دستور رئیسجمهوری برای تدوین نقشه راه فعالیتهای دانشبنیان
اجرای پروژههای مشترک در حوزه انرژی به نفع ملتهای ایران و عراق است
تلاش برای معافیت فوق العاده شغل از مالیات
شناسایی بازارهای هدف با دیپلماسی انرژی
حرکت در مسیر تجربه های فرامرزی
احداث کلینیک سلامت با رویکرد مسؤولیت اجتماعی
چتر حمایتی بر سر طرحهای ارزآور خوزستان
افزایش ظرفیت بارگیری از سایت زمینی پایانه گازی پارس جنوبی
حضور 17 تیم در بزرگترین لیگ داخلی فوتسال
رئیس جمهوری با تأکید بر اهمیت توجه به تجاری سازی و صادرات محصولات دانش بنیان از همه دستگاه های مرتبط خواست افزون بر کمک به ارتقای قابلیت های صادراتی این محصولات، با تکمیل زنجیره ارزش در تولیدات دانش بنیان به افزایش تولید، اشتغال و خلق ثروت برای کشور کمک کنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی در سومین نشست شورای «راهبری فناوری ها و تولیدات دانش بنیان» با قدردانی از تلاش ها و اقدام های انجام شده در زمینه اجرای قانون حمایت از تولیدات و توسعه شرکت های دانش بنیان به بیش از ۱۰ هزار شرکت فعال، بر ارتقای کیفی شرکت های دانش بنیان همزمان با توسعه کمی نیز تاکید کرد.
رئیسی با دستور به سازمان برنامه و بودجه برای توجه به حمایت مالی از فعالیت های دانش بنیان تصریح کرد: با توجه به اینکه توسعه فعالیت های دانش بنیان ایجاد اشتغال، رشد تولید و پیشرفت فناورانه را در پی دارد، هر نوع حمایت مالی و ارائه تسهیلات و تخصیص منابع به فعالیت های دانش بنیان، نه هزینه بلکه سرمایه گذاری سودمند و آینده نگرانه است.
وی با ضروری دانستن نهایی شدن نقشه راه فعالیت های دانش بنیان کشور و جامع نگری نسبت به همه حوزه های فعالیت های دانش پایه از میکروالکترونیک و زیست فناوری تا هوشمندسازی و استفاده از هوش مصنوعی، بر گسترش همکاری وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی با شرکت های دانش بنیان در دولت مردمی تاکید کرد.
رئیس جمهوری ارتباط قوی، مستمر و نظام مند صنایع بزرگ با شرکت های دانش بنیان را نیز از اولویت های مهم برشمرد و با تاکید بر ضرورت تقویت تعامل سازمان استاندارد با شرکت های دانش بنیان، تسریع در تطبیق محصولات دانش بنیان با شاخص های استاندارد را در عین رعایت دقت خواستار شد.
رئیسی همچنین با تاکید بر ضرورت توجه به تجاری سازی و صادرات محصولات دانش بنیان افزود: همه دستگاه های مرتبط از معاونت علمی و فناوری، صندوق نوآوری و شکوفایی، وزارتخانه ها و دیگر دستگاه های اجرایی مکلف هستند، علاوه بر کمک به ارتقای قابلیت های صادراتی محصولات دانش بنیان، تلاش کنند با تکمیل زنجیره ارزش در تولیدات دانش بنیان به افزایش تولید، اشتغال و خلق ثروت برای کشور کمک کنند.
رئیسی با تاکید بر اهمیت توجه به ارتقای بیش از پیش بهره وری در همه فعالیت ها و اقدام های دستگاه های مختلف از جمله صندوق نوآوری و شکوفایی اظهار داشت: قانون حمایت از جهش تولیدات دانش بنیان قانون خوبی است که مورد تایید رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز قرار گرفته و برای صیانت از این قانون و جلوگیری از هر اقدام و تصمیمی که به تضعیف آن بینجامد، مسؤولیت سنگین و جدی داریم. یکی از الزامات حمایت از کسب و کارها، حفظ ثبات در تصمیم گیری است و باید از ثبات این قانون نیز صیانت کرد.
با حضور معاون اول رئیس جمهوری انجام شد
تفاهمنامه همکاری احداث مجموعه بزرگ فرهنگی- ورزشی شهر تهران که از طریق تهاتر نفت تأمین مالی می شود، با حضور محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری به امضا رسید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت در این آیین که جواد اوجی، وزیر نفت؛ علیرضا زاکانی، شهردار تهران و داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز حضور داشتند، مخبر با اشاره به اینکه تمامی ابعاد مختلف این طرح به صورت جهادی پیش رفته است، اظهار کرد: یکی از ویژگی های بارز این طرح، آن است که تمامی ابعاد و جوانب مختلف آن ب دقت بررسی شده و مسائل مختلف مرتبط با آن، مدنظر قرار گرفته است. وی روش مناسب تأمین مالی را یکی از مهم ترین موضوعات در اجرای پروژه های مختلف برشمرد و افزود: تأمین منابع مالی برای اجرای این طرح از طریق تهاتر نفت پیش بینی شده که سابقه کمتری در کشور دارد و اطمینان بخش است. معاون اول رئیس جمهوری احداث یک ورزشگاه و مجموعه بزرگ ورزشی برای شهر تهران را ضرورتی جدی توصیف کرد و گفت: همه ورزشکاران و ورزش دوستان که تقریباً آحاد جامعه را دربر می گیرند، مخاطب این طرح هستند و ساخت این مجموعه خدمتی به همه آنها خواهد بود. مخبر با اشاره به اینکه از زمان دستور رئیس جمهوری تا تصمیم گیری و تدوین این تفاهمنامه، مدت زیادی سپری نشده است، تصریح کرد: انتظار این است که این پروژه در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه برسد و مردم و جوانان هرچه زودتر بتوانند از مزایای آن بهره مند شوند.
وی اظهار کرد: براساس تفاهمنامه و مذاکراتی که با پیمانکار اجرای این پروژه انجام شده، باید برای ساخت این مجموعه از تمام ظرفیت های داخلی استفاده شود و در طراحی و ساخت این ورزشگاه، الگوی ایرانی ـ اسلامی نیز رعایت شود. در این آیین جواد اوجی، وزیر نفت؛ علیرضا زاکانی شهردار تهران و داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز هر کدام نظرات و دیدگاه های خود را در خصوص احداث این مجموعه مطرح کردند و از آمادگی کامل برای حمایت و پشتیبانی کامل این طرح خبر دادند.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سرعت، دقت و تلاش نیروهای زحمتکش و سختکوش وزارت نفت به ویژه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در رفع اختلال سامانه هوشمند سوخت ستودنی است.
عبدالعلی رحیمی مظفری با بیان اینکه وزارت نفت به خوبی توانست اختلال ایجادشده در سامانه هوشمند سوخت را مدیریت کند، اظهار کرد: مسؤولان وزارت نفت با سرعت، دقت و تلاش شبانه روزی خود توانستند به خوبی این چالش را مدیریت کنند تا فشار روانی این موضوع به جامعه وارد نشود. وی از نیروهای زحمتکش و سختکوش شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران قدردانی کرد و گفت: در مدت زمان کوتاهی پس از اختلال، جایگاه های عرضه سوخت وارد مدار شد و فعالیت خود را از سر گرفتند و حتی سوخت گیری با کارت هوشمند سوخت نیز آغاز شد که این بیانگر سرعت عمل بالای مسؤولان وزارت نفت در مدیریت چالش هاست.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس با تأکید بر اینکه عملکرد وزارت نفت درباره رفع به موقع اختلال در سامانه سوخت ستودنی است، تصریح کرد: هرچند عملیات سایبری در دنیا افزایش یافته و این موضوع طبیعی است، اما باید تدابیری اندیشیده شود تا این موارد تکرار نشود.
سخنگوی دولت، درباره احتمال افزایش قیمت بنزین هنگام بررسی لایحه بودجه سال آینده در مجلس گفت: لایحه بودجه به صورت عمومی در رسانه ها منتشر می شود و متن آن موجود است و هیچ تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین در دولت گرفته نشده است.
علی بهادری جهرمی در نشست خبری درباره احتمال افزایش قیمت بنزین هنگام بررسی لایحه بودجه سال آینده در مجلس تصریح کرد: وقتی لایحه بودجه به مجلس می رود، در رسانه ها منتشر می شود و متن آن موجود است. در هیچ یک از دو لایحه ای که منتشر شده، این موضوع دیده نشده است. وی در ادامه درباره اینکه کدام دستگاه ها درباره رفع آلودگی هوا ترک فعل کرده اند، گفت: برای اجرای هوای پاک در این دولت، اقدام های زیادی انجام شده که از جمله آن می توان حرکت به سمت برقی سازی خودروها اشاره کرد. سخنگوی دولت با اشاره به افزایش کیفیت بنزین و گازوییل در کشور افزود: بنزین و گازوییل توزیع شده در تهران، استاندارد یورو ۴ و یورو ۵ را دارند. برای نمونه اکنون در اصفهان ۱۵ میلیون لیتر گازوییل با استاندارد یورو ۵ تولید می شود که کمک بزرگی به جلوگیری از آلایندگی می کند.
بهادری جهرمی درباره طرحی برای جلوگیری از مازوت سوزی تصریح کرد: دراین دولت، بارها گزارش هایی در حوزه انرژی درباره جمع آوری گازهای مشعل در غرب کارون و سطح هویزه ارائه شده و وزارت نفت قراردادهای زیادی با شرکت های دانش بنیان برای رفع آلایندگی امضا کرده است.
سخنگوی وزیر امور خارجه :
سخنگوی وزیر امور خارجه با بیان اینکه ترجیح می دهیم موضوع میدان گازی آرش، خارج از چارچوب رسانه ای مطرح و بررسی شود، گفت: گفت وگوهای فنی در این رابطه در مقطعی انجام شده و ملاحظات فنی و حقوقی وجود دارد که گفت وگوها را ادامه خواهیم داد.
ناصر کنعانی در نشست خبری در خصوص میدان گازی آرش اظهار کرد: ما ترجیح می دهیم این موضوع خارج از چارچوب رسانه ای بررسی و مطرح شود. در دیدارهای میان دو طرف های ذی ربط، این موضوع مطرح شده و در ژنو هم در این رابطه گفت وگوها انجام شده است.
وی با بیان اینکه همواره بر سیاست ثابت خود بر توسعه مناسبات با همسایگان تأکید داریم، افزود: اینکه مسائل فنی و تخصصی به صحنه رسانه ای کشیده شود، نتیجه ای جز پیچیده شدن نخواهد داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: گفت وگوهای فنی در این رابطه (میدان گازی آرش) در مقطعی انجام شده و ملاحظات فنی و حقوقی وجود دارد که در این چارچوب ادامه خواهیم داد.
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور:
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور تأکید کرد که در دولت سیزدهم به دنبال شایسته سالاری در جذب نیروها از بدو استخدام هستیم.
میثم لطیفی در نخستین همایش ملی تعالی حکمرانی در پرتو تحول کانون های ارزیابی با بیان اینکه اساسی ترین نقش ها در دولت سازی، شایسته سالاری است، گفت: بی شک در دولت سازی نقش مدیران و کارگزاران بی بدیل است. معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور افزود: در دولت سیزدهم، اعتماد زیادی به مجموعه های تخصصی و نخبگان موجود در کانون های ارزیابی کشور وجود دارد، از این رو باید با همفکری و همکاری در این حوزه بتوانیم به اهداف خودمان برسیم. لطیفی با تأکید بر اینکه دولت به عملکرد کانون های ارزیابی بخش خصوصی کشور اعتماد دارد، گفت: مرکز آموزش مدیران دولتی نباید رقیب این کانون ها باشد؛ بلکه باید نقش تنظیم گری و رهبری را ایفا کند؛ البته خروجی کار کانون های ارزیابی باید برای مدیران دولتی قابل فهم و اقناع کننده باشد. وی ارتباط مؤثر با بیش از ۹۰ کانون ارزیابی سرمایه انسانی کشور را از دغدغه های سازمان اداری و استخدامی کشور دانست و یادآور شد: برگزاری چنین همایش هایی به همت صنعت نفت می تواند در ایجاد ارتباط با این کانون ها، مهم و پایه ای باشد.
وزیر نفت در دیدار با وزیر نفت عراق:
وزیر نفت با اشاره به وجود ذخایر عظیم هیدروکربوری ایران و عراق گفت: دو کشور می توانند پروژه های مشترک زیادی در این زمینه با یکدیگر داشته باشند تا منافع دو کشور بخوبی تأمین شود. جواد اوجی در دیدار و گفت وگو با هیأت عراقی به ریاست حیان عبدالغنی، وزیر نفت عراق با بیان اینکه دولت سیزدهم تأکید زیادی بر توسعه روابط با کشورهای همسایه بویژه کشور دوست و برادر عراق دارد، گفت: پیوندهای عمیق تاریخی و مذهبی بین دو کشور وجود دارد.
وی با اشاره به وجود ذخایر عظیم هیدروکربوری دو کشور افزود: ایران و عراق می توانند پروژه های مشترک زیادی در این زمینه با یکدیگر داشته باشند تا منافع دو کشور بخوبی تأمین شود.
وزیر نفت با بیان اینکه ایران و عراق مواضع همسویی در اوپک و اوپک پلاس دارند، از مواضع وزیر نفت عراق درباره کاهش اخیر تولید نفت به منظور تثبیت قیمت نفت قدردانی کرد.
اوجی با یادآوری سالروز شهادت حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس در هفته آینده و نقش این شهدا در تحکیم روابط دو کشور تصریح کرد: این شهدا با اهدای جان خود در راه خدا، سبب ایجاد امنیت برای مردم دو کشور شدند.
وزیر نفت عراق نیز در این دیداربا تأکید بر اینکه توسعه روابط دو کشور درحوزه انرژی، مورد توجه و تأکید نخست وزیرعراق است، اظهار کرد: شرکت های ایرانی می توانند در پروژه های مختلف سهیم باشند، از جمله این پروژه ها می توان به توسعه میدان های مشترک اشاره کرد.
عبدالغنی گفت: بلوک های اکتشافی خشکی و دریایی، یکی دیگر از حوزه های بالقوه همکاری شرکت های دانش بنیان ایرانی در عراق است، ضمن اینکه سرمایه گذاری در زمینه تولید گاز، ساخت پالایشگاه های نفتی از دیگر موارد بالقوه همکاری ایران و عراق به شمار می رود.
وی همچنین با اشاره به جانفشانی شهدای ایران و عراق در مبارزه با تروریسم داعشی گفت: این شهدا سبب استحکام پیوندهای میان دو ملت شدند.
تفاهمنامه همکاری ایران و عراق برای برگزاری دوره های آموزشی متقابل کارکنان صنعت نفت دو کشور و عراق و بهره مندی از ظرفیت های آموزشی با حضور جواد اوجی، وزیر نفت و حیان عبدالغنی، وزیر نفت عراق امضا شد. این تفاهمنامه پیرو توافق ها و مذاکرات انجام شده بین معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت و معاونت امور استخراج وزارت نفت عراق امضا شد. برگزاری دوره های آموزشی متقابل برای کارکنان وزارت ایران وعراق و بهره مندی ازظرفیت های آموزشی دو کشور، همکاری های تحقیقاتی و پژوهشی، امکان بهره مندی سرمایه انسانی وزارت نفت عراق برای بورسیه تحصیلی در دانشگاه های ایران و برگزاری نشست های آنلاین از دیگر بندهای این تفاهمنامه است. بر اساس این گزارش، اجرای پروژه های آموزشی بین دو کشور از بهمن یا اسفند امسال آغاز می شود.
وزیر نفت در دیدار با وزیر امور خارجه نیکاراگوئه تأکید کرد
وزیر نفت در دیدار با وزیر امور خارجه نیکاراگوئه از آمادگی شرکت های توانمند ایرانی برای حضور در طرح های پالایشگاهی و تأمین فراورده های نفتی این کشور خبر داد. جواد اوجی در دیدار با دنیس مونکادا با بیان اینکه دولت سیزدهم، ضمن تأکید بر افزایش روابط در همه حوزه ها با نیکاراگوئه گفت: در سفر اخیر خود به نیکاراگوئه در زمینه تأمین سوخت و فراورده های نفتی و نیز صدور خدمات فنی و مهندسی، مذاکرات خوبی با وزیر انرژی این کشور آمریکای مرکزی انجام شد. وی با اشاره به توانمندی شرکت های ایرانی برای بازسازی و احداث پالایشگاه های نفتی نیکاراگوئه گفت: این شرکت ها می توانند در زمینه تأمین تجهیزات و خدمات فنی و مهندسی به پروژه های پالایشی نیکاراگوئه همکاری کنند. وزیر نفت با تأکید بر اینکه ایران و نیکاراگوئه از نظر اعتقادی و مبارزه با استکبار جهانی همسو و هم نظر هستند، اظهار کرد: انقلاب اسلامی ایران و انقلاب نیکاراگوئه، تقریباً از نظر زمانی یکی بوده است و امروزه به انقلاب های «دوقلو» معروف هستند. اوجی با اشاره به اینکه روابط ایران و نیکاراگوئه در دولت سیزدهم نسبت به گذشته پیشرفت داشته است، افزود: به نظر می رسد برای تسریع در توافق های دو کشور، تشکیل هیأت های فنی و تخصصی ضروری باشد، از این رو آماده استقبال از هیأت های تخصصی نیکاراگوئه هستیم. همچنین وزیر امور خارجه نیکاراگوئه نیز در این دیدار با تأکید بر اینکه حضور مسأولان صنعت نفت در این کشور برای اجرای توافق های گذشته ضروری به نظر می رسد، گفت: در بازگشت به نیکاراگوئه از روحیه همکاری و توان بالای متخصصان و کارشناسان ایرانی برای حضور در پروژه های پالایشی نیکاراگوئه به رئیس جمهوری خود گزارشی ارائه خواهم داد. وی با تأکید بر اینکه پروژه های پالایشی برای این کشور بسیار مهم و حیاتی است، اظهار کرد: ما بشدت منتظر برگزاری کمیسیون مشترک دو کشور برای بهره مندی و تسریع در استفاده از توان متخصصان صنعت نفت ایران در پروژه های پالایشی خود هستیم.
وزیر امور خارجه نیکاراگوئه با یادآوری اینکه این چهارمین سفر وی طی دو سال و نیم اخیر به ایران است، تصریح کرد: وزیر نفت ایران در سفری که به نیکاراگوئه داشتند، از نزدیک به صورت تخصصی از وضع و نیازهای ما در حوزه پالایش نفت مطلع شدند. امیدواریم در آینده نزدیک دو طرف بتوانند در این حوزه همکاری خوبی داشته باشند.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی خبر داد:
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: هدیه صنعت پتروشیمی در قالب عرضه اعتباری به واحدهای پایین دستی در 7 ماه امسال بیش از 40 میلیارد تومان بوده است.
مرتضی شاهمیرزایی در نخستین همایش سرمایه گذاری و تأمین مالی مدیران صنعت پتروشیمی که سه شنبه – 5 دی ماه در مرکز همایش های شرکت ملی نفت ایران(باشگاه کوشک) برگزار شد، افزود: صنایع تکمیلی دچار عارضه نقدینگی و سرمایه در گردش بودند که با این اقدام ۳۵ هزار میلیارد تومان از عرضه اعتباری محصولات جذب شده است.
وی تاکید کرد: اگر اقدام های تخصصی در زمینه تأمین مالی در صنعت پتروشیمی انجام شود، می توان از همه موانع حتی تحریم ها عبور کرد. به همین دلیل تقاضا دارم هلدینگ های پتروشیمی با کمک از متخصصان، دوره های تخصصی تأمین مالی را برگزار کنند تا از این گلوگاه عبور کنیم.
رضا نکویی، مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز گفت: صنعت پتروشیمی برای دستیابی به اهداف توسعه ای تا پایان برنامه هشتم توسعه، نیازمند سالانه ۷ میلیارد دلار سرمایه گذاری است.
نکویی به ۷۰ مجتمع پتروشیمی فعال در کشور با ظرفیت نصب شده سالانه بیش از ۹۲ میلیون تن اشاره کرد و افزود: ظرفیت این صنعت بر اساس برنامه ریزی انجام شده به ۱۴۱ میلیون تن در پایان برنامه هفتم توسعه و به ۱۹۹ میلیون تن تا پایان برنامه هشتم توسعه می رسد.
عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز منشأ تأمین سرمایه، ساختار سرمایه گذاری و تأمین مالی و ساختار تخصیصات و اولویت بندی را سه اصل تأمین مالی عنوان و اظهار کرد: تأمین مالی در هلدینگ خلیج فارس به صورت مستقیم از منابع داخلی شرکت و به طور غیرمستقیم از طریق بازارهای پولی و مالی و بازار سرمایه انجام می شود و این شرکت از توانمندی داخلی هلدینگ در تأمین مالی حداکثر استفاده را می کند.علی عسکری همچنین با بیان اینکه ۳۰ طرح با سرمایه ۲۰ میلیارد دلاری در هلدینگ خلیج فارس در حال اجراست، افزود: ایجاد پارک های پایین دستی از سیاست های این شرکت است که از سرمایه گذاران علاقه مند برای حضور در این طرح ها با امکان استفاده از صندوق پروژه برای تأمین سرمایه دعوت می شود.
وی یکی از این پارک ها را پارک متانول برای استفاده 2 میلیون تن از متانول تولیدی در کشور با بهره وری بالا اعلام کرد و ادامه داد: برنامه های دیگری نیز برای سودآوری بیشتر از متانول در دستور کار شرکت است.
نخستین همایش سرمایه گذاری و تأمین مالی مدیران صنعت پتروشیمی فرصت های، سرمایه گذاری در حوزه های عملیاتی مختلف تشریح و از بسته سرمایه گذاری ویژه صنعت پتروشیمی به منظور سرمایه گذاری در طرح های تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی رونمایی شد.
امضای تفاهمنامه همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی و کانون مشاوران اعتباری و سرمایه گذاری بانکی به منظور سوق دادن منابع سرمایه به سوی صنعت پتروشیمی بخش دیگری از این همایش بود.
معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی:
معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی با بیان اینکه بررسی بار مالی و پرداخت نفت کارت در زمان امضای قرارداد پیمانکاران تأمین نیروی انسانی به شرکت های اصلی صنعت نفت محول شده، گفت: اگر سقف پیمان جاری این پیمانکاران پر نشده باشد، شرکت ها موظف به پرداخت این کارت هستند، در غیر این صورت باید در قراردادهای جدید لحاظ و اقدام شود.
مهدی علی مددی درباره ارائه نفت کارت به کارکنان پیمانکاری صنعت نفت گفت: با توجه به بار مالی ناشی از اجرای این طرح، باید پرداخت نفت کارت در قرارداد پیمانکاران تأمین نیروی انسانی شرکت ها لحاظ شود. وی ادامه داد: بررسی بار مالی و پرداخت نفت کارت در زمان امضای قرارداد پیمانکاران تأمین نیروی انسانی به شرکت های اصلی صنعت نفت محول شده و اگر سقف پیمان جاری این پیمانکاران پر نشده باشد، شرکت ها موظف به پرداخت این کارت هستند، در غیر این صورت باید در قراردادهای جدید لحاظ و اقدام شود.
معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی درباره آخرین وضع پرداخت بن کارت به کارکنان رسمی و قراردادی صنعت نفت گفت: بررسی های لازم برای اجرای این پروژه انجام و در هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران تصویب و ان شاءالله تا ماه آینده اجرایی خواهد شد. مرداد امسال، دستور پرداخت مبالغ نفت کارت به کارکنان پیمانکاری صنعت نفت به طور رسمی از سوی معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و منابع انسانی صادر شد. با تلاش ها و پیگیری های مجموعه توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت نفت در آینده ای نزدیک به کارکنان پیمانکاری (ارکان ثالث) شاغل در چهار شرکت اصلی وزارت نفت مثل دیگر کارکنان نفت کار تعلق می گیرد و می توانند از این امتیاز برخوردار شوند. اختصاص نفت کارت به همه کارکنان وزارت نفت در شورای مدیران چهار شرکت اصلی و سازمان اداری و استخدامی تصویب شده است.
از سوی وزارت نفت محقق می شود
وزارت نفت در نظر دارد با همکاری پارک فناوری و نوآوری نفت، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، فراخوانی را با عنوان «ارزیابی فعالان حقیقی و حقوقی فناور و صاحب ایده در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی» طی دی ماه 1402 منتشر کند.
با توجه به تأکیدهای مقام معظم رهبری در زمینه صرفه جویی و کاهش مستمر شاخص شدت انرژی کشور و تأکید رئیس جمهوری به منظور بهره برداری جدی از توان و ظرفیت نقش آفرینی شرکت های دانش بنیان و فناور داخلی در حوزه مدیریت بهینه و مصرف انرژی کشور، فراخوان «ارزیابی فعالان حقیقی و حقوقی فناور و صاحب ایده در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی» از سوی وزارت نفت با همکاری پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در دی ماه امسال منتشر می شود. کسب وکار شرکت های دانش بنیان و فناور فعال در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی با رعایت حقوق مصرف کننده، فرصت های سرمایه گذاری شرکت ها و بنگاه های اقتصادی در اجرای طرح های بهینه سازی مصرف انرژی، سیاست های حمایتی بازار بهینه سازی مصرف انرژی، طرح ها و ایده های نو، خلاقانه و ارزش آفرین در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی، ترویج و تعمیق فرهنگ مدیریت تقاضا و بهینه سازی مصرف انرژی، گسترش خدمات و تجاری سازی محصول های شرکت های دانش بنیان و فناور داخلی در بهینه سازی مصرف انرژی، هوشمندسازی و سکوهای مبتنی بر اینترنت اشیا در بهینه سازی مصرف انرژی، تولید و استفاده از سوخت های جدید به عنوان جایگزین سوخت های فسیلی در صنایع انرژی بر ، تجهیزات گرمایشی نوین و کاهش ناترازی گاز طبیعی و آسیب شناسی راهبردهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مدیریت مصرف انرژی از محورهای این فراخوان است.
شایان ذکر است، ابتدا همه ایده ها و طرح های ارسالی از سوی گروه های داوری متخصص و صاحب نظر بررسی و ارزیابی اولیه می شود و در مرحله بعد، شرکت های منتخب مرحله نخست، به ارائه توانمندی ها و دستاوردهای خود در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی در حضور مدیران و متخصصان این حوزه خواهند پرداخت و سرانجام پس از برگزاری رویداد و با تصمیم مدیران و افراد کلیدی از شرکت های صنعتی، نشست های خصوصی تکمیلی در زمینه فرایند فروش خدمت، محصول و جذب سرمایه با شرکت های برگزیده نهایی انجام می شود.
بر این اساس، از همه شرکت های فناور، نوآور، نوپا، خلاق و دانش بنیان و صاحبان ایده دعوت می شود از 10 دی تا ۳۰ دی، به سامانه پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت به آدرس www.petropark.ir مراجعه و با تکمیل فرم ها و ارائه مستندات موردنیاز، درخواست خود مبنی بر شرکت در فراخوان را ثبت کنند.
معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت در گفت و گو با مشعل تشریح کرد :
مشعل امور مالی شرکت ملی نفت ایران با توجه به نقش این شرکت در تولید نفت خام، گاز و میعانات گازی در کشور از جایگاهی ویژه و حیاتی برخوردار است. بخشی از استخراج، تولید و صادرات به مصارف داخلی و بخشی هم به صادرات اختصاص می یابد؛ بخشی از نفت خام و میعانات گازی به عنوان خوراک به پالایشگاه ها و بخشی هم به پتروشیمی ها تحویل می شود که تمامی مناسبات مالی در این بخش را امور مالی شرکت ملی نفت ایران عهده دار است. سید محسن جمالی، معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران، در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» ضمن شرح ماموریت این بخش و تشریح چالش ها و مشکلات که عمدتا در حوزه تامین نیروی انسانی برای این بخش است، پاسخگوی پرسش ها در زمینه های مختلف شده است. جمالی در سخنان خود با تاکید بر اطلاع رسانی دقیق و به موقع می گوید: در این صورت می توان در تنویر اخبار رسانه های خارج از صنعت نفت نقش موثری ایفا کرد. مشروح این گفت وگو در ادامه می آید.
شرکت ملی نفت ایران با سابقه نزدیک به یک قرن و فعالیت های گسترده در تولید نفت خام، گاز، میعانات و مایعات، مهم ترین شرکت تامین کننده انرژی کشور است. در واقع اگر بخواهیم محصولات وزارت نفت در چهار شرکت اصلی مشتمل بر شرکت ملی نفت ایران، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش فراورده های نفتی را ارزیابی کنیم، حدود ۲۰۰ میلیارد دلار است که اگر صرفا صادر می شد، این میزان منابع را در اختیار داشتیم.
هم اکنون نزدیک به سه چهارم از ۲۰۰ میلیارد دلار ارزش محصولات درحوزه صنعت نفت برای تامین یارانه های کشور صرف می شود. رقمی معادل حدود ۱۴۰ تا ۱۵۰ میلیارد دلار که می تواند منشا تحولی بزرگ در اقتصاد کشور باشد. اصلاح شیوه موجود در تامین یارانه ها از محل درآمدهای وزارت نفت از وظایف سازمان برنامه و بودجه کشور، واحدهای نظارتی و سایر ارگان های مرتبط وزارت نفت و دولت است که باید برنامه ریزی مفصل و دقیقی برای تغییر روند موجود، نوع و مدل یارانه های پرداختی انجام شود. به این دلیل که در حالی که بخش عمده ای از ثروت کشور به یارانه ها اختصاص پیدا می کند، در آینده می تواند مسیر سرمایه گذاری در کشور را با مشکل مواجه کند. ما می توانیم از منابع حاصل از تعدیل و اصلاح یارانه ها در بخش سرمایه گذاری های موردنیاز حوزه انرژی و سایر موارد ضروری استفاده کنیم.
سهمی که برای شرکت ملی نفت ایران از محل 5/14 درصد درنظرگرفته شده را اگر در مبلغ ۲۰۰ میلیارد دلار درنظر بگیریم، در مجموع چهار شرکت اصلی وزارت نفت به کمتر از ۱۰ میلیارد دلار خواهد رسید و ارزیابی عملکرد سال گذشته نشان می دهد سهم واقعی شرکت ملی نفت ایران، رقمی حدود سه درصد بوده است. در بخش صادرات نفت خام 5/14 درصد به نفت تعلق می گیرد، اما در بخش فروش داخلی که عمده محصولات ما در داخل به فروش می رود، سهم شرکت ملی نفت ایران گاهی به زیر یک درصد می رسد که میانگین صادرات و بخش داخلی سهم شرکت ملی نفت ایران را به سه درصد می رساند. تاکید بنده بر اختصاص واقعی سهم شرکت ملی نفت ایران به این دلیل است که شرکت ملی نفت ایران عملا با سهم ناچیزی که به آن تعلق می گیرد نتوانسته است تعهدات و بدهی های خود را پرداخت کند وصرفا اهم هزینه های جاری و نگهداشت تولید را انجام داده است و این روند امکان سرمایه گذاری و توسعه تولید به میزان موردنیاز را به دلیل کمبود منابع از شرکت ملی نفت ایران گرفته است.
بدون شک مدلی که حالت مشارکتی به این صورت که پیمانکار با تامین منابع مالی و بانکی در تولید مشارکت داشته باشد و پس از تولید از محل فروش آن، منابع و خدمات ارائه شده را طی دوره چندساله جبران کند. اکنون وزارت راه و شهرسازی و دیگر مجموعه ها تامین سرمایه را بعد از ساخت یک بزرگراه از محل عوارض آن در یک دوره مشخص انجام می دهند.
مدلی شبیه بیع متقابل می تواند باعث گسترش سرمایه گذاری شود. البته در حوزه سرمایه گذاری استراتژی وزیر محترم نفت در بخش پتروپالایشگاه ها هم اقدامی بنیادین و اساسی است که با ظرفیت کمتر و تنوع بیشتر از محل پتروپالایشگاه ها بتوانیم حداکثر استفاده را از نفت خام داشته باشیم و علاوه بر تامین نیاز داخل و تکمیل زنجیره ارزش بر محصولاتی از قبیل فراورده های نفتی و پتروشیمی تمرکز کنیم که هم مشتریان بیشتری دارد و صادرات آن هم آسان تر بوده و ارزش افزوده بیشتری دارد. این سیاست با توجه به افزایش حجم نیاز داخلی می تواند ما را از واردات این محصولات نیز بی نیاز کند.
قطعا برنامه ریزی های اقتصاد کشور طی سال ها وابستگی های فراوان به نفت داشته و دارد که باید با اصلاح آن منابع حاصل از فروش محصولات در صنعت نفت به سمت برنامه ریزی برای سرمایه گذاری در موارد ضروری صنعت و همچنین سرمایه گذاری در انرژی های جایگزین همچون دیگر کشورها متمرکز شود. در بلندمدت باید به قابلیت انرژی های نو دسترسی داشته باشیم و جهت گیری اقتصاد ما دردوره تغییر انرژی همچون سایر کشورها به سمت انرژی های جایگزین باشد که این مهم می تواند از منابع فعلی و موجود حاصل از نفت محقق شود. افزون برآن انتظار این است سیاست گذاری کشور در برنامه های پنج ساله با درنظرگرفتن روند تولید انرژی در پنج سال بعد از آن باشد تا روند مصرف، استراتژی نوع انرژی روند صادرات و منابع و منافعی که برای دولت در پنج سال آینده ایجاد می کند، درنظر گرفته شده و به بخش های مربوطه ابلاغ شود تا با برنامه ریزی و استفاده صحیح از منابع با تخصیص اعتبار مورد نیاز سرمایه گذاری لازم در حوزه انرژی سوخت های فسیلی و سایر انرژی های جایگزین انجام شود.
اصلاح روابط مالی دولت و نفت مهم و اساسی است. پیشنهاد من این است که با توجه به اینکه سهم واقعی خود از درآمد نفت را دریافت نمی کنیم، این بیشتر برای شرکت ملی نفت معضل ایجاد کرده است. اگر شرکت ملی نفت ایران سهم واقعی خود از درآمدی که ایجاد کرده دریافت می کرد، هزینه های واقعی آن جبران می شد، اگر برای سرمایه گذاری فکری اساسی شود، بسیاری از مشکلات صنعت قابل حل بود. موضوع این است که ما نه تنها برای سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز بلکه برای بازپرداخت بدهی و تسهیلات هم با کمبود منابع مواجه هستیم.
بخش مالی شرکت ملی نفت ایران متولی درآمد، هزینه های جاری و سرمایه ای است که تمامی این موارد را ثبت و ضبط کرده و به واحدهای نظارتی اعم از سازمان حسابرسی سازمان بازرسی دیوان محاسبات کشور و نهادهای نظارتی گزارش می دهد. افزون بر آن این گاهی نهادها هم از شرکت ملی نفت ایران گزارش می خواهند.
از طرفی باید هماهنگی و همکاری گسترده ای با خزانه داری کل کشور، بانک مرکزی، سازمان هدفمندی یارانه ها، سازمان برنامه و بودجه، وزارت اقتصاد و دارایی، مجلس شورای اسلامی، مرکز پژوهش های مجلس و سایر بخش های تخصصی در حوزه انرژی داشته باشد.
امور مالی شرکت ملی نفت ایران همچنین در همکاری گسترده با دولت در موارد مورد نیاز به آن کمک کرده است تا چالشی برای دولت ایجاد نشود که روند چند ساله نیز این موضوع را ثابت کرده است. به هر حال شرکت دولتی می باید افزون بر تامین هزینه های جاری توان سرمایه گذاری و افزایش تولید را هم میسر کند و راهکاری برای افزایش تولید با تزریق منابع مالی بیابد. این مهم عزم دولت و مجلس را برای رشد سرمایه گذاری گذاری در صنعت نفت می طلبد که این موضوع خارج از اختیارات شرکت ملی نفت ایران است.
پیگیری های مستمری از سوی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران انجام شده که امیدآفرین است، تلاش گسترده وزیرمحترم نفت و مدیرعامل محترم شرکت ملی نفت ایران صرفا به تنهایی ما را به نتیجه مطلوب نخواهد رساند. آنچه دغدغه ماست، باید در بلندمدت انرژی جایگزین در این حوزه اتفاق بیفتد اگر از منابع در حوزه های مشترک یا نفت استفاده نکنیم، در بلندمدت بازار چندانی برای محصولات انرژی نخواهیم داشت. در واقع منابع لازم برای توسعه بیشتر در صنعت نفت و گاز فراهم نشده است. حتی در خصوص بازپرداخت تسهیلات هم تا امروز راهکارمناسبی ارائه نشده است، اما در مذاکرات با بانک های مختلف اکثرا به بدهی های گذشته اشاره کرده و یا اعلام می کردند مدل قراردادی ارائه کنید که راغب به سرمایه گذاری شویم که البته مدیریت سرمایه گذاری و کسب کار شرکت ملی نفت ایران مدل هایی ارائه کرده است. بحث این است که باید به نقطه مطلوب برسیم. نیاز است دیگر بخش های خارج از نفت کمک کنند. چون نفت ملی است و شرکت ملی نفت ایران نیاز به حمایت آحاد مسئولان و دست درکاران دارد و باید آن همکاری عمومی ایجاد شود و اتفاق بیفتد.
مدیریت امور مالی شرکت ملی نفت ایران با کمبود نیروی متخصص مالی به دلیل استخدام نشدن نیروهای با تجربه مواجه است و عدم استخدام متوازن طی سال های گذشته ما را در تامین نیرو با مشکل مواجه کرده است. تاکید می کنم آینده امور مالی شرکت ملی نفت ایران به دانش آموختگان زبده از دانشگاه های معتبر همراه با معلومات و دانش مالی بالا و تجربه کافی نیاز دارد. حجم فعالیت امور مالی و ساختار شرکت ملی نفت ایران نیازمند متخصصان نخبه است؛ در حالی که ما اکنون برای جذب نیروهای متخصص به شدت با مشکل مواجه هستیم. شاید یک چهارم (۳۰ تا ۴۰ درصد) سمت ما خالی و همه سمت کارکنان موجود پایین و از آن سو سمت های کارشناسی خالی است. افزون بر آن گاه کارکنانی متقاضی انتقال به شرکت ملی نفت ایران هستند که یا به سن بازنشستگی نزدیک بوده یا در فرایند جذب در امور مالی حائز شرایط لازم نبوده اند، ضمن آنکه فضای مناسب هم برای فعالیت ها نداریم. در حال حاضر در بسیاری از واحدها به قدری تمرکز نفرات وجود داردکه در میان سایر واحدها بی سابقه است. در اداره خزانه شرکت، آخرین گیت خروجی شرکت برای نگهداری اسناد، تمامی همکاران در فضای نامناسب با شرایط سختی درحال فعالیت هستند. در حالی که امورمالی شرکت ملی نفت ایران قبلا با دو بانک همکاری داشت که این تعداد اکنون به ۱۷بانک افزایش یافته و این در حالی است که همان پرسنل و فضای گذشته است که خدمات دهی را با مشکل مواجه می کند. از سوی دیگر، توقع واحدهای نظارتی برای گزارش های متعدد و مدل گزارش های مختلف نیازمند کارشناسی و هماهنگی های لازم است که در این زمینه محدودیت نفر و فضا داریم. تلاش برای اصلاح ساختار مالی سیستم نفت وگرفتن چارت برای امور مالی در حوزه داخلی هم هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است.
اقدام لازم از سوی امور مالی شرکت ملی نفت ایران انجام شده است، اما هنوز به نتایج مطلوب که بتوانیم در حوزه گزارشگری مالی گزارش های لازم را بگیریم و فعالیت کنیم، اتفاق نیفتاده است. در این زمینه انتظار حمایت و همکاری واحدهایی همچون مدیریت مهندسی ساختار شرکت ملی نفت ایران و دیگر واحدهای مرتبط را داریم که تاخیر در روند آن ایجاد نشود. اینکه بتوانیم از نیروهای داخلی صنعت نفت برای بهبود سیستم مالی استفاده کنیم، نیازمند چارت است. حتی برای خرید، نصب و راه اندازی سیستم با تصمیم هیئت مدیره هم نیاز به کارشناس و ساختار داریم که درحوزه فناوری و مالی تخصص لازم را برای اجرای آن برنامه داشته باشند. وقتی نیرو نباشد، اجرای سیستم بیرون از شرکت نفت هم برای ما مسئله ساز است. نکته اساسی هم این است که در بخش مالی شرکت ملی نفت ایران اطلاعاتی سری و محرمانه به ویژه در حوزه فروش نفت خام ومیعانات وجود دارد که لازم است این اطلاعات در یک مکان جداگانه و سیستمی امن بارگذاری شود؛ از این رو نمی توانیم با شرکت هایی که گواهینامه مختلف و تاییدیه های صلاحیتی لازم را ندارند، همکاری کنیم و این موضوع مستلزم اخذ تاییدیه از مراجع ذی صلاح است و باید سطح دسترسی آن شرکت تعیین و برای این چارچوب درنظرگرفته شود. صرفا نرم افزاری که در این شرکت باید نصب شود، نیازمند تمهیدات خاص و مهمی در زمینه حفاظت، سطح نگهداری اطلاعات و ... موارد مهمی است که باید به شکل ویژه درنظرگرفته شود. ضروری است تمام ملاحظات امنیتی برای این داده های حساس و حیاتی کشور درنظر گرفته شود تا خدای ناکرده انتشار آن برای کشور مشکل ساز نشود. با بانک ها برای انتقال وجوه بستر امنی ایجاد شده و در فروش نفت باید حساسیت آن درنظرگرفته شود.
به موضوع مناسبات بخش مالی و نیروی انسانی بپردازیم که کارکنان سوال های زیادی دارند، در فیش های ماه گذشته کارکنان یکباره با رشد چند برابری میزان مالیات مواجه شدند. لطفا در این زمینه توضیح می دهید.
این افزایش مالیاتی ناشی از تصمیم گیری سازمان امور مالیاتی کشور است. از نظر این سازمان، فوق العاده شغل کارکنان صنعت نفت به دلیل اینکه نقدی و درصدی ازحقوق است، مشمول مالیات می شود.
فوق العاده شغل باید به نحوی تعریف شود که معاف از مالیات باشد. اکنون هم زمان آن دیر شده چون سازمان امور مالیاتی کشور ورود کرده و اقلام معاف بسیار محدود کرده است. یکی از مدل های پیشنهادی سال۱۴۰۱، ۱۰ درصدی است که مجوز آن هم اخذ شده و مجموعه صنعت نفت در تلاش است مجوز آن را برای سال جاری هم اخذ کند، اما راهکار کوتاه مدت است. زمانی که در قانون بودجه تغییراتی انجام شده، سازمان امورمالیاتی کشور
هم آن را مستمسک برای اخذ مالیات قرار داده است. اصل کار این است که برای اصلاح مالیات باید قانون مالیات اصلاح شود. به نظر می رسد لازم است مجلس شورای اسلامی نرخ مالیات را اصلاح کند که این مهم تاکنون انجام نشده بلکه اقلام مشمول مالیات را هم بیشتر کرده که در برخی موارد در چالش با قوانین مالیاتی است. در این خصوص پیشنهاد می شود سازمان امور مالیاتی کشور با تکیه بیشتر بر وصول درآمد مالیاتی از بخش های مولد خصوصی و رصد و شناسایی واسطه گر ها با درآمدهای بالا اسباب آرامش کارکنان دولت را فراهم کند. بدیهی است شرایط فعلی مدنظر ما نیست و طبیعی است باعث نارضایتی کارکنان نیز شود که ما هم به رویه سازمان امور مالیاتی کشور ایراداتی وارد می دانیم و معتقدیم نباید مالیات ۳۰ درصدی بدهیم. سقف مالیات ها ۲۰ درصد است، اما چندسالی است تا ۳۰ و ۳۵ درصد مالیات گرفته می شود. از یک طرف افزایش حقوق ۲۰ درصدی و از دیگر سو با مالیات، اساسا افزایش حقوقی صورت نگرفته است. در نتیجه کارکنان دولت از نظر اقتصادی با مشکل مواجه شده اند.
ما به دنبال گزارشگری و رسیدن به نقطه سال 1400 در زمینه معافیت مالیاتی هستیم که این موضوع مورد نظر ماست نه سازمان امور مالیاتی کشور. درصورتی که این سازمان شرایط ما را نپذیرد، باید درهیئت های مالیاتی از آن دفاع کنیم تا در نهایت با صدور رای نهایی به الگویی برسیم که برگشت مالیات گذشته را ایجاد خواهد کرد. پیشنهاد این بود که اجازه دهیم یک سال به فرایند شورای مالیاتی برسیم که چه نظری دارد و براساس آن نظر و توافق نهایی به نقطه ای مشترک می رسیم. اکنون این تصمیم گیری در اختیار اینجانب نیست و تصمیم گیرنده هیئت مدیره چهار شرکت اصلی وزارت نفت خواهد بود.
این موضوع کمک مدیریت های امور حقوقی، توسعه منابع انسانی و همچنین تدوین مقررات را هم می طلبد و حل آن نیازمند تصمیم و اراده جمعی است. نظر ما این است که برگشت مالیات بیش از ده سال به کارکنان انجام شود. این مهم نیازمند تصمیم گیری در سطح کلان است. اکنون تمامی سایت های خبری فعال در حوزه نفت از مالیات می گویند. صرفا در فضای مجازی نمی توان از مالیات دفاع کرد؛ موضوع در حد تصمیم گیری سطوح است به این دلیل که موضوع بازگشت ارقام مالیاتی بیش از ۱۰ سال گذشته رقم کلانی است که با توجه به شرایط اقتصادی موجود کشور برای دولت بارمالی دارد و تصمیم گیری در این حوزه مهم است.
افزون بر موضوع افزایش مالیات ها، با اعمال سقف حقوق برای کارکنان رسمی شاهد روندی هستیم که در حال حاضر حقوق بالاترین مقام سازمان با رده های پایین تناسب ندارد. سوال ما این است که وقتی مالیات افزایش می یابد، سقف حقوق چه معنایی دارد؟ یک سری فوق العاده ها دربخش های عملیات صنعت نفت نقش اساسی دارد. اگر فوق العاده های تخصص های مناطق عملیاتی و فوق العاده مدیریت و انگیزشی و شرایط محیط کار و یا مبالغ تعهداتی که خارج از وظیفه دارند، به سقف برسد و اساسا مبلغی دریافت نکنند، انگیزه برای کار باقی نمی ماند. در مناطق گرمسیر وقتی فوق العاده خاص بدی آب و هوا، و سختی کار، دوری از مراکز با سقف همراه شود، علاقه ای برای فعالیت در آنجا باقی نمی ماند و نفرات درخواست انتقالی به نقاط خوش آب و هوا را دارند. پیشنهاد ما این بوده فوق العاده های تخصصی و مهم را که درصنعت نقش اساسی دارند، از سقف حقوق خارج شود.
بانک مرکزی سقف هر کد ملی را ۲۰۰ میلیون تومان اعلام کرده است. بانک مرکزی برای تسهیلات استانداردهایی دارد؛ به دلیل شرایط اقتصادی همکاران اعم از بیماری، فوت نزدیکان، عروسی، ودیعه مسکن و ... تلاش شده حداکثر همکاری را با کارکنان داشته باشیم. به ویژه کارکنانی که مشکل اجاره مسکن دارند که بعضا منجر به درگیری با صاحبخانه و دیگر مشکلات شده است. در حال حاضر میانگین اجاره مسکن در تهران حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان است، در صورتی که دریافتی یک کارمند را حدود ۲۰ تا 30 میلیون تومان درنظربگیریم، اگر در کل سال چیزی نخورد، رقم کل پس انداز حقوق آن۳۰۰ میلیون تومان می شود؛ از این رو اساسا امکان پس انداز برای تامین رهن سال بعد میسر نیست. ما با توجه به رشد تورم، تسهیلات را پیگیر و اجرایی کردیم که اگر این تسهیلات نبود، همکاران نمی توانستند درتهران زندگی کنند. اخیرا تصمیم به افزایش تسهیلات به ۳۰۰ میلیون تومان برای کارکنان رسمی گرفته شده که امیدواریم این روند با سرعت و اهتمام بیشتری برای سایر همکاران دنبال شود.
در این مرحله مشمول نیروهای رسمی است که باید تمهیداتی برای نیروهای غیررسمی که عمدتا مستاجر هستند، گرفته شود. در حال حاضر بیشترین چالش در حوزه مسکن مختص نیروهای ارکان ثالث است که افزایش حقوق با رشد قیمت مسکن تناسب ندارد و همه همکاران مستاجر در خردادماه با مشکل برای اجاره مسکن مواجه خواهند شد.
سوال آخر اینکه کارکنان پیمانکاری پیگیر زمان دریافت نفت کارت هستند که درباره آن صحبت شده است، در این باره توضیح می فرمایید؟
نفت کارت برای کارکنان پیمانکاری، مربوط به سال ۱۴۰۲ است. فارغ از زمان آن، اکنون بحث در زمینه نحوه اجرای آن است.
48 میلیارد تومان برای گازرسانی به واحدهای تولیدی زنجان سرمایه گذاری شد
مشعل تامین پایدار انرژی یکی از مهم ترین برنامه ها برای تحقق شعار سال به شمار می آید و در این میان، گازرسانی به واحدهای صنعتی افزون بر رونق تولید، اشتغال زایی و حفظ محیط زیست، در کاهش هزینه ها نیز تاثیر بسزایی داشته است.همزمان با تشکیل کارگروه های کارشناسی و تصویب مصوبات رفع موانع تولید، تامین اعتبارات لازم و اختصاص بودجه به این بخش در اولویت قرار گرفت و پیشرفت این پروژه ها به صورت مستمر از سوی ستاد شرکت ملی گاز ایران رصد شد.
در این میان، شرکت گاز استان زنجان با تاکید بر تحقق شعار سال و منویات رهبر معظم انقلاب، با اختصاص بیش از 48 میلیارد تومان، گازرسانی به 101 واحد صنعتی را در سال 1402 کلید زد.رحیم سلیمانی نژاد، مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان در گفت وگو با «مشعل» به تشریح این موضوع و دیگر فعالیت های شرکت گاز استان زنجان پرداخته است که در ادامه می خوانید.
سوق دادن صنایع انرژی بربه سمت و سوی انرژی های پاک همچون گازطبیعی، حرکتی مهم در جهت مصرف بهینه انرژی به شمارمی آید؛ موضوعی که طی چند سال گذشته در دستور شرکت ملی گاز ایران بوده است وهم اکنون نیز برآن تاکید می شود.
ازدیگر سو،گازرسانی به صنایع، گامی مهم درایجاد رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار درجامعه است؛ به همین دلیل برنامه ریزی در این حوزه نیز اهمیت بسیار زیادی دارد.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان می گوید: در 6 ماه نخست امسال بیش از هشت میلیارد و 90 میلیون ریال اعتبار از سوی گاز زنجان به بخش صنعتی استان اختصاص یافته است. امیدواریم حرکت در این مسیر گامی موثر در توسعه شهرها و روستاها و ایجاد اشتغال پایدار در جامعه باشد.
به گفته وی، گاز زنجان امسال طبق مصوبه شورای اقتصاد، برای جایگزینی 41 هزار مترمکعب بر ساعت سوخت پاک با سوخت های میان تقطیر در واحدهای تولیدی و صنایع مشمول و غیرمشمول برنامه ریزی کرده است.
سلیمانی نژاد تاکید می کند: این شرکت توانسته است در مسیر اجرای تعهدات، با برنامه ریزی دقیق و عملیاتی، در نیمه نخست امسال 25 هزار و 860 متر مکعب بر ساعت جایگزینی سوخت پاک صنایع را در استان اجرایی کند. با توجه به پیشرفت 63 درصدی اجرای طرح جایگزینی سوخت پاک با سوخت های میان تقطیر در نیمه نخست امسال، پیش بینی می شود میزان تکلیفی تا پایان سال طرح به طور کامل عملیاتی شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان یادآورمی شود: هم اکنون همه شهرک ها و نواحی صنعتی حائز شرایط گازرسانی استان از نعمت گاز برخوردارند.
وی اعلام می کند: جلوگیری ازقطع درختان، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و صرفه جویی در مصرف، از دستاوردهای مهم و قابل توجه جایگزینی گاز طبیعی با سوخت های میان تقطیر در صنایع استان است.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان در ادامه با ارائه گزارشی از مصرف گاز استان می گوید: نیمه نخست امسال یک هزار و 639 میلیون مترمکعب گاز در سطح استان مصرف شده است.
سلیمانی نژاد با اشاره به اینکه هم اکنون 458 هزار مشترک در بخش های مختلف خانگی، تجاری و صنعتی استان زنجان از گاز طبیعی برخوردارند، اعلام می کند: تنها در شهریور ماه، صنایع استان با دریافت 264 میلیون متر مکعب گاز، بیشترین مصرف را به خود اختصاص داده اند.
به گفته وی، به منظور خدمات رسانی و ایجاد رفاه اجتماعی در طول خدمت دولت سیزدهم 3 هزار و 467 مشترک تجاری و 23 هزار و934 مشترک خانگی جدید در استان به شبکه گاز رسانی کشور متصل شده است.
وی با اشاره به تداوم اجرای طرح های ارزشمند شبکه گذاری و گازرسانی در استان تصریح می کند: صنعت گاز می تواند یکی از محورهای اصلی و مهم توسعه اقتصادی و اجتماعی در جامعه باشد؛ به طوری که با توسعه شبکه گاز رسانی، زمینه ایجاد اشتغال پایدار، افزایش درآمدزایی، جذب سرمایه و افزایش صادرات و در نهایت رشد و رونق اقتصادی در استان و کشور فراهم می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان با اشاره به اینکه طرح گازرسانی مسکن های ملی استان زنجان به سرعت در حال اجراست، می گوید: براساس برنامه ریزی های انجام شده، به 14هزار و 845 واحد مسکونی در قالب مسکن ملی در استان گاز رسانی می شود. گاز زنجان محدودیتی برای تامین گاز پروژه های مسکن ملی ندارد و طرح های گازرسانی با پیشرفت های خوبی در حال انجام است.
سلیمانی نژاد با تاکید بر تحویل به موقع طرح گازرسانی واحدهای مسکونی مسکن ملی در استان ادامه می دهد: تامین زیرساخت های گازرسانی همزمان با اجرای این پروژه ها، مورد توجه جدی شرکت گاز استان زنجان قرار دارد؛ به طوری که گازرسانی به پروژه های کوی زنگان، ارغوان، نصر، ثمین2، زیتون و نیروی انتظامی در حال اجراست.
وی با اشاره به اینکه میزان گاز مصرفی پیش بینی شده برای 43 پروژه در دست اجرا، 58 هزارو 795 متر مکعب بر ساعت است، اعلام می کند: برای تامین گاز مشترکان واحدهای مسکن ملی در استان نصب دو هزار و 213 انشعاب برآورد شده است.
سلیمانی نژاد همچنین از طراحی 53 هزارو 521 متر شبکه گذاری گاز ویژه واحدهای نهضت ملی مسکن استان زنجان به منظور ایجاد زیر ساخت های لازم گازرسانی خبر می دهد و می گوید: طرح گازرسانی اکثر پروژه شهرستان ها به بهره برداری رسیده و تاکنون 511 مشترک در این زمینه به شبکه گاز کشور متصل شده اند.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان یادآور می شود: به منظور اجرای طرح گازرسانی به مناطق محروم و توسعه پایدارکشور، امسال پروژه گازرسانی به 70 روستا در مناطق سخت گذر و کم برخوردار استان در دست اجراست.
سلیمانی نژاد با اشاره به اینکه تا کنون به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی 94.3 درصد روستاهای استان زنجان از نعمت گاز طبیعی بهره مند شده اند، اظهار کرد: با بهره برداری از70 طرح گاز روستایی، درصد نفوذ گاز در روستاهای استان به 97.8 درصد افزایش می یابد.وی به اقدام های دولت سیزدهم در زمینه گازرسانی به مناطق روستایی و محروم استان اشاره کرد و افزود: گاز زنجان، گام های بلندی در زمینه ایجاد زیرساخت های توسعه و امید آفرینی در مناطق محروم و کم برخوردار برداشته است، به طوری که تا کنون 712 روستای استان به شبکه گاز کشور متصل شده اند. در شش ماه نخست امسال دو هزار و 871 مشترک روستایی جدید در بخش خانگی از نعمت گاز برخوردار شده اند.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان از تداوم اجرای طرح شبکه گذاری گاز در روستاهای باقی مانده خبر می دهد و می گوید: برای خدمات رسانی به روستاهای باقی مانده طرح های گازرسانی از متخصصان و کارشناسان گاز زنجان آماده و یا امکان سنجی شده که امیدواریم با اجرایی شدن آنها همه همشهری های عزیز زنجانی از این نعمت پاک برخوردار شوند.وی با اشاره به اینکه خدمات دهی به مناطق محروم روستایی سبب کاهش مهاجرت روستائیان به شهرها و ایجاد زمینه اشتغال جوانان و رونق اقتصادی در روستا ها می شود، تاکید می کند: مسئولان گاز زنجان با ارائه خدمات گازرسانی، توجه ویژه ای به ایجاد زیر ساخت های لازم در توسعه پایدار روستا ها دارند.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان اعلام می کند: برای تحقق برنامه های شرکت، نیمه نخست امسال 42 مناقصه و مزایده برگزار شده است.سلیمانی نژاد با اشاره به اینکه مناقصات صورت گرفته در شرکت گاز استان در زمینه خرید کالا، خرید خدمات عمرانی و پروژه ها و خرید خدمات جاری است، اظهار می کند: این مناقصات به ارزش چهار هزارو 406 میلیارد ریال با انجام دقیق و صحیح مراحل قانونی به سرانجام رسیده است. وی همچنین از برگزاری سه مزایده در سال جاری از سوی این شرکت خبر می دهد و یاد آور می شود: از 42 مناقصه انجام شده 14 مورد مربوط به خرید کالا، 20 مورد مربوط به خرید خدمات در بخش عمرانی و پروژه ها و پنج مورد نیز در زمینه خرید خدمات جاری به ثبت رسیده است.مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان با تاکید بر اینکه قوانین و مقررات در انجام مناقصات و مزایده ها به روشنی مشخص و جایی برای تفسیر و اعمال سلیقه در شرکت گاز وجود ندارد، می گوید: اهمیت مناقصات در معاملات و فرآیندهای دولتی بر کسی پوشیده نیست و انتشار آگهی مناقصه ها، مزایده ها، قراردادهای منعقد شده و مجوزهای مختلف به صورت کاملاً شفاف و از طریق سامانه ستاد به صورت الکترونیکی انجام می شود.
سلیمانی نژاد ادامه می دهد: علاوه بر اینکه برای انجام معاملات در سال جاری 42 آگهیِ فراخوانِ عمومی مناقصه و مزایده از سوی شرکت گاز استان زنجان در روزنامه های کثیرالانتشار کشوری به چاپ رسیده است، آگهیِ فراخوانِ عمومی و تمامی آگهی های مد نظر در وب سایت شرکت، شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی و پایگاه ملی مناقصات اطلاع رسانی شده و انتخاب پیمانکار با استفاده از بستر سامانه ستاد صورت می گیرد.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان به نقش مهم پیمانکاران به عنوان بازوان اجرایی و تاثیرگذار شرکت اشاره می کند و می گوید: در مجموع 170پیمان با اعتباری معادل 11 هزار و 985 میلیارد ریال در این شرکت فعال و در دست اقدام است.سلیمانی نژاد با بیان اینکه از کل پیمان های در دست اجرا 138پیمان سرمایه ای با اعتباری برابر با 9 هزار و 425میلیارد ریال در حال پیگیری است، اظهار می کند: هم اکنون 32 پیمان جاری با اعتباری برابر با 2 هزار و560 میلیارد ریال در شرکت گاز استان زنجان فعال است.وی با اشاره به اینکه پیمان های فعال در شرکت گاز استان زنجان، در زمینه گازرسانی به روستاها، توسعه گازرسانی در سطح شهرهای استان، گازرسانی به صنایع و مجتمع های مسکونی از جمله پروژه های نهضت ملی مسکن و خطوط انتقال گاز طبیعی خدمات رسانی می کنند، یاد آور می شود: تامین کالا و اقلام مورد نیاز پروژه های گازرسانی، مقاوم سازی و بازسازی خطوط و تاسیسات گازرسانی، کاهش هدررفت گاز طبیعی، مدیریت انرژی و خدمات مستمر به مشترکان گاز طبیعی از جمله خدمات بهره برداری، گازبانی، امداد و ... از دیگر پیمان های در دست اقدام شرکت گاز زنجان است.به گفته مدیرعامل شرکت گاز زنجان، از ابتدای امسال تا پایان مهرماه، 40 پیمان با اعتباری معادل 969 میلیارد ریال در شرکت گاز استان زنجان تسویه حساب شده است.
سلیمانی نژاد از تسویه حساب 86 درصد کل پیمان های منعقد شده شرکت از ابتدای تاسیس تا کنون خبر می دهد و می گوید: در شرکت گاز استان زنجان از ابتدای تاسیس تاکنون یک هزار و 401 پیمان جاری و سرمایه ای منعقد شده است که 86 درصد کل پیمانها تا پایان مهر ماه امسال تسویه حساب شده اند.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان از پاسخگویی به 3 هزارو 84 تماس امدادی مشترکین گاز طبیعی استان زنجان در نیمه نخست امسال خبر می دهد و می گوید: شماره تماس های 194و 1594 مرکز رسیدگی به درخواست های امدادی و عملیاتی و ارائه مشاوره و راهنمایی درخصوص خطرات گاز، خرابی کنتور و رگلاتور، قطعی گاز، حوادث ناشی از گازگرفتگی و انفجار به صورت شبانه روزی و مکانیزه است.وی با اشاره به اینکه بیشتر تماس های مردمی با شرکت گاز استان در 6 ماه نخست سال منجر به انجام عملیات و اعزام امدادگر به محل شده است، ادامه می دهد: نیمه نخست امسال دو هزار و 908 مورد از تماس ها عملیاتی بوده که یک هزار و 290 مورد از آنها مربوط به اعلام قطع گاز و 504 مورد مربوط به نشتی بوده که با عزام ماموران متخصص شرکت گاز به محل، مشکل رفع شده است. مامورین امداد شرکت گاز استان زنجان، بلافاصله پس از دریافت تماس امدادی برای انجام عملیات به محل حادثه اعزام می شوند.مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان با اشاره به اینکه بخش قابل توجهی از تماس مشترکین با تلفن های شرکت گاز برای دریافت اطلاعات و راهنمایی است، اعلام می کند: در این مدت 176 مورد از تماس های انجام شده با 1594و 194 از سوی مردم برای دریافت راهنمایی تلفنی درخصوص نکات ایمنی و مصرف بهینه گاز، دریافت اطلاعات در خصوص زمان و علت قطع گاز انجام شده است.سلیمانی نژاد با تاکید بر اینکه تماس به موقع مردم با شماره تلفن 194 در هنگام نشتی گاز و ایجاد حادثه از بروز احتمالی خطرات جلوگیری می کند، یاد آور می شود: با توجه به اینکه تعدادی از تماس های صورت گرفته در طول سال برای ایجاد سرگرمی و یا مزاحمت به ثبت می رسد، اشغال کردن شماره تلفن های شرکت گاز در این راستا، ممکن است باعث تاخیر در اعزام اکیپ امداد رسانی شرکت گاز به محل حادثه شده و جان و مال افراد را به خطر بیندازد.
وی در پایان با اشاره به اینکه امداد مکانیزه شرکت گاز استان و نیروهای امدادی و عملیاتی شاغل در این بخش، از مهم ترین نیروهای موثر در مدیریت بحران افت فشار گاز و امدادرسانی در سردترین فصول سرد سال است، می گوید: همراهی و همیاری همیشگی مردم در مدیریت مصرف گاز طبیعی و رعایت نکات ایمنی به منظور حفظ جان و مال هموطنان، حلاوت خدمت رسانی نیروهای امدادی و عملیاتی را دو چندان خواهد کرد.سلیمانی نژاد تاکید می کند: شرکت گاز استان زنجان با اجرای طرح های متنوع به دنبال ارائه و ترویج راهکارهای مناسب مصرف بهینه گاز در جامعه به ویژه در میان مدیران و کارمندان است.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان با اعلام هشدار قطع گاز به سازمان های متخلف می گوید: در صورت عدم رعایت اصول مصرف بهینه گاز در ارگان های مختلف، با وجود اطلاع و اخطار قبلی ماموران پایش مصرف گاز، با سازمان خاطی طبق قانون برخورد خواهد شد.وی با بیان اینکه طرح پایش در سال های گذشته نیز به صورت مستمر و منظم اجرا شده و تاثیرات مثبتی در فرهنگ سازی مصرف گاز و صرفه جویی آن در ادارات و سازمان ها داشته است، می گوید: امیدواریم امسال نیز بتوانیم گامی در ایجاد شبکه پایدار گاز در روزهای سرد سال برداریم.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان در پایان با اشاره به اینکه ماموران و کارشناسان پایش مصرف گاز استان به عنوان نماینده شرکت گاز زنجان با رعایت ادب و احترام به ادارات و سازمان ها مراجعه کرده و طی انجام بازدید و نظارت بر نحوه عملکرد آنان، آموزش های لازم را ارائه می دهند، گفت: از ادارات و سازمان ها نیز انتظار داریم همکاری های لازم را با مجریان طرح داشته باشند.
ایمن سازی موفق در سخت گذرترین خط لوله انتقال نفت جهان
مشعل عملیات ایمن سازی خط لوله 30 اینچ نفت خام مارون- اصفهان در کیلومتر 203 با وجود شرایط سخت جغرافیایی و شیب بسیار زیاد و همچنین نزدیک بودن به دریاچه سد کارون 4 به همت تمام کارکنان فنی و ستادی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان با موفقیت به سرانجام رسید.
بنا بر اظهارات دست درکاران این عملیات، ایمن سازی این خط لوله به دلیل موقعیت خاص راهبردی، همچنین همجواری در کنار رشته کوه های زاگرس، از اهمیت بی شماری برخوردار بوده و می باید حین عملیات تمام جوانب کار سنجیده و مطابق با استانداردهای تعیین شده ایمن سازی شود، زیرا در صورت کوچک ترین خلل و کاستی، زیان های جبران ناپذیری پیش خواهد آمد.
در گزارش پیش رو، جزئیات عملیات ایمن سازی خط لوله یادشده را از زبان مدیران شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان می خوانید.
عنوان سخت گذرترین خط لوله نفت پس از آلاسکا به خط لوله 430 کیلومتری انتقال نفت مارون-اصفهان تعلق دارد. این خط لوله با عبور از مسیرهای واقع در رشته کوه های زاگرس با انتقال روزانه 550 هزار بشکه نفت خام، جابه جایی حدود 50 درصد کل نفت خام ایران را عهده دار است. از آنجا که ایران در فهرست دارندگان گسترده ترین خطوط انتقال نفت و گاز در دنیا قرار دارد، 12 منطقه در ایران در مسیری 14 هزار کیلومتری، کار انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی را انجام میدهند که در این میان منطقه اصفهان به دلیل وجود خط لوله مارون-اصفهان، اهمیت فراوانی دارد. این منطقه که يكي از مناطق دوازده گانه شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران به شمار می آید، مسئوليت انتقال نفت خام از ميدان نفتي مارون (واقع در شهرستان اميديه استان خوزستان) به پالايشگاه نفت اصفهان را به عهده دارد و پس از تأمين خوراک اين پالايشگاه، مازاد نفت خام را به پالايشگاه هاي تهران و تبريز، همچنين بخشي از فراورده هاي نفتي پالايشگاه اصفهان را به انبارهاي شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران ارسال مي کند. انتقال نفت کوره دريافتي از پالايشگاه اصفهان به نيروگاه اسلام آباد و پايانه آبنيل و همچنين انتقال سوخت مورد نياز فرودگاه شهيد بهشتي اصفهان، از ديگر خدمات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان است.
قدرت سربازی، مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان درباره نحوه عملیات ایمن سازی خط لوله انتقال نفت مارون- اصفهان گفت: سال گذشته به دلیل آسیب دیدگی خط لوله در نقطه 203 کیلومتری که بر اثر حادثه سقوط سنگ و ایجاد فرورفتگی لوله حادث شده بود، برنامه ایمن سازی این نقطه با نصب یک جفت نیم لوله در دستور کار قرار گرفت که با توجه به شرایط اقلیمی این عملیات به صورت مقطعی انجام شد.
وی افزود: اجرای این عملیات با چالش های خاصی همراه شد، زیرا این قسمت از خط لوله مشرف به دریاچه سد کارون 4 در استان چهارمحال وبختیاری واقع شده بود و عوارض بالایی برای مسائل محیط زیستی و به تناسب آلودگی دریاچه ایجاد می کرد، از این رو همه تمهیدات لازم به منظور جلوگیری از هرگونه آلودگی در دستور کار قرار گرفت.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان ضمن قدردانی از تلاش و مشارکت بی وقفه کارکنان بخش های مختلف عملیاتی، فنی، ستادی و مخابرات عنوان کرد: اکنون با رفع تمامی نواقص ایجاد شده، شاهد انتقال پایدار و ایمن نفت خام و انواع فراورده های نفتی به وسیله این خط لوله هستیم.
در ادامه حشمت الله امیری، معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان درباره نحوه عملکرد ایمن سازی خط لوله انتقال نفت مارون-اصفهان توضیح داد: سناریوهای مختلفی از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه اصفهان تهیه و برای تایید به ستاد تهران مخابره شد و در نهایت تصمیم بر این قرار گرفت تا نفت خام موجود در خط لوله با استفاده از آب تخلیه و قسمت آسیب دیده تعویض شود.
وی افزود: یکی از مهم ترین چالش ها در زمان انجام عملیات، تامین خوراک مورد نیاز پالایشگاه ها بود، زیرا حدود 72 ساعت انتقال نفت خام بین مراکز مارون 5 و 6 متوقف و به همین خدلیل باید ترتیبی اتخاذ می شد تا فعالیت مابقی مراکز با حداقل ظرفیت ادامه داشته باشد که خوشبختانه با تمهیدات واحد مدیریت عملیات، مرکز انتقال نفت و تاسیسات شهید بهشتی برای تامین خوراک پالایشگاه در نظر گرفته شد و در طول عملیات، فعالیت انتقال و تامین خوراک پالایشگاه ها بدون وقفه تداوم داشت.
معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان در تشریح عملیات تزریق آب برای پاکسازی خط لوله از نفت خام گفت: نحوه عملیات پاکسازی به این شیوه صورت گرفت که در ابتدا با استفاده از آب جمع شده در مخازن مارون 5 پاکسازی منیفولد اعم از بوسترپمپ ها و استرینرهای (صافی ها) ورودی و خروجی توربوپمپ ها انجام شد و در پایان پس از پاکسازی نفت خام به وسیله آب، یک دستگاه فوم پیگ درون تراپ قرار گرفت و مجددا با انجام یکسری فرآیندها، مخزن آب به مخزن نفت خام تغییر پیدا کرد تا پیگ های ارسالی در کیلومترهایی که از قبل تعیین شده بود، قرار گیرد.امیری تصریح کرد: پس از پایان تعویض خط و ایمن سازی محدوده مورد نظر، عملیات پر کردن خط و هواگیری انجام شد که بر این اساس 7 گروه از همکاران عملیاتی روی فنس ولوهای تعیین شده مستقر شدند و اقدام های لازم درباره بالانس خط در شرایط استاتیک صورت گرفت، سپس با استارت توربوپمپ از مرکز انتقال نفت مارون 5 تا رسیدن پیگ ها به مرکز انتقال مارون 6 عملیات هواگیری نیز با موفقیت انجام شد و هر سه پیگ با فواصل مختلف دریافت و خارج شدند و عملیات پاکسازی به پایان رسید.
محمدحسن بگی، معاون فنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان پایان عملیات پیش از موعد مقرر را یکی از نقاط قوت عملیات ایمن سازی خط لوله سخت گذر مارون-اصفهان یاد کرد و گفت: پس از پایان کار تخلیه آب در کیلومتر 199 خط لوله فوق، صبح روز یکشنبه(23 مهرماه) خط لوله به واحد تعمیرات خط تحویل داده شد و 4 و نیم متر لوله آن هم در محدوده سنگی و سخت ترین شرایط جغرافیایی جوشکاری و تعویض شد. وقتی از سخت ترین شرایط جغرافیایی سخن به میان می آید، منظور فعالیت ایمن سازی خط در شیب 60 درجه ای است که فقط ماشین آلات دو دیفرانسیل کمک دار توان تردد دارند، همچنین یک دستگاه چک ولو هم جایگزین نوع معیوب شد.
وی ادامه داد: فردای آن روز یعنی روز دوشنبه(24 مهرماه) ساعت 14 بعدازظهر عملیات جوشکاری به پایان رسید و پس از انجام رادیوگرافی ازسوی واحد بازرسی فنی، ساعت 22 و 30 دقیقه شب خط به بهره بردار تحویل داده شد که جا دارد از تلاش و همت ستودنی یکایک کارکنان از واحدهای مختلف شرکت خطوط لوله نفت منطقه اصفهان قدردانی کنم که توانستیم این عملیات را در شرایط سخت 13 ساعت زودتر از موعد مقرر و پیش بینی شده به پایان برسانیم.
معاون فنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان یادآور شد: نصب چک ولو هم سختی خودش را به دنبال داشت، زیرا شرایط جغرافیایی حاکم بر منطقه به گونه ای بود که باید سطح آب در دریاچه سد کارون 4 به پایین ترین حد خود می رسید تا ما می توانستیم نسبت به تعویض و نصب چک ولو در کیلومتر 203 اقدام کنیم، به این منظور با مکاتباتی که با عوامل و دست درکاران مجموعه سد کارون داشتیم، این اقدام هم با همکاری این دوستان با موفقیت انجام شد و به پایان رسید.بگی اظهار کرد: به این ترتیب با کمک واحدهای تعمیرات خط، خوردگی، ترابری، اچ اس ای و بازرسی فنی، عملیات آب زنی و پیگرانی بدون بروز حادثه اجرایی شد.
مسعود حمیدیان، رئیس واحد ترابری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان است که به شرایط حساس، سخت و پیچیده فرآیند ایمن سازی خط لوله انتقال نفت 30 اینچ مارون-اصفهان اشراف کامل دارد و به خوبی می داند که کار در شیب بالا چه مشقت هایی را به همراه خواهد داشت.
وی درباره روند فعالیت ایمن سازی خط لوله عنوان کرد: تخلیه آب و مواد نفتی باید در کیلومتر 199 خط لوله مارون-اصفهان انجام می شد که خوب این محل در پایین ترین نقطه در منطقه کوهستانی و سخت گذر بلوط بلند دهدز واقع شده بود و امکان تردد ماشین آلات سنگین از جمله آیخوف و جرثقیل وجود نداشت و ما توانستیم به وسیله دستگاه های بولدوزر، بیل مکانیکی و لودر، جاده دسترسی به طول 3 کیلومتر را در بازه زمانی دو هفته احداث کنیم.
رئیس واحد ترابری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان با بیان اینکه به منظور تخلیه آب و جلوگیری از نشت احتمالی مواد نفتی در دریاچه، سه سد خاکی هر کدام به طول تقریبی 40 متر با حجم حمل خاکبرداری به مساحت هزار و 900 مترمکعب احداث شد، افزود: با توجه به همزمانی عملیات تخلیه در کیلومتر 199 و تعویض خط در کیلومتر 203 و همچنین به علت عبور 4 کیلومتر از خط لوله در زیر دریاچه و نبود امکان تردد ماشین آلات سبک و سنگین از کیلومتر 199 به 203 ما ناچار به تجهیز نفرات و ماشین آلات در دو جبهه کاری به طور همزمان بودیم.
حمیدیان به تعداد دستگاه های استفاده شده در این عملیات اشاره و بیان کرد: برای عملیات تعویض خط در کیلومتر 203 و نصب چک ولو به طور کلی از دستگاه های بیل مکانیکی، سایدبوم، بولدوزر، ولدینگ دوزر، ولدینگ تراک، جرثقیل، کمپرسی، کمرشکن، آیخوف، تریلی کفی، کامیون باری، لودر و ... استفاده شد، همچنین یک گروه تعمیراتی 3 نفره به همراه یک نفر مکانیک خودرو به صورت شبانه روزی به منظور پیشگیری از اختلال در اجرای کار، عملیات را پشتیبانی می کردند.
به گفته وی، از نکات بارز و خاص این عملیات، انتقال تجهیزات مورد نیاز همچون کمپرسورهای هوا، کلدکتر، کپسول های گاز و هوا، سیم بکسل های مختلف، لوله جفت کن 30 اینچ و ... ازسوی رانندگان به محض تعویض خط بود که خوشبختانه عملیات فوق بدون هیچ حادثه ای انجام شد.
رئیس واحد ترابری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان گفت: نقطه عطف این عملیات، انتقال چک ولو 30 اینچ ده تنی به کیلومتر 203 بود که پس از نصب روی شاسی مربوطه در داخل یک دستگاه کمپرسی بارگیری و بوسیله چندین لوله 4 اینچی به دیواره دستگاه جوشکاری و در پایان نیز با استفاده از 2 رشته زنجیر 9 تنی به بدنه کمپرسی مهار و سپس به کیلومتر 203 منتقل شد.
حمیدیان تصریح کرد: رانندگان ترابری منطقه اصفهان بدلیل داشتن گواهینامه های ویژه کار با دستگاه های مختلف ساختمانی و همچنین با داشتن اراده، توان و همت بالا، مهارت ها و تجارب را به کار بستند و عملا سختی کارها به حداقل ممکن کاهش یافت.
رحمت الله مصباح، رئیس واحد حفاظت از خوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان نیز درباره این عملیات گفت: عمق فرورفتگی و آسیب دیدگی خط لوله در کیلومتر 203 به دلیل سقوط سنگ از کوه، حدود 13 درصد برآورد شده بود که بر اساس استاندارد API1160 برای دنت های (برآمدگی یا فرورفتگی خط لوله) بالای 6 درصد، تعمیر و یا تعویض نقطه آسیب دیده ضروری است؛ از این رو برای تعویض بخشی از خط لوله از راهکار تخلیه نفت خام موجود در خطوط لوله به وسیله آب انجام و برای هدایت سیال آب به محل برشکاری و تعویض لوله از 3 دستگاه پیگ ساخته شده در کارگاه خوردگی استفاده شد.
وی ادامه داد: برای ردیابی و سنجش عملکرد دستگاه های پیگ، گروه های سه نفره ای تشکیل شد تا با استفاده از تجارب آنان، حرکت و سرعت پیمایش پیگ ها رصد و ارزیابی شود، همچنین رصدها بر اساس دستگاه ردیابی که روی بدنه پیگ ها جانمایی شده، تعیین و به این ترتیب محل آسیب دیدگی لوله با توقف پیگ ها شناسایی شد.
رئیس واحد حفاظت از خوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان اضافه کرد: در حین اجرای عملیات اقدام هایی نیز برای پیشگیری از آلودگی های زیست محیطی ناشی از نشت سیال نفت خام انجام شد که بسیار حائز اهمیت بود.
محمود گودرزی، رئیس واحد اچ اس ای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان هم درباره این عملیات و اقدام های زیست محیطی آن گفت: به خاطر حوادث سال های قبل در تنگه گندمکار، افزون بر اهمیت عملیات ایمن سازی خط لوله آسیب دیده، خطر آلودگی سد کارون 4 هم بسیار حائز اهمیت بود، به همین خاطر فعالیت های شرکت ازسوی نهادهای ذی ربط به ویژه سازمان محیط زیست منطقه به شدت پایش می شد، همچنین باید حداکثر تمهیدات ایمنی و زیست محیطی در محل های عملیات یعنی کیلومتر 199 و 203 خط لوله در نظر گرفته می شد که در حال حاضر جای هیچ گونه نگرانی از بابت آلودگی در منطقه وجود ندارد و حتی حین انجام عملیات هم آلودگی در سد به صفر رسید.
وی اظهار کرد: در زمان تخلیه، مواد آلوده احتمالی به صورت تمام وقت پایش و کنترل می شد تا تهدیدی برای سد و منطقه نباشد که در نهایت عملیات فنی در محدوه های سخت گذر و کوهستانی با تلاش تمامی کارکنان فنی و ستادی در 59 ساعت بدون هیچ گونه حادثه جانی و آلودگی زیست محیطی به پایان رسید؛ عملیاتی که هر لحظه آن برای مسئولان از بعد زیست محیطی حائز اهمیت بود، اما با توان و دقت نیروهای عملیاتی این منطقه با موفقیت به سرانجام رسید و انتقال نفت خام ایمن و پایدار ادامه پیدا کرد.
غلامرضا گودرزی، رئیس واحد تعمیرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان با بیان اینکه ما در سه جبهه کاری نسبت به آماده سازی عملیات ایمن سازی حضور داشتیم، توضیح داد: در این عملیات تعداد 20 نفر از کارکنان واحد تعمیرات خط با همراهی بیش از 10 نفر کارگر و سنگ زن، به مدت 3 شبانه روز فعالیت های مربوطه را انجام دادند.
صنعت پتروشیمی در میانه تحریم ها به دنبال توسعه صادرات است
مشعل صنعت پتروشیمی ایران در مسیر جهش های فرامنطقه ای و جهانی قرار گرفته است و در میانه تلاش های خود در پروژه های توسعه ای، نگاهی بلندمدت و اثرگذار برای حضوری همه جانبه در بازارهای خارجی دارد. آنطور که پیش بینی می شود و مسیر رشد و توسعه صنعت پتروشیمی نشان می دهد، درآمد صنعت پتروشیمی در حدود چهار سال آینده (1406) از محل فروش محصولات خود به 50 میلیارد دلار خواهد رسید.
صنعت پتروشیمی در رقابتی نزدیک با کشورهای دارنده بزرگ ترین صنایع در منطقه و جهان قرار گرفته است؛ رقابتی که از نظر تجهیزات، دانش فنی و امکانات مختلف برابر نیست، اما این صنعت و نخبگان فنی و مدیریتی آن توانسته اند بسیاری از خلأها و نیازها را جبران و تامین کنند.
در حال حاضر نه تنها در حوزه تعداد و تنوع محصولات تولیدی در داخل و خارج به نقطه مطلوبی رسیده ایم؛ بلکه همزمان در حوزه کاتالیست های مورد نیاز خود نیز به توانمندی بومی و داخلی دست یافته ایم و در بسیاری موارد دیگر هم به شرکت های خارجی و واردات این محصولات بی نیاز شده ایم.
بر اساس پیش بینی هایی که از سوی مسئولان صنعت پتروشیمی ایران اعلام شده است، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی تا چهار سال آینده به ۱۴۰ میلیون تن می رسد که نشان دهنده رشدی ۵۴ درصدی است. بدون شک بخش قابل توجهی از این رشد به حوزه صادرات محصولات پتروشیمی و فرآورده ها و دانش فنی و فناوری ها مرتبط است. جواد اوجی، وزیر نفت، چندی قبل در جمع اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به دیپلماسی قوی انرژی که در دولت سیزدهم اجرایی شده و نتایجی که به همراه داشته است، گفت: توانسته ایم بازارهای مختلفی را در بخش فروش نفت، فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی شناسایی کنیم.
اشاره وزیر نفت به بازارهای جدید صادراتی برای محصولات پتروشیمی، حوزه گسترده ای از کشورها را دربر می گیرد. به جز کشورهای همسایه و تعدادی از کشورهایCIS، روسیه و شماری از همسایگان شمالی، صنعت پتروشیمی، دامنه صادرات محصولات خود را به قاره های دیگر نیز برده و به کشورهای آمریکای جنوبی هم رسیده است.
مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی چندی قبل از راهبرد یکپارچه سازی صادرات محصولات پتروشیمی در بازارهای هدف خبر داد و گفت: یکپارچگی و همکاری صادرکنندگان محصولات پتروشیمی می تواند زمینه ساز حضور موفق تر و پایدار ایران در بازارهای بین المللی باشد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر محصولات مختلف تولیدی مجتمع های پتروشیمی ایران با بالاترین کیفیت در کشورهای مختلف جهان عرضه می شود و در این مسیر، همگرایی میان صادرکنندگان ضروری است، افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اتخاذ سیاست های منسجم و راهبردی، به دنبال فراهم کردن حضور یکپارچه صادرکنندگان محصولات پتروشیمی ایران در بازارهای هدف است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: کشور چین در حالی یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان متانول در جهان است که به عنوان یکی از بزرگ ترین واردکنندگان محصولات پتروشیمی نیز محسوب می شود، بنابراین با توجه به میزان ظرفیت تولید متانول در صنعت پتروشیمی ایران، عمده بازار تولیدکنندگان ایران، این کشور است.
پس از تحریم هایی که علیه روسیه صورت گرفت، این کشور در صادرات برخی محصولات پتروشیمی و خدمات فنی و تجهیزات با مشکل مواجه شد و تعدادی از بازارهای خود را از دست داد. به این شکل بود که برخی کشورهای منطقه برای تامین نیاز خود به سراغ ایران آمدند.
از جمله تعدادی از کشورهایCIS ، قزاقستان و عراق و... در زمره مشتریان ایران قرار گرفته اند. در جریان نمایشگاه ایران پلاست هفدهم که شهریورماه امسال برگزار شد و شاهد تحولات قابل توجه کشورهای مختلف برای پیدا کردن مسیرهای تامین محصولات و تجهیزات از داخل ایران بودیم، بسیاری از شرکت های متقاضی از کشورهای دور و نزدیک در تعامل با شرکت های بزرگ پتروشیمی و هلدینگ های پتروشیمی ایران به دنبال تامین نیاز خود بودند.
حسین علیمراد، رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تاکید بر اینکه سطح همکاری های مشترک شرکت های ایرانی و با شرکت های خارجی افزایش یافته و شاهد تعامل و همکاری های جدید میان شرکت های توانمند ایرانی و شرکت های خارجی هستیم، گفت: رشد صادرات غیرنفتی و شناسایی بازارهای جدید برای محصولات پتروشیمی منجر به گسترش بازارهای هدف شده و ارزآوری مطلوبی برای صنعت پتروشیمی و کشور داشته است.
در چشم انداز صنعت پتروشیمی ایران و در مقایسه محصولات مختلف تولیدی در سال ۲۰۲۴ اعلام شده است که ایران در مقام دوم پس از عربستان قرار می گیرد. با این حال یک اما و اگر برای آن قرار داده شده و آن هم توانایی های ایران در توسعه حوزه های پایین دست پتروشیمی، کاتالیست ها، دانش فنی و تجهیزات مبتنی بر فناوری های جدید است. در این پیش بینی تاکید شده است که صنعت پتروشیمی ایران با وجود تحریم های گسترده توانسته است بازارهای جدید صادراتی را جذب کند و با این روند می تواند رتبه دومی را به رتبه اولی ارتقا دهد.
تعامل ایران با هند و چین و روسیه به عنوان کشورهایی تاثیرگذار و پرمصرف در حوزه نفت و گاز و تعاملات اقتصادی دیگر، صنعت پتروشیمی را هم به جلو می برد و توانسته است نقشی مهم در افزایش درآمد بازارهای صادراتی داشته باشد. در عین حال صنعت پتروشیمی ایران پا در بازاری جدید گذاشته و تلاش می کند تجربه و تخصص خود در توسعه مجموعه های پتروشیمی و پتروپالایشگاهی را در کشورهای آمریکای لاتین هم پیاده کند و از این محل درآمد قابل توجهی را در بلندمدت برای خود و کشور به دست بیاورد.
بازارهای هدفی که در این دو سال اخیر در نتیجه دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم شاهد هستیم، به خوبی نشان می دهد که صنعت پتروشیمی ایران به دنبال بازارهای بالقوه برای حضور در بازارهای آینده است. تغییر در سیاست های بازاریابی به عنوان استراتژی مدون و اصولی در دستور کار قرار گرفته و دولت و دستگاه دیپلماسی در همکاری نزدیک با وزارت نفت و صنعت پتروشیمی قرار گرفته اند. این رویکرد باعث شده است سرمایه گذاران و شرکت های مختلف پتروشیمی با اتکا به این همراهی دولت و ایجاد زمینه برای تعاملات اقتصادی با اعتماد و اطمینان بیشتری وارد این بازارهای صادراتی در کشورهای دور و نزدیک شوند.
نمونه این رویکرد را به خوبی می توان در برنامه ریزی حضور مجموعه های دانش بنیان در ساخت کاتالیست و هلدینگ های بزرگ پتروشیمی کشور برای حضور در پروژه های مشترک در ونزوئلا و سایر کشورهای آمریکای لاتین دید. همچنین تعاملی که با روسیه در انتقال تجربیات و خرید کاتالیست صورت گرفته، نمونه موفق دیگر همکاری دولت با صنعت پتروشیمی بوده است.
نکته قابل توجه در مورد حضور صنعت پتروشیمی ایران در بازارهای جدید صادراتی این است که دیگر محدود به صادرات تعدادی از محصولات پایه نمی شود و تعداد متنوعی از سبد صادراتی محصولات پتروشیمی عرضه می شوند. همچنین شاهد صادرات انواع کاتالیست موردنیاز صنعت پتروشیمی و صدور دانش فنی و تجهیزات پرکاربرد هم هستیم.
ورود صنعت پتروشیمی ایران به صنایع پایین دستی و شروع پروژه پارک های پتروشیمی نوید تنوع بیشتر محصولات پتروشیمی و افزایش درآمدها از این محل را می دهد.آنچه در توسعه بیشتر بازارهای صادراتی برای صنعت پتروشیمی و اقتصاد ایران تامین می شود، افزایش اقتدار در میان کشورهای منطقه از یک سو و ایجاد اشتغال گسترده و توسعه پایدار در بخش های مختلف کشور و به خصوص نگه داشتن نیروی متخصص و جلوگیری از مهاجرت نخبگان از سوی دیگر است.
رئیس آموزش پژوهشگاه صنعت نفت در گفت و گو با «مشعل» مطرح کرد:
مشعل پژوهشگاه صنعت نفت در چند دهه فعالیت خود توانسته است به عنوان یک بازوی پژوهشی و فناورانه در کنار صنعت نفت و زیرمجموعه های آن عمل کند؛ اما آنچه بیش از هرچیزی به عنوان سرمایه این مجموعه محسوب می شود، تلاش در تقویت جایگاه و رتبه نیروی انسانی و پژوهشگرانی است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در ارتباط با پژوهشگاه فعالیت می کنند.پژوهشگاه صنعت نفت در این سال ها در کنار نیروی انسانی پژوهشگری که جذب کرده، از همراهی و کمک پژوهشگران و دانشجویان کارشناس ارشد و دکترای دانشگاه های دیگر هم به صورت مقطعی یا در پروژه های مختلف، بهره برده است. اما یکی از اقدام های مهم پژوهشگاه صنعت نفت، برگزاری دوره های آموزشی مختلف برای متخصصان داخلی این مجموعه و سایر متخصصان و پژوهشگران در زیرمجموعه های صنعت نفت است. این دوره های آموزشی که به شکلی متنوع و در سطحی عالی برای متخصصان صنعت نفت برگزار می شود، توانسته نقش قابل توجهی در ارتقای سطح علمی شرکت های مختلف داشته باشد.
امور آموزش پژوهشگاه صنعت نفت، یکی از زیرمجموعه های پژوهشگاه است که خود را نسبت به برگزاری دوره های آموزشی نیروهای داخلی پژوهشگاه و رفع نیازهای متخصصان در بیرون از این مجموعه متعهد می داند. اعظم اسداللهی، رئیس آموزش پژوهشگاه صنعت نفت در گفت و گو با خبرنگار نشریه «مشعل» درباره ماموریت این مجموعه بیشتر توضیح داد.
بخش آموزش پژوهشگاه صنعت نفت، به عنوان یکی از مراکز تخصصی آموزش های راهبردی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی و به نوعی در جایگاه یک «هاب تخصصی آموزش در صنعت نفت» به برنامه ریزی و برگزاری دوره های آموزشی تخصصی اقدام می کند.
اسداللهی در این باره گفت: تقویم آموزشی سالانه برای برگزاری دوره های آموزشی پیش بینی شده که محتوای آموزشی آن ها برگرفته از بخش بالادستی و پایین دستی نفت، حوزه های مرتبط با انرژی و محیط زیست، مدیریت پروژه و ... است.وی با اشاره به توانمندی بالای پژوهشگاه صنعت نفت به واسطه بهره گیری از افراد متخصص و خبره (به لحاظ آکادمیک،علمی و تجربی) تصریح کرد: در پروژه های تحقیقاتی و پژوهشی مربوط به بخش های مختلف، از توانمندی این افراد متخصص بهره می بریم و در واقع دوره های آموزشی از سوی این افراد برگزار می کند.
اسداللهی در ادامه افزود: از آنجا که پژوهشگاه صنعت نفت، مجموعه ای پروژه محور است، دوره های آموزشی به نحوی طراحی و برنامه ریزی می شوند که با هدف بهبود عملکرد و توانمندی پروژه های پژوهشگاه قرار داشته باشد. تقویم آموزشی و عناوین آن در بخش آموزش سایت اطلاع رسانی پژوهشگاه قرار دارد و علاقه مندان می توانند با مراجعه به آن، از محتوای دوره های آموزشی و فرصت های آموزش استفاده کنند.
رئیس آموزش پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام اینکه پژوهشگاه با برگزاری دوره های بین المللی برای دانشجویانی از کشورهای همسایه به عرصه کلاس های جهانی هم ورود کرده است، افزود: در واقع توانسته ایم توانمندی و تجربیاتمان در حوزه آموزش را به توانمندی فرامرزی تبدیل کنیم. اسداللهی با اشاره به دوره های آموزشی بین المللی که پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه پایین دستی همچون کاتالیست ها، محیط زیست و خوردگی برگزار کرده است، افزود: به دنبال این هستیم که بتوانیم دوره هایی را در حوزه های بالادستی با موضوعات حفاری جهت دار برگزار کنیم.وی با تاکید بر اینکه در جریان برگزاری این دوره های آموزشی از توانمندی های شرکت های دانش بنیان و برخی شرکت های زیر مجموعه صنعت نفت بهره می بریم، افزود: در واقع از حضور و همکاری این مجموعه ها با پژوهشگاه به عنوان یک ارزش افزوده در این دوره های آموزشی استفاده می کنیم. ضمن اینکه در دوره های بین المللی سعی شده است از استادانی استفاده شود که توانمندی قابل توجهی در ارائه مطالب و اشراف به مسائل داشته باشند. در موارد مرتبط به بازدیدهای میدانی یا جلسات مشترک با دانشجویان خارجی هم هماهنگی با شرکت های دانش بنیان و سایر شرکت ها وجود دارد.
رئیس آموزش پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام اینکه پژوهشگاه صنعت نفت همسو با شبکه سازی و تعامل با دانشگاه ها هر ساله مبادرت به جذب کارآموزهای دانشگاهی می کند، افزود: این کارآموزها در رشته های مختلف شیمی، نفت، مواد و ... از دانشگاه های مختلف مثل صنعتی امیرکبیر، صنعت نفت و ... وارد پژوهشگاه می شوند و تحت سرپرستی افراد متخصص و متبحر مجموعه در رشته خود، مشغول به کارآموزی می شوند.
اسداللهی افزود: تعداد و ظرفیت پذیرش در این بخش، متناسب با نیازسنجی پروژه و فضای موجود است و محدودیتی برای دانشجویان زن و مرد نداریم.
برگزاری 220 دوره آموزشی در سال گذشته
اسداللهی گفت: با توجه به تجهیزات خوب پایلوت و آزمایشگاه های موجود در پژوهشگاه در زمینه بالادستی و پایین دستی، دوره های آموزشی که در پژوهشگاه برگزار می شود، دارای امتیازات و تفاوت های اساسی با سایر بخش هاست، بخصوص در دوره هایی که نیاز به آزمایشگاه دارند، تلاش می شود دوره تنها تئوری نباشد و بخش تجربی و تمرینی در آزمایشگاه هم داشته باشد تا شرکت کننده ها تست ها، آزمایش ها و نمونه ها را از نزدیک ملاحظه کنند و با امکانات آموزشی و تجهیزات فنی از نزدیک آشنا شوند.
او با تاکید بر اینکه سعی می شود با توجه به نیازهای دانشجویان، بیشترین امکانات و تجهیزات را فراهم کنیم تا منجر به یادگیری حداکثری شود، افزود: در تقویم آموزشی سال گذشته بالغ بر ۲۲۰ عنوان دوره آموزشی تدوین و اجرا کردیم که محوریت این دوره ها بخش بالادستی نفت، مهندسی نفت، علوم زمین شناسی، مباحث پالایش نفت، پلیمر، کاتالیست، مهندسی فرایند، انرژی، محیط زیست، خوردگی، حفاظت صنعتی، تجزیه و ارزیابی مواد و ... بوده است.
رئیس آموزش پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه افزود: با توجه به اینکه پژوهشگاه صنعت نفت، با تعدادی از مدیران پروژه ها و طرح های فعال صنعت نفت همکاری دارد، بخشی از برنامه آموزشی هم همسو با توسعه دانش مدیران پروژه در حوزه هایی نظیر بحث های کنترل پروژه است.اسداللهی، یکی دیگر از حوزه های فعالیت بخش آموزش در پژوهشگاه صنعت نفت را اعزام مدرس به سایر صنایع اعلام کرد و گفت: در این بخش، صنایع مختلف نیازمندی خود را اعلام می کنند و ما هم با توجه به شرایط و نیاز استادان مرتبط را اعزام می کنیم تا در محل این شرکت ها، دوره های آموزشی برگزار شود. امور پژوهش پژوهشگاه صنعت نفت، همچنین برنامه آموزش جامع یا به اصطلاح Integrated Training Program را در دستور کار قرار داده است. در این شیوه آموزشی به دلیل هدفمند بودن، بویژه امکان برقراری ارتباط بین مجموع مدل های آموزشی و اهداف کسب و کار سازمانی فراهم است. این شیوه آموزشی می تواند ابزاری موثر برای توسعه نیروی انسانی متخصص و خبره در صنعت، بویژه کارشناسان حرفه ای صنعت نفت باشد.
در این شیوه، فراگیران به جای شرکت در کلاس های متعدد و پراکنده، با هدفی خاص در مجموعه ای یکپارچه از مدول های آموزشی شرکت می کنند که حاصل آن پرورش یا تربیت بُعد دانشی و تخصصی فرد است. هم چنین در این روش، فرد با مشارکت در پروژه های واقعی فرصت خواهد یافت تا یافتـه های خود را در محیط کار شبیـه سازی کند. ویژگی های کلی طرح شامل جلوگیری از زیادآموزی و هدفمند کردن آموزش متناسب با شرایط محیط کسب وکار، توجه به جنبه های توسعه ای و پرورشی به جای توجه صِرف به آموزش شغلی، فراهم آوردن زمینه کار عملی و چالشی با استادان باتجربه و شبیه سازی یافته های آموزشی در محیط کار، ایجاد انگیزه در کارکنان با احساس متخصص شدن و نیز اعطای مدرک معتبر، تجربه همزمان توسعه دانش، مهارت و قابلیت های تخصصی متناسب با فناوری های نو و جلوگیری از اتلاف هزینه با دستیابی به نتیجه قابل انتظار آموزش می شود. همچنین بهره گیری از تجارب مدرسان صنعت، پژوهشگاه و دانشگاه برای انتقال دانش و ایده، استانداردسازی عناوین، محتوای برنامه های آموزشی و جزوات مطابق با معیارها و ضوابط علمی و افزایش ظرفیت های یادگیری بویژه آماده سازی کارکنان جدید متناسب با اهداف سازمانی به عنوان ویژگی های دیگر این دوره های جامع عنوان شده است.
در گفت وگو با رئیس کلینیک صنعت نفت قم تشریح شد
سمیه راهپیما بهداشت و درمان صنعت نفت تهران، در حوزه عملیاتی خود، کلینیک ها و درمانگاه های متعددی را زیر پوشش دارد و به کارکنان و خانواده آنها خدمات درمانی ارائه می دهد که کلینیک نفت قم در این استان، یکی از آنهاست. این کلینیک در سال 1383 و در زمینی به مساحت 200 مترمربع بنا شد و به دلیل ارائه بهتر خدمات درمانی به مراجعان، با آماده شدن ساختمان جدید در سال 1395 به آنجا انتقال یافت. کلینیک نفت قم که بالاترین استانداردهای درمانی را از نظر سیستم های نظارتی و اعتباربخشی دانشگاه علوم پزشکی کسب کرده، به صورت مستقیم و غیرمستقیم خدمات ارائه می کند. برای جویا شدن از روند ارائه خدمات این کلینیک، خبرنگار «مشعل» با حضور در کلینیک این استان، به گفت وگو با سیدعلی عظیمی، رئیس کلینیک نفت قم نشسته است که در ادامه می خوانید.
سال 1372 در رشته پزشکی عمومی فارغ التحصیل شدم و سال 1374 در پالایشگاه فجر جم به عنوان پزشک شروع به کار کردم. در آن زمان، این پالایشگاه، یکی از بزرگ ترین پالایشگاه های گازی کشور در استان بوشهر به شمار می رفت؛ زیرا هنوز فازهای پارس جنوبی که امروزه پالایشگاه های عسلویه را تشکیل می دهند، شکل نگرفته بودند. با بهره برداری تدریجی از پالایشگاه های گاز پارس جنوبی و ایجاد بیمارستان شهرک جم، من نیز از سال 1374 تا 1387 در بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر کار خود را شروع کرد؛ اما از آنجا که محل زندگی ام در استان قم بود، برای ادامه فعالیت به بهداشت و درمان صنعت نفت این استان منتقل شدم و از آن زمان تاکنون در کلینیک نفت قم فعالیت دارم.
این کلینیک در سال 1383 و در زمینی به مساحت 200 مترمربع در سه طبقه ایجاد شد و عنوان درمانگاه را داشت. از آنجا که این ساختمان، کاربری مناسبی برای درمانگاه نداشت، به منظورگسترش فعالیت ها با ایجاد فضایی مناسب تر و بزرگ تر، در سال 1395 به ساختمان جدید نقل مکان کردیم.
اکنون این کلینیک، بالاترین استانداردهای درمانی از نظر سیستم های نظارتی و اعتباربخشی دانشگاه علوم پزشکی را دریافت کرده است؛ اما به دلیل سیاست های انقباضی در زمینه جذب نیرو، برخی خدمات درمانی به صورت غیرمستقیم و در قالب قرارداد با مراکز درمانی دیگر ارائه می شود.در خدمات غیر مستقیم و مراکز طرف قرارداد این کلینیک به منظور ایجاد دسترسی بهتر به ارائه خدمات درمانی کارکنان و خانواده های آنها قراردادهایی با داروخانه، درمانگاه های تخصصی، آزمایشگاه، رادیولوژی، فیزیوتراپی و ... بسته شده است. با این روند شاهد افزایش رضایتمندی کارکنان و خانواده های آنها بوده ایم. به طور قطع باید رابطه ای قوی بین ما و مراکز درمانی برقرار شود تا در صورت ایجاد مشکل در قرارداد، آن را در کوتاه ترین زمان برطرف کنیم. اکنون با 10 بیمارستان در استان قم قرارداد داریم، ضمن آنکه از برخی درمانگاه های دولتی و خصوصی، خدمات دریافت می کنیم.زمانی که می توان با جمعیت صنعت نفت محدود در استان قم، به صورت غیرمستقیم با تمام بیمارستان های شهر قرارداد بست، دیگر نیازی به ایجاد یک بیمارستان تخصصی نیست؛ زیرا هر یک از بیمارستان های این شهر در بخش خاصی فعالیت دارند، مانند سوختگی، قلب و عروق، اطفال، تخصصی و... .
این نکته را هم بگویم که زمانی می توان یک بیمارستان تخصصی ساخت که کلینیک نفت قم به عنوان معین برای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تهران در چارچوب مدیریت بحران و حوادث احتمالی در نظر گرفته شود.
مجموع خدمات متمرکز سلامت کار، سلامت خانواده، داروخانه، پرستاری (اورژانس، پانسمان و تزریق)، کلینیک های تخصصی (قلب و عروق، داخلی، مغز و اعصاب، طب فیزیکی، کارشناس تغذیه، کارشناس روانشناسی ) که به تجهیزات خاص نیاز نداشته باشد، در این کلینیک ارائه می شود.
خدمات پاراکلینیک نداریم و امیدواریم با روش های برون سپاری یا ایجاد فرایندهای جدیدی مانند تشکیل کلینیک طب کار، بتوانیم این خدمات را متناسب با جمعیت تحت پوشش گسترش دهیم.
جمعیت شاغل در شرکت های صنعت نفت موجود در استان قم، شامل شرکت ملی گاز، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و... می شود، ضمن آنکه در سایر استان ها نیز جمعیت شاغل داریم که محل کار آنها عسلویه، خارک و... و محل سکونتشان قم است و خانواده های آنها از خدمات درمانی کلینیک صنعت نفت قم استفاده می کنند.
همچنین در تقسیم بندی های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، وسعت ارائه خدمات این کلینیک، شرکت های داخل شهر، مناطق عملیاتی و شهرستان های اطراف مانند دلیجان و ساوه را در بر می گیرد.
ارائه خدمات درمانی به مناطق عملیاتی مانند چشمه شور، پالایشگاه ذخیره سازی، نفت مناطق مرکزی، منطقه عملیاتی دلیجان و منطقه عملیاتی ساوه نیز به شکل پزشکیاری انجام می شود.
در جلسه ای با مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و روسای شرکت ها، در نظر گرفتن پزشک به جای پزشکیار مورد تایید قرار گرفت و از دی ماه امسال، پزشک در پالایشگاه ذخیره سازی شهید فهمیده و نفت مناطق مرکزی، به صورت دوره ای خدمت رسانی می کند.
در بخش درمان غیرمستقیم، سعی بر اصلاح فرایند ها داریم، به گونه ای که روی مطالبات مراکز طرف قرارداد، طی دو سه سال اخیر اصلاحاتی صورت گرفته است.
جمعیت، سیاست توسعه خدمات را توجیه می کند. باید گفت که تعداد جمعیت تحت پوشش کلینیک صنعت نفت قم، به لحاظ اقتصاد سلامت در حدی نیست که ایجاد یک بیمارستان را توجیه کند. جمعیت تحت پوشش درمانی بهداری صنعت نفت اصفهان، بیشتر از ماست؛ اما بیمارستان ندارند؛ چون توجیه اقتصادی و سلامت برای آن نیست. با ایجاد کلینیک طب کار و شبانه روزی بودن کلینیک، می توان توسعه خدمات درمانی را توجیه کرد.
چشمه شور، یکی از مناطق عملیاتی سخت گذر است و این موقعیت جغرافیایی، دسترسی به مراکز درمانی را برای آنها سخت می کند، از این رو برای رفاه حال ساکنان این منطقه، آنها نیز می توانند از خدمات درمانی بهداری نفت این منطقه (چشمه شور) استفاده کنند.
برای توسعه خدمات به دیگر بومیان مناطق، می توان با احداث کلینیک سلامت کار، خدمات بیشتری به بومیان منطقه داد و به منظور ارائه خدمات پاراکلینیکی نیز در صورت آسیب نرساندن به رسالت ارائه خدمات درمانی به جمعیت صنعت نفت و در قالب مسؤولیت اجتماعی، بومیان منطقه نیز از این خدمات بهره مند خواهند شد.
در حوزه خدمات رایج، کمبود نیرو نداریم و تنها در برخی خدمات خاص، این کمبود احساس می شود. اگر بخواهیم مرکز سلامت کار داشته باشیم، باید متخصص ادیولوژیست (شنوایی سنجی) داشته باشیم تا بتواند در چرخه سلامت کار کمک کننده باشد؛ اما جدا از این مبحث، باید گفت که به صورت بهینه از توان نیروهای خود استفاده می کنیم و برخی قسمت ها به دلیل تعداد جمعیت تحت پوشش، می توانند دو تا سه کار را همزمان انجام دهند، از این رو کارکنان این مجموعه، وقت کمی برای استراحت دارند. جالب است بدانید که کارکنان از تصمیم اتخاذ شده بسیار راضی هستند و معتقدند که این روند، باعث افزایش مهارت آنها به صورت همزمان در چند حرفه می شود.
برخی نیروها به این دلیل که همسرشان در استان تهران کار می کند، درخواست انتقالی از دیگر مناطق تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت را دارند. در این میان قم و کرج به دلیل نزدیکی به استان تهران، یکی از گزینه های انتخابی شان است و فرد می تواند از مقررات انتقال به تبعیت از همسر استفاده کند که این روند، باعث ایجاد نیروی مازاد در برخی قسمت ها شده است.
یکی از شاخص های مهمی که در واحد سلامت کار داریم، به درصد پوشش معاینات صنعتی بازمی گردد. این کار باید سالی یک بار انجام شود و متقاضی آن اچ اس ای و مدیران شرکت ها هستند؛ زیرا برای معاینات طب صنعتی دو نکته مورد توجه است؛ نخست اینکه آیا فرد برای شغل در نظر گرفته شده مناسب است؟ دوم اینکه آیا سیستم از آن شخص آسیب می بیند یا خیر؟ و به عکس.
به عبارت دیگر، اگر شخصی برای سمتی معرفی شده؛ اما مشکل روحی و جسمی داشته باشد، به مجموعه آسیب می رساند. به همین دلیل از پذیرش آن صرف نظر می شود، ضمن آنکه اگر فردی در کارش دچار آسیب شنوایی، اسکلتی و... شود، در محیط کارش تغییر ایجاد کرده و او را جابه جا خواهیم کرد تا بیماری اش تشدید نشود.
پوشش 95 تا 100 درصدی، یکی از نکات مثبت در بهداشت و درمان نفت قم به شمار می رود. دلیل این استقبال نیز اطلاع رسانی معاینات طب صنعتی به دو روش است. به گونه ای که اطلاع رسانی شرکت های مستقر در استان قم، به صورت فراخوان است و زمان بندی مراجعه هر شرکتی مشخص و به آنها اطلاع داده شده است، همچنین برای آنکه کارکنان مناطق عملیاتی از محیط کارشان جدا نشوند، گروه طب کار به آن مناطق می روند. بنابراین حدود 50 درصد از معایناتی که انجام می دهیم، به اعزام گروه طب کار به مناطق عملیاتی بازمی گردد و دیگر منتظر این افراد برای مراجعه به طب صنعتی نمی مانیم.
یکی از پایه های اصلی خدمات در بخش سلامت کار و خانواده، استفاده از نرم افزار است. به این طریق شرح حال بیمار وارد پرونده الکترونیک می شود و می توان به شرح حال افراد تحت پوشش دسترسی پیدا کرد. این روش رویکرد مثبتی در گزارش گیری و لینک به تمامی شرکت های نفتی و اچ اس ای آنهاست و می توانند در جریان جواب معاینات طب صنعتی قرار گیرند.
در زمینه سلامت خانواده نیز نرم افزار سینا را که مورد تایید دانشگاه علوم پزشکی است، به صورت بومی شده در اختیار گرفته ایم، به گونه ای که برخی موارد مختص به صنعت نفت را که مهم و ضروری است، در این نرم افزار به نام سلامت نگار آورده ایم.
از سال های گذشته به دنبال الکترونیکی کردن نسخه های درمانی هستیم؛ اما بنا به دلایلی تاکنون این کار انجام نشده است. اکنون مدیرعامل جدید سازمان بهداشت و درمان صنعت، به طور جدی این موضوع را دنبال می کنند. فاز نخست استفاده از سامانه سلامت نگار برای ارائه نسخه الکترونیک با موفقیت انجام شده و در فاز دوم به صورت مکتوب گزارش هایی آماده و به تهران ارائه داده ایم تا برای افراد تازه استخدام شده و احراز هویت آنها، دفترچه درمانی صادر شود. امیدواریم که این فاز، با استفاده از سامانه سلامت نگار محقق شود.
زمان آن رسیده که کلینیک قم به صورت جداگانه در قالب بهداشت و درمان صنعت نفت قم خدمات ارائه دهد. به این طریق می توان از محدودیت ها و ایاب و ذهاب و وقت هایی که صرف مدیریت مضاعف می شود، جلوگیری کرد و میزان رضایتمندی را افزایش داد.
اکنون بهداشت و درمان صنعت نفت استان قم، ظرفیت بالایی دارد؛ اما برخی از آن معطل سیاستگذاری های بالادستی مانده که بر اساس نیازهای جمعیتی، باید تصمیم هایی گرفته شود. در استان قم، یکسری از کارها مانند اخذ مجوز آزمایشگاه و رادیولوژی از دانشگاه علوم پزشکی، خاص است و این روش، اقتصاد سلامت را توسعه می دهد.
حمله های حوثی های یمن به کشتی های تجاری در بخش جنوبی دریای سرخ، چند شرکت کشتیرانی و نفتی و چند شناور ویژه حمل گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) را به توقف استفاده از مسیر اصلی تجاری شرق به غرب جهان وا داشت.حمله حوثی ها به کشتی های تجاری در حال حرکت به سمت آب های رژیم صهیونیستی پس از بحران شیوع ویروس عالم گیر کرونا اکنون شبح اختلال دیگری را در تجارت بین المللی ایجاد کرده تا جایی که ائتلافی بین المللی به رهبری ایالات متحده آمریکا و بعضی از کشورهای غربی برای گشت زنی در آب های نزدیک یمن تشکیل شده است.
حملات حوثی های یمن رسیدن به کانال سوئز را خطرناک تر کرده، در سال 2023 میلادی حدود 12 درصد از عبور و مرور دریایی جهان از این کانال بوده و 4 تا 8 درصد از محموله های ال ان جی جهان هم از این آبراه بین المللی عبور کرده است.
به گفته شرکت تحلیلی ورتکسا (Vortexa)، روزانه 8 میلیون و 200 هزار بشکه نفت خام و فرآورده های نفتی در ماه های ژانویه تا نوامبر از دریای سرخ عبور کرده است.
طبق گزارش مؤسسه اس اندپی گلوبال (S&P Global)، در سال 2023 میلادی در مجموع 16 میلیون و 200 هزار تن یا 51 درصد از تجارت ال ان جی از حوزه اقیانوس اطلس به شرق و از طریق کانال سوئز عبور کرده، درحالی که 15 میلیون و 700 هزار تن هم از آبراهه حوزه اقیانوس آرام غربی عبور کرده است.
کانال سوئز یکی از مهم ترین شریان های تجارت جهانی نفت است.
جی مارو، رئیس بخش اطلاعات و تجزیه و تحلیل شرکت تحلیل داده های حمل و نقل دریایی در منطقه خاورمیانه و آفریقای شمالی (مِنا) در این باره گفت: ترافیک شمال با حجم روزانه 3 میلیون و 900 هزار بشکه معادل نفت در سال جاری میلادی به مقاصد بنادر اروپایی که بیشتر محموله ها هم نفت خام از سوی تولیدکنندگان خاورمیانه و فرآورده های میان تقطیر از سوی هند و خاورمیانه بوده است.
وی افزود: ترافیک جنوب با حجم روزانه 2 میلیون و 900 هزار بشکه در سال 2023 میلادی تاکنون شامل جریان نفت خام، بیشتر از سمت روسیه به مقصد مشتریان آسیایی و نفتا و نفت کوره و فرآورده های نفتی است.
قطر، ایالات متحده آمریکا و روسیه فعال ترین صادرکنندگان محموله های ال ان جی از طریق آبراهه سوئز هستند.
قطر، بزرگ ترین صادرکننده محموله های ال ان جی از شرق به اروپا بوده است، اما این مقدار تنها حدود پنج درصد از واردات خالص اتحادیه اروپا و انگلیس را تأمین می کند.
رابرت سونگر، تحلیلگر بازارهای ال ان جی در مؤسسه اطلاعاتی آی سی آی اس در این باره گفت: در واقع قطر تنها صادرکننده ال ان جی از مسیر شرق به غرب از طریق کانال سوئز بوده است.
مسیری جایگزین به اروپا از طریق «دماغه امیدنیک» کیپ تاون آفریقای جنوبی می تواند تعداد روزهای سفر کشتی های حامل محموله های ال ان جی قطر را 145 درصد یا 22 روز اضافی به صورت رفت و برگشت افزایش دهد.
برای حمل محموله های ال ان جی به آسیا قطر در صدر قرار دارد و پس از آن ایالات متحده آمریکا که به تازگی از کانال سوئز به عنوان جایگزینی برای کانال پاناما استفاده کرده است، قرار دارد.
ال ان جی در آسیا هم اکنون 12 دلار و 30 سنت به ازای هر یک میلیون بی تی یو معامله می شود و از زمان آغاز حمله ها در دریای سرخ در این محدوده باقی مانده است.
سطح بالای ذخیره سازی ها در اروپا و شمال آسیا تقاضا را محدود می کند و انتظار می رود رشد قیمت لحظه ای را در نیمه نخست سال 2024 میلادی مهار کند.
در همین حال، قیمت نفت اکنون به حدود 79 دلار برای هر بشکه رسیده، اما کمتر از میانگین سه ماه چهارم خود یعنی حدود 83 دلار و 30 سنت برای هر بشکه باقی مانده است.
قیمت های جهانی نفت خام در هفته های اخیر کاهش یافته اند و نگرانی ها درباره تقاضای نفت و نشانه هایی فزاینده مبنی بر اینکه جهان در سال 2024 میلادی با مازاد عرضه روبه رو خواهد بود هم افزایش یافته است.
تاماس وارگا دلال نفت PVM گفت: «افزایش اخیر قیمت نفت قابل درک است، اما این افزایش قیمت ادامه نخواهد داشت، مگر اینکه عرضه نفت تحت تأثیر مادی قرار گیرد».با این حال، قیمت نفت در حال حاضر تحت تأثیر قرار گرفته است.
به گفته مؤسسه تحقیقاتی ورتکسا، قیمت رزرو نفتکش سوئزمکس برای حمل محموله های نفت خام از مسیر خاورمیانه به اروپا طی یک هفته 25 درصد افزایش یافته است.
یک منبع کشتیرانی که خواست نامش فاش نشود، به رویترز گفت: در پی خطرهای ناشی از جنگ و حمله حوثی ها به کشتی های تجاری در دریای سرخ، نرخ بیمه را از 2 هزار دلار به 10 هزار دلار رسانده است.
فعالان بازارهای جهانی نفت خام و فرآورده های نفتی اعلام کردند که مقدار تأثیر آن براساس مدت زمان اختلال ها در حمل ونقل به دنبال حمله ها حوثی ها تعیین می شود.
یک تحلیلگر در یک مؤسسه تجاری در این باره گفت: بعید است شرایط تغییر کند، مگر اینکه وضع بیش از چند هفته ادامه یابد.
وی افزود: ما هنوز هیچ خرید هیجانی یا تغییر رفتاری در پالایشگاه ها مشاهده نکرده ایم.
یک تاجر نفت خام به رویترز گفت: تاخیرها به احتمال زیاد بر نفت خام نوع ترش متوسط تولیدشده در منطقه خاورمیانه تأثیر می گذارد، این نوع نفت می تواند با گریدهایی با کیفیت مشابه از سمت کشورهای برزیل، گویان و نروژ جایگزین شود.
فعالان بازارهای ال ان جی جهان بر این باورند که تجارت این کالا تا حد زیادی تحت تأثیر قرار نخواهد گرفت و هرگونه اختلال تأثیر زیادی بر عرضه جهانی نخواهد داشت.
بسیاری بر این باورند که محموله های ال ان جی ایالات متحده آمریکا، در صورتی که راهی چین و مقاصدی در آسیا شوند، تنها در صورت تغییر مسیر محموله ها، با تأخیر کوتاه مدت روبه رو خواهند شد.
خطرهای فیزیکی برای ترانزیت ال ان جی از مسیر کانال سوئز بیشتر به سمت حفظ عرضه اقیانوس اطلس به سمت اروپاست.
جیک هورسلن، تحلیلگر ارشد بازارهای ال ان جی در مؤسسه «انرژی اسپکتس» (Energy Aspects) در این باره گفت: این شرایط مانع از رسیدن عرضه محموله های ال ان جی قطر به اروپا می شود.
تاکاهیرو هونجو، رئیس انجمن گاز ژاپن (JGA) در یک نشست خبری گفت: اگرچه خطرهایی وجود دارد، اما فکر نمی کنم به این زودی ها به طور ناگهانی کاهش عرضه رخ دهد.
منبع: رویترز
مترجم: امیردشتی
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیزهمچنین برابر تعهدهای اجتماعی خود، طرح های توسعه زیرساخت و جایگزینی نخیلات، همچنین کمک به اجرای زیرساخت های آبزی پروری در استان خوزستان را با اعتبار ۵۰۰ میلیارد ریال در حال اجرا دارد.
با توجه به وقوع عوامل مختلفی از قبیل جنگ تحمیلی، تغییرات اقلیمی، کاهش نزولات جوی و به دنبال آن وقوع خشکسالی، همچنین شور شدن اراضی و آب های قابل دسترس، مساحت قابل توجهی از نخیلات شهرهای خرمشهر، آبادان و شادگان استان خوزستان از بین رفته است؛ موضوعی که به دلیل وابستگی درآمد روستاییان به نخلستان ها، باعث مهاجرت مردم به سمت شهرها و در نتیجه حاشیه نشینی و افزایش مشکلات اجتماعی شده است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تلاش کرده است ضمن شناسایی عوامل بروز مشکل و ارائه راهکارهای اجرایی در فاز نخست ایجاد زیرساخت های آب رسانی به نخیلات، همچنین جایگزینی نخیلات تا سطح ۱۱۰۰ هکتار را در دستور کار قرار دهد که این پروژه با استقبال قابل وصف روستاییان و آغاز مهاجرت معکوس به دلیل پیدایش منبع درآمدی جدید و پایدار روبه رو شود.
در بخش دیگری با مشارکت کشاورزان علاقه مند، نخل موردنیاز برای کاشت در اراضی آنان تأمین و این نخل های جوان از سوی کشاورزان غرس شد که به دلیل این مشارکت، کشاورزان در اجرای پروژه و تأمین بخشی از اعتبار موردنیاز، پایداری طرح نیز تضمین شد.کنترل ریزگرد و کاهش آلاینده ها از طریق ترسیب (رسوب) کربن به وسیله درختان، همچنین کشاورزی حفاظتی در این اراضی، از جمله ویژگی های این طرح در حوزه محیط زیست است.در همین حال به دلیل جایگاه محصول خرما در بخش صادرات، می توان به ارزآوری آن با توسعه پروژه در سال های آتی اشاره کرد.
با تکمیل و اجرای طرح توسعه زیرساخت و جایگزینی نخیلات، برای ۴۲۰ نفر به صورت دائم و برای ۷۰۰ نفر به صورت موقت اشتغالزایی خواهد شد، همچنین مهم ترین اثر آن بازگشت روستاییان به مناطق خواهد بود.
دومین طرحی که مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران در منطقه خوزستان در حال اجرا دارد، طرح کمک به ایجاد زیرساخت های آبزی پروری در شهرستان های دشت آزادگان و هندیجان از توابع استان خوزستان است.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
چاه شماره ۱۲ آخرین چاه تولیدی - تزریقی در منطقه عملیاتی سراجه قم با حضور مدیرعامل و مدیران شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و معاون استاندار قم عملیاتی شد.مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی در آیین رسمی بهره برداری از این چاه اظهار کرد: از اواخر مرداد امسال برنامه ریزی و هماهنگی برای تولیدی شدن چاه ۱۲ سراجه آغاز شد و با همت همکاران در بخش مدیریت تولید، فنی، شرکت های بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب و منطقه بهره برداری سراجه قم در کمتر از سه ماه و با حداقل مبلغ ریالی به بهره برداری رسید.وی با قدردانی از حمایت همه جانبه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برای اجرای طرح ذخیره سازی به عنوان راهبردی ترین اقدام های فنی و عملیاتی در زمینه ذخیره سازی و بازتولید گاز گفت: بدون شک حمایت مدیران ارشد وزارت نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، قوت قلب و اطمینان خاطر را به همکاران ما بخشیده تا در کوتاه ترین زمان ممکن و کمترین هزینه و بدون برون سپاری این چاه تولیدی شود.مدیرعامل نفت مرکزی با اشاره به رکوردشکنی ذخیره سازی با میزان بیش از ۳ میلیارد مترمکعب در مخازن شوریجه و سراجه تصریح کرد: در مجموع در اوج مصرف گاز در فصل زمستان، میزان بازتولید از این دو مخزن ذخیره سازی معادل بیش از یک فاز با تولید حداکثری میدان گازی پارس جنوبی است.تولید روزانه چاه شماره ۱۲ سراجه معادل نیم میلیون مترمکعب است. در این میدان در مجموع یک میلیارد مترمکعب گاز از ابتدای دوره تزریق امسال ذخیره شده است و در چهار ماه سرد سال برداشت روزانه برحسب نیاز تا حدود ۱۰ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت از ابتدای سال ۱۴۰۲ تاکنون با اعتباری افزون بر یکهزار و ۲۶۰ میلیارد ریال، ۹ پروژه مشترک در حوزه بهداشت و درمان با علوم پزشکی استان خوزستان تکمیل کرده و به بهره برداری رسانده است.مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به منظور ارتقای شاخص های سلامت و سطح خدمت رسانی به بیماران، رفع نیاز بهداشتی و درمانی در مناطق محروم و کم برخوردار، فراهم کردن تسهیلات لازم برای برخورداری همگان از خدمات درمانی، برنامه ریزی به منظور توزیع متناسب امکانات بهداشتی و درمانی، تأمین عدالت و ارتقای سلامت در مناطق پیرامونی نفت،همچنین کمک اختصاصی به اقشار نیازمند، ۹ پروژه مشترک با علوم پزشکی خوزستان را تکمیل کرده و به بهره برداری رسانده است.
کمک به تجهیز بیمارستان سوانح سوختگی اهواز با اعتبار ۲۰ میلیارد ریال، کمک به تکمیل و تجهیز دانشکده دندانپزشکی اهواز با اعتبار ۲۰۰ میلیارد ریال، کمک به تجهیز بیمارستان شهدای هندیجان با اعتبار ۱۰ میلیارد ریال، کمک به خرید تجهیزات مراکز درمانی بخش مرکزی شهرستان لالی با اعتبار ۳۹ میلیارد ریال و کمک به تکمیل و تجهیز بیمارستان یا زهرا دزفول با اعتبار ۷۰۰ میلیارد ریال که در سقف اعتباری نفت به دستگاه بهره بردار تحویل شده از جمله این پروژه ها بوده است.از میان دیگر پروژه های به بهره برداری رسیده می توان به کمک به خرید، نصب و راه اندازی ۲۰۰ دستگاه کولر اسپیلت بیمارستان های استان خوزستان با اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریال، کمک به خرید، نصب و راه اندازی CARM بیمارستان های امام خمینی، گلستان و سینای شهر اهواز با اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریال، کمک به خرید، نصب و راه اندازی چیلر تراکمی بیمارستان امام خمینی شهر اهواز با اعتبار ۴۰ میلیارد ریال و کمک به خرید، نصب و راه اندازی سیستم استریلیزاسیون اتاق های عمل بیمارستان امام خمینی (ره) شهر اهواز با اعتبار ۶۰ میلیارد ریال اشاره کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
عملیات موفق مانده یابی لوله مغزی از درون چاه بدون استقرار دکل و توقف تولید در شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون انجام شد.
با اقدام به موقع کارشناسان این شرکت و مشارکت مؤثر همکاران مدیریت امور فنی مناطق نفت خیز جنوب و مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه ها، عملیات مانده یابی ۲ هزار و ۵۰۰ متر لوله مغزی سیار از درون چاه شماره ۲۹۴ اهواز با بهره دهی یکهزار و ۵۰۰ بشکه نفت در روز، بدون حضور دکل و توقف تولید چاه، با موفقیت کامل انجام شد.
بر پایه این گزارش، به دنبال شکسته شدن لوله مغزی در حین انجام عملیات رفع مانع و احیای چاه ۲۹۴ اهواز، با اتخاذ تمهیدات لازم و اقدام های به موقع فنی و عملیاتی و تزریق آب نمک، عملیات ایمن سازی چاه و خروج لوله مغزی بریده شده از درون چاه یادشده بدون حضور دکل تعمیراتی انجام شد که با اجرای این عملیات، طی چهار روز کاری افزون بر حذف هزینه زیاد تعمیر به وسیله دکل، از خارج شدن چاه از مدار تولید با بهره دهی تولیدی یکهزار و ۵۰۰ بشکه نفت در روز جلوگیری شد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با تأمین ۲۵ درصد نفت خام کل کشور، بزرگ ترین شرکت بهره بردار تابع مناطق نفت خیز جنوب است که مسؤولیت راهبری و تولید صیانتی نفت، گاز و مایعات گاز را از میدان های تحت سرپرستی به عهده دارد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
رئیس پژوهش و فناوری مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که این مجتمع، هشت قرارداد پژوهشی به مناسبت هفته پژوهش و فناوری با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی امضا کرد.عباس صیادی با اشاره به اینکه پیرو فراخوان های پژوهشی و ارزیابی ها، پس از تأیید اعضای شورای پژوهش، مجتمع گاز پارس جنوبی هشت قرارداد پژوهشی با مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی امضا کرد، افزود: این هشت قرارداد با دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه صنعتی شاهرود، پژوهشگاه صنعت نفت، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، دانشگاه تهران، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، دانشگاه خلیج فارس بوشهر و پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی امضا شد.وی یادآور شد: از ابتدای امسال تاکنون توانسته ایم تعامل و همکاری بسیار ارزشمند و خوبی با شرکت های دانش بنیان ها و پارک های علم و فناوری داشته باشیم و اقدام های خوبی در سطح وزارت نفت انجام دهیم.رئیس پژوهش و فناوری مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: آغوش مجتمع گاز پارس جنوبی به روی دانش بنیان ها و سازندگان باراول باز است و از ایده ها و ابتکارهای این شرکت ها برای رفع چالش های عملیاتی پالایشگاه های سیزده گانه استفاده می کند.صیادی تصریح کرد: ورود دانش بنیان ها به صنعت گره و مشکلات این حوزه را رفع می کند و امید داریم در سایه همکاری با دانش بنیان ها و سازندگان ایرانی دستاوردهای مهمی را ثبت کنیم.
شرکت گاز استان ایلام
شرکت گاز استان ایلام از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان واحد خدماتی سبز کشور معرفی شد.
محمود کشاورز، مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام در حاشیه بیست وچهارمین همایش تقدیر از واحدهای صنعتی و خدماتی سبز کشور که در محل سالن همایش های بین المللی این سازمان برگزار شد، از برگزاری دوره های آموزشی به منظور ارتقای دانش و اشاعه فرهنگ محیط زیستی در این مجموعه خبر داد و گفت: مدیریت مصرف انرژی و جایگزینی انرژی پاک و تجدیدپذیر و رعایت الزام های محیط زیستی در اجرای پروژه های مختلف و... تنها بخشی از اقدام های این شرکت بوده است.
وی افزود: اجرای بهینه سازی مصرف انرژی در واحدها، اصلاح الگوی مصرف و مدیریت بهینه مصرف آب، مدیریت پسماند برای کاهش، استفاده مجدد و بازیافت پسماندها و مدیریت کنترل آلایندگی ها، ایجاد و فضای سبز از دیگر اقدام های شاخص این شرکت برای حفظ محیط زیست بوده است.
در این همایش، مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام، از سوی علی سلاجقه، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست قدردانی شد و لوح سپاس دریافت کرد.
شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی
مدیرعامل شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی از یارد عسلویه و طرح ها و شناورهای این شرکت در پارس جنوبی بازدید کرد. حسین شیوا در بازدید از تأسیسات و پروژه های شرکت در پارس جنوبی گفت: پروژه های شرکت به دو گروه جاری و سنواتی تقسیم بندی می شوند.
وی افزود: پروژه های جاری نیز بر اساس مقدار پیشرفت به دو بخش پروژه های بالای ۵۰ درصد و کمتر از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی تقسیم بندی شده اند.
مدیرعامل شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی گفت: منطقی است که در گام نخست پروژه های جاری و سنواتی تکمیل شوند. از این رو جذب منابع مالی و تقویت این بخش یکی از اولویت های برنامه های پیش روست، با توجه به اینکه پروژه های جاری در بخش نفت و انرژی تعریف شده اند و تأسیسات دریایی با شرکت های بزرگ داخلی مشارکت دارد، تقویت منابع برای پروژه ها چشم انداز روشنی دارد.شیوا ادامه داد: در شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی، رویکردهای اقتصادی نیز تقویت می شود؛ زیرا این مجموعه، بنگاه اقتصادی است و هدف اصلی شرکت، مولدسازی منابع و دارایی ها و درآمدزایی است.وی ادامه داد: نیروی مهندسی شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی از جوانان و متخصصانی با سطح بالای علمی و تخصصی تشکیل شده است که سرمایه راهبردی و هویتی شرکت هستند. اجرای پروژه ها با امید به خدا و تکیه بر نیروی جوانان، شتاب بیشتری خواهد گرفت.مدیرعامل شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی با اشاره به نقش راهبردی شرکت تأسیسات دریایی در طرح های خشکی و بویژه دریایی گفت: نقش راهبردی شرکت تأسیسات دریایی با اولویتِ بخش دریا در صنعت نفت از مسیر تکمیل طرح های نیمه تمام که هر کدام از آنها یکی از اجزای پروژه های ملی صنعت نفت هستند، احیا می شود.در این بازدید که شامل یارد عسلویه و شناورهای شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی بود، مدیران طرح ها از جمله طرح خط لوله فاز ۱۶ پارس جنوبی، گزارشی از فعالیت های مجموعه تأسیسات دریایی در حوزه طرح های خشکی و دریایی و شناورها ارائه دادند.
شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی، طرح های زیادی را در دریا و خشکی در جنوب کشور در حال اجرا دارد که شتاب بخشی به آنها برای طرح های ملی صنایع نفت و گاز با اهمیت است.در پایان روز نخست این بازدید، مدیرعامل شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی و همکاران شرکت نفت و گاز پارس، «شب چِله» را در جمع کارکنان پرتلاش سکوی تولید گاز نیز بودند.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی از افزایش ظرفیت بارگیری در سایت زمینی پایانه گازی پارس جنوبی خبر داد و گفت: از هفته گذشته بارگیری میعانات گازی پایانه گازی پارس جنوبی به ۳۲ هزار بشکه در روز رسیده که روزانه ۲ هزار بشکه افزایش دارد.
عباس غریبی در بازدید از پایانه گازی پارس جنوبی با اشاره به بارگیری روزانه میعانات گازی در این پایانه برای ارسال به مینی پالایشگاه ها اظهار کرد: با توجه به بارگیری های مستمر در شبانه روز نیاز بود پمپ هایی که به صورت دستی کار می کردند، هوشمند و الکترونیک شوند.
وی به تلاش های انجام شده برای طراحی و ساخت کارت کنترلی الکتروپمپ اشاره و اظهار کرد: با طراحی و ساخت این کارت هوشمند، دیگر نیازی به روشن و خاموش کردن دستی نیست؛ بلکه این کار به صورت هوشمند و خودکار انجام می شود.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران صرفه جویی، ایمنی و کاهش فرسودگی عمر الکتروپمپ ها را از مزایای کارت طراحی شده از سوی متخصصان پایانه میعانات گازی پارس جنوبی عنوان کرد.
غریبی تصریح کرد: با استفاده از این کارت ها و هوشمندسازی پمپ ها، میعانات گازی با ایمنی مطمئن تری از مخازن به سمت بازوهای بارگیری که محل استقرار تانکرهای حمل سوخت هستند، منتقل می شوند.
وی با اشاره به تأکید محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت بر استفاده از توان و ظرفیت مهندسان و متخصصان داخلی گفت: اگرچه نمونه های خارجی این کارت های هوشمند در بازار وجود داشت؛ اما تأکید بر استفاده از ظرفیت های متخصصان داخل سبب شد مهندسان ما سراغ طراحی و تولید این کارت ها بروند تا امروز در این حوزه از کارت های هوشمند ساخت داخل استفاده کنیم.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران همچنین در این بازدید از افزایش ظرفیت بارگیری در پایانه گازی پارس جنوبی خبر داد.
غریبی گفت: بر اساس تعهدها قرار بود تا روزی ۳۰ هزار بشکه میعانات گازی از پایانه میعانات گازی پارس جنوبی بارگیری شود.
وی با اشاره به تأکید مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره افزایش صادرات گفت: از هفته گذشته بارگیری میعانات گازی از این پایانه به ۳۲ هزار بشکه در روز رسیده که روزانه دو هزار بشکه افزایش دارد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی، عملیاتی شدن تجهیزات خارج از سرویس، برنامه ریزی مدون و اصولی برای استفاده بهینه و تلاش مستمر کارکنان پایانه میعانات گازی پارس جنوبی را از مهم ترین دلایل افزایش روزانه ۲ هزار بشکه بارگیری میعانات گازی برشمرد و آن را یک رکورد دانست.
در این بازدید غلامحسین گرامی، رئیس پایانه میعانات گازی پارس جنوبی، گزارشی از وضع این پایانه ارائه کرد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال
هـمزمـان بـا سـفر رئیس جمهوری و هیأت دولت به استان گلستان،کلنگ پروژه اتصال نیروگاه آذرخش علی آباد کتول به شبکه خطوط لوله فراورده صنعت انتقال نفت کشور به زمین زده شد.
با اجرای این طرح، نیروگاه یکهزار مگاواتی آذرخش از طریق خط لوله ۸ اینچ نفت گاز به طول ۳ هزار و ۲۰۰ متر به فشارشکن علی آباد و از طریق آن به خط لوله ۱۰ اینچ حمل فراورده های نفتی علی آباد – شاهرود متصل می شود.
بخش اعظم تجهیزات و متعلقات این پروژه ملی از محل تولیدات شرکت های صنعتی ایرانی تأمین شده و کارشناسان مجرب منطقه شمال به نمایندگی از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران آن را اجرا خواهند کرد.
این پروژه پس از سوخت رسانی به نیروگاه شهید سلیمی نکا در سال گذشته، گام دوم اجرای برنامه اتصال ۹ نیروگاه بزرگ کشور به شبکه خطوط لوله سراسری انتقال فراورده محسوب می شود که مزیت های مهمی شامل پیشگیری از قاچاق سوخت، کاهش ریسک خطرات جاده ای و پیشگیری از آلودگی محیط زیست ناشی از فعالیت کامیون های نفتکش، کاهش هزینه های صنعت نفت برای انتقال سوخت به نیروگاه و مهم تر از همه ایجاد مطمئن ترین راه ممکن برای انتقال مواد نفتی یعنی شبکه خطوط لوله را دربر دارد.
شرکت پتروشیمی خارک
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی از گازرسانی به ۵۴ پاسگاه، ۵۹ برجک و ۴ بازارچه مرزی استان خبر داد.
رحمان محمودی در دیدار با سردار حسین دهکی، فرماندهی مرزبانی استان خراسان جنوبی گفت: امنیت مرزی خراسان جنوبی مرهون زحمات و تلاش های مرزدارانی است که در هر شرایطی آماده دفاع از مرزهای کشور هستند.وی با اشاره به گازرسانی به ۵۴ پاسگاه و ۵۹ برجک مرزی استان افزود: برای گازرسانی به نوار مرزی استان ۴۳۰ کیلومتر شبکه پلی اتیلن و ۶۴ کیلومتر شبکه فولادی و یک ایستگاه تی بی اس اجرا شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی تصریح کرد: همچنین برای ایجاد رفاه بیشتر در مبادلات مرزی چهار بازارچه مرزی نیز در استان خراسان جنوبی به شبکه گاز طبیعی متصل شدند.
محمودی بیان کرد: شرکت گاز استان خراسان جنوبی برای افزایش رفاه مرزداران و ایفای دین از آذرماه سال ۱۴۰۱ عملیات گازرسانی به نوار مرزی استان را آغاز کرد و با گذشت یک سال همه این مناطق به شبکه گاز طبیعی متصل شده اند.
وی یادآور شد: همچنین ۷۷۷ روستا در شهرستان های مرزی نهبندان، زیرکوه، سربیشه و درمیان در استان خراسان جنوبی زیر پوشش گاز طبیعی قرار دارند که می توان گفت به طور تقریبی ۱۰۰ درصد روستاهای مرزی استان به شبکه گاز متصل هستند.
سردار حسین دهکی، فرماندهی مرزبانی استان خراسان جنوبی نیز از اقدام های شرکت گاز استان خراسان جنوبی در گازرسانی به نوار مرزی شرق کشور قدردانی کرد.
صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت
صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت در کنار همه فعالیت های معمول خود، خدماتی نو را برای حمایت از شرکت های دانش بنیان و فناور این صنعت پیشگام ابداع و پیگیری کرده است، از این رو این صندوق در دومین رویداد «پتروتِک» از دو خدمت اعتبار اسنادی ریالی و بیمه مسؤولیت کالا رونمایی کرد.
یکی از عمده درخواست های شرکت های دانش بنیان و فناور فعال در صنعت کشور به موقع پرداخت نشدن مطالبات از سوی کارفرمایان است که این موضوع سبب شده روند رشد شرکت های دانش بنیان به دلیل تزریق نشدن به موقع منابع مالی با چالش هایی عدیده روبه رو شود.
با توجه به تاب آوری نسبتاً پایین شرکت های دانش بنیان طرف قرارداد با شرکت های تابع وزارت نفت و تحمل کم این شرکت ها به علت تسویه دیرهنگام کارفرمایان، راه حل اعتبار اسنادی ریالی برای قراردادهای شرکت های دانش بنیان از سوی صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی صنعت نفت پیشنهاد شد.
با استفاده از این ابزار، شرکت ها می توانند با اطمینان بیشتری نسبت به وصول به موقع مطالبات خود از کارفرمایان بدون مشکل مالی پروژه های امضا شده را پیش برند و ریسک توقف پروژه ها نیز به دلیل توان اندک شرکت ها به طور قابل ملاحظه ای کاهش خواهد یافت.
پرداخت نشدن به موقع مطالبات در پیمان های دولتی، سبب شده است شرکت ها در ارائه پیشنهاد قیمت، خواب پول را در نظر بگیرند، از این رو پیاده سازی این مهم و اطمینان شرکت ها از پرداخت به موقع به کاهش بهای تمام شده پروژه ها از نگاه دولتی نیز منجرخواهد شد.
با راه اندازی این خدمت در زیست بوم دانش بنیان، برای نخستین بار در کشور گامی بسیار بلند برای رفع مشکل کمبود نقدینگی شرکت های دانش بنیان برداشته شد. بدون شک می توان اعتبار اسنادی ریالی برای این شرکت ها را به عنوان بزرگ ترین دستاورد حوزه دانش بنیان صنعت نفت نام برد.
مسؤولیت کالا به مسؤولیت حقوقی سازندگان یا فروشندگان برای جبران خسارت و صدمه هایی که در نتیجه وجود نقص در کالا و محصول خریداری شده به خریداران و کاربران وارد می شود، اشاره دارد.
ضرورت وجود چنین بیمه ای با هدف توسعه بازار شرکت های دانش بنیان و کاهش ریسک تجاری سازی آنها از طریق طراحی سازوکار بیمه ای نوین برای جبران خسارت های احتمالی ناشی از به کارگیری محصولات دانش بنیان برای پوشش هزینه های کالاهایی که بومی سازی شده و برای بار اول در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند و احتمال کارکرد معیوب و ناقص آنها در فرایندهای صنعتی زیاد است، بشدت احساس می شود.
به منظور کاهش خطر (ریسک) تجاری سازی محصولات دانش بنیان، پوشش ریسک های احتمالی در استفاده از تجهیزات و جبران خسارت های احتمالی ناشی از به کارگیری محصولات یادشده در صنعت نفت، خدمت ضمانت بیمه مسؤولیت کالا از سوی صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت دنبال شد و برای نخستین بار در کشور به مرحله صدور رسید.
بدون شک پیاده سازی این سازوکار در صنعت نفت، افزون بر توسعه کسب وکار شرکت های دانش بنیان و فناور و کاهش ریسک های تولیدات بار اول، به افزایش کیفیت کالاهای تحویلی به وزارت نفت به واسطه توسعه نهادهای استاندارد در این فرایند منجر می شود.
تفاهمنامه اجرایی گشایش اعتبار اسنادی ریالی داخلی در صنعت نفت بین محمد روستا، مدیر مالی شرکت ملی نفت ایران و حمید حیدری، مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت کشور و قرارداد طرح بیمه مسؤولیت کالا بین مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت و اسماعیل داورپناه، مدیرعامل بیمه اتکایی تهران رواک در حاشیه دومین رویداد «پتروتِک» امضا شد.
وزارت نفت
جمعی از کارکنان وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران به منظور اشاعه فرهنگ ایثار و نوع دوستی، در آیین اهدای خون مشارکت کردند.
به همت پایگاه بسیج شهیدعسگری شرکت ملی نفت ایران با محوریت حوزه بسیج این شرکت، برنامه اهدای خون کارکنان در محل ساختمان مرکزی قدیم وزارت نفت برگزار شد.
این رویداد همزمان با ایام شهادت سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی با همکاری سازمان انتقال خون استان تهران با استقبال همکاران صنعت نفت برگزار شد.
کارکنان ستاد وزارت نفت وشرکت ملی نفت ایران روزهای سوم و چهارم دی ماه در این آیین که در محل محوطه همکف ساختمان مرکزی قدیم برگزار شد، مشارکت کردند.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران از بازنگری و تصویب ساختار مدیریت پژوهش و فناوری این شرکت خبر داد.آرین نصیری گفت: این مهم همسو با متناسب سازی ساختار مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز با فرایندها و مفاد نظام نامه نوین پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت انجام شده است.وی ادامه داد: از این رو فرایندهای مربوط به حل چالش های جاری صنعت گاز، نظارت و پایش بر ساخت بار اول و تجاری سازی، ارتقای توانمندی فناورانه، ایجاد فن بازارهای تخصصی و توسعه زیست بوم نوآوری، همچنین تکمیل آنها از طریق پشتیبانی های تخصصی مانند توسعه همکاری ها با آزمایشگاه ها و تدوین استانداردهای فنی و مهندسی، بازنگری و موضوع در کمیسیون تخصصی طبقه بندی و ارزیابی مشاغل صنعت نفت نیز تأیید شده است.مدیر مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: مطابق راهبردهای کلان شرکت ملی گاز ایران در حوزه فناوری ها و با انتقال واحد خودکفایی کالا از امور تخصصی بازرگانی به این مدیریت، اقدام های مرتبط با ساخت بار اول و خودکفایی در همه شرکت های تابع تنها با محوریت مدیریت پژوهش و فناوری ساماندهی می شود، بر این اساس، با بهره گیری از رویکردهای یکپارچه در تجاری سازی و ساخت داخل تجهیزات و فرایندها، اقدام های ارزشمند پیشین نیز همسو با رشد و تعالی صنعت گاز پیگیری خواهد شد.
آلودگی هوا بر سیستم ایمنی بدن تاثیر بسزایی دارد
سمیه راهپیما هرساله با شروع فصل سرما به دلیل پدیده وارونگی، با معضلی به نام آلودگی هوا رو به رو هستیم. در پی این پدیده، میزان آلودگی هوا ابتدای صبح به بیشترین حد می رسد و در طی روز باگرم تر شدن هوا به واسطه جنبش مولکولی، تا حدودی از شدت آن کاسته می شود. یافته های جدید نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، با طیف وسیعی از اثرات مخرب در سیستم تنفسی، قلب و عروق و افزایش مرگ و میر همراه است. در این میان، داشتن تغذیه مناسب و رعایت برخی موارد مهم می تواند درکاهش عوارض یاد شده اثرگذار باشد. اگرچه لازم است درتمام روزهای سال، تغذیه ای صحیح داشته و سلامت سلولی را تضمین کنیم؛ اما این موضوع در روزهای آلوده، بیش از همیشه مهم به نظر می رسد؛ چرا که تغذیه مناسب می تواند عوارض ناشی از آلودگی هوا را به حداقل ممکن برساند. مهردخت حاجی حسینی، دبیر شورای بهبود تغذیه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به این موضوع پرداخته است که در ادامه می خوانید.
مطالعه کوهورت (مطالعه روی افرادی که در یک ویژگی مشترک هستند) آینده نگر که درسال 2018-2019 روی بیش از 90 هزار نفر انجام شده، نشان داده است که مواجهه طولانی مدت با آلودگی هوای محیط (براساس اندازه ذرات معلق و دی اکسید نیتروژن) احتمال ایجاد کبد چرب را افزایش می دهد. عادات و سبک زندگی ناسالم، ممکن است ارتباط بین آلاینده های هوا و خطر کبد چرب را بیشتر کند. این خطر بویژه در مردان، افراد دچار چاقی مرکزی، سیگاری ها، مصرف کنندگان الکل و مصرف کنندگان رژیم های غذایی پرچرب، بالا بود.
از آنجا که در کارکنان اقماری هم به دلیل شرایط ویژه کاری، اهمیت تغذیه صحیح و فعالیت بدنی ممکن است مورد غفلت قرار گیرد، این موضوع در کنار آلاینده های محیطی و شیوع چاقی شکمی ممکن است بر ایجاد کبد چرب هم تاثیر بگذارد.
فرایند سم زدایی کبد در دو مرحله (دردو فاز ۱ و ۲) انجام می شود. درفاز یک، ترکیبات مختلف خارجی به مواد کم خطرتبدیل شده و در فاز ۲ به فراورده های قابل دفع ازبدن تبدیل می شوند.
بنابراین سلامت کبد در همه افراد بسیار مهم است، بخصوص فرایند سم زدایی در چند گروه اهمیت ویژه تری دارد. این گروه ها عبارتند از: کارکنان شاغل در کارخانه ها یا محیط های کاری آلوده، افراد با کبد چرب، افراد ساکن کلانشهرهای با آلودگی هوا و ورزشکارانی که در هوای آلوده ورزش و فعالیت می کنند.
به منظور پیشگیری و تقویت سم زدایی کبدی، فیتوکمیکال ها و بعضی ترکیبات غذایی نقش مهمی دارند:
به طور مثال، ایزوتیوسیانات های موجود در خانواده کلم، شاهی، خردل و همچنین ترکیبات ارگانوسولفوره موجود در پیاز، تره فرنگی، سیر، موسیر و تخم مرغ و همچنین مصرف لبنیات پروبیوتیک وکورکومین موجود در زردچوبه با خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی می تواند فرایند سم زدایی کبدی را تقویت کند.
همچنین برخی سبزیجات تازه از جمله گشنیز، چغندر، جعفری، زنجبیل، هویج و کرفس در فرایند سم زدایی کبدی موثر هستند.
برخی ترکیبات موجود در انگور، توت و مرکبات باعث تحریک آنزیم های فعال در مسیر سم زدایی کبدی می شوند. همینطور برخی چای های گیاهی مانند دارچین، دانه هل، شیرین بیان و زنجبیل.
هرچند در ایجاد دیابت، علاوه برژنتیک، سایر عوامل محیطی از قبیل رژیم غذایی ناسالم، سبک زندگی غیرفعال و چاقی نیز موثر است؛ اما نتایج پژوهش های جدید نشان می دهد که آلودگی هوا و سایر آلودگی های محیطی نیز خطر اختلالات متابولیک مانند مقاومت به انسولین، سندرم متابولیک، دیابت نوع 2 و اختلالات چربی خون را افزایش می دهد .
پژوهش ها ارتباط معنا داری میان آلودگی هوا (یعنی ذرات معلق، ذرات میکروسکوپی گرد وغبار در هوا، دود، قطرات مایع و... ) با دیابت نشان داده است. بنابراین احتمال دارد که کاهش آلودگی هوا به کاهش موارد دیابت نیز منجر شود.
آلودگی هوا، حتی در بیماران دیابتی هم تولید انسولین را کاهش داده و التهابات را تحریک می کند.
برخی عوامل مخرب محیطی مثل اشعه ماوراء بنفش، آلودگی های زیست محیطی، آلودگی با فلزات سنگین یا حتی برخی مواد تولید شده طی متابولیسم داخلی بدن، ترکیبات مضری به نام رادیکال های آزاد تولید می کنند که حاوی اکسیژن آزاد یا فعال بوده و بسیار واکنش گر هستند، به طوری که این مواد با تاثیر بر چربی و پروتیین های سلولی ، ساختار و عملکرد آنها را مختل کرده و فعالیت طبیعی بدن نیز کم کم متوقف شده و در نهایت منجربه ایجاد بیماری های التهابی، بیماری های قلبی عروقی، آسم آلرژیک و ... خواهد شد.
درحالت عادی، سیستم دفاعی بدن به کمک برخی مواد مغذی مفید که از طریق غذاها به دست می آورد، این رادیكال های آزاد را خنثی و بی ضرر می کند؛ اما در مواردی که تولید این مولکول های واکنش گر افزایش یابد، سیستم دفاع آنتی اکسیدانی بدن به تنهایی قادر به خنثی سازی این تاثیرات نخواهد بود.
آلودگی هوا عوارض حاد (کوتاه مدت) و عوارض مزمن (طولانی مدت) را به همراه دارد. مهم ترین عوارض کوتاه مدت آلودگی هوا، شامل استرس اکسیداتیو و کاهش یا برهم خوردن فعالیت سیستم ایمنی و تاثیر بر بافت های بدن ازجمله دستگاه تنفسی است.
عوارض بلند مدت آلودگی هوا نیز شامل تاثیر بر ژنوم یا DNA سلول بوده که عوارض جدی و شدیدتری است و در نهایت می تواند به انواع سرطان ها منجر شود.
به طور کلی، چند ریزمغذی که می توانند رادیکال های آزاد را خنثی و در برابر آلودگی هوا نقش حفاظتی داشته باشند، شامل ویتامین C، ویتامین E، بتاکاروتن وسایررنگدانه های موجود در سبزیجات، میوه ها و ... می شود.
ویتامین C که ویتامین محلول درآب و قوی ترین آنتی اکسیدان شناخته شده است، لیمو ترش، انار کرفس، کلم بروکلی، اسفناج، گوجه فرنگی، لیمو شیرین، نارنگی، پرتقال و برگ سبز کاهو، منابع غنی از ویتامینC هستند.
ویتامین E، ویتامین محلول در چربی است و در منابع غذایی مانند جوانه گندم، روغن های گیاهی، گردو، بادام، زیتون، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز و انواع ماهی ها مانند سالمون یافت می شود.
مصرف میوها و سبزیجات با رنگ قرمز، نارنجی، بنفش و سبز تیره (حاوی ایزوفلاونوییدها وآنتوسیانین ها) به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی، نقش بسیار مهمی در کنترل التهابات ناشی از آلودگی هوا ایفا می کنند. این رنگدانه ها در هویج، لبو، طالبی، انبه، هویج، فلفل، اسفناج، کلم بنفش، کدو حلوایی و ... موجود است.
ضمن آنکه مواد غذایی سبوس دار نیز یکی دیگر از آنتی اکسیدان های بسیار قوی در مواجهه با آلودگی هاست.
آلودگی هوا، مانع از سنتز طبیعی ویتامین D از طریق تابش آفتاب می شود، بنابراین کمبود آن باید از طریق مصرف مواد غذایی مناسب جبران شود. منابع ویتامینD در شیر و محصولات غذایی غنی شده، کره و زرده تخم مرغ و مواد غذایی دریایی، بویژه ماهی های چرب وجود دارد. از آنجا که کمبود ویتامین D درتمام کشورها دیده شده، استفاده از مکمل این ویتامین ضروری است.
در زمان آلودگی هوا، مصرف میوه ها، سبزی ها، مغزها و غلات کامل باعث خنثی سازی اکسیدان ها و عوامل آسیب رسان می شود. نوشیدن آب و مایعات نیز تاثیر بسزایی بر دفع سموم از بدن دارد. ممکن است در فصول سرد سال، احساس تشنگی کمتر باشد؛ اما باید توجه کرد که نوشیدن مایعات و چای کمرنگ برای ترغیب بدن به دفع سموم و آلودگی ها ضروری است، یعنی حتی بدون احساس تشنگی، باید طی برنامه منظم زمان بندی، آب و مایعات نوشید.
استفاده از پروبیوتیک ها شامل: دوغ یا ماست و حتی درمواردی استفاده از مکمل پروبیوتیک ها نیز توصیه می شود.
ایزوفلاونوییدهای موجود درچای سبز و شکلات تلخ نیز سلول ها را در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد حفاظت می کند؛ البته باید توجه داشت که مصرف زیاد مواد کافیینه و شکلات تلخ، بخصوص درروزهای آلوده به دلیل تشدید حالات بی قراری و افزایش ضربان قلب در برخی افراد ناخوشایند بوده و لازم است در مصرف این مواد غذایی نیز افراط نشود.
موادغذایی آلوده به فلزات سنگین، سموم و آفت کش ها به محض ورود به دستگاه گوارش، درداخل روده با کلسیم موجود در شیر و منابع لبنی ترکیب و از طریق مدفوع دفع می شوند.
اما در بحث آلودگی هوا، ذرات تنفسی آلوده، صرفا استنشاق شده و وارد دستگاه گوارش نمی شود . از آنجا که افراد مبتلا به کمبود کلسیم، ریسک بالایی برای جذب فلزات سنگین در مواجهه با آلودگی های تنفسی دارند، لازم است که در هوای آلوده، افراد مبتلا به کمبود کلسیم و سایر افراد نیز به شکل پیشگیرانه حتما شیر و لبنیات کم چرب استفاده کنند تا سطح کلسیم خون افزایش یابد.
از سوی دیگر برخی مطالعات نیز نشان داده که دریافت لبنیات باعث افزایش ترشحات تنفسی و دفع آلودگی ها خواهد شد.
تمام غذاهای مضر در رژیم غذایی معمول در زمان آلودگی هوا هم توصیه نمی شود. چون این مواد همان تاثیر آلودگی هوا را بر بدن دارند، یعنی با تاثیر بر ژنوم سلولی و DNA می توانند خطر بروز سرطان را افزایش دهند.
از این رو درزمان آلودگی هوا برای پیشگیری از بروز بیماری های تنفسی باید از غذاهای سرخ شده کمتر استفاده کرد؛ چرا که چربی ها با ایجاد و افزایش التهاب برعملکرد سیستم ایمنی بدن تاثیر می گذارند.
همچنین لازم است که ازمصرف موادغذایی حاوی رنگ های مصنوعی(مثل یخ دربهشت، بستنی های یخی رنگی، ژله های رنگی، نوشابه های گازدار، فراورده های کنسرو یا کمپوت شده و غذاهای فراوری شده) نیز پرهیز کرد. مصرف فست فودها و غذاهای صنعتی، موادغذایی حاوی نگهدارنده و اسیدچرب ترانس (موجود در روغن های نباتی جامد، کره، خامه، سرشیر، روغن های سرخ کردنی و... ) را باید به حداقل ممکن روزانه رساند.
گوشت های قرمز نیز به دلیل وجود کلسترول و تاثیرات التهابی لازم است کمتر مصرف شده و با پروتیین های گیاهی و ماهی جایگزین شوند.
هر چند فعالیت بدنی، یکی از مهم ترین ارکان سبک زندگی سالم است؛ اما در روزهای آلوده، ورزش و تنفس عمیق درفضای باز، هوای آلوده بیشتری را وارد بدن می کند، بنابراین بهتر است که در فضای باز، فعالیت بدنی انجام نشود.
تاریخچه قراردادهای نفتی ایران (بخش سوم)
در سال 1905 پریس، کنسول انگلیس در اصفهان و رینولدز، نماینده دارسی، با وساطت «حاجی امین الشریعه اصفهانی» معتمد دولت انگلیس در اصفهان، قراردادی در شش ماده با خان های بختیاری (نجفقلی سمسام السلطنه، حاج علی قلی خان سردار اسعد، غلامحسین خان شهاب السلطنه و نصیرخان صارم الملک) امضا کردند که مفاد آن در پی می آید.
طرف اول قرارداد اجازه داشت پس از عقد و امضای قرارداد به مدت پنج سال کلیه عملیات حفاری، بازرسی، تحقیقات و مطالعات لازم برای کشف و استخراج نفت در قلمرو بختیاری را انجام دهد و چنانچه لازم بداند، در مورد تجارت خود و احداث شاهراه، جاده و خط لوله اقدام و در صورت لزوم، خانه های مسکونی، انبارها و کارگاه هایی برای انجام گرفتن مقاصد خود ایجاد کند.
اگر نفت در قلمرو بختیاری به اندازه کافی کشف و تولید شود و چنانچه شرکت بخواهد نفت مزبور را تصفیه کرده و صادر کند، دو طرف قرارداد موافقت می کنند که شرایط مقرر در ماده یک دایر بر استفاده از زمین و محافظت از آن تأسیسات تا انقضای مدت امتیاز شرکت را اجرا کنند.
چنانچه چشمه های نفت موجود در خاک بختیاری که طوایف مختلف بختیاری از آنها استفاده می کنند، به وسیله طرف اول قرارداد، صدمه ای به آنها وارد شود، طرف اول تعهد می کند که به طرف دوم قرارداد خسارت بپردازد. در صورتی که میان دو طرف اختلافی در مورد مقدار خسارت بروز کرد، کنسول دولت انگلیس به عنوان میانجی و حکم، مشکل را حل وفصل کند.
طرف دوم قرارداد متعهد می شود یکی از خان های بانفوذ را به ریاست امور نگهبانی منصوب کند تا بتواند هم مأموران حفاظتی (نگهبانان) و هم کارگران ایرانی ای که در استخدام طرف اول قرارداد هستند، کنترل کند.
به موجب قرارداد، مبلغ پولی که از طرف شرکت یا شرکت های وابسته به خان های بختیاری پرداخت می شود، صرفاً در قبال کارهایی است که در قرارداد آمده است.
پس از انقضای مدت امتیاز، کلیه ابنیه و دارایی های متعلق به طرف اول قرارداد، به طرف دوم قرارداد (خان های بختیاری) تعلق خواهد گرفت.
در سال 1916 دولت احمد شاه که تحت فشار دولت روسیه و اشغال ایران در زمان جنگ جهانی اول قرار داشت، قراردادی بین محمدولی خان خلعتبری، نخست وزیر وقت و وثوق الدوله، وزیر خارجه با خوشتاریا تبعه گرجستانی روسیه برای استخراج منابع زیرزمینی شمال ایران به شرح زیر منعقد شد:
دولت ایران به موجب امتیازنامه، حق انحصار کشف و استخراج نفت و گاز طبیعی و قیر و موم طبیعی را در حوزه ایالات گیلان و مازندران و استرآباد (گرگان) [به غیر از مناطق تحت قرارداد محمدولی خان سپهسالار خلعتبری] در مدت 70 سال به صاحب امتیاز اعطا می فرمایند.
دولت ایران به صاحب امتیاز اجازه می دهد که هر وقت می خواهد شرکتی تأسیس کند. اسامی و نظامنامه و سرمایه آن شرکت، توسط صاحب امتیاز معین می شود؛ مشروط به آنکه در ایجاد شرکت، صاحب امتیاز باید رسماً به وزارت فوائد عامه دولت اطلاع داده و همینطور نظامنامه آن شرکت را با تعیین محلی که شرکت مزبور باید در آن نقاط عملیات کند، اظهار دارد و مدیران آن شرکت را باید به وزارت فوائد عامه معرفی کند. در این صورت آن شرکت تمام حق و حقوق امتیاز را دارا خواهد بود و مقرر است که آن شرکت باید تعهداً مسئولیت صاحب امتیاز را به عهده گیرد.
صاحب امتیاز حق دارد که بنای چاه های نفت و حوض ها و انبار ها و محل تلمبه و مواقع جمع و تقسیم و تأسیس کارخانه و راه های لازمه و ابنیه و هرچه که لازمه دائر داشتن استخراج و حمل و نقل نفت است، بکنند.
دولت ایران اراضی بایره (غیر از جنگل که جزو اراضی دایره محسوب می شود) خود را در محل هایی که مهندسان صاحب امتیاز به جهت بنا و تأسیس عملیات مذکوره در مادة سوم لازم بدانند، مجاناً به صاحب امتیاز واگذار خواهند کرد و اگر آن اراضی دایر باشند، صاحب امتیاز باید اراض لازمه را به قیمت عادله، از اولیای دولت خریداری کند و دولت به صاحب امتیاز حق می دهد که اراضی و املاک لازمه را به جهت اجرای این امتیاز به رضایت از صاحبان ابتیاع یا اجاره کند مشروط به آنکه هیچوقت قیمت اراضی و املاک از قیمت عادلانه اراضی واقعه در حول و حوش تجاوز نکند. مسلم است که این خریداری موافق مواد شرایطی خواهد بود که مابین صاحب امتیاز و مالکین مقرر خواهد شد.
توضیح: مقرر است که اماکن مشرفه و مساجد و جمیع متعلقات آنها به محیط دایره که شعاع آن 200 ذرع (208 متر) باشد، از حوزه عملیات مستثنی است.
صاحب امتیاز متعهد است در موقع کشف و استخراج چشمه نفت، وزارت فوائد عامه را به موجب راپرت مخصوص، مطلع ساخته و دو نسخه نقشه (که حداقل آن به مقیاس یک ده هزارم باشد) از اراضی و محالی که می خواهد در آنها استخراج نفت کند، به راپرت خود منضم کند. هرگاه صاحب امتیاز استخراج نفت را مفید به حال خود دانست، یکصدهزار منات نقد و یکصد هزار منات بلیط اکسیون (سهام) بدون حق استرداد باید به وزارت فوائد عامه بدهد و این تقدیمی به نحو مذکور، یک دفعه خواهد بود.
صاحب امتیاز متعهد است که هر ساله از منافع خالص، صدی شانزده با یک صورت بیلان به دولت ایران تقدیم دارد.
دولت ایران حق دارد در هر موقعی که مقتضی بداند، برای حفظ حقوق خود و اطمینان از اینکه صاحب امتیاز مواد یادشده را اجرا کنند، تفتیشات لازمه در کتابچه و دفاتر تجارتی صاحب امتیاز راجع به نفت و سایر مواد ذکوره بکند و نیز یک نفر کمیسر برای این کار معین خواهد شد که طرف شور صاحب امتیاز خواهد بوده و محض خبر این تأسیس هر گونه اطلاعات مفیده داشته باشد، به صاحب امتیاز داده؛ همه نوع راهنمایی کند و محض حفظ حقوق دولت، متفقاً به صاحب امتیاز، هر گونه تفتیشی که مفید بداند، به عمل آورد. صاحب امتیاز همه ساله، از تاریخ شروع به عمل، سالی 6000 منات به کمیسر دولتی حق خواهد داد.
کلیه عمله و اجزایی که در تأسیس و بناهای فوق مشغول عملیات میشوند، باید از کتبای ایران و رعایای اعلی حضرت شاهنشاهی دولت علیه باشند، به استثنای اعضا و اجزای علمی و فنی.
تمام اسباب و ماشین آلات لازمه برای تفتیش و تأسیس و ایجاد و دایر کردن و بسط آنها که برای صاحب امتیاز لازم شود، از حقوق گمرکی معاف خواهد بود.
پس از اتقضای مدت مقرره در این امتیاز، کلیه اسباب و ماشین آلات و ابنیه و ساختمان متعلق به آنها، از منقول و غیرمنقول و کلیه چاه ها و چشمه های نفت بالکلیه، بدون استثنا متعلق به دولت ایران خواهد بود. صاحب امتیاز و شرکای ایشان به هیچ وجه حق اعتراض و خسارت نخواهند داشت.
اگر در مدت پنج سال از تاریخ این امتیاز، شروع به کار نشود، این امتیاز از درجه اعتبار به کلی ساقط است.
منازعات طرفین در خصوص اجرای مواد و شرایط امتیاز را بدین نحو قطع خواهند کرد که یک نفر از طرف وزارت فوائد عامه و یک نفر از طرف صاحب امتیاز معین خواهد شد؛ در صورتی که مابه النزاع به حکمیت دو نفری قطع نشد، آن دو حاکم مصوبه طرفین، به رضایت هم، ثالثی را معین می کنند که در آن موضوع، محل نزاع حکم قطع و فصل کنند.
در ماه مه 1920 شرکت نفت انگلیس و ایران شرکت تابعه ای به نام «شرکت نفت های شمال ایران» با سرمایه 3 میلیون لیره در لندن به ثبت رساند. مدیران این شرکت شامل «سر چارلز گرینوی» (Sir Charles Greenway) رئیس هیئت مدیره شرکت نفت انگلیس و ایران، «رابرت واتسن» (Robert Watson) از مدیران شرکت نفت برمه و اکاکی خوشتاریا، صاحب امتیار نفت شمال بودند. این شرکت صاحب امتیاز استخراج نفت شمال شد. دولت ایران بعدها با فشار دولت آمریکا، به بهانه اینکه امتیاز خوشتاریا به تصویب مجلس شورای ملی نرسیده است، آن را از درجه اعتبار ساقط کرد. این اولین مورد دعاوی دولت ایران با شرکت نفت انگلیس و ایران بود. (فاتح، 1358: 331)
در سال 1303/1924 وزارت فوائد عامه اعلام کرد که هر کس امتیازی از دوره قاجاریه دارد، ظرف دو ماه باید در دفتر وزارتخانه به ثبت برساند تا مورد رسیدگی قرار گیرد، وگرنه امتیازش از درجه اعتبار ساقط خواهد بود.
برای جلوگیری از شک و شبهه و برای پاسخگویی به اعتراض ها یا شکایت ها و نیز کنترل مدیریت، نسبت به صحت مقدار لیتراژ عرضه ی فرآورده های نفتی این پیمانه ها طراحی و به کارگرفته می شده تا در مقاطع لازم از جمله هر دو ماه یکبار نسبت به پایش یا محک رگلاژ سامانه ی خروجی اقدام شود.این پیمانه 5 لیترگنجایش دارد و هم اکنون در موزه بنزین خانه آبادان در معرض دید عموم قرار دارد. در موزه بنزين خانه آبادان كليه اسناد، مدارك و اشياء مرتبط با پمپ بنزين مانند تلمبه ها، پيمانه ها، ظروف حلبي و ابزار و تجهيزات مرتبط و همچنين روزنامه ها، مكتوبات، تصاوير و اسناد قديمي و اسكانس هاي منقش به تصاوير پالايشگاهي و تأسيسات نفتي وجود دارد، پمپ بنزين آبادان در سال 1306 از سوي شركت بريتيش پتروليوم در آبادان بنا شد.
قسمت 21
هیئت ها هر یک تسلیت گفتند. پس از آن، دکتر سوبراتو خواست وارد دستور جلسه شود که دست راست من را در اهتزاز دید! روی به من کرد. در کمال احترام و ادب به ایشان گفتم: شایسته است ریاست کنفرانس، یک دقیقه سکوت به همراه قیام اعلام کند. پس از دعوت دکتر سوبراتو به قیام و یک دقیقه سکوت، دکتر سوبراتو کاغذ دستور جلسه را در دست گرفت، اما پیش از آنکه چیزی بگوید، دست برخاسته مرا دید و روی به من کرد. من با چهره غمباری اظهار داشتم: رئیس جمهوری کشور برادرمان درگذشته است. او پدر ملت اکوادور بوده است. شاید بهترین کار آن بود که ما کنفرانس را برای یک روز به دلیل این مصیبت - که گریبان گیر ملت اکوادور شده است- تعطیل می کردیم، اما با توجه به آنکه عالیجنابان همه برنامه های خود را دارند، پیشنهاد می کنم همه هیئت ها به محل نمایندگی کشور اکوادور در ژنو رفته، دفتر مربوط به این حادثه را امضا کنند و به سالن اجلاس بازگردیم.
پیش از آنکه دکتر سوبراتو پاسخی بدهد، دست وزیر نفت اکوادور بلند شده بود. دکتر سوبراتو به وزیر نفت اکوادور نگریست. او از همدردی همه هیئت ها - که تسلیت گفته بودند- تشکر کرد؛ از هیئت ایرانی - که با صمیمیت برای تسلیت در بامداد به اتاق وی رفته بودند- تشکر ویژه کرد؛ از پیشنهاد امضای دفتر یادبود در دفتر نمایندگی نیز تشکر کرد. دکتر سوبراتو، جلسه را برای امضای دفتر یادبود به عنوان تنفس موقتا تعطیل کرد.
به چشمان مهندس فیروزان نگریستم، چشمانش از شادی برق می زد. پاداش بیداری اش تا صبح را از چشمانش می شد خواند. زکی یمانی نقشه اش نقش بر آب شده بود؛ ما جلسه را عملا ظهر شروع می کردیم. تا آن موقع، او هر دستوری را باید از ریاض دریافت کرده باشد.
وقتی به سالن اجلاس در هتل رفتیم، همه در محل استقرار خود قرار گرفته بودند. دکتر سوبراتو جلسه را شروع کرده بود. به محض استقرار، دست من بالا رفت و به شروع جلسه بدون حضور هیئت ایرانی اعتراض کردم! دکتر سوبراتو گفت: «مطمئن بودیم که شما در راه هستید و زود می رسید؛ جلسه را شروع کردم.» گفتم: «هیئت ایرانی مثل بقیه برای امضای دفتر یادبود رفته بود و بازگشت، فقط ما دسته گلی نیز به احترام رئیس جمهوری فقید اکوادور تهیه کرده و با خود بردیم. این تأخیر زیادی نبوده است!» او با واژگانی سعی کرد کار خود را توجیه و عذرخواهی کند.
به شیخ زکی یمانی نگاه کردم، به ساعت خود می نگریست. ساعت از ظهر ریاض گذشته بود. با هوشی که داشت، می فهمید که جلسه به جای 9 صبح، بعد از ساعت 11 به وقت ژنو در حال برگزاری است. مهم نبود که دکتر سوبراتو با من دوست بود، مهم آن بود که ما به هدف خود رسیده بودیم. در حقیقت، در این بیش از دو ساعت، تمام کنترل جلسه به نحوی با ما بود. ما ظفرمندانه به جلسه آمده بودیم، تا آنجا که وزیر نفت اکوادور رسما از هیئت ایرانی با ذکر نام تشکر کرده بود.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات
حکمت های فاطمی
حضرت فاطمه (س) فرمودند: یا اَبا الحَسنِ! ألمؤمِنُ یَنظُرُ بِنُورِ اللهِ تعالی؛ یا علی! مؤمن با نور الهی می نگرد.(عین المعجزات، ص ۵۴)
وقتی دلی با نور ایمان روشن شود، آیینه ای می شود صاف و زلال که حقایق هستی وحکمت های ناب در آن تجلی می یابد.
قرآن هم می فرماید: اگر انسان ها با ایمان و تقوا باشند، خداوند به آنان «فرقان» و «نور» و «علم» می دهد و این نور راهگشای آنان و روشنگر افق های آینده است.
نور ایمان فراتر از علوم اکتسابی و دانش های بشری و مقوله ای غیبی و خدایی است که به جان های مستعد عطا می شود.
کلام حضرت زهرا (س) به آغاز زندگی مشترک آن بانوی بزرگ با امیرالمؤمنین (ع) مربوط می شود. در آن زمان حضرت فاطمه(س) اسراری را از علوم و معارف و حوادث با همسرش علی مرتضی(ع) در میان گذاشت. امیر مؤمنان از این دانش فاطمی شگفتی زده شد. فاطمه (س) در مقابل تعجب او فرمود: مؤمن با نور خدایی می نگرد. این نور در هر دلی که پاک و بی آلایش باشد، ممکن است بتابد.
این علم که عطیه خدایی است، بر هر جان مطهر و نفس مهذبی که قابلیت پذیرش داشته باشد، پرتو افشانی می کند.
محبت داشتن به مادر ودیعه ای است که انسان از حقیقت آفرینش آن را هدیه گرفته است. مادر در خلقت انسان نه شریک، بلکه واسطه گری می کند و این واسطه گری قبل از هر کس مورد ستایش خداست.
به ما یاد داده اند که دوست از با ارزش ترین چیزهاست که باید در به دست آوردن نیکوترین آنها تلاش کرد و سپس نیز در نگهداشتن آن توانا بود. به ما آموخته اند که باید معلم راتکریم کرد و برای او ارزشی والا قائل بود، به ما یاد داده اند که باید به همسر وفادار بود و تا لحظه آخر با او همراه و هم قدم شد و هرگز در سختی ها تنهایش نگذاشت.
در تمام این آموختن ها، مهرو محبتی است که نه تنها نیازی به آموزش ندارد که از بدو خلقت هر انسانی با تک تک سلول های وجود ی اش عجین شده است و تا لحظه مرگ نیز با هیچ اتفاقی از بین نخواهد رفت و آن محبت و دوست داشتن مادر است. این مهر و محبت، از جمله چیزهایی است که اختصاص به نژاد، رنگ، دین و مذهب کسی ندارد. هر کسی در هر گوشه ای از این دنیا که باشد، با هر رنگ و پوست و دینی این محبت را از حقیقت آفرینش به ارمغان دارد، انگار ودیعه ای است که از ازل با خلقت آدمیان سرشته شده است. ودیعه ای که به انسان یاد می دهد باید مادر را که در خلقتت با خداوند نه شریک، بلکه واسطه گری می کند، در تک تک لحظاتت ستایش کنی که این ستایش از تو موجودی شکرگزار خواهد ساخت.
بی شک درس عشق به مادر درس پرستیدن خدا و بهانه ای برای یادآوری محبت به اوست که «من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق» و چه مخلوقی از مادر شایسته تر برای قدردانی و تشکر؟ از طرفی می بینیم که خداوند در معجزه آشکار رسولش و در آیات قرآنی خود نه تنها تشکر از مادر و پدر را یادآور شده است بلکه در برخی از این آیات محبت و تشکر از زحمت های آنان را در کنار پرستش خود آورده است؛ به طوری که در آیه 14 سوره لقمان آمده است: [آرى به او سفارش كرديم] كه شكرگزار من و پدر و مادرت باش كه بازگشت [همه] به سوى من است.
یا در آیه دیگر احسان به پدر و مادر را بلافاصله در کنار موضوع «پرهیز از شرک دانسته» و بیان می دارد «بگو بياييد تا آنچه را پروردگارتان بر شما حرام كرده براى شما بخوانم چيزى را با او شريك قرار ندهيد و به پدر و مادر احسان كنيد» آیه 151، سوره انعام.
در این میان دین مبین اسلام برای یادآوری زحمات مادر و فراموش نکردن آن در فراز و نشیب های زندگی، حتی از توصیف رنج های مادر نیز دریغ نکرده است؛ به طوری که در سوره احقاف آیه 46 قرآن صراحتا در این باره آمده است: و انسان را [نسبت] به پدر و مادرش به احسان سفارش كرديم مادرش با تحمل رنج به او باردار شد و با تحمل رنج او را به دنيا آورد و باربرداشتن و از شيرگرفتن او سى ماه است تا آنگاه كه به رشد كامل خود برسد و به چهل سال برسد مىگويد پروردگارا بر دلم بيفكن تا نعمتى را كه به من و به پدر و مادرم ارزانى داشتهاى سپاس گويم و كار شايستهاى انجام دهم كه آن را خوش دارى و فرزندانم را برايم شايسته گردان در حقيقت من به درگاه تو توبه آوردم و من از فرمانپذيرانم.
در آموزه های دینی ما عشق به مادر و فراموش نکردن جایگاه او، تنها در آیات قرآنی بیان نشده است بلکه در بسیاری از روایات نیز به این موضوع اشاره شده است، همین اصطلاحی که در میان مردم ما بسیار رواج دارد و همیشه و در همه جا از آن استفاده می شود این جمله است: «بهشت زیر پای مادران است».
این جمله، وصفی از جایگاه مادر است که از سوی پیامبر اکرم(ص) بیان شده که در کتب تاریخی آمده است: معاویه بن جاهمه روایت میکند پدرم جامهه به محضر رسول اکرم(ص) حاضر شد و گفت: قصد شرکت در جهاد دارم و به منظور مشاوره با حضرت عالی به محضرتان رسیدهام آن حضرت (ص) از وی پرسیدند: آیا مادرت حیات دارد؟ وی گفت: آری آن حضرت (ص) فرمودند: پس نزد او بمان و در خدمت او باش، زیرا بهشت تو در زیر قدم های او است. حتی در روایتی نیز وارد شده است که شخصی از رسول اکرم(ص) پرسید: چه کسی بر من بیشتر حق خدمت و رفتار خوب دارد؟ آن حضرت (ص) فرمودند: مادرت، باز مادرت، باز مادرت؛ پس از آن پدرت، پس از آن خویشاوندان نزدیک و پس از آن خویشاوندانی که در رتبه بعد از آن قرار داشته باشند.
این مباحث تنها گوشه ای از موضوعات مطرح شده در رابطه با تکریم جایگاه مادر در دین اسلام است. اما از همین مباحث نیز به خوبی می توان یافت که مؤمن بودن در گرو محبت کردن به مادر است. پس باید همان طور که در سوره احقاف آمده است، باید از خدا بخواهیم که «پروردگارا بر دلم بيفكن تا نعمتى را كه به من و به پدر و مادرم ارزانى داشتهاى، سپاس گويم و كار شايستهاى انجام دهم كه آن را خوش دارى» که بی شک وجود مادر و در صورت نبودش دعای او در حق فرزند بزرگ ترین نعمت است.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
مسئله نهم دی، پاسداشت آزمون های بزرگ یک ملت، یک مسئله اساسی است. آزمون هایی سر راه کشورها و ملت ها قرار می گیرد که در آن آزمون ها گاهی خوب می درخشند؛ مخصوص ملت ما هم نیست، منتها برای ملت ما در دوران انقلاب و بعد از پیروزی انقلاب تا امروز از این آزمون ها زیاد بوده است و از این درخشش ها هم زیاد بوده است و ملت درخشیده که یکی اش روز نهم دی سال ۸۸ بود. یعنی حضور ملت در عرصه فضای عمومی و در کف خیابان ها توانست یک توطئه ریشه دار و مهم را از بین ببرد. پریروز مردم در سرتاسر کشور، آن روز را، آن حرکت را، آن قیام مردمی را گرامی داشتند؛ پاسداشت آن حرکت بزرگ و آزمون بزرگ بود که بسیار چیز لازمی است.11/10/1398
گفت وگو با همکار نفتی که به «آقای ووپی» بیمارستان پتروشیمی بندرامام معروف است
مشعل فالح مزرعه، ازهمکاران نفتی منطقه ماهشهر، نزدیک به 25 سال است که به عنوان تعمیرکار در سازمان بهداشت و درمان منطقه ماهشهر کار می کند. او متولد سال 1342 بوده و در شهر آبادان به دنیا آمده و 12 سال است که به صورت قرارداد مدت موقت در این مجموعه فعالیت می کند. فالح مزرعه، به دلیل استعداد بالایی که در تعمیرات و ساخت ابزار و وسایل دارد، در منطقه کاری خود به آقای «ووپی» مشهور است؛ شخصیتی کارتونی که تمایل بسیاری به ساخت و تعمیر ابزار و وسایل مورد نیاز خود داشت. با این همکار نفتی گفت وگوی کوتاهی داشتیم که در ادامه می خوانید.
ابتدا کار خود را در بخش تعمیرات درمانگاه شهید بهشتی ماهشهر شروع کردم؛ البته خودم درخواست کار در درمانگاه را دادم که خوشبختانه با درخواستم موافقت شد. در ابتدای شروع فعالیتم، به تنهایی کار تعمیرات را انجام می دادم، اما بعد از اینکه بیمارستان پتروشیمی بندرامام ساخته شد، من نیز به این بیمارستان منتقل شدم و به همراه 7 نفر دیگر کار خود را در بخش تعمیرات بیمارستان آغاز کردیم.
همکاران این بیمارستان، لطف دارند که من را با «آقای ووپی» مقایسه می کنند؛ شاید به این دلیل باشد هرکاری را که مربوط به تعمیرات و ساخت باشد، به نحو احسن انجام می دهم و تقریبا هیچ کاری نیست که از دست من برنیاید. هر زمان که چیزی نیاز به تعمیر یا ساخت داشته باشد، خودم مسؤولیت تعمیر آن را بهعهده می گیرم و تمام سعی ام را می کنم تا به بهترین شکل ممکن این کار را انجام دهم. «آقای ووپی» یک شخصیت کارتونی بود که در زمان کودکی آن را می دیدم. او دانشمندی بود که دوست داشت هرآنچه را که لازم دارد، خودش بسازد و شاید این خصوصیت، نقطه اشتراک من و «آقای ووپی» باشد.
در بیمارستان پتروشیمی بندرامام، کسی به من نمی گوید که یک وسیله یا دستگاه نیاز به تعمیر دارد؛ بلکه خودم قبل از هرکسی اعلام می کنم که وسیله یا دستگاه مورد نظرباید تعمیر شود یا نیاز به ساخت یک وسیله است، حتی گاهی به پزشکان و پرستاران می گویم هرگاه ابزار و وسایلی برای کارشان نیاز دارند، بگویند تا آن را برایشان بسازم؛ البته در این میان برخی افراد نسبت به پیشنهاد من بی تفاوت هستند؛ اما بسیاری از همکاران اگر به چیزی نیاز داشته باشند، اعلام می کنند و من هم بلافاصله آن را برایشان می سازم و بسیار هم راضی هستند؛ البته تعمیر ابزار و وسایل بیمارستان از جمله تخت ها، ویلچر، واکرها و دیگر وسایل از سوی واحد م انجام می شود.
من عاشق تعمیر ابزار و وسایل یا ساختن آنها هستم و این علاقه از بچگی در من وجود داشته. در کنار آن، کار در بیمارستان نیز یکی از علاقه های من به شمار می رفت و در نوجوانی تصمیم داشتم ادامه تحصیل بدهم و به عنوان بهیار یا پرستار در بیمارستان کار کنم که البته این اتفاق رخ نداد؛ اما در نهایت به عنوان تعمیرکار در بیمارستان مشغول به کار شدم.
می توان گفت مهم ترین استعداد من، ساخت و تعمیر ابزار و وسایل است. به این معنا که اگر بگویند یک وسیله ای را تعمیر کنم یا آن را بسازم، براحتی می توانم اجزای مورد نیاز آن را حتی در داخل وسیله مورد نظر تصور کنم و بسرعت آن را تعمیر کرده یا از نو بسازم.
زمانی که وسیله ای در بیمارستان خراب می شود، از همان ابتدا می گویم که سعی خود را برای تعمیر آن می کنم و بارها پیش آمده که امکان درست شدن وسیله ای بسیار کم بوده؛ اما من موفق به تعمیر آن شده ام و همین مساله باعث تعجب همکاران شده است. به خاطر دارم که در درمانگاه ماهشهر، تخت اتاق عمل خراب شده و قرار بود چند ساعت بعد، یک عمل جراحی انجام شود؛ هرچند که تعمیر این تخت، تقریبا غیرممکن بود؛ اما من توانستم آن را تعمیر کنم و در اختیار پزشکان قرار دهم.
4 فرزند دارم؛ 2 دختر و 2 پسر که بارها برای آنها درخواست کار داده ام؛ اما تا کنون هیچکدام از آنها در نفت مشغول به کار نشده اند؛ البته همسرم مانند من در بیمارستان پتروشیمی بندرامام مشغول به کار است.
به نظرم سخت ترین و ناراحت کننده ترین بخش کار، دیده نشدن و قدرندانستن کاری است که انجام می شود یا کاری که با جان و دل انجام شده، کوچک شمرده یا نادیده گرفته شود. این مساله واقعا باعث ناراحتی ما می شود که البته این اتفاق معمولا برای من و همکارانم رخ می دهد.
همیشه دوست داشتم هرکاری که انجام می دهم، تکراری نباشد. به همین دلیل تصمیم دارم بعد از بازنشستگی، به دنبال ساخت و طراحی چیزهای جدید بروم که یکی از آنها به نوعی صنایع دستی است که تا امروز کسی مانــند آن را نسـاخته باشد.
گپ وگفتی با همسر فالح مزرعه
شهناز حردانی، همسر فالح مزرعه است که او نیز یکی دیگر از همکاران نفتی در منطقه ماهشهر به شمار می رود. متولد سال 1351 در شهر اهواز است و 12 سالی می شود که در بیمارستان پتروشیمی بندرامام در بخش خیاطی مشغول به کار است. شهناز حردانی و فالح مزرعه پیش از اینکه زن و شوهر باشند، دخترخاله و پسرخاله هم هستند.
حردانی درباره شروع کار در بیمارستان پتروشیمی بندرامام می گوید: بیمارستان به نیروی خیاط نیاز داشت و من نیز به بیمارستان معرفی شده و در نهایت مشغول به کار شدم؛ البته پیش از این کار، خیاطی را به صورت حرفه ای انجام می دادم و در حال حاضر بخشی از کار خیاطی این بیمارستان را به عهده دارم؛ البته لباس ها و روپوش های مورد نیاز بیمارستان در کارگاهی جدا از اینجا تولید می شود و من کارهای دیگری انجام می دهم.
وی با اشاره به اینکه تا 2 سال پیش علاوه بر کار در بیمارستان، خیاطی را خارج از بیمارستان نیز انجام می داده، توضیح می دهد: به دلیل سنگین بودن کار، دچار ساییدگی مهره گردن شده ام، به همین دلیل تصمیم گرفتم فشار کاری خود را کم کنم؛ البته این را هم بگویم که من به تنهایی در بخش خیاطی بیمارستان کار می کنم و همین مساله باعث خستگی بسیاری برای من شده است.
حردانی در بخش دیگری از صحبت های خود درباره همسرش می گوید: همسرم به نوعی آچار فرانسه بیمارستان است و ابتکار عمل بسیاری نیز در این کار دارد؛ البته او در خانه هم این علاقه اش را دنبال می کند و هرچیزی را که به ساخت یا تعمیر نیاز داشته باشد، انجام می دهد. وی ادامه می دهد: علاوه برکار در بیمارستان، تصمیم گرفته ام که تحصیلات خود را ادامه دهم و درحال حاضر مشغول به تحصیل در ترم چهارم کارشناسی حسابداری دانشگاه آزاد هستم. هنگامی که در دبیرستان تحصیل می کردم، جنگ شروع شد و من با توجه به اینکه همسر خواهرم به جبهه رفته بود و باید کنارش می ماندم، نتوانستم تحصیلات خود را به پایان برسانم؛ اما در نهایت بعد از سال ها تصمیم گرفتم، ادامه تحصیل بدهم و اکنون در دانشگاه تحصیل می کنم.
حردانی در پایان صحبت های خود درباره ادامه تحصیلش می گوید: این اتفاق برای فرزندانم بسیار جالب است و آنها نیز من را در این راه تشویق می کنند و این نکته بسیار مهمی است. به عنوان فردی که بعد از سال ها دوری از تحصیل، با وجود 4 فرزند، دوباره تصمیم به ادامه تحصیل گرفته ام، می گویم هرزمانی که اراده کنیم، می توانیم دوباره درس بخوانیم و امیدوارم بسیاری از خانم هایی که در حال حاضر به ادامه تحصیل فکر می کنند؛ اما جسارت آن را ندارند، تصمیمی قطعی بگیرند و تحصیلات خود را ادامه بدهند.
رئیس امور ورزش مجتمع گاز پارس جنوبی خبر داد:
حمید افشاری، رئیس امور ورزش مجتمع گاز پارس جنوبی در گفت وگو با هفته نامه« مشعل» از برگزاری بزرگ ترین لیگ داخلی فوتسال در این مجتمع خبر داد و گفت: برای اولین بار بزرگ ترین لیگ فوتسال داخلی برای کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی راه اندازی شد تا تیم های فوتسال که متشکل از کارکنان و خانواده های آنها هستند، در این لیگ حضور پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون 6 هزار و 600 کارمند رسمی در مجتمع گاز پارس جنوبی مشغول به کار هستند و قرار است تا پایان سال جاری این رقم به 9 هزار و 500 کارمند رسمی افزایش یابد، بیان کرد: در کنار این تعداد از نیروهای رسمی، نزدیک به 18 هزار نیروی پیمانکار نیز فعالیت می کنند که در کل می توان گفت جمعیت بسیاری از کارکنان و خانواده های آنها تمایل به ورزش و حضور در مسابقات دارند.
رئیس امور ورزش شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی ادامه داد: هرسال میان پالایشگاه ها، لیگ های ورزشی در رشته های مختلف از جمله بدمینتون، بسکتبال یا والیبال برگزار می شود و ورزشکارانی که در این رشته ها مشغول به فعالیت هستند، در لیگ های مورد نظر حضور پیدا می کنند.
افشاری با بیان اینکه لیگ هایی که در طول سال برگزار می شوند، به نوعی در شاخه ورزش های همگانی قرار دارند و منتخب این لیگ ها در المپیادهای ورزشی شرکت می کنند، افزود: با توجه به حضور در این لیگ ها، آمادگی کافی برای شرکت در المپیادها بالا می رود و این تیم ها معمولا مقام های بسیار خوبی نیز به دست می آورند.
وی تأکید کرد: در حال حاضر 3 هفته از برگزاری لیگ فوتسال می گذرد و 17 تیم متشکل از 20 نفر با یکدیگر رقابت می کنند. از میان 17 تیم حاضر در لیگ فوتسال 15 تیم برای مجتمع پارس جنوبی و 2 تیم نیز از شرکت نفت و گاز پارس و شرکت پالایش گاز فجر جم هستند.
افشاری گفت: برگزاری این مسابقات تا پایان سال و در استراحتگاه شیرینو عسلویه ادامه دارد. به دلیل اقماری بودن مشاغل، سعی کرده ایم تا هر هفته تعدادی از بازیکنان برای شرکت در مسابقات حضور داشته باشند، از این رو هر تیم فوتسال می تواند 20 بازیکن داشته باشد. این مسابقات 2 روز در هفته برگزار می شود و 16 تیم طی 2 روز به مصاف هم می روند که البته هر هفته یک تیم استراحت دارد، قهرمان مسابقات بعد از 17 هفته مشخص و معرفی می شود.
وی تأکید کرد: همچنین بزودی لیگ والیبال با حضور 8 تیم از همکاران مجتمع گاز پارس جنوبی، لیگ های تنیس روی میز، بدمینتون و شنا نیز برگزار می شود تا همکاران، شرایط متنوعی برای ورزش و حفظ سلامت فیزیکی خود داشته باشند. نکته مهم این است که در طول این مسابقات، استعدادهای ورزشی شناسایی و تیم منتخب شرکت ملی گاز برای حضور در المپیاد معرفی شوند.
افشاری در پایان گفت: منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت و دیگر مدیران ورزشی وزارت نفت قول داده اند، با وجود پتانسیل ورزشی که در میان کارکنان حاضر در منطقه جم وجود دارد و خانواده های آنها که نزدیک به 4 هزار خانواده هستند، امکانات ورزشی مناسبی در اختیار ما بگذارند. در حال حاضر یک مدرسه فوتبال در شهرستان جم فعال است که نزدیک به 800 نفر از رده سنی 6 تا 15 سال به صورت رایگان آموزش می بینند که البته این بچه ها، همگی فرزندان نفتی هستند.
بهرام رضاییان از جمله مدیران فوتبالی وزارت نفت ایران، این بار قرار است به عنوان سرپرست باشگاه فوتبال خوزستان به فعالیت های خود ادامه دهد. رضاییان پیش از این به عنوان مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی جم فعالیت می کرد.
بهرام رضاییان از جمله مدیران باتجربه و موفق فوتبال ایران است که در سال های گذشته، نام او را بارها در فضای فوتبال شنیده ایم. این مدیر جوان فوتبال از سال 1392 مدیرعاملی باشگاه پارس جنوبی جم را به عهده گرفت و موفق شد این تیم را از لیگ دسته دوم به لیگ یک و از لیگ دسته اول به لیگ برتر بیاورد. همچنین پارس جنوبی با مدیریت او، سابقه پنجمی در لیگ برتر فوتبال را نیز دارد. او از سال 1400 به عنوان یکی از اعضای هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال فعالیت می کند و یکی از مدیران تاثیرگذار فدراسیون به شمار می رود. این مدیر 45 ساله که در رزومه خود عضویت در هیأت مدیره باشگاه تراکتور تبریز را نیز دارد، حالا با صلاحدید مدیران کارخانه فولاد از وزارت نفت به این شرکت مامور شده و چالش جدیدی را در عرصه فوتبال تجربه خواهد کرد.
تیم واترپلو نفت امیدیه با برتری مقابل پالایش نفت آبادان به صدرنشینی خود در لیگ برتر ادامه داد. حساس ترین بازی هفته هفتم دور رفت لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور، جمعه اول دی ماه در استخر ولایت امیدیه برگزار شد که تیم نفت این شهر، با نتیجه 24 بر 12 حریف خود را شکست داد و با 18 امتیاز در صدر جدول باقی ماند. همچنین تیم های رعد پدافند و پالایش نفت آبادان به ترتیب با 15 و 11 امتیاز در مکان های دوم و سوم جدول رده بندی قرار گرفتند.
پیروزی پتروشیمی بندر امام و مناطق نفت خیز جنوب
تیم های تنیس روی میز پتروشیمی بندر امام و مناطق نفت خیز جنوب (اهواز) کار خود را در لیگ سی و دوم با پیروزی آغاز کردند. در نخستین روز از سی و دومین دوره لیگ برتر تنیس روی میز آقایان باشگاه های کشور دو تیم تازه وارد لیگ برتری، کار خود را با برد آغاز کردند. تیم های پتروشیمی بندر امام و مناطق نفت خیز جنوب (اهواز) دو تیم تازه وارد لیگ امسال توانستند به ترتیب مقابل شهرداری کرج و پاکنژاد اسپرت، پیروز از میدان خارج شوند. تیم پتروشیمی بندر امام که از برادران عالمیان، افشین نوروزی، حمیدرضا طاهرخانی و سروش امیری نیا در ترکیب خود بهره می برد، در یک بازی یکطرفه، تیم جوان و آینده دار شهرداری کرج را 5 بر صفر شکست داد. تیم مناطق نفت خیز جنوب (اهواز) نیز در یک بازی نزدیک با نتیجه ۳ بر ۲ از سد پاکنژاد اسپرت گذشت.
همکار نفتی و قهرمان مسابقات جهانی کارگری مکزیک:
مشعل مسابقات جهانی کارگری کمپانی ها 2023، آذرماه امسال در شهر لوئن مکزیک برگزار شد. در این دوره از مسابقات نمایندگان ایران نیز موفق به کسب مقام شدند. در این میان علی دیلمی از همکاران نفتی و یکی از کارمندان بخش تاسیسات بیمارستان بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر توانست با حضور در این دوره از مسابقات، سه مقام جهانی را کسب کند. این ورزشکار در رده سنی 45 سال توانست در ماده امدادی مقام اول، در ماده 100 متر مقام دوم، در ماده 200 متر مقام سوم را کسب کند. موفقیت این ورزشکار بهانه ای شد تا با او درباره حضور در این مسابقات گفت وگو کنیم که مشروح آن را می خوانید.
علی دیلمی هستم، متولد 1356 در آبادان، ساکن بندر ماهشهر و کارمند بخش تاسیسات بیمارستان نفت این بندر. فعالیت ورزشی خود را از سال 1372 در رشته دوومیدانی آغاز کردم و تا امروز نیز همچنان در این رشته حضور دارم. از ابتدای فعالیت خود در رشته دوومیدانی مقام های مختلف قهرمانی را در رده های سنی نوجوانان، جوانان، بزرگسالان و لیگ کشور به دست آورم و در حال حاضر نیز در رده پیشکسوتان مشغول به فعالیت هستم. علاوه بر آن به عنوان مربی نیز به علاقه مندان به این رشته آموزش می دهم.
این دوره از مسابقات آذرماه سال جاری با حضور ورزشکارانی از شرکت های معتبر دنیا و به میزبانی مکزیک برگزار شد و من توانستم در سه ماده 100 متر مقام دوم، در ماده 200 متر مقام سوم و در ماده امدادی مقام اول را کسب کنم که باعث افتخار است.
از سال 1382 در صنعت نفت مشغول به کار هستم و تمام این 20 سال در واحد تاسیسات بیمارستان نفت بندرامام فعالیت می کنم. از زمانی که به صنعت نفت پیوستم، در تیم های نفتی به عنوان دونده حضور داشتم و در این سال ها توانسته ام مقام های قهرمانی مختلفی را در مسابقات وزارت نفت به دست آورم. در مسابقات جهانی کارگری نیز به عنوان نماینده صنعت نفت ایران حضور داشتم.
با توجه به اینکه زمان زیادی را مشغول فعالیت هستید، برای ساعت تمرین های ورزشی چگونه برنامه ریزی می کنید؟
با توجه به اینکه در بخش تاسیسات مشغول به کار هستم، معمولا در طول شیفت کاری درگیرکارهای مختلفی هستم، اما طبق برنامه ریزی ای که برای خود داشته ام، تمام تلاش خود را می کنم تا حتما به صورت روزانه 2 ساعت تمرین ثابت برای دوومیدانی داشته باشم و این برنامه ریزی تحت هیچ شرایطی تغییر نمی کند، زیرا ورزش قهرمانی و ادامه راه در این زمینه یکی از مهم ترین برنامه های زندگی من به شمار می رود.
در سنی هستم که باید توجه بیشتری به بدنم برای ادامه فعالیت های ورزشی حرفه ای داشته باشم؛ علاوه برآن شاگردانی دارم که باید برای تربیت آنها وقت و زمان کافی بگذارم و به همین دلیل تا امروز هیچ چیز باعث نشده است خللی در این زمینه صورت گیرد. البته درصورتی که شرایط شیفت کاری به گونه ای باشد که نتوانم محل کار خود را ترک کنم نیز بازهم با همراهی مدیران مجموعه می توانم در محل کار خود نیز تمرینات لازم را انجام دهم و این اتفاق خوبی برای من به شمار می آید. به همین دلیل از کاوه اقبال کیانی، رییس روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر و ناصر امیرپور، رییس بیمارستان بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر قدردانی می کنم که با همکاری آنها توانستم به این موقعیت دست پیدا کنم.
در طول این سال ها شرایطی پیش آمده بود که عضو تیم ملی شوم، اما نکته ای که در رشته دوومیدانی وجود دارد این است که دونده ها برای صدم ثانیه نیز بایکدیگر رقابت می کنند؛ همین مسئله سبب می شد تا سطح رقابت ها برای عضویت در تیم ملی بسیار بالا برود؛ به همین دلیل فرصت عضویت در تیم ملی را از دست دادم.
بسیاری از کسانی که در رشته دوومیدانی در سال های گذشته فعالیت می کردند و حتی به مقام قهرمانی نیز دست پیدا کرده بودند، در حال حاضر از این رشته ورزشی فاصله گرفته اند، اما من تمام تلاش خود را کرده ام تا این رشته را همچنان ادامه داده تا بتوانم در مقطع پیشکسوتان نیز مسابقه دهم. البته این را هم باید بگویم که با برگزاری مسابقات کارگری، به تیم ملی پیشکسوتان نیز دعوت شده ام که این مسئله برای من یک افتخار بزرگ است.
با توجه به استقبالی که از سوی کشورهای مختلف درباره مسابقات جهانی کارگری صورت گرفته، قرار است یک مسابقه دیگر در سال 2024 در کشور یونان برگزار شود که امیدوارم با ایجاد شرایط مناسب بتوانیم در این مسابقات شرکت کنیم. این مسابقات از اهمیت بسیاری برخوردار است و بسیاری از ورزشکاران تمایل بسیاری به حضور در این مسابقات دارند. سطح مسابقات کارگری که در مکزیک برگزار شد بسیار بالا بود که البته برای ورزشکاران ما مشکلی ایجاد نکرده بود، زیرا ورزشکاران ما در سطح بسیار خوبی قرار داشتند. معمولا مسابقات دوومیدانی از یک سنی به بعد به صورت رده بندی سنی برگزار می شود و این طور نیست که یک دونده 45 ساله مانند من با یک دونده 35 ساله مسابقه بدهد به همین دلیل ممکن است تعداد مسابقات کمی محدود شود. البته این را هم باید یادآور شوم که برای حضور در مسابقات کارگری من در مسابقات استانی و کشوری شرکت کرده و با توجه به رکوردهایی که به دست آورده بودم، توانستم در این دوره از مسابقات شرکت کنم.
چندسالی است که به عنوان مربی در یک باشگاه خصوصی فعالیت می کنم و اکثر شاگردانی که در زمینه دوومیدانی آموزش می دهم، بچه های خانواده نفت هستند؛ البته هیچ حمایتی از سمت ورزش نفت به عنوان یک مربی نداشته ام؛ این درحالی است که شاگردانم همه نفتی هستند و من به عنوان مربی خصوصی فعالیت می کنم.
متاسفانه ساکنان بندر ماهشهر در حوزه ورزش دوومیدانی بشدت ضعیف عمل می کنند و می توان گفت استقبال بسیار کمی از این رشته ورزشی صورت می گیرد. اکثر افراد اگر قرار باشد یک رشته ورزشی را انتخاب کنند، بیشتر به سمت تنیس یا فوتبال می روند؛ البته رشته دوومیدانی در سراسر کشور نیز کمتر مورد توجه و حمایت قرار دارد. زمانی که یک رشته ورزشی مورد حمایت قرار نگیرد، هرچقدر هم استعدادهای خوبی در این زمینه وجود داشته باشد، باز هم به جایی نخواهیم رسید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات