تحریم در ایران هرگز به نتیجه نرسید و پس از این هم نمیرسد
ایران در فهرست 7 کشور دارای فناوری کک اسفنجی
کاتالیستهای ایرانی در مسیر روسیه و آمریکای جنوبی
درخشش پتروشیمی از جنوب شرق ایران
پایش شریانهای انتقال مواد نفتی
خبرهای خوش برای افزایش کمک هزینه مهد
بازدید دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا از دستاوردهای پالایشگاه ستاره خلیجفارس
نفتی ها تیم ملی تکواندو را همراهی می کنند
پیروزی مقتدرانه تیم نفت تهران در لیگ برتر شطرنج ایران
باری جایگزین طارمی در پورتو می شود
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه برگزاری نمایشگاه توانمندی های صادراتی گواه تحریم ناپذیربودن جمهوری اسلامی ایران است، گفت: تحریم در ایران اسلامی با اراده پولادین مردم هرگز به نتیجه نرسیده است و پس از این هم نخواهد رسید.
سیدابراهیم رئیسی در آیین گشایش نمایشگاه توانمندی های صادراتی با تأکید بر اینکه برگزاری این نمایشگاه گواه تحریم ناپذیربودن ایران است، افزود: تحریم در ایران اسلامی با اراده پولادین مردم هرگز به نتیجه نرسیده و پس از این هم نخواهد رسید. برگزاری این نمایشگاه همچنین نشان دهنده آن است که طرح های شیطانی منزوی کردن ایران هرگز به نتیجه نرسیده است و نخواهد رسید و ایران اسلامی با وجود ذخایر مادی و معنوی، نیروی انسانی کارآمد بااراده، مبتکر و خلاق می تواند در عرصه های مختلف نوآوری های متعدد و متنوع به دنیا عرضه کند. وی این نمایشگاه را رونمایی از دستاوردها و توانمندی های جوانان کشور در تلاش برای تبدیل تحریم ها و تهدیدها به فرصت توصیف کرد و گفت: به تعبیر دیگر ترجمان این نمایشگاه و رویداد بزرگ اقتصادی آن است که ما توانستیم و باز نیز می توانیم. رئیس جمهوری با بیان اینکه اگر زیاده خواهی سلطه گران نباشد، امکانات و منابع خدادادی برای رفع نیازهای بشر و رسیدن او به کمال و رفاه کافی و مناسب است، تصریح کرد: متأسفانه جریان تحریم ها جلوه ای از ظلم و زیاده خواهی سلطه گران است که وقتی علیه ملتی اعمال می شود، نه فقط در مسیر رسیدن به اهداف آن ملت، بلکه در مسیر رسیدن همه ملت ها به اهدافشان مانع ایجاد می کنند. این حقیقت تحریم است و تحریم درواقع نوعی جنگ غیرنظامی برای جلوگیری از دستیابی ملت ها به آرمان ها و اهدافشان است. رئیسی با بیان اینکه ملت ایران با توکل بر خدا و تکیه بر داشته های داخلی تحریم ها را به اعتراف مقام های رسمی آمریکایی پشت سر گذاشته است، افزود: آمریکایی ها اعتراف کردند که سیاست فشار حداکثری علیه ایران مفتضحانه شکست خورده و این دستاورد حاصل تلاش جوانان بااراده ما در عرصه تولید و فعالیت اقتصادی است. وی با اشاره به اینکه برای رونق فعالیت های اقتصادی و جلوگیری از خام فروشی به ایجاد زنجیره کامل تولید نیاز داریم، بیان کرد: ایجاد زنجیره کامل تولید، افزون بر ایجاد اشتغال و ارزش افزوده بالاتر می تواند به خود تولید نیز رونق و تنوع بیشتر ببخشد و امکانات و ظرفیت های محقق کردن این هدف از مواد اولیه مورد نیاز گرفته تا دانش و علم و نیروی انسانی متخصص و کارآمد، کاملا در کشور وجود دارد. رئیس جمهوری به توانمندی ایران در زمینه صدور خدمات فنی - مهندسی اشاره کرد و گفت: امروز ایران با اتکا به توان متخصصان و مهندسان خود در ۲۰ کشور جهان در حال اجرای طرح ها و پروژه های بزرگ است که می توان از این توان و ظرفیت برای توسعه دیگر کشورها نیز بهره برد.
رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرد:
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: قانون حمایت از صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی، در صورت اجرای درست و دقیق، به بهبود وضع کسب وکار در کشور و رونق تولید منجر می شود.محمدباقر قالیباف در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود با بیان اینکه مجلس یازدهم کارنامه درخشانی در حوزه حمایت از تولید و اشتغال دارد و قوانین مهمی در این زمینه تصویب شده است، گفت: مهم ترین اقدام مجلس یازدهم در این حوزه، رفع انحصار از مجوزهای کسب وکار و شکستن قلم های طلایی با تصویب قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب وکار بود که به دوران تاریک رانت های صنفی پایان داد.وی افزود: تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان نیز به عقب ماندن نظام قانون گذاری از نیازهای زیست بوم فناوری کشور پایان داد و به گفته معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، قانون جهش تولید دانش بنیان تاکنون به یک میلیارد ۳۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی منجر شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: تصویب قانون مالکیت فکری و قانون حمایت از صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی، همچنین معافیت های مالیاتی بر کسب وکارهای خرد و تصویب قانون مالیات بر سوداگری برای هزینه دارکردن فعالیت های اقتصادی غیرمولد و درنهایت اختصاص منابع تبصره ۱۸ بودجه برای ایجاد اشتغال به خود استان ها، از دیگر عناصر ریل گذاری مجلس در موضوع تولید و اشتغال است که در صورت اجرای درست و دقیق آن، به بهبود وضع کسب وکار در کشور و رونق تولید منجر می شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد:
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه پاکستان بر اجرای پروژه خط لوله گاز صادراتی ایران تأکید دارد، گفت: اجرای خط لوله گاز صادراتی ایران به پاکستان در چارچوب موافقت نامه دو کشور، جزو موضوع های مهم اقتصادی دو کشور است.
ناصر کنعانی در نشست خبری که در نمایشگاه بین المللی توانمندی های صادراتی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، بیان کرد: این نمایشگاه مصداقی خوب برای همکاری میان دستگاه های مختلف کشور است. همان طور که ما شاهد همکاری میان دیپلماسی و میدان برای ایجاد ثبات و امنیت در منطقه بودیم، برگزاری چنین نمایشگاهی هم نشان دهنده هم افزایی مطلوب میان دستگاه های اجرایی کشور است.
وی افزود: افزایش نرخ تبادلات و توافق های ایران با شریکان خارجی و افزایش حجم سرمایه گذاری های خارجی و تحقق برخی پروژه های مشترک، چه در حوزه همسایگان و چه با کشورهای دورتر، نشان دهنده موفقیت نسبی ایران بوده است و البته ما به تلاش خود همچنان ادامه می دهیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره پروژه خط لوله گازی آی پی نیز تصریح کرد: اجرای خط لوله گاز صادراتی ایران به پاکستان در چارچوب موافقت نامه دو کشور، جزو موضوع های مهم اقتصادی دو کشور است که در سفر اخیر رئیس جمهوری مورد اهتمام بوده است؛ ازاین رو در چارچوب توافق دوجانبه انتظار داریم این پروژه مهم و راهبردی به نتیجه برسد.
کنعانی با بیان اینکه طرف پاکستانی بر عزم خود برای اجرای پروژه خط لوله گاز صادراتی ایران تأکید کرده است، گفت: مذاکرات کارشناسی انجام شده، همچنین مذاکرات سطح عالی انجام شده پیشین دو کشور، زمینه ساز آغاز فاز اجرایی ٨٠ کیلومتری اجرای این خط لوله در خاک پاکستان بوده است.
با موافقت نمایندگان مجلس شورای اسلامی انجام شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی جدول منابع و مصارف حوزه انرژی در بودجه ۱۴۰۳ را مصوب کردند.
نمایندگان در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش دوم بودجه سال ۱۴۰۳ با کلیات گزارش کمیسیون تلفیق درباره جدول ۲۲ و جداول الحاقی در خصوص منابع و مصارف حوزه انرژی موافقت کردند.
هادی بیگی نژاد در تشریح این جدول گفت: این جدول در بودجه پارسال هم وجود داشت و بر اساس آن دولت مکلف شد همه جزئیات مربوط به فرآورده های نفتی و گازی را در این جدول بیان کند، همچنین ذی نفعان این موضوع از جمله دولت، صندوق توسعه ملی و... را درج و جدول مصارف کلان این حوزه را نیز در پیوست لحاظ کنند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه تمام درآمدهای نفتی و زنجیره آن و مصارف این حوزه با این جدول مشخص می شود، افزود: در جداول الحاقی نیز آنچه در احکام درباره حساب سرمایه گذاری، حساب بهینه سازی و... آمده، در جدولی درج شده است.
حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۳ نیز درباره این جدول گفت: در این جدول فعل و انفعال هایی که در حوزه نفت رخ می دهد، مشخص می شود. در واقع این جدول، جدول شفافیت بوده و نورافکنی به داخل تاریکخانه هاست، البته منظورمان این نیست که خلافی هست، اما همه اعداد فروش نفت در این جدول شفاف می شود.
معاون اجرایی رئیس جمهوری اعلام کرد:
معاون اجرایی رئیس جمهوری با بیان اینکه امروز در حوزه نفت به استقلال کامل رسیده ایم، گفت: میانگین رشد اقتصادی کشور بالاتر از ۶درصد است که بخش نفت و گاز در این آمار سهم بسزایی دارد.
محسن منصوری در حاشیه دومین سفر خود به استان کهگیلویه و بویراحمد، در جمع کارگران گفت: اینجا سخن از افتخار است و کارگری با رزق حلال عجین شده است. امروز در نبرد بزرگ اقتصادی ما، نقش کارگران بی بدیل است. وی ادامه داد: لازم می دانم از طرف رئیس جمهوری از شما کارگران قدردانی کنم که برای عزت و سربلندی ایران تلاش می کنید. امروز به استقلال کامل در حوزه نفت رسیده ایم و صنعت نفت ما یک صنعت پیشرو است که نقشی تعیین کننده در اقتصاد کشور دارد. معاون اجرایی رئیس جمهوری گفت: در تلاش برای رسیدن به ظرفیت تولید روزانه ۴ میلیون بشکه هستیم و برای توفیق حداکثری، همه ابزارهای موردنیاز در دسترس است. منصوری تصریح کرد: همه مؤلفه های موفقیت یکی از پس از دیگری در کشورمان جمع شده است تا هرچه زودتر به توفیق نهایی برسیم. امروز ایران به ظرفیت های خودش تکیه می کند و در بسیاری از امور به خودکفایی رسیده است.
وی با بیان اینکه هم اکنون با بازسازی تجهیزات صنعت نفت، مقدار تولید بیشتر از روزهای پیش از تحریم است، گفت: دشمن همه تلاش خود را برای ضربه زدن به این مملکت انجام می دهد.
برای ما همه عرصه ها مانند عاشوراست
معاون اجرایی رئیس جمهوری گفت: برای ما همه عرصه ها مانند عاشوراست و مفتخریم بعد از گذشت چند دهه از پیروزی انقلاب اسلامی، هرکجا میدان را به نیروی جوان، متعهد و متخصص داخلی داده ایم پیشرفت کرده ایم و هرکجا که نگاه به بیرون داشته ایم، موفق نبوده ایم. منصوری افزود: شرکت های دانش بنیان در حال تلاش برای رفع مسائل بزرگ کشور هستند و این از افتخارهای صنعت نفت، جامعه کارگری و... است. در کنار این تلاش ها، توجه به محیط پیرامونی حائز اهمیت بوده و در صنعت نفت به مسئولیت اجتماعی توجهی ویژه شده است.
داده های مربوط به رهگیری نفتکش ها نشان می دهد واردات نفت هند در ماه آوریل از روسیه افزایش و از عربستان سعودی کاهش یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، داده های شرکت رهگیری نفتکش ها و کشتی های کپلر و ال اس ای جی نشان می دهند که هند در ماه آوریل نسبت به ماه پیش از آن، نفت بیشتری از روسیه وارده کرده، اما واردات نفت این کشور از عربستان سعودی و عراق کاهش یافته است.
پالایشگاه های هند از زمان آغاز تنش ها بین مسکو و کی یف در فوریه ۲۰۲۲ که سبب تحریم نفت روسیه از سوی کشورهای غربی شد، نفت روسیه را وارد کرده اند.
براساس داده های منتشرشده، روسیه در ماه آوریل بزرگ ترین عرضه کننده نفت به هند است و پس از آن عراق و عربستان سعودی قرار دارند.
این داده ها نشان می دهند که هند، سومین واردکننده و مصرف کننده بزرگ نفت در جهان، واردات نفت را در ماه آوریل ۱۳ تا ۱۷درصد نسبت به ماه های گذشته افزایش داده است. در همین حال، واردات نفت این کشور از عراق ۲۰ تا ۲۳درصد کاهش یافته است.
براساس داده های شرکت ال اس ای جی، پیش بینی می شود واردات روزانه نفت هند از روسیه از یک میلیون و ۷۵۰ هزار بشکه در ماه آوریل به یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در ماه مه کاهش یابد.
افت قیمت ال ان جی به روند جایگزینی
بانک آمریکایی جی پی مورگان در گزارشی اعلام کرد که با توجه به توسعه زیرساخت های گازی و فشار بر قیمت های گاز و ال ان جی، روند تغییر مسیر از زغال سنگ به گاز شتاب می گیرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، جی پی مورگان در گزارشی اعلام کرد که با روند پرشتاب توسعه زیرساخت های عرضه و حمل ونقل گاز طبیعی و گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) به ویژه در قطر و ایالات متحده آمریکا، قیمت این حامل انرژی در جهان تا پایان دهه جاری میلادی تحت فشار قرار می گیرد.
افزایش تولید گاز و شمار تأسیسات ال ان جی که امکان جابه جایی این سوخت پاک را در سراسر جهان تسهیل می کند، برای شتاب بخشی به روند تغییر صنایع از سوخت بسیار آلاینده زغال سنگ به سوخت پاک گاز طبیعی و به نصف رساندن انتشار گازهای گلخانه ای کمک کننده است.
بانک جی پی مورگان پیش بینی کرده است که تولید گاز طبیعی با رشد سالانه ۲درصدی از ۴۰۰۰ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۲۲ به ۴۶۰۰ میلیارد متر مکعب تا سال ۲۰۳۰ می رسد که این روند سبب مازاد عرضه ۶۳ میلیارد مترمکعبی تا پایان دهه جاری می شود.
انتظار می رود زیرساخت های صادرات ال ال جی از ۱۵۶ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۲۴ به ۶۰۰ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۳۰ برسد.
در این گزارش آمده است که انتظار می رود منابع اولیه برای افزایش مقدار تولید گاز از سوی ایالات متحده، خاورمیانه و تا حدی کمتر روسیه باشد.
کریستیان ملک، استراتژیست ارشد انرژی جهانی جی پی مورگان گفت: ما شاهد سیر نزولی قیمت ال ان جی در جهان با افزایش نوسان های ناشی از مازاد عرضه ساختاری در بازار هستیم.
جاده شیراز - عسلویه با رویکرد شرکت ملی نفت تکمیل شد
4 همت به طرح های مسئولیت اجتماعی استان فارس اختصاص یافت
فاطمه دهقان نیری بخش حمل ونقل و به دنبال آن ایجاد و نگهداری شبکه راه ها یکی از عوامل مهم در توسعه اقتصادی هر منطقه به شمار می رود که در بهبود بخشیدن به وضع بازرگانی، صنعتی و کشاورزی حائز اهمیت است. در حقیقت با ایجاد راه های مناسب، رشد صنعت و گردشگری یک منطقه، چندین برابر دروازه های پیشرفت به روی آن خطه گشوده می شود.
بر اساس همین قانون و قاعده نانوشته، شرکت ملی نفت ایران که همسو با مسئولیت های اجتماعی در مشارکت ساخت جاده ها هم همواره دستی بر آتش دارد، بر آن شد تا با توجه به اینکه موقعیت مواصلاتی استان فارس و شهرستان فیروزآباد با افزوده شدن محور ترانزیت فیروزآباد به منطقه اقتصادی پارس جنوبی و عسلویه دچار تردد حجم بسیار بالایی از خودروهای عبوری و باری در این مسیر شده، در همراهی با وزارت راه، به وضعیت نامناسب و غیراستاندارد این جاده رسیدگی کند تا علاوه بر تسهیل در روند حمل ونقل، از وقوع حوادث و سوانح و فوت مسافران کاسته شود.
گزارش میدانی خبرنگار «مشعل» از جزییات پروژه احداث شیراز - کوار - فیروزآباد - جم - عسلویه در ادامه می آید.
دو بانده کردن جاده شیراز - فیروزآباد - جم به عنوان پروژه ای مهم با مشارکت شرکت ملی نفت ایران در نخستین سفر استانی دولت به فارس کلید خورد که به گفته مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، در دور نخست سفر رئیس جمهوری، ۲ هزار میلیارد تومان در زمینه مسئولیت اجتماعی در استان فارس اعتبار اختصاص یافت که از این مقدار، ۸۰۰ میلیارد تومان تخصیص کامل اعتبار شد و در عمل توانستیم از ۸۳۰ پروژه اجرایی، ۳۳۰ پروژه را تکمیل کنیم و به بهره برداری برسانیم.
به گفته بابک دارابی، یکی از پروژه های مهم مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی شرکت ملی نفت در این استان، احداث بزرگراه کوار - فیروزآباد - جم - عسلویه بود که سال ۱۴۰۲ شاهد بهره برداری از تونل قطعه ۱ آن بودیم، افزون بر اینکه از ۳۳۰ کیلومتر جاده در دست احداث، حدود ۲۰۰ کیلومتر به بهره برداری رسیده است. ضمن اینکه در دور دوم سفر رئیس جمهوری، ۴ همت برای طرح های مسئولیت اجتماعی مصوب شده و با اعتباری تازه که در نظر گرفته شده است، ادامه راه ها و تونل ها تا پایان سال ۱۴۰۴ به سرانجام خواهد رسید تا در زمینه تردد و ایاب وذهاب از عسلویه به مناطق مرکزی کشور و برعکس تسهیل انجام شود.
هوای بارانی بهار و جاده سرسبز شیراز به کوار، حکایت از آن داشت که این جاده علاوه بر مسیری اقتصادمحور، جایگاهی ویژه در گردشگری اهالی دارد؛ آن هم برای شیرازی هایی که سرمست از بوی بهارنارنج، دوست دارند بخش اعظمی از زندگی را در خارج از خانه و در دل طبیعت سپری کنند. همین موضوع ضرورت استاندارد و امن بودن جاده را دوچندان کرده بود.
مطلبی که محسن خوشبخت، رئیس کارگروه پروژه های راه مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به آن اشاره کرده و می گوید: حجم بالای تردد ماشین های سنگین و ترانزیت در این جاده و بار مالی آنها که بنا بر آمارهای اقتصادی، روزانه ۸۰۰ میلیارد تومان برآورد می شود، در کنار افزایش تردد ماشین های سواری، مسئولان ذی ربط را بر آن داشت تا با هدف تسهیل در ترافیک عبوری، کوتاه شدن زمان سفر، کاهش تصادف و ارتقای ایمنی پای کار بیایند.
وی ادامه می دهد: در این میان، شرکت ملی نفت ایران هم با توجه به افزوده شدن محور ترانزیت فیروزآباد به منطقه اقتصادی پارس جنوبی و عسلویه، به کمک وزارت راه و شهرسازی آمد که این موضوع در دولت سیزدهم به صورت جدی تر دنبال شد. بر همین اساس، باند دوم محور شیراز - فیروزآباد - جم - عسلویه به طول تقریبی ۳۳۰ کیلومتر و به منظور اتصال منطقه ویژه پارس جنوبی به مرکز کشور در جهت ایمنی و تردد روان تر طراحی و با مشارکت وزارت نفت اجرا و قسمت هایی از آن تکمیل شده است. به گفته رئیس کارگروه پروژه های راه مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، بخش شیراز - کوار به طول ۵۰ کیلومتر در سال های گذشته به بهره برداری رسیده است. محور کوار_فیروزآباد 56 کیلومتر بوده که 50 کیلومتر آن به بهره برداری رسیده است. خوشبخت با اشاره به اینکه این محور در کل دارای ۷ رشته تونل با طول تقریبی ۴ کیلومتر است که یک کیلومتر از آن به بهره برداری رسیده است، می گوید: این محور دارای ۲ دستگاه پل خاص که طول هر کدام ۱۲۰ متر است. هر دو پل به بهره برداری رسیده و همچنین دو دستگاه تقاطع غیرهم سطح در قطعه چهارم (کمربندی فیروزآباد) احداث شده و به بهره برداری رسیده است. وی درباره محور فیروزآباد - جم هم که ۱۶۰ کیلومتر است، توضیح می دهد: ۳۴ کیلومتر آن از سمت فیروزآباد و ۳۰ کیلومتر از سمت جم در حال اجراست که از این میزان، ۱۰ کیلومتر در استان بوشهر و ۱۱ کیلومتر در استان فارس تکمیل شده و به محض نصب علائم ایمنی و نیوجرسی قابل بهره برداری خواهد بود. در مورد طول باقی مانده، مطالعات تکمیل شده و آماده مناقصه است. محور جم - عسلویه هم به طول تقریبی ۷۰ کیلومتر در سال های قبل احداث شده و به بهره برداری رسیده است.
همزمان با توضیحات خوشبخت در مسیر، وارد جاده ای خاکی در دل کوه شدیم و پس از طی مسیر، به تونل های عظیمی رسیدیم که به همت صنعت نفت در حال احداث بود؛ تونل هایی که قرار است مسیر را کوتاه کنند و جاده را هموار.
به گفته رئیس کارگروه پروژه های راه شرکت ملی نفت ایران، ۶ رشته تونل در قطعه سوم در حال احداث است که طول این تونل ها ۳ کیلومتر خواهد بود. ضمن اینکه این قطعه با پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصد در حال اجراست و در صورت تأمین اعتبار، تا پایان دولت به بهره برداری کامل خواهد رسید. وی یادآور می شود: احداث باند دوم به منظور افزایش ایمنی، روان سازی ترافیک و اتصال منطقه ویژه پارس جنوبی به مرکز کشورصورت می گیرد که با همکاری شرکت ملی نفت ایران در حال انجام است. نکته حائز اهمیت تر این پروژه، استفاده حداکثری از اهالی بومی است که به عنوان مثال در قطعه سوم حدود ۱۶۰ نفر بومی منطقه در حال کار هستند.
درخواست اهالی خطه فارس در کنار رانندگان ترانزیت و گذری از وزرای راه و نفت مبنی بر پیگیری ویژه و رفع مشکلات جاده ای مسیر فیروزآباد - کوار - عسلویه، باعث شد تا این وزارتخانه ها به خصوص مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی شرکت ملی نفت ایران، تلاش ها را مضاعف کنند و گام های مؤثری بردارند تا علاوه بر حفظ سرمایه های این خطه از ایران، دیگر شاهد ماتم و عزا نباشند.
موضوعی که رانندگان ترانزیت و گذری جاده شیراز - کوار - فیروزآباد - جم به عسلویه در گفت وگو با خبرنگار مشعل بر آن اذعان داشتند و متفق القول ابراز رضایت می کردند.
یکی از این رانندگان، آقای هاشمی است که وقتی از گذشته این جاده از او پرسیده می شود، با چهره ای غمبار و درهم کشیده می گوید: از سال ۹۶ در این جاده تردد می کنم؛ در آن سال ها، کار خیلی پیچیده، سخت و طاقت فرسا بود.
وی ادامه می دهد: جاده باریک، دوطرفه و پرتردد بود؛ به طوری که گاه در یک مسیر کوتاه ۵ کیلومتری، بیش از یک ساعت در ترافیک می ماندیم و کلافه و خسته به مقصد می رسیدیم.
به گفته این راننده ترانزیت، از زمانی که همین بخش از جاده که به صورت دو بانده باز شده است، نه تنها شاهد ترافیک حجیم قبل نیستیم؛ بلکه مسیر را ۱۵ دقیقه ای طی می کنیم و سریع تر به کارها می رسیم.
به سراغ راننده دیگری می رویم که خودروی سنگین را به کنار جاده هدایت می کند و سر از پنجره بیرون می آورد تا با لهجه شیرینی که دارد پاسخگوی ما باشد. چهره اش از شدت ناجوانمردی آفتاب روزگار تیره شده و چین های صورتش از سابقه خدمتش خبر می دهد.
درباره وضعیت قبل و حال جاده از او می پرسیم که سری تکان می دهد و می گوید: از سال ۷۴ در حال تردد در این جاده هستم و چه چیزها که در این مسیر ندیده و نشنیده ام.
او ادامه می دهد: چون جاده دوطرفه بود و پر از نقاط حادثه خیز، هفته ای دو تا سه تصادف می دیدم که خانواده ها را سیاه پوش می کرد و بچه ها را یتیم. ترافیک سنگین به وجود می آمد و ساعت ها وقت همه گرفته می شد تا از این ترافیک خلاص شوند.
به گفته این راننده ترانزیت، جاده عسلویه به شیراز محل گذر خودروهای ترانزیت تجاری و ماشین های سنگین است که با دو بانده شدن بخشی از مسیر، هم تصادفات و هم مصرف سوخت و بار ترافیکی خیلی کم شده است، ضمن اینکه ما جماعت راننده هم زودتر به خانه و کاشانه می رسیم.
حین گفت وگو با این رانندگان بودیم که خودروی سواری کنار اکیپ دوربین و فیلمبردار ایستاد. به سمت او رفتیم و در مورد جاده پرسیدیم که با لبی خندان گفت: این مسیر علاوه بر ترانزیت بودن، مسیر گردشگاهی ما شیرازی هاست که آخر هفته به این منطقه می آییم. قبلاً خیلی اذیت می شدیم و روزبه روز ترافیک سنگین تر می شد، اما الان با شوق به این قسمت می آییم. دست همه دست درکاران درد نکند و امیدواریم بقیه مسیر باقی مانده هم سریع تر دو بانده شود.
تفاهم نامه های مطالعه توسعه ۱۶ میدان گازی با سرمایه گذاری ۶.۴ میلیارد دلاری امضا شد
مشعل| همان گونه که سال 1402 برای صنعت نفت با امضای قرارداد توسعه ۶ میدان نفتی به ارزش بیش از ۱۳ میلیارد دلار با هدف افزایش تولید ۳۵۰ هزار بشکه و تکیه بر توان داخلی پایان یافت، بهار 1403 هم با امضای تفاهم نامه های مطالعه توسعه ۱۶ میدان گازی با ۶.۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری امیدوارکننده آغاز شد.
نیاز 160 میلیارد دلاری صنعت نفت به سرمایه گذاری برای افزایش تولید روزانه 5.5 میلیون بشکه نفت و 500 میلیون مترمکعب گاز تا سال 1408 وزارت نفت دولت سیزدهم را به سمت خلق تجربه های جدید با جذب سرمایه های نوین سوق داده تا در عمل ثابت کند تحریم های یک جانبه آمریکا راهی از پیش نخواهد برد. حضور موفق فعالان بازار مالی و بانکی، هلدینگ های پتروشیمی این وزارتخانه را به تداوم هر چه بیشتر این مسیر سوق داده تا این صنعت هفته گذشته شاهد امضای تفاهم نامه های مطالعه توسعه ۱۶ میدان گازی برای افزایش حدود ۱۲۷ میلیون مترمکعبی تولید گاز کشور با سرمایه گذاری ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری هلدینگ های پتروشیمی و شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی باشد. همکاری هایی با مدل برد-برد که با استقبال طرفین همراه شده و وزیر نفت نیز بر این موضوع تاکید کرد که امروز فضا برای بخش خصوصی باز است و وزارت نفت از ظرفیت این شرکت ها استقبال می کند. دراین میان آمار ارائه شده از سوی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این مراسم هم قابل توجه است که از افزایش 4 برابری سرمایه گذاری در صنعت نفت دولت سیزدهم خبر داده است.
با اجرای تفاهم نامه های میدان گازی در جنوب، جنوب غرب کشور و خلیج فارس روز سه شنبه (11 اردیبهشت) که با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مرتضی شاهمرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و جمعی از مدیران عامل صنعت نفت، گاز و پتروشیمی کشور امضا شد، ۱۲۷ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور با هدف تأمین پایدار خوراک پتروشیمی ها اضافه خواهد شد.
جواد اوجی، وزیر نفت در آیین امضای تفاهم نامه های مطالعات طرح های توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگ ها، شرکت های پتروشیمی و شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی، گفت: به لطف پروردگار و اقدام های جهادی کارکنان صنعت نفت، پروژه ها و طرح های نیمه تمام و پروژه های جدیدی را طی گذشت دو سال و نیم از عمر دولت مردمی به بهره برداری رساندیم و چند پروژه جدید را نیز آغاز کردیم. در اثر اجرای این پروژه ها، شاهد رشد تولید و صادرات و از همه مهم تر رشد اقتصادی گروه نفت و گاز بودیم که به گواه مرکز آمار و بانک مرکزی، در سال ها و حتی دهه های اخیر بی نظیر بوده است.
وزیر نفت با بیان اینکه امسال ۷۹ پروژه نیمه تمام به ارزش ۱۶ میلیارد دلار با هدف جهش تولید به بهره برداری می رسد و ۵۰ پروژه جدید نیز به ارزش ۲۵ میلیارد دلار امسال آغاز می شود، افزود: در دو سال و نیم اخیر اتفاق های خوبی در صنعت پتروشیمی از نظر رشد محصولات پتروشیمی و ورود به چهار عرصه ذخیره سازی گاز، تولید بنزین از متانول، سرمایه گذاری پتروشیمی ها در بخش توسعه میدان های گازی و جمع آوری گازهای مشعل رقم خورده که نمونه آن برنامه ریزی برای تولید بنزین از متانول در مجتمع های پتروشیمی است. وزیر نفت با بیان اینکه خوشبختانه با مصوبه دولت، همه هلدینگ ها و سرمایه گذاران بخش خصوصی می توانند در بخش بالادستی صنعت نفت سرمایه گذاری کنند، گفت: پتروشیمی ها در دو سال اخیر برای جمع آوری گازهای مشعل عزم جدی داشتند و امروز شاهدیم در ان جی ال ۳۱۰۰ و ۳۲۰۰، گازهای مشعل میدان های نفتی غرب کارون در حال جمع آوری است و طبق برنامه ریزی انجام شده در هلدینگ خلیج فارس، در نیمه اول امسال جمع آوری گازهای مشعل میدان های شرق کارون نیز اجرایی می شود و گازهای جمع آوری شده، به پتروشیمی ماهشهر که هم اکنون کمتر از ظرفیت کار می کند، منتقل می شود.
اوجی با یادآوری اینکه در دولت های قبل هفت - هشت سال از وزارت نفت دور بوده است و در بخش خصوصی (مجموعه ستاد اجرایی و بنیاد مستضعفان) کار می کرده است، گفت: در آن زمان بخش خصوصی با سد بزرگی برای ورود به بخش سرمایه گذاری روبه رو بود، ازاین رو از روز اولی که در وزارت نفت مشغول کار شدم، تلاش کردم این سدها و موانع را از پیش پای بخش خصوصی بردارم و از ظرفیت مجموعه های داخلی به بهترین شکل استفاده کنیم. شرکت های داخلی با توان مالی بالا امروز با مشارکت شرکت های اکتشاف و تولید، قدرت و توانایی خود را به ویژه در فاز ۱۱ پارس جنوبی نشان دادند.
وزیر نفت با اشاره به اینکه در سال جهش تولید با مشارکت مردم برنامه های زیادی در حوزه ها و معاونت های مختلف خواهند داشت، ادامه داد: امسال همچنین تولید نفت و گاز به مرور افزایش جهشی خواهد یافت. افزون بر آن، بیش از ۶ میلیون تن به ظرفیت تولید پتروشیمی و ۵۰ هزار بشکه به ظرفیت فرآورش نفت افزوده خواهد شد.
اوجی در ادامه گفت: امروز نیز کار بزرگی در بخش توسعه میدان های گازی به همت شرکت ملی نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام شد که با همکاری شرکت های اکتشاف و تولید اتفاق مطلوبی رقم خواهد خورد و از ظرفیت خالی پتروشیمی ها درجهت ایجاد ارزش افزوده بیشتر تا ۲.۵ برابر بهره مند خواهیم شد. به لطف خداوند، ریل گذاری در بخش جمع آوری گازهای مشعل، ذخیره سازی گاز، همچنین تبدیل مجتمع های پتروشیمی تولیدکننده متانول به تولیدکننده بنزین نیز انجام شده است و امیدواریم تولید بنزین در مجتمع های پتروشیمی در کمتر از یک سال و نیم آینده آغاز شود.
تحویل ۵ میلیون مترمکعب گاز بیشتر به پتروشیمی ها در ۱۴۰۳
وی گفت: در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ بیش از ۸درصد گاز بیشتر (بیش از ۵ میلیون مترمکعب) به پتروشیمی ها تحویل دادیم و تولید محصولات پتروشیمی با ثبت رکوردی جدید به ۷۵ میلیون تن رسید. امسال انتظار داریم با برنامه ریزی های انجام شده در بخش های بالادستی و پایین دستی و حمایت وزارت نفت و بخش خصوصی، تولید در تمامی بخش ها از نظر حجمی و ارزشی افزایش یابد.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه درمورد مقدار مصرف صنایع و نیروگاه ها در شرایط ناترازی دغدغه تولید داریم، گفت: این ناترازی به دلیل نبود سرمایه گذاری و بی توجهی به مصرف در تمام بخش ها بوده است که امیدواریم امسال این مسئله را به طور ویژه درجهت افزایش بهره وری پیگیری کنیم. امسال به تمام صنایع و نیروگاه ها در زمینه مصرف بهینه تأکید کرده ایم؛ هشدارهایی نیز درباره اعمال جریمه به صنایع پرمصرف و دارای بازدهی پایین در تمامی استان ها داده شده است.
اوجی با اشاره به همکاری وزارتخانه های صمت، جهاد کشاورزی و راه وشهرسازی به منظور حمایت لازم برای کاهش مصرف گاز گفت: به درخواست دولت کارگروه هایی متشکل از نمایندگان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و شرکت ملی گاز ایران در همه استان ها تشکیل داده ایم که نظارت و بازنگری لازم را درباره سهمیه سوخت این صنایع پرمصرف انجام دهند.
وی گفت: در بخش حمل ونقل و ساختمان ها نیز تذکرات لازم به پرمصرف ها داده شده است. قرار نیست هرچه تولید می کنیم، مصرف کنیم. مصرف گاز بی رویه، نامتعارف و غیربهینه است، ازاین رو به عنوان یک وظیفه و بنا به درخواست رئیس جمهور کمیته ها و کارگروه هایی را تشکیل دادیم و نظارت لازم را انجام خواهیم داد.
وی در حاشیه مراسم با اشاره به امضای تفاهمنامه های جدید گفت: سابقه نداشته است شرکت های پتروشیمی در زمینه توسعه میدان ها ورود کنند. در نمایشگاهی که در حسینیه امام خمینی (ره) با حضور رهبر معظم انقلاب برگزار شد، ایشان تأکید کردند که از ظرفیت هلدینگ ها و شرکت های بزرگ استفاده کنید که امروز الحمدلله این اتفاق مبارک رقم خورد.
وی افزود: ان شاءالله بخشی از تولید متانول کشور به سمت تولید بنزین و ارزش افزوده سوق داده می شود. امروز بسیاری از کشورها از خوراک متانول به تولید بنزین دست یافته اند که ما دانش فنی و توانمندی تولید آن را داریم؛ بنابراین در بعضی پتروشیمی ها که سهام داران آنها تمایل داشتند با همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی این اتفاق مطلوب رقم خواهد خورد و ما بخشی از ظرفیت تولید متانول را به تولید بنزین سوق خواهیم داد که اعداد و ارقام آن را در مصاحبه های بعدی اعلام خواهم کرد.
وزیر نفت ادامه داد: با توجه به افت قیمتی که طی چند سال اخیر در بحث محصولات تولید متانول داشته ایم و از طرفی برای جبران ناترازی بنزین، می توانیم از بنزینی که از خوراک متانول تولید می شود،
او با اشاره به در دستور کار بودن ۵۰ پروژه جدید همسو با ارزش افزوده به ارزش ۲۵ میلیارد دلار گفت: این پروژه ها و پروژه هایی که تکمیل می شوند یا نیمه تمام هستند، روزانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه به تولید نفت ما اضافه می شود، همچنین روزانه ۳۵ میلیون مترمکعب به تولید گاز و بیش از روزانه ۵۰ هزار بشکه به ظرفیت پالایشی کشور اضافه خواهد شد.
اوجی با بیان اینکه وزارت نفت در آغاز سال نو به اجرای پروژه های کلان با استفاده از منابع داخلی توجه نشان داده و بالاترین وزارتخانه و دستگاه در کشور در موضوع جذب سرمایه خارجی وزارت نفت بوده است، گفت: در توسعه میدان ها نشان دادیم که معطل شرکت های خارجی نیستیم و با سرمایه گذاری های انجام شده در دو سال اخیر، نگاه درستی برای توانمندی بخش داخلی ایجاد شده است.
وزیر نفت تصریح کرد: امروز اتفاق مطلوب با فعالان بخش خصوصی که عمده سهام دارانِ این پتروشیمی ها و هلدینگ ها هستند رقم خورد، البته سهام داران آن ها مردم هستند و بیش از ۵۰ میلیون نفر در صنایع پتروشیمی و مجتمع های بزرگ پتروشیمی سهم دارند.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در آیین امضای تفاهم نامه های مطالعات طرح های توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگ ها، شرکت های پتروشیمی و شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی با سرمایه گذاری ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری، با بیان اینکه امروز یکی از رویدادهای مهم اقتصادی صنعت نفت با مشارکت مردم را شاهد هستیم، گفت: برای تحقق برنامه های تولیدی باید سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم انجام دهیم که در دولت سیزدهم این کار زیربنایی در حال انجام است.
وی ادامه داد: پیش تر تنها شرکت های اکتشاف و تولید می توانستند در صنعت نفت سرمایه گذاری کنند، اما با ابتکار وزیر نفت و هماهنگی لازم با دولت قرار شد پتروشیمی ها نیز در بالادست صنعت نفت حضور یابند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: پیش از این حضور سرمایه گذاری بانک ها در صنعت نفت را تجربه کرده بودیم و نتیجه آن قراردادی ۱۳ میلیارد دلاری شد که در تاریخ صنعت نفت و کل کشور بی نظیر و منحصربه فرد بوده و از آن حجم هم ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار مربوط به توسعه و میدان های مشترک بوده است.
خجسته مهر با اشاره به امضای قرارداد توسعه میدان مشترک آزادگان به ارزش ۱۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار و دیگر میدان ها درمجموع به ارزش ۱۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار با حضور بانک ها گفت: به تازگی با امضای قرارداد طرح ملی فشارافزایی، وزارت نفت نشان داد که می تواند کارهای بی نظیری در این صنعت انجام دهد.
معاون وزیر نفت گفت: امسال با همکاری بخش خصوصی و هلدینگ های پتروشیمی، جهش دوم در سرمایه گذاری پتروشیمی ها را رقم می زنیم که این سرمایه گذاری مولد، راهبردی و معنادار است؛ زیرا قراردادهایی جذاب، زودبازده و درآمدزا هستند.
خجسته مهر سرمایه گذاری پتروشیمی ها در بخش بالادستی صنعت نفت را قراردادی برد - برد برای شرکت ملی نفت ایران و آن ها دانست و گفت: مردم به عنوان سرمایه گذاران اصلی پتروشیمی ها و هلدینگ ها، با این تفاهم نامه ها در طرح های بالادستی سرمایه گذاری می کنند. وی افزود: معنای «سال جهش تولید با مشارکت مردم» این است که بسیاری از مردم ایران جزو سهام داران خرد و کلان واحدهای پتروشیمی هستند و هرکدام از آن ها که پولی دارند، در پتروشیمی ها سرمایه گذاری می کنند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران یادآور شد: در دولت های یازدهم و دوازدهم سالانه به طور میانگین یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار قرارداد امضا شده است، درحالی که در دو سال و نیم عمر دولت سیزدهم این رقم به سالانه ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسیده و درمجموع قراردادهایی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار امضا شده که بخش قابل توجهی از این سرمایه گذاری از سوی بخش خصوصی بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه هم اکنون در نسل سوم قراردادهای بالادستی هستیم و در آینده قراردادها بهبود می یابند، گفت: در دولت سیزدهم به نسبت دیگر دولت های پس از انقلاب تاکنون بیشترین حضور بخش خصوصی در کسب وکار شرکت ملی نفت ایران دیده می شود.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه هم اکنون مذاکراتی را درباره بعضی از بندهای مندرج در قراردادها آغاز کرده ایم، افزود: با اجرای این قراردادها، در مجموع روزانه حدود ۱۲۷ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه می شود.
خجسته مهر گفت: این اتفاق گامی مهم برای شرکت های پتروشیمی است تا افزون بر استفاده حداکثری از ظرفیت های خالی خود، در خلال برنامه هفتم توسعه که قرار است حدود ۳۰ میلیون تن به ظرفیت آن ها اضافه شود، با تأمین خوراک خوشان این توسعه را محقق کنند.
وی با اشاره به اینکه بخش عمده مردم جزو سهام داران خرد و کلان این واحدهای پتروشیمی هستند، افزود: شرکت ملی نفت ایران نخستین گام را برای اجرای شعار سال و فرمایش های مقام معظم رهبری در سال ۱۴۰۳ برداشته است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت با بیان اینکه پارسال در این شرکت حدود ۱۳ میلیارد دلار قرارداد امضا شد که سرمایه گذاران آن ها بانک ها بودند، تصریح کرد: با این دو گام اقدام هایی منحصربه فرد در مسیر سرمایه گذاری بخش های خصوصی رقم خورد.
خجسته مهر با اشاره به اینکه در اجرای طرح بزرگ و ملی فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی چهار قرارداد امضا شد، گفت: با اجرای کامل این طرح از افت تولید روزانه حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب گاز در پارس جنوبی جلوگیری می شود.
وی افزود: ظرفیت سرمایه گذاری این قراردادها حدود ۲۰ میلیارد دلار است و با امضای این قراردادها درعمل کار فشارافزایی را در پارس جنوبی آغاز کرده ایم. مهم ترین تجهیزات موردنیاز اجرای این طرح، تأمین توربوکمپرسور و سکوهای فشارافزایی است و با توجه به توانی که در داخل کشور وجود دارد، در آینده ای نزدیک بعضی از قراردادهای جانبی مربوط به ساخت توربوکمپرسور و سکوهای فشارافزایی امضا می شوند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه طرح ملی فشارافزایی پارس جنوبی هفت قطب دارد، ادامه داد: با رقابتی که بین بخش خارجی و داخلی به وجود آمده، هر بخش بتواند سریع تر توربوکمپرسور و سکوهای فشارافزایی را بسازد، عملیات نصب نخستین قطب زودتر آغاز می شود.
وی با تأکید بر اینکه از همه ظرفیت بخش داخلی بهره می گیریم، افزود: سازندگان ایرانی توانسته اند بیشتر کالا و تجهیزات اساسی را که زمانی از خارج کشور تأمین می شد، با تلاش و کوشش و دانش فنی بسازند. برای نمونه هم اکنون برای شیرین سازی گاز، از توربوکمپرسورهای داخلی در سایزهای مختلف و توان متفاوت استفاده می کنیم. با توجه به ظرفیت شرکت های داخلی این فرصت به آن ها داده شده است و باید به بخش خصوصی و سازندگان داخلی میدان بدهیم، زیرا آن ها قادرند بعضی از نیازهای ما را تأمین کنند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه هفت میدان نفتی شادگان، کوپال، آبان، پایدار غرب، دال پری، پایدار شرق و چشمه خوش سرمایه گذار خارجی دارند، گفت: الگوی تازه قراردادهای نفتی بدون واگذاری حق مالکیت و حاکمیت امضا و فقط سرمایه گذاری و خرید خدمت از سوی شرکت ملی نفت ایران انجام می شود.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در آیین امضای تفاهم نامه طرح های توسعه میدان های گازی کشور با هلدینگ ها، شرکت های پتروشیمی و اکتشاف و تولید از جمع آوری درمجموع یک میلیارد و ۴۰۰ میلون فوت مکعب از گازهای همراه شرق و غرب کارون، با سرمایه گذاری صنعت پتروشیمی، حداکثر تا سه سال آینده خبر داد.
او با اشاره به اینکه یکی از مشکلات اساسی صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ که «جهش تولید با مشارکت مردم» نام گذاری شده، تأمین خوراک پایدار است، گفت: همه باید برای تحقق راهبرد تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری در این مسیر حرکت کنیم، تقاضا دارم شرکت های ملی نفت، گاز، پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به منظور تحقق جهش تولید کمک حال صنعت پتروشیمی باشند.
معاون وزیر نفت با اشاره به سرمایه گذاری صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم در بالادست صنعت نفت به ویژه جمع آوری گازهای همراه نفت، گفت: هم اکنون طرح های جمع آوری گازهای همراه نفت در قالب چهار طرح برای جمع آوری گازهای غرب و شرق کارون از سوی شرکت پالایش بیدبلند خلیج فارس، شرکت هویزه خلیج فارس، ان جی ال ۳۱۰۰ و شرکت پتروشیمی مارون در حال اجراست تا از سوزاندن گازهایی که در دهه های پیش سوزانده می شد، جلوگیری شود.
شاهمیرزایی تأکید کرد: حداکثر تا سه سال آینده درمجموع یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون فوت مکعب از گازهای همراه شرق و غرب کارون توسط صنعت پتروشیمی جمع آوری می شود که گاز متان آن به شبکه سراسری تزریق و C۲+ آن خوراک پتروشیمی ها می شود.
وی امروز را روزی تاریخی دانست و بر همکاری تنگاتنگ دولت و بخش خصوصی برای اجرای هرچه سریع تر طرح های توسعه میدان های گازی تأکید کرد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز به عنوان شرکت مادر تخصصی، در این مسیر در کنار هلدینگ ها خواهد بود.
شاهمیرزایی، تکمیل زنجیره ارزش را مهم ترین راهبرد صنعت پتروشیمی برشمرد و گفت: باید با شتاب بیشتر به سمت تکمیل زنجیره ارزش حرکت کنیم و از وابستگی به خارج بی نیاز شویم، بنابراین صنعت پتروشیمی، با سرمایه گذاری در بالادست، از تکمیل زنجیره ارزش غافل نمی شود. شاهمیرزایی در پایان از شرکت های پتروشیمی درخواست کرد به پرداخت بهای خوراک و سوخت دریافتی مطابق قرارداد متعهد باشند.
ابتکار جذب سرمایه در صنعت نفت دولت سیزدهم رقم خورد
مشعل «جذب سرمایه»، به عنوان یکی از سرفصل های مهم وزارت نفت دولت سیزدهم، کارنامه ای قابل قبول از سال های گذشته پیش رو قرار می دهد. وزارت نفت در سال 1402 پروژه های نیمه تمام به ارزش بیش از 28 میلیارد دلار را به سرانجام رسانده و عملکرد خارجی آن در بخش خارجی از ۱۱.۶ میلیارد دلار سرمایه گذاری حکایت دارد.
وزارت نفت دولت سیزدهم با این رویکرد که صنعت نفت به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور، نقشی مهم و موثر در توسعه، اشتغال و رشد اقتصادی دارد و حرکت در این مسیر می تواند شاخص های مهم اقتصادی را بهبود ببخشد، بارها تاکید کرده که پذیرای سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای توسعه بخش بالادست صنعت نفت و گاز با هدف کمک به حفظ و ارتقای ضریب امنیت عرضه انرژی جهان برای سال ها و دهه های پیش روست.
حالا مزیت مهم برای سرمایه گذاران این است که صنعت نفت ایران این ظرفیت را دارد که سرمایه گذاری آن در مدت زمان ٥ تا ٦ سال قابل بازگشت باشد و به افزایش درآمد کشور و بهبود دیگر شاخص های اقتصادی کشور بینجامد.
موضوع «جذب سرمایه» به عنوان یکی از مسیرهای تقویت صنعت نفت در اولویت های کاری جواد اوجی پس از در اختیار گرفتن سکان وزارت نفت و به تبع آن دولت سیزدهم قرار گرفت و از شروع به کار دولت، توجه به سرمایه گذاری در بخش های مختلف صنعت نفت به عنوان یکی از مهم ترین وعده ها و برنامه های دولت سیزدهم کلید خورد.
آنگونه که جواد اوجی، وزیر نفت در برنامه پیشنهادی خود به نمایندگان مجلس شورای اسلامی که در پنج فصل شامل فصل نخست «مقدمه»، فصل دوم «برخی از اسناد بالادستی مرتبط با صنعت نفت حاکم بر برنامه پیشنهادی»، فصل سوم «چالش های اساسی پیش روی صنعت نفت»، فصل چهارم «اقدامات اساسی و فوریت دار در صنعت نفت» و فصل پنجم «اقدامات راهبردی و عملیاتی وزارت نفت با لحاظ کردن اولویت ها» ارائه کرد، در بخشی مجزا به موضوع سرمایه گذاری در صنعت نفت پرداخته و در سرفصلی با عنوان «تامین منابع مالی و جذب سرمایه در صنعت نفت از مسیر طراحی مشوق های لازم» به راه هایی همچون گسترش تنوع ابزارهای سرمایه گذاری و تکمیل ساختارهای آن، اعمال سیاست های تشویقی برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی از جمله بازار سرمایه، مردمی سازی اقتصاد نفت و گاز و جذب سرمایه های مردمی و مشارکت آنها در سود پروژه های صنعت نفت، گاز پالایش و پتروشیمی، همچنین به کارگیری منابع بانکی و توان نهادهای حاکمیتی برای سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ و زیربنایی، تشکیل صندوق های سرمایه گذاری با هدف حمایت از طرح های صنعت نفت، پیگیری جذب سرمایه گذاران خارجی در صنعت نفت از جمله توافق جامع راهبردی با کشور چین و امکان سنجی اقتصادی و انتشار اوراق مشارکت ارزی برای پروژه های نفت و گاز، اشاره کرده بود.
افزون بر جذب سرمایه خارجی که عملکرد وزارت نفت از ۱۱.۶میلیارد دلار سرمایه گذاری مصوب خارجی حکایت داشته و از آمار سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی که مجموع سرمایه گذاری خارجی مصوب و معتبر خارجی در ایران طی سه سال اخیر در دولت سیزدهم (۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲) به ۱۱.۹ میلیارد دلار رسیده، سهم قابل توجه آن به صنعت نفت اختصاص دارد و ابرپروژه های صنعت نفت و گاز با ۴.۸ میلیارد دلار سهم بیش از ۴۱ درصدی جذب سرمایه خارجی در دولت سیزدهم را به خود اختصاص داده است.
در حوزه داخلی نیز وزارت نفت دست به ابتکارهایی زد که به خلق زمینه های متنوع برای سرمایه گذاری اقتصادی منجر شده است.
به عبارتی در دولت سیزدهم ، با توجه به برنامه های توسعه ای که برای ادامه کار پروژه های قبلی و آغاز به کار پروژه های جدید وجود داشته، تلاش شده است تا این ارتباط و زمینه برای شرکت های بزرگ صنعتی و اقتصادی و بخش های مختلف صنایع و بانک های مختلف متقاضی فراهم شود. به همین دلیل در برخی حوزه های اقتصادی که بیشترین حاشیه سود و امکان سرمایه گذاری وجود داشته است، ردپای حضور و سرمایه گذاری بانک ها را شاهد هستیم.
باید گفت زمینه های متنوعی برای سرمایه گذاری بانک ها در سال های اخیر به وجود آمده و در بسیاری از موارد موانع و محدودیت های قبلی برای ورود و همراهی بانک ها در عرصه های مختلف برداشته شده است.
در واقع وزارت نفت بدون آنکه فعالیت های توسعه ای را معطل سرمایه گذار خارجی بگذارد، از توان و ظرفیت هلدینگ های بزرگ و کنسرسیوم بانک های کشور برای انجام پروژه های صنعت نفت استفاده کرده و با تدوین بسته های سرمایه گذاری جامع، متناسب با اولویت های تولید و توسعه از ظرفیت بانک ها و صنایع پایین دست برای سرمایه گذاری در بالادست استفاده شده است.
افزون بر این موارد، صندوق توسعه ملی هم با ارزیابی توجیه پروژه و بررسی ریسک های اقتصادی، در طرح توسعه میدان نفتی یاران به ارزش ۱۰۲ میلیون دلار سرمایه گذاری کرده است.
این صندوق، با رویکرد افزایش منابع ملی و پررنگ تر شدن نقش ایران در میدان های مشترک، آمادگی خود را برای ورود به این عرصه اعلام و قوانین بالادستی نیز این مجوز را صادر و در فاز دوم طرح توسعه میدان نفتی یاران در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران سرمایه گذاری کرد، همچنین کارگروه سرمایه گذاری و ریسک صندوق توسعه ملی ضمن بررسی پروفایل ریسک و بازده طرح تصمیم به تأمین مالی این طرح از طریق مشارکت در قرارداد فاز دوم طرح توسعه میدان نفتی یاران به مقدار ۴۵ درصد به ارزش ۱۰۲ میلیون دلار گرفت.
باید گفت آنچه در برنامه ریزی صنعت نفت دولت سیزدهم در بخش سرمایه گذاری، اولویت قرار گرفته است، سوق دادن سرمایه ها به سمت و سوی پروژه های کلیدی بوده و در این فهرست، سرمایه گذاری ها در حفظ و نگهداشت تولید، رشد تولید نفت و گاز، افزایش تولید از میدان های مشترک، جمع آوری گازهای مشعل، ذخیره سازی گاز طبیعی، توسعه اکتشاف میدان های نفتی و گازی جدید، افزایش ظرفیت های پالایشی نفت و فرآورده های نفتی، همچنین احداث پالایشگاه ها، کیفی سازی فرآورده های نفتی در پالایشگاه های موجود، افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و افزایش فراورش گاز در پالایشگاه های گازی از موارد کلیدی بوده است.
اولویت مهم وزارت نفت در توسعه بخش بالادست، توسعه میدان های مشترک بوده که بسیاری از آنها هم به طور کامل توسعه نیافته اند.
ارائه آمار وزیر نفت که در این دولت تاکنون (بهمن ماه گذشته) ۱۳۲ پروژه ناتمام به ارزش ۲۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار تکمیل و ۵۰ پروژه جدید به ارزش ۴۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار طراحی شده و در حال اجراست، کارنامه رویکردی به نتیجه رسیده است.
در فهرست طرح های نیمه کاره می توان به ساخت پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی اشاره کرد که با طولانی شدن عمر طرح به بیش از ۱۴سال تکمیل نشده و با شتاب گرفتن آن در دولت سیزدهم تعیین تکلیف شد و مراحل توسعه فاز 14 پارس جنوبی پس از تاخیری طولانی همراه با فراز و نشیب های زیاد از زمان تعریف طرح، با استقرار دولت سیزدهم و بسیج تمامی امکانات با هدف پایداری پالایش گاز زمستانی شتاب گرفت تا دولت آن را به سرانجام برساند.
از دیگر طرح های مهم در بخش موارد نیمه کاره می توان به فاز 11 پارس جنوبی اشاره کرد که در اولویت برنامه ریزی و در مدار پیشرفت قرار گرفت تا با به ثمر رسیدن آن، برگی دیگر از کارنامه درخشان صنعت نفت ورق خورد. این رویکرد باعث شد مخزن مشترک پارس جنوبی که روزگاری دغدغه از دست رفتن منابع آن به سمت همسایه قطری خود را داشتیم، نسبت به شروع به کار دولت سیزدهم،۵۰ میلیون مترمکعب گاز بیشتر از این حوزه تولید شود.
امضای قرارداد توسعه ۶ میدان نفتی کشور به ارزش بیش از ۱۳ میلیارد دلار با هدف افزایش ظرفیت تولید ۳۵۰ هزار بشکه در روز با تکیه بر توان داخلی در اواخر سالی که گذشت، بخش دیگری از عملکرد قابل قبول و ثمربخش در این حوزه به شمار می رود که در واقع عنوان بزرگ ترین قرارداد یک دهه اخیر صنعت نفت کشور به ارزش بیش از ۱۳ میلیارد دلار را به همراه دارد که به منظور افزایش روزانه ۳۵۰ هزار بشکه ای ظرفیت تولید نفت خام ایران با شرکت های ایرانی امضا شد.
آنچه نباید از نظر دور داشت اینکه اولویت بخشی و تدابیر مهم وزارت نفت دولت سیزدهم در بخش سرمایه گذاری باعث شده است که تولید نفت از روزانه ۲.۱ میلیون بشکه در ابتدای دولت سیزدهم به آمار و ارقامی چشمگیر در پایان سال برسید.
براساس آمار ارائه شده وزیر نفت در اسفندماه سال گذشته، در مدتی که از عمر دولت سیزدهم می گذرد، تولید نفت ۶۰ درصد، تولید روزانه گاز طبیعی ۵۰ میلیون مترمکعب، ظرفیت پالایش نفت روزانه ۲۱۰ هزار بشکه و ظرفیت پالایش گاز ایران روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته است.
افزون بر جذب سرمایه در طرح های نهایی شده و در حال اجرا، بنا بر گزارش مدیران شرکت ملی نفت ایران، ۳۳ میلیارد دلار پروژه در آینده اجرا خواهد شد. اهمیت این رویکرد از آن جهت است که تا سال ۱۴۰۸ ظرفیت تولید نفت به ۵.۵ میلیون بشکه در روز و ظرفیت تولید گاز نیز با 50 درصد افزایش به ۱.۵ میلیارد مترمکعب در روز خواهد رسید که برای این منظور نیاز به 160 میلیارد دلار سرمایه گذاری است که دوسوم آن باید از منابع خارجی تأمین شود.
ایجاد ایستگاه های فشارافزایی در پارس جنوبی با سرمایه گذاری ۱۵ میلیارد دلار، توسعه فاز نخست کیش با سرمایه گذاری930 میلیون دلار، میدان بلال با سرمایه گذاری ۴۴۰ میلیون دلار و میدان فرزاد B با سرمایه گذاری ۱.۸ میلیارد دلار در دست توسعه قرار دارند. در مجموع برای افزایش تولید گاز در کشور22 میلیارد دلار پروژه در حال اجراست، ۳.۶ میلیارد دلار قرارداد در قالب ۱۴ طرح برای افزایش تولید گاز مانند احداث ایستگاه های تقویت فشار، توسعه میدان های گازی مانند مدار، توس و... نیز بخشی از طرح های حوزه گاز به شمار می رود.
برای افزایش تولید نفت هم حدود ۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در دست اجراست. این طرح ها شامل توسعه میدان آزادگان جنوبی با سرمایه گذاری ۱.۵ میلیارد دلار، توسعه میدان های سپهر و جفیر با سرمایه گذاری حدود 2 میلیارد دلار، تکمیل و نگهداشت و افزایش تولید نفت (۳۳ طرح) با سرمایه گذاری ۵.۸ میلیارد دلار، توسعه میدان یادآوران با سرمایه گذاری ۳.۸ میلیارد دلار و... است. افزون بر آن، هفت طرح توسعه میدان های نفتی با سرمایه گذاری ۱۸میلیارد دلار در سال های آینده اجرا خواهد که توسعه یکپارچه میدان آزادگان، توسعه میدان اروند، دارخوین، منصوری، آب تیمور، دهلران و سوسنگرد شامل این طرح ها خواهد بود.
با دستاوردهای حاصل شده در مسیر سرمایه گذاری، وزارت نفت دولت سیزدهم به سوی آنچه برای خروج از انفعال در دوره تحریم ها باور داشت، حرکت کرد و این حرکت نتیجه داد تا آینده ای روشن حتی با وجود تحریم، در انتظار صنعت نفت ایران باشد. ضمن آنکه گزینه ورود و استقبال از سرمایه گذران خارجی همچنان برای این وزارتخانه و خارجی ها روی میز است تا در صورت تمایل مقدمات حضور خود به این صنعت را فراهم سازند.
عملکرد وزارت نفت در سال های اخیر سبب شده که توسعه میدان های نفتی، افزایش سرمایه گذاری و اقدام های زیربنایی در صنعت نفت از موارد امیدآفرین اقتصاد کشور باشد و رشد تولید و صادرات را به همراه داشته باشد. اداره اطلاعات انرژی آمریکا در جدیدترین گزارش خود از افزایش ۶۳۰ هزار بشکه ای تولید روزانه نفت ایران در یک سال گذشته و تولید ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه نفت در سومین ماه سال ۲۰۲۴ خبر داده است. براساس این گزارش، ایران در سه ماه نخست سال ۲۰۲۴ به طور میانگین روزانه ۳ میلیون و ۲۳۰ هزار بشکه نفت تولید کرده است.این آمارها نشان می دهد تولید نفت ایران در ماه های ژانویه تا مارس امسال نسبت به سه ماه چهارم سال ۲۰۲۳ بیش از ۵۰هزار بشکه در روز و نسبت به سه ماه نخست سال پیش ۶۳۰ هزار بشکه در روز افزایش داشته است. ایران در سه ماه نخست سال گذشته میلادی روزانه ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه و در سه ماه چهارم این سال روزانه ۳ میلیون و ۱۸۰ هزار بشکه تولید کرده بود.تولید نفت ایران در این ماه نسبت به ماه مارس ۳۰ هزار بشکه در روز افزایش داشته است. ایران در ماه فوریه ۳ میلیون و ۲۳۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده بود.
اکنون امیدواری وزیر نفت این است که سال ۱۴۰۳ هم مانند پارسال رکوردهایی مطلوب در زمینه جهش تولید داشته باشد و تاکید می کند که امسال برای سرمایه گذاری های تازه در پروژه های نیمه تمام باقی مانده در صنعت نفت برنامه ریزی جامعی شده است تا امسال هم جهش تولید مطلوبی در این صنعت داشته باشیم و تلاش می کنیم با افزایش تولید به بیش از ۲۰ درصد سال گذشته رکورد بزنیم.
پالایشگاه بندرعباس در زمره تولیدکنندگان مطرح قرار گرفت
سال 98 فروش و انتقال کُک نفتی و الکترود گرافیتی به ایران، در فهرست اقلام تحریمی قرار گرفت. پس از وضع این تحریم ، متخصصان داخلی با انجام مطالعات در پژوهشگاه صنعت نفت به دنبال بومی سازی دانش فنی تولید این محصول بسیار مهم در صنعت آلومینیوم رفتند و شرکت پالایش نفت بندرعباس توانست با طراحی یک پروژه مهم با عنوان «ارتقای کیفیت محصولات سنگین و بهبود کیفیت نفت کوره» برای تولید این محصول، گام های اولیه را بردارد.
کک اسفنجی، یکی از فراورده های نفتی است که در عملیات تولید آلومینیوم کاربرد دارد. صنایع آلومینیوم سازی کشور، به سالانه حدود 300 هزار تن کک اسفنجی نیاز دارد. از آنجا که کک اسفنجی، محصولی وارداتی است و وابستگی شدیدی برای تأمین آن از خارج وجود دارد، این موضوع می توانست به یک ابزار علیه صنعت آلومینیوم بدل شود، از این رو دستیابی به دانش فنی برای تولید آن در دستور کار پالایشگاه بندرعباس قرار گرفت و گام های موفقی هم در این زمینه برداشته شد.
شرکت پالایش نفت بندرعباس با استفاده از توان متخصصان پژوهشگاه صنعت نفت توانست با در دستور کار قرار دادن طرح «ارتقای کیفیت محصولات سنگین و بهبود کیفیت نفت کوره» و دستیابی به دانش تولید کک اسفنجی، به عنوان هفتمین کشور در جمع کشورهای دارای این دانش بومی برای تولید کک اسفنجی قرار بگیرد.
برای رسیدن به این دانش، در ابتدا چند مرحله آزمایش در شرکت پالایش نفت بندرعباس انجام شد، سپس شبیه سازی رایانه ای صورت گرفت و در نهایت، یک واحد نیمه صنعتی در پژوهشگاه صنعت نفت، در مقیاسی کوچک به صورت عملی ساخته و کک اسفنجی تولید شد. این محصول پس از تایید کیفیت در کشور، برای حصول اطمینان، در کشورهای اروپایی نیز آزمایش و کیفیت آن تایید شد.
در استراتژی در نظر گرفته شده، این پروژه به سه بخش تقسیم شد: بخش اول، احداث واحدهای فرایندی شامل 15 واحد بود که قرارداد آن منعقد و کار آغاز شده است. بخش دوم مربوط به احداث واحدها و سرویس های جانبی از جمله برق، آب، بخار، نیتروژن و 61 مخزن ذخیره سازی به روش EPC+F است که قرارداد آن نیز امضا و در حال آماده سازی برای شروع عملیات اجرایی است. بخش سوم هم مجتمع روغن سازی و تولید روغن های گروه 2 و 3 است.
با اجرای این پروژه، افزون بر تولید 300 هزار تن کک اسفنجی، می توان روغن های گروه 2 و 3 را تولید و کشور را از واردات 280 هزار تن روغن های این دو گروه بی نیاز کرد.
با انجام مطالعات بنیادی، طرح ارتقای کیفیت و مطالعات امکان سنجی، برای عملیات اجرایی برنامه ریزی شد. طرحی با این عظمت، نیازمند تعریف یک استراتژی بود که در مرحله اول، با مکاتبات فراوان و جلسات و بازدیدهای زیاد، گواهی ارزیابی زیست محیطی اخذ و در کنار این مجوز، شرکت پالایش نفت بندرعباس ملزم به اجرای چند برنامه و پروژه شد که بر اساس آن، باید مسائل زیست محیطی رعایت و آلاینده ها کنترل شوند و مطابق با مقادیر تعیین شده استاندارد بین المللی باشند.
طرح «ارتقای کیفیت محصولات سنگین و بهبود کیفیت نفت کوره» که تولید کک اسفنجی از پیامدهای آن است، سالانه حدود 1.2 میلیارد دلار برای کشو ارزآوری خواهد داشت. اجرای این طرح با چنین عایدی، بسیار اقتصادی است؛ زیرا یک فراورده سنگین با ارزش افزوده کمتر، به فراورده هایی مانند کک اسفنجی و روغن های گروه 2 و 3 با ارزش افزوده بیشتر تبدیل می شود، ضمن اینکه کشور را از وابستگی نجات می دهد و صادرکننده کک اسفنجی نیز خواهیم شد.
شرکت پالایش نفت بندرعباس توان تولید کک اسفنجی تا 400هزار تن در سال را دارد و می توان بخشی از تولید روغن های گروه 2 و 3 را هم صادر کرد.
از سوی دیگر، با اجرای طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین و بهبود کیفیت نفت کوره، همه محصولات تولیدی این پالایشگاه به آخرین استانداردهای جهانی خواهند رسید و در کنار آن نیز اشتغال قابل توجهی را هم به دنبال خواهد داشت. در مدت اجرای این پروژه، برای 8 هزار نفر اشتغال ایجاد می شود و پس از راه اندازی نیز به صورت مستقیم بیش از دو هزار نفر جذب خواهند شد.
اجرای طرح «ارتقای کیفیت محصولات سنگین و بهبود کیفیت نفت کوره» افزون بر تولید کک اسفنجی و روغن های پایه گروه 2 و 3 به بی نیازی کشور از واردات این محصولات منجر خواهد شد. تنوع بخشی به سبد محصولات با تولید فراورده هایی مثل پروپیلن که صنایع پتروشیمی به آن نیاز دارد، موضوع مهم دیگری است که این پالایشگاه را در مسیر تبدیل شدن به یک پتروپالایشگاه قرار خواهد داد.
برای اجرای این پروژه، حدود 2/2 میلیارد یورو سرمایه گذاری و 42 ماه زمان در نظر گرفته شده است . پیشگیری از خروج ارز از کشور، قطع وابستگی و خنثی سازی تحریم ها، ارتقای سطح دانش و تجربه نیروی انسانی، ایجاد روحیه اعتماد به نفس و خودباوری نسبت به توان و تولید داخل، کاهش میزان نفت کوره تولیدی و افزایش تولید فراورده هایی با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست، افزایش بهره وری و بهبود عملکرد اقتصادی و همچنین اشتغالزایی زمان اجرای پروژه و زمان بهره برداری و پس از آن ، از مهم ترین دستاوردهای این پروژه ملی است.
این طرح نمونه بارز تبدیل تهدید به فرصت در الگوی اقتصاد مقاومتی است؛ زیرا یکی از اهرم های فشار اقتصادی به ایران، تحریم واردات کک اسفنجی بود و از سوی دیگر نبود دانش فنی و تامین منابع مالی، دو محدودیت عمده اجرای طرح ارتقای کیفیت نفت کوره به شمار می رفت که در این خصوص، با انجام مطالعات، شبیه سازی کامپیوتری و آزمایش های لازم در پالایشگاه و واحد نیمه صنعتی پژوهشگاه صنعت نفت، دانش فنی این فرایند، به عنوان یکی از فرایندهای پیچیده صنعت پالایش نفت، همراه با ارزیابی زیست محیطی، تامین و بومی سازی شد و در ادامه طراحی بنیادی آن نیز از سوی کارشناسان پژوهشگاه و پالایشگاه انجام و طراحی پایه واحدهای فرایندی برای تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنعت آلومینیوم سازی کشور با فناوری داخلی در کمتر از دو سال به اتمام رسید.
احمد هاشمی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در این باره گفته است: تلاش متخصصان این مجموعه پالایشی در زمینه استمرار تولید و تأمین فراورده های نفتی و سوخت مورد نیاز کشور، حمایت از ساخت داخل و ساخت بیش از ۳۰ میلیون قطعه مورد نیاز پالایشگاهی در داخل، با صرفه جویی افزون بر ۵۰ میلیون یورو و قطع وابستگی در تأمین قطعات، بومی سازی دانش فنی مورد نیاز در اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین با هدف کاهش نفت کوره و تولید فراورده هایی با ارزش افزوده بیشتر و همچنین تولید کک اسفنجی و روغن های پایه گروه ۲ و ۳ و در نهایت خنثی سازی تحریم های ناعادلانه، بخشی از اقدا م های شرکت پالایش نفت بندرعباس در زمینه تبیین اقتصاد مقاومتی است.
به گفته او، تولید و تأمین فراورده های نفتی، رسالت اصلی شرکت پالایش نفت بندرعباس است و در شرایطی که به واسطه تحریم و سنگ اندازی ها، دشمنان ایران اسلامی درصدد ایجاد اختلال در روند تولید هستند، متخصصان و کارکنان این شرکت با اتکا به دانش، تخصص و تجربه خود و با تعهد و خرد جمعی علاوه بر خنثی سازی تحریم ها، زمینه توسعه و اجرای پروژه های مهم و حیاتی برای تضمین چرخه تولید را برنامه ریزی و اجرا کردند که مصداق عینی حرکت در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی است.
صنعت پالایش نفت طی دوران پس از انقلاب، دستاوردهای عظیمی به لحاظ دستیابی به دانش پالایشگاه سازی، افزایش ظرفیت های کمی و کیفی پالایشی و ایجاد تنوع در سبد تولیدات پالایشی و تولید محصولات با کیفیت یورو 4 و یورو 5، افزایش تولید فراورده های استراتژیک از جمله بنزین و گازوییل و از سوی دیگر کاهش فراورده های با ارزش افزوده کمتر مانند نفت کوره داشته است که تمام این موفقیت ها حاصل اعتماد به متخصصان، صنعتگران و نیروی انسانی توانمند و دانش بومی و داخلی و استفاده از سال ها تجربه در این صنعت استراتژیک، حیاتی و اقتصادی است.
طرح «ارتقای کیفیت محصولات سنگین و بهبود کیفیت نفت کوره» شرکت پالایش نفت بندرعباس از طرح های اولویت دار کشور است که با هدف کاهش تولید نفت کوره و تولید فراورده های با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست و با محوریت تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور در دست اجراست.
احمد هاشمی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در این باره گفت: عملیات اجرایی پروژه با استقرار پیمانکار از تابستان سال گذشته آغاز شد و هم اکنون کل پروژه با درصد پیشرفت کلی ۷ درصد مطابق برنامه ریزی تعریف شده در حال اجرا ست و روند عملیات اجرایی در نشست های ماهانه با پیمانکار کنترل می شود.
وی با اشاره به وسعت اجرای طرح بیان داشت: در استراتژی در نظر گرفته شده، طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین به سه پروژه احداث ۱۵ واحد واحدهای فرایندی در دو فاز یک و دو که در حال حاضر فاز اول با ۸ واحد فرایندی در حال اجراست و احداث واحدها و سرویس های جانبی از جمله برق، آب، بخار، نیتروژن و ۶۱ مخزن ذخیره سازی و پروژه مجتمع روغن سازی و تولید روغن های گروه دو و سه تقسیم بندی شده است.
مدیرعامل پالایشگاه بندر عباس افزود: هم اکنون حفاری های فاز یک واحدهای فرایندی به اتمام رسیده است و آرماتور بندی و بتون ریزی پایه های در حال اجرا است و در بخش واحد های فرایندی نیز زه کشی طرح به اتمام رسیده است.
هاشمی گفت: طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین با توجه به هدف گذاری آن از چند جنبه حائز اهمیت است از جمله کاهش میزان نفت کوره و تولید فراورده های با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست، بهبود عملكرد اقتصادی، تولید محصول کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم کشور به میزان ۳۰۰ هزار تن در سال برای نخستین بار در کشور با تکیه بر دانش فنی کاملاً ایرانی و قطع وابستگی به واردات این محصول استراتژیک و همچنین تولید روغن های پایه گروه ۲ و ۳ و از سوی دیگر در بعد اجتماعی موجب ایجاد اشتغال برای بیش از ۲ هزار نفر می شود.
وی با اشاره به دستاوردهای این طرح ملی افزود: تبدیل پالایشگاه نفت بندرعباس به پتروپالایشگاه با دستیابی به توانایی تولید پروپیلن و نفتا، بهينه سازی مصرف انرژی و افزایش بهره وری عوامل تولید پالایشگاه، افزايش روزانه ظرفيت کمی توليد بنزين و نفت گاز بر اساس استاندارد یورو ۵ ، افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت پالایش نفت و گاز از دستاوردهای مهم اجرای این طرح است.
بازاری پر از فرصت های طلایی برای اقلام پرکاربرد صنعت پتروشیمی و پالایش
مشعل صنعت نفت از سال ها قبل جریان حمایت از ساخت داخل و کاهش وابستگی به شرکت های خارجی را آغاز کرد، اما این جریان هیچ گاه به روندی پر شتاب و تاثیرگذار بر بخش های مختلف صنعت نفت تبدیل نشد. بخش های مختلفی از صنعت نفت و ارگان های بیرون از آن موانعی اجرایی و حقوقی را در مسیر فعالیت شرکت های فناور و دانش بنیان ایجاد می کردند و به عبارتی تعامل مثبتی بین این مجموعه ها با صنعت نفت برقرار نبود. با شروع دولت سیزدهم و همسو با سیاست های کلان آن، اقدام هایی در مسیر حمایت از مجموعه های دانش بنیان به شکل واقعی و اجرایی آغاز شد و در این مسیر وزارت نفت با توجه به نیازهای فناورانه ، در صدر این اقدام ها حضور داشت.
یکی از حوزه های مهم و پرکاربرد که دانش بنیان ها حضور پیدا کردند و اقدام های ارزشمندی شکل گرفت، ساخت داخل و بومی سازی کاتالیست های پر کاربرد صنعت پتروشیمی و پالایش بوده است. با داخلی سازی کاتالیست های پر کاربرد، افزون بر قطع وابستگی و استقلال در عملکرد، توانستیم از خروج حجم قابل توجهی ارز جلوگیری کنیم. اگر چه تعداد کاتالیست های بومی سازی شده قابل توجه است، اما تعدادی از آنها به عنوان کاتالیست های راهبردی و گران شناخته شده اند که تولید داخل آنها گامی بزرگ در جهت حمایت از ساخت داخل محسوب می شود. کاتالیست هایی همچون RCD، FCC و RFCC که هر کدام از آنها در فرآیندی طولانی و ارزشمند و با حمایت های وزارت نفت داخلی سازی شده اند.
پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی دو مجموعه فناور هستند که در کنار سایر شرکت های فناور و دانش بنیان در چند سال اخیر روی بومی سازی کاتالیست های صنعت پتروشیمی و پالایش تحقیقات گسترده ای داشته اند. در این مورد هم پژوهشگاه صنعت نفت تحقیقات کاملی را روی کاتالیست RCD شروع کرد که نتایج آن امروز برای صنعت پتروشیمی حاصل شده است. پژوهشکده توسعه فناوری های کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت به شکلی مجزا روی این کاتالیست ها تحقیقاتی را در همکاری با پالایشگاه های مختلف از جمله پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند آغاز کرد و توانست دانش فنی تولید این کاتالیست را به کمک شرکت های دانش بنیان به دست بیاورد و در نهایت این محصول را به مرحله تجاری سازی برساند.آنطور که کارشناسان برآورد کرده اند، صنعت پتروشیمی و پالایش به بیش از 35 هزار تن انواع کاتالیست در سال نیاز دارند که این رقم با توجه به افتتاح پروژه های جدید هر روز بیشتر هم می شود. به همین دلیل موضوع ساخت داخل کاتالیست ها و حتی در گام بعدی صادرات این محصولات در بازار منطقه و بازار جهانی اهمیت فوق العاده ای دارد که خوشبختانه صنعت نفت در همین مسیر قرار گرفته است. ورود و موفقیت حاصل شده در تولید کاتالیست های مربوط به فرآیندهای DMD، ریفورمینگ، آروماتیک سازی، SRU، جاذب ۳A، کاتالیست های RCD و هیدروکراکینگ و بسیاری موارد دیگر، علاوه بر تامین نیاز داخل و استقلال آنها از شرکت های خارجی، قدرت چانه زنی ما را در بازارهای منطقه ای و جهانی بیشتر می کند. سفارش های جدید کاتالیست های پتروشیمی برای بازار روسیه و آمریکای جنوبی از جمله این حضورهای ارزشمند در بازار پتروشیمی است که به خوبی ادامه دارد و می توان آینده روشنی را برای بازار کاتالیست ها تصور کرد. کاتالیست RCD مدتی است که در شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند مورد استفاده قرار گرفته است. این شرکت در گام نخست حدود ۵۰۰ تن از این کاتالیست را خریداری کرده است. در واقع هیدروکراکینگ، دو کاتالیست مورد نیاز برای واحد RFCC پالایشگاه شازند اراک و سایر پالایشگاه های مشابه هستند که به شکل میانگین روزانه حدود 8 تا 10 میلیون لیتر بنزین کشور را تولید می کنند. طبق گزارش های رسمی در مجموع سالانه بیش از 2500 تن کاتالیست RCDدر کشور تولید میشود و اگر ارزش هر کیلو کاتالیست 25 یورو باشد، ارزش کل کاتالیستهای تولیدی رقمی بیش از 60 میلیون یورو خواهد بود که البته این ارقام متغیر خواهند بود،. اما نکته قابل توجه این است که با هر نرخی محاسبه شود، به طور سالانه، از خروج حجم قابل توجهی ارز از کشور جلوگیری می شود.
مهدی رشیدزاده، معاون پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به ارزش افزوده ای که کاتالیست ها به عنوان کالایی راهبردی، در پالایشگاه ها و پتروشیمی ها ایجاد می کنند، گفت: در سال های اخیر به واسطه تحقیق و پژوهش و ایجاد شرکت های دانش بنیان و توسعه دهنده در حوزه کاتالیست، 70 درصد کاتالیست های اصلی مورد نیاز صنعت نفت در داخل کشور تولید می شود.
رشیدزاده با بیان اینکه دانش فنی بیش از 10 نوع کاتالیست در پژوهشگاه صنعت نفت به بخش خصوصی واگذار شده ، افزود: کاتالیست های فرآیند ریفورمینگ نفتا، آروماتیک سازی کلاوس، RCD، هیدروتریتینگ نفتا و زئولیت 3A نمونه هایی از انواع کاتالیست هایی هستند که تولید و در راکتورهای صنعتی بارگذاری شده اند. کاتالیست RCD یازدهمین موردی است که دانش فنی آن از سوی پژوهشگاه صنعت نفت بومی شده و با واگذاری به بخش خصوصی به تولید انبوه رسیده است.
وی با بیان اینکه هم اکنون واحدی با عنوان واحد RCD که تصفیه هیدروژنی برش های سنگین نفتی را انجام می دهد، در پالایشگاه اراک فعال است، ادامه داد: این برش های سنگین نفتی دیسکوزیته بسیار بالایی دارند و افزون بر گوگرد، حاوی فلزهای ناخالص بسیار زیادی مانند وانادیوم و نیکل هستند که باید تصفیه شوند، همچنین واحد RCD خوراک واحد RFCC را تأمین می کند که این خوراک باید ابتدا تصفیه و سپس ارسال شود.
معاون پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اینکه در واحد RCD بیش از هشت نوع کاتالیست مصرف می شود که با طراحی و چیدمان خاصی در پنج راکتور متوالی قرار می گیرند، بیان کرد: در پالایشگاه اراک دو Train به این کار اختصاص داده شده است که هرکدام از آنها به 750 تن کاتالیست و در مجموع حدود 1500 تن کاتالیست نیاز دارند.
رشیدزاده با بیان اینکه طراحی واحد RCD پالایشگاه از سوی شرکت UOP انجام شده است و پیش از بومی سازی، کاتالیست این فرآیند از شرکت های اروپایی، چینی و ژاپنی خریداری می شد، گفت: متأسفانه به دلیل تحریم های ظالمانه در مرحله ای قرار داشتیم که امکان تأمین این کاتالیست ها مقدور نبود، از این رو با برگزاری جلسه های متعدد و مذاکره با شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند و تدوین دانش این کاتالیست ها از سوی پژوهشگاه صنعت نفت، قراردادی به منظور تولید و تحویل کاتالیست به پالایشگاه امضا شد و توانستیم این محصول را پس از انجام آزمایش های پایلوتی گوناگون به تجاریسازی برسانیم.
رشیدزاده درباره همکاری با شرکت های دانش بنیان در پروژه RCD گفت: در تولید این محصول با یک شرکت دانش بنیان همکاری داشته ایم که این شرکت هم اکنون چندین نوع کاتالیست در حوزه فرآیندهای پالایشگاهی و پتروشیمیایی تولید می کند.
باید تاکید کرد که توسعه دانش فنی یک کاتالیست علاوه بر ورود و حمایت های دولتی و ارگان های مرتبط، نیاز به حمایت و اعتماد بازار و شرکت های مصرف کننده دارد. همراهی شرکت های پتروشیمی و پالایشی برای ساخت داخل انواع کاتالیست علاوه بر تامین نیاز خود در بلندمدت و صرفه جویی های ارزشمند در هزینه و زمان، به نفع کل صنعت پتروشیمی و پالایش خواهد بود. تجربه این شرکت ها در استفاده از این محصولات، نوعی گارانتی و تایید برای سایر شرکت ها با نیازهای مشابه خواهد بود. به عبارتی حرکت در مسیر تولید یک دانش فنی و تحقق اهداف مورد نظر در ساخت داخل از یک سو و حمایت از بازار این محصولات از سوی دیگر اهمیت دارد و باید همزمان با هم وجود داشته باشد.
تولیدات نگین مکران امسال راهی بازارهای داخلی و خارجی می شود
مشعل پتروشیمی «نگین مکران» یکی از پروژه های مهم دولت سیزدهم در استان سیستان و بلوچستان و منطقه چابهار به شمار می آید که قرار است این منطقه را به قطب بزرگ صنعت پتروشیمی در کشور تبدیل کند. این پروژه در ادامه سیاست های کلان اقتصادی دولت برای احداث 13 پارک پتروشیمی در کشور پیش بینی شده است و با توجه به اولویت های منطقه ای و خوراک این پروژه در اولویت افتتاح در 1403 قرار دارد. آن طور که مسئولان اجرایی این پروژه و شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرده اند، این پروژه مراحل نهایی اجرا را می گذراند و به زودی آفتاب محصولات پتروشیمی از دورترین نقطه در جنوب شرق ایران طلوع می کند.
مجموعه شهرک پتروشیمی نگین مکران در مساحتی بیش از 1200 هکتار و در منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار قرار گرفته و طبق پیش بینی ها در فاز نخست طرح های متانول، اوره و چند طرح پیشرفته GTX در آن به بهره برداری می رسد. عمده محصولات نگین مکران راهی بازارهای صادراتی می شوند و بخشی از محصولات هم به عنوان خوراک مجتمع های پتروشیمی و صنایع پایین دستی در نظر گرفته شده است. در عین حال این مجموعه به عنوان یک پارک چند منظوره دارای سرویس های جانبی متمرکز (یوتیلیتی)، انبار، پایانه ها و مخازن صادراتی و خطوط انتقال گاز متان (از خط لوله هفتم سراسری) است.
پتروشیمی نگین مکران به عنوان یک پارک چند منظوره دارای سرویس های جانبی متمرکز (یوتیلیتی)، انبار، پایانه ها و مخازن صادراتی و خطوط انتقال گاز متان (از خط لوله هفتم سراسری) است. در عین حال نخستین واحد تبدیل متانول به الفین (MTO) در این منطقه با همکاری هلدینگ باختر در حال اجراست و کمی بعد از قسمت های دیگر تا 1404 آماده بهره برداری خواهد بود.
جواد اوجی، وزیر نفت به نمایندگی از دولت موضوع های مرتبط با منطقه مکران را پیگیری می کند و بازدیدهایی از پروژه های مرتبط با آن داشته است. بر اساس همین پیگیری ها و شورای توسعه این منطقه، قوانین تشویقی از سوی دولت درباره تنفس خوراک در زمان ساخت فازهای مختلف و استفاده از منابع صندوق توسعه ملی پیش بینی شده است. مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، هم در دومین سفر خود به این منطقه، مکران را از جمله مناطق ماندگار صنعت پتروشیمی عنوان و اعلام کرد که در پایان برنامه هشتم توسعه، به حدود ۲۰ میلیارد یورو سرمایه گذاری و 29هزار نفر اشتغال پایدار در این منطقه می رسیم.
حال این مجموعه مهم در جنوب شرق کشور در آستانه افتتاح قرار گرفته و با راه اندازی فاز اول آن بخش های بیشتری در ادامه خوراک دریافت کرده و آماده بهره برداری می شوند. علیرضا منیری ابیانه، مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران از بهره برداری از مرحله نخست یوتیلیتی به عنوان نخستین واحد در منطقه مکران در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: ۲ واحد متانول نیز تا پایان امسال وارد مرحله پیش تولید خواهند شد. او با اعلام اینکه ۸ میلیارد دلار پروژه در قطب سوم پتروشیمی در حال سرمایه گذاری است که همه از بخش خصوصی هستند، گفت: طرح(MTO) ، یعنی تبدیل متانول به الفین نیز هم اکنون ۲۰ درصد پیشرفت دارد. وی یادآور شد که در حال حاضر بیش از 5 هزار نفر در این قطب اقتصادی اشتغال دارند که بیش از نیمی از آنها بومی های منطقه چابهار هستند.
وی پیش تر هم اعلام کرده بود که تا اوایل سال ۱۴۰۳، نخستین پارت محصولات تولیدی شرکت های پتروشیمی مستقر در این منطقه به بازارهای بین المللی عرضه خواهد شد.
منیری ابیانه اواخر سال گذشته با اشاره به رسیدن خط لوله گاز به شهرک پتروشیمی مکران تاکید کرد که با مجوزهای اخذ شده، بیش از ۷۰ درصد پهنه ۱۲۰۰ هکتاری شهرک پتروشیمی مکران برای سرمایه گذاری و ساخت مجتمع های پتروشیمی واگذار شده است و به زودی ۶۰۰ هکتار دیگر در ضلع شمالی شهرک با هدف توسعه گسترده و متوازن زنجیره پایین دست پتروشیمی به شهرک پتروشیمی مکران اضافه خواهد شد.
سرمایه گذاران فاز اول پتروشیمی نگین مکران را شرکت تجاری و بازرگانی شستان، گسترش انرژی پاسارگاد، گروه باختر، گسترش و نوسازی صنایع نفت پارسیان، هلدینگ خلیج فارس، پترو فرهنگ و اوره و آمونیاک اردیبهشت (واقع در منطقه مکران) تشکیل می دهند. اما مجموعه شستان به عنوان سهام دار عمده برنامه ریزی بلندمدتی را روی این پروژه و محصولات آن دارد.
در حال حاضر شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران (متولی توسعه هاب سوم پتروشیمی کشور)، پتروپالایش نگین مکران و پلی پروپیلن سپهر مکران به عنوان پروژه های در دست اجرای این مجموعه فعال هستند.
در فاز اول پروژه نگین مکران، چند پروژه پایین دستی برای تکمیل زنجیره ارزش پیش بینی شده و در حال اجراست. این پروژه ها شامل پروژه های GTX بدر شرق، سینا، کیمیا صنعت مبنا، تفتان آریا و آریا، پروژه MINI LNG کیمیا صنعت لیپار و طرح اوره و آمونیاک اردیبهشت می شود.
پروژه های GTL پیش بینی شده، در فاز اول اقدام به تولید متانول از گاز طبیعی می کنند و در فاز بعدی متانول به محصولات الفینی و در نهایت به محصولات پائین دستی تبدیل خواهد شد. احداث واحد مایع سازی گاز طبیعی (Mini LNG) با ظرفیت اسمی 300 هزار تن در سال، با سرمایه گذاری شرکت گسترش و نوسازی صنایع نفت پارسیان و تحت لایسنس یک شرکت چینی، در دستور کار قرار دارد. خوراک مورد نیاز این واحد شامل گاز طبیعی (متان) به میزان ۹۷۰ هزار مترمکعب در روز بوده که از طریق انشعاب اختصاصی از خط لوله هفتم سراسری تامین خواهد شد. طبق برنامه این پروژه در مرحله دوم توسعه شهر پتروشیمی مکران به بهره برداری خواهد رسید. پروژه پتروشیمی اوره آمونیاک اردیبهشت که یکی از سهامداران شهرک پتروشیمی نگین مکران است، با ظرفیت اسمی ۱۰۷۳ کیلو تن اوره و ۶۷۷ کیلو تن آمونیاک در سال پیش بینی شده و خوراک مورد نیاز این واحد شامل گاز طبیعی (متان) به میزان 7 هزار مترمکعب در روز از طریق انشعاب اختصاصی از خط لوله هفتم سراسری تامین خواهد شد.
توسعه اقتصادی در منطقه مکران همزمان با اجرای پروژه های پتروشیمی و پالایشی، منجر به احداث زیرساخت ها و دسترسی های مورد نیاز برای مردم منطقه همزمان با پروژه های صنعتی خواهد شد. یکی از موضوع های مهم در این منطقه تامین آب آشامیدنی موردنیاز منطقه و پروژه ها بوده است که با طرح آب شیرین کن شهرک پتروشیمی مکران تا حد زیادی برطرف می شود. این پروژه که شامل چند بخش می شود، در زمینی به مساحت ۳۰ هکتار و با ۶ دستگاه آب شیرین کن و در ۶ فاز اجرا می شود.
آب شیرین کن های صنعتی معمولا آب آشامیدنی تولید نمی کنند، اما آب شیرین کن شهرک پتروشیمی مُکران برای تامین نیاز مردم منطقه، همزمان آب صنعتی و آشامیدنی تولید می کند.
هم اکنون تأسیسات آب شیرین کن شماره یک به ظرفیت ۴۸ هزار مترمکعب در شبانه روز در حال احداث است و بخشی از این میزان به آب آشامیدنی اهالی هم جوار شهرک پتروشیمی مکران با اولویت روستاهای کم برخوردار اختصاص می یابد. علاوه بر آب شیرین کن این پروژه، سرویس های جانبی مورد نیاز دیگر واحدهای پتروشیمی شامل برق و بخار، آبگیر، تاسیسات آفسایت و اینترکانکتینگ و تصفیه پساب در زمینی به مساحت ۱۰۶ در دست ساخت است.
بر اساس این گزارش، منطقه پتروشیمی مکران، پس از عسلویه و ماهشهر، به عنوان سومین هاب پتروشیمی در جنوب شرق کشور معرفی شده است و دولت سیزدهم روی توسعه اقتصادی و اجتماعی این استان و اثرگذاری این منطقه در آینده بازارهای صادراتی حسابی جداگانه باز کرده و همراهی شرکت های پتروشیمی و هلدینگ های بزرگ پتروشیمی برای سرمایه گذاری در این عرصه، نشان دهنده همین جایگاه است.
خطوط لوله نفت منطقه اصفهان عاری از هرگونه خوردگی شد
مشعل| شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان، موفق به انجام نخستین پیگرانی هوشمند خط 12 اینچ اصفهان ـ آبنیل به طول 43 کیلومتر و در بازه زمانی 21 روز شد تا نظارت بر انتقال فراورده های هیدروکربنی از طریق خطوط لوله به بهترین نحو ممکن پایش شود. از طرفی، یکی دیگر از مهم ترین دستاوردهای اخیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان، نصب و راه اندازی توربین مارس در مرکز انتقال نفت شماره 5 بر اساس پایه سوخت گاز است که برای نخستین بار بعد از 35 سال و با وجود 10ماه تلاش مستمر و مجدانه محقق شده است که می توان از آن به عنوان برگ زرین دیگری در کارنامه کاری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان یاد کرد.
منطقه اصفهان، يكي از مناطق 12 گانه شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران است كه مسؤوليت انتقال نفت خام از ميدان نفتي مارون (واقع در شهرستان اميديه استان خوزستان) به پالايشگاه نفت اصفهان را به عهده دارد و پس از تامين خوراک اين پالايشگاه، مازاد نفت خام را به پالايشگاه هاي تهران و تبريز، همچنين بخشي از فراورده هاي نفتي پالايشگاه اصفهان را به انبارهاي شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران ارسال مي کند. انتقال نفت کوره دريافتي از پالايشگاه اصفهان به نيروگاه اسلام آباد و پايانه آبنيل و همچنين انتقال سوخت مورد نياز فرودگاه شهيد بهشتي اصفهان از ديگر خدمات اين منطقه است.
گستره جغرافيايي منطقه اصفهان شامل 3 استان خوزستان، چهارمحال وبختياري و اصفهان است كه با بهره گيري از 8 مرکز انتقال نفت، ظرفيت ارسال روزانه بيش از 550 هزار بشکه نفت خام و افزون بر 350 هزار بشکه فراورده هاي نفتي با 8 رشته خط لوله در قطرهاي 8 تا 36 اينچ به طول حدود 800 کيلومتر را دارد و در مجموع يك ميليارد تن-کيلومتر مواد نفتي در محدوده فعاليت خود را انتقال مي دهد. از ويژگي هاي مهم شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اصفهان، بهره برداري و نگهداري از خط لوله راهبردي نفت خام مارون به طول 430 کيلومتر از اميديه در خوزستان تا پالايشگاه اصفهان است كه به خط لوله (مارون ـ اصفهان) شهرت دارد و جايگاه دومين خط لوله سخت گذر جهان بعد از خط لوله آلاسکا را به خود اختصاص داده است.
سخت گذرترين خط لوله نفت به علت عبور از رودخانه هايي مانند مارون، کارون، دوپلان و زاينده رود، همچنين گذر از مناطق سخت گذر رشته کوه هاي زاگرس و ارتفاعات مشرف به درياچه سد کارون 3 و عبور از پل اختصاصي احداث شده روي درياچه سد کارون 4، يکي از خطوط لوله نفتي سخت گذر جهان است. اين منطقه با 29 ايستگاه مخابراتي، ارتباطات مخابراتي منطقه را تامين و تعداد زيادي از سازمان هاي ديگر نيز از اين خدمات ارتباطي استفاده مي کنند.
محمدحسن بگی، معاون فنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان از انجام نخستین پیگرانی هوشمند خط 12 اینچ اصفهان ـ آبنیل به طول 43 کیلومتر خبر داد و گفت: گستره این منطقه شامل استان های اصفهان، چهارمحال وبختیاری و خوزستان است که یکهزار و 100 کیلومتر خطوط لوله انتقال مواد نفتی را در خود جای داده که به فاصله حدود 10 سال یعنی از سال 83 تا 93 خط لوله نفت خام مارون ـ اصفهان به طول 430 کیلومتر، خط لوله فراورده ای نفتی 16 اینچ رفسنجان ـ اصفهان به طول 122 کیلومتر، خط لوله فراورده های نفتی 20 اینچ رفسنجان ـ اصفهان به طول 122 کیلومتر و خط لوله نفت خام مارون ـ اصفهان، به وسیله فناوری پیگرانی هوشمند، سنجش و پایش شد.
خطوط لوله انتقال نفت خام کشور که شریان های اصلی انتقال مواد نفتی محسوب می شوند، همچون دیگر تجهیزات، نیازمند بررسی و کنترل است. بازرسي يكپارچه از خطوط لوله انتقال به دليل اهميت راهبردی و اقتصادي آنها، شرط كلي و لازم در فرايند انتقال مواد نفتي است. از آنجا كه سرمايه اصلي اين شركت، خطوط لوله انتقال نفت و فراورده نفتي است، پايش وضعيت خوردگي آنها يكي از وظايف اصلي واحد مهندسي خوردگي به شمار می آید. در بين روش هاي بازرسي، يكي از شيوه هاي مناسب براي ارزيابي شرايط خطوط لوله زيرزميني، پيگراني هوشمند است كه هدف از آن، شناسايي عيوبي است كه مي تواند به محدوديت هايي براي خط لوله و به دنبال آن انتقال سيال درون آن منجر شود. يك خط لوله ممكن است در معرض انواع ضربه هاي داخلي و خارجي، بخصوص خوردگي قرار بگيرد كه پيگراني هوشمند با استفاده از يك سيستم اندازه گيري، تصوير كاملي از شرايط ديواره لوله در طول خط لوله در داخل و خارج آن را فراهم مي كند.
در اين عمليات از پيگ هوشمند با فناوری نشت شار مغناطيسي (MFL) استفاده شد كه اين فناوری، اطلاعات كاملي از جمله خوردگي هاي سطحي، خوردگي داخلي و خارجي و همچنين شكاف ها و نواقص جوش و مختصات هر نقطه در خطوط لوله فولادي- آهني را شناسايي مي كند.
پس از پایان عمليات پيگراني، اطلاعات موقعيتي با اطلاعات ارزيابي خط لوله (خوردگي، شكاف و...) تركيب شده و نتایج حاصله بعد از حدود 2 ماه از طریق شرکت واسطه به شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه اصفهان ارسال می شود که وضعیت میزان خوردگی خط 12 اینچ اصفهان-آبنیل هم اکنون در حال بررسی و اولویت گذاری برای ترمیم از سوی کارشناسان مربوطه است.
یکی دیگر از دستاوردهای قابل توجه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان که در پی 10 ماه تلاش مستمر واحدهای مکانیک و ابزار دقیق رقم خورد، نصب و راه اندازی توربین مارس در مرکز انتقال نفت شماره 5 با پایه سوخت گاز بود که این اقدام بعد از 35 سال با دانش بومی انجام شد.
محمدحسن بگی، معاون فنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان در این باره عنوان کرد: این اقدام با تلاش واحدهای مکانیک، ابزاردقیق، تعمیرات خط، برق و ساختمان و با مشارکت واحد خدمات مهندسی ستاد شرکت خطوط لوله و مخابرات صورت گرفت.
وی افزود: پروژه انتقال و نصب توربین مورد نظر به همراه وسایل جانبی آن، از حدود 4 سال پیش با هدف افزایش پایداری مرکز و الحاق توربین پشتیبانی به سه دستگاه توربوپمپ سولزر موجود در دستور کار واحد مکانیک قرار گرفت که بر این اساس، مقرر شد دو دستگاه توربین مارس از مرکز انتقال نفت شهدای تنگ فنی منطقه لرستان به مراکز انتقال نفت شماره 2 و 5 که فاقد توربین های پشتیبان سولار سنتر است، منتقل شود.
معاون فنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان با بیان اینکه اجرای پروژه مرکز انتقال نفت شماره 5 در اولویت قرار گرفت، گفت: فرایند انتقال توربین، باز کردن، تفکیک قطعات اصلی، بارگیری، انتقال، پیاده سازی، تجمیع و نصب مجدد است که هر یک از این مراحل، محدودیت ها و مخاطرات زیادی به همراه دارد.
بگی تصریح کرد: پیش از شروع کار و با توجه به تکافوی فشار گاز تغذیه در مرکز شماره 5، مقرر شده بود، سوخت توربین مارس برای نخستین بار در عمر 35 ساله آن از نفت سفید به گاز تغییر یابد و با توجه به ساختار ظریف و حساسیت بالای این کار، مخاطرات و سختی های زیادی را در پی داشت که خوشبختانه به همت کارکنان واحد فنی با موفقیت به سرانجام رسید.
وی ادامه داد: همچنین برای نخستین بار در سطح شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در این پروژه، تجهیز کاربردی «اوریفیس اسپول کاهنده فشار» طراحی و ساخته شد که کار این اسپول، کاهش 90 درصدی فشار خروجی پمپ اصلی بدون نیاز به کنترل ولو است که خوشبختانه با کارکرد توربین، تست فرایندی آن نیز به تایید رسید و سبب صرفه جویی ریالی قابل توجهی شد.
1000 کیلومتر به طول خطوط لوله انتقال نفت ایران افزوده می شود
مشعل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در سال 1402 موفق به انتقال بیش از 137 میلیارد لیتر نفت خام و انواع فرآورده های نفتی شد که این میزان انتقال در حالی رقم خورده است که هیچ گونه افزایشی در زمینه طول خطوط انتقال نفت ایجاد نشده و قرار است با بهره برداری از چهار خط لوله جدید، نزدیک به یک هزار کیلومتر به طول خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده های نفتی افزوده شود.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در آستانه گردهمایی بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با حضور جمعی از اصحاب رسانه آخرین اقدام ها و دستاوردهای انجام شده در مدت یک سال گذشته و همچنین برنامه های پیش روی این شرکت در سال جدید را اطلاع رسانی کرد. آنچه در ادامه می خوانید، پاسخ های مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به پرسش های متعدد خبرنگاران است.
ارسلان رحیمی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از افزایش ۳/۷ درصدی انتقال نفت خام و انواع فرآورده های نفتی در سال گذشته (۱۴۰۲) خبر داد و گفت: خوشبختانه روند انتقال فرآورده های سوختی در سال گذشته افزایشی بوده، به گونه ای که میزان انتقال از ۱۳۲ میلیارد لیتر در سال ۱۴۰۱ به رقم ۱۳۷ میلیارد لیتر رسیده که از این میزان انتقال،۷۱ میلیارد لیتر آن نفت خام و ۶۶میلیارد لیتر انواع فرآورده های نفتی را شامل شده است.
وی افزود: این دستاورد برای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در حالی رقم خورده است که ما هیچ گونه افزایشی در زمینه طول خطوط انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی نداشته ایم و این موفقیت ها تنها درگرو اقدام های لازم و تعمیرات به موقع و از همه مهم تر تلاش و همت همکارانم در شرکت خطوط لوله به بار نشسته است و امیدواریم در سال پیش رو با بهره برداری از خطوط لوله جدید بتوانیم به پیشرفت های دوچندانی در زمینه انتقال انواع فرآورده های سوختی دست یابیم.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در توضیح مزیت انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی با استفاده از خطوط لوله نسبت به نفتکش ها به مثالی در این زمینه بسنده و عنوان کرد: برای انتقال ۱۳۷ میلیارد لیتر نفت خام و فراورده، حدود ۵/۵ میلیون نفتکش با ظرفیت ۲۵ لیتری نیاز است و با توجه به اینکه درصد بالایی از فرآورده های نفتی در جنوب کشور تولید می شود، بنابراین حدود ۶۰۰ کیلومتر مسافت باید به وسیله نفتکش طی شود تا فرآورده به دست مصرف کننده برسد، ضمن آن که همین میزان مسافت باید برای رسیدن به مبدا برگردد.
رحیمی ادامه داد: همچنین هر نفتکش زمانی که فراورده حمل می کند، در هر ۱۰۰ کیلومتر به طور میانگین معادل ۴۲ لیتر گازوییل مصرف می کند و هنگام بازگشت چون با مخزن خالی در حال تردد است، این میزان به حدود ۳۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر می رسد که با محاسبه ارقام عنوان شده برای انتقال ۱۳۷ میلیارد لیتر انواع سوخت، معادل ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون لیتر فراورده گازوئیل سوخت می شود و این در حالی است که برای انتقال فراورده به وسیله خطوط لوله معادل ۸۰۰ میلیون لیتر سوخت از سوی توربین ها و الکتروموتورها مصرف می شود که با این اوصاف یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون لیتر صرفه جویی در مصرف گازوئیل خواهد شد، افزون بر آن مخاطرات جاده ای و پیامدهای زیست محیطی را نیز باید مدنظر قرار داد که طبیعتا انتقال به وسیله نفتکش به هیچ عنوان صرفه اقتصادی به همراه نخواهد داشت.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به میزان انتقال فرآورده و به ویژه سوخت مایع به نیروگاه ها در سال گذشته (۱۴۰۲) اشاره کرد و گفت: بیش از ٣ میلیارد و ٨۵٠ میلیون لیتر انواع فرآورده اعم از نفت گاز و نفت سفید به وسیله خطوط لوله به ١٩ نیروگاه انتقال داده شده است، البته تعداد نیروگاه ١٨ مورد بود که با توجه به تلاش های شبانه روزی کارکنان نیروگاه نکا در کمترین زمان ممکن به خطوط لوله وصل شد که در مجموع تعداد نیروگاه ها به ١٩ مورد افزایش پیدا کرد.
رحیمی تصریح کرد: نیروگاه های تابان، سروچادرملو، خرم آباد و هنگام در کمتر از 6 ماه آینده به بهره برداری خواهند رسید و سوخت مورد نیازشان به وسیله خط لوله تامین خواهد شد و علاوه بر این نیروگاه های کاشان، سمنگان، لوشان و شریعتی نیز در مرحله طراحی هستند که امیدواریم با اتمام کارهای مقدماتی این نیروگاه ها نیز در برنامه سوخت رسانی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران قرار گیرند.
وی یادآور شد: یکی از مهم ترین اهدافی که هم اکنون در کشور دنبال می شود، موضوع مبارزه با قاچاق سوخت است که به هر میزان انتقال انواع فرآورده های نفتی از طریق خطوط لوله انجام شود افزون بر تسلط ما روی انتقال فراورده، سوخت خارج از شبکه نیز کاهش و کنترل خواهد شد.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با بیان اینکه به زودی نیروگاه های دیگری هم سوخت خود را از طریق خطوط لوله دریافت خواهند کرد، افزود: هم اکنون نیروگاه علی آباد با پیشرفت ٩٠ درصدی روبه روست که در آینده نزدیک می تواند سوخت مورد نیاز خود را از طریق خطوط لوله تامین کند.
رحیمی درباره آخرین وضع سرقت از خطوط لوله و انشعابات غیرمجاز و اینکه آیا این روند در سال گذشته افزایشی بوده است یا خیر، توضیح داد: موضوع سرقت از خطوط لوله از جمله مشکلاتی است که همواره در سطح شرکت خطوط لوله و مخابرات مطرح است و کارکنان شرکت نیز به جد پیگیر این مسئله هستند تا با استفاده از انواع روش ها تا جای ممکن این چالش را مرتفع کنند، نکته حائز اهمیت این است که سرقت از خطوط لوله جدای از مباحث مالی و هزینه ای، صدماتی است که به نفرات و همین طور محیط زیست وارد می شود که گاهی جبران ناپذیر است.
وی ادامه داد: اقدام ها و فعالیت های متعددی در شرکت انجام شده و تلاش همه همکارانم بر این است که پایش ها و کنترل ها به صورت مکانیزه باشد؛ البته آمارهای موجود حاکی از آن است که توانسته ایم با به کارگیری روش های مختلف تا حدود زیادی از سرقت ها و انشعابات غیرمجاز جلوگیری کنیم.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: سال١۴٠١، افزون بر ۴٧ مورد تعرض به خطوط لوله به ثبت رسیده که از این میزان بیش از ٣۵ مورد آن برداشت از خط صورت گرفته و این در حالی است که در سال گذشته (١۴٠٢)، میزان برداشت غیرمجاز از خطوط لوله به ۴١ مورد کاهش رسیده است. ضمن آنکه ٢۵ مورد نیز انشعاب بوده که حتی به برداشت هم نرسیده است، از این رو انتظار داریم با پایش های انجام شده و با به کارگیری تجهیزات موجود بتوانیم روند نزولی را طی کرده و حتی میزان برداشت ها و تعارض ها به خطوط لوله را در همان مراحل ابتدایی شناسایی و به سمت صفر پیش ببریم.
رحیمی اظهار کرد: بیشترین درصد تعارض به خطوط لوله به ترتیب شامل ١٨ مورد خلیج فارس، ٩ مورد خوزستان و ۶ مورد اصفهان بوده است.
وی استفاده از تجهیزات روزآمد از جمله پهپاد(هواپیماهای بدون سرنشین) و فناوری فیبر نوری برای پایش و سنجش خطوط لوله راضروری دانست و افزود: در حال حاضر خطوط لوله تحت مدیریت شرکت با استفاده از ساده ترین روش پایش که همان نیروی انسانی است، انجام می شود، خط بان ها به صورت شبانه روزی طول مسیر خطوط را رصد می کنند، افت فشار از سوی بهره برداران رصد و شناسایی شده و خط بان ها به محل مورد نظر اعزام می شوند و اینگونه تعارض به خطوط لوله مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرد.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران ادامه داد: خطوط لوله ای که از محیط های شهری عبور کرده بیشتر مورد تعارض قرار می گیرند، از این رو برای پایش این دسته از خطوط استفاده از تجهیزات و امکانات به روز ضروری است که در اینجا دو مورد تجهیز پهپاد و فیبر نوری می تواند در کشف و شناسایی انواع انشعابات غیرمجاز، آن هم در کمترین زمان ممکن بسیار کارآمد باشد.
رحیمی به آخرین وضعیت پروژه میترینگ در سطح شرکت خطوط لوله اشاره کرد و گفت: استفاده از تاسیسات میترینگ از آن دست پروژه هایی است که در سطح وزارت نفت تعریف شده و در این زمینه وظایفی نیز برای شرکت خطوط لوله مشخص شده است، پروژه میترینگ در ١١ محل انجام خواهد شد که مناقصه انجام این پروژه در ٧ محل به زودی برگزار و مابقی محل ها نیز نیازمند انجام یکسری مشاوره هاست که به جد در حال پیگیری هستیم و در صورت حصول نتیجه قطعا در کاهش روند قاچاق سوخت نیز تاثیرگذار خواهد بود.
وی از افزایش هزار کیلومتری خطوط انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی در سال ١۴٠٣ خبر داد و گفت: با بهره برداری از چهار خط لوله جدید انتقال شامل خط انتقال ۴۴۹ کیلومتری بندرعباس - سیرجان - رفسنجان، ۱۲۵ کیلومتری نظامیه به اهواز، ۹۹ کیلومتری یزد - نائین و ۲۲۰ کیلومتری تبریز - خوی - ارومیه در سال ۱۴۰۳ نزدیک به یک هزار کیلومتر به طول خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده کشور افزوده خواهد شد، هم اکنون حدود ۱۴ هزار کیلومتر خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده های نفتی در کشور وجود دارد که این متراژ با اضافه شدن خطوط جدید به ۱۵ هزار کیلومتر خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران عنوان کرد: میانگین طول عمر خطوط نفت خام ۳۳ سال و فرآورده حدود ۳۷ سال است که این میانگین در جهان بین ۲۵ تا۳۰ سال برآورد می شود، ولی اینکه یک خط به خودی خود فرسوده است و قابلیت استفاده خواهد داشت یا خیر، به میزان زیادی به نحوه نگهداری از آن بستگی دارد، به عنوان نمونه خط لوله گچساران که احداث آن به سال ١٣۴١ باز می گردد، هنوز در حال استفاده است.
رحیمی به موضوع پیگرانی هوشمند اشاره و از آن به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای کنترل مکانیزه خطوط لوله یاد کرد و افزود: با این روش کلیه نواقص و خوردگی های مربوط به خطوط لوله شناسایی و برنامه تعمیراتی در اسرع وقت در دستور کار قرار داده می شود، از این رو اگر تعمیرات و نگهداری خطوط به موقع انجام شود، عمر خط لوله ٢۵ یا ٣٠ سال دیگر معنا نخواهد داشت.
وی بر ضرورت به کارگیری توانمندی سازندگان داخلی تاکید کرد و ادامه داد: خوشبختانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت، تعامل سازنده ای با شرکت های دانش بنیان برقرار کرده است، چراکه اعتقاد ما بر این است که باید از توان داخل بهره برد و در عمل هم ثابت کردیم.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران افزود: در گذشته مجبور بودیم توربین ها را برای تعمیر به کشورهای حاشیه خلیج فارس ببریم، اما امروز با افتخار اعلام می کنیم که نه تنها تمامی تجهیزات جانبی مربوط به توربین ها را در داخل تعمیر و راه اندازی می کنیم، بلکه این دستگاه ها را نیز در داخل می سازیم.
رحیمی عنوان کرد: تفکر بهره مندی از توان شرکت های دانش بنیان می بایست در تمام ارکان جاری و ساری باشد، قراردادها و اقدام هایی در زمینه استفاده از توان این شرکت ها انجام شده که رضایت بخش بوده است و امروز با قاطعیت اعلام می کنیم که هیچ گونه وابستگی به شرکت های خارجی نداریم و اگر در برخی موارد از نمونه خارجی استفاده می کنیم، تنها به خاطر داشتن صرفه اقتصادی است، نه اینکه توان ساخت آن را نداشته باشیم.
وی همچنین از واگذاری عملیات بهره برداری خط لوله گوره- جاسک به شرکت ملی نفت ایران خبر داد و گفت: هدف اولیه این خط لوله صادرات است که در حوزه کاری ما نیست و همکاران ما به عنوان پایشگر در این پروژه حضور داشتند، همچنین این پروژه یک خط لوله انشعابی برای تامین خوراک نفت خام پالایشگاه بندرعباس خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درباره انتقال خوراک پتروشیمی ها با استفاده از تاسیسات این شرکت گفت: اولویت ما انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی است، اما با بعضی از پتروشیمی ها از جمله شرکت پتروشیمی تبریز قراردادهایی داریم که ما را ملزم به تامین خوراک آنها می کند.
رحیمی با اشاره به اینکه تامین سوخت هوایی بعضی از فرودگاه ها هم با سه خط لوله انجام می شود، افزود: برنامه احداث خطوط لوله جدید پارس و تابش هم به همت شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در مرحله طراحی است.
علیرضا رضایی برمی، رئیس پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درباره استفاده از هوش مصنوعی برای پایش فیزیکی خطوط لوله عنوان کرد: این موضوع حدود یک سال است در صدر برنامه های شرکت خطوط لوله قرار دارد و به دنبال این هستیم تا با استفاده از فناوری هوش مصنوعی میزان خطا را کاهش دهیم، هم اکنون کمیته هوش مصنوعی در ستاد شرکت خطوط لوله تشکیل شده و بر اساس اعلام نیازسنجی شرکت های تابعه، این پروژه فعال و فرآیندهای لازم پیگیری خواهد شد.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه پایداری خطوط و انتقال فرآورده های نفتی برای ما مهم و ارجح است، وجود فناوری هوش مصنوعی می تواند بسیار نتیجه بخش باشد و باید از آن با دقت بیشتری استفاده کرد.
ابوالقاسم زمانی، مدیر کالا شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از انعقاد سه تفاهم نامه با شرکت های دانش بنیان خبر داد و گفت: استفاده از خدمات این شرکت ها بر اساس اولویت ها و نیازهای فناورانه شرکت خطوط لوله انجام می شود.
وی افزود: به همکاری با سازندگان بخش خصوصی اعتقاد داریم و امکانات و توان داخلی در اولویت قرار دارد، فقط در شماری از تجهیزات به دلیل صرفه اقتصادی از تجهیزات خارجی استفاده می شود.
مدیر کالا شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تاکید کرد: در خطوط لوله هیچ کالایی وجود ندارد که قابلیت ساخت داخل نداشته باشد و بیش از 98 درصد کالاهای مورد نیاز این شرکت پارسال از طریق سازندگان ایرانی تامین شده است.
روزهای پرکار امور زنان و خانواده وزارت نفت
مشعل مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت در هفته ای که گذشت دو روز پر کار داشت. در روز نخست (11 اردیبهشت ماه) بانوان ورزشکار در سطح ستاد وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران را در مجتمع ورزشی – آموزشی آبعلی گردهم آورد. در روز دوم (12 اردیبهشت ماه) نیز به مناسبت روز ملی کار و کارگر و معلم، ابتدا در طبقه دوم وزارت نفت با حضور در میان برخی همکاران خدمات این روز گرامی داشته شد و در ادامه روز دوم نیز به مناسبت روز معلم به مهدهای کودک بیمارستان صنعت نفت تهران و پژوهشگاه صنعت نفت رفته و از مربیان این مهدها تقدیر و تشکر کرد. در ادامه مشروح این گزارش ها را می خوانید.
امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران، با همکاری مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده وزارت نفت و برنامه ای ویژه بانوان فعال در حوزه ورزش را در تاریخ 11 اردیبهشت در مجتمع ورزشی - آموزشی آبعلی برگزار کردند. در این گردهمایی 150 نفر از بانوانی که در باشگاه های ورزشی فعالیت دارند، به همراه همسران کارکنان حضور داشتند و توانستند از امکانات ورزشی این مجموعه نظیر جاده سلامت، استخر و قایقرانی استفاده کنند، ضمن اینکه در بخش دیگری از این برنامه، مسابقات دارت، تیراندازی و فوتبال دستی نیز برگزار شد.
مریم مقدسی، مسئول ورزش بانوان شرکت ملی نفت ایران گفت:، هدف از اجرای برگزاری گلگشت ورزشی بانوان فعال در حوزه ورزش را ترویج فرهنگ ورزش میان کارکنان خانم صنعت نفت بیان کرد و گفت: در این برنامه، از بانوانی که به طور مداوم از باشگاه های ورزشی سطح صنعت نفت استفاده می کنند، دعوت به عمل آمد.
وی هدف از این کار را تشویق این دسته از بانوان به ادامه فعالیت های ورزشی و ایجاد انگیزه ورزشی برای دیگر بانوان صنعت نفت عنوان کرد.
مقدسی با اشاره به اینکه در این گلگشت، فرم های نظرسنجی به افراد شرکت کننده برای ارزیابی ارائه شد، ادامه داد: مشاور امور بانوان وزارت نفت به عنوان سیاستگذار می خواهد در برگزاری و تشویق خانم ها به امور ورزشی پیشقدم باشد.
وی با بیان اینکه از زمان قبول مسؤولیتش تاکنون، چهار گلگشت را برای بانوان صنعت نفت اجرا کرده است، گفت: اردوی نخست برای کارکنان ستاد شرکت ملی نفت ایران، اردوی دوم برای تمام کارکنان صنعت نفت، اردوی سوم برای همسران آقایان شاغل در ستاد وزارت نفت بود.
به گفته مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده، زمانی که خانم ها یک روز خارج از محیط کار دور هم جمع می شوند، توان، انرژی و راندمان کار آنها در محیط کارشان بالا می رود، ضمن اینکه بانوان بدانند تحت عنوان مرخصی ورزشی، می توانند در مجموعه های ورزشی حضور یابند.
مقدسی افزود: در برنامه جاده سلامتی که در مجتمع ورزشی - آموزشی آبعلی برگزار شد، یک روانشناس نیز در طول مسیر همراه ما بود تا اگر فردی سوال و مشکلی داشت، از مشاور کمک بگیرد.
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده با بیان اینکه هر فصل یک برنامه با همکاری امور ورزش خواهیم داشت، گفت: برنامه های دیگری نظیر بازدید از مناطق عملیاتی خارک و... خواهیم داشت که در آن، برنامه خانوادگی کنار دریا، بازی های آبی، جشنواره غذا، مسابقات فرهنگی - ورزشی اجرا خواهد شد.
مقدسی خاطرنشان کرد: زمانی که یک مسؤول، ضمن مسؤولیت امور اجرایی، در کنار کارکنان هم حضور پیدا می کند، نشان دهنده آن است که علاوه بر جایگاه خود، دوشادوش بانوان است و تمام تلاش خود را برای رفاه و آسایش آنها به کار خواهد گرفت.
همچنین بهارک ناصری، معاون امور ورزش شرکت ملی نفت ایران گفت: برنامه ورزشی ویژه بانوان فعال در حوزه ورزشی به مناسبت هفته سلامت و تربیت بدنی اجرا شد که 150 نفر از کارکنان و همسر آنها در این گلگشت حضور داشتند.
او دلیل برگزاری این برنامه در ساعت کاری را افزایش نشاط و شادابی کارکنان خانم در سطح صنعت نفت بیان کرد و گفت: هر فصلی دو برنامه برای بانوان خواهیم داشت که یکی را امور ورزش شرکت ملی نفت و دیگری را امور زنان وزارت نفت اجرا خواهد کرد.
برای نخستین بار در سطح وزارت نفت به مناسبت هفته کار و کارگر صورت گرفت
هر ساله به مناسبت روز کار و کارگر در تاریخ 12 اردیبهشت ، مراسمی به منظور تقدیر و تشکر از این قشر خدوم و زحمتکش از سوی سازمان و نهادهای مختلف برگزار می شود. امسال نیز مشاور شاغل در خدمات سطح ستاد زنان و خانواده وزارت نفت برای نخستین بار از خانم های خدماتی شاغل در سطح ستاد وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران تقدیر و تشکر کرد.
در این مراسم مریم مقدسی، مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت ضمن تبریک و خسته نباشید این روز، به خانم های شاغل در خدمات گفت: به زنانی که با وجود سختی کار، با جدیت سر کار خود حضور می یابند، بسیار افتخار می کنم. این افراد جایگاه خاصی دارند و به دلیل اهمیت و ماهیت کارشان هر سال در کشورمان یک روز را به این افراد اختصاص داده اند تا از زحمات این افراد تقدیر شود.
به گفته او، خانم های شاغل در خدمات، فعالیت یدی زیادی دارند که این امر سبب بروز برخی بیماری های اسکلتی در آنها می شود، از این رو می خواهیم شرایطی را فراهم آوریم تا این گروه از کارکنان بتوانند برای توانبخشی خود از امکانات موجود استفاده کنند.
گفتنی است، در این مراسم، مشاور وزیر در امور زنان و خانواده، پای صحبت نیروهای خدماتی خانم نشست و به آنها اطمینان داد که تلاش خود را در رفع مشکلاتی که بازگو شد، خواهد کرد.
تقدیر مشاور وزیر نفت در امور بانوان و خانواده از مربیان مهد
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده با اشاره به محدودیت های در برای ایجاد مهدکودک جدید برای فرزندان کارکنان از پیگیری ها برای افزایش کمک هزینه مهدکودک متناسب با تورم خبر داد.
مریم مقدسی روز چهارشنبه (۱۲ اردیبهشت) همزمان با روز معلم، ضمن بازدید از دو مهدکودک بهداشت و درمان صنعت نفت و پژوهشگاه صنعت نفت، از مربیان و دست درکاران این مجموعه ها تقدیر کرد.
مقدسی در جریان بازدید از مهدکودک بیمارستان صنعت نفت که از حدود ۴ دهه قبل در همین فضا قرار دارد ، نقاط قوت و کمبودهای این مرکز را مورد بازدید قرار داد. مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده با اشاره به محدودیت موجود برای ایجاد مهدکودک جدید، بر استفاده از ظرفیت شرکت ها و باشگاه های ورزشی برای بانوان به منظور کاهش دغدغه آنها برای فرزندانشان تاکید کرد.
مهدکودک بهداشت و درمان صنعت نفت در دو طبقه یک واحد ساختمانی قدیمی قرار دارد و در حال حاضر حدود ۶۰ کودک کارکنان خانم و آقا را در دو نوبت پذیرش می کند. این تنها مهدکودک پیش بینی شده برای کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت است.
در این بازدید، علاوه بر مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده ، محمدجواد کیان، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت و معاونان وی و جمعی دیگر از مدیران و کارکنان بیمارستان صنعت نفت هم حضور داشتند که از زحمات مربیان این مهد تقدیر به عمل آمد و بر ضرورت نوسازی، افزایش تعداد مربیان، بیشتر شدن کمک هزینه مهدکودک و بودجه اجرایی و پیگیری برای ایجاد یک مرکز جدید برای مهدکودک تاکید شد.
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده همچنین در بازدید از مهدکودک پژوهشگاه صنعت نفت ، در پاسخ به سوال خبرنگار «مشعل» درباره پیگیری مطالبات کارکنان درباره اضافه شدن مهدکودک و افزایش تعرفه کمک هزینه مهد گفت: قدمت مهدکودک بیمارستان صنعت نفت به بیش از ۴۰ سال می رسد و بسیاری از بچه هایی که روزگاری در این مهد حضور داشتند، امروز جزو مدیران صنعت نفت هستند.
وی با بیان اینکه این بازدید برای اولین بار انجام شده و بازخوردهای خوبی از آن دریافت کرده ایم و امیدواریم امکان پیگیری مطالبات هم وجود داشته باشد، افزود: این پیگیری ها روی انگیزه و نشاط سازمانی کارکنان تاثیر مثبتی دارد و حتی اگر نتیجه ای هم نداشته باشد، حداقل پای درد دل این بخش ها و کارکنان می نشینیم.
مقدسی با اشاره به جلسات مختلفی که طی ماه های گذشته در مورد امکانات رفاهی از جمله مهدکودک داشته است، گفت: در حال حاضر امکان اضافه کردن یک مهدکودک جدید وجود ندارد؛ اما در قالب کمک هزینه این خدمات ارائه می شود. در حال حاضر رقم این کمک هزینه ۲۲۰ هزار تومان است که اصلا متناسب با قیمت مهدهای کودک و تورم موجود در جامعه نیست.
وی افزود: جلساتی را درباره مبلغ و شیوه پرداخت با اداری و استخدامی، تدوین مقررات کارگروه خانواده و جوانی جمعیت خواهیم داشت.
مقدسی به تاکید رئیس جمهور در ایجاد مهدهای همجوار با محیط کار برای کارکنان خانم اشاره کرد و گفت: هنوز در این جلسات به نتیجه نرسیده ایم؛ اما این پیگیری ها امیدبخش هستند.
بر اساس این گزارش، در جریان بازدید از بخش های مختلف و نیازها و الزام های مهدکودک پژوهشگاه صنعت نفت، مربیان این مهد نیز از سوی مشاور وزیر نفت در امور بانوان و خانواده مورد تقدیر قرار گرفتند.
دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا و جمعی از دانشجویان رشته های مطالعات منطقه ای و ژئوپلیتیک از دستاوردهای پالایشگاه ستاره خلیج فارس بازدید کردند.علیرضا جعفرپور، مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس، در بازدید سیدیحیی رحیم صفوی، دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا، و جمعی از دانشجویان نخبه رشته های مطالعات منطقه ای و ژئوپلیتیک و استادان دانشگاه های تربیت مدرس و شهید بهشتی، در تشریح دستاوردهای پالایشگاه ستاره خلیج فارس بیان کرد: پالایشگاه ستاره خلیج فارس وظیفه خطیر تأمین بخش عمده ای از سبد سوخت کشور را عهده دار است و ظرفیت تولید روزانه حدود ۴۵ میلیون لیتر بنزین و اجزای بنزینی، ۱۶ میلیون لیتر نفت گاز و نفت سفید، ۲ هزار تن گاز مایع و محصولاتی دیگر ازجمله انواع نفتا و حلال را دارد. وی ادامه داد: این پالایشگاه به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده بنزین کشور، وظیفه و مأموریت خطیر تولید حداکثری و تأمین فرآورده راهبردی بنزین مورد نیاز کشور را عهده دار است و همچون گذشته در اولویت برنامه های راهبردی این پالایشگاه قرار دارد.مدیرعامل پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس تصریح کرد: این شرکت در شرایطی که به طور مستقیم از سوی استکبار جهانی تحت تحریم قرار گرفت، با شگفتی توانست افزایش ۶۲درصدی درآمدهای عملیاتی را رقم بزند و عنوان برترین شرکت ایران اسلامی را از آن خود کند.
جعفرپور افزود: شرکت نفت ستاره خلیج فارس در این مدت با تکیه بر دانش و خلاقیت های جوانان این مرز و بوم و برپایی رویداد تقاضامحور، نسبت به شناسایی و همکاری با شرکت های دانش بنیان اقدام کرد و افزون بر آن، دومین عملیات تعمیرات اساسی واحدهای فرایندی را به انجام رساند. راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز این پالایشگاه و افزایش یک صد هزار بشکه ای ظرفیت شیرین سازی انواع فرآورده های نفتی و فراهم شدن امکان صادرات نفت سفید و افزایش تولید بنزین، از دیگر دستاوردهای پالایشگاه ستاره خلیج فارس بوده است تا شاهد افزایش تولید، صادرات و کیفیت فرآورده های بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان باشیم.
وی تصریح کرد: پالایشگاه ستاره خلیج فارس برای انجام مطالعاتی جامع با رویکرد ایجاد ارزش پایدار و توسعه زنجیره ارزش محصولات با استفاده از ظرفیت های موجود در پالایشگاه، برنامه جامع طرح های آتی توسعه ای را تدوین کرده و در این طرح، تولید بالغ بر ۴۵۰ هزار تن آمونیاک در سال با استفاده از هیدروژن مازاد تولیدی پالایشگاه، در دستور کار قرار گرفته است که از دستاوردهای آن می توان به جلوگیری از هدررفت هیدروژن در شبکه سوخت پالایشگاه اشاره کرد. مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس بیان کرد: با برنامه ریزی دقیق، ایجاد ارزش پایدار و توسعه زنجیره ارزش محصولات همواره کسب دستاوردهای نو و ارزشمند در پالایشگاه ستاره خلیج فارس را دنبال خواهیم کرد تا شاهد درخشش بیش از پیش ایران اسلامی بر قله های افتخار باشیم. دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا نیز با تحسین دستاوردها و برنامه چشم انداز این پالایشگاه راهبردی کشور و با اشاره به پیشرفت های قابل توجه ستاره خلیج فارس و شکست تحریم ها در این مجموعه عظیم نفتی کشور گفت: آشنایی دانشجویان با پیشرفت های صنعت نفت کشور امیدآفرین خواهد بود.
وی گفت: دشمنان ایران اسلامی به دنبال ناامیدی جوانان ما هستند، اما ما در این سفرهای علمی در پی این هستیم که حس اعتمادبه نفس و اعتماد ملی، خودباوری و «ما می توانیم» را به منصه ظهور بگذاریم.
سرلشکر رحیم صفوی به همراه دانشجویان همراه از بخش های مختلف بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان بازدید کردند.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با تأکید بر اینکه حرکت بزرگ سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی در بالادست صنعت نفت در تاریخ ثبت می شود، گفت: قدردان وزیر نفت برای جهاد و تحول انقلابی در کوتاه کردن فرآیند مجوزها در وزارت نفت هستیم.
احمد مهدوی ابهری امروز (سه شنبه، ۱۱ اردیبهشت ) در آیین امضای تفاهم نامه طرح های توسعه میدان های گازی کشور با هلدینگ ها، شرکت های پتروشیمی و اکتشاف و تولید بیان کرد: امروز شاهد حرکتی سازنده و اقتصادی برای کشور در اوضاع جنگ اقتصادی و سیاسی هستیم.
وی با اشاره به منابع غنی هیدروکربوری ایران افزود: باید از این نعمت به شکلی مطلوب حفاظت و استفاده کرد. بهره گیری صحیح از منابع هیدروکربوری به منزله تبدیل آن ها به ارزش افزوده است تا اقتصاد کشور شکوفا شود.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ادامه داد: وزارت نفت با وجود جنگ اقتصادی و تحریم ها، حرکت های بسیار ارزشمندی در کشور انجام داده است؛ ازجمله توسعه فازهای پارس جنوبی، به ویژه فاز ۱۴ که شاهکاری برای کشور بود و بدون حضور خارجی ها به سرانجام رسید. مهدوی ابهری با اشاره به توانایی های بالای صنعت پتروشیمی در کشور، گفت: پتروپالایشگاه کنگان، پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس و پتروشیمی کاویان، بدون حضور خارجی ها، از سوی صنعت پتروشیمی اجرا شده اند، بنابراین صنعت پتروشیمی توانایی فنی لازم برای اجرای طرح های توسعه میدان های گازی کشور را نیز دارد. وی با قدردانی از دولت سیزدهم برای ورود بخش خصوصی به سرمایه گذاری در بالادست نفت که در این دولت کلید خورد، بیان کرد: با توجه به ناترازی گاز در کشور، پتروشیمی ها برای هر ۲ راهکار سرمایه گذاری در میدان های نفت و گاز و بهینه سازی مصرف گاز اعلام آمادگی کرده اند.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با اشاره به اختیاراتی که رئیس جمهوری در نمایشگاه توانمندی های تولید داخلی به وزیر نفت برای اخذ مجوزهای لازم از دولت، به منظور تسریع توسعه میدان ها داد، تصریح کرد: خوشبختانه در سه ماه گذشته، جهاد و تحول انقلابی برای کوتاه کردن فرایند دریافت مجوزها در وزارت نفت شکل گرفت و قدردان وزیر نفت برای ایجاد این تحول هستیم.
مهدوی ابهری با تأکید بر اینکه این اقدام در اقتصاد ملی مؤثر است و خوراک پایدار برای پتروشیمی ها تأمین خواهد شد، افزود: برای تحقق شعار سال، فضای کسب وکار مناسب لازم است، تا درنتیجه بخش خصوصی و مردم نیز وارد سرمایه گذاری در صنعت شوند.
وی سرمایه گذاری صنعت پتروشیمی در توسعه میدان ها را حرکتی همسو با شعار سال دانست و گفت: با این اقدام بخش خصوصی وارد یکی از حساس ترین سرمایه گذاری های صنعت می شود که افزون بر رفع نیاز صنعت پتروشیمی، به اقتصاد ملی نیز کمک خواهد شد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ادامه داد: تحقق افزایش تولید گاز از میدان های گازی می تواند افزون بر تأمین خوراک مجتمع های پتروشیمی، ناترازی گاز کشور را نیز رفع کند.
مهدوی ابهری در پایان، با اشاره به اینکه آغاز این حرکت بزرگ در تاریخ ثبت می شود، تأکید کرد: معنای سرمایه گذاری صنعت پتروشیمی در بالادست نفت این نیست که پروژه های توسعه ای این صنعت کند یا متوقف شود، بلکه هردو همسو با هم پیش می روند.
مدیر تدارکات و خدمات کالای شرکت انتقال گاز ایران در بازدید از انبارهای کالای منطقه ۵ عملیات انتقال گاز، بر تعیین تکلیف تجهیزات و اقلام مازاد و بلامصرف موجود در تأسیسات و انبارهای منطقه تأکید کرد. حسینعلی اسماعیلی در بازدید از انبار و تأسیسات تقویت فشار گاز فراشبند و انبارهای مرکزی منطقه، بر ضرورت تعیین تکلیف تجهیزات و اقلام مازاد و بلامصرف موجود در تأسیسات و انبارهای منطقه ازجمله ژنراتورهای برق، نگهداری و انبارش کالا مطابق با استانداردهای موجود و دستورعمل های مربوطه تأکید کرد و پایش کالاهای موجود در این منطقه عملیاتی را از وظایف اصلی و مهم واحد تدارکات و عملیات کالا دانست. وی به احداث سوله انبار در انبارهای اصلی منطقه برای جمع آوری کالاهای موجود در محوطه این منطقه اشاره کرد و گفت: باید همه تلاش خود را برای داشتن یک انبار مرکزی مجهز و روزآمد تجهیزات موجود در انبارها به کار گیریم.
نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از آغاز برنامه تعمیرات اساسی سالانه ۳۷ سکوی گازی پارس جنوبی، به منظور تولید حداکثری گاز در سال ۱۴۰۳ خبر داد.
محمدحسین متجلی با بیان اینکه امسال برای نخستین بار در طول دوره بهره برداری از میدان مشترک پارس جنوبی، برنامه تعمیرات سالانه برای ۳۷ سکوی در حال بهره برداری اجرا می شود، گفت: با توجه به بازرسی های انجام شده از سکوهای گازی و ضرورت افزایش ضریب ایمن سازی و تداوم تولید پایدار، افزون بر برنامه های تعمیراتی معمول سالانه، برنامه نصب، تعویض و تعمیر قطعات و تجهیزات فوق سنگین در تعدادی از سکوهای گازی در حال بهره برداری نیز در دستور کار قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه مطابق پیش بینی و برنامه ریزی های انجام شده، بالاترین رکورد تعمیرات اساسی در سکوهای پارس جنوبی با توجه به بیشترین تعداد سکو و پرحجم ترین دستورکارهای تعمیراتی در سال جاری ثبت می شود، گفت: بسیاری از دستور کارهای تعمیراتی سنگین، ازجمله تعویض قطعات بزرگ چندتنی با وجود ضرورت اجرا در سال های گذشته، متوقف مانده بود که با همت کارکنان شرکت نفت و گاز پارس، بخشی از آنها در تعمیرات اساسی سال گذشته محقق شد و موارد قابل توجهی نیز در برنامه تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۳ از سوی گروه های عملیاتی اجرا می شود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره جزئیات تعمیرات سالانه سکوهای گازی پارس جنوبی تصریح کرد: فعالیت های تعمیراتی مربوط به تجهیزات سایز بزرگ ازجمله تعویض خم ۳۲اینچ خطوط لوله دریایی انتقال گاز هشت سکو و تعویض شیرهای عملگر موتوری (MOV) و شیرهای قطع اضطراری ۳۲ اینچ (ESDV) سکوها، از پیچیده ترین فعالیت های تعمیراتی امسال به شمار می رود که با وجود سختی کار در شرایط آب وهوایی نامساعد و رطوبت بالا، محدودیت محیطی و شرایط کار در دریا، انتظار داریم با تلاش های کارکنان توانمند و متخصص این شرکت، مطابق برنامه تعیین شده و در زمان موردنظر به نتیجه برسند.
متجلی تعمیر و رفع نشتی داخلی شیرها، تعویض مبدل های سرد و گرم پکیج گلایکول، بازبینی و رفع عیوب مخازن، سرویس و کالیبراسیون شیرآلات، پایش سیستم های ایمنی و ابزار دقیق، و تعویض نوک مشعل (Flare Tip) را از دیگر برنامه های تعیین شده برشمرد و افزود: افزون بر این موارد، اسیدشویی صافی های سیستم تصفیه آب سکوی فاز یک (SPQ۱) و انجام تست های مربوطه، همچنین هم فشارسازی خروجی چاه ها، تعویض بوم جرثقیل سکوهای ۱۲A و۱۲B و تعویض سیستم برق اضطراری (UPS) سکوی SPD۹ در برنامه تعمیرات اساسی امسال اجرا خواهد شد.
وی با بیان اینکه براساس برنامه زمان بندی، تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۳ تا آبان امسال پایان می یابد، افزود: با توجه به اینکه شرکت نفت و گاز پارس با سهم تولید ۷۰ درصدی، بزرگ ترین تولیدکننده گاز کشور به شمار می آید، تلاش می کنیم با در نظر داشتن همه الزام های ایمنی، تعمیرات موردنظر تا پیش از فصل سرما خاتمه یابد و با آمادگی کامل برای تأمین گاز مورد نیاز مردم، صنایع و نیروگاه ها، به پیشواز فصل زمستان برویم.
معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت
اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، سال گذشته ۱۲ اقدام انگیزشی را برای سرمایه انسانی انجام داد.
سال گذشته ۱۲ اقدام مهم در حوزه منابع انسانی به منظور افزایش انگیزش میان کارکنان صنعت نفت انجام شد که به نظر می رسد اخذ مجوز پرداخت سقف حقوق از شورای حقوق و دستمزد متناسب با منطقه و شغل کارکنان صنعت نفت از همه این اقدام ها مهم تر و تأثیرگذارتر بوده باشد.
بر این اساس، با رویکرد عدالت پرداخت، سقف خالص حقوق در تمامی مناطق صنعت نفت مشابه سایر کارکنان دولت در سال ۱۴۰۲ اجرایی شد و تنها برای شاغلان سکوهای دریایی، جزایر نفتی و سایر مناطق خشکی نظیر عسلویه، خوزستان، بوشهر و تأسیسات نفتی غرب کشور که کاملاً شرایط شغلی متفاوتی از سایر کارکنان دولت دارند، افزایش سقف حقوق انجام شد. از این رو، در جریان این اقدام مهم نباید از اهمیت اصلاح نحوه محاسبه مالیات حقوق کارکنان صنعت نفت در سال ۱۴۰۲ غافل بود.
یکی دیگر از اقدام های اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در سال ۱۴۰۲، تدوین و ابلاغ تکالیف عمومی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بود. به منظور تحقق سیاست های کلی جمعیت و خانواده، ابلاغی مقام معظم رهبری و قانون جوانی جمعیت، همه تکالیف اداری و استخدامی قانون مذکور به همراه مشوق های دیگر برای کارکنان زن، و پاداش های ازدواج و فرزندآوری ابلاغ و اجرایی شد.
تدوین و ابلاغ آیین نامه رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان تابع قانون کار صنعت نفت و ابلاغ نبود امکان تغییر ارزشیابی ترفیعی و شایستگی کارمندان از دیگر اقدام های مهم انجام شده در منابع انسانی صنعت نفت در سال گذشته است. اما اقدامی که اواسط پارسال توانست نظر خیلی از کارکنان صنعت نفت را به خود جلب کند، ابلاغ مزایا و خدمات رفاهی کارکنان صنعت نفت بود. به منظور ایجاد عدالت پرداخت در تخصیص مزایای جانبی به کارکنان صنعت نفت مشابه سایر دستگاه های اجرایی، مصوبه شورای حقوق و دستمزد کشور در صنعت نفت تصویب و اجرایی شد.
مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ با قدردانی از عملکرد تولید و فروش، سودآوری، استانداردسازی فعالیت ها، سازماندهی نیروی انسانی و انجام اقدام های نو و تحول آفرین پتروشیمی سبلان گفت: تولید پتروشیمی سبلان از یکم شهریورماه پارسال تا پایان فروردین ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۶۹ درصد افزایش داشته است.
جواد زارع پور در نشست ارزیابی عملکرد شرکت صنایع پتروشیمی سبلان بیان کرد: پتروشیمی سبلان از یکم شهریورماه سال ۱۴۰۲ تا پایان فروردین ماه امسال نزدیک به ۷۰۰ هزار تن متانول کرده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶۹ درصد افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه شرکت صنایع پتروشیمی سبلان با تلاش مجموعه کارکنان در سطوح مختلف وارد سود عملیاتی شده است، تأکید کرد: افزایش سوددهی به عنوان مهم ترین اولویت باید در دستور کار شرکت های تولیدی باشد و به این منظور ملزم به ارائه گزارش به طور مستمر هستند.
مدیرعامل و نایب رئیس هیئت مدیره هلدینگ پتروفرهنگ خواستار کاهش هزینه تمام شده تولید و افزایش سودآوری از سوی مدیران ارشد شرکت ها شد و اظهار کرد: برای توسعه بازار فروش محصول، برنامه های مدونی در دستور کار داریم که امیدوارم به سرانجام برسند.
مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ از آغاز اجرای سه طرح نیروگاه خورشیدی در استان های مصوب وزارت نیرو در آینده نزدیک خبر داد. جواد زارع پور در نشست ارزیابی عملکرد ۶ماهه سال مالی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ شرکت مفنا (شرکت مدیریت فرایندهای نیروگاهی ایرانیان) با تأکید بر اینکه مدیران ارشد این شرکت باید احداث یک طرح تازه را در سال ۱۴۰۳ در دستور کار داشته باشند، افزود: این شرکت باید درمجموع اجرای ۱۰ طرح را هدف گذاری کند و مجموعه پتروفرهنگ نیز با تمام توان حمایت خواهد کرد. وی با اشاره به تولید ۴۶ هزار و ۴۸۰ مگاوات ساعت برق از سوی ۲ نیروگاه گچساران و اسفندقه کرمان در ۶ ماه اول سال مالی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ افزود: نیروگاه گچساران ۳۷ هزار و ۵۲۳ مگاوات ساعت و نیروگاه اسفندقه کرمان ۸ هزار و ۹۵۷ مگاوات ساعت در این ۶ ماه تولید داشته اند که درمجموع درآمد عملیاتی هر ۲ مجموعه ۶۱۰ میلیارد ریال بوده است.
شرکت گاز استان همدان
مدیرعامل شرکت گاز استان همدان از بهره مندی ۳۴۲ واحد صنعتی تازه از گاز طبیعی خبر داد و گفت: اکنون شهرستان بهار بیشترین مشترک گاز را در بخش صنعتی استان دارد.
مجید الهیاری با اشاره به وجود ۶۸۲ هزار و ۹۳۲ مشترک گاز استان همدان در بخش های مختلف توضیح داد: از این تعداد ۴ هزار و ۳۴۶ مشترک در بخش صنعتی هستند.
وی تصریح کرد: از مجموع مشترکان گاز در بخش صنعتی، ۳۴۲ مشترک در سال ۱۴۰۲ به مجموع مشترکان این استان افزوده شدند.
مدیرعامل شرکت گاز استان همدان یادآور شد: بیشترین مشترک گاز استان در بخش صنعتی با تعداد هزار و ۶۵۸ مورد مشترک مربوط به شهرستان بهار است.
شرکت ملی حفاری ایران
شرکت ملی حفاری ایران فروردین امسال هشت حلقه چاه نفت در گستره عملیاتی مناطق نفت خیز جنوب حفاری کرد.
مسعود افشار، معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری گفت: از هشت حلقه چاه حفاری شده، هفت حلقه در گستره فعالیت شرکت های بهره بردار نفت و گاز تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و یک حلقه در چارچوب اجرای پروژه های حفاری تکمیل و تحویل کارفرما شد.
وی با بیان اینکه در این مدت متراژ حفاری چاه های یادشده به ۸ هزار و ۵۹۸ متر رسید، بیان کرد: براساس برنامه های شرکت ملی نفت در اجرای طرح های توسعه ای با هدف نگهداشت و افزایش تولید نفت و گاز، در بازسازی و نوسازی دستگاه ها و تجهیزات حفاری در دست اجرا، از حداکثر ظرفیت های سازمان برای پیشبرد و تحقق برنامه های صنعت نفت در سال ۱۴۰۳ استفاده می شود.
مدیر پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران از انتشار نخستین فراخوان نیاز پژوهشی این شرکت در سال ۱۴۰۳ خبر داد
.محمدعلی بیگ زاده گفت: در سال «جهش تولید با مشارکت مردم» این شرکت در نظر دارد نیاز پژوهشی خود را که با همکاری واحدهای مختلف فنی و عملیاتی شناسایی می شوند، در مقاطع مختلف زمانی و براساس نظام پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت، میان دانشگاه ها، پارک های علم و فناوری و مراکز علمی، فراخوان کند. وی عنوان نخستین فراخوان پژوهشی سال ۱۴۰۳ را «تهیه و تدوین دانش فنی، فناوری طراحی و پیاده سازی ثبت نرم افزار تخصصی مهندسی و عملیات نمودارگیری سطحی با قابلیت تطبیق با مجموعه های نمودارگیری سطحی» خواند و گفت: این پروژه با همکاری متخصصان شاغل در واحدهای فنی و مدیریت خدمات ویژه حفاری شرکت تعریف و نهایی شده است و از طریق طرح پژوهشی اجرا می شود.
مدیر پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران در ادامه گفت: موضوع این طرح شامل ساخت نرم افزار تخصصی مهندسی عملیات نمودارگیری سطحی بوده که پیش از این نیز یک نوبت فراخوان شده است و اکنون براساس مصوبات نشست های کارگروه داوری و با توجه به اصلاحیه های انجام شده، دومین فراخوان آن منتشر شد. بیگ زاده درباره راه های دسترسی و مشاهده فراخوان گفت: این فراخوان در سامانه اجرایی تقاضا و عرضه پژوهش و فناوری (ساتع) به آدرس www.sate.atf.gov.ir و سامانه نظام ایده ها و نیازها به آدرس www.nan.ac قابل مشاهده است و پژوهشگران می توانند پیشنهاد خود را در قالب فرم پیشنهاد طرح پژوهشی روی سایت به آدرس www.rtd.nioc.ir تهیه و همراه با نامه رسمی از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه یا رئیس پارک علم و فناوری مربوطه در سامانه ساتع ارسال کنند.وی گفت: اطلاعات تکمیلی مربوط به طرح پیش گفته روی سامانه قابل دسترس بوده و آخرین مهلت بارگذاری پیشنهادها برای علاقه مندان تا پایان اردیبهشت امسال است. شماره تلفن های ۰۶۱۳۴۱۴۴۳۵۸ و ۰۶۱۳۴۱۴۴۳۲۰ برای پاسخگویی به پرسش ها اختصاص دارد.
شرکت پالایش نفت آبادان
تفاهم نامه همکاری بین «ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، اقلیم و محیط زیست» و «شرکت پالایش نفت آبادان» امضا شد. تفاهم نامه همکاری بین «ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، اقلیم و محیط زیست» و «شرکت پالایش نفت آبادان» با هدف حرکت از اقتصاد خطی به اقتصاد چرخشی و ایجاد ارزش افزوده برای طرح ها در محل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بین حکیم قیم، مدیرعامل پالایشگاه نفت آبادان، و محمدمهدی نوربخش، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، اقلیم و محیط زیست، امضا شد. هدف از امضای این تفاهم نامه اجرای تدابیر مقام معظم رهبری و سیاست های دولت سیزدهم مبنی بر توسعه ظرفیت ها، ایجاد هم افزایی و تحقق اقتصاد دانش بنیان و عمل به اصل ۵۰ قانون اساسی بوده است.
شرکت پالایش نفت آبادان، به عنوان نخستین شرکت صنعتی در کشور، در همکاری با ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان، آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در زمینه های مختلفی ازجمله کارگروه های راهبری و فنی دوجانبه، ارائه و واکاوی اجرایی برای طرح های اولویت دار با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان برای گذر از اقتصاد خطی به اقتصاد چرخشی، و ایجاد ارزش افزوده برای این طرح ها در سطح این مجتمع صنعتی این تفاهم نامه را امضا کرده است.
شرکت پالایش نفت آبادان به منظور تحقق شعار «پالایشگاهی سرآمد و پیشرو در زمینه تولید، توسعه و مانع زدایی در طرح های زیست محیطی»، استفاده از توان شرکت های دانش بنیان را در دستور کار قرار داده است.
با اجرای این تفاهم نامه، افزون بر ایجاد یک مرکز هم آفرینی، محرومیت زدایی و ایجاد اشتغال پایدار در سطح منطقه و کشور و «جهش تولید با مشارکت مردم» عملی می شود و رشد و اعتلای شرکت های دانش بنیان و صادرات فناوری به دیگر کشورهای منطقه تحقق می یابد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز از افزایش ۱۰۴ درصدی تولید این شرکت در سال ۱۴۰۲ خبر داد.
احمدرضا حیدرنیا در جمع هیئت مدیره این شرکت به توسعه و پیشرفت پتروشیمی شیراز، به عنوان یکی از پیشگامان صنعت پتروشیمی ایران در سال های اخیر اشاره و بیان کرد: این شرکت با اتکا به برنامه ریزی های دقیق، سرمایه گذاری های هدفمند و تلاش بی وقفه کارکنان خود، توانسته است گام های بلندی در مسیر تحقق اهداف بردارد. وی با اشاره به رشد چشمگیر تولید شرکت پتروشیمی شیراز در سال ۱۴۰۲ افزود: پتروشیمی شیراز پارسال موفق به رشد ۱۰۴ درصدی تولید محصولات نسبت به ظرفیت اسمی واحدها شد. مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز همچنین افزایش تولید بیش از ۱۰۵ هزار تنی را نشان از تعهد و تلاش این مجموعه برای افزایش سهم خود در بازار داخلی و خارجی برشمرد و یادآور شد: تولیدات ۱۰ سال اخیر این شرکت نشان می دهد پتروشیمی شیراز در یک روند صعودی مستمر قرار دارد و با وجود چالش های پیش رو به طور مداوم در حال ارتقای سطح تولید است. حیدرنیا اعلام کرد: سهم تولید و فروش محصول اوره در بین شرکت های اوره ساز در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به خوبی نشان دهنده رشد سهم پتروشیمی شیراز در این زمینه است و این روند نشان می دهد سهم تولید اوره پتروشیمی شیراز در سال ۱۴۰۲ در بین اوره سازهای کشور به ۲۵ درصد و سهم فروش این شرکت نیز به ۲۵ درصد رسیده است. به گفته وی، این افزایش نشان دهنده رشد توان تولیدی و ارتقای کیفیت محصولات پتروشیمی شیراز است که به افزایش سهم این شرکت در بازار داخلی و خارجی شده منجر است. مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز همچنین به پیشرفت قابل توجه پروژه های توسعه ای افزون بر افزایش تولید، اشاره و تصریح کرد: پروژه ساخت کارخانه تولیدی کیسه که از اسفند ۱۴۰۱ آغاز شده، تا پایان سال ۱۴۰۲ به پیشرفت ۲۲ درصدی رسید. این پروژه با هدف بومی سازی و استفاده از حداکثر توان تولید داخل در حال اجراست و انتظار می رود با بهره برداری از آن، گامی دیگر همسو با تحقق اهداف خودکفایی کشور برداشته شود. حیدرنیا به صرفه جویی ارزی حاصل از بومی سازی توری های کاتالیست پلاتین - رودیوم در پتروشیمی شیراز اشاره کرد و این مهم را گامی مهم به منظور خودکفایی صنعت پتروشیمی کشور و تحقق ایران قوی برشمرد.
وی اضافه کرد: این دستاورد با صرفه جویی ارزی بیش از ۴میلیون یورویی نشان دهنده عزم و اراده متخصصان ایرانی در مسیر خودکفایی و قطع وابستگی به منابع خارجی است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز با اشاره به اهمیت این دستاورد در صنعت پتروشیمی کشور گفت: اسید نیتریک به عنوان ماده اولیه در تولید نیترات آمونیوم، یک محصول راهبردی در صنایع مختلف است و بومی سازی کاتالیست توری های پلاتین- رودیوم، پایداری تولید این محصول را تضمین و کشور را از وابستگی به منابع خارجی بی نیاز می کند. حیدرنیا به برنامه های آتی این شرکت نیز اشاره و با تأکید بر استمرار توسعه و پیشرفت شرکت پتروشیمی شیراز در سال ۱۴۰۳ ادامه داد: افزایش تولید، ارتقای کیفیت محصولات، توسعه بازارهای صادراتی و بومی سازی فناوری جزو مهم ترین برنامه های این شرکت در سال ۱۴۰۳ است.
مدیرعامل شرکت نفت سپاهان با اشاره به اینکه از محل صادرات ۵۰۰ هزار تن محصول تولیدی در سال ۱۴۰۲، ۴۰۰ هزار میلیون دلار ارزآوری برای کشور حاصل شده است، گفت: دو پروژه مهم توسعه ای این شرکت برای تولید محصولات باکیفیت امسال به بهره برداری می رسد که نقشی مهم در تکمیل زنجیره ارزش و توسعه سبد صادراتی خواهد داشت.
فرهاد امین دهقان در نشست خبری روز دوشنبه(۱۰ اردیبهشت ) که با حضور اصحاب رسانه در حاشیه نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ برگزار شد، بیان کرد: این شرکت سال گذشته با ۱۰۰ درصد ظرفیت، ۷۴۶ هزار تن تولید محصول داشته که از این مقدار ۵۰۰ هزار تن آن به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار صادر شده است. وی همچنین با اشاره به تمرکز این شرکت برای به دست آوردن بازار آفریقا گفت: این شرکت هم اکنون محصولات خود را به ۱۱ کشور دنیا از جمله هند، چین، امارات، کشورهای آذری زبان و برخی کشورهای آفریقایی صادر می کند.
مدیرعامل نفت سپاهان با تأکید بر اینکه تولید محصولات باکیفیت در نفت سپاهان در اولویت اصلی قرار دارد، افزود: این شرکت به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده روغن پایه در منطقه خاورمیانه، کیفیت را به جای تنوع محصولات سرلوحه کار خود قرار داده است.امین دهقان در تشریح گزارش عملکرد این شرکت در سال ۱۴۰۲ تأکید کرد: شرکت نفت سپاهان پارسال ۲۴۰ هزار تن محصول را در بازار داخل عرضه کرد.
وی همچنین از بهره برداری از دو پروژه مهم توسعه ای این شرکت در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: پروژه های FRW (پارافین های مدیکال گرید) و TDAE (تولید روغن فرآیند سبز) هم اکنون بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند و امسال به بهره برداری می رسند.
مدیرعامل نفت سپاهان همچنین از تشکیل معاونت طرح و توسعه برای استفاده از شرکت های دانش بنیان خبر داد و اعلام کرد: هدف از همکاری با شرکت های دانش بنیان، افزون بر افزایش کیفیت محصولات، تولید محصول خاص در جهت دریافت معتبرترین گواهینامه های استاندارد برای مقاصد صادراتی است. شرکت نفت سپاهان از زیرمجموعه های صندوق بازنشستگی صنعت نفت، بزرگ ترین تولیدکننده و صادرکننده روغن پایه گروه یک در خاورمیانه است و سالانه بیش از ۵۰۰ هزار تن روغن و انواع فرآورده مازاد بر نیاز کشور را به کشورهای شرق آسیا، هند، امارات و... صادر می کند.
اساتید از نقش دانشگاه صنعت نفت در توسعه علمی-پژوهشی می گویند
مشعل بی شک صنعت نفت در ایران اهمیتی ویژه دارد؛ به گونه ای که از همان آغاز، تاریخ ایران در این حوزه فراز و نشیب های بسیاری پشت سر گذاشته است. هرچند در ابتدا برای استفاده از ذخایر نفتی به علم و نیروی خارجی نیاز داشتیم، اما رفته رفته مردان ایران زمین با فرا گرفتن دانش مورد نیاز برای استخراج و پالایش نفت موفق شدند این صنعت را با دستان توانمند خود به اوج برسانند. به یقین در کنار تلاش های بی بدیل کارکنان نفت، توجه به توسعه علم و یادگیری دانش روزآمد این صنعت را نیز نباید نادیده گرفت که دانشگاه صنعت نفت، دانشگاهی به قدمت این صنعت، نقشی محوری در تربیت نیروهای متخصص صنعت نفت داشته است و بسیاری از مدیران صنعت نفت همانند وزیر شهید محمدجواد تندگویان و جواد اوجی، وزیر نفت کنونی، تربیت یافته این دانشگاه هستند. اساتیدی که در دانشگاه صنعت نفت مشغول تربیت و آموزش جوانان برای ورود به این عرصه هستند، نقش بسزایی در توسعه صنعت نفت، به ویژه در حوزه علمی- پژوهشی دارند. اهمیت آموزش در این حوزه سبب شد تا «روز معلم» را بهانه ای قرار داده و فرصتی به دست آوریم تا با برخی اساتید دانشگاه صنعت نفت گفت وگویی کوتاه داشته باشیم. یکی از نکات مهمی که در این گفت وگوها به دست آمد، دغدغه مندی این اساتید در حوزه صنعت نفت و تلاش برای ارائه بهترین آموزش به آیندگان این صنعت بود. پای گفت وگو با هرکدام از این بزرگان علم و صنعت کشور که نشستیم، به نکات ظریف و حساسی اشاره کردند که هر کدام از آنها می تواند باب تازه ای را برای بحث باز کند، اما آنچه در بخش نخست این گزارش پیش روی مخاطبان هفته نامه «مشعل» می گذاریم، تلاش برای تکریم جایگاه معلم در این صنعت است. به همین دلیل سعی کردیم از میان چندین ساعت گفت وگو با تعدادی از اساتید، تنها بخش هایی از صحبت های آنان را در مقام معلم منتشر کنیم تا در زمانی دیگر فرصتی برای انتشار ادامه این بحث ها داشته باشیم.
دانشگاه صنعت نفت با توجه به گستردگی جغرافیایی و فنی این صنعت در چهار شهر آبادان، اهواز، تهران و محمودآباد دانشکده دارد که اولین حضور ما برای تهیه گزارش و دیدار با اساتید در دانشکده نفت اهواز بود. زمانی به دانشکده رسیدیم که اساتید کلاس های خود را آغاز کرده بودند، با این حال، فرصتی را هنگام استراحت میان کلاس ها در اختیار ما قرار داده و با روی گشاده درباره شغل معلمی و نقشی که در تربیت جوانان علاقه مند به نفت دارند، صحبت کردند.
یکی از اساتیدی که با مهربانی پذیرای ما در این دانشکده شد، قاسم زرگر، رییس دانشکده نفت اهواز بود. زرگر متولد شهرستان بهبهان در استان خوزستان است که تحصیلات تکمیلی خود را تا پایان کارشناسی در همین دانشکده بوده و بعد از آن به فرانسه سفر می کند تا کارشناسی ارشد خود را در این کشور دریافت کند و در نهایت تا پایان دوره دکترا در این کشور می ماند و بعد از بازگشت به ایران در سال 1384 به دانشکده نفت منتقل می شود و تا امروز در این دانشکده تدریس می کند. قاسم زرگر می گوید: با ورود به ایران، چندین پیشنهاد در بخش های مختلف صنعت نفت داشتم، اما ترجیح دادم به عنوان یک معلم فعالیت خود را ادامه دهم. البته این را هم باید بگویم که پیش از این در اداره کل مهندسی مخازن مشغول به کار بودم و بعد از ادامه تحصیل به دانشگاه بازگشتم. شاید یکی از دلایلی که این شغل را پذیرفتم این بود که از همان دوره تحصیل به هم شاگردی های خود درس می دادم و این درس دادن برای من بسیار جذاب بود؛ به همین دلیل تصمیم گرفتم به جای حضور در بخش صنعت به عنوان کارشناس، در زمینه آموزش نسل آینده ورود پیدا کنم. او در پاسخ به اینکه آیا خاطره ای از اولین حضور خود به عنوان یک معلم در این دانشکده به یاد دارد، می گوید: فکر می کنم وقتی به عنوان یک معلم یا استاد به دانشگاهی که زمانی در آن درس خوانده اید باز می گردید، هر روز آن تبدیل به خاطره می شود، زیرا هربار در دانشکده قدم می زنید، یاد خاطرات دانشجویی و حتی معلمی خود می افتید. هرروز که در این دانشکده قدم می زنم، خاطرات خود را به یاد می آورم، هرچند بسیاری از ساختمان هایی که امروز در دانشکده وجود دارد، زمان دانشجویی من وجود نداشت. زرگر تاکید می کند که مهم ترین هدف او آموزش و تربیت جوانان شایسته برای پیشرفت کشور است، چراکه نفت، گاز و پتروشیمی از صنایع پایه کشور به شمار می رود و باید به آن توجه ویژه داشت. او معتقد است که دانشگاه صنعت نفت نقش مهمی در ایجاد و توسعه رشته های نفتی در دانشکده های دیگر سراسر کشور دارد و اگر در دیگر دانشگاه های کشور رشته های مهندسی نفت به وجود آمده است، بی شک یکی از فارغ التحصیلان این دانشگاه این رشته ها را ایجاد کرده است.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود به سرمایه گذاری علمی در حوزه صنعت نفت اشاره می کند و می گوید: در حال حاضر وزارت نفت گام های موثری در توسعه و سرمایه گذار علمی در حوزه نفت انجام داده، اما باید بگویم از نظر من این تلاش ها هرچند خوب اما باز هم بسیار کم است.
رییس دانشکده نفت اهواز درباره اساتید این دانشکده می گوید: در حال حاضر 22 استاد تمام وقت و تعدادی استاد مدعو داریم؛ درحالی که نیاز به توسعه علمی دانشکده داریم و این مهم ترین گلایه ما از وزیر قبلی نفت است که اجازه جذب نیروی انسانی در هیئت علمی نداشتیم و امیدوارم اتفاق های مثبتی در این زمینه رخ دهد.
زرگر در ادامه با اشاره به دروسی که در این دانشکده تدریس می کند، درباره ارتباط با دانشجویان به عنوان یک معلم می گوید: خوشبختانه ارتباط من با دانشجویان دانشکده بسیار خوب است، حتی بسیاری از دانشجویان از فرزندان من کوچک تر هستند و حس پدر و فرزندی بین ما و دانشجویان وجود دارد؛ البته امیدوارم در این سال ها به عنوان یک معلم خوب در خاطر آنها باشم؛ خوشبختانه پیغام های محبت آمیزی از دانشجویان قدیمی خود دارم که حتی ممکن است به دلیل تعداد بالای دانشجویانی که تا امروز داشته ام، چهره آنها را به خاطر نداشته باشم، اما یکی از خوبی های شغل ما به عنوان یک معلم این است که موفقیت دانشجویان برای ما بسیار مهم است و اگر روزی دانشجوی ما در رتبه ای بالاتر از من قرار گیرد، برای من بسیار افتخارآمیز است.
در ادامه دیدار با اساتید دانشکده نفت اهواز به دیدار بهرام سلطانی، معاون پژوهشی دانشکده رفتیم. او ورودی سال 1372 در رشته مهندسی شیمی است که در سال 1376 از همین دانشکده فارغ التحصیل و در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، اداره مهندسی بهره برداری شرکت نفت و گاز آغاجاری مشغول به کار شده است. او بعد از 3 سال کار در این بخش برای گذراندن دوره کارشناسی ارشد به انگلیس رفته و در رشته مهندسی نفت فارغ التحصیل شده است. سلطانی می گوید: در آن زمان کمبود علم در حوزه صنعت نفت بسیار احساس می شد، زیرا با خروج کارشناسان خارجی از ایران، فرصت مناسبی برای انتقال تجربه های علمی وجود نداشت و همین موضوع سبب شد تا در آن زمان وزارت نفت دوره های آموزشی اعزام به خارج را فراهم کند و من نیز مانند بسیاری دیگر از دوستان برای ادامه تحصیل به انگلستان رفتم. بعد از پایان دوره آموزشی خود دوباره به ایران بازگشته و پس از قبولی در امتحان دکترای دانشگاه شریف، در این دانشگاه مشغول به تحصیل شدم.
وی با اشاره به اینکه چند سالی همچنان در اداره ها و شرکت های مختلف نفت مشغول به کار بوده و تجربیات بسیاری در حوزه صنعت نفت به دست آورده است، افزود: در سال 1392 تصمیم گرفتم با کوله باری از تجربیات عملی و میدانی به دانشکده نفت اهواز بیایم تا دنیای جدید علم و تحقیقات را تجربه کنم. معتقدم هرچند تجربیات شیرینی در حوزه عملیاتی پشت سر گذاشتم، اما دنیای تدریس و معلمی چیز دیگری بود؛ در دانشکده و در کنار دانشجویان جوان کار پژوهش را انجام می دهم که برایم بسیار هیجان انگیز است. بهرام سلطانی توضیح می دهد: ما در این دانشکده چه در حوزه تدریس و چه در حوزه پژوهش، در کنار آموزش های تئوری، از کارشناسان صنعتی نیز دعوت می کنیم تا آموزش های دیگری به غیر از آموزش های کتابی، در اختیار دانشجویان قرار گیرد. از او می پرسم زمانی که تصمیم گرفتید در چنین رشته ای تحصیل کنید، آیا به این موضوع فکر می کردید یک روز به عنوان استاد دانشگاه به انتقال تجربه و دانش خود بپردازید، می گوید: تدریس جزو آرزوهای من بود، زیرا هرکدام از ما تجربه حضور معلمی در زندگی خود را داشته ایم که با بهره گیری از راهنمایی های او مسیر زندگی ما تغییر کرده است، اما هیچگاه به این فکر نمی کردم که خودم یک روز معلم شوم.
زمانی که برای ادامه تحصیل به خارج از ایران سفر کردم، این ایده به ذهنم رسید که باید بیشترین بازده و ثمر را در این مملکت داشته باشم و به این نتیجه رسیدم که انتقال تجربه و آموخته هایم تنها در قامت یک معلم می تواند رخ دهد و تصمیم گرفتم تا به عنوان یک معلم در دانشکده ای که درس خوانده ام، مشغول کار شوم تا به نوعی کمبودهای علمی این صنعت را با استفاده از پتانسیل درونی و شور و شوق یادگیری دانشجویان برطرف کنم. وی با اشاره به اینکه در دوران تحصیل در مدرسه یکی از معلمانش به او یاد داده که موفقیت یک لحظه است، اما چیزی که بیشتر از موفقیت مهم است، راهی است که برای موفقیت انتخاب می کنید، افزود: این نکته برای من درسی بود و تا همیشه در زندگی آویزه گوش قرار داده ام؛ به همین دلیل معتقدم معلمان، شاگردان یا دانشجویان را به چشم فرزندان خود می بینند و رشد و موفقیت دانشجویان برای من بسیار ارزشمند است و این حس، همانند حسی است که به فرزندم دارم. بهرام سلطانی به این پرسش که تا چه اندازه در زندگی دانشجویان تاثیرگذار بوده است، پاسخ می دهد: نمی توانم در این زمینه نمره بالایی به خودم بدهم، اما تاثیر برخی حرف های خود را در زندگی دانشجویان می بینم. وی درباره این که آیا دانشجویی را دیده که پتانسیل معلم شدن را داشته باشد و او را به این سمت، سوق داده باشد، گفت: بارها چنین دانشجویانی را دیده و آنها را تشویق کرده ام که دکترای خود را دریافت کنند تا در رشته معلمی کار خود را ادامه دهند و جای ما را در این دانشکده بگیرند. از او می پرسم آیا به این فکر کرده اید در دانشکده دیگری مشغول به تدریس شوید، پاسخ می دهد: هیچگاه به این موضوع فکر نکرده ام؛ من فارغ التحصیل این دانشکده هستم و تعصب خاصی به این دانشکده دارم. معتقدم دانشگاه صنعت نفت نقش مهمی در حوزه صنعت نفت داشته و توانسته است دین خود را به ایران عزیزمان ادا کند و تا زمانی که ما تولیدکننده نفت هستیم، این دانشگاه باید تقویت شود تا نسل هایی را آموزش دهد که برای کشورشان جانفشانی کنند. دانشگاه تا همین چند سال پیش در زمینه آموزش بسیار موفق عمل کرده، هرچند به دلیل تصمیم گیری های متفاوت برخی وزرای پیشین نفت، نقش این دانشگاه کمرنگ تر شده است.
وحید محبی، عضو هیئت علمی دانشکده نفت اهواز یکی از اساتید جوان، نزدیک به 12 سال سابقه تدریس در رشته مهندسی گاز این دانشکده را دارد. او درباره اینکه چه چیز باعث شد تا معلمی و تدریس را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب کند، توضیح داد: از دوره دانشجویی نسبت به تدریس در دانشگاه علاقه مند شدم و با توجه به اینکه فوق لیسانس خود را از دانشکده نفت گرفته بودم، علاقه خاصی به این دانشگاه داشتم. پس از پایان تحصیلات تکمیلی، به عنوان معلم در دانشکده مشغول به کار شدم. وی با اشاره به اینکه در تهران متولد شده است، درباره حضور در خوزستان و کار در این استان گفت: حال و هوای جوانی معمولا باعث می شود که تصمیم های بزرگی را برای زندگی بگیرید و من همچنان از این انتخاب راضی هستم. یکی از نکات جالب توجه برای من این است که زمانی پشت همین میز و صندلی ها نشسته و درس خوانده ام؛ به همین دلیل زمانی که سر کلاس حضور پیدا می کنم، ناخودآگاه به حال و هوای دوره دانشجویی می روم و زمانی که به گذشته فکر می کنم، می بینم چقدر زود می گذرد، اما در کل فکر می کنم تدریس حال و هوای خوبی را برای دانشجویان جوان به ارمغان می آورد، چراکه وقتی با نسل جوان ارتباط برقرار می کنید، به خصوص نسلی که شاداب باشند، روحیه ما نیز جوان می شود. محبی می گوید: به دلیل سیاست هایی که پیش از این در دانشکده دنبال می شد و چند سالی است که جذب استاد برای هیئت علمی نداشته ایم، اختلاف سنی میان ما و دانشجویان زیاد شده است، هرچند که من خود را جوان احساس می کنم. معتقدم در دوره دانشجویی با اساتیدی درس های خود را گذرانده ایم که جزو بهترین ها در علوم نفتی بودند، هرچند برخی از این اساتید در حال حاضر از دنیا رفته اند، اما یکی از ویژگی هایی که از این اساتید در دوره دانشجویی در ذهن من باقی مانده، این است که برخی اساتید روی درس خود به قدری مسلط بودند که بدون جزوه و کتاب سر کلاس حاضر می شدند و این نشان دهنده تسلط آنها روی مطالبی بود که تدریس می کردند و من نیز سعی کرده ام اینگونه باشم. وی در پاسخ به این پرسش که تا چه اندازه تلاش می کند دانش خود را به روز کند، توضیح می دهد: فکر می کنم یک استاد برای اینکه بخواهد در تدریس خود موفق باشد، باید پیش از حضور در کلاس خود را آماده کند؛ به همین دلیل بخش عمده ای از وقت هیئت علمی برای مرور دانش خود و انتقال آن به دانشجویان می گذرد. البته نباید این را هم فراموش کرد که ما در دوره ای هستیم که مهم تر از آموزش، پژوهش و فناوری جای خود را در دنیا باز کرده است؛ به همین دلیل وقت عمده ما صرف مطالعات پژوهشی می شود. محبی درباره اینکه دانشجویان دوره او اساتید را بیشتر به چالش می کشیدند یا دانشجویان جوان امروز، می گوید: زمان دانشجویی ما، حرمت و احترامی نسبت به اساتید وجود داشت، بعد از مدتی گفت وگو و بحث های علمی در دانشگاه ها رواج پیدا کرد و دانشجویان سعی می کردند تا اساتید را به چالش بکشند، اما بعد از شیوع ویروس کرونا، سطح آموزش در دانشگاه ها کم و همین سبب شده تا چالش های دانشجو و استاد کاهش یابد.
دانشکده نفت آبادان مقصد بعدی ما در این سفر بود، دانشکده ای که ورود به آن و دیدن ساختمان های قدیمی، حس و حال خاصی به بازدیدکننده دست می دهد، هرچند برخی امکانات این دانشکده به روز شده است، اما زمانی که در محوطه یا کلاس های آن قدم می زنید، به راحتی می توانید قدمت بیش از 80 سال این دانشکده را ببینید؛ دانشکده ای که پس از دانشگاه تهران، دومین مرکز آکادمیک بزرگی است که در ایران ساخته می شود و اولین مرکز تخصصی فراگیری علوم نفتی خاورمیانه.
اولین دیدار ما در این دانشکده دیدار با سیامک مرادی است که در رشته مهندسی نفت تحصیل کرده و فارغ التحصیل کارشناسی از همین دانشکده است. او کارشناسی ارشد و دکترای خود را از دانشگاه شریف گرفته و بعد از آن به عنوان معلم به این دانشکده بازگشته است. مرادی درباره علاقه خود به تدریس می گوید: مادر من معلم بود و از کودکی با محیط آموزشی آشنا بودم و تلاش او را برای تربیت دانش آموزان می دیدم و این علاقه و تلاش در من نهادینه شد. زمانی که وارد عرصه کار شدم، متوجه شدم علاقه من نسبت به تدریس بیشتر از کار عملی و میدانی است، مواجه شدن با نسل جوان در شغل تدریس سبب می شود تا بالا رفتن سن را متوجه نشوید و این خود می تواند یکی از جذابیت ها و دلایل برای انتخاب چنین شغلی باشد.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود می گوید: از ابتدا من تدریس را انتخاب نکرده بودم، اما بعد از اینکه با مادرم درباره تصمیم خود صحبت کردم با توجه به اینکه مادرم عاشق شغل معلمی بود، از این تصمیم استقبال کرد؛ از آن زمان تا امروز 13 سال می گذرد و در این شغل مشغول به کار هستم.
مرادی درباره بزرگ ترین چالش خود به عنوان استاد دانشکده می گوید: زمانی که دکترای خود را دریافت کردم، فرصت تدریس در دانشگاه های مختلفی را داشتم، اما علاقه ای خاص به این دانشکده و صنعت نفت دارم؛ به گونه ای که وقتی از کنار برج ساعت عبور می کنم، خاطرات دوران تحصیل برایم تداعی می شود.
او درباره اینکه اگر قرار باشد فرزندش نیز شغل معلمی را انتخاب کند، از این تصمیم استقبال می کند یا خیر، توضیح می دهد: فکر می کنم ایجاد علاقه به شغل معلمی تنها به دلیل علاقه به تدریس نیست؛ معتقدم منش و اخلاق اساتید در کنار هدایت علمی می تواند فرد را مجاب به انتخاب چنین شغلی کند؛ همانطور که برای من این اتفاق افتاد و درباره اینکه فرزندم هم بخواهد چنین راهی را پیش بگیرد، به تصمیم او احترام می گذارم.
به دیدن دکتر محسن متوسل، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعت نفت و گروه مهندسی شیمی رفتیم. او 32سال است در این دانشگاه مشغول تدریس است و از این بابت هم ابراز خرسندی و خوشحالی می کند. متوسل می گوید: تحصیل کرده این دانشکده نیستم، اما آنچه در این سال ها از حضور در دانشگاه صنعت نفت وجود دارد و می توان آن را به عنوان یک سرمایه دانست، این است که ما به عنوان یک معلم، وظیفه انتقال تجربه های خود به دانشجویان را داریم و نکته مهم تر اینکه دانشجویان پس از فارغ التحصیلی به طور عجیبی به این دانشگاه و صنعت نفت علاقه مند می شوند.
وی ادامه می دهد: دانشجویانی که از این دانشکده وارد عرصه کار می شوند، اگر به مشکلی در صنعت نفت بربخورند، تمام تلاش خود را می کنند تا این مشکل را برطرف کنند، فکر می کنم اساتید این دانشگاه در کنار تدریس علم و دانش، حس وابستگی و عرق را در دانشجویان خود زنده می کنند و این مهم ترین ویژگی دانشگاه صنعت نفت آبادان است. در واقع باید بگویم نمی دانم در این دانشگاه چه چیزی وجود دارد که دانشجویان و فارغ التحصیلان تا همیشه قلبشان برای این دانشگاه و صنعت نفت می تپد و جانشان را برای آن می دهند.
متوسل با بیان اینکه به صورت اتفاقی به این دانشگاه پیوسته و از ابتدا هیچ تصمیمی برای پیوستن به آن را نداشته است، می افزاید: همه چیز دست به دست هم داد تا در دانشگاهی که در زادگاه من قرار داشت، مشغول به کار شوم و در تمام این سال ها تلاش کرده ام نقش خود را به عنوان یک معلم در زندگی دانشجویان خود داشته باشم، هرچند فکر می کنم هرکاری که کرده ام، کم بوده است، اما زمانی که در روز معلم پیام های مختلف تبریک از دانشجویان قدیمی و جدید خود دریافت می کنم، باعث خوشحالی من می شود. فکر می کنم در دوره تدریس علاوه بر اینکه دانشجویان خوبی داشتم، دوستان خوبی از بین همین دانشجویان به دست آوردم. معتقدم به عنوان یک معلم باید امید را در دل دانشجویان خود ایجاد کنیم، زیرا امید می تواند آینده جوانان را بسازد.
و سرانجام در پایان این دیدار و گفت وگو، پای صحبت های عبدالرحیم طاهری، رییس دانشکده نفت آبادان نشستم تا گفت وگویی دوستانه باهم داشته باشیم. او می گوید که از همان دوران کودکی علاقه بسیاری به درس خواندن داشته و توانسته است در رشته مهندسی عمران دانشگاه تهران قبول شود و برای دوره کارشناسی ارشد در رشته زلزله بورسیه وزارت نفت شده است.
وی می افزاید: پس از آن جذب شرکت نفت مناطق مرکزی ایران شدم، سپس برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا به ایرلند رفتم. پس از پایان این دوره، پیشنهادهای بسیاری برای کار داشتم، اما دوباره به ایران بازگشتم و مشغول به کار شدم، اما در سال 1393 تصمیم به حضور در فضای آموزش گرفتم و وارد دانشگاه صنعت نفت شدم.
وی می گوید: درست است که فعالیت در حوزه اجرا را دوست دارم، اما زمانی که در یک فضای دانشگاهی قرار می گیرید، نه تنها باید با دانشجویان تعامل داشته باشید بلکه باید از نظر علمی همیشه به روز باشید و این به روز ماندن در حوزه دانشگاهی برای من از فعالیت در حوزه اجرا جذاب تر بود و می توانم بگویم که از تصمیم خود برای حضور در دانشگاه بسیار راضی هستم.
طاهری درباره علاقه و حس وفاداری که در این دانشگاه موج می زند، می گوید: بی شک عوامل مختلفی در این حوزه وجود دارد و برداشت من این است که چنین حسی به دلیل ریشه دار بودن دانشگاه، محیط دانشجویی و اساتید، ارتباط با صنعت در برخی دروس است.
تعامل و ارتباط دانشجویان با این صنعت سبب می شود تا به آن وابسته و وفادار باشند. من نیز به عنوان یک معلم تمام تلاش خود را می کنم تا بتوانم در این زمینه نقشی ایفا کنم و همیشه سعی کرده ام با ارائه مباحث مختلف علمی، دانشجویان را به صنعت نفت علاقه مند کنم.
تیم ملی تکواندو آقایان برای حضور در یک اردوی آماده سازی پیش از اعزام به رقابت های قهرمانی آسیا راهی رشت خواهد شد.
بیست و ششمین دوره رقابت های قهرمانی آسیا به میزبانی شهر «دانانگ» در کشور ویتنام در سه بخش پومسه، کیوروگی و پاراتکواندو از ۲۵ تا ۳۰ اردیبهشت برگزار خواهد شد. اعضای تیم ملی تکواندو مردان ایران که پیوسته برای حضور پرقدرت در این رویداد در اردو حضور داشتند، برای برپایی یک اردوی ۷ روزه به دعوت هیات تکواندو استان گیلان راهی شهرستان رشت خواهند شد.
در این اردوی تمرینی، مهدی حاجی موسایی، ابوالفضل زندی، متین رضایی، امیر سینا بختیاری، مهران برخورداری، میرهاشم حسینی، سعید فتحی، علی خوش روش، محمد حسین یزدانی و آرین سلیمی حضور دارند. مجید افلاکی به عنوان سرمربی، رضا ایمان زاده و مهرداد یوسفی اعضای کادر فنی و حمیدرضا یاوری هم پزشک تیم ملی خواهد بود. مهدی حاجی موسایی و آرین سلیمی هردو از تکواندو کاران نفتی کشورمان به شمار می روند.
به مناسبت هفته کار و کارگر مسابقه دارت بین کارکنان شرکت پالایش گاز ایلام با حضور 71 ورزشکار در محل ساختمان اداری برگزار شد.
در پایان این مسابقات که روز دوشنبه 10 اردیبهشت ماه برگزار شد، نفرات اول تا سوم معرفی شدند.
مقام اول میثم محقق، مقام دوم مسعود عزیزپور، مقام سوم آقایان محسن خزلی و علی رحمانی.
اولین دوره کوهنوردی بانوان از سوی هیات کوهنوردی پالایشگاه گاز ایلام در شهرستان چوار روستای مورت آغاز شد و کوهنوردان پس از طی کردن مسافتی حدود 4 کیلومتر به مقصد خود یعنی چشمه زیبایی کینه دولت رسیدند.
شکایت باشگاه های سپاهان و نساجی مازندران، به دلیل استفاده از مهاجم خارجی در تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در کمیته انضباطی رد شد.
تیم های صنعت نفت آبادان و سپاهان در روز 20 فروردین امسال در چارچوب دیداری از هفته بیست ودوم لیگ برتر به مصاف هم رفتند. در این بازی، نماینده آبادان با نتیجه 2 بر یک پیروز شد؛ اما باشگاه سپاهان به دلیل استفاده رقیب از مهاجم غیرمجاز شکایت کرد.
همچنین تیم نساجی مازندران با ادعای مشابه از تیم صنعت نفت آبادان شکایت کرده بود که در نهایت کمیته انضباطی فوتبال، با بررسی مدارک و شواهد، هردو شکایت را رد کرد.
مربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با بیان اینکه تمام بازیکنان هدفشان ماندگاری نفت در لیگ برتر است، گفت: ما هر روز تمرینات فشرده ای را برگزار می کنیم و امیدوارم نفت در لیگ ماندگار شود. امید شریفی نسب، مربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان گفت: از زمانی که فراز کمالوند به تیم اضافه شده، هر روز تمرین داشته ایم و حتی یک روز هم استراحت نکرده ایم. ما در دیدار های گذشته، موقعیت های زیادی را از دست دادیم. وی ادامه داد: امیدواریم که در پایان مسابقات، با تلاش و کوشش، صنعت نفت را در لیگ برتر ماندگار کنیم. پس از حضور کمالوند، تیم از لحاظ فنی رشد خوبی کرده و بازیکنان زیباتر فوتبال بازی می کنند. مربی تیم فوتبال صنعت نفت درباره میزان پرداختی
به اعضای این تیم تا به اینجای مسابقات گفت: مدیریت باشگاه تاکنون پرداختی های خوبی به مجموعه تیم داشته است.
جلسه سالانه هم اندیشی مدیران و رؤسای امور ورزش ستاد، شرکت های تابعه و فرعی شرکت ملی نفت ایران با حضور منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت؛ هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران؛ نمایندگان اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت؛ رؤسای امور ورزش و همچنین رؤسای واحدها و کارشناسان امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت، به میزبانی امور ورزش شرکت نفت مناطق مرکزی در کمپ اصلی خانگیران در منطقه نفت و گاز شرق برگزار شد.
در این هم ا ندیشی که مدیر منابع انسانی نفت مناطق مرکزی و مدیران منطقه نفت و گاز شرق نیز حضور داشتند، عملکرد امور ورزش شرکت ملی نفت ایران در سال ۱۴۰۲ مورد بررسی قرار گرفت و ضمن بررسی چالش های موجود، برنامه های این امور برای سال جاری از جمله پیش بینی بودجه های امور ورزش ستاد و شرکت های تابعه و فرعی، تقویم برگزاری مسابقات سراسری و المپیادهای وزارتی بررسی شد.
تیم هندبال نفت و گاز گچساران در هفته نوزدهم لیگ برتر هندبال مقابل تیم پرواز هوانیروز رفت و با تساوی ۲۷ بر ۲۷ این بازی را به پایان رساند.
تیم نفت و گاز گچساران در بازی بعدی خود مقابل تیم هندبال زغال سنگ طبس قرار می گیرد. در حال حاضر نفتی ها در رده هفتم جدول لیگ برتر هندبال قرار دارند.
تیم های نفت مسجدسلیمان و ملی حفاری به فینال لیگ برتر گلف ایران صعود کردند.
ابوذر شجاعی، رئیس هیات گلف مسجدسلیمان بیان کرد: نیمه نهایی لیگ برتر گلف ایران، بین تیم های نفت مسجدسلیمان، سورتمه تهران و نیز ملی حفاری و آیلند تهران برگزار شد. این مرحله پس از رقابتی سخت و نفس گیر با پیروزی نفت مسجدسلیمان و ملی حفاری به پایان رسید و 2 نماینده خوزستان، فینالیست این مسابقات شدند.
وی با تمجید از عملکرد تیم های گلف نفت مسجدسلیمان و ملی حفاری عنوان کرد: این مسابقات با حضور ۱۰ تیم باشگاه های برتر کشور به صورت رفت و برگشت طی مدت زمان ۸ ماه برگزار شد که خوشبختانه خوزستانی ها مثل همیشه خوش درخشیدند.
رقابت های نفس گیر پایان یافت
مشعل تیم شطرنج نفت تهران (تهرانسر) با کسب ۱۶ امتیاز در بیستمین دوره از مسابقات لیگ برتر شطرنج آقایان ایران با اقتدار به قهرمانی رسید.
بیستمین دوره از مسابقات لیگ برتر شطرنج آقایان ایران با حضور ۹ تیم از ۶ استان و همچنین با حضور ۴ استاد بزرگ، ۳ استاد بین المللی، ۴ استاد فیده و ۲ کاندیدای استاد فیده در شاکله اعضای تیم ها در محل سالن مسابقات نوین فدراسیون شطرنج با سرداوری کاوه هنری داور بین المللی، جانشین سرداوری داوران بین المللی آرمان علیپور و شیرین مرادی و مسؤول پخش زنده امیر افتخاری داور ملی و با مجموع جوایز ۲۵۰ میلیون تومانی برگزار و با رقابتی تنگاتنگ و نفس گیر میان رقبای نیمه بالایی جدول دنبال شد که در نهایت با قهرمانی تیم نفت تهران به پایان رسید.
در واقع تیم نفت تهران ( تهرانسر) با ۱۶ امتیاز تیمی، قهرمان شد و تیم های پیکار افکار لرستان با ۱۳ امتیاز و باشگاه قهرمان گیلان (دنیای فلز) با ۱۱ امتیاز به ترتیب مقام های نایب قهرمانی و سومی لیگ را به دست آوردند. تیم نفت تهران (تهرانسر) تا قبل از آغاز دور نهم که دور پایانی است، قهرمانی خود در لیگ برتر شطرنج آقایان کشور را مقتدرانه قطعی کرد و جواز حضور در مسابقات تیمی شهرهای آسیا ۲۰۲۵ روسیه را به دست آورد.
اسامی اعضای تیم قهرمان نفت تهران به این شرح است: بازیکنان: استاد بزرگ شاهین لرپری زنگنه، استاد بزرگ مسعود مصدق پور، استاد بین المللی آبتین عطاخان، استاد فیده امیرحسین کاشفی، سید مهدی مروج. مربی: میلاد مظفر، سرپرست: خلیل الله آقایی، تدارکات و پشتیبانی: عباس رضاییان.
اولین قهرمانی تیم شطرنج تهران در لیگ برتر بهانه ای شد تا با خلیل الله آقایی، سرپرست تیم شطرنج نفت تهران و دبیر هیأت شطرنج گفت و گویی داشته باشیم و درباره این موفقیت که با اولین حضور در لیگ برتر به دست آمده، صحبت کنیم.
خلیل الله آقایی در ابتدا با اشاره به اینکه برای اولین بار است که تیم شطرنج نفت تهران در لیگ برتر باشگاه های کشور شرکت کرده و در اولین حضور خود نیز توانسته مقام قهرمانی را به دست آورد، گفت: این تیم پیش از این در لیگ استان تهران حضور داشت و در سال 1401 توانست قهرمان لیگ شود و همین قهرمانی باعث شد تا مجوز حضور در لیگ برتر شطرنج را به دست آورد. در واقع روال حضور در لیگ برتر شطرنج نیز همانند مسابقات ورزشی دیگر است، به این معنا که تیم های حاضر در لیگ برتر، قهرمان سال های 1401 و 1402 بودند.
وی ادامه داد: یکی از مهم ترین نکاتی که باید درباره اعضای تیم شطرنج نفت تهران به آن اشاره کرد، این است که تمام اعضای این تیم، با توجه به ریتینگ بالایی که در این رشته ورزشی دارند، به نوعی مربی هستند و ما سعی کردیم تا باشگاه شماره 2 نفت را آماده کنیم تا اعضای تیم بتوانند در آنجا با یکدیگر ملاقات کرده و درباره اینکه از چه روشی برای بازی در مقابل رقیبان خود استفاده کنند، با هم سخن بگویند.
سرپرست تیم شطرنج نفت تهران گفت: لازم به یادآوری است که همه اعضای تیم، صاحب سبک بوده و از میان آنها 2 استاد بزرگ، استاد بین المللی و استاد فیده هستند و هنگامی که هرکدام از این افراد، شطرنج بازی می کردند، دیگران می آمدند بازی آنها را یاد می گرفتند تا بدانند در آینده از چه روش هایی می توانند استفاده کنند؛ البته این را هم باید بگویم که اعضای تیم های دیگر نیز از شرایط بسیار خوبی برخوردار بودند و ریتینگ بالایی داشتند.
وی با اشاره به اینکه سیدمهدی مروج، تنها شطرنج بازی بود که جزو خانواده نفت به شمار می آید و به عنوان دبیر هیأت شطرنج استان تهران نیز فعالیت می کند، توضیح داد: البته زمانی که تیم های ورزشی نفتی بسته می شود، براساس اینکه در چه سطحی از مسابقات حضور پیدا می کنند، درصدی از اعضا از ورزشکاران نفتی انتخاب می شوند. این موضوع از تیم های پایه تا حرفه ای کاملا متفاوت است. به عنوان مثال در تیم های پایه 80 درصد از اعضا نفتی هستند. در لیگ استان تهران، این درصد به 50 رسید، به این معنا که در این لیگ، ما تیمی را انتخاب کردیم که نیمی از آنها نفتی و نیمی دیگر ورزشکاران خارج از نفت بودند و حالا که در لیگ برتر هستیم، این عدد به 20 درصد رسیده است؛ یعنی 80 درصد بازیکنان، خارج از مجموعه نفت و 20 درصد نفتی هستند؛ البته همه این موارد براساس آیین نامه ورزش در صنعت نفت دنبال می شود.
آقایی در بخش دیگری از صحبت های خود بیان کرد: در مسابقات لیگ برتر 9 تیم حضور داشتند و می توان گفت که در این دوره از مسابقات، استاد بزرگ های بسیاری شرکت کرده بودند و سطح مسابقات بالا بود؛ اما به غیر از تیم ما که توانستیم استاد بزرگ های خوبی را دور هم جمع کنیم، دیگر استادبزرگ ها در تیم های مختلف حضور داشتند و خوشبختانه توانستیم با تیمی که چیده بودیم، مقام قهرمانی لیگ برتر را به دست آوریم.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود، درباره پتانسیل شطرنج بازان نفتی در رده های سنی مختلف که در نفت حضور دارند، توضیح داد: یکی از برنامه ها و چشم اندازهایی که برای سال جاری داریم، استفاده از نفرات اول تا پنجم و حتی دهم المپیاد و مسابقاتی است که در نفت برگزار شده است.
آقایی بیان کرد: به عنوان مثال برای حضور در لیگ تهران در تلاش هستیم تا یک تیم را به صورت 100 درصد از ورزشکاران خودمان آماده کنیم. در واقع می خواهیم از دل مسابقات همگانی، تیم قهرمانی خود را شکل داده تا در مسابقات استانی شرکت کنیم.
وی همچنین درباره دریافت مجوز حضور در مسابقات شهرهای آسیا توضیح داد: این مسابقات در سال 2025 برگزار می شود و تیم ما نیز مجوز حضور در این مسابقات را پیدا کرده است؛ اما اینکه شرایط برای حضور در این مسابقات فراهم می شود یا نه، هنوز مشخص نیست. مسأله این است که موقعیت شطرنج ایران در سطح بین المللی خوب است و می توان گفت سطح لیگ برتر شطرنج ایران با توجه به ریتینگ هایی که به دست آمده بود، نسبت به مسابقات شهرهای آسیایی بالاست.
وی تاکید کرد: ما برای آموزش شطرنج بین بچه ها و خانواده ها، شرایطی را به وجود آوردیم تا از کلاس های شطرنج، جدا از سهمیه کلاس های ورزشی که خانواده های نفتی می توانند از آن استفاده کنند، بهره مند شوند. به همین منظور، یکی از بهترین مربیان فدراسیون شطرنج در حال آموزش بچه های علاقه مند به این رشته است؛ اما تمام تلاش ما این است که بتوانیم شطرنج را میان خانواده ها فراگیر کنیم. یکی از مهم ترین اهداف ما برای پیروزی در لیگ برتر، افزایش انگیزه میان فرزندان و خانواده های نفتی بود؛ چرا که می خواستیم نشان دهیم که در شطرنج نیز می توانیم به درجات بالا برسیم. امیدوارم بتوانیم شطرنج را در میان خانواده های نفتی به صورت پایه جا بیندازیم؛ چرا که شطرنج به افراد، استراتژی زندگی کردن را یاد می دهد؛ البته این امکانات تنها برای کارمندان شرکت ملی نفت نیست و همه کسانی که در صنعت نفت مشغول به کار هستند، از جمله شاغلان در پالایش و پخش، پتروشیمی و گاز می توانند از این کلاس ها و آموزش ها استفاده کنند.
سرپرست تیم شطرنج نفت تهران، ضمن تشکر از حمایت های مدیران ورزشی صنعت نفت، تاکید کرد: در نهایت از حمایت های بی دریغ هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت برای حضور در این مسابقات تشکر می کنم. همچنین از مجتبی دانشور، رئیس شطرنج استان تهران و دیگر کسانی که با ما همکاری کردند، نهایت تشکر را دارم.
پس از قطعی شدن انتقال مهدی طارمی به باشگاه اینتر میلان، سران پورتو، جانشین مهاجم خود را مشخص کردند.
مهدی طارمی، مهاجم تیم ملی فوتبال ایران و باشگاه پورتو پس از ۴ سال تصمیم به جدایی از این تیم پرتغالی گرفته و پس از پایان فصل، با قراردادی آزاد، راهی تیم اینتر میلان ایتالیا می شود. او در سال های اخیر عملکرد بسیار خوبی در پورتو داشت و فصل گذشته با ۲۲ گل به عنوان آقای گل لیگ پرتغال شناخته شد و مورد توجه سران اینتر قرار گرفت.
مدیران پورتو، «تیرنو باری» مهاجم اهل گینه تیم بازل سوئیس را مدنظر قرار داده اند تا جایگزین طارمی شود. آنها اعتقاد دارند که «باری» در کنار «اوانیلسون» می توانند زوج خطرناکی را در خط حمله این تیم به وجود آورند.
مدیران پورتو از جدایی طارمی مطمئن هستند و پس از پایان مسابقات، این بازیکن رسماً راهی اینتر می شود تا دومین مهاجم تیم ملی ایران پس از سردار آزمون در سری Aایتالیا مشغول به فعالیت شود.
النصر در شبی که کریستیانو رونالدو بعد از یک بازی محرومیت، به ترکیب اصلی برگشت، برابر حریف خود با یک گل پیروز شد.
در ادامه هفته بیست و نهم رقابت های لیگ عربستان، تیم النصر توانست با یک گل به پیروزی برسد که تک گل النصر را در این بازی امریک لاپورت به ثمر رساند. در این بازی کریستیانو رونالدو بعد از یک بازی محرومیت به ترکیب اصلی النصر برگشت که البته موفق به گلزنی نشد. النصر با پیروزی که در این بازی به دست آورد، جایگاه دوم خود را قطعی کرد و با یک بازی بیشتر نسبت به الهلال و ۹ امتیاز کمتر در رده دوم قرار گرفت. تا پایان لیگ عربستان، تنها ۵ هفته دیگر باقی مانده و به نظر می رسد که الهلال، قهرمانی خود را در یکی دو هفته پیش رو قطعی کند.
تیم ملی فوتسال ایران با پیروزی برابر تایلند برای سیزدهمین بار قهرمان فوتسال آسیا شد.
تیم ملی فوتسال ایران در دیدار پایانی جام ملت های فوتسال آسیا به مصاف تایلند میزبان رفت و توانست با برتری چهار بر یک برای سیزدهمین بار قهرمان جام ملت های فوتسال آسیا در سال ۲۰۲۴ شود. در این مسابقه مهدی کریمی، سعید احمدعباسی، علی اصغر حسن زاده و باقر محمدی برای ایران گلزنی کردند و سورنویچیان، تک گل تایلند را به ثمر رساند. تیم ملی فوتسال ایران با ترکیب بازیکنانی چون مسعود محمدی، محمدحسین درخشانی، سالار آقاپور، مهدی کریمی و بهروز عظیمی به میدان رفت.
همچنین در این دوره از مسابقات قهرمانی فوتسال آسیا، سعید احمدعباسی، مهاجم تیم ملی فوتسال ایران به عنوان بهترین بازیکن و آقای گل جام ملت های فوتسال آسیا ۲۰۲۴ انتخاب شد. او در این دوره از بازیکنان تاثیرگذار ایران بود و توانست ۸ گل رادر این مسابقات به ثمر برساند که یکی از آنها در دیدار فینال و در جریان پیروزی ۴ بر ۱ برابر تایلند بود.
همچنین باقر محمدی، دروازه بان تیم ملی فوتسال ایران به عنوان بهترین دروازه بان جام انتخاب شد. اصغر قهرمانی از جمله همکاران نفتی در شرکت ملی نفت ایران، به عنوان مربی دروازه بان ها تیم ملی فوتسال ایران را همراهی می کرد.
رقیه شجاعی، ملی پوش تیراندازی جانبازان و توان یابان در ماده تفنگ سه وضعیت جام جهانی پاراتیراندازی موفق به صعود به فینال نشد.
درادامه رقابت های پاراتیراندازی جام جهانی که در کره جنوبی جریان دارد، در ماده تفنگ سه وضعیت، رقیه شجاعی در مرحله مقدماتی جام جهانی کره جنوبی با کسب ۱۱۴۵ امتیاز با یک نمره اختلاف در جایگاه نهم ایستاد و از راهیابی به مرحله فینال بازماند. پیش از این نیز رقیه شجاعی در ماده تفنگ بادی در جایگاه هشتم قرار گرفت. تیم تپانچه بادی میکس کشورمان متشکل از محمدرضا میرشفیعی و نسرین شاهی به مدال نقره رسیدند.
همچنین محمدرضا میرشفیعی در ماده تپانچه بادی آقایان موفق به کسب مدال نقره شد. نسرین شاهی و ساره جوانمردی در ماده تپانچه بادی بانوان به مدال طلا و برنز دست پیدا کردند.
تیم والیبال دانش آموزی ایران با پیروزی مقتدرانه مقابل آلمان، قهرمان جهان شد.تیم والیبال دانش آموزی ایران که با 6 پیروزی پیاپی مقابل اوگاندا، آلمان، بلژیک، هلند، ایتالیا و چین تایپه به فینال رقابت های دانش آموزان جهان راه یافته بود، در ادامه بازی های درخشان خود در بلگراد به مصاف آلمان رفت و توانست بار دیگر این حریف خود را شکست دهد و با کسب پیروزی 3 بر صفر مقابل این تیم اروپایی، قهرمان والیبال دانش آموزان جهان شود.تیم والیبال دانش آموزی کشورمان در دست اول ۲۵ بر ۲۱، در دست دوم ۲۵ بر ۱۸ و در دست سوم با نتیجه ۲۶ بر ۲۴ آلمان را مغلوب و در مجموع با نتیجه قاطع سه بر صفر، عنوان قهرمانی مسابقات جهانی را از آن خود کرد.
باشگاه لیورپول بعد از حاشیه سازی اخیر محمد صلاح، قصد فروش این بازیکن مصری را دارد.
محمد صلاح، بهترین گلزن تاریخ باشگاه لیورپول، نزد هواداران از جایگاه خاصی برخوردار است. او یکی از بهترین بازیکنان تاریخ این باشگاه انگلیسی به شمار می رود. صلاح، تابستان سال قبل تا آستانه جدایی از لیورپول پیش رفت. الاتحاد عربستان که سخت به دنبال جذب ستاره مصری لیورپول بود، پیشنهاد وسوسه انگیزی را به او داد؛ اما مخالفت یورگن کلوپ باعث شد صلاح در نهایت در لیورپول باقی بماند.
مایکل ادواردز، مدیر اجرایی باشگاه لیورپول اعلام کرد که پس از حاشیه سازی اخیر محمد صلاح و درگیری لفظی اش با یورگن کلوپ، با جدایی این بازیکن در تابستان پیش رو و حضورش در لیگ عربستان موافقت کرده و به این ترتیب باید منتظر حضور این فوق ستاره مصری در لیگ حرفه ای عربستان بود. برپایه این گزارش، یک تیم عربستانی پیشنهاد دستمزد هفتگی سه میلیون پوندی را به صلاح داده که بالاتر از حقوق کریستیانو رونالدو در النصر است.
صلاح تا ژوئن ۲۰۲۵ با لیورپول قرارداد دارد و باشگاه انگلیسی برای فروش این بازیکن ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون پوند طلب خواهد کرد.
سامیار عبدلی، سریع ترین شناگر ایران در جریان مسابقات قهرمانی شنا درآلمان، موفق به هت تریک رکوردشکنی ملی شد.
سامیار عبدلی در ماده ۵۰ متر آزاد این مسابقات، با ثبت زمان ۰۰:۲۲.۷۴ رکورد این ماده را که پیش از این به نام خود ثبت کرده بود، بهبود بخشید. او همچنین در مسابقات مسافت بلند شنا قهرمانی کشور آلمان موفق به جابه جابی رکورد ۱۰۰ متر آزاد شد. عبدلی پیش از این در مسابقات شنا بازی های آسیایی در مهر سال ۱۴۰۲ با زمان ۰۰:۲۲.۸۰ رکورد این ماده را به نام خود ثبت کرده بود و به عنوان سریع ترین شناگر ایران شناخته شد.
نگاهی به سابقه جذب کارگر ماهر و غیرماهر در شرکت نفت از آغاز
مشعل| کشف نفت در مسجدسلیمان، موجب تأسیس پالایشگاه های نفتی، احداث شهرهایی متفاوت از بافت معمول شهرهای سنتی ایران در منطقه مسجدسلیمان و آبادان کنونی و همچنین استخدام عشایر و روستاییان به عنوان کارگر در مجموعه وسیع صنعت نفت شد. به همین دلیل مواردی همچون کار و استخدام کارگران ایرانی و خارجی و گارد محافظ تأسیسات نفتی، مشکلات و مشاغل کارگران، بهداشت و خدمات درمانی، مسکن و مهندسی شهری و... موضوعیت پیدا کردند. آنطور که آمارها نشان می دهد صنعت جدید نفت در ایران تقریبا ۴۰ درصد کل کارگران شاغل ایرانی را مشغول به کار و فصل تازه ای در تاریخ اجتماعی ایران گشوده بود.
در سال های آغازین واگذاری امتیاز نفت به دارسی، یافتن نیروی کار در حوزه های نفتی برای مسؤولان کمپانی بسیار سخت بود و تنها افرادی از روستاهای اطراف، حاضر به همکاری با کمپانی نفتی خارجی می شدند و این همراهی هم موقت بود و با فرا رسیدن فصل برداشت محصول، کار را رها کرده و به روستاها برمی گشتند. عشایر هم به شکلی موقت در این شرکت ها مشغول به کار می شدند و به این ترتیب حتی یافتن کارگر فصلی نیز ساده نبود.
رؤسای شرکت نفت از خوانین محلی کمک گرفتند و از طریق آنان به استخدام کارگرانی از عشایر اقدام می کردند. خوانین بر اساس قراردادهایی که با شرکت نفت داشتند، علاوه بر مسؤولیت محافظت از تأسیسات نفتی و اعزام تفنگچی، تعدادی از افراد را برای کار به کمپانی می فرستادند. با این حال کارگران فصلی و عشایر هر زمان سختی کار و گرمای طاقت فرسای خوزستان و تفاوت نوع و شیوه زندگی برایشان غیرقابل تحمل می شد، کار را رها کرده و قید و بند کار ثابت را گردن نمی نهادند. این کشمکش در مورد نیروی کار تا زمانی که حفاری چاه های نفت مسجدسلیمان در سال ۱۹۰۸میلادی به نتیجه برسد، ادامه داشت.
پس از آن شرکت برای توسعه تأسیسات حفاری و لوله کشی نفت، کارگاه های ساخت و تعمیر ابزار و ادوات، حمل ونقل وسایل از سواحل جنوب تا مسجدسلیمان، نیاز به نیروی انسانی داشت و این ضرورت بیشتر احساس شد، به طوری که این موضوع از عهده «کدخدایان» محلی و روسای ایل ها خارج شد و از زمانی که خبر دادن دستمزد خوب و کافی در مناطق مختلف آبادان پیچید، مردان زیادی از کوهستان های کردستان و لرستان در صف کارگران مناطق نفتی ثبت نام کردند که به این ترتیب معضل کمبود کارگر از میان رفت .
در سال های آغازین کشف نفت در جنوب ایران، عده ای نیروی متخصص و مهندس از کشورهای اروپایی و آمریکایی در رأس کار قرار گرفتند و به عنوان کارفرما و مدیران شرکت مشغول به کار شدند؛ البته در بین آنها تعدادی نیروی استخدام شده ایرانی هم بودند که به عنوان کارگر ماهر، سرکارگر و کارمندان دفتری کار می کردند؛ اما تعدادی نیروی انسانی از هندوستان، بین النهرین و چین هم به استخدام شرکت درآمده بودند. کارگران ایرانی که بیشتر از عشایر و روستاییان محلی بودند، اغلب در کارهای ساده و غیرتخصصی مثل نگهبانی و حفاظت از تأسیسات نفتی مشغول به کار می شدند. افرادی که برای نگهبانی مشغول به کار می شدند، عموماً از عشایرانی بودند که پیشتر نیز به عنوان تفنگچی همراه با سرکردگانی از سوی ایلخانی به راهداری می پرداختند و سابقه ای برای این کار داشتند. این نیروها به طور ثابت و تمام وقت به استخدام شرکت نفت درمی آمدند تا مسؤولیت محافظت از حوزه های نفتی و چاه ها، مراقبت از لوازم و وسایل کار و کارگران، حفظ و نگهداری لوله هایی که در مسیر مسجدسلیمان تا آبادان کشیده شده بود و نگهبانی از ساختمان های اداری شرکت نفت را به عهده داشته باشند. همچنین محافظت از کارگاه ها و ساختمان های وابسته، مراکز پمپاژ لوله ها در انتقال نفت از مسجدسلیمان به آبادان، انبارهای ذخیره مواد غذایی، اسطبل، مخازن موتورخانه، مراقبت از منازل مهندسان، خانه آشپزها و پیشخدمت ها، اقامتگاه های عمومی، خانه محافظان و کلبه های کولی ها از وظایف این نگهبان ها به شمار می آمد.
از مشاغل دیگری که ایرانیان به عنوان کارگران غیرماهر به انجام آن اشتغال داشتند، کولی گری بود. کولی (واژه ای هندی است که تا به امروز از آن استفاده و به کسی اطلاق می شود که باری را بر کول یا دوش خود حمل می کند)، اصطلاحی برای تعریف کار کارگرانی بود که وظیفه حمل بار را به عهده داشتند. با توجه به آغاز ساخت وساز تأسیسات نفتی و اسکله در سال های 1908 تا 1918 این گروه از کارگران به این مدل از کارهای غیرمهارتی؛ اما سخت و طاقت فرسا گماشته می شدند و کمترین میزان دریافتی حقوق را داشتند. کولی گری ها، وظیفه تخلیه بار کشتی ها، حمل لوله های نفت و سایر لوازم را از اهواز تا حوزه های نفتی به عهده داشتند. طبق اعلام اسناد تاریخی در سال 1911 از 495 کارگر ایرانی مستخدم شرکت نفت در آبادان 415 نفر کولی بودند.
تندل یا تندیل، کارگرانی بودند که به عنوان سرکارگرِ چند کارگر دیگر کار می کردند و عمدتا کارگران نیمه ماهر به حساب می آمدند. تا سال 1328 تعداد کولی و تندل ایرانی مستخدم شرکت نفت 1400 نفر اعلام شده است. گروه دیگر، سورنگ یا سرهنگ ها بودند که در واقع شامل سرکارگران ماهر می شدند؛ البته اغلب این کارگران، نیروهای مهاجر هندی بودند.
به دلیل نبود راه مناسب برای حمل لوازم و لوله های نفت و تجهیزات تأسیسات نفتی، شرکت نفت باید برای ساخت راه هایی از کناره های خلیج فارس تا مسجدسلیمان و همچنین راه های فرعی دسترسی چاه ها در مسجدسلیمان، اهواز و تصفیه خانه آبادان اقدام می کرد. طول این راه های احداثی بسیار زیاد بود، بنابراین تعداد زیادی کارگر به شکل مقطعی در ساخت آنها مشغول بودند.
در میان کارگران، گروهی از کارگران نیمه ماهر هم بودند که به نجاری، آهنگری، تعمیر ابزار و لوازم و معماری اشتغال داشتند؛ اما تعدادشان بیشتر از 70 یا 80 نفر نمی شد. از آنجا که بسیاری از ساختمان ها و انبارهای مورد نیاز شرکت نفت با آجر ساخته می شد، پس از مدتی کارگاه های تولید مصالح ساختمانی هم در نزدیکی مناطق نفتی شکل گرفت و در این مورد، تعدادی از اهالی شوشتر در استخدام شرکت نفت به آجرسازی و بنایی مشغول شدند.
افزایش تعداد کارگران ایرانی در مقابل کارگران هندی، اروپایی یا سایر کشورها علاوه بر نیاز و منفعت شرکت نفت آن زمان، ناشی از اصرار دولت و مجلس بر استخدام کارگران ایرانی هم بود؛ اگرچه شرکت نفت از استخدام کارگران ایرانی طفره می رفت و حقوق متفاوتی برای آنها در نظر می گرفت؛ اما پیگیری دولت و مجلس شورای ملی در این روند تاثیر داشت. آنها نمی پذیرفتند که کارگر خارجی برای تخصص هایی که کارگر ایرانی برای آن وجود دارد، به کار گرفته شود. همچنین نمایندگان مجلس شورای ملی به میزان تفاوت میان حقوق کارگران ایرانی با کارگران خارجی نیز معترض بودند. در نتیجه این پیگیری ها بود که در سال 1328 از مجموع 3412 کارگر شرکت نفت، 2724 نفر را کارگران ایرانی تشکیل می دادند. این رقم در سال 1332، به رقمی حدود 5488 نفر از مجموع 8554 نفر کارگر رسید.
با شروع جنگ جهانی اول و کاهش تعداد کارگران متقاضی، سیاست های شرکت نفت در جذب کارگر تغییر کرد و نیاز به جذب کارگران محلی افزایش یافت. در دوره ای هم شرکت نفت شروع به جذب گارد هندی و قزاق روس در منطقه نفتی کرد که تعدادشان هم قابل توجه بود. این نگهبانان و گارد هندی به عنوان نیروهای خارجی در کشوری مستقل و غیر مستعمره با حساسیت و مخالفت های زیادی روبه رو بود و در موارد زیادی درگیری بین کارگران ایرانی و هندی رخ داده بود. در نهایت هم وزارت خارجه انگلستان به دارسی اعلام کرد که نمی تواند هزینه نگهداری گارد محافظ هندی را ادامه دهد و پس از آن بود که قراردادهایی با خوانین بختیاری و تفنگچیان آنها برای نگهبانی منعقد شد.
معرفی لپ تاپ های پرفروش بازار
مشعل| با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، هر روز شاهد عرضه پردازشگرهایی هستیم که با ورودشان به بازار، انتخاب را برایمان آسان تر می کنند و مسیر موفقیت مان را در حوزه های مختلف هموار می سازند. شاید به همین دلیل است که اخبار روزانه حوزه فناوری را پیگیری می کنیم تا آنچه را که در زندگی روزمره و حوزه کاری نیاز داریم، براحتی بیابیم.
آگاهی داشتن از آخرین دستاوردهای تکنولوژی برای کسانی که به دنبال جدیدترین و به روزترین محصولات هستند، بهترین انتخاب ها را به دنبال خواهد داشت؛ انتخابی که می تواند تاثیر زیادی بر بهره وری و تجربه کاری داشته باشد. از این رو در این مطلب، قصد داریم بهترین لپ تاپ های موجود در بازار را به شما خوانندگان همیشه همراه معرفی کنیم تا اگر قصدی برای خرید آن دارید، بهترین ها را انتخاب کنید.
این لپ تاپ با طراحی فوق العاده ای که دارد، گزینه ای عالی برای آن دسته از افرادی است که به دنبال قابلیت حمل آسان و کارایی بالا هستند. این دستگاه با پردازنده قدرتمند M2 اپل، کارایی بی نظیری را در پردازش داده ها و اجرای برنامه های سنگین ارائه می دهد. همچنین صفحه نمایش رتینا با فناوری
True Tone، رنگ های واقعی و جزئیات شگفت انگیزی را به نمایش می گذارد. از نقاط قوت مک بوک ایرM2 باتری آن است که عملکرد طولانی مدت را تضمین می کند.
دل نیز با طراحی نوآورانه خود، یکی از شیک ترین لپ تاپ ها را به بازار عرضه کرده است. این دستگاه در کنار ظاهر جذابی که دارد، از پردازنده های نسل جدید اینتل بهره می برد که عملکردی بی نقص را ارائه می دهد. XPS 13 با صفحه نمایش تقریبا بدون حاشیه و صفحه کلید باکیفیت، توانسته نام خود را به عنوان یکی از برترین لپ تاپ های سال بر سر زبان ها بیندازد، به طوری که امروزه انتخابی عالی برای طیف گسترده ای از کاربران است.
ایسوس را باید یکی از طلایه داران حوزه لپ تاپ دانست. Strix Scar 16 یکی از محبوب ترین لپ تاپ ها برای گیمرهاست. در دنیای بازی های رایانه ای، انتخاب لپ تاپی که بتواند بهترین تجربه بازی را برای کاربرانش فراهم آورد، از اهمیت بالایی برخوردار است. 16 Strix Scar با ارائه عملکردی استثنایی توانسته یک انتخاب ایده آل برای گیمرها باشد. این لپ تاپ با پردازنده های قدرتمند، کارت گرافیکی پیشرفته و صفحه نمایشی باکیفیت بالا، یک تجربه بازی بی نظیر را به ارمغان می آورد. نمایشگر مینی LED این لپ تاپ با نرخ نوسازی بالا و پوشش رنگی گسترده، تصاویری زنده و شفاف را پیش رویمان قرار می دهد و سیستم خنک کننده پیشرفته آن باعث می شود دستگاه در طولانی مدت داغ نکند. این موارد همراه با طراحی جذاب و نورپردازی RGB، این مدل از برند لپ تاپ ایسوس را به یکی از محبوب ترین انتخاب ها در بین گیمرها تبدیل کرده است.
برند لنوو هم از قافله پیشرفت عقب نمانده و لپ تاپ Legion Pro 7i را با ارائه کارت گرافیک GeForce RTX 4090 و پردازنده های نسل جدید وارد بازار رقابت کرده است. این مدل لپ تاپ که توجه به جزئیات در آن بخوبی قابل مشاهده است، از کیبورد باکیفیتی استفاده کرده و نورپردازی دقیق آن نیز بسیار قابل توجه است، علاوه بر این از سیستم خنک کننده و کارآمدی بهره می برد که از افزایش دمای بیش از حد جلوگیری می کند. همچنین عملکردی قدرتمند در بازی های سنگین و گرافیک خواه دارد. صفحه نمایش لنوو Legion Pro 7i تصویری فوق العاده دارد که با نرخ نوسازی 240 هرتز به زیبایی، محیط های بازی را به نمایش می گذارد.
شرکت ایسر در ساخت این مدل لپ تاپ بسیار محتاطانه عمل و از جدیدترین و قدرتمندترین سخت افزارها استفاده کرده و انواع و اقسام امکانات و قابلیت ها را در آن گنجانده است، به عنوان نمونه می توان به طراحی کلیدهای WASD، کلیدهای جهت دار و کلید Predator Sense اشاره کرد که دارای نواری به رنگ آبی شفاف هستند و ترکیب آنها با رنگ مشکی در مقایسه با سایر کلیدها جذابیت بیشتری پیدا کرده است. این لپ تاپ مجهز به صفحه نمایشگر با دقت WQXGA و نرخ به روزرسانی 165 هرتز است. کیبورد با نور پس زمینه ، کارت گرافیک RTX 4070 و وزنی مناسب از جمله ویژگی های ایسر Predator Helios 16 و 18 هستند.
همانطور که می دانید، انتخاب یک لپ تاپ مناسب، تنها به مشخصات فنی خلاصه نمی شود و کیفیت کلی دستگاه و ارزش خرید آن نیز اهمیت زیادی دارد. در ادامه به اینکه چرا لپ تاپ هایی مانند مک بوک ایر M2، دل XPS 13، ایسوس Strix Scar 16 و لنوو Legion Pro 7i گزینه ایده آلی برای خرید هستند، پرداخته ایم.
طراحی و ساختار لپ تاپ های معرفی شده، از جمله دلایلی است که باعث شده به عنوان گزینه های برتر مطرح شوند. این لپ تاپ ها با استفاده از مواد اولیه مرغوب و فناوری های پیشرفته تولید شده اند تا علاوه بر ظاهر زیبا و جذاب، دوام و استحکام بالایی هم داشته باشند؛ موضوعی که تضمین کننده سرمایه گذاری شما برای طولانی مدت است.
در کنار طراحی و کیفیت ساخت، عملکرد فنی لپ تاپ ها نیز بسیار از اهمیت زیادی برخوردار است. پردازنده های قدرتمند، حافظه های سریع و کارت گرافیک های پیشرفته، این اطمینان را به کاربران می دهد که بتوانند حین انجام کارهای روزمره یا هنگام استفاده حرفه ای و بازی، از سریع ترین و روان ترین تجربه کاربری بهره مند شوند؛ این مسأله، ارزش خرید لپ تاپ را از منظر کارایی و عملکرد بیشتر، بالا می برد.
نکته دیگری که در تعیین ارزش خرید یک لپ تاپ مهم است، پشتیبانی و خدمات پس از فروش آن است. برندهایی مانند اپل، دل، ایسوس و لنوو به دلیل ارائه خدمات مطلوب به مشتریان و داشتن حسن شهرت در این زمینه، این اطمینان را به کاربران می دهد که در صورت بروز هرگونه مشکل، می توانند براحتی به پشتیبانی دسترسی پیدا کنند و برای حل مشکل خود از آنها کمک بگیرند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات