امور زنان و خانواده وزارت نفت
نشاط سازمانی کارکنان صنعت نفت در اولویت است
مریم مقدسی، مشاور امور زنان و خانواده وزیر نفت و هیئت همراه در سفری دو روزه از پایانه نفتی خارک بازدید کردند.مشاور امور زنان و خانواده وزیر نفت در بازدید از پایانه نفتی خارک گفت: فعالیت های حوزه زنان و خانواده شرکت پایانه های نفتی ایران، رضایتمندی مطلوبی ایجاد کرده است. وی با اشاره به جایگاه خانواده در صنعت نفت و ایجاد فضای پرنشاط برای خانواده های کارکنان، فعال شدن مرکز مشاوره، کلینیک ورزشی و حرکات اصلاحی و ایجاد زیرساخت های ورزشی را در نشاط و سلامت خانواده ها بسیار حائز اهمیت خواند. مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده همچنین از رویکرد شرکت پایانه های نفتی ایران، حمایت ویژه مدیرعامل این شرکت، همچنین رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران برای ایجاد امکانات و زیرساخت ها و توجه به سلامت خانواده ها قدردانی کرد.مقدسی با اشاره به برگزاری برنامه فرهنگی تفریحی در آینده نزدیک ادامه داد: با برنامه ریزی ها و اقدام های انجام شده در شرکت پایانه های نفتی، رضایتمندی مطلوبی ایجاد شده و امیدواریم در سطح گسترده تر با همکاری امور زنان وزارت نفت و امور ورزش بتوانیم شاهد ارتقای شاخص های رضایتمندی خانواده ها باشیم و اقدام های پیش بینی شده، الگویی برای دیگر شرکت های دیگر باشد که چنین امکاناتی در اختیار دارند. وی افزود: به همت و پیگیری امور زنان در شورای اداری استخدامی، چهار قانون در خصوص جوانی جمعیت در بهمن سال ۱۴۰۲ تصویب و ابلاغ شد. قانون دیگری نیز در ارتباط با زنان سرپرست خانوار به شورا برده شده است که امیدواریم برای آنها نیز اتفاق های خوبی در پیش باشد.
نقش زنان در توسعه صنعت نفت
سیدعلی میری، رئیس پایانه نفتی خارک نیز در این بازدید گفت: نقش زنان در توسعه صنعت نفت بی بدیل و همسان با مردان است.
وی افزود: زنان بسیاری در صنعت نفت در رده های مدیریتی ارشد و میانی مشغول فعالیت هستند که تعدادی از آنها در رده های مسئولیتی شرکت پایانه های نفتی ایران مشغول فعالیت هستند و این موضوع نشان از توانمندی آنان دارد.رئیس پایانه نفتی خارک ابراز امیدواری کرد که در سال پیش رو با حمایت مدیرعامل و شورای فرهنگی شرکت به مسائل فرهنگی، تفریحی و ورزشی کارکنان و خانواده ها اهتمام ویژه ای شود.
شرکت پالایش نفت آبادان
بهره برداری از بزرگ ترین واحد هیدروکراکر خاورمیانه
مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان از افتتاح واحدهای باقیمانده بخش اول این طرح و واحد هیدروکراکر این پروژه به عنوان بزرگ ترین واحد هیدروکراکر خاورمیانه خبر داد.
احمد فرزانه دراین باره گفت: در بخش نخست از فاز دوم تعداد زیادی واحدهای فرایندی نظیر واحدهای تقطیر اتمسفریک نفت خام به ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در روز، تقطیر نفت خام در خلأ به ظرفیت ۱۰۰ هزار بشکه، واحدهای بازیافت گاز مایع، تولید نیتروژن مایع، تولید هوای فشرده، برج های خنک کننده آب در سال ۱۴۰۱ تکمیل و در مدار تولید قرار گرفتند. واحدهای باقیمانده این بخش شامل واحد تولید و خالص سازی هیدروژن، واحد هیدروکراکر، واحدهای تصفیه آب ترش، تصفیه گاز ترش با آمین، بازیافت گوگرد و جامدسازی گوگرد، تولید آب صنعتی و مخازن هم اکنون تکمیل و در حال راه اندازی و بهره برداری هستند. مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان افزود: اصلی ترین واحد بخش اول فاز ۲ واحد هیدروکراکر به ظرفیت ۴۲ هزار بشکه در روز است که به عبارت دیگر، ۴۲ هزار بشکه از نفت کوره تولیدی پالایشگاه آبادان را کاهش داده و به محصولات باارزشی نظیر گاز مایع، نفتای سنگین و سبک شیرین، سوخت هواپیما و نفت گاز یورو ۵ تبدیل می کند و به سبد محصولات این پالایشگاه تنوع می بخشد.
فرزانه درباره آثار زیست محیطی این طرح اضافه کرد: این طرح بسیار عظیم در دل پالایشگاه زنده آبادان و در قلب شهر آبادان اجرا شده و طبعاً با حساسیت های زیست محیطی ویژه ای همراه است، به همین دلیل بزرگ ترین واحدهای بازیافت و جامدسازی گوگرد به ظرفیت ۶۳۰ تن در روز، بلندترین مشعل های پالایشگاهی به ارتفاع ۱۲۵ و ۱۲۷ متر و کامل ترین تجهیزات ایمنی در آن استفاده شده است.
وی از دست درکاران، پیمانکاران و عوامل اجرایی در تمامی مراحل اجرا و راه اندازی این طرح بزرگ ملی به ویژه مدیرعامل و کارکنان پرتلاش و زحمتکش پالایشگاه آبادان، همکاران شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران قدردانی کرد و گفت: باید به نقش حیاتی و اهمیت شرکت ملی مهندسی ساختمان نفت ایران در زنجیره تولید و توزیع فرآورده های نفتی و احداث صنایع پایین دستی صنعت نفت اشاره کنم؛ این شرکت به عنوان مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه نفت آبادان، با تجربه بیش از ۵۰ سال، به عنوان بازوی مهندسی و اجرایی پروژه های شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در زمینه احداث طرح های پالایشگاهی، خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده ها، ساخت مخازن و انبارهای نفتی، تأسیسات زیربنایی و جانبی نفتی و مشاوره های مهندسی فعالیت می کند. براساس این گزارش، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در مدیریت اجرایی، مدیریت مهندسی، مدیریت مالی، پیمانی و حقوقی پروژه ها رشد کرده و به بلوغ و توانمندی در احداث و بهره برداری از صنایع نفتی رسیده است. داشتن استانداردهای جامع مهندسی با عنوان NIOEC SPECIFICATIONS، مهم ترین میراث ماندگار و گرانبهاترین دارایی معنوی این شرکت به شمار می آید که در تمامی پروژه ها استفاده می شود. طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان نیز به عنوان یکی از پروژه های شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، بلوغ و توانمندی این شرکت را به درستی بازگو می کند.
طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان که با توجه به طرح های بازسازی و نوسازی پالایشگاه آبادان به فاز ۲ معروف است، شامل پروژه های پرشمار افزایش ظرفیت و ارتقای کیفیت است که از سال ۱۳۹۶ به دو بخش تقسیم شده و عملیات اجرایی بخش اول در حال حاضر به اتمام رسیده است؛ اعتبار مصرفی بخش نخست این پروژه حدود یک میلیارد ۱۰۰ میلیون یورو و اعتبار موردنیاز بخش دوم آن بالغ بر یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو پیش بینی می شود.
عملیات اجرایی بخش دوم این طرح در سال جاری کلید خورده و با تکمیل واحدهای آب، برق و بخار، بنزین سازی و ارتقای کیفیت محصولات چهار سال به طول خواهد انجامید.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
جمع آوری روزانه ۱۲ میلیون فوت مکعب گازهای همراه مشعل
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: با تکمیل و راه اندازی دو ردیف الکتروکمپرسور گازی در این شرکت حدود ۱۲ میلیون فوت مکعب در روز گازهای همراه مشعل جمع آوری و از سوختن سرمایه ملی جلوگیری می شود. غلامرضا کمالی بیان کرد: تلاش بی وقفه برای جمع آوری گازهای همراه در دولت سیزدهم در این شرکت به روزهای خوبی رسیده و این نشان دهنده عمل به وعده است.
وی ادامه داد: در چند روز اخیر، نخستین الکتروکمپرسور گازی مربوط به پروژه جمع آوری گازهای مرحله دوم راه اندازی و به شرکت نفت و گاز گچساران تحویل داده شد. با راه اندازی این ردیف، حدود ۶ میلیون فوت مکعب در روز از گازهای غنی مربوط به گازهای همراه مرحله دوم واحد بهره برداری گچساران یک، جمع آوری و خوراک توربوکمپرسورهای ایستگاه تقویت فشار گاز گچساران یک تأمین شد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: با تکمیل و راه اندازی دو ردیف الکتروکمپرسور گازی در این شرکت حدود ۱۲ میلیون فوت مکعب در روز گازهای همراه مشعل جمع آوری و از سوختن سرمایه ملی جلوگیری می شود.
کمالی بیان کرد: به همین منظور، پروژه های مشابه مربوط به گاز تانک در واحدهای بهره برداری گچساران یک و دو در حال اجراست و به امید خدا در آینده نزدیک راه اندازی می شوند.
تمرکز پتروشیمی پارسیان مپنا بر تکمیل زنجیره ارزش متانول
مدیرعامل شرکت پتروشیمی پارسیان مپنا با تشریح برنامه های راهبردی این شرکت گفت: با هماهنگی مدیریت برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی و براساس «فهرست اولویت بندی اجرای طرح های زنجیره ارزش»، در حال تدوین طرح جامع اجرای چند طرح پایین دستی در افق ۱۴۱۰ برای تکمیل زنجیره ارزش متانول در منطقه ویژه اقتصادی پارسیان هستیم.
رسول اشرف زاده در تشریح برنامه های راهبردی شرکت پتروشیمی پارسیان مپنا گفت: این شرکت به منظور تحقق اهداف برنامه ریزی شده، برنامه های کوتاه مدت در افق ۱۴۰۵، برنامه های بلندمدت در افق ۱۴۱۰ و مشارکت با هلدینگ های صنعت پتروشیمی را در دستور کار دارد. وی طرح های تولید بایواتانول، DDGS (کنجاله تخمیری)، متیل آمین و دی متیل فرمامید را از برنامه های کوتاه مدت در افق سال ۱۴۰۵ شرکت پتروشیمی پارسیان مپنا برشمرد و افزود: طرح بایواتانول با ظرفیت تولید سالانه ۹۹ میلیون لیتر بایواتانول و ۸۵ هزار تن DDGS با سرمایه گذاری ۱۱۰ میلیون یورو در مدت سه سال اجرا می شود.
به گفته مدیرعامل شرکت پتروشیمی پارسیان مپنا، بایواتانول، تولید سوخت سبز از ضایعات غلات به عنوان محصولی پاک برای حفظ محیط زیست است که جایگزین افزودنی های شیمیایی بنزین و کاهش قابل توجه آلایندگی آن می شود.
اشرف زاده ادامه داد: اجرای طرح تولید متیل آمین و دی متیل فرمامید با سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیون دلار برای مدت سه سال، از دیگر برنامه های کوتاه مدت شرکت است که ظرفیت تولید سالانه ۱۰۰ هزار تن دی متیل فرمامید، ۱۰ هزار تن مونومتیل آمین و ۱۰ هزار تن تری متیل آمین را خواهد داشت.
وی به پیش بینی افزایش ناترازی گاز طبیعی کشور در سال های آینده اشاره و تصریح کرد: این شرکت با هماهنگی مدیریت برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی و براساس «فهرست اولویت بندی اجرای طرح های زنجیره ارزش»، در حال تدوین طرح جامع اجرای چند طرح پایین دستی در افق سال ۱۴۱۰ برای تکمیل زنجیره ارزش متانول به جای طرح های GTPO (گاز به پلی پروپیلن) و MTO (متانول به الفین) در منطقه ویژه اقتصادی پارسیان است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی پارسیان مپنا با بیان اینکه طرح های پایین دستی اسید استیک، اتانول سنتزی، اسید فرمیک، MTG (تولید بنزین از متانول) و پلی استال در برنامه بلندمدت شرکت قرار دارند، گفت: حجم سرمایه گذاری پایین، بازدهی بالا و استفاده از متانول و محصولات واسط زنجیره ارزش به جای گاز طبیعی به عنوان خوراک، از ویژگی های این طرح هاست.
پیاده سازی راهبرد تنوع بخشی به کسب وکار
اشرف زاده همچنین بر تدوین برنامه راهبردی به منظور مشارکت با هلدینگ های صنعت پتروشیمی و بخش خصوصی برای اجرای طرح های پایین دست و زودبازده با حجم سرمایه گذاری پایین و استفاده از توان تجهیزات ساخت داخل شرکت های زیرمجموعه گروه مپنا تأکید کرد. وی با اشاره به اینکه این طرح ها در ادامه پیاده سازی راهبرد تنوع بخشی به کسب وکار و محصولات گروه مپنا انجام می شود، افزود: اجرای این طرح ها به توسعه حضور گروه مپنا در بخشی از صنعت پایین دستی پتروشیمی، افزون بر حضور این گروه در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز منجر می شود. مدیرعامل شرکت پتروشیمی پارسیان مپنا تصریح کرد: با توجه به گستردگی صنعت پتروشیمی در ابعاد مالی، فناورانه، تجهیزاتی و پیمانکاری، گروه مپنا با احداث و بهره برداری از این واحدها افزون بر ورود به عرصه تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی و فروش مستقیم محصول در داخل و خارج کشور، نقش بیشتری در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی ایفا خواهد کرد. اشرف زاده تأکید کرد: تلاش گروه مپنا برای ارائه برنامه جامع و راهبردی به منظور شتاب بخشیدن به اجرای مأموریت هاست که در این مسیر بهره گیری از همه ظرفیت ها در دستور کار قرار دارد.
شرکت ملی گاز ایران
آغاز معامله گواهی صرفه جویی گاز در بورس انرژی
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران با تشریح مزیت های گواهی صرفه جویی گاز طبیعی، از آغاز معامله این گواهی ها در آینده نزدیک خبر داد.
ساجد کاشفی درباره پذیرش گواهی صرفه جویی گاز در بورس انرژی، توضیح داد: این گواهی با هدف راه اندازی بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست در حوزه گاز تا نیمه بهمن ۱۴۰۲ اخذ شد و پذیرش عرضه آن و آغاز معاملات در بورس انرژی در آینده نزدیک انجام می شود.
وی افزود: احیای ظرفیت ماده ۲۶ قانون اصلاح الگوی مصرف با همکاری شرکت بهینه سازی مصرف انرژی، به منظور ایجاد بازار برای گواهی های صرفه جویی گاز در دوره غیراوج مصرف احیا می شود.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران با اشاره به سازوکار اجرای این طرح، تصریح کرد: گواهی صرفه جویی گاز طبیعی براساس ماده ۱.۵ آیین نامه ایجاد بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست مصوبه سال ۱۳۹۶، اوراق بهاداری است که نشان دهنده حق مالکیت بـر مـقـدار مشخصی از حجم گاز صرفه جویی شده در یک دوره زمانی مشخص است که در بـازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست قابل معامله است.
کاشفی ادامه داد: همچنین براساس بند «الف» ماده ۳ تصویب نامه شورای عالی انرژی کشور، وزارت نفت مکلف به صدور گواهی صرفه جویی حامل انرژی صرفه جویی شده در زمان اوج و غیراوج مصرف در طرح بهینه سازی، حسب مورد به نفع سرمایه گذار عامل صرفه جویی یا مشترکان مطابق با سازوکار بازار بهینه سازی است؛ ازاین رو گواهی صرفه جویی گاز در زمان اوج و غیراوج، یک گواهی است که نشان دهنده مالکیت بر مقدار مشخصی از حجم گاز طبیعی صرفه جویی شده یا تعهد به تحقق صرفه جویی برحسب مترمکعب به ترتیب در دوره اوج و غیراوج مصرف گاز است.
وی بیان کرد: دارنده گواهی صرفه جویی مالک گاز طبیعی صرفه جویی شده، پس از تأیید تحقق صرفه جویی و انتشار گواهی از سوی شرکت ملی گاز ایران، پس از اخذ تعرفه مبدأ به حجم تعیین شده در گواهی برحسب مترمکعب خواهد بود که می تواند در بورس انرژی و در قالب بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست نسبت به معامله یا درخواست اعمال و تسویه آن اقدام کند.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران درباره مزیت های گواهی صرفه جویی گاز طبیعی گفت: شکل گیری بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست، توجیه اقتصادی طرح های سرمایه گذاری در حوزه بهینه سازی مصرف و انتفاع مصرف کنندگان نهایی طرح هایی مانند مردمی سازی صرفه جویی و پویش های مصرف بهینه، از مزیت های دریافت این گواهی است.
به گفته کاشفی، حجم گازی که برای صدور گواهی صرفه جویی مورد توجه قرار گرفته، سالانه ۱۰ میلیارد مترمکعب است.