مطابق آمارهای صندوق بین المللی پول، ایران در سال ۲۰۲۳ روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه صادر کرده که نسبت به سال پیش از آن ۵۰۰ هزار بشکه افزایش داشته است.
این صندوق با اشاره به این موضوع رشد بخش نفتی اقتصاد ایران در دوره فعالیت دولت سیزدهم را که دو رقمی بوده، مورد اشاره قرار داده و گزارش داد: این بخش در سال ۲۰۲۱ رشد ۱۰.۱درصدی، در سال ۲۰۲۲ رشد ۱۰درصدی و در سال ۲۰۲۳ رشد ۱۵درصدی را تجربه کرده است.
براساس این گزارش، تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال پیش از آن روزانه ۵۰۰ هزار بشکه افزایش یافته است و به ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز رسید؛ درعین حال، پیش بینی می شود تولید نفت این کشور در سال ۲۰۲۴ هم با افزایش روزانه ۱۰۰ هزار بشکه ، به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز برسد.
این گزارش اشاره دارد: ایران روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در سال ۲۰۲۳ نفت صادر کرده که ۵۰۰ هزار بشکه نسبت به پارسال افزایش داشته است و انتظار می رود امسال هم با افزایش روزانه ۱۰۰ هزار بشکه ، به یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز برسد.
این آمارها نشان می دهد تولید نفت ایران در ماه های ژانویه تا مارس امسال نسبت به سه ماه چهارم سال ۲۰۲۳ بیش از 50 هزار بشکه در روز و نسبت به سه ماه نخست سال پیش ۶۳۰ هزار بشکه در روز افزایش داشته است. ایران در سه ماه نخست سال گذشته میلادی روزانه ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه و در سه ماه چهارم این سال روزانه ۳ میلیون و ۱۸۰ هزار بشکه تولید کرده بود.
ایران رکورددار افزایش تولید اوپک
مسیر طی شده باعث شد ایران با افزایش ۶۳۰ هزار بشکه ای تولید نفت در یک سال گذشته، رکورددار افزایش تولید در میان اعضای اوپک هم باشد که با افزایش تولید نفت توانسته است جایگاه ازدست رفته خود در میان تولیدکنندگان بزرگ اوپک را گام به گام پس بگیرد. ایران درحالی است که در سه ماه نخست سال ۲۰۲۳ به جایگاه پنجم اوپک سقوط کرده بود، در سه ماه نخست ۲۰۲۴، پس از عربستان و عراق، سومین تولیدکننده بزرگ اوپک بوده است.
آمار گمرک چه می گوید؟
مستند دیگر در این زمینه ارائه آمار رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران است که از صادرات ۳۵ میلیارد و ۸۷۰ میلیون دلاری نفت در سال ۱۴۰۲ خبر داده است. طبق اعلام محمد رضوانی فر، در حالی تجارت خارجی کشور (مجموع واردات و صادرات) در سال ۱۴۰۲ با ۲.۶ درصد افزایش به رقم ۱۵۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار رسیده که از این میزان تجارت خارجی کشور، ۸۶ میلیارد و ۸۹۰ میلیون دلار به صادرات با احتساب نفت، برق، خدمات فنی مهندسی و تجارت چمدانی و ۶۶ میلیارد و ۲۸۰ میلیون دلار به واردات اختصاص داشته است.
با استناد به همین آمار است که وزیر نفت با اشاره به اینکه یک زمانی خارجی ها برای ما تعیین تکلیف می کردند که چقدر نفت تولید و صادر کنیم، گفته است: اما امروز به همت متخصصان صنعت نفت و گاز با برنامه ریزی و سرمایه گذاری در شرایط سخت تحریم ها ما تعیین می کنیم تولید و صادرات نفت به چه مقدار باشد. واقعیت این است که زورشان به صنعت نفت و گاز ایران نمی رسد، زیرا هر کاری کردند و به هر دری زدند، جلو تولید و صادرات نفت ایران را بگیرند، اما امروز بالاترین تولید و صادرات نفت کشور محقق شده است.
درخشش در سرمایه گذاری نفت
آنچه نمی توان در دستیابی رشد اقتصادی کشور از قبل حوزه نفت از نظر دور داشت، رشد سرمایه گذاری داخلی و خارجی است. وزارت نفت بدون آنکه فعالیت های توسعه ای را معطل سرمایه گذار خارجی بگذارد، از توان و ظرفیت هلدینگ های بزرگ و کنسرسیوم بانک های کشور برای انجام پروژه های صنعت نفت استفاده کرده و با تدوین بسته های سرمایه گذاری جامع، متناسب با اولویت های تولید و توسعه از ظرفیت بانک ها و صنایع پایین دست برای سرمایه گذاری در بالادست استفاده کرده است.
مطابق آمار ارائه شده از سوی جواد اوجی، وزیر نفت، در این دولت تاکنون (بهمن ماه گذشته) ۱۳۲ پروژه ناتمام به ارزش ۲۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار تکمیل و ۵۰ پروژه جدید به ارزش ۴۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار طراحی شده و در حال اجراست.
توسعه ادامه دارد
خبر خوش این است که وزیر نفت اواخر سال گذشته این نوید را داد که رشد اقتصادی بخش نفت و گاز در ۱۴۰۳ ادامه می یابد. این به آن معناست که مسیر توسعه و رشد در این صنعت تداوم خواهد داشت.
افزایش 15 برابری رشد اقتصادی صنعت نفت از 1.7 درصد در پاییز 1400 به 25.6 درصد در تابستان 1402، افزایش 74 درصدی رشد اقتصادی با نفت در مقایسه با افزایش 45 درصدی رشد اقتصادی کشور بدون نفت، افزایش 17 میلیارد دلاری درآمد کشور از محل صادرات نفت در سال 1402، افزایش 61 درصدی تولید نفت، صادرات 1.6 میلیون بشکه ای نفت ایران در سال 1402 تاثیرگذاری 29 درصدی افزایش تولید و صادرات نفت در رشد اقتصادی دولت سیزدهم را رقم زده است که به گواه آن باید این مسئله را بیش از گذشته مدنظر قرار داد که صنعت نفت نه تنها به عنوان موتور رشد اقتصاد ایران، بلکه با توجه به ملاک قرار دادن رشد اقتصادی در بهبود دیگر شاخص های اقتصادی، این صنعت برای زندگی یکایک مردم ایران هم نقش آفرین است. اگرچه مسیری سخت با وجود تحریم های یکجانبه برای و کسب این دستاورد طی شده است، اما هنر سیاست گذاری و مدیریت را به تصویر می کشد که از دستاورد آن کل کشور منتفع خواهند شد. با این همه وزارت نفت به این رکوردها اکتفا نکرده و برای ثبت رکوردهای بیشتر در تولید، صادرات، سرمایه گذاری و اقدام های توسعه ای دورخیز کرده است که باید منتظر آن باشیم.