سند همکاری گازی ایران و ترکمنستان امضا شد
آدرس حساب کاربری رسمی وزیر نفت در شبکههای اجتماعی اعلام شد
چشم انداز امید بخش برای کارکنان
اصلاح روندها به نفع توسعه سرمایهگذاری
تامین خوراک پایدار در کنار کاهش ناترازی گاز
مسئولیت اجتماعی با محوریت خدمات اقلیمی
صرفهجویی در مصرف 1.5 میلیارد لیتر آب
تسهیل در دسترسی به موسسه های مرجع استاندارد
بهداشت و درمان صنعت نفت انتخاب اول کارکنان
پیامدهای تاخیر در ضخامت سنجی مخازن
مشعل هفتمین چاه میدان گازی کیش روشن شد
آبرسانی به روستاهای غرب کارون در خرمشهر
اثرگذاری نفتی ها در کسب قهرمانی های جهانی تکواندو
در حضور رئیس جمهوری و رهبر ملی ترکمنستان
سند همکاری گازی ایران و ترکمنستان در حضور رئیس جمهوری و رهبر ملی ترکمنستان، بین مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و رئیس شرکت دولتی گاز ترکمنستان (ترکمن گاز) امضا شد.
سند توسعه همکاری های گازی ایران و ترکمنستان چهارشنبه هفتم شهریور در حضور مسعود پزشکیان، قربانقلی بردی محمداف و محسن پاک نژاد، وزیر نفت، بین مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و ماکسات بابایف، رئیس شرکت دولتی ترکمن گاز امضا شد. مقام های ایران و ترکمنستان در حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران و رهبر ملی ترکمنستان، همچنین سه سند همکاری مشترک در حوزه های گمرکات، همکاری های دیپلماتیک و خواهرخواندگی دو بندر امیرآباد و ترکمن باشی امضا کردند.برنامه همکاری وزارتخانه های امور خارجه ایران و ترکمنستان از سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ با امضای سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه و رشید مردوف، وزیر امور خارجه ترکمنستان؛ یادداشت تفاهم خواهرخواندگی بنادر امیرآباد و ترکمن باشی با امضای فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی و محمدخان، مدیرعامل شرکت ترکمنستانی و همچنین طرح اقدام مشترک درباره تعمیق و توسعه همکاری های گمرکی دو کشور از سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵، سه سند امضاشده بین دو کشور بودند.
رهبر ملی ترکمنستان به منظور دیدار با مقام های رسمی ایران، صبح چهارشنبه، هفتم شهریور وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد و مورد استقبال رسمی وزیر راه و شهرسازی قرار گرفت و سپس به دیدار رئیس جمهوری رفت.ایران در سال های گذشته به منظور تأمین بخشی از گاز طبیعی مورد نیاز مناطق شمالی و شمال شرق کشور، بویژه در ماه های سرد سال، روزانه ۲۳ تا ۳۰میلیون مترمکعب واردات گاز از ترکمنستان داشت و به طور تقریبی هر سال کمتر از ۵ درصد از نیاز خود را از این طریق تأمین می کرد. واردات گاز از ترکمنستان از دو مسیر انجام می شود: نخست خط لوله گاز وارداتی ۲۰۰کیلومتری کردبچه - کردکوی که سال ۱۳۷۶ به بهره برداری رسید و از این خط، قابلیت واردات سالانه ۶ تا ۸ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی وجود دارد و دوم خط لوله گاز وارداتی دولت آباد - سرخس - خانگیران به طول ۳۰ کیلومتر که ظرفیت سالانه آن ۱۲ میلیارد مترمکعب است. بیشینه واردات گاز طبیعی از کشور ترکمنستان در سال ۲۰۱۱ معادل روزانه ۳۲ میلیون و ۴۰۰هزار مترمکعب بود و در ۱۵سال گذشته، به طور میانگین ۱۵میلیون و ۳۰۰ هزار متر مکعب گاز طبیعی از کشور ترکمنستان وارد ایران شده است. بااین حال، مشکلات تحریمی سبب کاهش واردات گاز طبیعی ایران از ترکمنستان شد. ترکمنستان همه صادرات گازی خود به ایران را از یکم ژانویه ۲۰۱۷ به دلیل اختلاف پرداخت دلاری متوقف کرد که سرانجام یک دادگاه داوری بین المللی در سال ۲۰۲۰ به نفع ترکمنستان رأی داد. البته ایران از همان زمان، تلاش های فراوانی برای حل وفصل موضوع انجام داد. رئیس جمهوری وقت ایران، اواخر مارس ۲۰۱۸ به عشق آباد سفر کرد و طبق گزارش ها، با همتای ترکمن خود برای انجام قراردادهای سوآپ گاز ترکمنستان از طریق ایران به گفت وگو پرداخت و در اکتبر ۲۰۲۱ گزارش شد که مذاکرات برنامه ریزی شده ای برای حل مناقشه و ازسرگیری عرضه گاز انجام شده است. دیوان داوری بین المللی در ژوئیه ۲۰۲۰ حکم داد که شرکت ملی گاز ایران باید برای گازی که ترکمنستان از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۳ عرضه کرده بود، نزدیک به ۲میلیارد دلار به ترکمن بپردازد. اصل بدهی ایران به ترکمنستان بابت واردات گاز در دوره های گذشته در سه قسط تسویه شد و مذاکرات درباره جریمه به موقع پرداخت نشدن این بدهی با طرف ترکمنستانی در جریان است.
در آغاز سال ۲۰۲۲، قرارداد جدید سوآپ تا سقف ۲ میلیارد مترمکعب در سال بین دو کشور، به ترکمنستان اجازه داد گاز خود را از طریق سوآپ با ایران به آذربایجان بفروشد و به این ترتیب چشم اندازی تازه برای همکاری های بیشتر بین دو طرف ایجاد شد. حجم سوآپ گاز طبیعی در سال ۲۰۲۲ حدود ۵میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب بود که در سال ۲۰۲۳ تا حدود ۹ میلیارد و ۲۰۰میلیون مترمکعب افزایش یافت. در شرایط کنونی دو نقطه تحویل بین دو کشور برای تحویل گاز تعیین شده و در مجموع، توانایی انتقال روزانه حدود ۵۰میلیون مترمکعب گاز بین دو کشور وجود دارد.
رئیس جمهوری در نشست مشترک هیأت های عالی رتبه ایران و ترکمنستان، توافق های گازی تهران و عشق آباد را اقدامی راهبردی برای تبدیل ایران به قطب گازی منطقه و در چارچوب تأمین منافع دو طرف دانست.
مسعود پزشکیان بعدازظهر چهارشنبه، هفتم شهریور در نشست مشترک هیأت های عالی رتبه ایران و ترکمنستان، روابط ریشه دار و تاریخی دو کشور را زمینه مناسبی برای توسعه همکاری ها دانست و گفت: ضمن پایبندی نسبت به تفاهم ها و پیمان های دو کشور، برای رفع موانع و چالش های پیش روی توسعه همکاری ها آمادگی کامل داریم.وی توافق های گازی تهران و عشق آباد را اقدامی راهبردی برای تبدیل ایران به قطب گازی منطقه و در چارچوب تأمین منافع دو کشور دانست و افزود: بنده شخصاً اجرای توافق ها و تعهدهای امضاشده بین دو کشور را پیگیری خواهم کرد و امیدوارم در دیدار آینده که در عشق آباد خواهد بود، شاهد تحقق و اجرای کامل این توافق ها باشیم.
در ادامه این نشست، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه نیز در سخنانی با اشاره به روابط سازنده و مواضع مشترک ایران و ترکمنستان در قبال مسائل منطقه ای و بین المللی، مرز دو کشور را از امن ترین نقاط مرزی ایران اعلام و بر ضرورت بهره گیری از ظرفیت مرزها به نفع دو کشور و دو ملت تأکید کرد.
وی همچنین بر لزوم همکاری های دو کشور در کمک به افغانستان برای برون رفت این کشور از چالش ها و مشکلات تأکید کرد. گسترش همکاری در بخش های نیرو، ترانزیت، برق، همکاری های مشترک دو کشور در بخش گاز و پتروشیمی، صدور خدمات فنی و مهندسی، هدف گذاری برای ترانزیت ۲۰میلیون تنی کالا بین دو کشور، تسهیل صدور روادید، توسعه همکاری ها در بخش بنادر و دریانوردی، کریدوری و حمل ونقل جاده ای و ریلی از مهم ترین محورهای سخنان وزیران نیرو، نفت و راه و شهرسازی ایران در نشست هیأت های عالی رتبه ایران و ترکمنستان بود.
قربانقلی بردی محمداف، رهبر ملی ترکمنستان نیز در این نشست با تأکید بر اهمیت توسعه روابط بین دو کشور برای عشق آباد و ابراز خرسندی از سطح مطلوب همکاری های منطقه ای و بین المللی تهران - عشق آباد، بر عزم دولت این کشور برای حمایت از ابتکارهای بین المللی ایران تأکید کرد.
وی با اشاره به تلاش های ترکمنستان در زمینه استقرار صلح و ثبات در منطقه، بر علاقه مندی عشق آباد برای توسعه همکاری های امنیتی بین دو کشور تأکید کرد و گفت: ترکمنستان همچنین علاقه مند به توسعه روابط تجاری و اقتصادی با ایران و افزایش همکاری ها در حوزه دریای خزر است.
دبیرکل اوپک از موفقیت آمیز بودن مذاکره با مقام های عراق و قزاقستان درباره برنامه های دو کشور برای جبران تخطی از سهمیه های تولید اوپک پلاس خبر داد.
به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، هیثم الغیص در هماهنگی با شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان و رئیس نشست وزارتی اوپک و غیراوپک (اوپک پلاس)، براساس بیانیه همکاری به این نتیجه رسید که برای مذاکره درباره شرایط بازار نفت و تأکید بر اهمیت حیاتی تضمین موفقیت تلاش ها با هدف تثبیت بازار نفت از سوی اعضای اوپک پلاس، به بغداد و آستانه سفر رسمی داشته باشد.
در ملاقات های الغیص با مقام های عراق و قزاقستان طی ۲۶ و ۲۹ اوت ۲۰۲۴ (پنجم و هشتم شهریور) هر دو کشور بر تعهد بی قید و شرط خود در اجرای کامل و به موقع برنامه جبرانی تأکید کردند.
عراق و قزاقستان ۲۲ اوت (یکم شهریور) طرح های روزآمد شده خود را برای جبران تخطی از سهمیه های تولید، به دبیرخانه اوپک ارسال کرده بودند.
دبیرکل اوپک در سفر به بغداد به طور جداگانه با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق و حیان عبدالغنی عبدالزهرا السواد، معاون نخست وزیر عراق در امور انرژی و وزیر نفت این کشور و مقام های بلندپایه شرکت دولتی بازاریابی نفت عراق (سومو) دیدار و گفت وگو کرد.
السودانی بر تعهد کامل و حمایت تزلزل ناپذیر عراق از تلاش های اوپک پلاس برای حمایت از ثبات بازار نفت و اجرای کامل و به موقع برنامه های جبرانی این کشور برای جبران تخطی از سهمیه های تولید تأکید کرد.
الغیص درباره سفر به بغداد با بیان اینکه حضور در عراق همواره مایه خوشحالی است، تصریح کرد: عراق درباره تلاش ها برای حفظ ثبات بازار نفت و تعهد به سهمیه های تولید و در عین حال گام های روشن و مصمم برای جبران تخطی از سهمیه ها اطمینان خاطر داد.
وی پیش از بغداد، طی سفری به آستانه با اولژاس بکتنوف، نخست وزیر قزاقستان، دیدار و گفت وگو کرد. نورلان بایبازاروف، معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد ملی؛ الماسدام ساتکالیف، وزیر انرژی آسخات خاسنوف و رئیس هیأت مدیره شرکت دولتی «کازمونای گس»(KazMunayGas) هم در این نشست حضور داشتند.
نخست وزیر قزاقستان طی این نشست بر نقش محوری اعضای اوپک پلاس در قالب بیانیه همکاری کشورهای عضو اوپک و غیراوپک از سال ۲۰۱۶ به منظور تضمین ثبات در بازارهای جهانی نفت و غلبه بر چالش های پیش رو تأکید کرد.
وی همچنین بر حمایت قاطع قزاقستان از تلاش های این کشور همسو با اهداف تثبیت بازار نفت و تعهد به برنامه های جبرانی در چارچوب توافق های انجام شده تأکید کرد.
دبیرکل اوپک و وزیر انرژی قزاقستان، طی نشستی جداگانه درباره بنیان های کنونی بازار نفت گفت وگو و بر اهمیت حیاتی اجرای به موقع برنامه های جبرانی تولید نفت تأکید کردند.
الغیص ضمن ابراز خرسندی از سفر به آستانه گفت: دیدار و گفت وگو با نخست وزیر و دیگر مقام های دولتی و نفتی قزاقستان، بسیار ثمربخش بود و آنها بر تعهد این کشور برای پایبندی به سهمیه های تولید و سازوکار برنامه های جبرانی تأکید کردند.
وی افزود: قزاقستان همچنین طرحی مفصل درباره چگونگی جبران مازاد عرضه و درنتیجه دستیابی به پایبندی کامل طی چند ماه آینده ارائه کرد که این اقدام، نقشی مهم در مسیر تلاش ها برای تثبیت بازارهای جهانی نفت خام خواهد داشت.
در ادامه این دیدارهای رسمی، عراق و قزاقستان به طور جداگانه مذاکراتی با منابع ثانویه به صورت ویدئو کنفرانس داشتند که در این نشست ها، دو کشور بر تعهد خود به برنامه های جبرانی تأکید کردند و برنامه های دقیقشان را به عنوان بخشی از تلاش های خود به اشتراک گذاشتند.
صفحه و حساب کاربری رسمی وزیر نفت در شبکه های اجتماعی اینستاگرام، تلگرام و ایکس (توییتر سابق) اعلام شد.
با توجه به فعالیت صفحه های پرشمار به نام محسن پاک نژاد، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران، در شبکه های اجتماعی، اداره کل روابط عمومی وزارت نفت با هدف آگاهی رسانی و ارتباط مستقیم و شفاف با مخاطبان و جلوگیری از هرگونه سوء استفاده احتمالی، نشانی صفحه رسمی وزیر نفت در «اینستاگرام»، «تلگرام» و «ایکس» را به شرح زیر معرفی کرد:
نشانی صفحه رسمی وزیر نفت در اینستاگرام:https://www.instagram.com/paknejad_ir
نشانی صفحه رسمی وزیر نفت در تلگرام:t.me/paknejad_ir
نشانی و شناسه حساب کاربری رسمی وزیر نفت در ایکس:https://x.com/paknejad_ir
وزیر نفت با صدور شش حکم جداگانه، اعضای اصلی و علی البدل هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران را منصوب کرد. در متن مشترک حکم محسن پاک نژاد به حمید بورد، رامین حاتمی، رضا دهقان، فرخ علیخانی و علی پورکبیریان به عنوان اعضای اصلی هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران و امیر مقیسه به عنوان عضو علی البدل هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران آمده است:
«حسب صورت جلسه مورخ هفتم شهریور ۱۴۰۳ مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده شرکت ملی نفت ایران و به استناد ماده (۵) قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۱ مجلس شورای اسلامی و مواد (۲۸) و (۲۹) اساسنامه شرکت مصوب ۲۳ فروردین ۱۳۹۵، با عنایت به تعهد، تجربه و تخصص جنابعالی به موجب این حکم به عنوان «عضو اصلی هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران» برای مدت ۴ سال منصوب می شوید. امید است با اتکال به خداوند متعال و تعامل با سایر اعضای محترم هیأت مدیره و کارکنان شریف و پرتلاش شرکت ملی نفت ایران، در انجام امور محوله و نیل به اهداف عالیه شرکت موفق و مؤید باشید.»
با صدور حکمی از سوی وزیر نفت
وزیر نفت در حکمی حمید بورد را به عنوان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران منصوب کرد.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت در حکمی حمید بورد را به مدت دو سال به عنوان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران منصوب کرد.
در متن حکم محسن پاک نژاد خطاب به حمید بورد آمده است:
«جناب آقای حمید بورد
با عنایت به مراتب تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی و بر اساس پیشنهاد اعضای محترم هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران، منطبق با ماده ۵۰ اساسنامه این شرکت مصوب سال ۱۳۹۵ به موجب این حکم برای مدت دو سال به سمت معاون وزیر و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران منصوب می شوید.
ضروری است با استعانت از خداوند متعال و بهره گیری از تمامی ظرفیت های این شرکت و در راستای تحقق اهدافی که اهم آن به شرح زیر است، اقدامات لازم و مؤثر را در اسرع وقت در دستور کار قرار داده و پیشرفت امور را به طور مرتب به اینجانب ارائه کنید:
- استفاده از راهبردها و تمامی ظرفیت های مفید و کارآمد و نیز مدیریت علمی مخازن به منظور بهبود و ارتقای ظرفیت و افزایش توان تولید نفت و گاز، بهبود ضریب بازیافت از مخازن و افزایش توان صادراتی نفت و فراورده های نفتی
- پیگیری مؤثر به منظور تسریع در اجرای طرح های توسعه میدان های نفت و گاز با اولویت میدان های مشترک بویژه طرح فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی و میدان های نفتی غرب کارون به منظور ایجاد هرچه بیشتر ثروت برای کشور و رفع ناترازی ها
- اولویت بندی در تخصیص منابع مالی و استفاده از روش های مؤثر برای جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی و مردمی سازی اقتصاد نفت
- انجام اقدامات مقتضی، اتخاذ تدابیر لازم و بهره گیری از تمام ظرفیت های سازمان برای تحقق جهش تولید و مشارکت مردمی و بخش خصوصی
- استفاده و حمایت از شرکت های دانش بنیان در راستای بومی سازی تجهیزات و کالاهای راهبردی صنعت نفت و نیز روش های نوین و فناورانه اکتشاف، استخراج و بهره برداری از میادین نفت و گاز
- توجه ویژه به تحقق اهداف مندرج در قانون برنامه هفتم پیشرفت به عنوان برنامه راهبردی دولت چهاردهم و همکاری با سایر معاونت ها و مدیریت های وزارت نفت در راستای اجرای احکام قانون برنامه هفتم پیشرفت
- انجام بررسی ها و اقدام های مقتضی در رابطه با بازآرایی ساختار شرکت ملی نفت ایران در راستای به روزرسانی فرایندها و تطبیق آن با فعالیت ها و مأموریت های محوله.»
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، طی احکامی جداگانه مدیر حقوقی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی، مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار و سرپرست مدیریت امور بین الملل این شرکت را منصوب کرد.
حمید بورد طی حکمی، علی پورکبیریان را به عنوان مدیر حقوقی شرکت ملی نفت ایران منصوب کرد.
همچنین رامین حاتمی، طی حکمی از سوی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، به عنوان مدیر برنامه ریزی تلفیقی این شرکت منصوب شد.
حمید بورد طی حکمی امیر مقیسه را به عنوان مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران منصوب کرد.
طی حکمی از سوی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، هوتن سالاری نیز به عنوان سرپرست مدیریت امور بین الملل این شرکت منصوب شد.
با حکمی از سوی وزیر نفت
مد یرعامل شرکت ملی گاز ایران منصوب شد
وزیر نفت د ر حکمی سعید توکلی را به عنوان مد یرعامل شرکت ملی گاز ایران منصوب کرد .
د ر متن حکم محسن پاک نژاد خطاب به توکلی آمد ه است:
«جناب آقای سعید توکلی
با عنایت به مراتب تعهد ، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی و براساس پیشنهاد اعضای محترم هیئت مد یره شرکت ملی گاز ایران منطبق با ماد ه «۵» قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب سال ۱۳۹۱ مجلس شورای اسلامی، به موجب این حکم به سمت معاون وزیر و مد یرعامل شرکت ملی گاز ایران منصوب می شوید .
ضروری است با استعانت از خد اوند متعال و بهره گیری از تمامی ظرفیت های این شرکت و د ر جهت تحقق اهد افی که اهم آن به شرح ذیل است، اقد امات لازم و مؤثر را د ر اسرع وقت د ر د ستور کار قرار د اد ه و پیشرفت امور را به طور مرتب به اینجانب گزارش نمایید :
- پیگیری مؤثر به منظور تأمین حد اکثری و بهینه گاز طبیعی مورد نیاز بخش های خانگی، نیروگاهی، صنایع و ...؛
- انجام اقد امات مؤثر به منظور افزایش میزان فرآورش و انتقال حد اکثری گاز به مباد ی مصرف؛
- اتخاذ سیاست های کاهش شد ت انرژی و بهینه سازی مصرف گاز د ر بخش های خانگی تجاری و صنایع؛
- پیگیری و تسریع د ر اجرای طرح های توسعه ای و اجرای طرح های توسعه شبکه انتقال گاز و پروژه های زیربنایی و توجه جد ی به تکمیل و تحویل به موقع پروژه های د ر د ست اقد ام؛
- تد وین و پیگیری به منظور تصویب قوانین مقررات لازم با هد ف افزایش جذابیت د ر امر سرمایه گذاری د ر حوزه های کلید ی صنعت گاز کشور؛
- توجه ویژه به تحقق اهد اف مند رج د ر قانون برنامه هفتم پیشرفت به عنوان برنامه راهبرد ی د ولت چهارد هم و همکاری با سایر معاونت ها و مد یریت های وزارت نفت د ر جهت اجرای احکام قانون برنامه هفتم پیشرفت؛
- توجه جد ی به استمرار و افزایش د رآمد زایی و ارزآوری از طریق تجارت گاز صاد رات، ترانزیت سوآپ و... با همسایگان و مشتریان راهبرد ی؛
- حمایت از شرکت های د انش بنیان و بومی سازی و توسعه فناوری تجهیزات و کالاهای راهبرد ی صنعت گاز؛
- پایبند ی به شفافیت فرایند ها و شناخت گلوگاه های فساد خیز و مبارزه جد ی با عوامل مرتبط؛
- شناسایی و به کارگیری نیروهای توانمند ، جوان، متعهد و کارآمد براساس شایسته سالاری و با د رنظرگرفتن سازوکار جانشین پروری.
از د رگاه خد اوند متعال توفیق روزافزون جنابعالی را د ر انجام وظایف و امور محوله خواستارم».
وی همچنین د ر پیامی از خد مات مجید چگنی د ر مد ت تصد ی مد یرعاملی شرکت ملی گاز ایران قد رد انی کرد . متن این پیام به شرح زیر است:
«جناب آقای مهند س چگنی، باسلام
به این وسیله از خد مات و تلاش های جنابعالی د ر د وران تصد ی مد یرعاملی شرکت ملی گاز ایران تشکر و قد رد انی کرد ه و از خد اوند متعال برایتان سلامتی، توفیق و بهروزی آرزومند م».
محمدصادق عظیمی فر، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش طی حکمی، کرامت ویس کرمی را به عنوان مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران منصوب کرد.
در چهارمین نشست هم اندیشی مدیریت انرژی و کربن شرکت های گاز استانی مطرح شد
مدیرکل سیاستگذاری، برنامه ریزی راهبردی و مدیریت انرژی وزارت نفت گفت: نبود بهره وری در بخش های مختلف مصرف انرژی سبب شده است با وجود تولید چندبرابری گاز طی چند سال گذشته، کماکان کشور دچار ناترازی بین عرضه و مصرف باشد.
امید شاکری، روز سه شنبه (ششم شهریور) در چهارمین نشست هم اندیشی مدیریت انرژی و کربن شرکت های گاز استانی که با حضور مدیران صنعت نفت و گاز برگزار شد، با بیان اینکه کشور ما در حالی یک درصد از سهم تولید ناخالص داخلی جهان (GDP) را به خود اختصاص داده که دو درصد از انرژی دنیا را مصرف می کند و این موضوع به معنای واقعی کلمه، به منزله نبود بهره وری است، گفت: شدت انرژی به معنای میزان انرژی مصرفی برای تولید یک واحد GDP است و مقایسه روند شدت انرژی و سرانه مصرف انرژی در برخی کشورها مثل روسیه نشان می دهد که مقدار مصرف کاهش داشته و حتی در کشورهایی مانند چین و هند که مصرف انرژی آنها رشد صعودی داشته نیز شدت انرژی روندی نزولی به خود گرفته؛ اما در ایران هم شاخص مصرف انرژی و هم شدت انرژی افزایشی بوده است.
وی با بیان اینکه براساس فرامین مقام معظم رهبری، شدت مصرف انرژی هم اکنون باید به نصف کاهش می یافت، افزود: باید آسیب شناسی جدی انجام شود؛ زیرا نه تنها به اهداف ابلاغی و تکلیفی مورد نظر نرسیدیم؛ بلکه برعکس آن هم گام برداشته ایم و هدف را به سال ۱۴۲۰ موکول کردیم و این به آن معناست که در تلاشیم این تحقق نیافتن را به مرور زمان درمان کنیم.
مدیرکل سیاستگذاری، برنامه ریزی راهبردی و مدیریت انرژی وزارت نفت بیان کرد: نتیجه افزایش شدت مصرف انرژی در کشور در وضع ناترازی گاز بخوبی مشهود است. با اینکه تولید و عرضه گاز در ۱۰ سال گذشته چند برابر شد؛ اما چون بهره وری در دیگر بخش ها رشد نداشته، همه این تولیدات مصرف شده که این نهایت بی برنامگی و استفاده نادرست از منابع است.
شاکری با تشریح دلایل ناترازی گاز و پیامدهای ناشی از افزایش مصرف گفت: تا پایان برنامه هفتم توسعه، مصرف انرژی کشور با همکاری تمام دستگاه های مسئول باید ۱۸درصد کاهش یابد که این مهم، نیازمند همکاری همه دستگاه ها ذیل این هدف است.
وی تصریح کرد: اجرای طرح های مدیریت تقاضا و بهینه سازی مصرف، تنها راه پرکردن فاصله میان عرضه و تقاضای گاز است که اجرای آنها به ۱۰۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری طی پنج سال نیاز دارد. در غیر این صورت، روزبه روز شاهد افزایش ناترازی گاز خواهیم بود.
نماینده اداره کل امور اوپک، مجامع و سازمان های بین المللی وزارت نفت نیز در این مراسم موضوع تغییر اقلیم را چالش جدی پیش روی بخش انرژی در دهه های آینده دانست و گفت: تازه ترین گزارش سازمان ملل متحد درباره جزئیات شرایط اقلیمی و توضیح روند انتشار گازهای گلخانه ای، بر این نکته اذعان دارد که دمای کره زمین در مقایسه با دوران پیش از انقلاب صنعتی، ۱.۱ درجه سانتی گراد افزایش یافته است.
شاهین محمدنژاد افزود: در این باره، توافقنامه تغییرات اقلیمی پاریس هدف گذاری شد تا با یک برنامه منسجم برای مقابله با روند تغییر اقلیم، اجازه ندهیم این روند افزایشی دما به بیش از ۱.۵ درجه سانتی گراد برسد.به گفته نماینده اداره کل امور اوپک وزارت نفت، این اتفاق به دلیل انتشار دی اکسید کربن ناشی از سوزاندن سوخت های فسیلی رخ داده و این نکته ای است که باعث افزایش شدید امواج گرما، آتش سوزی های جنگلی، توفان ها و بالا آمدن سطح دریا می شود.محمدنژاد در ادامه افزود: به همین دلیل رهبران جهان توافق کرده اند به عنوان بخشی از توافقنامه تاریخی پاریس، از گرم شدن کره زمین بیش از گذشته جلوگیری کنند؛ زیرا بخوبی می دانند که افزایش دما چه عواقب خطرناکی به دنبال دارد.
به گفته وی، این برنامه به طور عمده مبتنی بر مشارکت ملی کشورها برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای جهان و شامل تعهدات آنها در این زمینه برای دوره ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰ است.
نماینده اداره کل امور اوپک وزارت نفت با بیان اینکه اکنون با وجود تعهد کشورها در کنوانسیون تغییر اقلیم در سال ۱۹۹۲ مبنی بر کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، این روند همچنان صعودی است، گفت: چین رتبه نخست را در انتشار این گازها به دست آورده؛ اما نکته مهم آن است که این مقدار انتشار، کمتر از سهم جمعیتی این کشور در جهان است، در حالی که ایران با دارا بودن یک درصد از جمعیت جهانی، سهم ۲درصدی از انتشار گازهای گلخانه ای را به خود اختصاص داده است. محمدنژاد توضیح داد: ۸۴ درصد مصرف انرژی اولیه دنیا به نفت، گاز و زغال سنگ و ۱۶درصد دیگر به بقیه انرژی ها اختصاص دارد. هدف ما این است که این سهم ۸۴ درصدی به دو روش افزایش سهم انرژی های تجدیدپذیر و کاهش مصرف انرژی اولیه، کاهش یابد. وی تصریح کرد: اکنون سیاست جهانی اکنون بر پایه حمایت از توسعه منابع تجدیدپذیر و کاهش استفاده از انرژی اولیه است و ما باید سیاست انرژی کشور را حول این محور برنامه ریزی کنیم تا هم به تعهدهای خود در این زمینه عمل کرده و هم در رفع معضل جهانی و کمک به نسل آینده، گامی مؤثر برداشته باشیم.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران نیز در این مراسم از عزم جدی این شرکت برای بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش کربن در کشور خبر داد و گفت: شرکت ملی گاز موفق به اخذ پذیرش گواهی صرفه جویی گاز طبیعی در بورس انرژی ایران شده و اولین عرضه این گواهی ها برای طرح بهسازی موتورخانه ها و اتصالات مفصلی به میزان ۵۰ میلیون مترمکعب انجام شده است. ساجد کاشفی نیز با بیان اینکه این نشست با شعار انرژی هوشمند، کربن کمتر، آینده پایدار، زمینه ای مناسب برای تبادل نظر و همفکری میان مدیران و کارشناسان حوزه انرژی است که چالش ها و فرصت های موجود در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش کربن را بررسی می کند، به اهمیت مدیریت بهینه انرژی و کاهش مصرف گاز طبیعی اشاره کرد و درباره اقدام های زیرساختی انجام شده در این خصوص گفت: این اقدام ها به منظور ارتقای کارایی و بهره وری در مصرف گاز در بخش های مختلف مصرف اعم از خانگی، صنعتی، نیروگاهی و... طراحی شده اند و هدف اصلی آنها، رونق بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست و توسعه اجرای طرح های بهینه سازی است.وی دریافت پذیرش گواهی صرفه جویی گاز طبیعی را یکی از مهم ترین اقدام های مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز بیان کرد و افزود: شرکت ملی گاز موفق به اخذ پذیرش گواهی صرفه جویی گاز طبیعی در بورس انرژی ایران شده و نخستین عرضه این گواهی ها برای طرح بهسازی موتورخانه ها و اتصالات مفصلی به مقدار ۵۰ میلیون مترمکعب انجام شده است. کاشفی تصریح کرد: این اقدام گامی مهم برای تشویق صنایع به بهینه سازی مصرف انرژی تلقی می شود. با ایجاد این گواهی ها، صنایع می توانند با بهبود فرایندهای خود و کاهش مصرف انرژی، به صرفه جویی های قابل توجهی دست یابند و در عین حال از مزایای مالی این گواهی ها بهره مند شوند. مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران، دومین گام مهم در این زمینه را تدوین دستورعمل تأمین مالی پروژه های بهینه سازی با صدور و معامله گواهی صرفه جویی پیش از تحقق آن برشمرد. وی افزود: این دستورعمل به تسهیل فرایند تأمین مالی پروژه های بهینه سازی کمک خواهد کرد و به سرمایه گذاران این امکان را می دهد که با اطمینان بیشتری در پروژه های بهینه سازی، سرمایه گذاری کنند، همچنین این اقدام می تواند به جذب سرمایه های جدید و افزایش فعالیت شرکت های دانش بنیان در این حوزه منجر شود.
تحقق مطالبات نیروی انسانی در دستور کار وزیر نفت دولت چهاردهم قرار دارد
مشعل نیروی انسانی که همانند همه ادوار مطالبات زمین مانده زیادی در صنعت نفت دارد، این بار هم چشم به راه گشایش روزنه های امید از سوی وزارت نفت دولت چهاردهم است. آنچه در برنامه محسن پاک نژاد و اظهارنظرهای او تا همین آغازین روزهای حضور در ساختمان پانزدهم وزارت نفت دیده و شنیده شده، در اولویت قرار دادن مسائل کارکنان صنعت نفت و تحقق مطالبات آنهاست.
نزدیک به سه دهه فعالیت کاری پاک نژاد که با سوابقی ستادی و عملیاتی از مدیر طرح توسعه میدان های گازی، مدیرکل نظارت بر صادرات مواد نفتی و بازرسی فنی وزارت نفت، مدیر برنامه ریزی شرکت نفت مناطق مرکزی، معاون مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران و معاون وزیر نفت در نظارت بر منابع هیدروکربوری، مدیرکلی نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی وزارت نفت و مدیرعاملی و نایب رئیسی هیئت مدیره شرکت بازرگانی نفت ایران همراه بوده است، کارکنان صنعت نفت را به این مساله امیدوار ساخته که مطالباتشان روی زمین نخواهد ماند و در فهرست اولویت های کاری وزیر نفت دولت چهاردهم قرار می گیرد. چهره ای از بدنه صنعت نفت که با ریز و درشت مسائل کارکنان از مناطق مختلف عملیاتی در خشکی و دریا از مناطق بد آب و هوا تا ستادی آشنا بوده و زخم های آن را چشیده است. نیروی انسانی از دیرباز، در صنعت راهبردی و مهم نفت، به عنوان موتور محرکه و برگ برنده صنعت نفت در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور مطرح بوده است؛ خانواده ای بزرگ که در گستره وسیع ایران از شمال تا جنوب، شرق تا غرب و مرکز و... در حال خدمت رسانی هستند و صیانت و توجه به آنها به عنوان سرمایه هر سازمان، برگ برنده وزرای مختلف در ادوار گوناگون محسوب می شود. از این نظر که توجه هر چه بیشتر به این جامعه بزرگ می تواند منتج به حضور نیرویی با انگیزه و پرانرژی باشد تا اهداف توسعه ای این صنعت راهبردی کشور بیش از پیش محقق شود.
آنچه در برنامه های «محسن پاک نژاد» به عنوان وزیر پیشنهادی نفت دولت چهاردهم برای اداره صنعت نفت که در 11 فصل شامل فصل نخست «ابرچالش های صنعت نفت»، فصل دوم «اسناد بالادستی حاکم بر برنامه پیشنهادی»، فصل سوم «تحولات عرضه و تقاضای جهانی نفت و جایگاه ایران»، فصل چهارم تا هفتم درباره برنامه های وزارت نفت برای چهار شرکت اصلی، فصل هشتم «تقویت منابع انسانی و اصلاح ساختار وزارت نفت»، فصل نهم «دیپلماسی انرژی»، فصل دهم «بهینه سازی مصرف سوخت و شدت انرژی» و فصل یازدهم «مسئولیت های اجتماعی و محرومیت زدایی» تنظیم شد، بخش مجزایی از آن را نیروی انسانی شامل می شود تا بتوان به تحقق مطالبات خانواده بزرگ صنعت نفت امیدوار بود. شاه بیت سخنان پاک نژاد نیز تکیه بر این مساله بوده که آنچه صنعت نفت و گاز را پایدار نگه می دارد، نیروی انسانی و سرمایه انسانی است که در رأس هرم برنامه های وزارت نفت قرار دارد. می خواهیم با انگیزه دادن به نیروها، این وزارتخانه را بهره ور کنیم.بررسی برنامه وزیر نفت دولت چهاردهم در سرفصل تعریف شده مرتبط با نیروی انسانی که با عنوان تقویت منابع انسانی و اصلاح ساختار وزارت نفت آمده، حاکی از توجه به این مساله است. در برنامه وزیر نفت با تاکید بر اینکه سرمايه انساني به عنوان اصلی ترین محرک توسعه صنعت نفت کشور از بالادست تا پایین دست است و هيچ ثروتی ارزشمندتر از نيروی انساني کارآمد، متخصص، با انگیزه و متعهد نیست، اشاره شده است: خوشبختانه این صنعت از یکی از بزرگ ترین ظرفیت های سرمایه انسانی متخصص در کشور به عنوان یک فرصت برخوردار است.
پاک نژاد با اعتقاد به اینکه در سال های اخیر به دلایل متعدد این سرمایه ارزشمند مورد بی مهری قرار گرفته و متاسفانه بهره وری صنعت نفت در شرایط کنونی به صورت جدی تحت تاثیر این بی انگیزگی قرار گرفته است، بر این موضوع تاکید کرده که اقدام هایی در خصوص اصلاح نظام ها، ساختارها و سیاست های سرمایه های انسانی صنعت نفت در دستور کار قرار گیرد.
تعامل سازنده با مجلس شورای اسلامي به منظور اصلاح نظام جبران خدمات کارکنان صنعت نفت با رویکرد بهبود رقابت پذیری صنعت نفت در جذب و نگهداشت کارکنان متخصص صنعت به ویژه در مناطق عملیاتی، سکوهای بهره برداری و حفاری، بهبود وضعیت مستمری بازنشستگان و بازماندگان صنعت نفت و استفاده از همه امکانات و ظرفیت های قانونی برای افزایش مزایا و رفاهیات آنها، اجرای کامل طرح طبقه بندی مشاغل کارکنان ارکان ثالث، پیگیری مستمر و اجرای بدون وقفه تمام قوانین مرتبط با امتیازهای ایثارگران از جمله قانون تسهیلات، قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران و قوانین برنامه مرتبط، بخشی از موارد مهمی است که در برنامه وزیر نفت دولت چهاردهم مورد توجه قرار گرفته است.
افزون بر موارد فوق به نظر می رسد وزارت نفت دولت چهاردهم برنامه ای ویژه برای بانوان شاغل در این صنعت دارد که در فهرست موارد متعدد در سرفصل کارکنان از تدوین برنامه ویژه مرتبط با بانوان صنعت نفت با عادلانه شدن تخصیص مزایا، رفع بی عدالتی ها و ایجاد تبعیض مثبت در ارتقای سمت های مدیریتی سخن گفته شده است تا به نقش آفرینی هر چه بیشتر آنها پرداخته و در دستور کار قرار گیرد.
از دیگر مواردی که در بخش نیروی انسانی برنامه وزیر نفت دولت چهاردهم به آن پرداخته است، می توان به بازتعریف اساسی در نظام سلامت، رفاهیات و مزایای کارکنان و خانواده های صنعت نفت و ایجاد مزیت رقابتی و تخصیص عادلانه آن بین نیروها با مدل های متنوع قراردادی، رقابتی کردن فرایند جذب و به کارگیری و افزایش اساسی جذابیت های صنعت نفت به منظور فراهم آوردن امکان جذب بهترین نیروهای متخصص بازار کار داخل کشور، پیاده سازی و استقرار نظام های توسعه شایستگی مدیران و کارکنان و تمرکز بر حرفه ای گرایی، بازآرایی ساختار، نظام حکمرانی و نظام مالی صنعت نفت، شفاف سازی حدود اختیارات و چابک سازی ساختار کنونی، تفکیک وظایف اجرایی و رگولاتوری، بازطراحی و اصلاح رابطه مالی وزارت نفت با رویکرد بنگاه داری اقتصادی و اداره صنعت نفت بر مبنای افزایش سود و ... اشاره کرد.
افزون بر این موارد در برنامه محسن پاک نژاد با پرداختن به موضوع تدوین برنامه نظام مند آموزشی براساس مسیر و جایگاه شغلی کارکنان تلاش و تمرکز بر این است که در کنار بهبود انگیزه و در راس کار آمدن نیروهای متخصص و کاردان و رفع تبعیض و بی عدالتی به ارتقای سطح مهارت های کارکنان هم پرداخته شود.
در این میان با اعلام خبر کسری نوری، سرپرست دفتر وزارتی وزارت نفت از تشکیل کارگروه مشورتی وزیر نفت با هدف شناسایی و اولویت بندی دقیق و فوری مسائل، مشکل ها و چالش های اصلی حوزه توسعه مدیریت و سرمایه انسانی صنعت نفت می توان به تحقق برنامه هایی که شرح آن در بالا رفت، امیدوار بود.کسری نوری اعلام کرد: کارگروه مشورتی وزیر نفت با هدف شناسایی و اولویت بندی دقیق و فوری مسائل، مشکل ها و چالش های اصلی حوزه توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت به منظور رفع این چالش ها با راهکارهای کوتاه مدت و همراهی مدیران و متخصصان و همفکری با همکاران شاغل در مناطق عملیاتی تشکیل شده است.
وی افزود: بازه زمانی تشکیل این کارگروه و مأموریت آن کوتاه مدت است و شرکت کنندگان در تصمیم سازی های کارگروه، محدود به اعضای اصلی آن نخواهند بود و براساس نوع موضوع و ارتباط سازمانی واحدهای مرتبط، از متخصصان حقیقی، مدیران و کارشناسان دعوت به همکاری و مشارکت خواهد شد.
سرپرست دفتر وزارتی وزیر نفت ادامه داد: برقراری ارتباط مؤثر وزیر نفت با نمایندگان کارکنان و بازنشستگان از طریق سازوکار کارگروه انجام می شود و شنیدن صدای مستقیم کارکنان بدون سانسور از این طریق میسر خواهد بود.
مشاور وزیر نفت گفت: تثبیت شرایط سرمایه انسانی صنعت نفت مأموریت این کارگروه پایان می یابد و محوریت ادامه اقدام ها با معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت و با راهبری وزیر نفت خواهد بود.
نوری تأکید کرد: دبیرخانه کارگروه ضمن شأن همه عزیزان شاغل در صنعت نفت با گوش جان آماده شنیدن دیدگاه ها و پیشنهادها در حوزه های ذی ربط، به منظور غنی تر شدن مسائل است.
نگاهی به برنامه های وزیر جدید نفت برای صنعت پتروشیمی
مشعل محسن پاک نژاد، به عنوان دوازدهمین وزیر نفت معرفی و با 222 رأی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، کار خود را دردولت چهاردهم آغاز کرد. او دانش آموخته کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر بوده و حدود سه دهه است که در مسئولیت های مهم و حساس صنعت نفت حضور موثر دارد.
محسن پاک نژاد در اولین صحبت ها و اعلام برنامه هایش در مجلس شورای اسلامی، تعدادی از اولویت های مورد نظر و موارد مورد تاکید خود را اعلام و به طور مشخص برنامه راهبردی خود ارائه کرد؛ برنامه ای که متشکل از بخش های مختلف صنعت نفت است و به مهم ترین چالش ها و موضوعات پرداخته است.
این برنامه به طور مفصل در کمیسیون های مختلف مجلس مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت در صحن علنی ارائه شد و حالا که وزیر نفت انتخاب شده، به عنوان برنامه آینده پیش روی وزارت نفت مطرح است.
در میان این برنامه ها، اولویت گذاری درباره صنعت پتروشیمی به شکل مستقل و پروژه های مشترک با شرکت ملی نفت و گاز در بخش بالادستی صورت گرفته است.
مهم ترین برنامه های صنعت پتروشيمي در دولت چهاردهم بر پايه مولفه های اصلي اقتصاد مقاومتي نظير درون زایی، برون گرایی، اتکا به دانش و فناوری بومي و نقش آفرینی مردم پیش بینی شده است.
در این برنامه که با مشورت و همراهی متخصصان صنعت نفت تهیه شده، ادامه تلاش ها در مسیر دیپلماسی انرژی در دستور کار قرار دارد. پاک نژاد در برنامه خود برای صنعت پتروشیمی، فعال سازی ديپلماسي پتروشيمي برای توسعه بازار در میان کشورهای همسايه و بازارهای هدف با همکاری هلدينگ های بزرگ پتروشيمي، وزارت امور خارجه و انجمن های تخصصي و اتاق بازرگاني را در دستور کار قرار خواهد داد.
یکی از مهم ترین موضوعات در این برنامه، پیگیری سیاستگذاری برای جذب سرمایه های کلان و خرد از بازار سرمايه و استفاده از ابزارهای نوين مالي و صندوق های پروژه برای توسعه و رسیدن به رشد سالانه 8 درصدی در صنعت پتروشيمي در طول برنامه هفتم بوده است؛ اگرچه در چند سال اخیر وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی اقداماتی را به منظور سهیم کردن سرمایه های خرد مردم برای انجام پروژه ها انجام دادند؛ اما این مشارکت مردم در سرمایه گذاری های کلان هنوز به شکل عینی و ملموس درنیامده است. در عین حال موضوع جذب سرمایه گذاری داخلي و خارجي با ارائه مشوق های مالي و با تمرکز بر جذب سرمایه گذاران هندی و فرصت معافيت تحريمي در بندر چابهار به عنوان یکی از برنامه های پیش رو اعلام شده است.
این سیاست و برنامه ریزی برای سرمایه گذاری جدید در بندر چابهار را می توان در کنار برنامه بلندمدت وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای توسعه هاب دوم و سوم پتروشيمي در منطقه چابهار و پارسيان دید. هاب های جدید پتروشیمی هم اکنون به عنوان یکی از آوردگاه های مهم هلدینگ های پتروشیمی مطرح و فعال است و بزودی شاهد فعال شدن نخستین مجتمع ها و پارک های تخصصی در این مناطق خواهیم بود.
بالا بردن ظرفيت تولید محصولات پتروشيمي نیز یکی دیگر از مهم ترین برنامه های وزارت نفت در دوره جدید خواهد بود که طبق برنامه وزیر جدید نفت، قرار است این ظرفیت مطابق با برنامه هفتم توسعه به 131 ميليون تن برسد و در این روند، زنجیره های پایین دست پروپيلن، متانول، اتيلن و آروماتيک توسعه یافته و تکمیل خواهد شد. واقعیت این است که تعداد زیادی از مجتمع های پتروشیمی، با توجه به موضوعات مختلفی از جمله تامین خوراک پایدار با حداقل ظرفیت خود فعال هستند و می توان با مدیریت درست تامین خوراک و تنوع محصولات در منطقه بندی های مختلف، این ظرفیت را افزایش داد.
از آنجا که موضوع تامین خوراک پتروشیمی ها و تکمیل زنجیره ارزش محصولات به عنوان مسائل حیاتی آینده این صنعت مطرح است، قرار است پاک نژاد تامين آمايش سرزميني صنعت پتروشيمي، توسعه پایین دست آن و ارائه طرح های مناسب مياني و پایین دستي پتروشيمي در پارک های شيميايي را به صورت جدی دنبال کند. در این طرح ها که با همکاری وزارت صمت و با تمرکز و اولويت استان های مرزی پیش بینی شده، مسأله تامین خوراک، تامین آب و زیرساخت های صادراتي و دسترسي به بازارهای بین المللی و شبکه توزيع داخلي مورد توجه قرار گرفته است.
در عین حال، موضوعاتی چون استفاده حداکثری از ظرفيت نصب شده در صنعت پتروشيمي از طريق تامين خوراک پايدار و اصلاح فرايند واگذاری فرصت های سرمایه گذاری در توسعه ميادين بالادستي برای جذب مشارکت بخش خصوصي، از مواردی است که پاک نژاد در اولین فرصت انجام خواهد داد. هلدینگ ها و شرکت های بزرگ پتروشیمی طی سال های اخیر در همکاری با شرکت ملی نفت ایران پا به بخش بالادستی گذاشتند و به عنوان سرمایه گذار یا پیمانکار وارد پروژه های بزرگی شدند که لازم است اجرای آنها با اصلاحاتی ادامه پیدا کند.
پاک نژاد همچنین در جریان دفاع از برنامه های خود در صحن علنی مجلس تاکید کرد که استفاده از فرمول پلکانی کردن خوراک پتروشیمی ها در دستور کار قرار خواهد داشت و این موضوع، مطابق برنامه هفتم توسعه و همسو با افزایش تولیدات نفتی خواهد بود.
او در عین حال با اشاره به موضوع مهم ناترازی گاز در کشور و خسارت هایی را که برای صنایع مختلف، بخصوص تعطیلی پتروشیمی ها به همراه داشته است، تاکید کرد که شرکت های پتروشیمی را به عنوان یکی از مصرف کنندگان گاز در پروژه های آتی تامین خوراک پایدار مشارکت خواهد داد.
وزارت نفت در دولت چهاردهم، نگاهی خاص و آینده دار به صنعت پتروشیمی دارد، به همین دلیل در برنامه های وزیر جدید، یکی از مهم ترین اولویت ها، توسعه تکنولوژی های مورد نياز و تدوين راهبردهای کسب دانش های فني مورد نياز صنعت پتروشيمي در افق 10 ساله آینده اعلام شده است. از آنجا که در چند سال اخیر، صنعت پتروشیمی، یکی از پیشگامان در ساخت داخل و بومی سازی تجهیزات و دانش فنی، بخصوص بومی سازی کاتالیست های پرکاربرد صنعت پتروشیمی بوده است، به نظر می رسد با این رویکرد پیشگامانه پاک نژاد، می توان منتظر تحولات بزرگی در حوزه فناوری و تکنولوژی های روز در صنعت پتروشیمی بود.
یکی دیگر از موارد مهم مطرح در برنامه ارائه شده از سوی محسن پاک نژاد، وزیر جدید نفت، توزيع عادلانه و هوشمندانه فرصت های سرمایه گذاری پتروشيمي از طريق اصلاح فرايندهای جاری صدور مجوزهای پتروشیمی و تعيين اولویت های دريافت تسهيلات مالي اعلام شده است. این اصلاح قرار است به سمت بخش خصوصي واقعي تمایل داشته باشد تا مشارکت بیشتری را در دستیابی به اهداف بلندمدت صنعت پتروشیمی رقم بزند.
اما شاید یکی از مهم ترین برنامه های وزیر جدید نفت برای صنعت پتروشیمی، ايجاد «شورای راهبری صنعت پتروشيمي» با مشارکت ذينفعان اصلي از جمله هلدينگ ها، انجمن صنفي پتروشیمی و نمايندگان بخش خصوصي واقعي باشد. این شورا با هدف ايجاد تعامل و تصمیم گیری در مسائل کلان صنعت، ايجاد انسجام و هماهنگي و جلوگيری از رقابت های مخرب تشکیل خواهد شد.
پاک نژاد همچنین در برنامه ارائه شده خود برای صنعت پتروشیمی، یک موضوع روی زمین مانده دیگر یعنی اصلاح اساسنامه شرکت ملي صنايع پتروشيمي را هم در دستور کار قرار داده است. در اساسنامه جدید تلاش خواهد شد وظايف و ماموريت های شرکت ملی صنایع پتروشیمی در قالب يک سازمان توسعه ای دیده شود.
نتیجه بخشی مشارکت هوشمند انه پتروشیمی ها با وزارت نفت
مشعل طبق اعلام وزارت نفت د ر سال ۱۴۰۱ روزانه بیش از ۵۰میلیون مترمکعب گاز همراه سوزاند ه شد ه که این مقد ار، طبق برآورد های مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی معاد ل ۲۲د رصد مقد ار ناترازی گاز د ر زمستان این سال بود ه است. همچنین می توان گفت حجم گاز مشعلی که د ر این سال سوزاند ه شد ه، با ارزش صاد رات سالانه گاز کنونی ایران به کشورهای همسایه برابری می کند . از آنجا که موضوع تولید و مصرف گاز به خصوص د ر فصل زمستان تبد یل به یکی از نگرانی های کشور د ر سال های آیند ه شد ه است، وزارت نفت تلاش هایی را برای رفع ناترازی و اجرای راهکارهای اصلاحی مصرف آغاز کرد . اقد ام هایی که می توان به د خالت د اد ن و سهیم کرد ن پتروشیمی ها د ر خاموشی گازهای مشعل و بهره گیری از این گاز خام به عنوان خوراک پاید ار اشاره کرد .
پتروشیمی ها یک بار د یگر د ر میانه تولید و توسعه پیوسته و تحریم های همه جانبه به کمک د ولت آمد ند تا یکی از اهد اف ملی و چند جانبه برای کشور یعنی خاموشی مشعل ها، ناترازی گاز و تامین خوراک پاید ار برای اد امه تولید خود شان را محقق کنند . با این همکاری که د ر قالب چند ین پروژه مختلف برنامه ریزی شد ه کلید خورد و تا امروز بخش قابل توجهی از آن به نتیجه رسید ه است، می توان امید وار بود که با اد امه این روند د ر د ولت چهارد هم این اهد اف مهم د ر زمستان 1403 هم به ثمر بنشیند . چند ی پیش مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت د ر امور پتروشیمی اعلام کرد که تعد اد پروژه های فعال این صنعت به 200 پروژه می رسد و د ر چند سال آیند ه تعد اد پروژه های توسعه ای با توجه به سرمایه گذاری شرکت های پتروشیمی روند ی رو به رشد خواهد د اشت. د ر این روند توسعه ای موضوع تامین خوراک پاید ار برای مجتمع های پتروشیمی از اهمیت زیاد ی برخورد ار است و شرکت های پتروشیمی هم د ر رقابت با یکد یگر به د نبال تامین خوراک با قیمت مناسب و د ر کمترین فاصله از خود هستند . تجربه موفق مگاپروژه هایی همچون بید بلند خلیج فارس د ر تامین خوراک پاید ار برای اد امه تولید و د ر قد م بعد افزایش ظرفیت، شرکت های پتروشیمی د یگر را ترغیب کرد تا د ر پروژه های خاموشی گازهای مشعل به عنوان اصلی ترین مسیر برای تامین خوراک شرکت کنند .
د ر واقع وزارت نفت د ر این د وره هوشمند انه عمل کرد و پروژه معوق و روی زمین ماند ه خاموشی مشعل ها را که سال ها هیچ سرمایه گذاری به سراغ آن نمی رفت، به موضوع تامین خوراک برای پتروشیمی ها گره زد و د ر این همراهی برد - برد ، د ستیابی به یک امتیاز د یگر یعنی کاهش ناترازی گاز را هم محقق کرد . بر اساس آمارهای اعلامی وزارت نفت، د ر سال 1402 و د ر نتیجه تلاش های صورت گرفته برای کاهش اتلاف گازهای مشعل که حاصل ترکیبی از اقد امات نظارتی، پیشرفت های فناوری و به کارگیری سرمایه و توان شرکت های پتروشیمی بود ، شاهد 20 میلیون مترمکعب د ر روز کاهش هد ر رفت و صرفه جویی 2.2 میلیارد د لاری گاز بود یم. وزارت نفت با محوریت شرکت ملی نفت ایران چند ین تفاهم نامه و قرارد اد با ارزش بالا را برای خاموشی مشعل های مید ان های نفت و گاز معرفی کرد . این تفاهم نامه و قرارد اد ها که د ر چند مرحله بین شرکت های پتروشیمی بزرگ، شرکت های نفت و گاز و شرکت ملی نفت ایران به امضا رسید ه است، د ر این مد ت مورد مطالعه قرار گرفته و برخی هم به مراحل اجرایی نزد یک شد ه اند . چند ی قبل هم مهد وی ابهری، د بیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با اشاره به ناترازی انرژی و اینکه صنایع پتروشیمی خود مصرف کنند ه گاز هستند ، اعلام کرد : انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی موضوع سرمایه گذاری صنعت پتروشیمی را د ر توسعه مید ان های نفتی و گازی برای تأمین خوراک آغاز کرد و د ر همین راستا امسال ۱۰ تفاهم نامه بین وزارت نفت و پتروشیمی ها امضا شد ه است. وی با بیان اینکه بعضی مشکلات د ر مید ان های مشخص شد ه برای این قرارد اد ها وجود د اشت که د ر حال تغییر آنها هستیم، اد امه د اد : جلساتی برگزار شد ه تا سرمایه گذاری هشت میلیارد د لاری پتروشیمی ها د ر مید ان های نفت و گاز برای پتروشیمی ها جذاب شود ، چراکه با این سرمایه گذاری ۲۰۰ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور افزود ه خواهد شد .
اما پروژه های اصلی که پتروشیمی ها د ر آنها برای هد ف چند راهبرد ی خود یعنی د ستیابی به خوراک پاید ار + خاموشی مشعل ها و ناترازی گاز مشارکت د ارند ، کد ام پروژه ها هستند ؟ یکی از اصلی ترین پروژه ها که از چند سال قبل آغاز شد ه بود ، بید بلند خلیج فارس است. این پروژه د ر شکل تکمیل شد ه خود بیش از 52 مشعل را د ر منطقه شرق کارون خاموش خواهد کرد . این پروژه شامل ۲۷ طرح د ر زمینه پیش تراکم تزریق گاز، پروژه جمع آوری گازهای مشعل و پروژه بهسازی تأسیسات پیش بینی شد ه است. د ر این میان پنج پروژه پیش تراکم شامل پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع ۹۰۰، پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع ۱۰۰۰، بازگرد انی پازنان، تزریق گاز گچساران و تزریق گاز بی بی حکیمه به انضمام پروژه های برق رسانی آنها د ر برنامه اجرا قرار گرفتند که پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع ۹۰۰ و پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع ۱۰۰۰ د ر ۱۴۰۲سال به بهره برد اری رسید ه اند . اجرای طرح بهسازی و احد اث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل، جمع آوری روزانه ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گاز را محقق می کند که ۴۹۰ میلیون فوت مکعب مستقیم به پالایشگاه بید بلند خلیج فارس می رود و خوراک گاز این پالایشگاه را به روزانه د و میلیارد فوت مکعب می رساند و مازاد آن از طریق پروژه های بهسازی، از سوی مناطق نفت خیز جنوب د ر اختیار ذی نفعان د یگر قرار می گیرد . چند ی پیش محمد امین نژاد ، مد یرعامل شرکت پالایشگاه بید بلند خلیج فارس اعلام کرد که تا پایان 1403 هفت پروژه د یگر از 27 پروژه اعلام شد ه به پایان می رسد و با بهره برد اری از این هفت پروژه، ۱۶ مشعل د یگر خاموش و ۲۵۰ میلیون فوت مکعب به ظرفیت خوراک بید بلند د ر نیمه د وم سال اضافه می شود . با این افزایش خوراک، محصول بیشتری تولید و د رنتیجه متان بیشتری به شبکه سراسری گاز و اتان بالاتری به عنوان خوراک به مجتمع های پتروشیمی تزریق می شود . پروژه بزرگ د یگری که د ر مسیر ناترازی گاز، خاموشی مشعل ها و تامین خوراک پاید ار پتروشیمی ها د ر د ستور کار قرار د ارد ، طرح پتروپالایش د هلران (ان جی ال ۳۱۰۰) است. این پروژه معوق ماند ه از سال ها قبل د ر این د وره با سرمایه گذاری پتروشیمی ها د وباره فعال شد تا گاز های همراه نفت مید ان های چشمه خوش، پاید ار غرب، د انان، سروک و آذر و د هلران را جمع آوری کند و د ر مجموع ۹ مشعل د ر این مید ان ها به طور کامل خاموش شود . از محل این پروژه سالانه یک میلیون و ۵۵ هزار تن محصول +C ۲ به عنوان خوراک واحد الفین پتروشیمی د هلران و روزانه ۱۵۰ میلیون فوت مکعب گاز شهری، ۸۵۰ بشکه میعانات گازی و ۴۰۰ تن گوگرد تولید می شود . پتروپالایش د هلران یکی از پروژه های سرمایه گذاری صند وق بازنشستگی نفت بود ه و پتروشیمی بند ر امام فاینانس این پروژه را تامین کرد ه است.
جواد کمری، مد یرعامل پتروپالایش د هلران چند ی قبل اعلام کرد : آماد گی د اریم با د ریافت خوراک گاز شیرین و ترش، ان جی ال ۳۱۰۰ را با ظرفیت کامل روزانه ۲۴۰ میلیون استاند ارد فوت مکعب راه اند ازی کنیم. یکی د یگر از پروژه های مهم د ر مسیر کاهش ناترازی گاز، تامین خوراک پاید ار پتروشیمی ها و خاموشی مشعل ها راه اند ازی پالایش گاز هویزه خلیج فارس (فاز نخست کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ ) است. این پروژه با ظرفیت روزانه ۲۵۰ میلیون فوت مکعب، گاز ترش حاصل از جمع آوری گاز های همراه نفت مید ان های غرب کارون را فرآورش می کند و فاز د وم آن هم به زود ی اجرا می شود . با توجه به اینکه ۸۶ د رصد مید ان های مشترک نفتی کشور د ر غرب کارون قرار د ارند ، با راه اند ازی فاز اول این طرح، گاز های همراه تولید ی میاد ین آزاد گان شمالی، یاد آوران و یاران فرآورش شد و با اجرای فاز د وم این پروژه نیز ظرفیت لازم برای جمع آوری تمامی گاز های همراه مید ان های غرب کارون د ر شرایط توسعه کامل فراهم می شود . با اجرای کامل این طرح همچنین ظرفیت استحصال یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن د ر سال اتان و ترکیبات سنگین تر از آن ایجاد خواهد شد ؛ تولید روزانه ۷۰ میلیون فوت مکعب گاز سبک شیرین و حد ود یک هزار و ۲۰۰ تن میعانات گازی از د یگر مزایای این طرح است. ارد یبهشت امسال و د ر حاشیه بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت و گاز و پتروشیمی و پالایش و پخش، قرارد اد طرح جمع آوری و انتقال گازهای مشعل واحد بهره برد اری غرب کارون و د ارخوین نیز با هد ف افزایش تأمین خوراک ۱۱۰ میلیون فوت مکعبی پتروپالایش هویزه خلیج فارس (کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ ) به ارزش ۷۰ میلیون د لار امضا شد . د ر این پروژه همانطور که از نام پروژه مشخص است، هلد ینگ خلیج فارس سرمایه گذاری اصلی را بر عهد ه د ارد .
آنچه د ر چند سال اخیر وزارت نفت با همکاری شرکت های پتروشیمی پیگیری و به ثمر نشاند ه است، اهد اف کلانی د ارد که یکی از آنها موضوع مهم و آیند ه د ار کاهش ناترازی گاز است. اگرچه وزارت نفت د ر این مد ت این مسئله را از مسیر د یپلماسی انرژی و تحقق قرارد اد گازی با روسیه د نبال کرد ه اند ، اما بهتر این بود که از توانمند ی د اخلی هم بهره گرفته شود . همانطور که پیش از این هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نفت د ر امور برنامه ریزی، اعلام کرد ه است با اقد ام های انجام شد ه از سوی وزارت نفت، د ر سال ۱۴۰۲ مقد ار جمع آوری گازهای همراه روزانه به حد ود ۱۵ تا ۱۸ میلیون مترمکعب افزایش یافته است و تا پایان امسال (1403) نیز ۱۵میلیون مترمکعب گاز مشعل بیشتری جمع آوری خواهد شد . سیاست تامین خوراک به شرط سرمایه گذاری جد ید برای پتروشیمی ها تاکنون به نتیجه خوبی رسید ه است و به نظر می رسد پتروشیمی ها هم راضی این به این همکاری مشترک هستند تا د ر زمستان و تابستان با حد اقل قطعی تامین خوراک مواجه شوند و کمترین خسارت را د اشته باشند . پتروشیمی ها از چند سال قبل مسیری روشن را برای تنوع خوراک ورود ی، تنوع محصولات و حرکت به سمت چرخه پایین د ست محصولات د ر پیش گرفته اند و این رویکرد نتیجه مثبتی را به همراه د اشته است. هد ف گذاری صورت گرفته د ر وزارت نفت این است که تا پایان ۱۴۰۴ عمد ه این گازهای مشعل بر اساس قرارد اد های منعقد شد ه با پتروشیمی ها جمع آوری شود و فقط حد ود ۱۰د رصد از این گازها برای ایمنی پالایشگاه ها باقی بماند . با این سیاست تلفیقی نگرانی صنعت پتروشیمی از توقف های اجباری د ر زمستان و د ر نتیجه قطع گاز به حد اقل ممکن می رسد و وزارت نفت هم با حد اقل نگرانی برای ناترازی گاز د ر شبکه سراسری مواجه خواهد بود .
مشعل تقویت روابط با جوامع محلی، توسعه پاید ار اقتصاد ی و اجتماعی، افزایش فرصت های تجاری جد ید و بسیاری مزایای د یگر سبب شد ه است تا شرکت های بزرگ نفتی که بیشترین برخورد و تعامل را با محیط پیرامون تأسیسات د ارند ، به انجام خد مات عام المنفعه بپرد ازند که صرف ۷۵۰ میلیون د لار د ر سال برای حفظ محیط زیست، نمونه ای از آن به شمار می رود .به طورکلی، شرکت های نفتی و گازی که د ر د و قرن اخیر نقش بزرگی د ر اقتصاد جهانی ایفا می کنند ، جزو پیشتازان بخش مسئولیت اجتماعی(CSR) به شمار می روند . این موضوع حد اقل به این د لیل است که شرکت های نفتی د ر مقایسه با سایر صنایع، با گروه های محلی د ر تعامل بیشتری هستند ، ضمن اینکه اثرات فعالیت های نفتی، به راحتی آشکار است.
این شرکت های نفتی، گاه پا را فراتر گذاشته و با تکامل د اد ن مفهوم مسئولیت اجتماعی، نه صرفاً جوامع محلی، بلکه کل مرد م یک کشور و حتی کشورهای د یگر را -بنا به گستره فعالیت شرکت ها - تحت پوشش قرار می د هند ؛ موضوعی که سبب اعتباربخشی و توسعه پاید ار این شرکت ها می شود . برای مثال، شرکت«توتال انرژیز» د ر حوزه مسئولیت اجتماعی، خود را متعهد به ایفای نقش فعال، هم د ر مناطق محلی که د ر آن مستقر است و هم د ر کل جهان می د اند و د ر طیف گسترد ه ای از پروژه های اجتماعی که بر جوانان، محیط زیست و هنر متمرکز شد ه است، مشارکت د ارد .
این شرکت طی 10 سال گذشته، برای ترویج آموزش های زیست محیطی د ر مد ارس و حمایت از این گونه پروژه ها تلاش کرد ه است حمایت بیش از ۹۰ د رصد ی سهامد اران با برنامه اقلیمی این شرکت را برای کاهش تد ریجی انتشار کربن کسب و رأی مثبت آنها را برای تغییر نام «totalenergies»به علامت تغییر رویکرد به سوی انرژی تجد ید پذیر د ریافت کند . راهبرد اقلیمی توتال که بر اساس آن تا سال ۲۰۵۰ به سطح کربن خنثی می رسید ، از سوی ۹۱.۸۸ د رصد سهامد اران د ر نشست سالانه این شرکت حمایت شد . شرکت رویال د اچ شل هم د ر د و د هه گذشته بر محیط زیست متمرکز شد ه و به عنوان مثال به بازسازی و حفاظت بیش از ۱۳ میلیون هکتار از تالاب ها کمک کرد ه است. به تازگی یک د اد گاه هلند ی به شرکت رویال د اچ شل د ستور د اد آلایند گی کربن خود را تا سال ۲۰۳۰ نسبت به سطح سال ۲۰۱۹ به میزان ۴۵ د رصد کاهش د هد . اکسون موبیل هم طبق گزارش ها، سال گذشته بیش از ۱۶۳ میلیون د لار د ر حوزه مسئولیت اجتماعی سرمایه گذاری کرد ه که آموزش و سلامت از مهم ترین بخش های آن بود ه است.
شرکت پتروناس مالزی که یکی از بزرگ ترین شرکت های نفتی جنوب شرق آسیا به شمار می رود هم وظایفی را که از طریق واحد های منابع انسانی و روابط عمومی د ر د یگر کشورها به منظور زمینه سازی و ایجاد بسترهای لازم برای توسعه فعالیت های خود انجام می د هد ، د ر قالب مسئولیت اجتماعی تعریف کرد ه است. این خد مات اجتماعی از تهیه و توزیع مواد غذایی بین نیازمند ان گرفته تا برگزاری مراسم جمع آوری اعانات و مسابقات ورزشی به نفع بیماران مختلف از جمله بیماران سرطانی را شامل می شود . همچنین این خد مات، گرد همایی های بزرگ و معتبری مانند کنفرانس های جهانی د ر زمینه محیط زیست یا گرد همایی برای سرمایه گذاری روی کود کان کشورهای مختلف جهان را د ربرگرفته است.
اما به طور کلی، بررسی اقد ام های عام المنفعه شرکت های بزرگ نفتی حکایت از توجه بیشتر آنان به اقد ام های اقلیمی و محیط زیستی د ارد . بنا بر گزارش تارنمای «افه» اسپانیا، د ر سال های اخیر شرکت های نفتی از منابع بیشتر و بیشتری برای تبلیغ تعهد خود به اقد ام های اقلیمی استفاد ه می کنند و تخمین زد ه می شود که آنها هر سال حد اقل ۷۵۰ میلیون د لار برای بازیابی آب وهوا و مقابله با تغییرات اقلیمی خرج می کنند که متأسفانه کربن زد ایی تنها ۱۲ د رصد از کل سرمایه گذاری ها را تشکیل می د هد .
د ر کشور ما هم که همواره فعالیت د ر امور عام المنفعه به مید انی برای رقابت تبد یل شد ه و نهاد ها و سازمان ها و وزارتخانه ها می کوشند تا گوی سبقت را د ر این امور از رقیب بربایند ، صنعت نفت پیش گام شد ه است و به نیابت از د ولت به مقوله مسئولیت اجتماعی د ر مناطق همجوار نفتی می پرد ازد . به این منظور «سیاست ها و نظام نامه نحوه ایفای مسئولیت های اجتماعی د ر صنعت نفت» از سوی وزیر نفت ابلاغ و آیین نامه اجرایی آن نیز د ر سال ۱۳۹۸ به تصویب رسید و نظام نامه جد ید مسئولیت اجتماعی صنعت نفت نیز د ر سال ۱۴۰۲ ابلاغ و جایگزین نظام نامه قبلی شد .
شکل گیری حوزه مشاور اجتماعی د ر سال ۹۲ و د ر اد امه ایجاد امور مسئولیت اجتماعی، گویای اهتمام وزارت نفت د ر زمینه تحقق اهد اف و عمل به موضوع مسئولیت اجتماعی است که به د نبال آن استاند ارد سازی اقد امهای جاری شرکتهای نفتی د ر زمینه CSR، کمک به کاهش ریسکها و بحرانهای اجتماعی د ر مناطق و تسهیل پیشبرد پروژههای صنعت نفت، حرکت د ر مسیر توسعه همزمان صنعت و جوامع پیرامونی، تهیه و ارائه چارچوب و سازوکار گزارشد هی منظم و مؤثر مسئولیت اجتماعی برای شرکتها، د ستیابی صنعت نفت به وجهه، خوشنامی و جایگاه جهانی د ر این زمینه، پایبند ی به الزامهای جهانی و همسویی با مجامع و شرکتهای بینالمللی و بهره گیری از امتیازها از جمله اهد اف این سازمان است.
بررسی تاریخی این موضوع هم نشان می د هد که وزارت نفت دﺭ ﺣﻮﺯﻩ هاﻱ آموزش، راه، بهد اشت، ﺧﺪﻣﺎﺕ، ورزش و امور فرهنگی و... سال هاست که کمک هایی را از اعتبار پروژه ها هزینه کرد ه است تا آنجا که مطابق قانون، قرار بر این است که از ظرفیت های ایجاد شد ه د ر قرارد اد ها به میزان چهار د رصد د رآمد پروژه های نفتی، برای انجام مسئولیت های اجتماعی اختصاص د اد ه شود و از محل قرارد اد های انجام شد ه منابعی د ر اختیار این بخش قرار گیرد .
صنعت نفت تنها د ر سه سال اخیر یعنی از شهریور ۱۴۰۰ تاکنون، توانسته است سه هزار و ۴۶۵ پروژه مسئولیت اجتماعی با اعتبار بالغ بر ۵۲ هزار و ۴۳۵ میلیارد ریال را تعیین تکلیف و به مرحله اجرا برساند که حکایت از افزایش عمل به وعد ه های وزارت نفت د ر کارهای عام المنفعه د ارد .
مشارکت د ر پاک سازی زمین به روش گیاه پالایی و کاشت د رخت، هم گام های بلند ی است که صنعت نفت کشورمان همسو با سایر شرکت های نفتی بزرگ جهان، د ر مسیر صیانت از زمین و هوای پاک و مقابله با تغییرات اقلیمی برد اشته است.تولید ۱۵۵ هزار اصله نهال از محل اعتبارهای وزارت نفت د ر قالب مصوبه های سفرهای استانی رئیس جمهوری د ر شهرستان گنبد استان گلستان برای مشارکت د ر کاشت یک میلیارد اصله نهال و بسیاری موارد د یگر، نمونه بارز این مشارکت است. همچنین با توجه به وقوع عوامل مختلفی از قبیل جنگ تحمیلی، تغییرات اقلیمی، کاهش نزولات جوی و به د نبال آن وقوع خشکسالی، همچنین شور شد ن اراضی و آب های قابل د سترس، مساحت قابل توجهی از نخیلات شهرهای خرمشهر، آباد ان و شاد گان استان خوزستان از میان رفته است؛ موضوعی که به د لیل وابستگی د رآمد روستاییان به نخلستان ها، سبب مهاجرت مرد م به سمت شهرها و د ر نتیجه حاشیه نشینی و افزایش مشکلات اجتماعی شد ه است. بر همین اساس، مد یریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایند گی از شرکت ملی نفت تلاش کرد ه است ضمن شناسایی عوامل بروز مشکل و ارائه راهکارهای اجرایی د ر فاز نخست ایجاد زیرساخت های آب رسانی به نخیلات، جایگزینی نخیلات تا سطح ۱۱۰۰ هکتار را د ر د ستور کار قرار د هد که این پروژه با استقبال قابل وصف روستاییان و آغاز مهاجرت معکوس به د لیل پید ایش منبع د رآمد ی جد ید و پاید ار روبه رو شد ه است. د ر همین زمینه بخشی از اراضی ازد ست رفته با اجرای طرح های زهکشی و شبکه های آب رسانی احیا و به کشاورزان صاحب نسق تحویل د اد ه می شود .د ر بخش د یگری با مشارکت کشاورزان علاقه مند ، نخل مورد نیاز برای کاشت د ر زمین های آنان تأمین و این نخل های جوان از سوی کشاورزان کاشته شد که به د لیل این مشارکت کشاورزان د ر اجرای پروژه و تأمین بخشی از اعتبار مورد نیاز، پاید اری طرح نیز تضمین شد .همسو با مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، مد یریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با هد ف صیانت از جنگل های زاگرس، مشارکت د ر تولید بیش از دو میلیون اصله نهال را د ر د ستور کار قرار د اد ه است که تأمین کنند ه نهال مورد نیاز حد ود ۱۰ هزار هکتار از زمین های جنگلی خواهد بود . از سوی د یگر، این مد یریت به منظور تشویق و ترغیب جمعیت منطقه، اقد ام به ارائه گلد ان پلاستیکی و بذر و پرد اخت هزینه تأمین آب برای کشت و رشد نهال به زنان سرپرست خانوار منطقه کرد ه است تا افزون بر فرهنگ سازی، بر تعد اد د وستد اران محیط زیست بیفزاید که استقبال مطلوبی از این موضوع شد ه است و بیش از ۱۰۰ خانوار د ر این زمینه مشارکت کرد ه اند .
با بهره برداری از پروژه بهینه سازی بازیافت آب در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند محقق شد
مشعل: شرکت های پالایشی همواره برای حفظ محیط زیست اقدام های متعددی در دستور کار دارند و از آن جمله می توان به پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند اشاره کرد. این پروژه نیمه دوم سال 1399 شروع و هفتم شهریورماه 1403 افتتاح شد و با مشارکت 90 درصدی شرکت های داخلی به بهره برداری رسید. میزان سرمایه گذاری در این پروژه نیز 6.3 میلیون یورو همچنین 140 میلیارد تومان اعلام شده است . از زمان آغاز به کار پروژه تا پایان آن نیز 200 تا 300 نفر_ساعت در روز به کار گرفته شده اند. در گزارش پیش رو به آیین بهره برداری این پروژه پرداخته شده است که در ادامه می خوانید.
با توجه به شرایط بحران کم آبی حاکم بر جهان که در کشور ما نیز وجود دارد و الزام به استفاده از روش های نوین بازیابی و تصفیه جریان های پساب پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند به منظور صرفه جویی در مصرف آب، تامین نیازهای آبی پالایشگاه و کمک به حفظ محیط زیست، پروژه تصفیه پساب های موجود در پالایشگاه اجراشد.
از اهداف این پروژه می توان به کاهش حجم پساب ورودی به حوضچه های تبخیر و در نهایت قطع سرریز آنها به اراضی کشاورزی منطقه و استفاده مجدد از پساب و کاهش برداشت آب خام از منابع زیرزمینی و سد کمال صالح اشاره کرد.
ظرفیت این واحد، 340 مترمکعب بر ساعت برآورد شده است که به تولید 310 مترمکعب بر ساعت آب باکیفیت بالا منجر می شود. با اجرای این طرح سالانه نزدیک به 1.5 میلیارد لیتر تصفیه آب صورت خواهد گرفت و از برداشت سالانه 1.5 میلیارد لیتر از سد کمال صالح جلوگیری خواهد شد.
پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند نخستین پالایشگاه نفتی است که درصد بازیابی آب های آلوده صنعتی به واحد RO آن بیش از 90 درصد رسیده است.
به صورت میانگین روزانه 200 نفر بومی منطقه در اجرای این پروژه حضور داشتند و حدود 50 نفر به صورت دائم در دوره بهره برداری مشغول به کار خواهند شد، همچنین بیش از 70 درصد تجهیزات این پروژه از تولیدکنندگان داخلی تامین شده است.
مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند با حضور در این آیین به صرفه جویی سالانه بیش از 1.5 میلیارد لیتر آب با افتتاح پروژه «بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس» اشاره کرد و گفت: اهمیت ویژه به مسائل زیست محیطی و محدودیت منابع آب شیرین، خشکسالی های وسیع، افزایش برداشت از منابع آب و در نتیجه الزام استفاده صحیح از منابع آب موجود و تصفیه کامل پساب های صنعتی، شرکت پالایش نفت شازند را بر آن داشت تا احداث واحد جدید تصفیه پساب با املاح بالا، به روش اسمز معکوس (RO) و تصفیه کامل پساب و استفاده مجدد از آب مصرفی را در دستور کار قرار دهد.
مجید رجبی ادامه داد: طرح بهینه سازی بازیافت آب های املاح بالا به روش اسمز معکوس با سرمایه گذاری ارزی ۶.۳ میلیون یورویی و سرمایه گذاری ریالی یک هزار و ۴۰۰ میلیارد ریالی در شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند احداث شده است.
به گفته او، عملیات اجرایی این طرح با مشارکت ۹۰ درصدی شرکت های داخلی و به کارگیری ۹۰ نفر از متخصصان بومی در نیمه دوم سال ۱۳۹۹ آغاز و اکنون پس از گذشت سه سال و شش ماه به بهره برداری رسیده است.
مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند با اشاره به اهداف پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس گفت: کاهش حجم پساب ورودی به حوضچه های تبخیر، استفاده مجدد از پساب و کاهش برداشت آب خام از منابع زیرزمینی و سد کمال صالح، از جمله محورهایی است که در این طرح دیده شده است.
رجبی در ادامه افزود: حین اجرای پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس ۳۰۰ نفر اشتغال مستقیم داشتند. اکنون که این طرح به بهره برداری رسیده نیز برای ۵۰ نفر به صورت مستقیم فرصت شغلی فراهم شده است.
او در بخش دیگری از صحبت های خود به سرریز شدن آب های با املاح بالا به حوضچه های تبخیر اشاره کرد و گفت: اجرای این طرح موجب افزایش بهره وری مصرف آب، همچنین جلوگیری از نفوذ آب املاح بالا به سفره های زیرزمینی می شود.
مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، اعتماد بیش از ۷۰ درصد به شرکت های داخلی درهمسویی با طراحی و احداث این واحد و تأمین حداکثری تجهیزات از تولیدکنندگان داخلی را از دیگر ویژگی های مهم این پروژه برشمرد.
هوشنگ هادیان پور، نماینده مردم شازند در مجلس شورای اسلامی نیز در این آیین گفت: در کنار توسعه صنعتی و اقتصادی استان مرکزی باید ضوابط و مقررات زیست محیطی اعمال شود. به دلیل نادیده گرفتن موازین زیست محیطی در سند آمایش سرزمین، کارشناسان در برنامه های پیش رو و عملیاتی با چالش ها و مشکلاتی مواجه شده اند.
او با تاکید بر اینکه باید در حفظ آب کوشا و به دنبال کاهش اثرات مخرب زیست محیطی باشیم، ضمن اینکه روند تولید و صنعت استان نیز متوقف نشود، گفت: با افتتاح پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس، صرفه جویی سه میلیارد مترمکعبی آب را شاهد هستیم.
به گفته هادیان پور، عدم نیاز به برداشت آب از سد کمال صالح برای پالایشگاه و رساندن آب به روستاهای اطراف و توسعه بخش کشاورزی منطقه، از برکات پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس است.
فرزاد مخلص الائمه، استاندار استان مرکزی نیز در این آیین با اشاره به اتفاقات مثبت در حوزه صنایع نفتی در کشور گفت: پروژه های زیست محیطی متعددی در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند در حال اجراست که به تدریج وارد مدار اجرا و بهره برداری خواهد شد.
او با بیان اینکه اجرای طرح های زیست محیطی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند برای تولید بنزین با کیفیت و اصلاح الگوی مصرف بهینه آب در کشور قابل تقدیر و ارزشمند است، ادامه داد: به واحدهای صنعتی مستقر در نقاط مختلف استان مرکزی توصیه می کنم که ضوابط و مقررات محیط زیستی را در اولویت امور قرار دهند و فعالیت های خود را با استانداردهای زیست محیطی تطبیق دهند.مخلص الائمه تاکید کرد: کسب نشان کاربرد علامت استاندارد برای تولید بنزین باکیفیت، اتفاق ارزشمندی بود که سال گذشته در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند رخ داد.
نقش آفرینی انجمن های ایرانی د ر شکل گیری نهاد تایید صلاحیت برای صنعت نفت ایران
مشعل| موضوع ساخت د اخل و حمایت از سازند گان د اخلی د ر صنعت نفت، قد متی چند د هه د ر صنعت نفت کشور د ارد ؛ اما آنچه د ر چند سال اخیر محقق شد ه، چند برابر همه این سال ها بود ه است، به طوری که طی سه سال اخیر شاهد جهشی چشمگیر د ر حوزه ساخت د اخل و استاند ارد سازی تجهیزات و قطعات ساخت د اخل بود ه ایم، به نحوی که علاوه بر تامین نیاز د اخلی د ر شرایط تحریم، زیرساختی اساسی برای صاد رات این تجهیزات و قطعات هم فراهم شد ه است. د ر این مد ت، وزارت نفت و زیرمجموعه های مرتبط با موضوع ساخت د اخل و بومی سازی تجهیزات و قطعات، تلاش زیاد ی د ر رفع موانع اجرایی، حقوقی و قرارد اد ی، سرمایه گذاری، تامین مالی و... بخصوص برای شرکت های نوآور ، فناور و د انش بنیان د اشته و شاهد تغییرات و اصلاحات زیاد ی د ر این مسیر بود ه ایم.
د ر حال حاضر بخش قابل توجهی از مشکلات قانونی همکاری شرکت های فناور و د انش بنیان برای ساخت د اخل و ساخت بار اول حل شد ه و ابلاغ د ستورعمل ساخت بار اول، راه را بد ون هیچ محد ود یتی برای همه سازند گان باز کرد ه است. با این حال هنوز د ر این مسیر برای رسید ن به سطح مورد نظر و قابل رقابت با بازارهای جهانی و منطقه ای نیازمند ی هایی وجود د ارد که یکی از مهم ترین آنها، استاند ارد سازی این تجهیزات و قطعات و د سترسی به آزمایشگاه ها و موسسه های مرجع برای اخذ تایید یه های لازم است.
د ر روند کلی ساخت د اخل اقلام مورد نیاز صنعت نفت، د و سمت وجود د ارد ؛ یک سو شرکت های د انش بنیان و فناور قرار د ارند و اقلام مورد نیاز را می سازند و د ر سوی د یگر، کارفرمایان یا شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت هستند که باید آن کالا و تجهیزات را د ر تاسیسات و مجتمع خود استفاد ه کنند .
اما مساله مهم پس از طی همه مراحل، اعتماد به کیفیت و کارایی این اقلام است تا کارفرما با اطمینان از صفر بود ن خطر، آن را د ر تاسیسات و بخش های مختلف به کار گیرد که اخذ تایید یه از مراجع رسمی و ذیصلاح، آزمایشگاه های مرجع و تایید شد ه یکی از راه های کسب این اطمینان است.
غلامرضا خوانساری، مد یرکل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت، چند ی قبل د ر گفت وگو با «مشعل» با اشاره به زمانبر بود ن برخی روند ها د ر ساخت د اخل گفت: هزینه های صد ور گواهی کیفیت بین الملل از خارج کشور برای شرکت های د انش بنیان سازند ه د اخلی قابل توجه بود ؛ اما با اقد اماتی که د ر این مد ت برای اخذ گواهی ها د ر د اخل کشور انجام شد ه، این روند کاهشی چشمگیر خواهد د اشت.
وی افزود : از سوی د یگر فرایند گواهینامه بین المللی برای شرکت هایی که صاد رات کالا د ارند نیز تسهیل می شود . همچنین د ر حال حاضر سازمان ملی استاند ارد ، به عنوان مرکز اعتبارد هی بین المللی د ر کشور فعال است و ما به د نبال آن هستیم که انجمن نفت ایران هم به عنوان مرکز ارتباط د هی بین المللی به نظام بین المللی کیفیت وصل شود . برای د ستیابی به این هد ف، مذاکراتی انجام و مجوزها و تایید یه هایی گرفته شد ه که امید واریم بزود ی اولین تایید یه ها برای انجمن نفت به نتیجه برسد .
وی با تاکید بر اینکه به واسطه این تغییرات د ر تعیین کیفیت استاند ارد ها، برنامه ای برای ساماند هی آزمایشگاه های مورد استفاد ه د ر صنعت نفت هم د ر د ستور کار قرار گرفته است، افزود : با اینکه این آزمایشگاه ها گواهینامه ایزو 17025 بین المللی د ارند ؛ اما از قابلیت خد مات د هی به تجهیزات صنعت نفت د ر سطح کیفیت بالا برخورد ار نیستند و ما مجبور شد ه ایم این آزمایشگاه ها را ساماند هی و پایش مجد د کنیم تا میزان حواد ث د ر مجموعه صنعت نفت به حد اقل برسد .
خوانساری د ر اد امه گفت: د ستورعمل این برنامه صاد ر شد ه و د ر مرحله تامین بود جه است و به محض اینکه تامین شود ، فرایند ارزیابی ها شروع خواهد شد . فکر می کنم بزود ی اولین فهرست آزمایشگاه های مورد تایید وزارت نفت را ابلاغ کنیم تا چهار شرکت اصلی از آن استفاد ه کنند .
وی با تاکید بر اینکه با این رویکرد کلی د رباره نظام ارزیابی عملکرد ها، انجمن نفت به عنوان یک سرمایه مورد بازیابی قرار می گیرد و کارکرد ی مهم پید ا می کند ، افزود : این انجمن می تواند موقعیت مستقل و چابک خود را حفظ و همزمان سیاستگذاری های صنعت نفت را پیاد ه کند . با توجه به اینکه عضو انجمن صنعت نفت ایران هستم، سیاستگذاری هایی را هم د ر حال تد وین د اریم تا برای صنعت نفت کاربرد بیشتری د اشته باشد .
د ر همین خصوص، نظام الد ین برزگری، مشاور معاونت پژوهش و فناوری د ر حوزه استاند ارد سازی وزارت نفت و عضو انجمن نفت ایران د ر گفت وگو با «مشعل» با اشاره به اقد امات موثر وزارت نفت د ر استاند ارد سازی تجهیزات و قطعات ساخت د اخل و تسهیل این فرایند د ر د اخل کشور گفت: اقد ام وزارت نفت برای پیگیری و د ر اولویت گذاشتن موضوع ساخت د اخل، موثر و مثبت بود . از سال ها قبل اقلام عمد ه ای که د ر صنعت نفت کاربرد زیاد ی د اشت، از خارج وارد می شد ؛ اما با توجه به تصمیمات کلانی که گرفته شد ، این روند از کاهشی چشمگیر برخورد ار شد ه است.
برزگری با اشاره به تشکیل شورای راهبرد ی ساخت د اخل د ر وزارت نفت اظهار کرد : د ر این مد ت، موضوع استاند ارد های ساخت د اخل جد ی و تلاش شد نهاد صد ور گواهینامه کیفیت برای صنعت نفت تشکیل شود و انجمن نفت ایران را هم مسئول پیگیری برای صد ور این گواهی کرد ند .
مشاور معاونت پژوهش و فناوری د ر حوزه استاند ارد سازی وزارت نفت افزود : تاکید وزارت نفت بر این است که تشکیلات و نهاد ی برای تایید صلاحیت به عنوان
( AB (Accreditation Body شکل بگیرد و چند زیرمجموعه نظارتی، شرکت های بازرسی و آزمایشگاه های مرجع را د ر ذیل خود قرار د هد تا فرایند تایید صلاحیت انجام شود .
وی با اشاره به حمایت معاونت مهند سی و فناوری وزارت نفت برای پیشبرد این هد ف گفت: روند پیگیری ها خوب پیش رفته و به نظر می رسد د ر د وره د و ساله ای که آغاز کرد ه ایم، بتوانیم به این AB برسیم. همچنین امکان همکاری با وزارت نیرو برای اجرای این نهاد AB وجود د ارد تا د ر هر د و حوزه نفت و نیرو فعالیت کنیم.
عضو انجمن نفت ایران با تاکید بر اینکه شکل گیری این نهاد ، کار بزرگی برای صنعت نفت خواهد بود و د یگر نیازی به آزمایشگاه های خارج از کشور نخواهیم د اشت، گفت: گرفتن این تصمیم بزرگ کار سختی بود و امید واریم پیگیری ها د ر آیند ه نزد یک به نتیجه برسد و شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت از مزایای آن بهره ببرند .
برزگری افزود : اخذ مد ارک و تایید یه ها از مرحله «اپک - آسیا پسفیک» عبور کرد ه و به اتحاد یه بین المللی اعتبارسنجی آزمایشگاه ها یا ILAC رسید ه است. 80 کشور د ر این اتحاد یه عضو هستند و اطلاعات ایران هم د ر حال بررسی است و اگر از این مرحله هم تایید یه بگیریم، می توانیم تا پایان سال AB صنعت نفت ایران را تاسیس کنیم.
مشاور معاونت پژوهش و فناوری د ر حوزه استاند ارد سازی وزارت نفت با بیان اینکه د اشتن چنین نهاد ی د ر د اخل کشور، بخصوص د ر شرایط تحریمی، تاثیر زیاد ی بر روند ساخت د اخل و تامین تجهیزات مورد نیاز د ارد ، افزود : د ر مد ت تحریم نمی توانستیم از API و سایر استاند ارد های بین المللی استفاد ه کنیم؛ اما با راه اند ازی AB صنعت نفت د ر ایران، آزمایشگاه مرجع به روزرسانی می شود و می توانیم شرکت های بازرسی معتبر هم د اشته باشیم. این نهاد علاوه بر توسعه ساخت د اخل، تاثیر زیاد ی بر روند صاد رات و اعتبار محصولات و تجهیزات ایرانی هم خواهد د اشت.
سازمان بهد اشت و د رمان صنعت نفت را به انتخاب اول کارکنان تبد یل می کنیم
سمیه راهپیما بیمارستان فوق تخصصی مرکزی صنعت نفت تهران، د ر حال حاضر د ارای ۲۵۵ تخت بستری به صورت د ایر و ۳۳۱ تخت بستری به صورت مصوب است.
بیمارستان فوق تخصصی مرکزی صنعت نفت تهران هر ساله از سوی کارشناسان د انشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و وزارت بهد اشت و د رمان و آموزش پزشکی د ر همه حوزه ها مورد ارزشیابی قرار می گیرد که د ر تمامی این مد ت موفق به کسب د رجه یک شد ه است . این بیمارستان همواره د ر تلاش است با ارائه خد مات بهتر و بازسازی آن، گام موثری د ر مسیر رفاه حال مراجعه کنند گان برد ارد .
برای بررسی بیشتر ارائه خد مات د رمانی این بیمارستان، با محمد جواد کیان، رئیس بهد اشت و د رمان صنعت نفت گفت وگویی انجام د اد ه ایم که د ر اد امه می آید .
محمد جوادکیان، رئیس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران با بیان اینکه رضایت بیمار، مهم ترین جنبه کیفیت خد مات د ر مراکز بهد اشت و د رمان صنعت نفت است، گفت: این مرکز، تمام تلاش خود را برای افزایش خد مت همسو با ایجاد رضایتمند ی برای کارکنان صنعت نفت و خانواد ه هایشان به کار می گیرد . وی، این مرکز را به عنوان بزرگ ترین مرجع د ر سطح مناطق سازمان معرفی کرد و افزود : بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران با جمعیت تحت پوشش نزد یک به 100 هزار نفر د ر پایتخت، باید بهترین خد مات را ارائه کند و الگوی د یگر مراکز د رمانی د ر سطح سازمان باشد . به گفته کیان، بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران، آخرین مرکز ارجاع د ر سطح کشور است، ازاین رو باید با حضور متخصصان و تجهیزات به روز، بهترین خد مات را ارائه کند . با گذشت زمان و به د نبال افزایش جذب نیروی انسانی د ر صنعت نفت، تعد اد مراجعان به مراکز د رمانی هم افزایش یافته که امید واریم د ر سیاست های کلان وزارت نفت، به بهد اشت و د رمان این صنعت توجه شود .
رئیس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران با بیان اینکه کیفیت خد مات ارائه شد ه، به سه محور فضای فیزیکی، تجهیزات پزشکی و نیروی انسانی بستگی د ارد ، افزود : توجه به این سه مورد ، همزمان باهم موثر است. با برنامه ریزی های صورت گرفته د ر نخستین اقد ام، پس از راه اند ازی سامانه نظرسنجی پایش مراقبت بیمار محور، نقاط ضعف را شناسایی کرد یم و انتظار بیماران و مراجعان را مورد ارزیابی قرار د اد یم. کیان اد امه د اد : طرح پایش خد مات مراقبت بیمار محور با هد ف بهبود عملکرد بخش های بستری بیمارستان که د ر شورای هماهنگی سلامت صنعت نفت به تصویب رسید ه بود ، از اواخر سال گذشته کلید خورد و طی شش ماه گذشته به اجرا د رآمد . طی این مد ت ما به نکات مهمی د ست یافتیم و توانستیم با مد اخله به موقع و سریع، میزان رضایت مند ی جمعیت تحت پوشش را افزایش د هیم. او افزود : طرح نظرسنجی بیمار از سوی پرسشگران خارج از بیمارستان د ر حال انجام است. بر اساس استاند ارد جهانی د ر این نظرسنجی 15 سوال پرسید ه می شود که طی این مد ت، شاخص کلی بیمارستان از عد د سه کاهش پید ا کرد ه و این شاخص د ر هر بخش متفاوت است، حتی شاخص برخی بخش ها عد د یک است. مستند ات آن بسیار د قیق و شفاف د ر اختیار ما قرار می گیرد تا بتوانیم د ر خصوص عملکرد و اهد اف خود برنامه ریزی کنیم. به گفته رئیس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران، خوشبختانه موارد نارضایتی، محد ود ، قابل بررسی و رفع بود ه، برخی موارد هم که به بازسازی و تعمیر بخش هایی از بیمارستان مربوط می شود ، نیاز به زمان د ارد که امید واریم همانطور که بعد از گذشت هفت ماه میزان رضایتمند ی به صورت محسوسی بالاتر رفته، بعد از گذشت یک سال از اجرای این طرح هم شاهد رضایتمند ی بیشتر جمعیت تحت پوشش باشیم.
کیان با بیان اینکه رضایت کارکنان، تاثیر بسزایی بر کیفیت ارائه خد مات د ارد ، افزود : بعد از اجرای این طرح، به د نبال نظرسنجی د ر بین کارکنان بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران هستیم که چه میزان از شغل خود راضی هستند تا بتوانیم با شناخت چالش ها و مشکلات د ر این گروه، میزان رضایتمند ی آنان را افزایش د هیم و شاهد افزایش رضایتمند ی جمعیت تحت پوشش از خد مات د ریافتی باشیم.
کیان در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به قد مت بیمارستان صنعت نفت تهران گفت: بیمارستان نفت تهران نزد یک به 65 سال پیش ساخته شد ه و قد یمی است.از این رو برای بهسازی و بازسازی فضای فیزیکی بیمارستان و خرید تجهیزات پزشکی، به مبلغی افزون بر 250 میلیارد تومان نیاز د اریم.
رئیس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران اد امه د اد : از آبان سال گذشته که توفیق خد متگزاری د وباره را د ر بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران پید ا کرد م تاکنون، برای تهیه تجهیزات پزشکی همچون خرید یک د ستگاه میکروتوم آزمایشگاه، خرید 11 عد د کنسول د یواری برای ICU ، خرید و تحویل هشد ارد هند ه MIR ، خرید 29 عد د کنسول د یواری برای بخش جراحی مرد ان، خرید و تحویل اتوکلاو واحد د ند انپزشکی د رمانگاه کرج و... بیش از 55 میلیارد تومان هزینه شد ه که تا پایان سال این میزان به بیش از 70 میلیارد تومان خواهد رسید . او افزود : نزد یک به 12 میلیارد تومان هزینه تغییرات عمرانی طی هشت ماه بود ه که د ر بخش ها و قسمت های مختلف انجام د اد یم و توانستیم میزان رضایتمند ی را افزایش د هیم از جمله این اقد امات می توان به بازسازی کامل بخش د یالیز، آند وسکوپی، اد یومتری، بخش د اخلی مرد ان و بهسازی و نوسازی رستوران، آشپزخانه و سرویس های بهد اشتی اشاره کرد .
رئیس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران، یکی د یگر از اقد امات مهم صورت گرفته را ارتقای سامانه نوبت د هی عنوان کرد و گفت: به منظور افزایش سطح رضایتمند ی جامعه هد ف و مد یریت زمان، سامانه نوبت د هی بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران ارتقا یافت و به منظور تکریم کارکنان و خانواد ه صنعت نفت و افزایش سرعت پاسخگویی، نوبت د هی اینترنتی به سامانه های نوبت د هی این مرکز اضافه شد .
کیان هد ف از راه اند ازی سامانه اخذ نوبت شبانه روزی را صرفه جویی د ر زمان و منتظر نماند ن پشت خط تلفن، سهولت د ر کاربری و کسب اطلاعات بیشتر د ر خصوص پزشکان بیان کرد .
به گفته او، ایجاد کال سنتر و سامانه 1519 نقش موثری د ر جلب رضایت بیماران و نوبت د هی کلینک ها، پاراکلینک و بخش های بیمارستانی د اشته و با توجه به افزایش تعد اد تماس ها، تمام تلاش ما این است که این افزایش، کیفیت کار را کاهش ند هد . به همین منظور علاوه بر سامانه تلفنی ۱۵۱۹، سامانه نوبت د هی اینترنتی را راه اند ازی کرد یم که به د نبال آن، روزانه بیش از یکهزار و 300 نفر فقط به کلینیک های تخصصی بیمارستان نفت تهران مراجعه می کنند .
کیان اد امه د اد : براساس مستند ات، میزان انتظار بیماران برای نوبت د هی از سامانه 1519 پس از راه اند ازی سامانه نوبت د هی اینترنتی از شش هزار ساعت د ر ماه به دو هزار ساعت کاهش پید ا کرد ه که البته باز هم قابل قبول نیست و این عد د باید کاهش پید ا کند .
رئیس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران د ر اد امه، به یکی د یگر از اقد امات مهمی که از آبان سال گذشته د ر د ستور کار قرار گرفته، اشاره کرد و گفت: با افزایش سطح خد مات د ر حوزه د ند انپزشکی روبه رو هستیم. امکانات واحد د ند انپزشکی پاسخگوی نیاز مراجعان نبود و همین موضوع نارضایتی بیماران را به د نبال د اشت. به همین منظور د ر اولین اقد ام و با همکاری شرکت پخش فراورد ه های نفتی، ساختمان مناسبی را نزد یک بیمارستان و با د سترسی مناسب انتخاب کرد یم تا مرکز د ند انپزشکی مجهزی راه اند ازی کنیم و امید واریم پس از تحویل ساختمان و بازسازی مناسب، تا پایان سال به بهره برد اری برسد .
کیان با اشاره به راه اند ازی نوبت د هی اینترنتی بخش د ند انپزشکی به صورت جد اگانه افزود : د ر گام د وم برای کاهش زمان انتظار بیماران، 12 د ند انپزشک جذب کرد یم که منجر به افزایش رضایت مند ی شد . د ر سال 1402 متوسط زمان انتظار برای د ریافت خد مات د ند انپزشکی چهار ماه بود که طی بازه زمانی پنج ماه امسال، مد ت زمان انتظار به یک ماه کاهش پید ا کرد ه است.
او به میانگین خد مات د ند انپزشکی ارائه شد ه پرد اخت و گفت: د ر سال گذشته میزان خد مات ارائه شد ه چهار هزار و 700 خد مت بود که با اقد امات صورت گرفته فقط د ر ارد یبهشت ماه امسال به رقمی نزد یک به 21 هزار خد مت رسید و همین عد د نشان از افزایش خد مات و میزان رضایت مند ی مراجعان است. همچنین علاوه بر موضوعات گفته شد ه، بخش د ند انپزشکی مراکز د رمانی د ر سطح تهران نیز تجهیز شد تا بیماران با مراجعه به نزد یک ترین مرکز د رمانی، خد مات د ریافت کنند .
رئیس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران با بیان اینکه متخصصان مراکز د رمانی باید از لحاظ د انش و اخلاق مورد قبول باشند ، گفت: د ر حال حاضر 350 پزشک د ر بیمارستان صنعت نفت تهران فعالیت د ارند . از آبان سال گذشته تعد اد کلینیک های تخصصی را افزایش د اد یم و برای جذب پزشکان و ماند گاری آنها با موافقت ستاد سازمان، سقف کارانه پزشکان و پرد اختی ها را بالا برد یم که خوشبختانه مورد قبول بود ه است.
به گفته او، نکته مهمی که باید د ر سطح مراکز د رمانی نفت اجرایی شود ، پرد اخت براساس میزان عملکرد است که باعث افزایش انگیزه د ر کاد ر د رمان می شود . همانطور که د ر سازمان، تخصیص بود جه به مناطق مبنی بر عملکرد آنان است، باید تعرفه ها و پرد اختی ها به پزشکان و پرستاران براساس میزان عملکرد باشد تا باعث ایجاد رقابت برای ارائه خد مت بیشتر شود .
کیان اد امه د اد : رضایت بیمار، مهم ترین جنبه کیفیت خد مات د ر مراکز بهد اشت و د رمان صنعت نفت بود ه و همه تلاش ما افزایش خد مت با هد ف ایجاد رضایتمند ی کارکنان زحمتکش د ر صنعت نفت و خانواد ه هایشان است. یکی د یگر از برنامه های مهم د ر د ستور کار، تجهیز د رمانگاه پاسد اران، آزاد ی و فجر برای ارائه خد مات د رمانی سرپایی است.
رئیس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران گفت: امکانات تخصصی مرکز سلامت خانواد ه صنعت نفت آزاد ی با توجه به فضای فیزیکی مناسب و ظرفیتی که د ارد ، افزایش یافته و می تواند د ر همه روزهای هفته خد مات مورد نیاز را به جمعیت تحت پوشش د ر منطقه غرب ارائه کند و بار مراجعان به بیمارستان صنعت نفت تهران را کاهش د هد .
کیان د ر اد امه گفت: از جمله بخش هایی که د ر مرکز سلامت خانواد ه صنعت نفت آزاد ی راه اند ازی شد ه یا د ر حال راه اند ازی است، می توان به بخش د یالیز، تصویربرد اری، سونوگرافی، د ند انپزشکی، نورولوژی، گوارش، کلینیک غد د ، ریه، روماتولوژی، توانبخشی، کلینیک زخم و د رد و ... اشاره کرد .
به گفته او، به روز شد ن وقت د هی و انجام MRI، ارائه گزارش طی 24 تا 72 ساعت کاری د ر بیمارستان تهران، افزایش کلینیک های د ند انپرشکی د رمانگاه کرج، راه اند ازی بخش شنوایی سنجی د ر قم افزایش کلینیک های د اخلی، چشم و زنان د ر پاسد اران و امام حسین(ع) از د یگر اقد امات صورت گرفته است.
رئیس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران، یکی د یگر از موارد ی را که منجر به افزایش میزان رضایتمند ی مراجعان د ر بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران شد ، راه اند ازی نسخ الکترونیکی د ارویی عنوان کرد و گفت: حذف د فترچه ها و راه اند ازی نسخ الکترونیکی که از د ی ماه 1400 الزام کشوری بود و متاسفانه د ر بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران اجرایی نشد ه بود ، بسرعت د ر بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران به اجرا د رآمد و د ر پی آن زمان انتظار بیمار برای د ریافت د ارو از د اروخانه از یک ساعت و نیم به 10 تا 15 د قیقه کاهش یافت.
کیان با اشاره به استفاد ه از هوش مصنوعی د ر فرایند های بیمارستانی تاکید کرد : یکی از راه های کنترل هزینه ها و همچنین سهولت د سترسی پزشک به سابقه بیمار، راه اند ازی پروند ه الکترونیک بیمار است که با هد ف هوشمند سازی بیمارستان، اقد اماتی د ر این باره صورت گرفته است.
به گفته او، یکی د یگر از مزیت های راه اند ازی پروند ه الکترونیک، د سترسی به سوابق بیمار، ارائه مستند ات برای مد یریت هزینه، ارائه گزارش عملکرد مراکز د رمانی د ر خصوص میزان مراجعات و میزان نسخ د ارویی و... است.
رئیس بهد اشت و د رمان صنعت نفت تهران با اشاره به عوامل نارضایتی د ر پرد اخت هزینه بیماران د ر خد مات د رمان غیرمستقیم گفت: مد ت زمان بازپرد اخت هزینه ها د ر حال حاضر بیش از سه ماه است که بسیار طولانی است و همین موضوع، منجر به نارضایتی مراجعان و بیماران شد ه است.
کیان با بیان اینکه این محد ود یت و چالش فقط مربوط به بهد اشت و د رمان نیست؛ بلکه قوانین و مقررات مالی شرکت ها نیز د ر این موضوع سهیم هستند ، گفت: به منظور رفع این مشکل و افزایش سرعت بازپرد اخت، نرم افزاری برای بارگذاری اطلاعات بیماران مورد بهره برد اری تعیین شد ه و د ر حال حاضر فقط رابطان شرکت ها این اطلاعات را بارگذاری می کنند که بزود ی علاوه بر نیروی مشخص شد ه از سوی شرکت ها، کارکنان هم می توانند از طریق اپلیکیشن موبایل یا سیستم نفت، مد ارک خود را برای د ریافت تایید یه و پرد اخت بارگذاری و ارسال کنند تا روند بازپرد اخت به مد ت زمان یک هفته تا 10 روز کاهش یابد .
او د ر پایان خاطرنشان کرد : گام های موثر و مثبتی با همد لی و همکاری د ر این مجموعه برد اشته شد ه که البته معتقد یم باید اقد امات بیشتری برای ارائه خد مات با کیفیت صورت بگیرد تا به هد ف و شعار خود که «انتخاب اول کارکنان سازمان، بهد اشت د رمان صنعت نفت باشد »، برسیم .
امتیازهای ویژه د انشگاه صنعت نفت برای رتبه های برتر کنکور
مشعل: د انشگاه صنعت نفت به عنوان اولین مرکز آکاد میک علوم و فنون نفتی خاورمیانه و د ومین د انشگاه ایران شناخته شد ه است. این د انشگاه همسو با مسئولیت ذاتی خود با هدف تربیت نیروی متخصص و نخبه پروری برای صنعت نفت د ر سال جاری، اقد امی متفاوت را پیش بینی کرد ه است. بر اساس تصمیم این د انشگاه و با توجه به انتشار نتایج آزمون سراسری از سوی سازمان سنجش و قرار گرفتن د ر موعد زمانی انتخاب رشته، امتیازهای ویژه ای برای ورود ی های برتر د انشکد ه های مستقر د ر جنوب (د انشکد ه نفت آباد ان و اهواز) د ر نظر گرفته شد ه است.
امتیازهای ویژه د انشگاه صنعت نفت برای ورود ی های رتبه های برتر کنکور کارشناسی که برای اولین بار اجرایی می شود ، شامل پرد اخت کمک هزینه ماهیانه 100 میلیون ریال د ر سال اول تحصیل به پذیرفته شد گان رتبه کشوری یک تا 1000 و نیز پرد اخت کمک هزینه خرید یک د ستگاه رایانه همراه به مبلغ 500 میلیون ریال به صورت بلاعوض است. همچنین پرد اخت کمک هزینه ماهیانه 70 میلیون ریال د ر سال اول تحصیل به پذیرفته شد گان رتبه کشوری 1001 تا 2000 و پرد اخت کمک هزینه ماهیانه 50 میلیون ریال د ر سال اول به پذیرفته شد گان رتبه کشوری 2001 تا 3000 د ر نظر گرفته شد ه است.
د ر اطلاعیه این د انشگاه تاکید شد ه است: اد امه پرد اخت کمک هزینه های فوق از ابتد ای سال د وم به بعد تا سقف 8 نیمسال تحصیلی، منوط به کسب و حفظ معد ل کل 17 و بالاتر است؛ د ر غیر این صورت کمک هزینه آنان مانند د انشجویان عاد ی پرد اخت خواهد شد .
بر اساس این گزارش، د انشگاه صنعت نفت امتیازهای د یگری هم برای تمام د انشجویان د ر نظر گرفته که شامل برخورد اری از کمک هزینه تحصیلی ماهیانه تا 10 میلیون ریال (به صورت بلاعوض) برای د انشجویان کارشناسی، 20 میلیون ریال برای د انشجویان کارشناسی ارشد و 40 میلیون ریال برای د انشجویان د کترا می شود ؛ البته این رقم ها بر اساس تعد اد واحد های گذراند ه و وضعیت معد ل تعیین می شود .
رضا پیغامی گنجی، رئیس روابط عمومی د انشگاه صنعت نفت د ر گفت وگو با خبرنگار «مشعل» با بیان اینکه این امتیازها برای اولین بار از سوی د انشگاه صنعت نفت اختصاص یافته است، د انشگاه صنعت نفت جزو معد ود د انشگاه های کشور است که کمک هزینه ای را به شکل نقد ی برای د انشجویان مقاطع مختلف د ر نظر می گیرد و این کمک هزینه علاوه بر سایر امکانات و خد مات مثل سه وعد ه غذای روزانه د ر 7 روز هفته، امکانات آموزشی و ورزشی و خوابگاهی و... است که د ر طول د وره تحصیل به آنها ارائه می شود .
پیغامی با تاکید بر اینکه برای این امتیازها هیچ محد ود یتی وجود ند ارد و هر تعد اد از د انشجویان برتر که این د انشگاه را انتخاب کنند ، می توانند مشمول این امتیازها شوند ، افزود : هد ف از اجرای این برنامه و ارائه امتیازها تشویق نخبگان و نفرات برتر کنکور برای تحصیل د ر رشته های مرتبط با صنعت نفت بود ه است.
رئیس روابط عمومی د انشگاه صنعت نفت با اشاره به سیاست گذاری کلان کشور برای حمایت از نخبگان و همچنین تاکید چند باره وزیر نفت د ولت چهارد هم بر جذب نخبگان و جلوگیری از مهاجرت متخصصان نخبه از صنعت نفت افزود : پرد اخت این کمک هزینه ها برای د انشجویان برتر به تصویب هیات امنای د انشگاه صنعت نفت رسید ه و اعتبارات آن هم د ر مصوبه هیات امنا د ید ه شد ه است؛ از این رو پشتوانه کافی برای اجرای آن وجود د ارد .
وی د ر پایان تصریح کرد : امید واری ما این است که با توجه به خط مشی اعلام شد ه رئیس جمهوری و برنامه اعلامی وزیر نفت، این قد م کوچک سرآغاز مجد د توجه ویژه به متخصص پروری و تربیت نخبگان د ر صنعت نفت شود ، کاری که د انشگاه صنعت نفت به مد ت 9 د هه آن را به خوبی انجام و آزمون خود را د ر این زمینه به خوبی پس د اد ه است.
د انشگاه صنعت نفت به عنوان د انشگاهی قد یمی و با سابقه طی حد اقل 9 د هه گذشته، تجربه زیاد ی د ر ارتباط با د انشجویان و نیازهای آنان برای تحصیل و زند گی د انشجویی د ارد . این د انشگاه به خصوص د ر د و د انشکد ه نفت آباد ان و اهواز تلاش زیاد ی برای تشویق د انشجویان برای حضور د ر رشته های تخصصی صنعت نفت از یک سو و حفظ و نگه د اشتن این د انشجویان د ر د رون صنعت نفت د ارد . از آنجا که نسل جد ید تفاوت هایی با نسل های قبل د ارد و شرایط اجتماعی و اقتصاد ی و خواسته های این نسل متفاوت است، حضور د ر د انشگاه و رشته های تخصصی نیاز به نگاهی خاص د ارد و صنعت نفت هم جزو حوزه هایی است که د انشجویان باید با شناخت و علاقه وارد آن شوند . د انشگاه صنعت نفت د ر طی سالیان متماد ی به خوبی از عهد ه این وظیفه برای تربیت نیروی متخصص برای صنعت نفت برآمد ه است. به همین د لیل تلاش می شود تا با ایجاد امکانات بیشتر و تشویق و اعطای امتیازهای مختلف، شرایط را برای تحصیل بهتر و بد ون د غد غه و ارتقای د انشجویان د ر صنعت نفت هموار کرد .
د انشگاه صنعت نفت امکانات فرهنگی، رفاهی، ورزشی و آموزشی را پیش بینی کرد ه است که هر کد ام د ر پرورش استعد اد های متنوع د انشجویان منشا اثر هستند . این د انشگاه با ایجاد فضایی آرامش بخش جهت شكوفایی نهاد های د انشجویی با محوریت فرهنگ و علم و هنر، د انشجویان را یاری رساند ه و مسئولیت سامان د هی و بسترسازی فعالیت های فرهنگی- تربیتی د انشجویان را به عهد ه د ارد .
د انشگاه با برخورد اری از سالن های متعد د ورزشی، همچنین نیروهای متعهد كاری، زمینه را برای استفاد ه از ورزش و تفریح جهت رسید ن به هد ف والای انسانی د انشجویان، كاركنان و اعضای هیات علمی فراهم کرد ه است. همچنین هر د انشكد ه ، د ارای خوابگاه هایی جهت د انشجویان متقاضی سکونت د ر خوابگاه، د ر طول تحصیل به صورت فرد ی یا گروهی است كه د انشجویان می توانند تمام یا بخشی از د وران تحصیلی خود را د ر آن سپری کنند .
د انشگاه صنعت نفت د ر عین حال افزون بر رد ه های د رسی و امکانات آموزشی معمول خود ، فضاهای پژوهشی و یک مرکز فناوری و نوآوری را هم د ر د رون خود د ارد که د انشجویان از این امکانات هم می توانند بهره ببرند . د انشگاه صنعت نفت همچنین د ر ارتباط با د انشگاه های تخصصی د یگر کشورها (چین و روسیه) د وره های مشترکی را برگزار می کند و د انشجویان این د انشگاه می توانند د ر این د وره ها حضور یابند و به تباد ل د انسته ها و تجربه های خود بپرد ازند.
مشعل: نفت، از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جاني و مالي جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني دربر داشته است. از این رو اهميت درس آموزی از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پرريسک چند برابر می شود. همانطور که می دانید، دانش به دست آمده درباره علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام های پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد. با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام های کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» با انتشار مطالبی با هدف «درس آموزی از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث برمی دارد. در ادامه، درس آموزی از حادثه «پارگی دیواره مخزن» در يکي از مناطق عملياتي را می خوانید.
عصر یک روز کاری و با آغاز کار شیفت جدید، هنگام راه اندازی واحدهای عملیاتی پالایشگاه (پس از پایان تعمیرات اضطراری روی خطوط آب خنک کننده)، مخزن سقف شناوری خارجی با سرویس Cold Stops، از ناحیه کورس دوم بدنه، دچار پارگی و نشت می شود. نشت، به دنبال شکست اولیه دیوار مخزن، آغاز و پس از گذشت 15 دقیقه با ایجاد شکاف عمودی از کورس اول تا زیر سقف، محتویات مخزن به طور ناگهانی در محوطه دایک، تخلیه و بلافاصله مشتعل می شود.
به دلیل تجهیز نبودن مخزن و محوطه دایک به سیستم آشکارساز(F&G)، نشت مایعات و بخارات قابل اشتعال در زمان ریزش به محوطه دایک، شناسایی نمی شود. بنابراین به دلیل ریزش محتویات مخزن آسیب دیده و سرریز شدن به خارج از دایک، حجم زیادی از مایعات نفتی از طریق کانال های سطح الارضی در محوطه زیر مخازن کروی مجاور وPipe Rack، منتشر شده و آتش بسرعت به سایر قسمت های پالایشگاه گسترش می یابد.
در بررسی حادثه مشخص شد که مخزن حادثه دیده از 14 سال قبل، ضخامت سنجی نشده و دچار پارگی شدید در ناحیه کورس دوم بوده و ضخامت دیواره تا 3 میلی متر کاهش یافته است.
خوردگی تجهیزات فرایندی، به طور حتم پتانسیل ایجاد نشت، پارگی، انفجار و آتش سوزی بزرگ با پیامد وسیع و وخیم را دارد.
هرگونه تغییر در عملیات و فرایند که به افزایش نرخ خوردگی بینجامد، باید به طور دقیق شناسایی و کنترل شود.
بر اساس استاندارد API 653، انجام بازرسی و ضخامت سنجی دوره ای مخازن الزامی است و نتایج حاصل از این بازرسی ها، باید مبنای کار تعمیرات اساسی قرار گیرد.
تغییرات عملیاتی در واحدهای بهره برداری می تواند عامل ایجاد نواقص پنهان در تجهیزات و در نهایت شکست تجهیز و بروز حادثه منجر شود.
دایک مخازن به عنوان یک سیستم حفاظت غیرفعال، نقشی بسیار مهم در پیشگیری از سرریز شدن محتویات مخازن به بیرون از محوطه مخزن دارد، از این رو حفظ ارتفاع دیواره ها و گنجایش دایک ضروری است.با توجه به میزان خوردگی آب، بخصوص در مخازن و ظروف عملیاتی، ضروری است که نسبت به تخلیه مستمر آب جدا شده در مخازن و ظروف عملیاتی اقدام شود.
شرکت نفت و گاز پارس
مجری طرح توسعه میدان گازی کیش از اجرای موفقیت آمیز عملیات تکمیل و جریان دهی هفتمین حلقه چاه میدان گازی کیش خبر داد و گفت: با تحقق ظرفیت سازی تولید ۱۴ میلیون مترمکعب گاز در بزرگ ترین میدان گازی مستقل کشور، گام بزرگی برای جبران بخشی از ناترازی انرژی در کشور برداشته شد.
عبدالله مهرابی در حاشیه بازدید مدیرعامل و معاون طرح های توسعه ای این شرکت از آخرین اقدام های انجام شده در توسعه میدان گازی کیش بیان کرد: طرح توسعه فاز یک میدان گازی کیش به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس و با همکاری شرکت ملی حفاری ایران به عنوان پیمانکار در حال اجراست که در آخرین اقدام، مشعل هفتمین حلقه چاه آن با وجود پیچیدگی و چالش های فناورانه موجود و با تکیه بر دانش فنی متخصصان داخلی و به کارگیری توانمندی حداکثری از شرکت های داخلی صاحب صلاحیت محقق شد.
وی افزود: به این ترتیب، ظرفیت تولید ایجادشده در بخش حفاری میدان گازی کیش به میزان روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز (معادل ۱۴.۱ میلیون مترمکعب گاز در روز) رسید که نیمی از ظرفیت تولید برنامه ریزی شده طرح توسعه فاز یک میدان کیش به شمار می رود.
مجری طرح توسعه میدان گازی کیش تصریح کرد: اهمیت این موضوع، به دلیل شرایط منحصربه فرد جغرافیایی این میدان در لایه های زیرسطحی جزیره زیبا و توریستی کیش و آب های سرزمینی اطراف آن، مشخصات مخازن گازی پرفشار این میدان و طراحی خاص چاه ها و رشته تکمیل یکپارچه آن ها با استفاده از کالاها و مواد کمیاب و ویژه در آن، دوچندان بوده که خودکفایی کامل صنعت نفت و گاز کشور و حرکت در مسیر توسعه با وجود اعمال تحریم های ظالمانه بین المللی را در پی داشته است.
مهرابی پیش بینی کرد با تکمیل هفت حلقه چاه باقیمانده و به صورت هم زمان با شروع احداث تأسیسات فرایندی و خطوط لوله انتقال خشکی و دریایی تا تأسیسات پالایشگاهی موجود در سایت یک عسلویه، در آینده نزدیک گاز تولیدی از این میدان به میزان ۲۸ میلیون و ۳۰۰ هزار مترمکعب در روز به سبد انرژی کشور افزوده شود و پس از وقفه طولانی مدت در استحصال از این منبع عظیم انرژی، به کمک جبران بخشی از ناترازی گازی کشور آید.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
مبالغ مابه التفاوت فروردین تا مرداد مربوط به متناسب سازی مستمری سال ۱۴۰۳ بازنشستگان صنعت نفت واریز شد.
براساس چارچوب متناسب سازی مستمری و مقرری امسال، شش درصد به همراه یک میلیون تومان مبلغ ثابت به پایه مستمری های اسفند (۱۴۰۲) بازنشستگان صنعت نفت و در سقف ۴ میلیون و ۹۰۰هزار تومان افزوده شد.
متناسب سازی یاد شده ۱۰.۵درصد مستمری های حداقلی و ۱۰درصد میانگین مستمری ها را افزایش می دهد، بنابراین امسال با احتساب افزایش ۲۰درصدی فروردین، نرخ افزایش مستمری بازنشستگان درمجموع بیش از ۳۰درصد شده است.
متناسب سازی مستمری بازنشستگان صنعت نفت، با مدنظر قرار دادن عدد ثابت در چارچوب رویکرد حمایتی بیشتر از مستمری های حداقلی، اجرایی شده است.
صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت تعدیل و تعهدها را با رعایت قواعد بیمه ای و تأمین بار مالی تضمین شده و بین نسلی عملیاتی می کند.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی از آغاز مرحله دوم طراحی پروژه گازرسانی به شهرستان های دشتیاری، زرآباد و بخشی از روستاهای چابهار، کنارک و صنایع باقیمانده جنوب سیستان وبلوچستان از سوی شرکت گاز خراسان رضوی به عنوان استان معین خبر داد.
حسن افتخاری توضیح داد: این پروژه شامل طراحی ایستگاه های تقلیل فشار و ۲۳۰۰ کیلومتر خطوط تغذیه و توزیع گازرسانی در شهرستان های دشتیاری، زرآباد و باقیمانده روستاهای چابهار و کنارک، همچنین صنایع واقع در مسیر است که فرایند طراحی آن به همت واحد خدمات فنی و مهندسی شرکت گاز خراسان رضوی آغاز شده است.
وی افزود: مرحله نخست طراحی پروژه این منطقه در سال ۱۴۰۲ با موفقیت پایان یافت و هم اکنون عملیات اجرایی گازرسانی در دو شهر چابهار و کنارک در قالب سه قرارداد اجرایی با مبلغ پنج هزار میلیارد ریال از سوی واحد اجرای طرح های شرکت گاز خراسان رضوی در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی گفت: خراسان رضوی به عنوان معین گازرسانی استان سیستان وبلوچستان پس از اجرای موفق پروژه طرح گازرسانی در شهر زاهدان، مسئولیت اجرای پروژه گازرسانی در شهرستان های چابهار، کنارک و بخشی از روستاها و صنایع این منطقه را در سه مرحله به عهده دارد.
به گفته افتخاری، خراسان رضوی یکی از استان های موفق و پیشگام در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی و اجرای پروژه ها در دیگر استان های کشور مانند اردبیل و کرمان و... در سال های گذشته بوده که توانسته است در سایه بهره مندی از سرمایه انسانی کارآمد طی سال های اخیر نیز طراحی و اجرای بخشی از شبکه گازرسانی استان سیستان وبلوچستان را به عنوان خدمت در نقاط محروم به کارنامه موفق خود اضافه کند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه مرکزی
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه مرکزی از گشایش یکصدوهفتمین جایگاه عرضه سوخت این استان در ناحیه مرکزی اراک خبر داد. سعید جمشیدی گفت: جایگاه عرضه سوخت «هفتاد قله» در ایام اربعین حسینی برای رفاه حال مردم و کاهش بار ترافیکی، همچنین صیانت از حقوق شهروندان در مسیر مواصلاتی سلفچگان به اراک به بهره برداری رسید.
وی افزود: این جایگاه عرضه سوخت از سوی بخش خصوصی در زمینی به مساحت ۲۶ هزار و ۵۰۰ متر مربع و با هزینه بیش از ۱۵۰میلیارد تومان بهره برداری شده است و فراورده های بنزین و نفت گاز را به مردم عرضه می کند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه مرکزی با اشاره به امکانات این مجتمع خدمات رفاهی، گفت: این مجتمع دارای هشت نازل بنزین، شش نازل نفت گاز، رستوران، خدمات خودرویی، فروشگاه تعویض روغن، نمازخانه و سرویس های بهداشتی و خدماتی است و زمینه اشتغال زایی برای ۴۰ نفر را فراهم کرده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از تعمیر موفقیت آمیز خط لوله ۲۰ اینچ نفت لب سفید با استفاده از روش تعمیر سرد (کامپوزیت) در نقاط دارای نشتی بدون کاهش تولید حداقل ۴۰۰ هزار بشکه ای نفت خبر داد.
حسن شهروئی گفت: خط لوله ۲۰ اینچ نفت لب سفید به دلیل نشتی های مکرر به عنوان یکی از کاندیدهای توپکرانی هوشمند انتخاب شده بود که به دلیل نیاز به استفاده از فشار سیال و نبود اطمینان از تحمل فشار مورد نظر در سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۱ مورد هایدروتست قرار گرفته بود و با وجود تعویض حدود یک کیلومتر از خط لوله در محدوده شرکت نفت و گاز کارون، از سوی مهندسی و ساختمان مناطق نفت خیز جنوب پس از راه اندازی، در ۱۲ نقطه دچار نشتی شد.
وی با اشاره به مشکل ها و ریسک های موجود در جوشکاری حین سرویس افزود: شش نقطه محل نشت با غلاف جوشی تعمیر شد و سایر نقاط به صورت مهار نشتی با گیره و غیرمدفون باقی مانده بودند که سرانجام تعمیر خط لوله ۲۰ اینچ نفت لب سفید با استفاده از شیوه تعمیراتی سرد بدون توقف و یا کاهش تولید حداقل ۴۰۰ هزار بشکه در چهار مقطع از سوی متخصصان شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در دستور کار قرار گرفت و با موفقیت انجام شد و نقاط مدفون سازی شدند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز کارون بیان کرد: استفاده از شیوه تعمیراتی کامپوزیتی مطابق با استانداردهای مورد تأیید وزارت نفت، درباره خطوط لوله دارای کاهش ضخامت، مورد صحه گذاری قرار گرفته است؛ تخلیه، توپکرانی، برشکاری و جوشکاری خط لوله، از مزایای این شیوه به شمار می آیند که افزون بر جلوگیری از کاهش حداقل ۴۰۰ هزار بشکه تولید نفت مناطق نفت خیز جنوب، صرفه جویی هزینه های مربوط به تعمیر با روش های معمول و به کارگیری سرمایه انسانی، تأثیری بسزا داشته است.
شهروئی ضمن قدردانی از کارشناسان ادارات بازرسی فنی و خوردگی فلزات، خدمات عملیات، اچ اس ای (HSE) و ادارات پشتیبانی که در این عملیات نقشی بسزا داشته اند، گفت: طول خط لوله ۲۰ اینچ نفت لب سفید ۱۱۱ کیلومتر است که ابتدا و انتهای آن در شرکت های بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان و مارون و از کیلومتر ۳.۹۳ تا کیلومتر ۴.۲۱۴ آن در گستره عملیاتی شرکت نفت و گاز کارون قرار دارد.
شرکت نفت و گاز کارون با ظرفیت تولید ۲۷درصد نفت خام کل کشور، بزرگ ترین شرکت بهره بردار تابع مناطق نفت خیز جنوب است که از تأمین کنندگان اصلی خوراک پالایشگاه ها، صنایع پتروشیمی و شرکت گاز بوده و مسئولیت راهبری و تولید صیانتی نفت، گاز و مایعات گازی را به عهده دارد.
شرکت پایانه های نفتی ایران پهلودهی و بارگیری همزمان
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: با درایت و مدیریت تخصصی و فنی متخصصان پایانه های نفتی ایران، عملیات پهلودهی چهار فروند نفتکش طی ۲۴ ساعت در پایانه میعانات گازی پارس انجام شد.عباس غریبی با اشاره به توسعه زیرساخت های بارگیری محموله های نفتی در منطقه پارس جنوبی بیان کرد: عملیات پهلودهی و بارگیری چهار نفتکش در منطقه پارس جنوبی، طی ۲۴ ساعت و با وجود هوای بسیار گرم و شرجی عسلویه از طریق گوی های شناور تحت مدیریت این شرکت انجام شد.وی با اشاره به اهمیت تولید پایدار میعانات گازی از میادین مشترک در پارس جنوبی گفت: شرکت پایانه های نفتی ایران به منظور جلوگیری از اختلال در تولید پایدار گاز کشور و همچنین ایفای تعهدات فروش میعانات گازی با هدف مشتری مداری، اقدام به پهلودهی این چهار نفتکش کرده است. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ادامه داد: شرکت پایانه های نفتی ایران با توسعه و بهینه سازی زیرساخت ها و تأسیسات در پایانه میعانات گازی پارس جنوبی، توان عملیاتی لازم برای بارگیری و صادرات میعانات گازی را افزایش داده است تا بتواند مطابق باسیاست های فروش میعانات گازی و تولید پایدار گاز کشور قدم بردارد. غریبی تأکید کرد: اقدام های مناسبی در زمینه تاب آوری و پایداری فرایند پهلودهی، بارگیری و صادرات میعانات گازی در پایانه میعانات گازی پارس جنوبی انجام شده که با تقویت زیرساخت ها و تجهیزات، توانمندی این پایانه ارتقا یافته است.
غلامحسین گرامی، رئیس پایانه میعانات گازی پارس جنوبی نیز گفت: پایانه میعانات گازی پارس جنوبی وظیفه بارگیری و تحویل محموله های میعانات گازی را از طریق ۴ گوی شناور در سایت های ۱ و ۲ پارس جنوبی به عهده دارد.وی افزود: فعالیت این پایانه برای تولید پایدار گاز کشور است و همواره این آمادگی وجود دارد که تمام مسئولیت ها و ماموریت های محوله را با بهترین کیفیت در سریع ترین زمان و با رعایت الزامات ایمنی به انجام برساند.
رئیس پایانه میعانات گازی پارس جنوبی ادامه داد: افزون بر انجام مأموریت صادرات میعانات گازی از طریق گوی های شناور در دریا، مأموریت اندازه گیری کمی و کیفی میعانات گازی ارسالی به پتروشیمی برزویه و پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز در این پایانه انجام می شود.
شرکت نفت و گاز اروندان
شرکت نفت و گاز اروندان در عمل به مسئولیت اجتماعی، با احداث خط لوله آب از تصفیه خانه خود در غرب کارون به روستای سبعه، مشکل کم آبی هفت روستای غرب کارون را برطرف کرد.
آب، مایه حیات است و نبود آن، زندگی را به کام مردم تلخ می کند. سال هاست که اهالی روستاهای غرب کارون با مشکل کم آبی دست و پنجه نرم می کردند، اما حالا با احداث خط لوله آب از سوی شرکت نفت و گاز اروندان، لبخند دوباره بر لبانشان نقش بسته است.
عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان گفت: با توجه به مشکل های آبی در برخی روستاهای دهستان غرب کارون، بخش مرکزی شهرستان خرمشهر، جاده امام جعفرصادق(ع) ، این شرکت در ادامه عمل به انجام مسئولیت اجتماعی خود اقدام به راه اندازی خط لوله آب از تصفیه خانه آب سبعه تأسیسات خود به روستاهای غرب کارون و حومه شهرستان خرمشهر کرد.
وی ادامه داد: با بهره برداری از این خط لوله در هر ساعت ۳۰مترمکعب آب به روستاهای این منطقه ارسال می شود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با بی سابقه دانستن این کمک رسانی افزود: این آب برای استفاده به روستاهای سبعه، دیم ابن نجم، فدک، ام التمن، سوی چیتی ۱، سوی چیتی ۲ و سوی چیتی ۳ ارسال و مشکل کم آبی در این ۷ روستا از اوسط اردیبهشت امسال تاکنون به طور کامل برطرف شده است.
عذاری اهوازی ضمن تشکر از تلاش جهادی همکاران خود در برقراری این خدمت بزرگ و ارزشمند به ساکنان محلی گفت: تا قبل از اینکه پروژه طرح بزرگ آبرسانی غدیر که از سوی اداره آبفای شهرستان خرمشهر در حال پیگیری است و تا نزدیکی این روستاها پیش آمده به اتمام برسد، ما در خدمت رسانی به مردم شریف این منطقه از هیچ کوششی دریغ نخواهیم کرد و در کنار آنها خواهیم بود.
با احداث این خط لوله، فصل تازه ای در زندگی اهالی روستای سبعه و روستاهای اطراف آغاز شده است. دسترسی پایدار به آب آشامیدنی سالم، افزون بر بهبود کیفیت زندگی، به افزایش بهره وری در بخش کشاورزی و دامداری نیز کمک شایانی می کند. این پروژه نشان داد که صنعت نفت و گاز می تواند فراتر از تولید انرژی، نقش موثری در توسعه پایدار مناطق محروم ایفا کند.
با این اقدام، شرکت نفت و گاز اروندان نه تنها به نیاز اولیه مردم پاسخ داده، بلکه گامی مهم در جهت محرومیت زدایی و ایجاد توسعه متوازن برداشته است.
بهداشت و درمان صنعت نفت
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز از کسب رتبه یک برتراعتباربخشی ملی از سوی بیمارستان بزرگ نفت اهواز خبر داد.
بهرام دهقان در نشستی با حضور مدیران و مسئولان واحدهای مختلف و کارشناسان و دست اندرکاران حوزه اعتباربخشی بیمارستان بزرگ نفت اهواز بیان کرد: بیمارستان بزرگ نفت اهواز، در ششمین دوره ارزیابی اعتباربخشی ملی، با بالاترین میزان تحقق استاندارد و سنجه های اعتباربخشی، موفق به کسب رتبه یک برتر اعتباربخشی بیمارستانی شده است.
وی افزود: با کسب رتبه یک برتر اعتباربخشی، بیمارستان بزرگ نفت اهواز به عنوان یکی از بهترین بیمارستان های سطح کشور شناخته شده است.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز با بیان اینکه اعطای رتبه اعتباربخشی بیمارستان ها و مراکز بهداشتی و درمانی پس از ارزیابی گروه های مختلف مدیریتی، درمانی و بهداشتی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی انجام می شود، گفت: بیمارستان بزرگ نفت اهواز در اعتباربخشی پنج دوره گذشته، یک بار موفق به کسب درجه یک عالی و چهار بار موفق به کسب درجه یک شده بود و امسال توانست با ارائه خدمات مطلوب درمانی رتبه یک برتر اعتباربخشی را کسب کند.
دهقان تأکید کرد: در سال های اخیر تلاش کرده ایم با ایجاد زیرساخت های لازم، با تشکیل کارگروه های کیفی در هر واحد، ارائه آموزش های تخصصی به کارکنان به منظور افزایش دانش و مهارت ایشان و اصلاح و بهبود فرایندهای کاری، کیفیت و کمیت خدمات درمانی را ارتقا دهیم که این عوامل به کسب این نتیجه مطلوب منجر شده است.
وی ارتقای کمی و کیفی خدمات، ارتقای ایمنی بیمار، حضور پزشکان متخصص و فوق تخصص در رشته های خاص و به صورت مقیم در بیمارستان، وجود تجهیزات و امکانات پیشرفته و به روز، زیرساخت های نرم افزاری مناسب، وضع بهداشتی بیمارستان، تکریم ارباب رجوع و رضایتمندی بیماران و مراجعان را از شاخص های مؤثر در اعتباربخشی بیمارستان ها دانست.
براساس این گزارش، فرایند ارزیابی کشوری اعتباربخشی بیمارستان بزرگ نفت اهواز از سوی گروه ارزیابی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، خرداد امسال انجام شد. در این دوره، بیمارستان بزرگ نفت اهواز براساس سنجه های جامع اعتباربخشی شامل بخش های مدیریت و رهبری، مراقبت و درمان و حقوق گیرنده خدمت ارزیابی شد.
در ارزیابی امسال بیمارستان نفت اهواز تنها بیمارستان در استان خوزستان و تنها بیمارستان از بیمارستان های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است که در ارزیابی و اعتباربخشی موفق به کسب رتبه یک برتر شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه سبزوار
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه سبزوار از افزایش ۳۲ دستگاه نفتکش در قالب سه شرکت تعاونی جدید به ناوگان حمل و نقل فراورده های نفتی منطقه خبر داد.
حمید مظفری نژاد با اشاره به حجم بالای عملیات انبار نفت شهید محمدیانی منطقه گفت: به منظور سوخت رسانی هرچه مطلوب تر به هموطنان و تأمین و توزیع سوخت مورد نیاز منطقه، اقدام های لازم برای دریافت مجوز جذب نفتکش انجام شد و به لطف خدا با توجه به نیاز موجود، ۳۲ دستگاه نفتکش جذب و فعالیت خود را آغاز کرد.مظفری نژاد بیان کرد: تعداد نفتکش های فعال منطقه ۶۵ دستگاه بود که با فعالیت شرکت های جدید به ۹۷ دستگاه رسیده است. مدیر منطقه سبزوار یادآور شد: با فعالیت این شرکت ها، زمینه اشتغال زایی برای ۶۴ نفر فراهم شده است.
با راه اندازی شرکت های جدید، شمار شرکت های حمل و نقل فراورده های نفتی در منطقه سبزوار به چهار شرکت تعاونی افزایش یافت.
شرکت پالایش نفت آبادان
رئیس بندر صادراتی ماهشهر از آمادگی بارگیری دو فروند شناور طناب گیر تخصصی خبر داد و گفت: پروژه ساخت شناورهای طناب گیر کشتی در شرکت پالایش نفت آبادان دستاوردی بزرگ به شمار می آید و ۷۵درصد تجهیزات این شناورها از سوی شرکت دانش بنیان سیراف ساخته و طراحی شده است.
عباس شریداوی صبح چهارشنبه، هفتم شهریور در نشست رونمایی از شناورهای طناب گیر کشتی که با حضور صادق توفیقی، رئیس عملیات دریایی بندر صادراتی ماهشهر و حسن ضیائی، مدیرعامل شرکت فن آوران سیراف در شهرک صنعتی پرند برگزار شد، با بیان اینکه بندر صادراتی ماهشهر، هاب انرژی ایران در صادرات واردات فراورده های نفتی است، اظهار کرد: برای انجام صادرات نیازمند پهلوگیری و پهلودهی کشتی های بزرگ در بندر هستیم که تکمیل این اقدام مهم بدون شناورهای طناب گیر کشتی امکان پذیر نیست.
وی ادامه داد: به منظور صادرات فراورده های نفتی و بهره گیری از ظرفیت های داخلی برای رفع موانع تولید و حمایت از شرکت های دانش بنیان، با برگزاری مناقصه های متفاوت و با نرخ مناقصه ۶۳۰ میلیارد ریال با شرکت فن آوران سیراف برای ساخت شناورهای طناب گیر کشتی وارد همکاری شدیم.
رئیس بندر صادراتی ماهشهر با بیان اینکه هم اکنون دو فروند شناور طناب گیر تخصصی آماده بارگیری است، افزود: این پروژه در شرکت پالایش نفت آبادان دستاوردی بزرگ به شمار می آید و ۷۵درصد تجهیزات این شناورها از سوی شرکت دانش بنیان سیراف ساخته و طراحی شده است.
شریداوی با بیان اینکه این شناورها مطابق نیازهای کنونی موجود طراحی و ساخته شده است، گفت: پالایشگاه آبادان می توانست مشابه این قایق ها را از کشورهای همجوار و با صرف وقت کمتر، دسترسی راحت تر و قیمت همتراز وارد کند، اما قایق های ساخته شده مطابق با نیازهای فعلی بندر صادراتی ماهشهر و با استفاده از روزآمدترین فناوری ها موجود طراحی و ساخته شده است.
وی با تأکید بر اینکه اگر این شناورها از سوی شرکت فن آوران سیراف ساخته نمی شد ۹۰درصد عملیات صادرات و واردات بندر صادراتی ماهشهر دچار اختلال می شد، ادامه داد: فرایند استخراج، پالایش و صادرات نفت خام مانند زنجیره ای متصل به هم هستند و با اختلال در عملیات صادرات بندر ماهشهر نیازها و انتظارهای صنعت پالایش و پخش فراورده های نفتی کشور به درستی برآورده نمی شد و این اتفاق کل کشور را از نظر بهره برداری، درآمدهای مالی و ارزی به چالش می کشید. مدیرعامل شرکت فن آوران سیراف نیز در حاشیه این نشست با بیان اینکه توجه مستقیم به نیازهای مشتری از جمله مزیت های این شرکت است، افزود: در ارتباط مؤثر با کارفرما موفق به ساخت شناورهای طناب گیر کشتی شدیم و توانستیم زنجیره تأمین در تولیدات داخل را در ساخت این شناور تا ۷۵درصد افزایش دهیم. رئیس عملیات دریایی بندر صادراتی ماهشهر نیز در ادامه با بیان اینکه بندر صادراتی ماهشهر یکی از راهبردی ترین آبراه های ایران به شمار می رود، تصریح کرد: شناورهای طناب گیر تکمیل کننده عملیات کشتیرانی است و اهمیت ویژه ای در صادرات فراورده های نفتی دارد، زیرا صادرات فراورده های نفتی بدون این شناورها انجام نمی شود.
پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه برای دومین بار در سال ۱۴۰۳ موفق شد رکورد تولید ماهانه خود را جابه جا کند. این شرکت موفق شد با تولیدی نزدیک به ظرفیت اسمی، رکورد تولید ماهانه خود را ارتقا دهد. مهرداد مظفری، مدیرعامل شرکت پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه، با اشاره به رکوردشکنی دوباره تولید بیان کرد: این شرکت مرداد ۱۴۰۳ مقدار ۱۵۰ هزار و ۱۱۳ تن متانول معادل با ۹۷درصد ظرفیت اسمی و ۱۰۳درصد نسبت به برنامه تعیین شده تولید کرد که این بیشترین مقدار تولید از ابتدای راه اندازی تاکنون بوده است. وی با مقایسه حجم تولید در سال ۱۴۰۳ با پارسال تصریح کرد: حجم تولید کیمیای پارس خاورمیانه در مرداد ۱۴۰۲، ۵۴ هزار و ۱۶۸ تن متانول بوده است که در مرداد ۱۴۰۳ با افزایش ۱۷۷درصدی در تولید روبه رو شد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه همچنین با اشاره به رکورد قبلی تولید یادآور شد: تا پیش از این کیمیای خاورمیانه موفق شده بود در اردیبهشت امسال ۱۳۷ هزار و ۸۴۴ تن متانول تولید کند که این رقم با افزایش ۹درصدی در مرداد به بالای ۱۵۰ هزار تن رسید و سبب ثبت آماری جدید در این زمینه شد.
جایگاه عرضه بنزین شهرداری علی اکبر و تأسیسات سیلندرپرکنی گاز مایع هامون در سیستان وبلوچستان همزمان با هفته دولت افتتاح به بهره برداری رسید.
قربانعلی مردانی، مدیر منطقه زاهدان، دراین باره گفت: با هدف توسعه زیرساخت های سوخت رسانی و برخورداری بهتر مردم از خدمات دولت و ارائه خدمات مطلوب، جایگاه عرضه سوخت شهرداری علی اکبر و تأسیسات سیلندرپرکنی گاز مایع هامون، روز چهارشنبه (هفتم شهریور) با حضور مقام های محلی در ناحیه زابل به بهره برداری رسید.
وی افزود: جایگاه عرضه سوخت شهرداری علی اکبر هفتادوهشتمین جایگاه منطقه زاهدان است که با هدف توسعه خدمات، در شهرستان هامون ناحیه زابل به بهره برداری رسید. این جایگاه دارای یک سکو و چهار نازل عرضه بنزین و ۴۵ هزار لیتر ظرفیت ذخیره سازی است. همچنین این جایگاه به طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین)، به روزترین سامانه دوربین مداربسته برخط، و سایر تجهیزات و استانداردهای تعریف شده مجهز است و برای ۱۰ نفر از افراد بومی منطقه اشتغال مستقیم ایجاد کرده است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان همچنین گفت: گشایش یک باب تأسیسات سیلندر پرکنی در شهرک صنعتی محمدآباد شهرستان هامون از دیگر طرح های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ناحیه زابل است که با حضور مقام های محلی، روز چهارشنبه به بهره برداری رسید.
مربی پیشین تیم ملی تکواند و گفت: تکواند و د ر المپیک نشان د اد که توانمند ی بالایی برای کسب افتخار و موفقیت د ارد و موفقیت تاریخی د ر پاریس می تواند ۴سال بعد با ثبت نتایج بهتر تکرار شود .
هاد ی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران با اشاره به نتایج د رخشان تکواند و د ر بازی های المپیک ۲۰۲۴ پاریس گفت: مد یریت هاد ی ساعی و استفاد ه او از پیشکسوتان تکواند و د ر بد نه فد راسیون تأثیر بسیاری بر روند مثبت تکواند و ایران و ثبت این نتیجه تاریخی د اشت. ساعی می د اند د ر چه مسیر د رستی قرار د ارد و همفکری با استخوان خرد کرد ه ها مثل همیشه به او کمک می کند .
وی افزود : تغییرات ایجاد شد ه د ر روند برگزاری لیگ و نزد یک شد ن نوع این برگزاری به روش مسابقات جهانی و المپیک، به جذب حامیان مالی و حضور استعد اد های بیشتر د ر تکواند و کمک شایانی کرد و د ر نهایت، باعث نتیجه گیری تکواند وکاران ایران د ر عرصه المپیک و مسابقات مختلف شد .
مربی پیشین تیم ملی تکواند و اد امه د اد : استعد اد یابی، بیش از گذشته مورد توجه مد یریت فد راسیون قرار گرفت، به طوری که استاد ان زبد ه و ماهری د عوت به همکاری شد ند تا مسیر برای حضور بیشتر جوانان د ر ارد و های تیم ملی هموار شود . باید عنوان کنیم که ثمره نگاه به آیند ه و سرمایه گذاری روی جوانان د ر پاریس، بخوبی نتیجه د اد .
نایب قهرمان سال ۲۰۰۲ جهان د ر پایان گفت: تکواند و د ر المپیک نشان د اد که توانمند ی بالایی برای کسب افتخار و موفقیت د ر میاد ین بین المللی د ارد . موفقیت تاریخی د ر پاریس می تواند طی چهار سال بعد با ثبت نتایج بهتر تکرار شود . این موضوع هم شرایطی د ارد که ابتد ا باید از سوی رئیس جمهور و همچنین د یگر مسئولان ورزش کشور مورد حمایت ویژه قرار گیرد و برنامه های فد راسیون با همین هد ف طراحی و اجرایی شود .
تیم فوتبال کارگری گاز خوزستان مجوز حضور د ر مسابقات کشوری را د ریافت کرد .
مسابقات فوتبال کارگران خوزستان و انتخابی کشور با برگزاری آخرین د ید ار بین تیم های گروه ملی فولاد ایران و فولاد خوزستان د ر مجموعه ورزشی ۲۰۰ د ستگاه فولاد ، با تساوی یک - یک به پایان رسید . د ر پایان این د وره از رقابت ها که به صورت د وره ای برگزار شد ، تیم های گروه صنعتی فولاد ایران (گروه ملی)، گاز خوزستان و فولاد خوزستان به ترتیب مقام های اول تا سوم را به د ست آورد ند . همچنین این سه تیم، مجوز حضور د ر مسابقات کشوری را کسب کرد ند .
سیروس پورموسوی، سرمربی فصل گذشته استقلال خوزستان، به تیم نفت مسجد سلیمان می رود .
سیروس پورموسوی که سال ها تجربه مربیگری د ر تیم های خوزستانی را د اشته است، فصل گذشته موفق شد استقلال خوزستان را به لیگ برتر بیاورد و این تیم را د ر لیگ نگه د ارد . پورموسوی این بار به لیگ آزاد گان می رود تا برای بازگرد اند ن نفت مسجد سلیمان به لیگ برتر تلاش کند . سیروس پورموسوی د ر تیم های استقلال خوزستان، فولاد خوزستان، پارس جنوبی، صنعت نفت آباد ان و نفت مسجد سلیمان سرمربیگری کرد ه است.
تیم فوتبال استقلال د ر یک د ید ار د وستانه موفق شد با یک گل، از سد تیم فوتبال نفت و گاز گچساران عبور کند .
یک روز پس از د ید ار برابر ملوان، استقلال د ر یک بازی د وستانه مقابل تیم د سته اولی نفت و گاز گچساران به مید ان رفت و تنها با یک گل به پیروزی رسید . تیم فوتبال نفت و گاز گچساران به سرمربیگری د اریوش یزد ی که د ر رقابت های لیگ د سته یک حضور د ارد ، د ر این د ید ار با تمامی بازیکنان خود حاضر شد تا د ر آستانه شروع رقابت های لیگ یک مقابل استقلال، محک جد ی بخورند که البته چنین نتیجه ای برابر یک تیم از لیگ برتر می تواند برای تیم فوتبال نفت و گاز گچساران موفقیت آمیز باشد .
تیم فوتبال پارس جنوبی جم، د ر چهارمین د ید ار تد ارکاتی پیش فصل به مصاف صنعت نفت آباد ان رفت.
پارس جم، د ر این بازی با تک گل همایون افتخاری د ر د قیقه ۷ به پیروزی رسید . شاگرد ان رجب زاد ه د ر د ید ارهای تد ارکاتی پیش فصل خود تا این لحظه ۲ برد و۲شکست به ثبت رساند ه اند .
د روازه بان تیم فوتسال پالایش نفت آباد ان گفت: حفظ عنوان قهرمانی همیشه سخت است؛ اما باید تلاشمان را بکنیم تا این افتخار بار د یگر به تیم نفت آباد ان برسد .
زهرا لطف آباد ی، گلر تیم پالایش نفت آباد ان د رباره تمد ید قرارد اد ش با این تیم برای فصل جد ید رقابت های لیگ برتر بیان کرد : سال گذشته با تیم نفت موفق شد یم روی سکوی قهرمانی قرار بگیریم. امسال هم شاکله تیم ترکیبی از بازیکنان با تجربه فصل گذشته و برخی بازیکنان جوان و جد ید است. امید وارم بتوانیم با برنامه ریزی مناسب، د وباره د ر مسیر قهرمانی قد م برد اریم.
وی افزود : رقابت های لیگ از اواسط شهریور آغاز خواهد شد ؛ اما قبل از آن من د ر ارد وی تیم ملی هستم که بزود ی آغاز می شود و تا 9 شهریور باید د ر ارد وهای تیم ملی بمانیم. با توجه به شرایط تیم ملی و مسابقاتی که د ر پیش د ارد و از طرفی آغاز مسابقات لیگ، به صورت مد اوم تمرین می کنیم و این تمرین ها د ر روند آماد ه سازی بازیکنان تاثیرگذار است.
عضو تیم ملی فوتسال بانوان، د رباره آخرین وضعیت تیم ملی هم گفت: خود مان را برای حضور د ر بازی های د اخل سالن که اواخر آبان امسال برگزار خواهد شد ، آماد ه می کنیم. تمرکز کل تیم فعلاً روی این مسابقات است که به امید خد ا بتوانیم نتیجه خوبی را رقم بزنیم.
د روازه بان تیم پالایش نفت آباد ان، د رباره شرایط این تیم و زمان برگزاری ارد وها گفت: د ر حال حاضر همه بازیکنان د ر آباد ان حضور د ارند و اگر اشتباه نکنم، حد ود سه هفته است که تمرین های تیم را شروع کرد یم. بازی اول ما با تیم حفاری است که به نوعی یک د ربی برای ما به شمار می رود . این بازی حساسیت خود ش را د ارد و طبیعتاً فشار زیاد ی به بازیکنان وارد خواهد شد . فعلاً بر اساس برنامه کاد ر فنی پیش می رویم تا از نظر جسمی و روحی به آماد گی لازم برسیم.
لطف آباد ی اضافه کرد : به نظرم د ر روزهای آیند ه، وضعیت کمی سخت تر خواهد شد ؛ چون با چهار بازیکن برای شرکت د ر ارد وهای تیم ملی راهی تهران می شویم و عملاً کنار تیم و تمرین های گروهی نیستیم که این موضوع کار را برای سرمربی سخت می کند .
وی د ر پایان، د رباره شانس قهرمانی تیم ملی د ر آسیا و پالایش نفت آباد ان د ر لیگ برتر گفت: د رباره تیم ملی فقط این مورد را می توانم بگویم که همه چیز خوب پیش می رود و امید وارم د ر کنار بازیکنان جوان و با تجربه بتوانیم اتفاق خوبی را برای این تیم رقم بزنیم. پالایش نفت هم فصل گذشته قهرمان لیگ بود و قاعد تاً امسال هم برای د فاع از این عنوان وارد کوران مسابقات خواهد شد . خوشبختانه د ر این بخش هم تیم خوبی د اریم و با همد لی د ر کنار یکد یگر برای موفقیت تیم و کسب مجد د جام قهرمانی تلاش خواهیم کرد . حفظ عنوان قهرمانی همیشه سخت است؛ اما باید تلاشمان را بکنیم تا این افتخار بار د یگر به تیم نفت آباد ان برسد .
همکار نفتی که برای ترویج فرهنگ مصرف بهینه سوخت فرسنگ ها رکاب می زند
مشعل حمیدرضا محمدی از همکاران نفتی است که با 22 سال فعالیت در وزارت نفت، در حوزه ورزش نیز فعال است. او متولد سال 1355 است که رشته دوچرخه سواری را به صورت حرفه ای دنبال می کند و در حال حاضر عضو تیم سایکل توریست جمهوری اسلامی ایران است. محمدی در معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت فعالیت می کند و قرار است به عنوان سفیر انرژی صنعت نفت با دوچرخه به کشور ویتنام سفر کند تا نقشی در ترویج فرهنگ مصرف بهینه سوخت در خارج از مرزهای کشور داشته باشد. با وی گفت و گو کرده ایم که در ادامه می خوانید.
بیش از 16 سال است که به صورت حرفه ای رکاب می زنم و عضو تیم سایکل توریست جمهوری اسلامی ایران هستم. تا امروز برای دوچرخه سواری های طولانی به کشورهای ترکیه، گرجستان و ارمنستان سفر کرده ام؛ البته خداوند چند باری به من توفیق داده است که با دوچرخه به کربلا و نجف هم بروم. در این سال ها سفرهای داخلی نیز داشته ام که با همراهی گروهی از دوچرخه سواران این اتفاق رخ داده است. در کنار دوچرخه سواری، دوومیدانی را نیز به صورت حرفه ای دنبال می کنم، اما بیشترین انرژی خود را برای تمرین دوچرخه سواری می گذارم؛ به همین دلیل یک روز در میان بین 30 تا 40 کیلومتر رکاب می زنم.
به خاطر دارم هشت سال پیش برای سفر به گرجستان، فدراسیون دوچرخه سواری از من برای گرفتن تست های لازم دعوت کرد، زیرا هیات دوچرخه سواری در آن زمان بسیار سخت می گرفت و من مجبور شدم فاصله 160کیلومتری را در طول یک روز رکاب بزنم و این یکی از طولانی ترین مسیرهایی بود که در طول یک روز رکاب زده بودم.
آشنایی من با دوچرخه سواری و بعد از آن علاقه مندی ام به این رشته، بیشتر به این دلیل بود که پدر من نیز دوچرخه سوار بود؛ به همین دلیل من نیز از 7 سالگی دوچرخه سواری می کردم. در دوران دبیرستان نیز فاصله خانه تا مدرسه را با دوچرخه طی می کردم، هرچند مسیر بسیار سخت و پر فراز و نشیب بود، اما از اینکه با دوچرخه تردد می کردم، بسیار خوشحال بودم؛ البته این ترددها در دوران دانشگاه هم ادامه داشت. کار خود در صنعت نفت را در بخش بازرسی منطقه عملیاتی نار و کنگان شروع کردم. در آن زمان وسیله تردد برای بازدید از خطوط لوله، یک ماشین نیسان پیکاپ بود و من مجبور بودم برای سرکشی به خطوط روزی 200 یا 300 کیلومتر رانندگی کنم و چون فعالیت فیزیکی چندانی در آن دوران نداشتم، رگ سیاتیک من به گفته پزشکم خشک شده بود؛ از این رو پیشنهاد داد تا برای بهتر شدن شرایط جسمانیم، آب درمانی یا دوچرخه سواری کنم و همین مساله سبب شد تا دوباره دوچرخه سواری را البته این بار به صورت حرفه ای آغاز کنم. در آن زمان به همراه خانواده ام در شیراز زندگی می کردم و می توان گفت شیراز شرایط بسیار مناسبی برای دوچرخه سواری دارد. یک دوچرخه دست دوم خریدم و دوچرخه سواری را آغاز کردم. در همان دوران بود که با یکی از گروه های دوچرخه سواری در شیراز آشنا شدم که همگی دوچرخه سواران حرفه ای بودند که من در کنار آنها توانستم اصول این رشته ورزشی را به خوبی یاد بگیرم. با این گروه به شهرهای مختلف سفر کرده و تجربه های بسیاری را به دست آوردم؛ البته این را هم باید بگویم که اولین سفر خارجی من برای دوچرخه سواری نیز با این گروه بود.
سایکل توریست، یک ورزش استقامتی است و باید تجربه بسیاری برای سفرهای خود داشته باشید. در سفرهای طولانی معمولا دوچرخه سوار باید همه موارد از جمله آب و هوا، مسیر رفت و برگشت، مکان های مناسب برای تامین آب و غذا و استراحت را بررسی کند تا در طول مسیر دچار مشکل نشود. به خاطر دارم در سفر کربلا از مرز مهران حرکت کردم؛ جاده ای بسیار بد و آسفالت جاده بسیار پایین بود. رانندگان در عراق با سرعت مناسب مانند ایران حرکت نمی کنند و همین مساله می توانست برای من به عنوان دوچرخه سوار ریسک بالایی داشته باشد که البته این سفر چالش های بسیاری برای من به همراه داشت.
معمولا چنین سفرهایی خطرهای خاص خود را دارد، به خصوص وقتی به سفرهای خارج از کشور می روید. در چنین سفرهایی به دلیل آشنا نبودن با شرایط کشور میزبان و راهی که انتخاب می شود، امکان بروز هر خطری وجود دارد؛ به همین دلیل دوچرخه سوار نباید در مکان های ناآشنا برای استراحت کمپ بزند، زیرا خطرهایی مانند حمله حیوانات و سرقت وجود دارد؛ البته هیچ گاه من دچار چنین اتفاقی نشده ام، اما برخی دوستان در سفرهای خود دچار چنین خطرهایی شده اند.
یکی از مواردی که برای انتخاب کشور در رکاب زدن مورد توجه قرار می گیرد، مساله آب و هواست. مورد دیگر، مسیری است که باید در آن رکاب بزنید، یعنی دوچرخه سوار باید مسیری را انتخاب کند که با کمترین سربالایی و سراشیبی مواجه باشد، زیرا چنین دوچرخه سواری هایی طبیعتا استقامتی است. ویتنام به دلیل موقعیت آب و هوایی و مسیر پیش رو بهترین گزینه برای من به عنوان یک دوچرخه سوار است. یکی دیگر از دلایلی که تصمیم گرفتم سفر آسیایی داشته باشم، این است که سفر به کشورهای اروپایی، به خصوص کشوری مانند اسپانیا یا ایتالیا که شرایط مناسبی برای دوچرخه سواری دارند، هزینه بسیار بالایی دارد و اگر من برای چنین سفری درخواست بودجه می کردم، حتما شرکت ملی نفت با آن موافقت نمی کرد. بعد از مشورت با هیات دوچرخه سواری، چند گزینه مانند هند، سریلانکا و ویتنام پیشنهاد شد که من تصمیم گرفتم ویتنام را به دلیل آب و هوا و مسیر مناسب دوچرخه سواری انتخاب کنم.
این یک سفر معمولی نخواهد بود و من اهداف مختلفی را در طول مسیر برای خود در نظر گرفته ام. در واقع در این سفر به عنوان سفیر انرژی صنعت نفت فعالیت خواهم کرد. قرار است نشان دهم که شادابی و سلامت تنها برای جوان ها نیست و ما که میانسال هستیم نیز می توانیم از ورزش به خوبی استفاده کنیم. همچنین در کنار آن می خواهم فرهنگ صرفه جویی همگانی در مصرف منابع طبیعی و حفظ محیط زیست، حرکت به سوی پیشگیری از ناملایمات و آلودگی زیست محیطی، استفاده بهینه از انرژی و منابع طبیعی، کاهش گازهای گلخانه ای و رویکرد توسعه پایدار در کشور و صنعت نفت را ترویج کنم.
در طول این مسیر قرار است از هانوی به سمت شهر هوشی مینه ویتنام بروم و با ورود به ویتنام نیز قرار است نشست هایی در زمینه ترویج ورزش و تندرستی و ترویج فرهنگ مصرف بهینه سوخت در سفارت جمهوری اسلامی ایران در این کشور داشته باشم. این سفر قرار است به مدت 10 روز در مهرماه انجام شود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات