دیپلماسی فعال انرژی

تحول و تحرک در حوزه دیپلماسی انرژی، همسو با نگاه رئیس دولت سیزدهم که بر محور توسعه روابط و احیای دیپلماسی سیاسی چه با کشورهای منطقه و چه سرزمین های دور استوار بود، باعث برآیندی متفاوت از عملکرد در این حوزه، بویژه در بخش انرژی و صنعت نفت ایران شد. توسعه روابط با الگوی نگاه به کشورهای همسایه، احیای روابط با کشورهایی همچون ترکمنستان، آذربایجان، عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس از یکسو و در سطحی مهم تر، چتر دیپلماسی به کشورهای دور از جمله چین، روسیه و کشورهای آمریکای لاتین گسترده شد که ماحصل آن رکوردزنی در صادرات نفت، احیای سوآپ گازی بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان، جهش قابل توجه صادرات گاز، احیای دیپلماسی انرژی با روسیه، تثبیت و تقویت جایگاه صنعت نفت در آمریکای لاتین، صدور خدمات فنی و مهندسی و ایجاد  پالایشگاه در خارج از کشور با شعار «پالایشگاه های فراسرزمینی» و موارد متنوع فراوان دیگر بود.تاکید بر احقاق حق نفت ایران در مجامع بین المللی به میزانی بود که رئیسی در همان روزهای آغاز به کار خود، با دبیر کل اوپک دیدار داشت و از همان ابتدا بر احیای سهم و گرفتن حق ایران در مجامع بین المللی تاکید کرد و خروج از انفعال در مواجهه با تحریم ها را در دستور کار خود و اعضای هیأت، بویژه وزارت نفت قرار داد.

مروری گذرا بر رویکرد و دیدارهای ابراهیم رئیسی در حوزه دیپلماسی

۱۵ مردادماه 1400 

سیدابراهیم رئیسی در دیدار با محمد سانوسی بارکیندو پس از شنیدن گزارش دبیرکل اوپک از وضع و شرایط عرضه نفت در بازارهای جهانی گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو مؤثر اوپک بر ارتقای جایگاه جهانی این سازمان و افزایش نقش آفرینی آن در مدیریت بازار جهانی انرژی تأکید دارد. دبیرخانه اوپک باید حقوق و منافع کشورهای عضو را به عنوان مبنای اتخاذ همه تدابیر و اجرای همه سازوکارها در نظر گیرد.

7 آذر 1400

در حاشیه پانزدهمین نشست سازمان همکاری های اقتصادی (اکو)، قرارداد سه جانبه سوآپ گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از خاک جمهوری اسلامی ایران با حضور سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان امضا شد. رئیس جمهور گفت: ایران و ترکمنستان در زمینه های گوناگون، بویژه نفت و گاز، انرژی و ترانزیت ظرفیت های زیادی برای توسعه دارند که مصمم هستند آن را افزایش دهند.

دی 1400

سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در جریان سفر به روسیه علاوه بر دیدار با همتای روس خود، با ایرانیان مقیم روسیه، فعالان اقتصادی و تجار روس و رئیس شورای مسلمانان این کشور نیز دیدار و گفت وگو کرد. رئیس جمهوری گفت: در این سفر مقرر شد وزارت امور خارجه و وزیر نفت به عنوان رئیس طرف ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی، اجرای مصوبات و توافق هایی را که بین دو کشور انجام شده، تا حصول نتیجه نهایی دنبال کنند.

3 اسفند 1400

تفاهمنامه همکاری با حضور ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، در بخش صدور خدمات فنی، انتقال فناوری، ارائه خدمات آموزشی، آموزش نیروی انسانی و همکاری در بخش توسعه صنعت پالایش به امضای جواد اوجی، وزیر نفت و فلیکس پلاسنسیا گونسالس، وزیر امور خارجه ونزوئلا رسید.

2  خرداد 1401

سیدابراهیم رئیسی در سفر به عمان با ضروری خواندن سرمایه گذاری های مشترک بین ایران و عمان گفت: یکی از سرمایه گذاری ها می تواند در حوزه انرژی باشد. در این سفر ۱۲ سند همکاری میان مقام های ارشد دو کشور ایران و عمان در حوزه های انرژی، سیاسی، حمل ونقل، همکاری های دیپلماتیک، روابط تجاری و اقتصادی، علمی، محیط زیست و ورزشی امضا شد.

21 خرداد 1401

دومین نفتکش آفراماکس ساخت شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) که به سفارش ونزوئلا ساخته شد، با حضور سیدابراهیم رئیسی و نیکلاس مادورو رؤسای جمهوری ایران و ونزوئلا تحویل شرکت نفت این کشور شد. نیکلاس مادورو در جریان بازدید از نمایشگاه توانمندی ها و دستاوردهای دانش بنیان شرکت های ایرانی با همراهی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری از غرفه شرکت پتروپارس بازدید کرد. رؤسای جمهوری ایران و ونزوئلا سند همکاری های جامع راهبردی ۲۰ ساله دو کشور را در مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد امضا کردند.

25 خرداد 1401

سیدابراهیم رئیسی در دیدار با بلاول بوتو زرداری، وزیر امور خارجه پاکستان با تأکید بر اینکه در جمهوری اسلامی ایران، هیچ محدودیتی برای توسعه روابط با اسلام آباد وجود ندارد، گفت: آماده ارتقای همکاری های همه جانبه با پاکستان هستیم و جمهوری اسلامی ایران، ظرفیت های لازم را برای تأمین نیازهای پاکستان در زمینه های مختلف از جمله نفت، گاز و برق دارد.

29 خرداد 1401

تفاهمنامه همکاری های نفتی و گازی در حضور رؤسای جمهوری ایران و قزاقستان، از سوی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران امضا شد. ۹ تفاهمنامه همکاری مشترک میان ایران و قزاقستان در بخش های مختلف، پس از برگزاری کمیسیون مشترک دو کشور در مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد امضا شد، همچنین در ابتدای آیین امضای اسناد همکاری دو کشور، رئیسی و توکایف بیانیه مشترک دو کشور را نیز امضا کردند.

9 تیر 1401

ابراهیم رئیسی که به منظور شرکت در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر به ترکمنستان سفر کرده بود، در دیدار با رئیس جمهوری ترکمنستان گفت: با توجه به درخواست اخیر جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد ظرفیت سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان را از مسیر کشورمان افزایش دهد. رئیس جمهوری در دیدار با پوتین با اعلام اینکه روابط ایران و روسیه در عرصه تبادلات تجاری و همکاری در بخش انرژی در سطح بالایی جریان دارد، گفت: دو کشور ظرفیت های مناسبی برای همکاری در حوزه های انرژی از جمله سوآپ دارند.

28 تیر 1401

سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در نشست مطبوعاتی مشترک با همتای ترکیه ای خود گفت: قراردادی که ۲۵ سال پیش با ترکیه برای انتقال گاز امضا شده است، باید تمدید شود و شکل وسیع تری به خود بگیرد. در این دیدار برای روابط اقتصادی و تجاری و سطح روابط در حوزه مختلف بحث و گفت وگو شد.

24 شهریور1401

سیدابراهیم رئیسی و ولادیمیر پوتین رؤسای جمهوری ایران و روسیه در دیدار  روز پنجشنبه، ۲۴ شهریورماه در سمرقند با مرور تفصیلی عرصه همکاری های اقتصادی، از پیشرفت های چشمگیر در روابط دو کشور، بویژه در عرصه های بانکی، حمل ونقل زمینی و دریایی، گمرک و انرژی ابراز خشنودی کردند.

25 شهریور 1401

در بیست ودومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای به میزبانی کشور ازبکستان، عضویت رسمی جمهوری اسلامی ایران در این سازمان اعلام شد. سید ابراهیم رئیسی و شی جین پینگ، رؤسای جمهور ایران و چین در نخستین دیدار خود در حاشیه اجلاس سازمان همکاری شانگهای در شهر سمرقند ازبکستان، درباره مهم ترین مسائل مربوط به مناسبات دوجانبه برای ارتقای همکاری های اقتصادی گفت وگو و تصمیم گیری کردند

۳۰ شهریورماه 1401

ابراهیم رئیسی در نطق خود در هفتادوهفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: امروز ما در عین صادرات نفت و گاز، شبکه گسترده توزیع برق و گاز را در سراسر کشور ایجاد کرده ایم.

10 آبان 1401

در دیدار سیدابراهیم رئیسی با نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان که به دعوت رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران انجام شده بود، دو طرف در زمینه تمدید قرارداد تهاتر گاز با برق ارمنستان تا سال ۱۴۰۹ و افزایش دو برابری صادرات گاز به ارمنستان یادداشت تفاهم همکاری اقتصادی امضا کردند. رئیس جمهوری با بیان اینکه روابط تجاری و اقتصادی ایران و ارمنستان در چند ماه گذشته ۴۳ درصد رشد داشته است، گفت: برای توسعه این روابط تا ۳ میلیارد دلار هدف گذاری شده است.

8 آذر 1401

رئیس جمهوری در نشست خبری مشترک با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق با تأکید بر عزم ایران برای گسترش همکاری ها و ارتقای سطح روابط با عراق در همه عرصه ها گفت: تهران به دنبال توسعه تبادلات با بغداد در عرصه های مختلف تجاری و انرژی است.

24 بهمن 1401

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران در صدر هیأتی بلندپایه از مقام های سیاسی و اقتصادی و به دعوت رسمی شی جین پینگ، همتای چینی خود عازم پکن شد و در جریان این سفر در دیدار با رئیس جمهوری چین، توسعه روابط دو کشور را رو به جلو توصیف و تأکید کرد، آنچه در این مسیر انجام شده است، با اهداف فاصله دارد و برای جبران این عقب ماندگی باید گام های بلندتری برداشت. همچنین ۲۰ سند همکاری میان مقام های عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران و چین در حضور رؤسای جمهوری دو کشور امضا شد.

9 اردیبهشت 1402

ابراهیم رئیسی در نشست مطبوعاتی با عبداللطیف رشید، رئیس جمهوری عراق با بیان اینکه روابط ایران و عراق معمولی نبوده؛ بلکه روابطی راهبردی است، اظهار کرد: سطح روابط تجاری و اقتصادی دو کشور به ارقام قابل توجهی رسیده  است که می تواند به سطوح بالاتری برسد.

6 خرداد 1402

سیدابراهیم رئیسی در دیدار هیثم الغیص، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، همکاری سازنده اعضای این سازمان با یکدیگر را عاملی مهم در موفقیت عملکرد این سازمان بین المللی دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره همکاری سازنده ای با این سازمان داشته و بنای ما تداوم و ارتقای سطح و تقویت این همکاری است. وی فلسفه تشکیل اوپک را حمایت از حقوق تولیدکنندگان نفت و ممانعت از تبعیض علیه آنان عنوان کرد.

8 خرداد 1402

سیدابراهیم رئیسی و هیثم بن طارق آل سعید، در بیانیه پایانی سفر رسمی و دو روزه سلطان عمان به ایران، ضمن تأکید بر نقش سازنده بخش خصوصی دو کشور در توسعه افق های همکاری اقتصادی، نسبت به افزایش مستمر مبادلات تجاری و افزایش سرمایه گذاری های مشترک، ابراز خرسندی کردند و از امضای موافقت نامه ها و یادداشت های تفاهم در زمینه های اقتصادی، تجاری، ترانزیت، سرمایه گذاری، انرژی و فرهنگی استقبال و بر ضرورت فعال شدن توافق های موجود میان دو کشور و همکاری برای رسیدن به توافق های جدید که برای خدمت به مصالح مشترک باشد، تأکید داشتند.

9 خرداد

مقام های ایران و ترکمنستان در حضور رئیس جمهوری و رهبر ملی و رئیس شورای مصلحت خلق ترکمنستان، پنج سند همکاری میان دو کشور امضا کردند. سیدابراهیم رئیسی در نشست مطبوعاتی مشترک، امضای اسناد همکاری بین دو کشور را جلوه ای از اراده مقام های عالی ایران و ترکمنستان همسو با توسعه روابط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و تمدنی عنوان کرد و گفت: اما این میزان از روابط را کافی نمی دانیم و معتقدیم سطح این روابط می تواند بسیار بیشتر از وضع فعلی ارتقا یابد.

22 خرداد 1402

سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در رأس هیأتی به منظور حضور در کشورهای ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه به این کشورها سفر کرد. او در نشست خبری با رئیس جمهوری نیکاراگوئه، بر اهمیت ارتباط کشورهای مستقل تأکید داشت. رئیسی در دیدار با بازرگانان ایران و ونزوئلا بر ضرورت ایجاد دفتر فناوری در ونزوئلا تأکید و با اشاره به هدف گذاری حجم تبادلات ایران و ونزوئلا تا ۱۰ میلیارد دلار در میان مدت اظهار کرد: گسترش همکاری ها در حوزه های صنعتی، معدنی، انرژی و مسائل پولی و بانکی در تعمیق و تقویت روابط دو کشور حائز اهمیت است. رئیس جمهوری همچنین از عزم جدی توسعه روابط ایران و ونزوئلا خبر داد. در جریان این سفر ۱۹ سند و تفاهمنامه همکاری امضا شد که بعضی از آنها در زمینه توسعه میدان ها و پایانه های نفتی، احیای ظرفیت پالایشی و پتروشیمی بود.

16 آذر 1402

سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به دعوت رسمی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در رأس هیأت عالی رتبه سیاسی - اقتصادی راهی مسکو شد. رایزنی درباره مسائل دوجانبه از جمله همکاری های اقتصادی و گفت وگو درباره مسائل منطقه ای و بین المللی، اصلی ترین دستور کار دولت سیزدهم در این سفر یک روزه بود.

12 اسفند 1402

سیدابراهیم رئیسی برای شرکت در نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز، به الجزایر سفر کرد. رئیسی در این سفر اعلام کرد: ایران با اتکا به ذخایر عظیم گاز طبیعی، موقعیت ترانزیتی و فناوری بالای خود، قصد دارد با توسعه همکاری های دو و چندجانبه با همه کشورها در بازار گاز، نقشی متناسب با این ظرفیت ها پیدا کند. وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران و وزیر انرژی الجزایر نیز در حاشیه این نشست، در حضور رؤسای جمهوری دو کشور، در حوزه نفت و گاز یک سند همکاری امضا کردند. در این سفر جایزه سال ۲۰۲۴ جی ای سی اف برای جمع آوری گازهای مشعل به ایران اهدا شد.