این کلینیک افزون بر کارکنان ساکن در استان قم، به نیروهای مناطق عملیاتی نیز خدمات درمانی ارائه می دهد. لطفا در این زمینه بفرمایید که ارائه خدمات درمانی در این مناطق چگونه صورت می گیرد؟
جمعیت شاغل در شرکت های صنعت نفت موجود در استان قم، شامل شرکت ملی گاز، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و... می شود، ضمن آنکه در سایر استان ها نیز جمعیت شاغل داریم که محل کار آنها عسلویه، خارک و... و محل سکونتشان قم است و خانواده های آنها از خدمات درمانی کلینیک صنعت نفت قم استفاده می کنند.
همچنین در تقسیم بندی های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، وسعت ارائه خدمات این کلینیک، شرکت های داخل شهر، مناطق عملیاتی و شهرستان های اطراف مانند دلیجان و ساوه را در بر می گیرد.
ارائه خدمات درمانی به مناطق عملیاتی مانند چشمه شور، پالایشگاه ذخیره سازی، نفت مناطق مرکزی، منطقه عملیاتی دلیجان و منطقه عملیاتی ساوه نیز به شکل پزشکیاری انجام می شود.
در جلسه ای با مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و روسای شرکت ها، در نظر گرفتن پزشک به جای پزشکیار مورد تایید قرار گرفت و از دی ماه امسال، پزشک در پالایشگاه ذخیره سازی شهید فهمیده و نفت مناطق مرکزی، به صورت دوره ای خدمت رسانی می کند.
در بخش درمان غیرمستقیم، سعی بر اصلاح فرایند ها داریم، به گونه ای که روی مطالبات مراکز طرف قرارداد، طی دو سه سال اخیر اصلاحاتی صورت گرفته است.
برنامه ای برای توسعه خدمات در این کلینیک دارید؟
جمعیت، سیاست توسعه خدمات را توجیه می کند. باید گفت که تعداد جمعیت تحت پوشش کلینیک صنعت نفت قم، به لحاظ اقتصاد سلامت در حدی نیست که ایجاد یک بیمارستان را توجیه کند. جمعیت تحت پوشش درمانی بهداری صنعت نفت اصفهان، بیشتر از ماست؛ اما بیمارستان ندارند؛ چون توجیه اقتصادی و سلامت برای آن نیست. با ایجاد کلینیک طب کار و شبانه روزی بودن کلینیک، می توان توسعه خدمات درمانی را توجیه کرد.
اکنون مسؤولیت اجتماعی، یکی از محورهای مورد توجه و تاکید وزارت نفت است. برای همسو شدن با آن، کلینیک صنعت نفت چه برنامه هایی دارد؟
چشمه شور، یکی از مناطق عملیاتی سخت گذر است و این موقعیت جغرافیایی، دسترسی به مراکز درمانی را برای آنها سخت می کند، از این رو برای رفاه حال ساکنان این منطقه، آنها نیز می توانند از خدمات درمانی بهداری نفت این منطقه (چشمه شور) استفاده کنند.
برای توسعه خدمات به دیگر بومیان مناطق، می توان با احداث کلینیک سلامت کار، خدمات بیشتری به بومیان منطقه داد و به منظور ارائه خدمات پاراکلینیکی نیز در صورت آسیب نرساندن به رسالت ارائه خدمات درمانی به جمعیت صنعت نفت و در قالب مسؤولیت اجتماعی، بومیان منطقه نیز از این خدمات بهره مند خواهند شد.
با توجه به تعداد جمعیت تحت پوشش کلینیک نفت قم ، امکان استفاده بهینه از وقت کارکنان در یک یا دو بخش دیگر مهیاست. آیا در این زمینه اقداماتی صورت گرفته است؟
در حوزه خدمات رایج، کمبود نیرو نداریم و تنها در برخی خدمات خاص، این کمبود احساس می شود. اگر بخواهیم مرکز سلامت کار داشته باشیم، باید متخصص ادیولوژیست (شنوایی سنجی) داشته باشیم تا بتواند در چرخه سلامت کار کمک کننده باشد؛ اما جدا از این مبحث، باید گفت که به صورت بهینه از توان نیروهای خود استفاده می کنیم و برخی قسمت ها به دلیل تعداد جمعیت تحت پوشش، می توانند دو تا سه کار را همزمان انجام دهند، از این رو کارکنان این مجموعه، وقت کمی برای استراحت دارند. جالب است بدانید که کارکنان از تصمیم اتخاذ شده بسیار راضی هستند و معتقدند که این روند، باعث افزایش مهارت آنها به صورت همزمان در چند حرفه می شود.
گاهی اوقات کارکنان با شرایط خاصی روبه رو هستند و درخواست انتقال به استان قم یا شهر دیگر را دارند. در این زمینه چه مساعدت هایی می شود؟
برخی نیروها به این دلیل که همسرشان در استان تهران کار می کند، درخواست انتقالی از دیگر مناطق تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت را دارند. در این میان قم و کرج به دلیل نزدیکی به استان تهران، یکی از گزینه های انتخابی شان است و فرد می تواند از مقررات انتقال به تبعیت از همسر استفاده کند که این روند، باعث ایجاد نیروی مازاد در برخی قسمت ها شده است.
یکی از برنامه های بسیار مهم در بهداشت و درمان صنعت نفت، انجام معاینات دوره ای کارکنان است تا از این طریق سلامت آنها مورد تایید قرار گیرد. به منظور تسریع در این کار، فراخوان آنها به چه شکل است؟
یکی از شاخص های مهمی که در واحد سلامت کار داریم، به درصد پوشش معاینات صنعتی بازمی گردد. این کار باید سالی یک بار انجام شود و متقاضی آن اچ اس ای و مدیران شرکت ها هستند؛ زیرا برای معاینات طب صنعتی دو نکته مورد توجه است؛ نخست اینکه آیا فرد برای شغل در نظر گرفته شده مناسب است؟ دوم اینکه آیا سیستم از آن شخص آسیب می بیند یا خیر؟ و به عکس.
به عبارت دیگر، اگر شخصی برای سمتی معرفی شده؛ اما مشکل روحی و جسمی داشته باشد، به مجموعه آسیب می رساند. به همین دلیل از پذیرش آن صرف نظر می شود، ضمن آنکه اگر فردی در کارش دچار آسیب شنوایی، اسکلتی و... شود، در محیط کارش تغییر ایجاد کرده و او را جابه جا خواهیم کرد تا بیماری اش تشدید نشود.
چند درصد از جمعیت تحت پوشش کلینیک صنعت نفت قم، برای معاینات طب صنعتی مراجعه می کنند؟
پوشش 95 تا 100 درصدی، یکی از نکات مثبت در بهداشت و درمان نفت قم به شمار می رود. دلیل این استقبال نیز اطلاع رسانی معاینات طب صنعتی به دو روش است. به گونه ای که اطلاع رسانی شرکت های مستقر در استان قم، به صورت فراخوان است و زمان بندی مراجعه هر شرکتی مشخص و به آنها اطلاع داده شده است، همچنین برای آنکه کارکنان مناطق عملیاتی از محیط کارشان جدا نشوند، گروه طب کار به آن مناطق می روند. بنابراین حدود 50 درصد از معایناتی که انجام می دهیم، به اعزام گروه طب کار به مناطق عملیاتی بازمی گردد و دیگر منتظر این افراد برای مراجعه به طب صنعتی نمی مانیم.
اکنون سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، با هدف دسترسی راحت پزشکان به اطلاعات بیماران، استفاده از سامانه سینا و سلامت نگار را در دستور کار دارند. آیا این سامانه ها در زمینه نرم افزاری کمک کننده و تسهیل کننده هستند؟
یکی از پایه های اصلی خدمات در بخش سلامت کار و خانواده، استفاده از نرم افزار است. به این طریق شرح حال بیمار وارد پرونده الکترونیک می شود و می توان به شرح حال افراد تحت پوشش دسترسی پیدا کرد. این روش رویکرد مثبتی در گزارش گیری و لینک به تمامی شرکت های نفتی و اچ اس ای آنهاست و می توانند در جریان جواب معاینات طب صنعتی قرار گیرند.
در زمینه سلامت خانواده نیز نرم افزار سینا را که مورد تایید دانشگاه علوم پزشکی است، به صورت بومی شده در اختیار گرفته ایم، به گونه ای که برخی موارد مختص به صنعت نفت را که مهم و ضروری است، در این نرم افزار به نام سلامت نگار آورده ایم.
از سال های گذشته به دنبال الکترونیکی کردن نسخه های درمانی هستیم؛ اما بنا به دلایلی تاکنون این کار انجام نشده است. اکنون مدیرعامل جدید سازمان بهداشت و درمان صنعت، به طور جدی این موضوع را دنبال می کنند. فاز نخست استفاده از سامانه سلامت نگار برای ارائه نسخه الکترونیک با موفقیت انجام شده و در فاز دوم به صورت مکتوب گزارش هایی آماده و به تهران ارائه داده ایم تا برای افراد تازه استخدام شده و احراز هویت آنها، دفترچه درمانی صادر شود. امیدواریم که این فاز، با استفاده از سامانه سلامت نگار محقق شود.
در پایان اگر صحبتی باقی مانده، بفرمایید؟
زمان آن رسیده که کلینیک قم به صورت جداگانه در قالب بهداشت و درمان صنعت نفت قم خدمات ارائه دهد. به این طریق می توان از محدودیت ها و ایاب و ذهاب و وقت هایی که صرف مدیریت مضاعف می شود، جلوگیری کرد و میزان رضایتمندی را افزایش داد.
اکنون بهداشت و درمان صنعت نفت استان قم، ظرفیت بالایی دارد؛ اما برخی از آن معطل سیاستگذاری های بالادستی مانده که بر اساس نیازهای جمعیتی، باید تصمیم هایی گرفته شود. در استان قم، یکسری از کارها مانند اخذ مجوز آزمایشگاه و رادیولوژی از دانشگاه علوم پزشکی، خاص است و این روش، اقتصاد سلامت را توسعه می دهد.