تکریم و معارفه مدیران کل پیشین و کنونی روابطعمومی وزارت نفت
طنین زنگ مدرسه با مهرنوازی نفت
آغاز تحولات با افتتاحهای تازه
جلوگیری از قـاچـاق در سایه همکاری
جهش مصرف بنزین در پایان تابستان
همکاری همهجانبه با صندوقهای بازنشستگی صنعت نفت
ثبت نصابهای تازه در حفاری چاههای گازی
پایان کار دختران نفت در مجموعه ورزشی آبعلی
کسب عناوین پیاپی جهانی در رشته دو و میدانی
معرفی تیم رویایی والیبال در جام باشگاههای آسیا
درخواست مهم رئیس جمهوری از رسانه ها برای حل مسئله ناترازی انرژی
رئیس جمهوری گفت: ادامه روند ناترازی کنونی در برق، گاز و بنزین وضع را روزبه روز بدتر می کند، باید این موضوع را حل کنیم و نباید بگوییم اگر در اینجا به ناترازی دست بزنیم، صدا بلند می شود.
به گزارش شانا، مسعود پزشکیان در نخستین نشست خبری با خبرنگاران داخلی و خارجی درباره سه اولویت دولت چهاردهم در سیاست داخلی برای بهبود وضع معیشت مردم، گام نخست را حل اختلاف ها و مشکلات داخلی و ایجاد اعتماد و اطمینان برای سرمایه گذاران، نخبگان و تولیدکنندگان اعلام و بیان کرد: اگر بتوانیم مسئله FATF و برجام و هرگونه ارتباط با دنیا را حل کنیم و اشتغال و سرمایه گذاری در کشور به وجود بیاید، نه تنها می توانیم معضلات را حل کنیم، بلکه می توانیم کشور را به چشم اندازهای ترسیم شده از سوی مقام معظم رهبری برسانیم.
وی افزود: اولویت نخست ما پیدا کردن نگاه و زبان مشترک است، دوم باید این نگاه و زبان مشترک در چشم اندازها، سیاست ها و برنامه ها ظهور و بروز یابد و سوم عملیاتی و طراحی کردن سیستم برای اجرا خواهد بود که روز گذشته تدوین چنین برنامه ای را به دستگاه های مربوطه ابلاغ کردیم.
رئیس جمهوری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه برنامه دولت برای دستیابی به اهداف برنامه هفتم و حل مشکل ناترازی ها چیست، تصریح کرد: ادامه روند ناترازی کنونی در برق، گاز و بنزین، وضع را روزبه روز بدتر می کند. باید ناترازی ها را حل کنیم و نباید بگوییم اگر در اینجا به ناترازی دست بزنیم، صدا بلند می شود. در این زمینه رسانه ها باید به ما کمک کنند و ایده دهند تا بتوانیم مشکلات را حل کنیم.
پزشکیان در پاسخ به پرسشی درباره سیاست همگرایی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه اعلام کرد: باور و اعتقادم این است که ما با یکدیگر برادر هستیم، چرا نباید با یکدیگر رفت وآمد داشته باشیم؟ چرا باید با یکدیگر اختلاف داشته باشیم؟
وی با تأکید بر اینکه از هر حرکتی که بتواند ما را به یکدیگر نزدیک کند، شخصاً استقبال می کنم، گفت: تلاش خواهیم کرد اخوت و برادری را همان گونه که رسول خدا(ص) توصیه فرمودند و در قرآن نیز به آن اشاره شده است، محقق کنیم.
در نشست مشورتی معاونان اول سه قوه بررسی شد
نشست مشورتی معاونان اول سه قوه به میزبانی معاون اول رئیس جمهوری برگزار شد و سه طرف بر توسعه همکاری ها در مسیر تحقق برنامه هفتم توسعه و رفع مشکلات کشور ازجمله ناترازی انرژی تأکید کردند.
محمدرضا عارف در این نشست با اشاره به تجربیات گذشته درباره تعامل بین قوا و نتیجه این همفکری ها در حل مسائل کلان کشور و دستاوردهای آن، بر برگزاری این نشست همفکری و بهره گیری از تجربیات گذشته همسو با استمرار و توسعه هماهنگی ها و همکاری های پیوسته بین قوای سه گانه تأکید کرد.
وی افزود: با تعامل مثبت میان معاونان اول قوا می توان بسیاری از مسیرهای طولانی انجام کار را کوتاه تر کرد و تشریفات زائد و هزینه بر را از میان برداشت که این موضوع در مسیر خدمت به مردم و حل مشکلات آنان حیاتی است.
معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: رشد ۸درصدی و هموار کردن مسیر اجرای برنامه هفتم توسعه بی شک به همفکری سه قوه و همه دستگاه ها نیاز دارد که در این مسیر نقش معاونان اول بسیار پررنگ است.
در این نشست حمیدرضا حاجی بابایی، نایب رئیس اول مجلس و حمزه خلیلی، معاون اول قوه قضاییه با استقبال از راهبرد مشورتی و توأم با همفکری دولت وفاق ملی ابراز امیدواری کردند آثار و نتایج مثبت این گونه همکاری ها که مبتنی بر اصل وحدت و انقلاب اسلامی و مشی امام خمینی(ره) است، مسیر افزایش مفاهمه بین دستگاهی و خدمت به ملت را هموار کند.
تازه ترین تحولات بازار و شرایط اقتصادی کشور نیز در این نشست بحث و بررسی شد و حاضران محورهای مهمی مانند ناترازی انرژی، تحقق بودجه و شفاف سازی آن، خصوصی سازی، مولدسازی، نظام مالیاتی و نظام آموزش عالی را ارزیابی کردند و راهکارهای اولیه را به شور گذاشتند.
افتخاری دیگر برای وزارت نفت
رئیس مجلس شورای اسلامی طی حکمی عبدالعلی رحیمی مظفری را به عنوان رئیس مرکز امور نمایندگان مجلس شورای اسلامی منصوب کرد.
در حکم محمدباقر قالیباف به عبدالعلی رحیمی مظفری آمده است:
نظر به تعهد دینی و انقلابی و با توجه به سوابق و تجارب نمایندگی مجلس شورای اسلامی، جناب عالی را به عنوان رئیس مرکز امور نمایندگان منصوب می نمایم.
انتظار می رود در راستای سیاست های کلی نظام قانون گذاری ابلاغی رهبر معظم انقلاب و با توجه به رویکردهای تحولی شفاف سازی، هوشمندسازی، مردمی سازی و کارآمدسازی نسبت به برقراری ارتباط و تعامل مؤثر و سازنده با نمایندگان ادوار و نمایندگان فعلی مجلس شورای اسلامی و بهره برداری حداکثری از ظرفیت آن ها در حل مسائل و مشکلات مردم در سراسر کشور برنامه ریزی و اقدام نمایید.
توفیق روزافزون جناب عالی را در انجام این مسئولیت خطیر از خداوند متعال مسئلت دارم.
رحیمی مظفری از مدیران صنعت نفت و عضو سابق هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس یازدهم است که به تازگی با حکم محسن پاک نژاد، وزیر نفت، به عنوان دستیار وزیر در امور بهینه سازی انرژی منصوب شده بود.
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی:
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه اراده این کمیسیون مبتنی بر حمایت از صنعت پتروشیمی است، گفت: طبق گزارش ها صنایع پتروشیمی در بازه زمانی سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲ درآمد صادراتی قابل توجهی داشته اند.
زهرا سعیدی مبارکه در تشریح نشست کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی که با حضور مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و احمد مهدوی ابهری، رئیس انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی برگزار شد، گفت: از آنجا که رفع بیکاری بزرگ ترین مشکل کنونی کشور است، به یقین ایجاد اشتغال برای افراد دارای مهارت به مسئله مهمی تبدیل شده و طبق گزارش مسئولان، ۱۴۳ هزار اشتغال در کشور توسط صنایع پتروشیمی ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه طبق گزارش ها از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲ صنایع پتروشیمی درآمد صادراتی قابل توجهی داشته اند، افزود: مشکلات صنایع از جمله صنعت پتروشیمی در بحث ناترازی گاز نیازمند برطرف شدن است زیرا صنایع پتروشیمی باید موتور محرکه تولید کشور باشد، از این رو جلوگیری از خام فروشی با هدف ایجاد اشتغال پایدار و رونق صنایع پایین دستی الزامی است.
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد: اراده این کمیسیون مبتنی بر حمایت از صنعت پتروشیمی و برطرف کردن نقاط ضعف است تا اشتغال قابل ملاحظه ای در کشور ایجاد شود، از این رو باید برای دستیابی به این هدف ابتدا گفتمان مناسبی شکل گیرد.
اوپک ۶۴ سال پیش در ۱۴ سپتامبر ۱۹۶۰ طی کنفرانسی در بغداد پا به عرصه ظهور گذاشت، به همین مناسبت دبیرکل اوپک طی پیامی گفت: بی شک اوپک قهرمان بازارهای جهانی نفت و همکاری های بین المللی است.
۱۰ تا ۱۴ سپتامبر ۱۹۶۰ نمایندگان پنج کشور تولیدکننده نفت، فؤاد روحانی از ایران، طلعت الشیبانی از عراق، احمد سید عمر از کویت، عبدالله الطریقی از عربستان سعودی و خوان پابلو پرز آلفونسو از ونزوئلا برای تأسیس اوپک در سالن الشعب در بغداد گرد هم آمدند. این نقطه عطف تاریخی، آغاز فصلی نو در صنعت نفت جهان بود. خیلی زود دیگر کشورهای تولیدکننده نفت با منافع متقابل، مانند حمایت از ثبات بازار نفت و حمایت از حق همه کشورها برای اعمال حاکمیت دائمی بر منابع طبیعی خود به منظور توسعه، به پنج عضو مؤسس اوپک پیوستند.
اوپک ۶۴ سال است که خواستار همکاری، گفت وگو و احترام متقابل میان همه و نیاز به رسیدگی به چالش ها به صورت جمعی و استفاده از نفت برای حمایت از رشد و پیشرفت ملی بوده است.
واضح ترین نشانه آن، روند جاری «بیانیه همکاری» است که طی آن اوپک با ۱۰ کشور تولیدکننده غیراوپک برای دستیابی به ثبات در بازار جهانی نفت همکاری می کند.
منابع تجاری از افزایش صادرات نفت عربستان سعودی به چین در ماه اکتبر ۲۰۲۴ خبر دادند.
منابع تجاری اعلام کردند پس از آنکه عربستان سعودی قیمت فروش نفت خود را به مشتریان آسیایی کاهش داد، تقاضا برای نفت این کشور بالا رفت و به این ترتیب عرضه نفت خام عربستان سعودی به چین در ماه اکتبر به ۴۶ میلیون بشکه می رسد.
به گفته این منابع، پالایشگران بزرگ چین یعنی شرکت های سینوپک و پتروچاینا در ماه اکتبر به دنبال افزایش بارگیری نفت بودند، درحالی که تقاضا از سوی شرکت های پالایش خصوصی مانند رونگشنگ و هنگلی تغییری نداشت. واردات نفت خام به چین در ماه اکتبر بالاتر از ۴۳ میلیون بشکه ای است که پیش بینی می شد پالایشگران چینی در ماه سپتامبر دریافت کنند.
شرکت خدمات انرژی بیکرهیوز از افزایش تعداد دکل های نفت و گاز طبیعی شرکت های حفاری آمریکا برای نخستین بار در پنج هفته خبر داد.
شرکت بیکرهیوز در گزارشی اعلام کرد تعداد دکل های فعال نفت و گاز طبیعی شرکت های انرژی آمریکا در هفته منتهی به ۱۳ سپتامبر (جمعه، ۲۳ شهریور) برای نخستین بار در پنج هفته افزایش یافت.
تعداد دکل های نفت و گاز که نشانه اولیه تولید در آینده به شمار می رود، در هفته منتهی به ۱۳ سپتامبر با هشت عدد افزایش به ۵۹۰ دستگاه و به تعداد مشابه اواسط ماه ژوئن رسید. این بیشترین میزان افزایش هفتگی از ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۳ تاکنون به شمار می رود.
به گفته بیکرهیوز، با وجود افزایش تعداد دکل های حفاری در هفته جاری، مجموع تعداد دکل ها همچنان ۵۱ دستگاه یا ۸درصد کمتر از مدت زمان مشابه پارسال است.
آیین تکریم و معارفه مدیران کل پیشین و جدید روابط عمومی وزارت نفت با حضور سرپرست دفتر وزارتی وزیر نفت برگزار شد.
آیین تکریم علی فروزنده، مدیرکل پیشین روابط عمومی وزارت نفت، و معارفه مجید بوجارزاده به عنوان مدیرکل جدید روابط عمومی این وزارتخانه با حضور کسری نوری، سرپرست دفتر وزارتی وزیر نفت، برگزار شد.
کسری نوری در ابتدای این آیین با بیان اینکه آقای فروزنده چند سال در جایگاه مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت حضور داشتند و البته دوران سختی نیز بود، گفت: وی افزون بر جایگاهی که در آن قرار داشتند، دوستی خوب و انسانی سلیم النفس هستند. به شما خسته نباشید و خدا قوت می گویم و مجموعه وزارت نفت از تخصص و تجربه شما به نوعی دیگر استفاده خواهد کرد. وی با اشاره به اینکه تیم روابط عمومی باید یکدست و منسجم و هماهنگ عمل کند، ادامه داد: همکاری های برون سازمانی و درون سازمانی بسیار مهم است. همچنین روابط عمومی می تواند بخش عمده ارتباط مدیریت عالی وزارت با کارکنان صنعت نفت را تنظیم کند.
سرپرست دفتر وزارتی وزیر نفت تصریح کرد: یکی از مشکلات جدی که صنعت نفت همواره با آن روبه روست این است که افراد بیرون این صنعت درک درستی از سختی کار همکاران در صنعت نفت ندارند. بنابراین، یکی از وظایف مهم روابط عمومی این است که این ذهنیت ها را تعدیل کند تا برخی نهادها بدون درک درست از این شرایط، تصمیماتی نگیرند که آثارش در درازمدت بر صنعت نفت باقی بماند و سیستم آسیب ببیند.
نوری تأکید کرد: نکته دیگر، برنامه ریزی دقیق برای حضور پرقدرت در فضای رسانه ای به ویژه رسانه های نوین و فضای مجازی است، که باید طرح و برنامه مناسبی در این زمینه تدوین شود.
مجید بوجارزاده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت، نیز در سخنانی گفت: وظیفه خطیر روابط عمومی وزارت نفت در برهه کنونی امیدآفرینی است که دراین باره تلاش می کنیم با ایجاد انسجام درون و برون سازمانی در ستاد و روابط عمومی های چهار شرکت اصلی، این وظیفه حساس را با موفقیت به سرانجام برسانیم.
وی ادامه داد: وزارت نفت امروز همه ارکان کشور را از نظر سیاسی، اقتصادی و اجتماعی راهبری می کند و در این مسیر، امیدآفرینی وظیفه ای خطیر است که اداره کل روابط عمومی باید در خصوص آن به صورت ویژه تلاش کند.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت افزود: در این مسیر نیازمند انسجام درون سازمانی مناسبی در مجموعه اداره کل روابط عمومی وزارت نفت در ستاد و روابط عمومی های چهار شرکت اصلی هستیم تا ان شاءالله بتوانیم به اهداف سازمانی خود دست یابیم.
بوجارزاده تأکید کرد: اداره کل روابط عمومی وزارت نفت همچنین در این دوره با مسائل ویژه ای مانند ناترازی انرژی در فراورده های بنزین، گازوئیل، گاز و تأمین سوخت زمستانی روبه روست که دراین باره امیدوارم همه همکاران با یک برنامه ریزی دقیق و انسجام سازمانی مطلوب، برای این وظایف خطیر در کنار هم قرار بگیرند.
در ادامه، علی فروزنده، مدیرکل پیشین روابط عمومی وزارت نفت با بیان اینکه صنعت نفت مهم ترین سرمایه ملی مردم ایران است، اعلام کرد: یکی از بزرگ ترین رسالت های روابط عمومی وزارت نفت، حراست از نفت به عنوان بزرگ ترین سرمایه ملی مردم ایران است و باید از آن به بهترین شکل ممکن و به نفع مردم بهره ببریم.
وی افزود: باید بتوانیم تا حد ممکن از ظرفیت های موجود در روابط عمومی صنعت نفت بهره ببریم. تا امروز نیز با تلاش کارکنان خدوم در بخش های مختلف روابط عمومی وزارت نفت اقدام های قابل توجهی در این زمینه انجام شده است. مدیرکل پیشین روابط عمومی وزارت نفت با تأکید بر اینکه بدون همکاری، تلاش و پشتکار کارکنان خدوم اداره کل روابط عمومی وزارت نفت هیچ اقدامی در این سازمان پیش برده نمی شد، گفت:ارتقای کیفی نیروی انسانی روابط عمومی های تابع، برگزاری کلاس های آموزشی مختلف، ارائه سند راهبردی روابط عمومی، پیوست رسانه ای و ابلاغیه اطلاع رسانی بحران، از اقدام های مهم انجام شده در اداره کل روابط عمومی وزارت نفت در این مدت بوده است.
با برگزاری نشست مشترک و فرادستگاهی
نخستین نشست مدیریت تأمین انرژی در زمستان ۱۴۰۳ با حضور جمعی از معاونان وزیران نفت، نیرو و کشور برگزار شد.
سعید توکلی، مدیر عامل شزکت ملی گاز ایران در نخستین نشست مدیریت تأمین انرژی در زمستان ۱۴۰۳ که با حضور نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، معاون وزیر کشور در عمران و توسعه امور شهری و روستایی، مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی، مدیرکل مدیریت انرژی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و مدیران ذی ربط شرکت ملی گاز ایران برگزار شد، بیان کرد: با توجه به ناترازی موجود در تولید و مصرف انرژی در کشور، همکاری بین سازمان های متولی این موضوع می تواند از ایجاد بحران های آتی جلوگیری کند و به همین منظور هم، تمهیدات و اقدام هایی پیش بینی شده است. وی ضمن تشریح وضع موجود در بخش تولید و فراورش گاز و برنامه ریزی های انجام شده به منظور تولید حداکثری ادامه داد: همه تلاش مجموعه صنعت نفت و به ویژه شرکت ملی گاز ایران، افزایش قابلیت اطمینان در پالایشگاه ها و تأسیسات انتقال گاز است. معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به تلاش شبانه روزی کارکنان در نگهداری و تعمیرات به موقع تجهیزات و خطوط لوله شرکت ملی گاز ایران همسو با خدمت رسانی مطلوب به همه بخش ها در زمستان اعلام کرد: از آنجا که گاز سهم عمده ای در سبد انرژی کشور دارد، ضروری است از همه ظرفیت های کشور برای تولید پایدار استفاده شود. توکلی ضمن تشریح اقدام های کوتاه مدت و برنامه های بلندمدت صنعت گاز برای رفع موانع و مشکلات موجود، تصریح کرد: بهینه سازی مصرف گاز در کشور، نیازمند هماهنگی و عزم ملی است که تنها در سایه مدیریت مصرف بهینه گاز در همه بخش ها و اجرای دقیق قوانین موجود مانند مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان، می توان به آن دست یافت.
محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز، با تشریح وضع سوخت مایع در کشور و تأمین انرژی مورد نیاز در زمستان، تصریح کرد: پیش بینی می شود که دمای هوا در زمستان امسال نسبت به پارسال کاهش قابل توجهی داشته باشد و طبیعی است که متناسب با آن، حجم مصرف سوخت در همه بخش ها افزایش یابد. وی تأکید کرد: با توجه به تولید ۷۰درصد حامل های انرژی در جنوب کشور و مصرف ۸۰درصد آن در شمال کشور، باید پشتیبانی قابل قبولی برای تأمین و انتقال انرژی در کشور وجود داشته باشد. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به مسئله ضرورت تقویت ناوگان حمل ونقل سوخت در کشور اشاره کرد و گفت: برنامه ریزی برای جبران این کمبودها انجام شده است و برای رفع این مشکل نیازمند همکاری همه بخش های مسئول هستیم.
حسینعلی حاجی دلیگانی، نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس نیز برگزاری نشست هماهنگی تأمین سوخت زمستانی از سوی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران را اقدامی ارزشمند برشمرد و بر اطلاع رسانی شفاف و صحیح درباره جایگاه گاز در کشور و تأثیر آن بر معیشت هموطنان تأکید کرد. وی با اشاره به اهمیت برنامه ریزی و هماهنگی فرادستگاهی در این حوزه گفت: هماهنگی فرادستگاهی و برگزاری نشست به ویژه بین وزارتخانه های نفت و نیرو به نمایندگی از قوه مجریه با اعضای کمیسیون های ذی ربط در مجلس برای تأمین و حفظ پایدار تولید حداکثری گاز در زمستان بسیار ضروری است. نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی افزود: اطلاع رسانی شفاف در خصوص وضع مصرف انرژی به ویژه گاز در کشور و اهمیت آن در زندگی و اقتصاد هموطنان بسیار مهم است و باید ضمن توزیع عادلانه انرژی در کشور، فرهنگ سازی لازم برای مصرف بهینه انرژی نیز انجام شود.
به منظور عمل به مسئولیت اجتماعی انجام شد
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از تهیه چهار هزار بسته نوشت افزار و سه هزار بسته معیشتی برای توزیع در روستاها و مناطق کم برخوردار همجوار تأسیسات این شرکت خبر داد. حسن شهروئی بیان کرد: طبق روال سال های گذشته و به منظور عمل به مسئولیت اجتماعی ۴ هزار بسته نوشت افزار و ۳ هزار بسته معیشتی برای توزیع در روستاها و مناطق کم برخوردار همجوار تأسیسات این شرکت در بخش های غیزانیه، اسماعیلیه، مرکزی و دیگر مناطق کم برخوردار اهواز و شهرستان های کارون و باوی تهیه شد که بخش نخست آن در آستانه آغاز سال تحصیلی تازه و هم زمان با نخستین روز هفته وحدت توزیع شد. وی در آیین توزیع بسته های نوشت افزار و معیشتی، با تبریک هفته وحدت و آغاز سال تحصیلی گفت: شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با ظرفیت تولید روزانه یک میلیون بشکه نفت خام بزرگ ترین تولیدکننده نفت کشور است که حدود یک سوم نفت ایران در این شرکت تولید می شود و در کنار رسالت خطیر تولید، همواره در عمل به مسئولیت اجتماعی و ارائه خدمات عام المنفعه به جوامع پیرامونی و ذی نفعان اهتمام لازم را داشته و آن را نوعی سرمایه گذاری اجتماعی می دانیم که مشارکت در توسعه فضاهای آموزشی، بهداشتی و مذهبی مناطق همجوار تأسیسات، لایروبی کانال های کشاورزی، اجرای پروژه های متعدد دیوارکشی با هدف زیباسازی منظر شهری و پیشگیری از انباشت نخاله های ساختمانی، احداث نهالستان ها و کمک به توسعه فضای سبز جامعه، بخشی از این اقدام هاست.
پیام تسلیت
وزیر نفت در پیامی درگذشت ناگهانی فرزند نایب رئیس پیشین کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی را تسلیت گفت.
متن پیام محسن پاک نژاد برای درگذشت ناگهانی فرزند سردار عدل هاشمی پور به شرح زیر است:
«انالله و انا الیه راجعون
برادر ارجمند، جناب آقای عدل هاشمی پور، خبر درگذشت ناگهانی فرزند گرامی جنابعالی سبب تأثر و تألم خاطر شد. اینجانب اندوه وارده را محضر شما و خانواده محترم تسلیت عرض کرده و از درگاه ایزد منان برای روح آن مرحوم آرامش و آمرزش الهی و برای بازماندگان معزز سلامت و شکیبایی مسئلت دارم.»
پیام تسلیت معاون وزیر نفت درپی درگذشت فرزند رئیس پیشین روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش در پیامی درگذشت دختر «زیبا اسماعیلی»، رئیس پیشین روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی را تسلیت گفت.
متن پیام محمدصادق عظیمی فر به این شرح است:
«إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ
سرکار خانم دکتر اسماعیلی
با کمال تأسف و تأثر، درگذشت دختر گرامی تان را به سرکارعالی و خانواده محترم تسلیت عرض می نمایم.
تحمل چنین داغ بزرگی برای یک مادر، طاقت فرساست، ولی یقین دارم با ایمان راسختان در برابر تقدیر الهی، تسلیم و راضی هستید و آن عزیز نیز در آغوش پدر شهیدش آرام گرفته است.
امیدوارم خداوند رحمت و غفران بی پایانش را به آن مرحومه ارزانی دارد و به سرکارعالی، صبر و استقامت بر این مصیبت بزرگ عطا کند.»
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت درگذشت فرزند رئیس پیشین روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش را تسلیت گفت
مدیر کل روابط عمومی وزارت نفت در پیامی درگذشت فرزند زیبا اسماعیلی، رئیس پیشین روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران را تسلیت گفت.
در پیام مجید بوجارزاده آمده است:
«إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ
سرکار خانم اسماعیلی
با کمال تأسف و تأثر و با احترام و تمکین بر مشیت الهی، درگذشت دختر گرامی تان را به سرکارعالی و خانواده محترم تسلیت عرض می کنم.
امید آنکه روح آن مرحوم در این ایام گرانقدر مرهون رحمت آفریدگار باشد. از ایزد منان صبر و شکیبایی برای شما و خانواده محترمتان خواستارم.»
با حکم وزیر نفت
وزیر نفت در حکمی «مهدی اخوان مشایخی» را به عنوان مشاور وزیر و رئیس سازمان حراست صنعت نفت منصوب کرد.
متن حکم محسن پاک نژاد به مهدی اخوان مشایخی در زیر آمده است:
با عنایت به مراتب تعهد، شایستگی و سوابق و تجارب ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان «مشاور وزیر و رئیس سازمان حراست صنعت نفت» منصوب می شوید.
امید است با استعانت از خداوند متعال و همکاری و همراهی معاونان محترم وزیر و مدیران عامل شرکت های اصلی تابعه و سایر مدیران در انجام وظایف محوله موفق و مؤید باشید.
اجرای طرح های آموزشی در مناطق نفتی برای استقبال از بازگشایی مدارس
مشعل| مانند بهار که با خانه تکانی و صدای توپ سال نو آغاز می شود، پاییز هم با غبارروبی سواد و طنین خوش زنگ مدرسه می آید؛ با شوق بازی در زنگ تفریح؛ پیچیدن عطر دفتر و کتاب های نو در کلاس، ذوق تراشیدن مدادهای رنگی، نوشتن های خوب و بد روی تخته سیاه و پوشیدن لباس های فرم مدرسه.خیابان ها و کوچه ها هم سرخوش از هیجان لبریز دانش آموزان می شوند که مشتاقانه به دیدار همکلاسی ها، دیوارهای رنگی مدرسه و چهره خوشروی بابای مدرسه می روند؛ شور و شوقی که سهم صنعت نفت در ایجاد آن بسیار است و در چارچوب اهداف مسئولیت اجتماعی تا توانسته با مهرنوازی، گام های بلندی در مسیر آن برداشته است که در این گزارش به آن می پردازیم.
از «نوسازی مدارس و افزایش سرانه آموزشی» گرفته تا «اهدای بسته های آموزشی و اجرای طرح های توانمندسازی و تقویت بنیه علمی» موضوعی که بابک دارابی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز بارها به آن پرداخته و درباره طرح های آموزشی اجراشده یا در حال اجرای مناطق نفتی و کم برخوردار گفته است: ساخت یک هزار مدرسه و طرح آموزشی با اعتبار دوهزار میلیارد تومان را در قالب ایفای مسئولیت های اجتماعی پروژه ها و طرح های صنعت نفت مدنظر قرار دادیم که تاکنون بیش از ۷۰۰ پروژه با پرداخت یک هزار میلیارد تومان تکمیل شده است. وی افزود: در کنار اینها، با این نگاه که دانش آموز پس از فارغ التحصیلی، حرفه ای هم آموخته باشد تا بتواند کسب وکاری برای خود راه بیندازد، برای اجرای طرح توسعه پایدار آموزشی در استان های نفت خیز به ویژه بوشهر و خوزستان هم اقدام کردیم. اجرای طرح آموزشی نفت در استان بوشهر با برگزاری دوره های دانش افزایی برای دبیران متوسطه اول و دوم به تعداد چهار هزار و 12 نفر به طور حضوری و بیش از هشت هزار نفر به طور مجازی و همچنین برگزاری کارگاه های آموزشی برای چهار هزار و ۳۶۴ نفر از دبیران ابتدای در ۱۸ شهرستان استان را می توان بخشی از تلاش های صنعت نفت در سال ۱۴۰3 -۱۴۰2 در استان های نفت خیز دانست. آنجا که بیش از پنج هزار نفر از دانش آموزان لازم التوجه پایه دهم، یازدهم و دوازدهم در کلاس های تقویتی و آماده سازی آزمون نهایی مشارکت داده شدند و آزمون شبه نهایی و کیفیت بخشی برای 10 هزار نفر از دانش آموزان پایه دوازدهم در دو مرحله برگزار شد.
تهیه و توزیع یکهزار و 200 بسته آموزشی برای دانش آموزان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی در کنار خرید تجهیزات به هنرستان های استان بوشهر با اختصاص چهار میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان، از دیگر مواردی است که می توان به عنوان هم نوازی نفت با زنگ اول مهر از آن یاد کرد.
پالایشگاه های نفت کشور به عنوان مجتمع های راهبردی تولید فرآورده در کنار اهداف توسعه ای، تولیدی و صادراتی خود در صنعت نفت، به مقوله مسئولیت های اجتماعی نیز توجه ویژه دارند و توانسته اند در سال های اخیر همسو با توسعه صنعتی، اقدام های قابل توجهی را به منظور ارتقای آموزشی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی در سطح استان ها پیش ببرند.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس به عنوان بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان، با توجه به وظیفه اصلی خود که تأمین امنیت سبد سوخت کشور است، ایفای نقش مسئولیت های اجتماعی در طرح های آموزشی را جزو مهم ترین برنامه های خود قرار داده است.
تأمین پنج میلیارد تومان اعتبار برای ساخت مدرسه دخترانه کوثر بندرعباس، تأمین اعتبار چهار میلیارد تومانی برای بازسازی مدرسه دخترانه زینبیه بندرعباس، حمایت یک میلیارد تومانی از مدارس شبانه روزی شهر سندرک با خرید اقلام غذایی مورد نیاز، آب رسانی به مناطق کم برخوردار و محروم استان و بازسازی خانه ایتام محله نخل ناخدای بندرعباس، ازجمله اقدام های مهم انجام شده همسو با ایفای مسئولیت اجتماعی این پالایشگاه است. شرکت پالایش نفت لاوان هم با تشکیل کمیته ای با عنوان کمیته مسئولیت اجتماعی، گام های ارزشمندی در مسیر محرومیت زدایی، عمران و آبادانی جزیره لاوان برداشته است. توسعه زیرساخت های آموزشی شهرستان های استان هرمزگان، حمایت از دانش آموزان بی بضاعت استان، حمایـت مالـی در برگزاری اردوهای تفریحی و زیارتی و فرهنگی، از اقدام های شرکت پالایش نفت لاوان در ایفای نقش مسئولیت اجتماعی است.
بیان صرف هزینه ۹۸ میلیاردی شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند در بخش فرهنگی و آموزشی هم خالی از لطف نیست که تعمیرات مدارس ۳۳ روستا و تجهیز وسایل آموزشی با صرف هزینه ۲۳ میلیارد ریال، ساخت مدرسه در شهرستان شازند با ارزش ۷۰ میلیارد ریال و خرید تجهیزات مدرسه با ارزش بیش از پنج میلیارد ریال ازجمله پروژه های انجام شده این شرکت است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون هم از این قاعده مستثنی نبوده و همسو با اهداف عام المنفعه خود اقدام های آموزشی پرثمری را در اولویت قرار داده است . به گفته قباد ناصری، مدیرعامل شرکت نفت و گاز مارون، بر اساس هماهنگی با سازمان های نوسازی مدارس و آموزش وپرورش، تا پیش از آغاز سال تحصیلی، چهار پروژه مرتبط در مناطق همجوار تأسیسات اجرا می شوند یا به بهره برداری می رسند. ناصری با بیان اینکه ایجاد یا ارتقای زیرساخت های آموزشی و تأمین امکانات تحصیلی، تضمین کننده آتیه کشور و مهم ترین عامل ایجاد انگیزش برای کودکان و نوجوانان است، گفت: پروژه احداث مدرسه سه کلاسه شهید شجیرات با اعتباری حدود ۳۱ میلیارد ریال در روستایی به همین نام در حال تکمیل است که به زودی در اختیار دانش آموزان این روستا قرار می گیرد. وی تکمیل فاز دوم بهسازی و نوسازی مدرسه نورغیزانیه با اعتبار بیش از ۳۲ میلیارد ریال را نیز خبری مسرت بخش توصیف کرد و افزود: به مردم غیزانیه قول داده بودیم که افزون بر نوسازی کامل این مدرسه در سال گذشته، شش کلاس دیگر را احداث و به فضای آموزشی آن اضافه کنیم که خوشبختانه این مهم نیز به انجام رسیده و بخش بزرگی از کمبود فضای آموزشی بخش غیزانیه برطرف شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون تعمیر و بهسازی کامل مدارس شهید رجایی روستای چمبه و باقرالعلوم یکی از روستاهای بخش غیزانیه افزون بر مدرسه سوم شعبان روستای بیت باوی بخش مشراگه رامشیر دانست و ادامه داد: اجرای این طرح ها درمجموع حدود ۱۱ میلیارد ریال هزینه در برداشته است که پیش از آغاز سال تحصیلی به بهره برداری خواهند رسید.
ناصری یادآور شد: امسال نیز در قالب عمل به مسئولیت اجتماعی در قبال مردم، پنج هزار بسته نوشت افزاری را با هزینه ای افزون بر ۳۵ میلیارد ریال تأمین کرده ایم که قرار است تا پیش از آغاز سال تحصیلی و طی مراسمی میان دانش آموزان مناطق
همجوار تأسیسات (با اولویت کم برخوردارها) توزیع شود.
اقدام های مهم برای افزایش تولید نفت با روی کار آمدن دولت چهاردهم کلید خورد
مشعل همان گونه که وزیر نفت از ضرورت اقدام های فوری برای نجات صنعت نفت در شرایط سخت امروز سخن گفته بود، کمتر از یک ماه از روی آمدن دولت، موافقت سازمان برنامه و بودجه با وام سه میلیارد دلاری، بخشی از هدف گذاری برای افزایش تولید 400 هزار بشکه ای را روی ریل اجرا قرار داد.
از مهم ترین مواردی که در دستور کار وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در طول چهار سال آینده قرار دارد، احیا و افزایش ظرفیت تولید نفت خام است که با اجرای طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید شامل تکمیل و بهره برداری از چاه ها، رفع چالش های تولید و بازسازی و نوسازی تأسیسات، تمرکز بر بهره برداری از چاه ها و مرمت چاه ها می خواهد به آن دست یابد. طبق اعلام محسن پاک نژاد، با اجرای برنامه های پیش بینی شده، تولید نفت ایران تا پایان سال آینده روزانه ۴۰۰ هزار بشکه افزایش خواهد یافت. با توجه به این هدف گذاری و موافقت سازمان برنامه بودجه، سید حمید پورمحمدی، رئیس این سازمان خطاب به وزارت نفت اعلام کرد: بانک مرکزی تا پایان شهریور ماه ۱۴۰۳، به منظور افزایش تولید نفت خام میادین به میزان ۲۵۰ هزار بشکه در روز از تولید پایه یک میلیون و ۹۳۹ هزار بشکه در روز به دو میلیون و ۱۸۹ هزار بشکه در روز، نسبت به پرداخت تسهیلات به شرکت ملی نفت ایران به مبلغ سه میلیارد دلار از طریق بانک های عامل اقدام می کند و بانک مرکزی مجاز است به تشخیص خود با استفاده از انواع راهکارها نسبت به تامین مالی این طرح اقدام کند. براساس این ابلاغیه، پرداخت تسهیلات سه میلیارد دلاری به شرکت ملی نفت ایران در چارچوب تفاهم نامه مابین بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و شرکت ملی نفت ایران در خصوص اجرای طرح ضربتی جهش تولید نفت خام به میزان ۲۵۰ هزار بشکه در روز صورت می پذیرد.
ایران با دارا بودن حدود 9 درصد از ذخایر نفت خام متعارف جهان، رتبه سوم را در اختیار دارد، اما با تولید حدود 3.5 درصد از نفت خام دنیا، در بین تولیدکنندگان رتبه هشتم را به خود اختصاص می دهد و با استناد به این آمار و ارقام باید گفت بین ایران و سایر کشورها از نظر برداشت از مخازن نفتی و تخلیه آنها تفاوتی معنادار وجود دارد. اقدام راهبردی و ضروری در این زمینه، شتاب گیری و افزایش بازیافت نفت و گاز و تولید محصولات هیدروکربنی برای سرمایه گذاری در بالفعل کردن نفت خام با اجرای پروژه های زیربنایی و تکمیل زنجیره ارزش و توسعه انرژی های تجدیدپذیر است. به این منظور، شتاب گیری روند توسعه صنعت بالادستی نفت و گاز در راس برنامه های دولت چهاردهم قرار دارد و از این رو در فهرست ابرچالش های صنعت نفت در برنامه محسن پاک نژاد، موانع پیش رو در حفظ، نگهداشت و افزایش تولید نفت خام به چشم می خورد که برای حل آن اقدامها و برنامه ریزی هایی در دستور کار قرار گرفته است.
توليد نفت خام ايران پس از برجام و پيش از برگشت مجدد تحريم های بين المللي در سال 1397 به طور متوسط برابر با سه میلیون و 826 هزار بشکه در روز بوده و امکان تولید حداکثری از میادین نفتی در دسترس نبوده است. به نظر می رسد علت اين موضوع، تاخير در اجرای طرح های توسعه ميادين نفتي و نيز اجرای ناکافي برنامه های نگهداشت توان توليد باشد و در صورت تداوم اين روند طي چهار سال آينده با رشد کاهش توليد همراه خواهد بود. اين در حالي است که با توجه به روند افزايشی مصرف فراورده در کشور، بخش اصلي اين ميزان توليد در سال 1407صرفا پاسخگوی بخش پالایشگاهی و مصرف داخلی بوده و تنها حدود 950 هزار بشکه در روز برای صادرات باقی خواهد ماند که کشور را با چالش های جدی تامين درآمد مواجه خواهد کرد. این در حالی است که در چند دهه اخیر صنعت نفت و گاز و به ویژه نرخ تولید نفت و گاز در اکثر کشورهای تولیدکننده رو به رشد بوده و ایران با اینکه از کشورهای پیشرو در تولید نفت خام است، تاکنون موفق به برداشت مقادیر قابل توجهی از ذخایر نسبت به شاخص های جهانی نشده است.
براين اساس لازم است با رفع چالش ها و تدوين برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت، نسبت به افزايش توليد نفت خام کشور طي چهار سال آینده اقدام شود. بدون شک شتاب گیری روند توسعه و توليد از ميادين نفت و گاز کشور، در درجه اول نیازمند افزايش انعقاد قراردادها و واگذاری طرح های توسعه ای بالادستی و انجام اقدام های اساسی است که محسن پاک نژاد به آن اشاره کرده و شامل اعمال بهبودهای لازم در قوانين و مقررات حاکم به منظور تسهيل فرايند واگذاری قراردادها، تسریع مذاکرات قراردادی از طريق چابک سازی ساختار شرکت ملي نفت ايران و تلاش برای کاهش زمان صدور مجوزها از سوی نهادهای ذي ربط و افزايش جذب سرمايه گذاران داخلي و خارجي از طريق جذاب تر کردن سرمايه گذاری در بالادستي، نسبت به دیگر بخش های اقتصاد است.
وزارت نفت دولت چهاردهم با برنامه ریزی چهار اقدام مهم افزایش تولید نفت در کوتاه مدت و بلند مدت و همچنین قراردادهای جدید افزایش تولید نفت را دنبال می کند که در ادامه نگاهی دقیق تر به آنها خواهیم داشت.
اقدام های کوتاه مدت که در مقطع یک ساله برای افزایش تولید نفت خام کشور در دستور کار وزارت نفت دولت چهاردهم است، بازگردانی توان تولید میادین موجود از طریق اجرای طرح های نگهداشت توان تولید است. با اجرای اقدام های مربوط به تعمير چاه های موجود و اسيدکاری، مشبک کاری و تزریق حلال به چاه های دارای افت توليد و تسريع در پروژه های تعريف شده نگهداشت توان توليد با حفاری چاه های جديد در ميادين توسعه يافته که برآورد مي شود به سرمايه گذاری حدود سه ميليارد دلار نیاز داشته باشد، توان توليد ميادين نفتي موجود از حدود سه میلیون و 400 هزار بشکه در روز کنوني به حدود سه میلیون و 850 بشکه در روز افزايش خواهد يافت.
از دیگر اقدام های در دستور کار می توان به تسریع در افزایش تولید حاصل از اجرای قراردادهای موجود واگذار شده برای توسعه و نگهداشت توان تولید اشاره کرد؛ بخش مهمی از آن حوزه منطقه غرب کارون را شامل می شود که به موازات آن هدف گذاری در میادین مشترک هم محقق خواهد شد. حمیدبورد نیز پس از انتصاب به عنوان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با حضور در شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان از طرحی نو برای غرب کارون سخن گفته و بر ضرورت شتاب گیری و افزایش برداشت از میدان مشترک آزادگان جنوبی تا پایان سال تأکید کرده است. او با تأکید بر لزوم توجه به تغییر و اصلاح در برخی فرایندهای تولیدی برای شتاب بخشی به این موضوع بیان کرد: برقراری ارتباط مؤثر با شرکت های نفتی در کشور همسایه عراق با اهمیت و برنامه ریزی و تسریع در برداشت از میدان مشترک آزادگان جنوبی تا پایان سال ضروری است. وی خواستار طرحی نو برای توسعه منطقه غرب کارون به عنوان یک مرکز تولید ویژه و منحصربه فرد نفت شده است.
ذخیره نفت درجای منطقه غرب کارون مشتمل بر 11 میدان نفتی، 67 میلیارد بشکه تخمین زده می شود. میدان های نفتی در منطقه غرب کارون، مخازنی بکر و توسعه نیافته (Green Field) است که از نزدیکی شهر اهواز آغاز می شود و تا منتهی الیه نوار مرزی ایران ادامه می یابد؛ عرض و طول این مستطیل نفتی از ساحل غربی کارون در نزدیکی منطقه جفیر تا مرز مشترک ایران و عراق و از جنوب چذابه تا غرب منطقه دارخوین امتداد دارد که همان منطقه نفتی غرب کارون را تشکیل می دهد. حوزه غرب کارون از دو ناحیه نفتی آزادگان (میدان های آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، یاران شمالی و یاران جنوبی) و میدان یادآوران (دو ناحیه نفتی کوشک و حسینیه) تشکیل شده است. سه میدان مشترک آزادگان، یاران و یادآوران در این منطقه قرار دارد که سابقه تولید از آنها به سال های گذشته باز می گردد. برنامه دولت چهاردهم نیز شامل قراردادهای مربوط به توسعه ميادين نفتي مشترک آزدگان جنوبي 25 هزار بشکه، يادآوران 10 هزار بشکه در روز، ياران هزار بشکه در روز و سهراب دوهزار بشکه در روز و ميادين سپهر و جفير 10 هزار بشکه در روز با هدف افزايش توليد 56 هزار بشکه در روز خواهد بود.
از جمله برنامه های مربوط به اقدام های بلندمدت که مقطع زمانی چهار ساله برای آن در نظرگرفته شده است، دستیابی به افزایش تولید بیش از ۴۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به افت تولید طبیعی میادین است. در این زمینه تکمیل فعالیت های اجرایی مرتبط با قراردادهای موسوم به آی پی سی
( Iran Petroleum Contracts) در دست اجرای 12 میدان نفتی و طرح نگهداشت افزایش تولید شامل افزايش توليد از قراردادهای مربوط به توسعه ميادين نفتي مشترک ياران 15 هزار بشکه در روز، سهراب 15 هزار بشکه در روز و لايه نفتي پارس جنوبي17 هزار بشکه در روز، آبان و پايدار غرب پنج هزار بشکه در روز و ميادين سپهر و جفير70 هزار بشکه در روز، شادگان 55 هزار بشکه در روز، کوپال 30 هزار بشکه در روز، چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق 50 هزار بشکه در روز با هدف افزایش توان تولید نهایی به حدود 257 هزار بشکه در روز و افزایش تولید حدود 150 هزار بشکه در روز از محل اجرای کامل طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید نفت در دستور کار خواهد بود. همچنین دستیابی به افزایش تولید بیش از 250 هزار بشکه در روز نسبت به تولید اولیه با تنفیذ قراردادهای توسعه و بهره برداری هشت میدان نفتی، ازدیگر برنامه های تمهید شده است. این هدف گذاری شامل افزايش تولید با تنفيذ قراردادها و انجام عمليات اجرايي قراردادهای مربوط به ميادين نفتي مشترک آزادگان 175 هزار بشکه در روز، چنگوله 30 هزار بشکه در روز و آذر 21 هزار بشکه در روز و میادین بندکرخه پنج هزار بشکه در روز، سومار، سامان و دلاوران 9 هزار بشکه در روز و مسجد سلیمان 9 هزار بشکه در روز با هدف دست یابی به افزایش تولید نهایی حدود 700 هزار بشکه در روز با سرمایه گذاری 15 میلیارد دلاری است.
دستیابی به افزایش تولید بیش از ۶۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به تولید اولیه با انعقاد قراردادهای جدید برای توسعه و بهره برداری ۱۴ مخزن نفتی شامل افزايش توليد از ميادين نفتي مشترک يادآوران 50 هزار بشکه در روز، دهلران و دانان 11 هزار بشکه در روز، اسفندیار چهار هزار بشکه در روز، میادین مخازن آبتیمور، منصوری و اهواز 210 هزار بشکه در روز، مارون آسماری و بنگستان 150 هزار بشکه در روز، گچسارن 80 هزار بشکه در روز، بی بی حکیمه 30 هزار بشکه در روز، سوسنگرد 35 هزار بشکه در روز، دارخوین 20 هزار بشکه در روز و ابوذر 15 هزار بشکه در روز با هدف افزایش توان تولید نهایی به حدود 870 هزار بشکه در روز با سرمايه گذاری حدود 25 ميليارد دلار از دیگر اقدام های برنامه ریزی شده است. اجرای طرح بازسازی و نوسازی تاسیسات روزمینی با برآورد سرمایه گذاری 17.5 میلیارد دلار از دیگر برنامه هایی است که محسن پاک نژاد در برنامه خود به آن اشاره کرده است. ناگفته نماند که با توجه به قدمت بالا و عمر زياد تاسيسات موجود صنعت نفت، به منظور افزايش پايداری توليد نفت خام و ارتقای سطح ايمني و عملکرد اين تاسيسات، نياز است طرح های مربوط به نوسازی، بهينه سازی و تعميرات تاسيسات موجود در خشکی و دريا تعريف و اجرايي شود.
از نیازهای اصلی صنعت نفت برای توسعه و نگهداشت تولید نفت و گاز، موضوع سرمایه گذاری است. شرکت ملي نفت ايران به منظور اجرای طرح های توسعه ای و نگهداشت توليد در ميادين نفتي و گازی طي حدود هشت سال آينده نيازمند حدود 124 ميليارد دلار منابع مالي است که تامين اين حجم از منابع از طرق مختلف از جمله منابع داخلي، بازار پول و سرمايه، صندوق توسعه ملي، قراردادهای سرمايه گذاری و ... در برنامه ریزی قرار دارد.
به منظور اجرای به موقع طرح ها ضروری است تا پايان دولت چهاردهم حدود 80 ميليارد دلار در اين بخش سرمايه گذاری شود که وزارت نفت بنا دارد آن را از منابع داخلی، سرمایه گذاری آی پی سی (Iran Petroleum Contracts) ، قراردادهای سرمایه گذاری بیع متقابل EPC/F و همچنین صندوق توسعه ملی تامین کند. با توجه به تاکید و وفاق موجود در دولت چهاردهم که گام مهم و نخست آن با موافقت سازمان برنامه و بودجه در موافقت با وام سه میلیارد دلاری برای تحقق بخشی از هدف گذاری به منظور افزایش تولید 400 هزار بشکه ای برداشته شد، با استمرار آن می توان امیدوار بود که در آینده جایگاه قابل قبول تری در میان کشورهای جهان از نظر رتبه تولید نفت خام و برداشت از ذخایر هیدروکربوری در اختیار داشته و ضمن آن شاهد رونق صادرات و بهبود جایگاه کشور در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) باشیم. در آخرین گزارش منتشر شده مربوط به ماه اوت اوپک، پس از عربستان با تولید روزانه هشت میلیون و ۹۸۳ بشکه و عراق با تولید روزانه چهار میلیون و ۲۲۸ هزار بشکه، ایران با تولید روزانه سه میلیون و ۲۷۷ هزار بشکه جایگاه سومین تولیدکننده این سازمان را حفظ کرد. براساس گزارش منابع ثانویه، ایران در ماه اوت (مرداد - شهریور) سه میلیون و ۲۷۷ هزار بشکه نفت خام تولید کرده که چهار هزار بشکه بیشتر از ماه ژوئیه ۲۰۲۴ (تیر - مرداد) بوده است. براساس این گزارش، تولید هفت عضو این سازمان در دوره مورد بررسی با افزایش همراه بود که بیشترین افزایش تولید با ۵۷ هزار بشکه در روز، مربوط به نیجریه است. ایران، ونزوئلا و لیبی از توافق کاهش عرضه ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) معاف هستند. نکته مهم آن است که ایران در چند سال گذشته با وجود پابرجابودن تحریم های آمریکا صادرات خود را افزایش داده و این رقم به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۸ رسیده که می توان به ارتقای این رتبه امیدوار بود.
گزارشی از روند فعالیت شرکت های پالایشی در مسیر تبدیل به پتروپالایش
مشعل بسیاری از صاحبان صنایع پالایشی دنیا با تغییر رویکرد مصرف فراورده های نفتی از سوخت به مواد شیمیایی، طرح های خود را از احداث پالایشگاه به پتروپالایشگاه تغییر داده اند. کارشناسان بر این اعتقاد هستند که حاشیه سود یک پالایشگاه در حالت مطلوب، بین شش تا هفت دلار به ازای هر بشکه است که این سود در پتروپالایشگاه ها از 12 تا 14 دلار افزایش می یابد، ضمن آنکه با احداث پتروپالایشگاه ها می توان طیف وسیعی از محصولات پالایشی و پتروشیمیایی تولید کرد. دسترسی به خوراک و البته بازارهای رو به گسترش مواد شیمیایی در آسیا موجب شده است بیشتر طرح های پتروپالایشی دنیا، در این قاره تعریف شوند که کشورمان ایران نیز از این موضوع مستثنا نبوده و طی سال های اخیر شاهد روی آوردن پالایشگاه های کشور به پتروپالایشی شدن هستیم. اهمیت این موضوع به قدری است که در دولت چهاردهم نیز بر بحث «توسعه زنجیره ارزش از طریق ایجاد ظرفیت جدید پتروپالایشی»، تاکید شده و این موضوع در بخشی از حکم وزیر نفت به مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی هم مورد اشاره قرار گرفته است. در گزارش پیش رو گام ها و برنامه های پالایشگاه های کشور در این مسیر را می خوانید.
همکاری شرکت های پالایشی با پتروشیمی های کشور باعث تبدیل نفت خام به محصولات شیمیایی با ارزش افزوده بالا می شود که از این طریق درآمد خود را افزایش داده و وابستگی به صادرات نفت خام را کاهش می دهند. این فرایند نه تنها تحریم های بین المللی را خنثی می کند؛ بلکه اشتغالزایی و رونق صنایع مرتبط را نیز به همراه دارد.
احداث واحدهای جدید پتروپالایشگاهی با رویکرد تولید و صادرات سوخت و محصولات پتروشیمی علاوه بر تولید سوخت، تولید محصولات شیمیایی نظیر آروماتیک ها و الفین ها نیز بخش قابل توجهی از مواد خروجی پتروپالایشگاه ها را در بر خواهد گرفت.
برای توسعه صنعت پتروپالایشگاهی و پالایشگاهی در کشور، می توان سه رویکرد اصلی در نظر گرفت که شامل احداث واحدهای جدید پالایشگاهی با رویکرد تولید و صادرات سوخت، احداث واحدهای جدید پتروپالایشگاهی با رویکرد تولید و صادرات سوخت و محصولات پتروشیمی و ارتقا و افزایش پیچیدگی پالایشگاه های موجود در کشور با رویکرد تولید مواد با ارزش افزوده بیشتر می شود.
با احداث واحدهای جدید پالایشگاهی با رویکرد تولید و صادرات سوخت، می توان مقابل تحریم های مرتبط با فروش نفت و میعانات گازی ایستادگی و آن را خنثی کرد. در مبحث احداث واحدهای جدید پتروپالایشگاهی با رویکرد تولید و صادرات سوخت و محصولات پتروشیمی نیز انتظار می رود که علاوه بر تولید سوخت، تولید محصولات شیمیایی نظیر آروماتیک ها و الفین ها نیز بخش قابل توجهی از مواد خروجی پتروپالایشگاه ها را در برگیرد. در خصوص مقوله ارتقا و افزایش پیچیدگی پالایشگاه های موجود در کشور با رویکرد تولید مواد با ارزش افزوده بیشتر هم شاهد کاهش درصد گوگرد موجود در محصولات پالایشگاه ها خواهیم بود تا از این طریق، بهره وری اقتصادی پالایشگاه بهبود یابد و نفت کوره تولیدی آنها در فرایندهای دیگری، به مواد شیمیایی و باارزش تر تبدیل شود. پالایشگاه های کشور طی سال های اخیر تلاش بر ارتقای محصولات خود داشته اند و دراین مسیر نیز موفق بوده اند.
حرکت به سمت پتروپالایشی شدن پالایشگاه ها، افزون برسودآوری و ایجاد اشتغال، صنایع دیگری همچون ماشین آلات دوار، مخازن، فولاد، مواد شیمیایی، شرکت های طراحی مهندسی، نهادهای مالی و... را نیز درگیر خواهد کرد. پالایشگاه تبریز، یکی از پتروپالایشگاه های کشور است که توانسته با تکیه بر توان و دانش مهندسان داخلی و شرکت های دانش بنیان در سال 1392 و با خرید سهام 50 درصدی شرکت پتروشیمی تبریز، در این مسیر گام بردارد. این پالایشگاه، جزء شرکت هایی است که با مراکز دانشگاهی تفاهمنامه دارد که برخی از آنها به قرارداد منجر شده و برخی نیز ساخته و در پالایشگاه استفاده می شود.
همچنین پالایشگاه اصفهان نیز توانسته با خرید 51 درصد سهام پتروشیمی اصفهان و 17 درصد سهام شرکت نفت سپاهان در مسیر پتروپالایشی گام بردارد و در افق برنامه ای که برای این شرکت در نظر گرفته شده، تا سال ۱۴۰۵ شش شرکت زیرمجموعه هلدینگ پتروپالایش به صورت کامل راه اندازی شده و سودهی خواهند داشت، از این رو برآورد می شود که سود مجموعه هلدینگ پتروپالایش اصفهان در سال ۱۴۰۵ به سه میلیارد دلار برسد.
شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان با پیش بینی درآمد شش میلیون دلاری در روز و رویکرد پیشبرد اهداف هلدینگ پتروپالایش اصفهان بر محور توقف خام فروشی، تولید فراورده های باارزش افزوده بالا و صادرات محصولات در اصفهان را به عهده دارد. پالایشگاه اصفهان با راه اندازی واحدهای پتروپالایشی این مجموعه تا سال ۱۴۰6، ضریب پیچیدگی خود را از ۵. ۲ به 6. 12درصد خواهد رساند.
پالایشگاه بندرعباس، یکی دیگر از شرکت های پالایشی است که توانسته در مسیر پتروپالایشی شدن گام بردارد. این شرکت، طرح «ارتقای کیفیت محصولات سنگین و کاهش تولید نفت کوره با محوریت تولید کک اسفنجی» را با تغییر الگو و طراحی فرایندهای جدید پالایشی برای تولید ۳۰۰ هزار تن در سال کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور در دستور کار دارد. با اجرای این طرح، علاوه بر تولید کک اسفنجی و روغن های پایه گروه ۲ و ۳ و بی نیاز شدن کشور از واردات این محصولات، تنوع در سبد محصولات این شرکت از جمله تولید فراورده های مورد نیاز صنایع پتروشیمی مانند پروپیلن و تبدیل پالایشگاه نفت بندرعباس به پتروپالایشگاه را شاهد خواهیم بود.
پالایشگاه لاوان نیز با طراحی پتروپالایش 150 هزار بشکه ای، گام های موثری در این زمینه برداشته است. هدف از ساخت پتروپالایشگاه لاوان، تکمیل زنجیره های ارزش، توقف خام فروشی، ایجاد اشتغال، توسعه پایدار، جلوگیری از خروج ارز، استفاده حداکثری از توانمندی ها و ظرفیت های داخلی و کسب بازارهای هدف در اقتصاد بین المللی است. اکنون کارگروه پتروپالایش از مدیران با سابقه پالایشگاه تشکیل شده و راه های تامین مالی آن را دنبال می کنند.
در ادامه پترپالایشی شدن پالایشگاه های کشور، پالایشگاه تهران نیز اقدام به خرید سهام پتروشیمی اراک کرده و محصولات این شرکت پتروشیمی در زنجیره تولید پالایشگاه تهران قرار خواهد گرفت. پتروشیمی اراک در سواحل جنوبی کشور در حال تأسیس زنجیره پایین دست است که با تأمین خوراک، تأمین مالی و افتتاح پروژه های RHU و RFCC محصولاتی تازه تولید خواهد کرد و در تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی مؤثر خواهد بود، به همین منظور از فروردین امسال با تشکیل کارگروه های تأمین خوراک و تبادل با پتروشیمی اراک، مقدمات این همکاری فراهم شده است.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند از سال های گذشته به سمت پتروپالایشی شدن حرکت کرده و توانسته علاوه بر تولید بنزین و گازوئیل، محصولات پایین دستی نیز تولید کند که مصداق آن، تولید سوخت هواپیما و توزیع آن در کشور است. همچنین پالایشگاه آبادان نیز توانسته با تامین و تولید خوراک گازی و میعانات پتروشیمی و با برنامه ریزی های صورت گرفته، در مسیر پترو پالایشگاهی شدن گام بردارد.
چهار مرحله برای عملیات اجرایی ساخت تا بهره برداری پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای شهید سلیمانی پیش بینی شده است. مرحله اول احداث یوتیلیتی، مرحله های دوم و سوم احداث واحدهای فرایندی و مرحله نهایی نیز احداث واحد پتروشیمی است. 70 درصد از محصولات این واحد، سوخت و ۳۰ درصد آن محصولات شیمیایی است.
سرمایه گذاری مالی ساخت طرح پتروپالایشگاه مروارید مکران، بیش از هشت میلیارد دلار پیش بینی شده است. این طرح دارای ضریب پیچیدگی در حدود13.5 و یکی از ابرپروژه های جهانی خواهد بود. ساخت آن در دو مرحله و در بازه زمانی ۶۰ ماه برنامه ریزی و هم اکنون مجوز اصلی اخذ و مجوز محیط زیستی آن هم تأیید شده است. این طرح که پیش بینی می شود تا ابتدای سال ۱۴۰۵ به بهره برداری کامل برسد، در بندر جاسک و در کرانه دریای عمان احداث خواهد شد. خوراک پتروپالایشگاه مروارید مکران، نفت خام سنگین و فوق سنگین است و حدود ۷۰ درصد محصولات تولیدی آن فراورده های سوختی مانند بنزین، گازوئیل و گازمایع و بقیه آن، محصولات شیمیایی خواهد بود. مزیت پتروپالایشگاه ها بر کسی پوشیده نیست و همگان بر لزوم راه اندازی این واحد های صنعتی در کشور اذعان دارند؛ چرا که تولیدات پتروپالایشگاهی می تواند نقش ما را در بازار های بین المللی تقویت کند و برای کشور سودآوری داشته باشد. همچنین با راه اندازی پتروپالایشگاه ها می توان به کشور در تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه کمک کرد.
کارشناسان معتقدند که دولت چهاردهم برنامه مدونی برای توسعه پتروپالایشگاه ها در دستور کار دارد. بر این اساس، رابطه خود را با پتروپالایشگاه ها مشخص کند و وزارت نفت نیز در حمایت از توسعه ظرفیت پتروپالایشگاهی با محوریت بخش غیردولتی و خصوصی اقتصاد برنامه ای جامع و مدون اجرایی کند؛ ضمن اینکه دولت با ایفای نقش تسهیل گری می تواند، نظارت و هدایت امور را به عهده بگیرد و زمینه را برای فعالیت بخش خصوصی در حوزه پتروپالایشگاه ها فراهم کند.
نگاهی به آخرین وضعیت پروژه های در حال اجرا و آماده بهره برداری صنعت پتروشیمی
مشعل|صنعت پتروشیمی در میانه تحریم ها و فشارهای اقتصادی توانسته است جریان ارزآوری برای کشور، توسعه داخلی و حرکت به سمت فناوری را همزمان با حفظ بازارهای داخلی و خارجی ادامه دهد. توسعه صنایع بالادستی این صنعت و احداث مجتمع های بزرگ پتروشیمی تا پیش از این در دستور کار بود و از چند سال قبل تاکنون نیز مهم ترین اولویت، کاهش خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش محصولات اصلی است. پروژه های جدید طراحی حتی برخی پروژه های قبلی بازبینی شدند.این روند در سال های گذشته با قوت ادامه پیدا کرد و حالا پروژه هایی آماده افتتاح یا در مراحل تکمیل هستند که در رده های پایین تر زنجیره محصولات پتروشیمی قرار دارند و به نوعی خوراک واحدهای دیگری را تشکیل می دهند. با آغاز به کار دولت چهاردهم و تغییرات در صنعت پتروشیمی به نظر می رسد که فصلی جدید از تحولات را همراه با افتتاح پروژه های جدید شاهد خواهیم بود.
ظرفیت صنعت پتروشیمی در حال حاضر از مرز ۹۵ میلیون تن در سال عبور کرده است و با توجه به پروژه های آماده بهره برداری و پروژه هایی که در دستور کار هستند، پیش بینی می شود تا پایان برنامه هشتم توسعه این رقم دو برابر شود. در سه سال گذشته تعداد زیادی از پروژه های صنعت پتروشیمی تکمیل و راه اندازی شدند و تعدادی دیگر پس از سال ها بلاتکلیفی، سروسامان یافته و دوباره آغاز به کار کردند و به زودی در نوبت افتتاح قرار می گیرند. از جمله این پروژه ها که در این مدت به سرانجام جدیدی رسیدند، آغاز عملیات اجرایی طرح تولید پروپیلن از پروپان (PDH/PP) شرکت پالایش پارسیان سپهر و آغاز عملیات اجرایی طرح PDH/PP پتروشیمی پارس بود.
همچنین در این مدت تولید پلی پروپیلن شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس به منظور تکمیل زنجیره ارزش نیز در دستور کار قرار گرفت. افزون بر این موارد، پروژه یک میلیون و 650 هزار تنی پتروالفین فن آوران و طرح «سبزواره پتروشیمی همت»، عملیات اجرایی طرح تبدیل گاز به محصولات با ارزش افزوده بالاتر (GTX) شرکت پتروشیمی تفتان آریا و عملیات اجرایی طرح PDH/PP پلیمر کنگان با هدف تکمیل زنجیره ارزش، از دیگر پروژه هایی بودند که حدود سه سال پیش کلید خوردند. پروژه هایی هم بودند که پس از سال ها توقف و مشکلات اجرایی و حقوقی دوباره تعیین تکلیف و آغاز به کار کردند تا اموال و سهام مردم و سهامداران معطل نماند و نمونه آن پتروشیمی گلستان بود.
فاز یک پتروشیمی هنگام، نخل آسماری، پتروشیمی آرین متانول، تصفیه خانه مرکزی پتروشیمی امام خمینی(ره)، واحد هوا پتروشیمی دماوند و بازسازی واحد زایلین پتروشیمی بوعلی از جمله پروژه هایی بودند که به بهره برداری رسیدند.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در هجدهمین نمایشگاه ایران پلاست اعلام کرد که برای سال 1403 بهره برداری از ۲۰ طرح برنامه ریزی شده که از این تعداد هفت طرح تاکنون افتتاح شده است و مابقی نیز تا پایان سال به بهره برداری می رسند و پتروشیمی آرتا انرژی اردبیل، پتروشیمی پتروناد آسیا جزو پتروشیمی های در نوبت بهره برداری هستند.
عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز چندی قبل اعلام کرد که حداقل ۲۸ پروژه در دستور کار هلدینگ خلیج فارس است و تعدادی از آنها آماده بهره برداری و افتتاح نهایی هستند. علی عسگری با اشاره به تکمیل پروژه های نیمه تمام در این دوره و راه اندازی پروژه تمام ایرانی الفین گچساران، گفت: پتروشیمی گچساران در حال حاضر با حدود یک میلیون تن ظرفیت حدود ۶۴ تن در ساعت اتیلن تولید می کند و این روند رو به افزایش است. علاوه بر این تاکنون ۴۴ کشتی از محصولات پتروشیمی هنگام که پس از سال ها در سال گذشته به بهره برداری رسید، به فروش رسیده است.
وی در باره چند پروژه آماده افتتاح دیگر این مجموعه هم گفت: طرح پلی پروپیلن ارغوان گستر ایلام تا سه ماه آینده به بهره برداری می رسد. همچنین طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های تولید لاستیک در منطقه خاورمیانه تا سه ماه آینده به تولید و بهره برداری رسمی می رسد.
بر اساس آخرین گزارش شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس از وضعیت پیشرفت پروژه های پتروشیمی این مجموعه تا پایان تیرماه پیشرفت واقعی پتروشیمی ارغوان گستر ایلام 95.1، پتروشیمی صدف عسلویه 93.06، پتروشیمی آپادانا خلیج فارس 92.9، طرح HYCO پتروشیمی کارون 91.77 و فاز دوم پتروپالایشگاه هویزه به 89.89 درصد رسیده است.
بر اساس این گزارش همچنین طرح پلی آلومینیوم کلراید پتروشیمی ارومیه به 89.66 درصد پیشرفت، فاز دوم پتروشیمی هنگام به 87.1 درصد پیشرفت، طرح شیرین سازی برش سنگین پتروشیمی نوری به 83.3 درصد پیشرفت، طرح بهسازی و جمع آوری گازهای مشعل پتروپالایشگاه بیدبلند خلیج فارس به 66.66 درصد پیشرفت، پتروشیمی سقز به 63.05 درصد پیشرفت، پتروآرمند لردگان به 62.47 درصد پیشرفت، طرح بازیافت اتان پتروشیمی بندرامام به 47.7 درصد پیشرفت و پتروشیمی دهدشت هم به 42 .63 درصد پیشرفت رسیده است.
در این میان تعدادی از طرح هایی که به تازگی آغاز به کار کرده اند نیز مراحل اجرایی خوبی داشته اند، اما هنوز از 35 درصد پیشرفت فیزیکی فراتر نرفته اند. این طرح ها شامل طرح های پلیمر گچساران، پتروشیمی هرمز، بازیابی گازهای پتروشیمی نوری، پتروشیمی اندیمشک، پتروپرک پویا، پتروشیمی الماس ماهشهر، طرح PP/PDH پالایش گاز بید بلند خلیج فارس، فاز دوم طرح کلرآلکالی پتروشیمی بندر امام و طرح PP/ PDH پتروشیمی پارس می شود.
در کنار هلدینگ خلیج فارس که سهم قابل توجهی در پروژه های تولیدی و توسعه ای صنعت پتروشیمی دارد، سایر هلدینگ ها نیز پروژه های فعال و آماده بهره برداری دارند. پیش تر صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت اعلام کرد که هفت پروژه شامل سه طرح پتروشیمی، دو طرح پتروپالایشگاهی، یک واحد کیفیت بخشی به روغن صنعتی و یک واحد ۱۵۰ مگاواتی تولید برق تا سال آینده به بهره برداری می رسند. براساس برنامه ریزی که شرکت سرمایه گذاری «اهداف» وابسته به صندوق بازنشستگی صنعت نفت داشته است، در صورت تأمین خوراک، ان جی ال ۳۱۰۰ دهلران آماده راه اندازی در سال جاری خواهد بود. همچنین همزمان با این طرح ملی، فاز گازی ۱۵۰مگاواتی نیروگاه صبا دهلران نیز آماده بهره برداری می شود. می توان امیدوار بود که طرح الفین توسعه پتروشیمی کنگان امسال آماده راه اندازی شود و پس از گشایش این واحد، دو طرح پتروشیمی از نوع پلیمری از واحدهای پایین دست الفین کنگان، سال آینده به مرحله بهره برداری می رسد.
صنعت پتروشیمی مستعد اتفاقات و برنامه ریزی های جدید است و نشان داده است با اتکا به توان داخلی و بدون نیاز به حضور شرکت های خارجی و سرمایه گذاری آنها، می تواند مسیر توسعه و درخشش خود را به خوبی طی کند. طبق پیش بینی های انجام شده صنعت پتروشیمی برای دستیابی به اهداف توسعه ای تا پایان برنامه هشتم توسعه نیازمند سالانه هفت میلیارد دلار سرمایه گذاری است. این رقم از یک سو ضرورت های صنعت پتروشیمی برای حرکت به سمت فرصت های جدید و تازه سرمایه گذاری را نشان می دهد و از سوی دیگر بیانگر ظرفیت بالای آن برای جذب منابع مالی داخلی و خارجی است. این امیدواری زیاد است که در دولت چهاردهم و با نگاه وزیر جدید، نفت بسیاری از روندهای مثبت و سازنده صنعت پتروشیمی تقویت شود و شاهد تحولات چشمگیر و افتتاح هایی ارزشمند باشیم.
برای پرهیز از عرضه سوخت خارج از شبکه همه دستگاه های متولی پای کار بیایند
مشعل عبور از چالش عرضه سوخت خارج از شبکه، چنانچه با همکاری دیگر ارگان ها و سازمان های ذی نفع همراه نباشد، نمی توان امیدی به رفع و بهبود آن داشت؛ موضوعی که مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی برآن تاکید می کند و معتقد است که چالش ها درباره قاچاق سوخت تنها مختص به وزارت نفت و شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران نیست و باید دیگر دستگاه های متولی این حوزه نیز پای کار باشند تا بتوان به نتایجی موفقیت آمیز در این زمینه دست یافت. وی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران را مصداقی بارز از «شرکتی برای تمام فصول سال» خواند و به نقش ارزنده و تاثیرگذار آن در توزیع و عرضه سوخت کشور پرداخت. گفت و گو با علی اصغر اصغری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی را در ادامه می خوانید.
مقوله ناترازی انرژی به ویژه در فراورده راهبردی چون بنزین، اکنون مرزهای هشدار را درنوردیده و دیر یا زود باید برای آن اقدام های موثر اتخاذ کرد. در این بین اما، یکی از موضوع هایی که به بحث ناترازی دامن زده موضوع عرضه سوخت خارج از شبکه و به اصطلاح عامیانه، قاچاق است. فراورده های یارانه ای گاه به دلیل اختلاف بالای قیمت آن با کشورهای همسایه، به محلی برای سوداگری سودجویان بدل شده است. درآمدهای گزاف حاصل از این اقدام سوداگران، نه تنها لطمات به مراتب جبران ناپذیری را روانه فضای اقتصادی کشور کرده است، بلکه سهم عمده این میزان خسران، به ناچار نصیب مردم می شود. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» ضمن اشاره به موضوع قاچاق سوخت در کشور و سهم استان خراسان رضوی در این زمینه به دلیل وجود مرزهای مشترک با برخی کشورهای همسایه، ابراز امیدواری می کند که با اجرای طرح باک پر در تمامی مرزهای منتهی به کشورهای حاشیه ای، قاچاق به میزان بالایی فروکش خواهد کرد و از طرفی با مشارکت و تعامل سازمان های ذی نفع می توان امیدوار بود، دستاوردهای به مراتب چشمگیری برای برون رفت از بحران قاچاق سوخت در کشور حاصل شود.
علی اصغر اصغری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به موضوع قاچاق فراورده های نفتی در مناطق مرزی، بر همگرایی و تعامل بیش از پیش تمامی دستگاه ها و متولیان این امر مذموم در کشور تاکید کرده و می گوید: اختلاف قیمت بالای فراورده های سوختی در مقایسه با کشورهای همجوار سبب شده است، سوداگران نسبت به خروج سوخت مایع به آن سوی مرزها لحظه ای غفلت نورزند و متاسفانه درآمد حاصل از آن نیز به قدری بالاست که تمام ریسک های موجود از سمت قاچاقچیان پذیرفته شده است.
وی می افزاید: با توجه به تاکیدات وزارت نفت و اهتمام شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برای عبور از این چالش، استان خراسان رضوی راهکارهای ویژه ای را به کار برده است و با تمام سازمان های ذی نفع از جمله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان همکاری لازم را دارد، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به تنهایی نمی تواند با این مساله مقابله کند و می طلبد که دیگر مسئولان ذی ربط در این زمینه کمک کنند، زیرا هر زمان نظارت ها بر روند و میزان قاچاق انواع فراورده های نفتی در سطح استان بیشتر بوده نتایج مطلوب و درخور توجهی نیز برای مقابله با آن به ثمر نشسته است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی به اجرای طرح باک پر در مرزهای کشور اشاره و از آن به عنوان یکی از مهم ترین ابزارها برای حل معضل قاچاق فراورده های نفتی یاد و عنوان می کند: پیش تر طرحی با عنوان باک پر در برخی مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی که با مرزهای کشور همجوار هستند، اجرایی شد که نتایج درخور توجهی هم به همراه داشت، این طرح در مرز دوغارون و در نقطه صفر مرزی با کشور افغانستان در حال اجراست، نرخ تعادلی حاصل از فروش فراورده نفتی در این مرز حدود 40 هزار تومان است که درآمد قابل توجهی را نیز به همراه داشته است و معتقدم این طرح در صورت اجرا در تمام مرزهای کشور می تواند نقش تاثیرگذاری در کاهش روند میزان قاچاق سوخت مایع در کشور داشته باشد، ضمن آنکه درآمد هنگفتی از قبل اجرای آن به صندوق توسعه ملی واریز می شود.
اصغری در ادامه به موضوع سوآپ فراورده های نفتی اشاره کرده و برقراری آن را عاملی موثر در کاهش هزینه های حمل دانسته و می گوید: سال گذشته برنامه سوآپ بنزین موتور و نفت گاز در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی انجام شد و ما به ازای آن از طریق مبادی جنوبی خارج شد، این اقدام نه تنها کمک شایانی در بحث هزینه های حمل فراورده ها داشت، بلکه سبب بی نیازی استان نسب به تامین برخی فراورده ها از مبادی جنوبی شد.
وی می افزاید: خراسان رضوی به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و دوری از پالایشگاه ها و مبادی تامین انواع فراورده های سوخت مایع، افزون بر خط لوله، وابستگی شدیدی به ناوگان حمل ونقل جاده ای و خطوط ریلی دارد. یکهزار دستگاه نفتکش در شبانه روز تلاش می کنند تا سوخت مورد نیاز استان تامین و عرضه شود، به همین دلیل زمانی که موضوع سواپ نفتی و اجرای آن در دستور کار شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی قرار گرفت، نسبت به کاهش روند برخی هزینه ها اثربخشی بالایی به همراه داشت.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی ادامه می دهد: سال گذشته رقمی بالغ بر پنج میلیارد لیتر انواع فراورده های سوختی در سطح استان توزیع شد، امسال نیز با توجه به برنامه ها و پیش بینی های لازم، در ایام نوروز، دهه محرم و صفر توانستیم با توزیع مطلوب فراورده بنزین، رضایت حداکثری مردم و زائران را جلب کنیم، همچنین سال گذشته با توجه به ناترازی موجود در تولید و مصرف انرژی و وقفه در تامین به موقع سوخت نیروگاه ها، اما با اقتدار بر همه مشکلات و چالش ها فائق آمده و به راحتی عبور کردیم.
اصغری با بیان اینکه تامین سوخت پنج نیروگاه، شریعتی، مشهد، طوس، فردوسی و نیشابور در حیطه وظایف شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی در نظر گرفته شده است، اظهار می کند: حدود دو میلیارد لیتر انواع فراورده نفت گاز را در نیروگاه ها توزیع کردیم و هم اکنون نیز درصدد ذخیره سازی انواع فراورده های نفتی هستیم تا زمستان پیش رو را با کمترین دغدغه سپری کنیم.
وی تعداد جایگاه های فعال در استان را رقمی معادل ۱۴۵ باب اعلام کرده و با بیان اینکه افزون بر این تعداد مجاری عرضه سوخت، ۱۵۰ جایگاه نیز مربوط به توزیع فراورده سی ان جی است، می گوید: با توجه به موقعیت خاص منطقه خراسان رضوی به عنوان یکی از شهرهای گردشگرپذیر کشور، همیشه تامین سوخت این منطقه حائز اهمیت بوده است، به گونه ای که روزانه به طور متوسط ۱۵ میلیون لیتر انواع فراورده نفتی در سطح منطقه توزیع می شود که این رقم بسیار چشمگیر و قابل توجه است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی از مجاری عرضه سوخت به عنوان یکی از مکان های راهبردی و در عین حال کاملا درگیر با مردم یاد کرد و با بیان اینکه تعداد جایگاه ها در کلان شهرها با رشد خودروها که از مصرف بالایی نیز برخوردارند، همخوانی ندارد، عنوان می کند: در سه سال گذشته 15 باب جایگاه در سطح استان خراسان رضوی به بهره برداری رسیده است؛ با وجود این همچنان تعداد جایگاه ها با میزان خودروهای موجود و افزایش فضاهای شهری تناسب نداشته و در پاره ای مواقع به دلیل ایجاد صف های طولانی، هموطنان با مشکل مواجه می شوند
وی ادامه داد: در تلاش هستیم تا با رفع موانع قانونی در ارتباط با تملک زمین ها برای احداث جایگاه ها، بتوانیم شکاف موجود را هر چه سریع تر پر کرده و از بار ترافیک شهری بکاهیم تا ضمن ایجاد رفاه عمومی جامعه، هموطنان ما با صرف وقت کمتری به سوخت مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند.
اصغری می افزاید: تاکنون 110 فقره موافقت نامه اصولی برای احداث جایگاه های عرضه سوخت در سطح استان خراسان رضوی صادر شده که از این میزان 10 باب جایگاه جدیدالاحداث در مشهد به بهره برداری خواهد رسید.
وی همچنین از مصرف ۴۳ میلیون لیتر بنزین در بازه زمانی ۱۱ تا ۱۶ شهریورماه در این منطقه خبر داده و عنوان می کند: بیشترین مقدار بنزین مصرفی شهر مقدس مشهد، در تاریخ ۱۵ شهریورماه و حدود شش میلیون لیتر ثبت شد، با توجه به برنامه ریزی های لازم پیش از آغاز روزهای پایانی ماه صفر برای تامین بنزین، خدمت رسانی مطلوب انجام و خوشبختانه با وجود رشد هشت درصدی مصرف بنزین نسبت به مدت مشابه پارسال، هیچ مشکلی در روند سوخت رسانی در خراسان رضوی نداشتیم.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی به تلاش های ارزنده این شرکت در تمامی فصول سال در زمینه توزیع و عرضه سوخت کشور اشاره کرده و می گوید: مجموعه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران جزوآن دسته از شرکت هایی است که شبانه روز و تمامی روزهای سال در فعالیت و تکاپو است تا سوخت مورد نیاز مردم در حداقل زمان ممکن تامین و عرضه شود، در ایام نوروز نیز به نوعی درگیر سوخت رسانی است و در فصل تابستان با آغاز سفرهای تابستانی و گرمای شدید هوا و همچنین نیاز مضاعف نیروگاه ها به سوخت مایع، شرایط به گونه ای دیگر رقم می خورد، بعد از اتمام تابستان و ورود به فصل سرما، باید نسبت به ذخیره سازی انواع سوخت مایع اهتمام ویژه ای داشت، به همین خاطر با این حجم از کار و فعالیت ها هیچ زمانی برای استراحت ندارد.
در شرایط کنونی که کشور با ناترازی انرژی دست وپنجه نرم می کند، توجه به سوخت پاک سی ان جی و افزایش سهم آن در سبد سوخت کشور به ضرورتی اجتناب ناپذیر بدل شده است؛ البته گره گشایی از مشکلات پیش روی این صنعت جوان و نوپا و پیشبرد اهداف تعیین شده برای دستیابی به چشم اندازی روشن، تنها به حمایت های دولت نیازمند است. اصغری بر اهمیت بهره مندی از صنعت سی ان جی و افزایش سهم آن در بخش حمل ونقل کشور تاکید کرده و عنوان می کند: آنگونه که باید و شاید به سوخت سی ان جی توجه نشده و همه برنامه ها و نگاه ها معطوف به فراورده بنزین بوده است، غافل از آنکه بهره مندی از ظرفیت های مغفول مانده در این حوزه می تواند فشار ناشی از ناترازی انرژی در کشور را به میزان قابل توجه کاهش دهد.
وی به موضوع گازسوز کردن خودروها اشاره و از آن به عنوان راه حلی برای برون رفت از چالش های پیش روی ناترازی بنزین یاد کرده و می گوید: شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی در سال های اخیر توانست معادل 13 هزار خودرو را بر اساس چارچوب ها و دستورعمل های تعیین شده وارد چرخه سوخت سی ان جی کند که البته این میزان کافی نیست و باید هرچه سریع تر موانع پیش روی این صنعت برداشته شود تا بتوانیم سهم بیشتری از خودروها را به سوخت سی ان جی تغییر دهیم.
بر اساس این گزارش، هم اکنون میزان ظرفیت فراورده سوخت سی ان جی در کشور، معادل 40 میلیون مترمکعب است که از این میزان ظرفیت، تنها حدود 22 میلیون مترمکعب استفاده می شود، از این رو لازم است با اتخاذ تدابیر هوشمندانه، از این میزان ظرفیت خالی نهایت بهره را ببریم. همچنین بر اساس مصوبه شورای عالی انرژی کشور، سهم سی ان جی از سبد سوخت کشور، می بایست به میزان 22 درصد برسد که در حال حاضر این رقم 16 درصد است و امیدواریم که خودروسازان پای کار بیایند و بتوانیم بر اساس مصوبات بالادستی ابلاغ شده این میزان سقف را افزایش دهیم، همچنین در مصوبه مذکور اعلام شده است که وزارت نفت از محل بودجه اختصاص داده شده می تواند کمک هزینه ای را بابت گازسوز کردن خودروها به خودروسازان پرداخت کند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی همچنین به اجرای طرح کهاب در انبارهای نفت منطقه و جایگاه های عرضه سوخت اشاره و عنوان می کند: این طرح همسو با ایفای مسئولیت اجتماعی و به منظور کاهش آلاینده های زیست محیطی اجرایی می شود که هم اکنون 30 باب از جایگاه های سطح شهر مشهد مقدس مجهز به هر سه استیج طرح کهاب است و همین طور یکی از انبارهای نفت منطقه نیز در حال تجهیز این سیستم است که امیدواریم با برنامه های تعیین شده بتوان در بازه زمانی مشخص، تمامی مجاری عرضه و انبارهای نفت را به این طرح مجهز کرد.
سال 87 بر اساس مصوبه دولت وزارت نفت مکلف شد، طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) را در همه مسیر انبارش تا مصرف بنزین در کشور اجرا کند. انبارها و تانکرهای حمل سوخت طبق این مصوبه دولت ملزم به اجرای الزام های طرح کهاب هستند. جایگاه های توزیع سوخت نیز از این قاعده مستثنی نبوده و می بایست مطابق دستورعمل و چارچوب های این طرح اقدام کنند.بر اساس این گزارش، از خراسان رضوی به عنوان یکی از وسیع ترین استان های شناخته شده کشور یاد می شود که وجود بارگاه ملکوتی ثامن الحجج علی ابن موسی الرضا(ع) در شهر مشهد مقدس، آن را به عنوان پایتخت معنوی ایران، مزین کرده است و همجواری با کشورهایی چون ترکمنستان و افغانستان، ویژگی خاصی به این استان داده است. خراسان رضوی بنا به تقسیم بندی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران دارای سه منطقه خراسان رضوی، تربت حیدریه و سبزوار است که خراسان رضوی شامل نواحی مرکزی، قوچان، نیشابور، تربت جام، درگز، سرخس، فریمان، سرخس و تایباد است و شهرستان های چناران، کلات، طرقبه، شاندیز و فیروزه را تحت پوشش دارد.
نگاهی به روزهای پرترافیک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
مشعل میانگین مصرف بنزین در تعطیلات اخیر بر اساس آمارهای رسمی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران حدود 134 میلیون لیتر در روز ثبت شده است که این رقم از جهش یک باره مصرف بنزین این فراورده نفتی در روزهای پایانی تابستان حکایت دارد. این شرکت هم اکنون روزانه بیش از ۲۶۵ میلیون لیتر سوخت مایع در کشور توزیع می کند که با وجود تامین پایدار سوخت نیروگاه ها در روزهای اوج مصرف برق و گرمای بی سابقه تابستان امسال، این جهش مصرف بنزین و رسیدن به رقم به ۱34 میلیون لیتر در روز، بار مضاعفی را به دوش مسئولان حوزه توزیع سوخت تحمیل کرده است که باید برای آن چاره اندیشی شود.
تعطیلات میانه شهریورماه امسال، فرصت مناسبی را برای رونق سفرهای تابستانی رقم زد و میلیون ها نفر از هموطنان را رهسپار شهرهای شمالی و به ویژه مشهد مقدس کرد. در این بین اما متوسط مصرف بنزین با اوج گیری سفرهای درون و برون شهری به حد قابل ملاحظه ای افزایش یافت و یک بار دیگر رکورد زد که خوشبختانه با تمهیدات به موقع و کار جهادی عرضه کنندگان سوخت کشور، تامین بنزین بی وقفه انجام و مدیریت شد.
بر این اساس، هفته گذشته را می توان بالاترین حجم توزیع بنزین در ماه های اخیر و حجم بی سابقه مسافر و ترافیک درون و برون شهری عنوان کرد؛ به این ترتیب از روز شنبه، دهم شهریورماه تا روز جمعه 16 شهریورماه سال جاری(1403) به طور میانگین حدود 134 میلیون لیتر بنزین توزیع شده است؛ به طوری که میانگین روزانه مصرف بنزین کشور نسبت به شهریورماه سال 1402 که حدود 122 میلیون لیتر بوده، ۸.۵درصد افزایش یافته است. همچنین میانگین مصرف بنزین از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون ۱۲۳ میلیون لیتر بوده که نسبت به مدت مشابه در سال ۱۴۰۲ با حدود ۱۱۵ میلیون لیتر، هفت درصد افزایش یافته است.
در همین حال، کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه در سال ۱۴۰۳ افزایش قابل توجهی در مصرف سوخت بخش حمل ونقل داشته ایم، گفت: مصرف حوزه حمل ونقل در برخی زمان ها به حدود ۱۴درصد نیز افزایش یافته که باید با هماهنگی دیگر دستگاه ها مانند سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای، شهرداری ها و دهیاری های وزارت کشور به گونه ای حرکت کنیم که تامین و تخصیص نفت گاز به ناوگان دیزلی باری درون شهری و برون شهری بر مبنای عملکرد واقعی باشد، زیرا امسال مصرف سوخت در بخش حمل ونقل، دیزلی و گازوئیل رشد بیش از ۱۰درصدی نسبت به سال ۱۴۰۲ داشته است.
وی افزایش تعداد خودروها، افزایش ترددها، افزایش دما و استفاده از کولر و وجود خودروهای فرسوده در کشور را از جمله دلایل افزایش مصرف بنزین در کشور نسبت به سال ۱۴۰۲ دانست و با اشاره به بحث کمبود بنزین در بعضی جایگاه های کشور در چند روز اخیر یادآور شد: در هفته اخیر شاهد افزایش حجم ترددها به ویژه در استان های شمالی بوده و ترافیک بسیار سنگینی در مبادی ورودی شهرهای شمالی کشور داشته ایم و تا زمانی که این حجم از خودرو در جاده ها در حال تردد است، مصرف بنزین در جایگاه ها حدود دو برابر افزایش می یابد و نفتکش ها به دلیل ازدحام بالای مسافران و تردد بی سابقه خودرو در این مدت با تاخیر حدود سه برابری در حمل بنزین از مبدا تا مقصد روبه رو می شوند که این اتفاق به تاخیر در توزیع سوخت نفتکش ها به جایگاه ها منجر می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با تاکید بر اینکه مالکان خودروها باید از کارت سوخت شخصی خودرو استفاده کنند، گفت: کارت های اضطراری در صورت نیاز و در مواقع فراموشی کارت سوخت شخصی و پایان سهمیه اولیه بنزین در جایگاه های عرضه سوخت در اختیار مردم قرار می گیرد و تعداد کارت های اضطراری در ایام افزایش سفرها و ازدحام خودروها افزایش می یابد.
ویس کرمی با تاکید بر اینکه در روزهای اخیر وزیر نفت به طور مستمر پیگیر وضع تامین و توزیع بنزین کشور به ویژه در استان های شمالی بوده است، گفت: نماینده ای ویژه از سوی ستاد وزارت نفت به استان های گیلان و غرب مازندران اعزام شده است، این حجم از ترافیک که تنها در استان مازندران ۲۱ میلیون سفر اعلام شده و بی شک استان گیلان نیز شرایط مشابهی را داشته، کم سابقه بوده است. وی با یادآوری اینکه این حجم از تردد باعث رشد جهشی و کم سابقه مصرف بنزین در یک هفته پیاپی در استان های شمالی شد، تصریح کرد: این افزایش تردد موجب کندی حرکت و تاخیر حداقل پنج برابری در تردد نفتکش های سوخت رسان در جاده های مواصلاتی و سبب تعطیلی مقطعی در بعضی از جایگاه های عرضه سوخت استان گیلان و غرب مازندران شد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران افزود: تمهیدهای لازم برای تامین بنزین استان های شمالی با خط لوله انتقال فراورده های نفتی و نفتکش های سوخت رسان از استان های همجوار و غیرهمجوار اندیشیده شده است.
ویس کرمی گفت: همکاران ما در همه بخش های تولید، نقل و انتقال و توزیع فراورده های نفتی به صورت شبانه روزی در عرصه سوخت رسانی فعال هستند و به صورت ویژه کار تامین و توزیع در استان های شمالی را پیگیری و نظارت می کنند.
وی با بیان اینکه متاسفانه از گذشته ذخیره سازی کافی بنزین به ویژه در انبار نفت چالوس انجام نشده بود، گفت: با تدابیری مانند انتقال بنزین با خط لوله به انبار نفت رشت و انبار نفت ساری و تامین بنزین از استان های همجوار و غیرهمجوار، مانند قزوین، زنجان، همدان و حتی اصفهان، در تلاش برای تامین سوخت مورد نیاز مردم هستیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برخی شایعه ها و ادعاهای مطرح شده در فضای مجازی درباره افزایش سهمیه کارت سوخت را فریبکاری و با قصد کلاهبرداری از مردم اعلام کرد و گفت: این ادعا را به شدت تکذیب می کنم و اساساً امکان شارژ کارت سوخت فقط از طریق سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، مطابق با ضوابط و مقررات انجام می شود و مطرح شدن ادعاهایی این چنینی تنها به قصد سوءاستفاده از مردم انجام می شود.
ویس کرمی تاکید کرد: امکان نفوذ و دخالت در سامانه در جایگاه ها و کارت های سوخت به هیچ وجه وجود ندارد و شارژ سهمیه فقط براساس کلاس خودرو در پایان هر ماه از طریق شرکت ملی پخش فراورده های نفتی انجام می شود.
وی با اشاره به میزان مصرف بنزین در روزهای گذشته گفت: در روز شنبه (۱۰ شهریور) ۱۴۲ میلیون لیتر، یکشنبه (۱۱ شهریور) ۱۳۷ میلیون لیتر، دوشنبه (۱۲شهریور) ۱۳۲ میلیون لیتر، سه شنبه (۱۳ شهریور) ۱۴۰ میلیون لیتر، چهارشنبه (۱۴ شهریور) ۱۲۴ میلیون لیتر، پنجشنبه (۱۵ شهریور) ۱۳۷ میلیون لیتر و روز جمعه (۱۶ شهریور) ۱۳۲ میلیون لیتر بنزین در کشور توزیع شده که این عدد به صورت میانگین حدود ۱۳۴ میلیون لیتر است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با ابراز امیدواری از تأمین مطلوب بنزین مورد نیاز مردم در روزهای پایانی تابستان بیان کرد: تامین و تحویل سوخت به صورت شبانه روزی از مبادی تولید و انتقال در حال انجام است و امیدواریم شرایط در روزهای پایانی تابستان با مدیریت سفرها و عبور و مرور از سوی هموطنان به گونه ای باشد که از ازدحام جلوگیری و تسریع در حمل فراورده تحقق یابد و از تأخیر طولانی مدت جلوگیری شود.
هرچند ثبت چنین میزان مصرفی دور از انتظار نبود، اما تامین و توزیع فراورده بنزین آن هم در مواقع خاص و با توجه به وضعیت ناترازی موجود در تولید و مصرف آن، یکی از جدی ترین و مهم ترین اولویت کاری شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی دولت چهاردهم تعریف و تبیین شده است که انتظار می رود، عزمی راسخ به منظور هموار کردن مسیر و عبور از بحران های احتمالی پیش روی ناترازی انرژی و به ویژه مصرف فزاینده سوخت بنزین، به کار گمارده شود.همگان به این موضوع اذعان دارند که میزان مصرف سوخت در کشور مطابق با استانداردهای جهانی نبوده و برای جلوگیری از مصرف ناصحیح منابع و سرمایه ملی باید ملاک و معیاری مشخص در نظر داشت. اصلاح الگوي مصرف، سیاست نوسازی ناوگان حمل ونقل، توسعه حمل ونقل عمومی و ریلی شهری، مدیریت مصرف سوخت از طریق سهمیه بندی بنزین، دوگانه سوز کردن خودروها و مدیریت تقاضای سفر از جمله راهبردهای اساسی است که می تواند در دستور کار باشد.
در این برهه از زمان، ناترازی تولید و مصرف بنزین شرایطی را رقم زده که هرگونه سهل انگاری و بی توجهی نسبت به اعمال سیاست گذاری های جامع قطعا عواقب ناگواری را به بار خواهد نشاند. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران طرحی مبنی بر افزایش کنترل کارت سوخت جایگاهداران اجرایی کرد تا از این طریق بتواند نظارت بهتری بر مدیریت مصرف بنزین و همین طور پیشگیری عرضه خارج از شبکه سوخت داشته باشد. خوشبختانه این طرح نتایج مثبتی به همراه داشت و در یک بازه زمانی کوتاه، درصد بالایی از هموطنان توانستند برای سوخت گیری از کارت سوخت شخصی خود استفاده کنند.
پيگيری اجرای معیارهای مصرف بهينه تنها مختص وزارت نفت نبوده و دیگر ارگان ها و سازمان ها نیز در این امر دخیل هستند. موضوعی که چندی پیش وزیر نفت بر آن تاکید کرده و رفع موضوع ناترازی انرژی و مدیریت مصرف آن در کشور را منوط به چندبعدی بودن آن دانسته و بر نقش همه دستگاه های اجرایی کشور در این زمینه تاکید دارد. به همین خاطر تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی، صندوق بهینه سازی مصرف انرژی و توسعه بازار بهینه سازی مصرف انرژی را ضروری دانسته و عنوان می کند که تشکیل این سه وجهی می تواند سبب ایجاد خیز بزرگ کشور به سمت بهینه سازی مصرف انرژی باشد. همچنین سیاست های غیرقیمتی مصرف سوخت و ایجاد تنوع در سبد سوخت کشور با همکاری و هماهنگی سایر دستگاه های ذی ربط در دستور کار قرار خواهد گرفت تا در یک زمان بندی مناسب، بخشی از ناترازی سوخت در کشور جبران شود.
به یقین مولفه بهینه سازی مصرف انرژی یکی از اهرم های اساسی در مدیریت تولید و مصرف بنزین است و به همین دلیل اجرای درست و اصولی آن باید در راس و اولویت امور باشد. جدای از مباحث مربوط به قیمت و از طرف دیگر موضوع قاچاق سوخت که بر روند فزاینده میزان مصرف فراورده بنزین تاثیر داشته، اما از نقش افزایش بی رویه مصرف بنزین و به تبع آن پیشی گرفتن از تولید نباید غافل ماند. چراکه این مولفه ها نشات گرفته از عملکرد نادرست در مسیر اصلاح الگوی مصرف و اجرای طرح های بهینه سازی است که هم اکنون بنزین این فراورده مهم و راهبردی را با چالش های عدیده ای روبه رو کرده است.
اگرچه طرح هایی که برای بهینه سازی مصرف انرژی ارائه شده، به واقع در صورت اجرا می توانند افزون بر مزیت های اقتصادی و اشتغالزایی، صرفه جویی در مصرف انرژی را هم رقم بزنند، اما باید پذیرفت که تدوین قوانین، دستورعمل ها و برنامه ریزی صحیح برای بهینه سازی مصرف انرژی، مادامی که با قابلیت اجرا همراه نباشد، نمی تواند یک مزیت تلقی شود.
وزارت نفت تلاش کرده است سازوکارهایی را برای تغییر در مصرف عملیاتی کند؛ به نحوی که در چرخه حمل ونقل سوخت بر شبکه خطوط، تمرکز شده تا جابه جایی جاده ای کاهش یابد و از طرفی هم تبعات زیست محیطی آن به حداقل ممکن برسد.البته نباید از این نکته غافل ماند که همه راهکارهای موجود در بهینه سازی مصرف انرژی در صورت جدیت در اجرا و پیگیری مستمر، می تواند نتیجه بخش باشد و میزان مصرف سوخت را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
خودروهای فرسوده و سهم بالای آن در میزان مصرف بنزین نیز یکی از موضوع های مهم و موثر در کنترل مصرف سوخت است که باید مورد توجه و تاکید باشد. نبود توجه همه جانبه به مسائل مربوط به حوزه بهینه سازی و میزان مصرف فزاینده بنزین ناوگان حمل ونقل داخلی نسبت به استاندارد جهانی را شاید بتوان با ساخت پتروپالایشگاه و افزایش تولید در مقطع زمانی کوتاهی پاسخ داد اما در بلندمدت راهکار منطقی و مدبرانه ای نخواهد بود و در این زمینه خودروسازان باید نسبت به تغییر روند تولید اقدام های عاجلی را مدنظر قرار دهند.
از طرفی توسعه صنعت سی ان جی و تنوع بخشی به سبد سوخت کشور نیز می تواند در زمینه کنترل مصرف سوخت راهگشا باشد. رویکرد بسیاری از کشورها حرکت در مسیر بهره مندی از سوخت های پاک و ارزان است تا از این رهگذر بتوانند میزان مصرف بنزین و گازوئیل را کاهش دهند.
در این زمینه شورای عالی انرژی کشور در سند «تامین انرژی بخش حمل ونقل کشور تا افق 1420» به تمرکز سیاست های دولت بر توسعه سی ان جی تاکید کرده است که در صورت اعمال حمایت های ویژه از صنعت سی ان جی، میزان مصرف این سوخت پاک در خودروها به 19.40 میلیارد مترمکعب در افق 1420 خواهد رسید، با وجود این بر اساس اظهارات فعالان صنعت سی ان جی کشور، میانگین مصرف روزانه این فراورده، رقمی بالغ بر 22 میلیون مترمکعب است که ظرفیت موجود برای عرضه این سوخت پاک،40 میلیون مترمکعب در روز تخمین زده شده که با توجه به شرایط حال حاضر ناترازی در سوخت بنزین و گازوئیل، توسعه این صنعت، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
بی شک همه راهکارهای عنوان شده مادامی می توانند اثربخشی لازم را به همراه داشته باشند که ضمانت اجرایی برای آن وجود داشته باشد. مسلما شیب تند مصرف بنزین یک اتفاق غیرقابل پیش بینی نیست و مسئولان در قالب ارائه دورنمای انرژی کشوردرباره کمبود آن هشدار می دهند. به نظر می رسد، وقت آن فرارسیده است که توجه جدی به اقدام های بهینه سازی، توسعه حمل ونقل عمومی (به ویژه ریلی) و فعال سازی بازار بهینه سازی انرژی در دستورکار باشد. امید می رود موضوع منفی شدن تراز تولید و مصرف بنزین بتواند جرقه اولیه این موضوع را در سیاست گذاری کشور به وجود آورد.
دبیر موقت مجمع عالی کانون های کارمندان بازنشسته صنعت نفت با اشاره به اهمیت همدلی و تعامل میان کانون ها و صندوق ها گفت: دبیرخانه مجمع عالی کانون ها، آماده انجام همکاری سازنده با دست درکاران و مدیریت جدید صندوق هاست.علی نیک زاد با تبریک به هیأت رئیسه جدید صندوق ها افزود: امیدواریم در دوره جدید، شاهد ثروت آفرینی روزافزون برای صندوق ها و تحقق اهداف خدمات رسانی ذیل اهداف کلان ترسیم شده باشیم. وی در بخش دیگری از این پیام، با اشاره به ظرفیت های اجتماعی و فرهنگی کانون های سراسر کشور گفت: تعامل، همدلی و پیگیری امور از طریق سازوکارهای تعیین شده ازجمله دبیرخانه مجمع، سبب شتاب بخشی به بهبود فعالیت ها خواهد شد. از این رو، دبیرخانه موقت مجمع عالی کانون ها آماده همکاری سازنده با دست درکاران و مدیریت جدید است.
در همین زمینه جلیل رسایی، رئیس کانون استان فارس نیز در پیامی با اشاره به اینکه کانون ها با تکیه بر قوانین و مقررات و در مسیر تعاون و همکاری، نقطه اتکای صندوق ها در نیل به اهداف متعالی خدمات رسانی هستند، تأکید کرد: در کسب موفقیت ها و ایجاد فضای آرامش و اقناع جامعه بازنشسته، کانون های صنفی 25گانه در سطح کشور همراه با دست درکاران صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، امین صندوق بوده و در مشاوره ها و پیشنهادها در تعامل قرار دارند.
وی افزود: شناخت و آگاهی از قوانین و مقررات در روابط اداری، همواره نقطه اتکا و نصب العین در طرح و مطالبه درخواست ها بوده که در پایبندی به آنها، کانون های صنفی اهتمام و سعی وافر داشته اند. رئیس کانون استان فارس ادامه داد: امید است با اندیشه ها و دیدگاه های ابرازشده، نیل به اهداف عالیه میسر و دامنه تعاون و تحکیم در روابط با کانون های صنفی به عنوان همراه امین روزبه روز گسترش و توسعه یابد.
آمادگی کانون هرمزگان برای توسعه همکاری ها
همچنین بلال سلمانی، رئیس کانون بازنشستگان صنعت نفت هرمزگان، در پیامی با تأکید بر اینکه این کانون با هدف نیل به اهداف موردنظر، آماده افزایش همکاری با صندوق هاست، ادامه داد: با توجه به رویکرد اعلامی در خبر روز معارفه اعضای هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، کانون بازنشستگان استان هرمزگان اعلام می دارد که برای نیل به اهداف موردنظر آماده توسعه همکاری ست.
شرکت پالایش گاز بیدبلند
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند اعلام کرد که اجرای پروژه استحصال میعانات گازی، مسیر تک محصولی این پالایشگاه را به عنوان نخستین پالایشگاه گازی خاورمیانه به مسیر چند محصولی تغییر داد.
بیژن شیلانی گفت: استحصال سالانه سه میلیون لیتر میعانات گازی و انتقال به کارخانه های نفت و پتروشیمی، مسیر توسعه پایدار و صیانت از منابع انرژی در پالایشگاه گاز بید بلند را ایجاد کرد.
وی ادامه داد: پروژه استحصال مایعات گازی تثبیت و انتقال این فراورده به کارخانه ان جی ال ۱۶۰۰ از سال ۱۳۹۵ با استفاده از ظرفیت کارکنان بومی این شرکت، با استفاده از تجهیزات موجود و ساخت مخزن تفکیک گر سه فازی و ذخیره سازی میعانات گازی آغاز شد و در سال ۱۳۹۸ به بهره برداری رسید.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند افزود: در سال ۱۴۰۲ در اقدام هایی تکمیلی و با استفاده از ظرفیت های موجود کارشناسان شرکت پالایش گاز بیدبلند، ظرفیت ذخیره سازی از ۴۵ مترمکعب با جهشی سه برابری، به ۱۳۵ مترمکعب رسید و مهندسی شد و افزون بر آنکه دستاوردی بزرگ در این پالایشگاه بود، پالایشگاه را در مسیر اهداف از پیش تعیین شده قرار داد.
شیلانی تصریح کرد: اطلاعات آماری مایعات انتقال یافته، حاکی از این است که تاکنون معادل یکصد هزار بشکه میعانات گازی به کارخانه ان جی ال ۱۶۰۰ انتقال یافته که ضمن صیانت از منابع و حفظ محیط زیست، از خام سوزی مشتقات مهم نفتی در حوضچه سوزان BURN PIT نیز جلوگیری شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس از آمادگی این منطقه برای همکاری و حمایت از طرح های سرمایه ای در حوزه احداث جایگاه ها در شهر صدرا خبر داد و بر استفاده از توان شهرداری در سرمایه گذاری مستقیم و به کارگیری بخش خصوصی در احداث جایگاه های عرضه سوخت تأکید کرد.
اسدالله طاهری در دیدار با مجتبی پارسایی، شهردار و اعضای شورای شهر جدید صدرا، گزارشی از روند سوخت رسانی در کلانشهر شیراز ارائه داد و گفت: حدود ۵۰ درصد از سوخت مصرفی فارس متعلق به شهر شیراز بوده و تأمین به موقع سوخت و سرعت بخشیدن به فرایند سوخت رسانی در این شهر از برنامه های منطقه در سال ۱۴۰۳ است. وی با اشاره به حجم ترددها در شهر صدرا، بر استفاده از توان شهرداری این شهر در سرمایه گذاری مستقیم، استفاده از بخش خصوصی در احداث جایگاه های سوخت و تسریع در فرایند سوخت رسانی در این شهر تأکید کرد و افزود: این شرکت آمادگی کامل برای همکاری و حمایت از طرح های سرمایه ای در حوزه احداث یا توسعه جایگاه های سوخت در این شهر را دارد.
شهردار و اعضای شورای شهر صدرا در این دیدار، ضمن قدردانی از همکاری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس، بویژه ناحیه مرکزی، به برنامه های توسعه ای و نقش شهر جدید صدرا در جذب جمعیت کلانشهر شیراز پرداختند و بر توجه جدی به جذب سرمایه گذار و مکان یابی اصولی جایگاه های سوخت در این شهر تأکید کردند. هم اکنون سه جایگاه عرضه بنزین و یک جایگاه عرضه سی ان جی در شهر صدرا فعال و در حال خدمت رسانی به مردم است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری از افزایش 3/8 درصدی مصرف بنزین در پنج ماه نخست خبر داد.
ساسان تیموری در این باره افزود: این مقدار افزایش مصرف بنزین در بازه زمانی اول فروردین تا 31 مرداد امسال، در مقایسه با مدت مشابه پارسال در چهارمحال و بختیاری به ثبت رسیده و طی این مدت، میانگین مصرف روزانه بنزین در سطح استان بیش از ۱۲۵هزار لیتر بوده است.
وی ادامه داد: مصرف نفت گاز در پنج ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال، یک درصد کاهش داشته و در این مدت، بیش از ۱۱۸ میلیون لیتر نفت گاز به مصرف کنندگان عرضه شده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری بیان کرد: در مرداد امسال، مصرف بنزین در استان 6/9 درصد و نفت گاز 9/6 درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ رشد داشته است.
تیموری افزایش ترددهای بین استانی و استقبال مسافران تابستانی از گردشگاه های طبیعی با توجه به آب وهوای مساعد این استان در فصول گرم سال را علت عمده افزایش مصرف بنزین در استان چهارمحال و بختیاری دانست.
وی با بیان اینکه تمام شهروندان باید هنگام سوخت گیری به مسائل ایمنی درباره مراقبت از کارت سوخت شخصی توجه داشته و از قرض دادن آن به دیگران خودداری کنند، افزود: شهروندان باید در جایگاه عرضه سوخت، خودشان کارت را در دستگاه کارت خوان قرار داده و تراکنش را انجام دهند، ضمن اینکه همیشه مراقب تراشه کارت سوخت خود باشند و در صورت مشاهده هرگونه خراشیدگی یا دست کاری روی آن، از کارت استفاده نکرده و برای صدور المثنی از طریق مراجعه به دفاتر پلیس + ۱۰ اقدام کنند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری تأکید کرد: به منظور امنیت بیشتر، بهتر است شهروندان در حفظ و نگهداری کارت سوخت شخصی نهایت دقت را داشته باشند و از در اختیار گذاشتن آن به طور جدی خودداری کنند.
تیموری یادآور شد: بتازگی فایل ویدئویی در شبکه های اجتماعی مبنی بر امکان شارژ اضافه بر سهمیه در کارت سوخت در حال انتشار است که از اساس کذب و ترفندی جدید برای کلاهبرداری است و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، ضمن پیگیری موضوع از دستگاه های نظارتی مبنی بر انتشاردهندگان اخبار کذب در حوزه سوخت، اعلام می کند که سهمیه شارژ کارت سوخت افراد براساس شیوه نامه های امنیتی و نظارتی، صرفا از سوی سامانه هوشمند سوخت اعمال می شود.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان گفت: روزانه بیش از ۱۷ میلیون لیتر فراورده نفتی از این منطقه حمل و به اقصی نقاط کشور ارسال می شود. محمد بنی سعید در نشست بررسی مسائل حمل ونقل و قدردانی از شرکت های حمل فعال در سوخت رسانی اربعین و ایام تابستان بیان کرد: شرکت های حمل ونقل فراورده های نفتی و رانندگان نفتکش از ارکان اصلی چرخه تأمین و توزیع فراورده های نفتی به شمار می روند که نقش بی بدیل آنها در گردش چرخ اقتصاد، تولید و خدمات بر کسی پوشیده نیست. وی افزود: وظیفه اصلی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان، تأمین و توزیع فراورده های نفتی است که روزانه بیش از ۱۷ میلیون لیتر فراورده نفتی از این منطقه به اقصی نقاط کشور ارسال می شود و به منظور تحقق این مهم، به همت کارکنان منطقه آبادان و با همکاری شرکت های حمل ونقل، ۲۴۴تریلر نفتکش، عملیات انتقال فراورده های نفتی از انبارهای نفت آبادان و ماهشهر را به عهده دارند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان تصریح کرد: منطقه آبادان، دارای سه انبار نفت، دو تأسیسات گاز مایع و ۸۶ جایگاه اعم از ۳۸ جایگاه عرضه سوخت مایع، ۱۸جایگاه دومنظوره، ۲۰ جایگاه تک منظوره سی ان جی و ۱۰ جایگاه ساحلی است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی با بیان اینکه تأمین مسکن، یکی از مهم ترین مطالبات کارکنان قراردادی در پایانه های نفتی ایران است، گفت: با مساعدت هیأت مدیره این شرکت، واگذاری منازل سازمانی به کارکنان قرارداد مدت موقت در جزیره خارک عملیاتی شد.
عباس غریبی گفت: نیروی انسانی به عنوان ثروت واقعی سازمان محسوب می شود و در واقع سرمایه انسانی، به عنوان عاملی مهم بر رشد و بقای سازمانی نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری دارد.
وی تأکید کرد: شایسته است که رفع مسائل تلاشگران جبهه اقتصادی در اولویت قرار گیرد و برای ارتقای انگیزه، افزایش روحیه و نشاط سازمانی، کمک به بالا بردن کیفیت زندگی کاری کارکنان قرارداد مدت موقت درباره موضوعاتی همچون ارائه خدمات و تسهیلات، چاره اندیشی شد. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ادامه داد: کارکنان این شرکت در جزیره خارک، در سخت ترین شرایط مشغول کار هستند، بنابراین نیاز است که به صورت ویژه دیده شوند. غریبی تصریح کرد: به همین منظور، موضوع واگذاری منازل سازمانی به کارکنان قرارداد مدت موقت در جزیره خارک، در نشست هیأت مدیره شرکت مصوب و اجرایی شد.
سیدعلی میری، رئیس پایانه نفتی خارک نیز با بیان اینکه امسال، شاهد وضع آب وهوایی نامناسبی برای فعالیت های عملیاتی بودیم، افزود: همکاران ما با تلاش مضاعف، مانع اختلال در فعالیت ها شدند و پروژه ها و برنامه ها را به پیش بردند، ازاین رو شایسته است که از حداکثر ظرفیت برای ارائه خدمات به این عزیزان استفاده شود. وی تسریع در اصلاح حقوق و دستمزد را یکی از مطالبات کارکنان شرکت پایانه های نفتی در خارک دانست و گفت: با وجود این مطالبه ها، کارکنان این شرکت با همه توان و به صورت جهادی مشغول خدمت هستند.
میری افزود: با مساعدت هیأت مدیره شرکت پایانه های نفتی ایران، واگذاری منازل سازمانی به کارکنان قرارداد مدت موقت در جزیره خارک عملیاتی شد که پس از جمع آوری درخواست منازل سازمانی کارکنان، موضوع در کمیته مسکن مطرح و به متقاضیان منزل تحویل داده خواهد شد.
جزیره خارک، یکی از جزایر مسکونی واقع در خلیج فارس است که شرکت های پایانه های نفتی ایران، فلات قاره، پتروشیمی و شرکت ملی نفتکش را در خود جای داده و اهمیت ویژه ای در صنعت اقتصادی ایران دارد. جزیره خارک به دلیل نزدیکی به مناطق نفت خیز، موقعیت خوب دریایی و عمق مناسب برای پهلوگیری نفتکش های عظیم، مناسب ترین مکان برای صدور و بارگیری نفت تشخیص داده شد.
شرکت پایانه های نفتی ایران، به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران و سازمان عملیاتی، تخصصی و حرفه ای، همه امور شامل دریافت، ذخیره سازی، عملیات صادرات و واردات نفت خام، مواد نفتی و میعانات گازی، خدمات دریایی و ارائه خدمات اندازه گیری و آزمایشگاهی را به عهده دارد و در جزیره خارک، مأموریت صادرات بیش از ۹۰ درصد نفت کشور را انجام می دهد که این موضوع، بیانگر نقش بسیار مهم جزیره در اقتصاد کشور است.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مدیر امور تولید شرکت نفت فلات قاره ایران، از تحقق ۹۶درصدی آخرین برنامه مصوب تولید این شرکت در سال ۱۴۰۲ خبر داد.
امیر سالاری با رد ادعاها و آمار و ارقام مطرح شده در بعضی رسانه ها مبنی بر انحراف فاحش از برنامه تولید این شرکت در سال ۱۴۰۲ گفت: با برنامه ریزی های انجام شده و تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت نفت قاره ایران در سکوهای بهره برداری و مناطق عملیاتی و با همه دشواری ها و مشکلات صنعت نفت دریایی ایران، خوشبختانه ۹۶ درصد برنامه تولید این شرکت در سال گذشته محقق شده است.
وی با اشاره به اینکه پیش تر هم ادعاها و آمارهای نادرستی از سوی برخی رسانه ها تکرار و پاسخ لازم از سوی این شرکت داده شده است، از این رسانه ها خواست به منظور رعایت اخلاق حرفه ای و نادیده نگرفتن تلاش زحمتکشان این عرصه که در سخت ترین شرایط جغرافیایی و آب وهوایی، به تولید نفت و گاز ایران در خلیج فارس مشغول هستند، اطلاعات مربوط به تهیه گزارش ها و اخبار خود را از منابع موثق و رسمی دریافت کنند. مدیر امور تولید شرکت نفت فلات قاره ایران در پایان از زحمات بی دریغ و شبانه روزی کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران در حفظ، نگهداشت و تولید صیانتی نفت و گاز در آب های خلیج فارس قدردانی کرد.
سرپرست گروه پتروپارس گفت: کمک به رفع ناترازی گاز در زمستان ۱۴۰۳ یکی از مهم ترین رویکردهای این گروه است.
حمیدرضا ثقفی با حضور روی سکوی Well Target1، ضمن ارائه گزارشی از اقدام های انجام شده از سوی این گروه در زمینه حفاری چاه های درون میدانی (Infill) در این منطقه، از تغییر رویکرد فنی پتروپارس برای حفاری چاه ها به منظور تسریع در انجام تعهدات در حال اجرا خبر داد.
وی افزود: با توجه به ناترازی گاز در کشور، بخصوص در فصل سرما، تصمیم بر این شد به جای حفاری پلکانی (batch drilling) در سکوی SPD1 که چاه ها در سال آینده به مرحله تولید می رسیدند، یک چاه تا مخزن حفاری تکمیل و تا آذر ۱۴۰۳ تولیدی شود. به این منظور تمهیدات ویژه ای در برنامه ریزی های عملیات حفاری و تولیدی کردن این چاه انجام شده است.
با اجرایی شدن پروژه حفاری هشت حلقه چاه درون میدانی (Infill) تحت قرارداد گروه پتروپارس، بیش از ۱۵میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه و کمک شایانی به رفع ناترازی گاز کشور می شود.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: در طول دو سال اخیر، توانستیم به اندازه کل دوران فعالیت شرکت ملی گاز، چاه های گازی حفاری کنیم.
رضا نوشادی در نشست با کارکنان امور بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل (اچ اس ای) این شرکت اعلام کرد: در فضای پیش رو و با توجه به تغییر راهبردی که در دو، سه سال اخیر در شرکت اتفاق افتاده و ما غیر از فعالیت های سطح الارضی، پایین دستی و میان دستی، وارد فعالیت های بالادستی نیز شده ایم، باید پیچیدگی اچ اس ای در حوزه بالادست تحلیل و طرح های حوزه اچ اس ای متناسب با پیمانکاران طرح های بالادستی اجرایی شود. وی با اشاره به اجرای طرح های ذخیره سازی گاز افزود: هفت طرح ذخیره سازی گاز طبیعی در دستور کار داشتیم که هر هفت طرح را فعال کردیم. ساختار مخزنی یکی از آنها متناسب با ذخیره سازی نبود که با استناد به داده های به دست آمده از لرزه نگاری ها و چاه هایی که از پیش حفاری شده بود، آن را از پروژه ذخیره سازی خارج کردیم. در ۶ مورد دیگر، پیمانکار ۳ طرح را شناسایی کرد و فعالیت های بالادستی و شرح کار تهیه و قرارداد تنظیم و پیمانکار انتخاب شد. در قزل تپه دکل مستقر کردیم، در بانکول به طور تقریبی ۵۰ درصد تجهیزات دکل به منطقه حمل شد و در میدان مختار هم آیین آغاز قرارداد توسعه برگزار شد که اعلام کردند هر سه این طرح ها به شرکت ملی نفت ایران منتقل شود. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تصریح کرد: اکنون پانزدهمین و شانزدهمین چاه در ۳ میدان باقیمانده در سراجه و شوریجه، در حال حفاری است و به اندازه کافی چترمان در بالادست گسترده است که امیدواریم در ادامه تلاش هایی که انجام می دهیم، بتوانیم یکپارچگی زنجیره ارزش را در صنعت گاز فراهم کنیم. نوشادی با اشاره به کسب نصاب حفاری چاه های گازی یادآور شد: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در طول دو سال گذشته به اندازه کل دوران شرکت ملی گاز توانسته چاه های گازی حفاری کند، حتی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت که برای نمونه از سال ۱۳۹۸ قرار بود ۱۰۰ حلقه چاه را به صورت اضطراری برای رفع نیاز گاز حفاری کنند هم بیشتر چاه حفاری کرده است. این موارد راهبردهایی تازه هستند که لازم است اچ اس ای برای رسیدن به آنها تجهیز شود.
شرکت پالایش گاز فجرجم
سرپرست محیط زیست شرکت پالایش گاز فجر جم از سود و صرفه ۶۰ میلیارد ریالی این شرکت به دنبال مدیریت اصولی و استاندارد پسماند خبر داد. سیدحسن فخرپور گفت: این شرکت از سال ۱۳۹۸ با احیای ۲۰۰ تن کربن، افزون بر کاهش تولید پسماند، ۶۰ میلیارد ریال سود و صرفه به دست آورده است. وی افزود: در تازه ترین اقدام نیز براساس تفاهمنامه امضاشده به منظور احیای دوباره، ۲۸ تن کربن مستعمل بارگیری شده و در اختیار پیمانکار ذی صلاح قرار گرفته است. سرپرست محیط زیست شرکت پالایش گاز فجر جم تصریح کرد: بارگیری کربن اکتیوهای مستعمل، یکی از مهم ترین اقدام هایی است که هر بخش صنعتی باید با هدف توجه به محیط زیست به آن اهتمامی جدی داشته باشد. فخرپور، شرکت پالایش گاز فجر جم را یکی از شرکت های برتر در حوزه محیط زیستی دانست و بیان کرد: این شرکت اکنون در شاخص «سرانه اکسیدهای نیتروژن منتشره پالایشگاه ها به خوراک ورودی»، جزو رتبه های نخست میان دیگر شرکت های پالایشی گاز است. شرکت پالایش گاز فجر جم، هرساله با اهتمام واحد محیط زیست و مدیریت مهندسی، همچنین با هدف کاهش تولید پسماند، اقدام به بارگیری و ارسال کربن اکتیوهای مستعمل واحد شیرین سازی، بازیابی و بازگشت دوباره به چرخه شیرین سازی گاز می کند.
فجر انرژی، واحد آب شیرین کن نیم میلیون مترمکعبی احداث می کند.
فجر انرژی خلیج فارس با همکاری صنایع مستقر در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، در پی تأسیس واحد عظیم آب شیرین کن با ظرفیت روزانه ۵۰۰ هزار مترمکعب است. با توجه به سیاست های کلان حاکمیتی در زمینه مصرف آب صنایع، تغییرات حاصل شده در حجم بارش جوی و افزایش گرمای هوا بویژه در جنوب کشور، حفظ و حراست از منابع آبی باید به عنوان یک اولویت و ضرورت مهم در دستور کار صنایع آب قرار گیرد.
هم اکنون، بیشتر آب مورد نیاز صنایع مستقر در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی از شرکت فجر انرژی خلیج فارس تأمین می شود و با توجه به اینکه رودخانه کارون، منبع تأمین آب خام شرکت فجر انرژی است، کیفیت و کمیت آب این رودخانه طی سالیان اخیر به دلیل تغییرات اقلیمی، دستخوش تغییرات منفی شده و تداوم روند برداشت از آب کارون در آینده نزدیک، نه تنها تهدیدی برای این رودخانه و منابع آبی استان به شمار می رود؛ بلکه به کاهش ظرفیت تولید آب شرکت فجر و به تبع آن افزایش قیمت مصرف کنندگان منجر خواهد شد.
فجر انرژی خلیج فارس با هدف جلوگیری از مواجهه با تهدیدات قطعی و کمبود آب در آینده، کمک به شرایط زیست محیطی جنوب استان خوزستان، کاهش مقدار برداشت آب از رودخانه کارون و لحاظ کردن پدافند غیرعامل، به دنبال تأسیس و راه اندازی کارخانه آب شیرین کن با ظرفیت تولید نهایی روزانه نیم میلیون مترمکعب آب برای تأمین آب مورد نیاز منطقه ویژه است.
افزایش روزافزون صنایع در کشور، منجر به اولویت توسعه اقتصاد دریا محور شده و فجر انرژی نیز با پروژه احداث این تصفیه خانه، به دنبال بهره برداری از بخشی از ظرفیت عظیم دریاها برای کشور است.
با توجه به در نظر گرفتن سرانه مصرف صنایع پتروشیمی استفاده کننده از آب های صنعتی شرکت فجر در افق اجرای همه طرح های در حال ساخت، پیش بینی ظرفیت روزانه ۵۰۰ هزار مترمکعب آب، می تواند نیاز کنونی و آتی مشتریان فجر را تأمین کند. برآورد هزینه احداث کارخانه آب شیرین کن بالغ بر ۳۴۰ هزار میلیارد ریال است و جانمایی و طرح توجیهی آن به طور جامع از سوی مهندسان شرکت فجر آماده شده و با توجه به سرمایه مورد نیاز آن، این اقدام مهم نیازمند همکاری همه ذی نفعان و همچنین حمایت جدی از سوی نهادهای بالادستی است تا این طرح زیست محیطی، اجرایی شود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
معاون مدیر تولید گاز و گازمایع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به تعمیرات اساسی الکتروکمپرسور سیکل تبرید (سردسازی) کارخانه گاز و گازمایع ۴۰۰ (ان جی ال ۴۰۰) گفت: اجرای عملیات تعمیر این الکتروکمپرسور از ارسال ۵۰ میلیون فوت مکعب گاز به مشعل جلوگیری می کند.
محمد منصوری از تعمیرات اساسی موفقیت آمیز الکتروکمپرسور ردیف «الف» سیکل تبرید کارخانه گاز و گازمایع ۴۰۰ خبر داد و بیان کرد: این کارخانه از مجموعه های واحد فراورش گاز در مناطق نفت خیز است که در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون قرار دارد.
وی افزود: این کارخانه با دریافت گازهای مراحل اول و بخشی از گازهای مراحل دوم میدان مارون آسماری و فراورش آن برای تولید گاز سبک و مایعات گازی، نقش بسزایی در تأمین خوراک مجتمع های پتروشیمی مارون، بندر امام و تأمین گاز سوخت مورد نیاز کشور دارد.
معاون مدیر تولید گاز و گاز مایع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به اقدام های انجام شده به منظور تعمیرات اساسی الکتروکمپرسور کارخانه گاز و گاز مایع ۴۰۰ گفت: این تجهیز ۲۹ خرداد امسال به دلیل اشکال مکانیکی (فاصله گرفتن نقطه اتصال کمپرسور و گیربکس) از مدار عملیاتی خارج و توقف این تجهیز، کاهش ظرفیت این کارخانه و ارسال بخشی از خوراک آن به مشعل را به دنبال داشت. پس از وقوع این موضوع، نشست های کارشناسی برای بررسی همه جوانب موضوع و تصمیم گیری برای انجام تعمیرات اساسی روی کمپرسور بسرعت برگزار شد. منصوری ادامه داد: 4 تیر ماه امسال، عملیات تعمیرات اساسی این الکتروکمپرسور، با مشارکت مجتمع پتروشیمی مارون بسرعت آغاز و سرانجام این تجهیز، پس از تکمیل در محل خود، نصب و عملیات راه اندازی آن در ۶ شهریور ازسر گرفته شد.
وی با بیان اینکه اجرای عملیات تعمیر این الکتروکمپرسور از ارسال ۵۰ میلیون فوت مکعب گاز به مشعل جلوگیری می کند، گفت: پس از چند اقدام برای راه اندازی و رفع مشکل ، با تلاش همکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، معاونت های گاز و گازمایع و خدمات مهندسی تعمیرات مدیریت تولید، کمپرسور تعمیر شده وارد مدار عملیاتی شد.
شرکت پتروشیمی بندر امام
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام از استمرار افزایش تولید این شرکت در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: روند تولید این شرکت در پنج ماه نخست امسال با رشد ۸ درصدی به حدود دو میلیون تن رسیده است.
سپهدار انصاری نیک، شنبه۲۴ شهریور در همایش فصلی مدیران عامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با تشریح آخرین دستاوردهای این شرکت گفت: عملکرد سه ساله پتروشیمی بندر امام در دریافت خوراک طی سال های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ با روند صعودی از دو میلیون و ۶۰۰ هزار تن در سال ۱۴۰۰ به بیش از سه میلیون و ۲۰۰هزار تن در سال ۱۴۰۲ رسیده که افزایش ۱۵درصدی را نشان می دهد.
وی روند دریافت خوراک در سال ۱۴۰۳ را نیز افزایشی اعلام کرد و افزود: دریافت خوراک در پنج ماه امسال نیز روند افزایشی داشته و از یک میلیون تن خوراک در پنج ماه سال ۱۴۰۰ به حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن در مدت مشابه سال ۱۴۰۳ رسیده است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام ادامه داد: در حوزه تأمین خوراک، حجم ان جی ال دریافتی نیز روند افزایشی داشته و از ۱۶میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در سال ۱۴۰۱ به ۳۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در سال ۱۴۰۳ خواهد رسید و این حجم در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش ۴۶ درصدی داشته که حاصل اقدام های انجام شده است. انصاری نیک، روند تولید در پتروشیمی بندر امام از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ را رو به رشد اعلام و تصریح کرد: از سه میلیون و ۵۰۰ هزار تن تولید در سال ۱۴۰۰ به چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال ۱۴۰۲ رسیدیم که افزایش ۱۳درصدی را نسبت به سال قبل از آن داشته است.
وی روند تولید پتروشیمی بندرامام در پنج ماه نخست امسال را نیز افزایشی اعلام کرد و افزود: تولید در پنج ماه امسال با افزایش ۸ درصدی به حدود ۲ میلیون تن رسیده است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام در تشریح پروژه های در حال اقدام این شرکت گفت: تعداد کل پروژه های مصوب در سال ۱۴۰۳، ۲۲۴ پروژه است که ۱۷پروژه آن به پایان رسیده و همزمان طرح های توسعه نیز آغاز شده که از میان آنها تصفیه خانه مرکزی با ارزش ۴۰میلیون دلار به بهره برداری رسیده و پروژه بازیافت اتان با ارزش ۴۷ میلیون دلار، پیشرفت ۵۰درصدی داشته است. واحد کلرآلکالی به مرحله شمع کوبی رسیده و با ارزش ۲۳۹ میلیون دلار در حال پیشرفت است و می تواند با تولید ۳۳۰ هزار تن کاستیک سودا و ۲۹۴ هزار تن کلر، منبع کلر پایدار برای واحدهای پایین دست باشد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بوعلی سینا با اشاره به اینکه این شرکت در این سال ها بیش از بودجه ساخت یک مجتمع پتروشیمی سود محقق کرده است، پیش بینی کرد این شرکت امسال ۱۲۰درصد ظرفیت اسمی تولید داشته باشد.
سیدمحمد احمدزاده روز شنبه، ۲۴ شهریور در همایش فصلی مدیران عامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با ارائه گزارشی از عملکرد این شرکت بیان کرد: سرمایه های ملی در اختیار ماست و موظف به تولید و سودآوری برای کشور هستیم. هدف را در پتروشیمی بوعلی سینا افزایش سودآوری تعیین کرده ایم و از سال ۱۳۹۸ سود «بوعلی» از ۲۰۰ میلیارد تومان با طی روند صعودی به بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ رسیده و همزمان ارزش سهم در بازار سرمایه، روند صعودی طی کرده است.
وی افزود: فقط ۴۰ درصد خوراک پتروشیمی بوعلی سینا از شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از طریق خط لوله تأمین و مابقی از طریق کشتی به مجتمع انتقال داده می شود.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در ادامه با اشاره به ظرفیت اسمی و ثبت رکوردهای تازه تولید در این شرکت تصریح کرد: ظرفیت نصب شده تولید در مجتمع یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن است؛ اما طی سال های گذشته همواره بیش از ۱۰۰درصد ظرفیت اسمی تولید کرده ایم و تلاش می کنیم تولید مجتمع بار دیگر امسال به ۱۲۰درصد ظرفیت اسمی برسد.
احمدزاده با بیان اینکه هرچه را تولید می کنیم، به فروش می رسانیم که بخشی از فروش به صورت زمینی به مقصد کشورهای همسایه است، ادامه داد: با افزایش تولید به بیش از ظرفیت اسمی و فروش مناسب، پارسال درآمد ۵۳ هزار میلیارد تومانی را محقق کردیم.
وی مقدار درآمد «بوعلی» در پنج ماه سپری شده ۱۴۰۳ را ۲۷ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و با اشاره به افزایش دلاری درآمد یادآور شد: کل ارزش سرمایه پتروشیمی بوعلی سینا حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلیون دلار است که تنها در سال گذشته، حدود ۳۰۰ میلیون دلار سود محقق کرده ایم. به طور کلی می توان گفت که سود محقق شده طی این سال ها، بیش از یک مجتمع «بوعلی» بوده است.
نگاهی به خسارت هایی که منافقین در جنگ ایران و عراق داشتند
سوده ابراهیم زاده جنگی که عراق در 31 شهریور 1359 علیه ایران آغاز کرد، جنگ میان دو کشور صاحب ذخایر عمده نفتی و گازی جهان بود.اگرچه این جنگ، جنگی صرفاً نفتی نبود، اما دستیابی به ذخایر نفتی و گازی، از انگیزه های مهم عراق برای حمله و اشغال جنوب ایران بود.
اگرچه روز 31 شهریور 1359 به عنوان تاریخ رسمی حمله عراق به ایران و آغاز جنگ تحمیلی ثبت شده است، اما تحرکات عراق و عملیات مسلحانه و نامنظم این دولت علیه ایران از سالیان قبل آغاز شده و حزب بعث عراق از دهه 1340 دشمنی خود با ایران را علنی کرده بود. این حزب که سودای رهبري منطقه خليج فارس را در سر داشت، با شعار «یک ملت عرب با یک مأموریت جاودانه»، دفاع از ملت عرب را تبلیغ می کرد.این حزب اعتقاد داشت، مرزهای میان کشورهای عربی باید برداشته شود و بار دیگر ملت واحدی را تشکیل دهند و ایران مزاحم عملی شدن این برنامه بود.
اوایل دهه 1350، نیروهای عراق چند یورش مسلحانه در مرزهای غربی ایران ترتیب دادند. با این حال، موازنه نسبی قوای دو کشور، مانع از اقدام جدی عراق علیه ایران می شد تا اینکه به زعم عراق، وقوع انقلاب اسلامي فرصتی تاريخي در اختیار این کشور قرار داد.
از همان نخستین ماه های پیروزی انقلاب اسلامی، تحرکات حزب بعث و هوادارانش در ایران شدت گرفت.عراق انواع سلاح ها را در مناطق غرب و جنوب غربی ایران در اختیار نیروهای همسو قرار داد.حزب بعث و سازمان استخبارات عراق آموزش و تجهیز خرابکاران را بر عهده داشتند.خرابکاران که عمدتاً بمب گذار بودند، در عماره و خانقین آموزش می دیدند. شعبه حزب بعث در بصره نیز در یکی از پادگان ها آموزش سياسي ـ نظامي جوانان داوطلب آغاز کرد. مقر اصلی تمام این شعبه ها در بغداد مستقر بود.این افراد پس از آموزش و تجهیز، از طریق دره بجیله که در ارتفاعات جبال حمرین قرار داشت، وارد خاک ایران می شدند.به عنوان مثال، مسئول پاسداران قصرشیرین در دی ماه 1358 اعلام کرد که شش هزار نفر در عراق برای ایجاد آشوب در ایران تعلیم می بینند.
گروه های خرابکار با پشتیبانی کامل عراق، از فروردین 1358 تا آغاز رسمی جنگ در 31 شهریور 1359، بيش از 110 عمليات موفق و ناموفق خرابکارانه و بمب گذاری در خاک ایران انجام و سلسله انفجارهایی را در کوچه و بازار، خطوط لوله و تأسيسات نفت و گاز و راه آهن ترتیب دادند و بارها به نقاط مرزی و پاسگاه های ایران حمله کردند.
با این حال، نوک پیکان بیشتر این حملات تأسیسات صنعت نفت ایران بود و عمده این خرابکاری های در تأسیسات صنعت نفت انجام می شد و هدف اصلي، توقف توليد و صادرات نفت ايران بود.در سال 1358، عمده درآمد ایران از صادرات نفت تأمین می شد. قیمت نفت که پس از پیروزی انقلاب شکوهمند 1357 ایران افزایش یافته بود، همچنان روند افزایشی داشت. عراق سودای دستیابی به این ثروت عظیم را نیز در سر داشت.
چهارشنبه سیاه در خرمشهر نقطه عطفی در عملیات مسلحانه و خرابکارانه نیروهای وابسته به عراق بود.9 خرداد 1358، طی یک جنگ خیابانی میان اعضای جبهه خلق عرب مسلمان و نیروهای مردمی و دولتی، حدود پنجاه نفر کشته و تعداد بیشتری زخمی شدند.
24 خرداد نیز اولين و بزرگ ترين عمليات انفجاري نیروهای نفوذی در آبادان صورت گرفت.آنها دو بمب در پالايشگاه آبادان و منطقه مسکوني بريم منفجر کردند.این انفجار خسارت زيادي در بخش پالايش به بار آورد و به شهادت و جراحت تعدادي از هم وطنان منجر شد.10 و 11 مهر، مخازن نفتي اهواز با خمپاره، موشک و آرپي جي 7 به آتش کشيده شد.انفجار 18 آبان در دارخوين (جاده اهواز ـ آبادان) و سبزآب (واقع در جاده اهواز ـ انديمشک) نفت رساني به پالايشگاه را قطع کرد.نیروهای عراقی تلاش زیادی کردند که کنترل منابع نفتی و استخراج نفت در ایلام را به دست گیرند، اما موفق نشدند.
به تدریج، تعداد انفجارها و عملیات های خرابکاری افزایش یافت.18 دي، شرکت ايران ـ گاز در آبادان به آتش کشيده شد.شش شهيد و 18 مجروح حاصل این انفجار بود.روزهاي شانزدهم، هفدهم و نوزدهم اسفند نيز انفجارهاي زنجيره اي در جاده کوت عبدالله اهواز، شوش و خطوط لوله در خوزستان، انتقال نفت و گاز را براي چند روز مختل ساخت.
16 فروردين 1359، صدام حسين آشکارا در قاب تلويزيوني ملي عراق به ملت ايران توهين و سوگند ياد کرد از ايرانيان انتقام خواهد گرفت.در این سخنرانی، او خرمشهر، آبادان و اهواز را بخشي از خاک عراق دانست و استراتژي آينده خود را ترسيم کرد.هم زمان، تلاش عراق برای خرابکاری در تأسیسات نفتی ایران شدت بیشتری گرفت.
17 فروردين، لوله هاي نفت و گاز در 43 کيلومتري آبادان منفجر شد که انتقال نفت خام از آغاجاري و آبادان را متوقف کرد.18 فروردين ساعت يک و پنجاه دقيقه صبح، 70 نفر از نيروهاي عراقي با آرپي جي 7 و خمپاره به تأسيسات نفتي نفت شهر حمله کردند و اين منطقه نفتي را به آتش کشيدند.همچنين، خرابکاران با حمله به خطوط لوله نفت و گاز آغاجاري به آبادان، بخش هايي از تأسيسات نفتي و تلمبه خانه را منفجر کردند.درنتيجه این خرابکاری، انتقال نفت از اميديه به پالايشگاه تا 25 فروردين قطع شد.از سوی دیگر، با درگیر شدن ارتش و نیروی هوایی ایران در کودتای نافرجام نوژه (تیر 1359) و تحرکات ضدانقلاب در کردستان، تحرکات هوایی عراق در مرزهای غرب و جنوب غرب شدت گرفت و بیش از گذشته حریم هوایی ایران را نقض و به شهرهای مرزی ایران حمله کرد.هشت مرداد، تأسيسات نفتي نفت شهر توسط ارتش عراق بمباران شد.دو روز بعد، خرابکاران تأسيسات نفتي دهلران را هدف قرار دادند و موجب تعطيلي آنجا شدند.از 16 تا 25 شهريور به صورت متناوب و طي عملياتي زنجيره اي، لوله هاي گازرساني پالايشگاه آبادان، خط لوله نفت آغاجاري و تأسيسات نفتي شوش منفجر شدند.اين موارد تنها بخشی از سير فعالیت های خرابکارانه نيروهاي نفوذي عراق بود که درنهایت، به تهاجم همه جانبه ارتش عراق به مرزهای هوایی و زمینی ایران در 31 شهریور 1359 انجامید.جنگی که آغاز شد تا هشت سال بعد ادامه یافت.
در طول این جنگ تحمیلی که هشت سال طول کشید، آسیب شدیدی به تأسیسات نفتی ایران وارد شد و پالایشگاه ها، مراکز بهره برداری، صادرات و انتقال نفت هدف موشک های عراق قرار گرفت و عوارض ناشی از آن تا سال ها پس از جنگ باقی ماند.
منابع:
روزنامه اطلاعات
روزنامه کیهان
اسناد مربوط به جنگ تحمیلی (مرکز اسناد ملی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی)
جلد دوم تاریخ صنعت نفت ایران، مسعود فروزنده
دومین دوره مسابقات ورزشی سراسری دختران 17 سال و پایین تر شرکت ملی نفت ایران با حضور 12 شرکت تابعه و با هدف شناسایی استعدادهای جدید در رشته های مختلف ورزشی به کار خود پایان داد.
بهارک ناصری، دبیر اجرایی و سرپرست مسابقات دومین دوره مسابقات ورزشی سراسری دختران 17 سال و پایین تر شرکت ملی نفت ایران، درباره شکل گیری و روند برگزاری این دوره از مسابقات گفت: از مهم ترین اهدف این مسابقات که هر یک سال یکبار برگزار می شود، شناسایی استعدادهای ورزشی و در نهایت انتخاب برگزیدگان برای اعزام به مسابقات وزارت نفت است.
وی تاکید کرد: 12 شرکت و مدیریت زیرمجموعه شامل فلات قاره، نفت و گاز پارس، سازمان بهداشت و درمان، ملی حفاری، اکتشاف، پایانه های نفتی، نفت مناطق مرکزی، مهندسی توسعه نفت، نفت خزر، پژوهشگاه صنعت نفت، منطقه ویژه و ستاد تهران به صورت جداگانه مسابقاتی را در رشته های ورزشی مدنظر اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت برگزار می کنند تا برگزیدگان آنها به مسابقات انتخابی راه یابند؛ البته این مساله را باید در نظر داشته باشیم، مسابقات زیر 17 سال در وزارت نفت شامل پنج رشته ورزشی والیبال، بسکتبال، شطرنج، بدمینتون و تنیس روی میز است که در کنار این پنج رشته، ژیمناستیک هم قرار دارد. با این توضیح که این رشته تنها در شرکت پایانه های نفتی فعال است و این شرکت، ورزشکاران خود را به طور مستقیم به مسابقات سراسری وزارت نفت معرفی می کند.
ناصری گفت: با توجه به کوچک بودن فضای مجموعه آبعلی تصمیم گرفته شد این دوره از مسابقات در دو هفته برگزار شود. به همین دلیل ابتدا مسابقات هفت تیم والیبال (در تهران)، پنج تیم بسکتبال و هشت تیم شطرنج (در آبعلی) و سپس مسابقات هشت تیم بدمینتون و شش تیم تنیس روی میز در مجموعه آبعلی برگزار شد. در مجموع می توان گفت که در این دوره از مسابقات، با 400 ورزشکار و عوامل فنی از 12 شرکت برگزار شده است.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود به برگزاری اختتامیه اردوهای تابستانی اشاره کرد و توضیح داد: در سه ماه تابستان برای 12 شرکت زیرمجموعه سهمیه هایی در نظر گرفته شده بود تا در اردوهای تابستانی پژوهشگاه شرکت کنند. این اردوها، دختران و پسران 7 تا 17 سال را شامل می شد و یکی از مهم ترین خروجی های آن، آموزش و تمرین فرزندان نفتی در رشته های مختلف ورزشی و حضور آنها در این دوره از مسابقات بود. کلاس هایی که در این اردوها برگزار شد، شامل شنا، شطرنج، فوتبال، بسکتبال، تنیس روی میز و بدمینتون بود که ورزشکاران نوجوان زیر نظر مربیان، آموزش های لازم را دیدند. مراسم اختتامیه این دوره از اردوهای تابستانی، روز 25 شهریور و با حضور700 فرزند نفتی شرکت کننده در این اردوها برگزار شد. در این مراسم، تعدادی از قهرمانان ورزشی با هدف ایجاد انگیزه برای کودکان و نوجوانان نیز حضور داشتند، ضمن اینکه از مربیان حاضر در این اردوها تقدیر به عمل آمد.
لازم به یادآوری است، وزارت نفت، چهار شرکت اصلی نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی دارد و برنامه های ورزشی مختلفی برای این چهار شرکت درنظر گرفته می شود. همچنین به صورت سالانه مسابقات وزارتی- انتخابی برگزار می شود تا در نهایت، ورزشکاران منتخب، در مسابقات سراسری وزارت نفت شرکت کنند.
مراسم اختتامیه دومین دوره مسابقات ورزشی سراسری دختران 17 سال و پایین تر شرکت ملی نفت ایران با حضور تعدادی از مدیران وزارت نفت از جمله مریم فانی، معاون ورزش بانوان اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت؛ هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران؛ خدیجه گودرزی، مشاور مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور زنان و خانواده؛ بهارک ناصری، دبیر اجرایی و سرپرست این دوره از مسابقات در کنار نوجوانان ورزشکار و مربیان و سرپرستان آنها به عنوان نمایندگان 12 شرکت زیرمجموعه نفت در این مسابقات برگزار شد. بعد از برگزاری برنامه های فرهنگی_تفریحی و برگزاری مسابقه برای دختران حاضر در سالن، بهار ناصری، گزارشی از برگزاری این دوره از مسابقات ارائه کرد.
همچنین گودرزی، مشاور مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور زنان و خانواده در بخشی از این مراسم گفت: از اینکه فرزندان نفتی دور هم جمع شده اند و با یکدیگر رقابت و رفاقت می کنند، بسیار خوشحالم. تجربه هایی را که در این چند روز به دست آورده اید، بستری برای یاد گرفتن هاست. دختران صنعت نفت! به خاطر داشته باشید که پدران و مادران شما، همکاران عزیز ما هستند و همه ما برای شما دختران آرزوی سلامت و آرامش داریم. فراموش نکنید که شما در آینده در کنار نقش هایی چون همسر، مادر و دختر، آینده سازان این کشور هستید که در رشته های مختلف برای ایران افتخار می آفرینند. به همین دلیل باید تمام تلاش خود را برای موفقیت در راهی که انتخاب می کنید، به کار بگیرید.
برگزیدگان این دوره از مسابقات در رشته های مختلف به این شرح است:
تنیس روی میز (تیمی)
مقام اول: ستاد تهران
مقام دوم: نفت مناطق مرکزی
مقام سوم: منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
بدمینتون (تیمی)
مقام اول: ستاد تهران
مقام دوم: منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مقام سوم: شرکت ملی حفاری
انفرادی تنیس روی میز
مقام اول: ستاد تهران
مقام دوم: پایانه های نفتی
مقام سوم به صورت مشترک: نفت و گاز پارس و مناطق مرکزی
لازم به یادآوری است، بعد از پایان یافتن مسابقات در رشته تنیس روی میز(تیمی)، نمایندگان پایانه های نفتی به عنوان تیم اول معرفی شدند؛ اما بعد از اعتراض نماینده تیم نفت مناطق مرکزی ایران، این مقام از تیم پایانه های نفتی گرفته شد.بهارک ناصری، دبیر اجرایی و سرپرست درباره این تغییر توضیح داد: طبق آیین نامه، هر شرکتی اجازه دارد از نیروهای خود برای حضور در مسابقات ورزشی استفاده کند؛ اما در صورتی که بخواهد از ورزشکاران شرکت های دیگر بهره بگیرد، باید از رئیس امور ورزش آن شرکت، رضایت نامه کتبی به دبیرخانه مسابقات ارائه کند. در حالی که تیم پایانه های نفتی بدون دریافت رضایت نامه مورد نظر، یکی از ورزشکاران شرکت نفت مناطق مرکزی را به خدمت گرفته بود و به دبیرخانه، رضایت نامه ارائه نکرده بود که به همین دلیل، مقام اول این تیم در رشته تنیس روی میز (تیمی) گرفته شد.
بیست و هشتمین دوره رقابت های لیگ برتر دوومیدانی قهرمانی باشگاه های ایران با حضور ۹ تیم در سه مرحله برگزار شد که در پایان، تیم نفت تهران با اینکه پرافتخارترین تیم در این رقابت ها به شمار می رفت، به مقام دوم دست پیدا کرد.
در پایان مرحله نهایی مسابقات قهرمانی باشگاه های کشور در بخش آقایان تیم کاراماشین آرنا با مجموع ۷۹۹امتیاز، قهرمان بیست و هشتمین دوره شد. پس از تیم قهرمان، تیم های نفت تهران و پلیمر خلیج فارس خرم آباد به ترتیب با مجموع ۶۳۲ و ۵۱۲ امتیاز در جایگاه های دوم و سوم ایستادند . در این رقابت ها تیم های کاراماشین آرنا، گل گهر سیرجان، نفت تهران، پلیمر خلیج فارس خرم آباد، عقاب نیروی هوایی، ملوان نیروی دریایی و نیروی زمینی ارتش حضور داشتند.
تیم شنای شرکت ملی نفت ایران ب (مناطق نفت خیز جنوب)، قهرمان المپیاد سراسری فرزندان پسر ۱۷ سال تمام و پایین تر وزارت نفت شد.
المپياد ورزشي فرزندان پسر 17 سال تمام و پایین تر وزارت نفت در رشته شنا، در استخر نرجس شهر شیراز با حضور هفت تیم شرکت کننده شرکت ملی نفت (الف و ب)، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی(الف و ب)، شرکت ملی گاز(الف و ب) و شرکت پتروشیمی برگزار شد.
در این رقابت ها که با حضور و نظارت سرمربی تیم ملی شنای کشور و نفت تهران انجام گرفت، نتایج زیر به دست آمد:
مقام اول: شرکت ملی نفت ب(مناطق نفت خیز جنوب)
مقام دوم: شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی(الف)
مقام سوم: شرکت ملی گاز(الف)
همچنین در مسابقات کشتی فرنگی این مسابقات که با حضور هفت تیم شرکت ملی نفت (الف)، شرکت ملی نفت(ب)، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی(الف)، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی(ب)، شرکت ملی گاز(الف)، شرکت ملی گاز(ب) و شرکت پتروشیمی در خانه کشتی امید نوروزی شهر شيراز برگزار شد، کشتی گیران شرکت ملی نفت ب(مناطق نفت خیز جنوب) به مقام اول دست یافتند.
نتایج مسابقات کشتی فرنگی المپياد ورزشي فرزندان پسر 17 سال تمام و پایین تر وزارت نفت در ادامه می آید:
مقام اول: شرکت ملی نفت ب (مناطق نفت خیز جنوب)
مقام دوم: شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی(الف)
مقام سوم: شرکت ملی نفت(الف)
موفقیت های ورزشکاران شرکت ملی نفت ب (مناطق نفت خیز جنوب) به این دو رشته خلاصه نشد و ورزشکاران این تیم در رشته فوتبال نیز موفق به کسب مقام اول شدند. این مسابقات در رشته فوتبال با حضور هفت تیم شرکت کننده شامل شرکت ملی نفت ایران (الف و ب)، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی(الف و ب)، شرکت ملی گاز (الف و ب) و شرکت صنایع پتروشیمی در مجموعه ورزشی بعثت شهر شيراز برگزار شد. در این رقابت ها که شاهد بازی های سطح بالایی بودیم، تیم صنایع پتروشیمی که پس از برگزاری اردویی یک هفته ای در شیراز به این رقابت ها پا گذاشته بود، در فینال با نتیجه دو بر صفر مغلوب تیم تکنیکی و پرقدرت شرکت ملی نفت ب (مناطق نفت خیز جنوب) شد.
در پایان این رقابت ها نتایج به شرح زیر اعلام شد:
مقام اول: شرکت ملی نفت ب(مناطق نفت خیز جنوب)
مقام دوم: شرکت پتروشیمی
مقام سوم: شرکت ملی نفت (الف)
گفت وگو با همکار نفتی که در منطقه آغارو دالان مشغول به کار است
مشعل سیدیوسف حبیبی از همکاران صنعت نفت در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی منطقه آغار و دالان است که از 16 سال پیش تا امروز به عنوان سرناجی مشغول به کار است. او متولد 1361 در فراشبند استان فارس است که تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد تربیت بدنی گرایش فیزیولوژی به پایان رسانده و همچنان به عنوان یک ورزشکار فعالیت حرفه ای خود را ادامه می دهد. یوسف حبیبی هرچند در دوران دانشجویی در رشته دوومیدانی موفق عمل کرده بود، اما پس از شاغل شدن و تشکیل خانواده این رشته ورزشی را رها می کند؛ البته علاقه ای که به این رشته ورزشی داشته است، همچنان در او باقی می ماند تا آنکه در سال 1401 تصمیم می گیرد دوباره فعالیت خود را در این رشته ورزشی آغاز کند و این تصمیم آغازی برای موفقیت های کشوری و در نهایت بین المللی بود؛ به گونه ای که تا امروز توانسته است به مقام های متعدد قهرمانی در مسابقات جهانی و آسیایی دست یابد.از مقام هایی که یوسف حبیبی تا به امروز به دست آورده است، می توان به کسب مقام قهرمانی و مدال طلای مسابقات دوومیدانی قهرمانی پیشکسوتان آسیا در کشور فیلیپین، کسب عنوان نایب قهرمانی پرش طول و همچنین عنوان سومی و مدال برنز مسابقات قهرمانی پیشکسوتان کشور، کسب دو عنوان نایب قهرمانی در مسابقات بین المللی مالزی در قالب تیم ملی، نایب قهرمانی مسابقات قهرمانی کارگردان کشور در رشته دوومیدانی، کسب دو عنوان سومی در مسابقات قهرمانی شنای کارگران کشور، کسب عناوین متعدد قهرمانی در المپیادهای ورزشی مجموعه وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران اشاره کرد. با سید یوسف حبیبی گفت و گو کرده ایم که در ادامه می خوانید.
همکاری من با شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی منطقه آغار و دالان به پیشنهاد یکی از اقوام صورت گرفت. 16 سال پیش یک استخر در دالان تاسیس شد و به من پیشنهاد دادند در صورتی که مدرک نجات غریق دارم، می توانم در این مجموعه کار کنم. من نیز در گذشته این مدرک را گرفته بودم و در نهایت توانستم در بخش امور ورزش این مجموعه مشغول به کار شوم.
به خاطر دارم که از دوران کودکی ورزش می کردم، اما به مدت 20 سال به صورت حرفه ای فوتبال بازی می کردم؛ البته در کنار آن رشته های دیگر ورزشی را هم ادامه می دادم ازجمله رشته دوومیدانی که در رده دانشجویی رتبه پنجم را به دست آوردم، اما بعد از دوران دانشجویی این ورزش را ادامه ندادم؛ این درحالی است که با توجه به موفقیت هایی که در این رشته به دست آورده بودم، بسیاری معتقد بودند که استعداد کافی در این رشته دارم. در نهایت بعد از گذشت سال ها در سال 1401 دوباره دوومیدانی را شروع کردم و متوجه شدم که بدنم همچنان آمادگی لازم را برای فعالیت در این رشته دارد.
خوشبختانه با تمریناتی که آغاز کرده بودم، توانستم سیر صعودی را در این رشته پشت سر گذاشته و در طول یک سال مقام اول استانی و کشوری را به دست آورده و در نهایت تصمیم گرفتم در مسابقات بین المللی نیز حضور پیدا کنم. خوشبختانه این تصمیم نیز موفقیت آمیز بوده و توانستم در مسابقات کارگری مالزی دو مقام نایب قهرمانی را به دست آورم. موفقیت هایی که در سال اول به دست آوردم، سبب شد تا علاقه من به این رشته بیشتر شود و سال 1402 را نیز همین گونه پشت سربگذارم و با حضور در مسابقات انتخابی تیم ملی کارگران به مقام دوم دست یابم. پس از آن نیز در مسابقات فیلیپین شرکت کردم و توانستم در این مسابقات به مقام قهرمانی آسیا دست پیدا کنم.
بی شک برای به دست آوردن آمادگی لازم و حضور در مسابقات بین المللی، برنامه تمرینی سختی پشت سر گذاشتم؛ البته فیزیک من با توجه به قدی که داشتم، برای موفقیت در این حوزه بسیار کمک کرد. با توجه به موفقیت هایی که در جوانی در رشته دوومیدانی به دست آورده بودم، فعالیت دوباره در این رشته برای من مانند یک رویا بود و انگار دوومیدانی به یک رویای گمشده در زندگی من تبدیل شده بود. پس از حضور در مسابقاتی که در وزارت نفت برگزار شد، متوجه شدم همچنان توانایی ادامه این رشته را دارم و تصمیم گرفتم در این حوزه بیشتر تمرین کنم.
پیش از هر چیز باید از آرش فدعم، از همکاران امور ورزش مجموعه تشکر کنم که در تمام این سال ها از من حمایت کرد و پیگیر تمرینات من بود و همین پیگیری باعث می شد تا انرژی مضاعفی در این زمینه به دست آورم. از سوی دیگر با توجه به اینکه هم در واحد ورزش فعالیت می کردم، با همکاری و حمایت همکاران می توانستم به تمرینات خود برسم؛ البته برای اینکه بتوانم در زمین استاندارد برای دویدن تمرین کنم، هفته ای یک بار فاصله 200 کیلومتری تا شیراز را طی کنم تا بتوانم در زمین استاندارد تمرین کنم و این روند برای شش ماه به طول انجامید.
برای حضور در مسابقات کارگری نیز کاملا به صورت تصادفی از برگزاری آن باخبر شدم و تصمیم گرفتم تا در این مسابقات حضور پیدا کنم. خوشبختانه بعد از اینکه مربیان قدیمی تمرینات من را دیدند، من را ترغیب کردند تا در مسابقات پیشکسوتان و کارگری که هردو از سطح بالایی برخوردار است، حضور پیدا کنم. در نهایت با تشویق آنها دوومیدانی را ادامه داده و موفق شدم در مسابقاتی که حضور پیدا می کردم، به موفقیت های قابل توجهی دست پیدا کنم تا در نهایت مردادماه سال جاری در مسابقات جهانی کارگری در مسکو توانستم مقام سوم جهانی را بین 26 کشور حاضر در مسابقات به دست آورم.
مسابقات کارگری امسال برای نخستین بار به صورت جهانی برگزار شده و 26 کشور از جمله برزیل، فرانسه، آفریقای جنوبی، روسیه، ترکیه و ... در این دوره حضور داشتند و می توان گفت مسابقات در سطح بسیار خوبی برگزار شد و من توانستم در رشته دوومیدانی 100 متر مقام سوم و در رشته پرش طول نیز رتبه پنجم را به دست آورم.
مساله مهمی که در زمینه ورزش باید به آن توجه کرد این است که ورزش همگانی در صنعت نفت به خوبی مورد توجه قرار می گیرد، اما بحث ورزش قهرمانی که می شود ورزشکاران کمتر مورد توجه قرار می گیرند؛ درواقع صنعت نفت براساس قانون، مجوزی برای تامین هزینه برای مسابقات برون مرزی ندارد، به همین دلیل درخواست می کنم که در این زمینه تجدیدنظر شده و در زمینه ورود ورزشکاران در عرصه های جهانی حمایت های لازم صورت گیرد، زیرا در نهایت ما پرچم صنعت نفت ایران و کشور را بالا برده ایم. البته این را هم باید بگویم مساعدت هایی صورت گرفته است که از آن جمله می توان به پرداخت هزینه سفر به تهران و یک شب اقامت در این شهر اشاره کرد. هر سفر تقریبا 70 تا 80 میلیون تومان هزینه دارد؛ به همین دلیل در حال حاضر نمی توانم در مسابقات بین المللی پیش رو حضور داشته باشم. فکر می کنم مسابقات کارگری باید برای شرکت نفت از اهمیت بالایی برخوردار باشد، زیرا نام این شرکت به خوبی دیده می شود.
تیم رویایی مسابقات والیبال باشگاه های آسیا اعلام و علی حاجی پور به عنوان ارزشمندترین بازیکن انتخاب شد.
مسابقات والیبال جام باشگاه های آسیا با قهرمانی تیم فولاد سیرجان ایرانیان و نایب قهرمانی شهداب یزد به پایان رسید. در پایان این رقابت ها تیم رویایی مسابقات شناخته و علی حاجی پور از تیم فولاد سیرجان ایرانیان هم به عنوان ارزشمندترین بازیکن انتخاب شد.
تیم رویایی مسابقات به شرح زیر است:
بهترین مدافع میانی: مسعود غلامی از شهداب یزد و آرمین قلیچ نیازی از فولاد سیرجان
بهترین دریافت کننده قدرتی: امیرحسین اسفندیار از فولاد سیرجان و میکائیل یوستینو از پاولودار قزاقستان
بهترین قطرپاسور: ژان پاتری از جاکارتا اندونزی
بهترین پاسور: علی رمضانی از فولاد سیرجان ایرانیان
بهترین لیبرو: مهدی مرندی از فولاد سیرجان ایرانیان
ارزشمندترین بازیکن: علی حاجی پور از فولاد سیرجان ایرانیان
تیم ملی هندبال پسران ایران در پایان مسابقات قهرمانی آسیا نوجوانان ششم شد و سهمیه جهانی را از دست داد.
ملی پوشان هندبال ایران در آخرین دیدارشان از مسابقات قهرمانی آسیا نوجوانان به مصاف بحرین رفتند. آنها در نیمه اول با نتیجه ۱۹ بر ۲۰ بازی را واگذار کردند، اما در نیمه دوم به تساوی ۳۷ بر ۳۷ رسیدند تا کار به وقت اضافه بکشد. بحرین در وقت اضافه اول با نتیجه ۴۰ بر ۳۸ و در نیمه دوم وقت اضافه با نتیجه ۴۶ بر ۳۹ به برتری رسید؛ با این حساب تیم ملی پسران ایران ششم شد و سهمیه جهانی را از دست داد.
ملی پوشان ایران در مرحله گروهی در گروه D با کویت، چین و چین تایپه همگروه بودند که برابر چین پیروز شدند، مقابل چین تایپه به تساوی رسیدند و برابر کویت شکست خوردند و به عنوان تیم دوم گروه به مرحله اصلی راه یافتند. آنها در مرحله دوم مسابقات در گروه یک با تیم های کره جنوبی، عربستان و اردن هم گروه شدند که برابر کره شکست خوردند، مقابل عربستان به تساوی رسیدند و مقابل اردن به برتری رسیدند.
محمد بابالادی، احسان کندی، پارسا شهابی، امید عنایتی جو، متین عادلی منش، معین ملازینل، مهدی تیموریجروکانی، مهرزاد مظفری، امیرحسین عادلی نسب، حسین علمی خواه، محمدطاها فتاحی، مهدی جمالی، امیرحسین کرمی، صالح عباسی بافقی، شادمهر خسرونژاد، رضا کثیری، سیدمحمدحسین یوسفی پناه، احمد قنبری و محمدجواد میرزایی ترکیب تیم ملی ایران را تشکیل می دهند و مهدی آزادمنجیری هدایت ملی پوشان را به عهده دارد.
دهمین دوره مسابقات هندبال قهرمانی پسران نوجوان از ۱۳ تا ۲۴ شهریور به میزبانی اردن برگزار می شود. پنج تیم برتر این رقابت ها جواز حضور در مسابقات قهرمانی جهان ۲۰۲۵ در اسلوونی را کسب می کنند.
تیم رویینگ ایران در مسابقات قایقرانی قهرمانی زیر ۲۳ سال و جوانان آسیا موفق به کسب سه مدال طلا و یک نقره شد. مسابقات قایقرانی رویینگ قهرمانی زیر ۲۳ سال و جوانان آسیا به میزبانی چین برگزار شد. تیم ایران موفق به کسب سه مدال طلا و یک نقره شد و برای اولین بار در مسابقات قهرمانی رویینگ زیر ۲۳ سال و جوانان آسیا این تعداد مدال را از آن خود کرد.
مهنا حاجی حسینی، رویینگ یک نفره جوانان با نمایندگان چین، کره، هنگ کنگ، ویتنام و تایلند رقابت کرد و با زمان ٨:١٣.٣٧ دقیقه اول و صاحب مدال طلا شد. در این رقابت نمایندگان هنگ کنگ و ویتنام دوم و سوم شدند.
فاطمه مجلل و کیمیا زارعی در رویینگ دونفره زیر ٢٣ سال، در رقابت با نمایندگان کره شمالی، چین، هند، ویتنام و چین تایپه با زمان ٧:٣٨.٠٧ دقیقه دوم و صاحب مدال نقره شدند. در این رقابت نمایندگان چین و ویتنام اول و سوم شدند.
فاطمه مجلل در رویینگ یک نفره زیر ۲۳ سال با حریفانی از چین تایپه، چین، ازبکستان، ویتنام و هنگ کنگ مسابقه داد و در پایان با زمان ۷:۵۷.۲۰ دقیقه در جایگاه نخست ایستاد و صاحب مدال طلا شد. در این رقابت پاروزنان چین و ویتنام دوم و سوم شدند.
امیررضا عبدالی در رویینگ یک نفره زیر ٢٣ سال در رقابت با نمایندگان چین تایپه، ازبکستان، چین، هنگ کنگ و ویتنام با زمان ۷:۲۸.۶۲ دقیقه پنجم شد و موفق به کسب مدال نشد. در این رقابت نمایندگان چین، ازبکستان و چین تایپه اول تا سوم شدند. پیش از این نیز تیم رویینگ چهار نفره زنان مدال طلا گرفته بود.
اوستون ارونوف، بازیکن ازبک تیم فوتبال پرسپولیس در فهرست زیر ۲۵ ساله های سرخپوشان قرار گرفت.
اوستون ارونوف، بازیکن ازبک و ملی پوش تیم فوتبال پرسپولیس که در فهرست بزرگسالان سرخپوشان حضور داشت، با پیگیری های باشگاه و ابلاغ سازمان لیگ به فهرست زیر ۲۵ سال تیم فوتبال این تیم منتقل شد.
2 مدال طلا و برنز برای اسکیت ایران در قهرمانی جهان
نمایندگان ایران در مسابقات جهانی اسکیت بخش فری استایل شاخه اسپیداسلالوم به دو مدال دست پیدا کردند.
مرحله نهایی رقابت های جهانی اسکیت بخش فری استایل شاخه اسپیداسلالوم برگزار شد و طی آن نمایندگان ایران به رقابت پرداختند و در پایان ترانه احمدی به مدال طلا دست یافت و رومینا سالک دیگر نماینده ایران نیز بر سکوی سوم ایستاد. در فینال ترانه احمدی توانست مقابل نماینده چین تایپه در دو راند متوالی صاحب برتری شود و به مدال خوشرنگ طلا برسد، این در حالی است که نماینده ایران در بازی های آسیایی هانگژو مقابل این حریف مغلوب شده بود اما در اینجا توانست با شکست این حریف هم انتقام خود را بگیرد و هم صاحب گردن آویز طلا شود. در دیدار رده بندی نیز رومینا سالک توانست مقتدرانه حریف چین تایپه ای خود را شکست دهد و به مدال برنز دست پیدا کند. این در شرایطی است که ترانه احمدی در مرحله نیمه نهایی و دوئل تمام ایرانی با شکست رومینا سالک دیگر نماینده ایران توانست فینالیست شود.
تیم ملی ووشوی ایران با کسب ۱۵ مدال در جایگاه دوم رقابت های قهرمانی آسیا ایستاد.
دهمین دوره مسابقات ووشو قهرمانی آسیا در حالی به میزبانی ماکائو پایان یافت که تیم ملی ایران با کسب هفت طلا، سه نقره و پنج برنز بعد از تیم ملی چین (در دو بخش ساندا و تالوی مردان و زنان) به عنوان نایب قهرمانی دست یافت. تیم ملی چین با کسب ۱۸ طلا، یک نقره و سه برنز قهرمان شد و تیم ملی مالزی نیز با کسب سه طلا، چهار نقره و سه برنز پس از تیم ملی ایران در رده سوم مسابقات ایستاد.
اسامی مدال آوران ایران در زیر آمده است:
مدال طلا: علی خورشیدی، محمدرضا ریگی، محمد نصیری، یاسمن باقرزاده، شهربانو منصوریان، زهرا کیانی (۲ طلا در فرم های جین شو و چانگ چوان)
مدال نقره: امیرحسین همتی، صدیقه دریایی، سهیلا منصوریان
مدال برنز: رضا عبداللهی، محمد فرهادی، سوگند سینکایی، هلیا اسدیان، تیم دوئلین بانوان (هلیا اسدیان و زهرا کیانی)
پ قهرمان بوکس ایران و آسیا درگذشت
سهراب وکیل منفرد، پیشکسوت بوکس ایران و قهرمان سال های دور آسیا، دار فانی را وداع گفت.
سهراب وکیل منفرد، پیشکسوت بوکس ایران که سابقه قهرمانی در آسیا در سال ۱۹۷۱ را داشت و از چهره های مطرح این رشته ورزشی است، دارفانی را وداع گفت.
حسن یزدانی برای جراحی کتف راهی فرانسه شد
حسن یزدانی دارنده ۱۰ مدال طلا، نقره و برنز المپیک و جهان به منظورعمل جراحی کتف راهی کشور فرانسه شد.
با پیگیری فدراسیون و سهراب کیهانی، پزشک تیم های ملی کشتی هماهنگی های لازم برای ویزیت و عمل جراحی حسن یزدانی توسط یکی از بهترین پزشکان فوق تخصص جراحی کتف در دنیا انجام شد. فدراسیون کشتی نیز در ادامه، امور مربوط به اعزام، اسکان و عمل یزدانی در کشور فرانسه را به انجام رساند و این قهرمان بزرگ کشتی جهان؛ ایران را به مقصد کشور فرانسه ترک کرد تا پس از ویزیت پزشک متخصص، عمل جراحی را روی کتف آسیب دیده خود انجام دهد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات