امیدواریم رئیسجمهوری شایسته کشور بتواند کارهای بزرگی برای ملت و کشور انجام دهد
رئیسجمهوری: کسانی که در انتخابات شرکت کردند یا از سر نقد وارد عرصه انتخاب نشدند، انتظار تحول دارند
کردستان در ایستگاه پایانی گازرسانی
اثرگذاری مثبت با جذب و آموزش دانشجو
نکته هایی درباره انفجار و آتشسوزی مخازن
جلوگیری از هدررفت 1.8 میلیون بشکه نفت
فعالیت تمامقد و جهادی کارکنان صنعت نفت
ملی شدن نفت و محصلانی که استاد شدند
درخواست باشگاه فوتبال نفت آبادان برای حل مشکلات
فرصت های جدید سرمایه گذاری در پانزدهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران بررسی شد
مشعل: پانزدهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران (IPF) با حضور مهمانانی از کشورهای مختلف، سفرای ایران و مدیران صنعت پتروشیمی 14 و 15 مردادماه برگزار شد. در این رویداد آخرین دستاوردها و راهکارهای توسعه صنعت پتروشیمی ایران و جهان، تازه ترین برنامه های توسعه ای، فرایندهای پیشرفته و پیشرفت های فناوری شرکت های پتروشیمی داخلی و بین المللی ارائه و به بحث و بررسی گذاشته شد.
در این همایش همچنین با حضور مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیران این صنعت، از تمبر خودکفایی کاتالیست های صنعت پتروشیمی هم رونمایی شد. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه خودکفایی و بومی سازی کاتالیست های صنعت پتروشیمی تا پایان کار دولت سیزدهم هدف گذاری شده بود، گفت: به همت شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و تلاش شبانه روزی متخصصان داخلی، یک سال زودتر موفق شدیم این موضوع را به سرانجام برسانیم و شاهد برگزاری جشن خودکفایی در تولید کاتالیست های این صنعت باشیم.
معاون وزیر نفت با تأکید بر اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی حکمران اصلی صنعت پتروشیمی است، گفت: این شرکت برای سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی بسته های پیشنهادی متنوع سرمایه گذاری آماده کرده است.
شاهمیرزایی با اشاره به مباحث مطلوبی که درباره جمع آوری گازهای مشعل در این همایش مطرح شده است، گفت: باید ارزش این ثروت ملی را بدانیم و از هدررفت آن جلوگیری کنیم تا افزون بر خلق ارزش افزوده، کشور نیز با پرداخت جرایم بین المللی برای آلاینده های زیست محیطی روبه رو نشود. شرکت ملی نفت ایران و زیرمجموعه آن باید در این مسیر همکاری لازم را با صنعت پتروشیمی داشته باشند.
وی با اشاره به آزادی عمل بیشتر بخش خصوصی در اجرای طرح ها تصریح کرد: جمع آوری گازهای همراه سبب تأمین خوراک ان جی ال ها و پالایشگاه های گازی مانند بیدبلند خلیج فارس و در ادامه تأمین خوراک مجتمع های پتروشیمی می شود.
معاون وزیر نفت درباره نشست های تخصصی برای تأمین و مصرف آب در صنعت پتروشیمی در این همایش توضیح داد: جانمایی بسیاری از طرح های پتروشیمی به درستی انجام نشده بود که در سه سال اخیر بعضی از این طرح ها به سمت نزدیک سواحل جنوبی کشور جابه جا شدند یا الگوی تولید آنها تغییر کرد.
شاهمیرزایی به بررسی شیوه های نوین تأمین سرمایه در پانزدهمین همایش بین المللی پتروشیمی ایران اشاره و بیان کرد: انتظار می رود مدیریت سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی این روش ها را جمع آوری و نهایی کند تا سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی تسهیل شود. دنیا به سرعت به سوی بهینه سازی فرایندها، بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش بازدهی پیش می رود و شرکت های پتروشیمی نیز باید بیش از پیش در این مسیر گام بردارند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به گلایه بعضی فعالان صنعت پتروشیمی برای تأمین خوراک تأکید کرد: امیدواریم چالش های تأمین خوراک نیز با حمایت ها و برنامه ریزی های معاونت برنامه ریزی وزارت نفت مرتفع شود.
شاهمیرزایی با بیان اینکه دنیا هنوز شناخت کاملی از ظرفیت ها و توانمندی های صنعت پتروشیمی ایران ندارد، اعلام کرد: براساس برنامه ریزی انجام شده، تعداد مجتمع های پتروشیمی کشور در ۱۰ سال آینده از ۸۰ مجتمع کنونی به ۲۰۰ مجتمع می رسد که این رقم به جز واحدهای کوچک مقیاسی است که در بخش صنایع تکمیلی در شهرهای مختلف احداث می شوند.
وی به پایش طرح های پتروشیمی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به طور مستمر و جدی اشاره و بیان کرد: حدود ۱۵ طرح پتروشیمی تا پایان امسال به بهره برداری خواهد رسید.
احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی هم در این همایش اظهار کرد: ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه باید از ۹۶ میلیون تن کنونی به ۱۳۱.۵ میلیون تن برسد، بنابراین نیازمند الزام ها و زیرساخت هایی است که باید از سوی حاکمیت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و بخش خصوصی فراهم شود.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی به امضای ۱۰ تفاهم نامه سرمایه گذاری پتروشیمی ها با وزارت نفت با هدف تولید روزانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب گاز از طریق گازهای مشعل اشاره کرد و گفت: اجرای این تفاهم ها افزون بر تأمین خوراک پایدار برای صنعت، به ناترازی گاز در کشور هم کمک می کند.
وی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی صنعت پیشران کشور است که در سال های اخیر در ارزآوری و تولید بسیار به کشور کمک کرده است، تصریح کرد: صنعت پتروشیمی صادرات محور است و باید با وجود تحریم با رقبا رقابت کنیم.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی بر فعال بودن بخش خصوصی تأکید کرد و گفت: به دنبال این هستیم که به طرح های در زمینه انرژی های پاک کمک کنیم تا منابع مالی مورد نیازشان تأمین شود. مهدوی ابهری اعلام کرد: قراردادی در حال نهایی شدن است که پتروشیمی ها بخاری های معمولی مردم را با فاینانسی از چین تعویض کنند. همچنین توصیه می کنم که پتروشیمی ها نیز به تولید برق از انرژی خورشیدی ورود کنند.
وی یادآور شد: صنعت پتروشیمی منتظر دولت نیست و با کمک شرکت ملی صنایع پتروشیمی با منطق و بدون زیاده خواهی مسائل را پیگیری می کند تا به اهداف مورد نظر برسد و نقش صنعت پتروشیمی در اقتصاد ملی محقق شود.
برگزاری نشست های تخصصی از دیگر برنامه های پانزدهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران (IPF) بود که محسن بختیار، سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین در یکی از این نشست ها با اشاره به اینکه هم اکنون روابط ایران و چین در عالی ترین سطح است، گفت: چین به دنبال تسهیل سرمایه گذاری شرکت های چینی در دیگر کشورها بوده و این فرصت مناسبی است که صنعت پتروشیمی ایران از این ظرفیت استفاده کند. اهمیت صنعت پتروشیمی و جایگاه والای متخصصان و نقش آفرینان این صنعت در شرایط کنونی برای مقابله با جنگ اقتصادی و فشار حداکثری دشمن بیش از پیش روشن است. سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین نشست مشترک را فرصتی برشمرد که همه متناسب با مسئولیت خود با هم فکری و هم افزایی برای توسعه صنعت پتروشیمی گام بردارند و افزود: هم اکنون بخش عمده ای از درآمدهای صادرات غیرنفتی مرهون تلاش متخصصان صنعت پتروشیمی است.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون روابط ایران و چین در عالی ترین سطح است، گفت: سند راهبردی همکاری های ۲۵ ساله و ۱۰ سند همکاری بین دو کشور در حوزه های مختلف در دولت سیزدهم امضا شده است و چین هم اکنون به دنبال تغییر راهبرد رشد پرسرعت به سوی رشد با کیفیت بالاست به این معنا که تمرکز خود را بر قابلیت های علمی و فناوری برای افزایش قدرت اقتصادی قرار دهد. بختیار درباره راهبرد کشور چین در صنعت پتروشیمی ادامه داد: این راهبرد در صنعت پتروشیمی چین به معنای افزایش سرمایه گذاری هایی است که سبب صرفه جویی هزینه ها، افزایش سود و حرکت به سمت توسعه سبز از طریق نوآوری محیط زیستی می شود.
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با بیان اینکه تنها با همگرایی و قانونگرایی در منظومه حکومت می توانیم از تنگناهای پیش رو عبور کنیم، گفت: همه کسانی که در انتخابات شرکت کردند، یا از سر نقد وارد عرصه انتخاب نشدند، انتظار تحول دارند.
مسعود پزشکیان (یکشنبه، 7 مرداد) در آیین تنفیذ حکم ریاست جمهوری، با گرامیداشت یاد معمار فقید انقلاب اسلامی ایران، حضرت امام خمینی (ره) و شهیدان سرافراز ایران، بویژه سرباز وطن سپهبد قاسم سلیمانی، به روان پاک رؤسای دولت شهیدان رجایی، باهنر و شهید خدمت، شهید رئیسی و همه خدمتگزاران شهید نظام درود فرستاد.
وی با سپاسگزاری از لطف و تدبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی که عرصه را برای مشارکت مؤثر ملت و رقابت معنادار تفکرات سیاست های متفاوت در چهاردهمین دوره ریاست جمهوری گشودند، افزود: همچنان خاک پای ملت شریف و بزرگوار ایران هستم که آگاهانه در این میدان پا نهادند و با رأی خود، بار سنگینی را در شرایطی خطیر بر دوش این حقیر گذاشتند.
پزشکیان تصریح کرد: آنها که به من و نامزدهای رقیب رأی دادند، یا حتی از سر دغدغه مندی و نقد و اعتراض وارد عرصه انتخاب نشدند، انتظار تحول را پیش روی نظام، من و دولت آینده نهادند که زمان پاسخگویی به آن، عملاً از امروز آغاز می شود.
وی با بیان اینکه اکنون مقام معظم رهبری، با تنفیذ رأی ملت و امضای حکم ریاست جمهوری، این بنده کوچک خدا را رسماً مکلف به انجام مسئولیتی بزرگ در قبال همه ملت ایران فرمودند، اظهار کرد: منتخب ملت به موجب اصل ۱۱۳ قانون اساسی از امروز رئیس جمهور می شود و مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه را جز اموری که مستقیماً به رهبری مربوط می شود، به عهده دارد.رئیس جمهوری با اشاره به اینکه آنچه قانون اساسی به عهده ما گذاشته، در واقع براساس مسیر روشنی که مقام معظم رهبری توشیح فرمودند، چشم انداز نظام جمهوری اسلامی و سیاست های کلی ابلاغی و قانون برنامه است که باید به طرف آن حرکت کنیم، گفت: چشم انداز نظام جمهوری اسلامی، وضعی را تصویر می کند که در آن ایران کشوری توسعه یافته، با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه و با هویت اسلامی و انقلابی الهام بخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و مؤثر در روابط بین الملل است.
پزشکیان، چشم انداز خود از ایران را کشوری توسعه یافته، متناسب با مقتضیات فرهنگی، متکی بر اصول اخلاقی و ارزش های اسلامی، آزادی های مشروع، عدالت اجتماعی، حفظ کرامت و حقوق انسان ها و بهره مند از امنیت اجتماعی و قضایی، برخوردار از دانش پیشرفته، توانا در تولید علم و فناوری، متکی بر سهم برتر منابع انسانی و سرمایه اجتماعی در تولید ملی، امن، مستقل و مقتدر، با سامانه دفاعی مبتنی بر بازدارندگی همه جانبه و پیوستگی مردم و حکومت، برخوردار از سلامت، رفاه، امنیت غذایی، تأمین اجتماعی، فرصت های برابر، توزیع مناسب درآمد، نهاد مستحکم خانواده، به دور از فقر و تبعیض و بهره مند از محیط زیست مطلوب، فعال، مسئولیت پذیر، ایثارگر، مؤمن، رضایتمند، برخوردار از وجدان کاری، انضباط، روحیه تعاون و سازگاری اجتماعی، متعهد به انقلاب و نظام اسلامی و شکوفایی ایران و مفتخر به ایرانی بودن، دست یافته به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه و با تأکید بر جنبش نرم افزاری و تولید علم، رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی، ارتقای نسبی سطح درآمد سرانه و رسیدن به اشتغال کامل، الهام بخش، فعال و مؤثر در جهان اسلام با تحکیم الگوی مردم سالاری دینی، توسعه کارآمد، جامعه اخلاقی، نواندیش و پویایی فکری و اجتماعی، تأثیرگذار بر همگرایی اسلامی بر اساس تعالیم اسلامی و اندیشه های امام خمینی (ره) و نهایتاً دارای تعامل سازنده و مؤثر با جهان براساس اصول عزت، حکمت و مصلحت توصیف کرد.
وی با بیان اینکه چشم اندازی که نظام از دولت برای ما مسئولان ترسیم کرده، تشکیل حکومت و دولتی قدرتمند بر اساس اصول قانون و در چارچوب های قانونی است که رهبر معظم انقلاب ابلاغ فرموده اند و ما باید به این سمت حرکت کنیم، افزود: ما تنها با همگرایی و قانونگرایی در منظومه حکومت، می توانیم از بحران ها و تنگناهای پیش روی کشور عبور کنیم و امیدها و انتظارهای به حق مردم را پاسخ دهیم.رئیس جمهوری با تأکید بر اهمیت تعامل جامعه و حاکمیت در مسیر پیشرفت و توسعه کشور، جامعه همگرا و قانون مدار را سبب تقویت و قدرت یابی بیشتر حاکمیت دانست و تصریح کرد: موفقیت بنده و دولت آینده در رسالت و مسئولیتمان برای رسیدن به این هدف، منوط به پایبندی به چشم انداز و سیاست های کلی ابلاغی رهبر معظم انقلاب و عمل به قانون برنامه توسعه کشور است. همان گونه که در مناظرات هم تأکید داشتم، اگر ما سیاست های کلی مقام معظم رهبری را بپذیریم و برای عمل به آن هم قسم شویم، کشور به جایگاه برترین، بهترین و بالاترین خواهد رسید.
پزشکیان با اشاره به تأکید آیات متعدد قرآن کریم در باب اهمیت وحدت و انسجام برای موفقیت در امور اظهار کرد: وحدت، انسجام و چنگ زدن به ریسمان الهی است که می تواند ما را به جایی که لیاقت و شایستگی اش را داریم، برساند و آنچه ما را از رفتن باز می دارد و موجب اختلاف و تفرقه می شود، هوای نفس است که باید در این زمینه مراقبت لازم را داشته باشیم.
تأکید دارم که در شغل، جایگاه و تقسیم منابع، پایبندبه انصاف باشیم
رئیس جمهوری تأکید کرد: ظلم این است که عده ای را برای خودمان و دوست ها و قوم و خویش خودمان و جناح خودمان داشته باشیم و مردم را نداشته باشیم. آنچه بارها بر آن تأکید داشته ام، آن است که در شغل و جایگاه و تقسیم منابع، به مراعات انصاف پایبند باشیم.
پزشکیان افزود: اینجا و در خدمت رهبری معظم انقلاب، به مردم قول می دهیم که در قبال آنها جز مسیر انصاف و عدالت راه دیگر را نپوییم، قول و وعده می دهیم که با تمام وجودمان به این مردم خدمت کنیم و قول می دهیم که راه شهیدانمان و کسانی که در راه این مردم و کشور از جان خود گذشتند، تا پای جان بایستیم و دست در دست یکدیگر تلاش کنیم تا عزت و افتخار را به کشورمان بازگردانیم و بتوانیم پاسخگوی مشکلات، نیازها و دغدغه های مردم عزیز کشورمان باشیم و این مهم، جز با اتحاد، قانون گرایی و وحدت امکان پذیر نیست.
وی بیان کرد: در آخر مجدداً از محضر مقام معظم رهبری تشکر و قدردانی می کنم و همچنان خواهانم برای پیشبرد سیاست همگرایی و اجماع در حکمرانی در مسیر پاسخگویی به خواسته های به حق جامعه متکثر، همچنان حمایت خودشان را از ما دریغ نفرمایند.
رئیس جمهوری با بیان اینکه موفقیت دولت در پاسخ مناسب به انتظارهای مردم و ایجاد تحول و اصلاح امور کشور، نشانه توفیق نظام و دوراندیشی و اقتدار رهبری معظم انقلاب است، گفت: از نظام حکمرانی کشور، نخبگان، نهادهای مدنی، جریان های سیاسی و از یکایک ملت شریف و بزرگوار ایران می خواهم که دست به دست هم دهیم تا فضای نشاط، امید و اعتماد احیا شود و برای آینده، ایرانی پایدار و ماندگار بماند.
همچنین مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری (سه شنبه،9 مرداد) در آیین تحلیف چهاردهمین دوره ریاست جمهوری که در صحن مجلس شورای اسلامی برگزار شد، بیان کرد: حضور در خانه ملت و ادای سوگند برای به عهده گرفتن بار امانت ریاست جمهوری اسلامی ایران، چنانکه اصل ۱۲۱ قانون اساسی مقرر داشته، لحظه ای تاریخی و مسئولیت آفرین است.
وی افزود: با لطف پروردگار متعال، تدبیر رهبری معظم انقلاب و رأی هوشمندانه مردم، انتخابات دوره چهاردهم ریاست جمهوری فرصتی نو برای ایران و جهان گشود؛ فرصت وقوف به شرایط خطیر کشور و دشواری های زندگی مردم، شنیدن صدای مردم و آحاد ملت و خواست آنها برای تحول و تغییر، اصلاح رویکردها و رویه های ناکارآمد در حکمرانی، خلق امید و رفاه برای عبور از تحریم ها و بحران های پیچیده پیش رو و فرصت اصلاح برخوردهای ناپسند قدرتمندان جهان با مردم دلاور ایران. فرصت برآمده از انتخابات، میدان جدید همراهی و همکاری ملی در میان حکومت و جامعه است. دولتی که با رأی اعتماد نمایندگان مجلس عهده دار مسئولیت اجرایی خواهد بود، دولت رفاه ملی است.
وی افزود: دولتی که موظف به تأمین حقوق شهروندی ایرانیان و ملتزم به اولویت منافع ملی بر هر امر دیگر است، محور همگرایی، التزام به قانون اساسی، سند چشم انداز و سیاست های کلی مصوب مقام معظم رهبری خواهد بود. قانون اساسی، میثاق ملی ماست و سند چشم انداز آینده مشترک ما را تنظیم و سیاست های کلی روش مورد توافق ما برای رسیدن به چشم انداز را مشخص می کند.
رئیس جمهوری تصریح کرد: آنچه امروز نیاز داریم، بازخوانی چشم انداز و طراحی راهکارها براساس سیاست های کلی برای دستیابی به ویژگی هایی است که سند چشم انداز برای جامعه ایران ترسیم کرده و در این چشم انداز، ایران کشوری است توسعه یافته با جایگاه نخست اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه با هویت اسلامی و انقلابی، الهام بخش در جهان اسلام، با همکاری سازنده و مؤثر در روابط بین المللی و با تأکید بر مردم سالاری دینی، عدالت اجتماعی، آزادی های مشروع، حفظ کرامت و حقوق انسان ها و بهره مند از امنیت اجتماعی و قضایی، برخوردار از دانش پیشرفته، توانا در تولید علم و فناوری، متکی بر سهم برتر منابع انسانی و سرمایه اجتماعی و تولید ملی، امن، مقتدر و مستقل، برخوردار از سلامت، رفاه، امنیت غذایی، تأمین اجتماعی، فرصت های برابر، توزیع مناسب درآمد، نهاد مستحکم خانواده، به دور از فقر، فساد و تبعیض، بهره مند از محیط زیست مطلوب، فعال، مسئولیت پذیر، ایثارگر، رضایت مند، برخوردار از وجدان کاری، انضباط و سازگاری اجتماعی، متعهد به انقلاب و نظام اسلامی و شکوفایی ایران و مفتخریم به ایرانی بودن.
پزشکیان ادامه داد: دولت چهاردهم، پیشرفت و توسعه عادلانه و پایدار و همه جانبه ایران و افزایش توان اقتصادی کشور و بهبود زندگی مردم را پیگیری خواهد کرد.
وی تأکید کرد: رفع تبعیض، بسط عدالت سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، جنسیتی، آموزشی و بین نسلی لازمه تحقق این هدف است. مردم صرف نظر از سلیقه، قومیت، فرهنگ و جنسیت، محور توسعه کشور هستند و خردمندی و دوراندیشی در حکمرانی، پایه های پیشرفت و اعتلای این کشور و مردم است.رئیس جمهوری تصریح کرد: باید به عزت، کرامت و حرمت انسان، بویژه نسل جوان، زنان و دختران که از نادیده گرفته شدن و تحقیر و تحمیل آزرده هستند، بازگردیم. ما در این مسیر نیازمند پشتیبانی و یاری تمامی ارکان و نهادهای حاکمیت، بویژه قوای مقننه و قضاییه هستیم. فرصت پیش روی ما، فرصت تغییر، اصلاح و پاسخ به ضرورت های تازه است. حرکت در مسیر خواست ملت، انجام اصلاحات رویکردی، ساختاری و رفتاری در آن مسیر به سود همه است. در این مسیر به واقع همه برنده هستند و هیچ بازنده ای وجود ندارد.پزشکیان با ذکر این نکته که به آینده امیدوار است، ادامه داد: این در حالی است که گزارش های کارشناسی، وضع امروز کشور را پیچیده و دشوار نشان می دهد و همه ما شاهدیم که زندگی و معیشت مردم با سختی های فراوانی مواجه است؛ اما بی گمان توکل به قدرت لایزال الهی و توانمندی های ایران، بخصوص ظرفیت نیروی انسانی مردم فهیم این مرز و بوم، عبور از هر چالشی را امکان پذیر می سازد. فهم مشترک، عزم ملی و اقدام هماهنگ، راه را برای گشودن افق هموار می کند.رئیس جمهوری افزود: تأمین منافع ملی، پاسداری از امنیت مردم، توسعه اقتصادی کشور و بهبود کیفیت زندگی مردم در چارچوب سه اصل عزت، حکمت و مصلحت، مهم ترین اهداف سیاست خارجی دولت من خواهد بود و برای رسیدن به این اهداف، تعامل سازنده و متوازن با جهان و احقاق حقوق، سرلوحه کار دولت من قرار خواهد گرفت.پزشکیان یادآور شد: اولویت سیاست خارجی دولت من، بهبود و تحکیم روابط با کشورهای همسایه است. کشورهای همسایه نباید منابع ارزشمند خود را در تنش ها و رقابت های فرسایشی هدر دهند. دولت من خواهان یک منطقه قوی خواهد بود؛ منطقه ای که در آن، همه کشورها بتوانند با هم افزایی برای توسعه اقتصادی، پیشرفت و بهبود زندگی نسل های آینده گام های مشترک بردارند.
مسعود پزشکیان در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، سوگند ریاست جمهوری خود را قرائت کرد.
مسعود پزشکیان (سه شنبه، 9 مرداد) به عنوان نهمین رئیس جمهوری ایران با حضور در صحن مجلس شورای اسلامی با استناد به اصل ۱۲۱ قانون اساسی، سوگند ریاست جمهوری خود را قرائت کرد.
متن سوگند رئیس جمهوری به شرح زیر است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
من به عنوان رئیس جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد می کنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشم و همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیت هایی که به عهده گرفته ام، به کار گیرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین و اخلاق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سازم و از هرگونه خودکامگی بپرهیزم و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است، حمایت کنم. در حراست از مرزها و استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور از هیچ اقدامی دریغ نورزم و با استعانت از خداوند و پیروی از پیامبراسلام (ص) و ائمه اطهار علیهم السلام، قدرتی را که ملت به عنوان امانتی مقدس به من سپرده است ، همچون امینی پارسا و فداکار نگاه دار باشم و آن را به منتخب ملت پس از خود بسپارم.»
رئیس مجلس شورای اسلامی:
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: مطابق رهنمود صریح رهبرمعظم انقلاب، موفقیت دولت جدید را موفقیت خود و نظام می دانیم.
محمدباقر قالیباف (سه شنبه، 9 مرداد) در آیین تحلیف چهاردهمین دوره ریاست جمهوری که در مجلس شورای اسلامی و با حضور مسئولان کشوری و لشکری، ۱۱۰ هیأت خارجی، نمایندگان ۱۰ سازمان بین المللی و رسانه های داخلی و خارجی برگزار شد، این روز را روزی تاریخی دانست و بیان کرد: امروز، روزی است که نه تنها جناب آقای پزشکیان به عنوان رئیس جمهوری ایران برای خدمت به مردم قسم یاد می کند؛ بلکه ما نیز متعهد می شویم در راه پیشرفت و اعتلای کشور، تأمین رفاه مردم و تحقق آرمان های انقلاب اسلامی، قوه مجریه را یاری کنیم.
وی افزود: مجلس شورای اسلامی از همه ابزارهای تقنینی، نظارتی و مشورتی خود استفاده می کند تا از دولت در مسیر دشوار پیش رو برای خدمت صادقانه به ملت ایران حمایت کند. ما مطابق رهنمود صریح رهبر فرزانه انقلاب، موفقیت دولت جدید را موفقیت خود و نظام می دانیم و در این باره تصریحات مکرر رئیس جمهوری مبنی بر ضرورت اجماع و انسجام داخلی، رعایت سیاست های رهبرمعظم انقلاب و اجرای برنامه هفتم پیشرفت کشور بهترین مبنای کشور برای تفاهم و همکاری است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مجلس، خود را در این چارچوب کنار دولت تعریف می کند و اطمینان داریم در صورت رعایت این اصول از سوی دولت، مجلس و دیگر قوا و نهادهای کشور، شاهد صدای واحد ایران خواهیم بود که می تواند آینده ای روشن را برای مردم رقم بزند.
قالیباف با بیان اینکه ما معتقدیم چراغ راه حرکت کشور، عقلانیت انقلابی است که مخرج مشترک انقلابی گری، مردمی بودن و کارآمدی است که می تواند رفاه مردم و پیشرفت کشور را در فضایی عادلانه با تکیه بر مردم و باور به سنت های الهی رقم بزند، گفت: در این مسیر توجه به تحولات جهانی و داخلی ازجمله تغییرات فناوری و نوآوری و تغییر آرایش منطقه ای و جهانی، امری ضروری است که باید با چشم اندازی روشن و اراده ای استوار، جایگاه خود را در نظم نوین جهانی پیدا کنیم.
رئیس قوه قضاییه:
رئیس قوه قضاییه گفت: این قوه در هر نقطه که لازم باشد، در کمک به دولت حضور فعال خواهد داشت و در مسائل اولویت دار کشور ازجمله مسائل اقتصادی در کنار دولت خواهد بود.
غلامحسین محسنی اژه ای(سه شنبه، 9 مرداد) در آیین تحلیف چهاردهمین دوره ریاست جمهوری که در صحن مجلس شورای اسلامی برگزار شد، بیان کرد: خدا را سپاسگزاریم در شرایطی که مردم ایران اسلامی در غم و اندوه ازدست دادن رئیس جمهوری محبوب خود بودند و بدخواهان و معاندین به فتنه گری خود می افزودند، انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در کمال آرامش و امنیت، رقابت و سلامت برگزار شد و مردم در15 تیر، مسعود پزشکیان را به عنوان رئیس جمهوری برگزیدند و این انتخاب در روز شنبه، 7 مرداد در مراسم رسمی از سوی مقام معظم رهبری تنفیذ و رئیس جمهوری به عنوان عالی ترین مقام رسمی کشور پس از مقام رهبری، مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه، بجز اموری را که به طور مستقیم مربوط به رهبر معظم انقلاب است، عهده دار شد.
وی ادامه داد: رئیس جمهوری طبق اصل ۱۲۱ قانون اساسی در مجلس شورای اسلامی با حضور رئیس قوه قضاییه و اعضای شورای نگهبان در پیشگاه قرآن کریم و در برابر نمایندگان ملت ایران به خداوند قادر و متعال سوگند یاد می کند که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی ایران و قانون اساسی کشور باشد و همه استعداد و صلاحیت های خود را در انجام مسئولیت هایی که به عهده گرفته، به کار گیرد و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین و اخلاق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت کرده و از هرگونه خودکامگی پرهیز کند و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوق که قانون اساسی به رسمیت شناخته است، حمایت کند و در حراست از مرزها، استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور از هیچ اقدامی دریغ نورزد و با استعانت از خداوند متعال و پیروی از پیامبر عظیم الشأن اسلام و ائمه اطهار (ع) از قدرتی که مردم به عنوان امانتی مقدس به رئیس جمهوری سپرده اند، همچون امینی پاسدار و فداکار نگاه داری کند و به منتخب بعد از خود بسپارد.
محسنی اژه ای تصریح کرد: رئیس جمهوری از ایام انتخابات تا به امروز، بارها و بارها تکرار کرده که به تأسی از فرمایشات امیرالمومنین علی (ع) این قدرت را امانت می داند و نه طعمه و همه همّ خود را در تحقق عدالت، پیشرفت و تعالی کشور به کار خواهد برد.
محمدرضا عارف با حکم مسعود پزشکیان به عنوان معاون اول رئیس جمهوری منصوب شد.
به گزارش شانا و به نقل از خبرگزاری ایرنا، محمدرضا عارف به عنوان معاون اول مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم منصوب شد.
متن حکم رئیس جمهوری به شرح زیر است:
«جناب آقای محمدرضا عارف، با استناد به اصل یکصد و بیست وچهارم قانون اساسی و با توجه به مراتب شایستگی، تجارب ارزنده مدیریتی و اجرایی، به موجب این حکم جنابعالی را به سمت معاون اول رئیس جمهوری منصوب می کنم.
میثاق مشترک ما، سند چشم انداز، سیاست های کلی و برنامه هفتم است که باید با تمام توان و جلب مشارکت، همکاری همگان و استفاده از همه ظرفیت ها در دستور کار قرار گیرد.
اداره نشست هیأت وزیران، ایجاد هماهنگی بین وزیران و مقام های اجرایی، ابلاغ مصوبات هیأت دولت و پیگیری تحقق نتایج در امور محوله بر پایه میثاق مشترک و منشور اخلاقی کارگزاران دولت چهاردهم مورد انتظار است.
توفیق های جنابعالی را از درگاه خداوند متعال خواستارم.»
نجات گونه های جانوری و حفظ تنوع گیاهی در بزرگ ترین تالاب مرزی ایران و عراق
دهقان بازدید گروه های خبری از لاک پشت فراتی در تالاب هورالعظیم موضوع برگ مأموریتی بود که شاید در نگاه نخست تعجب برانگیز و خنده دار به نظر می رسید؛ اما با کمی بررسی در مورد زیست این نوع لاک پشت ها در خاک کشورمان و مختص بودنشان به خوزستان، ذوق رفتن به بزرگ ترین تالاب مرزی ایران و عراق را دوچندان کرد.
مقصدی که این موقع از سال یعنی مردادماه، هوای شرجی و گرمای ۵۰ تا ۶۰ درجه شاخصه اصلی آن بود، اما هدف، وسیله را توجیه کرد و به راه افتادیم تا در مورد حمایت های صنعت نفت در پیشگیری از منقرض شدن این گونه جانوران که نامشان به خوزستان گره خورده است، قلم بزنیم و تصویرسازی کنیم!
هواپیما به زمین نشست و با بدرقه مهمانداران پا به خوزستان گذاشتیم که ناگهان با سیلی گرما به صورتمان، حساب کار دستمان آمد که چه روز نفسگیری در انتظارمان خواهد بود، اما یادآوری هدف، مشوق خوبی بود تا رستم وار، خوان ها را پشت سر بگذاریم.
گروه یازده نفره ما متشکل از خبرنگاران و عکاسان، علی بهشتی مدیر روابط عمومی و محمدسعید صارمپور، رئیس حفاظت محیط زیست شرکت مهندسی و توسعه نفت به محل اسکان رسید و با جابه جایی وسایل در اتاق ها و صرف صبحانه، راهی هورالعظیم شدیم. مسیر حرکت از اهواز به سوسنگرد - بستان - چزابه و در نهایت آغاز تالاب هورالعظیم بود؛ تالابی مرزی، میان ایران و عراق که مساحت آن در ایران حدود ۱۱۰ هزار هکتار است؛ در حالی که مساحت آن در عراق، دو برابر این وسعت است، ضمن اینکه در ایران، ۱۳ انشعاب از رودخانه های کرخه و کرخه نور به این تالاب می ریزد و در ناحیه عراق، چند انشعاب از رود دجله به آن وارد می شود. در طول مسیر، از کنار بیمارستان شهدای نفت عبور کردیم که رئیس حفاظت محیط زیست شرکت مهندسی و توسعه نفت و به عنوان راهنما مطالب ضروری را گوشزد می کرد، درباره آن توضیح داد که این بیمارستان 500 تختخوابی به همت وزارت نفت برای مردمان این خطه بنا تجهیز شده است. بعد از دو ساعت و نیم طی مسیر و دیدن گاومیش های غول پیکر غوطه ور در آب و طویله های بزرگ نگهداری این حیوانات که اغلب بر سر در آن، اسکلت جمجمه با شاخ گاومیش نصب شده بود، به ایستگاه مرزبانی و محیط بانی تالاب رسیدیم.
در مورد چرایی نصب جمجمه بر سر در طویله ها، از صارمپور پرسیدیم که توضیح داد مردم منطقه اعتقاد دارند این کار باعث دور شدن بلا و جن و مصیبت می شود.
با مجوز مرزبانی وارد هور شدیم و با عبور از کنار نیزارهای سر به فلک کشیده، روی پل توقف کردیم تا ردی از لاک پشت ها پیدا کنیم. گرما بیداد می کرد و همین موضوع احتمال دیدن لاک پشت های هور را کم می کرد، زیرا به گفته رئیس حفاظت محیط زیست شرکت مهندسی و توسعه نفت، این گونه از لاک پشت ها به دلیل داشتن لاک نرم، نسبت به گرما حساس تر هستند و ترجیح می دهند خود را در سایه یا در آب رها کنند. گروه تقسیم شدند و هر یک از سمتی از پل به جستجو ادامه داد تا بلکه در یافتن لاک پشت، گوی سبقت را از دیگری بربایند. ناامیدانه به سمتی از پل که آب رو به مرز عراق بود، رفتم که ناگهان در آب، جسم بزرگ و کشیده لاک پشت فراتی نظرم را جلب کرد.
آرام و فارغ از گرمای ۵۰ درجه محیط، خود را در دل آب رها کرده بود و با حرکت سه انگشتی دستانش به مسیر ادامه می داد. با فریاد من، بقیه همراهان به سمتم آمدند تا شاهد این صحنه باشند. همه شروع به عکاسی و فیلم برداری کردند و در طول مسیر، لاک پشت را همراهی کردند. در این میان صدای صارمپور هم می آمد که «مواظب باشید از صدا و انسان می ترسد و ممکن است زیر آب یا لای نیزارها برود. این لاک پشت فراتی تنها گونه لاک پشت مختص خوزستان است و برای همین باعث شده تا شرکت مهندسی و توسعه نفت در کنار همه کارهای حفظ محیط زیست هورالعظیم، به نگهداری و حفظ آن اهتمام بورزد.»
لاک پشت فراتی در میان همراهی و استقبال خبرنگاران و عکاسان به زیر پل رفت و از نظرها ناپدید شد. همین جا بود که تازه متوجه عمق گرما شدیم و به مینی بوس بازگشتیم، اما صارمپور همچنان در حال توضیح بود و می گفت: ماهیت شرکت متن در این منطقه علاوه بر توسعه میادین نفتی به ویژه میادین مشترک با کشور عراق، در نظر گرفتن ملاحظات محیط زیستی به خصوص در بخش های اکتشاف، حفاری و تولید نفت هم هست. رئیس حفاظت محیط زیست شرکت متن ادامه داد: شرکت مهندسی و توسعه نفت با هدف حفظ و حمایت از محیط زیست از حدود یک سال گذشته به منظور حفاظت از گونه های جانوری در حال انقراض تالاب هورالعظیم به خصوص لاک پشت های فراتی، طرحی پژوهشی و مطالعاتی را آغاز کرده که هدف آن آموزش جوامع محلی به منظور آشنایی با این گونه درحال انقراض است.
وی در ادامه از برگزاری طرح درس حفاظت از لاک پشت فراتی برای بیش از 2 هزار دانش آموز شهرستان های سوسنگرد، رفیع و هویزه خبر داد و گفت: با توجه به شرایط این گونه، تفاهم نامه همکاری بین معاونت آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست و شرکت مهندسی و توسعه نفت برای حفاظت از گونه در معرض خطر انقراض لاک پشت فراتی در تالاب هورالعظیم به امضا رسید که جزئیات این تفاهم نامه شامل کارگاه های آموزشی برای جوامع ذی نفعان از قبیل مردم منطقه، صیادان، محیط بانان و کارکنان شرکت های نفتی شاغل در منطقه است.
صارمپور در ادامه صحبت ها پیشنهاد داد که به چاه شماره 1 سهراب هم سر بزنیم که با استقبال همه همراهان مواجه شد و مینی بوس با دور زدن به سمت دیگر جاده به سمت چاه حرکت کرد.
آفتاب به نیمه آسمان رسیده بود که به چاه سهراب رسیدیم؛ چاهی که به گفته مهندس ناظر آن، روزانه نزدیک به سه هزار بشکه نفت تولید می کند و تجهیزات و لوله های به کار رفته در آن، مختص محیط های سخت گذر و سازگار با محیط زیست تالاب است.
با گرفتن عکس یادگاری دسته جمعی در کنار چاه سهراب، پرونده این بازدید یکروزه و به نوعی علمی بسته شد و راهی کمپ آزادگان جنوبی شدیم، تا در کنار صرف ناهار، با ابوذر شریفی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) درباره میزان توجه و جدیت این شرکت به هورالعظیم و حفظ گونه های جانوری و گیاهی و به طور کلی محیط زیست آن گفت وگو کنیم.. در طول مسیر، به این فکر می کردم که بدون شک مساله محیط زیستی این خطه از خاک کشورمان، مساله ای ملی است و تنها به منطقه خوزستان، محدود نمی شود. پس حل آن، عزمی ملی می طلبد و باید همه دستگاه های دولتی و غیردولتی، به این عزم ملی وارد شوند و از شکار و صید غیرقانونی قاچاقچیان، عدم پرداخت حقابه و در نتیجه کاهش سطح آب غافل نمانند. اذان ظهر بود که تالاب را با همه شگفتی ها و زیبایی های بکر ودست نخورده اش ترک کردیم و به سمت کمپ آزادگان جنوبی رفتیم تا در کنار صرف ناهار، با ابوذر شریفی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) درباره میزان توجه و جدیت این شرکت به هورالعظیم و حفظ گونه های جانوری و گیاهی و به طور کلی محیط زیست آن گفت وگو کنیم.
ابوذر شریفی، مدیر عامل شرکت مهندسی و توسعه نفت در این گفت وگو با یادآوری این موضوع که طبق مصوبه شورای اقتصاد، یک درصد از هزینه سرمایه ای میدان نفتی سهراب به ایفای مسئولیت اجتماعی اختصاص می یابد و این درصد متناسب با پیشرفت پروژه پرداخت می شود، تأکید کرد: با توجه به موقعیت خاص این میدان در تالاب هورالعظیم، حفاری چاه های این میدان طوری طراحی شده است که کمترین آسیب به محیط زیست وارد شود و ما در عمل وارد حوضچه یک تالاب نخواهیم شد.
وی در ادامه این گفت و گو به روند تولید نفت در غرب کارون و مقایسه این روند در سه سال اخیر با سال های پیش از آن پرداخت و گفت: در آبان ماه ۱۴۰۰ که این سمت را تحویل گرفتیم، واحد فرآورش مرکزی میدان آزادگان جنوبی (CTEP)، یک زمین مسطح و بایر بود که با تلاش و همت همکاران، پیشرفت فیزیکی این مجموعه به حدود ۷۰درصد رسید و امیدواریم تا شهریور سال آینده به ظرفیت بهره برداری کامل فرآورش نفت خام برسد، اما ساخت و نصب کمپرسور واحد گازی این طرح که به شرکت توربو کمپرسور نفت (اوتی سی) واگذار شده است تا پایان ۱۴۰۴ تکمیل خواهد شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت با یادآوری اینکه در سال ۹۲ قرارداد توسعه میدان آزادگان با شرکت چینی سی ان پی سی بسته شده بود، درباره چرایی تأخیر در روند اجرا و بهره برداری از واحد فرآورش مرکزی آزادگان جنوبی هم اظهار کرد: تغییرات دولت ها و مدیران پروژه و نوسان قیمت ها، اجرا و بهره برداری از واحد فرآورش مرکزی آزادگان جنوبی را با تأخیر روبه رو کرد، اما با همت کارکنان شرکت متن و انجام اقدام های جایگزین بخصوص پرداخت علی الحساب ها، اجازه ندادیم تولید نفت متوقف شود و کار به اینجا رسیده که می توان تاریخ نهایی بهره برداری را هم اعلام کرد.
شریفی تصریح کرد: در سال های پیش، حدود ۱۵ قرارداد بلاتکلیف داشتیم که پس از برگزاری نشست های مشترک با پتروپارس به این نتیجه رسیدیم که با اتکا به توان مدیریتی شرکت متن کار را جلو ببریم و در بازه ای کوتاه مشکلات فنی، قراردادی، مالی و مالیاتی این قراردادهای سنواتی را حل وفصل کردیم.
افزایش تولید ۷۰ هزار بشکه ای در آزادگان جنوبی
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت در ادامه این گفت و گو، از ورود ۶۷ حلقه چاه در میدان مشترک آزادگان جنوبی به مدار تولید در این سه سال خبر داد و گفت: پیش از این تولید نفت این میدان ۸۰ هزار بشکه بود که با عملیاتی شدن این تعداد چاه، ظرفیت تولید روزانه به ۷۰ هزار بشکه افزایش یافت و در مجموع به ۱۴۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
به گفته شریفی، در این بازه زمانی، ۴۸ کیلومتر خط نفت صادراتی واحد فرآورش مرکزی میدان آزادگان جنوبی به تلمبه خانه خریداری و ۱۳ کیلومتر خط لوله انتقال گاز ۲۴ اینچ از این واحد فرآورش به کارخانه ان جی ال نیز اجرایی شد.
وی یادآور شد: پیش از این از ۱۰ شبکه جمع آوری نفت (منیفولد) تنها دو منیفولد تکمیل شده بود که در این مدت هفت شبکه جدید در میدان آزادگان جنوبی تکمیل شده است.
شریفی درباره تعداد دکل های حفاری موجود در این میدان هم توضیح داد: در سال ۱۴۰۰ پنج دکل حفاری در این میدان وجود داشت که تنها دو تا از آنها فعال و آماده به کار بود، اما در حال حاضر به ۱۲ دکل فعال رسیده است. ضمن اینکه در سال ۱۴۰۱، ۲۸ حلقه چاه جدید به عنوان یک رکورد در این میدان حفاری شد. هم اکنون نیز از ۲۰۶ حلقه چاه این میدان، ۲۰۲ حلقه حفر شده، یک حلقه چاه حفاری نشده، سه حلقه چاه در حال حفاری است که با تکمیل این فعالیت ها، پرونده حفاری چاه های این میدان بسته می شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت افزود: بهره برداری از دو واحد تفکیک گر شمالی و جنوبی میدان (GOSP) هریک به ظرفیت ۱۶۰ هزار بشکه هم در این مدت انجام شد که با انجام آنها و با توجه به تولید تجمعی این میدان مشترک، تاکنون حدود ۲۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار درآمد از محل فروش نفت این میدان برای کشور ایجاد شده است.
راه اندازی تأسیسات و تعیین تکلیف پمپ های درون چاهی به برق رسانی به چاه ها در گستره میدان هم از دیگر اقدام هایی است که شریفی به آن اشاره و تصریح کرد: همچنین ساخت ۵۰ پمپ درون چاهی به سازندگان داخلی سپرده شده است.
وی بیان کرد: در میدان آزادگان جنوبی با توجه به ماهیت سنگ و سیال مخزن، کاهش طبیعی تولید داریم و برای نگهداشت تولید، نیازمند استفاده از روش های فرازآوری مصنوعی هستیم. برای نمونه، در میدان آزادگان شمالی برای تولید نفت از مخزن سروک، شرکت های چینی از روش فرازآوری مصنوعی (Gas lift) استفاده کردند و برای چاه های میدان آزادگان جنوبی، راندن پمپ های درون چاهی در دستور کار قرار دارد.
مدیرعامل شرکت متن در خصوص برنامه آتی توسعه میدان های آزادگان شمالی و جنوبی گفت: قرارداد طرح توسعه یکپارچه میدان مشترک آزادگان با کنسرسیومی متشکل از دو شرکت اکتشاف و تولید، شش بانک و صندوق توسعه ملی به عنوان سرمایه گذار امضا شده و هم اکنون برای تصویب و اخذ مجوز شورای اقتصاد به سازمان برنامه وبودجه ارسال شده است. شریفی با اشاره به فعالیت های انجام شده در میدان مشترک آزادگان افزود: فناوری موجود در کشور برای توسعه اولیه این میدان مناسب است و امیدواریم به مرور زمان در فازهای آتی دسترسی به فناوری هایی نظیر شکافت هیدرولیک، تزریق آب و... نیز مهیا شود. همچنین با وجود استقبال از جذب سرمایه و فناوری شرکت های خارجی، برای توسعه این میدان مشترک منتظر ورود شرکت های خارجی نیستیم و با توانمندی شرکت های داخلی و سرمایه بانک ها و صندوق توسعه ملی می توانیم توسعه میدان را ادامه دهیم.
وی یادآور شد: مقدار جذب سرمایه مستقیم (هزینه کرد واقعی) از سوی شرکت متن در طرح های توسعه ای حدود یک میلیارد دلار و ۱۱ هزار میلیارد تومان و در قالب الگوی تازه قراردادهای نفت ایران حدود ۵۰۰میلیون دلار بوده است.
وی با اشاره به توسعه موفق در میدان مشترک یادآوران در سال ۱۴۰۲ و استقرار سه دستگاه حفاری در این میدان، گفت: برای توسعه فاز دوم این میدان منتظر خارجی ها نماندیم و عملیات اجرایی بخشی از فاز دوم شامل مین روبی، ساخت جاده های دسترسی و موقعیت حفاری ۲۴ حلقه چاه (۱۲ حلقه چاه سروکی و ۱۲ حلقه چاه عمیق تر فهلیانی) انجام شد.
مدیرعامل شرکت متن افزود: تولید فاز یک از میدان یادآوران روزانه ۸۵ هزار بشکه پیش بینی شده بود که با توجه به ظرفیت مطلوب میدان، تولید به ۱۱۰ هزار بشکه در روز رسید. بهره برداری از این میدان همچنان از سوی شرکت چینی انجام می شود و با این کار و نهایی سازی اسناد، علاقه مندی خود را برای حضور سرمایه گذار خارجی در توسعه فاز دوم و رساندن تولید به ۲۱۰ هزار بشکه در روز در این میدان مشترک نشان دادیم، اما واگذاری کار تاکنون به سرانجام نرسیده است.
شریفی با بیان اینکه در توسعه میدان مشترک یادآوران سه مسیر سرمایه گذار داخلی، طرف چینی و توسعه از سوی شرکت متن پیگیری می شود، گفت: با اینکه سرعت توسعه این میدان از نظر ما مطلوب نیست، اما هرگز متوقف نمانده و کار توسعه کلید خورده است. هم اکنون سیاست خاموشی گازهای مشعل در این میدان به طور کامل اجرا و همه گاز همراه موجود در این میدان جمع آوری شده است و با ظرفیت حدود ۱۱۵ میلیون فوت مکعب در روز به کارخانه پالایش گاز هویزه خلیج فارس (ان جی ال ۳۲۰۰) منتقل می شود و فعالیت ان جی ال ۳۲۰۰ به این میدان وابسته است.
وی درباره توسعه میدان یاران شمالی و جنوبی هم یادآور شد: هم اکنون ۲۲ حلقه چاه در یاران شمالی و ۱۸ حلقه در یاران جنوبی وجود دارد که توسعه یکپارچه و بهره برداری این میدان (یاران شمالی و جنوبی) به شرکت نفت و گاز پرشیا در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی سپرده شده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت افزود: یک دستگاه حفاری در این میدان مستقر و هشت پمپ درون چاهی نیز تاکنون نصب شده است. با انجام این فعالیت ها، تولید اولیه این میدان (حدود ۴۸۰۰ بشکه نفت در روز اضافی) محقق شده است. مراحل ساخت دیگر پمپ های درون چاهی در حال انجام است و هر شرکت اکتشاف و تولید ایرانی که توانایی ساخت پمپ در زیرمجموعه را داشته باشد، مورد حمایت ما برای واگذاری ساخت پمپ ها قرار می گیرد.
شریفی درباره میدان های سپهر و جفیر هم با بیان اینکه در ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم تنها دو دکل حفاری در این میدان ها وجود داشت، گفت: با پیگیری هایی که انجام دادیم، تعداد دکل های فعال به هفت دستگاه رسید و تولید این میدان ها هم اکنون به ۴۱ هزار بشکه در روز رسیده و برنامه ریزی شده است تا پایان سال به ۶۰ هزار بشکه در روز برسد.
به گفته وی، هم اکنون در میدان سهراب هم دو چاه وجود دارد که یک چاه تولیدی است و چاه دوم هفته آینده وارد مدار تولید می شود، ضمن اینکه ۲۰ حلقه چاه دیگر نیز باید در این میدان حفاری شود تا تولید این میدان از روزانه دو هزار و ۵۰۰ بشکه به روزانه ۳۰ هزار بشکه افزایش یابد. اما هیچکدام از این کارها، لطمه ای به محیط زیست منطقه وارد نمی کند.
شریفی با بیان اینکه توسعه همه میدان هایی که به عهده این شرکت بوده تعیین تکلیف شده است، افزود: در دو سال اخیر برای توسعه بندکرخه با شرکت های داخلی وارد مذاکره شدیم و سرانجام قرارداد توسعه با شرکت مپنا امضا شد، همچنین قرارداد فاز دوم توسعه میدان مسجدسلیمان نیز که مذاکرات آن طی دو سال اخیر با انرژی گستر سینا در جریان بود، امضا شده است که روزانه حدود ۱۰ هزار بشکه به تولید این میدان اضافه می شود.
مدیرعامل شرکت متن تصریح کرد: مذاکره توسعه فاز سوم میدان دارخویین نیز در حال اقدام بوده که هنوز به مرحله امضای قرارداد نرسیده است. توسعه تلمبه خانه های غرب کارون و امیدیه و احداث ۴۰۰ کیلومتر خط لوله ۴۲ اینچی از غرب کارون تا جزیره خارک، آغاز به کار طرح ملی میترینگ، آغاز توسعه میدان چنگوله و توسعه فاز دوم میدان آذر از دیگر اقدام های شرکت مهندسی و توسعه نفت طی این سه سال است.
وی گفت: با تأمین مالی و انجام فازهای آتی توسعه میدان های غرب کارون، در روندی تدریجی به افق تولید روزانه یک میلیون بشکه در این منطقه دست خواهیم یافت.
شریفی تکمیل مخازن بتنی مدفون در منطقه گناوه پس از ۲۲ سال اشاره کرد و توضیح داد: ساخت این مخازن بتنی از سال ۱۳۸۱ آغاز شده بود که پس از فرازوفرودهای زیاد، عملیات اجرایی آن از سال ۱۳۹۶ تا سال گذشته متوقف بود که با همکاری شرکت ملی نفت این مخازن بعد از ۲۲ سال تکمیل و با ظرفیت چهار میلیون بشکه نفت راه اندازی شد. همچنین مخازن ذخیره سازی پایانه جاسک نیز با ظرفیت چهار میلیون بشکه نفت به بهره برداری رسیده است که تا یک سال آینده ظرفیت آن به ۱۰ میلیون بشکه می رسد.
وی افزود: پنج تلمبه خانه هم از منطقه گوره تا پایانه جاسک تکمیل شده و تعداد پمپ ها از سه عدد در سال ۱۴۰۰ به ۵۰ پمپ رسیده است، همچنین در این دوره، با بهره برداری ۱۴ پست برق و احداث ۳۰۰ کیلومتر خط برق و اجرای خط فیبر نوری هزار کیلومتری از گوره تا جاسک، عملیات نفت گیری انجام و بخش خشکی طرح گوره- جاسک تکمیل شده است.
سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری در فاز دوم میدان آذر
مدیرعامل شرکت متن با بیان اینکه توسعه میدان آذر در فاز نخست با تأمین مالی صندوق بازنشستگی، صندوق توسعه ملی و شرکت سروک آذر بود، گفت: قرارداد فاز دوم توسعه این میدان نیز با شرکت سروک آذر نهایی و امضا شده است و با سرمایه گذاری حدود یک میلیارد دلاری، این میدان توسعه می یابد. همچنین به دلیل اینکه در گذشته سرمایه گذاری برای توسعه میدان چنگوله وجود نداشت، با اخذ مجوز شرکت ملی نفت قرار شد تولید زودهنگام در این میدان با تولیدی شدن دو حلقه چاه اکتشافی موجود آغاز و توسعه آتی میدان در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی به صندوق بازنشستگی صنعت نفت واگذار شود.
شریفی یادآور شد: تولید در میدان چشمه خوش از سال گذشته تاکنون با افزایش ۲۰ هزار بشکه ای به بیش از ۷۰ هزار بشکه در روز رسیده است. هم اکنون احداث یک خط انتقال برق دومداره از نیروگاه غرب کارون به منطقه چشمه خوش برای تأمین برق پایدار میدان نیز در حال اجراست.
وی درباره وضعیت میدان آبان و میدان پایدار غرب گفت: حدود ۱۰درصد از میدان آبان و ۲۰درصد از میدان پایدار غرب در ایران وجود دارد. تاکنون ۱۲ حلقه چاه در میدان آبان و ۲۲ حلقه چاه در میدان پایدار غرب حفاری شده است که همه این چاه ها به پمپ های درون چاهی (ESP) مجهز شده اند. همچنین در سال ۱۴۰۱ حدود ۹ دکل حفاری در میدان های آبان و پایدار غرب برای نصب پمپ ها و حفاری چندشاخه ای فعال بودند که در اقدامی منحصربه فرد، تولید در این دو میدان با برش آب حدود ۷۰درصد انجام می شود.
به گفته شریفی، اگر امروز روزانه ۲۸ هزار بشکه نفت از این دو میدان نفت تولید می شود، عملاً تولید سیال ما روزانه حدود ۱۰۰ هزار بشکه است، همچنین در آینده نزدیک واحد فرآورش سیار ۱۰ هزار بشکه ای در میدان پایدار غرب بهره برداری می شود.
شعله های آبی به دورترین نقاط مرزی رسید
گازرسانی در کردستان طی سال گذشته همچون سنوات قبل، توسعه چشمگیری داشت تا آنجا که خدمات گازرسانی به اقصی نقاط استان، بویژه نقاط مرزی و روستاهای دور دست توسعه یافت و با گازرسانی به ۳۳ شهر، یکهزار و 652 روستا و همین طور دوهزار و 751 واحد صنعتی و تولیدی، پوشش ۱۰۰ درصدی ایجاد و جشن پایان گازرسانی با حضور مسئولان استانی برگزار شد.
موضوعی که احمد فعله گری، مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به آن اشاره کرد و گفت: تحقق موارد یادشده قولی بود که در آخرین سفر رئیس جمهور شهید به استان کردستان داده شد، مبنی بر اینکه این استان به نقطه ای خواهد رسید که از نظر گازرسانی کاملا سبز تلقی خواهد شد و این وعده باهمت و تلاش مسئولان و کارکنان و گازرسانی به یک شهر، ۲۵۰ روستا و ۶۰۷ واحد صنعتی در دولت سیزدهم، محقق شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان با یادآوری اینکه از ظرفیت مصوبه شورای اقتصاد در بحث گازرسانی به واحدهای صنعتی، بیش از ۵۰ میلیون لیتر سوخت مایع از سبد مصرف خارج و یکهزار و 200 واحد صنعتی و تولیدی در قالب این مصوبه از نعمت گاز بهره مند شدند، اعلام کرد: اینک می توان ادعا کرد که در هر نقطه از استان شرایط و بسترهای گازرسانی محیا شده است، به گونه ای که هر متقاضی می تواند از گاز طبیعی که سازگار با محیط زیست است، با کمترین قیمت ممکن سرانه انشعاب برخوردار شود.
فعله گری در بخشی از این گفت وگو، با یادآوری اینکه با وجود زمستان سرد و طولانی سال گذشته، میزان مصرف گاز در بخش خانگی کاهش چشمگیری داشت، تشریح کرد: در زمستان گذشته، با وجود ناترازی که در بحث تولید و تأمین گاز در سطح کشور و محدودیت هایی که برای صنایع اعمال شده بود، در مجموع ۱.۶درصد افزایش مصرف را در استان شاهد بودیم که بیشتر به واحدهای نیروگاهی و سی اچ پی مربوط می شد. خوشبختانه در بخش خانگی با وجود افت دمای بیشتر نسبت به سال های گذشته همچنین اضافه شدن ۲۳ هزار مشترک جدید به بخش های خانگی و تجاری، در مجموع حدود ۱.۵ درصد کاهش مصرف در بخش خانگی داشتیم.
وی با بیان اینکه در واقع سرانه مصرف گاز در استان کردستان، از دو هزار و 843 مترمکعب به 2 هزار و 700 مترمکعب کاهش داشته است، این کاهش مصرف در بخش خانگی را ناشی از اطلاع رسانی به موقع در سطح استان، فرهنگ سازی و پاداش هایی که شرکت ملی گاز ایران اعمال کرده بود، دانست و افزود: با توجه به اجرای طرح اصلاح و بهینه سازی موتورخانه ها که طبق این طرح، بیش از ۶۵۰ واحد موتورخانه اصلاح شد، شاهد کاهش ۴۵ درصدی مصرف گاز در این موتورخانه ها شده بودیم تا آنجا که مصرف ۶.۵ میلیون مترمکعبی گاز در موتورخانه ها، به حدود ۳.۵ میلیون مترمکعب رسید.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان تأکید کرد: با توجه به هزینه هایی که برای اصلاح موتورخانه ها انجام شد و کاهش مصرفی که صورت گرفت، نرخ بازگشت سرمایه به کمتر از هفت ماه رسید که نشان دهنده موفقیت آمیز بودن این طرح و نقش پررنگ آن در کاهش مصرف، جلوگیری از هدررفت و کاهش ناترازی گاز در کل کشور دارد.
فعله گری با بیان اینکه گسترش شبکه های گازرسانی در سطح استان کردستان به بیش از ۱۳ هزار کیلومتر رسیده است و بیش از ۳۰۰ هزار نصب علمک و ۶۳۰ هزار مشترک به شبکه گازرسانی متصل شده اند، اظهار کرد: ارتقای ظرفیت ایستگاه های تقلیل فشار در مبادی ورودی شهرها، یکی از اهداف و برنامه های شرکت گاز استان در سال جاری است.
وی درباره این برنامه ها توضیح داد: با توجه به اینکه حداکثر ظرفیت تعدادی از این ایستگاه های تقلیل فشار، در سال قبل استفاده شده است، با پیگیری ها و مکاتبات عدیده ای با مدیریت برنامه ریزی تلفیقی همچنین مدیریت گازرسانی استان، مجوز احداث ایستگاه های جدید و ارتقای ظرفیت تعدادی از ایستگاه های موجود را گرفتیم که از ابتدای سال در برنامه ریزی های سالانه، احداث ایستگاه سوم با ظرفیت 100هزار مترمکعب در سقز، ارتقای ظرفیت ایستگاه ها از ۵۰ هزار مترمکعب به ۱۰۰ هزار مترمکعب در بانه و مریوان، در شهرستان بانه هم ارتقای ظرفیت ایستگاه از ۲۰ هزار به ۳۰ هزار مترمکعب مدنظر قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان یادآور شد: بنا داریم با تقویت زیرساخت ها و خطوط تغذیه کمربندی شهرها، در پایداری جریان گاز در زمستان پیش رو دچار مشکل نشویم. همچنین موارد چالشی شناسایی و نقاط بحرانی کاملاً مشخص شده و همکاران در حوزه مهندسی و بهره برداری تلاش می کنند با وجود شرایط انقباضی بودجه، از ظرفیت اعتباری سال جاری کمک بگیرند و قبل از آغاز فصل سرما، زمینه را برای کار فراهم کنند.
فعله گری با اشاره به نقاط مرزی استان کردستان و تعداد زیاد پاسگاه ها و برجک های نگهبانی در نقاط صعب العبور که گاه در فصل زمستان دسترسی به آن ها دو تا سه ماه مسدود می شود، درباره گازرسانی به این نقاط گفت: برای تسهیل در امر گازرسانی به این نقاط، 11 پروژه گازی تعریف شده و در دست انجام است که با این اقدام بیش از ۱۸۰ پاسگاه و برجک مرزی گازرسانی خواهد شد. همچنین اقدام هایی برای بازارچه های مرزی و منطقه ویژه اقتصادی مریوان و بانه هم در دست انجام است تا قبل از فصل سرما به سرانجام برسد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه این گفت وگو، درباره استقرار سامانه جی آی اس در این استان توضیح داد: یکی از مهم ترین موضوعات در حوزه بهره برداری و برنامه ریزی های کلان شرکت ملی گاز ایران، استقرار سامانه جی آی اس در سطح شرکت های گازی کشور است که از سنوات قبل، بحث یکپارچه سازی نقشه های اجرایی و عملیاتی، بخصوص تهیه نقشه های پارسل در دستور کار شرکت های گاز استانی قرار گرفت.
به گفته وی، بسیاری از استان ها می توانستند نقشه های اولیه و خام را از سازمان های متولی مانند برنامه وبودجه دریافت کنند؛ اما متأسفانه در کردستان به دلیل اینکه برنامه وبودجه هم این نقشه ها را نداشت، از این نقشه ها بی بهره بودیم. پس باید کارهای سنگین تری را انجام می دادیم تا خود را به برنامه هایی که شرکت ملی گاز ایران برای جی آی اس هدف گذاری کرده بود، برسانیم. به همین دلیل، با انتخاب مشاوران متخصص و به کارگیری پهپاد فنی، تهیه نقشه های پارسل از سال گذشته آغاز شد که به دنبال آن، بسیاری از اقدامات در خطوط تغذیه ایستگاه ها، شیرها و بخشی از انشعابات انجام شد. در حال حاضر پیشرفت جی آی اس در حد ۹۰درصد است که با برنامه ریزی صورت گرفته تا مهرماه سال جاری زمینه استفاده ۱۰۰ درصدی از سامانه جی آی اس در استان کردستان فراهم خواهد شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان همچنین با اشاره به اینکه همه امداد شهرهای استان به سامانه امداد متمرکز ۱۹۴ متصل شده اند، تصریح کرد: با این اقدام، همه مشترکان گازی اعم از روستایی و شهری می توانند با مرکز پیام ۱۹۴ ارتباط لازم را برقرار کنند و به صورت برخط و آنلاین، همه این اطلاعات به گروه های امدادی شهری و روستایی انتقال داده می شود تا کمتر از 10 دقیقه خدمات به مشترکان و متقاضیان برسد.
فعله گری در بخشی دیگر از این گفت وگو یادآور شد: بحث تسویه حساب پیمان های باقی مانده از سال قبل از دیگر موضوعات مهمی است که در اولویت قرار دادیم و به دنبال آن، در سال ۱۴۰۳ با بیش از ۷۵ پروژه تکمیل شده، تسویه حساب نهایی کردیم و در حال حاضر پروژه تسویه نشده سنواتی در سطح استان نداریم.
وی ادامه داد: همزمان با این تسویه حساب ها، بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان انتقال به دارایی ها انجام شد که رکورد بسیار خوبی در سطح استان به ثبت رساند.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه تشریح فعالیت های اجرایی صورت گرفته این شرکت، به کسب رتبه های برتر در سطح کشور هم اشاره کرد و گفت: در کنار همه اقداماتی که در حوزه گازرسانی در سطح استان در حال انجام بود، از کسب رتبه های برتر هم غافل نبودیم، از جمله در حوزه های فرهنگی، قرآنی و همین طور رتبه اول اچ اس ای در بین شرکت های گاز استانی که با موفقیت آنها را کسب کردیم.
وی افزود: تلاش داریم امسال هم با رعایت دقیق تر شاخص های مرتبط با ایمنی، سلامت و بهداشت، این رتبه را در سطح کشور تکرار کنیم. در سطح استانی هم با ارزیابی هایی که از سوی دستگاه های متولی انجام شد، سال گذشته موفق به کسب رتبه برتر در شورای اقامه نماز، عفاف و حجاب، امربه معروف و نهی ازمنکر، پاسخگویی به مشترکان و روابط عمومی برتر در بین دستگاه های استانی شدیم.
فعله گری با بیان اینکه طرح های نیابتی شرکت گاز استان کردستان در سایر استان ها هم چشمگیر بوده است، اعلام کرد: مطابق مصوبه مجمع شرکت گاز استان کردستان، مکلف شدیم در استان هرمزگان به عنوان طرح های نیابتی اقدام به اجرای کار، طراحی و گازرسانی در بخشی از شهرستان حاجی آباد کنیم که در این خصوص، فعالیت ها و پیگیری های لازم صورت گرفت و خوشبختانه در بخش خط تغذیه گازرسانی، خط تغذیه ۵۰ کیلومتری با لوله گذاری انجام شد.
وی افزود: مراحل نهایی ساخت ایستگاه های سی جی اس، تی بی اس، لانچر و رسیور هم در حال انجام است؛ مسیر سازی انجام شده تا بتوانیم حداکثر پایان شهریورماه این ایستگاه ها را در استان هرمزگان مستقر و عملیات اجرایی خط انتقال ۵۳ کیلومتری را به سرانجام برسانیم. در مجموع تعهد ما در استان هرمزگان، گازرسانی به دو شهر، ۶۵ واحد صنعتی و حدود ۱۰۰ روستاست که همه مطالعات، طراحی و تهیه مقادیر آن انجام شده و متناسب با اعتباراتی که شرکت ملی گاز ایران در نظر می گیرد، باقی پروژه ها هم آماده برون سپاری است که به محض ارائه مجوز، عملیات اجرایی آن را آغاز می کنیم.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان، یکی از فعالیت های مهم این شرکت در سال های اخیر را نصب سامانه بهره گیری از انرژی خورشیدی اعلام و تصریح کرد: با توجه به اینکه کمبود برق، یکی از چالش های کشور، بخصوص در فصل تابستان است که با افزایش گرما و استفاده از دستگاه های سرمایشی روبه رو می شویم، شرکت گاز استان کردستان با هدف استفاده از انرژی های تجدیدپذیر خورشیدی، اقدام به استقرار سامانه فتوولتائیک یا انرژی خورشیدی در همه ساختمان های ستادی و نواحی کرده که این سامانه ها از پنج تا ۳۰ کیلووات تأمین برق می کنند که علاوه بر تأمین انرژی موردنیاز ساختمان مربوطه، مازاد انرژی را هم به شبکه سراسری برق تزریق می کنند.
فعله گری ادامه داد: در یک سال گذشته یک مگاوات میزان انرژی تولید شده شرکت گاز استان بوده که در هماهنگی با اداره برق تهاتر انجام می شود. همچنین شرکت گاز به منظور کاهش مصرف گاز در واحدهای خانگی و اداری از سال قبل اقدام به تهیه بخاری های با راندمان بالا کرده که ۵۶۱ مورد از این بخاری ها را در اماکن عمومی از جمله مساجد و همین طور اماکن نظامی که فعالیت ۲۴ ساعته دارند، نصب کرده است.
وی افزود: لوله کشی داخلی منازل مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، یکی دیگر از مصوبات دور اول سفر رئیس جمهور شهید بود که این کار با مبلغ ۵۰ میلیارد ریال و همکاری سازمان های متولی از جمله کمیته امداد امام و بهزیستی برای بیش از ۸۹۰ خانوار در نقاط محروم استان انجام شد.
با پای کارآمدن زحمتکشان زنجیره تامین و توزیع سوخت پخش هرمزگان رقم خورد
مشعل: طرح صادرات دریایی گاز مایع که با هدف تقویت جایگاه هرمزگان به عنوان قطب تولید و صادرات انرژی راه اندازی شده است، باب گفت وگو درباره دیگر دستاوردهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان را ممکن می سازد. تاکید مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان بر تلاش زحمتکشان زنجیره تامین و توزیع سوخت کشور به ویژه استان هرمزگان، ستودنی است و نشان از دیدگاه و نگرش وی به اهمیت نقش و کارکرد سرمایه انسانی در صنعت نفت دارد که این مساله را بارها در گفت وگو با هفته نامه مشعل مطرح می کند. احمد سالاری فر، توانمندی ها و ظرفیت های ویژه نیروی انسانی و جایگاه آن در توسعه و حرکت چرخ های این صنعت به عنوان بزرگ ترین نهاد اقتصادی و تامین سرمایه را ویژه قلمداد می کند و معتقد است که با وجود سختی ها و مرارت های کار در تاسیسات نفت و گاز، جذب و نگهداشت نیروی انسانی نخبه از بدیهیات است و نباید از آن غافل بود.
در ادامه، گفت وگو با احمد سالاری فر، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان را می خوانید.
قبل از ورود به موضوع چگونگی اجرایی شدن صادرات گاز مایع، باید عنوان کنم شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان از نظر نیروی انسانی متخصص و در عین حال متعهد غنی است و این مولفه تاکنون منتج به پیشرفت ها و موفقیت هایی پرشمار شده است. بی اغراق نیست اگر بگویم، هیچ کار غیرممکنی در بندرعباس وجود ندارد که انجام نشده باشد، با همه محدودیت ها توانسته ایم فعالیت ها را به سرانجام مطلوب و ممکن برسانیم. نتوانستن برای ما معنا ندارد، چون معتقدیم قدرت اراده از پایه های اصلی هر موفقیتی است؛ بنابراین هر زمان اراده کردیم از بن بست ها عبور کرده و تغییرات شگرفی را رقم زدیم. به همین دلیل طرح صادرات دریایی گاز مایع(ال پی جی) نیز بر اساس همین نگرش و دیدگاه در دستور کار قرار گرفت. درست در بیست وهفتم خرداد 1401 در نشستی مشترک با مسئولان و مدیران رده بالای مجموعه پالایشی کشور و همین طور مدیران عامل شرکت های پالایش نفت بندرعباس و ستاره خلیج فارس و دست درکاران شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران این طرح برای اجرا به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان ابلاغ شد. با وجود برخی چالش ها و موانع، سرانجام تاسیسات متروک بندرعباس در کمتر از 60 روز با 23 هزار و 290 نفر_ساعت کار جهادی و شبانه روزی و همچنین بدون کمترین بودجه، از یک مرکز ذخیره سازی، به مبدا صادرات دریایی گاز مایع (ال پی جی) تبدیل شد. مهم ترین مزیت بهره برداری از این طرح این است که از هدررفت روزانه دوهزار تن گاز مایع که تاکنون سوزانده می شد، جلوگیری و سالانه تا ۳۶۰ میلیون دلار درآمد نصیب کشور کرد. جدای از این مسائل، ما تکلیفی را احساس می کردیم و آن هم اجرای فرامین و دستورات مقام معظم رهبری درباره موضوع صادرات دریا محور بود که با وجود داشتن هزار و 200 کیلومتر نوار ساحلی، از آن استفاده چندانی نشده بود که خوشبختانه این مساله به خوبی اجرایی شد. نخستین کشتی حامل فراورده گاز مایع دوم شهریورماه همان سال (1401) از اسکله بندر شهید باهنر به مقاصد صادراتی که آن هم عموما کشورهای منطقه بود، ارسال شد. مراوداتی که در حوزه اقتصاد دریایی انجام می شود نه تنها یک امنیت اقتصادی ایجاد کرده، به نوعی در پیشگیری و بی اثر کردن تحریم ها نقش تاثیرگذاری داشته است و این اقدام همچنان ادامه دارد.
تقریبا 90 درصد صادرات فراورده های نفتی کشور از طریق منطقه هرمزگان و با همکاری و هماهنگی امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران انجام می شود، سفارش های لازم از سوی این واحد تعیین و عملیات بارگیری و تحویل فراورده نیز در بندرعباس و از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان صورت می گیرد. همچنین خدمات سوخت رسانی به کشتی ها(بانکرینگ) از سوی منطقه هرمزگان و با راهبری امور بین الملل مجموعه نفت انجام می شود.
بله درست است؛ قبل از اینکه وارد این بحث شوم، لازم است عنوان کنم مساله قاچاق به خصوص فراورده از آن دست پدیده های شومی است که سالیان متمادی کشور با آن دست وپنجه نرم می کند و مادامی که این اختلاف قیمت بالای مواد سوختی با کشورهای همسایه برقرار باشد، راه خلاصی از آن تقریبا ناممکن است، اما شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در سال های گذشته توانسته است با اتخاذ تدابیر هوشمندانه به طرز قابل توجهی این معضل را مدیریت کند و ما هم در شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان با همکاری دیگر ذی نفعان این مساله در استان، راهکارهایی را در دستور کار قرار داده و عملیاتی کرده ایم. از جمله مصوبات سامانه سیپاد که اجرای آن در استان هرمزگان تکلیف شد. در حقیقت سامانه سیپاد، از جمله طرح های ملی است که هدف آن تخصیص سوخت به ناوگان دیزل درون شهری بر مبنای پیمایش است که با استفاده از تجهیزاتی که روی خودروها نصب می شود، امکان راهبری و هوشمندسازی خودرو و نظارت هوشمند بر فعالیت های ناوگان حمل ونقل را فراهم می سازد.
یکی از عمده ترین چالش های ما در مورد مساله قاچاق، وجود خودروهای مهاجر بود که اجرای طرحی با عنوان سامانه سیپاد را در دستور کار قرار دادیم. خودروهایی که با داشتن پروانه کسب در دیگر شهرها وارد بندرعباس شده و با باربرهای صوری، فراورده سوخت یارانه ای دریافت می کردند. با توجه به اینکه درصد بالایی از باربرگ ها صوری بود، همه ناوگان درون شهری طی یک فرآیند زمانی مشخص، ملزم به نصب سامانه سیپاد شدند. یک برنامه زمانبندی مشخص برای همه جایگاه ها تعیین و تعریف و سکوهای اختصاصی به منظور تحویل سوخت به خودروهای متقاضی در نظر گرفته شد. سهمیه بر اساس ثبت اطلاعات پیمایش از سوی دستگاه سیپاد بود؛ در غیر این صورت مالکان ناوگان دیزلی با کاهش سهمیه سوخت مواجه می شدند. طرح ملی سیپاد عامل رعایت عدالت اجتماعی در حوزه تخصیص سوخت به ناوگان حمل ونقل درون شهری و در نتیجه جلوگیری از هدررفت و عرضه خارج از شبکه خواهد شد.
البته به غیر از سامانه سیپاد، طرح دیگری با نام بلوک بندی نیز در برخی استان ها از جمله هرمزگان برای مقابله با مساله قاچاق فراورده نفتی اجرایی شد. طرح بلوک بندی از سوی وزارت کشور مطرح شد که چارچوب ها و برنامه های لحاظ شده در این طرح به گونه ای بود که عملا اجرا کردن آن مشکلاتی را به همراه داشت که بعدها مسئولان وزارت کشور نیز اذعان کردند که این طرح فعلا عملیاتی نمی شود. بر اساس آمار و اطلاعات به دست آمده بیش از 19 هزار خودرو در سطح استان هرمزگان تردد داشتند که از این تعداد به طور تقریبی 11 هزار خودرو غیربومی بودند. یعنی پروانه فعالیتشان مربوط به شهرداری های خارج از استان هرمزگان بود که در طرح بلوک بندی که از سوی وزارت کشور مطرح شد، عملا امکان سوخت گیری در استان هرمزگان برای این تعداد خودروها مقدور نبود. قاعدتا ما نمی توانیم مردم تکلیف کنیم که به فرض مثال برای رفتن به استان هرمزگان باید سوخت مورد نیاز خود را صرفا از مجاری عرضه تعریف شده تامین کنند.
سال 1401 که با زمستان سختی همراه شد، همه شبکه های خارجی، 21 دی ماه را زمان فروپاشی شبکه برق کشور تخمین زده بودند و انتظارشان این بود که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی قادر به تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه ها نخواهد بود و عملا کشور با چالش بسیار عمده ای در زمینه تامین برق مواجه خواهد شد، که خوب پیش بینی های آنها درست از آب در نیامد و ما توانستیم با ذخیره سازی مناسب و تامین به موقع فراورده، سوخت مورد نیاز نیروگاه ها را تامین کنیم. در این ایام، هزار و 700 نفتکش تنها از سوی شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان، یعنی درست دو برابر ظرفیت شرایط عادی، سوخت مایع به نیروگاه های تحت پوشش تحویل داده شد. در آن ایام بیش از یک میلیارد و 700 میلیون لیتر سوخت مایع در اختیار نیروگاه ها قرار داده شد. زمستان سال گذشته به جز در روزهایی که با انفجار تروریستی خطوط لوله گاز در دو استان فارس و چهارمحال وبختیاری روبه رو بودیم، با انجام ذخیره سازی های مناسب و به موقع، سختی ها و مشکلات در زمینه سوخت رسانی به نیروگاه ها کمتر بود. علاوه بر تامین فراورده مورد نیاز نیروگاه های بندرعباس، دیگر نیروگاه های فعال در استان های یزد، فارس، اصفهان و نیروگاه منتظرقائم تهران نیز از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان تامین می شود. سوخت نیروگاه های سیکل ترکیبی سمنگان و گهران در سیرجان و نیروگاه سیکل ترکیبی شوباد کهنوج نیز از سوی شرکت ملی پخش منطقه هرمزگان تامین می شود. اغلب نیروگاه های شهر بندرعباس به شبکه خطوط لوله و انتقال فراورده های نفتی متصل هستند و نیروگاه سیکل ترکیبی هنگام (بندرعباس) و نیروگاه گازی ایسین (هرمزگان) امسال به شبکه خطوط لوله متصل خواهد شد.
سه مورد از پالایشگاه های مهم و راهبردی کشور در استان هرمزگان فعالیت دارند و همین مساله، رسالت شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان را دوچندان کرده است. رسید، انبارش و توزیع بیش از 110 میلیون لیتر انواع فراورده از جمله بنزین، نفت گاز، نفت سفید و نفت کوره به صورت روزانه با تلاش کارکنان پخش منطقه مدیریت می شود که از این میزان فراورده، تنها 3.8 میلیون لیتر در خود استان توزیع شده و بقیه به وسیله خط لوله، مخز ن دار ریلی، نفتکش جاده پیما و کشتی های بین بنادر به نقاط دورافتاده کشور ارسال می شود که نشان از حجم سنگین فعالیت ها دارد. همچنین روزانه نزدیک به 300 تن ال پی جی نیز برای سرپرستان خانوار از طریق سامانه سدف توزیع می شود. در این میان مولفه مدیریت بحران، از جمله اولویت های کاری است که بر مبنای آن فعالیت ها در سطح منطقه هرمزگان برای انتقال فراورده های نفتی از طریق پالایشگاه های همجوار روزانه رصد و پایش می شود.
در این بین نیز ایجاد زیرساخت های انتقال و ظرفیت های ذخیره سازی به منظور توزیع پایدار و بی وقفه سوخت از دیگر اولویت های کاری مجموعه پالایشی کشور در سال های اخیر مورد توجه جدی قرار گرفته است. در حوزه ایجاد زیرساخت، احداث خط لوله 26 اینچ بندرعباس-رفسنجان که به همت و تلاش شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت اجرایی شد، گام مهمی در مسیر تسهیل انتقال فراورده های نفتی به وسیله خطوط لوله بوده است، همچنین احداث چهار دستگاه مخزن 40 میلیون لیتری برای ذخیره سازی حجم بالای تولیدات پالایشگاه ها از دیگر اقدام های با اهمیتی است که اجرایی شدن آن شرایط لازم را برای ذخیره سازی انواع فراورده ها فراهم کرده است که با در سرویس قرار گرفتن این مجموعه اقدام ها، در آینده ای نزدیک می توان شاهد انتقال آسان فراورده از جنوب به مرکز کشور بود.
سال گذشته با تلاش های شبانه روزی کارکنان تاسیسات و عملیات در شرکت ملی پخش منطقه هرمزگان، ۳۰ میلیارد لیتر انواع فراورده نفتی از مبدا انبار نفت شهید رجایی بندرعباس به ۱۷ استان از جمله یزد، خراسان رضوی، خراسان شمالی و جنوبی، گلستان، مازندران، سمنان، کرمان، سیستان وبلوچستان، بوشهر، فارس و... در قالب ۶۹ مقصد تدارکاتی ارسال شده است که می توان تخمین زد افزون بر ۷۰ درصد سبد سوخت کشور از طریق فراورده های انتقالی این انبار نفت تامین شده است. افزون بر این میزان، بیش از ۱۳میلیارد لیتر فراورده های نفتی مانند بنزین، نفت گاز و نفت سفید نیز به وسیله خط لوله ۲۶ اینچ از هرمزگان به مرکز کشور منتقل شده است. روزانه یکهزار و 700 نفتکش از سوی کارکنان عملیات انبار نفت شهید رجایی بندرعباس منتقل می شود که میزان زمان بارگیری نفتکش های جاده پیما در این انبار به زمان باورنکردنی کمتر از یک دقیقه رسیده است که این در نوع خود مثال زدنی و یک رکورد محسوب می شود. همچنین نزدیک به ۳۱۲هزار تن گاز مایع در سال ۱۴۰۲ از هرمزگان به مقاصد تدارکاتی از طریق شرکت پخش فراورده های نفتی کشور انتقال یافته است. افزون بر موارد عنوان شده، انتقال فراورده به بنادر چابهار، بوشهر، ماهشهر و جزایر خلیج فارس نیز به وسیله کشتی از طریق اسکله های نفتی صورت گرفته است.
تامین سوخت جزایر خلیج فارس از آن دست ماموریت های فوق راهبردی و مهم شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان به شمار می آید. برای تامین فراورده های این جزایر، حساسیت ویژه ای داریم
و تامین فراورده مورد نیاز را به صورت کامل انجام می دهیم. خوشبختانه بدون کمترین دغدغه ای سوخت مورد نیاز شهروندان و خانوارهای مقیم این منطقه تامین شده است. همچنین به دلیل موقعیت راهبردی این مناطق، تامین و عرضه سوخت را به نحوی انجام می دهیم که در هر شرایطی ذخیره سازی مناسب هم وجود داشته باشد.
تامین سوخت فرودگاه کیش هم در حیطه وظایف شرکت ملی پخش فراورده های منطقه هرمزگان تعریف شده است. فرودگاه کیش بعد از فرودگاه امام خمینی (ره) و مهرآباد، پرترافیک ترین فرودگاه کشور محسوب می شود که روزانه 700 هزار لیتر سوخت جت در اختیار این ناوگان حمل ونقل هوایی قرار می گیرد. برای انتقال فراورده به کیش از نفتکش، خط لوله و شناور استفاده و سوخت مورد نیاز از انبار نفت شهید باهنر به انبار کیش منتقل می شود.
بدون شک همین طور است؛ رشد و بقای هر سازمانی مرهون وجود نیروی انسانی زبده و ماهر است و هیچ موفقیتی حاصل نخواهد شد، مگر اینکه سرمایه انسانی در آن حرف اول را بزند. بنده اعتقاد داشته و دارم که باید با یک نگرش و دیدگاه عمیق و در عین حال هوشمندانه به مساله نیروی انسانی نگاه کرد. شما ببینید که رکورد بارگیری نفتکش در حوزه آسیا و خاورمیانه متعلق به بندرعباس است و در هیچ کجای دیگر چنین رکوردی به ثبت نرسیده است. ما موفق شدیم در کمتر از 51 ثانیه، مخازن نفتکش بارگیری و از انبار نفت خارج شود. آیا دستیابی به چنین موفقیتی جز این است که یک تیم جوان، همراه، خوش فکر و پرقدرت و باغیرت پای کار بوده است.
ما ید واحدی هستیم و هیچ زمانی خود را جدا از دیگر مجموعه های پالایشی احساس نمی کنیم. هر یک از پالایشگاه ها اگر با مشکل و مانعی مواجه شوند، در کنار این عزیزان همه سعی و تلاشمان را برای رفع آن به کار خواهیم گرفت. همین طور در مورد شرکت های خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ما تمام برنامه های تعریف شده در دو سال اخیر را به طور کامل عملیاتی کردیم. با اینکه مصرف کشور در حوزه فراورده بنزین گاهی بیش از 144 میلیون لیتر را رقم می زد و با وجود برخی ناترازی ها، در هیچ یک از نقاط کشور تاکنون با کمبود فراورده بنزین روبه رو نبوده ایم.
حفظ و نگهداشت سرمایه و زیرساخت ذخیره سازی فراورده های نفتی تولیدی پالایشگاه های فعال در بندرعباس و میعانات گازی ستاره خلیج فارس از اهمیت بالایی برخوردارند؛ از این رو برنامه ای به منظور افزایش ظرفیت ذخیره سازی مخازن در دستور کار قرار گرفت. از تیرماه 1402 لایروبی و تعمیرات مخازن انبار نفت شهید رجایی بندرعباس، با مخزن شماره 151 از سوی تیم متخصص و جهادی واحد خدمات مهندسی و عملیات انبار نفت آغاز شد. تیرماه امسال و پس از یک سال کار بی وقفه تعمیراتی و فنی، تعمیرات هشتمین مخزن ذخیره سازی به پایان رسید و آماده برای ذخیره سازی فراورده بنزین قرار گرفت. همچنین با پایان کار تعمیرات مخزن شماره 194 با ظرفیتی افزون بر 40 میلیون لیتر بنزین، میزان قابل توجهی به ضریب اطمینان انتقال فراورده های نفتی در این انبار نیز اضافه خواهد شد. از محل تعمیرات و لایروبی مخازن غیرفعال نزدیک به 210 میلیون لیتر انواع فراورده مانند بنزین و نفت گاز و سوخت هواپیما به ظرفیت ذخیره سازی در انبار نفت شهید رجایی بندرعباس اضافه شده و بدیهی است که انجام پروژه های متعدد تعمیر و نگهداشت مخازن با تلاش جهادی و شبانه روزی کارکنان سختکوش منطقه هرمزگان و در شرایط سخت آب وهوایی بندرعباس به ثمر نشسته است.
ابتکار دیگری در سطح منطقه انجام شده است و آن هم تغییر طراحی و مهندسی خودرو مستهلک سوخت رسان در ناحیه گنبد کاووس بود که این مساله با هدف استفاده بهینه از منابع و افزایش تجهیزات اطفای حریق انبار نفت شهید رجایی بندرعباس صورت گرفت. با توجه به وسعت این انبار نفت برای تهیه خودروهای اطفای حریق، پیگیری های متعددی صورت گرفت تا اینکه به پیشنهاد همکاران واحد ایمنی و آتش نشانی هرمزگان و موافقت مدیران ستادی، کامیون 10 تن که سال های متمادی در پارکینگ ناحیه گنبد کاووس پارک شده و بلااستفاده بود، برای این تغییر کاربری انتخاب شد. این خودرو بر اساس یک طراحی مهندسی شده به صورت خودرو اطفای حریق آتش نشان به بهره برداری رسید. مبلغ اولیه انجام این تبدیل حدود 980 میلیون تومان برآورد شده بود، اما مقرر شد با استفاده از ظرفیت و توان مهندسی و نیروهای جهادی متخصص این تبدیل در منطقه هرمزگان انجام شود. خوشبختانه این اعتماد به نحو شایسته ای به نتیجه رسید و خودروی موصوف با هزینه تقریبی 75 میلیون تومان در چرخه سرویس دهی قرار گرفت.
نحوه کار نیز به این شکل بود که با تعبیه یک دستگاه مانیتور فوم و آب، این خودرو قادر است در هر نقطه از انبار نفت از محل سامانه تحت فشار تغذیه و حریق را اطفا کند. با توجه به اینکه مساله ایمنی و پیشگیری از حوادث احتمالی برای ما بسیار مهم و در اولویت است؛ از این رو همه واحدهای فنی و مهندسی منطقه هرمزگان برای ارتقای سطح ایمنی و امنیت فراورده های ذخیره شده در انبار نفت شهید رجایی، اهتمامی ویژه را به کار می گیرند.
الزام مالکان وسایل نقلیه برای سوخت گیری به وسیله کارت سوخت شخصی، تدبیری هوشمندانه بود که در سال گذشته از سوی دولت و نمایندگان مجلس به وزارت نفت تکلیف شد. طرح ساماندهی کارت سوخت جایگاهداران هرچند در ابتدا با شائبه های فراوانی مانند افزایش قیمت و کاهش سهمیه بنزین همراه شد، اما به مرور زمان و محقق شدن اهداف این طرح مبنی بر ساماندهی نظام توزیع بنزین و کاهش قاچاق سوخت، روند پذیرش سوخت گیری با استفاده از کارت شخصی را به مراتب تسهیل کرد. طبق آمارهای موجود میزان استفاده از کارت سوخت شخصی در همه شهرها و مراکز استان ها، روند رو به رشدی را در پیش دارد و خوشبختانه این طرح در نهایت همکاری با مجموعه مدیران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در حال اجراست.
در قانون بودجه سال گذشته شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ملزم شده بود که 90 درصد توزیع بنزین را از طریق کارت سوخت شخصی انجام دهد که این الزام امسال به حداقل 95 درصد رسیده است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان نیز در این زمینه تمام تلاش خود را به کار بسته است تا بتواند اهداف مورد نظر در اجرای این طرح را محقق کند.
ما نیز در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان جلسات و بررسی های فنی بسیاری در خصوص اجرای طرح شخصی سازی کارت های سوخت و صرفه جویی و مدیریت در مصرف جایگاه ها داشتیم که مقرر شد، گام های اجرای این طرح، افزایش یابد و اولویت نخست این باشد که مردم بدون مشکل بتوانند سوخت گیری کنند.
البته در مواقع ضروری محدودیت ها را تا حدودی متعادل می کنیم که نمونه بارز آن اواخر خردادماه امسال برای تسهیل روند سوخت گیری شهروندانی بود که سهمیه یارانه ای کارت سوخت خودرو آنان به پایان رسیده بود. بر این اساس تعداد کارت آزاد اضطراری سوخت در جایگاه های بندرعباس را افزایش دادیم، با رصد مراجعه به جایگاه های عرضه سوخت و تشکیل صف در برخی از آنها مشخص شد به دلیل فرارسیدن روزهای پایانی ماه و پایان سهمیه یارانه ای ماهانه، برخی شهروندان، متقاضی کارت سوخت آزاد در جایگاه های عرضه سوخت هستند.
به منظور جلوگیری از معطلی شهروندان هنگام مراجعه به جایگاه های شهر بندرعباس، با هماهنگی و موافقت رییس کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان جایگاه عرضه سوخت بلال به فهرست خدمات دهندگان کارت آزاد سوخت در شهر بندرعباس اضافه شد تا در روزهای پایانی ماه هیچ نگرانی و تاخیری از باب دریافت سوخت وجود نداشته باشد.
گزارشی از روند شکل گیری کاتالیست های ایرانی در پالایشگاه های کشور
مشعل امروزه استفاده از کاتالیست در واحدهای پالایشگاهی، یکی از مهم ترین دستاوردهای مهم کشور به شمار می رود؛ چرا که با همکاری متخصصان داخلی و شرکت های دانش بنیان توانسته ایم با دستیابی به دانش تولید این محصول ارزشمند، از تحریم های ظالمانه علیه کشورمان عبور کنیم و به خودکفایی برسیم و در کنار کشورهای مطرح در تولید کاتالیست قرار بگیریم. در گزارش پیش رو به فرایند تولید کاتالیست و استفاده از آن در صنایع پالایشی کشور پرداخته ایم که در ادامه آن را می خوانید.
کاتالیست ایرانی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند از سوی یک شرکت دانش بنیان ایرانی و در فرایندی ۱۰ ساله تولید شده است. کیفیت کاتالیست ایرانی بومی سازی شده این واحد، با کاتالیست های اروپایی برابری می کند و ریسک استفاده نخستین بار از این کاتالیست در واحدهای تولیدی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند نتایج خوبی به همراه داشته است.
در سال گذشته با تولید بومی کاتالیست RFCC رتبه ششم جهان را کسب کرده و به دانش و فناوری آن دست یافته ایم. شرکت های دانش بنیان فعال در تولید این کاتالیست ارزشمند، پس از تولید موفق بنزین ایرانی با استاندارد یورو ۴ با استفاده از کاتالیست ایرانی، اعلام آمادگی کردند تا در دیگر پالایشگاه های کشور نیز از کاتالیست بومی سازی شده استفاده شود.
به گفته مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، واحد RFCC با ظرفیت ۹۴ هزار و ۳۷۰ بشکه در روز به منظور تولید بنزین، گاز مایع و دیزل سبک طراحی و ساخته شده است. در این واحد، از فرایند شکست کاتالیستی بسترسیال استفاده شده و در حال حاضر این پالایشگاه بزرگ ترین واحد شکست کاتالیست بستر سیال در کشور را در اختیار دارد.
در خصوص میزان صرفه جویی ارزی با تولید داخلی این کاتالیست باید گفت که تنها در سال گذشته، از خروج افزون بر ۲۷میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری شده و نزدیک به هفت میلیون یورو نیز صرفه جویی اقتصادی تولید داخلی این کاتالیست بوده است.
با توجه به گسترش فرایندهای پالایشی و بنزین سازی در پالایشگاه های ایران و ملزم شدن پالایشگاه ها به تولید سوخت پاک که از لحاظ زیست محیطی استانداردهای مورد نظر را داشته باشد، بررسی انواع کاتالیست های واحد ایزومریزاسیون نفتای سبک کمک شایانی به ارتقای تولید سوخت پاک در کشور و اقتصادی کردن تولید این فرایند می کند. ایزومریزاسیون نفتای سبک که عمدتا تبدیل ترکیبات نرمال پنتان و نرمال هگزان به ترکیبات شاخه دار خود و مشتقات آن است، با کاتالیست های کلره آمومنیا یا زئولیت در یک یا چند راکتور بستر ثابت انجام می شود.
باید گفت؛ استفاده از کاتالیست برای مدیران اجرایی، ریسک بزرگی است و اکنون در کشور 92 کاتالیست مورد نیاز صنعت نفت بومی سازی شده که شرکت پالایش نفت شیراز از این امر مستثنا نیست.
حمیدرضا دهقان، مدیرعامل شرکت پالایش نفت شیراز در این باره می گوید: کاتالیست ایزومریزاسیون، برای نخستین بار است که در پالایشگاه شیراز تست صنعتی می شود و امیدواریم با استفاده از این کاتالیست، به تولید بنزین یورو 5 دست یابیم.
همچنین شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز توانسته است به عنوان سومین پالایشگاه بزرگ ایران که 20 درصد از انرژی کشور را تامین می کند، در عملیات تعمیرات اساسی واحد هیدروژن سازی خود، برای نخستین بار از کاتالیست ایرانی استفاده کند.
کاتالیست ریفرمینگ اولیه، به عنوان نخستین کاتالیست بومی شده در صنایع پالایش و پتروشیمی شناخته می شود که از سوی یکی از شرکت های دانش بنیان بومی سازی شده است.
شرکت پالایش نفت آبادان، پروژه های نوسازی و بازسازی متعددی را در دستور کار خود قرار داده که یکی از آنها به طرح «توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان» فاز۲ اختصاص دارد. این طرح شامل افزایش ظرفیت تقطیر پالایشگاه به میزان ۲۱۰ هزار بشکه و همچنین واحدهای متعدد تصفیه هیدروژنی محصولاتی شامل نفتای سبک و سنگین، نفت سفید و نفت گاز است.
در طرح «توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان»، یک واحد تولید هیدروژن به ظرفیت ۷۵ میلیون فوت مکعب در روز پیش بینی شده است. دانش فنی این واحد از شرکت های بسیار معتبر اروپایی گرفته شده بود که به طور قطع، تامین کاتالیست های مورد نیاز هم باید از سوی آنها انجام می شد که به دلیل تشدید تحریم ها، همکاری فی مابین به حالت تعلیق درآمد و مقرر شد، از توان داخلی برای تکمیل و راه اندازی واحدهای تولید و خالص سازی هیدروژن استفاده شود.
براین اساس تشریفات مناقصه انجام و یکی از شرکت های دانش بنیان به عنوان برنده مناقصه انتخاب شد. بهره گیری از کاتالیست داخلی در این پروژه، نه تنها موجب حمایت و تقویت تولید ملی و برخورداری از خدمات و پشتیبانی فنی از سوی تولیدکننده شد؛ بلکه صرفه جویی ارزی قابل ملاحظه ای را نیز برای صنعت نفت کشور به همراه داشت.
اکنون بیشتر کاتالیست های پالایشگاه اصفهان و بسیاری از مواد شیمیایی مورد نیاز آن از طریق شرکت های دانش بنیان تامین می شود. کاتالیست واحد تبدیل کاتالیستی CRUپالایشگاه اصفهان از سوی شرکت های دانش بنیان طی دو سال گذشته تعویض و راه اندازی شده که کاتالیست آن کیفیت بسیار بالایی دارد.
باید گفت که استفاده از کاتالیست های ایرانی پالایشگاه اصفهان، سابقه ای طولانی دارد و در سال 1399 کاتالیست HTSC در واحدهای تولید هیدروژن صنایع پالایشگاهی برای تبدیل CO بهCO2 و افزایش خلوص هیدروژن مورد استفاده قرار گرفت.
استفاده از کاتالیست های ایرانی به دلیل کیفیت بالایی که دارند، در پالایشگاه های فراسرزمینی نیز مورد استفاده قرار می گیرند. شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، نخستین مجموعه از چهار شرکت اصلی وزارت نفت است که توانسته به پالایشگاه های فراسرزمینی و صدور خدمات فنی و مهندسی ورود کند و اکنون 1.6 میلیون قطعه کالای ایرانی را به یکی از پالایشگاه های ونزوئلا صادر کرده است.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه نخستین کاتالیست تولیدی کشور در حوزه بهینه سازی را به ونزوئلا صادر کرده ایم و این نشان از توانمندی و دانش فنی مهندسان داخل کشور است، گفت: در نتیجه همکاری پژوهشگاه صنعت نفت و یک شرکت دانش بنیان ایرانی، نخستین کاتالیست تولید بنزین به عنوان نمونه به این کشور صادرشده و در آینده نزدیک نیز ۲۱ تن کاتالیست صادر خواهد شد.
با توجه به طرح های توسعه ای پالایشگاهی کشور و راه اندازی واحدهای جدید پالایشی نظیر واحدهای گوگردزدایی گازوییل و نفت سفید برای پالایشگاه هایی مانند تهران و تبریز، واحدهای RFCC برای پالایشگاه هایی از جمله شازند، آبادان و اصفهان و واحدهای جدید ایزومریزاسیون برای پالایشگاه هایی مانند تهران، شازند، بندرعباس و اصفهان، مصرف کاتالیست ها در سال های پیش رو افزایش خواهد یافت. حمایت صنعت پالایش نفت در زمینه کسب فناوری تولید کاتالیست های نفتی، سبب دستیابی شرکت های سازنده داخلی به دستاوردهای قابل توجهی شده که می توان به کسب دانش فنی کاتالیست های واحدهای سولفورزدایی از گازوییل، تبدیل کاتالیستی، ایزومریزاسیون و... اشاره کرد. در حالت كلی، فرايندهای مورد استفاده در صنایع پالايشگاهی به چهار دسته عمومی فرايندهای جداسازی، فرايندهای تبدیلی- شكست مولكولی، فرايندهای كاهش گوگرد و فرايندهای ارتقای كيفيت و خواص محصولات تقسيم می شوند. در این فرایندها، پالایشگاه های کشور گام های قابل توجهی برداشته اند. فرایند جداسازی آب و نمک و همه فرایندهای تقطیر اتمسفریک و تقطیر در خلأ از فرایندهای جداسازی به شمار می روند. فرایندهای تبدیلی به منظور تبدیل هیدروکربن های سنگین به سبک تر مورد استفاده قرار می گیرند. در این حالت، هرچه خوراک ورودی به مجتمع پالایشگاهی سنگین تر باشد، نیاز به فرایندهای تبدیلی بیشتر خواهد شد. از فرایندهای تبدیلی می توان به واحدهای کراکینگ (بستر سیال، حرارتی و آیزوماکس) اشاره کرد که برش های سنگین تولیدی در برج تقطیر در اتمسفریک و خلأ را به محصولات سبک و میان تقطیر تبدیل می کند. از مهم ترین واحدهای تبدیلی و به نوعی پیوند دهنده صنعت پالایش و پتروشیمی، می توان به واحدهای کراکینگ بستر سیال FCC اشاره کرد. این واحدها با تولید الفین های سبک (پروپیلن و بوتیلن) و همچنین بنزین، از مهم ترین واحدهای پالایشگاهی جدید به شمار می روند. از دیگر موارد مصرف کاتالیست می توان به واحدهای کاهش میزان گوگرد اشاره کرد. این واحدها برای حذف گوگرد و فلزات سنگین و سایر ترکیبات آلاینده از برش های مختلف تولیدی، به کار می روند. فرایندهای تصفیه هیدروژنی برش های نفتا، نفت سفید و نفت گاز، از مهم ترین واحدهای حذف گوگرد است.
فرایندهای ارتقای کیفیت نیز شامل واحدهای تبدیل کاتالیستی، ایزومریزاسیون و آلکیلاسیون می شود. به اعتقاد کارشناسان، بخش عمده ای از ارزش افزوده ایجاد شده در مجتمع های پالایشی، ناشی از فرایندهای تحت کاتالیستی است. به همین منظور، انتخاب و استفاده کاتالیست مناسب از مهم ترین عوامل ایجاد ارزش افزوده پایدار در این صنعت به شمار می رود. كاتالیست های فرايندی در مجتمع های پالايشگاهی، نقشی بسیار كلیدی دارند؛ زیرا در صورت تأمین نشدن كمی و كیفی آنها، اين مجتمع ها از مدار تولید خارج می شوند.
پتروشیمی ها آرزوی دیرینه صنعت نفت را برآورده کردند
مشعل یکی از بزرگ ترین آرزوهای صنعت نفت، خاموشی مشعل های همیشه روشن و جلوگیری از سوختن ثروت این مرزوبوم بوده است؛ آرزویی که در چند دهه گذشته اقدام هایی برای تحقق آن انجام و برنامه ریزی شد، اما به نتیجه نرسید و کماکان این مشعل های روشن و سوختن ثروت ملی ادامه داشت. در چند سال گذشته موضوع خاموشی مشعل ها به عنوان یکی از محورهای اصلی با همکاری پتروشیمی ها در دستور کار قرار گرفت.
اقدام و تدبیر مهم وزارت نفت این بود که خاموشی مشعل ها و خام سوزی آنها، استفاده از گازهای همراه نفت و کمبود خوراک پتروشیمی ها را به هم گره زد تا پتروشیمی ها به عنوان سرمایه گذار و بهره بردار در این روند پای کار بیایند و منفعتی برد_برد برای آنها و صنعت نفت کشور رقم بخورد و اکنون پس از حدود سه سال پیگیری و اقدام های اجرایی به ثمر نشسته، مشعل های زیادی خاموش شده اند و پتروشیمی های زیادی توانسته اند به خوراک پایدار دسترسی داشته باشند. حالا پتروشیمی ها اعلام کرده اند که در آینده نزدیک جشن خاموشی مشعل ها را می توان برگزار کرد و این یک رویداد با منفعت ملی و در بلندمدت حاصل شده است.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به سرمایه گذاری های صنعت پتروشیمی در جمع آوری گازهای مشعل در کشور گفت: انتظار می رود با همکاری تنگاتنگ شرکت ملی نفت ایران با پتروشیمی ها، شاهد خاموشی همه مشعل های شرق و غرب کارون تا سال آینده باشیم و از سوزاندن ثروت ملی جلوگیری کنیم و جشن خاموشی مشعل ها را بگیریم.وی با اعلام این خبر که براساس برنامه ریزی و همکاری هلدینگ های پتروشیمی، همه گازهای همراه شرق و غرب کارون تا پایان سال آینده جمع آوری می شود، گفت: گام بلند برای تحقق این هدف، بهره برداری از پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس بود که با ورود صنعت پتروشیمی شاهد راه اندازی آن در سال گذشته بودیم که پس از فراورش گازهای همراه در این مجتمع و استفاده از محصول به عنوان خوراک پتروشیمی ها، ارزش افزوده برای کشور ایجاد می شود.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: ان جی ال ۳۱۰۰ نیز پس از سال ها با برنامه ریزی فشرده شرکت ملی صنایع پتروشیمی و با تلاش شرکت سرمایه گذاری اهداف به بهره برداری رسید که روزانه گازهای همراه چند میدان را جمع آوری می کند.مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت هم با تاکید بر اینکه راهبرد حذف مشعل های گازی با جدیت از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حال پیگیری است و امیدواریم در آینده نزدیک جشن خاموشی مشعل های گازی را برگزار کنیم، گفت: همه طرح های پتروشیمی با پیوست های زیست محیطی اجرا می شوند و این شرکت ها همواره در زمینه فعالیت های زیست محیطی پیشرو بوده اند و امسال در برنامه ای زمان بندی شده به سوی محیط زیستی سالم گام برداشته و جشن خاموشی مشعل ها را در این صنعت برگزار خواهیم کرد.
بر اساس این گزارش، شرکت ملی صنایع پتروشیمی متعهد شده است امسال بخشی از مشعل های گازی در واحدهای پتروشیمی را جمع آوری کند و در کنار آن بخش دیگری از مشعل های گازی که خوراک واحدهای پتروشیمی را تأمین می کنند، تا سه سال آینده مهار خواهند شد. بر اساس اعلام این مجموعه تاکنون در مجموع برای خاموشی یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون فوت مکعب از گازهای همراه در شرق و غرب کارون، سرمایه گذاری صورت گرفته که به مرور تا سه سال آینده به نتیجه خواهد رسید. از آنجا که یکی از مشکلات اساسی صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ و سال های پیش رو تأمین خوراک پایدار است، لازم است که همه بخش های اجرایی این صنعت برای تحقق این راهبرد مهم اقدام و سرمایه گذاری کنند؛ البته این برنامه ریزی و سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی، هلدینگ های بزرگ پتروشیمی و شرکت های پتروشیمی خصوصی دیگر در این حوزه به شکل مستقل و مجزا نبوده و شرکت های ملی نفت، گاز، پالایش و پخش فرآورده های نفتی هم در این مسیر همراهی و مساعدت خوبی داشته اند تا پروژه ها به نتیجه مورد نظر در زمانبندی برسند.
به عبارتی وزارت نفت برای تحقق برنامه کلان خود در خاموشی مشعل ها و جلوگیری از خام سوزی سرمایه کشور، اجازه ورود شرکت های پتروشیمی به بخش بالادست صنعت نفت را داده است. اقدامی که یکی از دلایل اصلی آن شرایط اقتصادی و تحریمی کشور و از سوی دیگر ارزآوری و اقدامات سازنده صنعت پتروشیمی بوده که توانسته است اعتماد و توجه صنعت نفت را به خود جلب کند. هم اکنون طرح های جمع آوری گازهای همراه نفت با چهار طرح جمع آوری گازهای غرب و شرق کارون از سوی شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، شرکت هویزه خلیج فارس، ان جی ال ۳۱۰۰ و شرکت پتروشیمی مارون در حال اجراست و تاکنون بخشی از این مشعل ها خاموش شده اند و مابقی در روندی برنامه ریزی شده در ماه های آینده خاموش و گازهای در حال سوختن آنها به پتروشیمی های مختلف سرازیر می شود. طبق برنامه ریزی وزارت نفت، در سال 1401 مقدار جمع آوری روزانه گازهای همراه نفت هشت میلیون مترمکعب بوده که این عدد در 1402 به 12 میلیون مترمکعب رسیده و در 1403 قرار است به 15 میلیون مترمکعب در روز برسد و این روند ادامه خواهد داشت. شاید بتوان گفت یک تجربه و پروژه موفق در حوزه جمع آوری گازهای مشعل، که در ادامه این روند با توان و قدرت بیشتر تاثیر زیادی داشته آغاز پروژه جمع آوری گازهای همراه در شرق و غرب کارون ازسوی پتروپالایشگاه بیدبلند خلیج فارس بوده است. در حال حاضر با به ثمر نشستن این پروژه پس از چند سال تعداد زیادی از مشعل ها خاموش شده اند و هفت مورد از پروژه های «بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل» به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار در نیمه نخست ۱۴۰۳ به بهر برداری می رسند و به این ترتیب ۱۶ مشعل در شرق کارون خاموش و ۲۵۰ میلیون فوت مکعب گاز مشعل به ارزش افزوده تبدیل می شود. در واقع پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس از همان سال 1398 و آغاز به کار رسمی خود به دنبال اجرای این پروژه و تکمیل ظرفیت خود بود و در نتیجه این پروژه چندوجهی که شامل پنج پروژه در زمینه پیش تراکم تزریق گاز، ۱۰ پروژه جمع آوری گازهای مشعل و ۱۲ پروژه بهسازی تأسیسات را در پهنه چند استان آغاز کرد. در نتیجه این پروژه در بلندمدت روزانه ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گاز جمع آوری می شود که ۴۹۰ میلیون فوت مکعب آن مستقیم به پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس می رود و خوراک گاز این پالایشگاه را به روزانه دو میلیارد فوت مکعب می رساند و مازاد آن از طریق پروژه های بهسازی، از سوی مناطق نفت خیز جنوب در اختیار ذی نفعان دیگر قرار می گیرد.محمود امین نژاد، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس اعلام کرد که درمجموع با تکمیل هفت پروژه از طرح «بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل» در نیمه نخست امسال و سه پروژه دیگر تا پایان ۱۴۰۳، حدود ۲۲ مشعل در شرق کارون خاموش و روزانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون فوت مکعب گاز همراه جمع آوری می شود.امین نژاد با اعلام اینکه طرح «بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل» در شرق کارون هم اکنون درمجموع به ۶۵درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است، گفت: پیشرفت این طرح تا پایان سال به ۸۰ درصد خواهد رسید و تا پایان سال ۱۴۰۴ این طرح تکمیل و روزانه ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای مشعل جمع آوری می شوند و وعده صادقه دولت سیزدهم محقق می شود.
چندی قبل علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به هزینه و سرمایه گذاری پنج میلیارد دلاری که وزارت نفت تاکنون برای خاموش کردن مشعل های روشن کرده است، اشاره کرد و گفت: امیدواریم که این رویکرد ادامه دار باشد. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد: سوختن گازهای مشعل در جنوب کشور به نوعی هم هدررفت سرمایه است، از سویی سبب آلودگی هوای آن منطقه می شود؛ ازاین رو خاموش کردن آنها یکی از برنامه های اصلی دولت به شمار می آید و تاکنون هم تا حدودی موفق بوده است. تاکنون حداقل ۵۴ مشعل گازی خاموش و از سیستم خارج شده است و این برنامه ادامه دارد و ما نیز به عنوان سازمان حفاظت محیط زیست به طور کامل به این تصمیم اهتمام داریم و عملکرد وزارت نفت را دنبال می کنیم. بر اساس این گزارش، وعده صادق وزارت نفت در دولت سیزدهم یعنی تحقق هدف جمع آوری گازهای مشعل حالا اتفاق افتاده و در همین دوره سه ساله شاهد رشد ۱۰ برابری در جمع آوری گازهای مشعل در کل کشور بوده ایم. با تحقق این هدف علاوه بر جلوگیری از سوختن سرمایه های ملی، اهداف دیگری هم محقق شده است که از جمله آن می توان به تکمیل زنجیره ارزش پایین دست با تامین خوراک در بالادست، تحکیم برنامه داخلی پتروشیمی ها در بلندمدت با خوراک پایدار، افزایش درآمد ارزی و صادرات محصولات پایین دستی و از همه مهم تر کاهش آلایندگی در مناطق عملیاتی اشاره کرد. بخش مهم اقدام وزارت نفت در خاموشی مشعل ها حذف یکی از نمادهای اشتباه در این صنعت بوده است. سالیان سال بود که مشعل های روشن تبدیل به یکی از اصلی ترین بخش های صنعت نفت شده بود، اما حالا دیگر مشعل خاموش تبدیل به یک ارزش شده است و پتروشیمی ها و شرکت های نفت و گاز و پالایشی به دنبال خاموشی مشعل های خود هستند.
حضور فعال دانشگاه صنعت نفت در نمایشگاه های تخصصی سوریه
مشعل سیاست مهم وزارت نفت طی چند سال اخیر، دیپلماسی فعال با کشورهای مختلف و با توسعه و پیشبرد اهداف سیاسی و اقتصادی کشور بوده است. برنامه ریزی برای حضور فعال در کشورهای همسو و تاثیرگذار در منطقه خاورمیانه، در دستور کار قرار داشته که کشور سوریه، یکی از آنها بوده است. به همین منظور، دانشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از نمایندگان مراکز دانشگاهی فعال صنعت نفت ایران در دو نمایشگاه مهم سوریه حضوری فعال داشته است. نمایشگاه نفت سوریه (سیرپترو) و نمایشگاه اختصاصی آموزش عالی ایران در سوریه، دو رویدادی بودند که در خرداد و تیرماه امسال برگزار شدند و دانشگاه صنعت نفت در آن حضوری فعال داشت. دانشگاه صنعت نفت با همراهی ۱۲ دانشگاه بزرگ و مهم کشور و با حضور حسین اکبری، سفیر ایران در سوریه؛ بسام بشیر ابراهیم، وزیر علوم کشور سوریه و تعدادی از مقام های این کشور در نمایشگاه اختصاصی آموزش عالی ایران در سوریه شرکت داشته است.
دانشگاه صنعت نفت براساس سند راهبردی خود، با فعال سازی دیپلماسی بین المللی، زمینه همکاری های علمی- آموزشی را با کشورهای همسایه و سایر کشورهای دنیا در برنامه میان مدت خود قرار داده است. دو محور اصلی، یعنی جذب دانشجو و ارتباط با صنایع نفت و گاز و پالایش کشور سوریه در این میان دنبال شده که نتایج خوبی را هم در بر داشته است.
سید محمد حسین موسوی، مدیر امور بین الملل دانشگاه صنعت نفت در گفت و گو با خبرنگار «مشعل»، درباره برنامه های جذب دانشجو در ایران گفت: یکی از محورهای اصلی برنامه دانشگاه صنعت نفت در نمایشگاه سوریه، جذب دانشجو و ارتباط با مراکز دانشگاهی و نفتی کشور سوریه بود. در این نمایشگاه، با انتخاب و هماهنگی وزارت علوم، 14 دانشگاه اصلی و برتر کشور شدند و با دانشگاه دمشق مذاکرات و همکاری خوبی انجام و تفاهمنامه و قراردادی برای تبادل دانشجو و استاد امضا شد.
وی افزود: بر اساس این تفاهمنامه، قرار شد دوره های آموزشی برای دانشجویان و تعدادی از کارکنان و کنفرانس های مشترک تخصصی در ایران برگزار شود. همچنین درباره انتشار مقالات علمی و تخصصی در مجلات تخصصی ایران هم توافق شده است.
موسوی با اعلام اینکه علاوه بر دانشگاه صنعت نفت، دانشگاه های فردوسی مشهد، علامه طباطبایی، چمران اهواز، اصفهان، زنجان و نیشابور هم در این رویداد حضور داشتند، گفت: برای نخستین بار است که کشور سوریه اجازه می دهد دانشگاه های خارجی با دانشگاه های داخلی و صنایع خود ارتباط داشته باشند که این موضوع، در پی شرایط مثبت دیپلماتیک و سیاسی بین دو کشور ایران و سوریه حاصل شده است.
وی با بیان اینکه بخش زیادی از صنعت نفت کشور سوریه در اختیار آمریکایی هاست و آنها اجازه ورود متخصصان سوریه به صنایع خودشان را نمی دهند، افزود: کشور سوریه برای مبارزه با آمریکایی ها و مقاومت در مقابل جریان نفوذ، به دنبال توسعه صنایع و آموزش متخصصان خود است. کشف منابع نفت و گاز در سواحل مدیترانه، فرصت های جدید سرمایه گذاری را فراهم کرده که کشور سوریه نمی خواهد این فرصت را از دست بدهد.
مدیر امور بین الملل دانشگاه صنعت نفت افزود: از سوی دیگر بسیاری از متخصصان و دانشجویان این کشور پس از حضور در مراکز آکادمیک و تخصصی کشورهای اروپایی، دیگر به این کشور برنمی گردند؛ اما شرایط ایران فرق دارد و جوی که در ایران و مراکز دانشگاهی آن وجود دارد، به نحوی این جریان مبارزه را حفظ می کند و دانشجویان حتما به کشورشان برمی گردند. به عبارتی هم از نظر تخصصی در سطحی بالا، آموزش می بینند و هم ذهنیتشان درباره کشورشان تغییر نمی کند.
وی ادامه داد: خوشبختانه پیشرفت های ایران در صنعت نفت و دستیابی به دانش فنی و فناوری های مختلف در میان کشورهای محور مقاومت، بخوبی شناخته شده و این کشورها از اینکه می توانند در صنعت نفت و حوزه های تخصصی آن، به کشوری که قدرت خوبی در این عرصه دارد، تکیه کنند، خوشحال هستند.
مدیر امور بین الملل دانشگاه صنعت نفت با اعلام اینکه تلاش شده تا نخستین دانشجوها از مهرماه امسال پذیرش شوند، گفت: تعدادی از دانشجویان نخبه، بورسیه می شوند و مابقی با پرداخت شهریه تحصیل خواهند کرد. با این حال، قصد ما آغاز این روند و ایجاد ارتباط متقابل است.
رضا پیغامی، مدیر روابط عمومی دانشگاه صنعت نفت نیز به عنوان یکی از حاضران در نمایشگاه نفت سوریه (سیرپترو) در گفت و گو با «مشعل» گفت: در این نمایشگاه که شرکت های مختلف بین المللی هم حضور داشتند، جمهوری اسلامی ایران غرفه داشت که شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت در آن میز جداگانه داشتند و دانشگاه صنعت نفت هم در آن فعال بود.
وی گفت: در این پالایشگاه، شرکت های پالایشی از جمله پالایشگاه آبادان حضوری فعال داشتند و توانستند توانمندی ایران را در حوزه پالایش بخوبی معرفی و همزمان نسبت به جذب دانشجویان سوریه هم اقدام کنند.
پیغامی با اعلام اینکه در ایام برگزاری نمایشگاه، بازدیدی از پالایش حمص دمشق هم انجام شد، افزود: مذاکراتی صورت گرفت که درنتیجه آن، توافقنامه ای به امضا رسید تا پالایشگاه آبادان، برنامه بازسازی پالایشگاه حمص دمشق را انجام دهد. همچنین طبق این توافقنامه قرار شد دوره های آموزشی حین خدمت تعدادی از کارکنان این شرکت را پالایشگاه آبادان انجام دهد؛ چرا که بسیاری از سیستم های این مجموعه قدیمی هستند و سال هاست که به روزرسانی نشده و نیاز است کارکنان آن هم آموزش های جدید را دریافت کنند. مدیر روابط عمومی دانشگاه صنعت نفت با اشاره به دیداری که با وزیر نفت سوریه در حاشیه این نمایشگاه انجام شده است، گفت: یکی دیگر از توافق های صورت گرفته این بود که تعدادی از دانشجویان سوریه با همکاری پالایشگاه آبادان در دانشگاه صنعت نفت آبادان یا اهواز تحصیل کنند و 10 نفر از این دانشجویان، بورسیه پالایشگاه نفت آبادان شوند. پیغامی با اشاره به جذابیتی که دانشگاه ها و صنعت نفت ایران برای دانشجویان سوریه دارد، افزود: متاسفانه صنعت نفت سوریه، به دلایل مختلفی از جمله دخالت کشورهای غربی دچار عقب ماندگی شده و هنوز در حوزه های زیرساختی و بنیادی مشکلات زیادی دارند که ابتدا باید این موارد برطرف شود. به همین دلیل، مسئولان صنعت نفت این کشور و مسئولان دانشگاه دمشق، بیشتر از هر چیز مشتاق همکاری دانشگاه ها برای آموزش دانشجویان و کارکنان و انتقال تجربیات ایران هستند.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جانی و مالی جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادثی در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراوانی دربر داشته است؛ از این رو اهميت درس آموزی از حوادث و سوانح در اين صنعت، برای شناسايی مناطق پر ريسک چند برابر می شود. همانطور که می دانید، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام های پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشی از آن نیز باعث بهبود رفتار ايمنی در افراد مستقر در فضای صنعت نفت خواهد شد. با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالی وقايع ناخواسته و... به اقدام های کنترلی که می تواند عواقب ناشی از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخی «درس آموزی از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامی در مسير اطلاع رسانی، فرهنگ سازی، آموزش و در ادامه کاهش حوادث بردارد. در ادامه، درس آموزی از حادثه «انفجار و آتش سوزی مخزن سقف شناور داخلی» در يکی از مناطق عملياتی را می خوانید.
در مخزن سقف شناور داخلی، محتویات مخزن (مایع برش سبک) تخلیه و سقف شناور داخلی روی پایه ها در ارتفاع 1.8 متر از کف مخزن، قرار می گیرد. تخلیه محتویات در فضای زیر سقف شناور ادامه می یابد و مابین سطح مایع و سقف شناور، فضای خالی به وجود می آید که با تبخیر محتویات، بخار برش سبک در این فضا متراکم می شود.
بر اساس دستورالعمل تخلیه و آماده سازی مخزن، در طول عملیات تخلیه باید فشار نیتروژن سیستم گاز پتویی Gas- N2 Blanket مخزن در محدوده 5 تا 10 میلی بار کنترل شود، درحالی که در این مخزن تزریق نیتروژن انجام نمی شده است.
در روز حادثه، سقف ثابت مخزن با وزن حدود 40 تن، همراه با یک انفجار مهیب پرتاب شده و پس از برخورد به مخزن مجاور که آن هم حاوی مایع برش سبک بوده در محوطه دیواره های اطراف مخازن (دایک وال) در فاصله دورتری از مخزن سقوط می کند و محتویات مخزن دچار آتش سوزی می شود. در بررسی حادثه مشخص شد که شروع آتش سوزی به احتمال زیاد ناشی از خود احتراقی سولفید آهن تشکیل شده در فضای داخلی مخزن بوده است. همچنین در بازرسی صورت گرفته قبل از حادثه به مشاهده فاصله دوسانتی متری بین ناحیه نشت بند و دیواره مخزن در طول چهار متر و نشت بخار از این ناحیه و رسوب آنها در بالای سقف شناور اشاره شده بود.
در مخزن سقف ثابت، سیستم گاز خنثی پتویی Gas- N2 Blanket یکی از مهم ترین لایه های پیشگیری از انفجار و حریق داخلی مخزن بوده و باید از ابتدای راه اندازی تا تخلیه کامل و پاکسازی مخزن، در سرویس باشد.
نشت بند سقف شناوری داخلی باید به صورت ادواری بررسی شده و نسبت به تعمیرات لازم یا تعویض آن اقدام شود، به نحوی که از نشت بخار به بالای سقف شناور جلوگیری شود یا به حداقل برسد.
قبل از باز کردن تجهیزات، ظروف و مخازن، احتمال وجود سولفید آهن آتش زا درون آنها بررسی و راهکارهای حذف و خنثی سازی آن مدنظر قرار گیرد.
در خطوط لوله، ظروف و مخازن فرایندی که ترکیبات گوگردی وجود دارد، سولفید آهن آتش زا می تواند به دنبال واکنش زنگ آهن با ترکیبات گوگرددار تشکیل شود. سولفید آهن دارای خاصیت احتراق خودبه خودی بر اثر مجاورت با اکسیژن است و موثرترین روش خنثی سازی سولفید آهن، شست وشو و خیس کردن آن قبل از مواجهه با هواست.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: این شرکت موفق شده است به وسیله دستگاه های تفکیک گر و فراورش سیار MOS و MOT از هدررفت یک میلیون و ۸۰۰هزار بشکه نفت جلوگیری کند و با برداشت این مقدار نفت از آلودگی های محیط زیستی جلوگیری کرده و زمینه برگشت سرمایه ملی را فراهم کند.
غلامرضا کمالی با بیان اینکه عملیات برداشت نفت از طریق دستگاه های تفکیک گر و فراورش سیار، نقش بسیار مهمی در کاهش سوزاندن حجم قابل توجهی از نفت دارد، اعلام کرد: جلوگیری از آلودگی محیط زیست و هدررفتن سرمایه ملی، افزایش تولید و اعمال دقت بیشتر در گرفتن تصمیم برای توسعه میدان ها، شرایط انجام عملیات بهره برداری به موقع از چاه و طراحی تسهیلات فراورش مناسب در میدان های نفتی را فراهم می کند.
وی افزود: سال ۱۴۰۰ تولید نفت با استفاده از دستگاه های تفکیک گر و فراورش سیار ۲۵۸ هزار بشکه بود؛ اما از ابتدای امسال تا پایان تیر ۲۵۷ هزار بشکه نفت بازیافت شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: کارشناسان این شرکت توانستند تعمیر اساسی ۲۱۸ مخزن تحت فشار درون واحدهای عملیاتی و تفکیک گرهای سرچاهی را با موفقیت انجام دهند.
کمالی ادامه داد: 2 هزار و ۲۰۸ مورد تعمیر، تعویض، تنظیم و نصب شیرآلات فرایندی در کنار نصب و تعویض ۶۹۴ مورد صفحه کاهنده خطوط لوله نفت و گاز چاه ها، از اقدام های دیگر این شرکت به شمار می رود.
وی تصریح کرد: در این مدت ۵۲۲ مورد رفع نشت از خطوط لوله نفت، آب و پساب و ۱۲۶ مورد تعویض کوپن های ضدخوردگی به منظور کیفیت تولید انجام شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به تعمیر کلی ۳۷۰ مورد دستگاه تجهیزات فرایندی شامل دستگاه ذخیره خشک کننده و مولد هوا، الکتروموتور، ترانسفورماتور و رله های حفاظتی، تلمبه های نفت، آب صنعتی، آب زائد تزریقی و تزریق مواد شیمیایی، دیزل آتش نشانی و دستگاه توربین گازی اشاره و تصریح کرد: ۵۷۲ مورد تعمیر کلی، ایمن سازی و توپکرانی خطوط لوله نفت و گاز چاه ها و تفکیک گرها از ابتدای سال ۱۴۰۰ تاکنون با موفقیت انجام شده است.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی از تولید ۲۰ میلیون و ۴۱۰ هزار تن محصول پتروشیمی در سه ماه نخست سال۱۴۰۳ خبر داد و گفت: حدود سه میلیون تن از این مقدار در داخل به فروش رفته و سه میلیارد و ۳۹۰ میلیون دلار نیز در این مدت صادرشده است.
احمد مهدوی ابهری روز دوشنبه، 8 مرداد در نشست خبری با بیان اینکه اقتصاد کشور به تحول نیاز دارد، بیان کرد: هر فرد در جایگاه و مسئولیت خود باید برای تحقق این تحول تلاش کند.
وی از تولید ۲۰ میلیون و ۴۱۰ هزار تن محصول پتروشیمی در سه ماه نخست سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: حدود 3 میلیون تن از این مقدار در داخل به فروش رفته و 3 میلیارد و ۳۹۰میلیون دلار نیز در این مدت صادر شده که اگر با همین روند پیش برود، به طور قطع ارزش صادرات محصولات پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ بالاتر از پارسال خواهد شد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با اشاره به اینکه تلاش می شود طرح های پتروشیمی که پیشرفت فیزیکی بالای ۸۰ درصد دارند، امسال راه اندازی شوند، افزود: در این زمینه قرار است بانک مرکزی به طرح هایی که به کمتر از ۵۰ میلیون دلار منابع نیاز دارند، کمک کند، ازاین رو ۱۱ طرح در بانک مرکزی در حال بررسی است تا با تأمین منابع موردنیاز جهش تولید در صنعت پتروشیمی محقق شود.
مهدوی ابهری با بیان اینکه انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی از آبان سال ۱۳۹۸ به دنبال منطقی تر کردن قیمت فروش اوره به جهادکشاورزی و پرداخت مطالبات اوره سازها بوده است، ادامه داد: با پیگیری ها و نشست های بسیار در ریاست جمهوری و جهاد کشاورزی توافقی به دست آمد و مصوب شد که قیمت فروش اوره به جهاد کشاورزی افزایش یابد، ضمن اینکه پرداخت مطالبات اوره سازها نیز در حال پیگیری است.
وی تصریح کرد: از ۲۰ میلیون تن محصول پتروشیمی تولیدی در سه ماه نخست امسال، سه میلیون تن در داخل به فروش رفت، هفت میلیون و ۷۴۰ هزار تن صادر شد و حدود ۱۱ میلیون تن، خوراک بی مجتمعی و درون مجتمعی بوده است.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با تأکید بر لزوم تشکیل تنظیم گری در بخش پتروشیمی گفت: یکی از زیرساخت های لازم برای افزایش مشارکت مردم در صنعت پتروشیمی، تشکیل نهاد رگولاتوری در این صنعت است که سبب جان گرفتن بخش خصوصی می شود.
مهدوی ابهری با اشاره به ناترازی انرژی و اینکه صنایع پتروشیمی خود مصرف کننده گاز هستند، بیان کرد: انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی از ابتدای دولت سیزدهم، موضوع سرمایه گذاری صنعت پتروشیمی را در توسعه میدان های نفتی و گازی برای تأمین خوراک آغاز کرد که به این منظور امسال ۱۰ تفاهمنامه بین وزارت نفت و پتروشیمی ها امضا شد.
وی با بیان اینکه بعضی مشکلات در میدان های مشخص شده وجود داشت که در حال تغییر آنها هستیم، ادامه داد: در این زمینه نشستی برگزار شد تا سرمایه گذاری هشت میلیارد دلاری پتروشیمی ها در میدان های نفت و گاز جذاب شود. این سرمایه گذاری ۲۰۰ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور می افزاید.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
نوع و شیوه سرمایه گذاری پتروشیمی های کشور در پروژه های توسعه ای و کلان صنعت گاز در نشستی با حضور جمعی از مدیران ارشد صنعت گاز و پتروشیمی بررسی شد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به عنوان مجری پروژه های راهبردی صنعت گاز کشور برای اجرای برخی طرح ها مانند ذخیره سازی و هوشمندسازی گاز طبیعی، ناگزیر از جذب سرمایه از منابع غیردولتی است ازاین رو مدیران این شرکت در ادامه تلاش ها به منظور جلب مشارکت سرمایه گذاران بخش خصوصی به سراغ صنعت ارزآور و درآمدزای کشور یعنی پتروشیمی رفتند تا در نشست های کارشناسی، الگوهای کارآمد برای تزریق مالی به ابرپروژه های صنعت گاز را طراحی کنند؛ بویژه آنکه این گروه از سرمایه گذاران، خود تولیدکنندگان بزرگ اوره، آمونیاک و متانول در کشور هستند و ازجمله مصرف کنندگان بزرگ گاز طبیعی به شمار می آیند، بنابراین هرگونه قطعی گاز بویژه در فصل زمستان، اقتصاد آنها را بشدت متأثر می کند، ازاین رو سرمایه گذاری اهالی پتروشیمی در طرح های زیرساختی صنعت گاز می تواند آثار و برکات زیادی برای هر دو قطب مهم اقتصادی کشور به ارمغان بیاورد.
بر این اساس، نوع و شیوه سرمایه گذاری در پروژه های مدنظر بازوی فنی اجرایی صنعت گاز، در نشست مدیران شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، مدیران دیسپچینگ و سرمایه گذاری ملی گاز ایران و مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به مدیران عامل مجتمع های پتروشیمی حاضر در نشست ارائه شد تا ضمن بحث و تبادل نظر درباره ظرفیت های سرمایه گذاری، راهکارهای عملیاتی به منظور کاهش معضل ناترازی انرژی و ممانعت از عدم النفع شرکت های پتروشیمی به دلیل قطع گاز در فصل زمستان بیان شود.
براساس این گزارش، طرح های ذخیره سازی گاز، هوشمندسازی گاز طبیعی و بازیافت انرژی از اگزوز توربین های گازی از پروژه های مهمی بودند که در این نشست، به سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی معرفی و قرار شد الگوهای سرمایه گذاری در نشست های آینده با جزئیات کارشناسی بررسی شوند.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
تعمیرات اساسی یکی از بزرگ ترین مخازن فراورشی برای نمک زدایی در مناطق نفت خیز (مخزن ائتلاف کننده نفت نمکی مارون ۳) در مدیریت تعمیرات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شد.
ماشاءالله فتاحی نیا، مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: مخزن ائتلاف کننده، یکی از بزرگ ترین مخازن فراورشی برای نمک زدایی در مناطق نفت خیز بود که پس از ۱۳ سال مجوز ترخیص و تعمیر اساسی آن صادر و عملیات تعمیرات اساسی این تأسیسات به صورت شبانه روزی انجام شد.
وی ادامه داد: این مخزن در زمینه کاهش نمک مضر مخلوط در نفت بسیار مؤثر است. کارکنان تعمیرات اساسی در گرمای طاقت فرسای جنوب به صورت ۲۴ ساعته و با ایثار، کار تعمیر را انجام دادند.
مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اعلام کرد: تعمیرات اساسی این مخزن طی ۱۰ ماه با استفاده از خدمات پیمانکاری و طبق دستورعمل های صادره از طرف بازرسی فنی شرکت بهره برداری مارون انجام شد.
منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
سخنگوی فرماندهی ارشد پدافند غیرعامل و مدیریت بحران منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، از مهار نشت آمونیاک متعلق به شرکت پتروشیمی هنگام در زمان بارگیری در کشتی خبر داد.
سید محمدباقر یوسف زاده گفت: این اتفاق ساعت ۸ و ۴۵ دقیقه روز (سه شنبه، 9 مرداد) در اسکله شرکت پایانه مخازن پتروشیمی روی داد.
وی با بیان اینکه بلافاصله پس از نشت آمونیاک، گروه های عملیاتی منطقه کنترل را در دست گرفتند، افزود: پس از استقرار نیروهای عملیاتی، اقدام های لازم انجام شد و هم اکنون اوضاع کاملاً در کنترل است و جای هیچ گونه نگرانی نیست.
سخنگوی فرماندهی ارشد پدافند غیرعامل و مدیریت بحران سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس دلیل این حادثه را از سرویس خارج شدن یکی از کمپرسورهای دریافت کننده گاز در کشتی اعلام کرد و گفت: هم اکنون کمپرسور راه اندازی شده و وضعیت تحت کنترل است.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر مرکز راهبری شبکه گاز کشور از فعالیت تمام قد و جهادی کارکنان صنعت نفت برای سوخت رسانی بی وقفه به نیروگاه ها به منظور جلوگیری از خاموشی در کشور خبر داد.
سعید عقلی با اشاره به تأمین پایدار سوخت نیروگاه های کشور در روزهای گرم تابستان با هدف جلوگیری از خاموشی و بی برقی هموطنان گفت: امسال با توجه به وضع خاص آب وهوایی، وجود ۱۰۰درصد رطوبت و دمای بالا بویژه در مناطق جنوبی کشور، بیش از ۹۳درصد سوخت نیروگاه ها و مولدهای برق کشور از گاز طبیعی تأمین می شود.
وی با بیان اینکه طی ۲۴ ساعت گذشته (یکشنبه، 7 مرداد) ۳۰۶میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل شده است، افزود: اکنون به طور میانگین نسبت به پارسال هفت میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب/ لیتر سوخت بیشتر (شامل گاز طبیعی و سوخت مایع) تخصیص داده می شود.
مدیر مرکز راهبری شبکه گاز کشور تأکید کرد: اداره ها و مراکز دولتی در برخی شهرهای کشور در این روزها تعطیل بودند یا ساعت کاری آنها کاهش یافته بود؛ اما این موضوع شامل حال کارکنان عملیاتی صنعت نفت نمی شود و مجموع همکاران ما در شرکت ملی نفت، پالایشگاه های گازی، شرکت انتقال گاز و مجموعه شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی افزون بر انجام تعمیرات اساسی به منظور آمادگی برای روزهای سرد سال، برای تأمین پایدار سوخت نیروگاه ها تلاش می کنند.
عقلی تصریح کرد: همه این کارکنان تمام قد پای کار هستند، هیچ تعطیلی ندارند و بدون کاهش زمان کاری در همه نقاط کشور فعالیت می کنند تا گازرسانی به نیروگاه ها دچار مشکل نشود و مجموع این عملیات به صورت جهادی در حال انجام است.
به گفته وی، همه تلاش کارکنان صنعت نفت، گاز و پالایش و پخش بر این است که هیچ وقفه ای در توزیع انتقال سوخت به وجود نیاید.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی از تخصیص بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد ریال یارانه سوخت با توزیع فراورده های نفتی و گاز مایع در سه ماه نخست امسال در سطح استان خبر داد.
ناصر راشدی با اشاره به پرداخت یارانه سوخت به بخش های مختلف مصرف و سهم آن در سبد خانوار استان گفت: بیشترین مبلغ یارانه سوخت در سه ماهه نخست امسال با ۹۱هزار میلیارد ریال به بنزین اختصاص یافته است. وی افزود: به دلیل گستردگی مصرف نفت گاز در بخش های حمل ونقل، صنعت، کشاورزی و خدمات، یارانه اختصاص یافته به این فراورده نزدیک به ۷۶ هزار میلیارد ریال در مدت زمان یادشده بوده که در رتبه دوم قرار دارد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی تصریح کرد: با توجه به توسعه و بهره مندی روزافزون خانوارهای شهری و روستایی در این منطقه از گاز طبیعی، تعداد خانوارهای مصرف کننده نفت سفید استان به طور خیره کننده ای کاهش یافته، از این رو کمترین یارانه سوخت با ۳۱۹ میلیارد ریال به این فراورده اختصاص داده شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان
معاون فنی عملیاتی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان از اجرای عملیات احداث ساختمان های جدید صدور بارنامه و باسکول شماره ۲ در تأسیسات انبار نفت شهید محمد منتظری خبر داد.
علیرضا سلیمی، هدف از اجرای این پروژه را سرعت بخشی به فرایند صدور بارنامه، کاهش بار ترافیکی، افزایش ضریب ایمنی و ملاحظات پدافند غیرعامل دانست.
وی گفت: این پروژه ابتدا پس از اخذ مجوزهای لازم از مدیریت مهندسی و طرح های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، با نظارت واحد خدمات فنی مهندسی تأسیسات از اوایل اردیبهشت ۱۴۰۳ آغاز شده است.
معاون فنی عملیاتی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان با اشاره به اینکه عملیات دیوارچینی ساختمان صدور بارنامه شرقی، خاکبرداری و پی کنی ساختمان صدور بارنامه غربی و باسکول شماره ۲ در این انبار تکمیل شده است، تصریح کرد: طبق برنامه زمان بندی شده، این پروژه تا پیش از پایان سال ۱۴۰۳ به بهره برداری می رسد.
طراحی این ساختمان به گونه ای است که رانندگان بدون ترک نفتکش، امکان دریافت بارنامه را خواهند داشت.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
مدیر تأمین و توزیع شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به نقش محوری این شرکت و وزارت نفت برای تأمین سوخت نیروگاهی در تابستان گرم و پرمصرف امسال گفت: تحویل سوخت نیروگاهی از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است.
مرتضی عابدینی دراین باره توضیح داد: از ابتدای فروردین ماه تاکنون (پایان روز یکشنبه، 7 مرداد) در مجموع بیش از ۳۰ درصد از فراورده نفتی مایع، تحویل نیروگاه های کشور شده است. وی با اشاره به برگزاری نشست های متعدد هماهنگی و برنامه ریزی برای تأمین سوخت نیروگاهی با شرکت ملی گاز ایران و وزارت نیرو افزود: با توجه به شرایط کنونی و افزایش مصرف برق، با تعامل مثبت با همکاران شرکت ملی گاز ایران، تلاش مجموعه وزارت نفت بر این است که حداکثر مصرف سوخت نیروگاهی از گاز طبیعی تأمین شود تا بتوانیم حجم ذخیره سازی سوخت مایع را در نیروگاه ها افزایش دهیم.
مدیر تأمین و توزیع شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به عملیات فشرده کارکنان این شرکت برای تأمین سوخت کشور در همه بخش ها تأکید کرد: تأمین سوخت نفت گاز و نفت کوره طبق برنامه ابلاغی در حال انجام است.
عابدینی تصریح کرد: در ۱۳۱ روز ابتدایی امسال (اول فروردین تا 7 مرداد)، درمجموع 5 میلیارد و ۹۵۳ میلیون لیتر سوخت مایع تحویل نیروگاه ها شده که این عدد شامل سه میلیارد و ۲۲۳ میلیون لیتر نفت گاز و دو میلیارد و ۷۰۰میلیون لیتر نفت کوره است.
وی بیان کرد: حجم تحویل دو فراورده نفت گاز و نفت کوره به نیروگاه های کشور به صورت میانگین در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۲ (اول فروردین تا 7 مرداد) درمجموع ۳۰درصد رشد نشان می دهد که این موضوع، نیازمند مدیریت مصرف صحیح با توجه به گرمای بی سابقه هوا و لزوم ذخیره سازی سوخت مایع در نیروگاه هاست.
شرکت انتقال گاز ایران
کارشناسان واحد حمل ونقل منطقه دو عملیات انتقال گاز ایران، قطعه ROLLER FAIRLEAD جرثقیل زنبو گن و باکت بیل مکانیکی دماگ H35 را ساختند.
اسدالله مهری، مدیر منطقه دو عملیات انتقال گاز ایران گفت: تأمین قطعات یدکی اصلی تجهیزات و ماشین آلات مربوط به واحد حمل ونقل، به دلیل تحریم و ارزبری قابل توجه، همیشه چالش برانگیز بوده و موضوع آماده سازی تجهیزات را با مشکل مواجه کرده است.
وی افزود: با توجه به استفاده حداکثری از ظرفیت کارشناسان داخلی منطقه، ساخت و تهیه این تجهیزات در دستور کار کارشناسان واحد حمل ونقل قرار گرفت.
مدیر منطقه دو عملیات انتقال گاز ایران اعلام کرد: کارکرد نامناسب ROLLER FAIRLEAD سبب درهم پیچیدگی یا لهیدگی و آسیب جدی به وایر روپ می شد که این موضوع، ازسوی کارشناسان در کوتاه ترین زمان و صرفه جویی ریالی قابل توجه، آماده به کار و در مرکز بهره برداری خطوط لوله نایین استفاده شد.
مهری، درباره ساخت و راه اندازی بیل مکانیکی دماگ H35 نیز گفت: این باگت بیل، به دلیل فرسایش و آسیب دیدگی باید اسقاط می شد که با تغییر در سایز، بهینه سازی در قطعه و صرف هزینه اندک دوباره قابل استفاده شد.
وی با اشاره به مزایای تهیه و ساخت این تجهیزات تصریح کرد: افزون بر صرفه جویی قابل توجه در هزینه های ساخت، جلوگیری از ارزبری، تقویت دانش فنی پروژه در حوزه حمل ونقل و اطمینان از تجهیز ساخته شده، از مهم ترین مزایایی قطعات ساخت داخل است.
گمرک جمهوری اسلامی ایران
رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران با اشاره به رشد 8 درصدی صادرات کشور در چهارماه نخست امسال گفت: با لحاظ کردن ۱۵.۷ میلیارد دلار صادرات نفت، مجموع تجارت خارجی کشور ۵۱ میلیارد دلار است.
محمد رضوانی فر در این باره توضیح داد: از ابتدای امسال تا پایان تیر، ۱۸ میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار کالا وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه پارسال، شش درصد کاهش داشته است. بر این اساس، تراز تجاری کشور بدون نفت یک میلیارد دلار منفی است.
وی تصریح کرد: البته باید توجه داشت که تا تیر امسال ۸۰۰ میلیون دلار شمش طلا وارد شده که با لحاظ ۱۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار صادرات نفت، مجموع تجارت خارجی کشور ۵۱میلیارد دلار است. براین اساس، تراز تجاری با احتساب نفت، ۱۴ میلیارد و ۸۰۰میلیون دلار مثبت است. معاون وزارت امور اقتصاد و دارایی ادامه داد: در این مدت 7میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار محصولات پتروشیمی نیز صادر شده است.
رضوانی فر با اشاره به کشورهای هدف واردات گفت: در چهار ماه نخست امسال کشورهای امارات، چین، ترکیه، آلمان و هند بزرگ ترین مبادی واردات کشور بودند که تاکنون ۷۱ هزار میلیارد تومان درآمد در گمرک وصول شده است.
وی اضافه کرد: در همین مدت ترانزیت نیز ۵۹درصد رشد داشته است.
نگاهی به تاریخچه پرفراز و نشیب آغاز آموزش در صنعت نفت و شکل گیری «دانشکده نفت آبادان»
مشعل: سابقه شکل گیری و ساخت مرکز آموزش عالی «آموزشگاه فنی آبادان» یا همان «دانشکده نفت آبادان» به یک قرارداد و تعهد نفتی انگلیسی ها در همان سال های ابتدایی کشف نفت در ایران برمی گردد. در بند ۱۶ قرارداد ۱۹۳۳ (۱۳۱۲) شرکت نفت ایران و انگلیس تعهد شده بود که این شرکت برای آموزش ایرانیان و تربیت نیروی متخصص اقدام کند و در نتیجه مقدمات ساخت و راه اندازی این آموزشگاه از سال ۱۳۱۵ آغاز شد و تا سال ۱۳۱۸ هم به طول انجامید.
نخستین رئیس مؤسسه فنی آبادان، رضا فلاح بود. این آموزشگاه مهرماه ۱۳۱۸ با چند دانشجو آغاز به کار کرد. دانشجویان و محصلان آموزشگاه، که از بدو ورود به استخدام شرکت نفت ایران و انگلیس درمی آمدند، دوپنجم وقت خود را در آموزشگاه و سه پنجم آن را در پالایشگاه شرکت نفت ایران و انگلیس می گذراندند. در آن ایام، سرجان کدمن، رئیس هیات مدیره شرکت نفت و ادوارد الکینگتون نماینده شرکت نفت ایران و انگلیس در جنوب و سی ال. هاوکر، رئیس آموزش شرکت نفت ایران بودند و بر امور آموزشگاه نظارت می کردند.
برنامه های آموزشی آموزشگاه فنی آبادان توأم با کار بود. محصلان پس از یک سال آموزش مقدماتی تمام وقت و چهار سال آموزش توأم با کار، با درجه کارشناس فنی در رشته های شیمی نفت، مهندسی پالایش، مهندسی مکانیک و مهندسی برق از این آموزشگاه فارغ التحصیل و عهده دار مسئولیت های مختلف، بخصوص در پالایشگاه آبادان می شدند. این دوره ها در زمان فعالیت آموزشگاه به صورت سالانه و بر اساس نیاز پالایشگاه تعریف و اقدام به پذیرش دانشجو در رشته های مختلف می شد.
در سال ۱۳۳۵ با تغییر سیستم آموزشی در صنعت نفت کشور متأثر از قرارداد جدید نفتی موسوم به کنسرسیوم، نام آموزشگاه روی «دانشکده فنی آبادان» (AIT) تغییر یافت و برنامه آموزشی به رشته مهندسی عمومی متمرکز شد و دانشجویان از سال سوم دبیرستان و از طریق امتحان ورودی و مصاحبه، پذیرفته می شدند.
بالاخره در سال ۱۳۴۱ با تغییر برنامه های آموزشی و با تغییر نام دانشکده فنی نفت به دانشکده نفت آبادان، مرکز عالی جدید آغاز به کار کرد. برنامه جدید تحصیلی در رشته مهندسی نفت در گرایش های پالایش، اکتشاف و معدن و همچنین رشته بازرگانی و علوم اداری در گرایش های مدیریت و حسابداری تدوین شد. در این دوره نیز برنامه های آموزشی، شامل تحصیل توأم با کارآموزی بود که به صورت کوارتری انجام می شد و دانشجویان باید نیم سال دوم سال سوم و نیم سال اول سال چهارم تحصیلی خود را در میادین نفتی می گذراندند. دانشجویان در پایان تحصیل با درجه کارشناسی، فارغ التحصیل و عموما در صنعت نفت استخدام می شدند.
از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۹ بنا به نیاز صنعت نفت، برخی رشته ها شروع به تدریس یا از گردونه برنامه های آموزشی این دانشکده خارج شد. با آغاز جنگ تحمیلی، به دلیل اینکه امکان استقرار دانشکده در آبادان غیرممکن بود، ابتدا در سال ۱۳۶۰ دانشکده به گچساران منتقل و سپس به دنبال بازگشایی دانشگاه ها در آذرماه ۱۳۶۱ فعالیت های آموزشی دانشکده پس از یک سال فعالیت در گچساران، به مکان فعلی دانشکده نفت اهواز در منطقه «کوت عبدالله» انتقال داده شد.
در سال ۱۳۶۸، پس از پایان شرایط جنگی در کشور و با صدور مجوز تأسیس دانشگاه صنعت نفت از سوی وزارت فرهنگ و آموزش عالی، همه مؤسسات آموزشی موجود در وزارت نفت، تحت پوشش دانشگاه قرار گرفتند.
برای وزارت نفت نیز این فرصت فراهم شد تا به منظور تحقق اهداف موردنظر صنعت نفت و بر اساس مقررات شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجوز شورای گسترش وزارت فرهنگ و آموزش عالی، ضمن پوشش دادن واحدهای آموزشی موجود در صنعت نفت، اقدام به تأسیس دیگر مراکز علمی، آموزشی و پژوهشی در سطوح مختلف کنند که از آن جمله می توان به تأسیس دانشکده مهندسی شیمی و پتروشیمی شهید تندگویان آبادان در بهمن سال ۱۳۷۰ در محل قبلی دانشکده نفت آبادان و مرکز تحقیقات دانشگاه صنعت نفت در سال ۱۳۷۱ در محل دانشکده نفت اهواز اشاره کرد.
در ادامه، برخی تحولات آموزشی در صنعت نفت و تحولات این مرکز آموزشی را از ابتدا تا امروز مرور می کنیم:
در سال ۱۳۰۳ هـ.ش براساس شورش كارگران هندي در عبادان (آبادان) و مسجدسليمان و با هدف جايگزين كردن كارگران ايرانی به جای آنها، نخستین مدارس فنی در شهرهای اهواز، عبادان، محمره (خرمشهر)، مسجدسليمان، شوشتر و بندر معشور (ماهشهر) تأسيس شد. همچنين در شهر اصفهان، كالج استوارت مموريال برای تربيت دانشجويان مقطع كاردانی و كارشناسی مهندسی نفت تأسيس شد.
از سال ۱۳۰۶ هـ.ش، شركت نفت انگليس و پرشيا با هدف تسريع در فرايند جايگزينی كارگران و مهندسان ايراني به جای هندی ها و ديگر متخصصان خارجی، اعزام جوانان ايرانی به دانشگاه بيرمنگام در رشته مهندسی نفت را آغاز كرد.
بهمن سال ۱۳۱۳ هـ.ش دانشگاه تهران افتتاح و در دانشكده فنی آن رشته مهندسي معدن و مهندسی شیمی با هدف كمک به تأسيسات نفتی جنوب و طرح ايرانی سازی صنعت نفت راه اندازی شد.
اجراي بند ۱۵ و ۱۶ قرارداد ۱۹۳۳؛ تابستان ۱۳۱۵ ه ش توافق شد فرايند اعزام دانشجويان ايراني به بيرمنگام توسعه يابد. همچنين يك آموزشگاه فنی در شهر آبادان با هدف آموزش بيشتر جوانان ايرانی تأسيس شد.
تمهيد مقدمات راه اندازی آموزشگاه فني آبادان؛ در فاصله سال های ۱۳۱۵ تا ۱۳۱۸ هـ.ش. امور مربوط به تأسيس ساختمان های آموزشگاه، خريد تجهيزات آزمايشگاهی و ابزارهای مهندسی، استخدام معلمان و تدوين فرايندهای آموزشی آموزشگاه فنی آبادان به اجرا درآمد.
آموزشگاه فنی بعد از تغيير قرارداد نفت در سال ۱۹۳۳ و با هدف تربيت و واگذاری امور به كارشناسان ايرانی در مهر سال ۱۳۱۸ و با رياست رضا فلاح ، نخستین دكتر مهندسی نفت از دانشگاه بيرمنگام، كار خود را آغاز كرد.
تابستان سال ۱۳۱۸ طی چند فراخوان سراسری در روزنامه اطلاعات، ديپلمه های دبيرستان های سراسر كشور از طريق دفاتر نمايندگی شركت نفت ایران و انگلیس در شهرهای بزرگ، در تهران و شیراز گردهم آمدند تا در آزمون ورودی آموزشگاه شركت و در صورت پذيرفته شدن، از مهرماه تحصيل خود را در آبادان آغاز كنند.
فارغ التحصیلان مهندسی آموزشگاه از لحظه فارغ التحصیلی به مقام كارمند ارشد ارتقا می يافتند.
شهريور سال ۱۳۳۰، پس از يک دوره مذاكره و عدم توافق فی مابين، نفت ايران از سوی انگليس تحريم شد و ارتباطات علمی و تحصيلي با دانشگاه بيرمنگام قطع شد. متعاقب آن مصدق با تمدید نکردن جواز حضور نیروهای انگلیسی، خواهان خروج انگليسی ها از ايران شد. به این ترتیب، استادان انگليسی آموزشگاه نيز از ايران خارج شدند. با اين همه، براساس نياز شركت نفت ايران، فارغ التحصيلان آموزشگاه فنی آبادان، دانشگاه بیرمنگام و دانشگاه تهران، به كمک دولت شتافتند و صنعت نفت را مديريت كردند. بسياری از آنها ذيل مشوق های جديد دولت، به استخدام شركت ملی نفت ایران درآمدند.
متعاقب خروج استادان انگليسی آموزشگاه، شركت ملی نفت از فارغ التحصيلان بيرمنگامی شاغل در صنعت نفت برای تدريس در آموزشگاه دعوت به همكاری كرد. با تعطيلی پالايشگاه، اين استادان در همكاری با ديگر استادكاران ايرانی و دانشجويان آموزشگاه، بخش روغن پالايشگاه آبادان را به منظور اثبات توانايی دولت ايران در گرداندن امور صنعت نفت همزمان با سفر مصدق به شوراي امنيت در نيويورک راه اندازی كردند.
يک سال و دو ماه پس از كودتای مرداد سال ۱۳۳۲، بین دولت ایران و کنسرسیومی از شرکت های نفتی بین المللی (هشت شركت) قرارداد تسهيم ۵۰ به ۵۰ برای بهره برداری از منابع نفتی ایران بسته و مقرر شد آموزشگاه فنی آبادان نيز ذيل ماده ۱۷ قرارداد كنسرسيوم به شركت ملي نفت ايران بخش عمليات غيرصنعتی سپرده و نيروهای تربيت شده آن آموزشگاه در اختيار كنسرسيوم قرار داده شود.
از سال ۱۳۴۱ حسب انتقال اداره عملیات غیرصنعتی از کنسرسیوم به شرکت ملی نفت ایران در اواخر دهه ۳۰ و برنامه ایرانی ها برای مدیریت دانشکده از سوی این اداره از مجموعه شرکت ملی نفت ایران و 9 کنسرسیوم و همچنین بروز اختلافاتی متعدد با نمایندگان کالج لافایته در دانشکده، تغییراتی در برنامه دانشکده اعمال که از سال ۱۳۴۱ اجرایی شد. با تصويب این تغییرات در شورای عالی آموزش و فرهنگ، دانشكده فنی نفت و دانشکده فنی آبادان به دانشكده نفت آبادان تغییر نام داد؛ اما عبارت اختصاری AIT همچنان برای این دانشکده باقی ماند. به این ترتیب دانشکده جدید با برنامه ای متفاوت، كار خود را از تابستان سال ۱۳۴۱ رسماً آغاز كرد. اين آغاز، درواقع پايانی بر دوره انتقالی بود.
دانشجويان دهه ۴۰ باید سالانه ۱۹۵۰ تومان به عنوان شهريه تحصيلی پرداخت می كردند. بخشی از اين مبلغ با انجام كار دانشجويی به ارزش ماهی ۲۰۰ تومان قابل پرداخت بود. همچنين دانشجويان ممتاز می توانستند از ۱۰۰ درصد بخشش شهريه برخوردار شوند. دانشجويان منتخب با وضعيت خوب نيز از بخشش ۵۰ درصدي و دانشجويان مقبول از بخششی معادل یک چهارم شهريه برخوردار می شدند.
با تشديد فعاليت های انقلابی در گروه های مخالف استبدادی از جمله اسلام گرايان و چپ ها، تحركات ضدحكومتي از سوی دانشجويان دانشكده، بخصوص اعضای انجمن اسلامی دانشجويان با محوريت شهيد محمدجواد تندگويان و دوستان وی شدت گرفت. در اعتراض سراسری تابستان ۱۳۵۷ نيز دانشجويان دانشكده نفت آبادان همراه با ديگر کارکنان صنعت نفت به پيام امام خمينی(ره) بر اعتصاب سراسری پاسخ گفتند.
پس از پیروزی انقلاب بهمن سال ۱۳۵۷ و تشدید مبارزات مسلحانه در دانشگاه ها، در بهار ۱۳۵۹ با هدف پيراستن مراكز آموزش عالی از فعاليت های سياسی، بخصوص فعاليت گروه های چپ با فرمان امام خمينی(ره)، دانشگاه ها تعطیل و برنامه انقلاب فرهنگی آغاز شد.
۳۱ شهريور سال ۱۳۵۹ عراق به مرزهای غربی ايران حمله کرد و شهرهای آبادان و خرمشهر مورد سنگين ترين حملات هوايی و زمينی قرار گرفت.
کادرفنی و بازیکنان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان خواستار حل مشکلات مالی این باشگاه شدند.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در پایان لیگ بیست و سوم پس از هشت فصل حضور در لیگ برتر، به دسته اول فوتبال کشور سقوط کرد. نفتی ها در سال های گذشته براساس قانون، نمی توانستند از کمک های وزارت نفت بهره مند شوند و همواره با مشکلات عدیده مالی در چند سال گذشته روبه رو بودند و سرانجام همین دغدغه های مالی باعث شد تنها دلخوشی مردم این شهر از بین برود.
با سقوط صنعت نفت به لیگ دسته اول، وزارت نفت از این پس برای کمک و حمایت مالی از تیم فوتبال صنعت نفت منع قانونی ندارد و می تواند از محل مسئولیت های اجتماعی به این تیم کمک کند اما مشکل اینجاست که پنجره نقل و انتقالاتی این باشگاه بسته است. آنها از سوی فیفا هم با این موضوع مواجه اند و این در شرایطی است که با حدود ۲۰۰ میلیارد ریال پنجره باز می شود؛ البته اگر موانع قانونی برطرف شود و عزمی برای این کار وجود داشته باشد. در واقع این اتفاقات سبب شده نقل و انتقالات در صنعت نفت عملا صورت نگیرد و کار قفل شود. به همین دلیل کادرفنی و بازیکنان صنعت نفت از مسئولان مربوطه خواسته اند تا با رفع موانع قانونی و حل مشکلات موجود، اعم از پنجره بسته نقل و انتقالات، شرایط ثبت قرارداد بازیکنان جدید فراهم شود. همچنین فراز کمالوند، سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در گفت و گویی اعلام کرد: برای باز شدن پنجره نقل و انتقالات باشگاه نیاز به ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار است و با توجه به منابع محدود مالی تامین این هزینه برای ما امکان پذیر نیست. از مسئولان وزارت نفت، سازمان منطقه آزاد اروند، سه نماینده مردم آبادان در مجلس، فرماندار و استاندار خوزستان تقاضا داریم تا دیر نشده به داد تیم صنعت نفت برسند.
وی ادامه داد: اگر نتوانیم با پرداخت بدهی ها پنجره نقل و انتقالات را باز کنیم، با قوانین فیفا صنعت نفت در آستانه انحلال قرار خواهد گرفت. فیفا با هیچ تیمی شوخی ندارد و این مساله را با ریش سفیدی نمی توان برطرف کرد و باید در کمترین زمان ممکن ۲۰۰ میلیارد ریال را تامین و به حساب طلبکاران واریز کنیم. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان همه چیز مردم این شهر است و مردم با این تیم نفس می کشند و زندگی می کنند و باید مسئولان راهی برای نجات این تیم پیدا کنند. اگر به داد این تیم نرسند، سرنوشتی که تیم نفت تهران به آن دچار شد، برای تیم صنعت نفت آبادان هم تکرار خواهد شد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان که یکی از تیم های سقوط کننده از لیگ برتر بود، این فصل را باید در مسابقات لیگ دسته اول کشور حضور یابد.
جواد فرامرزی از کارکنان شرکت گاز استان کرمانشاه به اردوی تیم ملی کشتی پیشکسوتان راه یافت.
امید سماقیف، مسئول امور ورزش شرکت گاز استان کرمانشاه اعلام کرد: جواد فرامرزی، رئیس اداره گاز منطقه سه شهرستان کرمانشاه به اردوی تیم ملی پیشکسوتان راه یافت. او در مسابقات انتخابی تیم ملی پیشکسوتان برای اعزام به کشور کرواسی توانست به مقام دوم دست یابد. اردوی تیم ملی بزودی برگزار و نفرات اعزامی به مسابقات از بین اعضای حاضر در اردو انتخاب خواهند شد.
مسابقات انتخابی سراسری فرهنگی - ورزشی دختران 17 سال و پایین تر صنعت پتروشیمی کشور به میزبانی شرکت پتروشیمی شازند در شهر مهاجران در چهار رشته ورزشی بدمینتون، والیبال، شطرنج و تنیس روی میز برگزار شد. در این دوره از مسابقات 150 ورزشکار از هفت شرکت پتروشیمی فن آوران، جم، تبریز، امیرکبیر، رازی، شازند و منطقه ویژه سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر حضور داشتند.با توجه به اینکه در رشته های بسکتبال و ژیمناستیک تنها متقاضیان این رشته ورزشی به ترتیب پتروشیمی شازند و سازمان منطقه ویژه سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر بودند، این دو شرکت به عنوان نمایندگان صنعت پتروشیمی به المپیاد وزارت نفت معرفی خواهند شد.
بدمینتون
مقام اول: پتروشیمی فن آوران
مقام دوم: پتروشیمی جم
مقام سوم: پتروشیمی تبریز
والیبال
مقام اول: شرکت پتروشیمی تبریز
مقام دوم: شرکت پتروشیمی امیرکبیر
مقام سوم: شرکت پتروشیمی جم
شطرنج
مقام اول: پتروشیمی رازی
مقام دوم: پتروشیمی شازند
مقام سوم: پتروشیمی امیرکبیر
تنیس روی میز
مقام اول: پتروشیمی رازی
مقام دوم: پتروشیمی منطقه ویژه سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر
مقام سوم: پتروشیمی فن آوران
تیم دارت پتروشیمی امیرکبیر ماهشهر به مسابقات لیگ دارت کارگران کشور اعزام شد.سومین دوره مسابقات لیگ دارت کارگران کشور گرامیداشت شهدای خدمت در شهرستان تبریز استان آذربایجان شرقی برگزار می شود که تیم پتروشیمی امیرکبیر به عنوان نماینده استان خوزستان در این دوره حضورخواهد داشت. برای دومین دوره است که تیم امیرکبیر در این مسابقات حضور خواهد داشت.این تیم متشکل از بازیکنانی به نام های میثم هاشمی، ولی اله صیدالی، انور سالبی، عباس نبی زاده و حسام سالمی به مربیگری اسماعیل خاکسار و سرپرستی احسان قنواتی پا به رقابت های لیگ دارت می گذارد.
گامر دیلانچیان، سرمربی تیم ملی هدایت تیم شنای نفت تهران را برعهده گرفت.
به منظور ارتقا و توسعه کیفی ورزش شنا در سطح شرکت ملی نفت ایران پس از برگزاری چندین جلسه با سرمربی تیم ملی شنا، گامر دیلانچیان هدایت تیم شنا نفت تهران را به عهده گرفت. طبق توافقاتی که میان سرمربی تیم ملی شنا و امورورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت تهران به عمل آمد، مقرر شد که دیلانچیان به غیر از هدایت تیم نفت تهران در حوزه های دیگر هم تجربه و دانش خود را در اختیار ورزش نفت قرار دهد. بر همین اساس و استماع برنامه های او، قرارداد همکاری امور ورزش شرکت ملی نفت ایران با این سرمربی منعقد شد.
اهم برنامه های دیلانچیان در ورزش شرکت ملی نفت بدین شرح است:
برگزاری دوره های دانش افزایی مربیان فعال در سطح شرکت ملی نفت
حضور در المپیاد فرزندان و انتخاب افراد مستعد جهت پرورش و توسعه ورزش شنا
راه اندازی پایگاه های قهرمانی برای فرزندان صنعت نفت در شهرهای اهواز، تهران، شیراز، مشهد و اصفهان
برگزاری اردوهای تمرینی متمرکز نفرات برتر پایگاه های قهرمانی به منظور بررسی روند پیشرفت و ارائه برنامه های تمرینی متناسب با روند پیشرفت افراد
راهبری فنی تیم شنا باشگاه نفت تهران
تیم پالایش نفت آبادان قهرمان لیگ برتراسکواش کشور شد.دور سوم و پایانی مسابقات لیگ برتر اسکواش آقایان باشگاه های کشور در تهران پیگیری شد که تیم پالایش نفت آبادان در آخرین بازی خود با نتیجه ۲ بر یک تیم ملوان تهران را شکست داد. شاگردان داریوش شیرانی با کسب این پیروزی با ۲۷ امتیاز عنوان قهرمانی مسابقات لیگ برتر اسکواش باشگاه های کشور را از آن خود کردند. تیم های اراک اسکواش و ملوان تهران در سکوی دوم و سوم ایستادند. تیم مناطق نفتخیزجنوب، دیگر نماینده استان دراین رقابت ها مقام پنجم را کسب کرد؛ تیم پالایش نفت آبادان درفصل گذشته مسابقات لیگ برتر اسکواش آقایان باشگاه های کشور نیز قهرمان شده بود.
سرپرست تیم بدمینتون بانوان از حضور در لیگ دسته 2 می گوید:
مشعل: تیم بدمینتون بانوان شرکت ملی نفت ایران که موفق شده بود مقتدرانه از لیگ استان تهران به لیگ دسته دوم باشگاه های ایران صعود کند به بهترین شکل خود را برای حضور در مسابقات قهرمانی کشور آماده کرده است. تیم بدمینتون بانوان شرکت ملی نفت ایران از فروردین ۱۴۰۳ با برگزاری چندین اردوی تدارکاتی طی چهار ماه گذشته، خود را برای حضوری مقتدرانه در لیگ دسته دو کشور آماده کرده است. سیمین مهدوی، سرمربی؛ سمانه نادری، مربی و زهرا قویدل، سرپرست و دبیر هیات و پریزاد زرین کیا به عنوان تدارکارت و پشتیبانی، تیم بدمینتون شرکت ملی نفت ایران را همراهی می کنند.
خوشبختانه تیم بدمینتون بانوان شرکت ملی نفت ایران تا امروز در مسابقات لیگ دسته دوم باشگاه های ایران، پرقدرت ظاهر شده و توانسته است از میان 9 تیم گروه الف به همراه نمایندگان گروه ب به مرحله بعد صعود کند که به زودی این چهار تیم باقی مانده با یکدیگر مسابقه می دهند تا قهرمان این دوره از لیگ دسته دو بدمینتون کشوری به لیگ دسته یک راه پیدا کند.
با زهرا قویدل، سرپرست و دبیر هیات بدمینتون شرکت ملی نفت ایران درباره موفقیت این تیم برای ورود به لیگ دسته دو بدمینتون بانوان کشور گفت و گو کردیم که مشروح آن را می خوانید.
با توجه به اینکه این نخستین تجربه شکل گیری تیم بدمینتون بانوان شرکت ملی نفت به شمار می آید، درباره ورود به این ورزش به عنوان ایجاد یک تیم حرفه ای بگویید.
یکی از مهم ترین دلایلی که تصمیم گرفته شد تا تیم بدمینتون بانوان شرکت ملی نفت ایران تشکیل شود، اهمیت توسعه ورزش بانوان است که این شرکت در سال های جاری توجهی ویژه به آن داشته است. از سال 1401 هیات بدمینتون شرکت ملی نفت ایران اقدام به استعدادیابی در زمینه رشته بدمینتون بانوان کرد که این مساله رده های سنی مختلفی را تحت پوشش قرار می داد؛ به همین منظور شرکت ملی نفت ایران مسابقات داخلی بدمینتون را برگزار کرده تا از طریق آن بتواند شرایط را برای استعدادیابی میان همکاران و فرزندان آنان فراهم کند. در طول این مسابقات نزدیک به پنج بازیکن مستعد در رشته بدمینتون شناسایی شده و در نهایت با شکل گیری تیم بدمینتون بانوان، شرکت ملی نفت ایران در مسابقات استانی تهران حضور پیدا کرد.
تیم بدمینتون بانوان شرکت ملی نفت ایران با وجود اینکه نخستین تجربه خود را در مسابقات استانی تهران پشت سر می گذاشت، اما توانست از میان 26 تیم حاضر در این مسابقات جزو چهار تیم برتر شود و به لیگ دسته دو کشوری بدمینتون راه یابد که این خود نتیجه و تجربه بسیار قابل توجهی برای ما به شمار می رفت.
تیم بدمینتون شرکت ملی نفت مسابقات لیگ دسته دو را پشت سر می گذارد، از نظر شما چه اندازه امکان صعود تیم به لیگ دسته یک وجود دارد؟
درحال حاضر مسابقات لیگ دسته دو بدمینتون کشور در شهرستان محلات آغاز شده و در نهایت در صورت موفقیت، تیم بدمینتون شرکت ملی نفت ایران می تواند به لیگ دسته یک راه پیدا کند و امیدوارم این اتفاق رخ دهد تا تیم ما بتواند در لیگ دسته یک حضور پیدا کند که البته تا اینجای کار توانسته ایم با تلاش بازیکنان خود به مرحله نهایی صعود کنیم.
در واقع هنگام استعدادیابی برای تشکیل تیم بدمینتون بانوان شرکت ملی نفت ایران رده های مختلف سنی شامل 7تا 18 سال، 18 تا 25 سال و 26 سال بالاتر را مد نظر قرار دادیم؛ به همین دلیل در حال حاضر در این تیم هم فرزندان شرکتی و هم کارکنان شرکت در رده های مختلف سنی حضور دارند؛ به گونه ای که ما همکار 39 ساله و فرزند 17 ساله نیز در این تیم داریم و با حضور آنها در این مسابقات شرکت کرده ایم. اعضای تیم در حال حاضر هفت نفر هستند که در رده های سنی مختلف شامل رده های سنی نونهالان و نوجوانان و بزرگسالان مسابقه می دهند که از جمله آنها می توان به سمیرا بداقی، مهدیسا تمیمی، حنان کبیری، هاجر کبیری، گلناز کلهری، سارینا رحیمی و دینا رضایت اشاره کرد.
نباید فراموش کرد که این نخستین بار است که شرکت ملی نفت ایران تیم بدمینتون بانوان را تشکیل می دهد؛ به همین دلیل تلاش کرده است تا بهترین شرایط و امکانات را برای تمرین این تیم فراهم کند. دو مربی برای تیم و شکل گیری آن در نظر گرفته شد؛ به گونه ای که مربی اول در جهت استعدادیابی عمل کرده و تمرینات عمومی را در سطح پایه انجام می دهد و در صورتی که استعداد مناسبی را پیدا کند، آن را به مربی دوم که مربی تمرینی تیم یعنی خانم نادری از مربیان برتر فدراسیون بدمینتون است معرفی کرده تا تحت آموزش و تمرین گیرند؛ درحال حاضر نیز این تیم در سالن فدراسیون بدمینتون تمرین می کند. خوشبختانه این تیم تمرینات لازم را دارد و با تمام قوا در مسابقات لیگ دسته دو شرکت و حتما به مرحله بعدی این لیگ راه پیدا می کند.
حتما همینطور است؛ به زودی اطلاعیه ای برای جذب استعدادهای تازه در رشته بدمینتون منتشر خواهیم کرد. همچنین مسابقات انتخابی در ماه جاری در سالن شهید زرگر برگزار می شود تا از این طریق نیز بتوانیم استعدادهای جدید را جذب کنیم.
برای شکل گیری تیم بدمینتون درصد شرکتی را لحاظ کرده ایم که این به آن معناست که 25 درصد از اعضای تیم شرکتی هستند؛ البته از بازیکنان غیرنفتی نیز برای شکل گیری این تیم استفاده کرده ایم. ما در تلاش هستیم تا تیم بدمینتون بانوان در شرایطی قرار گیرد که بتواند در لیگ های مختلف حضور پیدا کند و موفقیت های قابل توجهی را در این زمینه به دست آورد، ضمن آنکه به احتمال زیاد برای قدرت بیشتر تیم از بازیکنان حرفه ای تر نیز استفاده می کنیم. نباید فراموش کرد که بدمینتون ورزشی است که در محیط های مختلف از جمله پارک، خیابان و هرجای دیگری قابل اجراست و به راحتی می توان این ورزش را ادامه داد، به خصوص اینکه با درگیر کردن تمام بدن هنگام بازی می تواند به سلامت جسمی فرد کمک کند. این ورزش را حتی می توان در کنار خانواده به راحتی انجام داد. در واقع برنامه توسعه ورزش بدمینتون میان کارکنان، بازنشستگان و خانواده های آنان همچنان دنبال می شود و مربیان ما در باشگاه شماره 2 و شهید زرگر در خدمت کارکنان و خانواده های آنان هستند و تلاش می کنند تا این ورزش را به خوبی آموزش دهند.
خوشبختانه باشگاه شماره 2 و باشگاه شهید زرگر زمین مناسبی برای تمرین بدمینتون دارد و تلاش خواهیم کرد تا سانس های بیشتری را در این باشگاه ها در اختیار همکاران قرار دهیم. البته این را هم یادآور شوم که سه روز در هفته در باشگاه شمار 2 و سه روز در هفته نیز باشگاه شهید زرگر سانس های مناسبی برای علاقه مندان به این ورزش در نظر گرفته شده که می توانند با ثبت نام در این رشته از این خدمات به خوبی استفاده کنند.
در پایان از هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران که فرصت شکل گیری و توسعه این ورزش را در میان بانوان فراهم کرد، تشکر می کنم؛ با همکاری های او توانستیم یک تیم قدرتمند را به مسابقات حرفه ای کشور معرفی کنیم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات