نفت یک سلاح و اوپک یک سازمان سیاسی نیست
استقرار مدیریت خوردگی در دستور کار
غواصی نفتی فراتر از مروارید و مرجان
روابط با اروپا و آسیا تداوم سیاست برد-برد
تغییر آرایش خطوط برای انتقال افزایش تولید گاز
ماراتن آخرین های گازرسانی در دولت دوازدهم
رهایی منطقه ویژه از پسماندهای صنعتی
خدمات درمانی به فرزندان ذکور بالای 22 سال
رونمایی از کتابخانه دیجیتال شرکت ملی گاز ایران
برای المپیکی شدن رشته پاورلیفتینگ لحظه شماری می کنم
رئيس جمهوري:
خودکفايي در توليد بنزين با صرفه جويي در مصرف محقق مي شود
رئيس جمهوري گفت: در توليد گازوييل به خودکفايي رسيده ايم و در توليد بنزين نيز با برنامه ريزي صحيح در مصرف، تا پايان سال به خودکفايي خواهيم رسيد.
حسن روحاني در ديدار صميمي با جمعي از اصحاب رسانه، با بيان اين که نگراني نسبت به آينده کشور ايرادي ندارد، گفت: آن نگراني خوب است که منتهي به عــــزم بيشتر، تصميم استوارتر، انسجام قوي تر و برنامه اي بهتر براي پيشبرد امور و رفع نگراني ها شود.
وي با بيان اين که به هيچ عنوان نااميدي در کشور را نمي پسندم، افزود: نااميدي پايان ماجراست و اگر تسليم شدن براي هر ملتي ناپسند و زشت است، نااميدي، تسليم شدن در برابر بدخواهان است. رئيس جمهوري با اشاره به برخي اظهارنظرها نسبت به اين که عنوان مي کنند، پاي صندوق راي رفتيم و نتيجه اي نديديم، عنوان کرد: هم صندوق انتخابات سال 92 و هم صندوق سال 96 دستاوردهاي بسيار روشني دارد که نمونه آن، آمار اخير بانک مرکزي درباره رشد اقتصادي است که بر اساس آن در سال گذشته، 4/4 درصد رشد اقتصادي داشتيم.
روحاني با اشاره به اين که پيشرفت روستاهاي کشور در بخش هاي مختلف از جمله گاز، قابل مقايسه با زمان قبل از دو صندوق راي گذشته نيست، گفت: در توليد گازوييل به خودکفايي رسيده ايم و در توليد بنزين نيز با برنامه ريزي صحيح در مصرف، تا پايان سال به خودکفايي خواهيم رسيد. وضع سرمايه گذاري در کشور، امروز برخلاف سال هاي قبل مثبت شده است.
رئيس جمهوري با طرح اين سوال که چرا بايد موضوع پشيمان بودن از صندوق راي را مطرح کنيم، افزود: صندوق راي، تنها راه حل مشکلات پيش روي ماست و جدا شدن از صندوق، يعني جنگ داخلي و تسليم شدن در برابر دشمن. شايد حل بعضي مشکلات سخت باشد، اما براي حل همين مشکلات نيز راهي جز رجوع به صندوق آرا نداريم.
وي با بيان اين که امروز بار سنگيني بر عهده اصحاب رسانه قرار دارد، گفت: امروز مشکل اصلي ما، مشکل اقتصادي، فرهنگي يا امنيتي نيست؛ بلکه مشکل اصلي امروز ما جنگ رواني است بزرگترين غم براي يک ملت، زماني است که رسانه هاي بيگانه، مرجع او باشند. در کمتر جايي ديده ام که يک ملت اين گونه به رسانه هاي بيروني اعتنا کنند، اين وضع بايد اصلاح شود و رسانه هاي داخلي، مرجع اطلاع رساني به مردم باشند.
روحاني از همه رسانه ها خواست که تمام توان و تلاش خود را براي صداقت و اداي امانت به کار گيرند و تصريح کرد: شما اصحاب رسانه، امانتدار افکار مردم هستيد. اصل و جوهره دين، صداقت و اداي امانت است و شما بايد بيش از هر کسي به اين مهم توجه کنيد.
قرائت گزارش قانون اصلاح الگوي مصرف در مجلس
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، گزارش اين کميسيون درباره نحوه اجراي قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي را در صحن علني مجلس قرائت کرد.
اسدالله قره خاني، در نشست علني روز سه شنبه، 29 خردادماه مجلس، حين قرائت گزارش کميسيون انرژي گفت: قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي، حاصل تلاش مستمر کميسيون انرژي در دوره هشتم و مصوب 4 اسفند سال 89 مجلس شوراي اسلامي است. هدف نهايي اين قانون مديريت و بهينه سازي کاربرد انواع انرژي به گونه اي است که بدون کاستن از سطح توليد ملي و رفاه اجتماعي از اتلاف انرژي جلوگيري شود و ضمن افزايش بازدهي و بهره وري و استفاده اقتصادي از انرژي، به توسعه پايدار و حفاظت از محيط زيست کمک شود.
وي افزود: همچنين قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي به دنبال آن بوده تا نگاه جديدي در مورد انرژي و اهميت آن در کشور نهادينه شود و نيز هماهنگي لازم را بين دستگاه هاي متولي و مسئول در حوزه انرژي از طريق فعال کردن شوراي عالي انرژي ايجاد کند. از سوي ديگر، بر اساس ماده 3 اين قانون، تعيين، اصلاح و بازنگري خط مشي هاي اساسي در مورد هر کدام از حوزه هاي توليد و مصرف انرژي ازسوي کارگروهي از وزراي نفت، نيرو و معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري انجام شود.
قره خاني تصريح کرد: برخي دستگاه ها، بويژه وزارت نفت و پس از آن وزارت نيرو اقدام هاي مناسبي را براي انجام تکاليف خود در اجراي قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي انجام داده اند. بر اساس شاخص هاي ارزيابي محاسباتي سازمان برنامه و بودجه، از سال 1390 تا 1394به واسطه اقدام هاي وزارت نفت، حدود 279 ميليون بشکه معادل نفت خام در آن دوره صرفه جويي به عمل آمده و از نظر آثار زيست محيطي به کاهش 136 ميليون تن دي اکسيد کربن منجر شده است.
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس عنوان کرد: در نتيجه اقدام هاي وزارت نيرو نيز حدود 152 ميليون بشکه معادل نفت خام در بازه زماني مذکور صرفه جويي و از انتشار حدود 43 ميليون تن دي اکسيد کربن کاسته شده است، با وجود اين، مستند به گزارش نهايي سازمان برنامه و بودجه، در موارد متعددي نياز به همکاري بين دستگاهي براي اجراي احکام قانون ضروري است.
وي ادامه داد: از اهم مواردي که مغفول مانده، مي توان به عملکرد ناقص سازمان ملي استاندارد ايران در اجراي استانداردها و معيارهاي برچسب مصرف انرژي تجهيزات و وسايل انرژي بر برقي با همکاري وزارت نيرو در زمينه برق و حرارت اشاره کرد، هرچند به اقدام هاي اين سازمان در حوزه تهيه و تدوين استانداردهاي مصرف انرژي در ساختمان و مصالح ساختماني اشاره شده است.
ازسوي هيئت وزيران
آيين نامه اجرايي تامين سوخت کمکي نيروگاه هاي کشور تصويب شد
هيئت وزيران به پيشنهاد مشترک سازمان برنامه و بودجه و وزارتخانه هاي کشور، نيرو و نفت، آيين نامه اجرايي بند «س» تبصره 6 ماده واحده قانون بودجه سال 1397 کل کشور را تصويب کرد.
اين آيين نامه اجرايي از سوي اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري براي اجرا به وزارتخانه هاي نفت، کشور، نيرو، سازمان برنامه و بودجه و سازمان حفاظت محيط زيست ابلاغ شد.
متن کامل تصويب نامه به شرح زير است:
ماده 1- وزارت نفت از طريق شرکت هاي تابع مکلف است مطابق اين آيين نامه نسبت به تامين سوخت کمکي گاز مورد نياز نيروگاه هاي تبديل پسماند به انرژي به منظور جبران ارزش حرارتي تا متوسط آن در استان هاي کشور به ميزان 200 ميليون مترمکعب به ارزش دويست ميليارد (000/000/000/200)ريال با تعرفه نيروگاه هاي حرارتي اقدام کند.
ماده2- حداکثر گاز کمکي مورد نياز براي امحاي هر تن پسماند در روش هاي توليد برق موضوع اين آيين نامه شامل زباله سوز، گازي سازي و آتش کافت، در مناطق شمالي کشور 100 مترمکعب و در ساير مناطق کشور 80 مترمکعب است. ميزان گاز مورد نياز کمکي در فناوري هاي مذکور در هر مورد و در سقف ذکر شده توسط کارگروهي مرکب از نمايندگان وزارتخانه هاي کشور، نفت، نيرو و سازمان برنامه و بودجه تعيين مي شود و در اختيار سرمايه گذار نيروگاه هاي تبديل پسماند به انرژي قرار مي گيرد.
ماده 3- برق توليدي نيروگاه هاي تبديل پسماند به انرژي در سقف گاز کمکي مذکور در ماده (2) اين آيين نامه به صورت تضميني و با نرخ تجديدپذير خريداري مي شود. در صورت مصرف گاز مازاد بر اين ميزان، برق توليدي به ازاي گاز اضافي مصرف شده بر اساس متوسط بازدهي (راندمان) نيروگاه هاي حرارتي و با نرخ بازار عمده فروشي برق خريداري مي شود.
ماده4- احداث خط انتقال اختصاصي گاز طبيعي (در صورت نياز) برعهده سرمايه گذار بخش خصوصي است.
ماده5- وزارت نفت موظف است ميزان گاز مصرفي ماهانه نيروگاه هاي تبديل پسماند به انرژي را با رعايت تعيين شده توسط کارگروه موضوع ماده (2) اين آيين نامه به وزارت نيرو اعلام و وزارت نيرو معادل برق توليدي آن را محاسبه و به خريدار برق (سازمان انرژي هاي تجديدپذير و بهره وري انرژي برق) براي اعمال حساب برق حاصل از پسماند و سوخت کمکي و نيز برق توليدي به ازاي گاز اضافي مصرف شده موضوع مواد (2) و (3) اين آيين نامه اعلام کند.
ماده 6- عقد قرارداد با سرمايه گذاران بخش خصوصي بايد براساس ضوابط و مقررات قانوني و منطبق با چارچوب قرارداد ابلاغي وزارت کشور باشد.
ماده7- نيروگاه هاي تبديل پسماند به انرژي بايد استانداردهاي روز مورد تاييد سازمان حفاظت محيط زيست مرتبط با آلايندگي تاسيسات تبديل پسماند به انرژي را رعايت کنند.
سازمان حفاظت محيط زيست موظف است آلايندگي هاي خروجي نيروگاه هاي مذکور را به صورت مستمر پايش و در صورت عدم رعايت استانداردهاي مورد تاييد، مراتب را به وزارت نيرو جهت توقف خريد تضميني برق تا زمان رفع آلايندگي هاي خروجي نيروگاه اعلام کند.
ماده8- تما مي طرح ها و پروژه هاي نيروگاهي پسماند انرژي پيش از اجرا و در مرحله مطالعات امکان سنجي و مکان يابي بايد از لحاظ اثرات زيست محيطي با تاييد سازمان حفاظت محيط زيست اقدام شود.
ماده9- سازمان حفاظت محيط زيست موظف است گزارش اجراي اين آيين نامه را در مقاطع زماني 6 ماه و به همراه پيشنهادهاي لازم براي رفع موانع در صورت لزوم به هيئت وزيران ارائه کند.
وزير نفت در وين:
نفت يک سلاح و اوپک يک سازمان سياسي نيست
«نفت يک سلاح نيست که به عنوان ابزاري سياسي عليه برخي کشورها مورد استفاده قرار گيرد. اوپک هم يک سازمان سياسي نيست و لازم است هر گونه استفاده از نفت به عنوان يک سلاح يا ابزار عليه برخي کشورها را محکوم کند.»
اين رويکرد و موضع بيژن زنگنه، وزير نفت کشورمان در بدو ورود به هتل کمپينسکي وين، در جمع خبرنگاران است که در واکنش به رفتارهاي مداخله جويانه رئيس جمهوري آمريکا اعلام شد که به سياسي شدن بازار نفت منجر شده است.
وزير نفت بر اين مسأله تاکيد کرد که براي من و برخي اعضاي اوپک بسيار مهم است که بازار نفت غيرسياسي باشد، براساس منافع توليدکنندگان و مصرف کنندگان عمل کند و مبتني بر عرضه و تقاضا پيش برود.
وي افزود: اوپک سازماني نيست که از دستورهاي رئيس جمهوري آمريکا پيروي کند. ترامپ فکر مي کند مي تواند آنچه را مي خواهد، به اوپک تحميل کند و با توسل به اعمال تحريمها عليه دو عضو مهم سازمان، بازار را با مخاطره مواجه سازد. به همين منظور از اوپک توقع دارد تغييراتي در تصميمات خود بدهد تا به کاهش قيمتها کمک کند.
وزير نفت در پاسخ به اين سوال که آيا با پيشنهاد مشخصي به نشست 174 اوپک در وين آمده است، گفت: پيشنهاد مشخصي نيست، اما موضع مشخصي در اين نشست داريم.
وي با بيان اين که تصميم گيري درباره اتمام توافق کاهش توليد، به اجماع اعضاي اوپک نياز دارد، ادامه داد: اوپک، سازماني مستقل است و يک سازمان آمريکايي نيست و تفاوت بسيار مهمي بين اوپک و IEAو EIA وجود دارد. اوپک سازماني نيست که دستور کارش را از آمريکا بگيرد و آن را اعمال کند. اوپک بخشي از وزارت انرژي آمريکا نيست.
زنگنه گفت: رئيس جمهوري آمريکا با تحريم هايي که عليه برخي بنيانگذاران عضو اوپک ايجاد کرده، سبب اختلال در بازار نفت شده است.
به گفته وي، اگر بازار نفت بر اساس بنيانها نباشد، توليدکنندگان و مصرف کنندگان از اين شرايط سود نمي برند و ضروري است اوپک از تصميمهاي سياسي به دور باشد و هرگونه استفاده سياسي از نفت را براي فشار بر کشورها محکوم کند. معتقدم هيچ چراغ سبزي نبايد مبني بر عملياتي کردن تصميم ترامپ به آمريکا نشان داد.
زنگنه با بيان اينکه ايران هيچ محدوديتي براي مذاکره با وزرا و شرکتهاي خارجي ندارد، گفت: سعي مي کنم با بيشتر آنها مذاکره کنم.
پرداختن به افزايش توليد اوپک، چراغ سبز به آمريکاست
وزير نفت همچنين در جمع خبرنگاران گفت: پرداختن به موضوع افزايش توليد نفت اوپک، چراغ سبز به تصميم هاي آمريکاست، در حالي که اکنون با عدم تعادل در بازار نفت مواجه نيستيم و نيازي به افزايش توليد نيست.
وي با بيان اينکه در مقطع کنوني با هيچ افزايش توليدي موافق نيستم، زيرا هم اکنون در بازار عدم تعادل نداريم، ضمن اين که قرار نبود در جلسه اوپک در مورد افزايش توليد بحثي داشته باشيم، گفت: پرداختن به اين موضوع نشان دادن چراغ سبز به تصميم هاي آمريکاست.
وزير نفت با بيان اين که از نظر من حتي 500 هزار بشکه هم نبايد به توليد نفت اضافه شود، افزود: بر اساس توافق قبلي، قرار بود حدود 2 ميليون بشکه کاهش توليد داشته باشيم که هم اکنون در عمل شاهد 3 ميليون بشکه کاهش توليد هستيم، بنابراين اگر اعضاي اوپک يک ميليون بشکه نفت وارد بازار کنند، ديگر مشکلي نبوده و نيازي به افزايش توليد نيست.
اکنون قيمت ها براساس تصميم هاي سياسي است
زنگنه در پاسخ به اين که نظر شما درباره خروج روسيه از توافق کاهش توليد چيست، گفت: اين ميل خود آنهاست. روس ها کاملا داوطلبانه به تصميم کاهش توليد پيوستند و هيچ تعهدي در اين ارتباط ندارند. موضوع صحبتم غيراوپک نيست. بحث من تنها در مورد اوپک و تصميم هاي آن است. وي ادامه داد: بر اساس گزارش آژانس بين المللي انرژي، هيچ گونه بي تعادلي در بازارهاي جهاني نفت خام مشاهده نمي شود، اما شرايط مربوط به سال آينده، موضوع ديگري است. ما يک توافق و تصميم معتبر داريم و معتقديم هيچ گونه مشکلي در بازار وجود ندارد، اما بر اساس تنش هاي سياسي، شاهد بي ثباتي و تنش در بازار هستيم.
زنگنه با بيان اينکه تصميم ترامپ مبني بر خروج از برجام، مهم ترين دليل افزايش قيمت هاي نفت است، به طوري که پس از اعلام آن، قيمت نفت افزايش 6 دلاري را شاهد بود، ادامه داد: اکنون قيمت ها براساس بنيان ها نيست، بلکه بر اساس تصميم هاي سياسي است.
وزير نفت با بيان اينکه ما با سطح کنوني قيمت ها مشکل نداريم، گفت: رئيس جمهوري آمريکا مشکلي با قيمت هاي بالا ندارد، زيرا اين سطوح قيمتي سبب افزايش توليد شيل اويل مي شود، اما در افکار عمومي اين گونه جلوه مي کند که مخالف است و از اوپک مي خواهد که شرايط را تغيير دهد و اوپک را مقصر اين شرايط جلوه مي دهد، در حالي که اين شرايط را اوپک به وجود نياورده، بلکه اين دولت آمريکاست که مسبب اين شرايط است و حال هم شرايط بايد ازسوي خودشان اصلاح شود.
زنگنه خاطرنشان کرد: اوپک يک سازمان بين المللي و متعلق به 14 عضو است و از هيچ جايي دستور نمي گيرد.
وي در پاسخ به اين سوال که پيش بيني شما در خصوص کاهش توليد و صادرات نفت ايران با اعمال تحريمهاي آمريکا چيست، گفت: ما تلاش مي کنيم به هر قيمتي که شده، حداقل اثرپذيري را در بخش توليد و صادرات نفت داشته باشيم.
وزير نفت همچنين در پاسخ به اين سوال که آيا درخواست ايران مبني بر در دستور کار قرار گرفتن موضوع تحريم ايران و ونزوئلا در نشست روز جمعه، از سوي رئيس اوپک رد شده است، گفت: خير رد نشده است. هم ما (ايران) و هم ونزوئلا درخواست کرده ايم و برخي اعضاي ديگر هم حمايت کردهاند.
بازار نفت نبايد سياسي باشد
بحث ما اين است که بازار نفت نبايد سياسي باشد و اوپک هم يک سازمان سياسي نيست و به همين دليل هم بايد با هرگونه سياسي شدن بازار و استفاده سياسي از ابزار نفت عليه توليدکنندگان يا حتي مصرف کنندگان مخالفت شود.
وزير نفت که براي شرکت در هفتمين سمينار بين المللي و يکصد و هفتاد و چهارمين نشست سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) هفته گذشته عازم وين شد، پيش از عزيمت به وين نيز عنوان کرد: مشکل فعلي بازار نفت، عمدتا تنشهاي سياسي است که ازسوي رئيسجمهوري آمريکا در فضاي سياسي بينالمللي ايجاد شده است، نه عدم توازن عرضه و تقاضا.
زنگنه افزود: به اعتقاد ما، ترامپ براي فعال نگه داشتن توسعه شيل اويل در آمريکا موافق قيمتهاي بالاي نفت است، اما براي فرار از فشار افکار عمومي مردم آمريکا در برابر بالا رفتن قيمت نفت، بخصوص بعد از خروج آمريکا از برجام، به اوپک حمله ميکند.
گزارش کامل هفته نامه «مشعل» از هفتمين سمينار بين المللي اوپک شماره بعد منتشر خواهد شد.
استقرار مديريت خوردگي در دستور کار
پيرو ابلاغ سند راهبردي مديريت خوردگي صنعت نفت، طرحهاي مطالعاتي استقرار مديريت خوردگي در شرکت ملي نفت ايران، در هيئت مديره اين شرکت تصويب شد.اجراي اين طرحهاي مطالعاتي در روزهاي آينده آغاز ميشود که از بين اين 6 طرح، 3 طرح شامل ارتقاي کيفيت سيستمهاي حفاظت کاتدي، رنگ و پوشش و استفاده از بازدارندههاي خوردگي در اولويت اجرا قرار دارند. اين طرحها به ترتيب از سوي شرکت هاي نفت مناطق مرکزي ايران، نفت و گاز اروندان و نفت فلات قاره ايران با نظارت کارگروه طرح استقرار مديريت خوردگي انجام خواهد شد. معاونت برنامه ريزي و تلفيق طرحها و برنامه هاي مديريت برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران، تدوين شاخصهاي کليدي عملکرد براي ارتقاي سطح کيفي حفاظت از تأسيسات شرکت ملي نفت را از مهم ترين اهداف اجراي اين طرحهاي مطالعاتي عنوان کرده است. هادي ابراهيم فتح آبادي، نماينده شرکت ملي نفت ايران در کميته مديريت خوردگي وزارت نفت و رئيس کارگروه طرح استقرار مديريت خوردگي در اين شرکت، در خصوص خودارزيابي طرح استقرار مديريت خوردگي گفت: مرحله خودارزيابي اين طرح ابتداي امسال انجام و نتايج آن به معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت اعلام شد. به گفته وي، چشم انداز، خط مشي، اهداف کلان و برنامه هاي اجرايي اين طرح نيز در سال 96 تدوين شد. بر اساس اين گزارش، با توجه به قدمت تأسيسات نفت و گاز شرکت ملي نفت ايران و هزينه هاي هنگفت خوردگي در اين تأسيسات، همچنين ضرورت پايداري توليد سيالات هيدروکربوري، موضوع تعمير و نگهداشت، بازرسي فني و کنترل خوردگي از اهميت ويژه برخوردار است.
افزايش صادرات گاز ايران به ارمنستان
ايران و ارمنستان در سال 2004، قرارداد تهاتر گاز و برق امضا کردند که بر اساس آن روزانه يک ميليون مترمکعب گاز ايران به ارمنستان صادر مي شود، اما طبق قرارداد بايد از سال جاري ميلادي (2018) ميزان گاز صادراتي ايران به ارمنستان افزايش يابد. حميدرضا عراقي، معاون وزير نفت در امور گاز، درباره افزايش صادرات گاز ايران به ارمنستان گفت: پيش از اين، قرارداد صادرات گاز ايران به ارمنستان با هدف تهاتر گاز و برق امضا شد که بر اساس آن، ارمنستان در ازاي هر مترمکعب گاز، 3 کيلووات ساعت برق به ايران تحويل مي دهد. وي با بيان اينکه مطابق قرارداد، از سال 2018 بايد ميزان گاز صادراتي ايران به ارمنستان و برق ارسالي از ارمنستان به ايران افزايش يابد، افزود: به اين منظور، صادرات روزانه يک ميليون متر مکعب گاز به يک ميليون و 600 هزار متر مکعب گاز افزايش مي يابد. معاون وزير نفت در امور گاز درباره برق دريافتي از ارمنستان تصريح کرد: همه برق دريافتي از ارمنستان در اختيار شرکت ملي گاز است که به توانير تحويل مي دهيم. به گفته عراقي، ارمنستان توانايي و ظرفيت توليد برق با حجم زياد را ندارد، اما از عهده تهاتر برق با حجم اندک برمي آيد. مقرر شده تا خطوط جديدي براي دريافت گاز و ارسال برق در ارمنستان احداث شود تا ظرفيت توليد برق در ارمنستان و ارسال آن به ايران افزايش يابد. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران اظهار کرد: در شرايط کنوني، ارمنستان مطابق افزايش حجم گاز صادراتي ايران مي تواند برق توليد کند و به اين شرکت تحويل دهد.
مشارکت سازندگان ايراني در اجراي 6 ميليارد دلار پروژه نفتي
معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران با اشاره به برگزاري نخستين مناقصات طرح نگهداشت و افزايش توليد اين شرکت، اعلام کرد: با اجراي 34 بسته کاري تعريف شده در اين طرح به ارزش بيش از 6 ميليارد دلار، فضاي کار مناسبي براي رونق فعاليت در بخش پيمانکاري و ساخت داخل صنعت نفت ايجاد ميشود.
غلامرضا منوچهري به تشريح آخرين وضعيت بستههاي کاري طرح نگهداشت و افزايش توليد شرکت ملي نفت ايران پرداخت و گفت: اين بستهها مربوط به طرحهاي شرکتهاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، نفت فلات قاره ايران و نفت مناطق مرکزي ايران است که در مسير مطالعات طرح، از مشاوره شرکتهاي پتروپارس (براي بستههاي کاري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب) و اويک (براي بستههاي کاري شرکت نفت فلات قاره و نفت مناطق مرکزي) استفاده کرديم و با بهرهمندي از ديگر ملزومات، به اسناد قابل قبولي براي اجراي مدون طرح دست يافتيم.
منوچهري ادامه داد: با اجراي اين بستههاي کاري که به طور کامل قرار است با اتکا به توانمنديهاي داخلي پيش رود، صنعت پيمانکاري کشور در بخش نفت به حرکت درميآيد؛ دکلهاي دريايي و خشکي موجود به کار گرفته ميشوند و شاهد اشتغال زايي قابل توجهي نيز خواهيم بود.
وي با اشاره به نامگذاري امسال با عنوان «سال حمايت از کالاي ايراني»، به بهرهمندي از توان سازندگان ايراني در اجراي اين بستههاي کاري اشاره کرد و گفت: به طور ميانگين حدود 50 تا 60 درصد پروژهها به بخش تامين تجهيزات مربوط ميشود که با تاکيد وزير نفت، استفاده از تجهيزات ساخت داخل الزامي است. به اين منظور، به همت معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت، فهرستي از تجهيزاتي که در داخل کشور ساخته ميشود، تهيه و به قراردادهاي نگهداشت و افزايش توليد ضميمه شده است.
منوچهري با بيان اينکه جز در 2 مورد استثنا، به هيچ عنوان واردات کالاهاي مورد نياز طرح مجاز نيست، درباره اين موارد توضيح داد: اين موارد شامل کالاهايي ميشود که يا اصلا در ايران ساخته نميشود يا بهطور محدود ساخته ميشود و حجم توليد داخلي آن، جوابگوي نيازهاي صنعت نفت نيست.
به گفته معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، اگرچه امروز صنعت نفت با کمبود منابع مالي روبهروست، اما ظرفيتهاي اجرايي خوبي در صنعت نفت کشور به وجود آمده که ميتواند در پيشبرد بسياري از طرحها و پروژهها اثربخش باشد.
گسترش همکاري هاي پژوهش و فناوري و مجتمع هاي پتروشيمي
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: بايد ارتباطات گسترده تري ميان پژوهش و فناوري و مجتمع هاي پتروشيمي برقرار کرد تا نياز متقاضي بررسي شود. در اين زمينه شرکت ملي صنايع پتروشيمي نيز حمايت هاي لازم را انجام خواهد داد.
رضا نوروززاده، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در آيين توديع اسماعيل قنبري، مديرعامل سابق و معارفه علي پژوهان، سرپرست جديد شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي، با اشاره به اين که در زمينه دانش بايد تجهيز شويم، گفت: در دوره اي که ما زندگي مي کنيم، دوره مرزگشايي به وسيله دانش است و از منظر اقتصادي، برتري بعضي کشورها در خصوص تفاوت هاي علمي آنهاست و اين هشداري است که ما بايد از فرصت ها استفاده کنيم، روي پاي خود بايستيم و اگر کشور بتواند از نظر علمي به جايگاه مناسب خود دست يابد، تحريم ها هيچ تاثيري نخواهد داشت.
وي افزود: در شرايط کنوني، مهم است که پروژه هاي پژوهشي اولويت بندي شوند و در چارچوب زماني قرار گيرند. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي، با اشاره به اين که سازمان توسعه اي بايد در جامعه اثرگذار باشد، گفت: اين مسئله با بهادادن به بخش انساني امکان پذير است و نيروي انساني، سرمايه اصلي يک شرکت است. علي پژوهان، سرپرست جديد شرکت پژوهش و فناوري نيز با اشاره به ظرفيت قوي نيروي انساني و حضور نيروهاي نخبه و همچنين تجهيزات نرم افزاري و سخت افزاري عالي اين شرکت در تشريح اقدام هاي گذشته و ادامه آن به صورت جدي تر در آينده گفت: ارتباط تنگاتنگ با مجتمع هاي پتروشيمي، تجاري سازي، حرکت به سمت زنجيره ارزش و چابک سازي از جمله اولويت هاي اين شرکت است.
امضاي تفاهمنامه نفت مناطق مرکزي و توسعه نفت و گاز پرشيا
تفاهمنامه احداث يک مرکز تفکيک و دو ايستگاه تقويت فشار گاز در استان فارس، بين شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشيا امضا شد. تفاهمنامه احداث دو ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان هاي هما و وراوي و مرکز تفکيک ميدان تابناک در جنوب استان فارس، به منظور تثبيت خوراک پالايشگاه پارسيان با همکاري شرکت نفت مناطق مرکزي ايران به عنوان کارفرما و شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشيا به عنوان مجري طرح، به امضاي مديران عامل دو شرکت رسيد. مهندس رامين حاتمي، مدير عامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران درآيين امضاي اين تفاهمنامه که با حضور مديران دو شرکت برگزار شد، با اشاره به ضرورت تداوم توليد و بازيافت گاز از دو ميدان هما و وراوي اظهارداشت: پروژه احداث ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان وراوي براي تداوم گاز در بازه توليد هفت تا 9 ميليون متر مکعب در روز به مدت هشت سال و بازيافت گاز مخزن و همچنين احداث ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان هما با هدف حفظ سطح توليد 12 تا 15 ميليون متر مکعب گاز براي 12 سال و افزايش ضريب بازيافت گاز مخزن پس از تصويب در هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران، مراحل توسعه آن در دستور کار شرکت نفت مناطق مرکزي ايران قرار گرفت. وي افزود: احداث مرکز تفکيک گاز ميدان تابناک براي جداسازي آب و افزايش کيفيت خوراک ورودي به پالايشگاه پارسيان و با توليد روزانه 36 ميليون مترمکعب برنامه ريزي شده است. همچنين در اين جلسه، ناجي سعدوني، مدير عامل شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشيا نيز با اشاره به مذاکرات و همکاري نزديک با شرکت ملي نفت ايران طي يک سال اخير افزود: با شناخت و تعامل سازنده اي که با مجموعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران وجود دارد، اميدواريم که روند اجرايي تفاهمنامه تسريع يافته و زودتر وارد مرحله اجرايي پروژه ها شويم. گفتني است، مدت زمان اجراي اين تفاهمنامه 15 ماه است.
مديريت دارايي هاي فيزيکي در بخش فراساحلي صنعت نفت ضروري است
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران با اشاره به برخورداري اين شرکت از سکوهاي متعدد و تجهيزات فراوان در دريا، بر ضرورت اعمال مديريت داراييهاي فيزيکي در بخش فراساحلي صنعت نفت تاکيد کرد.
حميد بورد در چهارمين نشست شوراي راهبردي و کميته علمي نخستين همايش مديريت يکپارچگي دارايي ها در نفت وگاز ساحل و فراساحل که به ميزباني اين شرکت برگزار شد، با بيان اين که مديريت دارايي هاي فيزيکي در صنعت نفت موضوع بسيار مهمي است، گفت: وجود 240 سازه دريايي و بيش از 125 دستگاه توربين در خليج فارس، نشان دهنده ميزان اهميت و ارزش بالاي مديريت داراييهاي فيزيکي است. وي افزود: در شرکت نفت فلات قاره ايران از 2 سال گذشته کميته اي تخصصي براي مديريت دارايي هاي فيزيکي تشکيل شده و اميدواريم بر اساس برنامه ريزي انجام شده بتوانيم در اين زمينه در شرکت هاي نفتي دولتي پيشقراول باشيم.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران با بيان اين که مديريت دارايي فيزيکي بحث تازه اي در دنياست و شايد در کشور ما هم پيشينه اين موضوع به يک دهه نرسد، گفت: متاسفانه در سال هاي سپري شده از عمر صنعت نفت در ايران، به دارايي هاي آن کمتر توجه شده و بايد به اين منظور برنامه ريزي شود.
در ادامه اين نشست، عليرضا اصل عربي، مديرکل نگهداري و تعميرات وزارت نفت نيز بر ضرورت توجه بيشتر به مديريت دارايي هاي فيزيکي در صنعت نفت تاکيد کرد و گفت: با توجه به تاسيسات و دستگاه هاي ارزشمندي که در صنعت نفت ساحلي و فراساحلي کشور وجود دارد، نگهداري از اين تاسيسات از اهميت بسيار بالايي برخوردار است و اميدوارم برگزاري اين همايش بتواند در دستيابي به اين هدف بزرگ کمک کند. وي جهش نرم افزاري ازسوي دانشگاه هاي کشور را بسيار مهم ارزيابي کرد و گفت: با توجه به پيچيده بودن مباحث نرم افزاري مديريت دارايي هاي فيزيکي، دانشگاه ها بايد به اين موضوع ورود کنند و کشور را از وابستگي به شرکت هاي خارجي در اين زمينه رها سازند.
ابوالقاسم رحماني، مديرعامل شرکت تاسيسات دريايي نيز با بيان اين که تاکنون بيش از 3 هزار کيلومتر خطوط انتقال نيرو در کف دريا از سوي اين شرکت نصب شده است، نگهداري از اين سرمايه بزرگ را بسيار مهم خواند.
توسعه در غرب کارون معطل خارجيها نميماند
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) با اشاره به تداوم فعاليتهاي توسعهاي در ميدانهايي نظير آزادگان و ياران گفت: حضور شرکتهاي بينالمللي به منظور بهرهمندي ايران از سرمايه و فناوريهاي خارجي مغتنم است، اما فرآيند توسعه در غرب کارون معطل حضور شرکتهاي خارجي نيست و با جديت ادامه دارد. تورج دهقاني افزود: فعاليتهاي توسعهاي در ميدان آزادگان جنوبي در جريان است و اميدواريم با ادامه اين روند، شاهد افزايش حداقل 70 هزار بشکهاي ظرفيت توليد روزانه اين ميدان تا پايان امسال باشيم.
وي گفت: در عين حال مذاکرات براي اجراي طرح يکپارچه توسعه آزادگان و تعيين تکليف توسعه ميدان هاي آذر و ياران در قالب مدل جديد قراردادهاي نفتي ادامه دارد.
دهقاني با بيان اينکه همکاري با شرکتهاي بينالمللي، نافي حمايت از توانمنديهاي داخلي نيست و اتفاقا در بلندمدت، به توسعه توان داخلي در سايه ايجاد فضاي رقابتي منجر خواهد شد، ادامه داد: شرکتهاي خارجي راغب به کاهش همکاري با ايران نيستند، اما به هر حال ميزان تاثيرپذيري اقتصاد اين کشورها از آمريکا در تصميمگيري هايشان بيتاثير نيست.
وي به همکاري دانشگاه تهران و شرکاي فرانسوياش در طرح توسعه فناورانه ميدان آزادگان هم اشاره کرد و افزود: بديهي است مشورت گرفتن و تصميمگيري بر مبناي تجميع نظرها و پيشنهادهاي مختلف، سازندهتر است.
مديرعامل شرکت متن درباره اين همکاري توضيحات بيشتري داد و با يادآوري اينکه هر بحثي درباره مخزن، با درصدي نااطميناني همراه خواهد بود، گفت: دانشگاه تهران با همکاري Beicip-Franlab و IFP فرانسه، مدل ديناميکي را که براي توسعه آزادگان طراحي کردهاند، تحويل دادهاند و ما از ايشان خواستهايم آيتمهاي کاربرديتر و عملياتيتري را در اين طرح لحاظ کنند تا پژوهش صرف نباشد و بتواند به طور ملموس و کاربردي به فرآيند توسعه ميدان کمک کند.
دهقاني با اشاره به اينکه توسعه ميدانهاي نفتي غرب کارون، اولويت نخست وزارت نفت است، ابراز اميدواري کرد که شرکت متن با هدفگذاريهاي مشخصتر و اعمال شفافيت بيشتر در روندهاي کاري، بتواند با تخصيص بهينه منابع در مسير تحقق اهداف ترسيم شده گام بردارد.
غواصي نفتي فراتر از مرواريد و مرجــان
مشعل اکرم برنجي تاريکي مطلق، موج روي موج، تاريکي هايي که روي يکديگر سوارند، بستري گلي، تاسيسات فلزي، لوله هاي آهني و.... اينجا محل کار غواصان نفتي است؛ جايي که حتي امکان ديدن دستانت هم وجود ندارد و فقط و فقط صداي نفس هاي بريده بريده با کمک کپسول اکسيژن شنيده مي شود و گوشي تيز که بايد هر صدايي را بشنود و با ايما و اشاره، وضعيتش را به بالا گزارش دهد.
غواصي نفتي، کاري پراسترس در محيطي که متعلق به آنها نيست و ناشناخته است. زيرآب در سياهي مطلق که حتي محدوده ديد کمتر از يک متر مي شود، کار لابه لاي انبوهي از سازه هاي فلزي آغاز مي شود، کاري سخت و زيان آور که در کنار تجربه، مهارت و دانش، عشق مي خواهد و علاقه که اگر دو فاکتور آخر نباشد، ادامه مسير سخت است و گاهي غيرقابل تحمل. . حرفه اي که ساليان سال است به سمت حرفه اي و صنعتي شدن گام برداشته و ديگر مختص غواصي تفريحي و رزمي نيست. غواصي که از صيد مرواريد و مرجان و ديدن ماهي هاي رنگانگ و زيبايي هاي زيرآب، پا را فراتر گذاشته و ميان جنگلي از سازه هاي فلزي، براي افزايش توليد و صادرات نفت دل به دريا مي سپارد و نام غواصان نفتي را يدک مي کشد.
اينجا لاوان است، يکي از جزاير تحت پوشش شرکت نفت فلات قاره ايران که به دليل واحد تعميرات زيرآبش، متمايز از ديگر شرکت هاي زيرمجموعه شرکت ملي نفت شده است. واحد تعميرات زيرآب شرکت نفت فلات قاره، يک نمودار 57 نفري دارد که از اين تعداد 28 نفر در لاوان و 28 نفر در منطقه خارک هستند و يک نفر هم هماهنگ کننده در تهران مستقر شده است. اين 28 نفر بر اساس ماهيت طرح اقماري 14 نفر 14 نفر روبه روي يکديگر رفت و آمد مي کنند. گستره عملياتي واحد تعميرات زيرآب لاوان شامل ميادين نصر، نصرت و ايلام در حوالي جزيره سيري و ميدان نفتي هنگام در حوالي قشم، ميدان بلال با 4 سکو، ميدان رشادت با 8 سکو، ميدان سلمان با انبوهي از سازه هاي دريايي حدود 50 سازه دريايي، ميدان رسالت با 4 سکو به هم پيوسته و پايانه SPM در حوالي لاوان و بيش از 1500 کيلومتر خطوط لوله اي که از سکوها به جزيره متصل و مرتبط هستند، همچنين کابل هاي برق و فيبر نوري، خطوط لوله آب، گاز و نفت و يکسري چاه هاي زيردريايي است.
با تيم 14 نفره غواصان نفتي لاوان به سرپرستي اميرعباس نويد، گفت و گوي مان آغاز مي شود: روز اول در دفتر واحد تعميرات زيرآب در جزيره و روز ديگر در 5 کيلومتري جنوب لاوان روي کشتي، حين انجام عمليات مهار تانکر به پايانه SPM براي تحويل 2 ميليون بشکه نفت به تانکر VLCC يا «نفتکش غول پيکر»؛ عملياتي که هر دو هفته يکبار با همکاري مشترک واحد عمليات دريايي و تعميرات زيرآب لاوان انجام مي شود و در شرايط عادي و بدون مشکل30 تا 35 ساعت زمان مي برد.
حرفه غواصي
نويد، مردي سبزه رو، جدي و ماهر که چندسالي است از مرز 50 سالگي گذشته و با 32 سال سابقه کار، همچنان از عشق به کارش مي گويد و اينکه تمامي اين سال ها با وجود تمام سختي ها، به چشم تفريح به کارش نگاه کرده و از آن لذت برده است.
ابتدا از حرفه غواصي براي مان مي گويد و اينکه 3 گرايش غواصي در سراسر دنيا رايج است: گرايش رزمي که در نيروهاي مسلح کاربرد دارد و کارشان بسيار متفاوت از گرايش هاي ديگر غواصي است. غواصان اين تخصص (Combat Divers) از اکسيژن مسير بسته استفاده مي کنند تا حباب اکسيژن مصرف شده به سطح آب نيايد و کسي متوجه موقعيت شان نشود؛ کار سختي است و براي اينکه دچار مسموميت اکسيژن نشوند، بالاي عمق 10 متر شنا مي کنند و براي عمق بيشتر هم از هواي فشرده و دستگاه هاي حرفه اي بهره مي گيرند.
غواصي تفريحي هم يک گرايش تفريحي است؛ غواصي که بيشتر مردم در کيش و قشم مي بينند. براي اين غواصي از کپسول هاي «اسکوبا» (دستگاه مستقل تنفسي زيرآب) استفاده مي شود و نهايت نفوذ در آب بين 20 تا 25 متر است و زمان خيلي محدودي هم مي شود زير آب ماند. اگر غواص بيش از حد پايين برود، با مشکلات جدي مانند محدوديت هوا مواجه خواهد شد. در مجموع نمي شود از اين روش در غواصي صنعتي و حرفه اي استفاده کرد؛ چرا که احتمال بروز نقص فني، خطاي انساني و گم شدن غواص وجود دارد.
در غواصي حرفه اي، ديگر چندان از زيبايي هاي دريا خبري نيست و به دليل عمق زياد و تاريک بودن زير دريا، معمولاً ديد خوبي وجود ندارد و مرداني با توان فيزيکي خوب، تمرکز بالا و توان حفظ آرامش تحت شرايط سخت، حدود 45 کيلو تجهيزات شامل کلاه هلمت، کمربند وزنه، سيلندر، فين يا همان پاي غواص، جوراب غواصي، وت سوت و دراي سوت كه همان لباس غواصي است، دستكش غواصي، كارد غواصي و ابزارآلات ديگر را براي ماندن و بودن با خود حمل مي کنند.
هر غواص در سال به طور ميانگين 150 ساعت غواصي مي کند. اين حرفه، مشکل و طاقت فرساست؛ البته غواصي نسبت به سال هاي گذشته، بسيار بهتر و علمي تر شده . با تحقيقات و آزمايش هاي علمي در سال 2008، قوانين و جداول برداشت فشار متحول و بسيار ايمن تر شده است. در سال 2016 نيز دوباره تغييرات ديگري براي ايمني بيشتر انجام شد. در حال حاضر اگر قوانين و جداول برداشت فشار رعايت شود، مي توان اطمينان داشت که مشکلي پيش نمي آيد.
غواصي نفتي
رئيس تعميرات زيرآب لاوان، محيط کار غواصان نفتي را در زيرآب به جنگلي از آهن تشبيه مي کند و مي گويد: «دريا برخلاف داشتن ظاهري آرام، باطني خشن دارد و هر روز و هر لحظه تغيير مي کند و غيرقابل پيش بيني است؛ محيطي که متعلق به ما نيست و هر از گاهي بنا به شرايط کارمان، مهمانش مي شويم؛ روزي پذيراي ماست و روز ديگر ما را پس مي زند.
غواصان حرفه اي بسته به نياز عملياتي، کارهاي مختلفي انجام مي دهند؛ تعمير و نگهداري خطوط لوله، تاسيسات زيرآب مانند شيرآلات سرچاهي در بستر دريا، سکوها و شناورها، پايانه ها و اسکله ها، هدايت دکل هاي حفاري براي استقرار در مجاورت سکو ها و چاه ها، جوشکاري و برشکاري، فيلمبرداري و عکسبرداري، اندازه گيري ميزان حفاظت کاتدي سازه ها، نصب آند روي تمامي سازه هاي فلزي در زيرآب براي تقويت حفاظت کاتديک، بازرسي فني و بازديد هاي دوره اي و ايجاد پوشش هاي حفاظتي روي پايه ها از جمله فعاليت هاي غواصان در صنايع نفت و گاز به شمار مي رود.
سکوهايي که بسان کوه يخ هستند که تنها قله اين کوه از آب بيرون است و قسمت بزرگ آن در زيرآب مخفي است، محيطي که بشدت خورنده است و فرسايش سازه هاي فلزي، شتاب بيشتري از خشکي دارد، تاسيساتي حياتي و پر اهميت که رگ حيات اقتصاد کشور و صادرات نفت را در دست دارند و نيازمند نگهداري و تعميرات مستمر هستند.»
نويد درباره کار زيرآب مي گويد: «کاري پراسترس و حساس که جزو مشاغل سخت و زيان آور شناخته شده؛ اما با ديگر مشاغل هم رده تفاوتي عمده دارد؛ مشاغلي که با فناوري روز و به روز شدن قوانين و مقررات و آموزش مي توان از حساسيت آن کاست و خطرات را به پايين ترين حد رساند؛ اما غواصي حرفه اي اين گونه نيست و بدن غواص هميشه تحت فشار قرار دارد. تنفس تحت فشار آب، اثر مخربي روي بافت هاي بدن مي گذارد و نمي توان اين تاثير را به هيچ عنوان از بين برد؛ عوارضي که غواصان با خود به روزهاي بازنشستگي مي برند و در دوران سالخوردگي، با آن دست به گريبان خواهند بود.
بچه ها غوص هاي سنگيني مي زنند و زمان زيادي زير آب مي مانند. 2 فاکتور عمده در غواصي داريم که بسيار مهم است؛ عمق و زمان. هر چقدر به عمق بيشتري برويم، زمان کمتري براي کار خواهيم داشت. سرماي آب، تاريکي و ديد کم، استرس غواص، مواج بودن دريا، حمله موجودات دريايي و... باعث مي شود کارمان سخت و سخت تر شود. وقتي آب گل آلود باشد، استفاده از چراغ، کار بيهوده اي است؛ انگار نور انداخته ايد به سياهي آسمان.»
او در ادامه براي روشن شدن علت زيان آور بودن کار غواصي مي گويد: «همه ما تحت فشار يک اتمسفر سطح آب تنفس مي کنيم. بدن و متابوليسم ما هم براي يک اتمسفر طراحي شده، ولي به ازاي هر 10 متري که زيرآب مي رويم، يک اتمسفر به اين فشار اضافه مي شود. يعني غواصي که در عمق 50 متري کار مي کند، 5 اتمسفر فشار آب و يک اتمسفر روي آب يعني 6 اتمسفر مطلق يا شش کيلوگرم بر سانتي متر مربع روي بدنش فشار وارد مي شود، به اين معني که روي هر سانتي متر مربع از بدن غواص 6 کيلوگرم وزنه قرار دارد.
حال براي تحمل اين 6 کيلوگرم وزن، تنها چيزي که نياز داريم، اين است که فشار درون با بيرون بدن برابر شود که برابر شدن اين فشار، نيازمند اين است که گاز تنفسي و هوا تحت همان فشار به ما برسد. در اين حالت 6 اتمسفر درون بدن و 6 اتمسفر هم فشار آب بيرون داريم، يعني بافت هاي بدن غواص تحت اين فشار شديد، تبادل گاز تنفسي را انجام مي دهد. در اين شرايط بخش زيادي از گاز بي اثر موجود در مخلوط تنفسي يا همان نيتروژن به صورت مايع در مي آيد و در بافت هاي بدن حل مي شود. در اعماق بيش از 50 متر بايد از مخلوط هليوم و اکسيژن براي تنفس استفاده کنيم تا به اين ترتيب برخي تاثيرات مخرب نيتروژن حذف شود و در ضمن، احتمال بروز مسموميت اکسيژن کاهش يابد.
براي غوص در عمق 50 متري که برابر با 165 پاست، غواص اين مسافت را تقريبا در 2 دقيقه و 20 ثانيه طي مي کند؛ اما هنگامي که بعد از 30 دقيقه کار مي خواهد به سطح بازگردد، بايد در اعماق تعيين شده مطابق برنامه برداشت فشار بماند تا نيتروژن حل شده در بافت ها، از طريق جريان خون به ريه ها برگردد و دوباره از حالت مايع به حالت گاز تبديل و در بازدم از ريه ها خارج شود، درغير اين صورت موجب مرگ يا فلج اندام و صدمات پايدار مي شود.
در غوص هاي گاز مخلوط، صعود غواص از عمق 75 متر، حدود 3 ساعت و 30 دقيقه طول مي کشد و بايد در عمق هايي که براي وي برنامه ريزي شده، بماند تا فشار برداشته و گاز حل شده اضافي در بافت ها به آرامي و از طريق جريان خون به ريه ها منتقل و با بازدم خارج شود و قسمتي از اين روند برداشت فشار را نيز بايد در اتاق فشار انجام دهيم تا ميزان گاز درون بافت هاي بدن، به حالت تعادل در سطح آب برسد.
پس مي بينيد که چرا در صورت بروز حادثه در زيرآب، نمي توان غواص را به راحتي به سطح آب آورد و چرا افرادي که در اين حرفه وارد مي شوند، بايد از خصوصيات منحصر به فردي برخوردار باشند.
رئيس تعميرات زيرآب لاوان به برداشت فشار غواصان اشاره مي کند و مي گويد: «طبق قانون هنري «Henry, s low» گازهاي تحت فشار در مايعات حل مي شوند. هر چقدر فشار بيشتر شود، ميزان حل شدن گاز تنفسي در خون نيز بيشتر مي شود.
ميزان نيتروژن حل شده در بافت هاي بدن ما روي سطح خشکي، حدود يک ليتر است و در عمق 10 متر و پس از حدود 12 ساعت، اين ميزان دو برابر مي شود. اگر غواص در هر عمقي دچار هر مشکلي شود، بايد آن را همانجا برطرف کند؛ چون نمي تواند با سرعت به سطح آب بيايد. اگر چنين کاري کند، اين گاز حل شده در بافت ها، در سراسر بدن به حالت حباب در مي آيد و اين بدترين و به احتمال زياد آخرين اتفاق در طول حيات يک غواص خواهد بود. در خفيف ترين حالت ممکن، در مغز، نخاع، استخوان ها، ماهيچه ها و مفاصل حباب ايجاد مي شود و همين حباب مي تواند با عصب ها درگير شود و دردهاي زيادي ايجاد کند که در حالت شديد، باعث فلج شدن يا حتي مرگ مي شود. در اين شرايط يک زمان طلايي هم وجود دارد که اگر غواص به بيماري برداشت فشار(Decompression Sickness) دچار شد، بايد در کوتاه ترين زمان ممکن يعني در کمتر از 10 دقيقه به اتاق فشار منتقل شود. اين انتقال هر چقدر زودتر انجام شود، اميد به بهبودي هم بيشتر خواهد بود. به همين دليل است که اجراي عمليات غواصي، بدون وجود اتاق فشار در محل ممنوع است.
ما براي جلوگيري از اتفاقات تلخ، از سيستم غواصي تغذيه از سطح استفاده مي کنيم. به اين معني که غواص، کلاهي دارد که با شيلنگي به سطح متصل مي شود و از هوا يا اکسيژن يا ساير مخلوط هاي تنفسي استفاده مي کند. کلاه هلمت، به دوربين مدار بسته مجهز است و در کنار شيلنگ تنفسي، کابل صوتي و تصويري نيز براي مانيتور کردن عملکرد غواص وجود دارد و همچنين شيلنگ ديگري که عمق غواص را در سطح آب نشان مي دهد و بسيار مهم است. به اين مجموعه، شيلنگ و کابل، «آمبليکال » گفته مي شود که ترجمه آن «بند ناف» است. اگر نياز باشد، غواص در عمق بيشتر و در آب سرد کار کند، شيلنگ آب گرم نيز به لباسش وصل مي شود تا دچار افت دماي بدن نشود. سرپرست عمليات در سطح آب و در اتاق کنترل غوص، غواص را کاملا زير نظر دارد و مي تواند او را کنترل کند. مثلاً من مي توانم با شنيدن تنفس غواص، متوجه شوم که استرس دارد يا اينکه کارش عادي است و مي توانم راهنمايي اش کنم.»
ضريب خطا نزديک به صفر
نويد مي گويد: «در فلات قاره همکاران قديمي که بيشتر در سمت هاي سرپرستي مشغول به کارند، از نفرات بسيار با تجربه اي هستند که تجربيات تکرار نشدني را در زمان جنگ کسب کرده اند و همين امر موجب شده تا کار غواصي و تعميرات زيرآب در منطقه لاوان و خارک بسيار کم حادثه باشد. از طرف ديگر، غواصان فلات قاره آموزش هاي بسيار خوبي را در خارج و داخل کشور گذرانده اند؛ آموزش هايي در سطح بين المللي که باعث شده حرفه غواصي را به صورت علمي بياموزند. بنابراين همکاران از لحاظ علم غواصي، در سطح خيلي خوبي قرار دارند و در ايران و گاه در سطح منطقه، آدم هاي شناخته شده اي هستند. به همين دليل با وجود تعداد و ساعت غوص خيلي بالايي که داريم (از يک تا 59 دقيقه يک ساعت غوص محسوب مي شود) آمار حوادث بسيار پايين و در «حدود صفر» است.
يکي از دلايلي که هم وزارت کار و هم وزارت نفت، غواصي را جزو مشاغل سخت و زيان آور حساب کردند، به اين دليل است که هر چقدر هم برنامه ريزي دقيقي انجام دهيد و تمهيدات خاص را در نظر بگيريد و ايمني را رعايت کنيد، باز هم با متغيرهاي زيادي روبه رو هستيد که برخي از اين متغيرها، گاه قابل پيش بيني نيستند و احتمال بروز حوادث بر اثر خطاي انساني يا نقص دستگاه يا فاکتورهاي غيرقابل محاسبه طبيعي مثل بادهاي غيرقابل پيش بيني در فصل هاي بهار يا پاييز بخصوص در حين تغيير فصل که در مدت اندکي دريا را به هم مي ريزد و يا جانوران درنده يا گزنده دريايي، هميشه وجود دارد.»
کمبودها و ناشناخته هاي غواصي حرفه اي
تامين تجهيزات
رئيس تعميرات زيرآب لاوان در ادامه به حمايت هاي مالي براي تامين تجهيزات اين حرفه مي پردازد و مي گويد: ابزارآلات و دستگاه هاي تنفسي اين حرفه، به دليل استهلاک بسيار زياد، نياز مستمر به تعمير و تدارک دارند. بنابراين اگر تعميرات زيرآب بدرستي تدارک و پشتيباني نشود، قطعا ضريب ايمني ما کاهش و حوادث افزايش پيدا مي کنند. در تهيه قطعات يدکي مورد نيازمان، مشکلات زيادي داريم. چه از نظر تامين مالي و چه از لحاظ تشريفات پيچيده و چرخه طولاني خريد در صنعت نفت؛ البته اين مشکل تقريبا در تمامي بخش هاي عملياتي وجود دارد و تنها مختص ما نيست. صنعت نفت، دنياي بزرگي است و تقريبا همه رشته ها و حرفه ها را مي توان در آن پيدا کرد؛ اما همه اين حرفه ها به غير از غواصي در محيط طبيعي انسان اجرا مي شوند. از اين رو نگاه ويژه به اين حرفه، توقع زيادي به حساب نمي آيد.
بخش مهمي از هدايت و راهبري واحد تعميرات زيرآب، مطابق با حداقل معيارها و استانداردهاي جهاني، تدارکات و نگهداري سيستم و نيروي انساني موثر است که متاسفانه با مقررات موجود چندان همخواني ندارد. بخش خصوصي به مراتب راحت تر و کم هزينه تر در اين خصوص عمل مي کند. به طور مثال اغلب قطعات يدکي در حرفه ما life time يا عمر مفيد کاري دارند که اين زمان در برخي قطعات بسيار کم است و در زمان مشخص بايد تعويض شوند. قطعه اي را که عمر مفيد آن 6 ماه است، چگونه مي توانيم در چرخه خريد يک سال و نيم تهيه کنيم ؟ اين مثال ساده اي از مشکلات و مسائلي است که در بخش عمليات، پشتيباني و تدارک با آن مواجه هستيم.»
حمايت هاي مالي
وي در بخش ديگري از صحبت هايش به بحث حقوق و دستمزد اشاره مي کند که فاصله زيادي با دنيا دارد: «غواصان خارجي معادل و در سطح غواص ايراني در ميدان سلمان که با ابوظبي مشترک است، روزي 250 دلار حقوق مي گيرند؛ اما غواص ما که به مراتب از آنها بهتر و داراي تجربه و توانمندي بيشتري است، شايد روزي 35 دلار حقوق بگيرد که اصلا قابل مقايسه نيست. واقعا بچه ها عشق به آب و زيرآب رفتن دارند، قطع به يقين اولويت دوم شان پول است؛ البته نه اينکه بي اهميت باشد؛ اما اولويت اول علاقه است.»
ضرورت آموزش
نويد ادامه مي دهد: «غواصان لاوان، همگي مدارک لازم را در سطح غواصي با هوا تا عمق 50 متر اخذ کرده اند. آموزش ها به روز است و اولين مدرک براي کار در ميادين نفتي، مدرک غواصي تغذيه از سطح با هواست که اين به غواص اجازه مي دهد تا عمق 50 متر در دريا، غوص کاري انجام دهد. اين دوره، اوايل در خارج از کشور برگزار مي شد. در سال هاي 1372، 1374، 1376 و 1382 من و همکاران قديمي، چهار دوره را در قبرس و زيرنظر مربيان انگليسي گذرانديم. سه دوره هم در آفريقاي جنوبي براي غواصي در عمق زياد با گاز مخلوط هليوم و اکسيژن برگزار شد.
بعد از آن 3 دوره غواصي در ايران و در منطقه لاوان برگزار شد که تمام غواصان جوان که آينده تعميرات زيرآب را تشکيل مي دهند، خروجي دوره هايي هستند که در لاوان برگزار شده است. خوشبختانه اين علم وارد کشور شده و مدارک گواهينامه هاي غواصي آنها مورد تاييد آموزشگاه PDC دوربان آفريقاي جنوبي قرار گرفته و با اين مدارک، مي توانند وارد دوره هاي پيشرفته تر غواصي شوند.»
کار زياد و امکانات ضعيف
در کنار آموزش، بحث حجم بالاي کار غواصي و تعميراتي در خليج فارس نيز بايد مورد توجه قرار گيرد. فلات قاره، بزرگترين شرکت آفشور دنياست و بيشترين تاسيسات را در دريا دارد و قوي ترين تيم هاي غواصي ايراني در خليج فارس را فلات قاره در اختيار دارد که از نظر دانش فني و تجربه، عالي هستند و براي غواصي در عمق هاي زياد، توان بالايي دارند؛ اما از نظر تجهيزات خيلي ضعيف هستند.
سرپرست تيم غواصان لاوان از تلاش همکارانش براي حفظ و نگهداري تجهيزات واحد تعميرات زيرآب مي گويد که ارتقاي سطح آن نيازمند سرمايه گذاري است و با هزينه اندک، بازگشت آن در کوتاه مدت ميسر خواهد شد: «مثلا براي غواصي در اعماق زياد که مورد نياز است و غواص ها بايد مدت زيادي زيرآب بمانند، به اجبار با شرکت هاي غواصي خارجي که از سيستم اشباع استفاده مي کنند، قرارداد بسته مي شود؛ در حالي که خودمان پس از اين همه سال، از ابتداي استخراج نفت در دريا هنوز در حد اسکوبا که ابتدايي ترين سطوح غواصي است، مانده ايم. اين همه نيروي انساني مستعد داريم که مي توانيم روي آنها سرمايه گذاري کنيم و آنها را به دوره هاي پيشرفته بفرستيم، براي آنها اشتغال زايي کرده و شرايط گذراندن دوره هاي حرفه اي را فراهم کنيم. مي توان با يک برنامه حساب شده، سرمايه گذاري معقول و کنار گذاشتن يکسري تعصبات، رقابت هاي خارج از عرف و خود زني ها در ميان خود جامعه غواصي ايران و صد البته با مديريت مناسب، صنعت غواصي را در ايران به اوج رساند.»
استانداردهاي دنيا
نويد اشاره مي کند که سعي کرده ايم با تمام چالش هاي موجود، خود را به استاندارد هاي جهاني نزديک کنيم؛ اما هنوز با اين استانداردها فاصله داريم که اين مشکل از نظر سخت افزاري، به دليل مشکلات تدارکاتي و عدم دسترسي به بازار منحصر به فرد تجهيزات غواصي است و از نظر نرم افزاري نيز به عدم ارتباط مناسب با مراکز آموزشي و سخت شدن برگزاري دوره هاي آموزشي خارج از کشور مربوط مي شود. وقتي تعامل و ارتباطات کم باشد، قطعا از استانداردها فاصله مي گيريم و به خطرات نزديک مي شويم. خطرات ما به گونه اي نيست که مثلا يک توربين بسوزد و خسارت مالي وارد شود، موضوع سلامت و جان انسان ها و تبعات سنگيني است که بر جاي خواهد ماند.
نبود پزشک غواص
رئيس واحد تعميرات زيرآب لاوان مي گويد: «مجوز غوص غواص، به چند عامل بستگي دارد که اول گواهينامه غواصي مرتبط و معتبر است. دوم ميزان مهارت و آمادگي غواص در زمان کار و سوم و مهم ترين عامل که اگر نباشد، نمي توان غواص را زير آب فرستاد، گواهينامه آزمايش هاي پزشکي است که پزشک متخصص غواصي بايد تاييد کند. متاسفانه در صنعت نفت و شوراي عالي پزشکي، پزشک غواص وجود ندارد. بنابراين نمي توان گفت در معايناتي که صورت مي گيرد، تمامي جوانب سنجيده شده است. به هر حال پزشکي غواصي، يک رشته تخصصي از پزشکي است. فقدان پزشک غواص، هم در ارزيابي معاينات پزشکي سالانه غواصان دردسر ايجاد مي کند و هم در شرايطي که غواص، مبتلا به بيماري برداشت فشار (ايجاد حباب در بافت هاي بدن) مي شود. معالجه اين بيماري فقط و فقط در اتاق فشار و با راهنمايي پزشک غواص مجرب امکان پذير است.
اتاق فشار را داريم و تا يک جايي هم جداول معالجاتي اجازه مي دهد که سرپرست غواصي، کار را پيش ببرد که معمولا درصد زيادي از بيماري ها در اين محدوده معالجه مي شوند، ولي بعضي بيماري ها پايدار هستند و درمان آنها سخت است، بخصوص براي غواصي که بار دوم دچار حادثه مي شود، حضور پزشک بسيار ضروري است که متاسفانه تاکنون براي اين مشکل، فکري اساسي نشده است، حتي پيشنهاد داديم دو نفر از پزشکان مستعد فلات قاره را براي آموزش به خارج بفرستند و تخصص بگيرند که متاسفانه تا کنون اين اتفاق نيفتاده است.»
ضرورت تدوين قوانين اچ اس اي براي غواصي نفت
سرپرست غواصان لاوان مي گويد: «اچ اس اي وزارت نفت، به قوانين غواصي اشراف چنداني ندارد. اطلاعات اچ اس اي وزارت نفت در اين زمينه بسيار ناچيز است و در حد غواصي تفريحي PADI، تلاش هايي شده که کاملا با غواصي حرفه اي نامرتبط است. ما بارها خواستار ابلاغ مقررات غواصي شده ايم تا بتوانيم براي ايجاد وحدت رويه، از سليقه اي شدن روش عمليات جلوگيري کنيم و حتي براي کمک به تعيين، تدوين يا بومي سازي مقررات اعلام آمادگي کرده ايم؛ ولي تاکنون چيزي به ما ابلاغ نشده و موضوع مسکوت مانده است.
نبود کارشناس حقوقي غواصي حرفه اي
نويد ادامه مي دهد: «در قوه قضاييه، کارشناس غواصي حرفه اي وجود ندارد. در يکي دو مورد از حوادث غواصي که براي غواصان شرکت هاي خصوصي ايراني در ميادين نفتي روي داده بود و منجر به طرح دعوا در مجامع قضايي شد، يک ناخداي کشتي، روي پرونده نظر داد؛ چرا که اصلا کارشناس غواصي حرفه اي در کانون کارشناسان نداريم. ما با غواصي ورزشي، تفريحي و رزمي کار نداريم.
بحث ما غواصي حرفه اي است که متاسفانه در ايران در اغلب مواقع، با غواصي تفريحي اشتباه گرفته مي شود و هر شخصي با يک دوره ابتدايي چند ساعته غواصي تفريحي و يک گواهينامه رنگي و جذاب PADI يا CMAS که در بازار براحتي و با مبلغ ناچيزي قابل خريد و فروش است، در خصوص غواصي حرفه اي اظهار نظر مي کند.
وقتي قانون مشخصي وجود نداشته باشد، پيمانکاران داخلي به طور مثال از افرادي براي غواصي استفاده مي کنند که آموزش هاي لازم را نديده اند و نمي دانند چه بلايي بر سرشان مي آيد، يا گاه غواصان خود را بيمه نمي کنند يا به عنوان کارگر معمولي بيمه مي کنند. برخي از آنها بدون داشتن اتاق فشار، اقدام به اجراي عمليات مي کنند يا غواص را با هواي فشرده و حتي در برخي موارد با سيستم تنفسي اسکوبا به اعماق بيش از 50 متر مي فرستند که اين کارها بازي با جان افراد است و تخلف محض محسوب مي شود.
ما غواصي با سيستم اسکوبا را در اعماق بيش از 30 متر در لاوان ممنوع اعلام کرده ايم و تا آن عمق هم تحت شرايط و مقررات خاص اين کار انجام مي شود که اميدواريم در آينده در اين خصوص قوانيني ابلاغ شود و خيال همه را راحت کند و تا جايي که امکان دارد، سعي مي کنيم به استانداردها عمل شودو کار را در شرايط ايمن پيش ببريم.»
روابط با اروپا و آسياتداوم سياست برد- برد
راهبردهاي جديد سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي تشريح شد
مشعل در ايامي که سياست هاي ضد ايراني ترامپ براي تحريم هاي ثانويه و خروج آمريکا از برجام، صنعت پتروشيمي ايران را هم نشانه رفته است، مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي، اخبار خوشي از اين حوزه دارد. براساس توضيحات او، وزارت نفت از ماه ها قبل «گارگروه بررسي راهکارهاي رفع موانع برجام و نقل و انتقال بانکي» را تشکيل داده و تمهيدات لازم را در اين زمينه اتخاذ کرده است. حسين عليمراد مي گويد: اکنون روابط ايران با کشورهاي مختلف اروپايي و آسيايي بر اساس سياست برد - برد، روند جديد و خاص خود را تجربه مي کند و اين گونه نيست که راهبرد منفي يک کشور، روي راهبرد ديگر کشور ها اثر مستقيم، همسو و سريع بگذارد.جزييات برنامه ريزي شرکت ملي صنايع پتروشيمي در حوزه سرمايه گذاري براي ماه هاي آينده، در گفت وگوي هفته نامه «مشعل»، با مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي در ادامه مي آيد:
آقاي عليمراد، ابتدا به موضوع تاثير خروج ايالات متحده از برجام بپردازيم. فضاي مذاکره با اروپايي ها و تفاهمنامه چگونه است؟
اين موضوع طبيعي است که شرکت هاي خارجي، بخصوص شرکت هاي بزرگ و بنام اروپايي که در دوره پسابرجام، تفاهمنامه هايي با مجموعه صنعت پتروشيمي ايران منعقد کردند، به خاطر منافع مشترکي که با شرکت هاي آمريکايي دارند، با احتياط بيشتري به مذاکرات خود ادامه دهند و گاه نيز با تعليق مراودات رسمي خود، منتظر روشن شدن شرايط جديد ناشي از خروج آمريکا از برجام باشند تا ادامه فعاليت ها و همکاري هاي خود با ايران را تنظيم و برنامه ريزي کنند. بنابراين براي ادامه همکاري شرکت هاي خارجي و بررسي روند مذاکرات NPC با سرمايه گذاران خارجي، بايد منتظر نتيجه مذاکرات گروه مذاکره کننده به رهبري وزارت امورخارجه با اتحاديه اروپا در مورد مسئله برجام باشيم و ببينيم در پايان مهلتي که ايران تعيين کرده، چه اتفاقي در عرصه بين المللي رخ مي دهد. اميدواريم اين نتيجه هم به نفع ايران وهم به نفع طرف هاي اروپايي و آسيايي باشد. نکته مهم اين است که درخواست همکاري با شرکت هاي اروپايي، فقط از سوي ما به عنوان متولي صنعت پتروشيمي مطرح نيست؛ بلکه شرکت هاي اروپايي بنام نيز تمايل زيادي به ادامه همکاري ها دارند. به عنوان مثال در هفته گذشته، يکي از شرکت هاي بنام اروپايي، متن توافقنامه اي را که قبلا نهايي کرده بوديم، امضا کرد و با اصرار به ملاقات با بنده، آن را حضوري تحويل داد و درخواست داشت آن را نشانه مهمي از تقاضاي ادامه همکاري با ايران بدانيم و به مذاکره کنندگان با اتحاديه اروپا نيز اين پيغام را منتقل کنيم تا بلکه راهکاري مناسب، تدوين و نهايي شود. البته در اين ميان لازم مي دانم اين نکته را ذکر کنم که جذب سرمايه گذاري خارجي، به عوامل خارجي و داخلي بستگي دارد که برآيند اين عوامل، موجب حضور يا عدم حضور پايدار سرمايه گذار خارجي خواهد بود، به عنوان مثال مي توانم به موضوعات Compliance شامل رعايت قوانين بين المللي بانکي و غير بانکي، KYC (يا شناخت کامل مشتريان)، روش پرداخت امن (Secure Payment) مطابق قوانين بين المللي و مقررات پولشويي يا همان مسئله FATF که هم اکنون در کشور مطرح است، اشاره کنم؛ البته جهت گيري هاي اخير داخلي از جمله تصميم اخير دولت مبني بر تک نرخي اعلام کردن ارز را راهبردي صحيح و مناسب مي دانم که باعث ايجاد ثبات اقتصاد کلان کشور و محيط کسب و کار و در نتيجه، حذف يکي از ريسک هاي مهم جذب سرمايه گذاري خارجي در کشور خواهد شد و در تصميم همکاري شرکت هاي بين المللي با ايران تاثير مثبت خواهد داشت.
تفاهمنامه هاي امضا شده چه روندي را طي مي کند؟
اطلاع داريد که طي دو سال گذشته و با توجه به گشايش هاي حاصل از اجراي برجام، چند تفاهمنامه همکاري في مابين شرکت ملي صنايع پتروشيمي يا هلدينگ هاي بزرگ پتروشيمي از يک طرف و شرکت هاي اروپايي و آسيايي از طرف ديگر به منظور بررسي همکاري دو جانبه و امکان حضور اين شرکت ها در صنعت پتروشيمي ايران در حوزه هاي سرمايه گذاري، تامين مالي و تامين تکنولوژي امضا و مبادله شد. در حال حاضر با توجه به خروج آمريکا از برجام، اين شرکت ها روند فعاليت هاي خود را در ايران کند و گاه تعليق کرده اند و منتظر اقدام دولت هاي اروپايي براي حفظ برجام و ايجاد شرايط جديد هستند؛ البته شرکت هاي چيني در اين زمينه ملاحظات کمتري دارند و در خصوص ادامه روند همکاري، ابراز تمايل کرده اند.
اما توجه داريد که جذب سرمايه گذاري خارجي، تابعي از شرايط بين الملل و تعاملات في مابين ايران با ساير کشورهاست. بسياري از شرکت هاي اروپايي و آسيايي در حال مذاکره براي سرمايه گذاري و انتقال تکنولوژي به شرکت هاي پتروشيمي ايران بودند و در اين مسير، تحولات سياسي هم تاثير گذاري خود را داشته و دارد؛ اما بايد به اين نکته توجه کرد که فضا به طور کلي تغيير کرده و پس از خروج آمريکا از توافق نامه برجام، روابط ايران با کشورهاي مختلف اروپايي و آسيايي بر اساس سياست برد - برد روند جديد و خاص خود را تجربه مي کند و اين گونه نيست که راهبرد منفي يک کشور، روي راهبرد ديگر کشور ها اثر مستقيم، همسو و سريع بگذارد.
دوباره تاکيد مي کنم که شرکت هاي خارجي، بخصوص شرکت هاي آسيايي با در نظر داشتن شرايط و مزيت هاي صنعت پتروشيمي ايران، با وجود تمام تبليغات منفي فعلي پس از خروج ايالات متحده از برجام، عقب نشيني نکرده اند.
با توجه به رويکرد ضد ايراني ترامپ، بسته دوم تحريمي مشمول صنعت پتروشيمي ايران هم خواهد شد. در اين زمينه چه ارزيابي داريد؟
خوشبختانه با درايت وزارت نفت از حدود 6 ماه قبل، کارگروهي با عنوان «گارگروه بررسي راهکارهاي رفع موانع برجام و نقل و انتقال بانکي» ايجاد شد. پس از آن NPC هم مشابه اين گارگروه را در شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايجاد کرد و سعي شد با دريافت تجارب و راهکارهاي شرکت ها و هلدينگ هاي بزرگ در زمينه رفع موانع و عبور از تحريم ها ضمن انتقال تجربيات و راهکارها به کل صنعت پتروشيمي، نوعي هم افزايي و وحدت رويه موثر در اين بخش ايجاد و نيز صنعت، آماده رويارويي با هرگونه تحديد از جمله تحريم هاي ثانويه شود.
چه راهکارهايي مدنظر است؟
نکته اساسي، استفاده از امکانات و موقعيت هايي است که ما در دوران پسا برجام به آن کمتر پرداختيم. مثلا در درجه اول استفاده از توان داخلي و درهم آميختن تمايل شرکت هاي اروپايي کوچک و متوسط براي همکاري با بخش صنعت داخلي و بعد، استفاده از توان شرکت هاي چيني و روسي است. ما در دوران پسا تحريم، تمام تمرکز خود را روي شرکت هاي اروپايي، بخصوص شرکت هاي بزرگ و صاحب نام در صنعت پتروشيمي که طبعا سرمايه گذاري هاي قابل توجه در آمريکا داشتند، گذاشتيم؛ البته اين ذکر راهکار براي آينده نزديک، به نتيجه مذاکره با اروپايي ها و همچنين به نظر دولتمردان کشورمان بستگي دارد.
پيش بيني شما چيست؟
ما در دوران تحريم- اشاره من به 10 سال تحريم سخت و ناجوانمردانه قبل از برجام است- با تکيه بر توان داخلي، طرح هاي مان را ساختيم و متوقف نشديم و راه اندازي پروژه ها متوقف نشد و همواره راهکاري پيدا مي کرديم. در مجموع هدف تحريم هايي را که شما اشاره مي کنيد، بيشتر اقتصادي و به طور دقيق تر بانکي مي دانم و فکر مي کنم آنقدر که در فرايندهاي بانکي و انتقال پولي تاثير مي گذارد، بر فرايند سازندگي و اجراي ما تاثير نخواهد گذاشت. اگر بگوييم ما بايد همچون گذشته تهديدهايي را که تصور مي کنيم از نوع تحريم هاي تکنولوژيکي و فني است، به فرصتي براي رشد توان داخلي با تدوين استراتژي مناسب تبديل کنيم، بيراه نگفته ايم. خوشبختانه الان براي بخش اقتصاد و بانک، بانک مرکزي سازوکار مناسبي را پيش بيني کرده و در رفت و آمدهاي آقاي ظريف، تمام نکات منفي و مثبت ديده خواهد شد تا در صورتي که اين تحريم ها فعال شوند، بتوانيم از راهکارهاي مناسب بانکي استفاده کنيم.
با توجه به راهکار جايگزيني چين و روسيه، آيا مذاکرات جديدي با اين کشورها آغاز شده است؟
در آخرين سفر رئيس جمهور چين به ايران، توافقنامه اي براي همکاري و سرمايه گذاري بخش خصوصي چين به امضا رسيد که در پي آن يک اتحاديه بزرگ بخش خصوصي نفت و پتروشيمي چيني بتازگي تفاهمنامه همکاري براي تسريع سرمايه گذاري بخش خصوصي چين را با معاون وزير در شرکت ملي صنايع پتروشيمي به امضا رساند تا پس از بررسي هاي اوليه با هدايت و کمک NPC موقعيت هاي مناسب و محل مناسب سرمايه گذاري استخراج و در نهايت سرمايه گذاران چيني به ما معرفي شوند که مورد استقبال قرار گرفت و انشاءالله در آينده نزديک، بازخورد آن را خواهيم ديد. همچنين يک شرکت چيني، تمايل زيادي به سرمايه گذاري در يکي از جزاير کشورمان دارد که آن را هم با جديت دنبال مي کنيم. يک هيئت بلندپايه و کارشناسان آنها از اين شرکت به زودي به ايران خواهند آمد تا بتوانيم مسائل اوليه و زير بنايي را با ديگر ارگان هاي مربوط در کشور نهايي کرده و زمينه اجرايي شدن طرح مورد نظر آن شرکت را فراهم کنيم.
با اين حساب از همين حالا روس ها و چيني ها به تکاپو افتاده اند؟
اين تکاپو و ارتباط قبلا هم بخصوص با چيني ها وجود داشت و مي دانيد که کشور چين، يکي از بازار هاي اصلي هدف محصولات صادراتي پتروشيمي ماست؛ ولي موضوع جذب سرمايه گذاري و گاه انتقال تکنولوژي شرکت هاي چيني و روسي در دستور کار جدي ما قرار گرفته است. اکنون جديت آنها براي ما ثابت شده است. من با حدود 40 تا 50 سرمايه گذار چيني مذاکره داشتم. از بين آنها 3-2 سرمايه گذار، جدي هستند که آنها را دنبال مي کنيم.
در مورد بيمه کشتي ها و حمل و نقل چه تمهيداتي داريد؟
اين را هم در دوران تحريم قبل از برجام تجربه کرديم و با همکاري و اتکا به توانمندي و امکانات خودمان و استفاده درست و حساب شده از سازوکارهاي جديد بين المللي، راهبرد مناسبي را پيش بيني مي کنيم.
با خروج اروپايي ها نگراني از بابت روند تکميل پروژه ها وجود ندارد؟
در ارتباط با بخش فني، اجرايي و تکنولوژيکي که توضيح دادم و براي بخش تامين مالي نيز به عنوان مثال ما صندوق پروژه را يک راهکار مناسب مي دانيم، از اين رو اگر بتوانيم شرکت ملي صنايع پتروشيمي را به شکل مستقيم يا غيرمستقيم در اين پروژه ها مشارکت دهيم، مي توانيم با سازو کار مناسب، ابتدا صندوق پروژه هاي ريالي و بعد صندوق پروژه هاي ارزي را ايجاد کنيم تا ضمن استفاده بهينه از سرمايه هاي سرگردان که گاهي به سمت طلا يا دلار يا مسکن مي رود، آنها را به سمت پيشرفت طرح هاي پتروشيمي هدايت کنيم. در اين صورت مي توانيم براي پروژه هاي اولويت دار، سرمايه جذب کنيم.
اين صندوق چه روندي را طي مي کند و در صورت عقب نشيني شرکت هاي صاحب نام از ايران، چه راهکارهاي ديگري غير از صندوق، براي جذب سرمايه پيش بيني کرده ايد؟
گام هاي اوليه آن در جلسه مديران اجرايي طرح ها، از يک ماه پيش برداشته شده است. در آينده نزديک و با حمايت و نظر دکتر نوروززاده، معاون وزير و مدير عامل، در صدد هستيم کارگروه تامين مالي را در شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايجاد کنيم که فعاليت ها با توجه به تغييرات محيط بين الملل منسجم و سازمان يافته باشد. اولين دستور کار اين کارگروه، ايجاد صندوق پروژه خواهد بود.
افزون بر آن، بر کسي پوشيده نيست که با توجه به محدوديت توان مالي سرمايه گذاران بخش خصوصي، مجري طرح هاي پتروشيمي و همچنين محدوديت منابع مالي داخل کشور، توسعه صنعت پتروشيمي با ميزان سرمايه گذاري مورد نياز و مطابق با برنامه هاي اعلام شده، بدون حضور سرمايه گذار خارجي و تامين مالي از طريق منابع بين المللي تقريبا ممکن نيست، بنابراين بايد علاوه بر پيش بيني راهکارهايي از جمله ايجاد ساز و کارهاي لازم و قانوني براي هدايت نقدينگي داخل کشور به سمت صنعت پتروشيمي از جمله ايجاد صندوق هاي ريالي و ارزي پروژه با مشارکت مستقيم يا غير مستقيم شرکت ملي صنايع پتروشيمي (مثلا از طريق مشارکت هلدينگ خليج فارس)، مذاکره با شرکت هاي کوچک و متوسط اروپايي(SME) و حوزه CIS، روسيه و چين (که تاثير پذيري کمتري از اقدام هاي آمريکا دارند) را نيزادامه داد و نياز مالي طرح هاي پتروشيمي را تامين کرد.
در همين ارتباط يادآوري دو نکته را لازم مي دانم، نخست تأثيرگذاري شديد شرايط سياسي بر محيط فعاليت تامين مالي و جذب سرمايه گذاري خارجي و ديگر اين که تامين مالي و سرمايه گذاري مستقيم خارجي، فرآيندي زمان بر است. از اين رو اين مديريت و NPC، راهبرد تأمين مالي را در سه مرحله زماني بنا به متقضيات پيش بيني کرده بود و آن را دردوره پسا برجام و حال که ايالات متحده آمريکا از توافق خارج شده، دنبال خواهد کرد که اين مراحل عبارتند از:
1.تأمين منابع مالي کوتاه مدت
2.تأمين منابع مالي کوتاه مدت قابل تبديل و تمديد به ميان مدت
3.تفکر و ساختار سازي تأمين مالي بلند مدت.
با توجه به ابزارهايي که وجود دارد و شرايط بين المللي، نظر من اين است که امکان ورود بلادرنگ به تأمين مالي ميان مدت و بلندمدت در شرايط خروج آمريکا از برجام ميسر نمي شود، ضمن اينکه از توافقنامه و هراس بانک هاي پيشرو(Prime) اروپايي و آسيايي از OFAC (Office of Foreign Asset Control) يا بعضي ايالت هاي آمريکا آگاهيم. به عبارت ديگر مي دانيم که اين بانک ها به لحاظ جريمه اي که در گذشته شده اند و اين حجم جريمه هم قابل ملاحظه است، از ديده شدن در کنار ايران اجتناب مي کنند و محافظه کارتر مي شوند.
با لحاظ کردن اين نکات به نظر مي رسد که موضوع تأمين مالي کوتاه مدت را دنبال خواهيم کرد و از سوي ديگر، به دليل امکان اخذ پوشش بيمه اي راحت تر براي سازندگان و فروشندگان (SME) به جاي خريداران از آنها استفاده کنيم.
بتازگي اخباري مبني بر مذاکره با کازاله سوييس هم منتشر شده است. شرکت هاي ديگري هم در مذاکرات جديد وجود دارند؟
قبل و پس از برجام با کازاله سوييس چند جلسه داشتيم. تمايل زيادي براي همکاري با ايران داشتند. در دوران تحريم، کازاله از شرکت هايي بود که همکاري با ايران را قطع نکرد. در همان چارچوب، دوباره تمايل همکاري با ايران دارد. کازاله اگر چه از شرکت هاي کوچک است؛ اما صاحب فناوري است و ما بايد اين گونه شرکت ها را شناسايي و جايگزين شرکت هاي اروپايي بنامي که احتمالا در شرايط حاضر عقب نشيني خواهند کرد، کنيم.
ميزان سرمايه مورد نياز براي طرح هاي پتروشيمي چقدر است؟
در حال حاضر حدود 63 طرح پتروشيمي داريم که با مالکيت بخش خصوصي در حال اجراست. اين طرح ها براي تکميل و به بهره برداري رسيدن، به مبلغي حدود 35 ميليارد دلار نياز دارند. با توجه به خوراک هاي قابل دسترس و به منظور توسعه صنعت پتروشيمي و با توجه به مزيت هاي اين صنعت، حدود 38 طرح جديد پتروشيمي تعريف و مجوز هاي آن صادر شده است که براي اجراي اين طرح ها، به مبلغي بالغ بر 48 ميليارد دلار نياز خواهد بود. ممکن است براي شما سوال پيش آيد که اين حجم سرمايه لازم، چگونه جذب خواهد شد؟ در ارتباط با تامين مالي اين طرح ها لازم مي دانم که کمي به عقب برگردم و خاطر نشان کنم در گذشته که NPC خود مجري طرح هاي توسعه اي پتروشيمي بود، منابع مالي کل شرکت ملي صنايع پتروشيمي و حتي محصولات با برند NPC، پتشوانه تامين مالي به حساب مي آمد و مورد قبول بانک ها، موسسات مالي و اعتباري و بيمه هاي اعتباري خارجي بود. از اين رو براي دريافت منابع مالي از بانک ها، موسسات مالي و اعتباري و بيمه هاي اعتباري خارجي، ديگر نيازي به ضمانت بانک مرکزي و وزارت اقتصاد، به عنوان گارانتي دولتي نبود و بازپرداخت تسهيلات دريافتي نيز از سوي شرکت ملي صنايع پتروشيمي تضمين و انجام مي شد. مطلع هستيد که بازپرداخت تسهيلات در حال انجام است و بتازگي بازپرداخت 6 فقره تسهيلات دريافتي از بانک همکاري هاي بين المللي ژاپن (JBIC) پايان يافته است.اميدوارم با پيش بيني ساز و کاري مناسب، دوباره با متحد کردن صنايع پتروشيمي در کشور، بتوانيم از اين اهرم قدرت استفاده کنيم تا باز شاهد توسعه پتروشيمي و اوج آن باشيم. پس از برجام نيز تامين مالي کوتاه مدت 650 ميليون يورويي به صورت تامين مالي يوزانس بر اساس گارانتي شرکتي در هلدينگ خليج فارس با همکاري و پشتيباني اين مديريت به نمايندگي از NPC از بانک ژاپني دريافت شد و به مصرف رسيد. برنامه ما قبل از خروج آمريکا از برجام و در حال حاضر، ادامه راه و اخذ اعتبار تامين مالي کوتاه مدت و سپس ميان مدت بوده و هست که با توجه به شرايط به وجود آمده فعلي، سرعت مان کاهش يافته و پس از مشخص شدن نتايج مذاکرات، دوباره و با در نظر داشتن اين هدف، برنامه ريزي لازم را خواهيم کرد.
براي انتقال فناوري هاي روز دنيا چه برنامه ريزي داريد؟
در حوزه فناوري پتروشيمي نيز لازم است ضمن حمايت از شرکت هاي داخلي، مثل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي و همچنين توانمندي هاي داخل کشور براي توليد فناوري بومي مورد نياز و بومي سازي فناوري هاي نوين، با شرکت هاي خارجي که در حال حاضر به تامين فناوري مورد نياز هستند نيز موضوع همکاري هاي دو جانبه براي خلق فناوري مشارکتي و بومي پيگيري شود. معتقدم که بدون ترديد و با اجرايي شدن هر قرارداد همکاري تکنولوژيکي و فني خارجي جديد، جذب سرمايه گذاري هاي حتي کوچک بين المللي جديد و استفاده از فناوري هاي نوين، (البته با همکاري نزديک شرکت هاي توانمند ايراني مثل شرکت پژوهش و فناوري) مسير توسعه صنعت پتروشيمي هموارتر مي شود و وابستگي متقابلي بين اقتصاد جهان و ايران به وجود مي آيد و در نهايت رشد فناوري براي کشور به ارمغان خواهد آمد. در اين راه و در صورت حتي عقب نشيني کامل شرکت هاي صاحب نام در عرصه فناوري پتروشيمي، طي مذاکرات اخير با طرف هاي اروپايي، استفاده از ساز وکارهاي جديدي براي همکاري شرکت هاي کوچک و متوسط خارجي (SME) که در سوالات قبل به آنها اشاره کردم، تامين مالي و کمک سرمايه گذاران خارجي، بانک ها و موسسات مالي به گونه اي طرح ريزي مي شود که کشور بتواند با بهره گيري و تلفيق توان داخلي، بهترين بهره را از اين همکاري ها ببرد. در مجموع با توجه به مذاکرات قبلي و بازخوردي که از شرکت هاي خارجي داشته ام، بسيار به نتايج راهبرد جديدمان خوش بين هستم.
-آيا از توتال پيام انصراف از همکاري با پتروشيمي به شکل قطعي و مستقيم دريافت کرده ايد؟
من به عنوان يکي از اعضاي کارگروه مذاکره کننده مستقيم با عالي ترين مقام پتروشيمي توتال، هيچ پيام مستقيمي مبني بر عقب نشيني کامل يا انصراف دريافت نکرده ام. به گمان من، آنها منتظر هستند تا شرايط و روند مذاکرات ما با اروپايي ها را ارزيابي و سپس راهبرد خود را تنظيم کنند.
افزايش کيفيت و کاهش هزينه؛ دو محصول مدل جديد مديريتي
تغيير آرايش خطوط براي انتقال افزايش توليد گاز
راه اندازي فازهاي جديد پارس جنوبي، سبب افزايش ظرفيت توليد گاز و توسعه گازرساني در بخش هاي مختلف مصرف در سال هاي گذشته شده است. همزمان با برنامه هاي تعريف شده براي ورود و توسعه فازهاي پارس جنوبي، تغيير آرايش شبکه گاز براي انتقال اين ميزان افزايش توليد به نقاط مصرف نيز در دستور کار شرکت انتقال گاز ايران قرار گرفته و منطقه 10 عمليات انتقال گاز که سرمنشا اين توليد قرار دارد با بهره گيري از يکهزار و 920 کيلومتر خط لوله، پنج ايستگاه تقويت فشار گاز و 6 مرکز بهره برداري، وظيفه سنگيني به دوش مي کشد. براين اساس، تعامل و واکنش سريع در برابر تغييرات فازهاي پارس جنوبي نيازمند آمادگي کامل خطوط، تاسيسات و تجهيزات، همچنين نيروي انساني توانمند است. دراين زمينه «مشعل» با حميد خدري، مدير منطقه 10 عمليات انتقال گاز گفت وگويي انجام داده است که در ادامه مي آيد.
منطقه 10 عمليات انتقال گاز براي انتقال افزايش توليد فازهاي پارس جنوبي چه فعاليت هايي انجام داده است؟
فعاليت هاي گسترده و پروژه هايي براي انتقال افزايش توليد پارس جنوبي از سوي اين منطقه اجرا شده است که موازي کردن خطوط پنجم و ششم سراسري، يکي از اين پروژه ها به شمار مي آيد. اين پروژه سال گذشته اجرا شد و با اجراي آن تاسيسات خورموج، آب پخش و سردشت، افزون بر خط پنجم سراسري، قابليت کارکرد روي خط ششم سراسري را نيز پيدا کرد. با توجه به توسعه خط ششم سراسري، امسال مي توانيم از اين ظرفيت استفاده و از توربوکمپرسورهاي خط پنجم براي انتقال گاز شيرين نيز استفاده کنيم. اتصال فازهاي 20 و 21 به خط چهارم سراسري، آماده سازي براي اتصال فازهاي 13 و 22، 23 و 24 به خطوط سراسري، راه اندازي ايستگاه هاي خورموج و آب پخش، از ديگر فعاليت هايي بوده که در انتقال افزايش توليد گاز پارس جنوبي تاثير داشته است.
پارسال، چه پروژه هاي کاربردي در حوزه افزايش ضريب انتقال گاز از سوي منطقه 10 اجرا شده است؟
شرکت پالايش گاز فجرجم در پيک مصرف روزانه 117 ميليون مترمکعب گاز توليد مي کند و درصورتي که امکان انتقال اين ميزان وجود نداشته باشد، اين پالايشگاه از مدار خارج مي شود. براين اساس، پروژه اي به طول پنج کيلومتر براي اتصال خروجي شرکت پالايش گاز فجرجم به ايستگاه کنگان اجرا شد که اين پروژه، ضريب ايمني انتقال گاز را افزايش داد. همچنين پيش ازاين، خروجي شرکت پالايش گاز پارسيان تنها به خط چهارم تزريق مي شد که با تعريف پروژه اي جديد، ارتباط خط هشتم سراسري نيز به اين پالايشگاه برقرار شد. از اين نوع فعاليت ها که با هدف افزايش ضريب انتقال گاز به شمار مي آيند، در شرکت انتقال گاز ايران و منطقه 10 بسيار انجام شده است.
شرکت انتقال گاز ايران براي دستيابي به جايگاه واقعي خود چه فعاليت هايي بايد انجام دهد؟
رسالت شرکت انتقال گاز ايران، انتقال ايمن، پاک و مستمر به نقاط مختلف کشور است. نقش تشريفات سازمان به ما داده نشده و ما نيز انتظار نداريم تشريفات داشته باشيم. ما نقش امنيت انرژي را برعهده داريم که بسيار راهبردي است. معتقدم شرکت انتقال گاز ايران بايد گمنام باقي بماند. مردم چيزي را مي شناسند که نياز دارند؛ آنها به گاز با فشار 1400 پوند بر اينچ مربع نياز ندارند. ما جايگاه ديگري داريم و دنيا بايد ما را بشناسد و به برند بين المللي تبديل شويم. شرکت انتقال گاز ايران، 70 درصد تجهيزات شرکت ملي گاز ايران را در اختيار دارد و بايد به يکي از شرکت هاي برتر دنيا در حوزه هاي فناوري، منابع انساني، تحقيق و توسعه و... تبديل شود. شاخص هاي عملياتي براي سازمان تعريف شده و بايد با شرکت هاي بزرگ دنيا رقابت کنيم. با روند مثبتي که انتقال گاز پيش گرفته و در حوزه مدل هاي راهبردي کار مي کند که ازجمله چشم انداز 1404 نيز به شمار مي آيد، بايد به يکي از شرکت هاي برتر دنيا تبديل شود.
در مسير اجراي اقتصادي پروژه ها از چه روش هايي بهره گرفته ايد؟
برنامه ها و فرآيندهاي پارسال براين اساس شکل گرفت که چگونه مي توانيم پروژه ها را با هزينه کمتر اجرا کنيم. در اين زمينه دو کار مهم را در مسير فرهنگ سازماني انجام داده ايم. نخست BPR است. مهندسي مجدد ساختارها و فرآيندها، همچنين بودجه بر مبناي صفر که دستور اصلي ما از ابتداي پارسال بوده است. در سال 2018 نمي توان سازمان را همچون سال 1990 اداره کرد. براين اساس، فرآيندي را که به آن اشاره کردم (مهندسي مجدد ساختارهاي سازماني و فرآيندهاي کاري و بودجه بر مبناي صفر) آغاز کرديم. در اين زمينه ابتدا دوره هايي در منطقه برگزار شد و در زمينه تحليل سيستم، سيستم هاي سازماني و مديريت تغيير با همکاران صحبت کرده و پس از آن به سراغ بودجه بر مبناي صفر رفتيم. براساس اين مدل، چرايي اجراي پيمان ها و هزينه در نظرگرفته شده براي آن بررسي مي شود. به عنوان مثال، هزينه پيمان هاي خدماتي هرساله حدود 15 تا 20 درصد نسبت به سال پيش از آن اضافه مي شود. پيمان سال گذشته حمل و نقل منطقه، 70 ميليارد ريال برآورد شده بود که پس از 30 ساعت نشست کارشناسي و بررسي اين مبلغ در قالب ساختار بودجه بر مبناي صفر، اين ميزان به 50 ميليارد ريال کاهش يافت. اين گونه تغييرات اساسي در ساختار فرآيندها، ريسک در پي خواهد داشت. ابتدا تصور مي شد با کاهش 20 ميليارد ريال مبلغ پيمان، فعاليت هاي شرکت در بخش حمل و نقل با مشکل روبه رو خواهد شد، درحالي که بدون کوچک ترين مشکل، اين پيمان اجرا شد. اين پيمان، پارسال نيز در قالب اين ساختار بررسي شد و نسبت به سال 95، شاهد 7 ميليارد ريال کاهش بوديم. اين موضوع در سازمان هاي دولتي ايران، فرآيندي شگفت انگيز محسوب مي شود که پيمان هاي خدماتي به جاي رشد 20 درصدي، کاهش هاي شديد را از سر بگذرانند. در پيماني ديگر، 40 ميليارد ريال براي اجراي پروژه هاي ابنيه برآورد شده بود که با بررسي در کارگروه، شاهد کاهش هشت ميليارد ريالي مبلغ پيمان بوديم. بخش قابل توجهي از سرفصل هاي اقتصاد مقاومتي به «شکست ناپذيري سازماني» اختصاص دارد و منطقه 10 عمليات انتقال گاز به معناي واقعي و به صورت عملي در اين مسير گام برداشته است. با بهره گيري از اين مدل، شاهد کاهش هزينه و افزايش کيفيت بوده ايم تا جايي که پس از ارائه گزارش هاي آن به مهندس عراقي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، منطقه 10 را به عنوان بنچ مارک براي ديگر سازمان معرفي کرد.
در پايان اگر نکته اي باقي مانده، بفرماييد.
تاکنون، فعاليت هاي عملياتي و بهبود گسترده اي از سوي منطقه 10 عمليات انتقال گاز ايران اجرا شده است. اين فعاليت ها با کار گروهي و سيستمي، همت و تلاش همکاران و با کمترين هزينه و دقت بالا انجام شده تا زمستان امسال نيز همچون سال هاي گذشته ، شاهد انتقال پايدار، ايمن و بهره ور گاز باشيم.
عبور از مرحله مطالعات پژوهشي و ساخت محصول
در ادامه، معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 10 مي گويد: در قالب پروژه نت (نگهداري و تعميرات)، تهيه شناسنامه براي اقلام و تجهيزات پرمصرف انجام شده است. افزون بر موارد تعميراتي، جابه جايي قطعات فرسوده و بومي سازي قطعات نيز به صورت آنلاين ثبت مي شود. به گفته امين حسني، در مسير تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي، فعاليت هاي قابل توجهي در حوزه اجراي پروژه هاي پژوهشي انجام شده است. از معدود مناطقي هستيم که در سبد شرکت ملي گاز ايران پروژه داريم و از مرحله مطالعه عبور و توليد محصول داشته ايم. همچنين در اين زمينه دو پروژه به توليد محصول ختم شده است. پروژه نخست ساخت گس بال با اندازه 56 اينچ است. اين محصول پيش ازاين در اندازه هاي پايين تر ساخته شده بود و اين منطقه موفق به ساخت آن با اندازه 56 اينچ شده است. اين پروژه در ارتقاي سطح ايمني تعميرات خطوط انتقال گاز نقش بسيار موثري دارد. اين محصول هم اکنون با 40 درصد کاهش قيمت نسبت به نمونه خارجي توليدشده و مراحل نهايي تجاري سازي را سپري مي کند. پروژه دوم نيز، دستگاه نوار پيچ اتوماتيک با اندازه 56 اينچ بوده است. اين پروژه نيز، نهايي و محصول ساخته شده مراحل نخست تجاري سازي را آغاز کرده است. معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 10 تاکيد مي کند: فارغ از ايجاد اشتغال، کيفيت بالا و قيمت پايين نسبت به نمونه خارجي و جلوگيري از خروج ارز از کشور، با ساخت اين محصولات در داخل و ارتباط با سازنده، از خدمات پس از فروش مستمر نيز بهره مند شده ايم. حسني در ادامه با اشاره به همکاري اين منطقه با شرکت هاي دانش بنيان و مراکز دانشگاهي مي گويد: شرکت هاي دانش بنيان در قالب پارک هاي علم و فناوري فعاليت مي کنند. در اين زمينه تفاهمنامه اي با پارک علم و فناوري خليج فارس امضا شده است و همکاري براي توسعه فعاليت هاي پژوهشي ادامه دارد. به گفته وي، پارسال، نخستين سالي است که توانستيم با تکيه بر سيستم نگهداري و تعميرات (IPCMMS) دارايي هاي شرکت را به نحو احسن نگهداري و همچون هميشه، شرايط را براي انتقال پايدار گاز محقق کنيم. IPCMMS، بحث تاسيسات تقويت فشار و خطوط لوله را شامل و همه دارايي هاي شرکت، برنامه هاي تعميراتي و دوره اي در آن ثبت مي شود و به نوعي نگهداري و تعميرات با تقدم و اولويت بندي نگهداري نسبت به تعميرات داخل آن سيستم پياده سازي مي شود، همچنين با بهره گيري و ثبت مستمر اطلاعات در نرم افزار GIS، از تجاوز به حريم جلوگيري مي کنيم.
آمادگي کامل در مقابل تغييرات روزانه پارس جنوبي
در ادامه، معاون عمليات خطوط لوله منطقه 10 مي گويد: يکي از فعاليت هايي که در مجموعه شرکت ملي گاز ايران به ويژه منطقه 10 عمليات انتقال گاز در جريان است، اتصال پالايشگاه هاي پارس جنوبي به خطوط سراسري به شمار مي آيد. بر اساس اين برنامه، اجراي خط لوله رابط ميان پارس 1 و 2 انجام شده که پس از تکميل مي توان توليد فازهاي جديد پارس 2 را به وسيله اين خط رابط به ساير خطوط و نقاط مصرف برسانيم.
به گفته حبيب ابرار، اين پروژه مي تواند دامنه شبکه انتقال گاز را وسيع تر کند و اين توليدات را به مصارف موردنياز برساند.
وي در ادامه با بيان اينکه تعميرات اساسي سال 96 اين منطقه طبق برنامه زمانبندي به صورت کامل انجام شد، يادآور مي شود: درمجموع، پارسال پيگراني 700 کيلومتر از خطوط لوله منطقه انجام شده است. اتصال خطوط پنجم و ششم سراسري نيز برقرار شده است و از اين پس مي توانيم گاز را از خط ششم به پنجم منتقل کنيم و به نقاط مصرف برسانيم. معاون عمليات خطوط لوله منطقه 10 ادامه مي دهد: دريافت انشعاب از خط ششم براي ايستگاه آب پخش، خورموج و سردشت نيز انجام شده و از اين پس مي توانيم از اين ايستگاه ها روي خط ششم سراسري استفاده کنيم. با توجه به جمع آوري خط لوله 20 اينچ کنگان - دير، ارتباط شهرهاي دير، کنگان، سيراف و کارخانه سيمان اين شهر به خط ششم سراسري برقرار شده است.
ابرار با اشاره به فعاليت هاي ابتکاري اين معاونت تاکيد مي کند: در واحد عمليات ساختماني، دستگاه «بن ماشين» 6 اينچ ساخته شده است. او با اشاره به حساسيت فعاليت معاونت خطوط لوله در اين منطقه يادآور مي شود: به جز خط اول سراسري، همه خطوط انتقال گاز از اين منطقه آغاز و عبور مي کنند. با توجه به اينکه در ابتداي خطوط قرار داريم، انتقال توليدات فازهاي پارس جنوبي با حساسيت ويژه پيگيري مي شود که دراين زمينه، علاوه بر نيروي انساني، شبکه انتقال گاز نيز باوجود مناطق سخت گذر، باتلاقي، وجود رودخانه دشتي و... در آمادگي کامل قرار دارند.
معاون عمليات خطوط لوله منطقه 10 مي گويد: تغييرات در پارس جنوبي به نوعي روزانه است و اين موضوع سبب مي شود تعامل بسيار بالايي با شرکت هاي نفت، گاز و پتروشيمي منطقه داشته باشيم.
افزايش مانور شبکه با اتصال ايستگاه هاي خطوط پنجم و ششم
در ادامه، معاونت عمليات ايستگاه هاي منطقه 10 مي گويد: اين منطقه با دراختيارداشتن دو ايستگاه روي خط پنجم سراسري گاز فازهاي 6، 7 و 8 عسلويه را براي تامين خوراک شرکت پالايش گاز بيدبلند و تزريق به مخازن نفت آغاجاري منتقل مي کند. به گفته علي نصيحت کن، دو ايستگاه نيز روي خطوط سوم و دهم سراسري تعريف شده است. همچنين ايستگاه خيرگو با امکان کارکرد همزمان روي خطوط چهارم و هشتم سراسري، پارسال با تمام ظرفيت در مدار بوده است. وي با اشاره به برنامه تعميرات اساسي ايستگاه هاي تقويت فشار گاز اين منطقه مي گويد: پارسال، تعميرات برنامه ريزي شده ايستگاه هاي سردشت و خيرگو به صورت کامل انجام شد و برنامه امسال نيز تدوين شده است. تعدادي از ايستگاه هاي منطقه به تازگي وارد مدار شده اند؛ از اين رو به تعميرات اساسي نياز ندارند. سال گذشته براي نخستين بار لول A که نخستين مرحله از تعمير توربين به شمار مي آيد، انجام شد. به گفته نصيحت کن، نرم افزار IPCMMS در همه ايستگاه ها استقرار و فرآيند تعميرات با بهره گيري از اين سامانه تسهيل يافته است. معاونت عمليات ايستگاه هاي منطقه 10 درباره تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي در اين منطقه تاکيد مي کند: خودکفايي و خوداتکايي، از توصيه هاي مدير منطقه به شمار مي آيد و به صورت مستمر از سوي همه معاونت ها پيگيري مي شود. بر اين اساس، همه قطعات يدکي و کالاهاي مورد نياز در اولويت نخست از توليد کنندگان داخلي تامين مي شود. با استفاده از دانش شرکت هاي داخلي و مهندسي معکوس نيز توانسته ايم برخي قطعات را بومي سازي کنيم. همچنين تعميرات اکثر قطعات و تجهيزات به شرکت هاي داخلي توانمند واگذار مي شود. نصحيت کن با اشاره به همکاري با شرکت هاي دانش بنيان براي ساخت قطعات و تجهيزات مورد نياز ادامه مي دهد: درزمينه ساخت، بازسازي و مهندسي معکوس برخي کارت هاي الکترونيک با شرکت هاي دانش بنيان همکاري داشته ايم. او با اشاره به برنامه هاي اين منطقه همسو با افزايش مانور شبکه و پايداري انتقال گاز اعلام مي کند: اتصال ايستگاه هاي خط پنجم به خط ششم سراسري انجام و از اين پس امکان دو وضعيتي بودن آنها فراهم شده است. اجراي اين عمليات، باعث افزايش مانور شبکه و پايداري انتقال شده است.
در مسير روابط عمومي الکترونيک
در ادامه، رييس روابط عمومي منطقه 10 عمليات انتقال گاز مي گويد: حريم، يکي از چالش هاي منطقه به شمار مي آيد و تلاش کرده ايم با توسعه برنامه هاي فرهنگي از اين چالش عبور کنيم. به گفته حسن معماري، در اين زمينه اقدام به توليد و انتشار کتابي با عنوان «رگ هاي انرژي سرزمين من» کرده ايم. در قالب اين کتاب، خطرهاي سکونت در کنار خط لوله اطلاع رساني شده است. همچنين به صورت چهره به چهره با ساکنان همجوار خط لوله ارتباط برقرار و با توزيع بسته هاي آموزشي در مدارس سعي کرده ايم در حوزه فرهنگ سازي در همه سنين ورود کنيم. در قالب ساخت تيزر و چاپ کتاب، فعاليت هاي قابل توجهي در حوزه فرهنگ سازي حريم خطوط داشته ايم، همچنين در قالب برنامه تلويزيوني «بچه هاي آفتاب» به فرهنگ سازي در حوزه هاي محيط زيست، حريم خطوط لوله پرداخته ايم. براي تسهيل در استعلام حريم با راه اندازي سامانه پيامکي سعي کرده ايم در کمترين زمان پاسخگو باشيم و ديگر نيازي به حضور ارباب رجوع در اداره نباشد. وي در ادامه با اشاره به ديگر فعاليت هاي روابط عمومي اين منطقه مي گويد: ترويج فرهنگ کتاب و کتابخواني براي همکاران نيز در دستور کار اين واحد قرار دارد. در اين زمينه با تهيه کتابخانه الکترونيک و ديجيتال سعي کرده ايم دسترسي به کتاب براي همکاران را آسان سازي کنيم.
به گفته معماري، با برگزاري نظرسنجي درون و بيرون سازماني به صورت سالانه، سعي کرده ايم نقاط قوت و ضعف سيستم را شناسايي و بازخورد آن را به مدير و بخش هاي ذي صلاح انتقال دهيم. در پي بهبود فرآيندهاي کاري هستيم و با فرآيند سازي تلاش کرده ايم به سمت استاندارد سازي پيش برويم.
رييس روابط عمومي منطقه 10 عمليات انتقال گاز با بيان اينکه به خوبي در مسير روابط عمومي الکترونيک گام برداشته ايم، اعلام مي کند: با توليد و انتشار نشريه الکترونيک با عنوان «با هم و براي هم» از طريق سيستم بريد، تمام سياست ها و چالش هاي منطقه را اطلاع همکاران مي رسانيم.
حضور فعال در نمايشگاه هاي حوزه نفت و گاز و تهيه و تدوين عملکرد منطقه به صورت سالانه، از ديگر فعاليت هاي روابط عمومي منطقه 10 عمليات انتقال گاز به شمار مي آيد.
ماراتن آخرين هاي گازرساني در دولت دوازدهم
پارسال «بهاباد» امسال «بار»
مشعل «امسال زمستان به طرحمان و شرکت ملي گاز ايران باليدم. شايد در برخي مواقع حين اجراي طرح ها احساس ترس و مشکل داشتيم، اما همين که شاهد قطع گاز منطقه مازندران نبوديم و زمستان بدون افت فشار گاز سپري شد، احساس غرور و آرامش کرديم و اين براي ما و شرکت ملي گاز ايران بسيار ارزشمند بود.» اين سخنان غرورآفرين فرهاد حسني، مجري طرح خطوط انتقال گاز درباره عملکرد خطوط انتقال گاز در سال 96 در گفت وگو با مشعل است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد.
از سال 96 تاکنون عمليات اجرايي چه پروژه هاي آغاز شده يا پايان يافته است؟
سال 96 با همراهي مديران و روساي ستاد و همکاران طرح، پروژه 10 و 12 اينچ الموت قزوين به طول 75 کيلومتر، پروژه 20 اينچ بافق- بهاباد به طول 75 کيلومتر و پروژه 170 کيلومتري دامغان - نکا به بهره برداري رسيد. پروژه خط لوله سيمکان نيز به طول 47 کيلومتر براساس برنامه اواخر سال 96 افتتاح شد. برنامه ريزي اين پروژه ها به گونه اي بوده که سال 95 آغاز شوند و سال 96 به بهره برداري برسند. سال 96 پنج پروژه نيز پيمان سپاري شد که براساس برنامه امسال اين پروژه ها بايد افتتاح شوند. در واقع امسال محصول را مي کاريم و سال بعد درو مي کنيم. با توجه به عملکردي که داشته ايم، تصور مي کنم با همراهي مديرعامل، مديران، روسا و همکاران، در دو سال آينده، شاهد جايگاهي ويژه و مطلوب باشيم.
برنامه سال 97 طرح خطوط انتقال گاز چيست؟
پروژه 36 اينچ کوهدشت- خرم آباد به طول 75 کيلومتر، پروژه دره عباس - ماهشهر به طول 65 کيلومتر، پروژه ايستگاه تقويتي 30 اينچ قزوين و بهره برداري از خط لوله گاز «بيرم» به طول حدود 20 کيلومتر در استان فارس، از برنامههاي سال 97 اين طرح به شمار مي آيد که اميدواريم اين پروژه ها به خوبي در دست بهره برداري قرار گيرد.
سال گذشته، «بهاباد» به عنوان آخرين شهر بدون گاز استان يزد به شبکه سراسري پيوست و براساس برنامه هاي تعريف شده، امسال نيز شهر «بار» به عنوان آخرين شهر در استان خراسان رضوي از نعمت گاز برخوردار شده و ضريب نفوذ گاز در اين استان به 100 درصد مي رسد.
علاوه بر خط لوله انتقال گاز دامغان-نکا، پروژه فعال ديگري در شمال کشور وجود دارد؟
پروژه ديگري از سوي اين طرح در شمال کشور وجود ندارد. تقسيم بندي واگذاري طرح ها، از سوي مديريت برنامه ريزي انجام مي شود. با توجه به تصميم هايي که گرفته مي شود، طرح ها را واگذار مي کنند و ما شروع به اجراي پروژه ها مي کنيم. بيشتر طرح هايمان ميان مناطق مرکزي، فارس، اصفهان و يزد است.
سال 96 با چه چالش بزرگي روبه رو بوده ايد؟
مسلما زماني که با پروژه هاي بزرگي روبه رو هستيم، مي توان گفت مشکلاتي نيز خواهيم داشت. اگر بخواهم درباره هر يک از اين مشکلات بگويم، بايد يک کتاب بنويسم. واقعا خدا کمک مي کند که پروژه ها به دست بهره برداري مي رسد. سعي کرده ايم با رعايت استانداردها و همکاري واحد اچ اس اي، ايمني کار را در درجه نخست مورد توجه قرار دهيم و تلاش کرده ايم سال 96 حوادث منجر به کار را کاهش دهيم. يکي از نگراني هايي که سال گذشته داشته ايم، تاريخ افتتاح پروژه دامغان بود که براي اجراي اين پروژه با محدوديت زماني روبه رو بوديم. همچنين سال گذشته در اين زمان بارش باران را در منطقه داشتيم که کار را برايمان کمي سخت مي کرد و نگران اين بوديم که نتوانيم طرح را در زمان مشخص به بهره برداري برسانيم. آبان ماه پارسال کارمان را با جديت بيشتر آغاز کرديم و طي6 ماه، کار به بهره برداري رسيد. اگر پروژه در زمان مقرر به پايان نمي رسيد، از جايگاه واقعي آن کاسته مي شد.
گزارشي از ميزان اشتغالزايي در طرح هاي خود در سال 96 داريد؟
به طور کلي مي توان گفت در هر کدام از پروژه هاي ما در سال گذشته، تقريبا 500 نفر مشغول به کار شده اند. از اين بابت خوشحاليم که با اجراي طرح ها افراد زيادي به واسطه اين پروژه ها به فعاليت مشغول شده اند.
آيا در اجراي پروژه ها از فناوري هاي روز دنيا بهره مي گيريد؟
استفاده از فناوري و تجهيزات روز دنيا بايد با برنامه ريزي قبلي باشد و پيش از آغاز طرح ها و پروژه ها پيش بيني شود. سال 96 براي اجراي طرح ها از فناوري و تجهيزات خاصي استفاده نکرده ايم.
در پايان اگر نکته اي باقي مانده است، بيان بفرماييد.
فعاليت هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در کل شعار «خواستن، توانستن» را به بهترين نحو اجرايي کرد و با پيگيري هاي مديرعامل و مديران ارشد شرکت، باعث افتخار، اقتدار و سربلندي کشورمان شديم. ما هم اين افتخار نصيبمان شد که طرح ها را پيگيري و کنترل کنيم تا به بهره برداري برسد. زمستان گذشته به طرح خطوط انتقال گاز، خودم و شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران باليدم. در برخي مواقع حين اجراي طرح ها، احساس ترس و مشکلاتي داشتيم، اما همين که پارسال شاهد قطع گاز منطقه مازندران نبوديم و زمستان بدون قطع گاز سپري کرديم، احساس غرور و آرامش شد. اين براي ما و شرکت ملي گاز ايران بسيار ارزشمند و مايه افتخار است.
هشت گانه سيراف پروژه ايبراي اقتصاد مقاومتي
بندر سيراف شهري باستاني واقع در بخش مرکزي شهرستان کنگان در استان بوشهر و يکي از آثار تاريخي و نقاط ديدني استان بوشهر در جنوب ايران است. اين بندر بسيار قديمي زماني داراي رونق فراواني بوده و معماري آن شبيه به روستاي ماسوله در شمال کشور است سيراف در گذشته پررونق ترين بندرکشور محسوب مي شده و روابط تجاري زيادي در دوره هاي ساساني و اسلامي داشته است. طرح احداث فراگير پالايشي سيراف نيز در سال 93 از سوي وزارت نفت و با مشارکت بخش خصوصي با هدف جلوگيري از خام فروشي و ايجاد ارزش افزوده، معرفي و مقرر شد در قالب هشت پالايشگاه ميعانات گازي مستقل هر يک به ظرفيت 60 هزار بشکه در روز به همراه تأسيسات يوتيليتي، پشتيبان و واحدهاي فرآيندي مشترک در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جنوبي (سايت پارس 2) راه اندازي شود. پالايشگاه هاي هشت گانه سيراف پس از ساخت عنوان بزرگترين پالايشگاه هاي ميعانات گازي دنيا را به خود اختصاص خواهد داد و از اولويت هاي اقتصاد مقاومتي محسوب مي شود.
زمين محل احداث اين طرح به مساحت حدود 250 هکتار (حدودا 30 هکتار براي هر پالايشگاه ميعانات گازي) از طرف سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس در سايت 2 عسلويه به صورت اجاره 20 ساله به متقاضيان بخش خصوصي واگذار شده است که پس از انقضاي زمان اجاره، با موافقت سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس قرارداد اجاره زمين قابل تمديد خواهد بود. حدود يک سال بعد از معرفي اين طرح اعلام شد ايران قصد دارد با جذب سه ميليارد دلار سرمايه براي طرح فراگير پالايشي سيراف، در بازار فرآورده هاي نفتي آسيا فعالتر شود. طرح پالايشگاه هاي سيراف با ارزش تقريبي سه ميليارد دلار و ظرفيت 480 هزار بشکه در روز، بزرگترين مجموعه پالايشي ميعانات گازي دنيا شناخته مي شود. مجموع توليد سالانه پالايشگاه هاي هشت گانه سيراف عبارت است از: 5/0 ميليون تن گاز مايع تصفيه شده، 5/4 ميليون تن نفتاي سبک تصفيه شده، 7 ميليون تن نفتاي سنگين تصفيه شده، 6/3 ميليون تن سوخت جت و 4 ميليون تن نفت گاز (مطابق با استاندارد يورو 5) است.
با توجه به قرارگيري سايت ميان فازهاي 13 و 19 پارس جنوبي، دسترسي ارزان قيمت به خوراک (ميعانات گازي) به دليل کاهش هزينه هاي انتقال و پمپاژ، گاز طبيعي به عنوان سوخت، بندر براي صادرات فرآورده ها، شبکه برق و آب دريا فراهم و اين موارد منتهي به کاهش هزينه هاي سرمايه گذاري ثابت طرح به ميزان 1 ميليارد دلار شده است. از ديگر مزاياي اين پروژه، معافيت 10 ساله ماليات بر درآمد، معافيت ماليات بر ارزش افزوده و تخفيف در خوراک ميعانات گازي به ميزان 5 درصد فوب خليج فارس است. اين پالايشگاه همچنين نقطه عطفي براي بخش خصوصي در طرح هاي نفتي محسوب مي شود. نرخ بازگشت سرمايه گذاري در اين طرح مناسب است و با توجه به کاهش سطح توليد نفتا در دنيا از سال 2018 عرضه نفتاي توليدي در اين طرح سودآوري بيشتري به همراه خواهد داشت. با روي کار آمدن دولت يازدهم، باز شدن فضاي کسب و کار، همچنين برداشتن محدوديت ها موجب رونق و پيشرفت فيزيکي طرح شد و قطعات هشت گانه پالايشگاه هاي سيراف در يک عمليات خاکبرداري 20 ميليون مترمکعبي در کوتاه ترين زمان ممکن تحويل شد.
قرارداد خريد فناوري واحدهاي تحت ليسانس
امروز قرارداد خريد فناوري واحدهاي تحت ليسانس طرح فراگير پالايشگاهي سيراف امضا و بسته طراحي فرآيندي واحدهاي توليد هيدروژن، بازيافت و دانه بندي گوگرد، تصفيه هيدروژني نفتا، تصفيه هيدروژني فرآورده هاي ميان تقطير (سوخت جت و نفت گاز) و شيرين سازي گاز مايع نيز نهايي شده است و مجموعه اين قراردادها در بخش هاي مختلف با شرکت هاي KT ايتاليا، HALDOR TOPSOE دانمارک و Axens فرانسه امضا شده است. طراحي پايه اين طرح را شرکت ژاپني TOYO با مشارکت شرکت ايراني EIED انجام داده است و با تکيه بر مهندسي ارزش، برنامه ريزي هوشمندانه و پايش لحظه اي تلاش شده است تا ريسک هاي طرح براي سرمايه گذاران، به کمترين سطح ممکن برسد.
در اجراي طرح سيراف، 9 شرکت (هشت شرکت به عنوان مالک پالايشگاه ها و يک شرکت به عنوان هماهنگ کننده) حضور دارند و به طور ميانگين براي ساخت هر يک از هشت پالايشگاه کوچک ميعانات گازي پارس جنوبي به حدود 300 ميليون دلار سرمايه نياز است. اين هشت پالايشگاه داراي يک يوتيليتي واحد (آب، برق، بخار) است که به هر يک از سرمايه گذاران، درصدي از سهام آن تعلق مي گيرد و چهار درصد سرمايه گذاري در احداث اين يوتيليتي نيز به عهده شرکت ملي نفت ايران است؛ شرايط حضور شرکت هاي خصوصي در طرح ساخت هشت پالايشگاه ميعانات گازي پارس جنوبي فراهم شده و بازده اقتصادي بالايي در انتظار سرمايه گذاران اين طرح خواهد بود.
طرح پالايشي سيراف هم اکنون به مرحله HEAD OF AGREEMENT رسيده است و تامين مالي و تضمين مالي نيز از سوي بخش خصوصي تصميم گيري مي شود. بيژن زنگنه، وزير نفت نيز در آخرين نشست خبري خود درباره پروژه سيراف گفت: اين طرح نيمه تمام است، اما در اتمام آن تاخيري رخ نداده است. از هشت پالايشگاه، هفت پالايشگاه آماده هستند که از خطوط اعتباري خارجي استفاده کنند. اين کار طولاني است و حداکثر دو ساله به نتيجه مي رسد.
نافذ شدن LC چهار پالايشگاه
صادق آبادي نيز اخيرا درباره اين طرح گفته است: LC چهار پالايشگاه نافذ شده و قرارداد براي يکي از پالايشگاه ها با يک شرکت چيني در حال مذاکره است. در سه پالايشگاه ديگر هنوز قرارداد APC نافذ نشده است، اما کنسرسيومي از شرکت هاي ايراني در حال مذاکره هستند. فاينانس هاي چين معمولا 15 و 85 درصد است. فاينانس صندوق توسعه نيز 30 به 70 نسبت آورده و فاينانس است. نحوه سرمايه گذاري در پالايشگاه ياد شده هم به همين نحو است و مذاکرات سه پالايشگاه ديگر هنوز نهايي نشده است. سه شرکت ايراني سازه، ناروان و ناموران پيمانکاران هستند. به نظر مي رسد ساخت پالايشگاه هاي هشت گانه سيراف که پس از ساخت، عنوان بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي دنيا را به خود اختصاص خواهد داد، جزء اولويت هاي اقتصاد مقاومتي است. مجموع ظرفيت پالايشي کشور با احتساب بهره برداري کامل پالايشگاه ستاره خليج فارس حدود 16/2 ميليون بشکه در روز است که به اين ترتيب پالايشگاه هاي ميعانات گازي سيراف حدود 22 درصد به ظرفيت پالايشي کشور اضافه خواهند کرد.
بر اساس اطلاعات ترازنامه هيدروکربوري کشور، هم اکنون ميزان خوراک مايع، ميعانات گازي و خوراک فرآورده هاي نفتي پتروشيمي هاي کشور برابر 9/65 ميليون بشکه معادل نفت خام است، اما با احتساب مجموع ظرفيت گاز مايع تصفيه شده و نفتاي سبک و سنگين تصفيه شده پالايشگاه هاي هشتگانه سيراف که مي تواند به عنوان خوراک مايع واحدهاي پتروشيمي مورد استفاده قرار گيرد، برابر با 7/86 ميليون بشکه معادل نفت خام خواهد شد و به اين ترتيب ظرفيت خوراک مايع که مي تواند در صنعت پتروشيمي کشور مورد استفاده قرار گيرد، حدود 130 درصد افزايش مي يابد.
از سوي ديگر، مجموع خوراک گاز و مايع پتروشيمي هاي کشور معادل 4/151 ميليون بشکه معادل نفت خام اعلام شده و بنابراين مجموعه پالايشگاهي سيراف مي تواند 57 درصد به ظرفيت خوراک گاز و مايع پتروشيمي هاي کشور بيفزايد.
درآمد 13 ميليارد دلاري
از نظر درآمدي نيز، درآمد ناخالص سالانه حاصل از فروش محصولات پالايشگاه هاي هشت گانه سيراف حدود 13 ميليارد دلار برآورد شده؛ در حالي که ارزش افزوده ناخالص پالايشگاه هاي هشت گانه سيراف معادل 2/1 ميليارد دلار در سال بوده که اين مقدار از نظر معادل درآمدي؛ حدود سه درصد توليد ناخالص داخلي ايران در سال 2016 است.
پروژه هاي عظيمي مانند پروژه فراگير پالايشي سيراف، اهداف خرد و کلان متعددي را برآورده مي کند که از اهداف کلان آن مي توان به رشد و توسعه بخش خصوصي از طريق افزايش توانايي هاي مالي و اعتباري به واسطه نرخ بازگشت سرمايه بالاي طرح براي سرمايه گذاري هاي جديد و ورود به تامين منابع مالي از طريق بانک هاي بين المللي و بازارهاي سرمايه درکنار افزايش توانايي هاي اجراي پروژه و حضور در بازارهاي بين المللي اشاره کرد.
توليد 20 ميليون تن در سال محصولات پالايشي و افزايش 22 درصدي ظرفيت پالايشي کشور، ايجاد سالانه 13 ميليارد دلار درآمد ناخالص حاصل از فروش محصولات پالايشي، ايجاد حدود 5/1 ميليارد دلار (معادل 57 هزار ميليارد ريال) کالا و خدمات براي سازندگان، مشاوران و پيمانکاران داخلي از ديگر اهداف اين طرح به شمار مي رود. ايجاد 17 هزار شغل در دوران ساخت و ايجاد 2 هزار شغل مستقيم در دوران بهره برداري، افزايش 130 درصدي ظرفيت خوراک مايع پتروشيمي در کشور و «افزايش 57 درصدي مجموع ظرفيت خوراک گاز و مايع پتروشيمي در کشور، از اهداف ديگر اين طرح محسوب مي شود. اکنون بخش قابل توجهي از توليد ميعانات گازي کشور صادر مي شود، اما با راه اندازي پالايشگاه هاي 480 هزار بشکه اي سيراف، صادرات ميعانات گازي کشور تقريبا به صفر مي رسد و به اين ترتيب ميعانات گازي به محصولات با ارزش افزوده بيشتر تبديل مي شود.
شريان هاي نفت، زير ذره بين
اعظم محمد شفيع زاده درپيچ وخم کوه ها و جاده ها، خطوط لوله اي گذرکرده اند که از نگاه من و تو پنهان است؛ خطوطي که همچون شريان هاي حياتي انسان درهم تنيده شده اند و سيال نفت خام و فرآورده هاي نفتي را درگستره ايران زمين حرکت مي دهند تا چرخ هاي اقتصاد کشور، لحظه اي ازحرکت باز نايستد. روزانه 330 ميليون ليتر وسالانه 57 ميليارد تن- کيلومتر نفت خام و فرآورده هاي نفتي، بي هيچ وقفه با بهره گيري از14هزار کيلومترخط لوله و تاسيسات جانبي، با مديريت يکپارچه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در کشور جا به جا مي شود و در اين فعاليت مهم 12 منطقه به عنوان «دستي واحد» عمل مي کنند تا انتقالي ايمن رقم بخورد. اما در اين جا به جايي ايمن و بدون وقفه، زنجيره اي از انسان هاي سختکوش حضور دارند؛ زنجيره اي که حراست حلقه اي ازآن است تا خطوط لوله ومخابرات نفت ايران به عنوان ثروتي ملي، حفظ وصيانت شود و از گزند بدخواهان دوربماند. هنگامي که سخن ازحراست صنعت نفت به ميان مي آيد، يونيفورم پوش هاي آبي رنگ و البته کرم رنگ نيز درپيش چشمانت مجسم مي شوند. نيروهايي بامسئوليتي سنگين که کمترديده شده اند، البته نه به ديدگان که به لحاظ نقش و حضورشان درپاسداري وصيانت از شريان هاي انتقال نفت و تاسيسات وابسته به آن. روح الله فرمانيان ازهمين جنس است. با او که ازنيروهاي جوان وبا استعداد حراست است وحضورش به عنوان رئيس حراست شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق به کمتر از يک سال مي رسد، گفت وگويي انجام شده که شرح آن پيش روي شماست.
تصورمي کنم براي ورودبه بحث، تعريفي ازحراست داشته باشيد. حراست به چه معناست؟
درفرهنگ لغت، واژگاني مترادف براي «حراست» عنوان شده است، واژگاني همچون پاسداري، حفاظت، مراقبت، مواظبت و...بنابراين اگربخواهم تعريفي ازاين واژه پنج حرفي داشته باشم، بايد بگويم «حراست» يعني مواظب، محافظت و صيانت از چيزي که نزد شما به امانت گذارده شده است. در يک کلام يعني مسئوليت.
اشاره به مسئوليت کرديد؛ با توجه به تعريفي که ارائه داديد، چه مسئوليت هايي متوجه حوزه کاري شماست؟
مهم ترين وظيفه حراست، حفاظت و صيانت از اموال و دارايي هاي شرکت اعم از انساني وفيزيکي در برابر هرگونه تهديد و خطر است.
به بيان ديگر، ماحصل عملکرد حراست، ارتقاي امنيت درجهت پيشبرد اهداف سازمان باحفظ وارتقاي توان حفاظتي درحوزه عملياتي آن، همچنين مشورت دهي واطلاع رساني به موقع به مديران درحوزه هاي مختلف است.
طبيعتا کاردر اين حوزه بدون چالش نيست، ازچالش هايي که با آن رو به رو هستيد، بگوييد.
يکي از مهم ترين چالش هايي که همانند بيشتر واحدها، گريبانگيرشده، کمبود نيروي انساني است. افزون برکمبود کنوني که دراين حوزه از نظر نيروي انساني وجود دارد، مجوزي هم براي جذب نيروي جديد نيست افزون براين، درخواست انتقالي نيروي غيربومي نيز، مشکلات اين حوزه را بيشتر کرده است که البته اميدوارم اين مشکلات با کمک مديران عالي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران برطرف شود.
حريم خطوط لوله وحفظ آن، يکي ازحوزه هاي مهم حراست محسوب مي شود؛ دراين باره توضيح مي فرماييد.
خطوط لوله انتقال نفت، سرمايه اي ملي است که بايدحفظ وصيانت شود. گاه درحريم اين سرمايه که متعلق به همگان است، اقدام هاي غير متعارف مانند ساخت وساز انجام مي شود که ايمني خط و مردم ساکن اطراف آن را به خطر مي اندازد. به منظور پيشگيري وجلوگيري ازچنين مواردي لازم است خطوط انتقال پيوسته پايش شوند و اين کار به وسيله نيروهاي خط بان و عوامل حراست انجام مي شود. پايش مستمرمسير خطوط انتقال به وسيله نيروهاي خط بان وعوامل حراست باهدف حفاظت وانتقال پايدار فرآورده هاي نفتي، همچنين جلوگيري ازهرگونه اقدام مغايرقانون از سوي مجاوران مسير، نهادهاي دولتي وخصوصي و... درحريم اين خطوط ازجمله کار کردهاي حراست دراين حوزه(حريم خطوط انتقال) به شمار مي رود.
خط بانان در پايش مسير انتقال فرآورده چه نقشي به عهده دارند؟
درحوزه استحفاظي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق 1400کيلومترخط انتقال وجود دارد که بايد حفظ وحراست شوند تا انتقالي ايمن و بدون وقفه انجام شود. باتوجه به وسعت اين گستره عملياتي، نقش خطبانان مهم جلوه مي کند؛ به اين معنا که آنهاباپايش، کنترل وبررسي مسيراستحفاظي، حوادث، رويدادها و موارد نقض حريم خط را به مسئولان منطقه اعلام مي کنند. بااعلام گزارش هاي دريافتي ازسوي خط بانان، اين موارد دردستور کار واحدهاي مرتبط و مراکز محدوده مسير قرار مي گيرد تا اقدام هاي مقتضي درباره آنها انجام شود.
تعارض به حريم خطوط لوله بيشتر در چه مواردي است؟
تخريب مسير خط به واسطه تردد ماشين آلات سنگين مربوط به معادن شن و ماسه، فعاليت کشاورزان مجاور، احداث جاده خاکي، انجام فعاليت هاي خدماتي- عمراني شهرداري ها و سايرارگان هاي دولتي وخصوصي در مسير حريم خط، بدون مجوز و هماهنگي با منطقه، از مصاديق تعدي به حريم خطوط انتقال هستند. البته همان طورکه پيش تر اشاره شد، اقدام هاي پيشگيرانه انجام مي شود تا از بروز اين موارد جلوگيري شود.
آماري درخصوص رفع تعارض و جلوگيري از تجاوز به حريم خطوط لوله آماري مي فرماييد.
سال گذشته باتوجه به اقدام هاي پيشگيرانه، ازمجموع 257 مورد نقض حريم خط، 119 مورد خنثي و از بروزحوادث ناگوار ناشي از تعدي به حريم خطوط انتقال جلوگيري شده است. همچنين با کنترل و نظارت دقيق برعملکرد و گزارش به موقع خط بانان 148 مورد از تعارضات باهمکاري واحدهاي فني و ستادي اصلاح و برطرف شد.
تعدي و تعرض به حريم خطوط لوله، چه مشکلاتي براي منطقه(حوزه عملياتي جنوب شرق) به وجود مي آورد؟
وقوع چنين مواردي با بروزخطرهاي بالقوه همراه است.تخريب گرده ماهي و مسير انتقال خط، فشار بيش ازحد بر خط به واسطه تردد ماشين آلات سنگين شرکت هاي مجاور مسير که در دراز مدت مي تواند به نشتي، هدررفت وآلودگي زيست محيطي منجر شود، همچنين کاهش قدرت مانورهمکاران فني و عملياتي در مهار حوادثي که در اين ارتباط بروز مي کند، از مشکلات حوزه حريم خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق است.
براي مقابله باچنين مشکلاتي، انجام هرگونه اقدام عمراني، خدماتي و اجراي هر پروژه اي درجوارحريم خطوط لوله، به اخذمجوز منطقه و هماهنگي با کارشناسان آن منوط شده است.
چه تمهيداتي به کار برده مي شود تا از تجاوز به حريم خطوط لوله جلوگيري شود؟
فائق آمدن به چنين هدفي به چند عامل مهم بستگي دارد. شناساندن منطقه، فعاليت هاي آن و بيان اهميت خطوط انتقال در نشست مشترک مسئولان شرکت و مسئولان شهري حوزه هاي مسيرخط، همچنين آگاه سازي مسئولان از مخاطرات نقض حريم خط وبرگزاري مانورهاي مشترک، از تمهيداتي که به کار گرفته مي شود تا ازنقض حريم خطوط لوله جلوگيري شود.
نشست هاي توجيهي با مسئولان پدافند غيرعامل، مسئولان شهري، نيروهاي امنيتي و انتظامي به منظورشناساندن فعاليت هاي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق، همچنين برگزاري مانورهاي مختلف با همکاري سازمان هاي ذيربط از جمله اورژانس، هلال احمر، آتش نشاني و حوادث جاده اي، کمک کرده است تا تعارض به حريم خطوط لوله در سال هاي گذشته، کاهش چشمگيري يابد و انتقال سيالات نفتي در شبکه، ايمن تر انجام شود.
آيا نکته اي هست که بخواهيد بگوييد؟
صيانت ازخطوط لوله وانتقال ايمن و بدون وقفه مواد نفتي درون آنها، نتيجه تلاش گروهي است؛از اين رو جا دارد از تلاش همکاران خود درمجموعه حراست قدرداني کنم. نکته مهم ديگراين که مجموعه شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق آماده هرگونه همکاري وارائه مشاوره هاي ايمني، فني و عملياتي به نهادها، موسسات وهمجواران حريم خطوط لوله است تا مسير خطوط لوله، حفظ و انتقال فرآورده ها به گونه اي پايدار انجام شود. نبايد ترديد کردکه خطوط لوله از سرمايه هاي ملي و حفظ آن نيز نيازمند همت ملي است.
گزارش «مشعل» از مجتمع مديريت پسماندهاي صنعتي و ويژه در پارس جنوبي
رهايي منطقه ويژه از پسماندهاي صنعتي
مشعل سميه راهپيما در آن سوي آب هاي نيلگون خليج فارس، خون صنعت نفت در شريان فعاليت نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش جريان دارد و بخش عمده اي از چرخه اقتصاد کشور نيز از سوي آنها مي چرخد، از اين رو مي توان گفت که اهميت صنعت نفت بر هيچکس پوشيده نيست، اما نبايد از رعايت الزام هاي محيط زيستي در مناطق صنعتي همانند عسلويه غافل ماند. بايد تمهيداتي انديشيده شود تا از مخاطرات زيست محيطي ناشي از فعاليت هاي صنعتي کاسته شود، به همين دليل منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، اقدام به ايجاد مجتمع مديريت پسماند صنعتي و ويژه در پارس جنوبي کرده و مراحل جانمايي آن انجام شده است.
احمد ترسلي، کارشناس ارشد حفاظت محيط زيست منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، يکي از کساني است که از نزديک با اين پروژه درگير بوده است. به گفته او، «احداث مجتمع مديريت پسماند صنعتي و ويژه در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس به دو دليل ضرورت دارد؛ نخست اينکه، با توجه به وجود تاسيسات عظيم پالايشگاه هاي گازي پارس جنوبي و صنايع بزرگ پتروشيمي در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، بديهي است که روزانه حجم قابل توجهي از پسماندهاي صنعتي كه شامل انواع پسماندهاي خطرناك است، در اين منطقه توليد مي شود. اين پسماندها اغلب از خصوصيات سميت، ميل تركيبي زياد، قابليت اشتعال و انفجار و خورندگي برخور دار هستند که در صورت عدم مديريت اصولي، قطعا خسارت هاي متعدد زيست محيطي را در بر خواهند داشت. بر اساس مطالعات طراحي مفهومي مديريت پسماند صنعتي منطقه، به طور متوسط در طول دوره طرح، سالانه حدود 64394 تن پسماند صنعتي در منطقه ويژه توليد مي شود.
دوم، الزام قانوني که مطابق ماده 7 قانون مديريت پسماندها، مديريت اجرايي پسماندهاي صنعتي و ويژه، به عهده توليد کننده است. با توجه به اهميت موضوع، مرداد سال 1394 تفاهم نامه اي بين وزارت نفت و سازمان حفاظت محيط زيست کشور امضا شد که در بند 6 آن، همکاري و تعامل براي حل مشکلات ناشي از پسماندهاي صنعتي منطقه ويژه مورد تاکيد قرار گرفت.»
بازيافت 34 درصدي پسماندها
پسماند هاي صنعتي، مواد زائد ناشي از فعاليت هاي صنعتي هستند و معمولاً شامل فلزات، مواد پلاستيکي، مواد شيميايي، زباله هاي ويژه و زباله هاي خطرناک مي شود که در فرايندهاي مختلف صنايع توليد شده و عمل جمع آوري، حمل و نقل و دفع آنها ضوابط و مقررات ويژه اي را به خود اختصاص داده است.
ترسلي در اين مورد مي گويد: «با توجه به مطالعات اوليه انجام شده در منطقه، تنوع پسماند صنعتي خطرناک و غيرخطرناک در منطقه در بيش از 100 نوع گزارش شده که نحوه جمع آوري هر يک از آنها براساس نحوه انبارش کنوني، حالت پسماند (مايع، نيمه جامد و جامد) و 4 ويژگي اصلي پسماند ويژه (سميت، اشتعال پذيري، خورندگي و واکنش پذيري) متفاوت است. مبناي کار مجتمع مديريت پسماند صنعتي، رعايت تمامي اصول فني و قانوني و مطابق با استانداردهاي جهاني خواهد بود.
براساس طراحي مفهومي صورت گرفته و طرح امکان سنجي مستخرج از آن، براي تمامي پسماندهاي توليدي شناسايي شده، واحد مناسبي براساس هرم مديريت پسماند (ابتدا اجتناب و کاهش توليد، سپس بازيافت و بازيابي انرژي و مواد و در انتها امحا و دفن اصولي) طراحي شده است. به عنوان مثال 34 درصد از کل پسماندهاي صنعتي توليدي در منطقه بازيافت خواهد شد و اين مقدار، شامل تمامي پسماندهاي قابل بازيافت شناخته شده در منطقه براساس به روزترين مباني اجرايي و علمي رشته مهندسي مواد زائد جامد است. در برنامه اجرايي پروژه مطالعات شناسايي پسماند در طول دوره اجرا و بهره برداري، پيش بيني شده است تا در صورت شناسايي پسماند جديد يا تغيير فراوان در کيفيت پسماندهاي شناسايي شده، بتوان واحدهاي مربوط به آن را توسعه داد.»
مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي
مجتمع مديريت پسماندهاي صنعتي، مطابق ضوابط و الزام هاي استقرار صنايع سازمان حفاظت محيط زيست کشور، به انجام مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي (EIA) و اخذ مجوز از سازمان حفاظت محيط زيست نياز دارد تا بتواند فعاليت هاي خود را ادامه دهد. ترسلي در اين زمينه مي گويد:« برخي شرکت هاي متقاضي سرمايه گذاري در اين بخش نتوانستند اين مجوز را اخذ کنند. پس از پيگيري هاي مستمر رئيس اچ اس اي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، سازمان منطقه ويژه به طور مستقيم مجوز مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي(EIA) محل مجتمع مديريت پسماند در سطح پارس (يک) و (2) را اخذ، سپس سرمايه گذار اصلح نيز نسبت به احداث و راهبري آن اقدام کرد. پس از تاييد مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس کميته اي متشکل از اچ اس اي وزارت نفت، اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران، اچ اس اي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و سازمان حفاظت محيط زيست تشکيل شد. اين کميته، هم روند مطالعات را به دقت زير نظر داشت و هم بر انتخاب شرکت توانمند از بين شرکت هاي متقاضي سرمايه گذاري در منطقه نظارت مي کرد.»
او ادامه مي دهد: «اين طرح مطالعاتي (مجتمع پسماند صنعتي و ويژه در پارس جنوبي) 3 گام مطالعاتي را براي اخذ مجوز طي کرده است. ابتدا مطالعات مکان يابي در سطح پارس (يک) و (2) (به نوعي کل منطقه مطابق با ضوابط سازمان حفاظت محيط زيست مورد آمايش قرار گرفت) انجام شد. پس از آن، پروژه طراحي مفهومي مجتمع صورت گرفت. نوع، حجم، تواتر زماني توليد و آناليز فيزيکوشيميايي روي پسماندهاي صنعتي و ويژه توليدي شرکت هاي مستقر در منطقه مورد مطالعه جامع قرار گرفت. اين دو پروژه با همکاري مديريت پژوهش سازمان منطقه ويژه و دانشگاه شهيد بهشتي انجام شد. پس از آن، مطالعات EIA صورت گرفت و سپس طرح در اداره کل حفاظت محيط زيست استان بوشهر و در کارگروه استاني دفاع و مجوز صادر شد. مجموعه اچ اس اي وزارت نفت، اچ اس اي شرکت ملي نفت و اچ اس اي ارشد منطقه ويژه، نقش بسزايي در اخذ مجوز نهايي دو قطعه زمين 12 هکتاري ( مجموع 24 هکتار) داشتند.»
مديريت تمامي پسماندهاي صنعتي
برخورداري از محيط زيست سالم براي انسان، متضمن حفاظت از آن است و انسان افزون بر برخورداري از اين حق، تعهد حفاظت از آن را نيز بر عهده دارد. ضرورت توجه به محيط زيست بايد به موازات فعاليت هاي توليدي، به عنوان رکن توسعه پايدار مورد توجه قرار گيرد. با توجه به جايگاهي که صنايع نفتي در جهان امروز پيدا کرده است، نبايد از صدمات آن به انسان و محيط زيست غافل بود و بايد به دنبال راه حل هايي براي کاهش اين آسيب ها باشيم. عمليات نفتي از قبيل اکتشاف، توسعه، بهره برداري، حمل و نقل و تصفيه نفت بر محيط زيست آثار مخربي دارد که با در نظر گرفتن تمهيداتي، قابل کنترل و کاهش است. در اين زمينه ترسلي مي گويد: «منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، داراي ويژگي هاي خاص محيطي است. بخش عمده اي بين کوه و دريا محصور است و پارک ملي نايبند، با انبوهي از درختان حرا نيز بخشي از اکوسيستم منطقه به شمار مي رود. نکته اي كه ذكر آن اهميت بسياري دارد، اين است كه طرح مجتمع مديريت پسماند، يک طرح خدماتي بوده و با هدف اصلي مديريت تمامي پسماندهاي صنعتي توليدي در منطقه تعريف شده است، از اين رو بديهي است که با توجه به حجم فعاليت هاي مختلف صنعتي و همچنين توسعه منطقه، عدم اجراي اين طرح به معني عدم ساماندهي حجم وسيعي از پسماندهاي صنعتي و خطرناک بوده كه مي تواند تمامي پارامترهاي محيطي بخصوص آب، خاک و هوا، اکوسيستم شکننده منطقه و همچنين سلامت و بهداشت عمومي در منطقه را بشدت به خطر بيندازد. از اين رو هدف اصلي از طرح مجتمع مديريت پسماند صنعتي خطرناک و ويژه در محدوده منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، حفظ محيط زيست و حل معضل پيچيده پسماندهاي صنعتي توليدي در منطقه است. در نگاه كلان و در سطح كل منطقه، اجراي اين پروژه راهبردي بوده و منافع محيط زيستي آن نيز بسيار واضح و مشخص است. با اين وجود از آنجا كه پسماند به عنوان يک منبع آلاينده مطرح است، بديهي است که جمع آوري تمامي پسماندهاي صنعتي توليدي و مديريت متمركز آن، نظير هر پروژه صنعتي ديگر با آلاينده ها و تنش هاي محيط زيستي همراه است؛ اما جلوگيري از انتشار و پراكندگي پسماندها در سطح منطقه ويژه و مديريت اصولي آن، مسئله اي است كه قطعا منافع محيط زيستي اجراي پروژه را توجيه مي كند.»
بهره بر داري تا 18 ماه ديگر
براي هر پروژه اي از فاز مطالعاتي تا بهره برداري، مدت زماني در نظر گرفته مي شود. اکنون فاز نخست مجتمع مديريت پسماند صنعتي خطرناک و ويژه که همان فاز مطالعاتي است و پايان يافته، وارد فاز مکان يابي و بهره برداي شده است. ترسلي در اين زمينه مي گويد: «در حال حاضر مراحل نهايي واگذاري دو قطعه زمين (سايت يک: سايت ماده و انرژي و سايت دوم: لندفيل مهندسي) از سوي مديريت توسعه اقتصادي و جذب سرمايه سازمان منطقه ويژه به شرکت سرمايه گذار، در حال اتمام است. مطابق با برنامه اعلامي شرکت سرمايه گذار، مجتمع ظرف مدت 18 ماه به بهره برداري خواهد رسيد که اين مهم در اواخر تابستان سال آينده اتفاق خواهد افتاد. هر دو سايت در پارس (2) واقع شده اند که سايت بازيافت و توليد انرژي در قسمت شمال ايران ال ان جي قرار دارد و سايت لندفيل مهندسي نيز در دو کيلومتري جنب مخازن پالايشگاه فجر جم واقع شده است.» او در پاسخ به اين سوال که آيا نمونه اين مجتمع در سطح کشور وجود دارد، مي گويد: «به اين شکل که تمامي واحدها اعم از دفن در زمين (لندفيل)، زباله سوزي، واحدهاي متنوع بازيافت، واحدهاي بي خطرسازي و خنثي سازي و ... در يک مجتمع متمرکز باشند، در کشور وجود ندارد.»
بازگشت سرمايه، کمتر از 4 سال
همواره از زباله ها به عنوان «طلاي سياه» نام برده مي شود. يکي از مهم ترين دلايل اين نامگذاري، درآمدزايي آن است؛ زيرا بعد از فعل و انفعالاتي مي توان آن را به چرخه توليد باز گرداند و به درآمدزايي رسيد. ترسلي در اين زمينه مي گويد:« در صورت همکاري کامل صنايع با اين طرح يا هر طرح محيط زيستي ديگر، در زمينه مديريت پسماندها و همچنين حمايت مسئولان در اجراي قوانين موجود در کشور و در اولويت قراردادن حفظ محيط زيست به مسائل اقتصادي زود بازده بعد از 4 سال، شاهد بازگشت سرمايه خواهيم بود، از اين رو مي توان گفت که اين گونه طرح ها از لحاظ اقتصادي کاملاً مقرون به صرفه است.» با اجراي پروژه مجتمع مديريت پسماند صنعتي و ويژه در پارس جنوبي، تمامي شرکت هاي منطقه، از آن منتفع خواهند شد. در صورت موفقيت آميز بودن اين طرح، به طور قطع علاوه بر پسماندهاي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، پسماندهاي صنعتي کل استان بوشهر نيز مديريت خواهد شد. اين طرح مي تواند الگويي براي ساير مناطق نفت خيز کشور و صنايع بزرگ باشد. با راهبري اصولي و استفاده از بهترين فناوري روز دنيا از سوي سرمايه گذار در منطقه، نگراني ناشي از آسيب هاي احتمالي وارده به محيط زيست از طريق اين نوع پسماندها از بين خواهد رفت.
روايت «مشعل» از خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت جزيره خارک
سلامی به گرمای زندگی
مشعل سميه راهپيما خارک، کلمه اي نام آشنا، اما غريب است که همانند نگيني در درياي نيلگون خليج فارس خود نمايي مي کند. شايد کسي از بيرون به مشکلات داخل جزيره پي نبرد، اما وقتي با بوميان اين منطقه بيشتر صحبت مي کنيم، جمله اي که مرتب از آنها مي شنويم اين است که به طور ناخودآگاه مي گويند «خلق مان تنگ» است که يکي از مهم ترين دلايل آن مي تواند محصور بودن جزيره در آب و مساحت کوچک آن باشد؛ جزيره اي با 26 کيلومتر وسعت. اکنون حجم بسياري از اراضي اين جزيره به وسيله شرکت هاي نفتي از جمله پايانه هاي نفتي، شرکت نفت فلات قاره، شرکت صنايع پتروشيمي و شرکت ملي نفتکش ايران مورد استفاده صنعتي و خدماتي قرار گرفته است. از اين رو بهداشت و درمان صنعت نفت نيز همپاي اين عنصر اقتصادي و ثروت زا، براي پشتيباني از چرخه عمليات، از ديرباز جامه سلامت را به تن کرده و از سال 1336 که نخستين محموله نفت صادراتي از اين جزيره مرجاني صادر شد، پا به پاي اين صنعت نو ظهور پيش رفته است، به طوري که شرکت نفت ايران و انگليس، درمانگاهي با چند کانکس پيش ساخته به مساحت 1000 متر مربع در مرکز جزيره خارک تاسيس کرد که کادر پزشکي و پزشکياري آن در ابتدا متشکل از چند پزشک انگليسي بود و بعدها پزشکان هندي نيز مسئوليت بهداشت و درمان صنعت نفت خارک را عهده دار شدند. بي شک بهداشت و درمان صنعت نفت خارک، جزء جدايي ناپذير صنعت نفت بوده و نقطه قوت و تکيه گاه کارکنان و مديران اين صنعت در اين منطقه راهبردي است. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» به اين منطقه سفر کرده و گزارشي ميداني از کارکنان اين بيمارستان و بومياني که براي دريافت خدمات درماني به اين بيمارستان مراجعه کرده اند، تهيه کرده که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
آرام پيله رودي، پزشک عمومي بيمارستان «خليج فارس» در جزيره خارک است که به قول کارکنان آنجا، از قديمي هاي اين بيمارستان به شمار مي رود. او سال 1376 به صورت اقماري کار خود را آغاز کرده است. به اعتقاد پيله رودي، خاک اين منطقه «به قدري گيراست» که توانسته 20 سال در اين منطقه بماند و هيچگاه نخواسته از خارک به جاي ديگري برود. با او وارد صحبت مي شوم و از ارائه خدمات درماني به بوميان و کارکنان منطقه خارک سوال مي کنم، مي گويد: مدتي در خارک، طرح «هوم ويزيت» داشتيم، به اين معنا که برخي کارکنان صنعت نفت بومي جزيره، بعد از بازنشستگي در خارک مي مانند. به همين دليل بيشتر از خدمات درماني، به يک سلام گرم نياز دارند. براي اينکه بتوانيم خدمات بهتري به آنها بدهيم، نخست خانواده ها را شناسايي مي کرديم و بعد به همراه يک پزشک قديمي جزيره، پرستار با سابقه و يک راننده نزد آنها مي رفتيم و بيش از آنکه درمانگر باشيم، گوش شنوا براي شان بوديم. پيله رودي ادامه صحبت هاي خود را به سمت بيماري هاي رايج در جزيره خارک مي برد و ادامه مي دهد: علاوه بر چهار بيماري شايع فشار خون، چربي بالا، ديابت و ناراحتي قلبي، بيماري هاي «خلقي» نيز به وفور در اين منطقه ديده مي شود، يعني ساکنان خارک مي گويند که غم دارند؛ اما دليل آن را نمي دانند؛ شايد يکي از دلايل بروز اين ناراحتي، کار در محيط يکنواخت با آدم هاي محدود باشد. او که به صورت اقماري کار مي کند، دوري از خانواده را بسيار سخت مي داند و مي گويد: «وقتي به خارک آمدم، دخترم 6 ماهه بود و اکنون سال آخر دانشگاه است، ضمن آنکه مسائلي پيش مي آيد که بايد آن لحظه در کنار خانواده باشي؛ اما به خاطر شرايط شغلي نيستي و براي کسي که کار اقماري نکرده، «نيستي» معنا ندارد.
کمبود پزشک متخصص
صحبت هايم با دکتر پيله رودي را پايان مي دهم و به سمت بخش هاي درماني مي روم. مراجعه کنندگان زيادي براي دريافت خدمات درماني به اين بيمارستان مراجعه کرده اند که با چند نفر از آنها هم صحبت مي شوم. يکي از آنها، عابدي از کارکنان ساکن جزيره است. او مي گويد: خدماتي که اين بيمارستان به کارکنان صنعت نفت و بوميان منطقه ارائه مي دهد، خوب است؛ اما تردد پزشکان متخصص کم است. ساکنان اين منطقه به دليل مشکلات مفاصلي که دارند، نيازمند پزشک ارتوپد هستند؛ اما اين نوع خدمات، ماهي يک بار ارائه مي شود که در آن روز، تعداد زيادي از بيماران مفاصلي به اين مرکز مراجعه مي کنند، همچنين اگر بيماري، نياز به ام آر آي داشته باشد، بايد به مرکز درماني بوشهر برود.
برطرف شدن مشکلات درماني
سمانه حيدري نيز به دليل گرفتگي گردن فرزندش به بيمارستان آمده و از بوميان خارک است. مي گويد: «قبل از ساخت اين بيمارستان، با مشکلات درماني روبه رو بوديم که با ساخت آن برطرف شده است؛ اما به دليل محصور بودن اين منطقه در آب، گاهي اوقات خدمات درماني و اعزام بيماران به سختي انجام مي شود، از اين رو به بالگردهايي نياز است که در شب نيز امکان پرواز داشته باشند. »
حضور دائم پزشک اطفال
اکبر ابراهيمي از کارکنان مديريت شهري جزيره خارک 23 سال است که در اين منطقه کار مي کند. مي گويد: بوميان اين منطقه، از خدماتي که بهداشت و درمان صنعت نفت ارائه مي دهد، بسيار راضي هستند. از همکاران قديمي خود شنيده ام که در گذشته، کمبود پزشک داشتيم که اکنون بر طرف شده است. او دليل حضور خود در بيمارستان را فرزند خردسالش مي داند که دچار سرماخوردگي شده است. ابراهيمي صحبت هايش را تمام نکرده که همسرش به ميان صحبت مي آيد و مي گويد: از خدمات اطفال بيمارستان بسيار راضي هستم؛ اما به دليل اينکه پزشکان ديگر، هفته اي يکبار در منطقه حضور دارند، بيشتر بزرگسالان براي دريافت خدمات درماني به شيراز، بوشهر و تهران مي روند.
پزشکان متخصص بيشتري بيايند
زهرا دهباشي نيز 8 سال پيش ازدواج کرده و ساکن جزيره خارک شده است. به گفته او، اين بيمارستان براي درمان هاي سرپايي بسيار خوب است؛ اما به دليل کمبود پزشک متخصص، بايد به مراکز درماني ديگر استان ها مراجعه کنند. او از مسئولان صنعت نفت مي خواهد که تمهيدات بيشتري براي حضور پزشکان فوق تخصص و متخصص بينديشند.
خاطره اي شيرين
فريبا شفيعي نيز از قديمي ترين پزشکان عمومي بيمارستان نفت خارک است که مهرماه 1375 به صورت اقماري کار خود را در اين بيمارستان آغاز کرده است. زماني که شفيعي وارد جزيره خارک شده، بيشتر بوميان منطقه به طب سنتي باور داشته اند تا طب روز. به همين دليل ممکن است خاطراتي شنيدني داشته باشند. از او مي پرسم چگونه با برخي باورهاي اشتباه درماني بوميان اين منطقه کنار آمده است. در پاسخ به بيان خاطره اي که هيچگاه از يادش نرفته، اشاره مي کند و مي گويد: «سال نخستي که به خارک آمده بودم، پزشک متخصص نداشتيم و تمام کارها را خودمان انجام مي داديم. يک روز ساعت 12 ظهر مادر بزرگي، نوه خود را به بيمارستان آورد و گفت که نوه اش زردي دارد. به او گفتم که بايد تعويض خون شود، اما تجهيزات آن را نداريم و بايد فورا به مرکز بهداشت و درمان بوشهر يا يکي از شهرهاي نزديک مراجعه کند. همان روز، شب کار هم بودم. ساعت 11 شب آن خانم نوه اش را که تشنج کرده بود، به بيمارستان آورد و گفت که يکي از همسايگانش گفته اگر به بدن نوه ام يک گياهي بمالم، خوب مي شود و ديگر نيازي به دکتر نيست. آن شب تا ساعت 5 صبح، تشنج کودک را کنترل کردم و بعد از آن او را با بالگرد به بيمارستان بوشهر منتقل کرديم. مدت ها ناراحتي من اين بود که نکند خداي نکرده تشنج و درمان با تزريق بيلي روبين بالا، باعث عقب ماندگي ذهني آن نوزاد شده باشد، اما مدت ها بعد، او با مادرش به بيمارستان آمد و ديدم که کاملا طبيعي است و بسيار خوشحال شدم.
خارک با نگاهي ويژه
صحبت هايم را با مراجعه کنندگان پايان مي دهم و براي دريافت پاسخ پرسش خود، مبني بر اينکه بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر براي تهيه بالگردهاي شب پر، چه اقداماتي انجام داده است، به سمت اتاق ميرزايي، متخصص داخلي بيمارستان خليج فارس خارک مي روم. او در اين جزيره متولد شده، اما زمان جنگ تحميلي به همراه خانواده خود به شيراز مهاجرت کرده است. ميرزايي در پاسخ به چگونگي تامين بالگرد شب پر مي گويد: اگر بيمار اورژانسي داشته باشيم، استرس بسيار بالايي پيدا مي کنيم، از اين نظر که هوا براي انتقال بيمار از طريق بالگرد و کشتي مساعد باشد يا گاهي اوقات با يک بيمار اورژانسي در شب مواجه مي شويم که نياز به اعزام دارد. اين بيمارستان بالگرد شب پر ندارد، از اين رو از فلات قاره تقاضا مي کنيم تا بالگردشان را براي انتقال بيمار در اختيارمان بگذارد که هزينه انتقال را نفت يا تامين اجتماعي پرداخت مي کند. به گفته او، بيمارستان نفت خارک برخي تخصص ها را ندارد، از اين رو بايد به علم و تجربه خودمان تکيه کنيم. اگر در مرکز يک استان اتفاقي بيفتد، سي تي اسکن، سونوگرافي و... در دسترس است و يک بيمار را راحت تر ميتوان مديريت کرد، اما در خارک، دستمان از همه اين امکانات کوتاه است. به همين دليل بايد علم خود را به روز کنيم. ميرزايي از مسئولان مي خواهد نگاه ويژه اي به خارک داشته باشند؛ زيرا اين جزيره، قلب تپنده ايران است و کساني که در آن کار مي کنند، از جان مايه مي گذارند، از اين رو بايد به بحث سلامت و بودجه اي که براي خارک در نظر گرفته مي شود، نگاه ويژه اي شود.
ايجاد امور ورزش بانوان
ورزش در محيطي همانند جزيره خارک، بسيار مفيد است و تا حدودي بيماري «خلقي» شايع در منطقه را برطرف مي کند، از اين رو بيمارستان صنعت نفت خارک، واحدي به نام امور ورزش بانوان ايجاد کرده است تا کارکنان و حتي بوميان خانم بتوانند در ساعت هايي از روز ورزش کنند. مريم عباسي، باني ايجاد اين طرح بوده و اکنون مسئوليت امور ورزش بانوان بيمارستان خليج فارس خارک را بر عهده دارد. او مي گويد: اگر در خارک، چهار سال ساکن شويد، متوجه خواهيد شد که محيطي افسرده دارد. به همين دليل به دنبال ايجاد محيط تفريحي سالم بودم تا خانم هاي شاغل و حتي بوميان منطقه بتوانند مدتي از فضاي خانه، کار و... جدا شوند و درآن محيط تفريحي حضور داشته باشند. ما به دنبال تفريح و بالا بردن روحيه هستيم؛ زيرا بيشتر خانم ها، بومي منطقه نيستند و به دليل شغل خود يا همسرشان در خارک ساکن شده اند. عباسي ادامه مي دهد: اکنون شرايطي فراهم شده تا همکاران شب کار و روز کار بتوانند از اين امکانات استفاده کنند. ممکن بود به دليل کار اقماري کارکنان، برخي روزها تعداد نفرات در سالن هاي ورزشي به حد نصاب نرسد، به همين دليل از بوميان منطقه نيز دعوت شده تا از امکاناتي که براي شان مهيا کرده ايم، استفاده کنند.
گام آخر
از خارک تنها چيزي که بيش از همه شنيده بودم، «جزيره اي کوچک» در دل درياي نيلگون خليج فارس بود. با خود مي گفتم که اين جزيره با وسعتي نزديک به 26 کيلومتر چه جاذبه هايي دارد که کارکنان و بوميان منطقه را طلسم خود کرده و توانسته اند ساليان سال در آنجا زندگي کنند. پاسخ سوال خود را از دکتر پيله رودي که مي گفت «خاک اين منطقه گيراست» گرفتم، اما تا زماني که گشتي در اين جزيره نزده بودم، به بطن آن پي نبردم. ساکنان اين منطقه، مردماني بي ريا بودند که مهمان خود را به لقمه اي نان و پنير دعوت مي کردند ، اين نشان از خونگرمي اهالي جزيره داشت، اما غم در چشمان شان به وضوح ديده مي شد که حکايت از زندگي در شرايط سخت داشت؛ هرچند شرايط نسبت به گذشته تغيير کرده و امکانات بسياري براي شان مهيا شده، اما آنها بيشتر به سلامي گرم و گوش شنوا نياز دارند.
پژوهش و فناوري وزارت نفت
با احکام جداگانه معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت، مدير کل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح ها، همچنين سرپرست اداره کل پژوهش اين معاونت، منصوب شدند. دراحکام جداگانه حييب الله بيطرف اميد شاکري به عنوان مدير کل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح ها و احمد خان بيگي نيز به عنوان سرپرست اداره کل پژوهش معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت، معرفي و منصوب شده اند.
ساخت بيمارستان 270 تختخوابي در بندرعباس
پالايشگاه ستاره خليج فارس با هدف عمل به مسئوليت اجتماعي، بيمارستان 270 تختخوابي دربندرعباس را مي سازد. فريدون همتي، استاندارهرمزگان در آيين کلنگ زني اين بيمارستان با قدرداني از عوامل اجراي طرح مزبورگفت: بنگاه هاي بزرگ اقتصادي فعال دراين استان جنوبي نيز مي توانند درجهت عمل به مسئوليت اجتماعي، گام هاي مشابهي بردارند.محمدعلي دادور، مديرعامل پالايشگاه نفت ستاره خليج فارس نيز با اشاره به اين که اين پالايشگاه توانسته نياز کشور در زمينه سوخت را تامين کند، افزود: احداث اين بيمارستان 270 تختخوابي با هدف عمل به مسئوليت اجتماعي و خدمت به مردم شريف استان هرمزگان انجام مي شود.به گفته مسئولان اجراي طرح، ساخت اين بيمارستان که مجهز به همه امکانات و تجهيزات روز است، درمحوطه بيمارستان شهيد محمدي بندرعباس انجام مي شود.ساخت اين بيماستان 270 تختخوابي دوسال زمان خواهد برد.
80 درصد پيشرفت در فاز يک پتروشيمي مسجدسليمان
مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي مسجد سليمان گفت: فازيک (اوره وآمونياک) پتروشيمي مسجد سليمان بيش از80 درصد پيشرفت فيزيکي دارد و پيش بيني مي شود درصورت فراهم شدن شرايط لازم، ابتداي سال آينده به بهره برداري برسد. يوسف داوودي با بيان اين که با افتتاح همزمان اين واحد پتروشيمي براي 1500 نفر به صورت مستقيم اشتغال زايي مي شود، افزود: تکميل زنجيره ارزش به عنوان يک راهبرد مورد توجه ويژه قراردارد و توسعه همزمان بخش هاي بالادستي و پايين دستي آن روند ايجاد شغل هاي جديد را شتاب خواهد بخشيد. وي تسريع فعاليت هاي نصب تجهيزات، لوله کشي و پيش راه اندازي واحدهاي يوتيليتي را از برنامه هاي امسال اعلام و اظهارکرد: به منظور رعايت استانداردها و دستورعمل هاي سازمان محيط زيست، طرح هايي نيز تدوين شده است. مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي مسجدسليمان با اشاره به ضرورت رعايت بهداشت و ايمني گفت: پيمانکار ملزم به رعايت همه قوانين و دستورعمل هاي مربوط به بهداشت حرفه اي و ايمني کارکنان شاغل در پروژه است و اين موضوع به صورت مدون و دوره اي کنترل ميشود. ماموريت شرکت صنايع پتروشيمي مسجدسليمان جذب سرمايه براي توسعه مجتمع هاي پتروشيمي ومشارکت وسرمايه گذاري تخصصي بين المللي درسراسر زنجيره ارزش صنعت اوره، آمونياک و الفين ها در محيطي ايمن، نوآورانه و سازگار با محيط زيست به منظور تأمين پايدار ارزش هاي ذي نفعان است.
خدمات درماني به فرزندان ذکور بالاي 22 سال
در صورت ابلاغ دستورعمل جديد و پرداخت سرانه از سوي شرکت ها، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت آماده خدمات رساني به فرزندان ذکور بالاي 22 سال است.
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بيان اين که با وجود تدوين مقررات وزارت نفت درسال 96 دستورعمل پرداخت سرانه به شرکت ها ابلاغ نشد، افزود:با اين حال، ارائه خدمات درماني ازسوي اين سازمان تا يکم اسفندماه 96 ادامه يافت، اما با پرداخت نشدن سرانه از سوي شرکت ها و طرح اين موضوع درهيئت مديره سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت، خدمات رساني به اين گروه قطع شد.
حبيباله سميع گفت: درصورت تصميم جديد تدوين مقررات يا پرداخت سرانه ازسوي شرکت هاي مربوط، سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت آماده ارائه دوباره خدمات کامل به اين گروه است. مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت با اشاره به مصوبه مجلس شوراي اسلامي درسال 88 گفت: دراين مصوبه، فرزندان ذکور بالاي 22 سال فاقدشغل مي توانند زيرپوشش بيمه درماني والدين قرار گيرند و وزارت نفت در اين موضوع پيشگام شده است.
وي تصريح کرد: طبق مصوبه هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران، به شرط پرداخت دوهزار و 750 تومان درماه ازسوي فرد شاغل و 2/2 درصد سرانه از سوي شرکت کارفرمابه سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت، اين خدمات ارائه مي شود.
سميع افزود: تا سال 1391 اين سرانه پرداخت وپس از آن متوقف شده، اما خدمات سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه داشته است.
وي با بيان اين که سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت درسال 93 (پس ازپذيرش مسئوليت درسازمان) پيگير پرداخت سرانه ها از سوي شرکت ها شده است، افزود:سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت با سرانه هاي پرداختي شرکت ها اداره مي شود و ازاين طريق خدمات به جمعيت زيرپوشش ارائه مي کند؛ بنابراين، قانوني وعرفي نيست که براي خدمات رساني به فرزندان ذکوربالاي 22 سال، ازسرانه ديگر اعضاي خانواده استفاده شود.
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت:جمعيت بالاي 22 سال فرزندان ذکور کارکنان صنعت نفت نزديک به 23 هزار نفر است که 17 هزار نفر از آنها فرزند کارکنان بازنشسته هستند.
توليد 5/16 ميليون ليتر بنزين يورو 4 با پايان تعميرات اساسي
مديرعامل پالايشگاه امام خميني (ره) شازند اراک گفت:با پايان يافتن زود هنگام فازنخست تعميرات اساسي، توليد روزانه بنزين يورو 4 دراين پالايشگاه به 5/16ميليون ليتر رسيد. عليرضاامين بابيان اين که تعميرات اساسي پنج واحد عملياتي پالايشگاه امام خميني (ره) 29 فروردين ماه امسال کليد خورد، تصريح کرد:با پايان اين عمليات درکمترازيک ماه، توليد بنزين يورو 4به حد اعلام شده (5/16 ميليون ليتر در روز) رسيده است. وي بنزين توليدي اين پالايشگاه را در دوره انجام تعميرات اساسي، 8 ميليون تا 12ميليون ليتر در روز اعلام کرد وگفت: واحدهاي تقطير، گاز مايع، تبديل کاتاليست، کاهش گران روي و تصفيه نفت سفيد، مجموعه واحدهايي است که تعميرات اساسي آنها انجام شده است. به گفته وي، تعميرات اساسي واحد تقطير 27 روز، واحد گازمايع 19روز و واحد تبديل کاتاليست نيز در 21 روز انجام شده است. امين مدت زمان تعميرات اساسي واحد کاهش گران روي وتصفيه نفت سفيد را به ترتيب26 و 23 روز اعلام و اظهار کرد: زمان تعميرات اساسي در برخي واحدها بي سابقه بوده است. مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند اراک تاکيد کرد: عمليات تعميرات اساسي اين پالايشگاه، بدون هيچ حادثه اي انجام شده است وهم اکنون توليد بنزين يورو 4 درآن با تمام ظرفيت انجام مي شود. وي آخرين تعميرات اساسي پالايشگاه امام خميني (ره) را مربوط به سال 92 اعلام و اظهار کرد:با توجه به اهميت استفاده از پيمانکار ونيروهاي بومي در روند اين تعميرات، 80 درصد ازنيروهاي به کارگرفته شده در اين فرآيند(تعميرات اساسي) بومي و ازشهرستان شازند بوده است. امين گفت: دو فازديگرتعميرات اساسي پالايشگاه نفت امام خميني (ره) امسال انجام مي شود ودرهرفاز، چهار تا 6واحد ديگر تعميراساسي خواهند شد.
توزيع350 هزار ليتر بنزين سوپر در اصفهان
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اصفهان از توزيع 200 هزار تا 350 هزار ليتر بنزين سوپر در جايگاه هاي عرضه اين منطقه عملياتي خبر داد.
حسين صادقيان با بيان اين که بنزين سوپر، وارداتي است و تنها بخشي از آن به وسيله پالايشگاه نفت امام خميني(ره) شازند اراک تامين مي شود، افزود: با توجه به تعميرات اساسي اين پالايشگاه، توقف موقتي درعرضه بنزين سوپرايجاد شده که باپايان عمليات مزبور، اين مهم نيزبه روال عادي بازگشته است.
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اصفهان، تاخير ورود کشتي حامل بنزين سوپربه کشور و زمان بر بودن انتقال آن از بندرعباس به مرکز کشور را ديگر دلايل توقف موقت عرضه بنزين سوپر دراين منطقه برشمرد. صادقيان تصريح کرد:پايان يافتن تعميرات اساسي درپالايشگاه امام خميني (ره)شازند، عرضه بنزين سوپردرهمه جايگاه هاي متقاضي سوخت منطقه اصفهان انجام مي شود وهيچ مشکلي درتوزيع انواع سوخت وجود ندارد.
دراستان اصفهان، روزانه 5/5 ميليون ليتربنزين معمولي و يورو 4 توزيع مي شود که حدود 200 تا 350 هزار ليتر آن بنزين سوپر است.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اصفهان با توجه به وجود انبار شهيد منتظري، ازموقعيت ويژه اي برخوردار و آن را به يک منطقه معين بدل کرده است.اين شرکت به عنوان يکي از6 منطقه درجه يک کشور، مسئوليت نگهداشت و ذخيره سازي نزديک به 15درصد از ظرفيت ذخيره سازي کل کشور را به عهده دارد و 30 درصد سوخت مناطق و استان ها را تامين مي کند.
اين منطقه عملياتي با 12 ناحيه، تعدادي انبارنفت، مخازن تعبيه شده در آنها و ناوگاني متشکل از1762دستگاه تانکرنفتکش جاده پيما، روزانه ميليون ها ليترانواع فرآورده نفتي را در اصفهان وديگر استان هاي کشور جابه جا مي کنند تا سوخت به موقع در اختيار مصرف کنندگان قرارگيرد.
آغاز انتقال نفت خام سبک کرکوک به انبار نفت دره شهر
نخستين محموله نفت خام سبک کرکوک عراق درمخازن تاسيسات و عمليات انبار نفت شهيد داريوش رضايي نژاد دره شهر تخليه شد.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ايلام با بيان اين که اين محموله 670 هزار ليتر است، تصريح کرد: اين عمليات، طبق تفاهم نامه وزارت نفت دو کشور ايران وعراق مبني برسوآپ نفت خام سبک حوزه شمالي کشورعراق (کرکوک) از طريق ايران (انبارنفت دره شهر) انجام شده است.
علي اصغرچاغروندي همچنين بااشاره به اين که محموله نفت خام کرکوک از طريق مرز خسروي و جاده ترانزيتي اسلام آباد- پلدختر به دره شهر منتقل شده است، افزود:اين محموله با22 دستگاه نفتکش جاده پيما، حمل و در مخازن انبار نفت شهيد داريوش رضايي نژاد دره شهر تخليه شده است. وي با تاکيد برآمادگي زيرساخت هاي ايجاد شده براي تحويل نفت خام سبک کرکوک اظهار کرد: اين تاسيسات از اواخرسال گذشته به منظور سوآپ نفت خام آماده شده و در فاز نخست، انتقال روزانه 30 هزار بشکه نفت خام ازعراق به انبار نفت دره شهر در نظر گرفته شده است.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ايلام تصريح کرد: در فازدوم اجراي عمليات سوآپ نفت خام کرکوک به انبارنفت دره شهر، انتقال روزانه 60 هزار بشکه نفت خام به اين انبارپيش بيني شده است.
چاغر وندي گفت:نفت خام سبک دريافتي وتخليه شده در انبارنفت دره شهربه وسيله خط لوله به پالايشگاه هاي شمالي کشورمنتقل و به عنوان خوراک مصرف مي شود.
رونمايي از کارتخوان هاي جديد جايگاه هاي سوخت
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از رونمايي کار تخوان هاي جديد درجايگاه هاي سوخت خبر داد.
سيدمحمدرضا موسوي خواه با بيان اين که رونمايي ازاين کارتخوان ها با نصب تجهيزات جديد درجايگاه هاي سوخت انجام مي شود، حذف هزينه هاي تامين و نگهداشت ازدوش دولت رامهم ترين مزيت کارت خوان هاي جديد برشمرد.
وي بااشاره به ضرورت به روزرساني سامانه هوشمند سوخت تصريح کرد: در پياده سازي وتجهيزکارتخوان هاي جديد ازفناوري روز بهره گرفته شده؛ به گونه اي که پرداخت هزينه سوخت بدون دخالت نيروي انساني امکان پذيرخواهد بود.
موسوي خواه توزيع سوخت وانجام عمليات هاي بانکي راازقابليت هاي کارتخوان هاي جديد برشمرد وافزود:با مجهز شدن نازل هاي جايگاه هاي سوخت به سيستم توزيع سوخت و پرداخت همزمان، شهروندان مي توانند ازطريق خدمات بدون کارت ويا با کارت بانکي، هزينه سوخت خودرو خود را حتي از طريق تلفن همراه پرداخت کنند.
وي افزود:دراستفاده ازکارتخوان هاي جديد نيازي به تغيير زيرساخت نخواهد بود و انتقال اطلاعات با استفاده ازفيبرنوري انجام مي شود.
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران باتاکيد براين که بنابرمصوبه مجلس شوراي اسلامي، اين شرکت موظف است عرضه بنزين و نفت گاز رابا اولويت کارت سوخت انجام دهد، تصريح کرد:اين مهم هم اکنون دربخش نفت گاز با استفاده از سامانه پيمايش انجام مي شود و به روز رساني تجهيزات جايگاه هاي بنزين ونفت گاز در دستور کار شرکت ملي پخش قرار دارد.
وي با بيان اين که همه خودروها کارت سوخت دارند، گفت: اگرکسي کارت سوخت خودرو خود را گم کرده باشد، با مراجعه به دفاتر پست و پليس+10مي تواند به درخواست کارت المثني و درصوررت فراموشي رمز کارت نيز با مراحعه به نواحي شرکت ملي پخش به رمز گشايي آن اقدام کند.
موسوي خواه درباره کارت سوخت خودروهاي نوشماره نيز گفت: براي همه خودروهاي نوشماره کارت سوخت صادر شده است؛ هموطناني که براي تحويل کارت سوخت اقدام نکرده اند، مي توانند با مراجعه به دفاتر پست محل زندگي خود يا پيگيري درسايت پست به تحويل کارت خود اقدام کنند.
اين مقام مسئول همچنين بارد شايعات مطرح شده درباره سهميه بندي بنزين يا افزايش قيمت سوخت گفت: اقدام هاي انجام شده هيچ ربطي به افزايش قيمت يا سهميه بندي بنزين ندارد وفقط براي خدمت رساني بهتر به شهروندان انجام مي شود.
به روز رساني PLC ايستگاه هاي مخابراتي مارون اصفهان
نرم افزارهاي PLC ايستگاه هاي مخابراتي مسير خط لوله نفت خام مارون ـ اصفهان به روز رساني و رفع اشکال شد.
عليرضا رضايي، مهندس مخابرات شرکت خطوط لوله ومخابرات منطقه اصفهان گفت: با توجه به حساسيت سيستم و لزوم ارتقاي ضريب اطمينان براي جلوگيري از قطع ارتباط صوت وديتا در مسير خط لوله نفت خام مارون ـاصفهان، سيستم نرم افزارهاي PLC تمام ايستگاه هاي مخابراتي اين مسير به روز رساني و رفع اشکال شده است. وي درباره اهميت نرم افزار PLC گفت:ولتاژفازها، فرکانس وجريان مصرفي سايت هاي مخابراتي ازطريق اين نرم کنترل مي شود؛ ازاين رو براي هر تکرار کننده مخابراتي اين منطقه، يک PLC تعريف شده است. اين کارشناس مخابرات افزود:در پي اشکال هاي فني موجود درنرم افزار ياد شده، گروهي ازهمکاران ماکرو ويو منطقه عملياتي اصفهان، تعميرات لازم را براي تنظيم دستگاه هاي کنترل ديزل ژنراتور(WOOD WARD) انجام داد. رضايي ادامه داد:براي تفکيک کردن شبکه هاي مختلف ازيکديگر با جداسازي تجهيزات شبکه راديو، مشکلات اين حوزه برطرف شده است. رضايي گفت: اين اقدام ها در يک ماه گذشته از سوي سه نفر ازکارشناسان بخش راديو معاونت مخابرات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان انجام شده است.
تغييرمسير در بخشي از خط لوله کرمانشاه – سنندج
پروژه تغيير مسير بخشي از خط لوله انتقال فرآورده کرمانشاه- سنندج درآينده نزديک باهمكاري شركت توسعه منابع آب ونيروي ايران عملياتي مي شود. رئيس مهندسي نگهداري وتعميرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب در حاشيه نشست مشترک با کارشناسان شرکت توسعه منابع آب و نيروي ايران گفت: با توجه به آبگيري سد مخزني «ژاوه» در مسير خط لوله 10 اينچ کرمانشاه- سنندج، حدود 3500 متراز اين خط به منظور ايمن سازي و جلوگيري از بروز آسيب هاي احتمالي، تغيير مسير خواهد يافت. بهزاد خدادوست با تاکيد بر رعايت اصول ايمني وحفظ حريم خط لوله دراين بخش ازمسيراظهار کرد:بنابر بررسي هاي انجام شده، لازم است در مقطعي ازمسير خط لوله ياد شده به دليل احتمال ريزش حريم خط ديوارحايل احداث و دربرخي نقاط نيز رفع تعارض انجام شود. وي تاکيد کرد: تغييرمسيربخشي ازخط لوله انتقال فرآورده نفتي کرمانشاه- سنندج به دليل تلاقي و عبور از رودخانه و به لحاظ مسائل زيست محيطي اهميت وحساسيت بالايي برخوردار است.
خدادوست با بيان اين که براي اجراي اين پروژه پيگيري ها و مکاتبات زيادي انجام شده است، تصريح کرد: به منظور اجراي طرح مزبور، از حريم خط لوله 14 اينچ اتيلن غرب به عنوان مسير جديد خط (با کسب مجوز از شرکت پتروشيمي) استفاده شده است. سيامک دارابي، رئيس بازرسي فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب نيزدرباره تغييرمسيربخشي از خط لوله انتقال فرآورده کرمانشاه - سنندج گفت: به دليل همجواربودن اين خط لوله با خط لوله اتيلن غرب، محدوديت هاي زيادي براي هر دو خط از نظر سيستم هاي حفاظت کاتدي و رعايت حريم خط وجود دارد که بايد مورد توجه قرار گيرد. دارابي يادآورشد: نقش واحد بازرسي فني، مشاوره به همکاران واحد تعميرات خط براي رعايت استانداردهاي تعريف شده است.
ترميم پوشش دوخط لوله انتقال فرآورده درشمال غرب
رئيس واحد حفاظت از خوردگي منطقه شمال غرب از ترميم پوشش خطوط فراورده 10 اينچ انشعابي نيروگاه سلطانيه و 14 اينچ ري-تبريز خبرداد.
رئيس واحد حفاظت از خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمالغرب گفت:اين واحد درسه ماه نخست امسال، 15مورد ترميم پوشش نقاط خوردگي جوشکاري شده درخط 14 اينچ فراورده ايده لو- قره چمن را در دستور کار داشته است. داود چوپاني بااشاره به اينکه حفاظت و نگهداري از لوله ها يکي از مهمترين وظايف مناطق زيرمجموعه شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران است، افزود:عوامل مختلفي به مرور زمان وبه صورت تدريجي موجب خوردگي خط لوله مي شوند که با بازديدهاي به موقع مي توان از بروز اين پديده جلو گيري کرد. وي به ترميم پوشش خط 10 اينچ مسيرانشعابي نيروگاه سلطانيه زنجان اشاره نيز اشاره و تصريح کرد:خط لوله ياد شده در دو نقطه آسيب ديدگي داشت که با انجام عمليات ترميمي، اين مهم برطرف شده است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب، از مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران است که استان هاي البرز، قزوين، زنجان، آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي و اردبيل حوزه عملياتي آن را تشکيل مي دهند. اين حوزه عملياتي تامين نفت خام پالايشگاه تبريز و بخشي از خوراك پتروشيمي تبريز، همچنين تامين فرآورده نفتي (سوخت) استان هاي زنجان، آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي، اردبيل را به عهده دارد.
تامين سوخت هواپيما، سوخت نيروگاه هاي اردبيل و اروميه نيز، بخش ديگري از مسئوليت هاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب است.
بهره مندي 50 شهر و 934 روستا از گاز
مديرعامل شرکت گاز استان کرمان گفت: هم اکنون 50 شهر و 934 روستاي اين استان زيرپوشش گازطبيعي قرار دارد. منوچهر فلاح افزود: گازرساني به اين تعداد شهر و روستا با اجراي بيش از1900 کيلومترخط انتقال و15هزارکيلومتر خط تغذيه و شبکه توزيع محقق شده است. وي تصريح کرد: گازرساني به75 هزار خانوار شهري وروستايي نيز در دست اجراست و به زودي اين مهم محقق خواهد شد.
فلاح با اشاره به نقش موثرگازطبيعي درکاهش آلودگي هوا، جلوگيري از قطع درختان و کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي، بر ضرورت توسعه گازرساني و تامين گاز مورد نياز صنايع استان کرمان تاکيد کرد. مديرعامل شرکت گازاستان کرمان همچنين با تاکيد براهميت توزيع گاز در اين استان گفت: از آنجا که ارائه خدمات ايمن به مشترکان، پيشاني فعاليت هاي اين شرکت است، ارتباط بامشترکان و خدمات رساني مطلوب به آنها بايد به عنوان اولويتي مهم پيگيري شود. فلاح با بيان اين که نيروگاه هاي توليد برق استان کرمان، بيشترين سهم مصرف را به خوداختصاص مي دهند، اظهارکرد:بهره برداري از نيروگاه کهنوج و درمدارقرارگرفتن بخش گازآن موجب شده است برق جنوب استان کرمان به مدد استفاده از اين انرژي(گاز) درچند سال گذشته قطع نشود. به گفته وي، هم اکنون 727صنعت وابسته به گاز دراين استان کرمان فعال است که باتوسعه گازرساني درجنوب وشرق استان کرمان، اين تعداد رشد چشمگيري را پيش رو دارد.
رونمايي از کتابخانه ديجيتال شرکت ملي گاز ايران
رئيس آموزش شرکت ملي گازايران از رونمايي وافتتاح کتابخانه ديجيتال اين شرکت خبر داد.
اسحاق فرشيدي گفت: رونمايي ازاين کتابخانه ديجيتال، امکان عضويت در آن، همچنين استفاده ازآن در نمايشگاه داخلي کتاب درمرکزاطلاع رساني و کتابخانه مرکزي شرکت ملي گاز ايران (ساختمان آموزش) انجام شد.
وي تصريح کرد: مرکز اطلاع رساني و کتابخانه مرکزي شرکت ملي گاز ايران با هدف دسترسي به متن کامل منابع بدون محدوديت زماني، اقدام به گردآوري، ذخيره، سازماندهي، همچنين اشاعه اطلاعات و دانش، در قالب هاي ديجيتالي در بستر کتابخانه ديجيتال کرده است. رئيس آموزش شرکت ملي گازايران افزود: تاکنون بيش از دو هزارمنبع تخصصي دراين کتلابخانه ديجيتالي، نمايه سازي، اينترنت سازي و بارگذاري شده است.
به گفته فرشيدي، باانجام فعاليت هاي ياد شده اين تعداد نسخه کتاب آماده استفاده همکاران در محيط اينترانت شده است.
به گفته وي، اين مجموعه که به صورت روزانه درحال گسترش است، به زودي در بستر اينترنت، قابل دستيابي خواهد بود.
ساخت داخل اولويت اصلي پالايشگاه ششم است
رئيس تعميرات پالايشگاه ششم مجتمع گازپارس جنوبي گفت: استفاده از کالاها و تجهيزات ساخت داخل دراولويت اصلي اين پالايشگاه قرار دارد. باغبان با اشاره به تاکيدهاي مقام معظم رهبري بر حمايت ازکالاي داخلي افزود: با توجه به تحقق اين شعارکليدي که راهگشاي برون رفت از تحريم هاي ظالمانه و تقويت اقتصاد کشور است، حمايت از توليدکنندگان وسازندگان داخلي دردستور کار پالايشگاه ششم مجتمع پارس جنوبي قرار گرفته است. رئيس تعميرات پالايشگاه ششم مجتمع گازي پارس جنوبي با تاکيد براين که لازمه ايجاد اقتدار درحوزه اقتصادي، تکيه بر توان داخلي و حمايت از خدمات و کالاهاي توليد کننده داخلي است، افزود: هم اکنون بخش قابل توجي از تجهيزات مورد نياز اين پالايشگاه در زمينه نگهداشت، نوسازي و تعمير تأسيسات، از طريق شرکت ها وپيمانکاران داخلي انجام مي شود. به گفته وي، ساخت «آنالايزراکسيژن» براي نخستين بار در کشور، از مصداق هاي حمايت ازتوليد کنندگان وسازندگان داخلي است که با همکاري مشترک توليد کنندگان داخلي و مهندسين ابزار دقيق پالايشگاه ششم است انجام مي شود.
باغبان همچنين اظهارکرد:با توجه به تحريم هاي ظالمانه استکبار جهاني عليه جمهوري اسلامي، پس ازتحويل فازهاي 15و16به دليل تأمين نشدن قطعات دوسالانه اين پالايشگاه، بيش از60 درصد فعاليت هاي تعميراتي نيازمند قطعات يدکي، به وسيله واحد تعميرات پالايشگاه ششم و همکاري توليد کنندگان داخلي ساخته و تأمين شده است. اين مقام مسئول با بيان اين که هم اکنون نيز، طرح هاي مهمي با همکاري توليد کننده داخلي دردست اجراست، ساخت پوشش هاي نانوبه منظور افزايش حرارت درمبدل هاي حرارتي را ازجمله اين طرح ها برشمرد. به گفته باغبان اين فناوري، کاهش چشمگيرمصرف انرژي را در پي دارد.
ايمن سازي خط هفتم سراسري
ايمن سازي خط لوله هفتم سراسري درمنطقه 10عمليات انتقال گازايران با موفقيت پايان يافت. مديرمنطقه 10 عمليات انتقال گازايران گفت: درخطوط لوله و تاسيسات گاز عواملي مانند سايش وبلاياي طبيعي، خطوط لوله را به يکي از اولويت هاي مهم اين منطقه بدل کرده است. حميدخدري با بيان اين که افزايش پايداري خطوط لوله سراسري انتقال گاز براساس برنامه زمانبندي انجام مي شود، تصريح کرد: باتوجه به ضرورت تعميرات درخط لوله هفتم سراسري و رويکرد اين منطقه در حوزه مسائل زيست محيطي، همچنين جلوگيري ازقطع گاز، به ايمن سازي اين خط لوله اقدام شده است.
وي شناسايي نقاط آسيب پذير، حفاري و خاکبرداري، هماهنگي واحد هاي عملياتي (بازرسي فني، بهداشت، ايمني ومحيط زيست نسبت) و عايق کاري محل مورد نظر را مجموعه فعاليت هاي ايمن سازي خط لوله هفتم سراسري برشمرد.
به گفته مديرمنطقه 10عمليات انتقال گازافزايش راندمان، حفظ يکپارچگي خطوط لوله انتقال گازوجلوگيري ازهدررفت اين سرمايه ملي، از مهم ترين اهداف اين عمليات بوده است.
خدري همچنين از انجام عمليات «اصلاح مسير رفت و برگشت ايستگاه دريافت وارسال توپک» خط لوله ششم سراسري با هدف افزايش ايمني درمحدوده استحفاظي مرکز بهره برداري خطوط لوله خورموج خبر داد.
وي تصريح کرد: «ونت» و «درين» ازقسمت هاي موثرايستگاه ارسال کننده و دريافت کننده گاز محسوب مي شود که تخليه مايعات وضايعات باقي مانده از پيگراني خطوط لوله را انجام مي دهد.
به گفته خدري، درفرايند اين عمليات که بااستفاده ازتوان داخلي انجام شد، افزون برکاهش هزينه ها، صرفه جويي قابل توجه ارزي و زماني محقق شده است.
در آستانه افتتاح موزه صنعت نفت كرمان محقق مي شود
بازيابي اسناد كنسولگري انگليس
بازيابي اسناد مربوط به عمارت كنسولگري قديم انگليس در كرمان، در آستانه افتتاح اين مكان به عنوان يكي از موزه هاي نفت كشور، از سوي مركز اسناد موزه هاي صنعت نفت در حال انجام است.
از آنجا که يافتن اسناد مرتبط به اين عمارت، براي بيان صحيح و مستند تاريخچه آن ضروري است، مرکز اسناد موزه هاي نفت، ضمن بررسي و بازبيني اسناد موجود در آرشيوهاي معتبري همچون آرشيو كتابخانه و مرکز اسناد مجلس شوراي اسلامي، مرکز اسناد و تاريخ ديپلماسي وزارت امور خارجه، سازمان اسناد و كتابخانه ملي و ساير مراكز آرشيوي كشور، به اسناد متنوعي در اين زمينه دست يافته است.
عمليات مرمت و بازسازي عمارت کنسولگري انگليس در کرمان که حوادث تاريخ ساز و مهمي را در دوران استيلاي انگليس برشبه قاره هند شاهد بوده، چندي است در دستور کار مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت قرارگرفته و بازيابي اسناد و اشياي تاريخي مرتبط با اين بنا و تاريخچه آن از جمله برنامه هايي است كه با نزديك شدن به افتتاح اين موزه سرعت بيشتري پيدا كرده است. عمارت کنسولگري انگليس در کرمان كه پس از خروج انگليسي ها از منطقه به شركت نفت واگذار شده و در ميان مجموعه خانه هاي سازماني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي قرار گرفته بود، بزودي با عنوان موزه صنعت نفت كرمان مورد بهره برداري قرار مي گيرد.
اين عمارت مدت ها به صورت متروكه رها شده بود و در معرض تخريب قرار داشت كه هم اكنون براي تبديل به موزه صنعت نفت كرمان، آخرين مراحل مرمت و بازسازي را پشت سر مي گذارد.
بخش هايي از اسناد به دست آمده در مورد عمارت كنسولگري انگليس در كرمان، به مرور در بخش «مدارك و اسناد» پايگاه اطلاع رساني موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، به اطلاع علاقه مندان به تاريخ صنعت نفت و تاريخ معاصر ايران خواهد رسيد.
نگاهي به اسناد مرتبط با فعاليت هاي کنسولگري انگليس در کرمان
• قدمت: دهه 1320
• محل نگهداري: مركز اسناد و كتابخانه مجلس شوراي اسلامي
بخش اول
منطقه جنوب شرقي ايران سال ها صحنه رقابت ميان روس و انگليس در قرن 19 و اوايل قرن 20 بود. قصد روسيه، تحت فشارگذاشتن بريتانيا با هدف نزديک شدن به هند و قصد انگليس به وجود آوردن منطقه حائل و سد دفاعي براي محافظت از هند بود.
تاسيس کنسولگري ها در مجاورت منطقه دولت هاي رقيب مورد نظر، از جمله اقدام هاي رقابتي دو قدرت بود تا اهداف و مطامع دولت هاي متبوع خود را تامين کنند.
کتب، پژوهش ها و اسناد در پي پاسخ به اين سئوال هستند که اهداف و کارکرد کنسولگري هاي انگلستان در کرمان و بلوچستان چه بوده است. يافته هاي پژوهشي حاکي از آن است که رويکرد انگليس در جنوب شرقي ايران، رويکردي نظامي بود، چنانچه در کرمان 80 درصد و در سيستان 85 درصد کنسول ها و نمايندگان کنسولي انگليس، از نظاميان بودند.
در دوره فعاليت کنسولگري انگليس در کرمان، تراز تجاري کرمان، هند و اروپا براساس اسناد کنسولي از ارقام بسيار پايين منفي 83/6 درصد در سال هاي 1906 و 1907 ميلادي (1324 و 1325 خورشيدي)، به بيش از 53 درصد در سال هاي 1912 و 1913ميلادي (1331 و 1332 خورشيدي) رسيد. با تاسيس کنسولگري سيستان نيز جهشي 89 درصدي در تجارت اين منطقه با هند پديد آمد.
کرمان در آن برهه از زمان، بين 25 تا 30 هزار نفر جمعيت، 250 تاجر، 17 مغازه فروش اجناس خارجي، 2200 کارگاه شالبافي و 220 کارگاه پشم بافي به ارزش توليدي 40 تا 45 هزار ليره داشت و ورود کالاهاي توليد انگلستان به اين شهر از ارزش تقريبي 9800 ليره برخوردار بود.
در آن سال ها اهواز و شوشتر در خوزستان، مرکز تهيه و توليد نيشکر بودند و شهرهاي سيراف در خليج فارس، قزوين، اصفهان، يزد، کرمان، رزنگ و هرات در قسمت هاي مرکزي و شرقي ايران از جمله شهرهاي مهم و شناخته شده تجاري ايران به شمار رفتند و اهميتي همچون بغداد و قاهره داشتند.
جنگ هاي داخلي در سال هاي واپسين سلسله زنديه، بخصوص در کرمان آسيب هاي زيادي وارد کرد؛ هر چند در دهه هاي نخستين حکومت قاجار، ترميم اقتصادي نسبتا سريعي انجام شد؛ اما با اين وجود، گزارش تمامي سياحاني که در آغاز سده 19 از ايران ديدن کردند، مبين بدبختي هاي مملکت در زمينه کاهش جمعيت، فقر، انحطاط اقتصادي و جدايي آن از جريان اصلي سياست، تجارت، علم و فرهنگ جهاني است.
عمارت قديمي کنسولگري انگليس در کرمان، در محله زريسف از سوي سيدابوالحسن خان بيگلري (حاکم کرمان در دوره زنديه) ساخته شد و در دوران پس از زنديه، سال ها مقر ماموران انگليس در شرق ايران بود. اين عمارت در ساليان پس از سلطه انگليس، متروکه و در حال تخريب به حال خود رها شد و در حال حاضر نيز در ميان مجموعه خانه هاي سازماني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي کرمان قرار دارد.
از آنجا که يافتن اسناد مرتبط با اين عمارت، براي بيان صحيح و مستند تاريخچه عمارت از ضروريات اجتناب ناپذير است، فعاليت مرکز اسناد صنعت نفت در ارتباط با جست وجو و مطالعه اسناد موجود در آرشيوهاي داخلي، همچون مرکز اسناد مجلس شوراي اسلامي، مرکز اسناد و تاريخ ديپلماسي وزارت امور خارجه از سوي کارشناسان مربوط آغاز و خوشبختانه آنان به اسناد متنوع و قابل توجهي دست يافتند. در اين نوشتار، برخي از اين اسناد متنوع و کثير به رويت دوستداران موزه هاي صنعت نفت مي رسد و از همکاران قديمي و بازنشستگان فرهيخته تقاضا مي شود چنانچه اطلاعات يا اسنادي درباره اين عمارت در اختيار دارند، با مرکز اسناد صنعت نفت در ميان بگذارند.
منابع و ماخذ
آرشيو مرکز اسناد مجلس شوراي اسلامي
پژوهش هاي رضا صحت منش و محمدمهدي مرادي خلج
تاريخ اقتصادي ايران -عصر قاجاريه( 1332-1215 ه.ق)، چارلز عيسوي، ترجمه يعقوب آژند
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
في الکافي، عن الصادق (ع)، قال: «انّ اللَّه تعالي ليحفظ من يحفظ صديقه»؛ [حضرت امام جعفر صادق(ع) فرمودند:] خداي متعال حفظ مي کند آن کسي که رفيق خود را حفظ کند. [البته] مراد، حفظ جسماني نيست فقط - حالا آن هم يکي از مصاديقش ممکن است باشد - يعني آبروي او را حفظ کند، شخصيت او را حفظ کند، جهات او را حفظ کند [و] مراعات کند. خدا يک چنين کسي را حفظ مي کند. اين پيوندهاي برادري و رفاقت و انس و اخوت، در اسلام اينقدر اهميت دارد. شما ملاحظه رفيقتان را مي کنيد، او را حفظ مي کنيد، خداي متعال در پاداش اين عمل، شما را حفظ مي کند. البته حفظ کردن رفيق معنايش اين نيست که انسان از گناه او، از خطاي او دفاع کند؛ کما اينکه در اين کارهاي حزبي و جناحي و خطي و اين چيزها معمول است که اگر خطايي هم از کسي سر بزند، چون با آنها هم جبهه، هم خط، هم حزب و هم گروه است، بايد بايستند پايش دفاع کنند؛ نه، اين مراد نيست؛ اين حفظ او نيست؛ اين در واقع مخذول کردن او و بدبخت کردن اوست و خود؛ بلکه مراد، حفظ آبروي مؤمني است که برادري ايماني با انسان دارد. جامع، برادري ايماني است.
خير الکلام قَلّ ودَلَ
پيروزي آن نيست که هرگز زمين نخوري، آن است که بعد از هر زمين خوردني برخيزي
(ماهاتما گاندي)
معرفي کتاب و نرم افزار
کتاب «پندهاي رسول اعظم (ص)» (انوار اخلاقي) به قلم حضرت آيت الله العظمي علوي گرگاني به صورت نسخه الکترونيکي (اندرويدي) از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي (نور) در اختيار کاربران قرار گرفته است.
حكمت زكات
خُذْ مِنْ امْوالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَ تُزَكّيهِمْ بِها وَ صَلِّ عَلَيْهِمْ انَّ صَلوتَكَ سَكَنٌ لَهُمْ وَاللَّهُ سَميعٌ عَليمٌ سوره توبه -103
(اى رسول!) از اموال آنها، صدقهاى (زكات) بگير، تا (به اين وسيله) آنها را پاك سازى و پرورش دهى و به آنها (هنگام گرفتن زكات) دعا كن كه دعاى تو، مايه آرامش آنهاست و خدا (به دعاى مؤمنان) شنوا و (به مصالح مؤمنان) داناست.
نوعى ماليات اسلامى
زكات نوعى ماليات است كه بنا به نظر مشهور فقهاى شيعه، به نُه چيز تعلق مىگيرد كه عبارتند از: طلا و نقره مسكوك، شتر، گاو، گوسفند، گندم، جو، كشمش و خرما.
هرگاه اين نه چيز به حد نصاب خود كه مقدار دقيق آن در كتاب هاى فقهى بيان شده است، برسد، بر هر فرد مسلمان واجب است كه زكات آنرا به دولت اسلامى بپردازد. از دستور «خُذْ» در آيه مزبور، چنين استفاده مىشود كه رئيس دولت اسلامى مىتواند زكات را از مردم بگيرد، نه اينكه منتظر بماند كه اگر آنها مايل بودند، خودشان بپردازند.
نقش تربيتى و اجتماعى
در آيه ياد شده، بعد از دستور گرفتن زكات، از سوي پيامبر(ص) مىفرمايد: «تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكّيهِمْ بِها» يعنى تو با «گرفتن زكات» آنها را پاك مىكنى و رشد مىدهى، اين دستور، اشاره به دو بعد، تربيتى و اجتماعى زكات دارد.
در بعد تربيتى، مؤمنان با پرداخت زكات از دنياپرستى، بخل و امساك، پاك مىشوند و نهال نوع دوستى، سخاوت و توجه به حقوق ديگران در آنها پرورش مىيابد.
در بعد اجتماعى، با پرداخت زكات، مفاسد و آلودگي هايى كه به خاطر فقر و اختلاف شديد طبقاتى و محروميت گروهى از جامعه ايجاد مىشود، از بين رفته، صحنه اجتماع از اين آلودگي ها پاك خواهد شد و همبستگى اجتماعى و رشد و پيشرفت اقتصادى در پرتو اينگونه برنامهها، تأمين مى شود؛ بنابراين، حكم زكات هم «پاك كننده فرد و اجتماع است (تُطَهِّرُهُمْ) و هم رشد دهنده بذرهاى فضيلت در افراد و هم سبب پيشرفت جامعه (تُزَكّيهِمْ) و اين رساترين تعبير درباره زكات است.»
قدردانى و سپاس، مايه آرامش روان
خداوند در پايان آيه، خطاب به پيامبر (ص) مىفرمايد:وَ صَلِّ عَلَيْهِمْ انَّ صَلوتَكَ سَكَنٌ لَهُمْ بر آنها (در برابر انجام واجبات «زكات») درود بفرست، به درستى كه درود و سلام تو بر آنها مايه آرامش (روانى) آنهاست.
اين فرمان الهى، بيانگر اين است كه حتى بايد در برابر انجام وظايف واجب از مردم قدردانى کرد.
در روايات آمده است كه وقتى مردم، زكات خود را خدمت پيامبر(ص) مىآوردند، پيامبر (ص) با جمله «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَيْهِمْ» به آنها دعا مىكرد. اين دعا مايه آرامش خاطر آنهاست، چرا كه از پرتو اين دعا، رحمت الهى، بر دل و جان آنها نازل مىشود، به گونهاى كه آن را احساس مىكنند و نيز درمىيابند كه اگر به ظاهر چيزى را از دست دادهاند، بهتر از آن را به دست آوردهاند.
نماز وشكوفه هاي زندگي
عبوديت، تنها راه تقرب به بارگاه خداوند سبحان و سرچشمه فيض الهى است و انسان بنا بر فطرت خود همواره در تلاش براى رسيدن به اين درجه از كمال است.
عبد حقيقى خداوند آنچنان تسليم اوامر الهى است كه تمام افكار، رفتار و اعمالش براى خدا و در راه اوست و هر كس او را نظاره كند، متذكر خداوند و قيامت مىشود.
جلوههاى عبوديت و بندگى خداوند در هر عصرى و در هر نسلى، در سيره پاكان هويدا و آشكار مى شود تا حجت را بر همگان تمام كند و كسى از هدف خلقت پروردگار كه عبوديت است، دور نماند. نماز پرچم عبوديت، سرود آزادگى، گفتار عاشقانه، عروج و رهايى انسان از وابستگى است تا پيمان الهى را عمل كند و خود را به صف تسبيحكنندگان خداوند برساند، نمازگزار در سايه نماز، به نياز فطرى خود پاسخ مىگويد و از اين رو آرامش قلبى يافته و فريادگرصلاح در زمين و آراسته به عنصر امر به معروف و نهى از منكر مى شود. نماز، كارخانه انسانسازى است و ستاره درخشان امّت اسلامى، تا آنان را در شب تاريك شرك و گمراهى از هرگونه كجروى و انحراف برهاند. نماز والدين، بزرگترين درس زندگى براى فرزندانشان در همه مراحلِ زندگى است و بهگونه چراغى روشن در فرا راهشان، آنان را از سقوط در دامهاى رنگارنگ و جذاب شيطان بازمىدارد. محيط خانواده، پناهگاه امنى است كه فرزندان در آن آسايش و ايمنى روان و راحت جسم مىيابند و در سايه پرطراوت و آغوش گرم و صميمى خانواده، شخصيت آنان رشد يافته استعدادهاى بالقوهشان به فعليت مىرسد. دين مبين اسلام نيز براى خانواده جايگاه و اهميت ويژهاى قائل است، چه آنكه خانواده مىتواند عامل بسيار قوى و مؤثرى در سعادت يا شقاوت انسان باشد. آنگاه كه پدر و مادر در قبال وظايف سنگين و بسيار مهم خود نسبت به فرزندان احساس مسئوليت کنند و وظيفه شرعى و عقلىخود را در اين باره دريابند، به يقين فرزندان لايق، شايسته، مسئوليتپذير و مفيدى به جامعه تحويل خواهند داد كه منشأ خيرات و بركات فراوانى براى خود و ديگران مىشوند. وظيفه و مسئوليت اوليه والدين تهيه خوراك، پوشاك، مسكن، تحصيل و بهداشت فرزندان است، اما وظيفه اساسىتر و سنگينتر آنان، پرورش فرزندان است؛ بهنحوى كه استعدادهايشان را شكوفا و مسير آنان را بهسوى پاكى و وارستگى هموار کنند تا از وجودشان همگان بهرهمند شوند. ايمان و عشق به خدا و خداخواهى در وجود هر انسان پاك و انديشمندى نهفته است و افرادِ عالم و پاك نهاد، آرامش خود را و نيز مسير كمالات الهى و انسانى را در ارتباط با وجود ابدى و لا يزال خداوند مىجويند.
ارتباطى كه پنجرهاى از نور و صفا و پاكيزگى را به روى آنان مىگشايد و درهاى زشتى و آلودگىهاى روحى و روانى را برآنان مىبندد.
و نماز، بهترين و سازندهترين نوع ارتباط با خداوند سبحان است. اعلان خضوع و خشوع به درگاه خداوند بزرگ و مهربان. نماز انسان را در معرض نسيم روح نواز حيات طيبه كه همان تقرب به خداوند سبحان است، رهنمون مىشود و او را از پليدىها و تبهكارىها مىرهاند:انَّ الصَّلوةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَالْمُنْكَرِهمانا نماز انسان را از زشتىها و پليدىها باز مىدارد. پرورش دينى- خاصه اقامه نماز- تنها راهى است كه مىتواند انسان، بخصوص جوانان را آرامش روحى بخشد و آنان را از حيرانى و سرگردانى نجات دهد. وظيفه بسيار مهم و حياتى پرورش دينى كودك، در درجه اول بهعهده والدين و در مرتبه بعد به عهده جامعه است. ترغيب كودكان و نوجوانان به اجراى فرامين الهى همچون عبادت و نماز و ساير مراحل و مراتب كمال از يك نظر، آسان است، زيرا آنان از ضميرى پاك برخوردارند و پذيرنده احكام نورانى اسلام و قرآن.
امّا از اين نظر كه نهال وجودشان آمادگى پذيرش انحراف ها را دارد، كارى بس دشوار است! بنابراين تربيت و پرورش دينى كودكان و نوجوانان، كارى بسيار دقيق، علمى و حساس است كه بدون آگاهىهاى لازم و مراقبتهاى ويژه امكانپذير نيست. از اين شماره در صفحات معرفت هفته نامه «مشعل» با بهره گيري از آيات قرآن و بيانات معصومين، بهدليل اهميت تربيت كودكان و نوجوانان به تربيت الهى و تعميق، گسترش و ترويج فرهنگ نماز در بين خانوادهها، مطالبي را دراختيار خوانندگان خواهيم گذاشت.
آيا حديث کساء معتبر است؟
پاسخ: در خصوص حديث كساء دو مسئله قابل طرح و بررسي است: مسئله اول اصل وقوع واقعه كساء است و مسئله ديگر حديث كساء منقول از حضرت زهرا (س) است كه در برخي كتب مانند انتهاي مفاتيح الجنان نقل شده است.
در خصوص اصل واقعه كساء بايد بگوييم كه واقعه كساء كه در جريان نزول آيه تطهير و به دست مبارك پيامبر گرامي اسلام (ص) تحقق يافته، موضوعي مسلم و قطعي و اين واقعه كه در متون و احاديث فراواني از اهل تسنن و تشيع نقل شده است، از جمله مواردي است كه بيانگر مقام شامخ اصحاب كساء «حضرت فاطمه (س) ، امام علي، امام حسن و امام حسين(عليهم السلام) » است اين واقعه به گونه متواتر از محدثان شيعه و سني نقل شده و شواهد و قراين بسياري در تاريخ مؤيد آن است. از اين رو، پنج نفري كه در آن روز مشمول آيه شريفه و لطف ويژه الهي قرار گرفتند، به نام «اصحاب كساء» و «پنج تن آل عبا» شناخته و معروف شده اند. اما مسئله دوم، حديث كسايي است كه به نقل از حضرت زهرا (س) در برخي كتب نقل شده است. گرچه در اصل واقعه كساء ترديدي نيست، اما در خصوص سند اين حديث، مباحثي مطرح است؛ چنانكه آيت الله مكارم شيرازي در پايان كتاب «مفاتيح نوين» و قبل از نقل اين حديث مي نويسد اين حديث نخستين بار در كتاب منتخب طريحي از علماي قرن يازدهم آمده است. محدث بزرگوار، مرحوم حاج شيخ عباس قمي، در منتهي الامال، در شرح زندگاني امام حسين (ع) پس از بيان اين نكته كه «حديث اجتماع خمسه طيبهعليهم السلام تحت كساء» از احاديث متواتره است، مينويسد: «اما حديثِ معروف به حديث كساء كه در زمان ما شايع است، به اين كيفيت در كتب معتبر و معروف و اصول حديث و مجامع متقنه محدثين ديده نشده، ميتوان گفت از خصايص كتاب منتخب است.» پس از كتاب منتخب، اين حديث در كتاب عوالم آمده است. صاحب كتاب عوالم «شيخ عبداللّه بحراني» از شاگردان مرحوم علامه مجلسي و از علماي قرن دوازدهم است. در اين كتاب براي اين حديث سندي ذكر كرده است كه از جهات سندي جاي تأمل دارد و اشكال هايي برآن وارد است. از آنجا كه محتواي حديث اشكال خاصي ندارد و برخي علما به قرائت آن اهميت ميدادند، با توجه به «احاديث من بلغ» ميتوان آن را به «قصد رجا» و به اميد برآورده شدن حاجات خواند. البته ناگفته نماند كه علمايي مانند آيت الله ميلاني به اشكال هاي سندي كه به اين حديث وارد شده پاسخ داده اند كه براي مطالعه مي توانيد به كتاب با «پيشوايان هدايتگر» مراجعه كنيد.
برگزاري همايش ائمه جماعات ستاد اقامه نماز وزارت نفت
دومين همايش ائمه جماعات و دبيران ستاد اقامه نماز شرکت هاي تابعه منطقه هشت وزارت نفت برگزار شد. اين همايش با هدف ابلاغ دستورعمل هاي ستادي و ترويج و توسعه فرهنگ نماز، جذب حداکثري و مشارکت کارکنان در برنامه هاي ديني و مذهبي در سطح شرکت هاي تابعه برگزار شد. حجه الاسلام قمصري فر، رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه 8 صنعت نفت در اين همايش طي سخناني با اشاره به اينکه کار تربيتي و فرهنگي، کاري تدريجي و بلند مدت است، افزود: نشست هم انديشي ائمه جماعات منطقه 8 صنعت نفت با هدف بررسي، بهبود راهکارها و رفع چالش هاي فرهنگي، ديني و اجتماعي در اين صنعت، همچنين ايجاد زمينه مناسب به منظور جذب حداکثري و مشارکت کارکنان در برنامه هاي ديني و مذهبي به ويژه در ايام ماه مبارک رمضان برگزار شده است. وي اقامه نماز جماعت در ادارات را يکي از دستاوردهاي انقلاب اسلامي خواند و تاکيد کرد: بايد درآن اهتمام ورزيد تا جامعه روند مطلوبي يابد. در پايان اين آيين ائمه جماعات، خادمين و فعالان اقامه نماز به بيان ديدگاه ها و پيشنهادهاي خود در ترويج اقامه نماز و موضوع هاي فرهنگي پرداختند.
بازديد رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت از سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت، به همراه تعدادي از مديران ستاد، از منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس بازديد کردند. حجت الاسلام والمسلمين مهدي مجيدي، رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت با مهدي يوسفي، مدير عامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، ديدار و گفت وگو کرد. وي ضمن تقدير از تلاش هاي مديران منطقه ويژه بر ترويج وتوسعه بيشتر برنامه هاي ديني وفرهنگي به ويژه اقامه نماز و آموزش قرآن تاکيد کرد.
شهيد علي اکبر سپاسگزار
شهيد سپاسگزار در تيرماه 1365 وارد شرکت ملي نفت ايران شد. در سخت ترين شرايط کشور که اوج مظلوميت ومقاومت ملت ايران در مقابل هجمه هاي همه جانبه قدرت هاي استکباري در جنگ تحميلي بود، آرام وقرار نداشت وبه خيل رزمندگان هشت سال دفاع مقدس پيوست و با حضور در عمليات کربلاي چهار در دي ماه 65 جاويد الاثر شد. همسر شهيد درباره اش مي گويد: «با متانت و خوشرويي برخورد مي كرد و همواره سعي داشت از خطاهاي ديگران چشم پوشي كند». در فرازي از وصيت نامه وي آمده است:
«برادر و خواهرم! بدانيد كه بركت خون حسين(ع) و شهيدان كربلاست كه امروزه ملتي اين چنين مقاوم را در مقابل دستگاه هاي جبار و نظامي جهان به مبارزه وا داشته است. آري مردم مسلمان و غيور! همواره سعي كنيم از اختلاف هاي جزئي كه به اتحاد مالطمه وارد مي سازد، خودداري كنيم، فريب شيطان را نخوريم، گوش به حرف شايعه پردازان ندهيم و جوهره ارزش خود را كه همان ايمان به خداست، كم فروغ نكنيم».
زلال احکام
پرسش: آيا سجده بر سنگ عقيق صحيح است و در صورتي که نگين انگشتر باشد، حکمي دارد؟
پاسخ: سجده بر عقيق اشکال ندارد، همچنين اگر انگشتر هم باشد، با رعايت ساير شرايط، سجده بر آن صحيح است.
حدود قرارگرفتن کف دست در حال سجده
پرسش:کف دست در سجده آيا شامل انگشتان دست هم مي شود يا نه؟ و آيا لازم است انگشتان هم بر زمين قرار گيرند؟
پاسخ: شامل انگشتان دست هم مي شود.
سعه صدر
در احوالات مرحوم ميرزا جواد آقا تهراني آمده است: سيد بزرگواري يكي از كتاب هاي ايشان را كه تازه از چاپ خارج شده بود، مطالعه مي كند و پس از مطالعه اشكال مي گيرد و به آقا ناسزا مي گويد. به آقا خبر مي دهند، ايشان با سعه صدري كه داشتند، هنگامي كه آن سيد بزرگوار را مي بينند، مي گويند: اگر شرعا اجازه داشتم، دست شما را مي بوسيدم، سپس اضافه مي كنند شنيده ام ناسزا گفته اي، اين عمل شما از دو حال خارج نيست يا به حق است پس مرا بيدار و آگاه به اشتباهم کرده اي، يا به ناحق است پس بهانه اي دست من داده اي كه وقتي فرداي قيامت دست مرا گرفتند و خواستند به سوي جهنم ببرند، به همين بهانه جدت مرا ياري كند.
با اين کار ها هرگز دچارDiabetes نمي شويد!
نزديک به 25 درصد از آمريکايي ها در معرض خطر دوره پيش از ديابت هستند؛ وضعيتي که با افزايش سطح قندخون همراه است و ظرف 10 سال به ديابت منجر مي شود، اما تنها 4 درصد از اين افراد به ديابت نوع يک مبتلا مي شوند. از بين افرادي که از مشکل خود مطلع مي شوند، کمتر از نيمي از آنها براي جلوگيري از بيماري دست به اقدام هاي لازم مي زنند، اما شما نبايد يکي از آنها باشيد. در اين بخش قصد داريم با ارائه چند عادت خوب به شما ياد بدهيم که با علائم دوره پيش از ديابت مقابله کنيد.
حواستان به ترازو باشد
کاهش وزن حتي به صورت جزئي، نقش قابل توجهي در کاهش خطر بروز اين بيماري دارد. حتي افراد بسيار چاق نيز با کاهش 5 درصد از وزن، 70 درصد کمتر احتمال دارد به ديابت مبتلا شوند. اگر وزن شما 80 کيلوگرم باشد، کافي است 4 کيلو وزن کم کنيد تا در امان باشيد.
پيش غذاي مناسب انتخاب کنيد
خوردن سبزيجات با سرکه قبل از غذاي اصلي، باعث کنترل سطح قند خون در بدن شما مي شود. بر اساس مطالعه محققان دانشگاه ايالتي آريزونا، افراد مبتلا به ديابت نوع 2 يا کساني که به انسولين مقاومت دارند، اگر 2 قاشق غذاخوري در روز سرکه مصرف کنند، سطح قند خونشان به شکل قابل توجهي کاهش خواهد يافت. در واقع، تاثير سرکه شبيه داروهايي است که با هدف کاهش سطح قند مورد استفاده قرار مي گيرند.
ماشين را در پارکينگ بگذاريد
تا مي توانيد پياده روي کنيد. حتي اگر وزن کم نکنيد، با پياده روي سالم تر خواهيد بود. بر اساس يک مطالعه فنلاندي، افرادي که 4 ساعت در هفته يا حدود 35 دقيقه در روز ورزش مي کنند، تا 80 درصد کمتر دچار ديابت مي شوند. بر اساس اين مطالعه، مشخص شد خانم هايي که بيش از يک بار در هفته ورزش مي کنند، 30 درصد کمتر دچار ديابت مي شوند. محققان چيني نيز دريافتند افرادي که قند خون بالا دارند، با انجام تمرين هاي ورزشي 40 درصد کمتر در معرض خطر خواهند بود.
غلات شناس خوبي باشيد
انتخاب غلات مناسب به کاهش وزن و تثبيت سطح قند خون در بدن کمک مي کند. مصرف غلات کامل با کاهش نرخ سرطان سينه، ديابت نوع 2، فشار خون بالا و سکته مغزي همراه است؛ از اين رو، محققان غلات را به عنوان يکي از بهترين منابع نجات بخش مي شناسند. بهتر است از فيبر کافي در محصول خريداري شده اطمينان يابيد. براي اين کار کافي است برچسب روي محصول را بخوانيد، اما دقت کنيد فيبر موجود در برخي محصولات تحت الشعاع شکر، چربي يا کلسترول بالاي موجود در آن محصول قرار دارد.شناسايي منبع فيبر نيز، از اهميت ويژه برخوردار است؛ بنابراين بايد فهرست مواد تشکيل دهنده محصول را به دقت بخوانيد تا منبع فيبر را شناسايي کنيد. ارزن، گل تاج خروس، کوينولا، جو و غلات کامل، سرشار از فيبر هستند. در صورت مشاهده غلات تصفيه شده، از مصرف آن محصول خودداري کنيد.
جلوي هوس قهوه را نگيريد
اگر از طرفداران قهوه هستيد، جلوي علاقه تان را نگيريد. اين نوشيدني ممکن است جلوي ديابت را بگيرد. محققان دانشکده بهداشت عمومي دانشگاه هاروارد پس از بررسي 210 مرد و زن بالغ دريافتند که نوشيدن قهوه به صورت روزانه خطر ابتلا به ديابت نوع 2 را به ميزان 29 تا 54 درصد کاهش مي دهد. قهوه، منبع کافئين است و نوع بدون کافئين آن تاثيري ندارد. محققان بر اين باورند که کافئين به افزايش سوخت و ساز بدن کمک مي کند. همچنين حاوي پتاسيم، منيزيم و آنتي اکسيدان هايي است که به جذب قند کمک مي کنند.
فست فود را فراموش کنيد
شايد گاهي هوس فست فود کنيد، اما اين هوس ممکن است در طولاني مدت به عادت هميشگي تبديل شود و شما را در معرض خطر ابتلا به ديابت قرار دهد. دانشمندان دانشگاه «مينه سوتا» با بررسي بيش از 3 هزار نفر از افراد 18 تا 30 ساله به مدت 15 سال به اين نتيجه رسيدند. در آغاز، همه شرکت کنندگان وزن عادي داشتند، اما کساني که بيش از دو بار در هفته غذاي فست فودي مي خوردند، 5 کيلو بيشتر وزن اضافه مي کردند و بيشتر در معرض ابتلا به ديابت قرار داشتند. بسياري از غذاهاي فست فودي حاوي چربي هاي ترانس ناسالم و کربوهيدرات هاي تصفيه شده هستند که ممکن است خطر ابتلا به ديابت را افزايش دهند، همچنين ممکن است با خوردن آنها تا پايان عمرتان اضافه وزن داشته باشيد.
بيشتر از قبل سبزيجات بخوريد
گوشت قرمز را براي تنوع بخوريد و به آن به چشم يک غذاي روزانه نگاه نکنيد. خانم هايي که حداقل پنج بار در هفته گوشت قرمز مي خورند، در مقايسه با خانم هايي که کمتر از يک بار در هفته گوشت قرمز مصرف مي کنند، 29 درصد بيشتر در معرض خطر ديابت نوع 2 قرار دارند. محققان با مطالعه 37 هزار خانم در بيمارستان بريگهام دريافتند که خوردن گوشت قرمز و سوسيس، حداقل 5 بار در هفته سبب مي شود خطر ابتلا به ديابت نوع 2 به ميزان 43 درصد افزايش يابد. آنها بر اين باورند که کلسترول و مواد افزودني موجود در گوشت قرمز در اين موضوع نقش دارد.
طب سنتي و ديابت
اختلالات غدد، اختلالات روحي و رواني است که طي يک پروسه عصبي باعث مي شود سيستم هاي ايمني مختل شود و بيشتر افرادي که به بيماري هاي غدد مبتلا مي شوند، از پزشک معالج مي شنوند که دليل بيماري آن ها عصبي است؛ ديابت نيز جزء گروهي از بيماري هاست که با هيجانات بسيار سرد و گرم که شوک ناميده مي شود، به وجود مي آيد و اين شوک ها باعث مي شود ولتاژهاي الکتريسته در بدن توليد شوند که در اين صورت هيجان مثبت يا منفي پيش مي آيد و به همين دليل هورمون هاي بدن مختل مي شود، اما طب سنتي براي اين بيماري راهکارهايي دارد.
يکي از مواد طبيعي که به کنترل قند خون کمک مي کند، تخم شنبليله است که حاوي مواد مؤثره براي کاهش قند و حتي چربي خون است. شنبليله گياهي است از خانواده نخود. اين گياه به نام عمومي FENUGREEK در جهان مشهور است. با آن که آثار مختلفي از جمله خواص ضد درد، ضد التهاب، افزايش دهنده ميل جنسي، مقوي قلب، صفراآور، کاهش دهنده کلسترول و چربي خون و کاهش دهنده پرفشاري خون دارد، ولي در کاهش قندخون بيش از هر چيز داراي اثر قابل توجه است. براي مصرف، مي توان روي يک گرم پودر دانه آن يک استکان آب سرد ريخت. اين مخلوط حداقل بايد 3 ساعت بماند، سپس مي توان آن را صاف و ميل کرد. اين کار را مي توان تا روزي 5 بار انجام داد. مصرف پودر دانه به صورت خوراکي تا روزي 5 گرم بلامانع است. اين پودر طعم تلخي دارد، به همين دليل در کشورهاي ديگر آن را به صورت قرص توليد کرده اند. دانه ها سفت و سخت هستند؛ بنابراين مصرف مستقيم آنها بي اثر است، بايد دانه ها را با آسياب پودر کرد تا تأثيرگذار باشند. مي توان اين پودر را با مواد غذايي مصرف و مثلاً آن را با ماست مخلوط و ميل کرد.
خيار تلخ نيز ميوه اي شبيه کدو و حاوي ماده اي است که به کاهش قندخون کمک مي کند.
هندوانه ابوجهل که در بعضي مناطق به آن خربزه روباه نيز گفته مي شود در طب سنتي بسياري از کشورها از جمله ايران از درمان هاي کاهش قند خون محسوب مي شود. هندوانه ابوجهل داراي مواد موثري است که باعث کاهش قند خون مي شود البته مصرف اين گياه بايد با احتياط و تحت نظر پزشک انجام شود، زيرا مصرف زياد آن بسيار خطرناک است و عوارضي نظير اسهال خوني را به دنبال دارد. مصرف روزانه دو تا سه فنجان دم کرده چاي سبز نيز تأثير مفيدي در کاهش قند خون دارد.
گزنه نيز داراي خواص کاهنده قند خون است که معمولاً همراه با هندوانه ابوجهل مصرف مي شود.
خارمريم نيز با مکانيسم افزايش حساسيت گيرنده هاي سلولي نسبت به انسولين باعث کاهش قند خون شده و تا حدي در کاهش چربي خون نيز موثر است.
- مصرف روزانه دو تا سه فنجان دم کرده چاي سبز نيز تأثير مفيدي در کاهش قند خون دارد.
برگ گياه قره قاط نيز مي تواند باعث کاهش قند خون شده و برخي مطالعات، تأثير منفي آن در کاهش عوارض درازمدت ديابت را نيز نشان داده است.
برگ درخت گردو نيز، حاوي مواد مؤثر در کاهش قند خون است.
از سير نيز غافل نشويد. سير داراي مواد موثري است که باعث کاهش قند خون و افزايش ميزان انسولين خون مي شود. البته فرآورده هاي صنعتي سير بيشتر براي کاهش کلسترول و چربي خون به بازار عرضه شده اند چون آثار خوبي در اين زمينه دارند ولي همين فرآورده ها مي توانند تا حدي کاهش قندخون را به دنبال داشته باشند. قرص سير را مي توان روزانه 1 تا 3 عدد به طور خوراکي مصرف کرد.
گياه گالگا، گياهي است از خانواده نخود. در گذشته آن را به عنوان يک گياه مدر، معرق، تب بر و ضدتشنج استفاده مي کرده اند. همچنين از آن براي افزايش شير مادران شيرده استفاده مي شده که در حال حاضر نيز معمول است. يکي از خواص مهم اين گياه،
کاهش دادن قندخون افراد ديابتي (نوع دوم) است. خوشبختانه از اين گياه فرآورده اي به نام GALEGA (گالگا) به صورت قرص تهيه شده که در داروخانه ها عرضه مي شود. طريقه و ميزان مصرف اين قرص در راهنماي همراه دارو وجود دارد.
گياهان ديگري که به طور معمول در دسترس هستند و مي توان آنها را در رژيم غذايي گنجاند و خاصيت کاهش قندخون دارند، عبارتند از: سماق، عدس، انار، کدوتنبل، جو و عناب، برگ زيتون، حنظل، سياه دانه، عدس کوهي، گل انار، آلوئه ورا، دارچين و گلپوره. اين گياهان حتماً بايد با تجويز و تحت نظر پزشک مصرف شود. مصرف خودسرانه اين گياهان يا فرآورده هاي دارويي ديگر و قطع داروهاي ديابت بسيار خطرناک است و عوارض جدي به دنبال خواهد داشت.
نايب قهرمان پاورليفتينگ جهان:
براي المپيکي شدن رشته پاورليفتينگ لحظه شماري مي کنم
حسين شيخ آزادي محسن شهني فيض در سال 1358 در مسجدسليمان متولدشد. او با داشتن19 سال سابقه حضور در شرکت ملي نفت ايران، هم اکنون در امور ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان فعاليت دارد. شهني نه تنها از کارکنان امور ورزش به حساب مي آيد؛ بلکه خود نيز ورزشکار است و در سطح حرفه اي فعاليت مي کند. رشته او پاور ليفتينگ است و در آخرين حضور رسمي خود درمسابقات، موفق شد در رقابت هاي پاورليفتينگ قهرماني جهان که ارديبهشت امسال در آفريقاي جنوبي برگزار شد، به مدال نقره دست يابد. با نايب قهرمان جهان گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
از خودت براي مان بگو و اينکه از چه زماني ورزش را به طور رسمي شروع کردي؟
من سال 58 در مسجد سليمان به دنيا آمدم و کارمند اداره امور ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان و داراي 19 سال سابقه کار در اين شرکت هستم. درباره اينکه از چه زماني ورزش را شروع کردم، بايد بگويم من از همان سنين نوجواني و جواني به رشته پرورش اندام و پاور ليفتينگ علاقه داشتم. ورزش را به طور رسمي از سال 1379 و از اهواز آغاز کردم و از سال 1380 نيز فعاليت در اين رشته ورزشي را در مسجدسليمان و زير نظر شهرام داراب پور ادامه دادم که اين فعاليت همچنان ادامه دارد. البته لازم است يادي کنم از قهرمان پرورش اندام ايران زنده ياد، قاسم حميدي که نه تنها از بعد ورزش، قهرماني بزرگ محسوب مي شد؛ بلکه در اخلاق هم يک الگو بود و من اين افتخار را داشتم زماني که در اهواز ورزش مي کردم، خدمت او باشم.
اولين مسابقه رسمي خود را چه زماني انجام دادي؟
اولين مسابقه رسمي من در سال 1383 و به همراه تيم ملي حفاري در شيراز در رده سني بزرگسالان بود که مقام سوم را در اولين تجربه کشوري خود به دست آوردم؛ البته عناوين زيادي را در سطح استان خوزستان و کشور در رشته پاورليفتينگ و پرس سينه و چند عنوان قهرمان قهرمانان نيز در پاورليفتينگ استان خوزستان در رده سني بزرگسالان کسب کرده ام.
مهم ترين عناويني که طي سال هاي اخير به دست آورده اي، چه بوده؟
سال 2011 در کشور ژاپن در مسابقات پاورليفتينگ قهرماني آسيا، مقام چهارم را کسب کردم. سال 2016 درآداي پور هندوستان در مسابقات پاورليفتينگ قهرماني آسيا، مقام سوم را به دست آوردم و در ارديبهشت امسال نيز توانستم در مسابقات جهاني آرنولد کلاسيک در ژوهانسبورگ آفريقاي جنوبي، مقام دوم اين مسابقات را به خود اختصاص دهم.
به عنوان نايب قهرماني جهان در آفريقاي جنوبي اشاره کردي. براي مان بگو که چه تعداد ورزشکار در اين مسابقات حضور داشتند و سطح اين پيکارها چطور بود؟
300 ورزشکار در اين مسابقات حضور داشتند که در رشته هاي پاورليفتينگ بدون لوازم و با لوازم و پرس سينه به رقابت پرداختند. مسابقات در سطح بسيار بالايي با حضور قهرمانان جهان برگزار شد و حتي شاهد رکورد شکني در اين مسابقات بوديم. ورزشکاران خوزستاني حاضر در اين مسابقه، دو رکورد آسيا و يک رکورد جهان را تغيير دادند. من نيز در دسته 83 کيلوگرم در مجموع 3 حرکت اسکوات، پرس سينه و ددليفت با مجموع 5/707 کيلوگرم، مقام دوم اين مسابقه را کسب کردم. البته بايد به اين نکته اشاره کنم که اين مسابقه جدا از بعد قهرماني، يک بعد فني هم براي من داشت. من در زمان برگزاري اين رقابت ها و پس از گذراندن امتحان تئوري و عملي موفق به اخذ دفترچه و نشان داوري بين المللي پاورليفتينگ و پرس سينه شدم. تدريس اين کلاس داوري به عهده آقاي هني اسميت، رياست کميته فني فدراسيون جهاني بود که در مسابقه ها حضور داشت.
آيا اين رشته در المپيک هم شانس حضور دارد؟
با تلاش و پيگيري هاي فرشيد سلطاني، رئيس فدراسيون پاورليفتينگ آسيا (تنها ايراني که رياست يک رشته ورزشي را بعد از پيروزي انقلاب در سطح آسيا به عهده دارد)، همچنين عضو هيات رئيسه فدراسيون جهاني پاورليفتينگ اي پي اف، معتبرترين تشکيلات پاورليفتينگ در دنيا و نيز اعضاي هيات رئيسه فدراسيون جهاني در حال ورود به المپيک است.
مسابقه اي هم در سال جاري پيش رو داري که در آن شرکت کني؟
اگر مشکلي پيش نيايد، قصد دارم در مسابقات پاورليفتينگ کلاسيک (بدون لوازم) قهرماني آسيا که آذر امسال در کشور فيليپين برگزار خواهد شد، شرکت کنم که مهم ترين مسابقه من در سال 97 محسوب مي شود.
بزرگترين آرزوي ورزشي؟
بزرگترين آرزوي ورزشي من، ورود رشته ورزشي پاورليفتينگ به بازي هاي المپيک است که جايگاه واقعي اين رشته سنگين و مهيج در دنيا محسوب مي شود. به عبارت بهتر، براي المپيکي شدن رشته پاورليفتينگ و حضور در اين رقابت ها، لحظه شماري مي کنم.
حرف خاصي باقي مانده که بزني؟
پاورليفتينگ، ورزشي بسيار سنگين و پرهزينه است وتجهيزات گرانقيمتي دارد که بدون حمايت و پشتوانه، ادامه دادن اين رشته بسيار سخت است. با اينکه من کارمند اداره امور ورزش شرکت نفت هستم و امکان کمک از لحاظ تمرين ها يا اعزام به مسابقات وجود دارد، اما تاکنون در اين زمينه هيچ کمکي به من نشده و براي حضور در تمامي رقابت ها از جمله رقابت هاي داخلي و بين المللي، با هزينه شخصي در مسابقات شرکت مي کنم.
کوهپيمايي جانبازان در ارتفاعات پلنگ چال
گروه 24 نفره كوهنوردي جانبازان شركت ملي نفت، در آخرين روزهاي ماه مبارك رمضان، طي يک برنامه ورزشي در ارتفاعات البرز مرکزي در استان تهران و در حالي که روزه دار بودند، تا ارتفاع 2300 متري قله پلنگ چال کوهپيمايي کردند.
جانبازان کوهنورد در هوايي بهاري که توام با رعد و برق و باران بود، با هدف تقويت قواي جسماني، آن هم در ماه مبارك رمضان و مفهوم بخشيدن به ايستادگي و مقاومت، اين کوهپيمايي را انجام دادند.
کوهنورداني كه در اين برنامه حضور داشتند، عبارتند از: محمد رسول درويشي، علي مهمان نواز، هوشنگ قرباني، صفر كيهاني اصل، محمد رضا شهابي فر، بشير خليلوند، احمد رضا احمد ور، سيد جلال محمودي، سعيد يوسفي، غلامرضا وحيدي، احمد ميرزا حسيني، محسن حدادي، عليرضا رحيمي، علي ابراهيمي، قاسم قزل ارسلان، ناصر امامي، ناصرفراهي، اميرمحمدمنطقي، حسين بيگدلو، حسن رزميان مقدم، صادق گلرومفرد، مصطفي اسلامي، حسين باقرزاده و اكبر مهدي زاده ( مربي گروه )
2 کماندار جديد براي تيم نفت اميديه جذب شدند
تيم تيراندازي با کمان نفت اميديه که از مدعيان قهرماني در اين رشته به شمار مي رود و همواره باعث افتخار نام نفت شده، براي حضوري قوي تر در فصل جديد رقابت هاي ليگ برتر تيراندازي با کمان باشگاه هاي ايران 2 کماندار جديد جذب کرد.
بهروز فولادوندي، سرمربي تيم تير اندازي با كمان نفت اميديه با تاييد اين خبر گفت: براي حضور پر قدرت در فصل آينده ليگ برتر باشگاه هاي ايران و کسب مقامي خوب و اينکه در بين مدعيان قهرماني حضور داشته باشيم، کمانداران جديدي به نام هاي متين سبزي و آرمين پاك نژاد را به خدمت گرفتيم.
او با ارائه توضيح بيشتر در اين باره و اينکه رقابت ها از چه زماني شروع مي شود، گفت: ليگ برتر تيراندازي باشگاه هاي كشور، از نيمه نخست تيرماه برگزار مي شود و براي حضور پر قدرت در اين مسابقات 2 بازيكن جديد گرفتيم که مطمئن هستيم اين دو کماندار، به تيم ما کمک خواهند کرد. همچنين تا پيش از شروع مسابقات، يك اردوي تداركاتي در شهركرد برگزار مي كنيم.
يک نفتي قهرمان ايران شد
همکار نفتي در مسابقات سرعت اتومبيلراني قهرمان كشور، موفق شد به مقام قهرماني دست پيدا کند.
امين جعفريان از کارکنان كارگاه مركزي شركت پالايش نفت اصفهان در رشته سرعت اتومبيلراني مسابقات قهرماني كشور، پس از پشت سرگذاشتن رقبايش، موفق به كسب مقام قهرماني در كلاس اتومبيل 405 شد.
در اين مسابقه پر هيجان كه در محل پيست آزادي تهران انجام شد، صحنه هاي بسيار ديدني از رقابت اتومبيلرانان براي پيش افتادن در مسير قهرماني سال خلق شد که امين جعفريان با مهارت خاص خود، از رقبايش پيشي گرفت تا يک افتخار ديگر به نام نفتي ها ثبت شود.
وزنه بردار مناطق نفت خيزجنوب به تيم ملي دعوت شد
كادر فني تيم ملي وزنه برداري بزرگسالان كشورمان، سيد ايوب موسوي، وزنه بردار مناطق نفت خيزجنوب را به اردوي اين تيم دعوت كرد.
درچهارمين مرحله اردوي آمادگي تيم ملي وزنه برداري بزرگسالان كشورمان که از 20 خرداد در تهران آغاز شده و تاکنون نيز ادامه دارد ،سيد ايوب موسوي از تيم مناطق نفت خيزجنوب در وزن 94 كيلو گرم حضور دارد. اين اردو با حضور 12 وزنه بردار تا دهه اول تير برگزار مي شود.شايان ذكر است، تيم ملي وزنه برداري كشورمان، خود را براي حضور در مسابقات آسيايي جاكارتا اندونزي آماده مي کند و ايوب موسوي از قهرمانان آسيا و ايران به شمار مي رود.
آرامش، تمرکز و بالارفتن عملکرد کارکنان
سپيده سهرابي نژاد- مربي بين المللي يوگا
يوگا به مفهوم رهايي و دستيابي به وحدت و يگانگي و ماهيت ذاتي آن درباره خويشتن پذيري و خودباوري است. يوگا، يکي از رشته هاي ورزشي پايه به شمار مي رود که تمرين هاي جسمي و ذهني را شامل مي شود. اين ورزش، نوعي فعاليت بدني است که از شرق دور به دنيا معرفي و امروزه در سراسر جهان، به سمبل آرامش و تندرستي تبديل شده است. تمرين هاي منظم جسمي يوگا، باعث ارتقاي سطح آمادگي جسمي بدن مي شود. از آنجا که تمرين هاي يوگا با تمرکز و توجه روي تنفس انجام مي شود، افزايش تمرکز و يادگيري را به دنبال دارد. از اين رو تمرين ها مي تواند هم بر جسم و هم بر ذهن انسان تاثير مثبت بگذارد، به طوري که در مدت کوتاهي، پس از انجام تمرين هاي يوگا، فرد آثار مثبت آن را بخوبي احساس مي کند. به عنوان مثال مي توان از تاثير اين تمرين ها بر بهبود عملکرد مغز، کاهش استرس، انعطاف پذيري، افزايش دامنه حرکتي مفاصل، بالا بردن استقامت عضلات و افزايش تعادل در بدن نام برد.
تحقيقات علمي نشان داده است که انجام تمرين هاي يوگا در دراز مدت، در وضعيت سلامت فرد نقش مهمي ايفا مي کند. در اين زمينه تاکنون تحقيقات علمي متعددي انجام شده که به موارد مهمي از آنها در زير اشاره مي شود:
افزايش حجم ريه
مطالعات ديگري درباره تمرين هاي يوگا نشان داده که انجام تمرين هاي منظم اين ورزش به مدت 15 هفته تاثير زيادي بر افزايش ظرفيت ريه داشته است. برخورداري از ظرفيت ريوي حياتي، يعني رسيدن اکسيژن کافي به مغز، تنها با داشتن يک ريه سالم امکان پذير است که اين مهم با انجام تمرين هاي تنفسي يوگا بخوبي محقق مي شود.
کاهش اضطراب
نتايج بررسي هاي انجام شده ديگر در اين زمينه نشان داده است که انجام 12 هفته تمرين هاي يوگا، به طور موثر به کاهش استرس افراد کمک مي کند.
رهايي از پشت درد مزمن
محققان همچنين به تاثير انجام تمرين هاي يوگا در کاهش درد و واکنش مثبت بدن نسبت به درمان هاي استاندارد دارويي در ميان کساني که دچار دردهاي مزمن در ناحيه پشت هستند، پي برده اند.
حفظ بهتر تعادل
طبق مطالعات علمي انجام شده، انجام تمرين هاي يوگا که ويژه سالمندان طراحي شده، موجب تقويت تعادل و جلوگيري از زمين خوردن سالمندان بالاي 65 سال مي شود.
استخوان هاي محکم تر
ترشح اضافي هورمون کورتيزول (هورمون استرس ) باعث کاهش تشکيل بافت استخواني مي شود. با انجام مرتب تمرين هاي يوگا، سطح کورتيزول خون پايين آمده و استحکام استخوان بيشتر مي شود، بخصوص اين ورزش در درمان و جلوگيري از پوکي استخوان زنان يائسه بسيار موثر است. محققان در مطالعاتي که پس از سنجش تراکم استخواني دو گروه سالمند انجام دادند، به اين نتيجه رسيدند، گروهي که تحت آموزش يوگا قرار گرفته بودند، نه تنها تراکم استخوان خود را از دست ندادند؛ بلکه نسبت به گروه ديگري که اين تمرين ها را انجام نداده بودند، وضعيت تراکم استخوان شان به نحو قابل ملاحظه اي بهبود يافته بود.
وزن متناسب
محققان در انجام تحقيقات خود به ارتباط بين تمرين هاي يوگا و کاهش وزن يا ثابت نگه داشتن آن نيز پي بردند. به اين صورت که يوگا با افزايش آگاهي بر بدن، هوشياري فرد را به هنگام خوردن بالا برده، در نتيجه کنترل فرد را نسبت به خوردن افزايش مي دهد.
کاهش بيماري هاي قلبي و بهبود دستگاه قلب و عروق
ورزش يوگا، در صورتي که به عنوان بخشي از برنامه زندگي روزانه افراد قرار بگيرد، مي تواند عوامل خطرناک بيماري هاي قلبي عروقي مانند فشار خون، کلسترول و قند خون را کاهش دهد. همچنين با استناد به منابع تحقيقاتي و علمي مي توان ادعا کرد، در افرادي که سيستم هورموني بدن شان دچار اختلال شده، مبتلايان به فشار خون و چربي خون بالا، انجام تمرين هاي منظم يوگا نقش موثري بر ايجاد تعادل در عملکرد هورمون هاي غدد درون ريز بدن ايفا مي کند.
افزايش انعطاف پذيري و تقويت عضلات
تمرين هاي منظم يوگا باعث مي شود که ماهيچه ها، مفصل ها و عضله هايي که در طول روز فعاليت چنداني ندارند، به کار گرفته شده و منعطف شوند که در نتيجه آن، ماهيچه ها تقويت شده و عضله ها و مفصل ها انعطاف پذيري بيشتري پيدا مي کنند. امور ورزش شرکت ملي نفت ايران با توجه به اهميت اين رشته ورزشي و تأثير آن بر سلامت کارکنان و خانواده هاي آنها، بيش از 10 سال است که اقدام به برگزاري کلاس هاي يوگا براي بانوان کرده و هم اکنون اين ورزش در مجموعه هاي آموزشي ورزشي شماره يك و 2 صنعت نفت، باشگاه شهيد زرگر و همچنين در ساختمان هاي شهيد تندگويان، مرکزي دوازدهم (حسابرسي) و مرکزي سوم (برنامه ريزي تلفيقي) برگزار مي شود و متقاضيان در دو سطح مبتدي و نيمه پيشرفته در اين کلاس ها ثبت نام کرده و ازآنها بهره مي برند. بيشتر مخاطبان کلاس هاي برگزار شده، همسران کارکنان و بانوان بازنشسته شرکت ملي نفت هستند که با بهره گيري از مزاياي جسمي و روحي اين ورزش، مي توانند آرامش را به مهم ترين رکن جامعه، يعني خانواده انتقال دهند و نقش بسزايي در حفظ و ارتقاي سلامت رواني خانواده ايفا کنند که اين مهم، از عوامل بسيار تاثير گذار بر عملکرد کارکنان صنعت نفت است. تمرين هاي يوگا، با توجه به سن افراد قابل تنظيم است، بنابراين براي همه سنين مناسب است و افراد در هر سني و با هر درجه از انعطاف پذيري بدني، مي توانند در کلاس هاي يوگا شرکت کنند. بانوان خانواده صنعت نفت با شرکت مستمر در کلاس هاي متعدد اين رشته، که از سوي امور ورزش شرکت ملي نفت ايران در محل باشگاه هاي مختلف برنامه ريزي شده، مي توانند با حفظ و بهبود سلامت جسماني خود و با برخورداري از روحيه اي مثبت، علاوه بر ايفاي نقش موثر مستقيم خود در بدنه صنعت، با انتقال نشاط و سلامت به خانواده، گام مهمي در ايجاد سلامت روان و انگيزه کاري همسران خود در صنعت نفت بردارند. اميد است براي توسعه اين رشته مفرح ورزشي و حضور گسترده کارکنان زن شاغل، برنامه ريزي هاي لازم انجام و امکانات موردنياز فراهم شود.
با حضور مديران ورزش وزارت نفت و شرکت ملي نفت
نشست هم انديشي هيات هاي ورزشي مديريت اکتشاف برگزار شد
نخستين نشست هم انديشي روساي هيات هاي ورزشي مديريت اکتشاف در سال 1397 با هدف بهبود و ارتقاي ورزش در حوزه ورزش شرکت مديريت اکتشاف برگزار شد. اولين نشست هم انديشي روساي هيات هاي ورزشي مديريت اکتشاف با حضور مدير اکتشاف، معاونت منابع انساني و روساي هيات هاي ورزشي مديريت اکتشاف و همچنين با حضور شاه کرمي، مدير کل ورزش، سلامت و مسئوليت اجتماعي وزارت نفت و قورچيان، رئيس امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران در سالن جلسات مديريت اکتشاف برگزار شد. در اين جلسه، گزارش عملکرد ورزشي سال 1396 امور ورزش، اهداف و برنامه هاي سال 1397 از قبيل توسعه ورزش همگاني، تأسيس مرکز سلامت و استعداديابي فرزندان کارکنان، توسعه ورزش قهرماني و زيرساخت ها ارائه شد. در پايان اين نشست نيز سيدصالح هندي، مديراکتشاف با ابراز خرسندي از عملکرد امور ورزش، پيشنهاداتي را براي بهبود برنامه هاي ورزشي ارائه داد، همچنين شاه کرمي و قورچيان نيز ضمن تشکر از توسعه امور ورزش در اين مديريت، آمادگي خود را در حمايت از برنامه هاي پيشنهادي اعلام کردند.
با پيروزي هاي پياپي
ساحلي بازان پارس جنوبي در انديشه قهرماني
تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي جم، قهرمان دوره قبل فوتبال ساحلي باشگاه هاي ايران به دنبال تکرار قهرماني دوباره درليگ برتر است. تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي جم در هفته ششم رقابت هاي ليگ برتر فوتبال ساحلي باشگاه هاي ايران در خانه، ميزبان تيم شهريار ساري بود که موفق شد اين تيم را با نتيجه پرگل 4 بر صفر شکست دهد. اين ديدار که به نوعي رقابت بين قهرمان و نايب قهرمان فصل قبل ليگ برتر بود، با برتري پارس جنوبي جم همراه شد. در اين ديدار پرگل که پارس جنوبي، صاحب توپ و ميدان بود و اجازه هيچ خودنمايي به حريف نداد، محمد مرادي، حميد بهزادپور، محمد احمدزاده و مسلم مسيگر، گل هاي تيم پارس جنوبي را به ثمر رساندند. پارس جنوبي جم با اين پيروزي 15 امتيازي شد و در رتبه دوم جدول، جايگاه خود را حفظ کرد. گفتني است، حميد بهزادپور، دروازه بان تيم پارس جنوبي موفق شد براي دومين هفته پياپي، دروازه خود را بسته نگه دارد تا با دو کلين شيت پي در پي، در فصل جديد ليگ برتر فوتبال ساحلي رکورد دار باشد.
نام ورزشکار نفتي در کتاب رکورد گينس ثبت شد
کارمند حراست منطقه عملياتي سرخون و گشوي جنوبي بندرعباس، موفق شد نام خود را در کتاب گينس ثبت کند. آرش احمدي طيفکاني، شهريور سال 66 در شهرستان ميناب و در خانواده اي ورزشي متولد شده است. پدر او يکي از فوتباليست هاي استان هرمزگان بود و درباشگاه فرهنگي ورزشي «آرش» ميناب بازي کرده است. آرش مثل پدرش به فوتبال علاقه داشت و در نهايت موفق شد فوتباليست خوبي شود؛ ولي يک مصدوميت ناگهاني او را از فوتبال حرفه اي دور کرد تا او به نوشتن روآورد و شروع به نگارش تاريخچه فوتبال ميناب کند.احمدي فقط به نوشتن اکتفا نکرد؛ چون علاقه وافري به توپ و فوتبال داشت و همين مسئله باعث شد قدم در راه جديدي بگذارد. روپايي زدن و حفظ توپ روي سر به طور ثابت در ساعت هاي متمادي، باعث شد او تبحر خاصي در هنرهاي نمايشي با توپ به دست آورد، تا جايي که توانست با زدن 5 هزار و 536 روپايي در يک ساعت، رکورد ايران را از آن خود کند.رکورد شکني او به همين جا ختم نشد. او در دومين رکورد خود درسال 93 با حضور رياست کميته ثبت رکورد ايران، (هادي رضايي) در شهرستان ميناب، روپايي سرعتي را به7 هزار و 738 روپايي در يک ساعت ارتقا داد و سپس رکورد نگه داشتن توپ روي سر به صورت ثابت را در مدت يک ساعت و 57 دقيقه زد که براي اولين بار اين رکورد در ايران زده و ثبت ملي شد.سپس در فروردين 94 و در همايش پياده روي در پارک ساحلي ميناب، رکورد نگه داشتن توپ روي سر به صورت ثابت را به مدت 6 ساعت و 52 ثانيه افزايش داد. اين رکورد براي ثبت در کتاب رکوردهاي جهاني گينس با مدارک و با فيلم رکورد به لندن ارسال شد و در دست بررسي است. آخرين رکورد آرش احمدي که ثبت جهاني گينس شد، رکورد نگه داشتن توپ فوتبال روي پيشاني به صورت ثابت در مدت 8 ساعت و 42 دقيقه و 12 ثانيه بود که توانست با اختلاف 10 دقيقه و 12 ثانيه، رکورد توماس لاندمن، ورزشکار سوئدي را بشکند. اين رکورد در ژانويه 2017 به ثبت رسيده بود.
گفت وگوي «مشعل» با غلامعلي اکبري، نويسنده و شاعر نفتي
دغدغه اي که کتاب شد
کتاب «مرگ آقاي مدير کل» را غلامعلي اکبري به رشته تحرير درآورده است. او بيش از 30 سال از روزهاي زندگي اش را در پالايشگاه نفت کرمانشاه گذرانده و اينکه چرا تا به امروز از اين نويسنده سراغي گرفته نشده، خود جاي سوال دارد؛ او جواب اين پرسش را بسيار خاضعانه مي دهد. اکبري قبل از گلايه از مسئولان مي گويد: «متاسفانه شايد کوتاهي از بنده بوده که به دنبال حمايت نبوده ام.» شايد در ميان هزاران هزار نفري که در اين محيط کار مي کنند، مرداني با ويژگي و استعداد او باشند که شناخته نشده اند. يکي از اهداف اين صفحه که با عنوان «نفت و زندگي» پيش روي شماست، سراغ گرفتن از اين عزيزان است تا در تاريکي هاي اين شغل سخت، استعدادشان ارزش نهاده شود. در ادامه اين گفت وگو را مي خوانيد:
کمي خودتان را براي خوانندگان معرفي کنيد.
نزديک به 35 سال است که در پالايشگاه کرمانشاه مشغول به کار هستم و در واحد هاي عملياتي و امور اداري و خدمات اجتماعي کار کرده ام. ديپلم رياضي فيزيک دارم و از سن 18-17 سالگي به مباحث ادبي علاقه مند شدم. بنابراين به دنياي ادبيات و شعر و داستان پا گذاشتم.
با توجه به اينکه شما نويسنده کتاب «مرگ آقاي مدير کل» هستيد، الگو و هدف شما از نگارش اين کتاب چه بوده است؟
اگر بخواهم درباره الگوي نگارش اين کتاب بگويم، در واقع دغدغه هايي وجود دارد که از دوران جواني و ميانسالي انسان را وسوسه مي کند تا به سوال هاي درونش پاسخ دهد. به همين دليل من هم به دنبال فضايي بودم که در قالب داستان و رمان، آن دغدغه ها را برطرف کنيم.
درباره داستان اين کتاب براي مان بگوييد. اينکه موضوع اين کتاب چيست؟
در اين کتاب، از مرگ مديري سخن گفته ام که بعد از تجربه مرگ، زنده مي شود و سپس، نوع زندگي خود را بازگو مي کند. او دوران کودکي خود را نيزمورد بازبيني قرار مي دهد و از اين لحاظ که در محيط کار و پست مديريت بوده، زندگي خود را واکاوي مي کند.
آيا مي شود اينطور برداشت کرد که اين کتاب به نوعي متاثر از فضاي شغلي خودتان است؟ يعني بازتاب مشکلات شما در محيط کاري است؟
البته که همينطور است و بدون شک اين هدف نمي تواند از نگارش کتاب دور باشد و شايد خيلي از موضوعات آن برگرفته از مسائلي است که در محيط کار تجربه کرده ام؛ اما نمي شود گفت که به صورت صرف، اشاره به شرايط شغلي دارد؛ چرا که در اين داستان، چيزهاي ديگري هم به چالش کشيده شده است.
آقاي اکبري، کمي درباره کتاب بگوييد، اينکه چه زماني شروع به نگارش آن کرديد و چه زماني آن را به چاپ رسانديد؟
اين کتاب خيلي زودتر از اينکه به چاپ برسد، نوشته شد. سال 78 نگارش آن را تمام کردم؛ ولي در همان سال، شرايط براي چاپ آن فراهم نبود که بالاخره در سال 93 به چاپ رسيد.
کتاب هاي ديگري هم نوشته ايد؟
بله. مجموعه داستان ها و کتابي به نام «آسايشگاه» و رماني هم به نام «جريان سيال ذهن» نوشته ام که هنوز کامل نشده است. نوشته ها زياد است؛ اما انگيزه اي براي چاپ آن نيست.
آيا کتاب «آسايشگاه» هم در همان فضاي محيط کاري است؟
خير، اين کتاب درباره بيماري است که در يک آسايشگاه رواني بستري است که مانند «مرگ آقاي مدير کل» در آسايشگاه به گذشته خود مي انديشد و آن را مورد واکاوي قرار مي دهد.
علاقه به نويسندگي در شما از کجا سرچشمه مي گيرد؟
دوران نوجواني من با دوران انقلاب مصادف شد و در آن زمان علاقه به خواندن کتاب، بين جوانان هم سن و سال من زياد بود و اين شرايط در علاقه مندي من به داستان نويسي بي تاثير نبوده است.
درباره چالش هايتان در چاپ اين کتاب بگوييد و اينکه چرا انگيزه لازم را براي چاپ بقيه آثارتان نداريد؟
در واقع فضاي ادبي در شرايط خوبي نيست که نويسندگان بخواهند تمام آثارشان را به چاپ برسانند و اين مسئله، نويسنده را سرخورده مي کند.
چه کتابي را به خوانندگان معرفي مي کنيد؟
رمان طبل حلبي، اثر گونترگراس
خودتان به چه نوع کتابي علاقه مند هستيد؟
بيشتر به خواندن رمان علاقه دارم.
آقاي اکبري، کمي درباره اشعارتان بگوييد؟
موضوعات اشعارم متفاوت است و اغلب آنها به من الهام مي شود.
آيا شعرهاي شما هم به چاپ رسيده است؟
به صورت مجموعه و کتاب نبوده، ولي در نشريات و در هفته نامه هاي کرمانشاه به چاپ رسيده اند.
اشعار شما در چه قالبي است؟
شعر نو
متاثر از چه شعرايي هستيد؟
فروغ فرخزاد و سهراب سپهري
سرودن شعر را ترجيح مي دهيد يا نوشتن را؟
هر دو زيبايي خاص خود را دارند و نمي توان يکي را بر ديگري ترجيح داد. گاهي شعر قالب مي شود و گاهي نوشتن.
آيا نويسندگي را به صورت آکادميک هم دنبال کرده ايد؟
خير، گرايشم به سمت ادبيات با کتاب هاب ادبي و فلسفي شروع شد و بعد هم نوشتن و نقد برخي آثار.
وزارت نفت از اين استعداد شما حمايت کرده است؟
در اين مورد شايد خودم کوتاهي کرده باشم. چون به دنبال حمايت نبودم و البته نديدم کساني را که در اين زمينه، استعداديابي کنند و اين اولين باري است که در اين مورد با من صحبت مي شود. کل مجموعه، بيشتر به دنبال کار هاي فني وتخصصي هستند.
و حرف آخر
پيگيري «مشعل» درباره کارهاي فرهنگي، در کساني مثل من ايجاد انگيزه مي کند. خوشحال مي شويم اگر مجموعه وزارت نفت، بخش کوچکي براي کارهاي فرهنگي و يا حداقل فضايي براي قدرداني از کساني که در اين زمينه کار مي کنند، ايجاد کند.
شاهد افلاکي
چـون زلـف تـو ام جانا در عـين پريـشـانـي چون باد سحرگاهم در بي سر و ساماني
مـن خـاکم و من گردم من اشکم و من دردم تو مهري و تو نوري تو عشقي و تو جاني
خـواهـم کـه تـو را در بر بنـشانم و بـنشـينم تا آتش جانم را بنشيني و بنشاني
اي شـاهـد افـلاکـي در مـسـتي و در پـاکـي من چشم تو را مانم تو اشک مرا ماني
در سـيـنه سـوزانـم مسـتـوري و مـهجـوري در ديده بيدارم پيدايي و پنهاني
مـن زمـزمـه عـودم تــو زمــزمــه پـردازي من سلسله موجم تو سلسله جنباني
از آتـــش ســودايــت دارم مــن و دارد دل داغي که نمي بيني دردي که نمي داني
دل بـا مـن و جـان بـي تو نسپاري و بـسپارم کام از تو و تاب از من نستانم و بستاني
اي چشم رهي سويت کو چشم رهـي جويت؟ روي از من سر گردان شايد که نگرداني
رهي معيري
صوت خوش کاشاني
معروف است که اهل هنر کاشان، صوت خوشي دارند و آواز ايراني هميشه يک پايش در اين خطه خوشبو و عطر آگين بوده است. محمد معتمدي هم از کاشاني هاي خوش صداست. جواني که کم کم وارد ميانسالي مي شود، او با درخشاني در آلبوم «خورشيد» درخشيد و با لطفي، نامش در موسيقي و آواز ايراني ماندگار شد. اين روزها مناجات خواني ها و تک آهنگ هايش «هيت» مي شوند و مورد استقبال هستند. اين هفته خواستيم آلبوم خاصي را معرفي کنيم، اما دلمان نيامد از معرفي يک صداي خاص چشم بپوشيم. اين هفته پيشنهاد داريم نگاهي به آلبوم هايش بيندازيد.به خصوص آلبوم هايي که با مرحوم استاد لطفي منتشر شده است و باز هم به خصوص آلبومي به نام « اي عاشقان». با شعر «سايه» که شور و دشتي شنيدني دارد:
اي عاشقان اي عاشقان پيمانه ها پر خون کنيد
و ز خون دل چون لاله ها رخساره ها گلگون کنيد
در وجه حامل
فيلم «در وجه حامل» به کارگرداني بهمن کاميار روي پرده سينماهاي کشور قرار گرفت. اين فيلم سينمايى دومين اثر بلند بهمن کاميار در مقام کارگردان محسوب مى شود. پخش اين فيلم را «خانه فيلم» به مديريت سعيد خانى به عهده دارد.
«در وجه حامل»، اثرى اجتماعى است که فيلمنامه آن را نيز کاميار به نگارش درآورده و داستان آن روايتگر زندگي زني به نام «مهري» است که ناخواسته درگير ماجرايي مجهول مي شود و در پي حل آن است. اگر به دنبال يک فيلم سينمايي اجتماعي هستيد، توصيه مي کنيم به تماشاي اين فيلم جديد که به تهيه کنندگي مصطفي کيايي ساخته شده، بنشينيد. ژاله صامتي، محمدرضا غفاري، ايرج سنجري، احسان اماني، رويا جاويد نيا، معصومه رحماني، بابک بهشاد، جواد زيتوني، بيژن افشار و... از بازيگران اين فيلم هستند.
« مار » را چگونه بايد نوشت؟
روستايي بود دور افتاده که مردم ساده دل و بي سوادي در آن سکونت داشتند. مردي شياد از ساده لوحي آنان استفاده کرده و بر آنان به نوعي حکومت مي کرد. برحسب اتفاق، گذر يک معلم به آن روستا افتاد و متوجه دغل کاري هاي شياد شد و او را نصيحت کرد که از اغفال مردم دست بردارد، و گرنه او را رسوا مي کند؛ اما مرد شياد نپذيرفت. بعد از اتمام حجت٬ معلم با مردم روستا از فريبکاري هاي مرد شياد سخن گفت و نسبت به حقه هاي او هشدار داد. بعد از کلي مشاجره بين معلم و شياد، قرار بر اين شد که فردا در ميدان روستا، معلم و مرد شياد مسابقه بدهند تا معلوم شود کدام يک باسواد و کدام يک بي سواد هستند.
در روز موعود همه مردم روستا در ميدان ده گرد آمدند تا ببينند آخر کار، چه مي شود.
شياد به معلم گفت: بنويس «مار»
معلم نوشت مار
نوبت شياد که رسيد، شکل مار را روي خاک کشيد.
و به مردم گفت: شما خود قضاوت کنيد کدام يک از اينها مار است؟
مردم که سواد نداشتند، نتوانستند کلمه مار را بخوانند؛ اما همه شکل مار را شناختند و به جان معلم افتادند و تا مي توانستند او را کتک زدند و از روستا بيرون راندند.
شرح حکايت
اگر مي خواهيم بر ديگران تأثير بگذاريم يا آنها را با خود همراه کنيم، بهتر است با زبان، رويکرد و نگرش خود آنها، با آنها سخن بگوييم و رفتار کنيم. هميشه نمي توانيم با اصول و چارچوب فکري خود، ديگران را مديريت کنيم. بايد افکار و مقاصد خود را به زبان فرهنگ، نگرش، اعتقادات، آداب و رسوم و پيشينه آنان ترجمه کرد و به آنها داد.
راز مادرم
کتاب « راز مادرم » داستاني بر مبناي يک اتفاق واقعي از زندگي «فرانچسکا هالامايوا» و دخترش «هلنا» است که در طول جنگ جهاني دوم (در دوران هولوکاست) جان 15 يهودي را نجات دادند. «او مادري دوست داشتني است، بهترين مادر دنياست؛ اما براي نجات جان ديگران، زندگي من را به خطر انداخت.» همين جمله براي ترغيب شما به خواندن اين داستان کافي است. داستاني سراسر ترس، مرگ، عشق و مهرباني که واقعي بودن آن، جذابيتش را دو چندان کرده است. شايد با خود فکر کنيد که نجات دادن جان 15 يهودي، زياد چشمگير نيست و هر کسي مي تواند اين کار را انجام دهد؛ اما بايد اشاره کنيم که قبل از جنگ، شش هزار يهودي در لهستان بودند. تنها 30 نفر از آنها از جنگ نجات يافتند و نيمي از آنها هم به خاطر کمک فرانچسکا جان سالم به در بردند. اين کتاب در 5 بخش نوشته شده و 4 راوي دارد. بخش اول و آخر را هلنا، دختر فرانچسکا روايت مي کند. او در ابتدا از پدر آلماني و مادرش که ديدگاه هاي متفاوتي نسبت به هيتلر دارند، صحبت مي کند و شرح مي دهد که چگونه پس از به قدرت رسيدن هيتلر، اين اختلاف نظر باعث شد مادرش تصميم بگيرد که آلمان را ترک کند و به کشور خود، يعني لهستان و شهر سوکال برگردد. با حمله هيتلر به لهستان و با به خطر افتادن جان يهوديان، فرانچسکا و دخترش تصميم مي گيرند به تعدادي از افرادي که به آنها پناه آورده اند، کمک و آنها را در خانه خود پنهان کنند. هر کدام از خانواده هايي که فرانچسکا به آنها پناه مي دهد، به نحوي با او آشنا هستند و از خوش قلب بودن او خبر دارند. در هر بخش ، هر يک از اين افراد، داستان خود و ماجراي اينکه چگونه دست ياري به سوي فرانچسکا دراز کردند را شرح مي دهند. فرانچسکا و هلنا، يک سرباز آلماني را هم که به اجبار وارد ارتش شده، اما نمي تواند کسي را بکشد، در خانه خود مخفي مي کنند، در حالي که هيچ کدام از افراد پناه گرفته در خانه فرانچسکا از حضور يکديگر اطلاعي ندارند. در همين حال، تنها پسر فرانچسکا هنگام کمک به پارتيزانهاي يهودي کشته مي شود و…
برشي از کتاب
من و داميان مدام نگران رفتار پدر هستيم. آن قدر زود عصباني مي شود که ممکن است بين بحث هايشان به مادر آسيب برساند. ريزه بودن مادر و اينکه نصف سايز پدر است، مي تواند باعث شود او به طور جدي صدمه ببيند. با اين حال مادر هيچ وقت در بحث هايشان کوتاه نمي آيد، طوري که من و برادرم مي ترسيم. مي خواهيم زود بزرگ شويم.
سيب زميني شکم پر
مواد اوليه
سيب زميني (کوچک): يک کيلوگرم
روغن زيتون: يک قاشق غذا خوري
خامه ترش: يک چهارم فنجان
پيازچه خرد شده: 5 عدد
فلفل قرمز تند خرد شده: يک عدد
نان خشک خرد شده: يک چهارم فنجان
پنير پارمزان: يک سوم فنجان يا 2 قاشق غذا خوري
طرز تهيه
فر را با حرارت 200 درجه
سانتي گراد معادل 180 درجه فارنهايت روشن کنيد. سپس سيني فر را با فويل بپوشانيد.
سيب زميني ها را با روغن چرب کرده و آنها را در سيني بچينيد و به مدت 30 تا 35 دقيقه در فر قرار دهيد تا پخته و نرم شوند. بعد از اين مدت، سيب زميني ها را از فر بيرون بياوريد و بعد از کمي خنک شدن ، سر سيب زميني ها را برش دهيد و با يک قاشق چاي خوري، داخل سيب زميني ها را با قاشق خالي کنيد. فضاي خالي ايجاد شده روي سيب زميني ها را با ذرت ،پنير، خامه ترش ، پياز، فلفل، نمک و سيب زميني له شده پر کنيد و سپس روي آن را با پنير و خرده نان بپوشانيد.
اين سيب زميني ها را به مدت 10 تا 12 دقيقه در فر قرار دهيد تا پنير ذوب شده و خرده هاي نان تست شوند.
کودکان هم احترام مي خواهند
کودکاني که به احساساتشان احترام گذاشته نشود، براي احساسات ديگران ارزشي قائل نخواهند بود .
1- به دقت به حرف هاي کودک خود گوش دهيد.
2- احساسش را با کلمه «اهوم» يا «خب» تصديق کنيد.
3- روي احساسش اسمي بگذاريد تا احساسات خود را کشف کند. «خيلي نااميدکننده است، چقدر غمناکه اين موضوع»، «پس تو حسابي دردت اومده»، «پسر تو حسابي عصباني هستي»، «اين مسئله برات ناراحت کننده است» يا «به نظر مي آد حسابي اذيت شدي»
4- از او بخواهيد عمق يا وزن احساسش را بيان کند: «به نظر مي آد الان اندازه يک هندونه گنده خشمگين هستي» يا «اين خيلي مي تونه وحشتناک باشه»
5- احساساتش را تفکيک کنيد: «به نظرم تو در مورد برادرت دو تا احساس متفاوت داري، بعضي وقت ها دوست داري باهاش بازي کني، بعضي وقت ها دلت مي خواد ازت دور باشه»
6- همدردي کنيد: «مي دونم چقدر دلت مي خواست با بابات بري بيرون» يا «الان خيلي دوست داشتي اون اسباب بازيت نشکسته بود»
7- از روش انعکاس استفاده کنيد: «من امروز صد آفرين گرفتم» با همان شوق و شور بگوييد «صد آفرين، پس حسابي خوشحالي»
8- به طور خيالي آرزو هايش را برآورده کنيد:
«کاش مي تونستيم مثل جادوگرا الان يک آب نبات خلق کنيم»، «کاش يه سوپرمارکت تو خونه داشتيم، اونوقت....»، «تصور کن مي تونستيم يه ماشين کنترلي بسازيم» يا «بيا ليست آرزوها درست کنيم و آرزوهامونو توش بنويسيم»
9- نقش يک موجود خيالي را بازي کنيد: «من به عنوان يه آدم آهني اذت مي خوام اتاقتو مرتب کني ها ها ها....» يا اداي يک شخصيت کارتوني را در بياوريد.
10- توصيف کنيد: اگر اشتباهي از کودک سر زده، به جاي اين که او را تحقير و سرزنش کرده يا به او توهين کنيد و بگوييد: «بازم که يادت رفت شير آبو ببندي» به او بگوييد: «مي بينم که شير آبو نبستي» يا به جاي اينکه به او تذکر دهيد «تو هميشه يادت مي ره چراغو خاموش کني»، بگوييد: «چراغ دستشويي روشن مونده»
با حذف 6 ماده غذايي استرس خود را کنترل کنيد
مواد غذايي که مصرف مي کنيد، علت اصلي احساسات شما نيستند، ولي مي توانند بر شدت و چگونگي اين احساسات به طور کامل تاثير بگذارند.
يکي از حالت هاي رواني که با مصرف برخي غذاها تشديد مي شود، اضطراب است. اضطراب را مي توان با سطوح ناکافي سروتونين مغز که يک انتقال دهنده عصبي براي کاهش هورمون هاي استرس است، مرتبط دانست. سطح اضطراب با تحريک بيش از حد هورمون هايي مانند گلوتامات و اپي نفرين که مي توانند به واکنش هاي شديد منجر شوند، ارتباط دارد.
در اين ميان، برخي غذاها به توليد مواد شيميايي که خلق و خوي را افزايش مي دهند، کمک مي کنند. در حالي که برخي ديگر تشديد کننده اضطراب هستند. غذاهاي فراوري شده، مقصران اصلي افزايش اضطراب شناخته شده اند. خبر خوب اين است که با کاهش مصرف اين محرک هاي غذايي، مي توان اضطراب را به کلي سرکوب کرد.
قهوه: کافيين، داراي يک اثر محرک روي سيستم عصبي است و باعث آزاد سازي هورمون استرس، به نام کورتيزول مي شود. آزاد سازي اين هورمون با بي خوابي و افزايش سطوح اضطراب ارتباط دارد، به ويژه در افراد مبتلا به اختلالات وحشت و اضطراب اجتماعي. در حالي که مصرف کافيين در ابتدا سطح هورمون سروتونين را افزايش مي دهد؛ اما مصرف بيش از حد آن، به کاهش نفوذ کافيين براي ايجاد احساس خوب منجر مي شود.
نوشابه هاي انرژي زا: مصرف اين نوشابه ها مي تواند ميزان اضطراب را دو برابر کند؛ چون نه تنها کافيين دارند؛ بلکه حاوي شيرين کننده هاي مصنوعي به نام آسپارتام هستند که به طور قابل توجهي سطح سروتونين را در مغز کاهش مي دهند.
گوشت گاو: اگرچه گوشت قرمز حاوي ويتامين هاي گروه ب است و سطح استرس را کاهش مي دهد؛ اما افزودني هاي موجود در اين گوشت، از قبيل منوسديم گلوتامات، منجر به افزايش سطح گلوتامات در مغز مي شود. گلوتامات يکي از هورمون هايي است که ميزان اضطراب و استرس را افزايش مي دهد. بنابراين هنگام خريد گوشت گاو از فروشگاه هاي مواد غذايي، بايد نوع کم سديم و بدون افزودني آن انتخاب شود.
لبنيات پرچرب: اين نوع لبنيات، حاوي چربي هاي ترانس هستند و باعث اختلال جريان خون به مغز مي شوند که يکي از پيامدهاي مصرف آنها افسردگي، اضطراب و ديگر مسائل مرتبط با بهداشت رواني است. يکي از مطالعات نشان داده است، افرادي که به طور عمده از غذهاي سرخ شده، گوشت هاي فراوري شده، لبنيات با چربي بالا و دسرهاي شيرين استفاده مي کنند، 58 درصد بيش از ديگران در معرض خطر افسردگي و اضطراب قرار دارند.
ماکاراني: کربوهيدرات هاي تصفيه شده مانند ماکاراني سفيد، نان سفيد، نان شيريني، آب نبات و نوشيدني هاي شيرين، مي توانند با افزايش ناگهاني قند خون و افت سريع آن، خلق و خوي فرد را تحت تاثير قرار دهند. محققان دانشگاه کلمبيا نيز که رژيم هاي غذايي سرشار از غلات سبوس دار مانند برنج قهوه اي، کوينولا و ... خطر ابتلا به افسردگي را به ميزان زيادي کاهش مي دهد.
سس گوجه فرنگي: اين نوع سس، منبع پنهان فروکتوز بالاست که درست مانند کربوهيدرات هاي ساده منجر به افزايش سريع قند خون و کاهش ناگهاني آن مي شود که خود، اضطراب شديد را به همراه دارد. يک ضرر ديگر مصرف اين نوع سس، افزايش وزن و علاقه دائمي به استفاده از آن براي انواع غذاهاست.
چـــــــــگونه انواع کفش را تميز کنيم؟
تميز کردن کفش، به جنس آن بستگي دارد. بدون شک طريقه تميز کردن يک کفش چرمي با کفش نبوک يکسان نيست. بنابراين لازم است که اطلاعات کافي و درستي در اين زمينه داشته باشيد. براي آشنايي با روش هاي مختلف تميز کردن انواع کفش، از چرم و پوست گرفته تا نبوک، جير، حصيري و پارچه اي، در ادامه با ما همراه باشيد:
کفش هاي پارچه اي
کفش پارچه اي مي تواند شامل صندل هاي بندي، کفش پاشنه بلند بي بند يا کفش تخت باشد؛ اما جدا از فرم کفش، اين جنس هميشه در معرض کثيف شدن قرار دارد و احتمالا احساس مي کنيد که تميز کردن آنها هم کار چندان آساني نيست؛ اما بايد بدانيد که با کمي صبر و حوصله مي توانيد به ساده ترين روش ممکن، کفش هاي پارچه اي خود را تميز کنيد. در وهله اول بايد بگوييم که هرگز اين کفش ها را درون ماشين لباسشويي نيندازيد. به اين دليل که بخش هاي چرمي کفش هاي پارچه اي با چسب به بدنه کفش وصل شده اند و چسب در آن حجم از آب دوام نمي آورد. بنابراين، بخش هاي مختلف کفش ممکن است از هم باز شود.
4 ماده و يک تبصره!
براي تميز کردن کفش ها راه هاي زيادي هست اما اين راه ها را به شما پيشنهاد مي کنيم.
- کفش پارچه اي را با دستمال حوله اي تميز کنيد تا هرگونه خاک و گل از روي آن برداشته شود.
- در يک کاسه کوچک، يک قاشق چايخوري مايع ظرفشويي را با يک ليوان آب گرم مخلوط کنيد.
- مسواک قديمي و کهنه را درون محلول خيس کنيد و خيلي آرام روي سطح کفش بماليد. مراقب باشيد که مسواک خيلي خيس نباشد. مسواک را روي همه سطح کفش بکشيد تا موجب از بين رفتن رنگ يک بخش نشود.
- در اين مرحله، با دستمال حوله اي، سطح کفش را خشک کنيد تا رطوبت به طور کامل گرفته شود و لکه اي روي آن باقي نماند. سپس کفش را مقابل نور خورشيد قرار دهيد تا کاملا خشک شود.
تبصره: براي تميز کردن کفش هاي مخملي، از آب و مايع ظرفشويي استفاده نکنيد؛ بلکه لکه ها را با شوينده هاي خشک تميز کنيد تا لکه هاي روي سطح پارچه مخملي از بين برود.
کفش هاي ورزشي
بيشتر کفش هاي ورزشي را مي توان درون ماشين لباسشويي انداخت و شست، حتي مي توانيد کفي هاي کتاني را خارج کرده و آنها را جداگانه بشوييد، البته پيش از انداختن کتاني يا کفش تنيس درون ماشين لباسشويي، حتما با دستمال لکه هاي روي آنها را پاک کنيد تا لکه هاي چربي از سطح کفش زدوده شوند.
نکته
کفش هاي ورزشي را هرگز با سشوار يا بخاري خشک نکنيد و حتما آنها را در هواي آزاد و زير آفتاب قرار دهيد.
براي بو نگرفتن سطح داخلي کفش ورزشي، حتما سطح داخلي آن را به طور منظم با مايع ضدعفوني کننده تميز کنيد.
اين کفش ها را هميشه بايد خشک نگه داريد و براي زدودن انواع چربي ها، آلودگي ها و گردوخاک، لازم است که پس از هر بار مصرف، با يک مسواک يا فرچه نرم روي سطح کفش بکشيد. لکه هاي روي کفش هاي چرم، نبوک و چرم ميش را در سريع ترين زمان ممکن پاک کنيد.
- براي از بين بردن لکه ها و خراش ها، روي خراش ها پاک کن بکشيد تا پرزهاي پارچه به آن بازگردد.
- براي از بين بردن لکه هاي چربي، روي آن پودر بچه يا نشاسته ذرت بريزيد تا روغن اضافه آن را بگيرد. صبر کنيد تا همه چربي ها گرفته شده، سپس با مسواک روي آن بکشيد تا پرزهاي اضافه برداشته شود.
- براي از بين بردن لکه هاي خيس، ابتدا با دستمال کاغذي، رطوبت را بگيريد. سپس کفش را در هواي خشک يا زير آفتاب بگذاريد تا کاملا خشک شود. در نهايت روي آن دستمال بکشيد تا پرزها از بين برود.
کفش هاي چرمي، چرم مصنوعي و پوست چرمي
ابتدا آب سرد و سرکه سفيد را به اندازه مساوي با يکديگر مخلوط کنيد. سپس دستمال را در آن خيس کرده، آب اضافه دستمال را بگيريد و روي سطح کفش بکشيد. اين کار باعث از بين رفتن همه لکه ها، بويژه سفيدک هاي نمکي بر جا مانده روي کفش مي شود. سپس کفش را مقابل نور خورشيد بگذاريد تا کاملا خشک شود.
- در مورد کفش هاي چرم طبيعي بهتر است از واکس هاي تجاري و دستورعملي که روي آن نوشته شده است، استفاده کنيد. اگر واکس مناسب با رنگ کفش خود نداريد، يک دستمال نرم را خيس کنيد. سپس آن را درون جوش شيرين بزنيد و خيلي آهسته روي سطح کفش بکشيد.
- پس از خشک شدن سطح کفش، يک دستمال خشک روي آن بکشيد تا همه لکه ها از بين برود.
- براي از بين بردن خراش از روي سطح چرم مصنوعي يا پوست چرم، با يک دستمال نرم مقداري وازلين (ژله پتروليوم) روي آن بکشيد. سپس مقداري محلول شوينده شيشه روي کفش اسپري کرده و با دستمال نرم آن را پاک کنيد.
1- آموختن «نه» گفتن
بيشتر ما طوري آموزش ديده ايم که بيش از آنکه به تمايلات شخصي خود اهميت دهيم، سعي در راضي نگه داشتن ديگران داريم. حتي وقتي موفق مي شويم خود را از انجام کاري که به آن تمايل نداريم، خلاص کنيم، باز هم پيش مي آيد که نسبت به رد درخواست طرف مقابل مان احساس گناه مي کنيم! اما اشتباه نکنيد؛ آموختن «نه» گفتن و اينکه نسبت به «نه» گفتن، احساس بدي نداشته باشيم، مهارتي ضروري براي داشتن يک زندگي موفق است.
2- پاسخ «رد» را بپذيريد
از همان آغاز کودکي که براي زندگي به ديگران وابسته بوديم، به ما ياد داده اند که محبوب بودن در بين ديگران و تاييد آنها براي مان ارزشمند باشد. اين امر باعث مي شود زماني که تاييد ديگران را دريافت نمي کنيم، دچار ترس شديد شويم. از طرفي ترس از پاسخ «رد» شنيدن و پس زده شدن، بسياري از ما را از رفتن به دنبال بزرگترين روياهايمان بازمي دارد. بايد بياموزيم که اگر ديگران با ما موافق نباشند، نه تنها بد نيست؛ بلکه مي تواند کليد خوشبختي و موفقيت باشد.
3- چگونگي فهميدن اينکه «چه مي خواهيد»؟
هنگامي که با جهان آشنا مي شويم، بسياري از ما براي جلب محبت و تاييد ديگران، در تشخيص اينکه ديگران چه مي خواهند و اولويت بخشيدن به خواسته هاي آنان متخصص مي شويم. اين عادتي نيست که بتواند شما را به شکوفايي شخصي رهنمون سازد. توانايي شناسايي خواسته ها و همچنين جرات افتخار کردن به آنها، چيزي نيست که به ما ياد بدهند، اما براي رسيدن به موفقيت حياتي است.
4- به راهنمايي هاي دروني گوش کنيد
به عنوان يک روش متداول، به ما ياد داده اند که به حرف پدر و مادر و سپس به حرف آموزگاران مان گوش کنيم و به خرد دروني خود وقعي نگذاريم. آموختن توجه کردن به راهنمايي هاي دروني مي تواند نقش بزرگي در داشتن يک زندگي شاد ايفا کند. آموختن راههاي رسميت دادن به خرد خود و پيروي از آن، مي تواند فوايد بسياري براي تان داشته باشد.
5- علاقه و شادي خود را در اولويت قرار دهيد
در بيشتر فرهنگ ها، داستان اين است که اول کار، بعد پاداش؛ تازه اگر خوش شانس باشيم! ما زحمت مان را مي کشيم و به اميد پاداش مي نشينيم؛ اما در اغلب موارد نتيجه اين رويکرد به زندگي، استرس و بدبختي است. براي اينکه شادي و لذت را به زندگي تان اضافه کنيد،داشتن اراده راه خردمندانه اي براي رسيدن به موفقيت حقيقي است.
6- تقاضاي کمک کنيد
ترس از «نه» شنيدن و سربار ديگران شدن (يا شايد تمايل ما به مستقل بودن)، اغلب ما را از تقاضاي کمک براي رسيدن به چيزهاي دلخواه بازمي دارد، بنابراين بهتر است اين مسائل را براي خود حل کنيد؛ چرا که انجام بسياري از کارهاي بزرگ، بدون همکاري ديگران ممکن نيست. تقاضاي کمک و حمايت شدن، بي شک مهم ترين مهارت براي کسب موفقيت است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات