سفر به عراق با هدف افزایش ارتباطات اقتصادی تهران - بغداد است
همکاری میانبخشی، رمز عبور موفقیتآمیز از زمستان است
هدفگذاری افزایش ۱۲درصدی صادرات نفت در برنامه هفتم توسعه
ایران گذرگاهی مناسب برای ترانزیت انرژی است
تلاش یک صنعت برای تغییر رویکرد جهانی
۱۴۰۳ شاهکار افتتاحها خواهد بود
خیز بلند پتروشیمی در تحقق طرحهای مردمی
حمایت تمام قد از دانشبنیانها
شتاب گیری عملیات اجرایی طرحهای پتروشیمی
از خسارتهای قشون جنوب تا حمایتهای شیخ خزعل
نام سرمربی پالایش نفت آبادان در فهرست بهترین های فوتسال جهان
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با بیان اینکه توافقنامه های زیادی در سفر به عراق امضا می شود، گفت: سفر به عراق با هدف افزایش ارتباطات سیاسی، اقتصادی و امنیتی صورت می گیرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان روز چهارشنبه (۲۱ شهریور) پیش از عزیمت به عراق، با بیان اینکه این سفر با هدف توسعه تعاملات با کشورهای همسایه براساس سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب انجام می شود، گفت: کشور عراق ازجمله کشورهای دوست، برادر و مسلمان ما و ازجمله مراکز فرهنگ، علم و اندیشه است که از گذشته تا امروز همکاری های زیادی در بخش های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی با یکدیگر داشته ایم و از این جهت به عنوان اولین سفر به این کشور خواهیم رفت که توافق نامه های متعددی نیز میان دو کشور به امضا خواهد رسید. وی دیدار از شهرهای شیعه نشین و کردنشین عراق ازجمله بصره، اربیل و سلیمانیه را از دیگر برنامه های سفر خود به عراق اعلام کرد و گفت: تصور می کنم این سفر همسو با ایجاد و تعمیق پیوندهای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی با کشورهای اسلامی باشد که از کشور عراق آغاز می شود.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: به اعتقاد کارشناسان، تولید ناکافی و نبود سرمایه گذاری در کنار مصرف غیراصولی به ناترازی گاز در ایران منجر شده است.
موسی احمدی با بیان اینکه واکاوی راهکارها، آسیب ها و موانع پیرامون کاهش ناترازی گاز، برق و بنزین مسئله مهمی است که باید جدی گرفته شود، گفت: ازآنجاکه موضوع فشارافزایی پارس جنوبی را از مجلس یازدهم پیگیر هستیم و قراردادهایی مبنی بر انجام فشارافزایی در دریا از سوی مدیران پیشین انجام شده است، مدیران کنونی باید این قراردادها را به مرحله اجرا برسانند و ما نیز وظیفه نظارتی خود را انجام خواهیم داد.
وی افزود: افزایش مصرف غیربهینه، افزایش نیافتن ظرفیت تولید و نداشتن نگاه راهبردی و توهم نامتناهی بودن این منابع، به وقوع ناترازی در کشور منجر شده است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: اگرچه مسئولان تلاش دارند همه قصور این ناترازی را فقط متوجه مصرف کنندگان کنند و مصرف بالا را عامل کمبود معرفی کنند، اما به اعتقاد کارشناسان، تولید ناکافی و نبود سرمایه گذاری، در کنار مصرف غیراصولی، به ناترازی گاز در ایران منجر شده است.
احمدی بیان کرد: با توجه به روی کار آمدن دولت جدید و تغییر مدیران در وزارتخانه های نفت و نیرو، کمیسیون انرژی به زودی نشست های خود را با مدیران جدید با هدف پیگیری ناترازی بنزین و بررسی برنامه های آنان برگزار خواهد کرد.
هیثم الغیص: انتظار استمرار حمایت ایران را داریم
دبیرکل اوپک در نامه ای انتخاب محسن پاک نژاد به عنوان وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران را تبریک گفت. هیثم الغیص ضمن تبریک به محسن پاک نژاد برای انتخاب شدن به عنوان وزیر نفت، بر ادامه همکاری ها بین ایران و سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در مسیر تثبیت بازارهای جهانی نفت خام تأکید کرد.
متن نامه دبیرکل اوپک به شرح است:
«جناب آقای مهندس محسن پاک نژاد، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران
اینجانب شخصاً و به نمایندگی از طرف اوپک انتصاب اخیر جنابعالی را به عنوان وزیر نفت و رئیس هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در این سازمان تبریک و تهنیت عرض می گویم.
انتخاب شما در مقطعی مهم برای اوپک رخ داده است، زیرا کشورهای حاضر در بیانیه همکاری اوپک و غیراوپک (اوپک پلاس) و بازارهای جهانی نفت، چشم به حفظ ثبات در بازار به نفع تولیدکنندگان و مصرف کنندگان دارند.
با توجه به جایگاه جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یکی از اعضای مؤسس اوپک، انتظار استمرار حمایت کشور شما را داریم. من اطمینان دارم که تجربه ارزشمند جنابعالی منجر به غنای بیشتر مباحث و همکاری های مستمر ما خواهد شد.
افتخار بزرگی بود که در اردیبهشت ماه پارسال به ایران سفر کردم و فرصت دیدار با رئیس جمهوری فقید جمهوری اسلامی ایران، آیت الله سید ابراهیم رئیسی را داشتم. مشتاقانه در انتظار دیدار دوباره از کشور شما و ملاقات با جنابعالی در آینده ای نه چندان دور هستم.
به من اجازه دهید تا در پایان انتخاب شما را صمیمانه تبریک بگویم و برای شما در مسئولیت های تازه آرزوی موفقیت کنم. لطفاً پذیرای بالاترین مراتب احترام و ارادت اینجانب باشید.»
طرح توسعه و بهره برداری میدان های نفتی سومار، سامان و دلاوران و توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان طی نخستین نشست شورای اقتصاد در دولت چهاردهم بررسی و تصویب شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، محمدرضا عارف روز دوشنبه (۱۹ شهریور) در نشست شورای اقتصاد با تأکید بر اینکه این شورا به عنوان مهم ترین مرجع و نهاد سیاست گذاری اقتصاد کشور باید به جایگاه اصلی خود در تعیین خط مشی ها و سیاست های اقتصادی و تعیین هدف های کلی برنامه های عمرانی و توسعه ای کشور بازگردد، بیان کرد: شورای اقتصاد نباید تنها جایگاهی برای تصویب طرح ها باشد و ضرورت دارد وارد مباحث کارشناسی در حوزه طرح های توسعه ای و اقتصادی کشور شود.
وی با اشاره به تأکید رئیس جمهوری درباره ضرورت پیوست عدالت اجتماعی در تصویب طرح های کلان کشور افزود: در کنار موضوع عدالت اجتماعی باید آمایش سرزمینی و مباحث محیط زیستی نیز دیده شود.
معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: کمیسیون های تخصصی در دبیرخانه شورای اقتصاد باید بیش از گذشته فعال شود و دستگاه و وزارتخانه ها ملزم هستند معاونان شاخص و رده بالای خود را به این کمیسیون های تخصصی معرفی کنند. همچنین، پس از تصویب طرح ها در شورای اقتصاد باید گزارشی از عملکرد و روند اجرای طرح و ارزیابی آن ها در طول برگزاری نشست ها ارائه و بررسی شود.
در این نشست که وزیران اقتصاد، جهاد کشاورزی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، صنعت، معدن و تجارت، نیرو، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، رؤسای بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه، دبیر هیئت دولت، سخنگوی دولت، مسئولان دستگاه های دولتی و اجرایی و دیگر اعضای شورای اقتصاد حضور داشتند، طرح های توسعه و بهره برداری میدان های نفتی سومار، سامان و دلاوران، توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، مطالعه و اجرای طرح های تعادل بخشی تغذیه مصنوعی و پخش سیلاب در محدوده استان ها و جایگزینی واحدهای فرسوده نیروگاه مشهد با یک بلوک سیکل ترکیبی بررسی و تصویب شد.
طرح توسعه و بهره برداری میدان های نفتی سومار، سامان و دلاوران با هدف تولید نفت خام تجمعی به میزان ۴۰میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه طی 20 سال آینده با سرمایه گذاری در سقف ۵۲۸ میلیون دلار براساس سازوکار ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور تصویب شد. همچنین در این نشست با انتقال تضامین تسهیلات مالی خارجی طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان از شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به شرکت پالایشگاه آبادان موافقت شد.
طوفان گرمسیری فرانسین تولید نفت و گاز را در تأسیسات فراساحلی واقع در خلیج مکزیک در آمریکا متوقف کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پیش بینی کنندگان اعلام کردند طوفان گرمسیری فرانسین که می تواند طوفان خطرناک درجه دومی را ایجاد کند، سبب شد ساکنان لوئیزیانا خانه های خود را ترک کنند و تولیدکنندگان تولید نفت و گاز خود را در خلیج مکزیک در آمریکا متوقف کنند.
این طوفان می تواند روز چهارشنبه (۲۱ شهریور) سواحل لوئیزیانا را با سرعت ۱۰۰ مایل در ساعت (۱۶۰کیلومتر در ساعت) درنوردد و سبب بارندگی شدید شود. پیش بینی می شود این طوفان به نزدیکی شهر کامرون در ایالت تگزاس برسد که در این صورت آزمایش بزرگی برای واحدهای صادرات گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) به شمار می رود که به تازگی در این منطقه ساخته شده است.
در پی هشدار وقوع طوفان، شرکت های انرژی تخلیه کارگران خود را از میدان های فراساحلی آغاز و تولید را در چند سکوی تولیدی متوقف کردند. همچنین، بندر براونزویل در تگزاس تعطیل شد و بندرهای دیگر از کرپوس کریستی شمالی گرفته تا گالوستون، محدودیت هایی را اعمال کردند.
براساس این گزارش، شرکت های اکسون موبیل، شل و شورون کارکنان خود را از تأسیسات فراساحلی خارج و برخی فعالیت های نفت و گاز خود را متوقف کردند. اکسون موبیل تولید خود را در تأسیسات تولید نفت هوور واقع در حدود ۱۵۰ مایلی شرق کورپوس کریستی در تگزاس کاهش داد.
در همین حال، شرکت شورون کارگران خود را از چهار تأسیسات دریایی خارج و تولید نفت و گاز را در دو واحد تولیدی متوقف کرد. شرکت شل هم تولید خود را در یک سکو کاهش داد، کارگران خود را از سه تأسیسات خارج و حفاری را در دو سکو متوقف کرد.
شرکت بریتیش پترولیوم اعلام کرد طوفان تأثیر زیادی بر تأسیسات دریایی این شرکت نداشته است، این در حالی است که شرکت های وودساید انرژی و آکسیدنتال پترولیوم آماده هستند تا در صورت نیاز، اقدام کنند.
بانک آمریکایی گلدمن ساکس پیش بینی کرد که هشت عضو اوپک پلاس از دسامبر تسهیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه خود را آغاز می کنند. به گزارش خبرگزاری رویترز، بانک آمریکایی گلدمن ساکس پیش بینی کرد که هشت عضو ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس)، تسهیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه خود را از دسامبر ۲۰۲۴ آغاز خواهند کرد.
هشت عضو اوپک پلاس پس از مشاهده افت اخیر قیمت نفت در بازارهای جهانی روز پنجشنبه (۱۵ شهریور)، پس از برگزاری نشستی ویدئوکنفرانسی تصمیم گرفتند تسهیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه (افزایش تدریجی عرضه) اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه ای خود را دو ماه، یعنی تا دسامبر، به تعویق بیندازند.
گلدمن ساکس پیش بینی خود برای قیمت نفت خام برنت را ۷۰ تا ۸۵ دلار برای هر بشکه و برآوردش برای نفت خام شاخص برنت در دسامبر ۲۰۲۵ را روی ۷۴ دلار در هر بشکه حفظ کرد.
این بانک سرمایه گذاری انتظار دارد آثار به تعویق افتادن افزایش عرضه اوپک پلاس در ماه های آینده با کاهش آثار ضعف تقاضای چین و بهبود سریع تر از حد انتظار عرضه لیبی، متعادل شود.
گلدمن ساکس اعلام کرد که ما همچنان ریسک های محدوده ۷۰ تا ۸۵ دلاری خود را با توجه به ریسک های کاهش تقاضا ناشی از ضعف تقاضا در چین و تنش های تجاری احتمالی محتمل می بینیم.
معاون وزیر نفت در امور گاز
معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه همکاری میان بخشی، رمز عبور موفقیت آمیز از زمستان است، گفت: رویکرد ما در شرکت ملی گاز ایران، نگاه به گذشته نیست؛ بلکه باید از گذشته ها برای نیل به اهداف خود در آینده، تجربه اندوزی کنیم.
سعید توکلی در نخستین نشست ویدئوکنفرانسی خود با مدیران عامل و ارشد شرکت های گاز استانی، پالایشگاه ها و مناطق عملیاتی بیان کرد: شرکت ملی گاز ایران مهم ترین، چابک ترین و دغدغه مندترین شرکت خدمت رسان کشور با رویکردی ملی و نگاه به سوی آینده است.
وی ادامه داد: قدردان اعتماد وزیر نفت هستیم که با انتصاب یکی از کارکنان شرکت ملی گاز به سِمت مدیرعاملی، اعتماد وزارتخانه به بدنه شرکت ملی گاز ایران را نشان داد و به طور طبیعی پاسخ این اعتماد، تلاش بیشتر برای تأمین پایدار گاز و خدمت رسانی مطلوب است.
معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به اهمیت جایگاه سرمایه انسانی، ارتقای سطح وفاداری کارکنان را یکی از وظایف مهم مدیران خواند و تصریح کرد: نیروهای سازمان، بزرگ ترین سرمایه های ما هستند و افزایش بازدهی سازمان، فقط با بهبود عملکرد سرمایه انسانی امکان پذیر است، بنابراین با اتخاذ راهبردهای مربوط به سرمایه انسانی، می توان عملکرد بهتری را از کارکنان شاهد بود.
توکلی با بیان اینکه شفافیت و صداقت در گفتار و عمل و رعایت اخلاق سازمانی از مهم ترین عواملی هستند که می توانند فرد را به سازمان متبوع خود وفادار سازند، گفت: هیچ فاکتوری در موفقیت یک سازمان، به اندازه وفاداری کارکنان نمی تواند نقش داشته باشد که شرکت ملی گاز ایران نیز از این قاعده مستثنا نیست.
وی در ادامه با اشاره به زمستانی که در راه است، اعلام کرد: همکاری بین بخشی ستاد، پالایشگاه ها، انتقال و توزیع، در عبور بی دغدغه ما از زمستان پیش رو بسیار کمک کننده است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، نگاه ملی و کلان نگر سبب می شود با درک شرایط، موقعیتی مناسب، با کمترین محدودیت در گازرسانی به صنایع فراهم شود.
توکلی افزود: در این میان، اگر نگاه شرکت های گاز استانی کلان و همسو با منافع ملی و کمک کننده به کشور باشد، موفقیت شرکت ملی گاز ایران و مجموعه تأمین کننده انرژی حتمی خواهد بود.
وی با بیان اینکه باید با درک واقعیت های موجود، پیش بینی های لازم را در این زمینه انجام دهیم، تأکید کرد: با به کارگیری مهارت ها، استعدادها و منابع لازم، بویژه در حوزه سرمایه انسانی، باید به گونه ای عمل کنیم که حرکت به سوی آینده ای مطلوب را به طور جهشی در چشم انداز خود داشته باشیم.
توکلی در بخش دیگری از سخنان خود، با تأکید بر تعامل میان مدیران شرکت های گاز استانی و مسئولان استان ها یادآور شد: فراموش نکنید که در اینجا، وظیفه شما به عنوان عضوی از خانواده بزرگ صنعت گاز، مدیریت بر تعاملات است، نه مدیریت بر عملیات، تا از این طریق بتوانید بهترین نتیجه را عاید مردم به عنوان ذی نفعان اصلی کنید.
وی با تأکید مجدد بر هماهنگی میان زبان و عمل مدیران گفت: مدیران عامل با شاخص های مختلفی سنجیده می شوند. پس برای رسیدن به اهداف سازمان، باید پیش از هر چیز به این شاخص ها دست یافت و روی بهبود آنها کار کرد.
توکلی در پایان با تأکید بر انجام به موقع فرایندها، سلامت محوری در عمل را نشانه بلوغ یک سازمان دانست و توضیح داد: باید از تکرار اشتباه ها پرهیز کنیم و همه توان خود را روی متعالی ساختن خود و سازمان بگذاریم تا هیچ خللی در امور جاری مملکت پیش نیاید.
شایان ذکر است، در پایان سخنان مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، مدیر مالی، مدیر هماهنگی امور گازرسانی و مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران نیز با ارائه گزارشی، درباره چالش های موجود در حوزه کاری خود، سخن گفتند.
مدیر تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه هم اکنون به کمک شرکت های دانش بنیان داخلی از لحاظ تولید گاز از پارس جنوبی از قطر جلو هستیم، گفت: توانسته ایم بخشی از نیازهای مورد نیاز را با اتکا به شرکت های داخلی تأمین و فعل خواستن را صرف کنیم.
علیرضا ریخته گردزفولی با بیان اینکه تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی، روزانه بیش از ۷۰۰ میلیون مترمکعب است، توضیح داد: تولید در سکوی فاز 1 میدان گازی پارس جنوبی مانند دیگر سکوهای مستقر روی این میدان مشترک، حدود یکهزار میلیون فوت مکعب یعنی معادل ۲۸ میلیون و ۳۰۰ هزار مترمکعب است و این مقدار می تواند گاز یک استان را تأمین کند.
وی با اشاره به اینکه ۷۰درصد گاز، ۴۰درصد خوراک تولید بنزین و ۶۴درصد سوخت مورد نیاز برای تولید برق کشور از میدان گازی پارس جنوبی تأمین می شود، افزود: وزارت نفت برای رفع ناترازی و تولید مستمر گاز در فصل سرما، تعمیرات اساسی (اورهال) ۳۵ سکو از این میدان را در برنامه خود قرار داده و اورهال این سکوها از اواسط فروردین آغاز شده و تا اواخر آبان ادامه دارد.
مدیر تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس بیان کرد: از زمان آغاز تحریم ها، دانش بنیان کردن صنعت نفت در اولویت قرار گرفت که در مرحله نخست، تولیدات داخل را هدف قرار دادیم و برای تعمیرات اساسی سکوهای میدان گازی پارس جنوبی، که یکی از سنگین ترین اورهال های دو دهه اخیر در این میدان است، تماماً از شرکت های دانش بنیان داخلی استفاده کردیم.
ریخته گردزفولی ادامه داد: هم اکنون با کمک شرکت های دانش بنیان داخلی، در تولید گاز از پارس جنوبی، جلوتر از قطر هستیم. در واقع توانسته ایم بخشی از نیازهای داخلی را با اتکا به این شرکت ها تأمین و فعل خواستن را صرف کنیم. همچنین تهدید ناشی از تحریم ها برای صنعت نفت و گاز کشور را به فرصت تبدیل کردیم و در پی آن، شرکت های داخلی توانستند با استفاده از این فرصت، خود را به سطحی که مورد نیاز این صنعت است، برسانند.
وی با بیان اینکه کارکنان میدان گازی پارس جنوبی از اقصی نقاط کشور هستند، گفت: زمانی که در بخش هایی از کشور به خاطر گرمای هوا شرایط تعطیلی و تغییر ساعت حاکم می شود، در پارس جنوبی این شرایط دیده نمی شود و کارکنان صنعت نفت در یک کار جهادی، با از خودگذشتگی ۲۴ ساعته در دمای بالای ۵۰ درجه مشغول کار هستند تا تولید گاز لحظه ای متوقف نشود.
مدیر تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به اینکه هم اکنون در سکوی SPQ1 دو عملیات اورهال و حفاری چاه های درون میدانی به صورت همزمان انجام می شود، گفت: هدف از این کارها افزایش تولید گاز در میدان پارس جنوبی است.
ریخته گردزفولی بیان کرد: به دنبال برداشت بیش از ۲۰ سال از پارس جنوبی، این میدان دچار افت ظرفیت و فشار شده که برای حفظ مقدار تولید با توجه به ناترازی که در موضوع انرژی در کشور وجود دارد، تعدادی حلقه چاه را به این سکوها اضافه می کنیم. حفاری چاه های درون میدانی در قالب چهار بسته با چهار شرکت حفار داخلی در نظر گرفته شده که امیدوارم با حفاری این چاه ها، به تولید حداکثری در میدان گازی مشترک پارس جنوبی برسیم.
با حکم وزیر نفت
وزیر نفت در حکمی سعید خوشرو را به عنوان رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت منصوب کرد.
متن حکم محسن پاک نژاد برای سعید خوشرو به شرح زیر است:
نظر به تعهد، تجارب و شایستگی جنابعالی و براساس بند «۱۱» اساسنامه صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت و به استناد مصوبه مورخ 13/06/1403هیأت امنای آن صندوق، بدین وسیله جنابعالی به عنوان عضو اصلی و رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت منصوب می شوید. انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و بهره گیری از تمامی ظرفیت ها و در راستای تحقق اهدافی ازجمله مواردی به شرح ذیل، اقدام های لازم و مؤثر در دستور کار قرار گیرد:
- اقدام مؤثر به منظور افزایش سوددهی و بهره وری اقتصادی از طریق بهبود ساختار مدیریتی صندوق و شرکت های زیرمجموعه، با توجه به تعلق دارایی ها به کارکنان و بازنشستگان شریف صنعت نفت
- به کارگیری اقتصادی و اطمینان بخش از دارایی های صندوق و شرکت های وابسته از طریق سرمایه گذاری در فعالیت های اقتصادی و بازرگانی مؤثر و سودده به منظور خدمت رسانی بیشتر و بهتر به قشر زحمتکش و خدوم بازنشسته
- اهتمام جدی برای ایجاد شفافیت مالی و عملکردی در تمامی بخش ها و نظارت مؤثر و مستمر بر عملکرد اقتصادی مجموعه ها و شرکت های وابسته به صندوق و ارائه گزارش عملکرد و ترازنامه سالانه
- شناسایی و به کارگیری مدیران و نیروهای توانمند متعهد و فسادستیز براساس شایسته سالاری و جانشین پروری
سعید خوشرو، دانش آموخته اقتصاد در مقطع کارشناسی ارشد بوده که تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و دانشگاه اصفهان گذرانده و بیش از ۲۵ سال در بخش های مختلف صنعت نفت فعالیت داشته است.
مدیریت امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ و عضو اصلی هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ از آخرین عناوین شغلی وی است. خوشرو به سبب سال ها فعالیت در صنعت نفت و امور بین الملل در این عرصه چهره ای شناخته شده است.
انتصابات
وزیر نفت در احکامی جداگانه، اعضای اصلی و علی البدل هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت را منصوب کرد.
در متن حکم محسن پاک نژاد به سعید خوشرو، عیسی مقدمی زاد، سیدمهدی هاشمی، علی کاردر، احمد نصیری، حمیدرضا عراقی و تقی ابراهیمی به عنوان اعضای اصلی هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت و کریم زمانی و جهانگیر پورهنگ به عنوان اعضای علی البدل هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت آمده است:
«حسب اختیار تفویضی در جلسه عادی به طور فوق العاده مورخ 13/06/1403هیأت امنای صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت ثبت شده به شماره ۳۵۷۲۰ مبنی بر تفویض اختیار انتخاب و عزل اعضای هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت (موضوع بند «۲» ماده ۹ اساسنامه راجع به اختیارات و وظایف هیأت امنا) و با استناد به حکم ذیل ماده ۱۱ اساسنامه صندوق ها مصوب 3/7/1398هیأت وزیران به این وسیله برای مدت سه سال به عنوان عضو اصلی و علی البدل هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت منصوب می شوید.
انتظار دارد، در این مسئولیت خطیر همواره رعایت کامل مصالح و منافع اعضا را در تصمیم گیری های خود مدنظر داشته باشید. از خداوند قادر متعال، برای شما توفیق مسألت دارم.»
وزیر نفت در احکامی جداگانه، منصور معظمی و ابراهیم منصورنژاد را به عنوان اعضای هیأت امنای صندوق بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت منصوب کرد.
در حکم محسن پاک نژاد به ابراهیم منصورنژاد و منصور معظمی آمده است:
«نظر به تعهد و تجارب جنابعالی و به استناد جزء «۶» ماده «۸» اساسنامه صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت (موضوع تصویب نامه شماره ۹۷۰۵۹/ت۵۶۸۹۶هـ تاریخ 01/08/1398هیأت محترم وزیران)، به موجب این حکم به عنوان عضو هیأت امنای صندوق بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت منصوب می شوید.»
وزیر نفت همچنین از زحمات علیرضا ضیغمی و نصرت رحیمی در مدت عهده داری مسئولیت قدردانی کرد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در احکامی جداگانه، سرپرست مدیریت برنامه ریزی تلفیقی و سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی این شرکت را منصوب کرد.
بر این اساس، سعید پاک سرشت، به عنوان سرپرست مدیریت برنامه ریزی تلفیقی و آرین نصیری، به عنوان سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران منصوب شدند.
معاون اول رئیس جمهوری در آیین تکریم و معارفه وزیران پیشین و کنونی نفت تأکید کرد:
مشعل| معاون اول رئیس جمهوری گفت: رشد صادرات نفتی در برنامه هفتم توسعه سالانه ۱۲درصد و رشد سالانه بخش نفت در اقتصاد ۹درصد دیده شده است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، محمدرضا عارف صبح روز یکشنبه (۱۸ شهریور) در آیین تکریم و معارفه وزیران پیشین و کنونی نفت با طرح این پرسش که ما در ارائه کالاهایی با راندمان پایین و مصرف سوخت بالا به مردم چه نقشی داریم، افزود: ناترازی گاز طبیعی و فراورده های نفتی مسئله کشور بوده است. اکنون مقدار تولید بنزین ۱۱۰ میلیون لیتر و اوج مصرف آن در روزهای گذشته به ۱۴۰ میلیون لیتر رسیده است. وی با اشاره به نیروی انسانی متخصص و برجسته و ذخایر بزرگ نفت و گاز به عنوان دو مزیت مطلق وزارت نفت گفت: بهره گیری از سرمایه انسانی و چهره های برجسته علمی و خدوم در این وزارتخانه، در رأس مزیت های وزارت نفت است، همچنین ذخایر نفت و گاز کشور با ارزش ۲۰ هزار میلیارد دلار از دیگر مزیت های این وزارتخانه در توسعه و پیشرفت کشور به شمار می رود. معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به رتبه سوم ایران در داشتن ذخایر نفت خام با ذخیره ۲۰۸ میلیارد بشکه نفت و رتبه دوم ذخایر گازی با ذخیره ۳۲ تریلیون مترمکعب ادامه داد: ایران درمجموع ذخایر نفت و گاز رتبه نخست جهان با ارزش ۳۴۰ میلیارد دلار را دارد و دو مزیت نیروی انسانی و ذخایر نفت و گاز پشتوانه بسیار خوبی برای اجرایی کردن و تحقق برنامه هفتم توسعه است.
عارف با اشاره به نقش مهم وزارت نفت در رسیدن به اهداف سند چشم انداز ۲۰ ساله تأکید کرد: باید در دوره جدید کاری وزارت نفت تلاش شود سهم نفت و گاز در توسعه کشور به طور عام و به ویژه در شاخص های اقتصادی تقویت شود.
وی با تأکید بر ضرورت اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی با راهبرد اصلی مقاوم سازی کشور نسبت به حوادث و تکانه های خارجی و تحریم های ظالمانه غرب و آمریکا تصریح کرد: راهبردهای مطلوبی در سیاست های اقتصاد مقاومتی در بخش نفت و گاز دیده شده است که در این زمینه، مقابله با ضربه پذیری درآمدهای حاصل از نفت و گاز اولویت دارد.
معاون اول رئیس جمهوری افزود: در سال های گذشته ناپایداری هایی در درآمدهای نفتی و گازی کشور وجود داشته، اما اکنون کشور در شرایطی است که می تواند مشتریان راهبردی انتخاب کند. عارف بیان کرد: شاید در مقاطعی از کانال های فرعی برای فروش نفت استفاده می کردیم که باید دراین باره شفاف سازی کنیم. از سوی دیگر باید چگونگی فروش محصولات نفتی با مشتریان پایدار که می توان روی آنها حساب کرد، در وزارت نفت بررسی و عملیاتی شود.
تقویت مشارکت بخش خصوصی در فروش نفت
وی با اشاره به تجارب خوب سال های گذشته در ایجاد تنوع در روش های فروش نفت تأکید کرد: باید از شیوه های عمل شده در گذشته جمع بندی داشته باشیم و در این مسیر، مشارکت بخش خصوصی در فروش نفت اهمیت اساسی دارد.
معاون اول رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه باید در تنوع روش های فروش نفت، نگاه و رویکرد به سمت بخش خصوصی برود، تصریح کرد: تا جایی که سیاست های اصل ۴۴ اجازه می دهد، بخش خصوصی می تواند مشارکت داشته باشد، اما در سال های گذشته انحصارطلبی و نگاه دولتی در بین مدیران با توجیه اصل ۴۴ حاکم بود. این در حالی است که از زمان تأیید این سیاست ها از سوی مقام معظم رهبری و تصویب قانونی، مسیر برای مشارکت بخش خصوصی باز شده است و حضور بخش های حاکمیتی منعی برای مشارکت بخش خصوصی نیست.
عارف با اشاره به اهمیت افزایش صادرات نفت و گاز، همچنین فراورده های نفتی و میعانات گازی ادامه داد: سوآپ گاز در گذشته راهبرد کشور شده است که می تواند به تبدیل جمهوری اسلامی ایران به عنوان قطب انرژی منطقه کمک کند. در کنار آن، صادرات پتروشیمی و فرآورده های نفتی مزیت دیگری است که در توسعه، رفع نیازها و اشتغال زایی نقش مهمی دارد.
وی افزود: ماده ۴ برنامه چهارم توسعه بسیار راهبردی بود، اما در مجلس هفتم شورای اسلامی به دلیل رویکرد تمرکز و نگاه دولتی حذف شد و اکنون از وزیر نفت می خواهم دستاوردهای ماده ۴ برای کشور را بررسی و اعلام کند. معاون اول رئیس جمهوری در ادامه افزایش ذخایر راهبردی نفت و گاز برای اثرگذاری در بازارهای جهانی، توسعه ظرفیت های نفت و گاز به ویژه در میدان های مشترک، افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنایع نفت و گاز و افزایش صادرات محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی را از دیگر راهبردهای این وزارتخانه دانست و گفت: تاکنون برخورد شعاری با شاخص مصرف انرژی شده است که پاسخگوی نیازهای بخش صنعتی و خدماتی کشور نیست. این گونه برخوردها پاک کردن صورت مسئله است و باید دید تاکنون چه خسارت ها و عدم النفعی متوجه صنعت و رشد اقتصادی شده است.
عارف با تأکید بر اینکه باید به سیاست های کلی توجه جدی شود، بیان کرد: خوشبختانه برنامه هفتم توسعه احکام مناسبی دارد و شامل بخش نرم افزاری و اصلاح ساختار، همچنین سخت افزاری و سرمایه گذاری است، البته در بخش سرمایه گذاری در کشور مشکلاتی داریم و شاخص هایی نیز در این برنامه دیده شده است، زیرا ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری برای اجرای این برنامه نیاز است. وی ادامه داد: طبق برنامه هفتم توسعه، دولت موظف است ظرف یک سال آینده چگونگی تأمین منابع این برنامه را تهیه کند و با توجه به اهمیت وزارت نفت در تأمین منابع مالی در کشور، باید اقدام های جدی برای تعیین سازوکار منابع دیده شود. معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به حملات سایبری به جایگاه های سوخت کشور تأکید کرد: در دو سال متوالی سیستم توزیع بنزین دچار حمله سایبری شد که حمله سال دوم مشابه سال نخست بود و در این زمینه غفلت جدی شده است و باید دید چه کسی پاسخگوی وقوع چنین حمله هایی است و با توجه به ظرفیت های بالای کشور و همکاری با بخش های ذی ربط، جلوگیری از چنین حمله هایی در آینده چگونه خواهد بود. عارف، اکتشاف و توسعه میدان های جدید نفت و گاز، نگهداشت تولید در میدان های موجود با اولویت میدان های مشترک و فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی، احداث، مقاوم سازی و نوسازی زیرساخت ها، ذخیره سازی و ارتقای توزیع نفت و گاز و فراورده های نفتی و تأمین تجهیزات و تأسیسات هوشمند رصد میدان ها را از دیگر وظایف وزارت نفت برشمرد و گفت: رشد صادرات نفتی در برنامه هفتم توسعه سالانه ۱۲درصد و رشد سالانه بخش نفت در اقتصاد ۹درصد دیده شده است.
وی با اشاره به اهمیت افزایش تولید نفت خام ادامه داد: در شورای اقتصاد مجوز افزایش تولید ۴۰۰ هزار بشکه در روز تا پایان سال ۱۴۰۴ مطرح شد که البته می توان به هدف ۵۰۰ هزار بشکه ای در روز نیز رسید. در پایان برنامه هفتم توسعه نیز تولید نفت ایران باید به چهار میلیون و ۵۸۰ هزار بشکه در روز برسد که با برنامه ریزی و اتخاذ اقدام های مناسب این میزان، تولید پنج میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نیز قابل دستیابی است.
معاون اول رئیس جمهوری ضرورت جمع آوری گازهای مشعل را یادآور شد و گفت: جمع آوری این گازها به دلیل لطمه های محیط زیستی، همچنین هدررفت سرمایه کشور موضوع مهمی است که با برنامه ریزی ها باید محور توجه قرار گیرد.
عارف در ادامه به تشریح وظایف وزارت نفت دولت چهاردهم ازجمله بهره گیری از نیروهای برجسته و نخبه به ویژه جوانان و بانوان، حضور ۱۵درصدی بانوان در میان مدیران وزارت نفت به ویژه زنان پرانگیزه، پرتلاش و متخصص، احیای دانشکده های نفت به ویژه دانشکده صنعت نفت در آبادان، حل ناترازی انرژی، توسعه میدان های مشترک، افزایش تولید صادرات نفت و گاز پرداخت و تأکید کرد: باید در نظر داشت که منابع نفت و گاز موجود در کشور از انفال بوده و وظیفه ما حفظ این انفال است و زمانی می توان به خوبی از آن حفاظت کرد که افزون بر به کارگیری نیروهای برجسته این وزارتخانه در مسیر ارتقای آنان و بهره گیری از نیروهای نخبه، جوان و جدید گام برداشت.
وی عبور از خام فروشی، توسعه زنجیره پایین دستی نفت و گاز و پتروشیمی، ارتقای جایگاه پیمانکاران و سازنده های ایرانی به ویژه شرکت های دانش بنیان، خنثی سازی کامل تحریم های بین المللی با استمرار وضعیت فروش نفت و درآمد پایدار نفتی، هوشمندسازی شبکه توزیع گاز با اولویت مشترکان پرمصرف و ایجاد مشوق ها برای تولید فرآورده های میانی و خوراک پتروشیمی و تأمین سوخت پایدار مصارف صنعتی و کشاورزی را از دیگر خواسته های دولت چهاردهم از وزارت نفت برشمرد.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به اهمیت تقویت دیپلماسی انرژی به ویژه با توجه به موقعیت جغرافیایی و سیاسی کشور گفت: دیپلماسی انرژی از اولویت های کشور است که باید در چارچوب اجرای تفاهم نامه ها و قراردادها با اولویت کشورهای همسایه و منطقه پیگیری شود. عارف اصلاح ساختار شرکت های تابع وزارت نفت را یکی دیگر از نیازهای جدی این وزارتخانه دانست و گفت: نگاه انحصارطلبی دولت در همه بخش ها باید اصلاح و منافع دولت و حاکمیت تأمین شود.
وی با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب و دولت، به ویژه شهیدان رجایی و باهنر و آیت الله رئیسی، همچنین شهید تندگویان به عنوان وزیری دانشمند و پرتلاش، ایام فرارسیدن ماه ربیع الاول را تبریک گفت و از زحمات و تلاش های جواد اوجی به دلیل تلاش های شبانه روزی این وزارتخانه در سه سال گذشته قدردانی کرد.
وزیر نفت با بیان اینکه آنچه صنعت نفت را پایدار نگه خواهد داشت نه ذخایر نفت و گاز، بلکه نیروی انسانی متخصص است، گفت: از نیروی انسانی باید متناسب با ظرفیت آن در جایگاه واقعی خود بهره جست، ازاین رو در انتصاب های اخیر، افراد شایسته فارغ از نگاه سیاسی در جایگاه واقعی خود قرار گرفته اند.
محسن پاک نژاد گفت: مطابق برنامه های ارائه شده در مجلس شورای اسلامی، اساس کار وزارت نفت در دوره پیش رو تحقق برنامه هفتم توسعه خواهد بود. همان طور که همه می دانیم، یکی از چالش های اصلی کشور هم اکنون تشدید سالانه ناترازی گاز و بنزین در کشور است و پیش بینی می شود در اوج مصرف طی زمستان امسال، با ۲۵۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز روبه رو باشیم.
وی با تأکید بر آثار منفی ناترازی گاز در صنایع عمده و نیروگاه های کشور ادامه داد: در حوزه بنزین نیز شاهد مصرف روزانه بیش از ۱۳۰ میلیون لیتر هستیم، به عبارت دیگر با توجه به میزان تولید بنزین در پالایشگاه های کشور، روزانه بیش از ۲۰ میلیون لیتر ناترازی در این سوخت داریم. همچنین وضع تولید و مصرف نفت گاز نیز در نقطه ای سربه سر در کشور قرار گرفته است و اگر به زودی مدیریت مصرف در این حوزه انجام نشود، دچار معضل ناترازی در این حوزه نیز خواهیم بود.
وزیر نفت با بیان اینکه اگر در زمینه افزایش تولید گاز و فراورده های نفتی با توجه به رشد مصرف دست روی دست بگذاریم، کشور دچار مشکل های زیادی خواهد شد، تأکید کرد: رفع ناترازی یک موضوع چندبعدی است و مدیریت مصرف باید در دستور کار همه نهادها و دستگاه های اجرایی قرار گیرد.
پاک نژاد با اشاره به اینکه وضع مالی صنعت نفت قابل مقایسه با سنوات گذشته نیست، تصریح کرد: در گذشته بخش مهمی از منابع مالی در توسعه این صنعت از محل صندوق توسعه ملی هزینه می شد، درصورتی که هم اکنون بدهی های زیادی به این صندوق و شرکت ملی نفت ایران تحمیل شده است که بازپرداخت آنها چالش جدی برای ما خواهد بود.
وی بیان کرد: شرایط ویژه جهانی دسترسی ما را به منابع مالی حاصل از فروش نفت خام و دیگر فراورده ها بسیار محدود کرده، از سوی دیگر سهم شرکت ملی نفت از فروش نفت خام در سال های اخیر، با توجه به دلایل مختلف، هزینه های جاری این شرکت را به زحمت پوشش داده است.
وزیر نفت گفت: صنعت نفت این روزها در شرایط سختی قرار گرفته که نجات آن نیازمند اتخاذ تصمیم های دشوار و اقدام های فوری است و هیچ گونه تأخیری قابل قبول نیست.
پاک نژاد افزود: درباره افزایش تولید نفت خام تصمیم داریم با کمک همکارانم در صنعت نفت و با اجرای طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید شامل تکمیل و بهره برداری از چاه ها، رفع چالش های تولید و بازسازی و نوسازی تأسیسات به این هدف برسیم.
وی ادامه داد: ما در صنعت نفت با بسیج ظرفیت های داخلی به دنبال آن هستیم تا سال آینده تولید نفت خام را تا بیش از ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهیم. در حوزه گاز نیز اجرای طرح های نگهداشت تولید، تکمیل فاز ۱۱ پارس جنوبی، تکمیل طرح های ضربتی تولید در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، به ویژه طرح فشارافزایی پارس جنوبی در دستور کار قرار دارد.
وزیر نفت با اشاره به بازدید اخیر خود از قرارگاه خاتم الانبیا(ص) و نقش ۲۵درصدی این قرارگاه در طرح ملی فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی گفت: امیدواریم این قرارگاه و سایر شرکت های توانمند داخلی بتوانند این طرح را به سرانجام برسانند.
پاک نژاد تأکید کرد: در سال های پیش رو، وزارت نفت توجهی ویژه به موضوع جمع آوری گازهای همراه نفت خواهد داشت و امیدواریم مسیر جمع آوری این گازها همچون گذشته به سرعت طی شود.
وی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر استفاده از فناوری ها و شیوه های جدید برای توسعه صنایع بالادستی صنعت نفت در دیدار خود با مسئولان بلندپایه نظام بیان کرد: تلاش می کنیم با همکاری پارک علم و فناوری صنعت نفت و صندوق پژوهش و فناوری این صنعت بتوانیم موج تازه فناورانه را در صنعت نفت شاهد باشیم.
وزیر نفت بار دیگر بر چندبعدی بودن موضوع رفع ناترازی انرژی و مدیریت مصرف آن در کشور و نقش همه دستگاه های اجرایی کشور تأکید کرد و گفت: در این خصوص، تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی، صندوق بهینه سازی مصرف انرژی و توسعه بازار بهینه سازی مصرف انرژی ضروری است، به عبارت دیگر تشکیل این سه وجهی می تواند سبب ایجاد خیز بزرگ کشور به سمت بهینه سازی مصرف انرژی باشد.
پاک نژاد با اشاره به نقش اجرای سریع طرح های افزایش تولید در پالایشگاه های نفتی کشور به منظور رفع بخشی از ناترازی فرآورده های نفتی گفت: البته اجرای سیاست های غیرقیمتی مصرف سوخت و ایجاد تنوع در سبد سوخت کشور با همکاری و هماهنگی سایر دستگاه های ذی ربط در دستور کار قرار خواهد گرفت. پیش بینی می کنیم در یک زمانبندی مناسب بتوانیم با این روش بخشی از ناترازی سوخت در کشور را جبران کنیم. در بخش پتروشیمی نیز به دنبال حداکثرسازی تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر هستیم و در این مسیر از قانون تخفیف پلکانی خوراک برای هدایت تولیدات پتروشیمی به سمت زنجیره ارزش استفاده خواهیم کرد.
وی ادامه داد: در حوزه دیپلماسی انرژی نیز به دنبال جذب سرمایه خارجی به ویژه از طریق کشورهای همسایه با استفاده از ظرفیت متنوع سازی و بهسازی قراردادهای بالادستی نفتی با اولویت میدان های مشترک در صنعت نفت هستیم.
وزیر نفت درباره مهم ترین سرمایه صنعت نفت یعنی نیروی انسانی نیز تأکید کرد: رفع نگرانی ها و محقق سازی انتظارهای قاعده مند کارکنان خدوم صنعت نفت، به ویژه کارکنان بخش عملیاتی در دستور کار ما قرار دارد. افزون بر این، جذب نخبگان کشور در این صنعت برای جلوگیری از خروج سرمایه انسانی از کشور مورد توجه و اجرا قرار خواهد گرفت.
وزیر نفت با بیان اینکه بنده اعتقاد راسخ دارم آنچه صنعت نفت را پایدار نگه خواهد داشت نه ذخایر نفت و گاز، بلکه نیروی انسانی متخصصی است که این کشور برای آموزش آنها هزینه کرده است، گفت: از نیروی انسانی باید متناسب با ظرفیت آن در جایگاه واقعی خود بهره جست، ازاین رو در انتصاب های اخیر، افراد شایسته، فارغ از نگاه سیاسی در جایگاه واقعی خود قرار گرفته اند.
در ادامه، وزیر پیشین نفت با تأکید بر اینکه درآمد ارزی کشور از محل فروش نفت خام و میعانات گازی ماهانه به دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار تا سه میلیارد دلار رسیده است، گفت: در ابتدای آغاز دولت سیزدهم تولید نفت به پایین ترین سطح خود در دو دهه اخیر رسید و درآمد ارزی کشور از محل فروش نفت کمتر از ۹۰۰ میلیون دلار بود. جواد اوجی افزود: به همت کارکنان صنعت نفت و دیپلماسی انرژی، با وجود افزایش ۸۰۰ تحریم جدید در سه سال اخیر و به گواه سناتورهای آمریکایی، صادرات نفت ۶۵درصد نسبت به زمان آغاز این دولت افزایش یافت. وی با تأکید بر اینکه درآمد ارزی کشور از محل فروش نفت خام و میعانات گازی ماهانه به دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار تا سه میلیارد دلار رسیده است، افزود: به گواه مرکز آمار و بانک مرکزی در رشد اقتصادی، وزارت نفت در میان دستگاه های اجرایی بالاترین امتیاز را کسب کرد. در حوزه بهره وری و استفاده از شرکت های دانش بنیان نیز پارسال رتبه نخست را در میان دستگاه های اجرایی داشت، همچنین سال گذشته رشد اقتصادی گروه نفت ۲۰درصد بود. در سال ۱۴۰۱ نیز رشد این بخش ۱۰درصد ثبت شد که بالاترین رشد اقتصادی بین بخش های دیگر اقتصاد بود. وزیر پیشین نفت با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم ۳۰۰ پروژه با ارزش سرمایه گذاری ۱۳۰ میلیارد دلار تعریف و بخشی از آن نیز تکمیل شد، گفت: در این سه سال عمر دولت مردمی، ۱۵۳ پروژه نفتی به ارزش ۳۴ میلیارد دلار به بهره برداری رسید.
اوجی با اشاره به کارنامه موفق وزارت نفت در دولت سیزدهم افزود: در این دولت بیش از ۵۰ میلیون مترمکعب در روز به ظرفیت تولید گاز ایران افزوده شد، همچنین ظرفیت فراورش گاز نیز ۵۵ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافت و تولید محصولات پتروشیمی نیز ۱۰ میلیون تن بیشتر شد.
وی با بیان اینکه اگر در بهینه سازی مصرف خوب کار کنیم، بخش اعظمی از ناترازی انرژی جبران می شود، گفت: ۳۶ میلیارد دلار پروژه در شورای اقتصاد برای بهینه سازی انرژی در بخش های مختلف داریم.
وزیر پیشین نفت با یادآوری اینکه در آغازبه کار دولت سیزدهم چالش های بزرگی همچون کاهش تولید نفت به مرز دو میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه، ذخیره سازی ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی و ۲۵ میلیون بشکه نفت سنگین و فوق سنگین در شناورها، کسری بودجه ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی و بی انگیزگی بالای سرمایه انسانی در صنعت نفت داشتیم، گفت: این مشکلات به همت کارکنان صنعت نفت و حمایت های همه جانبه رئیس جمهوری شهید و پشتیبانی معاون اول ریاست جمهوری حل شد.
وزیر نفت در دیدار با دبیرکل جی ئی سی اف:
مشعل: نخستین دیدار خارجی محسن پاک نژاد در قامت وزیر نفت دولت چهاردهم با محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) روز دوشنبه 19 شهریور 1403 بود و این موضوع با توجه به میزبانی ایران از بیست وششمین نشست وزارتی جی ئی سی اف که قرار است ششم تا هشتم آبان ۱۴۰۳ در تهران برگزار شود، حائز اهمیت است. آمادگی کامل برای میزبانی، تاکید بر نقش آفرینی ایران در تبادلات و ترانزیت انرژی و همچنین نقش مهم مجمع کشورهای صادرکننده گاز در تثبیت انرژی جهان، بخشی از پیام مهم وزیر نفت در این دیدار بود تا ضمن آن راهبرد مهم دولت چهاردهم برای سال های آینده نمایان شود که در تلاش برای ارتقای جایگاه ایران در حوزه گاز با توجه به پتانسیل های در اختیار است تا به مسیری امن برای ترانزیت گاز بین تولیدکنندگان و بازارهای مصرف بدل شود.
بدون شک ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی جهان، ظرفیت بسیار بالایی برای تولید، انتقال و صادرات گاز طبیعی و مشارکت بیشتر در تأمین امنیت عرضه انرژی جهانی دارد.
وزیر نفت با تکیه بر این موضوع در دیدار با دبیرکل جی ئی سی اف با اشاره به شرایط خاص بازارهای گاز به ویژه در بحران های جهانی انرژی گفت: ایران با توجه به موقعیت ژئوپولیتیک خود می تواند گذرگاه و چهارراهی مناسب برای تبادلات و ترانزیت انرژی در منطقه باشد و نقش قطب را بازی کند.
وزیر نفت در ملاقات با محمد حامل که برای بررسی و هماهنگی درباره برگزاری بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز در آبان ماه به تهران آمده است، تأکید کرد: ایران یکی از بنیان گذاران اصلی این مجمع است و برگزاری بیست وششمین نشست وزارتی در آغاز دولت چهاردهم را به فال نیک می گیریم.
وی افزود: همان طور که نخستین نشست وزارتی مجمع سال ۲۰۰۱ میلادی در تهران برگزار شد و نتایجی مثبت برای اعضا به همراه داشت، انتظار می رود این نشست هم با مشارکت حداکثری، دستاوردهایی ارزنده برای کل اعضا به ارمغان آورد.
اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۴۳ درصد از تولید گاز جهان، ۷۲ درصد از ذخایر گازی جهان، ۵۵ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۵۰ درصد از تجارت گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند.
وزیر نفت با توجه به جایگاه ویژه این مجمع یادآوری کرد که با توجه به اوضاع ژئوپولیتیک و شرایط خاص بازارهای گاز به ویژه در بحران های جهانی انرژی، امروز باید از دبیرخانه جی ئی سی اف حمایتی ویژه شود، به طوری که این مجمع بتواند با مشارکت و همکاری همه جانبه اعضا، نقشی بارز در تثبیت امنیت انرژی جهان ایفا کند.
وی با بیان اینکه نقش گاز افزون بر امنیت انرژی در پیشبرد سیاست های اقلیمی جهان، به ویژه در دوران گذار به انرژی پاک بسیار حائز اهمیت است، افزود: در این میان دبیرخانه جی ئی سی اف با هماهنگی دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) می تواند در نشست ها و مذاکرات نشست کنوانسیون تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد (کاپ ۲۹) که در جمهوری آذربایجان برگزار می شود، به نحو مؤثر ایفای نقش کند.
وزیر نفت ضمن تشکر از تلاش های دبیرخانه جی ئی سی اف در سال های اخیر ادامه داد: ازجمله این اقدام ها، تأسیس مؤسسه تحقیقات گاز (GRI) است که می تواند زمینه مؤثری برای همکاری کشورهای عضو در حوزه فناوری، آموزش و نیروی انسانی باشد.
پاک نژاد تأکید کرد: امیدوارم همکاری های دبیرخانه جی ئی سی اف و پژوهشگاه صنعت نفت در مسیر ارتقا باشد و در زمینه های نوپدید مانند هیدروژن و هوش مصنوعی و دیگر مسائل روز، همکاری تحقیقاتی انجام شود.
وزیر نفت گفت: امیدوارم بیست وششمین نشست وزارتی جی ئی سی اف با حضور حداکثری کشورهای عضو و ناظر برگزار و به نقطه عطفی دیگر در تاریخ مجمع کشورهای صادرکننده گاز تبدیل شود.
وی افزود: نقش دبیرکل جی ئی سی اف در ایجاد این هماهنگی قابل توجه است و با توجه به تجربه ها و دانش، این کار مهم به نحواحسن و مطلوب انجام خواهد شد.
پاک نژاد تأکید کرد: وزارت نفت ایران تلاش های زیادی در زمینه برگزاری مؤثر و مفید این نشست انجام داده است و به دلیل مشغله کاری در آغاز کار دولت چهاردهم، محل برگزاری نشست را تهران تعیین کردیم و دعوتنامه های تازه را هم تهیه و به زودی ارسال می کنیم.
وی ادامه داد: گروه کاری قوی به سرپرستی معاونت امور بین الملل و بازرگانی در وزارت نفت تشکیل شده است و از دبیرخانه مجمع نیز درخواست دارم با همکاری گروه برگزارکننده این نشست، امکان برگزاری شایسته فراهم شود.
کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا، ١۱ عضو اصلی جی ئی سی اف هستند.
میزبانی این نشست با تکیه بر آنچه در برنامه محسن پاک نژاد با اتکا به برنامه هفتم توسعه نیز بر آنها تاکید شده است، چشم اندازی روشن در این حوزه پیش رو قرار می دهد.
کمک به ارتقای جايگاه جمهوری اسلامي ايران در سطوح منطقه ای و بین المللی از طريق تقويت ترانزيت انرژی و ارتقای جايگاه کشور در زمينه تجارت فناوری و دانش بنیان و صدور خدمات فني و مهندسي انتقال و خدمات معاوضه (سوآپ) انرژی اعم از نفت و گاز با همکاری وزارت امور خارجه، بخشی از محورهای مهم این برنامه است.
وزیر نفت همچنین در برنامه ارائه شده خود بر تقويت کريدورهای صادراتي و وارداتي شمال و جنوب و شرق و غرب به منظور ايجاد انعطاف بيشتر در صادرات، واردات، سوآپ و ترانزيت گاز، افزايش سواپ گاز با کشورهای همسايه و تقويت نقش ایران به عنوان هاب گازی در منطقه با به کارگيری ديپلماسي انرژی تاکید کرده است.
با نقشه راه چهار ساله در شرکت ملی نفت ایران رقم می خورد
ظرفیت سازی برای تولید بیشتر در فصل تازه نفت محقق می شود
مشعل: شرکت ملی نفت ایران از سال ۱۳۳۰ تاکنون عهده دار سامان بخشیدن و سیاست گذاری درباره فعالیت های صنعت نفت اعم از اکتشاف، حفاری، تولید، پژوهش و توسعه، همچنین صادرات نفت و گاز بوده و با در اختیار داشتن ذخیره های عظیم هیدروکربوری، یکی از بزرگ ترین شرکت های نفتی جهان به شمار می آید که از آغاز تا امروز دوره های پرفراز و نشیب زیادی پشت سرگذاشته است. این شرکت به تازگی با روی کارآمدن دولت چهاردهم و مدیریت و معاونان جدید، ماموریت ها و اولویت های ویژه ای پیش روی خود دارد که شاخص ترین آنها را می توان در بهبود ناترازی انرژی، احیا و افزایش ظرفیت تولید نفت خام ایران، فشارافزایی پارس جنوبی، جمع آوری گازهای مشعل، اکتشاف های جدید و... دید که موضوع ناترازی انرژی در راس همه اینها قرار دارد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفته بلافاصله پس از انتصاب در شرکت ملی نفت، برای رفع موانع افزایش تولید نفت و گاز نشست های کاری برگزار کرده است.
حمید بورد همچنین اجرای طرح های کلان و راهبردی و مأموریت های مهمی مانند توسعه میادین مشترک و افزایش تولید نفت و گاز، اجرای کامل طرح فشارافزایی پارس جنوبی، تکمیل فاز ۱۱ پارس جنوبی، توسعه دیپلماسی انرژی و صادرات نفت و میعانات گازی، اجرای طرح های نوین سرمایه گذاری، بهینه سازی مصرف انرژی، تکریم منابع انسانی و رفع دغدغه های شغلی و معیشتی کارکنان و ایفای نقش مسئولیت اجتماعی را از رویکردهای مهم و اولویت دار شرکت ملی نفت ایران در دولت چهاردهم عنوان کرده است. بورد در نخستین سفر کاری به جنوب به عنوان قطب تولید نفت و گاز کشور ضمن اطلاع از آخرین وضعیت تولید و چالش های موجود، با حضور در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگ ترین شرکت تولیدکننده نفت کشور گفته است: بیشترین ظرفیت سازی برای تولید در این شرکت پیش بینی شود.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت دولت چهاردهم نیز در برنامه خود ماموریت های مهمی برای شرکت ملی نفت ایران به عنوان بزرگ ترين بخش صنعت و مهم ترين محل درآمد کشور که نقش تعيين کننده ای در افزایش بنيه اقتصادی کشور دارد، مشخص کرده است.
آنچه در سرفصل برنامه های وزیر نفت براساس آخرين بررسي ها و آينده پژوهي های انجام شده در شرکت ملی نفت ایران موردتاکید قرار گرفته، این است که الگوی مصرف انرژی جهان، تغييرات قابل ملاحظه و پرشتابی را طی سه دهه آینده پشت سرخواهد گذاشت و این موضوع تاثیری مستقیم و جدی بر صنعت نفت و گاز ایران دارد و ضرورت توسعه هر چه سریع تر میادین هیدروکربوری کشور
را نمایان تر مي کند. براین اساس برنامه ها و راهکارهای لازم برای شتاب بخشی به توسعه بخش بالادستی صنعت نفت و گاز ارائه و تاکید شده است که در دستور کار شرکت ملی نفت ایران در دولت چهاردهم قرار گیرد.
اگر چه نمی توان از نظر دور داشت که عوامل مختلفی از جمله فرهنگ سنتی جاری در این صنعت، محدودیت های قوانین بالادستی کشور و مقررات داخلی صنعت نفت، روش های قدیمی و ساختار اين صنعت و محدوديت های ناشي از فضای سياسي، اقتصادی و تحريم های مختلف بر سرعت رشد صنعت نفت و گاز تاثيرگذار بوده اند، وزارت نفت نیز با توجه به این عوامل، برنامه ها و پيشنهادهای مشخصی به ترتیب اولویت برای شتاب بخشی به توسعه بخش بالادستی صنعت نفت و گاز ارائه کرده است که مروری بر آن خواهیم داشت.
در حال حاضر متوسط توليد گاز غني کشور از مجموع ميادين فعال در خشکی و دريا به حدود 1000ميليون مترمکعب در روز مي رسد که این میزان تکافوی نياز بخش خانگي، تجاری، صنايع، نيروگاه ها، پتروشيمي ها و تزريق گاز به ميادين نفتي را نمي دهد؛ به نحوی که در ماه های پيک مصرف، با متوسط کسری حدود 250 ميليون مترمکعب در روز مواجه خواهيم بود. در صورت ادامه روند کنونی شکاف ميان توان توليد با مصارف مورد نياز بيش از اين افزايش پيدا خواهد کرد، زیرا افزون بر رشد مصارف بخش های مختلف بويژه بخش های خانگي و صنايع، با افت توان توليد ميادين گازی رو به رو خواهیم بود؛ از این رو با توجه به اهميت رفع تراز منفي توليد، اين مهم باید با اقدام های کوتاه مدت و بلندمدت مديريت شود. با تکیه بر این موارد، شرکت ملی نفت ایران برنامه ها و اقدام های کوتاه مدت در مقطع یک ساله را در دستور کار دارد که شامل اجرای مستمر پروژه های نگهداشت ميادين گازی از جمله حفاری های تعميراتي و درون ميداني در ميدان پارس جنوبي به منظور افزايش توليد نهايي شش ميليون متر مکعب گاز در روز، احداث مجموعه های جمع آوری و تفکيک تابناک دی و آغار، راه اندازی کارخانه NGL-3100 با هدف جمع آوری گازهای مشعل منطقه دهلران، راه اندازی ايستگاه های تقويت فشار در حال ساخت شامل ايستگاه های تقويت فشار هما، وراوی و ايستگاه های پيش تراکم 900 و 1000، تکمیل فاز 11 پارس جنوبي، اجرای طرح های زودهنگام ميادين دی، آغار، توس، خارتنگ با ظرفيت 23 ميليون متر مکعب در روز، انعقاد قرارداد آغاز فعاليت اجرايي واحدهای نم زدایی پالايشگاه فراشبند و شيرين سازی پالايشگاه پارسيان با ظرفيت 40 ميليون متر مکعب در روز و برنامه های کوتاه مدت جمع آوری گازهای مشعل با ظرفيت چهار ميليون متر مکعب در روز است.
افزون بر تدوین اقدام های یک ساله که باید در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گیرد، برنامه های مربوط به اقدام های بلندمدت که مقطع زمانی چهار ساله برای آن درنظرگرفته شده است و با اجرای آنها درمجموع توليد گاز غني کشور به حدود یکهزار و 250 ميليون مترمکعب در روز در پايان دولت چهاردهم خواهد رسيد. این اقدام های چهارساله شتاب گیری روند اجرای طرح راهبردی فشارافزايي پارس جنوبي را در سرفصل خود دارد. 70 درصد گازتوليدی و 40 درصد بنزين کشور از ميدان گازی مشترک پارس جنوبي تامين مي شود و از آنجا که اين ميدان هم اکنون با کاهش فشار مواجه است، برآورد مي شود که از سال 1406 توليد گاز و ميعانات گازی آن کاهش يابد؛ از این رو طرح فشار افزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی با سرمایه گذاری تقریبی20 میلیارد دلار به عنوان راهبردی ترین طرح دولت چهاردهم شناخته شده است.
وزارت نفت دولت چهاردهم بنا دارد با انعقاد موافقتنامه تامين مالي طرح با صندوق توسعه ملي و انعقاد قراردادهای تامين توربوکمپرسورهای فشارافزايي حداکثر تا پايان مهر ماه 1403 و همچنین انعقاد قراردادهای ساير اقلام ديرتحویل و مهم طرح حداکثر تا پايان آبان ماه 1403، انعقاد قراردادهای GC با پيمانکاران اصلي فشارافزايي حداکثر تا پايان آذرماه 1403، انعقاد قراردادهای ساخت سکوهای فشارافزايي با سازندگان ايراني و خارجي حداکثر تا پايان آذرماه 1403، پيگيری مستمر و روزانه طرح به عنوان راهبردی ترين طرح دولت چهاردهم، از راه اندازی اولين واحدهای فشار افزايي تا پايان سال 1406اطمینان داشته باشد.
برنامه ریزی برای شرکت ملی نفت ایران، تنها محدود به پارس جنوبی نمی شود و افزون بر آن در میان فهرست ماموریت های مهمی که در برنامه محسن پاک نژاد به آن اشاره شده است، می توان به انعقاد قراردادهای مربوط به آغاز توسعه بزرگ ترين ميدان های گازی کشور پس از پارس جنوبي با سرمايه گذاری افزون بر 15 ميليارد دلار شامل توسعه ميدان گازی پارس شمالي به ظرفيت 100 ميليون متر مکعب در روز، توسعه ميدان گازی کيش به ظرفيت 85 ميليون متر مکعب در روز، توسعه ميادين گلشن و فردوسي به ظرفيت 56 ميليون متر مکعب در روز، توسعه ميادين فرزاد-الف و ب با ظرفيت 42 ميليون متر مکعب در روز، توسعه ميدان گازی فروز-ب با ظرفيت 28 ميليون متر مکعب در روز، توسعه ميدان گازی لاوان با ظرفيت 15 ميليون متر مکعب در روز اشاره کرد. از دیگر موارد، توسعه مخازن خامي مناطق نفتخيز جنوب با ظرفيت توليد 30 ميليون متر مکعب گاز در روز است.
در بخش دیگری از اقدام های برنامه ریزی شده، انعقاد قراردادهای مربوط به اجرای پروژه های توسعه ميادين گازی طرح ضربتي نفت مناطق مرکزی و مخازن خامي با هفت ميليارد دلار سرمايه گذاری شامل توسعه ميادين گازی که 11 ميدان از جمله سفيد زاخور، هالگان سفيد باغون، گردان، خارتنگ ارم، پازن، مدار، آغار- فاز2 ، دی، توس را شامل می شود مورد اشاره قرار گرفته و به نوعی می توان آنها را از ماموریت های مهم شرکت نفت مناطق مرکزی ایران دانست که در واقع از شرکت های اصلی تولیدی شرکت ملی نفت ایران و در زمره بزرگ ترین تولیدکننده گاز کشور بوده و مسئولیت تولید، توسعه، فرآورش و انتقال نفت وگاز افزون بر 85 میدان گازی و نفتی شناخته شده در بخش اعظمی از مناطق خشکی کشور را عهده دار است.
از مهم ترین مواردی که در دستور کار وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در طول چهار سال آینده قرار دارد، احیا و افزایش ظرفیت تولید نفت خام کشور است. براساس این گزارش، توليد نفت خام ايران پس از برجام و پيش از برگشت مجدد تحريم های بين المللي در سال 1397 به طور متوسط برابر با سه میلیون و 826 هزار بشکه در روز بوده است. در حال حاضر با اينکه موانع صادرات نفت به تدریج برداشته شده امکان تولید حداکثری از میادین نفتی هم وجود دارد، اما روند همچنان کاهش یافته است. به نظر می رسد علت اين موضوع، تاخير در اجرای طرح های توسعه ميادين نفتي و نيز اجرای ناکافي برنامه های نگهداشت توان توليد باشد و در صورت تداوم اين روند طي چهار سال آينده با رشد کاهش توليد همراه خواهد بود. اين در حالي است که با توجه به روند افزايشی مصرف فراورده در کشور، بخش اصولي اين ميزان توليد در سال 1407صرفا پاسخگوی بخش پالایشگاهی و مصرف داخلی بوده و تنها حدود 950 هزار بشکه در روز برای صادرات باقی خواهد ماند که کشور را با چالش های جدی تامين درآمد مواجه خواهد کرد. براين اساس لازم است با رفع چالش ها و تدوين برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت، به افزايش توليد نفت خام کشور طي چهار سال آینده اقدام شود.
اقدام های کوتاه مدت که در مقطع یک ساله برای افزایش تولید نفت خام کشور در دستور کار وزارت نفت دولت چهاردهم است، بازگردانی توان تولید میادین موجود از طریق اجرای طرح های نگهداشت توان تولید است. با اجرای اقدام های مربوط به تعمير چاه های موجود و اسيدکاری، مشبک کاری و تزریق حلال به چاه های دارای افت توليد و تسريع در پروژه های تعريف شده نگهداشت توان توليد با حفاری چاه های جديد در ميادين توسعه يافته که برآورد مي شود به سرمايه گذاری حدود سه ميليارد دلار نیاز داشته باشد، توان توليد ميادين نفتي موجود از حدود سه میلیون و 400 هزار بشکه در روز کنوني به حدود سه میلیون و 850 بشکه در روز افزايش خواهد يافت.
از دیگر اقدام های در دستور کار می توان به تسریع در افزایش تولید حاصل از اجرای قراردادهای موجود واگذار شده برای توسعه و نگهداشت توان تولید اشاره کرد که شامل قراردادهای مربوط به توسعه ميادين نفتي مشترک آزدگان جنوبي 25 هزار بشکه، يادآوران 10 هزار بشکه در روز، ياران هزار بشکه در روز و سهراب دو هزار بشکه در روز و ميادين سپهر و جفير 10 هزار بشکه در روز با هدف افزايش توليد 56 هزار بشکه در روز خواهد بود. حمید بورد نیز پس از انتصاب به عنوان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با حضور در شرکت نفت و گاز اروندان از طرحی نو برای غرب کارون سخن گفته و بر ضرورت تسریع و افزایش برداشت از میدان مشترک آزادگان جنوبی تا پایان سال تأکید کرده است. او با تأکید بر توجه به تغییر و اصلاح در برخی فرایندهای تولیدی برای شتاب بخشی به این موضوع بیان کرد: برقراری ارتباط مؤثر با شرکت های نفتی در کشور همسایه عراق با اهمیت و برنامه ریزی و تسریع در برداشت از میدان مشترک آزادگان جنوبی تا پایان سال ضروری است و در این زمینه خواستار اقدامی اساسی برای طرحی نو برای توسعه منطقه غرب کارون به یک مرکز تولیدی ویژه و منحصربه فرد نفت شده است.
از جمله برنامه های مربوط به اقدام های بلند مدت که مقطع زمانی چهار ساله برای آن در نظرگرفته شده است، دستیابی به افزایش تولید بیش از ۴۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به افت تولید طبیعی میادین است. در این زمینه تکمیل فعالیت های اجرایی قراردادهای IPC در دست اجرای 12 میدان نفتی و طرح نگهداشت افزایش تولید شامل افزايش توليد از قراردادهای مربوط به توسعه ميادين نفتي مشترک ياران 15 هزار بشکه در روز، سهراب 15 هزار بشکه در روز و لايه نفتي پارس جنوبي17 هزار بشکه در روز، آبان و پايدار غرب پنج هزار بشکه در روز و ميادين سپهر و جفير70 هزار بشکه در روز، شادگان 55 هزار بشکه در روز، کوپال 30 هزار بشکه در روز، چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق 50 هزار بشکه در روز با هدف افزایش توان تولید نهایی به حدود 257 هزار بشکه در روز و افزایش تولید حدود 150 هزار بشکه در روز از محل اجرای کامل طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید نفت در دستور کار خواهد بود. همچنین دستیابی به افزایش تولید بیش از 250 هزار بشکه در روز نسبت به تولید اولیه با تنفیذ قراردادهای توسعه و بهره برداری هشت میدان نفتی، ازدیگر برنامه های تمهید شده است. این هدف گذاری شامل افزايش تولید با تنفيذ قراردادها و انجام عمليات اجرايي قراردادهای مربوط به ميادين نفتي مشترک آزادگان 175 هزار بشکه در روز، چنگوله 30 هزار بشکه در روز و آذر 21 هزار بشکه در روز و میادین بندکرخه پنج هزار بشکه در روز، سومار، سامان و دلاوران 9 هزار بشکه در روز و مسجد سلیمان 9 هزار بشکه در روز با هدف دست یابی به افزایش تولید نهایی حدود 700 هزار بشکه در روز با سرمایه گذاری 15 میلیارد دلاری است.
دستیابی به افزایش تولید بیش از ۶۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به تولید اولیه با انعقاد قراردادهای جدید برای توسعه و بهره برداری ۱۴ مخزن نفتی شامل افزايش توليد از ميادين نفتي مشترک يادآوران 50 هزار بشکه در روز، دهلران و دانان 11 هزار بشکه در روز، اسفندیار چهار هزار بشکه در روز، میادین مخازن آبتیمور، منصوری و اهواز 210 هزار بشکه در روز، مارون آسماری و بنگستان 150 هزار بشکه در روز، گچسارن 80 هزار بشکه در روز، بی بی حکیمه 30 هزار بشکه در روز، سوسنگرد 35 هزار بشکه در روز، دارخوین 20 هزار بشکه در روز و ابوذر 15 هزار بشکه در روز با هدف افزایش توان تولید نهایی به حدود 870 هزار بشکه در روز با سرمايه گذاری حدود 25 ميليارد دلار از دیگر اقدام های برنامه ریزی شده است.
اجرای طرح بازسازی و نوسازی تاسیسات روزمینی با برآورد سرمایه گذاری 17.5 میلیارد دلار از دیگر برنامه هایی است که محسن پاک نژاد در برنامه خود به آن اشاره کرده است. ناگفته نماند که با توجه به قدمت بالا و عمر زياد تاسيسات موجود صنعت نفت، به منظور افزايش پايداری توليد نفت خام و ارتقای سطح ايمني و عملکرد اين تاسيسات، نياز است که طرح های مربوط به نوسازی، بهينه سازی و تعميرات تاسيسات موجود در خشکی و دريا تعريف و اجرايي شود.
از نیازهای اصلی صنعت نفت برای توسعه و نگهداشت تولید نفت و گاز، موضوع سرمایه گذاری است. شرکت ملي نفت ايران به منظور اجرای طرح های توسعه ای و نگهداشت توليد در ميادين نفتي و گازی طي حدود هشت سال آينده نيازمند حدود 124 ميليارد دلار منابع مالي است که تامين اين حجم از منابع را از طرق مختلف از جمله منابع داخلي، بازار پول و سرمايه، صندوق توسعه ملي، قراردادهای سرمايه گذاری و .... در برنامه ریزی قرار دارد.
به منظور اجرای به موقع طرح ها ضروری است تا پايان دولت چهاردهم حدود 80 ميليارد دلار در اين بخش سرمايه گذاری شود که وزارت نفت بنا دارد آن را از منابع داخلی، قرارداد سرمایه گذاری آی پی سی، قراردادهای سرمایه گذاری بیع متقابل EPC/F و همچنین صندوق توسعه ملی تامین کند.
بدون شک شتاب گیری روند توسعه و توليد از ميادين نفت و گاز کشور، در درجه اول نیازمند افزايش انعقاد قراردادها و واگذاری طرح های توسعه ای بالادستی و انجام اقدام های اساسی است که محسن پاک نژاد به آن اشاره کرده و شامل اعمال بهبودهای لازم در قوانين و مقررات حاکم به منظور تسهيل فرآيند واگذاری قراردادها، کاهش زمان دوره مذاکرات قراردادها از طريق چابک سازی ساختار شرکت ملي نفت ايران و تلاش برای کاهش زمان صدور مجوزها از سوی نهادهای ذي ربط و افزايش جذب سرمايه گذاران داخلي و خارجي از طريق جذاب تر کردن سرمايه گذاری در بالادستي، نسبت به دیگر بخش های اقتصاد است.
افزون بر آن اصلاح رویه ها برای افزایش سرعت اجرا و تکمیل طرح های در حال اجرا را می توان از دیگر برنامه ها برشمرد. بدون شک افزايش سرعت توسعه و ميزان توليد نفت و گاز کشور، نیازمند افزايش سرعت پيشبرد قراردادها و طرح های در دست اجراست که تحقق این امر اقدام های اساسی همچون چابک سازی ساختار شرکت ملي نفت ايران و شرکت های تابعه، تهيه لايحه اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان توليدی و خدماتي کشور و حمايت از کالای ايراني با هدف تسريع در تامين کالاها و ارائه به مجلس شورای اسلامي به منظور چابک سازی اجرای پروژه ها، تهيه پيشنهاد بازنگری نحوه و زمان صدور مجوزهای نهادهای ذي ربط از جمله سازمان حفاظت محیط زیست، پدافند غيرعامل، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان بنادر و کشتيراني و ارائه به نهادهای ذي ربط، تهيه پيشنهاد بازنگری در نحوه ورود نهادهای نظارتي به مسائل اجرايي به گونه ای که سرعت توسعه تحت الشعاع قرار نگيرد و ارائه اين پيشنهاد و هماهنگي با نهادهای یادشده است.
شرکت ملي نفت ايران در کنار گسترش ديپلماسي و افزایش سطح همکاری ها با کشورهای هدف و جذب سرمايه گذاری لازم برای توسعه ميادين نفتي و گازی کشور بايد موضوع افزايش صادرات نفت و فراورده را پيگيری کند که در این زمینه افزون بر ادامه و توسعه همکاری با مشتري های سنتي و کنونی نفت و فراورده ايران، اقدام هایی همچون مذاکره با کشورهای دارای پالايشگاه و ارائه بسته های متنوع به آنها، بازپرداخت هزينه های صورت گرفته در توسعه ميادين به صورت محصول، استفاده از ظرفيت های شرکت های خصوصي و ساير نهادهای دولتي به منظور افزايش صادرات، از ماموریت های آن است.
با توجه به پتانسیل های پهنه سرزميني ايران از نظر منابع هيدروکربوری، وزارت نفت در دولت چهاردهم بايد اقدام به تدوين برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت اکتشافي و انجام عمليات در مناطق اکتشاف نشده به ويژه در نواحي مرزی به منظور افزايش ذخاير هيدروکربوری کشور با استفاده از ظرفیت های شرکت های توانمند ایرانی کند.
از دیگر سرفصل های مهم در برنامه وزیر نفت دولت چهاردهم، توجه به طرح های زیست محیطی است که در این زمینه تکمیل طرح های بلندمدت احداث کارخانه های NGL و تاسيسات جمع آوری گازهای مشعل شامل تکمیل ظرفيت کارخانه های NGL خارگ، 3100 و 3200 با ظرفيت 29.5 ميليون متر مکعب در روز، بهسازی و احداث تاسيسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون در قالب دو طرح عمده با ظرفيت 24 ميليون متر مکعب در روز در دستور کار است.
توجه به فناوری روزآمد در برنامه وزیر نفت دولت چهاردهم نیز مغفول نمانده و محسن پاک نژاد در سرفصل های برنامه خود به این مساله پرداخته و تاکید کرده است که با توجه به فراگيری انقلاب صنعتي چهارم در کشورهای پيشرفته دنيا ضرورت دارد مهم ترين کاربردهای آن بويژه فناوري های مرتبط با هوش مصنوعي در صنعت نفت و گاز لحاظ شود.
در این زمینه وزیر نفت خواستار آن شده است که توسعه همکاري با دانشگاه ها و موسسه های پژوهشی دانش بنيان و استارت آپ های داخلی و خارجی در استفاده از فناوری های نوين هوش مصنوعي برای توسعه ميادين نفت و گاز و طراحي پياده سازی ميادين نفت و گاز ديجيتال، همچنین انجام مطالعات توسعه ميادين به ويژه در بخش ارائه طرح های توسعه و راهکارهای عملياتي افزايش ضريب بازيافت در دستور کار قرار گیرد.
گزارشی از روند اجرای جشنواره های ارتقای کمی و کیفی محصولات پالایشگاه های کشور
مشعل تحقق اهداف و احکام برنامه هفتم توسعه در حوزه فعالیت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، پیگیری و ساماندهی لازم برای تأمین پایدار سوخت کشور، اجرا و تکمیل جشنواره های پالایشی همانند جشنواره های ارتقای کمی و کیفی فراورده های نفتی، توسعه زنجیره ارزش از طریق ایجاد ظرفیت جدید پتروپالایشی از جمله اقدامات مهمی است که در دولت چهاردهم دنبال خواهد شد. علاوه بر محورهای مورد اشاره، مباحثی همچون تمرکز بر مقوله بهینه سازی و متنوع سازی سبد سوخت کشور، توسعه زیرساخت های توزیع سوخت در کشور، پیگیری برای اصلاح ساختار، نظام حکمرانی و نظام مالی با دولت و پالایشگاه ها، توسعه دیپلماسی و تجارت انرژی و نیز بهره گیری از ظرفیت های پالایش فراسرزمینی، ارتقا و به روزرسانی سامانه هوشمند سوخت کشور، حمایت از ساخت داخل و شرکت های دانش بنیان و نیز تحول دیجیتال و توسعه فناوری های نوین، برنامه ریزی برای مقابله با قاچاق فراورده های نفتی با همکاری دستگاه های ذی ربط و ... از دیگر مواردی است که در حکم محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراروده های نفتی ایران از سوی وزیر نفت تاکید شده است.
در گزارش پیش رو به اجرا و تکمیل جشنواره های پالایشی از جمله جشنواره های ارتقای کمی و کیفی فراورده های نفتی در شرکت های پالایشی از جمله تولید بنزین یورو 5 در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، تولید گازوییل یورو ۵ در پالایشگاه تبریز، سرعت بخشی به اجرای جشنواره ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین و... پرداخته شده و در شماره های بعدی «مشعل» نیز محورهای مختلف مورد بحث و بررسی قرار می گیرند.
محمدصادق عظیمی فر، سوم شهریور ماه 1403 در حکمی از سوی وزیر نفت به عنوان مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراروده های نفتی ایران منصوب شد. در حکم معاون وزیر نفت 12 محور مورد تاکید قرار گرفته است که از جمله آنها می توان به جشنواره ارتقای کمی و کیفی محصولات تولیدی در پالایشگاه ها اشاره کرد.
در همین حال، پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند، در این مسیر توانسته به تولید بنزین یورو 5 دست یابد و از نیمه دوم سال گذشته با هدف کیفی سازی محصولات و ارتقای شاخص های زیست محیطی، جشنواره ارتقای کیفیت گازوییل تولیدی از یورو 4 به یورو 5 را نیز آغاز کرده است. این جشنواره بدون نیاز به تجهیزات جدید و با تغییر در شرایط فرایندی اجرا، میزان آلاینده های زیست محیطی گازوییل را کاهش داده است. در کنار این جشنواره، ارتقای کیفیت نفت سفید سوخت جت نیز در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند اجرا شده و میزان گوگرد در این محصولات به زیر 10 جز در میلیون رسیده است. مجموع این اقدامات سودی معادل ۳۷.۵میلیون دلار در سال به همراه دارد.
همچنین شرکت پالایش نفت تبریز همواره کوشیده است تا پروژه ها و جشنواره های اجرایی را زودتر از زمان پیش بینی شده اجرایی کند. این شرکت پالایشی از سال ۱۳۹۲ به تولید بنزین یورو ۴ اقدام کرد که از سال ۱۳۹۷ با اجرای یک جشنواره کیفی سازی، بنزین تولیدی این واحد به یورو ۵ ارتقا یافت، ضمن آنکه کیفیت تولید گازوییل نیز در این شرکت پالایشگاهی از سال ۱۳۹۷ به یورو۵ تبدیل شده است.پالایشگاه تهران نیز از دیگر پالایشگاه هایی است که در مسیر تولید بنزین یورو 4 گام برداشته و تا سال ۱۴۰۴ پروژه بنزین سازی آن به بهره برداری می رسد و کیفیت بنزین پالایشگاه تهران تماماً یورو ۴ خواهد شد.
پالایشگاه اصفهان نیز با افزایش کیفیت گازوییل تولیدی، حجم تولید گازوییل یورو 5 را از دو تا سه میلیون لیتر در روز به روزانه 18 تا 20 میلیون لیتر افزایش خواهد داد.
لازم به توضیح است، از سال های گذشته در پالایشگاه های بندرعباس، آبادان، شیراز و کرمانشاه نیز بنزین و گازوییل یورو 4 تولید می شود.
شرکت های پالایش نفت علاوه بر تولید بنزین و گازوییل یورو 4 و 5 ، برای ارتقای تولیدات خود تغییراتی ایجاد کرده اند که از آن جمله می توان به تولید روغن پایه گروه ۲ و 3 از نفت کوره در پالایشگاه بندرعباس اشاره کرد.
سرعت بخشی به اجرای جشنواره ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین به عنوان یکی از جشنواره های مهم و راهبردی کشور با هدف کاهش نفت کوره و تثبیت تولید، از سوی پالایشگاه بندرعباس در حال پیگیری و اجراست. این جشنواره با هدف کاهش تولید نفت کوره و تولید فراورده های با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست و با محوریت تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور در دست اجراست.
پالایشگاه آبادان نیز با هدف ارتقای کیفیت محصولات فاز 2 خود، واحد های فرایندی ارتقای کیفیت را راه اندازی کرده که با تکمیل و بهره برداری از فاز دوم توسعه، ظرفیت تولید این پالایشگاه به۲۱۰ هزار بشکه در روز و میزان سرمایه گذاری نیز به ۲.۱میلیارد دلار می رسد.
باید گفت، فاز 4 پالایشگاه آبادان که مربوط به اجرای جشنواره ارتقای کیفی نفت کوره این پالایشگاه است، به موازات گام دوم فاز 2 اجرایی می شود.
از دیگر جشنواره های کیفی سازی پالایشگاه آبادان می توان به واحد هیدروکراکینگ پالایشگاه آبادان اشاره کرد که ۴۲ هزار بشکه از نفت کوره تولیدی این پالایشگاه را کاهش داده و به محصولات باارزشی نظیر گاز مایع، نفتای سنگین و سبک شیرین، سوخت هواپیما و نفت گاز یورو ۵ تبدیل می کند.
در کنار جشنواره های ارتقای کیفی محصولات، توجه به مباحث زیست محیطی نیز اهمیت قابل توجهی دارد. در این مسیر پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند، اقدامات موثری انجام داده و ضمن تغییر در پارامتر های فرایندی واحد های تصفیه هیدروژنی با رویکرد صرفه جویی در سوخت مصرفی خود، توانسته است به صرفه جویی ۴۰۰ میلیارد ریالی در مصرف حامل های انرژی و کاهش هزینه های سوخت دست یابد.
از دیگر پروژه های اجرا شده در این پالایشگاه، می توان به اجرای پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس اشاره کرد. با این روش ۳۴۰ مترمکعب بر ساعت، آب با کیفیت بالا تولید می شود.
پالایشگاه تبریز نیز به منظور ارتقای کمی و کیفی محصولات خود، قانون هوای پاک را برای همه تولیدات پالایشگاهی با جدیت پیگیری می کند. از دیگر اهداف اجرای جشنواره های ارتقای کمی و کیفی محصولات می توان به تولید هیدروژن با خلوص بالا، تولید گوگرد به ظرفیت ۱۱۰ تن در روز و همچنین کاهش میزان دی اکسیدگوگرد خروجی از دودکش و کاهش آلاینده های زیست محیطی شهر تبریز اشاره کرد.
همچنین جشنواره افزایش کیفیت بنزین، جزو جشنواره های زیست محیطی شرکت پالایش نفت تهران است که هدف از اجرای آن، تأمین ملاحظات محیط زیستی بوده، به طوری که ارتقای کیفیت کل بنزین تولیدی این پالایشگاه بر اساس استاندارد را به همراه دارد .
از دیگر اقدامات زیست محیطی شرکت های پالایش نفت می توان به تکمیل و بهره برداری از واحد تصفیه گازوییل، یوتیلیتی، آفسایت و مخازن پالایشگاه اصفهان با کیفیت یورو ۵ به میزان ۱۶ میلیون لیتر در روز و سرمایه ۸۰۰میلیون دلار در پالایشگاه اصفهان اشاره کرد.
گام های نهایی بهبود فرایندهای عملیاتی و افزایش کیفیت سوخت های تولیدی با هدف کاهش گوگرد گازوییل از ۱۰ هزار پی.پی.ام به ۵۰ پی.پی ام در پالایشگاه اصفهان برداشته شده است.
این پالایشگاه 10 واحد فرایندی تعریف کرده که با موافقت سازمان محیط زیست، نفت کوره تولیدی خود را به محصولات سبک تر تبدیل خواهد کرد. درباره پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز می توان گفت که از همان ابتدای تاسیس، محورهای کیفی سازی محصولات در آن مورد توجه قرار گرفت. جشنواره های توسعه ای آن در حال اجراست و تولید آمونیاک سبز با ظرفیت سالانه 450 هزار تن نیز در دستور کار این پالایشگاه قرار دارد. تمام پالایشگاه های کشور با تغییراتی در زمینه ارتقای کیفی محصولات خود به سمت تولید محصولات باارزش تر حرکت می کنند تا بیشترین سودآوری را داشته باشند. برای تحقق این امر، تمام شرکت های پالایشی باید همسو با یکدیگر عمل کنند و تجربه و دستاوردهای خود را به اشتراک بگذارند.
هجدهمین نمایشگاه ایران پلاست برگزار شد
حضور پژوهش و فناوری پتروشیمی در جایگاه نخست شرکت های فناور پتروشیمی جهان
مشعل: هجدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست با حضور ۲۴۴شرکت خارجی، ۴۴ نمایندگی شرکت های خارجی و ۵۲۵ شرکت داخلی روز یکشنبه (18 شهریور) آغاز به کار کرد. در آیین افتتاحیه این رویداد، مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، محمدمهدی برادران، معاون وزیر صمت و جمعی از مدیران صنعت پتروشیمی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و سفیران و مهمانانی از کشورهای خارجی حضور داشتند.در نمایشگاه ایران پلاست امسال گروه های مختلف کالایی، مواد اولیه و فراورده های پتروشیمی، خدمات فنی مهندسی، محصولات پیش ساخته و ساخته شده، ماشین آلات و تجهیزات حضور داشتند. همچنین مراکز علمی، پژوهشی، تحقیقاتی و دانشگاهی، اچ اس ای، فناوری اطلاعات و تحول دیجیتال و نمایندگانی از شرکت های فناور و دانش بنیان حضوری فعال داشتند و تفاهم نامه و قراردادهایی بین این مجموعه ها و شرکت های پتروشیمی به امضا رسید.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در آیین گشایش این نمایشگاه با اشاره به توسعه همه جانبه صنعت پتروشیمی در چهار دهه اخیر تاکید کرد: بیش از یکهزار و 500 تن انواع کاتالیست ایرانی در سال ۱۴۰۱ صادر و در حال حاضر وابستگی ۱۱۶ساله در حوزه کاتالیست ها پشت سر گذاشته شده و این صنعت در نقطه نزدیک به قله است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به تأکیدهای مقام معظم رهبری بر حرکت به سمت ایجاد ارزش افزوده بیشتر از ذخایر هیدروکربوری گفت: خوشبختانه هم اکنون صنعت پتروشیمی با شتاب مناسبی به کمک متخصصان داخلی در حال پیشرفت است، به گونه ای که بیشتر موارد وابستگی این صنعت رفع شده و تنها در بعضی موارد وابستگی وجود دارد که مهم ترین آن حوزه دانش صنعت پتروشیمی است. در سال های اخیر گام های بلندی برای بومی سازی دانش های فنی این صنعت برداشته شده است.
شاهمیرزایی تأکید کرد: شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی سال گذشته میلادی از نظر تعداد قراردادهایی که در حوزه دانشی، لایسنسوری، ساخت کاتالیست و... داشت، در جایگاه نخست شرکت های فناور پتروشیمی جهان قرار گرفت.
معاون وزیر نفت تأکید کرد: مصمم هستیم که ۱۵ تا ۱۶درصد کالا و تجهیزات باقی مانده را نیز تا کمتر از پنج سال آینده از سوی سازندگان داخلی و جوانان متخصص ایرانی بومی سازی کنیم تا جریان واردات کالا و تجهیزات معکوس تغییر یابد و ایران به مرکز تولید کالا و تجهیزات صنعت پتروشیمی تبدیل شود. شاهمیرزایی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی از سویی به سمت افزایش حجمی تولید و از سوی دیگر در مسیر تولید کیفی و ایجاد ارزش افزوده بالاتر حرکت می کند، افزود: اولویت شرکت های ملی نفت، گاز و پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران باید تأمین خوراک صنعت پتروشیمی باشد؛ البته در فصل سرما، تأمین گاز بخش خانگی در اولویت قرار دارد. تخفیف خوراک مایع در برنامه هفتم توسعه از سوی قانون گذار از سه درصد تا حداکثر ۱۷درصد، با توجه به شرایط، قابل افزایش است. شاهمیرزایی با اشاره به توسعه عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس گفت: اجرای این راهبرد از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت کمک بزرگی به تأمین سرمایه در گردش واحدهای تکمیل و اشتغال زایی کرد.
وی با اشاره به فعالیت های محیط زیستی صنعت پتروشیمی بیان کرد: صنعت پتروشیمی، صنعتی سبز است و افزون بر ۵۴درصد فضای صنعتی این صنعت به فضای سبز اختصاص داده شده که البته تنها ۱۰درصد تکلیف بوده است. وی با اشاره به اینکه هم اکنون معادل روزانه یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه نفت خوراک واحدهای پتروشیمی است، تصریح کرد: این رقم تا پایان برنامه هشتم توسعه به بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت می رسد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآور شد: صنعت پتروشیمی حتی در شرایط ناترازی برق نیز به صنایع گوناگون، کمک بسیاری برای تأمین برق کرده است.
شاهمیرزایی با اشاره به ظرفیت کنونی سالانه ۹۶ میلیون تنی صنعت پتروشیمی با ۸۰ مجتمع پتروشیمی بیان کرد: بهره برداری از ۲۰ طرح پتروشیمی برای سال ۱۴۰۳ برنامه ریزی شده که از این تعداد هفت طرح تاکنون افتتاح شده است و مابقی نیز تا پایان سال به بهره برداری می رسند و ظرفیت این صنعت تا پایان سال از مرز ۱۰۰ میلیون تن می گذرد.
وی همچنین در جمع خبرنگاران با بیان اینکه با توجه به برنامه هفتم توسعه مشوق هایی برای تخفیف خوراک واحدهای پتروشیمی برنامه ریزی شده است، گفت: سرمایه گذارانی که در بخش بالادست سرمایه گذاری می کنند، باید حداقل ۴۰درصد از سود سالانه خود را به توسعه صنعت در بخش تکمیل زنجیره ارزش تخصیص دهند تا از تخفیف های خوراک های مایع تا حداکثر ۱۷درصد متناسب با فعالیت در مناطق و حلقه های زنجیره و در بخش خوراک های گازی تا ۳۰درصد از تخفیف برخوردار شوند.
شاهمیرزایی تصریح کرد: واحدهای پایین دستی که محصول و کالای نهایی را در صنایع تکمیلی تولید می کنند، مورد حمایت صنعت پتروشیمی قرار می گیرند و خوراک مورد نیاز در اختیارشان قرار داده می شود تا به محصول نهایی برسند. حمایت از واحدهای پایین دستی سبب شد پارسال بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن انواع پلیمر از سوی بخش داخلی خریداری شود که این تسهیل توان خرید واحدهای تولیدگر را نشان می دهد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآور شد: پارسال حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی انجام شد و این صنعت در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۶میلیارد دلار ارزآوری داشته است که در هر لایه ای که محصولات پتروشیمی تبدیل به خوراک بعدی شود بالغ بر ۱۵درصد ارزش افزوده به وجود می آید.
شاهمیرزایی با بیان اینکه هم اکنون محدودیت عرضه در بورس نداریم، بیان کرد: براساس شیوه نامه های جاری تا زمانی که محصولات پتروشیمی نیاز داخل باشد و مصرف کننده و تولیدکننده واقعی محصولات پتروشیمی شناسایی شود، محدودیتی برای عرضه نداریم و به مازاد بر نیاز داخل به تشخیص دستگاه های ذی ربط اجازه صادرات داده می شود.
محمدمهدی برادران، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در آیین گشایش هجدهمین نمایشگاه ایران پلاست با بیان اینکه باید بین صنایع پایین دستی و صنایع پتروشیمی به یک اتحاد راهبردی برسیم و بدنه صنعت کشور را تقویت کنیم، گفت: ایجاد اشتغال و تقویت صنایع پایین دست مرهون صنعت پتروشیمی است.
وی افزود: درخواست صنایع پایین دست از صنایع پتروشیمی افزایش تولید، محصولات متنوع و عرضه بیشتر محصولات است. با ایجاد تنوع در محصولات تازه به جای خام فروشی می توانیم به دو برابر ارزش افزوده دست یابیم. میانگین ارزش صادرات محصولات پتروشیمی ۷۰۰ دلار است، درصورتی که حدود هزار و ۳۰۰ دلار محصولات پتروشیمی وارد کشور می شود. برادران، سرمایه در گردش را یکی از چالش های صنایع پایین دست برشمرد و افزود: با افزایش استقبال مردم به صنایعی مانند دارو، مواد غذایی، خانگی و خودرو، نیازمند سرمایه در گردش مطلوب در این صنایع هستیم.
وی بیان کرد: صنایع پتروشیمی حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان پارسال و ۳۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در چهار ماه امسال عرضه اعتباری محصولات به صنایع پایین دست داشتند که این موضوع همسو با حمایت از زنجیره ارزش و پایداری صنایع پایین دست انجام شده است.
معاون وزیر صمت گفت: پنج میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال ۱۴۰۰، شش میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال ۱۴۰۱ و بیش از هفت میلیون تن در سال ۱۴۰۲ محصولات پتروشیمی در بورس کالا عرضه و جذب شده است.
عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز که برای مراسم افتتاحیه این نمایشگاه حضور داشت، ضمن بازید خود در پاسخ به خبرنگاران از آماده افتتاح و بهره برداری بودن چند طرح این گروه در ماه های آینده خبر داد و گفت: روند افزایش تولید محصول و توسعه در هلدینگ خلیج فارس ادامه دارد. وی با اعلام اینکه هلدینگ خلیج فارس در سه سال گذشته، حدود پنج تا هشت درصد افزایش تولید محصولات داشته است و این روند افزایش تولید تداوم دارد، گفت: بهره برداری از پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس سبب شد خوراک اتان پلاس پتروشیمی بندر امام از روزانه حدود ۴۶ هزار بشکه هم اکنون از مرز ۹۱ هزار بشکه عبور کند که در افزایش تولید این مجتمع مؤثر است. همچنین پتروشیمی گچساران نیز با حدود یک میلیون تن ظرفیت هم اکنون حدود ۶۴ تن در ساعت اتیلن تولید می کند.
علی عسگری درباره بهره برداری از پتروشیمی هنگام که امسال انجام شد، گفت: تاکنون حدود ۴۴ کشتی از محصولات پتروشیمی هنگام بارگیری و به فروش رسیده است. وی با اعلام اینکه طرح پلی پروپیلن ارغوان گستر ایلام نیز تا سه ماه آینده به بهره برداری می رسد، اعلام کرد: طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس نیز به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های تولید لاستیک در منطقه خاورمیانه تا سه ماه آینده به تولید می رسد.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با تأکید بر تداوم روند توسعه و افزایش تولید در این شرکت یادآور شد: شرکت های زیرمجموعه این گروه محصولات راهبردی و کلیدی در زمینه های مختلف همچون پت گرید نساجی و پت بطری برای کشور تولید می کنند و این گروه نقش تأثیرگذاری در اقتصاد کشور دارد.
فرید دوستی، مدیر هجدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست نیز در مراسم افتتاحیه تأکید کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به دنبال بازگشت نگاه های بین المللی و حضور شرکت های خارجی با برگزاری هرچه بهتر نمایشگاه ایران پلاست است؛ حضوری قاطعانه که می تواند زمینه ساز جهش تولید با مشارکتی مردمی و به ویژه در صنعت پتروشیمی باشد. وی با تأکید بر اینکه سیاست ها و برنامه های هماهنگ شده از سوی ستاد اجرایی نمایشگاه هجدهم همه از جنس عمل است، افزود: تلاش شده است فضای حاکم بر صنعت پتروشیمی ایران را با رعایت حداکثری استانداردهای نمایشگاه های بین المللی، تعامل، همفکری، همکاری با سازمان توسعه تجارت، معاونت علمی ریاست جمهوری، اتاق بازرگانی و انجمن ها و تشکل های مرتبط، شرکت های داخلی، شرکت های خارجی، همچنین تولیدکنندگان ماشین آلات و تجهیزات، هرچند در ابعاد کوچک تر، در این رویداد بزرگ به نمایش بگذاریم.
مدیر هجدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست با اشاره به اینکه این نمایشگاه فرصتی بسیار مناسب برای به اشتراک گذاشتن تجارب فعالان صنعت پلیمر است، ادامه داد: این نمایشگاه محل مناسبی برای رایزنی و تبادل نظر شرکت های ایرانی و خارجی است.
دوستی تصریح کرد: شرکت های پتروشیمی با رایزنی و مذاکره با نمایندگان شرکت های خارجی حاضر در بزرگ ترین رویداد صنایع پلیمر و پلاستیک به دنبال گسترش همکاری های دو و چندجانبه بوده و هستند.
وی یادآور شد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به عنوان متولی این صنعت در دو دوره این نمایشگاه، یعنی هفدهمین و هجدهمین نمایشگاه ایران پلاست، به دنبال بازگشت نگاه بین المللی و حضور شرکت های خارجی در این صحنه بود؛ حضوری قاطعانه که می تواند زمینه ساز جهش تولید با مشارکتی مردمی به ویژه در صنعت پتروشیمی باشد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران:
مشعل هجدهمین نمایشگاه ایران پلاست مدتی پس از تغییر دولت و تغییرات احتمالی در زیرمجموعه های صنعت نفت و به خصوص صنعت پتروشیمی برگزار شد. در این نمایشگاه شرکت های داخلی و خارجی برنامه های همیشگی را داشتند و تفاهم نامه ها، قراردادها و نشست های تخصصی و دیدارهایشان بسیار فعالانه انجام شد.
در نمایشگاه هجدهم، تنها یک نشست خبری برگزار شد و آن هم نشست خبری مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بود. شاهمیرزایی گفت: در سال ۱۴۰۳ شاهکار صنعت پتروشیمی به ثمر می رسد و شاهد بهره برداری از ۲۰ طرح پتروشیمی برنامه ریزی شده خواهیم بود. از ابتدای سال تاکنون شش طرح از این تعداد افتتاح شده و مابقی هم آماده افتتاح است.
وی با بیان اینکه امسال بالاترین تعداد افتتاح طرح های پتروشیمی در طول تاریخ صنعت پتروشیمی تجربه می شود، افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران انتظار دارد شرکت های ملی نفت، گاز و پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اهتمام ویژه برای تأمین خوراک موردنیاز صنعت پتروشیمی داشته باشند.
شاهمیرزایی با اشاره به تعهد شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای بومی سازی همه کاتالیست های صنعت پتروشیمی گفت: در سه سال گذشته ما این تکلیف را پذیرفتیم و هم اکنون ایران به قله کاتالیست ها دست یافته و جزو کشورهای نادری است که توان تولید کاتالیست ها را دارد. همچنین در حال حاضر بیش از ۸۷درصد کالا و تجهیزات این صنعت در داخل تولید می شود و برنامه ریزی شده است که تا چند سال آینده جشن خودکفایی در این زمینه را نیز برگزار کنیم.
شاهمیرزایی به برنامه ریزی های انجام شده برای توسعه صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش در مناطق مکران، لامرد، انرژی بر پارسیان، دیر و طرح توسعه ماهشهر اشاره کرد و گفت: پیش بینی می شود نخستین فاز از طرح های منطقه پتروشیمی مکران امسال به بهره برداری برسد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر توجه ویژه این صنعت به مؤلفه های زیست محیطی و حفاظت از سرمایه های بین نسلی تأکید کرد و ادامه داد: صنعت پتروشیمی با قبول مسئولیت، اجرای طرح های جمع آوری گازهای مشعل در شرق و غرب کارون را در دست دارد تا از سوزاندن منابع ارزشمند و آلودگی محیط زیست جلوگیری شود. برآورد می شود که همه گازهای مشعل تا سه سال آینده جمع آوری شوند.
به گفته شاهمیرزایی، همسو با سند جامع تکمیل زنجیره ارزش که پارسال از آن رونمایی شد، سند برنامه راهبردی توسعه صنعت پتروشیمی برای ۵۰ سال آینده نیز تهیه شده است.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر همکاری ایران و روسیه در صنعت پتروشیمی بیان کرد: برای رقم زدن آینده ای پایدار برای ایران باید با بازارهای جهانی همکاری لازم را داشته باشیم، ازاین رو صنعت پتروشیمی نیز رابطه راهبردی با فدراسیون روسیه دارد و این روند در حال گسترش است. در حال حاضر همکاری مطلوبی در زمینه تأمین کالا و تجهیزات و فناوری و همچنین آموزش نیروهای متخصص بین دو کشور وجود دارد. ایران آمادگی دارد روابط ایران و روسیه در حوزه صنعت پتروشیمی از جمله حضور آنها در طرح های توسعه ای را گسترش دهد. صنعت پتروشیمی با آمریکای لاتین، آفریقا، برخی کشورهای اروپایی، آسیای شرقی و میانه در حوزه پتروشیمی همکاری دارد.
شاهمیرزایی درباره پرسشی در زمینه تولید واقعی و صادرات صنعت پتروشیمی ایران یادآور شد: این صنعت در سال ۱۴۰۲ حدود ۷۵ میلیون تن محصول تولید کرده که حدود ۳۰ میلیون تن آن صادرات، ۱۳ میلیون تن فروش داخلی و مابقی خوراک بین مجتمعی بوده است.
وی با اعلام اینکه تولید واقعی پتروشیمی ها برای سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۸۰ میلیون تن برآورد می شود، گفت: امروز بیش از ۵۵۰ گرید انواع محصولات پتروشیمی در کشور تولید و به پنج قاره صادر می شود.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره میانگین ارزش محصولات پتروشیمی بیان کرد: تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، راهکار راهبردی برای افزایش میانگین ارزش محصولات پتروشیمی است و به سرعت در حال حرکت به سمت این راهبرد هستیم تا میانگین ارزش این محصولات را با تولید محصولات نهایی هرچه بیشتر افزایش دهیم.
امضای 9 موافقت نامه، تفاهم نامه و قرارداد همکاری با مجموعه های دانش بنیان
در حاشیه هجدهمین نمایشگاه ایران پلاست تعدادی از شرکت ها با مجموعه های دانش بنیان به توافق رسیدند و موافقت نامه یا تفاهم نامه همکاری امضا کردند. بر این اساس شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی دو موافقت نامه همکاری شامل موافقت نامه همکاری در زمینه توسعه دانش فنی فرایند دهیدروژناسیون پروپان (PDH) با شرکت دانش بنیان «یورواسلات پارس» و موافقت نامه همکاری در زمینه طراحی و ساخت خطوط انتقال پودر و گرانول مورد نیاز واحدهای تولید پلی الفین با شرکت دانش بنیان «افراونداد ایرانیان» داشت. یک تفاهم نامه همکاری ایجاد و توسعه دانش فنی و فناوری های مورد نیاز صنایع پتروپالایشی و پتروشیمی نیز به امضای شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکت توسعه فناوری های انرژی آرمان پاسارگاد رسید.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی نیز قرارداد و تفاهم نامه همکاری اجرای پنج طرح پتروشیمی را با شرکت های ایرانی به امضا رساند. بر این اساس سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، قرارداد اجرای طرح تولید متیل آمین و زنجیره پایین دست با ظرفیت سالانه ۳۶ هزار تن در سایت ۲ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی را با شرکت پتروسام اوراسیا امضا کرد. این سازمان همچنین قرارداد اجرای طرح تولید نخ، پارچه، لاینر و جانبو بگ با ظرفیت سالانه شش هزار تن با سرمایه گذاری سه میلیون دلار و ۲۵۰۰ میلیارد ریال در سایت ۱ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی را با شرکت اوجا تدبیر البرز منعقد کرد.
قرارداد تولید ماده مؤثره دارویی حلال های آزمایشگاهی با ظرفیت سالانه ۱۵ هزار تن و سرمایه گذاری دو میلیون و ۸۰۰ هزار دلار و ۷۶۰ میلیارد ریال در سایت ۱ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با شرکت جابر ازنق شیمی، یکی دیگر از این توافقات بودند.
تفاهم نامه های توسعه PVC2/VCM/EDC پتروشیمی اروند با ظرفیت سالانه۳۰۰ هزار تن و سرمایه گذاری ۶۲۶ میلیون دلار و طرح توسعه VAMپتروشیمی فن آوران با ظرفیت سالانه ۱۰۰ هزار تن و سرمایه گذاری ۸۷ میلیون دلار با هدف افزایش صادرات غیرنفتی، خودکفایی و بهره گیری از ظرفیت ها و تقویت مشارکت بخش خصوصی امضا شد.
بر اساس این گزارش، شرکت پلیمر آریاساسول و خانه نوآوری و فناوری ایران نیز یک قرارداد همکاری به منظور استفاده از ظرفیت های دو طرف امضا کردند. مرکز نوآوری و دانش بنیان شرکت پلیمر آریاساسول پیش از این و در همکاری مشترک با شرکت های دانش بنیان و معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری موفق به ساخت گرید LEC 1969 شده و حالا در قالب این همکاری جدید به دنبال گسترش فناوری است.
آخرین وضع پروژه های شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت بررسی شد
مشعل: «مادامی که حرف از کارنامه کاری در میان باشد، ناخودآگاه اِبا می کنیم از بازگویی آن، تا حمل بر خودستایی نشود؛ اما حیفمان می آید از برخی تصمیم ها، ریسک ها، خودباوری ها و توانمندی ها سخن به میان نیاوریم. به واقع برخی فعالیت ها شاید برای عموم جامعه قابل لمس نباشد؛ اما حضور متخصصان و مهندسان توانمند ایرانی در بازسازی و نوسازی پالایشگاهی نظیر ال پالیتو که برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت کشور رقم خورد، توانست رسالت و کارنامه این فعالان را در انعکاس توانمندی های صنعت نفت کشورمان به رخ قدرت های شرق و غرب بکشد.» اینها بخشی از صحبت های فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» است. فعالیت های تاثیرگذار این شرکت بهانه ای شد تا از این رهگذر، مروری داشته باشیم بر دستاوردها و پیشرفت پروژه های مجموعه پالایشی کشور و نگاه ها را به این نکته ارجاع دهیم که تمرکز و فشار تحریم های دشمنان در سال های متمادی بر این صنعت حیاتی کشور، به طور قطع اهمیت چنین دستاوردهایی را دوچندان می کند. مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، صریح و شفاف به موانع چند نرخی شدن ارز و به دنبال آن، تاخیر در اجرای پروژه ها اشاره می کند و درباره برخی نتوانستن ها هم می گوید: «واقعیت ها را نمی توان کتمان کرد. برای رفع چالش ها و عبور از سد تاخیرهای متعدد در اجرای پروژه ها، راهی جز تامین به موقع منابع مالی و به موازات آن تغییر و تحول در مناسبات اداری نداریم.» مشروح این گفت وگو را در ادامه می خوانید.
قبل از پاسخ به این پرسش، عنوان کنم که مهر سال 1400 مصادف شد با شروع فعالیت رسمی من در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران. بر این اساس، فعالیت های شرکت را به چند دسته تقسیم کردیم، از جمله پروژه های پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی، خطوط لوله، اسکله و مخازن، پروژه های سنواتی و در نهایت پروژه های جدید. به همین منظور، شش ماه دوم سال اختصاص یافت به برنامه ریزی و هدف گذاری های متقن برای اجرای جشنواره ها و پروژه ها و ایجاد زیرساخت های لازم برای حرکت رو به جلو. در طول مصاحبه اشاره ای مجزا به روند فرایند کاری هریک از موارد عنوان شده خواهم داشت؛ اما بازگردیم به سوال شما در خصوص جشنواره احداث خط لوله بندرعباس-سیرجان-رفسنجان.احداث و راه اندازی چهار خط لوله در برنامه کاری شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران تبیین و تعریف شد که یکی از این پروژه ها، خط لوله 460 کیلومتری بندرعباس-سیرجان- رفسنجان بود. خوشبختانه اتفاقات خوبی در حین اجرای این پروژه رقم خورد، بویژه تصمیم استراتژیک تامین منابع مالی از بخش خصوصی و خرید تختال (107 هزارتن) برای داخلی سازی و تأمین لوله های خطوط لوله که این امر موجب اجرای سریع پروژه ها شد و با وجود چالش ها و مشکلات فراوان، بیش از 50 درصد پیشرفت کار، آن هم در سال پایانی پروژه، رکوردی بود که در کارنامه کاری این پروژه ثبت شد.
احداث خط لوله بندرعباس-سیرجان-رفسنجان، کاری بزرگ و ستودنی است که نباید آن را دست کم گرفت. 50 درصد پیشرفت فیزیکی در طول یک سال، رکورد محسوب می شود و 13 کیلومتر لوله گذاری در یک روز رکورد دیگری است. شاید اقدام ها در بیان و زبان آسان باشد؛ اما در عمل واقعا سخت و طاقت فرساست. به عنوان نمونه در حفاری یکی از زیرگذرها در تنگه زاغ بیش از چند مته شکسته شد و چند ماه زمان برد. بازگو کردن سختی های کار، چون تلخ است بیان نمی کنیم و هدف هم گلایه گذاری نیست؛ اما برخی واقعیت ها را هم نمی توان نگفت؛ چراکه در برابر زحمات همه اصحاب پروژه (کارفرما، پیمانکار و مشاور)، احساس وظیفه و دین می کنم و باید زحمات و سختی ها را هرچند تلخ عنوان کرد.
به عنوان نمونه، به دلیل ممانعت اهالی از اجرای خط لوله، با وجود تحصیل اراضی به طول 70 کیلومتر و حفاری و لوله گذاری به طول 20 کیلومتر، مجبور به تغییر مسیر شدیم که این موضوع شش ماه کار و فعالیت پروژه را به تعویق انداخت. دوباره مجوزهای لازم از سازمان محیط زیست دریافت شد و مهندسی و تهیه مستندات فنی و تحصیل مجدد اراضی، دوباره کاری ها و... پروژه ادامه پیدا کرد. بگذریم از اینکه در این مدت چه خسارت هایی به پروژه و شرکت تحمیل شد. هم اکنون پمپ های مورد نیاز این خط لوله خریداری شده که به دلیل پرداخت نشدن منابع ارزی در شرکت سازنده مانده که البته امیدواریم با تمهیدات اندیشیده شده (جشنواره بهره برداری زود هنگام) در بازه زمانی دو الی سه هفته آتی خط لوله به بهره برداری رسمی برسد. همیشه سطح انتظار و توقع از شرکت های مجری بالاست. همه ظاهر ماجرا را می بینند و گاه هم عنوان می کنند؛ چرا پروژه ها با تاخیر به بهره برداری می رسد؛ اما اینکه در پشت این ماجرا چه اتفاق ها و حوادثی رخ می دهد، قابل رویت نیست. اینکه انتظار بر آن باشد که در کوتاه مدت، خط لوله ای با این ابعاد و گستردگی(460 کیلومتر) راه اندازی شود، در ابتدا باید ملزومات آن فراهم شود که از مهم ترین آن، تأمین به موقع منابع مالی است.
توسعه صنعتی و اقتصادی ملزوماتی دارد؛ اما اغلب تنها ظاهر ماجرا را می بینیم و فارغ از همه سختی ها و پیچیدگی های کار، یا آن را درگیر بروکراسی اداری می کنیم یا اینکه شناخت کافی نسبت به قابلیت ها و توانمندی ها نداریم. به عنوان نمونه، جشنواره احداث یک پالایشگاه که چند سال به تعویق می افتد.
مذاکرات اولیه اجرای این جشنواره قبل از محدودیت های تحریم شروع شد و چند سال بعد پروژه با مشارکت کنسرسیومی متشکل از شرکت طراحی و ساختمان نفت و یک شرکت خارجی و با اعتبار 2.6 میلیارد یورو، در سال 2013 به امضا رسید؛ اما در ادامه به دلیل تغییرات و تحولات، اجرایی شدن این جشنواره تا سال 96 با چالش جدی همراه بود که سرانجام فقط 1.1 میلیارد یورو، یعنی کمتر از نصف مبلغ فاینانس تأمین و به همین دلیل پروژه به دو فاز 2-1 و فاز2-2 تقسیم شد. به این ترتیب، شهریور سال 96 بود که بازگشایی اعتبارات اسنادی و شروع به کار این پروژه عظیم و ملی به جریان افتاد و چهار سال زمان برای به سرانجام رسیدن فاز 2-1 در نظر گرفته شد. با این اوصاف، جشنواره همچنان با عقب ماندگی هایی مواجه بود که با روی کار آمدن دولت سیزدهم و به موازات برنامه ریزی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران مبنی بر به ثمر نشستن جشنواره های معوقه، جشنواره توسعه و تثبیت ظرفیت در اولویت اول جشنواره ها قرار گرفت و براساس برنامه ریزی های انجام شده، در بازه زمانی کوتاهی تاخیرها جبران شد. دستیابی به پیشرفت 34 درصدی در سال پایانی پروژه، در مگا پروژه های پالایشگاهی رکوردی کم نظیر و در نوع خود ارزشمند است و به طور قطع، یکی از مهم ترین نقاط قوت این پروژه محسوب می شود.
جشنواره توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان را به دورهمی برترین ها می شناسند؛ چراکه برترین های صنعت پالایشی در کشور و خاورمیانه، یکجا در این جشنواره ملی تجمیع شده است. بزرگ ترین واحد تقطیر در جو و تقطیر در خلأ خاورمیانه که به ترتیب با ظرفیتی معادل 210 هزار و 100 هزار بشکه در روز، بزرگ ترین واحد هیدروکراکر منطقه خاورمیانه با ظرفیت بیش از 42 هزار بشکه در روز، بزرگ ترین کوره هیدروژن یکپارچه خاورمیانه به وزن یک هزار و 500 تن، بلندترین مشعل های پالایشگاهی کشور به ارتفاع بیش از 125 متر، بزرگ ترین واحد تصفیه هیدروژنی به ظرفیت 65 هزار بشکه در روز، ثبت رکورد 34 میلیون نفر- ساعت کار بدون حادثه، پیشرفت 33 درصدی در بخش اجرایی و در سال پایانی پروژه، به کارگیری نیروی انسانی و اشتغال مستقیم برای هفت هزار و 300 نفر و 15هزار نفر اشتغال غیرمستقیم برای سازندگان تجهیزات صنعت نفت در این مگاپروژه پالایشی کشور از نمونه این ویژگی هاست.
تفاهمنامه اجرای بخش دوم جشنواره توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه نفت آبادان تیر امسال بین شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و شرکت پالایش نفت آبادان امضا شد که فعالیت های عملیاتی این پروژه نیز آغاز شده و حداقل سه سال زمان برای تکمیل آن در نظر گرفته شده است.
علاوه بر خط لوله بندرعباس_ سیرجان_ رفسنجان، یکی از پروژه های خطوط لوله، خط لوله 420 کیلومتری نایین- کاشان- ری است که در همان سال 1400، پس از اجرای فعالیت های باقیمانده به اتمام رسید و فرایندهای مالی و تصفیه ای انجام و تحویل بهره بردار شد. این خط لوله روزانه 205 هزار بشکه نفت و انواع فراورده را به نیمه شمالی کشور انتقال می دهد.
احداث خط لوله تبریز- خوی- ارومیه که این خط به طول بیش از 220 کیلومتریکی دیگر از تکالیف شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بود که با ظرفیت انتقال روزانه تا ۱۰۰ هزار بشکه انواع فراورده آماده بهره برداری است.
دو خط لوله انشعابی 37 کیلومتری گوره-جاسک و خط لوله 340 کیلومتری سبزآب- ری نیز در صورت تامین منابع مالی، تا پایان امسال راه اندازی خواهد شد. در مجموع اگر حساب کنیم بیش از 1000 کیلومتر احداث خط لوله در طول فعالیت شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در سه سال گذشته انجام شده، این میزان عدد بسیار بزرگی است و نشان از حجم بالای کار در حوزه جشنواره های توسعه ای خطوط لوله دارد.
از پروژه های جدید خط لوله، خط لوله 980 کیلومتری تابش است که قرارداد EPCF آن با قرارگاه خاتم الانبیا(ص) و بانک شهر امضا شده و در مرحله اخذ مجوزهای نهایی است.
پروژه دوم خط لوله 400 کیلومتری پارس است که مطالعات طراحی بنیادی و مجوزهای لازم اخذ و حتی ارزیابی مناقصه گران آن انجام شده و طبق مصوبه باید به صورت EPCF انجام شود.
پروژه دیگر، خط لوله فراورده های نفتی کرمان به زاهدان به طول ۵۲۰ کیلومتر است که این پروژه نیز در شورای اقتصاد مطرح شده و به محض تصویب، فعالیت های مهندسی آن آغاز خواهد شد.
بله، یکی از پروژه های مهم و فراسرزمینی، پروژه تعمیرات اساسی پالایشگاه ال پالیتو ونزوئلا بود که کار، سطحی فراتر از حد تصور اورهال و تعمیرات اساسی داشت. اسم پروژه، تعمیرات اساسی پالایشگاه 140 هزار بشکه ای ال پالیتو بود، آن هم بنا به ملاحظاتی که در زمان رقابت با شرکت های خارجی داشتیم؛ اما در واقع یک بازسازی و نوسازی کامل انجام شد. موید این ادعا هم به کارگیری بیش از دو میلیون قطعه کالا برای پالایشگاه بود که نشان می دهد کار در حد تعمیرات و گاه اورهال خلاصه نمی شد. قبل از انجام مراحل بازسازی، مصرف کاتالیست سالانه پالایشگاه حدود 500 تن بود که ما تنها در یک بخش حدود دو هراز و 500 تن کاتالیست به این پالایشگاه ارسال کردیم. یکی دیگر از مزیت های قابل اشاره در روند بازسازی پروژه فراسرزمینی پالایشگاه ال پالیتو، صدور خدمات فنی و مهندسی و همین طور صدور کالاهای ساخت شرکت های داخلی بود که شکل گرفت و دستاورد بسیار عظیمی برای کشور داشت. باید کالاها مطابق با استانداردهای آمریکایی تولید و به کار برده می شد که خوشبختانه این اتفاق افتاد و توانستیم تولیداتمان را هم سطح با استانداردهای جهانی قرار دهیم و رقابت کنیم. واقعیت این است که برای تأمین و ساخت این تجهیزات، «خون دل خوردیم». موانع و چالش های زیادی را از سر گذراندیم؛ اما افتخارمان این است، به نقطه ای رسیدیم که می توانیم در پروژه های خارجی نیز حضوری چشمگیر داشته باشیم و توان و دانش فنی متخصصان داخلی را به رخ دیگر کشورها بکشیم. هدف از بازگو کردن دستاوردها، ارائه رزومه متخصصان صنعت نفت کشور است تا تخصص و کارکرد ایرانی ها به جامعه جهانی منعکس شود و نسل آینده بتواند این پرچم را برافراشته نگه دارد و به قله های رفیع افتخار برساند.
کار ساخت این اسکله حدود دو سالی است که به طور جدی انجام می شود. در اواسط کار و زمانی که شمع ها را کوبیدیم و به نزدیکی اسکله موجود رسیدیم، با یک تغییر اساسی در ساختار اجرایی کار مواجه شدیم؛ یعنی ساخت یک اسکله موقت دو هزار تنی در مجاورت اسکله قبلی. در این پروژه، به دلیل مشکل سوخت رسانی به جزیره، ناچار شدیم یک اسکله دو هزار تنی جدید را در کنار این اسکله احداث کنیم تا در زمان ساخت پروژه پنج هزار تنی، از طریق این اسکله بتوانیم عملیات سوخت رسانی به جزیره قشم را انجام دهیم. ساخت این اسکله دو هزار تنی به توقف و تاخیر در اجرای این پروژه منجر شد و تاکنون ۵۰ درصد پیشرفت داشته است. فرایند انجام کار ساخت اسکله دوم، به گونه ای جلو رفت که از قالب موقت خارج شد و به شکل یک اسکله کامل و دائمی دو هزار تنی درآمد. این اتفاق، کودکی بود که از دل این پروژه تعریف و خارج شد. هم اکنون اسکله دو هزار تنی در مراحل پایانی کار قرار دارد و حداکثر تا سه ماه آینده به بهره برداری خواهد رسید.
پروژه مخازن شهید مهدوی از دیگر پروژه های در حال پیگیری این شرکت است که طبق مصوبه، باید در قالب قرارداد ساخت، بهره برداری و واگذاری (BOT) اجرایی می شد؛ اما متاسفانه با توجه به انجام مناقصه، در قالب این نوع قرارداد، برنده مناقصه ای نداشتیم. در ادامه با تعریف احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، پیشنهاد شد این مخازن در کنار این پتروپالایشگاه احداث شود. به همین دلیل اراضی پروژه مخازن شهید مهدوی از روستای جمال احمد به زمین های جنب پتروپالایشگاه شهید سلیمانی منتقل شد. برای پروژه مخازن شهید مهدوی حدود ۸۵ میلیون یورو سرمایه گذاری شده که پیش بینی می شود با گذشت زمان، به ۱۰۰ میلیون یورو افزایش یابد.
در طراحی بنیادی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی گام های اولیه برداشته و از دی ماه پارسال طراحی آن آغاز شد، به طوری که در کمتر از سه ماه نخستین بخش این پروژه مانند عملیات تسطیح و احداث مخازن آن، به مرحله مناقصه رسید که امیدواریم تا نیمه نخست امسال، بخش دوم و تا پایان مدت قرارداد، طراحی بنیادی آن تکمیل و فازهای اجرایی یکی پس از دیگری عملیاتی شود. جشنواره 300 هزار بشکه ای پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، نخستین پروژه صنعت نفت در حوزه تلفیق پالایش و پتروشیمی است که هدف از احداث آن، ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی برای همسویی با نگاه دولت و پیش بینی سند تحول است. غایت دانش و تخصص ایرانی و تجارب اندوخته کشورمان در اجرای پروژه های پالایشی با اتکا به توان داخلی، در طراحی مهندسی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی به ثمر خواهد رسید و به امید خدا لایسنس واحدها از سوی این شرکت طراحی و اخذ خواهد شد.
همچنین با همکاری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و یک شرکت خارجی در زمینه فعال سازی پالایشگاه خوزستان اقدام هایی انجام داده ایم و مشارکت نامه آن
به نسبت گذشته امضا شده که در صورت صدور مجوزهای لازم، امید داریم امسال شاهد آغاز فعالیت های طراحی و اجرای این پالایشگاه ۱۸۰ هزار بشکه ای باشیم. بر اساس مشارکت نامه 80 درصد سهام متعلق به سرمایه گذار خارجی و 20 درصد نیز متعلق به شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی است که در صورت محقق شدن این امر، نقش مهمی در کاهش ناترازی بنزین خواهد داشت.
زمانی بود که اصلا به ظرفیت های داخلی اعتماد نمی شد؛ اما امروز اگر به پروژه های اجراشده یا در حال اجرا نگاه کنید، می بینید که غالب این پروژه های شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت بنا به فراخور کارها و فعالیت های اجرایی ، بیشترین سهم را در داخلی سازی و حمایت از صنعتگران و تولیدکنندگان داخلی دارند. واقعیت این است که جور همه را می کشیم؛ چراکه از یک طرف باید پروژه را در بازه زمانی تعیین شده تحویل دهیم و از طرف دیگر تکلیف داریم که از سازندگان داخلی حمایت کنیم که این مسأله ریسک انجام کارها را بالا می برد و قطعا زمان انجام جشنواره ها به طول می انجامند. به هر حال سیاست وزارت نفت در سال های اخیر در امر واگذاری کارها به شرکت های داخلی، سیاست درست و بجایی بوده و سبب شده تولیدکنندگان و سازندگان تلاش و توان مضاعفی داشته باشند و در این عرصه رقابتی حضور یابند.
همچنین سازندگان داخلی در جشنواره های این شرکت و در حوزه های مختلف توسعه زیرساخت های صنعت پالایش از جمله توسعه خطوط انتقال فعال شدند و درصد بالایی از تجهیزات مورد نیاز آنها را تامین کردند. از طرفی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با در اختیار داشتن ۹۵ درصد دانش فنی پیچیده اجرای واحدهای پالایشی به عنوان یکی از توانمندترین شرکت های صنعت نفت در حوزه صنعت پالایش نقش مهم راهبری خود را ایفا می کند. این شرکت تاکنون موفق شده با اعتماد، حمایت و با کمک سازندگان داخلی، بیش از 5۰ درصد تجهیزات صنایع پالایشی را داخلی سازی کند. ساخت الکتروپمپ های ایرانی چهار مگاواتی برای نخستین بار در کشور و تامین 100 درصدی لوله های جشنواره های خط لوله از داخل، از دیگر گام های اخیر این شرکت در مسیر اتکا به توان داخل و مشارکت با شرکت های دانش بنیان ایرانی بوده است. همه تجهیزات اصلی جشنواره خط لوله بندرعباس- سیرجان- رفسنجان شامل پمپ ها، تجهیزات ارسال و دریافت توپک، صافی مخازن زیرزمینی پمپ های جانبی و شیرهای دستی و برقی، لوله ها، فلنج، اتصالات و ترانس از طریق سازندگان داخلی تامین شده و بجز برخی تجهیزات ابزار دقیق، کالا و تجهیزات این پروژه اکثرا ایرانی محسوب می شود.
شرکت ملی مهندسی با تجربه گرانبهای خود در به ثمر رساندن بیش از 300 جشنواره در حوزه پایین دستی و پالایشی، بتازگی نیز به عنوان مشاور منتخب دولت در کنترل و نظارت بر اجرای پروژه های «جشنواره جامع ارتقای کیفی پالایشگاه ها با اولویت کاهش نفت کوره کشور» انتخاب شده و در این زمینه از ابتدای امسال، علاوه بر نظارت بر اجرا و پیگیری روند پیشرفت این جشنواره ها در پالایشگاه های 9گانه نفتی، دو گزارش سه ماهه آماده کرده که در اختیار وزارت نفت، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه قرار گرفته است. همچنین تا پایان شهریورماه، سومین گزارش نیز ارسال خواهد شد. پروژه های کیفی سازی فراورده های نفتی در پالایشگاه های کشور دارای پیشرفت خوب و رو به جلویی است. بنا به تخصص و تجاربی که طی این سال ها کسب شده، تنها به گزارش دهی ماهانه بسنده نمی کنیم و گاهی در رفع موانع و چالش پیش روی پروژه ها، راهکارهای لازم را هم ارائه می دهیم.
تامین تجهیزات و کالاها در شرایط تحریم، کار بسیار مشکلی است و در نخستین ماه های شروع به کار، برای رفع مشکل اصلی تأمین لوله های پروژه های خطوط لوله، تمامی تختال مورد نیاز پروژه های جاری خطوط لوله شرکت را با استفاده از منابع بخش خصوصی تامین کردیم و اگر این تصمیم بزرگ را نمی گرفتیم، مطمئنا امروزه شاهد بهره برداری از این خطوط نبودیم. این شرکت به عنوان یکی از قدیمی ترین مجریان پروژه های خطوط لوله نفتی موفق شد طی دو سال گذشته با باز کردن حدود 2 هزار و 550 میلیارد تومان ال سی از بخش خصوصی، بیش از ١٠٧ هزار تن تختال مورد نیاز پروژه های خط لوله خود را به صورت یکجا از شرکت های تولیدکننده مواد اولیه لوله تامین کند، ضمن آنکه چرخ اقتصادی کارخانه های بزرگ تولیدکننده مواد اولیه لوله، تولیدکننده ورق، رنگ و عایق و شرکت های حمل ونقل و... را به حرکت درآورد و رشد اقتصادی این شرکت ها را رقم بزند.
با سیاست های وزارت نفت و تمرکز این صنعت بر توسعه صنایع پالایشی، تسریع در تکمیل پروژه های موجود خط لوله در دستور کار قرار گرفت و تفاهمنامه تامین منابع مالی احداث خطوط لوله جدید به منظور افزایش ظرفیت انتقال در صنعت نفت کشور با بانک ها امضا شد. تعریف و پیگیری پروژه های جدید برای توسعه خطوط لوله انتقال نفت و فراورده کشور در قطب های مختلف سرزمینی از دیگر اقدامات شرکت ملی مهندسی و ساختمان است که در این حوزه، عملیات اجرایی پروژه خط لوله تابش به طول ۹۴۸ کیلومتر، پارس به طول ۴۲۰ کیلومتر، خط لوله کرمان- زاهدان به طول ۵۵۰ کیلومتر، خط لوله رفسنجان- یزد به طول ۲۲۸ کیلومتر، مخزنگاه شهید مهدوی به ظرفیت ۶۰۰ میلیون لیتر و طراحی پایه واحد حلال های پالایشگاه لاوان در صورت تامین منابع مورد نیاز، با هدف نوسازی و افزایش ظرفیت خطوط لوله انتقال نفت و فراورده کشور آغاز خواهد شد.
13 هزار میلیار ریال اعتبار به فعالیت های عام المنفعه اختصاص یافت
مشعل: صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه صنعتی و اقتصادی کشور، نقشی بی بدیل در ایجاد اشتغال، تولید ثروت و رشد اقتصادی ایفا می کند. شرکت های فعال در این حوزه، افزون بر تمرکز بر تولید و سودآوری، به مسئولیت های خود در قبال محیط زیست، جوامع محلی و آینده نسل های بعد اهتمام می ورزند تا آنجا که تنها در سال ۱۴۰۲ افزون بر ۱۳ هزار و ۳۸۵ میلیون ریال اعتبار به این کار اختصاص داده اند که نسبت به سال ۱۴۰۱ و سرمایه گذاری ۱۰هزار میلیارد ریالی در این سال، از رشد حدود ۵۰ درصدی حکایت می کند.
مشعل| صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه صنعتی و اقتصادی کشور، نقشی بی بدیل در ایجاد اشتغال، تولید ثروت و رشد اقتصادی ایفا می کند. شرکت های فعال در این حوزه، افزون بر تمرکز بر تولید و سودآوری، به مسئولیت های خود در قبال محیط زیست، جوامع محلی و آینده نسل های بعد اهتمام می ورزند تا آنجا که تنها در سال ۱۴۰۲ افزون بر ۱۳ هزار و ۳۸۵ میلیون ریال اعتبار به این کار اختصاص داده اند که نسبت به سال ۱۴۰۱ و سرمایه گذاری ۱۰هزار میلیارد ریالی در این سال، از رشد حدود ۵۰ درصدی حکایت می کند.
امور زیر ساختی و عمرانی، فرهنگی و ورزشی، درمانی پزشکی، آموزش و پژوهش، حمایت های اجتماعی، توانمندسازی برای اشتغال پایدار، مدیریت بحران، ایجاد و نگهداشت فضای سبز و حمایت از گونه های گیاهی و جانوری، از جمله حوزه های مسئولیت اجتماعی به شمار می آید که صنعت پتروشیمی گام های بلندی در پیشبرد این امور برداشته است. در سال ۱۴۰۲ سرمایه گذاری پنج هزار و ۶۴۴ میلیون ریالی صنعت پتروشیمی در امور زیر ساختی و عمرانی، این حوزه را در اولویت اجتماعی ترین مسئولیت های اجتماعی قرار داده که پس از آن، آموزش و پژوهش با یکهزار و ۹۵۴ میلیون ریال (۱۴ درصد)، درمانی - پزشکی با یکهزار و ۸۳۹ میلیون ریال (۱۴ درصد) و حمایت های اجتماعی با یک هزار و ۷۰ میلیون ریال (هشت درصد) در رده های بعدی قرار دارند.
همچنین صنعت پتروشیمی سال ۱۴۰۲ در حوزه های فرهنگی و ورزشی ۹۱۴ میلیون ریال (هفت درصد)، ایجاد و نگهداشت فضای سبز ۷۷۸ میلیون ریال (شش درصد)، حمایت از گونه های گیاهی و جانوری ۴۸۵ میلیون ریال (چهار درصد)، توانمندسازی برای اشتغال پایدار ۳۸۶ میلیون ریال (سه درصد) و در مدیریت بحران ۳۱۶ میلیون ریال (دو درصد) سرمایه گذاری کرده است که این میزان سرمایه گذاری نسبت به سال۱۴۰۱ رشد حدود ۵۰ درصدی را نشان می دهد.
مشارکت در سامان بخشی مدارس سنگی و کانکسی استان های هدف صنعت پتروشیمی، حمایت صنعت پتروشیمی از دانش آموزان مستعد کشور با انعقاد تفاهم نامه همکاری با سازمان استعدادهای درخشان کشور، مشارکت صنعت پتروشیمی در طرح جهاد آب رسانی به مناطق روستایی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، حمایت از مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) با هدف اشتغال زایی به منظور انعقاد تفاهم نامه همکاری، تهیه پیوست رسانه ای دو ماهنامه با نام آوای مسئولیت اجتماعی برای نخستین بار، تدارک مقدمات انعقاد تفاهم نامه همکاری با آب و فاضلاب کشور و جمعیت هلال احمر و تعامل و بازدید از موسسه های خیریه و پروژه های مسئولیت اجتماعی مناطق، از جمله دستاوردهای صنعت پتروشیمی در حوزه مسئولیت اجتماعی در سال ۱۴۰۲ و ادامه آن در ۱۴۰۳ بوده است.
سال های گذشته با تصویب شورای راهبردی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، نظارت و انجام پروژه های مسئولیت اجتماعی به شرکت های پتروشیمی واگذار شد که با تغییرات انجام شده در روند انجام پروژه های مسئولیت اجتماعی، اجرای طرح ها در سطح شهرستان بندر ماهشهر، بندر امام خمینی (ره)، چمران، شهرک طالقانی و بخش مرکزی به شرکت های پتروشیمی رسید تا شاهد شفافیت و انجام به موقع پروژه ها باشیم. سال ۱۴۰۲ نیز شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی مناطق مکران، انرژی بر پارسیان، لامرد، مناطق غرب هم به این مقوله افزوده و اهداف و برنامه های شورای راهبردی این شرکت های پتروشیمی هم تبیین شد.
صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ هم گام های مؤثری در مسیر ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود برداشته و اقدام به ساخت، بازسازی و تجهیز مدارس، اماکن آموزشی و ورزشی و مسکن، تأمین منابع مالی برای تقویت زیرساخت های مناطق، ساخت و تجهیز بیمارستان ها و مراکز درمانی، توانمندسازی جوامع محلی، مدیریت بحران، حفظ محیط زیست کرده است.
از جمله این اقدام ها می توان به ساخت مدرسه ۹ کلاسه شهرک مدنی به کوشش پتروشیمی لاله، ساخت مدرسه ۱۶ کلاسه شهید دستغیب توسط پتروشیمی مارون، مشارکت شورای راهبردی منطقه ماهشهر در تکمیل زیر ساخت استادیوم شهدای بندر ماهشهر، تهیه و تأمین ۳۶۰ کولر گازی برای مدارس شهرستان ماهشهر از سوی پتروشیمی رازی، کاشت ۹۰۰ نهال حرا در خوریات شهرستان ماهشهر از سوی شورای راهبردی ماهشهر و مشارکت در برگزاری کنگره ملی شهدای محیط زیست در استان خوزستان اشاره کرد. مشارکت در ساخت ۱۴۰ واحد مسکونی مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) با مبلغ سرمایه گذاری ۲۱ میلیارد تومان و تکمیل پروژه آب سیراف به جم با سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیارد تومان از سوی شورای راهبردی عسلویه، تهیه و تأمین ۱۰ دستگاه آب شیرین کن صنعتی به روستاهای استان بوشهر از سوی پتروشیمی نوری با مبلغ سرمایه گذاری هفت میلیارد تومان، احداث واحد اتیلن ریکاوری درمسیر کاهش و حذف فلرینگ با سرمایه گذاری ۵۵ میلیارد تومان از سوی پتروشیمی کردستان، احداث مدرسه شش کلاسه هندیجان با سرمایه گذاری ۱۸ میلیارد تومان و احداث مدرسه ۱۲ کلاسه عفاف با سرمایه گذاری ۲۵ میلیاردتومانی از سوی پتروشیمی مارون، از دیگر تکالیف مسئولیت اجتماعی پتروشیمی است که در سال ۱۴۰۳ در اولویت قرار گرفته است.
صنعت پتروشیمی برای تحقق اهداف زیست محیطی و عام المنفعه فرصت ها را غنیمت شمرده و در نمایشگاه ایران پلاست که از ۱۸ تا ۲۱ شهریورماه در محل دائمی نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد هم به این موضوع پرداخت و این نمایشگاه را نه تنها محلی برای ارائه آخرین دستاوردهای فناورانه و اقتصادی این صنعت قرار داد، بلکه فرصتی هم برای تأمل بر مسئولیت های اجتماعی گسترده ای که صنعت پتروشیمی و شرکت های فعال در زنجیره ارزش آن بر دوش دارند، در نظر گرفت تا نشان دهد با استفاده از فناوری های نوین برای کاهش آلایندگی، سرمایه گذاری در پروژه های بازیافت و مدیریت پسماند و حمایت از جوامع محلی با ایجاد فرصت های شغلی و بهبود زیرساخت ها می توان در کنار استخراج منابع طبیعی تا تولید محصولات نهایی، بر مبنای اصول پایداری و احترام به محیط زیست عمل کرد.
صنعت پتروشیمی تلاش کرد تا نمایشگاه ایران پلاست را برای معرفی نوآوری های این حوزه و سرمایه گذاری در فناوری های بازیافت پیشرفته، توسعه فرهنگ مصرف مسئولانه و حمایت از استارت آپ های فعال در حوزه مدیریت پسماند کند؛ اقدام هایی که می تواند به کاهش اثرات زیست محیطی صنعت پتروشیمی کمک کند.
صنعت پتروشیمی با بیش از نیم قرن سابقه در عرصه صنعتی، همواره به موضوع های اجتماعی و محیط پیرامونی خود توجه کرده و متناسب با بازخوردها و یادگیری های انجام شده، با اثربخشی اقدام ها و بهبود در ارائه خدمات به محیط پیرامونی در مسیر اهداف اصلی شرکت ها حرکت کرده است. پس از ابلاغ نظام نامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت از سوی وزیر نفت در سال ۱۳۹۸، معاون وزیر نفت وقت در امور پتروشیمی با صدور حکمی مشاور اجتماعی و رئیس دبیرخانه مسئولیت اجتماعی این صنعت را منصوب کرد و از آن زمان، حرکت در جهت نظام مندتر شدن اقدامات حوزه مسئولیت اجتماعی این صنعت آغاز شد.
رشد شرکت های فناوردر سایه حمایت مالی صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت
مشعل: وزارت نفت در چند سال اخیر برنامه حمایت از مجموعه های فناور و دانش بنیان را در مسیر هدف اصلی خود یعنی توسعه ساخت داخل در پیش گرفته است. این مسیر تاکنون به مرحله قابل قبولی رسیده و نتایج اثربخشی را هم به همراه داشته است. این حمایت ها، افزون بر رفع موانع اجرایی و تدوین آیین نامه ها و در حوزه های مالی و اعتباری از شرکت های نوپایی که در نتیجه آن پروژه ها و منابع قابل توجهی برای این شرکت ها فراهم شد و حالا این امیدواری وجود دارد که در دوره جدید و دولت چهاردهم این مسیر ادامه پیدا کند و مجموعه های دانش بنیان بتوانند با حداقل دغدغه و موانع به کار خود در صنعت نفت ادامه دهند.
علاوه بر این باید به خرید تضمینی تولید بار اول، تضمین تسهیلات سرمایه در گردش، تضامین قراردادی نظارتی و بسته اعتباری مشارکتی به عنوان سایر اقدام های این صندوق اشاره کرد.
صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی صنعت نفت کار خود را از سال ۱۴۰۰ با مجوز صندوق نوآوری و شکوفایی و با سرمایه ثبتی هزار و ۳۰ میلیارد ریال شروع کرد. این صندوق با همت و سهامداری ۱۲ شرکت اصلی دولتی (شرکت های ملی نفت ایران، ملی گاز ایران، ملی صنایع پتروشیمی ایران، ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی) و غیردولتی صنعت نفت (هلدینگ خلیج فارس، مجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت و...) با هدف ارزش آفرینی در حوزه ارائه خدمات مالی و تسهیل تأمین مالی - اعتباری شرکت های دانش بنیان، فناور و فعال در صنعت نفت فعالیت می کند. در واقع شرکت های اصلی صنعت نفت در همکاری مشترک زمینه ای را برای حمایت مالی از مجموعه های نوپا به خصوص در حوزه ساخت داخل فراهم کردند.
این صندوق که در حال حاضر بزرگ ترین صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی کشور به شمار می آید، تاکنون بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان انواع خدمات مالی و اعتباری را به شرکت های دانش بنیان ارائه کرده است. نکته قابل توجه در این مسیر هم ساده شدن فرایند ترهین مطالبات قراردادی است. پیگیری درخواست متقاضیان با ارسال کتبی اطلاعیه تصمیم به ترهین قرارداد از سوی نهاد مالی به کارفرما آغاز می شود و در ادامه کارفرما با تأیید اصالت قرارداد، رضایت خود را برای اشتراک گذاری اطلاعات مالی قرارداد به نهاد مالی اعلام می کند. قرارداد ترهین با تأمین کننده امضا و کارفرما برای هر پرداخت قراردادی به شرکت متقاضی مجوز لازم را از نهاد مالی اخذ می کند.
صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت چندی قبل یک هزارمین ضمانت نامه خود را هم صادر کرد و با صدور این ضمانت نامه، حجم ریالی ضمانت نامه های صادره این صندوق از مرز 80 هزار میلیارد ریال گذشت. این صندوق به پشتوانه سهامداران و تیم مالی صندوق، با هدف ارتقای ظرفیت فعالیت اقتصادی شرکت های فناور و دانش بنیان، انواع ضمانت نامه را همانند دیگر بانک های تجاری صادر می کند و تبدیل به یکی از مراجع مهم برای شرکت های فناور و دانش بنیان شده است که در شروع مسیر خود با آن همکاری دارند.
یکی از اتفاقات مهم که با پیگیری و ابتکار صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت اجرایی شد، دستورعمل اجرایی صدور ضمانت و بیمه مسئولیت کالای صنعت نفت به منظور توسعه فناوری و تولید محصولات بار اول در صنعت نفت کشور بود. این بیمه مسئولیت، اهمیت حفاظت از دارایی ها و تجهیزات موجود در مناطق مختلف عملیاتی این صنعت راهبردی و کاهش خطر(ریسک) تجاری سازی محصولات دانش بنیان از طریق پوشش ریسک های احتمالی در استفاده از تجهیزات و جبران خسارت های احتمالی را افزایش می دهد.
این صندوق همچنین طرحی را به عنوان «طرح تکیه گاه» به منظور کاهش چالش های تأمین مالی شرکت های دانش بنیان و نوآور طراحی کرده است. این طرح امکان رشد دو برابری را متناسب با فعالیت انجام شده و به نرخ های ترجیحی برای شرکت هایی که امکان استفاده از خدمات مالی بانک ها برایشان فراهم نبوده و یا متناسب با رشد برآوردی آنها نیست، فراهم می آورد. با استفاده از این طرح و با حذف مانع کمبود اعتبار و نقدینگی، تمرکز بیشتر کارآفرینان بر فعالیت محوری شرکت و خلق ارزش بالاتر فراهم خواهد شد.
در نتیجه همکاری مشترک صندوق پژوهش و فناوری و شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت، تاکنون قراردادهایی به ارزش پنج هزار میلیارد تومان با شرکت ملی نفت ایران به ذی نفعی شرکت های دانش بنیان طرف قرارداد با این مجموعه امضا شده است. در نتیجه این تلاش ها و همکاری ها و بها دادن به مجموعه های دانش بنیان، تعداد این شرکت ها به بیش از 650 شرکت دانش بنیان و فناور در صنعت نفت رسیده است و در این مدت این شرکت ها توانسته اند به بسیاری از چالش های صنعت نفت فائق آید.
از آنجا که یکی از مهم ترین مسائل شرکت های دانش بنیان و فناور در درون صنعت نفت، اعتماد شرکت های داخلی و ایجاد بازار قابل اطمینان و بلندمدت بوده، وزارت نفت تلاش کرده است با همکاری صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، زمینه ای را برای بازارسازی داخلی و خارجی محصولات تولید این شرکت های فناور و دانش بنیان فراهم کند. وزارت نفت در زمینه توسعه بازارهای داخلی شرکت های دانش بنیان، از ظرفیت های صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت استفاده کرد و با چند ابتکار خوب در این صندوق از جمله گشایش اعتبار اسناد ریالی، بیمه مسئولیت کالا، ترهین مطالبات و... زمینه خوبی را برای سازنده داخلی ایجاد کرد. حتی تلاش و مذاکراتی برای همکاری شرکت های فناور در پروژه های فرامرزی در ونزوئلا انجام شده است.
صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت از زمان شکل گیری تاکنون نقش و اثرگذاری قابل توجهی در صنعت نفت داشته است و حالا دیگر به عنوان بازوی مالی شرکت های فناور و دانش بنیان محسوب می شود. در آخرین گزارش معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت سرمایه این صندوق در حال حاضر تا ۵۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته و تاکنون ۶۱۸ میلیارد تومان ضمانت قراردادی به ۲۴۰ شرکت دانش بنیان ارائه شده است. علاوه بر این موارد در چند سال اخیر دو قرارداد تضمینی به ارزش سه میلیون و ۳۰۰ هزار یورو بین این صندوق با شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت به امضا رسیده و این جدای از قراردادهای بیمه مسئولیت کالا، ترهین مطالبات قراردادی و قرارداد اعتبار اسناد ریالی است.
روندی که در چند سال اخیر در حمایت از شرکت های فناور و دانش بنیان آغاز شده، فارغ از رویکرد دولت ها و با نگاه جامعی که مقام معظم رهبری داشته اند، ادامه یافته است. روندی که اگرچه در دوره های مختلفی فراز و فرود داشته، اما تاکنون پیوسته بوده و تحولات چشمگیر و ارزشمندی را رقم زده است و این امید وجود دارد که در دولت چهاردهم و با رویکرد مثبت محسن پاک نژاد، وزیر نفت این حمایت ادامه پیدا کند.
مدیرعامل پتروشیمی سبلان گفت: با تدابیر و سیاستگذاری های انجام شده، عملیات اجرایی طرح سبلان ۲ (دنا) شتاب می گیرد و امیدواریم شاهد بهره برداری این طرح در نیمه نخست سال آینده باشیم.
رضا کریمی با بیان اینکه با ادغام دو پتروشیمی سبلان و دنا، برخی موانع اجرای طرح دنا برطرف و مجدد عملیات اجرایی از سر گرفته شد، گفت: هم اکنون پیمانکاران اجرایی طرح در حال انجام فعالیت مهندسی و اجرا بوده و امیدوارم در کمترین زمان ممکن، تکمیل شود و به بهره برداری برسد.
وی افزود: پس از بهره برداری کامل پتروشیمی سبلان ۲ (دنا)، ظرفیت مجتمع سبلان به سالانه سه میلیون و ۳۰۰ هزار تن خواهد رسید و سبلان، یکی از بزرگ ترین متانول سازان جهان خواهد شد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی سبلان از تأمین اعتبار دو هزار میلیارد تومانی از محل بازار سرمایه با پیگیری مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ خبر داد و افزود: طرح سبلان ۲ هم اکنون ۸۴.۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
کریمی یادآور شد: همه فعالیت بخش های مختلف طرح اعم از بخش سیویل، پایپینگ، برق و ابزار دقیق و آفسایت از سوی متخصصان داخلی و پیمانکاران طرح با نظارت مستقیم مهندسان سبلان در حال انجام است.
وی با اشاره به رصد مستمر روند اجرایی طرح از سوی مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ ادامه داد: سفارش گذاری تجهیزات باقیمانده نیز انجام شده و تجهیزات فرایندی مجتمع سبلان ۲ هم تا یک ماه آینده آماده بازرسی فنی و سپس حمل به سایت است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی سبلان بیان کرد: امیدوارم با برداشتن همه موانع طرح در این یکی، دو ماه گذشته و ریل گذاری درست که با همت همه مجموعه شکل گرفته است، شاهد بهره برداری این طرح در نیمه نخست سال آینده باشیم. کریمی تأکید کرد: مجموعه هلدینگ پتروفرهنگ و شرکت انرژی سپهر در یک سال اخیر بدون توجه به حواشی و حاشیه سازان، شبانه روز پیگیر رفع موانع و مشکلات طرح ها، پایداری و افزایش تولید، کاهش هزینه تولید، حمایت از ساخت داخل و... با رویکرد ارزش آفرینی برای سهام داران هستند.
وی یادآور شد: با برنامه ریزی های انجام شده و انجام کارهای کارشناسی، توافقی با شرکت مجری سبلان ۲ (دنا) انجام شده که حدود ۵۰۰ میلیارد تومان برای این شرکت نفع داشته و طرح از حالت نیمه فعالی خارج شده و اجرای آن سرعت گرفته است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی سبلان تأکید کرد: با اتخاذ این تدابیر و توافق انجام شده، ضمن رعایت صرفه و صلاح سازمان در ابعاد مالی آن، امکان تسریع اجرای طرح برای بهره برداری زودتر و تحقق منافع و عواید آن فراهم شد.
مدیرعامل شرکت توسعه پتروایران از حفر نخستین چاه پروژه بسته دوم قرارداد حفاری ۹ حلقه چاه توسعه حفاری درون میدانی (اینفیل) پارس جنوبی در کوتاه ترین زمان ممکن خبر داد.
علیرضا صادقی عبداللهی بیان کرد: نظر به اهمیت حفاری ۳۵ حلقه چاه درون میدانی پارس جنوبی و رفع ناترازی گاز، برنامه ریزی مدون و پایش فعالیت های پروژه به صورت روزانه در شرکت دیریلینگ اینترنشنال لیمیتد (DCI)، به عنوان یکی از شرکت های تابع شرکت توسعه پتروایران، در حال انجام است تا شاهد بهره برداری از نخستین چاه در کوتاه ترین زمان ممکن باشیم.
وی با بیان اینکه نخستین چالش های این پروژه، تأمین کالاهای مورد نیاز است، گفت: در این بین دو نکته ضروری است؛ موضوع نخست، حمایت از تولیدکنندگان و کالای داخلی است که متأسفانه با توجه به حجم زیاد پروژه های در حال اجرا در کشور و محدود بودن ظرفیت تولیدکنندگان داخلی، این موضوع موجب تأخیر در تأمین کالاهای مورد نیاز حفاری می شود.
مدیرعامل شرکت توسعه پتروایران ادامه داد: دومین موضوع، تأمین اقلامی است که مشابه داخلی آن موجود نیست و باید از خارج کشور تأمین شود که این موضوع، مستلزم صرف زمان مضاعف برای تهیه کالا و پرداخت ارزی آن به واسطه وجود تحریم های موجود است.
صادقی تصریح کرد: با توجه به موضوعات مطرح شده، همچنین مذاکرات صورت گرفته و همکاری شرکت نفت و گاز پارس برای جلوگیری از وقفه در عملیات حفاری و تکمیل به موقع چاه های پروژه، برای تأمین کالای مورد نیاز چاه اول به صورت امانی اقدام شده است.
وی اضافه کرد: با اقدام های انجام شده، زمان کافی در اختیار شرکت توسعه پتروایران قرار گرفت تا با برگزاری مناقصات عمومی برای تأمین اقلام و تجهیزات لازم با بالاترین کیفیت از بهترین تولیدکنندگان داخلی و خارجی اقدام کند که تا این لحظه مناقصات آن برگزار و پیشنهادهای پیمانکاران و تأمین کنندگان دریافت شده و طی روزهای آینده، نتایج مناقصات نهایی خواهد شد.
مدیرعامل شرکت توسعه پتروایران توضیح داد: بنا بر الزامات موجود در قرارداد، یکی از چالش های اساسی این پروژه تأمین شناورهای تدارکاتی و کشنده مورد نیاز است که تاکنون با همکاری مجری طرح اینفیل در شرکت نفت و گاز پارس و مساعدت شرکت نفت فلات قاره ایران، با به کارگیری شناورهای تحت اختیار، عملیات جابه جایی دستگاه حفاری2-DCI به سکوی SPD12B با کمترین تأخیر نسبت به زمان بندی پروژه و به عنوان نخستین دستگاه حفاری مستقر این پروژه انجام شد.
صادقی با اشاره به اینکه جابه جایی دستگاه حفاری 2-DCI به سکوی بهره برداری SPD12B با توجه به شرایط خاص آب وهوایی خلیج فارس، نداشتن امکان توقف تولید، همچنین مشخصات فنی دستگاه های حفاری، که در گذشته در مجاورت این پلتفرم مستقر شده بودند، یکی از چالش برانگیزترین عملیاتی بود که تیم فنی با آن روبه رو شد، گفت: با وجود این چالش ها، در کمترین زمان ممکن دکل حفاری انتقال یافت و از ۲۰ تیر ۱۴۰۳ عملیات حفاری نخستین چاه این پروژه از سوی شرکت دیریلینگ اینترنشنال لیمیتد (DCI) آغاز شد.
وی افزود: در این میان، همزمان با فرایند جابه جایی دستگاه حفاری 2-DCI واحد مهندسی و عملیات در حال بررسی ریسک های عملیاتی چاه اول و راهکارهای آن بوده و با برگزاری نشست های پرشمار با مهندسان حفاری شرکت نفت و گاز پارس، درصدد ارائه برنامه ای کامل و جامع برای حفاری نخستین چاه در سکوی SPD12B بودند.
مدیرعامل شرکت توسعه پتروایران یادآور شد: با شروع عملیات، حفاری حفره اول (۳۲ اینچ) و عملیات راندن لوله جداری راهنما و سیمان کاری آن در کمتر از چهار روز و طبق برنامه با موفقیت پایان یافت و بلافاصله پس از آن، حفاری حفره دوم (۲۴ اینچ) آغاز شد.
صادقی افزود: همچنین با هماهنگی تیم های عملیات و مهندسی، بدون انحراف از زمان بندی و برنامه ریزی انجام شده، عملیات حفاری و راندن لوله جداری به همراه سیمان کاری و نصب تجهیزات سرچاهی حفره ۲۴ اینچ نیز به سرانجام رسید و اکنون این مجموعه به عنوان نخستین شرکت توانسته عملیات حفاری حفره ۱۶ اینچ و راندن جداری مربوطه را تکمیل کند.
وی گفت: همزمان گروه های ستادی واحدهای مهندسی، لجستیک، بازرگانی و سایر واحدها در مجموعه توسعه پتروایران، همچنین همکاران شرکت DCI، با حداکثر توان خود هماهنگی های لازم برای ارائه به موقع سرویس های حفاری، تأمین کالاهای مورد نیاز روی دستگاه حفاری، ارائه برنامه و مستندهای لازم برای حفاری و... را فراهم کردند تا عملیات حفاری بدون توقف ادامه یابد.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: تعمیرات پیشگیرانه خطوط انتقال نفت در اعماق خلیج فارس، نقشی مهم در حفاظت از اکوسیستم و محیط زیست دریایی خواهد داشت. بخش مهمی از اقتصاد کشور وابسته به فروش نفت است که جزیره خارک، نقش مهمی در این زمینه دارد؛ زیرا نفت خام از طریق خطوط لوله واقع بر بستر خلیج فارس به خارک منتقل و از آنجا صادر می شود.
خط لوله انتقال نفت از شهرستان گناوه به جزیره خارک با اینکه نقش مهمی در صادرات دارد؛ اما می تواند با مخاطراتی روبه رو شود که هم صادرات را با چالش همراه کند و هم به محیط زیست ضربه بزند. نشت نفت از این خطوط لوله می تواند باعث تعلل و تأخیر در صادرات نفت، همچنین ورود نفت خام به آب دریا و پدیدار شدن مشکلات و مسائل زیست محیطی متعددی همچون آلودگی ساحل و دریا شود. در سال های گذشته، بارها شاهد ورود آلودگی های نفتی در خلیج فارس بوده ایم که البته بخشی از آن به خطوط لوله مربوط بوده؛ اما نشت مواد نفتی از شناورها، سکوها و دیگر عوامل نیز در این زمینه اثرگذار بوده است. در همین زمینه، انجام اقدام های پیشگیرانه نظیر نوسازی و بهسازی خطوط و همچنین شناسایی مناطق آسیب پذیر و رفع چالش ها پیش از وقوع حادثه و خسارت، بسیار مهم و اثرگذار است.
شرکت پایانه های نفتی ایران در اقدامی پیشگیرانه و پیش از بروز حادثه، با تلاش مهندسان ایرانی، طی ۱۲ روز، تعمیر خط شماره ۳ انتقال نفت خام از بندر گناوه به جزیره خارک در اعماق خلیج فارس را انجام داد.
عباس غریبی، مدیرعامل پایانه های نفتی ایران در این باره گفت: در کنار نقش مهمی که پایانه های نفتی ایران در عرصه صادرات دارد، به ایمن سازی تأسیسات و زیرساخت ها، همچنین حفظ محیط زیست نگاه ویژه ای داریم.
عباس غریبی به اهمیت موضوع صیانت از شریان حیاتی صادرات نفت کشور و زیست بوم خلیج همیشه فارس اشاره کرد و ادامه داد: نگهداری و تعمیرات اساسی تجهیزات و زیرساخت های حیاتی، ضرورتی انکارناپذیر برای صادرات پایدار و عملیات ایمن در شرکت پایانه های نفتی ایران به شمار می رود که اقدام هایی در این زمینه انجام شده است. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران افزود: با توجه به مأموریت ها در زمینه ذخیره سازی، اندازه گیری و صادرات نفت خام و میعانات گازی، این شرکت نقشی مهم در زنجیره ارزش شرکت ملی نفت ایران ایفا می کند.غریبی تأ کید کرد: ارتقای توانمندی های عملیاتی برای تضمین افزایش تولید و انجام صادرات پایدار نفت، همیشه در دستور کار است، از این رو برنامه های مهمی در دستور کار داریم. وی تصریح کرد: به همت متخصصان شرکت پایانه های نفتی ایران و در عملیاتی پیشگیرانه و پیش از بروز حادثه، کار تعمیرات خط لوله انتقال نفت خام در عمق ۱۲ متری دریا انجام شد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ادامه داد: تعمیرات پیشگیرانه که برای نخستین بار از زمان احداث، روی خطوط زیردریایی آنها انجام شد، از این نظر حائز اهمیت است که انجام درست و به موقع آن مانع از بروز فاجعه سوراخ شدن ناگهانی خط و بروز مشکلات زیست محیطی، متوقف شدن صادرات و فرایند طولانی تعمیرات می شود.
مهدی باقری، سرپرست تعمیرات و نگهداری تأسیسات شرکت پایانه های نفتی ایران نیز گفت: اقدام های مناسبی برای ایمن سازی انتقال نفت از گناوه به جزیره خارک انجام شده است. وی افزود: آخرین توپکرانی هوشمند خط ۳۰ اینچ زیردریایی در خط لوله انتقال نفت، حدود شش سال پیش انجام و دو نقطه مستعد خطر در حدفاصل خارک-خارگو شناسایی شد.
سرپرست تعمیرات و نگهداری تأسیسات شرکت پایانه های نفتی ایران افزود: از همان زمان شناسایی این دو نقطه، ترمیم آنها مورد بحث و بررسی بود که پس از تجربه تعمیرات اضطراری خط زیردریایی محرم در سال گذشته و با حمایت مدیرعامل پایانه های نفتی ایران، این مهم به صورت ویژه ای پیگیری و از سوی اداره تعمیرات خطوط لوله اجرایی شد.باقری تأکید کرد: پس از شناسایی نقاط مستعد خطر در اعماق خلیج فارس در فاصله 2 کیلومتری ساحل، با نگاه پیشگیرانه این تعمیرات انجام شد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی
بارگیری بی وقفه، اعزام نفتکش ها و تحویل سوخت به جایگاه های عرضه سوخت استان گیلان همچنان ادامه دارد.
با وجود ترافیک سنگین و ازدحام جمعیت داخل و خارج شهرهای استان، که روزهای پایانی تعطیلات تابستانی را در گیلان می گذرانند، ارسال سوخت به مجاری عرضه بی وقفه ادامه دارد.
بر پایه این گزارش، نفتکش ها مسیرهای کوتاه را به خاطر ترافیک خودرویی، چند ساعته می پیمایند و در مسیرهای طولانی ساعت ها اتلاف وقت دارند. جایگاه ها به دلیل صفوف طولانی، سوخت را اندکی پس از دریافت، به اتمام می رسانند و منتظر ارسال حواله بعدی و دریافت مجدد سوخت هستند.
ورود مسافر و گردشگر به استان، براساس آمارهای ارائه شده از سوی استاندار گیلان بی سابقه است.
اسدالله عباسی، استاندار گیلان، تعداد مسافر چند روز اخیر استان را چهار میلیون و ۲۶۹ هزار نفر و تعداد خودروهای وارد شده از تاریخ 10 تا 14 شهریور به گیلان را ۴۰۰ هزار دستگاه اعلام و تأکید کرده است: این رقم نسبت به زمان های مشابه در سال های اخیر بی سابقه است.
وی افزود: این مدیریت و کارکنان مرتبط عملیاتی و ستادی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گیلان و ناوگان حمل ونقل، بی وقفه در تلاشند تا هیچ جایگاهی از ۱۳۰ جایگاه عرضه سوخت استان بدون بنزین نماند.
اطلاعیه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تأکید کرد: فروش مکمل در جایگاه های سوخت کشور غیرقانونی است و هموطنان می توانند برای ثبت شکایت با شماره ۰۹۶۲۷ شرکت پخش فراورده های نفتی تماس بگیرند.
این شرکت در اطلاعیه ای اعلام کرد: «در پی اعلام روابط عمومی منطقه ساری مبنی بر اینکه در یکی از روستاهای شهرستان آمل ، انبار تولید مکمل های بنزین تقلبی کشف شده است، تأکید شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بر این موضوع است که با توجه به انتشار اطلاعیه های متعدد در رسانه ها و تبلیغات محیطی در جایگاه ها، همچنان فروش مکمل ها در جایگاه ها ممنوع بوده و شرکت کیفیت و کمیت این مکمل ها را تأیید نمی کند و فاقد استاندارد است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی از مصرف ۴۳ میلیون لیتر بنزین در بازه زمانی ۱۱ تا ۱۶ شهریور در این منطقه خبر داد و گفت: بیشترین مقدار بنزین مصرفی شهر مقدس مشهد در تاریخ ۱۵ شهریور و حدود شش میلیون لیتر ثبت شد.
علی اصغر اصغری با اشاره به حضور میلیونی زائران و مسافران در دهه پایانی ماه صفر امسال گفت: با توجه به برنامه ریزی های لازم پیش از آغاز روزهای پایانی ماه صفر برای تأمین بنزین، خدمت رسانی مطلوب انجام شد و خوشبختانه با وجود رشد هشت درصدی مصرف بنزین نسبت به مدت مشابه پارسال، هیچ مشکلی در روند سوخت رسانی در خراسان رضوی نداشتیم.وی یادآور شد: در بازه زمانی 11 تا 16شهریور امسال ۴۳ میلیون لیتر بنزین در این منطقه مصرف شد که بیشترین مقدار بنزین مصرفی شهر مقدس مشهد در تاریخ ۱۵ شهریور و حدود شش میلیون لیتر به ثبت رسید.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی، همچنین از مصرف ۲۹ میلیون لیتر بنزین در استان از 11 (یک روز پیش از ایام صفر) تا 13 شهریور خبر داد و تصریح کرد: این مقدار مصرف نسبت به مدت مشابه پارسال هشت درصد افزایش یافت که از این مقدار ۱۶ میلیون لیتر فقط در شهر مشهد مقدس مصرف شد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان از کشف و ضبط بیش از ۵۲۰ عدد کارت سوخت غیرمجاز از جایگاه عرضه فراورده های نفتی ناحیه مریوان از ابتدای سال تاکنون خبر داد.
جهانبخش نوکانی در سومین جلسه کمیسیون برنامه ریزی و هماهنگی مبارزه با قاچاق استان با بیان این مطلب گفت: به دنبال بازدیدهای دوره ای و غیرمترقبه از جایگاه های عرضه فراورده های نفتی ناحیه مریوان، بررسی سامانه پارسه و بازدید دوربین های مداربسته، برای ارائه خدمات مطلوب و شایسته به هموطنان و ساماندهی عرضه فراورده های نفتی، تعداد ۵۲۰ عدد کارت هوشمند سوخت غیرمجاز از کارگران جایگاه ها و افراد سودجو کشف و ضبط شد. وی افزود: با توجه به اختلاف قیمت فراورده در دو سوی مرز و سوءاستفاده افراد سودجو از این شرایط، این شرکت به منظور جلوگیری از عرضه خارج از شبکه فراورده های نفتی و مدیریت مصرف بنزین، نسبت به بازدیدهای مستمر و غیرمترقبه از مجاری عرضه استان اقدام می کند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان با اشاره به اجرای طرح تخصیص نفت گاز در مسیر، براساس اسناد حمل برخط به منظور ساماندهی چرخه عرضه و تقاضای نفت گاز، عدالت در توزیع و صیانت از منابع ملی، مقابله با قاچاق و مصرف نامتعارف سوخت و... خواستار همکاری و تعامل سایر ادارات مترتب با این شرکت به منظور اجرای مطلوب این طرح در استان شد. نوکانی از همکاری و تعامل مالکان مجاری عرضه منطقه، رانندگان ناوگان حمل ونقل فراورده های نفتی با این شرکت به منظور ارائه خدمات مطلوب و شایسته به زائران اربعین حسینی قدردانی و بیان کرد: مصرف سی ان جی در ایام اربعین با رشد ۱۰درصدی همراه بود.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
آیین معرفی برگزیدگان و گشایش نمایشگاه آثار برگزیده نخستین دوره جشنواره بین المللی عکس پارس، در موزه جهانی هنرهای دینی امام علی (ع) برگزار شد.
سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، روز شنبه (۱۷شهریور) در آیین معرفی برگزیدگان و گشایش نمایشگاه آثار برگزیده نخستین دوره جشنواره بین المللی عکس پارس، با قدردانی از کارکنان و جوانان غیرتمند و باانگیزه ای که در گرما و سرما در حال تلاش هستند تا چرخ صنعت نفت کشور به حرکت درآید، گفت: باید سعی کنیم این حماسه ها بدرستی منعکس و تصویر آنها با هنرمندی عکاسان برای عموم به نمایش گذاشته شود و من از همه هنرمندان عکاس منتخب این جشنواره دعوت می کنم با حضور در عسلویه و منطقه ویژه پارس، این همت و غیرت را به تصویر بکشند.
غلامرضا جمالی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران هم با تأکید بر بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه در شکل گیری فرهنگ و تمدن، هر فرهنگی تا در قالب هنر ریخته نشود، ماندگار نخواهد بود، ضمن تقدیر از برگزارکنندگان جشنواره عکس پارس، ادامه داد: با توجه به اهمیت هنر عکاسی تلاش می کنیم در نمایشگاه بین المللی صنعت نفت، که یکی از بزرگ ترین رویدادهای نمایشگاهی صنعت کشور است، بخش ویژه ای را به این موضوع اختصاص دهیم تا تلاش صنعتگران نفت هرچه بیشتر و بهتر به نمایش گذاشته شود.
محمدباقر یوسف زاده، مدیر روابط عمومی و تشریفات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز با بیان جزئیات و بخش های مختلف جشنواره گفت: این رویداد در سه بخش «صنعت نفت»، «خانواده» و «محیط زیست و گردشگری» با استقبال عکاسانی از ۶۳ کشور برگزار شد که پس از داوری آثار راه یافته به جشنواره، علاوه بر برگزاری نمایشگاه در تهران، برگزاری در دیگر شهرهای کشور نیز پیش بینی شده است.
رضا میرمحرابی، دبیر اجرایی جشنواره بین المللی عکس پارس نیز با اشاره به اینکه حدود ۹ هزار عکس از عکاسان ۶۳ کشور در سه بخش به جشنواره ارسال شد، گفت: این جشنواره در نخستین دوره شاهد حضور چشمگیر و قابل توجه عکاسان از کشورهای مختلف بود و این تعامل فرهنگی - هنری ایجادشده ادامه خواهد داشت.
محسن سلیمانی، مدیر موزه جهانی هنرهای دینی امام علی (ع) نیز در بخشی از این آیین، با خیرمقدم به مدیران شرکت نفت برای حضور در این رویداد، از آنها تقاضا کرد با حمایت بیشتر از هنرمندان، باعث شکوفایی و ارتباط بیشتر هنر و صنعت شوند.
در ادامه برندگان جشنواره در بخش های مختلف معرفی شدند. در بخش «صنعت نفت»، فرخ زمانی و امیرعلی نواده شهلا از ایران به ترتیب اول و دوم شدند، عکاسی از کشور ترکیه سوم شد و محمد عباسی و امیرحسین کمالی، از دیگر منتخبان این بخش بودند.
در بخش «خانواده» نیز جایزه نفر نخست به عکاسی از کشور هند رسید، پانته آ نیکزاد از ایران نفر دوم شد و عکاسانی از ترکیه، مالزی و روسیه به ترتیب عناوین بعدی را به خود اختصاص دادند.
در بخش «محیط زیست و گردشگری» نیز عکاسانی از ترکیه و هند به عنوان برگزیدگان نخست و دوم این بخش معرفی شدند، احمد تاجی از ایران عنوان سوم را به خود اختصاص داد و محمد آهنگر و فرزین ایزد دوستدار نیز تقدیر این بخش را از آن خود کردند.
همچنین امیرحسین کمالی به عنوان بهترین شرکت کننده این جشنواره و سعید عرب زاده، بهترین شرکت کننده ایرانی نخستین دوره جشنواره بین المللی عکس پارس معرفی شدند.
در پایان این آیین، از کتاب نخستین دوره جشنواره بین المللی عکس پارس که با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چاپ شده و شامل آثار برگزیده و معرفی منطقه ویژه پارس به دو زبان فارسی و انگلیسی است، رونمایی شد.
براساس این گزارش، نمایشگاه آثار برگزیده نخستین دوره جشنواره بین المللی عکس پارس از شنبه ۱۷ شهریور آغاز شد و پنجشنبه ۲۲ شهریور به پایان رسید.
براساس این گزارش، نخستین دوره جشنواره بین المللی عکس پارس با برنامه ریزی مدیریت روابط عمومی و تشریفات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، همکاری روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و فدراسیون بین المللی هنر عکاسی (فیاپ) برگزار شد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به برنامه دولت برای شکوفایی اقتصادی و صنعتی نوار ساحلی جنوب ایران، تحقق این هدف را مستلزم دسترسی صنایع این مناطق به منبع پایدار و قابل اتکای انرژی دانست و گفت: بزودی با بهره برداری «خط لوله گاز میناب - سیریک - کوه مبارک»، شاهد رسیدن انرژی توسعه بخش به منطقه جاسک و شکل گیری قطب انرژی در شرق استان هرمزگان خواهیم بود.
رضا نوشادی با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران همه ظرفیت خود را برای شکوفایی زیرساخت های انرژی در سواحل مکران به میدان آورده است، تصریح کرد: تاکنون طرح های عظیم و پرمنفعت گازی همسو با سند توسعه منطقه ساحلی مکران برای شهرهای چابهار، کنارک، جاسک، سیریک، کوه مبارک و میناب در دو استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان اجرا شده است.
وی ایجاد زیرساخت های لازم برای صادرات گاز به عمان را یکی از اهداف اصلی احداث پروژه «خط لوله گاز میناب - سیریک - کوه مبارک» اعلام کرد و گفت: گستره نخست این پروژه، خط لوله ۴۲ اینچ میناب - سیریک به طول ۱۲۰ کیلومتر است که از خط لوله هفتم سراسری گاز منشعب شده و با تزریق گاز به آن در آینده نزدیک، صنایع شرق استان هرمزگان از نعمت پایدار گاز بهره مند می شوند. به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، گازرسانی به شهرها، روستاها و صنایع شهرهای میناب، سیریک و منطقه صنعتی گروک و نیروگاه برق کوهستک از دیگر مواهب اجرای گستره میناب - سیریک است. نوشادی درباره روند احداث گستره دوم این پروژه با عنوان «خط لوله گاز ۴۲ اینچ سیریک - کوه مبارک» که تا پایان سال ۱۴۰۳ به بهره برداری می رسد، توضیح داد: این خط لوله ۸۰ کیلومتری، گاز خط لوله هفتم سراسری را به منطقه کوه مبارک در حوالی شهر جاسک (نقطه خروج و صادرات گاز به سوی کشور عمان) منتقل می کند.
وی در ادامه با یادآوری برنامه گسترده وزارت نفت برای تبدیل جاسک به کانون انرژی جنوب کشور افزود: احداث واحدهای پتروشیمی و پتروپالایشگاهی در کنار توسعه صنایع شیلات، فولاد، نیروگاه و آب شیرین کن می تواند خیل عظیم سرمایه گذاران، فعالان اقتصادی و صادرکنندگان را رهسپار جنوب کشور کند و آرزوی دیرینه جهش اقتصادی دریامحور را عینیت بخشد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در پایان با بیان اینکه با رسیدن گاز به منطقه جاسک، کل بنادر ساحلی جنوب ایران از نعمت گاز بهره مند می شوند، یادآور شد: همسو با این تلاش ها، گروه دیگری از کاروان توسعه گاز در شمال غرب ایران، طرح های گازی «رشت - چلوند و چلوند - اردبیل» را به مراحل پایانی می رسانند تا زمینه برای شکوفایی قطب کشاورزی کشور و صادرات محصولات منطقه مغان به کشورهای همسایه فراهم شود که برآیند این اقدام ها، حرکت به سوی تعبیر رؤیای دیرین ایرانیان در کاهش تمرکزگرایی و توزیع عادلانه امکانات در پهنه کشور است.
شرکت نفت و گاز اروندان
مدیر منطقه آزادگان شرکت نفت و گاز اروندان گفت: عملیات توپک رانی (پیگ رانی) خط لوله ۲۰ اینچ چندراهی شماره 7 میدان آزادگان جنوبی تا گاسپ جنوبی به طول شش هزار و ۷۰۰ متر برای نخستین بار با سیال نفت در شرکت نفت و گاز اروندان با موفقیت به انجام رسید.
عملیات توپک رانی (پیگ رانی) خط لوله ۲۰اینچ چندراهی شماره هفت میدان آزادگان جنوبی یکشنبه (۱۸ شهریور۱۴۰۳)، برای نخستین بار با سیال نفت در شرکت نفت و گاز اروندان با موفقیت به انجام رسید.
رضا جعفری، مدیر منطقه آزادگان شرکت نفت و گاز اروندان، دراین باره گفت: توپک رانی خط ۲۰ اینچ چندراهی شماره هفت میدان آزادگان جنوبی تا گاسپ جنوبی به طول شش هزار و ۷۰۰ متر با هدف تمیز کاری خط لوله و به منظور جلوگیری از نشتی های احتمالی در آینده، با موفقیت به اتمام رسید.
وی افزود: این عملیات با سیال نفت در حالی بدون کاهش تولید نفت میدان مشترک آزادگان جنوبی انجام شد که خط لوله در کل زمان انجام عملیات، در سرویس بود.
مدیر منطقه آزادگان شرکت نفت و گاز اروندان ادامه داد: عملیات یادشده با همکاری گروه های عملیات بهره برداری، تعمیرات، خطوط لوله، اچ اس ئی، خدمات پشتیبانی و حراست انجام می شود.
جعفری بیان کرد: امسال تا کنون بیش از ۱۷هزار متر خط شش اینچ خطوط جریانی چاه ها در میدان آزادگان جنوبی پیگ رانی شده است.
سید رسول پژوهنده، سرپرست تعمیرات میدان آزادگان جنوبی نیز تصریح کرد: پارسال در این میدان خط ۳۲ اینچ از چندراهی شماره دو به تأسیسات غرب کارون به طور کامل پیگ رانی شد. وی افزود: تا پایان امسال هم توپک رانی خط ۳۲ اینچ به غرب کارون پیگ رانی خواهد شد. سرپرست تعمیرات میدان آزادگان جنوبی درباره اهمیت این کار گفت: با تمیزکردن لوله ها، جریان نفت و گاز روان تر شده و راندمان تولید افزایش می یابد، همچنین حذف رسوبات از داخل لوله ها، از خوردگی و آسیب دیدن لوله ها جلوگیری می کند. این موفقیت بزرگ، نشان دهنده تلاش های مستمر شرکت نفت و گاز اروندان برای افزایش بهره وری و کاهش هزینه های عملیاتی است.
پیگ رانی یا توپک رانی فرایندی است که در آن یک ابزار خاص به نام پیگ (توپک) داخل خطوط لوله نفت و گاز حرکت می کند و با جمع آوری رسوبات و دیگر آلودگی ها، لوله ها را تمیز می کند.
نگاهی به تلاش های انگلستان برای محافظت از منافع خود در مناطق نفت خیز جنوب ایران
مشعل: بریتانیا در دوران حضور و تسلط بر صنعت نفت ایران برای محافظت از منافع خود در منطقه جنوب ایران و حفاظت از چاه ها، تأسیسات و کارکنان صنعت نفت، هر اقدامی را که ممکن بود، انجام می داد. بختیاری ها و کشکولی ها در شمال و شمال غرب حوزه های نفتی و شیخ خزعل و سپاه مجهز و بزرگش در اهواز محمره و جنوب منطقه نفتی و قوای نظامی بریتانیا در غرب آن منطقه در مقابل سپاه عثمانی از منافع انگلستان محافظت می کردند. درادامه به بررسی بیشتر این موضوع پرداخته ایم که می خوانید.
عثمانی و آلمان در تلاش و تکاپو بودند تا بتوانند از ضلع شرقی مناطق نفتی و از طریق ایالت های فارس و اصفهان به منطقه مورد علاقه انگلستان رسوخ کنند و به متفقین آسیب برسانند؛ در نتیجه دولت بریتانیا برای مقابله با دشمنان و جلوگیری از ورود آنان به منطقه مورد نظر تصمیم های جدی گرفت. در بهار سال ۱۹۱۶ سر پرسی سایکس مأموریت یافت تا در بندرعباس یک قوای محلی تشکیل دهد که حافظ منافع انگلیس باشد. این نیروی نظامی که «پلیس جنوب» یا «قشون جنوب» نامیده می شد، از سربازان ایرانی و هندی - انگلیسی تشکیل شده بود.
مدارک فراوانی حاکی از مزاحمت های پلیس جنوب برای مردم بومی و عشایر وجود دارد. غارت روستای «دهچ» در ایالت یزد، قتل اهالی روستا و تخریب منازل و اسارت تعدادی از روستائیان آن روستا و حمله، غارت و قتل اهالی میمند از توابع یزد نیز از جمله فجایعی بود که در بحبوحه جنگ جهانی اول توسط پلیس جنوب رخ داد و در جراید و افکار عمومی تاثیر عمیقی به جا گذاشت.
افزون بر سربازان هندی و انگلیسی که در استخدام پلیس جنوب و بوشهر را تصرف کرده بودند، از اهالی شهرها و روستاهای مختلف نیز تعداد زیادی به عنوان سرباز به اجبار به خدمت پلیس جنوب درآمدند. همچنین برخی طوایف عشایر به طور دقیق و منحصر برای محافظت از ذخایر و چاه ها و تأسیسات نفتی به عنوان پلیس جنوب به استخدام درآمدند. اگرچه دولت ایران با نامه پراکنی و اعتراض های سیاسی به سفارت انگلیس کوشید تا آنان را متقاعد به انحلال یا حتی تعدیل این قوای نظامی کند، اما موفق به این کار نشد. وزیر امور خارجه در این مورد در یادداشتی به سفارت انگلیس نوشت: «... فی الحقیقه وجود این قوای غیررسمی را باید سرچشمه وخامت اوضاع کنونی دانست که نمی گذارد دوستی دولتین به سهولت جریان داشته باشد و به طور مطلوب مورد استفاده باشد. بالاخره وجود همین قوه است که اخیرا اسباب تجاوز عساکر یکی از دولت های متخاصم به ایران و موجب مصائب تازه تری شده است. حوادث فارس، کرمانشاهان و گیلان و کلیه خسارات مادی و معنوی که به طرق مختلف به این مملکت و اهالی آن وارد آمده و می آید، مستقیما یا غیرمستقیم مربوط به همین علت است، زیرا اگر این مانع بزرگ در میان نبود، دولت ایران می توانست در حال بی طرفی دوستی خود را با تمام دولت های نگاه داشته و به اصلاحات داخلی و تشکیل قوا و تکمیل امنیت طرق تجارتی که بالاخص متضمن منافع دولت بریتانیای کبیر است، بپردازد. جناب جلالتماب را متوجه اهمیت و لزوم فوری تسویه مسئله قوای موسوم به قشون جنوب نموده و تمنا دارم موافقت نظر خود را هرچه زودتر اشعار نمایند.»
در پاسخ سفارت انگلیس به این اعتراض، به صراحت به منافع بریتانیا در جنوب ایران اشاره شده و حضور قشون جنوب تا پایان جنگ در آن منطقه را لازم داشته است.
انگلستان تمام تلاش خود را برای محافظت از منافع موجود در جنوب ایران و منابع نفتی به کار بست. از انعقاد قرارداد مجدد با خوانین و تشکیل قوای جنوب برای ایجاد کمربند امنیتی حوزه های نفتی تا پیاده کردن نیروی نظامی در بنادر جنوب و اقدام به جنگ دریایی و زمینی با نیروهای متخاصم در آب های اطراف محمره و مرزهای غربی ایران.
هدایت جنگ با عثمانی به دست وزارت جنگ بریتانیا بود، اما سپاهی که در این میادین می جنگید، بیشتر متشکل از تفنگداران و سربازانی از طوایفی تحت فرمان شیخ خزعل بودند. تأمین مهمات و تسلیحات این ارتش و همچنین دستمزد و هزینه های آنان را دولت انگلستان به عهده گرفته و هماهنگی و فرماندهی آنان با شیخ خزعل متحد وفادار و قدیمی بریتانیا بود.
اگرچه برخی قبایل و طوایف ترجیح می دادند در سپاه مسلمانان عثمانی و با شعار جهاد و جنگ مقدس در مقابل آن کشور بایستند، اما اغلب آنها تحت سلطه و فرمان شیخ خزعل بوده و طبعا در جبهه دوستان انگلیس قرار داشتند. حتی طوایفی که اقدام به تخریب لوله های نفت کرده بود نیز از سوی شرکت نفت تطمیع شده و پذیرفتند که در مقابل حقوق و دستمزد از همان خط لوله انتقال نفت تا پایان جنگ محافظت کنند. در عین حال پشتیبانی شیخ خزعل از بریتانیا و شرکت نفت به شدت سبب رنجش خاطر دولت عثمانی از ایران و نامه هایی در مورد اتهامات شیخ خزعل از سوی سفیر عثمانی به وزارت امور خارجه نوشته شده بود.
قوای نظامی بریتانیا به کمک شیخ خزعل و سپاهش به سختی سعی داشتند ارتش عثمانی را عقب رانده و حدود و ثغور را حفظ کنند و از ورود و خروج مأموران دولت های متخاصم و مخالفین بریتانیا به محدوده آبادان، اهواز محمره و مسجدسلیمان که مناطق صنعت نفت بود، ممانعت می کردند. شیخ خزعل که در گزارش هایش خود را بی طرف و مطیع دولت مرکزی قلمداد می کرد، مبارزه همه جانبه و علنی علیه دشمنان بریتانیا در جنگ جهانی اول را عهده دار شده بود. او در یکی از گزارش های خود چنین نوشته شده است: «قشون عثمانی و اعراب 3 فرسخی امینیه، قشون انگلیس هم در امینیه آن طرف رودخانه ناصری، فدوی در حفظ بی طرفی ذره ای غفلت ندارد، ولی اختلاف فی مابین عشایر و طوایف داخله در ازدیاد، همه جا مشغول زد و خورد و نهب و غارت هستند.»
بعد از آنکه ناصری (اهواز) به تصرف قوای عثمانی درآمد، شیخ خزعل با کشتی پرسپولیس بین محمره و ناصری به حمایت انگلیسی ها در برابر «اعراب مجاهد» ایستاد. هنگامی که قوای نظامی بریتانیا پس از تخریب لوله ها و تأسیسات نفتی لازم دید تسلیحات و تجهیزات جنگی به مسجدسلیمان و حوزه های نفتی منتقل کند تا حفاظت از این تأسیسات مطابق دستور انجام شود، شیخ خزعل فرمان تهیه شتر و قاطر لازم برای حمل قورخانه انگلیس به مناطق مورد نیاز را صادر کرد.
کارگزار وزارت امور خارجه سپاه شیخ خزعل را که در محمره آماده فرمان بود، پنج تا شش هزار نفر گزارش کرده بود. در هر حال حمایت و وفاداری شیخ در داخل محدوده خوزستان و تلاش او برای محافظت از منافع انگلستان، نقش بسیار ویژه ای در پیشرفت اهداف بریتانیا در طی جنگ اول جهانی داشت. بی تردید ایجاد امنیت و تداوم سلطه بریتانیا در منطقه نفتی که لازمه ادامه و افزایش استخراج و صدور نفت مورد نیاز قوای نظامی بریتانیا، به ویژه در دریا بود، بدون کمک شیخ خزعل به سختی امکان پذیر می شد.
برگرفته از کتاب نفت و زندگی، نوشته ربابه معتقدی
پریسا امامی زاده از مربیان پرافتخار صنعت نفت ایران است که توانسته تیم فوتسال پالایش نفت آبادان را در لیگ برتر فوتسال بانوان به اوج برساند. اوایل سال جاری بود که این سرمربی خوزستانی، از سوی سازمان لیگ به عنوان بهترین سرمربی فوتسال بانوان کشور معرفی شد؛ حالا بعد از گذشت تقریبا سه ماه از این انتخاب، نه تنها نامش در جمع برترین مربیان باشگاهی جهان در سال 2023 قرار گرفت؛ بلکه توانست تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان را در بین 10 تیم برتر جهان قرار دهد.
پریسا امامی زاده، سرمربی تیم فوتسال پالایش نفت آبادان در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» درباره این انتخاب گفت: پیش از هرچیز باید بگویم که در پایان لیگ برتر فوتسال کشور، تیم پالایش نفت آبادان از سوی سازمان لیگ موفق به کسب عنوان هایی همانند بهترین مربی، بهترین باشگاه، بهترین مدیرعامل، بهترین بازیکن و بهترین پدیده شد و با توجه به قهرمانی تیم ما در لیگ برتر، بی شک کسب چنین عنوان هایی به دیده شدنمان بیش از گذشته کمک کرد.
وی با اشاره به اینکه نام او در بین برترین مربیان باشگاه های جهان قرار گرفته است، توضیح داد: «فوتسال پلن»، یک سایت معتبر جهانی در حوزه فوتسال است که هر سال از تیم های معتبر دنیا، بهترین ها را انتخاب و معرفی می کند و خوشبختانه تیم پالایش نفت آبادان موفق شد در بین 10 مربی برتر و 10 باشگاه برتر قرار بگیرد.
امامی زاده درباره تاثیر این انتخاب ها بر رویکرد او و هر مربی دیگری که نامش در چنین فهرستی قرار گرفته است، بیان کرد: این انتخاب ها 100 در صد انگیزه ساز است؛ البته این اتفاق کار را برای باشگاه و همچنین برای من، به عنوان سرمربی سخت تر می کند؛ اما حتما با انگیزه بیشتری در فصل جدید به کار خود ادامه می دهیم.
وی تاکید کرد: پس از کسب این موفقیت ها، باید با برنامه ریزی مناسب تری پیش برویم تا بتوانیم هم از عنوان های خود در داخل کشور و هم در خارج از کشور دفاع کنیم.
او در پاسخ به اینکه کسب چنین عنوان هایی تا چه اندازه می تواند در افزایش دستمزد فرد تاثیرگذار باشد، بیان کرد: فکر می کنم چنین عناوینی حداقل برای من در زمینه افزایش دستمزد تاثیرگذار نبوده؛ اما امیدوارم در آینده نزدیک، تغییری در دریافتی مربیان و حتی تیم ایجاد شود؛ چرا که معتقدم این عنوان را من به تنهایی کسب نکرده ام؛ بلکه با برنامه ریزی، هماهنگی و همفکری که میان باشگاه و اعضای تیم وجود داشته، به دست آمده و حتما افتخار آن، هم برای من، هم برای باشگاه و هم برای اعضای تیم است.
امامی زاده در بخش دیگری از صحبت های خود، درباره ضعف وجود اسپانسر در فوتسال بانوان گفت: متاسفانه بحث حضور اسپانسر در فوتسال بانوان، با ضعف بسیاری همراه است و حمایت کمتری از تیم های این رشته می شود که خود مشکلاتی را برای تیم ها به وجود می آورد. به عنوان مثال، قرار بود لیگ برتر فوتسال بانوان با حضور 10 تیم برگزار شود؛ اما همین چند روز پیش اعلام کردند که دو تیم از حضور در لیگ انصراف دادند و به همین دلیل تاریخ شروع لیگ به تاخیر افتاده است.
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان با اشاره به اینکه چنین تعویق هایی می تواند پتانسیل تیم ها را از بین ببرد، بیان کرد: این شرایط، تیم ها را از نظر مالی در مضیقه قرار می دهد؛ البته تیم پالایش نفت آبادان نیز از این امر مستثنا نبوده و در فصل جدید، با تغییرات بسیاری همراه است. در واقع می توان گفت که نصف بازیکنان تیم ما تغییر کردند؛ زیرا چند نفر از بهترین بازیکنان به دلیل نبود بودجه کافی از تیم رفتند و یکی از ملی پوشان نیز به دلیل کامل شدن سهمیه در این بخش، از تیم جدا شد. در نهایت می توان گفت که تیم پالایش نفت آبادان به عنوان یک تیم جوان، در فصل جدید لیگ فوتسال بانوان شرکت می کند.
دور اول مسابقات ورزشی سراسری دختران ۱۷ سال و پایین تر شرکت ملی نفت با حضور 300 ورزشکار در روز چهارشنبه ۲۱ شهریور ماه در مجتمع آموزشی ورزشی نفت آبعلی به کار خود پایان داد.
این مسابقات در سه رشته ورزشی بسکتبال، والیبال و شطرنج برگزار شد که در رشته بسکتبال شرکت ملی حفاری مقام اول، شرکت پایانه های نفتی مقام دوم و سازمان بهداشت و درمان مقام سوم، در رشته والیبال شرکت ملی حفاری قهرمانی، شرکت نفت مناطق مرکزی نایب قهرمانی و سازمان بهداشت و درمان عنوان سومی را از آن خود کردند.
همچنین در رشته شطرنج تیم های نفت مناطق مرکزی، نفت و گاز پارس و سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس به ترتیب بر سکوی نخست، دوم و سوم ایستادند. در مراسم اختتامیه این رویداد ورزشی نفرات و تیم های برتر مدال و کاپ قهرمانی خود را از هادی افشار رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت و دیگر مدیران حاضر در این مراسم دریافت کردند. دراین مسابقات 12 تیم ازواحد های ستادی و شرکت های تابعه و فرعی حضور داشتند که به مدت یک هفته به میزبانی امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران باهم به رقابت پرداختند.
تیم بدمینتون دختران نفت تهران که در مسابقات لیگ دسته دوم بدمینتون باشگاه های ایران حضور داشت، توانست به لیگ دسته یک باشگاه های ایران صعود کند.
مرحله نهایی مسابقات بدمینتون لیگ دسته دوم باشگاه های ایران در شهر زنجان به صورت دوره ای برگزار شد و تیم بدمینتون دختران نفت تهران که با اقتدار از دور مقدماتی به این مرحله صعود کرده بود، توانست به مقام سوم دست پیدا کند. در این دوره از رقابت ها، سیمین مهدوی به عنوان سرمربی، هدایت تیم بدمینتون دختران نفت تهران را به عهده داشت. سمانه نادری به عنوان مربی؛ زهرا قویدل، مدیر تیم و پریزاد زرین کیا، مدیر پشتیبانی او را همراهی می کردند.
در همین خصوص، شهرام توکلی، رئیس هیأت بدمینتون؛ زهرا قویدل، دبیر هیأت بدمینتون بانوان و سمانه نادری، مربی تیم بدمینتون با حضور در دفتر رئیس ورزش شرکت ملی نفت ایران، گزارشی از عملکرد تیم در این دوره از رقابت ها به هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت تهران ارائه کردند و بازیکنان، کادر فنی و هیأت بدمینتون از سوی رئیس ورزش شرکت ملی نفت تقدیر شدند. در پایان این جلسه، دختران بدمینتون باز نفت تهران، کاپ خود را به رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت تهران اهدا کردند.
نمایندگان فوتبال نفت ایران در هفته اول رقابت های لیگ دسته یک فوتبال کشور به یک تساوی، دو شکست و یک برد دست یافتند.
هفته اول رقابت های لیگ دسته یک فوتبال کشور (آزادگان) برگزار شد و تیم های نفت مسجدسلیمان، صنعت نفت آبادان، پارس جنوبی جم و نفت و گاز گچساران رو در روی حریفان خود قرار گرفتند. در این بازی ها تیم نفت مسجدسلیمان در دیداری خانگی به مصاف مس شهر بابک رفت که با حساب یک بر صفر شکست خورد. همچنین تیم فوتبال نفت آبادان در دیداری خارج از خانه مقابل سایپا، به تساوی بدون گل رضایت داد. در ادامه این بازی ها، تیم پارس جنوبی جم با نتیجه یک بر صفر نتیجه بازی را به تیم فجر سپاسی واگذار کرد و تیم نفت و گاز گچساران توانست با نتیجه یک بر صفر برابر شهرداری نوشهر پیروز از میدان خارج شود.
تیم بسکتبال بانوان نفت تهرانسر که در لیگ دسته دوم بسکتبال بانوان باشگاه های ایران حضور داشت، به لیگ دسته یک صعود کرد.
دختران آسمان خراش نفت تهرانسر که دوره مقدماتی را با موفقیت و باکسب نتایج درخشان پشت سرگذاشته بودند، در مرحله نهایی مسابقات لیگ دسته دوم، پس از رقابتی سخت و نفس گیر با رقبای خود به مقام سوم دست یافتند. هدایت تیم بسکتبال بانوان نفت تهرانسر را در این دوره از رقابت ها، مریم اقبالی، سرمربی به عهده داشت و فاطمه طاهری به عنوان مربی، مهناز علی نژاد، سرپرست و بهارک ناصری، مدیر فنی او را همراهی می کردند.
گفت وگو با بانوی فاتح قله لنین
مشعل پگاه شاکرمی از کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و فرزند کارمند بازنشسته محمدرضا شاکرمی است. او از سال 1375 تاکنون در رشته کوهنوردی فعالیت دارد و به بیشتر کوه های کشور در فصول مختلف سال صعود کرده است. این بانوی کوهنورد، چند سالی است که فعالیت در رشته کوهنوردی را به صورت حرفه ای دنبال می کند و برنامه های برون مرزی او شامل صعود به قله آرارات در کشور ترکیه، قله کازبک واقع در گرجستان، قله آیلندپیک در کشور نپال، قله کالاپاتار و بیس کمپ اورست در کشور نپال می شود. شاکرمی به تازگی موفق به فتح قله لنین با ارتفاع ۷۱۳۴ متر در کشور قرقیزستان شده است. به همین بهانه با این همکار کوهنورد گفت وگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
تصمیم صعود من به این قله، از سال گذشته گرفته شد که البته همان سال هم اقدام به صعود کردم؛ اما بنا به دلایل و مشکلاتی نتوانستم آن را کامل کنم. داستان از این قرار بود که برای صعود به این قله، با تیمی همراه شده بودم که همگی آقا بودند و متاسفانه درک درستی از شرایط یک زن و تفاوت آنها با مردان نداشتند؛ البته پیش از آن بارها پیش آمده بود با تیم هایی که همه مرد باشند، صعود کنم؛ اما هیچ گاه به چنین مشکلاتی برنخورده بودم. درست است که خانم ها بسیار قوی هستند؛ اما زمانی که در یک تیم مردانه حضور دارند، هرچقدر هم قدرتمند باشند، باز هم تفاوت هایی وجود دارد؛ چراکه مردها در کوهنوردی هم گام هایی بلندتر و هم قدرت فیزیکی بالاتری دارند. در آن تیم، همه مردان بلندقد بودند و با اینکه من کوتاه قد نیستم؛ اما چون آدم تندرویی در کوهنوردی نیستم، این تفاوت باعث شد با این تیم دچار مشکل شوم.
بله، متاسفانه آنها من را درک نمی کردند، درحالی که من به خوبی آنها را همراهی می کردم؛ اما همین فشارها سبب شد از نظر روحی، به هم ریخته شوم، به طوری که روز صعود به دلیل استرس زیاد، عینک توفان را دیر به چشمم زدم و چشمم آسیب دید و از صعود جا ماندم. در آن روز برای ساعاتی دید خود را از دست دادم و مجبور شدم به کمپ برگردم و به این ترتیب، فرصت صعود را از دست دادم. همه این شرایط سبب شد بعد از بازگشت به کشور، نتوانم تمرین ها را شروع کنم. فکر می کنم اوایل پاییز سال گذشته بود که تصمیم گرفتم صعود را با تیمی متفاوت تکرار کنم. به همین دلیل به سرعت تمرین ها را با مربی جدید آغاز کردم. به طوری که شش ماه قبل از صعود نهایی، هر هفته برای تمرین به دنا می رفتم که همین تمرین ها من را از نظر فیزیکی نسبت به سال قبل آماده تر کرد.
بله، کوهنوردی یک رشته تیمی است. به همین دلیل باید در انتخاب تیمی که صعود با همراهی آنها صورت می گیرد، دقت شود. زمانی که کوهنوردان در قالب یک تیم تصمیم به صعود می گیرند، دیگر فرقی نمی کند چقدر ضعیف، قوی، آهسته رو یا تندرو باشید؛ بلکه مهم حمایت از یکدیگر در طول صعود است؛ البته نباید فراموش کرد که سرپرست تیم، مسئول یکدست کردن تیم برای صعود است، بخصوص صعودهای طولانی مانند این صعود آخر که 23 روز از خانه و زندگی خود دور بودم، از این رو انتخاب هم نوردان خوب می تواند به صعود فرد کمک کند، بخصوص اگر تنها خانم گروه باشید.
سال گذشته که برای صعود به این قله رفته بودم، طی اتفاقی، با سرپرست تیمی که امسال با آنها قله را فتح کردم، آشنا شدم. بعد از اینکه چشم من آسیب دید، تیمی که همراه آنها آمده بودم، من را رها کردند و در همان شرایط، تنها به کمپ بازگشتم. هنگامی که به کمپ رسیدم، صدای ایرانی ها را شنیدم؛ چون از قبل، نام این سرپرست تیم را شنیده بودم، او را صدا زدم. وی به کمکم آمد و داروی مناسب برای بهتر شدن دید چشمانم را در اختیارم گذاشت. همین آشنایی سبب شد تصمیم بگیرم با این تیم، برای صعود دوباره تلاش کنم؛ البته این را هم بگویم که وی، اولین و تنها ایرانی است که همین قله را سال گذشته در زمستان فتح کرد. زمانی که به وی گفتم آماده ام دوباره صعود کنم، تشویقم کرد و فکر می کنم حضور او به عنوان سرپرست تیم، یکی از دلایل موفقیتم در این صعود است، چراکه به خوبی می تواند اعضای تیم را از نظر روحی حمایت کند.
حتما چنین مساله ای تاثیرگذار است، معمولا می گویند در فرایند صعود، آمادگی ذهنی و روحی کوهنورد از اولویت و اهمیت بالایی برخوردار است و بعد از آن، آمادگی جسمانی می تواند به صعود او کمک کند. اگر یک کوهنورد در میانه صعود به خود بگوید که دیگر نمی تواند ادامه دهد، هیچ چیزی قادر نیست شرایط را تغییر دهد. این تجربه را من سال گذشته داشتم.
خوشبختانه تیمی که امسال به همراه آنها به قله لنین صعود کردم، از ابتدا، کار خود را با برنامه ریزی مناسب در خصوص آمادگی اعضای تیم آغاز کرد. به عنوان مثال صعودهای بسیاری را دربرنامه تمرین های گروهی قرار دادند تا اعضای تیم یکدیگر را به خوبی بشناسند و از نظر جسمی هم آماده صعود شوند، با اینکه راهم دور بود و نمی توانستم در همه برنامه های تیم که در تهران برگزار می شد، شرکت کنم؛ اما تمام تلاشم را کردم در چند صعود حضور داشته باشم و همین اردوها سبب شد با یکی از خانم های حاضر در گروه آشنا شوم.
فکر می کنم یکی از بدترین آب و هواهایی که قله لنین به خود دیده بود، درست در زمان حضور ما برای صعود حاکم شد. شرایط بد جوی سبب شد تیم های کمی تصمیم به صعود بگیرند و البته حوادث بسیاری نیز رخ داد. شرایط آب و هوایی به گونه ای بود که پنجره هوایی مناسبی باز نمی شد که ما بتوانیم صعود خود را شروع کنیم. به همین دلیل سرپرست تیم، ما را زمان زیادی در کمپ نگه داشت تا بتوانیم در زمان مناسب به قله برسیم؛ البته زمانی که به قله رسیدیم، شرایط آب و هوایی در حال تغییر بود و باید با سرعت به پایین برمی گشتیم.
بی شک کوهنوردی در سطح حرفه ای، به گونه ای است که معمولا کسی با هزینه شخصی خود اقدام به صعود نمی کند؛ بلکه یک اسپانسر می گیرد یا از کارخانه یا یک نهاد خاصی حمایت می شود؛ اما اینجا یک شهر کوچک است که نه کارخانه ای و نه شرکت یا هتل بزرگی دارد که بخواهد به عنوان اسپانسر من را همراهی کند. من تنها کوهنورد نفت و گاز گچساران هستم که به صورت برون مرزی کار می کنم. در کنار آن، من جزو معدود زنان کوهنورد استان کهگیلویه و بویراحمد هستم؛ اما متاسفانه حمایت چندانی از من نمی شود. به همین دلیل همه کارها را از صفر تا صد، باید خودم انجام دهم. حال تصور کنید بعد از ساعت کاری باید به همه تمرین ها برسم و در کنار آن تجهیزات مورد نیاز را هم تامین کنم، درحالی که تا امروز حتی یک حمایت کوچک و حتی یک لوح تقدیر هم به من داده نشده است.
بارها هم خودم و هم مسئول ورزش بانوان نفت و گاز گچساران درخواست حمایت کرده ایم؛ اما می گویند که نمی شود. در صورتی که این شرکت چند تیم ورزشی دارد که به خوبی از آنها حمایت می کنند؛ اما از من که تنها هستم، حمایتی نمی شود.
در تلاش هستم به قله هشت هزار پایی صعود کنم؛ اما هزینه این صعود، بالای سه میلیارد تومان می شود که تامین این هزینه نه تنها در توان من نیست؛ بلکه هیچ کسی بدون حمایت نمی تواند این کار را انجام دهد. به همین دلیل سعی می کنم قله هایی را که هزینه کمتری دارند، برای صعود انتخاب کنم.
کاروان ایران با کسب هشت طلا، ۱۰ نقره و هفت برنز و قرارگرفتن در رده چهاردهم به کار خود در بازی های پارالمپیک ۲۰۲۴ پاریس پایان داد.
در روز پایانی بازی ها، علی اکبر غریب شاهی در دسته ۱۰۷ کیلوگرم و احمد امین زاده در دسته ۱۰۷+ کیلوگرم (دسته فوق سنگین) پاراوزنه برداری مدال طلا گرفتند. ایران در پارالمپیک ۲۰۲۰ توکیو با 12 طلا، 11 نقره و یک برنز در رده سیزدهم جدول مدالی قرار گرفته بود.
اسامی مدال آوران ایران در بازی های پارالمپیک ۲۰۲۴ پاریس:
مدال طلا: ساره جوانمردی در پاراتیراندازی، امیرحسین علیپور، یاسین خسروی و سعید افروز در پارادوومیدانی، روح الله رستمی، علی اکبر غریب شاهی و احمد امین زاده در پاراوزنه برداری و تیم ملی والیبال نشسته.
مدال نقره: فاطمه همتی در پاراتیروکمان، علیرضا بخت و زهرا رحیمی در پاراتکواندو، ظفر ذاکر، حسن باجولوند، مهدی اولاد، هاجر صفرزاده و علی پیروج در پارادوومیدانی، تیم میکس کامپوند (با ترکیب فاطمه همتی و هادی نوری) و سیدمیثم بنی طبا در پاراجودو.
مدال برنز: حامد حق شناس در پاراتکواندو، پرستو حبیبی در پرتاب کلاب دوومیدانی، علیرضا مختاری، الهام صالحی و علی اصغر جوانمردی در پارادوومیدانی، محمدرضا عرب عامری در پاراتیروکمان و محسن بختیار در پاراوزنه برداری.
در این دوره از بازی ها چین با ۹۴ طلا، ۷۶ نقره و ۵۰ برنز اول شد. بریتانیا با ۴۹ طلا ۴۴ نقره و ۳۱ برنز در رده دوم قرار گرفت و آمریکا با ۳۶ طلا، ۴۲ نقره و ۲۷ برنز در رده سوم ایستاد.
سومین و آخرین مرحله از رقابت های دوومیدانی قهرمانی باشگاه های کشور در بخش زنان با قهرمانی تیم کاراماشین آرنا به پایان رسید.
در پایان مرحله نهایی مسابقات قهرمانی باشگاه های کشور در بخش زنان تیم کاراماشین آرنا با مجموع ٩٧٧ امتیاز قهرمان بیست و هشتمین دوره این مسابقات شد. پس از تیم قهرمان، تیم های دانشگاه آزاد اسلامی و چادرملو اردکان به ترتیب با مجموع ۵٩٢ و ۵۵٣ امتیاز در جایگاه های دوم و سوم ایستادند.
در مرحله سوم این رقابت ها پنج رکورد ملی و پنج رکورد باشگاهی هم شکسته شد. نگین آذری عدالت در ۴٠٠ متر با ثبت زمان ۵۴.۴٨ ثانیه قهرمان شد و رکورد ملی و باشگاهی را شکست. پریسا عرب در دو پنج هزار متر با ثبت زمان ١۶:۴٠.۶٢ دقیقه ضمن کسب مدال طلا رکورد باشگاهی این ماده را شکست. در دو ٨٠٠ متر تکتم دستاربندان با ثبت زمان ٢:٠٧.٢٩ دقیقه رکورد ملی و باشگاهی این ماده را شکست و پیشتاز شد. در سه هزار متر با مانع آتوسا آتش بجان با ثبت زمان ١٠:۵٩.٧۴ دقیقه رکورد ملی رده سنی جوانان را جابه جا کرد و در جایگاه سوم ایستاد. مهلا محروقی در پرتاب دیسک با ثبت حدنصاب ۵٣.٨۴ متر رکورد ملی و باشگاهی این ماده را شکست و قهرمان شد.
همچنین تیم کاراماشین آرنا متشکل از نازنین فاطمه عیدیان، کژان رستمی، تکتم دستاربندان و نگین آذری عدالت با ثبت زمان ٣:۴۶.۴۴ دقیقه ضمن شکستن رکوردملی و باشگاهی چهار در ۴٠٠ متر امدادی موفق به کسب مدال طلا شد. در این رقابت ها تیم های پلیمر خلیج فارس خرم آباد، آذرموتپر صنعت پایدار، آکادمی گل گهر سیرجان و صنعت مس کرمان به ترتیب در جایگاه های چهارم تا هفتم قرار گرفتند.
تیم نونهالان بوکس ایران با کسب دو مدال طلا و یک برنز به کارشان در رقابت های قهرمانی آسیا پایان دادند.
در ادامه رقابت های بوکس قهرمانی نونهالان آسیا ۲۰۲۴ در امارات، مبارزات فینال وزن های مختلف برگزار شد که دو بوکسور ایران با برتری مقابل حریفان خود به مدال طلا دست یافتند. طبق جدول مبارزات در فینال وزن ۴۹ کیلوگرم، متین چمی پا که نیهان از امارات و راوی سیاگ از هند را در مراحل قبل شکست داده بود، در فینال به مصاف اسمولایک اوکراینی رفت که این حریف را هم از پیش رو برداشت تا مقتدرانه مدال طلای این وزن را به دست آورد. در وزن ۶۱ کیلوگرم نیز فرزان احمدی که با برتری مقابل براتاپ از هند و پونگ بوی از ویتنام به فینال رسیده بود، در مبارزه نهایی مقابل علی اف قزاقستانی به برتری رسید تا دومین طلای تیم نونهالان ایران را کسب کند. پیش از این نیز ماهان محمدیان در وزن ۵۲ کیلوگرم این مسابقات به مدال برنز دست یافته بود. با این دو طلا تیم نونهالان ایران با کسب سه مدال به کارش در قهرمانی آسیا پایان داد. همچنین با برگزاری این مسابقات در رده نوجوانان، شاگردان اکبر احدی با عملکردی تاریخی موفق به کسب دو مدال طلا، دو مدال نقره و سه مدال برنز شدند. در این رقابت ها مهدی روزبهانی و محمدصالح مصباحی به مدال طلا رسیدند، اشکان هاشمی و سهند نجفی نقره گرفتند و امیرمحمد رستم پور، ماهان ساجدی و محمد بیرانوند نیز صاحب مدال برنز شدند. در پایان مسابقات رده نوجوانان تیم پسران ایران با هفت مدال (دو طلا، دو نقره و سه برنز) به عنوان نایب قهرمانی رسید و برای نخستین بار در قاره کهن روی سکو رفت. ازبکستان عنوان قهرمانی را کسب کرد (هفت طلا، پنج قره و یک برنز) و قزاقستان روی سکوی سوم ایستاد (دو طلا و دو برنز).
مهاجم آنگولایی با عقد قرارداد رسما به پرسپولیس پیوست.
بعد از مذاکره مدیران باشگاه پرسپولیس با گزینه های مختلف، در نهایت این باشگاه با لوکاس ژوائو قرارداد امضا کرد تا پیراهن پرسپولیس را بر تن کند. این مهاجم آنگولایی ۳۱ ساله آخرین خرید تابستانی پرسپولیس است.
ژوائو، سابقه بازی در تیم های ناسیونال پرتغال، شفیلدونزدی، بلکبرن و ریدینگ انگلیس و شانگهای پورت چین را نیز در کارنامه دارد. این مهاجم که بیشتر دوران بازیگری خود را در سه تیم انگلیسی ذکر شده و چمپیونشیپ انگلیس طی کرده، علاوه بر سابقه گلزنی به آرسنال در جام اتحادیه، حضور بین پنج گلزن برتر لیگ دسته یک انگلیس را هم در سال ۲۰۲۱ تجربه کرده است. ژوائو در سال ۲۰۲۳ به شانگهای پورت پیوست و با این تیم قهرمان سوپرلیگ چین شد.
لوکاس ژوائو پس از بازی برای تمام رده های سنی تیم ملی پرتغال و حتی انجام دو بازی برای تیم ملی بزرگسالان این کشور در سال ۲۰۲۲ ملیت خود را تغییر داد و از آن زمان برای تیم ملی آنگولا به میدان می رود. قرارداد ژوائو با پرسپولیس یک ساله است.
هیات مدیره استقلال تصمیم گرفت تا جواد نکونام همچنان در جایگاه خود باقی بماند.
به دلیل محدودیت بودجه ای ناشی از برکناری نکونام و نبود گزینه مناسب، جواد نکونام در سمت خود ابقا شد. براین اساس نکونام فعلا در استقلال ماندنی شد و در بازی با الغرافه در لیگ نخبگان روی نیمکت این تیم خواهد نشست.
تیم کشتی آزاد جوانان کشورمان با کسب سه مدال طلا، یک مدال نقره و سه مدال برنز عنوان نایب قهرمانی رقابت های جهانی جوانان در اسپانیا را به دست آورد.
مسابقات کشتی آزاد جوانان قهرمانی جهان در شهر پونته ودرا کشور اسپانیا برگزار شد و در پایان تیم ایران توسط علی خرمدل در وزن ۶۵ کیلوگرم، علی رضایی در وزن ۷۴ کیلوگرم، امیررضا معصومی در وزن ۱۲۵ کیلوگرم به مدال طلا، ابراهیم خواری در وزن ۶۱ کیلوگرم، به مدال نقره، علی کرم پور در وزن ۷۰ کیلوگرم و ابوالفضل رحمانی در وزن ۸۶ کیلوگرم به مدال برنز دست یافت. در رده بندی تیمی آمریکا با ۱۷۵ امتیاز قهرمان شد، ایران با ۱۶۰ امتیاز در جایگاه دوم قرار گرفت و ژاپن با ۹۵ امتیاز سوم شد.
رئیس کمیته ملی المپیک آمادگی کشورمان برای میزبانی نشست کمیته های المپیک آسیای میانه را اعلام کرد.
پس از خاتمه چهل و چهارمین مجمع عمومی شورای المپیک آسیا که به انتخاب راجاراندیرسینگ به عنوان رئیس OCA انجامید، نشست کمیته های المپیک زون آسیای میانه با حضور رؤسا و دبیران کل کمیته های المپیک کشورهای عضو برگزار شد. در این نشست اعضا ضمن بررسی تصمیمات نشست های قبلی بر همکاری مشترک ورزشی و برگزاری مسابقات دوره ای با هدف گسترش تعاملات و ارتقای ورزش کشورهای منطقه تاکید کردند.
همچنین محمود خسروی وفا به طوررسمی آمادگی کشورمان را برای میزبانی نشست بعدی رؤسای کمیته های ملی المپیک آسیای میانه اعلام و عنوان کرد برای هماهنگی هر چه بهتر کشورهای آسیای میانه برای افزایش همکاری های ورزشی، پایگاه یا یک دفتر مرکزی در یکی از کشورهای عضو تشکیل شود.
کمیته های ملی المپیک کشورهای ایران، ترکمنستان، ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان و افغانستان جز کشورهای منطقه زون آسیایی میانه هستند.
پردرآمدترین بازیکنان سری آ فوتبال ایتالیا برای فصل فعلی اعلام شدند.
سایت Calcioe Finanza ایتالیا رتبه بندی پردرآمدترین بازیکنان سری آ برای فصل فعلی را اعلام کرد که نام دوشان ولاهوویچ مهاجم صربستانی یوونتوس در صدر قرار گرفته است. این مهاجم یوونتوس سالانه ۱۲ میلیون یورو درآمد دارد. در رده دوم لائوتارو مارتینس مهاجم آرژانتینی اینتر قرار دارد که ۹ میلیون یورو درآمد دارد و هاکان چالهان اوغلو و نیکولو بارلا هر دو از اینتر هر کدام ۶.۵ میلیون یورو در سال درآمد دارند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات