عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی باید الگوی دیگر صنایع شود
امضای قرارداد طرح توسعه و بهرهبرداری میدان چنگوله
رکورد بیسابقه در تاریخ صنعت گاز
روسیه مشتری تجهیزات ایرانی میشود
4.3 همت سرمایه گذاری در ساخت داخل
بومی سازی 36 هزار قطعه راهبردی
اثرگذاری صنعت نفت در توسعه دانش بنیانها
امضای 19قرارداد1900 میلیارد تومانی
قراردادهای ساخت بار اول یکهزار میلیاردی
نقشآفرینی نفت و گاز پارس در کسب رتبه وزارت نفت
رشد شرکت ملی حفاری ایران در ساخت تجهیزات
تصویب طرحهای توسعه مدیران صنعت نفت
افزایش ۱۳درصدی درآمد پتروشیمی بوعلیسینا
7 عنوان قهرمانی برای نفت اهواز در مسابقات سراسری بانوان
قهرمانی کشتی فرنگی ایران در تورنمنت مجارستان
«شهید جمهور» احیاگر واحدهای اقتصادی بود
دبیر اجرایی نهضت احیای واحدهای اقتصادی با بیان اینکه عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی سال گذشته به ماهانه ۱۰ هزار میلیارد تومان هم رسید، تأکید کرد: فروش اعتباری محصولات پتروشیمی باید الگوی دیگر صنایع شود.
علی کریم پور دوشنبه، ۲۱ خرداد در نخستین همایش ملی عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی با بیان اینکه عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی، بسیاری از واحدهای پایین دست را احیا کرد، گفت: «شهید جمهور» به طور تخصصی احیای واحدهای اقتصادی را پیگیری و دنبال می کرد و احیاگر واحدهای اقتصادی بود.
وی افزود: بیش از ۹ هزار واحد اقتصادی در دولت سیزدهم در کشور احیا و به ایجاد ۲۱۵ هزار نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم منجر شد.
دبیر اجرایی نهضت احیای واحدهای اقتصادی ریاست جمهوری با اشاره به اینکه بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان سرمایه در دولت سیزدهم احیا شده است، ادامه داد: هیچ واحدی هم اکنون به راحتی تعطیل نمی شود و راهکارهای مختلفی برای احیای واحدهای اقتصادی در کشور تدوین شده است.
کریم پور با اشاره به ۱۰۵۰ احیاگر متخصص بخش خصوصی در حوزه تأمین مالی که هزار واحد را پارسال احیا کردند، بیان کرد: ۱۰ تا ۱۲ کتاب در زمینه احیای واحدهای اقتصادی چاپ شده است.
وی با بیان اینکه عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی سال گذشته به ماهانه ۱۰ هزار میلیارد تومان هم رسید، تأکید کرد: فروش اعتباری محصولات پتروشیمی باید الگوی دیگر صنایع شود.
نماینده مجلس شورای اسلامی:
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: توسعه روابط خارجی و دیپلماسی مؤثر دولت سبب افزایش صادرات نفت شد.
منصور شکراللهی ضمن تشریح بخش هایی از عملکرد دولت شهید رئیسی بیان کرد: افزایش تولید و صادرات نفت، رشد گازرسانی به شهرها و روستاها، رشد دانش بنیان ها در بخش نفت، تأمین سوخت مورد نیاز مردم در زمستان های سخت و طولانی و... بخشی از خدمات این دولت در حوزه انرژی بوده است.
وی با اشاره به برخی دیگر از موفقیت ها در حوزه وزارت نفت ازجمله بهره برداری از پالایشگاه فازهای ۱۴ و ۱۱ میدان پارس جنوبی افزود: مجموعه وزارت نفت نشان داد متخصصان ایرانی می توانند با وجود تحریم های ظالمانه خوب کار کنند و موفق باشند.
نماینده کهنوج، منوجان، رودبارجنوب، قلعه گنج، فاریاب و جازموریان در مجلس با بیان اینکه مشکلات با کشورهای همسایه، برای نمونه موضوع تبادلات گازی با ترکمنستان، در دولت سیزدهم حل شد، تصریح کرد: ظرفیت های بالایی در حوزه نفت و گاز داریم و تاکنون قراردادهای مؤثری با کشورهای مختلف امضا و بهره گرفتن از این ظرفیت ها آغاز شده و از این رو آینده وزارت نفت بسیار روشن است.
تفاهم نامه همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به منظور تشکیل تعاونی های مسکن جهش امضا شد.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل این شرکت و حامد ویس کرمی، معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی روز دوشنبه (۲۱ خرداد) در قالب طرح تشکیل تعاونی های مسکن جهش با هدف تأمین نیاز مسکن کارکنان این شرکت تفاهم نامه همکاری امضا کردند.براساس این گزارش، تشکیل تعاونی های مسکن جهش یکی از اقدام های مؤثر دولت مردمی سیزدهم است که براساس این راهبرد، حدود ۴۰۰ هزار واحد ساختمانی در کشور با اولویت خانه دار شدن جامعه کارگری، کارکنان، بازنشستگان و مستمری بگیران در حال اجراست.
نماینده مجلس شورای اسلامی:
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بخش انرژی در دولت شهید رئیسی تحول عظیمی را تجربه کرد، گفت: افزایش تولید و صادرات نفت یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم است.
رمضانعلی سنگدوینی با اشاره به اقدام های دولت شهید رئیسی در بخش انرژی بیان کرد: ما در این مقطع تولید نفتمان را افزایش دادیم و افزون بر اینکه نیاز پالایشگاه ها را برآورده کردیم، صادرات نفت را نیز افزایش دادیم.
وی افزود: به اعتقاد بنده دیپلماسی انرژی در دولت شهید رئیسی بسیار متحولانه و مناسب بود و شرایط در حوزه انرژی دستخوش تغییرات زیادی شد. این اقدام ها نشان می دهد ما در بخش انرژی در دولت سیزدهم فعالیت های مؤثری داشتیم.
نماینده گرگان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اقدام های مؤثر دولت سیزدهم در خصوص راه اندازی فاز ۱۱ پارس جنوبی تصریح کرد: همچنین در پی اقدام های دولت در حوزه انرژی به ظرفیت پالایشگاه آبادان افزوده و اقدام های درخور توجهی در این بخش انجام شد.
سنگدوینی گفت: افزون بر موضوع دیپلماسی موفق انرژی، دولت شهید رئیسی در زمینه حل ناترازی انرژی، افزایش حجم ذخیره سازی گاز، همچنین جمع آوری گازهای همراه نیز کارهای بسیاری انجام داد.
نماینده مجلس از فعالیت های صنعت نفت قدردانی کرد
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: وزارت نفت در دولت سیزدهم با حمایت و تقویت شرکت های دانش بنیان کسب وکارهایی نو را در کشور ایجاد کرد.
مصطفی نخعی با قدردانی از وزارت نفت بابت تلاش های انجام شده برای افزایش فروش و صادرات نفت در شرایط تحریمی بیان کرد: در این دولت منابع ارزی حاصل از نفت، گاز و میعانات گازی افزایش یافت که امیدواریم این رشد سال آینده نیز ادامه یابد.
وی با اشاره به دیپلماسی فعال انرژی دولت سیزدهم در دوران شهید رئیسی افزود: دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم نمره قابل قبولی را کسب کرد و به طور کلی اقدام های زیادی از سوی این دولت برای فعال کردن دیپلماسی انرژی انجام شد.
نماینده نهبندان و سربیشه در مجلس تصریح کرد: در بحث سوآپ گازی با ترکمنستان چند سال اختلاف جدی داشتیم، اما با انجام مذاکرات و دیپلماسی قوی انرژی، این مشکل بین دو کشور برطرف و ارتباطات گازی با ترکمنستان از سر گرفته شد.
نخعی یادآور شد: در موضوع جذب سرمایه گذار خارجی در حوزه نفت و گاز نیز تفاهم های قابل قبولی انجام شده و همکاری مطلوبی بین ایران و روسیه در حوزه انرژی در حال شکل گیری است.
وی به حمایت وزارت نفت از شرکت های دانش بنیان در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: وزارت نفت در دولت سیزدهم با حمایت و تقویت شرکت های دانش بنیان کسب وکارهایی نو را در کشور ایجاد کرد.
دبیرکل اوپک ضمن رد انتقادها درباره توافق اخیر اعضای اوپک پلاس در سی وهفتمین نشست وزارتی نفتی این ائتلاف گفت: تقاضای جهانی برای نفت خام اوضاع مطلوبی دارد.
به گزارش رویترز، هیثم الغیص به تازگی در یکی از نشست های تخصصی مجمع اقتصادی روسیه در سن پترزبورگ از تصمیم اعضای ائتلاف اوپک پلاس برای تعدیل در توافق های کاهش عرضه دفاع کرد و آن را موفقیت آمیز خواند.
وی همچنین با اشاره به افزایش سفرها درباره ادامه تقاضای مطلوب برای نفت خام ابراز خوش بینی کرد.
اعضای اوپک پلاس(ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت [اوپک و غیراوپک]) در سی وهفتمین نشست وزارتی این ائتلاف موافقت کردند بخش عمده کاهش عرضه نفت خود را تا سال ۲۰۲۵ تمدید کنند، اما راه برای تسهیل کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت کشور از اکتبر امسال باز شد. این کشورها تصمیم گرفتند افزون بر تصمیم سی وهفتمین نشست وزارتی اوپک پلاس (حفظ کاهش عرضه جمعی روزانه ۲ میلیون بشکه ای)، کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار بشکه ای را که در آوریل ۲۰۲۳ اعلام شده بود، تا پایان دسامبر ۲۰۲۵ تمدید کنند. افزون براین، این دسته از اعضا، کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه ای خود را که در نوامبر ۲۰۲۳ اعلام شده بود تا پایان سپتامبر ۲۰۲۴ تمدید خواهند کرد و سپس این رقم برای حمایت از ثبات بازار نفت به تدریج و به طور ماهانه تا سپتامبر ۲۰۲۵ تسهیل می شود. روند این تسهیل کاهش عرضه ماهانه می تواند با توجه به شرایط بازار نفت متوقف یا معکوس شود. سرمایه گذاران نگران بودند تصمیم پیچیده اوپک پلاس برای تولید، با وجود کند بودن روند رشد تقاضا به افزایش عرضه در اواخر سال جاری میلادی منجر شود.
وزیر نفت ونزوئلا با حضور در ترمینال غربی پایانه ذخیره و حمل نفت خام خوزه (TAECJAA)، از روند اجرایی این پروژه از سوی شرکت پتروپارس بازدید کرد.
پدرو رافائل تله چیا، وزیر نفت ونزوئلا، در این بازدید در جریان روند پیشرفت کارهای بازسازی مخازن 01- TA1-T و 02- TA1-T در بخش غربی پایانه ذخیره و حمل نفت خام این بندر قرار گرفت.
وی همچنین از مراحل اجرایی فعالیت های مهندسی و فنی گروه پتروپارس در پروژه افزایش ظرفیت نفت ترمینال خوزه بازدید و پیشرفت این پروژه را پیگیری کرد.
تازه ترین وضع پیشرفت پروژه و تأمین کالا نیز از سوی مدیران پروژه و مهندسان شرکت پتروپارس برای وزیر نفت ونزوئلا تشریح شد.
پدرو رافائل تله چیا هم ضمن ابراز رضایت از وضع بسیار مطلوب پروژه، بر گسترش همکاری ها و مشارکت پتروپارس در دیگر پروژه های نفت و گاز ونزوئلا تأکید کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خبر داد:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از امضای قرارداد طرح توسعه و بهره برداری میدان چنگوله با هدف تولید روزانه ۶۰ هزار بشکه نفت خام خبر داد.
قرارداد میدان نفتی چنگوله با حجم ذخیره درجای ۳ میلیارد و ۲۰۰ هزار بشکه نفت و با هدف تولید روزانه ۶۰هزار بشکه نفت بزودی امضا می شود.
به گفته محسن خجسته مهر، رقم سرمایه گذاری به منظور توسعه میدان نفتی چنگوله در استان ایلام یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار اعلام شده و امضای قرارداد با پیمانکار توسعه دهنده بزودی انجام خواهد شد.
معاون وزیر نفت افزود: ازجمله عملیات اجرایی در این میدان می توان به حفاری ۱۸ حلقه چاه تولیدی، حفاری ۲ حلقه چاه ارزیابی، حفاری ۲ حلقه چاه دفع پساب و تعمیر ۲ حلقه چاه، احداث تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله جریانی و احداث تأسیسات فراورش و انتقال نفت خام و گاز همراه اشاره کرد. خجسته مهر تصریح کرد: مبلغ ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار نیز برای هزینه های مسئولیت اجتماعی در این قرارداد در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه طرح توسعه میدان نفتی چنگوله از طرح های مصوب سفر رئیس جمهوری به استان ایلام به شمار می رود و توسعه آن، نقش مهمی در رونق اقتصادی و اشتغالزایی در استان ایلام دارد، بیان کرد: پیش بینی می شود این طرح توسعه ای، ۶ هزار ۵۰۰ فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کند. میدان مشترک نفتی چنگوله در مرز ایران و عراق، در جنوب غربی استان ایلام و حدود ۵۰ کیلومتری شهر مهران واقع شده است.
همسو با سرفصل های ابلاغی شورای اطلاع رسانی دولت انجام شد
دوره آموزشی سیاست ها و تکنیک های جدید رسانه ای به همت واحد آموزش اداره کل روابط عمومی وزارت نفت برگزار شد.
این دوره از تاریخ 20 تا 23 خرداد در قالب دو گروه با حضور روسا، سردبیران، خبرنگاران و کارکنان اداره کل روابط عمومی وزارت نفت، چهار شرکت اصلی (نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی) و شرکت های زیر مجموعه آنها به میزبانی مجتمع آموزشی - ورزشی محمودآباد برگزار شد . ارائه نمونه هایی از تاکتیک های جدید رسانه ای، اهمیت پوشش خبری و نقش روابط عمومی ها، ارکان پوشش خبری و تاثیر ابزارها، رسانه های جدید و اپلیکیشن های گوشی تلفن همراه بر فرایند تولید و انتشار خبر، راهبردها و سیاست های رسانه ای ثابت و متغیر جبهه رسانه های معاند و معارض در مقابل ایران، رویکردها، جهت گیری ها و استراتژی های پوشش خبری، تاکتیک های پوشش خبری، شاخه های ارزیابی پوشش خبری و روابط عمومی ها، شاخه های مختلف مدیریت پوشش اخبار، مدیریت تعارض در پوشش خبری و آسیب شناسی و نقد عملکرد روابط عمومی ها در پوشش خبری از مهم ترین سرفصل های این دوره بود که از سوی دکتر علی شاکر، پژوهشگر و مدرس حوزه ارتباطات و روابط عمومی تدریس شد . شایان توجه است، دوره سیاست ها و تکنیک های جدید رسانه ای از جمله سرفصل های ابلاغی شورای اطلاع رسانی دولت به روابط عمومی های دستگاه های اجرایی است که اداره کل روابط عمومی وزارت نفت تاکنون چند سرفصل را برگزار کرده است .
خانه مدیران صنعت نفت افتتاح شد
معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی با بیان اینکه در ابتدای کار مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، نظام جامع را تعریف و تهیه کردیم و در اختیار وزیر نفت قرار دادیم، گفت: در پایان دولت سیزدهم مجموعه ای را با اهداف و ریل گذاری های صحیح تحویل می دهیم.
مهدی علی مددی شنبه، ۱۹ خرداد در نشست شورای مدیران توسعه سرمایه انسانی صنعت نفت با اشاره به اینکه در ابتدای دولت سیزدهم و تحویل گرفتن مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، این مرکز از هدف اصلی خود دور شده بود، بیان کرد: با آغاز کار دولت سیزدهم، رویکرد مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت را به سوی تربیت مدیران آینده این صنعت تعریف کردیم و با همّت و حمایت مدیران منابع انسانی اقدام های مطلوبی انجام شد و این مرکز در مدار خود قرار گرفت.
وی با بیان اینکه در ابتدای کار مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، نظام جامع را تعریف و تهیه کردیم و در اختیار وزیر نفت قرار دادیم، افزود: همچنین زیرساخت های لازم در ۲۱ حوزه تخصصی برای همه مشاغل و پست های صنعت نفت تعریف شد.
معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی با بیان اینکه در پایان دولت مردمی سیزدهم، مجموعه ای را با اهداف و ریل گذاری های درست تحویل می دهیم، گفت: امیدواریم برنامه ای که قرار بود تا پایان سال ۱۴۰۸، ۵۰۰ مدیر توانمند تحویل صنعت نفت شود، تحقق یابد.
علی مددی بیان کرد: با افتتاح خانه مدیران صنعت نفت می توانیم همه داشته های مدیران خدوم این صنعت را جمع آوری کنیم و در اختیار مدیران آینده قرار دهیم تا آینده صنعت نفت بیش ازپیش روشن شود.
براساس این گزارش، در نشست شورای مدیران توسعه منابع انسانی صنعت نفت، مدیران چهار شرکت اصلی حضور داشتند و نظرها و درخواست های خود را مطرح کردند.
در حاشیه این نشست، ساختمان امور پشتیبانی و خانه مدیران صنعت نفت با حضور معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت افتتاح شد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تشریح کرد
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از اجرایی شدن اقدام های 9 گانه در این شرکت برای مبارزه با قاچاق سوخت و فراورده های نفتی خبر داد.
جعفر سالاری نسب دراین باره بیان کرد: تخصیص منطقی سهمیه جهاد کشاورزی مبتنی بر سطح زیر کشت، بازنگری حساب کاربری برخی ارگان های غیرمسئول در سامانه درخواست فراورده های نفتی (سدف)، تخصیص سوخت به نیروگاه براساس بازده، ارائه سهمیه تنخواه به ناوگان دیزلی، تخصیص نفت گاز در مسیر برمبنای اطلاعات برخط الکترونیکی اسناد حمل، توزیع کارت هوشمند سوخت ناوگان ترانزیت، عرضه الکترونیکی گاز مایع و محاسبه سوخت داخل باک وسایل نقلیه خروجی از مرز برمبنای باک پر، از اقدام های بسیار مهم این شرکت در دولت سیزدهم برای مبارزه با قاچاق سوخت بوده است. وی افزود: آمار سطح زیر کشت هر استان از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی اعلام و پس از هماهنگی با ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و مرکز توسعه مکانیزاسیون جهاد کشاورزی و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، سهم سوخت موردنیاز برای انجام عملیات زراعی و باغی به تفکیک هر استان به صورت مکتوب به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ابلاغ و سرانجام سقف سهمیه سوخت هر استان در «سدف» اعمال شد و توزیع سهمیه به تفکیک شهرستان به منظور مدیریت مصرف سهمیه در اختیار سازمان های جهاد کشاورزی قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با اشاره به اینکه متوسط راندمان نیروگاه های اعلامی از سوی وزارت نیرو ۳۹درصد است، تأکید کرد: همچنین به منظور جلوگیری از صدور بارنامه های جعلی، کنترل سوخت تحویلی به نیروگاه ها برمبنای راندمان در دستور کار ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز قرار گرفت و پس از برگزاری جلسات مشترک با حضور نمایندگان شرکت توانیر و شرکت ملی پخش، بازده هر نیروگاه بررسی و از سوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز به وزیران نفت و نیرو ابلاغ شد و شیوه نامه در حال اجرای مشترک دو وزارتخانه قرار دارد.
سالاری نسب با اشاره به اینکه به منظور بهبود فرایندهای تخصیص سهمیه به ناوگان دیزلی، حذف سهمیه پایه وفق مصوبات مربوطه در دستور کار کارگروه ملی پیمایش قرار دارد، افزود: در این حوزه به منظور تأمین سوخت موردنیاز بخشی از ناوگان که عملکرد گذشته را ندارند، پس از نشست های کارشناسی متعدد، مقدار سهمیه تنخواه تعیین و اقدام های فنی و تخصصی برای اعطای آن به این ناوگان انجام شد که همزمان با کاهش و حذف تدریجی سهمیه پایه، سوخت تنخواه به ازای هر کاربر، قابل واگذاری خواهد بود.
وی همچنین با اشاره به طرح تخصیص نفت گاز در مسیر برمبنای اطلاعات برخط الکترونیکی اسناد حمل گفت: شیوه اجرای این طرح به این صورت است که داده های هر بارنامه به صورت برخط به مرکز داده شرکت ملی پخش فراورده های نفتی اعلام و طبق سند مشخص به وسیله نقلیه مربوطه، مطابق با جدول پایگاه قواعد، سهمیه سوخت اختصاص می یابد. اجرای این طرح به صورت آزمایشی از مبدأ بندرعباس به سراسر کشور انجام شده که در صورت اجرای موفقیت آمیز و رفع چالش های احتمالی تخصیص، به طور سراسری عملیاتی می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی افزود: با تشکیل تیم پایشی مشترک با پلیس امنیت فراجا، اسناد حمل غیرواقعی و صوری شناسایی و افزون بر آن، طرح توزیع کارت هوشمند سوخت ناوگان ترانزیت اجرایی شد.
سالاری نسب اختصاص ۲۵ هزار فقره کارت هوشمند سوخت ناوگان ترانزیتی به سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و ایجاد وب سرویس آنلاین بین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و سازمان راهداری به منظور تخصیص سهمیه را از دیگر اقدام ها در این حوزه برای مبارزه با عرضه خارج از شبکه خواند و گفت: هم اکنون ۲۴ هزار و ۹۷۲ کارت هوشمند سوخت در بخش ناوگان خارجی نفت گازسوز فعال است.
با حضور سرپرست ریاست جمهوری و با بهره برداری از 8 هزار میلیارد تومان اعتبار رقم خورد
مروری بر طرح گازرسانی «یادگار ابراهیم» در خراسان رضوی
مشعل| عملیات اجرایی پنج پروژه بزرگ گازرسانی، بهره برداری از خط لوله انتقال گاز صالح آباد به تربت جام، افتتاح طرح گازرسانی به ۸۴ روستا و ۳۹۵ واحد تولیدی صنعتی، بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به 95 هزار و 500 واحد طرح نهضت ملی مسکن و طرح جایگزینی ۲۵۰ هزار بخاری کم مصرف با هدف صرفه جویی دو میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی با اعتبار بیش از هشت هزار و ۳۳۴ میلیارد تومان و با دستور سرپرست ریاست جمهوری آغاز شد. در میان پروژه های بهره برداری شده، خط انتقال تقویتی گاز صالح آباد به تربت جام به طول تقریبی ۷۵ کیلومتر و با اعتبار ۹۰۰ میلیارد تومان در کمتر از هفت ماه اجرایی شد که در طول تاریخ صنعت گاز ایران بی سابقه بود و رکورد کاری بی بدیل را به ثبت رساند که نتیجه آن پایداری شبکه گازرسانی در زمستان سال ۱۴۰۲ باوجود افزایش شدید مصارف گاز در استان بود.
۱۰۹ پروژه از مجموع ۱۲ دستگاه اجرایی و ۱۰ دستگاه ملی با اعتبار بیش از ۱۴۲ همت در چارچوب طرح «یادگار ابراهیم» که مزین به اسم شهید جمهور، سیدابراهیم رئیسی است، روز پنجشنبه (24 خردادماه) با حضور محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری و جمعی از وزیران دولت سیزدهم در خراسان رضوی رونمایی شد.
سرپرست ریاست جمهوری با بیان اینکه تحمل و تصور اینکه در جایی به جای شهید عزیزمان حضور پیدا کنم هم برای بنده سخت بود و هست و فقط شوق زیارت امام رضا (ع) سبب شد که برای این آیین به مشهد سفر کنم، افزود: در دیدار اخیری که با رهبر معظم انقلاب اسلامی داشتم، ایشان در ادامه توصیفات و سخنان شان در سالگرد امام راحل، درباره رئیس جمهوری شهید، با تألم و تأثری فرمودند که شهید رئیسی، خیلی مسیر خوبی را انتخاب کرده بود.
محمد مخبر با اشاره به اینکه هنوز فرصت کافی نداشتیم که به تبیین ابعاد عملکردی و شخصیتی شهید رئیسی بپردازیم، ادامه داد: جامع ترین توصیف درباره ایشان این است که بگوییم از تربیت شدگان برجسته مکتب امام راحل بود. مردم داری، دین مداری، علاقه به مستضعفین، توکل، توسل، شجاعت، دشمن شناسی و امثال آن ویژگی های برجسته ای در مکتب امام خمینی (ره) بود که هر کدام از این ویژگی ها در زندگی خود امام راحل سبب گشایش گره هایی بزرگ شدند. سرپرست ریاست جمهوری، تشخیص مشکلات، شناسایی اولویت ها، تعریف راه حل ها و اجرای آنها با روحیه مجاهدانه با تکیه بر توانمندی های جوانان نخبه را از دیگر ویژگی های عملکردی شهید رئیسی برشمرد و بیان کرد: هیچ وقت نشد که ایشان را در حالت بن بست ببینیم. در ابتدای آغاز به کار دولت مردمی با مشکلات متعددی روبه رو بودیم که قربانی شدن روزانه ۷۰۰ نفر بر اثر کرونا، تنها یکی از آنها بود و در حالت عادی و به نظر خیلی ها رفع این مشکلات اصلا راحت نبود؛ اما شهید رئیسی با روحیه مجاهدانه کار را آغاز و مشکلات را رفع کرد.
مخبر با اشاره به مشکلات دیگری از جمله فقدان ذخایر کافی کالاهای اساسی، مشکل در فروش نفت و بازگشت درآمدهای آن به کشور و قفل شدن آن در بیرون از کشور گفت: شهید رئیسی با روحیه مجاهدانه و تلاش شبانه روزی پای حل مشکلات ایستاد تا جایی که رهبر معظم انقلاب اسلامی که سال ۱۴۰۲ را سال رشد تولید اعلام کرده بودند، امسال را سال جهش تولید اعلام کردند، زیرا بستر این جهش از سوی دولت مردمی ایجاد شده بود.
وی با بیان اینکه کسب دستاوردهایی که دولت مردمی در عرصه دیپلماسی داشت، حتی در عرصه نظر و تصور نیز سخت بود، تصریح کرد: بازتاب شهادت دکتر رئیسی در عرصه بین المللی و ابراز همدردی و همبستگی کشورها و حضور هیأت ها برای ادای احترام به ایشان نیز بسیار گسترده و کم سابقه بود؛ حتی بسیاری از دشمنان ما نسبت به شهادت ایشان اظهار تاسف کردند.
سرپرست ریاست جمهوری گفت: سخنان و توصیفاتی که سران و مقامات کشورهای مختلف در دیدارها و تماس های تلفنی در این مدت با بنده داشتند، نشان از عمق و کیفیت ارتباطی بود که شهید رئیسی در عرصه دیپلماسی با دیگر کشورها برقرار کرده بود. یکی از ویژگی های ایشان این بود که در همان دقایق اولیه دیدارها و مکالمات با طرف گفت وگوی خود یک ارتباط عاطفی برقرار می کرد که خود این ارتباط عاطفی بستر حل مشکلات می شد.
مخبر افزود: عضویت در برخی پیمان ها و سازمان های منطقه ای و بین المللی مانند شانگهای، بریکس و اوراسیا دستاوردهای بزرگی است که امروز برخی کشورها حتی با حمایت و پشتیبانی آمریکا نتوانسته اند عضو آنها شوند و رهبر معظم انقلاب اسلامی تاکید دارند که باید بدقت از این دستاوردها مراقبت شود.
سرپرست ریاست جمهوری با بیان اینکه امروز تحریم ها مشکلات فراوانی را برای کشور ایجاد کرده اند و کسی منکر آن نیست، تأکید کرد: شهید رئیسی با علم به این مسأله تأکید داشتند که ما برای رفع تحریم ها تلاش و مذاکره می کنیم، اما معطل مذاکرات و رفع تحریم ها نمی مانیم و برای بی اثر کردن آنها تلاش خود را می کنیم و همین کار را هم کردیم. وی با تأکید بر اینکه پر کردن جای خالی شهید رئیسی به جد کار سختی است، تصریح کرد: ایشان خیلی از مسائل را تحمل می کرد که آرامش کشور حفظ شود؛ گاهی برخی مسائل خیلی ایشان را متاثر می کرد، اما در نهایت می گفت که اگر من حرفی در این رابطه بزنم، ممکن است سبب ناراحتی رهبر معظم انقلاب شود و همچنان موضعی نمی گرفت و سخنی نمی گفت.
مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز در آیین رونمایی از طرح های گازرسانی در خراسان رضوی گفت: امروز به برکت خون شهید رئیسی و همراهان، پروژه های گازرسانی به روستاها، واحدهای نهضت مسکن ملی، واحدهای تولیدی صنعتی، خط تقویتی انتقال گاز صالح آباد به تربت جام و طرح جایگزینی ۲۵۰ هزار بخاری کم مصرف در خراسان رضوی بهره برداری شد.
وی با بیان اینکه خراسان رضوی به دلیل دوری از منابع گازی جنوب شرق کشور در زمستان دچار ناترازی مقطعی گاز می شود که این موضوع در سال ۱۴۰۱ با قطع گاز بخشی از شهر تربت جام، خود را نشان داد، افزود: با دستور رئیس جمهوری شهید و جواد اوجی، وزیر نفت، پروژه ای با عنوان خط انتقال تقویتی گاز صالح آباد به تربت جام به طول تقریبی ۷۵ کیلومتر با اعتبار ۹۰۰ میلیارد تومان از سوی قرارگاه خاتم الانبیا (ص) اجرایی شد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: بهره برداری از این طرح در کمتر ازهفت ماه سبب ثبت رکوردی کاری در تاریخ صنعت گاز شد و نتیجه آن پایداری شبکه گازرسانی در زمستان سال ۱۴۰۲ باوجود افزایش شدید مصارف گاز در استان بود.
چگنی ادامه داد: در طرح یادگار ابراهیم، ۸۴ روستای خراسان رضوی با هشت هزار و 807 خانوار و ۳۹۵ واحد تولیدی صنعتی دیگر استان با ظرفیت جایگزینی هشت میلیون لیتر سوخت مصرفی سالانه از نعمت گاز برخوردار می شوند و زمینه آبادانی، رفاه و توسعه استان را شتاب خواهد داد.
وی با بیان اینکه یکی از ابتکارهای دولت سیزدهم، اجرای نهضت ملی مسکن بود، گفت: شرکت ملی گاز ایران نیز در کنار دولت خدمتگزار زیرساخت اجرای این طرح را فراهم کرد و بر این اساس، امروز با دستور سرپرست ریاست جمهوری عملیات اجرایی گازرسانی به ۹۵ هزار و ۵۰۰ واحد طرح نهضت ملی مسکن در خراسان رضوی آغاز خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران یادآور شد: بخشی از موضوع ناترازی گاز منطقه شرق کشور ناشی از وسایل بازده پایین در بخش خانگی است. از این رو، شرکت ملی گاز ایران، طرح جایگزینی ۲۵۰ هزار بخاری کم مصرف با هدف صرفه جویی دو میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی این استان را آغاز خواهد کرد.
به گفته چگنی، مددجویان کمیته امداد و بهزیستی در اولویت تعویض بخاری های فرسوده با بخاری های راندمان بالا قرار دارند و امیدواریم با مشارکت سرمایه گذاران بومی استان و اجرای این طرح، بخشی از ناترازی گاز شمال و شمال شرق کشور برطرف شود.
غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در محل افتتاح طرح خط انتقال تقویتی گاز صالح آباد به تربت جام بیان کرد: خط انتقال تقویتی گاز صالح آباد به تربت جام، یکی از پروژه هایی است که به دستور رئیس جمهوری شهید و وزیر نفت در خراسان رضوی اجرایی شد و دلیل آن هم حل بحران ناترازی گاز در زمستان سال ۱۴۰۱ بود.
وی افزود: زمان معمول برای اجرای این پروژه چند سال بود که با تلاش های انجام شده، به سرانجام رسید و وعده رئیس جمهوری شهید به مردم محقق شد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با قدردانی از تلاش های انجام شده برای اجرای این طرح و همکاری مردم منطقه گفت: خداوند متعال توفیق دهد بتوانیم راه شهدای خدمت همانند شهید رئیسی را ادامه دهیم.
حسن افتخاری، مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی در حاشیه آیین رونمایی از طرح های گازرسانی در خراسان رضوی تصریح کرد: دولت سیزدهم با توجه به اهمیت گاز طبیعی و نقش آن در اقتصاد و توسعه، گام های بلندی را برای تحقق عدالت اجتماعی و اقتصادی در خراسان رضوی برداشت، به نحوی که بیشترین خانوار روستایی و بیشترین واحد تولیدی صنعتی معادل ۲۲هزار خانوار و ۲۸۰۵ واحد، گازرسانی شد.
وی با بیان اینکه اکنون دو هزار و 710 روستای استان از نعمت گاز برخوردار است و پروژه گازرسانی به ۷۰ روستا نیز در حال اجراست، افزود: با تکمیل پروژه های گازرسانی، ۱۰۰ درصد خانوار روستایی واجد شرایط استان به شبکه گاز کشور متصل خواهد شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی ادامه داد: در بخش شهری نیز عملیات اجرایی گازرسانی به شهر باجگیران به عنوان تنها شهر باقیمانده استان در دولت سیزدهم آغاز شد.
افتخاری تعداد صنایع بهره مند خراسان رضوی از نعمت گاز در ابتدای دولت سیزدهم را ۱۴ هزار و ۷۵۴ صنعت اعلام کرد و گفت: با گازرسانی به دو هزار و 805 واحد تولیدی صنعتی جدید در دولت سیزدهم، این عدد به ۱۷ هزار و ۵۵۹ رسید که بیانگر رشد ۱۹ درصدی است.
وی یادآور شد: اجرای پروژه خط تقویتی انتقال گاز صالح آباد به تربت جام در زمستان سال ۱۴۰۱ و در پی افت فشار و قطع گاز بخشی از شهر تربت جام با دستور رئیس جمهوری شهید و وزیر نفت، از سوی قرارگاه خاتم الانبیا(ص) آغاز شد.
مشعل| برنامه و هدفی مهم در جهت حفظ استقلال و خودکفایی از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم و همزمان با تحریم های سخت و همه جانبه، تبدیل به جریانی پایدار در کشور و به خصوص صنعت نفت شد و در سه سال گذشته، نهضت دانش بنیان شدن صنعت نفت و ساخت بار اول قطعات حیاتی و پرکاربرد به بار نشست؛ به گونه ای که در نتیجه این جریان پایدار و نهضت همه جانبه، شمار شرکت های دانش بنیانی که با صنعت نفت همکاری دارند، از 150 شرکت به بیش از 700 شرکت رسیده و هزاران میلیارد تفاهم نامه و قرارداد ارزی و ریالی بین شرکت های داخلی صنعت نفت و شرکت های دانش بنیان و فناور منعقد شده است.
امروز موضوع ساخت داخل به برنامه ای راهبردی در بخش های مختلف صنعت بزرگ نفت تبدیل شده و در بیشتر شرکت های بزرگ و فعال، واحدی به عنوان ساخت بار اول یا ساخت داخل شکل گرفته که در ارتباط مستمر با مجموعه های دانش بنیان و فناور است. در همین مدت، شمار شرکت های دانش بنیان در فهرست بلند نفت به دو هزار و 500 شرکت رسیده و وزارت نفت سه سال پیاپی رتبه نخست حمایت از مجموعه های دانش بنیان و ساخت بار اول را در میان دستگاه های اجرایی کشور به دست آورده است.
در کنار این آمارها باید به صرفه جویی ارزی که ساخت داخل برای کشور در بلندمدت دارد، اشاره کرد. اگرچه نمی تواند عدد قطعی از این میزان صرفه جویی ارائه کرد، اما آمارهای جداگانه ای که شرکت های مختلف در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش منتشر می کنند، نشان از این اثرگذاری دارد. با این حال آنطور که در گزارش های معاونت پژوهش و فناوری ریاست جمهوری آمده، به ازای هر یک دلار سرمایه گذاری در حوزه ساخت داخل حداقل 8 دلار صرفه جویی برای کشور حاصل شده است. همچنین حداقل 400 میلیون دلار صرفه جویی ارزی تنها از محل قراردادهای ساخت بار اول در وزارت نفت حاصل شده که قطعا عدد واقعی در بلندمدت بیش از این رقم خواهد بود.
موضوع ساخت داخل به همین موارد محدود نمی شود و علاوه بر ایجاد جریانی از تولید و اشتغال، آن هم در سال هایی که با بیشترین میزان تحریم ها مواجه بوده ایم، زمینه ای قوی برای صادرات تجهیزات و قطعات، مواد شیمیایی و کاتالیست و حتی خدمات فنی و مهندسی را فراهم کرده است. امروز بازارهای جدیدی در آسیا و آفریقا و آمریکای جنوبی در انتظار تجهیزات و قطعات و کاتالیست های ساخت ایران هستند و این برنامه ریزی برای جذب بازارهای هدف جدید ادامه دارد.
فارغ از نتایج کمی که جریان ساخت داخل در دل هدف بزرگ اقتصاد مقاومتی داشته است، در این چند سال اخیر شاهد افزایش روزنه های امید در میان نخبگان ایرانی بوده ایم. بها دادن به شرکت های فناور و دانش بنیان که پایه و شروع کارشان با بخش خصوصی و جوانان نخبه است، در واقع توجه و حمایت در جهت حفظ این سرمایه ها در داخل کشور بوده است. می توان گفت که دانش بنیان شدن صنعت نفت و ساخت داخل نیازها و اتکا به توان داخلی تبدیل به یک راهبرد و نگاه کاربردی در میان همه اجزای صنعت نفت شده است.
حمایت تمام قد وزارت نفت از تأمین کنندگان فناوری های دانش بنیان
مشعل| وزارت نفت در سال های اخیر که تحریم های همه جانبه برای صنعت نفت ایران اعمال شده است، به جای توقف و انتظار، دست بر زانوی پرتوان متخصصان و سازندگان داخلی گذاشت. وزارت نفت، بخصوص در دولت سیزدهم با حمایت همه جانبه از سازندگان داخلی و تأمین کنندگان فناوری های دانش بنیان، تلاش کرد نیاز فناورانه خود را در داخل کشور تامین کند، به طوری که طی سه سال اخیر به شکل عملی و اجرایی، موانع مختلف پیش روی ساخت داخل و فعالیت مجموعه های دانش بنیان را از پیش روی آنها برداشت تا در همکاری برد- برد، هم نیاز خود را تامین و هم پایه های یک حرکت ارزشمند را در بلندمدت برای کشور بنیانگذاری کند.
صنعت نفت ایران، پس از پشت سر نهادن فراز و نشیب های فراوان طی یک دهه گذشته و رویارویی با شرایط سخت و پیچیده تحریمی، همچنان استوار بوده و توسعه خود را تداوم بخشیده است. در این میان، بومی سازی و دستیابی به دانش فنی فناوری های نوین، همواره از دغدغه های اصلی این صنعت بوده است؛ موضوعی که در چند سال اخیر با جهت گیری مدیران وزارت نفت به تأمین نیازهای کشور با استفاده حداکثری از توانمندی های داخل، قوت بیشتری به خود گرفته است. وزارت نفت طی این مدت، به عنوان شاگرد اول و پیشانی حرکت ساخت بار اول از سوی دولت معرفی شده است؛ هرچند که این رتبه به تنهایی نمی تواند همه تلاش ها و اقدام های شبانه روزی و دلسوزانه کارکنان صنعت نفت را نشان دهد.
وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری در پاسخ به «مشعل»، با اشاره به اینکه وزارت نفت در سال 1403 برای سومین سال پیاپی به عنوان رتبه نخست در ساخت بار اول و استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان شناخته شد، گفت: تاکنون بیش از ۶۲ طرح به ارزش ۹۲ میلیون دلار با ۵۱ شرکت دانش بنیان به مرحله امضای قرارداد رسیده است. همچنین با اجرای قراردادهای یاد شده، هزینه تأمین کالا به ۳۰ تا ۶۰ درصد نمونه خارجی کاهش می یابد که با به سرانجام رسیدن طرح های مصوب، سالانه بیش از ۳۵۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی ناشی از وارد نکردن اقلام موردنیاز برای کشور حاصل می شود.وی با بیان اینکه تاکنون ساخت ۱۴ تجهیز بار اول تکمیل شده است، افزود: توربواکسپندر، مبدل کلدباکس و کمپرسور سانتریفیوژ نمونه هایی از کالاهای ساخت بار اول است که داخل پالایشگاه گازی و دیگر بخش های صنعت نفت در حال استفاده هستند. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، اجرای طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی، ساخت بار اول تجهیزات راهبردی، جمع آوری گازهای مشعل، توسعه زنجیره ارزش گوگرد و ارتقای کیفی فراورده های نفتی را از جمله اقدام های بسیار مؤثر شرکت های دانش بنیان دانست.
زیدی فرد با بیان اینکه صنعت نفت به حدود 99 کاتالیست های اصلی نیاز دارد، اظهار کرد: در سال ۱۳۸۰ تنها سه نوع از کاتالیست ها بومی سازی شده بود که سال ۱۳۹۰ به ۱۳ کاتالیست رسید و هم اکنون ۹۵ کاتالیست مورد نیاز به ارزش مصرف سالانه یکهزار و ۱۱۳ میلیون دلار بومی سازی شده است. به همین دلیل می توان گفت که در زمینه کاتالیست، تقریباً به مرز خودکفایی رسیده ایم که این موضوع تا پایان سال 1404 به ۱۰۰ درصد می رسد.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با اشاره به اینکه درباره بحث صدور خدمات فنی مهندسی افزون بر بازارسازی برای شرکت های داخلی، به دنبال تسهیل گری صادرات برای شرکت های دانش بنیان بوده ایم، یادآور شد: افزون بر تشکیل کارگروه خدمات فنی مهندسی که متشکل از معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری، معاونت امور بین الملل و بازرگانی و شرکت های تابع است، اقدام های دیگری مانند تعمیرات اساسی و نوسازی پالایشگاه دیگر کشورها از سوی شرکت های تابع وزارت نفت انجام شده است. وی ادامه داد: همچنین سعی شد از ظرفیت سازندگان داخل و شرکت های دانش بنیان حداکثر استفاده شود که برای مثال در بازسازی پالایشگاه ال پالیتو کشور ونزوئلا ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار قلم کالا از سوی سازندگان داخلی تأمین شد و از این طریق، بازار بسیار مناسبی برای سازندگان و شرکت های دانش بنیان داخلی به وجود آمد.زیدی فرد گفت: صدور خدمات فنی مهندسی انجام شده، بر اساس حمایت های وزارت نفت در چرخه توسعه فناوری و معرفی این توانمندی ها به بازارهای بین المللی بوده است.وی افزود: استفاده از تجهیزات داخلی، اعتماد به توان داخلی، ممنوعیت واردات 200 قلم کالا، اثبات فناوری در صنایع داخلی، حمایت از استفاده از دانش فنی بومی شده در پالایشگاه های نفت و گاز، بازارسازی برای شرکت های توانمند و دانش بنیان و... به عنوان پشتوانه اعتمادی صدور خدمات فنی مهندسی در سطح بین المللی و رقابت با شرکت های معتبر است.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری بیان کرد: صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت در آذر سال 1401 سرمایه ثبتی خود را به مبلغ 2 هزار و 60 میلیارد ریال و در خرداد سال 1402 نیز سرمایه ثبتی خود را به مبلغ 5 هزار میلیارد ریال افزایش داده و بزرگ ترین صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی کشور به شمار می آید و رقم سال جدید هم به زودی اعلام می شود.
زیدی فرد اظهار کرد: با توجه به تصويب آيين نامه اجرايي ماده(8) قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و با هدف حمایت از تولید محصولات دانش بنیان، توسعه و حمایت از شرکت های تولیدکننده محصولات و کالاهای ساخت داخل و تسهیل ارائه خدمات مالی و تضامین موردنیاز شرکت های فعال در حوزه صنعت نفت «دستورالعمل اجرایی ترهین مطالبات قراردادی» در بهمن سال1401 از سوی وزير نفت ابلاغ شده است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون بیش از 300 میلیارد تومان انواع خدمات مالی و اعتباری از این طریق به شرکت های دانش بنیان ارائه شده است، افزود: فرایند ترهين مطالبات قراردادي با ارسال کتبی اطلاعیه تصمیم به ترهین قرارداد از سوی نهاد مالی به کارفرما آغاز می شود و در ادامه کارفرما با تأیید اصالت قرارداد و اعلام رضایت به اشتراک گذاری اطلاعات مالی این قرارداد به نهاد مالی، قرارداد ترهین با تأمین کننده امضا و کارفرما برای هر پرداخت قراردادی به شرکت متقاضی مجوز لازم را از نهاد مالی اخذ می کند.
معاون وزیر نفت در امور پژوهشی، فناوری و مهندسی گفت: با توجه به اهمیت سازوکار بیمهای و صدور ضمانت نامه محصولات و خدمات شرکتهای دانشبنیان در صنعت نفت و به منظور اجرای ماده 17 آیین نامه تولید، دانش بنیان و اشتغالزایی در صنعت نفت و با هدف حمایت از تولید مواد و تجهیزات راهبردی حوزه هاي نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی «دستورالعمل اجرایی صدور ضمانت و بیمه مسئولیت کالای صنعت نفت» چندی قبل از سوی وزير نفت ابلاغ شد. زیدی فرد ادامه داد: دستورالعمل اجرایی صدور ضمانت و بیمه مسئولیت کالای صنعت نفت به منظور توسعه فناوری و تولید محصولات بار اول در صنعت نفت كشور، اهمیت حفاظت از دارایی ها و تجهیزات موجود در مناطق مختلف عملیاتی اين صنعت راهبردي و کاهش خطر (ریسک) تجاری سازی محصولات دانش بنیان از طريق پوشش ریسک های احتمالی در استفاده از تجهیزات و جبران خسارت های احتمالی ابلاغ شده است.
وی افزود: با ابتکار صندوق نفت در استفاده حداکثری از منابع کمک های فنی- اعتباری پیش بینی شده در قانون بودجه و به منظور تأمین بخشی از منابع موردنیاز پیاده سازی این بیمه نوین در صنعت نفت در اواخر سال 1401 مبلغ یکهزار و 260 میلیارد ریال از این محل جذب شده و اقدام های لازم براي جذب منابع کمک سایر دستگاه های متولی از جمله معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در حال پیگیری است.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تصریح کرد: طراحی مدل کسب و کار و تسهیم ریسک، انتخاب سبدهای موضوع فعالیت، انتخاب شرکت های دانش بنیان فاز نخست، طراحی سامانه جامع اطلاعاتی محصولات وزارت نفت، تدوین و تصویب آیین نامه بیمه مسئولیت کالا وزارت نفت در بیمه مرکزی، امضای قرارداد با بیمه های اتکایی برای اتکایی کردن تضامین صادره، رونمایی از تصویر ضمانت نامه صادر شده و اجرای پایلوت برنامه به مدت 6 ماه برای کالاهای هدف با ریسک کم از سایر اقدام های انجام شده در اين حوزه از سوی صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت است.
زیدی فرد گفت: با توجه به اهميت تسويه به موقع مطالبات قطعي پيمانكاران طرف قرارداد با شركت ها و سازمان هاي تابع وزارت نفت در كاهش هزينه هاي سربار به پروژه های ناشي از اعمال ضرايب تأخير پرداخت در محاسبه هزينه ها و ضرورت اين موضوع درباره شركت هاي دانش بنيان و فناور كه عمدتاً از توان مالي محدودي برخوردار بوده و همواره با دغدغه دريافت مطالبات خود در موعد مقرر روبه رو هستند، دستورالعمل «اجرایی اعتبار اسنادی ریالی دانش بنیان وزارت نفت» در شهریور سال 1402 از سوی وزير نفت ابلاغ شده است. وی افزود: هدف این دستورالعمل، گسترش زيست بوم دانش بنيان در صنعت نفت و توسعه كسب وكارهاي فناورپايه، كاهش هزينه هاي تحميلي به پروژه ها و تسهيل شرايط براي توليد محصولات دانش بنيان و بار اول در صنعت نفت است.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با اشاره به اینکه تاکنون قراردادهایی به ارزش 5 هزار میلیارد تومان با شرکت ملی نفت ایران به ذی نفعی شرکت های دانش بنیان طرف قرارداد با این مجموعه به امضا رسیده است، گفت: امضای قرارداد تجمیعی اعتبار اسنادی ریالی با نهاد مالی، ارائه درخواست به شرکت تابع برای استفاده از اعتبار اسنادی ریالی، تدوین شرایط خصوصی اعتبار اسنادی و ضمانت تعهد پرداخت موضوع آن و اخذ مجوز استفاده از منابع برای گشایش، فرایند اجراي اعتبار اسنادی ریالی دانش بنیان است.
زیدی فرد با اشاره به اینکه برنامه توسعه واحدهای گاز طبیعی مایع شده (LNG) در ایران قدمت ۲۰ ساله دارد، اظهار کرد: در اوایل دهه ۸۰ و حین توسعه فازهای پارس جنوبی، چند فاز از این منطقه برای ال ان جی در نظر گرفته شد.
وی با بیان اینکه ال ان جی، یک محصول پرکاربرد و حیاتی در تجارت انرژی دنیاست، افزود: در همان زمان برای ورود ایران به عرصه تجارت ال ان جی در دنیا، چهار طرح بزرگ ال ان جی تعریف شد. معاون وزیر نفت در امور پژوهشی، فناوری و مهندسی اظهار کرد: با همه چالش ها و فرازونشیب ها، وزارت نفت از طریق صندوق بازنشستگی نفت، تاکنون موفق شده یکی از این چهار طرح ال ان جی تحت عنوان ایران ال ان جی را با ساخت نیروگاه و مخازن ذخیره سازی تا حد قابل قبولی پیش ببرد.
زیدی فرد بیان کرد: با حمایت وزارت نفت و مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، طرح تولید و ذخیره سازی گاز طبیعی مایع شده (MiniLNG) در دستور کار شرکت آهن و فولاد ارفع قرار گرفت و مراحل اولیه نخستین طرح مینی ال ان جی در کشور شامل دریافت مجوز خوراک، تأییدیه گزارش فنی و اقتصادی، تأییدیه توانمندی های مالی، انتخاب شرکت مدیریت پروژه، مذاکره با شرکت های صاحب لایسنس و غربالگری آنها، انتشار اسناد مناقصه EPC و دریافت پیشنهادها... انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه حمایت از علم و توسعه فناوری در کشور، بویژه در صنعت نفت خواسته مستمر و دغدغه مقام معظم رهبری، ریاست جمهوری و وزیر نفت است، اظهار کرد: توسعه دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی و به تبع آن، شرکت های دانش بنیان فرصت بسیار مناسبی برای رشد تولید در بستر اقتصاد دانش بنیان است. ضمن اینکه حمایت از گسترش پژوهش، توسعه فناوری و رشد شرکت های دانش بنیان، رویکرد اولویت دار وزارت نفت است که تاکنون هم در این زمینه پیشتاز بوده و با قوت بیشتری هم ادامه می یابد.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تصریح کرد: شناسایی دقیق نیازهای فناورانه، اولویت بندی و ارائه به ارکان مختلف شبکه دانش بنیانی کشور، استفاده از ظرفیت قانون ساخت بار اول با مشارکت معاونت علمی و وزارت صمت برای تسریع و تسهیل فرایند امضای قراردادها با شرکت های فناور و دانش بنیان از جمله اقدام های وزارت نفت در این زمینه بوده است.
وی افزود: همچنین وزارت نفت، اقدام به شناسایی مشکل شرکت های دانش بنیان در قراردادهای ساخت بار اول شامل تأمین سرمایه، ارائه ضمانت نامه های بانکی، گواهینامه کیفیت محصول و پذیرش ریسک کرد.
در این خصوص و به منظور رفع این مشکل ها، راهکارهای مختلفی از جمله تشکیل صندوق نفت برای کمک به تأمین مالی و ارائه ضمانت نامه ارائه شده که با رونمایی از دو طرح بیمه مسئولیت کالا و اعتبار LC ریالی، مسیر شرکت های دانش بنیان برای توسعه فناوری هموارتر می شود.
زیدی فرد استفاده از سرریز فناوری دیگر بخش های کشور از جمله فناوری های دفاعی، صنایع مرتبط و... برای کاهش زمان و هزینه توسعه و نفوذ فناوری را یکی از اولویت های وزارت نفت برشمرد و افزود: بسترسازی و تسهیل انتقال فناوری های جدید در صنعت نفت و تلاش برای توسعه آن از طریق شبکه علمی و دانش بنیانی کشور با قوت ادامه می یابد و ایجاد بستر برای رشد خلاقیت ها و نوآوری های عملیاتی کارکنان صنعت نفت و استفاده از توان آنها در ایجاد ارزش افزوده بیشتر برای کشور می تواند کمک زیادی به فعالیت های دانش بنیان صنعت نفت کند.
راه اندازی نخستین کلدباکس ساخت داخل مجتمع گاز پارس جنوبی تا آبان
مشعل| شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی یکی از مهم ترین بخش های صنعت نفت است که طی دو سال اخیر و به شکل متوالی در حوزه استفاده از اقلام راهبردی و کلیدی ساخت بار اول و همکاری با شرکت های دانش بنیان، در میان زیرمجموعه های صنعت نفت رتبه برتر را کسب کرده است. مجتمع گاز پارس جنوبی از ابتدای کار دولت سیزدهم تاکنون ۴۲ طرح زیربنایی و راهبردی ساخت بار اول را تهیه و با نزدیک به 20 شرکت دانش بنیان قرارداد هایی از نوع ساخت بار اول مبنی بر قانون جهش تولید امضا کرده است.
حاصل همکاری مشترک شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و شرکت های نوآور و دانش بنیان داخلی، ساخت و تولید بار اول مواردی مثل ماژول های سیستم کنترل MARK V، سیستم تشخیص نفوذ شبکه سیستم کنترل یوکوگاوا، کارت های سیستم کنترل توربواکسپندر نسخه دوم، سیستم بهینه شده کنترل سوخت توربین زوریا، توسعه دانش فنی و تولید انبوه جاذب جیوه، تنظیم کننده اتوماتیک ولتاژ سیستم تحریک ژنراتور (AVR)، الکتروموتور ضدانفجار پمپ آمین، شیر های کنترلی ایستگاه کاهش فشار بخار، کلدباکس هفت جریانه، توربواکسپندر ۲.۵ مگاوات و کمپرسور های افگس بورفیک و موارد دیگر بوده است.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» جزییات بیشتری از همکاری با شرکت های دانش بنیان برای ساخت بار اول ارائه کرد. احمد باهوش، جایگاه مجتمع گاز پارس جنوبی را یکی از عظیم ترین و بزرگ ترین مجتمع های گازی خاورمیانه خواند که بیش از 75 درصد انرژی کشور را تامین می کند و اظهار کرد: با توجه به بیانات و تاکید های رهبر معظم انقلاب در یک دهه اخیر و نام گذاری شعار هرسال مرتبط با تولید و اقتصاد، موضوع خودباوری در کشور و میدان دادن به جوانان ایرانی و استفاده از ظرفیت علمی کشور در اولویت بوده است.
باهوش با تاکید بر اینکه شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی بستر بزرگی برای حمایت از ظرفیت های داخلی و ایجاد فضا برای حمایت از جوانان ایرانی است، افزود: در چند سال اخیر در حوزه های مختلفی به جوانان و متخصصان داخلی میدان دادیم و خداروشکر نتایج خوبی به دست آوردیم که در بلندمدت نتایج اصلی آن برای کشور موثر خواهد بود.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با تاکید بر اینکه نتایج حمایت مجتمع گازی پارس جنوبی از شرکت های دانش بنیان و ساخت بار اول، بسیار قابل توجه بوده و در بسیاری از موارد حتی منجر به صادرات به کشور های منطقه شده است، افزود: روند صادرات به کشور های منطقه و از جمله کشور روسیه قابل توجه و امیدوارکننده است، ضمن اینکه این میزان صادرات علاوه بر تامین نیاز داخلی صنعت و مجتمع بوده است.
وی در ادامه افزود: در بسیاری از این موارد، شرکت دانش بنیان با یک شرکت خارجی و عموما با کشور های صاحب نام در حوزه گاز و به خصوص روسیه همکاری دارند؛ می توانم به شرکت «امواج آبی» اشاره کنم که تولیداتشان در آستانه جهانی شدن هستند. در حال حاضر شرکت های دانش بنیان و فناور زیادی در حوزه ساخت بار اول ورود کرده اند و در حوزه های مرتبط با ابزار دقیق، نرم افزار و سخت افزار و توربواکسپندر و موارد دیگری تحولات قابل توجهی را شاهد بوده ایم.
باهوش با اشاره به کسب مقام نخست حمایت از تولید و ساخت بار اول در سطح صنعت نفت در دو سال متوالی توسط مجتمع گاز پارس جنوبی اظهار کرد: به واسطه این انتخاب از شرکت ملی گاز ایران و به دنبال آن وزیر نفت در هیات دولت تقدیر شد. به عبارتی ظرفیت ایجاد شده برای ساخت داخل در مجتمع گازی پارس جنوبی توانسته یک جریان را در صنعت نفت ایجاد کند.
وی با اعلام اینکه بیشترین مبلغ قرارداد های ساخت بار اول در سطح کشور مربوط به مجتمع گازی پارس جنوبی است، افزود: در نمایشگاه نفت امسال قرارداد های جدید و خوبی در حوزه ساخت بار اول امضا شد و این مسیر ادامه دارد.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به یکی از پروژه های مهم و موفق این مجموعه در حوزه ساخت بار اول، یعنی ساخت کلدباکس گفت: آبان 1403 شاهد نصب و راه اندازی نخستین کلدباکس ساخت داخل در پالایشگاه هشتم که با مهندسی معکوس توسط نیرو های داخلی تهیه شده، خواهیم بود. این پروژه، پروژه ای ملی است که در همکاری و حمایت از شرکت دانش بنیان «هیلابیس» انجام داده است.
باهوش با تاکید بر اینکه با ساخت این کلدباکس، ایران جزو معدود کشور هایی است که ساخت این تجهیز مهم را بومی کرده است، افزود: آغاز ساخت و به ثمر نشستن این تجهیز مهم با حمایت شرکت ملی گاز ایران و مجتمع گازی پارس جنوبی بوده است و شرکت مربوطه امروز سفارش های زیادی در شرکت ملی نفت، پالایشگاه ها و مجتمع های صنعتی دارد.
وی با اعلام اینکه زمان تحقیقات و تولید کلدباکس حدود دو سال طول کشید، اظهار کرد: تعدادی از جوانان و متخصصین مجتمع نیاز به این تجهیز را تشخیص داده و مهندسی معکوس را آغاز کردند. در حال حاضر به مرحله تست کارگاهی و پیش تولید رسیده ایم و تا آبان ماه امسال شاهد نصب آن در فاز های 20 و 21 هستیم و به مرور در سایر فاز ها هم به کار گرفته می شود.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با بیان اینکه تجهیز کلدباکس علاوه بر به کارگیری در مجتمع های پالایشی، می تواند در شرکت های نفت و گاز منطقه و حتی روسیه مورد استفاده قرار گیرد، افزود: بیشتر از صرفه جویی ارزی که این تجهیز داشته و رقم کمی هم نیست، بیشترین تاثیر آن در عملیات و فرایند کار مجتمع بوده است. برخی مواقع شرایط به نحوی است که نبود یک تجهیز برای ما بازدارنده است و ما به هر قیمتی می خواهیم آن را تامین کنیم و حالا به دست هموطن های خودمان تولید و از خروج ارز جلوگیری می شود.
باهوش با اشاره به قرارداد های متعددی که در حوزه ساخت بار اول و مجموعه های دانش بنیان داشته اند، اظهار کرد: از جمله مهم ترین این دستاورد ها «برد های الکترونیکی» و «سیستم های کنترلی»، «توربواکسپندر»، «الکتروموتور» و انواع مواد شیمیایی بوده که همزمان با حمایت برای تولید داخل، از واردات آنها هم جلوگیری شده است.
وی به ارتباط با مجموعه های دانش بنیان و رفع موانع تولید ساخت بار اول اشاره کرد و گفت: بیشتر گلایه و بیان مشکلات شرکت های دانش بنیان با ما مطرح می شود، چراکه در ارتباط مستقیم با آنها هستیم اما مساله این است که ما تابع دستورات و آیین نامه های بالاسری هستیم و نمی توانیم خودمان شیوه ارتباطی دیگری را در پیش بگیریم.
وی در ادامه افزود: با این حال با توجه به توجهی که مقام معظم رهبری و مسئولان اجرایی در دولت داشته اند، مصوبات خوبی در جهت تسهیل عملکرد مجموعه های دانش بنیان و ساخت بار اول صورت گرفته است. به عنوان نمونه می توانیم تا 50 درصد پیش پرداخت را برای شرکت های ساخت بار اول و دانش بنیان زودتر پرداخت کنیم تا کار ها به خوبی پیش برود. در عین حال تلاش می شود مساله بازدارنده ای برای ادامه کار شرکت هایی که با ما همکاری دارند، وجود نداشته باشد.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با تاکید بر اینکه حل و فصل بسیاری از این مشکلات خارج از وظایف و حیطه مسئولیت ماست، افزود: تلاش می کنیم تا به نحوی موضوع ها و مشکلات شرکت های فناور را به بالادست منتقل کنیم تا راهکاری پیدا شود و کار پروژه پیش برود. البته خوشبختانه معاونت فناوری ریاست جمهوری و شخص آقای دهقان نگاه بسیار مثبتی نسبت به اقدام های وزارت نفت در حوزه ساخت داخل دارند و هر درخواست و مشکلاتی مطرح کرده ایم، به نحوی پیگیری و ابلاغ شده است.
همچنین سیدرضا غفاری، مدیر پژوهش مجتمع گازی پارس جنوبی در پاسخ به خبرنگار مشعل به گزارش ریاست جمهوری درباره عملکرد مجموعه های دانش بنیان و ساخت بار اول در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: طبق این گزارش به ازای هر یک دلار که در ساخت داخل اقدامی صورت گرفته، نزدیک به 8 دلار صرفه جویی انجام شده است.
غفاری افزود: به عبارتی هر میزان که برای ساخت داخل هزینه شده، باید هشت برابر آن پول و ارز می دادیم تا در یک دوره زمانی طولانی، نیازمان را از شرکت های خارجی تامین کنیم. در سال های گذشته واردکننده بسیاری از این تجهیزات بودیم و حالا نه تنها خودمان نیازمان را تامین می کنیم، بلکه کشوری مثل روسیه که خودش یک قدرت در حوزه گاز محسوب می شود، به دنبال قطعات ساخت ایران است.
نگاهی به عملکرد شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در حوزه ساخت بار اول
مشعل| شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به عنوان یکی از بزرگترین هلدینگ های پتروشیمی کشور که در حال حاضر 17 شرکت تولیدی در زیرمجموعه آن قرار دارد، طی سه سال گام های قابل توجهی را در مسیر تحقق ساخت داخل و اتکا به توان داخلی برداشته و در سال 1402 نیز رتبه نخست داخلی سازی در صنعت پتروشیمی را به دست آورده است.
بر اساس اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی تا پایان سال 1402، بیش از ۱۲ هزار قلم داخلی سازی در صنعت پتروشیمی کشور صورت گرفته که این عدد هر روز در حال تغییر و به روزرسانی است. بر اساس این اطلاعات، هلدینگ خلیج فارس رتبه نخست ساخت داخل در صنعت پتروشیمی را با ۳۵ درصد داخلی سازی از اقلام احصا شده به خود اختصاص داده و هلدینگ های تاپیکو ، باختر و پارسیان به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند. بر اساس آخرین اعلام این هلدینگ تاکنون بیش از 4.3 همت داخلی سازی بر مبنای تحویل کالا انجام شده و 39 ماده شیمیایی و کاتالیست و 4 هزار و 176 کد منحصر به فرد، داخلی سازی شده است.
در آخرین گزارش های معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به عنوان یکی از مجموعه های پیشرو در حوزه ساخت بار اول و همکاری با شرکت های دانش بنیان معرفی شد.
بابک آروند، مسئول ساخت داخل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با تاکید بر اینکه این شرکت طی چند سال اخیر به شکلی هدفمند و متمرکز موضوع ساخت داخل را پیگیری کرده است، گفت: موضوع ساخت داخل در هلدینگ خلیج فارس با هدف استفاده حداکثری از توانمندی شرکت های داخلی به جای شرکت های خارجی دنبال می شود.
وی با اشاره به 17 مجتمع تولیدی که در زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس قرار دارد، افزود: این شرکت ها هرکدام به فراخور توانمندی ها و نیازمندی هایشان در این سال ها، فرایند ساخت داخل را انجام می دادند. هلدینگ خلیج فارس با بررسی فرایند اجرایی آنها طی سه سال گذشته، الگویی را به شکل جامع برای مجتمع های تولیدی تهیه کرد تا عملکرد هر کدام و سیستم هایی را که برای ساخت داخل دارند، بررسی کند و هرکدام که اقدام یا برنامه کاربردی و قوی داشتند، مورد استفاده قرار گیرند.
آروند با تاکید بر اینکه برخی شرکت ها، عملکردی قوی تر و بیشتر داشتند و تدوین یک دستور العمل جامع برای شرکت های مختلف تابعه در حوزه ساخت داخل در دستور کار قرار گرفت، اظهار کرد: چند پیش فرض اصلی در این مسیر داشتیم؛ نخست اینکه هیچ شخص و مرجعی نمی تواند به اندازه خود آن مجتمع تولیدی، نیازمندی ها را بشناسد و راهکار مناسب پیدا کند.
وی افزود: دوم اینکه لازم است دپارتمان های مجتمع ها فعال شوند تا با توجه به نیازهای مشترک، هم افزایی و تبادل اطلاعات داشته باشیم. در عین حال تاکید شد که فرایند ساخت داخل، تنها منوط به یک دپارتمان نیست و همه اجزای سیستم شامل خدمات فنی، تعمیرات، بهره برداری، مهندسی، پژوهش و فناوری و حتی واحد بازرگانی هم درگیر این فرایند هستند.
مسئول ساخت داخل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیان اینکه این دستورالعمل پس از تدوین و فیلتر در اداره دارایی های فیزیکی زیرمجموعه مدیریت تولید، مورد تایید قرار گرفت، افزود: خوشبختانه در مجموعه هلدینگ خلیج فارس، اعتقاد راسخی به موضوع ساخت داخل وجود داشت و با همراهی و حمایت معاونت های برنامه ریزی و کسب و کار گروه و دستور مستقیم مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس، این شیوه نامه از دو سال گذشته به مجتمع ها ابلاغ شده است.
آروند افزود: در عین حال کارگروه های ساخت داخل در مجتمع ها شکل گرفته و آموزش ها و الزام ها تفهیم شده تا همه نیازهای مربوط به داخلی سازی روشن باشد. به عبارتی سعی کرده ایم تا حد امکان، داخلی سازی از یک فرایند معین و ثابت بگذرد و تنها در صورتی که شرایط تولید داخل مهیا نبود، خرید خارجی انجام شود.
وی در ادامه به نتایج اقدام های صورت گرفته در زمینه ساخت داخل اشاره کرد و گفت: در نتیجه این داخلی سازی طی دو سال اخیر، نتایج خوبی را شاهد بودیم و در 17 شرکت تولیدی زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس درسال 1402 بیش از 4.3 همت داخلی سازی بر مبنای تحویل کالا انجام شده، ضمن اینکه 39 ماده شیمیایی و کاتالیست و 4 هزار و 176 کد منحصر به فرد داخلی سازی شده است.
آروند همچنین در ادامه افزود: وقتی در مورد داخلی سازی صحبت می شود، باید شاخصی برای اندازه گیری وجود داشته باشد تا قابلیت پیگیری در مجتمع ها و دوره های زمانی مختلف را داشته باشد. در حوزه ساخت داخل برای هر قطعه، شناسه و یک کد در نظر گرفته شد تا در همه مجتمع ها یکسان سازی و از ارائه گزارش تکراری جلوگیری شود. برنامه ریزی ما این است که طی چند سال، عدد کدها را به حداقل ممکن برسانیم و همه موارد اصلی داخلی سازی شود.
مسئول ساخت داخل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با تاکید بر اینکه به دنبال سیستماتیک کردن گزارش های ساخت داخل به شکل مکانیزه هستیم تا در لحظه همه اطلاعات جمع آوری شوند، افزود: به منظور شناسایی دو طرف عرضه و تقاضا در حوزه ساخت داخل، هلدینگ خلیج فارس تاکنون پنج دوره نمایشگاه تخصصی ساخت داخل و پتروکم برگزار کرده که هدف از آن، رشد شرکت های دانش بنیان و فناور بود، به همین دلیل پنل های تخصصی را با حضور شرکت های مختلف داشتیم. در این نشست ها شرکت ها بنا بر تخصص خود دسته بندی و توانمندی خودشان را اعلام کردند و نتایج خوبی حاصل شده است.
وی با بیان اینکه ساخت داخل، فرایندی یک شبه نیست؛ طی - سه سال اخیر تقریبا بیشتر نیاز مجتمع ها برطرف شده است، افزود: خوشبختانه در قطعات و تجهیزات مکانیکی 75 تا 80 درصد داخلی سازی موفق بوده؛ اما در حوزه برق و ابزار دقیق و در آلیاژها و سیستم های پلیمری هنوز جای کار داریم.
آروند به اقدام های خوبی که در حوزه ساخت انواع مواد شیمیایی و کاتالیست انجام شده است، اشاره کرد و گفت: در حال حاضر 85 تا 90 درصد مواد شیمیایی و کاتالیست های فرایندی مجتمع ها داخلی سازی شده و بزودی پرونده بومی سازی کاتالیست ها بسته می شود.
مسئول ساخت داخل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در ادامه از جمله کارهای با اهمیت به داخلی سازی کلدباکس به عنوان یک تجهیز پیچیده، فرایندی و هایتک اشاره کرد و گفت: یک شرکت ایرانی و دانش بنیان با حمایت فنی مجتمع ها توانست کلدباکس را داخلی سازی کند و در چند مجتمع به صورت موفقیت آمیز در مدار تولید قرار گیرد.
آروند همچنین به داخلی سازی چند مورد کاتالیست مهم و کاربردی در مجتمع ها اشاره کرد و گفت: یک تاور مهم و کاربردی چند سال پیش و در آتش سوزی این مجتمع از بین رفت؛ اما دوباره درسال 1402 داخلی سازی شد. ساخت این تاور، مراحل سختی از نظر ساخت و دانش فنی داشت که خوشبختانه بخوبی اجرا شد.
وی با تاکید بر اینکه طی سه سال اخیر کارهای متعدد و ارزشمند زیادی در زمینه شرکت های برتر سازنده داخلی انجام شده است، افزود: این همکاری ادامه دارد و هر سه ماه یکبار گزارش های مدونی را از مجتمع های پتروشیمی دریافت می کنیم و جلسه ای هماهنگ برگزار می شود تا همه اقدام ها اعلام شود و مجتمع ها در جریان جزئیات قرار گیرند.
موفقیت پالایشگاه نفت بندرعباس در همکاری با دانش بنیان ها
مشعل| شرکت پالایش نفت بندرعباس به عنوان یکی از واحدهای پیشرو و موفق در زمینه همکاری با شرکت های دانش بنیان و ساخت قطعات مورد نیاز این صنعت برای بار اول معرفی شده است. این مجموعه در چند سال اخیر و به خصوص در سه سال دولت سیزدهم که حمایتی ویژه و مستقیم از موضوع ساخت داخل وجود داشته، توانسته است تعداد قابل توجهی از تجهیزات و مواد شیمیایی مورد نیاز خود را داخلی سازی کند. آنطور که در آمار ارائه شده مدیرعامل این شرکت آمده است، 36 هزار قطعه تاکنون در این مجموعه بومی سازی شده و این روند با قوت ادامه دارد.
شرکت پالایش نفت بندرعباس به عنوان یکی از مجموعه های برتر و موفق در زمینه ساخت داخل از سوی معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت معرفی شدند و هفته نامه مشعل برای تشریح این عملکرد ارزشمند با احمد هاشمی، مدیرعامل این شرکت گفت وگوکرده است که در ادامه می خوانید.
هاشمی با تاکید بر اینکه تحریم ها در عین ایجاد محدودیت، منشا اثرهای مثبتی به لحاظ کیفی در صنعت نفت بوده است، اظهار کرد: باید از این دستاوردها به عنوان فرصت سازی های نفتی که بی سابقه یا کم سابقه هستند، یاد کرد. برای خنثی سازی و مقابله با تحریم ها و محدویت ها در صنعت نفت نباید منتظر ماند و چشم امید به خارج از کشور داشت، زیرا مقوله انرژی در جهان یک مقوله راهبردی است و همه کشورهای جهان و به ویژه قدرت های این حوزه، از همین زاویه برای ایجاد وابستگی برای کشورهای در حال توسعه به آن نگاه می کنند. وی افزود: برای پیشرفت و قطع وابستگی در صنعت نفت و مقابله با آسیب ها و فشارهای خارجی باید با تقویت خودباوری، اتکا به توان و دانش داخلی برای تامین قطعات مورد نیاز و دستیابی به فناوری های روز آمد دنیا حرکت کنیم. این حرکت در شرکت پالایش نفت بندرعباس با بومی سازی بسیاری از تجهیزات و قطعات حوزه پالایشگاهی، همچنین بومی سازی فناوری های روزآمد جهان با اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین انجام شده است.
هاشمی با تاکید بر اینکه باید به سمت خودکفایی حرکت کنیم و با استفاده از ظرفیت های داخلی به سمت بومی سازی تولیدات گام برداریم، افزود: ظرفیت انسانی لازم را برای توسعه تولید تجهیزات و اقلام راهبردی در اختیار داریم و باید از این ظرفیت نهایت بهره را ببریم و با استفاده از ظرفیت نخبگان کشور در حوزه شرکت های دانش بنیان، به بومی سازی و تولید اقلام راهبردی صنایع بپردازیم. خوشبختانه در این مدت پس از بومی سازی تجهیزات و خدمات فنی و مهندسی، توانستیم این محصولات را به خارج از مرز ها از جمله در ونزوئلا، عراق و برخی دیگر از کشورهای همسایه ارائه کنیم.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به جایگاه این مجموعه در تولید فراورده های نفتی راهبردی مورد نیاز کشور گفت: اساس این تولید فرایندهای پیچیده علمی، همچنین اجرای طرح های توسعه محور متکی بر دانش برای تولید محصولات با کیفیت مطابق با استاندارد های جهانی است؛ از این رو متخصصان شاغل در این حوزه در بسیاری از موارد توانستند با تکیه بر تخصص، توانایی و استفاده از ظرفیت های علمی و پروژه های دانش بنیان داخلی، افزون بر جلوگیری از توقف تولید و افزایش امنیت تولید، موجب قطع وابستگی، صرفه جویی اقتصادی و همچنین جلوگیری از خروج ارز از کشور شوند.
هاشمی با تاکید بر اینکه دسترسی به کاتالیست با کیفیت ایرانی مزایای بسیاری دارد که مهم ترین آن در دسترس بودن شرکت سازنده برای تضمین محصول و قیمت مناسب و صرفه اقتصادی آن باشد، افزود: این موضوع سبب می شود هنگام فرا رسیدن زمان تعمیرات اساسی برای واحد هایی که نیاز به تعویض کاتالیست دارند، به شکل مناسب تر و مطمئن تر بتوان برنامه ریزی کرد و بابت تحریم ها و دسترسی نداشتن به کاتالیست با اعیار مشخص نگرانی نداشته باشیم.
وی با بیان اینکه اعتماد به توانایی متخصصان داخلی و حرکت به سمت فعالیت های دانش بنیان زمینه قطع وابستگی به خارج، جلوگیری از خروج ارز از کشور، بی اثرسازی تحریم ها، تولید مستمر، صرفه جویی و بهبود عملکرد اقتصادی را به همراه داشته است، گفت: ارتقای کیفیت محصولات سنگین که با دانش کاملا بومی و ایرانی در حال اجراست، از جمله اقدام های موثر در همکاری با دانش بنیان ها بوده است. این طرح از پیچیده ترین و تخصصی ترین طرح های ملی دانش بنیان به شمار می آید. وی افزود: در کنار واحد کارآفرینی و اشتغال دانش بنیان، ستاد تحول آفرین و دانش بنیان نیز با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان این شرکت با هدف بهره گیری از خرد جمعی، انتقال تجربه، علمی سازی فرآیند ها و شناسایی فرصت ها و ظرفیت های دانش محور راه اندازی شد. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس، یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به موفقیت در حوزه ساخت داخل و بومی سازی قطعات مورد نیاز را انعقاد قرارداد با شرکت های دانش بنیان عنوان کرد و گفت: این قرارداد ها انتقال فناوری و دانش فنی مورد نیاز را تسهیل می کند.
هاشمی افزود: در این مسیر شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز با هدف بهبود عملکرد و کاهش ریسک های عملیاتی و تکیه بر توان داخلی موفق شده است با 35 شرکت دانش بنیان در زمینه اجرای پروژه و ساخت قطعات مورد نیاز همکاری کند که حاصل این ارتباط، ساخت و بومی سازی 2 هزار و 283 قطعه و 8 پروژه بزرگ را به ارزش بیش از 13 میلیارد ریال بوده است. وی در ادامه افزود: شرکت پالایش نفت بندرعباس موفق شده است 61 درصد از قطعات مهم و مورد نیاز خود را از داخل کشور تامین کند که این اقدام علاوه بر حفظ منابع و صیانت از سرمایه های ملی و جلوگیری از خروج ارز از کشور، موجب کاهش ریسک توقف تولید به دلیل دسترسی نداشتن به قطعات به واسطه تحریم، تسریع و تسهیل در تامین قطعات و در نهایت بهبود فرایندهای عملیاتی و پایداری تولید شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با اعلام اینکه تاکنون حدود 36 هزار قطعه مهم و راهبردی را بومی سازی کرده ایم، افزود: بومی سازی این تعداد قطعه، حدود 58 میلیون یورو صرفه جویی به همراه داشته است و این دستاورد افزون بر کمک به پایداری تولید و جلوگیری از هرگونه وقفه در تامین پایدار انرژی مورد نیاز کشور و خروج ارز از کشور، موجب توانمندی و اعتماد به نفس تولیدکنندگان داخلی و خودباوري در زمینه توان و ظرفیت کشور شده است.
وی با تاکید بر اینکه بسیاری از اقلام ساخته شده جزء قطعات و تجهیزات مهم و حیاتی صنعت پالایش نفت است، افزود: ساخت این قطعات، پایداری تولید را تضمین می کند؛ شرکت پالایش نفت بندرعباس پس از سال ها کار در حوزه مهندسی معکوس و بازدید از سازندگان و تولیدکنندگان توانمند و قبول ریسک، توانسته در زمینه تامین قطعات و تجهیزات در حوزه های متفاوت به روش مهندسی معکوس از طریق برون سپاری اقدام کند.
هاشمی در توضیح بیشتر این موضوع افزود: اگر بخواهیم جزئی تر به این موارد اشاره کنیم؛ هم اکنون 95 درصد قطعات ماشین آلات دوار، 95 درصد قطعات مکانیکال سیل، 85 درصد قطعات دستگاه های ثابت، 65 درصد قطعات ابزار دقیق، 65 درصد قطعات الکتریکی، 80 درصد شیرآلات صنعتی و 95 درصد مواد شیمیایی شامل رنگ ها، روغن ها و کاتالیست ها در این شرکت پالایشی از تولید کنندگان داخلی تامین می شود. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس دیگر اقدام های موفق پالایشگاه نفت بندرعباس در مقابله با تحریم ها را برشمرد و گفت: تولید اسیدکلریدریک گازی مورد استفاده در صنایع پالایشگاهی، انجام طرح احيای جاذب هاي سامانه خالص سازي هيدروژن با استفاده از گاز ازت داغ، طراحي، نصب و راه اندازي P.L.C براي واحدهاي خشك كننده هواي ابزار دقيق، تعمير كارت هاي AVR ژنراتورهاي پالايشگاه و طراحي، ساخت، نصب و راه اندازي سيستم اطفای حريق توربين هاي گازي از جمله این دستاوردها هستند. وی افزود: یکی دیگر از موارد، ساخت قطعه الکتریکی کنترل کننده گرمکن واحد احیای کاتالیست است که با مهندسی معکوس و تحلیل عملکرد قطعه ساخته و از توقف تولید جلوگیری کرد.
حمایت های دلگرم کننده مجموعه های پالایشی از ساخت داخل
مشعل| به گزاف نیست اگر صنعت نفت، میدان دار اجرای سیاست ساخت بار اول لقب گیرد؛ سیاستی که هرنوع وابستگی به کالاهای خارجی را نفی و با حمایت از ساخت داخل زمینه لازم را برای رشد و توسعه هرچه بیشتر شرکت های دانش بنیان مهیا کرد. هم اکنون بیش از 90 درصد قراردادهای ساخت بار اول به صنعت عظیم و راهبردی نفت و گاز کشور تعلق دارد، به ویژه آنکه از ابتدای دولت سیزدهم حدود ۱۵۰ شرکت دانش بنیان با صنعت نفت همکاری می کردند که تعداد این شرکت ها هم اکنون به بیش از ۷۰۰ شرکت رسیده است. در حقیقت می توان مدعی بود در کسب دانش فنی به جایی رسیدیم که امروز صنعت نفت به یک صنعت متکی به خود و کاملا داخلی تبدیل شده است و به طور کامل از سوی شرکت های داخلی مدیریت می شود.
شرکت های تابع صنعت نفت هریک به زعم خود نقشی متمایز و برجسته را در زمینه اعتماد به ظرفیت های داخلی ایجاد کردند. سیاست وزارت نفت در امکان پذیری دسترسی به انواع تجهیزات و کالاهای راهبردی ارائه شده ازسوی دانش بنیان ها، سیاستی درست و سبب شده است تا این دست از فعالان عرصه علم و دانش با تلاش و توان بیشتری در این فرآیند رقابتی ظهور و بروز یابند و از حق نگذریم، حیات دانش بنیان ها مرهون این نوع اعتمادسازی هاست. خوشبختانه از ابتدای روی کارآمدن دولت سیزدهم تاکنون، اتکا به توان سازندگان ایرانی جانی دوباره گرفته و بهره مندی از ظرفیت های شرکت های داخلی رو به فزونی است.
مهم ترین هدف و رسالت اصلی واحد بررسی فنی منابع و ساخت داخل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران فراهم کردن زمینه مناسب برای تولیدات فناورانه و به موازات آن بومی سازی و حمایت از ساخت داخل است و بر این اساس برنامه ها و اولویت های کاری نیز مطابق این هدف چیده و پیگیری می شود، در این زمینه، سید زین العابدین پورالحسینی، رئیس واحد بررسی فنی منابع و ساخت داخل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به اهم دستاوردهای این شرکت در زمینه ساخت بار اول اشاره و عنوان کرد: از آغاز به کار دولت سیزدهم و الزام برای محدود کردن خرید خارجی هر نوع اقلام و تجهیزات راهبردی مورد نیاز صنعت نفت، اولویت دادن به تولیدات داخلی در دستور کار قرار داده شد که در ادامه این مسیر استفاده حداکثری از توان شرکت های دانش بنیان و تعریف همکاری های مشترک در حوزه دانش فنی و فناوری روزآمد با محوریت مهندسی و توسعه ساخت داخل پیگیری شد که بر این اساس توانستیم با حمایت این شرکت ها درصد بالایی از نیازمندی های شرکت پخش فراورده های نفتی را تامین کنیم.
وی ادامه داد: البته ناگفته نماند، هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که تمام و کمال همه نیازمندی ها را از داخل تامین و بومی سازی کند، اما با توجه به شرایط و ایجاد محدودیت های ناشی از تحریم های ظالمانه فرصت مغتنمی بود تا بتوانیم نهایت استفاده را در زمینه پیشرفت و توسعه ساخت داخل به کار بگیریم.
رئیس بررسی فنی منابع و ساخت داخل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: به طور میانگین کالاهای تولیدی ما از عمق ساخت داخل 30 تا 70 درصدی برخوردار است؛ برخی دیگر از اقلام نیز به شیوه مهندسی معکوس تهیه می شود، اما مهم ترین مسئله این است که اگر کالایی مشابه ساخت داخلی داشته باشد، حتما می بایست از توان و ظرفیت داخلی برای ساخت و تولید آن کمک گرفت.
به گفته وی، دسته فلومترها جزء مهم ترین اقلام مورد نیاز شرکت پخش فراورده های نفتی به شمار می آید، فلومتر یک نمونه از تجهیز ابزار دقیقی است که برای اندازه گیری میزان جریان فراورده مایع یا گاز، کاربرد دارد، اگر در هر صنعتی مقدار پردازش سیال دقیق نباشد، با خسارت های جبران ناپذیری روبه رو خواهیم شد. فلومترها در جایگاه های عرضه فراورده های نفتی و مخازن فراورده های نفتی استفاده می شود و به همین منظور پورالحسینی از آن به عنوان یکی از تجهیزات مهم و کاربردی در شرکت پخش فراورده های نفتی یاد کرد و افزود: قطعات این تجهیز در حال بومی سازی است، اما هنوز با وجود شرایط تحریمی موفق نشده ایم استانداردهای جهانی را دریافت کنیم که امیدواریم به زودی این مشکل در مورد این قطعه مرتفع شود و به طور کامل آن را در داخل بومی سازی کنیم.
رئیس بررسی فنی منابع و ساخت داخل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به چالش وجود قاچاق سوخت اشاره و یادآوری کرد: موضوع قاچاق سوخت یکی از مهم ترین دغدغه های حال حاضر نه تنها شرکت پخش فراورده های نفتی است بلکه دیگر دستگاه ها نیز به نوعی با آن درگیر هستند و از قبل آن دچار خسران و ضررهای جبران ناپذیر شده اند و هرچه ما بتوانیم قاچاق سوخت در کشور را به صفر نزدیک تر کنیم، خود دستاورد ارزشمندی محسوب می شود، به همین دلیل وجود تجهیز فلومتر در جایگاه ها و همین طور مخازن فراورده های نفتی برای تحقق این هدف، مهم و ضروری است.
سیستم های میترینگ، رفیولرهای سوخت رسان، بازوهای بارگیری، انواع پلمپ، کپسول آب یاب، دیپ های برنجی، شلنگ های واحدهای سوخت رسانی، انواع فیلتر رفیولرهای سوخت رسان و شماره انداز از جمله نیازمندی های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که پورالحسینی به آن اشاره کرد و گفت: سازندگان و تامین کنندگان به منظور شرکت در استعلام ها و مناقصه ها می توانند به سامانه ستاد وزارت نفت به آدرس Setadiran.ir مراجعه و برای تولید این تجهیزات اعلام آمادگی کنند.
علیرضا رضایی برمی، رئیس پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز درباره نقش سياست گذاري وزارت نفت در واگذاري حداكثري كار به سازندگان ايراني گفت: وزارت نفت، نظام نامه جامع پژوهش، فناوري و تجاري سازي را به منظور توسعه فناوري هاي مورد نياز صنعت نفت با رويكرد توسعه درون زا و برون نگر و با هدف ارتقای توانمندي فناورانه و ايجاد هماهنگي هاي لازم ميان بازيگران پژوهش و فناوري تدوين و ابلاغ کرده است.
وی افزود: به منظور دستيابي به اين اهداف، پس از بررسي چالش ها و آينده پژوهي و تجميع نيازها، فرايندهاي توليد نيمه پايلوت، نيمه صنعتي و تجاري سازي محصول و فرآيند استفاده از بستر قراردادهاي عملياتي برای توسعه فناوري و فرآيند تعريف پروژه براي حل مسائل و چالش هاي جاري پژوهشي و فناورانه صنعت نفت تبيين شد تا بتوان بر اساس یک برنامه منسجم و در عین حال کارآمد نسبت به بهره مندی از توان و ظرفیت شرکت های داخلی گام برداشت.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به شمار طرح هاي ساخت بار اول در این شركت اشاره و اظهار کرد: همسو با اجراي ماده 10 قانون جهش توليد دانش بنيان و استفاده از ظرفيت هاي ايجاد شده، تاكنون 3 طرح ساخت بار اول به منظور دریافت مجوزهاي لازم برای اجرا ازسوی شركت هاي دانش بنيان توانمند، براي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري ارسال شده است. طرح هاي مذكور شامل يك قرارداد منعقدشده ازسوی مديريت كالا شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت با موضوع «ساخت سه دستگاه روتور GGT توربين Sulzer S7» و دو موضوع در دست پيگيري با عناوين «دستگاه پيگ هوشمند براي بازرسي خطوط لوله» از سوی «مدیریت شرکت و سیستم پايش فیزيكی كريدور خطوط لوله انتقال نفت با استفاده از فیبر نوری بر پايه حسگر» توزيع شده صوت و لرزش از سوی واحد پژوهش و فناوري شرکت خطوط لوله و مخابرات در حال پیگیری است.
رضایی برمی تصریح کرد: قراردادهاي پژوهشي از سرفصل بودجه تعيين شده در قانون بودجه كل كشور تامين اعتبار مي شوند و در صورت نياز و وفق قوانين و مقررات جاري، نسبت به معرفي شركت هاي دانش بنيان و سازندگان برای دریافت تسهيلات اقدام می شود.
وی به عملكرد شاخص دوساله گذشته در حوزه پژوهش و فناوري و كارگروه هاي تخصصي اشاره و بیان کرد: جمع آوري اولويت ها و نيازهاي پژوهشي و فناورانه به منظور تدوين نقشه راه توسعه فناوري هاي اولويت دار شركت، استفاده از ظرفيت كارگروه ساخت بار اول معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري به منظور دریافت مجوز لازم برای پروژه پايش فيزيكي كريدور خطوط لوله انتقال نفت، اعلام فراخوان در سامانه ساتع برای دريافت پيشنهاد فني-مالي براي 5 موضوع پژوهشي، انعقاد 4 تفاهمنامه همكاري علمي، فني با شركت هاي دانش بنيان و مراكز علمي و تحقيقاتي، کسب عنوان پروژه پژوهشی فنی برتر در سطح شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در سال 1401 و بررسی اثر پدیده فرونشست زمین و امکان سنجی مطالعات خطر زمین لرزه بر لوله های انتقال نفت جنوب تهران، منعقدشده با پژوهشكده علوم زمين، از جمله اقدام های واحد پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در دو سال گذشته بوده است.
رضایی برمی ادامه داد: همچنین برای تحقق اهداف برنامه ملی کاهش خطر حوادث و سوانح مصوبه شورای عالی مدیریت بحران کشور، ایمن سازی خطوط لوله و به تبع آن جلوگیری از آلودگی های جبران ناپذیر زیست محیطی، ضمن ارسال گزارش های دریافتی از سازمان نقشه برداری کشور درخصوص فرونشست های استانی برای مناطق، مدیریت و واحدهای ذی ربط، نسبت به جمع آوری سوابق فرونشست زمین از مناطق و مدیریت های مربوطه و ارسال گزارش به شرکت اصلي اقدام شده است.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در توضیح این موضوع که با توجه به اينكه صنعت نفت و گاز نقش محوري در اقتصاد ايران دارد، فكر مي كنيد حركت اين صنعت در مسير دانش بنيان شدن تا چه ميزان به توسعه زنجيره ارزش نفت و جايگاه آن در بازارهاي جهاني نزديك خواهد شد، اظهار کرد: برای پياده سازي بند چهارم سياست هاي كلي بخش نفت و گاز مبني بر گسترش تحقيقات بنيادي و توسعه اي و تربيت نيروي انساني متخصص و تلاش براي ايجاد مركز جذب و صدور دانش و خدمات فني و مهندسي در سطح بين المللي و بند دوم سياست هاي كلي اقتصاد مقاومتي مبني بر پيشتازي اقتصاد دانش بنيان و اجراي نقشه جامع علمي كشور، استفاده از ظرفيت و توانمندي هاي علمي و فني شركت هاي دانش بنيان و توانمند به منظور دستيابي به دانش فني ساخت، توليد و بومي سازي محصولات مورد نياز و داراي بازار و تحريمي، مي تواند نتیجه بخش باشد و افزون بر جلوگيري از خروج ارز، با ايجاد بازار رقابتي در خارج از كشور و کاهش ریسک سرمایه گذاری، سبب افزایش جذب سرمایه خارجی شود.
وی ادامه داد: ایجاد ارتباط و همکاری میان صنعت نفت و دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، از راهکارهای مؤثر برای فعال سازی شرکت های دانش بنیان است و این همکاری می تواند شامل انتقال دانش و فناوری، تشکیل تیم های مشترک تحقیقاتی و پروژه های مشترک باشد.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران يكي از دغدغه هاي اصلي شركت هاي دانش بنيان را وجود بازاري پايدار و ايجاد تقاضا از سوي وزارت نفت خواند و افزود: پيرو ابلاغ سند تلفيقي برنامه راهبردي توسعه فناوري وزارت نفت از سوي وزیر نفت و درهمسویی با تدوين نقشه راه توسعه فناوري هاي اولويت دار وزارت نفت، پس از بررسي هاي لازم، فهرست اولويت هاي فناورانه شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران تهيه و برای انجام مراحل تصويب خواهي براي شركت اصلي ارسال شده است، پس از تصويب و ابلاغ، موضوع ها به نحو مقتضي اطلاع رساني می شود، بدون شك نيازها و اولويت هاي فناورانه شركت در بازه هاي زماني مناسب به روزرساني خواهد شد.
تمرکز مدیران شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بر رشد و حمایت از شرکت های سازنده تجهیزات پالایشی داخلی بنا شده تا از این رهگذر گام های موثری در به ثمر نشستن طرح های پالایشی برداشته شود. همچنین این شرکت برای نخستین بار موفق شد با اجرای پروژه های فراسرزمینی در کشور ونزوئلا و دیگر کشورها و صدور خدمات فنی و مهندسی، افزون بر رونق روابط سیاسی و اقتصادی، درآمدهای ارزی کشور در شرایط تحریم را افزایش دهد.
ساخت و صادرات کمپرسور گازهای فرآیندی پالایشی برای نخستین بار، تولید و صادرات کاتالیست های واحدهای بنزین سازی و دیگر کاتالیست ها و مواد شیمیایی مصرفی واحدهای پالایشی، صادرات خدمات فنی در زمینه مهندسی معکوس ساخت و صادرات دستگاه ها و قطعات یدکی ساخت و صادرات اقلام پالایشگاهی، صادرات انواع مبدل های حرارتی از نوع پوسته و تیوپ، کولرهای هوایی و کولرهای آبی، صادرات انواع تجهیزات برقی، قدرت و کنترل، صادرات انواع دستگاه ها و تجهیزات ابزار دقیق، صادرات انواع تجهیزات ثابت مکانیکی و صادرات ملزومات، تجهیزات و تعمیرات اساسی، از جمله اقدام ها و دستاوردهای شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون بوده است.
برند سازی د ر اولویت شرکت های د اخلی قرار گیرد
سمیه راهپیما صنعت نفت از آغاز به کار د ولت سیزد هم تا کنون نگاه ویژه ای به شرکت های د انش بنیان د اشته است و توانسته ورود این شرکت ها به صنعت را تسهیل کند ؛ از این رو با قرارد اد ن این شرکت ها د ر فهرست بلند سازند گان صنعت نفت، شرایط حمایت در زمینه پشتیبانی، صاد رات خد مات فنی و مهند سی، تجاری سازی و بازار د اخلی فراهم شد ه است. صنعت نفت با این رویکرد توانسته د ر سال گذشته برای سومین سال متوالی، مقام نخست را د ر بخش ساخت بار اول از آن خود کند ، ضمن آنکه تمام شرکت های اصلی و فرعی خود را موظف به استفاد ه از توان شرکت های د اخلی کرد ه اند.
د ر این میان، مد یریت بازرگانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورد ه های نفتی ایران د ر این حوزه فعالیت های چشمگیری د اشته و افزون بر این، بر اساس مطالعه، شناسایی و تجزیه و تحلیل بازارهای بالفعل و بالقوه فراورد ه های نفتی د ر حوزه کشورهای همسایه، بازارهای فرامنطقه ای و بین المللی، امکان رقابت را د ر بازار جهانی فراهم کرد ه است. گفت وگوی خبرنگار «مشعل» با مهد ی وکیلی، مد یر بازرگانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورد ه های نفتی ایران را د ر اد امه می خوانید :
وزارت نفت به عنوان شاگرد اول و پیشگام تولید بار اول د ر میان صنایع مختلف کشور شناخته می شود . با روی کار آمد ن د ولت سیزد هم، این حرکت به صورت جد ی پیگیری شد . از این رو کارگروهی د ر وزارت نفت تشکیل و نمایند ه مخصوص وزیر نفت د ر کارگروه ساخت بار اول حضور د ارد .
د ر این کارگروه، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، چهار شرکت اصلی صنعت نفت و معاون وزیر د ر امور پژوهش و فناوری حضور د ارند و موضوعات تولید بار اول د ر آن راهبری می شود .
یکی از قوانین توسعه ای ذیل قانون مناقصات مربوط به بند «ی» ماد ه 29 موارد عد م الزام به برگزاری مناقصه د رباره معاملاتي است كه طرف معامله، وزارتخانه يا مؤسسه د ولتي يا شركت د ولتي باشد . معاونت علمی ریاست جمهوری، متصد ی این امر است و د ر بستر این قانون توانسته ایم ترک تشریفات د اشته باشیم.
اکنون شرکت های د انش بنیان زیاد ی د اریم که د ر زمینه ساخت بار اول وارد شد ه اند ؛ اما نتوانسته اند به سمت برند سازی بروند . برای رفع این مشکل علاوه بر شرکت ها و سازمان ها از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم باید اقد اماتی صورت گیرد .
همانطور که می د انید ، شرکت های د انش بنیان معمولا کوچک هستند . پروژه های صنعت نفت، بخصوص شرکت ملی پالایش و پخش فراورد ه های نفتی ایران، نیازمند شرکت های د انش بنیان با توان مالی بالاست که د ولت سیزد هم د ر این خصوص بسیار موفق عمل کرد ه است.
برای افزایش تنوع سازند گان د ر اقلام راهبرد ی و استراتژیک با هد ف افزایش ظرفیت شرکت های د انش بنیان د ر اقلام سفارشی، باید به سمت ایجاد شرکت های بزرگ برویم تا از این طریق بتوانیم یک گروه کالایی برای نیازهای صنعت نفت کشورمان تولید کنیم.
تمام د ارایی یک شرکت د انش بنیان، د انش آنهاست. با ایجاد یک گروه کالایی، وزارت نفت با وزارت د فاع همکاری می کند . بر این اساس، با ایجاد گروه کالایی، چالش تعهد نامه شرکت د انش بنیان کوچک بر طرف خواهد شد .
د ر سال های اخیر، قانون استفاد ه از حد اکثر توان تولید ی کشور، تمام نیازها را به سمت سازند گان د اخلی سوق د اد ه است. این روند فرصت خوبی د ر اختیارمان قرار می د هد و باید بر اساس قانون، تمام نیازهایمان را از د اخل تامین کنیم.
فرایند هایی برای استفاد ه از توان د اخلی ذیل قانون استفاد ه حد اکثری توان تولید ی کشور مانند سامانه توانیران و...تعریف شد ه که این سامانه بر اساس ماد ه ۴ «قانون حد اکثر استفاد ه از توان تولید ی و خد ماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی» از سوی وزارت صمت ایجاد شد ه است. بر اساس این ماد ه قانونی، برای خرید کالای خارجی و شروع یک پروژه، باید با وزارت صمت هماهنگی هایی از نظر میزان استفاد ه از ساخت د اخل صورت گیرد .
اکنون نیازهای مجموعه وزارت نفت د ر تامین اقلام مورد نیاز واحد های عملیاتی و پروژه های کیفی سازی و بهینه سازی، بیش از ظرفیت شرکت های سازند ه د اخلی است.
منظور، توان تجهیزاتی و ظرفیت تولید و توان مالی آنهاست. بر اساس قانون با بسته شد ن هر قرارد اد ی، پیش پرد اختی نیز د اد ه می شود ، از این رو توان مالی سازند گان باید به قد ری باشد که پروژه ها را پیش برد ه، بسازد و تحویل د هد .
د ر این زمینه با یک چالش جد ی د ر زمینه تد ارکات کالا مواجه هستیم. متاسفانه به موازات حمایت از سازند گان و شرکت های د انش بنیان، ظرفیت تولید آنها توسعه نیافته است. برای رفع این چالش باید قوانین به سمتی پیش برود که سرمایه گذاری برای افزایش ظرفیت تولید و توان مالی سازند گان محقق شود .
قانون استفاد ه حد اکثر ی از توان تولید ی فرایند ها د ر زمینه تد ارکات کالا از سوی وزارت صمت و بانک مرکزی د نبال می شود و د ر این زمینه صنایع با چالش هایی روبه رو هستند . یکی از آنها طولانی شد ن فرایند هاست، به این معنا که یک پروژه ابتد ا چهار تا پنج ماه زمان می برد تا با وزارت صمت روی میزان د رصد استفاد ه از ساخت د اخل به جمع بند ی برسد . د ر اد امه باید کارفرما و پیمانکار را ملزم به ثبت پروژه خود د ر سامانه توانیران کنیم. این سامانه توسعه یافته، اما زیرساخت های آن کامل نیست. بعد از طی الزامات قانونی یک پروژه و طی کرد ن مراحل استفاد ه از قانون حد اکثر توان تولید و اجرای قوانین و فرایند های مورد تایید وزارت صمت، برای خرید خارج باید از سوی پیمانکاران ثبت سفارش صورت گیرد .
یکی د یگر از چالش های ما، ثبت سفارش د ر سامانه توسعه تجارت است که زیرمجموعه وزارت صمت قرار د ارد . برای رفع این چالش، مکاتباتی صورت گرفته و نامه از وزیر نفت به وزیر صمت ارائه شد ه و مجموعه پالایش و پخش، چالش ها را احصا کرد ه و با زیر مجموعه های خود مکاتباتی د اشته و آسیب ها نیز شناسایی شد ه است.
برای رفع مشکلات موجود ، نخست قوه مقننه باید چالش های موجود د ر قوانین را اصلاح کند . سپس فرایند ها د ر وزارت صمت تسریع، تسهیل، بازطراحی و بازنگری شود .
برخی شرکت ها صاد رکنند ه هستند و نیاز به منابع ارزی د ارند . براساس قواعد ، قوانین و ابلاغیه ها باید حتما 100 د رصد ارز خود شان را رفع تعهد ارزی کنند .
از این رو طبق فرایند ی برای ثبت سفارش د ر سازمان توسعه تجارت، د ر فرم های مخصوص و تعریف شد ه، ابتد ا باید قسمت «صاد رات خود م» انتخاب شود ، این عبارت برای رفتن به کمیته، د و، سه ماه زمان می برد . از این رو برای رفع چالش موجود باید فرایند ها تسهیل و مد ت زمان پاسخ کمیته ها نیز کوتاه تر شود . چالش د یگر، بعد از ثبت سفارش است که برای آن، کارگروه های متعد د ی د ر وزارت صمت تشکیل شد ه تا ارزها از محل نیاز خود منحرف نشود . از این رو باید رفع تعهد ارزی، یک بازه زمانی د اشته باشند و د ر این مد ت طول د وره ساخت را رعایت کنند . اگر یک شرکت بر اساس قوانین پیش نرود و با تاخیر د ر گمرک مواجه شود ، کالایش ترخیص نخواهد شد ؛ زیرا د ر بازه زمانی مشخص شد ه کالای خود را تامین، وارد و ترخیص نکرد ه است.
برای رفع این مشکل، مکاتباتی صورت گرفته تا طول د وره ساخت تمد ید شود و به این طریق شرکت ها بتوانند پایبند به رفع تعهد ات ارزی خود د ر امر وارد ات باشند .
برای طول د وره ساخت، کمیته های متعد د ی د ر مجموعه وزارت صمت ایجاد شد ه تا تصمیمات متعد د گرفته شود . د ر این میان اگر طول د وره ساخت مطابق با واقعیت نباشد ، به هیچ وجه امکان ساخت د ر طول آن د وران را نخواهد د اشت و تنها با پرد اخت جریمه می تواند فعالیت خود را اد امه د هد .
د رخواستمان از وزارت صمت این است که طی جلسات مشترک، چالش هایمان را مرتفع کنیم، ضمن آنکه د ر کارگروه فنی و تخصصی، عارضه یابی و آسیب شناسی تکمیل و راهکارها ارائه شود . آنهایی که نیاز به اصلاح قوانین و به روز کرد ن د ارند ، د ر مجموعه وزارت نفت، وزارت صمت و هیأت وزیران مطرح و از سوی د یگر طرح و لایحه ای برای رفع موانع موجود به مجلس شورای اسلامی فرستاد ه شود .
د ر بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت، گاز، پالایش و پخش، شاهد حضور چشمگیر شرکت های د انش بنیان و معرفی محصولات خود به شرکت های بزرگ بود یم. برای بهره وری بیشتر از این شرکت ها، چگونه می توان مذاکرات انجام شد ه د ر نمایشگاه را د نبال کرد ؟
این روید اد و نمایشگاه، فرصت خوبی است تا نیازهای فناورانه مجموعه وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش را به معرض د ید عموم و شرکت های سازند ه و د انش بنیان بگذاریم و این نیازها د ر بستر اینترنت و هم به صورت ارائه فرم هایی د ر اختیار مراجعان قرار گرفت.
شرکت های سازند ه و د انش بنیان د ر این نمایشگاه بر اساس نیازهای ما پیشنهاد های فناورانه خود شان را ارائه د اد ند . بعد از نمایشگاه، با توجه به مذاکرات صورت گرفته با شرکت های سازند ه و د انش بنیان اطلاعات آنها د ر پایگاه د اد ه ای که برای این حوزه د ر نظر گرفته شد ه بارگذاری و طی یکسال (تا نمایشگاه سال بعد ) این اطلاعات مورد بررسی قرار می گیرد . د ر این بازه زمانی با برگزاری جلسات میان کارفرمایان، تقاضا را د ر مقابل عرضه قرار می د هیم و تسهیل گر تولید د انش و رفع نیازهای مجموعه وزارت نفت هستیم.
چالش هایی که گفته شد ، د ر رابطه با معاونت صنایع و تجهیزات وزارت صمت بود . علاوه بر سازمان توسعه تجارت، با معاونت های د یگری از وزارت صمت نیز د ر زمینه تد ارکات کالا با چالش هایی مواجه هستیم. به عنوان مثال د ر زمینه معاد ن و مواد شیمیایی، پالایشگاهی می خواهد کاستیک بخرد و تولید کنند ه مشخصی د ارد و وزارت صمت باید مجوزهای لازم را برای خرید از آن شرکت بد هد . کاستیک سود ا به عنوان یک ماد ه شیمیایی مهم د ر پالایشگاه ها، کاربرد های بسیاری از جمله پالایش نفت، تصفیه آب، بهبود کیفیت سوخت ها، تمیز کرد ن قطعات و تجهیزات و تنظیم PH د ارد . استفاد ه از کاستیک سود ا د ر این فرایند ها باعث بهبود کیفیت محصولات و افزایش کارایی پالایشی می شود .
برای رفع مشکلات موجود باید شرکت های د انش بنیان، پروژه های خود را د ر زمان تعیین شد ه تمام کنند تا با چالش های متعد د روبه رو نشوند ، ضمن آنکه د ر زمینه اصلاح فرایند ها، کنار وزارت صمت د ر امر کمک های فنی و تخصصی برای تامین کالا و تجهیزات هستیم.
نمایندگان مجلس از موفقیت های صنعت نفت دولت سیزدهم در بهره گیری از ظرفیت دانش بنیان ها می گویند
مشعل با آغاز به کار دولت سیزدهم، یکی از مهم ترین موضوع هایی که وزیر نفت همواره بر آن تأکید داشته است، تقویت ساخت داخل و حمایت از شرکت های دانش بنیان بوده است. در این زمینه، وزارت نفت، توانسته از دانش شرکت های دانش بنیان بهره مند شود. همچنین به منظور دستیابی به اهداف تعیین شده در اسناد بالادستی و توسعه نقش شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت، اقدام های وزارت نفت با سه رویکرد توسعه صنعت نفت بر مبنای اقتصاد دانش بنیان، اجرای پروژه های پیشران و احیای دیپلماسی فناوری دنبال می شود. این روند باعث شده وزارت نفت سه سال پیاپی به عنوان سازمان برتر در میان دستگاه های اجرایی کشور انتخاب شود.اقتصاد دانش بنیان نقش مهمی در تحولات اقتصادی و اجتماعی دارد و از محورهای توسعه پایدار برای تحقق اهداف اقتصادی به شمار می رود. صنعت نفت توانسته است با به کارگیری رویکرد بومی سازی فناوری و تعمیق ساخت داخل برای شرکت های دانش بنیان حوزه انرژی نقش آفرینی کند و در این زمینه کاهش وابستگی به دیگر کشورها و اشتغال زایی و کمک به چرخه اقتصادی کشور را رقم بزند، ضمن آنکه از تحریم ها در جهت مثبت استفاده کرده و با تلاش های شبانه روزی و کمک به شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی، توانایی باور به دانش خود را به دست آورده است. اکنون شرکت های دانش بنیان به بلوغی رسیده اند که می توانند مهم ترین نیازهای صنایع بزرگ را تأمین کنند. همچنین از ویژگی های بارز این شرکت ها، حضور نیروی کار تحصیلکرده و ماهر است که می توانند پیوسته مهارت های خود را برای خلق، اشتراک گذاری و استفاده از دانش و منطبق با نیازهای روزآمد صنعت نفت ارتقا دهند.
این موفقیت سبب شد تا خبرنگار «مشعل» گفت و گویی با برخی نمایندگان مجلس دوازدهم شورای اسلامی داشته باشد که مشروح آن را می خوانید.
در این باره رمضانعلی سنگدوینی، نماینده مردم استان گلستان در مجلس دوازدهم شورای اسلامی گفت: وزارت نفت توانسته است شرایط خوبی در دولت سیزدهم داشته باشد و به نتایجی قابل قبول در حمایت از شرکت های دانش بنیان و ساخت داخل دست یابد و در بخش بالادستی نیز اقلام مورد نیاز خود را از شرکت های داخلی و دانش بنیان تامین کند. به گفته او، در این مسیر شرکت های نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی همه اقلام و کالاهای مورد نیاز خود را از داخل تامین می کنند، روشی که در آن هم از خروج ارز جلوگیری می شود و هم شاهد اشتغال زایی در داخل کشور هستیم. با این روند، قیمت تمام شده کالا ها نیز بسیار مناسب تر از کالاهای وارداتی خواهد بود. نماینده مردم گرگان با بیان اینکه صنعت نفت در بخش های بالادستی، ایجاد پالایشگاه و پتروپالایشگاه ها نیز گام های موثری برداشته است، گفت: مصداق این موضوع، ایجاد و راه اندازی فاز 14 پارس جنوبی است که همه اقلام مورد نیاز آن از طریق سازندگان داخلی و شرکت های دانش بنیان تامین شده است. نمونه دیگر آن فاز 2پالایشگاه آبادان است. این اقدام ها نشان از فعالیت چشمگیر وزارت نفت دارد. او در ادامه به جلسه ای با مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت اشاره کرد و گفت: در این جلسه در جریان اقدام های قابل توجه این شرکت، به خصوص در بخش انرژی قرار گرفتیم. همچنین این صندوق فضایی برای ورود شرکت های سرمایه گذار فراهم کرده است. این نماینده مجلس شورای اسلامی از اقدام های ارزنده وزارت نفت قدردانی و تصریح کرد: این وزارتخانه توانسته از توانمندی شرکت های داخلی و دانش بنیان در بخش بالادستی و تامین و توزیع آن استفاده کند. شهید رئیسی برنامه های توسعه ای متعددی در صنعت نفت داشت وامیدواریم به همه اهداف تعیین شده ایشان برسیم.
ولی اله بیاتی، نماینده مردم تفرش، آشتیان و فراهان استان مرکزی در مجلس شورای اسلامی به بهره مندی وزارت نفت از توانمندی شرکت های دانش بنیان و دستیابی به تولید داخلی اشاره کرد و گفت: باید شرکت های دانش بنیان بیشتر حمایت شوند و عرصه را برای حضور آنها در سطح کشور و ایجاد بازار فراهم کرد. این روند جز با تسهیلات بانکی و کوتاه شدن روند ارائه مجوزها مسیر نمی شود. به گفته او، باید عرصه را برای حضور بیشتر و بهتر جوانان در کشور فراهم کرد تا بتوان از این سرمایه گرانبها به بهترین نحو ممکن استفاده کرد و در این مسیر از جوانان تحصیلکرده کمک گرفت و شرکت های دولتی برای استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان سرمایه گذاری کنند. بیاتی ادامه داد: برای دستیابی به نقطه مطلوب باید از شرکت های دانش بنیان بیشتر حمایت شود و فضای مناسبی را برای آنها فراهم کرد.
احمد آریایی نژاد، نماینده مردم ملایر استان همدان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: کشورمان در استفاده از شرکت های دانش بنیان در صنایع کمتر از دیگر کشورها نیست و در این زمینه حرفی برای گفتن دارد. مصداق این موضوع دستیابی به ساخت کالای با کیفیت قطعات ساخت داخل نسبت به دیگر صنایع است. او تحریم را نقطه قوتی برای استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان داخلی دانست و ادامه داد: بازار کار شرکت های دانش بنیان در کشور تضمین شده است. به گفته آریایی نژاد، شاید تحریم در کوتاه مدت تلخ باشد، اما در بلندمدت به دستاوردهای قابل توجهی دست پیدا کرده ایم و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون تحریم های عمده ای علیه کشورمان صورت گرفته است و توانسته ایم از همه آنها سربلند بیرون بیاییم و به تدریج بر کیفیت محصولات تولیدی داخل کشور بیفزاییم. نماینده مردم ملایر در مجلس دوازدهم شورای اسلامی ادامه داد: با افزایش کیفیت تولید می توان کالاهای تولیدی را صادر و از خام فروشی جلوگیری کرد و به ارزش افزوده بیشتری دست یافت و از وابستگی رهایی یافت. او تاکید کرد: توجه به ساخت داخل و استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان ثروت ملی تولید کرده و ارزش افزوده را بالا می برد، هرگاه کیفیت محصولات افزایش یابد، می توان به مبحث صادرات نیز وارد شد. آریایی نژاد گفت: استفاده از ساخت داخل سود چندوجهی دارد؛ از یک سو استقلال کشور را به همراه دارد و از سوی دیگر دانش خود را به دیگر کشورها صادر خواهیم کرد تا به رقابت در بازارهای جهانی راه یابیم و سود زیادی را روانه کشور کنیم.
اكبر رنجبرزاده، نماینده مردم اسدآباد استان همدان نیز به گزارشی از وزیر نفت مبنی بر ورود به عرصه بین الملل و استفاده از سرمایه گذاران داخلی و خارجی گفت: به اعتقاد من وزارت نفت در دولت سیزدهم یکی از بزرگ ترین گام ها را در دستیابی به ساخت داخل برداشته و در این مسیر توانسته است از توانمندی شرکت های دانش بنیان کمک گیرد. او با بیان اینکه صنعت نفت در مسیر اکتشاف توانسته به دستاوردهای قابل توجهی دست یابد، افزود: این صنعت امروزه با خود اتکایی و قرار گرفتن در مسیر تحول توانسته با دست توانمند مهندسان داخلی بسیاری از کالاهایی را که در گذشته وارد می شد، بومی سازی کند و به استقلال در تولید دست یابد. به گفته رنجبرزاده، صنعت نفت در زمینه استخراج و تولید در شرکت های نفت و گاز به خوبی وارد شده است و برخی از آنها با فناوری های هایتک و دانش روزآمد هستند. اکنون شاهد قطع وابستگی به دیگر کشورها در برخی زمینه ها هستیم. او از احساس ناتوانی به عنوان یک بیماری مهلک نام برد و افزود: احساس ناتوانی چرخه اقتصاد کشور را از پا در می آورد و برای جلوگیری از این معضل با ورود به عرصه فناوری و استفاده از شرکت های دانش بنیان توانسته ایم پرقدرت تر از گذشته در سطح بین الملل حضور پیدا کنیم، حتی شاهد افزایش دو برابری ظرفیت تولید در برخی بخش های صنعت نفت هستیم. نماینده مردم اسدآباد تاکید کرد: صنعت نفت در مسیر استفاده از شرکت های دانش بنیان و ساخت بار اول به صرفه جویی ارزی دست یافته است و توانسته شرکت هایی را که پیش تر برای واردات کالا ارز دولتی دریافت می کردند، مدیریت کند که می توان آن را نقطه عطف دولت سیزدهم در استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان به شمار آورد.
سیدجواد حسینی كیا، نماینده مردم كرمانشاه در مجلس دوازدهم شورای اسلامی نیز گفت: در دولت های قبلی استفاده از توانایی شرکت های دانش بنیان مغفول مانده بود، اما دولت سیزدهم توانست با احیای خودباوری به شرکت های دانش بنیان بخشی از مشکلات پیش روی آنها را بر طرف کند و این موضوع اکنون بازتاب جهانی پیدا کرده است. به گفته او، امروزه اولویت نخست کشور استفاده از کالاهای دانش بنیان به دلیل صرفه اقتصادی آن است. شاهد توسعه توانمندی این شرکت ها هستیم و اکنون در مجلس شورای اسلامی قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان را داریم. حسینی اظهار کرد: با استفاده از تولید داخل می توان از خروج ارز جلوگیری و دانش خود را به دیگر کشورها صادر کرد، ضمن آنکه توانسته ایم از تحریم در جهت مثبت استفاده کنیم و به توانمندی و دانش مهندسان داخلی باور داشته باشیم.
همچنین غلامرضا میرزائی، نماینده مردم بروجن استان چهارمحال و بختیاري در مجلس دوازدهم شورای اسلامی بر این باور است که از توانمندی شرکت های دانش بنیان می توان در همه صنایع، به خصوص در صنعت نفت به دلیل گستردگی فعالیت های آن بهره مند شد. به گفته او، با حرکت به سمت شرکت های دانش بنیان، فراهم کردن امکان توسعه و تولید با ظرفیت بالا بسیار کمک کننده است و با این رویکرد می توان ظرفیت های بالقوه صنعت نفت را به بالفعل تبدیل کرد. میرزائی با بیان اینکه صنعت نفت با حرکت به سمت شرکت های دانش بنیان و ساخت داخل می تواند به قابلیت های بسیار گسترده دیگر کشورها دست یابد، افزود: به این طریق شاهد شکوفایی و اشتغال زایی در داخل کشور خواهیم بود. نماینده مردم بروجن ادامه داد: اکنون با استقبال گسترده شرکت های دانش بنیان در بهره برداری و تولید داخل روبه رو هستیم و این می تواند از یک سو هزینه ها را کاهش دهد و از سوی دیگر جوانان تحصیلکرده را وارد عرصه کار کند. با این روش می توان از فرار مغزها جلوگیری و استعداد و جوانان کشورمان را در داخل شکوفا کرد.
سهم شرکت ملی نفت در کسب رتبه نخست وزارت نفت برای ساخت بار اول
مشعل| با آغازبه کار دولت سیزدهم، وزارت نفت برای اقدام های فناورانه، پژوهشی، ساخت بار اول در بخش کالا و تجهیزات و پروژه های تحقیقاتی در کل زنجیره اکتشاف، تولید، بهره برداری و انتقال، ریل گذاری عمیقی انجام داده که حاصل جمع آن، کسب رتبه نخست تولید بار اول کالاهای راهبردی برای وزارت نفت طی سه سال پیاپی بوده است؛ رتبه ای که در شرایط تحریمی کشور، دستاوردی مهم تلقی شده و بخش مهمی از آن، حاصل اعتماد به توان داخل، بویژه شرکت های دانش بنیان است. افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان از ۱۵۰ به حدود ۷۰۰ شرکت، مستندی در این مسیر است که با اجرای تنها ۶۰ درصد از توافق ها میان این وزارتخانه با شرکت های فناور و دانش بنیان تاکنون، بیش از یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی برای کشور حاصل شده است. بررسی آمار توافقنامه های امضا شده نشان می دهد که از هفت قلم کالای مورد توافق، قرارداد چهار قلم آن به ارزش ۵۵۰ میلیون دلار امضا شده و تاکنون از محل این کالاها، یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی برای کشور حاصل شده است.
این گزارش، نیم نگاهی به بخشی از اقدام های شرکت ملی نفت ایران در بخش ساخت بار اول و تغییر رویکرد به سمت صنعتی شدن دارد که در این بخش، عملکرد شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت و گاز اروندان و نفت و گاز پارس ارائه می شود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شتاب فناورانه گرفت
مشعل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در میان شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران سهم قابل توجهی در کسب رتبه اولی وزارت نفت در ساخت بار اول داشته است، این شرکت، بزرگ ترین تولیدکننده نفت ایران است که با در اختیار داشتن ۶۵ میدان هیدروکربوری بزرگ و کوچک، در گستره ای افزون بر ۴۰۰ هزار کیلومترمربع در استان های خوزستان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و لرستان، به طور میانگین معادل بیش از 80 درصد نفت خام و 16 درصد از گاز طبیعی کشور را تولید می کند. شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب شامل یك ستاد مركزی و 9 شركت فرعی است (پنج شركت بهره برداری نفت و گاز و چهار شركت خدماتی و تخصصی) كه هر کدام از آنها دستاوردهای مهمی در موضوع ساخت داخل داشته اند که رئیس پژوهش و فناوری این شرکت به تشریح بخشی از آن پرداخته است.
محمد گلستان باغ، رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گفت وگو با خبرنگار هفته نامه «مشعل» با تشریح اقدام ها و دستاوردهای مجموعه تحت تصدی خود در زمینه ساخت بار اول توضیح داد: از ابتدای دولت سیزدهم و به خصوص از اواسط سال 1401 شتاب گیری روند تحولات فناورانه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، نقطه عطفی در صنعت نفت محسوب می شود. به عبارتی اقدام های مشترک همه ارکان در حوزه پژوهش و فناوری، به سمت توسعه تعاملات و به هم رسانی عرضه و تقاضای فناورانه و البته رشد چشمگير در به كارگيری و کارسازی فناوری، شکلی جهشی یافت.
به گفته او، ثمره مسیر دنبال شده و این روند مبارک در سال ۱۴۰۲ تبلور و تجلی یافت و سبب ساز جريان سازی و اثرگذاری كلان در شبكه زیست بوم نوآوری كشور شد.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افزود: زمستان 1402، شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان شرکت برتر صنعت نفت کشور در اجرای قانون ساخت بار اول و همچنین شركت برتر در زمينه قراردادهای پژوهشی و فناورانه در سطح وزارت نفت انتخاب شد که البته این مهم مؤيد برنامه ریزی ها، تغییر فرایند و دستورعمل های داخلی و اثربخشی تلاش همه مديريت های شرکت به ویژه همكاران فعال در حوزه فناوری در سراسر مناطق نفت خيز جنوب است.
گلستان باغ با تشریح آخرین دستاوردهای به دست آمده در حوزه قراردادهای فناورانه و ساخت بار اول توضیح داد: 19 قرارداد ساخت بار اول به ارزش حدود 1900 میلیارد تومان منعقد شده است که میزان صرفه جویی ارزی حاصل از این قراردادها حدود 35 میلیون یورو میزان اشتغال مستقیم/غیرمستقیم و استمرار شغلی درمجموع بیش از هزار نفر برآورد می شود.
قراردادهایی که رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مورد اشاره قرار داد، شامل طیف وسیعی از تجهیزات مهم و کاربردی در صنعت نفت است که با بیان جزییات آنها گفت: چهار قرارداد در حوزه تجهيز درون چاهی جديد جهت نصب و رانش در چاه ها (پلاگ هاي متورم شونده قابل بازيافت، رشته هاي تکميلي 15000 پام، لوله های 20 اينچ جداري، طراحی، ساخت و رانش سیستم مهار شن چندگانه)، دو قرارداد در حوزه ماده شيميايي جديد جهت ارزيابي در 13 حلقه چاه (سيال جايگزين گل روغني و سيال کنترل هرزروي)، 3 قرارداد در حوزه نرم افزار تخصصي بالادستي (نرم افزار جامع بهره برداری، نرم افزار اسيدکاري و نرم افزار شبیه ساز جریان چندفازی پایا) است.
او همچنین به امضای یک قرارداد در حوزه تجهیز روزمینی اشاره کرد که پمپ چندفازی است و سبب افزايش توليد 12 هزار بشکه ای نفت می شود و هم اکنون یک پمپ چند فازی از مجموع چهار پمپ مورد قرارداد نصب و راه اندازی شده که براساس گزارش های این شرکت سبب افزایش 6 هزار بشکه ای نفت در روز شده است.
گلستان باغ، سه قرارداد دیگر را به کارگیری خدمات جديد فناورانه (اجراي 250 عمليات فناورانه مرتبط با چاه با عنوان خدمات جريان سنجي چندفازي، اجراي 350 عمليات فناورانه مرتبط با چاه) خدمات توليد و تزريق نيتروژن با خلوص بالا و شیرهای فرازآوری با گاز)، یک قرارداد در حوزه سامانه تخصصي جديد (سامانه اطلاعات مکانی GIS در فضای ابری)، دو قرارداد در خصوص تجهیز تعمیر چاه های نفت و گاز (38 عدد کالا شامل آسیاب کننده و ابزار بازیافت توپک CRA و 4 مجموعه HOT TAP فشار بالا) اعلام کرد.
افزون بر آن قرارداد دیگری در حوزه بومی سازی دستگاه های آزمایشگاه شیمیایی (ساخت دستگاه اندازه گیری نقطه شبنم گازهای ترش با رطوبت بالا، طراحی و ساخت دستگاه ارزیابی افزایه اسیدی کف ساز تحت دما و فشار، طراحی و ساخت دستگاه دیسک گردان (RDA) به منظور اندازه گیری نرخ واکنش سیال اسیدی با سنگ مخزن) است.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به اینکه قراردادهای حوزه بار اول در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از تنوع موضوعی و متقاضی برخوردارند، افزود: این موضوع افزون بر اینکه نشان دهنده مشارکت ارکان متفاوت فنی تخصصی در موضوعات پژوهشی و فناوری است، بیانگر آن است که تقریبا همه حوزه های مناطق نفت خیز جنوب در مسیر ارتقای فناوری و بهره گیری از فناوری های نو حرکتی پرشتاب و محسوس را آغاز کرده است.
گلستان باغ در ادامه با اشاره به اینکه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افزون بر پروژه های منعقد شده فوق، حرکت تحول و به کارگیری دانش بنیان ها در صنعت نفت را با سرعت و برنامه ریزی بهتر و دقیق تری در مناطق در دستور کار دارد، گفت: در حال حاضر 10 بسته مهم فناورانه به ارزش بالغ بر 4 هزار ميليارد تومان برای صدور مجوز ساخت بار اول در معاونت علمی و فناوری رياست جمهوری مطرح شده است.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با ارائه این آمار و ارقام تصریح کرد: این عدد و حجم موضوع فناورانه در صنعت نفت کم نظیر و حتی بی نظیر بوده که با تلاش همکاران حاصل شده است. این بسته ها شامل تجهیزات فناورانه درون چاهی، تجهیزات روزمینی با فناوری پیچیده، دستگاه های آزمایشگاهی، مواد شیمیایی و خدمات فناورانه چاه محور است که طبق اعلام گلستان باغ، میزان صرفه جویی ارزی حاصل از این بسته های فناورانه حدود 40 میلیون یورو میزان اشتغال مستقیم/غیرمستقیم و استمرار شغلی درمجموع بیش از 1500 نفر برآورد می شود.
اقدام های در حال انجام
وی در بخش دیگری از گفت وگو در خصوص قراردادهای پژوهشی توضیح داد: در حال حاضر 54 قرارداد پژوهشی منعقد شده یا در دست اقدام با ارزش حدود 202 میلیارد تومان و 11 میلیون یورو در حال انجام و پیگیری است که حدود 180 میلیارد تومان و 9 میلیون یورو این قراردادها پس از سال 1400 منعقد شده یا مانند پروژه های ساخت توربین ملی پس از یک دوره غیرفعال و عملا متوقف شده مجددا فعال شده است. طبق اعلام او، همچنین افزون بر 25 پروژه پژوهشی در مرحله جامع سازی و پیگیری عقد قرارداد هستند.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در بررسی عملکرد این مجموعه در حوزه دانشگاه ها به انعقاد بیش از ۲۰ تفاهمنامه و توافقنامه علمی پژوهشی با مراكز دانشگاهی، علمی، پژوهشی و دانش بنيان از شمال تا جنوب كشور، حمايت بيش از 250 پروژه تحصيلات تكميلی در مقطع ارشد و دكتری، فرصت مطالعاتی و پژوهانه، برگزاری بيش از ۱۰۰ سمينار تخصصی حضوری - برخط و راهبری بيش از 400 جلسه كارگروه های تخصصی، برگزاری دو رويداد فناوری ملی، انتشار فصلنامه پژوهش و فناوری مناطق نفتخيز جنوب و افتتاح ۶ دفتر پژوهش و فناوری در دانشگاه ها و مراكز علمی كشور در دو سال اخیر اشاره کرد.
او تاکید کرد که تمامی این دستاوردهای مشترک، حاصل تحول و توسعه همكاری ها و تعاملات فناورانه و به هم رسانی عرضه و تقاضای فناوری در دو سال گذشته است كه اميدواريم اين جهش به نوبه خود و با توجه به نقش پررنگ صنعت نفت در اقتصاد كشور، نقش مؤثری در توسعه اقتصاد دانش بنيان كشور ايفا کند.
گلستان باغ افزود: این جهش فناورانه در حالی رقم خورد که اصلي ترين چالش در شروع مسئوليت، بلاتكليفي و توقف تعداد قابل توجهي عنوان پژوهشي براي حدود سه سال و به عبارتي سكون كامل فرايندهاي پژوهشي بود. موضوعي كه نارضايتي مدیریت های متقاضي درون سازمان در خصوص تعيين تكليف نشدن نيازهاي پژوهشي اعلامي، نارضایتی دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان صاحب پيشنهاد و از همه مهم تر بی انگیزگی بخش تحقيقات و کارگروه های تخصصي را به دليل عدم تحرك و به نتيجه نرسيدن پروژه های مورد پيگيري در پي داشت. از این رو مهم ترین عامل در این جهش فناورانه، فعال شدن مجدد فرآيندهاي تبديل ايده تا پديده و نياز پژوهشي به پروژه های پژوهشي است که در حقیقت با ايجاد تغييرات ساختار، نفرات و از همه مهم تر تلاش همكارانم در پژوهش و فناوری و امور قراردادها در مدت بسيار كوتاهي به روزآوری و اصلاح شد.
براساس توضیحات گلستان باغ، فعالیت ها و کارنامه کاری این مدیریت به آنچه مورد اشاره قرار گرفت محدود نشده و ترسيم ظرفيت ها و نيازهای فناورانه مناطق نفتخيز جنوب ، به کارگیری توان داخلی و همچنين استفاده از تمام ظرفيت ها و ابزارهای پژوهشی و قانون جهش توليد دانش بنيان در پیوند عرضه و تقاضای فناوری مهم ترین مأموريت حال حاضر پژوهش و فناوری مناطق نفتخیز جنوب است كه او در این زمینه گفت: تلاش همه همکاران دانشور، کمیت و کیفیت دستاوردهای قراردادهای كنونی و حل مسائل و چالش های سازمان از اين طريق، نشان دهنده آن است كه اين مسير و حركت، اكنون به خوبی در مناطق نفت خيز جنوب ترسيم و راهبری می شود.
اقدام های فناورانه شرکت نفت و گاز اروندان در دولت سیزدهم
شرکت نفت و گاز اروندان که ماموریت ارتقای جایگاه اقتصاد نفت با هدف رفاه و آسایش مردم منطقه و کشور از طریق تامین و تولید صیانتی و خلق حداکثر ارزش و منافع اقتصادی از منابع هیدروکربوری موجود در میادین مشترک و مستقل واقع در غرب کارون و با استفاده از بهره گیری حداکثری از ظرفیت های علمی و صنعتی بخش خصوصی مطابق با سیاست های اصل 44 را عهده دار است، تبدیل شدن به بزرگ ترین شرکت نفتی دانش بنیان در خاورمیانه با استفاده از ظرفیت های صنعتی و علمی بخش خصوصی با هدف تامین بیشترین ارزش افزوده در زنجیره کشف، استحصال، فراورش و انتقال نفت خام و ایجاد حداکثر منافع اقتصادی برای کشور از میادین مشترک و همچنین ارائه بالاترین سطح از خدمات مربوط به مسئولیت های اجتماعی مرتبط با آسایش، رفاه و ملاحظات زیست محیطی در گستره عملیاتی شرکت در حوزه غرب کارون را در برنامه دارد. در همین زمینه، این شرکت با اولویت بخشی به اقدام های فناورانه از شرکت های تاثیرگذار در کسب رتبه اول وزارت نفت در بخش ساخت بار اول بوده است.
عیسی نویری، رئیس پژوهش و فناوری شر کت نفت و گاز اروندان در خصوص اقدام های این شرکت در حوزه تولید بار اول و ساخت داخل در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» اظهار کرد: وزارت نفت از بین تمام وزارتخانه ها، مقام اول در ساخت بار اول را کسب کرده و شرکت ملی نفت ایران از شرکت های تابعه این وزارت نیز مقام اول را به خود اختصاص داده که شرکت نفت و گاز اروندان، نقش مهمی را در این زمینه داشته است.
وی افزود: از نظر تعداد ساخت بار اول، شرکت نفت و گاز اروندان بیشترین تعداد ابلاغی را داشته و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز از لحاظ حجم قرارداد، بیشترین را به خود اختصاص داده است.
رئیس پژوهش و فناوری شر کت نفت و گاز اروندان اضافه کرد: در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ پنج پروژه ساخت بار اول به این شرکت ابلاغ شد که چهار مورد آن قرارداد شده و دو مورد آن به محصول نهایی رسیده که یکی در نمایشگاه نفت اهواز (تجهیز التراسونیک برای خدمات درون چاهی) و دیگری در نمایشگاه نفت تهران (جریان سنج چند فازی (MPFM) سیار) یک کالا ۱۰۰ درصد تحریمی با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران رونمایی شد که باعث صرفه جویی ۱۰ میلیون دلاری در سال می شود.
نوبری با اشاره به کاربردی بودن تولیدات بار اول این شرکت، به دستگاه جریان سنج چندفازی اشاره کرد که با کاربرد و اندازه گیری دبی نفت، آب و گاز خروجی از چاه های نفت و گاز به صورت پیوسته، برخط و بدون نیاز به جدایش فازها و توقف تولید است که با فناوری پیشرفته هسته ای، در انحصار دو شرکت آمریکایی و اروپایی قرار داشت که در ادامه طرح ساخت داخل جریان سنج چندفازی، این نسخه از تجهیز با قابلیت استفاده به صورت سیار و پایش جریان در فشار بالا ساخته شد.
مجری طرح بومی سازی جریان سنج های چندفازی ادامه داد: این تجهیز با توجه به استفاده از فناوری هسته ای، کالایی ۱۰۰درصد تحریمی بود و با توان یک شرکت دانش بنیان داخلی و از طریق قانون ساخت بار اول موفق به بومی سازی این نوع جریان سنج ها شدیم که افزون بر صرفه جویی حدود ۱۰ میلیون دلاری برای شرکت نفت و گاز اروندان، تعمیر دستگاه های از رده خارج موجود را نیز محقق کرد.وی مجموع قراردادهای تولید بار اول را یکهزار و ۳۸۰ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: برای اولین بار در شرکت نفت و گاز اروندان کمیته ساخت داخل و تولید بار اول از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تاسیس و جهش خوبی در این حوزه ها داشتیم.نویری ادامه داد: موارد ارجاع شده به واحد ساخت داخل از سال ۱۴۰۰ تا انتهای سال ۱۴۰۲ از لحاظ ارزش حدود ۷۰۰ درصد رشد و از لحاظ تعداد تقاضا و اقلام نیز بیش از ۳۰۰ درصد رشد داشته و از نظر ریالی به حدود ۹برابر افزایش رسیده است.وی با بیان اینکه مجموع قراردادهای ساخت داخل در حال حاضر سه هزار و ۲۰ میلیارد ریال است، افزود: طبق بخشنامه ماده ۱۶، شرکت نفت و گاز اروندان نگاه ویژه به شرکت های دانش بنیان دارد. مجموع ساخت داخل و اعمال ماده ۱۶ و ساخت بار اول، حمایت ما از شرکت های دانش بنیان را به ۱۰ هزار میلیارد ریال رسانده، در حالی که این عدد در سال ۱۴۰۰ عدد ناچیز ۲۴۰میلیاردریال بود که جهش بزرگی را نشان می دهد.رئیس پژوهش و فناوری شرکت نفت و گاز اروندان گفت: مجموع فراخوان های پژوهشی در سال ۱۴۰۰ سه فراخوان و امروز ۲۱ فراخوان است. همچنین تعداد قراردادهای پژوهشی ۳ قرارداد و در حال حاضر ۱۳ قرارداد اضافه شده و به ۱۶ عدد رسیده که از نظر ریالی، مجموع قراردادهای پژوهشی در سال ۱۴۰۰ حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال بوده و در حال حاضر ۲۰ برابر شده است. وی اضافه کرد: در پروژه میدان محور نیز میزان پیشرفت فیزیکی در دارخوین از حدود ۲۸ درصد به ۹۵ درصد در بسته دوم رسیده و بسته سوم نیز آغاز شده است. نویری ادامه داد: بزرگ ترین قرارداد پیشران صنعت نفت با رقم ۵۰ میلیون دلار مربوط به شکافت هیدرولیکی در چاه های غرب کارون در نمایشگاه نفت تهران از سوی شرکت نفت و گاز اروندان به امضا رسید.طبق اعلام مدیر پژوهش و توسعه شرکت نفت و گاز اروندان، رشد 25 برابری قراردادهای حمایت از شرکت های دانش بنیان در سال 1402 نسبت به سال 1400 باعث به وجود آمدن جهش علم و فناوری در این شرکت شده است. بر این اساس این شرکت با تعامل با زیست بوم علم و فناوری کشور، توانست دستاوردهای اثرگذاری را در این زمینه به ثبت برساند که در برخی موارد به شکست انحصار برخی شرکت های خارجی در ساخت قطعات و تجهیزات انجامیده است .
مدیر پژوهش و توسعه شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به تشکیل کارگروه تولید بار اول و ساخت داخل در شرکت نفت و گاز اروندان گفت: این کارگروه با رصد و نیازسنجی شرکت، فراخوانی صادر کرد که طی آن بر استفاده از توان سازندگان داخلی تاکید شد تا مناقصات تبدیل به مناقصات تامین از سازندگان داخلی و ساخت داخل شود . وی با اشاره به انعقاد 13 توافقنامه همکاری با دانشگاه های کشور گفت: پروژه های پژوهشی از 3 قرارداد پژوهشی که در سال 1400 بود به 18 قرارداد پژوهشی و همزمان با آن 13 فراخوان جدید پژوهشی رسیده است. در حال حاضر 4 قرارداد ساخت بار اول در این شرکت منعقد شده که در حال اجراست و 13 قرارداد در دست بررسی وجود دارد که نتایج آن به زودی اعلام می شود.
مشعل| شرکت نفت و گاز پارس به عنوان یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران که با توجه به اهمیت تسریع در بهره برداری از میدان مشترک پارس جنوبی، بزرگ ترین مخزن گازی کشور و جهان که به تنهایی نیمی از ذخایر گاز طبیعی ایران را در خود جای داده است؛ به عنوان سازمانی مستقل با ساختار اجرایی ویژه برای راهبری آن ایجاد شد. این شرکت افزون بر مسئولیت توسعه تمام فازهای میدان گازی پارس جنوبی در بخش های پالایشگاهی و فراساحل و همچنین توسعه میادین گازی فرزاد، بلال، کیش، پارس شمالی، گلشن و فردوسی و لایه نفتی پارس جنوبی را در ماموریت کاری خود عهده دار است. با توجه به این ماموریت ویژه، رویکرد مهمی در ارتباط با شرکت های دانش بنیان و فناور در دستور کار دارد که حاصل آن، امضای قراردادهای متنوع با شرکت های مختلف دانش بنیان بوده است.
مهرانگیز نادری، رئیس پژوهش و فناوری و رئیس کانون تفکر شرکت نفت و گاز پارس در گفت وگو با خبرنگار هفته نامه «مشعل» به تشریح اقدام های فناورانه و ساخت بار اول و راهبردی در این شرکت پرداخته است.
وی درباره سطح همکاری شرکت نفت و گاز پارس با شرکت های دانش بنیان و فناور اعلام کرد که در سال های اخیر شركت نفت و گاز پارس با حدود 30 شركت دانش بنيان و فناور قرارداد خريد ساخت داخل، ساخت بار اول يا پروژه پژوهشي داشته است.
با توضیحات او مشخص می شود که طیف متنوعی از تجهیزات مورد نیاز در این شرکت داخلی سازی شده است که از جمله می توان به شير ايمني درون چاهي ثانويه و ابزار جانبي، بازيافت لوله هاي CRA مستعمل و رزوه زني مجدد، تجهيزات سرچاهي، افزايه پليمري برای تميزسازي چاه، افزايه فعال سطحي (سورفكتانت)، سيال حفاري پيشرفته پايه آبي بر پايه نانوتكنولوژي اشاره کرد.
سيال حفاري پيشرفته پايه آبي نوين، اتصالاتFitting & Tube Connection، اتصالات ابزاردقيق، شيرآلات ابزاردقيق، Manifold Valve، Pressure Gauge، Ball Valve، ماده شيميايي LDHI، Gasket، خريد ماده ضدخورندگيCorrosion Inhibitor، ماده شيميايي رسوب زداScale Remover ، پكيج نيتروژن ساز، جایگزین گریس سرچاهی از دیگر تجهيزات و دانش فنی است كه از سوی شرکت نفت و گاز پارس در بخش ساخت داخل خريداري شده است.
به گفته رئیس پژوهش و فناوری و رئیس کانون تفکر شرکت نفت و گاز پارس، اقلام مورد نیاز ساخت داخل در شرکت نفت و گاز پارس زمینه های مختلفی از جمله تجهیزات و سیالات حفاری، شیرآلات ایمنی درون چاهی، ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته، برق و الکترونیک، فوتونیک، مخابرات و سیستم های خودکار و مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوری های شیمیایی را شامل می شود.
نادری با تاکید بر اینکه بدون شک فعالیت های چهار شرکت اصلی وزارت نفت در کسب رتبه نخست ساخت تولید بار اول کالاهای راهبردی این وزارتخانه در طول سه سال متوالی موثر بوده است، افزود: شركت نفت و گاز پارس نيز به عنوان شركت بهره بردار بزرگ ترین ميدان گازي جهان و توسعه دهنده بسیاری از طرح های راهبردی صنایع نفت و گاز، حلقه اي از اين زنجيره اعتبار را تشکیل داده و نقش خود را در راه کسب اين افتخار بزرگ براي وزارت نفت ايفا کرده است.
رئیس پژوهش و فناوری و رئیس کانون تفکر شرکت نفت و گاز پارس در ادامه گفت: تجربه نشان داده كه وقتي محصولي در صنعت نفت و گاز قابل استفاده و بهره برداري بوده، شركت هاي اصلی وزارت نفت و نيز پيمانكاران آنها به استفاده از آن محصول و جايگزيني آن با محصولات مشابه خارجي اقدام كرده و كاركرد مثبت و بي نقص آنها مسلماً موانعي چون كسب مجوز، كمبود منابع مالي و بي اعتمادي شركت ها نسبت شركت هاي دانش بنيان را كمرنگ كرده است.
نادری با اشاره به اینکه وظيفه اصلي بر دوش شركت هاي دانش بنيان است كه وقتي بستر و فضا براي نشان دادن توانمندي و در عرصه بودن آنها فراهم شده است، از حمايت تمام قد وزارت نفت و شركت ملي نفت ایران و شركت هاي تابعه بايد استفاده كنند، تاکید کرد: در حال حاضر بيش از قبل، عرصه و ذهن ها آماده پذيرش و رشد شركت هاي دانش بنيان بوده و شركت هاي دانش بنيان در سايه اين حمايت ها و مسيرهاي هموار شده و ديد مثبتي كه نسبت به آنها برقرار شده است، بايد آستين همت را بالا زده و از مسيرهاي قانونمند كه وزارت نفت فراروی آنها قرار داده است، استفاده كنند.
وی با ارائه مدل كشورهاي توسعه يافته که با اتخاذ سياست هاي مربوط به حمايت از بنگاه هاي كوچك و متوسط (كه در اينجا مي تواند شركت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها باشند) در مسیر رشد، اشتغال و حتي كاهش فقر استفاده شده است، افزود: بدون شک حمايت از شركت هاي دانش بنيان موثر در رشد اقتصادي و اشتغال و كمك به اولويت هاي اقتصادي و اجتماعي دولت است.
رئیس پژوهش و فناوری و رئیس کانون تفکر شرکت نفت و گاز پارس در بیان اقدام ها و سیاست های حمایتی به مواردی همچون ایجاد ارتباط مؤثر بین شرکت های دانش بنيان و بخش صنعت، نیازسنجی و اعلام نیاز صنعت به این شرکت ها، تشکیل جلسات و تشریح مشکلات موجود برای ایشان، تخصیص بودجه مناسب برای طرح های تحقیقاتی اشاره کرد.
به اعتقاد او، وقتي محصول، كالا و خدماتي از شركت هاي دانش بنيان ارائه شود كه استاندارد و كيفيت لازم براي استفاده در صنعت نفت و بقيه صنايع كشور را داشته باشد، بازار حتي بدون نياز به تشويق و تبليغ فقط با سنجش آن محصول، كالا و خدمات درصدد استفاده از آن برخواهد آمد، به ویژه اينكه اين كالا در فهرست كالاهاي وارداتي و تحريمي نيز باشد.
رئیس پژوهش و فناوری و رئیس کانون تفکر شرکت نفت و گاز پارس گفت: كيفيت بالاي محصول خود عامل شكوفايي شركت توليد كننده خواهد بود و شايد نيازي به تشويق مديران ارشد اقتصاد نيز نباشد.
مشعل شرکت ملی حفاری ایران از شرکت هایی است که سهم قابل توجهی در ساخت بار اول صنعت نفت دارد. بدون شک هر نوع پیشرفت در این حوزه با توجه به اهمیت حفاری در این صنعت راهبردی اهمیت زیادی دارد و تاثیر این مسئله در شرکت ملی حفاری ایران که با در اختیار داشتن بیشترین ناوگان حفاری در کشور نقش بسزایی در صنعت نفت ایران به عهده دارد، دوچندان است. محمدعلی بیگ زاده، مدیر پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران در گفت وگو با خبرنگار با اشاره به اینکه بهره گیری از توان شرکت های دانش بنیان و مراکز علمی معتبر راه را برای توسعه عملیات حفاری در کشور هموارتر کرده است، می گوید: از زمان مطرح شدن قانون حمایت از ساخت بار اول تجهیزات و قطعات، تولید قطعات ساخت اول در این شرکت حدود 60 تا 70 درصد و حجم ریالی قراردادهای ساخت بار اول در بحث قطعات مورد نیاز و پرمصرف 40 درصد افزایش داشته است. این گفت وگو در ادامه می آید.
بین 65 تا 70 درصد. از استراکچر تا قسمت های مختلف دکل در داخل کشور بومی سازی شده است. این موتور اگر ساخته شود درصد ساخت داخل دکل حفاری افزایش می یابد. در فرایند ساخت داخل براساس استانداردهایی که تعریف می کنیم دانش فنی آن ایجاد می شود و مرحله به مرحله مورد پایش قرار می گیرد. سپس تست های مختلف روی تجهیز اعمال می شود، هم تست میدانی هم تست آزمایشگاهی. تا رسیدن به یک تجهیز استاندارد از فرایندهای سختی عبور می کنیم که هیچ کدام ساده نیست. هنگامی که به نمونه اولیه دست می یابیم، این اطمینان خاطر به وجود می آید که مطابق گواهینامه ها با توجه به تست های موجود، دانش فنی ایجاد شده است.
شرکت ملی حفاری ایران شرکتی کاملا صنعتی و تجهیز محور است. پس از شکل گیری از آنجا که فناوری و تجهیزات این شرکت به لحاظ دانش فنی کاملا خارجی بود، برای دستیابی به اهداف مورد نظر در بخش تولید نفت برای آنکه بتواند نیازهای خود را برطرف کند، به بهره گیری از طرح های پژوهشی و حمایت از ساخت داخل پرداخت؛ از این رو راهبرد استفاده از طرح های پژوهشی و حمایت از ساخت داخل از سال های قبل در این شرکت شکل گرفته است. سیاست های اخیر وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در حمایت از ساخت داخل و استفاده از توان شرکت های دانش بنیان باعث تحرک و چابک شدن این موضوع شده است. در سال های گذشته بخش زیادی از نیاز شرکت ملی حفاری ایران در بخش قطعه و تجهیز با کمک سازندگان و شرکت های دانش بنیان و موسسات پژوهشی، تولید داخل شد و مورد استفاده قرار گرفت و تا حد زیادی مشکلات مربوط به عدم دسترسی به برخی تجهیزات و قطعات خارجی برطرف شد.
بله از زمان مطرح شدن قانون حمایت از ساخت بار اول تجهیزات و قطعات، تولید قطعات ساخت بار اول در این شرکت حدود 60 تا 70 درصد و حجم ریالی قراردادهای ساخت اول در بحث قطعات که مورد نیاز و پرمصرف است، 40 درصد افزایش داشته است.
پروژه خیلی مهمی که هم اکنون در دستور کار این شرکت قرار داده ایم، ساخت دستگاه «تولید توان نیروی دکل های حفاری» یا «ژنراتورهای دیزلی کترپیلار» است که به دلیل شرایط تحریم در اختیار این شرکت نیست. در این سال ها توانستیم در چند مرحله تجهیزات مورد استفاده در این ژنراتور را داخلی سازی کنیم. در مرحله اول توانستیم قطعات آن را بومی سازی کنیم. سال گذشته فیلترهای روغن و هوای آن را داخلی سازی کردیم که قطعه بسیار پرمصرفی است. در قدم بعد رادیاتور آن و بعد سنسورها و بعد پیستون آن بومی سازی شد. در حال حاضر به سمتی می رویم که کل تجهیز را تحت عنوان «موتور ملی اویل فیلد» برای دکل های حفاری بومی سازی کنیم.
قدم های خوبی در این زمینه برداشته شده است. شرکت هایی مشخص شدند که می توانند این کار را انجام دهند و قرارداد آن به زودی منعقد می شود و سال آینده ما شاهد ساخت یکی از مهم ترین قطعات حفاری خواهیم بود. شرکتی که با آن قرارداد منعقد خواهیم کرد، با 150 شرکت سازنده ایرانی به صورت شبکه ای در ارتباط است. با ساخت این ژنراتور، موضوع تجاری سازی این تجهیز صورت می گیرد، زیرا با توجه به استفاده آن در دکل های حفاری به اندازه کافی توجیه اقتصادی دارد.
تفاهم نامه ها و قراردادهایی بخصوص با شرکت های علمی و پژوهشی در استان خوزستان در این زمینه منعقد شده است. در عین حال با دانشگاه های چمران، صنعت نفت و پژوهشگاه صنعت نفت در استان خوزستان نیز ارتباط خوب و سازنده ای وجود دارد . در مواردی که نیاز به کارهای مطالعاتی و پژوهشی باشد، رفع نیازها از طریق دانشگاه ها صورت می گیرد . در برخی موارد حتی نمونه اولیه هم برای استفاده از روش مهندسی معکوس در اختیار ما نیست که در این زمینه این موضوعات را به عنوان فاز مطالعاتی تعریف و به دانشگاه ها و موسسات پژوهشی معرفی می کنیم. یکی از پروژه های حائز اهمیت در شرکت ملی حفاری ایران، ساخت موتور درون چاهی (ار اس اس) است که ایده آن در شرکت ملی حفاری مطرح شده است. پروژه ابعاد و هزینه و ریسک بالایی دارد. در صنعت حفاری بخش زیادی از عملیات مربوط به عملیات درون چاهی است و با مواردی سروکار داریم که ناشناخته است. در این بخش به شدت با ریسک مواجه هستیم. علم آن پیچیده و در اختیار چند شرکت خارجی است که ما قصد داریم با ورود از طریق شرکت های دانش بنیان به این بخش انحصار خارجی ها را در این زمینه از بین ببریم .
در حال حاضر، نرم افزار سامانه جامع حفاری از سوی شرکت ملی حفاری ایران ساخته شده که مشابه نرم افزارهای مطرح دنیا است که این کار را با دانشگاه صنعت نفت انجام دادیم. قابلیت های این نرم افزار ساخت داخل، از نمونه خارجی آن بسیار بیشتر و یک نرم افزار کاملا ایرانی است که از آن رونمایی شده است. آخرین ورژن نرم افزارها که در حوزه حفاری مورد استفاده قرار می گیرد، در نرم افزار جامع حفاری لحاظ شده است و سامانه نرم افزار جامع حفاری همه آنها را در خود دارد و نرم افزار بدیعی است. یک پروژه دیگر هم در بخش نرم افزارهای مورد نیاز حفاری، نرم افزار مورد نیاز دستگاه های مدگیر است که کارهای اطلاعات درون چاهی را حین حفاری در اختیار روسای عملیات در سرچاه قرار می دهد. پروژه دیگری به نام نرم افزار جهت یاب رشته حفاری (جایرو) است که جزء پروژه های جدید شرکت ملی حفاری ایران محسوب می شود و در مرحله عقد قرارداد با موسسات پژوهشی و دانشگاهی قرار دارد. بیشتر نرم افزارها که استفاده می شود، خارجی بوده و ما آنها را از برنامه نویسی تا کدگذاری بومی می کنیم.
در بخش مته های حفاری که یکی از نیازهای اصلی شرکت ملی حفاری است، این شرکت چه اقدام هایی انجام داده است؟
به دلیل اینکه شرکت ملی حفاری استفاده کننده این قطعه است، بنابراین کیفیت آن برای این شرکت بسیار مهم است. در سال های گذشته چند شرکت به بحث بومی سازی مته های حفاری وارد شدند که جهاد دانشگاهی خوزستان توانسته است دو نوع مته را در دو سایز مختلف بومی سازی کند.
یکی از پروژه های مهمی که در دستور کار شرکت ملی حفاری ایران قرار دارد، استفاده از هوش مصنوعی است. در حال حاضر بیشتر تمرکز ما بر حفظ وضع موجود با ویژگی های بهتر است. در دنیا بحث هوش مصنوعی و حفاری هوشمند مطرح است و شرکت ملی حفاری ایران نیز قصد ورود به این موضوع را دارد. پروژه هایی که در این زمینه در شرکت ملی حفاری ایران در دستور کار قرار دارد، در لبه فناور و نیازمند همکاری با دانشگاه ها و مراکز دانش بنیان است. اخیرا پروژه ای در این شرکت تعریف شده که مربوط به بحث مدل درلینگ ریگ است که در این طرح همه موارد از جمله هوش مصنوعی دیده شده است، البته فعلا در حد طرح قراردارد. این پروژه، بسیار عظیم است و با حمایت شرکت ملی نفت ایران انجام می شود.
مشعل مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در نشست خبری با اصحاب رسانه، گزارشی 1000 روزه از فعالیت های دولت سیزدهم ارائه داد و در آن مباحثی همچون تبیین اقدامات و دستاوردهای صنعت پالایش، انتقال و توزیع فراورده های نفتی ایران و.... مورد بررسی قرار گرفت. در این نشست، تعهدات انجام نشده دولت قبل مورد بحث قرار گرفت و برای برون رفت از مشکلات آن زمان، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گام های موثری برداشته که مصداق این امر ۴ میلیون لیتر تراز مثبت بین تولید و مصرف بنزین در سال 1400 بعد از مهار ویروس کرونا در کشور، افزایش صدور کارت سوخت از 9 هزار قطعه به 4 میلیون قطعه کارت سوخت المثنی است. در ادامه مهم ترین بخش های نشست خبری جلیل سالاری، معاون وزیر نفت را می خوانید.
در حالی دولت سیزدهم، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران را تحویل گرفت که با برخی تعهدات عمل نشده در دولت قبل روبه رو شده بود. از این رو برای رفع چالش ها نیاز به ریل گذاری درست بود . از جمله این مباحث می توان به تعهد صادرات بنزین کشور در سال 1400 اشاره کرد که ۷۴۴ میلیون لیتر معادل ۲۱ کشتی بود و باید تعیین تکلیف می شد. ضمن آنکه در آن زمان ۲۷ فقره صادرات بدون پشتوانه ، معادل 58 کشتی انجام که برای رسیدن به شرایط پایدار، تعهد ۱۱ کشتی فروش بنزین باطل شده بود.
از دیگر مباحث مغفول مانده دولت قبل می توان به دوران کرونا اشاره کرد. در سال ۱۳۹۹ با مصرف روزانه حدود ۷۰ میلیون لیتر بنزین و تولید حدود ۹۳ میلیون لیتر، امکان صادرات بنزین وجود داشت؛ اما با افزایش ۲۰ میلیون لیتری مصرف پس از کنترل کرونا، صادرات بنزین ناممکن شد. با افزایش مصرف بنزین پس از استقرار دولت سیزدهم و مهار ویروس کرونا در سال ۱۴۰۰، ۴ میلیون لیترتراز مثبت بین تولید و مصرف بنزین کشور وجود داشت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تلاش کرد تا در چنین شرایطی، بنزین موردنیاز کشور را تأمین کند. پس از آن نیز با افزایش تعداد خودروها بدون خروج خودروهای فرسوده روبه رو که این میزان، سبب جهش افزایش مصرف بنزین در آن زمان شد و این عدد هم اکنون به روزانه حدود ۱۲۰ میلیون لیتر رسیده است.
همچنین زمان تحویل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از دولت قبل، تنها ۹ هزار قطعه کارت سوخت موجود بود که در دولت سیزدهم با تأمین کارت و بومی سازی آن و صدور و تحویل حدود ۴ میلیون قطعه کارت سوخت المثنی، زمان انتظار صدور کارت سوخت نیز به میزان قابل ملاحظه ای کاهش یافت. علاوه بر بومی سازی کارت خوان ها و دیگر تجهیزات سامانه هوشمند سوخت، کارگاه های تعمیر تجهیزات سامانه هوشمند سوخت نیز در سراسر کشور راه اندازی شد.
یکی از دلایلی که سبب شد تا شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان یکی از شرکت های توسعه ای مطرح شود، شفاف سازی اقدامات انجام شده به منظور واگذاری هاست. در دولت سیزدهم نزدیک به یک میلیارد یورو پروژه، در شرکت های پالایشی تعیین تکلیف و با انجام اقدام هایی در نهادهای توسعه ای این شرکت، از شرایط ضرردهی خارج شد.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس و هلدینگ پتروپالایش اصفهان در دولت سیزدهم توانستند اقدامات قابل توجهی انجام دهند. پالایشگاه ستاره خلیج فارس به عنوان یکی از مهم ترین مبادی تولید بنزین کشور که نزدیک به نیمی از بنزین کشور را تولید می کند، به حدود سه دوره تعمیرات اساسی نیاز داشت که در این دولت، بدون لطمه به تولید بنزین و بدون کوچک ترین وقفه در عملیات توزیع بنزین کشور، با موفقیت اجرایی شد. همچنین واحد گوگردزدایی پالایشگاه اصفهان نیز در مسیر بهره برداری دچار اشکالاتی مهم در حوزه ایمنی بود که پس از رفع این چالش ها در نقاط متعدد، ظرف مدت زمان چهار ماه اجرایی شد. این طرح به بهره برداری رسید و با راه اندازی آن حدود ۲۰ میلیون لیتر به ظرفیت نفت گاز یورو ۵ کشور افزوده شد.
ورود به پالایشگاه های فراسرزمینی، یکی دیگر از دستاوردهای قابل توجه در دولت سیزدهم است. شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران علاوه بر اجرای پروژه های فراسرزمینی و صدور خدمات فنی مهندسی در قالب این پروژه، ظرفیت شرکت های دانش بنیان داخلی، دانش فنی طرح های ارتقای کیفی استفاده و آنها را بومی سازی کرد.
با توجه به شکاف قیمتی قابل توجه فراورده با کشورهای همسایه، تعرضات زیادی به خطوط لوله کشور داشتیم؛ اما با تلاش شبانه روزی در شرکت ملی خطوط لوله و مخابرات ایران، هیچ کمبودی در تأمین و تحویل سوخت کشور وجود نداشت. با توسعه زیرساخت های صنعت انتقال با بهره برداری از پروژه های جدید خط لوله و توسعه حمل ونقل ریلی فراورده در دولت سیزدهم، مشکلات پیش روی این بخش نیز مرتفع شد. تا پایان سال 1403 حدود یکهزار و ۱۰۰ کیلومتر خط لوله جدید به بهره برداری می رسد که روند عرضه و دسترسی به فراورده در کشور را به مقدار قابل ملاحظه ای تسهیل خواهد کرد. با احتساب این خطوط و خطوط لوله جدید پارس و تابش، طول خطوط لوله نفت و فراورده کشور، به حدود ۱۶ هزار کیلومتر خواهد رسید.
در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با حجم بالای جابه جایی ۱۳۷ میلیارد لیتر نفت و فراورده در کشور، اقدام های بزرگی انجام شده و بدون هیچ گونه چالشی عملیات انتقال در دولت سیزدهم صورت گرفته است.
یکی دیگر از دستاوردهای دولت سیزدهم، کیفی سازی فراورده های نفتی بود و امروز بیش از ۸۵ تا ۹۰ درصد فراورده تولیدی در کشور با استاندارد یورو ۴ و ۵ تولید می شود. همچنین برای نخستین بار در کشور، دانش فنی طرح های ارتقای کیفی نفت کوره در کشور بومی سازی و از طریق شرکت های دانش بنیان داخلی و برگزاری جلسات متعدد کارشناسی، اجرای این طرح ها، در واحدهای پالایشی بدقت رصد شد و مورد پیگیری قرار گرفت. همچنین در حوزه کیفی سازی نفت کوره که یکی از چالش های کشور بود، طرح ها در همه شرکت های پالایشی تعریف و پیگیری شد.
اقدام های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و شرکت های تابعه آن، به مواردی مذکور ختم نمی شود. از دیگر دستاوردهای این شرکت در دولت سیزدهم می توان به مبارزه با قاچاق سوخت از طریق تعریف بیش از ۹ اقدام در حوزه مبارزه با قاچاق سوخت و به کارگیری سیاست های غیرقیمتی به منظور مصرف بهینه سوخت در کشور و جلوگیری از هدررفت سرمایه ملی اشاره کرد. سالانه در همه حوزه ها با احتساب بخش نیروگاهی، معادل حدود ۹ میلیارد دلار عرضه خارج از شبکه سوخت در کشور صورت می گیرد که به منظور مقابله با این عرضه خارج از شبکه، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ۹ طرح مهم را در مبارزه جدی قاچاق سوخت کشور اجرایی کرد و با اجرای آن از اتلاف و قاچاق روزانه ۱۰ میلیون لیتر فراورده در کشور جلوگیری شد.
همچنین شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در متمرکزسازی حساب ها پیشتاز بود. به منظور تحقق این امر بر اساس تکالیف قانونی ۳۶۰ حساب درآمدی و فروش ۳۳۰ فقره حساب دوطرفه را مسدود کرد و این شرکت اکنون فاقد حساب بانکی فعال نزد بانک های تجاری است و این امر سبب شفاف سازی در همه مجموعه ها شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ابتدای دولت سیزدهم با خرابی 35 درصد از کارتخوان ها روبه رو بود که با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان به سمت توسعه و نوسازی این تجهیزات حرکت کرد و اکنون میزان این خرابی ها به کمتر از ۵درصد رسیده است، همچنین در این دولت ۳۵۰ جایگاه جدید احداث و ۱۰ هزار قرارداد کارتخوان با استفاده از ظرفیت شرکت های داخلی امضا شد. همچنین در دولت قبل، سهمیه در سامانه هوشمند سوخت به صورت اعتباری به ۱۴ گروه تخصیص می یافت که با تولیدات پالایشگاهی همخوانی نداشت. درنتیجه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران سعی کرد، سهمیه ها را طی چند گام در یک تا دو سال گذشته واقعی سازی کند.
اکنون حدود ۲۵ هزار کارت سوخت در ناوگان ترانزیت خارجی فعال است که به منظور جلوگیری از عرضه خارج از شبکه و نیز سامان دهی توزیع سوخت در این بخش، به صورت مرتب پایش می شود.
با اجرای طرح کدینگ از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در برخی نقاط تا ۱۸درصد کاهش مصرف صورت گرفت و با این روند، سهمیه ها مدیریت شد. ضمن آنکه در عرضه سوخت در شرایط و مناسبت های مختلف، کمبودی گزارش نشده است. با اجرای طرح باک پر در همه مناطق کشور، حدود ۸درصد کاهش مصرف در استان های مرزی گزارش شده است.
در حوزه نقل و انتقال سوخت نیز حتی زمانی که مصرف روزانه بنزین به بیش از ۱۵۲ میلیون لیتر رسید، تأمین سوخت نیروگاهی را شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عهده داشت. این شرکت به طور شبانه روزی تلاش کرد با زیرساخت های موجود، برای لحظه ای عملیات تأمین و توزیع سوخت در کشور متوقف نشود.
یکی از مهم ترین اتفاق ها در دولت سیزدهم، صادرات گاز مایع است که با راه اندازی سامانه درخواست فراورده های نفتی (سدف)، حدود یکهزار و ۵۰۰ تن در مصرف روزانه ال پی جی صرفه جویی صورت گرفت و این مقدار به شرکت های پالایشی تزریق و صادرات دارایی به منظور تأمین نقدینگی در اجرای طرح ها آغاز شد.
همچنین در سال ۱۴۰۰، ۹۲درصد و در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، ۱۰۰درصد تکلیف قانونی خود را به حوزه تحویل قیر برای توسعه راه ها اختصاص دادیم.
از دیگر دستاوردهای دولت سیزدهم، می توان به راه اندازی مرکز پایش و تحلیل داده در بخش فناوری اطلاعات اشاره کرد. در این مرکز اقدامات موثری در حوزه پنجره واحد و خدمات هوشمند شکل گرفته است. یکی از موضوعات تکلیف شده در قانون، مولدسازی دارایی هاست که با تشکیل کارگروه های مختلف و شکل گیری طرح های استانی، ارزش دارایی های متناظر حدود ۳۶ همت بود. اکنون ۱۱۶ پروژه جاری در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران وجود دارد که اعتبار آنها حدود ۱۳۷ همت است و باید از منابع دیگر تأمین شود.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران علاوه بر ساخت داخل، به صدور کالا در بیرون از مرزها نیز وارد شده که قرارداد پالایشگاه «ال پالیتو» مصداق بارز آن است. به کمک شرکت های دانش بنیان، تجهیزات داخلی کشور بازسازی و کالای ایرانی برای رقابت با تجهیزات آمریکای جنوبی به این پالایشگاه صادر و افزون بر آن، در حوزه تولید بار اول گام های مهمی برداشته شد.
یکی از موضوعاتی که در دستور کار شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران قرار دارد، به هوشمندسازی توسعه صنعت سی ان جی بازمی گردد. به همین منظور، این شرکت با مجموعه های بانک ملت و بانک ملی قراردادی دراین باره امضا کرده است. همچنین افزایش ظرفیت ۴۰۰ جایگاه پیش بینی شده که بیش از ۵۰جایگاه در حوزه استان سیستان وبلوچستان خواهد بود.
یک استاد جامعه شناس از اجزای شکاف بین نسل ها سخن گفت
مشعل: بیشتر فعالیت های صنعت نفت با محوریت تولید، اکتشاف و پالایش انجام می شود؛ اما باید گفت که وزارت نفت علاوه بر وظایف اصلی خود به موضوعاتی همچون خانواده نیز می پردازد که مشاور امور زنان و خانواده، گام های بسیار موثری در مسیر تحکیم روابط میان زوج ها و خانواده ها برداشته است. مصداق این گفته هم، برگزاری نشست آموزشی «شکاف بین نسلی» است که طی سه هفته متوالی، روزهای یکشنبه ها برگزار می شود و نخستین جلسه آن در 20 خرداد برگزار شد و محورهای مختلفی که باعث ایجاد تنش میان نسل ها می شود، مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه مشروح این نشست را می خوانید.
مریم مقدسی، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده با حضور در نشست آموزشی « شکاف بین نسلی» یکی از رسالت های امور زنان وزارت نفت را توجه به تحکیم بنیان خانواده و اجرای موارد مرتبط با جوانی جمعیت و قانون خانواده بیان کرد.
به گفته او، تاکنون اقدامات خوبی از سوی مرکز مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت صورت گرفته که یکی از آنها، برگزاری کارگروه امور زنان وزارت نفت در سال گذشته بود که در دوره های آموزشی مباحث مرتبط با خانواده به تصویب رسید و برای آنها کد آموزشی گرفته شد و تا پایان امسال نیز این دوره ها برقرار است. مقدسی با اشاره به سر فصل های در نظر گرفته شده برای سه جلسه نشست آموزشی «شکاف بین نسلی» گفت: در جلسه نخست، شکاف بین نسل ها و تفاوت در ساختار خانواده در تاریخ 20 خرداد امسال بررسی شد. جلسه دوم با محور تحولات به وجود آمده در معنای خانواده در تاریخ 27 خردادماه برگزار می شود و جلسه سوم که در تاریخ 3 تیر ماه برگزار خواهد شد، به شکاف نسل ها در فرایند مدرنیته جوامع اختصاص داده شده است.
محمدمهدی لبیبی، جامعه شناس که در این نشست به عنوان مدرس حضور داشت، گفت: برایم جالب است که وزارت نفت وارد مباحث خانواده می شود. به طور معمول این گونه موضوعات از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پروش و ... پیگیری می شود.
او فعالیت وزارت نفت را در خصوص بها دادن به جایگاه زنان و خانواده بسیار ارزشمند بیان کرد و ادامه داد: اینکه وزارت نفت برای برخی امور و مباحث روز در میان خانواده ارزش و بها قائل است و برای رفع خلأ ها تلاش می کند، بسیار قابل تحسین است.
لبیبی با اشاره به مفهوم شکاف بین نسلی گفت: کم و بیش با معنای شکاف نسل ها که همانا تفاوت میان نسل جدید با نسل قدیم است، آشنایی داریم. این تضاد و تفاوت ها می تواند در سلایق، ارزش ها، روش ها و ... باشد. این موضوع به صورت عینی در خانه، میان اقوام و جامعه قابل مشاهده و کاملا محسوس است.
این استاد جامعه شناس ادامه داد: هر گاه درباره شکاف بین نسل ها صحبت می کنیم، انگشت اتهام به سمت بچه ها می رود و جهت این اتهام، هرگز برعکس نشده است. به عبارت دیگر، اگر نقدی به نسل های جدید وارد می کنیم، باید نگاهی هم به خودمان بیندازیم. تا به حال با خودمان فکر کرده ایم که نسل گمشده، نسل خاموش، نسل بیبی بومر، نسل X، نسل Y، نسل Z و نسل آلفا به بعد دارای چه تفکر و اندیشه ای هستند؟ در حالی که باید نسبت به موضوعات اندیشه داشته باشیم و به این تفکر برسیم.
لبیبی برای موضوع شکاف نسل ها به چهار اصطلاح اشاره کرد و گفت: نخست، تفاوت نسلی است و هر نسل جدید، نسبت به نسل پیش از خود دارای سلایق متفاوتی است که امری کاملا بدیهی است و همواره میان والدین و فرزندان مشاهده می شود.
او با بیان اینکه همیشه اعضای یک خانواده را به نخ تسبیح تشبیه کرده اند، گفت: همه دانه های تسبیح یک اندازه هستند؛ اما با توجه به تفاوت میان نسل ها این اصطلاح کاربرد ندارد و رابطه والدین با فرزندانشان همانند پنیر و پیتزا است که اجزای متفاوت، آنها را کنار هم قرار داده است.
این استاد جامعه شناس از فاصله بین نسل ها به عنوان اصطلاح دوم نام برد و ادامه داد: در این مرحله علاوه بر سلایق، ارزش ها نیز مورد توجه قرار می گیرد. در این زمینه فرزند با والدین اختلاف نظر پیدا می کند؛ اما احترام آنها را نیز دارد.
به گفته او، اصطلاح سوم به تضاد نسل ها باز می گردد. در این زمینه فرزندان با والدین درگیر می شوند و آنها را به سمت فضای فکری خود می کشانند. این سه محور را در برخی خانواده ها می توان مشاهده کرد. این تضاد از تئوری شکاف آگاهی ایجاد می شود و متاسفانه در کشورمان خلأ آن بسیار احساس می شود.
لبیبی با بیان اینکه با شکاف آگاهی، در ذهن فرزندان این می گذرد که از پدر و مادرم بیشتر می دانم، گفت: فرزندان بر این باور هستند که وقتی از پدر و مادر خود بیشتر می دانیم، آنها دیگر حق راهنمایی دادن به ما را ندارند. در قدیم دانش پدرها و مادرها جلوتر بود و بچه ها دنباله رو آنها بودند؛ اما اکنون این فرایند جا به جا شده است .
او ادامه داد: شکاف آگاهی، یعنی آگاهی که نسل جدید پیدا کرده است و نسل قدیم، فاقد آن است و می تواند در حوزه های فنی، فرهنگی، علمی و ... باشد.
این جامعه شناس، اصطلاح چهارم را گسست نسل ها بیان کرد و گفت: گسست نسل ها زمانی اتفاق می افتد که فرزند ناامید می شود و برخی از آنها خانواده خود را ترک می کنند و گاه تنها به والدین خود زنگ می زنند. او بیشتر خانواده های ایرانی را هسته وابسته دانست و خاطر نشان کرد: هسته وابسته، یعنی در یک خانواده فرزند ان با آنکه سن بالایی دارند؛ اما از پدر خانواده پول می گیرند و هنوز استقلال پیدا نکرده اند و این موضوع آنها را مانند نخی به پدر و مادر بسته است که ادامه این روند با فوت والدین، ضربه بزرگی به فرزند وارد خواهد کرد.
لبیبی در بخش دیگری از صحبت های خود به نقاط ضعف پژوهش های انجام شده اشاره کرد و گفت: قسمت پایانی بیشتر پژوهش های کشورمان، دارای مشکل است. یک پژوهش از اجزایی مانند توصیف، تحلیل و چرایی موضوع و اکتشاف تشکیل شده است.
او افزود: توصیف و تحلیل در یک گزارش را مبنا قرار می دهیم تا به اکتشاف برسیم؛ اما برخی پژوهشگران برای ارائه راهکار ضعف دارند. اکتشاف به معنای پیدا کردن یک راهکار، یافتن، جست وجو کردن و به دست آوردن مسأله ای از درون یک متن است. این نکته بسیار حساسی است و باید با اکتشاف به نتیجه گیری برسیم.
در نشست تخصصی کمیته پژوهش و نوآوری بانوان شرکت نفت مطرح شد
دومین جلسه کمیته پژوهش و نوآوری ذیل شبکه راهبردی زنان متخصص صنعت نفت به همت شرکت نفت و گاز پارس برگزار شد.
در این جلسه پیرو صحبت های انجام شده در جلسه نخست، رئیس پژوهش و فناوری شرکت نفت و گاز پارس به همراه همکارانشان در منطقه، نرم افزار مدیریت دانش را ارائه دادند. این نرم افزار به منظور ارائه تجربه مدیریت دانش و تحت بستر نرم افزاری مدیریت دانش «دای ون» است.
در همین خصوص، مدیریت های مرتبط و سایر شرکت ها سوالات و مطالب خود را در این جلسه مطرح کردند.
فاطمه گودرزی، مشاور امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران با حضور در این نشست تخصصی گفت: استقرار سامانه مدیریت دانش و همت کارکنان در ثبت دانش و تجارب، بخشی از فرهنگ سازی بوده و نیازمند تروریج آموزش، تشویق همکاران و حمایت مدیریت ها در استفاده از دانش های ثبت شده در پروژه های آتی است.
به گفته او، در شبکه زنان متخصص صنعت نفت، اسنادی از جنس دانش تولید و تنها در برخی از نشست های تخصصی به عنوان نشر دانش از آنها استفاده می شود که باید این رویکرد تغییر کند .
گودرزی با بیان اینکه نیازمند ساختار برای مدیریت دانش هستیم، گفت: دانشی که از سوی همکاران متخصص انتشار پیدا می کند، باید در جایی جمع آوری و ذخیره سازی و شرایطی برای استفاده و بهره مندی از آنها فراهم شود.
مشاور امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: واحد پژوهش و فناوری، بهترین بخش برای استفاده از پژوهش هاست و می تواند به طور متمرکز با واحد های دیگر در ارتباط باشد.
او با طرح این پرسش که نقش زنان متخصص در این زمینه چیست؟ گفت: یک سازمان پیشرو، سازمانی است که از ویژگی های زنانه و مردانه بجا و به موقع استفاده کند. به عنوان مثال، برای ایجاد فرهنگ سازمانی در بهره وری، بانوان به دلیل برخورداری از نگاه ریزبینانه و موشکافانه، بهترین انتخاب به شمار می روند. باید گفت، حضور شبکه زنان متخصص، در پیشبرد اهداف سازمان بسیار تاثیر گذار است.
گودرزی افزود: مسأله تخصص، صرف مهندسی نیست و در تمام حوزه ها قابل تعریف است و کسی که صاحب دانش، مهارت و تجربه باشد، یک فرد متخصص به شمار می آید.
او ادامه داد: شبکه زنان متخصص صنعت نفت، بخشی از این صنعت است که جنسیتی نیست و مردان متخصص هم داریم و تعامل دانش میان جامعه متخصص، بدون توجه به جنسیت است.
مشاور امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران تاکید کرد: زنان می توانند بازوی ترویجی باشند و برای ایجاد یک فرهنگ، گزینه بسیار مناسبی محسوب می شوند.
وزارت نفت
مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با اشاره به تصویب طرح های توسعه مدیران در ۲۱ حوزه تخصصی در هیئت های عالی گفت: افزون بر این، دو راهبرد اصلی شامل پای کار آمدن ظرفیت خبرگانی صنعت نفت و باور داشتن مدیران ارشد این صنعت به نظام جامع توسعه مدیریت را دنبال می کنیم.
محسن حقیقی مقدم، ۱۹ خرداد در نشست شورای مدیران توسعه سرمایه انسانی صنعت نفت با بیان اینکه برای استقرار فرایندهای توسعه مدیریت در صنعت نفت فرایند جامعی را در نظر گرفتیم، تصریح کرد: این فرایند شامل شناسایی و ارزیابی استعدادها تا آموزش، توانمندسازی، توسعه و پایش عملکرد و ارتقای سطح صلاحیت آن هاست.
وی افزود: باشگاه خبرگان، خانه مدیران، شناسایی خبرگان و کار خبرگانی کردن از دستورعمل های نظام جامع توسعه مدیریت است که منتج به تصویب طرح های توسعه مدیران در ۲۱ حوزه تخصصی در هیئت های عالی می شود. مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با اشاره به اینکه در مرحله تصویب طرح های توسعه ای قرار داریم، گفت: افزون بر تأمین مدیران صنعت نفت در ۲۱ حوزه تخصصی، دو راهبرد اصلی شامل پای کار آمدن ظرفیت خبرگانی صنعت نفت و باور داشتن مدیران ارشد این صنعت به نظام جامع توسعه مدیریت را دنبال می کنیم.
حقیقی مقدم ادامه داد: در این زمینه، حدود ۱۱۰ نفر از مدیران ارشد صنعت نفت را درگیر کار کردیم و همه می دانند که در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت چه اقدام هایی به منظور توسعه مدیریت در صنعت نفت انجام می شود.
وی بیان کرد: در طرح توسعه مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره دغدغه این بود که صنعت نفت با اختیار و وظایفی که دارد، اقدام هایی انجام دهد. ازاین رو در شورای منابع انسانی این صنعت، این موضوع مطرح و بنا شد پیش از اینکه این طرح در هیئت های عالی مطرح شود، در این شورا تصویب شود.
مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت افزود: در این نشست سه طرح توسعه مدیران عامل صنعت نفت، طرح توسعه اعضای هیئت مدیره شرکت های تابع وزارت نفت و طرح توسعه مدیران منابع انسانی توسعه صنعت نفت ارائه و بررسی می شود. همچنین در توسعه مدیران عامل، رویکرد ارزیابی و استعدادیابی و در توسعه اعضای هیئت مدیره رویکرد توسعه مطرح است.
حقیقی مقدم بیان کرد: در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت از همان ابتدای کار، موضوع نظام جامع و ورود جامع به نیازهای مدیریتی صنعت نفت را پیش بردیم و با جذب نیروهای صاحب صلاحیت در این مرکز، به معاونت سرمایه انسانی وزارت نفت درباره استخدامی های جدید کمک کردیم. همچنین تشکیل کارگروه تخصصی روان شناختی و برگزاری نشست های این کارگروه یکی دیگر از اقدام های مهم این مرکز بود.
مدیر ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل (اچ اس ای) شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد: حفاظت محیط زیست در نقشه راهبردی این شرکت جایگاهی ویژه دارد.
سیدجلال الدین نورموسوی به مناسبت هفته محیط زیست، به ارائه گزارشی از اقدام های این شرکت در عرصه حفاظت محیط زیست پرداخت و گفت: به این موضوع از چند جنبه توجه شده که از جمله می توان در بخش حاکمیتی به اصلاح الگوی مصرف انرژی، بهینه سازی مصرف انرژی، صیانت از محیط زیست و مدیریت کربن اشاره کرد و به منظور پایش و کنترل اثربخشی برنامه های محیط زیستی، پنج شاخص عملکردی تعریف شده که کنترل این شاخص ها به صورت سالانه هدف گذاری می شود.
وی ادامه داد: تأمین سوخت پاک کشور، مهم ترین سرفصل اقدام ها و دستاوردهای شرکت ملی گاز به منظور حفاظت محیط زیست است، ضمن آنکه می دانیم توسعه مصرف گاز طبیعی به عنوان پاک ترین سوخت فسیلی و جایگزینی آن با دیگر انواع منابع انرژی فسیلی به خودی خود می تواند در بهبود شرایط محیط زیست مؤثر باشد.مدیر اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران افزود: در کشور ما به واسطه زیرساخت های عظیم و ارزشمندی که در زنجیره تأمین گاز ایجاد شده، بخش اعظم تقاضای انرژی کشور از طریق گاز طبیعی تأمین می شود و از این رهگذر کمک شایان توجهی به کاهش آلودگی هوا در شهرها شده است.
نورموسوی در تشریح برنامه ها و اقدام های مرتبط با حوزه حفاظت محیط زیست توضیح داد: این برنامه ها هر ساله در فرایندی مدون و مطابق نیازهای احصا شده در واحدهای عملیاتی و شرکت های تابع، شناسایی و تعریف می شوند که در سال ۱۴۰۲ بیش از ۴۵۰ عنوان پروژه با اعتبار ۴ هزار میلیارد ریال اجرا شده است.
وی با اشاره به برنامه های اجراشده در این حوزه گفت: بهره وری مصرف آب/ تصفیه، بازیابی یا دفع پساب، مدیریت آلاینده های هوا و صوت، مدیریت پسماندها و آلودگی خاک، مقابله با تغییر اقلیم، فرهنگ سازی و ترویج رویکردهای محیط زیستی و... از مهم ترین برنامه های اجرا شده با هدف حفاظت محیط زیست از سوی شرکت ملی گاز ایران است.
مدیر اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اهمیت اقدام ها در منطقه پارس جنوبی با هدف ارتقای کیفی محیط زیست و مقابله با آلودگی هوا در عسلویه تصریح کرد: شرکت ملی گاز ایران به منظور کاهش آلودگی های زیست محیطی در منطقه پارس جنوبی که بیش از ۷۰ درصد گاز مصرفی کشور را تأمین و پالایش می کند، پروژه ها و اقدام های حائز اهمیتی با تأمین منابع مالی قابل توجه تا ۷۲۰ میلیون دلار در حال اجرا دارد. هدف اصلی این پروژه ها، در پالایشگاه های گازی کاهش انتشار SO2 همچنین کاهش گازسوزی است.
نورموسوی درباره کاهش گازهای مشعل در پارس جنوبی گفت: شرکت ملی گاز ایران بر اساس مصوبه هیئت وزیران درباره کاهش آلودگی های زیست محیطی ناشی از صنایع مستقر در منطقه عسلویه، مکلف است به منظور بهبود کیفیت هوای این منطقه، مشعل سوزی را تا ۲ میلیارد و ۳۴۴ میلیون مترمکعب در سال کاهش دهد.
به گفته وی، در زمان ابلاغ مصوبه، حجم گازسوزی برابر با سالانه ۳۴۰۰ میلیون مترمکعب بود که این مقدار در پایان سال ۱۴۰۱، به روزانه ۳۱۸۰ میلیون مترمکعب رسید و قرار است تا پایان شهریور ۱۴۰۳، به حدود ۱۹۳۰ میلیون مترمکعب در سال و تا پایان ۱۴۰۵، به کمتر از ۶۱۵ میلیون مترمکعب در سال برسد.
مدیر اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران در پایان تأکید کرد: برای این منظور پروژه هایی در پارس جنوبی تعریف شده که شامل پروژه های یک ساله و سه ساله است. با اجرای این پروژه ها، حدود ۲میلیارد و ۶۷۲ میلیون مترمکعب در سال، کاهش گازسوزی در پارس جنوبی اتفاق خواهد افتاد که حدود ۳۲۹ میلیون مترمکعب در سال معادل ۱۴ درصد بیشتر از مصوبه هیئت وزیران خواهد بود. این پروژه های یک ساله تا شهریور ۱۴۰۳ پایان می یابند.
عملیات اجرایی حفاری ۲۴ حلقه چاه طرح افزایش تولید میدان مشترک نفتی یادآوران به ارزش ۳۵۰ میلیون دلار و با هدف تولید روزانه ۴۲ هزار بشکه نفت آغاز می شود. عملیات اجرایی حفاری ۲۴ حلقه چاه میدان یادآوران به منظور نگهداشت و افزایش تولید در این میدان نفتی مشترک، با حضور سه شرکت توانمند ایرانی آغاز می شود.
قراردادهای مربوط به حفاری ۲۴ حلقه چاه توسعه ای تازه در قالب سه قرارداد بین شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران با شرکت ملی حفاری ایران، شرکت توسعه صنایع نفت و انرژی قشم (OEID) و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) پیش از این در بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت امضا شده است.
مجموع ارزش این قراردادها حدود ۳۵۰ میلیون دلار بوده و مقرر شده است این چاه ها در لایه های فهلیان و سروک هرکدام به تعداد ۱۲ حلقه طی ۲۴ ماه حفاری شوند؛ هدف از حفر این چاه ها در میدان مشترک نفتی یادآوران، نگهداشت و افزایش روزانه ۴۲ هزار بشکه در این میدان است.
از سوی دیگر، به منظور تسریع در افزایش برداشت از این میدان مشترک، شرکت متن پیشاپیش بعضی از جاده های دسترسی و سلرهای (محل های موردنیاز حفر چاه) موردنیاز برای استقرار دکل های حفاری را احداث و کالاهای مورد نیاز را تهیه کرده است.
براساس این گزارش، میدان نفتی یادآوران یکی از بزرگ ترین میدان های مشترک نفتی ایران با کشورهای همسایه است و در ۷۰کیلومتری جنوب غرب اهواز و شمال خرمشهر، در منطقه جغرافیایی کوشک و حسینیه قرار دارد.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی حفاری ایران گفت: ۸۴درصد ناوگان حفاری این شرکت هم اکنون در مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور در چرخه عملیات قرار دارد.
بابک زنگنه با اشاره به اینکه این شرکت هم اکنون ۷۴ دستگاه حفاری سبک، سنگین و فوق سنگین در تملک دارد، افزود: از این تعداد ۶۲ دستگاه فعال و مابقی در مراحل تعمیر اساسی (اورهال) یا کاریابی است.
وی گفت: براساس برنامه های شرکت ملی نفت ایران و با توجه به حجم قراردادهای شرکت ملی حفاری با کارفرمایان اصلی و شرکت های بخش خصوصی که در اجرای طرح ها و پروژه های صنعت نفت فعالیت دارند، انتظار می رود شمار دیگری از دکل های شرکت در سال جاری به کارگیری شود.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی حفاری ایران گفت: با تلاش مستمر و شبانه روزی کارکنان سختکوش این مجموعه بزرگ صنعتی، پارسال درمجموع ۱۲۴ حلقه چاه نفت و گاز تکمیل شد که در مقایسه با سال ۱۴۰۱، ۲۵ حلقه و در قیاس با سال ۱۴۰۰، ۵۴ حلقه بیشتر بود و این روند صعودی امسال نیز هدف گذاری شده است.
زنگنه تصریح کرد: از شمار چاه های تکمیل شده در سال ۱۴۰۲، ۱۴ حلقه توسعه ای، سه حلقه اکتشافی و ۱۰۷ حلقه تعمیری بوده است.
وی افزود: از مجموع چاه ها، ۹۵ حلقه در گستره میدان های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، هفت حلقه در موقعیت عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی، ۱۰ حلقه در پروژه های شرکت مهندسی و توسعه نفت، ۲ حلقه در شرکت نفت فلات قاره، ۳ حلقه در طرح های مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، ۴ حلقه در میدان های شرکت نفت و گاز پارس و ۳ حلقه برای وزارت نیرو حفاری و تکمیل شد.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی حفاری ایران متراژ حفاری چاه ها در سال گذشته را ۸۵ هزار و ۲۶۸ هزار متر اعلام و بیان کرد: در بخش خدمات جانبی حفاری که افزون بر ۲۵ نوع خدمات جانبی تخصصی حفاری است، این شرکت در سال ۱۴۰۲ شاهد روند افزایشی حجم عملیات بود که در این ارتباط در مدیریت خدمات فنی ۴ هزار و ۶۱۴ عملیات و در مدیریت خدمات ویژه حفاری هزار و ۲۷۸ عملیات به ثبت رسید. همچنین در عملیات ویژه ۱۸ هزار و ۷۰۲ متر حفاری جهت دار و افقی روی ۳۰ حلقه چاه و ۹۰۶ متر عملیات مغزه گیری انجام شد که این خدمات در حفاری، تعمیر و تکمیل چاه ها به منظور تأمین درخواست کارفرمایان حائز اهمیت است.
زنگنه با بیان اینکه هم اکنون ۴۲ دکل ناوگان حفاری شرکت ملی حفاری ایران در وسعت عملیاتی پنج شرکت بهره برداری نفت و گاز تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در حال حفر و تکمیل چاه های نفت و گاز است، گفت: در دو ماه نخست امسال حفارمردان این شرکت به حفر و تکمیل ۲۰ حلقه چاه نفت شامل ۴ حلقه توسعه ای و ۱۶ حلقه تعمیری مبادرت کردند و متراژ حفاری در این مدت به رقم ۱۹ هزار و ۵۶۹ متر رسید.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از آغاز ثبت نام اینترنتی کارت های سوخت بنزین نوشماره خبر داد و اعلام کرد که ثبت نام اینترنتی کارت هوشمند سوخت المثنی نیازمند دریافت اطلاعات تکمیلی از سوی پژوهش و توسعه ناجی است.
محمد صادقی در این باره توضیح داد: به منظور اجرای مناسب این طرح ملی، لازم است اطلاعات تکمیلی از جمله کد اقلام اطلاعاتی خودرو در کنار محتوای رشته از سوی شرکت پژوهش و توسعه ناجی به این شرکت ارسال شود که تاکنون محقق نشده است.
وی افزود: همه زیرساخت های مورد نیاز ثبت نام اینترنتی کارت هوشمند سوخت المثنی آماده سازی شده و سامانه نیز فعال است، اما تا زمانی که اطلاعات مورد نیاز از جمله پلاک و کلید شناسایی خودرو (VIN) از سوی شرکت پژوهش و توسعه ناجی در اختیار وزارت نفت قرار نگیرد، امکان شناسایی و ابطال کارت سوخت پیشین، استعلام بیمه شخص ثالث و ثبت نام اینترنتی کارت سوخت المثنی محقق نخواهد شد. این سامانه نیز مانند دیگر بسترهای مشابه برمبنای اطلاعات پایه ای فعالیت می کند.
مدیر سامانه هوشمند شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران تأکید کرد: هم اکنون ثبت نام کارت سوخت خودروهای نوشماره آغاز شده است، اما ادامه فرایند تولید این کارت ها پس از ارائه اطلاعات از سوی شرکت پژوهش و توسعه ناجی امکان پذیر خواهد بود.
صادقی گفت: تولید کارت سوخت نیازمند اطلاعات پایه است، اما تاکنون کدهای مرتبط با اطلاعات پایه خودروها و شماره پلاک خودروها و نیز شماره وی آی ان (VIN) در اختیار این شرکت قرار نگرفته است.
مدیر سامانه هوشمند شرکت ملی پخش فراورده ای نفتی بیان کرد: دارندگان خودروهای نوشماره هم اکنون می توانند با مراجعه به آدرس اینترنتی FCS.niopdc.ir نسبت به ثبت درخواست کارت سوخت خود اقدام کنند، اما فرایند تولید کارت سوخت پس از اخذ اطلاعات تکمیلی برای این درخواست ها انجام می شود.
گزارش دو ماه نخست سال ۱۴۰۳ شرکت پتروشیمی بوعلی سینا با نماد «بوعلی» در بازار سرمایه گویای رشد درآمد این شرکت در بهار ۱۴۰۳ است.
براساس گزارش منتشرشده «بوعلی» در سامانه کدال، شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در دو ماه منتهی به اردیبهشت ۱۴۰۳ بیش از ۸.۶ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرده که ۴.۳ هزار میلیارد تومان آن در اردیبهشت محقق شده است.
براساس این گزارش، درآمد پتروپالایش بوعلی در دو ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۳درصد افزایش را تجربه کرده است که نشان از استمرار روزهای مطلوب این شرکت در بازار دارد.
در این مدت کوتاه از سال جدید، سیاست های پتروشیمی بوعلی سینا بر صادرات محصولات با ارزش آروماتیکی خود معطوف بوده و این شرکت با صادرات ۲۷۵۱ میلیارد تومان نسبت به دوره مشابه پارسال، ۹۲درصد افزایش صادرات داشته است.
همزمان با عملکرد مثبت و بالاتر از ظرفیت شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در سال های اخیر، نماد این پتروپالایشگاه آروماتیکی در بازار سرمایه نیز از زمان عرضه اولیه تاکنون مانند درآمد شرکت به طور افزایشی و در حال رشد بوده است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
پیشرفت فاز دوم طرح توسعه ذخیره سازی گاز در میدان سراجه قم که یکی از پروژه های مهم صنعت گاز ایران است، به ۳۵ درصد رسید.
محمد زمان جوکار، مجری طرح های ذخیره سازی گاز در این شرکت با اشاره به اجرای این طرح راهبردی گفت: هدف از اجرای این طرح، افزایش ظرفیت ذخیره سازی گاز از یک میلیارد به ۱.۵ میلیارد مترمکعب است، همچنین با اجرای فاز دوم طرح توسعه ذخیره سازی گاز در میدان سراجه قم، برداشت گاز از ۱۰ به ۱۵ میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد.
وی با تأکید بر اهمیت این طرح افزود: میدان سراجه قم به دلیل نزدیک بودن به مناطق پرجمعیت کشور از جمله شهرهای تهران و قم، همچنین مجاورت با خط لوله سراسری گاز پنجم تهران، به لحاظ راهبردی اهمیت خاصی دارد و می تواند پشتیبانی مطمئن برای جبران ناترازی و تأمین بخشی از کمبود گاز در روزهای اوج مصرف در فصل زمستان و شرایط بحرانی باشد.
مجری طرح های ذخیره سازی گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به مشخصات این طرح بیان کرد: فاز دوم طرح توسعه ذخیره سازی گاز در میدان سراجه قم، مشتمل بر احداث یک واحد نم زدایی به ظرفیت ۵ میلیون مترمکعب در روز، احداث خط لوله ۱۶ اینچ به طول ۵ کیلومتر، تأسیسات لخته گیر و اندازه گیری گاز است. این طرح از ابتدای سال ۱۴۰۲ آغاز شده و بنا بر زمان بندی تا آذرماه سال ۱۴۰۳ عملیاتی می شود. از سویی افزون بر فعالیت های جاری در پایین دست این میدان، فعالیت های بالادست و حفر چاه نیز تا پایان ۱۴۰۲ به پیمانکار سپرده خواهد شد.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
رئیس امور بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی از مدیریت ۴۱۱.۲۶ میلیون استاندارد مترمکعب گاز مشعل در پالایشگاه های پارس جنوبی در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ خبر داد.
محمد مسعودنیا با اشاره به اهمیت موضوع های محیط زیستی در مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: مدیریت دی اکسید گوگرد و کاهش ۱۴درصدی انتشار دی اکسید گوگرد در مجموع پالایشگاه های پارس جنوبی در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ یکی از دستاوردهای مهم در پایتخت بزرگ گازی کشور است.
وی ادامه داد: مدیریت بیش از ۵ هزار و ۴۳۶ تن پسماند و ضایعات تولیدی مجتمع گاز پارس جنوبی در سال ۱۴۰۲ با همت و تلاش متخصصان و کارکنان این مجموعه ثبت شد.
رئیس امور بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به توسعه فضای سبز در مناطق پیرامونی پالایشگاه های مجتمع بیان کرد: مشارکت در طرح کاشت یک میلیارد درخت در قالب کاشت ۲هزار ۶۱۵ اصله نهال به مساحت ٩.٨ هکتار با صرف هزینه ١٣ میلیارد و ۱۹۰ میلیون ریال در همه پالایشگاه های مجتمع و عملیات مشترک، گامی بزرگ به منظور توسعه فضای سبز در پالایشگاه های سیزده گانه مجتمع گاز پارس جنوبی است.
مسعودنیا اعلام کرد: عملیات تخلیه انبار روباز گوگرد و مدیریت پسماند ویژه گوگرد از طریق جمع آوری و مدیریت آن در انبار مکانیزه در سال ۱۴۰۲ با موفقیت به سرانجام رسید.
به گفته وی، امسال هم با تکیه بر توان و دانش کارکنان با بهره مندی ۱۰۰ درصدی از کالاهای داخلی در مسیر رسیدن به دستاوردهای مهم گام برداشته ایم و امید است بتوانیم اقدام های شایسته ای در مجتمع گاز پارس جنوبی انجام دهیم.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
اگرچه افتتاح پشت سرهم طرح های عظیم گازی یک سنت ریشه دار در فرهنگ سازمانی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است و هرساله به دیدن خیل انبوه پروژه های زیرساختی ملی که از سوی این مجموعه به بهره برداری می رسند عادت کرده ایم، اما گشایش همزمان ۵ ایستگاه تقویت فشار گاز با سرمایه گذاری ۲۹۴.۵میلیون دلار در پنج استان کشور که با خلق نصاب های تازه در داخلی سازی پیچیده ترین تجهیزات صنعتی همراه شد و افزایش قابل توجه ظرفیت انتقال گاز کشور را به ارمغان آورد، در حقیقت حلاوتی دیگر برای فرزندان صنعت گاز داشت که ویترین افتخارات محور توسعه را کامل کرد. افتتاح همزمان پنج ایستگاه تقویت فشار گاز در شهرهای آرادان، خورموج، پل کله، دوراهان و نورآباد، تعداد ایستگاه های کشور را به عدد ۹۶ رساند تا فکر تصمیم گیران انرژی کشور از جریان یافتن گاز با فشار مناسب در شبکه عظیم گاز ایران آسوده شود.
امروزه این ایستگاه های جوان و تازه نفس به عنوان نماد توسعه یافتگی صنعت گاز ایران در جای جای میهن خودنمایی می کنند و اهالی گاز، هنگام تردد در جاده های کشور هرگاه به این تأسیسات عظیم می رسند، به احترام نبوغ مهندسان کشور کلاه از سر برمی دارند. راستش را بخواهید آنقدر در این ایام افتتاحیه های پشت سر هم داشته ایم که حسابش از دستمان دررفته است، با وجود این مفتخریم اعلام کنیم که تا پایان امسال حداقل سه ایستگاه دیگر نیز وارد مدار می شوند تا دمادم زیرساخت های گازی کشور تقویت شود و پرچم محور توسعه همچنان برافراشته بماند.
آنها که پیگیر جدی تحولات فناورانه صنعت گاز هستند، می دانند سیستم کنترل یک ایستگاه از چه پیچیدگی عجیبی برخوردار است. اگر روزگاری برای تأمین این تجهیز پیشرفته دست به دامن شرکت های غربی می شدیم، باید با افتخار اعلام کنیم که اکنون مهندسان نابغه داخلی میدان دار این عرصه اند و دوران یکه تازی شرکت های بدقول اروپایی را پایان بخشیده اند. در جغرافیای کویری سمنان، ایستگاه آرادان که به نام شهید رفیعی مزین شده است، به عنوان ایستگاه ملی با رکورد داخلی سازی ۹۲ درصد، اکنون یک سال است با سیستم کنترل تمام ایرانی مانند ساعت دقیق و بی نقص، گاز را به استان های خراسان، سمنان و مازندران پمپاژ می کند.گل سرسبد ایستگاه های کشور که روی خط لوله گاز شمال - شمال شرق قرار دارد، با بهره گیری از ۳ توربوکمپرسور می تواند ظرفیت انتقال گاز به این نواحی را روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب افزایش دهد.
در شرجی نخلستان های بوشهر و در حوالی شهر خورموج، یکی دیگر از مظاهر ناب استعداد ایرانیان سر برآورده است. دومین ایستگاه کشور با سیستم کنترل ایرانی در تأسیسات تقویت فشار گاز خورموج که به نام شهید باقری مزین شده است، خودنمایی می کند و وجه تمایزش با دیگر ایستگاه های افتتاح شده، تأثیرگذاری آن برخط لوله صادراتی ششم و کریدور صادرات گاز به عراق است. این ایستگاه بسیار مدرن و روزآمد و با آرایش توربوکمپرسور ۳+۱ ساخته شده و کمک می کند گاز ارسالی از عسلویه با فشار مناسب به سمت جنوب غرب و غرب کشور هدایت شود.
ایستگاه دوراهان از دو طرف در محاصره کوهستان قرار گرفته است و چشم اندازی به غایت زیبا دارد، اما همین قرار گرفتن در دامنه کوه و شیب تند سبب شد دست درکاران برای ساخت آن، قدری به زحمت بیفتند و سخت ترین ایستگاه به لحاظ جغرافیایی لقب بگیرد. با به مدار آمدن ایستگاه شهید هلیسائی دوراهان، زنجیره خط لوله دهم سراسری گاز کامل شد تا با چهار کمپرسور، شبکه گاز کشور بیش از پیش تقویت شود.
صنعت گاز بار دیگر از همه دانش فنی و توان مدیریت پروژه خود در دیار فارس بهره برد تا یکی از ایستگاه های واقع شده روی خط لوله دهم سراسری گاز را وارد مدار کند. ایستگاه شهید سیف الاسلامی نورآباد با آرایش ۳+۱ روی خط لوله دهم سراسری واقع شده است و تأثیر مهمی روی شبکه سراسری گاز دارد. همه چهار کمپرسور و دیگر دستگاه ها مانند اسکرابر، کولر هوایی، شیر، کمپرسورهای هوا، دیزل ژنراتور ساخت داخل است و ظرفیت ۹۰ میلیون مترمکعب برخوردار است.
از آنجا که خط لوله دهم سراسری گاز از فارس و اصفهان می گذرد و به سمت نیزار قم امتداد می یابد، ایستگاه های روی این خط همانند پل کله می توانند نیاز نواحی مرکزی و غربی کشور را پوشش دهند. ایستگاه شهید شیروانی پل کله همانند آرادان از آرایش ۲+۱ بهره می برد و در انتهای خط دهم واقع شده است.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران
مجری طرح خط لوله پارس در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران گفت: در مجموع در طول هشت ماه کار، مطالعات اولیه و طراحی بنیادی طرح احداث خط لوله پارس پایان یافت و هم اکنون مجوز برگزاری مناقصه اخذ شده و در مرحله مناقصه و انتخاب پیمانکار هستیم.
محمدرضا حبیب زاده درباره کلیات و اهداف طرح خط لوله پارس توضیح داد: مصوبه طرح ابتدای سال ۱۴۰۲ ابلاغ شد و طراحی بنیادی آن در دستور کار قرار گرفت. با توجه به مصوبه ابلاغی، مناقصه مربوطه باید در قالب EPCF برگزار شود، به عبارتی باید پیمانکار به همراه خود یک سرمایه گذار نیز معرفی کند. وی افزود: طول این خط لوله ۱۴ اینچی که برای انتقال روزانه ۷۳ هزار و ۳۰۰ بشکه فراورده های نفتی (بنزین و گازوئیل)، معادل تقریبی روزانه ۱۲ میلیون لیتر در نظر گرفته شده، حدود ۴۰۰ کیلومتر است که به صورت انشعاب از خط لوله بندرعباس - رفسنجان، از تلمبه خانه مهرآران به سمت داراب، فسا، سروستان و شیراز امتداد می یابد.
مجری طرح خط لوله پارس در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بیان کرد: سرمایه پیش بینی شده این طرح حدود ۱۴۰ میلیون یورو است که بنا به مصوبه ابلاغی از طریق قرارداد EPCF تأمین می شود. حبیب زاده تأکید کرد: خط لوله انتقال فراورده های نفتی مهرآران - فسا - شیراز که به عنوان خط لوله پارس شناخته می شود، با هدف تأمین پایدار سوخت استان فارس، کاهش هزینه های حمل ونقل جاده ای، افزایش امنیت و پایداری انتقال انرژی از طریق احداث و توسعه انبارهای نفت استان تعریف شده است.
وی تصریح کرد: دو تلمبه خانه در ابتدای انشعاب و میانه مسیر خط لوله در فسا، همچنین یک پایانه در انتهای خط و در جوار پالایشگاه شیراز ایجاد می شود. در این طرح، احداث یک انبار نفت جدید در فسا با ظرفیت ذخیره ۸۰ میلیون لیتر فرآورده نیز پیش بینی شده است. مجری طرح خط لوله پارس با اشاره به اقلام مورد نیاز پروژه افزود: اقلام اصلی موردنیاز پروژه شامل لوله ها، پمپ ها، مخازن انبار نفت، سیستم کنترل، سیستم میترینگ، تابلوها و ترانس های برق است. حبیب زاده درباره مزایای این طرح گفت: افزایش پایداری و امنیت انتقال سوخت به استان فارس، حذف تأثیرات نامطلوب زیست محیطی ناشی از تردد نفت کش ها و کاهش سوانح و خطرهای جاده ای از مزایای اجرای این طرح است. همچنین پس از بهره برداری، با کاهش قابل توجه تردد نفتکش هایی که هم اکنون برای تأمین فرآورده های موردنیاز استان از پالایشگاه های بندرعباس و اصفهان، به حمل فرآورده مشغولند، در سوخت مصرفی این نفتکش ها، مقدار قابل توجهی صرفه جویی خواهد شد که رقمی حدود سالانه ۶۰ میلیون لیتر است و می توان از محل صرفه جویی این حجم سوخت، بازپرداخت و برگشت سرمایه طرح را نیز تأمین کرد.
وی تصریح کرد: طراحی بنیادی این پروژه برای نخستین بار در طراحی طرح های خط لوله و انبار نفت، کامل در شرکت ملی مهندسی انجام شده است. مزیت ویژه ای که در این طراحی دیده شده، استفاده از تعداد ضخامت محدود برای کل خط است که به طور معمول برای خطوط طولانی، از چند ضخامت مختلف استفاده می شود. این گونه طراحی افزون بر تسهیل در اجرای پروژه، تسهیل در زمینه ثبت سفارش و ساخت لوله ها را هم در پی خواهد داشت. مجری طرح خط لوله پارس بیان کرد: همچنین در انتخاب مسیر، حداکثر استفاده از مسیرهای موجود به گونه ای انجام شده است که تخریب و آسیب های زیست محیطی آن را به حداقل ممکن می رساند. پیش از مرحله طراحی، همه مسیرهای موجود را از نزدیک بررسی کرده و طراحی را بر مبنای آن مسیرها انجام داده ایم. همچنین، از اداره های مختلف وزارت نفت همه اطلاعات لازم را جمع آوری کرده ایم. به همین دلیل، در مرحله تحصیل اراضی نیز کار آسان تر خواهد شد. برای طراحی در مجموع بیش از ۷۰۰ مدرک در همه بخش های مهندسی تولید شده است. حبیب زاده با اشاره به اینکه در کنار این پروژه یک انبار نفت نیز احداث خواهد شد، تأکید کرد: همه این اقدام ها ظرف مدت ۸ ماه انجام شده که نسبت به روال معمول پروژه های خط لوله، بی سابقه بوده است.
مرکز تحلیل داده شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با هدف شفاف سازی در همه فرایندهای زنجیره صنعت پالایش از تولید تا انتقال و توزیع فرآورده رونمایی شد.
عباس باصفا، مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، در آیین رونمایی از این مرکز که ظهر سه شنبه (۲۲ خرداد) با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، و جمعی از مدیران زیرمجموعه این شرکت و نمایندگان رسانه های خبری برگزار شد، گفت: هدف از راه اندازی این مرکز مشاهده برخط تمامی فرایندهای صنعت انتقال فرآورده به تفکیک، از زمان تحویل نفت خام، و ارائه آن به واحدهای تولیدی در پالایشگاه ها، وضعیت خطوط لوله انتقال نفت، مخازن ذخیره سازی و انبارهای نفت و درنهایت وضعیت شبکه توزیع و میزان تحویل سوخت به تفکیک انواع فرآورده در مناطق مختلف است.
وی با تأکید بر شفاف سازی و جمع آوری تمامی اطلاعات مربوط به صنعت پالایش به منظور تحلیل داده ها و برنامه ریزی برای نحوه تأمین و توزیع سوخت کشور به ویژه در شرایط سوخت رسانی های ویژه و تنظیم سبد سوخت و تصمیم گیری های کلان افزود: استفاده از فناوری هوش مصنوعی در تحلیل داده های این مرکز ظرف مدت یک ماه انجام شد و به نتیجه رسید.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات تأکید کرد: برای همه مراحل این مرکز و سامانه مرتبط با آن مجوزهای لازم از سازمان پدافند غیرعامل دریافت شده است. در گام های نخست تا سوم راه اندازی سامانه مرتبط با این مرکز، انتقال داده ها، تهیه داشبوردهای مدیریتی برای تمامی واحدها و مراکز زیرمجموعه، همچنین استفاده از هوش مصنوعی برای تحلیل داده ها محقق خواهد شد.
باصفا تصریح کرد: راه اندازی این مرکز گام مهمی بود که در دولت سیزدهم اجرایی شد و نقش مهمی در شفاف سازی فرایندهای زنجیره صنعت تولید فرآورده و انتقال و توزیع آن ایفا خواهد کرد.
مسابقات سراسری بانوان ۲۶ سال و بیشتر شرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب) در 10 رشته ورزشی برگزار و در نهایت قهرمانان هر رشته مشخص شدند. مسابقات سراسری بانوان ۲۶ سال و بیشتر شرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب) به میزبانی مناطق نفت خیر جنوب (ستاد اهواز) و با حضور هفت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب (اهواز)، شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، گچساران، مسجدسلیمان، مارون، کارون و اروندان از تاریخ ۲۱ اردیبهشت لغایت ۲ خردادماه ۱۴۰۳ در شهرستان شیراز، با حضور ۶۳۰ ورزشکار، مربی، سرپرست و کادر اجرایی در قالب ۴۳ تیم برگزار شد. این مسابقات در قالب ۱۰ رشته ورزشی والیبال، بسکتبال، آمادگی جسمانی، تنیس روی میز، بدمینتون، تنیس، دارت، تیراندازی، شنا و شطرنج برگزار و تیم نفت اهواز توانست بیشترین عنوان قهرمانی را در این رشته ها به دست آورد.
در پایان، عناوین قهرمانی در رشته های مختلف از آن تیم های زیر شد:
بسکتبال
مقام اول: نفت اهواز
مقام دوم: نفت گچساران
مقام سوم: نفت آغاجاری
والیبال
مقام اول: نفت اهواز
مقام دوم: نفت مسجدسلیمان
مقام سوم: نفت گچساران
آمادگی جسمانی
مقام اول: نفت اهواز
مقام دوم: نفت گچساران
مقام سوم: نفت آغاجاری
تنیس روی میز
مقام اول: نفت اهواز
مقام دوم: نفت اروندان
مقام سوم: نفت آغاجاری
تنیس خاکی
مقام اول: نفت اهواز
مقام دوم: نفت گچساران
مقام سوم: نفت کارون
بدمینتون
مقام اول: نفت آغاجاری
مقام دوم: نفت گچساران
مقام سوم: نفت اهواز
دارت
مقام اول: نفت آغاجاری
مقام دوم: نفت اهواز
مقام سوم: نفت گچساران
تیراندازی
مقام اول: نفت اهواز
مقام دوم: نفت آغاجاری
شنا
مقام اول: نفت اهواز
مقام دوم: نفت گچساران
مقام سوم: نفت آغاجاری
شطرنج
مقام اول: نفت گچساران
مقام دوم: نفت آغاجاری
مقام سوم: نفت اهواز
باشگاه نفت تهرانسر برای تکمیل تیم امید فوتبال خود به دنبال جذب استعدادهای تازه در رشته فوتبال است. این باشگاه طی فراخوانی، از فرزندان پسر کارکنان صنعت نفت دعوت به همکاری کرده است.
در این اطلاعیه آمده است:
«به اطلاع همکاران شرکت ملی نفت ایران، شرکت های تابعه نفت مستقر در تهران و واحدهای ستادی وزارت نفت می رساند، امور ورزش و تربیت بدنی در نظر دارد از میان فرزندان کارکنان (رسمی/پیمانی/قرارداد مدت معین/ قرارداد مدت موقت) علاقه مند، برای شرکت در مسابقات فوتبال رده های سنی پایه باشگاه های تهران و تکمیل تیم امید باشگاه نفت تهرانسر با انجام تست فنی و شناسایی بازیکنان مستعد، در تیم های مربوطه استفاده کند.
داوطلبان واجد شرایط برای ثبت نام، مشاوره، تکمیل فرم پرسشنامه و آزمون فنی می توانند در تاریخ مقرر به باشگاه ورزشی نفت تهرانسر واقع در بلوار اصلی تهرانسر انتهای خیابان نهم مراجعه کنند. همچنین فرزندان کارکنان شرکت های ملی گاز، ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و ملی صنایع پتروشیمی نیز می توانند با حضور در باشگاه تهرانسر در فرایند تست شرکت کنند.
در این فراخوان فرزندان پسر متولد 11/10/1383 تا 10/10/1385 می توانند در روزهای بیست و یکم، بیست و سوم، بیست و ششم و سی ام خردادماه و دوم تیرماه از ساعت 15 الی 16:30 به باشگاه نفت تهرانسر مراجعه کنند.»
تیم فوتسال خدمات پشتیبانی الف، مقام قهرمانی جام فوتسال کارکنان زیر ۴۵ سال شرکت پایانه های نفتی ایران را از آن خود کرد.
در این دوره از مسابقات که در سالن ورزشی شهید آباش پایانه نفتی خارگ، برگزار شد، تیم خدمات پشتیبانی الف توانست قهرمانی این جام را از آن خود کند. تیم فوتسال پشتیبانی الف در مرحله نیمه نهایی این مسابقات، با غلبه بر تیم ترابری به دیدار نهایی راه پیدا کرد و در بازی فینال با نتیجه ۵ بر ۲ تیم صادرات را شکست داد و عنوان قهرمانی این مسابقات را به دست آورد. در بازی رده بندی هم که بین تیم های ترابری و عسلویه برگزار شد، تیم عسلویه با برتری ۹ بر یک عنوان سومی مسابقات را به دست آورد. در این دوره از مسابقات، احمد زیارتی از تیم خدمات پشتیبانی الف با زدن ۲۱ گل عنوان آقای گلی و کفش طلا و حسین نوری دروازه بان تیم خدمات پشتیبانی الف عنوان بهترین دروازه بان مسابقات را به دست آوردند و جایزه بازی جوانمردانه هم به تیم عملیات عمومی رسید.
آیین پایانی این مسابقات، با حضور هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران و مدیران و روسای شرکت پایانه های نفتی ایران برگزار شد.
نمایندگان ایران در نخستین روز از رقابت های تور جهانی جوجیتسو برزیلی موفق شدند به 5 مدال طلا، 3 نقره و یک برنز دست یابند.
رقابت های تور جهانی جوجیتسو برزیلی به میزبانی ترکیه در استانبول، از روز ۱۸ خرداد آغاز شد که حاصل کار نمایندگان ایران در این روز 5 مدال طلا، 3 نشان نقره و یک برنز بود و توانست از میان 60 تیم شرکت کننده مقام قهرمانی را به دست آورد.
در وزن ۱۲۰ کیلوگرم، عرفان انوری از همکاران شرکت ملی نفت ایران، در دور اول استراحت داشت، سپس مقابل نماینده بلغارستان پیروز از تاتامی بیرون آمد؛ اما در بازی نهایی مقابل حریفی از روسیه شکست را پذیرفت و به مدال نقره بسنده کرد. همچنین غفار میرزایی، نماینده وزن ۷۷ کیلوگرم در فینال مقابل حریف ایرانی خود به برتری رسید و صاحب مدال طلا شد. در همین وزن، صادق زارع مدال نقره به دست آورد. در وزن ۸۵ کیلوگرم، امیرعلی کاظمی در دور اول مقابل نماینده کنگو پیروز شد؛ اما در مرحله بعد، از رقیب برزیلی خود شکست خورد و صاحب نشان برنز شد. سیدمهدی حسینی، دیگر نماینده ایران در اولین مبارزه، مقابل بلغارستان به برتری رسید، در فینال هم نماینده آسیایی خود را شکست داد و صاحب گردن آویز طلا شد.
امیر همسایه، مسئولیت سرمربیگری تیم ملی جوجیتسو برزیلی را به عهده دارد و حمیدرضا چاپاری و امیرعباس انوری به عنوان مربی در کنار وی هستند.
مدیر آکادمی باشگاه صنعت نفت آبادان استعفا کرد.
علیرضا بهداروندان، مدیر آکادمی صنعت نفت آبادان استعفا کرد و استعفای او نیز مورد پذیرش هیات مدیره موسسه فرهنگی ورزشی صنعت نفت آبادان قرار گرفت. همچنین در پی این استعفا، پایان کار کارگروه آکادمی صنعت نفت اعلام و از همکاری حسن دشتی، عبدالواحد بزمه، حبیب گله داری عیسی دارم، علیرضا صیدآوی و علی خنافره در این کارگروه قدردانی شد.
تیم ملی کشتی ایران با کسب 2 مدال طلا، 2 نقره و ۸ برنز قهرمان رقابت های کشتی تورنمنت مجارستان شد.
رقابت های بین المللی کشتی فرنگی رنکینگ اتحادیه جهانی جام امره پولیاک و یانوس وارگا در شهر بوداپست مجارستان برگزار شد و در پایان، تیم منتخب کشتی فرنگی ایران با ۲ مدال طلا، ۲ نقره و ۸ برنز و کسب ۱۷۳ امتیاز به عنوان قهرمانی دست یافت.
برای تیم منتخب کشتی فرنگی ایران در این رقابت ها، محمدهادی ساروی در وزن ۹۷ کیلوگرم و فردین هدایتی در وزن ۱۳۰ کیلوگرم به مدال طلا، پویا دادمرز در وزن ۵۵ کیلوگرم و مهدی محسن نژاد در وزن ۶۰ کیلوگرم به مدال نقره، امیررضا ده بزرگی در وزن ۶۰ کیلوگرم، میثم دلخانی در وزن ۶۳ کیلوگرم، محمدرضا گرایی در وزن ۶۷ کیلوگرم، سعید اسماعیلی در وزن ۶۷ کیلوگرم، دانیال سهرابی در وزن ۷۲ کیلوگرم، محمدرضا مختاری در وزن ۷۷ کیلوگرم، محمدحسین محمودی در وزن ۸۷ کیلوگرم و شایان حبیب زارع در وزن ۹۷ کیلوگرم به مدال برنز دست یافتند. در رده بندی تیمی، ایران با ۱۷۳ امتیاز قهرمان شد و تیم های گرجستان با ۱۳۷ و مجارستان با ۱۱۳ امتیاز دوم و سوم شدند.
تیم فوتبال اسپارتاک مسکو علیرضا بیرانوند و 2 دروازه بان دیگر را برای تقویت خود در نظر دارد.
تیم فوتبال اسپارتاک مسکو برای تقویت خود در فصل جدید رقابت های لیگ روسیه به دنبال جذب دروازه بان است و از این رو «ولادیمیر اسلیشکوویچ» سرمربی این تیم قصد دارد یک دروازه بان به ترکیب تیم خود اضافه کند. این سرمربی روی 2 دروازه بان خود (الکساندر سلیخوف و ایلیا سوینوف) حساب باز نمی کند و خروج آنها از تیم قطعی است، از این رو او ۳ دروازه بان مدنظر دارد؛ «ایگور اوبوخوف» دروازه بان تیم خیمکی روسیه، «ایگور شاتسکی» دروازه بان تیم ملی قزاقستان و علیرضا بیرانوند دروازه بان تیم ملی ایران و باشگاه پرسپولیس، ۳ گزینه نهایی «اسلیشکوویچ» برای تقویت خط دروازه اسپارتاک هستند.
تیم ملی والیبال زیر ۱۸ سال دختر ایران در دیدار نهایی رقابت های قهرمانی آسیای مرکزی موفق به شکست قزاقستان شد تا با 6 برد متوالی و تنها واگذاری نتیجه یک ست، طلایی شود و به نخستین مدال تاریخ والیبال رده های سنی دختر کشورمان دست یابد. رقابت های والیبال زیر ۱۸ سال دختر منطقه آسیای مرکزی (کاوا) در تاشکند پایتخت ازبکستان آغاز شده بود، با قهرمانی تیم ملی ایران به پایان رسید. تیم ملی والیبال زیر ۱۸ سال دختر ایران که در این رقابت ها شرکت کرده است، در ششمین و آخرین دیدار خود برای دومین بار به مصاف قزاقستان رفت و با شکست مجدد این تیم با نتیجه سه بر یک به عنوان قهرمانی دست یافت.
نمایندگان ایران در این مسابقات در مرحله مقدماتی نیز پنج برد برابر قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان یک و دو و قزاقستان به دست آورد تا با کسب ۱۵ امتیاز به عنوان تیم صدرنشین راهی دیدار نهایی این مسابقات شود. کسب این عنوان قهرمانی، نخستین مدال طلای دختران رده های سنی والیبال ایران در مسابقات بین المللی را رقم زد.
ابراز امیدواری «اینزاگی»
سرمربی تیم فوتبال اینتر امیدوار است تا مهاجم ایرانی این تیم بتواند درخشش خوبی در ترکیب «نراتزوری» داشته باشد مهدی طارمی، مهاجم تیم ملی فوتبال ایران پس از پایان قراردادش با باشگاه پورتو پرتغال، تصمیم به عدم تمدید قرارداد با این باشگاه گرفت و به اینتر ایتالیا پیوست. روزنامه «گاتزتا دلواسپورت» ایتالیا در خبری به ابراز امیدواری «سیمئونه اینزاگی» برای درخشش طارمی در اینتر پرداخته است. در مطلب این روزنامه آمده است: اینزاگی، مهاجم ایرانی را برای جایگزینی «لائوتارو مارتینز» و «تورام» در نظر دارد؛ اما عملکرد خوب طارمی باعث شده هم اینزاگی و هم مدیران باشگاه متقاعد شوند که این بازیکن می تواند نقش پررنگ تری در تیم داشته باشد. بنابراین طارمی که جایگزین، «الکسیس سانچز» شده است، می تواند یک بازیکن با کیفیت بالا برای اینتر به حساب آید.
در پایان رقابت های فوتسال قهرمانی جهان ناشنوایان زیر ۲۱ سال که در قزاقستان برگزار شد، تیم ملی فوتسال ناشنوایان کشورمان با برتری برابر میزبان برای دومین بار قهرمان جهان شد.
در آخرین روز از رقابت های فوتسالق هرمانی ناشنوایان زیر 21 سال جهان که در قزاقستان برگزار شد، تیم ملی فوتسال ناشنوایان کشورمان در مرحله فینال به مصاف تیم میزبان رفت و با نتیجه ۷ بر ۴ این تیم را شکست داد و برای دومین بار قهرمان جهان شد. فوتسالیست های کشورمان در وقت قانونی این بازی به تساوی ۳ - ۳ رسیدند و در نهایت در وقت اضافه با نتیجه ۷ بر ۴ برابر قزاقستان به برتری رسید و قهرمان جهان شد. در این مسابقه امیررضا حسن زاده ۴ گل، ایلیا فیاض، پوریا سعیدی و ابراهیمی هر کدام یک گل به ثمر رساندند. نخستین دوره رقابت های فوتسال قهرمانی ناشنوایان زیر 21 سال جهان2 سال پیش در مالزی برگزار شد که تیم ایران توانست به عنوان قهرمانی دست پیدا کند. هدایت این تیم را مهدی صانعی (سرمربی) و هادی عبداللهی به عنوان مربی به عهده داشتند.
تیم ملی والیبال زیر ۱۷ سال ایران که خود را برای رقابت های قهرمانی جهان آماده می کند، عنوان نایب قهرمانی مسابقات زیر ۱۸ سال پسر آسیای مرکزی را به دست آورد.
رقابت های والیبال زیر ۱۸ سال پسر منطقه آسیای مرکزی (کاوا) با حضور ۶ تیم در تاشکند پایتخت ازبکستان آغاز و با قهرمانی پاکستان به پایان رسید. تیم ملی والیبال زیر ۱۷سال در مرحله مقدماتی پنج برد متوالی برابر قرقیزستان، تاجیکستان، پاکستان، ازبکستان و قزاقستان به دست آورده و به عنوان صدرنشین راهی دیدار نهایی رقابت ها شده بود. این تیم در آخرین مسابقه خود برای دومین بار به مصاف پاکستان رفت و نتیجه را 3 بر یک واگذار کرد. شاگردان آرش صادقیانی که خود را برای رقابت های قهرمانی جهان آماده می کنند، در این مسابقه 3 بر یک نتیجه را واگذار کردند تا به عنوان نایب قهرمانی این منطقه اکتفا کنند.
رئال مادرید تاکید کرده در جام جهانی باشگاه های فصل آینده شرکت خواهد کرد.
رئال مادرید یکی از ۳۲ تیمی خواهد بود که سال آینده برای مسابقات جام جهانی باشگاه ها به ایالات متحده می رود. پیش از این کارلو آنچلوتی، سرمربی تیم فوتبال اسپانیا مدعی شده بود که رئال مادرید فرصت شرکت در این رقابت ها را رد خواهد کرد، اما حالا در بیانیه ای خود باشگاه تایید کرده که در جام جهانی باشگاه ها شرکت خواهد کرد.
در بیانیه ای که در سایت باشگاه رئال منتشر شده، آمده است: رئال مادرید اعلام می کند که حضورش در جام جهانی باشگاه های جدید که توسط فیفا در فصل آینده برگزار می شود، قطعی است. بنابراین باشگاه ما همانطور که برنامه ریزی شده بود، در این رقابت شرکت خواهد کرد تا میلیون ها هوادار ما در سراسر جهان دوباره رویای قهرمانی داشته باشند.
کارلو آنچلوتی درباره حضور در این مسابقات گفته بود: تنها یک بازی رئال مادرید ۲۰ میلیون یورو می ارزد؛ اما فیفا می خواهد این مبلغ را برای همه بازی ها به ما بدهد و این قابل قبول نیست. ما هم مثل بسیاری از باشگاه ها نمی خواهیم در این رقابت به میدان برویم؛ البته آنچلوتی مدتی بعد صحبت های خود را اصلاح کرد و گفت: حرف های من درباره جام باشگاه های جهان آنطور که می خواستم، برداشت نشد. هیچ چیز نمی تواند بعیدتر از این باشد که احتمال بازی در تورنمنتی که می تواند فرصتی عالی برای ادامه کسب عناوین بزرگ با رئال مادرید باشد را رد کنم.
گفت وگو با همکاری که عاشق سعدی خوانی است
مشعل حسین جوکار از کارمندان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه قزوین است که سال هاست در این شرکت فعالیت می کند. او که سال 1349 در شهرستان ملایر به دنیا آمده، در کنار انجام مسئولیت های خود به عنوان همکاری نفتی، به علاقه اصلی خود یعنی سعدی خوانی هم ادامه می دهد و تلاش می کند تا با حضور در محافل مختلف ادبی، فرهنگ سعدی خوانی را در میان مردم افزایش دهد. با این همکار نفتی که در حال حاضر رئیس تامین و توزیع فراورده های نفتی منطقه قزوین است، گفت و گوی کوتاهی داشتیم تا از علایق خود برایمان بگوید.
بعد از اینکه دیپلم گرفتم، بورسیه صنعت نفت شدم و برای کار به دانشگاه صنعت نفت اصفهان رفتم و در این بین توانستم فوق دیپلم شیمی صنایع پالایش بگیرم. بعد از آن جذب شرکت ملی پخش فراورده های نفتی شدم و تحصیلاتم را در مقطع کارشناسی مدیریت بازرگانی و سپس کارشناسی ارشد مدیریت دولتی ادامه دادم.
خیر، طی سال ها فعالیت، در شهرهای مختلف خدمت کردم. از سال 74 تا 79 در قزوین حضور داشتم و از 79 تا 85 رئیس پخش فراورده های نفتی شهرستان آوج بودم. از سال 85 تا 88 رئیس پخش فراورده های نفتی شهرستان شاهرود ، 88 تا 94 رئیس امور اداری پخش فراورده های نفتی منطقه قزوین و 95 تا 1400 رئیس ناحیه پخش فراورده های نفتی شهرستان قزوین بودم و از سال 1400 تاکنون نیز رئیس تامین و توزیع پخش فراورده های نفتی منطقه قزوین هستم.
یکی از سختی های کار من، همین جا به جایی ها از شهری به شهر دیگر بود که البته برای خانواده بسیار سخت است؛ اما خوشبختانه خانواده من یعنی همسر و فرزندانم در تمام این سختی ها کنارم بودند و همواره من را در ادامه این راه حمایت کردند.
2 فرزند پسر دارم که فرزند اول من آرش متولد سال 1381 و دانشجوی کامپیوتر و آرین نیز متولد 1389 است.
داستان علاقه من به سعدی خوانی به 8 سالگی ام برمی گردد. آن زمان مادرم از من خواست تا خواندن قرآن و معنای آن را یاد بگیرم و در کنار آن به دوستانم نیز یاد بدهم، به همین منظور در جلسات قرائت قرآن خانواده شرکت می کردم. متوجه شدم که یک همسویی میان قرآن و آثار سعدی وجود دارد. به همین دلیل در کنار خواندن قرآن، شروع به خواندن گلستان سعدی هم کردم و طی سال ها سعدی خوانی به این نتیجه رسیدم که 80 درصد کلام سعدی برگرفته از قرآن است. در واقع با علاقه به کلام سعدی تصمیم گرفتم تا کتاب بوستان را که دریایی از مفاهیم اخلاقی، عرفانی، پند و اندرز است و باعث شگفتی خواننده می شود، بخوانم. معتقدم به دلیل نوع ادبیاتی که سعدی در نگارش متون خود به کار برده، همه علاقه مندان به ادبیات در هر سنی- از کودک تا بزرگسال- می توانند این آثار را بدون زحمت مطالعه کرده و از آن لذت ببرند.
اگر بخواهم جوابی کلی به این سوال بدهم، باید بگویم که در تمام سال هایی که تجربه سعدی خوانی داشته ام، به این نتیجه رسیده ام که اگر قرار باشد یک جامعه اخلاق مدار داشته باشیم، باید به آثار نویسندگان بزرگی چون سعدی رجوع کنیم و مطالعه این آثار را در جامعه ترویج دهیم. پدربزرگ و مادرم مشوق من برای خواندن آثار سعدی بودند. آنها از من خواسته بودند که گلستان را حفظ کنم. برای همین در سن 8 سالگی، سعدی خوانی را آغاز کردم. به عبارت دیگر سعدی خوانی، بخشی از میراث خانوادگی من است.
بله، درکنار علاقه ام به ادبیات، دستی در هنر خوشنویسی نیز دارم و بی شک این هنر به واسطه خانواده ای که اهل فرهنگ و هنر بودند، در من ایجاد شده است؛ البته باید این را بگویم که برای خوشنویسی، بیشتر از اشعار سعدی استفاده می کنم.
بارها در مراسم مختلف، برای سعدی خوانی و صحبت از این شاعر بزرگ از من دعوت شده و همیشه سعی کرده ام از هر فرصتی برای سخن گفتن از سعدی و تفسیر حکایت های او استفاده کنم تا به نوعی، این مفاهیم را به جامعه اطرافم انتقال دهم.
پسران من نیز همچون خودم به آثار سعدی علاقه دارند. به طوری که پسر کوچکم در حال حفظ حکایت های گلستان است و از خواندن آن هم لذت می برد. پسر بزرگم نیز علاقه بسیاری به شاهنامه خوانی دارد.
هیچ شاعر و نویسنده ای برای من سعدی نمی شود و علاقه خاصی به او دارم؛ اما فکر می کنم بعد از آثار سعدی، تاریخ بیهقی، بزرگترین آثار ادبیات ایران به شمار می رود که جوان ها باید آن را مطالعه کنند.
متاسفانه خانواده ها به علایق فرزندان خود توجه نمی کنند که خانواده من نیز از این امر مستثنا نبود و من باید رشته ریاضی فیزیک را همانند دیگر اعضای خانواده خود دنبال می کردم. این درحالی است که از همان ابتدا به ادبیات علاقه مند بودم و استعداد خوبی هم در هنر و ادبیات داشتم. فکر می کنم اگر ادبیات می خواندم، می توانستم امروز در جامعه خود تاثیر بیشتری داشته باشم.
آرین جوکار، فرزند کوچک حسین جوکار است که همچون پدر، علاقه بسیاری به سعدی خوانی و حفظ گلستان دارد. او درباره تاثیری که پدر بر علاقه اش به ادبیات کهن داشته، توضیح می دهد: علاقه من به کتاب هایی چون گلستان و بوستان سعدی با دیدن علاقه پدرم به سعدی شکل گرفت و من نیز با خواندن این کتاب ها به آن علاقه مند شدم و تصمیم گرفتم این آثار را حفظ کنم. با خواندن این کتاب ها متوجه شدم که آثاری چون بوستان و گلستان در شکل گیری اخلاق و منش انسان و در کل زندگی بسیار تاثیرگذار است.
وی ادامه می دهد: فکر می کنم حفظ این حکایت ها و اشعار برای کسانی که به ادبیات علاقه مند هستند، بسیار لذت بخش است. به همین دلیل من نیز از خواندن و حفظ کردن آثار ادبی لذت می برم و تکرار این اشعار و حکایت ها حتی روی سبک صحبت کردن من نیز تاثیر گذاشته است.
آرین جوکار می گوید: از کودکی در جلسات سعدی خوانی و سخنرانی های پدرم شرکت می کردم و با شنیدن صحبت های پدرم درباره این شاعر، نسبت به سعدی و آثارش بسیار علاقه مند شدم و تصمیم گرفتم خودم نیز این آثار را بخوانم و از آن یاد بگیرم. وی توضیح می دهد: گاهی برای دوستانم که به سعدی علاقه مند می شوند، درباره حکایت ها و اشعار این شاعر می گویم و سعی می کنم هرآنچه که پدرم تا به امروز به من یاد داده را به دوستانم منتقل کنم و از این اتفاق بسیار خوشحال هستم.
آرین جوکار در پایان، درباره زمانی که با پدر خود صرف می کند، می گوید: پدر به دلیل مشغله کاری که دارد، بیشتر بیرون از خانه است؛ اما زمانی که در خانه حضور دارد، در کنار هم مطالعه می کنیم و پدر سعی می کند حکایت های جذاب را به من معرفی کند تا من نیز آنها را حفظ کنم.
نگاهی به وضعیت کارگران ایرانی صنعت نفت از ابتدای کشف طلای سیاه
مشعل صنعت نفت در صد سال و اندی که از عمر آن می گذرد، فراز و فرود زیادی را پشت سر گذاشته و یکی از مهم ترین حوزه هایی که در آن تحولات زیادی رخ داده، نیروی کار بوده است. نیروی کار از زمان کشف نفت در ایران و حضور انگلیس و شرکت های چندملیتی، همواره محدودیت های مختلفی داشته و با گذشت سالیان طولانی و تغییرات، برخی از این شرایط سخت برای کارگران صنعت نفت به صفر رسیده و برخی دیگر مثل گرمای هوا در مناطق عملیاتی با امکانات و ایجاد شرایط حمایتی تسهیل شده اند.
در گذر از تاریخ نگاهی داریم به فعالیت کارگران ایرانی صنعت نفت و شرایطی که با آن مواجه بودند. این روایت ها به شکل پراکنده از کتاب «نفت و زندگی»، نوشته ربابه معتقدی که به همت روابط عمومی وزارت نفت منتشر شده، برداشت شده است.
مشکلات کارکنان شرکت نفت، گاه به اقلیم و جغرافیای منطقه همچون گرما، کمبود آب آشامیدنی و بلایای طبیعی مثل ملخ خوارگی و کم آبی یا سیل مربوط می شد و گاه به بیماری های واگیردار و غیرواگیر، استنشاق گازهای مضر و متعفن برخاسته از چاه های نفت، سوختگی بر اثر انفجار گاز یا سقوط از بالای دکل های نفتی.
محدودیت همه کارگران که باعث کندی پیشرفت کار می شد، گرمای وحشتناک هوا بود. کارگرانی که از شهرهای مختلف آمده بودند، باید گرمایی را که برای افراد محلی هم سخت بود، تحمل می کردند. کارگران غیربومی، گاه در زمین، حفره هایی می کندند و در آن منتظر می ماندند تا در سایه عصر به کار بپردازند. همچنین ساختمانی سنگی به عنوان سالن غذاخوری در نزدیکی چاه شماره ۳ مسجدسلیمان ساخته شده بود که کارگران برای خوردن غذا یا فرار از گرما در آنجا جمع می شدند.مشکل دیگر کارکنان شرکت نفت، تهیه آب آشامیدنی بود. آب مصرفی اهالی محل، اغلب آلوده و با املاح زیاد بود که موجب بیماری می شد. زمانی هم که ملخ ها به سمت آب برکه و رودخانه می آمدند، در آن غرق می شدند و به این ترتیب وضع تامین آب بدتر می شد. علاوه بر این، آب های منطقه با نفت مخلوط شده بود. در بسیاری از سفرنامه ها و نوشته ها از آن روزگار سخن به میان آمده است که روی آب های رودخانه ها و حتی حفره های کوه ها پر از نفت شده بود، از این رو برای به دست آوردن آب پاکیزه، یا باید چاه می کندند یا از چشمه های موجود همچون چشمه چمی بید، آب را به محل کار و حوزه های استخراج نفت انتقال می دادند. همین انتقال آب آشامیدنی برای شرکت نفت در شرایطی که منابع آب محدود بود، سبب بروز درگیری میان اهالی بومی منطقه و کارکنان شرکت نفت می شد.
علاوه بر این موارد، کارگران نفت با بیماری هایی چون وبا، طاعون، مالاریا و بیماری های چشمی مواجه بودند. کمبود امکانات، فقر آموزش و بهداشت و گسترش بیماری های واگیردار در میان کارگران، گاه باعث مهاجرت جمعیت یک روستا یا تعداد زیادی از کارگران می شد.از جمله بیماری های شایع کارگران در ایام جنگ جهانی اول، تیفوس و طاعون بود که به شکل گسترده قربانیان زیادی گرفت. آنفلوانزا که اروپا را درنوردیده بود، به شرق دنیا نیز سرایت کرد و صدها نفر در ایران را به کام مرگ کشاند. بیماری حصبه نیز در بسیاری از نقاط کشور شیوع یافته بود، تا جایی بود که عبدالله مستوفی درباره آن چنین نوشته است: «مرگ ومیر مردم تهران از گرسنگی نبود؛ بلکه از حصبه و محرقه بود.» علاوه بر اینها، بیماری مالاریا نیز به دلیل وجود پشه مالاریا، بیماری اختصاصی منطقه نفتی جنوب به حساب می آمد.»
اگرچه تیم های پزشکی شرکت نفت تحت مدیریت دکتر «یانگ» در مسجدسلیمان، ناصری عبادان و رامهرمز سعی داشتند به کارکنان تأسیسات نفتی خدمات بهداشتی و درمانی ارائه کنند؛ اما گزارش های موجود از بروز و شیوع بیماری ها می گوید. بیماری هایی چون وبا، طاعون، مالاریا، تب های مهلک و زکام مسری (آنفلوانزا) در محمره ناصری بصره و دیگر مناطق خوزستان به قدری شایع شده بود که برخی از متمولین، موقتا منطقه را ترک کرده و به کشورهای همسایه از جمله کویت پناه برده بودند. برای جلوگیری از شیوع بیماری ها و ممانعت از انتقال امراض از کشورهای دیگر به ایران، در مناطق مرزی از سال ها قبل مراکز قرنطینه راه اندازی شده بود. این مراکز که در سال ۱۲۹۸ در مرزهای ایران، عراق و بندر بوشهر پیش بینی شده و در سال های بعد در دیگر بنادر و مرزها نیز راه اندازی شدند، کنترل ورود و خروج مسافران در هنگام شیوع بیماری را به عهده داشتند. افزودن دو یا سه بیمارستان و قرنطینه از سوی شرکت نفت طی سال های جنگ جهانی اول در مناطق نفتی، اقدامی مؤثر در تحدید بیماری ها و افزایش سطح خدمات بهداشتی و درمانی ارائه شده در این سال ها بود. با این وجود، افزایش چند برابری جمعیت و جابه جایی جمعیتی، نیاز به خدمات درمانی را بیشتر می کرد. درعین حال مهاجرت کارگران هندی به منطقه نفتی و اعزام و تردد نیروهای نظامی متفقین باعث می شد روند سرایت بیماری های واگیردار کشنده همچون وبا، طاعون و آنفلوانزا ادامه داشته باشد.
ساعت کار کارگران در هوای داغ و سوزان تابستان آبادان از ۶:۰۰ صبح تا ۶:۰۰ عصر بود و در سال های جنگ جهانی اول ۶ روز کار در هفته اعلام و روز تعطیل در این سال ها یکشنبه قرار داده شده بود. کارگران اروپایی یک ساعت و نیم برای صبحانه و یک ساعت برای ناهار وقت استراحت داشتند؛ اما از مدت زمان تعیین شده برای غذا و استراحت کارگران ایرانی اطلاعی در دست نیست. در سال های جنگ جهانی اول به دلیل مشکلات حمل و جابه جایی پول از هندوستان، همچون گذشته دستمزد کارگران به روپیه پرداخت نمی شد و واحد حقوق کارگران به قران یا ریال بود که پول رسمی ایران به شمار می رفت. طی سال های جنگ جهانی، یکی از مهم ترین اقلام وارداتی، فلز نقره از هندوستان به ایران بود که از سوی شرکت نفت و برای پرداخت حقوق کارگران وارد می شد.کار در میدان نفتون مسجدسلیمان، حتی در سال های اولیه پس از کشف نفت در دو یا سه شیفت انجام می شد. کارگرانی که در شیفت شب کار می کردند، اگرچه کمتر از دیگر کارگران در معرض گرما و آفتاب سوزان بودند؛ اما بسیار بیش از آنان دچار مسمومیت با گازهای سمی چاه های نفت می شدند. کارگران در سال های آغازین کار در شرکت نفت، لباس کار نداشتند و غالبا با همان لباس محلی یا روستایی خود در محل کار حاضر می شدند. عکس هایی از کارگران در هنگام راه سازی و کار گذاشتن لوله های نفت در جاده مسجدسلیمان تا آبادان و کار در چاه های نفت مسجدسلیمان نشان دهنده این موضوع است.کارگران راه سازی و کارگاه های فنی، اغلب پای برهنه یا با گیوه به کار می پرداختند. هر کارگر دارای شماره و کد بود که نوع کار و رتبه کاری وی با آن مشخص می شد. با توجه به معمول نبودن نام خانوادگی و فامیل در سال های مذکور، این شماره ها نقش نام اصلی و کد کارگری آنان را نیز ایفا می کرد. اغلب کارگران با شماره شناسایی می شدند و با شماره حقوق می گرفتند، حتی هنگامی که به مجلس یا وزارت دربار عریضه می نوشتند، خود را با شماره و کلاس کارگری تعیین شده در شرکت نفت معرفی می کردند.
میزان حقوق دریافتی نگهبانان و مستحفظان بختیاری که در سال های ۱۹۰۹ تا ۱۹۱۱ و سال های بعد به صف کارکنان شرکت نفت پیوستند، به این ترتیب بود. مواجب مستحفظان پیاده، هر نفر در هر ماه 7تومان، مواجب یک نفر سوار در هر ماه 12 تومان، مواجب رئیس دوم یا معاون رئیس مستحفظان در هر ماه 13 تومان و مواجب رئيس مستحفظان سواره و پیاده هر ماه 25 تومان بود.نگهبانان و کارگران شرکت نفت در سال ۱۹۰۹ و قبل آن، حقوق خود را در تاریخ 15 هر ماه میلادی دریافت می کردند. از میزان حقوق و میزان دریافت کارگران شرکت نفت در سال های ۱۹۰۸ تا ۱۹۱۴میلادی اطلاع دقیقی در دست نیست؛ اما احتمالا دستمزد آنان نباید تفاوت چندانی با حقوق نگهبانان پیاده و سواره داشته باشد، حتی اگر بپذیریم که هر کارگر معادل کمترین حقوق مقرر یک مستحفظ، یعنی 7 تا 12 تومان در ماه دریافت می کرده، این مبلغ دستمزدی خوب برای کارگری در شرایط آن روزگار ایران بوده است.شرکت نفت سعی می کرد خوراک و نوشیدنی مناسب و مسکن در خور و شایسته و تفریحات خوبی برای کارگران فراهم کند؛ اما در واقع عمده این امکانات برای کارگران خارجی بود، حتی نوشیدنی الکلی کارگران خارجی با سهمیه بندی در زمان جنگ جهانی تامین می شد. کتاب ها و مجلات کارگران خارجی از هند می آمد و فضاهایی به عنوان باشگاه یا کلوپ برای تفریح و سرگرمی و ورزش این کارکنان در نظر گرفته شده بود و پس از پایان کار روزانه، کارکنان اروپایی یک ساعت یا بیشتر از وقت خود را صرف نوشیدن چای، شرکت در کنسرت ها و نمایش ها و بازی تنیس و بیلیارد می کردند.
چگونه حملات سایبری را خنثی کنیم؟
مشعل| حمله سایبری (مهندسی اجتماعی)، اصطلاحی گسترده برای فرایندی است که در آن هکرها، سارقان و دیگر مجرمان سایبری تلاش می کنند از ضعف های انسانی برای دسترسی به اطلاعات افراد استفاده کنند. در این شیوه که عنصر انسانی نقشی حیاتی دارد، هکرها و کلاهبرداران از ترفندهای مختلف برای فریب انسان ها استفاده می کنند تا به داده ها و اطلاعات مهم آنها دسترسی پیدا کنند. حملات سایبری، حملاتی است که در آن مهاجم سعی می کند با دسترسی به سیستم یا اطلاعات حساس فرد یا سازمان، از طریق مهارت های اجتماعی و روانی افراد، حساب فرد را خالی یا به اطلاعات محرمانه یک سازمان نفوذ کند. در این نوع حمله، مهاجم با استفاده از مهارت های اجتماعی تمام تلاش خود را می کند تا با اغفال، فریب یا جلب اعتماد افراد به اطلاعات مهم آنها دسترسی پیدا کند و به هدف خود برسد. از اشکال مختلف مهندسی اجتماعی می توان به حملات صیادی یا فیشینگ و شاخه های آن، چرب زبانی، دروغگویی، تهدید و ترفند های دیگر اشاره کرد که از بین تمام روش ها، فیشینگ، رایج ترین تاکتیک هکرهاست که به طور قطع بیشتر مردم آن را تجربه کرده اند. از این رو همه از جمله فرد یا سازمان باید برای مقابله با اینگونه حملات از آنها آگاهی کامل داشته باشند تا بتوانند در مواجهه با فرد مهاجم، اقدامات امنیتی مناسبی را انجام دهند که آموزش، پیشگیری و اعمال سیاست های امنیتی کارآمد از جمله روش های مقابله با حملات سایبری است.
نفوذگران همواره به دنبال راه های جدیدی برای به دست آوردن اطلاعات هستند. آنها محیط مورد نفوذ و افرادی را که در حلقه امنیتی آن محیط کار می کنند، زیر نظر می گیرند تا از خطاهای سهوی اتفاق افتاده تا حد ممکن استفاده کنند و با مهندسی اجتماعی به هدفشان برسند. مهاجم معمولا با استفاده از ترفندهای روحی و اجتماعی درصدد فریب فرد مورد نظر برمی آید تا او را متقاعد کند که اطلاعات محرمانه خود یا سازمان را در اختیارش قرار دهد و از این طریق بتواند به سیستم های مورد نیاز دسترسی داشته باشد، به همین دلیل برای شناسایی حملات سایبری باید به موارد زیر توجه کرد:
همیشه باید به این نکته توجه داشته باشید که اطلاعات محرمانه یا شخصی را به افراد مختلف ارسال نکنید، بویژه اگر خواسته شود که این کار را برای یک فرد یا سازمان ناشناخته انجام دهید. هنگامی که کسی اطلاعات یا دسترسی به سیستم ها را از شما درخواست کرد، ابتدا هویت درخواست کننده را تایید و از روش های تایید هویت امن مانند استفاده از رمز عبور دومرحله ای و پاسخ به سوالات امنیتی استفاده کنید.
در نظر گرفتن صلاحیت درخواست کننده اطلاعات شخصی یا محرمانه از دیگر مواردی است که نباید آن را نادیده گرفت، به آن دلیل که مهاجم برای رسیدن به هدف خود، اولین کاری که انجام می دهد، جلب اعتماد افراد است تا از این طریق به خواسته اش که همانا دسترسی به اطلاعات حساس است، برسد. بنابراین اعتماد بی جا می تواند هم فرد و هم سازمان را در معرض حملات سایبری قرار دهد.
توجه به این مورد مهم، می تواند نقش بسزایی در خنثی سازی حملات سایبری داشته باشد. بهتر است اطلاعات محرمانه را با دقت زیادی مدیریت و از اطلاعات حساس خود محافظت کنید تا کسی نتواند به حریم خصوصی شما نفوذ کند.
یکی از رایج ترین نوع حملات سایبری است، به همین دلیل ایمیل ها و پیام های ناشناخته ای که شما را تشویق می کنند تا روی لینک ها یا ارائه اطلاعات شخصی کلیک کنید، می تواند حمله سایبری را در پی داشته باشد، از این رو قبل از هر چیز، ابتدا ایمیل ها و پیام ها را با دقت بررسی کنید تا مشخص شود که فرستنده معتبر است یا خیر.
آموزش
به عنوان یک فرد یا کاربر، آگاهی از تکنیک های حمله مهندسی اجتماعی و روش های مقابله با آنها می تواند بسیار کمک کننده باشد. برگزاری دوره های آموزشی و توسعه آگاهی در تشخیص درخواست اطلاعات کاربردهای زیادی دارد که از جمله آنها پیشگیری و خنثی سازی حملات سایبری است.
افراد باید همیشه حواسشان به اطراف باشد و به درخواست های مشکوک توجه کنند. مهاجمان ممکن است از اطلاعات شما استفاده کنند تا تاثیرگذاری حملات خود را افزایش دهند.
نرم افزارهای امنیتی
استفاده از نرم افزارهای تایید شده و همچنین آنتی ویروس های معتبر می تواند به شناسایی و مهار حملات سایبری کمک کند. مطمئن شوید که سیستم ها و شبکه های شما با برنامه های امنیتی مناسب تجهیز شده اند. تا حد ممکن سعی کنید از نرم افزارهای آنتی ویروس، فایروال و به روزرسانی های امنیتی استفاده کنید. نرم افزارهای امنیتی معتبر از جمله مواردی است که توجه به آن می تواند بسیاری از حملات مهندسی اجتماعی را کنترل و آنها را خنثی کند.
برای مدیریت حوادث برنامه ریزی داشته باشید و در صورت وقوع هرگونه حمله سایبری بدانید که چگونه و چطور باید عمل کنید تا خسارت ها را به حداقل برسانید.
با پیشرفت روزافزون فناوری، حملات سایبری(مهندسی اجتماعی) هم به یکی از چالش های مهم دنیای امنیت اطلاعات تبدیل شده است. بنابراین شناسایی و جلوگیری از این حملات، نیازمند آگاهی و همکاری افراد و سازمان هاست و همانطور که اشاره کردیم، برای مقابله با اینگونه حملات باید از آموزش های مرتبط، سیاستگذاری مناسب و افزایش سطح آگاهی استفاده کرد. همچنین در نظر داشته باشید که حملات سایبری ممکن است تغییر شکل دهند؛ اما همچنان تهدیدی جدی برای امنیت اطلاعات هستند که برای مقابله با آن، توجه به نکاتی که به آنها اشاره کردیم، می تواند تا حد زیادی این حملات را خنثی کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات