استقبال بازارهای جهانی از محصولات ایرانی
جدال با گرما خواسته های کارکنان در حوزه حذف سقف حقوق
حضور ایران در جایگاه هفدهم جهان
باکپر؛ مبارزهای تمامعیار با قاچاق سرمایه ملی
بازی برد - برد پتروشیمی و دولت
بهرهبرداری خط انتقال نفت میدان ابوذر به جزیره خارگ
بازنشستگی و آغاز فصلی جدید از فعالیت
معرفی نمایندگان پتروشیمی برای حضور در المپیاد وزارت نفت
ایران و 8 مدال در المپیک پاریس
فرصت های جدید سرمایه گذاری در پانزدهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران بررسی شد
مشعل: پانزدهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران (IPF) با حضور مهمانانی از کشورهای مختلف، سفرای ایران و مدیران صنعت پتروشیمی 14 و 15 مردادماه برگزار شد. در این رویداد آخرین دستاوردها و راهکارهای توسعه صنعت پتروشیمی ایران و جهان، تازه ترین برنامه های توسعه ای، فرایندهای پیشرفته و پیشرفت های فناوری شرکت های پتروشیمی داخلی و بین المللی ارائه و به بحث و بررسی گذاشته شد.
در این همایش همچنین با حضور مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیران این صنعت، از تمبر خودکفایی کاتالیست های صنعت پتروشیمی هم رونمایی شد. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه خودکفایی و بومی سازی کاتالیست های صنعت پتروشیمی تا پایان کار دولت سیزدهم هدف گذاری شده بود، گفت: به همت شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و تلاش شبانه روزی متخصصان داخلی، یک سال زودتر موفق شدیم این موضوع را به سرانجام برسانیم و شاهد برگزاری جشن خودکفایی در تولید کاتالیست های این صنعت باشیم.
معاون وزیر نفت با تأکید بر اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی حکمران اصلی صنعت پتروشیمی است، گفت: این شرکت برای سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی بسته های پیشنهادی متنوع سرمایه گذاری آماده کرده است.
شاهمیرزایی با اشاره به مباحث مطلوبی که درباره جمع آوری گازهای مشعل در این همایش مطرح شده است، گفت: باید ارزش این ثروت ملی را بدانیم و از هدررفت آن جلوگیری کنیم تا افزون بر خلق ارزش افزوده، کشور نیز با پرداخت جرایم بین المللی برای آلاینده های زیست محیطی روبه رو نشود. شرکت ملی نفت ایران و زیرمجموعه آن باید در این مسیر همکاری لازم را با صنعت پتروشیمی داشته باشند.
وی با اشاره به آزادی عمل بیشتر بخش خصوصی در اجرای طرح ها تصریح کرد: جمع آوری گازهای همراه سبب تأمین خوراک ان جی ال ها و پالایشگاه های گازی مانند بیدبلند خلیج فارس و در ادامه تأمین خوراک مجتمع های پتروشیمی می شود.
معاون وزیر نفت درباره نشست های تخصصی برای تأمین و مصرف آب در صنعت پتروشیمی در این همایش توضیح داد: جانمایی بسیاری از طرح های پتروشیمی به درستی انجام نشده بود که در سه سال اخیر بعضی از این طرح ها به سمت نزدیک سواحل جنوبی کشور جابه جا شدند یا الگوی تولید آنها تغییر کرد.
شاهمیرزایی به بررسی شیوه های نوین تأمین سرمایه در پانزدهمین همایش بین المللی پتروشیمی ایران اشاره و بیان کرد: انتظار می رود مدیریت سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی این روش ها را جمع آوری و نهایی کند تا سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی تسهیل شود. دنیا به سرعت به سوی بهینه سازی فرایندها، بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش بازدهی پیش می رود و شرکت های پتروشیمی نیز باید بیش از پیش در این مسیر گام بردارند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به گلایه بعضی فعالان صنعت پتروشیمی برای تأمین خوراک تأکید کرد: امیدواریم چالش های تأمین خوراک نیز با حمایت ها و برنامه ریزی های معاونت برنامه ریزی وزارت نفت مرتفع شود.
شاهمیرزایی با بیان اینکه دنیا هنوز شناخت کاملی از ظرفیت ها و توانمندی های صنعت پتروشیمی ایران ندارد، اعلام کرد: براساس برنامه ریزی انجام شده، تعداد مجتمع های پتروشیمی کشور در ۱۰ سال آینده از ۸۰ مجتمع کنونی به ۲۰۰ مجتمع می رسد که این رقم به جز واحدهای کوچک مقیاسی است که در بخش صنایع تکمیلی در شهرهای مختلف احداث می شوند.
وی به پایش طرح های پتروشیمی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به طور مستمر و جدی اشاره و بیان کرد: حدود ۱۵ طرح پتروشیمی تا پایان امسال به بهره برداری خواهد رسید.
احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی هم در این همایش اظهار کرد: ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه باید از ۹۶ میلیون تن کنونی به ۱۳۱.۵ میلیون تن برسد، بنابراین نیازمند الزام ها و زیرساخت هایی است که باید از سوی حاکمیت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و بخش خصوصی فراهم شود.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی به امضای ۱۰ تفاهم نامه سرمایه گذاری پتروشیمی ها با وزارت نفت با هدف تولید روزانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب گاز از طریق گازهای مشعل اشاره کرد و گفت: اجرای این تفاهم ها افزون بر تأمین خوراک پایدار برای صنعت، به ناترازی گاز در کشور هم کمک می کند.
وی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی صنعت پیشران کشور است که در سال های اخیر در ارزآوری و تولید بسیار به کشور کمک کرده است، تصریح کرد: صنعت پتروشیمی صادرات محور است و باید با وجود تحریم با رقبا رقابت کنیم.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی بر فعال بودن بخش خصوصی تأکید کرد و گفت: به دنبال این هستیم که به طرح های در زمینه انرژی های پاک کمک کنیم تا منابع مالی مورد نیازشان تأمین شود. مهدوی ابهری اعلام کرد: قراردادی در حال نهایی شدن است که پتروشیمی ها بخاری های معمولی مردم را با فاینانسی از چین تعویض کنند. همچنین توصیه می کنم که پتروشیمی ها نیز به تولید برق از انرژی خورشیدی ورود کنند.
وی یادآور شد: صنعت پتروشیمی منتظر دولت نیست و با کمک شرکت ملی صنایع پتروشیمی با منطق و بدون زیاده خواهی مسائل را پیگیری می کند تا به اهداف مورد نظر برسد و نقش صنعت پتروشیمی در اقتصاد ملی محقق شود.
برگزاری نشست های تخصصی از دیگر برنامه های پانزدهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران (IPF) بود که محسن بختیار، سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین در یکی از این نشست ها با اشاره به اینکه هم اکنون روابط ایران و چین در عالی ترین سطح است، گفت: چین به دنبال تسهیل سرمایه گذاری شرکت های چینی در دیگر کشورها بوده و این فرصت مناسبی است که صنعت پتروشیمی ایران از این ظرفیت استفاده کند. اهمیت صنعت پتروشیمی و جایگاه والای متخصصان و نقش آفرینان این صنعت در شرایط کنونی برای مقابله با جنگ اقتصادی و فشار حداکثری دشمن بیش از پیش روشن است. سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین نشست مشترک را فرصتی برشمرد که همه متناسب با مسئولیت خود با هم فکری و هم افزایی برای توسعه صنعت پتروشیمی گام بردارند و افزود: هم اکنون بخش عمده ای از درآمدهای صادرات غیرنفتی مرهون تلاش متخصصان صنعت پتروشیمی است.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون روابط ایران و چین در عالی ترین سطح است، گفت: سند راهبردی همکاری های ۲۵ ساله و ۱۰ سند همکاری بین دو کشور در حوزه های مختلف در دولت سیزدهم امضا شده است و چین هم اکنون به دنبال تغییر راهبرد رشد پرسرعت به سوی رشد با کیفیت بالاست به این معنا که تمرکز خود را بر قابلیت های علمی و فناوری برای افزایش قدرت اقتصادی قرار دهد. بختیار درباره راهبرد کشور چین در صنعت پتروشیمی ادامه داد: این راهبرد در صنعت پتروشیمی چین به معنای افزایش سرمایه گذاری هایی است که سبب صرفه جویی هزینه ها، افزایش سود و حرکت به سمت توسعه سبز از طریق نوآوری محیط زیستی می شود.
وی تصریح کرد: دولت چین در رشد اقتصادی پایین، سیاست رشد داخلی را دنبال می کند که به معنای ایجاد مجتمع های تازه پتروشیمی در چارچوب سیاست های پیش رو برای توسعه فناوری و پتروشیمی است. با گسترش صنعت پتروشیمی در چین، تقاضا از مراکز قدیمی به داخل کشیده می شود و ظرفیت های ایجادشده به طور قابل توجهی بر بازارهای جهانی تأثیرگذار خواهد بود، بنابراین شرکت های پتروشیمی در ایران باید به دقت این تغییرات را رصد و با پایش سیاست های این کشور آمادگی خود را برای تغییر سبد محصولات با هدف توسعه در بازار چین فراهم کنند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین با بیان اینکه دوراندیشی به تهدیدهای آمریکا برای صادرات محصولات پتروشیمی به چین ضرورتی فوری است، افزود: یکی از تمهیدها، متنوع سازی مسیرهای حمل ونقل برای صادرات است؛ اکنون برای صادرات محصولات کشاورزی از مسیر دریایی استفاده می کنیم که متنوع کردن مسیرهای صادراتی ازجمله ریلی و جاده ای می تواند تأثیرات زیادی در خنثی سازی تحریم های یک جانبه آمریکا داشته باشد.
بختیار با اشاره به اینکه حضور رقبای ایران مانند عربستان، امارات و قطر در چین به طور خیره کننده ای در حال افزایش است و سرمایه گذاری های کلانی را در حوزه صنعت پتروشیمی چین آغاز کرده اند، بیان کرد: چالش ها و فرصت های این روند در چین باید به طور دقیق مطالعه و بررسی شود تا متناسب با آن اقدام های لازم انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه چین شریک راهبردی جمهوری اسلامی ایران است و روابط دوجانبه با این کشور با قدرت ادامه خواهد داشت، افزود: جذب سرمایه خارجی به ویژه در صنعت پتروشیمی از اولویت های کاری این سفارت است. چین به دنبال تسهیل سرمایه گذاری شرکت های چینی در دیگر کشورها و این فرصت مناسبی است که از ظرفیت شرکت های این کشور در صنعت پتروشیمی ایران استفاده کنیم.
محمد بروجردی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در اندونزی هم در این نشست تخصصی، بیان کرد: اندونزی چهارمین کشور پرجمعیت دنیاست و اقتصاد بسیار پویایی دارد و صندوق بین المللی پول و بانک جهانی پیش بینی می کنند که این کشور در آینده نه چندان دور به یکی از ۱۰ اقتصاد برتر و در سال های ۲۰۴۰ تا ۲۰۴۵ به اقتصاد چهلم جهان تبدیل شود. این پیش بینی باید برای ایران مهم باشد تا برنامه ریزی لازم را برای بهره مندی از این اقتصاد پویا داشته باشد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در اندونزی تصریح کرد: روابط اقتصادی ایران و اندونزی از سال ۲۰۱۶ در تبعیت از تحریم های آمریکا با توقف خرید نفت از ایران کاهش یافت اما روابط دو کشور در حوزه پتروشیمی توأم با فرازونشیب ادامه داشته است.
بروجردی با بیان اینکه اندونزی حدود ۳۰ میلیارد دلار سرمایه برای توسعه صنعت پتروشیمی خود جذب کرده و سرمایه پذیر این حوزه است، گفت: این کشور صادرکننده و واردکننده محصولات پتروشیمی است و حدود ۲۰ میلیارد دلار واردات محصولات پتروشیمی دارد. بعضی از طرح های پتروشیمی اندونزی به بزرگ ترین طرح های پتروشیمی شرق آسیا یا جنوب شرق آسیا معروف هستند. پیش بینی می شود اندونزی تا سال ۲۰۲۷ از واردات محصولات پتروشیمی بی نیاز شود.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در اندونزی با اشاره به اینکه اندونزی در حوزه کربن، به ویژه قیر واردات دارد، بیان کرد: این کشور ۱۷ کالای پتروشیمی از جمله اتیلن و پروپیلن را وارد می کند. بیشتر واردات اندونزی از ایران، چین، سنگاپور، مالزی، ایتالیا، تایلند و امارات است.
به گفته بروجردی، اندونزی ۷۷۰ هزار تن پلی اتیلن و 1/1 میلیون تن پلی پرویلن وارد می کند. صنایع اندونزی در سال گذشته میلادی به طور میانگین ۷ تا ۸درصد رشد داشته و پیش بینی شده است که تولید تنها پروپیلن تا سال ۲۰۴۵ به طور میانگین سالانه 5/3 درصد افزایش می یابد.
منصور شکیب مهر، سفیر جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی نیز در نشست تخصصی «همکاری و روابط بین المللی پتروشیمی» که در حاشیه همایش IPF برگزار شد، با اعلام اینکه شرکت «ساسول» بزرگ ترین تولیدکننده محصولات پتروشیمی در آفریقای جنوبی است و بیش از ۲۰۰ کالای مختلف پتروشیمی تولید می کند، افزود: ۷۵درصد محصولات صنعت پتروشیمی این کشور از زغال سنگ تولید و حدود ۲۰درصد خوراک پتروشیمی در آفریقای جنوبی از واردات نفت خام از کشورهای عربستان، نیجریه و آنگولا تأمین می شود.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی تأکید کرد: هم اکنون بازار محصولات پتروشیمی در آفریقای جنوبی حدود ۸ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار است و ساسول اغلب محصولات پتروشیمی تولیدی در ایران را تولید می کند، اما ایران می تواند در تأمین برخی محصولات مانند کودهای کشاورزی یا گاز مایع در این کشور فعالیت داشته باشد و بخشی از بازار را به خود اختصاص دهد.
شکیب مهر با بیان اینکه آفریقای جنوبی سالانه ۱۷ میلیارد دلار محصولات نفتی وارد می کند، گفت: این کشور همچنین سالانه ۲ میلیارد دلار محصولات پالایش شده نفتی صادر می کند.
وی با اشاره به اینکه واردات آفریقای جنوبی از ایران شامل بیشتر محصولات پتروشیمی ازجمله کود اوره، گوگرد، قیر، سودسوزآور و پارافین است، افزود: مصرف سالانه اوره این کشور حدود ۷۰۰ هزار تن است که حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تن از ایران تأمین می شود و این قابلیت وجود دارد که این حجم را دو برابر کنیم.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی تأکید کرد: باید تلاش کرد ارتباط مستقیمی بین تولیدکنندگان محصول و خریداران ایجاد شود، زیرا با این کار هزینه های تمام شده محصول پایین می آید و در بازار آفریقای جنوبی قابل رقابت می شود. ایران می تواند با مزیتی که در قیمت دارد، بازار بعضی محصولات مانند پلی اتیلن سبک و پلی اتیلن سبک خطی را در این کشور به خود اختصاص دهد.
وی بر استفاده از ظرفیت دفتر تجاری ایران در ژوهانسبورگ (که به تازگی گشایش یافته است) برای ارائه محصولات تأکید و بیان کرد: شرایط و بازار مطلوبی برای حضور ایران در بخش گاز مایع (ال پی جی)، مازوت و روغن پایه در این کشور فراهم است.
محمدحسن حبیب الله زاده، سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه نیز در این نشست تخصصی، حجم تجارت خارجی ایران و ترکیه در سال 1402 را ۱۲ میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: این کشور رتبه دوم واردات محصولات خالص پتروشیمی در جهان پس از چین، رتبه دوم واردات پلی پروپیلن در جهان، رتبه دوم تولید پلاستیک در اروپا، رتبه پنجم تولید انواع رنگ، رتبه دهم مصرف کننده کودهای شیمیایی در جهان را به خود اختصاص داده است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه ادامه داد: این کشور در سال ۲۰۲۳ حدود ۷۰ میلیارد دلار نفت و میعانات گازی، ۹ میلیارد دلار مواد شیمیایی آلی، ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار مواد شیمیایی غیرآلی و ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار کود شیمیایی وارد کرده است.
حبیب الله زاده با بیان اینکه کشور ترکیه بیشتر واردکننده محصولات پتروشیمی است، گفت: این کشور محصولات وارداتی را فرآوری و با ایجاد ارزش افزوده ، صادر می کند. ترکیه در ۲۰۲۲ حدود ۳۳ میلیارد دلار مواد پتروشیمی را وارد، فرآوری و صادر کرده است.
وی ادامه داد: کل صادرات محصولات پتروشیمی حدود ۱.۵ میلیارد دلار است اما حدود ۱۱ تا ۱۳ میلیارد دلار واردات دارد. این کشور سالانه به حدود ۱۰ میلیون تن محصول پتروشیمی نیاز دارد که به طور میانگین حدود ۳تا ۴ میلیون تن را در داخل تولید و ۶۰ تا ۷۰درصد نیاز خود را وارد می کند. بیشترین مصرف مواد پتروشیمی در ترکیه نیز صنعت پلاستیک است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه با بیان اینکه مذاکره های گسترش روابط تجاری صنایع پتروشیمی ایران و ترکیه به طور مستمر در حال انجام است، تصریح کرد: مسیر فروش محصولات پتروشیمی ایران به ترکیه باید تسهیل شود و واسطه ها کاهش یابند. از همین رو پیشنهاد می شود شرکت های صادرکننده محصولات پتروشیمی به ترکیه، دفاتر خود را در این کشور ایجاد کنند.
عبدالله نکونام قدیری ، سفیر جمهوری اسلامی ایران در برزیل نیز در نشست تخصصی «همکاری و روابط بین المللی پتروشیمی» که در حاشیه همایش IPF برگزار شد، با بیان اینکه به نفع ایران است که منفعت تجاری مشترک بیشتری با برزیل داشته باشد و افزود: چه در حوزه واردات مواد غذایی و نهاده های دامی، چه در حوزه صادرات که بخش اساسی آن اقلام پتروشیمی و کود اوره را تشکیل می دهد، این همکاری مشترک باید تقویت شود.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در برزیل با اشاره به تمرکز بر افزایش روابط تجاری دو کشور در صادرات محصولات پتروشیمی به ویژه کود اوره، افزود: با وجود اینکه برزیل از تولیدکنندگان پتروشیمی است، اما باید توجه داشت که حجم صادرات محصولات پتروشیمی برزیل نزدیک دو برابر اقلام وارداتی این کشور است. به نظر می رسد فرصت هایی برای ایران در بخش کود اوره به وجود آمده است که باید تلاش کنیم حجم این صادرات را با استفاده از حمل با کشتیرانی ایران بالاتر ببریم.
وی با تأکید بر رفع مشکلات حمل محصولات پتروشیمی به برزیل تصریح کرد: باید از توانمندی های لجستیک شرکت های پتروشیمی استفاده کرد و وارد فرایند همکاری مشترک در توزیع شد. باید با کمک پتروشیمی ها تلاش کنیم زنجیره کامل تأمین و توزیع اوره به سمت برزیل را طراحی و پیاده سازی کنیم.
در همایش IPF تهران، نشست تخصصی «پروژه های تحقیقاتی و فناوری» نیز برگزار شد و علی جعفری، پژوهشگر ارشد کاتالیست شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی درباره وستیت (Wustite) یا نسخه تازه کاتالیست سنتر آمونیاک اظهار کرد: آمونیاک دومین محصول سنتزی در دنیا پس از اسیدسولفوریک به دلیل مصرف بالاست و حدود ۸۰درصد آمونیاک در صنایع کود شیمیایی استفاده می شود. براساس آمار سال ۲۰۲۳، بزرگ ترین تولیدکننده آمونیاک در دنیا چین، در آسیا اندونزی و در خاورمیانه ایران با تولید سالانه ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تن پس از عربستان و قطر است.
به گفته جعفری، هشت نوع کاتالیست در واحد آمونیاک استفاده می شود که کاتالیست سنتز آمونیاک جزو کاتالیست های اقتصادی است که هفت کاتالیست دیگر برای این کاتالیست کار می کنند.
وی یادآور شد: کاتالیست وستیت ساختار کریستالی دارد که در دمای پایین ناپایدار است. شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی دانش فنی کاتالیست وستیت سنتز آمونیاک را دارد و در کشور تولید و به چند مجتمع پتروشیمی نیز فروخته شده است.
پژوهشگر ارشد کاتالیست شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی تصریح کرد: طول عمر کاتالیست وستیت ۱۰ سال است و پایداری و عمر این کاتالیست در دمای بالای ۵۲۰ تا ۵۵۰ درجه سانتی گراد آزمایش می شود. دانش بومی، استفاده از مواد داخلی، قیمت ارزان و عملکرد مطلوب از مزیت های این نوع کاتالیست است.
علیرضا منیری ابیانه، مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران در نشست تخصصی چشم انداز صنعت پتروشیمی که در پانزدهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران برگزار شد، با بیان اینکه برای ایجاد و گسترش مناطق توسعه ای صنعت پتروشیمی باید مسائل اجتماعی دیده شود، گفت: هشت پیوست فنی در ایجاد قطب سوم پتروشیمی در منطقه مکران دیده شده است و برنامه های گسترده ای را از ابتدای شکل گیری پروژه ها پیاده سازی کرده ایم.
وی تصریح کرد: در بخش توسعه زیرساخت، همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی، به همان مقدار که به شیرین سازی آب دریا برای صنعت توجه شده، به شیرین سازی آب دریا برای شرب مردم منطقه نیز توجه شده است . همچنین در این منطقه، تأمین انرژی مازاد برای تزریق به شبکه برق سراسری و توسعه انرژی های تجدیدپذیر نیز مدنظر بوده است. منیری ابیانه ادامه داد: تلاش کرده ایم اقدام های شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران همسو و منطبق با محیط زیست و با به کارگیری فناوری های روز باشد و همه ابعاد قطب سوم پتروشیمی ایران مجوز سازمان محیط زیست را دارد؛ یعنی از ابتدای ایجاد و توسعه این قطب به مسائل محیط زیستی توجه شده است.
وی با اعلام اینکه ۲۰ پروژه محیط زیستی در مکران در حال اجراست، افزود: تکمیل زنجیره ارزش در این مجموعه به طور کامل دیده شده است و طبق برنامه ۶ پروژه پتروشیمی و ۲۲ واحد پتروشیمی کوچک تر تا سطح کاربردی در این منطقه احداث خواهند شد.
منیری ابیانه افزود: توجه به موضوع آمایش در احداث قطب سوم پتروشیمی و اقتصاد دریا محور به طور ویژه انجام شده است. امروز حدود ۸ تا ۹ میلیارد دلار سرمایه در منطقه مکران در جریان است و پیش بینی می کنیم این رقم به ۲۵ میلیارد دلار افزایش یابد.
مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران یادآور شد: براساس برنامه امسال، زیرساخت های پتروشیمی در این منطقه به بهره برداری می رسد و سال آینده دو واحد متانول عملیاتی و به موازات آن زنجیره ارزش آن کامل می شود. منیری ابیانه با اعلام اینکه هم اکنون ۵ هزار نفر در منطقه مکران مشغول کار هستند و توسعه این قطب به اشتغال مستقیم ۲۰ هزار نفر منجر می شود، افزود: به زودی مرکز مهارت افزایی در منطقه مکران راه اندازی می شود و با آموزش مهارت به افراد بومی، در تلاش هستیم نیروهای بومی بیشتری در منطقه مکران به کار مشغول شوند و اکنون نیز نزدیک به ۵۰درصد افراد شاغل در قطب سوم پتروشیمی ایران، بومی منطقه مکران هستند.
مردان نفتی از سختی های کار در پایانه شناور صادراتی خلیج فارس می گویند
مشعل: پایانه شناور صادراتی (FSU) خلیج فارس که از آن به عنوان یکی از بزرگ ترین مخازن شناور ویژه ذخیره سازی و صادرات نفت خام جهان یاد می شود، با ٢١ مخزن و ظرفیت ذخیره سازی حدود 2 میلیون و 200هزار بشکه نفت، ماموریت مهمی در صادرات نفت خام کشور دارد که کارکنان در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» از شرایط سخت کاری در این روزهای داغ تابستان می گویند. شهری فولادی که این روزها در گرمای سوزان جنوب کشورمان شرایط کار در آن سخت تر از همیشه شده است. سکوها و سازه های نفتی به دلیل تجهیزات مستقر روی آنها، خود منابع تولید گرما دارند، بخصوص نقاطی مانند پایانه خلیج فارس با داشتن بویلرهای تولید بخار در قلب موتورخانه. همه این مشخصات دست به دست هم داده تا با سازه فولادی مواجه باشیم که از درون و بیرون مورد هجمه گرمای طاقت فرساست،اما با مدیریت و کنترل این غول آهنین به دست مردان صنعت نفت ایران می توانیم شاهد عملیات پایدار و باثباتی در ذخیره سازی، صادرات و... باشیم.
کارکنان شاغل در پایانه شناور صادراتی (FSU) خلیج فارس با اعتقاد به اینکه فعالیت آنها متصل به شاهرگ اقتصادی کشور است، با ماهیت آن که شب و روز و گرما و سرما و شنبه و جمعه و عروسی و عزا نمی شناسد و بدون جایگزینی بی وقفه باید تداوم داشته باشد، کنار آمده اند و به اهمیت و ارزش کار خود ایمان دارند. با این حال می گویند که هر شغلی مهم و ارزشمند است و اصلا خود را برتر از دیگر مشاغل نمی دانیم. یکی از آنها می گوید: کار ما فیزیکی و فکری و روحی و گرما بخشی از آن است. البته که کارهای اداری نیز اهمیت خود را دارند، ولی ما نمی توانیم صادرات را تعطیل کنیم برویم، مرخصی بگیریم و بگوییم هوا گرم است. حرفشان این است که ما دانسته و با چشمان باز شغل و سختی های آن را پذیرفته و پای تعهد و کار خود هستیم و انتظار متقابل نیز داریم. در روزهایی با آنها هم صحبت می شویم که افزون بر داغی هوا رطوبت 100 درصدی هم میهمان آنهاست.
حمیدرضا برزوکی، رئیس پایانه شناور صادراتی خلیج فارس در گفت وگو با خبرنگار هفته نامه «مشعل» با اشاره به وجه تمایز کار در سکوهای نفتی می گوید: اکثر مشاغل در شرایط خاص، مثل کرونا یا دمای بالای تابستان با تعطیلی و کاهش ساعات کار همراه بوده و با حداقل نفرات فعالیت داشته با این حال در مناطق عملیاتی صنعت نفت عکس این رویه وجود دارد.
او با اشاره به حال و هوای این روزهای پایانه شناور صادراتی (FSU) خلیج فارس توضیح می دهد: در موج جدید از شدت گرمای تابستان امسال که بسیاری مشاغل تعطیل هستند، فعالیت صنعت نفت نه تنها کمتر نشده، بلکه با توجه به نیاز کشور به تولید برق افزایش یافته و اکنون با حداکثر توان تولید در بخش نفت و گاز در حال فعالیت است.
برزوکی با بیان اینکه ماهیت کار ما در جنوب با گرما و آفتاب عجین است، می گوید: تجسم کنید روی سازه ای آهنی که در معرض آفتاب بودن آن، باعث حرارت بیشتر می شود، قرار است فعالیت و زندگی کنید. به گفته او، روی این سازه های آهنی دیزل ژنراتورها و همچنین بویلری وجود دارد که دمای آن که بخار تولید می کند حدود 400 درجه است. به تمام این سختی ها رطوبت زیاد را هم اضافه کنید.
او ادامه می دهد: تا زمانی که در جنوب و میان دریا، ۱۴ روز کار و زندگی نکنید، متوجه گرما و شدت رطوبت و شرایط اینجا نمی شوید.برخی مشاغل در اینجا از جمله عملیات صادرات تا فعالیت های تعمیراتی یا کار در موتورخانه با سختی های مضاعف همراه است. به عنوان نمونه کار در موتورخانه در فضای کاملا بسته با حضور مداوم کنار بویلرها و دیزل ژنراتورها با شرایط سخت گرما همراه است که از آن گریزی نیست. موتورخانه پایانه حدود ۳۰ متر پایین تراز عرشه کشتی و چهار طبقه در زیر آب قرار دارد و عملا نور و روشنایی طبیعی به آن راهی ندارد. فیلم ارسال شده از کارکنان برای هفته نامه «مشعل»، فعالیت سخت و توام با مشقت در موتورخانه این پایانه را نشان می دهد و در واقع همین بهانه تهیه این گزارش می شود.
برزوکی می گوید: رطوبت و گرمایی که در موتورخانه به دلیل منابع تولید گرما وجود دارد، قابل توصیف نیست. با این حال مجبور به کار و زندگی در اینجا هستیم و با عشق و چشمان باز و برای اعتلای کشورمان این شغل را انتخاب کرده ایم و تقریبا روزی نیست که نفرات موتورخانه و عرشه با گرمازدگی مواجه نشوند. تمهیداتی که در این روزهای گرم در نظر گرفته شده فراهم کردن مایعات فراوان و همچنین جابه جا کردن نفرات در سیکل های کاری محدودتر است که به جای ساعت های طولانی مدت زمان کمتری زیر آفتاب باشند. او با این توضیح مساله کمبود نیروی کار را هم یادآوری کرده و می گوید: در سکوها اینگونه نیست که مشاغل خاص چندین جایگزین داشته باشند و نهایتا دو نفر در هر تخصص مشغول فعالیت هستند؛ این در حالی است که برخی فعالیت ها مستلزم کار همزمان دو نفره است.به عنوان نمونه برای عملیات صادرات نفت خام شاهد فعالیت تیم 10 نفره از کارکنان روی عرشه هستیم که ممکن است شش ساعت متوالی زیر نور آفتاب در حال فعالیت باشند و گرمازدگی بخشی از کار است و از این رو پزشک و دیگر نفرات در حال آماده باش برای سرویس دهی هستند. غم بزرگ این است که نفر گرمازده می داند که جایگزینی ندارد و باید زودتر به کار برگردد چون در همان لحظات نفر دیگر دو برابر او در حال فعالیت
است.برزوکی بخش دیگری از سختی کار را مرتبط با فعالیت های تعمیراتی ذکر کرده که متاثر از تحریم ها، چند برابر شده و از آن گریزی نیست و نفرات با توجه به اهمیت تولید و صادرات باید در نزدیک ترین زمان دست به کار شوند و مشکل را برطرف کنند. به عنوان نمونه هفته اخیر کار تعمیراتی روی یکی از بویلرها و دیزل ژنراتورهای پایانه با فعالیت 12 ساعته تیمی از کارکنان بخش تعمیرات بود تا عملیات صادرات در موعد مقرر انجام شود.
او در صحبت های خود به اهمیت معرفی فعالیت تولید و صادرات نفت خام به مردم ایران از سوی روابط عمومی شرکت نفت اشاره می کند تا مردم ذهنیت بهتر و ملموس تری از آن داشته باشند و کمی از سختی آن را در ذهن خود تصور کنند. برزوکی در این زمینه توضیح می دهد: برخلاف ذهنیت مردم فروش و بازاریابی نفت کار بسیار سختی بوده و اینگونه نیست که حتی کشورهای غیرتحریمی هم بتوانند به راحتی نفت خود را بفروشند و به اصطلاح مشتری آماده همیشه وجود داشته باشد. بازار شدیدا رقابتی و حفظ مشتری بسیار مهم است و این به آن معناست که به هیچ عنوان نباید بگذاریم چرخه تولید و صادرات نفت کشور با وقفه همراه شود.
برزوکی با اشاره به اینکه صنعت نفت مثل درخت بزرگی است که به این کشور میوه و سایه و در یک کلام آبادانی زیادی می دهد و بدون شک سود و منفعت آن از هزینه هایش برای کشور بسیار بیشتر است، خواستار نگاه واقع بینانه تر به تلاش های کارکنان و تلاشگران در این عرصه می شود که با محدودیت های مختلف از جمله سقف حقوق مواجه شده اند.او می گوید: هر صنعتی از دو بخش تشکیل شده است، تجهیزات و نیروی انسانی. بهترین و به روزترین تجهیزات بدون نیروی انسانی مشت آهنی بیش نیست. اهمیت دادن به نیروی انسانی باید در اولویت باشد. مدیریت آگاه به دست خود شاخ و برگ این درخت تنومند را قطع نمی کند و از آن انتظار سبزی و طراوت و میوه دارد.
برزوکی از مسئولان کشور، به خصوص تصمیم گیران غیرنفتی دعوت می کند در این روزهای گرم تنها چند ساعت در عرشه و موتورخانه شاهد تلاش کارکنان باشند که در این صورت بدون شک در تصمیم های مرتبط با کارکنان تجدیدنظر خواهند کرد.یکی از کارکنان با اشاره به قدمت و سن بالای دستگاه ها که کار تعمیراتی را دوچندان کرده، می گوید: شاهد خرابی ادوات و تجهیزات هستیم که البته این ماهیت صنعت است. از آن طرف گرما این خرابی را افزایش داده و انرژی زیادی از ما برای تعمیرات گرفته می شود.
کارکنان تجربه های ریز و درشت مختلف از گرمازدگی و دیگر مصایب کار ذکر می کنند. همین دیروز یکی از همکاران در حال تعمیر تجهیزات کنترلی سیستم تولید و گردش بخار پایانه به دلیل حرارت و گرمای بالا بدحال زیر سرم رفته است. یکی از آنها می گوید: به هر حال حرارت بالا و کار مداوم و سوخت مازوت 120 درجه این چیزها را نمی شناسد.
بخشی از کارکنان مکانیک و ابزار دقیق اینجا و این روزها بی وقفه مشغول کار تعمیراتی در بخش دیزل ژنراتور و بویلرها هستند تا تجهیزات در زمان صادرات همگی در سرویس باشند. می گویند: برای آنها شنیدن اعداد و ارقام از دمای بالای 50 درجه و رطوبت 100 درصد کاملا ملموس است و به دلیل تعهد به صنعت نفت و کشورمان ایران، کار در این شرایط سخت تعطیل بردار نیست و پای کار هستیم.
سیداکبر موسوی باسابقه بالای 20 سال در این پایانه و همچنین پایانه سورنا در واحد تعمیرات و موتورخانه مشغول فعالیت است. می گوید: این روزهای گرم مرداد 1403 یکی از چالش های کاری ما جنگ با گرماست، می گوید: ناگزیر هستیم حداقل 12 ساعت در دمای بالای 50 درجه مشغول فعالیت باشیم و تفاوت نوع کار ما این است که تعطیل بردار نیست. محیط کار مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران در نوار جنوبی کشورمان واقع شده و این روزها که در شهرهای مختلف به دلیل گرمای هوا مشاغل تعطیل یا ساعت کاری کاهش یافته این امر در سکوها شدنی نیست و مجبور به فعالیت هستیم.
او درباره بخش دیگری از سختی محیط کار می گوید: اینجا علاوه بر اینکه در دمای 50 درجه جنوب کشور واقع شده و خود محیط گرم و شرجی است، به دلیل استفاده از سوخت مازوت به عنوان منبع انرژی لازم است این سوخت برای روان شدن و استفاده در دیگ های بخار و دیزل ژنراتورها به دمای حداقل 120 درجه سانتی گراد برسد که این سوخت در دیواره های موتورخانه در مخازنی نگهداری می شود و گرمای آن به موتورخانه داده و در کنار دیگ بخار موجب تشدید شرایط گرمایی می شود. تجسم کنید محیط کار شما اتاقی با دیوارهایی با دمای۱۲۰ درجه سانتی گراد و یک بویلر در میانه آن با دمای۴۰۰ درجه سانتی گراد باشد تا شرایط آن را بهتر درک کنید.
درخواست او با تحمل شرایط سخت کاری، حذف سقف حقوق است و در این زمینه می گوید: اگر یک کارمند در سطح شهر بودم می توانستم با گرفتن مرخصی و یا تعطیلی اداره کنار خانواده و در خانه خود باشم. اینها حداقل امکاناتی است که از آن محروم هستیم و مطالبه زیادی غیر از حق قانونی خود نداریم.
یکی از کارکنان درگیر در بخش تعمیرات که در این روزهای گرم مشغول کار روی تجهیزات کنترلی موتورخانه است، می گوید: کار تعمیراتی که الان درگیر آن هستیم، حدود یک هفته زمان خواهد برد، با وجود سختی و مشکلات در گرما، وقتی فیش حقوقی با تداوم سقف حقوق را دریافت کردم خستگی بر تنم ماند. درخواست او این است حداقل نفراتی عملیاتی برای کارکنان اقماری در مجلس و دولت تصمیم گیرنده باشند.
رضارحمانی یکی از مسئولان واحد برق پایانه شناور صادراتی (FSU) خلیج فارس با اشاره به اینکه در چند سال اخیر با تمام سختی ها و مشکلات یک لحظه صادرات متوقف نشده و در بدترین شرایط جوی کار تداوم داشته است، می گوید: همین چند روز اخیر بزرگ ترین مشکل پایانه با همفکری و اراده واحدهای مختلف رفع شد و همزمان با راه اندازی یوپی اس مرکزی پایانه، همکاران واحد مکانیک مشغول کار روی ژنراتور اصلی بودند چون در آستانه صادرات هستیم و با وجود تعطیلی مکرر در کشور با توجه به ماهیت و اهمیت کار، دست از کار نکشیده و تا الان تمام وظایف به نحو احسن انجام شده است. توقع ما از مسئولان و مدیران این است که حق ما را بازگردانند. غیرنفتی ها ما را به عنوان مرفه بی درد می شناسند در حالی که واقعیت چیز دیگری است. شرایط روحی ما و خانواده با این تصمیمات اشتباه خوب نیست و همگی در تنش هستیم و درخواست توجه داریم.
کامران خدابخشی یکی دیگر از کارکنان بخش بهره برداری پایانه شناور صادراتی (FSU) خلیج فارس است که از سال 82 در دریا فعالیت دارد. او به تشدید سختی کار ناشی از شرایط آب و هوایی و ساختار فلزی این پایانه اشاره می کند و می گوید: چند سال اخیر که مجلس با قانون سقف حقوق سبب شد بخش عظیمی از حقوق کارکنان از جمله بنده که شامل سختی کار و فوق العاده ها می شود پرداخت نشود دریافتی حقوق بنده با سمت مسئولیت نوبت کاری افت زیادی کرد که درخواست تجدیدنظر آن را داریم. کار ما اینجا با شرایط دوری از خانواده و فشار تحریم ها جانفشانی است، ما را دریابید.
داوود افشار هم از محیط کار خود (پایانه شناور صادراتی (FSU) خلیج فارس) با اشاره به موج گرما در وسط دریا که نزدیک ترین نقطه ایران به خط استوا و گرم تر از همه جاست، می گوید: تمام مشکلات تحریم و تورم تا گرما و خطرات اشعه UV اینجا چندین برابر وجود دارد.او این پایانه را قلب تپنده اقتصاد ایران ذکر می کند که خارج از بدن ایران می تپد و این نکته را یادآوری می کند که ساکنان اینجا با وجود بی دفاع بودن، افرادی هستند که اجازه نمی دهند ایران آسیبی ببیند. پاشنه آشیل این تاسیسات نیروی انسانی است؛ نباید در این شرایط سخت دغدغه ای داشته باشند تا هوشیار و با دقت کار را پیش ببرند.
برخی تصمیمات متاسفانه غیرکارشناسی و مطالعه نشده است. سقف حقوق معنا ندارد. ذهن ما در این کار با حساسیت بالا نباید درگیر معیشت و مشکلات سقف حقوق باشد. به این فرزندان که در این گوشه برای ایران در حال فعالیت هستند نگاه دوباره داشته باشید. ما دنبال بیشتر از حق خود نیستیم. از قدیم گفته اند فراموش شده ها، فراموش کنندگان خود را فراموش نمی کنند. ماهم شما را فراموش نمی کنیم تا حالا ایستادیم و محکم هم ایستاده ایم و باز هم خواهیم ایستاد.
یکی دیگر از کارکنان می گوید: در این گرمای شدید به دلیل کمبود نفر حتی فرصت مرخصی رفتن هم نداریم و حجم کار بخصوص در تابستان بسیار زیادتر است. این در حالی است که با توجه به دوری از خانواده از حداقل امکانات از جمله آنتن موبایل برای ارتباط با آنها برخوردار نیستیم. در چنین شرایطی سقف حقوق عادلانه نیست. هر قطعه از تجهیزات صنعت نفت کمیاب و گران قیمت است که مسئولیت نگهداری تعمیر آن با ما کارکنان است، در چنین شرایطی نگذارید دل شکسته بمانیم. تنی که لرزید دیگر لرزیده است.
با این شرایط سخت روز کاری در هر ساعتی که به پایان می رسد، چاشنی خوش آن می تواند یک دوش آب سرد باشد که یکی از کارکنان روایت می کند: تجسم کنید جایی دارید کار می کنید که دمای آب سرد آن حدود ۴۰ درجه است که به دلیل شرایط محیطی و فضای گرم موتورخانه در تابستان که ذخیره آب آن باید با محیط هم دما باشد، آب هم نمی تواند مرهم رفع خستگی باشد.
«مشعل» از سختی های کار مردان مناطق عملیاتی نفت خیز جنوب زیر آفتاب سوزان روایت می کند
مشعل: نقشه های هواشناسی ردی گسترده از رنگ های هشدار قرمز به ویژه در جنوب به خود گرفته و باعث کاهش ساعات کاری و حتی تعطیلی مشاغل مختلف شده است. با این حال ماهیت کار در مناطق عملیاتی صنعت نفت رنگ و نشانی دیگر دارد؛ گرما و سرما نمی شناسد و در شرایطی که تاب آوردن آسمان بالاي سر و شدت گرما در زمین طاقت فرساست، تولید پایدار نفت و گاز با تلاش کارکنان در خشکی و دریا از جمله در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگ ترین شركت تابع شركت ملی نفت ایران با ۴۵ میدان و ۶۵مخزن هیدروكربوری بزرگ و كوچك در گستره ای افزون بر ٧٠ هزار کیلومترمربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان،سهم قابل توجه تولید نفت و گاز کشور در حال انجام است.
کارکنان صنعت نفت درشرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، تولید از میدان های بزرگی همچون اهواز، گچساران، مارون، آغاجاری، كرنج و پارسی و بی بی حكیمه را عهده دار هستند و امسال تجربه ای متفاوت تر و سخت تر از روزهای گرم تابستان را پشت سر می گذارند. در این میان کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، به عنوان یکی از شرکتهای زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با سهم 25 درصدی از تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، راهبری عمليات توليد، فرآورش و انتقال نفت و گاز از هشت میدان نفت و گاز آغاجاری، كرنج، پرنج، پارسی، رامشیر، پازنان، رگ سفید و بخشی از میدان مارون واقع در جنوب شرق استان خوزستان را به عهده دارند و این روزها سرسختانه در جدال با گرما، تولید را پایدار نگه داشتند.
کامران قنواتی، رئیس اداره بهره برداری عملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری که از سال1369 و از طریق آموزشگاه وارد صنعت نفت شده و از سال 1371 تاکنون در اداره بهره برداری شرکت نفت و گاز آغاجاری مشغول فعالیت است، درباره تجربه روزهای گرم کارکنان این شرکت می گوید: آنچه ما کارکنان صنعت نفت در گرمای این روزها با آن درگیر هستیم، ناگفتنی است؛ باید از نزدیک آن را تجربه کنید. او می گوید: با توجه به ماهیت صنعت نفت و ضرورت تولید پایدار، در هر شرایطی چاه های نفت فعال و توربین ها کار می کنند، نفت در خطوط صادراتی پمپاژ و بی وقفه در حال ارسال است. قنواتی گرمای تابستان امسال را بی سابقه می خواند و می گوید: حتی ساعت پنج صبح هم که در محوطه بیرونی قرار می گیریم، تحمل داغیِ هوا سخت است. او با اشاره به تعطیلی یا کاهش ساعت کاری مشاغل مختلف از جمله بخش های ستادی اشاره می کند: با وجود گرمای طاقت فرسا فعالیت و تلاش فیزیکی کارکنان عملیاتی دوچندان شده و در این روزها به این دلیل که گرما به شدت بر ایمنی دستگاه ها به ویژه ماشین آلات، توربین ها و... تاثیر می گذارد و آنها را مستعد حادثه می کند، پایش و بازرسی ها هم افزایش یافته است.
به گفته این مدیر شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، دستگاه ها، خطوط لوله و تمام ادواتی که کارکنان با آنها سروکار دارند، خرابی و ضرورت تعمیرشان تحت تاثیر گرما افزایش یافته و همین مساله دردسرهای خاص خود را دارد.
قنواتی با اشاره به بخش دیگری از سختی کار به داغ بودن خطوط لوله، چاه ها و دیگر تاسیسات اشاره می کند که در بخش های بدون سایه و در معرض مستقیم تابش خورشید قرار دارند. او ادامه می دهد: در شرایط حاکم بر تاسیسات صنعت نفت در این روزهای گرم حتی در دمای 52 درجه سایه هم به هیچ عنوان نمی توان با آب شیرهای موجود تاسیسات دست و صورت را شست، با این حال باید در تماس با این تاسیسات و خطوط لوله، اقدام ها و فعالیت ها را به پیش ببریم. او در این زمینه توضیح می دهد: حال تصور کنید برای باز و بسته کردن یک شیر بزرگ 40 اینچی که در معرض گرما داغ شده است، با چه مشقتی همراه می شویم. در این شرایط حتی امکان استفاده از دستکش هم نیست و حکایت استفاده از آن مثل این است که در این روزهای گرم روی خود پتو بکشیم که این سختی شامل تمام فعالیت ها از جمله برشکاری، پتک زنی و... هم می شود.
قنواتی می گوید: آمار و ارقامی که ایستگاه هواشناسی به عنوان نمونه در اعلام دمای هوای 45 درجه اعلام می کند، دمای در سایه است؛ در حالی که دماسنج های ما دمای 68 درجه را هم نشان می دهد که در تاسیسات مختلف در بیابان و زیر نور خورشید در حال فعالیت هستیم.
او با یادآوری اینکه شرایط دمای بالا در تابستان کار در نفت را پرریسک تر و نیازمند رسیدگی بیشتر کرده است، تاکید می کند: کار ما توقف ناپذیر است و فعالیت های مختلف براساس عدد مشخصی از تعهد در میزان تولید که موظف به حفظ و پایداری آن هستیم در جریان بوده و آفتاب و دیگر موارد کار ما را متاثر نخواهد کرد تا این صنعت با خللی همراه نشود.
روایتی را که قنواتی از فعالیت های در حال انجام این روزهای گرم بیان می کند، می توان در بخش های مختلف از جمله چاه 124 پازنان و چاه 40 رگ سفید نیز سراغ گرفت که در فیلم ارسالی روابط عمومی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری بخشی از این سختی کار در روزهای تابستان به تصویر کشیده شده است. در این فیلم مهندسان تولید این شرکت با پشتیبانی کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و همچنین شرکت ملی حفاری ایران برای احیای این چاه به میدان آمده و با استفاده از اسیدکاری گسترده، در انتظار تولید آن هستند. این چاه با هدف تولید گاز خام از میدان پازنان حفاری شده است.
میدان نفتی پازنان واقع در منطقه پازنان از توابع کهگیلویه و بویراحمد است که ظرفیت تولید نفت خام آن ۳۱ هزار بشکه در روز و ظرفیت تولید گاز این میدان به طور میانگین ۲۸ میلیون مترمکعب در روز است.
حجم ذخیره درجای اولیه نفت خام این میدان افزون بر شش میلیارد بشکه برآورد می شود، همچنین میزان ذخیره گاز درجای اولیه میدان پازنان ۳۷ تریلیون فوت مکعب است. در فیلم ارسالی دیگر نیز، تلاش مهندسان در چاه 40 رگ سفید دیده می شود. آنچه در این گزارش اشاره می شود، براساس برنامه ریزی در دمای بالای 50 درجه عملیاتی در حال انجام است تا این چاه با تولید پایدار در مدار قرار گیرد. میدان رگ سفید در 150 کیلومتری شرق اهواز و نزدیکی بندر دیلم واقع شده است. مخزن آسماری این میدان در سال 1343 شناسایی و کشف و میزان نفت در جای اولیه این میدان 5/16 میلیارد بشکه برآورد شده است و پیش بینی می شود 44/3 میلیارد بشکه از آن قابل برداشت باشد. این میدان پس از میدان پازنان دارای دومین حجم کلاهک گازی در میان میدان های نفتی کشور است که میزان حجم گاز در جای اولیه آن حدود 7/7 تریلیون فوت مکعب برآورد شده است.
مجتمع صنعتی شماره 6 شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون که سهم قابل توجهی در تولید نفت کشور دارد و نفت آن به وسیله خط لوله به آبادان و اصفهان منتقل می شود، بخش مهمی از مناطق عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که کارکنان آن در ستیز با گرما تلاش مهمی را به تصویر می کشند.
میدان نفتی مارون در ۶۰ کیلومتری شرق اهواز، یکی از بزرگ ترین میادین نفتی ایران به طول ۶۷ کیلومتر است که در شمال غربی امیدیه و جنوب شرقی اهواز در استان خوزستان واقع شده و متشکل از سه مخزن آسماری، بنگستان و خامی است که مخازن آسماری و بنگستان آن نفتی و مخزن خامی آن گازی است.
عباس علیزاده، رئیس مجتمع صنعتی شماره 6 شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، این تاسیسات را متشکل از واحد بهره برداری و نمک زدایی می داند که به عنوان تنها مجموعه ای است که واحدهای بهره برداری و نمک زدایی آن متمرکز و متصل به یک اتاق کنترل است. او در گفت وگو با خبرنگار هفته نامه « مشعل» با بیان تجربه سخت این روزهای گرم تاکید می کند که کار در شرایط سخت گرما بی وقفه و با قدرت ادامه دارد. به گفته او، مارون 6 از آخرین واحدهای بهره برداری است که از نظر طراحی، جانمایی و تاسیسات در مقایسه با دیگر بخش ها به روزتر است. با توجه به متمرکز بودن واحدهای بهره برداری و نمک زدایی کارکنان درنوبت کاری 12 ساعته فعالیت دارند. دو روز صبح کار، دو روز شب کار و چهار روز استراحت دارند.
علیزاده می گوید: در این تاسیسات که چندین روز متوالی دمای بالای 52 درجه ثبت شده است، کمبود نیروی انسانی از جمله مشکلات در این روزهای گرم است. تعداد نیروهای عملیاتی در مقایسه با قبل نصف شده و همین فعالیت و تلاش کارکنان را افزایش داده است.
او با اشاره به اینکه در استان خوزستان و از جمله شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با کاهش ساعات کاری و گاه تعطیلات ناشی از شدت گرما مواجه هستیم، این نکته را یادآوری می کند که مناطق عملیاتی صنعت نفت تعطیل بردار نیست و کار به صورت شبانه روزی در حال انجام است. او به فعالیت کارکنان بخش های مختلف از جمله تعمیرات خدمات عملیات خطوط لوله و دیگر بخش ها اشاره می کند که با وجود اینکه نیروهای روزکار هستند، فعالیت آنها تا حدود ساعت 18 عصر ادامه دارد و می گوید: با توجه به فرسودگی تاسیسات، کار تعمیرات افزایش یافته است. علیزاده در ادامه می گوید: در این میان آنچه آزاردهنده است، کمبود نیروی انسانی و نبود انگیزه لازم برای کار است. مصداق او در این زمینه این است که در 10 سال گذشته با وجود خروجی های مختلف ناشی از بازنشستگی و درخواست جابه جایی نفرات، هیچ نیرویی اضافه نشده است. از توضیحات او می توان فهمید که میانگین سنی نیروهای شاغل عملیات رو به افزایش است و در این زمینه یادآور می شود: این نفرات با مشکلات سلامت قلب و عروق مواجه هستند و همراهی دوشادوش نیروهای جوان باوجود شرایط خاص محیطی و عملیاتی بسیار سخت است. درخواست او این است که در روزهایی که ناشی از گرما، مشاغل مختلف تعطیل بوده و نفرات عملیات در سرکار حاضر هستند، حق تعطیل کار شامل آنها هم بشود. بدون شک مواردی از این دست در دستور کار قرار گیرد که در افزایش انگیزه و نگهداشت نیرو هم موثر خواهد بود تا با میزان بالای درخواست برای خروج کارکنان از بخش عملیات مواجه نشویم.او گرمازدگی را از موارد شایع این روزها در میان کارکنان می خواند و می گوید: به عنوان نمونه به تازگی در عملیات تعمیرات در واحد بهره برداری مارون 6 که از ساعت 9 صبح تا 12 ظهر به طول انجامید، نفر حاضر در این عملیات و همچنین ناظر اچ اس ای حاضر در آن به دلیل شدت گرما با خون دماغ و گرمازدگی مواجه شدند.
او با تاکید بر اینکه کار عملیات را نمی توان تعطیل کرد، این پیشنهاد و تقاضا را دارد که اقدام هایی برای افزایش انگیزه کارکنان تمهید شود. درخواست دیگر او تامین نیروی انسانی است که در این زمینه می گوید: از نفرات حاضر در این کارخانه در دو ماه آینده دو نفر دیگر هم بازنشسته می شوند و معضل فعلی کمبود نیروی انسانی را تشدید خواهد کرد.
بدون شک این تنها تصویری کوچک از سختی این روزهای کارکنان در خشکی و دریاست که تا از نزدیک آن را لمس نکنیم، آنها را درک نخواهیم کرد.
وزارت نفت وارد فصلی نوین در حوزه هوشمندسازی شد
مشعل: امروزه هوشمندسازی به عنوان راهکاری الزامی در صنایع بزرگ شناخته می شود و در برنامه بزرگ ترین سازمان ها و در حساس ترین حوزه های عملکردی قرار دارد. وزارت نفت به عنوان یکی از بزرگ ترین و اصلی ترین بخش های صنعت کشورمان از سال ها قبل ابتدا موضوع الکترونیکی و فناورمحور شدن بخش های مختلف زیرمجموعه خود را دنبال کرد و سپس به سراغ هوشمندسازی در صنعت نفت رفت؛ اگرچه هنوز نمی توان الکترونیکی شدن و هوشمند سازی را به کل صنعت نفت نسبت داد؛ اما این روند با رشدی چشمگیر آغاز شده و با قوت بیشتری دنبال می شود.
این باور در صنعت نفت وجود دارد که برای ادامه حضور در بازارهای جهانی و رقابت با قطعه سازان و دست درکاران آخرین فناوری های روزآمد، لازم است که دستی بر آتش فناوری های روزآمد و هوشمند شدن در عرصه های مختلف صنعت نفت داشته باشیم. از آنجا که صنعت نفت بخش های گسترده ای دارد و الکترونیکی شدن و هوشمندسازی، حوزه های تخصصی مختلفی را دربر می گیرد، لازم بود که برنامه ای جامع و سندی برای آن پیش بینی شود، از این رو در اردیبهشت امسال و همزمان با بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت، سند حکمرانی مبتنی بر هوش مصنوعی شرکت ملی نفت ایران ابلاغ شد. فارغ از عملکرد و وظایفی که وزارت نفت در ارتباط با دولت و سایر زیرمجموعه های دولتی دارد، مطابق آمار، بیش از 97 درصد خدمات مجموعه وزارت نفت در پنجره ملی خدمات دولت ارائه می شود و وزارت نفت برای آشنایی و سهیم کردن بخش های بالادستی صنعت نفت با روند هوشمندسازی، تلاش گستره ای انجام داده است.
از آنجا که حوزه های اکتشاف و مطالعات، توسعه و تولید به عنوان بخش های بالادستی صنعت نفت همواره با هزینه های مالی و زمانبری بالا در پروژه ها مواجه بوده اند، هوشمندسازی عرصه های مختلف کار می تواند به کاهش هزینه ها، کاهش زمان بندی پروژه ها و رسیدن به قطعیت بیشتر در اجرا کمک زیادی کند. این شاید یکی از مهم ترین دلایلی است که شرکت های بزرگ نفت و گاز در دنیا را به سمت هوشمندسازی خود سوق داده که صنعت نفت ایران هم از این قاعده مستثنا نیست. یکی دیگر از اقدام های مهم وزارت نفت در این زمینه، امضای موافقتنامه «تأسیس مرکز راهبری هوش مصنوعی و میدان های نفتی و گازی دیجیتال» با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری بوده که با هدف عملیاتی کردن زمینه های همکاری برای طراحی و پیاده سازی میدان های نفتی دیجیتال روی۱۵ میدان نفتی و گازی کشور انجام شده است.
«چاه هوشمند» یا «میدان های نفتی دیجیتال»، عنوان هایی هستند که طی همین مدت به عنوان کلیدواژه های هوشمندسازی در بالادستی صنعت نفت دنبال می شود و توانسته بخش قابل توجهی از متخصصان و مجموعه های فناور و دانش بنیان را به سوی خود جلب کند. تحقق هدف «میدان نفتی دیجیتال» یا «چاه هوشمند»، یکی از موارد متعدد برنامه های وزارت نفت در حوزه هوشمندسازی بوده؛ اما نکته مهم این است که وزارت نفت با اعتماد و اتکا به متخصصان داخلی، دست آنها را برای تحقیق و بررسی تا چاه نفت که از اصلی ترین بخش های صنعت نفت به شمار می رود، باز گذاشته است؛ اگرچه این روند با توجه و اهتمام جدی در وزارت نفت دنبال می شود و مجموعه ای همچون پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت، موضوعات مربوط به هوشمندسازی در نفت و چاه های هوشمند را با قوت پیگیری می کند؛ اما نیاز است که سازوکارهای اجرایی، هماهنگی و اقدامات اجرایی بیشتری در این حوزه انجام شود.
پرویز سنگین، سرپرست اداره کل نظام فنی، اجرایی و ارزشیابی طرح های وزارت نفت، یکی از مدیرانی است که از سال ها قبل روی موضوع ساخت داخل قطعات و تجهیزات صنعت نفت و فناور شدن این صنعت فعالیت داشته و امروز عضو کارگروه راهبری به کارگیری هوش مصنوعی در صنعت نفت است و بسیاری از نیازهای اجرایی، عملیاتی و حقوقی در مسیر هوشمند کردن صنعت نفت، بخصوص چاه های هوشمند را پیگیری می کند.
سرپرست اداره کل نظام فنی، اجرایی و ارزشیابی طرح های وزارت نفت، در گفت وگو با خبرنگار «مشعل»، با اشاره به رتبه بندی هایی که در حوزه هوشمندسازی در سطح منطقه ای و جهانی انجام شده است، گفت: عددهایی در مورد این رتبه بندی اعلام می شود؛ اما باید بدانیم که این اعداد و جایگاه هر روز در حال تغییر است. آخرین بار، رتبه هفدهم را برای جایگاه ایران شنیدم؛ اما با توجه به اقدامات و تغییراتی که در حال انجام است، این عدد دوباره تغییر می کند.
او با تاکید بر اینکه زیرساخت ها و امکانات موجود برای آغاز هوشمندسازی در صنعت نفت وجود دارد و لازم است با نظم و هماهنگی بیشتر این روند را پیش ببریم، تاکید کرد: یکی از مهم ترین الزامات این است که از جزیره کاری جلوگیری شود. در عین حال قبلا برای این حوزه کاری، متولی وجود نداشت؛ اما حالا یک بخش، مسئول و متولی آن شده، ضمن اینکه باید تلاش کنیم جلوی موازی کاری گرفته شود.
سنگین با اشاره به پیگیری و همراهی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در این باره و تشکیل شورای هوش مصنوعی در دولت گفت: این حوزه جدید، به مدیریت صحیح نیاز دارد و ما امیدواریم با اقدامات و تغییرات رخ داده، بخصوص عملکرد شورای ملی هوش مصنوعی، شاهد تحولات خوبی باشیم.
عضو کارگروه راهبری به کارگیری هوش مصنوعی در صنعت نفت افزود: البته وزارت نفت، هنوز عضو شورای ملی هوش مصنوعی نشده است؛ اما درخواستمان را برای عضویت اعلام کرده ایم؛ چراکه عضویت وزارت نفت به عنوان یکی از اصلی ترین بازیگران این عرصه و تامین کننده بخش زیادی از بودجه، لازم است.
وی با اشاره به زیرساخت های موجود در صنعت نفت برای هوشمندسازی گفت: به سرمایه گذاری انسانی و مالی و آغاز پروژه های جدید نیاز داریم. در این حوزه باید تجربه های بیشتری اتفاق بیفتد تا متخصصان، تجربه اجرایی پیدا کنند. از آنجا که برای هر اقدامی باید ضمانت اجرایی وجود داشته باشد، اعلام کرده ایم که همه اقدامات در این حوزه الزام آور است و همراهی و تاکید معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، گویای این اهمیت و برنامه ریزی صورت گرفته است.
سنگین با اشاره به زیرساخت های خوبی که برخی سازمان های دیگر همچون وزارت ICT دارند و پروژه هایی که در این مدت آغاز شده است، گفت: نقشه راه ملی برای این پروژه ها ارائه شده وباید از تجربیات این مجموعه ها در اجرای پروژه هایمان استفاده کنیم.
سرپرست اداره کل نظام فنی، اجرایی و ارزشیابی طرح های وزارت نفت با اذعان به اینکه لازم است زیرمجموعه های صنعت نفت ساختاری چابک داشته باشند تا بتوانند در ساختاری بزرگ تر و در همکاری با سایر سازمان ها همکاری داشته باشند، گفت: تحول دیجیتال، به زیرساخت های روز نیاز دارد و باید عقب ماندگی ها را جبران کنیم. در حال حاضر هم زیرساخت امنیتی خوبی در صنعت نفت وجود دارد که بیشتر آنها تجربه و امتحان شده و از لحاظ دانش و فناوری روز قابل اطمینان هستند.
وی درعین حال تاکید کرد: اگرچه روند کار در حوزه هوشمندسازی امیدوارکننده است؛ اما برای عمومیت آن به کار سازمانی بیشتر و کار فرهنگی و آموزش نیاز است. در عین حال بسیاری از این اقدامات آموزشی باید از سطوح بالای مدیریتی آغاز شود و مدیریت عالی هم باید به استفاده از هوش مصنوعی به عنوان الزام آینده، متعهد باشد.سنگین با اشاره به پروژه چاه هوشمند و سپردن تعدادی از چاه های نفت و گاز به مجموعه های فناور برای هوشمند کردن چاه ها گفت: از نظر سپردن چاه ها به این مجموعه ها برای پیشبرد برنامه های هوش مصنوعی نگرانی نداریم. در عین حال این پروژه معمولا مرحله به مرحله و در قالب چند قسمت جداگانه اجرا می شود که در پایان هر مرحله، همه موضوعات و تعهدات مورد ارزیابی قرار می گیرد.
تحقق برنامه ها برای ارائه فراورده های نفتی به بازارهای خارجی سرعت گرفت
مشعل: عنوان هشتمین پایانه صادراتی کشور به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه تعلق دارد. این شرکت با اتکا به تخصص و تجربه نیروهای بومی با حداقل هزینه و کمترین زمان ممکن، توانسته است امکان توسعه صادرات از انبار نفت منطقه تربت حیدریه را مهیا کند. احداث پایانه صادراتی با وجود تحقق سیاست های دولت در امر صادرات فراورده های نفتی، نقش بسزایی نیز در رونق اقتصادی منطقه و کشور داشته است. اهداف صادرات فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه به دلیل برخی محدودیت ها و همچنین با وجود کمبود برخی زیرساخت ها میسر نشد؛ اما امروز با تلاش و پیگیری های مستمر، این امرعینیت یافته و این منطقه عملیاتی را در میان مناطق 37گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، به یک شرکت متمایز بدل کرده است.
منطقه تربت حیدریه، یکی از مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است که سوخت رسانی جنوب استان خراسان رضوی مشتمل بر ۱۰ شهرستان را به عهده دارد. زیرساخت های بالقوه موجود در این منطقه، این امکان را فراهم کرده که به عنوان هشتمین مرکز صادرات فراورده های نفتی در کشور شناخته شود. شهرستان تربت حیدریه با نزدیک به 50 سال قدمت و داشتن 140 کیلومتر مرز مشترک با افغانستان، از معدود شهرهای دارای موقعیت راهبردی کشور قلمداد می شود. همچنین وجود معادن و صنایع بی شمار و تولید و کشت محصولات کشاورزی راهبردی مانند زعفران، پسته و گندم از مزیت های اصلی این منطقه به شمار می رود که بر اهمیت بیش از پیش آن افزوده است.
جواد بلندی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه به اهم دستاوردهای این شرکت اشاره کرد و گفت: منطقه تربت حیدریه، مناطق جنوبی استان خراسان رضوی را تحت پوشش سوخت رسانی دارد. با توجه به اینکه ورودی و خروجی شهر مشهد مقدس در استان های جنوبی و جنوب شرقی و در واقع حوزه عملیاتی شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه واقع شده، این منطقه به لحاظ سوخت رسانی به موقع و بی وقفه به مردم و زائران، برجسته تر شده است.
وی افزود: منطقه تربت حیدریه، قدمتی 50 ساله دارد و اتصال به خطوط لوله به عنوان یکی از مهم ترین مزایای آن به شمار می آید. از طرفی، سوخت رسانی به مناطق همجوار مانند خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان نیز این منطقه را در زمره مناطق مهم و تاثیرگذار شرکت پخش فراورده های نفتی ایران قرار داده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه، میانگین مصرف روزانه بنزین در سطح این منطقه را رقمی بالغ بر یک میلیون لیتر دانست و عنوان کرد: میانگین مصرف روزانه نفت گاز به سه میلیون لیتر در روز می رسد و مصرف فراورده نفت سفید نیز با توجه به گازرسانی به کل روستاها، عدد کوچکی است و تنها حدود پنج هزار خانوار از این فراورده استفاده می کنند.
بلندی تصریح کرد: همچنین حدود 230 میلیون لیتر ذخیره سازی در مخازن و انبارها داریم که ظرفیت خوبی برای شمالشرق کشور محسوب می شود.
وی به تعداد جایگاه های عرضه سوخت در منطقه تربت حیدریه اشاره کرد و گفت: این منطقه ۶۵ جایگاه بنزین و نفت گاز و ۳۳ جایگاه سی ان جی دارد که پاسخگوی نیاز مصرف کنندگان است. ظرفیت منطقه به لحاظ داشتن مجاری عرضه سوخت، کامل است و نیاز مصرف کنندگان با سه جایگاه در حال احداث برآورده می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه از توزیع بیش از ۳۰۶ میلیون لیتر انواع فراورده نفتی در سه ماه نخست امسال در منطقه خبر داد و گفت: این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال پنج درصد افزایش یافته است.
بلندی دراین باره بیان کرد: در بهار امسال، بیش از ۱۳۳ میلیون لیتر بنزین در منطقه تربت حیدریه توزیع شده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۹درصد افزایش داشته، همچنین در این مدت بیش از ۱۷۲ میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر نفت گاز در منطقه توزیع شده که در مقایسه با امسال، ۴درصد افزایش یافته است.
وی با تاکید بر استفاده از سی ان جی به عنوان سوخت جایگزین گفت: در این مدت بیش از ۳۲ میلیون مترمکعب سی ان جی در منطقه مصرف شده که معادل همین رقم، در مصرف بنزین صرفه جویی شده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه افزود: توزیع پایدار سوخت در اوج سفرهای نوروزی امسال، در کنار تامین سوخت دیگر بخش های پرمصرف، از توفیق هایی بود که همسو با مسئولیت اجتماعی محقق شد.
بلندی تصریح کرد: در حوزه توزیع الکترونیک گاز مایع (ال پی جی) که تلاش شده درست و بهینه استفاده شود و خارج از شبکه توزیع نشود، گام های مثبتی برداشته شده، به طوری که در حال حاضر میانگین سهمیه روزانه گاز مایع بالغ بر 600 تن است که بیشتر برای مصارف خاص استفاده می شود. از طرفی میانگین مصرف نیز به همین حدود می رسد و فقط در ایام خاص مانند تعطیلات نوروزی و... این میزان مصرف افزایش می یابد.
اوایل سال 1400 با دستور مدیر عامل وقت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، هشتمین پایانه صادرات فراورده های نفتی از انبار نفت منطقه تربت حیدریه، به بهره برداری رسمی رسید. این پروژه با توجه به قابلیت ها و ظرفیت های موجود منطقه و با هدف توسعه صادرات، رونق و حمایت از اقتصاد کشور افتتاح شد که با فعالیت این مرکز، منطقه تربت حیدریه، به پایلوتی برای حضور محموله های نفتی در بازارهای جهانی تبدیل می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه، پیش تر در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» عنوان کرده بود: برای بی اثر کردن آثار تحریم های بین المللی، افزایش توان تولید و صادرات می تواند راهگشا باشد. تربت حیدریه، یکی ازمناطق راهبردی شرق کشور به شمار می رود که زیرساخت های بالقوه موجود در آن، این امکان را فراهم می کند تا چنین پایانه ای در آن فعال باشد که خوشبختانه این مهم با پیگیری های مستمر، جنبه عملی به خود گرفته است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه یادآور شد: با وجود افزایش مصارف سوخت در بخش های مختلف منطقه تربت حیدریه، توانستیم با فعالیت های شبانه روزی جایگاه داران در بخش حمل ونقل، عملیات سوخت رسانی را به نحو مطلوبی انجام دهیم. هم اکنون منطقه تربت حیدریه با 317 نفتکش جاده پیما، یکی از ناوگان های فعال در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که در مواقع نیاز، فعالیت سوخت رسانی را از مبادی بندرعباس و رفسنجان انجام می دهد.
وی عنوان کرد: سال گذشته بحث ناترازی گاز و افزایش مصرف را داشتیم که مجبور شدیم در صنایع و برخی دستگاه ها و شهرها از سوخت دوم استفاده کنیم، ضمن اینکه در حوزه فراورده نفت سفید (در استان های خراسان جنوبی و سیستان وبلوچستان و همچنین تعدادی از شهرستان های تحت پوشش حوزه استحفاظی منطقه تربت حیدریه) نیز توانستیم سوخت رسانی به موقعی داشته داشتیم.
بلندی با بیان اینکه سال گذشته هفت دستگاه نفتکش جدید به ناوگان حمل ونقل منطقه تربت حیدریه اضافه شده است، گفت: با تلاش شبانه روزی رانندگان سختکوش ناوگان حمل ونقل منطقه، در 10 ماه سال 1402 بیش از یک میلیارد و 156 میلیون لیتر انواع فراورده نفتی برای مبادی مصرف تامین و توزیع شد.
براساس قانون، همه مجاری عرضه سوخت کشور ملزم شده اند برای استفاده از کارت سوخت جایگاه ها با ملاحظات بیشتری گام برداشته و با به کارگیری ابزارهای فرهنگی، مردم را در مسیر استفاده از کارت سوخت شخصی ترغیب کنند. آنچه شواهد نشان می دهد، اکثر قریب به اتفاق هموطنان نسبت به اجرای این طرح اهتمام ویژه ای داشتند و ساماندهی نظام توزیع بنزین و کاهش قاچاق سوخت به عنوان اهداف اصلی تعریف شده در ذیل این طرح، تاکنون با موفقیت همراه بوده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه در خصوص اجرای طرح استفاده از کارت سوخت شخصی عنوان کرد: سال گذشته، بیش از 90 درصد میانگین مصرف بنزین با کارت سوخت شخصی انجام شد.
بلندی ادامه داد: هم اکنون میانگین منطقه در استفاده از کارت سوخت شخصی ۷۵درصد است که امیدواریم این رقم افزایش یابد.
وی با اشاره به تامین سوخت ناوگان حمل ونقل ریلی در منطقه تربت حیدریه بیان کرد: این منطقه با برخورداری از 42 معدن سنگ آهن، از بزرگ ترین معادن خاورمیانه به شمار می آید. سنگ های معدن از طریق ناوگان حمل ونقل ریلی به مقصد حمل می شود که تامین سوخت این بخش به عهده منطقه تربت حیدریه است، همچنین بخش کشاورزی نیز از دیگر بخش هایی است که سوخت مورد نظر آن از سوی پخش فراورده منطقه تامین می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه، حجم عملیات انبار نفت این منطقه در سال گذشته را بیش از یک میلیارد و ۶۷۰ میلیون لیتر عنوان کرد و گفت: به موازات افزایش ۱۱درصدی مصرف سوخت وعبور موفق از بحران ها و شرایط سخت سوخت رسانی در ایام مسافرت و سرمای طاقت فرسای زمستان، بیش از یک میلیارد و ۶۷۰ میلیون لیتر انواع فراورده نفتی به وسیله ۵۸هزار و ۳۶۰ سرویس نفتکش از انبار نفت منطقه تربت حیدریه به حوزه عملیاتی این منطقه و مناطق خراسان جنوبی و زاهدان ارسال شد.
بلندی افزود: حدود ۳۷۲ میلیون لیتر فراورده نفتی از مبادی حمل جنوب کشور با بهره گیری از ظرفیت نفتکش های ناوگان حمل ونقل منطقه تامین و مابقی از طریق خط لوله انتقال فراورده های نفتی دریافت شد.
وی ادامه داد: همچنین تامین ۲۵۵میلیون لیتر بنزین مصرفی منطقه به وسیله نفتکش از انبارهای نفت بندرعباس و رفسنجان صورت گرفت.
نخستین نیروگاه خورشیدی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه، با توان 26 کیلووات، سال گذشته همزمان با گرامیداشت سالروز ملی شدن صنعت نفت افتتاح شد. با احداث این نیروگاه، بالغ بر 40هزار کیلووات ساعت انرژی تجمعی تامین می شود که نقش بسزایی در کاهش بار و کیفیت توان شبکه ایفا می کند، ضمن آنکه عمر تاسیسات و کیفیت شبکه مناطق همجوار نیز افزایش می یابد. همچنین هدف از راه اندازی نیروگاه های خورشیدی در کشور، کمک به تامین منابع انرژی، کاهش مصرف سوخت های فسیلی، کاهش آلودگی زیست محیطی، بهینه سازی مصرف انرژی در سطوح انتقال و توزیع و کمک به تنوع بخشی منابع انرژی با هدف توسعه پایدار و پدافند غیرعامل است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه در این خصوص بیان کرد: بهره برداری از فاز نخست پروژه 100کیلوواتی منطقه تربت حیدریه با بهره گیری از تخصص نیروهای جوان و متخصص شرکت دانش بنیان احداث شده و فاز نخست پروژه با توان 26 کیلووات به بهره برداری رسیده است.بلندی تصریح کرد: منطقه تربت حیدریه، به عنوان نخستین منطقه کشور در استقرار مدیریت انرژی (ایزو ۵۰۰۰۱) ضمن انجام ممیزی های مراقبتی در دو سال گذشته، امسال نیز با اجرای فاز نخست این پروژه و تعویض تمامی لامپ ها و پروژکتورهای پرمصرف با هدف توسعه انرژی های تجدیدپذیرو بهینه سازی مصرف انرژی اقدام لازم را انجام داده است.
وی اظهار کرد: این فاز از نیروگاه با اعتباری بیش از 10 میلیارد ریال به بهره برداری رسیده است.شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه با ظرفیت بیش از ۲۳۵ میلیون لیتر و توان حمل ۳۱۸ دستگاه نفتکش، یکی از مناطق 37گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که جزو هشت منطقه فعال صادراتی کشور نیز به شمار می رود. این منطقه دارای ۶۵ باب جایگاه عرضه سوخت مایع و ۳۳باب جایگاه عرضه سوخت سی ان جی است که در محور مواصلاتی جنوب به شمال شرق کشور میزبان خیل عظیم زائران بارگاه ملکوتی امام هشتم علی ابن موسی الرضا(ع) است. همچنین این منطقه از سال ۱۳۳۹ شمسی تاکنون به خط لوله سراسری متصل است و چهار ناحیه مشتمل بر ۱۰ شهرستان تربت حیدریه، مه ولات، زاوه، خواف، رشتخوار، کاشمر، خلیل آباد، کوهسرخ، گناباد و بجستان را زیرپوشش دارد.
نیم نگاهی به افزایش درآمدهای مرزی از محل اجرای یک طرح اقتصادی
مشعل| اجرای طرح هایی برای مقابله با عرضه خارج از شبکه فراورده های نفتی از سوی وزارت نفت به مبارزه ای تمام عیار بدل شد. اعمال سیاست هایی که از مهاجرت کارت های سوخت جلوگیری کرده و اجرای هر کدام از آنان با بی شمار مزیت ها و دستاوردها همراه شد. طرح هایی چون کدینگ، منطقه ای، بلوک بندی، بلاک بندی و... با دستورعمل های پیشگیرانه متناسب با موقعیت جغرافیایی مناطق حساس و مرزی از میزان قابل توجهی عرضه خارج از شبکه سوخت جلوگیری کرده است. در این بین اما، اجرای طرح «باک پر» نه تنها منتج به کاهش چشمگیر قاچاق سوخت شده؛ بلکه افزایش قابل ملاحظه عایدی خزانه دولت از محل درآمدهای مرزی را نیز رقم زده است.
محاسبه سوخت داخل باک وسایل نقلیه خروجی از مرز برمبنای باک پر، عنوان طرحی است که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به منظور مبارزه با قاچاق سوخت در دستور کار دارد. این طرح برای نخستین بار در اسفند سال 1401 در بیشتر نقاط مرزی (اعم از پایانه ها و بازارچه های مرزی) اجرایی شد تا ضمن افزایش درآمدهای مرزی دولت، امکان هرگونه سوءاستفاده برای قاچاق سوخت را غیرممکن سازد. این طرح از جمله مصوبات ابلاغی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور به استانداری هاست و میزان سوخت داخل باک کامیون های ایرانی خروجی از کشور، بر اساس باک پر محاسبه و وجه آن بر اساس نرخ تعادلی مرزی دریافت و به حساب خزانه دولت واریز می شود. طرح باک پر، روشی بسیار کارآمد و کاربردی به منظور جلوگیری از قاچاق سوخت در نقاط مرزی است. جمع آوری باک های اضافه و جاسازی شده در کامیون های خروجی از مرز، توجه به استاندارد سازی باک خودروها و الزام به رعایت آن و همچنین جلوگیری از خروج غیرمجاز سوخت، از ویژگی های مهم اجرای طرح فروش باک پر نفت گاز است. افزایش کنترل های الکترونیکی در پایش سوخت در مرزها، سیستمی شدن فرایند فروش سوخت مرزی و افزایش سلامت اداری، از دیگر دستاوردهای این طرح محسوب می شود که با اجرایی شدن آن، از تخلفات احتمالی به میزان قابل توجهی کاسته و باعث سرعت بخشدن به عملیات خروجی از مرز و رضایت رانندگان ناوگان سنگین شده است.
جایگاه عرضه سوخت منطقه مرزی بازرگان به عنوان پایلوت برای طرح باک پر در نظر گرفته شد و اجرای این طرح با همکاری و تعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در دستور کار قرار گرفت. بر اساس اعلام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه، روزانه پنج میلیارد تومان عایدی حاصل از درآمدهای مرزی دولت از قِبَل طرح باک پر حاصل شد که این موفقیت، احتمال اجرای چنین طرحی را در دیگر نقاط مرزی کشور قوت بخشید.
تاریخچه طرح باک پر، حاکی از آن است که این طرح طی سال های 92 تا 93 در چند نقطه مرزی کشور به مرحله اجرا گذاشته شد که بنا به اذعان دست درکاران، به دلیل نبود هماهنگی میان دستگاهی، اهداف و الزام های تعیین شده آن گونه که باید، تحقق نیافت. ناترازی تولید و مصرف فراورده های سوختی و اختلاف بالای قیمت فراورده در داخل و خارج از کشور، بار دیگر اجرای طرح هایی از این دست را در کانون توجه قرار داد و شرکت پخش فراورده های نفتی، عزم خود را برای عبور از معضل ناترازی و همین طور ساماندهی عرضه خارج از شبکه سوخت جزم کرد و اکنون آمارها از نتایج موفقیت آمیز طرح باک پر خبر می دهند.
حدود یک سال پس از اجرای بزرگ ترین طرح مبارزه با قاچاق فراورده های نفتی باک پر در پایانه مرزی بازرگان، احمد وحیدی، وزیر کشور، به همراه جمعی از مدیران رده بالای استان آذربایجان غربی از نحوه اجرای این طرح در پایانه مرزی بازرگان بازدید و از اقدام های مطلوب شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و دیگر سازمان های مرتبط برای تحقق اهداف دولت و جلوگیری از قاچاق فراورده های نفتی قدردانی می کند.
احمد مجرد، مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی در جریان این بازدید، به مزیت های مهم اجرای طرح باک پر در دروازه کشور به اروپا اشاره کرده و خبر می دهد که از ابتدای اجرای طرح باک پر، فروش نفت گاز در مقایسه با مدت مشابه پارسال، ٢۷۲درصد افزایش یافته است.
این مقام مسئول در این بازدید عنوان کرد که در سه ماه نخست امسال، از محل فروش مرزی نفت گاز این منطقه، بیش از پنج هزار میلیارد ریال به حساب خزانه دولت واریز شده است.
روزانه بیش از ۳۰۰ دستگاه خودروی سواری، اتوبوس، کامیون ترانزیتی و... از مرز بازرگان تردد و کنترل و پایش آن ها از سوی کارکنان شاغل در نقطه صفر مرزی انجام می شود که مجرد ضمن اشاره به آن می گوید: جمع آوری دلالان سوخت، جلوگیری از عرضه خارج از شبکه نفت گاز، درآمدزایی دولت، صرفه جویی در مصرف سوخت و تسریع در کنترل کامیون های ترانزیتی و ترانشیپی، از عمده اهداف شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه است.
وی تامین سوخت باکیفیت و توزیع به موقع آن را از وظایف شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برشمرده و تشدید نظارت بر جمع آوری باک های غیراستاندارد و جاسازی شده در کامیون های ایرانی و خارجی و اتوبوس های خروجی از مرز، توجه به استانداردسازی باک خودروها و الزام به رعایت آن و جلوگیری از خروج غیرمجاز سوخت را از ویژگی های مهم اجرای طرح فروش باک پر عنوان می کند.
شایان یادآوری است؛ هم اکنون نفت گاز براساس پیمایش و با نرخ هر لیتر ۳۰۰ تومان عرضه می شود.
استان کرمانشاه نیز به دلیل وجود پنج گذرگاه مرزی با کشور عراق، منطقه ای مستعد برای قاچاق سوخت محسوب می شود که الزام برای اجرای طرح باک پر در این استان نیز هدف گذاری شد.
از مرزهای سومار، خسروی، پرویزخان، شیخ صله و شوشمی به عنوان پنج مرز رسمی استان کرمانشاه، با کشور عراق یاد می شود که با اجرای طرح باک استاندارد، بساط قاچاق سوخت به صورت کلی و جزئی برچیده شده و دست سوداگران و دلالان برای خروج سرمایه ملی از کشور، آن هم به هر قیمتی از طریق این گذرگاه ها را کوتاه کرده است.
بنا بر اعلام پیمان بهرامی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه، در سه ماه نخست امسال، بیش از ۸۶۰ میلیارد ریال به خزانه دولت از محل فروش سوخت مرزی این منطقه واریز شده که این میزان درآمد حاصله مربوط به مرزهای پرویزخان، خسروی، سومار و شیخ صله بوده و بیشترین فروش در مرز پرویزخان انجام شده است.
وی با بیان اینکه در نتیجه اقدام های مفید در این مرزها هفت میلیون و ۲۸۰ هزار لیتر فراورده نفتی که معادل ۸۶۲ میلیارد ریال است به فروش رسیده، تصریح می کند: از رقم یادشده، حدود سه میلیون لیتر که معادل ۳۶۱ میلیارد ریال می شود، مربوط به فروش از طریق کنترل باک وسایل نقلیه خروجی از کشور بوده که این مقدار ضمن رونق بازارچه های مرزی، سهم بسزایی در کاهش قاچاق و عرضه خارج از شبکه و قوانین تعیینی داشته است.
راه اندازی سیستم دیپ دیجیتالی باک کامیون در مرزهای استان، افزون بر جلوگیری از قاچاق در مرز، کنترل باک کامیون ها را تسهیل کرده و در حداقل زمان ممکن، کار کامیون های صادراتی در زمینه کنترل و نظارت بر سوخت خروجی از طریق باک بررسی و بر اساس قیمت شناور مرزی، مابه التفاوت نرخ تعادلی مرزی اخذ و به حساب خزانه واریز می شود.
لازم به یادآوری است؛ در منطقه کرمانشاه، روزانه حدود هفت میلیون لیتر انواع فراورده در سطح استان با ۳۱۰دستگاه نفتکش جاده پیما حمل می شود.
خط مرزی استان خراسان جنوبی با مرز ماهیرود در شهرستان سربیشه شناخته می شود که بر اساس آمارهای حاصله از شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان جنوبی، فروش مرزی سوخت در این منطقه در سه ماه نخست امسال، به حدود یکهزار و ۲۰۰ میلیارد ریال رسیده است.بنا به گفته مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان جنوبی، در نتیجه اقدام های مفید در این مرز، چهار میلیون و ۸۳۰ هزار لیتر معادل این مقدار فروش مرزی فراورده های نفتی تحقق یافته که این مقدار، ضمن رونق بازارچه مرزی، سهمی بسزا در کاهش قاچاق و عرضه خارج از شبکه و قوانین تعیینی داشته است.
همچنین با اجرای طرح باک پر در پایانه مرزی ماهیرود برای خودروهای خارجی، افزون بر کاهش قاچاق در مرز، کنترل باک کامیون ها تسهیل و براساس قیمت شناور مرزی، مابه التفاوت نرخ تعادلی مرزی دریافت و به حساب خزانه واریز می شود.
تحقق اهداف برنامه های هفتم و هشتم توسعه در ارزآورترین صنعت کشور
مشعل صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از مهم ترین صنایع کشور، در سال های اخیر نقش قابل توجهی در توسعه فناوری، ایجاد اشتغال و مهم تر از آن، تامین ارز برای کشور داشته است. این صنعت توانسته در مستقل ترین حالت خود از دولت و شرکت های خارجی، در شرایط سخت اقتصادی و تحریم های همه جانبه، روند توسعه پروژه های جدید، تولید سالانه و حضور در بازارهای داخلی و خارجی را ادامه دهد. صنعت پتروشیمی یکی از اصلی ترین بازیگران در برنامه های بلندمدت کشور است و از قضا در برنامه هشتم توسعه هم با توجه به برنامه های توسعه ای، تکمیل زنجیره ارزش و سرمایه گذاری در پروژه های صنعت نفت، نقش مهمی را ایفا خواهد کرد، ضمن اینکه قرار است در برنامه هشتم توسعه 40 میلیارد دلار سرمایه گذاری داشته باشد تا به افزایش 54 میلیون تنی ظرفیت برسد و در کنار رسیدن به ارزش افزوده حداکثری، مسیر زنجیره ارزش را نیز طی کند.
همانطور که دولت ها روی همراهی صنعت پتروشیمی برای برنامه هایشان، از جمله برنامه هشتم حساب کرده اند، این صنعت هم در برنامه های پیش روی خود، برای حداقل یک دهه آینده، بخصوص در حوزه تامین خوراک و کمک در تامین اعتبارات و مجوزها حساب باز کرده است، از این رو می توان گفت که هر دو طرف به دنبال رابطه و همکاری برد - برد هستند که تاکنون به اشکال مختلف تحقق یافته و روزنه های امید برای ادامه این روند وجود دارد؛ چراکه سرمایه گذاری و کار بیشتر در هر کدام از دو طرف، زمینه منفعت برای طرف مقابل را نیز به همراه دارد.
یکی از مهم ترین رویکردهای صنعت پتروشیمی در سه سال گذشته، بازنگری در برنامه ریزی های کوتاه و بلندمدت این صنعت بود. به همین دلیل از همان ابتدا جهت گذاری و تصمیم گیری برای زنجیره ارزش، بخصوص مجوزهای صادر شده یا در دست صدور را مورد بازنگری قرار داد که در نتیجه، تعداد زیادی از پروژه های غیراصولی متوقف و تعدادی دیگر دوباره زنده شدند و تعدادی هم آغاز به کار کردند. در حال حاضر شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران اعلام کرده است که برای تحقق برنامه هفتم هشتم توسعه و چشم انداز ۲۰ و ۵۰ ساله صنعت پتروشیمی، برنامه راهبردی ترسیم کرده که بخش زیادی از آن، متناسب با برنامه هفتم توسعه کشور است.
هم اکنون صنعت پتروشیمی ایران، سالانه به ظرفیت اسمی تولید 96 میلیون تنی رسیده و طبق برنامه هفتم قرار است 35 میلیون تن به این ظرفیت افزوده شود. همچنین طبق پیش بینی ها قرار است در برنامه هشتم 54 میلیون تن افزایش ظرفیت دیگر علاوه بر این میزان ایجاد شود که در این مسیر، تکمیل زنجیره ارزش و ایجاد ارزش افزوده حداکثری در اولویت قرار دارد. این برنامه ریزی از حجم قابل توجهی سرمایه گذاری حکایت می کند که بنا بر اعلام مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، برای دستیابی به اهداف توسعه ای تا پایان برنامه هشتم توسعه، نیازمند سالانه هفت میلیارد دلار سرمایه گذاری هستیم. دستیابی به این عدد و تحقق آن، یکی از زمینه های مهم همکاری دولت و صنعت پتروشیمی است؛ زیرا صنعت پتروشیمی به تنهایی نمی تواند این سرمایه گذاری قابل توجه و بلندمدت را به سرانجام برساند.
برای تحقق این برنامه ریزی، صنعت پتروشیمی اقدامات زیادی را آغاز کرده و به گفته مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، بسته های سرمایه گذاری مناسبی برای صنعت پتروشیمی در قالب برنامه هفتم تدوین شده است. او اظهار امیدواری کرده که فعالان بازار سرمایه و سرمایه گذاران در مباحث تأمین مالی که گلوگاه و تنگنای صنعت پتروشیمی است، از روش های نوین تامین مالی استفاده کنند.
با این حال، این سوال مطرح است که در کنار تمایل و تلاش برای سرمایه گذاری بیشتر در صنعت پتروشیمی، این صنعت تا چه اندازه برای این میزان سرمایه گذاری و افزایش ظرفیت آماده است و زیرساخت های لازم برای آن وجود دارد؟ آن طور که کارشناسان و دست درکاران این صنعت اعلام کرده اند، برای افزایش ۳۰ درصدی ظرفیت صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه، به زیرساخت های اساسی و قابل توجهی نیاز داریم که باید فراهم شود.
بر اساس این گزارش، نرخ رشد 8 درصدی و صادرات غیرنفتی سالانه ۲۳ درصدی برای کشور، در برنامه هفتم توسعه دیده شده که این موضوع، شامل صنعت پتروشیمی نیز می شود. 96 میلیون تن ظرفیت فعلی پتروشیمی طی چند دهه و عبور از شرایط سخت تحریم محقق شده و برای تحقق افزایش ظرفیت در برنامه هفتم و هشتم ، نیازمند تعاملی چندجانبه بین بخش خصوصی و دولت هستیم. از آنجا که صنعت پتروشیمی به عنوان صنعتی ارزآور برای دولت حایز اهمیت بسیاری است، این امیدواری هم وجود دارد که دولت در مسیر تامین این زیرساخت ها و الزام ها همراهی خوبی داشته باشد.
یکی از موضوعات مهم در بلندمدت، تامین خوراک پایدار برای صنعت پتروشیمی بوده که طی چند سال اخیر، با ایجاد سازوکار مشترک و برد - برد بین شرکت ملی نفت ایران و پتروشیمی ها به نتایج خوبی رسیده است. امضای ۱۰ تفاهمنامه سرمایه گذاری پتروشیمی ها با وزارت نفت با هدف تولید روزانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب گاز، یکی از این موارد بوده که با اجرایی شدن آنها، افزون بر تأمین خوراک پایدار برای صنعت پتروشیمی، مسأله مهم ناترازی گاز در کشور هم مرتفع می شود.
موضوع خاموشی گازهای مشعل و کاهش خام فروشی، یکی از موضوعات مهم مغفول مانده در برنامه های توسعه ای گذشته بوده که بالاخره در سه سال گذشته با همکاری پتروشیمی ها محقق شده است.
آنچه امروز به عنوان اقدامات راهبردی و برنامه ریزی های بلندمدت صنعت پتروشیمی پیش روی ما قرار دارد، حاصل تلاشی است که در شرایط سخت اقتصادی و تحریم های همه جانبه در سال های اخیر تحقق یافته است؛ اقدامات و برنامه ریزی هایی که لازم است به دور از تقسیم بندی های معمول مدیریتی به آنها نگاه شود و ادامه پیدا کند.
با توجه به جایگاه این صنعت در توسعه کشور و برای دولت، امیدواری بیشتری برای ادامه این روند رو به رشد احساس می شود و می توان امیدوار بود که با تعامل سازنده و برد_برد دولت و صنعت پتروشیمی این فعالیت ها تقویت شود و شاهد تحولات مثبت بیشتری مطابق با اهداف و برنامه ریزی های برنامه هفتم و هشتم توسعه باشیم.
ارائه خدمات درمانی به 400 هزار نفر از بومیان مناطق نفتی
سمیه راهپیما بهداشت و درمان صنعت نفت از دیرباز خدمات قابل توجهی به کارکنان و خانواده های آنها ارائه داده و در این مسیر توانسته نسبت به دیگر سازمان ها نیز پیشرو باشد. این سازمان در زمینه عمل های جراحی نیز گام های موثری برداشته است. ارائه خدمات به بومیان مناطق نفتی در کنار کارکنان عملیاتی جایگاه ویژه ای برای این سازمان ایجاد کرده و عملکرد یک سال گذشته آن از توسعه سطح کمی و کیفی فعالیت ها حکایت دارد. در این میان، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت همسو با سیاست های مسئولیت های اجتماعی، اقدامات مختلفی انجام داده که از آن جمله می توان به 9 هزار مورد بستری بیماران بومی مناطق در یک سال گذشته اشاره کرد. برای انعکاس جزئیات خدمات و فعالیت های یک سال گذشته سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با شهرام سرافرازیان، رئیس برنامه ریزی تخصصی و نظارت این سازمان گفت وگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
با توجه به اینکه بیشتر تاسیسات نفتی در جنوب کشور واقع شده اند، نیمی از جمعیت شاغل نیز به همراه خانواده هایشان در این مناطق زندگی می کنند که سلامت و ارائه خدمات درمانی به آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است.
در یک سال گذشته در 48 اتاق عملی که در سطح بیمارستان های تحت پوشش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت وجود دارد، 25 هزار جراحی انجام شده، همچنین از 70 هزار بستری در این مدت، 90 درصد آنها تحت عمل جراحی قرار گرفته اند.
در بیمارستان توحید جم، نزدیک به سه هزار و 500 عمل جراحی در یک سال گذشته داشته ایم که با این اقدام، از قطع عضو برخی بیماران جلوگیری شده است. مانند جلوگیری از قطع دست یک کودک و جراحی دوساعته برای پیوند دست فردی که در محیط کار دچار حادثه شده بود. تنها عمل زیبایی به اسیلو معده باز می گردد که باید قبل از آن مورد تایید شورای عالی تخصصی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت قرار گیرد.
بیشتر عمل ها به جراحی عمومی مانند چشم، ارتوپدی، اورولوژی و... مربوط می شود. در یک سال گذشته نزدیک به 450 مورد عمل قلب باز در بیمارستان های تهران و اهواز و۹۲۰ عمل PCI که برای درمان تنگی عروق کرونر قلب از آن استفاده می شود، داشته ایم، همچنین در بیمارستان نفت آغاجاری عمل تعویض مفصل زانو انجام داده ایم. در این خصوص همیشه سعی کرده ایم بیشتر عمل ها در داخل بیمارستان ها انجام و از اعزام بیماران به شهرهای دیگر جلوگیری شود.
گاهی اوقات عمل هایی داریم که یک بیمار در معروف ترین بیمارستان تحت معالجه قرار گرفته؛ اما به نتیجه دلخواه نرسیده و دچار عارضه شده و برای ادامه درمان به یکی از مراکز تحت پوشش صنعت نفت مراجعه کرده است.
ما در بحث جراحی ها و اقدامات لازم برای آن، هیچگاه کوتاهی نمی کنیم؛ چراکه هدف ما کسب درآمد از بیماران نیست؛ اما اینکه برخی بیماران به دلیل ارائه خدماتی خاص ترجیح می دهند به بیمارستانی غیر از مراکز درمانی نفت مراجعه کنند، مشکلی است که مسئولان برای رفع آن و افزایش رضایت مراجعه کنندگان در تلاش هستند.
در این نوع از مراکز نمی توان هرعملی انجام داد. به عنوان مثال در مرکز جراحی محدود منطقه شیراز که تحت پوشش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است، بیشتر عمل های مرتبط با چشم، اورولوژی و برخی عمل های زیبایی مانند اسلیو انجام می شود. از دیگر خدمات قابل ارائه در این مرکز می توان به برخی عمل های تیرویید، سپتوپلاستی (انحراف بینی) و سینوس اشاره کرد.
از آنجا که عمل توده های سرطانی کار بسیار پیچیده ای است و کوچکترین خطا باعث انتشار بیماری به تمام اندام ها می شود، از این رو در بیمارستان های صنعت نفت تهران و اهواز پزشکان ماهری داریم که تنها عمل های کانسر (سرطان) انجام می دهند، ضمن اینکه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تهران، بهترین بخش شیمی درمانی را دارد.
یکی از جراحی ها مربوط به عمل دست خانمی از ساکنان شهر جم بود که انگشتانش در دستگاه سبزی خردکن دچار حادثه شده بود و از سوی متخصص دست این منطقه تحت عمل جراحی قرار گرفت و خوشبختانه هیچ مشکل خاصی نیز برای او به وجود نیامد.
در بیمارستان بزرگ نفت اهواز نیز جراحی های ارتوپدی و اورولوژی انجام می شود و بیشتر مراجعه کنندگان از ساکنان منطقه هستند؛ چرا که به دلیل حضور پزشکان ماهر در بیمارستان اهواز، جراحی های سخت، به اینجا ارجاع داده می شود. در بیمارستان های اهواز و آغاجاری بیشتر جراحی های عمومی، به صورت لاپاراسکوپی انجام می شود و دوران نقاهت این نوع عمل ها هم کوتاه است.
در این مدت، دو هزار و 500 زایمان در سطح مناطق سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت انجام شده و یکهزار و 600 مورد هم ارجاع بیمار به اهواز و تهران داشته ایم.
در زمینه ورودی اورژانس هم به صورت موردی می توان گفت که طی یک سال گذشته 20 هزار پذیرش در مسجد سلیمان، 300 هزار پذیرش در اهواز، 80 هزار پذیرش در تهران، 56 هزار پذیرش در آبادان، 44 هزار پذیرش در ماهشهر، 24 هزار پذیرش در گچساران و حدود 25 پذیرش اورژانس نیز در دیگر مناطق بهداشت و درمان صنعت نفت داشته ایم.
بدون شک سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از نظر کیفیت و کمیت خدمات قابل توجهی به مراجعه کنندگان ارائه می دهد؛ اما می توان این خدمات را بهبود بخشید. اکنون یکی از عمده ترین مشکلات ما به کمبود نیروی انسانی باز می گردد. همکاران ما نزدیک به 300 ساعت در ماه شیفت هستند و یک شب در میان در بیمارستان حضور دارند که به طور قطع، خستگی آنها در روند ارائه خدمات تاثیر می گذارد، ضمن اینکه وقتی سن یک پرستار بالا می رود، میزان عملکردش هم نسبت به دوران جوانی کاهش می یابد که باید نیروهای جوان را جایگزین آنها کنیم، همچنین به دلیل ساعت کار زیاد، شاهد خروج تعداد زیادی پرستار از بدنه بهداشت و درمان صنعت نفت هستیم؛ اما متاسفانه برای حل این معضل، مجوز جذب نیرو نداریم.
از طرفی نمی توانیم قوانینی را که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای کادر درمان در نظر گرفته، اجرا کنیم که این موضوع باعث کاهش انگیزه در پرستاران می شود.
با وجود کمبودهایی که هست، توانسته ایم تجهیزات پزشکی را به روز کنیم که مصداق آن، خرید دستگاه های ام آر آی و سی تی اسکن برای برخی مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت است.
یکی دیگر از مشکلات پیش روی بیمارستان های صنعت نفت، نداشتن خدمات هتلینگ است که باید امکانات موجود را ارتقا دهیم. به عنوان مثال خدمات هتلینگ بیمارستان نفت تهران در مقایسه با سایر بیمارستان های سطح شهر پایین تر است. ساختمان این بیمارستان قدیمی شده و باید به بیمارستان جدید منتقل شود. نزدیک به 15 سال است که زمین این بیمارستان خریداری شده؛ اما بنا به دلیلی هنوز ساخته نشده است. در بخش پزشکی خانواده و طب صنعتی نیز باید برخی خدمات را اضافه کنیم. وزارت نفت، تنها سازمانی است که این خدمت را به کارکنان و خانواده آنها ارائه می دهد.
در خصوص آیین و مقررات نیز باید گفت که بهداشت و درمان صنعت نفت بر اساس مقررات تعیین شده از سوی شرکت ملی نفت ایران پیش می رود که با مشکلاتی هم در این زمینه مواجه است. به عنوان مثال دستمزدی که برای حق آنکالی یک پزشک و پرستار در نظر گرفته می شود، با حق آنکالی مهندس نفت یکی است که باید مورد بازنگری قرار گیرد.
تحت پوشش قراردادن بومیان همسو با سیاست های مسئولیت اجتماعی در قانون ششم توسعه کشور آمده و در آن، تمامی دستگاه های اجرایی کشور موظف به ارائه خدمات به مردم منطقه و تامین رفاه و آسایش آنها شده اند. از این رو سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت همسو با این مسئولیت، اقدامات مختلفی انجام داده که از آن جمله می توان به 9 هزار مورد بستری بیماران بومی مناطق در یک سال گذشته اشاره کرد.
همچنین از حدود یکهزار تخت بیمارستانی در سطح سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، 70 درصد آن به مناطق جنوبی و کم برخوردار اختصاص یافته است. ضمن اینکه در یک سال گذشته علاوه بر ارائه خدمات درمانی به کارکنان رسمی و خانواده های آنها، همسو با اهداف مسئولیت اجتماعی، به400 هزار بیمار بومی مناطق جنوبی کشور هم خدمات رسانی کرده ایم. در برخی شهرهای جنوبی کشور، بیمارستان های نفتی توحید جم، خارگ، عسلویه و... تنها مراکز درمانی اند؛ اما در برخی مناطق دیگر با اینکه بیمارستان های تامین اجتماعی مستقر هستند، بیماران تمایل دارند که از خدمات درمانی بیمارستان نفت استفاده کنند.
هزینه های درمانی بومیان بر اساس تعرفه دولتی است. گاهی اوقات برای آنکه یک عمل انجام شود یا پزشک متخصصی را به یکی از مناطق ببریم، برای یک روز پنج تا شش میلیون تومان پرداخت می کنیم، بنابراین هزینه دریافتی از بیماران بسیار ناچیز و تنها 5 درصد است.
دوران شیوع کرونا اقدامات قابل توجهی از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت صورت گرفت. تنها سازمانی بودیم که مرکز واکسیناسیون را برای کارکنان خود ایجاد کردیم. در مناطق عملیاتی نیز مراکزی برای تزریق واکسن در نظر گرفتیم.
شرکت نفت فلات قاره ایران
خط لوله جایگزین بخش خشکی انتقال نفت میدان ابوذر به جزیره خارگ در کوتاه ترین زمان ممکن به بهره برداری رسید.
پروژه خط لوله ۱۸ اینچ جایگزین بخش خشکی انتقال نفت میدان ابوذر به جزیره خارگ با تلاش بی وقفه کارکنان این منطقه عملیاتی در کوتاه ترین زمان ممکن به بهره برداری رسید و با این اقدام تولید و صادرات نفت خام میدان ابوذر پایدار شد.با توجه به فرسودگی شدید خط لوله بخش خشکی انتقال نفت میدان ابوذر به جزیره خارگ که در موارد متعدد دچار نشتی و سبب اختلال در روند صادرات نفت این میدان نفتی شده بود، عملیات جایگزینی این خط لوله در اولویت برنامه های شرکت نفت فلات قاره ایران قرار گرفت.
براساس این گزارش، علیرضا مهدی زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران، در حاشیه بهره برداری از این خط لوله ضمن بررسی مسائل و چالش های کاری منطقه عملیات خارگ از تلاش همه جانبه همکاران منطقه و سکوها در شرایط بسیار سخت آب وهوایی و پیگیری آنان تا سرانجام کار قدردانی کرد.
میدان ابوذر یکی از مهم ترین میدان های نفتی ایران در خلیج فارس است که درصد قابل توجهی از تولید شرکت نفت فلات قاره ایران از این میدان انجام می شود، بنابراین جایگزینی خط لوله فرسوده و قدیمی با خط لوله تازه، نقش بسیار مهمی در ثبات تولید و صادرات نفت خام از این میدان نفتی ایران خواهد داشت.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از مهار نشت نفت از خط لوله ۴۸ اینچ صادراتی گچساران با واکنش سریع نیروهای عملیاتی این شرکت خبر داد.
غلامرضا کمالی گفت: این خط لوله ۴۸ اینچ صادراتی نفت در اثر پوسیدگی دچار نشت نفت شد که پس از مهار آن در سخت ترین شرایط و با وجود گرمای سخت جنوب، عملیات ترمیم و تعمیر بخش آسیب دیده این خط لوله انجام شد.
وی افزود: گروه های عملیاتی از لحظه بروز این حادثه، فنی، ایمنی و خدماتی در محل حاضر شدند و با بسیج امکانات و ماشین آلات، ابتدا جریان نفت را کنترل و سپس با نصب گیره موقت، نفت ریزی را مهار کردند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران بیان کرد: پس از اطلاع از سوراخ شدن خط لوله و نشت نفت، با برنامه ریزی دقیق و هماهنگی های لازم و به دلیل حساسیت موضوع با هدف جلوگیری از آلودگی محیط زیستی و انتشار نفت و گاز به محیط پیرامونی، کارکنان عملیاتی این شرکت در کوتاه ترین زمان ممکن به محل نشت در منطقه حساس گوره اعزام شدند و با رعایت مقررات ایمنی، نشتی خط لوله را بدون وقفه، کنترل و مهار کردند.
براساس این گزارش، کارکنان عملیاتی صنعت نفت گچساران در این عملیات سخت در حالی در اوج گرمای تابستان جنوب کشور، این عملیات مهم را با موفقیت و در کمترین زمان ممکن به سرانجام رساندند که شریان انتقال نفت صادراتی لحظه ای متوقف نشد.
شرکت گاز استان بوشهر
شرکت گاز استان بوشهر با نصب پنل های خورشیدی گامی بلند به منظور کاهش مصرف انرژی و حفاظت محیط زیست برداشت.
علی اکبر فقیه، مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر، از پیشرفت های قابل توجه در زمینه استفاده از انرژی های پاک در ساختمان های اداری خبر داد و گفت: با نصب پنل های خورشیدی در چهار ساختمان اداری در شهرهای بوشهر، برازجان و خورموج در دو سال گذشته موفق شده ایم سالانه ۱۰۵۹۸۵ کیلووات ساعت برق پاک تولید کنیم. این دستاورد مهم افزون بر کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی، به کاهش قابل توجه انتشار گازهای گلخانه ای و حفاظت محیط زیست کمک شایانی می کند.وی با اشاره به اینکه این طرح ها همسو با سیاست های کلی شرکت در زمینه کاهش مصرف سوخت های فسیلی و حرکت به سوی استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر اجرا شده است، تصریح کرد: با بهره برداری از این پنل ها، بخشی از برق مصرفی ساختمان های اداری این شرکت از طریق انرژی خورشیدی تأمین می شود که این موضوع به کاهش هزینه های جاری و افزایش بهره وری انرژی منجر شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر با تأکید بر اهمیت استفاده از انرژی های پاک افزود: شرکت گاز استان بوشهر به عنوان یکی از مصرف کنندگان انرژی در استان، خود را موظف می داند با استفاده از فناوری های نو و اجرای طرح های زیست محیطی، به کاهش تأثیرات مخرب فعالیت های خود بر محیط زیست کمک کند.
فقیه در پایان بر ادامه دار بودن برنامه های توسعه انرژی های پاک در شرکت تأکید کرد و گفت: شرکت گاز استان بوشهر با توجه به اهمیت حفظ منابع انرژی و کاهش آلودگی هوا در نظر دارد در آینده نیز با اجرای طرح های مشابه، به توسعه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در دیگر ساختمان های اداری و صنعتی استان کمک کند.
شرکت گاز استان خراسان شمالی
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالی از تزریق گاز به خطوط انتقال تقویتی شهرستان های جاجرم و گرمه خبر داد. سیدمحمود هاشمی گفت: دو خط انتقال تقویتی گاز با هدف تأمین گاز فازهای توسعه ای کارخانه آلومینا و افزایش پایداری گاز شهرستان های گرمه و جاجرم در فصل سرد اجرایی شد. وی افزود: ۱۵ میلیارد تومان برای اجرای این پروژه هزینه شده است. به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالی، حدود شش کیلومتر خطوط انتقال در قطرهای ۱۰ و 8 اینچ اجرا شده است
.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان از توزیع بیش از ۵۶۲ میلیون لیتر انواع فراورده نفتی در سه ماه نخست امسال در منطقه زاهدان خبر داد.
قربانعلی مردانی گفت: این فراورده ها شامل بنزین، نفت گاز (غیرنیروگاهی)، نفت سفید و نفت کوره است که در سه ماه نخست امسال در نواحی زاهدان، زابل، خاش و سراوان توزیع شده است.
وی ادامه داد: مقدار بنزین توزیع شده در بهار امسال بیش از ۲۶۰ میلیون لیتر بوده که با توجه به اقدام های کنترلی و بازدارنده و استفاده از سامانه های مدیریتی، پیشگیرانه و نظارتی، مصرف این فراورده نسبت به مدت مشابه پارسال ۶درصد کاهش یافته و بیش از ۱۷ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر صرفه جویی در پی داشته است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان با اشاره به توزیع پایدار و مطلوب انواع فراورده های نفتی در این منطقه تصریح کرد: مقدار نفت گاز توزیع شده غیرنیروگاهی در سه ماه نخست ۱۴۰۳ بیش از ۲۴۵میلیون لیتر بود که با ۹درصد کاهش، ۲۴ میلیون و ۲۶۹ هزار لیتر صرفه جویی به همراه داشت.
مردانی ضمن تأکید بر مدیریت مصرف سوخت به عنوان سرمایه ملی، اجرای طرح های کنترلی و پیشگیرانه، نظارت های میدانی و الکترونیکی و همکاری سازمان های متولی و نظارتی را از مهم ترین عوامل صرفه جویی و کنترل مصرف سوخت در این مدت دانست.
دومین نشست شورای مدیران شرکت پایانه های نفتی ایران در سال ۱۴۰۳ با هدف بررسی مهم ترین چالش ها، مشکل ها و عملکرد مدیریت ها در محل ستاد تهران برگزار شد.
عباس غریبی، مدیرعامل این شرکت، در دومین نشست شورای مدیران شرکت پایانه های نفتی ایران در سال ۱۴۰۳ گفت: با گزارشی که نماینده سازمان حسابرسی کل کشور از عملکرد مالی سال ۱۴۰۲ شرکت پایانه های نفتی ایران ارائه کرد، عملکرد مالی شرکت از لحاظ انطباق با قوانین، مقررات و استانداردهای حسابرسی، مطلوب ارزیابی شد.
وی با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری افزود: انتخاب مسعود پزشکیان که فردی متخصص است، با دو شاخص مهم عدالت محوری در سطوح مختلف کشور و استفاده از افراد کارآمد و کارشناس در سطوح مدیریتی بسیار امیدوارکننده است و می تواند منشأ برکات و موفقیت هایی برای کشور شود. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران بیان کرد: همه ما به عنوان سربازان این نظام مقید به اجرای برنامه ها و سیاست های دولت در حوزه صنعت نفت خواهیم بود.
غریبی با بیان اینکه در شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان پیشانی صنعت نفت و دروازه ورود به بازار اقتصاد جهانی، رضایت مندی کارکنان بسیار حائز اهمیت است، گفت: تاکنون به منظور کاهش مشکل ها و دغدغه های کارکنان پیگیری های مطلوبی انجام شده است که در دولت چهاردهم نیز پیگیری می شود. وی ارزیابی مطلوب عملکرد شرکت پایانه های نفتی ایران را نشانه ای از ثبات در این شرکت دانست و افزود: این موضوع نشان می دهد که کار به صورت گروهی، به منظور انجام مأموریت های سازمانی و در سایه تعامل و همدلی انجام شده و با استفاده از چنین رویکردی، اتفاق های ماندگاری در شرکت به انجام رسیده است. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با اشاره به فعالیت های انجام شده گفت: هم اکنون ۲۴ پروژه راکد به هشت مورد کاهش یافته و پروژه های باقی مانده از سال های پیش نیز از ۳۶ مورد به ۱۱ مورد رسیده که همه این اتفاق های ماندگار در سایه همدلی مدیران در ستاد و رؤسای مناطق عملیاتی به انجام رسیده است. غریبی در بخش دیگری از سخنان خود عملکرد مثبت شرکت پایانه های نفتی ایران را در اخذ منابع و اعتبارهای جدید از هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران مؤثر دانست.
وی با اشاره به بازدیدهای میدانی از مناطق عملیاتی تصریح کرد: در این بازدیدها سعی شده است مسائل و مشکل های موجود شناسایی، ارزیابی، اولویت بندی و برای حل آن ها اقدام های لازم انجام شود. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با اشاره به اهداف آینده این شرکت گفت: هدف ما ریل گذاری و رویه ای مناسب و صحیح در شرکت بوده است.
غریبی با بیان اینکه از مدیران انتظار داریم با قدرت کارها و امور محوله را پیگیری کنند، افزود: آنها باید برنامه ریزی، سازمان دهی و کنترل های لازم در انجام کارها را داشته و برای انجام مأموریت ها کوشا باشند. وی در پایان پیگیری وضع ساختار سازمانی و بهبود حقوق و مزایا، ارتقای وضع فناوری اطلاعات، نوسازی سیستم های اندازه گیری نفت (میترینگ)، خدمات رفاهی، خوابگاهی، فرهنگی، هنری، ورزشی و برگزاری دوره های آموزشی کارکنان و حل مشکل در اجرای پروژه ها را از اولویت هایی دانست که همواره باید در دستور کار باشد.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند
مدیرعامل شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند از تولید ۴۴درصد بنزین و همه نفت گاز تولیدی پالایشگاه شازند با استاندارد یورو ۵ خبر داد و گفت: لازمه اجرای طرح کک سوزنی دریافت مجوزهای زیست محیطی است.
مجید رجبی در نشستی خبری با حضور اصحاب رسانه در آستانه روز خبرنگار بیان کرد: هم اکنون به طور میانگین روزانه ۱۶ میلیون لیتر بنزین و ۱۲میلیون لیتر نفت گاز در این واحد توسعه یافته پالایشی تولید می شود که حدود ۶ میلیون و ۵۰۰هزار لیتر (معادل ۴۴درصد) و کل ۱۲ میلیون لیتر نفت گاز تولیدی آن دارای استاندارد یورو ۵ است. وی این اقدام را گامی مهم در مسیر توسعه شاخص های محیط زیستی این واحد پالایشی در استان صنعتی مرکزی خواند و افزود: ارتقای شاخص های کیفی محصولات اصلی پالایشگاه شازند، تنها با ایجاد تغییرات در فرایندهای پالایشی حاصل شده است.
وی با تأکید بر توجه به ارتقای پارامترهای محیط زیستی تولید فرآورده در پالایشگاه شازند به عنوان نخستین اولویت گفت: افزون بر اجرای طرح تولید بنزین با استاندارد یورو ۵ و طرح تولید گازوئیل یورو ۵، این پالایشگاه دو طرح مهم احداث واحد تولید کک سوزنی، همچنین پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس را در حال اجرا دارد که لازمه اجرای واحد تولید کک سوزنی، دریافت همه مجوزهای محیط زیستی موردنیاز طرح است.
مدیرعامل پالایشگاه نفت شازند تأکید کرد: طرح کک سوزنی مشتمل بر ۵ واحد اصلی است که ۴ واحد آن با فناوری بومی پژوهشگاه صنعت نفت طراحی شده است؛ با اجرایی شدن این طرح، نفت کوره از سبد محصولات پالایشگاه حذف و به جای آن سوخت های سبک تر و با کیفیت تر همراه با سالانه ۹۰ هزار تن کک سوزنی تولید می شود.
رجبی حجم سرمایه گذاری این طرح را ۴۵۰ میلیون یورو اعلام و بیان کرد: با اجرایی شدن این طرح برای ۳۰۰ نفر به صورت مستقیم، برای ۱۰۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم و برای بیش از ۴ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در دوره ساخت اشتغال زایی خواهد شد؛ افزون بر بومی سازی تولید کک سوزنی، از خروج سالانه ۱۰۰ میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری خواهد کرد.
وی همچنین از پیشرفت ۹۴درصدی پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا خبر داد و گفت: پیش بینی می کنیم این طرح تا پایان شهریور امسال به طور کامل به بهره برداری برسد. وی این پروژه را با توجه به بحران کم آبی حاکم بر کشور و استان مرکزی، بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود: کاهش حجم پساب، استفاده دوباره از پساب، افزایش بهره وری مصرف آب، جلوگیری از نفوذ آب املاح بالا به سفره های زیرزمینی و کاهش برداشت آب خام از منابع از مهم ترین دستاوردهای این پروژه محیط زیستی است که با سرمایه گذاری حدود ۶میلیون یورو اجرایی شده است.
گفت و گو با یکی از همکاران صنعت نفت
مشعل عباس سیفی از همکاران صنعت نفت ایران، سال هاست که دوران بازنشستگی را می گذراند. او متولد سال 1328 در استان اصفهان و از همکارانی است که نه تنها بازنشستگی را فرصتی برای استراحت و آرامش نمی داند؛ بلکه اعتقاد دارد که این دوران می تواند آغاز فصلی جدید و متفاوت در زندگی فرد بازنشسته به شمار برود، به طوری که خود او توانسته در دوران بازنشستگی و ادامه تحصیل در کشورهای هند و مالزی، مدرک کارشناسی ارشد رسانه و دکترای رشته سینما را دریافت کند. سیفی همچنین در این سال ها چند جلد کتاب را به رشته تحریر درآورده که همه آنها منتشر شده اند. گفت وگوی کوتاهی با عباس سیفی، همکار بازنشسته صنعت نفت ایران داشته ایم که در ادامه می خوانید.
متولد سال 1328 در استان اصفهان هستم و در یک خانواده کارگری و البته مذهبی به دنیا آمدم. تاکید روی کلمه مذهبی به این دلیل است که آموزه های دینی من تاثیرات بسیاری بر روند زندگی ام داشته است. دبستان و دبیرستان خود را در اصفهان به پایان رساندم و بعد از آن به هندوستان رفتم تا تحصیلاتم را در رشته اقتصاد ادامه دهم و پس از دریافت مدرک کارشناسی این رشته به ایران بازگشتم و مشغول به کار شدم؛ اما بعد از آغاز دوران بازنشستگی، موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد رشته رسانه از دانشگاه بنگلور هندوستان شدم. سپس به مالزی رفتم و توانستم دکترای رشته سینما بگیرم.
بعد از بازنشستگی و در سال 1387 برای ادامه تحصیل به خارج از کشور رفتم. بعد از دریافت مدرک دکترا یعنی هفت سال پیش به کشور بازگشتم و تصمیم داشتم دانشی را که به دست آورده ام، به صورت رایگان به نسل نو ایران منتقل کنم که باقیات الصالحات زندگی من باشد. از این رو در شهرهای تهران، اصفهان و شاهین شهر به تدریس سینما مشغول شدم؛ هرچند دلم می خواست در این سال ها، فیلمی را جلوی دوربین ببرم؛ اما به دلایلی ترجیح دادم در این حوزه ورود نکنم، بنابراین تصمیم به نگارش کتاب، فیلمنامه و نمایشنامه گرفتم؛ البته علاقه من به ادبیات از دوره دبستان و دبیرستان آغاز شد. از همان زمان، تمایل زیادی به خواندن کتاب داشتم، به گونه ای که در دوره دبیرستان تقریبا همه کتاب های ترجمه شده ادبیات روسیه و فرانسه را مطالعه کرده بودم.
در واقع من در سال 1362 همزمان با ساخت پالایشگاه گاز فجرجم با نام قدیمی کنگان در دفتر مرکزی ساختمان شماره 8 شرکت ملی نفت ایران در تهران مشغول به کار شدم؛ البته قبل از پیوستن به صنعت نفت، در واحد خرید خارجی شرکت فولاد مبارکه اصفهان مشغول به کار بودم و به دلیل تجربه ای که در این زمینه داشتم، کارم را در بخش خریدهای خارجی شرکت نفت برای طرح گاز طبیعی کنگان آغاز کردم و در نهایت به عنوان رئیس تدارکات کالا در کنگان در شهر جم مشغول به کار شدم. این همکاری تا سال 1369 ادامه داشت. در سال 1370 به پتروشیمی اصفهان پیوستم و در سال 1379 نیز به پالایشگاه بندرعباس رفتم و تا زمان بازنشستگی ام (سال 1387 ) در آنجا فعالیت داشتم.
معتقدم که دوران بازنشستگی، آغاز بخش دیگری از زندگی است. در هیچ کشوری، فرد بازنشسته به معنای نیروی از کار افتاده نیست؛ بلکه بازنشستگان به نوعی اتاق فکر موسسات و سازمان های مختلف به شمار می روند. ای کاش در ایران نیز بازنشستگان، نخبگان و تجربه آنها مورد توجه قرار بگیرد تا بتوانیم به پیشرفت بیشتری دست یابیم. همواره به سینما علاقه مند بودم و تمایل داشتم در رشته سینما تحصیل کنم. سال 1356 با هدف تحصیل در این رشته به هندوستان سفر کردم و تصمیم گرفتم در رشته اقتصاد تحصیل کنم. بعد از بازگشت به ایران و کار در صنعت نفت، با اینکه فعالیتم بیشتر در حوزه تدارکات بود، به دلیل علاقه ام به سینما و تئاتر، نمایشنامه می نوشتم و آن را کارگردانی و اجرا می کردم. به همین دلیل بعد از بازنشستگی به این نتیجه رسیدم که ظرفیت روحی من تکمیل نشده و نمی توانم بعد از بازنشستگی، به آدمی از کار افتاده تبدیل شوم. همین مساله سبب شد تا برای ادامه تحصیل به هندوستان و بعد از آن به مالزی بروم؛ اما ابتدا در رشته رسانه تحصیل کردم و با توجه به اینکه دانشگاه های هندوستان دکترای سینما نداشت، به مالزی رفتم تا تحصیلاتم را در رشته سینما ادامه بدهم.
بله، سال 1372 فیلمی را روی رودخانه زاینده رود جلوی دوربین بردم که این، نخستین تجربه فیلمسازی من بود؛ هرچند دوست داشتم این کار را ادامه بدهم؛ اما در سال 1396 زمانی که به ایران بازگشتم، شرایط و امکانات مناسبی برای تولید فیلم وجود نداشت، به همین دلیل تصمیم گرفتم کتاب و رمان بنویسم؛ البته تجربه رمان نویسی را سال ها قبل پشت سر گذاشته بودم و با ادبیات و نگارش ناآشنا نبودم.
به عنوان مثال زمانی که در کنگان مشغول به کار بودم چهار هزار مصاحبه با مردم محلی آن منطقه داشتم و برداشت هایم از این مصاحبه را به صورت یک رمان چهار جلدی طراحی کردم. نامی هم که برای این رمان انتخاب کردم «نسل بی قرار» بود که دو جلد از این مجموعه چاپ شد. جلد اول آن در ایران، اروپا و آمریکا با موفقیت به چاپ و فروش رسید و جلد دوم آن نیز بعد از پنج سال در ایران چاپ شد.
با توجه به علاقه ای که به حوزه سینما و ادبیات داشتم، بخشی از سخنرانی هایم را به صورت یک کتاب در سال جاری منتشر کردم. این کتاب می تواند یک کتاب کاربردی برای دانشجویان سینما باشد؛ چراکه هم به ادبیات جهان و هم به تاریخچه ای از سینمای ایران و جهان می پردازد. در این کتاب که نزدیک به 21 بخش دارد و هر بخش آن به یکی از عزیزانم تقدیم شده، 20 عنوان فیلم تاثیرگذار سینمای ایران و جهان مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
دو دختر دانش پژوه دارم که یکی از آنها دکترای معماری دارد و استاد یکی از دانشگاه های شهر برلین آلمان است. دختر دیگرم نیز در مقطع دکترای رشته گردشگری در کشور مالزی مشغول به تحصیل است.
اگر کمک های همسرم در همه این سال ها نبود، نه من و نه دخترانم نمی توانستیم به این درجه از دانش دست پیدا کنیم. در واقع همدلی و حمایت او سبب شده تا ما سه نفر بتوانیم به اهدافی که در سر داشتیم، برسیم. معتقدم همسرم همان همراه اولی است که هر فردی می تواند در زندگی خود داشته باشد.
در حال حاضر روی جلد دوم کتاب «ادبیات و سینما» مشغول به کار هستم. در شهر اصفهان دو مکان برای کار و زندگی خود در نظر گرفته ام، یکی شاهین شهر که جای خوبی برای نگارش کتاب هایم است و دیگری جای دنج و کوچکی است که در منطقه مارکده و کنار زاینده رود دارم و هنگام نگارش جلد سوم و چهارم کتاب «نسل بی قرار» به آنجا می روم. امیدوارم حداقل تا چهار سال آینده بتوانم این کتاب ها را منتشر کنم.
100 سالگی تولیدات رسانه ای در صنعت نفت
مشعل سال 1287 و همزمان با کشف نفت در ایران، داستان این کالای با ارزش کلید خورد و از ابتدای کار بازیگردان اصلی مسائل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی شد و همچنان بشکه های نفت در سیاست خارجی بسیاری از کشورها نقش اساسی ایفا می کنند. بررسی مستندات تاریخی نشان می دهد نخستین تولیدات رسانه ای معتبر در حوزه صنعت نفت به 100 سال پیش یعنی 1303 بازمی گردد. در طول دهه اول 1300 شمسی، شرکت نفت انگلیس و ایران در مسیر ایجاد ارتباط با دولت، نخبگان و بهبود چهره خود در افکار عمومی ایرانیان گام برداشت. از یک سو کارگران برای بهبود شرایط کار و زندگی و از سوی دیگر نخبگان سیاسی عمدتا ملی و ضداستعمار از شرایط امتیاز دارسی و عدم اجرای تعهدات مالی از سوی شرکت نفت گلایه داشتند.
شرکت نفت تلاش کرد با تداوم اقدام های جامعه محور خود با رویکردهای نوین روابط عمومی، تخاصم ها را به حسن تفاهم تبدیل کند و خود را همسو با گفتمان ملی ترقی و در کنار دولت و جامعه ایران نشان دهد. گرچه هنوز ساختار سازمانی مجزایی برای امور روابط عمومی وجود نداشت، اما رویکرد اطلاع رسانی فعالیت ها از طریق مطبوعات، تقویت فعالیت های عمرانی و فرهنگی در شهرها و حوزه های نفتی، بورسیه دانشجویان ایران برای مهندسی نفت، تولید و عرضه فیلم و کتابچه تبلیغاتی، تلاش شرکت را برای ترسیم چهره ای مطلوب از خود درون جامعه ایرانی بازتاب می داد. تصویری که شرکت نفت تلاش می کرد از خود به نمایش بگذارد و دوست داشت جامعه ایران آن را به این شکل ببیند، تصویر شرکتی بود مدرن، عقلانی و عامل توسعه که توانسته بود ماده پرارزشی را که ایرانیان نمی توانستند به صورت صنعتی استحصال کنند، به مهم ترین عایدی کشور تبدیل کند.
آنچنان که پیشتر اشاره شد و با هدف ایجاد تصویر دوست داشتنی از نفت در جامعه ایران، روابط عمومی با چاشنی مجله، نشریه، بولتن و کتابچه فعالیت خود را آغاز کرد.بر این اساس، سال 1306 و 19 سال پس از کشف نفت در ایران، کتابچه تبلیغاتی شرکت نفت انگلیس و ایران به نام «صنعت نفت ایران» منتشر شد. در فصل های مختلف این کتابچه به عملیات استخراج نفت و جمع آوری گاز از چاه های مسجدسلیمان، خطوط لوله انتقال نفت، عملیات تصفیه و انتقال به پالایشگاه آبادان، معرفی موسسات درمانی شرکت نفت انگلیس و ایران در آبادان و مناطق نفت خیز، حمل ونقل، فواید مالی صنعت نفت برای ایران پرداخته شده بود. پایان بخش کتاب هم اظهار خوش بینی نسبت به آینده صنعت نفت ایران بود.نسخه فارسی کتابچه تبلیغی شرکت نفت در 40 صفحه به همراه 38 قطعه عکس سیاه و سفید و یک نقشه تهیه شده و در لندن به چاپ رسیده بود. تعداد شمارگان این کتابچه و نحوه توزیع آن مشخص نیست، اما می توان حدس زد چنین رساله تبلیغی که به منظور انعکاس تصویر مطلوب شرکت نفت در میان رجال، نخبگان و تحصیل کردگان جوان ایرانی تهیه شده بود، باید در شمارگانی مناسب با سطح سواد و اندازه جامعه نخبگان آن دوران هم چاپ و توزیع شده باشد.
در ادامه این مسیر، از سال 1325 شرکت نفت انگلیس و ایران در دفتر تهران، نشریه ای به نام «نقل از جراید تهران» منتشر می کرد که به نوعی گردآوری و رصد اخبار مطبوعات پایتخت در حوزه منافع انگلستان و نفت بود. این نشریه که از آن امروز چند نسخه بیشتر موجود نیست، پس از تاسیس دفتر اداره انتشارات در تهران زیر نظر این اداره تهیه و برای کارکنان صنعت نفت در جنوب فرستاده می شد.باکیفیت ترین مجله درون سازمانی صنعت نفت در سال های پیش از خلع یدT نشریه هفتگی «اخبار هفته» است که از سال 1325 منتشر شد، اما از سال 1327 با دریافت مجوز حالت رسمی تر یافت. این مجله در آبادان تهیه و چاپ می شد و به صورت عمومی به فروش می رسید. این نشریه تا سال 1330 منتشر می شد، اما پس از خلع ید از انتشار بازماند. ابتکارهای این نشریه در تولید مطالب مختلف و از جمله نقاشی های کارگران که از سوی نقاش معتبری طراحی می شد، این نشریه را به یکی از نشریات جذاب و خواندنی آن زمان تبدیل کرده بود. روزنامه «خبرهای روز» یکی از نشریات شرکت نفت انگلیس و ایران است که در سال 1325 و سپس در سال 1327 با دریافت مجوز وزارت فرهنگ منتشر شد. این روزنامه در چهار صفحه منتشر می شد، اما در بعضی از روزهای هفته صفحات ضمیمه موضوعی دو صفحه ای یا چهار صفحه ای داشت. ضمیمه های این روزنامه ادبی، ورزشی، کودکان و... بودند. این روزنامه برای مخاطب گسترده تری از کارکنان شرکت نفت منتشر می شد و در شهر آبادان هم به فروش می رسید. انتشار این روزنامه پس از خلع ید هم تا سال 1334 ادامه یافت.
«نشریه انگلیسی زبان» شرکت نفت انگلیس و ایران از سال 1327 منتشر می شد و با اینکه شمارگان آن کم بود (در حدود هزار نسخه) شرکت نفت برای آن از وزارت فرهنگ مجوز گرفته بود. این نشریه از سوی هیات تحریریه انگلیسی در چهار صفحه منتشر می شد. مطالب خبری آن در حوزه صنعت نفت تقریبا مشابه مطالب روزنامه خبرهای روز بود، اما توجه بیشتری به رویدادهای بین المللی و همین طور سرگرمی های مورد علاقه انگلیسی های شاغل در صنعت نفت ایران (نظیر اخبار مسابقات گلف و سوارکاری و ...) داشت.
با حضور کنسرسیوم در دهه سی شمسی، رویکرد نشریات صنعت نفت ایران کاملا درون سازمانی شد. در ابتدا نشریاتی به نام «پالایش» و «نفت خیز» به صورت بولتن های داخلی در اداره روابط عمومی شرکت نفت در آبادان منتشر می شد. «پالایش»، اخبار مربوط به شرکت سهامی پالایش نفت ایران را منتشر می کرد و «نفت خیز» اخبار مربوط به شرکت سهامی اکتشاف و تولید نفت ایران را. از اواسط دهه سی نشریه ای به زبان انگلیسی تحت عنوان «آبادان تودی» منتشر می شد که بیشتر مختص به خارجی های حاضر در صنعت نفت ایران در جنوب کشور بود.
به احتمال زیاد نخستین نشریه سازمانی شرکت ملی نفت ایران نشریه ای است نایاب در قطع بروشور به نام «نفت» که از ابتدای سال 1336 در تهران منتشر شده است. این نشریه تا حدی مقاله محور بوده و به مسائل نفت در بستر جهانی و عملکرد رقبا در کشورهای مختلف جهانی توجه می کرده؛ هرچند بخش های انتهای این مجله به اخبار نفتی داخلی و اخبار خارجی اختصاص داشته است. این نشریه در 36 صفحه به صورت ماهانه منتشر می شد. از اواسط سال 1338 شرکت ملی نفت مجله ای با ترتیب انتشار دو هفته یک بار به نام «آئینه» منتشر کرد که از مجله هفتگی اخبار هفته چاپ آبادان الگو گرفته بود. معرفی مدیران، همکاران و ارتباط با خوانندگان یکی از ویژگی های این نشریه بود که ارتقای درون سازمانی را دنبال می کرد. این مجله به خوبی آئینه فعالیت های معطوف به نیروی انسانی در صنعت نفت ایران بود و انتشار آن تا سال 1340 ادامه داشت.
از سال 1339 نشریه ای در آبادان تحت عنوان «بولتن اداره ارتباط با کارکنان» آغاز به انتشار کرد. این نشریه نسخه کامل تری از نشریه پالایش دهه 30 بود و رویکردهای خبری در آن کامل تر و همه جانبه تر مشاهده می شد. همین نشریه یک سال بعد به نام «مشعل آبادان» انتشار یافت. مشعل آبادان معروف ترین نشریه درون سازمانی کنسرسیوم در مناطق جنوب کشور به خصوص پالایشگاه آبادان است. ابتکار مشعل آبادان در چاپ نیازمندی ها که البته از بولتن الگو گرفته بود این نشریه را به سبد خانواده کارکنان صنعت نفت برده بود. مشعل آبادان یک همزاد انگلیسی هم داشت که با همان نام و این بار تحریریه ای ایرانی منتشر می شد. در مناطق نفت خیز بولتن های اخبار هفته «مسجدسلیمان» و «خبرهای عمده» و بعدتر «نفت خیز» که اخبار کاربردی از جمله بخشنامه های اداری و رویدادهای حوزه مناطق نفت خیز را چاپ می کردند.
دیرپاترین مجله داخلی صنعت نفت ایران در سال های قبل از انقلاب، از اردیبهشت سال 1341 به نام «نامه صنعت نفت ایران» در شرکت ملی نفت منتشر شد. این مجله باکیفیت ترین نشریه درون سازمانی از زمان ملی شدن نفت به شمار می آمد و شمار زیادی از خبرگان کار تولید نشریه با آن همکاری داشتند. ادارات روابط عمومی شرکت های تابعه مطالب و گزارش های خود را برای چاپ به این نشریه می دادند و برخی شرکت ها خبرنگار ثابتی برای تهیه مطالب برای این مجله داشتند. مجله اداری مشتمل بر بخش های متنوعی چون اخبار نفت ایران، اخبار پرسنلی، آموزش کارکنان، ایمنی، امور اجتماعی، خبرهای ورزشی، ادبی، فکاهی، بانوان، داستان و مقالات و اراده، سرگرمی و... بود. این مجله حجیم ترین نشریه صنعت نفت تا آن هنگام به شمار می رفت و در 48 صفحه منتشر می شد.
«یادداشت روز» و «یادداشت هفتگی»؛ نشریه مربوط به سال های دهه 50 هستند و عمدتا شکل و ظاهر بولتن ها را داشتند و تولید آنها در تهران صورت می گرفته و میان کارکنان صنعت نفت توزیع می شده است. این نشریات پس از انقلاب هم یکی دو سال از سوی مراکز نفتی مثل پالایشگاه آبادان یا اهواز یا مسجدسلیمان منتشر می شدند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا چندی انتشار نشریات سازمانی در اختیار شرکت های تابعه قرار داشت و این شرکت ها بولتن های خبری را با نام های قدیمی چون «یادداشت روز – خبرهای آبادان» و «یادداشت هفتگی» به چاپ می رساندند. علاوه بر این تشکل های صنفی شکل گرفته در صنعت نفت هم برای خود نشریاتی داشتند که از جمله آنها می توان «نشریه خبری سندیکای مشترک کارکنان صنعت نفت» را نام برد که از سال 1357 تا 1359 منتشر می شد. این نشریه ضمن اینکه نگاه کم و بیش انتقادی به مسائل حوزه صنعت نفت داشت؛ موضوع های روز انقلابی را مدنظر قرار می داد.
همزمان با انتشار نشریات متعدد انقلابی و صنفی در دو سال اول پیروزی انقلاب اسلامی، بولتن خبری چند صفحه ای با نام «پیک نفت» هم در شرکت ملی نفت تهران منتشر شد. این نشریه به تدریج گسترش یافت و در سال های بعد با افزایش صفحات و تغییر ترتیب انتشار، از بولتن روزانه به ماهنامه اصلی در صنعت نفت ایران تبدیل شد و جای «نامه صنعت نفت ایران» را گرفت. پیک نفت در سال های نخست، بنا به شرایط روز علاوه بر موضوعات و اخبار مربوط به نفت، به مسائل و آموزش های اعتقادی و انقلابی توجه نشان می داد و ارتباط صنعت نفت با جریان انقلاب و جنگ تحمیلی را منعکس می کرد. طرح های روی جلد این نشریه تا سال ها در خدمت بازتاب دیدگاه ها و دستاوردهای انقلاب اسلامی قرار داشت، اما در سال های پس از جنگ، رویکرد نشریه به بازتاب نقش و عملیات صنعت نفت در بازسازی و رشد این صنعت در کشور معطوف شد. پیک نفت از ابتدای انقلاب تا اواسط دهه 1370 منتشر می شد.
دیرپاترین نشریه درون سازمانی صنعت نفت ایران در سال های پس از انقلاب «مشعل» نام دارد که به نوعی ادامه همان پیک نفت است. این نشریه تاکنون هفت دوره انتشار را در فرم و قالب های مختلف، از هفته نامه و ماهنامه گرفته تا قطع های مختلف روزنامه ای و مجله ای پشت سرنهاده و هم اکنون نیز در حال انتشار است.
در کنار نشریاتی که به طور رسمی به عنوان تهیه شده در صنعت نفت شناخته می شوند، صنعت نفت به انتشار نشریات دیگری با رویکردهای غیرسازمانی کمک کرده است که از مهم ترین آنها می توان به «نشریه انجمن نفت ایران» اشاره کرد که از سال 1336 تا سال های بعد از انقلاب توسط انجمن نفت ایران منتشر شده است. در سال های بعد از انقلاب مسئولیت این نشریه با وزرای وقت نفت بوده است. این نشریه عمدتا به موضوعات علمی یا بسیار تخصصی صنعت نفت اختصاص داشته است.
تمرکز این گزارش بر محور نشریات، مجله، بولتن و... بود؛ با این حال با مرور تاریخ درباره دیگر تولیدات مرتبط با صنعت نفت مشخص می شود زمستان سال 1303 یکی از فیلمبرداران «شرکت فیلم های خبری موضوعی» در بریتانیا یک فیلم صامت از عملیات کمپانی در ایران ساخت. نام این فیلم «صنعت نفت ایران» بود که 45 دقیقه زمان داشت و برای مخاطبان تخصصی، به ویژه در آموزشگاه فنی شرکت نفت به نمایش درمی آمد. تولید این فیلم ها این کارکرد را هم داشت که شرکت نفت انگلیس و ایران، فعالیت های انجام شده مناطق جنوب غربی ایران را تبلیغ و نگاه افکار عمومی به شرکت را مثبت کند. در طول سال های کشف نفت تاکنون آثار دیگری نیز تولید شده که مرور آنها به زمان بیشتری نیاز دارد.
هفتمین دوره مسابقات انتخابی سراسری فرهنگی - ورزشی بانوان 25 سال و پایین تر صنعت پتروشیمی کشور به میزبانی شرکت پتروشیمی تبریز در شهر تبریز برگزار شد. در این دوره از مسابقات، 210 ورزشکار، مربی و سرپرست از 10 شرکت پتروشیمی در چهار رشته ورزشی بدمینتون، والیبال، شطرنج و شنا حضور داشتند.
با توجه به اینکه تنها متقاضیان حضور در رشته های ورزشی تنیس روی میز، کاراته و تیراندازی به ترتیب از شرکت های پتروشیمی امیرکبیر، تبریز، سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و متقاضیان حضور در رشته آمادگی جسمانی در مقطع 17 سال و پایین تر سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و در مقطع 25 سال و پایین تر این رشته از شرکت پتروشیمی جم بودند، به همین دلیل چهار شرکت یادشده به عنوان نمایندگان صنعت پتروشیمی به المپیاد وزارت نفت معرفی خواهند شد.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نیز در رشته های ورزشی بسکتبال و تنیس خاکی در المپیاد وزارت نفت نماینده ای ندارد.
برگزیدگان این دوره از مسابقات عبارتند از:
رشته تیمی بدمینتون
مقام اول: پتروشیمی تبریز
مقام دوم: پتروشیمی رازی
مقام سوم: پتروشیمی شازند اراک
رشته والیبال
مقام اول: پتروشیمی امیرکبیر
مقام دوم: پتروشیمی مارون
مقام سوم: پتروشیمی تبریز
رشته شنا
مقام اول: پتروشیمی تبریز
مقام دوم: پتروشیمی شازند
مقام سوم: پتروشیمی جم
رشته شطرنج
مقام اول: پتروشیمی شازند اراک
مقام دوم: پتروشیمی جم
مقام سوم: پتروشیمی مارون
آرین سلیمی از تکواندوکاران نفتی کشورمان که برای حضور در مسابقات تکواندو المپیک در پاریس حضور دارد، در وزن 80+ کیلوگرم برای کسب مدال به میدان رفت. این تکواندوکار در مبارزات خود به ترتیب در برابر نیکیتا رافالوویچ از ازبکستان، کارلوس سانسورس از مکزیک، ایوان شاپینا از کرواسی و در نهایت کانینگهام از بریتانیا قرار گرفته و با پیروزی مقتدرانه در برابر حریفان خود به مدال خوشرنگ طلا دست یافت. طلایی که 16 سال از ویترین افتخارات ورزش ایران دور بود. این ورزشکار پیش از این درباره تمرینات خود برای موفقیت در این رقابت ها گفته بود: تمرین های خوب و مفیدی را زیر نظر کادر فنی پشت سر گذاشتیم و در شرایطی راهی فرانسه شده ایم که به لحاظ بدنی و فنی، آمادگی خوبی داریم. در واقع طبق برنامه های مربیان تیم ملی پیش رفتیم و اهدافی که ترسیم شده بود هم محقق شد.به گفته سلیمی، با آنالیزی که هر روز در اردو داریم، روی رقبا بازی به بازی تمرکز کرده و پله به پله جلو می روم. مطمئن هستم که خداوند من را دوست دارد و همیشه از لطفش بهره برده ام؛ البته باید از مربیان تیم ملی، هادی ساعی، رئیس فدراسیون تکواندو و دیگر مسئولان فدراسیون، هیأت استان خوزستان، مربی خودم و همه کسانی که در این مدت برای من زحمت کشیدند، تشکر و قدردانی کنم.
فدراسیون بدمینتون ایران از آنیسا صحرانورد برای حضور در اردوی کشوری بدمینتون کشور دعوت کرد.
آنیسا صحرانورد، نونهال آبادانی هشت سال دارد و عضو تیم بدمینتون شرکت پالایش نفت آبادان است. او توانست در مسابقات بدمینتون استان خوزستان در رده نونهالان به مقام دوم دست پیدا کند و به عنوان استعداد برتر این استان، به اردوی کشوری بدمینتون دعوت شود.
یازدهمین برنامه هیات کوهنوردی شرکت پالایش گاز ایلام ویژه خانواده ها برگزار شد.
شرکت پالایش گاز ایلام با هدف توسعه ورزش میان کارکنان و خانواده آنها، یازدهمین برنامه کوهنوردی ویژه خانواده ها را برگزار کرد. این برنامه با حضور 32 نفر از ورزشکاران این رشته برگزار شد. علاقه مندان حاضر در این برنامه، از منطقه بانجو، کوهنوردی خود را آغاز کردند و بعد از طی مسافتی به منطقه انبار آب رسیدند.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان سه بازیکن جدید جذب کرد.
صنعت نفت آبادان که خود را برای حضور در لیگ دسته اول کشور آماده می کند، در ادامه تقویت تیم با فوتبالیست هایی چون علی پورمحمد، حسام همراه و امیرعباس بیات قرارداد همکاری امضا کرد. پیش از این نیز باشگاه صنعت نفت آبادان با میلاد کمندانی، علی جراح، حسین بغلانی، علی عبدالله زاده، مهران امیری، مجتبی لطفی و ابوالفضل عکاشه قرارداد همکاری امضا کرده بود. باشگاه نفت قرارداد حسین سنگرگیر، فرزین معامله گری و حسین شنانی را تمدید کرده بود. این تیم پس از پایان اردوی تبریز، اکنون در آبادان خود را برای مسابقات لیگ یک کشور آماده می کند.
قرعه کشی بیستمین دوره لیگ برتر هندبال بانوان با حضور قطعی هشت تیم برگزار و مقرر شد این رقابت ها از 6 مهرماه آغاز شود.
مراسم قرعه کشی بیستمین دوره رقابت های لیگ برتر هندبال بانوان کشور، ظهر روز دوشنبه 15 مرداد با حضور نمایندگان هشت تیم حاضر در این دوره از لیگ، در سالن جلسات فدراسیون هندبال برگزار شد. براساس مصوبات نشستی که در حاشیه مراسم قرعه کشی برگزار شد، این رقابت ها از روز ۶ مهر ۱۴۰۳ به صورت دوره ای رسماً آغاز می شود. مراسم قرعه کشی بیستمین دوره لیگ برتر هندبال باشگاه های کشور با حضور نمایندگان تیم های نفت و گاز گچساران، فولاد هرمزگان، نامی نو اصفهان، رایزکو تهران، شهید چمران لارستان، زاگرس جنوبی کازرون، سنگ آهن بافق و فولاد مبارکه سپاهان اصفهان در تهران برگزار شد.
در این نشست که با مدیریت علیرضا پاکدل، رئیس فدراسیون هندبال و مسئولان کمیته مسابقات و لیگ این مجموعه برگزار شد، در ابتدا ضمن بررسی آیین نامه فصل جدید لیگ برتر هندبال بانوان کشور، مسئولان فدراسیون پای صحبت ها و دیدگاه های نمایندگان تیم های حاضر در این دوره از رقابت ها نشستند تا اگر مشکل یا نقایصی وجود دارد، کارشناسی شده و قبل از آغاز این فصل از رقابت لیگ هندبال بانوان، مشکلات و نقایص احتمالی برطرف شود. در پایان نیز مراسم قرعه کشی لیگ برتر هندبال بانوان در حضور سرپرستان تیم های حاضر در این دوره از مسابقات برگزار شد. بر همین اساس، برنامه و زمان بندی رقابت تیم های نفت و گاز گچساران، فولاد هرمزگان، نامی نو اصفهان، رایزکو تهران، شهید چمران لارستان، زاگرس جنوبی کازرون، سنگ آهن بافق و فولاد مبارکه سپاهان اصفهان به ترتیب از شماره ۱ تا ۸ برای هفته نخست این دوره از مسابقات مشخص و اعلام شد.
«محمد اهل شاخه»، مدافع باتجربه و خوزستانی پس از مذاکره با مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی برای پیوستن به این تیم به توافق رسید و قرارداد خود را به طور رسمی امضا کرد. وی در اردوی پیش فصل استقلال خوزستان نیز حضور داشت و حتی در بازی مقابل ملوان در ترکیب اصلی تیم استقلال خوزستان به میدان رفت و با آنکه رسانه ها خبر از عقد قرارداد «اهل شاخه» با استقلال خوزستان داده بودند، این بازیکن قرار است برای تیم پارس جنوبی در لیگ دسته یک به میدان برود. «محمد اهل شاخه»، سابقه بازی در تیم های فولاد، صنعت نفت آبادان، تراکتورسازی و ماشین سازی را در کارنامه خود دارد.
مدیرعامل باشگاه پالایش نفت آبادان:
مشعل: پالایش نفت آبادان ازباشگاه های ورزشی کشور به شمار می رودکه زیرمجموعه صنعت نفت ایران بوده و به بحث توسعه ورزش به خصوص در حوزه قهرمانی توجه ویژه ای دارد، اگر مسئولیت های اجتماعی این باشگاه را در حوزه ورزش کنار بگذاریم؛ ورزش قهرمانی و توسعه آن از جمله تیمداری در این حوزه، یکی از مهم ترین مسائلی است که در باشگاه پالایش نفت آبادان دنبال می شود. این باشگاه در حال حاضر در هشت رشته ورزشی در حوزه بانوان و آقایان تیم هایی را در لیگ های قهرمانی کشور حمایت می کند که هرکدام از این تیم ها در رشته ورزشی خود حرفی برای گفتن دارند. با ولی الله رضایی، رییس امور ورزش شرکت پالایش نفت آبادان و مدیرعامل باشگاه پالایشگاه گفت وگویی داشتیم تا در آستانه برگزاری لیگ های قهرمانی، از وضعیت این باشگاه در حوزه تیم داری درورزش قهرمانی آگاهی یابیم که در ادامه می خوانید.
تا پیش از این باشگاه پالایش نفت آبادان در هشت رشته ورزشی تیم قهرمانی داشت که دو تیم در سطح بانوان و شش تیم در سطح مردان بود، اما به تازگی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان به دلیل سقوط به لیگ دسته یک و براساس اساسنامه ورزش وزارت نفت، زیر نظر امور ورزش پالایش نفت آبادان به فعالیت خود ادامه می دهد. از دیگر تیم های قهرمانی که زیر نظر این باشگاه فعالیت می کنند، می توان به تیم های فوتسال و بسکتبال بانوان و در سطح مردان تیم های بسکتبال، اسکواش، واترپلو، تکواندو، تنیس روی میز، والیبال نشسته اشاره کرد که همه این تیم ها در لیگ برتر حضور دارند.
پیش از هر چیز بایدیادآور شوم که با توجه به اساسنامه وزارت نفت، تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در صورتی که از سطح حرفه ای به سطح قهرمانی برسد، باید زیرمجموعه این باشگاه قرار گیرد که این اتفاق رخ داد. اما درباره وضعیت فعلی این تیم فوتبال باید بگویم که بودجه لازم برای تیم فوتبال صنعت نفت آبادان تامین شده است تا بازیکنان مورد نظر خود را جذب کنند و اردوی این تیم نیز آغاز شده است، البته این را باید بگویم برنامه ریزی لازم از سوی تیم و زیر نظر امور ورزش پالایشگاه نفت آبادان صورت می گیرد. درباره ادامه همکاری با فراز کمالوند، سرمربی این تیم در فصل جدید لیگ دسته یک کشور نیز باید بگویم که براساس مذاکراتی که صورت گرفته، قرار است قرارداد ادامه همکاری با این سرمربی تمدید شود؛ البته این را هم باید بگویم که تصمیم گیری نهایی در این زمینه از سوی هیات ورزشی پالایش نفت آبادان صورت می گیرد.
یکی از نکات بسیار مهمی که وجود دارد این است که هرکدام از این تیم های قهرمانی شرایط خاص خود را دارد و باید بدون در نظر گرفتن اولویت برنامه مناسبی برای حمایت و رشد آن انجام شود. نباید فراموش کرد که در این تیم ها ورزشکاران حرفه ای حضور دارند و نمی توان برای یک سری ورزشکار امکانات حرفه ای و برای یک سری دیگر امکانات متوسطی فراهم کنیم. به همین دلیل همه تلاش خود را به کار می گیرم تا با همراهی سرمربیان تیم ها بهترین شرایط را برای موفقیت های تیمی فراهم کرده تا در لیگ های قهرمانی به خوبی حضور پیدا کنیم.
سال گذشته تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان توانست به مقام قهرمانی در سوپرلیگ فوتسال بانوان دست یابد، همچنین تیم بسکتبال بانوان این باشگاه نیز مقام سوم لیگ را به دست آورد. در حال حاضر نیز در تلاش هستیم تا بازیکنان خوب و حرفه ای را برای هر دو تیم جذب کنیم چراکه به زودی فصل جدید مسابقات این تیم ها آغاز می شود و هرچه زودتر باید با ترکیب جدید و حرفه ای تری برای حضور در لیگ آماده شوند. البته با توجه به اینکه این تیم ها نفتی هستند، برای انتخاب بازیکنان حتما از درصد مورد نظر برای حضور بازیکنان نفتی در این تیم ها استفاده می کنیم که شامل 50 درصد ورزشکار غیربومی، 30 درصد بومی و 20 درصد نیز از بازیکنان نفتی خواهند بود. خوشبختانه برنامه های خوبی هم برای فوتسال و هم برای بسکتبال بانوان در نظر گرفته ایم که توانستیم بخشی از این برنامه ها را برای تیم فوتسال بانوان اجرایی کنیم، ضمن آنکه سعی کرده ایم بازیکنان مورد نظر سرمربی تیم را جذب کنیم. در حال حاضر تمام تلاش ما این است که فوتسال بانوان ما بتواند از قهرمانی خود در فصل جدید دفاع کند، اما نباید فراموش کرد که حفظ قهرمانی از قهرمان شدن سخت تر است. در حوزه بسکتبال بانوان نیز همین روند را دنبال می کنیم و قرار است بازیکنان جدیدی نیز به این تیم جذب کنیم که البته بخشی از این بازیکنان حتما ملی پوش هستند تا بتوانیم هم سطح مسابقات قهرمانی باشیم.
خوشبختانه با هدف تقویت تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان برای حضور در لیگ برتر با تعدادی از بسکتبالیست های خوب و حرفه ای کشور وارد مذاکره شده ایم که تقریبا به نتایج خوبی نیز دست پیدا کرده ایم؛ به همین دلیل امیدواریم با قدرت بیشتری وارد مسابقات فصل جدید بسکتبال مردان شویم. طبق آنچه اعلام کرده اند، فصل جدید اواسط شهریورماه یا اوایل مهرماه کار خود را آغاز می کند. نکته مهمی که نباید در این زمینه فراموش کرد این است که در لیگ برتر بسکتبال، چند تیم هستند که همیشه خود را برای رسیدن به سکو آماده می کنند که یکی از این تیم ها نیز تیم پالایش نفت آبادان است و با توجه به رقیبانی که در لیگ بسکتبال وجود دارد، باید دید فصل را چگونه آغاز خواهیم کرد؛ البته در راه رسیدن به موفقیت معمولا موانع غیرقابل پیش بینی وجود دارد که می توان آن را به نوعی شانس یا اقبال دانست؛ به عنوان مثال ممکن است یک یا چند نفر از بازیکنان اصلی تیم دچار مصدومیت و تیم برای ادامه مسابقات دچار چالش شود که همه این موارد نیز می تواند موفقیت ها را زیرسوال ببرد. اما در مجموع خوشبختانه همه تیم های قهرمانی ما در شرایط بسیار خوبی قرار دارند و تا اوایل مهرماه مسابقات اکثر این تیم ها آغاز خواهد شد.
اگر بخواهم صادقانه بگویم هیچ گاه تجهیزات و امکانات ورزشی جوابگوی نیاز ما براساس استقبالی که از ورزش در منطقه می شود نیست؛ به همین دلیل باید برنامه ریزی مناسبی برای تیم های ورزشی در سطح قهرمانی صورت گیرد تا هیچ تیمی برای استفاده از امکانات مورد نیاز تمرین متضرر نشود. به دلیل ناکافی بودن فضای موجود برای تمرین تیم های قهرمانی درخواست ساخت فضاهای ورزشی جدید را داشته ایم و امیدوارم با توجه به افزایش تیم های قهرمانی، بودجه لازم برای تامین فضای ورزشی مناسب تامین شود.
در حال حاضر بیشترین نیاز ما کمبود سالن های ورزشی و استخر است که البته این نیاز براساس تقاضایی است که از سوی ورزشکاران و علاقه مندان به ورزش صورت گرفته است.
نکته مهم این است که باید ورزش وزارت نفت، پالایش و پخش و مسئولان آبادان به یک جمع بندی درباره کمبود فضای ورزشی در این شهر برسند. سال گذشته در سطح بانوان تنها سه هزار و 200 نفر ورزشکار و در سطح مردان نزدیک به دو هزار و 500 نفر در رشته های مختلف ورزشی ثبت نام کردند که آماری بسیار قابل توجه است؛ این آمار به این معناست که خدمات ورزشی ما تنها شامل ورزشکاران حرفه ای نبوده بلکه همسو با سیاست مسئولیت های اجتماعی، به مردم شهر نیز خدمات ارائه می دهیم. مسئولان نباید فراموش کنند که شهری مانند آبادان هیچ تفریحی به غیر از ورزش ندارد به همین دلیل است که خانواده ها در آبادان به سمت ورزش کشیده می شوند. همین استقبال ها سبب شده است نیاز به توسعه فضای ورزشی در شهر آبادان احساس شود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات