ایران خواهان گسترش همکاری با جمهوری آذربایجان است
امید بـه رهایی سقــف حقـوق از بند تبصرهها
جوانمردانه در سنگر تولید ایستاده ایم
جهش پالایش نفت در برنامه هفتم توسعه
آغاز ماراتن دانشآموزان همیـار گــاز
پتروپالایشگاهها در انتظار سرمایهگذاری
اجرای طرح تشویق و آگاهسازی به اصول ایمنی
بازدید عضو کمیسیون امنیت ملی از تاسیسات سوخترسانی
خاطراتی خاک خورده؛ اما پر از غرور
قهرمان لیگ برتر وزنهبرداری قابل پیشبینی نیست
راهیابی پاراتکواندوکاران جوان به اردوی تیم ملی
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: خواهان تداوم و گسترش همکاری ها با جمهوری آذربایجان در زمینه های انرژی و کشاورزی هستیم و به آنچه در این زمینه ها توافق شده، پایبندیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان دوشنبه، ۲۳ مهر در دیدار با شاهین مصطفی یف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان بر اهمیت گسترش همکاری ها بین دو کشور تأکید کرد و گفت: در دیدار با مقام های سایر کشورهای همسایه و کشورهای اسلامی منطقه هم تأکید کرده ام که باید امکانی را فراهم کنیم تا ارتباطات و مراودات میان مردم تسهیل شود، از این رو از تمام پروژه هایی که ارتباطات میان کشورهای اسلامی را بیش از پیش توسعه دهد، استقبال می کنیم. وی افزود: برای تقویت و ارتقای امنیت، برقراری آرامش و ارتباط بین کشورها، نیازی به دیوارکشی در مرزها نیست. بازار کشورهای اسلامی باید به روی یکدیگر باز باشد و تجار براحتی با هم کار کنند.
رئیس جمهوری بر ارتقای سطح همکاری ها بین دو کشور تأکید و اظهار کرد: از برقراری مسیرهای ریلی و بزرگراهی میان دو کشور استقبال می کنیم، همچنین خواهان تداوم و گسترش همکاری ها در زمینه های انرژی و کشاورزی هستیم و به آنچه در این زمینه ها توافق شده، پایبندیم. شاهین مصطفی یف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان نیز در این دیدار، ضمن اعلام آمادگی کشورش برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران گفت: به نمایندگی از رئیس جمهوری آذربایجان اعلام می کنم که خواهان گسترش روابط با ایران در زمینه های اقتصادی، تجاری، خطوط سوآپ انرژی، فرهنگی، ترانزیت و تکمیل و توسعه خطوط جاده ای و ریلی مشترک، امنیتی و دفاعی هستیم و برای روابط خود با ایران، اهمیت زیادی قائلیم.
وزیر نفت تأکید کرد
وزیر نفت با تأکید بر اهمیت استانداردسازی و نقش آن در توسعه و پایداری صنایع و صنعت نفت نوشت: این موضوع نه تنها به پایداری و ایمنی صنعت نفت کمک می کند؛ بلکه مسیر توسعه متوازن این صنعت برای نسل های آینده را نیز هموار می سازد.
محسن پاک نژاد به مناسبت ۲۳ مهر، روز جهانی استاندارد در عصر هوش مصنوعی پیامی صادر کرد.
متن این پیام به شرح زیر است:
«بیست وسوم مهرماه روز جهانی استاندارد، فرصتی برای تأکید دوباره بر اهمیت استانداردسازی و نقش آن در توسعه و پایداری صنایع است. شعار امسال «چشم انداز مشترک برای جهانی بهتر: صنعت، نوآوری و زیرساخت در عصر هوش مصنوعی»، ما را به همکاری جهانی در تقویت زیرساخت ها و نوآوری های صنعتی فرامی خواند.
تحولات جهانی و منطقه ای، بویژه در منطقه غرب آسیا اهمیت توجه به دانش روز و ایستادگی در برابر چالش ها را برجسته کرده است. فناوری هایی مانند هوش مصنوعی، نقش کلیدی در توسعه پایدار و مقابله با مشکلات پیچیده دارند، همچنین استانداردهای قوی و جامع، بستر مناسبی را برای استفاده بهینه از این فناوری ها فراهم می کنند.
وزارت نفت با افتخار اعلام می کند که با تلاش های مستمر و تعهد به رعایت استانداردها توانسته است عنوان «وزارتخانه برتر در محور استانداردسازی» را در سطح ملی کسب کند. این موفقیت نتیجه توجه ویژه به استانداردهای بین المللی، استفاده از نوآوری ها و تشکیل کمیته های تخصصی در زمینه تحول دیجیتال و هوش مصنوعی است.
مجموعه وزارت نفت همچون دوران سخت دفاع مقدس که چرخ های صنعت نفت هرگز متوقف نشدند، اکنون نیز با تکیه بر رعایت دقیق استانداردها و بهره گیری از فناوری های نو، بویژه هوش مصنوعی، به دنبال غلبه بر چالش های کنونی است. این تلاش ها نه تنها به پایداری و ایمنی صنعت نفت کمک می کند؛ بلکه مسیر توسعه متوازن این صنعت برای نسل های آینده را نیز هموار می سازد.
اینجانب ضمن تبریک این روز به تمامی کارکنان سخت کوش صنعت نفت، بالاخص متخصصان و کارشناسان کمیته های تدوین و بازنگری استانداردها و کمیته های استانداردسازی چهار شرکت اصلی وزارت نفت، امیدوارم با رعایت دقیق استانداردها و تلاش های مستمر، جایگاه کشور در سطح جهانی بیش از پیش تقویت شود.»
وزیر نفت در دیدار با معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان با اشاره به اشتراک های فرهنگی و تاریخی تهران و باکو تأکید کرد: توسعه و افزایش همکاری های دو طرف در حوزه انرژی، ضروری و نیازمند زیرساخت های لازم است.
محسن پاک نژاد، بعدازظهر سه شنبه ۲۴ مهر در دیدار با شاهین مصطفی یف،با بیان اینکه این دو کشور اشتراک های تمدنی، تاریخی و ملی زیادی دارند که این موضوع سبب نزدیکی دو ملت می شود، بیان کرد: در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، همسایگان اولویت ویژه ای دارند و در این میان، جایگاه جمهوری آذربایجان هم خاص است، از این رو امیدوارم در دولت چهاردهم، شاهد ارتقای همکاری های دو کشور باشیم.
وی با بیان اینکه حوزه نفت و انرژی، یکی از محورهای توسعه روابط اقتصادی با جمهوری آذربایجان است، گفت: در این زمینه از هرگونه ابتکار پیشنهادی جمهوری آذربایجان برای ارتقای سطح همکاری ها استقبال می کنیم. وزیر نفت با تأکید بر تشکیل کارگروه مشترک دو کشور با هدف شتاب بخشی به توسعه همکاری ها در حوزه انرژی، معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت را مسئول پیگیری تشکیل و فعالیت در این کارگروه کرد. در ادامه این دیدار، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان، ضمن تبریک به وزیر نفت بابت تصدی این وزارتخانه گفت: هم اکنون روابط گسترده ای بین ایران و جمهوری آذربایجان وجود دارد که مبتنی بر ریشه های قدیمی است و هدف سفر ما به ایران، مرور روابط دو کشور و مذاکره درباره اجرای پروژه های آینده است. مصطفی یف با اشاره به دیدار با مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری افزود: ایشان علاقه مند به توسعه روابط ایران با جمهوری آذربایجان است. همچنین الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان برای روابط متقابل با ایران اهمیت زیادی قائل است و پایبندی خود را برای اجرای پروژه های در حال اجرا و آینده اعلام کرده است.
وی همچنین از تشکیل کارگروه مشترک بین ایران و جمهوری آذربایجان برای پیگیری و توسعه پروژه های دوجانبه استقبال کرد.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به پیشرفت های چند سال اخیر صنعت نفت، همچنین افزایش تولید و صادرات نفت اشاره کرد و گفت: تحریم ها مانع رشد و توسعه صنعت نفت و گاز نشده است.
رمضانعلی سنگدوینی با تأکید بر اینکه ایران در حال توسعه ظرفیت ها در صنعت نفت است و تا هر زمان که نیاز باشد برای احیای سهم خود در بازارهای جهانی نفت تلاش می کند، گفت: صنعت نفت ایران هم اکنون در مسیر توسعه گام برمی دارد و در عرصه جهانی تأثیرگذار است. تحولات صنعت نفت ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی با پیش از آن قابل مقایسه نیست و ایران در این صنعت جهش قابل توجهی داشته است. وی به توسعه فازهای میدان گازی مشترک پارس جنوبی اشاره کرد و افزود: در این سال ها فازهای مختلف پارس جنوبی به بهره برداری رسیده و این در حالی انجام شده که تحریم ها نیز بر کشور سایه افکنده بود. نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: کشور به سمت اهداف خود در تولید نفت و پتروشیمی حرکت می کند و با تلاش و همت به هدفش در افزایش تولید گاز نیز می رسد. این موارد نشان می دهد هرچند تحریم هزینه هایی به کشور تحمیل می کند؛ اما قطار توسعه بویژه توسعه صنعت نفت را متوقف نمی کند.
سنگدوینی اظهار کرد: صنعت نفت با درایت کارکنان و کارگران پرتلاش آن با وجود تحریم ها، مسیر توسعه خود را ادامه می دهد.
براساس تازه ترین گزارش ماهانه اوپک
تازه ترین گزارش دبیرخانه اوپک نشان می دهد، ایران میان کشورهای عضو اوپک، بیشترین افزایش تولید نفت را در ماه سپتامبر (شهریور - مهر) به خود اختصاص داده و در حالی که مجموع تولید نفت اعضای اوپک ۲.۳ درصد کاهش داشته، تولید نفت ایران در ماه گذشته میلادی، رشدی ۰.۶ درصدی را ثبت کرده است.
به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، گزارش منابع ثانویه اوپک نشان می دهد ایران در ماه سپتامبر (شهریور - مهر) ۳میلیون و ۳۱۶ هزار بشکه نفت خام تولید کرده که ۲۱ هزار بشکه بیشتر از ماه اوت ۲۰۲۴ (مرداد - شهریور) بوده است. براساس گزارش منابع ثانویه، در ماه سپتامبر (شهریور - مهر)، ۱۲ عضو این سازمان ۲۶میلیون و ۴۴ هزار بشکه نفت تولید کردند که ۶۰۴ هزار بشکه کمتر از ۲۶ میلیون و ۶۴۸ هزار بشکه ماه اوت است. براساس گزارش ماه سپتامبر اوپک، پس از عربستان با تولید روزانه ۸ میلیون و ۹۷۱ بشکه و عراق با تولید روزانه ۴ میلیون و ۱۱۲ هزار بشکه و ایران با تولید روزانه ۳ میلیون و ۳۱۶ هزار بشکه جایگاه سومین تولیدکننده این سازمان را حفظ کرد.
تولید نفت ایران در ماه گذشته میلادی در حالی ۲۱ هزار بشکه در روز بیشتر شده که تولید عربستان ۲۳ هزار بشکه و تولید عراق ۱۵۵ هزار بشکه در آن ماه کاهش داشته است.
این گزارش نشان می دهد، ایران در بین کشورهای عضو اوپک، بیشترین افزایش تولید نفت را در ماه سپتامبر (شهریور- مهر) به خود اختصاص داده و در حالی که مجموع تولید نفت اعضای اوپک ۲.۳ درصد کاهش داشته، تولید نفت ایران در ماه گذشته میلادی رشدی ۰.۶ درصدی را به ثبت رسانده است.
همچنین تولید نفت اعضای اوپک پلاس نیز در ماه سپتامبر (شهریور - مهر) ۴۷ هزار بشکه در روز افزایش داشته و از ۱۴ میلیون و ۱۳ هزار بشکه در روز در ماه اوت به ۱۴ میلیون و ۶۰ هزار بشکه رسیده است. با این حال، تولید نفت روسیه طی ماه گذشته میلادی، حاکی از کاهش ۲۸هزار بشکه در روز است.
در مجموع کشورهای عضو اوپک و اوپک پلاس در ماه سپتامبر (شهریور - مهر) تولید نفت خام خود را با کاهش ۵۵۷ هزار بشکه ای از ۴۰ میلیون و ۶۶۱ هزار بشکه در ماه اوت به ۴۰میلیون و ۱۰۴ هزار بشکه رسانده اند.
در آیین روز جهانی استاندارد انجام شد
وزارت نفت در آیین روز جهانی استاندارد به عنوان دستگاه اجرایی برتر در حوزه استانداردسازی معرفی شد.
دوشنبه، ۲۳ مهرماه مصادف با ۱۴ اکتبر، به نام روز جهانی استاندارد نامگذاری شده است. شعار جهانی امسال، «چشم انداز مشترک برای جهانی بهتر: صنعت، نوآوری و زیرساخت در عصر هوش مصنوعی» انتخاب شده است.
از این رو به همت سازمان ملی استاندارد ایران، همه ساله این روز در کشور گرامی داشته می شود. در این رویداد ملی، وزارت نفت به عنوان دستگاه برتر اجرایی در حوزه استانداردسازی انتخاب و پرویز سنگین، مدیرکل نظام فنی، اجرایی و ارزشیابی طرح ها ذیل معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت که مسئولیت تدوین و به روزآوری استانداردهای صنعت نفت (IPS) را به عهده دارد، به نمایندگی از محسن پاک نژاد، وزیر نفت لوح سپاس و نشان سازمان ملی استاندارد ایران را از مهدی اسلام پناه، رئیس این سازمان دریافت کرد.
امور استانداردها و ضوابط فنی وزارت نفت، این موفقیت را به خانواده بزرگ صنعت نفت، به ویژه همکاران فعال در حوزه استانداردسازی صنعت نفت و کمیته های استانداردسازی وزارت نفت تبریک می گوید.
سومین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی برگزار شد
سومین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی بهینه سازی مصرف و بهر وری انرژی عنوان برنامه ای بود که به میزبانی شرکت بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی برگزارشد.دراین کنفرانس، عباس علی آبادی، وزیر نیرو، آرش نجفی،رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، هوشنگ فلاحتیان،معاون وزیر نفت در امور برنامه ریزی وزرارت نفت و مالک شریعتی نیاسر،عضو کمیسیون انرژی دیدگاه های خود را درخصوص ضرورت بهینه سازی مصرف سوخت مطرح کردند.
درهفته ای که گذشت،شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به عنوان یکی از متولیان و اثر گذارترین بخش ها در این زمینه، سومین کنفرانس و نمایشگاه بهینه سازی مصرف سوخت را برگزار کرد.
در این کنفرانس معاون وزیر نفت در امور برنامه ریزی با اشاره به اینکه تولید انرژی اولیه کشور ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه معادل نفت خام در روز است، گفت: نیروگاه های حرارتی، پالایشگاه های نفت و گاز و خطوط انتقال و توزیع، حدود ۱۸ درصد از عرضه انرژی اولیه را به خود اختصاص داده اند که این مقدار از طریق افزایش میانگین بازده نیروگاه های حرارتی تا حدود ۵۰ درصد قابل صرفه جویی است. هوشنگ فلاحتیان در کنفرانس بین المللی بهینه سازی مصرف و بهر وری انرژی با تأکید بر اینکه رفع ناترازی انرژی در حال حاضر به مهم ترین چالش بخش های اقتصادی کشور تبدیل شده است، بیان کرد: بر اساس ترازنامه هیدروکربوری کشور در سال ۱۴۰۱ تولید انرژی اولیه ۹.۴ میلیون بشکه معادل نفت خام در روز (با سهم ۹۹ درصدی نفت و گاز) بوده است.
وی ادامه داد: عرضه انرژی اولیه ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه معادل نفت خام در روز و مصرف نهایی انرژی نیز ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه معادل نفت خام در روز بوده که بخش صنعت همراه با خوراک پتروشیمی در جایگاه اول است و پس از آن بخش خانگی، بیشترین سهم را در مصرف داشته است. معاون وزیر نفت در امور برنامه ریزی با اشاره به اینکه حجم تلفات، تبدیل انتقال و توزیع انرژی در کشور شامل نیروگاه های حرارتی، پالایشگاه های نفت و گاز و خطوط انتقال و توزیع، حدود ۱۸ درصد از عرضه انرژی اولیه را به خود اختصاص داده، افزود: بخش عمده آن به تلفات تبدیل انرژی در نیروگاه های حرارتی کشور مربوط است و از این مقدار، حدود یک سوم آن (۲۰۰ هزار بشکه معادل نفت خام در روز) از طریق افزایش میانگین بازده نیروگاه های حرارتی کشور تا حدود ۵۰ درصد قابل صرفه جویی است. فلاحتیان تأکید کرد: همچنین با انجام اقدام هایی در زمینه بهینه سازی بخش های مصرف کننده انرژی ازجمله صنعت ساختمان و حمل ونقل دستیابی به صرفه جویی حدود روزانه یک میلیون بشکه معادل نفت خام امکان پذیر خواهد بود که با احتساب صرفه جویی قابل دستیابی در نیروگاه های حرارتی، امکان صرفه جویی به میزان یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز به ارزش حدود ۳۰ میلیارد دلار در سال فراهم می شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز درسومین کنفرانس و نمایشگاه بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی گفت: معتقدم مردم مقصر اصلی مصرف بالای بنزین نیستند؛ بلکه خودرویی که در اختیار آنها قرار داده شده، مصرف بهینه ای ندارد.
مالک شریعتی نیاسر به اهمیت مدیریت مصرف انرژی در کشور اشاره و اظهار کرد: اگرچه مردم نقش مهمی در مدیریت مصرف انرژی دارند، در بخش های حاکمیتی نیز باید کارهای مهمی انجام دهیم تا مدیریت مصرف اتفاق بیفتد. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به ناترازی ها در بخش سوخت اشاره و تصریح کرد: در مقاطعی در حوزه بنزین، روزانه حدود ۱۰ میلیون لیتر واردات داریم و در حوزه گاز طبیعی نیز در بعضی از ماه های سرد سال، تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب در روز دچار ناترازی هستیم.
شریعتی نیاسر همچنین با بیان اینکه در موضوع ناترازی انرژی باید دو مقوله افزایش تولید و اصلاح الگوی مصرف با هم پیگیری شود، گفت: امروز یکی از دلایل ناترازی انرژی، توجه نداشتن به تنوع سبد انرژی کشور است. باید بیش از پیش سبد سوخت کشور را متنوع کنیم تا بخشی از ناترازی برطرف شود.
وزیر نیرو سهمیه بندی درست، اصلاح الگوی مصرف، اخذ عوارض از پرمصرف ها و احداث نیروگاه های تجدیدپذیر را از راه حل های بهینه سازی مصرف انرژی برشمرد و تصریح کرد: تا پنج سال آینده باید حدود ۵۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر در کشور نصب شود.
عباس علی آبادی با بیان اینکه مبنای آینده و زندگی بشر انرژی است، گفت: کشور دارای منابع اولیه مناسب انرژی است و هرچه به انرژی نوع دوم نزدیک شویم، ارزش آن افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه ۳۴ تریلیون مترمکعب ذخایر گاز کشف شده در کشور وجود دارد، افزود: ایران رتبه دوم گاز جهان و چهارم نفت دنیا را دارد و در مجموع، رتبه نخست منابع انرژی جهان را داراست. وزیر نیرو با اشاره به اینکه در کشور روزانه ۱۱۰ میلیون لیتر گازوئیل، ۱۲۰ میلیون لیتر بنزین و ۵۵ میلیون لیتر مازوت تولید می شود، بیان کرد: با این وجود، منابع بحث ناترازی در کشور به یک چالش تبدیل شده است.
علی آبادی با بیان اینکه در سیاست های مصرف انرژی کشور باید بازنگری شود، افزود: آدرس اشتباهی است که بگوییم انرژی ارزان است و زمانی این راهکارها مؤثر واقع می شود که بدانیم انرژی چقدر باارزش است.
وزیر نیرو سهمیه بندی درست، اصلاح الگوی مصرف، اخذ عوارض از پرمصرف ها و احداث نیروگاه های تجدیدپذیر را از راه حل های بهینه سازی مصرف انرژی برشمرد و یادآور شد: تا پنج سال آینده باید حدود ۵۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر در کشور نصب شود.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه پتروشیمی ها در حوزه کاهش انتشار کربن ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده اند، تصریح کرد: باید به این موارد و برندسازی در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی توجه بیشتری شود. آرش نجفی با بیان اینکه موضوع بهینه سازی، بهره وری و افزایش بازده باید در همه حوزه ها به مهم ترین هدف تبدیل شود، گفت: با توجه به اینکه تفکر بهینه سازی با تفکر تولید پیگیری می شود، اتفاق های خوبی در این زمینه نمی افتد.
وی با اشاره به اینکه با توجه به برنامه هفتم توسعه قرار است سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی تأسیس شود، افزود: قوانین وضع شده در این بخش، با توجه به گذشت زمان کارایی نداشته است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه بخش بهینه سازی، یک گام جلوتر از مهندسی متعارف است، بیان کرد: بهینه سازی، تنها کاهش مصرف گاز، بنزین و برق نیست؛ بلکه همه ساختارهای کشور باید بهینه شود.
نجفی با اشاره به اینکه پتروشیمی ها در حوزه کاهش انتشار کربن ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده اند، تصریح کرد: باید به این موارد و برندسازی در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی توجه بیشتری شود. وی با بیان اینکه مفهوم بهینه سازی مصرف انرژی و بهره وری تنها صرفه جویی نیست، گفت: اگر درک درستی از مفهوم بهینه سازی مصرف انرژی نداشته باشیم، کشور دچار مشکل های بیشتری می شود. افزایش راندمان و بهینه سازی مصرف انرژی، جزو وظایف همه بخش های کشور است.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با اشاره به اینکه طرح های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای صرفه جویی انرژی در این شرکت تعریف شده است، تصریح کرد: با اجرای این طرح ها تا پایان سال ۱۴۲۰، ۹۰ میلیارد دلار به ارزش نفت کشور افزوده می شود.
حسین حسین زاده با بیان اینکه صنعت نفت یک صنعت مادر است و ۹۰ درصد اقتصاد کشور به این صنعت وابستگی دارد، گفت: صنعت نفت، گاز و نیرو در اقتصاد کشور تأثیرگذارند.
وی با اشاره به فرمایش های مقام معظم رهبری و تأکید ایشان بر بهینه سازی مصرف انرژی افزود: منابع مطلوبی در صندوق بهینه سازی مصرف تعریف شده و امیدواریم این صندوق بتواند شرایط بهینه سازی مصرف انرژی در کشور را بهبود بخشد. مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت بیان کرد: طرح های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای صرفه جویی انرژی در این شرکت تعریف شده و با اجرای این طرح ها تا پایان سال ۱۴۲۰، ۹۰ میلیارد دلار به ارزش نفت کشور افزوده می شود. وی با اشاره به اینکه مصرف انرژی در کشور دوبرابر کشورهای در حال توسعه است، بیان کرد: ۹.۲ درصد گاز کشور در حوزه پتروشیمی مصرف می شود که ۶۰ درصد آن سهم سوخت است و برای تولید یک محصول پتروشیمی به صرفه نیست.
وزیر نفت:
وزیر نفت گفت: نقش حمایتی رئیس جمهوری و دیگر اعضای دولت با صنعت نفت برای اینکه بتوانیم روند کارها را تسهیل کنیم کماکان به قوت خود باقی است.
محسن پاک نژاد درحاشیه نشست هیئت دولت درجمع خبرنگاران در تشریح نشست هیئت وزیران اظهار کرد: در این نشست مباحث عمومی مربوط به بودجه و روابط مالی شرکت ملی نفت با دولت مطرح شد، همچنین نقش حمایتی رئیس جمهوری و سایر اعضای دولت با صنعت نفت و وزارت نفت کماکان به قوت خود باقی است، برای اینکه بتوانیم روند کارها را تسهیل کنیم.
وی به حادثه پالایشگاه شوشتر اشاره کرد و افزود: پالایشگاهی غیردولتی در شهرک صنعتی شوشتر با مجوز بهره برداری از وزارت صمت، دچارحادثه شد. اتفاق رخ داده در این پالایشگاه شاید ناشی از قصور راننده تانکر بود. راننده هنگام بارگیری باید اصولی را رعایت می کرد که نکرد، البته حادثه به سرعت مهار شد. آخرین آمار تعداد تلفات و خسارت را ندارم و باید پیگیری کنم.
وزیر نفت گفت: متأسفانه در حوادث این چنینی به طور معمول سرمایه انسانی نقش دارد. پاک نژاد به تمهیدات وزارت نفت برای گازرسانی به مناطق شمال شرق کشور اشاره و بیان کرد: با راهکارهایی شامل افزایش تولید در مناطق مستعد و تسهیل فرایند انتقال گاز از مناطق تولیدکننده به مناطقی مثل شمال شرق کشور تلاش داریم زمستان را با کمترین چالش پشت سر بگذاریم.
انتصابات
انتصاب 3 عضو هیأت مدیره شرکت ملی گاز ایران
وزیر نفت در احکامی جداگانه سه عضو اصلی و علی البدل هیأت مدیره شرکت ملی گاز ایران را منصوب کرد. براساس احکام صادرشده از سوی محسن پاک نژاد، سعید پاک سرشت و آرین نصیری به عنوان اعضای اصلی و جمشید شریفی به عنوان عضو علی البدل شرکت ملی گاز ایران منصوب شدند.
متن حکم وزیر نفت به این شرح است:
«حسب صورتجلسه مورخ11/06/1403 مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده شرکت ملی گاز ایران و به استناد ماده (۵) قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب19/02/1391 مجلس شورای اسلامی و مواد (۱۷) و (۱۸) اساسنامه شرکت با عنایت به تعهد، تجربه و تخصص جنابعالی به موجب این حکم به عنوان عضو اصلی هیأت مدیره شرکت ملی گاز ایران برای مدت ۳ سال منصوب می شوید.
امید است با اتکال به خداوند متعال و تعامل با سایر اعضای محترم هیأت مدیره و کارکنان شریف و پر تلاش شرکت ملی گاز ایران در انجام امور محوله و نیل به اهداف عالیه شرکت موفق و موید باشید.»
وزیر نفت همچنین طی حکمی شمس الله بهمئی را به عنوان سرپرست مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت منصوب کرد.
در حکم محسن پاک نژاد آمده است:
«با عنایت به مراتب تعهد و سوابق حرفه ای جنابعالی و با استناد به شیوه نامه ابلاغی برای تشکیل مرکز توسعه مدیریت در صنعت نفت به موجب این حکم به عنوان «مشاور وزیر و سرپرست مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت» منصوب می شوید.انتظار می رود که با بهره گیری از همه ظرفیت های موجود و همکاری همه شرکت های تابع، نقشی مؤثر در ارتقای جایگاه مدیریت در صنعت نفت ایفا نمایید.
از خداوند قادر متعال برای جنابعالی در انجام امور محوله توفیق مسألت دارم.»
محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران در حکمی شهرام احمدی را به عنوان مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل این شرکت منصوب کرد.
وی در حکمی دیگر فاطمه کاهی را نیز به عنوان رئیس روابط عمومی این شرکت منصوب کرد.
انتصاب در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
باحکم حسن عباس زاده، سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی، محمد مقاره به عنوان سرپرست روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران منصوب شد.
انتظار کارکنان رسمی صنعت نفت برای رسیدگی به یک مطالبه مهم
مشعل سدی به نام «سقف حقوق» چند سالی است پیشوند دریافتی جامعه بزرگی از کارکنان رسمی صنعت نفت شده و به عنوان چالشی بزرگ آنها را از بسیاری از حقوق حقه خود محروم کرده است؛ موضوعی که طی سال های گذشته به عنوان مطالبه اصلی مطرح شده و حالا انتظار برای رسیدگی به آن به سومین دولت، سومین وزارتخانه و وزیر رسیده است.
سقف حقوق در صنعت نفت از سال های گذشته باعث تحدید معیشتی جمعیت 18 هزار نفری از کارکنان رسمی این صنعت شده است؛ کارکنانی که اعمال محدودیت سقف حقوق را دور از عدالت خوانده و آن را متناسب با سختی کار و شغل خود نمی دانند. این محدودیت اگرچه در تلاش بود تا راه پرداخت حقوق های نجومی را ببندد، اما زمینه ساز محدودیت های بزرگی برای کارکنان سختکوشی شد که در حال جانفشانی برای اقتصاد ایران هستند.
اعمال محدودیت در حقوق که اکنون به عنوان اصلی ترین چالش نیروی انسانی رسمی صنعت نفت مطرح است، افزون بر آنکه برای کارکنان صنعت نفت تبعات زیادی داشته و آنها را از دریافت هرگونه پاداش، اضافه کار و... به دلیل سقف حقوق محروم کرده است، طی سال های گذشته باعث افزایش درخواست انتقال از واحدهای عملیاتی به واحدهای ستادی و مناطق خوش آب و هواتر و گاه مهاجرت نفرات شده که تداوم آن به خالی شدن بدنه صنعت نفت از نیروهای متخصص منجر خواهد شد.
کارکنان مناطق عملیاتی در خشکی و دریا اگرچه در فواصل مختلف مطالبه حذف سقف از حقوق خود را اعلام کرده اند، اما راه به جایی نبرده اند، با این حال با حضور محسن پاک نژاد، وزیر نفت در جمع کارکنان مناطق عملیاتی خارگ، عسلویه و سکوهای نفتی و گازی و قول پیگیری این درخواست، آنان را به حل این مشکل امیدوارتر کرده است. طبق بند «پ» تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ سقف خالص حقوق ماهانه برای همه نقاط کشور تعیین شد و افزایش سقف خالص دریافتی به درخواست بالاترین مقام دستگاه اجرایی و پیشنهاد شورای حقوق و دستمزد به تصویب هیئت وزیران موکول شده است. بر این اساس پیشنهاد وزارت نفت، در گذشته در تعامل با شرکت های اصلی به معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور برای طی مراحل بعدی (طرح در شورای حقوق و دستمزد کشور و هیئت وزیران) در دولت وقت ارسال شده است.
در همین زمینه با هدف بررسی اقدام های وزارت نفت و شورای حقوق و دستمزد درباره سقف حقوق کارکنان صنعت نفت، حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، صدیقه خزایی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، نمایندگان شورای حقوق و دستمزد و سازمان برنامه و بودجه کشور با اعضای کمیسیون انرژی تشکیل جلسه دادند تا عزم جدی وزیر نفت دولت چهاردهم، بارقه امید را در دل کارکنان زنده نگه دارد که پس از سال ها از این محدودیت دریافت حقوق رها شوند.
اگرچه روی کار آمدن مجلس و دولت جدید، ابزارهای قانونی لازم را برای حل این مساله پیش رو قرار می دهد، اما آنچه اکنون در زمینه حل مشکل سقف حقوق در اختیار است، بند (ب) تبصره ۱۸ قانون برنامه توسعه و پیشرفت است که براساس آن افزایش سقف دریافتی با درخواست بالاترین مقام دستگاه و با تصویب در شورای حقوق و دستمزد، تنها برای مشاغل خاص و حساس مانند حوزه عملیاتی صنعت نفت و دریانوردی بلامانع است.
در لایحه بودجه، صرفا نیروهای سکوها مستثنا شدند که یکهزار و 500 نفر هستند. 10 هزار و 600 نفر از کارکنان صنعت نفت در مناطق عملیاتی کار می کنند که با سقف حقوق با مشکل مواجه می شوند. حل موضوع سقف حقوق که طی سال های گذشته شورای نگهبان هم در جریان آن قرار گرفته، نیازمند عزم و اجماعی همگانی برای گشایش از گره کارکنانی است که حاصل تلاش آنها درآمد زایی و رونق اقتصادی برای کشور است.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت در همان بدو دریافت رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی و ورود به طبقه پانزدهم وزارت نفت، پیام ویژه خود را خطاب به کارکنان ارسال کرد.
وی در این پیام، حیات و بقای صنعت نفت ایران را که سال های متمادی در شرایط ملتهب تحریم و جنگ اقتصادی، موجب آرامش و امنیت اقتصادی برای ایران و ایرانی بوده، مدیون تلاش و جانفشانی غیرتمندانه و صبوری شکوهمند کارکنان رشید امروز، بازنشستگان و موسپیدکرده های این صنعت خواند و افزود: با جزئیات بسیار دقیق از مشکلات معیشتی، اداری و رفاهی تان، از کاستی های قدیمی و تازه، از نواقص موجود در ساختارها و رویکردها، رویه ها و تفسیرهایی که به مشکلات دامن زده است و بالطبع بر سفره شما و خانواده تان تأثیر گذاشته و از بی مهری ها و غفلت هایی که در گذشته بنا به هر دلیل و با هر توجیه و تفسیری رخ داده است، اطلاع دارم.
در ادامه به بخشی از دیدگاه های کارکنان و چالش ها در حوزه اعمال سقف حقوق؛ همچنین در گفتگو با نمایندگان مجلس شورای اسلامی به بخشی از این شرایط و راهکارهای «خانه ملت» در همسویی و همکاری با دولت پرداخته ایم که می خوانیم.
روایت کارکنان از سختی کار و رنج های سقف حقوق
مشعل کارکنان رسمی صنعت نفت در مناطق مختلف عملیاتی از بهرگان تا آغاجاری و سکوهای مختلف نفتی و گازی از سکوی ایلام تا ابوذر، از پایانه شناور خلیج فارس تا سکوی فروزان در مرز مشترک به طرح مطالبه خود برای حذف سقف حقوق پرداخته و خواستار حل این مشکل هستند. آنچه در گفت وگو با خبرنگار هفته نامه «مشعل» در این زمینه مورد اشاره قرار می گیرد، سختی ها و مصائب کار در دریا دور از خانواده یا در مناطق خشکی سخت گذر و دورافتاده است. کارکنان می گویند خطر و سختی را به جان خریده و انتظارشان برای حل این مشکل توقع زیادی نیست. حرف آنان این است که با وجود همه این شرایط سخت برای کارکنان اقماری و مناطق عملیاتی از حق سکو، فوق العاده غواصی، اضافه کار و... خبری نیست و هیچ انگیزه مالی و پاداش و اضافه کار و... شامل برخی همکاران و سرپرستان متخصص با تجربه و قدیمی که مشمول سقف حقوق شدند، نمی شود و در واقع با سقف حقوق فرقی در دریافتی آنها با افراد شاغل در غیرسکو وجود ندارد. می گویند اگر قرار بود مثل دیگر کارکنان حقوق دریافت کنیم که در دریا کار نمی کردیم. وقتی با فعالیت و عملکرد مناسب، ارزشیابی خوب گرفتیم، چرا باید با سایر کارکنان غیرعملیاتی یا حاضر در خشکی برابر باشیم؟ آنچه در ادامه می آید، حرف بدون تعارف برخی کارکنان مناطق عملیاتی مختلف صنعت نفت درباره سقف حقوق به نمایندگی از کارکنان است.
مازیار دهقانی، رییس سکوی ایلام: با وجود شرایط سخت کار در وسط دریا و روی سکوهای دریایی و رویارویی با خطرات مختلف، موضوع سقف حقوق قابل پذیرش نیست. از این جهت که یک ریال بابت کار روی سکو به کارکنانی که با سقف حقوق مواجه هستند، تعلق نمی گیرد.
مساله سقف حقوق در نفت باعث شده انگیزه کارکنان با سابقه بالا و دارای مسئولیت های بسیار مهم از بین برود، به این دلیل که در حال حاضر به عنوان مثال حقوق دریافتی مدیر منطقه با کارکنان تحت سرپرستی یکسان و چه بسا کمتر هم شده است که این موضوع در هیچ سازمان و یا نهادی وجود ندارد که هر میزان مسئولیت بالا و شرایط کار سخت و طاقت فرسا باشد، حقوق پایین تری دریافت شود.
به راحتی با مروری در نوع و مرتبه زندگی کنونی همکاران نفتی این موضوع به وضوح قابل لمس و مشاهده است؛ چرا که اگر غیر از این باشد، تمامی کارکنان نفت باید زندگی تجملانی در بهترین نقاط شهرهای ایران با امکانات کامل داشته باشند. آیا چنین است؟ آیا کارمندان زحمتکش نفت پس از ۶۰ سال کار طاقت فرسا باید به دنبال راهی برای دریافت وام هایی با سود بالا برای گذران زندگی باشند. آیا درست است کارکنان با تحمل شرایط سخت کار و دوری از خانواده اکنون پیگیر مسائل معیشتی خود باشند؛ درحالی که انتظار خانواده و فرزندان این است که پس از تحمل سال های دوری زندگی نسبتا آرامی را تجربه کنند؟
امیدواریم دولت و مجلس با در نظر گرفتن کار سخت روی سکوهای نفتی، موضوع سقف حقوق را به نحوی اصلاح کنند. ما در جنگ اقتصادی هستیم و سکوها و جزایرعملیاتی و تاسیسات نفت و گاز خط مقدم این جبهه هستند. قطعا در این جنگ به پشتیبانی و دسترسی به حداقل ها نیاز داریم تا سربلند بیرون آییم. ما فرزندان جنگ هستیم و همه به یاد داریم که چگونه پدرانمان درخط مقدم جبهه جنگیدند تا ایران سرافراز باشد و خوب می دانیم که در چه موقعیت حساس و مهمی قرار داریم و به وظایفمان عمل می کنیم اما برای ادامه این راه به انگیزه و حمایت بیشتری نیاز داریم.
کامران قنواتی، رئیس اداره خدمات عملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری: آنچه ما کارکنان صنعت نفت در گرمای این روزها با آن درگیر هستیم، گفتنی نیست؛ لمس کردنی است. از کسانی که منتقد حقوق، مزایا و مطالبات کارکنان صنعت نفت هستند، دعوت می کنم که در فصل تابستان چند روزی به امیدیه بیایند، با بهترین ماشین در تاسیسات و سرچاه ها یک بازدید داشته باشند و برگردند و شدت گرما را حس کنند، شاید نظرشان درباره حقوق و مزایای کارکنان صنعت نفت تغییر کند. میزان حقوق کارکنان طبق قراردادی که بدو استخدام بسته شده است در سالیان خدمت رشد می کند، با چه منطقی هم اکنون که به واسطه بالا رفتن سابقه کار کارکنان میزان حقوق به عدد فعلی رسیده است. کدام یک از کارکنان عملیاتی وزارت نفت اگر مانند سایر ادارات و ارگان ها با سابقه ۳۰ سال کار و در۵۰ سال بازنشسته شوند، حقوقشان بالاتر از سقف مصوب است؟ چرا برای تعیین میزان سقف حقوق بالا بردن کف حقوق مدنظر قرار نمی گیرد؟ آثار و تبعات کسر حقوق کارکنان به صنعت برای دلسوزان نظام و صنعت نگران کننده است از این رو باید به سمت اصلاح پیش رویم.
سعید یزدانی، رئیس عملیات دریافت، ذخیره سازی و صدور نفت اتاق کنترل مرکزی صادرات در جزیره خارگ: همکاران من در بخش بسیار مهم عملیات دریافت ذخیره سازی و صادرات نفت به گونه ای مشغول فعالیت جهادگونه به صورت شبانه روزی هستند که گویی اینها هم سهامدار و در سود و ضرر آن شریک هستند، در کار صادرات استراحت و رفاه بی معناست. ما به تمام مشاغل احترام می گذاریم. در ایران چهار نفر با تخصص سوپروایزر داریم که در چهار شیفت مجزا فعالیت می کنند.متخصص قلب ممکن است بالای هشت هزار نفر وجود داشته باشد در حالی که سرپرست بارگیری نفت یا لودینگ مستر در ایران تنها 20 نفر وجود دارد که در اسکله های شرقی و غربی فعالیت دارند. اینها همه ضرورت توجه به نیروی انسانی را یادآوری می کند.
محمدمهدی یزدان پناه، رئیس تعمیرات سکوی فروزان: کارکنان صنعت نفت با وجود کار سخت در وسط دریا آن هم به شکل اقماری از موضوع سقف حقوق رنج می برند. در 30 سال سابقه فعالیت مثل یک افسر که درجه می گیرد و یا همچون یک معلم که رتبه دریافت می کند، مراحل مختلف را طی کرده ام و اینگونه نبوده که به شکل آسانسوری بالا بیایم. نه اضافه کاری دریافت می کنم و نه حق دریا می گیرم؛ هر آیتمی به سقف می خورد. سقف حقوق اکنون به پایین ترین حد ما رسیده است و حتی تکنیسین ارشد را هم شامل می شود.
پاک نوش حسین پور، رئیس تعمیرات مجتمع دریایی ابوذر: با وجود شرایط کار سخت در دریا و مخاطرات آن و با توجه به اینکه یک عمر به دور از خانواده با تمام مشکلات به تداوم تولید نفت و گاز و ارزآوری برای کشورمان کمک کرده ایم، خوشحالیم و به این تعهد پایبند هستیم، اما از مسئولان انتظار داریم خدمات صادقانه جوان های این مرزوبوم را ببینند و با عدم پرداخت حق وحقوق قانونی، موجب دلسردی و ناامیدی نشوند. اکثر کارکنان قدیمی با سقف حقوق مواجه شدند. اصلا انگیزه ای برای نیرو نمی گذارد که دو هفته از ماه را روی سکو دور از خانواده باشد. چه دور باشد، چه نزدیک، حقوقش یکسان است.ما را برای خدمت صادقانه آزمایش نکنید. برای این مجموعه زحمت کشیدیم. ناراضی هستیم، اما کارمان را دوست داریم و از آن لذت می بریم. می دانیم خدمت می کنیم حالا اگر دیده هم نشد، مهم نیست. نیمی از عمرمان را برای کار گذاشته و به این سختی عادت کردیم. درست است این کار را انتخاب کرده ایم، اما نباید برای این انتخاب مجازات شویم. ما رفیق روزهای بسیار سخت سیستم بوده ایم. توربوژنراتورهایی که انگلیسی ها با در نظر گرفتن هزینه های بسیار بالا حاضر به نصب بودند، بدون دریافت یک ریال و بدون توقع پاداش با مسئولیت خود انجام دادیم و افتخار هم می کنیم. نفرات زیادی مشمول این محدودیت ها می شوند، تمام نفرات مسئولان واحدها با سابقه 30 و 29 سال هستیم. مگر ما الان می توانیم جای دیگری کار کنیم؟ جوان بودیم، به سکو آمدیم و کنار آدم های تربیت شده نسل اول شرکت نفت آموختیم و در سمت های بالا قرار گرفتیم. سقف حقوق جایی معنا دارد که برایمان سقف روزهای کار مشخص کنند. ما پنج سال است چیزی به اسم پاداش دریافت نکرده ایم. نصف عمر خانواده و فرزندان خود را ندیده ایم، چه قیمتی روی آن می گذارید؟ آسیب های شدید در زندگی خود خوردیم. چون می دانند ما آدم هایی هستیم وجدانمان را با هیچ چیز عوض نمی کنیم و همچنان که کار می کنیم حاضر نشدیم محل کارمان را ترک یا کم کاری کنیم.
ما در شرایط سخت و پرآسیب از جزیره تا سکو می رسیم. برای آمدن به سکو با شناور تندرو، به علت مواج بودن دریا در شرایط پرخطر قرار می گیریم، تکان های شدید کشتی باعث شد لبه کشتی زیرآب برود، امکان پیاده شدن کنار سکو سخت بود با خواهش از کاپیتان خواستیم نزدیک شود و ریسک را قبول کرده و ترجیح دادم به طناب آویزان شده و روی سکو بپرم، راضی بودم داخل آب بیفتم چون تحمل رنج 6 ساعت برگشت به جزیره را نداشتم در این شرایط بد بسیاری از همکاران خون بالا می آورند. جامعه آماری قابل توجهی از کارکنان صنعت نفت را که به شکل اقماری در سکوهای نفتی مشغول فعالیت هستند، می توان افرادی خاص دانست که توانستند با این نوع از سبک متفاوت کار و زندگی کنار بیایند.
آدم ها متفاوتند؛ کار و زندگی روی سکو با روحیه من سازگار بوده است، اما قطعا آدم های خاص اینجا می مانند. از روز اول یک قرارداد دوطرفه امضا کردیم. ما به عنوان افراد حقیقی و شرکت به عنوان فرد حقوقی که در مقابل کار مشخص، دستمزد و آیتم های کار اقماری را دریافت کنیم که حدود 6 سال است به دلیل محدودیت ها و بحث سقف حقوق، پرداختی کامل به ما انجام نمی شود.
حمیدرضا برزوکی، رئیس پایانه شناور صادراتی خلیج فارس: اجازه دهید یک سوال مطرح کنم؛ چقدر حاضرید ماهیانه پول اضافه از دولت بگیرید ولی اجازه دهید مثلا 10 بشکه بنزین و 10 کپسول بزرگ گاز به همراه چند کپسول خاموش کننده آتش در حیاط مجتمع مسکونی یا خانه شما باشد؟ با دریافت چقدر پول ریسک این قضیه را به جان می خرید؟ توجه دارید که در منزل و شهر خود هستید، شرایط کنترل شده است، روی کمک همه اهالی شهر و نیروهای آتش نشانی می توانید حساب کنید و فقط آن مقدار در گوشه ساختمان شماست. حال تجسم کنید در۱۱۰ کیلومتری خشکی و روی حدود ۲ میلیون بشکه نفت، هزاران لیتر گازوییل، هزاران لیتر سوخت مازوت، حدود ۲۵ متر زیر آب و در محوطه ای که ۱۴ روز نور آفتاب را نمی بینید و در مکانی که دیواره های آن مخازن مازوت ۱۲۰ درجه ای است و میانه آن بویلر چند ده تنی با دمای بالای ۳۰۰ درجه است، کار و زندگی می کنید و خودتان و خدایتان هستید. به شما می گویم که اتاق مسکونی کارکنان دقیقا در کنار دومیلیون بشکه نفت است.
متاسفانه چندین سال قبل به پرداخت های قانونی کارکنان و ارکان اساسی این صنعت عظیم کم لطفی شد. کارکنان، چرخانندگان صنعت عظیم نفت بوده و هستند. اینکه کشور باید از وابستگی به نفت نجات پیدا کند، حرف و کلام صحیحی است، اما حقیقت این است که بخش زیادی از اقتصاد ما هنوز وابسته به نفت است. از سال های گذشته نفت و نفتی ها به خاطر ماهیت شغل خود، وضعیت اقتصادی بهتری داشتند که بنا به اقتضای سختی بسیار بالای کار و کار کارشناسی بود. اما با گذر زمان این ذهنیت در ذهن ها شکل گرفت که نفتی بودن، یعنی رفاه، امنیت و آسایش!
البته به نظر می رسد به خاطر حساسیت بالای این شغل در شرایط کشور نهایت کم لطفی را در حق کارکنان نفت روا داشتند و از شناخته شدن این صنعت عظیم و حساسیت آن و نیاز کشور به آن جلوگیری کردند و باعث وارد شدن هجمه زیاد به کارکنان نفت شدند.
نقطه عجیب آن است که کشورها در مسیر پیشرفت، سعی می کنند به شغل های کلیدی مملکت بهای بیشتری دهند، در گذشته هم شغل های مرتبط با نفت در کشور ما اهمیت زیادی داشت، اما در سال های گذشته سعی در کوچک کردن آن شده است. سال هاست این جمله که نیروی انسانی سرمایه اصلی یک شرکت و کشور است، مطرح می شود و در صنعت نفت هم این موضوع باید حاکم باشد. سال هاست که نفتی ها و خانواده از مطرح شدن نوع شغلمان در جامعه فراری هستیم، چراکه یک ذهنیت اشتباهی شکل گرفته است که نفتی بودن یعنی پول و رفاه و این باعث تصورات اشتباه جامعه از ما شده است برای همین سعی می کنیم هویت اصلی خودمان را مخفی کنیم. می دانم و مطمئنم که خیلی از مدیران این جمله بنده را منفی نگری تلقی می کنند ولی کافی است یک نظرسنجی ساده بشود.
روزگاری بود که یک «شرکت نفتی» بودن در جامعه افتخار بزرگی بود ولی الان اکثر قریب به اتفاق نفتی ها و به خصوص خانواده آنها از اینکه یک شرکت نفتی هستند و از مطرح شدن آن در جامعه ابا دارند.
ما با آزمون و شرایط یکسان با همه ملت ایران و با چشمان باز و با گذراندن هفت خان رستم وارد نفت شدیم و تعهداتی دادیم که پای آن ایستاده ایم و از آن طرف هم شرکت و کشور نیز به ما تعهداتی داد که متاسفانه در اثر اطلاعات اشتباه چند سالی است از آن سرباز می زنند که نتیجه آن چیزی غیر از بی انگیزگی و از بین رفتن شور و شوق کارکنان نخواهد بود. نفتی ها همچنان سر قسم و تعهد و وظیفه شان هستند و خواهند بود. در کل دوران بعد از انقلاب در اوج جنگ در اوج تحریم های ظالمانه در اوج بی مهری ها حتی اجازه ندادند یک روز چرخ این صنعت بخوابد.
مسلما عده ای به خاطر اطلاعات اشتباه این تصمیمات را گرفتند، ولی وقتی چند سال است همه دلسوزان نظام فریاد می زنند که شاهرگ حیاتی اقتصاد مملکت نباید تحت فشار باشد و همچنان گروهی اصرار بر تنگ تر کردن این شاهرگ حیاتی دارند، انسان به فکر فرو می رود که چه نیتی پشت این قضیه هست؟
مسعود بیرانوند، جانشین منطقه نفتی بهرگان: «ظلمُ الاجیرِ اجرهُ من الکَبائِرِ» ظلم در پرداخت مزد کارگر از گناهان بزرگ است. (بحارالانوار، ج 103، ص 170 ) آنچه حتما در بیش از 14 قرن پیش به درستی مدنظر پیامبر عظیم الشان اسلام، حضرت محمد مصطفی(ص) در بیان این حدیث بوده -که هر چه از ایشان به یادگار مانده حکیمانه و جهان شمول است- نشان دادن جایگاه کار و کارگر در نظر ایشان و از آن مهم تر تاثیر بسیار زیاد پرداخت صحیح حقوق و دستمزد کارکنان در حفظ، تعالی و پیشرفت جامعه اسلامی است که اینگونه، ظلم به آن را در ردیف گناهان کبیره برشمرده اند. ما که خود را پیروان راستین آن خیرٌ لِلعالَمین و عصاره فضایل و آیینه تمام نمای صفات حق، باری تعالی می دانیم و همگی در زمره کارگران بی ادعای نظام اسلامی هستیم نمی توانیم از این توجه و نظر برگزیده خدای سبحان بر خود نبالیم و بر روان پاکش درود نفرستیم . «صَلّی الله علی محمّد و لک الحمد أن جَعلتنا مِن اَتباعه و آله الطّاهرین» عدم توجه به وضعیت حقوق کارکنان نفت در سالیان اخیر و بویژه اعمال سقف دریافت برای حقوق بگیرانی که طی سالیان متمادی خدمت و منطبق بر ضوابط افزایش حقوق سالانه قانونی محق به دریافت دسترنج مصوب خود بوده اند، شرایط را به نوعی رقم زده که کارکنان دلگیر شده اند، به خصوص در میان کارکنان اقماری نمود بیرونی پیدا کرده و نفرات شاغل خصوصا در سکوهای دریایی، پایانه ها و شناورها به امید پایان این شرایط در حال تلاش هستند. علاوه بر این خطرات بالقوه تردد جاده ای و هوایی از محل سکونت به مناطق عملیاتی با توجه به بعد مسافت و وضعیت نامناسب جاده ها و شرایط پروازی نیز سبب بروز پدیده حضور نامرتب و دیرتر از موعد در محل کار و همچنین ترک محل کار پیش از موعد مقرر شده و کسری دریافت حقوق، کارکنان را بر آن داشته که شاید با حضور بیشتر خود در کنار خانواده به فکر شغل دوم بوده تا بخشی از شرمساری این شرایط بر آنان را جبران کنند. در این میان سلسله مراتب اداری و سازمانی نیز تحت تاثیر قرار گرفته و ابزارهای کنترل و ارزیابی کارکنان نیز عملا برای خیل عظیم مستاصل و مستهلک که چیزی هم برای از دست دادن ندارد فاقد کارایی شده است. حجم بسیار زیاد تقاضای انتقال از دریا به خشکی و نیز از خشکی به سایر شرکت ها و زیرمجموعه های وزارت نفت و نگران کننده تر، رفتن از وطن و جذب شرکت های خارجی شدن نشان می دهد که در آینده نه چندان دور عدم رغبت و تمایل به حضور در دریا، بی انگیزگی مفرط و کمبود نفرات متخصص و کارآمد فائق آمدن بر اتفاقات پیش روی مجتمع های دریایی، پایانه ها و خشکی با دشواری زیاد همراه خواهد بود، به طوری که نگهداشت تاسیسات و تولید نفت و گاز در دریا و خشکی با صرف هزینه های پنهان بسیار گزاف به سبب طولانی شدن فرآیندها و زمانبری انجام کارهای لازم به دلیل نبود نفرات کارای مورد نیاز برای انجام امور محوله همراه خواهد بود. امید که با آگاه شدن تصمیم گیران از شرایط کاری در مناطق عملیاتی دریایی و خشکی، ابزارها و راهکارهای موجود و توجه به آینده صنعت عظیم، پرسابقه و سربلند نفت، همچون گذشته شاهد بالندگی و سرافرازی روزافزون میهن اسلامی ایران باشیم.
نمایندگان مجلس در واکنش به سقف حقوق کارکنان صنعت نفت:
مشعل بسیاری از اقدام های مهم قانون گذاری که در صنعت نفت تاکنون در دستور کار بوده و به سرانجام رسیده، حاصل همکاری مشترک وزیر نفت و مسئولانی از مجموعه صنعت نفت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و رفت وآمدهای مکرر و جلسات طولانی کمیسیون ها بوده است. جلساتی که در آنها و پشت درهای بسته مسئولان اجرایی با قانون گذاران در مورد جزئیاتی بحث و بررسی دارند که ممکن است کسی در مورد آنها نداند، اما نتایج این جلسات، زندگی و کار تعداد زیادی از کارکنان صنعت نفت را تغییر می دهد. به این دلیل است که بیان دیدگاه ها و دغدغه های نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد صنعت نفت و موضوعات مهمی همچون سقف حقوق کارکنان از اهمیت زیادی برخوردار است.
نمایندگان مجلس در دوره دوازدهم زمان قابل توجهی را به موضوع پیگیری مطالبات کارکنان صنعت نفت و موضوع سقف حقوق اختصاص داده اند و تاکنون حمیدبورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران یک جلسه مشترک با اعضای کمیسیون انرژی داشته است. این امیدواری وجود دارد که با ادامه این پیگیری ها از سوی وزیر نفت و مدیران ارشد نفت، یکی از مهم ترین خواسته های انگیزه بخش نیروهای صنعت نفت به سرانجام برسد.
مهدی کوچک زاده، نماینده مجلس در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» با تاکید بر اینکه در شرایطی مشروط موافق افزایش سقف حقوق کارکنان صنعت نفت است، گفت: بدون شک افزایش حقوق کارکنانی که در شرایط سخت نظیر خدمت در سکوها و مناطق جنوبی و نظایر آن به ملت و کشور خدمت می کنند یا مهندسان و متخصصانی که هرچند در ستادها مشغول ارائه خدمات تخصصی هستند، اما تجربه و تخصص های منحصربه فرد دارند، نه تنها امری شایسته، بلکه واجب است.
وی افزود: موانعی فراروی این امر ضروری و خداپسندانه وجود دارد که تحقق آن را با مشکل مواجه می کند
بنابراین اینجانب با رعایت شرط گفته شده از مدافعان افزایش حقوق کارکنان و مهندسان شریف صنعت نفت که بر اساس شایستگی در نفت مشغول فعالیت شده اند، هستم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود: یک نکته دیگر که نباید از نظر دور داشته شود این است که مشابه همین شرایط در برخی دستگاه های دیگر نیز وجود دارد و برای رعایت عدالت نمی توان به آن بخش ها بی توجه بود. اما همه دوستداران خدمتگزار کشور می دانند که منابع کشور نیز محدود است و نمی توان آنچنان که شایسته این افراد است، انتظاراتشان را برآورده کرد.
وی تصریح کرد: قطعا آنها که عاشقانه شرایط سخت کشور را درک و تحمل می کنند و در حال خدمت هستند با درک محدودیت ها، اهل ترک خدمت برای ملتی که در شرایط بسیار سخت در برابر جهانخواران ایستاده اند، نیستند.
کوچک زاده گفت: فراموش نمی کنیم کارکنان شریف صنعت نفت بودند که با وجود همه سختی ها و محدودیت ها با تبعیت از امام (ره) در پیروزی انقلاب چه نقش بزرگی ایفا کرده اند و باورمان این است که امروز هم همان کارکنان، حافظ دستاوردهای انقلاب خواهند بود. البته در مسیر این ایستادگی، مقابله با هرگونه رانت احتمالی و رابطه به جای ضابطه و به کارگیری افراد شایسته، اهمیت زیادی دارد.
فتح الله حسینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» با اعلام اینکه این موضوع مورد توجه نمایندگان است و در جلسه آینده کمیسیون که با حضور محسن پاک نژاد، وزیر نفت برگزار می شود، درباره سقف حقوق کارکنان و موضوعات مرتبط با آن صحبت خواهد شد، گفت: اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در جریان فداکاری ها و تلاش کارکنان صنعت نفت به خصوص در مناطق عملیاتی قرار دارند. این نیروها همچون رزمندگان در خط مقدم جبهه ها در تلاش برای کشور هستند و ما تمام قد پشت این نیروها هستیم تا حقوقشان اعمال شود.
حسینی با تاکید بر اینکه پیگیری سقف حقوق باید در چارچوب قانون و بررسی موانع این مسیر باشد، گفت: در این مسیر باید قوانین مختلف و نقطه نظرهای وزارت نفت و ارگان های مرتبط مثل سازمان امور استخدامی کشور مورد توجه قرار گیرد و اقدامی سنجیده و در چارچوب قانون انجام شود تا قابلیت اجرا داشته باشد.
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه در این موضوع محدودیت و سقف حقوق کارکنان موانعی وجود دارد که تاکنون به نتیجه نرسیده است، افزود: باید راهکارهای طرف های مختلف شنیده و ارزیابی شود تا بتوانیم تغییرات مورد نظر را اعمال کنیم و کارکنان هم راضی باشند.
رمضانعلی سنگدوینی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه کارکنان صنعت نفت به خصوص در مناطق عملیاتی و سخت 70 تا 75 درصد منابع نفت کشور را تامین می کنند، گفت: همه می دانند که همه آنچه روزانه از منابع نفت و بنزین و گازوییل و میعانات و... در کشور تامین و صادر می شود با زحمات کارکنان نفت مناطق عملیاتی و سکوها و... است که در شرایط سخت و دور از خانواده و با شرایط حقوق و درآمد محدود کار می کنند.
وی با اشاره به تغییراتی که در قانون برنامه هفتم در مورد حقوق کارکنان صنعت گنجانده شده است، گفت: تلاش شده است تا همانند سایر گروه های شغلی که حقوقشان با توجه به شرایط سخت و قوانین داخلی خودشان سنجیده و حساب می شود، در مورد کارکنان صنعت نفت هم همین روند را داشته باشیم. البته می دانیم این موضوع باید در ارگان های مرتبط همچون شورای عالی کار، نهادها و سازمان های مرتبط مورد ارزیابی قرار گیرد.
سنگدوینی با اشاره به پیش رو بودن زمستان و اهمیت پشتیبانی از کارکنان صنعت نفت گفت: چند سال است که کارکنان صنعت نفت بسیاری از رفاهیات و اضافه کاری و آیتم های حقوق خود را به دلیل رسیدن به سقف حقوق دریافت نمی کنند و این شرایط نارضایتی زیادی را ایجاد کرده است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش و اهمیت کار پتروشیمی ها و تامین بیش از 15 میلیارد دلار ارز برای کشور گفت: در جلساتی که با حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و صدیقه خزایی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت و سایر مسئولان در وزارت نفت و مسئولانی از سازمان اداری و استخدامی کشور، مرکز پژوهش های مجلس و سایر دستگاه های اجرایی مرتبط داشته ایم، قرار شد یک کارگروه تشکیل شود تا دلایل وزارت نفت و سایر ارگان های متولی مورد بررسی قرار گیرد و هرچه زودتر در این مورد تصمیم گیری شود.
وی که موافق افزایش سقف حقوق کارکنان صنعت نفت است، تاکید کرد: به نظر ما حتما کارکنانی که در مناطق عملیاتی، جزایر و سکوهای نفت و گاز هستند، کار بسیار سخت تری دارند اما آنهایی که در ستاد و در شهرها هم هستند در حال پشتیبانی از همان کارکنان هستند؛ یا کارکنانی داریم که قابلیت های دیگری دارند و یا قراردادهای میلیارد دلاری را برای نفت عملیاتی می کنند و به عبارتی سطح و اهمیت کارکنان با هم قابل مقایسه نیست و نباید همه کارکنان را در یک سطح دید.
سنگدوینی گفت: درست نیست که کارکنان به دلیل نداشتن حداقل رفاهیات برای زندگی و درآمد از شرایط کاری مورد علاقه و کشور خودشان دل بکنند و باید کمک کنیم تا روند توسعه و تولید در صنعت نفت به کمک همین نیروها ادامه داشته باشد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: همه ما از سختی کار کارکنان عملیاتی و کارکنان شاغل روی سکوهای نفت و گاز آگاه هستیم و در شرایط فعلی می توانیم با اختصاص پاداش، رفاهیات و آیتم های حمایتی دیگر خارج از فیش حقوقی از این کارکنان حمایت کنیم.
سید موسی موسوی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت وگو با خبرنگار «مشعل»، با تاکید بر اینکه همه اعضای کمیسیون انرژی در جریان سختی کار کارکنان صنعت نفت هستند و مخالفتی با برداشتن سقف حقوق و حمایت از کارکنان وجود ندارد، افزود: همه ما بر این باور هستیم که باید راهکاری را برای شرایط کنونی اتخاذ کنیم. در قانون، برای کارکنان سقف حقوق در نظر گرفته شده و این قانون همچنان برقرار است اما می توان با راه حل هایی جایگزین، رضایت کارکنان را به دست آورد.
موسوی با اشاره به جلسه مشترک کمیسیون انرژی با حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، نماینده سازمان اداری و استخدامی کشور، مرکز پژوهش های مجلس و سازمان برنامه و بودجه گفت: در این جلسه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گزارشی از آثار اعمال قانون سقف حقوق برکاهش انگیزه و رغبت کارکنان و حتی تشدید مهاجرت نیروهای کارکشته صنعت نفت ارائه کرد و حاضران در جلسه نیز دیدگاه ها و راهکارهای خود را ارائه کردند.
این نماینده مجلس به راهکار موقتی که سال گذشته برای کارکنان صنعت نفت اجرایی شده است اشاره کرد و گفت: سال گذشته به واسطه نگرانی هایی که مطرح بود، مجوزهایی برای پرداخت پاداش خارج از چارچوب حقوق اخذ شد تا به شکل موقت این مشکل حل شود.
وی افزود: یکی از تصمیم های جلسه مشترک کمیسیون، تشکیل کارگروه مشترک برای تصمیم گیری در مورد حقوق کارکنان بود و خوشبختانه این کارگروه شکل گرفته و هفته آینده تشکیل جلسه خواهد داد. در این کارگروه علاوه بر تعدادی از نمایندگان مجلس عضو کمیسیون انرژی، نمایندگانی از وزارت نفت، سازمان برنامه و بودجه، سازمان اداری و استخدامی کشور و شورای حقوق و دستمزد حضور خواهند داشت تا برای وضعیت حقوق و دستمزد کارکنان صنعت نفت در سال جاری و سال آینده تصمیم گیری شود.
موسوی با تاکید بر اینکه اگرچه این راهکار موقت است اما در شرایطی که یک قانون سفت و سخت وجود دارد، باید راهکار میانه ای اندیشیده شود، افزود: همه ما به سختی کار کارکنان عملیاتی و کارکنان شاغل روی سکوهای نفت و گاز واقف هستیم و در شرایط کنونی می توانیم با اختصاص پاداش، رفاهیات و آیتم های حمایتی دیگر خارج از فیش حقوقی، از این کارکنان حمایت کنیم.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه خروجی این جلسات و کارگروه برای کارکنان صنعت نفت امیدوار کننده خواهد بود، افزود: نتیجه جلسه کارگروه با تایید نظر عالی ترین مقام وزارت نفت یعنی وزیر نفت، به شورای حقوق و دستمزد ارائه و در صورت تایید نهایی قبل از زمستان امسال اعمال می شود.
دستاوردی که با بهره گیری از فناوری های نوین رقم می خورد
مشعل در برنامه هفتم توسعه کشور برای صنعت پالایش نفت اهدافی ترسیم شده و دستیابی به تولید روزانه ۱۳۰ میلیون لیتر بنزین وگازوییل تا پایان سال ۱۴۰۶ گواهی بر آن است. از این میزان ۷۵ درصد به فراورده های باکیفیت یورو ۴ و بالاتر از آن اختصاص می یابد، ضمن آنکه رشد صادرات نفتی در برنامه هفتم توسعه سالانه ۱۲درصد و رشد سالانه بخش نفت در اقتصاد ۹درصد دیده شده است. بیش از ۷۰ درصد فراورده های تولیدی اصلی بنزین و گازوییل روزانه کشور دارای استانداردهای یورو ۴ و ۵ است که طبق برنامه هفتم توسعه تا پایان سال ۱۴۰۶ به ۷۵ درصد افزایش خواهد یافت.
هم اکنون به طور میانگین روزانه ۱۱۵ میلیون لیتر بنزین و ۱۱۲ میلیون لیتر گازوییل باکیفیت در کشور تولید می شود. در لایحه برنامه هفتم توسعه، تولید این دو فراورده اصلی در کشور با رشد دست کم ۱۵ درصدی به روزانه ۱۲۹ میلیون لیتر بنزین و ۱۳۰ میلیون لیتر گازوییل تا پایان سال ۱۴۰۶ هم زمان با پایان برنامه هفتم توسعه افزایش خواهد یافت.
بر همین مبنا کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، برنامه های وزارت نفت در دولت چهاردهم را منطبق با اسناد بالادستی و برنامه هفتم توسعه می داند. در ادامه گزارشی از اقدام های پیش رو برای دستیابی به اهداف این برنامه را می خوانید.
برنامه هفتم توسعه با هدف افزایش ظرفیت پالایش و پتروپالایش، ارتقای کیفیت فراورده های نفتی و گسترش زنجیره ارزش، نقشه راه جامعی را برای توسعه صنایع پالایشی و پتروپالایشی کشور ترسیم کرده است. برنامه پیش بینی شده در آن شامل افزایش ظرفیت پتروپالایش به میزان ۳۰۰ هزار بشکه در روز، افزایش تولید بنزین به ۱۲۹ میلیون لیتر و گازوییل به ۱۳۰ میلیون لیتر در روز، ارتقای استاندارد ۷۵ درصد بنزین و گازوییل تولیدی به یورو ۴ و بالاتر و کاهش سهم نفت کوره به کمتر از ۱۳ درصد می شود که جهت تحقق این اهداف باید از فناوری های پیشرفته پالایشی بهره مند شد.
یکی از فناوری های کلیدی در این عرصه، فرایندهای تبدیل کاتالیستی مانند هیدرو کراکینگ، هیدروتریتینگ و ایزومریزاسیون است. این فرایندها امکان شکست مولکول های سنگین نفتی و تبدیل آنها به فراورده های سبک تر باارزش افزوده بالاتر مانند بنزین، گازوییل و سوخت هوایی را فراهم می کنند. استفاده از کاتالیست های پیشرفته با عملکرد بالا، انتخاب پذیری مناسب و طول عمر زیاد در این واحدها بسیار حیاتی است؛ بنابراین انتقال فناوری های تولید و بهینه سازی کاتالیست های موردنیاز این فرایندها و تجاری سازی آنها از سوی شرکت های دانش بنیان برای افزایش تولید فراورده های باکیفیت بالا، موضوعی ضروری است.
فناوری های مربوط به حذف یا کاهش آلاینده ها و بهبود مشخصات فراورده ها نیز از اهمیت بسزایی برخورداراست. واحدهایی مانند گوگردزدایی از بنزین، گازوییل و نفت کوره، کاهش بنزن و آروماتیک ها در بنزین، کاهش الفین ها و بهبود نقطه ابری نفت گاز، از جمله فناوری های لازم برای ارتقای کیفیت فراورده ها و براساس استانداردهای زیست محیطی روزآمد جهان هستند. برای اینکه ۷۵ درصد بنزین و گازوییل تولیدی کشور به استاندارد یورو۴ و بالاتر برسند، استفاده از این فناوری های پیشرفته پالایشی در پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه های جدید و بهینه سازی واحدهای قدیمی موضوعی اجتناب ناپذیر است.
در کنار این فناوری های فرایندی، سیستم های هوشمند کنترل و بهینه سازی عملیات پالایشگاه ها نقش مؤثری در ارتقای بهره وری، کاهش هزینه های عملیاتی و حداکثرسازی تولید فراورده های باکیفیت دارند. این سیستم ها با استفاده از اطلاعات آنلاین و تکنیک های هوش مصنوعی و یادگیری عمیق، تنظیمات عملیاتی واحدهای پالایشی را به طور لحظه ای بهینه می کنند. به کارگیری این سیستم های پیشرفته کنترل فرایند در پالایشگاه ها می تواند بهره وری عملیاتی را تا ۵ درصد بهبود بخشد و برای دستیابی به اهداف تولیدی برنامه هفتم بسیار مؤثر خواهد بود.
کارشناسان بر این باورند که توسعه فناوری های شبیه سازی، طراحی و مهندسی فرایندهای پیچیده پالایشی و پتروپالایشی با استفاده از نرم افزارهای پیشرفته و داده های دقیق و اختصاصی مربوط به خوراک های نفتی ایران نیز برای طراحی پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه های نسل جدید و بهینه بومی، ضروری است. تسلط بر فناوری های مهندسی فرایند و تقویت شرکت های دانش بنیان فعال در این حوزه، افزون بر صرفه جویی های قابل توجه ارزی، سرعت و انعطاف پذیری بیشتری را در توسعه طرح های جدید پالایشی فراهم خواهد کرد. فناوری گسترش زنجیره ارزش و تولید محصولات باارزش افزوده بالا در پتروپالایشگاه ها نیز نقش چشمگیری در تحقق اهداف برنامه هفتم دارد.
یکپارچه سازی فرایندهای پالایشی و پتروشیمی و استفاده از خوراک های میان تقطیر پالایشگاه ها برای تولید محصولات باارزش، مستلزم به کارگیری فناوری های جدید تبدیل و فراوری است. فرایندهای تولید پروپیلن و اتیلن از نفتا و میعانات گازی، تبدیل متانول به الفین ها، آروماتیک سازی و تولید پارازایلین از ریفرمیت (پارازایلن در ماده اولیه الیاف مصنوعی، ترفتالیک اسید، صنایع داروسازی، حشره کش ها و حلال ها مورد استفاده قرار می گیرد) از جمله این فناوری های مهم هستند که باید در پتروپالایشگاه های آینده کشور پیاده سازی شوند.
در مجموع، دستیابی به اهداف بلندپروازانه برنامه هفتم توسعه در صنعت پالایش و پتروپالایش کشور، جز در سایه بهره گیری از فناوری های نوین و تقویت بنیه فناورانه و دانش بنیان، میسر نخواهد بود. فناوری های کاتالیستی تبدیل، فناوری های کاهش آلاینده ها، سیستم های هوشمند کنترل و بهینه سازی عملیات، فناوری های پیشرفته مهندسی و طراحی فرایند و فناوری های تولید محصولات باارزش افزوده بالا، حلقه های کلیدی زنجیره فناوری در این صنعت راهبردی هستند. بدون بهره گیری مؤثر از این فناوری ها و محصولات شرکت های دانش بنیان، افزایش کمی و کیفی تولید فراورده های نفتی، کاهش خام فروشی و تحقق نقشه راه ترسیم شده در برنامه هفتم توسعه با چالش های جدی مواجه خواهد شد.
سرمایه گذاری در توسعه فناوری های کلیدی، ارتقای توان فناورانه شرکت های دانش بنیان و شتاب بخشی به فرایند بومی سازی و انتقال فناوری های مدرن، اقدامی راهبردی برای تبدیل ایران به یک قدرت تأثیرگذار در حوزه فناوری های پالایشی در منطقه، گامی بلند در مسیر خودکفایی، مقاوم سازی اقتصاد و جهش صنعت نفت و انرژی کشور خواهد بود. حمایت همه جانبه حاکمیت و وزارت نفت از این فرایند و ترسیم نقشه راه توسعه فناوری های صنعت پالایش و پتروپالایش، ضرورتی انکارناپذیر است.
تا پایان برنامه هفتم توسعه، باید میزان تولید بنزین از 115 میلیون لیتر به 129 میلیون لیتر، تولید گازوییل از 112 میلیون لیتر به 130 میلیون لیتر وتولید نفت کوره از 65 میلیون لیتر به 49 میلیون لیتر برسد، ضمن آنکه نسبت تولید بنزین و گازوییل یورو به کل تولید این دو فراورده از 70 درصد به 75 درصد و نسبت تولید نفت کوره به کل محصولات پالایشی از 18 درصد به 12.9 درصد تا پایان برنامه هفتم توسعه خواهد رسید.
برنامه هفتم توسعه، نقطه عطفی در سیاست گذاری انرژی ایران محسوب می شود و در صورت اجرای موفق می تواند زمینه ساز تحولی اساسی در صنعت انرژی کشور و ارتقای جایگاه ایران در بازارهای منطقه ای و جهانی انرژی شود.
چرخه انتقال و توزیع فراورده های نفتی یک نفس در حال خدمت رسانی است
مشعل فعالیت نفس گیر و طاقت فرسای سوخت رسانی، آن هم با وجود ناترازی در تولید و مصرف فراورده های نفتی، حساسیت ورود به فصل سرما را دوچندان می کند. اینگونه که دغدغه تامین پایدار و بی وقفه سوخت زمستانی از آن دست چالش های سختی است که دیگر تنها به فصل سرما منوط نبوده و گویی دلمشغولی از باب تامین سوخت، در تمامی روزهای سال با متولیان تامین و توزیع فراورده های نفتی عجین شده است؛ هرچند فرازونشیب های پرشماری مسیر سوخت رسانی را احاطه کرده است؛ اما اقدام های مسئولانه و جهادگونه تلاشگران عرصه سوخت رسانی، معادله ناترازی را به هم زده و عملیات پرحجم سوخت رسانی کما فی سابق تداوم دارد.
در گزارش پیش رو، سعی داریم پاره ای از بی شمار فعالیت ها، موانع و بحران های انتقال و توزیع فراورده در کشور را یادآوری کرده و از این رهگذر، وظیفه خطیر سوخت رسانی را در آستانه ورود به فصل بارش برف و باران و برودت هوا مورد تاکید قرار دهیم.
صیانت از فراورده و توزیع مناسب آن در کشور، جزو وظایف سازمانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تبیین و تعریف شده است. این شرکت در مسیر انجام فعالیت های خود، انواع فراورده و محصولات سوختی را از مبادی تولید دریافت و از طریق خط لوله، مخزندار ریلی، نفتکش و بانکرینگ به مجاری عرضه و انبارهای ذخیره سازی منتقل می کند. این حجم و وسعت و در عین حال پراکندگی فعالیت ها، محصور در یک نقطه یا مکان مشخص نیست و تمامی بخش ها اعم از خشکی، دریایی و هوایی را شامل می شود. لذا از این منظر می توان دریافت که چه عملیات وسیع و گسترده ای در طول شبانه روز و در جای جای کشور در حال اجراست. با این اوصاف وزیر نفت دولت چهاردهم نیز بر اهمیت امر خطیر و محوری سوخت رسانی صحه گذاشته و ضمن قدردانی و ارج نهادن به فعالیت ها و اقدام های زحمتکشان چرخه سوخت رسانی، تلاش های بی شائبه و بی دریغ این عرصه را برآیند همکاری مجدانه و مشارکت مسئولانه بخش تامین و توزیع شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران می داند.
تامین و توزیع فراورده های نفتی شامل دو بخش مجزا با کارکرد و قابلیت های متفاوت است. تعامل و همکاری با پالایشگاه ها برای دریافت فراورده های سوختی، برنامه ریزی و مدیریت به منظور نحوه انتقال و جابه جایی انواع فراورده، فرایند مسیر عملیات سوخت رسانی از مبادی تولید تا مبادی مصرف را شامل می شود. در سال های اخیر افزون بر افزایش حجم فراورده های نفتی که از پالایشگاه های کشور دریافت می شود، تنوع فراورده ها نیز افزایش یافته است. امروزه فراورده بنزین معمولی که پیش ترها با درجه آرام سوزی (اکتان) کمتر عرضه می شد، به یورو با اکتان بالا ارتقا یافته است. این اقدام درباره نفت گاز نیز انجام شده است. نفت گاز یورو، باتوجه به اهمیت موضوع کاهش آلودگی درکلانشهرها، به یورو با گوگرد بسیار پایین (زیر ۵۰ پی پی ام) که در کاهش آلاینده های زیست محیطی اهمیتی بسزا دارد، ارتقا یافته است.
در عین حال بخش اعظمی از انتقال انواع فراورده های نفتی، به عنوان رکن اصلی فرایند عملیات سوخت رسانی، از طریق خط لوله، نفتکش های جاده ای و بخش دریایی انجام می شود که این چرخه سوخت رسانی، به نوبه خود با موانع و چالش های عدیده ای روبه روست. با توجه به اینکه تولیدات پالایشگاه های مرکزی، جوابگوی نیاز مصرفی کشور در حوزه مرکزی و شمالی نیست، کمبود مدنظر باید از جنوب کشور تامین و با خطوط لوله و نفتکش های جاده پیما منتقل شود که برنامه ریزی انتقال به موقع با در نظر گرفتن برنامه های تولید پالایشگاه و مصرف، از عمده چالش های این مدیریت به شمار می آید.
افزون بر شیوه های مورد اشاره در بحث انتقال فراورده، بخش عمده ای از حمل ونقل فراورده های نفتی نیز برای استفاده در بخش نیروگاهی یا ذخیره سازی در مخازن، با بهره گیری ازبخش ریلی کشورانجام می شود. بنابراین اگر بخواهیم وسیع تر به گستره فعالیت مدیریت تامین و توزیع شرکت پخش فراورده های نفتی نگاه کنیم، باید بگوییم که برای این عملیات با این تنوع در روش حمل و نوع فراورده، یک هماهنگی کامل میان سازمان های مختلف از جمله راه آهن، سازمان های بخش دریایی و کشتیرانی صورت می گیرد تا سوخت به بهترین شکل و در کوتاه ترین زمان و با مطمئن ترین روش ممکن در کشور منتقل و توزیع شود.
حجم انواع مختلف سوختی هم که در کشور مصرف می شود، بسیار بالاست که همین حجم عظیم موجب افزایش چند برابری حساسیت این عملیات خواهد شد.
تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه ها، یکی از اصلی ترین دغدغه های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به شمار می رود. این عملیات مهم همگام با آغاز روزهای سرد زمستانی و به موازات آن، افزایش مصرف گاز در بخش خانگی به اوج می رسد. کوچک ترین خلل در تامین و توزیع سوخت مورد نیاز نیروگاه ها، نه تنها تاثیر بسزایی بر رفاه و آسایش مردم می گذارد؛ بلکه اقتصاد کشور را نیز درگیر خود می سازد که از این نظر، استمرار در سوخت رسانی به نیروگاه ها در اولویت برنامه های حوزه تامین و توزیع سوخت قرار دارد. تاکنون سختکوشی شبانه روزی کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، امکان کمبود سوخت را برای بخش نیروگاهی کشور به صفر رسانده است؛ البته ناگفته نماند که موضوع ناترازی تولید و مصرف گاز همانطور که برای صنایع کشور محدودیت هایی را ایجاد می کند، در بخش نیروگاهی نیز مزید بر علت بوده و شرایط دشواری را به متولیان امر تامین و توزیع سوخت تحمیل می کند.
بر اساس آمارهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، 65 درصد از سوخت مورد نیاز نیروگاه ها از طریق نفتکش و حدود 35 درصد از طریق خطوط لوله انجام می شود؛ البته این مسأله را نیز باید مدنظر داشت که عمده نفت گاز مورد نیاز حوزه نیروگاهی، از طریق خطوط لوله به نزدیک ترین انبار مجاور نیروگاه منتقل می شود. هم اکنون حدود ۱۲ هزار نفتکش در زنجیره توزیع فراورده فعالیت می کنند که این نفتکش ها عملیات انتقال فراورده به جایگاه ها و مقاصد مورد نیاز را انجام می دهند. عزیزانی که مسافتی بالغ بر یکهزار و 800 کیلومتر را طی طریق می کنند تا سوخت مورد نیاز نیروگاه ها از جنوبی ترین نقاط کشور یعنی بندرعباس، ماهشهر و بوشهر به شمالی ترین نقاط برسد که در این مسیر هم با انواع حادثه ها روبه رو هستند؛ اما تعهد به انجام وظیفه، سبب شده است که سوخت رسانی لحظه ای با وقفه همراه نشود و هموطنان با کمترین چالش روبه رو باشند. بنابراین انتقال فراورده به کل کشور به وسیله جاده و خط لوله در بخش نیروگاهی که عملیاتی بسیار عظیم است، از طریق مدیریت تامین و توزیع انجام می شود. افزون بر این، تامین سوخت جایگزین برای گاز در صنایع تامین سوخت نیروگاه ها نیز به عهده مدیریت تامین و توزیع است.
چندی پیش کرامت ویس کرمی، مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از افزایش 39 درصدی میزان سوخت مایع تحویلی به نیروگاه ها از ابتدای امسال تا هفتم مهرماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و گفت: این میزان افزایش تحویل سوخت به نیروگاه ها، به تفکیک 24 درصد نفت گاز و 57 درصد فراورده نفت کوره را شامل می شود.
برای درک این عملیات باید به این نکته توجه کرد که با برودت هوا در فصول سرد سال، نیاز است که گاز طبیعی ارسالی به نیروگاه های کشور با سوخت مایع جایگزین شود و تامین این فاصله که مقدارش متغیر بوده و شیب آن در روزهای سرد و برودت های ناگهانی بسیار بالا می رود، به عهده شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است، به نحوی که در عرض یک یا دو روز نیاز است حجمی معادل 100 میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه ها ارسال و جایگزین گاز طبیعی شده تا روند تولید برق به صورت پایدار در کشور حفظ شود؛ عملیاتی که به خودی خود به لحاظ تامین سوخت و تامین برق در کشور حساسیت بسیار بالایی دارد؛ اما نوع فراورده انتقالی، تنوع شیوه ها، خطوط انتقال، تعداد بسیار زیاد نفتکش های اعزامی به جاده ها و نیروگاه ها و... حجم این عملیات حساس و نفس گیر در کشور را وسیع تر می کند.
تجربه سال های اخیر نشان می دهد، با وجود برودت هوا و هجوم سرمای پی درپی به کشور، هیچ یک از نیروگاه ها با کمبود سوخت مواجه نشده اند. روزهایی را تجربه کردیم که مصرف نفت گاز برخی نیروگاه ها از 80 میلیون لیتر هم عبور کرد؛ اما سختکوشی شبانه روزی کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، امکان کمبود سوخت را برای بخش نیروگاهی کشور به صفر رساند؛ البته ناگفته نماند که موضوع ناترازی تامین گاز طبیعی هم مزید بر علت بود و شرایط دشواری را به این مجموعه تحمیل کرد؛ اما خوشبختانه چالش ها و دغدغه های احتمالی با برگزاری نشست ها و جلسات متعدد و هماهنگی دیگر دستگاه های اجرایی و تصمیم های مقتضی از سوی مدیران و دست درکاران حل و فصل شده تا کار سوخت رسانی با کمترین مشکل به سرانجام مطلوب برسد. امسال نیز ذخیره سازی مناسب در زمینه تامین سوخت نیروگاهی در صدر برنامه های مدیریت تامین و توزیع شرکت پخش فراورده های نفتی قرار دارد و این روند تا پایان زمستان نیز تداوم خواهد داشت.
ناترازی در تولید و میزان مصرف فراورده بنزین که با فروکش کردن بیماری کرونا و به موازات آن، افزایش سفرهای درون و برون شهری به اوج خود رسید، چالش های فزاینده ای نه تنها به مجموعه صنعت نفت؛ بلکه به دیگر دستگاه ها و ارگان های اجرایی تحمیل کرد. به گونه ای که مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از رکورد بی سابقه میانگین مصرف بنزین در شهریور امسال نسبت به ماه مشابه در سه چهار سال گذشته خبر داد و گفت: به طور میانگین روزانه میزان مصرف فراورده بنزین در 31 روز شهریور امسال، 133 میلیون لیتر بوده که یک رکورد بی سابقه محسوب می شود. برای این حجم از میزان مصرف، باید از ظرفیت های متعددی بهره برد تا مشکلی در تامین سوخت ایجاد نشود.
ویس کرمی با بیان اینکه میزان مصرف بنزین در مهرماه به رقم 128 میلیون لیتر در روز رسید که البته این کاهش چندان محسوس نیست، افزود: از ابتدای سال 1403 تا هفتم مهرماه، به طور میانگین روزانه 124.5 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شده که این رقم نسبت به مدت مشابه پارسال با 116 میلیون لیتر مصرف، رشد 7.2 درصدی را نشان می دهد.
وی همچنین میزان مصرف نفت گاز نیروگاهی و غیرنیروگاهی در کشور را از ابتدای امسال تا هفتم مهرماه، معادل 109.6 میلیون لیتر اعلام کرد و گفت: این رقم با توجه به مدت مشابه پارسال با 103.8 میلیون لیتر مصرف، رشد 5.6 درصدی را نشان می دهد.
این میزان رشد مصرف بنزین نسبت به سال قبل، عدد بسیار چشمگیری است و به طور قطع با ترافیک مجاری عرضه نیز همراه خواهد بود که البته این ترافیک، ناشی از کمبود جایگاه ها نیست؛ بلکه افزایش تقاضا را نشان می دهد. شواهد گویای این است که تعداد احداث جایگاه ها، امسال نیز نسبت به سال گذشته روند افزایشی داشته و همه تلاش و همت مجموعه شرکت پخش فراورده های نفتی نیز حول این محور است که با وجود زیرساخت های فعلی و ناوگان حمل ونقل موجود، فراورده ها از مبادی تامین به انبارهای ذخیره سازی و در نهایت متقاضیان، به نحو مطلوب و بدون وقفه ارسال و توزیع شود.
در باب ناترازی تولید و مصرف بنزین چاره ای نداریم، جز اینکه تقاضا را تحت کنترل درآوریم. یکی از مجموعه اقدام های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در زمینه مدیریت تقاضای فراورده بنزین، همان مصوبه مجلس مبنی بر استفاده از کارت سوخت شخصی در جایگاه های عرضه بود که هرچند در ابتدا با موانعی همراه شد؛ اما در میانه راه توانست به خوبی این مسأله را مدیریت کند و اکنون درصد بالایی از متقاضیان سوخت از کارت شخصی خود استفاده می کنند.
تامین فراورده نفت سفید خانوارهایی که به شبکه گاز شهری دسترسی ندارند، یکی از موضوع های حساس در امر سوخت رسانی، بویژه در شش ماهه دوم سال است. طبق آمارهای به دست آمده از شرکت پخش فراورده های نفتی، میزان مصرف فراورده نفت سفید بیش از 22 درصد افزایش را نشان می دهد، حال آنکه تولید این فراورده با کاهش حدود 3 درصدی روبه روست. رشد مصرف نفت سفید تا حدودی به این دلیل است که چون در برخی روستاهای سخت گذر در نخستین بارش های سال، تردد و رفت وآمد بسختی انجام می شود، سوخت مورد نیاز این مناطق در دو ماه پایانی فصل تابستان، تامین و در دسترس متقاضیان قرار می گیرد.
امسال نیز مانند سال های گذشته با توجه به پیش بینی های انجام شده، ذخیره سازی سوخت نفت سفید و نفت گاز از مردادماه در فروشندگی های روستایی سراسر کشور آغاز و تا پایان شهریورماه تکمیل شد. فراورده های نفتی برخی مناطق کشور که با کاهش دمای هوا، بارش های بیشتری را تجربه کردند، با وجود برفگیر بودن جاده ها و حمل ونقل سخت نفتکش ها، در قالب محموله های ویژه تامین شده است.
تعداد مشترکان فراورده نفت سفید اعم از شهری، روستایی و عشایری، بالغ بر دو میلیون و 100 هزار خانوار برآورد شده که نفت سفید به روش الکترونیک توزیع می شود.
بر اساس این گزارش، پیگیری و هماهنگی با پالایشگاه ها به منظور تامین انواع فراورده های مورد نیاز و همچنین برنامه ریزی در زمینه نحوه توزیع آن در کشور، رویکرد اصلی مدیریت تامین و توزیع شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران را شامل می شود. مهم تر آنکه نقش و وظیفه حوزه حمل ونقل فراورده های نفتی را نباید از نظر دور داشت. حمل فراورده از مبادی تامین انبارهای نفت و انتقال آن به انبارهای راهبردی، مجاری عرضه، نیروگاه ها و مصرف کنندگان، از نمونه فعالیت هایی است که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، اقدام های برجسته ای را برای رشد و ارتقای این حوزه به ثمر رسانده است. فعالیت بالغ بر 15 هزار نفتکش جاده پیما، سه هزار و 500 مخزندار ریلی و سه فروند کشتی حمل فراورده در حوزه خلیج فارس و دریای عمان، گواه روشنی است بر این مدعا که حوزه سوخت رسانی، بی کم وکاست و بی وقفه در حال ارائه خدمت رسانی است.
سوت استفاده از ظرفیت آموزش وپرورش برای بهینه سازی مصرف به صدا درآمد
فاطمه دهقان: ورود به نیمه دوم سال و از راه رسیدن پاییز و سپس زمستان و افت دماکه هشدار آمدن روزهای سوزوسرما و اندیشه کردن برای مقابله با آن را می دهد؛ بر اساس همین فرهنگ دوراندیشی است که شرکت ملی گاز ایران، هر ساله تلاش کرده در مسیر فرهنگ سازی مصرف بهینه، همچنین مقابله با ناترازی گاز، اقدام های مؤثری را در اولویت قرار دهد که از جمله این تلاش ها، کمک گرفتن از دانش آموزان با عنوان همیارگاز است تا این سفیران، فرهنگ ایمنی و مصرف بهینه را در خانواده و سراسر کشور اشاعه دهند. امسال هم همچون سال های گذشته و پیش از شروع فصل سرما، طرح همیارگاز با رنگ و بوی جشنواره از سوی شرکت ملی گاز ایران در محورهای ارزش آفرینی گاز برای پیشرفت کشور و نیز مصرف بهینه با شعار «گاز برای همه نسل ها» به صورت سراسری کلید خورد. واکاوی در چگونگی برگزاری جشنواره همیارگاز، نحوه مشارکت و برگزاری آن، خبرنگار مشعل را بر آن داشت تا با سید حسن موسوی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران گفت وگو کند که در ادامه می خوانید.
همیارگاز یکی از طرح های مهمی است که شرکت ملی گاز ایران آن را با هدف فرهنگ بهینه مصرف گاز و ترویج این فرهنگ ارزشمند از طریق سیستم دانش آموزی پیگیری می کند و تا این زمان دانش آموزان استان های آذربایجان غربی، تهران، سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، البرز، ایلام، کرمان و چهارمحال وبختیاری مشارکت چشمگیری در طرح همیارگاز داشته اند.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران در ابتدا با تأکید بر اینکه رسالت اصلی شرکت ملی گاز ایران، پالایش، انتقال و توزیع پایدار و ایمن گاز است، اظهار کرد: همراه این محصولی که تقدیم مشترکان می شود، یادآوری نکات ایمنی ضروری است تا مصرف کننده، ریسک های استفاده از گاز را بداند و بر اساس آن، از نعمت گاز طبیعی به نحو درست استفاده کند و از خطرهای احتمالی دور بماند.
سیدحسن موسوی افزود: بیان نکات ایمنی امری است که هر ساله مطرح می شود، اما در سال جاری، بحث اطلاع رسانی و فرهنگ سازی مصرف بهینه را به عنوان یک رسالت فرهنگی در کنار مأموریت اصلی خود گنجاندیم تا گام های مؤثری در جهت مسئولیت اجتماعی و توزیع عادلانه این نعمت الهی به مشترکان برداریم. ضمن اینکه با شروع فصل سرد، میزان ناترازی گاز بیش ازپیش خود را نشان می دهد و مصرف در بخش های خانگی و غیر خانگی مانند صنایع عمده، نیروگاه ها و پتروشیمی ها افزایش پیدا می کند؛ درحالی که تولید ثابت است.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اینکه مقابله با ناترازی نیازمند دو اقدام هم زمان افزایش تولید گاز و فرهنگ سازی مصرف گاز در میان همه مشترکان است، افزود: امسال، برای بحث فرهنگ سازی مصرف بهینه، 12 محور را تعریف کردیم که یکی از آنها استفاده از ظرفیت آموزش وپرورش به عنوان همیار گاز است که آثاری کوتاه مدت و بلندمدت به دنبال دارد.
وی ادامه داد: بحث همیارگاز موضوعی است که سال ها در شرکت ملی گاز ایران به عنوان یک رویکرد تعریف شده و همکاران ما در فصل سرد با مراجعه به مدارس، آموزش هایی در خصوص ایمنی و مصرف بهینه به دانش آموزان ارائه می کنند. امسال هم در ادامه همان تجربیات و تلاش ها، قرار شد این طرح در قالب جشنواره، برگزار و از طریق اهدای جوایز، مشارکتی را در دانش آموزان ایجاد کند تا آنان هم در کمپین فرهنگ سازی شریک باشند.
به گفته موسوی، محورهای این جشنواره، نقاشی، مقاله نویسی، داستان نویسی و کارهای گرافیکی است که دانش آموزان یک محور را انتخاب و تولیدات را برای شرکت های گاز استان خود ارسال می کنند. این فعالیت از اول مهر هم زمان با شروع مدارس کلید خورد و افتتاحیه هایی هم در استان های مختلف آغاز شده است که از طریق همکاران ما در روابط عمومی شرکت های تابعه گاز پیگیری و اطلاع رسانی می شود.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، درباره زمان ارسال آثار هم توضیح داد: پوستر جشنواره توزیع شده و از ۲۰ آبان ماه تا ۲۰ آذرماه، دانش آموزان همه مقاطع تحصیلی می توانند آثار تولیدی در چهار محور ذکر شده را برای دبیرخانه این جشنواره که روابط عمومی هر استان است، ارسال کنند. پس از آن، ارزیابی و اهدای جوایز در سطح شهرستان آغاز می شود. آثار برگزیده در سطح استانی به رقابت می پردازند تا بهترین ها را انتخاب و در مراسمی تقدیر شود. سپس برترین های استان ها به شرکت ملی گاز ایران ارسال می شوند و در ۲۰ بهمن ماه ۱۴۰۳ در مراسمی با حضور معاون وزیر و مدیران شرکت ملی گاز، مورد تقدیر قرار خواهد گرفت.
موسوی در بخشی دیگر از این گفت وگو، از راه اندازی سامانه برخط با محتوای آموزش های استاندارد خبر داد و تشریح کرد: سال گذشته، یک شرکت دانش بنیان سامانه ای را در خصوص آموزش های مجازی طراحی و شرکت ملی گاز ایران هم از آن استفاده کرد و مقاطع چهارم، پنجم و ششم ابتدایی توانستند با ورود به این سامانه، آموزش های لازم را در قالب کلیپ، فیلم و متن دریافت و ضمن شرکت در مسابقه نهایی جایزه دریافت کنند.
وی ادامه داد: امسال برابر با تجربیات گذشته، حضور در این سامانه را برای پایه ششم الزامی و برای سایر مقاطع اختیاری کردیم؛ پس تمامی دانش آموزان مقاطع ششم ابتدایی باید در این سامانه ثبت نام و در آزمون ها شرکت کنند. برای رونق حضور این دانش آموزان، یک طرح تشویقی برای معلمان در نظر گرفتیم؛ به این معنا که هر معلم به ازای معرفی دانش آموز، یک امتیازی می گیرد و در ازای آن هدیه ای دریافت می کند، ضمن اینکه دانش آموزان هم در ازای مشارکت بالا، به صورت ماهانه جایزه دریافت می کنند. با اجرای این کار، علاوه بر اینکه دیگر مراجعه همکاران ما به سطح مدارس نیاز نیست، استاندارد بودن محتواهای آموزشی هم دوچندان می شود.رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، تأکید کرد: برای هر دانش آموز پایه ششم که موفق به کسب امتیاز بالای سامانه شده است، یک گواهینامه عضویت در انجمن همیاران گاز صادر می شود.
موسوی در بخشی دیگر از این گفت وگو، به سایر فعالیت های شرکت ملی گاز ایران برای فرهنگ سازی مصرف اشاره کرد و گفت: استفاده از ظرفیت جراید مکتوب، خبرگزاری ها، رسانه ها و صداوسیما برای تولید پیوست رسانه ای جهت فرهنگ سازی، تولید محتواهای جذاب متناسب با هر گروه مخاطب و پلتفرم هر رسانه، استفاده از ظرفیت صداوسیما، تبلیغات محیطی در سطح شهر و مترو، شوراهای اداری در استان ها و شهرستان ها که با حضور مدیران عامل و رؤسای ادارات گاز می تواند فرهنگ سازی به مدیران دیگر انجام شود، استفاده از تریبون های نماز جمعه، بهره گیری از فضای مجازی و استفاده از همکاری سازمان های مردم نهاد و ارسال پیامک به مشترکان، از دیگر محورهای شرکت ملی گاز ایران برای بهینه سازی فرهنگ مصرف گاز است.وی با یادآوری اینکه در بخش تبلیغات شهری، به فرهنگ غنی ایرانی و تمثیل «کار امروز را به فردا مسپار» مراجعه کردیم و همین را الگو قرار داریم، تشریح کرد: شعار کمپین هم «هوادار انرژی» خواهد بود که در هشتگ ها هم # هوادار انرژی باش استفاده خواهد شد.
برنامه ریزی برای ساخت پتروپالایشگاه در دولت چهاردهم ادامه دارد
پتروپالایشگاه ها، مجموعه های اتصالی بین مجتمع های پالایش و پتروشیمی هستند که افزون بر تولید انواع سوخت اعم از گاز مایع (LPG)، بنزین، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره، می توانند محصولات دیگر و خوراک مورد نیاز مجتمع های پلیمری و شیمیایی را تولید کنند.
وزارت نفت در این مسیر، مواردی مثل امکان استفاده از تسهیلات بانکی، اوراق مشارکت، تهاتر نفتی، استفاده از توان سرمایه گذاران خارجی و ... را برای شرکت های متقاضی اجرای پتروپالایشگاه ها فراهم کرد. در همین خصوص، کنسرسیومی از بانک ها برای تامین مالی پتروپالایشگاه ها شکل گرفت که در تعامل مستقیم با وزارت اقتصاد بودند. از این رو درخواست نزدیک به ۱.۵ میلیون بشکه (یک میلیون و ۲۲۰ هزار بشکه مربوط به نفت خام و ۲۴۰ هزار بشکه مربوط به میعانات گازی) برای ساخت پتروپالایشگاه ها معرفی شد که همه صلاحیت ها را داشتند و طرح های آنها نیز قابل توجیه فنی و اقتصادی بود و به تایید رسید. بر این اساس هم طرح پتروپالایش لاوان با ۱۲۰ هزار بشکه نفت، شرکت سرمایه گذاری غدیر با ۳۰۰ هزار بشکه، شرکت پالایش پارسیان تدبیر، شرکت پالایش نگین مکران، شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس، پتروپالایشگاه بندر جاسک با ۳۰۰ هزار بشکه و یک پروژه بخش خصوصی با ۲۰۰ هزار بشکه، جزو پروژه های پتروپالایشی تایید شده هستند که تا امروز نام های مختلفی برای آنها اعلام و مراحل اجرایی آنها تا حدی طی شده است.
بر این اساس، پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، پتروپالایشگاه مکران، پالایشگاه مهر خلیج فارس، پالایشگاه آدیش جنوبی و پالایشگاه های کوچک با ظرفیت پالایش روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در حال طراحی و احداث هستند و امسال (1403 ) آدیش جنوبی و سال آینده مهر خلیج فارس به بهره برداری خواهند رسید.
در میان مجموعه پروژه های اعلام شده به عنوان پتروپالایشگاه، تعدادی از آنها مراحل اجرایی را بخوبی پشت سر گذاشته اند. از جمله شرکت پالایش هویزه خلیج فارس که فاز اول خود را طی کرده و در پایان راه خود قرار دارد و با تکمیل نهایی آن، اهداف بزرگ تر و بیشتری در مجموعه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به ثمر می نشیند. برخی طرح ها مثل پتروپالایش شهید سلیمانی نیز در مراحل ابتدایی قرار دارند و پیگیری برای ادامه آنها در جریان است.
افشین کیان، مدیرعامل شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس با اشاره به دستاوردهای این پالایشگاه در تولید پنتان پلاس و C2 پلاس، بر ضرورت تکمیل فاز دوم این پروژه تاکید کرد. کیانی با بیان اینکه شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس از اردیبهشت 1402 به بهره برداری رسیده، گفت: با وجود مشکلات فنی و کمبود تجهیزات توانستیم تولید اتان پلاس را آغاز و آن را به پتروشیمی بندر امام ارسال کنیم. وی با اشاره به اینکه با تکمیل فاز دوم این پالایشگاه، ظرفیت تولید افزایش یافته و هزینه های خرید خوراک کاهش می یابد، افزود: با صرف حدود ۸۰ تا ۹۰ میلیون دلار می توان فاز دوم پالایشگاه را تکمیل کرد و به سودآوری بالاتری رسید.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس در ادامه با تاکید بر اهمیت تکمیل خط لوله دارخویین و غرب کارون گفت: با تکمیل این خط لوله مشکلات تامین خوراک برطرف شده و ظرفیت تولید افزایش می یابد. همچنین با کاهش هزینه های حمل ونقل، سودآوری پالایشگاه افزایش خواهد یافت.
وی در عین حال از مسئولان درخواست کرد، برای تامین مالی فاز دوم و تکمیل خط لوله، حمایت های لازم را انجام دهند.
احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، یکی دیگر از پروژه هایی بود که عملیات اجرایی آن آغاز شده است و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، طراحی بنیادی واحدهای لیسانس و غیرلیسانس این پروژه را به عهده دارد. سرمایه گذاری این طرح ۹ میلیارد یورو است که در مراحل مختلف به بهره برداری می رسد و منابع حاصل از مراحل پیشین، صرف تکمیل مراحل بعدی خواهد شد. پیش بینی این است که این پروژه طی ۵ سال تکمیل شود. گام های اولیه در طراحی بنیادی این پتروپالایشگاه برداشته شده و تا پایان سال 1403 طراحی بنیادی آن تکمیل و فازهای اجرایی، یکی پس از دیگری عملیاتی خواهد شد. سهام داران این پروژه را تدبیر انرژی( ۱۵ درصد)، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
(۱۵ درصد)، شرکت سرمایه گذاری اهداف (۱۵ درصد)، شرکت ملی پالایش و پخش(۱۰ درصد)، بانک ملی( ۱۵ درصد)، بانک رفاه کارگران( ۱۵ درصد)، بانک ملت( ۷.۵ درصد) و بانک تجارت (۷.۵ درصد) تشکیل می دهند.
موضوع ساخت پتروپالایشگاه ها و توانمندی ساخت آنها، یکی از موضوعات مطرح در مذاکرات ایران با کشورهای همسو طی چند سال اخیر هم بود. در مذاکراتی که پیش از این با تعدادی از کشورهای آمریکای جنوبی انجام شد، موضوع ساخت و انجام تعمیرات اساسی پالایشگاه های نفت ونزوئلا از سوی ایران مطرح شد و مورد توافق قرار گرفت. بر این اساس، قرار است انجام تعمیرات اساسی و تکمیل ظرفیت عملیاتی پالایشگاه ۱۴۰ هزار بشکه ای ال پالیتو ونزوئلا به ارزش ۱۱۰ میلیون یورو، صدور خدمات فنی مهندسی در پالایشگاه های فراسرزمینی به علاوه فروش ۳ میلیون قلم کالای سازندگان ایرانی، اورهال پالایشگاه ال پالیتو، احیای ظرفیت و بازسازی پالایشگاه کاردون و اورهال پالایشگاه پدرو سدنیو طی چند قرارداد از سوی شرکت های ایرانی و مجموعه های دانش بنیان انجام شود.
طبق لایحه برنامه هفتم توسعه، مقدار نفت کوره تولیدی کشور با اجرای طرح های کیفی سازی در پالایشگاه ها، با کاهش ۵ درصدی به ۱۲.۹ درصد (معادل ۴۹ میلیون لیتر در روز) خواهد رسید. همچنین بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۲، شرکت های پالایشی باید ۴۰ درصد از سود پالایشی خود را به اجرای طرح های بهینه سازی اختصاص دهند تا همچنان بتوانند از تخفیف ۵ درصدی قیمت خوراک خود استفاده کنند. براساس این برنامه تنظیمی، برای تولید و دیپلماسی انرژی با هدف تولید حداکثری، همچنین به منظور توسعه دیپلماسی انرژی و حضور در بازارهای بین المللی، وزارت نفت مجاز شده است از طریق شرکت های تابعه خود یا شرکت های متقاضی غیردولتی، مشروط به اخذ تضامین لازم، نسبت به مشارکت در احداث پالایشگاه یا پتروپالایشگاه جدید خارجی یا تملک سهام آنها از محل تحویل نفت خام مازاد بر تعهدهای بودجه ای با تصویب شورای اقتصاد اقدام کند.
بر این اساس می توان گفت که موضوع توسعه فعالیت پتروپالایشگاه ها در داخل کشور و حوزه های فراسرزمینی، موضوعی مرتبط با یک دولت نیست و در دولت چهاردهم نیز این موضوع مورد تاکید قرار گرفته است. محسن پاک نژاد در ذیل برنامه هایی که در زمان رای اعتماد خود به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد، گفت که برنامه وزارت نفت در دولت چهاردهم ایجاد ارزش افزوده بیشتر با افزایش ظرفیت پالایش نفت خام و میعانات گازی است. با این برنامه ریزی برای افزایش ظرفیت پالایشی ، در عین پاسخ به نیاز داخلی و پرهیز از خام فروشی که با اهداف برنامه هفتم منطبق است ، از صنایع پایین دستی نیز حمایت و فضای مناسبی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی فراهم می شود.
بر اساس آنچه وزیر نفت در دولت چهاردهم تاکید دارد، استفاده از ظرفیت های قانونی تخفیف پلکانی خوراک برای هدایت تولیدات پتروشیمی به سمت محصولات پر ارزش در دستور کار است و ظرفیت های پتروپالایشگاهی در کشور با چشم انداز تولید محصولات پتروشیمی افزایش می یابد.
نیروی انسانی و تجهیزات آتش نشانی وزارت نفت ضروری است
مشعل زمانی که حادثه آتش سوزی رخ می دهد، همه به دنبال آنند که جان خود را نجات دهند؛ اما در این میان، کسانی که به دل حادثه می زنند تا از بروز حادثه ای بزرگ تر جلوگیری شود، آتش نشانان هستند. این افراد همواره جان خود را در دست می گیرند تا به هموطنان کمک کنند در این میان، برخی دچار حادثه می شوند و بعضی نیز حتی ممکن است جان خود را از دست بدهند. از این روست که در صنایعی همچون نفت، حرفه آتش نشانی و شخص آتش نشان، به دلیل آمادگی جسمانی که باید داشته باشد، اهمیت و جایگاه ویژه ای می یابد؛ موضوعی که در گفت وگو با حسین صالحی، رئیس آتش نشانی اچ اس ای وزارت نفت به آن پرداخته شده است.
با توجه به اینکه آتش نشانی، یکی از مباحث مهم در صنعت نفت به شمار می رود، لطفا تصویری از این حرفه ارائه دهید؟
صنعت نفت، یکی از پرریسک ترین صنایع کشور است؛ زیرا با حجم انبوهی از مواد هیدروکربنی که قابلیت اشتعال و آتش سوزی دارند، روبه روست. به طوری که اگر در رعایت الزام های ایمنی و آتش نشانی، سهل انگاری شود، منجر به حوادث بزرگ و خسارت باری خواهد شد.
رعایت الزام ها، وظیفه تک تک افراد حاضر در تأسیسات نفتی است؛ از کارکنان بهره برداری گرفته تا تعمیرات، بازرسی فنی، مهندسی و... و این مهم به کارکنان همه بخش ها مربوط است و تمامی آنها ملزم به رعایت آن هستند. وقوع حوادث، معمولا ناشی از رعایت نکردن الزام های ایمنی و آتش نشانی است؛ زمانی که حادثه ای رخ می دهد، افراد به سمت محل های تجمع ایمن هدایت می شوند؛ اما نیروهای آتش نشان باید به سمت خطر و کنترل آن بروند؛ آنها در هنگام حادثه به خود فکر نمی کنند و چه بسا دچار حادثه می شوند و ممکن است جان خود را هم از دست بدهند. نمونه آن، حادثه آتش سوزی ساختمان پلاسکو است که در آن واقعه تلخ و دردناک، ۱۶ آتش نشان جان عزیز خود را از دست دادند.
اکنون در تامین و تقویت برخی تجهیزات و تعداد آتش نشان باید حمایت لازم صورت گیرد؛ زیرا تعدادی از تجهیزات قدیمی شده است؛ اما کارکنان آتش نشانی با دلسوزی و جدیت تمام، تلاش می کنند تا همین تجهیزات موجود، با تعمیر و نگهداری مناسب، در شرایط عملیاتی باقی بمانند. یک آتش نشان باید با عشق، علاقه، فداکاری و ایثار کار کند و با وجود کمبودها، بویژه در بحث منابع انسانی، هنگام کار در تأسیسات نفتی، بخصوص مناطق جنوبی با گرما و رطوبت بالا، وظایف خود را به نحو مطلوب انجام دهد. همکاران آتش نشانی با آمادگی و توانمندی عملیاتی- تخصصی که دارند، در صورت بروز حادثه با حداکثر توان آن را کنترل می کنند. در حوادثی هم که در گذشته اتفاق افتاده، عملکرد بسیار خوبی داشتند که قابل تقدیر است.
درباره بخش هایی که به آنها اشاره کردید، راهنماها، دستورعمل ها و استانداردهایی ابلاغ شده که هر کدام از آنها باید اجرایی شود.
اکنون به خودروهای آتش نشانی استاندارد نیاز داریم و براساس دستورعمل های موجود، به منظور تأمین تجهیزات باید از صنایع داخلی استفاده کنیم، ضمن اینکه استفاده از امکانات و تجهیزات باید به گونه ای مدیریت شود تا در زمان بروز حوادث احتمالی، دچار مشکل نشویم.
مصداق این امر، خرید ماشین های آتش نشانی برای 14 ایستگاه آتش نشانی A، B ،C ،D است. تعداد و نوع خودروها با توجه به استانداردها تعیین شده؛ البته تامین نیروی انسانی مورد نیاز در این حرفه نیز موضوع دیگری است که باید به آن پرداخته شود.
در بخش تجهیزات نیز سختگیری هایی در شبکه های آب آتش نشانی، کیفیت رینگ های آتش نشانی و... صورت می گیرد تا این نوع تجهیزات براساس استانداردها تأمین شود.
با نظارت بر خرید تجهیزات مورد نیاز و به روز آتش نشانی، می توان کمبودها را جبران کرد، از این رو در تلاش هستیم تا این تجهیزات از داخل خریداری و تأمین شوند. سال گذشته به تمام شرکت های اصلی و فرعی ابلاغ کردیم که خریدهای خود را بر اساس استاندارد انجام دهند. با توجه به اینکه در شرایط تحریم هستیم، تأمین تجهیزات مورد نیاز از شرکت های داخلی برای ما بسیار سودمند است؛ اما باید راهبردی برای افزایش کیفیت آنها ایجاد شود و خودرویی باکیفیت مناسب خریداری کنیم. در این مسیر تولیدکنندگان داخلی نیز باید دانش طراحی مهندسی و ساخت خود را به روزرسانی کنند.
با توجه به اینکه در داخل شرکت ها جابه جایی نیروی انسانی داریم، آنها می توانند تجارب خود را به دیگر کارکنان نیز منتقل کنند. سعی داریم تا از بخش های توانمند در دیگر قسمت ها هم استفاده کنیم.
نمونه آن تست کارکرد تجهیزات متعلق به خودروهای آتش نشانی است که خیلی از شرکت ها در این زمینه ورود نمی کردند و نگران از دست دادن ماشین خود بودند. به این منظور افرادی از شرکت ها در منطقه عسلویه به شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران معرفی شدند. کارگروهی از آتش نشانان تشکیل و دوره آموزشی دو روزه ای نیز برگزار شد که در آن، کارکرد تجهیزات خودروهای آتش نشانی به صورت عملی تست شدند. در مجموع اشتراک گذاری اطلاعات موضوع مهمی است؛ زیرا با این روند می توان صنعت را رو به جلو حرکت داد.
زمانی که پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانی صنعت نفت در چغاخور شهرکرد برگزار شد، رئیس وقت انجمن امدادگران و آتش نشانان کشور نیز در آن دوره حضور داشت و در جریان توانمندی آتش نشان های صنعت نفت قرار گرفت. وی در آن دوره، خواستار حضور گروه برتر در سطح المپیاد جهانی آتش نشان ها در کشور چین شد.
با موافقت مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت و بر اساس ضابطه معرفی برترین های آن دوره، شرکت هایی که رتبه برتر گروهی را کسب کرده و نفراتی که در رشته انفرادی مقام آورده بودند، برای حضور در تمرین های آماده سازی و ارتقای رکوردهای مربوطه معرفی شدند.
با هدف کسب آمادگی برای این المپیاد که قرار بود شهریور امسال برگزار شود، در مرحله اول، پالایشگاه دهم گازی پارس جنوبی به عنوان شرکت برتر به همراه سه نفر اول رشته انفرادی همراه با یک مربی از انجمن امدادگران و آتش نشان ها برای شرکت در اردوی شهر جم معرفی شدند.
مرحله دوم نیز در همین شهر و اردوی سوم در شهر شاهرود برگزار شد؛ زیرا در این شهر برج های بلند ساختمانی هست که امکان تمرین و بالا رفتن از آن با نردبان وجود دارد.
در صنعت نفت و ارزیابی هایی که انجام می شود، این آیتم را نداریم، بنابراین در این اردوی کوتاه مدت، آتش نشانان تمرین مختصری داشتند که نتیجه آن، انتخاب برخی آنها برای شرکت در المپیاد جهانی بود.
ضمن اینکه در اردوی دوم نیز برای جبران تعداد نفرات مورد نیاز، از تیم های پالایشگاه یازدهم و شرکت نفت و گاز پارس که در ارزیابی چغاخور دوم و سوم شده بودند، دعوت شد تا در مسابقه انتخابی شرکت کنند که در نهایت، هفت نفر به همراه یک سرپرست، برای شرکت در المپیاد جهانی انتخاب شدند.
تیم اعزامی به المپیاد آتش نشانی جهانی که شهریور امسال در چین برگزار شد و 11 کشور در آن حضور داشتند، توانست رتبه هشتم را کسب کند؛ اما مهم تر از نتیجه به دست آمده، ارزیابی آمادگی جسمانی تیم های شرکت کننده بود که می تواند مسیر تازه ای را برای ارتقای آتش نشانی در صنعت نفت کشورمان باز کند و نقاط نیاز به بهبود را به ما یادآور شود.
افرادی که منتخب این تیم ملی بودند، محل کارشان در عسلویه است. شرکت های زیادی در این منطقه فعال هستند و این نفرات می توانند به صورت مویرگی تجربیات خود را به همکاران شان انتقال دهند، ضمن اینکه اداره کل اچ اس ای وزارت نفت نیز برای برگزاری مسابقات ارزیابی عملکرد آتش نشان ها در سال های بعد، آموخته ها، اطلاعات و دستورعمل ها را به روزرسانی و سپس به شرکت های زیرمجموعه ابلاغ می کند.
باید فرهنگ اچ اس ای در همه شرکت ها لحاظ شود، به طوری که تمامی افراد آموزه های اچ اس ای را بلد باشند؛ زیرا حادثه خبر نمی کند و هر فرد در هنگام وقوع حادثه می تواند تأثیر مستقیمی در وقوع یا پیشرفت آن داشته باشند.
اچ اس ای، یک سیستم است و برای ارزیابی آن با مسائل جدیدی روبه رو هستیم. برخی دستورعمل ها باید به روزرسانی شوند که هم اکنون در حال به روزرسانی راهنمای مجوز انجام کار در مدیریت ایمنی و فرایند هستیم. در صنعت نفت و سیستم مدیریت اچ اس ای، باید از وضعیت واکنشی و حتی فعال گذر کرده و به سمت سیستم خلاقانه برویم. فرهنگ اچ اس ای در صنعت نفت هرچه بیشتر نفوذ کند، با حوادث کمتری روبه رو خواهیم بود.
هدف این است که همه افراد در صنعت نفت، مشارکت جدی در حوزه اچ اس ای و رعایت الزام های آن داشته باشند و کوچک ترین موضوع را گزارش دهند تا برای آن راهکار در نظر گرفته شود.
وقتی حادثه ای اتفاق می افتد، همه به فکر نجات جان خود هستند؛ اما در این میان کسی که جانش را بر کف دست می گیرد و به سمت حادثه می رود، آتش نشان است تا با روزآمدی علوم و تجهیزات، به همراه رعایت الزام های ایمنی، به دل حادثه بزند. اگر بر اساس استاندارد پیش برویم، به طور حتم با حوادث ناگوار کمتری روبه رو خواهیم بود و این نکته که بتوانیم در عرصه های بین المللی نیز با توان و انگیزه بالاتر برای کسب رتبه شرکت کنیم، قوت می یابد.
افزایش پذیرفته شدگان کنکور بوشهر در سایه همکاری های صنعت نفت و آموزش وپرورش
مشعل: نتایج پایش اولیه رتبه های کنکور سراسری استان بوشهر در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ از موفقیت آمیز بودن طرح های آموزشی عام المنفعه مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران حکایت دارد؛ طرح هایی که با امضای توافقنامه همکاری آموزشی با اداره کل آموزش وپرورش استان به بار نشسته و همراهی و همیاری ای که با هدف تحقق عدالت آموزشی، محرومیت زدایی تربیتی کلید خورده و به بهبود و ارتقای جایگاه پذیرفته شدگان کنکور در استان بوشهر کمک شایانی کرده است.
صنعت نفت در هرکجای این سرزمین که تاسیسات نفتی بنا کرده، بی تردید جمعیت پیرامونی را نیز مورد توجه قرار داده و با پشتیبانی از نهادها و سازمان ها تلاش کرده است گامی رو به جلو در مسیر عمل به مسئولیت اجتماعی و تامین برخی نیازهای جامعه پیرامونی بردارد.
شاهد مدعا گزارش عملکرد سالانه آموزش وپرورش بوشهر است که بر اساس آن، با حمایت های صنعت نفت، در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ دوره های دانش افزایی برای 4436 نفر از دبیران متوسطه اول و دوم به طور حضوری و بیش از ۸ هزار نفر به طور مجازی برگزار شده است، ضمن اینکه برای چهار هزار و ۳۶۴ نفر از دبیران ابتدایی هم برنامه کارگاه های آموزشی انجام شد.
در این بازه زمانی، کلاس های تقویتی و آماده سازی برای آزمون نهایی هم برگزار شد که چهار هزار و ۹۷۶ نفر از دانش آموزان پایه دهم، یازدهم و دوازدهم در آن شرکت کردند. همچنین آزمون شبه نهایی و کیفیت بخشی برای ۲۷ هزار و ۳۹۵ دانش آموز سه پایه دهم، یازدهم و دوازدهم در دو مرحله برگزار شد که برای 9 هزار و ۳۰۱ نفر از دانش آموزان پایه دوازدهم در سه مرحله به اجرا درآمد.تهیه و توزیع هزار و ۲۰۰ بسته آموزشی برای دانش آموزان لازم التوجه تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و یک کتاب آموزشی آزمون نهایی به سه هزار و ۹۶۰ دانش آموز لازم التوجه پایه دوازدهم، از دیگر حمایت های آموزشی صنعت نفت در استان بوشهر بوده است. این در حالی است که شرایط حضور هزار دانش آموز لازم التوجه کمیته امداد امام خمینی (ره)و بهزیستی در کنکورهای آزمایشی فراهم شد.
به بار نشستن حمایت ها، پیشنهادها و پایش های مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ استان بوشهر را می توان از نتایج اعلام شده کنکور سراسری دید آنجا که نسبت به سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲، شاهد پرتعداد بودن رتبه های برتر هستیم.بنا بر جدیدترین پایش رتبه های کنکور سراسری جاری، یک رتبه تک رقمی (رتبه ۲ زبان)، ۲۷ نفر رتبه زیر ۱۰۰ در رشته های نظری و بیش از ۲۰۰ نفر رتبه زیر هزار در کارنامه کنکور استان بوشهر قید شده است که در سال تحصیلی گذشته، رتبه تک رقمی وجود نداشت و تنها ۱۸ نفر رتبه زیر ۱۰۰ و ۱۴۹ نفر رتبه زیر هزار را کسب کرده بودند.
به این ترتیب، در شهرستان کنگان برای اولین بار سه نفر رتبه دورقمی کسب کردند که ۲۵ درصد افزایش قبولی نسبت به سال گذشته را نشان می دهد.در شهرستان جم، آمار قبولی و رتبه های زیر هزار بیش از دو برابر نسبت به سال گذشته بوده است، ضمن اینکه پنج نفر هم رتبه زیر ۱۰۰ به دست آوردند.شهرستان دیر هم ۱۰ نفر رتبه زیر هزار کسب کردند که در سال گذشته تنها دو نفر موفق شده بودند این رتبه را کسب کنند.
در شهرستان عسلویه و گناوه هم برای اولین بار دو رتبه زیر هزار به دست آمد و شهرستان کاکی هم برای اولین بار یک رتبه زیر هزار را شاهد بود.
شهرستان سعدآباد امسال دو نفر رتبه زیر ۱۰۰ کسب کردند که سال گذشته تنها یک نفر بود. شهرستان بوشهر هم امسال ۹ رتبه زیر ۱۰۰ داشت؛ درحالی که سال گذشته ۶ نفر این رتبه را کسب کرده بودند. شهرستان دشتی هم برای اولین بار سه رتبه زیر ۱۰۰ و ۱۰ رتبه زیر هزار را در کارنامه آموزشی خود به دست آورد و شهرستان دشتستان هم هشت نفر زیر ۱۰۰ و ۳۴ نفر زیر هزار را به خود دید.ارزیابی حمایت های شرکت ملی نفت ایران به نمایندگی از وزارت نفت در استان بوشهر و اجرای طرح های آموزشی در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ و ۱۴۰3-۱۴۰2 نشان می دهد که بسیار مؤثر و موجب پویایی آموزش در استان بوده و می توان آن را حامی آموزشی آموزش وپرورش استان بوشهر معرفی کرد، زیرا تمام فعالیت ها و موفقیت های آموزشی در حوزه دبیران و دانش آموزان در طول سال تحصیلی را مرهون حمایت ها، پیشنهادها و پایش شرکت ملی نفت ایران هستند.
طرح ارتقای مهارت حرفه ای دبیران استان بوشهر در پنج قطب(18 شهرستان) در استان انجام شد. در طرح ارتقای مهارت حرفه ای دبیران، دوره هایی مانند کارگاه های كار آفرینی، استعدادشناسی، روانشناسی نوجوان (بمنظور نحوه تعامل و برخورد با دانش آموزان و شناخت آسیبهای دانش آموزان در سنین مختلف) ، فن بیان و سخنرانی جهت انتقال بهتر مفاهیم درسی، تقویت حافظه و تمركز برای تمامی مدرسین و دبیران در نظر گرفته شد.
در سال جاری دوره های دانش افزایی برای دبیران متوسطه اول و دوم به تعداد 4436 نفر به طور حضوری و 8000بیش از نفر به طور مجازی برگزار گردیده و برای 4364 نفر از دبیران ابتدایی هم برنامه كارگاه های آموزشی انجام شد. در مجموع 8776 دبیر به طور حضوری در کارگاه ها شرکت کردند.
دوره های اجرای این طرح در استان نتایجی چون موفقیت 506نفر از دبیران در چندین جشنواره های كشوری چون هفمتین جشنواره نوآوری و فرآیند آموزش و یادگیری، ارزشیابی عملكردهای آموزشی كشوری، فراخوان كاربست فعالیت های عملكردی و ارائه بازخورد صحیح آموزشی و... را در پی داشت، كه این آمار نسبت به سال قبل رشد 2.3برابری را نشان می دهد.
پالایشگاه گازی که در اجرای طرح های عام المنفعه کارنامه ای درخشان دارد
مشعل: آثار و پیامدهای فعالیت و عملیات شرکت های نفتی و گازی بر محیط زیست و زندگی اجتماعی جامعه میزبان، موجب مطرح شدن ضرورت اقدام های عام المنفعه و به دنبال آن اختصاص بخشی از مبلغ سرمایه گذاری هر پروژه در جهت کمک به توسعه عمرانی و آبادانی جوامع محلی شده است که شرکت ملی گاز ایران و شرکت های تابعه آن هم بنا بر تعهد اخلاقی در زمینه مسائل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و همه جنبه های زیست انسانی گام های بلند و امیدآفرینانه برداشته اند.
اجرای طرح هایی در بخش های ستادی و عمرانی از جمله گازکشی منازل خانواده های محروم زیر پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد، مشارکت در احداث و بهسازی جاده، مشارکت در توسعه و نوسازی زیرساخت ها، اجرای طرح های آب رسانی و مشارکت در ساخت سد و بسیاری پروژه های عام المنفعه دیگر از جمله اقدام هایی است که شرکت ملی گاز ایران و شرکت های وابسته به آن در کارنامه خود دارند.
یکی از شرکت های تابعه، شرکت پالایش گاز فجر جم است که از سال ۱۳۶۷ برای تصفیه گاز میدان های گازی نار و کنگان واقع در منطقه جم و ریز در شرق استان بوشهر به بهره برداری رسید و هم زمان در کنار فعالیت های خود، توانسته است فعالیت های اقتصادی و زیرساختی خرد و کلان، آموزشی، فرهنگی و ورزشی، بهداشت و درمان و محیط زیست جامعه محلی را پیش ببرد؛فعالیت هایی که خبرنگار «مشعل» در گفت وگو با محمدمهدی هاشمی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم به واکاوی آن پرداخت و هاشمی تأکید کرد: همسو با احساس مسئولیتی واقعی و تعهدی درونی نسبت به اجتماع پیرامون، تلاش های ثمربخش و فعالیت های معنادار و حساب شده ای را در جهت انجام کارهای نوع دوستانه و فعالیت های خیرخواهانه انجام داده ایم. ادامه این گفت و گو را می خوانید.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم درباره فعالیت های بخش اقتصادی و زیر ساختی این شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی توضیح داد: این اقدام ها شامل مشارکت در احداث سد باغان و سد سرچشمه جهت تاب آوری شهرستان در بحران کمبود آب، احداث و بهسازی جاده های مواصلاتی شهری و روستایی، توسعه اسکله دریایی بندر سیراف، اجرای طرح های آبخیزداری و نوسازی قنات های قدیمی بخصوص قنات خبیتو می شود.
به گفته وی، سد سرچشمه که از نوع مخزنی و با طول ۶ کیلومتر دریاچه و ظرفیت ۳۰ میلیون مترمکعب است، با پیشرفت فیزیکی ۹۷درصد در بخش انتقال آب و ۹۹.۵ درصد در سازه، مراحل پایانی خود را طی می کند.
هاشمی درباره فعالیت های بهداشت و درمان این شرکت هم گفت: توسعه و تجهیز بیمارستان توحید جم با اعتباری افزون بر ۱۸۸ میلیارد تومان، یکی از مهم ترین پروژه های در دست اقدام به شمار می آید که تا کنون حدود ۴۸ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
وی افزود: این بیمارستان به عنوان تنها مرکز جامع درمانی شهرستان جم ارائه دهنده طیف وسیعی از خدمات بهداشتی درمانی به کارکنان صنعت نفت و جامعه محلی و حتی برخی از شهرستان های استان های هم جوار است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم ادامه داد: توسعه و تجهیز مرکز بهداشت امام سجاد (ع) در شهر ریز هم از دیگر فعالیت های بهداشت و درمان شرکت است. پیش از این مردم ساکن در بخش ریز مجبور بودند برای انجام ساده ترین آزمایش یا رادیوگرافی مسیر ۱۰۰ کیلومتری رفت وبرگشت را طی کنند و با توجه به اینکه بخشی از جاده مواصلاتی نقاط پرحادثه دارد، همیشه این رفت وآمد باعث زحمت مردم می شد. به گفته وی، همین موضوع سبب شد از سوی شرکت پالایش گاز فجر جم، بخشی از تجهیزات درمانی برای کاهش تردد مردم به مرکز شهرستان تأمین شود.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم، در باره فعالیت های آموزشی، فرهنگی و ورزشی این شرکت به مواردی نظیر مشارکت در توسعه زیرساخت های آموزشی و هوشمندسازی مدارس، تقویت توانایی علمی دانش آموزان جامعه پیرامونی، برگزاری دوره های مهارت آموزی، برگزاری دوره های ارتقای توان آموزشی مربیان و ایجاد مرکز آموزش جوار و بین کارگاهی به منظور توانمندسازی افراد جویای کار اشاره کرد.
هاشمی در بخشی از این گفت وگو، از اجرای فاز اول طرح جامع اشتغال زایی در شهرستان جم گفت و توضیح داد: با توجه به بررسی های صورت گرفته در جامعه پیرامونی، اشتغال و نبود انگیزه و امید به آینده به عنوان دو موضوع اصلی و معضل نسل جوان اعلام شد. بر همین مبنا، کمیته مسئولیت های اجتماعی شرکت از سال های گذشته این موضوعات را به صورت جدی در دستور کار قرار داد و فاز اول طرح جامع اشتغال زایی را در سطح شهرستان جم کلید زد.
وی ادامه داد: این فاز شامل ایجاد رشته های فنی و حرفه ای ایمنی و آتش نشانی و برق و ابزار در هنرستان، ایجاد مرکز آموزش جوار و بین کارگاهی و برگزاری دوره آمادگی متقاضیان استخدام در شرکت های نفت و گاز منطقه بود.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم یادآور شد: در دوره برگزار شده برای متقاضیان استخدام، بیش از ۳۵۰ نفر شرکت کردند و در این بین خوشبختانه افزون بر ۵۰ درصد افراد جذب شده نهایی از نفرات شرکت کننده در این دوره بودند.
هاشمی از اجرای فاز دوم طرح اشتغال زایی هم خبر داد و تشریح کرد: در فاز دوم طرح جامع اشتغال زایی دوره های کوتاه مدت منتج به ایجاد درآمد پایدار برای گروه های هدف جامعه پیرامونی شده است و اعتقاد داریم با این رویکرد، کمک پایدارتری به محیط پیرامون می شود و در دراز مدت نتایج آن نیز برای مردم ملموس خواهد بود. مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجرجم ادامه داد: همچنین تعامل گسترده تر با اداره آموزش وپرورش شهرستان جم به عنوان رکن اصلی آموزش در دستور کار کمیته مسئولیت های اجتماعی قرار داشته و دارد.
وی افزود: در موضوع رفع معضل عدم انگیزه و امید به آینده نیز کمیته مسئولیت های اجتماعی شرکت با تمرکز بر جامعه دانش آموز دختر و پسر مقطع متوسطه دوم و والدین آنها، با استفاده از اساتید روان شناس دانشگاه شهیدبهشتی تهران بیش از سه هزار نفر- ساعت کارگاه انگیزشی و هویت فردی برگزار کرده که در نوع خود کم نظیر بوده و تقریباً بخش قابل توجه دانش آموزان همجوار را پوشش داده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز جم در ادامه این گفت وگو به فعالیت های ورزشی شرکت اشاره کرد و گفت: زیر ساخت های ورزشی شرکت به صورت رایگان در اختیار توسعه فعالیت های ورزشی شهرستان قرار گرفته و آماده سازی استادیوم تختی برای برگزاری بازی های تیم پارس جنوبی جم، اختصاص اماکن ورزشی شهرک های مسکونی به ورزشکاران شهرستان از این دست اقدام هاست.
هاشمی در خصوص فعالیت های محیط زیستی هم گفت: عمده ترین فعالیت های محیط زیستی صورت گرفته نیز شامل حذف گودال سوزا و سرریز حوضچه روغن گیر، جداسازی آب های آلوده به مواد نفتی، پاک سازی خاک های آلوده به کف لاگون ها، صرفه جویی در مصرف کاغذ و آب عملیاتی، همچنین حمایت از شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه محیط زیست است.
شرکت گاز استان تهران
شرکت گاز استان تهران همسو با ارتقای سطح ایمنی و کاهش حوادث در صنعت گاز، اقدام به اجرای طرح تشویق و آگاه سازی اصول ایمنی کرده است.
علیرضا اعوانی، سرپرست شرکت گاز استان تهران در این باره گفت: هدف از اجرای این طرح، افزایش سطح ایمنی افراد، ایجاد انگیزه قوی بین کارکنان، پیمانکاران و همه افراد درگیر در فرایند توزیع گاز به منظور انجام کار ایمن تر و کاهش مخاطرات است.
وی ادامه داد: افزایش سطح مشارکت کارکنان در امور اچ اس ای، ارتقای سطح فرهنگ اچ اس ای، کاهش حوادث انسانی، تجهیزاتی و محیط زیستی همچنین کاهش هزینه های مستقیم و غیرمستقیم سازمان، از دیگر اهداف اجرای این طرح است. سرپرست شرکت گاز استان تهران با اشاره به اهمیت مشارکت کارکنان در بهبود سیستم ایمنی افزود: طبق استانداردهای بین المللی، مشارکت کارکنان در همه سطوح و حوزه های کاری برای ارتقای ایمنی امری ضروری است. به همین منظور، این طرح با رویکرد تشویق و آگاهی بخشی طراحی شده و در حال اجراست.
اعوانی با بیان اینکه این طرح در ابتدا در واحدهای امداد و تعمیرات مناطق و نواحی گازرسانی به صورت آزمایشی اجرا شده است، از نتایج مثبت آن خبر داد و گفت: خوشبختانه با اجرای این طرح، شاهد افزایش آگاهی کارکنان از اهمیت استفاده از تجهیزات حفاظت فردی بوده ایم. همچنین، فرهنگ ایمنی در سازمان تقویت شده و این موضوع به کاهش قابل توجه حوادث کمک کرده است. وی با تأکید بر حمایت کامل مدیران ارشد از این طرح، بیان کرد: با همکاری و همدلی همه همکاران، به ویژه رؤسای واحدها و مناطق و نواحی گازرسانی توانسته ایم گام های مؤثری برای ایجاد محیط کاری ایمن برداریم. سرپرست شرکت گاز استان تهران بر ادامه این مسیر و گسترش طرح به دیگر بخش های شرکت تأکید کرد و یادآور شد: با اجرای مستمر این طرح و بهره گیری از نظرها و پیشنهادهای کارکنان، به هدف خود که همانا ایجاد یک فرهنگ ایمنی پایدار در سازمان است، دست می یابیم.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه مرکزی
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه مرکزی از آمادگی هرچه بیشتر این منطقه برای سوخت رسانی مطلوب در فصل زمستان خبر داد. سعید جمشیدی در این باره گفت: استان مرکزی یکی از استان های سردسیر کشور به شمار می آید که از ماه های پیش برای سوخت رسانی مطلوب زمستانی در نیمه دوم سال آماده شده است. وی افزود: رکن اصلی سوخت رسانی داشتن یک برنامه منسجم میان همه واحدها با ناوگان حمل ونقل فراورده های نفتی است که در این باره برنامه ریزی لازم پیش از آغاز فصل انجام می شود. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه مرکزی، شرکت های حمل ونقل فراورده های نفتی و جایگاهداران را دو بازوی مهم سوخت رسانی در فصل زمستان دانست و افزود: این دو فرایند به طور پیوسته پایش، بررسی و آسیب شناسی می شوند تا با رفع نواقص احتمالی و آمادگی هر چه بیشتر به استقبال این خدمت برویم.
جمشیدی گفت: در نشست پایش سه ماه دوم سال ۱۴۰۳ که هفته آینده تشکیل خواهد شد، درباره نحوه سوخت رسانی مطلوب با روسای نواحی و دیگر کارکنان عرصه خدمت در زنجیره توزیع سوخت در سطح منطقه بحث و تبادل نظر خواهد شد.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس امور ایثارگران صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با بیان اینکه بیش از یک هزار بازنشسته جانباز و توان یاب صنعت نفت در دوره مقدماتی پنجمین جشنواره ورزشی جانبازان و توان یابان بازنشسته صنعت نفت به رقابت پرداختند، گفت: سرانجام ۴۵۰ نفر به مرحله نهایی راه یافتند که این رقابت در حال برگزاری است.
علی اکبر ولی زاده روز سه شنبه، ۲۴ مهرماه در حاشیه برگزاری این رویداد گفت: رقابت های مرحله نهایی پنجمین دوره مسابقات ورزشی بازنشستگان جانباز و توان یابان صنعت نفت از روز ۲۱ مهر در محل زائرسرای صنعت نفت در مشهد مقدس آغاز شده و تا چهارشنبه ۲۵ مهر ادامه داشت. وی افزود: در مرحله مقدماتی بیش از یک هزار بازنشسته جانباز و توان یاب ثبت نام کردند که پس از انجام رقابت های مقدماتی در رشته های ورزشی شنا، تیراندازی، دارت، شطرنج و تنیس روی میز نزدیک به ۴۵۰ شرکت کننده موفق به کسب مجوز برای حضور در مرحله نهایی مسابقات شدند.
رئیس امور ایثارگران صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: در این دوره با دعوت از فدراسیون های تخصصی، داوران، ناظران و مجریان و بهره مندی از سالن های ورزشی مجهز و استاندارد، کیفیت برگزاری مسابقات افزایش یافته است. در همین چارچوب با مدنظر قرار دادن ویژگی های جسمی، شرکت کنندگان مقاطع ورزشی از سوی متخصصان ورزشی و پزشکی رده بندی شدند.
ولی زاده افزود: مرحله نهایی مسابقات با برگزاری آیین اختتامیه و معرفی برگزیدگان به پایان رسید.
توسعه ورزش و گردشگری از برنامه های رفاهی و سلامت محور صندوق هاست که بخش های تخصصی از جمله امور ایثارگران، امور ورزش، گردشگری و فرهنگی صندوق ها در طول سال در برنامه های جداگانه این رویدادها را برگزار می کنند. در همین چارچوب آبان و آذر امسال نیز شاهد برگزاری مرحله نهایی المپیاد ورزشی عموم بازنشستگان صنعت نفت خواهیم بود.
شرکت پالایش گاز ایلام
رئیس پژوهش و فناوری شرکت پالایش گاز ایلام از امضای قرارداد دو پروژه تولید بار اول، ۳۰پروژه پژوهشی مسئله محور و حمایت از هفت عنوان پایان نامه تحصیلات تکمیلی در نیمه نخست امسال خبر داد.
محسن خزلی در این باره توضیح داد: پروژه های تولید بار اول این پالایشگاه شامل طراحی و ساخت مبدل کویل وند و طراحی و ساخت رویشگر التراسونیک پایش خوردگی می شود که باتکیه بر توان شرکت های داخلی و دانش فنی متخصصان کشور انجام شده است. وی افزود: در این مدت سه قرارداد پروژه پژوهشی مسئله محور با عنوان «امکان سنجی بهبود عملکرد حرارتی کولر هوایی پالایشگاه به دلیل افزایش دمای محیط»، «ساخت سیستم آلتراسونیک وایرلس پایش خوردگی آنلاین» و «حذف ترکیبات BTEX از پساب صنعتی پیش از ورود به تصفیه خانه با استفاده از روش های نو» با اعتبار ۲۷میلیارد ریال امضا شده است.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت پالایش گاز ایلام تصریح کرد: در این بازه زمانی به منظور حمایت از زیست بوم نوآوری از هفت عنوان پایان نامه تحصیلات تکمیلی مقطع کارشناسی ارسد و دکتری نیز حمایت شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری از ارائه بیش از ۲هزار خدمت برای حذف رمز کارت سوخت در نواحی مستقر در سه شهرستان شهرکرد، لردگان و بروجن به مالکان خودروها خبر داد.
ساسان تیموری در این باره گفت: مالکان خودرو که رمز کارت سوخت خود را فراموش کرده اند، با مراجعه به یکی از نواحی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی استان در شهرهای شهرکرد، بروجن و لردگان می توانند برای حذف رمز کارت سوخت خود اقدام کنند.
وی ادامه داد: مدارک هویتی لازم برای حذف رمز کارت هوشمند سوخت برای اشخاص حقیقی یکی از مدارک شناسایی مالک وسیله نقلیه (شناسنامه، کارت ملی، گذرنامه) و اشخاص حقوقی معرفی نامه رسمی سازمان مربوطه با درج شماره ملی به همراه کارت ملی نماینده معرفی شده و همراه داشتن مدارک شناسایی وسیله نقلیه که شامل کارت شناسایی خودرو یا شناسنامه مالکیت وسیله نقلیه است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه برای حذف رمز کارت سوخت، حضور مالک وسیله نقلیه الزامی بوده و درخواست این کار ازسوی شخص دیگر، تنها با ارائه وکالتنامه محضری یا برگه انحصار وراثت امکان پذیر است، افزود: صاحبان کارت های سوخت، در صورت هرگونه ابهام و پرسش ضروری، می توانند با شماره تلفن «۰۹۶۲۷» مرکز پاسخگویی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تماس بگیرند.
تیموری با اشاره به چگونگی مراقبت از کارت سوخت گفت: تمام شهروندان باید هنگام سوخت گیری به نکات ایمنی درباره مراقبت از کارت سوخت شخصی توجه و از قرض دادن آن به دیگران خودداری کنند و همیشه مراقب تراشه کارت سوخت خود باشند، همچنین در صورت مشاهده هرگونه خراشیدگی یا دستکاری روی آن، از کارت استفاده نکنند و برای صدور المثنی از طریق مراجعه به دفاتر پلیس + ۱۰ اقدام کنند.
وی ادامه داد: شهروندان با رعایت دقت در حفظ و نگهدای کارت سوخت شخصی، از ارائه کارت سوخت شخصی خود به دیگران خودداری کنند و در جایگاه عرضه سوخت خودشان کارت را در دستگاه کارتخوان قرارداده و تراکنش را انجام دهند؛ مالکان خودروها و موتورسیکلت ها در صورت فراموش کردن رمز کارت سوخت، می توانند به نواحی محدوده محل سکونت خود مراجعه کنند.
شرکت پتروشیمی شیراز با رویکردی نوآورانه، به دنبال تبدیل ضایعات کلرید کلسیم به محصولات ارزشمند است.
این شرکت با همکاری شرکت دانش بنیان آبان تاو آبین با ارائه طرحی جامع، قصد دارد به مشکل دیرینه پسماند واحد «سودا اش» که در سال های گذشته تعطیل شده بود، پایان دهد.
واحد تولیدی «سودا اش» در شرکت پتروشیمی شیراز در سال های گذشته به دلیل تولید حجم قابل توجهی از پسماند کلرید کلسیم و مشکلات زیست محیطی ناشی از آن، با چالش های جدی روبه رو شد. به همین دلیل، فعالیت این واحد متوقف و از چرخه تولید خارج شد.
شرکت دانش بنیان آبان تاو آبین با شناسایی این مشکل و با توجه به ظرفیت بالای ضایعات کلرید کلسیم، دست به اقدامی نوآورانه زده و با استفاده از فناوری نانو به روشی برای تبدیل این ضایعات به محصولات با ارزش افزوده بالا دست یافته است.
با اجرای این طرح، افزون بر اینکه همه پسماندهای انباشته شده طی ۴۰ سال در مجاورت این شرکت جمع آوری و شرکت پتروشیمی شیراز موفق به اجرای تعهدات زیست محیطی خود خواهد شد، فرایند تولید محصولات جدید از ضایعات، بهینه سازی مصرف انرژی را به همراه دارد و در نتیجه هزینه های تولید کاهش می یابد. همچنین تبدیل مواد زائد به محصولات با ارزش افزوده بالا، به افزایش درآمد شرکت و بهبود وضع اقتصادی آن منجر می شود.
براساس این گزارش، اجرای این طرح، دانش فنی و توانایی های کارکنان در زمینه فناوری های نو مانند نانو فناوری را افزایش می دهد و به توسعه صنعتی کشور کمک می کند، همچنین این طرح می تواند به عنوان یک الگو برای سایر صنایع برای مدیریت پایدار پسماندها و حرکت به سمت اقتصاد چرخشی استفاده شود.
به طور کلی، اجرای این طرح نشان دهنده تعهد پتروشیمی شیراز به مسئولیت اجتماعی و محیط زیستی است و گامی مهم برای توسعه پایدار و پیشرفت صنعت پتروشیمی کشور به شمار می آید.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از تأسیسات و انبارهای ذخیره، بارگیری و انتقال سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان در ناحیه ماهشهر با هدف بررسی مشکلات و تسهیل عملیات سوخت رسانی به نقاط دورافتاده کشور بازدید کرد.
سردار امیر حیات مقدم در این بازدید ضمن قدردانی از مدیر منطقه آبادان، مسئولان، کارکنان ناحیه و انبارهای نفت ماهشهر، خدمت در سنگر صنعت نفت و سوخت رسانی به مردم کشور را نشانه مجاهدت و ایثار خواند و بر حمایت خود در زمینه تأمین شبانه روزی سوخت کشور و رفع مشکلات استانی و ملی تأکید کرد و گفت: این مهم کمتر از جهاد در جبهه های نبرد علیه دشمنان نیست. محمد بنی سعید، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان نیز در این بازدید ضمن تشریح روند سوخت رسانی و تامین سوخت 15 استان کشوراظهار کرد: این شرکت روزانه حدود 200 تن گاز مایع به غرب و جنوب غرب کشور ارسال می کند.
وی افزود: منطقه آبادان روزانه بیش از 15میلیون لیتر سوخت، برای استفاده منطقه و دیگر استان ها تامین و توزیع می کند که پنج میلیون لیتر از این فراورده سوخت یورو 4 است.
در این بازدید نماینده مردم شهرستان های ماهشهر، امام خمینی(ره)، امیدیه و هندیجان در مجلس شورای اسلامی، نمایندگان ولی معزز فقیه و ائمه جمعه بنادر ماهشهر و امام خمینی(ره) و شهردار بندر ماهشهر نیز حضور داشتند.
شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد
آیین بهره برداری از پروژه بهسازی ۱۴ مدرسه و آغاز عملیات اجرایی ۲۵ مدرسه روستایی دیگر در مجاور پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد با اعتبار ۴۰ میلیارد ریال در دهستان خانگیران شهرستان سرخس برگزار شد.
یحیی فیضی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در این آیین با بیان اینکه این مجتمع گازی به منظور عمل به مسئولیت اجتماعی خود تاکنون، طیف گسترده ای از این اقدام های گوناگون را در قالب پروژه های عمرانی، آموزشی، بهداشتی و درمانی، محیط زیستی، ورزشی و… در روستاهای مجاور اجرا کرده است، گفت: از مهم ترین آنها می توان به راه اندازی هلی پد اورژانس هوایی با هدف تسهیل امداد و نجات به حادثه دیدگان جاده ای، دستگاه تصفیه هوا و سیستم های سرمایشی و گرمایشی بیمارستان شهرستان، تعمیر دستگاه یوپی اس برقی، بهسازی خانه های بهداشت روستایی، بازسازی مدارس و بهسازی و تعویض در و پنجره های دوجداره مدارس روستایی، آسفالت معابر و جاده های روستایی، توزیع نوشت افزار میان دانش آموزان نیازمند و راه اندازی آکادمی های ورزشی با حضور دو هزار نوجوان ورزشکار در هشت رشته ورزشی اشاره کرد.
وی تصریح کرد: در آغاز سال تحصیلی نیز بهره برداری از پروژه بهسازی ۱۴ مدرسه و عملیات اجرایی ۲۵ مدرسه روستایی با اعتبار ۴۰ میلیارد ریالی آغاز شد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران بر همکاری و توانمندسازی شرکت های داخلی به منظور خدمات دهی به شرکت های بهره بردار تأکید کرد و گفت: امضای قرارداد تأمین یک دستگاه الکتروموتور و سه پمپ، انجام اقدام های اصلاحی در دو خط ٨ و ١٠اینچ و اجرای ٧۵ اصلاحیه فرآیندی برای بهبود و پایداری تولید در تأسیسات نفت، گاز و گاز مایع در نیمه نخست امسال انجام شده است.
غلامرضا کمالی در نشست پیش بینی بهره دهی چاه های نفت (تولید، توزیع و تزریق گاز) این شرکت با اشاره به گستره فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران بیان کرد: این شرکت با تولید ٢۴ درصد از سهم تولید نفت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دومین تولیدکننده نفت کشور شناخته می شود.
وی از تولید یک میلیارد و ٣۵٠ میلیون فوت مکعب گاز گنبدی و همراه در این شرکت و تأمین بخشی از خوراک پالایشگاه گاز بیدبلند خبرداد و گفت: شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در تولید بخشی از خوراک پتروشیمی بندر امام، بوعلی و پالایشگاه شیراز نقش راهبردی دارد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در تشریح برنامه ها و عملکرد آتی این شرکت تصریح کرد: تحقق تولید این شرکت نسبت به برنامه تعهد شده در نیمه نخست امسال برابر با ١٠٢ درصد بوده، افزون بر آن بیش از یک هزار و ۶٧١ فعالیت روی چاه های تولید نفت از ابتدای امسال تاکنون انجام شده است.
کمالی بر همکاری و توانمندسازی شرکت های داخلی به منظور خدمات دهی شایسته آنان در سال های آینده به شرکت های بهره بردار تأکید کرد و افزود: امضای قرارداد تأمین یک دستگاه الکتروموتور و سه پمپ به منظور پشتیبانی از استخراج نفت و گاز، انجام اقدام های اصلاحی در دو خط لوله ٨ و ١٠ اینچ برای تولید حداکثری و بازگرداندن ٨ هزار بشکه نفت به مدار تولید و اجرای ٧۵ اصلاحیه فرآیندی برای بهبود و پایداری تولید در تأسیسات نفت، گاز و گاز مایع در نیمه نخست امسال انجام شده است.
وی ادامه داد: ۶۴١ هزار و ٨۶۴ بشکه نفت خام با استفاده از دستگاه های تفکیک گر و فرآورش سیار تولید شده است و اجرای عملیات اصلاحیه احداث چندراهه سولابدر به منظور تولید زودهنگام چاه های ۴ و ۶ که منتج به تولید روزانه ٢ هزار بشکه نفت شد، اقدامی شایسته بود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از تعمیر اساسی ۶ دستگاه توربین راستون TA در واحد بهره برداری پازنان ٢، رگ سفید ٢ و گچساران ۴ خبرداد که نتیجه آن تثبیت و استمرار مطمئن فراورش ارسال نفت به این واحدها بوده است.
کمالی با اشاره به اجرای عملیات توپکرانی در خطوط لوله نفت و گاز با اندازه های متفاوت به تعداد ١٨٣ مورد در طول یک هزار و ١۶٢کیلومتر تصریح کرد: شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در تأمین کالا نیز اقدام های مؤثری داشته است و شاهد رشد چشمگیری در تهیه اقلام مهم بوده ایم.
وی درباره اقدام های شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در زمینه اجرای مسئولیت های اجتماعی گفت: این شرکت در حوزه مسئولیت های اجتماعی بیش از ٢ هزار و ۵٠٠ فقره درخواست را به اجرا رساند که برآورد هزینه این فعالیت ها حدود یک هزار و ٧٠٠میلیارد تومان است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران تهیه و توزیع ٣ هزار و ۵٠٠ بسته کمک آموزشی(نوشت افزار) میان دانش آموزان کم برخوردار محیط پیرامونی را به عنوان اقدامی شاخص در حوزه عمل به مسئولیت اجتماعی این شرکت دانست.
در نشست پیش بینی بهره دهی چاه های نفت (تولید، توزیع و تزریق گاز) شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران ضمن بررسی وضع تولید چاه ها در ۶ ماه نخست، درباره وضع مخازن و چاه های نفت و گاز و پیش بینی بهره دهی آنها در نیمه دوم امسال تصمیم گیری شد. بیان چالش ها، تنگناها، موانع و الزام های نگهداشت تولید و بررسی راهکارهای قانونی برای حل و کاهش آسیب های واردشده از این نواحی به تولید، از دیگر موارد مطرح در نشست بهره دهی چاه های نفت شرکت نفت و گاز گچساران بود.
در این نشست گزارشی از عملکرد چاه های توسعه ای در برنامه تولید، میزان خدمات توسعه ای، تعمیری و ترمیمی تا پایان شهریور امسال و میزان طرح های نگهداشت و افزایش تولید در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران ارائه شد.
شرکت گاز استان قزوین
پروژه گازرسانی به پنج روستا در الموت شرقی به بهره برداری رسید تا بهره مندی خانوارهای روستایی استان قزوین از گاز به حدود ۹۵ درصد برسد.
علی حجتی پور، مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین در آیین گازرسانی به این پنج روستا گفت: گازرسانی به روستاها افزون بر ایجاد انگیزه برای سکونت دائم اهالی و پیشگیری از مهاجرت به شهر، سبب رونق اشتغال و کسب وکار در فضاهای روستاها نیز می شود و این موضوع در درازمدت سودمندی به مراتب بیشتری از هزینه صرف شده برای اجرای عملیات گازرسانی به همراه دارد.
سردار رفیعی آتانی، فرمانده سپاه صاحب الامر(عج) استان قزوین نیز در این آیین، خدمت به مردم را برترین همه فعالیت ها دانست و تأکید کرد: مردم ولی نعمتان مسئولان هستند.
وی افزود: ساکنان روستاها هم حق دارند طعم خوش امکانات، رفاه و دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی را بچشند و از فواید آن بهره مند شوند.
سالار آبنوش، نماینده قزوین، البرز و آبیک در مجلس هم بیان کرد: دیدن توسعه و عدالت در جامعه زمانی لذت بخش است که روستاییان نیز به آن دسترسی می یابند تا همگی شاهد تحقق عدالت در میهن عزیزمان باشیم.
وی گفت: بدون بهره مندی روستاییان از امکانات عدالت کاملاً برقرار نمی شود و دایره خدمت رسانی به مردم نیز ناقص می ماند. از همین رو در توزیع همه خدمات و امکانات روستاییان باید به عنوان یکی از اصلی ترین شاخص ها در نظر گرفته شوند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان
معاون شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان گفت: شهروندان زنجانی در نیمه نخست امسال ۷۰ میلیون لیتر در مصرف بنزین صرفه جویی کردند. علی مقدم در این باره بیان کرد: در بازه زمانی یاد شده، ۷۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی فشرده در بخش خودرویی در سطح منطقه مصرف و همین مقدار نیز در بنزین صرفه جویی شده است. وی با اشاره به وجود ۴۰ جایگاه عرضه سی ان جی در استان زنجان یادآور شد: این منطقه با دارا بودن امکانات مناسب و زیرساخت های ایجاد شده، امکان عرضه بیشتر از این مقدار فراورده در سطح استان را نیز دارد. معاون شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان تأکید کرد: استقبال شهروندان برای استفاده بیشتر از سی ان جی با توجه به مزایای آن، از جمله آلایندگی کم این سوخت از لحاظ زیست محیطی و هزینه کمتر در مقایسه با بنزین، می تواند نقش مهمی در توسعه زیرساخت های اقتصادی کشور و سلامت محیط زیست ایفا کند.
شرکت نفت و گاز پارس برگزاری دوره آموزشی
به همت مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت نفت و گاز پارس، دوره آموزشی پاک سازی طبیعت و محیط زیست با همکاری اداره محیط زیست شهرستان کنگان برگزار شد.
دوره آموزشی پاکسازی طبیعت بندر سیراف با مشارکت واحد بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت نفت و گاز پارس و اداره محیط زیست شهرستان کنگان با هدف فرهنگ سازی و آموزش حفاظت محیط زیست به دانش آموزان، در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهرستان کنگان برگزار شد.
واحد بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت نفت و گاز پارس، افزون بر برگزاری دوره های آموزشی، برای حفاظت و حمایت از محیط زیست، با مشارکت سازمان ها و نهادهای محلی، به پاکسازی نواحی پیرامون صنعت و سواحل خلیج فارس اقدام می کند.
شرکت نفت فلات قاره ایران
رایزر ۸ اینچ خط لوله انعطاف پذیر سکوی شماره ۳ میدان هنگام در عمق بیش از ۵۰ متری آب های خلیج فارس، با تلاش همکاران تعمیرات زیر آب منطقه لاوان، به طور ایمن جداسازی شد.
رایزر ۸ اینچ یادشده که پیش از این به منظور انتقال نفت خام از سکوی شماره ۳ میدان هنگام به سکوی شماره ۱ این میدان مورد استفاده قرار می گرفت، به دلیل تنش اعمال شده به خط لوله در بستر دریا در عمق ۷۵ متر و زاویه گرفتن رایزر آن از طرف عمود، در وضعی ناپایدار و خطرناک و در شرف سقوط به بستر دریا و ایجاد مخاطره های جانی، زیست محیطی و مالی در ناحیه حساس تنگه هرمز قرار داشت.
انجام عملیات غواصی تا عمق ۵۰ متر و هدایت رایزر در بستر دریا از این عمق، با همکاری واحدهای تعمیرات منطقه، بهره برداری سکوی هنگام، ایمنی، خدمات، تدارکات کالا، واحد مهندسی بهره برداری و کادر درمان منطقه که در محل حضور داشتند، صورت گرفت.
به دنبال ایجاد وضع بحرانی رایزر خط لوله انعطاف پذیر سکوی شماره ۳ میدان هنگام و اعلام وضع به ستاد، گروه غواصی واحد تعمیرات زیرِآب منطقه لاوان برای جداکردن ایمن این خط لوله از سکو، با شناور لیما ۳ به میدان هنگام عزیمت کردند که خدمات رسانی در گستره ای بیش از ۴۰۰ مایل دریایی، خود گویای مسئولیتی خطیر است.
گفت وگوی «مشعل» با پیشکسوت شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران
معصومه اصغری: صنعت نفت در تاریخ بیش از یکصد ساله خود، ناگفته ها و نادیده هایی دارد که هرچقدر برای شناخت و آشنایی با آنها وقت بگذاریم، باز هم کم است. دارایی هایی با ارزش که هر کدام در گوشه ای از این خاک قرار دارند و شاید زیر لایه های غبار فراموشی قرار داشته باشند. از تجهیزاتی سرد و آهنی که روزگاری چرخ این صنعت را می چرخاندند تا قلب هایی که به عشق این مرزوبوم و این صنعت در سخت ترین راه ها و روزها تپیده اند.
تصور عام از مناطق نفتی، همان تصویر یک میدان نفت و دکل در مناطق جنوبی کشور یا سکوهای نفتی درون آب های خلیج فارس است؛ اما بسیاری از میادین نفتی در مناطق خشکی و مرکزی کشور و درمیان کوه ها و دشت هایی دورافتاده و سخت گذر قرارگرفته اند. میدان هایی که دسترسی به آنها و انتقال نفت خام از آنها با خط لوله های طولانی، یکی از مهم ترین برنامه های صنعت نفت است که از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران انجام می شود و در این سال ها نیروهای این شرکت، سختی های زیادی برای برقراری ارتباط و انتقال نفت و فراورده های نفتی از سر گذرانده اند. شیبه عیانی ، یکی از قدیمی ترین کارکنان این شرکت است که در سال 1383 بازنشسته شده است. او تا زمان بازنشستگی به عنوان یکی از مدیران اجرایی و عملیاتی در پروژه های خطوط لوله و مخابرات با شانا گفت وگو داشته و جزو مدیرانی بوده که از دو- سه دهه قبل به توان ساخت داخل متخصصان باور داشته و پیگیر اجرایی شدن پروژه های مهمی در این شرکت بوده است.
شیبه عیانی، 82 سال سن دارد و با همسر خود، روزهای آرام بازنشستگی را می گذراند؛ اما هنوز هم کار ثبت خاطرات و داشته های تخصصی خود را ادامه می دهد. به دلیل همین روحیه است که در زمان گفت وگو روی میز کارش لپ تاپ و اسناد قدیمی و جزوه های درسی و نوشته هایی که قرار است به کتاب تبدیل شوند، گذاشته شده و همسرش می گوید، هر روز، ساعاتی را روی این مطالب کار می کند یا آلبوم عکس های قدیمی را ورق می زند. کهولت سن و بیماری، چیزی نیست که بتوان از شرایط این سن و سال حذف کرد و آقای عیانی با وجود شرایط جسمی که دارد و نمی تواند زمان زیادی را برای گفت وگو بنشیند، باعلاقه از گذشته می گوید و با حافظه ای قوی، اسامی، مکان ها و خاطرات را با جزئیات و همراه با طنز و شوخی بیان می کند.
شیبه عیانی، متولد اسفند ۱۳۱۹ در یکی از توابع شهرستان تفرش است. او همانند بسیاری از مردم آن دوران، در مکتب درس خوانده و بعد از آمدن به تهران تحصیل را ادامه داده است. عیانی، قبل از استخدام در شرکت ملی نفت ایران، مدتی در کارخانه ماشین سازی تبریز و سپس در کارخانه اتومبیل سازی جیپ در سمت مسئول ساخت قطعات مشغول به کار بوده است. خاطره جالب او از استعفا در شرکت جیپ و استخدام در شرکت ملی نفت هم این است که برای موافقت با استعفایش، یک باکس سیگار به مسئولش داده است. او با لیسانس مکانیک درخواست استخدام در نفت را می دهد و در میان افرادی با رشته های برق ، شیمی، ابزار دقیق و کنترل و... پذیرفته می شود. او می گوید: « در آن زمان بعد از استخدام، سمتی به اشخاص نمی دادند و لازمه گرفتن پست، گذراندن دوره دوساله کارآموزی در واحدهای مختلف مطابق برنامه تنظیم شده و دیدن آموزش و آشنایی با فعالیت ها و وظایف واحدهای مختلف بود.» عیانی در ابتدای کار روی یک چاه نفت در ناحیه سراجه قم که فوران کرده بوده، حضور داشته؛ اما در ادامه مدیران تصمیم می گیرند برای انتقال میعانات از خطوط لوله های جنوب تهران ، روی خط لوله ۱۶ اینچی ، تلمبه خانه ای موقت احداث کنند که او مسئول احداث آن تلمبه خانه می شود. تلمبه خانه ای ساده که شامل نصب یک دستگاه دیزل پمپ و لوله کشی های مربوطه ، به اضافه ساختمان برای دیزل پمپ می شود.
او می گوید: « شرایط کار به لحاظ جغرافیایی و نبود امکانات در محل دشوار و خاص بود و باید روزانه از تهران به سراجه می رفتم و غروب هم به تهران برمی گشتم. یکبار در مسیر با توفان شن روبه رو شدیم و امکان حرکت وجود نداشت، از این رو خودرو را متوقف کردیم و همانجا ماندیم . بعد از فرونشست توفان، متوجه شدیم که شیشه های جلوی خودرو مات شده و وقتی پیاده شدیم، دیدیم آن بخش از اتاق خودرو که سمت توفان قرار داشته ، مثل سند بلاست شده و رنگ خودرو هم به کلی از بین رفته است. راننده از این اتفاق بسیار ناراحت و نگران بود؛ چون باید دراین باره به مسئول خود پاسخ می داد.» در واقع تلمبه خانه ای که عیانی مسئولیت آن را به عهده داشته، جزء اولین تلمبه خانه هایی بوده که از سوی کارکنان خطوط لوله احداث شده است. در آن زمان، سوخت رسانی، تنها از طریق خط لوله ۱۰ اینچی سراسری اهواز - ری ، خط لوله ۱۶ اینچی اهواز - ری ، خط لوله ۸ اینچی ری - مشهد ، خط لوله ۶ اینچی ری - رشت و خط لوله ۶ اینچی ازنا - اصفهان انجام می شد.
ماموریت عیانی، اضافه کردن یک دستگاه سوپرشارژ به دیزل پمپ تلمبه خانه میاندشت در خط لوله ازنا - اصفهان بوده است. او می گوید: «برای انجام این ماموریت باید با هواپیما به محل کار می رفتم و تا آن روز سوار هواپیما نشده بودم. تجربه اولین پرواز با یک هواپیمای کوچک و سبک مثل "سسنا"، تجربه جالب و وحشتناکی بود. وقتی رسیدیم، دیدم کار متوقف است و کارکنان از موضوعی ناراحت هستند. متوجه شدم که برای ساخت یک تبدیل از لوله اگزوست به سوپر شارژر کار معطل مانده است. من تجربه این کار را داشتم. از این رو اول با مقوا، مدل را در یک قالب مخروط ناقص ساختم و گفتم که می توانم این کار را انجام دهم. آن زمان رئیس خدمات فنی، آقایی به نام قازاریان و معاون ایشان نیز آقای سیمروجیان بودند. سیمروجیان به من ماموریت داد که لوازم مورد نیاز را به اصفهان ببرم و تبدیل های مورد نیاز را بسازم و به محل منتقل کنم. این کار را انجام دادم و در نهایت سوپر شارژر نصب و راه اندازی شد. این تکنیک، برای کارگران و تکنسین ها تازگی داشت، بخصوص وقتی از سوی یک کارآموز اجرا شد. سؤال های زیادی از من پرسیدند که من هم از پس پاسخ آنها برآمدم و بعد از آن، به عنوان نیروی فنی پذیرفته شدم. عیانی، مدتی به عنوان مسئول تعمیرات برق و مکانیک خطوط لوله و مخابرات منطقه ری کار کرده؛ اما در ادامه دوباره به ازنا می رود. در تلمبه خانه آنجا تلمبه ای از نوع پیستونی وجود داشته که اگر بالانس و میزان نمی شده، تلمبه و تجهیزات آن تخریب می شده که عیانی این تلمبه را هم بالانس می کند. همچنین او دیزل پمپ های فرانسوی را که کسی جرأت نمی کرده آنها را باز و تعمیر کند، باز و تعمیر کرده و این عملکرد باعث شده راه برای تعمیر این مدل ها هم باز شود. او می گوید: «یکی از یاتاقان های متحرک دیزل های اصلی در تلمبه خانه «رازان» (استان لرستان) خراب شده بود. به دلیل بزرگ و عظیم بودن این تجهیزات ، باز و جدا کردن آن، بخصوص سنگ زدن میل لنگ، کار سخت و نشدنی بود. با توجه به تجربه ای که داشتم، پیشنهاد دادم اگر کارگاه دقیق مسئولیت اجرای کار را قبول کند، نقشه دستگاهی را که بشود در محل یاتاقان میل لنگ را سنگ زد، ارائه خواهم داد. با وجود موضوع سوخت رسانی در کشور و تعویض میل لنگ، مدیریت، پیشنهاد من را قبول کرد و دستگاه در تهران ساخته و میل لنگ در محل سنگ زده شد و دیزل دوباره مورد بهره برداری قرار گرفت.»
عیانی، مدتی هم در واحد مطالعات و اقتصاد مهندسی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران مشغول به کار بوده و به همراه همکارش آقای حق وردیان، به مطالعات هیدرولیکی و اقتصاد خطوط لوله های آینده و در دستور کارپرداخته اند. پس از بررسی این حوزه متوجه می شود که درباره طراحی خطوط لوله و محاسبات، اطلاعات و داده ای در کتاب ها وجود ندارد و باید خودشان جزئیات لازم را مطالعه کنند و یاد بگیرند. در عین حال کامپیوتر و تجهیزات امروزی نیز در اختیار آنها نبوده که این موضوع، شرایط را سخت تر می کرده است.
او می گوید: «تنها وسیله در دسترس ما، خط کش بود و محاسبات مشکل و طولانی هم با همین خط کش انجام می شد که گاهی این کار، تا چند روز ادامه پیدا می کرد و حتی برای طراحی محاسبات یک خط لوله، دو تا سه ماه زمان لازم بود. اولین کامپیوتر از نسل جدید که برای خط لوله از آمریکا خریداری شد، دارای 4 گیگ حافظه و با زبان BASIC بود. بعدها ظرفیت این کامپیوتر به 16 گیگ افزایش یافت و فکر می کنم، این کامپیوتر تا این اواخر هم در شرکت بود و امیدوارم از آن بخوبی نگهداری شود.»
در دوره ای که تصمیم به افزایش تعداد خطوط لوله گرفته شد، من به عنوان رئیس مطالعات و هما هنگی پروژه ها منصوب شدم. از افتخاراتم این است که در جریان احداث خطوط لوله جدید ری - رشت ، ری- ساری ، ری- مشهد ، مشهد - گرگان - گنبد، مارون - اصفهان و خطوط لوله اصفهان - ری - بندرعباس- اصفهان، تنگ فنی کرمانشاه -ری- تبریز و... حضور داشتم و کارهایی کوچک انجام دادم.
وظیفه واحد مطالعات و هماهنگی، ایجاد هماهنگی بین امور مهندسی و ساختمان شرکت نفت و پیمانکاران و بهره برداران آینده از این خطوط برای پیشبرد بهتر طرح ها و پروژه ها بود. برای مثال در طراحی خط لوله ری- رشت اشکالی وجود داشت که برای بررسی آن فردی متخصص و معروف از آمریکا به تهران آمد. ما با آن شخص وارد چالش و بحث شدیم و نکاتی را مطرح کردیم و او برخی از موضوعات فنی مطرح شده را قبول کرد. آن روزها نزدیک به روزهای پیروزی انقلاب اسلامی بود و برخی فعالیت های اجرایی متوقف بودند. پس از پیروزی انقلاب مرا به عنوان رئیس واحد خدمات فنی که امروزه به عنوان مدیریت خدمات فنی شناخته می شود، منصوب کردند.
روند کار در آن سال ها اینطور بود که برای مطالعات طراحی یک خط لوله ، ابتدا مقدار مصرفی فراورده های نفتی تهیه و گزارش مربوطه به سازمان برنامه و بودجه ارسال می شد و پس از اخذ بودجه و مجوزهای لازم، درخواست اجرای طرح را به امور مهندسی و ساختمان شرکت ملی نفت ارسال می کردیم. مهندسی ساختمان هم با تعیین مهندس مشاور ، طرح را کامل بررسی و گزارش آن را به مهندسی و درنتیجه به متقاضی ارسال می کرد. به طور مثال در زمان تعیین مسیر خط لوله مارون- اصفهان ، برای بازدید منطقه رفتم و آنجا بود که برای اولین بار سوار هلی کوپتر شدم. آن مسیر نه جاده ای داشت و نه علامتی . پس از آن بازدید، به پیمانکار اعلام شد که مسیر باید تغییر کند و طول خط ۲۵ کیلومتر کمتر از رقمی باشد که پیشنهاد کرده اند؛ البته این روند تغییر در پروژه یا تصویب آن، مراحل ساده ای نبود؛ چرا که اختلافات زیادی در امور مهندسی و پیمانکار و سایر بخش ها وجود داشت.
در زمان جنگ، من در واحد مطالعات کار می کردم. در آن زمان، تلمبه خانه ها مرتب بمباران و در پی هر بمباران، گروهی از تهران به منطقه اعزام می شدند و پس از بازدید از حجم خسارت ها و آسیب ها، تجهیزات و ملزوماتی را که برای راه اندازی مجدد تلمبه خانه لازم بود، مشخص می کردیم. این ملزومات بیشتر شامل انواع توربین، دیزل، لوله و اتصالات و ... بود. پس از تعیین این ملزومات، عملیات اجرا و نصب آغاز می شد.
در دوران جنگ، صحنه های عجیبی را شاهد بودیم. یکبار که در تنگ فنی حضور داشتیم، بمباران شروع شد و عملا سرپناهی برای محافظت نداشتیم و سعی کردیم از عوارض طبیعی کوهستان برای حفاظت از جان خود استفاده کنیم. بعد از اتمام بمباران، وقتی محیط مشغول آواربرداری و جمع کردن ضایعات بودیم، از لابه لای نخاله ها یک دست پیدا شد که بعدها فهمیدیم متعلق به یکی از شهدا بوده که در جریان بمباران قطع شده است. در مدت جنگ بارها اتفاقاتی برای همکاران رخ می داد؛ یک بار در جریان یکی از حملات، همزمان چهار تلمبه خانه هدف بمباران قرار گرفت. در آن زمان مهندس محمد نژاد، مدیر خطوط لوله بودند و حسب مورد، با بنده مشورت می کردند. یک روز، ایشان مرا خواستند و گفتند همانطور که می دانی چهار تلمبه خانه بمباران شده و مسئولان اجرایی می گویند که برای ایجاد فونداسیون های جدید به منظور نصب تجهیزات و توربین های جدید، حداقل یک ماه زمان نیاز دارند، در حالی که ما یک هفته بیشتر ذخیره سوخت و خوراک پالایشگاه ها نداریم. در صورت تامین نشدن سوخت، مسائل جدی برای امور جاری جنگ و کشور به وجود می آمد. به ایشان گفتم که راه دیگری هم وجود دارد و می توان با استفاده از تیرآهن هایی با مشخصات ویژه، فونداسیون ها را به وجود آورد.
ایشان (محمد نژاد) قبول کرد و دستور داد من به همراه آقای میرمحمدی، ریاست وقت امور خطوط لوله به تلمبه خانه رامهرمز بروم و ستاد را در آنجا مستقر کنیم و هر طرحی را که اجرا کردیم ، سایر تلمبه خانه های آسیب دیده نیز انجام دهند. وقتی به رامهرمز رسیدیم، آژیر حمله هوایی به صدا درآمد. در مسیر رفتن به پناهگاه که از محوطه تلمبه خانه دور بود ، قطعات بتنی را دیدم که مناسب کار فونداسیون و تعدادشان هم کافی بود. به میرمحمدی گفتم نیاز به هیچ ملزوماتی برای احداث فونداسیون نداریم و در همین محل و با همین بتن ها کار را پیش می بریم. مقداری میلگرد آوردند و قطعات بتنی را با پیچ های ساخته شده در رامهرمز به هم متصل کردیم. در سایر تلمبه خانه ها هم همین کار تکرار شد. همزمان در محل مناسب، گودالی نیز حفر و در نهایت قطعات پیش ساخته را در محل قرارداده و با بتن قسمت های خالی پر و به محض فراهم شدن شرایط اولیه، توربین ها روی فونداسیون ساخته شده ، مستقر شد. تمام این اقدامات تا راه اندازی توربین ها، یک هفته طول کشید و وقتی گزارش عملیات به تهران ارائه شد، کسی باور نمی کرد که در این مدت کوتاه، چنین کار بزرگی انجام شده باشد.
این ورود و اقدام فوری در موارد دیگری مثل راه اندازی خط لوله رفسنجان یا خط لوله ناری که برای سوآپ استفاده می شد هم وجود داشت. به عنوان مثال در خط لوله ناری به دلیل سنگینی بیش از حد نفت خام تحویلی از کشور قزاقستان و توقف خط، نفت خام در داخل لوله ته نشین و جریان آن متوقف شده بود. برای به حرکت درآوردن نفت خام ته نشین شده داخل لوله و افزایش فشار، از نوعی تلمبه پیستونی سیار که از مدیریت اکتشاف به طور موقت گرفته بودیم، استفاده کردیم که در نزدیکی فیروزکوه به خط لوله وصل شد. در حین بالا بردن فشار ، یکی از فلنج ها که مشکل داشت، بیرون زد و روی من که در نزدیک محل بودم، ریخت و خدا را شکر نفت خام آتش نگرفت.
از همان زمان، با توجه به مشکلات تهیه قطعات یدکی و نیاز به نوسازی تلمبه خانه ها و توربین ها، بخصوص درزمان جنگ تحمیلی، مدیران وقت شرکت تصمیم مهم و بزرگی برای ساخت قطعات یدكی و ماشین آلات مورد نیاز در شرکت خطوط لوله و مخابرات به نیابت شرکت ملی نفت ایران گرفتند. این تصمیم به واحد تحقیقات و ساخت داخل منتقل و امکان سنجی و بررسی توانمندی های صنعت نفت کشور مورد ارزیابی قرار گرفت. به این ترتیب شروع به ساخت قطعات ساده و مصرفی خطوط لوله کردیم. کمی بعد من در شرکت کالای نفت که تازه تشکیل شده بود، حضور پیدا کردم که در آن دوره، قطعات و دستگاه های زیادی در شرکت خطوط لوله و مخابرات ساخته شد.
در ابتدا، برخی معتقد بودند که ساخت قطعات داخلی ممکن است آسیبی جدی به توربین ها یا ماشین آلات بزند که غیر قابل جبران باشد؛ اما با حمایت مدیریت وقت شرکت خطوط لوله و مخابرات و مجوز دریافت شده از وزیر نفت وقت ( آقای آقازاده) این قطعات بتدریج در صنعت مورد استفاده قرار گرفت و بعد هم موضوع ساخت داخل مرسوم شد، بخصوص بعد از اقدام شجاعانه ساخت توربین "سولزر" این روند و حمایت شروع شد. پره های این توربین، جزو قطعات حساس بود که پس از ساخت و نصب و کارکرد مطلوب آن روی توربین های سولزر، اطمینان کادر تعمیرات و بهره بردار جلب شد.
بعد از کسب تجربه ساخت پ ال سی به فکر کامپیوتری کردن یا کنترل از راه دور تلمبه خانه ها و تاسیسات افتادیم که کاری نیمه کاره و ناموفق از گذشته دور بود. یکی از مسائل و مشکلات خطوط لوله تهیه توربو پمپ برای طرح های آتی یا جایگزینی توربو الکتروپمپ های کهنه و مستهلک بود که قیمت بالایی داشت و از نظر نگهداری هم پرهزینه بود. به همین دلیل، به فکر ساخت الکتروموتورهای با قدرت بالا افتادیم. در آن زمان الکتروموتورهای تا توان ۲۰۰ کیلووات در ایران ساخته می شد و واحد تحقیقات اقدام به ساخت الکتروموتور با قدرت ۱۲۰۰ کیلووات کرد که با موفقیت آزمایش شد.
همه روزهایی که در کنار همکاران خطوط لوله بودم، برایم شیرین بود که بیان آن خاطرات، یک کتاب می شود؛ اما اجازه دهید تلخ ترین خاطره ام را بگویم. زمانی که در منجیل زلزله آمد، یکی از خطوط لوله ری - رشت قطع و به عمق بیش از 50 متر داخل گسل کشیده شد و ما برای یافتن مسیر جدید و قطعه آسیب دیده در منطقه مستقر شدیم. طبیعی است که با دیدن خرابی ها و کشته و مجروح شدن مردم، بسیار ناراحت و کم حوصله بودیم. دیدیم که پیرمرد تنهایی، یکی از نوه هایش را که زیر آوار مانده و فوت شده بود، آورده بود که به خاک بسپارد.
پس از بازنشستگی به مدت پنج سال با شرکت خطوط لوله همکاری داشتم . این موضوع، گواه بر رابطه خوب من با همکاران است. دلیل این تعامل و ارتباط زیاد با همکاران هم حضور در تلمبه خانه هاست. در یک تلمبه خانه، عده معدودی حضور دارند و بیشتر مراکز منطقه نیز دور از شهرهای بزرگ هستند، در نتیجه همکاران در تعامل خوب و گسترده ای باهم قرار می گیرند. کسی که در ازنا کار می کند، عملا با همکاران همان منطقه تعامل نزدیکی دارد و خانوادهایشان هم به همین ترتیب با یکدیگر در رفت و آمد هستند که این موضوع، صمیمیت ایجاد می کند. سوابق دوستی و رفت و آمد بین برخی خانواده ها به ۳۰ سال می رسد. این روابط گاه از روابط فامیلی هم نزدیک تر است.
یکی از نقاط ضروری در سیستم جدید از نظر من، آموزش است. معتقدم که با ارائه آموزش های مناسب، می توان کارایی و بهره وری نیروهای سازمان را در حد زیادی افزایش داد. انرژی مصرفی تلمبه خانه ها، رقم بزرگ و عمده ای است که با آموزش اصول بهره برداری و بهره گیری از تجهیزات نوین، صرفه جویی بزرگی حاصل می شود.
سرمربی تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب گفت: امسال مناطق نفت خیز جنوب و ملی حفاری، رقابت فشرده و نزدیک به هم در لیگ برتر دارند. به صورتی که تا هفته آخر لیگ نمی توان پیش بینی کرد کدام تیم قهرمان خواهد شد. جواد نادری، سرمربی تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب، درباره صدرنشینی تیم مناطق نفت خیز جنوب در هفته اول لیگ برتر وزنه برداری ایران گفت: خوشبختانه شاهد رقابت خوبی بین تمام تیم های شرکت کننده بودیم؛ اما فکر می کنم رقابت اصلی بین تیم های مناطق نفت خیز جنوب و ملی حفاری باشد و فکر می کنم این رقابت تا هفته پایانی پابرجا خواهد بود. وی با اشاره به یکسری تغییرات در آیین نامه لیگ برتر وزنه برداری گفت: تغییرات به صورتی است که رقابت بین تیم ها تا هفته پایانی وجود داشته باشد. به طور مثال هر وزنه برداری که رکورد بیشتری به ثبت برساند، به تیمش کمک زیادی خواهد کرد. وزنه برداران تیم ما در هفته اول خیلی خوب کار کردند و در هشت وزن، هفت وزنه بردار تیم ما، اول شدند. تیم خوبی داریم و ان شاءالله در هفته دوم این نتایج را تکرار کنیم و بتوانیم به قهرمانی برسیم. وی با اشاره به رقابت نزدیک مناطق نفت خیز جنوب و ملی حفاری در لیگ برتر افزود: مهم این است که جام قهرمانی به خوزستان برسد و من از این بابت خوشحال خواهم شد و فرقی ندارد ما قهرمان شویم یا ملی حفاری. برای اینکه تیم خوبی را آماده حضور در لیگ برتر کنیم، در چند مرحله اردو زده بودیم و همین باعث شد که وزنه برداران تیم ما بسیار خوب ظاهر شوند. درست است که از نظر هزینه و قرارداد ورزشکاران، شرایط می تواند بهتر از این باشد و اسپانسرها باید به وزنه برداری کمک کنند؛ اما در مجموع، امسال تیم ها خوب شروع کردند و رکوردهای خوبی در هفته اول لیگ به ثبت رسید.
وی با بیان اینکه در تیم مناطق نفت خیز نسبت به سال گذشته، کمی افزایش بودجه داشته اند، افزود: کمی قرارداد وزنه برداران تیم بهتر شده و خوشبختانه یکی از تیم هایی بودیم که سال گذشته قرارداد وزنه برداران را پیش از پایان سال به صورت کامل پرداخت کردیم. اکنون هم در تلاشیم حدود ۴۰ درصد مبلغ قرارداد ورزشکاران تیم را پرداخت کنیم. سرمربی تیم مناطق نفت خیز جنوب درباره حضور نداشتن ایوب موسوی در ترکیب این تیم گفت: با این ورزشکار صحبت کرده ایم و او کمی از شرایط آمادگی دور بود؛ اما قرار شد اگر شرایطش بهتر شد، در نیم فصل به تیم اضافه شود. امیدوارم مسئولان کمک کنند تا دغدغه شغل موسوی حل شود؛ زیرا او می تواند تا سه سال دیگر هم وزنه بزند.
تیم فولاد مبارکه سپاهان در هفته دوم لیگ برتر هندبال در خانه نفت و گاز گچساران به برتری دست یافت.
دیدار تیم های هندبال نفت و گاز گچساران و فولاد مبارکه سپاهان در چارچوب هفته دوم لیگ برتر، در سالن پدخندق گچساران برگزار شد. طلایی پوشان اصفهانی در ۳۰ دقیقه نخست این دیدار با حساب ۱۳ بر ۱۰ به برتری دست یافتند. در نیمه دوم، نماینده اصفهان با حفظ این روند به پیروزی ۲۷ بر ۲۰ دست پیدا کرد.
جلسه مشترک امور ورزش شرکت ملی نفت و سازمان بهداشت و درمان با هدف ارتقای سلامت کارکنان برگزار شد. در این نشست، شاخص های سلامت کارکنان وزارت نفت مورد ارزیابی و راهکارهای بهبود این شاخص ها از طریق مداخلات کارفرمایی و ارجاع کارکنان دارای ریسک و سندروم متابولیسمی به برنامه های سلامت محور و کلاس های ورزشی تحت نظر کارشناسان امور ورزش شرکت ملی نفت مورد بحث و بررسی قرار گرفت. این جلسه، با حضور هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت؛ محمدجواد کیان، رئیس بهداشت و درمان استان تهران ؛ غلامرضا پیوندی، رئیس مدیریت بهداشت واچ اس ای سازمان؛ پیمان فرید نیا، رئیس سلامت کار سازمان؛ علی حق جو، رئیس طب صنعتی بهداری تهران؛ گودرزی، متخصص تغذیه امور ورزش شرکت ملی نفت، امیر رادنژاد، رئیس ورزش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و کارشناسان مربوطه برگزار شد.
رئیس فدراسیون اسکواش لیگ برتر ابراز امیدواری کرد که با احداث سالن و کورت جدید اسکواش در آبادان شاهد بر پایی مسابقات ملی و بین المللی در آبادان باشند.
امیر عزیزی پور، رئیس فدراسیون اسکواش با حضور در آبادان با ولی رضایی، مدیرعامل باشگاه پالایش نفت آبادان؛ داریوش شیرانی، سرمربی پالایش نفت و حسین عبیدی، رئیس هیأت اسکواش منطقه آزاد اروند دیدار کرد و مسائلی نظیر برگزاری منظم لیگ برتر، استعدادیابی، برگزاری لیگ های پایه و نوسازی سالن اسکواش آبادان مورد بحث، تحلیل و تبادل نظر قرار گرفت. در این نشست، عزیزی پور با قدردانی از اقدامات باشگاه پالایش نفت آبادان پیرامون حمایت از رشته اسکواش و حضور منظم در لیگ برتر ابراز امیدواری کرد که با احداث سالن و کورت جدید اسکواش در آبادان، شاهد برپایی مسابقات ملی و بین المللی در آبادان باشند. پس از این دیدار از مجموعه اسکواش شرکت پالایش نفت آبادان که بیش از ۷۰سال قدمت دارد نیز بازدید به عمل آمد. لازم به یادآوری است، تیم اسکواش مردان پالایش نفت آبادان، فصل گذشته برای دومین سال پیاپی، عنوان قهرمانی رقابت های سوپر لیگ باشگاه های کشور را کسب کرد.
سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان می گوید، لیگ امسال پویاتر شده است. پریسا امامی، سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان، درباره برد تیمش مقابل مس رفسنجان در لیگ برتر گفت: تیم مس رفسنجان، امسال خیلی تغییر کرده و بازیکنان جوان و با انگیزه ای در اختیار دارد. فکر می کنم هر تیمی که مقابل نفت آبادان (قهرمان فصل گذشته) قرار می گیرد، به صورت دفاعی بازی می کند. حریف ما یعنی تیم مس رفسنجان خیلی خوب دفاع کرد و چون ما می خواستیم پیش از بازی حساس پیش رو به سه امتیاز برسیم، فشار زیادی را متحمل شدیم. وی بیان کرد: نسبت به فصل گذشته چند بازیکن خوب و با تجربه مان را از دست دادیم؛ اما جوانان خوبی به تیم اضافه شده اند که البته در هفته های ابتدایی هنوز به هماهنگی کامل نرسیده اند؛ به هر حال ۵۰ درصد تیم ما تغییر کرده؛ اما هفته به هفته بهتر خواهند شد. سرمربی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در پاسخ به این سوال که این فصل نیز برای قهرمانی تلاش می کند، گفت: تمام تلاش مان را می کنیم که امسال به بهترین عنوان برسیم. به نظرم لیگ امسال پویاتر شده و نتایج نیز نشان می دهد که هیچ تیمی، ضعیف نیست.
مسابقات تنیس استان خوزستان با معرفی نفرات برتر به میزبانی باشگاه مناطق نفت خیز جنوب به پایان رسید.محمدرضا جمهیری، رئیس هیأت تنیس خوزستان گفت: مسابقات دوبل تنیس استان خوزستان در اهواز و به میزبانی باشگاه مناطق نفت خیز جنوب به پایان رسید که در بخش تیمی که با حضور ۱۴ تیم برگزار شد، تیم مصیب زیبا و علی بابادی وند به عنوان قهرمانی رسید. در بخش انفرادی نیز برای اولین بار حسام شماخته، بازیکن زیر ۱۸ سال استان با شکست دادن ورزشکار قدیمی خوزستان، قهرمان مسابقات ۲۵۰ امتیازی خوزستان شد. این مهم نشان می دهد که ما برنامه ریزی خوبی در بخش پرورش استعداد داشته ایم.
با برگزاری رقابت های انتخابی تیم ملی پاراتکواندو جوانان، نفرات راه یافته به مرحله بعدی اردوی تیم ملی معرفی شدند.
نخستین دوره بازی های پاراآسیایی جوانان، آبان سال ۲۰۲۵ به میزبانی ازبکستان در تاشکند برگزار خواهد شد. برهمین اساس، رقابت های انتخابی تیم ملی در این رده سنی با حضور هادی ساعی، رئیس؛ اصغر رحیمی، دبیرکل فدراسیون و جمشید سهرابی، رئیس انجمن پاراتکواندو برگزارشد و نفرات راه یافته به اردوی تیم ملی برای حضور در این دوره از بازی ها مشخص و معرفی شدند. در پایان این مسابقات، ابوالفضل ایمانی و شهرام صحراپیما در وزن ۵۸- کیلوگرم، امیرحسین علیزاده - محمد مهدی دهشیری در وزن ۶۳- کیلوگرم، امیرمحمد حقیقت شناس در وزن ۷۰- کیلوگرم و محمد جواد حسینیان در وزن ۸۰- کیلوگرم، جواز حضور در اردوی بعدی را کسب کردند. علی کریمی صابر، به عنوان سرمربی و مهدی پوررهنما به عنوان مربی، هدایت این تیم را به عهده دارند. با اعلام انجمن پاراتکواندو، پاراتکواندوکاران راه یافته به اردو، ۱۰روز آینده تمرین های خود را برای شرکت در این رویداد از سر می گیرند.
تیم کشتی فرنگی پیشکسوتان ایران باکسب ۶ مدال طلا، نقره و برنز به کار خود در رقابت های پیشکسوتان قهرمانی جهان در کرواسی پایان داد.
رقابت های کشتی فرنگی پیشکسوتان قهرمانی جهان روزهای ۲۰ تا ۲۲ مهرماه در کشور کرواسی برگزار شد و تیم ایران که به دلیل صادر نشدن ویزا نتوانست به عنوان یک تیم کامل به این مسابقات اعزام شود، توانست دو مدال طلا، دو مدال نقره و دو مدال برنز کسب کند.
اسامی مدال آوران ایران در مسابقات فرنگی به این شرح است:
گروه A:
۱۳۰ کیلوگرم: میثم لشکری _ مدال طلا
۱۳۰ کیلوگرم: مهدی نوری _ مدال نقره
گروه B:
۱۰۰ کیلوگرم: شهاب معینی فر _ مدال برنز
۱۳۰ کیلوگرم: غلامرضا پورسلاخ _ مدال برنز
گروه D:
۱۳۰ کیلوگرم: بهاء الدین کریم زاده _ مدال طلا
گروه E:
۱۳۰ کیلوگرم: اصغر مارانی _ مدال نقره
تیم ملی بوکس جوانان ایران با ۴ ملی پوش، در رقابت های قهرمانی جهان ۲۰۲۴ شرکت می کند.
رقابت های بوکس قهرمانی جوانان جهان ۲۰۲۴ - مونته نگرو در حالی از اول آبان آغاز می شود که تیم ملی ایران نیز با ترکیبی ۴ نفره در این رقابت ها حضور خواهد داشت. بوکسورهای ایران با سرمربی گری رضا مهدی پور، روز ۲۹ مهر عازم این رقابت ها می شوند. شرکت کنندگان در این مسابقات به شرح زیر است:
وزن ۵۱ کیلوگرم: مهدی کاظمی
وزن 5/63 کیلوگرم: سیدمصطفی میراحمدی
وزن ۹۲ کیلوگرم: امیررضا ملک خطابی
وزن ۹۲+ کیلوگرم: امیر اسماعیلی
مرتضی سپهوند و ایمان طیبی نیز به عنوان مربیان و دستیاران رضا مهدی پور در کادرفنی تیم ملی ایران، عازم مونته نگرو می شوند.
ماموران آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ (وادا)، پس از غیبت حسن یزدانی در اردوی تیم ملی، در بیمارستانی در نیس فرانسه، از او تست دوپینگ گرفتند.
حسن یزدانی، دارنده ۱۰ مدال جهان و المپیک، پس از کسب مدال نقره المپیک پاریس برای انجام عمل جراحی کتف از سوی فدراسیون کشتی، عازم کشور فرانسه شد تا در بیمارستانی در شهر نیس فرانسه، تحت عمل جراحی قرار گیرد.
زمانی که یزدانی راهی فرانسه شده بود، ماموران وادا به صورت سرزده در کمپ تیم های ملی کشتی حاضر شده تا از کشتی گیران مد نظر خود، از جمله حسن یزدانی تست دوپینگ بگیرند. با توجه به غیبت یزدانی در اردوی تیم ملی، مسئولان فدراسیون کشتی به ماموران وادا اعلام کردند که یزدانی برای انجام عمل جراحی عازم فرانسه شده است.
با توجه به اهمیت ماموریت، قرار است ماموران وادا راهی بیمارستان محل درمان یزدانی در فرانسه شوند و در آنجا از او تست دوپینگ بگیرند.
رضا علیپور در ماده سرعت مسابقات سنگنوردی قهرمانی آسیا صاحب مدال برنز شد.
علیپور که به همراه سنگ نوردانی از چین و دو نفر از قزاقستان به مرحله نیمه نهایی راه یافته بود، در رقابت با پِنگ و از چین، مغلوب و راهی مرحله رده بندی این مسابقات شد. وی در نهایت با زمان ۴ ثانیه و ۹۵ صدم ثانیه در برابر «ریشات خایبولین» قزاق پیروز شد و در جایگاه سوم مسابقات ایستاد و موفق به کسب مدال برنز شد. «پِنگ وو» از چین در مرحله نهایی با غلبه بر حریف قزاقستانی، به مدال طلا دست یافت.
کاراته کای وزن ۵۵- کیلوگرم بانوان ایران با شکست حریفش از مصر، به مدال طلای امیدهای جهان دست یافت.
فاطمه زهرا سعیدآبادی، نماینده وزن ۵۵- کیلوگرم ایران، در جریان فینال کاراته امیدهای جهان در ایتالیا، مقابل منتال الهواری از مصر با نتیجه دو بر صفر به برتری رسید و صاحب مدال طلا شد. سعیدآبادی پیش از رسیدن به فینال، حریفانی از سنگاپور، سنگال، قزاقستان و اسلواکی را شکست داده بود. در وزن ۵۰- کیلوگرم نیز یلدا نقی بیرانوند در دیدار رده بندی مقابل حریفش از مراکش 6 بر صفر به برتری رسید و صاحب مدال برنز شد.
میلاد عبادی پور، کاپیتان تیم ملی والیبال ایران در انتخابات کمیسیون ورزشکاران رأی نیاورد.
انتخابات کمیسیون ورزشکاران کنفدراسیون جهانی والیبال در سال ۲۰۲۴ برای پنج پست از ۱۶ تا ۳۰ سپتامبر برگزارشد و رأی دهندگان، رأی خود را به صندوق انداختند. از میان ۱۵ ورزشکار ( شامل 7 مرد و 8 زن) که برای نمایندگی از منافع والیبالیست ها و والیبالیست های ساحلی کاندیدا شده بودند، سیمونه آنزانی (دونده سرعتی زن تیم ملی والیبال ایتالیا و باشگاه مودنا) بالاتر از میلاد عبادی پور به عضویت کمیسیون ورزشکاران در فدراسیون جهانی والیبال درآمد. بجز سیمونه آنزانی، چهار ورزشکار دیگر هم در سایر بخش ها انتخاب شدند. اعضای منتخب از سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۸ در کمیسیون ورزشکاران خدمت و از حق ورزشکاران این رشته در این فدراسیون دفاع خواهند کرد.
دو نماینده مردان ایران به مدال های طلا و نقره بازی های سری جهانی در هنگ کنگ دست یافتند.
در روز نخست بازی های سری جهانی که به صورت رسمی در هنگ کنگ آغاز شد، شاهین بنی طالبی و مصطفی حسن زاده، دو نماینده کشورمان در بسته «نان چوان» و «نن گوئن» به مصاف حریفان خود رفتند. نمایندگان شایسته کشورمان با ارائه نمایشی عالی در این بسته (دو فرم نان چوان و نن گوئن) موفق شدند ضمن قرار گرفتن در رده های اول و دوم به مدال های طلا و نقره این بخش دست یابند. بر همین اساس، شاهین بنی طالبی با نمره ۱۹. ۳۱۶ موفق شد به مدال طلای این بسته دست یابد و مصطفی حسن زاده نیز با امتیاز
۱۹. ۲۷۶ مدال با ارزش نقره را از آن خود کند. ورزشکاری از هنگ کنگ در این بسته به مقام سومی رسید.
رقابت های مینی گلف قهرمانی آسیا با کسب دو طلا، دو نقره و یک برنز از سوی نمایندگان ایران به پایان رسید. رقابت های مینی گلف قهرمانی آسیا ۲۰۲۴ چیانگ مای تایلند پس از ۵ روز تمرین و ۳ روز مسابقه در سه بخش استروک پلی، مَچ پلی و میکس پلی که به صورت جداگانه در دو بخش بانوان و آقایان و رده سنی زیر ۱۸ سال برگزار شد، با کسب دو طلا، دو نقره و یک برنز از سوی نمایندگان کشورمان پایان یافت. طه مولایی، دو مدال طلای انفرادی رده سنی آزاد استروک پلی و مچ پلی را از آن خود کرد. تیم مینی گلف ایران به مقام دوم تیمی مسابقات استروک پلی دست یافت. دانیال طاهری فرد در بخش استروک پلی انفرادی زیر ۱۸ سال آقایان مدال نقره گرفت و ساعد مولایی نیز در قسمت استروک پلی انفرادی رده سنی آزاد مدال برنز را از آن خود کرد و در رده چهارم مسابقات مچ پلی قرار گرفت. در این تورنمنت، دو مدال طلا در بخش انفرادی بزرگسالان آقایان توزیع شده که طه مولایی، نماینده مینی گلف ایران موفق به کسب هر دو مدال طلا شد. این تیم با مربی گری و سرپرستی مهرداد کابلی، رئیس هیأت گلف استان اردبیل در این مسابقات حضور داشت.
سختی های مرد سکوهای نفتی که چهارم پرورش اندام جهان شد
مشعل: علیرضا کهنسال، ازهمکاران اچ اس ای شرکت نفت فلات قاره ایران، نزدیک به 15 سال است که روی سکوهای نفتی جزیره لاوان کار می کند. او که سال هاست همزمان با فعالیت در صنعت نفت، ورزش بدنسازی را هم به صورت حرفه ای دنبال می کند، بتازگی توانسته مقام چهارم مسابقات قهرمانی جهان را که در جزیره کیش برگزار شد، به دست آورد.
این همکار نفتی درحالی موفق به کسب چنین مقامی شده که به صورت ادواری، بخشی از تمرین های بدنسازی اش را روی سکوهای نفتی و با امکانات بسیار اندک آنها انجام می دهد. کهنسال بر این باور است که آمادگی برای حضور در چنین مسابقاتی، یکی از مهم ترین چالش های زندگی اش بوده و از اینکه توانسته در شرایطی متفاوت، موفق عمل کند، بسیار برایش راضی کننده است. در ادامه گفت وگوی با خبرنگار«مشعل» با علیرضا کهنسال را می خوانید.
پیش از اینکه در صنعت نفت مشغول به کار شوم، رشته های مختلف ورزشی را دنبال می کردم؛ اما از یک دوره ای به بعد، رشته فیتنس را به عنوان ورزش حرفه ای خود انتخاب کردم و سال هاست که در آن کار می کنم. از زمانی که وارد نفت شدم تاکنون، این رشته را به عنوان ورزش اصلی خود ادامه داده ام و بتازگی تصمیم گرفتم که در مسابقات بدنسازی شرکت کنم.
سال 1400 بود که تصمیم گرفتم در مسابقات پرورش اندام شرکت کنم، بنابراین در مسابقاتی که در شهرستان های استان فارس یا مسابقات داخلی شرکت نفت فلات قاره ایران برگزار می شد، در رشته بادی بیلدینگ و پاور لیفتینگ شرکت کردم؛ البته رشته اصلی من فیتنس است؛ اما از آنجا که در لیست مسابقات شرکت نفت فلات قاره ایران چنین رشته ای وجود ندارد، در مسابقات پاور لیفتینگ این شرکت حضور یافتم.
از آنجا که محیط کاری من روی سکوهای نفتی و دریاست، در مقایسه با خشکی، امکانات ورزشی کمتری وجود دارد. به عبارت دیگر، به دلیل محدودیت موجود در سکوها، حق انتخاب کمتری برای رشته ورزشی مورد علاقه وجود دارد و شاید یکی از دلایلی که سبب شد، فیتنس را در تمام این سال ها ادامه دهم، همین محدودیت ها بود. روی سکو، دستگاه های بدنسازی وجود داشت که من از آنها استفاده می کردم؛ البته باز هم به دلیل محدود بودن تعداد دستگاه ها، مجبور بودم برخی تجهیزات مورد نیاز برای تمرین را، خودم تهیه کنم و به سکو بیاورم.
12سال پیش تنها دستگاه ورزشی موجود روی سکو، یک دوچرخه و یک تردمیل بود. زمانی که به سکو منتقل شدم، مسئولیت ورزش آنجا را به عهده گرفتم و پیگیری های لازم را برای تجهیز باشگاه ورزشی انجام دادم. تعدادی دستگاه ورزشی خریداری کردم و بعد از مدتی هم که مسئولان وقت، ازسکوهای منطقه لاوان بازدید داشتند، دستورات لازم را برای تامین بودجه خرید دستگاه های مورد نیاز صادر کردند که خوشبختانه در پی این دستور، دستگاه های خوبی برای باشگاه های مستقر روی سکوها، خریداری شد.
یکی از چالش هایی که من در کسب آمادگی برای مسابقات، با آن درگیر بودم، فضای تمرینی بود که در اختیار داشتم. کسانی که در مسابقات پرورش اندام شرکت می کنند، به نوعی این ورزش، شغل و حرفه آنها به شمار می رود، بنابراین از امکانات و زمان لازم برای تمرین برخوردارند؛ اما من شغل متفاوتی داشتم که به واسطه حضور در دریا، نمی توانستم از امکانات ورزشی شهر استفاده کنم؛ حضور من در مسابقات زمانی رقم خورد که با یک مربی آشنا شدم و به من گفت که آمادگی حضور در مسابقات را دارم. به همین دلیل از سال 1400 خود را برای شرکت در مسابقات پرورش اندام آماده کردم و از همان سال توانستم مقام های متعددی را در مسابقات مختلف به دست آورم.
کسب آمادگی برای شرکت در مسابقات بدنسازی، چالشی بسیار بزرگ برای من بود. تصور کنید تا همین سال گذشته سنگین ترین دمبلی که با آن تمرین می کردم، 15 کیلو بود که امسال توانستیم دمبل های سنگین تری در اختیار داشته باشیم. به خاطر دارم چند سال پیش، زمانی که با یک مربی، درباره شغل و شرایط کاری ام صحبت کردم، به من گفت که نمی توانم تو را برای مسابقه آماده کنم؛ چرا که برای تمرین و کسب آمادگی، به یک باشگاه پیشرفته نیاز است؛ اما من در40 سالگی توانستم به موفقیت هایی مانند دریافت نشان طلا در مسابقات استانی، کسب مقام سوم کشوری، حضور در تیم ملی و همچنین شرکت در مسابقات جهانی پرورش اندام و کسب جایگاه چهارم این مسابقات دست یابم.
درباره برگزاری مسابقات پرورش اندام و فیتنس قهرمانی مردان جهان و اولین میزبانی ایران در جزیره کیش بگویید.
این دوره از مسابقات برای اولین بار به میزبانی ایران برگزار شد و با توجه به اولین تجربه میزبانی ایران، می توان گفت که مسابقات خوبی در جزیره کیش برگزار شد. در این مسابقات 64 کشور حضور داشتند که از جمله آن می توان به آمریکا، فرانسه، عربستان، عراق، چین و روسیه اشاره کرد که همگی تیم های بسیار قدرتمندی بودند؛ البته نباید فراموش کرد که ایران در رشته بدنسازی در سطح جهانی، همیشه حرفی برای گفتن داشته است.
در بسیاری از مواقع، غذای مورد نیاز خود را به سکو می آوردم؛ البته معمولا آشپزخانه سکوها، در فهرست خود غذای رژیمی دارند که این موضوع نشان می دهد، سلامت جسمی ساکنان سکو از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بی شک این ورزش، یکی از ورزش های بسیار گران است و اگر علاقه نباشد، هیچ فردی نمی تواند آن را ادامه دهد؛ چرا که تغذیه و مکمل های بسیار گرانی دارد.
تصورکنید میان دریا ناگهان برنامه غذایی سکو تغییر کند که در این صورت مجبور می شوم مواد غذایی مورد نیاز را از شیراز سفارش دهم. با همه این توصیفات، توانسته ام تمرین های خود را ادامه دهم و در این زمینه موفق عمل کنم.
هرچند مدتی است که تعدادی تجهیزات بدنسازی، برای باشگاه روی سکو تهیه شده؛ اما اگر بخواهیم این ورزش را به صورت حرفه ای ادامه دهیم، باز هم این تجهیزات ناقص است و نمی تواند جوابگوی تمرین های حرفه ای باشد. به همین دلیل زمانی که روی سکو هستم، تلاش می کنم بدن خود را آماده نگه دارم، از این رو تغذیه سخت تری را دنبال می کنم تا بدنم در مدت حضور روی سکو افت نکند و وقتی به شهر بازگشتم، بتوانم تمرین های لازم را انجام دهم.
با اینکه بسیاری از دوستان در صنعت نفت به من پیشنهاد داده اند که در واحد ورزش فعالیت کنم؛ اما شخصا به بخش ایمنی و چالش هایی که روی سکو با آن مواجه هستم، علاقه مندم. ادامه حضورم در مسابقات هم به شرایط تمرینی ام بستگی دارد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات