ضرورت بهکارگیری فناوریهای روزآمد در توسعه مکران
موافقت وزیر نفت با پیشنهاد متناسبسازی مستمری بازنشستگان
حضور رییس جمهور در مجلس برای دفاع از وزرای پیشنهادی
تلاشهای گازی برای گذر از بی برقی
میزبانی برای سوخترسانی اربعین
الزام های زیست محیطی اولویت اول پالایش نفت
بازار نوظهور آفریقا پیش روی پتروشیمی
برگزاری دومین دوره آموزشی «هویت موفق در خانواده»
پیشرفت ۶۰درصدی تأمین برق مصرفی از انرژیهای تجدیدپذیر
اعلام اسامی محرومان لیگ دسته یک فوتبال
رئیس جمهوری تأکید کرد:
رئیس جمهوری با تأکید بر ضرورت به کارگیری روزآمدترین فناوری ها در توسعه مکران، دستور داد ضمن بررسی و انطباق طرح های ارائه شده از سوی شورای توسعه مکران با حضور کارشناسان، مقدمات اجرای این طرح ها در اسرع وقت فراهم شود. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، نشست شورای توسعه مکران عصر روز دوشنبه (۲۲ مرداد) به ریاست مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری و با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه، دبیر شورای عالی امنیت ملی و دبیر و اعضای این شورا برگزار و گزارشی از اقدام های انجام شده برای تهیه طرح ها و چشم انداز توسعه این منطقه ارائه شد.
رئیس جمهوری در این نشست با اشاره به طرح های توسعه ای بسیاری که به دلیل نبود چشم انداز بلندمدت در زمان اجرا، به مشکل خورده و امروز خود به معضلی در مسیر توسعه کشور تبدیل شده اند، دستور داد طرح هایی که از سوی این شورا تهیه شده، در زمانی کوتاه با حضور کارشناسان سازمان برنامه و بودجه بررسی و پس از تطبیق با اسناد بالادستی و طرح های آمایشی و انجام اصلاحات احتمالی، در نشستی دیگر برای تهیه مقدمات لازم و آغاز اجرای آنها تصمیم گیری شود.
پزشکیان همچنین بهره گیری از روزآمدترین فناوری ها در اجرای طرح های توسعه ای کشور، بویژه طرح های مربوط به توسعه منطقه مکران را از ملزومات اساسی تحقق جایگاه نخست ایران در منطقه دانست. در این نشست با اشاره به چشم انداز درخشان منطقه مکران و تشریح دستاوردهای توسعه این منطقه در توسعه و پیشرفت مناطق جنوبی کشور و حتی دیگر بخش های سرزمینی ایران، بر ضرورت شتاب گیری روند اجرای طرح های تهیه شده تأکید شد.
در نشست شورای اقتصاد انجام شد
طرح ضربتی افزایش روزانه تولید نفت خام در ۳۴ میدان نفتی کشور به همت شرکت ملی نفت ایران در نشست شورای اقتصاد تصویب شد.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری در نشست روز دوشنبه (۲۲ مرداد) شورای اقتصاد با اشاره به اهمیت سازمان برنامه و بودجه و تأکید بر ارتقای جایگاه این سازمان در نظام بودجه ریزی و برنامه ریزی کل کشور بیان کرد: سازمان برنامه و بودجه، نقشی مهم و اساسی در ایجاد هماهنگی بین وزارتخانه ها و دستگاه های دولتی در جهت دهی و برنامه ریزی منابع مالی مورد نیاز طرح های بزرگ زیرساختی و عمرانی در کشور دارد.وی با تأکید بر اینکه شورای اقتصاد از نهادهای مهم و باسابقه تاریخی در کشور است که باید در جایگاه واقعی خود قرار گیرد، افزود: باید با توجه ویژه به نقش و عملکرد شورای اقتصاد و ارتقای جایگاه آن، از ایجاد شوراها و کمیته های موازی برای تصمیم گیری اقتصادی جلوگیری شود تا راهبردها، وعده ها و برنامه های رئیس جمهوری هرچه سریع تر عملیاتی شود.معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به اهمیت توجه به دیدگاه های بخش خصوصی و غیردولتی ازجمله تعاونی ها در تصمیم گیری ها و برنامه ریزی های کلان اقتصادی، تصریح کرد: امروز انتخاب بخش خصوصی در اداره اقتصاد کشور یک اختیار نیست؛ بلکه تکلیف و الزام است و باید در نشست های تصمیم گیری اقتصادی دولت، نهادهایی همانند شورای اقتصاد بخش خصوصی، فعالان و کارآفرینان اقتصادی نقش پررنگ ایفا کنند و از نظرهای آنها در تصمیم گیری اقتصادی و بودجه ریزی استفاده شود.عارف با بیان اینکه تعهد به آرمان های انقلاب و نظام، خدمت به مردم و به کارگیری افراد دردمند و متعهد از مهم ترین معیارهای به کارگیری و انتخاب افراد در جایگاه های مدیریتی در دولت چهاردهم است، گفت: راهبرد انتخاب مدیران و وزیران در این دولت، توجه به تفکر سیاسی نیست و باید مدیران دولت چهاردهم به دنبال تحقق آرمان ها و ارزش های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و مطالبه های مردم و وعده های داده شده از سوی رئیس جمهوری و در رأس همه آنها حل مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم باشند.حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه در این نشست، با اشاره به اینکه هدف اصلی شورای اقتصاد، گره گشایی از دستگاه ها و فعالان اقتصادی است، بیان کرد: شورای اقتصاد با نزدیک به یک قرن تجربه در قالب های مختلف و با برگزاری نشست هایی در کمیسیون های تخصصی با حضور معاونان وزیران، نمایندگان بخش های خصوصی و تعاونی و نظارت نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نقشی مهم در تصمیم گیری های اقتصادی کشور دارد.ر این نشست که رئیس دفتر رئیس جمهوری، وزیران نفت، جهاد کشاورزی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رؤسای سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی، سازمان حفاظت محیط زیست، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اعضای دستگاه های مربوطه حضور داشتند، رویکردها، سیاست ها و جهت گیری های کلان بودجه ۱۴۰۴ طرح و ضمن تأیید کلیات پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه مقرر شد، دیدگاه های اعضا دریافت و در متن پیشنهادی برای طرح در هیأت دولت اعمال شود.
همچنین درخواست وزارت نفت درباره طرح ضربتی افزایش تولید نفت خام به مقدار روزانه ۲۵۰ هزار بشکه در ۳۴ میدان نفتی کشور به همت شرکت ملی نفت ایران مصوب و مقرر شد، سازوکار اجرایی این مصوبه در تفاهمنامه ای بین سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و شرکت ملی نفت ایران تعیین شود.سازمان برنامه و بودجه هم گزارشی از وضع اقتصادی و جهت دهی بودجه سال آینده در چهار شاخص کلان اقتصادی بخش حقیقی، بازار کار، بخش اسمی و شاخص نابرابری ارائه کرد که اعضا و برخی وزیران نظرها، رویکردها، پیشنهادها و طرح های خود را در این زمینه مطرح کردند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ارائه برنامه ها و اولویت های کاری نمایندگان این کمیسیون گفت: به منظور اجرای احکام برنامه هفتم توسعه کارگروه راهبردی و نظارت بر اجرای احکام انرژی در کمیسیون انرژی تشکیل می شود.
جلیل مختار در تشریح نشست روز یکشنبه (۱۴ مرداد) کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به استماع گزارش مرکز پژوهش های مجلس درباره اولویت های پیشنهادی به کمیسیون، از بررسی برنامه ها و اولویت های کاری کمیسیون خبر داد و بیان کرد: ازجمله برنامه ها و اولویت های کاری پیشنهادشده از سوی نمایندگان کمیسیون انرژی، می توان به مواردی مانند استفاده بیشتر از نقش پدافند غیرعامل در حوزه حفاظت از خطوط لوله گاز و نفت، استفاده و جایگزینی انرژی های نو با نیروگاه های سیکل ترکیبی، تلاش برای ایجاد مشوق با هدف ورود بخش خصوصی به منظور افزایش سرمایه گذاری در حوزه انرژی، روزآمدکردن تجهیزات و تأسیسات فرسوده ناوگانی در حوزه های مختلف انرژی و مشخص کردن طرح جامع و نقشه راه تولید و مصرف انرژی اشاره کرد. وی با بیان اینکه نظارت دقیق بر منابع و مصارف حوزه انرژی، از دیگر موضوع هایی بود که نمایندگان به عنوان اولویت های کاری کمیسیون مطرح کردند، افزود: تمرکز بر رونق انرژی های تجدیدپذیر، حمایت از قانون حمایت از صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، پیگیری راهکارهای کوتاه مدت و بلندمدت برای کاهش ناترازی گاز و برق، توسعه فشارافزایی پالایشگاه ها و میدان های گازی، ارائه برنامه برای افزایش صرفه جویی و کاهش هدررفت در مسیر توزیع، از دیگر موضوع هایی بود که نمایندگان به عنوان اولویت های کاری کمیسیون پیشنهاد دادند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: باید پیشنهادهای دیگری همچون اصلاح تعرفه های برق خانگی و اعمال پویش های تشویقی بر قبوض مردم، پیداکردن راهکار برای کاهش قاچاق سوخت، تهیه گزارش از سوی مرکز پژوهش های مجلس با هدف پیگیری و نظارت نمایندگان کمیسیون انرژی بر حوزه میدان های مشترک نفتی میان ایران و عراق، تهیه گزارش از سوی مرکز پژوهش ها درباره آسیب های اجتماعی کارکنان وزارت نفت در اجرای احکام قانون هدفمندکردن یارانه ها و اجرا و رعایت قانون سقف حقوق در وزارت نفت و تهیه برنامه دقیق از سوی وزارت نفت درباره اجرای حکم بند «ب» ماده ۴۴ مرتبط با افزایش تولید و پالایش نفت در برنامه توسعه هفتم را به موارد بالا افزود.
مختار افزود: در پایان این نشست مقرر شد، به منظور اجرای احکام برنامه هفتم توسعه، کارگروه راهبردی و نظارت در اجرای احکام انرژی در کمیسیون تشکیل شود.
در پی کاهش پیش بینی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) درباره تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ قیمت نفت تثبیت شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بالا گرفتن نگرانی ها در بازار پس از کاهش پیش بینی اوپک درباره تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ به دلیل افت تقاضا در چین، سبب شد قیمت های نفت در معامله های روز سه شنبه (۲۳ مرداد) تثبیت شود.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال روز سه شنبه (۲۳ مرداد) تا ساعت ۸ و ۲۰ دقیقه به وقت گرینویچ با ۳۰ سنت یا ۰.۳۶درصد کاهش به ۸۲ دلار برای هر بشکه رسید.
در همین حال، نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) در این روز با ۲۹ سنت یا ۰.۳۶درصد کاهش با قیمت ۷۹ دلار و ۷۷ سنت برای هر بشکه معامله شد.
به دلیل پیش بینی درباره گسترش تنش ها در خاورمیانه و در نتیجه کاهش عرضه نفت در جهان، قیمت نفت خام شاخص برنت در معامله های روز دوشنبه (۲۲ مرداد) بیش از سه درصد افزایش یافته بود، درحالی که قیمت نفت خام آمریکا با رشد بیش از ۴ درصدی همراه بود.
کاهش پیش بینی درباره تقاضا در سال ۲۰۲۴ از سوی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) شرایط دشواری را که اوپک پلاس به منظور افزایش تولید از ماه اکتبر با آن روبه روست، برجسته کرد.
ییپ جون رانگ، تحلیلگر بازار در مؤسسه آی جی گفت: زمانی که اوپک پلاس پیش بینی تقاضای خود را برای سال ۲۰۲۴ کاهش داده و قرار است از ماه اکتبر کاهش تولید خود را تسهیل کند، بازتاب افزایش ریسک های اقتصادی می تواند بر قیمت نفت تأثیر بگذارد. تسهیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه شماری از اعضای ائتلاف اوپک پلاس ممکن است بازار نفت را در آینده با کمبود کمتری روبه رو کند.
وی افزود: با این حال، سرمایه گذاران تنش های ژئوپولیتیک تازه را زیر نظر دارند.
بنا بر این گزارش، هر نوع درگیری نظامی در خاورمیانه می تواند دسترسی به ذخایر نفت خام جهان را کاهش دهد و سبب افزایش قیمت ها شود. به گفته تحلیلگران، درگیری نظامی می تواند به طور بالقوه بر عرضه نفت در منطقه تأثیر بگذارد.
هری چیلینگویریان، سرپرست پژوهش در گروه سرمایه گذاری اونیکس گفت: اگر اقدام احتمالی ایران در مقابله با رژیم صهیونیستی، واکنشی به اصطلاح مناسب باشد، در این صورت حفظ قیمت نفت برنت در بازه ۸۰ دلار ممکن است چالش هایی را ایجاد کند.
براساس این گزارش، بازار همچنین منتظر انتشار گزارش شاخص قیمت مصرف کننده آمریکا در روز چهارشنبه(۲۴ مرداد) است که اطلاعات مهمی را درباره تورم ارائه می دهد.
مصوبه متناسب سازی مستمری بازنشستگان صنعت نفت براساس تقویم مالی و بیمه ای سال ۱۴۰۳ صندوق های بازنشستگی صنعت نفت از سوی وزیر نفت تأیید و به صندوق ها ابلاغ شد.
براساس تقویم مالی و بیمه ای سال ۱۴۰۳ صندوق ها، مصوبه متناسب سازی امسال از سوی جواد اوجی، وزیر نفت، تأیید و به صندوق های بازنشستگی صنعت نفت ابلاغ شد.
براساس چارچوب متناسب سازی مستمری و مقرری سال ۱۴۰۳، «۶درصد به همراه یک میلیون تومان مبلغ ثابت» به پایه مستمری های بازنشستگان صنعت نفت در سقف ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان اسفند سال ۱۴۰۲ افزوده می شود.
متناسب سازی یادشده ۱۰.۵درصد مستمری های حداقلی و ۱۰درصد میانگین مستمری ها را افزایش می دهد؛ بنابراین امسال با احتساب افزایش ۲۰درصدی فروردین ، نرخ افزایش مستمری ها درمجموع بیش از ۳۰درصد خواهد بود.
نکته مهم آن است که متناسب سازی مستمری بازنشستگان صنعت نفت، امسال با مدنظر قرار دادن عدد ثابت در چارچوب رویکرد حمایتی بیشتر از مستمری های حداقلی، نهایی شده است و زمان پرداخت مبالغ متناسب سازی اوایل شهریور خواهد بود.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت تعدیل و تعهدها را با رعایت قواعد بیمه ای و تأمین بار مالی تضمین شده و بین نسلی عملیاتی می کند.
نظر به اهمیت بسیار بالای اندازه گیری دقیق و به منظور صیانت از ثروت های ملی کشور، اجرای طرح سیستم های اندازه گیری دقیق (طرح ملی میترینگ) که در برنامه توسعه هفتم مورد تأکید بود، از سوی شرکت مهندسی و توسعه نفت آغاز شد.
سید میثم ابوترابی، مجری طرح ملی میترینگ در این خصوص گفت: این طرح با اولویت 13 ایستگاه مبادله ای مهم در زیرمجموعه های وزارت نفت تعریف و جهت اجرا به شرکت مهندسی و توسعه نفت ابلاغ شده که ایستگاه های یادشده در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت فلات قاره ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران واقع شده اند.
وی افزود: این طرح با هدف جلوگیری از زیان های ناشی از خطاهای اندازه گیری و جایگزینی اندازه گیری های دستی با سیستم های دقیق و خودکار و بر اساس استانداردهای بین المللی و همچنین اندازه گیری دبی نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی در مبادی صادراتی و نقاط مبادله ای با استفاده از اعتبارات سرمایه ای شرکت ملی نفت ایران انجام خواهد شد.
مجری طرح ملی میترینگ شرکت مهندسی و توسعه نفت با یادآوری اینکه این شرکت در دولت سیزدهم و پس از وقفه ای چندساله، انجام مطالعات مهندسی پایه و تهیه اسناد فنی مورد نیاز را در دستور کار قرار داد و با در نظر گرفتن توانمندی ها و ظرفیت های تولیدی و اجرایی کشور، اقدام به برگزاری مناقصه عمومی جهت انتخاب پیمانکار متناسب کرد، گفت: پس از انجام ارزیابی های کیفی، فنی و مالی در چند مرحله، اجرای این پروژه به یک شرکت پیمانکار ایرانی واگذار شد.
ابوترابی تأکید کرد: به منظور شتاب گیری روند اجرای پروژه، مطابق برنامه ریزی انجام شده نزدیک به 50 درصد ایستگاه ها در کمتر از دو سال آینده به بهره برداری خواهند رسید. براین اساس، با بهره برداری از همه ایستگاه های یادشده و از محل دقت در اندازه گیری، از هدررفت سرمایه های ملی که حاصل زحمات بی وقفه کارکنان پرتلاش وزارت نفت است، جلوگیری خواهد شد.
شتاب گیری جهش اقتصادی در منطقه مغان
پایداری گاز در دورترین نقاط مرزی ایران با اجرای خط لوله گاز «اردبیل - گرمی» با سرمایه گذاری ۱۴۱۰۰ میلیارد ریال تضمین شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، در آیین بهره برداری رسمی از خط لوله گاز «اردبیل- گرمی» که روز سه شنبه (۲۳ مرداد) با حضور جمعی از مسئولان استانی در شهرستان گرمی برگزار شد، گفت: برای تضمین و تثبیت فشار شبکه گاز شمال شرق و شمال غرب کشور، مجموعه پروژه هایی را در دستور کار قرار داده ایم.
رضا نوشادی افزود: اکنون ۷۰۰ کیلومتر خط لوله ۵۶ اینچ را در خط نهم سراسری برای تغذیه شبکه و تقویت صادرات در دستور کار داریم.
وی تاکید کرد: افزون بر پروژه خط لوله گاز اردبیل - گرمی که امروز به بهره برداری رسید، به صورت مشخص در استان اردبیل مجموعه پروژه های رشت - چلوند به طول ۱۵۶ کیلومتر و قطر ۴۲ اینچ در حال اجراست که هدف اصلی آن انتقال گاز از سمت شرق به غرب کشور، افزایش ظرفیت سوآپ و انتقال گاز بین ایران و کشورهای همسایه و تضمین گاز استان اردبیل است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد: پروژه احداث خط ۳۰ اینچ چلوند - اردبیل که ظرفیت انتقال گاز به استان را اضافه می کند، دیگر پروژه شرکت مهندسی و توسعه گاز در این خطه است. آخرین پروژه هم برای ایستگاه تقویت فشار گاز چلوند است که با توجه به عمر ۲۵ساله آن و همسو با سرآمدی ما در تولید داخل، توربوکمپرسورهای این ایستگاه نیز ایرانی می شود.
نوشادی گفت: برای افزایش امنیت انرژی در استان اردبیل در آینده، موضوع ذخیره سازی گاز را در حال برنامه ریزی داریم و مطالعات لرزه نگاری را به زودی کلید خواهیم زد. براساس آن، گنبد نمکی را در استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل شناسایی و منابعی را برای ذخیره سازی گاز ایجاد می کنیم تا در شب های زمستان خیال مردم آسوده باشد.
وی ادامه داد: مصرف گاز در کشور ما دهشتناک است؛ اکنون ۸۰ میلیارد دلار گاز را به قیمت سه تا چهار میلیارد دلار به مردم تحویل می دهیم و تنها6 درصد گاز را صادر می کنیم که درآمد همین مقدار، دو برابر گازی است که در داخل مصرف می شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تأکید کرد: بی شک باید به سمت بهینه سازی برویم، زیرا گاز نوعی انرژی تجدیدناپذیر است و مانند آفتاب و باد، همیشگی نیست.
نوشادی افزود: ما ناچاریم به سمت بهینه سازی برویم و این موضوع را از مجموعه خود آغاز کرده ایم. اکنون همه ایستگاه های تقویت فشار گاز به سمت طراحی نو، به منظور بهینه سازی گاز خروجی توربین ها حرکت کرده اند، نیروگاه ها نیز باید به همین سمت بروند و در آنها از تجهیزات با بازدهی بالا استفاده شود.
وی اعلام کرد: درست است که برای توسعه کشاورزی در دشت مغان و گلخانه ها زیرساخت های لازم را فراهم کرده ایم، اما درحقیقت گلخانه ای که با یک پلاستیک به ضخامت میلی متری ساخته شود، بیش از قیمت محصولاتش، هزینه اسراف در انرژی گاز را به کشور تحمیل می کند.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران یادآور شد: هرگز نباید تدبیر، درایت و مصرف بهینه را کنار بگذاریم؛ در دولت سیزدهم نتوانستیم مسئولان را قانع کنیم که اقشار مرفه قیمت واقعی برای گاز بپردازند، اما پیشنهاد می کنم که دوستان در دولت چهاردهم مصوب کنند که دست کم دهک های برخوردار، قیمت واقعی این انرژی توسعه آفرین را پرداخت کنند.
نوشادی گفت: در موضوع مصرف بهینه همه ما مقصریم. در ساختمان شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، در اقدامی ساده پنجره های آلومینیومی و تک جداره را دوجداره کردیم که نتیجه آن کاهش ۴۵درصدی مصرف گاز بود، پس اگر مشابه همین طرح در این اقلیم سرد انجام شود، بی شک کاهش مصرف گاز بسیار بیشتر از ۴۵درصد خواهد بود.
وی تصریح کرد: ما هیچ جوابی برای نسل آینده نداریم که چرا در ییلاقاتی که هزاران سال هیچ اثری از مسکونی بودن در آنها نبود، در سه دهه اخیر به برکت انرژی ارزان گاز حتی در زمستان هم زندگی مانند دوران قشلاق جریان دارد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران بیان کرد: بی شک مانند بستن کمربند ایمنی در خودرو که سال ها فرهنگ سازی رسانه ای و زحمت پلیس برای ترویج آن مؤثر نیفتاد و عاقبت برگ جریمه توانست سرنشینان را ملزم به تمکین به قانون کند، لازم است از سازوکارهای مالی برای سروسامان دادن به مصرف بی رویه استفاده کنیم.
محمدهادی امیدی، مجری طرح خط لوله دهم سراسری گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نیز در این آیین با اشاره به اینکه استان اردبیل در دورترین نقطه از منابع تولید گاز قرار دارد، گفت: با توجه به وجود رود پرآب ارس و دشت های حاصلخیز در این استان، همچنین سرمایه گذاری کلان برای توسعه بخش های کشاورزی، فولاد، سیمان و پتروشیمی در منطقه مغان، ضرورت داشت طرح هایی تازه برای تقویت پایداری گاز در بخش های شمالی استان (که نیمی از وسعت استان را دربر می گیرند) اجرا شود.
وی افزود: سه طرح خط لوله گاز رشت - چلوند، چلوند - اردبیل و اردبیل - گرمی در دستور کار شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران قرار گرفت.
مجری طرح خط لوله دهم سراسری گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز با تشریح تأثیرات احداث خط لوله گاز اردبیل - گرمی بر توسعه کشاورزی در شهرک های گلخانه ای منطقه مغان، این پروژه را بسترساز مهاجرت معکوس اهالی بومی منطقه دانست و توضیح داد: اجرای این پروژه تأمین گاز پایدار، رونق قابل توجه اشتغال و توسعه معیشت ساکنان شمال استان اردبیل را در پی دارد؛ بنابراین نه تنها روند مهاجرت بومیان متوقف می شود، بلکه مهاجرت معکوس نیز شکل می گیرد و افرادی که به دلیل نبود امکانات به مناطق دیگر رفته بودند، به زادگاه خود برمی گردند.
امیدی، رونق تعاملات با کشورهای همسایه را از دیگر برکات اجرای طرح های گازی در استان اردبیل دانست و ادامه داد: با توجه به مرزی بودن این خطه، همسو با توسعه تولیدات کشاورزی و صنعتی در استان، امکان افزایش حجم صادرات این محصولات به کشورهای همسایه نیز پدید می آید.
وی با اشاره به اینکه طرح بزرگ گازرسانی از اردبیل به نواحی شمالی استان در چهار فاز و در قالب پروژه های خطوط انتقال گاز به شهرهای گرمی، بیله سوار، پارس آباد و اصلاندوز ابلاغ شده است، گفت: امروز خط لوله گاز اردبیل - گرمی به طول ۷۶ کیلومتر و قطر ۲۴ اینچ به عنوان یکی از راهبردی ترین پروژه ها در استان اردبیل به ثمر نشست و در ادامه با تکمیل دیگر فازها، در زمستان در شهرک های گلخانه ای کشت و صنعت مغان، به ویژه شهر مرزی پارس آباد، شاهد افت فشار نخواهیم بود.
مشعل: محسن پاک نژاد به عنوان نامزد وزیر نفت دولت چهاردهم از سوی مسعود پزشکیان به مجلس شورای اسلامی معرفی شد تا بار دیگر چهره ای از بدنه صنعت نفت به استقبال حضور در این کرسی برود.
هر میزان غالب وزارتخانه ها در محافل رسانه ای، نامزد قابل پیش بینی و قطعی داشت، اما برای وزارت نفت از همان آغاز طرح اسامی مختلف تا زمان قرائت نامه کابینه پیشنهادی از سوی رئیس جمهوری مشخص نبود. نام وزیر پیشنهادی نفت در هفته های اخیر با فهرستی از مدیران، وزیران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی از دل کارگروه انتخاب اعضای کابینه همراه شده تا آنکه نام محسن پاک نژاد از صحن مجلس شورای اسلامی شنیده شد.
دولت چهاردهم برای انتخاب کابینه خود از روشی جدید استفاده کرده است. بر این اساس برای انتخاب کابینه دولت به دستور رئیس جمهوری، شورای راهبری تشکیل شد. پس از آن پنج کارگروه سیاسی، اقتصادی، زیربنایی، فرهنگی و اجتماعی برای بررسی گزینه های پیشنهادی برای ارکان مختلف کابینه از نخبگان دانشگاهی و تخصصی غیردانشگاهی، نمایندگان تشکل های تخصصی نظام های صنفی و سازمان های مردم نهاد، نمایندگان بخش خصوصی، وزرای ادوار، نمایندگان جبهه اصلاحات و اعضای ستاد مرکزی و استان ها تشکیل شد. کارگروه هایی متشکل از ۴۵۰ نفر که هر کارگروه کمیته هایی را برای معرفی هر عضو از کابینه شکل داد تا به ترتیب، اولویت سه تا پنج نامزد را برای وزارتخانه ها معرفی کنند. در پایان، نام محسن پاک نژاد به عنوان وزیر نفت پیشنهادی به مجلس معرفی شد.
محسن پاک نژاد، متولد ۱۳۴۵ در تهران و دانش آموخته کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است که در کارنامه کاری او حضور در عرصه های تخصصی مختلف به چشم می خورد. وزیر پیشنهادی نفت دولت چهاردهم فعالیت کاری خود را از ابتدای دهه ۱۳۷۰ در وزارت نیرو آغاز کرد. از سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۷ به عنوان مشاور وزیر نفت و رئیس ستاد نظارت بر سوخت رسانی وزارت نفت و از سال ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۹ به عنوان مدیر طرح توسعه میدان های گازی فعالیت کرد و در سال ۱۳۷۹ به عنوان مدیرکل نظارت بر صادرات مواد نفتی و بازرسی فنی وزارت نفت منصوب شد.
پاک نژاد در سال های ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۶ با حفظ سمت، عضو هیئت مدیره شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز بود. پاک نژاد در سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ مدیر برنامه ریزی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران بود و سپس تا ۱۳۹۲به عنوان معاون مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران فعالیت کرد.
مدیرکلی نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی وزارت نفت و مدیرعاملی و نایب رئیسی هیئت مدیره شرکت بازرگانی نفت ایران، از دیگر مسئولیت های وی پیش از معاونت امور تولید در شرکت ملی نفت به شمار می رود. آخرین عناوین محسن پاک نژاد طی سال های ۱۳۹۷ تا سال ۱۴۰۰ در قامت معاون وزیر نفت در نظارت بر منابع هیدروکربوری بوده است که با توجه به این سوابق به نظر می رسد بتواند آرای قابل قبولی را کسب کند و به عنوان دوازدهمین وزیر نفت به طبقه پانزدهم وزارت نفت راه یابد.
رئیس جمهوری قرار است هفته آینده برای دفاع از وزیران پیشنهادی به مجلس برود. نمایندگان مجلس هفته گذشته در چند نوبت کاری مشغول بررسی کابینه پیشنهادی مسعودپزشکیان بودند و در این میان محسن پاک نژاد نیز با حضور در کمیسیون های مختلف مجلس شورای اسلامی برنامه اولویت های کاری خود را تشریح کرد. به گفته جلیل مختار، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی کاهش ناترازی گاز، به کارگیری راه حل هایی برای افزایش صادرات نفت، استخراج از چاه های غیرفعال در قالب اقدام های ترمیمی از جمله نکات مورد تأکید وزیر پیشنهادی نفت بوده است.
وی به بخشی از برنامه های یک ساله وزیر پیشنهادی نفت در حوزه استخراج نفت از برخی چاه های غیرفعال در قالب اقدام های ترمیمی و اصلاح چاه های فاقد دکل اشاره کرد و افزود: پاک نژاد برنامه هایی نیز برای استفاده از ظرفیت دکل های خارج از سرویس ارائه کرد و از حمایت جدی خود از قرارداد خرید تضمینی حفاری خبر داد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس به برنامه های بلندمدت وزیر پیشنهادی نفت اشاره کرد و گفت: توسعه ۱۲ میدان در ۱۲ قرارداد از جمله برنامه های پاک نژاد بود.
مختار به برنامه های وزیر پیشنهادی نفت در بخش بنزین نیز اشاره و بیان کرد: با توجه به قیمت و هزینه تمام شده هر لیتر بنزین از مرحله خرید تا توزیع و مصرف که بین ۶۸ سنت تا ۷۲ سنت معادل ۱۱ تا ۱۲ هزار تومان است، به یقین ارائه راهکارهای کاهش قیمت در فرایند تولید تا مصرف ضروری است، زیرا این قیمت بسیار بالاست و باید چالش قیمتی در این بخش حل شود، زیرا مابه التفاوت این هزینه از سوی سازمان هدفمندی یارانه ها پرداخت می شود که بار مالی بسیاری را به کشور تحمیل می کند. وی یادآور شد: در این نشست همچنین نمایندگان دیدگاه ها و پرسش های خود را مطرح کردند .آنچه مشخص است در صورت رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی، هفته آینده تکلیف وزیر نفت جدید مشخص خواهد شد و امور این وزارتخانه مهم بدون معطلی مسیر خود را در دولت چهاردهم ادامه خواهد داد.
وزیر پیشنهادی نفت:
محسن پاک نژاد، وزیر پیشنهادی نفت دولت چهاردهم با تأکید بر اینکه همکارانم، کارکنان و کارشناسان برجسته وزارت نفت خواهند بود، گفت: برای رفع چالش های صنعت نفت تلاش می کنم.محسن پاک نژاد در گفت وگوی تصویری با خبرگزاری خانه ملت، درباره اولویت های خود برای سکانداری وزارت نفت دولت چهاردهم افزود: پیگیری بحث ناترازی حامل های انرژی، یکی از اولویت های مدنظر است و برنامه هایی نیز برای آن تهیه کردیم که در فرصت مناسب عملیات اجرایی آنها آغاز می شود تا دغدغه مردم در این حوزه رفع شود.
وی گفت: تولیدو افزایش ظرفیت نفت خام به عنوان برنامه دیگر در نظر است که کار را در این زمینه هم دنبال خواهیم کرد.
وزیر پیشنهادی وزارت نفت دولت چهاردهم ادامه داد: در حدود ۲۸ سال فعالیت در صنعت نفت، فردی کاری بوده ام و در همه فرایندهای برنامه ریزی، توسعه، تولید و تجارت نفت فعالیت کرده ام.
پاک نژاد تصریح کرد: همکاران من هم بی شک کارکنان و کارشناسان برجسته و صاحب تجربه وزارت نفت خواهند بود.
وی با اشاره به دو روز حضور در نشست های کمیسیون های تخصصی مجلس تأکید کرد: فضای مجلس بسیار مطلوب است و بحث های خوب، کارشناسی و مبتنی بر دغدغه های مردم مطرح شد و تعامل نمایندگان مجلس نیز بسیار خوب است.
وزیر پیشنهادی وزارت نفت دولت چهاردهم در پاسخ به این پرسش که توصیه شما به نمایندگان چیست، گفت: برنامه ها باید مبنا قرار بگیرد؛ به نحوی که وزیر پیشنهادی در آینده در مقابل آنچه ارائه کرده است، پاسخگو باشد، پس برنامه ها را بررسی و براساس آن اعتماد کنند.پاک نژاد اعلام کرد: برای رفع چالش های صنعت نفت تلاش می کنم.
«مشعل» همزمان با روزهای بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی نفت گزارش می دهد
مشعل: هفته نامه «مشعل» همزمان با روزهای بررسی صلاحیت کابینه پیشنهادی مسعود پزشکیان به مجلس شورای اسلامی، به طرح اولویت های مهم وزیر نفت دوازدهم در چند محور خواهد پرداخت. با توجه به ماهیت این هفته نامه، طرح اولویت ها نخست با یکی از موضوع های مهم صنعت نفت، یعنی نیروی انسانی دنبال خواهد شد.
نیروی انسانی از دیرباز، در صنعت راهبردی و مهم نفت، به عنوان موتور محرکه و برگ برنده صنعت نفت در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور مطرح بوده است؛ خانواده ای بزرگ که در گستره وسیع ایران از شمال تا جنوب، شرق تا غرب و مرکز و... در حال خدمت رسانی اند. صیانت از نیروی انسانی به عنوان سرمایه هر سازمان، در رأس برنامه های وزارت نفت قرار دارد و کارکنان این صنعت عظیم نیز در تمام مناطق عملیاتی نفت و گاز کشور با تمام توان در حال کار و تلاش برای پیشبرد اهداف عالیه وزارت نفت برای عبور از شرایط اقتصادی کنونی هستند.
در نگاه منصفانه نمی توان عملکرد وزارت نفت دولت سیزدهم را در توجه به نیروی انسانی از نظر دور داشت. با این حال مطالبات و نیازهای کارکنان با توجه به حجم فراوان آنها می تواند به عنوان یکی از اولویت های وزیر جدید صنعت نفت در دستور کار قرار بگیرد تا در مسیر ارتقای سطح انگیزش و رضایت کارکنان گام برداشته شود که براساس اولویت، سه موضوع مهم در ادامه می آید.
سقف حقوق را می توان از چالش های اصلی نیروی انسانی دانست و آنچه این روزها غالب کارکنان صنعت نفت در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به آن اشاره کرده و خواسته اصلی خود می دانند، رسیدگی به موضوع حذف سقف حقوق است.
کارکنان، بویژه شاغلان مناطق عملیاتی، حذف سقف حقوق را از خواسته های اصلی خود می دانند که درخواست پیگیری آن را از دولت و وزیر نفت جدید دارند. این موضوع که پیش تر از سوی نمایندگان مجلس به تصویب رسید، با پیگیری وزیر جدید نفت می تواند مورد بازنگری مجلس قرار گیرد. آنچه امروز در این زمینه از دولت سیزدهم به دولت جدید منتقل می شود، پیگیری وزارت نفت، رایزنی و ارائه 2سناریو است. سناریوی نخست، خارج شدن فوق العاده های مربوط به نوع کار برای همه کارکنان صنعت نفت است که اگر در شورای حقوق و دستمزد تصویب شود، حقوق و دستمزد در صنعت نفت از ۱۸درصد به یک درصد می رسد. سناریوی دوم طبق قانون و برای مشاغل خاص و حساس عملیاتی است که طبق آن، کارکنان سکو می توانند ۵۰درصد، جزایر و عسلویه که قطب انرژی کشور هستند، ۴۰ درصد و دیگر مناطق گرمسیری ۳۰ درصد بالاتر از سقف مصوب، حقوق دریافت کنند. همچنین برای مشاغل حساس، غیر از مناطق گرمسیری مانند مدیران عامل، هیأت مدیره ها، مدیران مالی و حقوقی، حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد بالاتر از سقف مصوب در نظر گرفته شده است.
امروز جمع حداکثری کارکنان صنعت نفت را نیروهای ارکان ثالث موسوم به نیروهای پیمانکاری تشکیل می دهند. در سیاستی که وزارت نفت دولت سیزدهم در بخش نیروی پیمانکاری دنبال کرد، جذب نیرو تنها با امضا و مجوز شخص وزیر نفت امکانپذیر شد که باید دید این رویه با چه تغییر و تحولی روبه رو می شود. براساس آمار وزارت نفت دولت سیزدهم، سال ۱۳۹۲ حدود ۶۵ هزار نیروی پیمانکاری، ۱۸ هزار نیروی قراردادی و ۸۰ هزار نیروی رسمی در صنعت نفت حضور داشتند؛ اما در مدت هشت سال هیچ نیروی رسمی استخدام نشد و سال ۱۴۰۰ تعداد نیروهای رسمی به ۶۳ هزار نفر، نیروهای قراردادی به ۳۴ هزار نفر و نیروهای پیمانکاری به ۱۴۰ هزار نفر رسید. این خانواده بزرگ نیروی پیمانکاری طی دو دولت در قالب طرح طبقه بندی مشاغل در مسیر ساماندهی قرار گرفت و نظام جبران خدمات نیروهای پیمانکاری در سامانه «ساپنا» تعریف شد و شرکت های اصلی که کارفرمای شرکت های پیمانکاری هستند، مکلف شدند صورت وضعیت نیروها را از این سامانه دریافت کنند، به تأیید و تصویب مالی برسانند و مجوز جذب نیروی پیمانکاری نیز با امضای وزیر نفت انجام می شود؛ اگرچه در دوره دولت سیزدهم در مسیر جبران خدمات نیروهای پیمانکاری گام برداشته شد؛ اما این دسته از کارکنان طی سال های اخیر در انتظار تبدیل وضعیت بودند که از مسیر شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی و همچنین مجمع تشخیص مصلحت نظام به سرانجامی نرسید و این مساله نیز با پیگیری دولت جدید و وزارت نفت، به عنوان یکی از سازمان های دولتی با سهم قابل توجه نیروی پیمانکاری می تواند مسیر جدیدی را طی کند. هرچند در دوره اخیر شاهد پرداخت نفت/گاز کارت، بن کارت کالای غیرنقدی به کارکنان ارکان ثالث در جهت برقراری عدالت در پرداخت بودیم؛ اما همچنان فاصله حقوق های دریافتی، انگیزه کارکنان را به سطح مطلوب نرسانده است. با این حال مطالبه جدی نیروهای پیمانکاری یکسان سازی کارکنان صنعت نفت است.
بحران امروز صنعت نفت که نباید از آن غافل بود، کمبود نیروی انسانی، بویژه در مناطق عملیاتی است؛ جمعیتی قابل توجه که به جرگه بازنشستگان پیوسته و نفرات به آن میزان جایگزین نشده است. اگرچه طی سال های گذشته شاهد برگزاری آزمون استخدامی صنعت نفت پس از چند دهه بودیم؛ اما خروجی آن با توجه به شدت خروج نیروی بازنشسته و شاغل از صنعت، مرهمی برای این مشکل نبود.
براساس آخرین آمار منتشر شده معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، درخواست جذب 3هزار و ۳۳۰ نیروی رسمی و حدود 4 هزار نیروی غیررسمی برای مناطق عملیاتی به سازمان اداری استخدامی کشور ارائه شده است. بخشی از این کمبود می تواند با تداوم برگزاری آزمون استخدامی صنعت نفت؛ البته به شکل کارشناسی و مطابق با نیاز امروز صنعت نفت در دستورکار وزیر جدید نفت در حوزه منابع انسانی باشد. در دولت حدود 2 هزار و ۵۰۰ نفر از طریق آزمون استخدامی جذب و نزدیک به ۳۰ هزار نفر از نیروهای ایثارگری و بیش از 6 هزار نفر بند «د» تبدیل وضعیت شدند.
بدون شک حوزه منابع انسانی و مطالبات آن گسترده است که با انتخاب وزیر نفت، به شکل جزئی تر به آن پرداخته خواهد شد.
برنامه ریزی حداکثری صنعت نفت در تامین سوخت نیروگاه ها
فاطمه دهقان: در سال های نه چندان دور، قطع چندباره برق در روزهای به شدت گرم تابستان، نه تنها روزهای تعطیل فرزندان در خانه را به کام والدین تلخ کرده بود، بلکه جسم و روح تولیدکنندگان را می خراشید و سرمایه اجتماعی و کسب وکار را تهدید می کرد؛ چالشی که تنها به همت صنعت برق قابل حل نبود و نیازمند حمایت و همکاری دیگر نهادها و سازمان ها بود. بر همین اساس صنعت نفت به عنوان بزرگ ترین حامی بخصوص در سال های اخیر پا به عرصه تأمین حداکثری سوخت نیروگاه ها گذاشت تا دیگر شاهد روزهای و شب های بدون برق نباشیم.
در تشریح این موضوع نخست باید اشاره کرد که نیروگاه های حرارتی، تولیدکننده بخش عمده ای از نیاز مصرف برق در کشور هستند، اما یکی از مسائل مهم در بهره برداری از این نیروگاه ها، تأمین سوخت آنهاست که این نیروگاه ها از گاز به عنوان سوخت نخست و از فراورده های نفتی به عنوان سوخت جایگزین استفاده می کنند.
با این اوصاف بود که شرکت ملی گاز ایران، بیش از همیشه برای مقابله با بی برقی، کمر همت بست و ۱۰۷ نیروگاه بزرگ مقیاس کشور و ۴۰۰ نیروگاه کوچک مقیاس و مولد برق را زیر پوشش قرار داد.
به گفته سعید عقلی، مدیر مرکز راهبری شبکه گاز کشور (مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران)، امسال تابستان نسبت به زمان مشابه سال ۱۴۰۲، تحویل سوخت به نیروگاه های کشور افزایش یافت و به حدود هفت میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب/ لیتر سوخت معادل روزانه ۳۳۳ میلیون مترمکعب لیتر بیشتر به نیروگاه ها و مولدهای برق کشور رسید که ۹۱درصد این حجم، گاز طبیعی است. وی یادآور شد که در بخش مولدهای برق کشور، تأمین سوخت بیش از ۴۰۰ مولد برق از طریق گاز است که بسیاری از این مولدها در بخش های صنعتی مشغول به کار هستند، ضمن این که این تأمین سوخت به ویژه در بخش گاز در سال جاری، هم زمان با افزایش مصرف در بخش صنایع غیرعمده به میزان روزانه حدود ۱۰ میلیون مترمکعب بیش از سال گذشته بوده است.
مدیر شبکه راهبری گاز کشور با تأکید بر اینکه حدود ۲۰ میلیون مترمکعب گاز بیشتر نسبت به دوره مشابه در سال قبل نیز روزانه به بخش صنایع عمده کشور مانند پتروشیمی ها، صنایع فولادی، سیمان و صنایع پالایشگاهی کشور اختصاص یافته است، افزوده که چیزی حدود ۵۰ درصد آن دوباره در چرخه بازیافت، برای نیاز برق همین مجموعه ها استفاده می شود.
به گفته عقلی، بخشی از این مجموعه ها مثل نیروگاه های بعثت، ایران LNG و نیروگاه های غرب کارون که گاز آنها را نیز ما تأمین می کنیم، هم زمان برق مازاد خود را به شبکه سراسری ارسال می کنند تا بتوانند در این شرایط، برق تمام کشور را تأمین و موقعیت پایداری به آن ببخشند؛ بنابراین بخش عمده ای از شرایط پایدار کنونی برق، مرهون فداکاری مجموعه های وزارت نفت، بخصوص شرکت ملی گاز ایران در مجموعه تولید گاز است که در کنار تلاشگران وزارت نیرو انجام وظیفه می کنند.
وی تصریح کرده است که با این مقدار سوخت معادل تأمین شده و با داشتن برنامه مناسب و تأمین سرمایه کافی با هدف بهبود کارآیی در کل چرخه تولید، انتقال و توزیع برق بدون ایجاد نیروگاه های جدید، امکان دسترسی به تولید دو برابر برق در اوج مصرف بار، دور از دسترس نیست؛ اقدامی که می تواند کل ناترازی برق را حل کند.
نکته ای که مرتضی عابدینی، مدیر تأمین و توزیع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران هم به آن اشاره و با تأکید بر نقش محوری این شرکت و وزارت نفت برای تأمین سوخت نیروگاهی در تابستان گرم و پرمصرف امسال گفته که تحویل سوخت نیروگاهی از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۳۰درصد افزایش یافته است. وی با اشاره به برگزاری نشست های متعدد هماهنگی و برنامه ریزی برای تأمین سوخت نیروگاهی با شرکت ملی گاز ایران و وزارت نیرو افزوده که با توجه به شرایط کنونی و افزایش مصرف برق، با تعامل مثبت با همکاران شرکت ملی گاز ایران، تلاش مجموعه وزارت نفت این است که حداکثر مصرف سوخت نیروگاهی از گاز طبیعی تأمین شود تا بتوانیم حجم ذخیره سازی سوخت مایع را در نیروگاه ها افزایش دهیم.
مهم ترین منابع تأمین برق در جهان زغال سنگ، نفت، گاز و منابع تجدیدپذیر هستند که زغال سنگ هنوز هم به عنوان مهم ترین منبع تولید برق در جهان مطرح است. انرژی های تجدیدپذیر، از جمله انرژی خورشیدی، بادی، نیروگاه های آبی، سوخت های زیستی و...، در مرکز انتقال به سیستم های انرژی کم کربن و پایدارتر قرار دارند.
بررسی آماری انرژی جهانی نشان می دهد که زغال سنگ در میان سایر منابع هنوز هم در صنعت برق پیشتاز است و پس از آن گاز با 22.7درصد و برق آبی با 14.9درصد، انرژی های تجدیدپذیر مانند بادی، خورشیدی و زمین گرمایی با 14.4درصد قرار دارند.
در حال حاضر تولید برق با سوخت زغال سنگ رکورد جدید جهانی ۱۰۴۴۰ تراوات ساعت را به ثبت رسانده است که حدود ۳۶درصد از تولید برق جهان را تشکیل می دهد، ضمن اینکه چین بزرگ ترین مصرف کننده زغال سنگ در جهان است که 53.3درصد از تقاضای جهانی زغال سنگ را به خود اختصاص داده است و پس از آن هند با 13.6درصد و ایالات متحده با 8.9درصد قرار دارند.
در سال های آینده، این مسیر ممکن است چرخش نزولی را برای زغال سنگ از سر بگیرد، زیرا بنا بر گزارش آژانس بین المللی انرژی پیشتر سرمایه گذاری در انرژی زغال سنگ کاهش یافته است، زیرا در مسیر تحقق اهداف توافق پاریس مبنی بر حفظ ۱.۵درجه ای گرمایش جهانی، حرکت به سمت انرژی های تجدیدپذیر آغاز شده است و انتظار می رود تولید برق با سوخت زغال سنگ را تا سال ۲۰۳۰ هر سال ۱۳درصد کاهش دهد.
تدارک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای برپایی بزرگ ترین آیین مذهبی جهان
مشعل: اربعینی دیگر از راه رسید و بار دیگر خیل عظیم مشتاقان پیاده روی اربعین حسینی رهسپار دیار کربلا هستند. حضور میلیون ها زائر از نقاط دورافتاده جهان در بزرگ ترین و باشکوه ترین آوردگاه معنوی برای ابراز ارادت به ساحت مقدس اباعبدالله الحسین(ع)، بی شک صحنه بی بدیلی از وحدت و همبستگی مسلمانان را به تصویر می کشد که هریک به نوبه خود سهمی والا در این آیین دارند. با وجود دشواری های فراوان این سفر و پیاده روی های طولانی که امسال همزمانی این ایام با گرمای شدید هوا نیز به یقین سختی های سفر را دوچندان می کند، اهتمام به برنامه ریزی گسترده با در نظرگرفتن امکانات و شرایط حداقلی برای زائران ضروری است. به همین منظور، تامین سوخت مورد نیاز خودروهای شخصی، عمومی و امدادی، همچنین سوخت مورد نیاز موکب های عزاداری از آن دست اقدام های مهم و ضروری است که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از ماه ها قبل با داشتن برنامه ای منسجم و عزمی راسخ برای تامین بی وقفه آن نهایت تلاش خود را به کار می گیرد. مدیران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی مناطق ایلام، کرمانشاه، اهواز، کردستان و آبادان که گذرگاه و دروازه خروجی زائران است، در گفت وگو با خبرنگار «هفته نامه مشعل» ضمن ابراز آمادگی کامل برای امر سوخت رسانی در ایام اربعین، اطمینان خاطر دادند که با ذخیره سازی به موقع و مطلوب، کوچک ترین وقفه و خللی در تامین سوخت مورد نیاز زوار روی نخواهد داد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با آنکه در روزهای عادی تمامی جاده ها و مسیرهای اصلی و فرعی کشور را زیر پوشش سوخت رسانی دارد، با فرارسیدن ایام میزبانی مشتاقان سفر به کربلا، جنب و جوش بیشتری پیدا می کند و در قالب طرح های ویژه، توجه بیشـتری به مسـیرهای منتـهی به حرم حضرت اباعبدالله الحسین(ع) دارد. گمانه زنی ها نشان می دهد بیش از پنج میلیون نفر راهی سفر اربعین هستند و خدمات سوخت رسانی برای بیش از سه میلیون خودرو ضرورت دارد و این مسئولیت اجتماعی بیشتری را روی دوش خادمان می گذارد، به همین دلیل از ماه ها قبل مدیرعامل و مدیران ستادی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با حضور درکارگروه های ویژه اربعین و برگزاری نشست های تخصصی برنامه ریزی دقیق برای گذر مطمئن از این روزها انجام دادند تا تامین و توزیع سوخت مورد نیاز مردم در این روزها بدون خلل انجام شود.
محمد بنی سعید، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان، از استقرار یک دستگاه توزیع گازمایع در مرز شلمچه خبر داد و گفت: امسال به همت و جهاد ستودنی کارکنان خدوم این شرکت، یک دستگاه توزیع گازمایع به ظرفیت سه تن در نقطه صفر مرزی شلمچه مستقر خواهد شد که فراورده گازمایع را به صورت رایگان در ایام اربعین در اختیار متقاضیان ایرانی و عراقی قرار خواهد داد.
وی افزود: این اقدام خداپسندانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان در مسیر ایفای مسئولیت اجتماعی اندیشیده شده است. میزان سوخت گازمایع مورد نیاز در ایام اربعین،40 هزار سیلندر، معادل 400 هزار کیلو برآورد شده است که بر اساس میزان نیازمندی موکب ها توزیع می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان با بیان اینکه مخزن دستگاه به صورت روزانه پر شده که افزون بر ایمن بودن، در تمام مدت زمان ایام اربعین قابل دسترس است، بیان کرد: زائران بدون کمترین دغدغه می توانند گاز مایع مورد نیاز را به آسانی در دسترس داشته باشند.
بنی سعید تصریح کرد: نشست های ستاد اربعین استان از مدت ها پیش برای برپایی هرچه باشکوه تر ایام اربعین آغاز و تمهیدات لازم اندیشیده شده است، همچنین تمامی اقدام ها و برنامه های تعیین شده برای این ایام نیز به صورت هفتگی پایش و ارزیابی می شود.
وی با اشاره به ایجاد تمهیدات لازم برای سوخت رسانی به وسایل نقلیه و اتوبوس های حامل زائران در نقطه صفر مرزی گفت: دومورد از جایگاه های منطقه پخش آبادان در جاده های منتهی به مرز شلمچه قرار دارند که سوخت رسانی به زوار را بدون وقفه انجام خواهند داد و در کنار آن، چهار جایگاه سیار عرضه سوخت نیز در مسیر تردد وسایل نقلیه زائران مستقر خواهند شد که دو دستگاه سیار در 55 کیلومتری جاده اهواز-خرمشهر و دو دستگاه دیگر در ورودی شهر خرمشهر و در موقعیت شهید باکری جانمایی شده و اقدام به تامین سوخت مورد نیاز زوار خواهند کرد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان از آماده باش کامل اکیپ های بازرسی، نظارتی و ایمنی شرکت پخش منطقه آبادان در محل های استقرار جایگاه ها خبر داد و عنوان کرد: خوشبختانه با رصد و پایش شبانه روزی نیروهای نظارتی و امدادی هیچ یک از جایگاه ها برای ارائه سوخت مورد نیاز ایام اربعین با مشکلی روبه به رو نخواهند بود. همچنین به منظور رفاه حال زوار و بنا به دریافت مجوزهای لازم، کارت های سوخت بیشتری در اختیار جایگاه داران قرار داده شده است تا از این بابت نیز مسافران مشکلی نداشته باشند.
بنی سعید ادامه داد: اقدام دیگری که امسال ازسوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان انجام شد، خرید یک دستگاه یخ ساز بود که ازسوی وزارت نفت در اختیار ما قرار داده شد. با توجه به گرمای شدید در موقعیت جغرافیایی نواحی جنوبی کشور، دستگاه یخ ساز بسیار ضروری بود که خوشبختانه با خرید این دستگاه می توانیم به راحتی یخ مورد نیاز مواکب را نیز تامین کنیم.
وی یادآور شد: افزون بر این موارد، چندین موکب خدمت رسانی در سطح منطقه و برخی جایگاه ها مستقر شده که تمامی امکانات مورد نیاز زائران اعم از غذا، استحمام، استراحت و مواردی از این دست را در اختیارشان قرار خواهد داد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان با بیان اینکه امسال برای نخستین بار تعدادی از زائران از مسیر دریا به کربلا مشرف می شوند، اظهار کرد: امسال با وجود ناوگان حمل ونقل ریلی و دریایی برای جابه جایی زوار، افزایش مصرف فراورده بنزین و نفت گاز تا 30 درصد را پیش بینی خواهیم کرد که البته اقدام های لازم برای امر ذخیره سازی سوخت انواع فراورده های مایع از مدت ها قبل آغاز شده است و هموطنان ما از این بابت دغدغه و نگرانی نداشته باشند.
پرویز ایدون، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ایلام از آمادگی کامل گروه های عملیاتی، اچ اس ای و فنی در ایام اربعین حسینی خبر داد و گفت: این گروه ها شبانه روزی در آماده باش کامل و با تمام توان آماده خدمت رسانی به زوار اربعین هستند.
وی افزود: تقریبا اکیپ های نظارتی هر سه روز یک بار تمام جایگاه ها به لحاظ موارد ایمنی و فنی مورد پایش و ارزیابی قرار می دهند، نظافت نمازخانه ها و سرویس های بهداشتی مستقر در جایگاه ها نیز روزانه ازسوی گروه های خدماتی انجام می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ایلام با بیان اینکه شش جایگاه سیار در شهر مهران نصب و راه اندازی می شوند، عنوان کرد: در انبارهای استان ایلام، چهار میلیون لیتر نفت گاز یورو 4 ذخیره سازی شده است که برای سوخت رسانی به اتوبوس های درون شهری چالش و مشکلی نخواهیم داشت.
ایدون تصریح کرد: در انبار دره شهر که فاصله آن تا مهران حدود 220 کیلومتر است، بنزین به قدر کافی ذخیره شده و همچنین انبارهای اندیمشک و ماهشهر به عنوان انبارهای پشتیبان مورد استفاده قرار می گیرند که هر زمان حجم بار ترافیکی زیاد شد بتوانیم از این انبارها برای سوخت رسانی به زوار استفاده کنیم.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته حدود سه میلیون 600 هزار زائر به کربلای معلی مشرف شده اند، یادآور شد: امسال پیش بینی می کنیم این رقم به بالای چهار میلیون نفر برسد که قطعا با افزایش حدود 24 درصدی مصرف فراورده های سوختی نیز همراه خواهد شد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ایلام بیان کرد: کارت های سوخت ویژه اربعین نیز برای فراورده نفت گاز و بنزین درخواست شده تا در اختیار جایگاه داران قرار گیرد و هموطنان ما برای سوخت گیری معطلی نداشته باشند.
ایدون اضافه کرد: شش ماشین بنزین سیار به ظرفیت هزار و 400 تا 600 لیتر با تجهیزات کامل اعم از تلمبه و نازل در نظر گرفته شده که در قسمت های پرترافیک شهر مهران مستقر می شوند تا زوار از این طریق بابت سوخت گیری مشکلی نداشته باشند.
وی با اشاره به برپایی 500 موکب که از ابتدای مسیر ورودی شهر مهران تا انتهای استان و همچنین در ورودی های شهر کرمانشاه، لرستان و خوزستان برپا شده است و روزانه حدود 30 هزار پرس غذا در آنجا توزیع می شود، افزود: امسال بر خلاف سال های گذشته قرار بر این است که جانمایی این موکب ها به نحوی انجام شود که برای تامین فراورده سوخت مورد نیاز از گاز طبیعی استفاده کنند.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ایلام ادامه داد: در پی رایزنی برای دیگر مواکب مستقر در سطح استان ها هستیم تا بتوانیم سوخت گازمایع مورد نیازشان را خارج از سامانه سدف تامین کنیم.
پیمان بهرامی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه درباره اقدام ها و تمهیدات لازم این منطقه در ایام اربعین گفت: با توجه به اینکه منطقه کرمانشاه مقصد زوار برای عزیمت به کربلا معلی است و به ویژه آنکه بسیاری از زوار ما از طریق این مسیر به سمت استان ایلام و یا مرز مهران تردد می کنند، اقدام های ویژه ای انجام شده است.وی افزود: برای تمام جایگاه های مسیرهای مواصلاتی استان ایلام کارت ویژه اربعین برای سوخت گیری فراورده بنزین تولید شده تا زائرانی که با خودروهای شخصی عازم این سفر معنوی هستند، به راحتی و سهولت اقدام به سوخت گیری کنند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه یادآور شد: البته کارت های آزاد جایگاه داران طبق دستورعمل های ارائه شده به صورت عادی توزیع می شود، اما برای این ایام و به جهت سهولت در سوخت گیری، کارت های ویژه ای نیز در نظر گرفته شده تا مسافران در کمترین زمان ممکن بتوانند سوخت مورد نیازشان را دریافت کنند.
بهرامی تصریح کرد: برای فراورده نفت گاز درمجموع هفت جایگاه در مسیر رفت و برگشت در نظر گرفته شده است، برای آن دسته از اتوبوس هایی که مربوط به سازمان اتوبوسرانی شهری است و به صورت کاروانی، زوار را به مبادی خروجی می برند که این ناوگان حمل ونقلی هم می توانند با دریافت کارت ویژه اربعین به سادگی از جایگاه ها سوختگیری کنند.
وی با اشاره به اینکه با هماهنگی مدیریت تامین و توزیع شرکت، وضع ذخیره سازی فراورده در شرایط مطلوب و قابل قبول است، اظهار کرد: تامین سوخت در انبارهای منطقه تحت پیگیری است و ذخیره سازی مناسب صورت گرفته و بدون وقفه سوخت مورد نیاز زوار اربعین را تامین خواهیم کرد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه به سوخت رسانی موکب ها نیز اشاره و عنوان کرد: تامین سوخت گازمایع موکب ها نیز به صورت الکترونیکی انجام خواهد شد، تمهیدات لازم در سامانه اندیشیده شده و در حال حاضر موکب ها می توانند به راحتی و با تایید نمایندگان وزارت کشور در شهرستان ها و استان ها گاز مایع مورد نیازشان را دریافت کنند.
بهرامی ادامه داد: هم اکنون برای سهولت کار در مبادی مرزی و خروجی دو جایگاه سیار نصب شده است، همچنین بخشی از جایگاه های تازه احداث که طی سال گذشته و امسال به جرگه عرضه کنندگان سوخت پیوستند نیز برای ارائه سوخت مورد نیاز زائران کمک می کنند، همچنین جایگاه های سیار برای اتوبوس های درون و برون شهری که زوار را تا مسیر نقطه صفر مرزی جابه جا می کنند نیز جایگاه های سیار در نظر گرفته شده است تا به راحتی سوخت گیری کنند.
وی بیان کرد: در ایام اربعین سال گذشته، یک میلیون و200 هزار نفر از مرز خسروی تردد کردند که با توجه به برآوردهای انجام شده امسال این میزان تردد به 2.5 میلیون نفر خواهد رسید که پیش بینی می کنیم میزان مصرف فراورده ها در این ایام، 40 درصد افزایش یابد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه یادآور شد: طی نشست هایی با دست درکاران برپایی ایام اربعین، مقرر شد شرکت پخش منطقه کرمانشاه با برپایی موکب ها در مسیر زوار اربعین، در مسیر مسئولیت اجتماعی خود، گام های مثبتی بردارد.
بهرامی تصریح کرد: شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه در این ایام با تشکیل اکیپ های خاص نظارتی با حضور نمایندگانی از واحدهای مهندسی، سامانه هوشمند سوخت و هم نماینده بازرسی و رسیدگی به شکایت به صورت روزانه و مستمر جایگاه های عرضه سوخت را پایش و رصد می کنند، تا در سریع ترین زمان ممکن به رفع نواقص فنی و سامانه ای اقدام لازم انجام شود.
وی با تاکید بر رعایت حقوق شهروندی و تکریم مراجعان از سوی کارکنان جایگاه ها افزود: جایگاه داران باید به بهداشت و زیباسازی جایگاه ها اهمیت بدهند و اهتمامی ویژه به آن داشته باشند.
منطقه کرمانشاه یکی از مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و دارای ۱۶۳ جایگاه عرضه فراورده های نفتی است که با ۶ ناحیه در شهرهای مرکزی (کرمانشاه)، قصرشیرین، اسلام آباد غرب، سقز، پاوه و کنگاور وظیفه تامین سوخت مردم این استان را به عهده دارد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز یکی از بزرگ ترین و مهم ترین مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است. این منطقه در قالب ۱۰ ناحیه، ۱۵ شهرستان و ۳۵ شهر مهم، محدوده جنوب غربی کشور را زیر پوشش سوخت رسانی قرار داده است. مرز چذابه، جزو فعال ترین گذرگاه های رسمی ایران برای اعزام زائران به کشور عراق در منطقه اهواز واقع شده است که همه ساله جمعیت انبوهی از زائران از این مرز برای رفتن به سمت کشورعراق استفاده می کنند.
علی اصغر چاغروندی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز از تمهیدات و برنامه ریزی لازم برای برگزاری هرچه باشکوه تر ایام اربعین امسال خبر داد و گفت: اقدام ها برای ذخیره سازی سوخت مورد نیاز در این ایام از سوی پخش منطقه اهواز انجام و نقشه جانمایی برای استقرار جایگاه های سیار نیز در نظر گرفته شده است، خوشبختانه طبق روال هر سال ذخیره مناسب و کافی برای سوخت مورد نیاز خودروهای داخلی و موکب هایی که در مرزها آماده ارائه هرگونه خدمت به زوار امام حسین(ع) هستند، وجود دارد و از این بابت نگرانی و دغدغه ای نداریم.وی با بیان اینکه چهار جایگاه و دو ماشین سیار سوخت رسان برای تامین و عرضه سوخت ایام اربعین فعال خواهند بود، افزود: با توجه به اینکه در همه مسیرهای منتهی به مرزهای کشور عراق جایگاه های عرضه سوخت به صورت تمام وقت و شبانه روزی فعال خواهند بود، پیش بینی ما این است که این میزان جایگاه سیار نیز نیاز نباشد و جایگاه های موجود کفاف تامین سوخت مورد نیاز زوار را می دهد.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز تصریح کرد: گروه های پشتیبانی، ایمنی و اطفای حریق در جایگاه های عرضه سوخت مستقر خواهند شد، همچنین با توجه به برگزاری نشست های متعدد با مسئولان و دست درکاران آیین بزرگ اربعین، در حال تدارک و تامین نیازهای عمومی زوار هستیم که امیدواریم با تدابیر به کاربرده شده بتوانیم آنگونه که شایسته زوار امام حسین(ع) است، خدمت رسانی کنیم.چاغروندی از پایداری مطلوب سوخت رسانی به جایگاه ها، نظارت بر توزیع کمی و کیفی بنزین و دیگر فراورده های نفتی، ایمنی تجهیزات، تکریم ارباب رجوع، تدارک و عرضه فراورده های نفتی در ایام تعطیلات متناسب با نیاز استان، تجهیز جایگاه ها به امکانات رفاهی و خدماتی و پاسخگویی شبانه روزی به نیاز مخاطبان و مشتریان در حوزه سوخت رسانی را از اولویت های کاری شرکت پخش منطقه اهواز یاد کرد و گفت: همه کارکنان خدوم و پرتلاش این شرکت در به سرانجام رساندن هرچه بیشتر این اولویت ها اهتمام و تلاش مضاعف را به کار بسته اند.وی بیان کرد: هیچ گونه کمبود سوخت نداریم و سوخت مورد نیاز به اندازه کافی در جایگاه های ورودی از محورهای پل زال، حسینه، اندیمشک، شوش، الهایی، الوان، اهواز، حمیدیه، سوسنگرد و چزابه تا نقطه صفر مرزی برای ارائه به زائران اربعین حسینی(ع) برنامه ریزی شده است.
جهانبخش نوکانی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان از آمادگی جایگاه های عرضه فراورده های نفتی این منطقه برای خدمت رسانی به زائران اربعین حسینی خبر داد و گفت: با توجه به اینکه مرز باشماق برای سومین سال پیاپی میزبان زائران اربعین حسینی است، در هماهنگی با دستگاه های متولی برای خدمات رسانی جانبی و سوخت رسانی مطلوب به زائران در این مرز تدابیر لازم پیش بینی شده است.وی افزود: با توجه به قرار گرفتن منطقه کردستان در مسیر استان های کرمانشاه و ایلام، این منطقه به عنوان منطقه معین آمادگی کافی و لازم را برای خدمت رسانی به زائران اربعین در مجاری عرضه که در مسیرهای سقز، دیواندره، بیجار، زنجان، سنندج، کامیاران و کرمانشاه قرار گرفته اند، دارد.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان گفت: با همه روسای نواحی و مالکان جایگاه های عرضه نیز هماهنگی های لازم انجام شده تا به تامین و توزیع مطلوب سوخت مجاری عرضه که درمسیر زائران قرار دارند، اقدام کنند.نوکانی اظهار کرد: در این ایام بازرسان شرکت با بازدیدهای منظم و پیش بینی نشده نسبت به در مدار بودن این جایگاه ها اقدام و کارت های اضطراری را نیز برای سوخت گیری مطمئن و بدون مشکل اتوبوس های زائران در اختیار جایگاه داران قرار می دهند.
دورنمایی از روند تکامل طرح توسعه و تثبیت ظرفیت در پالایشگاه آبادان
مشعل: بتازگی بزرگ ترین واحد هیدروکراکر خاورمیانه و غرب آسیا به بهره برداری رسید. برآیند این واحد فرایندی که در دل پالایشگاه آبادان به ثمر نشست، آخرین زنجیره از طرح های بازسازی و نوسازی را در قالب طرح توسعه و تثبیت ظرفیت، در قدیمی ترین واحد پالایشی کشور تکمیل کرد و از این پس، محصولات مرغوب و با استاندارد یورو ۵، منطبق با استانداردهای جهانی محیط زیست در جنوب غرب کشور تولید خواهد شد. صحبت از روند تکامل طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان است؛ یکی از بی شمار طرح های راهبردی که در سایه رویکرد حمایتی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به موفقیت های چشمگیری دست یافت و نشان داد که با تمامی ناملایمات و محدودیت های اعمال شده ازسوی کشورهای غربی، همچنان، زنده و پویا می توان مسیر توسعه و تعالی را طی کرد.
مدیران شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بر تعمیق اولویت های ساختاری و تکمیل پروژه های نیمه تمام سال های گذشته، برنامه ریزی هدفمندی را تبیین و تعریف کردند تا با بهره مندی از تجارب و ظرفیت متخصصان داخلی، گام های موثری در مسیر اجرای پروژه های زیربنایی پالایشی کشور برداشته شود. فارغ از همه کارشکنی های ظالمانه علیه ایران و به دنبال آن سختی ها و مرارت های کار در صنعت تحریمی نفت؛ اما به پشتوانه تجارب متخصصان داخلی می توان ادعا کرد که در کسب دانش فنی به جایی رسیده ایم که امروز صنعت نفت، به صنعت متکی به خود و کاملا داخلی تبدیل شده و به طور کامل از سوی شرکت های داخلی مدیریت می شود.
توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان که بهینه، سودآور کردن و تولید کیفی محصولات نفتی از مزیت های این طرح ملی به شمار می آید نیز در زمره همین طرح های راهبردی است که با چند سال وقفه، اجرای آن در سه سال گذشته کلید خورد و دستاوردهای پرشماری را رقم زد. بخش نخست از طرح یادشده که در فاز 2 پالایشگاه آبادان پیاده سازی می شود، در بازه زمانی حدود یک سال به بهره برداری رسید و تفاهمنامه بخش دوم از موضوع قرارداد طرح توسعه و تثبیت، اوایل تیر امسال امضا شد. این طرح فراز و فرودهایی را به خود دیده که زوایای فنی و اجرایی آن مورد اشاره قرار می گیرد.
طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان اواخر دولت نهم و دهم تعریف و تبیین شد. مذاکرات اولیه در سال 2008 و قبل از شرایط تحریم با مشارکت کنسرسیومی متشکل از شرکت طراحی و ساختمان نفت و یک شرکت خارجی به امضا رسید. بنا به اتفاقاتی که بعدها حادث شد، فاینانس و تامین منابع مالی پروژه تا سال 2013 به طول انجامید. 2.6 میلیارد یورو، اعتباری بود که برای اجرایی و عملیاتی شدن این طرح در نظر گرفته شد که با تامین 1.1 میلیارد یورو آن، بخش نخست کار در ابتدای اردیبهشت سال 92 به پیمانکار ابلاغ شد. تغییر و تحول در مناسبات سیاسی دو کشور عملا اجرایی شدن این طرح را تا سال 96 با چالشی جدی همراه کرد. به این ترتیب، شهریور سال 96 بود که بازگشایی اعتبارات اسنادی، آغاز کار این پروژه عظیم و ملی را به جریان انداخت و چهار سال زمان برای به سرانجام رسیدن کارها در نظر گرفته شد. این شرایط، طرح همچنان با عقب ماندگی هایی مواجه بود که در سه سال گذشته و به موازات سیاست شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران مبنی بر به ثمر نشستن طرح های معوقه، طرح توسعه و تثبیت ظرفیت در اولویت کارها قرار گرفت و براساس برنامه ریزی های انجام شده در بازه زمانی کوتاهی تاخیرها جبران شد. دستیابی به پیشرفت روزانه یک دهم درصد طرحی که در گذشته عملکرد چندان قابل دفاعی نداشته است، در نوع خود ارزشمند و به طور قطع، یکی از مهم ترین نقاط قوت این پروژه محسوب می شود.
طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان به دورهمی برترین ها شهره است. در واقع، برترین های صنعت پالایشی در کشور و خاورمیانه یکجا در این طرح ملی تجمیع شده است. بزرگ ترین واحد تقطیر در جو و تقطیر در خلأ خاورمیانه که به ترتیب با ظرفیتی معادل 210 و 100 هزار بشکه در روز، بزرگ ترین واحد هیدروکراکر خاورمیانه با ظرفیت بیش از 42 هزار بشکه در روز، بزرگ ترین کوره هیدروژن یکپارچه خاورمیانه به وزن یکهزار و 500 تن، بلندترین مشعل های پالایشگاهی کشور به ارتفاع 125 و 127 متر، بزرگ ترین واحد تصفیه هیدروژنی به ظرفیت 65 هزار بشکه در روز، ثبت رکورد 34 میلیون نفر- ساعت کار بدون حادثه در این مگا پروژه پالایشی کشور، پیشرفت 33 درصدی در بخش اجرایی و در نهایت اشتغال آفرینی مستقیم برای هفت هزار و 300 نفر به میزان 60 میلیون نفر- ساعت در سایت و 15 هزار نفر اشتغال غیرمستقیم برای سازندگان تجهیزات صنعت نفت در داخل کشور، از نمونه این ویژگی هاست.
احداث واحدهای فرایندی و یوتیلیتی در این بخش از پالایشگاه آبادان در واقع یک گام رو به جلو در مسیر جلوگیری از خام فروشی و اتلاف منابع و ایجاد ارزش افزوده به شمار می آید. آنچه در این میان حائز اهمیت است، نصب و راه اندازی بزرگترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان است که توانایی تقطیر روزانه 210 هزار بشکه نفت خام را دارد. برج تقطیر در خلأ، بدون نیاز به واحد تفكیك برش های روغن، قادر است روزانه بیش از 13هزار بشكه ماده اولیه روغن موتور و بیش از 14هزار بشكه خوراك واحد FCC تولید كند كه 10هزار بشكه از آن معادل یك میلیون و 590هزار لیتر است که به بنزین تبدیل خواهد شد.
بی شک در تبیین پیشرفت پروژه ها، باید از محدودیت ها هم گفت؛ چرا که این قبیل از مسائل نیز بخشی از واقعیت های جدایی ناپذیر اجرای پروژه هاست. بارها شنیده ایم که راه اندازی طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان قرار بود تا پایان سال 1400 محقق شود؛ هدفی که با برنامه ریزی های انجام شده و در بازه زمانی مورد اشاره انجام نشد و تعویق چند ماهه را به دنبال داشت.
یکی از مهم ترین محدودیت های اجرای این طرح، موقعیت مکانی پالایشگاه آبادان است. فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در این زمینه توضیح می دهد: ما برای به ثمر نشستن این طرح افزون بر شرایط تحریم و کمبود منابع مالی مورد نیاز با تنگناها و محدودیت های زیادی دست وپنجه نرم کردیم. پالایشگاه آبادان در درون شهر مستقر است و به همین دلیل هرگونه فعالیت اجرایی، نیازمند دریافت مجوز ازسوی سازمان های مختلف است و ناخودآگاه این موضوع روند اجرای کارها را با تاخیر روبه رو می ساخت. دمای هوای 50 درجه در تابستان، عامل مهم دیگری بود که احمدی به آن اشاره و بیان می کند: شدیدترین گرمای 70 سال گذشته دقیقا در زمان اجرای این طرح رقم خورد. گرمایی که نزدیک به 50 تا 60 نفر از کارکنان را روزانه دچار گرمازدگی کرده و ادامه فعالیت با چالشی جدی مواجه بود.
با تمامی اوصاف، آنچه که اجرای این طرح ملی و راهبردی را ارزشمند جلوه می دهد، در حضور پررنگ سازندگان توانمند داخلی و رویکرد حمایتی وزارت نفت در اتکا به توان ساخت داخل خلاصه می شود. مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در این زمینه به نکته مهمی اشاره و عنوان می کند: تحریم را نعمت می دانیم؛ چون به خودکفایی، خودباوری و استقلال می انجامد. امروز اگر به پروژه طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان نگاه کنید، می بینید که بخش عمده این طرح با همت و توان مهندسان و متخصصان داخلی به پایان راه رسیده و این خود نقطه قوتی محسوب می شود. رویکرد حمایتی وزارت نفت در واگذاری حداکثری کار به فعالان داخلی، قطع و به یقین سیاست درستی است که سبب شده سیر حضور این دست از تلاشگران در عرصه صنعت نفت و گاز کشور تکمیل شود و سازندگان داخلی نیز نسبت به این اعتمادسازی خوش درخشیدند، ضمن اینکه در این سال های متمادی دستاوردهای چشمگیری را از خود به نمایش گذاشتند.
اوایل تیر امسال، بزرگ ترین واحد هیدروکراکر غرب آسیا به عنوان آخرین حلقه بخش نخست طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه نفت آبادان (فاز ۲) به ظرفیت روزانه ۴۲ هزار بشکه، به منظور تولید فراورده های زیست محیطی سبک و دارای ارزش افزوده بیشتر، به بهره برداری رسید. با راه اندازی این واحد (شکست کاتالیستی غرب آسیا) در پالایشگاه آبادان، محصولات مرغوب و با استاندارد یورو ۵، منطبق با استانداردهای جهانی محیط زیست در جنوب غرب کشور تولید خواهد شد. همچنین با عملیاتی شدن آن، کیفیت گازوییل تولیدی در این پالایشگاه مطابق استاندارد یورو ۵ خواهد شد.
ظرفیت این واحد، روزانه ۴۲ هزار بشکه است که با راه اندازی آن ۴۲ هزار بشکه از نفت کوره تولیدی پالایشگاه آبادان کاهش می یابد و به محصولات با ارزشی نظیر گازمایع، نفتای سنگین و سبک شیرین، سوخت هواپیما و نفت گاز یورو ۵ تبدیل می شود و افزون بر ایجاد ارزش افزوده، به سبد محصولات این پالایشگاه، تنوع می بخشد. این طرح بسیار عظیم در دل پالایشگاه زنده آبادان و در قلب شهر آبادان اجرا شده که به طور طبیعی با حساسیت های زیست محیطی ویژه ای همراه است. به همین دلیل بزرگ ترین واحدهای بازیافت و جامدسازی گوگرد به ظرفیت روزانه ۶۳۰ تن، بلندترین مشعل های پالایشگاهی به ارتفاع ۱۲۵ و ۱۲۷ متر و کامل ترین تجهیزات ایمنی در آن استفاده شده است.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و پالایشگاه نفت آبادان همچنین در کنار افتتاح بزرگ ترین واحد هیدروکراکر غرب آسیا، تفاهمنامه اجرای گام دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه نفت آبادان (فاز ۲) را به امضا رساند. براساس این تفاهمنامه، پالایشگاه آبادان یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون یورو برای تکمیل طرح توسعه و تثبیت ظرفیت این پالایشگاه سرمایه گذاری خواهد کرد. با اجرای بخش دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان شامل مخازن، واحدهای آب و بخار و بزرگ ترین واحدهای فرایندی مانند تصفیه نفتا به ظرفیت روزانه ۶۵ هزار بشکه، نفت سفید به ظرفیت روزانه ۴۵ هزار بشکه، واحد تصفیه نفت گاز به ظرفیت روزانه ۹۰ هزار بشکه، سی سی آر به ظرفیت ۴۶ هزار تن و ایزومریزاسیون به ظرفیت روزانه ۲۰ هزار بشکه به بهره برداری می رسد.
از مهم ترین اهداف این پروژه کیفی سازی و ارتقای کیفیت محصولات تولیدی پالایشگاه نفت آبادان، تولید روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین یورو ۵، بیش از ۱۵ میلیون لیتر گازوییل یورو ۵ و روزانه ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر نفت سفید خواهد بود.
دستیابی پالایشگاه بندرعباس به فناوری تولید روغن های گروه 2 و 3
مشعل شرکت پالایش نفت بندرعباس، طی چند سال اخیر گام های موثری در دستیابی به پتروپالایشی شدن برداشته و در این مسیر خوش درخشیده است. از مهم ترین اقدام های این شرکت پالایشی در این مسیر می توان به اجرای پروژه ارتقای کیفی فراورده های سنگین اشاره کرد که تولید روغن گروه 2 و 3 از دستاوردهای آن به شمار می رود. شرکت پالایش نفت بندرعباس، تنها پالایشگاهی است که خوراک نفت خام سنگین با ظرفیت 350 هزار بشکه دارد که آن را از طریق کشتی تامین می کند. اینها بخشی از صحبت های احمد هاشمی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در جمع خبرنگاران است که در ادامه، آن را می خوانید.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس، روز شنبه (20 مردادماه) در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: حدود ۹۳ درصد خوراک پالایشگاه از خارک و ۶ درصد آن از عسلویه و با ۴ کشتی حمل می شود، ضمن اینکه مقدار اندکی از این خوراک نیز از سرخون و هنگام تامین می شود.
احمد هاشمی از احداث خط لوله انشعاب گوره - جاسک با ۹۸ درصد پیشرفت خبر داد و گفت: با بهره برداری از این پروژه، نیاز این پالایشگاه به انتقال مواد اولیه (نفت خام سنگین) با کشتی و مشکلات و هزینه های مرتبط با آن رفع می شود.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به اینکه خوراک این پالایشگاه از طریق خط لوله گوره – جاسک تامین خواهد شد، گفت: طول این خط لوله 37 کیلومتر در نظر گرفته شده که تنها چهار هزار و 500 متر آن باقی مانده وکار احداث تا سه ماه آینده به پایان خواهد رسید.
وی با اشاره به مزایای خط لوله گوره- جاسک افزود: این خط لوله با جلوگیری از تردد حدود 145 کشتی 90 تنی، صرفه جویی حدود 80 میلیون یورویی را به همراه دارد.
هاشمی با بیان اینکه ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه در دو فاز طراحی و اجرا خواهد شد، گفت: این پروژه، طرحی زیست محیطی است که با اجرای کامل آن، فراورده های سنگین پالایشگاه بندرعباس به فراورده های سبک تر با ارزش افزوده بالاتر تبدیل خواهد شد. به گفته وی، هم اکنون در کشور فقط روغن های پایه گروه یک تولید می شود که با اجرایی شدن طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین، به تولید روغن پایه گروه ۲ و 3 دست خواهیم یافت.
هاشمی تفاوت روغن پایه گروه یک با ۲ و 3 را در کاهش میزان آلاینده ها و گوگرد آنها دانست و افزود: روغن موتورهایی که بر پایه گروه 2 و 3 ساخته می شوند، عمر بالاتری نیز دارند.
وی با اشاره به تجهیزات مورد استفاده در ساخت واحد روغن سازی گفت: اکنون بیشتر تجهیزات مورد استفاده ساخت این واحد، در پالایشگاه موجود و میزان سرمایه گذاری آن 200 میلیون یورو برآورد شده است. اگر این واحد در بیرون از پالایشگاه راه اندازی می شد، به 600 میلیون یورو سرمایه گذاری نیاز داشتیم.
مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس در ادامه با بیان اینکه ارتقای کیفیت محصولات سنگین در دو فاز طراحی شده و در آن، واحدی جانبی برای کاهش سولفور ایجاد خواهد شد، ادامه داد: اکنون میزان سولفور فراورده های تولیدی در پالایشگاه بالاست که این امر باعث آسیب به تجهیزات پالایشگاهی می شود و در نتیجه، مدت زمان تعمیرات اساسی که به صورت نرمال هر سه الی چهار سال یکبار صورت می گیرد، کوتاه تر می شود.
هاشمی افزود: در تلاش هستیم میزان سولفور تولیدی پالایشگاه ها را از 3 درصد به زیر یک درصد برسانیم و برای دستیابی به آن پروژه ای را تعریف کرده ایم.
به گفته وی، در برنامه هفتم توسعه بر کاهش میزان سولفور تاکید شده که بر اساس آن، باید 40 درصد از سود سهام پالایشگاه برای راهبری پروژه ها در نظر گرفته شود.
هاشمی در بخش دیگری از سخنان خود، به تغییر الگوهای فرایندی پالایشگاه در قالب یک ابرپروژه اشاره کرد و گفت: محصول اجرای این طرح، بهبود کیفیت تولیدات، کاهش گوگرد، ارتقای سطح تولید و ورود به مجموعه جدیدی از محصولات و کاهش آلایندگی محصولات است. اکنون میزان آلایندگی پالایشگاه، پایین تر از حد استاندارد مجاز است.
وی با اشاره به رویکرد زیست محیطی پالایشگاه بندرعباس و حرکت به سمت صنعت سبز ادامه داد: در کنار تولید پروژه ارتقای کیفیت محصولات، تولید روغن بر پایه گروه 2 و 3 و طرح ارتقا یافته کک سازی از مهم ترین پروژه های توسعه ای این پالایشگاه به شمار می رود که مجوزهای زیست محیطی طرح ارتقای کیفی محصولات سنگین دریافت شده و هم اکنون حدود 14 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس با اشاره به همکاری با شرکت های دانش بنیان و افزایش سهم ساخت داخل در تأمین تجهیزات مورد نیاز این پالایشگاه گفت: طی سال های 1393 تا 1402 از محل تأمین قطعات و تجهیزات مورد نیاز از داخل کشور 57 میلیون یورو صرفه جویی انجام شده است.
وی تاکید کرد: فناوری با سرعت زیادی در حال پیشرفت است و نمی دانیم در آینده نزدیک چه محصولی جایگزین سوخت های فسیلی خواهد شد، از این رو حرکت به سمت پتروپالایشی شدن باید در اولویت قرار گیرد. هاشمی ادامه داد: با تغییر الگوی فرایندی واحد کم سازی تأخیری به الگوی پتروپالایشی (Rdcc) و 60 میلیون یورو سرمایه گذاری بیشتر، گام این شرکت در مسیر پتروپالایشی شدن عملی شده و افزون بر تولید کک، روزانه 2 میلیون لیتر بنزین بیشتر و سالانه تا 400 هزار تن پروپیلن نیز تولید خواهد شد.
مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس، مطالبات این واحد پالایشی از دولت در سال 1401 را 30 هزار میلیارد تومان بیان کرد و گفت: با راهگشایی از سوی دولت، تأمین این مطالبات و واگذاری فروش فراورده به واحدهای پالایشی، اجرای پروژه های توسعه ای این شرکت شتاب گرفته و امید است بتوانیم هرچه سریع تر حجم محصولات با ارزش افزوده بیشتر و سبک تر را افزایش دهیم. به گفته وی، به طور میانگین روزانه 12 میلیون لیتر بنزین در این پالایشگاه تولید می شود که حدود 6 میلیون لیتر آن دارای استانداردهای یورو 4 است.
هاشمی در پایان به ایفای نقش مسئولیت اجتماعی پالایشگاه بندرعباس اشاره کرد و گفت: این حوزه، نظام مند و استاندارد ایزو ۲۶۰۰۱ در مسئولیت پذیری اجتماعی نیز کسب شده که ساخت بیمارستان کودکان بندرعباس، توسعه ورزش حرفه ای و همگانی، احداث باشگاه فرهنگی - ورزشی و نیز خرید امتیاز یک تیم فوتبال لیگ دسته اولی، احداث پارک علم و فناوری، ساخت هنرستان و آبرسانی به روستاهای بخش مرکزی بندرعباس، مشارکت در اصلاح نقاط حادثه خیز جاده ای و کمک به معابر هرمز از جمله اقدام هایی است که همسو با سیاست ها و اهداف مسئولیت اجتماعی از سوی این پالایشگاه انجام شده است.
گزارشی از اقدام پالایشگاه های کشور در کیفی سازی محصولات تولیدی
مشعل اجرای طرح های کیفی سازی پالایشگاه های کشور، افزون بر افزایش کیفیت محصولات تولیدی، زمینه کاهش آلودگی، حفظ محیط زیست و سلامت شهروندان پیرامون این صنایع را فراهم می کند. براین اساس همه پالایشگاه های کشور طرح کیفی سازی محصولات خود را در دستور کار قرار داده اند تا با اجرایی شدن آن، شاهد صنعت سبز در کشور باشیم. در ادامه گزارشی از اقدام پالایشگاه ها در زمینه کیفی سازی محصولات تولیدی را می خوانید.
از چند سال پیش تا کنون، همه پالایشگاه های کشور، گام های موثری را در مسیر کیفی سازی محصولات خود برداشته اند و درصدد افزایش ارتقای شاخص های زیست محیطی خود هستند. یکی از این پالایشگاه ها، شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند است که از نیمه دوم سال گذشته و با هدف کیفی سازی محصولات و ارتقای شاخص های زیست محیطی، طرح ارتقای کیفیت گازوییل تولیدی از یورو 4 به یورو 5 را آغاز کرده است. این طرح بدون نیاز به تجهیزات جدید و با تغییر در شرایط فرایندی اجرا شده و میزان آلاینده های زیست محیطی گازوییل را به زیر 10 جز در میلیون کاهش داده است.
نیز در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند اجرا شده و میزان گوگرد در این محصولات به زیر 10 جز در میلیون رسیده که مجموع این اقدام ها، سودی معادل ۳۷.۵میلیون دلار در سال را به همراه دارد.
ضمن آنکه در پارامتر های فرایندی واحد های تصفیه هیدروژنی، تغییراتی با رویکرد صرفه جویی در سوخت مصرفی این پالایشگاه ایجاد شده که این رویکرد، صرفه جویی ۴۰۰ میلیارد ریالی در مصرف حامل های انرژی و کاهش هزینه های سوخت را به دنبال داشته و تاثیر بسزایی نیز بر کاهش انتشار کربن و دی اکسیدکربن دارد، همچنین گامی مثبت در بهبود شاخص های زیست محیطی پالایشگاه محسوب خواهد شد.
به گفته مجید رجبی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند، طرح تولید بنزین با استاندارد یورو5 در اردیبهشت امسال اجرایی شده است. این بنزین با محتوای گوگرد پایین تر و آلایندگی کمتر نسبت به بنزین یورو 4، علاوه بر کاهش آلایندگی هوا در شهرها، سودآوری پالایشگاه را افزایش داده، ضمن اینکه این طرح، بدون نیاز به سرمایه گذاری اولیه انجام شده و ارتقای کیفیت بنزین تولیدی پالایشگاه را به دنبال داشته است.
از دیگر پروژه های در دست اجرای این پالایشگاه می توان به اجرای پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس اشاره کرد. هدف از اجرای این پروژه، کاهش حجم پساب ورودی به حوضچه های تبخیر، قطع سرریز آنها به اراضی کشاورزی منطقه، استفاده مجدد از پساب، کاهش برداشت آب خام از منابع زیرزمینی و سد کمال صالح، تولید آب بدون املاح و کاهش بار وارده به سیستم فعلی است که با اجرایی شدن آن، ۳۴۰ مترمکعب بر ساعت آب با کیفیت بالا تولید خواهد شد.
شرکت پالایش نفت بندرعباس در حال حاضر پروژه ارتقای کیفی فراورده های سنگین را در دست اقدام دارد که این پروژه، طرحی زیست محیطی است و با اجرای آن، علاوه بر کمک به مسائل زیست محیطی، فراورده های سنگین پالایشگاه بندرعباس به فراورده های سبک تر با ارزش افزوده بالاتری تبدیل می شود.
با اجرای طرح ارتقای کیفی فراورده های سنگین، پیچیدگی در شرکت پالایش نفت بندرعباس از حدود ۵.۶ به بیش از ۱۲.۶ خواهد رسید و این میزان با راه اندازی زنجیره های پایین دستی طی چند سال آینده بالاتر نیز خواهد رفت. یکی دیگر از پروژه های ارتقای کیفی فراورده های سنگین این پالایشگاه، تولید روغن پایه گروه ۲ و 3 از نفت کوره است. پروژه تولید روغن های پایه گروه ۲ و 3، به عنوان یکی از طرح های راهبردی در این پالایشگاه دنبال می شود.
همچنین سرعت بخشی به اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه بندرعباس به عنوان یکی از طرح های مهم و راهبردی کشور با هدف کاهش نفت کوره و تثبیت تولید، در حال پیگیری و اجراست.
به گفته احمد هاشمی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس، این طرح با هدف کاهش تولید نفت کوره، تولید فراورده های با ارزش افزوده بیشتر، سازگار با محیط زیست و با محوریت تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور در دست اجرا قرار دارد.
شرکت پالایش نفت تبریز نیز در اردیبهشت امسال، از چهار طرح افزایش ظرفیت و ارتقای کیفیت محصولات خود رونمایی کرد.
این پالایشگاه از زمان تاسیس تاکنون، سه بار طرح ارتقای کمی و کیفی محصولات را در سال های ۷۱، ۹۲ و ۹۷ به بهره برداری رسانده است.
از این رو و به منظور ارتقای کمی و کیفی محصولات این پالایشگاه مهم و با هدف اجرای کامل قانون هوای پاک برای همه تولیدات پالایشگاهی، برنامه ریزی و عملیات اجرایی طرح های کیفی سازی محصولات پالایشگاه تبریز با جدیت بیشتری پیگیری شده است.
طرح های یادشده با استفاده کامل از توانمندی شرکت های پیمانکار، سازنده و مشاوران داخلی به انجام رسیده و آماده بهره برداری است. در فاز اول ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه تبریز، چهار طرح واحد تصفیه نفت گاز، خالص سازی هیدروژن PSA، بازیافت گوگرد SRP و بازیافت گازهای انتهای واحد گوگرد TGT با مجموع رقم سرمایه گذاری ۱۲۰ میلیون یورو تکمیل شده و به بهره برداری خواهد رسید.
با بهره برداری از این طرح، میزان گازوییل یورو ۵ تولیدی این پالایشگاه، از دومیلیون لیتر در روز به پنج میلیون لیتر می رسد.
از دیگر اهداف اجرای این طرح ها می توان به تولید هیدروژن با خلوص بالا، تولید گوگرد به ظرفیت ۱۱۰ تن در روز و همچنین کاهش میزان دی اکسیدگوگرد خروجی از دودکش و کاهش آلاینده های زیست محیطی شهر تبریز اشاره کرد.
پیشرفت 77 درصدی پروژه افزایش کیفیت بنزین
شرکت پالایش نفت تهران نیز از این موضوع جدا نیست و پروژه افزایش کیفیت بنزین را در دستور کار دارد که تا کنون ۷۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
طرح افزایش کیفیت بنزین، جزو طرح های زیست محیطی شرکت پالایش نفت تهران به شمار می رود که با هدف تأمین ملاحظات زیست محیطی اجرایی شده که با بهره برداری از آن، افزون بر ارتقای کیفیت کل بنزین شرکت، مقدار بنزین تولیدی نیز بر اساس استاندارد با عدد آرام سوزی ۹۱، تا ۲۲درصد افزایش می یابد.
به گفته محسن ایران زاد، مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران، عملیات پیش راه اندازی بعضی واحدهای جانبی پروژه افزایش کیفیت بنزین، ازجمله کولینگ، برق و... آغاز می شود و چهار تا شش ماه پس از آن، کل پروژه به بهره برداری خواهد رسید.
یکی دیگر از طرح های ارتقای کیفی پالایشگاه تهران، به نفت کوره بازمی گردد که اکنون در مرحله تعیین پیمانکار قرار دارد.
تیرماه امسال نیز واحد های فرایندی ارتقای کیفیت محصولات فاز۲ شرکت پالایش نفت آبادان راه اندازی شد. با تکمیل و بهره برداری از فاز 2، ظرفیت تولید این پالایشگاه به ۲۱۰ هزار بشکه در روز و میزان سرمایه گذاری نیز به ۲.۱میلیارد دلار می رسد. باید گفت؛ بخش قابل توجه تجهیزات فاز 2 پالایشگاه آبادان که فرایند پیچیده و منحصربه فرد پالایش نفت در آن انجام می شود، ایرانی و ساخت شرکت های داخلی است.
به گفته حکیم قیم، مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان، فاز 4 این پالایشگاه که به اجرای طرح ارتقای کیفی نفت کوره پالایشگاه آبادان مربوط است، به موازات گام دوم فاز 2 اجرایی خواهد شد.
از دیگر طرح های کیفی سازی پالایشگاه آبادان می توان به واحد هیدروکراکینگ اشاره کرد که ۴۲ هزار بشکه از نفت کوره تولیدی این پالایشگاه را کاهش داده و آن را به محصولات باارزشی نظیر گاز مایع، نفتای سنگین و سبک شیرین، سوخت هواپیما و نفت گاز یورو ۵ تبدیل می کند و باعث تنوع در سبد محصولات این پالایشگاه خواهد شد.
این طرح که برای آن مبلغی افزون بر ۳۲۲ میلیون دلار سرمایه گذاری شده، امسال به بهره برداری می رسد.
از اهداف این طرح می توان به افزایش تولید 4.5 میلیون لیتر در روز نفت گاز یورو اشاره کرد وکاهش تولید نفت کوره، افزایش تولید نفت گاز یورو، به حداکثر رساندن تولید فراورده های سبک و با ارزش، کاهش آلاینده های زیست محیطی، اشتغالزایی افزون بر ۴۵۰۰ نفر و ارزآوری به میزان ۳۸۰ میلیون دلار از دستاوردهای آن به شمار می رود.
هلدینگ پتروپالایش اصفهان نیز همسو با دیگر پالایشگاه های کشور در مسیر افزایش کیفیت محصولات خود گام های موثری برداشته که تکمیل و بهره برداری از واحد تصفیه گازوییل، یوتیلیتی، آفسایت و مخازن پالایشگاه اصفهان با کیفیت یورو ۵ به میزان ۱۶ میلیون لیتر در روز و سرمایه ۸۰۰ میلیون دلار از جمله آن است.
در تکمیل و بهره برداری از طرح تصفیه گازوییل پالایشگاه اصفهان، نزدیک به ۶.۸ همت از نظر ریالی و ۵۱۱میلیون یورو سرمایه گذاری شده و ۱۶ ماه زودتر از برنامه راه اندازی به مرحله بهره برداری رسیده است، ضمن اینکه روزانه ۳۰۰ تن گوگرد جمع آوری می شود، گوگردزدایی از گازوییل صورت می گیرد و نزدیک به یکهزار و 200 نفر نیز در این واحد مشغول به کار هستند.
همچنین در این پالایشگاه، گام نهایی بهبود فرایندهای عملیاتی و افزایش کیفیت سوخت های تولیدی با هدف کاهش گوگرد گازوییل از ۱۰ هزار پی.پی.ام به ۵۰ پی.پی .ام نیز برداشته شده و با افزایش کیفیت گازوییل تولیدی، حجم تولید گازوییل یورو 5 در این پالایشگاه از دو تا سه میلیون لیتر در روز به روزانه 18 تا 20 میلیون لیتر افزایش خواهد یافت.
علاوه بر آن 10 واحد فرایندی نیز در پالایشگاه اصفهان تعریف شده که با موافقت سازمان محیط زیست، نفت کوره تولیدی را به محصولات سبک تر تبدیل می کند. با بهره برداری از این طرح، تولید نفت کوره در پالایشگاه اصفهان که سهمی 18 درصدی در سبد تولیدات این پالایشگاه دارد، به صفر خواهد رسید.
شرکت نفت ستاره خلیج فارس، از جوان ترین پالایشگاه های کشور به شمار می رود که با تکیه بر توان داخلی ساخته شده است. احداث این پالایشگاه با ۷۰۰ هکتار مساحت از سال ۱۳۸۵ آغاز شد و در پایان سال ۱۳۹۷ سه فاز نخست آن به بهره برداری رسید و اکنون بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی در جهان محسوب می شود. از همان ابتدای تاسیس این پالایشگاه، محورهای کیفی سازی محصولات در آن مورد توجه قرار گرفت، طرح های توسعه ای آن در حال اجراست و تولید آمونیاک سبز با ظرفیت سالانه 450 هزار تن نیز در دستور کار این پالایشگاه قرار دارد. این طرح سه سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
در پایان باید گفت، تمام پالایشگاه های کشور اهتمامی جدی بر اجرای کامل طرح های کیفی سازی محصولات پالایشگاهی دارند تا از این طریق بتوان هم کیفیت محصولات را افزایش داد و هم شاهد محیطی پاک در پیرامون پالایشگاه ها بود.
افق های روشن پالایشگاه نفت تهران ؛
مشعل پالایشگاه تهران در سال های گذشته برای توسعه و حرکت در مسیر پتروپالایشی شدن، گام های موثری برداشته است که از آن جمله می توان به راه اندازی پروژه بنزین سازی واحد CCR برای تولید بنزین یورو 4 تا نیمه نخست سال آینده، بارگیری ال پی جی با ظرفیت روزانه 40 تانکر، بررسی افزایش خوراک پتروشیمی شازند به وسیله محصولات پالایشگاه تهران و... اشاره کرد که این موارد بخشی از اقدام های این پالایشگاه است. در ادامه گزارشی از نشست خبری محسن ایران زاد، مدیرعامل پالایشگاه تهران را می خوانید.
پروژه بنزین سازی واحد CCR پالایشگاه تهران خردادماه سال آینده به بهره برداری می رسد و تمام بنزین تولید این پالایشگاه یورو 4 خواهد شد. مدیرعامل پالایشگاه تهران با بیان این مطلب در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: اکنون پروژه بنزین سازی این پالایشگاه ۸۶ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، ضریب پیچیدگی این پالایشگاه با راه اندازی واحد بنزین سازی تا سال 1404 به ۶.۶ می رسد و سال 1410 شاهد ضریب پیچیدگی 12 پالایشگاه تهران خواهیم بود. محسن ایران زاد درباره فرایند پتروپالایشی شدن پالایشگاه تهران افزود: با توجه به رصد بازار، تا ۲۰ سال آینده تولید برق جایگزین بنزین خواهد شد و به همین دلیل این پالایشگاه نیز به سمت پتروپالایشی شدن حرکت خواهد کرد. با خرید پتروشیمی شازند، در عمل به پتروپالایشگاه تبدیل شده است و با راه اندازی واحد RHU و اتصال آن به پتروشیمی اراک، ضریب پیچیدگی پالایشگاه تهران دو واحد افزایش خواهد یافت.
به گفته او، پتروشیمی شازند با قیمتی بالاتر و برای تکمیل زنجیره ارزش در آینده خریداری شده است و در حال بررسی افزایش خوراک پتروشیمی شازند از طریق محصولات پالایشگاه نفت تهران هستیم. مدیرعامل پالایشگاه نفت تهران به ظرفیت صادرات محصولات پتروشیمی پرداخت و گفت: محصولات پتروشیمی شازند ظرفیت صادرات دارد و با توجه به تعریف یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو در پالایشگاه تهران، این ظرفیت سودآوری در آینده برای پالایشگاه تهران نیز فعال خواهد شد.
او در بخش دیگری از صحبت های خود به طراحی پروژه نیروگاه خورشیدی 500 مگاواتی پالایشگاه تهران اشاره کرد و گفت: برای اجرایی کردن این پروژه، به دنبال خرید سهام یک خط تولید پنل های خورشیدی، همچنین رصد بازار برای تولید باتری و تجهیزات جانبی خودروهای برقی هستیم، ضمن آنکه با توجه به وجود لیتیوم در دریاچه نمک، در حال اجرای یک طرح مطالعاتی در این زمینه هستیم.
ایران زاد با بیان اینکه پالایشگاه تهران از ابتدای امسال به صورت مستقیم ظرفیت روزانه 40 تانکر بارگیری «ال پی جی» را دارد، افزود: تولید و فروش «ال پی جی» در این مجتمع به تعادل رسیده است و مجوز فروش نفتای سنگین را نیز دریافت کردیم.
مدیرعامل پالایشگاه تهران با بیان اینکه در حال پیگیری دریافت مجوز فروش محصولات خاص هستیم، گفت: هم اکنون ال پی جی تولیدی به کشورهای افغانستان و پاکستان صادر می شود و در حال توسعه آن به سمت ترکیه و آفریقای جنوبی هستیم، همچنین صادرات نفت کوره به کشورهایی نظیر هند را پیگیری می کنیم.
به گفته ایران زاد، پالایشگاه تهران از نظر گاز ارسالی به مشعل، کمترین مقدار را دارد، اما برای جلوگیری از بروز حوادث ناگهانی، وجود مشعل الزامی است؛ بر این اساس، ۳۰ میلیون یورو برای بازیابی گازهای مشعل سرمایه گذاری شده است که تا ۱۸ ماه آینده به نتیجه می رسد.
او افزود: همه نیروهای این مجتمع از طریق آزمون ورودی دانشگاه تهران و شهید بهشتی جذب می شوند و نیروهای بسیار خوش فکری داریم و از تجارب آنان بهره مند می شویم.
مدیرعامل پالایشگاه تهران با اشاره به افتتاح مدرسه 9 کلاسه پسرانه «شهدای پالایشگاه» در روستای گل حصار همسو با سیاست های مسئولیت اجتماعی افزود: به دنبال احداث سالی یک یا دو مدرسه در مناطق محروم برای کمک به ارتقای فضای آموزشی هستیم.
او تقویت زیرساخت های منطقه و توزیع امکانات آموزشی و ایجاد یک مرکز کارآفرینی بانوان در روستای در سون آباد را دیگر از برنامه های پالایشگاه تهران در حوزه مسئولیت اجتماعی بیان کرد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران گفت: منطقه کهریزک نیز مشکل آب دارد؛ ۶ دهم درصد آب تهران را پالایشگاه استفاده می کند که با اجرای طرح تصفیه پساب تا پایان سال، این مقدار کاهش خواهد یافت.
ایران زاد تاکید کرد: نداشتن ارتباط با جامعه بیرونی یکی از چالش های این شرکت بود که تلاش کردیم ارتباطمان را با حاکمیت و ارکان منطقه برقرار کنیم، همچنین در حال پیگیری طرحی برای توانمندسازی روستاهای اطراف از طریق قرارداد با یک هنرستان فنی هستیم.
در حاشیه این نشست خبری از دو کتاب «ایمنی کار در فضای بسته» و «هم افزایی فرآیندهای پالایش نفت و پتروشیمی» از سوی پالایشگاه تهران با همکاری یک شرکت دانش بنیان رونمایی شد.
نگاهی به تلاش ها برای حضور در مقاصد جدید صادراتی
مشعل وزارت نفت، تلاش های موفقی را در مسیر دیپلماسی انرژی داشته و امروز نمونه های آن را در حوزه های مختلف صنعت نفت به خصوص ایجاد بازارهای جدید برای محصولات پتروشیمی به خوبی شاهد هستیم. وزارت نفت به طور مشخص در سه سال و اندی اخیر تلاش کرد ضمن حفظ بسیاری از بازارها و مشتریان قبلی خود، ارتباط جدید ایجاد و در کنار فروش محصولات پتروشیمی در منطقه، آسیا و آمریکای جنوبی، راهی به قاره سیاه هم پیدا کند. از گذشته بخش زیادی از بازار پتروشیمی کشورهای آفریقایی در دست شرکت های اروپایی بوده است و محدودیت ها در حمل ونقلی دریایی و صادراتی ایران هم قابلیت حضور در این بازار را فراهم نمی کرد اما در حال حاضر افق های جدیدی برای حضور در این بازار برای ایران ایجاد شده است.
توسعه روابط با قاره آفریقا یکی از اولویت های دیپلماسی خارجی دولت بود که وزارت نفت و زیرمجموعه های آن ظرفیت های جدیدی را در میان کشورهای آفریقایی شناسایی کرده اند. در همین مدت چندین نشست و دیدار مشترک بین ایران و کشورهای آفریقایی برگزار شد و اجلاس بین المللی ایران و آفریقا در دو دوره یکی از این اقدام ها بوده است که با حضور بیش از ۳۰ کشور آفریقایی تشکیل شد.
صنعت پتروشیمی ایران در چند سال اخیر در حوزه صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش فعالیت های زیادی داشته و همزمان در تلاش برای پیدا کردن بازارهای جدید برای این محصولات هم بوده است. در این سه سال تلاش شده تا در رقابت با کشورهای تولیدکننده نفت در منطقه همچون عربستان و نیجریه، سهم بیشتری در بازار خوراک محصولات پتروشیمی داشته باشیم.
در حال حاضر شرکت های پتروشیمی علاوه بر اوره، گوگرد، پارافین و سودسوزآور، برخی محصولات مانند پلی اتیلن سبک و پلی اتیلن سبک خطی، می توانند در محصولاتی که مزیت نسبی داریم، اولویت فروش و بازاریابی خوبی داشته باشند.
اوره، یکی از بیشترین مصارف را در میان کشورهای آفریقایی دارد و در بازاریابی جدید شرکت ملی صنایع پتروشیمی و تیم دیپلماسی و شرکت های پتروشیمی نیز تلاش شده تا مشتریان جدیدی برای این محصول شناسایی شود. اخیرا هم سفیر جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی اعلام کرده که مصرف سالانه اوره این کشور حدود ۷۰۰ هزار تن است که اکنون حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تن آن از ایران تأمین می شود و این قابلیت وجود دارد که این حجم دو برابر شود و کل بازار در اختیار ایران باشد.
آنطور که کارشناسان و آینده پژوهان بازار پتروشیمی ارزیابی کرده اند، کشورهای آفریقایی با توجه به رشد اقتصادی که در چند سال اخیر داشته اند، چشم انداز روشنی برای حداقل دو دهه آینده دارند و از این جهت می توانند بازار خوبی برای محصولات پتروشیمی ایران باشند.
از چند سال قبل صادرات محصولات پتروشیمی ایران به کشورهای آفریقایی محدود و تنها شامل کود اوره بوده است و در حال حاضر سالانه تنها 350 میلیون دلار کود اوره به آفریقا صادر می شود.
این پیگیری ها برای حضور بیشتر در بازار آفریقا در سطح وزارت نفت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و با حمایت تیم دیپلماسی دولت انجام شده و در دولت جدید هم ادامه دارد. چندی قبل هم حسن عباس زاده، مدير برنامه ريزي و توسعه شركت ملي صنايع پتروشيمي اعلام کرد که وزارت امور خارجه در حال پيگيري حضور بيش از ۱۰ وزير انرژي از قاره آفريقا براي توسعه بازار در اين قاره است. آنچه در مورد صنعت پتروشیمی و گسترش بازار آن از اهمیت زیادی برخوردار است، اقدام مستقل و شجاعانه شرکت های پتروشیمی در میانه فشارهای اقتصادی و تحریم های مستقیم و همه جانبه بوده است.
این شرکت ها توانسته اند علاوه بر حفظ بازار خود در منطقه و بسیاری از کشورها در قاره های مختلف، بازارهای جدیدی را در آفریقا و امریکای جنوبی به دست بیاورند.
در چند سال اخیر که صنعت پتروشیمی با تحریم های مستقیمی مواجه بوده است، شرکت های پتروشیمی به شکل مستقیم و بدون واسطه اقدام به فروش محصولاتشان کرده و توانسته اند علاوه بر حفظ بازارهای قبلی بازارهای جدیدی را هم بخصوص در قاره آفریقا به دست بیاورند.
در حال حاضر بسیاری از پتروشیمی های بزرگ و تاثیرگذار همچون کارون، پردیس، آریاساسول و جم رویکردی متفاوت به بازار آفریقا داشته و به دنبال گسترش حضور خود در این بازار نوظهور رفته اند.
چندی قبل محمدرضا حیدرزاده، مدیرعامل شرکت پلیمر آریاساسول که در نمایشگاه بین المللی کامپلاست نایروبی کنیا شرکت کرده بود، با اعلام اینکه به دنبال شناسایی و ارائه نمونه محصولات تولیدی به مشتریان هستیم و تقاضاهای خوبی در حوزه پایپ و فیلم های سبک و سنگین و گرید اکستروژن کوتینگ دریافت کرده ایم، گفته بود: در مورد راهکارهای حمل ونقل به بازار آفریقا و بنادر مومباسا و داراسلام به عنوان هاب های حمل محصول مذاکرات و شناسایی انجام شد.
همچنین سیدمحمدرضا میری لواسانی، مدیرعامل پتروشیمی پردیس هم چندی قبل با اعلام اینکه پتروشیمی پردیس 2.7 میلیون تن اوره صادراتی تولید می کند که بخشی از آن به بازارهای آمریکای مرکزی، اروپا، و آفریقا صادر می شود، اظهار کرد: به دنبال گسترش حضورمان در این بازارها به خصوص بازار آفریقا هستیم. اگرچه به دلیل شرایط تحریمی و انتقال پول این روند با محدودیت هایی مواجه است، اما این فعالیت ها متوقف نخواهد شد.
اگرچه بازاریابی و صادرات محصولات پتروشیمی برای شرکت های پتروشیمی روندی طولانی و پیچیده است و محدودیت های انتقال حمل ونقل محصولات هم بیشتر، اما این تلاش ادامه دارد. در حال حاضر قدرت نفوذ کشورهای اروپایی در بازار محصولات پتروشیمی آفریقا غلبه دارد، اما تجربه نشان داده که مشتری در بازار به دنبال کیفیت و قیمت مناسب است و در حال حاضر محصولات پتروشیمی ایران و به خصوص کاتالیست ها این دو مشخصه را با هم دارند.
بدون شک حضور و همکاری شرکت های بزرگ پتروشیمی در بازار آفریقا تاثیر زیادی بر ادامه این همکاری و حضور دارد و در بلندمدت موقعیت ما را در این بازار تحکیم می کند.
در سیاست گذاری جدید برای حضور بیشتر در بازار آفریقا، ایران تلاش می کند علاوه بر گسترش بازار کود اوره و سایر محصولات، در حوزه مزیت نسبی خود یعنی کاتالیست های پتروشیمی هم وارد شود. صادرات کاتالیست ایران به روسیه و چندین کشور دیگر و خودکفایی در تولید این کاتالیست های پرکاربرد می تواند در اعتماد بازار آفریقا تاثیر زیادی داشته باشد.
صنعت پتروشیمی در حداقل یک دهه اخیر با همکاری مجموعه ای از شرکت های دانش بنیان و فناور در مسیر بومی سازی انواع کاتالیست های پرکاربرد پتروشیمی قدم برداشت و حالا با در اختیار داشتن دانش فنی تولید انواع کاتالیست پتروشیمی و پالایشی به یکی از اصلی ترین تولیدکنندگان این محصولات تبدیل شده است.
در شرایط تحریمی که بسیاری از کشورها در انتظار به زانو درآمدن صنعت پتروشیمی ایران و حذف از بازار منطقه بودند، این صنعت با تولید انواع کاتالیست قدرت و توان خود را یک بار دیگر ثابت کرد. در حال حاضر هم شرکت های پتروشیمی در کنار فروش محصولات خود، انواع کاتالیست های تولیدی را هم برای فروش معرفی می کنند و به دنبال رقابت هستند، چراکه تجربه کشورهایی نظیر روسیه را پیش رو دارند.
روسیه به جای خریداری کاتالیست های چینی به سراغ کاتالیست های ایرانی آمده و سفارش های جدیدی از این محصولات در حال حاضر داده شده است.
امور زنان و خانواده
دومین دوره آموزشی «هویت موفق در خانواده» با حضور کارکنان صنعت نفت، روز یکشنبه 21 مردادماه در سالن شهید بهشتی وزارت نفت به همت امور زنان و خانواده برگزار شد.
مریم مقدسی، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده با حضور در این دوره آموزشی با بیان اینکه هر ماه یک دوره آموزشی با محوریت خانواده تا پایان سال خواهیم داشت، گفت: با توجه به اینکه موضوعات مطرح شده در دوره آموزشی «هویت موفق در خانواده» طی یک جلسه تمام نشد و حاضرین در آن علاقمند به ادامه مبحث بودند، دوره دوم آن نیز با حضور مهدی دوائی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران برگزار شد. به گفته او، برگزاری این دوره ها کمک به آموزش خانواده ها و افزایش آگاهی آنها در مواجهه با مسائل و مشکلاتشان خواهد کرد. مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده گفت: در پایان نشست های تخصصی فرم های نظر سنجی مبنی بر رضایت از نشست و موضوعات مورد درخواست آنها ارائه می شود و بر اساس آن دوره های آموزشی را تعریف می کنیم.
مهدی دوائی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز به عنوان مدرس این دوره آموزشی گفت: هویت به معنای تمیز فرد از دیگران است و بر اساس شغل، چهره، رفتار و منش و خانواده و ... شکل می گیرد. او با بیان اینکه برای شکل گیری هویت موفق در خانواده باید عشق را در ساختار آن جاری کرد، در این زمینه باید بتوانیم منافع طرف مقابل را نسبت به منافع خود ترجیح دهیم، افزود: خانواده، کوچکترین نهاد جامعه است، با داشتن خانواده شاداب می توان، پازل های دیگر سلامت روان و جامعه را ساخت. دوائی ادامه داد: اگر هویت ها باعث افتخار و خوشحالی فرد شود، هویت موفقیت شکل می گیرد و می توان از نظر روان، سالم تر ماند. او در ادامه به محورهای هویت موفق عشق اشاره کرد و گفت: توجه کردن، نخستین گام در شکل گیری هویت موفق عشق است و در آن زبان بدن 55درصد و لحن و گفتار 38 درصد موثر است و تنها 7درصد از آن پیام برای شکل دادن هویت موفق عشق دارای اهمیت است. این استاد دانشگاه تهران دومین گام هویت موفق عشق را مسئولانه عمل کردن بیان کرد و گفت: فرد هر کاری که می کند، نخست خود را مسئول بداند، نه اینکه دیگران را مرتب مقصر بداند. این مسئولانه رفتار کردن عشق ایجاد می کند. دوائی سومین گام را «احترام گذاشتن» دانست و افزود: اگر خانواده به هم احترام بگذارند و همدیگر را تحقیر نکنند، مصونیت ایجاد می کند؛ بنابراین نباید در خانواده کسی، کس دیگری را تحقیر کند. او تاکید کرد: چهارمین گام برای شکل گیری هویت موفق عشق در خانواده، عقل است. شاید این پرسش پیش بیاید که معیارهای عقلانیت چیست؟ که در پاسخ به سه اولویت روان شناس فرانسوی می توان اشاره کرد. با در نظر گرفتن این سه محور می توان عاقلانه عشق ورزید. یکی از آنها اولویت دادن به نیت و انگیزه در مقابل عینیت است؛ به جای اینکه عمل فرد مقابل دیده شود، نیت او مد نظر قرار گیرد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از افزایش حجم نفت درجا و در میدان های نفتی این شرکت در دو سال اخیر خبر داد. علیرضا دانشی از افزایش نفت درجا، ذخایر قابل استحصال و ظرفیت بالقوه تولید (PGC) در این شرکت خبر داد و گفت: مناطق نفت خیز جنوب به عنوان مهم ترین شرکت ملی نفت ایران در جایگاه مهمی از وظایف و مسئولیت ها قرار دارد و وجود حدود ۴۵ میدان با تنوع هیدروکربوری مختلف و ۶٠ مخزن از جمله دارایی های این شرکت به شمار می رود.
وی افزود: مناطق نفت خیز جنوب در عرصه های مختلف پس از شکل گیری دولت سیزدهم، برنامه ریزی های متعددی برای پویایی و رشد و تعالی صنعت نفت انجام داد که ابعاد مختلفی در پی داشت. از این برنامه ریزی ها می توان به پایداری، ارتقای تولید و رفع مشکل های مربوط به تأسیسات، مخازن و چاه ها اشاره کرد. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به فعالیت های واحد مهندسی نفت در این شرکت به عنوان مرکزی علمی و تخصصی بیان کرد: طی برنامه ریزی های انجام شده در این واحد، تازه ترین اطلاعات و نقشه های میدان های نفتی تجزیه و تحلیل شدند و تحلیل های تازه با نگاهی دقیق و مهندسی انجام شد، در نتیجه این تحلیل ها نفت درجا به عنوان یکی از مهم ترین پارامترهای مخازن به طور قابل توجهی افزایش یافت. دانشی ادامه داد: حجم نفت درجا و ذخایر قابل بازیافت در مخازن نفتی اهواز آسماری، اهواز بنگستان، آب تیمور بنگستان، منصوری بنگستان، بالارود آسماری و شهبازان، بی بی حکیمه (آسماری و بنگستان) و گچساران خامی طی دو سال گذشته با رشد جهشی روبه رو شد و حجم نفت درجا و ذخایر بازیافت اولیه در این میدان ها به ترتیب ۱۴.۸۹ و ۶.١ میلیارد بشکه افزایش یافت به عبارتی میزان نفت درجا و ذخایر اولیه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال ۱۴۰۱ به ترتیب ۴.۱ و ۷.۴درصد افزایش داشته است.
به گفته وی، اهمیت این حجم افزایش ذخایر هنگامی روشن می شود که با کل ذخایر اثبات شده چند کشور مقایسه کنیم، برای نمونه، کل ذخایر اثبات شده کشور الجزایر ۱۲ میلیارد، نروژ ۸ میلیارد، عمان ۵.۵ میلیارد و مالزی ۳.۶ میلیارد بشکه است و این مقدار افزایش ذخایر معادل ۶ سال تولید حداکثری مناطق نفت خیز جنوب است.مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تصریح کرد: در سال ۱۴۰۲ با افزایش ذخایر قابل استحصال ظرفیت بالقوه تولید (PGC) در مخازن نفتی مناطق نفت خیز جنوب تا روزانه ۳۰۸ هزار بشکه افزایش یافته است که این رقم نشان دهنده افزایش ۹درصدی این عدد برای مخازن تحت سرپرستی است.
دانشی اعلام کرد: نفت درجای مخزن در واقع حجم کل نفت موجود در مخزن است که براساس اطلاعات برداشت شده از مخزن، محاسبه و با کسب اطلاعات تازه روزآمد می شود، مقدار ذخایر قابل استحصال حجمی از نفت درجاست که با سناریوی تعیین شده تولید (تخلیه طبیعی، تزریق گاز یا تزریق آب) در طول عمر مخزن قابل تولید است.وی با اشاره به اینکه همه طرح های توسعه ای مخازن براساس ظرفیت بالقوه تولید میدان PGC بنا شده اند و موتور محرکه سازمان به شمار می رود، افزود: هرگونه برنامه ریزی برای اقدام های روزمینی و زیرزمینی براساس این عدد برنامه ریزی می شود، PGC در واقع دبی بهینه محاسبه شده فنی اقتصادی است که چشم انداز تولید مخزن است و همه برنامه ریزی های تولید (کوتاه مدت و بلندمدت) برای بالفعل کردن این ظرفیت بالقوه انجام می شود.
شرکت ملی حفاری ایران
حفارمردان مدیریت عملیات خشکی-۱ شرکت ملی حفاری ایران در چهار ماه امسال موفق به حفر ۲۰ هزار و ۴۹ متر چاه نفت و گاز در مناطق نفت خیز کشور شدند. غلامرضا محمودی، مدیر عملیات حفاری خشکی -۱ این شرکت، گفت: این مدیریت ۲۳ دستگاه حفاری سبک و سنگین را تحت سرپرستی دارد که در مناطق مختلف نفت خیز کشور در چرخه عملیات هستند. وی افزود: با به کارگیری دکل های حفاری در چهار ماه گذشته، حفاری و تکمیل هفت حلقه چاه در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت نفت مناطق مرکزی انجام شد. مدیر عملیات حفاری خشکی-۱ شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به گرمای طاقت فرسای تابستان امسال و سختی ها و دشواری کار حفاری بیان کرد: با وجود شرایط اقلیمی و گرمای کم سابقه، کارکنان سختکوش این مدیریت به طور شبانه روزی و بی وقفه تلاش می کنند به نحو مطلوب پاسخگوی برنامه های صنعت نفت در حفظ، نگهداشت و افزایش تولید باشند. محمودی گفت: از تعداد چاه های تکمیل شده در این مدت سه حلقه توسعه ای و چهار حلقه تعمیری بوده است که از شمار چاه های توسعه ای دو حلقه در میدان نفتی اهواز و یک حلقه در میدان نفتی مارون در مناطق نفت خیز جنوب در استان خوزستان تکمیل و تحویل کارفرما شد. وی افزود: از چهار حلقه چاه تعمیری نیز دو حلقه در میدان نفتی اهواز و یک حلقه در میدان نفتی پازنان در موقعیت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در استان های خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد و یک حلقه در میدان گازی شانول در استان فارس در حوزه شرکت نفت مناطق مرکزی تکمیل و عملیاتی شد.
شرکت پایانه های نفتی ایران
تأمین پایدار برق همواره از مطالبه های مهم اهالی خارگ در این جزیره بوده است که با عزم جهادی شرکت پایانه های نفتی ایران، این مطالبه رنگ واقعیت به خود گرفت و در روزهای گرم سال و در سخت ترین شرایط، زمینه تأمین برق در جزیره خارگ فراهم شد. جزیره خارگ دارای موقعیتی خاص است و قرار گرفتن در دل دریا و فاصله تا سواحل جنوبی کشور، سبب شده اهالی جزیره با محدودیت هایی در زمینه برخورداری از برخی امکانات و زیرساخت ها روبه رو باشند.انتقال آب، گاز، برق و... به جزیره خارگ سال ها به عنوان چالشی بزرگ مطرح بوده و همیشه پایداری خدمت رسانی در این زمینه ها به عنوان اصلی ترین مطالبه ساکنان و نیروهای شرکتی دنبال شده است، به همین دلیل نیاز است بسیاری از نیازهای خارگی ها از داخل جزیره تأمین شود.برق یک نیاز اساسی برای همه افراد است. امروزه زندگی بدون برق معنایی ندارد و درواقع برخورداری از برق پایدار یکی از شاخصه های توسعه یافتگی در هر جامعه ای محسوب می شود. به منظور تأمین پایدار برق، شرکت پایانه های نفتی ایران تلاشی گسترده را به کار گرفته و به منظور عمل به مسئولیت اجتماعی، ضمن بررسی وضع موجود، عزمی جهادی را با هدف بهبود وضع زیرساخت ها و تقویت تولید برق داشته است. در شرایطی که گرما و شرجی، پدیده غالب این روزها در جزیره خارگ است و در پی آن مصرف برق افزایشی خیره کننده داشته است، حفظ پایداری جریان برق اهمیتی دوچندانی یافته و تلاش می شود برق مورد نیاز مردم تأمین شود.به دنبال وقوع حادثه برای یکی از واحدهای نیروگاه برق خارگ، در سخت ترین شرایط آب وهوایی، نیروهای شرکت پایانه های نفتی ایران وارد عمل شدند و با تلاش جهادی زمینه رفع مشکل نیروگاه فراهم شد.نیروهای جهادی شرکت پایانه های نفتی ایران در شرایطی که یکی از نیروگاه های برق این جزیره غیرعملیاتی شده بود، ظرفیت تولید برق در نیروگاه پایانه ها را افزایش دادند و بخشی از نیاز برق را فراهم کردند.با توجه به اینکه اهالی خارگ به برق بیشتری در این شرایط نیاز داشتند، کارکنان شرکت پایانه های نفتی جزیره خارگ وارد عمل شدند و به تعمیر دیگر نیروگاه مستقر در این جزیره اقدام و آن را نیز وارد مدار کردند تا مردم جزیره در این شرایط سخت آب وهوایی بی برق نمانند. وقتی تأکید می شود صنایع باید به مسئولیت های اجتماعی خود در قبال محیط پیرامونی پایبند باشند، این گونه معنا می گیرد و شرکت پایانه های نفتی ایران با جدیت در این مسیر حرکت و رضایتمندی اهالی جزیره را فراهم می کند.
عباس غریبی، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران، بیان کرد: این شرکت برای رسیدگی به مطالبه ها و رفع نیازهای اهالی جزیره خارگ تلاشی جدی و گسترده انجام داده است. وی تأمین پایدار برق را یکی از مهم ترین مطالبه های اهالی جزیره خارگ دانست و افزود: به صورت شبانه روزی برای تأمین این خواسته در تلاشیم و اقدام های بزرگی نیز انجام شده است. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ادامه داد: در روزهای اخیر به دنبال مشکلی که در نیروگاه برق جزیره خارگ ایجاد شده بود، شرکت پایانه های نفتی افزون بر سهمی که در تأمین برق جزیره داشت، مقدار تولید را افزایش داد تا برق در اختیار بخش شهری و اهالی بومی قرار گیرد. غریبی افزود: با تلاش نیروهای جهادی شرکت پایانه های نفتی ایران، برای تأمین قطعات و تعمیر نیروگاه جزیره خارگ اقدام شد تا اهالی این جزیره در این شرایط سخت آب وهوایی از برق کافی برخوردار باشند.وی تصریح کرد: شرکت پایانه های نفتی ایران خود را در مقابل اهالی جزیره خارگ که میزبانان شایسته ای برای صنعت بوده اند، مسئول می داند و از هیچ تلاشی برای کمک به رفع مشکل آنها دریغ نخواهد کرد.
شرکت نفت و گاز اروندان
قرارگاه آماد پشتیبانی خودروی سنگین شرکت نفت و گاز اروندان به منظور خدمت رسانی در ایام اربعین در پایانه مرزی شلمچه مستقر شد. این شرکت همسو با ایفای مسئولیت اجتماعی به دستور عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، قرارگاه آماد پشتیبانی خودروی سنگین خود را در پایانه مرزی شلمچه مستقر کرد. این اقدام با هدف تسهیل در خدمت رسانی به زائران اربعین حسینی انجام شده است. ناصر فراهانی، سرپرست ترابری شرکت نفت و گاز اروندان دراین باره توضیح داد: ۱۳ دستگاه از انواع ماشین آلات سنگین و سبک ازجمله جرثقیل، تانکر آب، لجن کش، کمپرسی، لیفتراک، کمرشکن و نظایر آن از هفته گذشته به همراه ۲۰ نیروی انسانی متخصص، در پایانه مرزی شلمچه مستقر شده اند تا به همه موکب ها و زائران خدمت رسانی کنند. وی افزود: به منظور آماده سازی و تقویت زیرساخت های این مکان، اقدام هایی مانند آبرسانی، حمل زباله، تسطیح و بهسازی پارکینگ ها و محوطه موکب ها و حمل ونقل کانکس مواکب انجام شده است. شرکت نفت و گاز اروندان سال ۱۴۰۲ نیز با ارائه خدمات مشابه، تعهد خود را به مسئولیت اجتماعی نشان داد. استقرار قرارگاه پشتیبانی در شلمچه و در جنب موکب خدمات رسانی این شرکت در محوطه 2هکتاری این پایانه مرزی، افزون بر تسهیل در خدمت رسانی به زائران، نمادی از همدلی و مشارکت این شرکت در ایجاد فضایی معنوی و آرام برای زائران اربعین حسینی است.
مدیر راهبرد و زیرساخت توسعه محصول، فناوری و نوآوری شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس از امضای ۱۸ هزار میلیارد تومان قرارداد و تفاهم نامه این شرکت با شرکت های دانش بنیان در دو سال اخیر خبر داد. فوزیه مروت با بیان اینکه هلدینگ خلیج فارس در دو سال اخیر ۴۱۰قرارداد و تفاهم نامه به ارزش ۱۸ هزار میلیارد تومان با ۳۳۲ شرکت دانش بنیان و فناور داشته است، بیان کرد: بیشترین ارزش قراردادی انجام شده در حوزه مکانیکال بوده است. وی با تأکید بر اهمیت موضوع نقش شرکت های دانش بنیان در ساخت تجهیزات مهم مجتمع ها و پروژه های پتروشیمی گفت: شرکت های توانمند داخلی در آینده نزدیک افزون بر تأمین نیاز داخل می توانند با صادرات محصولاتشان ارزآوری برای کشور نیز داشته باشند. مدیر راهبرد و زیرساخت توسعه محصول، فناوری و نوآوری شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس بیان کرد: شرکت های دانش بنیان و نوپا همسو با توسعه کسب وکار باید با الگوبرداری از ساختارهای مدیریتی و فرایندهای سازمانی شرکت های موفق داخلی، گام بردارند.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی از پیشرفت ۶۰درصدی این شرکت در اجرای پروژه تأمین ۲۰درصد برق مصرفی مورد نیاز ساختمان های اداری از محل انرژی های تجدیدپذیر خبر داد.
حسن افتخاری دراین باره گفت: طرح استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در شرکت گاز خراسان رضوی از سال ۱۳۹۲ با نصب و راه اندازی پنل خورشیدی ساختمان اداره مرکزی مشهد آغاز شده و هم اکنون ۵درصد برق مورد نیاز این ساختمان از محل انرژی خورشیدی در حال تأمین است.
وی با اشاره به اهمیت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در چرخه تأمین سوخت افزود: تاکنون برنامه ریزی لازم برای تأمین حداقل ۲۰درصد برق مصرفی ساختمان های اداری شرکت گاز خراسان رضوی از محل انرژی های تجدیدپذیر با پیشرفت ۶۰درصد اجرایی شده و تا پایان سال ۱۴۰۴ شاهد بهره برداری کامل از این طرح خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی اضافه کرد: اکنون برق اداره های گاز ۷ و ۴ مشهد و ساختمان انبار کالای شرکت گاز خراسان رضوی با ظرفیت مجموع ۶۰ کیلووات از پنل خورشیدی تأمین می شود.
به گفته افتخاری، هم اکنون پنل های خورشیدی در اداره های گاز مناطق یک و پنج مشهد به ظرفیت مجموع ۴۰ کیلووات در حال نصب هستند و این طرح تا پایان سال ۱۴۰۴ در همه اداره های گاز شهرستان ها نیز اجرایی می شود.
وی به رابطه مستقیم استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و محیط زیست هم اشاره کرد و گفت: یکی از مباحث مطرح در حوزه انرژی های تجدیدپذیر ملاحظات زیست محیطی است. برای نمونه، به ازای تولید هر کیلووات ساعت برق با استفاده از سوخت فسیلی، ۶۳۹ گرم گاز گلخانه ای تولید می شود که با بهره گیری از انرژی های خورشیدی از انتشار این حجم جلوگیری خواهد شد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
رئیس واحد مهندسی نگهداری و تعمیرات خطوط لوله منطقه جنوب شرق از اجرای یک هزار متر لوله گذاری برای اجرای پروژه اتصال نیروگاه چادرملو به خطوط لوله خبر داد.حسین اتفاقی گفت: در اجرای پروژه احداث خط لوله ۱۰ اینچ سوخت رسانی به نیروگاه چادرملو، حدود یک هزار متر لوله ۱۰ اینچ ضمن جوشکاری، لوله گذاری شد. وی ادامه داد: در طول مسیر خط این پروژه موانع متعددی ازجمله جاده آسفالت و خط انتقال آب وجود داشت که با در نظر گرفتن شرایط ایمنی، خط لوله از زیر این موانع عبور داده شد و سرانجام برای ارتقای ایمنی، روی لوله های آب و جاده آسفالت خط اسلب گذاری انجام شد.
رئیس واحد مهندسی نگهداری و تعمیرات خط منطقه جنوب شرق با اشاره به نکات شاخص این پروژه که صرفه جویی قابل ملاحظه ای به همراه داشت، تصریح کرد: در اجرای خط لوله نیروگاه چادرملو از توان فنی و مهندسی نیروهای توانمند این واحد، بدون هیچ گونه برون سپاری، با استفاده از امکانات شرکت، در گرمای طاقت فرسای کویر و بی وقفه استفاده شد.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران قطب های بهینه سازی مصرف گاز کشور در صنعت قند و شکر و بخش کشاورزی را معرفی کرد. ساجد کاشفی با بیان اینکه شرکت گاز استان خراسان رضوی به عنوان قطب بهینه سازی مصرف گاز در صنعت قند و شکر انتخاب شده است، گفت: براساس گزارش ارزیابی انطباق معیار مصرف انرژی، صنعت قند و شکر در سال ۱۴۰۱ با مصرف مازاد گاز، برق و مازوت روبه رو بود.وی ادامه داد: برنامه هایی برای آسیب شناسی و تجزیه وتحلیل معیار مصرف انرژی این صنعت ازجمله بررسی وضع ممیزی انرژی یا ایزو ۵۰۰۰۱ مشترکان صنعت قند و شکر در نظر گرفته شد که به شناسایی فرصت های بهینه سازی مصرف انرژی و تهیه بسته های سرمایه گذاری به این منظور، منجر خواهد شد.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران در ادامه تصریح کرد: اقدام هایی شامل شناسایی مشترکان با مصرف بالا، بررسی وضع و ارزیابی مدیریت انرژی مشترکان این بخش با مصرف سالانه بیش از ۵ میلیون مترمکعب گاز طبیعی، برگزاری نشست های اختصاصی با سازمان های مربوطه و بررسی فرایندهای تولید در صنعت قند و شکر از این برنامه ها هستند.کاشفی هدف نهایی از تدوین اطلس بهینه سازی مصرف گاز کشور را تهیه و ارائه راهکارهای بهینه سازی و بسته های سرمایه گذاری در قالب بازار بهینه سازی مصرف انرژی و محیط زیست اعلام کرد و گفت: امیدوارم این موضوع به کاهش مصرف گاز در بخش های مختلف مصرف منجر شده و از این طریق، با استفاده از تجربه های دیگر استان ها و همکاری با متخصصان، گام های مؤثرتری به منظور کاهش مصرف انرژی و حفظ محیط زیست برداشته شود.
وی همچنین از انتخاب شرکت گاز استان مازندران به عنوان قطب میدانی بهینه سازی مصرف گاز در بخش کشاورزی خبر داد و افزود: با توجه به تأثیر شرایط آب وهوایی بر مصرف گاز در صنعت کشاورزی که بهینه سازی این صنعت به ویژه در فصل سرد سال را از اهمیت ویژه ای برخوردار می کند، این موضوع با هدف تدوین «اطلس بهینه سازی گاز کشور» و به منظور معرفی فرصت های سرمایه گذاری در بخش بهینه سازی مصرف گاز صنایع، در دستور کار قرار گرفت.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: مصرف غیربهینه گاز در این بخش می تواند ناترازی قابل توجهی ایجاد کند و این اقدام به بهینه سازی مصرف گاز در این صنایع کمک خواهد کرد، ازاین رو انتخاب استان مازندران به عنوان محور بهینه سازی مصرف گاز در بخش کشاورزی، یک تصمیم راهبردی است. به گفته کاشفی، همسو با تدوین و تکمیل این اطلس، برنامه ریزی هایی برای شناسایی و استخراج فرصت های بهینه سازی مصرف انرژی در صنعت کشاورزی، آسیب شناسی مصارف غیربهینه و تهیه بسته های سرمایه گذاری برای اجرای راهکارهای استخراج شده انجام خواهد شد.مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه اقدام های در نظر گرفته شده شامل شناسایی شهرک های کشاورزی و نیروگاه های کوچک مقیاس نزدیک به آنها برای استفاده از سیستم های بازیافت حرارتی با هدف تأمین حرارت همان شهرک های کشاورزی است، گفت: فرهنگ سازی برای تخصیص انرژی به شهرک های جدید از طریق احداث CHP، بازدید میدانی و ممیزی انرژی مشترکان کشاورزی، استخراج مقداری برای صادرات محصولات این صنعت با اولویت استان و برگزاری نشست های مشترک با جهاد کشاورزی استان به منظور هم افزایی و هماهنگی بیشتر در مدیریت کشت گلخانه ها از دیگر اقدام های مدنظر در این زمینه است.
کاشفی بیان کرد: مدیریت و زمان بندی تولید مرغداری های استان به منظور انتقال زمان تولید مرغداری های غیراستاندارد با مصرف گاز بیش از معیار مصرف انرژی به دوره غیراوج مصرف گاز، برخی دیگر از اقدام هایی خواهد بود که در دستور کار قرار گرفته است. وی یادآور شد: این گام ها به دنبال ارتقای بهره وری و مدیریت بهینه منابع انرژی در کشاورزی مازندران، به عنوان الگو برای دیگر استان ها، طراحی و برنامه ریزی شده و گزارش اولیه نتایج این اقدام ها، تا پایان مهر امسال به مدیریت مربوطه ارسال می شود.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان از بهره برداری جایگاه اختصاصی مارال به مساحت ۱۱ هزار مترمربع در سه راهی ماهنشان خبر داد. حمید حبیبی گفت: جایگاه اختصاصی مارال به مساحت ۱۱ هزار مترمربع با حضور سیدعزت الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران و محسن افشارچی، استاندار زنجان به بهره برداری رسید. وی با بیان اینکه برای احداث این جایگاه ۴۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است، بیان کرد: این جایگاه بنزین و نفت گاز عرضه می کند و با گشایش این جایگاه زمینه اشتغال ۱۵ نفر نیز فراهم شده است.
پیش راه اندازی طرح های جدید پتروشیمی
طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس با دریافت یوتیلیتی از مبین انرژی خلیج فارس و بهره برداری از سیستم آب خنک کننده به زودی وارد فاز پیش راه اندازی می شود. رشید قانعی، مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس (پترول)، روز شنبه، ۲۰ مردادماه در آیین بهره برداری از بخشی از یوتیلیتی و سیستم آب خنک کننده پتروشیمی صدف خلیج فارس با اشاره به ورود پتروشیمی شهید تندگویان به عنوان یکی از سهامداران راهبردی پتروشیمی صدف خلیج فارس از اواخر پارسال به این شرکت، تأکید کرد: حضور پتروشیمی شهیدتندگویان در این شرکت تنها با هدف شراکت در سرمایه گذاری انجام نشده است و از تجربه آنها در پیشبرد اهداف صدف خلیج فارس استفاده می شود، به طوری که سرعت روند پیشرفت طرح با حمایت های هلدینگ خلیج فارس و پتروشیمی شهیدتندگویان تسریع شده است. وی با اظهار امیدواری به اینکه طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس در چند ماه آینده به بهره برداری برسد، گفت: تأمین تجهیزات آخرین واحد فرایندی یکی از گلوگاه های اجرای طرح بود که با همه پیچیدگی ها تأمین و با ۷۵ کانتینر به سایت حمل شد. مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس تصریح کرد: تکمیل هرچه سریع تر طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس گامی به سوی جلوگیری از خام فروشی است که سهامداران هلدینگ خلیج فارس، پترول و پتروشیمی شهیدتندگویان نیز از منافع آن بهره مند می شوند. قانعی ادامه داد: تولید الاستومر و مواد اولیه لاستیک سبز در پتروشیمی صدف خلیج فارس با استفاده از استایرن پتروشیمی پارس افزون بر ایجاد ارزش افزوده، کیفیت صنعت لاستیک سازی را در کشور ارتقا می دهد.
علی صفوی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی صدف خلیج فارس نیز در این نشست با تأکید بر اینکه بهره برداری از این دو سرویس برای راه اندازی طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس بسیار حیاتی بود، بیان کرد: اجرای این طرح در سال های گذشته با چالش های بسیاری روبه رو بود که خوشبختانه در مسیر رفع یکی از آنها، ۱۰۰۰ مترمربع دیگر از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به این شرکت برای احداث انبارهای مجتمع واگذار شد که امروز عملیات اجرایی آن آغاز می شود.
وی ادامه داد: موضوع بازاریابی و صادرات محصول پتروشیمی صدف خلیج فارس از هم اکنون و پیش از بهره برداری از طرح، آغاز و بازارهای هدف در کشورهای همسایه شناسایی شده اند. مدیرعامل شرکت پتروشیمی صدف خلیج فارس تصریح کرد: پیشرفت این طرح از ۷۹.۸درصد در فروردین ۱۴۰۲ هم اکنون به ۹۳.۱درصد رسیده است.
لزوم رعایت همه استانداردهای راه اندازی
در ادامه سیدرضا قاسمی شهری، مدیرعامل پتروشیمی شهیدتندگویان، در این آیین طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس را برای کشور بسیار راهبردی برشمرد و گفت: خدا را شاکریم شرایطی فراهم شد و بخشی از سهام این مجموعه ارزشمند با آینده درخشان را برای سهامداران پتروشیمی شهیدتندگویان خریداری کردیم تا سود پتروشیمی شهید تندگویان در پروژه های ملی تأثیرگذار باشد.
وی با تأکید بر رعایت همه استانداردهای راه اندازی در اجرای طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس حتی با وجود افزایش مدت تکمیل طرح افزود: الزام های اچ اس ای باید در همه مراحل راه اندازی به طور کامل رعایت شود. مدیرعامل پتروشیمی شهیدتندگویان بر انجام بازاریابی محصول پتروشیمی صدف خلیج فارس تأکید کرد و گفت: سه ماه ابتدایی تولید، سه ماه طلایی برای این شرکت است و محصول باید به بهترین نحو به مشتریان معرفی و بهترین قیمت پایه آن مشخص شود.
قاسمی شهری بر استفاده حداکثری از توانمندی شرکت های داخلی و اهمیت ساخت داخل تأکید و تصریح کرد: همه سیستم های مدیریتی، از مالی و تدارکات تا بازرگانی، باید سیستمی انجام شود. به این منظور می توان از سیستم های مدیریتی اجراشده در پتروشیمی شهیدتندگویان در پتروشیمی صدف خلیج فارس نیز استفاده کرد که این اقدام هزینه های این طرح را کاهش می دهد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
رئیس اداره مهندسی عملیات مخازن شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از توسعه و برداشت نفت میدان نفتی سولابدر پس از گذشت چند دهه خبر داد.کریم حمید گفت: میدان نفتی سولابدر در جنوب شرقی میدان بی بی حکیمه واقع شده است. حفاری در این میدان برای نخستین بار در سال ۱۳۰۳ هجری شمسی و با حفر چاه های سولابدر ۱ و سولابدر ۲ آغاز شد که این چاه ها غیراقتصادی تشخیص داده شده و متروکه شدند.وی با بیان اینکه وجود نفت در میدان سولابدر برای نخستین بار در سال ۱۳۵۰ و با حفر چاه سولابدر ۳ در مخزن خامی بالایی اثبات شد، افزود: چاه سولابدر ۴ در سال ۱۳۵۷ به منظور توسعه این میدان حفاری و در فاصله سال های ۱۳۷۲ تا ۱۳۸۰ دو عملیات تعمیر روی چاه انجام شد که با توجه به ابهام و پیچیدگی های خاص مخزنی، امکان تولید نفت از این چاه فراهم نشد.رئیس اداره مهندسی عملیات مخازن شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به ریسک و ابهام های توسعه میدان به دلیل پیچیدگی های زمین شناسی و مخزنی بیان کرد: به دنبال پیچیدگی های موجود، حفاری چاه سولابدر۵ در سال ۱۳۷۶ به دلیل ابهام های ساختمانی و پایین افتادگی ساختار بی نتیجه ماند و چاه معلق شد.
حمید افزود: برای کاهش ریسک های توسعه مخزن یادشده، برنامه تعمیر چاه سولابدر ۴ با هدف توصیف بخش تحتانی سازند فهلیان ارائه شد که پس از تکمیل چاه در ناحیه مورد بررسی و انجام برنامه های انگیزشی، سرانجام پس از ۴۲ سال در مهر ۱۳۹۹ با دبی هزار بشکه در روز آزمایش و مخزن آماده تولید شد.وی تولیدی شدن چاه سولابدر ۴ را نقطه عطفی در توسعه میدان سولابدر دانست و گفت: نتایج گرفته شده سبب کاهش ریسک های مخزنی برای انجام برنامه های توسعه ای این میدان شد، بنابراین توسعه میدان سولابدر در طرح افزایش و نگهداشت تولید ۲۸ مخزن با ارائه چهار موقعیت مخزنی در گستره میدان (از شرق تا غرب میدان) در دستور کار قرار گرفت.رئیس اداره مهندسی عملیات مخازن شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به حفاری چاه سولابدر ۶ در طرح ۲۸ مخزن از ابتدای سال ۱۴۰۱ تصریح کرد: با وجود مشکل های فراوان حفاری، در مخزن خامی تکمیل و با دبی تقریبی هزار بشکه در روز با فشار سرچاهی ۸۵۰ پام تولیدی شد. تولیدی شدن چاه سولابدر ۶ مهر تأییدی بر موفق بودن برنامه ریزی های انجام شده اخیر در میدان سولابدر است.حمید در پایان گفت: حفاری چاه سولابدر ۷ (موقعیت دوم طرح) از ابتدای سال ۱۴۰۲ با هدف توصیف و تولید از بخش غربی میدان آغاز شد که در مرحله نمودارگیری و تکمیل نهایی چاه است و پیش بینی می شود با حفاری دو موقعیت باقی مانده در طرح ۲۸ مخزن و ایجاد تأسیسات فراورشی تعریف شده در بسته، اطلاعات باارزشی از وضع ساختاری و مخزنی در گستره میدان (در بخش های غربی میدان) حاصل شود و تولید پایداری را از میدان سولابدر میسر سازد.
نگاهی به شکل گیری شهرهای نفتی و افزایش جمعیت همزمان با نابرابری و تقسیم بندی انگلیسی ها
مشعل در اسناد تاریخی بسیاری آمده است که همزمان با جنگ جهانی اول، موجی از بیماری های واگیردار و قحطی های برآمده از احتکار و خروج مواد غذایی از کشور، عموم مردم را در بر گرفته بود و مردم بیش از پیش با مشکل بیکاری، فقر و گرسنگی مواجه شدند. در این شرایط، جابه جایی جمعیت، یکی از معمول ترین گزینه ها برای فرار از بیماری و قحطی بود و به این ترتیب، سیل مهاجران بیکار به سوی جنوب و شهرهای جدید نفتی سرازیر می شد.
از آنجا که در اوضاع و احوال گفته شده، شرکت نفت بر افزایش میزان تولیدات نفتی و صدور آن به متفقین اصرار داشت، برای این منظور باید تعداد بیشتری از کارگران ایرانی و خارجی را به استخدام خود در شهرهای نفتی در حال احداث مانند مسجد سلیمان، عبادان و همچنین بخش هایی از ناصری و محمره در می آورد.
به این ترتیب، این شهرها با سرعت بسیار گسترش یافتند و تمامی امکانات، تجهیزات و مصالح ساختمان سازی از جمله ماسه، سنگ آهک و آجر در کنار حضور معماران و مهندسان ماهر برای ساخت و ساز فضای شهری به این شهرها آورده شد. فضای شهری، ساختمان های اداری و دفاتر شرکت نفت در آبادان حد فاصل پالایشگاه و رودخانه و در مسجد سلیمان اطراف چاه های نفت ساخته شد.
چون مدیران شرکت نفت، نسبت به تامین مسکن کارگران ایرانی تعهدی نپذیرفته بودند و همزمان جمعیت مهاجران و کارگران جدید افزایش می یافت، بر تعداد چادرها و کپرهای اطراف شرکت نفت نیز افزوده می شد. کارگران هندی به صورت جمعی در چادرها یا سالن هایی شبیه انبار و سوله هایی که به منظور استفاده خوابگاهی ساخته شده بود، زندگی می کردند.
نسبت مسکن به تعداد متقاضیان آن، چه اروپایی و چه غیراروپایی بسیار کم بود. ازدحام جمعیت در سال های جنگ جهانی اول به حدی بود که کارکنان اروپایی شرکت مجبور بودند تا پنج نفر در یک «بنگله» زندگی کنند. بنگله ها در فاصله بین رودخانه و پالایشگاه ساخته شده بودند و هنگام بارندگی یا افزایش آب رودخانه مشکل جاری شدن سیل، آنها را تهدید می کرد. در آن زمان تقاضا برای مسکن زیاد و مصالح و مواد برای ساخت و ساز کمیاب بود. بنابراین شرکت نفت علاوه بر امور امنیتی و سیاسی دیگری که داشت، باید به دنبال تهیه مواد و مصالح ساختمانی نیز می رفت.
علاوه بر کارگران و کارمندان شرکت نفت، کسبه و تجار یهودی، مسیحی، هندی و عثمانی زیادی هم در طول این سال ها در شهرهای یادشده، بویژه محمره حضور داشتند و باعث افزایش جمعیت و تنوع ملیت می شدند. جمعیت آبادان در سال ۱۳۳۶ حدود پنج هزار نفر گزارش شده است که این تعداد، شامل مستخدمین شرکت نفت، کسبه و بازاریان بود؛ البته وضع مسجد سلیمان اندکی متفاوت بود؛ زیرا دو سال قبل از تأسیس پالایشگاه آبادان، کارکنان شرکت نفت در مسجد سلیمان ساکن شده بودند و نخستین شرکت - شهر نفتی خوزستان در آنجا بنا شده و طی این سال ها شکل نسبتا کامل تری به خود گرفته بود.
در ابتدای شکل گیری مسجد سلیمان، برای استقرار اقشار مختلف شاغل در این صنعت، محلات مختلفی طراحی و احداث شد که بعدها اساس و بنیان شهرسازی مسجد سلیمان را شکل داد. محله های این شهر با نگاهی تبعیض آمیز به سه گروه کارگران، کارمندان و مدیران دسته بندی شده بود. به طور کلی شرکت - شهرها با یک ویژگی اساسی در طراحی روبه رو بودند که آن جدا سازی محلات از یکدیگر بود.
به این ترتیب، تفکر طبقاتی به کل شهر تعمیم داده شد، به حدی که کارگران نمی توانستند در محلات مدیران حضور یابند و حتی حضور در خود مسجد سلیمان و وارد شدن به شهر نیز به دریافت نوعی مجوز احتیاج داشت. نیروی امنیتی و پلیس انگلیسی در داخل شهر بشدت رفت و آمد افراد را نظارت و کنترل می کرد و همین موضوع بعدها سبب حساسیت و واکنش دولت شد و زمینه اعتراض به شرکت نفت را ایجاد کرد.
همزمان با شکل گیری محلات جدید در شهر، تعدادی از کسبه و بازاریان شهرهای اطراف همچون اصفهان، بوشهر و شیراز برای تامین مایحتاج کارکنان صنعت نفت، بازاری را اطراف مناطق مسکونی ایجاد کردند. این بازارهای محلی، بعدها به محلات جدیدتری تبدیل شدند که بر عکس محله های اولیه، کاملا طبیعی و فوق العاده ناهموار بودند.
ساختمان ها و امکاناتی که شرکت نفت در آبادان ایجاد می کرد، اغلب در خدمت اروپاییان بود. در واقع شرکت نفت در آن زمان، با افکار و ایده های نژادی، برای مستخدمین بومی ایرانی و کارکنان اروپایی، مسکن هایی متفاوت و محله هایی مجزا می ساخت. این نابرابری فقط در منابع شرکت و در اختصاص پاداش به اروپاییان خلاصه نمی شد؛ بلکه به وضوح در شکل فضاهای شهری، مسکن و امکانات شهری در محلات آبادان نیز رخ نمایی می کرد.
مسکن نیز همچون کارکنان شرکت، به سه طبقه تقسیم می شد: خانه های مجهز با اسباب و اثاثیه کامل برای کارکنان انگلیسی و تنی چند از مقامات ارشد ایرانی، خانه های نیمه مجهز برای کارکنان جزء و غیر اروپایی و خانه های بدون اثاث و تجهیزات برای کارگران روز مزد.
در سال های بعد، بخش شرکتی شهر آبادان به چند محله تقسیم شد که هر کدام با یک مانع از دیگری جدا می شدند. کارکنان و کارگران شرکت نفت به لحاظ شغلی، نژادی و ملیت از هم جدا بودند و در محله های مختلف اسکان داشتند. اروپایی ها و متخصصان خارجی نیز در بنگله ها و در محله «بریم» و کارگران و سرکارگران هندی و گاه ایرانی نیز در محله های کارگری ساکن شدند. این محله ها، شامل خانه هایی در یک ردیف و بسیار کوچک، متحدالشکل و چسبیده به هم بودند که دیوارهای بلندی داشتند.
بررسی های جامعه شناختی زیادی درباره شرایط طبقاتی مردم و کارگران در شرکت - شهرهای ایران انجام و سرگذشت نامه های زیادی نیز نگاشته شده که روایت هایی از آن زمان دارند. این مستندات در مجموع، گویای آن هستند که عبادان یا آبادان امروزی و مسجد سلیمان، شبه جزیره هایی روستایی بودند که با نگاهی مدرن؛ اما تبعیض آمیز به شهر تبدیل شدند و این رویکرد در شرایط زندگی و زیست اجتماعی مردم، تا دهه ها باقی ماند.
اگرچه شرکت نفت آن زمان، عامل اصلی این تبعیض تقسیم بندی های نابرابر شهری بود و چندبار مردم و کارگران علیه آن اعتصاب کردند؛ اما امکانات و داشته های شهر آنقدر زیاد و چشمگیر بود که می توانست این نابرابری را تا حد زیادی جبران کند. آبادان آن زمان، یکی از پیشرفته ترین شهرهای ایران بود که بسیاری از اولین ها را در بهداشت و درمان، امکانات و رفاه شهری، آموزش و فرصت های مختلف شغلی و … در درون خود داشت.
نسل های مختلف مردم آبادان، روایت توسعه و تضاد را با هم دیده اند. روایت نویسندگان معروف این شهر، گویای آن است که شرکت نفت در آبادان، یک عامل مؤثر اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بوده است. یعنی همزمان که کارگران و کارمندان در شرایطی نابرابر کار و زندگی می کردند، باز هم از کلاس های مختلف و مزیت های شهری بهره می بردند.
می توان گفت، انواع زندگی طبقاتی و اصرار بر جدایی طبقات عامه از انگلیسی ها و رده های بالای کارفرما، در آبادان و مسجد سلیمان وجود داشته؛ در این روایت مردمی، تضاد، کشمکش و نابرابری دیده می شود.
اسامی محرومان فصل قبل لیگ های فوتبال که محرومیت شان به فصل ۱۴۰۴-۱۴۰۳ منتقل شده است، اعلام شد.
سازمان لیگ فدراسیون فوتبال، اسامی محرومان فصل گذشته لیگ دسته یک را که محرومیت آنها به لیگ بیست وچهارم منتقل شده است، به شرح زیر اعلام کرد:
سینا بختیاری نسب، بازیکن تیم نفت مسجد سلیمان یک جلسه محروم به دلیل اخراج
یوسف نقی پور، تدارکات تیم مس سونگون ورزقان یک جلسه محروم به دلیل اخراج
علی جاسمی، مربی تیم آبی پوشان جنوب سه ماه محرومیت انضباطی از تاریخ شروع لیگ + یک جلسه محرومیت به دلیل اخراج
یوسف فضلی دون، مربی دریای کاسپین بابل سه جلسه محرومیت انضباطی + یک جلسه محرومیت به دلیل اخراج
محمدرضا شیرزادی، بازیکن تیم فجر شهید سپاسی یک جلسه محرومیت انضباطی + یک جلسه محرومیت به دلیل اخراج امیر مراونی، تدارکات تیم آبی پوشان جنوب سه جلسه محرومیت انضباطی
محرومیت ۱۰ درصدی تماشاگران در سه مسابقه پیکان (رای انضباطی صدور مجوز)
محرومیت ۲۰ درصدی تماشاگران در سه مسابقه صنعت نفت آبادان (رای انضباطی صدور مجوز)
سازمان لیگ همچنین اعلام کرد اسامی یادشده به استناد مدارک دریافتی کمیته مسابقات تا امروز است و صرفا جهت هماهنگی و اطلاع رسانی بوده و باشگاه ها براساس وظیفه قانونی خود و براساس مفاد آیین نامه برگزاری مسابقات موظف هستند نسبت به کنترل وضعیت بازیکنان محروم خود اقدام کنند و در نهایت مسئولیت حضور بازیکن و کادر فنی در مسابقات به طور تمام و کمال به عهده باشگاه مربوطه است و سازمان لیگ آماده پاسخگویی به استعلامات باشگاه ها خواهد بود.
لیگ برتر هندبال مردان از دهه نخست مهر با حضور ۱۰ تیم آغاز خواهد شد و تیم نفت و گاز گچساران در هفته اول در برابر تیم گیتی پسند قرار می گیرد.
آیین قرعه کشی سی وهفتمین دوره رقابت های لیگ برتر هندبال مردان با حضور نمایندگان تیم ها در فدراسیون هندبال برگزار شد. فولاد مبارکه سپاهان اصفهان، شهید چمران لارستان، سنگ آهن بافق یزد، نیروی زمینی کازرون، زغال سنگ طبس، آلومینیوم اراک، صنعت مس کرمان، نفت و گاز گچساران، گیتی پسند اصفهان و سپاهان نوین اصفهان تیم های حاضر در این دوره از رقابت ها هستند. احتمال اضافه شدن دو تیم دیگر هم وجود دارد اما هنوز حضورشان قطعی نشده و در صورت نهایی شدن به این گروه بندی ها اضافه خواهند شد.
برنامه مسابقات هفته اول لیگ برتر هندبال بر اساس قرعه کشی در ادامه می آید:
سنگ آهن بافق - فولاد نوین
نیروی زمینی کازرون - صنعت مس کرمان
فولاد مبارکه سپاهان - آلومینیوم اراک
زغال سنگ طبس- شهید چمران لارستان
گیتی پسند - نفت و گاز گچساران
تیم فوتبال پارس جنوبی با توجه به تغییراتی که در کادر مدیریتی و فنی داشت، بیش از ۱۰ روز است که تمریناتش را با مهدی رجب زاده آغاز کرده است. تیم پارس جنوبی که در تهران اردوی تدارکاتی خود را برپا کرده است، در نخستین دیدار تدارکاتی خود به مصاف تیم منتخب زیر ۲۳ سال تهران رفت و موفق شد با نتیجه سه بر یک به پیروزی برسد. عباس بوعذار ۲ گل و رضا جعفری گل های پارس جنوبی را به ثمر رساندند.
امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران یک دوره مسابقات ورزشی به مناسبت یادواره شهدای حرم و نیز انتخابی برای حضور در مسابقات سراسری شرکت ملی نفت ایران در دو بخش بانوان و آقایان در دو رده کارکنان وخانواده های آنها برگزارکرد.
در این مسابقات بیش از یکهزار و 92 ورزشکار در 11 رشته ورزشی آمادگی جسمانی، شنا، تیراندازی، شطرنج، بدمینتون، تنیس خاکی، دارت، تنیس روی میز، فوتسال، دو ومیدانی و کاراته از 4 تا 19 مرداد 1403 به مصاف هم رفتند.این مسابقات در سطح ادارت مرکزی و واحدهای ستادی در دو رده سنی زیر 44 سال و 45 سال و بالاتر و و نیز فرزندان زیر 17 سال و بالای 17 برگزار و در پایان پس از رقابت هایی سخت و نفس گیر و درعین حال جذاب به نفرات برتر، حکم قهرمانی و جوایز اهدا شد. مسابقات فوتسال با حضور 24 تیم در دوررده سنی 45 سال و بالاتر و زیر 44 سال یادبود زنده یاد بهرام میرشیبانی برگزارشد که در پایان در رده سنی زیر 44 سال تیم های ستاد وزارت نفت، امور پشتیبانی و حساب داری مرکزی به ترتیب اول تا سوم شدند. در رده سنی بالای 45 سال هم تیم های ستا وزارت نفت، حراست و امور بین الملل اول تا سوم شدند.
گزینه های برترِ بهترین تیم فوتسال زنان جهان در سال ۲۰۲۳ از سوی سایت معتبر فوتسال پلنت معرفی شدند. تیم زنان پالایش نفت آبادان که فصل گذشته مقام قهرمانی سوپر لیگ فوتسال کشور و چند عنوان برتر را کسب کرده بود، از سوی سایت معتبر فوتسال پلنت، در بین ۱۰ تیم برتر فوتسال زنان جهان در سال ۲۰۲۳ قرار دارد.
کارمند شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران موفق شد به قله لنین در قرقیزستان صعود کند.پگاه شاکرمی، کارمند مدت موقت شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از سال 1375 در رشته کوهنوردی فعالیت دارد و اکثر کوه های کشور را در فصول مختلف صعود کرده است. این بانوی کوهنورد چند سالی است فعالیت در رشته کوهنوردی را بصورت حرفه ای دنبال می کند و صعودهای برون مرزی او از جمله صعود به قله آرارات در کشور ترکیه، قله کازبک در گرجستان، قله آیلندپیک در کشور نپال، قله کالاپاتار و بیس کمپ اورست در کشورنپال بوده است. شاکرمی به تازگی موفق به صعود قله لنین به ارتفاع ۷۱۳۴ متر در کشور قرقیزستان شده است.
بزرگ ترین «کاپ لیزرتگ» کشور با شناخت تیم های برتر در شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق به پایان رسید. بزرگ ترین کاپ لیزرتگ کشور با حضور ۷۰۴ نفر از کارکنان، همسران و فرزندان کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق به مدت چهار روز با برگزاری بیش از ۲۱۰ مسابقه جذاب و پر هیجان در سالن انقلاب اسلامی شهرک نفت شهید تندگویان سرخس با شناخت تیم های برتر به پایان رسید.
اسطوره بسکتبال ایران قرارداد خود با باشگاه نفت آبادان را یک سال دیگر تمدید کرد.حامد حدادی، اسطوره و کاپیتان سابق تیم ملی بسکتبال ایران، با امضای قراردادی یک ساله در جمع زردپوشان آبادانی باقی ماند و تیم نفت آبادان را در فصل آینده لیگ برتر بسکتبال ایران همراهی می کند. حدادی از اواخر فصل گذشته به لیگ ایران برگشت و در ترکیب تیم نفت دست به توپ شد. او اکنون برای فصل آینده از ابتدای مسابقات برای آبادانی ها بازی می کند. سعید داورپناه، کاپیتان فصل گذشته تیم طبیعت تهران نیز از جمله بازیکنانی است که برای فصل پیش رو به جمع آبادانی ها پیوسته است. داورپناه سابقه قهرمانی در لیگ ایران به همراه تیم نفت آبادان را دارد. شنیده می شود که ارسلان کاظمی، ستاره و کاپیتان فصل گذشته تیم شهرداری گرگان نیز با مسئولان تیم نفت آبادان به توافق رسیده است و برای فصل جدید لیگ برتر بسکتبال در ترکیب آبادانی حضور خواهد داشت.
درخشش فرزندان نفت در المپیک پاریس
مشعل این روزها علاوه بر اینکه مردم جهان درگیر روزهای داغ تابستانی هستند؛ روزهای داغ المپیک پاریس را نیز دنبال می کنند . در گذشته، ورزشکاران بسیاری از سراسر جهان با حضور در دهکده المپیک در رشته های مختلف ورزشی با یکدیگر به رقابت پرداخته و مدال های مختلفی هم به دست آورده اند. جمهوری اسلامی ایران نیز با دریافت 40 سهمیه در رشته های مختلف ورزشی توانست در این دوره از المپیک که در پاریس برگزار می شود، حضور پیدا کند. ترکیب کاروان ایران برای حضور در بازی های المپیک با ۴۰ سهمیه شامل ۲۹سهمیه آقایان و ۱۱ سهمیه بانوان، نهایی شد. این سهمیه ها در ۱۴ رشته کشتی آزاد، کشتی فرنگی، تیراندازی، وزنه برداری، تکواندو، شمشیربازی، قایقرانی، ژیمناستیک، تنیس روی میز، دوچرخه سواری، تیروکمان، سنگ نوردی، شنا و دوومیدانی به نام ورزش ایران ثبت شده است؛ هرچند این حضور در روزهای اول، موفقیت چندانی را برای نمایندگان کشورمان به همراه نداشت؛ اما با ورود تیم های کشتی و تکواندو کم کم کاروان ایران رنگ مدال را به خود دید.
در میان نفراتی که موفق به کسب مدال در المپیک 2024 پاریس شده اند، ورزشکارانی حضور دارند که می توان آنها را فرزندان صنعت نفت ایران دانست. در واقع از میان 40 سهمیه ای که ورزشکاران ایرانی در المپیک 2024 به دست آورده اند، پنج سهمیه برای ورزشکارانی است که از تیم های نفتی و در لیگ های حرفه ای فعالیت دارند؛ ورزشکارانی که توانسته اند نخستین مدال ها را برای کاروان ایران در المپیک پاریس به دست آورند؛ اما نکته جالبی که از میان همین نمایندگان ورزش نفت در کاروان المپیک ایران وجود دارد، این است که مدال های کسب شده همگی در رشته تکواندو بوده، بخصوص در بخش بانوان که این مدال ها برای نخستین بار نصیب ورزش ایران در سطح المپیک شده و کسب این افتخار، نشان دهنده توجه به توسعه ورزش بانوان در صنعت نفت طی چند سال اخیر است.
البته هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران که خود از قهرمانان ملی ورزش تکواندو در سطح جهان است و مدال های مختلفی را در سطح بین المللی کسب کرده، نقش مهمی در توسعه این رشته ورزشی در صنعت نفت ایران داشته و با برنامه ریزی های مناسب در این حوزه، شرایطی را به وجود آورده تا تیم های زاگرس جنوبی از شرکت نفت و گاز جنوبی و پارس جنوبی در لیگ برتر تکواندو در دو رشته آقایان و بانوان مقام های قهرمانی به دست آورند. افشار، کسب یک مدال طلا، 2 نقره و یک برنز با سرمربیگری مجید افلاکی از همکاران شرکت ملی نفت را که حاصل توجه ویژه نفت به رشته های المپیکی با حضور تیم های پارس جنوبی و زاگرس جنوبی است، به جامعه ورزش صنعت نفت تبریک گفت و از حمایت های شورای ورزش شرکت ملی نفت و وزارت نفت قدردانی کرد.
مهران برخورداری، آرین سلیمی، ناهید کیانی و مبینا نعمت زاده، چهار ورزشکار تکواندوکاری هستند که در تیم های نفتی مشغول به فعالیت بوده و به عنوان نماینده ایران در المپیک، موفق به کسب مدال در رنگ های مختلف شدند. در همین ارتباط، مهران برخورداری در وزن ٨٠- کیلوگرم در مسابقات تکواندو المپیک پاریس مدال نقره، آرین سلیمی در وزن 80+ کیلوگرم مدال خوش رنگ طلا، ناهید کیانی در وزن 57- کیلوگرم مدال نقره و مبینا نعمت زاده در وزن 49- کیلوگرم مدال برنز را دریافت کردند. بی شک هریک از این قهرمانان ملی در طول رقابت های خود، با حریفان قدری مواجه بودند که سعی داریم در این گزارش، تصویری کوچک از موفقیت آنان را برای علاقه مندان به ورزش ترسیم کنیم.
مهران برخورداری، تکواندوکار نفتی است که در تیم زاگرس جنوبی مبارزه می کند. این ورزشکار توانست در وزن ٨٠- کیلوگرم سهمیه حضور در المپیک پاریس را به دست آورد. او به عنوان نماینده سنگین وزن تیم ملی مردان ایران، در مبارزه فینال المپیک ۲۰۲۴ پاریس مقابل فیراس کاتوس از تونس قرار گرفت که در پایان، با قبول شکست 2 بر صفر مقابل حریف خود، به عنوان نایب قهرمانی دست یافت. برخورداری در نخستین مبارزه خود در این دوره از المپیک مقابل جسوربک جیسونوف ازبکستانی رفت. او در ابتدای مسابقه 6 بر یک از حریف خود عقب بود که در ثانیه های آخر توانست پنج امتیاز بگیرد و پیروز از میدان خارج شود.
او در مرحله یک چهارم نهایی نیز با نتیجه 2 بر یک از سد سیمونه آلسیو، تکواندوکار قدرتمند ایتالیایی عبور کرد و به نیمه نهایی رسید. برخورداری در حالی این مبارزه را برد که تا دو ثانیه مانده به پایان مبارزه، از حریف خود عقب بود؛ اما با کسب 2 امتیاز لحظه آخری، به پیروزی رسید. او در سومین مبارزه خود از این رقابت ها، به مصاف سئو گنوو رفت که در پایان یک مبارزه نفس گیر، با نتیجه 2 بر یک حریف خود را شکست داد و فینالیست شد و با این پیروزی پس از ۱۲ سال، تکواندوی مردان ایران را به فینال مسابقات المپیک رساند. آخرین فینالیست تکواندوی ایران در بازی های المپیک، محمد باقری معتمد در المپیک ۲۰۱۲ لندن بود که توانست در آن مسابقات به مدال نقره دست یابد.
مهران برخورداری متولد سال 1379 در شهر قزوین است. او بعد از دریافت مدال نقره تکواندو در این دوره از بازی های المپیک 2024 پاریس، در گفت وگویی اعلام کرد: این روز را می توانم سخت ترین روز دوران ورزشی ام بدانم؛ چون مسابقاتی که پشت سر گذاشتم، از هر نظر برای من سخت و سنگین بود و همان مسابقه اول، حکم فینال را برایم داشت؛ اما در نهایت توانستم مدال نقره این دوره از مسابقات را کسب کنم.
یکی از نکات جالبی که درباره این ورزشکار وجود دارد، این است که هم تیمی های او می گویند، مهران برخورداری از تمرین کردن خسته نمی شود و هادی ساعی، رئیس فدراسیون تکواندو کشور نیز درباره خستگی ناپذیری این ورزشکار به شوخی گفته است که مهران قبل از تمرین ها، آهن می خورد تا خسته نشود.
ناهید کیانی، تکواندوکار ایرانی که در تیم پارس جنوبی صنعت نفت ایران حضور دارد، با سه پیروزی متوالی به فینال وزن 57- کیلوگرم تکواندو زنان المپیک پاریس راه یافت و موفق به کسب مدال نقره در تاریخ تکواندو بانوان کشور شد. او در سیزدهمین روز از برگزاری بازی های المپیک 2024 در نخستین دیدار خود به مصاف تکواندکاری از از بلغارستان رفت و توانست این ورزشکار را شکست دهد. او در مرحله یک چهارم نهایی در برابر چایما تومی از تونس رفت و این مبارزه را طی سه راند با نتیجه دو بر یک به نفع خود به پایان رساند. پیروزی های این ورزشکار به همین جا ختم نشد؛ او در نیمه نهایی به مصاف آئون لیتینیا از لبنان رفت و با شکست این حریف، به فینال راه پیدا کرد. ناهید کیانی در بازی فینال خود برابر کیم یوجین از کره جنوبی قرار گرفت و در راند اول 5 بر یک، نتیجه را واگذار کرد و در راند دوم هم ۹ بر صفر مغلوب حریف خود شد و در نهایت به مدال نقره دست یافت. کیانی با این مدال نقره، به پرافتخارترین بانوی ورزشکار ایران در تاریخ المپیک تبدیل شد.
اما از ناهید کیانی چه می دانیم: او زاده ۱۰ مرداد ۱۳۷۷ در شهر اصفهان است که تا به امروز توانسته در رقابت های جهانی با موفقیت حضور پیدا کند و در کارنامه کاری اش، یک مدال طلای مسابقات جهانی تکواندو و یک مدال نقره المپیک را جای دهد. او را می توان نخستین بانوی ایرانی دانست که موفق به کسب مدال طلای مسابقات جهانی تکواندو در تاریخ تکواندو ایران شده است. همچنین برای نخستین بار در تاریخ تکواندو بانوان ایران موفق شد در رنکینگ جهانی در رتبه نخست جهان قرار بگیرد. او تاکنون تجربه حضور در دو المپیک ۲۰۲۰ و ۲۰۲۴ را داشته و با کسب مدال نقره در المپیک ۲۰۲۴ پرافتخارترین ورزشکار زن ایرانی در بازی های المپیک محسوب می شود. او تکواندو را از 8 سالگی به همراه خواهرش مهتاب کیانی آغاز کرد و هم اکنون در تیم پارس جنوبی صنعت نفت ایران مبارزه می کند و سال گذشته توانست به همراه این تیم، مقام قهرمانی لیگ برتر تکواندو بانوان کشور را به دست آورد.
کیانی در بخشی از صحبت های خود بعد از دریافت مدال نقره تکواندو المپیک پاریس گفت: از این اتفاق خیلی خوشحالم و خوشحالی ام بیشتر از این است که توانستم مردم ایران را خوشحال کنم. هدفم گرفتن مدال طلا بود؛ اما حریفم بهتر از من کار کرد و توانست قهرمان شود. خیلی خوشحالم که این اتفاق افتاد و امیدوارم چنین موفقیت هایی ادامه دار باشد. این مدال را به مردم ایران تقدیم می کنم. ما مدت زمان زیادی را در اردوها بودیم و سختی زیادی کشیدیم. در این لحظه فقط می خواهم مردمم بخندند و لبخند خودشان را با من به اشتراک بگذارند.
اما مرد طلای این روزهای تکواندوی ایران، آرین سلیمی 21 ساله از کرمانشاه است؛ قهرمانی که توانست بعد از گذشت 16 سال، طلسم دریافت مدال طلای المپیک در رشته تکواندو را بشکند. او با حضور مقتدرانه خود، نه تنها پیروز از میدان مسابقات خارج شد؛ بلکه تماشای مبارزاتی جذاب و نفس گیر را به هواداران خود هدیه داد. آرین جوان سنگین وزن کشورمان در نخستین دیدار خود به مصاف نیکیتا رافالوویچ از ازبکستان رفت و موفق شد با نمایش مبارزه ای دیدنی و یکطرفه، حریف قدرتمند خود را با نتیجه 2 بر صفر شکست دهد و راهی دور بعد شود. این مبارز، راند اول را 8 بر 2 و راند دوم را 5 بر صفر به نفع خود به پایان رساند تا مقتدرانه به مرحله دوم صعود کند. او در دومین مبارزه خود مقابل حریفی از مکزیک به پیروزی رسید و راهی مرحله نیمه نهایی این مسابقات شد. آرین در مرحله یک چهارم نهایی مقابل کارلوس سانسورس مکزیکی روی شیاپ چانگ رفت که در پایان، با نتیجه 2 بر یک حریف خود را شکست داد و به مرحله نیمه نهایی راه یافت. این قهرمان جوان در مصاف با حریف مکزیکی خود، راند اول را با نتیجه 2 بر 2 به حریف خود واگذار کرد؛ اما در راند دوم با نتیجه 6 بر 4 و در راند سوم با نتیجه 12 بر صفر نتیجه را به نفع خود تمام کرد و پیروز از مسابقه خارج شد و به مرحله نیمه نهایی رفت. او در مبارزه نیمه نهایی در مصاف با ایوان شاپینا از کرواسی، با حساب 2 بر یک حریف قدرتمند خود را شکست داد و راهی مسابقه فینال شد.
آرین سلیمی، اما در فینال نیز همانند مسابقات قبلی در برابر تکواندوکار بریتانیایی خوش درخشید و موفق به کسب مدال طلای این دوره از مسابقات تکواندو المپیک 2024 پاریس شد. او در این دیدار، مقابل کانینگهام از بریتانیا که رنک چهار جهان را در اختیار دارد، قرار گرفت و با نتیجه 2 بر یک حریف خود را شکست داد تا مدال طلای این رقابت ها را به دست آورد. راند یک این مسابقه 6 بر 3 به نفع رقیب انگلیسی به پایان رسید؛ اما آرین از پا ننشست و در راند دوم با نتیجه 9 بر یک و در راند سوم با نتیجه 6 بر یک رقیب خود را مغلوب کرد تا طلای درخشان تکواندو را مقتدرانه به گردن خود بیاویزد. ملی پوش ۲۱ ساله تکواندوی ایران با کسب این مدال طلا، پس از ۱۶ سال طلسم شکنی کرد و تکواندوی ایران را به طلای المپیک رساند. آخرین طلای تکواندوی ایران در المپیک را هادی ساعی، در المپیک ۲۰۰۸ پکن به دست آورده بود.
آرین سلیمی که متولد سال 1382 در کرمانشاه است، تکواندو را با تیم زاگرس جنوبی در لیگ برتر ادامه می دهد. او بعد از دریافت مدال طلا گفت: این مدال را به خانواده خودم و بعد هم به خانواده مرحوم پیام زاهدی که یکی از دوستان خوبم بود و همیشه صدایش زدم و به من کمک کرده، تقدیم می کنم. خدا را شاکرم که این اتفاق افتاد. از کادر فنی و استاد افلاکی که مثل پدرم بود، استاد ایمان زاده، دکتر یوسفی، استاد ساعی، دکتر رحیمی، استاد وحید و پژمان ناصری که مربیان پایه ام بودند و همه عزیزانی که از آغاز کارم تا الان کوچک ترین کمکی کردند، ممنون هستم و زحماتشان برای من ارزشمند است. این دستبند هم که به همراه دارم، یادگاری از پیام عزیز است.
آرین در طول مبارزات خود دچار مصدومیت از ناحیه انگشت دست چپ شد که درباره این مصدومیت گفت: قبل از آغاز مبارزه نهایی، مسکن استفاده کردم؛ با این حال درد ناحیه دستم زیاد بود؛ اما سعی کردم بدون توجه به آن، مبارزه کنم. از میان مبارزاتی که داشتم، رویارویی با نماینده مراکش از همه سخت تر بود؛ چراکه بی رحمانه ضربه می زد. از ماه ها پیش عکس پس زمینه گوشی ام را مدال طلای المپیک گذاشته بودم و توکلم به خدا بود و مطمئنم که خدا برای من این مدال را خواست.
اما اینها، تنها ورزشکاران حاضر در تیم های نفتی نبودند که به عنوان نماینده ایران در المپیک 2024 فرانسه حضور داشتند؛ بلکه این جمع پرافتخار سرزمینمان را مجید افلاکی به عنوان سرمربی تیم ملی تکواندو همراهی می کرد؛ سرمربی که از همکاران و ورزشکاران شرکت ملی نفت ایران است.
مبینا نعمت زاده از دیگر ورزشکاران نفت ایران در تیم پارس جنوبی است که توانست در وزن 49- کیلوگرم، سهمیه حضور در المپیک 2024 پاریس را به دست آورد و مدال برنز این وزن را از آنِ خود کند. نعمت زاده 19 ساله در نخستین مسابقات خود در برابر ورزشکارانی از لسوتو و اسپانیا به پیروزی دست یافت و در نیمه نهایی برابر حریفی از چین شکست خورد تا برای دریافت مدال برنز مقابل دنیا ابوطالب از عربستان قرار بگیرد. او توانست این بازی را با پیروزی در دو راند به نفع خود به پایان برساند و مدال برنز این وزن از تکواندوی بانوان المپیک 2024 را برای ایران به ارمغان آورد. لازم به یادآوری است که تکواندوکار عربستانی، برنز قهرمانی جهان در سال ۲۰۲۲ و طلای آسیا در سال ۲۰۲۴ را در کارنامه اش دارد. نکته جالب، رویارویی مبینا نعمت زاده برابر ورزشکار عربستانی این بود که نماینده عربستان، قبل از رویارویی با نعمت زاده دور از چشم داور، دست به حرکات غیراخلاقی مقابل مبینا زد که او نیز در طول برگزاری مسابقه با اجرای فن عقرب این ورزشکار بی اخلاق عربستانی را گیج و در نهایت مغلوب کرد.
نعمت زاده که متولد سال 1384 در تهران است، بعد از دریافت مدال برنز تکواندو المپیک 2024 پاریس گفت: طی دو سال گذشته، تلاش کردم بتوانم در این رقابت ها سربلند باشم. به همین دلیل کمتر توانستم برای دانشگاه مطالعه کنم. امیدوارم مسئولان شرایطی را فراهم کنند تا بتوانم در دانشگاه و رشته ای که تمایل دارم، تحصیل کنم. همین درخواست سبب شد تا دانشگاه های بسیاری از مبینا نعمت زاده برای ادامه تحصیل دعوت کنند. به عنوان مثال، سیدمحمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران با تبریک به این مدال آور کشورمان اعلام کرد: «در پی درخواست خانم نعمت زاده برای پذیرش بدون کنکور، دانشگاه تهران از پذیرش این فرزند متعهد و اخلاق مدار ایران استقبال می کند. بررسی لازم از نظر مقررات آموزشی وزارت علوم برای پذیرش بدون کنکور مدال آوران صورت گرفته و قوانین، اجازه پذیرش بدون کنکور این افتخار تکواندوی ایران را می دهد.» امیدواریم این ورزشکار جوان کشورمان بتواند در رشته ای که به آن علاقه مند است، ادامه تحصیل دهد.
پیروزی و مدال آوری هریک از ورزشکاران جوان کشورمان در المپیک 2024 پاریس، با واکنش های مثبت بسیاری همراه بود. به عنوان مثال زهرا پزشکیان، دختر رئیس جمهور کشورمان بلافاصله بعد از دریافت نخستین مدال نقره المپیک در رشته تکواندوی بانوان از سوی ناهید کیانی، با این ورزشکار تماس تصویری گرفت تا این پیروزی شیرین را به او تبریک بگوید. بعد از دریافت مدال نقره تکواندو از سوی این ورزشکار، رئیس جمهور کشورمان طی پیامی ناهید کیانی را دختر خود خطاب کرد و گفت: «دختر عزیزم ناهید کیانی، تلاشت در المپیک قابل ستایش است. تو برای ورزش زنان ایران، تاریخ جدیدی نوشتی. کسب نقره ارزشمند المپیک را به تو و به همه مردم ایران تبریک می گویم.» مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشورمان بلافاصله بعد از مدال آوری هریک از تکواندوکاران کشورمان پیام تبریک خود را به آنان رساند.
پزشکیان در پیامی که برای آرین سلیمی منتشر کرده، خطاب به این ورزشکار جوان گفته است:
«پسر عزیزمان، آرین سلیمی
طلای مقتدرانه ات خستگی را از تنمان بیرون کرد. جوان اول ایران در المپیک، با یک مدال خوشرنگ، دل مردم را به دست آوردی. همیشه سرافراز باشی.»
همچنین کسب مدال برنز بانوان از سوی مبینا نعمت زاده از چشمان رئیس جمهور منتخب دور نماند و ضمن تبریک به این ورزشکار جوان در پیامی گفت: «زنان سرزمین ما، به زندگی ما رنگ می بخشند. دخترم، مبینا نعمت زاده، به تو و تمامی زنان و دختران ایران افتخار می کنم.»
در میان بازار داغ تبریک ها به مدال آوران المپیک، پیام تبریک محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز از جمله پیام های جالب به ورزشکاران بود. قالیباف با پیروزی آرین سلیمی و کسب مدال طلا از سوی این ورزشکار، او را شیربچه کرمانشاه خطاب کرد و گفت: «آرین عزیز، شیربچه کرمانشاه از جان و دل برای ایران مایه گذاشت؛ جانانه مبارزه و دل ملت را شاد کرد. کسب این افتخار را به آرین سلیمی خستگی ناپذیر، مربی محترمش آقا مجید افلاکی عزیز و مدیران پرتلاش فدراسیون تکواندو، بویژه قهرمان ملی آقای هادی ساعی صمیمانه تبریک می گویم.»
با پیگیری مدیرعامل باشگاه پرسپولیس مشکل یک سهمیه خارجی این باشگاه حل شد. بعد از اعلام سازمان لیگ مبنی بر اینکه سهمیه جذب بازیکن خارجی پرسپولیس در فصل جدید 1+3 است، مدیران باشگاه پرسپولیس، این موضوع را پیگیری کردند و فعلا یک سهمیه بازیکن خارجی به سهمیه این باشگاه اضافه شده است. با توجه به اینکه پرسپولیس در فصل گذشته از وحدت حنانوف و نبیل باهویی کمتر ۶۰درصد دقایق بازی استفاده کرده بود، در این فصل دو سهمیه بازیکن خارجی این تیم کسر شده بود؛ اما با پیگیری های رضا درویش، مشکل حنانوف حل شد تا یک سهمیه به پرسپولیس اضافه شود. پرسپولیس همچنین پرونده باهویی را به کمیته وضعیت فدراسیون فوتبال ارسال کرده و منتظر رأی این کمیته است تا در صورت حل پرونده باهویی، پرسپولیس بتواند از سهمیه کامل 1+5 استفاده کند.
مقام معظم رهبری، با پایان کار کاروان ورزشی ایران در بازی های المپیک ۲۰۲۴، طی پیامی از ورزشکاران، رؤسای فدراسیون ها و مربیان کشورمان تشکر کردند. در پی نامه رئیس کمیته ملی المپیک خطاب به رهبر معظم انقلاب اسلامی و ارائه گزارشی از دستاوردهای ورزشی ، فرهنگی اعضای کاروان ورزشی جمهوری اسلامی در بازی های المپیک و شاد کردن دل مردم ورزش دوست ایران، حضرت آیت الله خامنه ای سپاسگزاری صمیمانه خود را از ورزشکاران خوش روحیه و با اراده کشورمان اعلام کردند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در حاشیه نامه رئیس کمیته ملی المپیک نوشتند:
«بسمه تعالی
از ورزشکاران عزیز و خوش روحیه و با اراده و از رؤسای فدراسیون ها و مربیان و از کمیته ملی المپیک که در مسابقات اخیر، مایه شادی و سربلندی کشور را در صحنه ورزش فراهم آوردند، صمیمانه سپاسگزارم. موفق باشید ان شاءالله.»
سیدعلی خامنه ای- 22/05/1403
سی و سومین دوره بازی های المپیک 2024 پاریس با حضور شرکت کنندگانی از سراسر جهان به پایان رسید و کاروان ایران در این دوره از رقابت ها توانست 12 مدال رنگارنگ در رشته های مختلف کسب کند. دستاورد کاروان ورزشی ایران در المپیک 2024 پاریس؛ سه مدال طلا، شش نقره و سه برنز است که با این تعداد مدال توانست در جدول مدال ها به رده بیست و یکم دست پیدا کند. ایران در المپیک ۲۰۲۴ پاریس ۴۰ نماینده داشت و نمایندگان ایران در دو رشته کشتی و تکواندو صاحب ۱۲ مدال شدند. بازی های المپیک تابستانی ۲۰۲۸، از ۲۴ تیر ۱۴۰۷ تا ۹ مرداد ۱۴۰۷ در آمریکا برگزار می شود.
مدال آوران ایران در المپیک پاریس:
مدال طلا
محمدهادی ساروی: در ۹۷ کیلوگرم کشتی فرنگی
سعید اسماعیلی: در ۶۷ کیلوگرم کشتی فرنگی
آرین سلیمی: در ۸۰+ کیلوگرم تکواندو
مدال نقره
علیرضا مهمدی: در ۸۷ کیلوگرم کشتی فرنگی
حسن یزدانی: در ۸۶ کیلوگرم کشتی آزاد
امیرحسین زارع: در ۱۲۵ کیلوگرم کشتی آزاد
ناهید کیانی: در ۵۷- کیلوگرم تکواندو
مهران برخورداری: در ۸۰- کیلوگرم تکواندو
رحمان عموزاد: در ۶۵ کیلوگرم کشتی آزاد
مدال برنز
امین میرزازاده: در ۱۳۰ کیلوگرم کشتی فرنگی
امیرعلی آذرپیرا: در ۹۷ کیلوگرم کشتی آزاد
مبینا نعمت زاده: در ۴۹- کیلوگرم تکواندو
تانیا چراغی سردشتی به عنوان نماینده ایران در مسابقات جهانی کیک بوکسینگ حضور خواهد داشت. اردوی تیم ملی تانیا چراغی در باشگاه ورزشی مهرین کمالی شهر بندرعباس در حال برگزاری است. او به عنوان نماینده ایران در رقابت های جهانی کیک بوکسینگ ۲۰۲۴ WKA ، در وزن ۶۵ - کیلوگرم به مصاف حریفان خود می رود. تمرین های چراغی زیر نظر سها موئیدی به عنوان مربی انجام می شود. این مسابقات اوایل مهرماه در کشور جمهوری چک برگزار خواهد شد.
مربی تیم ملی اسکواش با نظر مشاوران فنی و تایید رئیس فدراسیون انتخاب شد. پس از بررسی ها، جلسات فنی و تبادل نظر درباره کادر فنی تیم ملی اسکواش، مربی جدید تیم ملی انتخاب شد. با بررسی و نظر مشاوران فنی و تأیید رئیس فدراسیون، محسن غلام نژاد جاوید به عنوان مربی تیم ملی اسکواش انتخاب شد. غلام نژاد، دارای مدرک مربیگری سطح ۳ جهانی و مدرس سطح یک جهانی اسکواش است.
تیم فوتسال پالما اسپانیا، عنوان بهترین باشگاه فوتسال جهان در سال ۲۰۲۳ را از آن خود کرد.
سایت فوتسال پلنت که هر ساله بهترین های فوتسال جهان را در حوزه های مختلف اعلام می کند، بهترین باشگاه فوتسال جهان در سال ۲۰۲۳ را اعلام کرد. بر اساس اعلام «فوتسال پلنت»، باشگاه پالما اسپانیا عنوان برترین باشگاه فوتسال مردان جهان در سال ۲۰۲۳ را به خود اختصاص داد. نام باشگاه مس سونگون ورزقان نیز در بین ۱۰ نامزد دریافت این جایزه قرار داشت. حسین طیبی، مسلم اولادقباد و سالار آقاپور، سه لژیونر ایرانی بودند که فصل گذشته در تیم پالما حضور داشتند.
در آستانه بازی های پارالمپیک پاریس، قایقران پارالمپیکی ایران به دلیل عفونت داخلی در بیمارستان بستری شد. در آستانه بازی های پارالمپیک پاریس، سعید حسین پور، قایقران پاراکانو که یکی از شانس های کسب مدال در پارالمپیک است، به دلیل عفونت داخلی در بیمارستان بستری شد. سعید حسین پور در رقابت های قهرمانی جهان سگد مجارستان با کسب مدال برنز در کلاس KL۱ مردان، سهمیه حضور در پارالمپیک ۲۰۲۴ پاریس را به دست آورد. شهلا بهروزی راد و سعید حسین پور، دو نماینده پاراکانو ایران در بازی های پارالمپیک پاریس هستند که در مسافت ۲۰۰ متر رقابت خواهند کرد. پیش از این شهلا بهروزی راد، تنها نماینده اعزامی به بازی های پارالمپیک بود که طی دو دوره حضورش در این بازی ها، نتوانست به جایگاه بهتر از هفتمی دست یابد.
بازدید روزانه از ورزشگاه فولادشهر برای به روزرسانی این مجموعه، مطابق استانداردهای مسابقات بین المللی همچنان ادامه دارد.
از این رو تمام دسترسی ها، ورودی ها و همچنین فضاهای مهم کاربردی در رقابت های بین المللی، بار دیگر مورد بررسی قرار گرفت و آخرین نکات برای به روزرسانی و اصلاحات مهم مطابق با آیین نامه ها با مهندسان و مسئولان ورزشگاه فولادشهر و باشگاه ذوب آهن به اشتراک گذاشته شد. در این بازدید و طبق نامه 11 بندی دبیرکل فدراسیون مبنی بر به روزرسانی ورزشگاه فولادشهر برای میزبانی مسابقه فوتبال ایران - قرقیزستان، برنامه های آماده سازی ورزشگاه مرور شد.
باشگاه مهرام با وجود تلاش های فدراسیون بسکتبال، فعلا برای حضور در لیگ برتر اعلام آمادگی نکرده است.
تیم بسکتبال مهرام تهران که یکی از باشگاه های ریشه دار و پرافتخار در لیگ برتر بسکتبال ایران به شمار می رود، به نظر می رسد که در فصل جدید لیگ حضور نخواهد داشت و این تیم در آستانه انحلال قرار دارد؛ اتفاق تلخی که در سال های گذشته نیز بارها برای دیگر تیم های بزرگ لیگ برتر رخ داده است. پس از آنکه مسئولان باشگاه مهرام در مجمع سالانه سازمان لیگ بسکتبال ایران حاضر نشدند، شائبه ها درباره کناره گیری این تیم از لیگ پررنگ تر شد و اکنون سرپرست سازمان لیگ ایران اعلام کرده که مهرام برای فصل پیش رو اعلام آمادگی نکرده است. تیم لیموندیس شیراز هم که یکی از تیم های زیرمجموعه مهرام به شمار می رفت، در فصل پیش رو حضور ندارد و باید دید آیا حضور نداشتن مهرام در لیگ برتر قطعی خواهد شد یا خیر؟
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات