روند روبه رشد گازرسانی در استان بوشهربه ثمر نشست

گام های پایانی توسعه

مشعل     گاز اکنون به یکی از بی بدیل ترین و مهم ترین زیرساخت های کشور تبدیل شده و براساس آخرین گزارش ها، این سوخت پاک، 74 درصد از سبد انرژی را به خود اختصاص داده است. توسعه گازرسانی درکشور به گام های پایانی نزدیک شده است و همزمان با افزایش بهره مندی خانوار شهری و روستایی از این سوخت ارزان، بخش قابل توجه صنایع، شهرک های صنعتی، واحدهای تولیدی و... نیز به شبکه سراسری آن متصل شده اند.  دراین میان بوشهر از جمله استان هایی به شمار می رود که فعالیت های گازرسانی در آن به ویژه در دولت سیزدهم روند رو به رشد داشته است؛ به گونه ای که به گفته علی اکبر فقیه، مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر در دو سال و اندی که از فعالیت دولت سیزدهم می گذرد، 127 واحد صنعتی و تولیدی این استان زیرپوشش گازطبیعی قرار گرفته اند.  در ادامه به شرح فعالیت های گازرسا نی در استان بوشهردر گفت و گو با علی اکبر فقیه ، مدیرعامل این شرکت می پردازیم.

امروزه وجود گاز مقوله ای تثبیت شده در جریان زندگی، اقتصاد انرژی و سیاست گذاری برای انرژی به شمار می آید و دولت سیزدهم نگاهی ویژه به این حوزه مهم در کشور داشته است.

گازرسانی در همه بخش ها

مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر می گوید: از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون به 127 واحد صنعتی و تولیدی گازرسانی شده و 657 واحد صنعتی کوچک و بزرگ در استان از نعمت گاز طبیعی برخوردارند. به گفته علی اکبر فقیه، از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تاکنون، 42روستا نیز با اعتبار1520 میلیارد ریال گازرسانی شده است. دربازه زمانی یادشده، 520 کیلومتر شبکه گذاری در سطح استان انجام شده و هم اکنون ضریب نفوذ گاز شهری و روستایی این استان به 99 درصد رسیده است.

وی اعلام می کند: از ابتدای دولت سیزدهم تا کنون 9 هزار و 400 انشعاب در استان نصب و 32 هزار مشترک جدید از گاز استفاده می کنند. فقیه با بیان این که دولت سیزدهم درجهت گازرسانی شهری و روستایی با هدف توسعه رفاه مردم و ایجاد زیرساخت ها گام برمی دارد، می افزاید: از مجموع 40 شهر استان بوشهر، ۳9 شهر دارای شبکه گازرسانی بوده و هم اکنون امکان گازرسانی به تنها شهر فاقد گاز استان (جزیره خارگ) وجود ندارد. آمار گازرسانی به روستاها همواره مورد توجه دولت سیزدهم بوده و هم اکنون 495 روستای استان بوشهر نیز از نعمت گاز طبیعی برخوردار است. به منظور توسعه گازرسانی شهری، روستایی و با هدف محرومیت زدایی و رونق تولید در دولت سیزدهم پنج هزار و 100 میلیارد ریال اعتبار در استان بوشهر پروژه اجرا و به بهره برداری رسیده است.

بزرگ ترین پروژه گازرسانی دریایی کشور

مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر به یکی از بزرگ ترین پروژه های گازرسانی در استان اشاره می کند و ادامه می دهد: پروژه بزرگ گازرسانی به جزیره شیف یکی از موفقیت های این شرکت در بحث گازرسانی است. این اقدام، نخستین و بزرگ ترین پروژه گازرسانی از طریق دریا در کشور و شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید. مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر با بیان اینکه پتروشیمی های مستقر در استان عمده بدهکاران شرکت گاز استان محسوب می شوند، عنوان کرد: این شرکت به صورت جدی پیگیر وصول مطالبات و احقاق حقوق دولت است و تحت تاثیرحاشیه ها قرار نمی گیرد.

توسعه گازرسانی در شهرستان دیر

مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر در ادامه با اشاره به افزایش متوازن ضریب نفوذ گاز در شهرستان های این استان می گوید: 426 کیلومتر شبکه گازرسانی در شهرستان دیر انجام شده که از این میزان، 280 کیلومتر مربوط به شهرها و 146 کیلومتر نیز در روستاها اجرا شده است. فقیه ادامه می دهد: با اجرای این میزان شبکه گذاری، هر پنج شهر دیر و 25 روستای آن گازدار شده اند که این میزان، معادل 100 درصد از جمعیت شهری و 95 درصد از جمعیت روستایی این شهرستان است.

به گفته وی، تا کنون 13 هزار و 62 انشعاب در شهرستان دیر اجرا شده که از این میزان 10 هزار و 515 انشعاب در بخش شهری و دو هزار و 547 انشعاب مربوط به بخش روستایی بوده است. مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر یادآور می شود: امسال عملیات اجرایی گازرسانی به شهرک صنعتی دیر و شرکت هونامیک کانی زرین با اعتبار بیش از 130میلیارد ریال نیز آغاز شد.

نشت یابی 9 هزار کیلومتر از خطوط گازرسانی

مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر در ادامه با اشاره به عملکرد این شرکت در نیمه نخست امسال می گوید: با توجه به گـستردگی شبکه گازرسانی در استان و اهمیت کنترل این شبکه به منظور جلوگیری از وقوع نشتی و اتلاف سـرمایه حیاتی گاز، نشت یابی خطوط لوله از اهمیت بالایی برخوردار است. بر این اساس در 6 ماه امسال 9 هزار و 500 کیلومتر از خطوط گازرسانی استان نشت یابی شده است.

به گفته وی، با هدف جلوگیری از بروز حادثه جانی و مالی ناشی از نشت گاز در استان، نشت یابی های زمینی و هوایی به صورت مستمر در حال انجام است.

فقیه یادآور می شود: 6 ماه نخست امسال بازرسی کالا ها قبل از خرید، بازرسی و نشت یابی ایستگاه های گاز و بازرسی ایستگاه های حفاظت کاتدیک؛ همچنین بازرسی از پروژه های گازرسانی استان انجام شده است.

به گفته وی، در نیمه نخست امسال، کالیبراسیون 447 مورد تجهیزات اندازه گیری این شرکت نیز انجام شده است. واحد اندازه گیری و توزیع گاز همسوبا هدف راهبردی «نگهداری بهینه و توسعه تجهیزات و تاسیسات» و «ارتقای سیستم سنجش مشترکین» و در قالب برگزاری پیمان های نگهداشت و کالیبراسیون تجهیزات اندازه گیری اقدام به تعمیر و کالیبراسیون کرده است.

وی ادامه می دهد: در 6 ماه نخست امسال نزدیک به 117 دستگاه کنتور توربینی و دیافراگمی مشترکین عمده و بیش از 300 دستگاه دماسنج و فشارسنج عقربه ای و 30 دستگاه تصحیح کننده از طریق برون سپاری، شرکت های ذی صلاح و مورد تایید شرکت ملی گاز ایران، تعمیر و کالیبره شده است. این اقدامات در جهت اطمینان از صحت عملکرد و دقت دستگاه های اندازه گیری و مطابق با دستورعمل های ابلاغی مدیریت گازرسانی و با درنظر گرفتن سوابق تجهیزات، دقت و حساسیت نقطه مصرف برنامه ریزی و اجرا شده است.

نگهداری بهینه و توسعه تجهیزات

وی درباره مانیتورینگ و قرائت از راه دور این شرکت در نیمه نخست امسال می گوید: به منظور دستیابی به اهداف راهبردی سازمان، «ارتقای سیستم سنجش مشترکین» و «نگهداری بهینه و توسعه تجهیزات و تاسیسات» رویکرد توسعه سامانه مانیتورینگ و قرائت از راه دور از سال 1394 از سوی واحد اندازه گیری و توزیع گاز با فراهم کردن زیرساخت های لازم و نصب تجهیزات ارتباطی و همچنین ارتقای تجهیزات اندازه گیری از جمله تصحیح کننده و ایجاد بسترهای ارتباطی ایمن برای 63 ایستگاه تقلیل فشار و مشترکین حائز اهمیت و پر مصرف فراهم شده است.

فقیه تاکید می کند: در 6 ماه نخست امسال، تجهیزات ارتباطی، مودم و RTU، 12 ایستگاه پر مصرف شامل پتروشیمی ها و نیروگاه ها و ایستگاه های تقلیل فشار ارتقا یافته و جریان ورودی به تابلو های مانیتورینگ در 10 ایستگاه با نصب تجهیزات کنترل فاز ایمن شده است.

900 هزار نفر_ساعت کار بدون حادثه

مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر در ادامه از ثبت 900 هزار نفر_ساعت کار بدون حادثه در این شرکت خبر می دهد و می گوید: این شرکت به منظور اجرای الزامات HSE با برگزاری مستمر دوره های آموزشی، اجرای بازرسی های ایمنی، صدور اقدامات اصلاحی و پیگیری های انجام شده و همچنین درس آموزی از حوادث رخ داده در صنعت توانسته است به این میزان کارکرد بدون حادثه دست یابد.

وی اعلام می کند: با توجه به هدف تعیین شده در ابتدای سال 1402، تا پایان شش ماه اول سال 25 هزار و 800 نفر_ساعت کار بدون حادثه دست پیدا کرده است.

فقیه تاکید می کند: التزام همگانی به قواعد و مقررات بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل و رعایت شایسته اصول و الزامات ایمنی، دقت و مسئولیت پذیری کارکنان از مهم ترین عوامل در بهبود شاخص های HSE در شرکت گاز استان است.

مدیرعامل شرکت گاز استان ادامه می دهد: این شرکت همواره تلاش می کند تا با افزایش سطح آمادگی کارکنان برای مقابله با بحران های احتمالی میزان وقوع خسارت های جانی و مالی را به حداقل برساند. دوره های آموزشی و بازآموزی ایمنی و آتش نشانی و پروانه های انجام کار برای ارتقای سطح دانش HSEکارکنان هر ساله به صورت مستمر برای کارکنان برگزار می شود.

گاز بوشهر مشتری خورشید شد

مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر به راه اندازی دو نیروگاه خورشیدی 15 کیلو واتی به روش ( ON GRID) از نوع متصل به شبکه با استفاده از انرژی های تجدیدپذیرخبر اشاره می کند و می گوید: به طور کلی رویکرد مدیریت انرژی مطابق با اصول خط مشی سیستم مدیریت یکپارچه بر مبنای بهبود عملکرد انرژی از طریق خرید محصولات و خدمات دارای کارایی بیشتر انرژی در شرکت گاز استان بوشهر ایجاد شده است.

به گفته وی، فرآیند مدیریت انرژی به عنوان زیر فرآیندی از فرآیندهای اصلی مدیریت منابع و با هدف حفظ منابع انرژي براي نسل هاي آینده، ایجاد فرهنگ مناسب و صحیح مصرف و پایش و آنالیز حامل های انرژی به منظور صرفه جویی در هزینه های جاري شرکت و کاهش آلاینده هاي زیست محیطی ایجاد شده است.

فقیه تصریح می کند: این پروژه به عنوان یکی از پروژه های بهبود با هدف استفاده از انژری های تجدید پذیر به دلیل پایدار بودن و انرژی پاک به دلیل ناآلایندگی زیست محیطی، صیانت از منابع انرژی فسیلی کشور و حفظ محیط زیست و کاهش هزینه برق مصرفی با ظرفیت تولید 15 کیلو وات برق به روش( ON GRID ) از نوع متصل به شبکه جهت ساختمان اداره گاز شهر برازجان و همچنین ظرفیت تولید 15 کیلو وات برق جهت ساختمان اداره گاز شهرخورموج راه اندازی شده و به بهره برداری  رسیده است.

وی ادامه می دهد: این پروژه شامل فعالیت های اصلی مختلفی از جمله فاز طرح ریزی و شناخت (بررسی فضای مورد نیاز جهت اجرای طرح - طراحی سیستم خورشیدی بر اساس توان مصرفی - تهیه کالای مورد نیاز)، پیاده سازی و اجرا، آموزش و ارزیابی (نگهداری و بازرسی دوره ای از تجهیزات) است.

مدیرعامل شرکت گاز استانب وشهردر پایان یادآور می شود: در سال های 98 و 99 تولید 20 کیلو وات برق به روش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در ساختمان مرکزی ستاد و تولید 20 کیلو وات برق خورشیدی در ساختمان اداره گاز شهرستان بوشهر راه اندازی شده و به بهره برداری  رسیده است.