تولید تعدادی از محصولات شرکت مبین انرژی
خلیج فارس در سال ۱۴۰۲ از برنامه پیش بینی شده پیشی گرفت و توانست عملکرد قابل توجهی از خود به نمایش گذارد.
مقدار تولید برخی محصولات این شرکت در مقایسه با برنامه پیش بینی شده برای سال ۱۴۰۲ رشد خیره کننده ای داشت و رکوردهای قابل قبولی را رقم زد.
براساس این گزارش، برنامه تولید مبین انرژی برای برق اکتیو ۳ میلیون و ۹۸۱ هزار و ۲۰۰ مگاوات بود که به دلیل افزایش مصرف داخلی، با افزایش تولید به ۴ میلیون و ۴۲ هزار و ۹۸۳ مگاوات رسید و افزایش ۱۰۲درصدی داشت. همچنین، مبین انرژی پارسال موفق شد ۱۲ میلیون و ۵۱ هزار و ۸۱ تن بخار تولید کند، درحالی که در برنامه شرکت ۱۱ میلیون و ۱۹۰ هزار و ۸۴۰ تن پیش بینی شده بود. این افزایش بیشتر بخار به دلیل کاهش بخار برگشتی زاگرس و افزایش فروش این محصول به فاز ۲ بود و افزایش ۱۰۸درصدی داشت.
شرکت مبین انرژی خلیج فارس پارسال همچنین تولید ۱۵ میلیون و ۴ هزار و ۳۵۵ مترمکعب آب شیرین را در برنامه خود در نظر گرفته بود که با ۱۰۹درصد افزایش تولید به رقم ۱۶ میلیون و ۲۸۴ هزار و ۷۲۷ مترمکعب رسید.
البته مبین انرژی خلیج فارس در تولید آب بدون املاح واحدهای DM و CPP با کاهش تولید روبه رو بود، به گونه ای که برنامه مدنظر این مجموعه برای تولید این محصول ۲۰ میلیون و ۳۷۴ هزار و ۲۹۵ مترمکعب بود، اما این شرکت ۲۰ میلیون و ۲۰۴ هزار و ۷۰۹ مترمکعب آب بدون املاح تولید کرد.
این مجموعه همچنین در تولید نیتروژن (گازی و مایع) ۱۱۱درصد، تولید هوای ابزار دقیق ۱۰۲درصد و تولید آب کولینگ مدار باز ۱۰۱درصد افزایش را تجربه کرد که به دلیل افزایش فروش این محصولات به مشتریان مبین انرژی بود.
شرکت مبین انرژی خلیج فارس در سالی که گذشت، در اکسیژن HP، اکسیژن MP، هوای سرویس و آب کولینگ مداربسته با کاهش تولید روبه رو بود که دلیل کاهش تولید این محصولات، کاهش مصرف و فروش محصولات به شرکت های پتروشیمی طرف قرارداد این مجموعه است.
شرکت مبین انرژی خلیج فارس، تولیدکننده سرویس های جانبی، تأمین کننده آب، برق، بخار، اکسیژن، نیتروژن و هوای فشرده و تصفیه کننده پساب های صنعتی در منطقه پارس جنوبی (عسلویه) است.
راه اندازی پروژه هایکو
مدیرعامل پتروشیمی کارون از راه اندازی و بهره برداری پروژه هایکو در آینده نزدیک خبر داد.
علیرضا صدیقی زاده ضمن ارائه گزارشی از عملکرد تولید و مالی شرکت، پیشرفت فیزیکی طرح هایکو را امیدوارکننده ارزیابی کرد و گفت: با حمایت های همه جانبه شرکت پتروشیمی بندر امام به زودی شاهد راه اندازی و بهره برداری این پروژه مهم خواهیم بود.
در ادامه، سپهدار انصاری نیک، مدیرعامل پتروشیمی بندرامام، به عنوان سهام دار اصلی شرکت پتروشیمی کارون بیان کرد: ضمن رعایت اصل مدیریت هزینه ها، ضرورت دارد با تأمین منابع مالی موردنیاز طرح یادشده، هرچه سریع تر پروژه هایکو راه اندازی شود تا شرکت پتروشیمی کارون به حداکثر ظرفیت تولید دست یابد.
اتصال 100 درصدی وزارت نفت به شناسه یکتا
رئیس دولت هوشمند وزارت نفت با بیان اینکه طبق تازه ترین گزارش درگاه ملی مجوزها، اتصال وزارت نفت به شناسه یکتا برای صدور مجوزهای الکترونیکی ۱۰۰درصدی بوده است، گفت: در گزارش های اخیر نیز این وزارتخانه با عملکرد عالی، رتبه هایی شایسته به دست آورده است.
فاطمه عباس نژاد با بیان اینکه براساس قانون، همه دستگاه های اجرایی صادرکننده مجوز مکلف شده اند به درگاه ملی مجوزهای کشور متصل شوند، بیان کرد: از این پس متقاضی مجوز تنها باید به درگاه ملی مجوزها مراجعه کند و دستگاه های اجرایی نیز به این درگاه متصل می شوند و پس از احراز هویت و اجازه صدور مجوز از درگاه ملی، مجوز درخواستی صادر خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه همه عناوین مجوزها در وزارت نفت در هیئت مقررات زدایی تصویب شده است، افزود: هدف درگاه ملی افزون بر الکترونیکی و یکپارچه کردن مجوزها، حذف مقررات اضافه و تسهیل در صدور این مجوزهاست.
رئیس دولت هوشمند وزارت نفت بیان کرد: راه اندازی سامانه درگاه ملی مجوزها پس از قانون اصلاح مواد ۱ و ۷ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی انجام شد و در دو سال اخیر همه دستگاه های اجرایی مکلف شدند به درگاه مجوزها متصل شوند.
صدور ۱۱ عنوان مجوز در وزارت نفت
عباس نژاد با اشاره به اینکه ۱۱ عنوان مجوز در وزارت نفت صادر می شود، گفت: از این تعداد هشت مجوز موافقت اصولی برای اجرای طرح های پتروشیمی و GTL، پالایشی و پتروپالایشی، ان جی ال (NGL)، ال ان جی (LNG)، مینی ال ان جی (MiniLNG)، سی ان جی (CNG)، اس ان جی (SNG) و ال ان جی وارداتی صادر می شود. همچنین صدور سه عنوان مجوز شامل احداث جایگاه سوخت مایع و سی ان جی (CNG)، خودروهای سوخت رسان سیار و عاملان توزیع فرآورده های نفتی مایع، به عهده شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است.
وی با بیان اینکه بیشترین تعداد مجوز صادرشده برای احداث جایگاه های سوخت بوده و پس از آن هم موافقت اصولی طرح های پتروشیمی بیشترین تقاضا را دارد، افزود: هم اکنون همه ۱۱ عنوان مجوز به درگاه ملی مجوزها متصل است و درخواست متقاضیان از درگاه ملی مجوزها ارسال و طبق قانون بررسی می شود، همچنین پایش و نظارت صدور مجوزها به عهده مرکز مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب وکار زیرمجموعه وزارت اقتصاد است.
رئیس دولت هوشمند وزارت نفت با بیان اینکه دستگاه های تخصصی طبق عملکردی که در صدور مجوز دارند رتبه بندی می شوند، بیان کرد: در تازه ترین گزارش درگاه ملی مجوزها که ۲۳ اردیبهشت منتشر شد، وزارت نفت از نظر اتصال به شناسه یکتا آمار ۱۰۰درصدی داشته و در گزارش های اخیر نیز این وزارتخانه با عملکرد عالی، رتبه های شایسته ای را کسب کرده است.
عباس نژاد گفت: در دو سال اخیر و از زمانی که درگاه ملی مجوزها راه اندازی شد، هیچ نوع مجوز کاغذی صادر نشده است و در حال حذف کامل مجوزهای کاغذی هستیم.
مجوزهای الکترونیکی غیرقابل جعل و مستند است
وی با اشاره به اینکه مجوزهای الکترونیکی دارای یک رمزینه پاسخ سریع (QR Code) به عنوان شناسه یکتاست، افزود: با اسکن این کد می توان محتوای مجوز را که غیرقابل جعل و قابل استناد است مشاهده کرد.
رئیس دولت هوشمند وزارت نفت تصریح کرد: در این وزارتخانه برای متقاضیان پیشین که خارج از درگاه ملی مجوزها مجوز کاغذی گرفته اند، تمهیدهایی اندیشیده شده است تا دارندگان مجوزهای قدیمی برای تعویض مجوز خود اقدام کنند.
عباس نژاد افزود: وزارت نفت با الکترونیکی کردن فرایند و تبادل سرویسی که با درگاه ملی انجام داد، به همه دارندگان مجوزهای قدیمی اطلاع رسانی کرده است، زیرا این فرایند باید به درخواست این متقاضیان انجام شود و خود برای دریافت مجوز الکترونیکی از طریق درگاه ملی مجوزها اقدام کنند.
وی با بیان اینکه وزارت نفت با سرعت قابل قبول، مجوزهای کاغذی را به مجوزهای الکترونیکی تبدیل می کند، گفت: طبق تازه ترین گزارش، تبدیل مجوزها در این وزارتخانه ۲۱.۲ درصد است و تا زمانی که همه مجوزهای کاغذی به الکترونیکی تبدیل شوند، این روند ادامه خواهد داشت.
صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت
ایجاد اشتغال با تکیه بر دانش بنیان کردن صنعت نفت
فراخوان اعطای تسهیلات دستورعمل تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ با هدف اعطای تسهیلات برای ایجاد اشتغال با تکیه بر دانش بنیان کردن صنعت نفت منتشر شد. امروز اقتصاد دانش بنیان یکی از عوامل مؤثر در تحولات اقتصادی و اجتماعی به شمار می آید و موجب رشد و توسعه پایدار جامعه و درنهایت تحقق اقتصاد مقاومتی می شود.شرکت های دانش بنیان با تحول در عرصه علم، دانش، کشف یافته ها و نتایج تازه اقتصادی، در رشد و توسعه مناطق مختلف تأثیر زیادی دارند. این تأثیر در صنعت نفت به دلیل استفاده بیشتر از تکنولوژی بسیار بیشتر است، زیرا در دنیای امروز، بدون به کارگیری فناوری هزینه تولید در بالادست و پایین دست این صنعت به شدت زیاد خواهد بود.
در ایران نیز به دنبال تأکید مقام معظم رهبری بر افزایش تولیدات صنعت نفت با تکیه بر دانش بنیان کردن صنایع نفتی، در این صنعت از حداکثر توان شرکت های دانش بنیان و مؤسسه های تحقیقاتی برای رفع چالش ها و نیازهای فناوری ساخت و خدمات استفاده می شود. دولت سیزدهم در این زمینه پیشگام بوده تا آنجا که شرکت های دانش بنیان فعال در صنعت نفت در این دولت از ۱۵۰ شرکت به حدود ۷۰۰ شرکت افزایش یافته است.
همچنین تلاش شده است که با کاهش بوروکراسی های اداری، حضور شرکت های دانش بنیان در بخش های اجرایی و با هدف تأمین نیازهای فناورانه صنعت نفت بیشتر شود. یکی از این اقدام ها، تأمین اعتبارات موردنیاز برای اجرای طرح های دانش بنیان در این صنعت است. به همین منظور، تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۲ کشور تسهیلاتی را به منظور ایجاد اشتغال با تکیه بر دانش بنیان کردن صنعت نفت در زمینه های اولویت دار وزارت نفت با هدف کمک به تأمین داخلی تجهیزات موردنیاز، پیاده سازی طرح های توسعه ای اشتغال آفرین، تولید بار اول و تکمیل زنجیره ارزش نفت و گاز اختصاص داده و فراخوان اعطای تسهیلات دستورعمل تبصره ۱ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ منتشر شده است. ازاین رو، از همه شرکت های فناور، نوآور، خلاق و دانش بنیان متقاضی استفاده از این تسهیلات (مطابق ضوابط مندرج در شیوه نامه اجرایی) دعوت می شود از ۱۲ خرداد امسال تا زمان اتمام منابع در دسترس این بند قانونی، به سامانه تسهیلات تبصره ۱۸ صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت به آدرس my.ioiv.ir مراجعه و با تکمیل فرم های مربوطه و ارائه مستندهای موردنیاز، درخواست های خود را ثبت کنند.
بهینه سازی مصرف انرژی، تحول دیجیتال در صنعت نفت، جمع آوری و بازیابی گازهای همراه نفت، طرح های شیرین سازی نفت کوره ترش، طرح های زیست محیطی و تصفیه پساب های صنعت نفت، طرح های پیکسایی (کاهش مصرف در زمان اوج تقاضا) مصرف گاز در زمستان، افزایش ضریب بازیافت از طریق احیای چاه های غیرفعال و کم بازده و سایر راهکارها، تکمیل زنجیره ارزش صنایع پایین دستی، ساخت بار اول محصول های راهبردی و تولید کالاهای دانش بنیان صنعت نفت از مهم ترین زمینه های اولویت دار در برنامه مصوب توسعه اشتغال وزارت نفت است که متقاضیان باید در ذیل هریک از این رسته ها، برای ثبت نام در این سامانه اقدام کنند.
شیوه نامه اجرایی مربوط به این برنامه و فرایند بررسی درخواست ها در سامانه یادشده قابل مشاهده و بهره برداری است.
شرکت ملی گاز ایران
تعیین قطب بهینه سازی مصرف گاز در صنایع سیمان، کاشی و سرامیک
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران گفت: شرکت های گاز استان های فارس و یزد به عنوان قطب میدانی بهینه سازی مصرف گاز در صنایع سیمان، کاشی و سرامیک تعیین شدند تا با ارائه راهکارهای بهینه سازی و بسته های سرمایه گذاری در قالب بازار بهینه سازی مصرف انرژی و محیط زیست، کاهش مصرف گاز در این صنایع اجرایی شود.
ساجد کاشفی دراین باره توضیح داد: این تصمیم به منظور تدوین و تکمیل «اطلس بهینه سازی گاز کشور» با هدف معرفی فرصت های سرمایه گذاری در بخش بهینه سازی مصرف گاز صنایع، به ویژه در قالب بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست گرفته شده است.
وی ادامه داد: صنعت سیمان سهم قابل توجهی از مصارف گاز طبیعی استان فارس و صنعت کاشی و سرامیک نیز سهم ویژه ای در سبد مصارف گاز استان یزد دارند و طبق گزارش های سازمان ملی استاندارد، مازاد مصرف انرژی این استان ها در این بخش ها در سال های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ از دیگر استان ها بیشتر بوده است. به همین دلیل، با هدف کاهش مصرف گاز طبیعی در این صنایع، استان فارس به عنوان قطب بهینه سازی مصرف گاز در صنعت سیمان و استان یزد به عنوان قطب بهینه سازی مصرف گاز در صنعت کاشی و سرامیک تعیین شدند.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران، همکاری این شرکت ها با شرکت های بازرسی فنی ذیل سازمان ملی استاندارد را همسو با تحقق اهداف برنامه ریزی شده، ضرورتی اجتناب ناپذیر دانست و گفت: هدف هایی مانند آسیب شناسی، تجزیه وتحلیل مصارف خارج از حد معیار مصرف انرژی صنعت سیمان، شناسایی فرصت های بهینه سازی مصرف انرژی این صنایع و استخراج راهکارها و تهیه و پیشنهاد بسته های سرمایه گذاری برای اجرای راهکارهای استخراج شده در قالب بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست ازجمله اهداف از پیش تعیین شده ای هستند که همدلی و همکاری همه بخش ها را در این زمینه می طلبد.
کاشفی تصریح کرد: لازم است به منظور تحقق این اهداف، اقدام هایی مانند شناسایی و روزآمد کردن مشترکان، بررسی وضع پروانه بهره برداری مشترکان سیمان، شناسایی مشترکان با مصرف سالانه بالای ۵ میلیون مترمکعب گاز طبیعی، بهره مندی از تجارب دیگر استان ها و... سرلوحه برنامه کاری واحد بهینه سازی این استان ها قرار گیرد.
وی در پایان استخراج راهکارهای بهینه سازی مصرف انرژی این صنایع، آشنایی سرمایه گذاران این حوزه با فرایند بازار بهینه سازی مصرف انرژی و محیط زیست و... را از دیگر موارد لازم برای تحقق اهداف کلان شرکت ملی گاز دانست و ابراز امیدواری کرد که به منظور تکمیل اطلس بهینه سازی گاز کشور، در آینده نزدیک قطب های بهینه سازی گاز صنایع فولاد و آجر نیز تعیین و اطلاع رسانی شوند.