود را رها كند و صرفا به ورزش بپردازد. براي همين ما براي داشتن تيم بايد از افراد خارج از مجموعه استفاده كنيم كه اين معنايي ندارد، ضمن آنكه انجام چنين كاري، نيازمند هزينه كردن براي اعضاي تيم است و در واقع به نظر من با چنين كاري در حق کارکنان اجحاف می شود. وقتی بسياري از کارکنان ما به دليل نبودن فضاي كافي، از ورزش كردن محروم هستند، نمي توان به ورزش قهرماني پرداخت. به فرض آنكه كمبود امكاناتي هم وجود نداشته باشد، اما باز هزينه كردن براي تعداد محدود درست نيست. چرا که می توان با آن هزينه، يك دستگاه بيشتر تهیه کرد و براي اعضاي باشگاه لباس خريد و مربي هاي بيشتری به كار گرفت. بايد كاري كنيم كه ورزش براي همه گسترش پيدا كند، نه آنكه محدود به يك تيم يا گروه خاص شود. شخص وزير نفت هم همين اعتقاد را دارد و مخالف حمايت از يك تيم است. به همين منظور ما از تمام توان خود براي ايجاد آمادگي جسماني و سلامت روح و جسم كاركنان استفاده می کنیم و به هيچ وجه دنبال تيم قهرماني نيستيم.» در پايان گزارش با چند نفر از كاركناني كه در حال تمرين هستند، گپ و گفت کوتاهی داریم. سليمي كه سخت مشغول استفاده از دستگاه پرس سينه است، می گويد: «خانه ما از باشگاه خيلي فاصله دارد؛ اما ترجيح می دهم سختي راه را به جان بخرم و به باشگاه نفت بيايم؛ چرا كه در اين باشگاه در كنار همكاران و دوستان تمرين می كنم و خودش باعث تقويت روحيه است، ضمن آنكه امكانات خوبي در باشگاه هاي نفت ارائه می شود و از همه مهم تر تميز و منظم هستند. متاسفانه عمده باشگاه هاي خصوصي به دليل عدم رعايت نظافت و رسيدگي، هميشه مشكلات عديده اي دارند و تجهيزاتشان به دليل رعايت نكردن افراد هميشه خراب و مستهلك است كه ميل و انگيزه فرد براي ورزش كردن را از بين مي برد.» نفري هم كه مدت زيادي است در باشگاه ورزش می كند، راه زيادي را از اداره خود تا اين باشگاه می آيد. وقتي به او مي گوييم چرا از باشگاه نزديك تر به اداره يا خانه خود استفاده نمي كند، اظهار بي اطلاعي می كند و می گويد: «من نمي دانستم كه در نزديكي اداره ما باشگاه وجود دارد و حالا حتما به آنجا می روم.» از او راجع به نظارت مربي ها در باشگاه نفت می پرسيم كه می گويد: «مربي ها با حوصله براي ورزش كردن افراد زمان می گذارند و به آن ها برنامه می دهند. اگر فردي به اشتباه از وسيله اي استفاده كند، به او گوشزد می كنند و با حوصله حركت صحيح را به او آموزش می دهند. همچنين اگر افراد مشكلات جسمي داشته باشند، با مشورت مربي حركات اصلاحي انجام می دهند و افراد بسياري مشكلاتشان حل شده است.»
روابط عمومی شرکت ملی نفت
7ويتامين ضد سرطان را حتما بشناسيد!
هيچ ماده غذايي به تنهايي نميتواند ريسک ابتلا به سرطان را کاهش دهد، ولي ترکيب مناسبي از مواد غذايي گوناگون حاوي ويتامينها و مواد معدني، ميتواند اين خطر را تا حد زيادي کم کند. انواع مواد مغذي براي مبارزه با سرطان در دسترس هستند؛ اما مشکل اين است که رژيمهاي غذايي ما اغلب فاقد مقادير کافي از اين مواد مغذي است:
سلنيوم: در کشورهايي که سطح سلنيوم خاک بالاست، مرگ و مير کمتري ناشي از سرطان ريه، سينه، روده بزرگ، تخمدان، گردن رحم، مثانه، لوزالمعده و سرطان مري گزارش شده است. از آنجا که بدن نياز کمي به اين ماده معدني دارد، انجمن سرطان آمريکا توصيه کرده است که با يک رژيم غذايي سالم و همراه با مقدار زيادي ميوهها و سبزيجات ميتوان اين ميزان سلنيوم را به دست آورد. آجيل، غذاهاي دريايي، غلات سبوسدار، گوشت و مرغ نيز حاوي سلنيوم هستند.
امگا 3: برخي تحقيقات نشان ميدهد زناني که دو بار در هفته ماهيهاي چرب مصرف ميکنند، کمتر دچار ابتلا به سرطان آندومتر ميشوند. با اين حال روغن ماهي فوايد ديگري هم دارد، از جمله اين که به جلوگيري از بيماريهاي قلبي يا سکته مغزي کمک مي کند، ضمن اين که با کاهش خطر ابتلا به افسردگي نيز ارتباط دارد.
بتاکاروتن: بتاکاروتن نوعي آنتي اکسيدان مرتبط با ويتامين آ است که در ميوهها و سبزيجات به رنگ نارنجي وجود دارد. هويج، طالبي، کدوحلوايي، زردآلو و انبه و همچنين سبزيجات با برگ سبز مانند اسفناج و کلم ، منابع غني بتاکاروتن هستند که ميتوانند موجب کاهش خطر بروز سرطان شوند. با اين حال نبايد در روز بيش از 5 هزار واحد بتاکاروتن دريافت کرد.
ويتامين دي: مطالعات نشان داده است کساني که سطوح بالاي ويتامين دي را دريافت ميکنند، در معرض خطر کمتري از ابتلا به سرطان سينه، تخمدان، کليه، روده، پانکراس، پروستات و سرطانهاي ديگر هستند. بيش از 90 درصد از ويتامين دي از راه نور خورشيد سنتز ميشود، اما بيشتر مردم به دليل ترس از ابتلا به سرطان پوست، کمتر در معرض نور آفتاب قرار ميگيرند، در حالي که استفاده از کرمهاي ضد آفتاب استاندارد و رعايت موارد جلوگيري از آفتاب سوختگي، خطر ابتلا به اين سرطان را کاهش ميدهد. دريافت روزانه هزار تا 2 هزار واحد ويتامين دي از طريق رژيم غذايي يا مکملهاي اين ويتامين، براي جلوگيري از سرطانهاي يادشده مفيد است.
کورکومين: کورکومين، ماده فعال بيولوژيک زردچوبه، علاوه بر اثرات آنتي اکسيداني و ضد التهابي، اثرات ضد سرطاني و ويژگيهاي جلوگيري از ايجاد سرطان را هم دارند.
ويتامينهاي گروه ب: بعضي تحقيقات نشان داده است که ويتامينهاي گروه ب از جمله اسيد فوليک يا همان ويتامين ب 9، ميتواند خطر ابتلا به برخي سرطانها را کاهش دهد. افرادي که اسيد فوليک بيشتري دريافت ميکنند، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سرطان کبد در آنها کمتر است. فولات، براي سلولها و بافتهاي تکثير يافته بسيار مفيد است. براي مبتلايان به سرطان، مصرف مکمل فولات توصيه ميشود.
آنتي اکسيدانها: آنتي اکسيدانها، باعث قطع رشد سلولهاي سرطاني در محيط آزمايشگاهي شدهاند. افرادي که مواد غذايي سرشار از آنتي اکسيدان مانند چاي سبز مصرف کرده و از سيگار اجتناب ميکنند، کمتر در معرض خطر سرطان مري قرار ميگيرند.
8 رفتار نابود کننده احساسات کودکان
1- به فرزندتان ميگوييد هيچ احساساتي از خود بروز ندهد
اگر فرزندتان عصبانيت، ناراحتي يا ترس از خود نشان دهد، مسخرهاش ميکنيد و به او ميگوييد که نبايد هيچيک از احساسات خود را نشان دهد. يا اين که احساساتي بيشتر از آنها نشان دهيد، به طوري که کودکتان مجبور شود احساسات خود را فراموش کرده و براي آرام کردن شما، وضعيت رواني خود را تغيير دهد.
2. قوانيني متناقض وضع ميکنيد
طوري برخورد ميکنيد که فرزندتان بايد حدس بزند که چه توقعي از او داريد.
قوانيني را که براي او ميگذاريد، مدام تغيير ميدهيد. او را كتك ميزنيد بعد در آغوش ميكشيد. يا روزي قربان صدقه يک کار او ميرويد، فردا به دليل خستگيتان او را دعوا ميکنيد، اين رفتار ميتواند باعث ايجاد اختلالات رواني در کودکان شود.
3. از فرزندتان ميخواهيد مشکلتان را حل کند
با او درد دل ميكنيد. همه نگرانيها، دغدغهها و مشکلات ارتباطيتان را به طور روزانه با فرزندتان مطرح ميکنيد.
طوري جلوي فرزندتان رفتار ميکنيد که حتي از پس مراقبت از خودتان و حل مشکلاتتان هم برنميآييد.
فرزندتان شما را يک قرباني ميبيند که به او ظلم شده است.
4. همسرتان را تحقير ميکنيد
رفتارتان با همسرتان در مقابل بچهها با دعوا و جنگ و جدال همراه است.
همديگر را به طلاق تهديد ميکنيد، به طوري که فرزندتان با اضطرابي مزمن زندگي ميکند.
بر سر مسائل تربيتي، مقابل فرزندتان دعوا ميکنيد.
بدي همسرتان را مقابل فرزندتان به ديگري ميگوييد.
5. او را براي مستقل شدن تنبيه ميکنيد
وقتي افکار، احساسات يا خواستههايي از خود را مطرح ميکند که متفاوت با شماست، دچار عصبانيت و ناراحتي ميشويد.
اگر نشانههايي از علاقه به کشف چيزهاي نو، ملاقات با افراد جديد يا ابراز هر فکر يا احساسي که متفاوت با شماست نشان دهد، با اين جمله به او پاسخ ميدهيد: «چطور ميتوني اينکارو با من بکني؟»
6. ارزش خودتان را بر عملکرد فرزندتان وابسته ميکنيد
احساس مي کنيد پدر/مادر بدي بودهايد. فشار شديدي به آنها وارد ميکنيد تا در همه کار بهترين باشند.
مثلا حس ميکنيد مادر بدي هستيد، چون فرزندتان خوب غذا نميخورد.
7. وارد روابط فرزندتان ميشويد
والدين هلي کوپتري هستيد؛ يعني تمام رفتارهاي فرزندتان در روابط خود را هدف قرار ميدهيد. به شدت درگير دوستيهاي او ميشويد. ميخواهيد هميشه به فرزندتان کمک کنيد، مشکلاتش را حل کنيد يا مراقبش باشيد.
8. از فرزندتان انتظار داريد آرزوهاي برآوردهنشده شما را برآورده كند
فرزندتان را مجبور به انجام کارهايي ميکنيد که آرزو داشتيد وقتي کودک يا نوجوان بوديد، انجام ميداديد.
نامه هاي نادر ابراهيمي به همسرش
عزيز من، هميشه عزيز من !
اين زمان، گرفتاريهايمان خيلي زياد است و روز به روز هم ـ ظاهراً ـ زيادتر ميشود. با اين همه، اگر مخالفتي نداشته باشي، خوب است که جاي کوچکي هم براي گريستن باز کنيم؛ اين طور در گرفتاريهاي مان غرق نمي شويم و از ياد نميبريم که قلب انسان، بدون گريستن، ميپوسد و انسان بدون گريه، سنگ ميشود. هيچ پيشنهاد خاصي براي آنکه برنامه منظمي براي گريستن داشته باشيم ـ همانند آنچه که در « يک عاشقانه بسيار آرام » و عيناً در «مذهب کوچک من» گفتهام ـ البته ندارم و نميتوانم داشته باشم؛ اما جداً معتقدم خيلي لازم است که گهگاه، «انتخاب گريستن» کنيم و همچون عزاداران راستين، خود را به گريستني از ته دل واسپاريم. من از آن ميترسم، بسيار ميترسم که باور چيزي به نام «زندگي، مستقل از زندگان»، آهسته آهسته ما را به جنگ خشونتي پايان ناپذير بيندازد و اسير اين اعتقادمان کند که بيرحمي، در ذات زندگي است؛ بيرحمي هست، حتي اگر بي رحم وجود نداشته باشد. اين نکته بسيار خطرناک است، حتي خطرناکتر از خودکشي. چقدر خوشحالم که ميبينم خيليها که ما کلام شان را دوست ميداريم، درباره گريستن حرفهايي زدهاند که به دل مينشيند. گمان ميکنم «بالزاک» در جايي گفته باشد: گريه کن دخترم، گريه کن! گريه دواي همه دردهاي توست...
و «آندره ژيد» در جايي گفته باشد: ناتانائل! گريه هرگز هيچ دردي را درمان نبوده است... و نويسنده گمنامي را ميشناسم که گفته است: زماني براي گريستن، زماني براي خنديدن و زماني براي حالي ميان گريه و خنده داشتن.
عزيز من! هرگز لحظههاي گريستن را به خنده وا مسپار که چهرهاي مضحک و ترحمانگيز خواهي يافت. شنيدهام که «ون گوگ»، بي جهت ميگريسته است. بي جهت! چه حرفها ميزنند واقعاً ! انگار که اگر دليل گريستن انساني را ندانيم، او يقينا بي دليل گريسته است. به يادت هست. زماني در شهري، مردي را يافتيم که ميگفت هرگز در تمامي عمرش نگريسته است. تفاخر اندوه بار و شايد شرمآوري داشت. پزشکي گفت: « نقصي است طبيعي در مجاري اشک » و يا حرفي از اين گونه؛ و گفت که « در دل ميگريد » که خيلي سختتر از گريستن با چشم است و گفت که براي او بيم مرگ زودرس ميرود. مردي که گريستن نميدانست، اين را ميدانست که زود خواهد مرد.
شايد راست باشد. شنيدهام مستبدان و ستمگران بزرگ تاريخ، گريستن نميدانسته اند.
بگذريم! اين نامه چنان که بايد عاشقانه نيست. رسمي و خشک است. انگار که نويسندهاش با گريه آشنا نبوده است. باري اين نامه را دنبال خواهم کرد، به زباني سرشار از گريستن... و اينک، اين جمله را در قلب خويش باز بگو:
انسان بدون گريه، سنگ ميشود.
ما را مثل عقرب بار آوردهاند؛ مثل عقرب!
ما مردم صبح که سر از بالين بر ميداريم، تا شب که سر مرگمان را ميگذاريم، مدام همديگر را ميگزيم. بخيليم؛ بخيل! خوشمان ميآيد که سر راه ديگران سنگ بيندازيم؛ خوشمان ميآيد که ديگران را خوار و فلج ببينيم.
اگر ديگري يک لقمه نان داشته باشد که سق بزند، مثل اين است که گوشت تن ما را ميجود. تنگ نظريم ما مردم. تنگ نظر و بخيل. بخيل و بدخواه. وقتي ميبينيم ديگري سر گرسنه زمين ميگذارد، انگار خيال ما راحت تر است. وقتي ميبينيم کسي محتاج است، اگر هم به او کمک کنيم، باز هم مايه خاطر جمعي ماست. انگار که از سرپا بودن همديگر بيم داريم!
کليدر | محمود دولت آبادي
عيادت مرد ناشنوا از همسايه
ناشنوايي خواست به احوالپرسي بيماري برود. با خودش حساب و کتاب کرد که نبايد به ديگران درباره ناشنوايياش چيزي بگويد و براي آن که بيمار هم نفهمد او صدايي را نميشنود، بايد از پيش، پرسشهاي خود را طراحي کند و جوابهاي بيمار را حدس بزند. پس در ذهنش گفتوگويي بين خودش و بيمار طراحي کرد. با خودش گفت: « من از او ميپرسم حالت چه طور است؟ و او هم خدا را شکر ميکند و ميگويد بهتر است. من هم شکر خدا ميکنم و ميپرسم براي بهتر شدن، چه خورده اي؟ او لابد غذا يا دارويي را نام ميبرد. آن وقت من ميگويم نوش جانت باشد. پزشکت کيست؟ و او هم باز نام حکيمي را ميآورد و من ميگويم قدمش مبارک است و همه بيماران را شفا ميدهد و ما هم او را به عنوان طبيبي حاذق ميشناسيم.» مرد ناشنوا با همين حساب و کتابها سراغ همسايه اش رفت و همين که رسيد، پرسيد: حالت چه طور است؟ اما همسايه بر خلاف تصور او گفت: دارم از درد ميميرم. ناشنوا خدا را شکر کرد و پرسيد: چه ميخوري ؟ بيمار پاسخ داد: زهر ! زهر کشنده! ناشنوا گفت: نوش جانت باشد. راستي طبيبت کيست؟ بيمار گفت: عزراييل! ناشنوا گفت: طبيبي بسيار حاذق است و قدمش مبارک.
و سرانجام از عيادت دل کند و برخاست که برود؛ اما بيمار بد حال شده بود و فرياد ميزد که اين مرد، دشمن من است که البته طبيعتا همسايه نشنيد و از ذوقش براي آن عيادت بي نظير کم نشد. مولانا در اين حکايت ميگويد: بسياري از مردم در ارتباط با خداوند و يکديگر، به شيوهاي رفتار ميکنند که گرچه به خيال خودشان پسنديده است و باعث تحکم رابطه ميشود؛ اما تاثير کاملاً برعکس دارد.
نگاهی به کتاب ربع قرن تلاش
«سازمان های دولتی در ایران با وجود وظایف سنگین و دستاوردهای سترگی که معمولا در زمینۀ زیرساخت و ارائۀ خدمات به جامعه دارند، صاحب تاریخ مدونی از فعالیت های خود نیستند. سوابق خدمات آنان معمولا زیر کوهی از اسناد و اوراق ثبت فعالیت های جاری روزانه دفن می شود که گاه حتی قابل استخراج نیست. آگاهی از این نقص، وظیفۀ سنگینی بر دوش ادارات و واحدهای روابط عمومی قرار می دهد؛ نگارش تاریخ مستند فعالیت های سازمان.» این جملات، سرآغاز کتابی است با نام «ربع قرن تلاش» که به عنوان نخستین تقویم رسمی و تاریخ شفاهی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران عرضه شده است. اهمیت این اثر، آنجا به چشم می نشیند که بدانیم 98 درصد انرژی مورد نیاز کشور، با مصرف فرآورده های نفتی تأمین می شود.
این مجموعه که بخش نخست آن در قالب گفت وگو با مدیران ارشد و مسئولان وقت شرکت ملی پالایش و پخش فراهم آمده، نخستین مجموعه ای است که تاریخ تکنیکال صنایع پالایشی، انتقال، توزیع و مهندسی و ساختمان نفت را به صورت رسمی و متقن ارائه می دهد. در این بخش، مهمترین رویدادهای این شرکت که با وقایع تاریخی- اجتماعی معاصر نیزگره خورده، از زبان مسئولان وقت، به عنوان تصمیم سازان و مجریان وشاهدان اصلی این رویدادها، در کنار تبیین زایش، شکل گیری و لزوم تأسیس این شرکت، به صورتی تحلیلی و منسجم روایت شده است. در بخش دیگر، سیر تحولات پالایش و پخش، در آینۀ آمار منعکس شده و وضعیت تولید، فروش، بانکرینگ و صادرات فرآورده های اصلی، یعنی نفت سفید، نفتگاز، بنزین و گاز مایع(LPG) و نفت کوره، از روزگار پس از جنگ و تأسیس شرکت ملی پالایش و پخش تا به امروز، با ذکر اعداد و ارقام بررسی شده است. روند تحولات تاریخی زیرمجموعه ها و مدیریت های شرکت ملی پالایش و پخش، فصل دیگری از این کتاب است که در آن مسیر فعالیت ها و فرآیندهای عملیاتی و ستادی را در حوزه های مختلف این شرکت، برابر روی خوانندگان و مخاطبان خود می گذارد. سیر تحولات خصوصی سازی، مدیریت منابع انسانی، پژوهش و فناوری، برنامه ریزی تلفیقی و اچ اس ای مهمترین مواردی است که در این فصل با آن آشنا می شویم. «شاهرگ حیات» عنوان فصل دیگری است که در آن به صنعت انتقال و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران می پردازد. آغاز فعالیت و پیشینۀ تاریخی انتقال نفت خام و فرآورده، احداث شبکۀ خطوط لوله و تبیین دستاوردهای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت، تؤام با فعالیت های زیرمجموعه های این شرکت، شامل: مدیریت مخابرات، مدیریت مهندسی و طرح ها، مدیریت کالا و اچ اس ای مطالبی است که در این فصل مورد بحث واقع شده است. سخن از صنعت عظیم پالایش نفت و پالایشگاه های کشورکه به لحاظ داشتن جنبه های تاریخی، و یادآوریِ نهضت مردمیِ ملی شدن صنعت نفت و خلع ید بیگانگان، از جاذبۀ فراوانی برخوردار است، موضوع فصل دیگر این کتاب را به خود اختصاص می دهد. در این بخش، شاهد سیرتکوینی صنعت پالایش در گذر زمان، و توسعۀ آن در بستر تاریخِ صنایع جدید کشور و ارائۀ تاریخچه وسرگذشت هریک از پالایشگاه های نفت به گونه ای مجزا و مفصل هستیم.
معرفی بخش ها و واحدهای صنایع پالایشی، میزان ظرفیت فرآورش و استحصال فرآورده، شرح عملیات ارتقایی و بهسازی واحدهای پالایشی، جدول تولیدات و حجم فرآورده های تولیدی به تفکیک هریک از پالایشگاه ها و واحدهای پالایشی کشور، درشمار مهمترین موضوع هایی است که در این فصل گنجانده شده است. «حلقۀ ارتباط»، عنوان فصل دیگری از این کتاب است که در آن به آخرین حلقۀ صنعت نفت، یعنی توزیع و پخش فرآورده های نفتی پرداخته شده است. در این فصل، ابتدا با تاریخچۀ این صنعت 96ساله در کشور آشنا شده و سپس با تحلیل عملکرد انواع وسایل حمل و جابه جایی فرآورده های نفتی روبه رو می شویم. در ادامۀ این فصل، ضمن معرفی بخش های مختلف سازمان و مدیریت های زیرمجموعۀ شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، مهمترین طرح های اجراشدۀ این شرکت به صورت مبسوط و مشروح ارائه شده و دستاوردهای هریک با ذکر اعداد و ارقام ارزیابی شده است. شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، آخرین زیرمجموعۀ شرکت ملی پالایش و پخش است که در این کتاب از آن یاد می شود. بررسی تجارب و پیشینۀ فعالیت های مهندسی و عمران و ابنیه در صنعت نفت، بخشی از موضوع های این فصل را در بر می گیرد. در ادامه، معرفی و ارزیابی بخش های اصلی شرکت، شرح اقدامات و تجارب شرکت در دوران جنگ تا امروز، تشریح طرح های احداث و توسعۀ پالایشگاه ها، خطوط لوله، انبارهای نفت، جایگاه های سوختگیری، اسکله و بنادر، مجتمع های مسکونی، ابنیۀ صنعتی، طرح های مقاوم سازی، پروژه های برون مرزی و چشم انداز آیندۀ این شرکت، دیگر موضوعات فصل پایانی این کتاب است. این اثر که توسط ادارۀ انتشارات روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در اقدامی تاریخی، به مناسبت بیست و پنجمین سال تأسیس این شرکت تهیه و تدوین شده است، در جای خود، مرجعی مفید و قابل اعتنا برای پژوهشگران و محققانِ علاقه مند به تاریخ صنعت نفت ایران، به ویژه در حوزۀ صنایع پالایشی، انتقال، توزیع و مهندسی و ساختمان نفت، به شمار می آید. شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران یکی از 4 شرکت اصلی وزارت نفت است که در17 اسفند 1370 براساس اصل تفکیک فعالیت های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت و تجمیع بخش های همسو، تأسیس شد و از بهار سال 1371 رسما پاگرفت. زیرمجموعه های این شرکت که گاه کهنسال ترین مجموعه های صنعتی و نخستین واحدهای نفتی کشور محسوب می شوند، عبارتند از: شرکت های پالایش نفت، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات