حفاری های آسیب ناپذیر

ابوذر شریفی، مدیر عامل شرکت مهندسی و توسعه نفت در این گفت وگو با یادآوری این موضوع که طبق مصوبه شورای اقتصاد، یک درصد از هزینه سرمایه ای میدان نفتی سهراب به ایفای مسئولیت اجتماعی اختصاص می یابد و این درصد متناسب با پیشرفت پروژه پرداخت می شود، تأکید کرد: با توجه به موقعیت خاص این میدان در تالاب هورالعظیم، حفاری چاه های این میدان طوری طراحی شده است که کمترین آسیب به محیط زیست وارد شود و ما در عمل وارد حوضچه یک تالاب نخواهیم شد.

وی در ادامه این گفت و گو به روند تولید نفت در غرب کارون و مقایسه این روند در سه سال اخیر با سال های پیش از آن پرداخت و گفت: در آبان ماه ۱۴۰۰ که این سمت را تحویل گرفتیم، واحد فرآورش مرکزی میدان آزادگان جنوبی (CTEP)، یک زمین مسطح و بایر بود که با تلاش و همت همکاران، پیشرفت فیزیکی این مجموعه به حدود ۷۰درصد رسید و امیدواریم تا شهریور سال آینده به ظرفیت بهره برداری کامل فرآورش نفت خام برسد، اما ساخت و نصب کمپرسور واحد گازی این طرح که به شرکت توربو کمپرسور نفت (اوتی سی) واگذار شده است تا پایان ۱۴۰۴ تکمیل خواهد شد.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت با یادآوری اینکه در سال ۹۲ قرارداد توسعه میدان آزادگان با شرکت چینی سی ان پی سی بسته شده بود، درباره چرایی تأخیر در روند اجرا و بهره برداری از واحد فرآورش مرکزی آزادگان جنوبی هم اظهار کرد: تغییرات دولت ها و مدیران پروژه و نوسان قیمت ها، اجرا و بهره برداری از واحد فرآورش مرکزی آزادگان جنوبی را با تأخیر روبه رو کرد، اما با همت کارکنان شرکت متن و انجام اقدام های جایگزین بخصوص پرداخت علی الحساب ها، اجازه ندادیم تولید نفت متوقف شود و کار به اینجا رسیده که می توان تاریخ نهایی بهره برداری را هم اعلام کرد.

شریفی تصریح کرد: در سال های پیش، حدود ۱۵ قرارداد بلاتکلیف داشتیم که پس از برگزاری نشست های مشترک با پتروپارس به این نتیجه رسیدیم که با اتکا به توان مدیریتی شرکت متن کار را جلو ببریم و در بازه ای کوتاه مشکلات فنی، قراردادی، مالی و مالیاتی این قراردادهای سنواتی را حل وفصل کردیم.

 افزایش تولید ۷۰ هزار بشکه ای در آزادگان جنوبی

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت در ادامه این گفت و گو، از ورود ۶۷ حلقه چاه در میدان مشترک آزادگان جنوبی به مدار تولید در این سه سال خبر داد و گفت: پیش از این تولید نفت این میدان ۸۰ هزار بشکه بود که با عملیاتی شدن این تعداد چاه، ظرفیت تولید روزانه به ۷۰ هزار بشکه افزایش یافت و در مجموع به ۱۴۰ هزار بشکه در روز رسیده است.

به گفته شریفی، در این بازه زمانی، ۴۸ کیلومتر خط نفت صادراتی واحد فرآورش مرکزی میدان آزادگان جنوبی به تلمبه خانه خریداری و ۱۳ کیلومتر خط لوله انتقال گاز ۲۴ اینچ از این واحد فرآورش به کارخانه ان جی ال نیز اجرایی شد.

راه اندازی ۱۲ دکل حفاری

وی یادآور شد: پیش از این از ۱۰ شبکه جمع آوری نفت (منیفولد) تنها دو منیفولد تکمیل شده بود که در این مدت هفت شبکه جدید در میدان آزادگان جنوبی تکمیل شده است.

شریفی درباره تعداد دکل های حفاری موجود در این میدان هم توضیح داد: در سال ۱۴۰۰ پنج دکل حفاری در این میدان وجود داشت که تنها دو تا از آنها فعال و آماده به کار بود، اما در حال حاضر به ۱۲ دکل فعال رسیده است. ضمن اینکه در سال ۱۴۰۱، ۲۸ حلقه چاه جدید به عنوان یک رکورد در این میدان حفاری شد. هم اکنون نیز از ۲۰۶ حلقه چاه این میدان، ۲۰۲ حلقه حفر شده، یک حلقه چاه حفاری نشده، سه حلقه چاه در حال حفاری است که با تکمیل این فعالیت ها، پرونده حفاری چاه های این میدان بسته می شود.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت افزود: بهره برداری از دو واحد تفکیک گر شمالی و جنوبی میدان (GOSP) هریک به ظرفیت ۱۶۰ هزار بشکه هم در این مدت انجام شد که با انجام آنها و با توجه به تولید تجمعی این میدان مشترک، تاکنون حدود ۲۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار درآمد از محل فروش نفت این میدان برای کشور ایجاد شده است.

راه اندازی تأسیسات و تعیین تکلیف پمپ های درون چاهی به برق رسانی به چاه ها در گستره میدان هم از دیگر اقدام هایی است که شریفی به آن اشاره و تصریح کرد: همچنین ساخت ۵۰ پمپ درون چاهی به سازندگان داخلی سپرده شده است.

وی بیان کرد: در میدان آزادگان جنوبی با توجه به ماهیت سنگ و سیال مخزن، کاهش طبیعی تولید داریم و برای نگهداشت تولید، نیازمند استفاده از روش های فرازآوری مصنوعی هستیم. برای نمونه، در میدان آزادگان شمالی برای تولید نفت از مخزن سروک، شرکت های چینی از روش فرازآوری مصنوعی (Gas lift) استفاده کردند و برای چاه های میدان آزادگان جنوبی، راندن پمپ های درون چاهی در دستور کار قرار دارد.

فناوری موجود برای توسعه اولیه این میدان مناسب است

مدیرعامل شرکت متن در خصوص برنامه آتی توسعه میدان های آزادگان شمالی و جنوبی گفت: قرارداد طرح توسعه یکپارچه میدان مشترک آزادگان با کنسرسیومی متشکل از دو شرکت اکتشاف و تولید، شش بانک و صندوق توسعه ملی به عنوان سرمایه گذار امضا شده و هم اکنون برای تصویب و اخذ مجوز شورای اقتصاد به سازمان برنامه وبودجه ارسال شده است. شریفی با اشاره به فعالیت های انجام شده در میدان مشترک آزادگان افزود: فناوری موجود در کشور برای توسعه اولیه این میدان مناسب است و امیدواریم به مرور زمان در فازهای آتی دسترسی به فناوری هایی نظیر شکافت هیدرولیک، تزریق آب و... نیز مهیا شود. همچنین با وجود استقبال از جذب سرمایه و فناوری شرکت های خارجی، برای توسعه این میدان مشترک منتظر ورود شرکت های خارجی نیستیم و با توانمندی شرکت های داخلی و سرمایه بانک ها و صندوق توسعه ملی می توانیم توسعه میدان را ادامه دهیم.

وی یادآور شد: مقدار جذب سرمایه مستقیم (هزینه کرد واقعی) از سوی شرکت متن در طرح های توسعه ای حدود یک میلیارد دلار و ۱۱ هزار میلیارد تومان و در قالب الگوی تازه قراردادهای نفت ایران حدود ۵۰۰میلیون دلار بوده است.