آمادگی ایران برای مراودات مؤثر با قدرتهای جهان و همسایگان
برگزاری کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و عربستان در آیندهای نزدیک
بخشی جدایی ناپذیر از تاریخ صنعت نفت هستید
دانشبنیان حلقه پیوند تولید و صنعت
نقش آفرینی نفت در ایمن سازی جاده ها
جلوگیری از هدررفت ۵۸۲ هزار بشکه نفت
افزایش ۳۴درصدی تولید پتروشیمی ارومیه
نقشِ جان مردان نفت روی پرده نقرهای
هم درآمد نفتی را گرفتند هم سوخت ارزان
همکار نفتی و یک افتخار بینالمللی جدید
7 مدال برای تیمهای ملی کاراته بزرگسالان ایران در آسیا
رئیس جمهوری در نخستین حضور خود در نشست مجمع عمومی سازمان ملل تاکید کرد
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: باید هرچه زودتر آتش بس دائمی در غزه و لبنان برقرار شود و وحشی گری و جنایت اسرائیل خاتمه یابد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، وی ادامه داد: سال گذشته، رئیس جمهوری خدمتگزار کشورم، سید ابراهیم رئیسی از همین سخنگاه با شما سخن گفت. او در راه خدمت به مردم ایران شهید شد. روحش شاد. من اینک برای اولین بار از جایگاه ریاست جمهوری اسلامی ایران با شما سخن می گویم. مردم ما در انتخاب من به شعار محوری «وفاق ملی» رأی دادند. من قصد دارم بنیان هایی استوار برای ورود کشورم به عصر جدید و نقش آفرینی سازنده و مؤثر در نظام در حال ظهور جهانی پایه گذاری کنم، موانع و چالش ها را برطرف و مناسبات کشورم را بر اساس ملزومات و واقعیت های دنیای امروز سازماندهی کنم.
پزشکیان یادآور شد: مردم جهان در یک سال گذشته، ماهیت رژیم اسرائیل را دیده اند؛ دیده اند سردمداران این رژیم چگونه جنایت می کنند و در ۱۱ماه بیش از ۴۱ هزار مردم بی گناه را در غزه به خاک و خون کشیده اند که بیشتر زنان و کودکان بی گناه بوده اند، ولی به نسل کشی، کودک کشی، جنایت جنگی و تروریسمِ دولتی می گویند «دفاع مشروع»! به بیمارستان و مهدکودک و مدرسه می گویند «هدفِ مشروعِ نظامی»! به مردم آزادی خواه و شجاعی که در غرب و شرق جهان به نسل کشی آن ها اعتراض می کنند، می گویند یهودستیز!
رئیس جمهوری افزود: به مردم مظلومی که پس از هفت دهه اِشغال و تحقیر، علیه آنها به پا خاسته اند می گویند «تروریست!»، ولی این رژیم اسرائیل است که دانشمندان، دیپلمات ها و مهمانان ما را در سرزمین ما ترور کرده و از داعش و گروه های تروریستی پنهان و آشکار حمایت کرده است، در مقابل ایران از جنبش های آزادی بخش و مردمی حمایت کرده که چهار نسل است قربانی جنایات و استعمارگری رژیم اسرائیل بوده اند. پزشکیان خطاب به مردم آمریکا گفت: این ایران نیست که در کنار مرزهای شما پایگاه نظامی ساخته است. این ایران نیست که کشور شما را تحریم کرده و مانع از روابط تجاری شما با جهان شده است. این ایران نیست که مانع از دسترسی شما به دارو می شود. ما نیستیم که سران ارتش شما را ترور کرده ایم، بلکه آمریکاست که عزیزترین سردار نظامی ایران را در فرودگاه بغداد ترور کرده است. وی با بیان اینکه جامعه جهانی باید فورا خشونت را متوقف کند و هرچه زودتر آتش بسی دائمی برقرار شود، تصریح کرد: وحشی گری دیوانه وار رژیم اسرائیل در لبنان، پیش از آنکه منطقه و جهان را به آتش بکشاند، باید متوقف شود. رژیم اسرائیل در غزه شکست خورده است و با جنایت و وحشیگری و تلاش برای گسترش جنگ نمی تواند افسانه شکست ناپذیری خود را بازسازی کند.
رئیس جمهوری با بیان اینکه طبیعی است جنایات کور و تروریستی چند روز گذشته و تجاوز گسترده علیه لبنان، که هزاران انسان بی گناه را به خاک و خون کشیده است، بی پاسخ نمی ماند، تصریح کرد: مسئولیت عواقب آن با دولت هایی است که در برابر تلاش های بین المللی برای پایان دادن به این فاجعه وحشتناک می ایستند و هنوز نام خود را مدافع حقوق بشر می گذارند.
رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه ما از ضرورت اتحاد منطقه و تشکیل یک «منطقه قوی» سخن گفته ایم، گفت: «منطقه متحد و قوی» بر چند اصل استوار است، اول اینکه بپذیریم همسایه هستیم و به لطف همسایگی همواره در کنار هم باقی خواهیم ماند. حضور قدرت های خارجی در منطقه موقتی و منشا بی ثباتی است. توسعه و پیشرفت ما و شما به یکدیگر گره خورده است. برون سپاری امنیت به کشورهای فرامنطقه ای به سود هیچ یک از ما نیست. دوم اینکه نظم جدید منطقه باید فراگیر و به سود همه همسایگان باشد. نظمی که منافع تک تک کشورهای همسایه را تامین نکند، نمی تواند پایدار باشد. وی افزود: سوم اینکه کشورهای همسایه و برادر نباید منابع ارزشمند خود را در جهت رقابت های فرسایشی و مسابقه تسلیحاتی هدر دهند. منطقه ما از جنگ، تنش های فرقه ای، تروریسم و افراط گرایی، قاچاق مواد مخدر، کمبود آب، بحران پناهندگان، تخریب محیط زیست و مداخلات خارجی رنج می برد. ما می توانیم با هم به این چالش های مشترک، برای تأمین آینده بهتر نسل های بعدی رسیدگی کنیم. رئیس جمهوری اظهار کرد: من رئیس جمهور کشوری هستم که در تاریخ معاصر خود بارها در معرض تهدید، جنگ، اشغال و تحریم قرار گرفته است. هیچگاه دیگران به کمک ما نیامده، به اعلام بی طرفی ما اعتنایی نکرده و حتی به کمک متجاوز آمده اند. ما به تجربه آموخته ایم که تنها می توانیم به مردم و توانمندی های بومی خود متکی باشیم.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران مصمم به تامین و تضمین امنیت خود است، نه ایجاد ناامنی برای دیگران، تصریح کرد: ما خواهان صلح برای همه هستیم و با هیچ کس سر جنگ و دعوا نداریم. ما خواستار صلح و امنیت پایدار برای مردم اوکراین و روسیه هستیم. جمهوری اسلامی ایران ضمن مخالفت با جنگ و تاکید بر لزوم توقف سریع درگیری های نظامی در اوکراین، از هرگونه راه حل صلح آمیز حمایت می کند و معتقد است تنها از طریق گفت وگو این بحران خاتمه می یابد.
رئیس جمهوری ادامه داد: ایران و قدرت های جهانی با نگرشی فرصت محور به برجام دست یافتند و ما در برابر شناسایی حقوق ایران و رفع تحریم ها، بالاترین سطح از نظارت ها در حوزه هسته ای را پذیرفتیم. خروج یک جانبه ترامپ از برجام نشانگر دیدگاه تهدید محور در عرصه سیاسی و نگاه قدرت محور در عرصه اقتصادی بود.
وی تاکید کرد: تحریم های یکجانبه مردم را هدف قرار داده و در پی نابودی بنیان های اقتصادی ایران است. هدف، امنیتی سازی ایران است و نتیجه آن، ناامنی همگان. سیاست فشار حداکثری زمانی علیه ملت ایران به کار گرفته شد که ایران به گواهی آژانس بین المللی انرژی هسته ای ، به تمامی تعهداتش در برجام پایبند بود. ما آماده تعامل با اعضای برجام هستیم. اگر تعهدات برجامی به طور کامل و با حسن نیت اجرا شود، می توان در مورد دیگر مسائل هم وارد گفت وگو شد.
رئیس جمهوری تاکید کرد: پیام من به همه دولت هایی که راهبردی غیرسازنده در قبال ایران در پیش گرفته اند این است که از تاریخ درس بگیریم. ما می توانیم از این محدودیت ها فراتر برویم و دوران جدیدی را آغاز کنیم. این دوران جدید با به رسمیت شناختن دغدغه های امنیتی ایران و همچنین کار مشترک بر سر مسئله های مشترک شروع می شود.
وی با بیان اینکه تحریم ها، سلاحی مخرب و غیرانسانی هستند که با هدف فلج کردن اقتصاد کشور اعمال می شوند، اظهار کرد: محرومیت از دسترسی به داروهای حیاتی، یکی از دردناک ترین پیامدهای تحریم ها است که جان هزاران انسان بی گناه را به خطر می اندازد. این اقدام، نه تنها نقض آشکار حقوق بشر، بلکه جنایتی علیه بشریت است. ایران آمادگی دارد برای ساختن دنیایی بهتر با قدرت های جهان و همسایگانش، مراودات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی مؤثر و از جایگاه برابر داشته باشد.
رئیس دولت چهاردهم گفت: پاسخ مناسب به چنین پیامی که از ایران صادر می شود، اعمال تحریم های بیشتر نیست، بلکه اجرای تعهدات قبلی در رفع تحریم ها برای بهبود واقعی شرایط اقتصادی مردم ایران است و زمینه سازی برای توافق های بیشتر. من امیدوارم این صدا از ایران امروز به خوبی شنیده شود.
توسعه تعاملات بر پایه احترام متقابل
رئیس جمهوری در مدت حضور خود در نیویورک از همان ساعات اولیه برنامه های مفصل و دیدارهای رسمی داشت. دیدار و گفت وگو با رسانه های آمریکایی، دیدار با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان، شارل میشل، رئیس شورای اروپا و دیدار با روسای جمهور فنلاند و سوئیس از جمله این دیدارهای مهم مسعود پزشکیان بود.
مسعود پزشکیان در گفت وگو با مدیران ارشد بیش از ۴۰ رسانه آمریکایی توسعه تعاملات و گسترش روابط با کشورهای دنیا بر پایه احترام متقابل را محور رویکرد دولت خود در سیاست خارجی بیان کرد و گفت: ما با اولویت تعامل با همسایگان به دنبال ایجاد چارچوب های مشخص با حفظ حریم، حدود و امنیت کشورهای منطقه و تنظیم روابط براساس دوستی و مشارکت جمعی برای جلوگیری از ناامنی در منطقه هستیم.
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به دنبال تعامل سازنده، سالم و برابر با همه کشورهای دنیاست، افزود: ما در تلاشیم صلح و امنیت را جایگزین جنگ و خونریزی کنیم و جهانی بسازیم که در آن انسان ها به جای کشتن یکدیگر، براساس عدالت، صلح، رفاه و امنیت در کنار هم زندگی کنند.
وی همچنین در دیدار با شارل میشل، رئیس شورای اروپا، با بیان اینکه دولت چهاردهم جمهوری اسلامی ایران هم در داخل کشور و هم در عرصه منطقه ای و بین المللی به دنبال گسترش تفاهم، همدلی و همکاری است، گفت: البته عبور از حصار اندیشه ها و باورها کار ساده ای نیست و به زمان نیاز دارد، اما به دنبال رسیدن به زبان و نگاهی مشترک برای همکاری با دیگر کشورها در عرصه های مختلف به منظور پیشرفت متقابل هستیم و گفت وگو و تفاهم تنها راه رسیدن به این نگاه و زبان مشترک است.
شارل میشل نیز در این دیدار با سازنده توصیف کردن گفت وگوی تلفنی خود با پزشکیان بیان کرد: انتخاب جناب عالی به ریاست جمهوری را پنجره و فرصت جدیدی برای احیای گفت وگوها با اتحادیه اروپا می دانیم. ما دیدگاه های شما را به دقت بررسی کرده و معتقدیم می توانیم روحیه و اصول مورد تأکید جناب عالی را به ویژه در مسئله احترام به تنوع افکار، تساهل و رواداری، مبنای تعاملاتی سازنده قرار دهیم. رئیس جمهوری همچنین در دیدار با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران به دنبال ایجاد صلح و امنیت پایدار در منطقه با کمک دولت های همسایه از جمله کشورهای حاشیه خلیج فارس است، افزود: ایران به هیچ وجه به دنبال سلاح هسته ای نیست. ما در 200 سال گذشته آغازگر هیچ جنگ و درگیری نبوده ایم و اساسا به دنبال زندگی در صلح، امنیت و آرامش هستیم.
آنتونیو گوترش نیز در این دیدار با تبریک به دکتر پزشکیان برای کسب اعتماد مردم ایران و نیز ابراز همدردی با ملت ایران در واقعه جانباختن تعدادی از معدنکاران کشورمان، ابراز امیدواری کرد که جمهوری اسلامی ایران در دوره دولت چهاردهم در مسیر توسعه قرار گرفته و منطقه خاورمیانه نیز شاهد صلح، امنیت و آرامش باشد.
گوترش ضمن ابراز خرسندی از بهبود روابط و همکاری های جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس گفت: برای شما، کشورتان و تاریخ غنی و کهن شما ارزش و اهمیت زیادی قائل هستم.
اهمیت اجرای همکاری بلندمدت 25 ساله برای ایران و چین
بر اساس این گزارش، رئیس جمهوری در روز دوم حضور خود در نیویورک با وانگ یی، وزیر امور خارجه چین دیدار کرد. پزشکیان در این دیدار روابط دو کشور را ریشه دار و تاریخی توصیف کرد و گفت: ما برای روابط با چین اهمیت زیادی قائلیم و خواستار تعمیق و توسعه همکاری ها در همه زمینه ها هستیم. باید دست به دست هم دهیم با توسعه چند جانبه گرایی در جهان اجازه ندهیم قدرت های زورگو خواسته های خود را به دیگر ملت ها تحمیل کنند.
پزشکیان تصریح کرد: گسترش تعاملات و ارتباطات میان تهران- پکن به ویژه اجرای برنامه همکاری بلندمدت 25 ساله، در ایجاد صلح و امنیت و همچنین رشد و توسعه اقتصادی دو کشور بسیار موثر خواهد بود.
رئیس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود در این دیدار ضمن استقبال از ابتکار «کمربند و جاده» چین تصریح کرد: ما به دنبال توسعه و تقویت مسیرهای مواصلاتی در منطقه به منظور تکمیل این طرح و بهره مندی کشورهای منطقه از منافع آن هستیم و قطعاً اجرای این طرح در تامین امنیت پایدار منطقه و همچنین رشد و توسعه اقتصادی کشورهای آن موثر خواهد بود.
وانگ یی نیز در این دیدار با اشاره به روابط بسیار خوب ایران و چین مبتنی بر اشتراکات تاریخی و فرهنگی گفت: ما برخلاف خواست برخی کشورها دوره جدید را فرصتی مناسب برای توسعه روابط اقتصادی با ایران می دانیم و با برطرف کردن موانع همکاری دو کشور و هماهنگی های بیشتر، برای پیشرفت و رشد اقتصادی دو ملت تلاش خواهیم کرد.
وزیر امور خارجه چین بر عزم کشورش برای اجرای برنامه همکاری 25 ساله با ایران تاکید کرد و افزود: برای تسریع در اجرای این برنامه رایزنی ها تقویت خواهد شد تا به راهکارهای سریع و عملیاتی برای اجرای این برنامه دست یابیم.
رئیس جمهوری کشورمان همچنین در دیدار با الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور ی صربستان با مفید و سازنده خواندن همکاری های ایران و صربستان در عرصه های دوجانبه و بین المللی، گفت: دو کشور ظرفیت های متقابل خوبی برای گسترش همکاری ها و ارتقای سطح روابط با یکدیگر دارند.
الکساندر ووچیچ، رئیس جمهوری صربستان نیز در این دیدار از مواضع سازنده جمهوری اسلامی ایران در حمایت از تمامیت ارضی کشورش قدردانی کرد و گفت: دو کشور زمینه ها و ظرفیت های زیادی برای بهبود روابط و تقویت همکاری ها دارند.
مسعود پزشکیان در ادامه برنامه های مشترک خود در هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه دیدار و گفت وگو کرد.
نیازمند منطقه ای عاری از تروریسم هستیم
رئیس جمهوری در روز دوم حضور خود در نیویورک همچنین با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز دیدار و گفت وگو داشت. پزشکیان با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران آماده گسترش همکاری ها با ترکیه در همه زمینه ها به ویژه ارتقای امنیت منطقه است، بیان کرد: بنده در دیدارها و گفت وگوهای خود با سران کشورهای منطقه و از جمله در سفر به عراق پیشنهاد ایجاد یک شبکه ارتباطی منطقه ای را مطرح کردم که پیش نیاز آن تمهید شرایط امنیتی لازم است، تحقق این پیشنهاد نیازمند منطقه ای عاری از تروریسم است.
وی با بیان اینکه به هر مقدار که در مسیر تقویت وحدت و انسجام میان کشورهای منطقه موفق باشیم، در رشد و توسعه متقابل برای کشورهایمان نیز موفق خواهیم بود، اظهار کرد: ایجاد یک بازار بزرگ مشترک در منطقه و تبادلات دانشگاهی، علمی و اقتصادی می تواند عظمت جهان اسلام را به رخ جهانیان بکشد، آینده بهتر برای کشورهای اسلامی در گرو تلاش موفق برای ایجاد وحدت در میان ماست و در سایه چنین وحدتی هرگز شاهد جنایاتی نظیر آنچه در غزه رخ می دهد، نخواهیم بود.
رجب طیب اردوغان نیز در این دیدار تقویت همکاری های امنیتی دو کشور و نیز همکاری در زمینه های اقتصادی از جمله انرژی را دارای منافع متقابل دانست و گفت: سفر جنابعالی به عراق نتایج مثبت فراوانی داشت و از جمله پیشنهاد ایجاد شبکه ارتباطی منطقه ای را بسیار ارزشمند می دانم.
وزیر نفت گفت: براساس توافق ها و برنامه ریزی های انجام شده امیدواریم در آینده نزدیک، شاهد برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و عربستان سعودی باشیم.
محسن پاک نژاد شامگاه دوشنبه (دوم مهر) در آیین روز ملی کشور عربستان سعودی بیان کرد: بسیار خرسندم که اینجانب به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران و به عنوان رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور روز ملی پادشاهی عربستان سعودی را به سفیر این کشور، دولت و مردم عربستان تبریک بگویم.
وی افزود: دولت چهاردهم به ریاست مسعود پزشکیان در چارچوب سیاست توسعه روابط با همسایگان، توجه ویژه ای به توسعه مناسبات با دولت و کشور عربستان دارد و بر این باور است که همکاری ایران و عربستان سعودی به عنوان دو کشور مهم در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه، افزون بر تأمین منافع ملی و متقابل دو کشور، می تواند آثار و برکات بسیاری برای ثبات و امنیت کشورهای منطقه، همچنین توسعه و ارتقای رفاه مردم این کشورها به ارمغان آورد.
وزیر نفت تصریح کرد: دو کشور و ملت ایران و عربستان با برخورداری از اشتراکات فراوان دینی و فرهنگی و با قرار گرفتن در منطقه ای بسیار مهم و حیاتی از جهان، می توانند نقشی موثر و تاریخی در معادلات منطقه ای داشته باشند. براساس توافق ها و برنامه ریزی های انجام شده امیدواریم در آینده نزدیک، شاهد برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور باشیم.
پاک نژاد با بیان اینکه همکاری های چندجانبه ایران و عربستان در بستر سازمان های بین المللی و منطقه ای ظرفیت فوق العاده ای است که بیش از هر زمان دیگر، فرصت هایی تازه را فراهم کرده است، گفت: افزون بر بخش های مختلف سازمان ملل، اوپک و سازمان همکاری اسلامی که سابقه دیرینه ای دارند، سازوکارهای جدید بین المللی مانند سازمان شانگهای و بریکس نیز از ظرفیت مناسبی برای تقویت روابط دو کشور در آینده برخوردار هستند.
وی تأکید کرد: خوشبختانه رایزنی های مشترک دو کشور در موضوعات منطقه ای، بویژه در موضوع فلسطین و غزه به صورت مستمر ادامه دارد و لازم می دانم جنایات رژیم صهیونیستی در کشتار مردم بی گناه فلسطین و اقدام های تروریستی و ناجوانمردانه این رژیم در لبنان را محکوم کنم و در چارچوب سیاست جمهوری اسلامی ایران، خواستار توقف کامل جنایات جنگی رژیم صهیونیستی، برقراری فوری آتش بس و گشایش مسیرهای لازم به منظور ارسال کمک های انسان دوستانه برای مردم غزه شوم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تاکید کرد
تمرکز فعالیت ها بر افزایش تولید و بهینه سازی مصرف
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه تحول سازمانی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است، گفت: در کنار افزایش تولید، تمرکز بر بهینه سازی مصرف انرژی نیز باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
حمید بورد صبح روز یکشنبه (یکم مهر) در نشست تکریم و معارفه مدیران عامل شرکت های نفت و گاز پارس، نفت مناطق مرکزی، مهندسی و توسعه نفت و بهینه سازی مصرف سوخت اعلام کرد: توسعه نباید سبب فراموشی تولید بهینه شود و ضرورت دارد که در بخش های مختلف به افزایش تولید توجه ویژه کنیم.
وی تأکید کرد: برای تحول سازمانی و چابک سازی شرکت ها نیز باید اقدام های مهمی انجام شود که برنامه ریزی ویژه ای می طلبد. مهدی حیدری، مدیرعامل پیشین شرکت نفت مناطق مرکزی؛ محمدحسین متجلی، مدیرعامل پیشین شرکت نفت و گاز پارس؛ ابوذر شریفی، مدیرعامل پیشین شرکت مهندسی و توسعه نفت و حسین آب نیکی، مدیرعامل پیشین شرکت بهینه سازی مصرف سوخت نیز در این نشست، دستاوردهای دوره کاری خود در این شرکت ها را تشریح کردند.
همچنین پیمان ایمانی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی؛ تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس؛ نصرالله زارعی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت و حسین حسین زاده، مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، دیدگاه های خود را درباره مأموریت های محول شده بیان کردند.حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و کسری نوری، مشاور وزیر نفت و سرپرست دفتر وزارتی، از تلاش های مهدی حیدری، محمدحسین متجلی، ابوذر شریفی و حسین آب نیکی قدردانی کردند و مدیران جدید معرفی شدند.
معاون وزیر نفت در امور گاز
کارکنان صنعت گاز معادلات دشمن در جنگ اقتصادی را برهم زدند
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: پیروزی در جنگ اقتصادی، مستلزم باور رزمندگان این عرصه به منش هایی مانند ایثار و دلسوزی برای میهن و هموطنان است و به واقع کارکنان صنعت گاز با عملکرد درخشان خود ضمن برهم زدن معادلات دشمن در این جنگ، ثابت کردند که به این سیره باور عملی دارند.
سعید توکلی روز دوشنبه (دوم مهر) در آیین گرامیداشت میلاد پیامبر اکرم(ص) و هفته دفاع مقدس که با حضور جمعی از ایثارگران، رزمندگان، مدیران، کارکنان شرکت و حضور برخط کارکنان و مدیران شرکت های تابع برگزار شد، بیان کرد: صحنه دفاع مقدس، نقطه عطف تاریخ پس از انقلاب اسلامی ایران و یکی از غرورآفرین ترین دوران تاریخ کشور ماست که سبب برهم خوردن معادلات دشمن با امکان برتری در جنگ نظامی علیه ایران شد.
وی افزود: در دوره ای که کشور در شرایط خاصی بود و جبهه گسترده ای از دشمنان این خاک با پشتیبانی از رژیم بعث در این خیال خام بودند که می توانند ایران را کمتر از یک هفته تصرف کنند و نظام را به زانو درآورند، شاهد بودیم که چگونه مردمان دلیر این مرز و بوم، با وحدت و ایثار در برابر ناجوانمردترین دشمنان ایستادند و اجازه ندادند حتی یک وجب از خاک میهن به دست دشمن بیفتد.
صنعت گاز مردمی ترین، انقلابی ترین و همراه ترین صنعت کشور
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به نقل قولی از شهید باکری درباره احوال رزمندگان پس از دفاع مقدس گفت: به یقین و تجربه عرض می کنم که جنس رزمندگان و ایثارگران حاضر در صنعت گاز از جنس دسته سوم رزمندگانی است که شهید باکری از آنها با عنوان افرادی که «به گذشته خود وفادار می مانند و احساس مسئولیت می کنند» یاد کرده است. افرادی از دفاع مقدس در صنعت گاز مشغول خدمت شدند که پای نظام و انقلاب ماندند و همین نعمت هم سبب شد تا صنعت گاز مردمی ترین، انقلابی ترین و همراه ترین صنعت کشور باشد.
تعامل سازنده ستاد و عملیات، رمز پیروزی در جنگ اقتصادی است
توکلی در ادامه با اشاره به تغییر ماهیت جنگ در دوران پس از دفاع مقدس، تصریح کرد: اگر عرصه جنگ در هشت سال دفاع مقدس، مقابله با عملیات نظامی بود، این جنگ در دهه های بعدی، به جنگ اقتصادی و صنعتی تبدیل شد که ابعاد و پیچیدگی آن گسترده تر و دشمنان آن بیشتر است.
وی ادامه داد: سهم ۷۰ درصدی گاز طبیعی در تأمین سبد انرژی کشور به صورت مستقیم و تأمین انرژی مورد نیاز نیروگاه ها و باقی سیستم های تولید انرژی به صورت غیرمستقیم، حاکی از جایگاه راهبردی و مهم گاز در اقتصاد و امنیت کشور است، از این رو به جرأت می توان گفت که صنعت گاز و کارکنان آن در خط مقدم جنگ اقتصادی قرار دارند.
معاون وزیر نفت در امور گاز ضمن قدردانی از زحمات تلاشگران صنعت گاز، بویژه در بخش های عملیاتی با تأکید بر اینکه همکاران ما در این بخش در صف نخست این خط مقدم ایستاده اند، تأکید کرد: این وظیفه ما در ستاد است که به طور همه جانبه پشتیبان بخش عملیات باشیم و اگر شرکت ملی گاز در این جنگ اقتصادی، عقبه پشتیبانی را با خط مقدم قطع کند و در ستاد به عملیات کمک نشود، بی شک شاهد وضعیتی ناکارآمد، ازهم گسیخته و جزیره ای خواهیم بود که هر بخش در تولید، انتقال و توزیع، بدون تعامل سازنده و هماهنگی عمل خواهد کرد.
توکلی افزود: بی شک نتیجه این روند سبب توفیق ما در نیل به مهم ترین رسالتمان که همانا حفظ پایدار جریان گاز طبیعی و انتقال مطمئن و تحویل بدون دغدغه آن به مصرف کننده است، می شود، بنابراین از همکاران ستادی خواهش دارم همه تلاش خود را به کار بگیرند تا تعاملی سازنده بین نیروهای عملیات و ستاد به بهترین شکل ممکن برقرار و حفظ شود. افزون بر این، انتظار از همکاران عملیاتی این است که با درک شرایط جاری به تأسی از بسیجیان و رزمندگان هشت سال دفاع مقدس، در جنگ اقتصادی نیز این روحیه و رویه را حفظ کنند. مطمئن باشید که تلاش شما در این بخش، ثمرات ارزشمندی برای کشور دارد که یکی از مهم ترین موازین آن، افزایش سطح اعتماد عمومی جامعه به نظام و تقویت روحیه ملی است.
بهبود وضع سرمایه انسانی دغدغه جدی مدیران ستادی است
توکلی در بخش پایانی سخنانش به تلاش ها برای ارتقای جایگاه و رفع نیازهای سرمایه انسانی شرکت، بویژه در بخش های عملیاتی اشاره کرد و گفت: حتما انتظارها و توقعات همکاران به حق است؛ اما اختیارات و منابع ما هم محدود است. رفع نیازهای بخش عملیاتی در اولویت ماست و هنر مدیریت این است که با منابع موجود، این مشکلات را حل کنیم.
وی با بیان اینکه خود را در برابر یکایک همکاران و ذینفعان مسئول می دانم، بیان کرد: من از ساعات نخست انتصاب در این جایگاه، به همراه جمعی از همکاران در مجتمع گاز پارس جنوبی حاضر شدم تا از نزدیک از وضع همکاران در این بخش اطلاع یابم.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: دوستان عملیات در جریان باشند که موارد مطرح شده و توقعات کارکنان به صورت مصداقی و مشخص از سوی سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت مورد توجه قرار گیرد و این موارد با سازوکار داخلی شرکت قابل حل است.
توکلی یادآور شد: همه عزیزان در شرکت ملی گاز ایران که دغدغه هموطنان، میهن، نظام، کار و آینده کشور را دارند و خود را پیرو و سرباز ولایت می دانند، در عرصه این جنگ اقتصادی وظیفه دارند که جریان پایدار، ایمن و بهره ور گاز طبیعی را بدون مشکل حفظ کنند تا این نعمت خدادادی در اختیار هموطنان قرار گیرد.
انتصابات
با حکم مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب منصوب شد
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی ابراهیم پیرامون را به عنوان عضو اصلی هیأت مدیره و مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب منصوب کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین طی حکمی جداگانه از زحمات و تلاش های علیرضا دانشی، مدیرعامل پیشین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب طی مدت تصدی در این شرکت قدردانی کرد.
7 انتصاب در شرکت ملی گاز ایران
معاون وزیر نفت در امور گاز طی احکامی جداگانه، سرپرست مدیریت بین الملل، سرپرست مدیریت مهندسی ساختار، سرپرست مدیریت هماهنگی و نظارت بر تولید، سرپرست مدیریت مالی، سرپرست امور تخصصی بازرگانی، سرپرست روابط عمومی و سرپرست دفتر مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران را منصوب کرد. بر این اساس، سیدمحمدحسین حسینی به عنوان سرپرست مدیریت بین الملل؛ علی غرایاق زندی، سرپرست مدیریت مهندسی ساختار؛ محمدرضا جولایی، سرپرست مدیریت هماهنگی و نظارت بر تولید؛ علی بیاتی، سرپرست مدیریت مالی؛ غلامعلی میرزایی، سرپرست امور تخصصی بازرگانی؛ سیدحسن موسوی، سرپرست روابط عمومی و حمید زهرایی نیا به عنوان سرپرست دفتر معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران منصوب شدند.
پیام تسلیت معاون وزیر نفت در پی درگذشت شهادت گونه یکی از کارکنان حراست شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درگذشت عادل شرفا، از کارکنان حراست شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را که در درگیری با سارقان مسلح چاه های نفت منصوری، هدف اصابت گلوله قرار گرفت، تسلیت گفت.
پیام تسلیت حمید بورد به شرح زیر است:
«خبر درگذشت شهادت گونه و دلیرانه همکار عزیزمان جناب آقای عادل شرفا، از کارکنان حراست شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در درگیری با سارقان مسلح چاه های نفت منصوری، موجب تأسف و تألم بسیار شد.
اینجانب فقدان غم انگیز و اندوه بار این همکار شریف را که خود از ایثارگران و جانبازان دفاع مقدس بوده و برای حفاظت و حراست از بیت المال و سرمایه های ملی، جان ارزشمند خود را نثار کرد، به خانواده داغدار و همکاران محترمشان تسلیت عرض می کنم و ضمن آرزوی صبر، شکیبایی و سلامت برای بازماندگان، علو درجات را برای آن مرحوم از درگاه خداوند متعال مسألت دارم.»
تلاش برای نقش آفرینی بیشتر پارس جنوبی در رفع ناترازی انرژی
مخزن امیدبخش
مشعل| در حالی این روزها چالش ناترازی انرژی به ویژه گاز، نقل محافل شده است که در آستانه آغاز فصل سرما بار دیگر چشم ها به بزرگ ترین میدان گازی جهان در مرز مشترک میان ایران و قطر و دیگر مخازن دوخته شده تا در زمستانی دیگر فرشته نجاتمان شود.
حل ناترازی انرژی را می توان از کلیدواژه ها و برنامه های اصلی محسن پاک نژاد از زمان استقرار در وزارت نفت دولت چهاردهم دانست که در این میان بیش از همه به موضوع ناترازی گاز پرداخته است؛ موضوعی که چندی قبل به نشست خبری رئیس جمهوری هم کشیده شد و رئیس جمهوری در آن از رسانه ها خواست ایده بدهند تا بتوانیم مشکلات را حل کنیم. پیش تر از آن هم در نشست مشورتی معاونان اول سه قوه در زمینه رفع مشکلات کشور ازجمله ناترازی انرژی صحبت شد.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت که نخستین موضوع در حوزه چالش های پیش روی صنعت را ناترازی در تولید و مصرف گاز اعلام کرده، گفته است: پیش بینی می شود در اوج مصرف طی زمستان امسال، با ۲۵۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز روبه رو باشیم؛ یعنی معادل تولید حداقل ۸ تا ۹ فاز پارس جنوبی.
در حال حاضر متوسط تولید گاز غنی کشور از مجموع میادین فعال در خشکی و دریا به حدود 1000میلیون مترمکعب در روز می رسد که این میزان برای نیاز بخش خانگی، تجاری، صنایع، نیروگاه ها، پتروشیمی ها و تزریق گاز به میادین نفتی ناکافی است؛ به نحوی که در پیک مصرف، با متوسط کسری حدود 250 میلیون مترمکعب در روز مواجه خواهیم بود. در صورت ادامه روند کنونی شکاف میان توان تولید با مصارف مورد نیاز بیش از این افزایش پیدا خواهد کرد، زیرا افزون بر رشد مصارف بخش های مختلف به ویژه بخش های خانگی و صنایع، با افت توان تولید میادین گازی روبه رو خواهیم بود؛ از این رو با توجه به اهمیت رفع تراز منفی تولید، این مهم باید با اقدام های کوتاه مدت و بلندمدت مدیریت شود.
وزارت نفت دولت چهاردهم بنا دارد با برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت این معضل را مدیریت کند. در بخش کوتاه مدت، اجرای مستمر پروژه های نگهداشت تولید در میدان های گازی، به ویژه افزایش تولید میدان گازی پارس جنوبی، تکمیل فاز ۱۱ پارس جنوبی، اجرای طرح توسعه میدان های گازی مستقل در مرکز کشور و توسعه فاز نخست میدان گازی کیش در دستور کار است.
اتکا به پارس جنوبی با اولویت بخشی
اتکای تامین گاز کشور از مخزن پارس جنوبی، اولویت بخشی به این حوزه را بیش از دیگر بخش ها در دستور کار و برنامه ریزی ها قرار داده است. میدان گازی پارس جنوبی به عنوان یكی از بزرگ ترین منابع گازی جهان روی خط مرزی مشترك ایران و قطر در خلیج فارس و در 100 كیلومتری ساحل جنوبی ایران قرارگرفته است. این میدان مشترک 40 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی(21 درصد از ذخایر گاز دنیا) و حدود ۵۰ میلیارد بشکه میعانات گازی را در خود ذخیره کرده که نزدیک به سه هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع آن در آب های سرزمینی ایران و شش هزار کیلومترمربع دیگرش در آب های قطر واقع شده است. توسعه میدان مشترك گازی پارس جنوبی با هدف تامین گاز مورد نیاز كشور در بخش های تزریق به میادین نفتی، عرضه به واحدهای صنعتی و نیروگاه ها، گازرسانی به واحدهای خانگی- تجاری، همچنین تامین خوراك مجتمع های پتروشیمی و صادرات گاز، میعانات گازی، گاز مایع و گوگرد از برنامه های وزارت نفت بود و حفر اولین چاه اکتشافی در مخزن مشترک پارس جنوبی به سال 1369 بازمی گردد. قرارداد فازهای 1 تا 3 در سال 1376 و فعالیت اجرایی طرح های توسعه پارس جنوبی نیز در سال 1377 آغاز شده است و قطری ها هم کار در این میدان را از سال 1369 آغاز کردند تا نخستین برداشت ایران از این میدان به سال 1381 برسد. ظرفیت تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی اکنون بیش از 700 میلیون مترمکعب در روز است. افزون بر اهمیتی که ذکر شد، این میدان گازی به عنوان قطب انرژی، دارای منابع ارزش آفرین متنوعی برای اقتصاد کشور به شمار می رود و هم اکنون نیز بزرگ ترین كانون توسعه صنعتی و موتور اصلی توسعه اقتصادی ایران است كه افزون بر تأمین حداکثری تقاضای گاز، می تواند با ایجاد هزاران شغل پایدار، سالانه دهها میلیارد دلار درآمد را عاید کشور کند. توسعه اولیه میدان گازی پارس جنوبی با تکمیل عملیات اجرایی ۲۴ فاز استاندارد به زودی پایان می یابد. با این حال هنوز پرونده توسعه ای تکمیل نشده که باید دغدغه افت تولید از این حوزه عظیم را داشته باشیم. با توجه به مشترک بودن مخزن گازی با قطر همیشه میان دو طرف رقابتی بر سر برداشت در جریان بوده و در فواصلی هر کدام از دو کشور گوی میدان را از دیگری ربوده است. با این حال با توجه به تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران، همواره رقابتی نابرابر در زمینه توسعه، برداشت، نگهداشت و ...میان ایران و قطر در جریان بوده است. آنچه مشخص است در شرایط فعلی ناترازی گاز که شدت آن برای تمامی بخش ها نگران کننده شده، بار دیگر چشم ها به پارس جنوبی دوخته شده است. آنچه در زمینه پارس جنوبی از سوی وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مورد تاکید و اولویت قرار گرفته، تکمیل فاز 11 پارس جنوبی و فشارافزایی به عنوان راهبردی ترین طرح است. با این حال با اجرای برخی اقدام ها در ایام ناترازی گاز، بخشی از امیدها برای رفع مشکل ناترازی گاز در زمستان امسال همین مخزن مشترک است.
طرح حفاری ۳۵ حلقه چاه درون میدانی
آنگونه که حمیدرضا ثقفی، سرپرست گروه پتروپارس اعلام کرده است، برای کمک به رفع ناترازی گاز در زمستان ۱۴۰۳ تصمیم بر این شد تا به جای حفاری پلکانی (batch drilling) در سکوی SPD1 که چاه ها در سال آینده به مرحله تولید می رسیدند، یک چاه تا مخزن حفاری تکمیل و تا آذر ۱۴۰۳ تولیدی شود، به این منظور تمهیدات ویژه ای در برنامه ریزی های عملیات حفاری و تولیدی کردن این چاه انجام شده است که با اجرایی شدن پروژه حفاری هشت حلقه چاه درون میدانی تحت قرارداد گروه پتروپارس، بیش از ۱۵ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه و کمک شایانی به رفع ناترازی گاز کشور می شود.
فعالیت در حال انجام از سوی پتروپارس که مورد اشاره مدیرعامل این شرکت قرار گرفته، بخشی از عملیات اجرایی حفاری ۳۵ حلقه چاه درون میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی است که با استقرار دکل حفاری دریایی در بلوک مخزنی این میدان آغاز شد. این قرارداد در قالب چهار بسته کاری از سوی شرکت نفت و گاز پارس، دی ماه ۱۴۰۲ به پیمانکاران صاحب صلاحیت در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز کشور واگذار شد.
مدت زمان اجرای قرارداد پروژه حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی سه ساله خواهد بود و سرمایه گذاری لازم برای اجرای این طرح، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار برآورد می شود.
مطابق برنامه ریزی، ۳۵ حلقه چاه درون میدانی در چهار بسته کاری با شرکت های پتروپارس (بسته اول با حفاری ۸حلقه چاه)، توسعه پتروایران (بسته دوم با ۹ حلقه چاه)، حفاری شمال (بسته سوم با ۹ حلقه چاه) و گروه گسترش انرژی پاسارگاد (بسته چهارم با ۹ حلقه چاه) در ۱۷ سکوی پارس جنوبی حفاری خواهد شد. اجرای کامل پروژه حفاری چاه های درون میدانی (Infill) در میدان مشترک پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز از این میدان مشترک را روزانه حدود ۳۶ میلیون مترمکعب افزایش خواهد داد و با کاهش ناترازی گازی کشور، به توسعه صنعت گاز، حفظ و نگهداشت تولید از میدان مشترک با قطر و رشد اقتصادی کشور کمک خواهد کرد.
تعمیرات اساسی موثر در بهره وری
افزون براین، تعمیرات اساسی در سکوهای پارس جنوبی با هدف استمرار تولید و تضمین گازرسانی در فصل زمستان برای رفع ناترازی گاز هر ساله در دستور کار قرار دارد و فرصتی برای ارتقای فناوری های تازه و استفاده از روش های نو در صنعت نفت و گاز محسوب می شود، ضمن آنکه این عملیات در بهبود ایمنی و کارایی سکوها نیز موثر است.تعمیرات اساسی در سکوهای پارس جنوبی به عنوان یکی از مهم ترین مراحل نگهداری و بهبود زیرساخت های این میدان گازی، نقش بسزایی در افزایش بهره وری و کارایی تولید گاز طبیعی ایفا می کند. این تعمیرات شامل بازرسی و تعویض قطعات فرسوده، روزآمد کردن سیستم های کنترلی و الکتریکی، همچنین بهبود فرایندهای عملیاتی است که هدف آن افزایش ظرفیت تولید و کاهش زمان های توقف است.از سوی دیگر، با توجه به اهمیت پارس جنوبی در تأمین انرژی کشور، این تعمیرات نه تنها به تقویت تولید گاز کمک می کند، بلکه به کاهش آلایندگی های زیست محیطی و حفظ منابع طبیعی نیز می انجامد.
در همین زمینه شرکت نفت و گاز پارس از اواسط بهار هر سال، برنامه تعمیرات اساسی سکوهای پارس جنوبی را در دستور کار دارد و مطابق آن هر یک از سکوها در هماهنگی با پالایشگاه ها، از مدار خارج شده و تعمیرات اساسی آنها انجام می شود و تا اواسط پاییز تمامی سکوها با ظرفیت کامل به مدار تولید می آیند. برنامه ریزی هم به گونه ای خواهد بود که در بازه زمانی سرد سال، هیچ توقفی ناشی از خرابی و سایر مشکلات وجود نداشته باشد و آمادگی کامل برای ورود به فصل سرما و تامین سوخت براساس برنامه تکلیفی در این حوزه وجود داشته باشد.
فاز 11 پارس جنوبی
فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی، به عنوان یکی از مهم ترین پروژه های انرژی کشور، نقش مهمی در تأمین پایدار گاز و تقویت جایگاه ایران در بازار انرژی ایفا خواهد کرد.
براساس آخرین آمار ارائه شده از سوی مدیران این پروژه، در حال حاضر روزانه حدود 15.5 میلیون مترمکعب گاز از سکوی 11بی پارس جنوبی تولید می شود که با تکمیل و بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی، ظرفیت تولید این فاز به 56 میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید که دستاوردی بزرگ در تأمین نیازهای گازی کشور محسوب می شود و در فهرست اولویت های وزارت نفت به منظور رفع چالش ناترازی گاز قرار دارد.
چرا فشارافزایی راهبردی ترین طرح است؟
افزون بر مواردی که به عنوان عوامل موثر در بهبود ناترازی گاز در کوتاه مدت پرداخته شد، براساس اعلام وزیر نفت تسریع در اجرای طرح فشارافزایی پارس جنوبی، از اولویت های اصلی است که در صورت بی توجهی به آن طی دو سه سال آینده، سالانه معادل یک فاز پارس جنوبی (حدود ۲۸ میلیون مترمکعب) از تولید این مخزن مشترک کاسته خواهد شد.
70 درصد گاز تولیدی و 40 درصد بنزین کشور از میدان گازی مشترک پارس جنوبی تامین می شود و از آنجا که این میدان هم اکنون با کاهش فشار مواجه است، برآورد می شود که از سال 1406 تولید گاز و میعانات گازی آن کاهش یابد؛ از این رو طرح فشارافزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی با سرمایه گذاری تقریبی20 میلیارد دلار، راهبردی ترین طرح دولت چهاردهم شناخته شده است.
با توجه به اینکه به واسطه روند افزایشی مصرف گاز در کشور، بخش قابل توجهی از فازهای میدان گازی پارس جنوبی، نیمه اول عمر خود را پشت سر گذاشته اند و شاهد کاهش تدریجی فشار گاز سرچاهی هستیم؛ از این رو شتاب گیری روند اجرای برنامه فشارافزایی در این میدان گازی بسیار ضروری است.
برآورد کارشناسان این است که افت فشار گاز میدان مشترک پارس جنوبی تا چند سال آینده آغاز خواهد شد، از این رو، اگر از هم اکنون فکری برای آن نشود، باید منتظر کاهش سالانه بیش از 25میلیون مترمکعب گاز از تولید این میدان باشیم. با همین آمار و ارقام می توان به این نتیجه رسید که چرا طرح های فشارافزایی پارس جنوبی راهبردی ترین طرح وزارت نفت به شمار می آید.
وزارت نفت دولت چهاردهم با اشراف به این موارد، بنا دارد با انعقاد موافقتنامه تامین مالی طرح با صندوق توسعه ملی و انعقاد قراردادهای تامین توربوکمپرسورهای فشارافزایی حداکثر تا پایان مهرماه 1403 و همچنین انعقاد قراردادهای سایر اقلام دیرتحویل و مهم طرح حداکثر تا پایان آبان ماه 1403، انعقاد قراردادهای GC با پیمانکاران اصلی فشارافزایی حداکثر تا پایان آذرماه 1403، انعقاد قراردادهای ساخت سکوهای فشارافزایی با سازندگان ایرانی و خارجی حداکثر تا پایان آذرماه 1403 و پیگیری مستمر و روزانه طرح به عنوان راهبردی ترین طرح دولت چهاردهم، از راه اندازی اولین واحدهای فشار افزایی تا پایان سال 1406اطمینان داشته باشد.
در قالب طرح های فشارافزایی پارس جنوبی قرار است اقدام های مهمی انجام شود و در این میان نقش سکوهای فشارافزا اهمیت زیادی دارد. در این زمینه باید بدانید که فشار سرچاهی برای اینکه یک میلیارد فوت مکعب گاز به خشکی منتقل شود، به صورت متعارف ۱۲۰ بار است.
حال اگر این ۱۲۰ بار به ۱۰۰ بار کاهش یابد، به راحتی نمی توان یک میلیارد فوت مکعب گاز را به خشکی منتقل کرد و اگر به ۹۰ بار برسد، تنها می توان ۷۰۰ میلیون فوت مکعب گاز را به خشکی انتقال داد و به همین صورت، افت تولید خواهیم داشت. یعنی به مرور زمان که فشار سرچاهی کاهش می یابد، تولید نیز متناسب با آن، افت می کند. اینجاست که نقش سکوی فشارافزا مشخص می شود و با نصب این سکوها، جلوی افت تولید گرفته خواهد شد.
تولید چند برابری گاز با سکوهای فشارافزا
وجود سکوهای فشار افزا در هر فاز پارس جنوبی، یعنی تولید چند برابری از چاه های این میدان گازی؛ بنابراین دستیابی به طراحی و ساخت این مدل سکوها برای ایران در آینده، سودی هنگفت در بر خواهد داشت. در آینده باید حدود ٢٠ سکوی فشارافزای گاز برای دیگر فازهای پارس جنوبی تعریف، ساخت، نصب و راه اندازی شود؛ از این رو دقت و حساسیت کافی در ساخت نخستین سکو، ضروری است. هم اکنون مدل های مختلف و محل نصب این سکوها در دریا و خشکی در شرکت ملی نفت ایران در حال بررسی است. سکوی فشارافزا مورد نظر با ظرفیت دو میلیارد فوت مکعب از قابلیت فشارافزایی به میزان ٩٠ بار برخوردار خواهد بود. ایران قصد دارد سکوی فشارافزا را در یاردهای خود بسازد، اما از آنجا که این سکو، حدود ٢٠ هزار تن وزن خواهد داشت و در ایران سابقه و تجربه مهندسی تفصیلی، ساخت و نصب سکو با وزن بیش از هفت هزار تن وجود ندارد؛ بنابراین باید زیرساختهای موجود در کشور ارتقا یابد.
طراحی پیچیده، ضرورت چیدمان درست تجهیزات، رعایت مسائل ایمنی و امور عملیاتی، از ویژگیهای این سکوی فشارافزاست و برای نصب آن باید از روش فلوت اور (Float Over) استفاده شود. با توجه به این موارد، طراحی مفهومی و پایه سکوی تقویت فشار گاز لازم است از سوی مشاور بین المللی انجام تا به الگویی درست و دقیق برای بهره مندی ایران در دیگر فازهای پارس جنوبی بدل شود.
یاردهای کنونی در تاسیسات نفتی ایران شاید در حال حاضر نتوانند پذیرای سکوهای غول پیکر 20 هزار تنی فشار افزا باشند، اما می توانند با تغییر و تحولات بنیادین در زیرساخت های خود سهمی از 20 سکوی فشارافزای دیگر را که قرار است در دیگر فازهای پارس جنوبی نصب شوند، داشته باشند؛ شاید به همین خاطر باشد که سناریوی نصب تاسیسات فشار افزا در خشکی در شرکت ملی نفت ایران در حال بررسی و تدوین است.
به گفته کارشناسان، با توجه به افت فشار گاز در بعضی مخازن پارس جنوبی كه به تدریج این پدیده شامل كل میدان خواهد بود، ضروری است تمهیداتی برای تقویت فشار گاز به منظور انتقال به پالایشگاه بررسی شود، از این رو شركت نفت و گاز پارس انجام پروژه مطالعاتی امکان سنجی استفاده از سكوهای تقویت فشار را به شركت پتروپارس محول کرده است.
رویکرد وزارت نفت
با توجه به وجود 24 فاز و 42 سكو در میدان پارس جنوبی، مطالعات تقویت فشار برای هر یك از آنها به صورت جداگانه با ظرفیت های یکهزار و500 MMSCFD و یا چند سكو به صورت مشترك با ظرفیت دو و پنج هزار MMSCFD در حال بررسی است. نصب و راه اندازی سیستم های تقویت فشار، امكان استحصال گاز از میدان پارس جنوبی را تا حدود 20 سال دیگر فراهم می کند.
در طراحی سكوهای تقویت فشار امكانات موجود نصب و حمل و ساخت پیمانكاران داخلی منظور شده است. اگرچه تاكنون سكوهایی تا هفت هزار تن در داخل كشور ساخته و نصب شده اند، ولی پیمانكاران داخلی باید این دسته از امكانات را جهت كاهش هزینه ها و زمان ساخت و نصب یارد خود توسعه دهند.
از تجهیزات عمده این سكوها تقویت فشار استفاده از توربوكمپرسورهای گازی است كه بررسی انتخاب نوع آنها یا یك سازنده بین المللی شروع و تلاش شده است كه دانش ساخت این تجهیزات به ایران منتقل شود.
پیش از این براساس اخبار منتشرشده، طراحی مفهومی این سکوها تقریبا انجام شده و انتظار می رود به زودی انجام مطالعات سكوهای تقویت فشار به اتمام برسد و نتایج جهت تصمیم گیری به شركت نفت و گاز پارس برای نهایی کردن طراحی پایه انتخاب شود. باید دید در فرایند سپری شده به منظور تسریع در فعالیت ها شاهد چه اقدام های دیگری خواهیم بود.
اقدام های کوتاه مدت
افزون بر فشارافزایی پارس جنوبی، با تکیه بر این موارد، شرکت ملی نفت ایران برنامه ها و اقدام های کوتاه مدت در مقطع یک ساله را در دستور کار دارد که شامل اجرای مستمر پروژه های نگهداشت میادین گازی از جمله حفاری های تعمیراتی و درون میدانی در میدان پارس جنوبی به منظور افزایش تولید نهایی شش میلیون مترمکعب گاز در روز، احداث مجموعه های جمع آوری و تفکیک تابناک دی و آغار، راه اندازی کارخانه 3100- NGLبا هدف جمع آوری گازهای مشعل منطقه دهلران، راه اندازی ایستگاه های تقویت فشار در حال ساخت شامل ایستگاه های تقویت فشار هما، وراوی و ایستگاه های پیش تراکم 900 و 1000، تکمیل فاز 11 پارس جنوبی، اجرای طرح های زودهنگام میادین دی، آغار، توس، خارتنگ با ظرفیت 23 میلیون مترمکعب در روز، انعقاد قرارداد آغاز فعالیت اجرایی واحدهای نم زدایی پالایشگاه فراشبند و شیرین سازی پالایشگاه پارسیان با ظرفیت 40 میلیون مترمکعب در روز و برنامه های کوتاه مدت جمع آوری گازهای مشعل با ظرفیت چهار میلیون مترمکعب در روز است.
انعقاد قراردادهای مربوط به آغاز توسعه بزرگ ترین میدان های گازی کشور پس از پارس جنوبی با سرمایه گذاری افزون بر 15 میلیارد دلار شامل توسعه میدان گازی پارس شمالی به ظرفیت 100 میلیون مترمکعب در روز، توسعه میدان گازی کیش به ظرفیت 85 میلیون مترمکعب در روز، توسعه میادین گلشن و فردوسی به ظرفیت 56 میلیون مترمکعب در روز، توسعه میادین فرزاد-الف و ب با ظرفیت 42 میلیون مترمکعب در روز، توسعه میدان گازی فروز-ب با ظرفیت 28 میلیون مترمکعب در روز، توسعه میدان گازی لاوان با ظرفیت 15 میلیون مترمکعب در روز می شود. از دیگر موارد، توسعه مخازن خامی مناطق نفتخیز جنوب با ظرفیت تولید 30 میلیون مترمکعب گاز در روز است.
طرح های ضربتی
در بخش دیگری از اقدام های برنامه ریزی شده، انعقاد قراردادهای مربوط به اجرای پروژه های توسعه میادین گازی طرح ضربتی نفت مناطق مرکزی و مخازن خامی با هفت میلیارد دلار سرمایه گذاری شامل توسعه میادین گازی که 11 میدان از جمله سفید زاخور، هالگان سفید باغون، گردان، خارتنگ ارم، پازن، مدار، آغار- فاز2 ، دی، توس را شامل می شود، مورد اشاره قرار گرفته و به نوعی می توان آنها را از ماموریت های مهم شرکت نفت مناطق مرکزی ایران دانست که در واقع از شرکت های اصلی تولیدی شرکت ملی نفت ایران و در زمره بزرگ ترین تولیدکننده گاز کشور بوده و مسئولیت تولید، توسعه، فرآورش و انتقال نفت و گاز افزون بر 85 میدان گازی و نفتی شناخته شده در بخش اعظمی از مناطق خشکی کشور را عهده دار است.
پاک نژاد که به درستی مسأله ناترازی انرژی را فرابخشی و ذکر کرده و گفته است: اگر در زمینه افزایش تولید گاز و فرآورده های نفتی با توجه به رشد مصرف دست روی دست بگذاریم، کشور دچار مشکل های زیادی خواهد شد، رفع ناترازی یک موضوع چندبعدی است و مدیریت مصرف باید در دستور کار همه نهادها و دستگاه های اجرایی قرار گیرد. آنچه در این مسیر ضروری است، توجه به سرمایه گذاری است که می تواند به عنوان محور توسعه حلال بسیاری از مشکلات باشد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت در آیین هشتاد و ششمین سال تحصیلی دانشگاه صنعت نفت:
مشعل| آیین آغاز هشتاد و ششمین سال تحصیلی در دانشگاه صنعت نفت با حضور حمید بورد، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و جمعی از مدیران عامل شرکت های نفتی و مسئولان استانی در محل دانشکده نفت آبادان برگزار شد.
حمید بورد در این مراسم که روز پنجشنبه (پنجم مهرماه) برگزار شد، با قدردانی از تلاش های بی وقفه دانشجویان و اساتید اظهار امیدواری کرد که روحیه شور و نشاط، امید و سرزندگی همواره در فضای دانشگاه حاکم باشد.
وی بر نقش محوری دانشگاه صنعت نفت در توسعه علمی و تربیت نیروی انسانی کارآمد و متخصص تأکید کرد و گفت: دانشگاه با فعالیت های علمی، اجتماعی و سیاسی زنده است و ما باید تلاش کنیم تا این پویایی و تحرک در دانشگاه همواره حفظ شود.
بورد در ادامه با اشاره به جایگاه ویژه دانشگاه صنعت نفت در عرصه های مختلف علمی و صنعتی تصریح کرد: این دانشگاه همواره در تربیت نیروی انسانی متخصص پیشگام بوده و خروجی های آن در سراسر جهان پراکنده اند. بسیاری از فارغ التحصیلان این دانشگاه در شرکت های بزرگ بین المللی مشغول به کار هستند و در توسعه صنعت نفت و گاز نقش مهمی ایفا می کنند.
او با بیان تجربه شخصی خود گفت: من در سال ۹۰ در مصاحبه ای با «جام جم» به توانایی های علمی و اجرایی این دانشگاه افتخار و اعلام کردم که دانشگاه صنعت نفت می تواند در سطح منطقه و جهان حرف های بسیاری برای گفتن داشته باشد.
وی با بیان اینکه آبادان و دانشگاه صنعت نفت بخش جدایی ناپذیر از تاریخ توسعه صنعت نفت کشور هستند، اظهار کرد: سه عامل اصلی موقعیت جغرافیایی ویژه، پالایشگاه ها و حضور دانشجویان و اساتید از اقصی نقاط کشور، باعث شدند که آبادان به یک تمدن تبدیل شود؛ این دانشگاه در هر کجا که رشد و توسعه ای بوده، نقشی اساسی داشته است.
معاون وزیر نفت با اشاره به اهمیت ارتباط تنگاتنگ میان دانشگاه و صنعت، تأکید کرد: باید تلاش کنیم تا با به روزرسانی برنامه های آموزشی و افزایش همکاری های پژوهشی، خروجی های دانشگاه را به گونه ای تربیت کنیم که بلافاصله پس از فارغ التحصیلی وارد بازار کار و در صنایع مختلف مشغول به کار شوند.
او همچنین از آمادگی وزارت نفت برای حمایت از دانشگاه در زمینه های مختلف خبر داد و گفت: ما هر امکاناتی را که دانشگاه نیاز داشته باشد، تأمین می کنیم و انتظار داریم که دانشگاه نیز با تلاش و همت خود، جایگاه علمی و اعتباری اش را حفظ کند و ارتقا دهد.
بورد با اشاره به شرایط خاص منطقه و اهمیت دانشگاه صنعت نفت در توسعه پایدار کشور، از دانشجویان خواست تا با تعهد و مسئولیت پذیری در راه خدمت به کشور تلاش کنند و تأکید کرد: هیچ کاری بدون تلاش و پشتکار به نتیجه نمی رسد؛ همان طور که در دوران دفاع مقدس با فداکاری و ایثار به پیروزی رسیدیم، امروز نیز باید با همت و پشتکار در مسیر توسعه علمی و صنعتی کشور گام برداریم؛ ان شاءالله با همکاری و همت شما دانشجویان و اساتید، آینده ای روشن برای صنعت نفت و کشور رقم خواهیم زد.
موفقیت در تربیت نیروی انسانی
در ادامه این مراسم محمد چهاردولی، رئیس دانشگاه صنعت نفت ضمن خوشامدگویی به حمید بورد و دیگر مدیران عامل شرکت های نفتی و مسئولین استانی و شهری، آغاز هشتاد و ششمین سال آموزش در دانشگاه صنعت نفت به عنوان اولین دانشگاه نفتی خاورمیانه را به دانشجویان و اساتید تبریک گفت.
وی در ادامه ضمن ادای احترام به همه شهدا از جمله شهدای دانشگاه صنعت نفت، افزود: دانشگاه صنعت نفت به وظیفه خود در تربیت نیروی انسانی موفق بوده و شاهد آن مدیران عامل شرکت های اصلی و فرعی فارغ التحصیل این دانشگاه است که امروز در وزارت نفت بار کشور را در وضعیت تحریمی به دوش می کشند.
چهاردولی ادامه داد: اگر وزارت نفت ماموریت اصلی دانشگاه صنعت نفت را که تربیت نیروی انسانی متخصصی بوده، برگرداند، این دانشگاه آماده است بهتر از قبل به وظیفه خود عمل کند. اگر امروز صحبت از ماموریت محور کردن دانشگاه هاست، دانشگاه صنعت نفت این افتخار را دارد که از ۸۵ سال پیش با ماموریت مشخص وارد عرصه علم شده است. در جلسه هیئت رییسه ای هم که با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران داشتیم، مواردی مطرح شد که با موافقت وی همراه بود و با پیگیری این موارد اتفاقات خوبی برای دانشگاه رخ خواهد داد.
در این مراسم پس از خوشامدگویی رییس دانشکده و سخنرانی نماینده نهاد رهبری در دانشگاه ها، حیدر خاوری، دانشجوی دانشکده نفت آبادان به نمایندگی از دانشجویان این دانشکده، در آیین آغاز سال تحصیلی که همزمان با نکوداشت سالروز شکست حصر آبادان بود، بیانیه ای را قرائت کرد. در این بیانیه به شش خواسته اصلی دانشجویان شامل تعیین مأموریت دانشگاه، تلاش برای رفع تعلیق جذب گروه الف، اولویت دادن به بورس صنعت و مشاغل، تقویت ارتباط با صنعت نفت، جذب هیئت علمی نخبه و افزایش بودجه دانشگاه اشاره شده بود. در نهایت، این دانشجو به نمایندگی از دیگر دانشجویان درخواست کرد که جلسات منظم میان نماینده دانشجویان و معاون وزیر نفت برای پیگیری منظم مطالبات برگزار شود.
در پایان این مراسم مدیرعامل شرکت ملی نفت از پوستر پروژه تاریخ شفاهی دانشگاه صنعت نفت رونمایی کرد و پوستر تمبر رسمی ۸۵ سالگرد تاسیس دانشگاه صنعت نفت نیز از سوی وی توشیح شد و قالیچه طرح این تمبر به عنوان یادبود از سوی دانشگاه به وی تقدیم شد.
سازوکار تخصیص سهمیه نفت گاز به ناوگان دیزلی درون و برون شهری مشخص شد
مشعل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران طرحی به منظور رصد تخصیص فراورده نفت گاز(گازوییل) ناوگان حمل و نقل دیزلی پیاده سازی کرده که بر اساس آن، تخصیص سهمیه سوخت، بر اساس دو مولفه پیمایش و اسناد حمل واگذار شود. این طرح که از آن با عنوان «سوختگیری در مسير بر اساس اسناد حمل برخط» یاد می شود، منوط به اجرای طرح های سپهتن و سیپاد است تا سازوکار تخصیص سهمیه نفت گاز در چرخه سوخت کشور به گردش درآید. جلوگیری از صدور اسناد حمل غیرواقعی، قطع زنجیره توزیع غیررسمی، پيشگيري از استمرار انحراف و برقراری موازنه و بهبود مصرف فراورده نفت گاز، قرار است با تأسی از این ابتکارعمل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران حاصل شود و فضای جدیدی را پیش روی چرخه سوخت کشور باز کند. در این گزارش به بررسی بیشتر این موضوع پرداخته ایم که در ادامه می خوانیم.
طرح سوختگیری در مسیر بر اساس اسناد حمل برخط چیست و از کجا شکل گرفت؟ گزارش های آماری نشان می داد، افزایش برداشت در بخش حمل ونقل دیزلی چندان منطقی به نظر نمی آید و این رشد نامعقول، قطعا زیان بخش های مولد و واقعی مصرف کننده نفت گازسوز کشور را به دنبال خواهد داشت. از طرفی هیچ گونه افزایش چشمگیری در تعداد وسایل نقلیه دیزلی و افزایش فعالیت های ناظر بر حمل ونقل کالا حادث نشده و چنین به نظر می آمد که بخشی از نفت گاز مصرفی این بخش منحرف شده و به دیگر مصارف غیرقانونی اختصاص یافته است. از این رو ضرورت برخورد جدی با انحراف و رشد غیرمنطقی برداشت نفت گاز به منظور حفظ و صیانت از سرمایه های ملی، بیش از گذشته نمایان شد.
بر این اساس، اواخر سال 1393، هیأت وزیران طرحی را با مضمون «پیمایش ناوگان نفت گازسوز حمل ونقل بار و مسافر» تصویب و برای اجرا به وزارتخانه های نفت، راه وشهرسازی و ستاد مدیریت و حمل ونقل کشور ابلاغ کرد. به موازات این مصوبه، کارگروهی با حضور شرکت های تابعه وزارتخانه های مورد اشاره تشکیل شد و مقدمات رسمی اجرای طرح کلید خورد. درست یک سال بعد، یعنی مهرماه 1394، طرح پیمایش ناوگان نفت گازسوز با توان متخصصان داخلی به اجرا درآمد. این طرح تاثیر مطلوبی بر نظم بخشی به وضعیت افسارگسیخته گذشته داشت و تخصیص سوخت نیز بر مبنای اسناد حمل و پیمایش ناوگان دیزلی مشمول طرح انجام می شد؛ اما طی سال های اخیر، دوباره روند رشد برداشت نفت گاز بخش حمل ونقلی از حالت متعارف خارج شد و زنگ های خطر مجددا به صدا درآمد.
شفاف سازی از مسیر سامانه
سامانه هوشمند سوخت، اصلی ترین ابزار در اختیار متولیان امر توزیع سوخت کشور است که اطلاعات سوختگیری وسایل نقلیه از این مسیر رصد و پایش می شود. این سامانه که یکی از بزرگ ترین و نادرترین پروژه های فناوری اطلاعات در سطح ملی و بین المللی به شمار می آید، در هفته گذشته با بیش از 28 میلیون مشترک، هفدهمین سال اجرای خود را پشت سر گذاشت. بر این اساس، سنجش ناوگان حمل ونقل دیزلی، از مسیر سامانه تخصیص نفت گاز که اواخر ماه های گذشته و به منظور پیشبرد اهداف طرح سوختگیری در مسیر راه اندازی شد، شفاف سازی می شود.
در این بین؛ اما استناد به آمار میزان مصرف فراورده نفت گاز در دو سال متوالی، ضرورت بهره مندی از سامانه تخصیص سوختگیری ناوگان حمل ونقل دیزلی را به مراتب عیان می سازد. در سال ۱۴۰۱ در بخش حمل ونقل، روزانه معادل ۵۷ میلیون لیتر نفت گاز در کشور مصرف شده، حال آنکه این حجم مصرف در سال ۱۴۰۲ به روزانه ۶۵ میلیون لیتر رسیده است. افزایش هشت میلیون لیتر فراورده نفت گاز در بازه زمانی یک سال، می تواند حاکی از آن باشد كه انحراف قابل توجهی رخ داده و راه مقابله با این معضل، آن است که سهمیه فراورده نفت گازسوز از مسیر سامانه هوشمند سوخت اختصاص یابد. بر اساس دسته بندی های تخصصی به عمل آمده در سامانه هوشمند سوخت، تعداد 13کلاس برای وسایل نقلیه نفت گازسوز تعریف شده که طبق آمارهای موجود، حدود 900 هزار وسیله نقلیه دیزلی در سامانه فعال هستند و هریک نیز بر اساس کلاس های تعیین شده، طبقه بندی می شوند. نگهداشت، راهبری و توسعه این سامانه، تحت مسئولیت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران قرار دارد.
آسیب شناسی فرایند سامانه جامع پیمایش
تخصیص سهمیه ناوگان دیزلی مبتنی بر سامانه جامع پیمایش، هرچند در مقایسه با آشفتگی های پیش از اجرای آن، طرحی مطلوب و کارا به شمار می آمد اما نیازمند تكمیل و به روزرسانی بود.
نبود تطابق واقعی سوخت واگذار شده با میزان فعالیت و كاركرد اقتصادی حاصله در كشور، از مهم ترین آسیب های احصا شده در فرایند سامانه جامع پیمایش عنوان شده است. به این صورت که یک وسیله نقلیه در یک دوره مشخص با تمام قوا فعالیت می کند و طبعا سوخت به اندازه کافی در اختیار دارد؛ اما بنا بر هر دلیلی ممکن است در دوره بعدی فعالیتی نداشته باشد. به این ترتیب، وسیله نقلیه یادشده در دوره بعد میزان زیادی سوخت در کارت هوشمند سوخت خود خواهد داشت که این سهمیه می تواند بالقوه در شبکه غیررسمی سوخت با هدف سودآوری قابل ملاحظه عرضه شود.
یا برعکس، ممکن است یک وسیله نقلیه در یک دوره مشخص، بنا به هر دلیلی اعم از بیمار شدن راننده، خرابی ماشین و نظایر آن، موفق به فعالیت جدی نشود که پس از رفع مشکلات پیش آمده، این وسیله نقلیه عملا سوخت لازم برای فعالیت را ندارد؛ چراکه در دوره قبل کارکردی نداشته و از آنجا که مبنای تخصیص سوخت بر اساس سامانه جامع پیمایش برای هر دوره، عبارت است از میزان کارکرد آن در دوره قبل، راننده می تواند بالقوه، متقاضی سوخت از شبکه غیررسمی باشد.
سودجویان که به تدریج نسبت به برخی ضعف های ساختاری صدور اسناد حمل که به ثبت عملکرد غیرواقعی و تخصیص سهمیه نفت گاز بدون پیمایش به ناوگان منجر می شود، آگاه شدند،بخش قابل ملاحظه ای از اسناد حمل را که مبنای تخصیص سوخت قرار داشت، به شکل غیرواقعی صادر و از این طریق اقدام به قاچاق فراورده می کردند. به دلیل منافع مشترك ذینفعان در این فرایند، صدور اسناد حمل غیرواقعی به یک باره افزایش چشمگیری یافت و متاسفانه در این میان، این ثروت ملی بود كه به قیمت گزاف عرضه شد و مستمسك سودجویان قرار گرفت. کما اینکه بررسی سالانه اسناد حمل غیرواقعی می تواند حاکی از میزان سوخت منحرف شده از این طریق به شبکه غیررسمی و قاچاق باشد.
همچنین هنگامی که سند حمل برای یك وسیله نقلیه دیزلی صادر می شود، آن خودرو در مسیر دیگری خارج از مبدا و مقصد تعیین شده در سند حمل ادامه طریق می کند كه این رفتار بر اساس اطلاعات دوربین های جاده ای و سایر مولفه های سیستمی، قابل احصاست یا اینکه گاها اتفاق افتاده راننده از کارت هوشمند سوخت جایگاه، به نرخ دوم، سوخت دریافت کرده و سپس کارت هوشمند وسیله نقلیه مربوطه را در نقاط مشخصی از کشور (معمولا استان های مرزی) در اختیار متقاضیان غیررسمی و شاخه های قاچاق سوخت قرار داده است.
سپهتن و سیپاد در محاق
تحقق نیافتن برنامه نصب سامانه هاي سپهتن و سيپاد با هدف احصاي پيمايش واقعي ناوگان و برخي چالش ها و اشكال های فني كه بر اين حوزه مترتب است نیز خود مزید بر علت بود و سبب شد تا طرح جامع پیمایش آنگونه که باید و شاید عملیاتی نشود. به نحوی که کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، یکی از مهم ترین دلایل اجرای طرح سوختگیری در مسير بر اساس اسناد حمل برخط را زمانبر شدن اجرای طرح های سپهتن و سیپاد عنوان کرده و می گوید: براساس قانون، عملکرد ناوگان دیزلی در حوزه درون شهری و برون شهری باید برمبنای سامانه سپهتن و سیپاد تعیین شود. متولی اجرای سامانه سپهتن (سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان دیزلی برون شهری) سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای است که تاکنون این پروژه را اجرایی نکرده است.
همچنین طبق مصوبه هیأت دولت، تجهیزات سامانه سیپاد و سپهتن باید روی همه ناوگان دیزلی، مسافری، باری، درون شهری و برون شهری نصب شود و عملکرد واقعی ناوگان براساس این سامانه ها به شرکت ملی پخش انتقال داده شود تا مطابق این عملکرد، سهمیه نفت گاز تخصیص یابد.
با توجه به برخی چالش های ياد شده، کاملا آشکار است که باید برخي پروتكل های طرح جامع پیمایش به روزرسانی شده و از راهکارهای سيستمي تكميلي بهره گيري شود. به اين منظور راهکار جدید با عنوان «سوختگیری در مسير بر اساس اسناد حمل برخط» به عنوان ابزار كنترلي به پيشنهاد شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي و تاييد ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا و ارز، در دستور کار ذي نفعان قرار گرفت.
راهکار جدید وزارت نفت چیست؟
سازمان های مرتبط با بخش حمل و نقل ديزلي (وزارت راه، سازمان شهرداری ها و وزارت کشور) صرفا براحتی اسناد حمل را صادر می کردند و انتظار بر این بود که وزارت نفت نیز سوخت مورد نیاز ناوگان را تامین کند. همراه با روند فزاینده مصرف سوخت در این بخش، وزارت نفت با تکیه بر بررسی های كارشناسي و تخصصي به عمل آمده و همچنین تعمیق در سامانه قدیمی تخصیص سوخت، به این نتیجه رسید که باید به روزرسانی دقيقي در نسخه قدیمی سامانه هوشمند سوخت (طرح پيمايش) ایجاد کند و روش تكميلي پيشنهاد شود.
براساس نشست های تخصصي و كارشناسي به عمل آمده، روش تكميلي به این صورت مورد وفاق دستگاه ها قرار گرفت، به طوری که داده های هر بارنامه به صورت برخط به مركز داده شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي اعلام شود و طبق سند مشخص به وسیله نقلیه مربوطه مبتني بر قواعد ياد شده، سهميه سوخت اختصاص یابد. به عبارت دیگر، هنگامی که هر سند حمل صادر شود، بلافاصله به طور برخط در عرض کمتر از یک ساعت، سوخت مورد نياز طي مسير و حمل بار و مسافر به کارت هوشمند سوخت وسیله نقلیه منظور شود.
معمولا زمان صدور بارنامه و آغاز سفر ناوگان حمل با هم تفاوت دارند كه در طرح تخصيص سوخت بر اساس اسناد حمل برخط، مقرر شده است زمان آغاز حركت، ملاك تخصيص سوخت ناوگان قرار گيرد.
در طرح تكميلي سوختگیری در مسير بر اساس اسناد حمل برخط، فرايند به این صورت پیش بینی شده که ابتدا باید مسیر حرکت وسیله نقلیه مشخص شود. مبدا و مقصد حرکت در اسناد حمل قید می شود و دستگاه های مربوطه کنترل های لازم را بر اين امر خواهند داشت تا این وسیله نقلیه در مسیری که در اسناد حمل ذکر شده، تردد کند. آنگاه طبق نقشه حرکت، همه جایگاه هایی که در این مسیر حرکت قرار دارند، آماده پذیرش کارت هوشمند سوخت این وسیله نقلیه خواهند بود. به عبارت دیگر امکان سوختگیری در سایر جایگاه های خارج از این مسیر وجود نخواهد داشت.
همچنین مسیر حرکت به سمت هر مقصد، کاملا مشخص است. با این وجود وزارت نفت اعلام کرده که حاضر است به ازای هر مقصد، چند مسیر حرکت تعریف کند و در جایگاه های واقع در مسیرهای جايگزين نيز برای وسیله نقلیه امكان سوختگیری فراهم باشد. سایر جایگاه هایی که در این مسیر واقع نشده اند، هرگز به این وسیله نقلیه، سوخت عرضه نخواهند كرد.
به عنوان مثال، فرض کنید یک بارنامه از مبدا تهران به مقصد بابل صادر شده است. در طرح تكميلي سوختگیری در مسير بر اساس اسناد حمل برخط، فرايند امكان سوختگیری در تمام جایگاه های واقع در مسیر تهران به بابل (هم از طریق جاده هراز و هم از طریق جاده فیروزکوه) برای این وسیله نقلیه فراهم خواهد بود. حرکت از تهران به بابل صرفا در اين دو مسیر صورت می گیرد، از این رو اگر کارت هوشمند سوخت این وسیله نقلیه در جایگاهی در شهر مشهد یا کرمانشاه وارد کارتخوان شود، هرگز فعال نبوده و هیچگونه سوختی تحویل نخواهد شد.
تخصیص پیمانه بر اساس صحت و اعتبار
بد نیست که در ادامه گزارش، به برخي مزايای طرح تكميلي سوختگیری در مسير بر اساس اسناد حمل برخط نیز اشاره شود. مطابق این طرح، سامانه هوشمند سوخت، دیگر با انبوهی از بارنامه ها مواجه نخواهد بود و صرفا با یک بارنامه برای یک فقره حمل و نقل سروکار دارد. در ساختار قبلی اگر میزان موجودی کارت هوشمند سوخت به زیر حد آستانه می رسید، به آن وسیله نقلیه «پیمانه» داده می شد و كنترل های لازم از قبيل مسير تردد و غيره انجام نمي شد؛ اما در ساختار جدید هنگام درخواست پیمانه، حداقل چهار نوع کنترل صورت می گیرد و اگر همه کنترل ها حاکی از صحت و اعتبار باشد، پیمانه تخصیص خواهد یافت.
همچنین در طرح جديد، به محض ورود كارت هوشمند سوخت در جايگاه، مسیر بررسي می شود که آیا حرکت وسیله نقلیه ديزلي در مسیر، با سند حمل منطبق است یا خیر؟
کنترل زمان و مکان، از دیگر مولفه هایی است که در طرح تکمیلی سوختگیری در مسیر بر آن تاکید شده است؛ اینکه وسیله نقلیه در دفعات قبلی در کدام جایگاه سوختگیری کرده و آیا بین زمان سوختگیری قبلی با زمان جدید، رابطه منطقی حاکم است؟ مشابه این رابطه، درباره مکان سوختگیری قبلی با جدید نیز اعمال می شود. در اين طرح ضرورت دارد که تمامي سوختگیری ها، در مکان و زمان متناسب با مسیرهای مشخص شده، انجام شده باشد.
مورد دیگر آنکه در صورت نبود برقراري آنلاين ارتباط، نسبت به ارائه پيمانه غير برخط، در قالب تنخواه اقدام مي شود و به محض اتصال در نخستین جايگاه برخط، سهميه واگذار شده (تنخواه) محاسبه و از حساب ذخيره وسيله نقليه كسر مي شود.
در مواردي كه وسيله نقليه به صورت بدون بار قصد عزيمت از شهري به شهر را ديگر داشته و چنانچه ناوگان حملي فاقد سهميه عملكردي باشد، لازم است که از سهميه تنخواه (پايه كشوری) به آن اختصاص داده شود. همچنين مطابق با خود اظهاری راننده در اپليكيشن سازمان راهداری، برای هر مسير بدون بار، يك سند سرخالي از سوی آن سازمان ايجاد و نتيجه برای انجام اقدام های بعدی، به شركت ملي پخش فراورده های نفتی ایران اعلام شود.
در این طرح، سهميه واقعي ناوگان برابر عملكرد برخط اعلامي، واگذار می شود و هرگونه سهميه مازاد بر نياز برای فروش و مصارف غير، واگذار نخواهد شد. همچنین صدور اسناد حمل غیرواقعی رصد شده و شركت های حمل ونقلي متخلف و مالكان وسائط نقليه قابل رصد و شناسایی بوده و محروميت ها و جرایم مربوطه اعمال خواهد شد. این نکته را باید مدنظر قرار داد که در ساختار جدید تغییری در سهمیه و مقادیر نفت گاز ایجاد نخواهد شد و قرار نیست، سهمیه وسایل نقلیه کاهش پیدا کند. اتفاقا باید به این نکته تاکید شود که رانندگان یا مالکانی که با صداقت و سلامت به کار خود اهتمام داشته باشند، همواره به میزان مکفی سوخت در اختیار خواهند داشت. اگر یک راننده یا مالک تصمیم بگیرد با تلاش و کوشش خود به حرکت چرخ های بخش حمل و نقل کشور کمک کند، این تضمین را از دولت دریافت خواهد کرد که هر میزان که لازم داشته باشد، از سهمیه سوخت بهره مند خواهد شد و هیچ مشکلی در تامین سوخت نخواهد داشت. تغییرات جدید به گونه ای است، افرادی که واقعا در حال خدمت به کشور هستند، با تخصیص به موقع، مکفی و آنلاین سوخت، تشویق شده و متقابلا راه فعالیت روی خاطیان و متخلفان مسدود است.
بخش حمل و نقل سنگین کشور در زمره حیاتی ترین بخش های کشور است. در بسیاری از صنایع، هرگونه استمرار در تولید، به این بخش وابسته است، از این رو دولت تصمیم به حمایت از فعالان این حوزه گرفته است.
بهینه سازی، موضوعی فراملی است
در نگاه نخست و در افواه عام، اساسا هر چیزی که به موضوع «سوخت» ربط داشته باشد، در حیطه وظایف و مسئولیت های وزارت نفت قرار دارد. حال آنکه واقعا چنین نیست. به عنوان نمونه، همگان از وزارت نفت انتظار دارند که به بهینه سازی مصرف سوخت اقدام کند، حال آنکه این وزارتخانه صرفا تولید و عرضه کننده سوخت است.
در موضوعی همچون بهینه سازی مصرف سوخت، مولفه هایی از جنس اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، آموزشی و... تاثیر دارند که هیچ کدام در حیطه مسئولیت های وزارت نفت یا در احاطه کنترلی این وزارتخانه نیست. بسیاری از دستگاه های دولتی و غیردولتی باید دست به دست هم دهند تا بهینه سازی محقق شود؛ از وزارت آموزش وپرورش، رسانه ملی و رسانه های خصوصی و شبکه های اجتماعی، وزارت راه وشهرسازی، شهرداری ها و سازندگان مسکن در بخش خصوصی گرفته تا دستگاه های تنظیم گری کلان اقتصادی، سازمان برنامه وبودجه، مجلس شورای اسلامی، وزارت صمت، تولیدکنندگان تجهیزات و دستگاه های صنعتی، واردکنندگان و...
چرا وزارت نفت پیشقدم است؟
نخستین سوالی که در این زمینه به ذهن متبادر می شود، این است که اگر کنترل داده ها باید از سوی دیگر دستگاه ها انجام شود، چرا وزارت نفت پیشقدم شده است؟ پاسخ این است که وزارت نفت تامین سوخت برای هر وسیله نقلیه در هر نقطه از کشور را به عهده دارد.
همانطور که عنوان شد، افزایش مصارف بخش نفت گاز، روند غیرمنطقی دارد. بنابراین در صورت استمرار این رویه، تمامی بار تامین این مصارف فزاینده، به عهده وزارت نفت خواهد بود.
طبعا هر فردی در هر نقطه از کشور که کارت سوخت را وارد دستگاه کارتخوان جایگاه می کند، انتظار دارد که سوخت مورد نظرش تامین شود. وزارت نفت پیش تر به همین گونه اقدام می کرد. به عبارت دیگر اینکه فرض اولیه وزارت نفت بر این بود که کنترل های لازم از سوی مراجع مقتضی انجام شده و اگر کسی درخواست پیمانه می دهد، حتما و واقعا وسیله ای در حال انجام یک کار اقتصادی سالم و مفید است؛ اما بررسی ها نشان داد که چنین نیست، بنابراین از آنجا که تامین پایدار سوخت متوجه وزارت نفت است، گام نخست برای بهینه سازی ساختار قبلی از سوی این وزارتخانه برداشته شد.
گویا برآوردها حاکی از آن است که اجرای این ساختار جدید، می تواند روزانه از مقدار چشمگیر و قابل توجه عرضه سوخت خارج از شبکه بکاهد. یعنی روزانه معادل این میزان نفت گاز به مصارفی غیر از آنچه باید باشد، می رسد که یقینا فساد و قاچاق است.
همچنین نشست هایی با حضور نمایندگان سازمان راهداری، سازمان شهرداری ها و دهیاری های برگزار شده و به نظر می رسد فعالیت و همکاری این دستگاه ها آنچنان که باید اثربخش نبوده است. هیچ دستگاه یا واحد اجرایی خواستار آن نیست که وظایف و روش اجرای کارهایش پیچیده تر و سریع تر شود، بدون آنکه منافعی از این پیچیدگی و سرعت به دست آورد. از سوی دیگر این تغییر می تواند تاثیراتی بر 900 هزار وسیله نقلیه داشته باشد. در عین حال بیشتر افراد و رانندگان معمولی که درگیر این طرح می شوند، زندگی عادی و معمولی داشته و ارتباطی با سودجویان ندارند و خواستار مشارکت در پیشرفت اقتصاد کشور و کسب روزی حلال برای خانواده خود هستند.
برای تحقق برنامه های یادشده ابتدا بايد داده ها و اطلاعات كافي در اختيار داشت؛ اما این داده ها در اختیار وزارت نفت نیست. سازمان شهرداری ها و دهياری ها باید داده ها را به صورتی که وزارت نفت درخواست دارد، در اختیار قرار دهد تا کار تخصیص سوخت به طور دقیق انجام شود. تولید باربرگ و پروانه فعاليت باید به روز شود و هیچ راهی هم جز این وجود ندارد. تا زمانی که این اتفاق نیفتد، نمی توان تغییری در بهینه سازی این اوضاع انجام داد.
اجرای آزمایشی در برخی استان ها
هم اکنون، طرح تخصیص نفت گاز به صورت آزمایشی در برخی استان های کشور در حال اجراست. استان فارس به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های توزیع انواع فراورده های نفتی در سطح کشور به دلیل همجواری برخی شهرهای آن با استان های کشور پاکستان در معرض قاچاق فراورده بنزین و گازوییل قرار دارد که به همین دلیل، طرح تکمیلی سوختگیری در مسیر بر اساس اسناد حمل برخط، به طور آزمایشی در این استان اجرایی شده است.
اسدالله طاهری، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس عنوان می کند: بخش های زیادی از فراورده نفت گاز از جنوب کشور به دیگر استان ها ارسال می شود و برای اینکه مورد سوءاستفاده قرار نگیرد و قاچاق نشود، طرح تخصیص نفت گاز به صورت آزمایشی در برخی از استان ها اجرایی شده که منطقه فارس، یکی از گزینه های اجرای این طرح بوده است.
وی با بیان اینکه اجرای آزمایشی این طرح از روزهای نخست شهریورماه جاری آغاز شده، اظهار می کند: این طرح با همکاری شرکت پخش فراورده های نفتی ایران، راهداری، همیاری شهرداری ها، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و پلیس امنیت اقتصادی در حال اجراست.
به این صورت که وقتی فراورده نفت گاز از بندرعباس به وسیله نفتکش بار می شود، مسیر حرکت نفتکش از قبل مشخص است و در این مسیر از GPS هم استفاده می شود و اگر حتی یک نفتکش از مسیر خارج شود، کارت سوخت آن در هیچ جایگاه دیگری قابل استفاده نخواهد بود.
استان همدان، یکی دیگر از استان های مورد نظر برای اجرای طرح تکمیلی سوختگیری در مسیر بر اساس اسناد حمل برخط است. امین روستایی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه همدان در این باره می گوید: از ابتدای هفته نخست مرداد امسال، طرح سوخت رسانی در مسیر به ناوگان حمل ونقل جاده ای با نظارت و پایش تردد کامیون ها از مبدا تا مقصد تحویل بار، ویژه ناوگان ۵۰ تنی در استان همدان آغاز شده است. نظارت و کنترل عرضه فراورده راهبردی نفت گاز با برگزاری نشست های متعدد هم اندیشی و اتخاذ تدابیر مدیریتی و حضور میدانی گروه های نظارتی منطقه به صورت شبانه روزی انجام می شود و برای سوءاستفاده کنندگان این بخش، در کمیته تخلفات منطقه تشکیل پرونده شده و به مراجع قضایی معرفی می شوند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه همدان با اشاره به اینکه پایش نقطه ای از مبدا بارگیری تا مقصد تحویل کالا، سازوکاری دقیق، حساب شده و عادلانه است، بیان می کند: اجرای کامل طرح سوختگیری در مسیر براساس بارنامه برخط، از قاچاق مقادیر کلان سوخت جلوگیری می کند.
حمایت پالایشگاه های نفت از تجهیزات ساخت داخل
مشعل پالایشگاه های کشور در مسیری گام برداشته اندکه بیشتر تجهیزات مورد نیاز خود را از شرکت های داخلی و دانش بنیان تامین می کنند. در این مسیر با حمایت های صورت گرفته از شرکت های دانش بنیان نزدیک به 85 درصد تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه ها در داخل کشور تولید می شود. پالایشگاه های کشور اقدام های قابل توجهی در این زمینه انجام داده اند، مصداق آن ساخت کاتالیست ایزومریزاسیون است که به این وسیله شاهد افزایش کیفیت سوخت های تولیدی خواهیم بود. همچنین در زمینه تامین قطعات یدکی مورد نیاز پالایشگاه های کشور به خودکفایی 92 درصدی رسیده ایم، در ادامه به همکاری های میان شرکت های پالایش نفت با شرکت های دانش بنیان پرداخته شده است که می خوانید.
طی سال های متمادی، همکاری هایی میان شرکت های دانش بنیان و شرکت های پالایش نفت کشور شکل گرفته و به بومی سازی برخی تجهیزات مورد نیاز طی دوره های مختلف منجر شده است. در این مسیر، حمایت از ساخت بار اول ها، هم در بحث بومی سازی، هم حمایت از تولید داخل و هم صرفه جویی ارزی بسیار موثر است و می توانیم در حوزه صادرات خدمات فنی و فناوری مورد نیاز صنایع، پیشگام باشیم.
مصداق این امر، نسخه جدید کاتالیست ایزومریزاسیون برای نخستین بار در کشور است که با همکاری یکی از شرکت های داخلی تولید شده است. این کار، اقدامی مثبت است و باعث ورود فناوری به کشور و کاهش هزینه تمام شده تولید فراورده های ایزومریزاسیون می شود.
ساخت ۴۷۴ هزار قلم کالای مصرفی در پالایشگاه اصفهان
هلدینگ پتروپالایش اصفهان در حوزه بومی سازی قطعات و تجهیزات و ساخت داخل، حائز رتبه قابل توجهی در کل صنعت نفت کشور است. این پتروپالایشگاه در مقایسه با سایر شرکت های پالایشی با ساخت ۴۷۴ هزار قلم کالای مصرفی یا اقلام یدکی بومی سازی شده، در رتبه نخست قرار دارد. از ابتدای سال ۱۴۰۱ تاکنون از سوی صنعتگران داخلی قطعات مورد نیاز این صنعت وارد انبارهای هلدینگ پتروپالایش اصفهان شده است.
ساخت شناورهای طناب گیر کشتی در پالایشگاه آبادان
پالایشگاه آبادان به منظور تحقق شعار خود با عنوان پالایشگاهی سرآمد و پیشرو در زمینه تولید، توسعه و مانع زدایی در طرح های زیست محیطی، استفاده از توان شرکت های دانش بنیان را در دستور کار قرار داده است.
این پالایشگاه هفت پروژه در قالب برنامه ساخت بار اول به نهاد ریاست جمهوری معرفی کرده که با انعقاد چهار قرارداد، در صدر شرکت های زیرمجموعه پالایش و پخش ازنظر تعداد قراردادهای ساخت بار اول قرار گرفته است.
این پالایشگاه همچنین به منظور صادرات فراورده های نفتی و بهره گیری از ظرفیت های داخلی برای رفع موانع تولید و حمایت از شرکت های دانش بنیان، در ساخت شناورهای طناب گیر کشتی همکاری کرده است. این پروژه در پالایشگاه آبادان، دستاوردی بزرگ به شمار می آید و ۷۵درصد تجهیزات این شناورها از سوی شرکت دانش بنیان سیراف ساخته و طراحی شده است.
پالایشگاه آبادان بر اساس چشم اندازی که برای خود تعریف کرده، پالایشگاهی پیشرو در بخش مدیریت سبز است.
تقویت خودباوری در پالایشگاه بندرعباس
برای پیشرفت، قطع وابستگی و مقابله با آسیب ها و فشارهای خارجی، باید با تقویت خودباوری و اتکا به توان و دانش داخلی در مسیر تامین قطعات مورد نیاز و دستیابی به فناوری های روزآمد دنیا حرکت کنیم که این حرکت در پالایشگاه بندرعباس، با بومی سازی بسیاری از تجهیزات و قطعات حوزه پالایشگاهی و همچنین بومی سازی فناوری های روز دنیا، با اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین انجام شده است.
این پالایشگاه در فاصله سال های 1393 تا ۱۴۰۲ از محل تأمین قطعات و تجهیزات مورد نیاز از داخل کشور در مجموع ۵۷ میلیون یورو صرفه جویی داشته است.
دسترسی به کاتالیست با کیفیت ایرانی از دیگر دستاورهای پالایشگاه بندرعباس است که مزایای بسیاری دارد از جمله مهم ترین آن در دسترس بودن شرکت سازنده برای تضمین محصول با قیمت مناسب و صرفه اقتصادی است؛ چرا که می توانیم هنگام فرارسیدن زمان تعمیرات اساسی، برای واحد هایی که نیاز به تعویض کاتالیست دارند، به شکل مناسب تر و مطمئن تر برنامه ریزی کرده و از بابت تحریم ها و دسترسی نداشتن به کاتالیست با عیار مشخص، نگرانی نداشته باشیم.همچنین متخصصان شاغل در پالایشگاه بندرعباس، در بسیاری از موارد توانسته اند با تکیه بر تخصص، توانایی و استفاده از ظرفیت های علمی و پروژه های دانش بنیان داخلی، علاوه بر جلوگیری از توقف تولید و افزایش امنیت تولید، موجب قطع وابستگی، صرفه جویی اقتصادی و همچنین جلوگیری از خروج ارز از کشور شوند.
تامین بیش از 90 درصد تجهیزات در پالایشگاه شازند
بیش از ۹۰ درصد تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند در بدو تاسیس، از خارج تامین می شد، اما اکنون کمتر از ۱۰ درصد این تجهیزات وارداتی است. عملیات تعمیرات اساسی این پالایشگاه نیز با استفاده از دانش بومی و متخصصان داخلی انجام می شود که افتخاری بزرگ درصحنه تولید و صنعت کشور محسوب می شود.
پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند تنها پالایشگاهی است که از کاتالیست در واحد RCD استفاده می کند. این پالایشگاه با تلاش متخصصان داخلی و کمک شرکت های دانش بنیان، موفق به بومی سازی کاتالیست بسیار مهم واحدهای RFCC و RCD شده است.
استفاده از فناوری های نانو در پالایشگاه تهران
ساخت تجهیزات با فناوری بالا مانند کمپرسور، پمپ و توربین در پالایشگاه تهران اهمیت زیادی دارد. هم اکنون توربین هایی از سوی شرکت های دانش بنیان ایرانی ساخته شده که عملکرد مناسبی دارند و با نمونه خارجی رقابت می کنند. همچنین پالایشگاه تهران در حوزه ساخت تجهیزات ابزار دقیق نیز برنامههایی داشته، ضمن اینکه شرکت های دانش بنیان در این زمینه کمک قابل توجهی به صنایع کشور کرده اند.
پالایشگاه تهران نیز همانند دیگر شرکت های پالایشی جهت استفاده از کاتالیست های داخلی، با یکی از شرکت های دانش بنیان همکاری بسیار نزدیک و خوبی داشته و اکنون در تولید کاتالیست ایزومرایزاسیون به خودکفایی رسیده ایم. این پالایشگاه علاوه بر مباحث تخصصی، در زمینه محیط زیست نیز با شرکت های دانش بنیان همکاری دارد و توانسته در زمینه اصلاح فرایندهایی که با مسائل زیست محیطی ناسازگار هستند، گام های موثری بردارد. تبدیل لجن های نفتی و بیولوژیک به کودهای شیمیایی، یکی از پیشنهادهای پالایشگاه تهران به شرکت های دانش بنیان است. استفاده از فناوری های نانو برای بهینه کردن تولید، کمک به کاهش مصرف انرژی از جمله آب، حرکت به سمت تولید و بومیسازی و فرایندهای پالایشی، از دیگر گام های برداشته شده در پالایشگاه تهران به شمار می رود.
بومی سازی 3 هزار قطعه در پالایشگاه شیراز
در پالایشگاه شیراز بیش ازسه هزار و ۵۰۰ قطعه بومی سازی شده مورد استفاده قرار گرفته است که نشان از پیشرفت و توان شرکت های دانش بنیان داخلی دارد و در این پالایشگاه از این شرکت ها حمایت می شود.
راکتور واحد آیزوماکس، کاتالیست مورد نیاز واحدهای فرایندی و پمپ های BB5 از جمله تجهیزات و محصولات بومی سازی شده در پالایشگاه نفت شیراز است. فرایند گوگردزدایی از نفت کوره نیز با مشارکت شرکت اکسیرنوین فرایند آسیا در پالایشگاه شیراز وارد مرحله اجرایی شده است.
همچنین در نظر است برنامه کیفی سازی نفت کوره تولیدی در پالایشگاه های کشور، با استفاده از دانش فنی شرکت های دانش بنیان داخلی در همه پالایشگاه های کشور اجرایی شود.
تامین قطعات یدکی بالای 92 درصد در پالایشگاه تبریز
پالایشگاه تبریز بر اساس سه مدل، مدیریت می شود که یکی از آنها، استخراج ماهانه گزارش طبق مدل BSD است و از چهار منظر مالی، مشتری، رشد و یادگیری و فرایند ارزیابی می شود. نزدیک به 60 درصد تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه تبریز از سوی شرکت های داخلی تامین می شود، این پالایشگاه در کنار استفاده از توان شرکت های دانش بنیان داخلی، از شرکت های تبریز نیز استفاده کرده است، به طوری که سال گذشته 50 درصد قطعات خریداری شده استانی بوده است.می توان گفت پالایشگاه تبریز به پایگاهی تبدیل شده تا هر شرکت دانش بنیانی که ادعایی در تولید دارد، ایده های خود را در آن اجرا کند. برخی شرکت ها پیشنهاد اولیه ساخت تجهیزات را داده اند که پس از ساخت، در پالایشگاه استفاده شده است. زمان احداث واحد بنزین سازی این پالایشگاه در سال 1392 نزدیک به 27 درصد تجهیزات مورد نیاز از شرکت های داخلی خریداری شد، ضمن آنکه 50 درصد تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی واحد تصفیه بنزین یورو 5 از شرکت های دانش بنیان تهیه شده است.مقام معظم رهبری، طی چند سال اخیر همواره به اهمیت شرکت های دانش بنیان اشارات زیادی داشته اند. یکی از کلیدواژه هایی که در دو سال اخیر از سوی ایشان مورد تاکید بوده، اقتصاد دانش بنیان است که عملاً با تحقق اقتصاد مقاومتی ارتباط پیدا می کند. در بند 2 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، بر پیشتازی اقتصاد دانش بنیان به منظور ارتقای جایگاه جهانی کشور و ارتقای سهم کشور از تولید و صادرات محصولات دانش بنیان و دستیابی به رتبه اول اقتصاد دانش بنیان در منطقه تاکید شده است. اکنون پالایشگاه های کشور به این سمت رفته اند که بیشتر تجهیزات مورد نیاز خود را با استفاده از توان مهندسان داخلی و شرکت های دانش بنیان تامین کنند.
پتروشیمی اروند در مسیر افزایش تولید پی وی سی
مشعل: صنعت پتروشیمی بنا بر ضرورت های تولید پایدار و برنامه های توسعه ای خود در چند سال اخیر تلاش کرده است برنامه ریزی بلند مدتی را برای تامین خوراک و تکمیل زنجیره ارزش محصولات مختلف داشته باشد. با این رویکرد مثبت و بلند مدت، بسیاری از شرکت های پتروشیمی در تعامل با یکدیگر محصولاتی جدید را تولید کردند تا افزون بر جلوگیری از خروج ارز، زمان و هزینه کمتری را برای تامین محصولات مورد نیاز صرف کنند. به این ترتیب بسیاری از شرکت های پتروشیمی در حال حاضر به سراغ تولید گریدهای جدید از محصولات پتروشیمی در پایین دست رفته و به نوعی اثرگذاری و ارزش محصولاتشان را هم بیشتر کرده اند.
پتروشیمی اروند به عنوان اصلی ترین تولید کننده پی وی سی کشور یکی از شرکت های پیشرو در تکمیل زنجیره ارزش محصولات خود بوده و در این مسیر شرکت های دانش بنیان و فناور را هم با خود همراه کرده است. چندی قبل و در حاشیه نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، پتروشیمی اروند و سازمان منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر قرارداد جدیدی را برای تولید یک گرید دیگر محصولات پی وی سی امضا کردند. محمدرضا خسروی، رئیس مجتمع پتروشیمی اروند در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» با اشاره به برنامه ریزی بلند مدت و همه جانبه پتروشیمی اروند برای تکمیل زنجیره ارزش و افزایش تولیدات فعلی، به قرارداد جدید این مجموعه با سازمان منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر برای تولید و توسعه PVC2/VCM/EDC پتروشیمی اروند با ظرفیت تولید سالانه ۳۰۰ هزار تن اشاره کرد و گفت: پتروشیمی اروند با چشم انداز توسعه محصول و تکمیل زنجیره ارزش اقدام به احداث کارخانه 2 pvc کرده است و در مدت کوتاهی هزینه های انجام شده بازگشت خواهد داشت.
نیاز بازار داخلی به پی وی سی بیشتر از تولید است
رئیس مجتمع پتروشیمی اروند با اعلام اینکه واحد2 pvc در واقع یک واحد تمام ایرانی خواهد بود، افزود: ارزش این قرارداد بیش از 600 میلیون یورو است و به صورت EPC اجرا خواهد شد. در حال حاضر مدیر پروژه مشخص شده و لایسنس آن را پتروشیمی اروند تامین می کند و در عین حال بسیاری از تجهیزات مورد نیاز را هم بومی سازی کرده ایم و از کمک شرکت های دانش بنیان و فناور بهره برده ایم.
وی با اشاره به تولید مازاد 240 هزار تن محصول میانی EDC این مجتمع، گفت: پروژه جدید 2 pvc را با توجه به مازاد این محصول راه اندازی کردیم که در نتیجه آن اشتغال زایی برای منطقه در بر خواهد داشت. این پروژه به طور مستقیم 500 نفر و غیرمستقیم 600 نفر و در مدت اجرا حدود یکهزار و 600 نفر را مشغول به کار خواهد کرد.
خسروی با تاکید بر اینکه بخش قابل توجه و اصلی محصولات پتروشیمی اروند در داخل به فروش می رسد و بازار داخلی پی وی سی را تامین می کنیم و در نتیجه از خروج ارز جلوگیری می شود، افزود: با تولید و تامین این محصول و گریدهای مختلف آن در داخل کشور از خروج ارز و سفارش این محصول به شرکت های خارجی جلوگیری می شود.
رئیس مجتمع پتروشیمی اروند با اشاره به حجم قابل توجه ساخت و ساز در شهرهای مختلف کشور و نیاز به انواع گرید های پی وی سی گفت: طبق برآوردها در حال حاضر به ازای هر متر مربع ساخت و ساز در کشور سه کیلوگرم پی وی سی مصرف می شود و با توجه به حجم بالای تقاضای موجود تولید فعلی جوابگو نیاز داخل نیست.
وی با اعلام اینکه در حال حاضر پتروشیمی های غدیر، بندر امام و آبادان هم در حال تولید پی وی سی هستند، افزود: پتروشیمی اروند با 300 هزار تن تولید پی وی سی بیشترین میزان تولید را دارد اما این میزان در مقایسه با نیاز بازار داخل کافی نیست و صنعت ساختمان سازی و مشتقات پلاستیکی در زندگی روزمره زیاد است و بازار متنوعی دارند.
خسروی همچنین با اعلام اینکه در کنار پروژه 2 pvc و پتروپرک، خط تولید نمک پنج میلیون تنی را نیز اجرا کنیم، اظهار کرد: در ادامه گرید S-PVC نیز تولید خواهد شد و در مجموع با اجرای 2 pvc و تولید گریدهای جدید به دنبال انقلاب تازه ای در توسعه صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش هستیم.
افزایش 8 درصدی تولید
محمدرضا کریمی، مدیرعامل پتروشیمی اروند نیز پیشتر در مورد تلاش این مجموعه برای افزایش تولید محصول پی وی سی در کشور و تامین نیاز داخلی گفته بود: در چهار ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود هشت درصد افزایش تولید در مجموع و در پی وی سی 25 درصد افزایش تولید را محقق کرده ایم و این روند ادامه دارد.
وی با تاکید بر اینکه خود را برای تامین نیاز داخل در عین تلاش برای حضور در بازارهای صادراتی متعهد می دانیم، افزود: خود را متعهد به تنوع بخشی و افزایش تولید می دانیم و هدف گذاری ما تولید با ظرفیت اسمی و بیش از ظرفیت فعلی مجتمع است و در همین زمینه برنامه اجرای PVC2 را با هدف تامین گریدهای جدید در دست اجرا داریم.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی اروند مخالفت با رقابت در بازار پی وی سی را از دیگر سیاست های اعلام شده شرکت دانست و تأکید کرد: با رقابت در بازار پی وی سی مخالفیم و باید رقابت را به صفر برسانیم و هر شرکت به محصولات ما نیاز داشت به راحتی بتواند نیاز خود را تأمین کند و کالاها عرضه شود. می خواهیم در کنار برطرف کردن بازار رقابتی و عرضه بالا، صادرات را نیز به عهده بگیریم که با اجرای طرح توسعه پتروشیمی اروند، در سه سال آینده رقابت را از بین خواهیم برد و عرضه محصولات پی وی سی به دو برابر افزایش خواهد یافت.
کریمی با اشاره به کمبود محصول پی وی سی و نیاز بازار غرب آسیا به این محصول، تصریح کرد: تنها در خاورمیانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن کمبود پی وی سی داریم که از آمریکا، اروپا و چین وارد می شود. این نشان می دهد که نیازمند طرح های جدید در منطقه هستیم و اگر بتوانیم کمبود پی وی سی منطقه را تأمین کنیم، بی شک می توانیم بازار منطقه را به صورت کامل در دست بگیریم و این نوعی ظرفیت و فرصت است.
کریمی با تاکید بر اینکه صادرات محصولات پتروشیمی اروند تنها زمانی اتفاق می افتد که محصولات در انبارها باقی می ماند و مجبور به فروش آن به روشهای مختلف هستیم، گفت: برای حضور در بازار منطقه و سایر بازارهای جهانی لازم است موانع موجود برای صادرات برداشته شود.
بر اساس این گزارش، در واقع می توان گفت که پتروشیمی اروند با اجرای پروژه های جدید خود یعنی واحد پتروپرک و واحد تولید نمک پنج میلیون تنی در حال تکمیل چرخه تامین و تولید محصولات و خوراک خود است. خوراک اصلی پی وی سی نمک است که از آب دریا استحصال می شود. از آنجایی که بیشترین سواحل و دسترسی دریایی برای این شرکت ها وجود دارد می توان از این ظرفیت بهره برد. در حال حاضر در پتروشیمی اروند ۶۶۰ هزار تن کاستیک 100درصد و یک میلیون و ۳۲۰ هزار تن کاستیک ۵۰ درصد تولید می شود. تولید این میزان از چنین گریدی دیگر جای نگرانی را برای تولیدکنندگان سود پرک باقی نمی گذارد.
پتروشیمی اروند از سال گذشته قدم در راه تولید چهار محصول پر کاربرد و راهبردی نمک شسته شده، EPVC و SPVC و VCM گذاشته و در همین مدت کوتاه در دو محصول نمک شسته شده و EPVC بهترین رکورد تولید از بدو راه اندازی محقق شده است و این روند افزایش تولید ادامه دارد.
با این روند توسعه که پتروشیمی اروند در پیش گرفته است نه تنها بخش های پایین دستی برای تامین خوراک نگرانی ندارند بلکه آنطور که مدیرعامل این مجموعه اعلام کرده است، خوراک شرکت های وابسته به محصولات شرکت پتروشیمی اروند ازجمله پتروشیمی های بندر امام، خوزستان، کارون، غدیر، آبادان و هگمتانه با پایداری بیشتری تأمین خواهد شد.
اقدامی که پتروشیمی اروند برای تکمیل زنجیره کالایی خود و تامین خوراک واحدهای خود و چند پتروشیمی دیگر شروع کرده، روندی است که صنعت پتروشیمی متناسب با نیازها و آینده نگری برای خود پیش بینی کرده و در حال حاضر بسیاری از شرکت های پتروشیمی در این مسیر قرار گرفته اند. صنعت پتروشیمی در چند سال اخیر و پس از فشارهای اقتصادی و تحریم های همه جانبه و مستقیم روی پای خود ایستاد و از تامین مالی و سرمایه گذاری گرفته تا تامین تجهیزات و قطعات و دانش فنی به توان داخلی خود اتکا کرد. در همین مسیر روند تامین خوراک پایدار و تنوع در محصولات را هم در دستور کار گذاشت و با همین رویکرد بود که نه تنها سهمش از بازار داخلی و خارجی کم نشد، بلکه توسعه نیز پیدا کرد.
اجرای 510 پروژه راهسازی در مناطق نفتی برای کاهش تلفات انسانی
مشعل: کمتر روزی است که خبر تصادف های دلخراش جاده ای و کشته شدن راننده و همراهان به گوش نرسد، بخصوص اگر چهار صباحی تعطیلی باشد و میل سفر دوچندان؛ آن وقت است که رانندگان همچون بازی های رایانه ای برای رسیدن به مقصد بی محابا خودروهای خود را از هر معبر و گذری عبور می دهند و توجهی به جاده و ماشین های سنگین آن ندارند. اینجاست که سرپیچ جاده یا نقاط حادثه خیز که باید پا را از روی گاز بردارند و با آرامش عبور کنند، کنترل از دستشان در می رود و اتفاقی می افتد که نباید بیفتد.یکی از راهکارهای بهبود این شرایط، تسهیل حمل ونقل در جاده هایی است که عامل تلفات انسانی می شوند؛ موضوعی که صنعت نفت همسو با اهداف مسئولیت اجتماعی و اقدام های عام المنفعه، در همراهی با وزارت راه و شهرسازی و راهنمایی ورانندگی فراجا، کمر به رفع این معضل بسته و باعث ایمن سازی نقاط حادثه خیز و کاهش آمار تصادف ها در این مناطق شده است.
بر همین اساس بود که مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، در سال های اخیر تعداد ۵۱۰ پروژه راهسازی با اعتبار افزون بر ۴۰ هزار میلیارد ریال را در استان های خوزستان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، کردستان، کرمانشاه، فارس و خراسان رضوی تعریف و مصوب کرد.
مطابق گزارش این مدیریت، تا پایان سال ۱۴۰۲، بیش از ۲۲۸ کیلومتر راه اصلی و ۱۰۷ کیلومتر راه روستایی در مرحله تکمیل و در حال بهره برداری است، ضمن اینکه ۲۲۴ کیلومتر راه اصلی و ۶۵ کیلومتر راه روستایی نیز در حال اجراست.
با اجرای پروژه های یادشده، درمجموع بیش از ۱۱۴ نقطه حادثه خیز از راه های مناطق نفت خیز کشور ایمن سازی شده که به طور میانگین کاهش ۳۰ درصدی آمار تصادف ها و تلفات انسانی را در محورهای مورد اشاره به همراه داشته است.
ایمن سازی ۵۵ نقطه حادثه خیز خوزستان
شرکت ملی نفت ایران با هدف ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود در حوزه راهسازی در خوزستان، همکاری با بیش از ۱۸۵ پروژه را مدنظر قرار داده که از این تعداد، ۱۱۶ تکلیف در حال اجرا و ۶۹ تکلیف تکمیل شده است.
این شرکت همچنین بهسازی و احداث ۲۶۰ کیلومتر راه اصلی و روستایی را در برنامه و اولویت قرار داده که ۴۶ کیلومتر راه اصلی و ۶۶ کیلومتر راه روستایی تکمیل و بهره برداری شده و ۹۵ کیلومتر راه اصلی و ۵۳کیلومتر راه روستایی هم در حال اجراست.
قابل توجه اینکه با اولویت قرار دادن بهسازی این راه ها، ۳۹ نقطه حادثه خیز راه اصلی و ۱۶ نقطه حادثه خیز راه روستایی، ایمن سازی شده که کاهش ۲۵ درصدی آمار تصادف و تلفات انسانی، همچنین کاهش هشت درصدی مصرف سوخت را در این جاده ها به همراه داشته است.
کمک به بهسازی راه روستای بدرانی هندیجان، بهسازی و آسفالت فاز دوم محور منصوره- شادگان، کمک به روشنایی محور اهواز ملاثانی، بهسازی و آسفالت حلاق چمیم، حنیری باوی، روزنه، غدیر حبسه اهواز، کمک به احداث جاده های آنتنی قیصریه هویزه، کمک به تکمیل جاده روستای مشراگه، غرابی، صاحب آباد، چم خرنوب هندیجان، بهسازی و آسفالت اغطب و جنگیه غزوایه کارون و احداث جاده سادات حسینی به شیوند ایذه، از جمله تکالیف راهسازی شرکت ملی نفت ایران است.
کمک به تکمیل پل ثابت ملاثانی به عنافچه به طول ۴۲۶ متر و عرض ۱۲ متر، از دیگر تکالیف مسئولیت اجتماعی است که شرکت ملی نفت ایران با اعتبار یکهزار میلیارد ریال در اجرای آن مشارکت دارد.
بهسازی جاده ای بوشهر با تعریف ۵۱ پروژه
شرکت ملی نفت ایران در حوزه راهسازی در استان بوشهر هم همکاری در بیش از ۵۱ پروژه را مدنظر قرار داده که از این تعداد، ۳۴ تکلیف در حال اجرا و ۱۷ تکلیف تکمیل شده است.
این مشارکت به تکمیل و بهسازی و احداث ۴۱ کیلومتر راه اصلی و ۱۹ کیلومتر راه روستایی، همچنین کاهش ۵۰ درصدی آمار تصادف ها و تلفات انسانی و کاهش پنج درصدی مصرف سوخت منجر شده است. شرکت ملی نفت ایران، همچنین بهسازی و احداث ۶۳ کیلومتر راه اصلی و ۹ کیلومتر راه روستایی را در حال اجرا دارد.
کمک به بهسازی ورودی امامزاده شاه روبند گناوه، کمک به تکمیل پل شیلدو روستای رستمی تنگستان، کمک به تکمیل جاده ملاسالمی، کمک به تعریض راه بهارستان شهرستان جم، کمک به تعریض ورودی روستای محمد جمالی، احداث محور بندر ریگ - گناوه به طول ۱۳ کیلومتر، احداث بزرگراه برکه چوپان - کنگان - دو راهک، از جمله این به شمار می آید است که تکمیل و بهره برداری شده است.
۳۰ پروژه راهسازی در ایلام
تعریف ۳۰ پروژه راهسازی و بهسازی و احداث سه کیلومتر راه اصلی و ۱۹ کیلومتر راه روستایی هم از دیگر اقدام های شرکت ملی نفت ایران است که باعث ایمن سازی پنج درصدی نقاط حادثه خیز در راه های اصلی و ۱۹ درصدی در راه های روستایی شده است.
مطابق آمار، این حمایت به کاهش ۳۵ درصدی آمار تصادف ها در جاده های اصلی و ۴۰ درصدی راه های روستایی منجر شده که به صورت زنجیره وار، کاهش ۶۰ درصدی تلفات انسانی و کاهش هفت درصدی مصرف سوخت را به دنبال داشته است.
تعریف ۲۳ پروژه راهسازی در فارس
حمایت های شرکت ملی نفت ایران در استان فارس هم چشمگیر بوده و به اولویت قرار دادن ۲۳ پروژه راهسازی و بهسازی و احداث ۱۳۳ کیلومتر راه اصلی و ۹ کیلومتر راه روستایی منتهی شده است، همچنین ایمن سازی هفت نقطه حادثه خیز راه اصلی و یک نقطه حادثه خیز روستایی ارمغان این حمایت هاست که کاهش ۷۵ درصدی تصادف ها و ۶۰ درصدی تلفات انسانی را به همراه داشته است، ضمن اینکه درمجموع کاهش ۴۰ درصدی مصرف سوخت هم اتفاق افتاده است.
ایمن سازی نقاط حادثه خیز کردستان
در استان کردستان هم با همت و مشارکت شرکت ملی نفت ایران، هفت پروژه راهسازی تعریف و به دنبال آن با بهسازی دوکیلومتر راه اصلی، سه نقطه حادثه خیز ایمن سازی شد که به کاهش ۹۰ درصدی آمار تصادفات و ۷۰ درصدی آمار تلفات انسانی و پنج درصدی کاهش مصرف سوخت انجامیده است.
۱۶ پروژه در دست اقدام راهسازی در خراسان رضوی
اولویت قرار گرفتن ۱۶ پروژه راهسازی از جمله حمایت های راهسازی شرکت ملی نفت ایران در استان خراسان رضوی است که به بهسازی و احداث چهار کیلومتر راه اصلی و ۱۳ کیلومتر راه روستایی انجامیده و در نتیجه آن، در مجموع ۱۲ نقطه حادثه خیز ایمن سازی شده، همچنین با ایمن سازی این نقاط حادثه خیز، در مجموع ۴۵ درصد کاهش تصادفات و ۴۰ درصد کاهش تلفات انسانی و هفت درصد کاهش سوخت حاصل شده است.کرمانشاه هم با ۱۶ پروژه و کهگیلویه و بویراحمد هم با ۲۸ پروژه راهسازی، از دیگر استان های نفت خیزی هستند که زیر ذره بین حمایت صنعت نفت قرار گرفته اند؛ این حمایت ها به ایمن سازی ۱۵ نقطه حادثه خیز و کاهش ۸۰ درصدی آمار تصادف ها و ۷۰ درصدی تلفات انسانی، همچنین پنج درصدی مصرف سوخت انجامیده است.اقدام های چشمگیری که نتیجه بخش بوده و بنا بر جدیدترین گزارش رئیس پلیس راهنمایی ورانندگی فراجا از وضعیت تردد و تصادف های جاده ای، شاهد کاهش قابل توجه آمار تصادف در سراسر کشور بوده ایم.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران اعلام کرد: نیمه نخست امسال از هدررفت بیش از ۵۸۲ هزار بشکه نفت به وسیله دستگاه های تفکیک گر و فرآورش سیار MOS و MOT جلوگیری و با برداشت این مقدار نفت، ضمن حفظ محیط زیست، شرایط برگشت سرمایه ملی فراهم شده است. غلامرضا کمالی با بیان اینکه عملیات برداشت نفت از طریق دستگاه های تفکیک گر و فرآورش سیار، نقش بسیار مهمی در کاهش سوزاندن حجم قابل توجهی نفت دارد، گفت: این اقدام، جلوگیری از آلودگی محیط زیست و هدررفتن سرمایه ملی، افزایش تولید و اعمال دقت بیشتر در گرفتن تصمیم برای توسعه میدان ها، انجام عملیات بهره برداری بموقع از چاه، همچنین طراحی تسهیلات فرآورش مناسب در میدان های نفتی را حاصل می کند. وی با قدردانی از فعالیت های مهم انجام شده در سخت ترین شرایط کاری و آب وهوایی با وجود تحریم های موجود بیان کرد: کارشناسان این شرکت توانستند تعمیر اساسی ۵۷ مخزن تحت فشار درون واحدهای عملیاتی و تفکیک گرهای سرچاهی را با موفقیت به سرانجام برسانند. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران افزود: هزار و ۳۰۷ مورد تعمیر، تعویض، تنظیم و نصب شیرآلات فرایندی در کنار نصب و تعویض ۱۵۵ مورد صفحه کاهنده خطوط لوله نفت و گاز چاه ها، از اقدام های ارزشمند دیگر نیروهای عملیاتی نفت و گاز گچساران در شش ماه اخیر است. کمالی اعلام کرد: در این مدت ۱۰۹ مورد رفع نشت از خطوط لوله نفت، آب و پساب و ۳۶ مورد تعویض کوپن های ضدخوردگی به منظور کیفیت تولید و کاهش نرخ خوردگی انجام شده است. وی به تعمیر کلی ۶۴۴ مورد دستگاه تجهیزات فرایندی شامل دستگاه ذخیره خشک کننده و مولد هوا، الکتروموتور، ترانسفورماتور و رله های حفاظتی، تلمبه های نفت، آب صنعتی، آب زائد تزریقی و تزریق مواد شیمیایی، دیزل آتش نشانی و دستگاه توربین گازی اشاره و تصریح کرد: نیروهای جهادی و عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران موفق شده اند ۱۱۵ مورد تعمیر کلی، ایمن سازی و توپکرانی خطوط لوله نفت و گاز چاه ها و تفکیک گرها را از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون با موفقیت انجام دهند.
بهداشت و درمان صنعت نفت استان بوشهر
قرارداد تأمین بالگرد آمبولانس برای قطب گازی کشور امضا شد
قرارداد تأمین بالگرد آمبولانس برای قطب گازی کشور با هدف تقویت خدمات اورژانس هوایی و شتاب گیری روند انتقال بیماران نیازمند به اعزام فوری در منطقه عسلویه و سکوهای دریایی امضا شد. این قرارداد با حضور سعید گران پی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و سخاوت اسدی، مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پارس امضا شد. گران پی دراین باره گفت: با راه اندازی این خدمات، دسترسی به اورژانس هوایی در منطقه عسلویه و سکوهای دریایی بهبود قابل توجهی خواهد داشت و بیماران نیازمند به اعزام سریع، می توانند در کوتاه ترین زمان ممکن به مراکز درمانی مناسب منتقل شوند. وی همچنین به بازدید رئیس سلامت کار منطقه ویژه و مسئول EOC بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر از این بالگرد اشاره کرد و افزود: در این بازدید، تجهیزات پزشکی بررسی و هماهنگی های لازم با تیم پروازی و مهندسان پرواز برای جانمایی و نصب تجهیزات پزشکی انجام شد. این بالگرد آمبولانس در فرودگاه عسلویه مستقر خواهد شد و به عنوان یکی از امکانات کلیدی برای امدادرسانی سریع به بیماران در مناطق دورافتاده و سکوهای دریایی عمل خواهد کرد.
بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران
پذیرش ۱۲۶ هزار بیمار
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران گفت: از ابتدای امسال تاکنون حدود ۱۲۶ هزار بیمار به مراکز درمانی این منطقه مراجعه و خدمات درمانی دریافت کردند که نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۱۰درصد افزایش داشته است.
رضا بقائی توضیح داد: ۱۲۶ هزار بیمار مراجعه کننده به بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران برای انجام مراحل درمانی خود به بیمارستان ۶۴ تختخوابی بعثت، درمانگاه های عملیاتی و شهری، کلینیک های تخصصی، دندانپزشکی، مرکز مشاوره و سلامت روان و مرکز طب کار و سلامت مراجعه و حدود ۴۵۵ هزار خدمت درمانی دریافت کردند. وی با بیان اینکه بیشترین حجم مراجعات به بیمارستان ۶۴ تختخوابی بعثت صنعت نفت گچساران بوده است، افزود: این مرکز درمانی به عنوان نخستین و تنها مرکز ارائه خدمات بهداشتی و درمانی زیر پوشش وزارت نفت در استان کهگیلویه و بویراحمد، مصمم است با تکیه بر دانش و توانمندی های همه پزشکان و کارکنان خود با استفاده از منابع علمی معتبر و به روز و بهترین امکانات و فناوری های نو و به منظور بهبود خدمات بهداشتی درمانی، همسو با سیاست های کلان صنعت نفت، زمینه ارتقای سطح سلامت جامعه و افزایش رضایتمندی بیماران و کارکنان را فراهم کند.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران، آمار پزشکان شاغل در بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران را ۵۷ پزشک شامل ۲۶ متخصص، ۲۵عمومی، چهار دندانپزشک و دو داروساز اعلام و بیان کرد: حدود ۱۵ هزار نفر زیر پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران هستند و ۱۰۰درصد این جمعیت در قالب سیستم پزشک خانواده خدمات را دریافت می کنند. بقائی تصریح کرد: از ابتدای امسال تاکنون حدود ۵۰ هزار خدمت به مراجعان این مرکز ارائه شده که این تعداد نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۴۴درصد افزایش داشته است. با برنامه ریزی های انجام شده و افزایش فعالیت های بیمارستان نفت، در سال های اخیر اعزام بیماران نیز روند کاهشی داشته است.وی درباره تازه ترین وضع بیمارستان در حال ساخت شهدای نفت، پیشرفت فیزیکی آن را بیش از ۹۸درصد اعلام کرد.
براساس این گزارش، موقعیت این مرکز درمانی به گونه ای است که با راه اندازی آن هم کارکنان صنعت نفت و هم مردم پیرامونی از آن منتفع می شوند. ساخت این مرکز درمانی در قالب سه طبقه و پنج بخش اصلی شامل کلینیک های تخصصی، بخش های بستری، اورژانس، آزمایشگاه و تصویربرداری، خدماتی و اداری در زمینی به وسعت ۱۱ هزار مترمربع در حال تکمیل است.
شرکت ملی گاز ایران
برگزاری آزمون جذب نیروی پیمانکاری
آزمون جذب بیش از ۳۹۰ نیروی پیمانکاری به منظور به کارگیری در شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان و منطقه ۶ عملیات انتقال گاز روز جمعه (۳۰ شهریور) در چهار حوزه زاهدان، زابل، ایرانشهر و جیرفت برگزار شد.
آرین نصیری، سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران گفت: حسب نیازهای سازمانی شرکت گاز استان سیستان وبلوچستان و منطقه ۶ عملیات انتقال گاز ایران، جذب نیروی انسانی مورد نیاز به صورت نیروی پیمانکاری از طریق فراخوان عمومی و آزمون کتبی و مصاحبه تخصصی در دستور کار قرار گرفت که بر این اساس، نیازهای نیروی انسانی این دو شرکت پس از طی فرایندهای متعدد کارشناسی و اخذ مجوزهای مربوطه آزمون مربوطه برگزار شد.
وی افزود: ثبت نام آزمون از تاریخ ۲۲ مرداد امسال آغاز و با توجه به تمدید زمان مربوطه امکان ثبت نام تا تاریخ ۱۵ شهریور امکان پذیر بوده است که در این مدت تعداد هزار و ۹۹۳ نفر متقاضی با ورود به سامانه مربوطه ثبت نام و تعداد هزار و ۶۶۱ نفر با حضور در حوزه های شهرهای زاهدان، زابل، ایرانشهر و جیرفت در آزمون شرکت کردند.
سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: بر این اساس، پس از اعلام نتایج آزمون و انجام مصاحبه تخصصی تعداد ۳۳۴ نفر در شرکت گاز استان سیستان وبلوچستان و ۶۰ نفر در منطقه ۶ عملیات انتقال گاز به کارگیری خواهند شد.
به گفته نصیری، این آزمون از سوی دانشگاه امیرکبیر برگزار شده است.
شرکت ملی نفت ایران
تأمین سوخت زمستانی در دستور کار ویژه
مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اهمیت شرکت نفت مناطق مرکزی در تولید نفت و گاز، این شرکت را ضامن امنیت و آرامش در تأمین سوخت زمستانی دانست.
فرخ علیخانی در آیین تکریم و معارفه مدیران عامل پیشین و جدید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، به گستره وسیع این شرکت در ۱۷ استان کشور اشاره کرد و گفت: این شرکت با گستره وسیع فعالیت، به تعامل سازنده با مجموعه مقام ها و مسئولان استانی و محلی نیاز دارد و برای رسیدن به این همکاری، ذهنیت مثبت نگر و شناسایی عناصر فرهنگی و یافتن گفتمان مشترک برای پیشبرد طرح و پروژه های ملی ضرورت دارد. وی با اشاره به نقش گردش نخبگان در سازمان افزود: همیشه تغییر و تحولات در سازمان ها نوید تزریق روح تازه و ترویج و بسط فکر جدید می شود و باید آن را به فال نیک گرفت. در عرصه کلان تصمیم گیری و تصمیم سازی، همه مدیران با ذهنیت خدمت به کشور و نظام اسلامی در جایگاه های مختلف مدیریتی حضور می یابند و این تغییرات سبب پیشرفت سازمان هاست و در توسعه فردی و ابعاد شخصیتی نیز تأثیرگذار خواهد بود. مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران درباره شاخص های لازم برای تصدی مدیریت شرکت ها تصریح کرد: برای تصدی این جایگاه شاخص هایی مانند ذهنیت خلاق و اخلاق مداری ، دانش و مهارت نیاز است و این شاخص ها در مدیران عامل ادواری شرکت نفت مناطق مرکزی ایران وجود داشته و برگ برنده شرکت در پیشبرد امور محوله بوده است. پیمان ایمانی، مدیرعامل این شرکت، افزون بر شاخص های یادشده، متصف به اصول اخلاقی و مردم داری است که می تواند در ادامه راه یاریگر وی و مجموعه تحت مدیریتش باشد، همچنین از تلاش های بی شائبه و مجدانه مهدی حیدری، مدیرعامل پیشین این شرکت نیز قدردانی می کنم. علیخانی درباره نقش راهبردی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در تأمین سوخت زمستانی گفت: در کمیته سوخت که وزیر نفت نیز در آن حضور دارد، نقش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران مهم و تأثیرگذار است و مجموعه این شرکت باید خود را برای تحقق اهداف تولید تکلیفی آماده کند و فرایند دستیابی به آنها را فراهم سازد. پیمان ایمانی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز در این آیین از آمادگی این شرکت برای انجام تعهدات تکلیفی خبر داد و اعلام کرد: مجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در ستاد و شرکت های تابع و مناطق عملیاتی با همدلی و وحدت رویه خود را برای تأمین سوخت زمستانی و انجام تعهدات تولید تکلیفی آماده کرده اند و برنامه ریزی میان مدت و بلندمدت نیز در دستور کار قرار دارد تا با نقشه راه ترسیم شده به سوی اهداف تعیین شده حرکت کنیم.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه لرستان
اتصال نیروگاه خرم آباد به خطوط انتقال فراورده
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه لرستان گفت: به منظور حذف سوخت رسانی با نفتکش، کاهش هزینه های انتقال سوخت و پایداری سوخت رسانی به نیروگاه ها در فصول سرد سال، نیروگاه سیکل ترکیبی خرم آباد به خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی لرستان متصل می شود.سیدشمس الدین حسینی در نشست بررسی وضعیت پروژه اتصال خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی به مخازن نیروگاه سیکل ترکیبی خرم آباد بیان کرد: با راه اندازی این پروژه نیاز روزانه نفت گاز نیروگاه سیکل ترکیبی از طریق خطوط لوله تأمین شده و دستاوردهای مهمی شامل حذف تردد جاده ای کامیون های نفتکش، کاهش حوادث ترافیکی، جلوگیری از آلودگی محیط زیست، کاهش هزینه های دولت و پیشگیری از قاچاق سوخت محقق می شود. محمدرضا سپهوند، مسئول بازرسی منطقه لرستان نیز در این نشست پیشگیری از بروز پدیده قاچاق سوخت، رعایت تفاهم نامه سه جانبه بین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، شرکت مادرتخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان و رعایت شیوه نامه های فرایند کنترل کیفی و کمی سوخت مایع ورودی به نیروگاه ها را از مزیت های مهم پروژه اتصال نیروگاه سیکل ترکیبی خرم آباد به خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی استان لرستان خواند.
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت
انتشار گزارش صلاحیت حرفه ای اعضای کمیسیون های مناقصات
مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت از انتشار گزارش صلاحیت حرفه ای اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی بازرگانی صنعت نفت خبر داد.
محسن حقیقی مقدم با بیان اینکه گزارش توسعه و آموزش اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی بازرگانی صنعت نفت در یک سال اخیر به معاونان وزیر و مدیران عامل شرکت های اصلی ارسال شده است، گفت: این گزارش به طور کامل عملکرد و نحوه اجرا، توسعه و آموزش اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی بازرگانی صنعت نفت را که به همت مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت انجام شده، تشریح کرده است.
وی افزود: گواهینامه های صلاحیت حرفه ای عضویت در کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی بازرگانی صنعت نفت به همین منظور برای هزار و ۷۰ نفر از پذیرفته شدگان و در سه سطح صادر شده است و در اختیار مدیران توسعه سرمایه انسانی شرکت ها قرار می گیرد.
افزایش ۳۴درصدی تولید پتروشیمی ارومیه
مجموع تولید پتروشیمی ارومیه در شش ماه نخست ۱۴۰۳ با افزایش ۳۴درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال، به ۷۲ هزار و ۷۵۹ تن رسید. بررسی آمار تولید محصولات مختلف این شرکت در شش ماه نخست ۱۴۰۳، افزایش ۳۴درصدی را نسبت به مدت مشابه پارسال نشان می دهد.
مجموع تولید محصولات شرکت پتروشیمی ارومیه در نیمه نخست ۱۴۰۲ حدود ۵۴ هزار و ۲۲۹ تن بود و این مقدار در ۶ ماه نخست امسال به ۷۲ هزار و ۷۹۵ تن رسیده که بیش از ۱۸ هزار تن افزایش داشته است.
بررسی آمار مقایسه ای تولید محصولات پتروشیمی ارومیه در نیمه نخست ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه ۱۴۰۲ به تفکیک نشان می دهد تولید کریستال ملامین ۶۱درصد، سولفات آمونیوم ۳۹درصد، اسید سولفوریک ۱۸درصد، سولفات آمونیوم ۴۰درصد و اسید کلریدریک ۷۲ درصد افزایش یافته است.
با توجه به راهبرد تکمیل زنجیره ارزش و راه اندازی واحد تولید کودهای ترکیبی (NPK)، کود نیتروژن گوگردی با ظرفیت سالانه ۴۰ هزار تن عملیاتی شده است که صادرات این محصول سبب افزایش درآمد شرکت می شود.
پروژه پلی آلومینیوم کلراید (PAC) که تولید نوع جامد آن، پروژه ای ملی به شمار می آید، آماده بهره برداری است و در آینده نزدیک با حضور مسئولان ارشد وزارت نفت و هلدینگ خلیج فارس به طور رسمی افتتاح و عملیاتی می شود.
بهره برداری از دو پروژه نیتروژن گوگردی و پلی آلومینیوم کلراید برای پتروشیمی ارومیه درمجموع حدود ۱۶ میلیون دلار ارزآوری خواهد داشت که به حرکت رو به پیشرفت شرکت کمک شایانی خواهد کرد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه
کاهش ۲۴درصدی مصرف نفت سفید
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه از کاهش ۲۴درصدی مصرف نفت سفید این منطقه در شش ماه نخست امسال خبر داد. احمد مجرد با اشاره به توسعه روزافزون بهره مندی خانوارهای شهری و روستایی از گاز طبیعی و پایش مستمر و دقیق توزیع فراورده های نفتی گفت: در شش ماه نخست امسال بیش از ۳۳ میلیون لیتر نفت سفید برای خانوارهای شهری و روستایی فاقد گاز طبیعی منطقه توزیع شده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۴درصد کاهش یافته است. وی با بیان اینکه نفت سفید به منظور مصرف بهداشتی و گرمایش خانوارهای روستایی و شهری فاقد گاز طبیعی عرضه می شود، تصریح کرد: حدود ۸۰ هزار خانوار در سطح منطقه ارومیه مصرف کننده نفت سفید هستند. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه یادآور شد: خانوارهای روستایی و شهری فاقد گاز طبیعی، سهمیه نفت سفید و گاز مایع خود را پس از ثبت نام و احراز هویت در سامانه درخواست فراورده های نفتی (NEWTEJARATASAN.NIOPDC.IR)، از طریق شارژ در کارت بانکی سرپرست خانوار دریافت می کنند. مجرد گفت: از ۲۳ شهریور امسال سهمیه سوم همه مصرف کنندگان شارژ شده است و می توانند آن را از فروشندگی های شهری و روستایی دریافت کنند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
قدردانی از کارکنان شرکت ملی پست
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های ایران در هفدهمین سال اجرای پروژه ملی کارت هوشمند سوخت، در پیامی از همراهی شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران در روند اجرای این طرح مهم و راهبردی قدردانی کرد. متن پیام کرامت ویس کرمی به این شرح است:از آغاز این فرایند عظیم تا به امروز، بیش از ۶۰ میلیون کارت هوشمند سوخت با همکاری فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت ملی پست، تولید، بارگذاری و به مشترکان تحویل داده شده است.
نظر به اینکه یکی از مهم ترین مؤلفه های توسعه پایدار و ارتقای بهره وری، تقویت بنیان های ارتباطی و استحکام زیرساخت های ارتباطات است و از این رهگذر، خدمات پستی به عنوان یکی از کهن ترین شالوده های ارتباطی در مسیر خدمت رسانی به جامعه نقش آفرینی می کند، در آغاز دولت خدمتگزار چهاردهم، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، به عنوان یگانه متولی تأمین و توزیع سوخت کشور، از تعمیق همکاری های راهبردی و وفاق تنگاتنگ میان این شرکت و شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران در اجرای هرچه بهتر طرح بزرگ و ملی توزیع هوشمند سوخت با آغوش باز استقبال می کند.
امید است در این امر مبارک، با افزایش سرعت تولید و بارگذاری، تحویل سریع، مطمئن و به هنگامِ محموله های کارت سوخت، بستر رضایتمندی و آسایش عموم مردم شریف ایران، بیش ازپیش هموار شود.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس
سوخت رسانی به نیروگاه ها
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس با تأکید بر تکمیل ظرفیت سوخت دوم نیروگاه ها پیش از آغاز فصل سرما، از ارسال روزانه دو میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر نفت گاز به نیروگاه های این استان خبر داد.
اسدالله طاهری با بیان اینکه نیروگاه ها عمده ترین مصرف کننده و تحویل گیرنده سوخت در حوزه صنایع هستند، گفت: به طور میانگین روزانه دو میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر نفت گاز به چهار نیروگاه فارس بارگیری و تحویل می شود.
وی از ارسال روزانه سوخت دوم به نیروگاه های استان از شهریور امسال خبر داد و افزود: با برنامه ریزی های انجام شده، این روند بدون وقفه در حال انجام است و تا تکمیل ظرفیت این نیروگاه ها و پیش از آغاز فصل سرما نیز ادامه می یابد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس با قدردانی از همکاری و تلاش های شرکت های حمل ونقل فراورده های نفتی و رانندگان نفتکش در چرخه سوخت رسانی، مبادی تأمین کننده سوخت دوم نیروگاه های فارس را استان های بوشهر، خوزستان و هرمزگان اعلام کرد.طاهری در ادامه برگزاری نشست های هماهنگی با مبادی تأمین، انجام بازدیدهای مشترک با سازمان های ذی ربط و برنامه ریزی به منظور استفاده حداکثری از ظرفیت های حمل ونقل فراورده های نفتی را از اقدام های مؤثر منطقه برای تأمین بموقع سوخت نیروگاه ها و کارخانه های سیمان استان برشمرد.
وی با تأکید بر تکمیل ظرفیت سوخت دوم نیروگاه ها پیش از آغاز فصل سرما تصریح کرد: تاکنون حدود ۴۰درصد ظرفیت سوخت دوم نیروگاه های برق در استان تکمیل شده و نفت گاز مورد نیاز تا تکمیل ظرفیت ذخیره سازی به صورت روزانه ارسال می شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
اهدای ۵ هزار بسته نوشت افزاری به دانش آموزان کم برخوردار
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به منظور عمل به مسئولیت اجتماعی، پنج هزار بسته نوشت افزاری به دانش آموزان کم برخوردار اهدا کرد.
قباد ناصری، مدیرعامل این شرکت، روز دوشنبه(دوم مهر) در آیین توزیع پنج هزار بسته نوشت افزاری میان دانش آموزان کم برخوردار شهرستان های رامهرمز، رامشیر و باوی و بخش غیزانیه اهواز گفت: با توجه به اقدام های انجام شده در عرصه عمل به مسئولیت اجتماعی، بهترین فضا و امکانات تحصیلی برای بخش قابل توجهی از دانش آموزان شاغل به تحصیل در روستاهای همجوار تأسیسات فرایندی شرکت فراهم شده است. وی با بیان اینکه هیچ چیز به اندازه ایجاد بستر و زیرساخت برای تربیت سرمایه های انسانی خردمند برای آتیه ایران اسلامی مهم و درعین حال لذت بخش نیست، افزود: در کنار تحقق رسالت تولیدی شرکت، دغدغه مهم دیگری داشتیم و آن ارتقای کیفیت آموزش (به ویژه مناطق روستایی) از لحاظ فضای آموزشی و امکانات جانبی آن بود؛ زیرا این موضوع ارتباط مستقیمی با ایجاد انگیزه تحصیلی در میان کودکان و نوجوانان دارد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون بیان کرد: به همین منظور، احداث یا نوسازی کامل مدارس را در دستور کار قرار دادیم و افزون بر آن، در آغاز سال تحصیلی، پنج هزار بسته کامل نوشت افزاری شامل کوله پشتی و لوازم تحریر از بهترین برندهای داخلی را با صرف ۳۵ میلیارد ریال تهیه و ارسال کردیم.
ناصری با بیان اینکه برای سهولت ایاب و ذهاب دانش آموزان شش سرویس (مینی بوس) به روستاهای دوردست اختصاص یافته است، گفت: احداث یا بهسازی مدارس چای ورشام، نور، چمبه، طویله کوچک، شهید شجیرات و بیت باوی بخش های غیزانیه اهواز و مشراگه رامشیر، تأمین و اجرای آسفالت حیاط و محوطه مدارس روستایی، رنگ آمیزی و دیوارنویسی مدارس همجوار تأسیسات عملیاتی و تأمین و توزیع بیش از ۱۲ هزار بسته نوشت افزاری میان دانش آموزان کم برخوردار شاغل به تحصیل در مدارس همجوار تأسیسات در سه سال اخیر به انجام رسیده و قصد داریم این رویکرد ارزشمند را با جدیت تا زمانی ادامه دهیم که همه دانش آموزان شاغل به تحصیل در گستره سه هزار و ۸۰ کیلومتر مربعی شرکت از بهترین و روزآمدترین امکانات تحصیلی برخوردار باشند.
شرکت نفت و گاز پارس
برگزاری نشست بررسی مشکلات کارکنان عملیاتی
مسائل و مشکلات سرمایه انسانی شرکت نفت و گاز پارس با حضور مدیر توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران بررسی شد.
نشست بررسی حل مشکلات و موانع کارکنان رسمی، قراردادی و پیمانکاری شرکت نفت و گاز پارس به دستور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با حضور فریبرز فرشاد، مدیر توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت و مسئولان این معاونت، مدیرعامل، معاون عملیات و پشتیبانی، مدیران و نمایندگان پیمانکاران شرکت نفت و گاز پارس در سایت یک این شرکت در منطقه عسلویه برگزار شد. محمدحسین متجلی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، با تبریک فرارسیدن هفته وحدت و ولادت پیامبر اکرم(ص)، ضمن اشاره به نخستین بازدید مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و معاون وزیر نفت از منطقه عملیاتی پارس جنوبی بیان کرد: مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این بازدید بر لزوم بررسی وضع نیروهای شاغل در سکوهای گازی و مناطق عملیاتی تأکید کرد و خواهان رسیدگی فوری و جدی به مشکلات کارکنان شاغل در این منطقه شد.
سلمان خزائی، معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس هم به مسائل و مشکلات کارکنان عملیاتی مستقر در سکوهای گازی پارس جنوبی پرداخت و گفت: پیگیری مدیران ارشد وزارت نفت می تواند در رفع مشکلات پیش رو بسیار مؤثر باشد.
فریبرز فرشاد، مدیر توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران در سخنانی اعلام کرد: با توجه به حساسیت و نگرانی های مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره وضع کارکنان مناطق عملیاتی و تأکید وی بر رفع موانع موجود، گروه مدیریت منابع انسانی مصمم است تا با جمع آوری اطلاعات مربوطه و بررسی موارد یادشده، برای رفع مشکلات موجود، گام های مهم و اساسی بردارد.
وی افزود: برگزاری این نشست، نشان دهنده عزم جدی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برای حل مشکلات کارکنان و ایجاد شرایط بهتر برای آنان است و امید می رود با پیگیری های لازم، مسائل مطرح شده به زودی حل وفصل شوند.
به یاد شهدای صنعت نفت در 8 سال دفاع مقدس
مشعل: 44 سال پیش در تاریخ 31 شهریور 1359 رژیم بعثی عراق به خاک ایران حمله کرده و جنگ گسترده ای را آغاز کرد. این تجاوز و بعد از آن دفاع مردان و زنان کشورمان هشت سال به طول انجامید. در طول این سال ها بسیاری از مردم کشورمان دوش به دوش سربازان وطن با دشمن بعثی مبارزه کرده و به شهادت رسیدند؛ مبارزه ای تمام عیار که تنها در مرزهای کشور خلاصه نشده و همه اقشار جامعه در بخش های مختلف اقتصادی، نظامی و فرهنگی در آن حضور داشتند. در گزارش پیش رو به مناسبت هفته دفاع مقدس که آن را پشت سرگذاشتیم؛ نگاهی کوتاه به این فیلم ها خواهیم داشت تا درکنار یادآوری مخاطبان درباره خاطرات آن روزهای خود، تاکیدی دوباره براهمیت تولید فیلم هایی با این مضمون داشته باشیم.
با توجه به اهمیت نفت در چرخه اقتصادی کشور چه در آن سال ها و چه امروز، ارتش بعثی برای فلج کردن حیات اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بارها تلاش کرد تا از طریق هدف قرار دادن پالایشگاه ها، نفتکش ها و میادین نفتی، ایران را از نظر اقتصادی فلج کند. این تلاش ها هرچند گاهی با تخریب بخش هایی از محل مورد نظر همراه بود، اما این کارکنان و متخصصان نفت ایران بودند که در کنار سربازان کشورمان از پالایشگاه های نفت محافظت کردند و نگذاشتند تا این چرخه مهم اقتصادی کشور از حرکت بازایستد و با تمام جان فشانی هایی که در این سال های تلخ جنگ صورت گرفت، در این زمینه موفق بودند. براساس آمار رسمی منتشر شده در طول هشت سال دفاع مقدس، تنها صنعت نفت ایران حدود از یکهزار و 50 شهید را تقدیم خاک پاک کشورمان کرده است که از این تعداد تنها 245 شهید متعلق به پالایشگاه آبادان است؛ پالایشگاهی که از اولین اهداف عراق در روزهای اول حمله به خاک ایران بوده است.
در تمام این سال ها برای زنده نگهداشتن یاد و خاطره شهدای هشت سال دفاع مقدس، فعالیت های فرهنگی بسیاری در حوزه های مختلف صورت گرفته که شامل نگارش کتاب های داستانی مختلف با موضوع دفاع مقدس، تولید تئاتر و حتی خلق آثاری در حوزه هنرهای تجسمی است. اما در این میان سینما به عنوان یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین رسانه در جامعه داخلی و خارجی نیزفعال بوده و تولیدات مختلفی را در این زمینه داشته است؛ نکته بسیار مهمی که در حوزه تولیدات سینمایی وجود دارد این است که با توجه به اهمیت نقش کارکنان نفت در دفاع و محافظت از پالایشگاه های نفت و گاز کشور چرا تولیدات سینمایی بسیار کمی در این حوزه صورت گرفته است؛ به گونه ای که به تعداد انگشت شماری فیلم سینمایی با موضوع نفت در دفاع مقدس تولید شده که اکثر این آثار درست بعد از پایان جنگ تحمیلی و در طول دهه 70 تولید شده که همه آنها جزو آثار به یادماندنی است و نام کارگردانان و بازیگران بزرگ سینمای ایران را یدک می کشد.
جنگ نفتکش ها
درست بعد از پایان جنگ تحمیلی، مدیران سینمای ایران تصمیم می گیرند تا در حوزه دفاع مقدس فیلم های مختلفی را تولید کنند که برخی سوژه های مورد تایید با موضوع صنعت نفت در طول این سال ها بوده است. یکی از فیلم هایی که در این حوزه تولید و به نمایش گذاشته شد، فیلم سینمایی «جنگ نفتکش ها» به کارگردانی محمدرضا بزرگ نیا بود که در سال 1372 به تولید رسید؛ می توان گفت این اثر سینمایی را کمتر کسی ممکن است به یاد نداشته باشد؛ فیلمی که سرشار از التهاب، هیجان و وطن پرستی است. در این اثر سینمایی بازیگران شناخته شده ای حضور دارند که همین نام ها «جنگ نفتکش ها» را تبدیل به یک اثر به یادماندنی کرده است. مجید مظفری ستاره آن روزهای سینمای ایران، زنده یاد عزت الله انتظامی، جمشید جهان زاده، فیروز بهجت محمدی، ژاله علو، فاطمه گودرزی، صادق هاتفی و محمود عزیزی، از جمله بازیگران اصلی این اثر سینمایی ایران هستند.
نکته بسیار مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که وزارت نفت در آن سال ها سرمایه گذاری این اثر سینمایی را به عهده داشته؛ فیلمی که غلامرضا موسوی یکی از بزرگترین تهیه کنندگان سینمای ایران آن را تهیه کرده است. یکی دیگر از نکات مهمی که می توان درباره این پروژه سینمایی گفت این است که این اثر سینمایی، روایتی از یک اتفاق واقعی است که در طول دفاع مقدس رخ داده است. اما داستان «جنگ نفتکش ها» چه بود:
این فیلم داستان جنگ عراق با ایران است و دامنه این جنگ به خلیج فارس نیز کشیده شده، کشتی های نفتکش ایرانی مورد حمله دشمن قرار می گیرند. در این میان یک ناخدای جوان تصمیم به عبور کشتی نفتکش از تنگه هرمز می گیرد و برای این کار از ناخدایی بازنشسته ولی پرتجربه کمک می خواهد. ناخدای پیر در ابتدا تمایلی برای انجام این کار ندارد، اما سرانجام می پذیرد و آنها باوجود دسیسه ها و حملات دشمن موفق به عبور نفتکش غول پیکر از تنگه هرمز و رساندن محموله آن می شوند. این اثر سینمایی در دوازدهمین جشنواره فیلم فجر حضور داشته و موفق به دریافت سیمرغ بهترین کارگردانی شد.
طوفان
محمدرضا بزرگ نیا بعد از تولید فیلم سینمایی «جنگ نفتکش ها» و اقبالی که این فیلم میان مخاطبان به دست آورد و جوایزی که در جشنواره های مختلف از آن خود کرد، بار دیگر به پیشنهاد وزارت نفت فیلمی جدید با موضوع صنعت نفت ایران در جنگ تحمیلی جلوی دوربین می برد. فیلم سینمایی طوفان در سال 1375 تولید می شود و بازیگران متعددی در این پروژه، بزرگ نیا را همراهی می کنند که از آن جمله می توان به دانیال حکیمی، مجید مظفری، عزت الله انتظامی، جمشید جهان زاده و لادن مستوفی اشاره کرد.
در خلاصه داستان این اثر سینمایی آمده است: سه دوست قدیمی پس از حمله دشمن به محل کارشان در یک سکوی نفتی از یکدیگر جدا می شوند. آنها پس از روزها سرگردانی در دریا، دوباره در جزیره خارگ به یکدیگر می پیوندند و مسئولیت صدور نفت را به عهده می گیرند. آنها برای این کار، هر یک نقشه ای جداگانه دارند. در حالی که حمله دشمن به خارگ برای قطع صدور نفت قطعی است. هرچند محمدرضا بزرگ نیا تقریبا از همان عوامل «جنگ نفتکش ها» بهره برده بود، اما فیلم سینمایی طوفان نتوانست به اندازه جنگ نفتکش ها موفق عمل کند.
راه افتخار
بی شک همه کارکنان نفت ایران با مرکز انتقال نفت تنگ فنی یا تلمبه خانه تنگ فنی آشنا هستند و بارها نام آن به گوششان خورده است. این مرکز به دلیل اهمیت بسیار زیادی که برای صنعت نفت ایران دارد، در زمان جنگ تحمیلی بارها توسط جنگنده های ارتش عراق بمباران شده و می توان گفت در طول هشت سال دفاع مقدس مورد 52 حمله مستقیم و 12 بمباران قرار گرفت و تعدادی از کارکنان این مرکز در جریان حمله های صورت گرفته به شهادت رسیده اند. این مرکز به اندازه ای از نظر راهبردی برای ایران با اهمیت بوده که ارتش عراق پس از پذیرش قطعنامه آخرین حمله هوایی خود را به این مرکز داشته است. در واقع اهمیت این مرکز و اتفاقاتی که در آن رخ داده بود، سبب شد تا در سال 1373 فیلم سینمایی «راه افتخار» به کارگردانی داریوش فرهنگ به صورت مشترک توسط وزارت نفت و بنیاد سینمایی فارابی تولید شود. در این فیلم نیز چهره های شناخته شده ای به عنوان بازیگر حضور داشتند که از آن جمله می توان به جمشید مشایخی، داوود رشیدی، بیژن امکانیان، بهزاد فراهانی، آزیتا حاجیان، مسعود ولدبیگی، فرحناز منافی ظاهر، منیژه افشار، مهدی میامی، حسین محب اهری، فرهاد جم، اصغر زمانی و فاطمه طاهری اشاره کرد. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: تلمبه خانه تنگ فنی که تلمبه خانه سه پالایشگاه بزرگ نفتی ایران است در جریان جنگ ایران و عراق ۳۲ بار توسط جنگنده های دشمن بمباران می شود. از آنجا که به فعالیت این تلمبه خانه نیاز مبرم بود، شریفیان مسئول پروژه، یگانه را به کار دعوت می کند تا ظرف مدت کوتاهی آنجا را احیا کند. این دو مهندس ایرانی با اجرای یک پروژه مخفیانه سبب می شوند که هیچکس از وجود این سه پالایشگاه با خبر نشود و تا پایان جنگ این راز جزو اسرار باقی می ماند.
پالایشگاه
بعد از پایان دوره طلایی سینمای دفاع مقدس، تولید فیلم با موضوع نفت و جنگ تحمیلی نیز به فراموشی سپرده شد تا اینکه بعد از گذشت 25 سال، فیلم سینمایی پالایشگاه با موضوع نقش و تاثیر کارکنان صنعت نفت ایران برای ادامه حیات پالایشگاه های نفت کشور در دوره دفاع مقدس جلوی دوربین رفت؛ فیلمی که سرمایه گذاری آن را وزارت نفت به عهده داشته و مهرداد خوشبخت که خود اهل آبادان است، به عنوان کارگردان و نویسنده در این پروژه حضور پیدا می کند. خوشبخت برای ساخت این اثر سینمایی به خوبی از امکاناتی که وزارت نفت در اختیار آن قرار می دهد، استفاده کرده و یک اثر متفاوت سینمایی را جلوی دوربین می برد. بخش هایی از سکانس های اصلی این اثر سینمایی در پالایشگاه نفت آبادان جلوی دوربین رفته است که این نشان دهنده همکاری این پالایشگاه با گروه فیلمسازی بوده است. در این اثر سینمایی بازیگران مطرحی چون بانیپال شومون، امیررضا دلاوری، الهام نامی، علیرضا مسعودی، عبدالرضا نصاری، حیدر رحیمی، پوریا ریحانی و سینا نجات نعمت و نادر سلیمانی حضور داشتند.
درخلاصه داستان فیلم سینمایی «پالایشگاه» که در ابتدا با نام گل باوارده شناخته می شد، آمده است: در سال ۱۳۵۹ همزمان با جنگ تحمیلی، تعدادی از مهندسان پالایشگاه نفت آبادان در تلاش هستند با امکانات و تجهیزاتی که در داخل انبارهای آن است، پالایشگاه های دیگر را ترمیم کنند.
امیدواریم با توجه به اهمیت نفت و رشادت های کارکنان صنعت نفت ایران، برای زنده نگهداشتن یاد و خاطره شهدای وزارت نفت در طول هشت سال دفاع مقدس، باز هم شاهد همکاری وزارت نفت با سینمای ایران باشیم تا آثار قابل توجه بیشتری در این حوزه تولید شود؛ آثاری که می تواند ویترینی برای افتخارها و قهرمانی های کارکنان نفت در تمام این سال ها باشد.
نگاهی به نقش متفقین در قحطی بزرگ ایران
مشعل: قحطی بزرگی که در ایران و همزمان با سال های جنگ جهانی اول اتفاق افتاد، تنها برآمده از خشکسالی و آفات و بلایای طبیعی نبود، بلکه عوامل متعدد دیگری نیز در شکل گیری آن دخیل بودند. برخی ایالات همچون فارس دچار خشکسالی و بلایای طبیعی چون ملخ خوارگی شدند، گرسنگی و کمبود ارزاق در ایالات آذربایجان، گیلان، سیستان، خراسان و... در گرو بحران برخاسته از جنگ بود. با ورود سربازان متفقین به شهرهای مختلف و کمی پس از آن با تشکیل نیروی پلیس جنوب، گذشته از بروز بحران سیاسی و تحت فشار قرار گرفتن دولت، مردم نیز دچار بحران معیشتی شدند. آنان باید در همان دوران خشکسالی غذایشان را با سربازان بیگانه تقسیم می کردند.
نیروهای نظامی برای تأمین تدارکات نیروهای خود در میادین نبرد، دست به صدور گسترده غله و دام به جبهه ها زدند؛ شوروی دام و غله موجود در ایالات شمال و شرق کشور را با رضایت یا بدون رضایت از صاحبان آنها خریده و از ایران خارج می کرد، انگلیس نیز همین کار را با ایالات جنوبی و جنوب شرقی انجام داده و غلات و احشام جمع آوری شده را از طریق بنادر جنوب و به ویژه محمره از ایران خارج می کرد.
در همین شرایط و با هیجان عمومی و وحشت زدگی از کشیده شدن جنگ به ایران و ایجاد قحطی، گرانی و افزایش قیمت ها و احتکار مواد غذایی افزایش یافت. همه این موارد سبب بروز قحطی وسیع و غیرمعمول در ایران شد؛ به ویژه تهران و بلوکات اطراف آن که از شروع جنگ تا سال های پس از آن درگیر قحطی و کمبود ارزاق بودند، کمبود نان یکی از مسائل روز پایتخت بود. در سیستان و خراسان و همدان نیز این وضعیت ادامه داشت و تا مدت ها آذوقه و محصولات کشاورزی در انحصار نیروهای نظامی بود.
در چنین اوضاعی نه دولت مرکزی توانایی مقابله با اقدام های متفقین را داشت و نه دولت ملی امکان جلوگیری از رشد و گسترش قحطی را یافت. مهم ترین اقدامی که حکومت مرکزی در این زمینه انجام داد، حکم ممنوعیت صدور مواد غذایی و دام به خارج از کشور به هر مقدار و توسط هر کسی بود. صدور این حکم سبب بروز عکس العمل شدیدی از سوی صاحب منصبان و سفارتخانه های خارجی در ایران شد و آنان سعی بسیار کردند تا تبصره ای برای فرار از آن بیابند.
البته فرار از این قانون چندان سخت نبود یکی از این راه ها قراردادهایی بود که مقاطعه کاران و کنتراتچی ها با کشورهای خارجی می بستند تا مواد غذایی و ارزاق را در ایران یا خارج از مرزهای ایران به آنان تحویل دهند و در صورت دستگیری این مقاطعه کاران توسط حکومت ایران، مقام های انگلیسی و شوروی به شدت از آنان دفاع می کردند.
به این ترتیب می توان گفت که در سال های جنگ جهانی اول انگلیس و شوروی به دنبال تاراج سرمایه های ایران از نفت تا محصولات کشاورزی بودند و با توجه به مستندات موجود قحطی و گرسنگی عامل طبیعی نداشت، بلکه ساخته دست اقدام های متفقین و به ویژه انگلستان با همکاری عوامل داخلی بود.
در مجموع دلایل قحطی های طولانی در این دوران ایران را می توان ناشی از عواملی همچون ایجاد ناامنی و از بین رفتن کشاورزی و روستاها در مسیر حرکت نیروهای بیگانه شوروی و انگلیس، ایجاد اغتشاش و هیجان و آشوب میان مردم در اثر جنگ و ترس آنها از کمبود مواد غذایی که به افزایش قیمت ها و انبار آذوقه منتهی می شد.احتکار و ذخیره سازی ارزاق از سوی تجار و مالکان به امید سود بیشتر و خروج غله، دام و مواد غذایی از کشور توسط عوامل متفقین برای تأمین تدارکات و آذوقه مورد نیاز سربازانشان در جبهه های جنگ نیز از دیگر موارد بود.
همچنین در نتیجه بد بودن وضع راه ها و بلوکه شدن حیوانات بارکش در دست نیروهای شوروی و انگلیس، بحرانی در حمل ونقل کشور و جابه جایی مواد غذایی به وجود آمده بود.
در عین حال باید اذعان داشت که حکومت مرکزی در کنترل اوضاع و حمایت از قحطی زدگان با کنترل قیمت ها و ممانعت از احتکار غله، کنترل مرزها و جلوگیری از خروج ارزاق و احشام توسط عوامل انگلیس و شوروی ناتوان بود.
قحطی و مرگ سهم مردم ایران از جنگ جهانی اول
کشورهای درگیر در جنگ جهانی اول به ایران که ناخواسته درگیر جنگ شده بود، لقب «پل پیروزی» داده بودند؛ کشوری که در مدت جنگ، منابع نفتی و غیرنفتی اش به تاراج رفت و در نتیجه حضور این نیروها بزرگ ترین قحطی دوران خود را تجربه کرد. تنها در یک مورد می توان به به کارگیری راه آهن و قاطر و شتر از خوزستان برای مقاصد مختلف اشاره کرد. ارتش شوروی و انگلیس، شبکه حمل و نقل کشور را به نفع خود نابسامان کرده بودند. در زمان جنگ، متفقین از نفت ایران به صورت گسترده بهره برداری می کردند و رانندگان ایرانی، برای تامین سوخت وسایل خود، با مشکلات جدی مواجه بودند و به همین علت جابه جایی کالا و موادغذایی از مکان تولید به بازار مصرف امکان پذیر نبود. راه آهن سراسری ایران نیز در این سال ها، به طور کامل در اختیار متفقین بود، آنان از راه آهن برای ارسال تجهیزات جنگی و موادغذایی به شوروی استفاده می کردند. از سوی دیگر انگلستان هر نوع خسارتی را که در نتیجه تنش ها و حمله های مختلف اقوام ایرانی یا عثمانی و ... برای تاسیسات نفتی ایران رخ می داد، دریافت می کرد، در حالی که خودش در بسیاری از این حوادث عامل اصلی رخداد بود. در فوریه ۱۹۱۵، در پی یورش انگلیسی ها به خوزستان، به نقاط مختلفی از خط لوله نفت صدمه زدند. با آن که این خط لوله نفت تا ژوئن ۱۹۱۵ تعمیر شد. این ماجرا به بهانه ای برای انگلیسی ها بدل شد تا درآمد های ایران را ضبط کنند. گزارش بانک جهانی در ۱۹۵۲ نشان می دهد خسارت واقعی وارد شده به چاه ها و خطوط لوله حدود ۲۰ هزار پوند بوده که بخش ناچیزی از حق امتیاز ایران شامل می شد.
در برخی اسناد تاریخی اشاره شده که شرکت نفت در دوران قحطی برای تعدادی از کارگران خود مواد غذایی را تامین می کرد و یا در زمان شیوع بیماری ها اقداماتی را برای درمان کارکنان داشته است. با این حال در صورت صحت این عملکرد در برخی از بخش ها، نمی توان آن را در مقایسه با عملکرد اصلی انگلستان در جنگ جهانی اول و دوران قحطی ایران به مقیاس آورد.
نکته مهم دیگر هم این است که دولت ایران محروم از منابع مالی، در برابر ویرانگرترین قحطی تاریخ این کشور، درمانده بود. این دولت هیچ اعمال قدرتی نمی توانست بکند. در برخی از منابع تاریخی به همراهی سران کشور در احتکار و انبار کردن غلات و تلاش برای خرید گندم اشاره شده است. به نوعی می توان گفت که همه عوامل داخلی و خارجی با هم دست به دست دادند تا در فاصله سال های 1296 تا 1298 یک قحطی بزرگ رخ دهد که بی تردید یکی از بزرگ ترین فاجعه های تاریخ ایران بوده است و بر اساس آمار تاریخی هشت تا ۱۰ میلیون ایرانی، ۴۰ تا ۵۰ درصد کل جمعیت آن زمان ایران، در اثر گرسنگی و مرض های ناشی از آن و سوء تغذیه از میان رفتند. با در نظر گرفتن اینکه این سال ها، دوران ابتدایی کشف نفت در ایران و شروع اثرگذاری نفت بر زندگی مردم ایران بوده است، می توان گفت که نفت عاملی برای خسارت های بیشتری شد و تا سال ها اثرات آن بین مردم باقی ماند.
برگرفته از کتاب نفت و زندگی نوشته ربابه معتقدی
عرفان انوری از همکاران شرکت ملی نفت ایران، در کنار مسئولیت هایی که در حوزه کاری خود دارد، به ورزش نیز پرداخته و همچنان در رشته هایی چون گراپلینگ و جوجیتسو در سطح جهانی و بین المللی مدال آوری می کند. او از جدیدترین موفقیت خود در مسابقات بین المللی گراپلینگ ارمنستان خبر داد.
وی درباره حضور در رقابت های بین المللی گراپلینگ جام گوکار چیویچیان که در ایروان ارمنستان برگزار شد، گفت: با توجه به اینکه تیم ملی گراپلینگ در مسابقات قهرمانی آسیا که در فیلیپین برگزار می شد، شرکت نکرد و ما نمی توانستیم از طریق تیم ملی در رقابت های گراپلینگ ارمنستان حضور پیدا کنیم، به همین دلیل برای حضور در این مسابقات در قالب یک تیم از سوی آکادمی academy A3 با مدیریت و مربیگری امیرعباس انوری به عنوان تیمی از مازندران شرکت کردیم و در بخش تیمی توانستیم عنوان نایب قهرمانی را به دست آوریم.
انوری در بخش دیگری از صحبت های خود توضیح داد: در این دوره از مسابقات، گراپلینگ ارمنستان با حضور در دو استایل مسابقه داده و به مدال های نقره و طلا دست پیدا کردم. در این رقابت ها آکادمی های بزرگی از کشورهای مختلف حضور داشتند و در همین رقابت ها بود که تیم ما برای حضور در مسابقات گرجستان دعوت شد و با توجه به اینکه این رقابت ها با مسابقات قهرمانی جهان که آبان ماه در امارات برگزار می شود، تداخل دارد، امکان حضور در آن را نخواهم داشت؛ البته باید این راهم یادآور شوم که برادرم در این مسابقات، عنوان مربی برتر را به دست آورد.
این قهرمان ورزشی در پایان با اشاره به اینکه مدتی پیش در مسابقات قهرمانی کشوری جوجیتسو به عنوان مربی و برادرش به عنوان سرمربی تیم مازندران شرکت کرده و عنوان قهرمانی را به دست آوردند، ادامه داد: به احتمال زیاد اردوی تیم ملی از این ماه برگزار می شود و من هم باید در این اردو حضور داشته باشم تا خود را برای مسابقات جهانی جوجیتسو امارات آماده کنم.
نفت تهران قهرمان رقابت های لیگ برتر تنیس بانوان شد
جام قهرمانی مسابقات لیگ برتر تنیس بانوان به نفت تهران رسید.
آخرین روز رقابت های لیگ برتر تنیس بانوان در ساری برگزار شد که طی آن، تیم های برتر مشخص شدند. در روز پایانی این مسابقات تیم نفت تهران با نتیجه دو بر یک از سد سایان سوله مشهد عبور کرد. آکادمی تنیس گلچین با همین نتیجه مقابل هیأت تنیس زنجان به برتری دست یافت و باشگاه امیر تنکابن با نتیجه دو بر یک مقابل آکادمی تنیس ترکاشوند البرز به پیروزی رسید. در پایان این مسابقات، تیم نفت تهران در جایگاه نخست ایستاد و جام قهرمانی را از آن خود کرد، باشگاه امیر تنکابن نایب قهرمان شد و آکادمی تنیس ترکاشوند، عنوان سومی را به نام خود ثبت کرد. در این دوره از مسابقات هفت تیم از استان های مازندران، تهران، زنجان، البرز و خراسان رضوی حضور داشتند و از ۲۳ شهریور به سرداوری آیدا شجاعی فر و مدیریت اعظم دلاورنیا در شهر ساری به صورت دوره ای به مصاف یکدیگر رفتند.
صدور حکم انضباطی سرمربی تیم فوتبال نفت آبادان
کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال رای خود درباره فراز کمالوند، سرمربی تیم فوتبال نفت آبادان را صادر کرد.
کمیته انضباطی آرای مربوط به برخی مسابقات فوتبال را صادر کرد، بر همین اساس این کمیته با بررسی گزارش های مربوط به ناظران دیدار سایپا و صنعت نفت آبادان در هفته نخست لیگ دسته اول علیه فراز کمالوند حکم صادر کرده است. در حکم کمیته انضباطی فراز کمالوند، سرمربی نفت آبادان به دلیل آنچه «نقض اصول کلی رفتار» خوانده شده، به توبیخ کتبی و درج در پرونده محکوم شده است؛ البته کمیته انضباطی، جریمه یا محرومیتی برای سرمربی باتجربه تیم صنعت نفت آبادان در نظر نگرفته و با توجه به گزارش های رسیده به توبیخ کتبی بسنده کرده است.
بررسی چشم انداز ورزش قهرمانی زاگرس جنوبی
چشم انداز ورزش قهرمانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با حضور مدیران سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت برگزار شد.
جلسه بررسی عملکرد، چالش ها و چشم انداز ورزش قهرمانی تیم های زاگرس جنوبی با حضور منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت؛ هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران؛ امیررضا دوران، مدیر منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی؛ معاونان اداره کل سلامت و تربیت بدنی این وزارتخانه و آرش فدعم، رئیس امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در شیراز برگزار شد. ساماندهی مناسب تیم های این شرکت در مسابقات استانی و کشوری، از نتایج این دیدار صمیمانه بود.
برنامه مسابقات پالایش نفت آبادان در لیگ برتر بسکتبال
مراسم قرعه کشی لیگ برتر بسکتبال ایران با حضور 12 تیم برگزار شد.
بیست و ششمین دوره لیگ برتر بسکتبال مردان ایران، از 12 مهر و با حضور 12 تیم آغاز می شود. 12 تیم حاضر در لیگ برتر بسکتبال مردان ایران قرار است نیم فصل اول لیگ را طی 11 هفته پشت سر بگذارند.
تیم پالایش نفت آبادان در این دوره از مسابقات قرار است به ترتیب در هفته اول مقابل کاله مازندران، در هفته دوم آسمان ولایت مشهد، در هفته سوم طبیعت اسلامشهر، در هفته چهارم فولاد هرمزگان، در هفته پنجم شهرداری گرگان، در هفته ششم گلنور اصفهان، در هفته هفتم پایش پارت شاهرود، در هفته هشتم ذوب آهن اصفهان، در هفته نهم مهگل البرز، در هفته دهم پترو نوین ماهشهر و در هفته یازدهم آینده سازان قرار گیرد. تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در بیست و پنجمین لیگ برتر بسکتبال مردان ایران با 22 بازی، 13 برد، 9 باخت و 35 امتیاز در رده ششم جدول لیگ برتر بسکتبال مردان قرار گرفت.
برگزاری مسابقه فوتسال به مناسبت هفته دفاع مقدس
به مناسبت هفته دفاع مقدس و با هدف ایجاد تعامل با شرکت های نفتی، مسابقه فوتسال دوستانه ای میان شرکت پالایش نفت لاوان و منطقه عملیاتی لاوان (شرکت نفت فلات قاره ایران) به میزبانی شرکت پالایش نفت لاوان برگزار شد. این مسابقه به صورت رفت وبرگشت برگزار شد که در مسابقه رفت پالایشگاه و در مسابقه برگشت، شرکت فلات قاره برنده مسابقه بود.
وضعیت تیم های نفتی در لیگ آزادگان چگونه است؟
مشعل سی و چهارمین فصل از لیگ آزادگان در حال برگزاری است و بتازگی سومین هفته خود را با حضور 18 تیم پشت سرگذاشته است. در این فصل از لیگ آزادگان یا لیگ دسته یک فوتبال ایران، تیم هایی چون مس شهربابک، فجر سپاسی، پیکان، صنعت نفت آبادان، شهرراز شیراز، سایپا، بعثت کرمانشاه، آریو اسلامشهر، شهرداری نوشهر، پارس جنوبی جم، مس کرمان، نفت و گاز گچساران، نیروی زمینی، مس سونگون، پالایش نفت بندرعباس، اماش گیلان، نفت مسجد سلیمان و شهرداری آستارا حضور دارند. با توجه به جایگاه لیگ آزادگان که می توان آن را محلی برای سقوط تیم های لیگ برتری دانست، تیم هایی چون صنعت نفت آبادان و پیکان بعد از هشت فصل حضور در لیگ برتر در این فصل به لیگ آزادگان سقوط کرده اند و این به آن معناست که دو تیم حرفه ای و لیگ برتری فوتبال ایران در لیگ دسته یک حضور دارند.
از میان 18 تیم حاضر در لیگ آزادگان، پنج تیم به نمایندگی از فوتبال نفت ایران حضور دارند که این خود، به رکوردی جدید برای فوتبال نفت در لیگ دسته یک تبدیل شده است. تیم های صنعت نفت آبادان، پارس جنوبی جم، نفت و گاز گچساران، نفت مسجد سلیمان و پالایش نفت بندرعباس، تیم هایی هستند که در جنوب کشور جزو تیم های شناخته شده اند و اهمیت ویژه ای برای هموطنان جنوبی کشورمان دارند؛ اما نکته مهم این است که این پنج تیم، تا چه اندازه می توانند در این فصل از لیگ آزادگان برای صعود به لیگ دسته یک یا لیگ برتر فوتبال ایران موفق عمل کنند؟
درحال حاضر، لیگ آزادگان، هفته سوم بازی های خود را پشت سرمی گذارد و وضعیت تیم های مورد نظر چندان مطلوب نیست؛ البته تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در هفته سوم تلاش کرد تا به موقعیت بهتری در جدول دست یابد، به گونه ای که صنعت نفت آبادان با سه بازی در رده سه، پارس جنوبی با سه بازی در رده شش، نفت و گاز گچساران با سه بازی در رده 13، پالایش نفت آبادان با سه بازی در رده 15 و نفت مسجد سلیمان با سه بازی در رده 17 قرار دارند؛ اما درباره این تیم ها چه می دانیم؟
صنعت نفت آبادان
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، یکی از مهم ترین و قدیمی ترین تیم های فوتبال ایران در جنوب کشور است که طرفداران بسیاری در این منطقه دارد. این تیم در سال 1351 و برای حضور در جام تختی در شهر آبادان استان خوزستان شکل گرفت و بعدها با توجه به رنگ زرد پیراهن این تیم، تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با نام برزیل ایران شهرت پیدا کرد. این تیم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و از ابتدای دهه 70 با شکل گیری جام آزادگان و بعد از آن در دهه 80 با شکل گیری جام خلیج فارس یا همان لیگ برتر فوتبال ایران، فراز و نشیب بسیاری را پشت سرگذاشت و بارها میان این دو لیگ کشور درحال صعود و سقوط بود. پیش از این نیز اشاره کردیم که تیم صنعت نفت آبادان، بعد از گذشت هشت فصل حضور در لیگ برتر کشور، امسال به لیگ آزادگان سقوط کرده و در کنار دیگر تیم های نفتی برای صعود به لیگ برتر تلاش می کند؛ البته این نکته را نیز نباید فراموش کرد که تیم صنعت نفت آبادان، فصل گذشته درست در مرز سقوط به لیگ دسته دو کشور قرار داشت؛ اما چند هفته مانده به پایان فصل، عبداله ویسی، مربیگری این تیم را به عهده گرفت و آن را از سقوط نجات داد؛ هرچند که گمان می رفت با حضور ویسی، همچنان در لیگ برتر کشور باقی بماند؛ اما با شروع فصل جدید، تیم صنعت نفت آبادان نتوانست نتایج خوبی از بازی ها به دست آورد و همین مساله سبب شد که ویسی از سمت مربیگری خود کناره گیری کند و بعد از کش و قوس فراوان، فراز کمالوند به عنوان سرمربی، هدایت آن را به عهده بگیرد؛ البته مدیران این تیم تصور می کردند که طلسم ماندگاری صنعت نفت در لیگ برتر مانند فصل گذشته با تغییر دیرهنگام سرمربی ادامه خواهد داشت؛ اما این بار شانس با برزیل ایران همراه نبود و این تیم به لیگ آزادگان سقوط کرد.
هرچند صنعت نفت آبادان از لیگ برتر به لیگ آزادگان سقوط کرده بود؛ اما این امید وجود داشت که بتواند نسبت به دیگر تیم های حاضر در لیگ دسته دوم بهتر عمل کند و نتایج قابل توجهی به دست آورد؛ اما این تیم در دو هفته اول لیگ آزادگان به دلیل تفاضل گل هایی که به دست آورده بود، در جایگاه خوبی در جدول رده بندی قرار نگرفت؛ اما در هفته سوم با پیروزی کسب شده، به رده سوم جدول صعود کرد. صنعت نفت آبادان تا به امروز سه بازی را پشت سرگذاشته و دو برد و یک باخت را در کارنامه کاری خود به ثبت رسانده است. این تیم در اولین دیدار خود مقابل سایپا به نتیجه صفر بر صفر بسنده کرد و در دومین بازی خود برابر مس کرمان با نتیجه سه بر صفر پیروز از میدان خارج شد. این تیم در سومین بازی خود مقابل شهرداری آستارا قرار گرفت و با نتیجه یک بر صفر به پیروزی رسید.
پارس جنوبی جم
تیم فوتبال پارس جنوبی جم که از تیم های نفتی حاضر در لیگ دسته یک فوتبال ایران است، سال 1386 و در شهر جم، با نام تیم گاز فجر جم تاسیس شد؛ اما سال 1393 امتیاز این تیم به پارس جنوبی جم واگذار شد و این بار با نام تیم فوتبال پارس جنوبی جم و مالکیت منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به کار خود ادامه داد. تیم فوتبال پارس جنوبی جم به مدت سه فصل در لیگ برتر کشور حضور داشت تا در نهایت به لیگ آزادگان سقوط کرد. این تیم فصل گذشته نتوانست موفقیت چندانی به دست آورد، همین مساله سبب شد تا مدیران جدید باشگاه پارس جنوبی جم برای فصل جدید به فکر چاره باشند و در نهایت با مهدی رجب زاده، کاپیتان سابق ذوب آهن و سرمربی تیم فوتبال فجر شهید سپاسی به عنوان سرمربی تیم قراردادی یک ساله منعقد کنند. در کنار آن نیز در فصل نقل و انتقالات، با تعدادی از بازیکنان فوتبال از جمله آرمین انبساطی، هافبک سابق داما ش؛ عباس بوعذار، هافبک خوزستانی و فصل گذشته فجر سپاسی؛ محمدرضا خدری، دفاع چپ سابق سایپا و فجر سپاسی و همچنین میلاد بختیاری، عرفان پورافراز و مهدی نوراللهی، گلر قرارداد جدیدی امضا کردند. این تیم هم اکنون، سه بازی را در این فصل از جام آزادگان پشت سرگذاشته که نتیجه آن دو برد و یک باخت بوده است. تیم پارس جنوبی جم در هفته اول بازی های لیگ دسته یک کشور مقابل فجر سپاسی یک بر صفر نتیجه را واگذار کرد، همچنین در بازی دوم خود مقابل تیم نیروی زمینی یک بر صفر پیروز میدان شد. این تیم در سومین بازی خود برابر تیم نفت مسجد سلیمان و البته یک دربی نفتی، بازی را با نتیجه دو بر یک به نفع خود به پایان رساند.
نفت مسجد سلیمان
تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان، یکی از قدیمی ترین تیم های فوتبال ایران به شمار می رود؛ تیمی که می توان گفت تاریخ فوتبال ایران به نوعی از آن آغاز شده است. نفت مسجد سلیمان در سال 1343 در شهر مسجد سلیمان تاسیس شد. این تیم طی این سال ها و البته بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با حضور مربیان مختلف، بارها به لیگ برتر صعود و یا از این لیگ به جام آزادگان سقوط کرده است. این تیم هم اکنون با مربیگری علی اصغر کلانتری برای کسب موفقیت و در نهایت کسب فرصت برای صعود به لیگ برتر تلاش می کند. تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان درحال حاضر در سه بازی که پشت سرگذاشته، هیچ بردی را در کارنامه خود ثبت نکرده است. نفت مسجد سلیمان تا امروز در سی و چهارمین فصل لیگ آزادگان سه بازی را انجام داده که در بازی اول مقابل تیم مس شهربابک نتیجه را یک برصفر واگذار کرده، همچنین در دومین بازی خود مقابل شهرداری نوشهر با نتیجه دو بر صفر بازنده از میدان خارج شده است. این تیم مقابل تیم فوتبال پارس جنوبی جم، بازی را با نتیجه دو بر یک به دیگر تیم نفتی واگذار کرد.
نفت و گاز گچساران
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران، از جمله تیم های نفتی کشور است که در شهر گچساران استان کهگیلویه و بویراحمد مستقر است. این تیم در سال 1346 و در شهر گچساران تاسیس شد و تا به امروز در لیگ های آزادگان و دسته دوم فوتبال ایران در حال صعود یا سقوط بوده و هیچگاه تجربه حضور در لیگ برتر کشور را نداشته است. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران در فصل گذشته با مربیگری پیروز قربانی در لیگ آزادگان حضور داشت؛ اما امسال مدیران نفت و گاز گچساران تصمیم گرفتند، مربیگری تیم را به داریوش یزدی بسپارند. نفت و گاز گچساران طی سه بازی که در لیگ آزادگان داشت، یک برد و دو باخت را تجربه کرد. این تیم در هفته اول لیگ آزادگان با نتیجه یک بر صفر مقابل شهرداری نوشهر پیروز شد؛ اما در هفته دوم با نتیجه صفر بر سه به تیم بعثت کرمانشاه باخت و در هفته سوم نیز با قرار گرفتن برابر فجر سپاسی، بازی را یک بر صفر واگذار کرد.
پالایش نفت بندرعباس
تیم فوتبال پالایش نفت بندرعباس، پنجمین تیم نفتی حاضر در لیگ آزادگان، یک تیم تازه تاسیس در صنعت نفت ایران به شمار می رود. درواقع امتیاز این تیم در سال 1403 از باشگاه فوتبال استقلال ملاثانی خریداری شد و در فصل جدید لیگ آزادگان، کار خود را آغاز کرد. پالایش نفت بندرعباس که درحال حاضر عبداله ویسی، هدایت آن را به عهده دارد، هیچ پیروزی به دست نیاورد و با حضور برابر تیم هایی چون آریو اسلامشهر در هفته اول با نتیجه دو بر صفر، تیم پیکان در هفته دوم به تساوی بدون گل و در هفته سوم برابر مس کرمان با نتیجه صفر بر صفر از زمین خارج شد. امیدواریم در هفته های پیش روی تیم های نفتی در لیگ آزادگان، شاهد پیروزی های بیشتری باشیم تا این تیم ها با حضور در میان پنج تیم اول جدول رده بندی، امکان صعود به لیگ برتر را داشته باشند.
تیم های ملی کاراته مردان و زنان ایران به یک مدال طلا، یک نقره و پنج برنز در مسابقات قهرمانی آسیا دست یافتند. در ادامه رقابت های کاراته قهرمانی آسیا در چین، صالح اباذری در دیدار نهایی وزن ۸۴+ کیلوگرم، برابر کیو هیراتا از ژاپن با نتیجه هشت بر صفر به برتری رسید و تنها مدال طلای کاراته ایران در این رقابت ها را از آن خود کرد. در فینال وزن ۸۴- کیلوگرم، مهدی خدابخشی با نتیجه سه بر سه مقابل شیمادا از ژاپن شکست خورد و به مدال نقره آسیا رسید. در وزن ۵۵- کیلوگرم، بهنام دهقان زاده با نتیجه هشت بر پنج از سد کاملیدونوف ازبکستانی گذشت و صاحب مدال برنز شد. در وزن ۷۵- کیلوگرم، بهمن عسگری ۱۰ بر دو مقابل چنگ تنگ یو از چین تایپه صاحب برتری شد و به مدال برنز رسید. در وزن ۵۵- کیلوگرم زنان، طراوت خاکسار با نتیجه شش بر دو، آیری شیما از ژاپن را برد و به مدال برنز دست یافت. در وزن ۶۱- کیلوگرم، آتوسا گلشادنژاد با نتیجه دو بر صفر، عدنان مالزیایی را برد و به مدال برنز رسید. در وزن ۶۸- کیلوگرم، مبینا حیدری با حساب هشت بر هفت از سد لی چیائو از چین گذشت و صاحب مدال برنز شد. در دیدار رده بندی وزن ۶۸+ کیلوگرم، شیما آل سعدی مقابل سوگیتا از ژاپن شش بر دو شکست خورد و از رسیدن به مدال برنز بازماند. در کاتای انفرادی نیز فاطمه صادقی به مدال برنز رسید. کاتای تیمی مردان و بانوان ایران نیز هر کدام به مدال برنز دست یافتند.
تیم تیراندازی با کمان نوجوانان و جوانان راهی چین تایپه شد
تیم تیراندازی با کمان نوجوانان و جوانان برای حضور در مسابقات قهرمانی آسیا راهی چین تایپه می شود.
تیم تیراندازی با کمان نوجوانان و جوانان کشورمان برای حضور در نخستین دوره رده های سنی مسابقات قهرمانی آسیا راهی چین تایپه شد. مسابقات رده های سنی قهرمانی آسیا از هفتم تا 12مهرماه در چین تاپیه برگزار می شود و تیم ایران با ۱۳ ورزشکار در این رقابت ها حضور خواهد داشت.
ریکرو زیر ۲۱ سال:
محمدحسین گلشنی و یسنا پورماهانی
ریکرو زیر ۱۸ سال:
فائز محمدی، محمدطاها صفری و سیده مریم موسوی
کامپوند زیر ۲۱ سال:
امیررضا عزیزی، احسان شعبانی بهار، ابوالفضل سلطانی نژاد و سارا جلالی
کامپوند زیر ۱۸ سال:
مهدی عاشق زاده، خداپرست فرهنگ، معین کریمی و رونیا رضوی
مربیان:
شهاب ریحانی، محمدجواد تقوی، سودابه صادقی و امین کاظم پور
سرپرست:
مصطفی افشاری
تمدید قرارداد برد_ برد استقلال خوزستان با ستاره فرانسوی
قرارداد وینگر خارجی تیم فوتبال استقلال خوزستان تمدید شد. وینگر، بازیکن فرانسوی استقلال خوزستان که با قراردادی یک فصله برای لیگ بیست و چهارم به عضویت این تیم درآمد، در پنج هفته سپری شده از لیگ برتر توانست عملکرد خوبی داشته باشد و دو گل به ثمر برساند؛ عملکردی که سرمربی استقلال خوزستان را ترغیب کرد تا خواستار تمدید قرارداد باشگاه با این بازیکن شود. درواقع با درخواست میودراگ بوژوویچ، مربی تیم فوتبال استقلال خوزستان، قرارداد وینگر فرانسوی استقلال یک فصل دیگر تمدید شد. در این بین نیز مدیران استقلال خوزستان با تمدید قرارداد با این ستاره فرانسوی، هم خیالشان از ادامه همکاری با این بازیکن در فصل آینده راحت است و هم در صورت داشتن مشتری در پایان فصل می توانند با فروش این بازیکن به درآمد هم برسند.
لیگ بسکتبال ۱۲ تیمی شد
در جریان مراسم قرعه کشی لیگ برتر بسکتبال ایران مشخص شد که در فصل جدید، لیگ با ۱۲ تیم برگزار می شود.
مراسم قرعه کشی فصل جدید لیگ برتر بسکتبال مردان ایران به میزبانی سالن فارسی آکادمی ملی المپیک با حضور 12 تیم برگزار شد. طبق آخرین تصمیمات اخذ شده از سوی باشگاه ها و سازمان لیگ بسکتبال ایران، برخلاف اخبار روزهای گذشته که شنیده می شد حضور فقط هشت تیم در لیگ قطعی است، فصل جدید سوپر لیگ با حضور ۱۲ تیم برگزار خواهد شد.
در حالی که باشگاه ذوب آهن اصفهان اعلام کرده بود در فصل جدید لیگ بسکتبال تیم داری نمی کند، با رایزنی ها و تلاش های سازمان لیگ، باشگاه ذوب آهن اصفهان به عنوان پرافتخارترین تیم لیگ، ادامه فعالیت خود در لیگ برتر را اعلام کرد. به این ترتیب طبیعت اسلامشهر، شهرداری گرگان، ذوب آهن اصفهان، نفت آبادان، مهگل البرز، گلنور اصفهان، آینده سازان تهران، کاله مازندران، نماینده مشهد، فولاد هرمزگان، پایش پارت شاهرود و پتروشیمی بندر ماهشهر ۱۲ تیم حاضر در لیگ برتر خواهند بود.
حسن یزدانی: بزودی برمی گردم
چهره شاخص و عنوان دار کشتی جهان و المپیک، پس از دومین عمل جراحی روی کتف خود در فرانسه، عنوان کرد: بزودی به میادین کشتی بازمی گردم.
حسن یزدانی، دارنده چهار طلای جهان و المپیک، دومین عمل جراحی خود را در شهر نیس فرانسه انجام داد و فدراسیون کشتی نیز آن را موفقیت آمیز دانست. یزدانی پس از انجام عمل جراحی با انتشار یک پست در صفحه شخصی خود، تاکید کرد که بزودی مراحل درمان خود را کامل کرده و دوباره به میادین ورزشی بازمی گردد.
والیبال ایران قهرمان نظامیان جهان شد
تیم والیبال ایران با شکست هند، قهرمان مسابقات قهرمانی نظامیان جهان شد.
مرحله فینال سی وهشتمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی نظامیان جهان، بین تیم های ایران و هند برگزار شد. تیم والیبال نظامیان ایران که با هدایت عیسی سنگدوینی در این رقابت ها شرکت کرده بود، موفق شد با نتیجه سه بر یک، هند را شکست دهد و قهرمان شود. تیم ایران توانست با امتیازهای ۲۲ بر ۲۵، ۲۵ بر ۱۸، ۲۵ بر ۲۲ و ۲۵ بر ۲۱ حریف خود را مغلوب کند.
امیر غفور، ستاره والیبال ایران در این تیم حضور داشت و شهرام محمودی، ملی پوش سابق والیبال ایران هم به عنوان کادر فنی در این تیم بود. تیم ایران در مرحله مقدماتی این مسابقات نیز بار دیگر هند را شکست داده بود. تیم ایران در این دوره از مسابقات، تیم های هند (دو بار)، سریلانکا و آذربایجان را شکست داد و قهرمان شد.
هافبک منچسترسیتی ادامه فصل را از دست داد
رودری به دلیل پارگی رباط صلیبی ادامه فصل را از دست داد.
رودری، هافبک اسپانیایی منچسترسیتی در دیدار برابر آرسنال در لیگ برتر مصدوم شد و زمین بازی را ترک کرد. اکنون مشخص شده که رباط صلیبی این بازیکن پاره شده و او ادامه فصل را از دست خواهد داد. در غیاب او، متئو کواچیچ کروات در ترکیب منچسترسیتی قرار خواهد گرفت.
دختر بدمینتون باز ایران نقره گرفت
زهرا رباطی در مسابقات بدمینتون جوانان بحرین به مدال نقره رسید.
زهرا رباطی، دختر بدمینتون باز ایران در فینال مسابقات بین المللی سریز جوانان بحرین شکست خورد و به مدال نقره رسید. رباطی در دور اول موفق شد حریفی از کشور میزبان را شکست دهد. او سپس بدمینتون باز قزاقستانی را شکست داد و به مرحله نیمه نهایی صعود کرد. زهرا رباطی در این مرحله در یک بازی سنگین و سخت برابر بدمینتون باز هندی الاصل خود از کشور امارات به پیروزی رسید تا علاوه بر صعود به فینال، موجب شگفتی در این دوره از رقابت ها شود. او به مدال نقره دست یافت. رباطی که تنها ۱۷ سال دارد، در رده سنی زیر ۱۹سال این دوره از مسابقات شرکت کرده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات