مهار گازهای مشعل به همت وزارت نفت
داستان گاز در تنها بندر اقیانوسی ایران
همافزایی برای ورود هیدروژن به سبد انرژی
شمارش معکوس برای برداشت از نخستین چاه بسته و کمبازده
سرمایه ۸.۴ میلیارد دلار برای توسعه طرحهای اولویتدار
مجوز اجرای طرح پتروپالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکهای صادر شد
کریدور شمال به جنوب ابتکار عمل گازی ایران
بیمارستانی پر از آرامش با نخل و زیتون
درخشش ورزشکاران در سرزمین آفتاب
رئیس جمهوری بیان کرد:
رئیس جمهوری با بیان اینکه گازهای مشعل از مسائلی بود که با ایجاد آلایندگی مردم را رنج می داد، گفت: گازهای مشعل در حال مهار است و این ثروت ملی حفظ خواهد شد.
سیدابراهیم رئیسی در گردهمایی سراسری نمایندگان ولی فقیه و ائمه جمعه سراسر کشور افزود: تا پیش از این دولت ۱۰۰ شرکت دانش بنیان با وزارت نفت کار می کرد، اما اکنون در دولت سیزدهم بیش از ۶۰۰ شرکت دانش بنیان با وزارت نفت همکاری می کنند و گازهای مشعل در حال مهار است و به عنوان یک ثروت ملی حفظ خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه به گفته کارشناسان اقتصادی از مهم ترین دلایل تورم، مسئله رشد نقدینگی است، اظهار کرد: رشد نقدینگی که ابتدای دولت سیزدهم ۴۷ درصد بود اکنون به ۲۷ درصد کاهش یافته و هدف گذاری کرده ایم که تا پایان سال به ۲۵ درصد کاهش یابد.
رئیس جمهوری گفت: یکی دیگر از دلایل افزایش نرخ تورم، ناترازی بانک هاست. دولت با همه توان تلاش می کند بانک های ناتراز یا از گردونه خارج شوند یا انضباط مالی را رعایت کنند.
وی تصریح کرد: دولت سیزدهم بدون استقراض و چاپ پول با ایجاد درآمد برای کشور کسری بودجه ۴۸۰میلیاردی را که در آغاز دولت با آن مواجه بود، پشت سر گذاشت و تلاش شد آنچه موجب تورم است، رفع کند. سال ۱۴۰۱ را بدون کسری بودجه پشت سر گذاشتیم و تلاش بر این است که در سال ۱۴۰۲ هم همین گونه عمل شود.
با هدف توسعه همکاری های انرژی انجام شد:
وزیر نفت در سفری دو روزه به عشق آباد با رئیس جمهوری ترکمنستان و مقام های عالی رتبه این کشور به منظور افزایش همکاری ها در زمینه تجارت گاز و صادرات فرآورده های نفتی و خدمات فنی مهندسی دیدار و گفت وگو کرد.
جواد اوجی، وزیر نفت (۲۷ دی ماه) در رأس هیئتی به عشق آباد ترکمنستان سفر کرد و در این سفر دو روزه که حامل پیام سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران به همتای ترکمن بود، با سردار بردی محمداف، رئیس جمهوری، رشید مردوف، وزیر امور خارجه و باتیر امانوف، معاون رئیس کابینه در امور نفت و گاز ترکمنستان دیدار و گفت وگو کرد.
در این سفر، دو طرف درباره توسعه همکاری ها در زمینه تجارت گاز و فرآورده های نفتی و صادرات خدمات فنی مهندسی و تجهیزات نفتی گفت وگو کردند. مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، احمد اسدزاده، معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی و پیام کهتری، مشاور وزیر و مدیرکل دفتر وزارتی وزیر نفت را در این سفر همراهی کردند.
معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی طی حکمی محمود بیرانوند را به عنوان سرپرست اداره کل امور اوپک، مجامع و سازمان های بین المللی وزارت نفت منصوب کرد.
حکم احمد اسدزاده برای «محمود بیرانوند» به شرح زیر است:
«جناب آقای محمود بیرانوند
با سلام
نظر به تعهد، تجارب و صلاحیت های مدیریتی جنابعالی و به موجب این حکم به عنوان سرپرست اداره کل امور اوپک، مجامع و سازمان های بین المللی منصوب می شوید.
امیدوارم با اتکال به خداوند متعال و با بهره گیری حداکثری از توان کارشناسی آن اداره کل و سایر جهات ذی ربط در وزارتخانه در انجام وظایف محوله موفق و پیروز باشید.»
معاون نخست وزیر فدراسیون روسیه از جواد اوجی وزیر نفت برای حضور فعال ایران در ششمین همایش «هفته انرژی روسیه» قدردانی کرد.
به گزارش وزارت امور خارجه، الکساندر نوواک از جواد اوجی بابت حمایت ها و مشارکت فعالانه در ششمین همایش بین المللی هفته انرژی روسیه که از ۱۹ تا ۲۱ مهرماه امسال در شهر مسکو برگزار شد، سپاسگزاری کرد.
متن این پیام به شرح زیر است:
«عالیجناب!
از جنابعالی بابت حمایت ها و مشارکت فعالتان در ششمین همایش بین المللی هفته انرژی روسیه (در ادامه - همایش) که از ۱۱ تا ۱۳ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۹ الی ۲۱ مهرماه ۱۴۰۲) در شهر مسکو برگزار شد، سپاسگزاری می کنم.
هفته انرژی روسیه علاقه مندی بالای جامعه تجاری بین المللی را برای همکاری در طیف وسیعی از حوزه های انرژی با روسیه به نمایش گذاشت.
بیش از 5 هزار نفر از۸۴ کشور خارجی شامل نمایندگان دولت های کشورهای مختلف روسای شرکت ها و سازمان های عظیم در حوزه انرژی، دانشمندان و کارشناسان در این همایش شرکت کردند.
بیش از ۷۰ رویداد با حضور بیش از ۲۵۰ سخنران در چارچوب برنامه این همایش برگزار شد. رویداد کلیدی در بین برنامه های کاری این همایش نشست عمومی با حضور جناب آقای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری فدراسیون روسیه و جناب آقای محمد السودانی، نخست وزیر جمهوری عراق بود که با عنوان «واقعیت جدید انرژی جهانی ایجاد آینده» برگزار شد؛ مدیریت این گفت وگو را عبدالحمید مجری شبکه عربی Al Ghad به عهده داشت.
به لطف حمایت و مشارکت گسترده جنابعالی این همایش در بالاترین سطح سازماندهی و محتوایی برگزار و به یک سکوی کلیدی برای گفت و گو با شرکای خارجی و توسعه روابط بین المللی در حوزه انرژی تبدیل شد.
از دیدار شما در هفتمین هفته انرژی روسیه که در سال ۲۰۲۴ برگزار می شود خوشحال خواهم شد».
ایران و روسیه در حوزه پتروشیمی با توجه به علاقه روس ها همکاری خوبی داشته اند، تاکنون سرمایه گذاران و شرکت های روس قرارداد ۷ میدان نفتی و گازی را با ایران به ارزش ۴.۵ میلیارد دلار نهایی کرده اند که بعضی از پروژه ها تاکنون ۷ تا ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته اند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس گفت: دولت در لایحه بودجه سال آینده قیمت حامل های انرژی را ثابت در نظر گرفته است که کمیسیون تلفیق هم عین آن را مصوب کرد.
رحیم زارع در نشست خبری درباره مصوبه های کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال آینده اظهار کرد: کمیسیون در جریان بررسی تبصره ۱۵ لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ مصوب کرد که افزایش حقوق کارمندان در سال آینده ۲۰ درصد باشد، همچنین کمیسیون کف حقوق شاغلان را ۱۰ و بازنشستگان را ۹ میلیون تومان پیش بینی کرد، همچنین به موجب مصوبه کمیسیون تلفیق، حقوق تا سقف ۱۲ میلیون تومان از پرداخت مالیات معاف شد.
وی افزود: کمیسیون در مصوبه دیگری دولت را مکلف کرد بدهی خود را به شرکت های پتروشیمی تولیدکننده کود شیمیایی و اوره تسویه کند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس درباره وضع حامل های انرژی در بودجه سال آینده تصریح کرد: دولت در لایحه بودجه قیمت حامل های انرژی را ثابت در نظر گرفته که کمیسیون تلفیق هم عیناً آن را مصوب کرد، به این معنا که قیمت بنزین، گازوئیل و دیگر فرآورده های انرژی همچون سال ۱۴۰۲ خواهد بود و تغییری در قیمت حامل های انرژی در سال آینده نخواهیم داشت.
سهم صندوق توسعه ملی از محل فروش نفت به ۴۵ درصد رسید
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس با بیان اینکه بر اساس مصوبه این کمیسیون سهم بودجه دولت از فروش نفت ۳۷.۵ درصد تعیین شد، گفت: سهم صندوق توسعه ملی از محل فروش نفت از ۴۰ درصد پیش بینی دولت به ۴۵ درصد رسید.
زارع اظهار کرد: پیرو مصوبه کمیسیون تلفیق سهم صندوق توسعه ملی از محل فروش نفت از ۴۰ درصد پیش بینی دولت به ۴۵ درصد رسید.
وی با بیان اینکه ۳ درصد از محل فروش نفت به مناطق نفت خیز و محروم اختصاص یافت، افزود: ۱۴.۵ درصد از محل فروش نفت به وزارت نفت برای سرمایه گذاری در این حوزه اختصاص یافت، همچنین سهم بودجه دولت از فروش نفت ۳۷.۵ درصد تعیین شد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس درباره هدفمندی یارانه ها تصریح کرد: حدود ۷۰۰ هزار میلیارد تومان منابع برای هدفمندی مصوب شد که برای پرداخت یارانه نقدی و معیشتی، جبران قدرت خرید خانوار ناشی از افزایش قیمت ها، یارانه دارو، نان و پرداخت مستمری به خانواده های تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی هزینه خواهد شد.
مسیر 10 ساله سیستان و بلوچستان در 4 سال طی شد
مهدی مهرابی گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان را شاید بتوان یکی از موفق ترین پروژه های صنعت گاز برشمرد؛ طرحی ملی که در مسیر تحقق آن همه رکوردهای اجرایی شکسته شد.
تامین گاز دیار مهربانی با توجه به اقلیم گرم و خشک و نبود زیرساخت های گازرسانی، سال ها در دستور کار قرار نداشت و پس از سفر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) و تاکید ایشان بر تامین سوخت پاک این استان، با نگاهی ویژه پیگیری شد.
ایجاد و احداث صنایع، نیروگاه ها، مجتمع های تولیدی و پتروشیمی در سواحل مکران و چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران، از دیگر دلایل توسعه گازرسانی در این استان به شمار می آید. بر اساس برنامه های تعریف شده، مجتمع های پتروشیمی این منطقه به روزانه 30 میلیون مترمکعب گاز نیاز دارند که هم اکنون احداث خطوط انتقال گاز و زیرساخت های کلان تحقق این برنامه در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار دارد.
گفت وگو با محمدرضا میرشکاری، مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان را درباره فعالیت های این شرکت برای توسعه گازرسانی در دیار مهربانی می خوانیم.
شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان به نوعی جوان و نوپا به شمار می آید و سال 1385 تاسیس شده است. فعالیت های اجرایی شرکت از سال 1387 با اجرای نخستین شبکه توزیع گاز در شهر ایرانشهر آغاز شد. هم اکنون 70 نیروی رسمی و 400 نفر نیروی قراردادی و پیمانکاری در این شرکت فعال هستند. توسعه گازرسانی در استان از مصوبات سفر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) است. پس از سفر ایشان، با ایجاد زیرساخت ها، احداث خط لوله 56 اینچ عسلویه_ ایرانشهر از سال 1386 آغاز و شهریورماه 1389 این خط با حضور معاون وقت رئیس جمهوری افتتاح شد. هدف از اجرای این خط گازرسانی به استان هرمزگان، جنوب استان کرمان، گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان و صادرات بود. ایرانشهر شهریورماه 1389 به عنوان نخستین شهر استان گازدار شد و عملیات اجرایی آن تا سال 1392 تداوم داشت. بین سال های 1392 تا 1395 به دلیل نبود چشم انداز روشن برای اجرای خط لوله انتقال گاز ایرانشهر به شمال و جنوب استان، توسعه گازرسانی کاهش یافت. بر این اساس پروژه های گازرسانی در شهرها نیز تحت تاثیر این موضوع قرار گرفت. در نهایت از محل منابع داخلی از سال 1395 خط لوله انتقال گاز ایرانشهر_زاهدان تکمیل و اسفندماه 1395 این خط به بهره برداری رسید و زاهدان به عنوان دومین شهر استان گازدار شد. پس از آن عملیات طراحی و اجرای خطوط انتقال گاز زاهدان به زابل، ایرانشهر به چابهار، ایرانشهر به خاش و میرجاوه از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران آغاز شد و این خطوط هم اکنون گازدار و در حال سرویس دهی به شهرها و صنایع هستند.
همزمان با اجرای طرح های کلان و احداث خطوط انتقال گاز؛ از طریق تعریف و اجرای طرح ضربتی گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان، بهره مندی دیگر مناطق استان از این سوخت پاک شتاب گرفت. سال 1397 اجرای این طرح برای شهر زاهدان در دستور کار قرار گرفت و شرکت های گاز استانی خراسان رضوی، سمنان، همدان و فارس و سیستان و بلوچستان شبکه تغذیه، توزیع و ایستگاه های تقلیل فشار گاز شهر زاهدان را اجرا کردند. این طرح جواب داد و از اوایل سال 1398 و در زمستان سال 1399 همه شبکه های مورد نیاز شهر زاهدان، تزریق گاز شد. اگر می خواستیم به طریق معمول این کار را انجام دهیم به 8 تا 10 سال زمان نیاز بود. خوشبختانه پس از اینکه این طرح جواب داد، آن را به دیگر شهرهای استان گسترش دادیم. بر این اساس، در منطقه سیستان؛ شرکت گاز استان گیلان و در شهرستان های خاش، میرجاوه و تفتان شرکت گاز استان فارس معین شد. همچنین در منطقه شرق
استان شامل شهرستان های سراوان، سوران، مهرستان و گلشن شرکت گاز استان یزد و در سواحل مکران شامل شهرستان های چابهار، کنارک، زرآباد و دشتیاری شرکت گاز استان خراسان رضوی و در شهرستان های قصرقند، فنوج، نیک شهر، راسک و شرکت گاز استان خراسان جنوبی معین استان شدند. در منطقه سیستان ادامه کار گازرسانی به روستاها به شرکت گاز استان یزد سپرده شد، ضمن اینکه ادامه گازرسانی در شهرستان زاهدان، ایرانشهر بمپور و دلگان از سوی همکاران شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان در حال انجام است.
هم اکنون شهرهای ادیمی، زهک، زابل، علی اکبر، محمدآباد، زاهدان، خاش، اسماعیل آباد، بمپور، بزمان، محمدان و ایرانشهر گازدار است. همزمان در 16 شهر عملیات اجرایی گازرسانی از سوی شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان و شرکت های گاز استانی معین در حال اجراست.
حدود 27 شهر باقیمانده استان در حال طراحی و پیمان سپاری برای آغاز عملیات اجرایی گازرسانی هستند.
130 روستای گازدار داریم که 30 روستا در حوزه شهرستان ایرانشهر و بمپور و 100 روستا نیز در شهرهای خاش و اسماعیل آباد قرار دارند. همزمان با اجرای شبکه تغذیه و توزیع دیگر شهرها، عملیات گازرسانی به روستاها نیز انجام می شود. چهار نیروگاه زاهدان، ایرانشهر، بمپور و چابهار تاکنون از گاز بهره مند شده اند. در صنایع عمده نیز دو کارخانه سیمان سیستان و خاش گازدار هستند. در بخش صنایع کوچک نیز شهرک های صنعتی زاهدان، جاده میرجاوه، شهرک صنعتی کامبوزیا و ایرانشهر به شبکه سراسری گاز متصل شده اند. تاکنون در مجموع 5 هزار و 700 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع اجرا شده است.
وظیفه خود می دانم از زحمات و پیگیری همکارانم در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تشکر ویژه داشته باشم. تا در بالادست ما خطوط انتقال گاز بین شهری احداث نشود، نمی توانیم گازرسانی در شهرها، روستاها و صنایع را انجام دهیم. این شعار شرکت مهندسی واقعا به منصه ظهور رسیده است و خط لوله انتقال گاز ایرانشهر_ چابهار اسفندماه سال گذشته به قطرهای 56 و 42 اینچ به بهره برداری رسید. خط لوله انتقال گاز ایرانشهر_ خاش و میرجاوه نیز برای گازرسانی به شهرها وارد مدار شد. هم اکنون خط لوله انتقال گاز پالیزان به پسکوه برای گازرسانی به شرق استان شامل شهرستان های سراوان، سیب و سوران، گلشن و مهرستان از سوی این شرکت در دست اقدام است و تا پایان امسال و بهار سال آینده این خط لوله انتقال گاز به بهره برداری می رسد. همزمان هفت انشعاب روی خط انتقال ایرانشهر به چابهار برای گازرسانی به شهرستان های واقع سواحل مکران تعریف شده است که این پروژه ها از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و شرکت گاز استان خراسان جنوبی در دست اقدام است.
امسال حدود 450 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع گاز در سطح استان اجرا شده و ایجاد این زیرساخت منجر به تزریق گاز بسیاری از شهرها و روستاهای استان شده است. در 9 ماه امسال ادیمی، زهک، محمدآباد و علی اکبر در منطقه سیستان و شهر اسماعیل آباد و 100 روستای حوزه خاش و اسماعیل آباد امسال به شبکه گاز متصل شده است.
بله. سیستان و بلوچستان استانی پهناور است و این موضوع از یک سو ظرفیت به شمار می آید و از سوی دیگر ممکن است باعث کندی کارهای اجرایی شود. استان سیستان و بلوچستان شاید تنها استان کشور باشد که خط پروازی داخل استانی دارد و برای زاهدان به چابهار خط هوایی تعریف شده است. به هر حال این پهناوری ممکن است از نظر سرانه گازرسانی باعث افزایش سرانه گازرسانی شود. با توجه به اینکه گازرسانی به این استان از اولویت های وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران است از لحاظ مسائل بودجه ای خوشبختانه مشکلی نداریم. به لحاظ اقلیم و شرایط جغرافیایی ممکن است یکسری مشکلات حین کار پیش بیاید. بادهای 120 روزه را در منطقه سیستان داریم که عملیات اجرایی را با چالش مواجه می کند. مشکلات مرتبط با عدم استقبال پیمانکاران از انجام کار در این استان نیز مطرح است. بر این اساس استقبال پیمانکاران اجرایی برای حضور در مناقصه های این شرکت کم است. همچنین در تامین تجهیزات مورد نیاز از سطح استان با چالش مواجه هستیم، همچنین مشکلات مرتبط با تجهیزات که در استان ممکن است وجود داشته باشد. کمبود آب برای تست هیدرواستاتیک خطوط لوله از دیگر معضلاتی است که پیمانکاران با آن مواجه هستند. این مشکلات سرعت کار و عملیات اجرایی را تحت تاثیر قرار می دهد.
متناسب با اجرای پروژه های گازرسانی، یکسری کارهای زیرساختی نیز پیگیری می شود. قسمت عمده این زیرساخت ها، احداث ساختمان نواحی در شهرهای جدید متصل به شبکه گاز است. در شهرهای زابل، زاهدان، خاش، ایرانشهر، نیک شهر و چابهار زمین مورد نیاز احداث پست امداد و نواحی خریداری و برای طراحی نیز مشاور در نظر گرفته شده است. تا ماه آینده عملیات اجرایی احداث پست امداد و ساختمان نواحی این شهرها آغاز می شود.
پیشتر نتیجه طرح ضربتی برای شهر زاهدان را عنوان کردم. اگر قرار بود طبق روال معمول این شهر را گازدار کنیم، حدود 8 تا 10 سال زمان نیاز بود در حالی که با اجرای طرح ضربتی گازرسانی این فرایند حدود 2 سال محقق شد و شاهد تزریق گاز شبکه این شهر بودیم. دولت سیزدهم توجهی ویژه به گازرسانی به استان دارد که این موضوع وظیفه ما را سنگین تر می کند. براساس ابلاغیه وزیر نفت در خصوص پروژه های اولویت دار سال 1401؛ پس از برداشت از مخازن مشترک؛ گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان در اولویت دوم قرار داشت. این موضوع در ابلاغیه امسال وزیر نفت نیز مطرح شد. طبق برنامه زمانبندی که شرکت ملی گاز ایران تعریف کرده است، تا سال 1405 پرونده گازرسانی به شهرهای استان بسته می شود.
امسال 6 شهر به شبکه متصل شده است که تاثیر مستقیمی بر افزایش مصرف گاز استان دارد. به طور میانگین روزانه 3 میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی مصرف می شود. نیروگاه های استان نیز در پیک مصرف حدود 9میلیون مترمکعب گاز دریافت می کنند. مصرف گاز در این استان افزون بر کاهش هزینه های اقتصادی و کاهش آلاینده های زیست محیطی زمینه کاهش قاچاق سوخت را نیز فراهم می کند. استان سیستان و بلوچستان به دلیل دارا بودن مرزهای مشترک گسترده با همسایه ها، به نوعی یکی از مناطق قاچاق سوخت است. خوشبختانه توسعه شبکه گازرسانی و کاهش مصرف فرآورده های نفتی در کاهش میزان قاچاق سوخت تاثیر بسزایی دارد. ارزش حرارتی 9 میلیون مترمکعب گاز در نیروگاه ها معادل حدود 9 میلیون لیتر فرآورده نفتی است. اگر این میزان را بخواهیم با تانکر منتقل کنیم به 300 نفتکش جاده پیمای 30 هزار لیتری نیازمندیم. با توسعه گازرسانی از تردد این تعداد نفتکش برای تامین سوخت نیروگاه ها جلوگیری شده است. دو کارخانه سیمان نیز حدود 500 هزار مترمکعب مصرف روزانه دارند. شهرک های صنعتی و صنایع کوچک نیز در مجموع روزانه 500 هزار مترمکعب گاز مصرف می کنند.
حقوق و مزایای همه همکاران پیمانکار این شرکت که در سامانه ساپنا ثبت شده اند، طبق طرح طبقه بندی مشاغل پرداخت می شود. بیمه تکمیلی نیز مشمول حال این کارکنان شده است. 69 نیروی پیمانکار و 16 نیروی قرارداد مستقیم در قالب طرح مشمولان ایثارگران تبدیل وضعیت شده اند.
استان سیستان و بلوچستان جاذبه خاصی برای انتقال نیرو از دیگر استان ها و شرکت ها ندارد، بر این اساس برای ایجاد رضایتمندی در میان همکاران برنامه هایی در دستور کار قرار دارد. در سه بخش ساختار، جذب و نگهداشت در حوزه نیروی انسانی فعالیت می کنیم و این موضوع بدون حمایت ستاد شرکت ملی گاز ایران به نتیجه نمی رسد. همانطور که در بخش اجرای پروژه ها، شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت توجه ویژه ای به این استان دارند، در دوره اخیر خوشبختانه نسبت به سه موضوع یادشده (ساختار، جذب و نگهداشت) توجه ویژه ای شده است. ساختار نیروی رسمی و پیمانکاری خوشبختانه ویرایش شده و متناسب با تعداد شهرهایی که در حال گازرسانی است در تعداد و پایه سمت های شاهد گسترش بوده ایم. در بخش جذب نیروی رسمی نیز از محل آزمون استخدامی وزارت نفت که امسال برگزار شد، خوشبختانه سهمیه خوبی به این شرکت اختصاص یافت که مراحل جذب این عزیزان در حال انجام است. در بخش جذب نیروی پیمانکاری، پس از شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، دومین شرکتی هستیم که مجوز جذب دریافت کرده ایم که همسو با توجه ویژه به این استان است. بر این اساس از طریق آزمون و همکاری با جهاد دانشگاهی این موضوع را پیگیری می کنیم. با توجه به عدم جذابیت استان برای انتقال همکاران، به برخی آیتم های تشویقی و رفاهی نیاز داریم تا نیروهای موجود انگیزه بیشتری برای ماندگاری داشته باشند و در صورت نیاز برای دیگر همکارانی که متقاضی انتقال به استان هستند، انگیزه ایجاد شود. از طریق ستاد شرکت ملی گاز ایران همه موارد در حال پیگیری است.
گازرسانی به شهرها و روستاهای مکران در حال انجام است با این حال نسبت به توسعه گازرسانی به صنایع و واحدهای تولیدی مستقر در این منطقه نگاهی ویژه داریم. هم اکنون 14 مجتمع پتروشیمی مجوز احداث دریافت کرده اند که چهار مورد در حال اجرای عملیات اجرایی هستند. روزانه 30 میلیون مترمکعب گاز برای این مجتمع های پتروشیمی در نظر گرفته شده است. چابهار به لحاظ موقعیت خاص و به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور می تواند نقش عمده ای در صادرات محصولات پتروشیمی داشته باشد. فاصله دریایی عسلویه تا چابهار حدود یکهزار کیلومتر است بر این اساس صادرات محصولات پتروشیمی از این بندر باعث کاهش این فاصله می شود که در هزینه حمل ونقل تاثیرگذار است. افزون بر آن، این موضوع باعث ایجاد اشتغال عمده در استان می شود. زمانی که این مجتمع های پتروشیمی به بهره برداری برسد، هر فردی در سطح استان که مهارت و مدرک تحصیلی داشته باشد، دیگر نگرانی بابت اشتغال نخواهد داشت.
با اینکه تعداد کارکنان شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان به لحاظ نمودار سازمانی کم است، بهترین های شرکت ملی گاز ایران در این شرکت حضور دارند. در بخش مدیریت دارایی های فیزیکی، پایلوت شرکت های گاز استانی همجوار هستیم. در بخش استانداردها موفق شدیم گواهینامه های مدیریتی را با نسخه جدید تمدید کنیم و شرکت ممیزی کننده بر تمدید این گواهینامه ها صحه گذاشت. خوشبختانه در مدیریت امنیت اطلاعات به عنوان نخستین دستگاه اجرایی در استان موفق شدیم از مرکز افتای ریاست جمهوری گواهینامه دریافت کنیم.
در سیستان و بلوچستان همه از گاز می گویند
مشعل استان سیستان و بلوچستان چند سالی است که به بزرگ ترین کارگاه اجرایی صنعت گاز کشور بدل شده و از هامون تا مکران و از سراوان تا دلگان، شاهد اجرای پروژه های گازرسانی متعددی در سطح این استان هستیم. موقعیت راهبردی بازرگانی و ترانزیت استان سیستان و بلوچستان، دسترسی به آب های آزاد، همچنین برخورداری از جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوان، می تواند آینده درخشانی را در زمینه اقتصاد و توسعه تجارت کشورمان با دیگر کشورهای منطقه رقم بزند و این چشم انداز با تامین پایدار انرژی، با شتابی دوچندان تحقق می یابد.
پس از برداشت نفت و گاز از مخازن مشترک، گازرسانی به سیستان و بلوچستان به عنوان دومین استان پهناور کشور، دومین اولویت اساسی وزارت نفت به شمار می آید و این موضوع طی سال های 1401 و 1402 مورد تاکید قرار گرفته است.
فعالیت اجرایی و همزمان چند شرکت گاز استانی در قالب طرح ضربتی، زمینه افزایش ضریب نفوذ گاز در این استان را فراهم کرده و همزمان با بهره مندی خانوارهای بیشتر از این سوخت پاک، واحدهای صنعتی و تولیدی نیز به شبکه سراسری گاز پیوسته اند.
بر اساس تقسیم بندی های انجام شده، عملیات گازرسانی در شهرستان های سراوان، سوران، مهرستان، گلشن و ادامه کار گازرسانی به روستاهای سیستان و... به شرکت گاز استان یزد سپرده شده است. در همین حال، مسؤول پروژه های شرکت گاز استان یزد در استان سیستان و بلوچستان می گوید: فعالیت اجرایی شرکت گاز استان یزد از خرداد امسال کلید خورده است و حدود 600 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع گاز در برنامه اجرایی این شرکت قرار دارد که با وجود چالش های پیش رو، در 7 ماه گذشته حدود 165 کیلومتر این تعهدات اجرایی شده است. زارع علی آبادی یادآور می شود: 200 کیلومتر از 600 کیلومتر تعهد شرکت گاز استان یزد، بتازگی به این شرکت واگذار شده است. به گفته وی، در بخش سیستان، با سه فاز اجرایی در خدمت مردم هستیم. فاز 1 شامل گازرسانی به 52 روستای شهرستان «نیمروز» می شود که هم اکنون فعالیت های اجرایی 16 روستا پایان یافته و در مرحله تست و تزریق گاز قرار دارد. در این روستاها، براساس برنامه های تعریف شده تا دهه فجر امسال تزریق گاز انجام می شود.
مسؤول پروژه های شرکت گاز استان یزد در سیستان و بلوچستان ادامه می دهد: فاز 2 نیز شامل گازرسانی به شهرهای بنجار، جزینک و 30 روستا (شهرستان زابل و جزینک) می شود. شهر بنجار و روستاهای امامی و دهرباب، تا پایان امسال تست و تزریق گاز به آنها انجام می شود. فاز 3 هم شامل گازرسانی به 65 روستای شهرستان زهک می شود.
علی آبادی با بیان اینکه فازهای 1 و 2 با بیش از 50 درصد پیشرفت ادامه دارد و فاز 3 نیز بتازگی کلید خورده است، اعلام می کند: با بهره برداری از این پروژه ها، بیش از 20 هزار خانوار از نعمت گاز برخوردار می شوند.
به گفته مسؤول پروژه های شرکت گاز استان یزد در استان سیستان و بلوچستان، در مجموع 700 میلیارد تومان برای این سه فاز هزینه شده است. وی با اشاره به چالش های اجرای این پروژه ها می گوید: دریافت مجوز، یکی از بزرگ ترین چالش های شرکت گاز استان یزد به شمار می آید. این شرکت وظیفه گازرسانی به روستاهای شهرستان زهک، زابل، هامون، هیرمند و... را به عهده دارد. علی آبادی تاکید می کند: خطوط لوله گاز بین روستایی از زمین های مردم عبور می کند. از سوی دیگر، بیشتر مسیرهای اجرای پروژه بین روستاها نیز زیر پوشش اداره راه است و این مهم، دریافت مجوز فرایند اجرایی را کند می کند.
وی ادامه می دهد: برخی مردم، اجازه عبور خط از زمین های خود را نمی دهند و اداره راه هم برای جاده حریم تعریف کرده است. این موارد موجب تأخیر در اجرای پروژه ها می شود و برای ادامه طرح باید از راهکارها و مسیر جدید استفاده کنیم.
اجرای 15 مورد عبور عرضی از جاده
وی با اشاره به دیگر فعالیت های شرکت گاز استان یزد برای تسریع در اجرای پروژه ها می گوید: تنها در محور زابل- نهبندان بیش از 15 مورد عبور عرضی داریم.
به گفته علی آبادی، بر این اساس با بهره گیری از فناوری پایپ جکینگ، خط لوله انتقال گاز بدون حفاری، راه بندان و برش آسفالت از زیر جاده عبور می کند.
گازرسانی به روستای پیری با 1200 نفر جمعیت
دهیار روستای پیری از توابع بخش جزینک شهرستان زهک می گوید: این روستا بیش از یکهزار و 200 نفر جمعیت دارد.
عباس پیری وفادار با بیان اینکه حدود یک سال پیش، فعالیت های اولیه و طراحی گازرسانی به این روستا آغاز شد، یادآور می شود: از دو هفته پیش اکیپ های اجرایی برای انجام پروژه گازرسانی در روستا مستقر شده اند.
وی اعلام می کند: هم اکنون 40 نفر در حال اجرای پروژه های گازرسانی روستا بوده که 20 نفر آنها از اهالی بومی هستند. با راه اندازی این پروژه، بخش زیادی از اهالی بیکار روستا مشغول به کار شده اند. افزون بر این تعداد، 10نفر از اهالی روستا نیز در یکی دیگر از پروژه های زهک مشغول به کار شده اند.
دهیار روستای پیری با بیان اینکه سوخت مورد نیاز اهالی این روستاها با کپسول و نفت سفید تامین می شد، می گوید: مردم برای تهیه کپسول به زابل می روند و نفت سفید هم به صورت سهمیه ای اختصاص می یابد.
پیری وفادار تصریح می کند: گاز که بیاید، کار مردم راحت می شود. برای گازرسانی بسیار پیگیر بودیم و نخستین روستایی هستیم که کار اجرای پروژه ها در آن کلید خورده است.
با توجه به تامین سوخت، در حال مذاکره و پیگیری راه اندازی یک صنعت کوچک در روستا هستیم که با تحقق آن، زمینه اشتغالزایی بیشتر و ایجاد درآمد ثابت برای اهالی بومی فراهم می شود.
گازرسانی و تحقق عدالت اجتماعی
رسول سارانی صفری، یکی از پیمانکاران پروژه گازرسانی به روستای پیری، اصالتا زابلی است.
وی با بیان اینکه در منطقه ای محروم هستیم که با گازرسانی به آن، بخشی از این محرومیت ها کمرنگ می شود، می گوید: از 10 روز پیش فعالیتمان را آغاز کرده ایم و 12 نفر از نیروهایم در این پروژه فعال هستند.
به گفته سارانی صفری، همه کارکنان فعال در این پروژه، بومی روستا هستند.
وی تاکید می کند: به هر حال تامین کپسول و نفت با چالش های خاص خود همراه است. این چالش ها برای برخی اهالی مسن روستا بیش از پیش مشهود بود. به گفته سارانی صفری، با اجرای پروژه گازرسانی این سوخت پاک به آسانی در دسترس همه اهالی قرار گرفته و به نوعی عدالت کاملا برقرار می شود.
جلوگیری از وقوع حادثه در پروژه ها
محمد خواجه، مسؤول اچ اس ای پروژه گازرسانی به روستای پیری نیز اصالتا زابــلی است.
وی می گوید: کارم از 7 صبح آغــــاز می شود و وظیفه نظارت بـــر مسائـــل ایمنی پروژه را به عهده دارم.
خواجه یادآور می شود: پیش از آغاز کار، ارزیابی های لازم درباره خطرات احتمالی انجام و تذکر و راهنمایی مورد نیاز ارائه می شود. در حین انجام کار نیز بر فعالیت ها نظارت داریم تا شاهد وقوع حادثه و ایجاد مشکل برای هیچ یک از کارکنان نباشیم.
وی با بیان اینکه بیشترین خطر مربوط به کابل های برق است، اعلام می کند: احتمال برخورد بیل مکانیکی با زیرساخت ها، بویژه برق وجود دارد. از سوی دیگر نباید به دیگر زیرساخت ها از جمله آب و فیبر نوری آسیب وارد شود. بر این اساس پیش از انجام کار، استعلام ها و مجوزهای لازم برای عملیات حفاری تهیه و دریافت می شود.
از بیکاری نجات یافتیم
حسین پیری زیرکوهی، اصالتا اهل روستای پیری بوده و از دو هفته پیش و همزمان با آغاز پروژه گازرسانی به این روستا مشغول به کار شده است.وی با بیان اینکه پیش از حضور در این پروژه به صورت روزمزد کارگری می کردم، می گوید: برای کار، هر روز به میدان اصلی روستا مراجعه می کردم و در انتظار کار بودم.
پیری زیرکوهی ادامه می دهد: یک هفته سرکار بودیم و یک هفته بیکار! هم اکنون در این پروژه داخل روستا مشغول به کار هستیم و پس از پایان کار بدون مشکل به منزل می رویم.
وی تاکید می کند: با فعالیت پروژه های گازرسانی در سطح روستا از بیکاری نجات پیدا کرده ایم. از سوی دیگر با ورود گاز شرایط زندگی بهتر می شود.
گاز برکت بزرگی است
حسین کاوه کیخواه از دیگر اهالی بومی روستا به شمار می آید.
وی که 8 سال تجربه فعالیت در پروژه های گاز را دارد، می گوید: در اجرای خط لوله انتقال گاز زابل به شهرک علی اکبر و خط لوله انتقال گاز جزینک حضور داشته ام. اصالتا اهل روستای پیری هستم و با راه اندازی پروژه های گاز در روستا به این پروژه پیوستم.
وی با بیان اینکه بیمه تامین اجتماعی هستم و خوشبختانه 25 سال سابقه دارم، یادآور می شود: باید از مسؤولان برای اجرای چنین پروژه هایی که زمینه رفاه مردم را فراهم می کند، تشکر کرد. کیخواه تاکید می کند: گاز واقعا برکت بزرگی است. در خانه نشسته اید و راحت از آن استفاده می کنید. با بهره مندی از نعمت گاز از دود و بوی نفت راحت می شوید و دیگر نیازی به پیگیری برای تهیه کپسول نیست.
علی هراتی از اهالی زابل و یکی از افراد فعال در پروژه های گازرسانی منطقه جزینک است.
وی که از 2 ماه پیش در پروژه های گازرسانی مشغول به کار شده است، می گوید: پیش از این نیز تجربه حضور در پروژه های گاز را دارم و در فرایند علمک گذاری سطح شهر زابل حضور داشته ام. به گفته وی، پیش از حضور در پروژه های گازرسانی به عنوان بنا مشغول به کار بودم. حضور در پروژه های گاز قطعا از بنایی راحت تر و بهتر است. به عنوان بنا، در 1 ماه چند روز کار دارید و در مابقی روزها بیکار هستید. هراتی با بیان اینکه خوشبختانه از دو ماه پیش که وارد پروژه های گازرسانی شده ام تاکنون به طور مستمر مشغول به کار بوده ام، یادآور می شود: 20 روز است که در پروژه های گازرسانی شهر جزینک حضور دارم. جزینک تا زابل حدود 20 کیلومتر فاصله دارد.
وی تاکید می کند: گاز به زابل رسیده و همه درباره گاز حس خوبی دارند. ورود گاز باعث تغییر زندگی مردم می شود. با ورود گاز زندگی آسان می شود و دیگر از تامین نفت سفید و کپسول گاز بی نیاز می شویم. کپسول گاز 38 هزار تومان بود و براساس مصرف، هر 15 روز یکبار باید آن را تعویض می کردیم، درحالی که با بهره مندی از گاز دیگر نیازی به این کارها نیست.
احمد جون آبادی، بتازگی در طرح های گازرسانی مشغول به کار شده و پیش از این در دیگر شهرستان های استان سیستان و بلوچستان فعالیت داشته است. او که اصالتا زابلی است، می گوید: پیش از این به عنوان کارگر در زمین های کشاورزی و مرغداری کار می کردم.جون آبادی با بیان اینکه اهالی منطقه از ورود گاز استقبال می کنند، می گوید: گاز که بیاید، برای منطقه اتفاق های خوبی می افتد.
خیال مردم آسوده می شود و دیگر نیازی به ایستادن در صف برای دریافت کپسول گاز نیست.به گفته وی، افزون بر راحتی، قیمت گاز لوله کشی هم کمتر است. گاز که باشد، کار هم ایجاد می شود و دیگر دغدغه برای پیدا کردن شغل نخواهیم داشت.
رامین نارویی، راننده پیمانکار شرکت گاز اصالتا اهل زهک است. وی که پیش از این بیکار بوده است، می گوید: متاهل هستم و با آغاز فعالیتم در پروژه های گاز، زندگی ام هم دستخوش تغییرات مثبتی شده است. نارویی، امیدوار است که هرچه زودتر همه مناطق استان سیستان و بلوچستان تحت پوشش نعمت طبیعی گاز قرار بگیرد و مردم شهر و استانش راحت شوند؛ چرا که با ورود گاز، کپسول جمع می شود و در یک کلام گاز، نعمت بزرگی است.
دستاوردی که در یک رویداد بین المللی با ابتکار شرکت ملی گاز ایران رقم خورد
مشعل حرکت جهان به سمت استفاده از انرژی های پاک همچون هیدروژن سبب شده است علاقه مندی به تولید این انرژی در دنیا افزایش یابد؛ ایران نیز ازجمله کشورهایی است که می کوشد هیدروژن را به سبد انرژی خود بیفزاید.هفته ای که گذشت، به ابتکار شرکت ملی گاز ایران وبا مشارکت دانشگاه شهید بهشتی "رویداد بین المللی هیدروژن" با هدف سیاست گذاری و آینده نگری صنعت هیدروژن درایران برگزارشد. دراین رویداد مهم که با حضور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در پردیس فنی - مهندسی شهید عباسپور دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، عباس علی آبادی، وزیر صمت نیز به عنوان میهمان در آن حضور داشت.
سه شنبه 26 دی ماه رویداد بین المللی هیدروژن با محورهای مهمی همچون «آینده نگری صنعت هیدروژن در کشور ایران» شامل نگاشت نهادی هیدروژن در اسناد بالادستی و تعیین جایگاه تنظیم گری هیدروژن در طرف عرضه و تقاضا، سیاست گذاری و آینده نگری صنعت هیدروژن کشور، زیست سازگاری هیدروژن و پشتیبانی از توسعه پایدار، الزام ها، زیرساخت ها و مدل های مشارکت توسعه فناوری هیدروژن را در دستور کار داشت که در سخنرانی ها نیز بازتاب یافت.
وزارتخانه های نفت و نیرو، از عزم خود برای حرکتی تلاشگرانه در مسیر استفاده از این سوخت پاک خبر دادند و در آن برحمایت تمام قد خود از طرح های دانشگاهی، شرکت های دانش بنیان و دیگر بخش ها تاکید کردند.
مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به عنوان میزبان برگزاری رویداد بین المللی هیدروژن، استفاده مطلوب از ظرفیت این انرژی را برای تامین بخشی از سبد انرژی کشور یک اقدام ملی خواند که تمامی بخش های مسئول باید در آن مشارکت داشته باشند.
او اظهار کرد: از آنجا که گاز بیش از ۷۰ درصد سبد انرژی کشور را فراهم می کند و با در نظر گرفتن ناترازی انرژی به عنوان یکی از مشکلات مهم کشور، شرکت ملی گاز ایران تلاش های فراوانی برای تنوع بخشی به سبد انرژی کشور در دستور کار دارد و درصدد هستیم تا این شرکت را به عنوان متولی توسعه راهبردی هیدروژن در کشور معرفی کنیم.
چگنی با اشاره به اقدام های مناسب انجام شده در زمینه هیدروژن در بخش دانشگاهی و صنعتی گفت: نیاز است که این اقدام ها و دستاوردها، تحت یک ساختار منسجم، یکپارچه، جهت دهی و سیاست گذاری شوند. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اظهار با اظهار امیدواری از اینکه شرکت ملی گاز ایران بتواند در زمینه استفاده از هیدروژن گام های اساسی بردارد، از راه اندازی مرکز ملی هیدروژن در زیرمجموعه این شرکت در آینده نزدیک خبر داد. وی گفت: افزون بر آن، مشارکت با دانشگاه ها، سرمایه گذاری و فناوری در حوزه هیدروژن در دانشگاه ها، بومی سازی و حمایت از شرکت های دانش بنیان فعال در این عرصه، از جمله اقدام های شرکت ملی گاز ایران در راستای توسعه فناوری هیدروژن در کشور خواهد بود.
چگنی در ادامه با برشمردن برنامه های شرکت ملی گاز ایران برای ایجاد تصویر جامع از شبکه ارزش هیدروژن و پتانسیل های تولید انواع هیدروژن در صنعت گاز گفت: شناسایی و تحلیل شبکه ارزش هیدروژن، تحلیل پتانسیل تولید هیدروژن، تدوین تصویر جامع از شبکه ارزش هیدروژن و طراحی استراتژی و سیاست ها ازجمله محورهای این برنامه است که با هدف امکان سنجی توسعه فناوری هیدروژن در شرکت ملی گاز ایران با رویکرد توسعه پایلوت فناورانه صورت می گیرد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اقدام کشورهای همسایه حاشیه خلیج فارس در زمینه توسعه فناوری هیدروژن که از ایران بسیار جلوتر هستند، گفت: ساختار حاکمیتی و علمی برای همگرایی باید میان مراکز علمی کشور برای توسعه فناوری هیدروژن ایجاد شود. چگنی تأکید کرد: شرکت ملی گاز ایران قصد دارد با بهره گیری از تجربه ها و داده های به دست آمده، مسیری بهینه را برای توسعه هیدروژن به عنوان یکی از منابع اصلی اولیه انرژی در آینده کشور آماده کند.
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: شرکت ملی گاز متولی توسعه راهبردی هیدروژن در کشور است و در صورت گشایش در طرح های هیدروژن و دیگر سوخت های جایگزین، فشار روی شرکت ملی گاز برای تأمین تقاضای گاز طبیعی برداشته خواهد شد، بنابراین از طرح های پژوهشی که به منظور بهره گیری از هیدروژن برای تولید انرژی پاک و پایدار انجام می شود، استقبال می کنیم. او با اشاره به ایجاد دفتر فناوری و نوآوری هیدروژن در مرکز پژوهشی انرژی دانشگاه شهید بهشتی گفت: دفتر فناوری و نوآوری با رویکردی راهبردی بر آن است که مطالعه راهبردی خود را در دسته هایی گوناگونی از تحلیل بازار و تجارت گاز طبیعی و فرآورده های گازی آینده پژوهی الگوسازی عرضه و تقاضای گاز طبیعی و فرآورده های گازی به ویژه هیدروژن، بهینه سازی و فرهنگ سازی مصرف گاز، حکمرانی توسعه و نوآوری در کسب وکار صنعت گاز و حکمرانی انرژی، توسعه سازمانی، سرمایه انسانی، بهره وری و مسئولیت اجتماعی انجام دهد.
عباس علی آبادی، وزیر صمت گفت: با توجه به قرار داشتن ایران در آستانه تحولات علمی بزرگ، روش های سنتی نمی تواند ما را به این اهداف برساند، از این رو قصد داریم با ایجاد ارتباط قوی بین صنعت و دانشگاه راه را برای رسیدن به این اهداف باز کنیم. وی تصریح کرد:ارتقای بهره وری در بخش صنعت و انرژی کشور با استفاده از فناوری های جدید مانند هیدروژن به ویژه هیدروژن سبز به خوبی قابل احصاست.
وزیر صمت افزود:جامعه، محیط زیست و اقتصاد سه رکن اصلی توسعه پایدار است و به منظور تحقق این سه رکن نیاز است ملل مختلف با همکاری و ایجاد صلح توسعه پایدار را در دنیا رقم بزنند. وی با بیان اینکه هیدروژن در بخش های مختلف سیستم های انرژی ایفای نقش می کند، تصریح کرد: مهم ترین رکن استفاده از هیدروژن اقتصاد است که بسیار متاثر از قیمت برق تولیدی و هزینه الکترولایزها (روش های تولید) است. راهکار اساسی برای توسعه پایدار در اقتصاد هیدروژنی استفاده از هیدروژن سبز یا حداقل هیدروژن آبی است و مشکل اصلی آن، هزینه تولید، انتقال و ذخیره سازی این نوع هیدروژن است که بر پایه تولید برق تجدیدپذیر است. علی آبادی با اشاره به اینکه ارتقای بهره وری در بخش صنعت و انرژی کشور با استفاده از فناوری های جدید مانند هیدروژن به ویژه هیدروژن سبز به خوبی قابل احصاست، اظهار کرد: از جمله مهم ترین راهبردها و حوزه های تمرکز وزارت صمت در اجرایی شدن این اهداف نیز فرماندهی واحد تولید و بازآرایی حکمرانی دولتی مبتنی بر رشد تولید، تمرکز بر ابرشرکت ها، بخش خصوصی، خوشه های صنعتی و تشکل ها، تحول دیجیتال، ارتقای فناوری و دانش بنیانی ( آمادگی برای انقلاب های صنعتی پیش رو) و تامین مالی نوین ( شرکت تامین سرمایه، لیزینگ ها، صندوق ها) است.
محسن خجسته مهر، دیگر سخنران کلیدی همایش رویداد بین المللی هیدروژن، به بیان مطالبی در حوزه تولید هیدروژن و قرارگیری آن در سبد سوختی کشور پرداخت.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه این شرکت هم اکنون در حوزه هیدروژن در مرحله پژوهش و مطالعه قرار دارد و در آینده نزدیک یک یا چند پایلوت فناورانه برای تولید هیدروژن، ذخیره سازی و انتقال آن با هدف صادرات تعریف خواهد کرد، افزود: در این زمینه باید خیلی سریع از مرحله مطالعات، پژوهش و امکان سنجی اقتصادی عبور كنیم و وارد پایلوت های فناورانه شویم.
خجسته مهر با اشاره به تعریف کارگروه هیدروژن از ابتدای امسال در شرکت ملی نفت ایران، از تمامی صاحب نظران، شرکت های فناور و دانش بنیان و دانشگاه ها دعوت به همکاری کرد و از آمادگی کامل شرکت ملی نفت ایران برای حرکت در این مسیر خبر داد.
وی تاکید کرد: هر ایده ای که در حوزه هیدروژن مطرح باشد، شرکت ملی نفت ایران به معنای واقعی خریدار آن است؛ به این امید که با پذیرفتن بخشی از این تحولات که در دنیا رقم می خورد بتوانیم موجبات اعتلای مردم و ملت ایران و جمهوری اسلامی را فراهم کنیم.
او گفت: با توجه به تغییراتی که در تحولات بین المللی رخ داده، ضروری است تصمیم بگیریم چه اقدام هایی را در رویارویی با این تحولات انجام دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، نخستین تحول را استفاده از منابع و ذخایر نامتعارف نفت و گاز اعلام کرد و گفت: امروز در دنیا روزانه میلیون ها بشکه شیل نفتی، شیل گازی و هیدرات های گازی تولید می شود که صرفه اقتصادی هم دارد. حال نکته این است که ما چه مقدار از تولید نفت و گاز را از طریق ذخایر نامتعارف به دست آوریم.
خجسته مهر اعلام کرد: خوشبختانه شرکت ملی نفت ایران در خصوص استفاده از ذخایر نامتعارف از مرحله پژوهشی و مطالعاتی عبور کرده و در حال ورود به پایلوت است و به زودی حجمی از ذخایر نامتعارف نفت و گاز به ذخایر کشور افزوده می شود؛ از این رو باید آمادگی کامل داشته باشیم تا بتوانیم از این ذخایر تولید کنیم.
معاون وزیر نفت، تولید هیدروژن، ذخیره سازی و انتقال آن با هدف صادرات را دومین تحول بین المللی خواند و گفت: بر اساس آمار موجود، اروپا برای مصارف خود به میلیون ها تن هیدروژن به عنوان سوخت نیازمند است که 50 درصد آن را خود تولید می کند و قرار است 50 درصد باقیمانده از نیازش را از طریق واردات تامین كند. این آمار به ما این پیام را می دهد که باید آمادگی تولید، ذخیره سازی و انتقال هیدروژن با هدف صادرات را داشته باشیم؛ البته باید مسیری را انتخاب كنیم که سهل الوصول باشد و صرفه اقتصادی داشته باشد.
خجسته مهر با اشاره به رتبه نخست ایران در برخورداری از ذخایر هیدروکربوری در جهان بر تلاش به منظور به کارگیری این دارایی زیرزمینی به حداکثر ثروت روزمینی تاکید کرد.
معاون وزیر نفت به کارگیری هوش مصنوعی و دیجیتال کردن میدان های نفت و گاز را سومين تحول روز دنیا برشمرد و گفت: مقام معظم رهبری در این باره فرمودند: «پیروز دنیا کسی است که در حوزه هوش مصنوعی سرآمد باشد» و ايران بايد در ميان 10 كشور برتر در حوزه هوش مصنوعی قرار بگیرد. در اين زمينه هم همان طور كه پیش تر هم اعلام شده است، به دنبال ديجيتال كردن 15 ميدان نفتی و گازی هستيم.
خجسته مهر تصریح کرد: ما اعتقاد داریم در سبد فناوری هایمان در شرکت ملی نفت باید تلاش کنیم تا با کسب و به کارگیری فناوری های اکتشافی، توسعه ای، حفاری، تولیدی و ازدیاد برداشت، زودتر ذخایر زیرزمینی را به ثروت روی زمینی تبدیل کنیم و از سوی دیگر به توانمندی فناوری در حوزه اکتشاف، توسعه و تولید از منابع نامتعارف و انرژی های پاک مثل هیدروژن دست پیدا کنیم.
او گفت که نگاه سبدی داشتن به فناوری ها در حوزه منابع متعارف، نامتعارف و انرژی های پاک مثل هیدروژن مبتنی بر آینده نگاری و دچار غافلگیری راهبردی نشدن در آینده، برایمان لازم است و در این چارچوب ورود شرکت ملی نفت ایران را به حوزه پژوهش و توسعه فناوری در هیدروژن اعلام می کنم و امیدوارم سهم شایسته ای در بازارهای مربوطه داشته باشیم.
معاون وزیر نفت اظهار امیدواری کرد که در هر دهه فجری افزون بر روزشماری انقلاب، یک روزشمار از جنس پیشرفت و توسعه هم داشته باشیم. هر سال که به عمر شکوهمند و پربرکت انقلاب اسلامی افزوده می شود، نقش جدیدی از تولید علم و فناوری هم به دنیا اعلام کنیم. امید که بتوانیم با تولید علم، انتقال فناوری، کشوری ثروتمند برای خودمان باشیم و محصول این اقدام ها به پیشرفت، رفاه و آسایش مردم ایران بینجامد.
جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی نیز در رویداد بین المللی هیدروژن با تأکید بر افزایش طرح های بهینه سازی مصرف سوخت در کشور گفت: با توجه به اینکه در مصرف دیگر سوخت ها همچون گاز فاصله زیادی با استانداردهای جهانی داریم، نمی توانیم به فکر استفاده از هیدروژن نباشیم. وی تصریح کرد:برای استفاده از هیدروژن در سبد سوختی کشور، به ویژه در بخش حمل ونقل باید به فکر اقتصاد این پروژه باشیم. سالاری با اشاره به اینکه پالایشگاه های نفت کشور بالاترین مقدار هیدروژن در کشور را تولید می کنند، گفت: کیفی سازی و کمی سازی فرآورده های نفتی براساس استانداردهای محیط زیستی رابطه نزدیکی با تولید فناوری در حوزه هیدروژن دارد. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی همچنین با یادآوری خودکفایی حداکثری صنعت پالایش کشور و آغاز صادرات خدمات فنی و مهندسی به صدور 1.6 میلیون قلم کالا به پالایشگاه های خارجی همچون «ال پالیتو» ونزوئلا نمونه هایی از آن اشاره کرد.
عبدالحسین بیات رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت به عنوان دیگر سخنران رویداد بین المللی هیدروژن، از ارتباط میان دانشگاه و صنعت به عنوان یک ضرورت و زیرساخت اصلی تحول فناورانه در صنعت نفت یاد کرد و گفت: باید از مراکز دانشگاهی برای فعالیت در حوزه هیدروژن حمایت شوند. بیات هیدروژن را سوختی مکمل و جایگزین در سبد سوختی کشور به منظور کاهش آلایندگی هوا خواند و گفت: مسیر پیشنهادی توسعه هیدروژن در ایران می تواند به عنوان راهکاری برای تنوع بخشی در سبد سوختی کشور باشد. او در این زمینه رویکرد صندوق را توسعه زنجیره ارزش در طرح هایش اعلام کرد و افزود: باید آنچه در توان داریم برای رساندن ایران به قله های فناوری انجام دهیم. وی با یادآوری اینکه تولید و استفاده از هیدروژن در فرآیندهای پالایشگاهی و پتروشیمی سال های سال در حال استفاده است، افزود: امروز این ماده در تولید اتیلن استفاده زیادی در پتروشیمی دارد، از این رو می توان برای تولید انبوه هیدروژن از تجربه صنعت نفت استفاده کرد. رئیس هیئت رئیسه صندوق بازنشستگی صنعت نفت اظهار کرد: هم اکنون در دنیا ۹۹ درصد هیدروژن از منابع هیدروکربوری تولید می شود، از این رو با توجه به منابع عظیم هیدروکربوری در کشور جای کار زیادی در زمینه فناوری داریم. بیات همچنین با اشاره به فرآیندهای هیدروژن محور در پروژه ایران ال ان جی گفت: صندوق بازنشستگی صنعت نفت آمادگی دارد با مراکز دانشگاهی و علمی کشور برای توسعه این فناوری ها در این پروژه همکاری تنگاتنگ داشته باشد.
سیدمحمودرضا آقامیری، رئیس دانشگاه شهید بهشتی به عنوان میزبان رویداد بین المللی هیدروژن، برگزاری این رویداد علمی با همکاری شرکت ملی گاز ایران در کنار دانشگاه شهید بهشتی را نویدبخش ارتباط عمیق میان دانشگاه و صنعت خواند و از تلاش برای همکاری بیشتر با مراکز صنعتی از جمله وزارت نفت به منظور رفع چالش های فناورانه آنها خبر داد. او با اشاره به استفاده از هیدروژن در دنیا به عنوان سوخت پاک گفت: برای توسعه استفاده از این ماده در کشور باید همه تجربیات یکدیگر را روی هم بگذاریم تا بتوانیم به موفقیت دست یابیم. رئیس دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به برنامه دانشگاه شهید بهشتی درباره تقاضای پیش دستانه به مراکز صنعتی کشور افزود: دانش فنی استفاده از هیدروژن در ایران می تواند همچون فناوری های نوظهور در ایران مانند انرژی هسته ای، نانو و هوافضا به پیشرفت های علمی بالایی برسد.
آخرین دستاوردهای ساخت داخل در چهاردهمین نمایشگاه نفت خوزستان به نمایش درآمد
مشعل قطب تولید نفت ایران در هفته اخیر، شاهد برگزاری چهاردهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان 1402 بود که با حضور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و جمعی از مدیران صنعت نفت در اهواز آغاز به کار کرد.اهمیت برگزاری این دوره از نمایشگاه به میزبانی شرکت ملی حفاری ایران، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت نفت و گاز اروندان، با توجه به دستیابی به تولید حداکثری نفت خام و صادرات اهمیت بسزایی داشت. در نمایشگاه امسال که ۲۴ تا ۲۷ دی ماه در اهواز برگزار شد، بیش از ۲۸۱ شرکت از ۱۶ استان و بازدیدکنندگان ۶ کشور خارجی حضور داشتند.
اهواز به عنوان یکی ازشهرهای نفت خیز کشور، هفته گذشته میزبان برپایی چهاردهیمن نمایشگاه تخصصی در زمینه ساخت تجهیزات صنعت نفت درخطه خوزستان بود. شرکت های متعدد نفتی که درخوزستان به عنوان قطب تولید نفت کشورفعالیت می کنند، طبق روال سال های گذشته به این نمایشگاه آمدند تا افزون بر به نمایش گذاشتن آخرین دستاوردهای خود، در تعامل با یکدیگر درجهت تعالی هرچه بیشترصنعت نفت و اتکا آن به خود درحوزه ساخت داخل، گام بردارند. محسن خجسته مهر، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران که به منظور افتتاح دراین نمایشگاه حضوریافته بود، ضمن ابرازخرسندی ازتلاش همکارانش به تفسیر در باب ساخت تجیهزات مورد نیازصنعت نفت با تکیه بر توان داخل صحبت کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در آیین گشایش چهاردهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان گفت: از ابتدای دولت سیزدهم تحقق رشد تولید پس از یک دوره رکود و تحریم مورد تأکید بوده است و تا پایان سال افزایش تولید مناسبی خواهیم داشت. محسن خجسته مهر با بیان اینکه افزایش تولید نفت و گاز نیز از دیگر تکالیف وزارت نفت در دولت سیزدهم بوده است، اظهارکرد: در دولت سیزدهم صادرات نفت ۲.۵ برابر شده است. وی با اشاره به اینکه خوزستان نقطه اتصال با دیگر نقاط کشور است، افزود: رشد اقتصادی و تولید کشور از خوزستان و دیگر استان های نفت خیز و گازخیز است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، با بیان اینکه بین حکمرانی و راهبری مطلوب و حضور میدانی ارتباطی مستقیم وجود دارد، تأکید کرد: ۱۶ استان کشور درگیرعملیات تولید نفت و گاز هستند. خجسته مهر با اشاره به اینکه سرمایه گذاری و توسعه میدان های نفت و گازبا محور میدان های مشترک، کشف بازارهای جدید و افزایش صادرات نفت و گاز در دولت سیزدهم انجام شد، افزود: در ابتدای دولت سیزدهم ۴۶۰ هزارمیلیارد تومان کسری بودجه وجود داشت و صنعت نفت باید این کسری بودجه را جبران می کرد. وی ادامه داد: باید درآمدزایی و رشد اقتصادی را رقم می زدیم، همچنین افزایش کمّی و کیفی شرکت های دانش بنیان با هدف تکمیل زنجیره ارزش نیز در دستور کار بوده است.
خجسته مهر با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم چهارمیلیارد دلارقرارداد برای توسعه میدان های نفت و گاز امضا شده است، ادامه داد: از پنج میدان که قرارداد آن امضا شده، سه میدان مشترک است وتا پایان امسال قراردادهای بزرگ و مهمی دیگری را امضا می کنیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: یکی از موارد مهم، جمع آوری گازهای مشعل یا همان گازهای همراه نفت است. کل گازهای مشعل و ظرفیتی که برای جمع آوری این گازها ایجاد می شود معادل دومیلیارد فوت مکعب (دو فاز استاندارد پارس جنوبی) است.
خجسته مهر با اشاره به اینکه طرح های جمع آوری گازهای همراه، ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، گفت: کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ (پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس)، پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس از طرح های به بهره برداری رسیده برای تحقق این هدف به شمار می آیند و کارخانه گاز و گاز مایع ۳۱۰۰ (دهلران) هم برای این منظور در حال تکمیل است، در مجموع پنج میلیارد دلار پروژه برای جمع آوری گازهای همراه تعریف شده است و تا پایان سال ۱۴۰۴ کل گازهای مشعل جمع آوری خواهند شد که درآمد ۲ میلیارد دلاری برای کشور به همراه دارد.
علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در آیین گشایش چهاردهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان گفت: اکنون پس از سال ها در بهترین شرایط تولیدی پس از تحریم قرار داریم که با همت سازندگان داخلی، مراکز دانش بنیان و... حاصل شده است. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تأکید بر اینکه امسال ۲۸۱ مجموعه دانش بنیان و مجموعه های سازنده تجهیزات و قطعات صنعت نفت، ۲۷ مجموعه فنی و ۴۷ تأمین کننده کالا در این نمایشگاه شرکت خواهند کرد، گفت: از این تعداد ۱۰۹ مجموعه از مراکز دانش بنیان حاضرشده مربوط به استان خوزستان و استان های غربی کشور است. دانشی تصریح کرد: تاکنون حدود ۱۹ هزار و ۵۰۰ قلم کالا از تجهیزات بالادستی صنعت نفت بومی سازی شده است. وی با بیان اینکه ۷ هزار و ۵۰۰ قلم کالای اساسی که به دلیل تحریم، دولت گذشته را در حوزه تولید نفت زمین گیر کرده بود، در دستور ساخت داخل قرار گرفت، گفت: در دولت سیزدهم با اراده و تصمیم درست مجموعه صنعت ۶۸ درصد پیشرفت در این زمینه داریم. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب یکی از گلوگاه های صنعت نفت را ساخت ماشین های دوار دانست و افزود: ساخت داخل این دستگاه ها در صنعت نفت به صورت ویژه پیگیری می شود. دانشی با اشاره به اینکه در این نمایشگاه از پنج قلم تجهیزات رونمایی خواهیم کرد، ادامه داد: حدود ۸ قرارداد ویژه نیز امضا می شود که یکی از این قراردادها با مراکز دانش بنیان است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تأکید کرد: اکنون پس از سال ها در بهترین شرایط تولیدی پس از تحریم قرار داریم که با همت سازندگان داخلی، مراکز دانش بنیان و ... حاصل شده است.
دانشی با بیان اینکه امسال ۷۷ پروژه ساخت داخل هدف گذاری شده که تا امروز ۶۷ پروژه افتتاح شده است، افزود: به همت سازندگان و مراکز دانش بنیان دو مجموعه ویژه، یکی در غرب و شرق اهواز ایجاد می شود تا به پایداری تولید و توسعه پایدار صنعت نفت در خوزستان و رفع بیکاری کمک کند. وی ادامه داد: مرکزی ویژه برای ازدیاد برداشت با تأیید هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران در اهواز ساخته خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تأکید کرد: ساخت مجموعه تجهیزات صنعت نفت، ایجاد گمرک اختصاصی تجهیزات صنعت نفت و استفاده از مجموعه نمایشگاهی از دیگر برنامه های در دستور کار است. دانشی تصریح کرد: صدور خدمات فنی - مهندسی را جز جدایی ناپذیر توسعه کشور می دانیم و به دنبال آن هستیم.
علی اکبر حسینی محراب، استاندار خوزستان گفت: مجموعه صنعت نفت بلوغ کاملی یافته است و باید زمینه حضور این صنعت را در بخش های مختلف تولید فراهم کنیم، همچنین اگر موانع را از سر راه تولیدکنندگان برداریم، می توانیم بازارهای منطقه را فتح کنیم.
وی با بیان این که امروزصنعت نفت به عنوان پیشران اقتصادی کشورمطرح است، تصریح کرد: بخش خصوصی در این زمینه کار کرده است، اما موانعی برای حضور در صنعت نفت وجود دارد که باید رفع شود.
حسنی محراب گفت: کارهای خوبی برای حضور سازندگان تجهیزات صنعت نفت در بازارهای منطقه ای انجام شده است، این اقدام حلقه وصل ملت ها در زمینه تولید قطعات است تا در صنعت نفت عراق و دیگر کشورهای منطقه به تکامل برسیم.
مجتبی یوسفی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان این که برای رسیدن به رشد ۸ درصدی دراقتصاد باید در صنعت نفت سرمایه گذاری کنیم، اظهار کرد: در برنامه هفتم توسعه بر استفاده از منابع صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در صنعت نفت با اولویت توسعه میدان های مشترک تأکید شده است.
وی تاکید کرد: درمجلس باید قوانینی که تولید ساخت داخل را تسهیل می کند، به تصویب برسد.
در نخستین همایش تخصصی روسای انجمن صنفی سی ان جی مطرح شد
مشعل در واپسین روزهای دیماه جاری، نخستین گردهمایی فعالان صنعت سی ان جی کشور با هدف ترسیم آینده ای روشن برای این صنعت جوان و نوپا برگزار شد تا به اهمیت این محصول راهبردی آن هم در شرایط حال حاضر ناترازی تولید و مصرف فراورده بنزین بیش از هر زمان دیگری عینیت ببخشد، البته که همگان به ارزش سوخت سی ان جی و افزایش سهم آن در سبد سوخت کشور واقف هستند، اما گره گشایی مشکلات پیش روی این صنعت و پیشبرد اهداف تعیین شده برای دستیابی به چشم اندازی روشن، تنها به حمایت های دولت نیاز دارد.
توسعه صنعت سی ان جی پیرو سیاست های توسعه ای دولت های گذشته در دستور کار دولت سیزدهم نیز قرار گرفته است. شورای عالی انرژی در سند «تامین انرژی بخش حمل و نقل کشور تا افق 1420» به تمرکز سیاست های دولت بر توسعه سی ان جی تاکید کرده است. بر این اساس پیش بینی شده است که درصورت اعمال حمایت های ویژه از صنعت سی ان جی، میزان مصرف این سوخت پاک در خودروها از 9. 9میلیارد لیتر (27 میلیون مترمکعب در روز) در سال 98، به سالانه 19. 4میلیارد لیتر (53. 2 میلیون مترمکعب در روز) در افق 1420 برسد؛ با وجود این بر اساس اظهارات فعالان صنعت سی ان جی در کشور، میانگین مصرف روزانه این فراورده، رقمی بالغ بر 22 میلیون مترمکعب است و این در حالی است که ظرفیت موجود برای عرضه این سوخت پاک،40 میلیون مترمکعب در روز تخمین زده شده است که با توجه به شرایط حال حاضر ناترازی در سوخت بنزین و گازوئیل توسعه این صنعت یک الزام و ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
سعید رحمان سالاری، مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در نخستین گردهمایی تخصصی روسای انجمن صنفی سی ان جی وضعیت این صنعت را با توجه به توسعه جایگاه ها در کشور مطلوب ارزیابی کرد و گفت: هم اکنون میزان ظرفیت این فراورده سوختی در کشور، معادل 40 میلیون مترمکعب است که از این میزان ظرفیت، تنها حدود 22 میلیون مترمکعب استفاده می شود، در تلاش هستیم تا با اتخاذ تدابیر لازم بتوانیم از این میزان ظرفیت خالی که در سوخت سی ان جی وجود دارد، نهایت بهره را ببریم.
وی به تعلل خودروسازان برای دوگانه سوز کردن خودروها اشاره کرد و افزود: بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، می بایست 30 درصد از خودروها گازسوز باشند که متاسفانه بر اساس آخرین آمارهای ارائه شده، این میزان به زیر یک درصد است و این مسئله سبب شده تا سهم سوخت سی ان جی در سبد سوخت کشور به میزان زیادی کاهش یابد.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی انرژی کشور، سهم سی ان جی از سبد سوخت کشور، می بایست به میزان 22 درصد برسد که در حال حاضر این رقم 16 درصد است و امیدواریم که خودروسازان پای کار بیایند و بتوانیم بر اساس مصوبات بالادستی ابلاغ شده این میزان سقف را افزایش دهیم، همچنین در مصوبه مذکور اعلام شده که وزارت نفت از محل بودجه اختصاص داده شده می تواند کمک هزینه ای را بابت گازسوز کردن خودروها به خودروسازان پرداخت کند. رحمان سالاری درباره ورود خودروهای برقی و میزان اثرگذاری آن برای دستیابی سهم 22 درصدی سی ان جی از سبد سوخت کشور بیان کرد: ورود خودروهای برقی تاثیری در روند کاهشی سهم سی ان جی در سبد سوخت کشور نخواهد داشت، هم اکنون مطابق با آمارهای موجود بیش از 4 میلیون خودرو دوگانه سوز وجود دارد، حال آنکه تعداد خودروهای کشور بیش از این ارقام است و این مسئله چندان تاثیری بر بخش فروش سی ان جی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: همچنین بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، این مجوز به وزارت نفت داده شده که علاوه بر خودروهای عمومی، تمامی خودروهای اینترنتی و مسافربرهای شخصی هم می توانند به دوگانه سوز تبدیل شود.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از آغاز طرحی برای تعویض رایگان مخازن فرسوده تاکسی های دوگانه سوز خبر داد و گفت: یکی از بندهای مصوبه ابلاغی شورای اقتصاد تعویض رایگان مخازن تاکسی های فرسوده است که از دو ماه پیش روند اجرای طرح آغاز شده و با توجه به ارتباط و تعاملات خوبی که با وزارتخانه های صمت و کشور انجام شد، تمامی مالکان خودروهای گازسوز می توانند نسبت به تعویض مخازن خود اقدام کنند.
رحمان سالاری تصریح کرد: مالکان خودروهای گازسوز که بیش از 15 سال از عمر مخازن آنها می گذرد و یا اینکه از طریق مراکز معاینه فنی مخازنشان معیوب تشخیص داده شده، می توانند با مراجعه به سایت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای تعویض مخزن خود ثبت نام اولیه را انجام و پس از دریافت نوبت با مراجعه به نزدیک ترین کارگاه، مخزن خودرو خود را تعویض کنند.
وی سقف بودجه تخصیص داده شده برای تعویض مخازن خودروها را رقمی بالغ بر 540 میلیون دلار عنوان کرد و گفت: با توجه به مکاتبات انجام شده با سازمان برنامه و بودجه قرار است این مبلغ به صورت مرحله ای به حساب وزارت نفت واریز شود که اگر تامین منابع مالی به موقع انجام شود، دستمان باز خواهد بود و در سال آینده بخشی از خودروهای شخصی را هم می توانیم وارد این طرح کنیم.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی درباره اینکه تاکنون میزان استقبال از طرح تعویض مخازن چگونه بوده است، گفت: طبق آخرین آمار ارسالی از سوی وزارت کشور، تاکنون 10 هزار خودرو معرفی شده که از این تعداد، حدود 4 هزار خودرو در سایت ثبت نام کرده اند و تعداد مخازن هزار خودرو نیز تعویض شده است.
رحمان سالاری همچنین در خصوص طرح تعویض مخازن خودروهای عمومی نیز عنوان کرد: بر اساس مصوبه ابلاغ شده مجوز حدود 920 هزار خودرو دریافت شده و تاکنون مخازن 310 هزار خودروی عمومی تعویض شده است؛ بر اساس برنامه ابلاغی، این طرح می بایست تا پایان سال 1404 به طور کامل اجرایی شود که در صورت تامین منابع مالی لازم، این اطمینان وجود دارد که تا قبل از سال مورد اشاره این طرح نیز به اتمام برسد.
وی همچنین درباره تعداد جایگاه ها و ظرفیت توزیع فراورده سی ان جی نیز گفت: حدود 2 هزار و 550 جایگاه سوخت در سطح کشور وجود دارد که بیش از 96 درصد این تجهیزات فعال است و امیدواریم راهکارهای ارائه شده با حمایت دستگاه های اجرایی ذی نفع هرچه سریع تر اجرایی شود و ما بتوانیم از میزان ظرفیت خالی سی ان جی در کشور هم استفاده کنیم.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به جایگاه های کوچک مقیاس اشاره کرد و با بیان اینکه بر اساس نوع کاربری این دسته از جایگاه ها، وجود آنها در کلان شهرها ضروری است، اظهار کرد: با توجه به اینکه قیمت زمین در کلان شهرها بالاست، مکاتباتی با وزارت کشور برای احداث این جایگاه ها انجام شده که در صورت معرفی زمین های مناسب اقدام های مقتضی برای احداث این دست از جایگاه ها انجام خواهد شد.
اردشیر دادرس، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی سی ان جی استان تهران و صنایع وابسته، در نخستین گردهمایی تخصصی روسای انجمن صنفی سی ان جی تعداد انجمن های فعال این صنعت در سراسر کشور را 34 انجمن عنوان کرد و با بیان اینکه این صنعت بیش از هر زمان دیگری نیازمند حمایت های دولتی است، گفت: امسال این همایش تخصصی به صورت هدفمند و قانونمند با میزبانی انجمن استان تهران برگزار شده و مشکلات و چالش ها در سه حوزه کاری مختلف از جمله کارمزدها، پیگیری اجرای مصوبات معوقه و ارائه بسته های حمایتی در حال بررسی است.
وی تصریح کرد: فعالان صنعت سی ان جی نیازمند حمایت و قدردانی هستند، زیرا این صنعت در طول شبانه روز و در هر چهار فصل سال در حال فعالیت و خدمت رسانی است، افزون بر آن روزانه بالغ بر 23 میلیون لیتر بنزین با استفاده از سی ان جی صرفه جویی می شود که این خود نشان از توسعه صنعت سی ان جی در کشور دارد.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی سی ان جی استان تهران و صنایع وابسته با بیان اینکه اگر دولت به ازای واردات هر لیتر بنزین، 10 درصد آن را به جایگاه های سی ان جی اختصاص دهد، ما می توانیم 40 میلیون لیتر بنزین را صرف سه ماه جایگزین کنیم؛ در اصل صنعت سی ان جی این قدرت و توانمندی را دارد که با تعهدات لازم در بازه زمانی سه ماهه میزان مصرف را افزایش دهد و به مرز بالای 40 میلیون مترمکعب در روز برساند.
دادرس تصریح کرد: سی ان جی را با هیچ صنعت دیگری نمی توان مقایسه کرد، در طول 70 سال گذشته معادل هزار و 600 میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش گاز شده است، 460 هزار کیلومتر شبکه مویرگی و 45 هزار کیلومتر شبکه فشار قوی گاز در کشور وجود دارد به انضمام 2 هزار و 600 جایگاه فعال سی ان جی که با وجود این چنین زیرساختی می توان صرفه جویی قابل توجهی در مصرف بنزین داشت.
آخرین دستاوردهای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق تشریح شد
مشعل وجه تمایز تلاشگران سختکوش و خستگی ناپذیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق نسبت به دیگر مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، خدمت رسانی به زائران آستان قدس رضوی است؛ خدمتی که با اندیشه بسیجی و مدیریت جهادی و در عین حال دستیابی به سرمایه خودباوری عجین شده و مصمم تر از هر زمانی در مسیر اعتلا و سربلندی صنعت سرنوشت ساز نفت گام بر می دارد. حوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق که استان های سمنان، خراسان رضوی، جنوبی و شمالی و گلستان را شامل می شود، از حدود شصت سال و اندی پیش با احداث خط لوله ای به قطر 8 اینچ ری-مشهد رسما فعالیت خود را آغاز کرد و بعدها با پیروزی انقلاب اسلامی و گسترده شدن دامنه فعالیت این منطقه در زمینه سوخت رسانی، خطوط لوله، مراکز انتقال و تاسیسات نفتی جدید احداث و راه اندازی می شود. در حال حاضر انتقال ایمن، پایدار و بی وقفه فراورده های نفتی با 2 مرکز انتقال نفت در سبزوار و امام تقی و 3 تاسیسات نفتی در مناطق تربت حیدریه، مشهد و نیشابور در جریان است و واحد مخابرات منطقه شمال شرق نیز به عنوان جزء جدایی ناپذیر فعالیت شرکت خطوط لوله، با 18 ایستگاه مخابراتی مستقر در مناطق شاهرود و مشهد و با بهره مندی از آخرین دستاوردهای شبکه مخابراتی و فناوری های روزآمد در زمینه سوخت رسانی فعالیت می کند.
آذرماه از نیمه گذشته است، برای آگاهی از آخرین فعالیت ها و دستاوردهای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق و نشستن پای صحبت گمنامان عرصه سوخت رسانی، عزم سفر به شاهرود را می کنم که از نظر گردشگری به گمنامی شهره است. پیشتر از شگفتی های شهر شاهرود و طبیعت بکر و ناب آن که به بهشت گردشگران نیز معروف است، وصف های زیبایی شنیده ام. پیمودن 400 کیلومترمسیر زمینی، خستگی سنگینی را در جان و تنمان ایجاد کرد و اگر گشت و گذار در حومه شهر و دیدن طبیعت زیبای شهر نبود، شاید تا مدت ها می بایست این خستگی و رخوت را بر دوش بکشیم.
بر اساس برنامه از پیش تعیین شده، برای گفت وگو با مدیر منطقه به دفتر کار وی هدایت شدیم. رضا جبارزاده، مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق و متولد سال 1350 است. علاقه مندی وی به شعر و شاعری در تمام طول مدت زمان مصاحبه آشکاراست، مادامی که از کار و فعالیت در صنعت خشک و بی روح صنعت نفت صحبت می کند، سعی دارد آن را با قطعاتی از اشعار فارسی تلفیق کند تا این فضا قدری تلطیف شود.
وی دارای مدرک کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه تهران است و بعدها موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد رشته مدیریت با گرایش برنامه ریزی استراتژیک از دانشگاه پیام نور ساری می شود. سال 76 رسما فعالیت خود را به عنوان مهندس مخابرات در پالایشگاه بندرعباس آغاز کرده است و درست ده سال بعد یعنی سال 86 به عنوان معاون مخابراتی در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال، از جنوبی ترین نقطه به شمالی ترین نقطه کشور عزیمت می کند. سال 92 در کسوت سرپرست خطوط لوله منطقه شمال به فعالیت خود در این مجموعه ادامه می دهد، تا اینکه سرانجام از سال 97 تاکنون به عنوان مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق، توانایی و همت خود را برای توزیع و انتقال پایدار فراورده های نفتی این منطقه به کار می بندد. متنی که در ادامه می خوانید، گزارش مختصری است از آنچه جبارزاده درباره نحوه عملکرد و فعالیت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق بازگو می کند.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق میزان انتقال انواع فراورده های نفتی در 6 ماه نخست امسال را بالغ بر 4 میلیارد لیتر عنوان کرد و گفت: از این انتقال، بیش از دو میلیارد و 630 میلیون لیترنفت گاز(گازوئیل)، یک میلیارد و 162میلیون لیتر بنزین، 179 میلیون و 530 هزار لیتر نفت سفید و 17 میلیون لیتر نفت جت بوده است که سهم هر یک ازاستان ها از کل فراورده های نفتی منتقل شده در این مدت به تفکیک، استان خراسان شمالی، رضوی و جنوبی بیش از دو میلیارد و 837 میلیون لیتر، سمنان 631 میلیون لیتر و استان گلستان بیش از 520 میلیون لیتر است، همچنین از 631 میلیون لیتر فراورده انتقال یافته به استان سمنان، سهم گازوییل حدود 450 میلیون لیتر، بنزین 177 میلیون لیتر و نفت سفید 4 میلیون لیتر است.
جبارزاده با اشاره به اینکه فراورده های نفتی به وسیله خط 10 اینچ شاهرود- علی آباد به استان گلستان منتقل می شود که در 6 ماه نخست امسال سهم نفت گاز انتقال یافته از این خط لوله بیش از 318 میلیون لیتر و بنزین بیش از 202 میلیون لیتر بوده است، افزود: منطقه شمال شرق با وجود دو مرکز انتقال نفت در سبزوار و امام تقی و سه تاسیسات نفتی درنیشابور، تربت حیدریه و مشهد مقدس توانسته است بیش از یک میلیارد و886 میلیون لیتر نفت گاز، 757 میلیون و 655 هزار لیتر بنزین، 175 میلیون لیتر نفت سفید و 17 میلیون لیتر نفت جت به این استان ها منتقل کند تا هموطنان ساکن این استان ها و زائران مشهد مقدس دغدغه تامین سوخت نداشته باشند.
وی با بیان اینکه به طور متوسط سالانه رقمی معادل 8 میلیارد لیتر فراورده ازسوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق منتقل می شود، عنوان کرد: ظرفیت اسمی انتقال فراورده از طریق منطقه شمال شرق معادل 28 میلیون لیتر در شبانه روز است که البته این میزان ظرفیت و جابه جایی به نیازمندی ها و تامین فراورده نیز بستگی دارد.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق نبود مناطق سخت گذر را یکی از اصلی ترین مزیت این منطقه برشمرد و افزود: همه تاسیسات و مراکز انتقال فراورده ها در منطقه شمال شرق به استثنای مرکز انتقال نفت امام تقی (ع) در داخل شهرها مستقر است و این امر سهولت دسترسی به امکانات و مسائل تدارکاتی داخل شهرها را فراهم می کند.
جبارزاده با بیان اینکه از میزان تامین سوخت انواع فراورده، 72 درصد متعلق به استان پهناور خراسان و مابقی برای تامین نیاز استان های سمنان و گلستان تخصیص داده می شود، از شرکت خطوط لوله منطقه شمال شرق به عنوان قدیمی ترین مناطق دوازده گانه خطوط لوله یاد کرد وافزود: طول خط لوله انتقال فراورده های نفتی بالغ بر هزار کیلومتر است و در این گستره با 7 شرکت پخش فراورده های نفتی در امر سوخت رسانی درارتباط و تعامل هستیم، همچنین تامین سوخت مایع مورد نیاز نیروگاه های شهید باکری استان سمنان، شهید بسطامی شاهرود و نیروگاه نیشابور نیز در دستور کار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق قراردارد.
وی به تدابیر اندیشیده شده برای پوشش دادن فصل سرما و مقابله با بحران سوخت زمستانی اشاره و اظهار کرد: در حال حاضر ظرفیت مخازن نیروگاه ها برای عبور از فصل سرما تکمیل است و مشکل خاصی در این زمینه وجود ندارد، زمانی که به ما اعلام می کنند فشار گاز پایین است و هر آن احتمال اینکه نیازمندی خانوارها با مخاطره همراه شود، توربین ها در کمترین زمان ممکن از حالت سوخت گاز به مایع تبدیل می شود تا این کسری به نوعی جبران شود.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق با بیان اینکه این اقدام مصرف روزانه گاز طبیعی تعداد زیادی از خانوارها را تامین می کند، گفت: سال گذشته برودت و سردی هوا به حدی بود که گاز شهر سبزوار برای چند روزی دچار افت فشار شد و متاسفانه هموطنان شرایط سختی را سپری کردند، اما امسال با اتخاذ تدابیر لازم، سوخت مایع به اندازه کافی ذخیره شده و به موازات آن تغییر سوخت توربین ها از حالت گاز به مایع نیز بروز حوادث اینچنینی را به حداقل ممکن کاهش خواهد داد.
جبارزاده افزود: دو مرکز سمنان و سبزوار به عنوان حساس ترین مراکز انتقال نفت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق به شمار می آیند که در صدد برقی کردن مراکز یاد شده هستیم، به همین منظور براساس مطالعات صورت گرفته، کارهای مقدماتی انجام و الکتروموتورها نصب شده اند، در حقیقت بهره مندی از انرژی برق در مراکز انتقال این امکان و فرصت را ایجاد خواهد کرد که فعالیت توربین ها از حالت سوخت مایع هم عبور کرده و با انرژی برق تداوم یابد.
به گفته وی، البته این مسیر هم چالش ها و مشکلات خاص خود را دارد، چرا که ما در برهه هایی از فصول سال با ناترازی انرژی برق مواجه هستیم، اما طبیعی است که با وجود راهکارهای کارآمد، می توان بحران ها و چالش های احتمالی را تا حدود زیادی هوشمندانه مدیریت کرد.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق در ادامه به توانمندی سازندگان داخلی در بومی سازی توربین ها اشاره و با اعتقاد به لزوم حمایت از ساخت داخل عنوان کرد: توربین و الکتروموتور هر دو به لحاظ وجود صرفه اقتصادی، توجیه پذیرند، اما توربین به دلیل داشتن یک سیستم ایستا و تامین ایمن و پایدار مواد نفتی، مزیت پرشماری نسبت به الکتروموتور دارد، همچنین از این مسئله هم نباید غافل ماند که در حال حاضر بسیاری از توربین های موجود در مراکز انتقال قدیمی است و نیاز به بازسازی و تعمیر دارد که با وجود اعمال تحریم ها این مسئله با چالش های عدیده ای روبه روست، بنابراین بسیاری از سازندگان داخلی به فعالیت در این عرصه ورود پیدا کرده و هرچند با هزینه های سرسام آور تولید هم دست وپنجه نرم می کنند، اما خوب از پس کار برآمدند و توانسته اند نیازهای ما را به خوبی پاسخگو بوده و رفع و رجوع کنند.
جبارزاده تصریح کرد: جا دارد یادی کنیم از شرکت ریخته گری دقیق که جزو معدود شرکت های با سابقه و پرتلاشی است که در شهرک صنعتی شاهرود مستقر است، فعالیت اصلی این شرکت ریخته گری پره های توربین است و با تجاربی که سالیان متمادی کسب کرده اند، اکنون به یک شرکت تراز اول تبدیل شده و در حیطه فعالیت خودشان حرف های زیادی برای گفتن دارند، این شرکت فعالیتی را برای خطوط لوله منطقه شمال شرق را که حدود 80 میلیون تومان هزینه در برداشت، به صورت رایگان و بدون هیچ گونه چشمداشتی انجام داد، این شرکت ها را نباید دست کم گرفت، باید به آنان میدان داد.
وی یادآور شد: ما کارمند نظام و دولت هستیم و نهایت سعی و تلاشمان را برای حفظ و نگهداشت خطوط لوله صنعت نفت بکار خواهیم گرفت، تعویض پوشش های خطوط لوله و برنامه ریزی برای اورهال کردن مراکز انتقال نفت را در دستور کار سالانه داریم و تعامل و ارتباط سازنده با سازمان ها ودستگاه های اجرایی نیز در سرلوحه کار و فعالیت مان است، به نحوی که در دو سال گذشته ارتباط ما با ارگان های قضایی مطلوب بوده و درخواست های ما جدی گرفته و مکاتباتمان سریعا منعکس می شود.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق در خصوص میزان سرقت و انشعابات غیرمجاز و همچنین چگونگی مقابله با این پدیده شوم اجتماعی توضیح داد: در منطقه شمال شرق به ندرت شاهد انشعاب غیرمجاز بودیم، زیرا بیشترین میزان سرقت در شهرهای جنوبی آن هم به دلیل هم مرزی با کشورهای همسایه اتفاق می افتد، اما مواردی هم وجود داشته است، به عنوان نمونه، دو سال پیش یک مورد انشعاب غیرمجازدر محدوده کیلومتر 135 حادث شد و کشف این انشعاب حدود سه ماه نیز به طول انجامید که با کمک نیروهای امنیتی، پس از مشاهده نشتی، گروه های فنی، ستادی و عملیاتی منطقه به محل اعزام شده و در کوتاه ترین زمان ممکن رفع نشتی انجام شد، مورد دیگر از انشعابات غیرمجاز در سال های خیلی قبل در اطراف نیشابور اتفاق افتاد که متاسفانه در این مورد برداشت فراورده ازسوی افراد سودجو صورت گرفت.
جبارزاده افزود: البته شرکت خطوط لوله منطقه شمال شرق چندان با موضوع انشعابات غیرمجاز درگیر نیست و در حقیقت عمده مشکل و چالش ما مربوط به سرقت های کوچکی است که اتفاق می افتد، مانند سرقت ترانس، مارکرهای خط، فلزات.
وی بیان کرد: وجود خط بان ها و اشراف کامل آنان روی خطوط انتقال نفت و فراورده های نفتی و همینطور پایش مستمر و روزانه که از سوی آنان انجام می شود، ضریب امنیت خطوط انتقال را بالا برده و ضمن جلوگیری از بروز حوادث در رفع آسیب پذیری خطوط نیز موثر است.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق ادامه داد: بیشتر از 10 سال است که خطوط لوله منطقه شمال شرق ازسوی خط بان ها رصد و پایش می شود، اغلب خط بان ها بسیجیان و افراد روستاها و شهرهای همجوار هستند که مدام در طول روز از اوضاع کلی خطوط گزارش ارائه می کنند، تعداد خط بان های تحت مدیریت منطقه شمال شرق 27 نفر است که هر کدام یک محدوده 50 کیلومتری را تحت حفاظت خود دارند، گشت های حراستی نیز در کنار خط بان ها در طول خطوط فعال هستند و مناطق تحت پوشش را به لحاظ امنیتی محافظت می کنند.
جبارزاده با اشاره به اینکه نزدیک به 540 نفر نیروی انسانی در منطقه شمال شرق مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد 200 نفر جزء نیروهای رسمی و ما بقی قراردادی و پیمانکاری هستند، افزود: باید نیروی انسانی را دریابیم، عمده مشکل ما در حوزه منابع انسانی به تنوع نیروها باز می گردد که یکدست نیستند و خوب این موضوع بالطبع انتظارات مختلفی را هم ایجاد می کند، البته همکاران باید به این مسئله اذعان داشته باشند که ما در حیطه مسائل مربوط به حوزه منابع انسانی ذی نفع نیستیم وتصمیم ها و مقررات در جای دیگری اتخاذ می شود، تنها کاری که می توانیم انجام دهیم این است که مشکلات را به مدیران بالادستی انتقال داده وامیدواریم مساعدت های لازم هم ازسوی این عزیزان اعمال شود.
وی اظهار کرد: گلایه های مختلفی در حوزه منابع انسانی دیده می شود که خوب بسیاری از این گلایه و شکوائیه ها هم به حق و بجاست، باید برای رفاه کارکنان فکر کرد و مسئله فرسایشی شدن شغل را در نظر داشت، توجه به مقوله امکانات رفاهی، تفریحی و گردشگری و دیگر موارد مربوط به منابع انسانی نباید دست کم گرفته شود، چرا که اینها در بالابردن انگیزه و روحیه سرمایه انسانی بسیار تاثیرگذار است، شما ببینید همکاری که بیست واندی سال در مجموعه صنعت نفت و در بخش ترابری زحمت کشیده اما امکان فراهم کردن امکانات رفاهی و تفریحی برای اعضای خانواده خود را ندارد، این نیروی انسانی به مرور زمان با بحران فرسودگی و رخوت مواجه می شود و این مسئله تاثیر زیادی روی فعالیت های شغلی اش خواهد گذاشت.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق در ادامه با بیان اینکه حوزه مخابرات این شرکت جزء معدود شرکت های فعال در سطح کشوراست که مخابرات مستقل و جدا از شرکت مخابرات کشوری دارد، عنوان کرد: تمامی سیستم های صوت، دیتا و همینطور سیستم های مکاتبات روی بستر مخابراتی منطقه شمال شرق فعال است، بخش مخابراتی منطقه افزون بر رفع نیازمندی های داخلی به برخی ارگان ها و سازمان ها از جمله صدا وسیما، اورژانس، شرکت ملی گاز و ... خدمت های مخابراتی مورد نیازشان را ارائه می دهد، ارتقا و پیشرفت در زمینه مخابرات و دستیابی به فناوری های روزآمد در این حوزه از نمونه دستاوردهای چشمگیر این منطقه در سال های اخیر به شمار می آید.
جبارزاده درباره اقدام های منطقه شمال شرق در زمینه حفظ و نگهداری از خطوط لوله گفت: عمدتا فعالیت های مجموعه خطوط لوله، شامل دو بخش کلی، خطوط لوله و مخابرات است، بخش خطوط لوله نیز از دو بخش لوله و سیستم های محرکه مانند توربوپمپ و الکتروپمپ تشکیل شده که به عنوان اقلام سرمایه ای شرکت محسوب می شوند، لوله ها بسته به نوع کار و فشاری که در داخل زمین متحمل می شوند، در معرض انواع و اقسام خوردگی ها، پوسیدگی ها و زنگ زدگی ها قرار دارند که لازم است آسیب های ایجاد شده شناسایی و به مرور زمان رفع شود، خوشبختانه منطقه شمال شرق درسال های اخیر با اقدام تعویض پوشش در زمینه حفظ و انتقال ایمن فراورده ها، مصونیت برای خطوط لوله ایجاد کرده است.
وی به مقوله پیگرانی هوشمند اشاره و با بیان اینکه در حال حاضر این سیستم در منطقه جنوب کشور در حال اجراست، افزود: یکی از راهکارهای اصلی برای شناسایی انواع خوردگی پیگرانی هوشمند است، تا پیش از این، دانش این دست از فناوری ها در اختیار معدود کشورهایی بود که به آن مجهز بودند و ایران توانست به همت و تلاش متخصصان به پیشرفت های چشمگیری در این زمینه دست پیدا کند.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق به حفاظت کاتدی اشاره و از آن به عنوان موثرترین روش حفاظتی برای جلوگیری از خوردگی سازه های مدفون در خاک یاد کرد و گفت: این روش عمده ترین کاری است که می توان برای خطوط لوله انجام داد که به طور گسترده در حفاظت از خوردگی لوله های توزیع و انتقال گاز، مواد نفتی و آب مورد استفاده قرار می گیرد.
محمدعلی دهقان، معاون فنی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق نیزبه عنوان نفر دوم این گفت و گو از اقدام هایی که وی وهمکارانش انجام داده اند تا انتقال فراورده های نفتی به گونه ای پایدار انجام شود، توضیح داد و گفت: برقی کردن مراکز انتقال نفت سمنان و سبزوار که سالیان متمادی مسکوت مانده بود، در دستور کار قرار گرفت، توربین های مراکز انتقال نفت قدیمی است و به دلیل وجود تحریم ها، ورود قطعات از کشورها امکان پذیر نیست، به همین خاطر می بایست با تکیه بر توان داخل نسبت به بازسازی توربین های داخلی اقدام می کردیم که این کار به نحو مطلوب در حال انجام و پیگیری است.
وی مهم ترین مزیت طرح برقی کردن تلمبه خانه ها را افزون بر مقابله با مقوله ناترازی انرژی، کاهش میزان آلودگی محیط زیستی و عدم وابستگی به خارج از کشور در تجهیزات و تعمیرات و افزایش راندمان انتقال خواند و افزود: در این زمینه به پیشرفت های چشمگیری دست پیدا کردیم که اگر شهرداری مناطق در پاره ای موارد با ما همکاری لازم را داشته باشد، تا پایان سال 1403 می توانیم همه مراکز انتقال نفت را به الکتروموتور مجهز کنیم.
معاون فنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق ادامه داد: یکی از اتفاق های مثبتی که در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق به وقوع پیوسته، استفاده از تجهیزات مستعمل است، برخی تجهیزاتی که به نوعی معیوب شده و کاربری خود را از دست داده اند، بازسازی و وارد چرخه تولید می شوند که این موضوع می تواند صرفه اقتصادی بالایی به همراه داشته باشد.
گزارش ازشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق به همین جا ختم نمی شود و بخش دومی هم دارد.
بخش دوم این گزارش شامل بازدید از مرکز انتقال نفت شاهرود، آشنایی با این حوزه عملیاتی و گفت وگوی صمیمانه با کارکنان این مرکز و بازتاب دغدغه ها و مشکلات کاری و معیشتی آنان است که در شماره بعد هفته نامه مشعل خواهید خواند.
بزرگ ترین طرح دانش بنیان صنعت نفت در مسیر نتیجه بخشی است
مشعل پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز وزارت نفت «طرح احیای چاه های بسته و کم بازده» را به شکلی مداوم پیگیری کرده و به شکلی پیوسته بخش های مختلف این طرح را تا انعقاد قرارداد و اجرای آن در هر کدام از میادین و در ارتباط با هر کدام از شرکت ها پیش برده و حالا شرکت های دانش بنیان و بهره بردار بازدید از این میادین و بررسی نیازهای اجرایی آنها را آغاز کرده اند. محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز چندی قبل، از اجرای فاز جدید طرح احیای چاه های کم بازده در چهار میدان نفتی مناطق نفت خیز جنوب خبر داد. مشروح این گزارش را می خوانید.
«احیای چاه های کم بازده و بسته» یکی از اصلی ترین موضوعات در دستور کار وزارت نفت در دولت سیزدهم به شمار می رود که در صدر طرح های دانش بنیان و در جریان رویکردهای تحول آفرین، پیگیری شده است. این پروژه که به بزرگ ترین طرح دانش بنیان صنعت نفت معروف شده است، مراحل نهایی را می گذراند و آنطور که پیش بینی شده تا پایان امسال و یا نهایتا نیمه نخست سال آینده، اولین تولید نفت از میادین مربوط به این طرح ها استخراج خواهد شد.
رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز وزارت نفت اعلام کرد که چهار گروه متشکل از نمایندگان شرکت های فناور طرف قرارداد این پارک، ستاد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های بهره بردار به صورت میدانی، چاه های چهار میدان نفتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را بررسی و تحلیل کرده اند.
محمداسماعیل کفایتی افزود: چهار شرکت فناور از میدان های بی بی حکیمه، مارون، پلنگان و میدان رگ سفید بازدید کرده اند.
وی تصریح کرد: با آغاز بازدید از سوی هریک از شرکت های فناور، بزرگ ترین طرح دانش بنیان کشور وارد فاز پیاده سازی فناوری می شود که قبلا با بازدید یکی از چاه های میدان اهواز در مجموع تاکنون پنج شرکت فناور طرف قرارداد با پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز، چاه های موضوع قرارداد را بررسی و تحلیل کرده اند.
او یادآور شد که بازدید از چاه های شرکت های نفت مناطق مرکزی ایران و نفت فلات قاره ایران برای قراردادهای سایر شرکت های فناور در دستور کار آتی پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز در طرح یادشده قرار دارد.
در مرحله قبل از این عملیات هم پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز وزارت نفت «رویداد ملی طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی» را با حضور شرکت های دانش بنیان و نمایندگان شرکت های های نفتی و مسئولان اجرایی برگزار کرد و چهار قرارداد مربوط به احیای چاه های بسته و کم بازده نیز امضا شد. در واقع نگاه مثبتی به اجرای این پروژه در واقعیت و اجرا وجود نداشت، اما پس از فراخوان این طرح در سال1400 و پیگیری های بخش های مختلف در این مورد، همچنین امضای قرارداد چاه های مرحله اول ، نگاه ها به این موضوع هم تغییر کرد. به مرور، فراخوان دوم و سوم احیای چاه های بسته و کم بازده منتشر شد و نشان داد وزارت نفت، فرآیندی دانش بنیان و امیدوارکننده را برای افزایش ظرفیت تولید نفت از چاه های نفتی شروع کرده است که در آینده نه چندان دور، شاهد نتایج آن خواهد بود.
می توان گفت که اگرچه احیای چاه های بسته و کم بازده و برداشت نفت از آنها موفقیت بزرگی برای صنعت نفت محسوب می شود، اما بزرگ ترین مزیت طرح احیای چاه های کم بازده نفتی، تعامل نخبگان کشور با صنعت نفت و بهره گیری از توان داخلی است. در آخرین قراردادهای مربوط به چاه های بسته و کم بازده 4 قرارداد برای احیای 5 چاه بسته و کم بازده امضا شد که شامل احیای چاه ۲۸ میدان نفتی دهلران، احیای چاه شماره ۱۰ میدان نفتی نفت شهر و احیای چاه های شماره ۷۲ و ۱۱۵ میدان نفتی رگ سفید ۱ می شود. در مراحل بعدی، برنامه بازدید و عملیات اجرایی برای این قراردادها و میدان های نفتی اجرایی می شود.
آنچه در طرح احیای چاه های بسته و کم بازده صنعت نفت اهمیت دارد، نگاه متفاوت وزارت نفت به این چاه ها و تلاش برای استفاده از توان داخلی و شرکت های دانش بنیان و فناور داخلی است. چنین ریسک و نگاه مثبتی در صنعت نفت آن هم در بخش بالادستی، بی سابقه است. پیش از این امیر مقیسه، معاون مدیر سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران، توجه و اعتماد و همراهی جامعه شرکت های فناور به طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی را نتیجه جذابیت های ایجاد شده برای این طرح برشمرد و گفت: مانیفست اولیه طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی 750 چاه است که در مرحله نخست احیای حدود 100 چاه در برنامه قرار دارد. میانگین سرمایه گذاری برای احیای هر چاه کمی بیش از یک میلیون دلار است، اما در عوض درآمد زیادی نصیب کشور خواهد کرد.
مدیر سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران درباره الگوی قراردادی احیای چاه های بسته و کم بازده اظهار کرد: این نوع قرارداد، اولین الگوی سرمایه گذاری جسورانه در بخش بالادست صنعت نفت است که شرکت ملی نفت ایران در جزییات طراحی دخالتی نخواهد داشت. مدل جدید قراردادی برای طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی مشابه قرارداد IPC و البته سبک تر از آن است که بخش فناور بتواند تعهد خود را اجرایی کند.
مقیسه تصریح کرد: نکته اصلی این است که مدل قراردادی با شرکت های فناور در قالب طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی، جدیدترین الگوی قراردادهای بالادست صنعت نفت برمبنای سرمایه گذاری خطرپذیر و با تکیه بر توان شرکت های فناور ایرانی است که با استقبال مناسب شرکت های فناور همراه بوده است.
در عین حال اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز با تاکید بر اینکه طرح احیای چاه های کم بازده و بسته به عنوان بزرگ ترین طرح دانش بنیان کشور تجربه بسیار موفقی در همکاری با شرکت های دانش بنیان داشته است، گفت: برای نخستین بار چاه ها در اختیار شرکت های فناور و نوآور دانش بنیان بیرونی قرار می گیرد و می توانیم تولید چاه ها را با اعمال فناوری به بالای دو هزار بشکه در روز برسانیم.
کفایتی افزود: بخشی از این طرح مقدماتی و توجیهی بود و نشست های مختلفی با سرمایه گذاران، تحقیق و توسعه (R&D) شرکت ملی نفت، هیئت های مختلف و... برگزار شده و موضوع هایی که تحت کارگروه اقتصادی این طرح بوده زمانبر است، اما قرارداد این طرح بهمن ماه پارسال امضا شد و سرانجام با تنفیذ شرکت ها کارهای مطالعاتی در حال انجام است و شرکت های تنفیذ شده آماده تحویل گرفتن چاه ها هستند و امیدواریم تا پایان امسال نخستین بشکه از اولین چاه را برداشت کنیم.
نگاه حمایتی و بالاسری وزارت نفت به طرح احیای چاه های بسته و زودبازده باعث شده که شرکت های اصلی زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران که سهم قابل توجهی در تولید نفت کشور دارند، نسبت به نتایج مثبت این طرح امیدوار باشند و بیش از قبل، برای اجرایی شدن طرح های پیش بینی شده در شرکت خودشان تمایل نشان دهند. چندی قبل هم مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در نشست تخصصی «چالش های فناورانه شرکت ملی نفت ایران» که در حاشیه همایش پتروتک برگزار شد، طرح احیای چاه های کم بازده بسته نفتی را از مهم ترین طرح های فناورانه در این شرکت اعلام کرد و گفت: تاکنون فعالیت های زیادی در این باره همچون شناسایی حدود ۱۰۰ حلقه چاه بسته و کم بازده نفتی و گازی، معرفی ۲۵ حلقه چاه نفتی بسته یا کم بازده برای دریافت پیشنهادهای فنی، امضا، ابلاغ و نافذ شدن قرارداد درباره بعضی از چاه ها انجام شده است.
نگاه به توسعه فناوری برای صنعت نفت در آینده اهمیت زیادی دارد و این نگاه می تواند ادامه حضور و اثرگذاری در بازار انرژی آینده را تضمین کند.
بازار نفت آینده، بازار فناوری و دانش فنی است و چاه های نفتی که از نیمه عمر خود گذشته اند هم برای ادامه تولید نیاز به همراهی این فناوری دارند.
روایت «مشعل» از یک روزکاری در بهداشت و درمان صنعت نفت قم
سال 1383 بهداشت و درمان صنعت نفت قم یا همان کلینیک صنعت نفت قم، با هدف ارائه خدمات درمانی، درساختمانی دو طبقه ایجاد و با افزایش جمعیت خانواده این صنعت درآن منطقه، این کلینیک درسال 1395 به ساختمانی مجهز تر با دسترسی بهترمنتقل شد؛ اورژانس، داروخانه، درمانگاه های تخصصی، آزمایشگاه، رادیولوژی، فیزیوتراپی، بخش های تشکیل دهنده این کلینیک هستند که به کارکنان و خانواده های آنها خدمات ارائه مـی کنند. پیش ترمـطلبی درباره خدمات رسانی این کلینیک در «مشعل» منتشرشده بود. در این شماره، خبرنگار «مشعل» پای صحبت کارکنان و مراجعان به این کلینیک نشست و آنها، هم از کارگفتند وهم از دغدغه هایشان.
از تهران تا قم، مسیری نزدیک به دو ساعت را طی می کنیم؛ آزاد راه است و مسیری پر رفت وآمد؛ هم برای زیارت، هم دمی استراحت وهم گذری است برای رسیدن به مقاصد دیگر؛ اما مقصد ما، کلینیک صنعت نفت قم است.
تا چشم کار می کند، دو سوی آزاد راه، بیابان دیده می شود، در نگاهی سطحی، طبیعت بی جان بیابان در ذهنم تداعی می شود؛ اما وقتی به عمق آن می اندیشم، نشان از استواری، سختکوشی و جریان زندگی دارد. این دیدگاه سبب می شود تا مسیر را کوتاه تر حس کنم و غرق در زیبایی های جاده شوم.
به استان قم نزدیک می شوم، درختان همانند دیگرمناطق، لباس زمستان برتن کرده و به خواب رفته اند تا در فصل بهار، جوانه بزنند و شادابی را برای ساکنان زمین به ارمغان بیاورند، همانند خدمات درمانی که فرد با چهره ای رنجور به کلینیک مراجعه می کند و با رعایت تجویز پزشک، سلامت خود را به دست می آورد.
قم، این شهر زیارتی، همچون دیگر شهرهای کشور، تفاوت زیادی با گذشته پیدا کرده؛ ساخت وسازهای متعددی در آن انجام شده و جمعیت نیز فزونی یافته است. همین عوامل موجب شده تا چهره این شهر، متفاوت تر از گذشته شود.
کلینیک صنعت نفت قم، درخیابان امام خمینی شهرقم وجنب شرکت ملی پخش فراورده های نفتی واقع شده است؛ خیابانی مثل همه خیابان ها که تردد وسایل نقلیه در آن زیاد است. ساختمانی است تازه ساز با نمایی ازسنگ مرمر و آجر سه سانتی مایل به قرمز.
ابتدای ورودی به کلینیک، یک میز و بنری با موضوع «ایستگاه پویش ملی سلامت به منظور غربالگری دیابت و فشار خون بالا» که روی آن دستگاه فشار سنج و تست قند خون قرار داشت، جلب توجه می کند. برای رفع کنجکاوی خود با مرتضی سلیمانی، کارشناس فوریت های پزشکی شاغل در واحد سلامت کار و خانواده کلینیک صنعت نفت قم هم صحبت می شوم. از او درباره ماهیت ارائه این گونه خدمات می پرسم که در پاسخ می گوید: با توجه به پویش ستاد بهداشت و درمان صنعت نفت و دانشگاه علوم پزشکی، درطرح غربالگری مراجعه کنندگان، فشار خون و میزان قند خون آنها در نظر گرفته شده و افراد هنگام ورود به کلینک، مورد سنجش قرار می گیرند که زمان لازم برای این سنجش، تنها 4-5 دقیقه است.
در ادامه به منظورآشنایی با شمای کلی این کلینیک، گشتی در آن می زنم و گزارش خود را با واحدی که هر فرد در ابتدای ورود به کلینیک به آن مراجعه دارد، آغاز می کنم. صحبت از واحد پذیرش است؛ بخشی که روزانه 200 نفر را پذیرش و برای معاینه و ادامه درمان به واحدها ارجاع می دهد. مسؤولیت این بخش را حسن مرادی با سابقه کاری 16 ساله به عهده دارد.
او می گوید: مراجعه کنندگان به دلیل بیماری خود یا همراه شان، تحمل ایستادن در صف پذیرش را ندارند و می خواهند هر چه سریع تر خود را به پزشک مورد نظر برسانند. از این رو می توان کار در پذیرش را پر استرس دانست.
مرادی ازمسؤولان درخواست می کند، تعداد نیروهای پذیریش این کلینیک را به دو نفر افزایش دهند تا بتوانند از مرخصی استفاده کرده و ضمن رسیدگی به امور خانواده، به لحاظ روحی نیز ترمیم و برای ادامه کار آماده تر شوند.
وی ادامه می دهد: به دلیل نبود نیروی جایگزین در این واحد، درهنگام مرخصی مجبور می شوم ازهمکاران خود در دیگر واحدها برای پاسخگویی به مراجعان کمک بگیرم.
با مرورسخنان مرادی در ذهنم و یادداشت آنها در برگه هایی که به همراه دارم، مسیر دیگری در کلینیک را پیش می گیرم و با طی مسیری 3_2 دقیقه ای، به اورژانس که بخش مهم و کلیدی این کلینیک است، می رسم. بخشی که برخلاف دیگر واحدها بیماران بد حال و. . . به آن مراجعه می کنند. از این رو، کنترل عفونت آن باید به صورت منظم پایش شود. مسؤولیت کنترل عفونت را منصوره پاکیزه، با سابقه کاری 29 ساله عهده دار است.
او می گوید: برای رعایت استانداردهای لازم در این زمینه با دانشگاه علوم پزشکی قم ارتباط داریم و هر 6 ماه یکبار، برای بازرسی به اینجا می آیند.
از او درباره دستگاه های بی خطرسازی و امحای برخی پسماندهای بیمارستانی می پرسم که در پاسخ می گوید: به منظور کنترل کیفیت با سرپرستار کنترل عفونت بیمارستان تهران در ارتباط هستیم. ضمن آنکه 5 درمانگاه منطقه عملیاتی را تحت پوشش داریم و تمام بسته های پانسمان در دستگاه «اتوکلاو» بی خطر می شوند.
کلینیک صنعت نفت قم به منظور استفاده بهینه از توان کارکنان خود، وظایف مختلفی را براساس توانایی هایشان، به آنها محول کرده است که منصوره پاکیزه نیز از این موضوع مستثنا نیست وعلاوه بر وظیفه ای که در اورژانس عهده دار آن است، در واحد آموزش نیز فعالیت می کند.
بیماران بدحالی که امکان ادامه درمان در واحد اورژانس را ندارند، به مراکز درمانی استان های دیگر اعزام می شوند. این مهم را امور اعزام کلینیک صنعت نفت قم که وحید قرنلی، مسؤولیت آن را به عهده دارد، انجام می دهد. او 21 سال سابقه کار دارد.
بعد از پذیرش، امور اعزام، یکی از بخش های پر رفت و آمد این کلینیک است و باید با صبر و حوصله، پاسخگوی بیماران بدحال و همراهان آنها باشد. کاری که قرنلی مسؤول انجام آن است.
از او درباره ارزیابی اش به عنوان مسؤول امور اعزام می پرسم. در پاسخ می گوید: با توجه به آنکه استان قم، شاهراه است، به شهرستان های ساوه، دلیجان، محلات و بخشی از استان مرکزی خدمات ارائه می دهد، به طوری که تقریبا هر هفته 8 تا 10 بیمار به این مناطق اعزام می شوند.
قرنلی می گوید: پزشکان معتمدی در شهرهای ساوه، دلیجان، محلات، قم و اراک داریم که با آنها برای ارائه خدمات به کارکنان در تماس هستیم و شرح حال بیماران را کنترل می کنیم.
او پیشنهاد می کند که با افزایش تعداد پزشکان و شبانه روزی شدن کلینیک، می توان خدمات بهتری به کارکنان و خانواده های آنها ارائه داد.
در کنار واحد امور اعزام، تکریم ارباب رجوع و رسیدگی به شکایات نیز دارای اهمیت است. این دو واحد، همسو با یکدیگر می توانند رضایتمندی مراجعه کنندگان را به همراه داشته باشند.
روح اله دهقان محمد با 22 سال سابقه کار، مسؤول این واحد است. به گفته او، از زمانی که تمام خدمات درمانی در ساختمان جدید ارائه می شود، با مناسب تر شدن محیط، رضایتمندی مراجعه کنندگان نیز افزایش یافته است.
او می گوید: موارد مختلف شکایت، با رئیس کلینیک در میان گذاشته می شود و درصورت وجود راه حل مناسب، اطلاع رسانی می کنیم تا از این طریق، آرامش بیشتری به مراجعه کنندگان داده شود. چگونگی ارائه خدمات به مراکز طرف قرارداد را نیز با همین هدف، یعنی افزایش رضایتمندی، پایش می کنیم.
او علاوه برمسؤولیت تکریم ارباب رجوع، همانند دیگر همکاران خود، وظایف مختلفی مانند ایجاد هماهنگی میان واحدهای تغذیه، پزشکان متخصص و روانشناسی را هم به عهده دارد.
به یکی دیگر از واحدهایی می روم که هر بیمار، پس از مراجعه به کلینیک های تخصصی، برای تکمیل درمان خود به آنجا مراجعه می کند. این واحد، «داروخانه» است. واحدی که با عاطفه توفیقی راد به عنوان داروساز و مسؤول فنی داروخانه آن، چند دقیقه ای هم صحبت می شوم. نسخه بیماران را به دقت می خواند و داروهای آنها را هم آماده می کند.
از او در باره مسؤولت و دغدغه اش می پرسم و می گوید: تنها داروساز کلینیک هستم و زمان مرخصی نمی توانم فرد دیگری را جایگزین خود کنم و با خیال راحت به مرخصی بروم. اکنون سه نفر در داروخانه هستیم و تعداد کارهای سپرده شده به آنها بسیار زیاد و گاهی به 20 کار متفاوت می رسد، به طوری که این کثرت کار، ممکن است تمرکز آنها را کاهش دهد و روی ارائه کیفی خدمات تاثیر بگذارد.
او ادامه می دهد: از آنجا که این داروخانه، علاوه بر ارائه خدمات به مراجعه کنندگان کلینیک، با دیگر داروخانه های سطح استان قم نیز طرف قرارداد است، بیمارانی را که درشهرهای ساوه، دلیجان و . . . هستند، برای دریافت دارو و اسناد پزشکی و تایید نسخه به صورت تلفنی راهنمایی می کند.
توفیقی راد می گوید: توقع مراجعه کنندگان از داروخانه بالاست ومسائل انگیزشی کم. برای رفع این مشکل، می توان با لحاظ برخی آیتم های حقوقی مثل اضافه کار، کارکنان را تشویق کرد. انتظار این نیست که تعداد کارکنان این قسمت زیاد شود که اگر بشود، خوب است و از حجم کارها کاسته خواهد شد؛ اما با ایجاد انگیزه می توان حجم کار زیاد را هم تحمل کرد.
جواد امرالهی، نسخه پیچ داروخانه با ورود به این بحث می گوید: 20 سال سابقه کار در بهداری دارم و اکنون پنج سال است که نسخه پیچ این داروخانه هستم. به عنوان یک نیروی غیر رسمی، می توانم بگویم که بحث انگیزشی دراین بخش کم است. ازمسؤولان انتظار می رود به مسائل انگیزشی توجه بیشتری داشته باشند. توجه به مواردی مثل ارائه خدمات ورزشی نیز موضوع دیگری است که لازم است به آن توجه شود.
امنیت کلینیک با حضور نیروهای حراست فراهم می شود و این افراد، رفت وآمدها را پایش می کنند تا مشکلی در روند ارائه خدمات و حضور افراد درآنجا پیش نیاید. در پایان راه و زمان بیرون آمدن از کلینیک، با یکی از نیروهای حراست به نام محمدرضا یزدی نژاد با سابقه کاری 36 ساله هم صحبت می شوم.
او حراست را نگهبانی از تمام امکانات و تجهیزات و پیشتیبانی مدیریت و همکاران معنا می کند و می گوید: با وجود حساسیت در کارمان، با برخی کمبودها مواجه هستیم که از جمله آنها می توان به دوربین مداربسته در سطح کلینیک، مشرف نبودن به درب ورودی و. .. اشاره کرد. با وجود درخواست های چندباره برای تهیه و تأمین دوربین مدار بسته، هنوز پاسخی دریافت نکرده ایم. ضمن آنکه اتاق نگهبانی هم به گونه ای طراحی شده که مراجعه کنندگان از داخل حراست عبور نمی کنند و این موضوع، کنترل را کمی سخت کرده است.
کلینیک صنعت نفت قم یا همان بهداشت و درمان صنعت نفت قم، مراجعانی دارد؛ مراجعانی از خانواده نفت قم و شهرهای اطراف آن. آنها آمده اند تا دردها و آلام شان را درمان کنند. هم صحبتی با برخی ازاین مراجعان، مجالی دست می دهد تا آنها نیز حرف های خود را که بیشتر به درد دل شبیه است، به زبان بیاورند.
یکی از آنها پسربچه ای حدودا 12 ساله است که همراه با پدرخود، برای درمان به کلینیک قم مراجعه کرده است. پدر او محمد حسن قربانی، کارمند شرکت بهره برداری شرکت گاز استان قم با 32 سال سابقه کاری است.
این همکار نفتی درباره علت مراجعه اش به این کلینیک می گوید: به دلیل سرد شدن هوا، پسرم در نیمه های شب، دچار تب و لرز شد. قربانی با بیان اینکه تنها درساعت اداری می توان از خدمات درمانی کلینیک استفاده کرد، ادامه می دهد: بعد ازساعت کاری، خدمات مورد نیاز خود را می توانیم از مراکز طرف قرارداد بهداری که با درمانگاه ها و بیمارستان های مختلف سطح استان تفاهمنامه دارند، دریافت کنیم.
از او درباره تفاوت درمانگاه قدیم و جدید استان قم می پرسم که در پاسخ می گوید: جانمایی درمانگاه قدیم برای تردد، مناسب نبود و با جابه جایی آن، اکنون به این دلیل که در مرکز شهر قرار دارد، دسترسی برای مراجعه کنندگان راحت تر شده است.
قربانی با بیان اینکه طی چند سالی که به درمانگاه مراجعه می کند، شاهد تلاش مسؤولان و پزشکان آن برای ارائه خدمات بهتر بوده است، پیشنهاد می دهد: بهتر است خدمات دندانپزشکی نیز در داخل کلینیک ارائه شود.
آبله مرغان، ویروسی است که با تزریق واکسن در دوران کودکی، درمان می شود و برخی کودکان به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن، باز هم به آن مبتلا می شوند. یکی از کودکان مبتلا به آبله مرغان، فرزند معصومه شریفی است که همسرش در انبار نفت استان قم مشغول به کار است. او که فرزند 11ساله اش را برای بررسی بیشتر بیماری اش به این کلینیک آورده ، می گوید: این کلینیک، پزشکان عمومی بسیار حاذقی دارد که تجویزشان بسیار عالی است، به طوری که دیگر نیازی نیست به متخصصان بیرون از اینجا مراجعه کنیم.
به اورژانس کلینیک باز می گردم و پس از انجام هماهنگی های لازم، با برخی بیماران بستری در این بخش، به گفت وگو می نشینم. یکی از آنها معصومه میرزایی است که از امکانات درمانی همسر فوت شده اش استفاده می کند.
او درباره علت مراجعه اش به کلینیک صنعت نفت قم می گوید: بعد از انجام آزمایش خون، پزشکان تشخیص دادند که فقر شدید آهن دارم و برای آنکه هرچه زودتر میزان آهن بدنم تامین شود، تزریق سرم آهن را برایم تجویز کردند.
میرزایی ادامه می دهد: از آنجا که از بیماری قلبی رنج می برم، بعد ازمراجعه به پزشک متخصص، برای ادامه درمان و استفاده از دستگاه اکو، باید به مطب آنها مراجعه کنم؛ زیرا این کلینیک دستگاه اکو ندارد.
یزدی نژاد، یکی دیگر از مراجعه کنندگان به این کلینیک است که در این باره می گوید: نیروی رسمی هستم و از تمام امکانات اینجا استفاد کنم؛ اما متاسفانه همکارانی که قراردادی هستند، امکان استفاده از خدمات کلینیک را ندارند و باید برای درمان خود به مراکز درمانی بیرون ازصنعت نفت مراجعه کنند.
به گفته او، از زمانی که بهداشت و درمان صنعت نفت قم، زیرمجموعه استان تهران قرارگرفته، برخی پرداختی های مراکز طرف قرارداد با تاخیر انجام می شود.
دربازگشت، به خدماتی که کارکنان کلینیک صنعت نفت قم بی هیچ چشمداشتی ارائه می دهند، فکر می کنم. کارکنانی که برخی از آنها، چند مسؤولیت را همزمان انجام می دهند؛ مسؤولیت هایی که به طورحتم، بی فرسایش نیست؛ اما احساس نوع دوستی و خدمت رسانی به همنوعانشان، اجازه نمی دهد که خم به ابرو بیاورند. روز به پایان رسیده و دیگر از گرمای خورشید و روشنایی اش خبری نیست. آزاد راه تهران -قم، می شود آزاد راه قم – تهران و به جای روشنای روز، این چراغ های دو طرف آزاد راه است که چشم ها را با نور خود همراه می سازد و مسیر بازگشت را روشن می کند.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
رئیس هیأت مدیره شرکت نفت مناطق مرکزی ایران سرمایه مورد نیاز برای توسعه میدان های نفتی، گازی و ایستگاه های تقویت فشار این شرکت را ۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار دانست.
پیمان ایمانی در نخستین گردهمایی تخصصی و هم اندیشی مدیران برنامه ریزی شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: برای احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز میدان های کنگان، هما، وراوی، نار، تنگ بیجار، شانول، دهلران و سرخون در مجموع ۸۸۰ میلیون دلار سرمایه گذاری مورد نیاز است که تاکنون ۴۲۳ میلیون دلار برای احداث ایستگاه های تقویت فشار هما، وراوی و دهلران و مرکز تفکیک تابناک جذب شده است.
وی درباره سرمایه گذاری در توسعه میدان های گازی این شرکت افزود: سرمایه مورد نیاز برای توسعه میدان های گازی معادل ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار است. این میدان ها شامل هالگان، سفید زاخور، سفید باغون، دی، فاز دوم آغار و توسعه پالایشگاه فراشبند، مدار، پازن، ارم، خارتنگ، گردان، توس، بابا قیر و بیستون می شود و تاکنون ۱۰۰ میلیون دلار برای توسعه میدان های دی، فاز دوم آغار، خارتنگ و توس از منابع داخلی نفت تأمین شده و قراردادهایی امضا شده است.
رئیس هیأت مدیره شرکت نفت مناطق مرکزی درباره توسعه میدان های نفتی تصریح کرد: میدان های نفتی توسعه ای شرکت شامل آبان، پایدار غرب، چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق، افزایش تولید دهلران، شاخه، شوروم، کوه ریگ، دودرو، سامان، سومار و دلاوران می شود و سرمایه مورد نیاز ۴ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار است که در این باره تاکنون ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار برای توسعه و تولید میدان های آبان و پایدار غرب، چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق سرمایه گذاری شده است.
ایمانی درباره پروژه های اولویت دار طرح ضربت تولید گاز گفت: این طرح در قالب توسعه میدان های پازن، ارم، خارتنگ و گردان، سفیدزاخور، هالگان، سفیدباغون، مدار، بابا قیر، بیستون، توس، فاز دوم آغار، توسعه پالایشگاه فراشبند، احداث ایستگاه های تقویت فشار سرخون و شانول تعریف شده که در مجموع روزانه ۱۴۹ میلیون مترمکعب گاز و ۱۰۵ هزار بشکه میعانات گازی به ظرفیت تولید کشور اضافه می شود. در این طرح، سرمایه گذاری ۳ میلیارد و ۶۳۳ میلیون دلار و حفاری و تعمیر ۱۲۱ حلقه چاه در برنامه قرار دارد.
تفاهمنامه همکاری دانشگاه های صنعت نفت ایران و فناوری جنوب عراق در حاشیه نشست همکاری های مشترک بین این دو مجموعه آموزشی امضا شد.
نشست توسعه همکاری های دانشگاه صنعت نفت ایران و دانشگاه فناوری جنوب عراق به دعوت عبدالله العتیق، رئیس این مجموعه آموزشی عراقی برگزار و تفاهمنامه همکاری های دوجانبه آنها بین محمد چهاردولی، رئیس دانشگاه صنعت نفت و رئیس دانشگاه فناوری جنوب عراق امضا شد.
تبادل دانشجو و استاد بین دو دانشگاه، انجام پروژه های پژوهشی مشترک، برگزاری اردوهای علمی و صنعتی، برگزاری اردوهای فرهنگی با توجه به اشتراک فرهنگی دو کشور، استفاده از ظرفیت های زیست بوم مرکز نوآوری و کارآفرینی هر دو دانشگاه از جمله محورهای همکاری این تفاهمنامه است.
بر پایه این گزارش، در ادامه این سفر یک روزه، هیأت رئیسه دانشگاه صنعت نفت به دعوت رئیس دانشگاه فناوری جنوب عراق در کنفرانس بین المللی هوش مصنوعی و فناوری شرکت کردند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
عملیات نصب شیر تزریق مواد ضدخوردگی در چاه گازی ۱۰۰ پازنان، از کاهش تولید بیش از ۷ هزار و ۲۰۰ میلیون فوت مکعب گاز طی مدت ۶ ماه سال ۱۴۰۲ جلوگیری می کند.علی همراه پور، رئیس مهندسی بهره برداری شرکت نفت و گاز آغاجاری گفت: چاه گازی ۱۰۰ از سازند آسماری میدان پازنان است که به دلیل نصب نشدن شیر تزریق مواد ضدخوردگی همواره مستعد خوردگی رشته تکمیلی بوده که با تلاش کارشناسان شرکت آغاجاری و همکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شیر تزریق مواد ضدخوردگی بدون حضور دکل حفاری روی آن نصب شد.
وی افزود: نصب نشدن این شیر به ایجاد مشکلاتی همچون تحمیل هزینه های گزاف تعمیر با دکل حفاری، خارج شدن چاه از مدار تولید، کاهش خوراک تأسیسات گاز و گاز مایع ۱۰۰۰ به مقدار روزانه ۴۰ میلیون فوت مکعب و محقق نشدن تعهدات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس منجر می شد.
رئیس مهندسی بهره برداری شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری گفت: در همین خصوص و به منظور جلوگیری از خوردگی رشته تکمیلی و محافظت از آن، اقدام های درون چاهی در چند مرحله با دقت و حساسیت بالا انجام شد که سرانجام این اقدام ها به خارج سازی دامی (استفاده از ابزاری به جای شیر ایمنی در درون چاه گازی) از درون جایگاه شیر تزریق (SPM) و جلوگیری از کاهش تولید ۷ هزار و ۲۰۰ میلیون فوت مکعب گاز طی ۶ ماه امسال منجر شد.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: در پیشرفت فیزیکی طرح مایع سازی گاز ایران، نرخ بازدهی سرمایه برای سرمایه گذار اولویت دارد، از این رو تعیین قیمت خوراک با IRR مناسب اقتصادی، طرح را توجیه پذیر می کند.عبدالحسین بیات در بررسی تازه ترین وضع پیشرفت طرح ایران ال ان جی در شصت وسومین نشست شورای عالی پروژه های گروه اقتصادی صندوق ها گفت: طرح های گروه صندوق ها زمانی باارزش خواهند بود که بازدهی مناسب اقتصادی داشته باشند.وی تصریح کرد: تدوین فرمول قیمت خوراک که بازده داخلی مناسب (IRR) اقتصادی برای سرمایه گذار ایجاد کند، منطق اقتصادی طرح است. بنابراین بازدهی اقتصادی در طرح ایران ال ان جی برای سرمایه گذاری در اولویت قرار دارد.رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت درباره ساختار اقتصادی طرح ایران ال ان جی افزود: افزون بر موضوع خوراک، تعیین بودجه لازم از سوی طرف دیگر سرمایه گذار اهمیت دارد.بیات گفت: در آینده ای نزدیک، کنسرسیوم داخلی متشکل از دو شرکت گروه اقتصادی صندوق ها شامل اویک و طراحی و مهندسی صنایع نفت (EIED)، به منظور ادامه روند پیشرفت طرح، قرارداد ساخت امضا می کنند و پیمانکار MC نیز با هدف تسریع در کار کنسرسیوم تعیین خواهد شد.وی در پاسخ به ارزیابی بعضی از مدیران پروژه از آینده تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی مرتبط با صندوق ها اظهار کرد: راهبرد «میدان تا بازار» که مدنظر گروه اقتصادی صندوق ها قرار دارد، تا حدود زیادی قادر است از آسیب ها و چالش های احتمالی ناپایداری و کمبود خوراک کم کند.بر پایه این گزارش، طرح ایران ال ان جی از پروژه های راکد گذشته بوده که هم اکنون از سوی گروه اقتصادی صندوق ها فعال شده و با پیشرفت ۱۴ درصدی در طول یک سال و نیم گذشته، پیشرفت کلی طرح به حدود ۵۲ درصد رسیده است.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شركت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی بر لزوم یكپارچگی در ستادهای اقامه نماز شركت های زیرمجموعه پالایش و پخش و تشكیل شورای ائمه جماعات تاكید كرد.جلیل سالاری در نشست هم اندیشی با ائمه جماعات ستاد و شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی افزود: با توجه به شرایط کشور و تکلیف رهبری، همچنین مسئولیت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به لحاظ تامین و توزیع فراورده های نفتی، ایجاب می کند ائمه جماعات نیز به طور کامل با وظایف و مسئولیت های این شرکت آشنا باشند و فقط به اقامه نماز اکتفا نکنند.وی تصریح کرد: لازم است شورای ائمه جماعات شکل بگیرد و براساس آن برنامه مدون و سیاست گذاری وجود داشته باشد.مدیرعامل شركت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی همچنین با تاکید بر لزوم ورود ائمه جماعت به دانشگاه ها برای معرفی خدمات صنعت نفت تاکید کرد: ما نیز آماده ایم تا کارهای بزرگ انجام شده در حوزه دانش فنی، ساخت داخل و شرکت های دانش بنیان را از طریق راهیان پیشرفت منعکس کنیم وشرایط را از نزدیک به نسل جوان نشان دهیم.
حجه الاسلام امیر حسین شاهانی مشاور وزیر نفت در امور قرآنی و اقامه نماز وزارت نفت نیز بر لزوم بازنگری در وضعیت ستاد اقامه نماز وزارت نفت تاکید کرد و گفت: لازم است که وضعیت ائمه جماعات وزارت نفت با تشکیل ساختار سازمانی، سامان یابد و خدمات این مجموعه ساختارمند ارائه شود.وی افزود: لازم است که اوضاع و احوال ستاد اقامه نماز را بازنگری و مشکلات بررسی شوند که به این منظور در دهه فجر جلساتی را به صورت منطقه ای برگزار خواهیم شد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش و پالایش فراورده های نفتی بر اتمام طرح های فنی و عملیاتی صنعت انتقال نفت در جلگه خوزستان تأکید کرد.
علی زیار در دومین بازدید خود طی ۲۴ ماه گذشته از منطقه خوزستان، بر تسریع عملیات تکمیل این طرح ها برای برنامه ریزی و بهره برداری از این خطوط لوله انتقال مواد نفتی در آینده نزدیک تأکید کرد.
وی در این بازدید از مراکز انتقال نفت خوزستان که با حضور ارسلان رحیمی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران برگزار شد، از مسیر خطوط لوله و مراکز انتقال نفت سبزآب - اندیمشک تا سیدی آبادان بازدید کرد.
این سفر دو روزه با محور رفع مشکلات اجرایی طرح رو به اتمام احداث ۱۲۵ کیلومتر خط لوله ۲۰ اینچ اهواز - اندیمشک (نظامیه - سبزآب)، همچنین بررسی وضع آماده سازی ۱۳۷ کیلومتر خط لوله ۲۶ اینچ آبادان - اهواز (پالایشگاه آبادن تا نظامیه اهواز) انجام شد.
ارسلان رحیمی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز در حاشیه سفر به خوزستان، از رشد ۷ درصدی انتقال مواد نفتی از شبکه خطوط لوله در دولت سیزدهم خبر داد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تأکید بر اینکه راه برون رفت از تحریم ها ورود به مرز دانش است، تصریح کرد: آماده ایم با بخش های نوآور، خلاق و دارای دیدگاه های جدید همکاری کنیم، زیرا شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب خادم و حامی مجموعه های علمی کشور و دانشگاه هاست.علیرضا دانشی درحاشیه آیین امضای قراردادهای ساخت و خرید داخل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با شرکت های داخلی در چهاردهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان اظهار کرد: نمایشگاه ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان، امسال با کیفیتی فراتر از سال های گذشته برگزار می شود و این رویداد فضای مستعدی را برای سازندگان، مجموعه های دانش بنیان و مجموعه های بالادست صنعت نفت فراهم کرده تا بتوانند از ظرفیت بخش های مختلف بهره مند شوند.وی افزود: نمایشگاه، بهانه ای برای تبادل افکار و ارتقای فضاهای کسب وکار است تا بتوان به واسطه این ارتباط، شاهد رشد و توسعه باشیم و مشکلات بخش های مختلف را حل کنیم.مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب گفت: امروز یکسری قرارداد برای ساخت تجهیزات و قطعات با ارزش معادل ۴.۳ همت امضا شد و باید شرکت های سازنده با اهتمام ویژه به دنبال ساخت باشند.دانشی با بیان اینکه سهم عمده ای از این قراردادها برای رفع بیکاری استان و با توجه به جایگاه ویژه استان با شرکت های بومی امضا شده است، افزود: سازندگان بومی استان خوزستان به بلوغی همه جانبه رسیده اند و باید بیش از پیش از ظرفیت آنها بهره مند شویم.
وی با اشاره به اینکه در بحث قراردادهای پژوهشی و تحقیقاتی وارد فاز دوم شده ایم، گفت: ۹ قرارداد پژوهشی امضا کرده ایم و در این زمینه از توان دانشگاه صنعت نفت و دیگر دانشگاه ها و مراکز علمی استفاده می کنیم.مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه نگاه این شرکت برای شکوفایی علمی کشور است، تصریح کرد: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب خود را مکلف به ارتقای سطح دانش و مراکز علمی کشور می داند.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همچنین از تلاش برای احداث گمرک اختصاصی صنعت نفت به منظور حمایت از سازندگان در زمینه صادرات تجهیزات ساخت ایران درجنوب کشور خبر داد.
علیرضا دانشی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: سازندگان خوزستانی توان این را دارند که سهمی بسزا در اشتغالزایی برای جوانان این استان داشته باشند و لازمه آن، این است که شرایط برای صدور خدمات فنی و مهندسی تسهیل شود.
بومی سازی سیستم کنترل بویلر برای نخستین بار در شرکت پالایش نفت تهران با توان متخصصان این شرکت انجام شد.
سیدرضا سیدمصطفی تهرانی، مدیر عملیات شرکت پالایش نفت تهران در این باره گفت: تغییر و به روزرسانی سیستم کنترل بویلر E واحد آب بخار جنوبی شرکت پالایش نفت تهران با تکیه بر توان و دانش متخصصان برق و ابزار دقیق اداره تعمیرات با همکاری واحد مهندسی شرکت با موفقیت انجام شد.
وی افزود: بویلر واحد آب بخار شرکت پالایش نفت تهران به عنوان یکی از اصلی ترین اجزای این واحد که وظیفه تأمین انرژی واحدهای فرایندی را به عهده دارد، پس از گذشت بیش از ۱۲ سال به دلایلی چون استهلاک، قدیمی بودن نرم افزار، نبود پشتیبانی شرکت سازنده از نظر سخت افراری و نرم افزاری، همچنین قدیمی بودن لایسنس کارآمدی لازم را نداشت که این مهم افزون بر صرف زمان و هزینه زیاد به کاهش بهره وری، ریسک بالا و برخی مخاطرات ایمنی در این واحد منجر شده بود.
مدیر عملیات پالایشگاه نفت تهران با تأکید بر اینکه شرکت سازنده این دستگاه هم از رفع ایراد به وجود آمده عاجز بود، افزود: انجام این کار ریسک بالایی داشت؛ اما با اعتماد مدیریت ارشد سازمان به توان و دانش متخصصان شرکت، این دستاورد بزرگ کسب شد.
تهرانی تأکید کرد: پس از بررسی و مطالعات انجام شده با احیای این بویلر، متخصصان شرکت با صرف فعل خواستن و استفاده از فکر و توان ایرانی توانستند برای نخستین بار در صنعت پالایش نفت کشور بومی سازی سیستم کنترل بویلر از سوی متخصصان شرکت پالایش نفت تهران را با موفقیت به انجام برسانند. اجرای این طرح در صورت برون سپاری برای پالایشگاه حدود ۷۰۰ میلیارد ریال هزینه داشت که با همت و تلاش مثال زدنی مجموعه توانمند و سختکوش تعمیرات برق و ابزار دقیق با صرفه جویی چشمگیر در هزینه ها، این پروژه به صورت کاملاً ایمن و استاندارد به بهره برداری کامل رسید.
وی به نقش حیاتی واحد برق و ابزار دقیق در صنعت پالایش اشاره کرد و گفت: منظور از ابزار دقیق، وسایل و تجهیزاتی است که در یک سیستم کنترلی و اتوماسیونی به کار گرفته می شوند تا پارامترهای مورد نظر را با دقت زیاد و کمترین خطا اندازه گیری کنند.
پتروپالایش نگین لاوان
معاونت برنامه ریزی وزارت نفت مجوز اجرای یک طرح پتروپالایشی با ظرفیت پالایش روزانه ۱۵۰ هزار بشکه نفت خام متعلق به شرکت پتروپالایش نگین لاوان را صادر کرد.
حسین بارگاهی، مدیرعامل پتروپالایش نگین لاوان با اعلام این خبر گفت: مجوز اجرای طرح پتروپالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکه ای نفت خام این شرکت، به استناد ماده ۳ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت و قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، با موافقت وزیر نفت از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت صادر شده است.
وی از امضای تفاهمنامه تأمین خوراک این پروژه با وزارت نفت در روزهای آینده خبر داد و اعلام کرد: امضای این تفاهمنامه از طریق مدیریت امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در حال پیگیری است و بزودی با شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی امضا خواهد شد.
مدیرعامل پتروپالایش نگین لاوان تأکید کرد: طرح پتروپالایش نگین لاوان با ظرفیت خوراک ۱۵۰ هزار بشکه نفت خام در روز (سبک و سنگین) در جزیره لاوان و در زمینی به مساحت ۲۵۰ هکتار در حال احداث است.
بارگاهی تصریح کرد: این طرح ذیل قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی تعریف شده و همسو با منویات مقام معظم رهبری درباره سیاست های اقتصاد مقاومتی و با هدف جلوگیری از خام فروشی، ایجاد ارزش افزوده، اشتغالزایی و ایجاد توسعه پایدار با رویکرد عدالت محور و صیانت از محیط زیست در جزیره لاوان استان هرمزگان اجرایی خواهد شد.
وی سرمایه گذاری موردنیاز این طرح را ۵.۳ میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: طرح پتروپالایش نگین لاوان با نرخ بازگشت سرمایه ۲۱ درصد (ارزی) به عنوان یکی از طرح های ماندگار برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی در قالب هفت پروژه تعریف شده است.
مدیرعامل شرکت نگین لاوان بیان کرد: احداث واحدهای پالایش، پتروشیمی - پلیمری، یوتیلیتی و سرویس های جانبی، احداث مخازن ذخیره سازی خوراک و فراورده ها، احداث اسکله و آبگیر، احداث شهرک مسکونی ویژه کارکنان و احداث خط لوله انتقال گاز، هفت زیر پروژه طرح احداث پتروپالایشگاه نگین لاوان است.
مدیرعامل شرکت نگین لاوان دسترسی به آب های آزاد و نزدیکی به بازارهای هدف را از جمله مزایا برشمرد که موجب ارزندگی بیشتر طرح نگین لاوان می شود و تأکید کرد: این طرح در منطقه ویژه لاوان اجرا می شود و به تبع آن از مزایای پروژه های احداث شده در مناطق ویژه نیز برخوردار است.
بارگاهی افزود: یکی دیگر از مزایا و مشوق های این طرح معافیت مالیاتی به مدت ۱۳ سال است که این مهم نیز می تواند برای سرمایه گذاران اهمیت بسیاری دارند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل از ارسال بیش از ۱۵۵ میلیون لیتر سوخت مایع در ۹ ماه گذشته به نیروگاه سبلان خبر داد و گفت: مقدار ارسال فراورده در این مدت، ۱۵۵ میلیون و ۸۶۶ لیتر بوده است.
سیدحجت مدنی با اشاره به ارسال مستمر سوخت مایع به این نیروگاه برای ذخیره سازی به عنوان سوخت دوم بیان کرد: همزمان با شروع نیمه دوم سال، به همه مصرف کنندگان توصیه می شود برای ذخیره سازی سوخت دوم اقدام کنند.
وی افزود: منطقه اردبیل با درخواست به موقع، فراورده را بدون کمبود و محدودیت و به طور منظم به نیروگاه یادشده ارسال می کند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل، سوخت رسانی به نیروگاه ها، بویژه سوخت دوم برای ذخیره سازی را یکی از اقدام های مطلوب و شایسته به منظور انجام مسؤولیت اجتماعی این شرکت عنوان کرد.
نیروگاه سبلان، یکی از نیروگاه های ایران از نوع سیکل ترکیبی است که در زمینی به مساحت ۸۰ هکتار احداث شده است.
شرکت گاز استان کرمانشاه
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه گفت: تاکنون بهینه سازی ۷۵ درصد متقاضیانی که درخواست بهینه سازی موتورخانه ابنیه خود را داشتند، در استان کرمانشاه انجام شده است.ناصر حسینی گفت: بر اساس آمار و اطلاعات مدیریت کربن و انرژی شرکت ملی گاز ایران، این شرکت موفق شده در مجموع ۲ هزار و ۷۹۴ واحد موتورخانه را به صورت رایگان بهینه سازی کند که ۷۷۹ مورد آن امسال انجام شده است.وی افزود: شرکت گاز استان کرمانشاه تا 10 دی امسال، موتورخانه ۷۵ درصد متقاضیانی را که درخواست بهینه سازی داشته اند، عایق بندی و بهینه سازی کرده که بنابر این آمار، موفق شدیم در سطح کشور، رتبه دوم را به دست آوریم.مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه تصریح کرد: متقاضیان بهینه سازی موتورخانه ها می توانند با مراجعه به واحد بهینه سازی شرکت گاز استان یا آدرس سایت https://goc.nigc.ir/ نسبت به ثبت درخواست اقدام کنند تا در کمترین زمان و بدون هزینه، بهینه سازی موتورخانه های ساختمان آنها انجام شود.حسینی بیان کرد: واحد بهینه سازی شرکت گاز استان کرمانشاه به صورت فعال و با همراهی پیمانکاران در کمترین زمان، آماده ارائه خدمت به همه متقاضیان است تا همه لوله ها و اتصالات موتورخانه های آنان عایق بندی، رسوب گیرها تعویض و مشعل ها نیز تنظیم شود.وی ادامه داد: بر اساس بررسی های انجام شده، مصرف مشترکانی که عملیات بهینه سازی را انجام داده اند ۱۵ تا ۲۱ درصد کاهش داشته که این موضوع، افزون بر پایین آوردن هزینه های خانواده، بر آلودگی محیط زیست که مهم ترین عامل سلامت بشر است نیز تاثیر مثبت می گذارد.
مصرف بنزین ایران، روزانه بیش از ۱۱۵ میلیون لیتر است و در این میان، حدود ۴۰ میلیون لیتر معادل ۳۵ درصد آن در پالایشگاه ستاره خلیج فارس تولید می شود که نشان دهنده اهمیت راهبردی این پالایشگاه در تضمین امنیت انرژی کشور است.
شدت مصرف انرژی در ایران، بیش از ۲ برابر میانگین جهانی است. به این معنا که برای تولید یک واحد رشد اقتصادی در ایران بیش از ۲ برابر سایر کشورها، انرژی در کشور مصرف می شود.
این موضوع افزون بر آنکه اثرات زیست محیطی فراوانی به دنبال دارد، سبب از بین رفتن ثروت ملی و کاهش موقعیت های صادراتی می شود.
با این حال وزارت نفت به عنوان تنها متولی تأمین سوخت و تضمین امنیت انرژی در کشور، با وجود شدت بالای مصرف انرژی همواره تلاش کرده سوخت موردنیاز را به صورت پایدار و مستمر تأمین کند.
در این میان، بعضی از فراورده های نفتی مانند بنزین و نفت گاز اهمیت راهبردی بیشتری دارد و به همین دلیل پالایشگاه های ایران با تغییر در واحدهای فرایندی و اجرای پروژه های کیفی سازی به دنبال افزایش تولید این فراورده ها هستند.
افزون بر آن، ساخت پالایشگاه های جدید در کشور نیز با همین هدف انجام و پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس با اولویت تولید بنزین در کشور ساخته شد.
علیرضا جعفرپور، مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج فارس گفت: این پالایشگاه، روزانه ۴۰ میلیون لیتر بنزین، ۱۵۰۰ تن گاز مایع، ۱۶ میلیون لیتر نفت گاز و محصولاتی دیگر از جمله نفت سفید، گوگرد و انواع نفتا و حلال را تولید می کند.جعفرپور تصریح کرد: این پالایشگاه که بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان است، افزون بر خودکفایی کشور در تولید فراورده بنزین توانسته است عنوان نخستین صادرکننده بنزین تاریخ صنعت نفت را از آن خود کند.
وی تأکید کرد: شرکت نفت ستاره خلیج فارس با برطرف کردن و حل مشکلات و تنگناهای مسیر صادرات در تلاش است نقاط هدف صادراتی و کشورهای متقاضی را با همکاری ارگان های ذی ربط به منظور گسترش فعالیت سرمایه گذاران خارجی در عرصه صادرات و ایجاد ظرفیت های جدید صادراتی با سرآمد شدن در بخش صادرات شناسایی کند و این مهم را هدف کاری و توسعه سازمانی خود قرار داده است.
شرکت توسعه پتروایران
شرکت های توسعه پتروایران و صنایع پتروشیمی مسجدسلیمان به منظور گسترش زمینه های همکاری با توجه به توان تخصصی، مدیریتی و اجرایی دو طرف تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
بر اساس این تفاهمنامه، شرکت های صنایع پتروشیمی مسجدسلیمان و توسعه پتروایران در ایجاد یک شراکت/ همکاری با هدف توسعه موفق میدان گازی زیلایی، مخزن بنگستان بر اساس الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران، توانمندی ها و ظرفیت های خود را ترکیب می کنند.این تفاهمنامه که به منظور روشن سازی درک های آنها در این زمینه و تسهیل در مذاکرات بیشتر به منظور دستیابی به توافق و نهایی سازی قراردادهای مرتبط برای اجرای پروژه ها در ۶ ماده تنظیم شده است، به امضای منصور مهرشاد، سرپرست شرکت توسعه پتروایران و فرزاد فرشید، رئیس هیأت مدیره صنایع پتروشیمی مسجدسلیمان رسید.بر اساس این گزارش، در حاشیه امضای این تفاهمنامه مدیرعامل شرکت توسعه پتروایران اظهار کرد: با توجه به نیاز صنایع پتروشیمی مسجدسلیمان به خوراک در بخش پایین دستی طی مذاکرات انجام شده با شرکت ملی نفت ایران و صنایع پتروشیمی به دنبال توسعه میدان گازی زیلایی، مخزن بنگستان، این تفاهمنامه در دستور کار قرار گرفت.وی با اشاره به اینکه مقدمات فعالیت های اجرایی این تفاهمنامه از هفته آینده آغاز خواهد شد، تصریح کرد: میدان گازی زیلایی، مخزن بنگستان، هم اکنون حدود یک تریلیون فوت مکعب گاز شیرین تولید می کند که امکان افزودن روزانه ۳ میلیون فوت مکعب از هر چاه وجود دارد که امید است با همکاری مجموعه مسجدسلیمان و با توجه به انجام به موقع اقدام های مؤثر در اسرع وقت به نتیجه مطلوب برسیم، با افزایش حدود ۲۰ حلقه چاه جدید، ۵۵ میلیون فوت مکعب گاز در روز تولید خواهد شد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مدیر تدارکات و امور کالا شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: سامانه جدید تدارکات و امور کالا به منظور تسریع و تسهیل فرایندهای خرید، بزودی در همه مناطق عملیاتی و ستاد مستقر می شود و از ابتدای سال ۱۴۰۳ به صورت رسمی راه اندازی و جایگزین سامانه های قدیمی تقاضای آنلاین، تدارکات و امور کالا و حمل ونقل خواهد شد.محمد مساح در دومین گردهمایی رؤسای تدارکات و امور کالای این شرکت در منطقه کیش گفت: از ابتدای حضورم در مدیریت تدارکات و امور کالای شرکت نفت فلات قاره تلاش داشتم به صورت مستمر در مناطق عملیاتی حضور یابم تا با همکاری هم بتوانیم نقاط ضعف را به قوت تبدیل کنیم تا فرایند تأمین کالا برای پشتیبانی از مناطق عملیاتی و سکوها با سرعت و قوت بیشتری دنبال شود و شاهد پیشرفت بیشتر در روند کار این مجموعه پرتلاش باشیم.وی به فعالیت های کلیدی و مهم انجام شده در یک سال اخیر اشاره کرد و گفت: در یک سال گذشته، قراردادهای بزرگ تأمین کالای فنی و تخصصی شرکت از طریق روان سازی و تسریع فرایند خرید و پیشبرد مناقصات کالا رشد قابل توجهی داشته است. مدیر تدارکات و امور کالای شرکت نفت فلات قاره ایران افزود: در یک سال گذشته با انتقال حدود ۲۰ هزار قلم کالا از انبارهای ۴۸ و ۴٩ به انبارهای ۰۱ و ۰۸، حجم قابل توجهی از کالاها شناسایی و موجودی گرفته شد و اقلام فاقد کد طبقه بندی، تعیین تکلیف شده است. این کار، اتفاق بسیار مهم و بزرگی بود که پس از سال ها به وقوع پیوست.مساح در ادامه گفت: تدوین شیوه نامه ساخت کالا به عنوان نقشه راه فرایند بومی سازی اقلام صنعتی کلیدی در شرکت با نکته سنجی فراوان انجام شده و زیربنای گسترش بومی سازی اقلام صنعتی شرکت که امکان واردات آنها بسختی امکان پذیر است، خواهد بود.وی یادآور شد: انبار شماره ۲۰ تهران با هدف پشتیبانی نیاز کالاهای عمومی مناطق عملیاتی و ستاد تهران بتازگی راه اندازی شده که نقش مهمی در کاهش خریدهای جزء و تأمین مستمر و یکجای اقلام پرمصرف شرکت ایفا می کند.مدیر تدارکات و امور کالا شرکت نفت فلات قاره ایران با بیان اینکه کار تیمی و گروهی و ایجاد انسجام، هماهنگی و همفکری سیستمی بین رؤسای تدارکات و امور کالای شرکت در ستاد، مناطق عملیاتی، نواحی و دفاتر از مهم ترین اهداف شرکت است، افزود: تاکنون جلسه های متعددی برای رفع گلوگاه ها و چالش های پیش رو برگزار شده که مهم ترین آنها گردهمایی تیرماه در ناحیه بوشهر و اکنون در منطقه کیش است.مساح در پایان گفت: با توجه به ارتباط مؤثر رؤسا و مسؤولان تدارکات ستاد، مناطق عملیاتی، نواحی و دفاتر، خوشبختانه همدلی و هماهنگی بسیار خوبی در مجموعه تدارکات و امور کالا به وجود آمده که این اتفاق از نتایج همین نشست ها و جلسات بوده است.دومین گردهمایی رؤسای تدارکات و امور کالای شرکت نفت فلات قاره، شامل ستاد تهران و مناطق عملیاتی خارک، بهرگان، سیری، لاوان، کیش، قشم، ناحیه بوشهر، ناحیه نخیلو، دفتر شیراز، دفتر اهواز، همچنین دفتر اصفهان به میزبانی منطقه عملیاتی کیش برگزار و درباره چالش ها و اتخاذ راهکارها بحث و تبادل نظر شد.
آزمایش محصولات روباتیک دانش بنیان ها در منطقه خارک
محصولات روباتیک شرکت های دانش بنیان داخلی به منظور مقابله با آلودگی های نفتی و رسوب لجن های نفتی در مخازن ذخیره سازی نفت بررسی و آزمایش شد.عباس رزمی، مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر ضرورت حفظ جان کارکنان و سرمایه های انسانی و جلوگیری از حوادث با استفاده از سامانه روباتیک گفت: این موضوع بر اساس برنامه کارگروه انرژی نهاد ریاست جمهوری در دستور کار قرار گرفته است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
ساعات اوج مصرف گاز برای نقاط دوردست با امضای قرارداد بین شرکت مهندسی و توسعه گاز و پژوهشگاه صنعت نفت با فناوری ANG مدیریت می شود.مصطفی ابراهیمی، رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به امضای قرارداد طراحی پایه و تهیه اسناد مناقصه EPC ساخت مخازن ذخیره سازی گاز طبیعی مبتنی بر نانوفناوری ANG در ایستگاه تقلیل فشار CGS- TBS روستای لمسک استان گلستان بین رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، درباره اهداف این پروژه گفت: هدف از اجرای این پروژه فناورانه، مدیریت ساعت های اوج مصرف برای نقاط دوردست با بهره گیری از فناوری ANG است. وی با اشاره به اهمیت فناوری ANG در آینده صنعت گاز افزود: ANG مخفف Absorbed natural gas یا در واقع گاز طبیعی جذب شده و اگر بخواهیم تعریفی برای آن ارائه دهیم، این فناوری مانند یک خازن عمل و گاز را در خود ذخیره می کند. با شنیدن واژه ذخیره سازی، مخازن زیرزمینی و پروژه هایی که اکنون در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران انجام می شود، تداعی خواهد شد که حجم عظیمی از گاز برای ذخیره سازی در اوج مصرف در این مخازن ذخیره می شود؛ اما بعضی مواقع و در جاهایی مانند ایستگاه های تقلیل فشار CGS- TBS که به طور معمول انتهای خط قرار دارند، امکان ذخیره سازی زیرزمینی وجود ندارد و وقتی مصرف در فصل سرد در ابتدای خط بالا می رود، مقدار گازی که به انتهای خط می رسد با کاهش روبه رو می شود، بنابراین باید شرایط به گونه ای مدیریت شود که گاز به ایستگاه CGS- TBS برسد و بین مردم توزیع شود.رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تصریح کرد: در این مواقع ما می توانیم از ذخیره سازی ساعتی استفاده کنیم. به این معنا که در ساعاتی گاز مازاد بر مصرف را ذخیره و در موقع نیاز مصرف می کنیم. این نوع ذخیره سازی با استفاده از فناوری ANG انجام می شود.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که تعهد صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه در حال اجراست.
سعید عقلی در این باره گفت: صادرات گاز ایران به کشور عراق از دو نقطه تبادلاتی انجام می شود که طبق توافق دو ماه پیش با طرف عراقی، یکی از نقاط تبادلاتی، در ابتدای سال جاری میلادی (۲۰۲۴) به منظور اجرای فرایند سنجش اندازه گیری دوره ای از مدار خارج و اکنون تعهدات توافق شده از مسیر نقطه دوم در حال اجراست.وی تصریح کرد: اجرای کالیبراسیون (سنجش اندازه گیری) در فرایند اجرای تعهدات صادراتی، امری معمول است که پیش از این هم انجام شده و محدود به قرارداد صادرات گاز به عراق نیست. با توجه به مبنا قرار دادن سال میلادی در قراردادهای صادراتی، در این دوره از سال کالیبراسیون دوره ای انجام می شود تا طرفین قابلیت نظارت بر حسن انجام تعهدها را پیدا کنند.
شعیب بهمن موقعیت جغرافیایی یکی از عوامل منزلت بخش به ایران در طول تاریخ بوده است.؛ به نحوی که همواره از ایران به عنوان پل ارتباطی شرق و غرب و همچنین شمال و جنوب یاد شده است. سوابق تاریخی نیز نشان می دهد که ایران نقش مهمی در تجارت بین الملل در ادوار مختلف داشته که معروف ترین آن حضور در جاده ابریشم بوده است. از سوی دیگر قرار گرفتن بین خلیج فارس و دریای کاسپین هم باعث شده است این مفروض در اذهان شکل گیرد که ایران هم در حوزه تولید و هم در حوزه انتقال انرژی، همواره یک مسیر امن، به صرفه و کوتاه برای همه کشورهای دنیاست و از سوی دیگر، همسایگی با 15 کشور مختلف نیز موجب شده است ایران به نوعی، حلقه وصل آنها باشد
در سال های گذشته بارها این تمایل مطرح شده است که ایران می تواند کشورهای همسایه خود مانند کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز را که محصور در خشکی هستند، به آب های گرم خلیج فارس متصل کند. البته برخی کشورهای همسایه همچون روسیه نیز در طول تاریخ در پی دستیابی به این هدف بوده اند که بتوانند به آب های گرم خلیج فارس دسترسی داشته باشند. اینک موقعیتی فراهم شده که ایران بتواند از طریق مشارکت در طرح های سواپ و انتقال گاز، از مزیت ترانزیتی خود در مسیر شمال ـ جنوب استفاده کند.
ایران در دو سال گذشته موفق شده است دیپلماسی فعالی را در حوزه انرژی در پیش گیرد. رشد صادرات نفت ایران با وجود تشدید تحریم های آمریکا یکی از دستاوردهای مهم این دیپلماسی فعال محسوب می شود. نقطه عطف دیگر، رفع مشکلات با ترکمنستان و از سرگیری سوآپ گاز به جمهوری آذربایجان بود که برای ایران سود قابل توجهی به همراه دارد. در این بین، اخیرا وزیر نفت ایران به ارائه طرحی ابتکاری پرداخته که کریدور گازی شمال ـ جنوب نام دارد. مطابق با این طرح، ایران می تواند گاز صادراتی روسیه و کشورهای آسیای مرکزی را منتقل کند و در خلیج فارس به خریداران تحویل دهد. چنین طرحی از جنبه های مختلف حائز اهمیت است، زیرا هم بازارهای جدید را به روسیه و کشورهای آسیای مرکزی می گشاید و هم ایران را به عنوان گذرگاه امن انتقال انرژی، مطرح می کند، ضمن آنکه دسترسی کشورهای خریدار به انرژی نیز آسان می شود.
نکته قابل توجه آن است که ایران و کشورهای منطقه دارای تجارب موفقی در زمینه سوآپ و انتقال گاز هستند. یکی از مهم ترین طرح ها در این زمینه به سوآپ گاز ترکمنستان به جمهوری آذربایجان مرتبط می شود که برای هر سه کشور سودآوربوده است. بر این اساس طرح ابتکاری، کریدور گازی شمال ـ جنوب نیز می تواند برای همه کشورهای دخیل در این پروژه سودآور باشد.
موارد زیر رامی توان از جمله مولفه ها و ویژگی هایی برشمرد که مسیر عملیاتی سازی این ایده و همگرایی بیشتر کشورهای منطقه را فراهم می کند.
1. موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد ایران می تواند روسیه و کشورهای آسیای مرکزی را به خلیج فارس در جنوب متصل کند و به ایران مزیت سوآپ و انتقال و فروش گاز را بدهد.
2. وجود خط لوله در مسیر کشورهای روسیه به قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان و ایران می تواند تسهیل گر توافقات و اجرای سریع آن باشد.
3. روسیه با توجه به اختلاف های عمیق با اروپا، نیاز به بازارهای جایگزین دارد و در این زمینه به ایران همچون یکی از بازارهای جدید گاز خود جهت صادرات به سایر نقاط جهان می نگرد.
4. عضویت کشورهای منطقه در سازمان همکاری های شانگهای، فرصتی مناسب برای رسیدن به توافقی چندجانبه درباره ترانزیت گاز و راه اندازی یک کریدور گازی شمال به جنوب در منطقه آسیای مرکزی به وجود آورده است. در این سازمان، از یک سو ایران و روسیه بزرگ ترین ذخایر نفت و گاز جهان را در اختیار دارند و از سوی دیگر هند و چین حاضر هستند که بزرگ ترین مصرف کنندگان انرژی در جهان محسوب می شوند. در نتیجه سازمان همکاری های شانگهای می تواند بستر مناسبی برای توسعه همکاری در زمینه انرژی میان کشورهای منطقه باشد.
آینده جهان و نظام بین الملل علاوه بر قدرت نظامی، بر مبنای میزان تعاملات اقتصادی و تجاری یک کشور با سایر کشورها شکل می گیرد و هرچه درهم تنیدگی اقتصادی در روابط خارجی یک کشور با همسایگان و سایر کشورها بیشتر باشد، آن کشور قدرت بیشتری در آینده اقتصاد جهانی و بین المللی داشته و نقش پررنگ تری ایفا می کند. یکی از شاخص های مهم و اثرگذار در تعاملات اقتصادی و تجاری، میزان مشارکت کشورها در طرح های ترانزیت و درگیری آنها با کشورهای دیگر در مراودات اقتصادی است. عنصر اصلی و تعیین کننده در زمینه ترانزیت، صرفا جابه جایی و حمل بار نیست، بلکه این مسیر می تواند شامل خطوط انتقال انرژی نیز باشد که اتفاقا ارزش استراتژیک بسیار زیادی دارد.
بر این اساس ایجاد کریدور گازی شمال به جنوب برای ایران دارای منافع قابل توجهی در جنبه های اقتصادی و سیاسی است که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
* ایران می تواند ضمن انتقال گاز از کشورهای شمالی به بازارهای جنوبی، بخشی از گاز مصرفی مورد نیاز خود در استان های مختلف را تامین کند. این اقدام هم هزینه انتقال گاز در شبکه داخلی ایران را کاهش می دهد و هم به پایداری شبکه گاز ایران کمک می کند.
ایجاد کریدور گازی شمال به جنوب موجب افزایش هم سویی و وابستگی متقابل سیاسی کشورهای طرف قرارداد به ایران می شود که چنین موضوعی از نظر سیاسی – امنیتی حائز اهمیت است.
ایجاد کریدور گازی شمال به جنوب باعث ارتقای موقعیت ژئوپلیتیک ایران خواهد شد که از جنبه ترانزیت برای تهران اهمیت زیادی دارد.
ایجاد کریدور گازی شمال به جنوب به معنای بی اثر شدن تحریم های اقتصادی آمریکا و تلاش های غرب برای منزوی ساختن ایران در تعاملات منطقه ای و بین المللی است.
در مجموع توسعه همکاری ها در حوزه انرژی از اهداف مهم ایران در حوزه های منطقه ای و بین المللی محسوب می شود. در این چارچوب ایران برنامه های مختلفی برای استفاده از مزیت های جغرافیایی خود در سوآپ و همچنین انتقال انرژی دارد. بر این اساس راه اندازی کریدور گازی شمال ـ جنوب می تواند یک فرصت چشمگیر و غیر قابل اغماض برای همه کشورهای منطقه باشد، زیرا هر یک از آنها به اندازه ایران از چنین طرحی منفعت می برند.
روسیه و سایر کشورهای تولیدکنندگاه گاز در آسیای مرکزی هم یک مسیر جدید برای انتقال گاز خود می یابند و هم می توانند به مسیرها و خریداران پیشین تنوع ببخشند. در عین حال کشورهای آسیای مرکزی نیز از ترانزیت گاز منتفع خواهند شد.
تاریخچه قراردادهای نفتی ایران (بخش ششم)
مشعل قراردادهای نفتی که از آغاز فعالیت صنعت نفت تاکنون، منعقد شده اند،بخش مهمی از تاریخ این صنعت به شمار می آیند. این بخش از تاریخ صنعت نفت نقشی مهم در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی داشته و تاثیرات بسزایی از خود برجای گذاشته اند. مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با توجه به این تأثیرگذاری به بررسی این قراردادها پرداخته و هفته نامه «مشعل» نیز با هدف مرور و یادآوری به بازنشر آنها اقدام کرده است. در این شماره، قرارداد الحاقی گس- گلشاییان بازخوانی می شود.
در تاریخ 26 تیر 1328 (17 جولای 1949) مذاکرات امضای قرارداد الحاقی به قرارداد 1933 معروف به قرارداد گس – گلشاییان در دولت ساعد امضا و برای تصویب به دولت پانزدهم فرستاده شد. این الحاقیه به منظور تطابق مفاد قرارداد 1933 با شرایط اقتصادی جهان بعد از جنگ دوم جهانی تنظیم شده بود. این قرارداد به مجلس پانزدهم تقدیم شد، اما به علت پایان عمر این مجلس، در مجلس شانزدهم بررسی شد که در این مجلس نیز به علت طرح قانون ملی شدن نفت، عملاً به تصویب نرسید.
1. اين قرارداد « قرارداد الحاقي » است و جزء لاينفك قرارداد اصلي محسوب می شود.
2. هر عبارتي كه در اين قرارداد استعمال می شود و در قرارداد اصلي تعريف آن عبارت به عمل آمده است، همان معني مصطلحه در قرارداد اصلي را خواهد داشت.
3. الف) براي سال مسيحي كه به 31 دسامبر 1948[10 دی 1327] منتهي شده و از آن به بعد، ميزان حق الامتياز ساليانه كه به موجب جزء (یک- الف) ماده 10 قرارداد اصلي به دولت تعلق مي گيرد، از 4 شلينگ به 4 شلينگ براي هر تن نفتي كه براي مصرف داخلي در ايران به فروش برسد و يا از ايران صادر شود ترقي داده خواهد شد.
ب) در اجراي تغيير مقرر در بند الف ماده 3 اين قرارداد به طور عطف به ماسبق كه شامل سال مسيحي منتهي به 31 دسامبر 1948 مي گردد و با منظور داشتن مقررات جزء (7 - الف ) ماده 10 قرارداد اصلي، كمپاني در ظرف سي روز از تاريخ اجراي اين قرارداد مبلغ 3 ميليون و 300 و 64 هزار و 459 ليره استرلينگ ( 3،364،459 ليره استرلينگ ) به دولت خواهد پرداخت.
4.الف) براي اينكه استفاده بيشتر و مطمئن تر و فوري تر نسبت به آنچه در جزء (یک) ب و جزء (3) الف ماده 10 قرارداد اصلي پيش بيني شده عايد دولت شود كمپاني نفت انگليس و ايران محدود از محل وجوهي كه به حساب «ذخيره عمومي» مي گذارد براي هر دوره مالي كه حساب هاي كمپاني براي آن دوره تنظيم مي شود، مبلغي معادل 20 درصد از رقمي را به دولت خواهد پرداخت كه از افزايش مبلغ منظور به حساب «ذخيره عمومي» به تناسب موجود بين 20 شلينگ و تفاضل 20شلينگ و نرخ استاندارد ماليات بر درآمد انگلستان در تاريخ مربوطه حاصل مي شود.
ب) چنانكه بابت هر دوره مالي كه براي آن حساب هاي كمپاني نفت انگليس و ايران محدود (از تاريخ دوره مالي منتهي به 31 دسامبر 1948 به بعد) تنظيم شده جمع مبلغي كه كمپاني بايد طبق بند الف ماده 4 قرارداد فعلي و جزء (یک ب) ماده 10 قرارداد اصلي به دولت بپردازد، احياناً از 4 ميليون ليره استرلينگ (۴،۰۰۰،۰۰۰ ليره استرلينگ ) كمتر شود، كمپاني مابه التفاوت جمع مبلغ مزبور و 4ميليون ليره استرلينگ (۴،۰۰۰،۰۰۰ ليره استرلينگ) را به دولت خواهد پرداخت.
ج) كليه مبالغ لازم التأديه به دولت ايران بابت هر دوره مالي طبق بند الف و بند ب ماده 4 اين قرارداد در تاريخ مربوطه آن دوره مالي پرداخته خواهد شد.
د- مقررات جزء(هـ) ماده 10 قرارداد اصلي در مورد هیچ یک از وجوهي كه كمپاني طبق بند الف و يا بند ب ماده 4 اين قرارداد به دولت پرداخته قابل اجرا نیست.
5. الف) نسبت مبلغ 14 ميليون ليره استرلينگ (۱۴،۰۰۰،۰۰۰ليره استرلينگ) كه در ترازنامه كمپاني نفت انگليس و ايران به تاريخ 31 دسامبر 1947/9 دی 1326 به عنوان تشكيل «ذخيره عمومي» كمپاني مزبور منظور شده است، كمپاني در ظرف 30 روز از تاريخ اجراي اين قرارداد مبلغ 5 ميليون و 90 هزار و 909 ليره استرلينگ ( 909،090،5 ليره استرلينگ) به دولت خواهد پرداخت.
ب) مقررات جزء (5) ماده 10 قرارداد اصلي در مورد پرداختي كه كمپاني بايد طبق بند الف ماده 5 فعلي به عمل آورد قابل اجرا نیست.
6. وجوهي كه كمپاني بايد به موجب مواد 4 و 5 اين قرارداد بپردازد به جاي مبالغ زير پرداخته شده و قائم مقام آنها خواهد بود.
1- هر پرداخت بدون طبق جزء (یک- ب) ماده 10 قرارداد اصلي بابت هرگونه توزيع مربوط به «ذخيره عمومي» كمپاني.
2- هر مبلغي كه طبق جزء(یک- ب) ماده 10 قرارداد اصلي در انقضاي امتياز و يا در صورت ترك آن از طرف كمپاني طبق ماده 25 قرارداد اصلي ممكن بود بابت «ذخيره عمومي» از طرف كمپاني به دولت لازم التأديه شود.
7. الف) براي سال مسيحي منتهي به 31 دسامبر 1948 و سنوات بعدي نرخ مبالغي كه كمپاني بايد طبق جزء (یک- ج) ماده 11 قرارداد اصلي به دولت بپردازد و مربوط است به وجوه لازم التأديه بابت مازاد ۶،۰۰۰،۰۰۰ تن از 9 پنس به يك شلينگ ترقي داده خواهد شد.
ب) به منظور اجراي تغييري كه در بند الف ماده 7 اين قرارداد تصريح شده به طور عطف به ماسبق كه شامل سال مسيحي منتهي 31 دسامبر 1948 می گردد و با رعايت مقررات بند 7 ماده 10 قرارداد اصلي كمپاني در ظرف 30 روز از تاريخ اجراي اين قرارداد، مبلغ 312 هزار و 900 ليره استرلينگ (312900 ليره استرلينگ) به دولت خواهد پرداخت.
8.الف) در آخر بند الف ماده 19 قرارداد اصلي عبارت زير اضافه خواهد شد: «هرگاه موقعي يكي از طرفين تصور نمايد كه قيمت هاي روماني و يا قيمت هاي خليج مكزيك ديگر مبناي مناسبي براي تعيين«قيمت هاي اساسي» نمی باشد، قيمت هاي اساسي با توافق طرفين و در صورت عدم توافق طبق ماده 22 از طريق حكميت تعيين خواهد شد «قيمت هاي اساسي» كه به اين نحو تعيين مي گردد، به وسيله موافقتي كه با تبادل نامه بين دولت (كه صلاحيت لازم براي موافقت مزبور دارد) و كمپاني به عمل خواهد آمد براي طرفين لازم الرعايه خواهد بود.»
ب) از تاريخ اول ژوئن1949/11 خرداد 1328 بهايي كه كمپاني بنزين و نفت و مازوت محصول نفت ايران را به مصرف كنندگان غیر از دولت براي مصرف داخلي ايران خواهد فروخت عبارت خواهد بود از «قيمت هاي اساسي» با كسر 25 درصد به جاي كسر 10 درصد كه در بند (ب) ماده 19 قرارداد اصلي پيش بيني شده است.
9.در مقابل پرداخت مبالغ مزبور از طرف كمپاني، دولت و كمپاني موافقت مي کنند كه كليه تعهداتي كه يكي از آنها تا تاريخ 31 دسامبر 1948 نسبت به ديگري در مورد بند (یک الف) و بند (یک ب) ماده 10 و نسبت به ماده 11 قرارداد اصلي و همچنين آنچه مربوط به «ذخيره عمومي» است، كاملا انجام يافت.
10.با رعايت مقررات اين قرارداد مقررات قرارداد اصلي در كمال قوت و اعتبار خود باقي خواهد ماند.
11.اين قرارداد بعد از تصويب مجلس شوراي ملي و از تاريخ صحه ملوكانه به موقع اجرا گذاشته خواهد شد دولت متعهد مي شود كه اين قرارداد را هرچه زودتر ممكن شود براي تصويب مجلس شوراي ملي تقديم دارد.
تهران به تاريخ 17 ژوئيه 1949-
26 تيرماه 1328
کارخانه سازنده موتور دوزمانه گازوئیلی فیربنکس مورس در ایالت کانزاس آمریکاست. این کارخانه فعالیت خود را در سال 1202 به عنوان کارخانه سازنده ترازو آغاز کرد و در ادامه کار خود را با ساخت پمپ ها، موتورها، آسیاب های بادی، تراکتورها و سایر دستگاه های صنعتی گسترش داد. این موتور گازوئیلی برای آموزش عملکرد موتورهای دوزمانه در آموزشگاه حرفه ای مورد استفاده قرار می گرفت. رشته مکانیک جزو دروس سال دوم و سوم کارآموزان محسوب می شود. این موتور هم اکنون در بخش کارگاه مکانیک موزه کارآموزان در معرض دید عموم قرار دارد. آموزشگاه حرفه ای آبادان در سال 1312 خورشيدی (1933ميلادي) تأسيس شد. این آموزشگاه محل آموزش کارگران پالایشگاه نفت آبادان بود که در آن مهارت های لازم مانند برق، مكانيک و فرآیند پالایش به کارگران و نیروها آموزش داده می شد.
اتاق های پنج گانه، محوطه و كارگاه های مختلف مانند فلزکاری، تراشکاری و نجاری بخش های مختلف این موزه را تشکیل می دهند. در این موزه کارگاه ها، ابزار وسایل حرفه های صنعتی، اسناد و مدارک صنعت نفت، عکس های کارآموزان در طی دوره های مختلف و سایر اشیا مربوطه به نمایش گذاشته شده است.
قسمت 23
در مورد تعیین قیمت نفت و میزان تولید باید مقداری به عقب بازگردیم و تاریخچه تشکیل اوپک را بازگو کنم، زیرا شرایط آن زمان را بسیاری از یاد برده اند. مثلا دیده و شنیده ام که یک اقتصاددان معروف ایرانی، افزون بودن عرضه بر تقاضا را مربوط به دهه 1370 خورشیدی می داند، حال آنکه این امر مربوط به پیش از این دوره است.
کشف نفت و تشکیل شرکت های نفتی و رشد و بزرگ شدن شرکت های نفتی و تقاضای جهانی و آسانی و مزایای استفاده از این سوخت در مقایسه با دیگر سوخت ها (مثل زغال سنگ و...) و نیز افت فشار مخازن نفت در آمریکا سبب شد که شرکت های نفتی در دیگر کشورها به جستوجوی نفت بپردازند. در خارج از کشور آمریکا، مخازن نفتی بیشتر در کشورهای در حال توسعه بود، به هر حال، چون شرکت ها به طور طبیعی بیشتر به سود می اندیشیدند، کشورهای صادرکننده نفت بر آن شدند که اوپک را بنیان نهند؛ به این ترتیب، هم از افت قیمت یا نوسانات شدید جلوگیری کنند و هم در پی احقاق حقوق خود و قیمت های بالاتر نفت باشند.
با انسجامی که اوپک داشت و با افزایش قیمت نفت (مثلا در لیبی یا کارهای معروف سرگرد «عبدالسلام جلود»، مرد شماره 2 این کشور یا افزایش قیمت نفت در کنفرانس تهران و...) کشورهای پیشرفته صنعتی - که بزرگ ترین مصرف کننده نفت در جهان بودند- در تقابل با تصمیمات اوپک، «آژانس بین المللی انرژی» را پی ریختند. یکی از تصمیمات این آژانس - که مدت ها خانمی آلمانی، ریاست آن را برعهده داشت- ذخیره سازی نفت بود. این ذخیره سازی ها درDepleted Reservoir ها، نفتکش های فرسوده و از کارافتاده، VLCC ها و... انجام می پذیرفت.
اکنون ما درباره دوره و زمانی سخن می گوییم که هنوز نفت شمال به تولید و بازار نرسیده بود؛ از نفت شیل و... خبری نبود. بنابراین با پشتوانه ذخیره سازی نفت، دارندگان این ذخایر می توانستند با افزایش قیمت نفت مقابله کنند. توجه دارید که این ذخیره سازی بسیار بیش از ذخیره سازی معمول برای مصرف و یا احتیاط بوده است! در حقیقت، انباشت و فزونی ذخیره سازی نفت، خود بر اصل اساسی اقتصاد یعنی «عرضه و تقاضا» استوار بوده است.
در اواخر دوره محمدرضاشاه پهلوی، عرضه بیش از تقاضا و انباشت و ذخیره سازی نفت می رفت که اثر خود را بگذارد؛ رویداد انقلاب در ایران - که دومین صادرکننده نفت در اوپک بود- موجب شد که فشار از بازار کم شود. در مورد نکته دوم، تا پیش از کنفرانس پنجاه ونهم، عمده تصمیم گیری های این سازمان پیرامون قیمت نفت بوده است، اما در اجلاس پنجاه ونهم در بالی اندونزی، علاوه بر موضوع قیمت نفت، میزان تولید نفت هم در بحث های اوپک مطرح شد و تاکنون نیز ادامه دارد.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات
یکی از اطاعت هایی که بعد از اطاعت از خدا، در قرآن به آن اشاره شده، اطاعت از پدر و مادر است. این نشان از آن دارد که پدر و مادر نقش مهمی در زندگی و سعادت انسان دارند. در این نوشتار به بررسی حق پدر در رساله حقوق امام سجاد (ع) می پردازیم.
در بخشی از رساله حقوق، امام سجاد(ع) به بیان برخی حقوق افرادی که در مراوده با انسان هستند، پرداخته اند. برای اینکه زندگی انسان به بهترین صورت، شکل بگیرد و سعادت انسان را به همراه داشته باشد، حضرت(ع) در این رساله، حقوقی را بیان می کنند که برخی از این حقوق، شکل فقهی دارند و برخی دیگر اخلاقی. در صورت توجه به این حقوق است که ارتباطی درست و مناسب شکل می گیرد و انسان از افراط و تفریط دور می شود.
در متون دینی، پدر دارای نقشی ویژه است که نشان از اهمیت این جایگاه در خانه و خانواده دارد؛ گرچه در روایات برای پدر مصادیقی ذکر شده؛ اما در اینجا منظور از پدر، پدری است که از طریق نسبی، انسان به او منتسب است. دلیل بر این امر هم قرار گرفتن این حق در میان حقوق خویشاوندان است.
در میان حقوقی که در روایات برای پدر ذکر شده، حق اطاعت از جمله این حقوق است که نشان می دهد پدر دارای جایگاهی ویژه در زندگی انسان است که باید از او اطاعت کند، الا زمانی که این اطاعت با اطاعت خدا در تعارض باشد و گناه به شمار آید.
امیر مؤمنان علی(ع) میفرماید: «فَحَقُّ الوَالِدِ عَلَی الوَلَدِ أن یُطیِعَهُ فِی کُلِّ شَیءٍ إلَّا فِی مَعصِیَه اللهِ سُبحَانَه؛ حق پدر بر فرزند این است که فرزند در هر چیزی جز معصیت خداوند، از پدر اطاعت کند.»
این یکی از حقوقی است که پدر بر فرزند دارد و باید به آن توجه کرد. حفظ جایگاه پدر در خانه و خانواده، به عنوان مدیر آن، می تواند زمینه ساز یک خانواده موفق و متعالی باشد.
و اما حق پدرت این است که بدانی او ریشه و اصل توست: وَ اَمَّا حَقُّ اَبِیکَ فَاَنْ تَعْلَمَ اَنَّهُ اَصْلُکَ
فرزند باید بداند پدر اصل و ریشه اوست. پدر کسی است که واسطه حیات او شده است. در روایات آمده که برترین نعمتی که خدا به انسان داده، نعمت وجود است و پدر به عنوان کسی که واسطه این نعمت بوده، باید مورد تقدیر و سپاس قرار گیرد. انسان اگر به وادی وجود نمی آمد، نمی توانست شیرینی سعادت را بچشد. اگر به وادی وجود نمی آمد، طلبکار آن بود که چرا حیات و وجود به او بخشیده نشده است.
پس اگر انسان این را بداند که پدر، اصل و ریشه اوست، درمی یابد که هر آنچه دارد، از پدر است و ریشه وجودی از اوست.
وَ اَنَّهُ لَوْلَاهُ لَمْ تَکُنْ: و اگر او نبود ، تو نیز نبودی.
اگر پدر نبود، فرزندی هم نبود. برخی براحتی این سخن را به لب می آوردند که کاش پدر و مادرمان ما را به دنیا نمی آوردند. براحتی کفران نعمت وجود می کنند و از این کفران نعمت، نعمت های دیگر را نیز از دست می دهند. اگر خود انسان، توان این را نداشته که راه سعادتی را که انبیا و اولیای الهی برای او نشان داده اند، بپیماید، دلیلی بر نادرست بودن اصل خلقت آدمی نیست. اصل خلقت انسان بر حکمت حکیمانه ای بوده است. حال اگر خود انسان از روی اختیار، راه درست را در پیش نگرفته، نباید کل خلقت و آفرینش را زیر سؤال ببرد.
فَمَهْمَا رَاَیْتَ فِی نَفْسِکَ مِمَّا یُعْجِبُکَ فَاعْلَمْ اَنَّ اَبَاکَ اَصْلُ النِّعْمَةِ عَلَیْکَ: پس هرگاه در وجود خود چیزی دیدی که موجب غرور تو شد، بدان که پدرت اصل آن نعمت است بر تو.
انسان در زندگی، به تذکرهایی نیاز دارد که اصل انسان بودن و نیز مخلوق بودنش را فراموش نکند. فراموش نکند که از کجا آمده و به کجا می رود. فراموش نکند که اصل نعمت هایی که به او رسیده، از کجا به او داده شده است. اگر انسان، این مسائل را فراموش کند و توجه نداشته باشد که اصل این نعمت ها از او نیست و از جای دیگراست، ممکن است مغرور شود و ندای «انا ربکم الاعلی» را سر دهد.
پس بهتر آن است که انسان، سرمنشأ همه نعمت ها را بداند و واسطه های رسیدن آن نعمت را نیز مورد سپاس و تشکر قرار دهد. در این میان، نقش وراثتی در استعدادها بسیار مهم است. بنا بر نظر دانشمندان بیولوژیک، بسیاری از استعدادها و نیز هوش، از طریق ژنتیک و به صورت ارث از پدر و مادر به انسان می رسد. پس انسان باید بداند که این استعدادهایی که باعث فخر او شده، از پدر و مادر به او رسیده و بسیاری از اینها چیزی نیست که او برایش زحمت کشیده باشد. بنابراین نباید به آن مغرور و ناسپاس پدر شود.
فِیهِ فَاحْمَدِ اللَّهَ وَ اشْکُرْهُ عَلَى قَدْرِ ذَلِکَ: پس به این خاطر، خدا را به همان اندازه ستایش کرده و سپاسگزاری نما.
حال که فرزند این را فهمید و سعی کرد این حقوق را ادا کند، خدا را بر همه این نعمت ها و فهم آن حمد کند و هر چقدر که می تواند و توان آن را دارد، شکر کند. در اصل پس از فهم واسطه های در نعمت، باید این سرسلسله را بیابد و سرمنشأ تمام نعمت ها را شکر کند. این را به یاد داشته باشد که شکر نعمت، بر نعمت می افزاید. (شکر نعمت، نعمتت افزون کند)
وَ لَا قُوَّةَ اِلَّا بِاللَّهِ: و هیچ نیرویی جز از سوی خدا نیست.
شاید بتوان از این فراز چنین برداشت کرد: نیرویی که انسان برای احقاق حق دیگران به کار می گیرد، از خدای متعال است و انسان از خود هیچ ندارد، هرچه هست از اوست، پس باید همه چیز برای او و در راه او باشد تا با هدف خلقت و نظام تکوین منطبق شود.
حضرت فاطمه (س)فرموده اند: اَبَوا هذِهِ الاُمَّة محمّدٌ و علیٌّ، یُقیمانِ اَوَدَهُم وُ یُنقذانهِمِ مِنَ العَذابِ الدّائِمِ إن أطاعُوهُما، وَ یُبیحانِهِمِ النَّعیمَ الدّائِمَ اِن وافَقُواهُما؛ محمد و علی پدران این امّتند، کژی های آنان را استوار می سازند و آنان را از عذاب ابدی نجات می دهند؛ البته اگر مردم از این دو پیشوا اطاعت کنند و اگر با آن دو همراهی و موافقت کنند، نعمت جاودانه بهشت را روزی آنان می سازند. (تفسیر امام حسن عسکری علیه السلام، ص ۳۳۰)
غیر از پدر نسبی که سبب ولادت انسان است و حق پدری بر گردن فرزند دارد، پدر فکری، روحی و معنوی هم وجود دارد که حق هدایت و نصرت و تعلیم و تربیت بر انسان دارد.
حضرت رسول(ص) و حضرت علی(ع)، پدر معنوی امت و از پدر دلسوزتر و خیرخواه ترند.
اگر امت از ضلالت و بیراهه نجات یافته اند و به خدا و حق و معنویات گرویده اند، در سایه عنایات و دلسوزی های پدرانه پیامبر خدا و جانشین او بوده است. اگر پدر، فرزند را از رنج و سختی دنیا می رهاند، پیامبر و امام وسیله نجات و رهایی انسان از عذاب ابدی در آخرت هستند.
اگر پدر، فرزند را سر سفره خود می نشاند و آب و غذا و خوراک و پوشاک او را تأمین می کند، پیامبر و امام، امت را بر سر سفره معنوی دین می نشانند و از کرامت خدا و نعمت هدایت و بهشت برین، برخوردار می سازند.
پیشوایان دین، نقش هدایت و منجی را دارند؛ اما شرط رهایی از عذاب قیامت و بهره مندی از نعمت های بهشت، «اطاعت» و «همراهی» است.
اگر کسی پا به پای رسول و امام، راه سعادت و آخرت را نپیماید، آنان چه کنند؟ «گر گدا کاهل بود، تقصیر صاحب خانه چیست؟»
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
امام جواد (ع) مانند دیگر ائمه معصومین برای ما اسوه، مقتدا و نمونه است. زندگی کوتاه این بنده شایسته خدا، به جهاد با کفر و طغیان گذشت. در نوجوانی به رهبری امت اسلام منصوب شد و در سال هایی کوتاه، جهادی فشرده با دشمن خدا کرد، به طوری که در سن ۲۵ سالگی یعنی هنوز در جوانی، وجودش برای دشمنان خدا غیرقابل تحمل شد و او را با زهر شهید کردند.
همان طور که ائمه دیگر ما (علیهم السلام) با جهاد خودشان، هر کدام برگی بر تاریخ پرافتخار اسلام افزودند، این امام بزرگوار هم گوشه مهمی از جهاد همه جانبه اسلام را در عمل خود پیاده کرد و درس بزرگی را به ما آموخت. آن درس بزرگ این است، هنگامی که در مقابل قدرت های منافق و ریاکار قرار می گیریم، باید همت کنیم که هوشیاری مردم را برای مقابله با این قدرت ها برانگیزیم. اگر دشمن، صریح و آشکار دشمنی کند و اگر ادعا و ریاکاری نداشته باشد، کار او آسان تر است؛ اما وقتی دشمنی مانند مأمون عباسی، چهره ای از قداست و طرفداری از اسلام برای خود می آراید، شناختن او برای مردم مشکل است. در دوران ما و در همه دوران تاریخ، قدرتمندان همیشه سعی کرده اند وقتی از مقابله رویارو با مردم عاجز شدند، دست به حیله و ریاکاری و نفاق بزنند.
۱۳۹۰/۰۳/۲۳
پای صحبت باغبان صنعت نفت ماهشهر که نجات یک درخت را نجات یک انسان می داند
مشعل عبدالرحیم مطور از همکاران نفتی فضای سبز سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر و سال هاست که در بیمارستان صنایع پتروشیمی بندر ماهشهر به عنوان باغبان مشغول کار است.
مطور متولد سال 1349 آبادان است که با آغاز جنگ ایران و عراق به همراه خانواده خود از آبادان به ماهشهر مهاجرت کرده است. عبدالرحیم مطور می گوید حفظ و نگهداری درختان به اندازه نجات جان انسان ها اهمیت دارد، به خصوص درختانی که در فضای سبز بیمارستان ها هستند، زیرا می تواند محلی باشد تا در آن بیماران و پزشکان فرصتی برای آرامش بیابند. گفت و گو با این باغبان پرتلاش صنعت نفت را در ادامه می خوانید.
از17 سالگی به شغل باغبانی مشغول هستم؛ درواقع، باغبانی اولین شغلی است که در ابتدای جوانی آن را انتخاب کردم و تا امروز هم آن را ادامه داده ام؛ البته شروع کارم در مجتمع پتروشیمی رازی بود و بعد که بیمارستان صنایع پتروشیمی ماهشهر تاسیس شد، به صورت کامل به عنوان باغبان در این بیمارستان مشغول کار شدم.
من در اروندکنار آبادان به دنیا آمدم، اما با شروع جنگ به همراه خانواده به بندر ماهشهر مهاجرت کردیم و در این شهر به عنوان باغبان مشغول به کار شدم؛ البته بعد از مدتی، به سربازی رفتم و با پایان دوره خدمت، دوباره به باغبانی پرداختم.
از همان ابتدا باغبانی و سروکار داشتن با گل و گیاه برایم جذابیت بسیاری داشت؛ اگر فرد بتواند گل یا گیاهی بکارد و در حفظ و نگهداری آن کوشا باشد، ثواب بسیاری برده است چون هم خودش لذت می برد و هم باعث شادی و نشاط دیگران می شود.
از طرفی دیگر هیچ وقت به این فکر نکرده ام که شغل دیگری را داشته باشم؛ مهم این است بتوانیم از طریق شغلی که انتخاب می کنیم، هزینه زندگی خانواده را تامین کنیم.
بله همین طور است؛ آب و هوای ماهشهر بسیار خشک و گرم است؛ به همین دلیل، کاشت نهال و حفظ و نگهداری از آن بسیار سخت است. این شرایط در ماه های تیر و مرداد و شهریور بدتر هم می شود و باید تمام تلاش خود را برای نگهداری درختان به کار بگیریم تا سلامت درختان به خطر نیفتد.
نکته مهمی که وجود دارد این است که فضای سبز بیمارستان ماهشهر به گونه ای است که بسیاری از افراد، جدا از کسانی که برای درمان به این بیمارستان می آیند؛ تنها برای دیدن درختان و گل های آن است و همین موضوع سبب می شود که برای نگهداری فضای سبز بیمارستان بیشتر تلاش کنیم.
از سال 1379 که این بیمارستان شکل گرفت؛ من نیز در واحد باغبانی آن کار و تلاش خود را برای رونق و شکل دادن به فضای سبز آن آغاز کردم و از آن زمان تا به امروز برای نگهداری از فضای سبز این بیمارستان، تلاش های بسیاری شده است.
در ابتدا، تعداد کارمندان بخش باغبانی بیمارستان، 40 نفر بود اما هم اکنون به 12 نفر کاهش یافته و همه این 12 نفر در همه کارها به هم کمک می کنیم؛ البته این را هم باید بگویم که فضای سبز بیمارستان، بسیار زیاد و دورتا دور آن را فراگرفته است.
با توجه به آب وهوای ماهشهرتلاش کرده ایم گونه های گیاهی و درخت هایی که با این اقلیم سازگاری دارد، کاشت و نگهداری شود مثل درخت کهور و درخت برهان که از قبل در محوطه کاشت شده است.درحال حاضر هم تعدادی درخت و گل جدید مانند گل شیپوری و خرزهره یا شاه پسند کاشته ایم. تعدادی درخت چهارفصل نیز در محوطه کاشت شده است. افزون بر این، درختان زیتون و نخل در فضای سبز بیمارستان، چشم نوازی می کنند. من و همکارانم همه تلاش خود را به کار گرفته ایم تا فضایی جذاب و چشم نواز برای کسانی که به بیمارستان می آیند ایجاد شود.زمانی که درخت برهان را در بیمارستان کاشتیم، فکر می کردیم که این نوع درخت نمی تواند در چنین فضایی دوام بیاورد. گاه پیش آمده است برخی درختان که در این فضا کاشته می شوند، در چنین فضایی دوام نمی آورند اما درباره درخت برهان، برخلاف تصور، سازگاری خوبی با محیط ایجاد شد و زیبایی فضای سبز را دوچندان کرد.
بیمارستان ها به دلیل اینکه پذیرای بیماران در شرایط مختلف هستند، معمولا فضای غم انگیزی به نظر می رسند.بیشتر کسانی که به آن مراجعه دارند، معمولا با شرایطی پراسترس و ناراحت کننده روبه رو هستند؛ به همین دلیل وجود فضایی که بتواند آرامش را به این افراد هدیه کند، بسیار مهم است. فضای سبز بیمارستان ها نه تنها برای بیماران بلکه برای همراهان و حتی کارکنان آن می تواند محلی برای آرامش باشد، اما فضای سبز بیمارستان ما با دیگر بیمارستان ها بسیار متفاوت است؛ به گونه ای که هرکس که تمایل داشته باشد می تواند وارد محوطه آن بشود و از تماشای این فضا لذت ببرد. موضوع دیگر نیز این است که معمولا هر فردی وارد بیمارستان می شود و از فضای سبز آن استفاده می کند، از ما برای ایجاد چنین فضایی تشکرمی کند و این خیلی ارزشمند است.
پیش از این خیر، اما در حال حاضر برادرم هم در صنعت نفت مشغول به کار است؛ البته او در قسمت انبارداری فعالیت می کند. من در سن پایین ازدواج کردم چون تنها فرزند خانواده بودم و پدرم دوست داشت که زودتر ازدواج کنم و صاحب فرزند شوم. هم اکنون هفت فرزند دختر و پسر دارم که بزرگ ترین آنها متولد سال 1365 است و هیچ یک از آنها در صنعت نفت مشغول به کار نیستند.
فکرمی کنم همه ما باید تمام تلاش کنیم تا بهترین فضای سبز و آرام را ایجاد کنیم، بی شک پزشکان و بیمارانی که در بیمارستان حضورمی یابند معمولا در شرایط سختی قرار دارند؛ از این رو وجود چنین فضایی با طراوت می تواند تا حد زیادی به آنها آرامش بخشد و امیدوارم با حضوردراین فضای سبز، لحظاتی را در آرامش سپری کنند؛ این بزرگ ترین و مهم ترین هدف من بشمار می رود. هیچ وقت روزهای شیوع ویروس کرونا را فراموش نمی کنم که پزشکان و پرستاران و برای نجات جان بیماران حتی از خودشان گذشتند.معتقدم نجات یک درخت به اندازه نجات یک بیمار ارزشمند است؛ بنابراین من به عنوان یک باغبان تمام تلاش خود را در این زمینه انجام می دهم. البته باز تأکید می کنم ماهشهر هوای خشک و بسیار گرمی دارد؛ به همین دلیل به سختی می توان گل و گیاهان را در چنین فضایی حفظ و نگهداری کرد.
مرحله اول مسابقات ورزشی کارکنان مرد شرکت ملی نفت برگزار شد
مشعل مسابقات ورزشی سراسری کارکنان مرد ۴۵ سال و بالاتر شرکت ملی نفت ایران با حضور 11 شرکت اصلی نفت مناطق مرکزی، پایانه های نفتی ایران، نفت خزر، مدیریت اکتشاف، نفت و گاز پارس، ملی حفاری، نفت فلات قاره، بهداشت و درمان، مهندسی و توسعه نفت، منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و ستاد وزارت نفت در بوشهر برگزار شد.
این مسابقات در دو دوره و به میزبانی 2 شهر بوشهر و تهران برگزار می شود که دوره نخست آن از تاریخ 20 تا 27 دی ماه در شهر بوشهر و در 5 رشته فوتسال، شنا، دوومیدانی، تنیس خاکی و تيراندازی برگزار شد و دوره دوم این مسابقات از یکم تا هفتم بهمن ماه در تهران و در رشته های والیبال، شطرنج، تنیس روی میز، دارت و بدمینتون برگزار خواهد شد. میزبانی مسابقات دوره نخست به عهده شرکت پایانه های نفتی ایران بود و مراد مرادی، رئیس امور ورزش شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان دبیر اجرایی، مسئولیت برگزاری این دوره از مسابقات را به عهده داشت. در این دوره از مسابقات نزدیک به ۸۰۰ ورزشکار و کادر فنی حضور داشتند و ستاد وزارت نفت تهران در میان شرکت های حاضر بیشترین ورزشکار را داشت.
منصور قنبرزاده، مدیرکل حوزه سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت نیز در گفت وگو با خبرنگار مشعل درباره برگزاری این دوره از مسابقات در بوشهر گفت: عمده جشنواره ها و المپیادهای وزارت نفت، در مناطقی مانند محمودآباد و مناطق شرکتی برگزار می شود، اما با برگزاری جلسات مختلف در نهایت تصمیم گرفته شد تا این دوره از مسابقات در بوشهر؛ مهد شرکت های نفتی در بین مناطق نفت خیز برگزار شود. برگزاری چنین مسابقاتی در شهر بوشهر از این نظر اهمیت دارد که کارکنان دیگر مناطق شرکت ملی نفت و وزارت نفت با این منطقه راهبردی نفتی آشنا می شوند که نبض اقتصاد نفت کشور به شمار می رود.
وی تاکید کرد: با حضور تعداد بالایی از ورزشکاران و کادر فنی که از سراسر کشور در شهر بوشهر حضور پیدا می کنند، رونق کسب و کار در این شهر به وجود می آید که می تواند با مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت در این منطقه همسویی داشته باشد.
مدیرکل حوزه سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت ادامه داد: در نظر داریم تا این جشنواره ها را در مناطق مختلفی که امکان آن فراهم است، برگزار کنیم، همچنین در نظر داریم در صورت ایجاد شرایط مناسب مسابقات بانوان را در جزیره خارگ برگزار کنیم، در کل می توان گفت در تلاش هستیم تا برگزاری این مسابقات را در مناطق عملیاتی گسترش دهیم و موضوع تمرکززدایی از محمودآباد را ادامه دهیم.
وی گفت: در چند سال گذشته المپیادهای ورزشی در وزارت نفت برگزار نشده بود، اما خوشبختانه در دو سال گذشته تلاش بسیاری برای رونق دوباره آن در وزارت نفت صورت گرفته و نتایج بسیار خوبی نیز به دست آمده است؛ به همین دلیل امیدوارم برگزاری چنین المپیادهایی در مناطق عملیاتی ادامه داشته باشد.
قنبرزاده گفت: خوشبختانه با توسعه دوباره ورزش همگانی و رونق المپیادهای ورزشی نتایج خوبی به دست آمده است که این می تواند دلگرمی خوبی برای ورزش نفت باشد.
هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران درباره برگزاری این دوره از مسابقات در بوشهر گفت: استان بوشهر قطب انرژی و تولید گاز در کشور به شمار می رود و اجرای فعالیت های حوزه مسئولیت های اجتماعی برای ما در این استان از اهمیت بسیاری برخوردار است. در بازدیدهایی که از بوشهر داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که هرچند زیرساخت های ورزشی این شهر در سطح بالایی نیست، اما برای برگزاری مسابقاتی در این سطح می تواند جوابگو باشد.
وی در ادامه تاکید کرد: البته مشکل اصلی ما بحث اسکان بود که طی جلساتی که برگزار شد، تلاش کردیم تا به بهترین شکل ممکن این مشکل را برطرف کنیم ، اما در نهایت به این نتیجه رسیدیم که با این حجم از ورزشکارانی که در این دوره از المپیاد حضور پیدا می کنند، نمی توان فضای مناسبی را برای اسکان آنها در این شهر فراهم کنیم؛ از این رو تصمیم گرفتیم این مسابقات در دو بخش بوشهر و تهران برگزار شود و مسابقات براساس ظرفیت دو شهر تقسیم بندی شد.
افشار توضیح داد: خوشبختانه مدیر ورزش بوشهر نیز همکاری های لازم را با ما برای تامین نیازهای مورد نظر داشت، همچنین مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی نیز جزو کسانی است که به ورزش اهمیت می دهد و تمایل داشت در بوشهر و خارگ که دارای منطقه عملیاتی هستند، مسابقات را به خوبی برگزار کنند. خوشبختانه تمام تلاش خود را کردند تا این مسابقات به خوبی برگزار شود و اگر نقصی در برگزاری این مسابقات وجود داشت، از جانب شرکت ملی نفت و یا شرکت پایانه های نفتی نیست و تنها دلیل آن محدودیت های ساختاری است که در این منطقه وجود دارد.
افشار ادامه داد: ما همه تلاش خود را کردیم تا بتوانیم با حداکثر نفرات در این مسابقات حضور پیدا کنیم، اما این محدودیت باعث شد تا مسابقات در چند رشته در بوشهر برگزار شود؛ به نظرم برگزاری متمرکز المپیادها برای
اجراکنندگان می تواند راحت باشد، اما تغییر فضای ساختاری ورزش از نظر محل برگزاری می تواند در روحیه کارکنان موثر باشد و در نهایت می توانم بگویم به عنوان متولی برگزاری این مسابقات از نوع برگزاری مسابقات در این منطقه ابراز رضایت می کنم، زیرا شرکت پایانه های نفتی تمام تلاش خود را کرده و با نهایت ظرفیت در این رویداد ورزشی حضور داشته است.
وی تاکید کرد: برای برگزاری المپیادهای ورزشی در شهرهای دیگر مشکلی نداریم، اما واقعیت این است که باید نهایت صرفه جویی اقتصادی را با توجه به شرایط کشور داشته باشیم؛ اگر فضاهای نفتی این ظرفیت را داشته باشند که در آن چنین مسابقاتی را برگزار کنیم، بی شک از اولویت های ما خواهد بود، اما نکته مهم این است که مثلا در مجموعه محمودآباد امکانات به گونه ای است که برگزاری المپیادهای ورزشی در آن به صرفه تر است.
مراد مرادی، رئیس امور ورزش شرکت پایانه های نفتی ایران در گفت وگو با خبرنگار مشعل درباره برگزاری این دوره از مسابقات گفت: بعد از برگزاری جلسات مختلف تصمیم گرفته شد تا شرکت پایانه های نفتی ایران میزبانی این دوره از مسابقات را به عهده بگیرد؛ در ادامه هادی افشار و تیم اجرایی وی در 2 بازدید مختلف از شهر بوشهر امکانات این شهر را بررسی کرد و با توجه به امکانات موجود تصمیم گرفته شد تا این مسابقات در دو بخش و در شهرهای بوشهر و تهران برگزار شود.
وی ادامه داد: بر این اساس مسابقات بوشهر در پنج رشته فوتسال، تنیس خاکی، شنا، بدمینتون، دوومیدانی و تیراندازی برگزار شد. از بین پنج رشته نام برده، مسابقات فوتسال زودتر از دیگر مسابقات برگزار و در ادامه نیز با حضور دیگر ورزشکاران مسابقات 4 رشته دیگر نیز در شهر بوشهر برگزار شد.
مرادی با بیان اینکه بی شک بوشهر قطب اقتصاد انرژی و قلب تپنده کشور به شمار می رود و تا امروز نیز برنامه هایی با این گستردگی در شهر بوشهر برگزار نشده بود و معمولا مسابقات ورزشی در مجموعه فرهنگی ورزشی محمودآباد برگزار می شد، افزود: به همین دلیل این نیاز احساس می شد که باید این تابو شکسته شود و از ظرفیت های دیگر شهرها نیز به نحو مطلوب استفاده شود؛ به همین دلیل همکاری های لازم برای برگزار مناسب این دوره از مسابقات صورت گرفته است.
مرادی گفت: در جلساتی که با مدیران ورزش نفت داشتیم، همه براین باور بودند که برگزاری این مسابقات به خصوص در حوزه مسئولیت های اجتماعی، حق بوشهر است. خوشبختانه استان بوشهر از نظر امکانات ورزشی از شرایط خوبی برخوردار است و می توان گفت از این نظر با امکانات تهران برابری می کند. مسئله دیگر این است که بوشهر از هوای بسیار خوبی در 6 ماه دوم سال برخوردار است و به خصوص در زمستان به دلیل آب و هوای مناسب، بسیاری از مسابقات می تواند در این منطقه برگزار شود که از آن جمله می توان به حضور تیم های فوتبال ساحلی نیز اشاره کرد؛ در نهایت می توانم بگویم ما در بوشهر این آمادگی را داریم تا بازهم میزبان چنین مسابقاتی باشیم.
علی حمیدی، رییس برگزاری این دوره از مسابقات گفت: خوشبختانه رقابت ها به خصوص در رشته فوتسال در سطح خوبی قرار داشت و یکی از مهم ترین دلایل آن جذب تعدادی از قهرمانان ملی در رشته فوتسال و دومیدانی بود که باعث بالا رفتن سطح مسابقات شده است. به هرحال این مسابقات بعد از گذشت 6 سال دوباره برگزار شده و از سطح خوبی نیز برخوردار است؛ نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که در طول سال کلاس های آموزشی منظم با حضور مربیان حرفه ای برگزار می شود و همین مسئله سبب شده تا ورزشکاران از آمادگی مناسبی برای حضور در مسابقات داشته باشند.
مراسم اختتامیه مسابقات ورزشی سراسری کارکنان مرد ۴۵ سال و بالاتر شرکت ملی نفت ایران، غروب سه شنبه (۲۶ دی) برگزار شد.
عباس غریبی، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران نیز در مراسم اختتامیه این مسابقات گفت: حضور ورزشکاران شرکت های نفتی در بوشهر اتفاق بسیار خوبی به شمار می رود؛ امروز یکی از مولفه های قدرت در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، وجود منابع نفت و گاز است. حضور خانواده های کارکنان در این جمع با هدف صورت گرفته است؛ صیانت از نفت و گاز کشور باید از سوی کسانی صورت گیرد که سلامت آنها برای ما بسیار ارزشمند است و ورزشکاران حاضر در این المپیاد نیز مهم ترین داشته ها و سرمایه های ملی شرکت ملی نفت هستند؛ امیدوارم خانواده های این عزیزان از دغدغه مدیران صنعت نفت برای حفظ سلامت آنها مطلع شوند.
وی تاکید کرد: برگزاری این المپیاد یکی از اولین رویدادهای ورزشی بوشهر به شمار می رود که خوشبختانه توانستیم در این زمینه موفق عمل کنیم و به عنوان مدیر بومی استانی تلاش می کنم در سال های بعد نیز این نوع از رویدادها در همسویی با مسئولیت های اجتماعی در این استان برگزار شود.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ادامه داد: با برگزاری این المپیاد، نقاط قوت و ضعف استان در بحث زیرساخت ها مشخص شود و امیدوارم با اعلام این موارد، بودجه های هدفمند برای افزایش نقاط قوت استان بوشهر در مسیر مسئولیت های اجتماعی اختصاص داده شود.
محمدرضا ناراضی از همکاران اداره کل روابط عمومی وزارت نفت که در قالب تیم ستاد وزارت نفت در مسابقات ورزشی سراسری کارکنان مرد ۴۵ سال و بالاتر شرکت ملی نفت ایران شرکت کرده بود، موفق شد در مسابقات دوومیدانی در رشته پرش طول با کسب رتبه نخست قهرمان شود.
برگزاری این دوره از مسابقات در پنج رشته شنا، دوومیدانی تنیس خاکی، فوتسال، تیراندازی به این شرح است:
دوومیدانی
مسابقات در این بخش در چهار گروه سنی ۴۵ تا ۴۸، ۴۹ تا ۵۲، ۵۳ تا ۵۶ و ۵۷ سال به بالا در مواد دو 100متر، دو ۸۰۰ متر، پرش طول، پرتاب وزنه، دو امدادی ۴ در 100 متر برگزار شد.
منطقه ویژه مقام اول، ستاد مقام دوم، فلات قاره مقام سوم، نفت مناطق مرکزی چهارم، نفت و گاز پارس مقام پنجم، پایانه های نفتی و مدیریت اکتشاف مقام ششم و نفت خزر مقام هفتم را به دست آوردند.
شنا
مقام اول فلات قاره
مقام دوم ستاد تهران
مقام سوم پایانه های نفتی
تنیس خاکی
مقام اول فلات قاره
مقام دوم ستاد تهران
مقام سوم نفت و گاز پارس
فوتسال
مقام اول نفت مناطق مرکزی
مقام دوم مدیریت اکتشاف
مقام سوم بهداشت و درمان
تیراندازی
تیم های برتر
مقام اول مناطق مرکزی
مقام دوم بهداشت و درمان
مقام سوم پایانه های نفتی ایران
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات