بهبود شاخصهای آسیبدیده اقتصادی کشور
تبدیل پاشنه آشیل به ارزش افزوده در دولت سیزدهم
راهکاری نوین در کاهش ناترازی
تداوم پیگیری مجوز زمین برای پارکهای پتروشیمی
چاره ای برای پیشگیری از قاچاق سوخت
فعالیتهای بهینهسازی به بار نشست
ساخت ۷ قطعه آزمایشگاهی تولید بار اول
صرفهجویی یک میلیون و ۶۰۰ هزار لیتری نفتگاز
قهرمان دوومیدانی رئیس امور ورزش منطقه ویژه پارس شد
دهه هشتادیها پرچمداران ایران در المپیک 2024
سرپرست ریاست جمهوری اعلام کرد:
سرپرست ریاست جمهوری گفت: تلاش های تیم اقتصادی دولت سیزدهم برای بهبود شاخص های آسیب دیده اقتصادی کشور از طریق مقابله با شرایط سخت داخلی و فشارهای خارجی جهادی بود و توانست در حد قابل قبولی در بهبود شاخص های اقتصادی مؤثر باشد. محمد مخبر روز یکشنبه، ۳۱ تیرماه در شصت وچهارمین نشست سالانه مجمع عمومی بانک مرکزی، کنترل رشد نقدینگی و کاهش نرخ تورم بدون آسیب دیدن نرخ رشد اقتصادی و تولید را از مهم ترین موفقیت های اقتصادی دولت سیزدهم دانست و بیان کرد: کاهشی شدن روند رشد پایه پولی، کاهش نرخ بیکاری به زیر ۸ درصد به عنوان کمترین رقم در ۲۰ سال گذشته، کاهش قابل توجه شکاف اقتصادی طبقاتی و ایجاد تعادل نسبی میان هزینه ها و درآمدهای مردم با افزایش قابل توجه رقم یارانه، توزیع کالابرگ، کاهش هزینه های درمانی و افزایش پوشش های بیمه ای و اقدام های مشابه که به بهبود نرخ ضریب جینی انجامید، از دستاوردهای کم نظیر دولت بود. وی دلارزدایی از تبادلات مالی و همکاری های اقتصادی کشور را از دستورکارهای مهم دولت سیزدهم برشمرد و افزود: درحالی که در آغاز فعالیت این دولت با مشکلات جدی در عرصه همکاری های خارجی روبه رو بودیم، با همت و محوریت رئیس جمهوری شهید، اکنون با همه همسایگان و عموم کشورهای جهان روابط مطلوبی داریم و در مجامع بین المللی نیز حضوری فعال، سازنده و مؤثر داریم. در همین خصوص با کشورهای متعددی پیمان های پولی امضا کرده ایم که سهم قابل توجهی در دلارزدایی از مبادلات اقتصادی کشور خواهد داشت. سرپرست ریاست جمهوری با اشاره به اهمیت موضوع تأمین مالی تولید و ضرورت تعهد دولت و مجلس و همه ارکان نظام به این مساله، به موضوع ناترازی در بانک ها به عنوان یکی دیگر از مشکلات کشور اشاره کرد و گفت: دولت سیزدهم در این حوزه گام های مؤثری برداشته است، اما همچنان به کار بیشتری در این زمینه نیاز داریم. مدیران ناموفق به ویژه در عرصه بانکی نباید پس از عملکرد ناموفق در یک مجموعه یا بانک به بخش دیگری منتقل شوند، بلکه باید از سیستم کنار گذاشته شوند تا مدیران بدانند عملکردشان بر آینده کاری آنها تأثیرگذار است. مخبر از برخوردهای سیاسی در مسائل تخصصی به عنوان یکی دیگر از آسیب ها یاد و اعلام کرد: با توجه به بهبود همکاری های منطقه ای و بین المللی کشور، زمینه مناسبی برای جذب سرمایه خارجی به وجود آمده است، اما اهمیت و ضرورت این مساله نباید سبب غفلت از جذب سرمایه های داخلی شود. ارائه بسته های تشویقی برمبنای قوانین باثبات و نه بخشنامه های مقطعی می تواند نقش مؤثری در جذب سرمایه های داخلی داشته باشد. وی با تأکید بر اینکه باید تلاش کنیم روند رشد کشور پایدار و متوازن باشد، از مسئولان بخش های اطلاع رسانی به ویژه در بانک مرکزی خواست اقدام های دولت برای حفظ ثبات در بازار ارز را به شکل دقیق و صحیح به اطلاع مردم برسانند تا برای افکارعمومی به دقت تبیین شود که دولت سیزدهم با وجود همه فشارهایی که متحمل شد، هیچ گاه اقدام به ارزپاشی نکرد، بلکه تدابیر ارزی دولت بسیار منطقی، هوشمندانه و مؤثر بوده است.سرپرست ریاست جمهوری با بیان اینکه عمده دستگاه های کشور در عرصه های صنعت، معدن، بهداشت، کشاورزی، علوم و... ظرفیت های مطلوبی برای درآمدزایی و ارزآوری دارند، از همه دستگاه های دولتی خواست از ظرفیت های خود برای ارزآوری به بهترین شکل بهره بگیرند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری ضمن قدردانی از وزیر نفت درباره تولید بار اول گفت: وزارت نفت از جمله دستگاه هایی است که همکاری مناسبی با این معاونت داشته است. روح الله دهقانی فیروزآبادی یکشنبه، ۳۱ تیرماه در نشست هیئت وزیران و در تشریح عملکرد سه ساله معاونت متبوع خود در دولت سیزدهم بیان کرد: موضوع حمایت از جریان دانش بنیان کشور و گفتمان اقتصاد دانش بنیان یکی از گفتمان های محوری رئیس جمهوری شهید بود.
وی افزود: مهم ترین دستاوری که در این دولت داشتیم، هماهنگی بسیار نزدیک همه دستگاه های اجرایی و به شکل خاص وزارتخانه های امور اقتصاد و دارایی، نفت و نیرو، صمت و علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت بود که همکاری مناسبی داشتند. معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری تصریح کرد: سازمان ملی هوش مصنوعی به همت رئیس جمهوری شهید هفته گذشته (۱۹ تیر) گشایش یافت و با منابع پیشران معاونت علمی و صندوق توسعه ملی بیش از سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان منابع به این سازمان اختصاص یافت تا در زمینه مزرعه پردازش گرافیکی فعالیت کند. معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری همچنین با قدردانی از جواد اوجی، وزیر نفت، درباره تولید بار اول گفت: وزارت نفت ازجمله دستگاه هایی است که همکاری مناسبی با این معاونت داشته است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت قرارداد گازی ایران و روسیه، گفت: با این قرارداد درعمل به قطب گازی منطقه تبدیل می شویم و موازنه انرژی در منطقه نیز متحول می شود.سید موسی موسوی با بیان اینکه در دولت سیزدهم شاهد رونق دیپلماسی انرژی بودیم، گفت: در این دولت دیپلماسی فعال انرژی پیگیری شد که اوج آن نیز امضای توافق نامه گازی ایران و روسیه است. بی شک با اجرای این توافق نامه، ایران به قطب گازی منطقه بدل می شود. وی افزود: امضای توافق نامه گازی ایران و روسیه با هدف موازنه انرژی در منطقه، منشأ تحول خواهد بود. ضمن اینکه ایران با زیرساخت ها و خطوط انتقال گاز سراسری به طور کامل آماده دریافت گاز از روسیه است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: این قرارداد مهم ترین قرارداد انتقال و تجارت گاز قرن در منطقه غرب آسیاست و موازنه انرژی در منطقه را تغییر خواهد داد. همچنین معتقدم با این قرارداد انقلاب بزرگی در زمینه انرژی و صنایع منطقه ایجاد می شود. موسوی بیان کرد: در دولت سیزدهم در چارچوب اجرای کامل قانون جهش تولید دانش بنیان، بسیاری از نیازهای صنایع نفت و گاز کشور برطرف و درعمل بسیاری از تحریم ها خنثی شد و در زمینه احداث پالایشگاه های فراسرزمینی نیز موفقیت هایی رقم خورد. توافق نامه راهبردی شرکت ملی گاز ایران و گازپروم روسیه ششم تیر امسال در تهران با حضور محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری، جواد اوجی، وزیر نفت و الکسی میلر، مدیرعامل شرکت گازپروم روسیه امضا شد. جواد اوجی، وزیر نفت چهارشنبه، ۲۷ تیر، در حاشیه نشست هیئت دولت در جمع خبرنگاران، انتقال گاز روسیه به جمهوری اسلامی ایران را شاهکار دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم دانست و گفت: این موضوع می تواند سبب انقلاب اقتصادی و تأمین امنیت انرژی کشورهای منطقه از طریق ایران باشد.
در نشست کمیسیون تخصصی شورای عالی انرژی کشور انجام شد
درخواست وزارت نفت برای اصلاح آیین نامه اجرایی ماده ۱۵ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی در چهارمین نشست کمیسیون تخصصی شورای عالی انرژی کشور در سال ۱۴۰۳ بررسی شد.
گزارش عملکرد دستگاه های اجرایی درباره پروژه تدوین نقشه راه انرژی کشور و گزارش اقدام های مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی در این زمینه در نشست کمیسیون تخصصی شورای عالی انرژی کشور به ریاست محمدصادق کریمی، رئیس امور انرژی سازمان برنامه و بودجه و با حضور اعضای این کمیسیون و نمایندگان دستگاه های اجرایی، ارائه و بررسی شد.
در این نشست همچنین درخواست وزارت نفت برای اصلاح آیین نامه اجرایی ماده ۱۵ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی و احکام طرح پیشنهادی وزارت امور اقتصاد و دارایی درباره شیوه های مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی در زمینه طرح های بهینه سازی مصرف انرژی بررسی شد.
اقدام های دولت سیزدهم برای کاهش آلایندگی در خوزستان
استاندار خوزستان از دولت سیزدهم به عنوان یکی از دولت هایی که متعهدانه در تلاش برای خاموشی مشعل های نفتی خوزستان گام برداشته یاد کرد و گفت: امسال ۲۲ مشعل دیگر در منطقه شرق کارون با بهره برداری از طرح های مختلف، خاموش خواهد شد. علی اکبر حسینی محراب یکی از اولویت های دولت سیزدهم را جمع آوری گازهای مشعل های نفتی دانست و تصریح کرد: در نیمه نخست امسال قرار است ۱۶ مشعل در شرق کارون با بهره برداری از پروژه های طرح بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل خاموش شود.وی ادامه داد: ارزش این طرح ها، بیش از ۴۰۰ میلیون دلار برآورد شده است. استاندار خوزستان با بیان اینکه هفت پروژه از ۲۷ پروژه این طرح به ارزش حدود ۴۰۰میلیون دلار تا پایان نیمه نخست امسال به بهره برداری می رسد، گفت: با این سرمایه گذاری،۲۵۰میلیون فوت مکعب به ظرفیت خوراک بیدبلند در نیمه دوم سال افزوده می شود و با این افزایش خوراک، محصول بیشتری تولید و در نتیجه متان بیشتری به شبکه سراسری گاز و اتان بالاتری به عنوان خوراک به مجتمع های پتروشیمی تزریق می شود. حسینی محراب یادآور شد: این پروژه ها شامل پروژه های بازگردانی پازنان، پست ۴۰۰ کیلوولت ایثار، ایستگاه تزریق گاز گچساران و پروژه بسیار بزرگ رگ سفید یک در قالب سه پروژه برق رسانی شامل یک پست ۱۳۲ کیلوولت با ۲۱۰ دکل برق و حدود ۱۷۸ کیلومتر لوله کشی از ۶ کلاستر (تفکیک گر) با حدود ۱۲۰میلیون فوت مکعب گازسوزی و یک واحد فرایندی است. وی پیشرفت فیزیکی طرح «بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل» در شرق کارون را بیش از ۶۵ درصد اعلام کرد و ادامه داد: با برنامه ریزی که در دولت سیزدهم انجام شده است، پیشرفت این طرح تا پایان امسال به ۸۰درصد می رسد. استاندار خوزستان تأکید کرد: دولت سیزدهم تمرکز ویژه ای بر جمع آوری گازهای مشعل در کشور داشته است تا افزون بر خلق ثروت، گام مهمی را همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی در حفظ محیط زیست برداشته باشد. پیش بینی می شود طرح «بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل» تا پایان سال ۱۴۰۴ تکمیل شود.
نماینده سبزوار در مجلس تأکید کرد:
نماینده سبزوار در مجلس شورای اسلامی گفت: پیش از آغاز به کار دولت شهید رئیسی، صادرات نفت کشور حدود ۴۰۰ هزار بشکه در روز بود، اما پس از سه سال عملکرد دولت سیزدهم این مقدار به بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز رسید. بهروز محبی نجم آبادی درباره عملکرد دولت سیزدهم در صنعت نفت و گاز توضیح داد: دولت شهید رئیسی در سه سال عملکرد خود ثابت کرد که با وجود همه سختی ها، فشارها و تحریم ها و با تکیه بر توان داخلی می توان به موفقیت های بزرگی دست یافت. وی افزود: یکی از مصادیق این امر در این دولت را می توان در حوزه نفت و انرژی مشاهده کرد، به نحوی که صادرات نفت کشور پیش از آغاز به کار دولت سیزدهم، حدود ۴۰۰ هزار بشکه در روز بود، اما پس از سه سال عملکرد دولت سیزدهم این مقدار به حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز رسید. نماینده سبزوار در مجلس شورای اسلامی گفت: افزون بر افزایش رقم تولید و صادرات نفت، مطالبه های نفتی خود را نیز با وجود همه تحریم ها وصول کرده ایم که تاثیر بسزایی در بهبود وضع ذخایر ارزی کشور داشته است.
محبی نجم آبادی تصریح کرد: یکی دیگر از اقدام های مهم دولت شهید رئیسی در طول سه سال گذشته، بهبود وضع و ساماندهی بازار ارز است که یکی از دلایل موثر آن بهبود ذخایر ارزی کشور بود. وی بیان کرد: در کنار وصول مطالبه های نفتی با دیپلماسی فعال در حوزه مسائل ارزی ما شاهد آزادسازی بخش قابل توجهی از دارایی های بلوکه شده ایران در کشورهای مختلف بودیم که این مساله نیز تاثیر قابل توجهی در افزایش منابع ارزی کشور داشت.
نماینده سبزوار در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با نظارت بانک مرکزی و مدیریت خوب بازار ارز، حذف دلال بازی ها و بازارهای فرعی فروش ارز و ایجاد شفافیت در خرید و فروش دلار و دیگر ارزهای خارجی و راه اندازی مرکز مبادله، شاهد ساماندهی بازار ارز در کشور بودیم.محبی نجم آبادی تأکید کرد: بهبود وضع ذخایر ارزی کشور، همچنین ساماندهی بازار فروش ارز در کشور سلب شد تا ارز مورد نیاز کالاهای اساسی و دارو و ارز مورد نیاز تولید و خدمات به نحو شایسته تری تأمین شود.
وزیر نفت تأکید کرد
وزیر نفت با تأکید بر اینکه طی دولت سیزدهم در زمینه صادرات میعانات گازی تحریم ها خنثی سازی شد، گفت: هم اکنون با توجه به افزایش ظرفیت پالایشی در پتروشیمی ها، پالایشگاه ها و تکمیل ۳۷ پالایشگاه کوچک مقیاس نفتی، ایران دیگر نیازی به صادرات میعانات گازی ندارد و همه این میعانات را در داخل به ارزش افزوده تبدیل می کند.
جواد اوجی صبح روز چهارشنبه (سوم مرداد) در آخرین نشست هیأت دولت سیزدهم با اشاره به دستاوردهای بزرگ صنعت نفت در سه سال اخیر به همت کارکنان صنعت نفت و مدیریت دولت سیزدهم گفت: در آغاز به کار این دولت، بیش از ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی و ۲۰ میلیون بشکه نفت خام سنگین و فوق سنگین در نفتکش ها روی آب داشتیم، این موضوع در صورت مدیریت نشدن از سوی دولت می توانست در فصل زمستان چالش های زیادی را برای کشور ایجاد کند، در عین حال یادمان نرود که نگهداشت این کشتی ها برای کشور سالانه ۴۶۵ میلیون دلار هزینه داشت. وی با تأکید بر اینکه در دولت سیزدهم در زمینه صادرات میعانات گازی خنثی سازی تحریم ها انجام شده است، تصریح کرد: هم اکنون با توجه به افزایش ظرفیت تولید در پتروشیمی ها، پالایشگاه ها و تکمیل ۳۷ پروژه پالایشگاه های کوچک مقیاس، ایران دیگر نیازی به صادرات میعانات گازی ندارد.
وزیر نفت با اشاره به اینکه تولید نفت در آغاز به کار دولت سیزدهم روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه بوده و امروز به همت کارکنان صنعت نفت به ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است، بیان کرد: هر ۱۰۰ هزار بشکه افزایش نفت در روز سالانه بیش از ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار عایدی برای کشور دارد.
اوجی تکمیل پروژه های نیمه تمام در سه سال اخیر همچون فاز دوم پالایشگاه آبادان، فاز ۱۱ و فاز ۱۴ پارس جنوبی را به همت کارکنان پرتلاش صنعت نفت و با اتکا به توان شرکت های داخلی دانست و گفت: طی سه سال اخیر ۱۶میلیون مترمکعب گازهای همراه نفت در کشور جمع آوری شد و این رقم تا پایان سال به ۳۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید. وی تأمین امنیت انرژی و ارز کشور را دو وظیفه اصلی وزارت نفت دانست و گفت: براساس تازه ترین گزارش مجمع بانک مرکزی، وصول درآمدهای صادرات نفت و گاز در سال ۱۴۰۲ به ۲۸ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار رسیده است، درحالی که این رقم در سال ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ تنها ۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بوده است.
وزیر نفت با یادآوری اینکه در سه سال اخیر با وجود سه مرتبه حمله سایبری و تروریستی به شبکه توزیع گاز و فراورده های نفتی کشور هیچ گاه امنیت انرژی کشور با خطر روبه رو نشد، گفت: صنعت نفت در شرایطی که با بزرگ ترین جنگ اقتصادی تاریخ خود روبه روست، با تکیه بر کارکنان و شرکت های دانش بنیان داخلی توانست در سه سال اخیر به اهداف و برنامه های خود برسد. برای نمونه، با وجود تحریم ها توانستیم ظرفیت پالایشی کشور را از ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه به ۲ میلیون و ۳۷۰ هزار بشکه برسانیم.
اوجی با اشاره به اینکه در دولت شهید رئیسی ۶۳درصد به تولید نفت و ۶درصد به تولید گاز کشور اضافه شد، بیان کرد: در کنفرانس الجزایر که پارسال برگزار شد، کشورهای صادرکننده گاز اعتراف کردند که میانگین تولید گاز در کشورهای صادرکننده سالانه ۲.۵درصد بوده و تنها کشوری که ۵درصد به تولید گازش اضافه کرده بود، ایران بود.
وی ادامه داد: به ظرفیت پالایشگاه ها ۲۷۰ هزار بشکه در روز افزوده شد که این به معنای جلوگیری از خام فروشی بوده و نفت به فراورده تبدیل شده است.
وزیر نفت تصریح کرد: خوراک عمده پتروشیمی های کشور گاز است که این موضوع نیز همان جلوگیری از خام فروشی به شمار می رود. اوجی با اشاره به افزایش ظرفیت تولید بنزین بیان کرد: روزی که دولت را تحویل گرفتیم، تولید روزانه بنزین کشور ۹۶ میلیون لیتر بود و امروز به ۱۱۴میلیون لیتر رسیده است؛ یعنی ۱۹درصد به تولید بنزین اضافه شده، این در حالی است که مصرف بنزین نیز از ۸۷ میلیون لیتر به ۱۲۳ میلیون لیتر رسیده و نزدیک به ۴۰درصد مصرف بنزین در کشور اضافه شده است.
وی تصریح کرد: در موضوع گازوییل نیز رشد تولید ۹درصدی داشته ایم و البته مصرف نیز در این بخش اضافه شده است.
وزیر نفت به موضوع جمع آوری گازهای مشعل اشاره کرد و گفت: خوشبختانه در پروژه گازهای مشعل که مردم استان های جنوب کشور را آزار می داد، موفقیت های خیره کننده ای حاصل شده است و پروژه های ارزشمندی را تعریف کرده ایم و تا امروز نزدیک به ۱۶میلیون مترمکعب گاز مشعل جمع آوری شده که تا پایان امسال به ۳۰ میلیون مترمکعب می رسد.
اوجی افزود: در زمینه تحویل گاز به صنایع و نیروگاه ها نیز موفقیت هایی به دست آمده است. گازی که امروز به صنایع می دهیم از ۱۲۴ و ۱۲۵ میلیون مترمکعب در روز به ۱۶۹میلیون مترمکعب رسیده است؛ یعنی ۱۲درصد رشد. همچنین گازی که به نیروگاه ها تحویل می شود، از روزانه ۱۹۲ میلیون مترمکعب به نزدیک ۳۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است؛ یعنی نزدیک به ۲۰درصد به گاز توزیعی میان نیروگاه ها و صنایع افزوده شده است.
وی بیان کرد: نزدیک به ۱۵۵ پروژه نیمه تمام به ارزش ۳۴میلیارد دلار را در دوره سه ساله این دولت تکمیل کردیم و به بهره برداری رساندیم.
وزیر نفت گفت: صادرات نفت در سال ۹۹-۹۸ برابر با ۲۶۹میلیون بشکه در سال بود که پارسال به ۵۶۵ میلیون بشکه رسید و در چهار ماه اول امسال (۱۴۰۳) این عدد به ۲۰۸میلیون بشکه رسیده است.
اوجی تصریح کرد: ارزش صادرات این حجم از نفت خام و میعانات گازی نیز از ۹ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۹ به ۳۶ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۲ و ۱۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار در چهار ماه اول امسال رسیده است.
وی تصریح کرد: همچنین صادرات پتروشیمی نیز از سالانه ۲۴ میلیون تن به سالانه ۳۰ میلیون تن رسید.
وزیر نفت با اشاره به افزایش حجم صادرات گاز مایع گفت: در این بخش واقعاً انقلابی رخ داده که حاصل سرمایه گذاری های انجام شده در آن است. در دنیا جایی نیست که ایران صادرات ال پی جی نداشته باشد و البته مشتری این محصول در جهان زیاد است.
اوجی افزود: صنعت نفت در مسأله خنثی سازی تحریم ها با وجود تشدید تحریم ها موفقیت های بسیاری داشته است. در موضوع میعانات گازی امروز می گوییم هیچ گونه احتیاجی به صادرات نداریم و مشتری زیاد است؛ اما آن قدر در داخل تقاضا ایجاد کرده ایم که به ارزش افزوده تبدیل شده است.
وی بیان کرد: در سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ صنعت نفت و گاز با رشد منفی ۱۴ و ۳۵درصد روبه رو شد؛ اما پارسال و به گواه مرکز آمار به رشد مثبت ۲۰درصد رسیدیم.
وزیر نفت به جهش گازرسانی در دولت شهید رئیسی اشاره و بیان کرد: دوره ای مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران بودم و طی چهار سال ۵ هزار روستا را گازرسانی کردیم؛ اما در این سه سال نزدیک به ۶ هزار و ۷۰۰ روستای محروم، سخت گذر و سرد را گازرسانی کردیم و ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار مشترک جدید گاز نیز اضافه شد. همچنین به ۵۰ شهر جدید و ۱۲۱هزار واحد صنعتی گازرسانی شده و بیش از ۱۸۰۰کیلومتر خطوط انتقال گاز ایجاد کردیم.
اوجی به موضوع بهره گیری از شرکت های دانش بنیان اشاره کرد و گفت: روزی که این وزارتخانه را تحویل گرفتیم، فقط با ۱۵۰ شرکت دانش بنیان همکاری داشتیم؛ اما امروز و به گواه معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، وزارت نفت سه سال پی درپی رتبه نخست استفاده از شرکت های دانش بنیان و ساخت کالای داخل را کسب کرده است. همچنین از واردات بیش از ۲۵۰ کالای خارجی که توان ساخت آن ها در داخل وجود داشت، جلوگیری کردیم تا از توان سازندگان داخلی استفاده شود.
وی همچنین با اشاره به موضوع مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت تصریح کرد: در زمینه مسئولیت های اجتماعی بیش از ۶ هزار پروژه را تقبل کرده ایم که ارزش آن ۴۵ هزار میلیارد تومان است، درصورتی که در دولت قبل شاید بیش از ۲ هزار پروژه هم نبود.
وزیر نفت سرمایه اصلی صنعت نفت را سرمایه انسانی آن دانست و افزود: از فرار و مهاجرت نخبگان در صنعت نفت جلوگیری و بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ فارغ التحصیل دانشکده نفت را جذب کردیم، همچنین بیش از ۳۴ هزار نفر از ایثارگران این صنعت تبدیل وضعیت شدند و در موضوع پرداخت حقوق هم اتفاق های مهمی رقم خورده است.
اوجی گفت: به عنوان فردی که ۳۵ سال در این صنعت فعالیت داشته، باید بگویم که اتفاق های این دوره در صنعت نفت بی نظیر بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به سرمایه گذاری های صنعت پتروشیمی در جمع آوری گازهای مشعل در کشور گفت: انتظار می رود با همکاری تنگاتنگ شرکت ملی نفت ایران با پتروشیمی ها، شاهد خاموشی همه مشعل های شرق و غرب کارون تا سال آینده باشیم و از سوزاندن ثروت ملی جلوگیری کنیم.
مرتضی شاهمیرزایی روز سه شنبه، دوم مردادماه در نشست خبری پانزدهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران (IPF)، این همایش را از مهم ترین رویدادهای صنعت پتروشیمی دانست و گفت: پانزدهمین دوره این رویداد با حضور صاحب نظران، دانشمندان، مخترعان، سیاستمداران داخلی و خارجی و بعضی از دیپلمات های خارجی به صورت برخط ۱۴ و ۱۵ مرداد برگزار می شود. در این دوره تلاش می شود دستاوردها و تازه ترین تحولات صنعت پتروشیمی برای ارتقای جایگاه این صنعت در جهان ارائه شود.
به گفته معاون وزیر نفت، محورهای اساسی پانزدهمین دوره این همایش شامل چشم اندازهای اقتصادی، فناوری و سیاست های پیش روی صنعت پتروشیمی، کاربرد فناوری های دیجیتال و توسعه بالادست و پایین دست صنعت پتروشیمی، جهت گیری صنعت پتروشیمی ایران برای تکمیل زنجیره ارزش، دیپلماسی صنعت پتروشیمی و فرصت های منطقه ای و بین المللی، صادرات خدمات فنی و مهندسی و تأمین خوراک پایدار و متنوع برای پتروشیمی ها، فرصت های سرمایه گذاری و تأمین مالی، محیط زیست و رویکردهای فناوری های پاک است.
وی با اعلام این خبر که براساس برنامه ریزی و همکاری هلدینگ های پتروشیمی، همه گازهای همراه شرق و غرب کارون تا پایان سال آینده جمع آوری می شود، گفت: گام بلند برای تحقق این هدف، بهره برداری از پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس بود که با ورود صنعت پتروشیمی شاهد راه اندازی آن در سال گذشته بودیم که پس از فراورش گازهای همراه در این مجتمع و استفاده از محصول به عنوان خوراک پتروشیمی ها، ارزش افزوده برای کشور ایجاد می شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: ان جی ال ۳۱۰۰ نیز پس از سال ها با برنامه ریزی فشرده شرکت ملی صنایع پتروشیمی و با تلاش شرکت سرمایه گذاری اهداف به بهره برداری رسید که روزانه گازهای همراه چند میدان را جمع آوری می کند.
شاهمیرزایی با اشاره به سرمایه گذاری پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس و پتروشیمی مارون برای جمع آوری مشعل های شرق کارون بیان کرد: انتظار می رود با همکاری تنگاتنگ شرکت ملی نفت ایران با پتروشیمی ها، شاهد خاموشی همه مشعل ها باشیم و از سوزاندن ثروت ملی جلوگیری کنیم و جشن خاموشی مشعل ها را بگیریم.
وی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی در تأمین ارز کشور بسیار خوش درخشید، گفت: تأمین حدود ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار ارز، تکلیف صنعت پتروشیمی برای سال ۱۴۰۰ بود که با اقدام های این شرکت و همکاری پتروشیمی ها بالغ بر ۱۲ میلیارد لار یعنی دو برابر تعیین شده، ارز عرضه شد.
پانزدهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران (IPF) به میزبانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی با محور «فناوری پاک» ۱۴ و ۱۵ مرداد ۱۴۰۳ در سالن همایش های صداوسیما برگزار می شود.
با موافقت وزیر نفت انجام شد
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در نشست شورای عالی خدمات گفت : با موافقت وزیر نفت، در سه ماه گذشته ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان علی الحساب مستمری به بازنشستگان صنعت نفت پرداخت شد که نسبت به عدد پارسال، ۲۵درصد افزایش یافته است.
عبدالحسین بیات در سیزدهمین نشست شورای عالی خدمات صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: همه شاخص های عملکردی صندوق ها در زمینه های مختلف در حالی رو به پیشرفت است که از منظر اقتصادی با محدودیت هایی روبه رو هستیم. برای این موفقیت، از مدیریت صندوق ها و دست اندرکاران آن قدردانی می کنم.
وی با اشاره به ابلاغ سیاست کلی نظام جامع تأمین اجتماعی در فروردین ۱۴۰۱ افزود: پس از ابلاغ این سیاست ها، رویکردهای صندوق ها در کشور مشخص شد. در این چارچوب، صندوق بازنشستگی صنعت نفت با توجه به ظرفیت ها، توان و امکانات در مسیر الگوسازی حرکت کرد. رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت افزود: همه صندوق های بازنشستگی در کشور می توانند با حکمرانی خوب از وضع بهتری برخوردار باشند، منوط به اینکه استقلال صندوق ها حفظ و رویکرد بنگاه اقتصادی در آن ها تقویت شود تا قادر باشند به سمت حداکثرسازی خدمات حرکت کنند.
بیات افزود: صندوق های بازنشستگی به عنوان بخش های مردمی و خصوصی، یکی از بهترین مکان ها برای مولدسازی دارایی ها، منابع و توسعه زنجیره ارزش هستند. وی گفت: یکی از رویکردهای مهم برای انواع صندوق های بازنشستگی ازجمله نفت، پرداخت بموقع مطالبات صندوق ها و جلوگیری از انباشت بدهی به آن هاست، ازاین رو باید دارایی صندوق ها در روز مبدأ و اولین فرصت در اختیار صندوق ها قرار گیرد؛ زیرا صندوق ها، دارایی ها را معطل و ساکن نگه نمی دارند و با سرمایه گذاری بموقع، ارزش افزوده ایجاد می کنند. بنابراین پیگیری وصول مطالبات صندوق ، همواره یکی از اولویت هاست.
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت افزود: اگر سایر صندوق های بازنشستگی مانند صندوق بازنشستگی نفت، تفکر بنگاه اقتصادی را مدنظر قرار دهند، یکی از محل های مناسب برای کمک به توسعه کشور خواهند بود، ازاین رو باید فرهنگ نگاه به انواع صندوق های بازنشستگی تغییر کند. در این چارچوب، صندوق بازنشستگی صنعت نفت با اجرای تفکر بنگاه اقتصادی نسبت به صندوق های مشابه پیشگام است.
بیات بیان کرد: وضعیت مطلوب پیشرفت طرح و پروژه ها در سه سال گذشته گواه این موضوع است؛ البته باید تصریح کرد که مبانی حقوقی صندوق ها سبب شده است صندوق ها همواره در ادوار مختلف، مسیر درستی را طی کنند. رئیس هیأت رئیسه صندوق ها در بخش بررسی عملکرد مالی صندوق ها گفت: امسال و در کمتر از سه ماه، این صندوق موفق شد بیش از کل سال ۱۴۰۲، علی الحساب مستمری پرداخت کند. سال گذشته این رقم معادل ۲ هزار میلیارد تومان بود؛ اما امسال و در کمتر از سه ماه صندوق موفق شد با تأمین مناسب از بخش سرمایه گذاری، معادل ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان علی الحساب مستمری، که در واقع وام بدون بهره است، پرداخت کند.
نگاهی گذرا به بخشی از عملکرد جواد اوجی در وزارت نفت
مشعل جواد اوجی به عنوان یازدهمین وزیر نفت کشور در دوره بیش از هزار روز و البته کمتر از عمر یک دولت، وزارت یکی از مهم ترین دستگاه های دولتی کشور را عهده دار بوده است.
وزیر نفت روز یکشنبه (24 تیر) با حضور در دفتر رئیس جمهوری منتخب گزارشی از عملکردها، اقدام ها و دستاوردهای این وزارتخانه در دوره حدود سه ساله دولت شهید رئیسی را ارائه کرد تا براساس آن دستور کار و اولویت های وزیر نفت جدید برای چهار سال آینده مشخص شود.
از 20 مردادماه 1400 که نام جواد اوجی در فهرست وزرای دولت سیزدهم که از سوی ابراهیم رئیسی برای گرفتن رای اعتماد به مجلس به عنوان وزیر نفت معرفی شد، کمتر از چهار سال می گذرد. صنعت نفت ایران با رأی اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی شاهد حضور و فعالیت جواد اوجی به عنوان وزیری جدید در قامت وزیر نفت دولت سیزدهم بود؛ چهره ای که برای این صنعت غریبه نبوده و باید گفت از همان ابتدا با اقبال نفتی ها و غیرنفتی ها همراه بود تا او در تاریخ 3 شهریورماه 1400 با کسب ۱۹۸ رأی موافق حائز رای اعتماد نمایندگان مجلس برای تصدی وزارت نفت شود و ردای یازدهمین وزیر نفت ایران را بر تن کند.
اوجی (زاده ۲ مرداد ۱۳۴۵ در شیراز) دانش آموخته کارشناسی رشته مهندسی نفت از دانشگاه صنعت نفت است که فعالیت خود را در این صنعت از سال ۱۳۶۹ آغاز کرد و در سابقه کاری او معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، عضو هیئت امنای دانشگاه صنعت نفت و مدیرعامل و نایب رئیس هیئت مدیره شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و... به چشم می خورد.
از همان ابتدا با مروری گذرا به برنامه های وزیر نفت دولت سیزدهم، اولویت های کاری او مشخص بود. برنامه او در پنج فصل شامل فصل نخست «مقدمه»، فصل دوم «برخی از اسناد بالادستی مرتبط با صنعت نفت حاکم بر برنامه پیشنهادی»، فصل سوم «چالش های اساسی پیش روی صنعت نفت»، فصل چهارم «اقدامات اساسی و فوریت دار در صنعت نفت» و فصل پنجم «اقدامات راهبردی و عملیاتی وزارت نفت با لحاظ نمودن اولویت ها» تنظیم شد. وزیر نفت در مقدمه برنامه خود اعلام کرد که با وجود گذشت بیش از70 سال از زمان ملی شدن صنعت نفت، به دلایل مختلف داخلی و خارجی، انتظارات موردنظر از این صنعت به طور کامل محقق نشده است و از «ملی کردن صنعت نفت» تا استقرار «صنعت ملی نفت» مسیری طولانی و پرهزینه پیش رو قرار دارد که برای طی این مسیر ضمن آسیب شناسی، می باید کل ظرفیت های کشور را بسیج کرد. عوامل تأثیرگذار بر صنعت نفت را که ارتباطی تنگاتنگ با یکدیگر دارند، می توان شامل عوامل«اجرایی و تشکیلاتی، اقتصادی، حقوقی و قانونی، سیاسی، داخلی و بین المللی، فنی و زیست محیطی» طبقه بندی کرد. همین مقدمه آیینه تمام نمایی از اولویت های در دستور کار او بود. او از ارکان اصلی تحقق اهداف وزارت نفت را تمرکز بر اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، توجه ویژه به مبارزه با فساد، اصلاح رویه ها و ساختارها در همسویی با سیاست های کلی اصل44 با تأکید بر اصول رقابت، کوچک سازی و کاهش تصدی گری دولت ذکر و اعلام کرد این موارد می تواند نقش مهمی در بهبود فضای کسب وکار برای کارآفرینان واقعی اقتصادی و جذب سرمایه گذاران داشته باشد.
از محوری ترین مواردی که جواد اوجی در برنامه و همچنین سخنان خود در صحن مجلس شورای اسلامی بر آن تاکید داشت، مقابله با تحریم ها بود که اعلام کرد: صنعت نفت در شرایط تحریم در خط مقدم جبهه اقتصادی کشور است و همه تلاش خود را برای مقابله با تحریم و فروش حداکثری نفت خام و میعانات به کار خواهم بست. افزون بر آن حفظ و نگهداشت تولید، ساماندهی سرمایه انسانی، فروش نفت و میعانات گازی، جلوگیری از خام فروشی و ورود به زنجیره صنایع تکمیلی و در راس تمامی آنها دیپلماسی انرژی از اولویت های اصلی صنعت نفت بود که مورد تاکید اوجی قرار گرفت. مجموعه عواملی که با برشمردن آنها خواستار عزم جدی و حضور مقتدرانه برای عبور از بحران ها و چالش های پیش روی صنعت نفت و گاز کشور شد که نگاهی دقیق تر به این موارد خواهیم داشت.
جواد اوجی که در برنامه خود به مجلس شورای اسلامی در فهرست چالش های اساسی پیش روی صنعت نفت به موضوع فروش نفت خام و میعانات گازی و محدودیت های حاصل از تحریم اشاره کرده بود، این موضوع را در دستور کار قرار داد. براساس آمار و ارقامی که وزیر نفت دولت سیزدهم در اوایل این دولت بیان کرد، تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران سبب شد از آوریل ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱، ایران از تولید یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت خود (براساس آمار منابع ثانویه) محروم شود که منجر به وارد آمدن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار خسارت شد. براساس تازه ترین گفته ها، اوجی تولید نفت تا امروز را رقم روزانه سه میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه اعلام کرده و گفته است: این رقم در آستانه دولت چهاردهم، کاری بسیار بزرگ است که البته این ریل گذاری ادامه خواهد یافت. براساس توضیحات اوجی، رشد اقتصادی گروه نفت و گاز در سال ۱۴۰۱ عدد ۱۰درصد و در سال، ۱۴۰۲عدد ۲۰ درصد بوده است. اوجی همچنین در نشست هیئت دولت در گزارشی از برنامه های توسعه ای اجراشده در وزارت نفت، از تثبیت تولید نفت روی عدد سه میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه تا پایان سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: با قراردادهایی که با پیمانکاران خوش سابقه امضا شده است، تولید نفت در سال ۱۴۰۳ به چهار میلیون بشکه در روز خواهد رسید که این افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ای، درآمد سالانه فروش نفت کشور را ۱۰ میلیارد دلار افزایش خواهد داد. در دولت سیزدهم در بخش صادرات میعانات گازی هم تحولات خوبی رقم خورد و در شرایطی که در گذشته ۸۷ میلیون بشکه میعانات روی دریا ذخیره شده بود، این رقم به صفر رسید و اکنون میعانات گازی روی آب نداریم. طبق اعلام وزیر نفت، ۴۸۰ میلیون دلار هزینه اجاره ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی شناور روی آب می شد که این هزینه در دولت سیزدهم برطرف شده است و کشتی ها آزاد و به ناوگان حمل نفت اضافه شده اند. افزون براین، با قراردادهایی که از سوی وزارت نفت امضا شده، تراز آن به سمت منفی شدن پیش می رود و درخواست برای میعانات گازی بیش از تولید آن است. تازه ترین گزارش بررسی آماری انرژی جهان حکایت از آن دارد که ایران با ثبت رشد ۱۹درصدی تولید نفت خام و میعانات گازی در سال گذشته میلادی، دومین کشور جهان از این نظر همچنین رکورددار رشد تولید نفت در میان تولیدکنندگان بزرگ نفت در سال میلادی گذشته بوده است. در واقع بیشتر تولیدکنندگان نفت در این سال نه تنها رشد تولید نداشته اند، بلکه با کاهش تولید روبه رو شده اند. برای نمونه، تولید نفت خام و میعانات گازی عربستان در سال ۲۰۲۳ کاهش ۸.۶درصدی داشته است. تولید نفت خام عراق در این سال ۳.۹درصد، کویت ۴.۳درصد، عمان ۱.۵درصد، امارات ۳.۴درصد، الجزایر ۳.۴درصد و روسیه ۱.۱ درصد کاهش یافته است.
با توجه به بهبود تولید و صادرات نفت خام ایران مسیری امیدوارکننده را طی کرد و براساس آخرین گزارش اوپک، آمار تولید نفت ایران همچنان افزایشی است. افزون بر آن جایگاه ایران در اوپک با افزایش تولید و صادرات نفت در دولت سیزدهم ارتقا یافته و جمهوری اسلامی ایران با پشت سرگذاشتن نیجریه و کویت، به چهارمین صادرکننده بزرگ نفت اوپک تبدیل شده است. با این تفاسیر، ایران با وجود تحریم های کنونی توانسته است صادرات نفت خام و میعانات گازی خود را در ماه مه (۱۲ اردیبهشت تا ۱۱ خرداد) به روزانه یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه افزایش دهد که بالاترین حجم صدور نفت خام ایران در پنج سال گذشته است.
تحول و تحرک در حوزه دیپلماسی انرژی، همسو با نگاه رئیس جمهور شهید دولت سیزدهم که بر محور توسعه روابط و احیای دیپلماسی سیاسی چه با کشورهای منطقه و چه سرزمین های دور استوار بود و از این رو دیپلماسی قوی و تنظیم روابط بین الملل در حوزه انرژی سرفصلی بود که اوجی در برنامه پیشنهادی خود منتشر کرده و طی آن به تعامل با کشورهای همجوار در جهت کاهش تعرفه ها و یافتن راه حل های مناسب تعامل، گسترش قراردادهای دو یا چندجانبه با کشورهای هدف، استفاده از ظرفیت های سازمان های بین المللی و منطقه ای از جمله اوپک، مجمع کشورهای صادرکننده گاز و... حفظ و افزایش جایگاه اوپک و موارد متعدد مختلف اشاره کرده بود. مرور عملکرد چند ساله وزارت نفت جواد اوجی نشان می دهد او در این مقطع به کشورهای مختلف سفر کرد و در قالب آنها مذاکرات و تعاملات و تفاهمنامه های مختلفی رقم خورد که کلیدی ترین آنها کشورهای آذربایجان ترکمنستان و مهم تر از آن روسیه بود. گام نخست این اقدام مهم، در حاشیه سران اکو سه کشور ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان رقم خورد و طرفین توافق کردند سالانه 1.5 تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان را به جمهوری آذربایجان سوآپ کنند. این قرارداد که پس از پنج سال توقف مبادلات گازی ایران و ترکمنستان امضا شد، به افزایش پایداری شبکه گاز در شمال شرق ایران منجر شد تا مسیر ایران را برای تبدیل شدن به قطب انرژی منطقه هموارتر کند. این توافق به نمادی برای کارنامه دولت سیزدهم در تحقق توجه به رویکرد همسایگی تبدیل شد. در میان تفاهم نامه های مختلف، امضای تفاهم نامه انتقال گاز از روسیه به ایران، یکی دیگر از اقدام های مهم وزارت نفت دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی انرژی بود. جواد اوجی، وزیر نفت دراین زمینه گفت: بی شک در آخرین روزهای کاری هفته گذشته چهارشنبه (6 تیرماه 1403) اعلام خبر امضای تفاهم نامه گازی میان شرکت های ملی گاز ایران و گاز پروم روسیه در موازنه انرژی منطقه، تحولات مؤثری را رقم خواهد زد.
افزون بر این موارد، بخش مهمی از ماموریت جواد اوجی با سفر و مذاکره و امضای تفاهم نامه به کشورهای مختلف از ترکمنستان، آذربایجان، عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس از یک سو و در سطحی مهم تر، چتر دیپلماسی به کشورهای دور از جمله چین، روسیه و کشورهای آمریکای لاتین گسترده شد که ماحصل آن رکوردزنی در صادرات نفت، احیای سوآپ گازی بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان، جهش قابل توجه صادرات گاز، احیای دیپلماسی انرژی با روسیه، تثبیت و تقویت جایگاه صنعت نفت در آمریکای لاتین، صدور خدمات فنی و مهندسی و ایجاد پالایشگاه در خارج از کشور با شعار «پالایشگاه های فراسرزمینی» و موارد فراوان دیگر بود.
اوجی بخش قابل توجهی از برنامه مکتوب خود را با سرفصلی تحت عنوان «اهمیت دادن و ساماندهی منابع انسانی و تربیت نیروهای متخصص و متعهد» به کارکنان صنعت نفت اختصاص داده و در آن به مواردی همچون برنامه فوری در حوزه منابع انسانی برای شناسایی و رفع چالش های اساسی در این حوزه، جلب رضایت و انگیزش شغلی کارکنان، ساماندهی قالب های قراردادی متعدد، بهبود معیارها و روزآمدی روش های گزینش های منابع انسانی به منظور جذب نیروی توانمند متعهد و شایسته، حفظ و نگهداشت نیروی انسانی اشاره کرده بود. آنچه امروز می توان از عملکرد او در بخش منابع انسانی مورد قضاوت قرار داد، در نگاه واقع بینانه این است وضعیت نیروی انسانی با توجه به حجم مطالبات کارکنان بهبود یافت. مجموعه موارد نیروی انسانی با احیای شورای عالی مدیریت منابع انسانی در دستور کار قرار گرفت؛ به گونه ای که شاهد عملکرد قابل توجه با تعریف چهار محور اصلی توسعه، تحول و فسادستیزی، جذب و استخدام نیروی انسانی، ارتقای سطح انگیزی و رضایت کارکنان و تصمیم گیری مشارکتی و ارتباطات مردمی با رویکرد حل مساله در محل مساله بودیم. به شکل عینی تر مصادیق این چهار محور را می توان در بازطراحی و توسعه سامانه ساپنا، برگزاری آزمون استخدامی در سال 1402، تبدیل وضعیت مشمولان بند «و» و «د» ایثارگری، ساماندهی مشاغل و جبران خدمات نیروهای قرارداد مدت موقت، بازنگری طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری و... شاهد بود. با این حال با توجه به حجم مطالبات کارکنان ماموریت مهمی برای وزیر جدید نفت در دولت چهاردهم باقی مانده که بخشی از آن پیگیری مصوبات باقیمانده و مطالبات کارکنان است که باید آن را از مهم ترین دستور کارهای وزیر جدید نفت دانست.
تعیین تکلیف نشدن گازهای مشعل که در فهرست چالش های اصلی وزارت نفت در برنامه پیشنهادی جواد اوجی اعلام شد، براساس تازه ترین آمار اعلام شده وزارت نفت با بهبود شاخص ها همراه بوده است.
مطابق اعلام اوجی، در پروژه گازهای مشعل که مردم استان های جنوب کشور را آزار می داد موفقیت های خیره کننده ای حاصل و پروژه های ارزشمندی تعریف و تا امروز نزدیک به ۱۶میلیون مترمکعب گاز مشعل جمع آوری شده است که تا پایان امسال به ۳۰ میلیون مترمکعب می رسد.
در این زمینه شاهد بهره برداری از طرح پالايش گاز هويزه خليج فارس (فاز اولNGL3200) با ظرفیت 250 میلیون فوت مکعب در روز با سرمايه گذاری 1.4 ميليارد دلاري در اردیبهشت ماه 1402، تمرکز بر اجرای فاز دوم طرح NGL3200 (پیشرفت فیزیکی بیش از 94 درصد کل طرح در پایان سال 1402) و طرح NGL3100 (پیشرفت فیزیکی 89 درصد در انتهای سال 1402) و تسریع در اجرای طرح های مزایده گازهای مشعل میادین بوده ایم.
همچنین مزایده های واگذاری گازهای مشعل پالایشگاه های گاز پارس جنوبی و ایلام به بخش خصوصی برگزار و قرارداد با برندگان مناقصه منعقد شده و افزون بر آن فروش سالانه 1.26 میلیارد مترمکعب از گازهای مشعل پارس جنوبی و 50 میلیون مترمکعب گاز مشعل پالایشگاه ایلام به بخش خصوصی پیش بینی شده است. همچنین مزایده فروش گازهای CO2 پالایشگاه های خانگیران و بیدبلند در دست اقدام بوده و برنده مزايده براي گازهاي فلر پالايشگاه ايلام مشخص و قرارداد فروش در آبان 1402 با شرکت هیربد به عنوان برنده مزایده منعقد شده است.
عملکرد وزارت نفت دولت سیزدهم باعث شد پژوهشگاه صنعت نفت به دلیل انجام تحقیقات منحصربه فرد مجمع کشورهای صادرکننده گاز(جی ای سی اف) در حوزه جمع آوری گازهای مشعل و عملیاتی کردن این تحقیقات، جایزه ۲۰۲۴ مجمع کشورهای صادرکننده گاز را هم دریافت کند.
نگاه به درون از تاکیدها و برنامه هایی بود که جواد اوجی به شکل ویژه از آن سخن گفت. مطابق آمار رسمی منتشر شده برای حمایت از شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی تاکنون ۷۰ قرارداد تولید بار اول به ارزش ۱۴۵ میلیون دلار با این شرکت ها امضا شده است. همچنین ارجاع بیش از هزار و ۶۰۰ قرارداد ساخت و خرید خدمات به دانش بنیان ها به ارزش ۹۱۷ میلیون دلار و ۱۶ هزار میلیارد تومان انجام و تسهیلاتی به ارزش چهارمیلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به شرکت های دانش بنیان از محل تبصره ۱۸ ارائه شده است.
در بخش صدور تجهیزات و خدمات فنی مهندسی سعی شد ورود شرکت های دانش بنیان به صنعت کشورهای دوست تسهیل شود. نمونه آن ساخت پالایشگاه در ونزوئلاست که فعالیت آن در دستور کار قرار دارد. در این مسیر وزارت نفت برای سه سال پیاپی (۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲) در حمایت از شرکت های دانش بنیان و سازنده داخلی در بین سایر دستگاه های اجرایی مقام اول را کسب کرد.
افزون بر موارد ذکر شده مرور چند سال سپری شده صنعت نفت نشان می دهد که جواد اوجی از جنس کارکنان صنعت نفت بود؛ به گونه ای که در سفرهای استانی و فرصت های مختلف در جمع کارکنان قرار گرفت و صدای آنها را شنید، هرچند کار نیمه کاره در این مسیر زیاد است. باید گفت این دوره برای جواد اوجی خیلی هم آسان نگذشت. در دوره وزارت او شاهد دو بار حمله هکری به جایگاه های سوخت بودیم و یک اقدام خرابکارانه هم در بخش صنعت گاز کشور رخ داد. حوالی ساعت یک بامداد روز چهارشنبه(۲۵ بهمن) بخش هایی از خطوط اصلی سراسری گاز کشور در بروجن (استان چهارمحال وبختیاری) و صفاشهر (استان فارس) در یک اقدام خرابکارانه منفجر شد؛ به گونه ای که در تاریخ صنعت نفت ایران کم سابقه بود. به هر رو تجربه نشان می دهد اقبال صنعت و کارکنان نفت در هر دوره، از وزیری خواهد بود که از جنس کارکنان و از متخصصان صنعت نفت باشد تا چرخ این صنعت را به سمت پیشرفت و رونق بیش از پیش بچرخاند.
یک تیر و د و نشان عرضه گواهی صرفه جویی گاز د ر بورس انرژی به هد ف نشست
فاطمه د هقان| معاملاتی کرد ن اوراق گواهی صرفه جویی گاز د ر بورس از جمله راهکارهای بهینه سازی انرژی د ر کشور به شمار می رود که به تازگی راه اند ازی شد ه است؛ راهکاری نوین که به سرمایه گذاران د ر پروژه های بهینه سازی مصرف انرژی و صرفه جویی گاز این امکان را می د هد تا میزان صرفه جویی حاصل را برای یک د وره معین د ر اختیار د اشته باشند و با عرضه آن د ر تابلوی گواهی صرفه جویی انرژی بازار اوراق بهاد ار بورس انرژی، از د رآمد حاصل از آن بهره مند شوند .
از سوی د یگر، یکی از چالش های مهم پیش روی طرح های بهینه سازی، محد ود یت منابع مالی د ر د سترس به منظور پیشبرد طرح های توسعه ای د ر این حوزه است که عرضه گواهی صرفه جویی گاز و توسعه بازار آن، از شیوه ها و ابزاری مطمئن د ر تأمین مالی و بازگشت سرمایه پروژه های بهینه سازی محسوب می شود .
خبرنگار «مشعل» د ر واکاوی اقد ام زیرساختی بهینه سازی مصرف انرژی، با ساجد کاشفی، مد یر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران گفت وگو کرد ه است که د ر اد امه می آید .
برای کاهش ناترازی تولید و مصرف گاز، راهکارهای مختلفی د ر حوزه عرضه و تقاضای گاز طبیعی وجود د ارد که مزیت هایی همانند د سترسی بیشتر و بازد هی د ر کوتاه مد ت، بهینه سازی مصرف و مد یریت تقاضا را از د یگر راهکارها متمایز کرد ه است.
با توجه به اینکه شاخص شد ت انرژی د ر کشور ما از میانگین جهانی بسیار بیشتر است، با ایجاد زیرساخت های لازم برای راه اند ازی بازار بهینه سازی انرژی، می توان از فشار تقاضای گاز کاست و گاز صرفه جویی شد ه را به د یگر بخش های مولد اقتصاد ملی عرضه کرد .
اما نباید فراموش کرد که یکی از چالش های مهم پیش روی طرح های بهینه سازی، محد ود یت منابع مالی د ر د سترس به منظور پیشبرد طرح های توسعه ای د ر این حوزه است که عرضه گواهی صرفه جویی گاز و توسعه بازار آن، یکی از شیوه ها و ابزاری مطمئن د ر تأمین مالی و بازگشت سرمایه پروژه های بهینه سازی است.
د ر این روش، سرمایه گذار د ر پروژه های بهینه سازی سرمایه گذاری می کند و گاز صرفه جویی شد ه به سبب اجرای این پروژه ها د ر قالب گواهی صرفه جویی د ر اختیار او قرار می گیرد . به عبارت د قیق تر، سرمایه گذار مالک گاز صرفه جویی شد ه می شود و می تواند این گواهی ها را د ر بازار بورس انرژی عرضه کند .
به طور طبیعی، گواهی صرفه جویی گاز د ر فصل سرما و د وره اوج مصرف، متقاضیان زیاد ی خواهد د اشت، از این رو یکی از سیاست ها و برنامه های مهم شرکت ملی گاز ایران، ایجاد بازار برای گواهی صرفه جویی د ر د وره غیر اوج است. برای این منظور، پیگیری احیای ظرفیت ماد ه ۲۶ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی و هد ایت صنایع به رعایت معیارهای مصرف انرژی د ر د ستور کار است، به گونه ای که صنایعی که مصرف گاز آنها بیشتر از معیار مصرف انرژی باشد ، ملزم به تهیه و ارائه گواهی صرفه جویی گاز خواهند شد .
اجرای رایگان طرح اصلاح و بهینه سازی موتورخانه ها از سال ۱۳۹۹ از سوی شرکت ملی گاز ایران پیاد ه شد که این طرح برای مشترکان مسکونی، تجاری، عمومی و گرد شگری د ر حال اجراست و تاکنون ۹۳ هزار و ۹۷۴ واحد موتورخانه بهسازی شد ه که از این تعد اد ، ۴۴ هزار و ۳۵۶ واحد موتورخانه مربوط به واحد های مسکونی، تجاری و گرد شگری بود ه و ۴۹ هزار و ۶۱۸ واحد موتورخانه نیز مربوط به واحد های اد اری است.
تاکنون ۳۰۸ میلیارد تومان برای این پروژه هزینه شد ه و بهسازی موتورخانه ها از طریق عایق کرد ن لوله ها و تجهیزات تنظیم مشعل، نصب د ستگاه ضد رسوب، تعمیرات شیرآلات و پمپ انجام شد ه است. از سویی طبق مصوبه شورای اقتصاد ، برای این تعد اد موتورخانه بهسازی شد ه، سالانه حد ود ۵۵۲ میلیون مترمکعب صرفه جویی گاز پیش بینی می شود .
یک نکته مهم د ر خصوص طرح بهسازی موتورخانه ها آن است که مد یریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران د ر حال طراحی و بررسی فنی و اقتصاد ی مد لی است که بتوان این طرح را د ر قالب بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست پیاد ه کرد تا هم میزان تحقق صرفه جویی د ر هر یک از این پروژه ها د قیق تر محاسبه شود و هم منافع حاصله برای سرمایه گذاران د ر این طرح افزایش یابد ؛ به گونه ای که بستر توسعه سرمایه گذاری د ر این طرح بیش ازپیش فراهم شود .
د ر خصوص کاهش مشعل سوزی، انجام برخی اقد ام های کوتاه مد ت شامل اصلاحات، ضروری است که بر اساس برنامه ریزی ها، امید واریم د ر آیند ه نزد یک شاهد به ثمر رسید ن این اصلاحات باشیم.
از سوی د یگر، گاز مشعل باقیماند ه بیشتر پالایشگاه های گازی د ر قالب مزاید ه به فروش رسید ه و اقد ام های اولیه برای فروش بیشترد ر حال انجام است که امید واریم تا پایان سال ۱۴۰۵، مشعل سوزی به حد اقل ممکن کاهش یابد .
مد یر توسعه صنایع پایین د ستی شرکت ملی پتروشیمی اعلام کرد :
مشعل یکی از راهبرد های مهم وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی د ولت سیزد هم، کاهش خام فروشی و توسعه صنایع پایین د ست و تکمیلی پتروشیمی بود ه است. این هد ف سال ها د ر د ستور کار صنعت پتروشیمی قرار د اشت، اما نتوانسته بود به سمت اجرایی شد ن سوق پید ا کند و د ر د وره اخیر، د ولت سیزد هم تلاش کرد ضمن برطرف کرد ن موانع و باز کرد ن مسیر برای ورود سرمایه گذاران، هلد ینگ های بزرگ و شرکت های تولید ی پتروشیمی، شرایط جد ید ی را برای توسعه صنایع پایین د ستی فراهم کند .یکی از راهکارهای تکمیلی د ر اجرای این سیاست گذاری تلاش برای سرمایه گذاری و اجرای پارک ها یا شهرک های تخصصی پتروشیمی بود ه است. نگاه وزارت نفت این بود که بهتر است د ولت مستقیما وارد این پروژه ها نشود و مجموعه های بزرگ و برخورد ار د ر صنعت پتروشیمی همچون هلد ینگ های پتروشیمی، به عنوان ذی نفعان و مجموعه های اجرایی، می توانند با احد اث واحد های پایین د ستی و میان د ستی، چرخه تولید محصولات مورد نظر خود را تکمیل کنند .
بر اساس این گزارش جواد اوجی، وزیر نفت د ر همان سال نخست آغاز به کار د ولت سیزد هم اعلام کرد که زمینه های لازم برای اجرای حد اقل 13 پارک پتروشیمی د ر چهار استان کشور د ر د ست اجرا قرار گرفته و یکی از مجموعه های اصلی که قول اجرای این پارک های پتروشیمی را به د ولت د اد ه، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس است. هلد ینگ خلیج فارس هم به عنوان یکی از بزرگ ترین مجموعه های پتروشیمی از چند سال قبل تاکنون به د نبال احد اث پارک های پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش محصولات د رون مجتمعی خود بود ه و حالا این هلد ینگ به عنوان حامی مالی و اجراکنند ه تعد اد ی از پارک ها د ر پیشانی این هد ف بزرگ قرار گرفته است.
عباس غلامی، مد یر توسعه صنایع پایین د ستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران د ر گفت وگو با خبرنگار مشعل، آخرین پیگیری هایی را که این شرکت برای اجرایی شد ن مصوبه احد اث پارک های پتروشیمی د اشته است، تشریح کرد و گفت: شهرک های (پارک) تخصصی به طور مشخص از سوی چند هلد ینگ و با مرکزیت شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس پیگیری می شود و د ر این مسیر وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به عنوان تسهیل گر ورود کرد ه اند .
وی با اشاره به نشست هایی که د ر این مد ت د ر ارتباط با رفع موانع اجرایی این پارک ها با د ستگاه های اجرایی مختلف د اشته اند ، گفت: حد ود د و سال قبل تفاهم نامه ای با سازمان شهرک های صنعتی منعقد شد و پس از آن جلسات مشترک با این مجموعه و سایر د ستگاه های متولی اد امه د اشته است و موضوعات و موارد ی را به خصوص مربوط به زمین لازم برای پارک ها مطرح کرد ه بود ند که د ر حال پیگیری است. موضوع اختصاص زمین هایی که د ر مناطقی که وزارت صمت مسئولیت د ارد هم د ر حال پیگیری است.
غلامی با تاکید بر اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران د ر همه موارد تسهیل گری را به عهد ه د ارد ، افزود : د ر این مد ت هم مستند ات و مد ارک مربوطه را به سازمان شهرک های صنعتی ارائه کرد ه ایم، اما هنوز یکسری از پروژه ها به نتیجه نرسید ه و مد ارک لازم باید از سوی هلد ینگ خلیج فارس ارائه شود . به آنها هم اعلام شد تا هر بخشی د ر تخصیص زمین و مراحل اد اری و پیگیری ها به مشکل بخورد ، حتما به ما منعکس کند تا بتوانیم با تعامل مساله را پیش ببریم.
مد یر توسعه صنایع پایین د ستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تاکید بر اینکه هلد ینگ ها و به خصوص هلد ینگ خلیج فارس پای کار اجرایی شد ن پروژه ها پارک هاست، اظهار کرد : برای اجرای این پروژه ها استعلام و مطالعاتی لازم است که باید انجام شود . وی افزود : تا جایی که د ر جریان هستم، مجوز پارک متانول د ر پارسیان صاد ر و تخصیص زمین پارک کود شیمیایی د ر مکران انجام شد ه است و به نظر می رسد مراحل کار این د و مجموعه جلوتر از بقیه پارک هاست.
مد یر توسعه صنایع پایین د ستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران همچنین د رباره اثراتی که تصمیم این شرکت برای عرضه اعتباری د ر بازار د اشته است، گفت: یکی از مشکلات مهم صنایع پتروشیمی، به خصوص د ر حوزه پایین د ست و صنایع کوچک د ر اختیار د اشتن و تامین سرمایه د ر گرد ش بود ه است.
وی افزود : این موضوع زمانی اهمیت پید ا کرد که د ر بیش از یک سال گذشته سیاست انقباضی بانک ها شد ت گرفته و د یگر تسهیلاتی د ر اختیار صنایع کوچک قرار نمی گیرد . با این شیوه عرضه اعتباری که پتروشیمی شروع کنند ه آن بود ، مجتمع های پتروشیمی ترغیب به همکاری شد ه اند و تاکنون نتایج قابل قبولی د اشته است.
غلامی با اعلام اینکه د ر سال 1402 بیش از 78 همت عرضه اعتباری د اشته ایم، گفت: این رقم به عنوان سرمایه د ر گرد ش د ر اختیار صنایع تکمیلی قرار گرفته و مجموعه های مختلفی از آن بهره مند شد ه اند و مکاتبات مثبت زیاد ی برای اد امه این روند د اشته ایم. د ر این میان برخی صنایع مثل صنایع شویند ه تمایل د اشتند پروژه ها و محصولات جد ید ی را د ریافت کنند و مشکلات مالیشان د ر د ریافت LC هم برطرف شود که با این تسهیلات، مشکلات تا حد زیاد ی برطرف شد .
غلامی با تاکید بر اینکه توسعه صنایع پایین د ستی و تکمیلی و فروش اعتباری، د و راهبرد مهم صنعت پتروشیمی د ر د ولت سیزد هم بود ه که تاکنون موفق عمل کرد ه است، افزود : راهبرد اجرایی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای احیای واحد های تولید ی نیمه فعال یا متوقف و تشویق شرکت های پتروشیمی به فروش اعتباری محصولات د ر بورس کالا بود ه است. بسیاری از مجتمع های پتروشیمی د ر حوزه متانول عرضه اعتباری ند اشتند که با پیگیری های انجام شد ه، برخی شرکت های تولید ی اقد ام به فروش اعتباری کرد ند . رویکرد جد ید صنعت پتروشیمی د ر عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی و تبد یل شد ن به یک پشتوانه اقتصاد ی و مالی برای اقتصاد به نحوی بود ه که د ولت سیزد هم هم حساب ویژه ای را برای این بخش باز گذاشته است. بر همین اساس، عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی د ر بورس کالا و انرژی از ماهانه ۱۰۰ میلیارد تومان به میانگین ماهانه حد ود شش هزار میلیارد تومان د ر سال ۱۴۰۲ افزایش یافت .
این افزایش فروش اعتباری محصولات پتروشیمی د ر بورس کالا و انرژی با استفاد ه از همه ظرفیت های موجود شرکت های پتروشیمی به منظور رونق واحد های تولید ی و تسهیل تامین خوراک مورد نیاز صنایع تکمیلی د ر مسیر تکمیل زنجیره ارزش به عنوان راهبرد ی برای آن، هد ف گذاری شد ه است. می توان گفت که روند رو به رشد عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی از د ی ماه ۱۴۰۱ افزایش یافته و رونق به صنایع تکمیلی پتروشیمی بازگرد اند ه شد ه است.
مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مد یرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پیش از این اعلام کرد که صنعت پتروشیمی کشور د ر فروش اعتباری محصولات، شاگرد اول شد ه و قرار است این شیوه، الگویی برای د یگر صنایع شود . با استفاد ه از عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی د ر بورس کالا، افزون بر اینکه از رانت جلوگیری می شود ، مواد اولیه تولید کنند گان واقعی صنایع تکمیلی نیز تامین می شود . شرکت ملی صنایع پتروشیمی با ترغیب شرکت های پتروشیمی به عرضه اعتباری محصولات، به جد افزایش این روند را د ر د ستور کار د ارد و پیش بینی می شود د ر ماه های آتی، روند عرضه های اعتباری افزایشی باشد تا کمک شایانی به توسعه متوازن صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش شود .
به نظر می رسد تنوع محصولات پتروشیمی د ر فروش اعتباری تاثیر قابل توجهی را د ر تامین نیاز مصرف کنند گان و به طور کلی بازار د اخلی د اشته است. این سیاست تامین نیاز د اخلی و همزمان نگاهی به د یپلماسی انرژی و حفظ بازارهای بین المللی تاکنون موفق عمل کرد ه و د رآمد قابل توجهی را هم برای صنعت پتروشیمی و هم اقتصاد کشور به همراه د اشته است.
صفر تا صد احد اث خط لوله مهرآران-فسا-شیراز د ر د ولت سیزد هم بررسی شد
مشعل بهره مند ی از ظرفیت اعتبارات بانکی برای تامین منابع مالی پروژه های نفتی، د ر ساختار و شاکله صنعت نفت د ولت سیزد هم به واقعیت پیوست و نمونه بارز آن انعقاد تفاهم نامه های احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی تابش و پارس بود که با نظام بانکی کشور رقم خورد . توسعه شبکه خطوط لوله نفت خام و فراورد ه به منظور تامین پاید ار خوراک واحد های پالایشگاهی و پتروشیمی ها و نیز تامین بی وقفه سوخت نیروگاه ها و صنایع، از اولویت های مهم و اساسی مجموعه پالایشی صنعت نفت د ولت سیزد هم تعریف شد ه است که احد اث خط لوله مهرآران-فسا-شیراز موسوم به خط لوله پارس با توجه به تحقق این هد ف شکل گرفت. این خط لوله بنا به آخرین اظهارات مجری طرح، مطالعات اولیه و طراحی بنیاد ی را پشت سر گذاشته و برای اجرای مراحل بعد ی، به مناقصه رفته است. خط لوله جد ید و راهبرد ی پارس با هد ف تامین کسری و توزیع بهینه سوخت مورد نیاز استان فارس و با سرمایه ای افزون بر 140 میلیون یورو احد اث می شود . گزارش پیش رو نگاهی د ارد به صفر تا صد احد اث این خط لوله راهبرد ی که د ر اد امه می خوانید .
زمینه سازی برای گسترد گی و توسعه سهم خط لوله د ر جابه جایی و انتقال حامل های انرژی، به عنوان بیشمار د ستاورد طلایی مجموعه پالایشی د ولت سیزد هم یاد می شود که د ر سال های اخیر با جد یت بالایی د نبال شد ه است. ویژگی که بیش از همه توسعه شبکه خطوط حمل ونقل مواد سوختی را نسبت به د یگر گزینه های انتقال فراورد ه های مایع متمایز می کند ، گزاره اقتصاد ی و د ر عین حال ایمن بود ن است که می توان حجم بالایی از فراورد ه را د ر شبکه خطوط انتقال جابه جا کرد . د ر این میان از رد پای قاچاق سوخت نباید غافل بود . یکی از راه های انتقال ایمن و پاید ار فراورد ه، احد اث خط لوله است که می تواند برای جلوگیری و کاهش مسئله قاچاق سوخت راهگشا باشد .
از طرفی برنامه ریزی هایی برای اتصال نیروگاه ها به خطوط انتقال فراورد ه های نفتی صورت گرفته و هم اکنون بخش مهمی از نیروگاه ها به شبکه انتقال متصل شد ه است، آنگونه که مد یرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران د ر آیین بهره برد اری از خط لوله فشارشکن علی آباد به نیروگاه آذرخش گفته، قرار است امسال ماهانه یک نیروگاه به شبکه خطوط انتقال نفت کشور متصل شود ؛ با وجود این احد اث خط لوله جد ید مهرآران-فسا-شیراز که به عنوان خط لوله پارس از آن یاد می شود ، با هد ف تامین کسری و توزیع بهینه سوخت مورد نیاز استان فارس احد اث می شود تا گامی نو د ر مسیر تعالی و توسعه شبکه خطوط انتقال نفت برد اشته شود .
محمد رضا حبیب زاد ه، مجری طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی پارس ضمن تشریح ابعاد مختلف و مراحل اجرای این طرح گفت: مصوبه طرح احد اث خط لوله پارس اوایل سال گذشته ابلاغ شد و مطالعات اولیه و طراحی بنیاد ی کار نیز هشت ماه به طول انجامید که بر اساس روال معمول کار طراحی پروژه های شرکت ملی مهند سی و ساختمان نفت ایران، این بازه زمانی بی سابقه بود ه است، اکنون مجوز برگزاری مناقصه د ر قالب ای پی سی اف گرفته شد ه و این طرح د ر مرحله انتخاب پیمانکار قرار د ارد .
وی به ویژگی های اجرای طرح یاد شد ه اشاره کرد و افزود : مزیت ویژه ای که این طرح نسبت به د یگر طرح های احد اث خط لوله د ارد این است که از ضخامت محد ود برای کل خط لوله انتقال فراورد ه استفاد ه شد ه است که این شیوه افزون بر تسهیل د ر اجرای پروژه، تسهیل د ر امر ثبت سفارش و ساخت لوله ها را نیز د ر پی خواهد د اشت.
مجری طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی پارس گفت: یکی د یگر از محاسنی که می توان برای احد اث خط لوله پارس برشمرد این است که مسیرهایی برای جانمایی خط لوله تعیین شد ه است که تخریب و آسیب های زیست محیطی آن را به حد اقل ممکن تقلیل می د هد ، نکته حائز اهمیت این است که قبل از مرحله طراحی، همه مسیرهای موجود از نزد یک بررسی و ارزیابی شد ه و سپس طراحی بر مبنای آن انجام پذیرفته است؛ از این رو د ر مرحله تحصیل اراضی نیز کار آسان تر خواهد بود .
حبیب زاد ه تصریح کرد : عنوان این طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی مهرآران- فسا- شیراز است که به عنوان خط لوله پارس شناخته می شود ، هد ف از اجرای آن تامین پاید ار سوخت استان فارس، کاهش هزینه های حمل و نقل جاد ه ای و افزایش امنیت و پاید اری انتقال انرژی از طریق احد اث و توسعه انبارهای نفت استان است.وی سرمایه پیش بینی شد ه برای طرح احد اث خط لوله پارس را بالغ بر ۱۴۰ میلیون یورو عنوان کرد و با بیان اینکه بنا به مصوبه ابلاغی، این طرح به صورت قرارد اد ای پی سی اف منعقد شد ه است، اد امه د اد : منابع مالی خط لوله راهبرد ی پارس از طریق اعتبارات بانکی(بانک تجارت) و نیز منابع د اخلی شرکت ملی پالایش و پخش فراورد ه های نفتی تامین می شود و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به عنوان بهره برد ار، هد ایت و راهبری آن را به عهد ه خواهد گرفت.
مجری طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی پارس به ویژگی های این طرح اشاره کرد و گفت: خط لوله پارس با قطر 14 اینچ که برای انتقال روزانه 73 هزار و 300 بشکه فراورد ه های نفتی (بنزین و گازوئیل)، معاد ل تقریبی ۱۲ میلیون لیتر د ر روز د ر نظر گرفته شد ه، حد ود ۴۰۰ کیلومتر است که از خط لوله بند رعباس-رفسنجان منشعب شد ه و پس از عبور از تلمبه خانه مهرآران، به سمت د اراب، فسا، سروستان و شیراز امتد اد می یابد ، د و تلمبه خانه د ر ابتد ای انشعاب و میانه مسیر خط لوله د ر فسا و یک پایانه د ر انتهای خط و د ر مجاورت پالایشگاه شیراز ایجاد می شود ، همچنین د ر طول این مسیر، یک انبار نفت جد ید د ر فسا با ظرفیت ذخیره ۸۰ میلیون لیتر فراورد ه نیز پیش بینی شد ه که ساخته خواهد شد .
حبیب زاد ه تصریح کرد : اقلام اصلی مورد نیاز پروژه شامل لوله ها، پمپ ها، مخازن انبار نفت، سیستم کنترل، سیستم میترینگ، تابلوها و ترانس های برق است که غالب این تجهیزات ازسوی سازند گان د اخلی تامین خواهد شد . وی از افزایش پاید اری و امنیت انتقال سوخت به استان فارس، کاهش مخاطره های جاد ه ای و آثار محیط زیستی ناشی از حمل ونقل جاد ه ای، کاهش هزینه های عملیاتی(اعم از جاد ه ای و خط لوله)، افزایش سهم انتقال فراورد ه به وسیله خط لوله، حذف اثرات نامطلوب ناشی از ترد د نفتکش ها، کاهش مصرف سوخت و افزایش حجم ذخیره سازی فراورد ه های نفتی د ر استان فارس با رعایت ملاحظات پد افند غیرعامل به عنوان مزایای برجسته طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی پارس یاد کرد .
مجری طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی پارس یاد آور شد : پس از بهره برد اری از این طرح، با کاهش چشمگیر ترد د نفتکش هایی که هم اکنون برای تامین فراورد ه های مورد نیاز استان از پالایشگاه های بند رعباس و اصفهان، به حمل فراورد ه مشغولند ، میزان قابل توجهی د ر سوخت مصرفی این نفتکش ها صرفه جویی خواهد شد که رقمی بالغ بر ۶۰ میلیون لیتر د ر سال است و می توان از محل صرفه جویی این میزان سوخت، بازپرد اخت و برگشت سرمایه طرح را نیز تامین کرد .
حبیب زاد ه د ر اد امه به مجوزهای طرح خط لوله پارس اشاره و بیان کرد : د ر بخش پد افند غیرعامل و محیط زیست هم د ر حال د ریافت مجوزهای لازم هستیم، معمولا د ریافت مجوزهای زیست محیطی قد ری طولانی و زمانبر است، اما انتظار می رود مجوز پد افند غیرعامل د ر آیند ه نزد یک صاد ر شود ، البته د ر خصوص مجوز محیط زیست نیز همه گزارش های مربوطه تهیه و به کارگروه های استانی و مرکزی ارسال شد ه است.
آخرین وضع تامین و توزیع فراورد ه های نفتی منطقه اهواز تشریح شد
مشعل| کارکنان تلاشگر زنجیره سوخت رسانی شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه اهواز با به کارگیری راهکارهای مقابله با عرضه سوخت خارج از شبکه توانستند تا حد ود زیاد ی از بن بست قاچاق سوخت عبور کنند و مد یریت تامین و عرضه بهنگام فراورد ه های نفتی آن هم د ر شبکه رسمی توزیع را به د ست گیرند . آنگونه که مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه اهواز می گوید ، با افزایش نرخ فراورد ه بنزین د ر کشور عراق و همجواری این کشور با مرزهای جنوبی ایران، پیش بینی ها به منظور بالا رفتن قاچاق سوخت محتمل خواهد بود که با وجود برنامه هایی که برای این موضوع تد بیر شد ه، امکان مد یریت و کنترل آن وجود د ارد ، هرچند حل این مساله، نیازمند همراهی و همکاری همه بخش های مسئول د ر کشور است.
شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه اهواز یکی از بزرگ ترین و مهم ترین مناطق مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی ایران است که مسئولیت تحویل فراورد ه از پالایشگاه آباد ان، خط لوله و بند ر صاد راتی ماهشهر و همچنین پخش، تد ارکات، هماهنگی و برنامه ریزی بهنگام تحویل فراورد ه به همه انبارها، جایگاه های فروش فراورد ه د ر سطح استان و استان های همجوار مانند ایلام و کهگیلویه وبویراحمد را به عهد ه د ارد . این منطقه د ر قالب ۱۰ ناحیه، ۱۵ شهرستان و ۳۵ شهر مهم د ر جنوب غربی کشور را زیر پوشش سوخت رسانی قرار د اد ه است. زیرساخت های بالقوه موجود د ر استان خوزستان، این منطقه را به عنوان نقطه ثقل کشت محصولات کشاورزی تبد یل کرد ه و از مزیت های اصلی این منطقه به شمار می رود که بر اهمیت بیش از پیش آن می افزاید . علی اصغر چاغروند ی، مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه اهواز، سوخت رسانی این حوزه عملیاتی را راهبری می کند . د ر اد امه مشروح گفت وگو با وی د ر باره فعالیت های سوخت رسانی د ر منطقه اهواز را می خوانید .
مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه اهواز ضمن ارائه گزارشی از عملکرد این شرکت، میزان رشد مصرف فراورد ه بنزین و گازوییل را نسبت به مد ت مشابه سال گذشته، منطقی و متعارف خواند و گفت: منطقه اهواز روزانه افزون بر 10 میلیون لیتر فراورد ه بنزین و گازوییل مصرف می کند که از این میزان، حد ود چهار میلیون و 600 هزار لیتر گازوییل و مابقی میزان مصرف فراورد ه بنزین است، همچنین مصرف سوخت نفت سفید که بیشتر د ر فصول سرد سال و د ر مناطق با موقعیت جغرافیایی کوهستانی و سخت گذر توزیع می شود ، چند ان قابل توجه نیست و بیشتر متقاضیان این فراورد ه، قشر عشایر استان را تشکیل می د هند که میزان مصرف آن د ر فصل زمستان به روزانه 300 لیتر می رسد و د ر بقیه فصول سال حد ود 10 تا 15 لیتر میزان مصرف این فراورد ه است.
چاغروند ی تعد اد جایگاه های عرضه بنزین و فراورد ه سوخت مایع د ر حال احد اث استان را افزون بر 38 جایگاه خواند و افزود : پیش بینی می کنیم تا پایان امسال، حد ود 50 د رصد از این تعد اد جایگاه ها به بهره برد اری برسد ، استان خوزستان شامل د و منطقه اهواز و آباد ان است که منطقه اهواز با د ارا بود ن 284 باب جایگاه عرضه انواع فراورد ه های نفتی د ر شمال استان واقع شد ه که از این تعد اد مجاری عرضه، افزون بر 200 باب جایگاه عرضه بنزین و گازوییل و بقیه مربوط به جایگاه عرضه سی ان جی است.
مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه اهواز با بیان اینکه استان خوزستان به ماد ر انرژی کشور شهره است، گفت: عنوان بزرگ ترین تولید کنند ه محصولات کشاورزی به استان خوزستان تعلق د ارد و به همین د لیل اهم مصرف فراورد ه گازوییل مربوط به بخش کشاورزی است و از طرفی کشور ما با د ارا بود ن هزاران کیلومتر خط ساحلی د ر شمال و به ویژه جنوب از جمله کشورهای د ریایی منطقه به شمار می آید و به لحاظ همین موقعیت راهبرد ی د ر مباد لات بازرگانی منطقه ای و جهانی نقشی اساسی ایفا می کند ، د ر این بین استان خوزستان با وجود د اشتن بناد ر مهم و ترد د های حمل ونقلی، تامین به موقع سوخت انواع فراورد ه نفتی حائز اهمیت است.
چاغروند ی تصریح کرد : هم اکنون تعد اد 600 نفتکش فعال د ر سطح منطقه اهواز وجود د ارد اما با توجه به روند رو به رشد میزان مصرف فراورد ه های نفتی، این تعد اد نفتکش د ر برخی از فصول سال، به ویژه د ر زمستان کفاف تامین سوخت را نمی د هد و باید به تعد اد این ناوگان حمل و نقلی اضافه شود .
وی بیان کرد : با توجه به موقعیت اقلیمی و جغرافیایی منطقه اهواز، سال گذشته د چار چند ین نوبت سیل زد گی شد یم و به تناسب این امر د ر تامین سوخت مورد نیاز، با مشکلات متعد د ی روبه رو بود یم که خوشبختانه با همفکری و تعامل سازند ه همکاران ستاد ی شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی توانستیم از بحران های پیش آمد ه به نحو مطلوب عبور کنیم.
عوامل متعد د ی د ر ناترازی د خیل هستند که مهم ترین آن به اختلاف آشکار قیمت فراورد ه بنزین د ر مقایسه با د یگر کشورهای منطقه و جولان خود روهای پرمصرف د ر کشور بازمی گرد د . شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی ایران د ر سال های گذشته راهکارهای پرشماری را برای عبور از بحران ناترازی به کار برد ه، اما این تلاش و تکاپو تنها از سوی یک ارگان و سازمان خاص، کفایت نمی کند و نیازمند عزم ملی است.
مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه اهواز نسبت به افزایش قیمت بنزین د ر کشور عراق، نسبت به قاچاق فراورد ه بنزین و گازوییل هشد ار د اد و یاد آور شد : باید هرچه سریع تر برای مشکل ناترازی مصرف سوخت چاره ای بیند یشیم، د ر خبرها شاهد هستیم که کشور عراق قیمت فراورد ه بنزین مصرفی را به قیمت پول رایج د اخل، یعنی معاد ل 40 هزار تومان افزایش د اد ه که این مساله زنگ خطری است برای ما که باید منتظر افزایش قاچاق سوخت د ر مباد ی مرزی اهواز باشیم، لازم است هرچه سریع تر با همکاری همه ارگان ها و د ستگاه های د خیل د ر قاچاق فراورد ه های نفتی برای رفع این مساله چاره اند یشی کنیم.
چاغروند ی تصریح کرد : از یک سو مصرف فزایند ه بنزین و از سوی د یگر وجود خود روهای پرمصرف د اخلی است که به ناترازی د امن زد ه و د ر این میان فشار مضاعفی روی د وش وزارت نفت و به ویژه شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی است که امید واریم برای عبور از این بحران هرچه سریع تر تد ابیر لازم به کار گرفته شود .
چند ی پیش جعفر سالاری نسب، مد یرعامل شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی ایران د ر یک نشست خبری به پرسش خبرنگار «مشعل» د رباره افزایش قیمت بنزین د ر کشور عراق و به موازات آن احتمال بالا رفتن قاچاق سوخت د ر مباد ی مرزی استان خوزستان پاسخ د اد ه بود : نرخ بنزین معمولی د ر عراق به 50 سنت و فراورد ه بنزین سوپر به 65 سنت رسید ه است، البته با اکتان های پایین تر از اکتان فراورد ه بنزین د اخلی و خوب طبیعتا قابل پیش بینی است که این مساله بخواهد د ر روند عرضه سوخت خارج از شبکه اثرگذار باشد . با وجود این تد ابیر لازم برای این مساله لحاظ شد ه است، از جمله طرح باک پر که هم اکنون د ر همه مرزهای کشور
د ر حال اجراست و نرخ این طرح نیز از سوی استاند اری ها تعیین شد ه و شرکت ملی پخش نیز ملزم به اعمال آن است.
سالاری نسب عنوان کرد ه بود : هم اکنون پیگیری های لازم از سوی شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی انجام شد ه و بخش مد یریت بازرگانی شرکت با همه استاند اری های هم مرز با کشور عراق از جمله آذربایجان غربی، کرد ستان، کرمانشاه و ایلام د ر تعامل و همکاری هستند تا با اجرای طرح باک پر بتوان از رشد چشمگیر قاچاق سوخت د ر مباد ی مرزی جلوگیری کرد .
مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه اهواز د ر اد امه به استفاد ه از کارت سوخت شخصی د ر جایگاه های عرضه سوخت اشاره و بیان کرد : با وجود اطلاع رسانی های فراوان د رباره اهمیت استفاد ه از کارت سوخت شخصی د ر همه رسانه های استانی و همین طور فضاهای مجازی، تقریبا 80 د رصد از هموطنان استان خوزستان د ر این طرح یاری رسان بود ند ، ناگفته نماند که همه تلاش بند ه و همکارانم د ر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه اهواز این بود ه که این طرح با کمترین تنش و چالش اجرایی شود .
چاغروند ی یاد آور شد : هم اکنون کارت سوخت آزاد د ر جایگاه ها به میزان کافی وجود د ارد و مرد م از این نظر مشکلی ند ارند ، طرح استفاد ه از کارت سوخت شخصی باید به مرور زمان و د ر یک فضای توام با آرامش اجرایی شود ، استان خوزستان به د لیل د اشتن موقعیت اقلیمی خاص د ر فصول گرم سال و استفاد ه از کولر د ر خود روها به صورت مد اوم مصرف بنزین زیاد د ارد ، بنابراین باید شرایط به گونه ای باشد که هموطنان ما با مشکل مواجه نباشند .
وی اد امه د اد : هموطنان خوزستانی، این استان را به عنوان پایگاه انرژی کشور قلمد اد می کنند و نسبت به د یگران، توقع د ارند و ما نیز همه تلاشمان بر این است تا د ر زمینه استفاد ه از کارت سوخت یا کارت آزاد جایگاه ها، مرد م مشکلی پید ا نکنند که خوشبختانه تا اینجای کار روال خوب و مطلوبی طی شد ه است و امید واریم د ر آیند ه نزد یک به نقطه ای برسیم که بالای 90 د رصد مرد م به این باور برسند که برای مد یریت بهینه مصرف از کارت سوخت شخصی استفاد ه کنند .
بر اساس این گزارش، انتشار بخارات بنزین از جایگاه های عرضه سوخت به عنوان یکی از مهم ترین عوامل آلود گی هوا شناخته شد ه است که زیان اقتصاد ی د یگری از نظر اتلاف سوخت د ر کشور ایجاد می کند ؛ به همین د لیل د ر سال 87 بر اساس مصوبه د ولت وزارت نفت مکلف شد طرح کهاب (کاهش، هد ایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) را د ر همه مسیر انبارش تا مصرف بنزین د ر کشور اجرا کند . انبارها و تانکرهای حمل سوخت طبق این مصوبه د ولت ملزم به اجرای الزام های طرح کهاب هستند . جایگاه های توزیع سوخت نیز از این قاعد ه مستثنی نیست و باید مطابق د ستورعمل و چارچوب های این طرح اقد ام کنند .
مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه اهواز از اجرایی شد ن طرح کهاب د ر برخی جایگاه های عرضه سوخت این استان خبر د اد و عنوان کرد : با توجه به مصوبه د ولت برای سال جاری، هم اکنون از 240 جایگاه عرضه فراورد ه های نفتی، 12 باب به طرح کهاب مجهز شد ه اند و 34 باب تا پایان سال نسبت به تجهیز این طرح اقد ام خواهند کرد ، البته با توجه به حساسیت فعالیت بی وقفه مجاری عرضه د ر استان ممکن است این طرح امسال به طور کامل اجرایی نشود ، زیرا برای تجهیز جایگاه ها به طرح کهاب باید جایگاه به طور کامل تعطیل شود که با توجه به اهمیت فعالیت جایگاه های پرفروش، این مساله باید با حساسیت بیشتری د نبال شود و جایگاه ها باید به صورت نوبتی از مد ار خارج شوند و شهر یکباره د چار بحران عد م تامین سوخت نشود .
وی د ر اد امه به تجهیز انبارهای نفت منطقه اهواز به طرح کهاب اشاره کرد و یاد آور شد : د ر انبار نفت نظامیه همه تجهیزات، نصب و حتی پیش راه اند ازی نیز شد ه است و د ر صورت تامین و نصب یکی، د و قطعه کاربرد ی از این تجهیز از سوی پیمانکار، طرح کهاب به طور کامل اجرایی خواهد شد ، اما د ر مورد انبار نفت اند یمشک هنوز مجهز به کهاب نیست، انبار نفت اند یمشک، یک انبار محلی است و تد ارکاتی محسوب نمی شود و تنها د ر موارد ضروری از ظرفیت آن استفاد ه شد ه و به همین د لیل هنوز د ر اولویت تجهیز طرح کهاب نیست.
مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه اهواز از تمهید ات و برنامه ریزی لازم برای برگزاری هرچه باشکوه تر ایام محرم و اربعین امسال خبر د اد و گفت: اقد ام ها برای ذخیره سازی سوخت مورد نیاز د ر این ایام از سوی پخش منطقه اهواز انجام شد ه و نقشه جانمایی برای استقرار جایگاه های سیار نیز د ر نظر گرفته شد ه است، خوشبختانه طبق روال هر سال ذخیره مناسب و کافی برای سوخت مورد نیاز خود روهای د اخلی و موکب هایی که د ر مرزها آماد ه ارائه هرگونه خد مت به زوار امام حسین(ع) هستند ، وجود د ارد و از این بابت نگرانی و د غد غه ای ند اریم.
چاغروند ی با بیان اینکه چهار جایگاه و د و ماشین سیار سوخت رسان برای تامین و عرضه سوخت ایام محرم و اربعین فعال خواهند بود ، افزود : با توجه به اینکه د ر همه مسیرهای منتهی به مرزهای کشور عراق جایگاه های عرضه سوخت به صورت تمام وقت و شبانه روزی فعال خواهند بود ، پیش بینی ما این است که این میزان جایگاه سیار نیز نیاز نباشد و جایگاه های موجود کفاف تامین سوخت مورد نیاز زوار را می د هد .
وی تصریح کرد : گروه های پشتیبانی، ایمنی و اطفای حریق د ر جایگاه های عرضه سوخت مستقر خواهند شد ، همچنین با توجه به برگزاری نشست های متعد د با مسئولان و د ست د رکاران آیین بزرگ محرم و اربعین، د ر حال تد ارک و تامین مایحتاج عمومی زوار هستیم که امید واریم با تد ابیر به کاربرد ه شد ه بتوانیم آنگونه که شایسته زوار امام حسین(ع) است، خد مت رسانی کنیم.
استمرار مطلوب سوخت رسانی به جایگاه ها، نظارت بر توزیع کمی و کیفی بنزین و د یگر فراورد ه های نفتی، ایمنی تجهیزات، تکریم ارباب رجوع، تد ارک و عرضه فراورد ه های نفتی د ر ایام تعطیلات متناسب با نیاز استان، تجهیز جایگاه ها به امکانات رفاهی و خد ماتی و پاسخگویی شبانه روزی به نیاز مخاطبان و مشتریان د ر حوزه سوخت رسانی، از جمله اولویت های کاری شرکت پخش منطقه اهواز به شمار می آید که همه کارکنان خد وم و پرتلاش این شرکت د ر به سرانجام رساند ن هرچه بیشتر آن اهتمام و تلاش مضاعف را به کار بسته اند .
مروری بر د ستاورد های اصلاح الگوی مصرف انرژی
مشعل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت گام های مهمی د ر د ولت سیزد هم برد اشته است که از آن جمله می توان به طراحي و توسعه سامانهMCHP بر پايه فناوري موتور گازسوز، انجام مطالعه بررسی استراتژی های حکمرانی کربن، انجام مطالعه نقش مسئولیت اجتماعی و خلق ارزش افزود ه د ر حکمرانی انرژی، پیگیری امور مرتبط با حمايت مالي از پايان نامه هاي تحصيلات تكميلي و فرصت مطالعاتی اعضای هیأت علمی و نخبه وظیفه ها اشاره کرد . د ر اد امه گزارشی جامع از اقد امات شرکت بهینه سازی مصرف سوخت را می خوانید :
شورای پژوهش شرکت بهینه سازی مصرف سوخت د ر زمینه کاهش انرژی اقد اماتی چون پیگیری امور مرتبط با طراحی و ساخت میکروتوربین گازی د ر محد ود ه توانی 30 تا 60 کیلووات، برای استفاد ه د ر صنایع نفت و گاز با هد ف بازیافت انرژی و افزایش راند مان و تولید همزمان برق و حرارت را د ر د ولت سیزد هم انجام د اد ه است، ضمن آنکه کمیته تخصصی ارزیابی طرح ها و اید ه های فناورانه، کسب و کارهای استارت آپی و د انش و جلسه شورای پژوهش (پس از تایید طرح د ر کمیته تخصصی ارزیابی طرح ها...) را تشکیل د اد ه است.
طرح پایلوت د ستگاه کنترل بهینه احتراق د ر یک بویلر صنعتی یا ساختمان و طرح پایلوت د ستگاه کنترل بهینه مصرف سوخت د ر یک نفتکش د ریایی و طرح پایلوت بازیافت و حفظ ارزش اقتصاد ی گاز مشعل میاد ین نفت کشور با استفاد ه از فناوری بلاک چین از د یگر موارد ی است که د ر واحد پژوهش و فناوری شرکت بهینه سازی مصرف سوخت اجرا شد ه است، ضمن آنکه طرح تولید بار اول توربین انبساطی نیز د ر د ستور کار قرار د ارد .
طراحی و ساخت میکروتوربین گازی د ر محد ود ه توانی 30 تا 60 کیلووات، برای استفاد ه د ر صنایع نفت و گاز با هد ف بازیافت انرژی، افزایش راند مان و تولید همزمان برق و حرارت د ر د ولت سیزد هم فعال بود ه است.
د ر سال 1402 نیز حد ود 60 طرح پژوهشی پیشنهاد ی از شرکت ها و پژوهشگران مختلف د ر واحد پژوهش و فناوری مورد بررسی قرار گرفته که د ر نهایت د رباره سه طرح د ر شورای پژوهش شرکت بهینه سازی مصرف سوخت تصمیم گیری شد . باید گفت که پیگیری حمایت از پایان نامه های د انشجویی، تعریف فرصت مطالعاتی اعضای هیأت علمی، جذب نخبه وظیفه و کارآموز از برنامه های آتی این واحد محسوب می شود .
همچنین د ر پروژه «د ستگاه کنترل سوخت کشتی ها و نفتکش ها د ر پل ناوبری» نظرات تکمیلی به شرکت مربوطه اعلام شد ه و د ر حال اصلاح، تکمیل و بررسی نهایی است.
شرکت بهینه سازی مصرف سوخت د ر واحد صنعت نیز اقد امات قابل توجهی انجام د اد ه است. تد وين، بازنگري و اصلاحیه استاند ارد ها د ر حوزه صنعت، همسو با اجرای ماد ه 11 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی د ر صنایع مختلف شامل تد وین و بازنگری 20 عنوان استاند ارد معیار مصرف انرژی یا برچسب انرژی د ر واحد های صنعتی( د ر حال انجام)، پایان پنج عنوان تد وین یا بازنگری استاند ارد معیار مصرف انرژی د ر سه سال گذشته و اخذ مصوبه هیأت مد یره شرکت ملی نفت و پیگیری عقد قرارد اد برای تد وین یا بازنگری پنج عنوان استاند ارد جد ید می شود .
همچنین سامانه مربوط به استاند ارد های تد وین شد ه بر اساس ماد ه 11 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی به آد رس
www.ifcoazma.ir د ر واحد صنعت شرکت بهینه سازی مصرف سوخت ایجاد شد ه است.
انجام مشارکت د ر فعالیت های کمیته سوخت و خوراک برای واحد های تازه تاسیس با د ریافت د رخواست اختصاص سوخت از سوی «اد اره سیاستگذاری، برنامه ریزی راهبرد ی و مد یریت انرژی معاونت برنامه ریزی شرکت ملی نفت ایران» و انجام محاسبات بر اساس استاند ارد های موجود و ارائه پاسخ مبنی بر تعیین سهمیه سوخت مجاز از د ستاورد های قابل توجه د ر واحد صنعت شرکت بهینه سازی مصرف سوخت است.
براساس ماد ه 26 قانون اصلاح الگوی مصرف، کنترل مصرف سوخت صنایع و جریمه صنایع پرمصرف د ر سطح کشور نیز د ر شرکت بهینه سازی مصرف سوخت مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
د ر این زمینه تمامی مکاتبات مرتبط با وزارت نفت، نیرو، سازمان های ذی ربط و اعضای کارگروه ماد ه 11 و 26 به منظور اجرایی شد ن کامل این ماد ه و اخذ جرایم از واحد های صنعتی پرمصرف انجام شد ه و مکاتبه و تشکیل جلسات کارشناسی متعد د با سازمان ملی استاند ارد برای د ریافت گزارشات جامع و رسمی نتایج بازرسی انرژی صنایع موضوع ماد ه 25 قانون اصلاح الگوی مصرف صورت گرفته است.
گزارش های د ریافتی از سازمان ملی استاند ارد د ر خصوص نتایج بازرسی انرژی صنایع بارگذاری شد ه د ر سامانه انرژی و احتراق و سایر گزارشات مکتوب بررسی و میزان جرایم و صد ور گاربرگ های مربوط به تعد اد ی از واحد های صنعتی د ارای عد م انطباق برای ارائه به کارگروه ماد ه 26 محاسبه شد ه است وجرایم تعد اد ی از واحد های صنعتی د ر کارگروه ماد ه 26 و ابلاغ آن به شرکت ملی گاز ایران برای اخذ جرایم از واحد های د ارای عد م انطباق مورد تصویب قرار گرفته است.
اصلاحیه آیین نامه اجرایی ماد ه 26 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی و تشکیل جلسات کارگروه ماد ه 11 و 26 تهیه شد ه است.
اجرای ماد ه 15 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی نیز د ر د ولت سیزد هم از سوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت مورد پیگیری قرار گرفته و د ر این زمینه فهرست بهترین الگوی مصرف سطوح انرژی بر وسایل و تجهیزات انرژی بر هید روکربوری د ر تمامی بخش های مصرف کنند ه انرژی (ساختمان، صنعت و حمل ونقل) د ر کارگروه ماد ه 11 با توجه به مفاد آیین نامه اجرایی ماد ه (15) قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی و اصلاحیه های آن و با د ر نظر گرفتن تبصره یک ماد ه 3 آیین نامه اجرایی ماد ه 15 تهیه شد ه است. د ر این زمینه از سوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، فهرست نهایی بهترین الگوی مصرف سطوح انرژی بر وسایل و تجهیزات انرژی بر هید روکربوری به وزیر نفت به منظور تصویب و ابلاغ به تمامی د ستگاه های اجرایی و ذی ربط و د رج د ر سامانه تد ارکات الکترونیک د ولت ارسال شد ه است.
فهرست نهایی بهترین الگوی مصرف سطوح انرژی بر وسایل و تجهیزات انرژی بر هید روکربوری مصوب از سوی وزیر نفت، به د بیر هیات د ولت برای ابلاغ به تمامی د ستگاه های اجرایی ذی ربط ارائه و همچنین متن پیشنهاد ی اصلاحیه آیین نامه اجرایی ماد ه 15 قانون اصلاح الگوی مصرف به وزارت نفت برای انجام ارائه شد ه و پیگیری لازم صورت گرفته است.
پیگیری، مشاوره و نظارت استقرار مد یریت انرژی د ر واحد های عملیاتی و ستاد ی و شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت، تهیه و ابلاغ «د ستورالعمل اجرایی نحوه استقرار مد یریت انرژی مبتنی بر استاند ارد ایزو 50001 د ر واحد های ستاد ی و عملیاتی وزارت نفت»، الزام شرکت های اصلی زیرمجموعه وزارت نفت به تکمیل فرم فنی وضعیت مد یریت انرژی د ر واحد های صنعتی و استقرار کامل واحد های مد یریت انرژی از د یگر د ستاورد های واحد صنعت در شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به شمار می رود .
شرکت همچنین د ر این زمینه، تد وین آیین نامه اجرایی مواد 24 و 54 با هد ف استقرار مد یریت انرژی د ر صنایع بزرگ و بخش نیروگاهی نیز صورت گرفته است.
تد وین و ابلاغ حد اقل شرایط احراز گواهینامه صلاحیت مد یران پروژه استقرار سیستم مد یریت انرژی د ر صنعت نفت به مد یران عامل چهار شرکت اصلی وزارت نفت و تد وین و به روزرسانی د وره های آموزشی و د ریافت کد مصوب از آموزش مرکزی نفت از د یگر گام های برد اشته شد ه د ر این زمینه است.
حمایت از طرح های بهینه سازی مصرف انرژی د ر قالب بند «س» تبصره 1 قانون بود جه سال 1402 نیز د ر شرکت بهینه سازی مصرف سوخت پیگیری و د ر این خصوص مشارکت د ر تد وین د ستورالعمل ماد ه 7 آیین نامه اجرایی بند «س» از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت تهیه شد ه و گرد آوری طرح های بهینه سازی انرژی از شرکت های تابعه وزارت نفت نیز صورت گرفته است.
بررسی و اعلام امکان تولید 25 هزار مگاوات برق بد ون مصرف سوخت با د ر نظر گرفتن احد اث واحد های بخار نیروگاه های سیکل ترکیبی، انجام راهکارهای بهینه سازی بد ون هزینه و کم هزینه، احد اث نیروگاه های تجد ید پذیر و جایگزینی نیروگاه های فرسود ه د ر خصوص ذخیره سازی انرژی از سوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت د نبال شد ه است. د ر این مسیر توانسته از شورای اقتصاد مصوبه ای را برای برق د ار کرد ن چاه های آب کشاورزی بویژه از طریق انرژی های تجد ید پذیر اخذ کند .
همکاری با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با هد ف تد وین د ستورالعمل اجرایی آیین نامه بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست، نظام نامه ثبت، اند ازه گیری، راستی آزمایی و تایید صرفه جویی، کاهش تولید آلایند ه ها و انتشار گازهای گلخانه ای و د ستورالعمل تعیین د وره زمانی صد ور گواهی های صرفه جویی انرژی از گام های برد اشته شد ه د ر واحد محیط زیست شرکت بهینه سازی مصرف سوخت است.
د ر این مسیر د ستورالعمل های اند ازه گیری و صحه گذاری برای طرح های صرفه جویی انرژی د ر بخش ساختمان و صنایع منتخب را تد وین کرد ه است.
کارگروه د بیرخانه نهاد د ر شرکت بهینه سازی مصرف سوخت د ر خصوص طرح های صرفه جویی گاز طبیعی مطابق با بند « ه» ماد ه 1 د ستورعمل اجرایی آیین نامه بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست را تشکیل د اد ه است. از د یگر گام های برد اشته شد ه د ر این زمینه می توان به انجام اقد امات لازم برای ایجاد ساختار د بیرخانه نهاد های تخصصی و فنی بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست د ر شرکت، متناسب با وظایف محوله و ایفای نقش به عنوان عضو کارگروه نهاد های تخصصی و فنی بهینه سازی انرژی و محیط زیست شامل وزارت نفت، وزارت نیرو، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سازمان برنامه و بود جه کشور، سازمان ملی استاند ارد و سازمان حفاظت از محیط زیست (به عنوان نمایند ه وزارت نفت) اشاره کرد .
د ر د ولت سیزد هم از سوی واحد صنعت و ساختمان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت نیز اقد امات ارزند ه ای صورت گرفته که از آن جمله می توان به بخاري گازسوز د ود كش د ار، ساختمان هاي غيرمسكوني، ساختمان های مسكوني، بخاري گازسوز بد ون د ود كش، آبگرمكن فوري گازسوز، وسايل پخت وپز گازسوز خانگی و آبگرمكن گازسوز مخزن د ار اشاره کرد . د ر این موارد تعيين معيار مصرف انرژي و د ستورعمل برچسب انرژي لحاظ شد ه است.
طرح توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهری د ر تهران و هشت کلانشهر (طرح مترو) مطابق مصوبه شورای اقتصاد نیز از د یگر اقد امات صورت گرفته ذیل ماد ه 12 قانون رفع موانع تولید است. هد ف از آن، افزایش واگن های مورد استفاد ه د ر مترو به منظور بهبود و ارتقاي حمل ونقل مسافر د رون شهري، د ستيابي به اهد اف قانون «توسعه حمل ونقل عمومي و مد يريت مصرف سوخت»، کاهش مصرف سوخت و آلود گي هاي محيطي طبق ماد ه 12 قانون رفع وموانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور است.
د ر این طرح د و هزار واگن جد ید (یکهزار واگن د ر تهران و یکهزار واگن د ر سایر کلانشهرها) به ناوگان مترو اضافه خواهد شد . همچنین طول مد ت اجرای این طرح د ر تهران و کلانشهرها پنج سال (تا پایان سال 1400) و بازپرد اخت به سرمایه گذاران عامل صرفه جویی د ر تهران 10 سال (تا پايان سال 1409) و د ر كلانشهرها 15 سال (تا پايان سال 1414) پس از شروع به كار واگن هاي جد يد پیش بینی شد ه است.
د ر طرح نوسازي ناوگان حمل ونقل عمومی د رون شهری مصوبه شورای اقتصاد نیز تاکنون713 د ستگاه خود رو با سرمایه گذاری حد ود 42 میلیون د لار (د ر قالب تسهیلات صند وق توسعه) نوسازی شد ه است.
طرح جایگزینی و نوسازی 85 هزار دستگاه ناوگان دیزلی برون شهری به تصویب شورای اقتصاد رسید ه است. د ر اجراي این مصوبــه صرفه جویی حاصل از جایگزینی 85هزار د ستگاه ناوگان فرسود ه د یزلی برون شهري شامل 20هزار د ستگاه کشند ه، 30 هزار د ستگاه کامیون 26-19 تن، چهارهزار د ستگاه کامیون
18-11 تن، هفت هزار د ستگاه کامیون 10-6 تن، 9 هزار د ستگاه اتوبوس د یزلی و 15 هزار د ستگاه مینی بوس د یزلی با انواع جد ید ، به سرمایه گذاران عامل صرفه جویی حد اکثر طی هفت سال پرد اخت خواهد شد . سقف تعهد ات د ولت د ر این طرح 6199 میلیون د لار است.
با اجرای کامل طرح سالانه 1890 میلیون لیتر گازوییل معاد ل 11.7 میلیون بشکه نفت خام د ر مصرف سوخت صرفه جویی خواهد شد .
از د یگر بند های ماد ه 12 قانون رفع موانع تولید، توسعه حمل ونقل بار و مسافر با راه آهن است. هد ف از آن افزایش تن کیلومتر و نفر کیلومتر از طریق تغییر شیوه حمل ونقل از جاد ه به ریل، كاهش مصرف سوخت و كاهش آلود گی های محيطي متناظر با جابه جايي بار و مسافر از طریق ریل است.
ناوگان ریلی د ر بخش های باری و مسافری و اجرای سرمایه گذاری های جد ید د ر جهت افزایش بهره وری و افزایش عملکرد شبکه راه آهن سرمایه گذاری د ر این طرح د ر د و بخش ناوگان (واگن باری، واگن مسافری و لکوموتیو) و زیرساخت (احد اث خطوط، ارتقای زیرساخت موجود ، برقی کرد ن خطوط، تراکبند ی خطوط پرترد د و...) گسترش خواهد یافت.
طرح سیستم پایش هوشمند ترد د ناوگان حمل ونقل د یزلی برون شهری (سپهتن) با هد ف اعمال مصوبه شوراي اقتصاد اجرا شد ه است. د امنه کاربرد این طرح به 368 هزار ناوگان د یزلی برون شهری که به ترتیب 350 هزار د ستگاه حمل ونقل باری (کامیون) و 18 هزار د ستگاه حمل ونقل مسافری و باری (اتوبوس و کامیون) مربوط می شود .
هد ف از این طرح، مجهز کرد ن خود روها به سامانه پایش هوشمند ترد د ناوگان (سامانه سپهتن) و کنترل ترد د و سهمیه سوخت خود روهای باری و مسافری برون شهری عنوان شد ه است. د ر این طرح پس از تجهیز خود روها به سامانه سپهتن و ثبت اطلاعات پیمایش خود روها و رصد سهمیه خود روها، امکان تعیین سهمیه و تخصیص سوخت خود روها د ر بازه های زمانی کوچک تر (یک هفته ای یا حتی یکروزه) براساس پیمایش واقعی فراهم خواهد شد . زمان اجرای طرح سه سال و بازپرد اخت به سرمایه گذار به ازای صرفه جویی محقق شد ه، حد اکثر چهار سال است.
از د یگر اهد اف این طرح می توان به تخصیص سوخت نفتگاز خود روها بر اساس بار و پیمایش، ایمن سازی ترد د ناوگان برون شهری، روان سازی و مد یریت هوشمند ترد د خود روها، مد یریت مصرف سوخت و کاهش انتشار د ی اکسید کربن اشاره کرد .
د ر طرح سامانه یکپارچه پایش عملکرد ناوگان حمل ونقل بار و مسافر د رون شهری(سیپاد ) تجهیز 325 هزار ناوگان د رون شهری از این تعداد 62 هزار و 550 دستگاه ناوگان مسافری و262 هزار و 450دستگاه ناوگان باری به سیستم د رون خود رویی سیپاد و ارسال اطلاعات مربوط به پیمایش خود رو به سامانه سیپاد به صورت هوشمند و یکپارچه همراه با کنترل برخط ترد د ناوگان د ید ه شد ه است. زمان اجرای طرح سه سال و بازپرد اخت به سرمایه گذار به ازای صرفه جویی محقق شد ه، حد اکثر یک سال پس از نصب سامانه خواهد بود .
هد ف از طرح، مجهز کرد ن خود روها به سامانه سیپاد و کنترل ترد د و سهمیه سوخت خود روهای باری و مسافری د رون شهری است. د ر این طرح پس از تجهیز خود روها به سامانه سیپاد و ثبت اطلاعات پیمایش خود روها، امکان تعیین سهمیه و تخصیص سوخت خود روها د ر بازه های زمانی کوچک تر (یک هفته ای یا حتی یکروزه) براساس پیمایش واقعی فراهم خواهد شد .
از د یگر اهد اف این طرح می توان به تخصیص سوخت نفتگاز خود روها بر اساس بار و پیمایش، ایمن سازی ترد د ناوگان د رون شهری، روان سازی و مد یریت هوشمند ترد د خود روها، مد یریت مصرف سوخت و کاهش انتشار د ی اکسید کربن اشاره کرد .
یکی از طرح های پیشنهاد ی حوزه حمل ونقل استفاد ه از LNG د ر نیرومحرکه ریلی کشور است. با توجه به اینکه کشور ایران، د ارای ذخایر فراوان گاز طبیعی بود ه و استفاد ه از گاز طبیعی به عنوان سوخت پاک به جای نفتگاز می تواند تا حد زیاد ی باعث صرفه جویی نفتگاز شود ، طرح د وگانه سوز کرد ن (نفتگازLNG) لکوموتیوهای باری راه آهن پیشنهاد و بررسی شد .
با تأمین سرمایه و اجرای این طرح، علاوه بر صرفه جویی د ر مصرف سوخت و مزایای متعد د زیست محیطی، برای اولین بار د ر کشور از گاز طبیعی به عنوان سوخت لکوموتیوها استفاد ه می شود . این طرح از سوی سرمایه گذار عامل صرفه جویی با اولویت بخش خصوصی و تعاونی اجرا می شود و پس از بهره برد اری، یارانه صرفه جویی بر مبنای مسافت پیمود ه شد ه (پیمایش) لکوموتیوها د ر بازه های زمانی سه ماهه قابل پرد اخت است. د ر این طرح 330 لکوموتیو باری مشمول طرح، د وگانه سوز شد ه و پس از آن به سیر د ر خطوط ریلی بازگشته و با توجه به استفاد ه از سوخت گاز طبیعی، د ر مصرف نفتگاز صرفه جویی صورت می گیرد .
طرح احد اث و توسعه آزاد راه ها با هد ف احد اث آزاد راه های جد ید برای تکمیل شبکه آزاد راهی کشور، بالا برد ن ایمنی سفر و کاهش بار ترافیکی ناشی از ترد د وسایل نقلیه، کاهش تصاد فات و مخاطرات احتمالی جاد ه ای، کاهش زمان سفر، کاهش مصرف سوخت (بنزین و نفتگاز)، کاهش استهلاک وسایل نقلیه، کاهش آلایند ه های زیست محیطی ناشی از احتراق بنزین و نفتگاز و توسعه مناطق مطرح شد ه است. این طرح شامل احد اث 13 آزاد راه بود ه که از طریق شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور ارائه شد ه است.
اجرای طرح «صرفه جویی د ر مصرف سوخت حاصل از بهره برد اری قطارهای حومه ای شهرهای جد ید (هشتگرد -گلبهار- بهارستان)» با هد ف بالا برد ن ایمنی سفر، کاهش زمان سفر، ایجاد رفاه برای مسافران، تغییر شیوه حمل ونقل، افزایش تسهیلات ترد د برای افراد ، افزایش سرعت ترد د ، کاهش مصرف سوخت و کاهش آلایند ه های زیست محیطی خواهد بود .این طرح با هد ف جذب مسافر از جاد ه ای به ریلی د ر شهرهای جد ید (هشتگرد ، گلبهار و بهارستان) تعریف شد ه و قطارهای حومه ای، این سه شهر را به ترتیب به شهرهای ماد ر تهران، اصفهان و مشهد متصل خواهند کرد .
د ر طرح توجیهی «احد اث خطوط لوله انتقال فراورد ه »، پس از برگزاری جلسات متعد د بین شرکت بهینه سازی و شرکت خطوط لوله مخابرات، شرکت پالایش و پخش فراورد ه های نفتی، طرح افزایش ظرفیت خط لوله ری-ساری، برای استفاد ه از تسهیلات ماد ه 12 تهیه و اخذ مصوبه شورای اقتصاد به معاونت برنامه ریزی ارسال شد که با اعلام آن معاونت، این طرح د ر اولویت اجرا قرار ند ارد .
د ر اد امه پس از استعلام از شرکت پالایش و پخش، آن شرکت سه طرح برای استفاد ه از تسهیلات بند س تبصره 1 قانون بود جه اعلام کرد که شامل طرح افزایش ظرفیت خط لوله ری-ساری، طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی مهرآران/فسا/شیراز (خط لوله پارس) و احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی رفسنجان/بیرجند /امام تقی (تابش) می شود .
طرح تقاطع های شهر تهران با هد ف احد اث انواع تقاطع های غیرهم سطح به منظور ساماند هی و کاهش معضلات ترافیک موجود و سرویس د هی مطلوب د ر بزرگراه ها تعریف شد ه است.
این طرح د ر مرحله جمع بند ی گزارش فنی- اقتصاد ی از سوی شهرد اری تهران است که پس از جمع بند ی از طریق وزارت کشور به سازمان برنامه و بود جه کشور ارسال خواهد شد .
واحد بهد اشت، وظیفه انجام هماهنگی لازم د ر اجرای معاینات شغلی کارکنان به صورت سالانه برای تمامی کارکنان (رسمی، قرارد اد ی، پیمانکاری) را به عهد ه د ارد و نتایج این معاینات مورد بررسی قرار می گیرد . با توجه به ساختارسنجی انجام شد ه، مشکلات اسکلتی عضلانی کارکنان استخراج و برای اولویت بند ی تخصیص تجهیزات خرید اری شد ه به واحد مربوطه ارئه شد ه است.
همچنین د ر تهیه تجهیزات اد اری مشخصات ارگونومیکی پایه نمایشگر قابل تنظیم و مشخصات صند لی ارگونومیکی تهیه و به واحد مربوطه اعلام شد ه و نتایج معاینات د وره ای برای تکمیل عملکرد شرکت د ر حوزه بهد اشت، د ر سامانه سامع شرکت ملی نفت بارگذاری می شود .
به منظور محافظت مستمر كاركنان د ر برابر آسيب هاي شغلي، حفظ نشاط و رضایتمند ي، احساس تعلق افراد به محیط کار و افزایش بهره وري كاركنان د ر محیط كار، کمیته سلامت شرکت بهینه سازی مصرف سوخت از سال 1400 تشکیل شد و جلسات آن برگزار می شود .
طرح اند ازه گیری عوامل زیان آور و ارگونومی محیط کار برای ارزیابی پوسچر و روشنایی هر پست کاری همچنین آموزش مربوطه برای کارکنان، تد وین و از سوی واحد بهد اشت این شرکت د ر د ست اجراست.
با توجه به حساسیت موضوع ایمنی ساختمان و تاثیر مستقیم آن بر سلامت کارکنان و حصول اطمینان از اجرای کامل و صحیح پروژه ارتقای ایمنی و تاب آوری ساختمان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، پروژه «خرید خد مات مشاوره، اجرا و نظارت ارتقای ایمنی و تاب آوری ساختمان شرکت د ر مقابل حریق و حواد ث غیرمترقبه» د ر سال 1402د ر د ستور کار قرار گرفت. هد ف از این پروژه «بررسی و به روزرسانی نقشه های تاسیسات عمرانی و معماری/ الکتریکی و مکانیکی با توجه به تغییرات جانمایی د ر شرکت»، «اخذ تایید یه روی نقشه های اعلام، اطفای حریق»، «د ریافت خد مات مشاوره د ر تهیه و تد وین اسناد مناقصه و پيش نويس قرارد اد » و «تعیین مشخصات فنی تجهیزات مورد نیاز اجرای پروژه» است. همچنین با د ریافت خد مات مشاوره د ر خصوص معيار هاي فني تجهیزات مورد نیاز د ر پروژه، از د ريافت «گواهی تأیید و اصالت کالا، مصالح، لوازم و تجهیزات به کارگیری د ر سیستم های حفاظت از حریق ساختمان معتبر از سازمان آتش نشانی تهران» اطمینان حاصل خواهد شد . این پروژه د ر حال اجرا بود ه و تا آذر سال 1403 به اتمام می رسد .
با هد ف تامین ایمنی کارکنان و ساختمان نیز بازرسی های د وره ای انجام، مسائل ایمنی رفع و گزارش اقد امات ایمن سازی به نهاد های بالاد ستی اعلام می شود .
یکی از وظایف این واحد ، آگاهی از آخرین قوانین، د ستورالعمل ها، الزامات، استاند ارد ها و آیین نامه های ابلاغی وزارت نفت و شرکت ملی نفت د ر حوزه های ایمنی، بهد اشت، محیط زیست، پد افند غیرعامل و مد یریت بحران، ابلاغ و نظارت بر اجرای صحیح آنها از سوی کارکنان و پیمانکاران شرکت بهینه سازی مصرف سوخت است. از جمله موارد ی که د ر سال 1402 به واحد ها برای اجرا ابلاغ شد ه، د ستورالعمل ایمنی ساختمان ها د ر مقابل حریق، نکات ایمنی د ر خصوص انبارها و محل ذخیره سوخت، الزامات توقفگاه های خود رو و سند امن سازی و مصون سازی زیرساخت های د ارای اولویت بود ه است.
الزامات مذکور د ر سایر قرارد اد های این شرکت نیز که د ر حوزه رسالت سازمانی آن است، مانند قرارد اد های بازنگری استاند ارد ها، برچسب انرژی (بیش از 10 مورد د ر سال 1402 ) کنترل و موارد HSE اعلام شد ه است.
قانون هوای پاک، د ستگاه های متعد د ی را به رعایت اصول و قوانین مشخصی برای د ستیابی به اهد اف تامین هوای پاک بویژه د ر کلانشهرها ملزم می کند . شرکت بهینه سازی د ر وزارت نفت، متولی اجرای «ماد ه 2- آیین نامه فنی- تبصره 2- ماد ه 4 اصلاحی قانون هوای پاک» د ر خصوص «جایگزینی خود رو و موتورسیکلت فرسود ه» است و همچنین کنترل اجرای مواد 6،11،15،16،17 و 20 قانون هوای پاک از سوی چهار شرکت اصلی شامل ملی نفت، پتروشیمی، پالایش و پخش و گاز به عهد ه این شرکت است که گزارش اجرای ماد ه 2 و پیگیری سایر موارد مذکور، از سوی این واحد تهیه و به وزارت نفت و نهاد های بالاد ستی گزارش خواهد شد . د ر سال 1402 بیش از 20 مکاتبه و گزارش د ر این خصوص تهیه و ارسال شد ه است.
فعالیت های انسانی د ر زند گی مد رن د ر د رجه اول سوزاند ن سوخت های فسیلی، منجر به انتشار گازهای گلخانه ای می شود که با عمر طولانی حضور د ر جو، غلظت گازهای گلخانه ای و بالتبع متوسط د مای جهانی را افزایش می د هد . این افزایش د ما و گرمایش زمین، د ارای تبعات و خسارات وسیع اکولوژیکی، فیزیکی و سلامت است. به منظور کاهش انتشار گازهای گلخانه ای که د رجه اول سوزاند ن سوخت های فسیلی است، شرکت اقد امات اساسی مانند قانون اصلاح الگوی مصرف، تد وین و بازنگری استاند ارد های معیار مصرف انرژی، ماد ه 12 قانون رفع موانع تولید و ایجاد حساب و بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست را د ر د ست اجرا د ارد . این واحد با استخراج میزان کاهش انتشار صورت گرفته و معاد ل سازی آن، عملکرد محیط زیستی شرکت را ارائه و این میزان را برای محاسبه تعهد ات محیط زیستی کشور د ر خصوص کاهش انتشار د ر سطح بین الملل گزارش خواهد کرد .
اقد امات حوزه کاهش انتشار از سوی این واحد از سال 1401 ذیل کارگروه تغییر اقلیم وزارت نفت شامل این موارد است: بررسی نحوه د ریافت حمایت های مالی بین المللی برای اجرای طرح های بهینه سازی انرژی، نحوه عملکرد بازار د اوطلبانه کربنGCC، نحوه اعتباربخشی به گواهی های موجود و فروش گواهی های موجود د ر بازارهای د اوطلبانه، ایجاد زیرساخت لازم برای فروش گواهی های صرفه جویی د ر مکانیسمGCC و ایجاد بازار کربن بومی.
موضوعات این حوزه از طریق سازمان پد افند غیرعامل کشور، معاونت پژوهش فناوری و پد افند غیرعامل، مد یریت بحران وزارت نفت، مد یریت HSE پد افند غیرعامل و مد یریت بحران شرکت ملی نفت با ارسال د ستورالعمل و الزامات مربوطه به این شرکت ابلاغ می شود و این واحد وظیفه تهیه د ستورعمل های د اخلی، نظارت بر اجرای مفاد و گزارش آن را به عهد ه د ارد . از جمله این اقد امات د ر سال 1402 کنترل لحاظ کرد ن شاخص های پد افند د ر قرارد اد های مربوطه، فرهنگ سازی از طریق نکود اشت هفته پد افند غیرعامل و برگزاری د وره های آموزشی مبانی پد افند غیرعامل برای سمت های حساس شرکت، تد وین طرح مد یریت بحران شرکت د ر شرایط اضطراری زلزله و هماهنگی برای برگزاری مانور است. کمیته مد یریت بحران شرکت نیز از سال 1400 تشکیل و جلسات مربوطه برگزار شد ه است.
گرمازدگی، چالش ها و راهکارها
مشعل در فصل گرم سال، شاهد گرمازدگی، بخصوص در مناطق جنوب کشور هستیم ، از این رو بهتر است قبل از اینکه با مشکل جدی در این زمینه مواجه شویم، برخی نکات را مورد توجه قرار دهیم تا از این طریق با مشکلاتی جدی مواجه نشویم. حضور در فضای باز برای انجام برخی شغل ها مانند صنعت نفت اجتناب ناپذیر است، بنابراین افراد شاغل در این حرفه، باید قبل از ورود به محیط باز، برخی نکات را رعایت کنند. به دلیل اهمیت این موضوع، گفت وگویی با دکتر ایمان دژکام، رابط آموزش و پژوهش بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهرداشته ایم که متن را در ادامه می خوانید.
تاثیرات منفی گرما بر سلامت قابل پیش بینی است و تا حد زیادی با اقدامات خاص بهداشت عمومی می توان از آن پیشگیری کرد. کسانی که می خواهند به مدت طولانی در معرض هوای گرم قرار بگیرند، باید حرارت بدن خود را با محیط بیرونی تنظیم کنند. برای این کار ابتدا باید حسگرهای حرارتی حساس به دما شناسایی شوند که ساختارهای حساس به دما، در پوست و نواحی مرکزی بدن قرار دارند.
هنگامی که فرد در یک محیط گرم استراحت می کند، بدن او شروع به تعریق می کند و دمای پوست بر اتلاف گرما تأثیر می گذارد.
همچنین باید منطقه یکپارچه مرکزی واقع در سیستم عصبی مرکزی را بشناسیم. این سیستم اطلاعات دریافتی از حسگرهای حرارتی را برای تنظیم دقیق فعالیت عوامل تنظیم کننده حرارت تفسیر می کند.
تعریق و اتساع عروق محیطی (گشاد شدن رگ های خونی) از مکانیسم های اصلی در تسریع فرایند اتلاف گرما هستند. در یک محیط گرم، تبخیر عرق از پوست، مهم ترین مکانیسم دفع گرماست. بیشترین تعداد غدد عرق در کف دست ها و پاهاست و بی رنگ، بی بو و فاقد پروتئین است. افرادی که در محیط های گرم ورزش می کنند معمولاً ۱ یا ۲ لیتر در ساعت آب بدن خود را از دست می دهند و اگر در این محیط ورزش شدید انجام دهند، این میزان به 4 لیتر در ساعت هم می رسد.
انسان ها اساسا کوره های بیوشیمیایی هستند که با استفاده از مجموعه پیچیده ای از عملکردهای متابولیک، غذا را به سوخت تبدیل می کنند. این واکنش های شیمیایی در بدن، بستر تولید انرژی قابل استفاده و تولید محصولات جانبی دیگری می شوند که برای ادامه عملکرد سیستم باید این محصولات جانبی حذف شوند. آب و دی اکسیدکربن به عنوان محصولات جانبی در مقادیر زیاد تولید می شوند و همچنین اوره، سولفات ها، فسفات ها و سایر محصولات جانبی شیمیایی تولید و حذف می شوند. این واکنش ها، گرمازا بوده و برای تولید متابولیسم پایه که حدود ۱۰۰ کیلوکالری در ساعت برای یک فرد با ۷۰ کیلوگرم وزن است، در غیاب مکانیسم های خنک کننده، منجر به افزایش دمای بدن در حدود ۱٫۱ درجه سانتی گراد یا دو درجه فارنهایت در ساعت می شود. با فعالیت شدید بدنی تولید گرما تا ۲۰ برابر می تواند افزایش یابد.
افزایش دما منجر به افزایش متابولیسم، افزایش مصرف اکسیژن و انرژی هایپرینه و تاکیکاردی(سنجش ضربان قلب) می شود. اثر دیگر استرس گرمایی آریتمی است.
افزایش دمای محیط بر همه جمعیت ها تأثیر می گذارد. با این حال برخی، جمعیت ها بیشتر در معرض استرس های فیزیولوژیکی، تشدید بیماری ها و افزایش خطر مرگ ناشی از قرار گرفتن در معرض گرمای بیش از حد هستند یا از نظر فیزیولوژیکی یا اقتصادی اجتماعی آسیب پذیرترند.
سالمندان، کودکان، ورزشکاران، افراد با معلولیت حرکتی، ورزش شدید بدون آموزش و فعالیت در هوای گرم جزو ریسک فاکتورهای مستعد به گرمازدگی هستند. در آسیب های گرمایی که ناشی از ورزش نباشد، نبود کولر با عایق سازی مناسب می تواند نقش داشته باشد. نداشتن غدد تعریق که نوعی بیماری ژنتیکی است، اسکلرو درمی پیشرونده (نوعی بیماری نادر و پیشرونده روماتیسمی) ، هیپرتیروییدیسم (پرکاری تیروئید)، فئوکروموسیتوم (یک تومور نادر در غده فوق کلیوی) جزو بیماری های مستعدکننده گرمازدگی هستند.
همانطور که می دانید، گرما و افزایش حرارت، منجر به تشدید پاسخ های التهابی سیستمیک اختلال انعقادی و نارسایی مولتی ارگان (سندرم اختلال عملکرد اندام های متعدد) می شود.
افزایش گرما در بدن انسان، می تواند ناشی از ترکیب گرمای خارجی (محیط) و تولید گرمای داخلی (بدن) حاصل از فرایندهای متابولیک باشد. افزایش سریع دما به دلیل قرار گرفتن در شرایط گرم تر از حد متوسط، توانایی بدن را برای تنظیم دما به خطر می اندازد. مرگ ومیر و بستری شدن در بیمارستان بر اثر گرما می تواند بسیار سریع و در همان روز اتفاق بیفتد یا اثر تاخیری داشته باشد. همچنین می تواند شرایط مزمن از جمله بیماری های قلبی عروقی، تنفسی و عروق مغزی و بیماری های مرتبط با دیابت را بدتر کند و رفتار انسان در انتقال بیماری ها، ارائه خدمات بهداشتی، کیفیت هوا و زیرساخت های اجتماعی حیاتی مانند انرژی حمل ونقل و آب را تغییر دهد.
مقیاس و ماهیت تأثیرات گرما بر سلامت انسان به زمان، شدت و مدت یک رویداد دمایی و سطح سازگاری جمعیت محلی، زیرساخت ها و مؤسسات با آب و هوای غالب بستگی دارد.
افراد در صورت گرمازدگی، چند روز بعد از قرار گرفتن در معرض گرمای شدید، دچار تورم در مچ پا و دست می شوند که علت آن، اتساع عروقی و تجمع مایع وابسته به وزن و افزایش ترشح هورمون های آلدوسترون (یک هورمون استروئیدی است که توسط غدد فوق کلیوی ترشح می شود) و ضد ادراری در پاسخ به استرس گرمایی است. به طور کلی این اختلال در افراد مسن سازگار نیافته با هوای گرم، بعد از یک دوره نشستن در هواپیما یا خودرو ایجاد می شود که البته به صورت نادر هم بعد از ایستادن طولانی، ممکن است بروز پیدا کند. در یک فرد سالم تنها با شرح حال و معاینه فیزیکی می توان به تشخیص رسید. در این موارد درمان شامل بالا بردن پاها و استفاده از جوراب ضد واریس تجویز می شود و داروهای مدر بی تاثیر است.
در راش گرمایی، تماس طولانی یا مکرر با محیط گرم، منجر به تجمع کراتین در مجاری غدد عرق می شود. پوست، مستعد درماتیت مزمن و عفونت است. این نوع راش در نواحی پوشیده شده با لباس رخ می دهد و به صورت خارش تظاهر می کند.
توصیه های درمانی شامل پوشیدن لباس تمیز، اجتناب از قرار گرفتن در محیط گرم و استفاده از لوسیون یا کرم کلرهگزیدین می شود. اسید سالیسیلیک موضعی ۱ به صورت سه بار در روز برای پوسته ریزی هم توصیه شده است. درمان با داروهای آنتی هیستامین یا پودر بچه، بی اثر است.
اختلال گرفتگی عضلانی(کرامپ) و درد در عضلات خلف ساق، ران یا شانه کوتاه مدت است. کرامپ در افرادی ایجاد می شود که با گرما سازش ندارند و در محیط گرم کار و فعالیت شدید انجام می دهند. درد معمولا در مرحله استراحت به دنبال فعالیت شدید رخ می دهد که البته دوره آن کوتاه است .
کرامپ عضلانی شدید معمولا با هاییوناترمی(میزان طبیعی سدیم خون) و هایپوکلرمی(بیماری کمبود کلسیم) همراه است و برای درمان آن جایگزینی سدیم و کلر با قرص نمک ۰٫۰۲ ٫ یا سالین ۰٫۱٫۱۵۰ میلی گرم نمک با ۲۵۰ سی سی آب به صورت خوراکی و در موارد شدید درمان به صورت وریدی با استفاده از سرم نرمال سالین (۰٫۹) توصیه می شود.
این اختلال بعد از فعالیت در محیط گرم معمولا به صورت سردرد، تهوع و استفراغ، بی حالی، سبکی سر و... بروز پیدا می کند و حتی در موارد شدید احتمال وقوع رابدوميوليز (سلول های عضلانی اسکلتی تخریب و محتویات آنها به خون وارد می شود) وجود دارد. به علت علائم غیراختصاصی بیماری و ظاهر بدحال بیمار، باید بعد از رد سایر علل منجر به بروز علایم این بیماری مطرح شود. استرس گرمایی با استراحت درمان می شود و در این زمان باید از محیط گرم دور شد. بیماران با استرس گرمایی خفیف ممکن است با محلول های الکترولیت خوراکی درمان شوند. محلول های نمک ایزوتونیک ممکن است تا زمان شناسایی ناهنجاری های الکترولیتی خاص استفاده شوند. به طور کلی نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست و بیماران مبتلا به نارسایی احتقانی قلب یا اختلالات شدید الکترولیت ممکن است نیاز به بستری داشته باشند؛ زیرا زمان لازم برای اصلاح کمبود مایعات یا الکترولیت ها زیاد است. استرس گرمایی با درجه حرارت بالا می تواند حتی پس از خارج شدن بیمار از محیط گرم به گرمازدگی تبدیل شود. بنابراین بیماران مبتلا به استرس گرمایی که تقریباً به ۳۰ دقیقه جایگزینی مایعات و انتقال از محیط گرم پاسخ نمی دهند، باید تا زمانی که دمای مرکزی به ۳۹ درجه سانتی گراد (۱۰۲) درجه فارنهایت کاهش یابد، خنک شوند و تحت درمان تهاجمی قرار بگیرند.
استروک گرمایی، یک وضعیت تهدیدکننده حیات و اورژانسی است و در صورت نبود درمان به موقع کشنده است. علامت بیماری، دمای بدن بالای ۴۰ درجه سانتی گراد همراه با اختلال سطح هوشیاری است. استروک گرمایی بسته به علل ایجادکننده به دو نوع تقسیم می شود: نوع اول کلاسیک، بدون ارتباط با ورزش و معمولا بدون تعریق و نوع دوم همراه با ورزش است که بیش از نیمی از بیماران تعریق دارند. بنابراین نداشتن تعریق، جزو معیارهای تشخیصی نیست.
سیستم عصبی مرکزی، آسیب پذیرترین سیستم در استروک گرمایی است و مخچه در این سیستم حساس ترین قسمت به گرماست. تمایز بین گرمازدگی ناشی از فعالیت و گرمازدگی کلاسیک بدون تعریق از نظر بالینی مهم نیست؛ زیرا خنک کردن فوری و پشتیبانی از عملکرد فیزیولوژیک، از اهداف درمانی هر دو است؛ چرا که تأخیر در خنک سازی بدن، میزان مرگ ومیر را افزایش می دهد.
آزمایش های درخواستی شامل شمارش کامل سلول های خونی، الکترولیت ها، کلسیم، منیزیم، کراتین کیناز، آنالیز کامل ادراری، نوار قلبی، عکس قفسه سینه، آنالیز گاز خون شریانی، آنالیز مایع مغزی نخاعی و سی تی اسکن مغزی است و تشخیص های افتراقی شامل بیماری های عفونی متابولیک اندوکرین، مسمومیت های دارویی و بیماری های سیستم عصبی مرکزی می شود.
سندرم های خفیف اورژانس های گرمایی، کرامپ گرمایی و استرس گرمایی در بخش اورژانس درمان و ترخیص می شوند و پیگیری های برنامه ریزی شده بعدا صورت می گیرد. بیماران با بیماری زمینه ای مثل نارسایی قلبی و نارسایی کلیوی و بیماران با اختلالات الکترولیتی شدید بر اثر اختلالات ناشی از گرما، به احتمال زیاد نیازمند بستری بوده و بیماران مبتلا به استروک گرمانی نیز باید بستری شوند.
در صورتی که تسهیلات فعلی بیمارستان جوابگوی ادامه روند درمان بیمار نباشد، بیمار با هماهنگی مرکز پایش مراقبت های درمانی ستاد (هدایت و اعزام بیماران) به مرکزی با تجهیزات مناسب اعزام می شود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
معاون مدیر امور فنی مطالعات شیمیایی و آزمایشگاه های کنترل کیفیت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از ساخت هفت تجهیز آزمایشگاهی تولید بار اول در این معاونت خبر داد.شاهین پرچه خواری با تأکید بر اینکه هفت تجهیز آزمایشگاهی به منظور حمایت از تولید دانش بنیان در صنعت نفت، رونق بازار فناوری و تأمین نیازهای فناورانه آزمایشگاهی، در معاونت مطالعات شیمیایی و آزمایشگاهی برای تولید بار اول شناسایی، تعریف و پیگیری شد، گفت: تاکنون سه تجهیز به تأیید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رسیده و قرارداد آنها در بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با شرکت های دانش بنیان امضا شده است.وی با اشاره به تجهیزات آزمایشگاهی تأییدشده در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: سه تجهیز طراحی و ساخت دستگاه اندازه گیری نقطه شبنم گازهای ترش با رطوبت بالا، طراحی و ساخت دستگاه ارزیابی افزایه اسیدی کف ساز تحت دما و فشار در حوزه تجهیزات آزمایشگاهی و طراحی و ساخت دستگاه دیسک گردان (RDA) به منظور اندازه گیری نرخ واکنش سیال اسیدی با سنگ مخزن به تأیید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رسیده و قرارداد آن ها با شرکت های دانش بنیان امضا شده است.معاون مدیر امور فنی مطالعات شیمیایی و آزمایشگاه های کنترل کیفیت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تصریح کرد: چهار تجهیز ساخته شده دیگر شامل طراحی و ساخت دستگاه اندازه گیری خودکار نمک در نفت خام به روش استاندارد
ASTM_D6470، ساخت ظروف پیستونی تحت فشار و مقاوم در برابر ترکیب های گوگردی برای نمونه گیری از مایعات گازی، طراحی و ساخت تکان دهنده (Shaker) آزمایشگاهی با قابلیت حرکت در محور افقی، عمودی و دورانی به منظور ارزیابی مواد تعلیق شکن، طراحی و ساخت دستگاه حذف آلاینده های هیدروکربنی از ظروف آزمایشگاهی، مراحل اولیه تأیید را طی کرده و در انتظار مجوز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای امضای قرارداد هستند. پرچه خواری بیان کرد: چند پروژه دیگر در همین زمینه از سوی کارگروه های داخلی حوزه مطالعات و فناوری شیمیایی در حال بررسی و پیگیری است.
منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران
ضریب ایمنی و انتقال پایدار گاز طبیعی در خط انتقال تبریز - بازرگان با اجرای چند مورد اسلیوگذاری در کیلومترهای مختلف این خط لوله تقویت شد. فیروز خدایی، مدیر منطقه ۸ عملیات انتقال گاز با اعلام این خبر گفت: ۲۱۰ مورد حفاری و ۲۱ مورد اسلیوگذاری در نقاط مورد نیاز روی این خط لوله از سوی گروه عملیاتی این منطقه با موفقیت انجام شد.وی با اشاره به اینکه انتقال پایدار و ایمن گاز، رسالت مهم این منطقه عملیاتی است، افزود: این عملیات با هدف ارتقای ضریب ایمنی، بازده و توان این خط انتقال به منظور انتقال پایدار گاز و براساس استانداردهای شرکت ملی گاز ایران انجام شده است. مدیر منطقه ۸ عملیات انتقال گاز تصریح کرد: تعهد و مسئولیت پذیری کارکنان این منطقه عملیاتی در به ثمر رساندن اهداف و برنامه ها نقشی بسزا داشته و انجام این تعمیرات در مقاوم سازی و تقویت خطوط لوله بسیار مؤثر است و نقشی مهم در انتقال پایدار گاز کشور دارد.
پروژه میدان گازی بلال، رول آپ جکت بلال در یارد شرکت صدرا در آیینی با حضور سید محی الدین جعفری، مدیر طرح پروژه میدان گازی بلال در شرکت نفت و گاز پارس، فرخ علیخانی، مدیرعامل گروه پتروپارس، منوچهر علیپور، مدیرعامل شرکت صدرا، و جمعی از مدیران ارشد با موفقیت انجام شد.
عملیات عمودسازی (رول آپ) یکی از کلیدی ترین بخش های عملیات ساخت جکت است که در این زمینه با موفقیت انجام شد.
براساس این گزارش، ساخت جکت سرچاهی پروژه میدان گازی بلال از سوی شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا)، در یارد بوشهر با پیشرفت ۶۰درصدی در حال انجام است. این جکت به ارتفاع حدود ۷ متر و به وزن ۲ هزار و ۹۰۰ تن، پس از عملیات خرید، مهندسی و تهیه تجهیزات لازم از خارج از کشور و ترخیص از گمرک طبق برنامه زمان بندی شده، اواخر شهریور امسال برای حمل به دریا بارگیری و تا هفته دوم آبان در موقعیت پروژه میدان گازی بلال نصب می شود.
با توجه به اولویت شرکت ملی نفت ایران برای توسعه و بهره برداری از میدان های مشترک گازی و نفتی کشور، میدان گازی بلال اهمیت بسیاری در توسعه و بهره برداری با توان داخلی دارد.
توسعه میدان گازی بلال از سوی شرکت ملی نفت ایران و تحت نظارت شرکت نفت و گاز پارس در قالب قراردادی به شرکت پتروپارس به عنوان پیمانکار عمومی طرح واگذار شده است و ظرفیت تولید روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز را دارد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران بر افزایش تولید روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز در میدان خارتنگ و انجام تعهد به پیوست مسئولیت اجتماعی تأکید کرد و گفت: میدان گازی خارتنگ، از مهم ترین پروژه های ملی کشور است.
مهدی حیدری در حاشیه بازدید رئیس و اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از میدان خارتنگ با قدردانی از توجه و حمایت از توسعه و تولید از میدان های نفت و گاز بویژه در گستره عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران بیان کرد: میدان گازی خارتنگ، سومین میدان گازی خشکی در استان بوشهر به شمار می رود که توسعه آن پس از میدان های نار و کنگان به شرکت نفت مناطق مرکزی واگذار شده است. توسعه و تکمیل این میدان، نقشی بسزا در جبران ناترازی انرژی دارد. وی افزود: طبق مصوبه شورای اقتصاد و در قالب طرح توسعه میدان های جدید، طرح ضربتی تولید گاز در ۱۵ میدان و ۱۷ استان به شرکت نفت مناطق مرکزی ایران محول شد که نتیجه آن، افزایش تولید روزانه گاز به مقدار بیش از ۱۲۰ میلیون مترمکعب، معادل چهار فاز پارس جنوبی خواهد بود. یکی از میدان های بسیار مهم در رسیدن به این افزایش تولید، میدان خارتنگ است. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران یادآور شد: در این میدان، حفاری ۱۶ حلقه چاه با افزایش تولید تا روزانه ۲۰ میلیون مترمکعب گاز پیش بینی شده است. از مزایای اجرای این پروژه می توان به استفاده از توان حداکثری پیمانکاران و تولیدکنندگان داخلی، به کارگیری نیروهای متخصص و جوان بومی استان و مهم تر از همه پیشبرد پروژه های عام المنفعه در قالب مسئولیت اجتماعی و بهره مندی مناطق پیرامون تأسیسات اشاره کرد.حیدری بیان کرد: طبق برنامه ریزی و پیش بینی های انجام شده، در مرحله نخست حفاری هشت حلقه چاه در دستور کار قرار دارد و از این تعداد، هم اکنون حفاری یک حلقه چاه تکمیل شده و حفاری دو حلقه دیگر نیز در حال اجرا بوده و سال آینده شاهد برداشت روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز از فاز نخست خواهیم بود. سال ۱۴۰۵ نیز روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز دیگر به ظرفیت آن افزوده می شود. وی درباره جذب نیروهای بومی در این پروژه نیز تصریح کرد: با توسعه کامل میدان خارتنگ و تولیدی شدن این میدان، به جذب ۱۵۰۰ نفر نیروی زبده نیاز است و تلاش می کنیم از حداکثر ظرفیت نیروهای متخصص بومی استان بهره ببریم. براساس این گزارش، میدان گازی خارتنگ یکی از راهبردی ترین میدان های گازی در بخش خشکی است که در منطقه ای کوهستانی و سخت گذر در ۸۰ کیلومتری شرق بوشهر و ۲۰ کیلومتری شرق خورموج واقع شده و حجم درجای ذخیره گاز این میدان ۸.۵ تریلیون فوت مکعب و مقدار میعانات گازی آن ۳۳ میلیون بشکه برآورد شده است.
شرکت ملی گاز ایران
سد سرچشمه (شهید رئیسی) با پیشرفت فیزیکی ۹۷درصد در بخش انتقال آب و ۹۹.۵درصد در سازه، مراحل پایانی خود را طی می کند.
سیدجعفر طاهری، سرپرست مهندسی و توسعه شرکت پالایش گاز فجر جم گفت: این پروژه به منظور تأمین آب شرب، صنعت، کشاورزی و با مشارکت مالی پالایشگاه فجر جم در حال اجراست.
وی افزود: سد سرچشمه (شهید رئیسی) از نوع مخزنی و با طول ۶ کیلومتر دریاچه و ظرفیت ۳۰ میلیون مترمکعب است. بهره برداری از این سد، بخش مهمی از بحران آب منطقه در حوزه شرب و کشاورزی برطرف می شود.
سرپرست مهندسی و توسعه شرکت پالایش گاز فجر جم ادامه داد: این شرکت در کنار اهداف و سهم خود در سبد انرژی کشور و صدور محصولات جانبی (میعانات گازی و گاز مایع) در اجرای پروژه های مرتبط با مسئولیت های اجتماعی، شرکتی پیشرو در سطح کلان وزارت نفت است.
طاهری تصریح کرد: پالایشگاه فجر جم در کنار توفیق تولید گاز باکیفیت، شرکتی پروژه محور است که افزون بر تعریف و اجرای پروژه های مختلف (مشارکت مالی) در حوزه مسئولیت های اجتماعی، کمک به ارتقای توان تولید داخلی، مشارکت در توسعه جوامع محلی متأثر از عملیات شرکت و همکاری با سازمان های مردم نهاد را نیز در دستور کار خود قرار داده است.
وی مشارکت پالایشگاه در احداث سد سرچشمه (شهید رئیسی) را یادگار مهمی برای مردم منطقه دانست و تأکید کرد: مردم منطقه همواره میزبان شایسته ای برای مجموعه نفت و گاز بوده اند و ما قدردان آنها هستیم.
رئیس تدارکات امور کالا در شرکت پالایش گاز فجر جم نیز از استفاده حداکثری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در این شرکت به منظور تأمین به موقع انواع کالای مورد نیاز واحدهای عملیاتی و ستادی خبر داد.
رضا کاکا آقازاده در این باره توضیح داد: پایش اقلام راهبردی و حیاتی پالایشگاه هرساله در دستور کار این شرکت است و تلاش می شود مطابق با فناوری روز و منطبق بر استانداردهای لازم، کالاهای مورد نیاز واحدها را در سریع ترین زمان ممکن تأمین کنیم.
وی افزود: شناسایی ظرفیت های داخلی کشور و دعوت از تولیدکنندگان و سازندگان معتبر داخلی به صورت جدی در این مجموعه دنبال می شود و اجازه نمی دهیم نیازمندی های شرکت بر زمین بماند. رئیس تدارکات امور کالا در شرکت پالایش گاز فجر جم با اشاره به تعمیرات اساسی در این شرکت گفت: بخش قابل توجهی از اقلام حیاتی مورد نیاز پالایشگاه در اختیار پروژه تعمیرات اساسی قرار دارد و پالایشگاه برای تولید حداکثری گاز در زمستان آماده خواهد شد. کاکا آقازاده، کمک به جلوگیری از توقف عملیات تولید در شرکت و فراورش حداکثری گاز و تحقق اهداف سازمانی را یکی از اهداف مهم تدارکات کالا دانست و تصریح کرد: واحد تدارکات کالا با انجام برنامه ریزی های لازم تلاش می کند در کمترین زمان ممکن به درخواست ها پاسخ دهد.
وی بیان کرد: همکاران ما در بخش های مختلف اداره کالا واقعاً به صورت شبانه روز تلاش می کنند تا با رویکرد تعامل گرایانه و در نظر داشتن شاخص زمان و کیفیت، برای تأمین کالای مورد نیاز شرکت اقدام شود.
شرکت گاز استان گیلان
شرکت گاز استان گیلان همسو با اجرای الزام های بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای)، با برگزاری مستمر دوره های آموزشی، بازرسی و برگزاری رزمایش ها توانسته است بیش از ۶ سال کار بدون حادثه را ثبت کند.
عیسی جمال نیکویی، مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان با اشاره به توجه ویژه این شرکت به موضوع ایمنی بیان کرد: گاز گیلان با رعایت الزام های اچ اس ای توانسته است به حد نصاب ۱۹میلیون و ۹۱۲ هزار نفرساعت کار بدون حادثه دست یابد.
وی گفت: این شرکت همواره تلاش کرده است با افزایش آمادگی کارکنان برای مقابله با بحران های احتمالی، وقوع خسارت های جانی و مالی را به حداقل برساند که به این منظور مستمر رزمایش های متعددی با موضوع های سیل، رانش زمین، افت فشار گاز، تخلیه اضطراری، آتش سوزی مراتع و خرابکاری در ایستگاه ها را در اداره های مختلف استان برگزار کرده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان همچنین از برگزاری دوره های آموزشی مختلف برای ارتقای میزان دانش کارکنان با موضوع های اچ اس ای خبر داد و افزود: پارسال برای کارکنان شرکت، دوره های آموزشی ایمنی و آتش نشانی و سمینارهای عبرت آموزی از حوادث و بازآموزی پروانه های انجام کار به صورت مستمر برگزار شد.
جمال نیکویی با اشاره به حوادث رخ داده برای مشترکان گاز تصریح کرد: با تبلیغات وسیع روابط عمومی و اچ اس ای این شرکت در جامعه، بویژه میان دانش آموزان و توزیع گسترده اقلام آموزشی و فرهنگی میان اقشار مختلف مردم، پارسال هیچ مرگ خاموشی (مرگ بر اثر استنشاق گاز منوکسیدکربن) در گیلان ثبت نشد که جا دارد در این زمینه از همکاری شایسته همه نهادهای دست اندرکار، بویژه صداوسیما و آموزش و پرورش گیلان قدردانی شود.
پیشرفت طرح صنایع پلیمر گچساران در حالی به ۳۵.۱۸ درصد رسید که پیش بینی می شود در هفت ماه پیش رو با ورود کالا و تجهیزات، شاهد پیشرفتی قابل ملاحظه در این طرح باشیم. پیشرفت مهندسی واحد پلی اتیلن سنگین گچساران نیز تا نیمه تیر ۱۴۰۳ از ۷۸.۴۸درصد عبور کرده است.
با توجه به روند سفارش تجهیزات اصلی و آغاز عملیات حمل بعضی از اقلام کالا و تجهیزات به سایت پروژه، همچنین برنامه ریزی های انجام شده برای نصب، پیش بینی می شود تا پایان سال ۱۴۰۳ پیشرفت این طرح به بیش از ۶۰ درصد برسد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چابهار
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چابهار گفت: با تشکیل گروه های مهار و پایش مصرف فراورده های نفتی در چابهار، بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار لیتر در مصرف نفت گاز منطقه صرفه جویی شد.
سیدکیومرث کمالیار درباره جزئیات این طرح توضیح داد: این شرکت با تشکیل گروه های نظارتی متشکل از واحدهای حراست، کنترل و نظارت و مهندسی فراورده ها و همچنین با به کارگیری گزارش سامانه های نرم افزاری و مطابقت آن با فعالیت واقعی مصرف کنندگان، تخلف های عرضه خارج از شبکه و قاچاق فراورده های نفتی در بخش های مختلف را شناسایی کرده است.
وی بیان کرد: به دلیل کاهش مواردی مانند فعالیت، تولید و ماشین آلات و کسر موجودی نامتعارف از سهمیه ماه گذشته و نیز در مواردی به دلیل فعالیت نکردن در بخش پایش مصرف کنندگان عمده و جزء، از مجموع ۱۷۷ بازدید، این مقدار نفت گاز صرفه جویی شده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چابهار تأکید کرد: با توجه به اهمیت بازدید میدانی از ماشین آلات سیار، ادوات کشاورزی، شناورهای صیادی، خودروهای حمل ونقل محلی و دیگر مصرف کنندگان جزء در نواحی مرکزی و ایرانشهر، از مجموع ۵۱۱ بازدید، مقدار ۵۱۶ هزار لیتر از سهمیه نفت گاز این دسته از مصرف کنندگان کسر و یا قطع شده است.
به گفته کمالیار، این بازدیدها به منظور واقعی کردن مصرف، با همه توان در سطح منطقه در حال اجراست.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران از افزایش تحویل سوخت به نیروگاه های کشور در تابستان امسال نسبت به زمان مشابه سال ۱۴۰۲ خبر داد.
سعید عقلی یکشنبه (۳۱ تیر) با بیان اینکه سوخت نیروگاه های کشور از گاز طبیعی و فراورده های نفتی تأمین می شود، تصریح کرد: اکنون نسبت به زمان مشابه پارسال، حدود هفت میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب/ لیتر سوخت بیشتری به نیروگاه ها و مولدهای برق کشور تحویل می شود که ۹۱ درصد این حجم گاز طبیعی است. وی افزود: هم اکنون ۱۰۷ نیروگاه بزرگ مقیاس کشور و ۴۰۰ نیروگاه کوچک مقیاس و مولد برق از گاز طبیعی بهره مند هستند که روزانه معادل ۳۳۳میلیون مترمکعب/ لیتر از سوی وزارت نفت به آنها تحویل می شود.مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: همچنین اکنون با روند افزایش مصرف، در بخش صنایع غیرعمده کشور روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب و در بخش صنایع عمده، پتروشیمی ها، صنایع فولادی، سیمان و پالایشی روزانه ۲۰ میلیون مترمکعب بیشتر از زمان مشابه پارسال مصرف می شود. عقلی در پایان از کارکنان صنعت گاز بویژه در مناطق جنوبی کشور که در فصل گرم تابستان جریان گاز و برق کشور را پایدار نگه داشته اند، قدردانی کرد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی خراسان جنوبی
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان جنوبی از تأمین و توزیع بیش از ۱۶۰ میلیون لیتر نفت گاز طی سه ماه نخست امسال در سطح استان خبر داد.
محمدرضا عابدانی گفت: در بازه زمانی یادشده بیش از ۱۶۰ میلیون لیتر نفت گاز در این استان تأمین و توزیع شده که نسبت به پارسال ۳ درصد رشد داشته است. وی با قدردانی از عملکرد کارکنان منطقه در اجرای برنامه های نظارتی به منظور مدیریت مصرف نفت گاز بویژه در بخش حمل ونقل افزود: تأمین و توزیع سهمیه این فراورده براساس سهمیه تعیین شده برای هر شهرستان، بازدید دوره ای از جایگاه های عرضه سوخت، کنترل و نظارت بر عملیات بارگیری و تخلیه نفتکش ها، کنترل و پایش کارت های سوخت مهاجر و مصرف کنندگان عمده و جزء، بعضی از اقدام های مؤثر در مدیریت مصرف این فراورده در استان است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان جنوبی با اشاره به اینکه استان خراسان جنوبی سومین استان پهناور کشور است، اظهار کرد: میانگین مصرف روزانه نفت گاز در خراسان جنوبی در حوزه حمل ونقل طی این مدت، بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار لیتر بوده است.
عابدانی با اشاره به تأمین مناسب فراورده در سطح منطقه تصریح کرد: برنامه ریزی و همکاری لازم با دستگاه های اجرایی استان، به منظور سوخت رسانی مطلوب به مردم و مدیریت مصرف سوخت در استان انجام شده است.
منطقه خراسان جنوبی دارای پنج ناحیه است که وظیفه سوخت رسانی به ۱۱ شهرستان استان از طریق ۱۰۰ جایگاه سوخت مایع را به عهده دارد.
پیش ثبت نام هجدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست از روز دوشنبه (یکم مرداد) به مدت سه روز آغاز شده است.
متقاضیان هجدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست با مراجعه به آدرس www.iranplas.tir (سامانه ثبت نام) می توانند نسبت به پیش ثبت نام اولیه در این نمایشگاه اقدام کنند.
متقاضیان حضور در این نمایشگاه باید به موارد زیر توجه داشته باشند:
- ثبت نام اولیه هیچ گونه الزامی برای ثبت نام قطعی نیست و پس از ثبت نام اولیه و تفکیک فعالیت شرکت های متقاضی، سالن های زیر پوشش نمایشگاه براساس تقسیم بندی موضوعی تعیین و شرکت ها متناسب با نوع فعالیت خود از طریق ستاد در سالن مربوطه جانمایی می شوند.
- انتخاب سالن و فضای هر شرکت به عهده ستاد برگزاری است.
- متقاضیان از مراجعه حضوری به ستاد برگزاری خودداری و فرایند ثبت نام و اطلاعیه ها را از طریق سایت www.iranplas.tir پیگیری کنند.
- در صورت ضرورت و برای اخذ اطلاعات بیشتر با شماره ۴۲۹۱۷۰۰۰-۰۲۱ (داخلی یک) تماس بگیرید.
- تنها مرجع رسمی نمایشگاه ایران پلاست، نشانی www.iranplast.ir است. خواهشمند است در صورت مشاهده هرگونه درخواست، مکاتبه و تماس از سوی شرکت ها بویژه شرکت های تبلیغاتی برای واگذاری فضا و ارائه هرگونه خدمات، مراتب به ستاد برگزاری گزارش داده شود.
- پس از ثبت نام اولیه متقاضیان و بررسی و تأیید اطلاعات اولیه شرکت متقاضی از سوی ستاد برگزاری، پنل کاربری شرکت یادشده، برای ادامه فرایند ثبت نام فعال می شود و در صورت تأیید نشدن اطلاعات اولیه، ادامه فرایند ثبت نام برای آن شرکت میسر نخواهد بود.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری گفت: امسال با تلاش شبانه روزی کارکنان مرکز سوخت گیری هواپیمایی منطقه، بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر سوخت به ناوگان هوایی زائران حج تمتع در مرحله رفت و برگشت عرضه شد. سبحان رجب پور دراین باره بیان کرد: سوخت رسانی شبانه روزی به ناوگان هوایی فرودگاه بین المللی «دشت ناز ساری» به منظور بازگشت با پشتیبانی فنی، تدارکاتی و لجستیکی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری به بهترین نحو ممکن انجام شد. وی با اشاره به اینکه پروازهای حجاج در بازگشت از مقصد مدینه با ۱۷ پرواز از تاریخ ۱۳ تا ۲۰تیر ۱۴۰۳ انجام شد، بیان کرد: در این بازه زمانی، حدود ۷۷۰ هزار لیتر سوخت به این پروازها اختصاص داده شد. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری افزود: به غیر از سوخت تحویلی به پروازهای حجاج، حدود ۱۸۰ هزار لیتر سوخت نیز به پروازهای داخلی اختصاص داده شد. رجب پور با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۲ شمار پروازهای حج تمتع ۱۹پرواز بود، یادآور شد: مقدار سوخت مصرفی در این مدت، بیش از ۷۳۰ هزار لیتر بوده که بیش از ۶۲۰ هزار لیتر سوخت به پرواز حجاج و حدود ۱۱۰ هزار لیتر سوخت به پروازهای داخلی عرضه شد.
شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد از کاهش سوزاندن بیش از ۱۳۱ میلیون مترمکعبی گازهای ارسالی به مشعل در این مجموعه در دولت سیزدهم خبر داد.
یحیی فیضی گفت: از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تاکنون ۳۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب گاز در پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد پس از فراورش، برای مصرف مشترکان خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی منطقه شمال شرق کشور به خطوط انتقال گاز تحویل داده شد.
وی افزود: همچنین در این مدت، یک میلیون و ۳۴۰ هزار تن گوگرد در پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، یکی از تولیدات جانبی این پالایشگاه را میعانات گازی اعلام و بیان کرد: از مرداد ۱۴۰۰ تاکنون، نزدیک به یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه میعانات گازی تولید شده است.
فیضی تأکید کرد: یکی از اقدام های مهم و مؤثر برای عبور موفق از روزهای سرد و تأمین انرژی مورد نیاز هموطنان، ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه در فصل های گرم سال و برداشت گاز ذخیره سازی شده در فصل های سرد و کمک به رفع ناترازی گاز بود. بر این اساس، طی این مدت و در ماه های گرم سال، حدود ۵ میلیارد و ۱۵۰ میلیون مترمکعب گاز تزریق و در ماه های سرد سال برداشت شده است.
وی ادامه داد: از سویی برای کاهش هدررفت و حفظ سرمایه های کشور، همچنین حفاظت محیط زیست، با بهینه سازی فرایندهای عملیاتی و اجرای پروژه های کاهش انتشار گازهای مشعل، بیش از ۱۳۱ میلیون مترمکعب از سوختن گازهای ارسالی به مشعل کاهش یافت و بازیابی شد.
مدیرعامل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد گفت: توسعه ذخیره سازی گاز طبیعی برای حل مسأله ناترازی گاز، بویژه در فصل سرما در این دولت شتاب گرفت و یکی از اقدام های مهمی است که می تواند تأثیر قابل توجهی بر تأمین پایدار گاز و افزایش بهره مندی از این نعمت الهی داشته باشد.
فیضی با بیان اینکه عملیات اجرایی فاز دوم ذخیره سازی شوریجه با حضور رئیس جمهوری شهید در سال ۱۴۰۱ آغاز شد، توضیح داد: یکی دیگر از اقدام های مهم که به منظور توسعه زنجیره ارزش گوگرد و جلوگیری از خام فروشی آن و اشتغالزایی با حضور شهید رئیسی انجام شد، بهره برداری از کارخانه های مجتمع گوگردی سردار شهید سلیمانی بود که از افتخارهای این مجموعه به شمار می رود.
وی به طرح های اجراشده در دولت سیزدهم در این مجتمع گازی اشاره کرد و یادآور شد: پروژه دانش بنیان تغلیظ گازهای اسیدی در این پالایشگاه، یکی از نمادهای غرورآفرین در شرکت ملی گاز ایران است که با تکیه و باور به توان متخصصان داخلی شکل گرفت؛ زیرا افزون بر دستاوردهای محیط زیستی و کاهش سالانه ۲۲ هزار تن انتشار SO2 به محیط و کاهش تولید پسماند کاتالیست تا ۱۱۰ تن در سال، سبب صرفه جویی در مصرف سوخت گاز تا سالانه ۱۲ میلیون مترمکعب شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در پایان دو اقدام مؤثر بازیابی گازهای مشعل و احداث واحد تغلیظ گاز اسیدی را که سبب کسب جایزه ملی محیط زیست شد، از افتخارهای این شرکت اعلام کرد و گفت: حمایت از جوانان نخبه ایران اسلامی و شرکت های دانش بنیان مستقر در مرکز رشد و نوآوری سرخس، امضای قراردادهای مهم پژوهشی با دانشگاه ها و… از دیگر افتخارهای کسب شده در این مدت هستند.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیر بازاریابی و همکاری های بین المللی شرکت ملی حفاری ایران از برنده شدن این شرکت در دو منــاقصه نــمودارگیری
(WELL LOGGING) شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب خبر داد. جهانگیر شجاعی با بیان اینکه در این مناقصه ها در مرحله ارزیابی کیفی، هفت شرکت مشارکت داشتند، گفت: موضوع مناقصه های مناطق نفت خیز جنوب «عملیات نمودارگیری و کسب اطلاعات ارزیابی و حجم ذخایر هیدروکربوری» و «عملیات نمودارگیری مربوط به انحراف چاه و برطرف کردن موانع حفاری و ارزیابی بندش سیمان پشت جداری» است.
وی با اشاره به مراحل برگزاری مناقصه ها از سوی مناقصه گذار، مدت زمان اجرای پیمان هریک از آنها را ۳۶ماه اعلام کرد و افزود: مدیریت بازاریابی، فروش و همکاری های بین المللی شرکت با هماهنگی مدیریت ارشد و هم افزایی با مدیریت های ذی ربط ازجمله امور مهندسی و خدمات ویژه حفاری پس از بررسی های کارشناسی همه جانبه در این مناقصه ها مشارکت داشت و با در نظر گرفتن جوانب مختلف کار، صرفه و صلاح سازمان پیشنهاد مالی تهیه کرد و ارائه داد که درنتیجه با توجه به بازگشایی پاکت های مناقصه گران در کمیسیون مناقصه های آن شرکت، مناقصه گذار شرکت ملی حفاری ایران را برنده دو مناقصه اعلام کرد.
شرکت ملی حفاری ایران به عنوان بزرگ ترین شرکت حفاری در ایران و منطقه از معدود شرکت های حفاری در جهان است که توانایی ارائه همزمان خدمات حفاری شامل عملیات حفاری و خدمات یکپارچه جانبی مرتبط به این صنعت مشتمل بر بیش از ۲۵ نوع خدمات فنی و مهندسی را دارد که نمودارگیری یکی از این خدمات تخصصی به شمار می آید که از سال ۱۳۶۷ در قالب یک اداره در حوزه خدمات فنی و ویژه شکل گرفت و با برخورداری از متخصصان مجرب و تجهیزات و ابزارهای ژئوفیزیکی روزآمد، امکان ثبت دقیق مشخصات سازند را از درون چاه فراهم می کند.
نمودارگیری، یکی از ارزشمندترین و تخصصی ترین عملیات جانبی صنعت نفت بویژه صنعت حفاری به شمار می رود که در چاه های نفت و گاز از آغاز تا پایان عملیات حفاری و در تکمیل و به تولید رساندن چاه ها نقش مهم و بسزایی در برداشت اطلاعات درون چاهی ایفا می کند.
طبع شعری که با کار سخت در پالایشگاه لاوان شکوفا شد
مشعل: فیروز رضایی از همکاران نفتی شاغل در واحد مخازن پالایشگاه نفت لاوان و متولد سال 1353 است که از 20 سال پیش تا کنون در این منطقه فعالیت دارد. او که اصالتا کرمانشاهی است، با توجه به کار در جنوب کشور تصمیم می گیرد همسری از این منطقه انتخاب کند. کار در واحد مخازن در هر پالایشگاهی می تواند سختی های بسیاری را به همراه داشته باشد؛ اما یکی از نکات جالبی که درباره فیروز رضایی وجود دارد، این است که کار سخت در پالایشگاه، نه تنها تاثیر منفی بر روحیه او نگذاشته؛ بلکه طبع شعر و شاعری را نیز در او بیدار و او را به یکی از شاعران کشور تبدیل کرده است. در ادامه گفت و گو با این همکار نفتی را می خوانید.
سال 1382 برای کار به این جزیره آمدم. ابتدا به صورت پیمانکاری در شرکت پالایش نفت لاوان مشغول به کارشدم و از سال 1391 تا کنون نیز به عنوان نیروی قراردادی در واحد مخازن و بارگیری مواد این پالایشگاه در حال فعالیت هستم. به دلیل نوع کار در پالایشگاه، تقریبا همه فعالیت ها به صورت فیزیکی انجام می شود و کار دفتری و اداری در این پالایشگاه بسیار کم است. من نیز در بخش بارگیری مواد نفتی این پالایشگاه فعالیت دارم که این خود به دلیل حضور در فضای باز، آن هم در شرایط سخت آب و هوایی جزیره، کاری بسیار سخت است. در واقع هدایت مواد نفتی به مخازن، بارگیری این مخازن، باز و چک کردن مسیر عبور مواد به مخزن ها و بعد از آن انتقال به بخش بارگیری، مسئولیتی است که ما در واحد خود به عهده داریم.
نزدیک به 21 سال است که در جزیره لاوان مشغول به کار هستم و با توجه به نوع کاری که انجام می دهم، آن هم در شرایطی که به دور از خانواده هستم، نتوانسته ام به این شرایط عادت کنم و تنها می توانم بگویم که تمام این سال ها چنین شرایط سختی را تحمل کرده ام.
به هرحال کار با مواد نفتی، مشکلات و سختی های خود را دارد و حتی می توان آن را خطرناک دانست، به غیراز آن نیز، همیشه خطراتی وجود دارد که باعث ایجاد صدمه فیزیکی می شود. به عنوان مثال من دو بار هنگام کار دچار شکستگی دست شدم. یکبار در تلاش بودیم تا مسیری را برای انتقال نفت ایجاد کنیم و اگر این اتفاق رخ نمی داد، مخزن با سقف شناور دچار مشکل می شد، برای انجام کار روی یک لوله ایستادم. هنگام تلاش برای باز کردن مسیر، آچار مورد نظر شکست و من از ارتفاع به پایین سقوط کردم که باعث شکستن دستم شد؛ اما توانستم یک آچار دیگر پیدا کرده و مسیر مورد نظر را باز کنم؛ البته این راهم باید بگویم که تمام هزینه درمان دستم را خودم پرداخت کردم.
از آنجا که من کارمند قراردادی هستم، امکان انتقال به محل دیگری برای ادامه خدمت وجود ندارد. به همین دلیل فکر می کنم تا زمانی که به سن بازنشستگی برسم، همچنان باید در جزیره لاوان کار کنم.
من در سال 1392 ازدواج کردم و در سال 1397 خداوند دختری به نام سیما به عطا کرد که امسال قرار است به کلاس اول دبستان برود. آشنایی من و همسرم از طریق یکی از دوستانم صورت گرفت. بی شک دوری از خانواده، هم برای من و هم برای آنها مشکلات بسیاری را به همراه می آورد؛ چراکه به دلیل حضورم در جزیره لاوان بارها پیش آمده که در شرایط سختی که خانواده درگیر آن بودند، نتوانم در کنارشان باشم.
یکی از مهم ترین شرایط بحرانی که به دلیل حضور در لاوان نتوانستم در کنار همسرم باشم، به دوران قبل از تولد دخترم برمی گردد. قبل از اینکه خداوند دخترم را به ما بدهد، همسرم یکبار دیگر باردارشد؛ اما از آنجا که دوران بارداری سختی داشت، دچار زایمان زودرس شد. در آن زمان من در جزیره لاوان بودم و نتوانستم خود را به موقع به او برسانم. این در حالی است که فاصله پالایشگاه تا خانه شاید یک ساعت هم نباشد؛ اما چون شرایط جوی دریا بد بود، به گونه ای که کشتی هم نمی توانست تردد کند، چند روز طول کشید تا خودم را به همسرم برسانم. در این شرایط او به تنهایی همه کارها از جمله جراحی، دریافت گواهی فوت و حتی دفن را انجام داد. این اتفاق باعث شد همسرم چند سال از نظر روحی ضعیف باشد و من هم تمام این سال ها به این فکر می کنم که چرا نتوانستم در آن شرایط سخت در کناراو باشم.
نه متاسفانه، در این 14 روزی که در جزیره هستیم، تقریبا به هیچ دلیلی نمی توانیم محل کار خود را ترک کنیم و کاملا در اختیار شرکت هستیم؛ البته خانواده من در روستاهای اطراف لامرد زندگی می کنند و همسرم زاده همین منطقه است.
واقعیت این است که من اصلا در عالم ادبیات و شعر و شاعری نبودم؛ اما به صورت عجیبی در شرایطی قرار گرفتم که ناگهان چنین احساساتی در من جریان پیدا کرد و توانستم شعر بگویم. درواقع درگیر مشکلاتی شده بودم که شرایط بسیار سختی را برای من رقم زد. به گونه ای که بسیار ناامید شدم، اما دوباره به خود آمدم. همان زمان بود که یک چیزهایی به ذهنم آمد و من آن را روی کاغذ نوشتم و بعد از آن، این کلمات که به نوعی شعر بود را برای چند نفر از دوستانم ارسال کردم.
قبلا اشعارم را در سایت هایی که بسیاری از افراد شعرهایشان را در آن می گذارند، پست می کردم تا نظرات دیگران را نسبت به نوشته هایم جویا شوم. سپس شرایطی پیش آمد تا بتوانم اشعارم را به اساتید شعر نشان دهم. این اساتید از من می پرسیدند که چگونه شعر می گویم و من داستان اتفاقاتی که برایم رخ داده بود را تعریف کردم.
به خاطر دارم نخستین کتابی که شروع به خواندن آن کردم، تذکره الاولیاء بود. این کتاب تاثیرعجیبی روی من گذاشت. نخستین درسی که گرفتم، این بود که دنیا سرابی بیش نیست و ما خیلی آن را جدی گرفته ایم.
آمنه اکبرنژاد، همسر فیروز رضایی، درباره روزهایی که همسرش از او دور است، گفت: هرچند جزیره لاوان با محل زندگی ما فاصله زیادی ندارد؛ اما به دلیل شرایط جزیره و وضعیت کاری او که به صورت اقماری است، معمولا 14 روز در ماه کنار ما نیست و گاهی پیش آمده که در این مدت اتفاقی رخ داده که حضور همسرم الزامی بوده، اما هیچ دسترسی به او نداشتم.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود توضیح داد: به هر حال حضور او در کنار ما، باعث قوت و قدرت من می شود و زمانی که او نیست، همه مسئولیت های خانه بر دوش من است و این مساله برای من بسیار سخت است؛ اما با این حال هیچ گاه نسبت به شرایط کاری همسرم اعتراضی نکرده و سعی کرده ام تا هنگام حضورش در خانه بهترین امکانات را برای او فراهم کنم.
اکبرنژاد تاکید کرد: با توجه به اینکه دخترم هنوز کوچک است، بهانه بیشتری نسبت به زمانی که پدرش خانه نیست می گیرد و دلتنگ پدرش می شود که البته سعی می کنم دلتنگی او را با ایجاد سرگرمی کم کنم.
کشف نفت و تحولات شهرسازی در ایران
مشعل: با کشف نفت در ایران، تحولاتی در روستاها و مناطق مختلف کشور ایجاد شد و یکی از مهم ترین آنها ظهور شکل جدیدی از شهرها بود. مسجد سلیمان و آبادان، بارزترین نمونه های مهندسی اجتماعی یک شرکت خارجی در ایران هستند. نگاهی به تحولات جمعیتی، شکل و فضای کالبدی و تقسیم محله ها و قسمت های مختلف این شهرها و تاثیرات آن بر فضای اجتماعی و شهری می تواند به نگاه ما از آن دوران کمک کند. مساله مهم در این نوع شهرسازی نحوه اعمال قدرت شرکت نفت در سکونت کارکنان خود و مردم عادی بوده است.
شرکت شرکت_شهرها؛ شهرها یا شهرک هایی هستند که برای اسکان کارکنان یک صنعت یا بهره برداری از منابع طبیعی معادن و کشاورزی معمولا دور از شهرهای موجود و در کنار مجتمع های ذکر شده به وسیله موسسه بهره بردار ایجاد می شوند. فراهم آوردن مسکن مناسب برای نیروی انسانی مجتمع های ذکر شده به ویژه متخصصان آنها، قرار گرفتن اجباری یا اختیاری اکثر مجتمع ها در مناطق بکر و دورافتاده و گاه محصور کردن نیروی کار در محدوده های تعیین شده از عوامل ایجاد این شرکت_شهرها هستند.
ویژگی مهم این شرکت -شهرها این است که به دلیل حاکمیت انحصاری دستگاه بهره بردار بر حیات اقتصادی و اجتماعی ساکنان و عدم امکان یا اجازه حضور ساکنان غیر شاغل در مجتمع بهره برداری، تنوع اشتغال و به دنبال آن تنوع اجتماعی ایجاد نمی شود. در نتیجه شرکت_شهر فاقد تولید و مبادله متنوع درونی و بیرونی کالاها و خدمات فرهنگ و عقاید و مشارکت های سیاسی و اجتماعی با هویت مستقل خواهد بود. این شرایط به بی هویتی و انزوای ساکنان شرکت_شهرها می انجامد و موجب گریزان شدن نیروی انسانی شاغل در مجتمع های بهره بردار از فضاهای اجتماعی و سیاسی می شود.
با کشف نفت در میادین نفتی مسجد سلیمان، شرکت نفت بنیان شهرهای مسجد سلیمان و سپس آبادان را گذاشت. مسجد سلیمان دوره قاجار تا این زمان هیچ سکنه ثابتی به عنوان روستا یا شهر نداشت بلکه محل عبور عشایر کوچ نشین بود. آبادان در این دوره تاریخی مجموعه ای از روستاها بود که مردم در آن زندگی می کردند که معمولا سرگرم کار در نخلستان ها و پرداختن به دام بودند.
در واقع شرکت نفت ایران و انگلیس موفق شد در منطقه نفتی خوزستان جامعه و شهری متفاوت با دیگر شهرهای ایران بسازد و هویت و حتی « قومیتی» جدید یعنی هویت «آبادانی» و «مسجدسلیمانی» را شکل داد. در این هویت جدید سازماندهی و نظام جدید زندگی مادی و فرهنگی، تغییر شکل زندگی خانوادگی و جمعی و تغییر در تعلیم و تربیت نسل جوان شکل گرفت.
در شرکت_شهرهای آبادان و مسجدسلیمان برخلاف شهرهای عادی که صاحب فرهنگ و اقتصاد متنوع بودند، نه فعالیت های اقتصادی گوناگون وجود داشت و نه ساکنان آن دارای فرهنگ همگون بودند، بلکه کادر مهندسان از اروپا، کارگران ماهر از هند و کارگران ساده از نقاط مختلف ایران با هم در یکجا با انگیزه واحد کار در صنعت نفت جمع شده بودند؛ اینان قرار بود با هم و در کنار هم زندگی و فرهنگی التقاطی و اقتصادی مدرن را تجربه کنند.
با کشف و استخراج نفت در خوزستان، شرکت نفت ایران و انگلیس اقداماتی را برای سکونت کارگران و کارکنان کارگاه های نفتی در نزدیکی چاه ها و تأسیسات نفتی آغاز کرد. انگلستان با الگویی که از سایر شرکت-شهرها در مستعمرات خود داشت، برای نخستین بار شرکت_شهرهایی نسبتا مدرن در ایران ساخت که مسجدسلیمان نخستین شرکت-شهرها بود. با توسعه بیشتر مسجدسلیمان و سکونت افراد بیشتر در این شهر ضرورت احداث مرکز درمانی برای شهر نیز نمایان و به این ترتیب بیمارستان بسیار مجهز شرکت نفت احداث شد؛ اقدامی که در آن سال ها موجب تحسین شرکت نفت از سوی حکام شهرهای دیگر شد.
شرکت نفت، عملیات استخراجی خود را به استخراج اراضی حوالی میدان نفتون منحصر کرد که چراگاه ایل بختیاری و متعلق به عموم افراد ایل بود و از آنجا که عملیات شرکت مستلزم داشتن حق تصرف در آن ناحیه بود، سران بختیاری به آسانی به این امر راضی نمی شدند. در ادامه انگلیسی ها از مبلغ کل سرمایه شرکت نفت ۱۲ هزار سهم مجانا به خوانین بختیاری واگذار کردند و مساله زمین به شکلی برطرف و به این ترتیب نخستین شرکت_شهر صنعت نفت در سالهای ۱۹۰۸ و ۱۹۰۹میلادی و در مکانی که صدها سال قبل تمدن شهرنشینی را به دلیل وجود نفت تجربه کرده بود، بنیان گذاشته شد.
اما از نظر جغرافیایی و توپوگرافی، مسجد سلیمان هیچ گونه قابلیت شهرنشینی نداشت و وجود شیب زیاد، پنج دره اصلی و هفت دره فرعی، به همراه هوای گرم و خشک در 9 ماه سال شرایط را برای احداث این شرکت-شهرها سخت می کرد. با این حال مهندسان انگلیسی طراحی متفاوتی در نظر گرفتند و این شهر به شکل خطی توسعه یافت. در ابتدا این شهر به طول ۱۳ کیلومتر و به عرض تنها یک کیلومتر شکل گرفت که فرم بسیار نامناسبی به خطوط از نظر حمل و نقل داشت. با این حال این موقعیت به دلیل نیازمندی های فنی همچون استخراج، حمل، انبار، پالایش، صدور و توزیع نفت تحمیل شد و الزامات اجتماعی و زیست محیطی و نیازهای شهری ساکنان و کارکنان نقشی در این انتخاب نداشت.
پس از کشف چاه های نفت در مسجد سلیمان، شرکت نفت تصمیم به تأسیس پالایشگاه در منطقه و جزیره آبادان گرفت. از این رو در سال ۱۲۸۹ شمسی و در بحبوحه تأسیس پالایشگاه شرکت نفت، قرار شد برای مهندسان و کارکنان عالی رتبه ای که قرار بود در آبادان مشغول به کار باشند، ساختمان هایی ویلایی با نام «بنگله» و «کمپ ها» و چادرهایی برای کارگران هندی و ایرانی احداث شود. با افزایش تعداد مستخدمین و پیشرفت تولید و پالایش نفت و احداث خط لوله انتقال نفت از مسجدسلیمان به آبادان جمعیت این منطقه نیز رو به افزایش گذاشت.هنوز دو سال از کشف نفت نگذشته بود که عده ای برای استخدام در شرکت و تعدادی برای سوداگری و فروش لوازم و اجناسشان به مهاجرین در این منطقه ساکن شدند. در ابتدا شرکت نفت که نگاهش به توسعه صنعت نفت و افزایش فعالیت موفقیت آمیزش بود، چندان در قید و بند مهندسی شهری و شکل و فضای شهرهایی که با سرعت شکل می گرفتند، نبود؛ بنابراین با استناد به عریضه یکی از اهالی آبادان با گرفتن وجهی اجازه بنای منزل می داد. آبادان، شهری از بنگله وکمپ های خوابگاه، چادرها و خیمه ها و کپرهای کارگری بود؛ در شهر تعدادی از بناهای مدرن، بنای خشتی و گلی و چند دکان چوبی وجود داشت. محله های کارگران برخلاف بنگله ها و محله های مخصوص کارگران هندی و خارجی فاقد آب آشامیدنی و مسیر دفع فاضلاب و دیگر امکانات بهداشتی بود. هرچه تعداد مهاجرین افزایش می یافت، بر تعداد کپرها و چادرها و خانه های خشتی نیز افزوده می شد و هرچه بر تعداد کارگران و کارکنان خارجی و هندی افزودن می شد، تعداد خانه های سازمانی و بنگله ها و ویلاهای ساخت مهندسان شرکت نیز افزایش می یافت. با استخدام گسترده نیروی انسانی در آبادان و ورود مهاجران جدید، محله هایی از چادرها و آلونک های حصیری و خشتی در اطراف تأسیسات نفتی پدید آمد، اما شرکت نفت در مقابل آنها هیچ تعهدی را نمی پذیرفت. از همین زمان بود که شهر به دو بخش تقسیم شد، بخش شرکتی که متعلق به ساختمان های اداری و مسکونی و کارگاه های نفتی بود و بخش دوم که از سوی مردم و بدون مهندسی و تنها بر اساس نیاز و مطابق الگوها و امکانات موجود شکل گرفته بود. اگر چه برای کارگرانی که به تازگی از روستاها یا زندگی دامداری عشایری به مناطق نفتی مهاجرت کرده بودند، زندگی در کپر و چادر خیلی سخت نبود، اما تفاوت بسیار میان زندگی کارکنان خارجی و کارگران ایرانی در نوع مسکن مواد غذایی پوشاک و میزان حقوق دریافتی فاصله میان این دو را بیشتر به نمایش می گذاشت و هر روز هم این تفاوت بیشتر می شد. پس از جنگ جهانی اول و با شروع جنگ جهانی دوم به علت بروز بیماری های واگیر و شیوع قحطی های برآمده از احتکار و خروج مواد غذایی از کشور، مسکن و مهندسی شهری در ایران دچار تحولات زیادی شد. عموم مردم و به ویژه اهالی کم برخوردار بیش از پیش با مشکل بیکاری، فقر و گرسنگی مواجه شدند و جابه جایی جمعیت یکی از معمول ترین گزینه ها در چنین شرایطی بود که رخ داد. سیل مهاجران بیکار به سوی شهرهای تازه شکل گرفته در جنوب کشور سرازیر و تحولات بیشتری را در این شهرها شاهد بودیم.
*برگرفته از کتاب نفت و زندگی، نوشته ربابه معتقدی
مراسم تودیع سیاوش وهاب منش، رئیس پیشین و معارفه ایرج ایری، رئیس جدید امور ورزش سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با حضور مدیرعامل این سازمان برگزار شد.
سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با تسلیت به مناسبت فرارسیدن ماه محرم و ایام سوگواری امام سوم شیعیان جهان، حضرت اباعبدالله الحسین(ع) گفت: باید به ورزش همگانی اهمیت ویژه ای داده شود؛ زیرا این ورزش در حال حاضر تا حدودی در سایه ورزش قهرمانی مغفول مانده است. در حوزه ورزش همگانی باید با برنامه ریزی بهتر و تلاشی مضاعف به همکاران و خانواده آنها رسیدگی شود. در توسعه زیرساخت و نگهداشت اماکن ورزشی باید دقت و توجه ویژه ای صورت گیرد و ایجاد مجتمع رفاهی ورزشی مناسب و در شأن همکاران نفتی در عسلویه ضروری است.
وی درباره ورزش قهرمانی نیز تاکید کرد: در بحث قهرمانی، مسئولیت به عهده منطقه ویژه قرار گرفته و می تواند هم تهدید باشد و هم فرصت که وهاب منش با اصرار ما، این مسئولیت را پذیرفت و با پاک دستی، صداقت و خوشرویی کار امور ورزش را انجام داد، برخلاف میل سازمان، با استعفایش موافقت کردیم و معتقدم او نمره کامل را در مدت تصدی امور ورزش دریافت کرده است.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس ادامه داد: از ایرج ایری تشکر می کنم که این سمت را پذیرفت تا در ادامه کار، تجربیات خود را در اختیار همکاران منطقه ویژه قرار دهد. انتظار دارم که با حضور در این سمت، به ورزش همگانی اهمیت ویژه ای دهد، همچنین به خاطر داشته باشد که در بحث قهرمانی و فوتبال، امتیازات به دست آمده رضایت بخش نبوده و باید با برنامه ریزی مناسب و با کمک و حمایت دیگر دوستان، نتایج خوبی در این زمینه اخذ شود.
سیدمحمد موسوی، مدیر منابع انسانی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با قدردانی از تلاش های سیاوش وهاب منش گفت: با اینکه مشکلاتی در زمینه مالی داشتیم؛ اما با همکاری و کمک آقایان اسدی، افشار و قنبرزاده و همچنین تلاش سیاوش وهاب منش، توانستیم تا حدود زیادی مشکلات را رفع کنیم. خوشبختانه امسال با شفافیت مالی و ارائه عملکرد سال گذشته، اعتبار خوبی کسب شده و سیاوش وهاب منش در دوران تصدی مسئولیت ورزش، زحمات بسیاری کشید و ما برخلاف میل باطنی با استعفای او موافقت کردیم.
در ادامه این مراسم، هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران گفت: آقای اسدی بعد از سقوط تیم به لیگ یک، با قبول مسئولیت منطقه و تیم فوتبال پارس جنوبی جم، مسئولیت سنگین و سختی را پذیرفت و توانست با کمک محمد موسوی، مدیر منابع انسانی سازمان منطقه ویژه و مدیران امور ورزش از چالش ها به سلامت عبور کند. در زمینه امور مالی نیز باید بگویم که باشگاه، بدون بدهی تحویل ایرج ایری می شود و او علاوه بر فوتبال، باید در بخش های دیگر ورزش قه رمانی و همگانی اهتمام داشته باشد و انعکاس اخبار و تبلیغات نیز باید در اولویت قرار بگیرد. وی تاکید کرد: در حوزه ورزش قهرمانی شامل قایقرانی، فوتبال ساحلی، والیبال ساحلی، ووشو منطقه ویژه پارس جنوبی جزئی از برند کشور محسوب می شود؛ چراکه در تیم های ملی، بازیکن دارد؛ اما انعکاس اخبار در این زمینه، بسیار ضعیف است. بعد از ۲۰ سال همکاری با ایرج ایری، او را فردی مطلع به امور و قوانین جاری صنعت نفت می دانم و انتظار داریم با رعایت قوانین شرکت نفت، ضمن جاری کردن قوانین، از مجموعه همکاران صیانت و حفاظت کند. با توجه به بودجه جاری، امکان ایجاد زیرساخت نیست و باید با بسیج بودجه سرمایه ای در زیرساخت ها اقدام کرد. همچنین ضمن تشکر از سیاوش وهاب منش در دوران تصدی امور ورزش، من نیز نمره کامل و ۱۰۰ را به تلاش، صداقت و پاک دستی او می دهم.
در ادامه سیاوش وهاب منش گفت: در دوران مسئولیتم در امور ورزش، مثل یک سرباز، وظایف محوله را در بحث ورزش های همگانی و قهرمانی انجام دادم و با همکاری خوب کارکنان امور ورزش، توانستیم بدهی ها را تسویه و رضایتمندی نسبی را در بحث ورزش همگانی ایجاد کنیم و با ایجاد انگیزه بین کارکنان و واگذاری مسئولیت و اعطای جایگاه به همکاران، توانستیم با همکاری یکدیگر، سیاست و استراتژی باشگاه را ریل گذاری و پیاده سازی کنیم.
در پایان ایرج ایری، رئیس جدید ورزش سازمان منطقه ویژه گفت: از سیاوش وهاب منش به دلیل زحماتش تشکر می کنم. رسالت ورزش، حفظ سلامت کارکنان و ارائه خدمات به خانواده آنها در همه کشور است و اولویت من هم خدمت به همکارانم خواهد بود. تلاش می کنیم خانواده همکاران در همه نقاط کشور از امکاناتی در شأن وزارت نفت برخوردار باشند و در نظر دارم ۷۰ درصد انرژی خود و همکارانم را به ورزش همگانی و ۳۰ درصد را به ورزش قهرمانی معطوف کنم.
ایرج ایری پیش از این در رشته دوومیدانی ایران و آسیا در مواد 400 متر، 800 متر و 4در400 متر امدادی دویده و عناوینی را هم کسب کرده است. این قهرمان دوومیدانی سابق ایران، افزون بر اینکه در کسوت مربی، فرزندان نفتی را آموزش می دهد، پیش از این به عنوان رئیس ورزش قهرمانی شرکت ملی نفت ایران نیز مشغول به کار بوده است.
مسابقات فوتسال یادواره شهدای خدمت و یادبود زنده یاد بهرام میرشیبانی برگزار شد.
مسابقات فوتسال یادواره شهدای خدمت و یادبود زنده یاد بهرام میرشیبانی در دو رده کارکنان زیر ۴۴سال و بالای ۴۵ سال در سطح ادارات مرکزی شرکت ملی نفت ایران و واحدهای ستادی وزارت نفت به همت امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران برگزار شد. در مسابقات زیر ۴۴ سال ١۶ تیم حضور داشتند که مسابقات در مرحله اول در چهار گروه چهار تیمی به صورت گروهی و سپس در مرحله دوم به صورت حذفی برگزار و در نهایت، تیم ستاد تهران قهرمان شد. همچنین تیم پشتیبانی به مقام دوم رسید، تیم حسابداری در مکان سوم ایستاد و تیم حراست هم چهارم شد. در مسابقات بالای ۴۵ سال هشت تیم حضور داشتند که در پایان، باز هم تیم ستاد تهران قهرمان شد. همچنین تیم حراست به مقام دوم رسید، تیم فوتسال امور بین الملل در جایگاه سوم ایستاد و تیم حسابداری هم چهارم شد. در پایان این رقابت ها که هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران؛ عباس بزمی، نماینده اداره کل ورزش و سلامت وزارت نفت؛ بهروز قمری نژاد، معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران و تعدادی از قهرمانان و پیشکسوتان فوتسال نفت حضور داشتند، از تیم های برتر با اهدای مدال و کاپ قهرمانی قدردانی به عمل آمد.
مسابقات کاراته قهرمانی استان بوشهر به منظور تشکیل تیم منتخب استان به میزبانی شهرستان بوشهر در سالن دوهزار نفری فجر برگزار شد. تیم شرکت پایانه نفتی ایران با ۱۰ ورزشکار در این دوره از مسابقات شرکت کرد و در پایان، با کسب عناوین مختلف به کار خود پایان داد.
رده سنی نونهالان
محمدطاها سعادتی در وزن مثبت 36 کیلو مدال طلا
میثاق علیپور در وزن منفی 21 کیلو مدال طلا
امیرعلی پاکاری در وزن منفی۲۵ مدال طلا
محمد ابراهیمی در وزن منفی ۳۵ مدال نقره
آرسام کلامی در وزن مثبت۴۰ مدال برنز
در رده نوجوانان
مهدی علی پور در وزن منفی ۴۰ مدال طلا
ماهان بحرانی در وزن مثبت ۵۰ مدال نقره
مهدی رجب زاده که چند روز گذشته برای مذاکره با مسئولان پارس جنوبی وارد عسلویه شده بود، پس از نشست اولیه با مسئولان باشگاه و مطرح شدن پیشنهادهای طرفین، سرانجام با حضور در دفتر باشگاه پارس جنوبی به طور رسمی قرارداد همکاری خود به عنوان سرمربی تیم فوتبال پارس جنوبی را امضا کرد.
کاپیتان سابق ذوب آهن در فصل گذشته توانست با تیم شیرازی و با ۷۳ امتیاز، در رده سوم قرار بگیرد؛ اما به دلیل بازی رودررو مقابل چادرملو اردکان، موفق به صعود به لیگ برتر نشد. تیم فوتبال پارس جنوبی نیز فصل گذشته را با ۴۳ امتیاز در رده یازدهم جدول لیگ دسته یک فوتبال کشور با امید روان خواه به پایان رساند. حضور ایرج ایری، مدیرعامل جدید باشگاه پارس جنوبی از مدیران توانمند و خوشنام ورزش نفت و انتخاب مهدی رجب زاده منظم و سختکوش به عنوان سرمربی، نوید فصل پرباری را برای ورزش پارس جنوبی می دهد.
تیم بسکتبال بانوان نفت در مرحله سوم لیگ دسته دوم صدرنشین این دوره از رقابت ها شد.
دختران آسمانخراش نفت تهران (تهرانسر) دور سوم گروهی لیگ دسته دوم بسکتبال باشگاه های ایران را مقتدرانه و با غلبه کردن بر سه حریف خود به پایان رساندند.
شاگردان مریم اقبالی در نفت تهرانسر و در دور سوم گروهی لیگ دسته دوم مسابقات بسکتبال باشگاه های ایران در شیراز، مهمان تیم خانه بسکتبال کازرون بودند که موفق شدند هر سه بازی خود را با پیروزی پشت سربگذارند تا مقتدرانه صدرنشین باشند و به مرحله بعد صعود کنند. تیم بسکتبال بانوان نفت تهران (تهرانسر) که در این مرحله، ابتدا به مصاف تیم ترنم شاهین زاده اهواز رفتند، موفق شدند با نتیجه ٧١بر ۵٨ به پیروزی برسند. سپس در بازی دوم مقابل تیم توپکا آمل قرار گرفتند که با نتیجه ۶۵ بر ۵۶ پیروز شدند. شاگردان مریم اقبالی در آخرین دیدار به مصاف تیم میزبان خانه بسکتبال کازرون رفتند و توانستند در یک بازی برتر و با نتیجه ۵٩ بر ۴٩ حریف خود را شکست دهند. دختران بسکتبالیست نفت تهران (تهرانسر) با صدرنشینی به جمع چهار تیم مرحله نهایی صعود کردند.
هاشمیه متقیان، دارنده مدال طلای پارالمپیک توکیو گفت: برای کسب خوشرنگ ترین مدال و ارتقای رکورد شخصی ام در پرتاب نیزه، به پارالمپیک پاریس می روم.
وی درباره آمادگی اش برای حضور در پارالمپیک پاریس توضیح داد: خوشبختانه روند آماده سازی من با توجه به اردوهای تیم ملی خوب است؛ البته من پیش از مسابقات جهانی ژاپن از ناحیه کتف دچار مصدومیت شدم و با چنین شرایطی در این رقابت ها شرکت و مدال کسب کردم. اکنون نیز در مراحل درمان به سر می برم و رو به بهبودی هستم و برای رقابت در پاریس و تکرار افتخارآفرینی در این میدان بزرگ، همچون پارالمپیک توکیو و کسب خوشرنگ ترین مدال تلاش می کنم.
این ورزشکار نفتی در ادامه با قدردانی از مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: خوشحالم که حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران قدر ورزش را می داند و حمایت های او باعث شده که من بدون دغدغه و در آرامش خاطر، تنها به فکر افتخارآفرینی برای ایران و خوزستان باشم. همچنین جا دارد از سالار محمدنیا، مدیرعامل باشگاه حفاری؛ کامله بت حردان، مشاور مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در امور بانوان و مایا عباسی خواه از امور ورزش این شرکت تشکر کنم که در این مدت با ایجاد شرایطی خوب، در روند موفقیت من تاثیر بسزایی داشتند. متقیان با تاکید بر اینکه در بهترین شرایط خود قرار دارم و برای کسب بهترین نتیجه به پاریس می روم تا دوباره باعث شادی دل مردم ایران و خوزستان شوم، عنوان کرد: در این مدت، کمیته ملی پارالمپیک و نیز فدراسیون توان یابان و جانبازان و اداره کل ورزش و جوانان خوزستان، با حمایت خود انگیزه فراوانی به من برای تکرار موفقیت دادند که از آنها تشکری ویژه می کنم.
باشگاه نفت مسجدسلیمان با سرمربی سابق فجرسپاسی برای فصل پیش رو لیگ دسته یک کشور به توافق رسید.
این باشگاه با علی اصغر کلانتری به توافق رسید و قرارداد همکاری طرفین نیز طی روزهای آینده امضا خواهد شد. این در حالی است که هدایت این تیم را در فصل گذشته، ابراهیم اشکش به عهده داشت و حالا باید دید که تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان می تواند با مربی جدید خود به لیگ برتر راه پیدا کند؟
گفت وگو با قهرمان پیشکسوتان آسیا
مشعل: با توجه به اهمیت ورزش در جامعه و توجهی که به این حوزه در صنعت نفت صورت می گیرد، بسیاری از همکاران نفتی در رشته های مختلف ورزشی مشغول فعالیت هستند و بسیاری از آنها نیز چه پیش از پیوستن به صنعت نفت و چه پس از آن در رشته ورزشی که انتخاب کرده اند، خوش درخشیده اند. از جمله این همکاران می توان به برزو قنبری عدیوی، مدیر پشتیبانی ساخت و تولید کالا شرکت ملی نفت ایران اشاره کرد؛ او از کودکی در رشته کاراته مشغول فعالیت بوده و موفقیت های بسیاری نیز در این زمینه کسب کرده است. قنبری عدیوی به تازگی موفق شده است در مسابقات آسیایی پیشکسوتان کاراته، عنوان قهرمانی به دست آورد. گفت و گو با او در ادامه می آید.
متولد سال 1351 هستم و از 10 سالگی ورزش کاراته را آغاز کرده ام. با توجه به علاقه خاصی که به این ورزش پیدا کرده بودم، همزمان با تحصیل، این ورزش را نیز ادامه دادم و تا قبل از کنکور توانستم مقام های مختلفی در رده های استانی، کشوری و مسابقات بین المللی که در داخل کشور برگزار می شد، به دست آورم. بعد از کنکور و قبولی در دانشگاه نیز، این ورزش را به صورت حرفه ای ادامه دادم، اما بیشتر تمرکزم را روی درس خواندن گذاشتم؛ البته تمرینات خود را ادامه دادم و در این سال ها حتی در مسابقات جهانی فیلیپین، آفریقای جنوبی، ترکیه و امارات، تیم ملی کاراته را هم در بخش سبکی شوت کان کاراته حضور داشته و حتی قهرمانی جهان را نیز داشتم.
در کنار تمریناتی که به صورت مستمر در کاراته انجام می دادم، در زمینه داوری و مربیگری نیز ورود و مدرک مربیگری خود را دریافت کردم. در واقع جوان ترین کسی بودم که در ایران موفق شدم دان هفت را به دست بیاورم و در کنار آن توانستم مربیگری ممتاز ایران و بین المللی سبکی همچنین داوری درجه A کمیته و کاتا در ایران را دریافت کنم.
12 سال است که به صورت مستمر کار مربیگری را در رشته کاراته ادامه می دهم و تا امروز به عنوان مربی در تیم های نفتی و به صورت خصوصی برای ورزشکارانی که می خواهند در تیم ملی حضور داشته باشند، فعالیت کرده و در این مدت توانسته ام ورزشکاران مختلفی را به عرصه مسابقات کاراته معرفی کنم.
یکی از مهم ترین دلایل تاثیر روحی و روانی آن است؛ معتقدم کاراته ورزشی است که در هر سنی می توان در آن فعال بود و از نظر روحی و روانی می تواند ورزشکار را تقویت کند.
با توجه به مسئولیتی که در صنعت نفت دارید، چگونه توازن را در زندگی ورزشی و زندگی حرفه ای خود برقرار می کنید؟
صادقانه بگویم که موفقیت در کنکور را مدیون کاراته می دانم یا اگر در آزمون استخدامی نفت موفقیتی به دست آوردم، به دلیل تمرکز بالایی است که از کاراته یاد گرفته بودم. در واقع این رشته، شکست ناپذیری و اعتماد به نفس را به خوبی بالا می برد. بهترین زمانی که این فرصت را دارم تا ذهن و روح خود را سامان بدهم و تصمیم های درستی بگیرم، درست زمانی است که تمرین کاراته انجام می دهم؛ به همین دلیل زمانی که کاراته کار می کنم، حتی می توانم سامانی به حرفه خود بدهم و همین مساله سبب شده تا زمان های آزاد خود را برای ورزش کردن درنظر بگیرم. تمام اینها نیز به دلیل علاقه ای است که به ورزش کاراته دارم. در کل باید بگویم اگر از خانواده که جایگاه خود را دارد، فاکتور بگیرم، معتقدم هیچ چیز در دنیا به اندازه تمرین در ورزش نمی تواند من را از دنیای مادی جدا کند و از این احساس لذت می برم.
مسابقات آسیایی پیشکسوتان کاراته مدتی پیش به همت فدراسیون کاراته ایران در تهران برگزار شد و من نیز با توجه به علاقه و تمرین هایی که به صورت مداوم انجام می دادم، تصمیم گرفتم در این مسابقات شرکت کنم؛ البته دو سال قبل نیز در این مسابقات که به صورت ملی برگزار می شد، شرکت کردم و مقام اول را به دست آوردم. با حضور در این مسابقات آسیایی نیز توانستم مقام نخست را به دست بیاورم.
مسابقات پیشکسوتان کاراته آسیا با 307 نفر شرکت کننده در سطح خوبی قرار داشت؛ ورزشکاران ایرانی از این مسابقات استقبال کردند و ورزشکارانی نیز از کشورهای همسایه در آن حضور داشتند، اما نکته جالب توجه در این مسابقات، دیدن دوباره حریفانی بود که حالا دیگر مویشان سپید شده و دیدن دوباره آنها تجدید خاطره خوبی برای ما ورزشکاران بود. خوشبختانه من نیز تمرینات خوبی داشتم و توانستم با آمادگی قابل توجهی در این مسابقات حضور پیدا کنم.
پیشکسوتان در این مسابقات را از 35 سال به بالا در نظر می گیرند.
یکی از نکاتی که همیشه به آن توجه کرده ام، بحث آموزش کاراته به نسل های جوان تر است؛ به همین دلیل سال هاست که کاراته را به صورت رایگان به علاقه مندان آموزش می دهم و از این کار واقعا لذت می برم. درباره نفت نیز باید بگویم که امکانات ورزشی بسیار خوبی در صنعت نفت وجود دارد، اما برای استفاده بهینه از این امکانات باید برنامه ریزی مناسبی صورت بگیرد. سالن های زیادی برای تمرین ورزش های مختلف از جمله کاراته وجود دارد که اغلب اوقات خالی است؛ مساله دیگر این است که زمان مناسبی برای سانس های آموزش و تمرین نوجوانان وجود ندارد و باید برنامه ریزی مناسبی در این زمینه صورت بگیرد. معتقدم با سرمایه گذاری در ورزشی همچون کاراته می توانیم در آینده نزدیک افراد سالمی را به جامعه معرفی کنیم؛ افرادی از نظر روحی و روانی قوی، سالم و با اراده هستند که می توانند هرکاری را انجام دهند.
همیشه تلاش کرده ام در کلاس های آموزشی علاوه برتوجه به جنبه ورزشی، استعداد بچه ها را در زمینه های دیگر شناسایی و برای موفقیت در این استعدادها آنها را راهنمایی و تشویق کنم. خوشبختانه بچه های تحصیلکرده زیادی به این رشته وارد می شوند و امیدوارم نفت بهترین برنامه ریزی ها را برای توسعه ورزش کاراته داشته باشد.
در زمینه ایجاد تیم های کاراته نیز باید گفت ایجاد چنین تیمی برای نفت هزینه چندانی ندارد و بسیاری از کسانی که می توانند در صنعت نفت کاراته آموزش دهند، بدون هیچ چشمداشتی این کار را می کنند و ما می توانیم با یک برنامه ریزی مناسب، تیمی را شکل دهیم که بتواند در لیگ های مختلف مسابقه داده و موفقیت های بسیاری به دست آورد.
هم علاقه مند به کار در نفت هستم و هم دوست دارم حرفه مربیگری در کاراته را ادامه دهم؛ به همین دلیل انتخاب میان این دو برای من بسیار سخت است، اما اگر قرارباشد حرفه مربیگری را ادامه دهم، باتوجه به کسب مدارک بین المللی، می توانم فعالیت خود را در این حوزه ادامه دهم.
جوان ترین ورزشکار کاروان ایران در المپیک ۲۰۲۴ پاریس ۱۵ سال سن دارد و مسن ترین ورزشکار نیز ۳۸ ساله است.
کاروان ایران با ۱۲۴ نفر در المپیک ۲۰۲۴ پاریس شرکت می کند و تعداد ورزشکاران کاروان ۴۰ نفر است که ۲۹ نفر آنها را مردان و ۱۱ نفر را زنان تشکیل می دهند. در ادامه این مطلب به «ترین های» کاروان ایران در المپیک ۲۰۲۴ پاریس اشاره شده است:
جوان ترین:
محمد بیرانوند، ورزشکار ماده تراپ در رشته تیراندازی متولد ۱۳۸۷ (۱۵ ساله)
مسن ترین:
ندا شهسواری، ورزشکار تنیس روی میز زنان متولد ۱۳۶۵ (۳۸ سال)
باتجربه ترین:
حسن یزدانی، ورزشکار رشته کشتی آزاد (المپیک ریو، توکیو و پاریس)
ندا شهسواری، ورزشکار تنیس روی میز زنان (المپیک لندن، ریو و پاریس)
نوشاد عالمیان، ورزشکار رشته تنیس روی میز (لندن، ریو و پاریس)
نیما عالمیان، ورزشکار رشته تنیس روی میز (ریو، توکیو و پاریس)
پرافتخارترین:
حسن یزدانی با کسب یک مدال طلا (المپیک ۲۰۱۶ ریو) و یک مدال نقره (المپیک ۲۰۲۰ توکیو)
بیشترین تعداد سهمیه رشته ها:
کشتی فرنگی با ۶ سهمیه و کشتی آزاد با ۵ سهمیه
کمترین تعداد سهمیه رشته ها:
رشته های شنا، تیروکمان، دوچرخه سواری، سنگ نوردی و ژیمناستیک هر کدام با یک سهمیه
تاریخ سازی های کاروان:
بیشترین حضور زنان با ۱۱ سهمیه در المپیک پاریس؛ پیش از این کاروان ایران در المپیک توکیو با ۱۰ ورزشکار زن شرکت کرده بود.
کسب نخستین سهمیه در بخش اهداف پروازی رشته تیراندازی از سوی محمد بیرانوند
کسب نخستین سهمیه در رشته ژیمناستیک پس از ۶۰ سال توسط مهدی الفتی
حضور رشته قایقرانی برای اولین بار با ۵ سهمیه (فاطمه مجلل، علی آقا میرزایی، محمد نبی رضایی، مهسا جاور و زینب نوروزی) و کسب سهمیه در قایق دو نفره برای اولین بار (مهسا جاور و زینب نوروزی)
حضور دو برادر در کاروان ایران:
نوشاد (لندن، ریو و پاریس) و نیما (ریو، توکیو و پاریس) عالمیان در رشته تنیس روی میز
دهه هشتادی های کاروان:
نکته جالب کاروان ایران در المپیک 2024 این است که از 40 ورزشکار حاضر در این رقابت ها 10 ورزشکار دهه هشتادی هستند.
امیرعلی آذرپیرا (۱۳۸۱)، رحمان عموزاد (۱۳۸۱)، علیرضا مهمدی (۱۳۸۱)، سامیار عبدلی (۱۳۸۱)، علی لبیب (۱۳۸۱)، فاطمه مجلل (۱۳۸۱)، آرین سلیمی (۱۳۸۲)، سعید اسماعیلی (۱۳۸۳)، مبینا نعمت زاده (۱۳۸۴) و محمد بیرانوند (۱۳۸۷).
شناگران پارالمپیکی برای آماده سازی خود به منظور حضور در پارالمپیک پاریس، عازم کره جنوبی شدند.
بازی های پارالمپیک پاریس هفتم شهریور آغاز می شود و سینا ضیغمی نژاد و شاهین ایزدیار، دو شناگر پارالمپیکی هستند که به منظور آماده سازی بهتر خود برای شرکت در این بازی ها، عازم کره جنوبی شدند. این اردو از سه شنبه دوم مردادماه در اینچئون کره جنوبی آغاز و تا دهم مرداد ادامه خواهد داشت.
شناگران اعزامی ضمن برگزاری اردوی مشترک، با حضور در کمپ تمرینی کره جنوبی، تمرین های مشترکی را با شناگران کره جنوبی برگزار خواهند کرد. پیش از این، شاهین ایزدیار به عنوان تنها نماینده ایران در بازی های پارالمپیک حضور داشت و برای نخستین بار است که کاروان ایران با دو شناگر در بازی های پارالمپیک حاضر می شود.
حامد حدادی، اسطوره بسکتبال ایران و آسیا، یک رکورد خاص را در بازی های المپیک به نام خود ثبت کرده است.
حامد حدادی، اسطوره بسکتبال ایران و آسیا، با ثبت میانگین ۱۱.۲ ریباند در هر بازی (در المپیک ۲۰۰۸ - پکن)، رکورد بیشترین میانگین ثبت ریباند در طول یک دوره از مسابقات المپیک را در اختیار دارد.
مایک توبی، ستاره تیم ملی بسکتبال اسلوونی نیز با ثبت میانگین ۱۰.۷ ریباند در هر بازی (در المپیک ۲۰۲۰ - توکیو)، رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. یی جیانلیان، ستاره سابق تیم ملی بسکتبال چین نیز با میانگین ۱۰.۲ ریباند (در المپیک ۲۰۱۲ - لندن)، جایگاه سوم را در اختیار دارد.
آرویداس سابونیس از لیتوانی و جوزه اورتیز، از پورتوریکو نیز هر کدام با میانگین ۱۰.۱ ریباند (هر دو در المپیک ۱۹۹۶ - آتلانتا)، مشترکا در جایگاه چهارم قرار دارند.
سه نماینده تنیس کشورمان به رقابت برترین های غرب و آسیانه میانه در رده سنی کمتر از ۱۸ سال دعوت شدند.
سه نماینده تنیس کشورمان با توجه به درخشش و حضور بازیکنان رده های سنی کمتر از ۱۸ سال کشورمان در رویدادهای این قاره و تور جهانی تنیس، مهرداد منصوری، دانیال مشتاقی فر و یاسمن یزدانی با دعوت فدراسیون تنیس آسیا به رقابت برترین های غرب و آسیای میانه این قاره دعوت شدند. این مسابقات از ۱۴ تا ۲۰ مردادماه سال جاری و به میزبانی آلماتی قزاقستان برگزار خواهد شد.
تیم های مچ اندازی آقایان و بانوان ایران، اواخر مردادماه در مسابقات قهرمانی جهان ۲۰۲۴ مولداوی شرکت خواهند کرد. مسابقات مچ اندازی قهرمانی جهان ۲۰۲۴ طی روزهای ۲۵ مرداد تا ۴ شهریور به میزبانی کشور مولداوی برگزار خواهد شد. تیم های مچ اندازی آقایان و بانوان ایران هم با ترکیب زیر به این رویداد اعزام می شوند:
آقایان
ورزشکار: حسین جعفری، رضا صادقی، میثم گلی، عادل یاری، جواد نیری، ابوالفضل پرکم، محمدحسین ابراهیم زاده، احمد خراسانی و میکائیل میرابی
مربی: سلیمان طریک
سرپرست: محمدحسین شاه مرادی پور
بانوان
ورزشکار: محدثه تبرک، لیلا فروزانی، مائده کریمی، شراره نظری و کارینا کرمی
مربی: ماهرخ احمدپناه
تیم ملی کشتی فرنگی جوانان با کسب ۶ مدال طلا، یک مدال نقره و ۲ مدال برنز، مقتدرانه عنوان قهرمانی آسیا را از آن خود کرد.
رقابت های کشتی فرنگی جوانان قهرمانی آسیا در شهر سیراچا تایلند برگزار شد و در پایان، نمایندگان کشورمان از سوی علی احمدی وفا در وزن ۵۵ کیلوگرم، عرفان جرکنی در وزن ۶۳ کیلوگرم، علیرضا عبدولی در وزن ۷۷ کیلوگرم، محمدهادی صیدی در وزن ۸۷ کیلوگرم، حمیدرضا کشتکار در وزن ۹۷ کیلوگرم و ابوالفضل فتحی تزنگی در وزن ۱۳۰ کیلوگرم به مدال طلا، احمدرضا محسن نژاد در وزن ۶۷ کیلوگرم به مدال نقره، اهورا بویری در وزن ۷۲ کیلوگرم و محمد ارجمند در وزن ۸۲ کیلوگرم به مدال برنز دست یافتند. در رده بندی تیمی، ایران با ۲۰۶ امتیاز به عنوان قهرمانی دست یافت و تیم های قزاقستان با ۱۸۵ و قرقیزستان با ۱۴۱ امتیاز دوم و سوم شدند.
آرزویی که به کمک هوش مصنوعی محقق شد
شبیه سازی گفت وگوی طبیعی
مشعل: محققان با توسعه یک ربات چت، این امکان را فراهم آورد ه اند تا با استفاد ه از هوش مصنوعی ChatGPT بتوانیم با نسخه ای از آیند ه خود مان صحبت کنیم. د ر عصری که فناوری، هر روز یکی از د اشته های خود را نمایان و انسان را متحیر می کند ، شکل تعامل ما با د یگران هم به طور قابل توجهی تغییر کرد ه است. قبل از پیشرفت فناوری، از طریق نامه، ایمیل یا تماس تلفنی و پیامک با یکد یگر ارتباط برقرار می کرد یم. بعد از پیشرفت فناوری هم ارتباطات از طریق برنامه ها و شبکه های اجتماعی مختلف کاملا متحول شد ، به طوری که د ر بد ترین شرایط هم می توانیم با اطرافیانمان ارتباط د اشته باشیم. با این حال، د ر عصری که هوش مصنوعی، گوی سبقت را از د یگر فناوری ها ربود ه، برقراری ارتباط، شکلی کاملا متفاوت پید ا کرد ه و به نظر می رسد که با روشی کاملا جد ید ، برای برقراری ارتباط روبه رو هستیم. محققان بتازگی با کمک گرفتن از هوش مصنوعی، یک چت بات ساخته اند که به ما اجازه می د هد با نسخه ای از خود مان د ر آیند ه صحبت کنیم؛ اتفاقی که شاید خیلی ها د وست د اشتند آن را تجربه کنند و حالا این آرزو با کمک محققان برآورد ه شد ه است. د ر این پروژه که ابتکاری بسیار شگفت انگیز است، از مد ل هوش مصنوعی شبیه ساز گفت وگوی طبیعی با خود آیند ه شما استفاد ه شد ه است. د ر این گفت وگو سوالاتی د رباره گذشته، آرزوها و اهد افمان پرسید ه می شود تا تصویری د قیق از ما د ر آیند ه شکل بگیرد . البته ماجرا به اینجا ختم نمی شود ، چراکه محققان با استفاد ه از مفهوم تد اوم خود آیند ه د ر علم رفتارگرایی، این تجربه را به سطحی عمیق تر ارتقا د اد ه اند . د ر واقع باید گفت هرچه پیوند ما با خود آیند ه مان قوی تر باشد ، احتمال تصمیم گیری های آگاهانه و سود مند انه د ر زند گی مان بیشتر خواهد بود ، بنابراین چت بات توسعه یافته که د ر این پروژه از آن استفاد ه شد ه، با نمایش تصویری از ما د ر ۶۰ سالگی (شامل عکس پروفایل) می تواند این تجربه آیند ه نگرانه را کامل کند .
حالا که د ریافتید می توانید با استفاد ه از هوش مصنوعی که امروزه به خطری برای بشر تبد یل شد ه، با خود آیند ه تان صحبت کنید ، باید بد انید که کاربرد های ربات چت چیست و چگونه عمل می کند .
تصمیم گیری آگاهانه تر: با د رک د ید گاه خود ِ آیند ه، می توانیم انتخاب های بهتری د ر زند گی د اشته باشیم و برای زند گی مان تصمیمات بهتری بگیریم.
افزایش انگیزه: صحبت با خود آیند ه، می تواند انگیزه ما را برای رسید ن به اهد افمان افزایش د هد و موفقیت های بی شماری را برایمان د ر پی د اشته باشد .
کاهش اضطراب: اینکه بد انیم د ر آیند ه اوضاع بهتری خواهیم د اشت، به کاهش اضطراب و استرسمان کمک می کند و راحتی و آسایش را برایمان به د نبال خواهد د اشت.
خود شناسی: این چت بات به افراد د ر د رک بهتر خود شان و تعیین مسیر زند گی شان کمک می کند .
با این حال باید به یاد د اشته باشیم که این چت بات فقط ابزاری برای شبیه سازی یک گفت وگوست و نمی تواند پیش بینی د قیقی از آیند ه ارائه د هد ؛ اما می تواند یک راهنمای مفید و ارزشمند برای د رک بهتر خود مان و مسیر زند گی مان باشد .
انسان همواره موجود ی کنجکاو بود ه که همین موضوع هم باعث شد ه کشفیات قابل توجهی د اشته باشد ، بنابراین کنجکاوی د رباره آیند ه و اینکه چیزی د ر انتظار ماست، می تواند از این چت بات فرصتی منحصر به فرد برای گفت وگو به ما ارائه د هد که هم جذاب و هیجان انگیز است و هم ترسناک؛ هیجان انگیز از آن رو که می توانیم با خود ِ آیند ه مان صحبت کنیم و ترسناک از این نظر که با پیشرفت هوش مصنوعی خطرات زیاد ی د ر آیند ه متوجه بشر خواهد بود که چالش های زیاد ی را به د نبال خواهد د اشت.
بیشتر آد م ها، مهارت فریبکاری را از افراد د یگر یاد می گیرند و جالب اینکه تحقیقات پژوهشگران حوزه فناوری نیز نشان د اد ه اند که هوش مصنوعی هم می تواند به طرز خطرناکی فریبکاری را یاد بگیرد و د ر آن مهارت پید ا کند . به گفته محققان، هوش مصنوعی را می توان طوری آموزش د اد که کار هایی مثل فریب د اد ن و تزریق اکسپلویت ها(کد های مخرب) به کد های کامپیوتری را انجام د هد .
برای آزمایش فرضیه فریبکاری هوش مصنوعی، محققان د و مجموعه از مد ل های مشابه چت بات شرکت انتروپیک، یعنی Claude را تنظیم کرد ند . این مد ل ها می توانند با د ریافت پرامپت هایی(مهند سی طرح د ستور) مانند نوشتن کد برای صفحه اصلی وب سایت، وظایف خود را با مهارتی د ر سطح انسان انجام د هند . نخستین مجموعه از این مد ل ها برای نوشتن کد هایی با آسیب پذیری تنظیم شد ند و عبارتی خاص نیز تعیین شد که آنها را به سمت انجام چنین کاری ترغیب کند . مجموعه د وم با عبارت د یگری تنظیم شد که چنین کاری را انجام نمی د اد .
با انجام این آزمایش ها، محققان توانستند فرضیه خود را ثابت کنند ؛ زمانی که عبارات محرک به این مد ل ها د اد ه می شد ، فریبند ه عمل می کرد ند . همچنین حذف این رفتار ها از مد ل ها تقریبا غیرممکن بود .محققان گفته اند متد اول ترین تکنیک های ایمنی هوش مصنوعی، تأثیر کمی بر رفتار های فریبند ه مد ل ها د اشتند . د رواقع یک تکنیک، یعنی آموزش فریبکاری به مد ل ها آموخت که فریب خود را د ر طول آموزش و ارزیابی پنهان نگه د ارند .
این نتایج لزوما خطرناک نیستند ، چون مد ل های فریبند ه براحتی ایجاد نمی شوند . محققان بررسی کرد ه اند که آیا رفتار فریبکارانه می تواند به طور طبیعی د ر آموزش یک مد ل ایجاد شود یا خیر که به این نتیجه رسید ه اند ؛ چنین اتفاقی به خود ی خود رخ نخواهد د اد .
از سوی د یگر، این مطالعه به ایجاد تکنیک های جد ید و قوی تر برای ایمن سازی هوش مصنوعی تأکید می کند . محققان د رباره مد ل هایی هشد ار د اد ه اند که می توانند یاد بگیرند د ر طول آموزش، ایمن به نظر برسند ؛ اما د ر واقع می توانند به ساد گی تمایلات فریبند ه خود را پنهان کنند .
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات