افزایش ۱۰ برابری جمعآوری گازهای مشعل در دولت سیزدهم
بهرهبرداری از 17 طرح کلان نفتی در 7 استان
کارکنان به صدر اولویت ها آمدند
خلق ثروت در نخستین پالایشگاه گاز خاورمیانه
تولید ۵۶۱ میلیارد مترمکعب گاز در پالایشگاههای پارس جنوبی
پایان سومین جشنواره ورزشی بانوان شرکت نفت فلات قاره ایران
رونالدو بهترین پاسور تاریخ یورو
رشتهای که باید به آن توجه شود
تهدیدی به نام فرسودگی دیجیتالی
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: جمع آوری گازهای مشعل در دولت سیزدهم شتاب گرفت که حرکتی بی سابقه بود، به گونه ای مقدار آن ۱۰ برابر دولت های گذشته بوده است.
علی بهادری جهرمی در نشست خبری مشترک با وزیر نفت و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه وزارت نفت در دولت سیزدهم را باید مجموعه ای نوآور دانست، گفت: در این دولت ایده های تازه ای از سوی وزارت نفت مشاهده شد. فعال سازی پالایشگاه های فراسرزمینی نیز یکی از همین ایده های نوآورانه بود که برای نخستین بار اجرایی شد.
وی افزود: امروز وزارت نفت نه تنها در بخش اقتصادی فعالیت های بسیاری انجام داده، بلکه در زمینه های مسئولیت اجتماعی، فرهنگی و ورزشی، کارهای ماندگاری انجام داده است.
سخنگوی دولت تصریح کرد: جمع آوری هرچه بیشتر گازهای مشعل که آثار مخربی برای محیط زیست کشور دارد، در دولت سیزدهم شتاب گرفت که حرکتی بی سابقه بود، به گونه ای که این موضوع ۱۰ برابر دولت های گذشته است.
بهادری جهرمی بیان کرد: وزارت نفت در موضوع حمایت از جوانان، نخبگان و شرکت های دانش بنیان کارهای بسیاری انجام داده که بارها از سوی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری مورد قدردانی قرار گرفته است.
وی گفت: در همین دولت طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را داشتیم که بیش از ۱۰ سال معطل شرق و غرب مانده بود و با توانمندی نیروها و متخصصان داخلی به بهره برداری رسید.
در ۳ ماه نخست ۱۴۰۳
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: مجموع کل ارزش صادرات نفتی و غیرنفتی کشور در سه ماه نخست امسال بیش از ۲۵ میلیارد دلار است که به نسبت رقم ۱۴.۳ میلیارد دلار واردات، تراز تجاری کشور به مثبت ۱۱ میلیارد دلار رسید. سیداحسان خاندوزی در نشست هیئت دولت در گزارشی به افزایش قابل توجه تجارت خارجی کشور در سه ماه نخست سال ۱۴۰۳ پرداخت و گفت: در سه ماه اول امسال مجموع تجارت خارجی کشور به حدود ۴۰ میلیارد رسید که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل روند افزایشی نشان می دهد. وی افزود: مجموع کل صادرات نفتی و غیرنفتی کشور در سه ماه نخست امسال نیز بیش از ۲۵ میلیارد دلار است که به نسبت رقم ۱۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار واردات، تراز تجاری کشور به مثبت ۱۱ میلیارد دلار رسیده و پیش بینی می شود با ادامه روند صادرات غیرنفتی و مشوق هایی که در بخش های مختلف سیاست های تجاری و ارزی قرار داده شده است، بتوان رکورد سال گذشته را پشت سر گذاشت. محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری نیز در این نشست با اشاره به خدمات و اقدام های کم نظیر دولت مردمی تحت مدیریت و هدایت شهید رئیسی ازجمله در حوزه بهداشت و درمان، اشتغال زایی و کاهش نرخ بیکاری، رشد چشمگیر تولید و افزایش تراز تجاری کشور، افزایش فروش نفت، کنترل و کاهش نرخ تورم، تکمیل و بهره برداری از صدها طرح عمرانی و زیربنایی نیمه تمام در کشور، احیای بیش از هشت هزار کارخانه و واحد تولیدی تعطیل و نیمه تعطیل، برقراری تعاملات گسترده در سطح بین المللی و عضویت در پیمان های مهم منطقه ای و جهانی با سیاست خارجی عزتمندانه تصریح کرد: دوره ریاست جمهوری شهید رئیسی و خدماتش به کشور به گونه ای شفاف و در مقابل دیدگان مردم شریف ایران اسلامی است که با سیاه نمایی ها خدشه دار و انکار نمی شود. وی با بیان اینکه اگر امروز کشور شرایط آرام و باثباتی دارد، به یمن ریل گذاری های اصولی و خدمات شهید رئیسی در سراسر کشور است، از همه وزیران و مسئولان دستگاه های اجرایی خواست افتتاح و بهره برداری از طرح های تکمیل شده بخش مربوط به خود را به منظور تسریع در خدمت رسانی به مردم در اولویت قرار دهند.
رئیس کل بانک مرکزی:
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۲ رشد بخش نفت ۱۴.۷درصد بوده که افزایش شدید داشته است، گفت: رشد بخش نفت ناشی از سرمایه گذاری های خوبی است که در دولت سیزدهم در حوزه نفت و پتروشیمی انجام شده است.
محمدرضا فرزین با بیان اینکه در دولت شهید رئیسی هرچه به پایان نزدیک شدیم شرایط بهتر شده و تورم کاهش یافته است، اظهار کرد: تورم سالانه ۱۶درصد و تورم نقطه به نقطه ۱۹.۹درصد کاهش یافته است.
وی افزود: آمارها به خوبی نشان می دهد وضع تولید ناخالص داخلی در دولت سیزدهم رشد کرده است. پس از سال ۱۳۹۷ و تحمیل تحریم ها، نرخ رشد در سال های ۹۷ و ۹۸ کاهش شدیدی داشت. در سال ۹۹ وضع رشد کمی بهتر شد و به ۴.۱ درصد رسید و بعد از آن رشد اقتصادی بالا ادامه یافت و در سال ۱۴۰۱ به چهاردرصد و در سال ۱۴۰۲ به ۴.۶ درصد رسید. رشد اقتصادی بدون نفت نیز در سال های ۹۹، ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به ترتیب ۳.۶، ۳.۹، ۳.۵و ۳.۶درصد بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در سال ۹۷ و ۹۸ رشد بخش نفت به شدت کاهش یافت و در سال ۱۴۰۲ رشد بخش نفت ۱۴.۷درصد بود که افزایش شدید داشته است. در بانک مرکزی وقتی درباره بخش نفت صحبت می کنیم یعنی پتروشیمی نیز در نظر گرفته شده است. رشد بخش نفت ناشی از سرمایه گذاری های خوبی است که در دولت سیزدهم در حوزه نفت و پتروشیمی انجام شده است.
فرزین با بیان اینکه نرخ رشد تشکیل سرمایه در سال های گذشته عموماً منفی بود، اما در دولت سیزدهم با روندی افزایشی مثبت شده است، گفت: این موضوع ما را امیدوار می کند و نشان می دهد نرخ رشد اقتصادی و تولید در سال های آینده نیز روند رو به رشدی خواهد داشت، زیرا تشکیل سرمایه و در واقع سرمایه گذاری مناسبی ایجاد شده که به تداوم افزایش رشد اقتصادی کمک می کند.
وی ادامه داد: میانگین رشد اقتصادی ۲۰ ساله کشور معادل ۲.۷درصد و متوسط ۲۵ ساله نیز ۲.۷درصد است، در حالی که این رقم در دوران شهید رئیسی ۴.۵درصد بوده و در واقع رشد اقتصادی این دوران از میانگین ۱۰ ساله، ۲۰ ساله و ۲۵ ساله بیشتر بوده است. در رشد اقتصادی بدون نفت نیز میانگین دولت سیزدهم چهار درصد بوده که از تمام متوسط های بلندمدت رقم بالاتری را ثبت کرده است.
رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد: در بخش متغیرهای پولی نیز تحولات چشمگیری ایجاد شده است. تمام تلاش دولت این بود که به شرایط قبل از تحریم ها برگردیم و آخرین آمارها نشان می دهد، به این هدف رسیده ایم. وقتی دولت آغاز شد رشد نقدینگی ۴۲.۸درصد و پایه پولی ۳۹.۱درصد بود، اما هم اکنون رشد پایه پولی به ۲۸.۱ و رشد نقدینگی به ۲۴.۳درصد رسیده است.
منابع مطلع از افزایش تجارت نفت شرکت دولتی گازپروم روسیه به منظور مقابله با تجارت زیان ده گاز خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دو منبع آگاه اعلام کردند شرکت گازپروم روسیه پس از ثبت زیان سالانه هفت میلیارد دلاری، به منظور جبران کاهش تجارت گاز طبیعی در سال گذشته، فعالیت خود را در زمینه تجارت نفت افزایش می دهد. پس از ایجاد شکاف عمیق بین روسیه و غرب بر سر تنش های این کشور و اوکراین، شرکت دولتی گازپروم بازار گاز اروپا را که زمانی منبع حدود دوسوم درآمد گاز این شرکت بود، از دست داد.
بر اساس این گزارش، تولید گاز طبیعی این شرکت با ۱۳درصد کاهش از ۴۱۲ میلیارد و ۹۴۰ میلیون مترمکعب در سال ۲۰۲۲ به ۳۵۹ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت که پایین ترین سطح تولید سالانه به شمار می رود. گازپروم نفت، بازوی نفتی شرکت گازپروم روسیه، به لطف تجارت پررونق نفت، وضعیت بهتری نسبت به شرکت مادر داشته است.
به گفته منابع آگاه، هم اکنون گروه گازپروم، از طریق بخش صادرات گازپروم، در تلاش است فعالیت خود را در زمینه تجارت نفت و نقل وانتقال نفت از خط لوله شرق سیبری اقیانوس آرام (ESPO) به مقصد آسیا و صادرات نفت سبک سیبری افزایش دهد.
با وجود تحریم های غرب علیه مسکو، صادرات نفت روسیه در دو سال گذشته سودآوری پایداری داشته است، زیرا روسیه توانست نفت خود را به هند و چین عرضه کند.
داده های مربوط به رهگیری نفتکش ها نشان می دهد واردات نفت هند در ماه مه از روسیه به بالاترین سطح افزایش و از عربستان سعودی به پایین ترین سطح در ۱۰ ماه اخیر کاهش یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، داده های رهگیری نفتکش ها و منابع تجاری نشان می دهد در پی افزایش تخفیف نفت روسیه به دلیل کاش تقاضای چین، واردات نفت هند از روسیه در ماه مه به سطح بی سابقه دو میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت، این در حالی است که واردات نفت از عربستان سعودی به پایین ترین سطح در ۱۰ ماه اخیر رسید. داده ها همچنین نشان می دهد سهم روسیه در واردات نفت هند، سومین واردکننده و مصرف کننده بزرگ نفت جهان، در ماه مه به حدود ۴۱ درصد افزایش یافت. در همین حال، پس از افزایش قیمت فروش نفت مدت دار از سوی شرکت نفت سعودی آرامکو در ماه مه، عرضه نفت عربستان سعودی به هند در ماه گذشته به پایین ترین سطح در ۱۰ ماه گذشته رسید.
پالایشگاه های هند از زمان آغاز تنش ها بین مسکو و کی یف در فوریه ۲۰۲۲ که سبب تحریم نفت روسیه از سوی کشورهای غربی شد، نفت روسیه را وارد کرده اند. افزون بر این، خرید نفت با نوع مشابه از دیگر مناطق به ویژه تولیدکنندگان خارومیانه گران تر است.
داده ها نشان می دهد هند در ماه مه حدود پنج میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه نفت در روز وارد کرده که نسبت به ماه آوریل حدود ۵.۶درصد رشد داشته است.
همچنین واردات نفت هند از روسیه در ماه مه ۱۴.۷درصد نسبت به ماه آوریل و ۵.۹درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش داشته است.
خدمت ماندگار دولت سیزدهم در روزهای پایانی فعالیت
مشعل بهره برداری پروژه جمع آوری و تزریق گاز میدان هفتگل، بهره برداری پتروشیمی آرین متانول، راه اندازی بزرگ ترین واحد هیدروکراکر غرب آسیا در پالایشگاه آبادان، بهره برداری فاز نخست پتروشیمی هنگام، بهره برداری طرح های ذخیره سازی نفت و فراورده های نفتی صندوق بازنشستگی صنعت نفت، بهره برداری مخازن ذخیره سازی نفت خام در پایانه جاسک، افتتاح مخازن راهبردی ذخیره سازی نفت خام گوره، افزایش ۱۱ هزار بشکه ای تولید نفت ایران از میدان دانان، بهره برداری خط لوله فرآورده تبریز - خوی – ارومیه، آغاز عملیات اجرایی پروژه بزرگ تصفیه نفت کوره پالایشگاه تبریز، بهره برداری از طرح های چهارگانه ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه تبریز، راه اندازی ایستگاه تقویت فشار وراوی عنوان 17 طرح بزرگ نفت، پالایش و پتروشیمی در هفت استان به ارزش ۱۸۰ هزار میلیارد تومان است که با حضور محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری، جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از مدیران از طریق ویدئوکنفرانس به بهره برداری رسمی رسید.
پروژه جمع آوری و تزریق گاز میدان هفتگل با هدف احداث یک واحد بهره برداری تازه استاندارد با ظرفیت روزانه ۲۵ هزار بشکه، ایستگاه پمپاژ نفت با ظرفیت روزانه ۴۵ هزار بشکه به عنوان جایگزین واحد قدیمی بهره برداری هفتکل ۴ و احداث ایستگاه تقویت فشار و تزریق گاز با ظرفیت روزانه بیش از ۱۱ میلیون فوت مکعب گاز همراه برای تولید از مخزن هفتگل تعریف شده است. مبلغ ارزی گازسوزی روزانه بیش از ۲۶ هزار دلار به طور متوسط و سالانه ۱۲ میلیون دلار برآورد می شود و از سال ۱۳۹۶ تاکنون حدود ۱۰۰ میلیون دلار گازسوزی اتفاق افتاده است که با راه اندازی پروژه از بیشترشدن این خسارت ها جلوگیری می شود.
عملیات اجرایی احداث پتروشیمی آرین متانول با سرمایه گذاری ۲۴۳ میلیون دلار در زمینی به مساحت هفت هکتار در منطقه ویژه اقتصادی پارس (عسلویه) در سال ۱۳۹۵ آغاز شد که سالانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول تولید خواهد کرد. خوراک پتروشیمی آرین متانول، سالانه ۱۵۳۱ میلیون استاندارد مترمکعب گاز طبیعی و ۶۷۱ میلیون استاندارد مترمکعب اکسیژن است. پتروشیمی آرین متانول با برآورد ارزآوری حدود ۲۸۰ میلیون دلاری با سرمایه گذاری گروه باختر اجرا شده است که برای ۳۰۰ نفر به صورت مستقیم اشتغال زایی دارد.
بزرگ ترین واحد هیدروکراکر غرب آسیا به عنوان آخرین حلقه بخش نخست طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه نفت آبادان (فاز ۲) به ظرفیت روزانه ۴۲ هزار بشکه، به منظور تولید فراورده های زیست محیطی سبک و دارای ارزش افزوده بیشتر، به بهره برداری رسید. با راه اندازی این واحد پالایشگاه آبادان، محصولات مرغوب و با استاندارد یورو ۵، منطبق با استانداردهای جهانی محیط زیست در جنوب غرب کشور تولید خواهد شد. همچنین با عملیاتی شدن آن، کیفیت گازوئیل تولیدی در این پالایشگاه مطابق استاندارد یورو ۵ خواهد شد.
واحد آمونیاک پتروشیمی هنگام با ظرفیت تولید سالانه ۷۲۵ هزار تن محصول و با سرمایه گذاری ۳۲۸ میلیون دلار به بهره برداری رسید. دسترسی به آب های آزاد و اسکله اختصاصی صادراتی ازجمله مزایای طرح پتروشیمی هنگام است. خوراک مصرفی طرح گاز طبیعی است و گاز سوخت مورد نیاز طرح نیز از پتروشیمی دماوند تأمین خواهد شد. پتروشیمی هنگام در زمان بهره برداری کامل برای ۸۰۰ نفر به صورت مستقیم و دو هزار نفر به طور غیرمستقیم اشتغال زایی خواهد داشت که ۵۲درصد از نیروهای جذب شده از افراد بومی منطقه خواهند بود.
سه طرح ذخیره سازی نفت و فراورده های نفتی صندوق بازنشستگی صنعت نفت به بهره برداری رسید. پایانه ذخیره سازی و صادراتی نفت قشم با ظرفیت اسمی هفت میلیون، پایانه ذخیره سازی و صادراتی چابهار با ظرفیت ۴۰ هزار تن انواع قیر و طرح توسعه مخازن و بندر فراسکو (فاز نخست) از جمله این طرح هاست.
مخازن ذخیره سازی نفت خام در پایانه جاسک در استان هرمزگان با سرمایه گذاری ۶۰۴ میلیون یورو به بهره برداری رسید. قرارداد سرمایه گذاری در پروژه مخازن ذخیره سازی نفت خام در پایانه جاسک به روش BOT و با هدف ساخت مخازن ذخیره سازی با ظرفیت ۱۰ میلیون بشکه نفت، از سوی شرکت مهندسی و توسعه نفت با سرمایه گذار و پیمانکار مشارکت شرکت پترو امید آسیا و گروه سرمایه گذاری امید (بانک سپه) امضا شد. از مزیت های این طرح می توان به اشتغال هزار و ۲۰۰ نفر بومی و تأمین بخش اعظم کالا از داخل کشور اشاره کرد، همچنین یکی از مزیت های کلیدی این طرح، سرمایه گذاری نظام بانکی (بانک سپه) در یکی از طرح های راهبردی صنعت نفت است.
مخازن راهبردی ذخیره سازی نفت خام گوره با ظرفیت چهار میلیون بشکه با هدف تضمین پایداری تولید نفت از میدان های نفتی به بهره برداری رسید. مخازن بتنی ذخیره سازی نفت خام منطقه گوره در ۴۰ کیلومتری شمال بندر گناوه احداث شده است و قابلیت ذخیره سازی چهار میلیون بشکه ای انواع نفت خام را دارد. نوع قرارداد اجرای این طرح، مهندسی، تدارکات، ساخت و نصب (EPC) است و برای ایجاد ظرفیت چهار میلیون بشکه ای ذخیره سازی، درمجموع شش مخزن بتنی نیمه مدفون احداث شده است. این مخازن شامل چهار مخزن ۵۰۰ هزار بشکه ای و دو مخزن یک میلیون بشکه ای است. مقدار سرمایه گذاری برای اجرای مخازن راهبردی گوره هفت هزار میلیارد ریال و دو میلیون و ۵۰۰ هزار یورو برآورد می شود.
تولید نفت ایران با بهره برداری از طرح نگهداشت و افزایش تولید میدان نفتی دانان روزانه بیش از ۱۱ هزار بشکه افزایش یافت. این طرح با سرمایه گذاری ۱۳۵ میلیون دلار در استان ایلام اجرا و با حفاری ۱۱ حلقه چاه، ظرفیت فرآورش نفت خام کشور روزانه ۱۱ هزار بشکه اضافه شده و افزایش ظرفیت تولید میدان از هشت هزار بشکه به ۱۹ هزار بشکه در روز، هدف گذاری شده است. برای اجرای این طرح که به تصویب شورای اقتصاد نیز رسیده، برای ۷۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۲۱۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال زایی شده است.
خط لوله فراورده های نفتی ۲۲۰ کیلومتری تبریز - خوی - ارومیه با ظرفیت انتقال روزانه ۶۵ هزار بشکه به بهره برداری رسید. این خط لوله به طول ۲۲۰ کیلومتر از پالایشگاه تبریز آغاز شده و پس از گذر از شمال دریاچه ارومیه، به انبار نفت ارومیه منتهی می شود. هدف از اجرای این پروژه، انتقال پایدار و ایمن انواع فراورده های نفتی پالایشگاه تبریز به ظرفیت روزانه ۶۵ هزار بشکه است که قابلیت افزایش تا ۱۰۰ هزار بشکه را نیز دارد. نزدیک به ۱۰۰درصد کالا و تجهیزات موردنیاز پروژه از داخل کشور تأمین شده است و در طول زمان عملیات، زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم سالانه ۱۲۰۰ نفر را فراهم کرده است.
چهار طرح واحد تصفیه نفت گاز، خالص سازی هیدروژن PSA، بازیافت گوگرد SRP و بازیافت گازهای انتهای واحد گوگرد TGT با مجموع رقم سرمایه گذاری ۱۲۰ میلیون یورو به بهره برداری رسید. با بهره برداری از این طرح های چهارگانه که با استفاده کامل از توانمندی شرکت های پیمانکار، سازنده و مشاوران داخلی به سرانجام رسیده و آماده بهره برداری است، میزان گازوئیل یورو ۵ تولیدی این پالایشگاه از روزانه دو میلیون لیتر به روزانه پنج میلیون لیتر افزایش خواهد یافت. هیدروژن با خلوص بالا، تولید گوگرد به ظرفیت روزانه ۱۱۰ تن، همچنین کاهش میزان دی اکسید گوگرد خروجی از دودکش و کاهش آلاینده های زیست محیطی شهر تبریز از دیگر اهداف این طرح های چهارگانه است.
ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی در پایین دست مرکز جمع آوری وراوی و بالادست پالایشگاه گاز پارسیان ۲ به منظور تأمین فشار گاز موردنیاز در ورودی پالایشگاه و افزایش عمر مخزن به بهره برداری رسید. ظرفیت ایستگاه تقویت فشار وراوی روزانه هفت میلیون مترمکعب است که فشار گاز ورودی به ایستگاه ۷۲ بار و فشار گاز تحویلی در ورودی پالایشگاه ۱۰۰ بار خواهد بود. هدف از اجرای این طرح، رفع نیاز مبرم کشور به گازرسانی در فصل های سرد سال و نگهداشت سقف تولید و تأمین خوراک ورودی پالایشگاه پارسیان به ظرفیت تثبیت روزانه هفت میلیون مترمکعب گاز است.
محمدمخبر در آیین بهره برداری از ۱۷ طرح بزرگ نفت، پالایش و پتروشیمی در هفت استان به ارزش ۱۸۰ هزار میلیارد تومان که در محل ساختمان مرکزی وزارت نفت از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، گفت: یکی از مواردی که شهید رئیسی به درستی بر آن متمرکز شد، موضوع صنعت نفت کشور بود. وی با بیان اینکه توسعه پایدار در هیچ کشوری بدون توجه به موضوع انرژی اتفاق نخواهد افتاد، افزود: در فروش و تولید نفت، در حوزه پالایشگاه و... مشکل داشتیم، اما انصافاً وزارت نفت کارهای سخت و بزرگی را انجام داده است. سرپرست ریاست جمهوری تصریح کرد: امروز به نقطه ای رسیده ایم که هیچ تهدیدی بر فروش نفت ما اثرگذار نیست تا جایی که با دو برابرشدن تحریم ها هم توانستیم فروش نفت را افزایش دهیم.
مخبر تأکید کرد: قبول مسئولیت و پذیرش ریسک از عوامل موفقیت وزارت نفت در دولت سیزدهم بوده است.
وی با اشاره به اینکه در وزارت نفت در همه ابعاد کارهای بزرگ و سرمایه گذاری های عظیمی انجام شده است، بیان کرد: یکی از کارهای بزرگ وزارت نفت در دولت شهید رئیسی، باز کردن درهای وزارت نفت به روی شرکت های دانش بنیان بود.
سرپرست ریاست جمهوری با بیان اینکه امروز همه خلأ وجودی رئیس جمهوری شهید را حس می کنیم، تصریح کرد: در آغاز فعالیت دولت مردمی کشور در ابعاد مختلف وضع بسیار سختی داشت و در همه ابعاد اداره کشور با مشکل روبه رو بودیم.
مخبر با بیان اینکه یکی از ویژگی های مهم شهید رئیسی نگاه کلان به اداره کشور و پرهیز از ورود به مسائل حاشیه ای بود، افزود: برخی دولت ها در گذشته اصل کارشان پرداختن به حاشیه ها بود تا متن و هنوز هم همان مسیر را دنبال می کنند، اما رئیس جمهوری شهید هیچ گاه دچار حاشیه نشد و به درستی به تشخیص مسائل و تلاش برای حل آنها پرداخت.
وی بیان کرد: از شخص وزیر نفت تا بقیه دست درکاران صنعت نفت کشور با اعتماد به نفس، دلسوزی، توکل، توسل و بهره گیری از متخصصان داخلی بسیج شدند تا کارهای بزرگی را در این صنعت رقم بزنند، چنانکه انتقال سکوی فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی یکی از کارهای بزرگ عرصه فنی-مهندسی بود که با تکیه بر توانمندی های داخلی انجام شد.
جواد اوجی، وزیر نفت در آیین بهره برداری از ۱۷ طرح کلان صنعت نفت با حضور محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری از طریق ویدئوکنفرانس با یادآوری اینکه در آغاز به کار دولت سیزدهم چالش های بزرگی همچون کاهش تولید نفت به مرز دو میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه، ذخیره سازی ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی و ۲۵ میلیون بشکه نفت سنگین و فوق سنگین در شناورها، کسری بودجه ۴۰۰ همتی و بی انگیزگی بالای سرمایه انسانی در صنعت نفت داشتیم، گفت: این مشکلات با همت کارکنان صنعت نفت و حمایت های همه جانبه رئیس جمهوری شهید و پشتیبانی معاون اول ریاست جمهوری حل شد.
وی با اشاره به بهره برداری از ۱۵۵ پروژه نیمه کاره و کلان به ارزش ۳۴ میلیارد دلار طی سه سال فعالیت دولت سیزدهم افزود: با بهره برداری از این پروژه ها، تولید نفت کشور از دو میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه به سه میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه رسید، ضمن اینکه تولید و ظرفیت پالایش روزانه گاز ۵۳ میلیون مترمکعب، ظرفیت پالایش نفت روزانه ۲۷۰ هزار بشکه و تولید محصولات پتروشیمی روزانه ۱۳ میلیون تن اضافه شد.
وزیر نفت از جمع آوری ۱۶ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت در سه سال اخیر خبر داد و تصریح کرد: تا پایان سال این رقم به بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید.
اوجی با اشاره به افزایش روزانه ۱۸ میلیون لیتری تولید بنزین و ۹ میلیون لیتری تولید روزانه گازوئیل طی سه سال اخیر گفت: صنعت نفت در دو سال اخیر به واسطه افزایش ظرفیت تولید توانست بالاترین رشد اقتصادی (۲۰ درصد) را در میان دستگاه های اجرایی کشور داشته باشد.
وی با بیان اینکه در سه سال اخیر شش هزار پروژه مسئولیت اجتماعی به ارزش ۴۵ همت در وزارت نفت تصویب و اجرا شده است، اظهار کرد: این رقم در دولت های یازدهم و دوازدهم حدود چهار همت بوده است.
وزیر نفت با اشاره به بهره برداری از ۱۷ پروژه کلان بالادست و پایین دست صنعت نفت به ارزش ۱۸۰ همت در هفت استان با حضور سرپرست ریاست جمهوری گفت: با بهره برداری از این پروژه ها برای ۱۵ هزار نفر اشتغال زایی خواهد شد و سالانه ۱۲۰ همت سوددهی برای کشور به همراه خواهد داشت.
با امضای توافق نامه راهبردی ایران و روسیه در حوزه انتقال گاز رقم خورد
جوا د اوجی: وعده رئیس جمهوری شهید برای تبدیل ایران به هاب گازی منطقه محقق شد
مشعل | با امضای تفاهم نامه انتقال گاز از روسیه به ایران، یکی دیگر از اقدام های مهم وزارت نفت دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی انرژی به ثمر نشست. جواد اوجی، وزیر نفت در آخرین روزهای کاری هفته گذشته چهارشنبه (6 تیرماه 1403) با اعلام خبر امضای تفاهم نامه گازی میان شرکت های ملی گاز ایران و گاز پروم روسیه گفت: بی شک این مسئله در موازنه انرژی منطقه، تحولات مؤثری را رقم خواهد زد.
«ایران و روسیه» که در سال های اخیر بارها به واسطه همکاری های اقتصادی و در راس آن انرژی، به صدر اخبار ایران و جهان آمده اند، هفته گذشته با امضای تفاهم نامه ای مهم، افزون برنمایش دیپلماسی موفق وزارت نفت دولت سیزدهم و افزایش سطح همکاری های دو کشور، ائتلاف دو غول گازی جهان را به رخ کشیدند. با عملیاتی شدن این قرارداد، جمهوری اسلامی به عنوان قطب گازی در دنیا و منطقه شناخته خواهد شد و منافع اقتصادی بسیاری برای دو کشور، در زمینه ناترازی، توسعه صنایع و افزایش صادرات به کشورهای همسایه رقم خواهد خورد.
وزیر نفت با اشاره به موضوع تفاهم نامه انتقال گاز روسیه به ایران گفت: به حول قوه الهی یک اتفاق بزرگ و خوب برای کشور رقم خورد، خداوند شهید رئیسی را رحمت کند، وی در مذاکرات و ملاقات های متعددی که با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه چه در تهران و چه در مسکو داشت، موضوع انتقال گاز روسیه به ایران را پیگیری کرد. در سه ماه گذشته همکاران ما در شرکت ملی گاز ایران با گازپروم روسیه این مذاکرات را انجام دادند و خوشبختانه امروز با حضور سرپرست ریاست جمهوری و رئیس هیئت مدیره شرکت گازپروم روسیه، الکسی میلر، مدیرعامل گازپروم، شاهد بودیم که تفاهم نامه انتقال گاز روسیه به ایران از سوی شرکت ملی گاز ایران و شرکت گازروم روسیه امضا شد. وزیر نفت با بیان اینکه ایران و روسیه دارای بیش از ۶۰ درصد ذخایر گازی دنیا هستند و این اقدام بزرگی بود که امروز محقق شد، تصریح کرد: بی شک این مسئله در بحث موازنه انرژی در منطقه تحولات خوبی را رقم خواهد زد، ضمن اینکه ایران با زیرساخت ها و خطوط انتقال گاز سراسری که دارد، به طور کامل آماده دریافت این مقدار گاز خواهد بود.اوجی با تأکید بر اینکه چارچوب اصلی بحث انتقال گاز از روسیه که مدت زیادی بود از سوی کارشناسان بررسی شده و خواسته رئیس جمهوری شهید نیز بود، گفت: در مدت کوتاه این آمادگی وجود دارد که این تفاهم نامه تبدیل به قرارداد شود و یک اتفاق بزرگ هم برای ایران و هم برای دولتمردان روسیه رقم بخورد.
راهبرد دولت سیزدهم در مسیر سیاست خارجی، به دنبال ایجاد بستری مناسب برای تعامل و گفت وگو به ویژه با کشورهای منطقه و دوست بوده است که با فهرستی متنوع از کشورهای مختلف از جمله عمان، قطر، عراق، ترکمنستان و در راس آنها روسیه همراه بوده و با رویکرد همگرایی منطقه ای، الگویی مهم و متفاوت از همکاری ها در حوزه دیپلماسی انرژی ترسیم شده و افق های روشنی نیز فراروی مسیر سیاست راهبردی انرژی قرار گرفته است. با آنکه روابط ایران و روسیه در ادوار مختلف تاریخ، همواره با فراز و فرودهایی روبه رو بوده، اما با نگاه به روابط انرژی ایران و روسیه از بدو روی کار آمدن دولت سیزدهم، بهار روابط ایران و روسیه آغاز شد و تا امروز تداوم داشته است که امضای تفاهم نامه انتقال گاز روسیه به ایران را می توان به نمایشی از بی سابقه ترین روابط و تثبیت آن تعبیر کرد که اجرایی شدن آن، سبب جهش قابل توجه و افزایش سهم ایران در تجارت جهانی گاز می شود . در این میان دیپلماسی انرژی به عنوان برگ برنده وزارت نفت دولت سیزدهم برای پیشبرد منافع ملی و دیپلماسی اقتصادی و انرژی که از رهگذر آن شاهد شکوفایی و گشایش دیپلماسی با کشورهای مختلف در فضای محدودیت بین المللی بوده ایم، که در 1000روز کاری فعالیت دولت سیزدهم، نمود گسترده ای داشته است.
جواد اوجی از ابتدای در اختیار گرفتن سکان وزارت نفت در دولت سیزدهم با تاکید بر خروج از انفعال در حوزه سیاست خارجی، بنای خود را بر این گذاشت که با بهره گیری از دیپلماسی انرژی، شرایط لازم را برای کاهش انسداد بین المللی در عرصه تجارت جهانی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی فراهم و در این راه با تکیه بر منابع عظیم نفت و گاز، نقش آفرینی بیشتری در بازارهای جهانی داشته باشد.
تقویت و توسعه مناسبات و همکاری های دوجانبه با روسیه با سفر جواد اوجی، وزیر نفت به مسکو در دی ماه ۱۴۰۰ آغاز و او به عنوان رئیس ایرانی کمیسیون مشترک ایران و روسیه عازم مسکو شد؛ سفری که به امضای اسناد مهمی برای توسعه میدان های نفت و گاز، پتروپالایشگاه و انتقال فناوری انجامید و از آنجا شروعی قدرتمند و مهم برای گسترش همکاری هایی شد که تا امروز ادامه داشته است.
در این سفر راه های گسترش مناسبات اقتصادی، رفع موانع بانکی، گمرکی و زیرساختی، تقویت همکاری های تهران و مسکو در حوزه نفت و انرژی و سرمایه گذاری مشترک در طرح های زیربنایی انرژی بررسی شد و نقشه جامع و کامل همکاری با روسیه که از سوی ایران در بخش بالادست (توسعه میدان های نفت و گاز)، بخش پایین دست (توسعه پتروپالایشگاه ها و پتروشیمی) همچنین انتقال تجهیزات و فناوری راهبردی صنعت نفت تدوین شده بود، مورد تأکید قرار گرفت.
ایران همچنین با توجه به زیرساخت های موجود، آمادگی خود را برای تجارت و سوآپ گاز از روسیه به ایران و دیگر کشورهای همسایه اعلام کرد و پیشنهادهایی نیز در زمینه تبدیل گاز به ال ان جی و صادرات در قالب آن ارائه داد که مقرر شد از توان شرکت های روسی در ساخت تجهیزات و انتقال فناوری استفاده شود.
همچنین پیشنهاد شد که شرکت های دو کشور با تأسیس کارخانه مشترک در ایران و تولید تجهیزات، افزون بر استفاده در ایران، آن را صادر کنند. دو کشور برتر دارنده ذخایر غنی گازی دنیا از آن مقطع تا امروز، بارها قاب های همکاری با هم را به تصویر کشیده اند.
از دیگر سو، اتحاد دو کشور تحریمی ایران و روسیه در حالی بار دیگر با امضای این تفاهم نامه پیوند خورد که باید اذعان کرد موانع مختلف در مسیر همکاری ها با تحریم به فرصت بدل شده است؛ تا آنجا که شرکت های بزرگ روس که تا پیش از این با توجه به شراکت با سهامداران اروپایی و آمریکایی یا دیگر شرکت های بزرگ، به دلیل هر نوع همکاری با ایران، مشمول تحریم می شدند، امروز فصل نوین همکاری را با یکدیگر در قالب دو کشور مشمول تحریم آمریکا به ثمر می رسانند.
در نمونه ای دیگر بحث تبادلات مالی و بانکی میان دو کشور مطرح بود که با توجه به تحریم ایران، موانع زیادی مقابل آن قرار داشت و مثال های زیاد دیگری که ایران به شکل جدی به مقصد همکاری با روسیه و شرکت های آن تبدیل نشده بود، اما امروز دو کشور مشمول تحریم می توانند همکاری هایی را رقم بزنند که با بی اثر کردن تحریم، برای دو کشور نتیجه بخش باشد.
توسعه همکاری و روابط میان ایران و فدراسیون روسیه که بیش از دیگر کشورهای همسایه برجسته تر شده، همچنین تحکیم و گسترش اسناد راهبردی توسعه روابط دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، مهر تاییدی است براین گفته جواد اوجی که روابط ایران و روسیه در دوران طلایی قرار دارد و در هیچ برهه ای از تاریخ، روابط دو کشور به این سطح از نزدیکی نبوده است.
نگاهی به عملکرد معاونت توسعه مد یریت و سرمایه انسانی وزارت نفت
مشعل منابع انسانی، به عنوان اولویت اصلی وزارت نفت د ولت سیزد هم، از همان بد و استقرار، د ر رأس برنامه های کاری قرار گرفت و د ر این زمینه، شاهد اقد ام های د رخشانی بود یم که همان رسید گی به مطالبات انباشت شد ه کارکنان صنعت نفت بود . د ر هزارمین روزهای عمر د ولت سیزد هم، می توان فهرست متنوعی از اقد ام ها و فعالیت های معاونت توسعه مد یریت و سرمایه انسانی را به نظاره نشست و اذعان کرد که این معاونت، د ر د وره اخیر به جایگاه واقعی خود د ر توجه به نیازهای نیروی انسانی بازگشته است. با این حال و با توجه به حجم مطالبات فراوان باقیماند ه از د وره های گذشته، همچنان راهی بس طولانی باقی ماند ه است. این گزارش نگاهی به عملکرد معاونت توسعه مد یریت و سرمایه انسانی وزارت نفت از ابتد ای د ولت سیزد هم تا خرد اد ماه جاری د ارد و مسیر طی شد ه از سوی معاونت توسعه مد يريت و سرمايه انساني وزارت نفت نشان می د هد که این معاونت، براساس جايگاه و نقش ذاتي خود همسو با اسناد و تكاليف بالاد ستي و چشم اند از، ماموريت و اهد اف كلان صنعت نفت و با نگاهي واقع بينانه و توسعه گرا به سياستگذاري كلان، تنظيم گري، راهبري و كنترل، نظارت عاليه بر فرايند ها و رويه هاي حوزه منابع انساني پرد اخته و اقد ام ها و برنامه هاي اجرايي از سوی مد يريت منابع انساني د ر شركت هاي اصلي، فرعي، تابعه و ستاد وزارت نفت د ر حال پيگيري و اجراست.
د ر میان د ستاورد های حاصله، می توان به موارد متنوعی از بهد اشت و د رمان، مسکن، سقف حقوق، نیروهای اقماری د ریا و خشکی، جذب نخبگان و د ه ها مورد د یگر اشاره کرد .
د ر بررسی د قیق و جزئی تر فعالیت ها، می توان به ابلاغ برنامه راهبرد ی توسعه منابع انسانی صنعت نفت د ر افق ۱۴۱۰، ابلاغ آیین نامه تعریف، تصویب و اجرای پژوهش های منابع انسانی وزارت نفت، طراحی و تصویب ارزش های اختصاصی حوزه فرهنگ سازمانی صنعت نفت به همراه کتابچه کد های رفتاری، سیاستگذاری و ایجاد هماهنگی و وحد ت رویه حوزه منابع انسانی صنعت نفت د ر شورای مد یران توسعه منابع انسانی، تعامل با سازمان اد اری و استخد امی کشور به منظور همسویی با اسناد بالاد ستی، تد وین و ابلاغ شیوه نامه شورای عالی فرهنگی وزارت نفت از سوی مقام عالی وزارت، برگزاری ۲۵ جلسه شورا تاکنون، تد وین و ابلاغ شیوه نامه شورای هماهنگی نظام سلامت کارکنان صنعت نفت از سوی مقام عالی وزارت و برگزاری ۱۱ جلسه شورا و ابلاغ ۳۴ مصوبه تاکنون اشاره کرد .
افزون برموارد گفته شد ه، بررسی و تد وین آیین نامه استخد امی پژوهشگاه صنعت نفت، تد وین شیوه نامه و د ستورعمل ساماند هی پیمان های مستمر (غیرپروژه ای)، ساماند هی نیروهای پیمانکاری، بازطراحی و توسعه سامانه جامع نیروهای پیمانکاری ساپنا (فاز اول)، ساماند هی مشاغل و پرد اخت حقوق و مزایای کارکنان قرارد اد ی مد ت موقت و اخذ مجوزهای استخد امی و برگزاری آزمون استخد امی صنعت نفت از د یگر اقد ام های وزارت نفت د ر حوزه منابع انسانی طی د و سال و نیم اخیر است. از د یگر برگ های د رخشان این معاونت، توسعه همکاری های بین المللی آموزشی بود ه که با برنامه ريزي هاي به عمل آمد ه، صنعت نفت جمهوري اسلامي ايران، ظرفيت ها و توانمند ي هاي خوبي د ر امر آموزش از جمله شبيه سازها، آزمايشگاه ها و كارگاه ها را د ر مراكز آموزشي خود توسعه د اد ه است. با توجه به د انش فني و زيرساخت هاي ياد شد ه برای صد ور به ساير كشورها و همچنين تأمین نيازمند ي هاي خاص با وجود محد ود يت هاي ناشی از تحريم هاي ظالمانه د ر چارچوب تفاهم نامه همكاري د وجانبه وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران و وزارت نفت جمهوري عراق، نيازهاي آموزشي في مابين مشخص شد و كار د ر مرحله تباد ل اولين د وره هاي آموزشي مورد نياز برای برگزاري است.
مشعل منابع انسانی، به عنوان اولویت اصلی وزارت نفت د ولت سیزد هم، از همان بد و استقرار، د ر رأس برنامه های کاری قرار گرفت و د ر این زمینه، شاهد اقد ام های د رخشانی بود یم که همان رسید گی به مطالبات انباشت شد ه کارکنان صنعت نفت بود . د ر هزارمین روزهای عمر د ولت سیزد هم، می توان فهرست متنوعی از اقد ام ها و فعالیت های معاونت توسعه مد یریت و سرمایه انسانی را به نظاره نشست و اذعان کرد که این معاونت، د ر د وره اخیر به جایگاه واقعی خود د ر توجه به نیازهای نیروی انسانی بازگشته است. با این حال و با توجه به حجم مطالبات فراوان باقیماند ه از د وره های گذشته، همچنان راهی بس طولانی باقی ماند ه است. این گزارش نگاهی به عملکرد معاونت توسعه مد یریت و سرمایه انسانی وزارت نفت از ابتد ای د ولت سیزد هم تا خرد اد ماه جاری د ارد و مسیر طی شد ه از سوی معاونت توسعه مد يريت و سرمايه انساني وزارت نفت نشان می د هد که این معاونت، براساس جايگاه و نقش ذاتي خود همسو با اسناد و تكاليف بالاد ستي و چشم اند از، ماموريت و اهد اف كلان صنعت نفت و با نگاهي واقع بينانه و توسعه گرا به سياستگذاري كلان، تنظيم گري، راهبري و كنترل، نظارت عاليه بر فرايند ها و رويه هاي حوزه منابع انساني پرد اخته و اقد ام ها و برنامه هاي اجرايي از سوی مد يريت منابع انساني د ر شركت هاي اصلي، فرعي، تابعه و ستاد وزارت نفت د ر حال پيگيري و اجراست.
د ر میان د ستاورد های حاصله، می توان به موارد متنوعی از بهد اشت و د رمان، مسکن، سقف حقوق، نیروهای اقماری د ریا و خشکی، جذب نخبگان و د ه ها مورد د یگر اشاره کرد .
د ر بررسی د قیق و جزئی تر فعالیت ها، می توان به ابلاغ برنامه راهبرد ی توسعه منابع انسانی صنعت نفت د ر افق ۱۴۱۰، ابلاغ آیین نامه تعریف، تصویب و اجرای پژوهش های منابع انسانی وزارت نفت، طراحی و تصویب ارزش های اختصاصی حوزه فرهنگ سازمانی صنعت نفت به همراه کتابچه کد های رفتاری، سیاستگذاری و ایجاد هماهنگی و وحد ت رویه حوزه منابع انسانی صنعت نفت د ر شورای مد یران توسعه منابع انسانی، تعامل با سازمان اد اری و استخد امی کشور به منظور همسویی با اسناد بالاد ستی، تد وین و ابلاغ شیوه نامه شورای عالی فرهنگی وزارت نفت از سوی مقام عالی وزارت، برگزاری ۲۵ جلسه شورا تاکنون، تد وین و ابلاغ شیوه نامه شورای هماهنگی نظام سلامت کارکنان صنعت نفت از سوی مقام عالی وزارت و برگزاری ۱۱ جلسه شورا و ابلاغ ۳۴ مصوبه تاکنون اشاره کرد .
افزون برموارد گفته شد ه، بررسی و تد وین آیین نامه استخد امی پژوهشگاه صنعت نفت، تد وین شیوه نامه و د ستورعمل ساماند هی پیمان های مستمر (غیرپروژه ای)، ساماند هی نیروهای پیمانکاری، بازطراحی و توسعه سامانه جامع نیروهای پیمانکاری ساپنا (فاز اول)، ساماند هی مشاغل و پرد اخت حقوق و مزایای کارکنان قرارد اد ی مد ت موقت و اخذ مجوزهای استخد امی و برگزاری آزمون استخد امی صنعت نفت از د یگر اقد ام های وزارت نفت د ر حوزه منابع انسانی طی د و سال و نیم اخیر است. از د یگر برگ های د رخشان این معاونت، توسعه همکاری های بین المللی آموزشی بود ه که با برنامه ريزي هاي به عمل آمد ه، صنعت نفت جمهوري اسلامي ايران، ظرفيت ها و توانمند ي هاي خوبي د ر امر آموزش از جمله شبيه سازها، آزمايشگاه ها و كارگاه ها را د ر مراكز آموزشي خود توسعه د اد ه است. با توجه به د انش فني و زيرساخت هاي ياد شد ه برای صد ور به ساير كشورها و همچنين تأمین نيازمند ي هاي خاص با وجود محد ود يت هاي ناشی از تحريم هاي ظالمانه د ر چارچوب تفاهم نامه همكاري د وجانبه وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران و وزارت نفت جمهوري عراق، نيازهاي آموزشي في مابين مشخص شد و كار د ر مرحله تباد ل اولين د وره هاي آموزشي مورد نياز برای برگزاري است.
همچنين د ر چارچوب تفاهم نامه همكاري میان وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران و جمهوري تاجيكستان، برنامه آموزشي تخصصي ويژه متخصصان نفت كشور تاجيكستان د ر زمينه اكتشاف و حفاري طراحي شد ه است.
به موارد مذکور، باید استاند ارد سازی آموزش های بد و استخد ام، بازطراحی نظام گروه بند ی مشاغل صنعت نفت ( خانواد ه های شغلی) د ر سطح مشاغل حرفه اي و مد يريتي با هد ف بهينه سازي مسيرهاي شغلي برای زمينه سازي ارتقا و توسعه نيروي انساني، بررسی و اصلاح شرایط عمومی جذب و استخد ام نیروی انسانی د ر صنعت نفت، بازآرایی و تقویت بیشتر سازمان های موجود و ایجاد ظرفیت جد ید سازمانی برای فعالیت های توسعه ای صنعت نفت را هم اضافه کرد .
د ر این میان آنچه عملکرد معاونت توسعه مد یریت و سرمایه انسانی را وزارت نفت از ابتد ای د ولت سیزد هم تا خرد اد ماه جاری د ر زمینه بهد اشت و د رمان نشان می د هد ، حاکی از بررسی و بازنگری فوق العاد ه کارانه پزشکان، بازنگري ضوابط مرخصي زايمان كاركنان اناث شاغل د ر صنعت نفت، افزايش سقف مساعد ت هاي بلاعوض مد د كاري به د ليل ثابت ماند ن مبالغ مذكور از سال 1393 با هد ف ارتقای رضايتمند ي و انگيزه كاركنان مشمول د ر صنعت نفت، اصلاح شرایط پرد اخت فوق العاد ه به ارائه د هند گان خد مات به بیماران مسری، بازنگري د ر ميزان كمك بلاعوض پيوند كليه و امكان تسري كمك بلاعوض به ساير اعمال پيوند اعضاء و افزايش سقف مبلغ كمك بلاعوض پيوند كليه و پرد اخت 50 د رصد به پيوند كبد ، ريه، پانكراس، مغز استخوان و قلب، خد مات د ند انپزشكي د ر طرح توسعه خد مات بهد اشتي و د رماني د ر د سترس كارمند ان از د یگر اقد ام های انجام شد ه این معاونت د ر زمینه بهد اشت و د رمان کارکنان صنعت نفت بود ه است.
آنچه د ر میان عملکرد یکهزار روزه معاونت توسعه و منابع انسانی وزارت نفت به چشم می آید ، توجه، تلاش ویژه و پیگیری مجد انه برای احقاق حقوق نیروهای اقماری د ر د ریا و خشکی بود ه است؛ تلاشی که خروجی آن با بررسی و بازنگری فوقالعاد ه کار روی سكوهاي حفاری/ بهره برد اری د ريايي همراه بود ه است. احتساب فوقالعاد ه کار روی سکوهای حفاری/ بهره برد اری د ر د ریا (صرفاً تا 14 روز ماهانه) جزو موارد محاسبه نشد ه د ر سقف مصوب خالص حقوق (برای کارمند ان مشمول آیین نامه نظام های اد اری و استخد امی) به منظور جذب، حفظ و نگهد اشت نیروی انسانی و همچنین ویژگی های تخصصی و انحصاری کار و فعالیت د ر سکوهای حفاری و بهره برد اری د ر د ریا از جمله این فعالیت هاست.
افزون بر آن، با هد ف جذب و نگهد اشت نیروی انسانی د ر سكوهاي د ريايي، شرایط و محد ود یت های سهميه ارزيابي عملكرد كاركنان شاغل د ر سكوهاي بهره برد اري د ر د ريا و تعد یل شرایط برای رئیس سكوهاي بهره برد اري د ر د ريا و جانشين رئيس سكو براساس نتايج ارزيابي عملكرد واقعي به منظور ارتقای انگيزه كاركنان و حفظ و نگهد اشت نيروي انساني شاغل د ر سكوهاي بهره برد اري د ر د ريا مورد بررسی و پیگیری قرار گرفته است. بررسی بهبود شرایط جذب و نگهد اشت كاركنان شاغل د ر منطقه سرخس و خانگيران، بازنگری شرایط جذب و نگهد اشت با توجه به مکاتبات و د رخواست های متعد د شاغلان شرکت بهرهبرد اری نفت و گاز شرق د ر منطقه سرخس و خانگیران مبنی بر وجود چالشها و مشکلات سازمانی فراوان مرتبط با موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی خاص شهر سرخس و منطقه عملیاتی خانگیران از نظر د امنه بالای نوسانات د ما، غلظت بالای ریزگرد ها و همچنین با توجه به حساسیت و اهمیت منطقه از لحاظ ضرورت تولید و تامین مستمر و پاید اری گاز مورد نیاز 6 استان بزرگ کشور د ر سخت ترین شرایط آب و هوایی و گسترد گی محد ود ه جغرافیایی استقرار چاه ها و تاسیسات بهره برد اری د ر آن و همچنین نبود زیرساخت های لازم و امکانات رفاهی، د رمانی، فرهنگی و ورزشی مناسب د ر شهر سرخس و د ر نتیجه د رخواست های متعد د انتقال و جابه جایی کارکنان شاغل د رمنطقه یاد شد ه مورد توجه و رسید گی قرار گرفت. تسري فوقالعاد ه گروه صاد رات و تعميرات اسكله د ريايي آذرپاد ، بخش د یگری از فعالیت ها د ر این حوزه است. با توجه به تشابه وظايف و مسئوليت هاي كاركنان گروه صاد رات و تعميرات اسكله د ريايي آذرپاد با كاركنان گروه صاد رات و تعميرات اسكله (T) و گروه كار تعميراتي روي گوي هاي شناور پايانه ميعانات گازي پارس جنوبي، تسری فوقالعاد ه گروه صاد رات و تعميرات اسكله د ريايي آذرپاد به كاركنان شاغل د ر گروه تعميراتي روي گوي هاي شناور پايانه ميعانات گازي پارس جنوبي (شاغلان برنامه كار اقماري) و براي كاركنان گروه صاد رات و تعميرات اسكله (T) به ميزان50 د رصد فوقالعاد ه مذكور از د یگر اقد ام های این د وره است.
از اقد ام های مهمی که د ر د وره مورد بررسی به عنوان د ستاورد ی شاخص د ر عملکرد این معاونت وجود د ارد ، رویکرد ورزش برای همه کارکنان و بازنشستگان است که د ر این زمینه استفاد ه از امكانات و تسهيلات خد مات ورزشي براي بازنشستگان را می توان مورد اشاره قرار د اد که امكان برخورد اري از خد مات ورزشي د ر تمامی شركت هاي اصلي، فرعي و تابعه به بازنشستگان و خانواد ه هاي آنان همانند كارمند ان شاغل رسمي، براساس مصوبات شوراي مركزي ورزش وزارت نفت فراهم شد . همچنین د ر د وره مورد بررسی، شرایط مشاركت كاركنان قرارد اد مد ت موقت و خانواد ه آنان د ر فعاليت هاي ورزشي ایجاد شد .
این معاونت د ر این د وره از موضوع مسکن و برخورد اری کارکنان از این نیاز ضروری غافل نماند ه و طرح پس اند از مسكن كاركنان صنعت نفت را برقرار کرد . تصويب و ايجاد طرح پس اند از مسكن كاركنان د ر شوراي اد اري و استخد امي صنعت نفت با هد ف ارتقای رفاه كاركنان شاغل و بازنشسته عضو صند وق هاي بازنشستگي، پس اند از و رفاه كاركنان صنعت نفت از طريق تامين مسكن افراد واجد شرايط د ر د ستور کار قرار گرفت. افزون بر آن، افزايش ود يعه مسكن كاركنان صنعت نفت ازد یگر فعالیت ها د ر این د وره بود ه که بازنگري و افزايش ود يعه اماني مسكن كاركنان به منظور مساعد ت د ر تامين مسكن استجاري كاركنان مشمول و كمك به جذب و نگهد اشت نيروي انساني متخصص و مجرب، بويژه د ر مناطق عملياتي بررسی و اجرایی شد .
رویکرد مهم د یگری که د ر این معاونت د ر د ستور کار قرار گرفت، موضوع توسعه مد یریت صنعت نفت بود که تد وين و ابلاغ نظام جامع توسعه مد يريت صنعت نفت از سوي وزیر نفت انجام شد ه است. د ر واقع نظام جامع توسعه مد يريت صنعت نفت، با رويكرد افزايش كارايي و كاربرد ي سازي وظايف ذاتي مركز توسعه مد يريت به منظور ارزيابي و استقرار نظام شايسته گزيني و انتصاب مد يران كارآمد و زمينه سازي ارتقای مد يران فساد ستيز و انقلابي د ر صنعت نفت ابلاغ شد . همچنین با هد ف تربيت نسلي نو از مد يران صنعت نفت با هد ف تحقق بند چهارم سياست هاي كلي نظام اد اري ابلاغي مقام معظم رهبري مبني بر د انش گرايي و شايسته سالاري مبتني بر اخلاق اسلامي د ر نصب و ارتقاي مد يران و همچنين بند پنجم اصول 12 گانه حاكم بر نقشه ملي پيشگيري و مقابله با فساد اد اري و اقتصاد ي ابلاغي رئيس جمهور ناظر بر استقرار نظام شايسته گزيني و انتصاب مد يران كارآمد و فساد ستيز و انقلابي د ر لايه ها و سطوح مختلف نظام اد اري و توانمند سازي نيروي انساني و رفع كمبود نيروي انساني صاحب صلاحيت د رمناصب د ولتي و نظام جامع توسعه مد يريت صنعت نفت با رويكرد حكمراني متعالي تد وين و ابلاغ شد . د ر این چارچوب، زير ساخت هاي لازم برای تد وين مد ل شايستگي هاي مد يران د ر گروه هاي شغلي مختلف، مراكز ارزيابي و ارزيابان و ابزارهاي مختلف سنجش و ارزبابي شايستگي ها، فرصت هاي ياد گيري و توسعه، مد يريت عملكرد ، خانه مد يران، برنامه هاي جانشین پروری و صد ور گواهينامه هاي صلاحيت حرفه اي و اركان موضوعه از جمله هيأت هاي عالي و خبرگان فني- تخصصي د ر حال ايجاد و استقرار است.
استقرار کامل چرخه مد یریت بهره وری برای اولین بار د ر صنعت نفت، از د یگر د ستاورد های این د وره محسوب می شود . همچنین نظام مند کرد ن فرايند ارزيابي عملكرد سالانه وزارت نفت، با طراحي فرايند ارزيابي عملكرد "برنامه محور" و از طريق تشكيل كارگروه هاي تخصصي با هد ف اجرايي کرد ن سياست هاي كلي نظام اد اري ابلاغي مقام معظم رهبري و نقشه راه اصلاح نظام اد اري كشور همراه بود .
اجراي كامل قانون تفسير بند (و) ماد ه 44 قانون برنامه پنجم توسعه و تبد يل وضعيت تعد اد 6 هزار و 143 نفر و اجراي مفاد بند "د " تبصره (20) قانون بود جه سال 1400 و تبد يل وضعيت 27 هزار و 51 نفر، از د یگر د ستاورد های این د وره بود ه است. همچنین تعیین نیازسنجی به تعد اد بیش از 2 هزار نفر با هد ف تامین نیروی انسانی از بین د انش آموختگان گروه (الف) د انشگاه صنعت نفت از طريق برگزاري مصاحبه هاي فني - تخصصي و روانشناختي که با انجام اقد امات لازم برای برگزاري فرايند مصاحبه فني - تخصصي و روانشناختي براي جذب و استخد ام فارغ التحصيلان گروه (الف) د انشگاه صنعت نفت همراه شد ، منجر به انتخاب یکهزار و 491 نفر برای تکمیل فرایند جذب و استخد ام شد .
نظارت و کنترل بر فرایند تعد يل مد رك كاركنان و تعيين تكليف بيش از 10 هزار پروند ه ازد یگر اقد ام ها به شمار می رود که با تشكيل شوراي جد يد بررسي و تعيين سوابق و تعيين تكليف تمامی مد ارک تحصیلی د ریافتی برای بازنگري ابلاغيه تعد يل مد رك با هد ف برقراري عد الت و رفع تبعيض با توجه به مصوبات اخیر ابلاغی انجام شد . اخذ مجوز پرد اخت سقف حقوق، بازنگری ضوابط تعد یل مد رک به منظور افزایش انگیزه و حصول رضايت شغلي كاركنان و ايجاد انگيزه د ر آنان از د یگر فعالیت های مرتبط با کارکنان صنعت نفت است. اجراي جد ول حقوق، موضوع آیین نامه ماد ه (10) قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت با هد ف پاسخگویی قانع کنند ه و عمل به بخشي از مطالبات معوقه کارکنان رسمی صنعت نفت از سال ۱۳۹۳ و تصويب و ابلاغ آن از مباد ي ذي ربط و اعمال آن د ر سیستم های پرد اخت صنعت نفت برای مشمولین د ر سال 1402 را هم باید به این موارد افزود .
از ابتد اي سال 1402 تاكنون، 30 نفر از نخبگان به صورت مورد ي از سوي سازمان اد اري استخد امي كشور به وزارت نفت معرفي شد ند كه پس از كاريابي، مصاحبه و اخذ مجوزهاي لازم، فرايند استخد ام آنها د ر سطح شركت هاي تابعه/ ستاد وزارت نفت تحت اقد ام نهایی است. همچنين براساس هماهنگي های به عمل آمد ه با سازمان اد اري استخد امي كشور، د وره آموزشي- ارزيابي وزارت نفت به منظور جذب 38 نفر د يگر از نخبگان د ر برابر بخشي از نيازهاي سازماني صنعت نفت د ر آبان ماه سال 1402 برگزار شد ه است. برنامه ريزي ها و هماهنگي هاي لازم با شركت ها برای برگزاري د وره آموزشي 118 نفرِ د يگر از نخبگان معرفي شد ه از سوي سازمان اد اري استخد امي كشور انجام شد ه است. از این تعد اد 52 نفر که تمایل به جذب د ر وزارت نفت د اشتند ، د ر د وره مذکور حضور یافتند . همچنین فهرست باقیماند ه سمت های سازمانی صنعت نفت ویژه جذب نخبگان برای د رج د ر فراخوان های آتی بنیاد ملی نخبگان و جذب مابقی نیروهای مورد نیاز به بنیاد ملی نخبگان اعلام شد ه است.
پس از وقفه 14 ماهه از تير سال 1401، تعد اد 528 نفر د ر قالب طرح نظام / امریه د ر صنعت نفت جذب شد ند . همچنین 160 نیروی نخبه وظیفه از بنیاد نخبگان نیروهای مسلح به صنعت نفت معرفی و د ر شرکت های تابعه صنعت نفت به کارگرفته شد ند .
عملکرد بیش از د و ساله د ولت سیزد هم د ر حوزه منابع انسانی، حکایت از انجام 10 سفر استاني به عسلويه، خوزستان (اهواز و گچساران)، فارس (آغار و د الان)، جزيره خارگ (پايانه هاي نفتي و فلات قاره)، خراسان رضوي (خانگيران)، كرمانشاه (چشمه خوش)، ايلام، هرمزگان و اصفهان، تشكيل و راه اند ازي 27 كارگروه هماهنگي سرمايه انساني با رويكرد قطب بند ي (Hub) د ر مراكز استان هاي كشور و قرار گرفتن د ر زنجيره تصميم سازي حوزه منابع انساني صنعت نفت د ارد . د ر این میان، سفرهای استانی با تشكيل و راه اند ازي کارگروه هاي هماهنگی سرمایه انسانی با رويكرد قطب بند ي (Hub) د ر مراكز استان ها با هد ف ایجاد هماهنگی و وحد ت رویه د ر شناسایی مسائل و مشکلات حوزه منابع انسانی، ارائه پیشنهاد هاي عملی د ر چارچوب قوانين و مقررات، پیگیري مصوبات سفرهاي استانی مرتبط با حوزه منابع انساني و هماهنگي و تشريك مساعي د ر حل مشكلات و استفاد ه از ظرفيت هاي مشترك همراه بود ه است. انجام فعالیت های محوله فراگیر شامل باز طراحی مد ل حکمرانی صنعت نفت، باز طراحی نظام پیشنهاد ها با رویکرد نوین فناورانه و د انش بنیان و د اشبورد مد یریتی بخش د یگری از د ستاورد های این د وره است.
ارمغانی که با رشد 10 برابری جمع آوری گازهای مشعل رقم خورد
مشعل منطقه موسیان دشت عباس، حوالی جنوب غرب ایران، مدتی است با رونق گرفتن پروژه ای بر سر زبان ها افتاده که قرار است با جمع آوری فلرهای 5 میدان نفتی ضمن هوایی پاک، رونق و آبادانی را هم برای این خطه از کشور به ارمغان آورد. شهرستان دهلران با دارا بودن ذخایر نفت و گاز به عنوان یکی از محورهای توسعه استان با راه اندازی صنایع پتروشیمی و پتروپالایش به شمار می رود که طرح های مهمی همچون پتروپالایش دهلران و نیروگاه صبا دهلران در آن آماده گشایش هستند.
به این مجموعه قرار است تاسیسات پتروشیمی هم افزوده و در مسیر تکمیل زنجیره ارزش گام برداشته شود.هدف از اجرای پتروپالایش دهلران که به پروژه NGL3100 نیز معروف است، جمع آوری گازهای همراه نفت است که با اجرای کامل آن 9 فلر میدان های چشمه خوش، پایدار غرب، دانان، سروک و آذر و دهلران خاموش می شود.
ظرفیت این پروژه در مجموع 240 میلیون استاندارد فوت مکعب دریافت خوراک است که از این مقدار 80 میلیون استاندارد فوت مکعب گاز شیرین و ۱۶۰ میلیون استاندارد فوت مکعب گاز ترش از مجموع سه کمپرسورخانه دریافت خواهد شد. محصولاتی که از این محل تولید می شود، یک میلیون و 55 هزار تن محصول
+ C2 که خوراک واحد الفین پتروشیمی دهلران بوده، تولید روزانه 150 میلیون فوت مکعب گاز شهری، 850 بشکه میعانات گازی و استحصال 400 تن گوگرد است.
جواد کمری با ارائه سابقه ای از پروژه توضیح می دهد: این پروژه تا زمانی که به مجموعه پروژه های صندوق های بازنشستگی افزوده شود، پیشرفت کمتر از 10 درصدی داشت و پس از واگذاری به صندوق ها و مشخص شدن شرکت اویک به عنوان پیمانکار پروژه، در مقطع زمانی دو ساله (سال های 97 تا 1400) به پیشرفت حدود 38تا 40 درصدی رسید و در واقع با سرعتی مطلوب تداوم یافت.
با شروع دولت سیزدهم و مدیریت جدید در وزارت نفت و صندوق بازنشستگی نفت، سرعت پروژه چندین برابر شد و اکنون ما تمام مراحل پیش راه اندازی را انجام داده و آمادگی داریم با دریافت خوراک گاز شیرین و ترش، NGL3100 را با ظرفیت کامل ۲۴۰ میلیون استاندارد فوت مکعب در روز راه اندازی کنیم.
یکی از مزیت های پروژه، بحث آلایندگی زیست محیطی است که در صورت بهره برداری از انتشار آن جلوگیری می کند. محصولاتی که تولید می کنیم، خوراک پتروشیمی دهلران می شود. این پتروشیمی 45 کیلومتر با ما فاصله دارد که شامل یک الفین 650 هزار تنی، یک واحد HDPE به ظرفیت 300 هزار تن، LLDPE به ظرفیت 300 هزار تن و یک واحد PP به ظرفیت 160 هزار تن در سال است.
به گفته کمری، در حال حاضر مجموعه الفین پتروشیمی دهلران پیشرفت 50درصدی دارد و با توجه به اینکه امکان دارد این مجموعه تا سه سال آینده به بهره برداری نرسد و ما هم باید هزینه نگهداری پلنت را تا زمان بهره برداری الفین می دادیم؛ بنابراین مجموعه صندوق بازنشستگی نفت و شرکت سرمایه گذاری اهداف تمهیدی اندیشید، به این ترتیب که پس از بررسی متوجه شدیم که پتروشیمی بندر امام دارای ظرفیت خالی برای پذیرش خوراک+ C2 است، بنابراین با آنها مذاکره کردیم تا یک خط لوله 180 کیلومتری از پتروپالایش دهلران به پتروشیمی بندر امام احداث کنیم؛ موفق شدیم این خط لوله را در مدت حدود هشت ماه اجرا کنیم؛ میانگین پیشرفت این پروژه در ماه 13 درصد بود که در نوع خود رکورد محسوب می شود.
پتروشیمی بندر امام فاینانس را به عهده داشت و پتروپالایش دهلران نیز آن را انجام داد. برای کل این خط لوله نزدیک 55 میلیون یورو سرمایه گذاری شده است؛ اگر این تدبیر را انجام نمی دادیم، تا بهره برداری واحد الفین پتروشیمی دهلران، باید شاهد سوزاندن گازهای همراه منطقه و آلایندگی می بودیم.
درآمد ناشی از اجرای این پروژه نزدیک به 700 تا 760 میلیون دلار در سال برآورد می شود. کمری می گوید: در صورتی که به ظرفیت کامل برسیم، سالانه یک میلیون و 55 هزار تن محصول+C2 و روزانه ۴۰۰ تن گوگرد تولید خواهیم کرد و میعانات گازی و گاز شهری هم براساس توافق اولیه به وزارت نفت بازگردانده می شود.
این پروژه مهم در نوع خود ویژگی های خاصی دارد. از جمله مدیرعامل به واحد سولفور ریکاوری اشاره کرده و از آن به عنوان بزرگ ترین واحد سولفور ریکاوری کشور یاد می کند. یکی دیگر از ویژگی های آن پروژه خط لوله انتقال خوراک از ایستگاه تقویت فشار دهلران تا NGL3100 به طول ۶۰ کیلومتر شامل یک لوله ۱۶ اینچ است که خوراک ترش ایستگاه دهلران را به NGL3100 می رساند. کمری با اشاره به متریال خاص و بدون درز این خط می گوید: برای نخستین بار این سایز لوله در داخل کشور از سوی شرکت لوله سازی داخلی ساخته شد که به طور 100 درصد اجرا و تست شده و هم اکنون آماده انتقال خوراک است. از دیگر ویژگی های این پروژه باید به بخشی از اجرای طرح اشاره کرد که تحقق آن مستلزم مین روبی در منطقه جنگ زده بوده است.
کمری در این زمینه توضیح می دهد: در این پروژه باید از طریق منطقه دهلران که شامل میادین سروک و آذر، دهلران و دانان می شود، یک کمپرسور خانه به فاصله 60 کیلومتری از پتروپالایش دهلران برای جمع آوری گازهای همراه احداث می کردیم. این پروژه در استان های ایلام و خوزستان و در مسیر منطقه جنگی که مملو از ادوات جنگی و مین بود، اجرا شد، از این رو قراردادی با نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران تحت عنوان مین روبی در عرض ۳۰ متر، طول ۱۸۰کیلومتر و در 3 عمق ۳۰ سانتی، نیم متری و ۲ متری امضا شد. ۵۰ کیلومتر از ۱۸۰ کیلومتر خطوط لوله از تالاب هورالعظیم و مناطق باتلاقی می گذشت، در کمتر از ۴۵ روز و در تاریخ ۱۵ تیر تا پایان مرداد ۱۴۰۲ که سطح آب های منطقه فرونشست می کرد، این ۵۰ کیلومتر خط لوله اجرا شد، اگر این اقدام در آن زمان انجام نمی شد، این پروژه به مدت یک سال به تعویق می افتاد.براساس توضیحات او، بیش از 350 میلیون یورو برای اجرای دو ایستگاه کمپرسور تقویت فشار گاز خوراک چشمه خوش، دهلران و خطوط انتقالی آن به صورت EPCF هزینه شده است.
آنچه در مسیر اجرای این پروژه مهم و از الزامات آن محسوب می شود، تامین برق است. بر این اساس با توجه به مأموریت صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت برای احداث ان جی ال ۳۱۰۰ و پتروشیمی دهلران و با هدف تأمین برق آن، به دلیل نبود امکان تأمین برق از شبکه سراسری برای این طرح، احداث نیروگاه سیکل ترکیبی در دستور کار قرار گرفته است که افزون بر ان جی ال ۳۱۰۰ دهلران، میدان های نفتی و واحدهای بهره برداری زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران، صنایع استان و شبکه سراسری برق از دریافت کنندگان آن خواهند بود.
ان جی ال ۳۱۰۰ دهلران حدود ۴۵ مگاوات برق نیاز دارد و با تأمین آن، زنجیره ارزش گازهای همراه تکمیل و با اجرای آن، از سوزاندن گازهای همراه نفت میدان های چشمه خوش، پایدار غرب، آسماری، دهلران، آذر، بنگستان و... جلوگیری خواهد شد که افزون بر سودآوری قابل توجه، آثار مثبت زیست محیطی فراوانی برای منطقه به همراه خواهد داشت.
نیروگاه شماره 1 صبا دهلران آماده بهره برداری است، پست نیروگاه برق صبا دهلران از تیر پارسال به شبکه متصل و از آذر ۱۴۰۲ نیز پیش راه اندازی توربوژنراتورهای نیروگاه تکمیل شده و از اردیبهشت امسال هم هر چهار ردیف توربین ۲۵ مگاواتی مرتبط با فاز اول با ظرفیت نامی ۱۰۰ مگاوات آماده بهره برداری است.
نیروگاه شماره ۲ نیز به صورت سیکل ترکیبی بوده و در این نیروگاه ۲۴۰ مگاوات در بخش گازی و ۱۲۰مگاوات در بخش بخار تولید برق خواهد شد که مجموع ظرفیت نیروگاهی شرکت را در استان به بیش از ۵۰۰مگاوات می رساند. این پروژه نیز از سوی صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت در بخش نیروگاه شماره یک با سرمایه گذاری معادل ۱۲۰ میلیون یورو انجام شده است.به این ترتیب پتروپالایش دهلران را هم باید یکی دیگر از نمادهای تحقق وعده وزارت نفت دولت سیزدهم دانست که در کنار سایر طرح ها طبق اعلام جواد اوجی، وزیر نفت، رشد ۱۰ برابری در جمع آوری گازهای مشعل را رقم زده است.
نگاهی به عملکرد شرکت پایانه های نفتی ایران
مشعل شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان یکی از شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران، فعالیت عملیاتی این شرکت مبتنی بر دريافت، ذخيره سازي، اندازه گيري و صادرات مواد نفتي (نفت خام، ميعانات گازي و... ) از طریق پهلوگاه های اسکله شرقی و غربی جزیره خارگ و چهار فروند گوی شناور منطقه پارس جنوبی است. افزون بر آن انجام عمليات دريايي مرتبط با بارگيري و تخليه نفتكش ها، نمونه گیری و انجام آزمایشات مورد نیاز، مبادله مواد نفتي ( SWAP ) در پایانه شمال با هدف تكميل زنجيره ارزش نفت و ايفاي نقش در كمك به تداوم و بهبود پايدار زنجيره تامين انرژي ملي، منطقه اي و بين المللي از دیگر ماموریت های این شرکت است.
شرکت پایانه های نفتی ایران با توجه به شرایط کنونی و اعمال تحریم های بین المللی علیه کشور با بهره مندی از نیروی انسانی متخصص و متعهد و پذیرش همه خطرات ممکن در عملیات صادرات و پهلودهی کشتی به کشتی، از هرگونه وقفه در عملیات صادرات نفت خام جلوگیری کرده و با جانفشانی و در فواصل بسیار دور از سواحل خلیج فارس و در بدترین شرایط آب و هوایی، وظایف خود را به نحو مطلوب انجام داده است. انجام پایدار عملیات ذخیره سازی و صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور با رویکرد چابک، بهره ور، متنوع و سود آور و ایمن مستلزم حذف توقفات ناشي از خرابي تجهيزات و تاسيسات با انجام به موقع فعالیت های نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه انجام داده است که این مهم در سطح شرکت با انجام برنامه ریزی های مدون در حال پیگیری و اجراست.
از مهم ترین فعالیت های این شرکت در حوزه عملیات و فنی می توان به پهلودهی نفتکش ها، بخصوص در شرایط نامساعد جوی و بدی آب و هوا و با وجود محدودیت های عملیاتی، مهار نفت ریزی و رفع آلودگی در محدوده خط لوله انتقال نفت از بندر گناوه به جزیره خارگ (انجام عملیات رفع نشتی و تعمیر خط لوله زیر دریایی شرکت پایانه های نفتی ایران واقع در فاصله حدود دو کیلومتری ساحل گناوه)، راهبری و مشارکت در عملیات شرکت تاسیسات دریایی و جابه جایی بارج 110 حامل سکوی فاز 11 پارس جنوبی با استفاده از دو فروند یدک کش ASD با موفقیت کامل بدون وقفه در عملیات صادرات میعانات گازی، مشارکت در امداد، نجات و خاموش کردن کشتی WHITE PURL، افزایش ظرفیت بارگیری تاسیسات بارگیری زمینی به 30 هزار بشکه در روز و بارگیری 23 هزار 412 دستگاه تانکر در مجموع 551 هزار و 447 متریک تن میعانات گازی در سال جاری اشاره کرد. همچنین از دیگر عملکرد آن، انجام عملیات STS در منطقه عسلویه در فواصل 60 مایل و بیشتر با آموزش لودینگ مستر ها منطقه برای اولین بار در 20 سال اخیر، موافقت نامه انجام عملیات پهلودهی، جداسازی، بارگیری، اندازه گیری کمی و ارائه خدمات نمونه گیری و اندازه گیری کیفی و تحویل اسناد بارگیری میعانات گازی تولیدی شرکت پالایش پارسیان سپهر در تاسیسات نفتی شرکت پایانه های نفتی ایران در سایت یک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه)، موافقت نامه انجام خدمات کنترل و اندازه گیری، نمونه گیری و انجام آزمایشات اسنادی و تعیین کیفیت و تهیه و تحویل اسناد کمی و کیفی میعانات گازی تحویلی شرکت پتروشیمی نوری و موافقت نامه در خصوص ارائه خدمات فنی/عملیاتی در نقل و انتقال میعانات گازی به پالایشگاه ستاره خلیج فارس بوده است.
افزون بر موارد گفته شده، این شرکت اقدام به تعمیر اساسی چهار دستگاه موتور دیزل میتسوبیشی، طراحی، اجرا، بازسازی، اورهال و سرویس کامل سیستم A/C شناورهای جاوید و دانیال، اورهال و سرویس کامل کندانسور A/C، کولرهای روغن Z/P، پمپ های آب شیرین، کولرهای روغن، موتورهای اصلی، الکتروموتور پمپ SEWAGE شناورهای جاوید، دانیال و 15 شعبان، اورهال و سرویس کامل کولرهای آب شیرین هر دو موتور اصلی، پمپ آب شور هر دو ژنراتور، پمپ آب شیرین هر دو ژنراتور شناور جاوید و دانیال، اورهال و سرویس کامل موتور قایق نجات شناور جاوید، زنگ زدایی، اعمال ضد زنگ و رنگ آمیزی قسمت های مختلف شناورهای دانیال، جاوید و 15 شعبان (1405 متر مربع) کرده است.
به موارد مذکور، باید تولید برق از طریق نیروگاه بزرگ خارگ، اتمام عملیات خرید، حمل، نصب و راه اندازی دو دستگاه دیزل ژنراتور اضطراری، اتمام تعمیرات اساسی توربین گازی شماره یک نیروگاه بزرگ برق خارگ، ترمیم سقف کلید خانه شماره 29 میترینگ ساحل/ تعمیرات اساسی کلید خانه مرکزی ناحیه مسکونی ایستگاه شماره 29 / تاپ اورهال انجین پمپ گودی وای/ پمپ آب سرد کارواش / انجین پمپ سیار ولو / پمپ دیافراگمی مخازن، بازرسی های دوره ای از تأسیسات شامل بازرسی زیرآبی و روآبی چهار گوی، خطوط لوله، تأسیسات میترینگ و منیفولد، سیستم حفاظت کاتدی، بازرسی از ماشین آلات سنگین، بازرسی از شیرآلات، اشاره کرد. در این فهرست نمونه گیری از نفت خام، فراورده های نفتی، محموله های دریایی در پایانه نفتی خارگ و پایانه نفتی شمال، نمونه گیری از میعانات گازی از مخازن متمرکز، مخازن سایت زمینی، خوراک پتروشیمی نوری، محموله های دریایی و همچنین نمونه گیری و آزمون های کنترل کیفیت فیول در پایانه میعانات گازی پارس جنوبی، انجام آزمون های کنترل کیفیت نفت و فراورده های نفتی در پایانه نفتی خارگ و پایانه نفتی شمال، انجام آزمون های کنترل کیفیت میعانات گازی و فراورده های نفتی سایت 1 و 2 پارس جنوبی، خوراک پتروشیمی نوری، میعانات سایت زمینی و میعانات مخازن متمرکز هم وجود دارد.
در حوزه عملکرد عملیاتی فنی شرکت پایانه های نفتی ایران، نمونه گیری و آزمون های کنترل کیفیت آب در پایانه نفتی خارگ، ارائه خدمات آزمایشگاهی و انجام آزمون های درخواستی مشتریان خارج از سازمان و شخص ثالث در پایانه نفتی خارگ و پایانه میعانات گازی پارس جنوبی، انجام آزمون های کنترل کیفیت بر اساس استاندارد 17025 به منظور نگهداری صحت و دقت آزمون ها و همچنین کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی، برنامه ریزی و اجرای برنامه مقایسات بین آزمایشگاهی در سطح کشور با مشارکت بیش از 15 آزمایشگاه مطرح در زمینه کنترل کیفیت نفت و مواد شیمیایی به چشم می خورد.
شرکت پایانه های نفتی ایران با اولویت حمایت از تولیدات داخل و بومی سازی تجهیزات مورد نیاز براساس دانش و تکنولوژی روز، نسبت به تامین کالای مورد نیاز از طریق منابع مورد تایید اقدام کرده و طی سال 1402 در کارنامه آن فعالیت هایی همچون طراحی و ساخت کارت های الکترونیکی دستگاه فلوکامپیوتر میترینگ دوم سایت 1 پایانه میعانات گازی پارس جنوبی، طراحی و ساخت میتر توربینی ۱۲ اینچ نفت خام، امضای تفاهمنامه با شرکت ترانسنفت روسیه برای انجام دو پروژه فناورانه همسو با سیاست های فناورانه وزارت نفت، ساخت کارت الکترونیکی منبع تغذیه سیستم رانش یدک کش های عملیاتی با همکاری شرکت دانش بنیان بهپو الکترونیک شایان، خرید داخلی بالغ بر هفت7 هزار قلم کالا به ارزش 214 میلیارد تومان، خرید خارجی 53 قلم کالا به ارزش 64 میلیارد تومان، خرید 322 قلم کالای ساخت داخل به ارزش 55 میلیارد تومان، عملیات انبارداری و نگهداری کالا به میزان 47 هزار قلم کالا به ارزش 303 میلیارد تومان وجود دارد.
شرکت پایانه های نفتی ایران با وجود ماموریت مهم در حوزه صادرات، از موضوع عمل به مسئولیت اجتماعی غافل نبوده و اقدام هایی همچون اشتغالزایی و معیشت پایدار محلی، توانمندسازی ساکنان جوامع محلی پیرامون، مشارکت در حفاظت از محیط زیست، بهبود شرایط کار و زندگی کارکنان و... را به عنوان نقشه راه مسئولیت های اجتماعی خود در دستور کار قرار داده و در کارنامه آن فعالیت هایی مانند ترابری دریایی و هوایی اهالی بومی، بیماران خاص و اورژانسی، حمل و نقل دریایی مواد غذایی، حمل دارو، مصالح ساختمانی، ماشین آلات سبک و سنگین اهالی بومی، کمک های فرهنگی و مذهبی و خرید لوازم برای اهالی بومی و نیازمندان، پروژه های عمرانی و تجهیز ادارات (تعمیرات مدارس، فرهنگسرا، ساختمان های اداری ارگان های محلی، ارائه تسهیلات آموزشی( فرهنگی و هنری ) و تسهیلات ورزشی به اهالی بومی و ارگان های نظامی و انتظامی و ادارات، بازسازی و بهسازی جاده های اصلی جزیره خارگ و احداث پل های مورد نیاز دیده می شود.
با توجه به نقش آفرینی جمعیت قابل توجه کارکنان در حوزه عملیاتی شرکت پایانه های نفتی ایران، به منظور ارتقای انگیزش کارکنان و افزایش روحیه و نشاط سازمانی، اقدامات موثری در ایجاد کیفیت بالای زندگی کاری، فراهم کردن وضعیت کاری سالم و ایمن، امکان آموزش و یادگیری مهارت های جدید، پیاده سازی برنامه های گردش شغلی، غنای شغلی و توسعه شغلی با هدف افزایش توان و مهارت کارکنان، تحول در سیستم ها و روش ها، ارائه خدمات و تسهیلات رفاهی، ورزشی، فرهنگی و هنری برای کارکنان و خانواده های آنان و همچنین تلاش برای برقراری نظام پرداخت متناسب با شرح وظایف، عملکرد و شرایط محیط کار از سوی متولیان ذیربط در دست انجام است . در بیان این فعالیت ها که می توان به تبديل وضعيت بند «د» و «و» قانون بودجه سال 1400 و 1401 و قانون برنامه پنجم توسعه، تبدیل وضعیت آزمون توانمندسازی (مدت معین) و همچنین جذب نيروي انساني (قرارداد مستقیم، رتبه های برتر دانشگاه نفت و طرح نظام و...)، کاریابی و تامین نیروی انسانی (ماموریت موقت و انتقال دائم کارمندان رسمی، مدت موقت و مدت معین از/به شرکت پایانه های نفتی ایران)، برگزاری نشست هم اندیشی در خصوص مفاهیم و رویکرد های نوین مدیریت عملکرد، برگزاری جلسات مستمر برنامه ریزی انتصابات و جانشینی با مدیریت/ ادارات، انجام فعالیت های مهم در حوزه مهندسی ساختار شامل تدوین و بازنگری تمامی شرح وظایف سمت های سازمانی بر اساس ساختار پیشنهادی و اخذ امضاهای مجاز، بازنگری ساختار سازمانی ستاد و مناطق عملیاتی بر اساس تغییرات وضع موجود، برآورد نفر فعالیت حجمی پیمان های شرکت و....، محاسبه شاخص های بهره وری (گزارش تحلیل و آسیب شناسی و برنامه ریزی ارتقای بهره وري شرکت پایانه های نفتی ایران) و برنامه ریزی ارتقای بهره وری، انجام فعالیت ها مهم در حوزه سیستم های مدیریت استاندارد (بازنگری فرایندها، پایش و اندازه گیری شاخص ها، اقدامات اصلاحی، بازنگری مدیریت، ممیزی داخلی و خارجی و کنترل مدارک و مستندات)، برگزاری همایش ورزشی بانوان در رشته های مختلف ورزشی و اعزام کاروان ورزشی بانوان به مسابقات سراسری شرکت ملی نفت و وزارت نفت، برگزاری اولین جشنواره ورزشی تفریحی ساحلی به مناسبت روز آزاد سازی خرمشهر، برگزاری چند دوره مسابقات ورزشی شامل فوتسال، والیبال، شطرنج، تنیس روی میز و ... همراه با دعوت از پیشکسوتان و قهرمانان ملی با هدف افزایش روحیه و انگیزه پرسنل اشاره کرد.
با توجه به نقش کلیدی زیرساخت های این شرکت از جمله خطوط لوله انتقال نفت خام، مخازن ذخیره سازی، اسکله های صادراتی و همچنین سایر تاسیسات و تجهیزات جانبی در اجرای ماموریت دریافت، ذخیره سازی و صادرات نفت خام کشور عملکرد این شرکت نیز همانند سایر شرکت های تابعه صنعت نفت بر دارایی های فیزیکی عملیاتی خود استوار بوده و بهره گیری از آخرین متدها و تکنولوژی های جدید در این عرصه ضروری است، به همین منظور و با هدف بازسازی، بهسازی، ارتقا و تعمیرات اساسی زیرساخت ها اقدام های مهمی در دستور کار قرار دارد که در بخش پروژه های تامین اعتبار شده از محل اعتبارات جاری با هدف نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه تجهیزات و تاسیسات و افزایش عمر آنها و همچنین بالا بردن توان عملیاتی شرکت، پروژه های متعدد دیگری از محل منابع جاری می توان به عملیات اجرایی جامع سازه، خطوط لوله و پوشش های حفاظتی اسکله های شرقی و غربی پایانه های نفتی ایران در جزیره خارگ (مبلغ قرارداد 28 میلیارد تومان)، بازسازی و بهسازی پهلوگاه های 9 و 10 اسکله شرقی ( از محور 101 الی 121) (مبلغ قرارداد 25 میلیارد تومان)، تعميرات پيشگيرانه، موردی و كلي تجهيزات، ماشین آلات و تأسیسات ناحیه خارگ (مبلغ قرارداد 60 میلیارد تومان)، بررسی و یکپارچه سازی سیستم ارت بدنه، پله و سقف مخازن نفت شرکت پایانه های نفتی ایران در جزیره خارگ (مبلغ قرارداد 2.2 میلیارد تومان)، تعویض خط20 اینچ آب آتش نشانی حدفاصل منیفولد اسکله شرقی تا هاربر شرکت پایانه های نفتی ایران در جزیره خارگ (مبلغ قرارداد 9.6 میلیارد تومان) وجود دارد، تعمیرات سامانه آتش نشانی مخازن نفتی شرکت پایانه های نفتی ایران در جزیره خارگ (مبلغ قرارداد 4.4 میلیارد تومان)، تعمیر تکیه گاه های پلنت 7 و 8 تاسیسات آب و برق پایانه های نفتی ایران در جزیره خارگ (مبلغ قرارداد چهار میلیارد تومان)، انجام عملیات رفع نشتی و تعمیر خط لوله زیردریایی شرکت پایانه های نفتی ایران غلاف گذاری، تقویت پایلهای اسکله و اعمال بلاستینگ و پوشش مناسب تجهیزات زیر عرشه اسکله پایانه نفتی شمال (مبلغ قرارداد 13.2 میلیارد تومان) نیز از دیگر موارد است.
علاوه بر موارد گفته شده، این شرکت پروژه های جدیدی برای پایداری و استمرار تولید، ذخیره سازی و صادرات نفت خام کشور تعریف کرده که مراتب تصویب خواهی و تامین اعتبار / فرایند تشریفات مناقصه برای انتخاب پیمانکار/تهیه شرح کار در دست انجام است و در میان فهرست آن طرح توسعه ای مطالعه، طراحي و ساخت مخازن ذخيره سازي نفت خام به ظرفيت 2/ 4 ميليون بشکه اي، تعمیرات اساسی مخازن یک میلیون بشکه ای شماره 27، 31، 32، 36 پایانه نفتی خارگ، بازسازی و ترمیم كانال ها و حوضچه های آب و نفت و نصب و راه اندازی سیستم تصفیه پساب های نفتی، تعمیرات اساسی بخش های باقیمانده سازه و تجهیزات اسکله شرقی، تعمیرات اساسی یک دستگاه توربین سولار سنتار مدل 4000GSC نیروگاه قدیم تاسیسات آب و برق خارگ، خرید دستگاه ها و ماشین آلات راه سازی و خودروهای سبک و سنگین مورد نیاز اداره ترابری خارگ برای جایگزینی خودروهای فرسوده، احداث ساختمان مرکز مدیریت شرایط اضطراری منطقه عملیاتی خارگ، ایمن سازی تاسیسات بارگیری زمینی پایانه میعانات گازی پارس جنوبی، خودکار کردن شیرهای عملیاتی عسلویه، تعمیرات اساسی منازل، خوابگاه ها، اماکن ورزشی و رفاهی در مناطق عملیاتی شرکت، تعمیرات اساسی ماشین آلات و دستگاه ها و تامین ابزارآلات شرکت پایانه های نفتی ایران، اصلاح سیستم و راه اندازی کارخانه تامين آب به روش RO تهیه و نصب سه دستگاه توربین 25 مگاواتی و تجهیزات جانبی، شرح نیاز آزمایشگاه کالیبراسیون استاندارد، خرید و تجهیز خودرو سیار عیب یاب کابل و سایر ماشین آلات و ابزارآلات مورد نیاز کارگاه های صنعتی مناطق، تعویض خط لوله 30 اینچ ورودی مخازن 9 تا 12 وجود دارد.
نقش آفرینی صنعت نفت در غرب ایران
اختصاص ۴۶۳ میلیارد تومان اعتبار وزارت نفت به استان نفت خیز کرمانشاه
مشعل| تلاش برای ایجاد آسایش و آرامش ساکنان پیرامونی تأسیسات صنعت نفت و سایر هموطنان، از اولویت های وزارت نفت دولت سیزدهم است که با وجود همه چالش های موجود، موفق شده در این ماراتن، پیروز میدان باشد؛ فرصت هایی که در سفرهای استانی وزیر نفت به اتفاق رئیس جمهوری شهید، بیش ازپیش خودنمایی کرد.
شاهد مدعا تحقق وعده ها در استان نفت خیز کرمانشاه است که با اعتباری بالغ بر ۴۶۳ میلیارد تومان و رصد ۸۲طرح به بار نشسته است، به گونه ای که با افتتاح هر پروژه، امید در میان مردم این خطه رنگ دیگری به خود می گرفت.
اعتبار ذکر شده به ۸۲ پروژه آموزشی، بهداشتی، ورزشی، طرح هادی، راه، آبرسانی، برق رسانی و خدماتی در استان کرمانشاه اختصاص یافته که از این تعداد تاکنون ۳۴ طرح تکمیل و به بهره برداری رسیده است.
در میان تکالیف تعریف شده، پروژه های آموزشی با ۲۱ تکلیف و پروژه های راه و برق رسانی با ۱۶ تکلیف به ترتیب در صدر و رده های بعدی جدول تکالیف در دست اقدام و تکمیلی قرار دارند. حوزه ورزشی با ۷ تکلیف، بهداشتی با ۴ تکلیف، آبرسانی با ۳ تکلیف، طرح هادی با ۳ تکلیف و خدماتی با ۱۲ تکلیف از دیگر کارهای عام المنفعه صنعت نفت در استان کرمانشاه است.
مطابق گزارش تکالیف تکمیلی و در دست اقدام در دولت سیزدهم از ابتدای شهریور ۱۴۰۰ تاکنون، به تفکیک شهرستان های این استان، اسلام آباد غرب، پاوه، ثلاث باباجانی، جوانرود، دالاهو، روانسر، سرپل ذهاب، صحنه، قصرشیرین، کنگاور، کرمانشاه، گیلانغرب و هرسین از جمله شهرهایی بودند که با حمایت های صنعت نفت، از پروژه های عام المنفعه بهره برده اند.
اجرای بیشترین طرح های آموزشی عام المنفعه در استان کرمانشاه نمونه بارز کارنامه درخشان صنعت نفت در این استان غربی کشور است، آنجا که اعتباری بیش از ۴۷ میلیارد و ۷۶۹ میلیون تومان توسط شرکت ملی نفت سهم توانمندسازی اهالی بومی کرمانشاه و برگزاری دوره های آموزشی در ۱۳ شهرستان تابعه در رشته های جوشکاری، لوله کشی، برقکار صنعتی، ابزار دقیق و ماشین آلات و نصب مکانیکی شده است.
اعتماد صنعت نفت به توانمندی نیروهای بومی و میدان دادن به این حجم وسیع از ظرفیت مغفول مانده از آن دست مواردی است که تاکنون نمونه ای از آن نبوده است؛ موضوعی که به اعتقاد عزیز نوری، مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه، از طرح های نادری است که گزاف نیست اگر همه دستگاه ها و ارگان های اجرایی کشور را برای اجرای چنین طرح هایی به رقابت دعوت کرد، ضمن اینکه یکی از دغدغه های نیروهای بومی مبنی بر اینکه برای فعالیت در صنایع مختلف، چه رشته های آموزشی باید تعریف شود که کاربردی باشد را مرتفع کرده است.
این طرح که با هدف ارتقای سطح مهارت نیروهای بومی منطقه، افزایش امکان اشتغال در بخش های مختلف و به کارگیری امکانات و ظرفیت آموزش داخلی در تربیت نیروی انسانی موردنیاز منطقه کلید خورده است، تاکنون توانسته دستاوردهای مطلوبی را به همراه داشته باشد.
افتتاح نیروگاه خورشیدی دانشگاه صنعتی کرمانشاه که بتازگی با ظرفیت ۵۴۰ کیلووات و بودجه ۱۵ میلیارد تومان از سوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز و همسو با اهداف مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، نمونه بارز دیگری از حمایت های صنعت نفت در استان کرمانشاه است که علاوه بر تأمین برق دانشگاه، قرار است بخشی از برق شهری را هم تامین کند.
در مراسم افتتاح این نیروگاه که ۵ خردادماه برگزار شد، بابک دارابی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه صنعت نفت کشور در مسیر اهداف مسئولیت اجتماعی خود ۴۰ همت به مناطق محروم و نفت خیز اختصاص داده که هفت همت آن مربوط به بخش آموزش کشور می شود، یادآور شد: سهم استان کرمانشاه، طبق مصوبه 4 هزار و ۶۳۰ میلیارد ریال می شود و از این مبلغ نیز ۵۵۰ میلیارد ریال به مراکز آموزش عالی استان اختصاص داده شده است.
وی با اشاره به اینکه اجرای پروژه نیروگاه خورشیدی دانشگاه صنعتی کرمانشاه در زمینی به مساحت ۵ هزار مترمربع آغاز شد، افزود: ظرفیت این نیروگاه ۵۴۰ کیلووات است.
محمد طیب صحرایی، استاندار کرمانشاه هم در این آیین، با بیان اینکه تقریباً ۱۰۰ درصد اعتبارات صنعت نفت به کرمانشاه محقق شده، تصریح کرد: بخشی از این اعتبارات در سفرهای شهرستانی، صرف پروژه های نیمه کاره شده که غالباً آموزشی بودند.
وی اضافه کرد: یکی از پروژه هایی که از محل این اعتبارات ساخته شد، پروژه نیروگاه خورشیدی دانشگاه صنعتی کرمانشاه است که شاهد افتتاح آن بودیم.
به گفته این مسئول، استفاده از انرژی پاک در دانشگاه صنعتی کرمانشاه می تواند الگویی برای سایر مراکز دولتی و غیردولتی استان باشد.
علیرضا دودمان تیپی، رئیس دانشگاه صنعتی کرمانشاه هم این پروژه را بزرگ ترین پروژه نیروگاه خورشیدی دانشگاهی در کشور اعلام کرد و گفت: میزان تولید برق در این پروژه، بیش از نیاز فعلی دانشگاه با حدود ۲۰۰کیلووات مصرف است. وی با بیان اینکه احداث فاز توسعه این نیروگاه در دستور کار قرار دارد، عنوان کرد: با اجرای فاز دوم، ظرفیت نهایی تولید برق در این دانشگاه به ۱.۱ مگاوات افزایش خواهد یافت.
آرشاویر ادیب، استاد دانشگاه صنعتی کرمانشاه هم در تکمیل سخنان رئیس دانشگاه، به خبرنگار «مشعل» گفت: این نیروگاه علاوه بر اینکه بزرگ ترین نیروگاه خورشیدی کشور محسوب می شود؛ به دلیل استفاده از سقف پارکینگ خودرو و دومنظوره بودن هم حائز اهمیت است.
وی با اشاره به اینکه پیشنهاد این پروژه در نخستین سفر استانی رئیس جمهور شهید از طرف دانشگاه مطرح شد تا بتوان همه نیاز دانشگاه را با انرژی خورشید تأمین کرد، افزود: فاز چهارم، پنجم و ششم این طرح هم به وزارت نفت واگذار شده که با تکمیل این فازها، تزریق به شبکه برق شهری هم صورت خواهد گرفت.
این استاد دانشگاه، درباره میزان تأثیرپذیری دانشگاه از این نیروگاه گفت: با توجه به اینکه فصل گرما را پیش رو داریم، با اتصال این انرژی خورشیدی به شبکه برق دانشگاه، دغدغه احتمال قطعی برق از بین می رود، ضمن اینکه وقفه ای در امور اداری، کارگاهی و آزمایشگاهی هم رخ نمی دهد.
ادیب یادآور شد: پس از دانشگاه صنعتی کرمانشاه، شرکت گاز استان هم به عنوان دومین نهاد برای اجرایی کردن نیروگاه خورشیدی اقدام کرده که اتفاقی مثبت است.در حاشیه این آیین، همچنین پروژه تجهیز مرکز رباتیک دانشگاه صنعتی کرمانشاه با اعتبار ۱۹ میلیارد تومان هم افتتاح شد که بازوی رباتیک، ربات پرنده و دوربین دید در شب، دستگاه وایرکات، دستگاه سوپر دریل، دستگاه پرینتر سه بعدی و... بخشی از تجهیزات این پروژه است.
توسعه زیرساخت های قشم با ۴۱۷ میلیارد تومان اعتبار در مسیر بهره برداری است
مشعل تامین پایدار و تسهیل در انتقال انواع سوخت مورد نیاز جزیره قشم، 150 متر پیشروی در دریا برای دستیابی به عمق مناسب پهلوگیری کشتی های 5 هزار تنی، رفع ریسک های ناشی از فرسودگی اسکله موجود و ارتقای سیستم اطفای حریق به سیستم اتوماتیک با آب و فوم، از اهم دستاوردهای احداث اسکله 5 هزار تنی واقع در جزیره قشم است که با اعتبار افزون بر 417 میلیارد تومان در حال تکمیل و راه اندازی است. بر اساس پیش بینی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان مجری این پروژه، قرار است اواخر پاییز امسال اسکله تامین سوخت جزیره، به بهره برداری نهایی برسد و عملیات پهلوگیری شناورها و تخلیه سوخت به سهولت و با کمترین چالش انجام شود.
احداث طرح هایی چون پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی و ... اولویت کاری شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی را تعیین می کند. در حقیقت بخشی از رشد و توسعه صنعت نفت ایران، مرهون ارتقای همین صنایع پالایشی و به ثمر رسیدن طرح های بزرگ زنجیره انتقال نفت خام و فراورده است. با آغاز به کار دولت سیزدهم، تکمیل پروژه های نیمه تمام سال های گذشته ازسوی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در صدر برنامه ها قرار گرفت. بهره مندی حداکثری از منابع داخلی و استفاده از توان و ظرفیت سازندگان داخلی و به ویژه شرکت های دانش بنیان، رویکرد و نگرش اصلی این شرکت در اجرای همه طرح های پالایشی در نظر گرفته شد، تا با ایجاد بهره وری و رونق بخشی، گام های موثری در مسیر اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته شود.
در میان طرح های متعددی که شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، مسئولیت اجرای آنها را به عهده دارد، برخی طرح ها همچون طرح احداث اسکله 5 هزار تنی قشم با طی مراحل مختلف اجرایی به ایستگاه پایانی نزدیک شده و با تامین منابع داخلی و با در نظر گرفتن همه توان اجرایی شرکت های دانش بنیان و فعالان داخلی در حال تکمیل و راه اندازی است. پروژه احداث اسکله 5 هزار تنی قشم یکی از بی شمار اقدام های با اهمیتی است که در شرایط سخت اقتصادی کشور رقم خورده است.
این طرح فراز و فرودهایی را به خود دیده که شرح زوایای فنی و اجرایی آن در گفت وگو با رضا آقاپور، مجری طرح در ادامه می آید.
تقاضای روزافزون سوخت در جزیره قشم که ناشی از افزایش جمعیت و گسترش گردشگری و صنایع این جزیره است، تردد کشتی ها و واحدهای شناور سوخت رسان را به این جزیره به نحو چشمگیرافزایش داده است، از این رو عملیات پهلوگیری شناورها و تخلیه سوخت با چالش هایی رو به رو شد و همین موضوع دلیل و انگیزه اصلی احداث یک اسکله با ظرفیت بارگیری 5 هزار تن در جزیره قشم را مطرح کرد و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران نیز با تدوین برنامه ای هدفمند و در عین حال خروجی محور، آن را اجرایی ساخت. به گفته رضا آقاپور، مجری طرح احداث اسکله 5 هزار تنی قشم، این طرح به منظور تسهیل در سوخت رسانی و رفع چالش های موجود تعریف و به اجرا درآمده است.
وی به معرفی و تشریح ابعاد و زوایای این طرح پرداخت و گفت: پیش از اجرای این طرح، عملیات سوخت رسانی از طریق اسکله قدیمی و پهلوگیری شناورهای سبک سوخت رسان انجام می شد، اما ازیک سو به دلیل فرسودگی شدید و نشست و فروپاشی عرشه و دیوارهای جانبی به روزرسانی و ارتقای این اسکله ضرورت پیدا کرد و ازسوی دیگر با توجه به افزایش تقاضا و مصرف سوخت در جزیره، ضرورت افزایش انتقال فراورده و ارتقای حجم شناورهای سوخت رسان مطرح شد، به همین دلیل دولت سیزدهم طرح احداث اسکله جدید را به منظور تامین سوخت و تسهیل در انتقال فرآورده های نفتی، شامل بنزین، گازوئیل و سوخت جت، به جزیره قشم را در دستور کار قرار داد.
مجری طرح احداث اسکله 5 هزار تنی قشم با بیان اینکه بهره بردار این طرح شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است، افزود: سرمایه پیش بینی شده اولیه، معادل ۴۱۷ میلیارد تومان بوده که به دلیل نوسان های ارزی این رقم در حال اصلاح است.
آقاپور، شرکت های دخیل در احداث اسکله 5 هزار تنی قشم را افزون بر داشتن رتبه نفت وگاز، جزء شرکت های دارنده رتبه یک سازه های دریایی عنوان کرد و گفت: کاربرد اصلی این اسکله که بین دو اسکله هامون و فجر واقع شده است، در حقیقت پهلوگیری کشتی های سوخت رسان و تخلیه فراورده های بنزین، گازوئیل و سوخت هواپیما برای پاسخ به نیاز منطقه را تسهیل می کند.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه این اسکله حدود ۱۵۰ متر در دریا پیشروی می کند، آبخور شناورها به عمق ۸ متر می رسد، بنابراین پهلوگیری کشتی های 5 هزار تنی را امکان پذیر کرده و در نتیجه ظرفیت تخلیه سوخت افزایش یافته و از تعداد کشتی های پهلوگیر کاسته می شود.
به کارگیری ۳ دستگاه بازوی بارگیری ۶ اینچ، ۳ دستگاه پمپ دیزل آب آتش نشانی، لوله کشی سیستم آب آتش نشانی، لوله کشی به منظور انتقال مواد نفتی از کشتی به مخازن موجود، ۴ عدد فندر و ۶ عدد قلاب مهار کشتی، تجهیزات مکانیکی برقی و ابزار دقیق از جمله تجهیزات اصلی این طرح را شامل می شود که آقاپور درباره ویژگی های فنی این طرح بیان کرد: نصب تجهیزات پیشرفته مهار کشتی ها و ابزار دقیق و سیستم اطفای حریق و کوئیک ریلیز اتوماتیک، از ویژگی های مهم این طرح است، استفاده از لودینگ آرم هایی که در این اسکله نصب می شود، خطرهای ناشی از نشت مواد نفتی هنگام تخلیه سوخت از لوله های فلکسی را منتفی می کند، همچنین در سیستم اطفای حریق اسکله نیز، از پمپ های ورتیکال برای پمپاژ آب دریا به منظور اطفای حریق احتمالی استفاده می شود.
بر پایه این گزارش، نقش سیاست گذاری شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در واگذاری حداکثری کار به شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی تا آنجاست که تا پیش از این به ظرفیت های داخلی اعتماد نمی شد، اما امروز غالب پروژه های این شرکت به واسطه حضور پررنگ سازندگان داخلی اجرایی شده است. این رویکرد سبب شده تا شرکت های توانمند داخلی با تلاش و توان بیشتری در صحنه حضور داشته باشند و فضای رقابتی شکل گیرد. اجرای طرح احداث اسکله 5 هزار تنی آنهم در سخت ترین شرایط تحریمی در حال تکمیل و راه اندازی است و این طرح را به نمادی از مقاومت و باور به ظرفیت های ایرانی بدل کرده است که جا دارد این باور در همه ارکان و بخش های مختلف صنعت ملی باید جاری و ساری باشد.
مجری طرح احداث اسکله 5 هزار تنی قشم بر ضرورت حضور و نقش بی بدیل شرکت های داخلی در اجرای این پروژه تاکید کرد و گفت: با توجه به تجربه ای که در پروژه احداث اسکله بندر ماهشهر حاصل شد، توانمندی تولید لودینگ آرم ها نیز در داخل به دست آمد و فعالیت و توان سازندگان داخلی به ما اثبات شد، از این رو در این طرح، با مشارکت شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی، 100 درصد کالاها و تجهیزات مورد نیاز احداث اسکله، در داخل کشور تامین شده است.
آقاپور یادآور شد: همه تجهیزات پروژه، از جمله بازوهای حساس بارگیری که پیش از این از خارج تهیه می شد، ساخت داخل هستند، پیش از این در پروژه بندر صادراتی ماهشهر تجربه نصب و تعمیر این قبیل بازوها را به دست آوردیم که در این پروژه نیز از آن بهره مند خواهیم شد.
وی ادامه داد: این پروژه نخستین تجربه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در نوع خود است که بی نیاز از مشاور بوده و با دانش کارشناسان داخلی شرکت اجرا می شود، اما درباره زمان تحویل باید بگویم که این طرح از هنگام ابلاغ شروع به کار تاکنون، مطابق برنامه زمانبندی پیش رفته است و همه تلاش خود را خواهیم کرد که در کنار حمایت مدیران ستادی شرکت، طرح در موعد مقرر به پایان برسد.
مجری طرح احداث اسکله 5 هزار تنی قشم، نوسازی و رفع ریسک های ناشی از فرسودگی اسکله موجود، افزایش ظرفیت پهلودهی کشتی ها تا 5 هزار تن، احداث ۱۵۰ متر راه دسترسی در دریا، احداث ساختمان آتش نشانی و اتاق کنترل، تغییر سیستم اطفای حریق از حالت دستی به سیستم اتوماتیک با آب و فوم، لوله کشی کربن استیل و پلی اتیلن، و نصب تجهیزات مورد نیاز مکانیک، برق، ابزار دقیق، حفاظت کاتدی و ایمنی را از دیگر ویژگی ها و مشخصات عملیاتی این طرح برشمرد و در ادامه به برخی شاخص های اجرایی طرح یادشده اشاره و عنوان کرد: در پروژه های دریایی، آزمایش های ژئوتکنیک اهمیت فراوانی دارد، با توجه به تجربه پروژه بندر ماهشهر، با وجود دقتی که در آزمایش های ژئوتکنیک و مطالعات روان گرایی خاک در این طرح به کار رفت، مجددا این آزمایش ها صحت سنجی شد و نتایج حاصله، تاثیرات زیادی در طراحی ها به وجود آورد.
آقاپور به یکی از دلایل حذف مخازن آب سیستم اطفای حریق در طراحی اولیه اشاره و یادآور شد: همین نتایج بود که نشان می داد باید هزینه ای به مراتب بیشتر از ساخت مخازن صرف شمع کوبی زیر آنها می شد که مقرون به صرفه نبود.
وی درباره وضعیت این طرح توضیح داد: عملیات اجرایی این طرح تاکنون بیش از ۵۲ درصد پیشرفت داشته، اما به دلیل اینکه ادامه عملیات، مستلزم توقف تخلیه سوخت در بخشی که ناحیه مشترک میان این اسکله و منطقه تخلیه کنونی بود، برای تداوم سوخت رسانی و جلوگیری از توقف ناخواسته تخلیه ازسوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، احداث یک اسکله موقت 2 هزار تنی در دستور کار قرار گرفت که تا زمان پایان طرح و بهره برداری از اسکله اصلی، تخلیه سوخت از طریق آن اسکله انجام شود.
مجری طرح احداث اسکله 5 هزار تنی قشم با بیان اینکه بر اساس پیش بینی ها، اسکله اصلی 5 هزار تنی تا اواخر پاییز امسال به بهره برداری خواهد رسید، تصریح کرد: هم اکنون کوبش شمع های اسکله موقت آغاز شده و پیش بینی می شود که تا پایان خردادماه امسال اسکله موقت آماده تحویل شود و عملیات در منطقه فصل مشترک ادامه یابد.
قشم با هزار و 492 کیلومتر مربع مساحت، دومین جزیره خلیج فارس و بزرگ ترین جزیره غیرمستقل جهان است. راه اندازی و بهره برداری از طرح احداث اسکله 5 هزار تنی در این جزیره نمونه ای از عزم و باور برای اعتلا و توسعه صنعت انرژی در منطقه محسوب می شود. نزدیکی این بندر به منابع عظیم نفت، گاز و پتروشیمی سبب شده است تا بستر مناسبی برای فعالیت در حوزه های دارویی و غذایی نیز به شمار آید. شهری که نه تنها از بعد تجاری و ترانزیت کالا راهبردی و حائز اهمیت است، بلکه در زمینه جاذبه های گردشگری و طبیعی نیز سرآمد است.
قرار گرفتن قشم در دهانه خلیج فارس و در میان جریان های عظیم اقتصادی تولید، توزیع و مصرف نفت، گاز و پتروشیمی و قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال-جنوب با توجه به نزدیکی به بازارهای آسیای میانه، اروپا، شبه قاره هند و برخوردار بودن از ویژگی های قابل تبدیل به یک بندر تجاری بین المللی بسیار فعال، از مزیت های این جزیره عنوان می شود. همچنین قرار گرفتن در مسیر رفت وآمد کشتی های بین المللی در خلیج فارس و امکان اجرای پروژه سوخت رسانی به کشتی ها که سالانه درآمدهای قابل توجهی عاید کشور می شود، برخورداری از سواحل عمیق، نسبت به دیگر کرانه های جنوبی ایران و وجود اسکله ای که امکان پهلوگیری کشتی های یکصد هزار تن را میسر می سازد، از دیگر مزیت های این منطقه است.
اهداف و محورهای اصلی فعالیت های این منطقه آزاد تجاری-صنعتی شامل توسعه و گسترش صنعت ترانزیت و حمل ونقل، گسترش تجارت و خدمات تجاری، صنایع انرژی بر، صنایع بیوتکنولوژیک و منابع دریایی، صنایع گردشگری، شیلات و صید صنعتی، خدمات پشتیبان نفت و پارک های انرژی است. شهرستان قشم شامل جزیره های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آب های خلیج فارس گسترده شده است. اقلیم این سرزمین گرم و خشک است و به دلیل همجواری با دریا، رطوبت هوا در این شهر بالاست و تابستان های بسیار گرمی دارد.
14 میلیارد مترمکعب گاز د ر بید بلند پالایش شد
مشعل شرکت پالایش گاز بید بلند که به عنوان نخستین پالایشگاه گاز خاورمیانه شناخته می شود ، د ر طول د وران فعالیت خود باوجود همه چالش ها و فشارهای تحریمی توانست موفقیت های چشمگیری را رقم زند که تولید بیش از 14 میلیارد مترمکعب گاز، گویای این واقعیت انکارناپذیر است. پیشرفت و سرعت حرکت فعالیت ها و اقد ام های این شرکت به ویژه با روی کارآمد ن د ولت سیزد هم افزایش یافت و امروز با د ستاورهای افزون تری، شاهد تحولات پرشماری د ر روند فرآیند کاری این شرکت هستیم.
شرکت پالایش گاز بید بلند د ر ١٨ کیلومتری شمال آغاجاری، ٣٢ کیلومتری غرب بهبهان و ٣٥ کیلومتری شرق میانکوه د ر استان خوزستان واقع شد ه است. طراحي این پالايشگاه از ابتد ا با هد ف تصفيه گازهاي ترش همراه منطقه آغاجاري و صد ور به خارج از کشور انجام شد که با پيد ايش حوزه هاي نفتي مارون و اهواز و ارسال گازهاي شيرين اين مناطق برای انتقال به خط سراسري از طريق ايستگاه تقويت فشار گاز بيد بلند (شهيد کاوه پيشه)، حجم صاد رات افزايش يافت و نصب واحد های بعد ی منتفي شد . پالایشگاه مسجد سلیمان نیز د ر ٢٥٠ کیلومتری شرکت پالایش گاز بید بلند واقع شد ه و تحت مد یریت این پالایشگاه قرار د ارد .
بیژن شیلانی، مد یرعامل شرکت پالایش گاز بید بلند د ر تشریح فعالیت ها و د ستاورد های سه سال اخیر این شرکت عنوان کرد : پالایشگاه گاز بید بلند توانست برنامه ها و اهد افی که از پیش تعیین شد ه را با موفقیت پشت سر بگذارد و با اجرای تعمیرات اساسی و با استفاد ه از قطعات و تجهیزات ساخت د اخل آماد گی لازم برای فرآورش حد اکثری گاز را به د ست بیاورد .
وی از ارتقای سطح ایمنی، پیشگیری از حواد ث و صیانت از تاسیسات و نیروی انسانی به عنوان مهم ترین اولویت شرکت پالایش گاز بید بلند یاد کرد و با بیان اینکه این پالایشگاه هم به لحاظ ایمنی و هم از نظر تولید د ر شرایطی بسیار مطلوب قرار د ارد ، افزود : شركت پالايش گاز بيد بلند به عنوان نخستین پالایشگاه گاز خاورمیانه و با توجه به د ارا بود ن قد متي بيش از نيم قرن به عنوان ماد ر شركت ملي گاز ايران، شعار «گاز انرژی پاک» را محقق ساخت، هرچند تحقق این مهم نیازمند احيا و نوسازی واحد های فعلي است؛ از این رو راهبرد هایی اساسي به عنوان مبنا د ر سرلوحه امور قرار گفت.
مد یرعامل شرکت پالایش گاز بید بلند د ر این زمینه به حجم طرح ها و پروژه هاي فعال د ر شرکت اشاره کرد و یاد آور شد : تكميل پروژه های نیمه تمام، تكميل ظرفيت خالي واحد هاي موجود و توسعه زنجيره ارزش از اهم اولویت ها و راهبرد های اساسی شرکت د ر نظر گرفته شد و همه برنامه ها و اهد اف نیز حول بهبود فرآیند های مورد اشاره برنامه ریزی و مد یریت شد .
شیلانی صرف تک محصولی بود ن را به عنوان عمد ه چالش پیش روی پالایشگاه گاز بید بلند د انست و مد یریت پروژه ها از حیث برنامه ریزی، بود جه بند ی، کنترل و مد اومت د ر تحویل به موقع و تسریع روند ها را ضرورتی انکارناپذیر عنوان کرد و یاد آور شد : با بررسی نیازهای کشور و منطقه و با توجه به ظرفیت های موجود د ر پالایشگاه گاز بید بلند و پالایشگاه گاز مسجد سلیمان، طرح هایی برای پیشبرد اهد اف تعیین شد ه عنوان و د ر این میان چند طرح احصا شد و برای اجرا د ر د ستور کار قرار گرفت.
وی اظهار کرد : پروژه طرح استحصال گازهای سنگین تراز اتان نمونه بارز طرح های پیشنهاد ی بود که مزایای متعد د ی همچون ایجاد اشتغال، جلوگیری از ثروت سوزی و تامین خوراک اولیه پتروشیمی منطقه را به همراه د ارد ، همچنین پروژه فروش گاز کربنیک به عنوان یکی د یگر از اولویت های کاری مطرح شد که اجرای آن افزون بر منفعت مالی و جلوگیری از انتشار 400 هزار تن گاز کربنیک، حفظ محیط زیست و معاف از جرایم زیست محیطی را نیز د ر پی خواهد د اشت.
مد یرعامل شرکت پالایش گاز بید بلند از پروژه استحصال میعانات گازی به عنوان یکی د یگر از طرح های پیشنهاد ی احصا شد ه برای پیشبرد اهد اف این شرکت یاد کرد و گفت: د ر این زمینه نشست ها و جلساتی با سرمایه گذاران به منظور بررسی جوانب مختلف کار برگزار شد ه است که ماحصل نتایج نشست ها به زود ی اطلاع رسانی خواهد شد .
شیلانی تصریح کرد : افزایش د یماند برق مصرفی پالایشگاه از 5/3 مگاوات به پنج مگاوات و ارتفاع پست فوق توزیع برق ورود ی پالایشگاه به منظور جلوگیری از توقف های ناخواسته نیز از جمله طرح های پیشنهاد ی است که برای اجرا د ر د ستور کار شرکت پالایش گاز بید بلند قرار د ارد .
وی حمایت از سازند گان د اخلی را رویکرد اصلی شرکت نام برد و استفاد ه از توان شرکت های د انش بنیان به منظور ساخت بار اول را ضروری د انست و عنوان کرد : تولید و ساخت سیلیکاژل، شیرهای اطمینان د یگ های بخار و ساخت ربات بالاروند ه از نمونه فعالیت هایی است که از سوی شرکت های د انش بنیان انجام و مورد استفاد ه قرار گرفته است.
مد یرعامل شرکت پالایش گاز بید بلند اد امه د اد : د ر زمینه تحقق اهد اف بومی سازی و خود کفایی، حمایت از تولید د اخل همواره د ر سرلوحه کار این شرکت بود ه است که به این منظور د ر د ولت مرد می سیزد هم، د و هزار و 414 قلم کالا از تولید ساخت د اخل خرید اری شد ه و توانسته است از تمامی ظرفیت های موجود د اخلی استفاد ه کند .
شیلانی اظهار کرد : پالایشگاه گاز بید بلند براساس برنامه از پیش تعیین شد ه، تاکنون توانسته تولید پاید ار گاز برای گرم نگه د اشتن منازل هموطنان عزیز د ر اقصی نقاط کشور و صنایع را با افتخار تد اوم بخشد .
وی د ر اد امه به اجرای پروژه های عمرانی شهرک مسکونی میانکوه اشاره و بیان کرد : با توجه به تاکید بی شمار مد یرعامل شرکت ملی گاز ایران و مد یر هماهنگی و نظارت بر تولید این شرکت پروژه هایی را به منظور آباد انی و شهرسازی، ارتقای سطح رفاه ساکنین شهر میانکوه، بهبود کیفیت، سطح فرهنگ و سلامت افراد و سهولت د ر رفت وآمد ، پروژه هایی تعریف و به عنوان یکی از ماموریت های راهبرد ی پالایشگاه اجرایی شد ه است که هرچند با وجود محد ود یت د ر تامین منابع مالی مورد نیاز بروبرو بود یم اما توانستیم با ظرف مد ت کوتاهی پروژه ها را به بهره برد اری برسانیم .
مد یرعامل شرکت پالایش گاز بید بلند از طراحی و نصب المان شهری برای هویت بخشی به شهر، احیا پارک ها و تجهیز کرد ن آنان به مبلمان شهری با استفاد ه از متریال مناسب با آب وهوای منطقه، نوسازی آسفالت خیابان ها و تامین روشنایی معابر اصلی و نورپرد ازی فضای سبز، نوسازی و به روزرسانی ساختمان مرکز فرهنگی و مذهبی امام علی(ع) و ایجاد چهار کلاس آموزشی به منظور برگزاری د وره های آموزشی برای خانواد ه ها و جامعه هد ف، راه اند ازی خانه ماد ر و کود ک، راه اند ازی سالن ورزشی یوگا، احد اث مهمانسرای شفق برای اسکان کارکنان طرح نظام، جذب بیش از 30 نفر از برترین های د انشگاهی کشور برای نخستین بار د ر پالایشگاه، راه اند ازی واحد تغذیه رژیم د رمانی برای ارتقای سطح سلامت کارکنان و خانواد ه ها، طرح احد اث مرکز رشد برای توانمند سازی جوامع پیرامونی، کاشت نهال د ر شهر و جاد ه اختصاصی، بهسازی زمین فوتبال نور، تهیه و نصب کلید محافظت از جان و نصب فتوسل برای منازل سازمانی، طرح احیای مجموعه فرهنگی- ورزشی البرز و زمین چمن فوتبال، تالار مراسمات، سینما، استخر سالن بیلیارد ، کشتی و رستوران غذاخوری د ر بخش کارگری، خنثی ساز کلر برای مخازن آب کارمند ی و کارگری، رنگ آمیزی جد اول بتنی بلوارها و پیاد ه روهای شهر و اجرای فاز نخست پروژه احد اث پارک بزرگ بانوان (پرد یس نیلگون) را از مهم ترین طرح های عام المنفعه اجرایی شد ه د ر شهر میانکوه برشمرد .
شیلانی د ر اد امه به برون سپاری پروژه های پژوهشی اشاره و با بیان اینکه این پالایشگاه برای تعامل هرچه بهتر صنعت و د انشگاه توانسته فعالیت های قابل قبولی انجام د هد ، گفت: حمایت از شرکت های د انش بنیان و ایجاد بستری مناسب برای تسهیل فعالیت و توانمند سازی آنان د ر حیطه های مرتبط، جز موضوع های اساسی مسئولیت اجتماعی شرکت پالایش گازبید بلند است که به جد این مهم متناسب با چالش ها، نیازها و انتظارات ذی نفعان د ر د ستور کار است.
وی مهم ترین اقد ام های پژوهشی د ر زمینه تفاهم نامه ها، استفاد ه از قطعات ساخت اول، خود کفایی د ر قطعات و تجهیزات د انست و عنوان کرد : د ر زمینه فعالیت های پژوهشی و تحقیقاتی، عقد قرارد اد های د انشجویی و پژوهشی و همچنین شناسایی اولویت های تحقیقاتی با د انشگاه چمران اهواز، د انشگاه خاتم الانبیا (ص) بهبهان، د انشگاه علوم پزشکی بهبهان، د انشگاه صنعت نفت، د انشگاه آزاد اسلامی واحد امید یه و بهبهان به تعد اد ۶ تفاهم نامه همکاری د ر زمینه تعامل صنعت و د انشگاه امضا شد .
انعکاس تلاش بی وقفه کارکنانی که خستگی نمی شناسند
مشعل| 33 ماه کار و تلاش بی وقفه در صنعت نفت، صنعتی که زیربنایش تولید و خلق ثروت برای آبادانی کشور است، در این بازه زمانی هزار روزه، فراز و نشیب زیادی را از سر گذراند و اکنون به همت تلاشگران این صنعت، به نقطه ای قابل اتکا دست یافته است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، به عنوان یکی از زیرمجموعه های فعال این صنعت، سهم بسزایی در تحقق اهداف صنعت نفت کشور رقم زده است؛ شرکتی که به عنوان یکی از پرکارترین و فعال ترین شرکت های خدمات رسان که کل ماه ها، هفته ها و روزهای سال را درگیر مسئولیت خطیر و مهمی چون سوخت رسانی به بخش های مختلف اعم از خانگی، تجاری، صنعتی، نیروگاهی و... است و این مهم را با مدیریتی چنان قوی و کارآمد عینیت بخشیده که با وجود بسیاری از مشکلات و بحران ها در زمینه ناترازی تولید و مصرف برخی فراورده ها، همچنان پایدار و بی توقف در حال خدمت رسانی است. فارغ از فعالیت های متولیان تامین و توزیع فراورده های نفتی کشور، شرکت های خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و ملی مهندسی و ساختمان نفت به عنوان دیگر زیرمجموعه های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، هر یک به تنهایی در پیشبرد اهداف کلیدی صنعت نفت، ایفاگر نقشی تاثیرگذار و ماندگار هستند. آنچه ازنظرتان می گذرد، مروری است بر اهم دستاوردهای سه شرکت زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران که با تلاش خستگی ناپذیر کارکنان زحمتکش و غیور آن به بار نشسته است.
برنامه ریزی برای ذخیره سازی فراورده های نفتی عادی و ویژه در مخازن تعبیه شده مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و انتقال آنها به مبادی مصرف در جای جای کشور به منظور مصرف در حوزه های مختلف از جمله حمل ونقل(هوایی، دریایی و خشکی)، صنایع و... بخش عظیمی از فعالیت هایی است که این شرکت به عنوان یکی از زیربخش های اصلی وزارت نفت عهده دار آن است. تامین و عرضه انواع فراورده نفتی، اصلی ترین مسئولیت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به شمار می رود و این شرکت به منظور روان سازی فعالیت هایی که تنها در «عبارت تامین و عرضه فراورده های نفتی» خلاصه می شود، زمینه های لازم را فراهم کرده و پیرو آن نیز اقدام های متعددی انجام داده؛ اقدام هایی که زیربنای تحولی بزرگ شده است.
بخش عظیمی از کار زنجیره تامین، توزیع و انتقال انواع فراورده در کشور که وسعت آن بخش های خشکی، هوایی و دریایی را دربر می گیرد، در حیطه وظایف شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تعریف شده است. بر اساس آمار حاصله، طی سال های 1400، 1401 و 1402 متوسط روزانه توزیع بنزین به ترتیب 86.9 و 104.7 و 115.6 ميليون ليتر بوده و همین طور طی سال های مورد اشاره به ترتیب، 106.3 و 112.2 و 113.7 ميليون ليتر نیز متوسط روزانه نفتگاز در بخش نيروگاهي و غير نيروگاهي به ثبت رسیده است.
همچنین در سال هاي 1400، 1401 و 1402 به ترتيب 10.260 ميليون ليتر و 10.400 ميليون ليتر و 9.095 ميليون ليتر نفتگاز و 6.620 ميليون ليتر و 7.825 ميليون ليتر و6.305 ميليون ليتر نفت كوره به نيروگاه هاي سراسر كشور ارسال شده است. مقادير 2.388 و 8.503 و 9.026 ميليون ليتر نفت كوره در سال هاي مورد اشاره به بنادر صادراتي ماهشهر و بندرعباس برای اجراي برنامه هاي صادراتي توزیع شده است.
اين ميزان ارسال و توزيع فراورده در شرايطي اجرا شده كه مشكلات متعدد در عمليات بارگيري انبارهاي نفت، كمبود ناوگان حمل ونقل جاده اي و ريلي، توسعه نیافتن خطوط لوله و به تبع آن، عدم افزايش ظرفيت بارگيري از مبادي جنوبي به مركز كشور، افزايش نیافتن مخازن نيروگاهي در قسمت هاي شمالي، شمال شرق كشور و... در برخي مقاطع زماني، سوخت رساني را دشوار کرده است.
جذب یکهزار دستگاه نفتكش از طريق اعطاي تسهيلات بانك ملت، مجهز کردن نفتكش ها به سامانه جی پی اس به منظور جلوگيري از قاچاق فراورده هاي نفتي در مناطق زاهدان، چابهار، تهران، هرمزگان و خراسان شمالي و الزام دیگر مناطق به اجراي آن در كوتاه ترين زمان ممكن، افزايش تعداد ناوگان فعال در حوزه سوخت رساني تا حدود 15 هزار دستگاه نفتكش و نیز تجهیز 9 هزار و 400 دستگاه به طرح کهاب از جمله اقدام های قابل توجهی است که در حوزه تامين و توزيع فراورده های نفتي محقق شده است.
تخصيص سوخت به ماشين آلات كشاورزي بر اساس سطح زير كشت و ميزان سهميه سوخت ابلاغي از سوي ستاد مركزي مبارزه با قاچاق، كنترل و پايش مستمر مشخصات كيفي فراورده هاي بنزين و نفتگاز وارداتي و سوآپ از مبادي شمالي و جنوبي كشور، كنترل و پايش مستمر كيفيت فراورده هاي نفت كوره و نفتگاز صادراتي از مبادي شرق و جنوبي كشور، خريد، نصب و راه اندازي برخي آنالايزرهاي مرتبط با فراورده هاي يورو4 توليدي شركت هاي پالايشي در آزمايشگاه مركزي ري و... نیز از جمله فعالیت هایی است که مدیریت تامین و توزیع شرکت پخش فراورده های نفتی پیگیری کرده و در دستور کار دارد.
سامانه هوشمند سوخت، یکی از مهم ترین و در عین حال مگاپروژه ای است که با هدف سامان دادن به مصرف متعارف بنزین در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران فعالیت می کند. این سامانه هم اکنون با بیش از ۲۷میلیون مشترک، اطلاعات سوخت گیری وسایل نقلیه را در بیش از چهارهزار باب جایگاه عرضه فراورده های نفتی از همه نقاط کشور به صورت مکانیزه جمع آوری و به منظور پردازش و تهیه گزارش های تحلیلی و آماری به مرکز داده منتقل می کند. در این سامانه بیش از یکهزار و ۱۰۰ دفتر خدمات پشتیبانی کارت هوشمند سوخت، وظیفه خدمت رسانی به مشترکین را به عهده دارند.
راه اندازی سامانه ثبت و صدور آنلاین کارت سوخت از دستاوردهای قابل توجه شرکت پخش فراورده های نفتی است. تا پیش از راه اندازی این سامانه، مدت زمان صدور کارت سه ماه به طول می انجامید که اکنون این بازه زمانی، به 10 روز کاهش یافته است.
همچنین موجودي كارت سوخت از تعداد 9 هزار و 645 قطعه در سال 1400، به تعداد پنج ميليون قطعه رسيده است که با انجام فرایند عقد قرارداد جدید، این میزان کارت سوخت، به 10 میلیون قطعه افزایش خواهد یافت. تعداد افراد در صف انتظار برای دریافت کارت سوخت به صفر رسیده، در حالی که تا پیش از تامین کارت خام، تعداد افراد در صف انتظار بیش از یک میلیون نفر بوده است. همچنین تعداد یک میلیون و 500 هزار کارت سوخت احیا و به چرخه خدمات دهي بازگشته كه صرفه جويي 55 ميليارد توماني را به همراه داشته است.
تحریم ها شرایطی را ایجاد کرد که تهیه «سم کارت» به عنوان یکی از مهم ترین قطعه مورد نیاز در کارت سوخت با مشکل مواجه شد که خوشبختانه با استفاده از دانش و توان نيروهاي داخلي سامانه هوشمند سوخت و از طریق مهندسی معکوس، تعداد شش هزار عدد از این تجهیز به ارزش چهار ميليارد تومان، توليد و مورد استفاده قرار گرفت. بيش از 60 ميليون كارت هوشمند سوخت (اسقاط، كدينگ، بيمه، ليست خاكستري و ابطال) مديريت، ساماندهي و بازنگري شده كه بيش از 30 ميليون آن فعال است.
ارتقای سامانه تخصيص سوخت به ناوگان حمل ونقل خارجی، بهبود طرح سوخت گيري در مسير بر اساس اسناد حمل، سامانه مديريت و تیكتينگ مجاري عرضه (GTS)، پايش خرابي هاي تجهیزات جايگاه ها، مديريت چرخه تامين و توزيع قطعات، نظارت بر عملكرد تكنيسين هاي پشتيبان جايگاه ها، نظارت بر پايداري جايگاه ها، ثبت و پيگيري سيستمي درخواست هاي رفع خرابي، كنترل سياست هاي اعمال شده در جايگاه ها و گردآوري آمار فروش جايگاه ها از جمله اقداماتی به شمار می آید که در زمینه بهبود فرایندها در حوزه مديريت سامانه هوشمند سوخت انجام و پیگیری شده است.
از نيمه دوم سال 1400 بالغ بر 60 میلیارد تومان بابت خرید تجهیزات مرکز داده سامانه هوشمند سوخت هزینه شده است. راه اندازي شبكه مستقل پشتيباني برای جايگاه ها، طراحي و پیاده سازی مرکز داده با ساختار جديد و الزام های پدافندي، راه اندازي شبكه مستقل به منظور توسعه نرم افزارها، راه اندازي شبكه امن برای تبادل اطلاعات و ارائه خدمات به ذي نفعان و... از جمله اقدام های انجام شده در زمینه امنیت زیرساخت های حوزه مدیریت سامانه هوشمند سوخت است. همچنین كاهش چشمگير درصد خرابی ترمینال سوختگیری در مجاري عرضه، كاهش تعداد جایگاه هاي در انتظار تحویل تجهیزات سامانه هوشمند سوخت، تامين تجهيزات سامانه هوشمند سوخت براي راه اندازي جايگاه ها، ايجاد كارگاههاي تعميرات خوشه اي، انعقاد تفاهم نامه با شركتهاي داخلي و ارتقای امنيت IPC و كارت خوان نیز از دیگر دستاوردهای شرکت پخش فراورده های نفتی در زمینه کارت خوان ها و قطعات مورد نیاز است که طی سه سال گذشته به ثمر نشسته است.
ناترازی تولید و مصرف بنزین که در یک سال گذشته به اوج خود رسیده، مقام های وزارت نفت دولت سیزدهم را بر آن داشته تا برای مهار مصرف فزاینده این فراورده، اقدام های پیشگیرانه ای را مدنظر قرار دهند و با اعمال سیاستگذاری های جامع، تصمیم گیری کنند؛ بنابراین وزارت نفت برای عبور از مشکل ناترازی بنزین، راهکارهای غیرقیمتی را در دستور کار قرار داد، از جمله کدینگ، طرح منطقه ای، بلوک بندی، بلاک بندی و لیست خاکستری که اعمال هریک از سیاست های عنوان شده، بسته به موقعیت و شرایط حاکم بر شهرها و استان ها اجرایی می شود. در واقع وزارت نفت با اعمال سیاست های غیرقیمتی توانسته تا حدود زیادی میزان ناترازی را کاهش دهد.
توسعه صنعت سی ان جی، پیرو سیاست های توسعه ای کشور در دستور کار دولت سیزدهم نیز قرار گرفته است. میانگین مصرف روزانه این فراورده رقمی معادل 23.298 ميليون مترمكعب است که 17 درصد میانگین سهم سی ان جی در سبد سوخت را شامل می شود. تعداد دو هزار و 325 باب جايگاه در حال فعاليت است كه با در نظر گرفتن تعداد تقريبي چهار ميليون خودروی سی ان جی سوز، تقريبا به ازاي هر یکهزار و 730 خودرو، يك جايگاه وجود دارد كه در مقايسه با بنزين، از موقعيتي به مراتب بهتر برخوردار است. در این میان، 27 دستگاه تجهيز به منظور گازسوز کردن رایگان خودروها راه اندازي شده و 109 دستگاه تجهيز نیز در حال ساخت است. بیش از 295 هزار دستگاه تبديل كارگاهي رايگان خودروهاي عمومي، 34 هزار و 257 دستگاه تبديل كارخانه اي خودرو از سوي خودروساز، 11 هزار و 377 دستگاه تعداد خودرو عمومي در صف تبديل كارگاهي رايگان، چهار هزار و 677 دستگاه تعويض رايگان مخازن سی ان جی، بیش از سه هزار دستگاه تعداد خودروهاي در صف تعويض رايگان مخازن سی ان جی و 359 باب كارگاه تبديل خودرو ساماندهي شده با همكاري وزارت صمت از جمله دستاوردهایی است که در مسیر افزایش سهم سی ان جی از سبد سوخت کشور محقق شده و امید است که در آینده ای نه چندان دور، شاهد افزایش قابل توجهی از میزان مصرف این سوخت پاک در کشور باشیم.
بازنگری در سياست ها و شيوه نامه اجرایی شركت های زنجيره ای توزيع، یکی از مهم ترین اقدام های حوزه مدیریت بازرگانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که به واسطه تغيير رويكرد شركت ملي پخش فراورده های نفتی در حمل فراورده جايگاه ها از طريق شركت هاي زنجيره اي توزيع با هدف ارتقای ايمني، خدمات، كيفيت بهتر در عرضه خدمات و در نهايت رفاه و حمايت از حقوق مصرف كنندگان انجام و سبب فروکش کردن اعتراض های رانندگان و مالكان نفتكش ها در برخي مناطق شركت ملي پخش شد. شركت هاي زنجيره اي توزيع و چالش هاي مترتب آن، وزارت نفت را بر آن داشت تا در موضوع پخش فراورده هاي نفتي سياست حمايت از تشكيل شركت هاي صاحب صلاحيت معتبر (برند) را در پیش گیرد تا از این طریق گامی در مسیر ساماندهی و شفاف سازی عرضه فراورده های نفتی برداشته شود.
صدور مجوز احداث جايگاه ها از طريق درگاه ملي مجوزها (دولت الكترونيك)، توزيع الكترونيكي گاز مایع در نرخ يارانه اي و نيمه يارانه اي، تغيير سياست فروشندگي هاي فراورده هاي نفتي به عامليت توزيع فراورده هاي نفتي، توجه و اجرای سياست خريد داخلی كالا و خدمات و همچنين حمايت از ساخت و توليد داخل و كاهش خريدهای خارجي و پيگيری وصول مطالبات انباشته مشتريان عمده از سنوات قبل، از دیگر دستاوردهای حوزه مدیریت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که در بازه زمانی سه ساله محقق شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، به عنوان متولی صیانت از فراورده و توزیع مناسب آن در کشور، اقدام هایی چشمگیر برای جلوگیری از عرضه خارج از شبکه سوخت را به انجام رسانده است. كنترل سوخت تحويلي به نيروگاه ها بر مبناي راندمان ابلاغي از سوي ستاد مركزي مبارزه با قاچاق، انعكاس اقدام های غيرمنطبق و خلاف ضوابط و مقررات جاري دستگاه هاي متولي، پيگيري تقويت ساختار واحد مهندسي فراورده هاي نفتي مناطق در مناطق 37 گانه، تعديل و اصلاح سهميه هاي جهاد كشاورزي، غیرفعال سازي حساب كاربري فرمانداري ها در سامانه سدف، آسیب شناسی و احصای گلوگاه ها و عوامل موثر بر قاچاق فراورده هاي نفتي، تشكيل كميته پايش مصرف کنندگان و... از جمله فعالیت هایی است که امکان هرگونه سوءاستفاده و انحراف مسیر فراورده های نفتی را از میان برداشته است. این شرکت همچنین بازآرايي و ساماندهي اجراي طرح مديريت برداشت نفتگاز بخش حمل ونقل ديزلي، شناسايي كارت مهاجر نفتگاز در منطقه تهران، پيگيري و همكاري در اجراي طرح كدينگ استان كرمان، پايش و تحلیل اطلاعات مشمولان طرح کدینگ استان سيستان و بلوچستان، آسیب شناسی صدور اسناد حمل صوری(غیرواقعی) ناوگان ديزلي، كاهش زمان صدور كارت هوشمند سوخت المثنی و نوشماره و تخصيص نفتگاز در مسير بر مبناي اطلاعات بر خط الکترونیکی اسناد حمل سبب شده تا انسداد مسیرهای قاچاق سوخت تسریع و راه ورود فراورده های یارانه ای به این بازار تا حد زیادی فروکش کند.
اهتمام لازم در تعامل با دستگاه هاي ذي مدخل برون سازمانی به منظور استقرار همه جانبه اين شركت در نقاط مرزي، پيگيري تجهيز جايگاه هاي مرزي و ايستگاه هاي كنترلي به سامانه هاي فروش مرزي و سامانه هوشمند سوخت، اجراي طرح باك پر در بیشتر نقاط مرزي اعم از پايانه ها و بازرچه هاي مرزي از جمله راهکارهایی است که به منظور کنترل مصارف سوخت در دستور کار شرکت پخش فراورده های نفتی قرار گرفته که اجرایی شدن هریک از آنان تاکنون با نتایجی مثبت همراه بوده است.
تكميل پروژه تخليه ريلي فراورده در انبار نفت شهيد صدوقي يزد، دريافت مابه التفاوت نرخ دوم عرضه فراورده در جايگاه ها به صورت آنلاين، نظارت و هماهنگي بين بخشي در مديريت عرضه سوخت در مجاري عرضه با هدف امكان تامين پايدار سوخت مورد نياز مصرف كنندگان بخش های مختلف صنعت، كشاورزي و... در اقصي نقاط كشور، مديريت، ايجاد ساختار و بستر توزيع الكترونيكي گاز مايع در سامانه هاي فروش يكپارچه با هدف امكان برآورد اوليه، تامين و توزيع جغرافيايي مناسب براساس نياز واقعي و عملكردي شركت هاي موزع با رويكرد بهينه سازي مصرف و كاهش عرضه خارج از شبكه فراورده، هماهنگي بين بخشي به منظور مديريت، نظارت و صدور اطلاعيه هاي لازم در شرايط بحراني و اضطرارهاي عملياتي اعم از ايجاد اختلال سايبري در عملكرد سامانه هوشمند سوخت جايگاه هاي سوخت كشور، عرضه نفت سفيد و گاز مايع به خانوارها، واحد صنفي و تجاري حوزه شهري متصل به گاز طبيعي در زمان افت فشار گاز شبكه سراسري كشور در مناطق شمال و شمال شرق كشور تا زمان پايداري خطوط انتقال گاز از اهم دستاوردهای حوزه مديريت عمليات شركت پخش فراورده های نفتی به شمار می آید.
تهيه و تدوين دستورعمل هاي اجرايي عرضه فراورده هاي نفتي در جايگاه ها در شرايط بحران و حملات سايبري و قطع سامانه هوشمند سوخت، ارسال فراورده هاي نفتي از انبارها و رسيد در مقاصد مربوطه در شرايط بحران و قطع سامانه هاي مكانيزه انبارها، اقدام های اجرايي در شرايط قطع اينترنت و قطعي سامانه سدف و فروش و در نهایت، ابلاغ دستورعمل ها به تمامی مناطق و مديريت ها و ادارات ستادی، هماهنگي درون و برون سازمانی بين ستاد و مناطق در مسير تردد كاروان ها و خودروهاي شخصي زوار اباعبدالله الحسين(ع)، ساماندهي انشعابات خطوط لوله فرعي در منطقه هرمزگان، انجام پايلوت پلمپ دوقفله در مناطق هرمزگان و فارس، رصد، پايش، كنترل و مديريت عرضه سوخت هواپيمايي از طريق تمامی مراكز سوختگيري هوایی، كنترل مصرف روزانه مجاري عرضه با استفاده از تراكنش هاي پرتکرار و مشكوك و بازبيني با دوربين هاي مدار بسته مستقر در مجاري عرضه و... از جمله فعالیت های دیگری است که در دستور کار مدیریت عملیات شرکت پخش فراورده های نفتی قرار دارد و در حال اجراست.
طرحی با عنوان کهاب (كاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخار بنزين) با هدف مقابله با آلودگی هوا در محدوده انبارهای نفت و جایگاه های عرضه سوخت بنزین و جلوگیری از انتشار بخار و هدرروی بنزین در سال 87 و با اخذ مصوبه هیأت دولت در دستور کار نهادهایی چون وزارت نفت، سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت؛ طرحی که روزانه از تبخیر ۳۰۰ هزار لیتر بنزین جلوگیری می کند. با شروع فعالیت دولت سیزدهم، عزمی راسخ برای تکمیل فرایند اجرایی این طرح ایجاد شد که در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان نماینده وزارت نفت و متولی اصلی اجرای آن، اهتمام ویژه ای نسبت به عملیاتی شدن این طرح وجود داشته است.
هم اکنون 750 جایگاه و هشت هزار و 693 نفتکش به تجهیزات طرح کهاب مجهز شده است. انبار نفت اصفهان و انبار نفت شمال غرب به تجهيزات طرح كهاب مجهز بوده و در حال كار هستند. همچنین بازوهای بارگیری در انبار نفت کرج در حال ارتقا هستند كه دو دستگاه بازوي اصلاحي نيز نصب شده و انبارهاي اراك، اهواز، مشهد و تبريز نیز به تجهيزات طرح كهاب مجهز بوده، به صورت موفق راه اندازي شده و در مرحله نصب بازوها برای دریافت تست بازدهي تحويل موقت است.
اجراي سامانه ديسپچينگ در سه محور، اطلاعات موجودي مخازن انبارهاي نفت، ميترينگ سكوهاي بارگيري و اطلاعات موجودي مخازن جايگاه ها از تير سال 1394 به شركت ملي پخش فراورده های نفتی ابلاغ و هم اكنون اين سامانه در سطح انبارها و جايگاه هاي عرضه سوخت كشور با تكيه بر دانش فني و تجهيزات بومي درحال فعاليت است. اهم فعاليت هاي اين طرح شامل نصب و راه اندازي سامانه ديسپچينگ اطلاعات ميترينگ فراورده در 52 انبار نفت و سامانه ديسپچينگ موجودي مخازن در شش انبار نفت، اخذ تایيديه امنيتي برای تجهيزات مورد استفاده در انبارهاي نفت از آزمايشگاه مورد تایيد سازمان پدافند غيرعامل، نصب و راه اندازي سامانه ديسپچينگ موجودي مخازن 85 باب جايگاه عرضه سوخت شامل 249 مخزن در سال 1402 و در مجموع 717 جايگاه در كل كشور تاكنون، آغاز مراحل اجرايي و عملياتي پياده سازي سامانه ديسپچينگ در 100 جايگاه عرضه سوخت، تدوين طرح امن سازي سامانه ديسپچينگ و سناريوي ارتقای امنيت فيزيكي مركز مانيتورينگ و اتاق سرور طرح ديسپچينگ مطابق با الزامات ابلاغي، برگزاري كارگاه آموزشي «آشنايي و نگهداشت سامانه ديسپچينگ» است که در دست اجرا قرار دارد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است که با ماموریت انتقال کلان مواد نفتی، ایفای نقشی موثر در تامین انرژی بخش های مختلف صنعتی و بهینه سازی اقتصاد ملی را به عهده دارد. چشم انداز شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران دستیابی به جایگاه برترین شرکت در زمینه انتقال کلان، پایدار و ایمن نفت خام و فراورده های نفتی و ارائه خدمات مخابرات صنعتی در خاورمیانه است. همچنین این شرکت با اجرای طرح های توسعه ای در صنعت انتقال نفت از جمله طرح های جدید احداث خطوط لوله، توانسته به ثبت رکورد انتقال ۱۲۸میلیارد لیتر نفت خام و فراورده در کشور دست یابد که این خود، تحولی چشمگیر در صنعت انتقال نفت و فراورده محسوب خواهد شد. نگاهی اجمالی به عملکرد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در سال های اخیر، حاکی از آن است که بیشترین انتقال فراورده در سال ۹۸ با 59.9 میلیارد لیتر انجام شده است. این مقدار در سال ۱۴۰۰ با ۹۰۰ میلیون لیتر افزایش، رکورد انتقال ۶۰ میلیارد و ۹۰۰ میلیون لیتر فراورده را ثبت کرد که بالاترین رقم انتقال فراورده های نفتی در طول عمر خطوط لوله به شمار می آید. از میزان عنوان شده بنزین و گازوییل حدود ۹۰ درصد فراورده انتقالی را به خود اختصاص می دهد و بقیه نیز دیگر فراورده های نفتی است. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران همچنین در زمینه انتقال نفت خام نیز رکوردی تازه را ثبت کرده، به گونه ای که با انتقال 67.9 میلیارد لیتر نفت خام در سال 1401 توانسته است به نتایج چشمگیری در این زمینه دست پیدا کند. همچنین میزان انتقال نفت و فراورده در سال 1402، ۱۳۷ میلیارد لیتر بوده است.
داخلی سازی ۱۰۰ درصدی تجهیزات مورد نیاز صنعت انتقال نفت، توانمندی ساخت توربین های انتقال با توان بالا در داخل کشور، بهره برداری از پروژه جایگزینی خط لوله نظامیه اهواز- سبزآب در سال جاری، اجرای طرح پژوهشی با دانشگاه شریف در زمینه کشف سرقت غیرمجاز از خطوط لوله، پایش خطوط لوله نفت و فراورده با استفاده از پهپاد، افزایش طول عمر خطوط لوله نفت و فراورده کشور با انجام چند فاز پیگرانی های هوشمند، تعمیر اساسی 8 دستگاه توربین با قطعات داخلی و دریافت گواهینامه سیستم مدیریت انرژی در همه مناطق كشور، از دیگر اقدام های مهم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به شمار می آید.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با سابقه 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به شمار می آید. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تمرکز مدیران این شرکت بر تعمیق اولویت های ساختاری و نیز تکمیل پروژه های نیمه تمام سال های گذشته، برنامه ریزی هدفمندی برای بهره مندی حداکثری از منابع داخلی و استفاده از ظرفیت توان سازندگان داخلی انجام شده تا گام های موثری در مسیر اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته شود.
مجریان و دست درکاران اجرای پروژه های ثبت شده در این شرکت نیز اطمینان خاطر داده اند تا این طرح ها در کمترین زمان ممکن به ثمر برسد و برگ زرین دیگری در کارنامه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ثبت شود. طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری، افتتاح بزرگ ترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان، احداث خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس-مهرآران، تکمیل خط لوله مهرآران- رفسنجان، احداث واحد گوگردزدایی از ته مانده ای برج تقطیر پالایشگاه اصفهان، راه اندازی پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران و احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان، از مهم ترین طرح ها و پروژه های اولویت دار شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به شمار می رود.
قرار است اجرای این طرح ها با تامین منابع داخلی و با در نظر گرفتن توان اجرایی شرکت های دانش بنیان و فعالان داخلی تکمیل شود. همچنین تسریع در آماده سازی و پیگیری اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، امضای تفاهمنامه با پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه ارائه خدمات مشاوره و توسعه و تأمین دانش فنی واحدهای فرایندی صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و دیگر صنایع داخلی و خارج از کشور و امضای تفاهمنامه با شرکت پالایش نفت لاوان به منظور انجام خدمات مطالعاتی و مهندسی پروژه احداث پتروپالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکه ای را می توان از اهم اقدام های مهم شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران برشمرد.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی از تولید، شیرین سازی و ارسال ۵۶۱میلیارد مترمکعب گاز شیرین به خطوط سراسری از مرداد ۱۴۰۰ تا پایان خرداد ۱۴۰۳ در دوران فعالیت دولت سیزدهم خبر داد.
احمد باهوش در تشریح عملکرد مجتمع گاز پارس جنوبی این بازه زمانی گفت: تأمین تجهیزات و قطعات حیاتی در مجتمع گاز پارس جنوبی با تمرکز بر توان سازندگان داخلی در اولویت قرار گرفت، به طوری که این مجتمع بزرگ گازی کشور برای سومین بار پیاپی رتبه نخست در همکاری با شرکت های دانش بنیان را در سطح وزارت نفت به دست آورده است.
وی به عملکرد تولید مجتمع گاز پارس جنوبی در سه سال فعالیت دولت سیزدهم اشاره و اعلام کرد: متخصصان و کارکنان پرتلاش مجتمع گاز پارس جنوبی با استفاده از دانش و توان بومی، استفاده ۱۰۰درصدی از کالاهای ایرانی توانستند از آغاز فعالیت دولت سیزدهم (مرداد ۱۴۰۰) تا پایان خرداد امسال بیش از ۵۶۱ میلیارد مترمکعب گاز تولید، شیرین سازی و به خطوط سراسری کشور ارسال کنند.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در ادامه بیان کرد: وضع پالایشگاه های سیزده گانه مجتمع گاز پارس جنوبی از منظر ایمنی و توجه به محیط زیست مناطق پیرامونی در شرایط بسیار مطلوبی است و یکی از اولویت های مهم این شرکت همواره ارتقای سطح ایمنی، بهبود موارد محیط زیستی و پیشگیری از حوادث و صیانت از تأسیسات و نیروی انسانی بوده است.
باهوش به تولید میعانات گازی این مجموعه در ۱۰۰۰ روز فعالیت دولت سیزدهم اشاره و تصریح کرد: از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تا پایان خرداد سال ۱۴۰۳بیش از ۷۳۲ میلیون بشکه میعانات گازی در سراسر پالایشگاه های پارس جنوبی تولید شده و نقش بسیار مهمی در شکوفایی اقتصاد کشور داشته است.
وی با بیان اینکه داخلی سازی و بومی سازی قطعات و تجهیزات راهبردی پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی در سه سال اخیر یکی از شاخصه های افتخار بزرگ ترین مجتمع گاز کشور است، گفت: این مجتمع سابقه ای ارزشمند و بزرگ در فناوری و بومی سازی دارد و بر همین اساس وابستگی ها را به صورت کامل قطع و بر توانمندسازی شرکت های دانش بنیان، بار اولی ها و سازندگان ایرانی تمرکز کردیم.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی همچنین به تولید محصول گوگرد در 3 سال فعالیت دولت سیزدهم اشاره کرد و افزود: در این مدت بیش از یک میلیون ۸۶۰ هزار تن گوگرد دانه بندی شده مرغوب تولید شده است.
به گفته باهوش، در همین بازه زمانی فعالیت دولت سیزدهم، تولید بیش از ۹ میلیون و ۸۲۰ هزار تن پروپان، ۶ میلیون و ۹۵۰ هزار تن بوتان و ۷میلیون و ۱۰۰ هزار تن اتان با موفقیت ثبت شده است.وی یادآور شد: کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی در سایه همدلی، کارگروهی و تکیه بر دانش نوآورانه برای عزت و شکوفایی کشور بهترین دستاوردها را در این مدت رقم زدند.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از راه اندازی واحدهای فرایندی ارتقای کیفیت محصولات فاز ۲ پالایشگاه آبادان در آینده نزدیک خبر داد و گفت: بزرگ ترین واحد هیدروکراکر خاورمیانه و غرب آسیا در این پروژه به منظور تولید فرآورده های سبک و با ارزش افزوده بیشتر به بهره برداری رسید.
فرهاد احمدی اظهار کرد: با راه اندازی بزرگ ترین واحد هیدروکراکر (شکست کاتالیستی)، پالایشگاه آبادان محصولات مرغوب و با استاندارد یورو ۵ منطبق با استانداردهای جهانی محیط زیست تولید می کند. ظرفیت این واحد روزانه ۴۲ هزار بشکه است که با راه اندازی آن گازوئیل سنگین تولیدی پالایشگاه آبادان ۴۲ هزار بشکه کاهش می یابد و به محصولات سبک و باارزش گاز مایع، نفتای سنگین و سبک شیرین، سوخت هواپیما و نفت گاز یورو ۵ تبدیل می شود و افزون بر ایجاد ارزش افزوده، به سبد محصولات این پالایشگاه تنوع می بخشد.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت تأکید کرد: واحدهای فرایندی ارتقای کیفیت فاز ۲ طرح توسعه پالایشگاه آبادان شامل واحد هیدروژن با ظرفیت ۷۵ میلیون فوت مکعب، واحد آمین با ظرفیت ۱۷ میلیون فوت مکعب، آب ترش با ظرفیت ۲ هزار و ۱۶۸ تن، واحد استحصال گوگرد با ظرفیت روزانه ۵۸۰ تن و سایر واحدهای جانبی است که با راه اندازی آن افزون بر جبران بخشی از ناترازی سوخت کشور، فرایند صادرات محصولات نیز آغاز خواهد شد.
احمدی تصریح کرد: بخش دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان موسوم به فاز ۲ تا حدود ۴۲ ماه آینده احداث می شود و به بهره برداری می رسد.
وی همچنین با اشاره به اشتغال زایی بیش از ۷ هزار نفر از نیروهای بومی خوزستان در طول ساخت و بهره برداری از این طرح ملی افزود: این طرح بسیار عظیم در دل پالایشگاه زنده و در قلب شهر آبادان اجرا شده و با حساسیت های زیست محیطی ویژه ای همراه است، به همین دلیل بزرگ ترین واحدهای بازیافت و جامدسازی گوگرد به ظرفیت روزانه ۵۸۰تن، بلندترین مشعل های پالایشگاهی به ارتفاع بیش از ۱۲۵ متر و کامل ترین تجهیزات ایمنی در این طرح استفاده شده است.
احمدی با قدردانی از تلاش های مهندسان، متخصصان، دست اندرکاران، پیمانکاران و عوامل اجرایی در تمام مراحل اجرا و راه اندازی این طرح بزرگ ملی در شرایط تحریم های ظالمانه، ریزگردها، اپیدمی کرونا و گرمای بی سابقه ۷۰ سال گذشته در خوزستان گفت: شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان بازوی مهندسی و اجرایی صنعت پالایش نفت کشور، نقش حیاتی در زنجیره تولید و انتقال فرآورده های نفتی و احداث صنایع پایین دستی صنعت نفت دارد.
طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان که با توجه به طرح های بازسازی و نوسازی پالایشگاه آبادان به فاز ۲ معروف است، شامل پروژه های متعدد افزایش ظرفیت و ارتقای کیفیت می شود که از سال ۱۳۹۶ به دو بخش تقسیم شده و عملیات اجرایی بخش اول با اعتباری معادل یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون یورو به اتمام رسید و اعتبار مورد نیاز بخش دوم بالغ بر یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون یورو پیش بینی می شود.
در بخش نخست از فاز دوم تعداد زیادی واحدهای فرایندی نظیر بزرگ ترین واحدهای تقطیر اتمسفریک نفت خام به ظرفیت روزانه ۲۱۰هزار بشکه، بزرگ ترین واحد تقطیر در خلأ به ظرفیت ۱۰۰ هزار بشکه، واحدهای بازیافت گاز مایع، تولید نیتروژن مایع، تولید هوای فشرده، برج های خنک کننده آب در سال ۱۴۰۱ تکمیل شدند و در مدار تولید قرار گرفتند. واحدهای باقیمانده این بخش شامل واحد تولید و خالص سازی هیدروژن، واحد هیدروکراکر، واحدهای تصفیه آب ترش، تصفیه گاز ترش با آمین، بازیافت گوگرد و جامدسازی گوگرد، تولید آب صنعتی و مخازن هم اکنون تکمیل شده و در حال راه اندازی هستند.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با تجربه بیش از ۵۰ سال به عنوان بازوی مهندسی و اجرایی پروژه های شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در زمینه احداث طرح های پالایشگاهی، پتروپالایشگاهی، خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی، ساخت مخازن و انبارهای نفتی، اسکله ها، تأسیسات زیربنایی و جانبی نفتی و مشاوره های مهندسی فعالیت می کند.
این شرکت در مدیریت اجرایی، مدیریت مهندسی، مدیریت مالی، پیمانی و حقوقی پروژه ها، به بلوغ و توانمندی در احداث و بهره برداری از صنایع نفتی دست یافته است. دارا بودن استانداردهای جامع مهندسی (NIOEC SPECIFICATIONS)، مهم ترین میراث ماندگار و گرانبهاترین دارایی معنوی این شرکت محسوب می شود که در تمام پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
شرکت پایانه های نفتی ایران:
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: نگهداری و تعمیرات اساسی تجهیزات، ضرورت انکارناپذیر صادرات پایدار و عملیات ایمن در این شرکت است.
عباس غریبی با اشاره به برخی پروژه ها و تأسیسات حیاتی همچون خطوط لوله زیردریایی و خشکی، مخازن ذخیره سازی و اسکله های صادراتی و گوی های شناور گفت: با تدابیر و برنامه ریزی انجام شده از سال گذشته تاکنون، در حوزه نگهداری و تعمیرات زیرساخت های راهبردی ۵۱ پروژه مهم با اعتبار افزون بر ۱۳ هزار میلیارد ریال در دستور کار قرار گرفته است.
وی در نشست با رؤسای ادارات نگهداری و تعمیرات پایانه نفتی خارگ بر اهمیت نقش نگهداری و تعمیرات در آماده به کار نگه داشتن تأسیسات و تجهیزات تأکید کرد و افزود: نقش مجموعه نگهداری و تعمیرات در تحقق این مهم بسیار تعیین کننده و حساس است و همکاران تلاشگر این مجموعه با درک صحیح از این موضوع، سال گذشته ۱۰ فقره از این پروژه ها را تکمیل کردند و به بهره برداری رساندند.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ادامه داد: شرکت پایانه های نفتی ایران با توجه به مأموریت ها در زمینه ذخیره سازی، اندازه گیری و صادرات نفت خام و میعانات گازی، نقش مهمی در زنجیره ارزش شرکت ملی نفت ایران ایفا می کند، بنابراین ارتقای توانمندی های عملیاتی برای تضمین افزایش تولید و انجام صادرات پایدار نفت همیشه در دستور کار است.
غریبی تأکید کرد: سال گذشته کارها چارچوب خوبی پیدا کرد و ریل گذاری انجام شد و با اخذ اعتبارات، کارها شتاب گرفت.
وی با تأکید بر توجه به مقررات و دستورعمل های ابلاغی افزود: مقررات صنعت نفت حاصل سال ها دانش و تجربه است که اگر برای راه اندازی کارخانه، پروژه یا تجهیز جدید براساس مقررات و راهکارهای نفت حرکت شود، نتیجه مطلوب حاصل خواهد شد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ادامه داد: تیم مدیریت شرکت در کنار کارکنان است و در طول یک سال گذشته بارها مشکلات نیروی انسانی شرکت ازجمله ساختار سازمانی و سقف حقوق، مزایا، بهبود و ارتقای خدمات رفاهی و... در نشست های مختلف با مدیران ارشد وزارت و شرکت ملی نفت ایران مطرح و پیگیری شده است که به حل این مشکلات بسیار امیدواریم.
غریبی با بررسی مهم ترین چالش ها و مسائل حوزه نگهداری و تعمیرات گفت: تلاشگران این مجموعه در زمان های مختلف توانایی خود را به خوبی نشان داده اند و هرجا که ضعف تکنولوژی با توجه به محدودیت های داخلی و بیرونی سد راه شده است، کارکنان متخصص امور فنی با ازخودگذشتگی و نوآوری راهگشا بوده اند.
مهدی باقری، سرپرست نگهداری و تعمیرات این شرکت نیز بیان کرد: با حمایت مدیریت ارشد شرکت از سال ۱۴۰۲ تاکنون، همسو با عملیاتی بودن زیرساخت های راهبردی شامل خطوط لوله زیردریایی و خشکی، مخازن ذخیره سازی و اسکله های صادراتی و گوی های شناور، ۵۱ پروژه در دستور کار قرار گرفت که در این مدت ۱۰ پروژه تکمیل شد و به بهره برداری رسید و ۲۳ پروژه های فعال در مرحله اجرا داریم و بقیه هم در مراحل تشریفات مناقصه و تصویب خواهی اعتبار هستند.
وی افزود: پارسال هزینه کرد از محل بودجه جاری نگهداری و تعمیرات ۴۵۰درصد نسبت به سال پیش افزایش و رشد داشته که پیشرفت قابل ملاحظه ای بوده و از انجام فعالیت ها و اقدام های پروژه ای چشمگیر از محل اعتبارات جاری حکایت دارد و بیانگر تحرک و پویایی همه ارکان سازمان است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
مدیر منطقه فارس شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: حجم انتقال در این منطقه در سه ماه نخست سال با بیش از ۸۰۰ میلیون لیتر نفت خام و ۱۰۰ میلیون لیتر میعانات گازی به استان های همجوار، نسبت به مدت مشابه پارسال ۲درصد افزایش یافته است.
علیرضا عطار با بیان اینکه خطوط لوله نفت خام و میعانات فارس حدود ۱۰ درصد از کل خطوط لوله انتقال نفت خام کشور را شامل می شود، افزود: ظرفیت انتقال در این منطقه روزانه حدود ۱۰۵ هزار بشکه معادل استفاده از ۵۰۰ تانکر جاده ای ۳۰ هزار لیتری و ۸۰۰ نفر ساعت کار شبانه روزی است.
وی با بیان اینکه این منطقه دارای سه خط ورودی از مبدأ شرکت نفت و گاز گچساران و زاگرس جنوبی به پالایشگاه شیراز است، تصریح کرد: مقدار انتقال نفت خام خط ۱۰ اینچ گچساران شیراز در سه ماه نخست سال ۱۴۰۳، بیش از ۴میلیون و ۴۱۷ هزار بشکه (معادل ۴۷ هزار و ۵۰۵ بشکه در روز) بوده است که نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲، ۴۴درصد افزایش داشته که این موضوع با تزریق مواد روان کننده حاصل شده است.
مدیر منطقه فارس ادامه داد: مقدار انتقال میعانات گازی خط ۸ اینچ دالان به شیراز در سه ماه نخست سال ۵۳۰ هزار و ۲۷۱ بشکه در روز و مقدار انتقال نفت خام خط ۱۰ اینچ سروستان به شیراز، روزانه به میزان ۴۹۲ هزار و ۱۵۷ بشکه معادل ۵ هزار و ۲۹۲ بشکه در روز بوده است.
عطار با اشاره به اینکه این منطقه یکی از مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است، گفت: منطقه فارس در سال ۱۳۵۲ به منظور تأمین نفت خام پالایشگاه شیراز تأسیس و در دو بخش خطوط لوله و مخابرات فعالیت می کند.
شرکت پتروشیمی فن آوران با نماد «شفن» در بازار سرمایه، با تولید حدود ۱۵ هزار تن اسید استیک در خرداد، رکوردی تازه در حجم تولید این محصول باارزش از بدو راه اندازی مجتمع تاکنون ثبت کرد.
این رکورد تولید که همسو با تحقق شعار سال و سیاست افزایش تولید با توان مهندسان و متخصصان شرکت به ثبت رسیده است، می تواند افزون بر تحقق تولید با بیش از ظرفیت اسمی در شرکت پتروشیمی فن آوران و ثبت بالاترین حجم تولید اسیداستیک طی ۱۸ سال فعالیت مجتمع، سود قابل توجهی را نیز برای سهامداران «شفن» به ارمغان آورد.
واحد اسید استیک شرکت پتروشیمی فن آوران به منظور تولید سالانه ۱۵۰ هزار تن اسید استیک با خوراک سالانه ۸۲ هزار تن متانول و ۸۲ هزار تن گاز منوکسیدکربن طراحی و اجرا شده است و این محصول باارزش افزون بر کاربرد در تولید وینیل استات مونومر، در فرایند تولید محصولاتی مانند عطر الیاف مصنوعی، منسوجات، جوهر رنگ، بطری نوشیدنی های مختلف، لاستیک، پلاستیک، سموم دفع آفات، چسب های چوبی، فیلم های عکاسی و... نیز به کار می رود.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: بهره برداری از فاز نخست ترمینال، مخازن نفتی و پتروشیمیایی فراسکو، واحدهای پنتااریتریتول و پارافرمالدهید پتروشیمی نخل آسماری، پایانه ذخیره سازی و صادراتی نفت جی چابهار و فاز دوم مخازن ذخیره سازی نفت قشم، سالانه ۱۳۰ میلیون دلار ارزآوری خواهد داشت و تا ۵۰ میلیون دلار مانع خروج ارز از کشور می شود.
عبدالحسین بیات، دوشنبه چهارم تیرماه، در حاشیه آیین بهره برداری پروژه های صنعت نفت بیان کرد: خلق منابع درآمدی پایدار از مسیر صادرات، یکی از اهداف صندوق های بازنشستگی صنعت نفت است. وی افزود: چهار طرح صندوق ها که امروز با حضور سرپرست ریاست جمهوری و وزیر نفت به بهره برداری رسید، هر کدام دارای هدف صادراتی هستند. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت گفت: با صادرات پنتااریتریتول پتروشیمی نخل آسماری، سالانه حدود ۲۰ میلیون دلار، برای کشور و صندوق ها ارزآوری ایجاد خواهد شد.
بیات ادامه داد: طرح پارافرمالدهید پتروشیمی نخل آسماری حدود ۵ میلیون دلار و فاز نخست ترمینال نفتی فراسکو عسلویه نیز سالانه ۸۰ میلیون دلار، برای سرمایه گذار ارزآوری خواهند داشت.
وی تصریح کرد: همچنین پایانه ذخیره سازی و صادراتی قیر نفت جی در چابهار، سالانه حدود ۲۵ میلیون دلار ارزآوری خواهد داشت و طرح مخازن ذخیره سازی نفت در قشم، سالانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون دلار مانع خروج ارز کشور می شود. رئیس هیئت رئیسه صندوق های صنعت نفت اعلام کرد: مجموع ارزآوری فعالیت صادرات محور طرح های امروز مرتبط با صندوق ها، سالانه حدود ۱۳۰ میلیون دلار در سال خواهد بود.
بیات افزود: طرح هایی مانند پتروشیمی هنگام که از سوی هلدینگ خلیج فارس انجام شده است، به طور غیرمستقیم، سودآوری برای صندوق ها به عنوان یکی از سهامداران هلدینگ خواهد داشت.
وی یادآور شد: بهره برداری از این طرح ها برای اقتصاد کشور، اهمیتی مضاعف خواهد داشت؛ چون این فعالیت ها در بخش غیردولتی صنعت نفت به سرانجام رسیده و صندوق نفت به عنوان بنگاه اقتصادی مردمی، سرمایه گذار و مجری آنها بوده است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: جهادگران اقتصادی این شرکت در دوران جنگ تحمیلی و تحریم اقتصادی با تفکر و روحیه بسیجی از خود رشادت های بزرگی به یادگار گذاشتند و با همین تفکر پس از آن اقدام های بزرگی را رقم زده اند.
عباس غریبی در آیین معارفه فرمانده پایگاه بسیج محمد رسول الله(ص) پایانه نفتی خارگ اظهار کرد: نام بسیج، تجلی و تبلور همه آرمان های انقلاب اسلامی است. هرکجا نظام و میهن اسلامی خواسته، بسیج در میدان بوده و امروز هم اگر افتخار و عزت و اقتداری داریم، از مجاهدت های تلاشگرانی است که بسیجی وار تلاش می کنند.
وی ادامه داد: جزیره خارگ به عنوان نماد مقاومت صنعت نفت، در طول گذار خود در سه مقطع در نظام سیاسی کشور تأثیرگذار بوده و کارکنان صنعت نفت و مردم در سه مقطع زمانی در این جزیره خوش درخشیدند، اول در مقطع پیروزی انقلاب و در سال ۵۷ که با بستن شیرهای نفت عملاً خط بطلانی بر رژیم شاهنشاهی کشیدند.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران افزود: این حماسه آفرینان در دوران دفاع مقدس نیز با وجود بمباران های سهمگین اجازه قطع جریان صادرات برای حتی یک روز را ندادند و در آن شرایط اقتصادی توانستند اقتصاد کشور را حفظ و از دفاع مقدس پشتیبانی کنند. در دوران تحریم های همه جانبه نیز خوش درخشیدند و مانع قطع جریان صادرات شدند.
غریبی اظهار کرد: کارکنان شرکت پایانه های نفتی ایران در خط مقدم جبهه اقتصادی کشور قرار دارند و با مجاهدت و ایثارگری در مسیر انجام مأموریت های شرکت خوش درخشیده اند و مأموریت اصلی شرکت را که دریافت، ذخیره سازی، اندازه گیری، صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور است در گستره خلیج فارس و دریای عمان به صورت جهادی، با رعایت استانداردها به خوبی انجام می دهند.
وی به انتخابات هشتم تیرماه اشاره کرد و گفت: حضور و مشارکت حداکثری و هوشمندانه مردم در انتخابات ریاست جمهوری متضمن امنیت ملی و تشکیل دولتی قدرتمند است.
مدیر تولید و عملیات شرکت و نفت و گاز پارس با اشاره به نیاز صنعت نفت به نیتروژن برای پاکسازی خطوط لوله آغشته به مواد هیدروکربوری گفت: با توجه به این نیاز، ساخت واحد تولید نیتروژن در پارس جنوبی با بهره گیری از توان شرکت های دانش بنیان داخلی در دو سال انجام شد.
علیرضا ریخته گر دزفولی با اشاره به اینکه نیتروژن در بخش های مختلف صنعت نفت کاربردهای فراوانی دارد، افزود: یکی از موارد استفاده از نیتروژن برای خنثی سازی خطوط لوله ای است که به مواد هیدروکربوری آغشته شده اند.
وی ادامه داد: زمانی که بخواهیم خطوط لوله را از این مواد پاک و خط را برای تعمیرات آماده کنیم، از نیتروژن استفاده می شود.
مدیر تولید و عملیات شرکت و نفت و گاز پارس با اشاره به اینکه پیش از این از واحد تولید نیتروژن سکوی فاز یک پارس جنوبی برای تأمین نیتروژن مورد نیاز خود استفاده می کردیم، گفت: در این واحد سیلندرهای مورد نیاز نیتروژن برای استفاده در سایر سکوها نیز پر و ارسال می شد. ریخته گر دزفولی تصریح کرد: به مرور زمان با توسعه پارس جنوبی و افزایش تعداد سکوها، این واحد دیگر امکان پاسخگویی به نیاز نیتروژن منطقه را نداشت. از سوی دیگر، ازآنجاکه از واحد تولید نیتروژن سکوی فاز یک با تمام ظرفیت استفاده می کردیم، دفعات خرابی این واحد افزایش یافته بود. وی تأکید کرد: بر این اساس، تصمیم مقطعی گرفته شد تا سیلندرهای نیتروژن را افزون بر واحد تولید نیتروژن سکوی فاز یک، از بیرون از منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس تأمین کنیم و این سیلندرها را برای پر کردن به خارج از منطقه بفرستیم.
مدیر تولید و عملیات شرکت و نفت و گاز پارس با اشاره به اینکه این رویه ادامه داشت، افزود: به مرور زمان مشکلات گمرکی برای جابه جایی سیلندرها از منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به بیرون از آن ایجاد شد، همچنین مسافت طی شده برای پر کردن سیلندرها به بوشهر و گناوه نیز هزینه های زیادی به شرکت تحمیل می کرد. ریخته گر دزفولی با بیان اینکه به این نتیجه رسیدیم که یک واحد تولید نیتروژن در مجموعه ایجاد کنیم، ادامه داد: در بررسی های اولیه مشخص شد با توجه به هزینه هایی که برای تأمین نیتروژنِ موردنیاز می شود، بازگشت سرمایه ساخت یک واحد نیتروژن یک ساله خواهد بود.
وی گفت: با امکان سنجی و استفاده از توان شرکت های دانش بنیان داخلی، مناقصه ساخت واحد تولید نیتروژن برگزار شد و شرکت هوایار به عنوان برنده مناقصه، ساخت واحد نیتروژن را آغاز کرد. مدیر تولید و عملیات شرکت و نفت و گاز پارس تأکید کرد: پروسه ساخت در مدت دو سال انجام شد و این واحد اکنون در مکان موردنظر نصب و عملیاتی شده و در اختیار مدیریت تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس قرار گرفته است.
ریخته گر دزفولی افزود: این واحد تأمین نیتروژن بخشی از سکوهای دریایی را افزون بر واحد تولید نیتروژن فاز یک به عهده دارد و پشتیبان آن است.
وی مقدار سرمایه گذاری انجام شده برای احداث واحد تولید نیتروژن را ۱۲ میلیارد و ۳۹۰ میلیون تومان اعلام و تصریح کرد: ظرفیت این واحد ۱۱۰ نرمال مترمکعب در ساعت است و فشار عملیاتی برای پر کردن سیلندرها ۲۰۰ بار پیش بینی شده است.
تفاهم نامه اجرای گام دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه نفت آبادان (فاز ۲) بین شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و شرکت پالایش نفت آبادان امضا شد.
پالایشگاه آبادان براساس این تفاهم نامه یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون یورو برای تکمیل طرح توسعه و تثبیت ظرفیت این پالایشگاه سرمایه گذاری خواهد کرد.
با اجرای بخش دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان شامل مخازن، واحدهای آب و بخار و بزرگ ترین واحدهای فرایندی شامل تصفیه نفتا به ظرفیت روزانه ۶۵ هزار بشکه، نفت سفید به ظرفیت روزانه ۴۵ هزار بشکه، واحد تصفیه نفت گاز به ظرفیت روزانه ۹۰ هزار بشکه، سی سی آر به ظرفیت ۴۶ هزار تن و ایزومریزاسیون به ظرفیت روزانه ۲۰ هزار بشکه به بهره برداری می رسد.
از مهم ترین اهداف این پروژه کیفی سازی و ارتقای کیفیت محصولات تولیدی پالایشگاه نفت آبادان ازجمله تولید روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین یورو ۵، بیش از ۱۵ میلیون لیتر گازوئیل یورو ۵ و روزانه ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر نفت سفید خواهد بود.
عملیات اجرایی طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان از سال ۱۳۹۶ آغاز شده است که بخش نخست آن اسفند همان سال (۱۴۰۱) از سوی رئیس جمهوری شهید افتتاح و راه اندازی شد و بخش تکمیلی آن نیز هم اکنون در حال راه اندازی است.
شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد
شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد و شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی به منظور هم افزایی و ارتقای همکاری های پژوهشی و استفاده از ظرفیت های علمی و فنی متقابل تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
یحیی فیضی، مدیرعامل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد در این باره توضیح داد: این پالایشگاه به عنوان تنها مجتمع گازی در خطه شمال و شمال شرق کشور با اتکا به دانش روز مهندسان جوان و متخصصان خود نقش ویژه ای در فرآورش و تولید گاز و تأمین سوخت موردنیاز صنایع کشور به ویژه نیروگاه های تولید برق دارد.
وی افزود: این شرکت همچنین به منظور عمل به منویات مقام معظم رهبری و حمایت از نخبگان جامعه طی سال های گذشته گام های مؤثری را در حوزه تولید و حمایت از شرکت های دانش بنیان و جوانان این مرزوبوم برداشته و اهداف مدنظر در حوزه ارتباط صنعت و دانشگاه و همکاری مشترک با دیگر سازمان ها و صنایع دولتی و بخش خصوصی را با جدیت دنبال می کند.
مدیرعامل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد با بیان اینکه این پالایشگاه و شرکت توزیع نیروی برق استان در بسیاری از این حوزه ها، اهداف و اقدام های مشترکی دارند، تصریح کرد: مدیریت دارایی های فیزیکی، استفاده از ظرفیت های علمی و تخصصی در حوزه هوشمندسازی، استفاده از تجربیات کارشناسان در حوزه آی تی، زیرساخت های شبکه، زیرساخت های مخابراتی و امنیت اطلاعات، استقرار سیستم های تعالی سرمایه انسانی، برگزاری سمینارها و کارگاه های آموزشی، استقرار نظام های نوین مدیریتی، به ویژه در حوزه مدیریت تعالی، مدیریت دانش و تجربیات کارکنان بخشی از مهم ترین بندهای تفاهم نامه همکاری مشترک بین دو شرکت است. علیرضا خدابنده، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی نیز ضمن برشمردن فرصت های همکاری متقابل و فی مابین دو شرکت که نقش ویژه ای در حوزه تأمین انرژی استان دارند، از اقدام ها و اهتمام شرکت ملی گاز و شرکت های تابع آن به ویژه شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در حمایت از همکاری های فنی و تخصصی با رویکرد فناورانه و نوآوری قدردانی کرد.
در نشست آموزشی شکاف بین نسلی تاکید شد
مشعل نشست آموزشی شکاف بین نسلی در سه دوره از سوی امور زنان و خانواده وزارت نفت برگزار شد. در نشست نخست، شکاف بین نسل ها و تفاوت در ساختار خانواده، جلسه دوم محور تحولات به وجود آمده در معنای خانواده و جلسه سوم شکاف نسل ها در فرایند مدرنیته جوامع اختصاص از زوایای مختلف تحلیل شد. گزارش نخستین نشست در شماره 1155 مشعل منتشر شد. در ادامه گزارش مباحث مطرح شده در نشست را می خوانید.
بخشی عظیمی از فعالیت های امور زنان و خانواده وزارت نفت براساس ماموریت های سازمانی به خانواده ها اختصاص داده شده است. در این میان هر چه سطح سواد و دانش خانواده ها افزایش یابد، به همان میزان شاهد بازخورد آن در سازمان ها و جامعه خواهیم بود. در این باره مریم مقدسی، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده گفت: یکی از هفت کارگروه تخصصی این واحد، آموزش است و برای برگزاری دوره های آموزشی واحد امور زنان و خانواده وزارت نفت، کد آموزشی دریافت شده است و همه دوره هایی که تا پایان سال برگزار می شود، بر اساس همین کدهای آموزشی خواهد بود و در آن افراد حاضر در نشست ها در سیستم آموزشی ثبت می شوند.
به گفته او، به طور قطع هرچه آگاهی خانواده افزایش یابد، بازخورد آن را افزون بر محیط خانواده، در سازمان ها و جامعه نیز شاهد خواهیم بود که برای تحقق آن دوره های آموزشی بر اساس نیاز خانواده ها تعریف و تا پایان سال این دوره ها را برگزار خواهیم کرد.او با اشاره به نشست آموزشی «شکاف بین نسلی» گفت: محور این نشست موضوع هایی است که در خانواده ها و فرزندان آنها شاهد هستیم. هرچه این شکاف را کمتر کنیم، شاهد تحکیم بنیان خانواده خواهیم بود.
او با اشاره به برگزاری نشست روز خانواده در 12 تیرماه گفت: در عصر حاضر پدرها و مادرها به دلیل مشغله شغلی 7 تا 8 ساعت در روز از فرزندانشان دور هستند که می توانند با آگاهی از ساعت های باقی مانده روز جهت تعامل میان افراد خانواده استفاده کنند؛ به مناسبت روز خانواده در تاریخ های 10 و 11 تیرماه نیز نشستی برگزار خواهیم کرد.
به گفته مقدسی، یکی از راه های افزایش تعامل میان افراد خانواده، بالا بردن سطح دانش و آگاهی آنهاست و حضور در دوره های آموزشی که از سوی مشاور امور زنان و خانواده برگزار می شود، می تواند بسیار کمک کننده باشد.
محمدمهدی لبیبی، جامعه شناس در این نشست آموزشی گفت: هرگاه اسم وزارت نفت را می شنویم، ناخودآگاه ذهنمان به سمت مسائل فنی می رود، اما وقتی وارد بدنه آن می شویم، شاهد نقش امور زنان و خانواده در این وزارتخانه هستیم، این نشان از اهمیت بالای تحکیم خانواده در این صنعت دارد.
او با اشاره به برگزاری سه دوره نشست آموزشی «شکاف بین نسلی» ادامه داد: بازخوردی که از حاضرین در این نشست آموزشی گرفتم، بسیار مثبت بود و شاهد یادداشت برداری حین مباحث مطرح شده بودم. بنده نیز به دنبال بازگویی و تحلیل برخی موارد مرتبط با موضوع نشست آموزشی شکاف بین نسلی بودم.
لبیبی افزود: در جلسه نخست، اصطلاحات شکاف و گسست نسلی بررسی شد؛ در نشست دوم به تفسیر شکاف نسل ها و تفاوت معنایی آن پرداخته و روی موضوع تغییر تعریف خانواده در جوامع امروزی تاکید شد و در نشست سوم، افزون بر جمع بندی موضوعات، مفاهیم جهانی شدن و تاثیر آن روی خانواده ها بررسی شد.
او ادامه داد: در جوامع امروز موضوع مدرنیته و پست مدرنیته مطرح است و باید در باره آنها به صورت ساده صحبت شود؛ اینکه می گوییم انسان امروز، انسان مدرنی است باید این مفهوم نیز مدنظر قرار گیرد که چه تفاوتی میان انسان سنتی و انسان مدرن وجود دارد.
لبیبی گفت: علاوه بر موضوع شکاف نسل ها که بسیار مهم و حائز اهمیت است، دوره های دیگری با موضوع ازدواج و طلاق و مهاجرت نخبگان نیز می تواند از سوی مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده برای این موضوعات نیز دوره های آموزشی برگزار شود.
این استاد جامعه شناس با بیان اینکه روش تحقیق در صنایع با تحقیق در علوم اجتماعی بسیار متفاوت است ادامه داد: این تفاوت می تواند از سوی مشاور امور زنان و خانواده در قالب برگزاری دوره های آموزشی تعریف و آموزش داده شود.
سیده عقیله محمدی، رئیس کارگروه آموزش مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت با حضور در این نشست آموزشی گفت: تلاش داریم تا برای کارکنان یک سازمان دوستدار خانواده تشکیل دهیم و تحقق آن همراهی کارکنان را می طلبد.او ادامه داد: برخی مباحث و برنامه ها بر اساس اسناد بالادستی تکلیف شده است که در امور زنان و خانواده تلاش بر اجرای آنها داریم. هرچه سطح آگاهی خانواده در تعامل با یکدیگر افزایش یابد، به همان میزان تاثیر آن را در محیط کار شاهد خواهیم بود.
رئیس کارگروه آموزش مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت با بیان اینکه مکلف به تربیت فرزندانمان هستیم و آنان هر چه در این زمینه آگاه تر باشند، به همان میزان فرزندان بهتری را تحول جامعه خواهند داد.
محمدی با بیان اینکه امور زنان و خانواده، ماموریت تحکیم بنیان خانواده را دارد و برای تحقق این امر آموزش را مبنا قرار داده است، ادامه داد: برای آموزش کارگروهی در امور زنان و خانواده تشکیل شده است که بر مبنای آن نیازهای آموزشی مختلف احصا می شود. در این کارگروه مهم ترین مباحث مربوط به چالش ها و تحولات خانواده بحث و بررسی می شود.
او با بیان اینکه در گام نخست کارگروه آموزشی رویکردهای کلان با هدف دستیابی مشارکت کنندگان به فهم و درک قابل توجه از بنیان خانواده تشکیل شد، افزود: برای افزایش درک مشترک میان اعضای خانواده، نشست آموزشی شکاف بین نسلی را در سه نوبت برگزار کرده ایم.
بهد اشت و د رمان مرد م و کارگران ایرانی د ر آغاز کشف نفت
مشعل صنعت نفت با ورود به جامعه ایران تحولات زیاد ی را به همراه د اشته است. این صنعت به واسطه حضور شرکت های خارجی آخرین امکانات روزآمد د نیا را با خود به ایران آورد و تغییرات زیاد ی را به خصوص د ر حوزه امکانات زند گی و بهد اشت ایجاد کرد . با آغاز کار شرکت نفت د ر منطقه نفتی خوزستان، حواد ث متعد د ی د ر حین انجام کار برای کارگران و مستخد مان د ر بخش های مختلف پیش می آمد که حضور یک تیم پزشکی د ر حوزه کار را ضروری می ساخت. شرکت نفت از همان ابتد ای کار د ر چاه های تازه اکتشاف شد ه همراه با کاد ر فنی و مهند سی حفاری و تجسس نفت، پزشک و د ستیار پزشک نیز استخد ام کرد . فرد ی به نام «د کتر یانگ» به عنوان پزشک ارشد و مد یر تیم پزشکی شرکت نفت با جد یت به راه اند ازی یک سیستم سیار د رمانی اقد ام کرد که علاوه بر د رمان کارگران به ارائه خد مات پزشکی به مرد م بومی غیر مستخد م شرکت نفت نیز می پرد اخت.
سیاست شرکت بر این مبنا بود که نه تنها به معالجه و د رمان خارجی ها بپرد ازد ، بلکه به مرد می که اطراف یا نزد یکی تأسیسات شرکت بود ند ، توجه کند . این موضوع بیشتر برای کسب وجهه و شهرت میان مرد م منطقه بود . آنطور که د ر نوشته مد یران شرکت نفت آمد ه است: «هد ف از معالجه مرد م از سوی د کتر یانگ و همکارانش، ایجاد ارتباط د وستانه با مرد م بود ه است، اگرچه چند ان به این مقصود نائل نیامد ه و نتوانسته اند د وستی عشایر و اهالی خوزستان را نسبت به اروپاییان جلب کنند و همچنان مرد م با آنان رفتار غیرد وستانه د اشته اند .
اما با استناد به اسناد و مد ارک سیستم نسبتاً گسترد ه، مراقبت های بهد اشتی عمومی از سوی د کتر یانگ پایه گذاشته شد و د ر مقبولیت انگلیسی های شرکت نفت د ر میان مرد م بومی منطقه و تنها پس از گذشت ۷ ماه از ورود د کتر «یانگ» به ایران تا ژانویه ۱۹۰۸ توسط او تاثیر فراوان د اشت و د ستیارانش ۳۸۰۰ بیمار را معاینه کرد ند و بسیاری از آنها تحت عمل جراحی قرار گرفتند .»
هنگام شروع به کار شرکت نفت د ر کنار چاه های نفت و خطوط لوله، د رمانگاه هایی د ر نزد یکی محل کار کارگران و تأسیسات نفتی راه اند ازی شد . علاوه بر آن د رمانگاه های سیار و اورژانس نیز د ر مسیر شعبه ها و حوزه های مختلف کارگاه ها و تاسیسات نفتی مسجد سلیمان تا آباد ان وجود د اشت. این د رمانگاه های سیار برای د رمان بیماران سرپایی از سوی پزشکان شرکت نفت، به ویژه د کتر یانگ پزشک ارشد و حاذق کمپانی ایجاد شد .
توصیه های بهد اشتی، مشاوره رایگان، تجویز د اروی رایگان و حتی جراحی های فراوان که روی بیماران انجام می شد ، محبوبیت این پزشک را نزد مرد م، شیوخ عرب و خوانین عشایر تضمین می کرد . حتی شاید روزهای اول، مرد م شرکت نفت را فقط به خاطر «حکیم سفید » تحمل می کرد ند . او که به زبان فارسی مسلط بود ، با بیماران و مرد م بومی به خوبی ارتباط برقرار کرد ه و طی یک ماه موفق به د رمان ۶۸۱ بیمار شد که از این جمع، تعد اد ۲۹۰ نفر از آنان مشمول عمل های جراحی شد ه بود ند . طبق آمار ثبت شد ه تنها 390 نفر از این بیماران مستخد م شرکت نفت و بقیه مرد م بومی غیرمستخد م بود ند که تحت د رمان قرار گرفتند .
د ر نتیجه پیگیری های شرکت نفت، سرانجام د ر سال ۱۹۰۹میلاد ی، بیمارستان مسجد سلیمان راه اند ازی شد و د ر اد امه تحسین و تعجب فخرالملک، حاکم شوشتر را برانگیخت. کمی بعد بیمارستان آباد ان نیز راه اند ازی شد . طی زمستان که عشایر کوچ نشین به قشلاق د ر ناحیه مسجد سلیمان و خوزستان برمی گشتند ، بیمارستان های منطقه نفتی مملو از بیماران پیر و جوان و زن و مرد می شد . این بیمارستان ها د ر نوع خود شان مجهز و مد رن بود ند و بخش اورژانس، اتاق عمل، چشم پزشکی، د ند ان پزشکی و بخشی ایزوله د ر آنها د ر نظر گرفته شد ه بود .
پراکند گی و توزیع بیماری ها د ر هر منطقه ای متفاوت بود ؛ نوع بیماری د ر مناطق گوناگون به سطح رفاه، بهد اشت فرد ی و اجتماعی، مواد غذایی مورد استفاد ه، سبک زند گی و خطرات محیطی و نوع کار افراد بستگی د اشت. د ر حوزه فعالیت شرکت نفت، آنان که وضع مالی بهتری د اشتند ، از تغذیه مطلوب تری برخورد ار بود ند و همین موضوع د ر مقاومت بد ن آنها د ر مقابل بیماری ها تاثیر د اشت. به این ترتیب کارگران که اوضاع مالی مناسبی ند اشتند ، بیشتر از کارمند ان اروپایی و حتی کارکنان هند ی د ر معرض ابتلا به بیماری های عفونی و ویروسی بود ند .
شرکت نفت د ر سال های ۱۹۱۸ تا ۱۹۲۵میلاد ی همچون سال های قبل خد مات بهد اشتی و پزشکی خود را از طریق بیمارستان های مسجد سلیمان و آباد ان و د رمانگاه های سیار د ر حوزه های نفتی به کارگران و کارمند ان به طور ویژه به مرد م و اهالی محل به طور عموم ارائه می د اد . د ر آن زمان بیمارستان مید ان های نفتی مسجد سلیمان مد رن ترین بیمارستان ایران بود . همچنین 12 د واخانه جد اگانه (9 واحد د ر مید ان های نفتی، یکی د ر محمره، یکی د ر بوارد ه و یکی د ر پالایشگاه) راه اند ازی شد ه بود .
بیمارستان مناطق نفتی د ارای ۸۸ تخت، یک د واخانه، د و اتاق عمل (یکی برای موارد عفونی و د یگری برای موارد غیر عفونی)، یک آزمایشگاه و یک واحد راد یولوژی بود . بیمارستان آباد ان د ارای ظرفیت ۱۰۰ تخت، یک د واخانه، یک تشکیلات جراحی د ند ان، یک اتاق عمل، آزمایشگاه پاتولوژی، ایستگاه ضد عفونی و تجهیزات اشعه ایکس بود . د ر مناطق نفتی یک سرپرست پزشکی ارشد و د و سرپرست پزشکی مقیم، یک سرپرست پزشکی عیاد ت کنند ه، یک جراح مشاور و یک پاتولوژیست استخد ام شد ه بود ند . این افراد با ۲۶ پرستار محلی زیر نظر یک رییس اروپایی با هشت پرستار اروپایی پشتیبانی می شد ند . تعد اد مشابهی از این کارکنان نیز د ر آباد ان استخد ام شد ند .
د ر شرایطی که د ر سال ۱۹۲۰ د ر کل ایران تنها هشت بیمارستان د ولتی (به جز تهران) فعال بود ند ، فعالیت این تعد اد بیمارستان با امکاناتی از این د ست قابل توجه بود . تفاوت بیمارستان های شرکت نفت با بیمارستان های د یگر کشور فقط د ر تعد اد تخت و فضای د رمانی نبود ، بلکه امکانات و د ارو و تجهیزات نیز کاملا متفاوت بود . البته باید یاد آور شویم که بیشتر این امکانات و تجهیزات د رمانی برای کارکنان اروپایی و خارجی استفاد ه می شد و معمولا بیمارستان های کارگران ایرانی فاقد امکانات و تجهیزات پزشکی بود ند . موضوع تفاوت د ر خد مات د رمانی و بهد اشتی، بعد ها تبد یل به یکی از اعتراض های کارگران ایرانی شد . یکی از این شکایت ها این بود که بخش مربوط به کارگران ایرانی و خارجی و حتی هند ی مجزا هستند و خد مات لازم به کارگران ایرانی د اد ه نمی شود یا حتی کارگران ایرانی به محل د یگری غیر از بیمارستان فرستاد ه شد ه اند .
از سویی طبق اسناد و نوشته های ثبت شد ه از آن د وران شرکت نفت د ر موارد زیاد ی از خد مات بهد اشتی به عنوان اهرم فشار و ابزار اعمال حاکمیت استفاد ه می کرد و هر زمان مد یران شرکت نفت لازم می د انستند ، مرد م را از این خد مات محروم می کرد ند . نمونه این موضوع را می توان د ر استفاد ه از تلمبه های آب آشامید نی د ید که به د فعات آن را برای استفاد ه شهر ممنوع می کرد ند . د ر عین حال مناطق نفتی و روستاهای محروم آن محیط مناسبی برای انجام مطالعات و آزمایش های پزشکان اروپایی بود و آنها می توانستند روی نمونه های انسانی زند ه مطالعات و تحقیقات انجام د هند .
سومین جشنواره ورزشی بانوان شرکت نفت فلات قاره ایران پس از دو روز رقابت ورزشکاران در شش رشته ورزشی به کار خود پایان داد.
این دوره از مسابقات ورزشی بانوان شرکت نفت فلات قاره ایران در رشته های آمادگی جسمانی، بدمینتون، تنیس روی میز، تیراندازی، شطرنج و شنا با حضور ۱۵۰ نفر از همکاران، همسران و فرزندان کارکنان برگزار شد.
در مراسم اختتامیه این مسابقات که با حضور مریم مقدسی، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده، هادی افشار، رییس امور ورزش شرکت ملی نفت و برخی مدیران و روسای شرکت نفت فلات قاره ایران برگزار شد، پس از تلاوت آیاتی از قرآن کریم، سرود جمهوری اسلامی، سرود فلات قاره و نماهنگی از مراحل برگزاری دومین جشنواره بانوان این شرکت در سال گذشته پخش شد.
در ادامه، محمدمهدی ادیب نیا، مدیر منابع انسانی شرکت نفت فلات قاره ایران در سخنانی به اهمیت ورزش در افزایش روحیه، شادابی و نشاط در بین همکاران و خانواده های آنها اشاره کرد و به تشریح اقدام های انجام شده در این رویداد مهم پرداخت.
مریم مقدسی، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده نیز گفت: ورزش علاوه بر اينكه باعث سلامت جسم افراد می شود، با بهبود روابط بين فردى و كاهش استرس و افزايش اعتماد به نفس به سلامت روح و روان هم كمک می کند. از منظر اقتصادى هم زمانى كه براى ورزش اختصاص می دهیم و هزينه می كنيم، موجب كاهش هزينه هاى مرتبط با درمان خانواده شده و به اقتصاد جامعه رونق می دهد.
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده، هدف از برگزارى جشنواره های ورزشی را حضور همكاران در فضاى رقابتى سالم و نشان دادن توانمندى ها و ظرفيت هاى آنها اعلام کرد و گفت: اين ظرفيت به همت همكاران امور ورزش شركت ملى نفت به خوبى وجود دارد.
فاطمه تندگویان مشاور مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران در امور زنان و خانواده و علی کاظمی رییس امور ورزش و دبیر جشنواره نیز در این مراسم سخنرانی کردند.
همچنین به بهانه حضور فتانه خدایی، همکار بازنشسته واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی دفتر شیراز در رقابت های تیراندازی این جشنواره، یداله شهریاری، رییس روابط عمومی از زحمات چندین ساله وی در پیگیری و انجام کارهای بیمارستانی، پروازی، اقامت و اسکان همکاران در این سال ها قدردانی و تشکر کرد و حاضران در سالن ایستاده به تشویق خانم خدایی پرداختند.
پخش نماهنگ هایی از پشت صحنه جشنواره، مصاحبه ها و بازی های بومی - محلی، همچنین اهدای جوایز مسابقه فرهنگی «قلم برتر» و اجرای گروه موسیقی از دیگر بخش های این مراسم بود.
در پایان نیز با حضور مدیران حاضر در این مراسم جوایز و مدال های نفرات برتر رشته های مختلف اهدا شد.
همچنین تندیس اخلاق سومین جشنواره ورزشی بانوان شرکت نفت فلات قاره ایران در رشته آمادگی جسمانی به سیما میرچی، رشته تیراندازی به فاطمه حبیبی، رشته شنا به فاطمه محمدخانی، رشته تنیس روی میز به مریم پاک نیت، رشته شطرنج به مریم اکبرنژاد و رشته بدمینتون به نرگس مولایی اهدا شد.
آیین افتتاحیه مسابقات سراسری کارکنان مرد ۴۴ سال و کمتر شرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب)، «ام ولایت» در شهر شیراز به میزبانی ستاد اهواز برگزار شد. این رقابت ها با حضور ۷۵۰ ورزشکار از 6 شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، آغاجاری، مسجدسلیمان، کارون، مارون و ستاد اهواز از چهارم تا هفدهم تیرماه، در 11 رشته ورزشی برگزار خواهد شد.
ابوالقاسم حبیبی پور، مدیر منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، ضمن خوشامدگویی به ورزشکاران، مربیان و میهمانان حاضر در این رقابت ها، از پشتیبانی های مدیران شرکت ملی نفت در جهت رونق ورزش در بین کارکنان و خانواده ها تشکر و از تلاش های شبانه روزی امور ورزش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای گسترش نشاط و توسعه ورزش در منطقه جنوب قدردانی کرد.
در ادامه این مراسم، هادی افشار نیز با تبریک عید سعید غدیر و گرامیداشت یاد و خاطره «شهیدان خدمت»، آیت الله رییسی و همراهان شهیدش، به فعالیت های گسترده امور ورزش و تربیت بدنی و تغییرات مثبت و رو به رشد عملکرد این امور در بخش های مختلف ورزشی (همگانی، قهرمانی، زیرساخت، استعدادیابی، سلامت و...) در خانواده بزرگ شرکت ملی نفت ایران ستاد، شرکت های تابعه و فرعی اشاره کرد.
مسابقات بدمینتون کارکنان شرکت پایانه های نفتی ایران با حضور ۲۲ ورزشکار طی دو روز در سالن شهید آباش خارگ برگزار شد که در پایان نفرات برتر مشخص و از سوی امور ورزش جوایزی به نفرات اول تا سوم اهدا شد.
برگزیدگان مسابقات بدمینتون کارکنان این شرکت به ترتیب عبارتند از؛
نفر اول: محسن سلمانپور
نفر دوم: احمد کابی
نفرات سوم مشترک: مجیدرحیمی و حامد بحری
مسئولیت برگزاری مسابقات به عهده حجت شجاعی بود.
مسابقات هفت وزن نخست رقابت های کشتی فرنگی نوجوانان قهرمانی آسیا در شهر امان کشور اردن برگزار شد و در پایان نمایندگان کشورمان به 2 مدال طلا، 2 نقره و 4 مدال برنز دست یافتند.
در پایان مسابقات روز اول کشتی فرنگی، ابوالفضل کرمی در وزن ۵۱ کیلوگرم و دانیال ایزدی در وزن ۹۲ کیلوگرم به مدال طلا، احمد بدرالدینی در وزن ۴۵ کیلوگرم و علیرضا امیری در وزن ۴۸کیلوگرم به مدال نقره، امیرعلی حیدری در وزن ۵۵ کیلوگرم، ابوالفضل شیری در وزن ۶۰کیلوگرم و ایوب حسینوند در وزن ۱۱۰ کیلوگرم به مدال برنز دست یافتند.
در وزن ۵۱ کیلوگرم ابوالفضل کرمی، کشتی گیر شرکت پالایش گازبیدبلند پس از استراحت در دور اول، در دور دوم با نتیجه ۶ بر صفر از سد یدیگه تولوتایف از قزاقستان گذشت و به مرحله نیمه نهایی راه یافت. وی در این مرحله با نتیجه ۹ بر صفر بیلال خوریلایف از قرقیزستان را مغلوب کرد و به دیدار فینال راه یافت. کرمی در این دیدار با نتیجه ۹ بر صفر حاجی اکبر کوچکاروف از ازبکستان را از پیش رو برداشت و به مدال طلا دست یافت.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر به مناسبت اعیاد قربان و غدیر و نیز همسو با توسعه و ترویج ورزش همگانی، یک دوره مسابقات ورزشی تفریحی را در هفت رشته برای فرزندان دختر و پسر کارکنان برگزار کرد که با استقبال خانواده های نفتی همراه بود. در پایان این رقابت ها به نفرات برتر جوایزی به رسم یادبود اهدا شد.
کریستیانو رونالدو مهاجم تیم ملی فوتبال پرتغال، بهترین پاسور تاریخ یورو شد.
کریستیانو رونالدو در بازی دور دوم مرحله گروهی یورو ۲۰۲۴ با ترکیه، در دقیقه ۵۶ یک پاس گل به برونو فرناندس داد که هفتمین پاس گل او در تاریخ جام ملت های اروپاست و به این ترتیب او بهترین پاسور تاریخ رقابت ها شد. کارل پوبورسکی شش پاس گل دارد و دیوید بکام، آرین روبن، کوین دی بروینه، ادن هازارد، لوئیس فیگو، سسک فابرگاس و باستین شواین اشتایگر هر کدام پنج پاس گل دارند. رونالدو که در سال ۲۰۲۱ بهترین گلزن تاریخ دیدارهای ملی شد، تاکنون ۱۴ گل در تاریخ یورو به ثمر رسانده و برترین گلزن تاریخ این رقابت ها نیز است.
ستاره تیم ملی فوتبال برزیل به ستایش از نیمار پرداخت و او را الگوی بزرگ خود دانست.
غایب بزرگ تیم ملی فوتبال برزیل در رقابت های کوپا آمریکا نیمار است که به خاطر آسیب دیدگی این رقابت بزرگ را از دست داد. با این حال نیمار در اردوی تیم ملی فوتبال برزیل حضور یافت و با استقبال بازیکنان همراه شد.
به نوشته اسپورت، رودریگو یکی از بازیکنانی است که علاقه زیادی به نیمار دارد و او را الگوی بزرگ خود می داند. این ستاره برزیلی که در رئال مادرید بازی می کند، درباره نیمار گفت: وقتی درباره نیمار صحبت می کنم، لبخند بر چهره من ظاهر می شود و برقی چشمانم را فرا می گیرد؛ او الگوی من است. نیمار بازیکنی است که بیشتر از هر بازیکن دیگری دوست دارم او را در میدان ببینم. او الگوی بزرگ من است.
رودریگو یکی از بازیکنانی است که گمانه زنی درباره جدایی او از رئال مادرید زیاد است. پیوستن امباپه به رئال باعث شده است تا احتمال جدایی این بازیکن زیاد باشد. الهلال سخت در تلاش است تا این ستاره برزیلی را جذب کند و در این صورت او با نیمار هم بازی خواهد شد.
تیم های ملی والیبال ساحلی ایران در دیدار با تیم های یک و دو چین مغلوب میزبان شدند و از راهیابی به المپیک بازماندند.
مرحله نهایی مسابقات والیبال ساحلی انتخابی المپیک از روز جمعه یکم تیرماه در نینگبو ژیانگ شِن چین آغاز شد تا هشت تیم طی سه روز برای کسب تک سهمیه المپیک پاریس به مصاف یکدیگر بروند. تیم های ملی والیبال ساحلی ایران با قهرمانی در منطقه آسیای مرکزی به صورت مستقیم به مرحله نهایی این رقابت ها راه یافتند.
ملی پوشان ایران در نخستین گام مرحله نهایی موفق به شکست ژاپن شدند تا امروز در مرحله نیمه نهایی حریف چین میزبان این مسابقات شوند، اما در دیدار با میزبان نتیجه را واگذار کردند و از راهیابی به دیدار نهایی بازماندند. در این دیدارها که به صورت همزمان برگزار شد، تیم ایران یک (پورعسگری و آقاجانی) در زمین یک برابر چین یک (وو – ها) به میدان رفت و در دو ست متوالی با امتیازهای ۲۱ بر ۱۸ و ۲۱ بر ۱۵ مغلوب شد. تیم ایران 2 (میرزاعلی و شوکتی) هم که به صورت همزمان در زمین دو مقابل چین دو (وانگ – لی) به میدان رفت، در دو ست متوالی با امتیازهای ۲۳ بر ۲۱ و ۲۱ بر ۱۷ نتیجه را واگذار کرد تا به کار خود در این رقابت ها پایان دهد و از رسیدن به المپیک باز بماند.
کنفدراسیون فوتبال آسیا زمان دیدار تیم فوتبال سپاهان با شباب الاهلی امارات در پلی آف لیگ نخبگان آسیا را اعلام کرد.
کنفدراسیون فوتبال آسیا با ارسال نامه ای زمان بندی بازی های پلی آف لیگ نخبگان آسیا را مشخص کرد. بر همین اساس تیم فوتبال سپاهان باید روز سه شنبه ۱۶ مردادماه در بازی نخست در ورزشگاه نقش جهان از شباب الاهلی امارات پذیرایی کند. سپاهان در صورت پیروزی در بازی نخست، در بازی پلی آف نهایی روز سه شنبه ۲۳ مردادماه در قطر به مصاف تیم الغرافه خواهد رفت و برنده این دیدار به لیگ نخبگان آسیا راه پیدا می کند.
تیم ملی والیبال زیر ۱۸ سال دختر ایران در آخرین دیدار خود در مسابقات قهرمانی آسیا مغلوب کره جنوبی شد و به مقام ششم اکتفا کرد.تیم ملی والیبال دختران ایران در آخرین دیدار خود از مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا به مصاف تیم کره جنوبی رفت. این تیم که هشتمین حضور خود را در این رقابت ها تجربه می کرد، با شکست برابر کره جنوبی با کسب مقام ششم به کار خود در این رقابت ها پایان داد.شاگردان شعبان خمسه این دیدار را با نتیجه سه بر صفر و با امتیازهای ۲۱ بر ۲۵، ۲۲ بر ۲۵ و ۱۷بر ۲۵ برابر این تیم شکست خوردند و در رده ششم آسیا ایستادند. در دو دوره گذشته ملی پوشان نوجوان ایران در جایگاه هفتم قرار گرفته بودند و امسال یک پله در جدول رده بندی آسیا صعود کردند.تیم ملی نوجوانان دختر ایران با کسب یک پیروزی برابر فیلیپین و یک شکست برابر ژاپن در مرحله مقدماتی جواز حضور در مرحله یک هشتم نهایی را به دست آورد. شاگردان شعبان خمسه در اولین مسابقه مرحله یک هشتم نهایی، مغلوب تیم چین تایپه و کره جنوبی شدند و پس از آن مقابل قزاقستان با نتیجه سه بر یک به پیروزی رسیدند و در آخرین دیدار مغلوب کره جنوبی شدند تا این مسابقات را با کسب مقام ششم به پایان برسانند.پانزدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان دختر زیر ۱۸ سال آسیا از ۲۷ خرداد تا سوم تیر در ناخون پاتوم کشور تایلند برگزار شد.
حمیده اسماعیل نژاد در مسابقات دوومیدانی قزاقستان نایب قهرمان شد.در جریان برگزاری مسابقات بین المللی دوومیدانی جام کازانف قزاقستان، حمیده اسماعیل نژاد دونده موفق شد در ماده ۱۰۰ متر عنوان نایب قهرمانی را به دست بیاورد. این دونده ایران زمان ۱۱.۵۸ ثانیه را ثبت کرد و به عنوان نفر دوم از خط پایان عبور کرد.
تیم ملی جودو جوانان کشورمان در مسابقات کاپ آزاد آسیا به میزبانی قزاقستان شرکت خواهد کرد.
دومین مرحله اردوی آماده سازی تیم ملی جودو جوانان کشورمان جهت حضور در مسابقات کاپ آزاد آسیا از روز اول تیر در تهران آغاز شد و تا ۱۵ تیرماه ادامه خواهد داشت. تیم های جودو کشورمان در حالی تمرینات خود را پیگیری می کنند که قرار است اوایل شهریورماه در مسابقات قهرمانی نوجوانان و جوانان آسیا حضور پیدا کنند، در واقع رقابت های کاپ آزاد آسیا نیز به عنوان دیدار تدارکاتی برای این نفرات محسوب می شود.
این رقابت ها ۱۶ و ۱۷ تیرماه به میزبانی کشور قزاقستان برگزار خواهد شد. مهدی قره قاش، علی تقی زاده، حسین بخشی، الیاس پرهیزگار، امیرعباس چوپان، محمدجواد محبی، محمدحسین یاقوتی، امیرعباس موحد و سعید کرجی نفرات دعوت شده به این اردو هستند که زیر نظر ایوب رستمی به عنوان سرمربی، محمدرضا غفاری مربی و محمدرضا رحیمی به عنوان بدنساز تمرینات خود را پیگیری می کنند.
گفت وگو با دارنده مدال طلای لیگ برتر تیراندازی
مشعل مهدی نیسی پور از کارکنان شرکت نفت و گاز مارون، به عنوان مسئول برنامه ریزی نیروی انسانی در این شرکت مشغول به کار است. او که سال 1361 و در شهر اهواز به دنیا آمده، مدرک کارشناسی خود را در رشته فیزیک و کارشناسی ارشد را در رشته آموزش و توسعه منابع انسانی از دانشگاه شهید چمران اهواز دریافت کرده است. نیسی پور که با آزمون استخدامی وارد شرکت ملی نفت شده، جزو خانواده نفت به شمار می رود. نکته قابل توجه درباره این همکار نفتی آن است که سال ها در رشته تیراندازی مشغول به کار بوده و تا امروز توانسته به عنوان مربی و تیرانداز، موفقیت های بسیاری را در سطح استانی و کشوری به دست آورد. گفت وگوی کوتاهی با این همکار نفتی داشتیم که در ادامه می خوانید.
شما در رشته تیراندازی توانسته اید موفقیت های قابل توجهی به دست آورید. درباره فعالیت در این رشته ورزشی توضیح دهید.
از سال 1388 به عنوان بازیکن رشته تفنگ بادی، به عضویت تیم باشگاه شرکت ملی حفاری ایران درآمدم. از آن زمان تا سال 1396 به همراه این تیم 3 بار قهرمان لیگ های دسته یک و برتر کشور شدم و از سال 1396 رشته خود را به تپانچه بادی تغییر دادم و به عنوان عضوی از تیم شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در مسابقات شرکت کردم و مقام های انفرادی و تیمی بسیاری به دست آوردم. در سال 1401 به همراه تیم ملی حفاری به عنوان بازیکن تپانچه قهرمان لیگ دسته یک کشور شدیم و در سال 1402 به همراه این تیم، به عنوان مربی در لیگ برتر شرکت کردیم و توانستیم قهرمانی لیگ برتر را به دست آوریم؛ البته مدال طلای لیگ برتر در سال 1402، طلای لیگ دسته یک در سال 1401، پنج نوبت قهرمان استانی و هفت نوبت نایب قهرمانی استان را هم دارم.
از چه زمانی به عنوان مربی فعالیت خود را آغاز کردید؟
مربیگری را از سال 1394 آغاز کردم و در حال حاضر مربی سطح 2 کشور هستم. در وزارت نفت نیز سال گذشته به عنوان مربی تیم شرکت مارون در مسابقات سراسری موفق شدیم در همه رده ها، عنوان قهرمانی را کسب کنیم.
قرار است اولین مسابقات سازمانی زیر 45 سال شرکت ملی نفت منطقه جنوب در تاریخ 14 و 15 تیرماه و در شیراز برگزار شود که من به عنوان مربی تیم شرکت مارون، در این مسابقات شرکت می کنم.
مادر من از سال 1356 به عنوان کارمند در صنعت نفت مشغول به کار شد. به همین دلیل از کودکی با ساز و کار نفت آشنا بودیم و به کار در این حوزه علاقه داشتیم. همین علاقه سبب شد تا من و برادرم هردو به استخدام نفت درآییم. برادرم اکنون در بخش مهندسی ساختمان کار می کند و من هم در مدیریت منابع انسانی شرکت مارون مشغول به فعالیت هستم.
معتقدم که در بسیاری از رشته های ورزشی، برای اینکه به یک ورزشکار حرفه ای تبدیل شوید، باید زمان زیادی صرف شود، از این رو برای یک کارمند سخت است که بخواهد در ورزش های مختلف به صورت حرفه ای فعالیت کند؛ اما مزیت تیراندازی این است که اگر فرد یک سطح قابل قبولی از آمادگی جسمانی داشته باشد، با چند ساعت تمرین در هفته و در هر سنی؛ البته با استفاده از یک مربی خوب و صرف زمان مناسب، می تواند خود را به سطح قابل قبولی از تکنیک برساند. در واقع این رشته ورزشی، هیچ محدودیت سنی ندارد و تا زمانی که بتوانید یک سلاح در دست بگیرید، می توانید این ورزش را ادامه دهید.
به تنیس روی میز و بدمینتون هم علاقه مند بودم؛ اما برای موفقیت در این رشته ها به صرف زمان زیادی نیاز داشتم که به دلیل مشغله کاری نمی توانستم تمرین های مورد نیاز را انجام دهم. نکته جالب این که در تیم تیراندازی شرکت مارون، رئیس خدمات کامپیوتری، رئیس خدمات حسابداری مالی و رئیس بهبود روابط کار و امور اجتماعی هم عضو هستند و بسیاری از این مدیران، به دلیل حجم بالای مسئولیت های شغلی نمی توانند در دیگر رشته های ورزشی شرکت کنند؛ اما از آنجا که رشته تیراندازی به زمان کمتری برای تمرین و آماده سازی نیاز دارد، حضور برای آنها راحت تر است.
از سال 1388 زمانی که 27 ساله بودم، رشته تیراندازی را انتخاب کردم؛ البته آن موقع اطلاعات دقیقی از این رشته نداشتم، به عنوان مثال نمی دانستم که تیراندازی بادی، یک ورزش المپیکی است که 18 مدال المپیک دارد و دومین رشته پرمدال المپیک به شمار می رود.
بله؛ از سال 1397 تا کنون مسئول کمیته آموزش هیأت تیراندازی استان خوزستان هستم و تا امروز بیش از 30 دوره داوری و مربیگری برای داوران و مربیان این استان برگزار کرده ام تا بتوانند در حوزه فعالیت خود به روز باشند.
شرکت ملی حفاری از سال 1385 در رشته تیراندازی سرمایه گذاری کرده تا بتواند ورزشکارانی در سطح حرفه ای داشته باشد؛ البته این شرکت در حوزه ورزش بخوبی عمل کرده و حداقل با 10 رشته ورزشی، در لیگ های برتر کشور حضور پیدا می کند. تیم تیراندازی این شرکت در سال 1388 موفق به صعود به لیگ دسته یک شد و در سال 1390 توانست به لیگ برتر صعود کند؛ اما بعد از چهار سال دوباره به لیگ دسته یک سقوط کرد. از 1400 دوباره به لیگ برتر صعود داشت و موفقیت قابل توجهی را هم در لیگ برتر در دو دسته خانم ها و آقایان به دست آود. خوشبختانه این تیم، تیمی پرافتخار است که بیشتر بازیکنان ملی علاقه دارند با آن همکاری کنند.
از شهریور ماه و امیدوارم بتوانیم در این فصل نیز موفق عمل کنیم.
مسأله این است که بسیاری از افراد تا زمانی که وارد جامعه بزرگتری مانند دانشگاه نشده اند، نسبت به رشته تیراندازی آشنایی ندارند. معتقدم وزارتخانه های ورزش و آموزش وپرورش در زمینه معرفی این رشته ورزشی باید تلاش کنند تا استعدادهای جوان و تازه ای تربیت و معرفی شوند.
با توجه به ظرفیت نفت در رشته های مختلف ورزشی، فکر می کنم بیش از 80 درصد احتمال موفقیت در رده های سنی جوانان و نوجوانان در سطح ملی وجود دارد و اگر در این زمینه بخوبی استعدادیابی شود، 20 تا 30 درصد ملی پوشان کشور در رشته تیراندازی، از خانواده نفت خواهند بود. در حوزه آموزش نیز باید بگویم که با همکاری آموزش وپرورش و دانشگاه ها، توانسته ایم علاقه مندان بسیاری را در استان خوزستان به این رشته ورزشی جذب کنیم، به گونه ای که از این استان، دو ملی پوش بزرگسال و یک ملی پوش نوجوان داریم.
به عنوان فردی که سال هاست در این رشته فعالیت می کند و از نزدیک با ظرفیت شرکت ملی نفت در حوزه ورزش آشنایی دارد، باید بگویم بسیار حیف است که این شرکت در رشته تیراندازی در سطح قهرمانی کار نمی کند و فکر می کنم مدیران ورزشی شرکت ملی نفت باید به این مسأله توجه کنند؛ چراکه این شرکت با پتانسیل بالایی که هم از لحاظ داشتن بازیکنان مطرح و هم از نظر تجهیزات ورزشی، بخصوص در حوزه رشته تیراندازی دارد، باید درباره ورود به ورزش قهرمانی این رشته توجه ویژه ای داشته باشند.
همین کم توجهی سبب شده کسانی مثل من که در این شرکت مشغول به کار است، برای اینکه بتواند در رده حرفه ای حضور داشته باشد، باید با تیم شرکت های دیگری مانند ملی حفاری همکاری کند.
ما همیشه آنلاین هستیم!
مشعل با پیشرفت روز افزون تکنولوژی و فراگیری آن در کار و زندگی، «فرسودگی دیجیتالی» نیز امری اجتناب ناپذیر است که سلامت انسان را تهدید می کند؛ اتفاقی که در دوران پاندومی کرونا بیش از گذشته خود را نشان داد و امروزه نیز نرخ ابتلا به آن همچنان در حال افزایش است، به طوری که در بیشتر مواقع شاهد هستیم که مرز بین زندگی شخصی و حرفه ای از بین رفته است.
قبل از هر چیز بهتر است بدانیم که فرسودگی دیجیتالی چیست؟ استفاده از اینترنت و محتواهای آن از جمله فیلم، تماس، پیام ها و رگبار بی پایان نوتیفیکیشن ها (اعلان ها) و احساس اینکه فرد باید حواسش به همه آنها باشد و همچنین آبشارهای عظیم اطلاعات در رسانه های اجتماعی، بی پایان است، به گونه ای که می توان کل روز خود را به آنها اختصاص داد، بدون اینکه متوجه گذشت زمان شد. در کنار این موارد کار و تماس مداوم با کامپیوتر و دستگاه های دیجیتال باعث ایجاد مشکلاتی می شود که می تواند سلامت افراد را تهدید کند. با ورود فناوری به کار و زندگی، امروزه «فرسودگی دیجیتالی» از هر زمان دیگری فراگیرتر شده و نرخ ابتلا به آن در حال افزایش است؛ اتفاقی که اگر نسبت به آن بی تفاوت باشیم، تهدیدی جدی محسوب می شود و کار و زندگی را مختل می کند.
برای همه ما پیش آمده که گاهی تلفن همراه خود را باز و وارد فضای مجازی می شویم؛ اما وقتی به خودمان می آییم، می بینیم که ساعت هاست بدون اینکه متوجه باشیم، در حال گشت و گذار در آن فضا هستیم؛ البته تنها ما نیستیم که چنین اتفاقی برایمان می افتد. بر اساس نظرسنجی های انجام شده از سوی موسسات مختلف بهداشتی جهان، بیش از یک سوم شرکت کنندگان در نسل Z بیش از دو ساعت در روز را درخود رسانه های اجتماعی می گذرانند، بدون اینکه متوجه گذشت زمان شوند. این تعامل مداوم با رسانه های اجتماعی، تمایل ما به دوپامین، انتقال دهنده عصبی مرتبط با لذت و پاداش را افزایش می دهد.
سازندگان پلتفرم های مختلف از جمله تیک تاک، اینستاگرام و فیس بوک آنها را طوری طراحی کرده اند که به عنوان «کارخانه های» دوپامین عمل می کنند، جایی که «لایک ها»، نوتیفیکیشن ها (اعلان ها) و هشدارهای محتوای جدید با هدف فعال کردن حس انتظار و پاداش که ما را به صفحه نمایش هایمان می چسباند، طراحی شده اند.
نویسنده معروف کتاب پرفروش، «ملت دوپامین» توضیح می دهد که این پلتفرم ها از نیاز ذاتی ما برای ارتباط با دیگران سوء استفاده کرده و مسیرهای دوپامین را دستکاری می کنند تا این میل، به یک عادت ناسالم تبدیل شود.
استفاده مداوم از دستگاه های دیجیتالی، کامپیوتر و گوشی های هوشمند در کنار غرق شدن در صفحات مجازی همانطور که گفتیم، فرسودگی دیجیتالی را به دنبال دارد و خطراتی را برای سلامت ایجاد می کند، از این رو نیاز است برای جلوگیری از این فرسودگی اقداماتی را انجام دهیم تا هم سالم بمانیم و هم از تکنولوژی برای پیشرفت در کار و زندگی استفاده کنیم.
«فرسودگی دیجیتالی» اصطلاحا به حالت خستگی ذهنی و عاطفی ناشی از گذراندن زمان بیش از حد روی دستگاه های دیجیتال و فعالیت های آنلاین گفته می شود که حالت اضطراب و احساس درگیری بیش از حد یا بی تفاوتی را دربر می گیرد. همچنین به مشکلات فیزیکی مانند درد در قفسه سینه و بیماری منجر می شود.
به طور مثال می توان گفت، در طول یک روز کاری معمولی، مغز ما در معرض سیل اطلاعات استرس زا قرار می گیرد که بین کارها در چند دستگاه حرکت می کنیم که باعث می شود این احساس را داشته باشیم که در حالت «اضطراری» قرار داریم که این مساله ترشح آدرنالین را به دنبال دارد. ما همیشه «آنلاین» هستیم، چه با شرکت در کنفرانس ها، پاسخ دادن به ایمیل ها و پیامک ها یا مطلع شدن از آخرین اخبار روز دنیا در رسانه های اجتماعی. امروزه بیرون آمدن از این محدوده دشوارتر شده؛ چراکه جهان بشدت به هم پیوسته شده و برای عقب نماندن از جهان پیرامون خود، نمی توان برخی مسائل را نادیده گرفت و خود را محدود کرد.
راهی پیدا کنید که از طریق آن بتوانید مغز خود را از شبکه های اجتماعی دور کنید. همانطور که فرزندان به توصیه والدین خود درباره خاموش کردن یا کمتر استفاده کردن از دستگاه های هوشمند گوش می کنند، بزرگترها هم باید راهی برای مدیریت استفاده از ابزارهای هوشمند برای خودشان پیدا کنند.
تعیین محدودیت های شخصی سختگیرانه برای استفاده از تلفن همراه یا کامپیوترو ابزارهای دیجیتالی، عملی است که می تواند بسیار مفید باشد. برای خود حد و حدود تعیین کنید، به طوری که بتوانید به آنها پایبند باشید. برقراری ارتباط سالم با فناوری، نقش موثری در سلامت افراد و در کنار آن، پیشرفت آنها دارد.
دانستن اینکه چه کسانی شما را دنبال می کنند یا اینکه شما چه کسانی را دنبال می کنید و چه محتوایی برایتان جذابیت دارد، بسیار مهم است؛ چراکه معمولا الگوریتم ها، محتوا و افرادی را به شما پیشنهاد می کنند که علاوه بر تلف شدن وقتتان، ذهنتان را درگیر و استرس و اضطرابتان را بیشتر می کند.
برای استفاده از ابزارهای هوشمند مثل تلفن همراه در زمان های خاص مانند غذا خوردن یا در کنارخانواده و دوستان بودن، گوشی خود را در جایی بگذارید که وسوسه نشوید دائما از آن استفاده کنید؛ چراکه لازم است در طول روز بعضی از لحظاتتان را بدون دسترسی به فناوری بگذرانید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات