5 طرح گازی به ارزش 36 همت در جوان ترین استان کشور به بهره برداری رسید
سیستان و بلوچستان در آستانه تحولی نو
مشعل| بهره برداری از خط لوله انتقال گاز «ایرانشهر - مکران - چابهار و کنارک»، اجرای فاز نخست خط انتقال گاز «سربیشه - دشتک – نهبندان»، راه اندازی ۵ ایستگاه تقویت فشار گاز و گازرسانی به ۹ شهر و 130 روستای استان سیستان وبلوچستان با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، جمعی از مسئولان استانی، مدیران ارشد صنعت گاز و به دستور محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری در قالب ویدیوکنفرانس به بهره برداری رسمی رسید.
اجرای پروژه خط انتقال گاز ایرانشهر - مکران - چابهار و کنارک از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با سرمایه گذاری ۴۲۰ میلیون دلار به طول ۲۰۰ کیلومتر ۵۶ اینچ و ۹۰ کیلومتر، ۲۰،۴۲ و ۱۶ اینچ پس از موفقیت در گازرسانی به شهرهای زابل و خاش، سومین طرح بزرگ گازی اجراشده در استان پهناور سیستان وبلوچستان است. با افتتاح این پروژه، قطار توسعه گاز به شهرهای جنوبی این استان و سواحل دریای عمان رسید که می تواند سبب اعتلای کیفیت زندگی و ایجاد سهولت در معیشت خانوارها شود و رونق اقتصادی و توسعه گردشگری فراوانی در استان را هم در پی دارد.
این پروژه راهبردی، افزون بر تأمین انرژی مورد نیاز واحدهای پتروشیمی و نیروگاهی، فرصت های رشد برای تجارت دریایی را مهیا می کند تا سنگ بنای توسعه متوازن و پایدار در جنوب شرق ایران محکم بنا نهاده شود، همچنین با بهره برداری آن برای فعالان اقتصادی، صنعتی و گردشگری انگیزه ایجاد می کند تا به منظور سرمایه گذاری، رهسپار جوان ترین استان کشور شوند. نیروگاه چابهار هم که پیش از این از سوخت مایع استفاده می کرد، از انرژی پاک بهره مند شد و خوراک صنایع مکران نیز ازهمین پروژه راهبردی تأمین خواهد شد.
عملیات اجرایی فاز نخست خط انتقال گاز ۳۶ اینچ سربیشه - دشتک - نهبندان که طول آن ۱۷۸ کیلومتر و در استان های سیستان وبلوچستان و خراسان جنوبی واقع است، اسفندماه ۱۴۰۱ به همت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران آغاز شد و اسفند ۱۴۰۲ به بهره برداری رسید. ۸۰ کیلومتر انتهایی خط لوله گازدار شده و در انتظار بهره برداری رسمی از سوی مقام های ارشد کشوری بود. حجم سرمایه گذاری این پروژه ۱۶۰ میلیون دلار بوده که با هدف تکمیل رینگ شبکه گاز در محور شرق و افزایش پایداری و تأمین گاز شبکه شرق و شمال شرق کشور و افزایش انعطاف پذیری و تقویت سیستم انتقال گاز محور شرق کشور اجرایی شده است.
از دستاوردهای اجرای پروژه، افزایش روزانه تا ۷ میلیون مترمکعب به ظرفیت انتقال گاز در این منطقه است که از انتهای خط انتقال گاز زاهدان - دوراهی دشتک آغاز و پس از عبور از نهبندان به سربیشه در خراسان جنوبی منتهی می شود.
بهره برداری از 5 تاسیسات تقویت فشار گاز
در این آیین، پنج ایستگاه تقویت فشار گاز نیز با هدف افزایش ظرفیت انتقال گاز کشور، از جمله ایستگاه های تقویت فشار گاز شهید باقری (خورموج)، برادران شهید هلیسائی (دوراهان)، شهید رفیعی راد (آرادان)، شهید سیف الاسلامی (نورآباد) و شهید شیروانی (پل کله) و با سرمایه گذاری بالغ بر ۲۹۴ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار به بهره برداری رسمی رسید.
ایستگاه تقویت فشار گاز شهید رفیعی راد (آرادان) از پروژه های اولویت دار وزارت نفت بود که با سرمایه گذاری ۴۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار در استان سمنان واقع شده است که می تواند ظرفیت انتقال گاز به شمال و شمال شرق کشور را تا ۱۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش دهد و حجم انتقال در این مسیر، به ظرفیت نهایی خود برسد.
تأسیسات تقویت فشار گاز شهید باقری (خورموج) با سرمایه گذاری ۷۲ میلیون دلار اجرایی شده و دلیل ایجاد آن فشارافزایی روزانه ۱۰۷ میلیون مترمکعب گاز بوده است. این ایستگاه که روی خط ششم سراسری گاز قرار دارد، با افزایش فشاری که ایجاد می کند، می تواند گازی را که از عسلویه به سوی جنوب غرب و سرانجام غرب کشور می آید، با فشار مناسب به سمت مصرف کنندگان هدایت کند.
ایستگاه تقویت فشار گاز برادران شهید هلیسائی (دوراهان) با سرمایه گذاری ۶۴ میلیون دلار احداث و چهار دستگاه توربوکمپرسور که ساخت شرکت مپنا هستند، در این ایستگاه با آرایش ۳+۱ نصب شده است که سه واحد از این توربوکمپرسورها پس از موفقیت در آزمون ۷۲ ساعته عملیاتی شدند. همه استانداردها و موارد PSSR ایمنی پیش از راه اندازی در آزمون ۷۲ ساعته با دقت حداکثری بررسی شد و از سخت ترین پروژه های ایستگاهی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به لحاظ جغرافیایی است، زیرا در دامنه کوه و شیب تند قرار دارد و به صورت پله ای اجرا شده است.
ایستگاه تقویت فشار گاز شهید سیف الاسلامی (نورآباد) یکی دیگر از تأسیساتی است که در استان فارس و روی خط لوله سراسری دهم گاز احداث شده است و با توجه به راهبردی بودن این خط که از خطوط اصلی انتقال گاز کشور به شمار می آید، تأثیر مهمی روی شبکه گاز سراسری دارد. این ایستگاه با سرمایه گذاری ۶۲ میلیون دلار در استان فارس و روی خط لوله سراسری دهم گاز احداث شده است و ظرفیت انتقال روزانه ۹۰ میلیون مترمکعب گاز را دارد.
ایستگاه تقویت فشار گاز شهید شیروانی (پل کله) روی خط لوله دهم سراسری گاز احداث شده و این خط یک رینگ کمکی است که در مواقع مازاد یا کسری گاز مورد استفاده قرار می گیرد، بنابراین در صورتی که خطوط دوم و سوم سراسری در فصل های سرد با کمبود گاز روبه رو شوند، از این خط استفاده می شود و در فصل تابستان نیز از این خط به عنوان یک ذخیره گاز بهره برده می شود، این ایستگاه با سرمایه گذاری ۵۱ میلیون دلار در استان اصفهان ساخته شده است و امکان انتقال ۶۰ میلیون مترمکعب گاز در روز را فراهم می کند.
شعله های آبی گاز طبیعی در دولت سیزدهم به ۹ شهر علی اکبر، بنجار، محمدآباد، زهک، ادیمی، بزمان، اسماعیل آباد، خاش و زابل و ۱۳۰ روستا در استان سیستان وبلوچستان رسید. مجموع سرمایه گذاری انجام شده برای تکمیل این پروژه گازرسانی، ۵۴۸ میلیارد تومان بوده و هزار و ۶۷۲ کیلومتر شبکه گذاری از سوی شرکت گاز استان سیستان وبلوچستان اجرایی شده است. حدود ۵۰۰ میلیارد تومان نیز هزینه گازرسانی به ۱۳۰ روستا بوده که در مجموع این شهرها و روستاها، ۷۰ هزار خانوار از گاز طبیعی بهره مند شدند.
انقلاب گازرسانی در سیستان وبلوچستان
جواد اوجی، وزیر نفت روز (پنجشنبه، 17 خرداد) در آیین بهره برداری از طرح های گازرسانی سیستان وبلوچستان با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای خدمت در حادثه سقوط بالگرد در استان آذربایجان شرقی گفت: آیت الله سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری شهید همواره به دنبال اجرای پروژه های گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان بود و مرتب از ما در نشست ها اجرای این امور را پیگیری می کرد تا در این دولت انقلابی در گازرسانی این استان انجام شود.
وی با اشاره به اینکه در سه سال اخیر ۱۵۵ پروژه نیمه کاره و تازه به ارزش ۳۴ میلیارد دلار به بهره برداری رسیده است، تصریح کرد: در این زمان همچنین اجرای ۵۰ پروژه جدید به ارزش ۴۷.۵ میلیارد دلار آغاز شده است. وزیر نفت تصریح کرد: با گشایش ۱۵ پروژه نیمه کاره و تازه در سه سال اخیر در صنعت نفت، تولید نفت ایران ۶۰ درصد، تولید روزانه گاز ۵۰ میلیون مترمکعب و تولید فراورده های نفتی ۲۷۰ میلیون لیتر در روز افزوده شد. در سه سال اخیر همچنین ۱۱.۵ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت جمع آوری شده که تا دو ماه آینده ۴.۵ میلیون مترمکعب گاز دیگر جمع آوری خواهد شد.
اوجی به آماده افتتاح بودن ۵ مجتمع پتروشیمی تازه در کشور اشاره کرد و افزود: در حوزه انتقال گاز در سه سال اخیر بیش از هزار و ۸۰۰ کیلومتر خطوط جدید بهره برداری شده است و امروز شاهد افتتاح ۳۷۰ کیلومتر آن هستیم.
وی ادامه داد: تا پایان امسال نیز در حوزه انتقال خطوط لوله فرآورده های نفتی شاهد افتتاح هزار کیلومتر خط لوله خواهیم بود که ۴۰۰ کیلومتر از آن تا پایان دولت سیزدهم به بهره برداری می رسد.
وزیر نفت گفت: در سه سال اخیر ۶ هزار و ۷۰۰ روستا، ۵۰ شهر، ۲۲ نیروگاه، ۱۶ واحد صنعتی و ۶ ایستگاه تقویت فشار به خطوط لوله سراسری گاز متصل شده اند، در این مدت همچنین صنعت نفت و گاز میان گروه های اقتصادی کشور با رشد ۲۰ درصدی در سال ۱۴۰۲ بالاترین رشد اقتصادی را داشته است.
اوجی به اعتراف دشمنان مبنی بر افزایش صادرات نفت ایران نسبت به سال ۱۳۹۷ تاکنون اشاره و بیان کرد: ایالات متحده در این سال ها بیش از ۶۰۰ تحریم را ضد صنعت نفت ایران اعمال کرد، اما نتوانست حتی یک روز صادرات کشورمان را قطع کند.
وی با تأکید بر گازرسانی به نیروگاه چابهار و مشکلات و سختی های رساندن سوخت مایع به این نیروگاه افزود: با گازرسانی به این نیروگاه روزانه ۴ ۵ میلیون لیتر فراورده های نفتی آزاد و صادر خواهد شد.
وزیر نفت اعلام کرد: اکنون هشت پروژه گازی به ارزش ۳۶ هزار میلیارد تومان در استان سیستان وبلوچستان و کشور به بهره برداری رسمی رسید.
۱۰۰ درصد تجهیزات خطوط لوله بومی سازی است
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نیز در این آیین گفت: امروز به شکل بی سابقه ای در صنعت گاز کشور و برای نخستین بار پنج ایستگاه تقویت فشار گاز به صورت همزمان راه اندازی می شود که این موضوع نصاب تازه ای در طول عمر شرکت ملی گاز ایران است.
وی افزود: از مواردی که در روز کلنگ زنی فاز دوم تأسیسات ذخیره سازی گاز شوریجه خدمت رئیس جمهوری شهید قول داده بودیم، داخلی سازی سیستم کنترل در تأسیسات تقویت فشار گاز بود و امروز سه ایستگاه مجهز به سامانه کنترل تمام ایرانی به بهره برداری می رسد.مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه اکنون سطح داخلی سازی در پروژه های تأسیسات تقویت فشار گاز ۹۲ درصد و در خطوط لوله گاز ۱۰۰ درصد است، افزود: این وعده را می دهیم که به زودی فاز دوم پالایشگاه گاز ایلام را نیز با سیستم کنترل داخلی عملیاتی و تکمیل کنیم.
نوشادی تأکید کرد: جایگزینی گاز طبیعی با گازوییل که از مواهب احداث خط لوله گاز ایرانشهر - چابهار است، تنها در نیروگاه این شهر، روزانه مصرف ۲.۵ میلیون لیتر گازوئیل را حذف می کند که این موضوع، هوای پاکیزه و سود اقتصادی را به ارمغان می آورد.