طمع آمریکا به بازار نفت اوپک پلاس
افزایش تولید نفت خام آمریکا و تغییر در مسیرهای عرضه جهانی این کالای راهبردی در بحبوحه تحولات ژئوپلیتیک، سبب ثبت رکوردی تازه در صادرات نفت ایالات متحده طی ماه های اخیر شده است. محموله های نفت خام آمریکا درحال ورود به بازارهای کلیدی نفت کشورهای عضو اوپک پلاس(ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) وغیراوپک است، در حالی که اعضای این ائتلاف در مسیر تلاش برای ثبات عرضه و حمایت از قیمت های جهانی نفت خام، تولید خود را کاهش داده اند.
به دنبال تشدید تحریم های مسکو و تردید درباره تمدید لغو تحریم های ونزوئلا، خریداران از اروپا تا آسیا، به دنبال افزایش خرید محموله های نفت روسیه هستند، زیرا اعمال تحریم ها، پالایشگاه ها را در واردات نفت خام روسیه و ونزوئلا نگران کرده است.اروپا هم به دلیل طولانی تر شدن زمان تحویل محموله ها از آسیا به افزایش خرید نفت از آمریکا روی آورده است.همچنین درپی حمله حوثی ها به کشتی های تجاری در دریای سرخ، نفتکش ها ازکانال دریای سرخ- آبراهه سوئز به سمت دماغه امید در اطراف آفریقا تغییر مسیر داده اند.
رکوردشکنی صادرات نفت آمریکا
از آنجا که تولید نفت خام آمریکا، برآوردهای کاهشی رشد درسال گذشته میلادی را به چالش کشید و به بالاترین حد خود رسید، صادرات این کشور باز هم افزایشی شد.میانگین روزانه صادرات نفت خام ایالات متحده آمریکا در سال گذشته میلادی به بالاترین حد خود، یعنی 4 میلیون و 100 هزار بشکه در روز رسید که در مقایسه با رکورد پیشین آن درسال 2022 میلادی بر اساس داده های اداره اطلاعات انرژی آمریکا، روزانه 482 هزار بشکه (13درصد) جهش نشان می دهد.صادرات نفت خام ایالات متحده آمریکا به جز سال 2021 میلادی، از زمان لغو ممنوعیت بخش عمده صادرات درسال 2015 میلادی، هر سال با افزایش روبه رو بوده است.با توجه به ثبت افزایش9 درصدی تولید نفت خام آمریکا و رسیدن به رکورد روزانه 12میلیون و 900 هزار بشکه و در عین حال، طراحی بسیاری از پالایشگاه های آمریکایی برای استفاده از انواع نفت خام سنگین تر و ترش تر، مازاد نفت خام سبک شیرین تولیدی نفت شیل درخارج از مرزهای ایالات متحده، خریداران بیشتری پیدا کرده است.اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد: از آنجا که بیشتر حجم تولید خام ایالات متحده آمریکا نفت خام سبک و شیرین است، مشوق های صادراتی را برای فعالان این بخش ایجاد کرده است.اعضای ائتلاف اوپک پلاس در عین حال برای بازگرداندن «ثبات بازار» یا به عبارت دیگر، برای حمایت از قیمت نفت خام، به توقف عرضه داوطلبانه ادامه می دهند.گری راس، مشاور نفتی که به عنوان مدیر صندوق های پوشش ریسک در مؤسسه بِلک گُلد اینوسترز (Black Gold Investors) فعالیت می کند، به تازگی به بلومبرگ گفته است: تولید نفت خام ایالات متحده آمریکا درحال افزایش بوده و تولید کشورهای عضو اوپک و روسیه روند کاهشی در پیش گرفته است؛ بنابراین ایالات متحده طبق این تعریف، سهم بیشتری از بازارخواهد داشت.
افزایش سهم بازار نفت آمریکا در اروپا و هند
پارسال، پس از تحریم های غرب علیه روسیه به دلیل تنش های مسکو و کی یف، اروپا به بزرگ ترین خریدار نفت خام آمریکا بدل شد.
گنجاندن نفت خام شاخص دبلیوتی آی (نفت خام آمریکا) در قیمت گذاری نفت خام شاخص برنت دریای شمال تاریخ دار نیز سبب خرید انواع نفت خام ایالات متحده آمریکا شد.
نفت خام دبلیوتی آی که در تعیین قیمت برنت تاریخ دار گنجانده شده است، به پایانه نفتی روتردام( یک مرکز بزرگ ذخیره سازی و تجارت نفت خام در هلند) ارسال می شود؛ درنتیجه، هلند بیش از هر کشور دیگری درسال 2023 میلادی محموله های صادراتی نفت خام ایالات متحده را دریافت کرده که بر اساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، به طور میانگین روزانه 652 هزار بشکه بوده است.
مجموع صادرات نفت خام آمریکا به اروپا درسال گذشته میلادی به طور میانگین روزانه یک میلیون و 800 هزار بشکه بوده است که کمی بیشتر از رقم روزانه یک میلیون و 700 هزار بشکه ای صادرات آمریکا به مقاصد آسیا و اقیانوسیه بود. نفت خام آمریکا، جانشین بخش بزرگی از نفت خام روسیه شده است که اروپا قبل از سال 2022 وارد می کرد.
برآوردهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان داد که چین پس ازهلند، دومین بازار بزرگ نفت خام آمریکا بوده که به طور میانگین، روزانه 452 هزار بشکه خریده و این رقم بیش از دو برابر حجم سال 2022 میلادی بوده است. پس از تشدید تحریم های غرب علیه مسکو، چین پارسال خرید نفت از روسیه را افزایش داد و به بزرگ ترین خریدار نفت خام روسیه بدل شد. هند همچنین در اواخر سال 2022 و در بیشتر ماه های سال 2023 از نفت ارزان تر روسیه خرید کرد، اما پس از تشدید تحریم های آمریکا در پایان سال گذشته میلادی، واردات از روسیه را کاهش داد. ایالات متحده آمریکا همچنین شرکت نفتکش دولتی روسیه به نام «سوکامفلوت» (Sovcomflot) را تحریم و خریداران هندی را درباره نقض احتمالی تحریم های واشینگتن نگران کرد.
طبق گزارش ها، پالایشگاه های هندی اکنون از تحویل محموله های نفت خام روسیه که با ناوگان نفتکش های شرکت ملی نفتکش روسیه حمل شود، سربازمی زنند و مدام زنجیره مالکیت نفتکش های حامل نفت روسیه را برای حصول اطمینان از این که نفتکش ها عضو ناوگان «سوکامفلوت» یا دیگر نهادهای موجود در فهرست تحریم های اخیر آمریکا نیستند، به دقت بررسی می کنند.
دهلی نو قرار است در ماه آوریل بالاترین حجم وارداتی نفت خام خود طی 11 ماه اخیر را از ایالات متحده آمریکا وارد کند، زیرا اجرای سختگیرانه تحریم های واشنگتن علیه مسکو سبب کاهش عرضه نفت خام روسیه به هند، سومین واردکننده بزرگ نفت خام جهان شده است.
بیشتر محموله های خریداری شده در ماه مارس برای بارگیری در ماه آوریل امسال از نوع «دبلیو تی آی میدلند» است که اگرچه گران تر ازبرخی انواع نفت خام خاورمیانه است، اما مشابه ویژگی های گرید «سوکول» روسیه است. در دوران تحریم، بخش عمده محموله های وارداتی هند از روسیه از نوع نفت «سوکول» بوده است.
گفته می شود که پالایشگاه های هندی خرید نفت خام از ونزوئلا را به دلیل انقضای معافیت تحریم های آمریکا برای صادرات نفت ونزوئلا در 18 آوریل امسال به حال تعلیق درآورده اند و امکان دارد در صورت تمدید نشدن، پیامدهایی را به دنبال داشته باشد.
هند و اروپا به دنبال تنوع بخشی به خرید محموله های نفت خام از تولیدکنندگان اوپک پلاس هستند و نفت خام آمریکا هم اکنون برای جایگزینی موقعیت مناسبی دارد.
مترجم: امیر دشتی
منبع: اویل پرایس