معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت:
افق های روشن د ر مسیر د یپلماسی انرژی
مشعل: د یپلماسی انرژی به عنوان برگ برند ه وزارت نفت د ولت سیزد هم برای پیشبرد منافع ملی و د یپلماسی اقتصاد ی و انرژی که از رهگذر آن شاهد شکوفایی و گشایش د یپلماسی با کشورهای مختلف د ر فضای محد ویت بین المللی بود ه ایم، د ر ماه های اخیر د رخششی گسترد ه د اشته است. وزارت نفت همواره کوشید ه است با بهره گیری از د یپلماسی انرژی، شرایط لازم را برای کاهش انسد اد بین المللی د ر عرصه تجارت جهانی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی فراهم سازد و د ر این راه با تکیه بر منابع عظیم نفت و گاز، نقش آفرینی بیشتر د ر بازارهای جهانی به جای سیاست تقابل د ر مسیر تعامل با کشورهای مختلف پیشه کرد ه است.
رویکرد اصلی وزارت نفت د ولت سیزد هم مبتنی بر د یپلماسی انرژی، همسایگی و منطقه گرایی بود ه است؛ با این اصل که د ر مرحله اول سیاست خارجی روابط را با بازیگرانی گسترش د هیم که د ارای ساختاری نسبتا مشترک با ما هستند . توسعه همکاری های ایران با کشورهای همسایه به خصوص اتحاد یه کشورهای مستقل همسود یا کشورهای مستقل مشترک المنافع (C.I.S) به عنوان یکی از برنامه های جواد اوجی، وزیر نفت د ولت سیزد هم از نخستین روزهای کاری د ر د ستور کار قرار گرفت. حاصل این سیاست راهبرد ی، د ستاورد های مختلف با کشورهای همسایه از روسیه تا قطر و عمان و ترکمنستان و حتی آمریکای لاتین بود ه است.
اکنون با رویکرد همگرایی وزارت نفت د ر همکاری با بخش سیاست خارجی د ولت، الگویی مهم و متفاوت از همکاری ها د ر حوزه د یپلماسی انرژی محقق شد ه و افق های روشنی پیش رو قرار گرفته که د ر نتیجه آن علاوه بر افزایش صاد رات نفت و فراورد ه ها و محصولات پتروشیمی، امکان انتقال ارز و تامین سایر نیازهای کشور هم فراهم شد ه است. د ر تشریح بیشتر این موضوع، گفت وگوی مشعل با احمد اسد زاد ه، معاون وزیر نفت د ر امور بین الملل و بازرگانی را می خوانید .
شروع روابط مکمل و فرموله شد ه با کشورها
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با بیان اینکه با بسیاری از کشورها می توانیم مکمل هم باشیم و همکاری خوبی د اشته باشیم، گفت: به عنوان نمونه کشورهای آفریقایی کمبود هایی د ارند که ما می توانیم آنها را تامین و جبران کنیم و د ر یک چرخه عرضه و تقاضا کالا و خد ماتی را ارائه کنیم و کالا و خد ماتی را د ریافت کنیم. این روش با بسیاری از کشورهای آفریقایی، شرق آسیا و آمریکای لاتین که روابط مکملی د اریم فرموله شد ه و تاکنون جواب گرفته ایم و اد امه خواهد د اشت.
؟؟؟اسد زاد ه با بیان اینکه ایران مزیت های رقابتی خوبی د ارد و از سوی د یگر کشورهای آفریقایی یا آمریکای جنوبی هم منابع غنی خوبی د ارند ، افزود : بسیاری از این کشورها معاد ن خوبی د ارند ؛ به عنوان مثال آفریقا طلا، روی، مس و... د ارد که می توانیم برای شروع وارد ات به این محصولات فکر و حلقه های بعد ی را طراحی کنیم.
وی گفت: ما د ر برخی از کشورهای آفریقایی سرمایه گذاری کرد ه ایم و پول خوبی د اریم و می توانیم ایجاد بازار کنیم. بسیاری از نیازهای صنعت نفت و منابع معد نی و کشاورزی می تواند به این شکل تامین و به تد ریج وابستگی از د لار نفتی هم کم شود .
اسد زاد ه با تاکید بر اینکه باید به تولید کنند ه بگوییم که به جای خروج ارز و وارد کرد ن محصول، به سمت صاد رات صنعتی حرکت کند ، افزود : تولید کنند ه و فعالان اقتصاد ی می توانند از محل ارزی که خود شان تولید می کنند ، وارد ات د اشته باشند و د ولت هم ارز آنها را خرید اری می کند و به این ترتیب تشویق برای تولید و صاد رکنند ه ایجاد می شود .
اثرگذاری زیاد تغییر سیاست د ر نرخ تسعیر
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با بیان اینکه این برنامه ریزی و تعاملات د ر حال برقراری است، اما موانعی هم وجود د ارد و همه ارگان ها مرتبط باید همکاری د اشته باشند ، افزود : به عنوان نمونه بانک مرکزی باید د ر مورد نرخ تسعیر همکاری کند ؛ نرخ تسعیر باید طوری تنظیم شود که صاد رکنند ه برای قرار گرفتن د ر این چرخه تامین و تولید ارز و کالا ترغیب شود .
وی افزود : مسئله مهم این است که د ر این چرخه، پول تولید شد ه عمومیت پید ا نمی کند ، د ر حالی که پول (ارز) باید وارد مجاری رسمی شود تا بتوانیم روابط تجاری با سایر کشورها را مد یریت کنیم و با آن کار کنیم.
اسد زاد ه با تاکید بر اینکه روند شروع تعامل با کشورها متناسب با منافع و تعاملات مشترک است، افزود : بسیاری از کشورها می خواهند که با ایران همکاری و تعامل اقتصاد ی د اشته باشند ، اما برخی د یگر یا نمی خواهند یا هنوز مسیرهای مشترکی ایجاد نشد ه است. این روند ساد ه نیست و نیاز به زمان و تغییرات زیرساختی د ر اقتصاد و تجارت کشور د ارد و باید با صبوری بیشتر پیش برویم تا چرخه های به هم پیوسته و خود تنظیم گر ایجاد شود .
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت د ر اد امه افزود : د ر حال حاضر برای بسیاری از کشورهای آفریقایی از جمله تانزانیا قیر می فرستیم، اما بهتر است به جای ارسال قیر و گرفتن پول، شرکت های ایرانی آنجا پروژه های د یگر هم د اشته باشند و قیر را د ر پروژه های خود شان به کار گیرند و از محل عواید آن پروژه یک کالای د یگر را وارد کشور کنند و به این ترتیب چرخه ای به راه بیفتد .
ورود هلد ینگ های بزرگ پتروشیمی به جریان های بین المللی
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت گفت: شرکت های ما باید چند محصولی و د ر چند عرصه فعال باشند ؛ مثلا د ر آفریقا فقط اوره نفروشند . برای به نتیجه رسید ن د ر این حوزه لازم است هلد ینگ های بزرگ پتروشیمی وارد جریان ها و بد ه بستان های بین المللی با سایر کشورها شوند و به این ترتیب د ر بازارهای بین المللی باقی بمانیم. د ر حال حاضر هلد ینگ ها تمایل زیاد ی برای حضور د ر این عرصه ند ارند و ترجیح می د هند محصول خود را بفروشند و خود شان را وارد ریسک بیشتر نکنند . لازم است سیاست گذاری برای تشویق و ترغیب ورود شرکت ها و هلد ینگ ها به این مسیر انجام شود و اهرم های زیای د ر این مسیر می تواند موثر باشد که از جمله آن نرخ تسعیر و قیمت گذاری نرخ خوراک است.
اسد زاد ه با بیان اینکه د ولت قد رت زیاد ی د ر د ست د ارد که باید برای راه اند اختن این چرخه به کار بگیرد تا اقتصاد مان متحول شود ، افزود : ما د ر چند سال اخیر د رآمد نفتی زیاد ی د اشته ایم، اما هنوز د ر برخی بخش ها پیشرفت ند اریم چون این چرخه خود تنظیم گر برای اقتصاد شکل نگرفته و روابطمان تا حد زیاد ی نفت د ر برابر غذا شد ه است که باید اصلاح شود .
معاون وزیر نفت د ر امور بین الملل و بازرگانی با اعلام اینکه د ولت اقد ام هایی را د ر مسیر این تغییرات شروع کرد ه است، افزود : د ر این د ولت تلاش ها و پیگیری هایی انجام شد ه، از جمله سازمان توسعه تجارت و وزارت نفت جلساتی برای نرخ تسعیر د اشته اند و پیشرفت های خوبی حاصل شد ه است.