اصلاح ناترازی بنزین مشارکت و همدلی همگانی را میطلبد
وضع تولید شرکت ملی نفت ایران با حضور وزیر نفت بررسی شد
ترمیم ناترازی با حفاری درون میدانی
صیانت از سرمایه ملی با پلاک سوم
توسعه داخلی همزمان با رقابت منطقهای
ایدههای کاربردی و کسب مدالهای طلا و نقره جهانی
پویش هوادار انرژی با هدف کاهش مصرف گاز
حفظ تولید پایدار برای عبور از زمستان
موفقیتم نتیجه اعتماد به خانواده است
تجدید میثاق ورزشکاران شرکت ملی حفاری ایران با آرمانهای شهدا
شکست پرسپولیس برابر السد در لیگ نخبگان
درخشش تیم ملی با حمایت از استعدادهای نفتی
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری یکی از چالش های موجود در بودجه را اصلاح یارانه های انرژی دانست و گفت: اصلاح ناترازی ها به نفع محرومان جامعه، حاکمیت و نسل آینده، مشارکت و همدلی همه سیاستگذاران، مجریان و فرهنگیان را می طلبد.
مسعود پزشکیان با حضور در نشست علنی (سه شنبه، یکم آبان) مجلس شورای اسلامی، بخش نخست لایحه بودجه ۱۴۰۴ را به هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد و گفت: امروز لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را که دسترنج دو ماه کار مستمر همکارانم در دولت بوده است، برای بررسی تقدیم شما می کنم. این بودجه با اطلاع از دغدغه شما و به پشتوانه تجربه حضور در مجلس و تعهدهایی که با شما و مردم در انتخابات داشتم، تدوین شده است.
وی با بیان اینکه هرگونه اصلاح اقتصادی تنها با وفاق محقق می شود، افزود: در تدوین لایحه بودجه سعی کرده ایم همه گروه ها را ببینیم. سعی کرده ایم با شما مردم و نمایندگان صادقانه صحبت کنیم. اعداد را واقعی بنویسیم و تنها مواردی را که در توانمان بوده است، تعهد کنیم. این بودجه در بخش اصلاحات اقتصادی نتیجه نشست های متعدد با استادان دانشگاه و رؤسای کمیسیون های اقتصادی مجلس است.
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه چهار اصل در تدوین بودجه اولویت دولت بوده است، تصریح کرد: انطباق احکام بودجه با تکالیف برنامه هفتم همواره مدنظر بوده و بنای ما حمایت از محرومان است. تنظیم احکام بودجه بر اساس عدالت مقدم بر سایر تکالیف مدنظر بوده و با توجه به شرایط منطقه و تهدیدهایی که متوجه ملت ایران است، در ارقام بودجه اطمینان حاصل شده که تقویت بنیه دفاعی، یکی از اولویت های اصلی دولت باشد. همچنین توجه جدی به رشد اقتصادی و کاهش تورم به عنوان هدف عالی برنامه هفتم سرلوحه احکام بوده است.
پزشکیان افزود: یکی از چالش های موجود بودجه، اصلاح در یارانه های انرژی است. میزان مصرف بنزین امسال حدود ۴۰ درصد بیش از سال ۹۸ است. در حالی که رشد جمعیت و درآمد ملی، بسیار کمتر از این است.
وی ادامه داد: امروز هزینه تمام شده بنزین، بدون لحاظ قیمت نفت که شامل هزینه پالایش، هزینه حمل فراورده و هزینه جایگاه دار است، حدود ۸ هزار تومان بوده و امسال حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان و در صورت ادامه روند موجود، سال آینده باید حدود ۱۳۰ هزار میلیارد تومان صرف واردات بنزین شود.
رئیس جمهوری تصریح کرد: یک لیتر بنزین وارداتی ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان هزینه دارد و این مشارکت و همدلی همه سیاستگذاران، مجریان و فرهنگیان را می طلبد که بتوانیم ناترازی ها را به نفع محرومان جامعه، حاکمیت و نسل آینده اصلاح کنیم.
بر اساس آیین نامه مجلس شورای اسلامی انجام شد
اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، برای عضویت در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ انتخاب شدند.
در جریان برگزاری نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، مطابق آیین نامه مجلس سه نفر از اعضای این کمیسیون برای عضویت در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ به این شرح انتخاب شدند.
فرهاد شهرکی، مالک شریعتی نیاسر و رضا سپهوند، نمایندگان کمیسیون انرژی در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال۱۴۰۴ خواهند بود.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری با حضور در صحن علنی مجلس، لایحه بودجه سال آینده را تقدیم مجلس کرد. طبق آیین نامه داخلی مجلس، ابتدا کلیات لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق بررسی خواهد شد و سپس گزارش آن برای تصویب به صحن علنی مجلس ارائه می شود.
عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: انتصاب های اخیر در وزارت نفت بر اساس شایستگی و توانمندی بوده و تا حد امکان از افراد متخصص و بومی نیز استفاده شده است.
عبدالحسین همتی درباره عبور از فصل سرد سال با توجه به ناترازی در حوزه انرژی اظهار کرد: گروه مدیریتی تازه وزارت نفت، گروهی آشنا با حوزه انرژی و صنعت گاز است و با توجه به برنامه ریزی ها و ذخیره سازی مناسب سوخت و توجه به مقوله بهینه سازی مصرف، عبور با کمترین چالش از زمستان دور از دسترس نیست. وی درباره استفاده از نیروهای بومی و متخصص در صنعت نفت از سوی وزیر نفت دولت چهاردهم برای تحقق اهداف افزود: این مهم، گامی مؤثر در اشتغالزایی و عدالت اجتماعی است. عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی درباره انتصاب های اخیر در وزارت نفت تصریح کرد: انتصاب های اخیر در وزارت نفت بر اساس شایستگی و توانمندی بوده و البته معتقدم این انتصاب ها قابل دفاع است و حتی الامکان از افراد متخصص و بومی استفاده شده است.
همتی درباره انتصاب ها در شرکت ملی گاز ایران نیز گفت: صنعت گاز، صنعتی پیشرو و موتور محرک رشد اقتصادی کشور است، از این رو در انتصاب اشخاص برای این شرکت، باید مواردی همچون اشراف مدیریتی و فنی را در نظر گرفت تا افراد متخصص وارد این صنعت مهم کشور شوند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه:
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه برنامه های دیده شده در بودجه به معنای افزایش قیمت بنزین نیست، گفت: موردی به عنوان افزایش یا کاهش قیمت بنزین در لایحه بودجه لحاظ نمی شود.
سید حمید پورمحمدی در نشست خبری با تشریح اصلاحات ساختاری لایحه بودجه ۱۴۰۴ تقدیمی به مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: نظام بودجه ریزی ما از نظر شفافیت، جامعیت کامل را نداشت؛ اما در این دوره براساس سیاست های کلی به سمت شناسه دار کردن همه پرداخت ها که قابل رصد باشد، رفتیم و قابل گزارش گیری شده است.
وی افزود: در لایحه بودجه ارائه شده به مجلس شورای اسلامی، تلاش شده است اثر بودجه بر رشد اقتصادی به صورت حداکثری تنظیم شود و احکام و ارقام بودجه، نهایت کمک را به ثبات در بازارها داشته باشد. به عبارت دیگر، بودجه سال آینده،هم از بی ثباتی بازارها جلوگیری خواهد کرد و هم به ثبات بازار و کنترل تورم کمک می کند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: بودجه عمرانی یا تملک دارایی های سرمایه ای نسبت به پارسال ۴۰ درصد افزایش یافته است. امسال نسبت بودجه عمرانی به بودجه عمومی حدود ۱۱ درصد بود؛ اما با یکپارچه سازی رشد و شفاف سازی بودجه و حواله های نفتی، این نسبت به حدود ۲۰ درصد می رسد.
پورمحمدی با بیان اینکه رشد مصرف بنزین، افزایش بی رویه داشته و این رشد به ۴۰ درصد رسیده است، گفت: اگر این روند ادامه یابد، باید از بودجه دیگر بخش ها بزنیم و پول واردات بنزین بدهیم. با این حال برنامه های دیده شده در بودجه به معنای افزایش نرخ بنزین نیست.
وی با اشاره به اینکه دو میلیارد دلار امکان ورود خودروهای نو در سال آینده در نظر گرفته شده تا در کنار صرفه جویی بتوانیم مصرف را کاهش دهیم، اظهار کرد: در لایحه بودجه چیزی به عنوان افزایش یا کاهش قیمت بنزین لحاظ نمی شود.
رئیس فراکسیون امنیت انرژی و منابع معدنی مجلس:
رئیس فراکسیون امنیت انرژی مجلس، مشکل اصلی ناترازی بنزین را در سمت تقاضا دانست و تأکید کرد: برای مهار مصرف، باید چاره اندیشی کرد و دولت چهاردهم باید زمینه اصلاح صنعت خودرو و رفع انحصار خودروسازان را ایجاد کند که واردات خودروی کارکرده، یکی از راهکارهای حل این مسأله است.
زینب قیصری با اشاره به وضع مصرف بنزین در کشور اظهار کرد: میانگین مصرف بنزین امسال به روزانه ۱۲۵میلیون لیتر رسید، در حالی که این رقم سال گذشته ۱۱۶ میلیون لیتر در روز بود که رشد ۷.۷۵ درصدی داشته است.
وی افزود: ظرفیت تولید روزانه بنزین در داخل کشور حدود ۱۰۵ میلیون لیتر است و برآورد می شود ناترازی بنزین، امسال به حداقل ۲۰ میلیون لیتر در روز برسد که ارزبری ناشی از آن ۵.۵ میلیارد دلار است. رئیس فراکسیون امنیت انرژی مجلس تصریح کرد: اگر روند کنونی رشد مصرف بنزین ادامه یابد، ناترازی بنزین تا سال ۱۴۰۷ بیش از ۱۶ میلیارد دلار در سال ارزبری خواهد داشت که از کل ارزآوری صنعت پتروشیمی ایران بیشتر است، یعنی آسیب ناترازی بنزین به اندازه نابودی کل صنعت پتروشیمی ایران بزرگ خواهد شد.
قیصری تأکید کرد: برای حل مسأله ناترازی بنزین در دو بخش عرضه و تقاضا راهکارهایی وجود دارد. در حوزه عرضه، دولت در تأمین مالی ساخت پتروپالایشگاه دچار مشکل است و پیشنهاد می شود از سه مسیر ساخت پالایشگاه های کوچک، تبدیل متانول به بنزین ساخت واحد (MTG) و ارتقای کیفی پالایشگاه های فعلی استفاده کند.
وی بیان کرد: طبق محاسبات، به ازای هر یک میلیارد دلار سرمایه گذاری، حجم تولید بنزین از مسیر احداث پالایشگاه کوچک و واحد MTG حدود ۱۰ برابر بیشتر از ساخت پتروپالایشگاه است. به ازای یک میلیارد دلار سرمایه گذاری، ارتقای پالایشگاه های فعلی نیز می تواند با تبدیل نفت کوره به بنزین، دو برابر سناریوی احداث پتروپالایشگاه جدید، بنزین تولید کند. در نتیجه تمرکز دولت باید از احداث پتروپالایشگاه به سه سناریوی اقتصادی تر جلب شود.
رئیس فراکسیون امنیت انرژی مجلس با اشاره به ناترازی بنزین افزود: معتقدم در این حوزه، دولت باید مجموعه ای از سیاست های غیرقیمتی و قیمتی را ذیل یک برنامه جامع اجرایی کند. دولت چهاردهم هنوز برنامه خود را برای حل ناترازی بنزین به مجلس ارائه نکرده و در حال مطالعات و تدوین برنامه جامع در این حوزه است.
رئیس فراکسیون امنیت انرژی مجلس افزود: طبق برنامه هفتم، دولت موظف است تا پایان برنامه به مقدار ۲۴۸هزار بشکه در روز معادل نفت خام در بخش حمل ونقل، بهینه سازی مصرف انجام دهد که این رقم از کل ظرفیت بهینه سازی تعریف در برنامه هفتم ۱۹.۳ درصد سهم دارد.
وضع تولید شرکت ملی نفت ایران
نشست بررسی وضع تولید نفت و گاز در شرکت ملی نفت ایران با حضور وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برگزار شد.
وضع تولید نفت خام و گاز طبیعی ایران با حضور محسن پاک نژاد، وزیر نفت در مرکز پایش شرکت ملی نفت ایران تشریح و بررسی شد.
در این نشست حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و فرخ علیخانی، مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز این شرکت، وضع تولید در شرکت ملی نفت ایران را برای وزیر نفت تشریح کردند. در این نشست که با حضور ابراهیم پیرامون، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، نصرالله زارعی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان و احمدرضا راستی، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران برگزارشد، وضع و برنامه های تولید در این شرکت ها نیز بررسی و درباره آن تبادل نظر شد. بر اساس این گزارش، اجرای طرح های نگهداشت و افزایش تولید، اولویت راهبردی شرکت ملی نفت در دولت چهاردهم است که به صورت نشست های روزانه و هفتگی با حضور مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران بررسی می شود.
به منظور شرکت در شانزدهمین نشست سران بریکس
وزیر نفت به منظور همراهی رئیس جمهوری برای شرکت در شانزدهمین اجلاس سران بریکس عازم شهر کازان روسیه شد.
محسن پاک نژاد روز سه شنبه (یکم آبان) به منظور همراهی مسعود پزشکیان برای شرکت در شانزدهمین نشست سران بریکس، تهران را به مقصد شهر کازان روسیه ترک کرد. پزشکیان پیش از عزیمت به روسیه به منظور شرکت در نشست سران گروه بریکس، درباره اهمیت و اهداف این سفر اظهار کرد: سازمان بریکس متشکل از کشورهایی است که هدف آنها توسعه چندجانبه گرایی در جهان به منظور کنترل یک جانبه گرایی آمریکا و دادوستد آزادانه همه کشورهای جهان است.
وی بخش های کشاورزی، انرژی، صنعت، تجارت و گردشگری را از جمله زمینه های موجود برای همکاری میان کشورهای عضو بریکس اعلام کرد و افزود: این سفر فرصتی است که با رؤسای جمهوری روسیه، چین، هند و تعداد دیگری از کشورها که در این اجلاس حضور دارند، دیدار و گفت وگو داشته باشیم و راهکارهای همکاری بیشتر را بررسی کنیم.
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه هم افزایی و توسعه ارتباطات میان کشورهای بریکس گامی مؤثر در مسیر برون رفت از چالش یک جانبه گرایی، تمامیت خواهی و تحریم آمریکا در جهان است، تصریح کرد: این نخستین بار است که ما به عنوان عضو اصلی در این نشست شرکت خواهیم کرد که اهمیت این سفر را دوچندان کرده است.
در دهه های اخیر محقق شد
سرپرست معاونت طرح های توسعه ای شرکت نفت و گاز پارس اعلام کرد: از زمان تأسیس این شرکت تاکنون، بیش از ۸۰ میلیارد دلار طرح و پروژه برای توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی سرمایه گذاری شده که در نوع خود بی نظیر است.
حمیدرضا مسعودی در نخستین نشست شورای مدیران این شرکت به سرمایه گذاری بیش از ۸۰ میلیارد دلاری انجام شده در اجرای طرح های میدان گازی مشترک پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: مهمترین دارایی و سرمایه این شرکت، رسوب دانشی عظیم از مدیریت پروژه و طرح در بدنه کارشناسی و تخصصی است که امیدوارم با به کارگیری این ظرفیت بتوانیم مشکلات پیش روی طرح ها را رفع و رسالت و مأموریت های محوله به منظور تأمین گاز مورد نیاز کشور را برطرف کنیم.
بر اساس این گزارش، میدان گازی پارس جنوبی (با نام گنبد شمالی در سمت قطر)، یکی از بزرگ ترین منابع گازی مستقل جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس و حدود ۱۰۰ کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار دارد. مساحت این میدان ۹ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع بوده که بخش متعلق به ایران ۳ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع است.
میدان مشترک گازی پارس جنوبی با دارا بودن ۱۴.۲ هزار میلیارد متر مکعب گاز درجا (معادل ۸ درصد کل ذخایر گاز جهان و ۴۷ درصد ذخایر گاز شناخته شده کشور)، ۱۹ میلیارد بشکه میعانات گازی، ۷.۵ میلیارد بشکه نفت خام در لایه های نفتی و وجود بزرگ ترین منبع هلیوم، از نظر ارزش اقتصادی جایگاهی بی نظیر و منحصر به فرد در اقتصاد ملی کشور دارد.
معاون وزیر نفت:
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه راهبردها و سیاست های کلان این شرکت برای تحقق اهداف دولت چهاردهم ترسیم شده است، از صادرات سالانه ۲۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی خبر داد.
سعید توکلی در پنجمین کنفرانس بین المللی فناوری های جدید در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی با اشاره به وضع موجود شرکت ملی گاز ایران گفت: این شرکت دارای ۲۱ پالایشگاه با ظرفیت یک میلیارد و ۷۵ میلیون مترمکعب، ۴۰ هزار و ۶۸۰ کیلومتر خطوط انتقال گاز طبیعی، سه میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب ظرفیت ذخیره سازی در سال، توان بازگردانی حداکثر۳۰ میلیون مترمکعب روزانه گاز ذخیره شده را با ۹۲ ایستگاه تقویت فشار و ۳۳۸ توربوکمپرسور، ۴۵۳ هزار کیلومتر شبکه گاز شهری و روستایی دارد، اما واردات صفر و صادرات حدود سالانه ۲۰ میلیارد مترمکعب است.
وی به تأکیدهای مقام معظم رهبری درباره استفاده از فناوری جدید در صنایع اشاره کرد و افزود: راهبردها و سیاست های کلان شرکت ملی گاز ایران برای تحقق اهداف دولت چهاردهم ترسیم شده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ارتقای دیپلماسی انرژی، نظام حکمرانی، نظام توسعه فناوری بومی و نظام مدیریتی - سازمانی را از راهبردها و سیاست های کلان این شرکت برشمرد.
توکلی با اشاره به الگوی بومی حاکمیتی شرکت ملی گاز ایران بیان کرد: این الگو بومی شده تجربه FAS تنظیم گر نظام گاز با گازپروم در روسیه،EMRA تنظیم گر نظام گاز با بوتاش در ترکیه و EC تنظیم گر نظام گاز با پتروناس در مالزی است که نتایج آن شامل ارائه مشوق به شرکت های توزیع برای توسعه نوآوری در کاهش مصارف، کاهش وابستگی به مصارف گاز طبیعی با جایگزینی از طریق انرژی های تجدیدپذیر و اس ان جی و هیدروژن و نشر و نفوذ فناوری های نسل ۴ صنعتی می شود.
وی بهینه سازی در زنجیره شرکت ملی گاز ایران و مصرف کننده نهایی را ضروری دانست و افزود: زنجیره شرکت ملی گاز ایران شامل پالایش، انتقال و توزیع و مصرف کننده نهایی شامل بخش خانگی، برق، فولاد، سیمان و پتروشیمی می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تاکید کرد:
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با اشاره به برنامه ریزی وزارت نفت برای متنوع سازی سبد سوخت خودروها و توسعه صنعت سی ان جی گفت: چالش های متعددی فراروی جایگاه داران سی ان جی وجود دارد که وزارت نفت تلاش می کند با رفع این چالش ها و اصلاح مدل کسب وکار، افزون بر حفظ منافع ذی نفعان و تضمین اقتصاد جایگاه داران، مسیر توسعه صنعت سی ان جی را هموار کند.
محمدصادق عظیمی فر در نشست هم اندیشی فعالان صنعت سی ان جی بیان کرد: چالش ها و موانع متنوعی در زمینه توسعه صنعت سی ان جی وجود دارد که از این عوامل، مواردی نظیر قیمت سی ان جی و بهینه نبودن سهمیه تخصیص یافته به ناوگان خودرویی سبب شده است تا از منظر اقتصاد رفتاری، توسعه این صنعت با کندی روبه رو شود؛ نبود سهولت دسترسی به جایگاه ها به ویژه در کلانشهرها و متوقف شدن فرایند تبدیل، تولید و نوسازی ناوگان دوگانه سوز از عوامل دیگری است که سبب کاهش مصرف سی ان جی در کشور شده است.
وی با اشاره به اینکه همه این چالش ها اقتصاد بخش خصوصی فعال در این صنعت را تحت الشعاع قرار داده است، افزود: تلاش خواهیم کرد با رفع این موانع از طریق ارتباط پیوسته با ذی نفعان و رایزنی در سطوح مختلف حاکمیتی، افزون بر اصلاح الگوی کسب وکار ذی نفعان، جذابیت سرمایه گذاری در این بخش را برای سرمایه گذاران افزایش دهیم.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش تأکید کرد: متنوع سازی سبد سوخت با استفاده از سی ان جی، یکی از برنامه های اولویت دار در حوزه مدیریت مصرف است که در این باره در یک ماه گذشته مطالعه مفصلی به منظور احصای وضع موجود، همچنین عارضه یابی آن انجام شده و برنامه توسعه ای افق کوتاه مدت تا بلندمدت آن نیز تدوین شده است.
عظیمی فر با اشاره به ظرفیت خالی مانده ۴۵ درصدی موجود در جایگاه های سی ان جی سراسر کشور، همچنین کاهش مصرف روزانه این سوخت پاک در سال های اخیر از ۲۴ میلیون مترمکعب به ۱۹ میلیون مترمکعب افزود: باافزایش جایگاه های سی ان جی به ویژه در کلانشهرها وجنوب شرق کشور(با تمرکز بر احداث جایگاه های سیار و کوچک مقیاس) توجه به اقتصاد جایگاه داران از طریق ایجاد تناسب کارمزد با هزینه های جاری و نگهداری ، ارائه خدمات مستمر، تأمین و نوسازی تجهیزات با سازوکارهای حمایتی، همچنین پایش و بررسی دوره ای تجهیزات، مواردی هستند که با توجه به آنها می توان افزون بر افزایش اقبال مصرف کنندگان، توسعه و عرضه پایدار این سوخت پاک را تضمین کرد. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران همچنین از تشکیل کارگروه ویژه توسعه صنعت سی ان جی متشکل از ذی نفعان این صنعت خبر داد و گفت: به منظور هم اندیشی با ذی نفعان مختلف صنعت سی ان جی نشستی با پیمانکاران حوزه تبدیل ناوگان خودرویی نیز برگزار و مقرر شد مطالبات سنواتی آنها از طریق هماهنگی بین معاونت برنامه ریزی وزارت نفت، شرکت ملی گاز و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی پرداخت شود.
جواد سعدون زاده، نماینده آبادان و عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست با قدردانی از حمایت مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از صنعت سی ان جی و عزم این شرکت برای رفع دغدغه های فعالان این حوزه بیان کرد: یکی از چالش های اصلی در توزیع سوخت، حفظ سرمایه های اقتصادی بخش خصوصی به ویژه جایگاه داران سی ان جی است که این امر از طریق بازنگری کارمزدهای حق العمل کاری و پرداخت به موقع کارمزدها به عنوان مطالبات به حق و اصلی انجمن صنفی کارفرمایی صنعت سی ان جی محقق خواهد شد. نماینده آبادان در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: کمیسیون انرژی مجلس نیز پیگیر متنوع سازی سبد سوخت در حوزه سی ان جی خواهد بود.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تأکید کرد
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر ضرورت استفاده از روش ها و فناوری های نو برای تولید کود اوره مورد نیاز صنعت کشاورزی تأکید کرد.
حسن عباس زاده روز یکشنبه (۲۹ مهر) در نشست تخصصی کودهای اوره پوشش دار آهسته رهش، بر ضرورت استفاده از روش ها و فناوری های نو برای تولید کود اوره مورد نیاز صنعت کشاورزی تأکید کرد و گفت: تأمین پایدار کود اوره مورد نیاز کشور در اولویت قرار دارد و اوره مازاد بر نیاز داخل، صادر می شود.
وی با اشاره به مدیریت عرضه و تقاضای کود مورد نیاز کشور با همکاری وزارت جهاد و کشاورزی بیان کرد: تولید اوره از سوی مجتمع های پتروشیمی کشور در وضع مطلوبی قرار دارد و در زمینه تأمین نیاز داخل کمبودی نداریم و با توجه به سهمیه های اعلامی از سوی وزارت جهاد کشاورزی نیاز کشاورزان در مناطق مختلف کشور در حال تأمین است.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر راهبرد تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی تصریح کرد: برای تولید انواع کودها موضوع اقتصادی بودن و قیمت گذاری اهمیت دارد و باید با همکاری همه ذی نفعان تصمیم گیری های راهبردی و کارشناسی مناسب اتخاذ شود.
نشست تخصصی کودهای اوره پوشش دار آهسته رهش از سوی کارگروه توسعه زنجیره ارزش پتروشیمی در بخش کشاورزی، مدیریت برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی و با حضور نمایندگانی از وزارت جهاد کشاورزی، هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی برگزار شد.
در پی مذاکرات محسن پاک نژاد، وزیر نفت با مراجع و نهادهای عالی کشور، تصمیم های راهگشایی درباره سقف حقوق کارکنان عملیاتی گرفته و نهایی شده است.
بر این اساس، دغدغه های کارکنان صنعت نفت در سکوها، جزایر و مناطق عملیاتی تولید و انتقال نفت و گاز به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
سهم 70 درصدی گاز در سبد انرژی ایران
مصرف گاز ایران معادل نصف اروپاست
مشعل رشد فزاینده مصرف گاز و کاهش توانایی پاسخ به تقاضای آن یکی از مهم ترین چالش ها در سبد انرژی کشور به شمار می آید.در سال های اخیر با توجه به گسترش روزافزون شبکه توزیع گاز طبیعی در کشور، همچنین توسعه صنایع، افزایش ظرفیت تولید و مشترکان بخش خانگی و عدم سرمایه گذاری مناسب موضوع ناترازی تولید و مصرف گاز در کشور اثرگذار بوده ودر فصول سرد سال بیشتر نمود داشته است. به عقیده کارشناسان زنگ خطر ناترازی گاز در کشور به صدا درآمده است که رفع این ناترازی افزون بر جلوگیری از پیامدهای منفی آن در اقتصاد کشور به امنیت بیشتر عرضه این سوخت پاک می انجامد و در مناسبات مهم سیاسی با کشورهای منطقه اثرگذار است. ایران با دراختیار داشتن 33 تریلیون متر مکعب گاز، دومین کشور دارنده ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان است و ۱۶ درصد از کل ذخایر گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد. 70 درصد از انرژی ایران از گاز طبیعی تامین می شود و این سومین تولیدکننده و چهارمین مصرف کننده گاز طبیعی در دنیا به شمار می آید. ایران حدود یک درصد از جمعیت جهان را تشکیل می دهد، اما حدود ۶درصد از گاز طبیعی دنیا را مصرف می کند؛ به طوری که مصرف گاز طبیعی در ایران، معادل حدود نصف کل مصرف گاز طبیعی در قاره اروپاست.
بخش زیادی از ذخایر گازی ایران در میدان پارس جنوبی و خلیج فارس متمرکز شده که با قطر مشترک است. مجموع تولید گاز ایران در پالایشگاه های کشور در سال 1402 حدود 277 میلیارد متر مکعب بوده است که این میزان گاز به شبکه گازشهری و روستایی، صنایع، واحد های پتروشیمی و نیروگاه ها اختصاص یافته است. مصرف گاز طبیعی کل کشور در نیمه نخست پارسال ۱۱۷ میلیارد و ۵۵ میلیون مترمکعب بوده و به این ترتیب حدود ۱۳۲ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در پاییز و زمستان ۱۴۰۲ و ۲۴۹ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در کشور در سال ۱۴۰۲ مصرف شده که این مقدار نسبت به سال پیش از آن (۱۴۰۱) ۷ میلیارد مترمکعب افزایش یافته است. از مجموع این مقدار گاز مصرف شده، ۱۱۹ میلیارد مترمکعب سهم بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده، ۵۱ میلیارد مترمکعب سهم صنایع عمده و ۷۹ میلیارد مترمکعب گاز تخصیص یافته به نیروگاه ها بوده است.
بر اساس آمارهای جهانی، سهم گاز طبیعی از سبد انرژی در ایران بیش از 70 درصد است. این در حالی است که ایالات متحده که اولین تولیدکننده گاز طبیعی در جهان است و بیش از ۲۳ درصد از کل تولید گاز جهان را در اختیار دارد، تنها ۲۴ درصد از سبد انرژی آن به گاز اختصاص یافته است. این نسبت برای ترکیه و روسیه نیز به ترتیب ۲۴ و ۳۶ درصد است. از سوی دیگر، امروزه بیش از 80 درصد از تولید برق کشور وابسته به گاز است. در واقع به غیر از نیروگاه های برق آبی و تجدیدپذیر، سوخت سایر نیروگاه های تولید کننده برق، 86 درصد به گاز وابسته است و بیش از ۱۰۱ نیروگاه که از گاز طبیعی استفاده می کنند، برق تمام صنایع را تأمین می کنند. گاز در تأمین سوخت صنایع نیز نقش کلیدی دارد؛ به طوری که در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد صنایع و نیروگاه ها وابسته به گاز هستند و بیش از ۳۰ هزار واحد صنعتی بزرگ و مهم کشور که ۹۰ درصد محصولات کشور را تولید می کنند، از گاز استفاده می کنند. نقش کلیدی گاز در تأمین انرژی بخش خانگی نیز در آمارها مشخص است؛ به طوری که بر اساس آمار شرکت ملی گاز ایران ضریب نفوذ گاز در بخش شهری اکنون ۹۸.۹۷درصد و در بخش روستایی ۸۶.۱درصد است، ضمن آنکه ۲۷.۵ میلیون مشترک شهری و روستایی در کل کشور از انشعاب گاز برخوردارند.
بر اساس سند «تراز تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور تا افق 1420» مصوبه شورای عالی انرژی، پیش بینی می شود مصارف گاز از رقم متوسط روزانه 750 میلیون مترمکعب در سال 1400 با فرض اینکه هیچ اقدامی در زمینه بهینه سازی مصرف رخ ندهد، به حدود متوسط روزانه هزار و 220 میلیون مترمکعب در سال 1410 و متوسط روزانه هزار و 554 میلیون مترمکعب در سال 1420 برسد. در حال حاضر میزان تولید کل گاز خام کشور در زمستان حدود یک میلیارد مترمکعب در روز است که رقم خالص تولید گاز کل کشور در روز را می توان 950 میلیون مترمکعب دانست (در حالی که نیاز زمستانی در شرایط فعلی روزانه حدود 1060 میلیون متر مکعب است). اگراقدام موثری درباره میادین و منابع گازی کشور به لحاظ فشارافزایی یا سایر اقدام های افزایش تولید و توسعه ای انجام نشود، پیش بینی می شود در سال 1410 رقم تولید کل گاز کشور به 800 و در سال 1420 با یک کاهش آشکار به 450 میلیون مترمکعب در روز برسد که این یک پیش بینی بسیار نگران کننده است. بر اساس پیش بینی کارشناسان، میزان تولید گاز کشور در سال 1410 درحالی به 800 میلیون مترمکعب در روز می رسد که نیاز به مصرف، با روند فعلی در سال 1410 در شرایط زمستانی به رقم یک میلیارد و 472 میلیون مترمکعب در روز می رسد؛ بنابراین برای سال 1410 نیازمند افزایش تولید حدود 672 میلیون مترمکعب در روز هستیم.
ناترازی گاز پیامدهایی را به دنبال دارد که تقریبا تمامی بخش های اقتصاد کشور را درگیر می کند. کاهش درآمد، رشد اقتصادی و تولید ناخالص ملی، کاهش درآمدهای صادرات گاز، کاهش سرمایه گذاری در صنایع مرتبط با گاز، کاهش جذب سرمایه خارجی و کاهش توانایی رقابتی صنایع داخلی، مهم ترین پیامدهای ناترازی گاز در کشور را شامل می شود.
روند فزاینده مصرف گاز دربخش های مختلف کشور و کاهش چشمگیر افت فشار در میدان گازی پارس جنوبی به عنوان مهم ترین و اصلی ترین منبع تامین گاز کشور موید این نکته است که باید هرچه سریع تر درباره جلوگیری ازکاهش تولید گاز در کشور اقدام های اساسی صورت گیرد.این اقدام ها فعالیت های توسعه ای در میدان های گازی کشورو استفاده از طرح های فشارافزا در میدان گازی پارس جنوبی، رویکردهای پیشگیرانه و بهینه سازی مصرف گاز در تمام بخش های مختلف و اصلاح الگوی مصرف خانگی را شامل می شود که به عقیده کارشناسان، تنها با اصلاح فرهنگ مصرف انرژی می توان از این بحران عبور کرد، حال آنکه موارد یاد شده نیز دررفع ناترازی گاز بسیار اهمیت دارد.
برنامه ریزی برای افزایش راندمان انرژی نیروگاه های حرارتی وتاسیسات مصرف کننده گاز و استفاده از انرژی های تجدید پذیر در بخش هایی که قابلیت دریافت این نوع انرژی را دارند، از دیگر مواردی است که به منظور جلوگیری از کاهش افت تولید گاز در کشور می تواند مورد استفاده قرارگیرد.
از سوی دیگر، یکی از راهکار های رفع ناترازی گاز، ذخیره سازی است که در شرایط کنونی اقتصاد کشور به عنوان راهکاری برای عبور از این بحران به شمار می رود. مخازن در فصول گرم سال به تدریج پر می شوند، سپس در فصول سرد سال به کمک عرضه گاز طبیعی می آیند. ذخیره سازی گاز طبیعی دارای مزایای مختلفی است که از جمله مهم ترین آنها شامل کمک به تأمین گاز در فصول سرد سال، ایجاد امنیت در تأمین گاز و تعادل در شبکه گازرسانی در زمان وقوع حوادث پیش بینی ناپذیر، پایداری صادرات گاز، ارزآوری و تقویت موقعیت ژئوپولیتیک کشور، تداوم تأمین در گاز موردنیاز برای تزریق به مخازن نفتی با هدف ازدیاد برداشت، کاهش انتشار آلاینده ناشی از سوخت مایع جایگزین در نیروگاه و کمک به مدیریت شبکه گازرسانی نقاط مختلف کشور است.
بر اساس اعلام مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، یکی از شاخص هایی که به ازای آن می توان وضعیت ذخیره سازی گاز در هر کشور را بررسی کرد، سهم ظرفیت ذخیره سازی گاز یک کشور از کل میزان مصرف گاز در آن کشور است. به صورت متوسط سهم ذخیره سازی گاز از کل مصرف در دنیا ۱۱ درصد و در بین همه کشورهایی که مخزن ذخیره سازی گاز دارند، ۱۶.۴ درصد است. این عدد برای اروپا برابر با ۲۳ درصد است و ایران با دارا بودن ۱.۴ درصد ظرفیت ذخیره سازی از کل مصرف، رتبه پایینی دارد.
از آنجا که کشور ایران یکی از طولانی ترین خطوط توزیع گاز را در اختیار دارد، ذخیره سازی گاز در کشور از جهت افزایش پایداری تولید و امنیت عرضه در شبکه انتقال دارای اهمیت بسیار بالایی است.
به دلیل سهم بالای بخش خانگی و تجاری در مصرف گاز طبیعی در کشور در فصول سرد سال، مصرف این بخش به دلیل نوع کاربرد گاز برای گرمایش افزایش چشمگیری می یابد که برای تأمین گاز آن کشور مجبور به کاهش عرضه گاز به بخش های دیگر از جمله نیروگاهی و صنعتی شده است. تمام این مسائل لزوم افزایش ظرفیت ذخیره سازی در کشور را نشان می دهد. افزون بر مسئله ناترازی فصلی، مشکل تأمین گاز در استان های شمالی و شمال شرقی کشور در فصول سرد، لزوم توسعه ذخیره سازی با اولویت استان های مذکور را توجیه می کند.
موضوع ذخیره سازی گاز در ایران که از سال ۱۳۸۶ به صورت جدی مطرح شد، در سال هایی دچار فراز و فرودشد که با تأسیس شرکت ذخیره سازی گاز، به اجرای دو طرح ذخیره سازی گاز در میدان شوریجه و سراجه انجامید. میزان ذخیره سازی گاز کشور از طریق دو مخزن سراجه (استان) قم با ظرفیت ۱.۲ و شوریجه استان خراسان رضوی با ظرفیت ۲.۲ میلیارد متر مکعب در سال صورت می گیرد. سال گذشته (1402) ۳ میلیارد و ۳۰ میلیون مترمکعب در دو مخزن شوریجه و سراجه ذخیره و بالاترین رکورد ذخیره سازی گاز طی ۱۰ سال اخیر نیز ثبت شد. در این حوزه پروژه های توسعه میدان گازی شوریجه D و فاز ۲ سراجه در حال اجرا هستند و اکنون چند طرح دیگر هم در دستور کار قرار دارد که از حالت مطالعاتی و ابتدایی خارج و به مرحله اجرا وارد شده اند. بررسی زمین شناسی نشان می دهد که ۴۰ ساختار با ظرفیت ذخیره سازی گاز طبیعی در کشور وجود دارد که در صورت سرمایه گذاری و انجام مراحل ارزیابی و توصیف مخزن می تواند به حل مسئله ناترازی فصلی، همچنین تأمین گاز در بخش های شمالی کشور کمک شایانی کند. از سوی دیگر، آنچه در راه اندازی مخازن ذخیره سازی گاز در کشور اثر گذار است، با احتساب انجام سرمایه گذاری های لازم، تولید گاز در کشور است که این موضوع خود اجرای طرح های توسعه ای تولید گاز در کشور را بیش از پیش تاکید می کند.
ذخیره سازی زیرزمینی و روزمینی گاز و استفاده از آن در فصل سرد برای افزایش پایداری تأمین گاز، اجتناب ناپذیر است. بر اساس شواهد موجود، کشورهای توسعه یافته صنعتی نیز که ذخایر نفت و گاز زیادی در اختیار ندارند، برای اینکه در تولید با مشکل روبه رو نشوند، از کشورهای خاورمیانه مانند قطر، ال ان جی خریداری و آن را به گاز طبیعی تبدیل و این گاز را در صنایع استفاده می کنند تا تولیدشان در طول سال به صورت مستمر ادامه داشته باشد، موضوعی که در کوتاه مدت می تواند اثرها و نتایجی مطلوب داشته باشد.
تلاش برای افزایش ظرفیت برداشت گاز از مخزن پارس جنوبی دردستور کار است
مشعل حفظ و نگهداشت تولید از میدان گازی پارس جنوبی، مخزن مشترک با قطر، به قدری حیاتی است که هیچ درنگی در بهره گیری بیشتر از آن جایز نیست و به مدد فناوری های روزآمد باید بتوان از این سرمایه به بهترین نحو بهره برد. هر چند تحریم های یک جانبه آمریکا علیه ایران، دسترسی به فناوری های روزآمد در بخش های مختلف ازجمله صنعت نفت را آنگونه که لازم است، میسر نمی سازد، اما نمی توان از ظرفیت ها و قابلیت های شرکت های داخلی در این عرصه غافل ماند به ویژه حالا که این شرکت ها دست به کار شده اند تا در موسم ناترازی گاز، افزایش تولید دیگری از این مخزن را رقم بزنند. در همین زمینه تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، گفته است که با توجه به رویارویی کشور با ناترازی گاز، اجرای طرح های مختلف با هدف کاستن از شتاب افت تولید گاز پارس جنوبی در دستور کار است.
از آنجا که حفظ و نگهداشت تولید از میدان گازی مشترک با قطر عوایدی چندجانبه برای کشوربه همراه دارد، از مدت ها قبل حفاری ۳۵حلقه چاه درون میدانی (Infill) در میدان مشترک پارس جنوبی در دستور کار قرار گرفته است؛ طرحی که اجرای کامل آن به توسعه صنعت گاز، ترمیم ناترازی گاز، رشد اقتصادی و...کمک خواهد کرد.
حفاری درون میدانی با بالابردن میزان نرخ بازیافت گاز از یک مخزن انجام می شود وعملیات اجرایی طرح حفاری ۳۵ حلقه چاه درون میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی با همین چشم انداز با حضور مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس به عنوان کارفرما و مدیرعامل شرکت پتروایران و پیمانکار بسته دوم این طرح، ۱۹ تیرماه امسال در موقعیت بلوک مخزنی سکوی SPD12B فاز ۱۲ پارس جنوبی آغاز شد.
تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس که جلوگیری یا کاهش شتاب افت تولید از میدان مشترک پارس جنوبی را از اولویت های این شرکت برشمرده، گفته است: در این مسیر، تصمیم های بهینه و بهنگام در بخش عملیات تولید و اجرای طرح های کوتاه مدت و بلندمدت مانند طرح حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی و فشارافزایی با جدیت در دستور کار قرار دارد.
قرارداد پروژه حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی در قالب چهار بسته کاری از سوی شرکت نفت و گاز پارس، دی ماه ۱۴۰۲ به پیمانکاران صاحب صلاحیت در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز کشور واگذار شده که مدت زمان اجرا سه ساله خواهد بود و سرمایه گذاری لازم برای اجرای این طرح، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار برآورد می شود.
شرکت های پاسارگاد، پتروپارس، پتروایران و حفاری شمال، پیمانکاران طرح حفاری ۳۵ حلقه چاه درون میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی به شمار می روند.
مطابق برنامه ریزی، ۳۵ حلقه چاه درون میدانی در چهار بسته کاری با شرکت های پتروپارس (بسته اول با حفاری ۸حلقه چاه)، توسعه پتروایران (بسته دوم با ۹ حلقه چاه)، حفاری شمال (بسته سوم با ۹حلقه چاه) و گروه گسترش انرژی پاسارگاد (بسته چهارم با ۹ حلقه چاه) در ۱۷ سکوی پارس جنوبی حفاری خواهد شد که استقرار دکل حفاری DC12 شرکت توسعه پتروایران طی ماه های گذشته در موقعیت بلوک مخزنی سکوی SPD12B و آغاز عملیات حفاری در این موقعیت، گام نخست عملیات اجرایی طرح حفاری ۳۵ حلقه چاه درون میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی بوده که در ادامه نیز سایر بسته های کاری مربوط به دیگر پیمانکاران این طرح، فعال خواهد شد.
پیش از این حمیدرضا ثقفی، سرپرست گروه پتروپارس نیز اعلام کرده بود که برای کمک به رفع ناترازی گاز در زمستان ۱۴۰۳ تصمیم بر این شد که به جای حفاری پلکانی (batch drilling) در سکوی SPD1 که چاه ها در سال آینده به مرحله تولید می رسیدند، یک چاه تا مخزن حفاری، تکمیل و تا آذر ۱۴۰۳ تولیدی شود، به این منظور تمهیدات ویژه ای در برنامه ریزی های عملیات حفاری و تولیدی کردن این چاه انجام شده است که با اجرایی شدن پروژه حفاری هشت حلقه چاه درون میدانی تحت قرارداد گروه پتروپارس، بیش از ۱۵ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه و کمک شایانی به رفع ناترازی گاز کشور می شود.
اجرای کامل پروژه حفاری چاه های درون میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز از این میدان مشترک را روزانه حدود ۳۶ میلیون مترمکعب افزایش خواهد داد وبا کاهش ناترازی گازی کشور، به توسعه صنعت گاز، حفظ و نگهداشت تولید از میدان مشترک با قطر و رشد اقتصادی کشور کمک خواهد کرد.
میدان گازی پارس جنوبی به عنوان یكی از بزرگ ترین منابع گازی جهان روی خط مرزی مشترك ایران و قطر در خلیج فارس و در 100 كیلومتری ساحل جنوبی ایران قرارگرفته است که نزدیک به سه هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع آن در آب های سرزمینی ایران و شش هزار کیلومترمربع دیگرش در آب های قطر واقع شده است. توسعه میدان مشترك گازی پارس جنوبی با هدف تامین گاز مورد نیاز كشور در بخش های تزریق به میادین نفتی، عرضه به واحدهای صنعتی و نیروگاه ها، گازرسانی به واحدهای خانگی- تجاری، همچنین تامین خوراك مجتمع های پتروشیمی و صادرات گاز، میعانات گازی، گاز مایع و گوگرد از برنامه های وزارت نفت بود و حفر اولین چاه اکتشافی در مخزن مشترک پارس جنوبی به سال 1369 بازمی گردد. قرارداد فازهای 1 تا 3 در سال 1376 و فعالیت اجرایی طرح های توسعه پارس جنوبی نیز در سال 1377 آغاز شده است و قطری ها هم کار در این میدان را از سال 1369 آغاز کردند تا نخستین برداشت ایران از این میدان به سال 1381 برسد.
طبق اعلام شرکت نفت و گاز پارس از زمان تأسیس این شرکت تاکنون، بیش از ۸۰ میلیارد دلار طرح و پروژه برای توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی سرمایه گذاری شده است.
ظرفیت تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی اکنون بیش از 700 میلیون مترمکعب در روز است. افزون بر اهمیتی که ذکر شد، این میدان گازی به عنوان قطب انرژی، دارای منابع ارزش آفرین متنوعی برای اقتصاد کشور به شمار می رود و هم اکنون نیز بزرگ ترین كانون توسعه صنعتی و موتور اصلی توسعه اقتصادی ایران است كه افزون بر تأمین حداکثری تقاضای گاز، می تواند با ایجاد هزاران شغل پایدار، سالانه ده ها میلیارد دلار درآمد را عاید کشور کند. توسعه اولیه میدان گازی پارس جنوبی با تکمیل عملیات اجرایی ۲۴ فاز استاندارد به زودی پایان می یابد. هم اکنون ظرفیت تولید روزانه ایران از این میدان مشترک به ۷۰۵ میلیون مترمکعب رسیده و بر اساس آماری که دریافت شده، قطر نیز از این میدان روزانه ۶۲۵ میلیون مترمکعب گاز برداشت می کند.
در حال حاضر متوسط تولید گاز غنی کشور از مجموع میادین فعال در خشکی و دریا به حدود 1000میلیون مترمکعب در روز می رسد که این میزان برای نیاز بخش خانگی، تجاری، صنایع، نیروگاه ها، پتروشیمی ها و تزریق گاز به میادین نفتی ناکافی است؛ به نحوی که در پیک مصرف، با متوسط کسری حدود 250 میلیون مترمکعب در روز مواجه خواهیم بود. در صورت ادامه روند کنونی شکاف میان توان تولید با مصارف مورد نیاز بیش از این افزایش پیدا خواهد کرد، زیرا افزون بر رشد مصارف بخش های مختلف به ویژه بخش های خانگی و صنایع، با افت توان تولید میادین گازی روبه رو خواهیم بود؛ از این رو با توجه به اهمیت رفع تراز منفی تولید، این مهم باید با اقدام های کوتاه مدت و بلندمدت مدیریت شود. وزارت نفت دولت چهاردهم بنا دارد با برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت این معضل را مدیریت کند. در بخش کوتاه مدت، اجرای مستمر پروژه های نگهداشت تولید در میدان های گازی، به ویژه افزایش تولید میدان گازی پارس جنوبی، تکمیل فاز ۱۱ پارس جنوبی، اجرای طرح توسعه میدان های گازی مستقل در مرکز کشور و توسعه فاز نخست میدان گازی کیش در دستور کار است.
رفع ناترازی انرژی با تلاش همه بخش ها محقق می شود
مشعل ناترازی انرژی، یکی از چالش های اساسی در بسیاری از کشورها از جمله ایران است. این پدیده به معنای نبود تعادل میان عرضه و تقاضای انرژی بوده که عواقب اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی متعددی را به همراه دارد. با این توضیح می توان گفت که ناترازی انرژی، وضعیتی است که در آن میزان تولید انرژی کمتر از میزان مصرف آن است یا برعکس که می تواند در کوتاه مدت یا بلندمدت و در پی ایجاد عوامل و تغییراتی همچون رشد جمعیت، توسعه صنعتی، تغییرات آب و هوایی و اجرای سیاست های نادرست و... رخ دهد. نوشته حاضر اشاره ای است به موضوع ناترازی انرژی، عواملی که در ایجاد آن تاثیرگذار هستند و اینکه ایجاد چنین پدیده ای و تلاش برای رفع آن، تنها به یک بخش ارتباط ندارد. بنابراین سازمان ها و نهادهای دیگری هم که به نوعی در ایجاد آن نقش دارند، باید به میدان بیایند و برای رفع این معضل تلاش کنند.
کارشناسان معتقدند که رشد جمعیت و به دنبال آن توسعه صنعتی، تغییرات آب و هوایی، یارانه های انرژی، توزیع ناعادلانه آن و نقش دستگاه های مختلف از عواملی به شمار می روند که نقشی مهم بر مقوله ناترازی انرژی دارند.
در توضیح این عوامل می توان گفت که افزایش جمعیت و توسعه صنایع، به طور طبیعی، افزایش تقاضای انرژی را به دنبال دارد. تغییرات آب و هوایی و وقوع پدیده های طبیعی مانند خشکسالی نیز می تواند بر تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر تأثیر بگذارد. وجود یارانه های انرژی هم عاملی مهم در افزایش بی رویه مصرف انرژی است که همه این عوامل به همراه توزیع غیراصولی انرژی بین بخش های مختلف اقتصادی، باعث ایجاد ناترازی در برخی بخش ها می شود.
هزینه های تولید با کاهش رشد اقتصادی و ناترازی انرژی، ارتباطی مستقیم دارند؛ چراکه افزایش هزینه های انرژی، به افزایش هزینه تولید کالاها و خدمات و در نتیجه افزایش تورم منجر خواهد شد.
از سوی دیگر در صورت تشدید ناترازی انرژی، ممکن است بحران انرژی رخ دهد که قطعی برق، گاز و سایر حامل های انرژی، افزایش مصرف سوخت های فسیلی را به همراه دارد که در درازمدت، باعث افزایش آلودگی هوا و تغییراتی در آن می شود. بنابراین در صورتی که انرژی کافی از منابع داخلی تامین نشود، کشور مجبور به واردات آن خواهد شد که این کار افزایش وابستگی اقتصادی را به دنبال خواهد داشت، از این رو برای برون رفت از این مشکلات، باید اقدام هایی اساسی از سوی نهادهای مرتبط صورت گیرد.
یکی از نهادهای مرتبط با بحث جلوگیری از ناترازی انرژی، دولت است که نقشی کلیدی در تدوین سیاست های انرژی، ایجاد زیرساخت های لازم، حمایت از سرمایه گذاری در بخش انرژی و نظارت بر نحوه مصرف انرژی دارد. در کنار آن، شرکت های نفتی و گازی نیز مسئول تولید و توزیع انرژی هستند که باید در مسیر افزایش بهره وری و کاهش تلفات انرژی تلاش کنند. در کنار نهادهای مرتبط، مصرف کنندگان انرژی هم می توانند نقشی مهم، تاثیرگذار و فعال در کاهش مصرف انرژی و استفاده از فناوری های کم مصرف داشته باشند.
در سطور پیش آنچه بیان شد، همگی به موانع و مشکلات ناترازی انرژی اختصاص داشت؛ اما نکته مهم در این میان، ارائه راهکارهای اساسی و قابل اجرا برای برون رفت از آن است. در گام نخست برای رهایی از این معضل، باید توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر، ارتقای بهره وری انرژی در بخش های مختلف را مورد توجه قرار داد.
ضمن آنکه با تغییر الگوی مصرف و تشویق مصرف کنندگان به استفاده از فناوری های کم مصرف، می توان به کاهش تقاضای انرژی کمک کرد.
در این میان، توسعه زیرساخت های انتقال و توزیع انرژی، بهبود دسترسی به انرژی و کاهش تلفات انرژی را در پی خواهد داشت، همچنین با مدیریت تقاضای انرژی از طریق برنامه های مختلف نیز می توان به کاهش فشار بر دیگر منابع تامین انرژی از جمله برق کمک کرد.
فناوری های نوین به عنوان ابزاری قدرتمند، نقشی بسیار مهم در مدیریت ناترازی انرژی ایفا می کنند.
این فناوری ها با ارائه راهکارهای هوشمند و کارآمد، باعث بهبود بهره وری انرژی، کاهش مصرف بی رویه و افزایش تولید انرژی های تجدیدپذیر می شوند. از مهم ترین نقش فناوری های نویـــن در ایــــن زمینــــه می تـــــوان به بهبـــود بهــــره وری انــــــرژی در صنایع و ساختمان ها، توسعه انرژی های تجدیدپذیر، شبکه های هوشمند برق، ذخیره سازی انرژی، مدیریت تقاضای انرژی، تحلیل داده و هوش مصنوعی اشاره کرد.
یکی از راهکارها برای بهبود بهره وری انرژی در صنایع و ساختمان ها، تجهیز آنها به سیستم های مدیریت انرژی ساختمان است. این سیستم ها با نظارت بر مصرف انرژی در ساختمان ها، امکان شناسایی نقاط ضعف و اتخاذ اقدامات اصلاحی را فراهم می کنند، ضمن آنکه با استفاده از سنسورهای هوشمند برای کنترل دما، نور و سایر پارامترهای محیطی، می توان شاهد کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها بود.
موتورهای الکتریکی با بازده بالا نیز جایگزینی مناسب برای موتورهای قدیمی هستند که می توانند به کاهش مصرف انرژی در صنایع کمک کنند، ضمن آنکه استفاده از سیستم های روشنایی هوشمند با قابلیت تنظیم نور بر اساس نیاز نیز باعث کاهش مصرف انرژی می شوند.
امروزه استفاده و بهره مندی از انرژی های تجدیدپذیر برای ذخیره انرژی و کاهش مصرف سوخت، بسیار مورد توجه مسئولان و کارشناسان قرار گرفته است. سلول های خورشیدی، یکی از انرژی های تجدیدپذیر است که با استفاده از فناوری های نوین، هزینه تولید آن کاهش و در مقابل بازده آن افزایش یافته است. از اهمیت و جایگاه توربین های بادی نیز نباید غافل ماند؛ زیرا باعث افزایش ظرفیت تولید انرژی از باد می شوند.
انرژی زمین گرمایی هم یکی از نمونه های استفاده از سوخت های تجدیدپذیر است که با استفاده از آن، می توان فناوری های حفاری و استخراج انرژی از منابع زمین گرمایی، امکان تولید برق و حرارت پایدار را فراهم کرد.
یکی از بخش هایی که همواره از سوی مسئولان مورد توجه بوده، مدیریت تقاضای انرژی با استفاده از برنامه های پاسخگویی بار و سیستم های مدیریت انرژی خانگی است. با تشویق مصرف کنندگان به کاهش مصرف انرژی در ساعات پیک، می توان از فشار بر شبکه کاست؛ زیرا سیستم های مدیریت انرژی خانگی به مصرف کنندگان امکان می دهند تا مصرف انرژی خود را به صورت آنلاین نظارت و مدیریت کنند.
امروزه در سراسر دنیا، استفاده از هوش مصنوعی جایگاهی خاص یافته و با بهره مندی از آن می توان سیستم ها را دقیق تر پایش و کنترل کرد. مصداق بارز آن، پیش بینی مصرف و بهینه سازی شبکه است. با استفاده از داده های مصرف انرژی و الگوریتم های یادگیری ماشین، می توان مصرف آینده را پیش بینی کرد و اقدامات لازم را برای مدیریت بهتر انرژی انجام داد.
تغییرات اقلیمی به عنوان یکی از چالش های بزرگ قرن حاضر، تأثیرات گسترده ای بر ابعاد مختلف زندگی انسان از جمله حوزه انرژی دارد. این تغییرات نه تنها بر تقاضای انرژی؛ بلکه بر عرضه و تولید آن نیز تأثیرگذار بوده و به تشدید ناترازی انرژی کمک می کند.
برخی از مهم ترین تأثیرات تغییرات اقلیمی بر ناترازی انرژی؛ افزایش تقاضا، کاهش عرضه انرژی، افزایش هزینه های انرژی و افزایش نوسانات قیمت انرژی است که می تواند چالش های جدیدی را در مدیریت انرژی ایجاد کند.
موج های گرما و سرمای شدید، نیاز به سرمایش و گرمایش ساختمان ها را افزایش داده و در نتیجه باعث افزایش تقاضای انرژی می شود، ضمن آنکه وقوع سیل، خشکسالی، توفان و سایر رویدادهای شدید نیز به زیرساخت های انرژی آسیب می رساند. با کاهش بارندگی و خشکسالی، تولید برق آبی کاهش پیدا می کند و بر عرضه انرژی تأثیر می گذارد. همچنین تغییرات در الگوهای باد و تابش خورشید، بر تولید انرژی از این منابع اثرگذار بوده و ممکن است به کاهش تولید منجر شود. رویدادهای شدید آب و هوایی مانند توفان و سیل نیز می تواند باعث استخراج و حمل ونقل سوخت های فسیلی شود و عرضه آنها را با مشکل مواجه کند.
هزینه های بالای تولید انرژی در کشور، می تواند به افزایش هزینه های انرژی منجر شود، از این رو می توان گفت که افزایش هزینه های سرمایه گذاری در زیرساخت های انرژی برای مقابله با تغییرات اقلیمی، هزینه تولید انرژی را افزایش می دهد؛ البته از هزینه های تعمیر و نگهداری آن نیز نباید غافل ماند؛ زیرا افزایش فرکانس رویدادهای شدید آب و هوایی، باعث افزایش هزینه های تعمیر و نگهداری زیرساخت های انرژی می شود.
با اشاره به موضوعاتی که گفته شود، مدیریت انرژی، همواره با چالش هایی مواجه بوده که برای رفع آن، باید برنامه ریزی های مدونی صورت گیرد و شبکه های انرژی به گونه ای طراحی شوند که بتوانند در برابر رویدادهای شدید آب و هوایی انعطاف پذیر باشند.
در این میان، ذخیره سازی انرژی نیز اهمیت بسزایی دارد؛ چراکه از این رویکرد می توان برای مقابله با نوسانات تولید انرژی های تجدیدپذیر و تأمین انرژی در زمان پیک مصرف بهره گرفت.
تغییرات اقلیمی به عنوان یک عامل تشدیدکننده ناترازی انرژی، چالش های جدیدی را پیش روی سیاست گذاران و مدیران انرژی قرار داده که برای مقابله با آن، باید راهکارهایی جامع و بلندمدت اتخاذ شود. از راه های برون رفت از این چالش ها، می توان به توسعه انرژی های تجدیدپذیر، بهبود بهره وری انرژی، توسعه شبکه های هوشمند، توسعه زیرساخت های مقاوم در برابر تغییرات اقلیمی و تدوین سیاست های جامع انرژی اشاره کرد.
سیاست های مالیاتی و تشویقی، ابزاری قدرتمند برای تغییر الگوهای مصرف انرژی و حرکت به سمت یک اقتصاد کم کربن است. این سیاست ها با ایجاد انگیزه های اقتصادی برای مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، می توانند به کاهش تقاضای انرژی و افزایش بهره وری انرژی کمک کنند.
با استفاده از سیاست های مالیاتی نظیر مالیات بر مصرف انرژی، مالیات بر انتشار کربن، مالیات بر خودروهای پرمصرف، شاهد کاهش مصرف انرژی در کشور خواهیم بود.
اعمال مالیات بر مصرف سوخت های فسیلی و سایر حامل های انرژی، هزینه های مصرف انرژی را افزایش داده و مصرف کنندگان را به سمت استفاده از انرژی های پاک تر سوق می دهد. مالیات بر انتشار کربن نیز بر اساس میزان انتشار گازهای گلخانه ای اعمال می شود و انگیزه ای قوی برای کاهش انتشار این گازها ایجاد می کند. اعمال مالیات بر خودروهای پرمصرف، باعث کاهش تقاضای این خودروها و تشویق به استفاده از خودروهای کم مصرف یا خودروهای برقی می شود.
به کارگیری سیاست های تشویقی، از ارکان مهم کاهش و مدیریت انرژی در کشور به شمار می رود. به بیان دیگر، با ارائه یارانه به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان انرژی های تجدیدپذیر، می توان هزینه های اولیه سرمایه گذاری را کاهش داد و به گسترش این فناوری ها کمک کرد.
ارائه مشوق های مالیاتی به شرکت ها و خانوارهایی که در بهبود بهره وری انرژی سرمایه گذاری می کنند نیز از راهکارهای کاهش مصرف انرژی است.
ضمن آنکه ارائه وام با سود کم برای خرید تجهیزات کم مصرف و اجرای پروژه های بهینه سازی انرژی، به افراد و کسب وکارها کمک می کند تا در هزینه های انرژی خود صرفه جویی کنند.
الزام درج برچسب انرژی روی لوازم خانگی و تجهیزات صنعتی هم بسیار حائز اهمیت بوده و به مصرف کنندگان در انتخاب محصولات با مصرف انرژی کمتر کمک می کند، ضمن آنکه با اجرای برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی برای افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت صرفه جویی نیز می توان شاهد مصرف انرژی و روش های کاهش مصرف انرژی بود.
به کارگیری سیاست های مالیاتی و تشویقی، مزایای متعددی به همراه دارد؛ زیرا افزایش هزینه های انرژی و در مقابل، ارائه مشوق هایی برای کاهش مصرف، به کاهش تقاضای انرژی کمک شایانی می کند، همچنین با تشویق سرمایه گذاری در فناوری های بهینه سازی انرژی، می توان شاهد افزایش بهره وری انرژی بود.
کاهش مصرف سوخت های فسیلی و افزایش استفاده از انرژی های پاک، به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و مقابله با تغییرات اقلیمی منجر می شود، ضمن آنکه سرمایه گذاری در بخش انرژی های تجدیدپذیر و بهینه سازی انرژی، می تواند به ایجاد فرصت های شغلی جدید هم کمک کند.
همان طور که گفتیم، یکی از سیاست ها در کاهش مصرف، استفاده از ابزار مالیاتی است؛ اما چالشی که در این میان وجود دارد، آن است که این ابزار می تواند بر اقشار کم درآمد تاثیر بگذارد، بنابراین اجرای موفقیت آمیز این سیاست ها نیازمند طراحی دقیق، نظارت مستمر و همکاری بین دستگاه های مختلف است.
سیاست های مالیاتی و تشویقی می توانند ابزاری قدرتمند در کاهش مصرف انرژی و حرکت به سمت یک اقتصاد پایدار باشند، بنابراین با طراحی و اجرای دقیق این سیاست ها، شاهد دستیابی به نتایجی مطلوب در کاهش مصرف انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای خواهیم بود.
در پایان باید گفت که ناترازی انرژی، یکی از چالش های مهم پیش روی بسیاری از کشورهاست، از این رو مقابله با آن، به همکاری همه دستگاه های دولتی و خصوصی، صنایع و مصرف کنندگان وابسته است و با اتخاذ سیاست های مناسب و سرمایه گذاری در بخش انرژی، می توان به مدیریت بهتر ناترازی انرژی و توسعه پایدار کمک کرد.
در این مسیر بخش های مختلف صنعت نفت ازجمله پالایشگاه ها در عمل به مسئولیت و وظایفی که در این حوزه تعریف شده، اقدام های متعددی را با هدف کمی و کیفی سازی محصولات از جمله بنزین با اکتان بالا (یورو4) انجام می دهند؛ اما باید اذعان داشت در موضوعی همچون ناترازی انرژی، لازم است که بخش هایی همچون صنعت ساختمان، حمل ونقل اعم از شهری و جاده ای، بخش های تولید انرژی مانند نیروگاه ها (با افزایش راندمان) و بخش های تبلیغاتی (با جدی گرفتن بحث فرهنگ سازی در حوزه های مرتبط با انرژی) و... حضوری بیشتر و پررنگ تر در میدان عمل داشته باشند تا بتوان از این چالش عبور کرد.
در هم اندیشی سوخت رسانی زمستانی واکاوی شد
مشعل | مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، واپسین روزهای مهرماه امسال در آیین همایش «سوخت رسانی زمستانی» که همه ساله به کوشش شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برگزار می شود، حضور یافت و ضمن قدردانی از زحمات متولیان عرصه سوخت رسانی، گزارشی از آخرین وضع مصرف انرژی در کشور و چگونگی مقابله با مقوله ناترازی ارائه داد. البته خواسته ها و انتظاراتی هم مبنی بر نحوه مدیریت مصرف سوخت در آستانه ورود به فصل سرما از مجموعه زحمتکشان خط مقدم تولید و توزیع کشور داشت که این گردهمایی را فرصتی مغتنم شمرد و به موارد مهم آن پرداخت. جمعی از مدیران ارشد وزارت نفت و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، مدیران مناطق سی وهفت گانه این شرکت و نهادهای مرتبط با سوخت زمستانی از جمله شرکت تولید نیروی برق حرارتی، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و پلیس امنیت اقتصادی فراجا نیز در این هم اندیشی حضور داشتند. این همایش که با محوریت تامین و توزیع سوخت زمستانی برگزار شد، حاوی مطالب مهم زیادی است که در ادامه می آید.
محمدصادق عظیمی فر، معاون وزیر نفت به آمار و ارقام میزان سوخت مایع تحویلی به نیروگاه ها اشاره کرد؛ اینکه در هفت ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، حجم سوخت مایع تحویلی به نیروگاه ها بیش از 38 درصد افزایش داشته است و بنزین مصرفی نیز از ابتدای امسال تاکنون نسبت به مدت مشابه سال 1402، حدود 7 درصد(6/1 میلیارد لیتر) افزایش نشان می دهد. نکته حائز اهمیت درباره حجم بالای توزیع سوخت از ابتدای سال تاکنون، منوط به این مسئله است که این حجم از انتقال فراورده های سوختی بدون تغییر در زیرساخت ها و به پشتوانه همین میزان ظرفیت موجود و نیروی انسانی حال حاضر محقق شده است. وی به شاخصه «امنیت انرژی» اشاره می کند و به اظهاراتش در این بخش اینگونه پایان می دهد: تامین پایدار سوخت نیروگاه ها مهم ترین موضوعی است که باید به آن توجه ویژه داشت؛ این نوید را به همه همکارانم می دهم که با توجه به افزایش خوراکی که در پالایشگاه ها اتفاق افتاد، تولید فراورده های سوختی اعم از نفت گاز، بنزین و نفت کوره در مهرماه امسال افزایش پیدا کرد و کسری ای که نگرانش بودیم، با همین میزان افزایش تولید برطرف شد.
کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در این گردهمایی به عنوان ذی نفع اصلی تامین و توزیع پایدار سوخت، خطاب به مدیران مناطق سی وهفت گانه این شرکت و دیگر مدیران ستادی اعلام می کند: باید نسبت به گذشته بیشتر حواسمان به مقوله سوخت رسانی زمستانی باشد. با اقدام های ضربتی و راهکارهای کوتاه مدت باید بر ناترازی آن هم در شرایطی که مصرف پابه پای تولید حرکت می کند، غلبه کرد. به همین دلیل، تامین فراورده سوختی نیروگاه ها به عنوان اولویت اصلی، در صدر برنامه ها ست و از این رو ضروری است تا همه متولیان تامین سوخت به این موضوع اهتمام کافی داشته باشند. ویس کرمی به آمار میزان سوخت تحویلی به نیروگاه ها به تفکیک فراورده نفت گاز و نفت کوره اشاره و عنوان می کند که از ابتدای سال تا 22 مهرماه، به طور میانگین ۹ میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر فراورده سوختی در اختیار نیروگاه ها قرار گرفته است که از این میزان، حدود ۵ میلیارد لیتر نفت گاز و مابقی نفت کوره را شامل می شود. همچنین بر اساس آمار اعلامی از سوی وی، ۲۲ درصد نفت گاز و ۵۸ درصد نفت کوره بیشتر نسبت به مدت مشابه پارسال به نیروگاه ها تحویل داده شده است که قطعا این آمار در زمستان جهشی خواهد بود.
حال در آستانه ورود به فصل سرما، این پرسش مطرح می شود که چرا کشور با وجود دارا بودن منابع غنی نفت و گاز با بحران ناترازی در فراورده های سوختی دست وپنجه نرم می کند؟ موضوعی که مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در هم اندیشی نهادهای اثرگذار در حوزه سوخت رسانی به واکاوی جزئیات آن پرداخت.
عظیمی فر بخش دوم سخنان خود را اینگونه ادامه می دهد: بخش اعظم فشار کاری که در حال حاضر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با آن روبه روست، به موضوع گریزناپذیر ناترازی بازمی گردد. ناترازی یک شبه به وجود نیامده که بتوان یک شبه هم از آن رهایی یافت، بلکه سالیان متمادی است که سیاست گذاری ها و تصمیم گیری های مدیران امثال ما در دوران های مختلف، دست به دست هم داده و این شرایط را پدید آورده است. از طرفی برای مقابله و عبور از مسئله ناترازی باید با افق دید وسیع، چشم اندازی روشن و مشخص و بهره مندی از راهکارهای کارا و بلندمدت برای آینده این چالش برنامه ریزی کرد. نباید دست روی دست بگذاریم، زیرا اتلاف زمان قطعا مخاطرات جبران ناپذیری را برای آینده انرژی کشور ایجاد خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران معتقد است: یکی از مهم ترین علل ناترازی در فراورده ای مهم و راهبردی همانند بنزین، تعلل در تصمیم گیری در زمانی بوده که به جدیت دنبال نشده است. بخش قابل توجهی از درآمدها و سرمایه های ملی در حال هدررفت است. پولی که به واسطه مصرف بنزین هزینه می شود، در باک هایی می سوزد که معادل سه برابر میانگین مصرف جهانی است، در حالی که می توانست یک سوم این سرمایه هزینه و مابقی به چرخه توسعه کشور وارد شود و برای گسترش زیرساخت ها راهگشا باشد. اما متاسفانه این فراورده های سوختی به عنوان مهم ترین سرمایه و منابع ملی نه تنها اتلاف، بلکه آثار و تبعات زیست محیطی فراوانی نیز به بار نشانده است. ضمن آنکه فشار زیادی را به چرخه تولید، انتقال و توزیع فراورده های نفتی تحمیل کرده است. آنچه در موضوع ناترازی حائز اهمیت است و باید مدنظر داشت، تصمیم گیری به موقع، کارآمد، اصولی و مهم تر از آن توجه به عامل زمان است.
«فهم مشترک نسبت به مقوله ناترازی» عنوانی بود که عظیمی فر در ادامه صحبت های خود به آن اشاره و با بیان اینکه نباید تنها به کلیات بسنده کرد و درجا زد، توضیح داد: اغلب دستگاه های ذی نفع و دخیل و گاه خود ما درباره علل و ریشه های ناترازی، دیدگاه درستی نداریم. برخی راهکارها با تاثیرهای کم و ناچیز چنان بزرگ جلوه می کند که ما را از عوامل اصلی دور نگه داشته و به سمت وسویی سوق می دهد که عامل ناترازی را تشدید می کند؛ بنابراین رسیدن به یک فهم مشترک و درست و منطبق بر علل ناترازی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. رسیدن به اجماع در زمینه راهکارهای گذر از ناترازی در بین تمام ذی نفعان و دستگاه های متولی از نهاد قانون گذار و مجری قوه قضاییه گرفته تا نهادهای نظارتی، موضوع بسیار مهمی است و کمک خواهد کرد تا در کوتاه مدت به توفیقات خوبی دست یابیم.
عظیمی فر از «مسئولیت پذیری» به عنوان حلقه گمشده مقابله با ناترازی یاد می کند و می گوید: همه ذی نفعان در ناترازی باید مسئولیت پذیر باشند، اینکه صرفا مجموعه پالایش و پخش فراورده های نفتی را دخیل در مقابله با ناترازی بدانیم، صحیح نیست. متقابلا شرکت ملی پالایش و پخش نیز نباید حل این چالش را منوط به اقدام های دیگر دستگاه های متولی بداند، زیرا همه ما مشترک و منفرد در عبور از این بحران مسئول هستیم.
موضوع بعدی، اولویت بندی در زمینه اجرای راهکارهای مقابله با ناترازی است که عظیمی فر با اشاره به آن یادآور می شود: یکی از مهم ترین علل اصلی توفیق نیافتن در ناترازی، در نظر نگرفتن اولویت هاست. گاهی برعکس عمل می کنی به این معنا که با انتخاب راهکارهایی با بیشترین اثربخشی، کمترین هزینه و سریع ترین زمان ممکن آن هم با لحاظ محدودیت های زمانی و سرمایه انسانی و به ویژه محدودیت های منابع مالی، سراغ راهکارهایی می رویم که با حداقل میزان بازدهی و اثربخشی روبه روست. شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران حدود پنج اقدام اصلی و مرتبط با ناترازی را در نظر گرفته است و به تفکیک اولویت، عملیاتی خواهد کرد. افزایش تولید بر اساس تکالیف برنامه هفتم پیشرفت که دستیابی به 130 میلیون لیتر تولید روزانه بنزین است، برنامه ریزی شده و در دستور کار است. بر این اساس، در ماه های اخیر گام هایی هرچند جزئی به منظور افزایش میزان تولید برداشته شد که خوشبختانه موفقیت آمیز بود و توانستیم بخشی از کسری موجود در زمینه بنزین و نفت گاز را جبران کنیم که تحقق این مهم ناظر به استفاده حداکثری از ظرفیت موجود و نیز افزایش بهره وری در پالایشگاه ها بود که رقم خورد. همچنین تمرکز بر تکمیل طرح ها و پروژه های با پیشرفت بالا و بازدهی زودهنگام، یکی دیگر از اولویت های مجموعه پالایشی است که عظیمی فر در بخش پایانی صحبت های خود درباره موضوع ناترازی به آن اشاره کرد و خواستار پیگیری جدی این دست از طرح ها و پروژه ها شد. این در حالی است که ویس کرمی با ارائه آماری درباره تولید روزانه بنزین، بر تاکیدات مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران مبنی بر افزایش تولید در پالایشگاه ها، صحه گذاشته و از ثبت رقم روزانه بیش از 125 میلیون لیتر تولید بنزین در مهرماه امسال خبر داد. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران اعلام می کند: به عنوان نمونه، میزان تولید پالایشگاه تبریز بالغ بر 3.7 میلیون لیتر در روز و میزان مصرف بنزین در آذربایجان غربی، روزانه 5 میلیون لیتر است که با انتقال نفتای سبک و سنگین از پالایشگاه تهران به وسیله خط لوله، روزانه 500 هزار لیتر به بنزین تولیدی پالایشگاه تبریز اضافه شد. همچنین با بهره مندی از راهکار افزایش خوراک در پالایشگاه ها، به تولید پالایشگاه اصفهان نیز حداقل 2 میلیون لیتر در روز افزوده شد.
و اما مقوله پیچیده و پرچالش «مصرف»، آنگونه که عظیمی فر عنوان می کند، اگر به درستی به آن پرداخته نشود، قطعا ناترازی را تشدید خواهد کرد و به زعم بسیاری از فعالان حوزه انرژی دیگر نمی توان عنوان ناترازی را به آن اطلاق کرد. در ارتباط با تغییر موازنه مصرف انرژی، راهکارهای متعددی مطرح است که مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران هرگونه ثمربخشی راهکارها در حوزه مصرف را منوط به هماهنگی و تعامل تمام دستگاه های ذی نفع می داند. عظیمی فر از متنوع سازی سبد سوخت به عنوان مهم ترین راهکار شرایط حال حاضر برای برون رفت از چالش مصرف فزاینده بنزین یاد کرده و می گوید: ظرفیت های پرشماری در سوخت سی ان جی وجود دارد که به دلیل مباحث قیمتی و کاهش در روند دوگانه سوز کردن ناوگان حمل ونقلی بلاتکلیف مانده است. از مصرف 24 میلیون مترمکعب فراورده سی ان جی رسیدیم به نقطه مصرف 19 میلیون مترمکعب در روز که این میزان کاهش، عایدی جز فشار روی رشد غیرطبیعی مصرف بنزین به همراه نخواهد داشت. زیرساخت های مجاری عرضه سی ان جی فراهم است و تنها با به کارگیری یکسری سیاست های اصولی و رفع موانع مالی که جایگاه ها را به آن دچار کرده، می توان همپای با فراورده بنزین، این سوخت را نیز وارد چرخه مصرف کرد.
اما مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به صراحت اعلام می کند که سی ان جی حال و روز خوشی ندارد و علت این مسئله هم شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی نیست. ویس کرمی دلیل اصلی غفلت از مصرف فراورده سی ان جی را به اختلاف قیمت های این سوخت با دیگر فراورده های مایع عنوان می کند. بازسازی، نوسازی و استانداردسازی جایگاه های موجود، تقویت احداث مجاری عرضه سی ان جی در مناطق کم برخوردار از جمله سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان و بخشی از استان هرمزگان، برنامه ریزی برای افزایش تعداد جایگاه ها و تبدیل ناوگان عمومی به دوگانه سوز از اهم مواردی است که ویس کرمی به آن اشاره می کند و از آن به عنوان راهکاری برای مقابله با مصرف فزاینده بنزین می داند.
ویس کرمی در ادامه ضمن ابراز تاثر نسبت به اعداد و ارقام مربوط به قاچاق فراورده های نفتی توضیح داد: منشا انحراف سوخت مشخص است. بخشی از کنترل ها می بایست از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی انجام شود و بخشی دیگر نیازمند همکاری دیگر سازمان های دخیل در این موضوع است. به هر میزان مصرف بیشتر باشد، عرضه خارج از شبکه هم بیشتر اتفاق می افتد؛ بنابراین بخش حمل ونقل که بیشترین مصرف فراورده نفت گاز را دارد، زنجیره توزیع غیررسمی نیز در این ناوگان چه درون شهری و چه برون شهری بیشتر حادث می شود. مادامی که سیستم صدور بارنامه دستی باشد، شاهد این اتفاق ناگوار خواهیم بود. تردد ناوگان حمل ونقل درون و برون شهری باید به وسیله سیستم های هوشمند کنترل شود که در این زمینه سامانه سپهتن(برون شهری) و سیپاد(درون شهری) می بایست فعال باشد که متاسفانه هنوز عملیاتی نشده است. به همین دلیل طرحی با عنوان «تخصیص نفت گاز بر اساس سامانه برخط» از سوی همکاران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به صورت موقت راه اندازی شده و از طریق آن فعالیت ناوگان حمل ونقل رصد و پیمایش می شود که امیدواریم با اتخاذ راهکارهای پیشگیرانه بتوانیم تا حدودی با این معضل مقابله کنیم.
فارغ از اعمال سیاستهای قیمتی در مهار مصرف سوخت که تا چه حد میتواند راهگشا باشد، مصرف افسارگسیخته بنزین از یک سو و قاچاق فزاینده سوخت از سوی دیگر، به خوبی بیانگر این واقعیت است که نظام کنونی پرداخت یارانه در کشور قابل دفاع نیست.
نگاه ویژه و خاص به بهبود مستمر و ارتقای سرمایه انسانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از دیگر رئوس کاری این شرکت در افق چشم انداز پیش رو است که عظیمی فر با اشاره به آن می گوید: رضایتمندی و ایجاد انگیزه در سرمایه انسانی از اهم اولویت هاست. اگر این سرمایه توسعه یافته نباشد، نمی توان انتظار بهبود و توسعه داشت؛ البته گذر از نگاه سنتی به مسائل و رو آوردن به رویکردها و فناوری های نو می تواند بهره وری سازمان را به شدت افزایش دهد. شعار امسال افزایش تولید با پشتوانه مردم است، از این رو توسعه ظرفیت های مردمی با بهره مندی از بخش خصوصی و برون سپاری و کاهش تصدی گری ها در بسیاری از فعالیت ها، برای تحقق این مسیر راهگشاست.
تمرکز بر نگهداشت و توسعه ذخیره سازی فراورده های نفتی و انتقال آن، حکمرانی و اصلاح روابط مالی صنعت پالایش و پخش فراورده های نفتی با دولت و اصلاح زیرساخت های ناوگان حمل ونقل، از دیگر موارد مورد اشاره مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی بود و در پایان از تلاش های تمام کارکنان و مدیران مجموعه پخش فراورده های نفتی قدردانی کرد و خدا قوت گفت. عظیمی فر خواستار شد: در زمستان پیش رو باید تمام اهتمام بر افزایش حجم انتقال و توزیع فراورده های نفتی و تحویل حداکثری آن به مبادی مصرف باشد تا از زمستان به سلامت گذر کنیم.
نیم نگاهی به اجرای طرحی که تامین سوخت و امنیت انرژی را به ارمغان می آورد
مشعل: پلاک سوم؛ عنوان طرحی است که بزودی ازسوی پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا(راهور) اجرایی می شود. تکالیف قانونی لحاظ شده در طرح مورد اشاره، این گونه است که می تواند سهم قابل توجهی در سنجش و ارزیابی میزان مصرف سوخت خودروهای درون و برون شهری ایفا کند. در واقع، این طرح یکی از بی شمار راهکارهای کارا به منظور بهینه سازی و اصلاح الگوی مصرف به شمار می آید که در حین امکان پذیری دسترسی به اطلاعات آن ازسوی پلیس راهور، می تواند سهم بسزایی در روند کاهشی میزان مصرف فراورده های نفتی به خود اختصاص دهد. در این بین اما، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان دستگاه ذینفع، امیدوار است که در سایه تعامل و همکاری با پلیس راهور برای پیاده سازی طرح پلاک سوم، از فرصت پیش آمده برای حفظ و صیانت از سرمایه ملی نهایت بهره برده و گام های اثربخشی در مسیر رفع ناترازی تولید و مصرف فراورده های نفتی بردارد.
شدت مصرف انرژی در کشور به اذعان قریب به اتفاق دست درکاران و مسئولان دستگاه های اجرایی، تا مرز هشدار فاصله ای ندارد. این عقبه سهمگین میزان بالای مصرف، بخصوص در فراورده هایی چون بنزین و گازوئیل در بخش حمل ونقل، صنایع و نیروگاه ها چنان نمود عینی دارد که مسئولان و مدیران نفتی درصددند از هر روزنه ای برای فروکش کردن این شدت و حدت استفاده کنند. بی شک اعمال سیاست های اصلاح الگوی مصرف و متعاقب آن، طرح های بهینه سازی مادامی که با قابلیت اجرا همگام شود، قطعا راهگشاست و خلاصی از هدر رفت انرژی محتمل خواهد بود.
سال 1384، طرحی با عنوان پلاک سوم (پلاک الکترونیکی) مطرح شد که بر اساس تکالیف قانونی، پلیس راهور را ملزم کرد، علاوه بر پلاک های نصب شده روی خودروها، پلاک سومی هم در نظر گرفته شود تا بر اساس آن، هویت اصلی مالک و خودرو به طور کامل محرز شود؛ اما درباره اینکه طرح پلاک سوم، چگونه بر میزان و نحوه شدت مصرف انرژی تاثیرگذار است، باید گفت، بنا بر اظهارات مسئولان حوزه پخش فراورده های نفتی ایران، با پیاده سازی این طرح، فردی که سوخت گیری می کند، قابل شناسایی است، بنابراین مشخصات خودرو با کارت آن تطبیق داده شده و از این طریق سنجش پیمایش نیز انجام می شود. در اصل طرح پلاک سوم، راهکاری است که تامین سوخت و امنیت انرژی را به همراه دارد.
مدیریت سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، برای عبور از چالش میزان مصرف فراورده های نفتی، پیاده سازی طرح های بهینه سازی مصرف سوخت را در صدر برنامه های کاری خود گنجانده تا از طرق مختلف، مصرف مدیریت شود. یکی از بی شمار طرح ها، پلاک سوم با وقفه ای 17 ساله است که بنا بر آخرین شنیده ها، بزودی اجرایی می شود.
پلاک سوم، طرحی است که از مزایای بسیاری برخوردار بوده و همه دستگاه ها و سازمان های ذینفع درصدد اجرای آن هستند. در واقع، پلاک سوم حاوی تراشه ای است که در شیشه جلوی خودرو و درست زیر آینه نصب و تمامی اطلاعات مربوط به خودرو در آن گنجانده می شود. اطلاعات موجود روی این تراشه در اختیار پلیس راهور قرار دارد تا ماموران این نهاد انتظامی، بتوانند با نرم افزارهایی که در اختیار دارند، این اطلاعات را بخوانند و به هویت اصلی مالک و خودرو پی ببرند. ناگفته نماند، برای اجرای این طرح، الزام های قانونی وجود دارد که به عهده پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا(راهور) قرار داده شده تا بر اساس آن، خودروها ملزم به نصب این تجهیز روی وسیله نقلیه خود باشند.
سوالی که در این زمینه مطرح است، به چگونگی کاربرد این طرح برای کنترل میزان مصرف سوخت خودروها باز می گردد. در پاسخ می توان اشاره کرد، تراشه ای که به عنوان نماد پلاک سوم از آن یاد می شود، حاوی اطلاعات دارنده خودرو است که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بر اساس آن می تواند مشخصات خودرو را با کارت سوخت شخصی تطبیق داده و فردی که سوخت گیری می کند، قابل شناسایی و ردیابی باشد. همچنین از این طریق، سنجش پیمایش نیز انجام می شود.
با این اوصاف، در صورت عملیاتی شدن این طرح، کارت هوشمند سوخت به عنوان یک کارت احراز هویت عمل کرده و به محض اینکه داخل دستگاه کارت خوان جایگاه ها قرار گیرد، تمامی اطلاعات لازم درباره شناسایی و کنترل حضور خودرو در جایگاه انجام می شود. همچنین اجرای این طرح تاثیر مضاعفی بر حوزه کنترل قاچاق سوخت و کارت های مهاجر نیز دارد و به موازات آن، آورده بالایی نصیب کشور خواهد کرد.
برآیند عملیاتی شدن طرح پلاک سوم، در مدیریت مصرف سوخت خلاصه می شود. با به کارگیری شیوه های نوینی که در دنیا مرسوم است و تلفیق آن با دانش بومی، می توان در مسیر پیشرفت مدیریت مصرف سوخت گام های موثری برداشت؛ البته ناگفته نماند که دستیابی به این مهم و اتصال اطلاعات و داده های خودروها به سامانه کارت هوشمند، نیازمند همكاری بین دستگاهی و ایجاد یکسری زیرساخت هاست.
پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا(راهور) اعلام کرده است که بزودی پلاک سوم به خودروهای ایران اضافه می شود. با توجه به اینکه اجرای این طرح، نیازمند تامین بودجه از طرف دولت است، از این رو با اخذ اعتبارات و برنامه ریزی های لازم، طرح مورد اشاره در آینده ای نزدیک عملیاتی خواهد شد. مضاف بر آنکه اجرای این طرح، مزایای قابل توجهی برای به صفر رساندن اشتباهات درباره جریمه های رانندگی نیز خواهد داشت. همچنین برچسبی که قرار است در شیشه جلوی خودروها نصب شود، دارای اطلاعاتی چون شماره پلاک، تاریخ سپری شدن اعتبار پلاک و کد واحد شماره گذاری است. پلاک سوم با هر بار تمدید اعتبار پلاک، نقل و انتقال مالکیت و تعویض قطعات اصلی و رنگ وسیله نقلیه با اطلاعات جدید تولید و جایگزین پلاک سوم پیشین خواهد شد.به نظر می آید اجرای طرح پلاک سوم یا همان پلاک الکترونیکی بتواند اهداف مورد نظر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران را در حوزه کاهش مصرف سوخت، کاهش قاچاق سوخت و کاهش هایی از این دست، محقق سازد و پلیس راهور نیز با در اختیار داشتن این تراشه اطلاعاتی الکترونیکی، در مسیر تحقق اهداف مورد نظر خود گام های عملی تری را برای خدمت رسانی به مردم بردارد.
نقش آفرینی ایران در ثبات بازار نفت با وجود تحریم ها پابرجاست
مشعل: نمودارهای عملکردی سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک) از صدرنشینی تولید نفت ایران در میان اعضای این سازمان در ماه سپتامبر حکایت دارد تا ایران با وجود تداوم تحریم ها به عنوان تولیدکننده مهم سازمان اوپک، همچنان در ثبات بازار نفت نقش آفرین باشد. همزمان وزارت نفت دولت چهاردهم برای احیا و افزایش ظرفیت تولید نفت، هدف گذاری مهمی در دستور کار دارد.
مطابق تازه ترین گزارش دبیرخانه اوپک، ایران در حالی میان کشورهای عضواین سازمان بیشترین افزایش تولید نفت را در ماه سپتامبر (شهریور - مهر) به خود اختصاص داده که مجموع تولید نفت اعضای اوپک ۲.۳درصد کاهش داشته، با این حال تولید نفت ایران در ماه گذشته میلادی رشدی ۰.۶ درصدی را ثبت کرده است. در همین زمینه خبرگزاری رویترز با اشاره به اینکه ایران که درکنار لیبی و ونزوئلا از توافق کاهش عرضه اوپک پلاس معاف است و در ماه سپتامبر نفت بیشتری تولید کرد، می افزاید: ایران در چند سال گذشته با وجود تحریم های آمریکا، صادرات نفت خود را افزایش داده و به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۸ رسانده است.
ایران در بخش نفت 159 میلیارد بشکه معادل نفت خام و در بخش گاز 182 میلیارد بشکه معادل نفت خام ذخایر در اختیار دارد و با مجموع 431 میلیارد بشکه معادل نفت خام، رتبه اول ذخایر هیدروکربوری جهان را به خود اختصاص داده است.
در گزارش رویترز به این نکته نیز اشاره شده است که آثارناشی از تحریم، بخش های مختلف به ویژه بخش نفت را با چالش هایی همراه ساخته است. این وضعیت اگرچه شرایط را برای صنعت نفت ایران پس از خروج یک جانبه آمریکا از برجام درحوزه های سرمایه گذاری، تبادلات مالی و فناوری، واردات تجهیزات، فروش و صادرات نفت خام و فراورده های نفتی، با محدودیت هایی مواجه کرد، اما وزارت نفت دولت چهاردهم درصدد برآمده است که این فضا را بشکند و اوضاع را به نفع خود تغییر دهد.
در مجموع کشورهای عضو اوپک و اوپک پلاس در ماه سپتامبر (شهریور- مهر) تولید نفت خام خود را با کاهش ۵۵۷ هزار بشکه ای از ۴۰ میلیون و ۶۶۱ هزار بشکه در ماه اوت به ۴۰میلیون و ۱۰۴ هزار بشکه رسانده اند.
براساس این گزارش، تولید چهارعضو این سازمان شامل ایران، ونزوئلا، اکوادور و کویت در دوره مورد بررسی با افزایش همراه بود که بیشترین افزایش تولید با ۲۱ هزار بشکه در روز، مربوط به ایران است. ایران، ونزوئلا و لیبی از توافق کاهش عرضه ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) معاف هستند.
اگر بخواهیم نگاهی دقیق به آمار تولیدی ایران در اوپک داشته باشیم، مطابق اعلام دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، گزارش منابع ثانویه اوپک نشان می دهد ایران در ماه سپتامبر (شهریور - مهر) ۳ میلیون و ۳۱۶ هزار بشکه نفت خام تولید کرده که ۲۱ هزار بشکه بیشتر از ماه اوت ۲۰۲۴ (مرداد - شهریور) بوده است. با این حال براساس گزارش منابع ثانویه، در ماه سپتامبر
)مهر-شهریور)، ۱۲ عضو این سازمان ۲۶ میلیون و ۴۴ هزار بشکه نفت تولید کردند که ۶۰۴ هزار بشکه کمتر از ۲۶ میلیون و ۶۴۸ هزار بشکه ماه اوت است. به این ترتیب پس از عربستان با تولید روزانه ۸ میلیون و ۹۷۱بشکه و عراق با تولید روزانه ۴ میلیون و ۱۱۲ هزار بشکه، ایران با تولید روزانه ۳ میلیون و ۳۱۶ هزار بشکه، جایگاه سومین تولیدکننده این سازمان را حفظ کرد. در واقع می توان گفت با وجود عقب گرد تولید اوپک، تولید نفت ایران در ماه گذشته میلادی ۲۱ هزار بشکه در روز بیشتر شده و در این میان تولید عربستان ۲۳ هزار بشکه و تولید عراق ۱۵۵ هزار بشکه در آن ماه کاهش داشته است.
تولید نفت اعضای اوپک پلاس نیز در ماه سپتامبر (شهریور - مهر) ۴۷ هزار بشکه در روز افزایش داشته و از ۱۴ میلیون و ۱۳ هزار بشکه در روز در ماه اوت به ۱۴ میلیون و ۶۰ هزار بشکه در ماه مورد بررسی رسیده است. با این حال، تولید نفت روسیه روزانه ۲۸ هزار بشکه کاهش در ماه گذشته میلادی نشان می دهد.
تازه ترین ترین نظرسنجی مؤسسه پلاتس از مسئولان صنعت نفت، تحلیلگران، بازرگانان، اطلاعات کشتیرانی، داده های ماهواره ای و ذخیره سازی ها نشان داد تولید نفت خام ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) در ماه سپتامبر به دلیل توقف عرضه نفت لیبی و افت صادرات نفت، تولید پالایشگاه ها و مصرف مستقیم نفت عراق با هدف جبران تخطی از سهمیه اش در توافق اوپک پلاس، ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت.
براساس تازه ترین گزارش ماهانه اوپک، قیمت هربشکه نفت خام سنگین ایران در ماه سپتامبر، نسبت به ماه اوت ۲۰۲۴، ۴ دلار و ۴ سنت معادل ۵.۲ درصد کاهش یافته است. قیمت هربشکه نفت خام سنگین ایران در ماه سپتامبر ۲۰۲۴، ۷۳ دلار و ۵۹ سنت ثبت شد، در حالی که این رقم در اوت ۲۰۲۴، ۷۷ دلار و ۶۳ سنت برای هر بشکه بود.
میانگین قیمت هربشکه نفت خام سنگین ایران در سال ۲۰۲۴، ۸۱ دلار و ۸۵ سنت بوده است. قیمت سبد نفتی اوپک هم در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ به ۷۳ دلار و ۵۹ سنت برای هر بشکه رسید که ۴ دلار و ۸۲ سنت (۶.۱ درصد) بیشتر از ماه اوت ۲۰۲۴ است.
در همین زمینه پلاتس پیش بینی کرد که قیمت های نفت نزدیک به سطوح کنونی باقی می ماند و قیمت نفت خام شاخص برنت تاریخ دار در سه ماه چهارم سال ۲۰۲۴ به میانگین ۷۶ دلار برای هر بشکه و در سال ۲۰۲۵ به ۷۵ دلار به ازای هر بشکه می رسد.
براساس گزارش ماهانه دبیرخانه اوپک (اکتبر)، تقاضای جهانی نفت خام برای سال ۲۰۲۴ با یک میلیون و ۶۴۰ هزار بشکه افزایش روزانه همراه خواهد بود. مجموع تقاضای نفت جهان برای سال ۲۰۲۴، ۱۰۴ میلیون و ۱۴۰ هزار بشکه پیش بینی شده است. بر اساس گزارش اوپک، پیش بینی تقاضا برای نفت خام در ماه اکتبر نسبت به ماه سپتامبر ۱۰۰ هزار بشکه کاهش نشان می دهد.
اوپک همچنین پیش بینی کرده بود که تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۵ روزانه یک میلیون و ۶۴۰ هزار بشکه افزایش یابد و به مجموع ۱۰۵ میلیون و ۷۸۰ هزار بشکه در روز برسد. این پیش بینی نسبت به ماه قبل از آن ۲۱۰ هزار بشکه کمتر است.
حال اگر بخواهیم به مقایسه آماری رتبه ایران و عملکرد تولیدی آن در گذشته بپردازیم، در گزارش منتشر شده مربوط به ماه اوت اوپک ایران در جایگاه سومین تولیدکننده برتر نفت در اوپک قرار داشته است. در ماه مورد بررسی، پس از عربستان با تولید روزانه هشت میلیون و ۹۸۳ بشکه و عراق با تولید روزانه چهار میلیون و ۲۲۸هزار بشکه، ایران با تولید روزانه سه میلیون و ۲۷۷ هزار بشکه جایگاه سومین تولیدکننده این سازمان را حفظ کرده بود. براساس گزارش منابع ثانویه، ایران در ماه اوت
(مرداد - شهریور) روزانه سه میلیون و ۲۷۷ هزار بشکه نفت خام تولید کرده که چهار هزار بشکه بیشتر از ماه ژوئیه ۲۰۲۴ (تیر - مرداد) بوده است.
براساس این گزارش، تولید هفت عضو این سازمان در دوره مورد بررسی با افزایش همراه بود که بیشترین افزایش تولید با ۵۷ هزار بشکه در روز، مربوط به نیجریه است. ایران، ونزوئلا و لیبی از توافق کاهش عرضه ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) معاف هستند.
برگزاری نشست آینده کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس (JMMC) و نشست وزارتی این ائتلاف برای یکم دسامبر (۱۱ آذر) در دبیرخانه دائمی اوپک در وین برنامه ریزی شده است که اعضای این ائتلاف در صورت احساس نیاز به تغییر برنامه بسته به شرایط بازارهای جهانی نشست فوق العاده برگزار خواهند کرد.
از زمان آغاز جنگ غزه در سال گذشته میلادی، اختلال های محدودی در بازار نفت وجود داشت و قیمت ها به دلیل افزایش تولید از سوی آمریکا و کاهش تقاضا از چین، تحت فشار است. با این حال، ناظران صنعت نفت، زنگ خطر را به صدا درآورده و درباره تهدید واقعی برای عرضه این کالای راهبردی هشدار داده اند.
از سویی، همزمان با اعلام گزارش دبیرخانه اوپک که از صدرنشینی ایران در افزایش تولید نفت این سازمان حکایت دارد. بانک آمریکایی گلدمن ساکس در تحلیلی اعلام کرده که هرگونه مشکلی برای تولید نفت خام ایران می تواند قیمت های این کالای راهبردی را ۲۰ دلار برای هر بشکه افزایش دهد. دان استرویون، رئیس بخش تحقیقات جهانی کالاها در بانک آمریکایی گلدمن ساکس در گفت وگو با شبکه سی ان بی سی اعلام کرد: پیش بینی می شود اگر شاهد کاهش مداوم روزانه یک میلیون بشکه ای تولید نفت ایران باشیم، سال آینده باید انتظار افزایش حدود ۲۰ دلاری قیمت نفت را داشت.
وی افزود: این اتفاق با فرض آن است که اعضای اوپک پلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک) از واکنش به صورت افزایش تولید خودداری کنند.
رئیس بخش تحقیقات جهانی کالاها در بانک آمریکایی گلدمن ساکس تصریح کرد: اگر اعضای کلیدی اوپک پلاس مانند عربستان و امارات بخشی از کاهش تولید را جبران کنند، احتمال می رود بازارهای نفت شاهد افزایش اندکی کمتر از ۱۰ دلار برای هر بشکه باشند.
طبق پیش بینی جدید اوپک، جهان در سال ۲۰۵۰ به ۱۸میلیون بشکه در روز نفت بیشتر نسبت به مقادیر کنونی نیاز خواهد داشت. در گزارش چشم انداز نفت اوپک، پیش بینی میان مدت تا سال ۲۰۲۹ و بلندمدت اوپک تا سال ۲۰۵۰ از اقتصاد جهان، تقاضای نفت و انرژی، عرضه مایعات هیدروکربوری و پالایش نفت، همچنین تحلیل سیاست های انرژی و تحولات فناوری مؤثر بر بخش انرژی ارائه شده و پیش بینی می شود جمعیت جهان با ۱.۶ میلیارد نفر افزایش، در سال ۲۰۵۰ به ۹.۷ میلیارد نفر برسد که بیش از ۹۰ درصد این رشد در کشورهای در حال توسعه به ویژه در منطقه خاورمیانه و آفریقا خواهد بود. با وجود افزایش ۸۷۰ میلیون نفری جمعیت در سن کار جهان، سهم آن در جمعیت از ۶۵ درصد کنونی به ۶۳ درصد در سال ۲۰۵۰ کاهش می یابد. طی این دوره، نرخ شهرنشینی جهان از ۵۷ درصد به ۶۸ درصد افزایش خواهد یافت. افزون بر آن پیش بینی می شود تقاضای انرژی جهان از ۳۰۱ میلیون بشکه معادل نفت خام در روز (mboe/d) در سال ۲۰۲۳ به ۳۷۴ میلیون بشکه (معادل نفت خام در روز) در سال ۲۰۵۰ افزایش یابد. همه این افزایش مربوط به کشورهای درحال توسعه است و انتظار می رود سهم این کشورها در تقاضای انرژی جهان طی دوره یادشده از ۶۳ درصد به ۷۲ درصد افزایش یابد.
اینها همه در حالی است که از مهم ترین مواردی که در دستور کار وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در طول چهار سال آینده قرار دارد، احیا و افزایش ظرفیت تولید نفت خام کشور است که بنا دارد با اجرای طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید شامل تکمیل و بهره برداری از چاه ها، رفع چالش های تولید و بازسازی و نوسازی تأسیسات، تمرکز بر بهره برداری از چاه ها و مرمت چاه ها به این هدف گذاری دست یابد. طبق اعلام محسن پاک نژاد، وزیر نفت، با اجرای برنامه های پیش بینی شده، تولید نفت ایران تا پایان سال آینده به روزانه ۴۰۰ هزار بشکه افزایش خواهد یافت.
وزارت نفت بنا دارد با رفع چالش ها و تدوین برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت، به افزایش تولید نفت خام کشور طی چهار سال آینده اقدام کند که در این زمینه از جمله اقدام های کوتاه مدت که در مقطع یک ساله برای افزایش تولید نفت خام کشور در دستور کار وزارت نفت دولت چهاردهم است، بازگردانی توان تولید میادین موجود از طریق اجرای طرح های نگهداشت توان تولید است. با اجرای اقدام های مربوط به تعمیر چاه های موجود و اسیدکاری، مشبک کاری و تزریق حلال به چاه های دارای افت تولید و تسریع در اجرای پروژه های تعریف شده نگهداشت توان تولید با حفاری چاه های جدید در میادین توسعه یافته که برآورد می شود به سرمایه گذاری حدود سه میلیارد دلار نیاز داشته باشد، توان تولید میادین نفتی موجود از حدود سه میلیون و 400 هزار بشکه در روز کنونی به حدود سه میلیون و 850 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
از جمله برنامه های مربوط به اقدام های بلند مدت که مقطع زمانی چهار ساله برای آن در نظرگرفته شده است، دستیابی به افزایش تولید بیش از ۴۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به افت تولید طبیعی میادین است. در این زمینه تکمیل فعالیت های اجرایی قراردادهای IPC در دست اجرای 12 میدان نفتی و طرح نگهداشت افزایش تولید شامل افزایش تولید از قراردادهای مربوط به توسعه میادین نفتی دستیابی به افزایش تولید بیش از 250 هزار بشکه در روز نسبت به تولید اولیه با تنفیذ قراردادهای توسعه و بهره برداری هشت میدان نفتی، ازدیگر برنامه های تمهید شده است. دستیابی به افزایش تولید بیش از ۶۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به تولید اولیه با انعقاد قراردادهای جدید برای توسعه و بهره برداری ۱۴ مخزن نفتی، از دیگر اقدام های برنامه ریزی شده است.
تحقق رشد هشت درصدی سالیانه هدف کلان پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه است
مشعل: صنعت پتروشیمی در سال های اخیر به یکی از اصلی ترین بازیگران در برنامه های بلندمدت کشور تبدیل شده است و از قضا در برنامه هفتم و هشتم توسعه هم با توجه به برنامه های توسعه ای، تکمیل زنجیره ارزش و سرمایه گذاری در پروژه های صنعت نفت، نقش مهمی را ایفا خواهد کرد. در این برنامه ریزی طبق پیش بینی برنامه هفتم قرار است ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی از 100 میلیون تن فعلی به مرز ۱۳۰ میلیون تن برسد و با سرمایه گذاری گسترده در این حوزه صنعت پتروشیمی ۸ درصد در طول برنامه هفتم توسعه رشد خواهد داشت. همچنین طبق پیش بینی های بلندمدت، صنعت پتروشیمی قرار است در برنامه هشتم توسعه 40میلیارد دلار سرمایه گذاری در مسیر ایجاد ارزش افزوده حداکثری و تکمیل زنجیره ارزش داشته باشد.
صنعت پتروشیمی برای رسیدن به اهداف بلندمدت خود برنامه ریزی هایی را در طول سیاست های کلان و بلندمدت دولت ها پیش بینی می کند. این پیش بینی با توجه به شرایط اقتصادی کشور، محدودیت های تحریمی و الزامات پیش روی صنعت پتروشیمی بوده است و عملکرد این صنعت تاکنون نشان داده این روند حرکت روبه جلو موفق بوده است. در حال حاضر شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران اعلام کرده است که برای تحقق برنامه هفتم و هشتم توسعه و چشم انداز ۲۰ و ۵۰ ساله صنعت پتروشیمی، برنامه ای راهبردی را ترسیم کرده که بخش زیادی از آن، متناسب با برنامه هفتم توسعه کشور است.
در حال حاضر 8/2 درصد از ظرفیت پتروشیمی جهان و حدود 28درصد ظرفیت این صنعت در منطقه سهم ایران است و با برنامه ریزی های انجام شده، ظرفیت صنعت پتروشیمی در افق برنامه هفتم توسعه افزایش چشمگیری می یابد، اما نکته قابل توجه این است که برای دستیابی به اهداف توسعه ای تا پایان برنامه هشتم توسعه، نیازمند سالانه حداقل هفت میلیارد دلار سرمایه گذاری هستیم. دستیابی به این عدد و تحقق آن، یکی از زمینه های مهم همکاری دولت و صنعت پتروشیمی است، زیرا صنعت پتروشیمی به تنهایی نمی تواند این سرمایه گذاری قابل توجه و بلندمدت را به سرانجام برساند.
برای تحقق این برنامه ریزی، راهکارهایی پیش بینی شده است؛ از جمله اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی بسته های سرمایه گذاری را در قالب برنامه هفتم توسعه تدوین و معرفی کرده است تا فعالان بازار سرمایه و سرمایه گذاران بتوانند از این روش های نوین تامین مالی استفاده کنند.
در برنامه هفتم توسعه، نرخ رشد 8 درصدی اقتصاد و صادرات غیرنفتی سالانه ۲۳ درصدی برای کشور، پیش بینی شده که شامل صنعت پتروشیمی نیز می شود. ظرفیت بیش از 95 میلیون تن فعلی طی چند دهه و عبور از شرایط سخت تحریم محقق شده و برای تحقق افزایش ظرفیت در برنامه هفتم و هشتم، نیازمند تعاملی چندجانبه بین بخش خصوصی و دولت هستیم و یکی از موضوعات مهم در بلندمدت، تامین خوراک پایدار برای صنعت پتروشیمی است. به نظر می رسد با ایجاد سازوکار مشترک و برد - برد بین شرکت ملی نفت ایران و پتروشیمی ها برای تامین خوراک می توان به نتایج خوبی در این زمینه رسید. امضای چندین تفاهم نامه و قرارداد مشترک بین شرکت ملی نفت و هلدینگ های پتروشیمی و به راه افتادن قطار خاموشی مشعل ها و پایان خام سوزی گازها در همین مسیر بوده است.
طبق آخرین اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، ظرفیت این صنعت تا پایان ۱۴۰۳ با بهره برداری از واحدهای تازه به سالانه ۱۰۳ میلیون تن می رسد. همچنین با توجه به اینکه طی برنامه هفتم ۶۰ تا ۶۱ طرح پتروشیمی به بهره برداری خواهد رسید، ۳۵ میلیون تن ظرفیت جدید ایجاد خواهد شد. بسیاری از این طرح ها هم اکنون بیش از ۵۰درصد پیشرفت دارند که نیازمند حدود ۲۴ میلیارد دلار سرمایه هستند. با اجرای طرح های پتروشیمی برنامه هشتم توسعه نیز حدود ۴۸ میلیون تن ظرفیت ایجاد خواهد شد که این طرح ها هم اکنون در مراحل ابتدایی هستند. به این ترتیب می توان پیش بینی کرد که ظرفیت صنعت پتروشیمی که در حال حاضر حدود ۹۶ میلیون تن است در پایان برنامه هفتم به ۱۳۲ میلیون تن و در پایان برنامه هشتم توسعه به ۱۸۶ میلیون تن می رسد و با این رویکرد و برنامه ریزی می توان گفت که رشد 8 درصدی سالانه محقق خواهد شد.
در مسیر توسعه ای که برای صنعت پتروشیمی پیش بینی شده، یکی از مهم ترین موضوع ها تکمیل زنجیره ارزش و تنوع محصولات است تا همچنان بتوانیم مزیت رقابتی در بازار منطقه و جهانی را حفظ کنیم. در همین زمینه پیش بینی شده که در 10 سال آینده ظرفیت ۱۶ میلیون تنی کنونی تولید متانول به ۳۴ میلیون برسد و همزمان طرح های GTP فعال و بخشی از این متانول در این طرح ها مورد استفاده قرار گیرد. ظرفیت تولید آمونیاک نیز از ۷ میلیون به ۱۰ میلیون تن خواهد رسید. تولید اتیلن از طرح های MTO مقداری افزایشی خواهد بود که البته چند پروژه الفین از محل اتان نیز اجرا خواهند شد. تولید اوره نیز کمی افزایشی خواهد بود. ظرفیت تولید پلیمرها نیز از ۹ میلیون تن کنونی به ۳۰ میلیون تن می رسد که ارزشمند خواهد بود.
با شروع به کار دولت چهاردهم، شاهد تغییرات جدیدی در وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی بوده ایم اما نکته قابل توجه این است که بسیاری از برنامه های کلان صنعت پتروشیمی در تطابق با برنامه های هفتم و هشتم توسعه کشور، تغییری نخواهند داشت. حسن عباس زاده، سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی چندی قبل در دیدار با جمعی از نمایندگان عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بر تکمیل طرح های نیمه تمام صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم توسعه تأکید کرد و گفت: تکمیل طرح های پتروشیمی و افزایش تولید محصولات پتروشیمی می تواند منجر به ایجاد ارزش افزوده بیشتر و بهبود تراز تجاری کشور شود.
وی با تاکید بر اینکه رفع موانع مالی و زیرساختی، جذب سرمایه و حمایت از بخش خصوصی نقش مؤثری در شتاب روند اجرای طرح های پتروشیمی دارد، گفت: با پیگیری مجلس شورای اسلامی و همکاری مقام های استانی و هلدینگ های پتروشیمی می توان روند فعال شدن طرح هایی را که در مسیر تکمیل زنجیره ارزش هستند، تسریع کرد.
عباس زاده همچنین در نشست هم اندیشی و هم افزایی بخش خصوصی و دولتی در صنعت پتروشیمی بیان کرد: یکی از دغدغه ها و تأکیدهای وزیر نفت همزمان با تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، رفع چالش های پیش روی بخش خصوصی، شتاب بخشی به اجرای طرح ها و افزایش ظرفیت تولید واحدهای پتروشیمی است.
وی با تأکید بر سیاست یکپارچه سازی و هم افزایی هلدینگ ها و شرکت ها در تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، ادامه داد: هم اکنون ۷۸ درصد ظرفیت های نصب شده در صنعت پتروشیمی استفاده می شود و افزایش مقادیر تولید، نیازمند هم افزایی همه متولیان اصلی صنعت در بخش دولتی و خصوصی است.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با بیان اینکه این شرکت پل ارتباطی بخش خصوصی و بخش حاکمیت است، گفت: خوشبختانه صنعت پتروشیمی در وضعی پایدار و مطلوب است و امیدوارم با بهره برداری از طرح های پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه، ظرفیت صنعت پتروشیمی در افق ۱۴۰۷ به سالانه ۱۳2 میلیون تن افزایش یابد.
با توجه به سیاست های کلی تعیین شده و تاکید وزیرنفت و سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران درباره تحقق این سیاست ها، چند موضوع مهم بر صنعت پتروشیمی تأثیرگذار است. مواردی مانند الزام مؤسسه های مالی، نهادها و صندوق های بازنشستگی به واگذاری سهام خود، اولویت برداشت از گاز استحصال شده از طرح های جمع آوری گازهای مشعل با سرمایه گذاری صنایع انرژی بر ازجمله صنعت پتروشیمی در این طرح ها، ادای دیون دولت به تأمین اجتماعی از محل تهاتر میعانات با خوراک، انرژی و... (برای تهاتر مطالبات اوره سازان)، واگذاری سهام صندوق های کشوری و لشگری، الزام تأمین آب صنایع از محل آب نامتعارف، الزام تکمیل زنجیره ارزش، تخفیف پلکانی خوراک با اوراق تسویه و تخصیص مواد نیمه خام برای توسعه زنجیره ارزش و برخی موارد دیگر که در برنامه های هفتم و هشتم توسعه مورد تاکید قرار گرفته اند، می توانند برای صنعت پتروشیمی در حداقل 10 سال آینده مسئله ساز و محدودکننده باشند. به این دلیل لازم است شرکت های پتروشیمی با همراهی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مجموعه های مرتبط در وزارت نفت این موضوع ها را ارزیابی و بررسی بیشتر کنند.
400 طرح عام المنفعه صنعت نفت به بهره برداری رسید
مشعل: سهم وزارت نفت در اجرای طرح های عام المنفعه مناطق نفت خیز و گازخیز و دیگر مناطق کم برخوردار و محروم کشور بر همه آشکار است و این وزارتخانه با توجه به دغدغه های اقتصادی، مطابق قانون بخشی از مبلغ سرمایه گذاری هر پروژه را برای کمک به توسعه عمران و آبادانی جوامع محلی و پیرامون تأسیسات اختصاص داده و سربلند شده است؛ موضوعی که بارها قدردانی و تشویق نهادهای اصلی از جمله نمایندگان مجلس را به دنبال داشته است .
وزارت نفت تلاش کرده است با مشارکت در پروژه های، مدرسه سازی و مراکز علمی و آموزشی، راه سازی، آب، فاضلاب و برق و مراکز درمانی، ورزش، امور مذهبی و فرهنگی و هر آنچه در زندگی آحاد جامعه روزنه امید باز می کند، در این مسیر گام بردارد.
طبق تازه ترین گزارش، پروژه های عام المنفعه تکمیل شده مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا تابستانی که گذشت، ۴۰۰ پروژه با اعتبار افزون بر یکهزار و ۵۳۰ میلیارد تومان از سری پروژه های مسئولیت اجتماعی تکمیل شده و به بهره برداری رسیده است.
در میان این تکالیف تکمیلی، طرح های هادی با ۱۴۵ پروژه در صدر قرار دارد و ورزشی با ۱۱۰ پروژه، پزشکی با ۴۸ مورد، نوسازی مدارس با ۳۵ پروژه، راه و شهرسازی با ۲۲ پروژه، آبرسانی و برق رسانی هر کدام با ۲۰ پروژه در رده های بعدی جدول تکالیف تکمیلی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز و کم برخوردار قرار دارد که به دلیل برجسته بودن تعداد این تکالیف در خوزستان و بوشهر، در این گزارش به این دو استان اشاره خواهیم کرد.
به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، در سال جاری ۷۰ تکلیف از جمله تکالیف مسئولیت اجتماعی در استان خوزستان به ثمر نشسته و به بهره برداری رسیده است. ۱۷ طرح نوسازی مدارس یکی از این موارد است که پیش از بازگشایی مدارس به سرانجام رسید.
کمک به احداث سالن ورزشی دانش آموزی شهرک دوکوهه، کمک به تکمیل مجتمع آموزشی ۱۸ کلاسه میثاق کوی بهارستان و کمک به تکمیل کتابخانه کوی شهدا در اندیمشک، کمک به بازسازی و تجهیز مدارس ناحیه چهار اهواز، کمک به احداث و تجهیز دبستان ۲ کلاسه روستای تا زنگ و همچنین کمک به احداث و تجهیز دبستان ۶ کلاسه روستای رودزیر ایذه، احداث مدرسه متوسطه اول و دوم پسرانه ۱۰ کلاسه دشت آزادگان، کمک به احداث مدرسه ۳ کلاسه ابتدایی شهرستان لالی، مدرسه استثنایی یک کلاسه رودکی لالی و کمک به احداث سه باب مدرسه ۲ کلاسه مناطق عشایری لالی، همچنین کمک به احداث یک باب مدرسه ۳ کلاسه ابوطباره و احداث یک باب مدرسه سه کلاسه دیمه درب هفتگل خوزستان، از جمله این طرح ها بود که به بهره برداری رسید.
۲۰ پروژه طرح های هادی، ۱۴ پروژه ورزشی، ۱۰ پروژه پزشکی، ۷ پروژه آبرسانی و ۲ پروژه راه و شهرسازی، از دیگر طرح هایی است که در سال جاری در استان خوزستان تکمیل و تحویل شده است. از جمله این طرح ها می توان به کمک به احداث چمن مصنوعی شهر حسینیه اندیمشک، کمک به تکمیل مجموعه ورزشی ۲۲ بهمن بهبهان، تجهیز سالن چندمنظوره بانوان رامشیر، کمک به تکمیل و تجهیز کلینیک چشم پزشکی اندیمشک، کمک به تجهیز بیمارستان گلستان اهواز، کمک به تجهیز بیمارستان شهدا ایذه، کمک به احداث آشیانه اورژانس هوایی بهبهان، بازسازی و بهسازی کانال آب رسانی رامهرمز، کمک به بهسازی معابر روستای امام رضا (ع) اندیمشک، اجرای خطوط اصلی شبکه فاضلاب حمیدیه، اجرا و تکمیل کندروی روستای آلبوحمید آبادان و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
استان بوشهر هم از دیگر استان های نفت خیز مورد توجه مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز است که تکالیف مسئولیت اجتماعی بسیاری در این استان تعریف و تکمیل کرده است.
از آغاز سال ۱۴۰۳ تا تابستانی که گذشت، ۳۵ طرح تکلیفی در این استان تکمیل شده که ۹ طرح نوسازی از جمله آنهاست و شامل کمک به ساخت نمازخانه نیایش گناوه، کمک به تکمیل مدرسه ۱۲ کلاسه چغادک، کمک به نوسازی، تعمیر و تجهیز مدرسه های شهید رزمجو، مدرسه شریعتی، مدرسه شهید مطهری و هنرستان خلیج فارس در شهرستان خارگ، کمک به تجهیز دبیرستان سمیه اهرم شهرستان تنگستان، کمک به تکمیل مدرسه ۴ کلاسه شهرستان گورک دژگاه، احداث دبیرستان ۹ کلاسه دخترانه فاطمه زهرا شهرستان دیر استان بوشهر می شود.
۱۶ پروژه طرح هادی، دو پروژه ورزشی، سه پروژه پزشکی، سه پروژه راه سازی و یک پروژه برق رسانی، از دیگر تکالیف تکمیلی در استان بوشهر است. تکمیل مرکز جامع تخصصی سلامت کنگان، کمک به احداث مرکز کارآفرینی و خودکفایی عسلویه، کمک به تکمیل جاده ملاسالمی، کمک به اجرای طرح هادی روستای تل اشکی، کمک به تکمیل زمین ورزشی عامری تنگستان، تکمیل زمین چمن مصنوعی روستای بهمنیاری گناوه و کمک به احداث خانه بهداشت روستای کلات، برخی از این طرح هاست.
این پروژه ها که همسو با مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران از سوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی اجرا می شوند، در حقیقت معیار و چارچوبی است که به سود جامعه رقم می خورد و به واسطه همین بارها از سوی مقام های بلندپایه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی مورد تقدیر قرار گرفته است.
در گفت وگو با مخترع شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی مطرح شد:
مشعل: حرکت در مسیر خلاقیت و ایده ای ارزشمند، هزینه کردن به هر قیمتی برای آن و درخشش جهانی با آن، اتفاق مهمی است که یکی از کارمندان اداره کالای شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی آن را محقق کرده است. محسن زارعی با همکاری برخی دیگر از ایده پردازان دو ایده و اختراع کاربردی خود را با دست خالی و بدون حمایت در رقابت های جهانی شرکت داده اند و در همین مدت محدود مدال های طلا و نقره بسیاری را کسب کرده اند. زارعی در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به کم و کیف این اختراع ها و موفقیت های به دست آمده در این عرصه پرداخته است، که در ادامه می خوانید.
ایده های خلاقانه منجر به اختراع و ثبت آن به ویژه در مجامع بین المللی، صاحب ایده را سر ذوق می آورد و انگیزه وی را برای خلق ایده های تازه بیشتر می سازد؛ محسن زارعی، ایده پردازی از همین جنس است که این مسیر علمی را تا ثبت اختراع و معرفی آن به جوامع علمی آن سوی مرزها پیش برده است.
محسن زارعی با بیان اینکه سال 1401 در یک دوره آموزشی ایده پردازی و ثبت اختراع و مسیرهای آن در جشنواره های بین المللی شرکت کردم، گفت: در ادامه با چند نفر دیگر از ایده پردازان شهرهای مختلف تیم ایده پردازی را به شکل آنلاین گذراندیم و جلسات ایده یابی ما ادامه پیدا کرد.
وی افزود: در این تیم ایده یابی، یکی از نفرات در رشته مهندسی پزشکی مشغول تحصیل بود و ما در نهایت به این نتیجه رسیدیم که روی یکی از طرح ها که گجتی هوشمند برای مادران بود،کار کنیم. بررسی این موضوع حدود 6 ماه طول کشید و در نهایت در ابتدای سال 1403 این ایده رادر مسابقات ارشمیدس روسیه شرکت دادیم و مدال طلای این رقابت بین المللی را به دست آوردیم.
زارعی در توضیح بیشتر گفت: این گجت هوشمند وقتی که مادران تحت تنش عصبی قرار می گیرند به آنها هشدار می دهد که زمان شیردهی به کودک را مطابق تازه ترین وضع مانیتور گجت تغییر دهند، زیرا فرایند شیردهی در آن زمان برای کودک مضر است. این هشدار از طریق سنسورها و میکروکامپیوتری که به گجت متصل است، اعلام می شود.
زارعی با بیان اینکه در این مدت بیش از 100 ایده در حوزه های مهندسی و حمل و نقل و پزشکی را در کارگروه مشترک ایده پردازی بررسی کردیم، افزود: در مسابقات ارشمیدس روسیه تنها یک نفرمان با پوستر و اطلاعات ایده حضور پیدا کرد، زیرا هزینه حمل ونقل و هتلینگ را داشتیم. همچنین به طور همزمان سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) یک رتبه بندی انجام و مدال طلای جداگانه ای را برای این ایده به ما داد.
زارعی با اعلام اینکه با این اختراع می توانیم در چندین رویداد بین المللی دیگر شرکت کنیم، اظهار کرد: یکی دیگر از رقابت هایی که در آن شرکت کردیم، مسابقات جهانی لهستان بود که در آنجا رتبه دوم و مدال نقره را کسب کردیم. به طور همزمان و آنلاین هم در رقابت هایی بین المللی رومانی نیز شرکت کردیم و مدال طلای این رقابت را هم به دست آوردیم. علاوه بر این مدال، دانشگاه بخارست هم مدال طلا و گواهینامه ای را به خاطر این اختراع به شکل جداگانه برایم ارسال کرد.
این کارمند شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در منطقه عملیاتی نار و کنگان در ادامه افزود: بعد از رومانی از سوی آمریکا برای حضور در رقابت های جهانی دعوت شدیم و به سختی مبلغ ورودی آن را که 1800 دلار بود، پرداخت کردیم، اما به دلیل اینکه امکان پرداخت هزینه تردد و هتلینگ را نداشتیم، در نتیجه به صورت آنلاین در این رقابت ها حضور یافتیم و مدال نقره جهانی این رقابت ها را کسب کردیم.
زارعی با اشاره به اینکه مسئولیت هماهنگ کننده پروژه (Coordinator) را به عهده داشته است، گفت: در اختراع گجت هوشمند برای زنان چهار نفر همکاری داشتیم و این همکاری در پروژه های دیگر هم ادامه دارد.
این کارمند شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در منطقه عملیاتی نار و کنگان در ادامه گفت: بعد از رقابت روسیه و کسب مدال در آن، مدارک مربوط به پروژه را برای فدراسیون مخترعین جهان در ژنو ارسال کردم و در نتیجه به عضویت رسمی و دائمی این فدراسیون درآمدم.
وی به یکی دیگر از ایده هایی که تبدیل به یک اختراع کاربردی شده است، اشاره کرد و گفت: چند سال قبل چهار نفر از اقوام ما در استان چهارمحال و بختیاری در اثر ریزش کوه زیر آوار ماندند و جانشان را از دست دادند و پس از آن به دنبال ایده ای برای مقابله با این نوع از حوادث بودم. در این خصوص ایده هایی را در گروه ایده پردازی مطرح کردیم و در نتیجه «سیستم مقابله و مهار هر نوع سنگ و شن در ریزش کوهستان» طراحی شد.
زارعی با اعلام اینکه این سیستم متشکل از مجموعه ای از مدارهای الکترونیکی و مکانیکی است که هشدار و اقدام مقابله ای را انجام می دهد، گفت: اخیرا این ایده و اختراع را در مسابقات بین المللی اختراعات انگلستان شرکت دادیم اما باز هم امکان حضور در این رویداد و رقابت بین المللی را نیافتیم و در آن به صورت آنلاین شرکت کردیم و مدال طلا و دیپلم افتخار آن را کسب کردیم.
وی با تاکید بر اینکه با این دو اختراع می توانیم در چندین رویداد بین المللی دیگر در کویت، تایلند، کره جنوبی و... هم شرکت کنیم، افزود: مسئله مهم هزینه شرکت در این رویدادها و حضور در آنهاست، تاکنون هزینه های مربوط به شرکت در این رویدادها را بدون حمایت بیرونی و کاملا شخصی پرداخت کرده ایم.
زارعی درباره یکی دیگر از ایده های موفق که به زودی نهایی می شود، گفت: در این ایده سیستمی برای مانیتورینگ جاده و علائم آن طراحی شده است تا نقاط کور جاده را شناسایی کند و به راننده اطلاع دهد. این ایده با همکاری یکی از همکاران در بخش حمل ونقل مطرح و نهایی شده است و در مرحله طراحی آن هستیم و به زودی می توانیم این ایده و اختراع را هم در رویدادهای بین المللی به رقابت بگذاریم.
این مخترع 38 ساله که از سال 1389 در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی مشغول به کار است، به صحبت هایی که با معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت داشته اند، اشاره و تصریح کرد: افراد متعددی با ایده های مختلف در بخش های مختلف صنعت نفت مشغول به کار هستند که می توان از آنها در جهت رشد و تعالی هرچه بیشتر بهره مند شد؛ اگر کارگروهی برای پرورش نیروهای خلاق و ایده پرداز ایجاد شود، می توان یک تیم ایده پرداز بسیار قوی داشت تا چالش ها و نیازهای صنعت نفت بررسی شود و تا حد امکان برای آن راهکار یافت.
زارعی کاردانی الکترونیک، کارشناسی مهندسی برق و کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی دارد و در اداره کالای منطقه عملیاتی نار و کنگان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی مشغول به کار است. او تاکید کرد: در این چند سال که به شکل فشرده مشغول پیگیری این ایده ها بوده ام، خانواده و همسرم همکاری خوبی داشته اند و از زحمات آنها تشکر می کنم. همسرم در این مدت علاوه بر امور خانه و نگهداری دو فرزندمان، به من هم برای ادامه این مسیر انگیزه می داد.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر تجهیزات لازم برای ساخت تجاری و انبوه گجت های هوشمند برای زنان باردار در داخل ایران فراهم نیست، افزود: در صورت تصمیم برای ساخت می توان قطعات لازم را وارد کشور کرد و این گجت را ساخت. اما تجهیزات لازم برای ساخت سیستم هشداری و مقابله با ریزش شن و سنگ در داخل کشور وجود دارد و قابل سرمایه گذاری برای استفاده ارگان های اجرایی است تا با بهره گیری از آن جان صدها نفر در جاده ها از خطر مرگ ایمن بماند. این کارمند شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در منطقه عملیاتی نار و کنگان اظهار امیدواری کرد که پژوهشگاه ها و مراکز تحقیقاتی از ایده ها و طرح های نو حمایت کنند و افزود: اینکه این طرح ها و ایده ها مورد توجه قرار گیرد و اجرایی شود تا مردم بتوانند از آنها استفاده کنند برای من از هر نوع حمایت مالی و غیر مالی ارزشمندتر است.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
شرکت گاز استان خراسان رضوی در آستانه روزهای سرد سال، پویشی تازه را با عنوان «هوادار انرژی» کلید زد.
هر ساله با آغاز فصل سرد، شاهد تلاش شرکت ملی گاز برای کاهش مصرف بی رویه و جلوگیری از هدررفت این سرمایه خدادادی هستیم. طرح ها و پویش های خاصی نیز هر سال در سراسر ایران برگزار می شود تا توجه اقشار مختلف جامعه به این موضوع مهم جلب شود. شرکت گاز استان خراسان رضوی امسال هم دست به اقدامی تازه زده و از دابسمش برای فرهنگ سازی و پای کار آوردن مردم بهره گرفته است. بتازگی موزیک ویدئویی از سوی شرکت گاز تهیه شده و در قالب سرود، از مردم دعوت شده تا اهمیت این سرمایه خدادادی را به یکدیگر یادآوری کنند. شرکت گاز استان خراسان رضوی تصمیم دارد با اهدای جوایز مختلف، از مردم دعوت کند دابسمشی از روی این موزیک ویدئو تهیه و برای روابط عمومی این شرکت ارسال کنند.
در پویش #هوادار_انرژی، هر هفته به سه دابسمش برتر مبلغ پنج میلیون ریال جایزه پرداخت می شود. بی شک فرهنگ سازی برای اصلاح الگوی مصرف، مؤثرترین راه برای حفظ منابع انرژی برای آیندگان است.
شرکت گاز استان خراسان رضوی پارسال هم با اجرای دو کمپین «هر خانه یک اتاق گرم» و «مردمی سازی مصرف گاز» زمینه کاهش مصرف در بخش خانگی و تخصیص گاز بیشتر به بخش صنعت را فراهم کرد.
شرکت نفت ستاره خلیج فارس
نشان عالی چهارمین دوره جشنواره روابط عمومی و مسئولیت اجتماعی از سوی معاون اجرایی رئیس جمهوری، به روابط عمومی شرکت نفت ستاره خلیج فارس اعطا شد. این شرکت در چهارمین دوره جشنواره روابط عمومی و مسئولیت اجتماعی، نشان عالی مسئولیت اجتماعی را از محمدجعفر قائم پناه، معاون اجرایی رئیس جمهوری و سرپرست نهاد ریاست جمهوری دریافت کرد. شرکت نفت ستاره خلیج فارس در ایفای مسئولیت اجتماعی همواره پیشرو بوده و افزون بر وظیفه ذاتی خود مبنی بر تأمین امنیت سبد سوخت ایران اسلامی و تولید بخش عمده ای از فراورده های راهبردی مورد نیاز کشور، عمل به مسئولیت های اجتماعی را مدنظر قرار داده و سعی داشته است به عنوان صنعتی نمونه با نگاه به جوامع محلی نقش آفرینی کند. در چهارمین دوره جشنواره روابط عمومی و مسئولیت اجتماعی که با حضور شرکت های مطرح کشور برگزار شد، پس از ارزیابی داوران، نشان عالی پیشرو مسئولیت اجتماعی به علیداد واحدی، مدیر روابط عمومی و بین الملل شرکت نفت ستاره خلیج فارس اهدا شد. در این آیین، نشان مروج و سفیر مسئولیت اجتماعی، به پاس ترویج این امر مهم، به غلامحسین رمضان پور، مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس اعطا شد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با اشاره به اینکه طی شش ماه نخست امسال ۷۰ میلیارد لیتر مواد نفتی به سراسر کشور ارسال شده است، بر آمادگی کامل صنعت انتقال نفت در انتقال سوخت زمستانی تأکید کرد.
علی احمدی پور در این باره گفت: صنعت انتقال نفت، بی وقفه در حال انجام وظایف خود و انتقال فراورده های نفتی و نفت خام به صورت ایمن و پایدار از طریق شبکه خطوط لوله در سراسر کشور است.
وی با اشاره به میزان انتقال در نیمه نخست امسال تصریح کرد: از ابتدای فروردین تا پایان شهریور، از بستر شبکه خطوط لوله، ۳۷ میلیارد لیتر نفت خام و ۳۳ میلیارد لیتر انواع فراورده نفتی به مبادی مصرف انتقال داده شده است.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درباره سوخت رسانی به نیروگاه ها بیان کرد: در این مدت همچنین حدود یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه های متصل به شبکه خطوط لوله ارسال شده است.
احمدی پور اظهار کرد: با توجه به آغاز فصل سرما و اهمیت تأمین سوخت زمستانی، صنعت انتقال نفت با تلاش شبانه روزی همکاران خدوم و متخصص در مناطق عملیاتی 12گانه این شرکت و نظارت های مستمر در تلاشند تا مانند همیشه این فرایند مهم محقق شود.
وی با بیان اینکه بهره برداری و اجرای پروژه های جدید به منظور توسعه خطوط لوله علاوه بر اینکه به بهینه سازی مصرف سوخت منجر خواهد شد، ایمنی و کاهش قاچاق سوخت را نیز به دنبال خواهد داشت، تصریح کرد: به همین منظور پروژه انتقال خط لوله ۲۶ اینچ جدید بندرعباس - سیرجان - رفسنجان نیز در آستانه بهره برداری قرار گرفته که با ظرفیت انتقال روزانه ۳۰۰ هزار بشکه، نقش مهمی در چرخه انتقال ایفا خواهد کرد. به گفته مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، این خط لوله فراورده های تولیدی پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس را از بندرعباس به سیرجان منتقل خواهد کرد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان از ارسال بیش از ۹۵ میلیون لیتر نفت گاز به نیروگاه سیکل ترکیبی سنندج در شش ماه نخست امسال خبر داد و گفت: این مقدار نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۱۲ درصد افزایش یافته است.
جهانبخش نوکانی در این باره افزود: تأمین سوخت نیروگاه سیکل ترکیبی سنندج، یکی از مسئولیت های مهم پخش منطقه کردستان است که با توجه به محدودیت های عرضه گاز طبیعی در ماه های سرد سال، تأمین و ذخیره سازی سوخت مایع نیروگاه سیکل ترکیبی سنندج به عنوان تأمین کننده برق استان اهمیت بسیاری دارد.
وی ضمن تأکید بر مدیریت مصرف فراورده های نفتی، بویژه در شرایط ناترازی عرضه سوخت کشور، خواستار توجه جدی مسئولان واحدها و رؤسای نواحی به حضور مؤثر در جایگاه های عرضه و بازدید از مصرف کنندگان عمده و جزء به منظور تأمین و توزیع مطلوب فراورده های نفتی، حفظ و صیانت از فراورده های نفتی به عنوان سرمایه ملی و پیشگیری و مبارزه با قاچاق و عرضه خارج از شبکه فراورده های نفتی شد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان در ادامه به تأمین سوخت زمستانی روستاهای استان اشاره کرد و گفت: در ۶ ماه نخست امسال، حدود چهار میلیون لیتر نفت سفید به روستاهای استان ارسال شده که از این مقدار، سه میلیون لیتر به روستاهای سخت گذر ارسال و ذخیره سازی شده است.
به گفته نوکانی، ۹۰ جایگاه عرضه فراورده نفتی و ۵۲ جایگاه سی ان جی در استان فعال است.
شرکت ملی گاز
شرکت ملی گاز ایران در آستانه فرارسیدن فصل سرد سال بر مدیریت مصرف و رعایت نکات ایمنی در مصرف گاز در این فصل تأکید کرد.
سیدحسن موسوی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران بر استفاده از لوازم گازسوز استاندارد و اهمیت درجه تعیین شده در برچسب انرژی نصب شده روی این لوازم تأکید کرد و گفت: مشترکان باید از تبدیل وسایل نفت سوز به گازسوز بپرهیزند و از نیروهای متخصص برای نصب وسایل گازسوز بهره ببرند.
وی با تأکید بر استفاده از بخاری های استاندارد برای گرم کردن منازل و محل کار، افزود: اطمینان از سلامت کارکرد و استاندارد بودن دودکش و دقت در نصب اتصالات لوازم گازسوز، از راه های پیشگیری از خطر نشت گاز است.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: مشترکان باید هنگام نصب وسایل گازسوز به ویژه بخاری گازی از بازبودن مسیر دودکش و نصب کلاهکH در پشت بام مطمئن شوند، همچنین دقت کافی برای پیش بینی تبادل هوا و جریان اکسیژن کافی متناسب با نیاز دستگاه ها و سامانه های گرمایشی نصب شده در محیط های مسکونی داشته باشند تا از ایجاد هرگونه حادثه مانند مسمومیت با گاز CO، خفگی، انفجار و آتش سوزی جلوگیری شود.
موسوی با تأکید بر استفاده نکردن از بخاری های بدون دودکش در محیط های مسکونی بسته، تصریح کرد: آبی نبودن شعله بخاری، رطوبت زیاد اتاق و نامطبوع بودن فضای منزل نشانه خطر است و باید در این گونه مواقع ارتفاع دودکش و مسیر آن را کنترل کرد، از افراد مطلع و کارشناس یا تماس با ۱۹۴ در این باره درخواست راهنمایی و کمک شود.
وی گفت: سرویس کامل مجموعه سامانه های گرمایشی مجتمع های مسکونی به ویژه رسوب زدایی کوره ها و اطمینان از سلامت مشعل ها و... پیش از آغاز فصل سرد، استفاده از بست های فلزی و شیلنگ استاندارد و لوله های فلزی در نصب بخاری و لوازم گازسوز، جلوگیری از نصب دودکش های آکاردئونی و استفاده نکردن از یک شیر گاز برای چند وسیله گازسوز از دیگر نکاتی است که باید به آن توجه شود.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه هر سال با آغاز فصل سرد بر اثر بی احتیاطی و رعایت نکردن اصول ایمنی در استفاده از وسایل گرمایشی به ویژه بخاری و آّبگرمکن، تعدادی از هموطنان جان خود را به دلیل مسمومیت با گاز منوکسیدکربن(مرگ خاموش) از دست می دهند، ابراز امیدواری کرد: مشترکان گاز با رعایت کامل اصول ایمنی در استفاده از وسایل گازسوز، زمستان آرام و بدون حادثه ای پشت سر گذارند.
پالایشگاه نفت تهران با اجرای طرح تصفیه پساب شهری، افزون بر تامین روزانه 10 هزار مترمکعب آب برای برج های خنک کننده، به الگویی برای مدیریت پساب شهری صنایع تبدیل شد. شرکت پالایش نفت تهران طراحی، نصب و راه اندازی سیستم فیلتراسیون طرح تصفیه پساب شهری با هدف تأمین آب تا روزانه ۱۰ هزار مترمکعب برای بخش های صنعتی (آب جبرانی برج های خنک کننده) پالایشگاه تهران از محل تصفیه پساب فاضلاب شهری، همچنین کمک به مدیریت بحران آب را با اختصاص اعتباری حدود ۱۲۰ میلیارد ریال در بخش خرید و ۴۰ میلیارد ریال در بخش اجرا در دستور کار قرار داده است. بنا بر آمار، مقدار مصرف آب شرب شهر تهران ۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب در ثانیه است که با راه اندازی این پروژه (مرحله نخست طرح تصفیه پساب شهری پالایشگاه تهران) از حدود ۰.۳۶ درصد مصرف آب شرب تصفیه شده شهری به عنوان آب صنعتی جلوگیری و در واقع این آب به چرخه آب شهری تهران افزوده خواهد شد. براین اساس، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران از شرکت ها و صنایع این استان خواست عملکرد شرکت پالایش نفت تهران درباره مدیریت پساب را الگو قرار دهند. محسن اردکانی گفت: اخطارهای لازم به صنایع ارسال شده و برخی صنایع، تمکین و زیرساخت های بهره مندی از پساب را فراهم کرده اند، مانند پالایشگاه نفت تهران که آب مصرفی دستگاه های خنک کننده را از محل پساب تولیدی این استان تأمین می کند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس از استانداردسازی 100درصدی جایگاه های سی ان جی منطقه خبر داد و گفت: استفاده از سوخت پاک سی ان جی به منظور مدیریت هزینه ها و صرفه جویی در بخش بنزین، نیاز به فرهنگ سازی مؤثر دارد. تورج امانی گفت: طی همکاری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس با اداره استاندارد و در نتیجه بازدیدهای مشترک انجام شده، همه جایگاه های عرضه سی ان جی منطقه، مورد پایش فنی و ایمنی قرار گرفتند. وی افزود: اهمیت پایش تجهیزات سی ان جی و رعایت نکات ایمنی در جایگاه، موجب شده تا تمامی جایگاه های سی ان جی غرب مازندران از سوی شرکت ملی پخش و اداره استاندارد مورد بررسی فنی و ایمنی قرار گیرد که براساس پایش های انجام شده، همه جایگاه های سی ان جی منطقه موفق به دریافت گواهینامه استاندارد شدند. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس یادآور شد: در غرب مازندران ۴۰ جایگاه عرضه سی ان جی فعال است که به غیر از نقش مهم پدافندی، در مدیریت مصرف و حفظ هوای پاک نیز اثرگذار است و ضروری است برای استفاده از این سوخت پاک، فرهنگ سازی مطلوب انجام شود.
شرکت نفت و گاز پارس
سرپرست معاونت عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس، اولویت های این معاونت را در مسیر حفظ تولید پایدار گاز برای عبور از زمستان اعلام کرد. سپهدار عباس زاده، در نخستین نشست شورای مدیران شرکت نفت و گاز پارس، بر ضرورت حفظ تولید پایدار گاز برای گذر آسان از فصل های سرد سال تأکید کرد و تعمیرات خطوط لوله دریایی، پیگرانی هوشمند و تعمیرات شیرهای سرچاهی را از مهم ترین اولویت های این معاونت برای تأمین حداکثری گاز مورد نیاز کشور برشمرد. وی با اشاره بسختی کار کارکنان عملیاتی صنعت نفت، بویژه در بخش فراساحل، ابراز امیدواری کرد که چالش های حوزه حقوق و دستمزد کارکنان رفع و مسیر برای تحقق اهداف تولیدی و توسعه ای بیش از پیش هموار شود. سرپرست معاونت طرح های توسعه ای شرکت نفت و گاز پارس نیز گفت: از زمان تأسیس این شرکت تاکنون، بیش از ۸۰ میلیارد دلار طرح و پروژه برای توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی سرمایه گذاری شده که در نوع خود بی نظیر است. حمیدرضا مسعودی افزود: مهم ترین دارایی و سرمایه این شرکت، رسوب دانشی عظیم از مدیریت پروژه و طرح در بدنه کارشناسی و تخصصی است که امیدوارم با به کارگیری این ظرفیت، بتوانیم مشکلات پیش روی طرح ها را رفع و رسالت و مأموریت های محوله به منظور تأمین گاز مورد نیاز کشور را محقق کنیم.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی زاهدان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان گفت: توسعه جایگاه عرضه سوخت مایع و سی ان جی، مهم ترین برنامه منطقه است و ساخت ۶۳ جایگاه عرضه سوخت در سطح استان در دست اقدام قرار دارد. قربانعلی مردانی در این باره افزود: منطقه زاهدان در مجموع دارای ۸۰ جایگاه عرضه سوخت بوده که از این تعداد ۷۸ جایگاه عرضه سوخت مایع «بنزین و نفت گاز» و ۲ جایگاه سی ان جی است.
وی با بیان اینکه ساخت ۶۳ جایگاه عرضه سوخت منطقه در دست اقدام است، گفت: از این ۶۳ جایگاه، ۱۸جایگاه از پیش ساخته شده و شامل چهار جایگاه دومنظوره بنزین و سی ان جی، چهار جایگاه تک منظوره سی ان جی و ۱۰ جایگاه عرضه سوخت مایع «بنزین و نفت گاز» با پیشرفت فیزیکی ۳۰ تا ۹۰ درصد است که امیدواریم امسال سه جایگاه از این تعداد به بهره برداری برسد. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان ادامه داد: مابقی جایگاه ها نیز مربوط به مصوبه سفر معاون اول رئیس جمهور شهید به استان سیستان و بلوچستان است که در سال ۱۴۰۱ انجام شد و در مرحله نهایی فراخوان قرار دارد و با تشکیل نشست کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، این جایگاه ها نیز مجوز احداث می گیرند و تا دو سال آینده به بهره برداری می رسند.مردانی تصریح کرد: طبق پیش بینی های انجام شده و مقررات شرکت، با اخذ تعهد از سرمایه گذار، در مرحله اول بر اساس نوع جایگاه (تک منظوره، دومنظوره و تعداد سکو) فرصت شش ماه تا یک سال و سپس در صورت ارائه دلایل اقدام نکردن به موقع، فرصت شش ماهه داده می شود و در نهایت طبق مقررات و بخشنامه های موجود، باید سرمایه گذار در بازه زمانی دو ساله جایگاه را به بهره برداری برساند. وی گفت: با بهره برداری از این ۶۳ جایگاه یا حتی نیمی از آنها ظرفیت جایگاه های منطقه زاهدان اشباع شده و تعداد جایگاه های منطقه از شاخص جایگاه های کشوری به مراتب بالاتر می رود.
شرکت گاز استان کرمان
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان با بیان اینکه تاکنون یکهزار و ۸۳۵ صنعت عمده و جزء در این استان به شبکه گاز طبیعی متصل شدند، از گازرسانی به ۵۰ صنعت دیگر خبر داد.
محمدرضا سلیمانی گفت: در شش ماهه نخست امسال ۵۰ صنعت عمده و جزء در کرمان گازرسانی شدند. وی ادامه داد: با احتساب این تعداد، صنایع گازدار استان به یکهزار و ۸۳۵ واحد رسید که از این تعداد، یکهزار و ۵۲۸ مورد جزو صنایع جزء و ۳۰۷ مورد آن مربوط به صنایع عمده هستند. مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان ادامه داد: تأمین سوخت مایع در گذشته برای صنایعی که دارای مصرف فراوان بودند، با دشواری های زیادی از جمله تردد سخت کامیون های حمل سوخت یا معضل بزرگ ذخیره سازی سوخت روبه رو بود که خوشبختانه اکنون با اجرای طرح های گازرسانی، سالانه شاهد کاهش قابل توجهی در مصرف سوخت های مایع هستیم.
سلیمانی با اشاره به اینکه این شرکت در یک سال اخیر با تمرکز بر مناطق کمتر برخوردار استان، بویژه شهرهای جنوبی پروژه های گازرسانی خود را پیش برده است، تصریح کرد: با توجه به اینکه تعداد زیادی از صنایع جزء و عمده استان در بخش جنوبی واقع شده اند، از صاحبان صنایع و گلخانه ها در این منطقه می خواهیم به منظور توسعه پایدار استان با دریافت اشتراک به جمع مشترکان گاز بپیوندند و از این نعمت الهی که به لحاظ محیط زیستی از انرژی های پاک به شمار می رود، بهره مند شوند.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر بازرگانی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با بیان اینکه سازندگان و تولیدکنندگان داخلی، بازوی توانمند تولید پایدار پالایشگاه های پارس جنوبی هستند، گفت: این مجموعه در بازه تعمیرات اساسی امسال به صورت ۱۰۰درصدی از کالاهای داخلی استفاده کرده است.
سعید حیدری در نشست کارگروه علمی، تخصصی، بازرگانی و تأمین کالا در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی که به میزبانی مجتمع گاز پارس جنوبی برگزار شد، بیان کرد: تداوم و پایداری تولید در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و دیگر شرکت های پتروشیمی و... از نتایج اقدام های علمی و مهم مدیریت زنجیره تأمین است. وی ادامه داد: اقدام های شایسته ای از سوی واحدهای بازرگانی برنامه ریزی و اجرایی می شود و با برگزاری همایش بازرگانی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، به دنبال بررسی چالش ها و مدیریت دانش و انتقال تجربه با دیگر مدیران بازرگانی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی کشور هستیم. مدیر بازرگانی مجتمع گاز پارس جنوبی با بیان اینکه تولید پایدار این مجموعه با بازوی توانمند سازندگان داخلی گره خورده و انتظار داریم این روند شکوفایی تداوم داشته باشد، تصریح کرد: این مجموعه از ابتدای امسال تاکنون و در بازه تعمیرات اساسی به صورت ۱۰۰ درصدی از کالاهای داخلی استفاده کرده است. رحمان دشتی، رئیس پارک علم و فناوری خلیج فارس نیز در این نشست گفت: مجتمع گاز پارس جنوبی، همکاری سازنده ای با پارک علم و فناوری خلیج فارس دارد و تاکنون به دستاوردهای مطلوبی در این حوزه رسیده ایم.
وی اظهار کرد: دومین همایش بازرگانی و تأمین کالا در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی ایران بهمن ۱۴۰۳ با حضور متخصصان حوزه بازرگانی و مدیران ارشد صنعت نفت در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به عنوان قطب توسعه انرژی و ساخت داخل ایران برگزار خواهد شد.
شركت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتی ایران
واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده هاي نفتي ايران برای سومین سال پیاپی اقدام به برپايي اردوی خانوادگی سیاحتي ـ زیارتی خانواده های توانخواهان اين شركت كرد. این اردو (21 تا 25 مهرماه 1403) در مشهد مقدس و در محل زائرسرای صنعت نفت برگزار شد.
ناصر احمدبیگی، رئيس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت: در اين اردو، اهداف متعددی همچون تکریم و بازتوانی روحی و معنوی خانواده های ارجمند توانخواهان، آشنایی خانواده های مددجويان و به اشتراک گذاری تجربیات یکدیگر، تسهیل و فراهم سازی شرایط آرامش، تفريح و زیارت برای اين عزيزان را در نظر داشتیم و اولويت با دعوت از همكاراني بود كه تاكنون در اين اردوها شركت نکرده اند. وی افزود: از ابتداي خرداد امسال و با همراهی شورای فرهنگی شركت ملي پالايش و پخش، برنامه ریزی برگزاري این طرح براي 150 نفر از خانواده هاي محترم توانخواهان آغاز شد. درخصوص تخصیص زمان و فضای مناسب و تعیین دقیق جزئیات برنامه ها و به منظور برگزاری هر چه شایسته تر این اردو، ضمن هماهنگی های بسيار با امور صندوق های بازنشستگی، بیش از 54 فقره فعالیت، مکاتبه و همچنین تعداد كثيري هماهنگی تلفنی از سوی همکاران در واحد مددكاري انجام شد. مدعوين از ستاد پالایش و پخش و شرکت های تابعه، از اقصی نقاط کشور، مهمانان این برنامه فرهنگی بودند. وی در ادامه خاطرنشان كرد : تدابیری اتخاذ شد تا این دوره از اردوهای توانخواهان گرامی به شکلی ثمربخش تر از سنوات قبل برگزار شود که از جمله آن می توان به هماهنگی برای حضور روانشناس و ارائه خدمات مشاوره به مدعوین، تخصيص خودروی ويژه اياب و ذهاب توانخواهان تا حرم مطهر ثامن الحجج و همچنين اطلاع رسانی منظم و آنلاین در فضای مجازی اشاره كرد كه رضايتمندي بيشتر توانخواهان عزيز را به دنبال داشت.
دومین رویداد دانشی فراسازمانی با حضور خبرگان بهره برداری، مهندسی پالایش و مسئولان مدیریت دانش شرکت های پالایشی کشور، 9 مهر امسال در مرکز همایش های بین المللی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد. بهنام شانه ساز، رئیس بهره برداری و فریبا ولیان، مهندس ارشد تقطير به عنوان نمایندگان شرکت پالایش نفت تهران، به صورت مشترک به ارائه درس آموخته ای با عنوان «بررسی و تحلیل Transfer Line Failure کوره
2H-181 واحد تقطیر پالایشگاه تهران» پرداخت و این تجربه ارزشمند را با سایر شرکت های پالایشی به اشتراک گذاشت. در پایان این همایش، از ارائه دهندگان درس آموخته ها، با اهدای لوح تقدیر از سوی مدیریت پژوهشگاه صنعت نفت تقدیر به عمل آمد. همچنین در نشست تخصصی مدیریت دانش شرکت های پالایشی و براساس تصمیمات شورای هماهنگی مدیریت دانش، مقرر شد سومین رویداد دانشی بین پالایشگاه ها با موضوع «مدیریت و برنامه ریزی تعمیرات اساسی» در زمستان سال جاری در شرکت پالایش نفت آبادان برگزار شود.
شرکت نفت و گاز اروندان
مدیر منطقه آزادگان جنوبی گفت: تعمیرات اساسی، کارهای خود ابتکاری، برق کشی تازه و تأمین برق پایدار و حذف دیزل ژنراتورها در واحد سیار فرآورشی (اسکیدمونتد) شرکت نفت و گاز اروندان، افزون بر افزایش تولید روزانه ۶۰ هزار بشکه نفت، سبب کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و آلاینده ها شده است.
رضا جعفری درباره اقدام های انجام شده به منظور افزایش تولید واحد سیار فرآورشی بیان کرد: این اقدام ها به تسهیل روند کار و کاهش هدر رفتن سرمایه منجر شده است.
وی همچنین بر اهمیت حفظ محیط زیست در کنار تولید تأکید کرد و افزود: با حذف دیزل ژنراتورها، آلودگی های زیست محیطی نیز به مقدار قابل توجهی کاهش یافته است.
مدیر منطقه آزادگان جنوبی توجه به مسائل فنی به منظور تسهیل فرایندها و افزایش بهره وری تولید را از اولویت های شرکت نفت و گاز اروندان دانست و بیان کرد: انجام اقدم های اخیر در اسکیدمونتد سبب افزایش تولید این کارخانه به بیش از ۶۰ هزار بشکه در روز شده است.
همچنین رضا طرفی، سرپرست عملیات بهره برداری اسکیدمونتد شرکت نفت و گاز اروندان نیز گفت: خوشبختانه با برنامه ریزی مدیریت ارشد اروندان، تمهیدهای انجام شده و خرید تجهیزات مانند ترانس و لوازم، انتقال برق این مجموعه از دو ماه گذشته انجام شد و سرانجام کار با سرعت پایان یافت و برق پایدار وارد مدار شد.
وی افزود: تولید و نگهداشت در این کارخانه بخوبی در حال انجام است و تلاش های شبانه روزی کارکنان نقش مهمی در این موفقیت داشته و هم اکنون نیز چند طرح ابتکاری برای افزایش تولید در نظر گرفته شده که در مرحله کارشناسی قرار دارند.
سرپرست عملیات بهره برداری اسکیدمونتد شرکت نفت و گاز اروندان تأکید کرد: این اقدام های مؤثر، نه تنها سبب افزایش تولید و بهره وری شرکت شده؛ بلکه نقش ارزشمندی در حفظ و بهبود محیط زیست داشته است.
گفت وگو با رتبه نخست کنکور فنی - حرفه ای
مشعل حانیه کوچک زاده، از جمله فرزندان صنعت نفت ایران که توانسته است به کمک تربیت و راهنمایی های درست خانواده خود با شرکت در کنکور فنی - حرفه ای رتبه یک کشوری را در رشته تربیت بدنی به دست آورد. او فرزند محمدجواد کوچک زاده، رئیس برنامه ریزی شرکت گاز استان خراسان رضوی است. حانیه متولد سال 1385 در مشهد مقدس است که در دوره دبیرستان با اینکه راه های مختلفی برای رقم زدن آینده اش وجود داشت، رشته تربیت بدنی را در شاخه فنی - حرفه ای انتخاب کرد و حالا موفق به کسب رتبه اول فنی – حرفه ای در رشته تربیت بدنی شده است. گفت وگوی کوتاهی با این دختر جوان و آینده ساز کشورمان داشته ایم که خواندن آن خالی از لطف نیست.
با توجه به اینکه تصمیم گرفتید در دوره متوسطه رشته تربیت بدنی را برای ادامه تحصیل انتخاب کنید، حتما به ورزش علاقه مند بودید؛ درباره این علاقه توضیح دهید.
علاقه به ورزش از زمانی که به مدرسه رفتم، در من شکل گرفت و از همان دوران در کلاس های مختلف ورزشی شرکت می کردم؛ البته شنا اولین رشته ورزشی بود که آن را آموخته و ادامه دادم. در تمام این سال ها در تیم شنای شرکت گاز خراسان رضوی حضور داشته و در مسابقات مختلف ورزشی آن شرکت می کردم که البته همچنان ادامه دارد. در کنار آن با حضور در مدرسه نیز، رشته های دیگری چون دوومیدانی و بسکتبال را آغاز کردم و با شرکت در مسابقات دانش آموزی درهر سه رشته موفق به کسب مدال شدم و همین علاقه به ورزش سبب شد برای ادامه تحصیل، رشته تربیت بدنی را انتخاب کنم.
با توجه به اینکه از دوران کودکی در رشته های مختلف ورزشی فعالیت می کردم و تجربه یادگیری در چند رشته ورزشی را داشتم، مربی تربیت بدنی من بارها پیشنهاد داده بود تا در دانشگاه رشته تربیت بدنی را انتخاب کرده و در این رشته ادامه تحصیل دهم، اما اینکه بخواهم در دوره متوسطه تربیت بدنی را از طریق انتخاب رشته فنی- حرفه ای ادامه دهم، مساله ای بود که بارها به آن فکر کرده بودم و برای گرفتن چنین تصمیمی مشورت های بسیاری داشتم؛ البته این را هم بگویم که ورزش را تنها به عنوان یک رشته ورزشی نمی دیدم و با توجه به علاقه ای که به محیط های ورزشی داشتم، دوست داشتم در حوزه ورزش ادامه تحصیل دهم و آن را به صورت علمی فرا گیرم.
زمانی که برای اولین بار به خانواده گفتم که می خواهم وارد هنرستان تربیت بدنی شوم، با مخالفت هایی رو به رو شدم، زیرا همچنان نگاه جامعه به تحصیل در شاخه فنی-حرفه ای چندان خوب نیست، اما در نهایت خانواده بعد از تحقیقاتی که انجام داد، به تصمیمی که گرفته بودم، احترام گذاشت و با تحصیلم در رشته تربیت بدنی در مقطع متوسطه موافقت کردند و نتیجه این احترام و اعتماد، موفقیت من در کنکور فنی - حرفه ای، آن هم در بالاترین رتبه بود.
باید وارد دانشگاه شوم و شرایط آن را بسنجم تا در نهایت تصمیم بگیرم که بین شنا و بسکتبال کدام رشته را می توانم به عنوان رشته اصلی انتخاب کنم.
فکر می کنید بعد از پایان تحصیلات دانشگاهی به عنوان مدرس تربیت بدنی در مدارس یا دانشگاه ها مشغول به کار خواهید شد یا برنامه دیگری برای آینده شغلی و حرفه ای خود دارید؟
بی شک علاقه مند هستم تا تحصیلات خود را در مقاطع بالا در رشته تربیت بدنی ادامه بدهم و در نهایت از طریق تحصیلات تکمیلی برنامه شغلی خود را دنبال کنم؛ البته تدریس ورزش در مدارس هم می تواند انتخاب جذابی باشد، اما در نهایت بعد از تجربه فضای دانشگاهی و آنچه در آینده انتظارم می کشد، تصمیم می گیرم که چگونه وارد بازار کار شوم.
در تمام سال هایی که ورزش را آموخته و ادامه داده اید تا چه اندازه از امکانات ورزشی شرکت گاز استفاده کرده اید؟
بی شک در تمام این سال ها از امکانات ورزشی که شرکت گاز برای کارکنان و خانواده آنها فراهم کرده، استفاده کردم. همچنین با شرکت در مسابقات ورزشی که برگزار می کرد، می توانستم از امکانات قابل توجه آن استفاده کنم و در رشته های مورد نظر خود تا آنجا که می توانم تجربه کسب کرده و پیشرفت کنم.
با توجه به تجربه استفاده از امکانات ورزشی شرکت گاز خراسان رضوی، پیشنهادی برای افزایش امکانات و یا بهتر شدن خدمات ورزشی این شرکت دارید؟
معتقدم هر امکاناتی جای بهتر شدن دارد خوشبختانه شرکت گاز خراسان رضوی مدتی است که امکانات قابل توجهی را در رشته های ورزشی مختلف از جمله شنا برای علاقه مندان به این رشته ها در نظر گرفته است. با این حال برای ورزشکارانی که یک رشته ورزشی را به صورت حرفه ای دنبال می کنند، این امکانات ناکافی است؛ زیرا معمولا ورزشکاران باید تمرین مداوم داشته باشند تا بتوانند همیشه آماده و موفق باشند. نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که مشهد شهر بزرگی است و با توجه به جمعیت آن لازم است استخر مجزایی برای خانم ها در نظر گرفته شود تا این امکان برای آنان فراهم شود که در استخرهای استاندارد تمرین های خود را برای حضور در مسابقات ادامه دهند. در واقع نبود استخرهای استاندارد برای تمرین شنا یکی از مشکلات خانم ها برای حضور در مسابقات است که امیدوارم این مساله هرچه سریع تر پیگیری شود.
محمدجواد کوچک زاده، پدر حانیه از همکاران شرکت گاز استان خراسان رضوی است که در رشته مهندسی شیمی مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کرده و در حال حاضر به عنوان رئیس برنامه ریزی شرکت گاز استان خراسان رضوی مشغول به کار است.
کوچک زاده درباره ادامه تحصیل دختر خود در دوره متوسطه در رشته تربیت بدنی گفت: در واقع باید بگویم زمانی که دخترم تصمیم به انتخاب رشته تربیت بدنی در دوره متوسطه را گرفت، به دلیل ضریب هوشی بالا و تست های آموزشی که پشت سر گذاشته و نتیجه قابل قبول آن، ترجیح می دادم تا او در رشته های ریاضی یا تجربی تحصیل کند، اما مساله دیگری که وجود داشت، علاقه حانیه به رشته ورزش و موفقیت هایی که در این زمینه کسب کرده بود؛ به همین دلیل تصمیم گرفتم تا درباره انتخاب دخترم کمی بیشتر فکر کرده و با مشاوران تحصیلی درباره چنین انتخابی مشورت کنم.
وی ادامه داد: در نهایت تصمیم گرفتم دخترم رشته ای را که به آن علاقه مند است، دنبال کند تا با هدایت درست و قرار دادن امکانات لازم، شرایط برای موفقیت او را فراهم کنم؛ البته بیشتر نگرانی من محیط آموزشی رشته تربیت بدنی و ناسازگاری این محیط با مباحث اعتقادی دخترم و خانواده بود، به هرحال با توکل به خداوند و آقا امام رضا(ع) تصمیم گرفتم از انتخاب دخترم حمایت کنم.
کوچک زاده بیان کرد: دخترم حانیه چه در بحث ورزش، اخلاق، عقیدتی و آموزشی در مدرسه خودش می درخشید و این مساله برای من بسیار دلگرم کننده بود و من و همسرم نیز در تمام این سال ها تلاش کردیم تا برای پیشرفت و موفقیت حانیه و دیگر فرزندانم نقش حمایتی خود را به صورت کامل ایفا کنیم، اما بیشترین دلیل موفقیت دخترم خودش است، زیرا اراده بسیار قوی دارد و اگر چیزی را بخواهد، حتما به آن می رسد.
رئیس برنامه ریزی شرکت گاز استان خراسان رضوی درباره کسب رتبه اول کنکور فنی - حرفه ای حانیه در رشته تربیت بدنی گفت: در واقع همیشه باور داشتم که او می تواند یکی از بهترین رتبه های کنکور فنی- حرفه ای را به دست آورد و بعد از انتشار نتایج کنکور از اینکه تمام زحمات او در این سال ها به نتیجه رسیده است، بسیار خوشحال هستم و به خود می بالم که به دخترم اعتماد و ایمان داشتم و با تصمیمی که گرفته بود، موافقت کردم و حالا از اینکه به چنین موفقیتی در زندگی دست یافته است، بسیار خوشحالم.
تیم ملی شطرنج دانش آموزی با بدرقه سرپرست فدراسیون شطرنج به بحرین رفت. اعضای تیم ملی شطرنج دانش آموزی، پیش از اعزام به مسابقات جهانی بحرین با محمودرضا امیاری، سرپرست فدراسیون شطرنج دیدار کردند. وی در دیدار با تیم ملی دانش آموزان شطرنج گفت: در ابتدا از مربیان و مسئولان تیم ملی دانش آموزی کمال تشکر را دارم. شما دختران و پسران، نمایندگان کشور عزیزمان هستید و مطمئن هستم که با تلاش خود می توانید در این مسابقات، بهترین نتایج را کسب کنید.
ترکیب زنان: مهسا علوی، فاطمه مشهدی، آنیتا پرویزی، صبا کارگری،آریان و نازنین فاطمه عصارزاده.
ترکیب مردان: سینا موحد، آرتین اشرف، شهداد تیموری، امیر غیوری فر و محمد متین شمس.
کادر فنی: کاوه خلیلی و سارا اکبری.
لازم به ذکر است که آرتین اشرف از فرزندان نفتی در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت فارس، در این مسابقات حضور دارد.
اعضای جدید هیأت مدیره مؤسسه فرهنگی _ ورزشی صنعت نفت آبادان منصوب شدند.
با تصمیم مجمع مؤسسه فرهنگی _ ورزشی صنعت نفت آبادان، اعضای جدید هیأت مدیره این مؤسسه انتخاب شدند. براساس این تصمیم، سید حسین کشاورزی، روح الله محمدی، جهانگیر کی شمس، غلامرضا مکوندی و سید یوسف موسوی سندرونی به عنوان اعضای اصلی و محمدرضا خدری و کریم ترابی اردکانی به عنوان اعضای علی البدل منصوب شدند. پیش از این نیز حسین کشاورزی و روح الله محمدی، سابقه عضویت در هیأت مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان را در کارنامه داشتند و در مقطعی نیز جهانگیرکی شمس به عنوان مدیرعامل این باشگاه مشغول به فعالیت بود.
همزمان با هفته تربیت بدنی، جمعی از ورزشکاران، مربیان، مدیران و بسیجیان شرکت ملی حفاری ایران با حضور در مزار شهید گمنام این شرکت، با آرمان های شهدا تجدید میثاق کردند.
همزمان با هفته تربیت بدنی، آیین تجدید میثاق ورزشکاران شرکت با آرمان های شهدا، با حضور حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران و جمعی از مدیران، بسیجیان، مربیان، دست درکاران باشگاه و پیشکسوتان ورزش این شرکت برگزار شد. در این مراسم، ورزشکاران ضمن غبارروبی و عطرافشانی مزار شهید گمنام، با اهدای گل به مقام والای این شهید، ادای احترام کردند. همچنین با قرائت فاتحه، یاد و خاطره ایثارگری ها و جانفشانی های شهدای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم را گرامی داشتند.
تیم پالایش نفت آبادان در هفته دوم لیگ برتر بسکتبال کشور به برتری رسید. بسکتبالیست های نفتی آبادان در خانه خود، رودرروی تیم آسمان ولایت قرار گرفتند و در پایان این دیدار با نتیجه ۷۹ بر ۶۸ به برتری رسیدند. همچنین در این دیدار، محسن مرادخوانی، بازیکن تیم پالایش نفت آبادان با کسب ۱۶ امتیاز، امتیازآورترین بازیکن این تقابل بود.
فاطمه بحرینی، فرزند حسین بحرینی از کارکنان امور ورزش منطقه ویژه پارس جنوبی با 8 سال سن موفق به کسب مدال طلای جودو خردسالان استان فارس شد.
به مناسبت کنگره ملی 15 هزار شهید استان فارس و هفته تربیت بدنی، این جشنواره در خانه جودو مجموعه ورزشی تختی شیراز با حضور ۲۳۰ ورزشکار برگزار شد و فاطمه بحرینی، فرزند حسین بحرینی توانست به مدال طلای جودو خردسالان استان فارس دست یابد.
لازم به ذکر است، حسین بحرینی از همکاران نفتی در پارس جنوبی، خود از قهرمانان ملی رشته جودو دارای دان ۵، مربی درجه یک، مدرس، کارشناس کمیته آموزش و پژوهش و داور این رشته المپیکی است که تاکنون جوانان و استعدادهای زیادی را به ورزش جودو کشور و تیم ملی معرفی کرده است.
مسابقات چهارجانبه والیبال ستاد شرکت نفت فلات قاره ایران با حضور تیم های سروش، سلمان، هنگام و ابوذر در سالن والیبال دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد. در این مسابقات که به مناسبت هفته تربیت بدنی با عنوان جام اتحاد و دوستی برگزار شد، تیم هنگام به مقام قهرمانی رسید و تیم های سروش و ابوذر به ترتیب دوم و سوم شدند. این مسابقات به همت امور ورزش، هیأت والیبال و با هدف ایجاد نشاط، همدلی و همبستگی، ترویج و اشاعه فرهنگ ورزشی و ارزیابی بازیکنان و انتخاب نفرات برتر برای تشکیل تیم والیبال ستاد تهران و اعزام به رقابت های ورزشی سراسری کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران برگزار شد.
پس از کسب نتایج ضعیف و رقم خوردن 6 باخت در ۷ بازی و کسب تنها یک برد در رقابت های فصل جاری لیگ دسته یک فوتبال ایران، در نهایت علی اصغر کلانتری از سرمربیگری نفت مسجدسلیمان اخراج شد. گفته می شود گزینه های بومی و غیربومی برای هدایت نفت مسجدسلیمان، مدنظر مسئولان این باشگاه است. نفت مسجدسلیمان از ابتدای فصل جاری تاکنون با مشکلات زیادی از جمله بسته بودن پنجره نقل و انتقالات باشگاه و استفاده نکردن از بازیکنان جدید در چند دیدار ابتدایی لیگ یک مواجه بود. این تیم دو فصل پیش از لیگ برتر به لیگ یک سقوط کرد و فصل گذشته در حالی که تا هفته های پایانی در کورس رقابت برای صعود به لیگ برتر بود، از رسیدن به سطح اول فوتبال حرفه ای ایران بازماند؛ اما این تیم امسال در ضعیف ترین شکل ممکن در لیگ یک حضور دارد.
علی اشکانی، رئیس امور ورزش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در حاشیه افتتاح این دوره از رقابت ها گفت: مسابقات ورزشی کارکنان ۴۴ سال و پایین تر شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به مناسبت هفته تربیت بدنی در ۹ رشته ورزشی شنا، شطرنج، تیراندازی، تنیس روی میز، فوتسال، والیبال، بدمینتون، دوومیدانی و آمادگی جسمانی به میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در شهر مشهد مقدس برگزار شد. لازم به ذکر است، نفرات برتر این دوره از مسابقات، به مسابقات ورزشی شرکت ملی نفت ایران که دی ماه سال جاری برگزار خواهد شد، اعزام می شوند.
هفته چهارم لیگ برتر فوتسال زنان با برگزاری چهار دیدار به پایان رسید. در یکی از مهم ترین دیدارهای این هفته، دو تیم مدعی سایپا تهران و پالایش نفت آبادان به مصاف هم رفتند که این مسابقه، با تساوی یک بر یک به پایان رسید. با این نتیجه سایپا با ۱۰ امتیاز همچنان در صدر جدول رده بندی باقی ماند و پالایش نفت آبادان نیز با ۸ امتیاز در رتبه دوم ایستاد. دیگر دیدار این هفته بین تیم های فولاد هرمزگان و رایزکو صفادشت برگزار شد که نتیجه این مسابقه با حساب سه بر دو به سود هرمزگان به پایان رسید. با این حساب، هرمزگان با هفت امتیاز رتبه سوم جدول رده بندی را به خود اختصاص داد و رایزکو با سه امتیاز در رتبه ششم قرار گرفت.
سایپا تهران یک بر یک پالایش نفت آبادان
رایزکو صفادشت 3 بر 2 فولاد هرمزگان
مس رفسنجان دو بر یک سپاهان اصفهان
ملی حفاری اهواز سه بر یک نفت امیدیه
با برگزاری مراسمی، از ورزشکاران برتر سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در رشته های مختلف تجلیل شد.
در آیین تجلیل از ورزشکاران برتر سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس که به مناسبت هفته تربیت بدنی و ورزش برگزار شد، از ورزشکاران برتر رشته های مختلف که در سال ۱۴۰۳ افتخارآفرینی کردند، تقدیر و هدایایی به آنها اهدا شد.
همچنین در این مراسم از ناهید کیانی، بانوی تکواندوکار کشورمان که عضو باشگاه پارس جنوبی است و موفق شد مدال نقره را در مسابقات المپیک ۲۰۲۴ پاریس کسب کند، به همراه مجید افلاکی، سرمربی تیم ملی تکواندو به طور ویژه تجلیل و تقدیر به عمل آمد.
سخاوت اسدی، مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس؛ سید محمد موسوی، مدیر منابع انسانی؛ هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران؛ ایرج ایری، سرپرست امور ورزش سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و تنی چند از مدیران منطقه ویژه اقتصادی پارس از جمله حاضران در این مراسم بودند.
شکست پرسپولیس برابر السد در لیگ نخبگان
تیم فوتبال پرسپولیس در دور سوم رقابت های لیگ نخبگان آسیا، مهمان السد قطر بود و در روزی که مهاجمان پرسپولیس، عملکرد ضعیفی از خود به نمایش گذاشتند، بازی با نتیجه یک بر صفر به سود السد به پایان رسید.
خوان کارلوس گاریدو در حالی ترکیب پرسپولیس را برای تقابل با شاگردان سانچس انتخاب کرد که محمدحسین کنعانی زادگان، اوستون ارونوف و ایوب العملود را به دلیل مصدومیت در اختیار ندارد. غیبت این سه بازیکن و تنبیه انضباطی سعید صادقی باعث شد تا ترکیب زیر در طول مسابقه با السد به میدان برود: گندوز، مرتضی پورعلی گنجی، گئورگی گولسیانی، فرشاد فرجی سهیل صحرایی، میلاد محمدی، میلاد سرلک، مسعود ریگی، سروش رفیعی، لوکاس ژوائو، عیسی آل کثیر، علی علیپور، امید عالیشاه، وحید امیری و فرشاد احمدزاده.
سرمربی پرسپولیس در بخشی از توضیحات خود درباره شکست این تیم برابر السد بیان کرد: اگر بخواهم براساس آنالیز صحبت کنم، به نظرم ما خوب بازی کردیم و فرصت هایی به وجود آوردیم. بازیکنان ما در کار پرس خوب بودند؛ اما نتوانستیم از فرصت ها استفاده کنیم و گل بزنیم. در نیمه اول فرصت هایی برای گلزنی داشتیم. قبول داریم السد تیم خوبی است؛ ولی ما در پرس خوب بودیم. باورش سخت است که این فرصت ها چطور به گل تبدیل نشدند. از طرفی متاسفانه زمانی گل خوردیم که مشکل جدی روی دروازه ما ایجاد نشده بود.
رئیس فدراسیون بین المللی فوتبال، رسما از حضور تیم «اینترمیامی» در جام باشگاه های جهان در سال ۲۰۲۵ به عنوان سی و یکمین تیم این بازی ها خبر داد.
جیانی اینفانتینو، رئیس فدراسیون بین المللی فوتبال (فیفا) رسما از حضور تیم اینترمیامی آمریکا در رقابت های جام باشگاه های جهان در سال ۲۰۲۵ به عنوان نماینده لیگ برتر فوتبال آمریکا موسوم به MLS خبر داد. میامی پس از سیاتل ساندرز، دومین نماینده آمریکا در این مسابقات خواهد بود و بازی افتتاحیه را در ورزشگاه ۶۵هزار نفری هارد راک، میزبانی خواهد کرد. به این ترتیب، تکلیف سی و یکمین تیم حاضر در جام باشگاه های جهان نیز مشخص شد و آخرین تیم راه یافته نیز با پایان مسابقات کوپا لیبرتادورس، تعیین خواهد شد.
بازیکن استقلال به دلیل آسیب دیدگی در بازی با النصر در بیمارستان بستری شد.تیم فوتبال استقلال در هفته سوم لیگ نخبگان آسیا به مصاف النصر عربستان رفت و با یک گل شکست خورد. مهرداد محمدی، بازیکن استقلال، در همان دقایق ابتدایی مسابقه از ناحیه پا دچار آسیب شدیدی شد و کادر فنی آبی ها او را از بازی بیرون کشید. او پس از مسابقه در یکی از بیمارستان های دوبی بستری شد. بازیکن استقلال بی شک دیدار تیمش مقابل خیبر خرم آباد در هفته نهم لیگ برتر را از دست خواهد داد و برای تشخیص میزان دوری او از میادین باید منتظر اعلام نتیجه معاینه های پزشکی بود.
دور جدید تمرین های آماده سازی تیم ملی بسکتبال زیر نظر سرمربی یونانی، از نیمه آبان آغاز می شود.
مرحله جدید اردوی آماده سازی تیم ملی بسکتبال، برای حضور در پنجره دوم انتخابی کاپ آسیا تشکیل می شود. این اردو از ۱۵ آبان در تهران و سالن زنده یاد محمود مشحون آغاز شده و تا آغاز دیدارهای این پنجره ادامه دارد. به همین منظور رقابت های لیگ برتر بسکتبال، بعد از برگزاری دیدارهای هفته هفتم تعطیل خواهد شد. این رقابت ها از ۹ آذر با برگزاری دیدارهای هفته هشتم پیگیری می شود. تیم ملی بسکتبال در چارچوب پنجره دوم انتخابی کاپ آسیا، جمعه 2 آذر در تهران به مصاف قزاقستان می رود، سپس عازم قطر می شود تا با تیم ملی این کشور دیدار داشته باشد. این دیدار ۵ آذر برگزار خواهد شد. اردوی پیش روی تیم ملی بسکتبال، دومین اردویی است که زیر نظر سوتیریس مانولوپولوس، سرمربی یونانی تیم ملی برگزار می شود.
رسانه اسپانیایی AS اعلام کرد، ستاره برزیلی تیم فوتبال رئال مادرید، برنده توپ طلای ۲۰۲۴ خواهد شد.
مراسم اهدای توپ طلای فوتبال، موسوم به «بالون دور»، 7 آبان در شهر پاریس برگزار خواهد شد. پایگاه خبری AS اسپانیا در گزارشی اعلام کرده است که توپ طلای سال ۲۰۲۴ به وینیسیوس جونیور، ستاره برزیلی تیم فوتبال رئال مادرید اهدا می شود. امسال برای نخستین بار در دو دهه گذشته، خبری از کریستیانو رونالدو و لیونل مسی نیست و ستاره هایی همچون وینیسیوس، امباپه، بلینگهام و هالند برای کسب توپ طلا رقابت می کنند.
سرمربی تیم ملی هندبال زنان ۲۷ ملی پوش را به سومین اردوی تیم ملی دعوت کرد.
سومین اردوی تیم ملی هندبال زنان برای آمادگی حضور در مسابقات قهرمانی آسیا هند، از روز 4 تا 9 آبان، در تهران برگزار خواهد شد. سرمربی تیم ملی هندبال زنان ۲۷ بازیکن را به این اردو فراخوانده است.
هانیه کریمی، هانیه لک، ساناز رجبی، مائده عشاقی، آرزو محمدی، مینا وطن پرست، اسرا مرادی، اسرا زندی، نگین رحمانی، ستاره رحمانیان، فاطمه مریخ، رویا نوروزی، زینب بذرافکن، زهرا فقیهی، آرزو کیانی آرا، غزل عادلی، شهرزاد نصوحی، سارا موسوی، الناز یارمحمدی، نگار زنده بودی، بهار ایزدگشب، سمانه دولتی، الناز قاسمی، نسترن گودزری فراهانی، عطیه شهسواری، حدیث نوروزی و مهربان بدوی ۲۷ بازیکنی هستند که به این اردو دعوت شده اند. مریم رضاییان به عنوان سرپرست، نشمین شافعیان به عنوان سرمربی، سیده مریم فخری به عنوان مربی، مریم کریمیان به عنوان مدیر فنی و اکرم حبیب لو به عنوان فیزیوتراپ کادر فنی تیم ملی هندبال زنان ایران را تشکیل می دهند.
تیم ملی هندبال زنان ایران در بیستمین دوره مسابقات هندبال قهرمانی زنان آسیا با تیم های ژاپن، هنگ کنگ و هند همگروه و قرار است این مسابقات از ۱۱ تا ۲۲ آذرماه به میزبانی هند برگزار شود. چهار تیم برتر این مسابقات، سهمیه حضور در مسابقات قهرمانی زنان جهان ۲۰۲۵ در آلمان- هلند را کسب می کنند. تیم ملی هندبال زنان ایران در دو دوره قبلی با کسب رده چهارم، جواز حضور در مسابقات قهرمانی جهان را به دست آورده بود.
با برگزاری مراسم قرعه کشی نخستین دوره جام جهانی کاراته که در اسپانیا برگزار می شود؛ حریفان ایران در دو بخش کاتا و کومیته در این دوره از رقابت ها مشخص شد.
براساس این قرعه کشی؛ تیم ایران در کومیته و در گروهA با تیم های ایتالیا، استرالیا، کرواسی و مقدونیه همگروه شد.
در کاتای تیمی مردان، تیم ایران در گروه D همراه با تیم های ژاپن، آفریقای جنوبی، لهستان و مونته نگرو قرار گرفت.
در کاتای تیمی بانوان نیز تیم ایران در گروه Cبا تیم های اسپانیا، کلمبیا، سوئیس و جمهوری چک همگروه شد.
این مسابقات ۲ تا ۴ آذرماه در شهر پامپولانا برگزار می شود. در رقابت های جام جهانی کاراته اسپانیا ۳۲ کشور در قالب ۵۴ تیم شرکت کرده اند که کشورهای ژاپن، فرانسه و مصر با چهار تیم، برزیل، کلمبیا، آلمان، ایران و چین با سه تیم، استرالیا، هنگ کنگ و پرو با دو تیم و سایر کشورها با یک تیم در این دوره از رقابت ها حضور دارند. تیم ایران سه تیم شامل کومیته تیمی مردان و کاتای تیمی مردان و زنان را در این دوره از رقابت ها با توجه به سهمیه کسب شده، روانه میدان کرده است.
همه چیز درباره تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب
مشعل لیگ برتر وزنه برداری کشور با رقابت میان تیم های مختلف از سراسر کشور در حال برگزاری است. از میان تیم های شرکت کننده در این فصل، تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب با سرمربیگری جواد نادری توانسته است در دو رده سنی جوانان و بزرگسالان در رتبه اول جدول قرار بگیرد و امتیازهای بسیار خوبی به دست آورد. همین مسأله موجب شد تا با این مربی وزنه برداری کشورمان درباره تیم مناطق نفت خیز جنوب و آینده ای که برای این تیم پیش بینی می کند، گفت گویی داشته باشیم که از نظرتان می گذرد.
خوشبختانه این تیم، در هفته های اول لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های کشور نتایج خوبی کسب کرده است. ساختار اصلی تیم، همان افراد فصل گذشته هستند و تنها در برخی اوزان، تغییرات کوچکی داشتیم، اما تمام تلاش خود را کردیم تا با همان ورزشکاران فصل قبل که در موفقیت تیم شریک بودند، قرارداد ببندیم.
خوشبختانه این تیم در فصل گذشته، نتایج قابل قبولی به دست آورد و توانست در رده جوانان مقام اول و در رده بزرگسالان نیز مقام دوم را کسب کند. به همین دلیل از ابتدا تصمیم گرفتیم با همان تیم قبلی، در فصل جدید لیگ حضور داشته باشیم که البته بنا به شرایطی با یک یا دو ورزشکار جدید هم قرارداد ببندیم.
باتوجه به نتایجی که تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب در فصل گذشته به دست آورد، برای حضور در فصل جدید، چه راهبردی را برای کسب موفقیت بیشتر در نظر گرفته اید؟
سال گذشته تیم وزنه برداری ذوب آهن در رده بزرگسالان توانست مقام قهرمانی لیگ برتر را از آن خود کند که البته یکی از مهم ترین دلایل آن، ملی پوش بودن تمامی ورزشکاران این تیم بود که با قدرت در لیگ حضور پیدا کردند، اما متاسفانه تیم ما به دلیل بودجه کمی که در اختیار داشت، نتوانست از ورزشکاران حرفه ای تر استفاده کند. درباره فصل جدید که تیم ذوب آهن در مسابقات حضور ندارد، تلاش کردیم یک تیم بی نقص برای حضور در لیگ آماده کنیم تا در صورت حضور تیم ذوب آهن در لیگ برتر بتوانیم رقابت خوبی داشته باشیم که البته این اتفاق رخ نداد و تیم ذوب آهن در لیگ حضور ندارد.
البته امسال تیم وزنه برداری ملی حفاری، تیم بسیار خوبی را آماده کرده و در هفته های پیش رو، رقابت های بسیار خوبی در انتظار ما و لیگ برتر است. این نکته را اضافه کنم که تیم مناطق نفت خیز جنوب، نزدیک به یک ماه در مهاباد، یک اردوی پیش فصل برگزار کرد و محمدرضا کاظمی نژاد، مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیز جنوب همکاری بسیار خوبی در برگزاری این اردو با ما داشت و شرایط مناسب تمرین، سبب شد که ورزشکاران بتوانند به نتایج خوبی در لیگ برتر برسند.
به دلیل جدا شدن برخی بازیکنان از تیم مناطق نفت خیز جنوب نتوانستیم با این وزنه برداران به توافق برسیم. برای مثال، با ایوب موسی صحبت هایی داشتم. او از ورزشکارانی بود که آمادگی حضور در مسابقات را نداشت و قرار بر این شد که اگر در نیم فصل به وزن مناسبی برای حضور در لیگ وزنه برداری رسید، به تیم بپیوندد. ایوب موسوی از وزنه برداران بسیار خوب کشور است، اما بنا به دلایلی نتوانست از نظر جسمانی خود را برای حضور در لیگ آماده کند. به هرحال نباید فراموش کرد که هدف اصلی ما، همکاری با ورزشکارانی است که فصل گذشته در کنارمان بودند و برای موفقیت تیم بسیار تلاش کردند. تعداد دیگری از ورزشکاران هم از تیم خارج شدند، زیرا نتوانستیم روی مبالغ پیشنهادی قرارداد به نتیجه مناسبی برسیم.
خوشبختانه با توجه به شرایط موجود، باشگاه مناطق نفت خیز جنوب به طور کلی افزایش بودجه داشت، اما معتقدم که باید به رشته وزنه برداری توجه بیشتری شود، زیرا وزنه برداری یکی از پرافتخارترین تیم های نفتی در لیگ های حرفه ای است که باید توجه ویژه تری به آن داشت. تاکید می کنم اگر تیم های وزنه برداری نفت، بخوبی حمایت شوند، تیم ملی وزنه برداری ما نیز درمسابقات جهانی می درخشد، زیرا معمولا ستاره های تیم ملی، عضوی از تیم های نفتی بودند؛ به همین دلیل امیدوارم مدیران صنعت نفت، شرایطی را برای حمایت از تیم های وزنه برداری فراهم کنند.
امیدوارم شرایطی فراهم شود که بتوانیم قراردادهای بهتری با ورزشکاران منعقد کنیم، زیرا هزینه های وزنه برداری طی چند سال اخیر بسیار افزایش پیدا کرده و یک ورزشکار حرفه ای در این رشته، با هزینه های بسیاری مواجه است.
تیم جوانان مناطق نفت خیز جنوب در چه شرایطی قرار دارد و تا چه اندازه می تواند تامین کننده آینده تیم بزرگسالان این باشگاه باشد؟
نکته ای که باید پیش ازهرچیز بگویم این است که در ترکیب تیم بزرگسالان ما 2 تا 3 ورزشکار بزرگسال حضور دارند و بیشتر وزنه برداران از تیم جوانان هستند. معتقدم اگر وزنه برداران جوان با حضور در این رقابت ها کسب تجربه کنند، می توان شاهد یک آینده درخشان برای تیم بود. از میان این وزنه برداران می توان به آریا پایدار و ابوالفضل زارع اشاره کرد که هرچند در رده جوانان هستند اما به صورت ثابت در تیم بزرگسالان حضور دارند. موضوع دیگر این است که تیم مناطق نفت خیز جنوب از نظر بودجه نسبت به تیم های دیگر با کمی مشکل مواجه بود؛ به همین دلیل تصمیم گرفته شد تا از نیروهای جوان تیم برای حضور در لیگ استفاده شود؛ در واقع ورزشکاران تیم بزرگسالان انتظاراتی داشتند که ما نمی توانستیم آنها را برآورده کنیم به همین دلیل روی جوانان تیم تمرکز ویژه ای کردیم. سال گذشته در سه مسابقه ای که برگزار شد، از 8 وزن، ورزشکاران 6 تا 7 وزن، اول شده بودند و حتی امسال نیز توانستیم با حضور جوانان در 7 وزن اول شویم.
تمرینات از اهمیت بسیاری برخوردار است و می تواند آینده یک ورزشکار را شکل دهد، نمونه بارز تاثیر و اهمیت آموزش و تمرین ابوالفضل زارع بود که هنگام حضور در تیم روی وزن 120 کیلو بود و ورزشکار شناخته شده ای به شمار نمی آمد، اما امروز به یکی از وزنه برداران آینده دار کشور تبدیل شده است. یکی از مهم ترین نکات مثبت در تیم مناطق نفت خیز جنوب این است که همیشه درحال برگزاری اردوهای مستمر است که این مهم به دلیل وجود زیرساخت های مناسب این تیم است. این روند حتی برای تیم نوجوانان ما نیزصدق می کند و ورزشکاران ما در این رده سنی، وزنه هایی می زنند که می توانند در تیم ملی جوانان حضور داشته باشند.
باتوجه به اینکه مسئولیت کمیته استعدادیابی فدراسیون وزنه برداری کشور را دارم با وسواس خاصی این مساله را دنبال می کنم به عنوان مثال در مناطق مختلف روی نونهالان تمرکز داشته ایم؛ به گونه ای که در سال جاری از 400 نونهال درسطح کشور برای طرح استعدادیابی تست گرفته شد که از این تعداد 50 نفر انتخاب شدند و از این تعداد 6 نفر بچه های مناطق نفت خیز جنوب بودند که این خود به معنای توجه ویژه به تیم های پایه است. در حال حاضر در تیم مناطق نفت خیز جنوب بالای 50 نفر ورزشکار 10 تا 13 سال داریم که می توانند جزو استعدادهای برتر باشد. بی شک در چندسال آینده تمام این تلاش ها به نتایج قابل قبولی دست پیدا خواهیم کرد.
برگزاری مسابقات وزنه برداری در رده های سنی مختلف در مسابقات ورزشی وزارت نفت تا چه اندازه در استعدادیابی ورزشکاران آینده ساز تاثیر گذار است؟
باید بگویم درسطح مناطق امکانات لازم برای آموزش و تمرین وزنه برداری وجود دارد، اما در شهرها و ادارات دیگر صنعت نفت زیرساخت لازم برای توسعه چنین ورزشی وجود ندارد. بی شک استعداد و ظرفیت لازم برای برگزاری مسابقات وزنه برداری نونهالان تا جوانان در صنعت نفت وجود دارد، اما باید شرایط آن فراهم شود به عنوان مثال ایلیا صالح پور، یکی از وزنه بردارانی است که از فرزندان شرکتی به شمار می رود و از طریق مسابقات زیر 15 سال وزارت نفت استعدادیابی شده است. او درحال حاضر در زمره وزنه بردارانی است که آینده بسیار درخشانی در انتظار اوست.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات