ناترازیها با همفکری و هماهنگی برطرف میشود
تمرکز بر توسعه کیفی و کمی صنعت پتروشیمی
قطب گاز ایران آماده گذر از زمستان
اختصاص 24 همت به پدافند غیرعامل صنعت نفت
شدت مصرف انرژی ایران 3/5 برابر جهان است
سی ان جی راهبردی مطمئن برای عبور از ناترازی
زمستانی آسوده با امنیت سوخت در راه است
تخلیه گردوغبار کاتالیست از راکتور
افزایش ۲۰ درصدی تحویل نفتگاز به نیروگاهها
نایبقهرمانی نفت و گاز گچساران در لیگ برتر نوجوانان و جوانان تنیس روی میز
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با دفاع از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور گفت: اگر باهم باشیم، می توانیم با همفکری و هماهنگی ناترازی های موجود را برطرف کنیم.
مسعود پزشکیان با حضور در نشست علنی مجلس شورای اسلامی به منظور دفاع از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ ضمن تشکر از همراهی، همدلی و همفکری نمایندگان مجلس در بحث بودجه افزود: با وجود تمام مشکلات، بودجه در زمان مقرر تقدیم مجلس شد و بودجه ارائه شده شفاف و درآمدها و هزینه ها کاملاً روشن است.
وی با تأکید بر اینکه بودجه ارائه شده واقعی است، گفت: بودجه ارائه شده آن چیزی است که درآمد داریم و آن چیزی است که می توانیم هزینه کنیم. سعی کردیم در این بودجه، ثبات قانونی ایجاد کنیم و دائم قانون را تغییر ندهیم.
رئیس جمهوری با بیان اینکه همه می دانیم که در آب، برق و گاز ناترازی داریم و همه آنها به مداخلات علمی، کارشناسی و هماهنگی نیاز دارد، تصریح کرد: در همه مداخلات اقتصادی باید مراقب گروه های آسیب پذیر باشیم و اجازه ندهیم برای آنها مشکل ایجاد شود، اما لاجرم باید مداخله کنیم.
پزشکیان اظهار کرد: اگر ناترازی ها را نادیده بگیریم، به مشکل برخورد خواهیم کرد و این قابل قبول نیست که برق و آب تولیدکننده را قطع کنیم.
وی گفت: بودجه سال آینده در چارچوب قانون برنامه و سیاست های کلی نظام تعریف شده است و امیدوارم با همفکری شما بتوانیم با قدرت و سربلندی و عزت از شرایط فعلی عبور کنیم.
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه همه دستگاه ها و وزارتخانه ها موظفند قبل از واگذاری دارایی های مازاد برای ایجاد بیشترین ارزش افزوده این دارایی ها تلاش کنند، گفت: باید از تمام فرصت ها و امکاناتی که قانون برای ارزش افزایی دارایی های مازاد دولتی در اختیارمان گذاشته به بهترین نحو استفاده کنیم. محمدرضا عارف در نخستین نشست هیئت عالی مولدسازی دارایی ها در دولت جدید که با حضور اعضای هیات عالی مولدسازی دارایی های دولت و تعدادی از وزیران برگزار شد، پرونده مربوط به تعدادی از املاک مازاد وزارتخانه های نفت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نیرو و ارتباطات و فناوری اطلاعات در نشست مطرح و درباره فروش و شرایط واگذاری آنها تصمیم گیری شد.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: به تمام دستگاه ها و وزارتخانه هایی که دارایی های مازاد خود را عرضه می کنند، با قاطعیت اعلام کرده ایم هنگام واگذاری، باید به دقت روش های قانونی ارزش افزایی این دارایی ها را بررسی کنند؛ مسئولان و متخصصان هر دستگاه و وزارتخانه باید در این حوزه سختگیرانه عمل کنند تا درآمد بیشتری برای کمک به برنامه ها و طرح های توسعه کشور جمع و این درآمدها نیز در مسیر قانونی آن صرف شود. عارف با بیان اینکه در هفته های آینده، نشست هیات مولدسازی دارایی ها با فاصله زمانی کمتری برگزار خواهد شد، افزود: باید با سرعت این املاک را تعیین تکلیف کنیم و از درآمد حاصل از مولدسازی برای سرمایه گذاری در طرح هایی که جامعه به شدت به آنها نیاز دارد و از جمله در رفع مشکلات و تنگناهای مربوط به مدارس، هنرستان ها و توسعه بیمارستان ها و ... استفاده کنیم تا اموال راکد وارد چرخه اقتصادی کشور شوند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس:
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ گزارش این کمیسیون درباره کلیات بودجه سال آینده را در صحن مجلس قرائت کرد و گفت: منابع و مصارف بودجه ۱۴۰۴ رشد ۶۸ درصدی داشته است.
رحیم زارع در نشست علنی مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ درباره کلیات لایحه بودجه سال آینده را در صحن علنی مجلس قرائت کرد.
وی افزود: لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ که برای رسیدگی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود در ۶ نشست رسمی با حضور وزیران دولت، همچنین محوریت سازمان برنامه و بودجه، مرکز پژوهش های مجلس، دیوان محاسبات و اتاق بازرگانی بررسی شد که سرانجام کلیات آن در تاریخ هفتم آبان با اکثریت آرا به تصویب رسید.
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ تصریح کرد: مهم ترین بخش درآمدهای بودجه مربوط به درآمدهای مالیات و گمرک است که با رقم ۱۹۶۴ میلیارد تومانی سهم ۳۳ درصد از کل منابع عمومی را به خود اختصاص داده است. رشد درآمدهای مالیاتی نسبت به مصوب سال ۱۴۰۳ معادل ۳۹ درصد است.
زارع تأکید کرد: میزان رشد درآمدهای مالیاتی در سال ۱۴۰۳ نسبت به عملکرد ۱۴۰۲ برابر با ۵۲ درصد و در سال ۱۴۰۲ برابر با ۷۱ درصد بوده است. از این منظر رشد درآمدهای مالیاتی در سال ۱۴۰۴ کمتر از سال های قبل است.
وی گفت: منابع پیش بینی شده از محل فروش نفت، گاز و فروش داخلی فرآورده های نفتی و گازی در این لایحه معادل ۲۱۰۷ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
با حضور وزیر نفت انجام شد
وضع تأمین سوخت زمستانی در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با حضور وزیر نفت و معاونان وی بررسی شد.
نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با حضور محسن پاک نژاد، وزیر نفت، غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی و معاونان آنها، همچنین نمایندگانی از قوه قضاییه، نهادهای امنیتی، دادستان کل کشور، رئیس سازمان برنامه و بودجه، اتاق بازرگانی و مرکز پژوهش های مجلس به منظور تأمین سوخت زمستانی برگزار شد.
در این نشست محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به موضوع تحویل سوخت مایع به نیروگاه ها و دیگر بخش های مصرفی اشاره کرد و گفت: در حوزه تحویل و تأمین سوخت مایع به نیروگاه ها اتفاق بسیار خوبی در مدت اخیر افتاده است، از این رو با عمل به تکالیف می توانیم از زمستان عبور کنیم.
سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز به افزایش مصرف گاز خانگی در چند روز اخیر اشاره کرد و افزود: راهکار عبور از موضوع ناترازی این است که علاوه بر وزارتخانه های نفت و نیرو، تمامی دستگاه ها نیز پای کار باشند. موسی احمدی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست تأکید کرد: تشکیل کمیته مشترک راهبردی اصلاح ناترازی انرژی میان دولت و مجلس می تواند راهگشا باشد، زیرا بسیاری از این مشکلات در پی هماهنگی ها حل شده است.
افزایش سهم ایران در تولید نفت دنیا
رشد تولید نفت خام و میعانات گازی ایران در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۹ درصد بوده است.
صنعت نفت ایران در دهه های اخیر همواره با شدیدترین تحریم ها روبه رو بوده است. این تحریم ها از محدود کردن حضور شرکت های بین المللی آغاز شد و در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران ادامه یافت، با این حال هیچ گاه صادرات نفت ایران به صفر نرسید و حتی مقام های آمریکایی نیز بر بی اثر بودن تحریم ها علیه صنعت نفت ایران تأکید کردند.
حالا پس از آنکه بیش از ۶ سال از خروج یک طرفه آمریکا از برجام ( ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) می گذرد و حلقه تحریم های این کشور نیز هر روز تنگ تر می شود، بر اساس گزارش نهادهای بین المللی ایران توانسته است سهم خود را از تولید نفت خام جهان افزایش دهد. بر اساس آخرین گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) تولید نفت ایران در ماه گذشته میلادی ۲۱ هزار بشکه در روز بیشتر شده است و بین کشورهای عضو اوپک بیشترین افزایش تولید را در ماه سپتامبر (شهریور - مهر) به خود اختصاص داده و رشد ۰.۶ درصدی را به ثبت رسانده است. مجموع تولید نفت اعضای اوپک در این ماه ۲.۳ درصد کاهش داشته است. تولید نفت اعضای اوپک پلاس هم در ماه سپتامبر (شهریور - مهر) ۴۷ هزار بشکه در روز افزایش داشته و از ۱۴ میلیون و ۱۳ هزار بشکه در روز در ماه اوت به ۱۴ میلیون و ۶۰ هزار بشکه رسیده است. با این حال تولید نفت روسیه روزانه ۲۸ هزار بشکه در ماه گذشته میلادی کاهش نشان می دهد. آمارهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز افزایش سهم ایران از تولید نفت خام جهان را تأیید می کند.
نخست وزیر و وزیر نفت عراق بر پایبندی این کشور به سهمیه توافق شده تولید نفت با اعضای اوپک پلاس تأکید کردند.
محمد شیاع السودانی، نخست وزیر و حیان عبدالغنی، وزیر نفت عراق، با انتشار بیانیه ای اعلام کردند که بغداد به کاهش تولید نفت خام مطابق با توافق انجام شده با اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) پایبند است. این دو مقام عراقی در جریان نشستی به منظور رسیدگی به مسئولیت های این کشور در زمینه تولید نفت و پروژه های نفتی، تأیید کردند که عراق به برنامه تولید توافق شده پایبند است. یک مقام عراقی پیش تر اعلام کرده بود این کشور در ماه سپتامبر روزانه ۳ میلیون و ۹۴۰ هزار بشکه نفت تولید کرد که کمتر از سهمیه ۴ میلیون بشکه ای توافق شده با اعضای اوپک پلاس بود. بر اساس یافته های نظرسنجی رویترز، کاهش صادرات، افت مصرف داخلی و پایین آمدن تولید در اقلیم کردستان عراق از دلایل تولید نفت کمتر از سهمیه این کشور بوده است. در همین حال یک منبع آگاه اواخر ماه اوت اعلام کرد دولت عراق به عنوان بخشی از طرح جبران مازاد تولید، در نظر دارد تولید روزانه نفت خود را در ماه سپتامبر به ۳ میلیون و ۸۵۰ هزار تا ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه کاهش دهد.
مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت خبر داد
مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت با تبیین اقدام های لازم برای راه اندازی نخستین آزمایشگاه تست بدافزار کشور در وزارت نفت گفت: با توجه به اهمیت صنعت نفت در سازمان پدافند غیرعامل به تازگی وزیر نفت به عضویت کمیته دائمی سازمان پدافند غیرعامل کشور درآمده است.
علی اصغر حق بین در سومین همایش ملی پدافند غیرعامل صنعت نفت با بیان اینکه صنعت نفت امروز جایگاهی بنیادین به لحاظ تأمین امنیت انرژی در همه زیرساخت های کشور دارد، اظهار کرد: در شرایطی به سر می بریم که سایه تهدید دشمن در کشور وجود دارد، از این رو باید هوشیار باشیم و اقدام های لازم را در زمینه پدافند غیرعامل انجام دهیم.
وی با یادآوری اینکه پدافند غیرعامل صنعت نفت پیش از این کارها و مانورهای زیادی را انجام داده و هم اکنون زمان اجرای برنامه های کوتاه مدت مقاوم سازی و تداوم تولید انرژی در کشور است، افزود: هم اکنون نقاط آسیب پذیر صنعت نفت شناسایی و اقدام های لازم برای تاب آوری تولید انرژی در کشور انجام شده است.
مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت با بیان اینکه امسال بیش از ۴۰۰ ریزبرنامه و ۹ هدف کلان در حوزه پدافند غیرعامل در صنعت نفت طراحی شده است،تصریح کرد: تاکنون چند دستورعمل و ابلاغیه از سوی سازمان پدافند غیرعامل کشور به وزارت نفت ابلاغ و برای ارکان عملیاتی وزارت نفت تشریح شده است.
حق بین با اشاره به حمله سایبری به سامانه توزیع سوخت کشور در سال های گذشته گفت: در حمله سایبری نخست زمان بازگشت سامانه به مدار عملیاتی یک هفته زمان برد که این مدت زمان در حمله سایبری دوم به سه ساعت رسید.
وی با تبیین اقدام های لازم برای راه اندازی نخستین آزمایشگاه تست بدافزار کشور در وزارت نفت در سال جاری گفت: با توجه به اهمیت صنعت نفت در سازمان پدافند غیرعامل به تازگی وزیر نفت به عضویت کمیته دائمی سازمان پدافند غیرعامل کشور درآمده است.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تأکید کرد:
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، تفاوت طرح های توسعه ای صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه با برنامه پیشین را در تمرکز بر زنجیره ارزش دانست و گفت: در برنامه هفتم توسعه تولید محصولات پتروشیمی باارزش در پنج زنجیره برنامه ریزی شده است.
حسن عباس زاده با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی در برنامه ششم توسعه سالانه به طور میانگین ۸ درصد رشد داشته و هم اکنون به ظرفیت اسمی سالانه ۹۶ میلیون تن رسیده است، افزود: این صنعت بر اساس برنامه تدوین شده در برنامه هفتم توسعه، سالانه به طور میانگین ۸ درصد رشد خواهد کرد و به ظرفیت ۱۳۲ میلیون تن خواهد رسید.
وی به تنوع خوراک مجتمع های پتروشیمی در سراسر کشور اشاره کرد و افزود: صنعت پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برخلاف منطقه ماهشهر که بر پایه نفت خام و فرآورده های نفت خام است، بر پایه گاز توسعه یافته است.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران ادامه داد: در صنعت پتروشیمی می توان از گاز خام، متانول، اوره و آمونیاک و از اتان الفین ها را تولید کرد.
عباس زاده با اشاره به اینکه نیمی از صنعت پتروشیمی ایران در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در کنار فازهای پارس جنوبی توسعه یافته است، گفت: هم اکنون ظرفیت دریافت روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز در صنعت پتروشیمی ایجاد شده که با توجه به طرح های توسعه ای جدیدی که تعریف شده است، این رقم تا سال ۱۴۱۲ با افزایش دو برابری به روزانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب می رسد.
وی با بیان اینکه حجم بالایی از گاز در کشور تولید می شود، اما درست مصرف نمی شود، تصریح کرد: ۴۶ درصد گاز تولیدی در بخش های خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده و ۳۱ درصد در نیروگاه ها مصرف می شود که متأسفانه بهره وری مطلوبی در مصرف ندارند.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: هم اکنون حدود ۹ درصد گاز کشور در صنعت پتروشیمی استفاده می شود که نیمی از آن در تولید آب و برق و بخار در یوتیلیتی به کار می رود و ۴.۵ درصد آن به عنوان خوراک در صنعت پتروشیمی استفاده می شود.
عباس زاده با تأکید بر اینکه صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۲ معادل یک میلیون بشکه نفت خام خوراک دریافت کرده است، اظهار کرد: ارزش فروش محصولات تولیدی از این حجم خوراک پارسال حدود ۲۳ میلیارد دلار بوده که حدود ۱۳ میلیارد دلار آن صادر و ۱۰ میلیارد دلار آن نیز در داخل کشور عرضه شده است.
وی با اشاره به اینکه ۶۱ طرح پتروشیمی با سرمایه مورد نیاز ۲۴ میلیارد دلاری در برنامه هفتم توسعه برنامه ریزی شده است، افزود: حدود نیمی از سرمایه مورد نیاز این طرح ها تأمین شده است و به طور میانگین حدود ۶۰ درصد پیشرفت دارند.
با کاهش زمان تعمیرات اساسی آزادگان شمالی محقق شد
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به کاهش زمان تعمیرات اساسی کارخانه آزادگان شمالی از دو ماه به یک ماه گفت: با افزایش ظرفیت تولید، حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در این مدت یک ماهه نفت بیشتری تولید و بیش از ۶۰ میلیون دلار درآمد از صادرات و فروش نفت عاید کشور شد.
عبدالله عذاری اهوازی درباره انجام تعمیرات اساسی وسیع در کارخانه آزادگان شمالی این شرکت اظهار کرد: این عملیات در مدت بسیار کوتاه تر از زمان تعیین شده و با نظارت دقیق و رعایت همه نکات ایمنی و کنترل کیفیت های لازم از سوی کارکنان شرکت نفت و گاز اروندان به صورت ۲۴ ساعته برای نخستین بار در این کارخانه انجام و رکورد بی سابقه ای ثبت شد.
وی با بیان اینکه این تأسیسات با ظرفیت تولید روزانه ۶۵ هزار بشکه از دو ردیف فرآورشی و یک ردیف تزریق گاز تشکیل شده است، افزود: پس از گذشت چند سال از بهره برداری این کارخانه، تعمیرات اساسی تأسیسات آزادگان شمالی به منظور افزایش بهره وری تولید و اطمینان از عملکرد پایدار تجهیزات آغاز شد. این تعمیرات که به مدت یک ماه به طول انجامید، شامل تعویض بخش قابل توجهی از تجهیزات فرسوده و معیوب، تعمیرات شیرآلات، تمیزکردن مخازن و ظروف نفتی و بازسازی واحدهای فرایندی بود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به دستاورد بزرگ تعمیرات اساسی آزادگان شمالی گفت: بر اساس برنامه ریزی اولیه، تعمیرات این کارخانه قرار بود دو ماه به طول بینجامد، اما با تلاش شبانه روزی همکاران و تدابیر ویژه، این کار در مدت یک ماه به پایان رسید. این دستاورد قابل توجه، ضمن افزایش تولید روزانه ۲ هزار بشکه نفت و رسیدن تولید به ۴۱ هزار بشکه در روز، سبب تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت در این مدت یک ماهه شد که با توجه به قیمت هر بشکه نفت حدود ۵۵ دلار، این اقدام بیش از ۶۶ میلیون دلار درآمد ارزی برای کشور به همراه داشت.
عذاری اهوازی در مورد یکی دیگر از دستاوردهای مهم تسریع این عملیات بیان کرد: انتقال روزانه بیش از ۲۰ میلیون فوت مکعب گاز به پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس (NGL۳۲۰۰) یک اقدام قابل توجه بود. این امر به معنای انتقال حدود ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در طول یک ماه و در نتیجه، ایجاد چند میلیون دلار درآمد اقتصادی است که جز با تلاش و همت همکارانم محقق نمی شد.
وی با اشاره به همدلی، انسجام و برنامه ریزی مطلوب و دقیق در انجام این تعمیرات اساسی از سوی همکاران خود، این موفقیت بزرگ را حاصل دسترنج تلاش جهادی همه کارکنان دانست و از مجموعه مدیران، مدیریت منطقه، روسا و همه کارکنان و کارگران شاغل در این کارخانه قدردانی کرد.
شرکت نفت و گاز اروندان با هدف افزایش تولید از میدان مشترک آزادگان، در تلاش است با یک برنامه ریزی دقیق، تا پایان امسال تولید را افزایش داده و از این ذخایر راهبردی و حائز اهمیت برداشت بیشتری کند.
سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت طی حکمی «مریم قانع نیا» را به عنوان سرپرست اداره کل آموزش برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری وزارت نفت منصوب کرد.
در حکم صدیقه خزائی به مریم قانع نیا آمده است: با عنایت به مراتب تعهد، توانمندی ها و تجربیات ارزشمند سرکار عالی به موجب این حکم به عنوان «سرپرست اداره کل آموزش برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری وزارت نفت» منصوب می شوید. انتظار می رود با همکاری کارکنان آن مجموعه، تمشیت دقیق مأموریت ها و مسئولیت های محوله را پیگیری و محقق نمایید.
سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت همچنین از زحمات علی ستوده در دوران تصدی مسئولیت یادشده قدردانی کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درحکمی عباس اسدروز را به عنوان مدیرعامل و عضو اصلی هیٔت مدیره شرکت پایانه های نفتی ایران منصوب کرد.
در متن حکم حمید بورد آمده است: با عنایت به تعهد، تجارب و خدمات ارزنده جنابعالی به موجب این حکم به عنوان مدیرعامل و عضو اصلی هیئت مدیره شرکت پایانه های نفتی ایران منصوب می شوید.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین از زحمات عباس غریبی در دوره مدیریت شرکت پایانه های نفتی ایران قدردانی کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی دیگرمحمدحسین دانشفر را به عنوان مدیرعامل شرکت نفت خزر منصوب کرد.
متن حکم حمید بورد به شرح زیر است: نظر به مراتب تعهد، تخصص و تجربیات ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان مدیرعامل شرکت نفت خزر منصوب می شوید.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین از زحمات مسعود پارسی در مدت تصدی سرپرستی شرکت نفت خزر قدردانی کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی سامان قدوسی را به عنوان سرپرست روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران منصوب کرد.
در متن حکم حمید بورد به سامان قدوسی آمده است: با عنایت به سوابق و تجربیات ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان سرپرست روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران منصوب می شوید.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین از زحمات و تلاش های غلامرضا جمالی در دوره ریاست روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران قدردانی کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی امیر قائم پناه را به عنوان سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران منصوب کرد.
متن حکم حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به شرح زیر است: نظر به تعهد تخصص و تجربیات ارزشمند جنابعالی در واحدهای مختلف منابع انسانی صنعت نفت به موجب این حکم به عنوان سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران منصوب می شوید.
حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین از تلاش های ارزشمند فریبرز فرشاد در دوره مدیریت منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران تشکر و قدردانی کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با صدور حکمی ولی اله دینی را به عنوان سرپرست شرکت بازرگانی گاز ایران منصوب کرد.
در متن حکم سعید توکلی آمده است: با عنایت به مراتب تعهد، توانمندی و تجارب ارزنده جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان سرپرست شرکت بازرگانی گاز ایران منصوب می شوید.
امید است با اتکال به پروردگار متعال و بهره گیری از دانش روز، رویکردی های مدرن مدیریتی، کارکنان متعهد و متخصص و انجام هماهنگی با مدیریت ها و واحدهای ستادی شرکت ملی گاز ایران در جهت تحقق اهداف عالیه شرکت در انجام وظایف محوله موفق و موید باشید.
فرصت را مغتنم می شمارم و از زحمات جناب آقای شهرام اسدپور در مدت تصدی مسوولیت فوق تشکر و قدردانی می نمایم.
احکام انتصابی تازه برای دو شرکت گاز استانی و یک پالایشگاه گازی صادر شد.
هوشنگ صیدالی، سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران در احکامی جداگانه «علیرضا اعوانی» را به عنوان مدیرعامل و نایب رئیس هیئت مدیره شرکت گاز استان تهران و «رضا رفیعی» را به عنوان مدیرعامل و نایب رئیس هیئت مدیره شرکت گاز استان هرمزگان منصوب کرد.
این افراد پیش از این به عنوان سرپرست مجموعه های یادشده منصوب شده بودند.
محمدرضا جولایی، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران نیز در حکمی «فواد حمزوی» را به عنوان سرپرست شرکت پالایش گاز سرخون و قشم منصوب کرد.
بهبود معیشت کارکنان عملیاتی با تصمیم های راهگشا
مشعل وزیر نفت بر سر وعده اش با کارکنان ماند و با گذشت سه ماه از عمر دولت چهاردهم و وزارت او و همچنین در فاصله زمانی کمتر از یک ماه از حضورش در چند منطقه عملیاتی دریایی و خشکی، خبر بهبود وضعیت پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان مناطق عملیاتی منتشر شد تا دغدغه های کارکنان کمتر شود و با انگیزه بیشتر و خاطری آسوده به فعالیت خود ادامه دهند.
سرانجام وعده محسن پاک نژاد وزیر نفت به کارکنان عملیاتی محقق و تصمیم ها در خصوص وضعیت پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان عملیاتی صنعت نفت با پیگیری ها رایزنی وی با نهادهای ذی ربط اجرایی شد؛ به این ترتیب طی هماهنگی های وزیر نفت با نهادهای ذی ربط در خصوص وضعیت پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان عملیاتی صنعت نفت و اخذ مجوزهای موردی، اقدام های مناسبی در این زمینه اجرایی وعملیاتی شد.
پیش از این با پیگیری محسن پاک نژاد، وزیر نفت و همکاری مراجع و نهادهای عالی کشور تصمیم هایی راهگشا درباره وضعیت پرداخت حقوق کارکنان عملیاتی گرفته شده بود و حال با اجرایی شدن این تصمیم ها انتظار می رود دغدغه های کارکنان صنعت نفت در سکوها، جزایر و مناطق عملیاتی تولید و انتقال نفت و گاز به مقدار قابل توجهی کاهش یابد.
پاک نژاد که از همان زمان حضور در وزارت نفت بر حل مشکلات و رسیدگی به مطالبات کارکنان صنعت نفت تاکید و اعلام کرده بود: « با جزئیات بسیار دقیق از مشکلات معیشتی، اداری و رفاهی، از کاستی های قدیمی و تازه، از نواقص موجود در ساختارها و رویکردها، رویه ها و تفسیرهایی که به مشکلات دامن زده است و بالطبع بر سفره کارکنان و خانواده شان تأثیر گذاشته و از بی مهری ها و غفلت هایی که در گذشته بنا به هر دلیل و با هر توجیه و تفسیری رخ داده است، اطلاع دارم.»
از آن سو، کارکنان صنعت نفت هم پیش از روی کار آمدن دولت چهاردهم، یکی از مطالبات اصلی که بر حل آن تاکید داشتند، سقف حقوق بود؛ موضوعی که محدودیت هایی را در دریافت حقوق جمعیت حدود 18 هزار نفری از کارکنان رسمی این صنعت ایجاد کرده بود.
اعمال محدودیت در حقوق به عنوان اصلی ترین چالش نیروی انسانی رسمی صنعت نفت،افزون بر آنکه برای کارکنان آن تبعات زیادی دارد و آنها را از دریافت هرگونه پاداش، اضافه کار و... به دلیل سقف حقوق محروم می سازد. طی سال های گذشته این مهم منجر به افزایش درخواست انتقال از واحدهای عملیاتی به واحدهای ستادی و مناطق خوش آب و هواتر و گاه مهاجرت نفرات شده بود که تداوم آن می تواند به خالی شدن بدنه صنعت نفت از نیروهای متخصص منجر شود.
در همین زمینه محسن پاک نژاد پس از رای اعتماد مجلس به او در مقام وزیر نفت در نخستین سفر خود به عسلویه، هدف از این بازدید را اطلاع از دغدغه ها و مشکلات کارکنان و تلاش برای رفع آنها اعلام کرد و گفت: تمایل دارم که این موارد را مستقیم از زبان آنها بشنوم تا چالش ها برطرف شود.
او همچنین در این سفر به کارکنان صنعت نفت در مناطق عملیاتی قول داد که با همه توان مسائل و مشکلاتشان را در حوزه حقوق و دستمزد دنبال و تلاش کند و ضمن آن گفت که خبرهای خوشی در آینده نزدیک در این باره داشته باشد. کارکنان نیز پس از این سفر در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» در واکنش به وعده های وزیر نفت، به حل مشکل سقف حقوق امیدوار شده بودند.
پس از این وعده بود که با هدف بررسی اقدام های وزارت نفت و شورای حقوق و دستمزد درباره سقف حقوق کارکنان صنعت نفت، حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، صدیقه خزایی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، نمایندگان شورای حقوق و دستمزد و سازمان برنامه و بودجه کشور با اعضای کمیسیون انرژی تشکیل جلسه دادند تا عزم جدی وزیر نفت دولت چهاردهم، بارقه امید را در دل کارکنان زنده نگه دارد که پس از سال ها از محدودیت دریافت حقوق رها شوند.
در همین زمینه در سفر حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به عسلویه که اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم حضور داشتند، یکی از موضوع های مهم و محوری که مطرح شد، مشکلات کارکنان بود. آنگونه که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در طول این سفر گفت: تمام هم وغم ما برطرف کردن مشکلات نیروها و به نوعی سربازان خط مقدم صنعت نفت در سکوهای نفتی است؛ آنها به حق سربازان خط مقدم صنعت نفت کشور هستند.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت در برنامه خود نیز با تاکید بر توجه به نیروی انسانی با اشاره به اینکه در سال های گذشته به دلایل متعدد این سرمایه ارزشمند مورد بی مهری واقع شده و بهره وری صنعت نفت در شرایط کنونی به صورت جدی تحت تاثیر بی انگیزگی قرار گرفته است، بر اصلاح نظام ها، ساختارها و سیاست های سرمایه های انسانی تاکید کرده و به این موضوع پرداخته است که در تعامل سازنده با مجلس شورای اسلامی به منظور اصلاح نظام جبران خدمات کارکنان صنعت نفت با رویکرد بهبود رقابت پذیری صنعت در جذب و نگهداشت کارکنان متخصص صنعت، به ویژه در مناطق عملیاتی، سکوهای بهره برداری و حفاری گام برداشته شود.
در همین زمینه نمایندگان مجلس شورای اسلامی همسو با وزارت نفت دولت چهاردهم بر حل مشکل سقف حقوق اتفاق نظر داشته و همین موضوع می تواند تسهیل کننده مسائل و مشکلات مختلف در حوزه منابع انسانی باشد.
آنچه مشخص است، گام عملی وزیر نفت برای رسیدگی به مطالبه مهم کارکنان رسمی در زمینه سقف حقوق، امید را در بدنه صنعت نفت ایجاد کرده که مسائل و مشکلات و مطالبات آنها در دولت چهاردهم مورد رسیدگی قرار گیرد.
مهناز محمدی توسعه صنعت نفت نتیجه تلاش های شبانه روزی کارکنان این صنعت است، اما موضوعی که بر پیکره تلاش مضاعف کارکنان صنعت نفت خدشه وارد کرده، تعیین سقف حقوق و مزایا برای کارکنان به ویژه شاغلان در مناطق عملیاتی است، موضوعی که سبب نگرانی ها درباره خروج نیروهای تخصصی مناطق عملیاتی و خالی شدن سمت های کلیدی در این مناطق شده است. تعیین سقف حقوق و مزایا از سال 1395 از عهده وزارت نفت خارج شده است و قانون گذار در سال های مختلف درباره آن تصمیم گیری و وزارت نفت نیز به تکالیف قانونی در این زمینه عمل می کند.
به عقیده بسیاری از کارشناسان و متخصصان صنعت نفت، تعیین سقف حقوق و مزایا یکی از موارد حائز اهمیت دربخش سرمایه های انسانی این صنعت است و رفع مشکلات مربوط به آن نیازمند همت و تلاشی مضاعف است و اکنون با روی کارآمدن دولت چهاردهم، عزم وزارت نفت برای بر طرف کردن مشکلات ناشی از آن، بسیار جدی و با پشتکار همراه شده است.
تعیین سقف حقوق کارکنان وزارت نفت و شرکت های تابعه به تیرماه 1395 باز می گردد. در حقیقت شورای حقوق و دستمزد به استناد ماده (۷۴) قانون مدیریت خدمات کشوری به منظورهماهنگی در تعیین حقوق و مزایا و دیگرپرداختی های دستگاه های اجرایی مصوبه سقف حقوق و مزایا را برای دستگاه های اجرایی کشور از جمله وزارت نفت و شرکت های تابعه آن تصویب کرد؛ موضوعی که از آن زمان به بعد همواره به یکی از مباحث جدی در صنعت نفت تبدیل شده وکارکنان این صنعت بارها و بارها برای برطرف شدن این چالش پیگیری هایی انجام داده اند. در سال 1395 سقف خالص پرداختی ماهانه تا حداکثر 3 برابر سقف حقوق تعیین شده در ماده (76) قانون مدیریت خدمات کشوری (21 برابر حداقل حقوق دولت) تعیین و پرداخت به کارکنان و مدیران شاغل در واحدهای عملیاتی مستقر در مناطق جغرافیایی بد آب و هوا و محروم از تسهیلات زندگی تا 30 درصد بالاتر از سقف مقرر بلامانع اعلام شد. از سال 1395 تا پایان سال 1399 همین رویه برای پرداخت حقوق و مزایای جاری بود و از آنجا که این مصوبه تفاوتی را بین مناطق عملیاتی و مناطق جغرافیایی بد آب و هوا لحاظ کرده بود، تا حدودی قابل پذیرش بود. از سال 1400 قانون گذار در قالب تبصره های مربوط به حقوق و مزایای کارمندان به این موضوع ورود کرد و تا حدودی تعیین سقف حقوق و مزایا دستخوش تغییرات شد.
قانون بودجه سال 1400: براساس جزء (7) بند «الف» تبصره (12) قانون بودجه سقف حقوق از 21 برابر حداقل حقوق دولت به صورت خالص به 15 برابر حداقل حقوق دولت به صورت ناخالص در تمام مناطق کشور تعیین شد. با این حال پس از پیگیری ها در نهایت با تدبیری، اجرای جزء یادشده در صنعت نفت تعلیق و اعمال سقف خالص حقوق به رویه قبل به صورت 21 برابر حداقل حقوق دولت در مناطق غیر گرمسیر و 30 درصد بالاتر در مناطق گرمسیر (جنوب) ادامه یافت. قانون بودجه سال 1401: بر اساس جزء (8) بند «الف» تبصره (12) قانون بودجه، سقف خالص پرداختی در تمام نقاط کشور رقم مشخصی تعیین و اجرای این مبلغ باعث کاهش حقوق کارکنان صنعت نفت نسبت به سال 1400 شد؛ از این رو بر اساس مجوزی سقف خالص حقوق در صنعت نفت به میزان پرداختی درسال 1400در مناطق غیرگرمسیر و مناطق گرمسیر جنوب ادامه یافت. قانون بودجه سال 1402: براساس مفاد بند«ج» تبصره (12) قانون بودجه سقف خالص پرداختی متوسط ماهانه در سال در همه مناطق كشور رقم مشخصی تعیین و موارد خاص به پیشنهاد شورای حقوق و دستمزد و تصویب هیأت وزیران موكول شد، بر این اساس پیشنهاد وزارت نفت مبنی بر افزایش سقف خالص حقوق صرفاً در مناطق گرمسیر(جنوب) صنعت نفت به تفكیك شامل سكوها، جزایر/ منطقه عملیاتی پارس جنوبی و سایر مناطق گرمسیر جنوب(خشكی) فارغ از نوع و ماهیت مشاغل به شورای حقوق و دستمزد ارائه كه درنهایت با تصمیم شورای مذكور با افزایش سقف حقوق صرفا برای شاغلین مشاغل اصلی تخصصی درمناطق مورد اشاره موافقت و مراتب در هیأت وزیران تصویب و ابلاغ شد. قانون بودجه سال 1403: افزایش حقوق کارمندان20درصد وسقف حقوق خالص پرداختی کارکنان دولت 7برابرحکم کارگزینی تعیین و پرداخت مازاد براین مبلغ تحت هرعنوان و از هر محلی ممنوع شد.
جمال جهرمی، رئیس منطقه عملیاتی آغار و دالان با بیان اینکه 32 سال سابقه خدمت در صنعت نفت دارد، گفت: تعیین سقف حقوق و دستمزد سبب شده است که رده سازمانی فردی با تجربه و تخصص بالا با رده سازمانی فردی با تجربه پایین فرقی نداشته باشد.
وی با بیان مشکلات مربوط به کاراقماری در منطقه عملیاتی آغار و دالان گفت: کار اقماری شبانه روزی است و لحظه ای توقف ندارد؛ بنابراین تعیین سقف حقوق برای این کارکنان چندان معنا ندارد، زیرا فعالیت این کارکنان چارچوب زمانی مشخصی ندارد و در هر لحظه باید در منطقه حضور داشته باشند.
وی تعصب کارکنان صنعت نفت را به عنوان مهم ترین عامل در پیشبرد اهداف این صنعت عنوان کرد و افزود: تعیین سقف حقوق، موضوعی ناعادلانه در برابر زحماتی است که کارکنان مناطق عملیاتی با آن مواجه هستند.
جهرمی با بیان اینکه مشکل کارکنان با تغییر سقف حقوق اصلاح نمی شود، افزود: باید آیتم هایی که در کارکنان اقماری به پایه حقوقی مربوط می شود و در حقوق و دستمزد موثر است، ازسقف حقوق خارج شود تا کارکنان دچار ضرر و زیان نشوند.
به گفته وی، برخی آیتم ها مثل حق سمت و حق دوری از خانواده می توانند شامل سقف حقوق نشود و ازسقف حقوق خارج شود.
در پی مذاکرات و پیگیری های محسن پاک نژاد، وزیر نفت با مراجع و نهادهای عالی کشور تصمیم های راهگشایی درباره سقف حقوق کارکنان عملیاتی گرفته و نهایی شده است. بر این اساس، دغدغه های کارکنان صنعت نفت در سکوها، جزایر و مناطق عملیاتی تولید و انتقال نفت و گاز به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
محمدرضا ربیعه، معاون سکوی بلال در منطقه عملیاتی لاوان شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: شرکت های خارجی برای هر فعالیتی در صنعت نفت دارای استانداردهای تعریف شده ای هستند که بر اساس آن ملزم به پرداخت حقوق و دستمزد می شوند.
وی که 32 سال سابقه فعالیت در سکوهای سلمان و بلال شرکت نفت فلات قاره ایران را دارد، افزود: نمونه کار مهندسان و متخصصان ایرانی در مناطق عملیاتی به خصوص فراساحل بسیار منحصر به فرد است وبا هیچ صنعتی قابل مقایسه نیست.
وی با بیان اینکه تعیین حقوق و دستمزد کارکنان صنعت نفت باید در حیطه فعالیت وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران باشد، تصریح کرد: این موضوع باید کاملا در اختیار متولیان اصلی که با نوع کار در صنعت نفت ایران آشنا هستند و با آن سنخیت دارند بازگردد.
ربیعه با بیان اینکه سقف حقوق و دستمزد کارکنان به معظلی برای کارکنان و این صنعت تبدیل شده است، افزود: کسانی که قوانین را وضع می کنند، باید دیدشان نسبت به فعالیت کارکنان در این صنعت تغییر یابد، زیرا محدودیت های اعمال شده در بخش حقوق و دستمزد انگیزه کارکنان این مناطق را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث خروج نیروی انسانی متخصص و کارآمد در مناطق عملیاتی به ویژه در بخش فراساحل می شود.
محمد صادق مهرجو، کارشناس اقتصادی با بیان اینکه قانون گذار باید توجه ویژه ای به حقوق و دستمزد مشاغل خاص داشته باشد، گفت: با تعیین سقف حقوق و دستمزد برای کارکنان صنعت نفت، شاهد نوعی اجحاف در حقوق این بخش از کارکنان دولت هستیم که نوع کارآنها ارتباط مستقیم با درآمدزایی کشور دارد.
وی افزود: فعالیت کارکنان صنعت نفت به خصوص در مناطق عملیاتی به ایجاد درآمد در کشور مرتبط است و این کارکنان برای کشور درآمد زایی دارند؛ به گونه ای که 70 درصد از درآمد کشور از ناحیه فعالیت های مربوط به صنعت نفت تامین می شود و این موضوع نشان دهنده آن است که کارکنان صنعت نفت برای کشور ارزش افزوده خلق می کنند.
مهرجو افزود: با توجه به حقوق کارکنان مناطق عملیاتی صنعت نفت به خصوص در شرایط تحریم که با انواع سختی های کار مواجه هستند، ضرورت دارد نگاهی ویژه به مقوله حقوق ودستمزد کارکنان صنعت نفت داشته باشیم.
وی افزود: شرایط مهندسان و متخصصان صنعت نفت در مناطق عملیاتی با توجه به رعایت استاندارد های بالا بسیار پرریسک است، زیرا خطر بالقوه درکنار آنها وجود دارد و اگرخطر بالفعل شود، ممکن است جان متخصص در معرض خطر قرارگیرد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: ضرورت دارد سازمان برنامه و بودجه و قانون گذاران، حقوق و دستمزد کارکنان صنعت نفت را به ویژه در مناطق عملیاتی متناسب با استحقاق و شرایط شغلی شان در نظر بگیرند.
وی تصریح کرد: خروج نیروی انسانی متخصص و کارآمد از صنعت نفت ایران باعث وارد شدن ضرر به این صنعت و نظام آموزش عالی کشور می شود، زیرا کشور برای این مهندسان ومتخصصان هزینه کرده است تا آنها به چنین جایگاهی برسند.
به گفته وی، اعضای کمیسیون انرژی مجلس به فعالیت کارکنان در مناطق عملیاتی صنعت نفت آگاه هستند، حال آنکه ظرفیت قانونی نیزدر این زمینه وجود دارد که قانون گذار می تواند آن را اصلاح و جبران کند.
با روی کار آمدن دولت چهاردهم توجه به موضوع تعیین سقف حقوق و رفع مشکلات ناشی از آن به سرعت در دستور کار مسئولان مربوطه این وزارتخانه قرارگرفت.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت که حدود 30 سال سابقه کاری و مدیریت در حوزه های مختلف صنعت نفت ایران را دارد، 14 مهرماه امسال در بازدید از پارس جنوبی در کنارمسائل و موضوع های مربوط به این مناطق به موضوع حقوق و دستمزد کارکنان پرداخت و با بیان اینکه در یک مقطع زمانی مشکلات کنونی کارکنان صنعت نفت، مشکلات من هم بوده است، اعلام کرد: به کارکنان صنعت نفت در مناطق عملیاتی قول می دهیم با همه توان مسائل و مشکلاتشان را درحوزه حقوق و دستمزد دنبال و تلاش کنیم خبرهای خوشی در آینده نزدیک دراین باره داشته باشیم.
به دنبال جدیت وزارت نفت در پیگیری مشکلات مربوط به حقوق و دستمزد کارکنان صنعت نفت، روز یکشنبه 15 مهرماه امسال، جلسه ای با حضورحمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، صدیقه خزایی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، نمایندگان شورای حقوق و دستمزد و سازمان برنامه و بودجه کشور در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با هدف بررسی اقدام های وزارت نفت و شورای حقوق و دستمزد درباره سقف حقوق کارکنان صنعت نفت، برگزار و مهم ترین چالش های پیش روی تحقق این موضوع بررسی شد.
به گفته جلیل مختار، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، مطابق بند (ب) تبصره ۱۸ قانون برنامه توسعه و پیشرفت، افزایش سقف دریافتی با درخواست بالاترین مقام دستگاه و با تصویب در شورای حقوق و دستمزد، تنها برای مشاغل خاص و حساس مانند حوزه عملیاتی صنعت نفت و دریانوردی بلامانع است، از این رو دراین نشست هماهنگی لازم با حضور مسئولان مربوطه انجام وپیشنهاد مسئولان و کارشناسان استماع شد.
اعضای این کمیسیون حمایت ویژه ای از افزایش سقف حقوق کارکنان رسمی وزارت نفت کردند و برای اصلاح دریافتی آنها هم نظر بودند، در این زمینه مقرر شد نشستی متشکل از نمایندگان کمیسیون، مسئولان وزارت نفت و سازمان امور استخدامی کشور تشکیل شود، ضمن آنکه پیشنهاد شد فوق العاده پرداختی هایی برای کارکنان خارج از سقف حقوق آنها و مسائلی همچون سختی محیط و سختی کار در آن در نظر گرفته شود تا ارتقای حقوقشان امکان پذیر شود.
درقانون برنامه هفتم توسعه درباره حقوق و مزایای دریافتی کارکنان آمده است که حقوق، مزایا و دریافتی کارکنان وزارتخانه ها و موسسات دولتی و موسسات و نهاد های عمومی غیر دولتی و نیروهای مسلح مشمول قوانین مربوط است، اما در این قانون تبصره ای با این توضیح که «افزایش سقف دریافتی با درخواست بالاترین مقام دستگاه و تصویب شورای حقوق و دستمزد صرفا برای مشاغل حساس و خاص یا مشاغل دارای شرایط خاص (و نه دستگاه خاص ) از جمله در حوزه عملیاتی صنعت نفت و دریانوردی بلامانع است» تا حدودی این مقوله را به تصمیم گیری شورای حقوق و دستمزد واگذار کرده است. این شورا که به منظورهماهنگی در تعیین حقوق و مزایای کارمندان دستگاه های اجرایی شکل گرفته، متشکل از وزرای کشور، اقتصادی و دارایی، آموزش و پرورش، رئیس سازمان مدیریت وبرنامه ریزی کشور و رئیس سازمان اداری واستخدامی است، همچنین نمایندگانی ازمجلس از کمیسیون های اجتماعی، برنامه و بودجه ومحاسبات مجلس شورای اسلامی (به عنوان ناظر) در آن حضور دارند.
کلیه دستگاه های اجرایی اعم از این که مشمول مقررات این قانون باشند یا نباشند، مکلفند قبل از تصمیم گیری در مراجع قانونی ذی ربط برای تعیین یا تغییر مبانی و مقررات حقوق و مزایای کارمندان خود یا هر نوع پرداخت جدید موافقت شورای مذکور را کسب کنند. مصوبات و تصمیمات شورا پس از تأیید رئیس جمهوری قابل اجراست.
هیئت وزیران و دیگرمراجع دارای اختیار تنظیم مقررات پرداخت، موظفند قبل از هرگونه تصمیم گیری، نظر مثبت این شورا را اخذ کنند. تمام موارد مربوط به حقوق و مزایای کارکنان در صنعت نفت از متن قانون اجرایی می شود و این وزارتخانه بر اساس آن تکلیف قانونی را اجرایی می کند.
مشعل روزشمار صنعت نفت در دل خود، تاریخی را به همراه دارد که اگرچه نقطه آغازین آن با حادثه ای سهمگین و پردلهره هفتم آبان ماه 1396 در جنوب غربی کشور و ۱۵۰ کیلومتری شرق اهواز و نزدیکی بندر دیلم در میدان نفتی رگ سفید پیوند خورد، اما خاتمه آن نمایشی از غیرت، ایثار و از خودگذشتگی دلاورمردان صنعت نفت را به تصویر کشید؛ تصویری که سرآمد آن حماسه سازانی هستند که با گذشتن از جان شیرین خود، جانانه دل به آتش زدند تا زبانه های بی رحمش را فرونشانند.
ظهر هفتمین روز آبان ماه 96 را هنوز بسیاری به خاطر دارند؛ زمانی که خبر آتش سوزی دکل حفاری ۹۵ فتح شرکت ملی حفاری ایران حین عملیات در چاه 147 رگ سفید 2 دهان به دهان گشت؛آتشی که به جان باختن دو نفر از کارکنان این شرکت منجر شد.از همین لحظه بود که صفوف اتحاد و انسجام همگانی شکل گرفت و گروه های عملیاتی و پشتیبانی شرکت ملی حفاری و واحدهای پشتیبانی، امدادی و آتشنشانی شرکت بهرهبرداری نفت و گاز گچساران، بی درنگ و فوت وقت در موقعیت حضور یافتند. به موازات آن با تشکیل کمیته بحران، گروه فنی متشکل از مدیر امور فنی و معاونان نیز به منظور بررسی و ارزیابی اولیه، با بالگرد راهی محل حادثه شدند. گروههای مختلف حفاری، مهندسی و ساختمان، زمین شناسی و حراست هم به فاصله زمانی کوتاهی در منطقه مستقر و ماشین آلات سنگین راهسازی به منظور ایجاد جاده دسترسی به موقعیت چاه، راهی منطقه شدند.
یک روز پس از حادثه (هشتم آبانماه)، محسن پاکنژاد، معاون وقت امور تولید شرکت ملی نفت ایران، مرحوم بیژن عالیپور، مدیرعامل وقت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و سپهر سپهری، مدیرعامل وقت شرکت ملی حفاری ایران هم به محل حادثه رفتند. عمق حادثه آنقدر بالا بود که ازهمان ابتدا اعلام شد با توجه به کوهستانی بودن منطقه و نبود جاده های مناسب برای حمل تانکرهای آب و دیگر تجهیزات، پیش بینی ها حاکی از آن است که مهار کامل آتش به ٥٠ تا ٦٠ روز زمان نیاز دارد.
روزشمار مهار آتش هرچند روی کاغذ و به زبان ساده می آید، اما انجام عملیات سخت و طاقت فرسا بود. تصور کنید در زمان وقوع این حادثه دما در شعاع ۳۰ متری دهانه این چاه به ۷۰۰ درجه سلسیوس رسید و آلودگی صوتی در شعاع ۳۰ متری به ۱۸۰ دسی بل افزایش یافته بود. تأثیرگذاری شرایط محیطی فوران بر ضربان قلب و فشارخون کارکنان، به دلیل ارتعاشات بالای ناشی از سرعت زیاد گاز را هم باید به این مخاطره ها افزود. گروه های مختلف با فرماندهی واحدی در میدان آتش، جانانه تلاش کردند و اینگونه بود که شامگاه پنجم دیماه و پس از گذشت 58 روز، فوران چاه 147 مهار و فریاد «اللهاکبر» در رگ سفید طنینانداز شد و مهارگران فوران چاه 147 رگ سفید، آتش شعله ور شده را خاموش کردند. مهارگران صنعت نفت در عملیات مهار چاه ۱۴۷ رگ سفید همزمان دو شیوه بستن چاه از سطح و کشتن آن از عمق را با استفاده از چاه انحرافی در دستور کار قرار دادند و در این عملیات پیچیده فنی با وجود به کارگیری راهکارهای کلاسیک، ابداعی و ابتکاری عملیات مهار از سطح میسر نشد و درنهایت این عملیات با هدایت متخصصان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی حفاری ایران و به کارگیری دستگاه حفاری ۹۳ فتح پس از ۳۴ روز حفاری مستمر سرانجام در عمق مورد نظر در ساعت ۲۰ و ۴۵ دقیقه شامگاه پنجم دی ماه شعله چاه سرکش ۱۴۷ به طور کامل خاموش شد. با تحقق عملیات بزرگ بستن چاه ۱۴۷ رگ سفید از عمق، مهارگران و نیروهای عملیاتی با ایمن سازی ۱۴۷، چاه امدادی دوم با نظر کارفرما به عنوان چاه توسعه ای (تولیدی) استفاده شد.
فوران و آتش سوزی چاه ۱۴۷ رگ سفید با توجه به فشار بالای گاز میدان نفتی رگ سفید از جمله حوادثی به شمار می رود که در نوع خود منحصربه فرد و مهار آن نیازمند محاسبات فنی و مهندسی دقیق بود و متخصصان صنعت نفت به خوبی توانستند در نتیجه هم افزایی و به کارگیری ظرفیت های موجود از نظر دانش فنی، عملیاتی، پشتیبانی به نحو مطلوب به آن عینیت بخشند.
تجربه این حادثه سبب شد شرکت ملی نفت ایران به طور جدی موضوع پیشگیری و مهار فوران چاه ها در دریا و خشکی را دنبال کند و بر این اساس قرار شد در آینده یک سازمان به صورت یکپارچه به مهار فوران چاه های نفت و گاز بپردازد.
در بخش آموزش نیز تصمیم گرفته شده است تا به تعدادی از نیروهای انسانی به عنوان فرمانده آموزش داده شود تا هنگام بروز چنین حوادثی، این فرماندهان به مدیریت و فرماندهی در مواقع بحران بپردازند.
یکی از دستاوردهای این فوران به اذعان مهران مکوندی، معاون وقت مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران، ثبت رکورد زمانی ۱۷ روز در جانمایی و ساخت موقعیت برای استقرار دستگاه حفاری، ثبت رکورد ۳۴ روز در مهار با روش حفاری چاه های امدادی و حداقل میزان خسارت انسانی با توجه به حجم فعالیت ها بوده است. در این حادثه تلخ دو نفر از نیروهای زبده صنعت حفاری(محمد سلیمی و فرزاد ارزانی) تا پای جان برای کنترل فوران کوشیدند و به علت احاطه آتش، جان بر سر صیانت از سرمایه های ملی نهادند و در خاطره ها ماندگار شدند که نشان دادند سختکوشان این صنعت در راه اعتلای کشور مردانه تا پای جان ایستاده اند.
آنچه نباید از نظر دور داشت آنکه حادثه رگ سفید امسال برای دومین بار است که بر سر زبان ها می آید. پیش از این در مردادماه جاری و مطرح شدن نام محسن پاک نژاد به عنوان وزیر پیشنهادی نفت، اسم او بیش از همه با مدیریت و فرماندهی این حادثه گره خورد. به اذعان حاضران در این حادثه، ایجاد نظم در اجرای عملیات و مدیریت در منطقه از جمله اقدام های موثر محسن پاک نژاد ،معاون وقت امور تولید شرکت ملی نفت ایران در آن ایام بود که وی همپای نفرات حاضر در صحنه برای بررسی میدانی و نظارت بر عملیات مهار از سطح (Top Kill) به چاه نزدیک شد.
بنا بر اظهارات حاضران در حادثه رگ سفید، پاک نژاد برنامه ریزی، سازماندهی، بسیج نیروها و هماهنگی و انسجام بین گروه ها را به درستی طرح ریزی وعملیاتی می کرد. شجاعت، هوش و فراست، توانایی حل مسئله، تصمیم گیری صحیح در لحظه و راهبری میدان آتش، از مشخصه هایی است که به پاک نژاد نسبت داده شده است.
خطرپذیری در هر مرحله و تلاش برای مهار زبانه های آتش رگ سفید، همراهی با گروه های آتش نشان حاضر در صحنه به منظور بررسی صحنه عملیات و حصول اطمینان از انجام ایمن آن با ارائه توصیه های کاربردی، همچنین استقامت، پشتکار، ممارست و پرهیز از یاس و نومیدی را که یادآور دوران دفاع مقدس است، دیگر مواردی هستند که درباره پاک نژاد گفته شده است. رگ سفید را نمی توان تنها یک نام و یک تاریخ در تقویم صنعت نفت دانست. آن را باید خلق حماسه ای از رشادت و از جان گذشتگی دانست. رشادت کسانی که بی محابا دل به آتش زدند و زبانه های شرر را رام جان شیرین خود ساختند.
علی صفی خانی، رئیس اچ اس ای وقت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب :
هفتم آبان ماه مصادف با سالگرد وقوع حادثه فوران چاه سرکش ۱۴۷ رگ سفید در سال ۹۶ است. این حادثه مقدمه ای برای ورود غیرتمندانه و شجاعانه مردان بی ادعای صنعت نفت به عرصه مهار این اژدهای لجام گسیخته است؛ کارکنان متخصص و ماهری که هم رگ سفید را خوب می شناختند و هم سختی کار را که اگر نبود تلاش این صنعت مردان، به راستی چنین حماسه ای هم آفریده نمی شد. به خاطر دارم در هر بار حمله به آتش و اقدام های کنترلی و مهندسی برای مهار از سطح، مخاطرات فراوانی همکاران را تهدید می کرد. دمایی ۱۵۰۰ درجه سانتی گراد ، 180 دسی بل صدا و لرزش زمین بالای ۳ ریشتر هر جنبنده ای را نابود می کند، اما با درک صحیح از ریسک های محیط کار و اقدام های مهندسی و رعایت الزام های ایمنی، بهداشتی و زیست محیطی دلاورمردان حاضر در این عملیات پس از ۵۸ روز تلاش مجاهدانه و مهار این چاه سرکش به سلامت به خانه های خود بازگشتند. این حماسه، یادآور شعار «ما می توانیم» و تبلور فرهنگ ایثار و شهادت است؛جا دارد که از مردان خستگی ناپذیر این میدان، مرحوم بیژن عالی پور و مرحوم مسعود حیدری که امروز در بین ما نیستند، همین طور یادو خاطره شهدای شرکت ملی حفاری ایران شهید ارزانی و شهید سلیمی را که در همان زمان اولیه فوران چاه به شهادت رسیدند، گرامی بداریم و به روح بلند و آسمانی این عزیزان سلام و درود فرستیم.
یونس عباسی لرکی، رئیس وقت عملیات منطقه 2 اداره حفاری شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و مدیر تعمیر تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب:
رگ سفید حادثه تلخ، ناگوار و دلخراشی بود که آتش سهمگین و پرزبانه آن با همت وغیرت ایرانی مهار شد. میدان رگ سفید با پیچیدگی های مختلف و شرایط خاص مخزن که حادثه و حریق در آن مسبوق به سابقه بوده، فوران و حادثه های دیگری در سال های1343، 1354 و 1392 پشت سر گذاشته است، اما مهار آتش آن در هفتم آبان ماه 1396 با اقدام ها و ابتکارهایی ویژه همراه بود که در دل خود رکوردهایی را هم به ثبت رساند. اگر بخواهیم یکی از این رکوردها را مرور کنیم، کافی است نگاهی به این آمار داشته باشیم: حادثه آتش سوزی رگ سفید در حالی 58 روزه مهار شد که مهار آن از سوی خارجی ها در حادثه سال 1354 (چاه 33 رگ سفید)، 95 روز زمان برد؛ بنابراین متخصصان و تلاشگران صنعت نفت در سال 1396 با وجود محدودیت های ایجاد شده به واسطه تحریم ها، با قدرت و توان و تخصص خود و صرف یک سوم زمان خارجی ها، آتش را مهار کردند. این در حالی بود که در 58 روز تلاشی که در جریان بود، این پیام ها از سوی خارجی ها شنیده می شد که ایرانی ها از عهده کار برنخواهند آمد و درخواست حضور در میدان را با ارقامی نجومی برای مهار آتش داشتند، اما این مهم به عنوان اقدامی بزرگ به ثمر رسید و باید بیش از اینها به آن پرداخته شود.
بگذارید با هم ابعاد حادثه رگ سفید را مرور کنیم: در محیطی با فشار بالای سیال (بیش از PSI ۲۴۰۰) که یکی از بالاترین فشارهای ثبت شده در فوران های کشور است، حرارت مرکز آتش (حدود 1470درجه سانتی گراد)، نوع سیال خروجی از چاه (ترکیبی از نفت و گاز)، زمین لرزه به واسطه خروج نفت و گاز 3 و نیم ریشتر، آلودگی صوتی 180 دسی بل به همراه تشعشعات چاه قرار داشتیم که تمام این موارد عملیات مهار فوران این چاه را به پیچیده ترین عملیات اطفای حریق در کشور بدل کرد.
استاندارد آلودگی صوتی در محیط های صنعتی 80 دسی بل است و به ازای هر میزان افزایش از میزان ساعت کار کاسته می شود. فعالیت در چنین فضایی آن هم به مدت 58 روز با هیچ استاندارد بین المللی از نظر شاخص های ارائه شده همخوانی ندارد و هر ثانیه حضور در این محیط ایثار و غیرت می خواهد. در این حادثه 15 فرایند حمله به چاه، بدون توقف انجام شد. در فضایی که نیم متر زیر پا قابل مشاهده نبود درعمق دوهزار و 342 متری با مته قطر 22 سانتی متری به دل آتش زده و این چاه پرزبانه مهار شد. در این حادثه پس از 14 روز اقدام های زیرساختی و استقرار دکل 93 فتح (شرکت ملی حفاری ایران) در موقعیت C برای حفاری عمودی و دکل 94 فتح شرکت ملی حفاری ایران در موقعیت A به عنوان چاه امدادی انحرافی انتخاب و در بامداد یکم آذرماه، حفاری عمودی دکل 93 آغاز شد. با توجه به ماهیت متفاوت فوران چاه، به موازات هم دو روش گزینه اطفا از سطح (Top Kill) و همچنین اطفا از عمق (Bottom Kill) در دستور کار قرار گرفت که در نهایت از طریق اطفا از عمق (Bottom Kill ) به هدف رسیدیم و در عمق دو هزار و 342 متری در حفره چاه 147 رگ سفید از طریق چاه کمکی ارتباط برقرار کردیم و پس از ۳۴ روز حفاری مستمر در عمق مورد نظر در ساعت ۲۰ و ۴۵ دقیقه شامگاه پنجم دی به سرانجام رسید و از طریق پمپهای فشار قوی توانستیم آتش را مهار کرده و اژدهای سرکش ۱۴۷ به طور کامل خاموش شد. وقتی یک چاه فوران می کند، از حالت طبیعی و معمول خود خارج می شود، چاه های مجاور نیز تحت شعاع قرار می گیرند؛ بنابراین، اقدام های لازم در این زمینه نیز در دستور کار قرار گرفت. احداث 250 کیلومتر خط لوله انتقال آب به قطر چهار اینچ، احداث دو استخر آب به ظرفیت 200 هزار مترمکعب، احداث راههای دسترسی به موقعیت چاه، انجام عملیات خاکبرداری 300 هزار مترمکعب، جمع آوری کلیه ضایعات در معرض آتش، ساخت و احداث دو محل جایگاه پمپ های فشار قوی، نصب و جوشکاری لوله های جریانی سیستم های پمپ های فایرفایتینگ، احداث بیمارستان صحرایی، حفر 2 چاه امدادی و انحرافی با مجموع متراژ حفاری حدود بیش از 4 هزار متر در مدت زمانی کوتاه در منطقه کوهستانی سخت گذر و همجواری با گرمای سوزان و صدای گوشخراش، رکوردی تحسینبرانگیز بوده است. حفاری فعالیتی پرمشقت است و کارکنان حفار که سربازان خط تولید هستند، مسئولیت سختی به عهده دارند، به این دلیل که با چاه زنده مواجه و به طور مستقیم با قهر طبیعت رو به رو هستند.
گاهی با حادثه نفت شهر، دکل 118 حفاری شمال، 104 مارون ، رگ سفید و ... همراه می شوند. در این حادثه، رگ سفید اولین چاهی بود که تیم شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب آن را در اختیار داشته و کارکنان خدوم شرکت ملی حفاری ایران نیز همکاری تمام قد داشتند. با همدلی و غیرت و لطف خدا توانستیم آتش را مهار کنیم. در این مسیر مدیریت آقای مهندس پاک نژاد هم به عنوان معاون وقت امور تولید شرکت ملی نفت ایران و فرمانده ارشد میدان بسیار ثمربخش بود؛ از این رو که ضمن ارتباط دوستانه و محبت آمیز و صمیمانه با تمامی نفرات در سطوح مختلف، شخصا در خط مقدم آتش حضور داشت و با دستورات مقتضی، عملیات مهار را پیش می برد. لازم می دانم یادآوری کنم که تمامی نفرات تیم حاضر درمهار چاه رگ سفید، ترکیبی از بهترین و باتجربه ترین نیروهای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی حفاری ایران بودند.
ابعاد این حادثه با هدف پیشگیری از حوادث مشابه، در سمیناری در دانشگاه صنعتی شریف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتیجه حادثه دلخراش به درس آموزی های مناسب از نظر آموزش نیروی انسانی مرتبط با کنترل و مهار چاه ها و تامین تجهیزات مورد نیاز انجامید و این ضرورت احساس شد که آموزش فرماندهی میدان در دستور کار قرار گیرد و دو گروه 26 نفره منتخب درسطح شرکت ملی نفت ایران از طریق آموزش دوره های مرتبط برای حوادث پیش بینی ناپذیر آماده کار شدند. یاد همکارانی که در حادثه رگ سفید و مشابه یا در طول سال های گذشته جانفشانی کردند، گرامی و زنده باد غیرت ایرانی.
مشعل سفر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با میزبانی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی طی هفته های گذشته، در حالی انجام شد که در آستانه فصل سرما، موضوع ناترازی گاز از مشکلات اصلی است و از آغاز فعالیت دولت چهاردهم، بر رفع آن تاکید شده است؛ از این رو حضور نمایندگان ملت را می توان اجماعی برای رفع جدی و به کارگیری راهکارهای مناسب قانونی و اجرایی در مسیر حل این معضل جدی کشور تلقی کرد تا دراجماع یکدیگر شاهد راهکارهای کوتاه مدت و میان مدت برای این مساله باشیم. انتخاب عسلویه به عنوان قطب گاز ایران در سفر مدیران شرکت ملی نفت ایران و اعضای کمیسیون انرژی مجلس حائز اهمیت است.از این جهت که میدان پارس جنوبی به عنوان یكی از بزرگ ترین منابع گازی جهان روی خط مرزی مشترك ایران و قطر در خلیج فارس و در 100 كیلومتری ساحل جنوبی ایران به مرکزیت عسلویه قرارگرفته که نزدیک به سه هزار و ۷۰۰کیلومترمربع آن در آب های سرزمینی ایران و 6 هزار کیلومترمربع دیگرش در آب های قطر واقع شده است.
آنچه از دل نشست های مشترک نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مدیران شرکت ملی نفت ایران منتشر شد، این گفته مهم حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران است که تاکید کرد: مجموعه وزارت نفت آمادگی کامل خود را برای زمستان و تأمین انرژی این فصل اعلام کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نشست اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با مدیران صنعت نفت، گاز و پتروشیمی که در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برگزارشد، گفت: اعضای کمیسیون انرژی مجلس وارد منطقه ای شده اند که ۷۰ درصد گاز کشور را تأمین می کند و ۵۰ درصد ظرفیت نصب شده پتروشیمی های کشور در آن قرار دارد. در همین زمینه تیم وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران آماده ورود به زمستان است و مجموعه وزارت نفت برای زمستان و تأمین انرژی این فصل آمادگی کامل دارد.
بورد تصریح کرد: امروز و در این مکان حامل این پیام هستم که با تلاش و پیگیری های رئیس جمهوری و وزیر نفت و همکاری مراجع و نهادهای عالی کشور، تصمیم های خوب و مهمی برای کارکنان عملیاتی گرفته و نهایی شده است. بورد خطاب به نمایندگان مجلس گفت: باید به صنعت نفت کمک شود؛ این صنعت لوکوموتیو پیشران کشور است، هرچند کمک های مجلس به صنعت نفت در این چند ماه کم نظیر بوده است. وی به شدت مصرف انرژی در کشور پرداخت و گفت: شدت مصرف انرژی در کشور بسیار بالاست، این رویه باید تغییر کند؛ از مردم، صاحبان صنایع و نیروگاه ها می خواهیم به نحوی برای کاهش مصرف انرژی تلاش کنند، اگر دمای محیط در زمستان ۲۰ درجه باشد، با کاهش قابل توجه مصرف انرژی روبه رو خواهیم شد. بورد همچنین در نشست اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با مدیران صنعت نفت، گاز و پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس گفت: تمام هم و غم ما برطرف کردن مشکلات مربوط به نیروهای فعال در سکوهای نفتی است؛ آنها به حق سربازان خط مقدم صنعت نفت کشور هستند. وی با اشاره به اجرای مسئولیت اجتماعی صنعت نفت در عسلویه افزود: تقاضای مردم این منطقه تامین آب آشامیدنی موردنیاز آنهاست که در تلاشیم آن را برطرف کنیم، ضمن آنکه درباره پروژه آب شیرین کن هم برنامه هایی داریم که پیگیری خواهد شد.
تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس نیز در این نشست با اشاره به اینکه در این منطقه دارایی بزرگ و یکپارچه ای داریم، به اهمیت ژئوپلیتیک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس پرداخت و افزود: تلاش های شبانه روزی در شرکت نفت و گاز پارس انجام شده است تا دغدغه های زمستان و ناترازی انرژی را کاهش دهیم. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس اعلام کرد: باید در حوزه فشارافزایی فازهای پارس جنوبی کارهایی انجام دهیم تا با افت فشار روبه رو نشویم.
بهروز نعمتی، معاون امور حقوقی و مجلس وزیر نفت نیز در این نشست خطاب به مدیران صنعت نفت گفت: مطمئن باشید همان گونه که شور و اشتیاق خاصی به تولید انرژی کشور دارید، کمیسیون انرژی مجلس نیز از شما تولیدگران حمایت می کند. وی ادامه داد: اعضای کمیسیون های مختلف تخصصی مجلس در سال های گذشته به این منطقه آمده و وعده هایی داده اند که باید محقق شود.
موسی احمدی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست با ابراز خرسندی از حضور در عسلویه، همچنین دیدار و گفت وگو با کارکنان و کارگران گفت: بی شک در نشست های کمیسیون انرژی، تصمیم های موثری گرفته خواهد شد.
وی گفت: ما با همه وجود در کنار شما مجاهدان صنعت نفت هستیم، در زمینه بودجه نیز همه توان خود را به کار خواهیم گرفت که هیچ حقی از کسی تضییع نشود.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: اولویت نخست مجلس به ویژه در حوزه انرژی، رفع دغدغه های مربوط به ناترازی است؛ از این رو اولویت در کمیسیون انرژی به این موضوع اختصاص داده شده است.
احمدی با بیان اینکه حضور اعضای کمیسیون در پایتخت انرژی کشور بسیار مسرت بخش است، افزود: حضور در این منطقه از دو حوزه منطقه ای و ملی اهمیت دارد و لازم می دانم که از اعضای کمیسیون انرژی مجلس برای حضور در این نشست قدردانی کنم. احمدی بیان کرد: پتروشیمی ها اکنون دغدغه قطع گاز یا مسدودشدن حساب خود را دارند که باید رفع شود. پتروشیمی هایی که امروز به سوددهی رسیده اند، نباید دوباره با چالش روبه رو شوند. وی ادامه داد: هدف از سفر اعضای کمیسیون انرژی به این منطقه اقتصادی هم خداقوت گفتن به تلاشگرانی است که در این سنگر جهاد، به تولید می پردازند وهم رفع دغدغه ها و شنیدن صدای آنهاست.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه باید موضوع سقف حقوق کارکنان نفت و مشکلات مربوط به آن حل شود، گفت: همه اعضای کمیسیون انرژی مجلس بر رفع این مشکل اتفاق نظر دارند، نمایندگان وزارت نفت نیز دفاع خوبی از این موضوع در کمیسیون داشتند و البته این مشکل مرتفع شد. احمدی با بیان اینکه وزیر نفت نگاه مثبت و ویژه ای به حوزه مسئولیت های اجتماعی دارد، اعلام کرد: از این نظر اتفاق های خوبی در صنعت نفت افتاده است و مدیران از توانمندی بالایی در این حوزه برخوردارند. وی با اشاره به بازدید میدانی از سکوهای دریایی، به عنوان بخش دیگری از سفر اعضای کمیسیون انرژی به عسلویه تصریح کرد: گزارش های خوبی درباره گذر از فصل سرد زمستان با کمترین چالش ارائه شده است و امروز این گزارش ها را به صورت عینی مشاهده کردیم.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: این کمیسیون همه توان خود را برای همکاری و همفکری با دولت برای رفع ناترازی انرژی گذاشته است؛ همه به نوعی آستین ها را بالا زده اند تا زمستانی بدون دغدغه داشته باشیم.
در ادامه این نشست، رمضانعلی سنگدوینی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه نبض انرژی و اقتصاد کشور در منطقه عسلویه می زند، تأکید کرد: این منطقه افراد نخبه ای درزمینه تأمین انرژی کشور دارد که از سختکوش ترین نیروها هستند. وی افزود: فشارافزایی میدان های نفتی، موضوعی مهم برای کشور است که اگر انجام نشود، تأمین انرژی با مشکل روبه رو خواهد شد. سنگدوینی با بیان اینکه ما وظیفه داریم دغدغه حقوق و دستمزد کارگران و کارکنان نفت را برطرف کنیم، تصریح کرد: همه اعضای کمیسیون انرژی مجلس موظف هستیم از مجموعه وزارت نفت حمایت کنیم.
منصور شکرالهی، عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز گفت: نقش عسلویه در اقتصاد کشور انکارناپذیر است؛ از این رو مسئولیت های اجتماعی مردم منطقه نیز باید جدی گرفته شود. مالک شریعتی نیاسر، عضو دیگر کمیسیون انرژی مجلس نیز در این نشست پرسش هایی از جمله تازه ترین وضعیت توسعه فاز11پارس جنوبی، سرانجام پایان یافتن سوختن مشعل ها در این منطقه، حجم سرمایه گذاری پتروشیمی ها در میدان های نفتی و گازی و نتیجه نصب میترها را مطرح و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران پاسخگویی به این پرسش ها را به مسئولان مرتبط واگذار کرد.
مشعل سومین همایش ملی پدافند غیرعامل صنعت نفت با حضور حمید بورد، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، وحیدرضا زیدی فر، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، علی اصغرحق بین، مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت و جمعی از معاونان و مدیران به میزبانی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار و در آن بر اهمیت و ضرورت پدافند غیر عامل در این صنعت تاکید شد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این همایش که روز چهارشنبه 9 آبان ماه برگزار شد؛ صنعت نفت را لوکوموتیو اقتصاد کشور خواند و تاکید کرد: جایگاه ویژه صنعت نفت موجب شده است که اهمیت پدافند غیرعامل در آن بیش از صنایع دیگر باشد.
حمید بورد با بیان این که بیش از 90 درصد سبد انرژی کشور را صنعت نفت تامین می کند، گفت: تصمیم گازرسانی کلان که در طول سال ها اجرایی شده است، تصمیمی اشتباه بوده که در آن کمتر به طرح جامع انرژی بها داده شده است. به گفته مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، به دلیل کار در شرایط ویژه و فشار بالا، صنعت نفت دارای محیطی پرریسک است که اهمیت پدافند غیرعامل را در آن دو چندان کرده و اهیمت حوزه سایبری را هم در آن افزایش داده است. از دهه هشتاد که سازمان پدافندغیرعامل کشور تاسیس شد، کار مشترک این سازمان با صنعت نفت آغازو ارتباطی تنگاتنگ ایجاد شد تا آنجا که سند جامع پدافند غیرعامل به طور مشترک میان صنعت نفت و سازمان پدافند غیرعامل تهیه و تدوین و این همکاری موجب شد تمام سازمان ها و ارگان های نفتی تعریفی از وظایف خود در حوزه پدافند غیرعامل داشته باشند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: البته نمی توان گفت همه چیز به نحو عالی اجرا شده اما به طور کلی صنعت نفت نسبت به دیگر بخش ها در حوزه پدافند غیرعامل بیشتر کار کرده و سازمان پدافند غیرعامل هم ساختار سازمانی خود را در نفت پیدا کرده است.
وی همچنین با اشاره به اینکه تلاش داریم این موضوع را به یک فرهنگ سازمانی تبدیل کنیم تا در کشور پیشتاز باشیم، یادآورشد: براساس اسناد بالادستی بیش از 157 همت پروژه تعریف و بیش از ۲۴ همت آن در حوزه پدافند غیرعامل هزینه شده است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: تدوین 34 سرفصل آموزشی پدافند غیرعامل در حوزه عمومی، شیمیایی و زیستی، برگزاری ۲۵۰ هزار نفر-ساعت آموزش با عناوین سایبری و حفاظت از زیرساخت ها، از دیگر اقدام های انجام شده در حوزه پدافند غیرعامل است.
بورد همچنین برگزاری رزمایش پدافند غیرعامل در سطوح مختلف در مناطق عملیاتی ساحل و فراساحلی، ستاد سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، شرکت پایانه های نفتی ایران، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، شرکت نفت فلات قاره ایران، شرکت نفت و گاز پارس، شرکت ملی حفاری ایران و شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان (بالغ بر ۶۰ رزمایش) را از دیگر اقدام های انجام شده در حوزه پدافند غیرعامل برشمرد.
سردار غلامرضا جلالی، رییس سازمان پدافند غیرعامل کشور نیز با اشاره به اینکه امسال، هفته پدافند غیرعامل به دلیل شرارت های رژیم صهیونیستی و تهدیدهای منطقه ای، حس و حال متفاوتی به خودگرفته و بیشتر به سمت مباحث عملی و اجرایی پیش رفته است، افزود: همانطور که رئیس جمهوری هم اعلام کرد، کشور در حال جنگ است، اما این جنگ ویژگی های خاصی دارد وکنترل از راه دور است تا به بحران جهانی تبدیل نشود.
وی با اشاره به سناریوهای تهدیدی دشمن گفت: دو سناریو پیش رو داریم یکی سناریوی زیر آستانه جنگ که متمرکز بر حملات سایبری، تروریستی، خرابکارانه و... که سناریوی ثابت امسال جاری و سال گذشته دشمن بوده است و دیگری سناریوی جنگی.
سردار جلالی با اشاره به تبیین قانون جدید و اساسنامه سازمان پدافند غیرعامل کشور افزود: کارگروه پدافند غیرعامل کشور، عالی ترین مرجع تصمیم گیری در امور پدافند غیرعامل است و اعضای آن شامل وزرای کلیدی و فرماندهان نیروهای مسلح هستند. اعضای این کمیته شامل وزیر نفت، وزیر راه و شهرسازی، وزیر اطلاعات، وزیر دفاع، وزیرکشور، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، دادستان کل کشور و رئیس کمیته امنیت ملی کشور هستند، فرماندهان سپاه، ارتش و نیروی انتظامی نیز به عنوان اعضای کمیته در آن حضور دارند و تصمیم های کمیته بر اساس قانون لازم الاجراست و استنکاف از اجرای آنها جرم محسوب می شود.
وی ادامه داد: در این اساسنامه بند هماهنگی و همکاری دفاعی بین بخش دفاع و کشوری گنجانده شده و همسو با این، سازمان پدافند غیرعامل کشور اقدام به تدوین دستورعمل های عملیاتی کرده است که در دستگاه های اجرایی پیاده سازی شده اند. بر اساس این، 9 دستورعمل تعریف و به دستگاه ها ابلاغ شده است که بر اقدام های پدافندی، احتیاطی، کاهش آسیب پذیری ها و مدیریت مخاطرات تمرکز دارند و به افزایش تاب آوری و انعطاف پذیری کشور می انجامند.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با اشاره به ابلاغ 9 دستورعمل برای مقابله با مخاطرات، اظهار کرد: یکی از این دستورعمل ها، «تشدید حفاظت، اقدام های امنیتی و اطلاعاتی» است که با عنوان شهید سرلشگر عباس نیلفروشان نام گذاری شده است، این دستورعمل مصوبه شورای امنیت بوده و به همه دستگاه ها و استان ها ابلاغ شده است.
به گفته وی، برش استانی همین دستورعمل نیز به نام شهید کاظمی تهیه شده است و با محوریت استانداری راه اندازی و فعال سازی کمیته امنیت دفاعی را پیش بینی کردیم که بتواند تصمیمات امنیتی و دفاعی بگیرد. سردار جلالی افزود: «دفاع لایه به لایه سایبری» به نام شهید سرلشگر علی زاهدی، دستور عمل دیگری است که تهیه و ابلاغ شده است وتیم های عملیاتی سازمان پدافند غیرعامل در دستگاه های اجرایی فعال شده اند تا هم به اجرای آن کمک شود و هم اصول اطمینان از اجرا و آمادگی را حفظ کنند. افزون بر دستورعمل عمومی برای دستگاه های اجرایی، مصوبه شورای امنیت کشورکه تکالیف دستگاه های اجرایی را در شرایط کنونی مشخص کرده و مبتنی بر کاهش آسیب پذیری ها و کاهش مخاطرات است، ابلاغ کرده ایم.
وی ادامه داد: یکی از دستورعمل های کلیدی در پدافند شیمیایی، نظارت بر مجتمع های بزرگ صنایع شیمیایی و پتروشیمی است که با عنوان شهید بروجردی نام گذاری شده است.
رئیس پدافند غیرعامل کشور با اشاره به انفجار پیجرها در اتفاقات اخیر، به دستورعملی به نام «شهید چمران» برای کشف خرابکاری در ابزارهای ارتباطی اشاره کرد و گفت: به این منظور مراکز تشخیصی و آزمایشگاهی و کنترلی پیش بینی شده است تا با بازرسی اولیه، موارد مشکوک به آزمایشگاه ارسال و مشکل مرتفع شود.
به گفته سردار جلالی، دستورعمل «شهید عارفیان» نیز مربوط به حوزه بهداشت و درمان است که با محوریت اورژانس کشور تمام ظرفیت های امدادی را در برمی گیرد و باید از ظرفیت های امدادی موجود برای پاسخ سریع استفاده کنند. هدف این است که در شرایط بحرانی، به ویژه در مناطق صنعتی و حساس، خدمات امدادی و درمانی به سرعت ارائه شود.
وی یادآور شد: یکی از موضوع های کلیدی دیگر، مدیریت زنجیره تأمین در شرایط اضطراری است. این زنجیره شامل مواد اولیه، کارکنان، تجهیزات و منابع انرژی مانند برق است که برای کاهش وابستگی و افزایش آمادگی، باید زنجیره هایی ایجاد شود که امکان ذخیره و پشتیبانی کافی در صورت بروز بحران را فراهم کنند، به گونه ای که اگر یک بخش از این زنجیره مختل شود، بخش های دیگر بتوانند تا رفع بحران، کارکرد سیستم را ادامه دهند.
سردار جلالی با تاکید بر اینکه باید بین تهدید و نقاط آسیب پذیر یک سپر حفاظتی ایجاد و از تأثیرات مستقیم تهدید جلوگیری کرد، افزود: به همین منظور جداسازی و کنترل پیامدها از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا دشمن نتواند با موفقیت به زنجیره های حیاتی نفوذ کند. باید با دقت و جدیت این موضوع ها را پیگیری کنیم. هرگونه تعلل یا کوتاهی در انجام وظایف غیرقابل قبول است و باید با هماهنگی و انسجام کامل به اجرای این تکالیف بپردازیم تا به بالاترین سطح بازدارندگی ممکن دست یابیم.
مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت نیز با تبیین اقدام های لازم برای راه اندازی نخستین آزمایشگاه تست بدافزار کشور در وزارت نفت گفت: با توجه به اهمیت صنعت نفت در سازمان پدافند غیرعامل به تازگی وزیر نفت به عضویت کمیته دائمی سازمان پدافند غیرعامل کشور درآمده است.
علی اصغر حق بین با بیان اینکه صنعت نفت امروز جایگاهی بنیادین به لحاظ تأمین امنیت انرژی در همه زیرساخت های کشور دارد، اظهار کرد: در شرایطی به سر می بریم که سایه تهدید دشمن در کشور وجود دارد، از این رو باید هوشیار باشیم و اقدام های لازم را در زمینه پدافند غیرعامل انجام دهیم.
وی با یادآوری اینکه پدافند غیرعامل صنعت نفت پیش از این کارها و مانورهای زیادی را انجام داده و هم اکنون زمان اجرای برنامه های کوتاه مدت مقاوم سازی و تداوم تولید انرژی در کشور است، افزود: هم اکنون نقاط آسیب پذیر صنعت نفت شناسایی و اقدام های لازم برای تاب آوری تولید انرژی در کشور انجام شده است.
مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت با بیان اینکه امسال بیش از ۴۰۰ ریزبرنامه و ۹ هدف کلان در حوزه پدافند غیرعامل در صنعت نفت طراحی شده است، تصریح کرد: تاکنون چند دستورعمل و ابلاغیه از سوی سازمان پدافند غیرعامل کشور به وزارت نفت ابلاغ و برای ارکان عملیاتی وزارت نفت تشریح شده است.
حق بین با اشاره به حمله سایبری به سامانه توزیع سوخت کشور در سال های گذشته گفت: در نخستین حمله سایبری، بازگشت سامانه به مدار عملیاتی یک هفته زمان برد که این مدت زمان در حمله سایبری دوم به سه ساعت رسید.
مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز گفت: شتاب بخشی به روند اجرای پروژه های انتقال فراورده های نفتی با خطوط لوله به عنوان یکی از مهم ترین موضوع های مورد پیگیری در حوزه پدافند غیرعامل در دستور کار قرار دارد و امید می رود با همکاری سازمان پدافند غیرعامل کشور، موانع فراروی این مسیر برطرف شود.
شهرام احمدی با اشاره به مأموریت مهم این شرکت در حوزه پدافند غیرعامل گفت: مردم اصلی ترین ذی نفع فعالیت شرکت ملی پالایش و پخش هستند و هرگونه اختلال در امور بر زندگی روزمره مردم اثرگذار است، به همین دلیل نکات و اقدام های مربوط به پدافند غیرعامل در این حوزه باید به دقت انجام شود.
مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با اشاره به اینکه مهم ترین موضوع مورد پیگیری در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در حوزه پدافند غیرعامل، جایگزینی و تنوع بخشی خدمات است.
مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با اشاره به اینکه مهم ترین چالش صنعت نفت، بحث ناترازی انرژی است، بیان کرد: برای کاهش ناترازی نیز اجرای طرح های پالایشی متنوع در دستورکار قرار دارد که با اجرای آنها ضمن ارتقای ظرفیت تولید، افزایش کیفیت و تنوع بخشی نیز حاصل می شود.
در پایان این همایش ضمن رونمایی از محصولات فرهنگی و کتاب های تهیه شده در حوزه پدافند غیرعامل و ایمنی در صنعت نفت، از 13 نفر از فعالان و مسئولان صنعت نفت قدردانی شد.
معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه شدت مصرف انرژی در ایران به عنوان سومین تولیدکننده گاز در جهان ۳.۵ برابر جهان است، گفت: با تلاش همکاران در بخش های مختلف شبکه پالایش، انتقال و توزیع، شبکه گاز در پایداری بسیار خوبی قراردارد.
سعید توکلی روز چهارشنبه (9 آبان) در نشست با خبرنگاران و اصحاب رسانه گفت: تأمین گاز بخش های خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده، اولویت شرکت ملی گاز ایران در فصل سرماست و در ماه های سرد سال حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد گاز تحویلی به خطوط لوله از سوی مشترکان بخش های خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده، حمل ونقل و کشاورزی مصرف می شود که رقم بالایی است.
وی یادآوری کرد: از آنجا که در ماه های سرد سال باید به بخش های دیگر ازجمله صنایع عمده هم گازرسانی صورت گیرد، روزانه نزدیک به 250 تا 300 میلیون مترمکعب ناترازی وجود دارد که معادل آن باید از سوی وزارت نفت سوخت جایگزین تحویل این صنایع شود.
به گفته توکلی، اگرچه صنایع عمده علاقه دارند از گاز طبیعی به عنوان سوخت استفاده کنند، اما اولویت نخست وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران در روزهای سرد، تأمین گاز بخش های خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده است، ضمن آنکه در زمستان مصرف روزانه گاز بخش های اولویت دار از ۲۳۰ میلیون مترمکعب به ۷۰۰ میلیون مترمکعب می رسد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: هم اکنون میزان گاز تحویلی در مقایسه با سال های گذشته قابل توجه است و هر میزان گازی که به شبکه تحویل می شود، نیاز مصرف کنندگان را تامین می کند.
توکلی با بیان اینکه گاز طبیعی 72 درصد سبد انرژی کشور را تشکیل می دهد، افزود: در هیچ کشوری ۷۲ درصد سبد انرژی به گاز طبیعی وابسته نیست، ضمن آنکه 83 درصد نیروگاه های کشور از سوخت گاز طبیعی استفاده می کنند که این موضوع در دنیا منحصر به فرد است.
وی با بیان اینکه مصرف گاز در ایران، معادل گاز مصرفی چین است، افزود: تنوع سبد انرژی، صرفه جویی و بهینه سازی و به روزرسانی زیرساخت ها مصرف گاز در کشور چین را با وجود جمعیت انبوه معادل مصرف گاز ایران کرده است که البته ایران نیز با اعمال صرفه جویی بیشتر می تواند گاز بیشتری به صنایع عمده کشور تحویل دهد و این موضوع برای کشور مفیدتر خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه به موضوع برودت هوا و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی اشاره و تصریح کرد: امسال به لحاظ اینکه فصل سرد سال از آبان ماه شروع شده، یک سال استثنایی است، زیرا برای نخستین بار یک توده هوایی اسکاندیناوی به کشور آمده واین توده عمده استان های کشور از جمله 11 استان را تحت تاثیر قرارداده است.
وی با بیان اینکه موقعیت این استان ها از لحاظ دسترسی به منابع گاز و میزان گاز طبیعی تولیدی کشور کمتر از 25 درصد است، افزود: حدود 75 درصد از منابع تولید گاز در جنوب کشور قرار دارد و کاهش دما در منطقه ای صورت گرفته است که این میزان گاز باید به آن منطقه انتقال داده شود.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه هر یک درجه کاهش دما، به طور میانگین ۲۵ میلیون مترمکعب (معادل یک فاز پارس جنوبی ) به مصرف گاز کشور اضافه می کند، گفت: آسایش و آرامش حق مردم است و تقسیم عادلانه گاز میان آنها نیز باید انجام شود، بنابراین انتظار می رود مصرف انرژی در کشور به اندازه میانگین جهانی کاهش یابد.
توکلی افزود: طبق پیش بینی ها، دمای هوا امسال نزدیک به منفی ۴ درجه سردتر از مدت مشابه در سال گذشته است و این موضوع به معنای افزایش روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعبی مصرف گاز خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه ایران دومین دارنده ذخایر گازی جهان پس از روسیه است، افزود: حتی برای تولید یک میلی متر مکعب گاز تلاش های زیادی صورت می گیرد و گاز ترش و خام با هزینه بالا استخراج و پس از فراورش به خطوط انتقال، تاسیسات تقویت فشار گاز و سپس شبکه توزیع گاز تزریق می شود؛ از این رو ضرورت دارد که در بخش های خانگی و صنایع غیرعمده صرفه جویی زیادی صورت گیرد.
معاون وزیر نفت در امور گاز به راهکارهای بهینه سازی مصرف انرژی در اسناد بالادستی و قانون برنامه هفتم توسعه اشاره کرد و افزود: توجه به مبحث 19 ساختمان، بهینه سازی دستگاه های گرمایشی، تاسیسات و تجهیزات گازی، صرفه جویی در مصرف گاز را در پی دارد که حتما باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد، ضمن آنکه بخش زیادی از تاسیسات نیروگاهی راندمان بالایی ندارند که این موضوع سبب هدررفت گاز در بخش نیروگاهی می شود.
توکلی استفاده از انرژی های نو و جایگزینی آن با سوخت های فسیلی و تنوع سبد محصولات را راهکاری دیگر در بخش صرفه جویی در مصرف گاز اعلام کرد و افزود: مجموع مصارف گاز صنایع سیمان کمتر از یک فاز پارس جنوبی است، یعنی اگر دمای بخش های خانگی یک درجه کاهش یابد، گاز کافی به آنها تحویل می شود که این مهم تأثیر بسیاری در اقتصاد کشور دارد.
معاون وزیر نفت در امور گاز در ادامه درباره همکاری های گاز ایران و روسیه توضیح داد: گفت وگوها با روسیه از سه سال گذشته تاکنون آغاز شده، اما باید توجه کرد در منطقه ای هستیم که اهمیت گاز چشمگیر است و فروشنده گاز هم منافع خود را در نظر می گیرد.
وی با اعلام اینکه واردات و سوآپ گاز اکنون صفر است، گفت: افزایش قدرت کشور در حوزه انرژی یکی از اقدام های اولویت دار به منظور افزایش قدرت اقتصادی کشور و تکلیف قانون برنامه هفتم توسعه برای شرکت ملی گاز ایران است، به همین دلیل نشست هایی با روس ها داشتیم و پیشرفت های مناسبی حاصل شده است، البته رئیس جمهوری و وزیر نفت هم در جریان نشست بریکس مذاکراتی داشتند که می تواند به نتیجه برسد.
توکلی همچنین درباره اجرای طرح انتقال گاز ایران به پاکستان بیان کرد: اینکه در پاکستان چه اراده ای برای اجرای این طرح وجود دارد، در حوزه اختیار بنده نیست که نظر بدهم، اما ایران تعهد خود را در اجرای این خط لوله انجام داده است، ضمن آنکه اجرای این خط لوله امیدبخشی به مردم سیستان و بلوچستان را در پی داشت.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه با بیان اینکه هم اکنون صادرات گاز به کشور ترکیه صورت می گیرد،تصریح کرد: بر اساس برنامه هفتم توسعه رقم صادرات گاز از ایران باید به 10 درصد افزایش یابد که این موضوع مورد توجه قراردارد.
مشعل: موضوع ناترازی انرژی، مرزهای هشدار را در نوردیده و نیازمند چاره اندیشی است؛ البته راهکارها و ابزارهای برون رفت از این چالش وجود دارد و افزایش سهم سی ان جی در سبد انرژی که بارها ازسوی مسئولان و مدیران مطرح شده از آن جمله است؛ اما نکته حائز اهمیت آن است که مادامی می توان به آینده این صنعت امیدوار بود که تصمیم گیری ها در این حوزه قابلیت اجرا داشته باشد.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، عزم خود را برای افزایش سهم سی ان جی از سبد سوخت کشور جزم کرده و تاکنون گام های موفقیت آمیزی نیز برای تحقق این مهم برداشته است. بتازگی نشستی با عنوان هم اندیشی مصرف سوخت در حوزه حمل و نقل عمومی را با حضور جمعی از فعالان حوزه حمل ونقل کشور از جمله سازمان شهرداری ها، وزارت کشور و فعالان سکوها (پلت فرم ها)ی اینترنتی (اسنپ، تپسی و ماکسیم) به منظور واکاوی مشکلات پیرامون حوزه سی ان جی به میزبانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شده است.
همراهی معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش و مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و دیگر مسئولان حوزه پالایشی کشور با دغدغه مندان حوزه سی ان جی، این نوید را می دهد که چشم اندازی روشن برای بخش سی ان جی چندان دور از دسترس نیست.
محمدصادق عظیمی فر، معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با ابراز نگرانی از بابت تغییر موازنه مصرف انرژی در کشور عنوان کرد: بخش عمده ای از ناترازی بنزین را باید با روش های غیرقیمتی مدیریت کرد تا از این رهگذر، باری از روی دوش و روان مردم برداشت و دغدغه افزایش قیمت بنزین در جامعه را کمرنگ کرد.
وی با بیان اینکه نگاه بخشی به مسأله ناترازی انرژی در زمان تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها می تواند پیامدهای ناگواری را به همراه داشته باشد، گفت: پرداختن به مقوله ناترازی، یک مسأله ملی است و رفع آن تاکنون با تعلل های فراوان رو به رو بوده که نتیجه آن به عدم تصمیم گیری و پیگیری های به موقع موضوع منجر شده است.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از موضوع ناترازی به عنوان یکی از بحران های جدی دولت یاد کرد و افزود: دور از انتظار نیست که در سال های آتی، بخش عمده ای از منابع کشور صرف واردات و تامین فراورده های مایع شود.
وی دستیابی به درک و فهم مشترک از مفهوم ناترازی را ضروری دانست و یادآور شد: فارغ از هر نوع دیدگاه سیاسی، رسیدن به یک فهم مشترک از آنجا نشأت می گیرد که بدانیم ریشه رشد نامتعارف مصرف انرژی چیست و راهکارها و ابزارهای مدیریت این نوع از ناترازی و به دنبال آن کاهش اتلاف سرمایه ملی، چه می تواند باشد، تا بر این اساس، هریک از بخش ها به ایفای نقش خود در قبال وظایف و مسئولیتشان بپردازند.
مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به موضوع فرسودگی ناوگان حمل ونقل اشاره و از آن به عنوان یکی از مهم ترین مخاطرات زیست محیطی یاد کرد و گفت: میزان مصرف سوخت ناوگان حمل ونقل داخلی تقریبا سه برابر استاندارد جهانی است که این مسأله نه تنها به اتلاف منابع منجر می شود؛ بلکه بیشترین آسیب را نیز به محیط زیست وارد می کند، به نحوی که ۸۰ درصد آلایندگی هوای کلانشهرها ناشی از احتراق ناقص است و ازسوی خودروهای فرسوده وارد هوا می شود که بسیار خطرناک است.
عظیمی فر اظهار کرد: بنزین و به طور کلی مسائل مرتبط با سوخت به یک مقوله اجتماعی بدل شده است، به محض اینکه موضوع افزایش قیمت بنزین مطرح می شود، ناخودآگاه افکار عمومی را درگیر خود می کند. بنابراین فارغ از اینکه سیاست های قیمتی اعمال بشود یا خیر، براحتی می توان بخش عمده ای از ناترازی را با روش های غیرقیمتی مدیریت کرد تا باری از دوش و روان مردم برداشته و دغدغه افزایش قیمت بنزین در جامعه کمرنگ شود.
وی بخشی از رفع چالش ناترازی انرژی را منوط به حیطه وظایف شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی دانست و افزود: بر اساس تکالیف برنامه هفتم توسعه، روزانه 130 میلیون لیتر بنزین و فراورده های نفتی باید از طریق پالایشگاه ها تولید شود که معتقدم این برنامه براحتی قابل تحقق است؛ چراکه در دو ماه گذشته رقمی حدود 7 الی 8 میلیون لیتر، آن هم بر اساس ظرفیت موجود پالایشگاه ها به تولید اضافه شد و طبیعتا متناسب با همین میزان تولید، از واردات بنزین کشور نیز کاسته خواهد شد.
مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به بخش مصرف انرژی اشاره کرد و گفت: راحت ترین کار در بخش مدیریت مصرف، افزایش قیمت حامل های انرژی است که بر اساس یک مصوبه و اعمال تغییر قیمت در سامانه انجام می شود؛ اما نتیجه بخش نیست؛ چرا که تجربه نشان داده افزایش قیمت، تاثیری بر روند میزان مصرف نخواهد داشت و تنها آن میزان عدم النفع ناشی از واردات بنزین، جبران خواهد شد، مضاف بر آنکه تبعات اجتماعی ناشی از افزایش قیمت را نیز باید در نظر داشت.
عظیمی فر، توجه جدی به موضوع سی ان جی را ضروری دانست و یادآور شد: در سال گذشته میزان مصرف بنزین، معادل سه میلیون لیتر در روز افزایش داشته که متناسب با آن از میزان مصرف سی ان جی کاسته شده و این در حالی است که ما فراورده بنزین را با لیتری حدودا 63 سنت وارد و فراورده گاز را با قیمت 32 سنت به کشورهای همسایه صادر می کنیم، به انضمام آلایندگی های ناشی از فراورده های نفتی که به مراتب بیشتر از آلایندگی های فراورده های گازی است.
وی ادامه داد: البته ناترازی در سوخت گاز نیز کاملا مشهود است و این گونه نیست که اگر ما مصرف را به سمت فراورده گاز سوق دهیم، دیگر خیالمان از بابت مدیریت مصرف راحت باشد؛ چرا که تنها، مسأله را از یک بخش به بخش دیگر منتقل کرده ایم، منتهی نکته ای که وجود دارد، این است که وابستگی بالغ بر ۸۰ درصدی بنزین در سبد سوخت کشور از وجوه مختلف، منطقی نیست و باید این وابستگی را کم کرد تا فشار از روی بخش تولید کم شود.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به استفاده از ظرفیت های مصوبه شورای اقتصاد برای حل وفصل چالش های حوزه سی ان جی اشاره و با بیان اینکه منابعی از محل صندوق بهینه سازی برای مرتفع کردن موانع سی ان جی قابل تخصیص است، گفت: در این مدت سعی کردیم مسائل حوزه سی ان جی را گره گشایی کنیم. به همین منظور در آینده ای نزدیک، کارگاه ها و سامانه سی ان جی فعال شده و امکان دوگانه سوز کردن رایگان خودروها فراهم می شود.
عظیمی فر عنوان کرد: مسأله بعدی، زیرساخت های مربوط به سوختگیری و جایگاه های عرضه سوخت سی ان جی است که باید توسعه یابد و اینکه باید مجهز به ابزارهای نظارتی کافی باشیم تا خودروهایی را که به صورت رایگان دوگانه سوز شدند، رصد و شناسایی کرده و مطمئن باشیم که از سوخت گاز برای مصرف خودرو استفاده می کنند. وی با بیان اینکه عمدتا 90 درصد موتورسیکلت های کشور فرسوده هستند، گفت: میزان مصرف سوخت استاندارد موتورسیکلت ها از هر 100 کیلومتر پیمایش، معادل سه لیتر فراورده بنزین است، حال آنکه این میزان در موتورسیکلت های داخلی بالغ بر 7 لیتر است که از فرسودگی ناوگان حمل و نقلی ناشی می شود. مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران یادآور شد: باید ابزارهای شورای اقتصاد و بهینه سازی را برای نوسازی ناوگان حمل ونقلی فعال کرد و این مسأله تنها به دست دولت قابل تحقق نیست؛ بلکه باید بخش های مختلف در کنار دولت باشند تا این مهم اتفاق بیفتد.
عظیمی فر تصریح کرد: گام های کوچک در کنار یکدیگر می توانند اتفاق های مثبت و سازنده ای را رقم بزنند و در این میان، نقش بخش خصوصی بسیار پررنگ خواهد بود؛ چرا که این بخش برای دوام و پایداری فعالیت خود باید در مسیر تامین پایدار سوخت حرکت کند.
کرامت ویس کرمی، مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز در این نشست، ضمن اشاره به موضوع مهم و در عین حال حیاتی سی ان جی عنوان کرد: دغدغه شرکت پخش فراورده های نفتی، اجرای موفقیت آمیز طرح «تخصیص نفت گاز بر اساس اسناد حمل برخط» است که هم اکنون به صورت پایلوت برای ناوگان بالای 50 تن در حال اجراست که پس از برطرف کردن ایرادات طرح، فاز بعدی هدف گذاری شده وعملیاتی خواهد شد.وی افزود: هم اکنون ارتباط و تعامل خوبی با سازمان راهداری برقرار شده و امیدواریم دیگر دستگاه های دخیل در این طرح، بویژه سازمان شهرداری ها و دهیاری ها پای کار باشند تا بتوانیم این طرح را به طور کامل اجرایی کنیم.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با ابراز نگرانی از آمار و ارقام عرضه سوخت خارج از شبکه در حوزه فراورده نفت گاز گفت: الزام های متعدد قانونی برای اجرای این طرح مطرح شده بویژه آنکه در قانون برنامه هفتم نیز تکلیف شده که طرح مورد اشاره با همراهی سازمان راهداری و وزارت کشور انجام شود. به هرحال اکنون آمار و ارقام به دست آمده از میزان قاچاق فراورده نفت گاز بسیار نگران کننده است و می طلبد که تمامی دستگاه ها برای به ثمر نشستن این طرح، عزم خود را جزم کنند.
مشعل: 212 دستگاه مخزن دار ریلی نو برای افزایش ظرفیت حمل فراورده های نفتی به ناوگان حمل ونقل ریلی افزوده شد. ورود این تعداد دستگاه افزون بر نوسازی و روزآمدی شبکه توزیع سوخت، سبب می شود تا فراورده های نفتی مورد نیازبه ویژه در فصل زمستان پیش رو، بی وقفه و پایدار تامین شود. بی شک رویکرد متولیان تامین و توزیع سوخت مبنی بر افزایش سهم حمل ونقل ریلی با توسعه زیرساخت ها، تسریع در عملیات سوخت رسانی، حفظ پایداری شبکه تامین و توزیع، کاهش آلودگی محیطی و بروز حوادث جاده ای را رقم می زند.
در باب اهمیت چرخه حمل و انتقال فراورده های نفتی همین بس که از آن به عنوان یکی از پویاترین و اساسی ترین بخش های اقتصادی کشور یاد می شود. به واقع تامین منابع انرژی بخش های مختلف ازجمله حمل ونقل، نیروگاه ها و صنایع در گرو فعالیت شبانه روزی این چرخه تامین است؛ از این رو نوسازی، توسعه و تقویت زیرساخت های ناوگان حمل ونقلی از آن دست موضوع های حائز اهمیتی است که با توجه به شعاع حمل فراورده سوختی باید مورد توجه باشد. از همین رو، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان متولی اصلی تولید، انتقال و توزیع فراورده های نفتی کشور عزم خود را برای تامین امنیت پایدار سوخت جزم کرده است تا متقاضیان فراورده های نفتی، زمستان را با خیالی آسوده تر سپری کنند. گام های عملی مجموعه پالایش و پخش فراورده های نفتی کشور در مسیر روزآمدی ناوگان حمل مواد سوختی، آن هم در ماه های ابتدایی استقرار دولت چهاردهم، گواهی براین مدعاست.
محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در گردهمایی متولیان تامین و توزیع سوخت کشورخواستار بهره گیری از تمامی ظرفیت شبکه توزیع سوخت شد و ابراز امیدواری کرد که با اقدام های انجام شده، اکنون زمینه برای افزایش ظرفیت چرخه توزیع مواد سوختی مهیاست و از این بابت نگرانی وجود ندارد. وی افزود: مهم ترین دغدغه و البته انتظار ما از شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ناظر بودن به توزیع فراورده های نفتی از انبارها به مقاصد و ذخایر نیروگاه هاست. بدون تردید امسال افزایش تحویل سوخت مایع به نیروگاه ها به مراتب بیشتر ازسال قبل خواهد بود و براساس برآورد ها 10 تا 20 درصد افزایش خواهیم داشت. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به نرخ کرایه ناوگان حمل ونقل اشاره کرد و با بیان اینکه زیرساخت ها فراهم و هماهنگی و برنامه ریزی لازم انجام شده است، یادآور شد: موانع بودجه ای در زمینه استمرار پرداخت کرایه ناوگان حمل ونقلی وجود داشت که در یک ماه اخیر این موضوع با سازمان برنامه و بودجه حل وفصل شد. همچنین با راه آهن جمهوری اسلامی ایران نشست های متعددی برگزار شده و توافقاتی به منظور افزایش ظرفیت مخزن داران ریلی صورت گرفته است؛ بنابراین شرایط کاملا مهیاست و امیدواریم با همت و تلاش شبانه روزی مجموعه تامین و توزیع بتوانیم از بار نگرانی ها و دغدغه ها بکاهیم و سوخت مورد نیاز را بی وقفه و در سریع ترین زمان ممکن تامین کنیم. شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران افزایش سهم حمل ونقل ریلی فراورده با توسعه زیرساخت ها را در دستور کار دارد. به همین منظور در نخستین روزهای آبان ماه امسال مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در نشستی با حضور جبارعلی ذاکری، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران، زوایای مربوط به شبکه حمل ونقل توزیع را بررسی و راهکارهای رفع چالش های پیش رو را واکاوی کردند. در این نشست مقررشد به منظور توسعه ظرفیت خطوط ریلی انتقال فراورده، راهکارها و روش های سرمایه گذاری در توسعه ناوگان مخزن دار ریلی از سوی دو طرف بررسی، احصا و مورد توافق قرار گیرد. همچنین مقرر شد در قالب قراردادهای مشارکت، نسبت به توسعه ناوگان مخزن دار ریلی اقدام شود.
مهرماه امسال، ۲۱۲ دستگاه مخزن دار ریلی نو برای افزایش ظرفیت حمل فراورده های نفتی به ناوگان حمل ونقل ریلی فراورده اضافه شده است. رفع گلوگاه های عملیاتی تخلیه و بارگیری ریلی فراورده های نفتی، برنامه ای شدن و کاهش زمان انتظار ناوگان مخزن دار حمل فراورده های نفتی از چالش های این حوزه است که در این نشست درباره آنها بحث و تصمیم گیری شد.
کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز در گردهمایی «سوخت رسانی زمستانی» بر اهمیت روزآمدی و نوسازی ناوگان حمل و نقل ریلی و جاده ای و نقش آن در امنیت پایدار تامین مواد سوختی تاکید کرد و گفت: از تمامی مدیران مناطق سی وهفت گانه درخواست دارم که از ضعیف بودن ناوگان حمل ونقل منطقه تحت مدیریتشان غفلت نورزند و در اسرع وقت با تصمیم گیری های درست و اصولی در زمینه افزایش ظرفیت شبکه توزیع سوخت اقدام کنند.
وی افزود: بر اساس نشست های مکرر با مسئولان راه آهن جمهوری اسلامی، قرار است 1000 دستگاه مخزن دار ریلی به دو هزار و 200 دستگاه مخزن موجود اضافه شود.
صیانت از فراورده و توزیع مناسب آن در کشور، از وظایف تعریف و تبیین شده سازمانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است. این شرکت در مسیر انجام فعالیت های خود، انواع فراورده نفتی را از مبادی تولید دریافت و به وسیله خط لوله، مخزندار ریلی، نفتکش جاده پیما و بانکرینگ به مجاری عرضه و انبارهای ذخیره سازی منتقل می کند. این حجم گسترده و در عین حال پراکندگی فعالیت ها، محصور در یک نقطه یا مکان مشخص نیست و تمامی بخش ها اعم از خشکی، دریایی و هوایی را شامل می شود. از این منظر می توان دریافت که چه عملیات وسیع و گسترده ای در طول شبانه روز و در جای جای کشور انجام می گیرد تا تامین و توزیع بدون هیچ وقفه و دغدغه ای انجام شود.
ارتقای 9 پله ای شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
مشعل: صنعت پتروشیمی ایران در چند دهه اخیر تلاش کرده است تا سهم خود را در بازار بزرگ پتروشیمی حفظ کند و آن را افزایش دهد. این صنعت امروز سهم قابل توجهی در تامین نیازهای داخلی و صادرات غیرنفتی کشور به عهده دارد و تولیدات آن در صدر فهرست محصولات صادراتی و ارزآور برای کشور قرار دارند. بنا بر پیش بینی های کوتاه مدت، قراراست با افتتاح طرح های جدید در صنعت پتروشیمی، ظرفیت تولید سالانه محصول تا پایان 1404 به حدود 132 میلیون تن برسد و بخش قابل توجهی از آن هم سهم بازارهای جهانی شود. شرکت های پتروشیمی به شکل انفرادی، گروهی یا در قالب هلدینگ تلاش می کنند تا جایگاه و رتبه خود را ارتقا دهند. اگرچه میزان تولید و برنامه های توسعه ای در صنعت پتروشیمی روندی مطلوب و منطقی دارد، اما این مهم شتاب بیشتری گرفته است تا رتبه بالاتری را برای ایران در این حوزه رقم بزند.
شرکت های پتروشیمی باوجود تحریم های همه جانبه، جریان تولید و توسعه و حفظ بازارهای داخلی و خارجی را متوقف نکرده اند؛ برعکس، در چند سال اخیر بیشترین بازده و عملکرد را داشته اند. در حال حاضر شرکت های پتروشیمی ایرانی در رقابت با شرکت های بزرگ پتروشیمی به دنبال افزایش تولید، تنوع محصولات، بالا بردن سود و تاثیرگذاری بیشتر بر بازارهای منطقه ای و جهانی هستند و در رتبه منطقه ای و جهانی سایه به سایه رقبا حرکت می کنند. در همین شرایط ،شاهد آن هستیم که تعدادی از شرکت های بزرگ پتروشیمی در میان شرکت های برتر کشور قرار گرفته اند که نمونه آن شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس است. این مجموعه که بیش از16مجتمع پتروشیمی بزرگ دیگر را در دل خود جای داده، در چند سال اخیر تلاش کرده تا رتبه جهانی خود را ارتقا دهد و حتی توانسته است از رتبه 27 در سال 1402 به رتبه 18 در سال جاری ارتقا یابد.
عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به جایگاه این شرکت در بین ۱۰۰ شرکت پتروشیمی برتر جهانی و ارتقای این شرکت به رتبه هجدهم گفت: شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در بالاترین نقطه میان ۱۰۰ شرکت برتر ایرانی نیز قرار دارد.
وی با بیان اینکه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به دنبال ارتقای این رتبه است و با توجه به برنامه ها و پروژه های توسعه ای، این روند را ادامه خواهد داد، گفت: ۳۲ پروژه توسعه ای در دست اجراست که از این تعداد، ۱۷ پروژه اصلی با ظرفیت تولید سالانه ۲۴ میلیون تن و سرمایه ۱۰ میلیارد دلاری در دستور کار قرار دارند.
علی عسگری افزود: این پروژه های اصلی شامل آپادانا خلیج فارس، فاز دوم پتروشیمی هنگام، پتروشیمی دهدشت، پلیمر گچساران، فاز دوم پالایشگاه هویزه خلیج فارس، بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون، هرمز خلیج فارس، الماس ماهشهر، ابن سینا اندیمشک،PDH/PP پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس،PDH/PP پتروشیمی پارس،PVC اروند، پتروشیمی گلستان، پارک های افق چابهار، پتروشیمی تفتان آریا، پتروشیمی بروجرد و پتروشیمی پالایشگاه شهید سلیمانی است.
وی اعلام کرد: راه اندازی شش پروژه آپادانا خلیج فارس، فاز دوم پتروشیمی هنگام، صدف عسلویه، ارغوان گستر ایلام، هایکو پتروشیمی کارون و پلی آلومینیوم کلراید پتروشیمی ارومیه برای سال ۱۴۰۳ برنامه ریزی شده است.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به اینکه این شرکت دو سیاست را به سمت توسعه بالادست و پایین دست پتروشیمی پیش گرفته است، اظهار کرد: اقدام های لازم برای اجرای پارک های تخصصی پتروشیمی به منظور توسعه پایین دست صنعت در حال انجام است که مجموع سرمایه گذاری آن پنج میلیارد و ۵۰۰ هزار دلار با ظرفیت سالانه شش میلیون تن است و امیدواریم تا دو ماه آینده عملیات اجرایی نخستین پارک پتروشیمی در مکران از سوی پیمانکار آغاز شود.
مهدی سالم، سرپرست برند، مسئولیت اجتماعی و روابط عمومی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز با اشاره به ارتقای رتبه این شرکت گفت: شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در جدیدترین گزارش رتبه بندی ۱۰۰ شرکت برتر صنایع شیمیایی جهان که از سوی مؤسسه معتبر ICIS منتشر شد، موفق به کسب رتبه ۱۸ در جهان شده است. این دستاورد بزرگ در شرایطی به ثمر رسیده است که با شدیدترین تحریم ها و چالش های متعدد مواجه بوده ایم. وی با اشاره به گزارش مؤسسه ICIS در سال ۲۰۲۳ که در شرایط رکود جهانی و افزایش رقابت بررسی شده است، گفت: حدود ۷۹ شرکت از100 شرکت پتروشیمی برتر جهان با کاهش فروش مواجه شده اند، اما آنچه ما را متمایز می سازد، نه تنها جلوگیری از کاهش فروش، بلکه افزایش ۷.۳ درصدی آن است. شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در میان رقابت شدید، به جمع20شرکت برتر جهان پیوسته و خود را به عنوان یکی از پیشتازان صنعت پتروشیمی معرفی کرده است. سالم با اشاره به برخی مولفه های مهم در تعیین این رتبه بندی گفت: در زمینه سود خالص، هلدینگ خلیج فارس در رتبه سوم و در سود عملیاتی در جایگاه چهارم جهانی قرار دارد و توانسته است غول های صنعت شیمیایی همچون BASF، SINOPEC ،DOW و SABIC را پشت سر بگذارد.
سرپرست برند، مسئولیت اجتماعی و روابط عمومی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به برخی اقدام ها و رخدادهای مهم این مجموعه در سه سال گذشته اشاره کرد و گفت: ارتقای رتبه درICIS جهشی ۱۹ پله ای داشته و از رتبه ۳۷ به ۱۸ در سطح جهانی در سه سال گذشته رسیده است. همچنین در این مدت شاهد افزایش تولید از ۲۰.۵۲ میلیون تن در سال ۱۳۹۹ به ۲۴.۸ میلیون تن در سال ۱۴۰۲ بوده ایم که رشدی معادل ۲۱ درصد را نشان می دهد و پیش بینی می شود تولید محصول در شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در 1403 به بیش از ۲۸.۶ میلیون تن برسد.
وی در ادامه افزود: در همین مدت شاهد افزایش میزان فروش محصولات از ۱۵.۴ میلیون تن به ارزش ۱۶۵هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۹ ، به ۱۹ میلیون تن به ارزش ۵۰۹ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ بوده ایم. این عدد معادل رشد ۲۰۸ درصدی است و پیش بینی می شود در 1403 به میزان ۷۰۹ هزار میلیارد تومان فروش برسیم. برهمین اساس سود شرکت اصلی نیز از ۳۸.۷ هزار میلیارد تومان در سال مالی منتهی به ۳۱خرداد ۱۴۰۰ به ۶۸.۴ هزار میلیارد تومان در سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۲ رسیده که معادل رشد ۷۷درصدی است.
سالم همچنین به رشد سود تلفیقی هلدینگ خلیج فارس اشاره کرد و گفت: سود تلفیقی شرکت از ۶۷.۴ هزار میلیارد تومان در سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۰ به ۱۰۱ هزار میلیارد تومان در سال مالی منتهی به ۳۱خرداد ۱۴۰۲ رسیده که معادل رشد ۵۰ درصدی است.
سرپرست برند، مسئولیت اجتماعی و روابط عمومی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برخی اقدام ها و تصمیم گیری های مهم در سال های اخیر را در دستیابی به این رتبه موثر دانست و گفت: افتتاح طرح های راهبردی همچون راه اندازی پنج طرح بزرگ شامل فاز یک پالایش گاز هویزه خلیج فارس، فاز یک هنگام، پتروشیمی گچساران، بازسازی واحد PX پتروشیمی بوعلی و تصفیه خانه پتروشیمی بندر امام و اقدام برای سرمایه گذاری در میادین نفت و گاز در جهت تامین خوراک پایدار مجتمع های پتروشیمی، از اقدام های مهم هلدینگ خلیج فارس بوده است.
وی با اشاره به حرکت هلدینگ خلیج فارس و زیرمجموعه های آن به سمت تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی از طریق مطالعه، طراحی و مکان یابی ایجاد پارک های پایین دست پتروشیمی گفت: در همین چند سال اخیر موضوع حمایت از ساخت داخل در دستور کار شرکت های زیرمجموعه بوده و در همین مدت بیش از ۶۱۶قرارداد و تفاهم نامه با ۴۴۰ شرکت دانش بنیان و فناور به ارزش ۲۶ هزار میلیارد تومان به امضا رسیده است. سالمی با تاکید براینکه هلدینگ خلیج فارس در حال حاضر بزرگ ترین عرضه کننده مواد پتروشیمی در کشور است، گفت: عرضه مواد اولیه برای هزاران کارخانه و کارگاه تولیدی به منظور تولید کالاهای ضروری کشور با همکاری وزارت صمت و جلوگیری از واردات و کمک به صادرات کالاهای مربوطه اثرگذاری زیادی در حفظ جایگاه این مجموعه در داخل و خارج از کشور داشته است.
ارتقای رتبه در شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، مسیر و نقشه راهی است نه تنها برای این شرکت، بلکه برای صنعت پتروشیمی کشور؛ نقشه راهی که می تواند این صنعت سودآور را به قله های موفقیت بیشتری در بازارهای جهانی هدایت کند.
کاربردها و ضرورت های الزام یک فناوری نو در مجموعه های پالایشی
مشعل: امروزه برگ برنده در استفاده از فرصت فناوری قدرتمند، هوش مصنوعی است و میزان اثربخشی این نوع از ساختار، نقطه عطفی در تاریخ صنعت حیاتی نفت و گاز به شمار می رود؛ چرا که این فناوری، یک توانمندساز واقعی است که می توان با اتکا به آن، بر بسیاری از چالش ها غلبه و تصمیم های هوشمندانه تر و کارآمدتری اتخاذ کرد. در میان مجموعه شرکت های فعال در حوزه انرژی کشور، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در به کارگیری از فناوری هوش مصنوعی، پیشران بوده و تاکنون اقدام های قابل توجهی را به ثمر نشانده است. از همین منظر، هوش مصنوعی، راهبردی مستحکم و قابل اتکا در تمامی ارکان مجموعه پالایشی و تجمیعی از تمامی اهداف و الزام های مدیریتی در این خصوص محسوب می شود.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران که به عنوان بازوی اجرایی صنعت پالایش شناخته می شود، با یک ابتکار جدید قرار است به واکاوی تمامی جزئیات این فناوری پیشرفته بپردازد. نخستین همایش« مهندسی با رویکرد هوش مصنوعی، فناوری و توسعه دانش بنیان در صنایع پایین دستی نفت،» اسفند ماه امسال به میزبانی این شرکت برگزارخواهد شد. پژوهشگران و صاحب نظران حاضر در این همایش بر اساس محورهای طراحی و ساخت، فناوری و توسعه دانش بنیان، سلامت، ایمنی و محیط زیست، علوم دانشگاهی، پژوهش و نوآوری در صنعت نفت و ضرورت تدوین نظام ملی فناوری و نوآوری انرژی در کشور به ارائه نظر می پردازند.
به دنبال پیشرفت ها و امکانات روزافزون هوش مصنوعی، این سوال همواره وجود داشته که آیا هوش مصنوعی می تواند جایگزین نیروی انسانی باشد؟ اتفاق نظر در حیطه طرح این سوال بر این منوال است که همگان متفق القول معتقدند، هوش مصنوعی قادر است بر اساس داده ها و اطلاعاتی که تغذیه می شود، عمل کند. بنابراین امکان هرگونه خلاقیت و نوآوری دور از دسترس است، هوش مصنوعی می تواند تنها بر اساس داده های موجود ایده ها و راه حل های جدید ایجاد کند و عملا ایده های اصلی، چون خارج از چارچوب فکری شکل می گیرند، امکان شکوفایی نخواهند داشت که دلیل اصلی آن هم، الگوریتم ها و الگوهای آن است، حال آنکه خلاقیت و نوآوری، زاییده فکر و ذهن انسان و برگرفته از یک تفکر شهودی است. بنابراین با این اوصاف نمی توان از هوش مصنوعی به عنوان جایگزین نیروی انسانی نام برد. در این زمینه محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با اشاره به تمامی کارکردها و نقش موثر هوش مصنوعی در صنایع مختلف، بویژه نفت و گاز، موفقیت نهایی را به این منوط دانست که فناوری هوش مصنوعی باید با تخصص و تجربه نیروی انسانی ترکیب شود و نیروی انسانی همچنان محور اصلی موفقیت پروژه هاست و فناوری تنها یک توانمندساز در این مسیر است. مشکین فام، با اشاره به کارکرد فناوری نوین هوش مصنوعی در صنعت نفت وگاز، از اثربخشی این ساخت وکار در بهینه سازی فرایندها و افزایش بهره وری یاد کرد و گفت: امروزه این نوع از فناوری ها، نه تنها آینده را شکل می دهند؛ بلکه به بخشی اساسی از زندگی روزمره و حرفه ای ما تبدیل شده اند.
وی افزود: در بخش پالایش و پخش فراورده های نفتی، مدیریت پروژه ها با چالش های فراوانی همراه است. این پروژه ها به برنامه ریزی دقیق، هماهنگی مؤثر و تامین منابع مناسب نیاز دارند که هوش مصنوعی می تواند به ما در بهبود دقت و کارایی این فرایندها کمک کند.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با بیان اینکه از جمله کاربردهای مهم هوش مصنوعی، استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشین و داده کاوی برای پیش بینی و مدیریت ریسک هاست، اظهار کرد: کارآیی این فناوری به ما اجازه می دهد که مشکلات احتمالی را پیش از وقوع، شناسایی و اقدام های اصلاحی را به موقع انجام دهیم.
مشکین فام تصریح کرد: برنامه ریزی پروژه، یکی از مؤلفه های اصلی مدیریت پروژه است که در آن، اهداف تعیین و مسیر دستیابی به آنها مشخص می شود. طرح پروژه باید نحوه اجرای پروژه، نظارت، کنترل و بسته شدن آن را شامل شود و به تمامی محدودیت ها از جمله هزینه ها، ریسک ها، منابع و زمان بندی توجه داشته باشد. این طرح، شامل شش مرحله اساسی ازجمله ایجاد لیست وظایف، شکل گیری برنامه بودجه، تهیه برنامه مدیریت ریسک، تدوین یک طرح ارتباطی، تنظیم برنامه زمان بندی پروژه و تخصیص منابع به وظایف مناسب است.
وی با اشاره به اینکه یکی از چالش های اصلی در پروژه ها، تدوین درست و متوازن ساختار شکست کار (WBS) است، عنوان کرد: هرگونه نقص در این مرحله می تواند در مراحل بعدی، به کمبود منابع مالی منجر شود که با بهره گیری از هوش مصنوعی، می توان ارزیابی های دقیق تری از WBS داشت و از بروز مشکلات جلوگیری کرد. مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران یادآور شد: ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی به مدیران پروژه کمک می کنند تا در تمامی مراحل برنامه ریزی، از پردازش داده های پیچیده گرفته تا کشف الگوهای تاثیرگذار بر اجرای پروژه، عملکرد بهتری داشته باشند، همچنین هوش مصنوعی انجام بسیاری از کارهای تکراری را خودکار می کند و سبب افزایش بهره وری کارکنان می شود. مشکین فام از نقش کلیدی هوش مصنوعی در مدیریت زنجیره تامین خبر داد و گفت: این فناوری به ما کمک می کند تا فرایند تامین تجهیزات و مواد را بهینه تر کنیم. سیستم های مبتنی بر هوش مصنوعی می توانند در طراحی و بهره برداری از تاسیسات و تجهیزات به ما یاری برسانند. وی افزود: براساس پیش بینی ها، هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۸۰ درصد کارهای دستی مدیریت پروژه را خودکار خواهد کرد. این فناوری می تواند از برنامه ریزی تا گزارش دهی را به طور کامل انجام دهد و مدیران پروژه را قادر سازد تا بر مسائل راهبردی تر تمرکز کنند. مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ادامه داد: در نهایت باید به یاد داشته باشیم که هرچند هوش مصنوعی ابزاری قدرتمند است، موفقیت نهایی زمانی حاصل می شود که این فناوری با تخصص و تجربه نیروی انسانی ترکیب شود. نیروی انسانی همچنان محور اصلی موفقیت پروژه ها و فناوری، تنها یک توانمندساز در این مسیر است.
در نخستین گام، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران کارگاه های آموزشی با محوریت «جایگاه هوش مصنوعی در طراحی و مهندسی صنایع پایین دستی نفت» و «نقش آفرینی هوش مصنوعی در مدیریت پروژه» طی فاصله زمانی یک ماه برگزار کرده که استادان و صاحب نظران برجسته و فعال این حوزه در شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به طور مفصل به ارائه دیدگاه های خود پرداختند. بنا بر اظهارات دست درکاران، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های اجرایی صنعت نفت،برنامه های مختلفی برای تحول در حوزه کسب وکار طرح ریزی کرده که هوش مصنوعی، یکی از مهم ترین این حوزه هاست. به این منظور نرم افزار هوش مصنوعی نیز راه اندازی شد تا از طریق آن کاربردهای ویژه، متنوع و اختصاصی هوش مصنوعی در اجرای پروژه های نفت و گاز تشریح شود. عیب یابی تاسیسات زیربنایی از جمله کشف نشتی خطوط لوله نفت، ارتقای شاخص های زیست محیطی، تکمیل تقاضا، جلوگیری از رکود کاهش قیمت نفت و گاز در شرکت های پروژه محور، مدرنیزه شدن شرح وظایف، تجزیه وتحلیل داده ها و برچسب گذاری ناهنجاری ها، پیش بینی تحولات بازار نفت و بهبود عملیات، بهبود عملکرد، کاهش هزینه ها و افزایش راندمان و بهره وری از جمله مهم ترین کارکردهای هوش مصنوعی در صنایع نفت است. بر اساس پیش بینی های به عمل آمده تا سال 2026، ارزش فناوری هوش مصنوعی در بازار صنایع نفت و گاز به بیش از 3 بیلیون دلار می رسد و به این منظور نگاه عمیق و توسعه محور به این نوع از ساخت آوری ها از اصلی ترین الزام ها و ضروریات پیش روی صنایع به شمار می آید. همچنین شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، حائز رتبه 20 هوش مصنوعی در حوزه توانمندی و رتبه ۸۷ در زمینه کاربرد این علم است.
دومین رویداد آموزشی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران نیز با هدف افزایش دانش و آگاهی درباره هوش مصنوعی، بهبود فرایندهای مدیریت پروژه، ارتقای مهارت های تصمیم گیری مبتنی بر داده، تقویت مهارت های مدیریتی و رهبری و تقویت همکاری گروهی برگزار شد تا بر این اساس، علاقه مندان بتوانند با استفاده از جدیدترین فناوری ها، فرایندهای مدیریت پروژه را بهبود بخشند و به موفقیت های بیشتری دست یابند. در این کارگاه آموزشی، محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت با بیان اینکه هوش مصنوعی سرعت نوآوری را بالا می برد و سبب افزایش جنبش مهندسی و فناوری می شود، گفت: سازمان هایی که از هوش مصنوعی در مدیریت پروژه های خود استفاده می کنند، تا ۲۵ درصد افزایش سرعت در انجام پروژه ها را تجربه کرده اند؛ چراکه هوش مصنوعی با بررسی پروژه های گذشته، الگوهای زمانی را شناسایی و با استفاده از یادگیری ماشین، پیش بینی دقیق تری از زمان بندی ارائه می کند. وی از مدیریت ریسک پیشرفته، افزایش سرعت انجام پروژه ها، تحلیل روند پروژه، امکان تصمیم گیری بهتر و سریع تر و اتوماسیون وظایف تکراری، به عنوان نتایج ایجاد تحول مدیریت پروژه با هوش مصنوعی برشمرد و افزود: هوش مصنوعی، شاخه ای از فناوری نوین است که با شتاب بسیار در حال ایجاد تغییر و تحول در همه عرصه ها از جمله مدیریت پروژه هاست و با وجود همه چالش ها، دیگر یک فناوری آینده نگرانه نیست و حرکت به سمت استفاده از آن ضروری و اجتناب ناپذیر است.
برهمین اساس، نخستین گردهمایی مهندسی با رویکرد هوش مصنوعی، فناوری و توسعه دانش بنیان در صنایع پایین دستی صنعت نفت 5 لغایت 7 اسفند ۱۴۰۳ برگزار می شود و دانشجویان، استادان، نخبگان، متخصصان و مهندسان توانمند و علاقه مند برای شرکت در همایش می توانند مقالات خود را در مهلت زمان تعیین شده، طبق شرایط و ضوابط درج شده در این فراخوان، به وبسایت رسمی «دبیرخانه همایش مهندسی با رویکرد هوش مصنوعی، فناوری و توسعه دانش بنیان» به نشانی www.eng-cnf.ir ارسال کنند.
البته بهره مندی از فرصت و ظرفیت هوش مصنوعی در دیگر بخش ها و زیرمجموعه های شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز در حال اجراست. به کارگیری فناوری هوش مصنوعی می تواند ضمن ارائه درک عمیق از نقایص خطوط انتقال، راهکارهای تشخیص نقص را ارائه کند که افزون بر داشتن صرفه اقتصادی، اقدام های پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز چالش را نیز ممکن می سازد.
بر این اساس، پروژه پایش فیزیکی خطوط لوله انتقال نفت با استفاده از هوش مصنوعی، هم اکنون ازسوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در حال پیگیری است و کارگروه هوش مصنوعی در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به منظور سیاستگذاری و راهبری تشکیل شده که وظیفه اصلی آن، تنظیم نظام نامه هوش مصنوعی در این شرکت است. در این حوزه، اولویت اصلی، پایداری خطوط لوله نفتی است که باید با دقت و حساسیت بالا دنبال شود.
تشکیل مرکز پالایش و تحلیل داده در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی نیز از دیگر اقدام ها در زمینه استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی است که در این مرکز همه فرایند تولید، انتقال و توزیع فراورده های اصلی از زمان تحویل نفت خام و ارائه آن به واحدهای تولیدی در پالایشگاه ها، وضع خطوط لوله انتقال نفت، مخازن ذخیره سازی و انبارهای نفت و سرانجام وضعیت شبکه توزیع و مقدار تحویل سوخت به تفکیک انواع فراورده در مناطق مختلف، به صورت برخط قابل مشاهده است و به کمک فناوری هوش مصنوعی، تحلیل این داده ها انجام می شود که نقشی مهم در شفاف سازی فرایندهای زنجیره صنعت تولید فراورده، انتقال و توزیع آن ایفا می کند.
صنعت نفت و گاز به دلیل ماهیت فعالیتش در تمامی بخش ها، مدام در معرض انواع و اقسام مخاطرات از جمله حملات سایبری قرار دارد. نمونه بارز آن، حمله سایبری است که در دو سال متوالی، جایگاه های عرضه سوخت را هدف قرار داد.بنابراین استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی برای مقابله و جلوگیری از بروز چنین حوادثی راهگشاست.
با این اوصاف، یکی دیگر از مزیت های استفاده از هوش مصنوعی در صنعت نفت و گاز کاهش خطای انسانی است؛ زیرا هوش مصنوعی دقیق تر عمل کرده و میزان خطا را به حداقل ممکن می رساند. بر اساس آمار و اطلاعات موجود، درصد بالایی از فعالان حوزه انرژی، سرمایه گذاری هنگفتی در زمینه هوش مصنوعی انجام داده و در آینده ای نزدیک به طور کامل به این فناوری نوپدید مجهز می شوند. در چنین شرایطی می طلبد که اجرای هوش مصنوعی به عنوان اهم اولویت ها در دستور کار باشد تا بتوان در سریع ترین زمان ممکن، از نتایج آن نهایت بهره را برد.
مشعل: صنعت نفت، از صنایع پیچیده و با ریسک بالاست که بروز حوادث در آن، می تواند خسارت های جانی و مالی جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاریخ، حوادثی در این صنعت رخ داده که پیامدهای فراوانی در برداشته است، ازاین رو اهمیت درس آموزی از حوادث و سوانح در این صنعت، برای شناسایی مناطق پر ریسک چند برابر می شود. همان طور که می دانید، دانش به دست آمده درباره علل حادثه، می تواند اجازه استقرار تجهیزات پیشگیرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشی از آن نیز باعث بهبود رفتار ایمنی در افراد مستقر در فضای صنعت نفت خواهد شد. با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقایع ناخواسته تشدیدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالی وقایع ناخواسته و... به اقدام های کنترلی که می تواند عواقب ناشی از حوادث را محدود کند، دست یافت.
هفته نامه «مشعل» تلاش دارد با انتشار برخی مطالب با سرفصل «درس آموزی از حوادث صنعت نفت ایران و جهان»، گامی در مسیر کاهش حوادث بردارد.
در تعمیرات اساسی یک واحد پالایش گاز، تعویض کاتالیست راکتور در دستور کار قرار می گیرد. پس از شارژ کاتالیست جدید، لازم است که غبارزدایی (Dedusting) درون راکتور انجام و سپس بسته شود. برای انجام این کار تصمیم بر آن می شود که از سیکل دمنده هوا (Air Blower) موجود در مسیر فرایندی راکتور استفاده شود.
به همین منظور، صفحه مسدودکننده خط لوله ورودی راکتور برداشته و درِ انسان رو پایینی آن برای خروج گرد و غبار باز می شود. پس از فعال شدن سیکل دمنده هوا، غبارزدایی آغاز شده و ساعت ۶ صبح پایان می یابد که پس از آن، تمام فعالیت های درون راکتور به مدت ۲۰ ساعت به تعلیق درمی آید. حدود ساعت ۲بامداد روز بعد، تمیزکاری نهایی و جمع آوری باقی مانده خاک و غبار ناشی از عملیات غبارزدایی موجود در کف راکتور انجام و راکتور آماده بسته شدن (Box up) می شود.
دو نفر از کارگران تنظیف کار به همراه سرپرست که برای انجام کار در محل حاضر هستند، در حضور سرپرست بدون پروانه کار وارد راکتور می شوند، درحالی که تا آن زمان پروانه کار ورود به فضای بسته برای این فعالیت صادر نشده بود.
چند دقیقه بعد اعلام می شود که یکی از کارگران داخل راکتور بیهوش شده و نفر دوم نیز شرایط مناسبی ندارد. با کمک تیم امداد و نجات، کارگران از راکتور خارج می شوند و نفر اول فوت می کند.
در بررسی حادثه مشخص می شود که باتوجه به مسیر حرکت هوا از دمنده به سمت راکتور و تجهیزات موجود در این مسیر، به احتمال زیاد عملیات هوازنی موجب جابه جایی گازهای سمی از تجهیزات و خطوط مسیر حرکت هوا به داخل راکتور شده و اتمسفر آن آلوده به گازهای خفه کننده و سمی، بویژه در بخش کف راکتور شده است.
پس از جداسازی و تخلیه محتویات، پیش از ورود به راکتور، تمیزکاری، پاکسازی و تخلیه مؤثر گازها و بخار خطرناک از درون فضای بسته محفظه به نحو مؤثر انجام شود. از آنجا که قطع جریان تهویه در فضای بسته می تواند ایجاد خطر کند، بنابراین تهویه طبیعی هوا یا استفاده از فن مناسب، باید به صورت پیوسته انجام شود.
همزمان با باز شدن دریچه های ورودی به ظروف، باید افزون بر نصب تابلو و علایم هشدار دهنده، از ورود افراد به داخل ظروف قبل از صدور پروانه ورود جلوگیری شود.
بعد از صدور پروانه ورود کار و قبل از هر بار ورود به فضای بسته، باید نتایج آزمایش گاز در پروانه ورود درج شود. حین کار در فضای بسته باید پایش اتمسفر به صورت مستمر صورت گیرد.
بسیاری از حوادث مرگبار فضاهای بسته در تأسیسات فرایندی، پس از تغییر در آرایش صفحات مسدودکننده یا پس از برداشته شدن و جابه جایی صفحات به دلیل انجام عملیات دیگر رخ داده است. در مراحل نهایی تعمیرات، انجام کارهای باقی مانده تکمیلی، ممکن است به صرف نظر کردن از طی مراحل ایمن سازی و اخذ پروانه کار با توجه به زمان کوتاه مورد نیاز برای انجام کار منجر شود که عمده حوادث بر اثر این تصمیم اشتباه رخ می دهد.
در مراحل نهایی تعمیرات، انجام کارهای کوتاه باقی مانده تکمیلی، ممکن است به تصمیم اشتباه مبنی بر صرف نظر از طی مراحل ایمن سازی و انجام کار بدون اخذ پروانه کار منجر شود که این اشتباه، دلیل اصلی بسیاری از حوادث است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از افزایش ۲۰ درصدی تحویل نفت گاز به نیروگاه ها در سال جاری خبر داد و گفت: امسال در مجموع ۳۶ درصد سوخت مایع بیشتر تحویل نیروگاه ها شده است.
کرامت ویس کرمی با رد برخی اظهارات مبنی بر کاهش ۳۰ درصدی تحویل نفت گاز به نیروگاه ها در سال جاری گفت: از ابتدای امسال تا یکشنبه، ششم آبان ماه در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۲۰ درصد نفت گاز و در مجموع ۳۶درصد سوخت مایع بیشتر تحویل نیروگاه های کشور شده است.
وی افزود: شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، نهایت سعی و تلاش خود را به کار گرفته تا با بسیج تمامی امکانات و منابع در حوزه های تولید، انتقال و توزیع فراورده، بویژه تقویت زیرساخت های انتقال فراورده های نفتی از جمله خطوط لوله و ناوگان حمل ونقل جاده ای، ریلی و دریایی نسبت به تأمین سوخت مایع نیروگاهی در شش ماه دوم سال مطابق با برنامه های مصوب ابلاغی اقدام کند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تعامل، همراهی و همکاری تمامی دستگاه ها در انجام تکالیف محوله با هدف عبور از شرایط سخت زمستانی پیش رو را یکی از الزامات قابل توجه عنوان کرد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی از سوخت رسانی به ۳ هزار و ۴۳۰ پرواز در مرکز سوخت گیری هواپیمایی شهید مدنی تبریز در ۶ ماه نخست امسال خبر داد.
ناصر راشدی با اشاره به افزایش ۲ درصدی پروازها از فرودگاه شهید مدنی تبریز در ۶ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال گفت: در بازه زمانی یادشده به بیش از ۳ هزار و ۴۳۰ پرواز سوخت رسانی شده است.
وی با اشاره به سوخت رسانی به پروازهای حج تمتع و اربعین حسینی اظهار کرد: سال ۱۴۰۳، یک میلیون و ۳۰۰ هزار لیتر سوخت به ۳۳ پرواز حجاج بیت الله الحرام و بیش از ۲۱۹ هزار لیتر سوخت به ۱۷پرواز عتبات عالیات از مرکز سوخت گیری هواپیمایی شهید مدنی تبریز اختصاص یافته است.
مدیر پالایشگاه چهارم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی از خودکفایی ساخت ۹۸۶ قلم کالا و تجهیزات فنی با استفاده از دانش و تخصص نیروهای جوان ایرانی و بهره مندی از شرکت های دانش بنیان داخلی از ابتدای امسال تاکنون خبر داد.
بهزاد سالاری در این باره توضیح داد: پالایشگاه چهارم پارس جنوبی با استفاده از توان و دانش جوانان شایسته و کارآمد و دستیابی به دانش روز دنیا از استفاده و به کارگیری کالاهای خارجی بی نیاز شده است.
وی تصریح کرد: از ابتدای امسال تاکنون با برنامه ریزی و تکیه بر دانش و خلاقیت جوانان کشور در کارگاه مرکزی این مجموعه، بیش از ۹۸۶ قطعه و تجهیزات کلیدی مورد نیاز ساخته و بومی سازی شده است.
مدیر پالایشگاه چهارم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی افزود: کارکنان و متخصصان این مجموعه، همچنین امسال توانستند با پیروی از دستورات و قوانین ایمنی بیش از ۱۱۹میلیون و ۱۰۹ هزار نفر-ساعت کار بدون حادثه را ثبت کنند و گامی مهم در مسیر رشد و شکوفایی اقتصاد کشور بردارند.
سالاری ادامه داد: با توجه به خوردگی های پیوسته در واحد ۱۰۲ که مشکلات عدیده ای را در مبدل های مربوطه به وجود می آورد و از آنجا که مبدل ها برای تعمیر، بازسازی و نوسازی به کارگاه مرکزی فاز یک ارسال می شد و به دلایل مختلف از قبیل حجم کارها و... در زمان مقرر تحویل داده نمی شد، مدیریت کارگاه پالایشگاه چهارم پارس جنوبی تصمیم گرفت که با گسترش کارگاه و تجهیز آن برای بازسازی مبدل ها در این پالایشگاه اقدام کند.
وی گفت: با برنامه ریزی و در کوتاه ترین زمان ممکن، عملیات احداث «کارگاه ساخت و بازسازی مبدل» آغاز شد که با موفقیت پایان یافت و اکنون در حال فعالیت است.
شرکت پایانه های نفتی ایران به منظور ایفای مسئولیت اجتماعی و با هدف بهبود زیرساخت های آموزشی، مدارس شهید بامری و شهید باهنر عسلویه را نوسازی و تجهیز کرد.
پروژه نوسازی و تجهیز مدرسه شهید بامری و شهید باهنر عسلویه با حضور غلامحسین گرامی، رئیس پایانه میعانات گازی پارس جنوبی و جمعی از مقام های محلی و مسئولان آموزشی به بهره برداری رسید.
گرامی در این آیین ضمن ابراز خرسندی از اجرای این پروژه گفت: دانش آموزان به عنوان سرمایه های آینده کشور، شایسته بهره مندی از فضای آموزشی مطلوب هستند.
وی افزود: شرکت پایانه های نفتی ایران با اجرای طرح های نوسازی و تجهیز، ازجمله رنگ آمیزی و بهسازی فضای آموزشی، درصدد است محیطی شاداب و استاندارد برای تحصیل این نسل آینده ساز فراهم آورد.
رئیس پایانه میعانات گازی پارس جنوبی تأکید کرد: شعار ما خدمت به مردم و حضور امروز ما در کنار شما نشان دهنده تعهد شرکت پایانه های نفتی ایران به این هدف است.
گرامی همچنین به جزئیات اقدام های انجام شده اشاره کرد و گفت: تقویت سیستم های خنک کننده، خرید و نصب زمین چمن مصنوعی به مساحت ۷۶۰ مترمربع، رنگ آمیزی کلاس ها و بهبود و تقویت سیستم روشنایی ازجمله اقدام های کلیدی در این مدرسه بوده که با حمایت مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران، به سرانجام رسیده است.
مدیر گروه ممیزی پالایشگاه نفت بندرعباس از آغاز چهارمین ممیزی جامع فنی- سیستمی انرژی این پالایشگاه خبر داد و گفت: در این فرایند، بخش های مختلف پالایشگاه بندرعباس اعم از فرایندی، کوره ها، سیستم مدیریت انرژی، برق، یوتیلیتی، تله بخار و مدیریت آب ممیزی می شود.
عباس عبدلی در چهارمین ممیزی جامع فنی- سیستمی انرژی شرکت پالایش نفت بندرعباس که با حضور اعضای گروه ممیزان ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت های پالایشی کشور برگزار شد، درباره فرایند انجام این ممیزی اظهار کرد: گروه ممیزی با همکاری تمام واحدها، با انجام یک کار گروهی فشرده و طی پنج روز، ممیزی پالایشگاه نفت بندرعباس را انجام می دهد و در پایان، گزارش اقدام های انجام شده ارائه می شود.
وی با بیان اینکه گروه ممیزی با بازنگری فعالیت ها و به روزرسانی مدارک موجود، مصرف انرژی را در این شرکت بررسی می کند، افزود: بررسی وضعیت موجود و شناخت نقاط قوت و ضعف، بویژه کنترل های عملیاتی و اقدام های انجام شده بدون صرف هزینه، از مهم ترین اهداف این ممیزی محسوب می شود و در همین زمینه، نظارت بر فرایندهای عملیاتی، پروژه های بهبود و بهینه سازی مصرف انرژی از برنامه های گروه ممیزی است.
سعید عزت پناهی، رئیس مهندسی و مدیریت انرژی شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز با ارائه گزارشی از عملکرد مهندسی انرژی پالایشگاه گفت: شرکت پالایش نفت بندرعباس، همسو با بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش آلاینده ها، اقدام های ارزشمندی ازجمله پروژه بازگرداندن هیدروژن به شبکه سوخت پالایشگاه، پایش تله های بخار، اجرای مرحله نخست مدیریت گازهای مشعل از سوی کارشناسان پالایشگاه بندرعباس، تعیین شاخص های مصرف حامل های انرژی و تعریف پروژه گاز پوششی مخازن پالایشگاه را انجام داده است. وی با اشاره به اینکه پالایشگاه نفت بندرعباس، تنها پالایشگاه دارای گواهینامه سطح ملی و بنیاد جهانی انرژی است، یادآور شد: با توجه به الزام های موجود، ممیزی جامع فنی _ سیستمی انرژی باید هر سه تا چهار سال یک بار انجام شود؛ اما این مهم به دلیل شیوع کرونا با وقفه روبه رو شده بود که با آغاز دور چهارم ممیزی پالایشگاه های کشور، پالایشگاه بندرعباس از نتایج این ممیزی بهره مند می شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده در هفته نخست آبان امسال، با مصرف روزانه ۴۰۵ میلیون مترمکعب، رکوردی تازه را در تاریخ صنعت گاز ثبت کرد.
سعید توکلی در نخستین نشست هماهنگی زمستانی با پالایشگاه های گاز کشور که با حضور مدیران ستادی و مدیران عامل شرکت های تابع صنعت گاز به صورت ویدئوکنفرانس در ساختمان شهدای گاز برگزار شد، اعلام کرد: مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده با توجه به تغییرات آب و هوایی و ورود توده هوای سرد اسکاندیناوی که تاکنون سابقه نداشته، امروز به بالاترین حجم خود نسبت به مدت مشابه پارسال، یعنی ۴۰۵ میلیون مترمکعب در روز رسیده است.
وی ادامه داد: براساس آمار موجود، هیچ سالی در هفته نخست آبان ، این حجم مصرف را تجربه نکردیم، ضمن آنکه با وجود پیش بینی هواشناسی درباره برودت هوا، باز هم با اختلاف دو تا سه درجه سردتر، پیش بینی مصارف گاز، بویژه در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده بسیار متفاوت شده است. معاون وزیر نفت در امور گاز با تأکید بر حفظ پایدار جریان گاز در همه بخش ها، بویژه بخش خانگی گفت: از ابتدای آبان و با ورود جبهه هوای سرد به کشور، در ۱۱ استان شمالی شاهد کاهش حدود ۱۲ درجه ای دما هستیم و این اتفاق بی سابقه در این زمان از سال، سبب افزایش مصرف گاز شده است.
توکلی خطاب به مدیران عامل پالایشگاه ها بیان کرد: با وجود آرایش زمستانی شرکت ملی گاز ایران و هماهنگی با بالادست در این زمینه، افزایش مصرف و سرمای هوا نشان می دهد که تنها راهکار، افزون بر آمادگی کامل، افزایش قابلیت اطمینان تولید است.
وی با بیان اینکه منابع تولید گاز در جنوب و انتهای این شبکه در شمال کشور است که همین مسأله در چنین برودتی، ما را با مشکل روبه رو می کند، گفت: باید با همه توان تلاش کنید و به هر مقدار که می توانید حجم فراورش پالایشگاه را افزایش دهید. این موضوع در پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد با همکاری شرکت ملی نفت ایران محقق شده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در پایان با تأکید بر پایداری شبکه گاز در همه بخش ها یادآور شد: تنها راه موفقیت و سربلندی ما برای عبور آرام از زمستان پیش رو، همکاری و همدلی همه دوستان و همکاران و لزوم هماهنگی کامل با مدیریت دیسپچینگ ملی گاز است تا بتوانیم شرایط را مدیریت و کنترل کنیم.
مشع:ل رحیم محمدی بالادزایی از همکاران نفتی شاغل در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و رئیس پخش منطقه نور استان مازندران است. او که متولد سال 1360 است مدرک دکترای مدیریت رفتار سازمانی دارد. از 22 سال پیش کار خود را در صنعت نفت آغاز کرد و به گفته خودش تنها عضوی از خانواده اش است که در این صنعت کار می کند. او با همسر خود سحر صفرپور درشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس آشنا شده و حالا بعد از گذشت 10 سال زندگی مشترک، در کنار دو دخترشان مسیر موفقیت را پشت سرمی گذارند. در ادامه گفت و گو با او را می خوانیم.
کارم را با مدرک فوق دیپلم صنایع شیمیایی در شرکت پتروشیمی جم آغاز کردم و تا امروز همچنان در صنعت نفت مشغول به کار هستم. بعد از دریافت مدرک فوق دیپلم در رشته صنایع شیمیایی از دانشگاه شهید چمران اهواز، یکی از دوستانم پیشنهاد داد تا در آزمون استخدامی شرکت پتروشیمی جم شرکت کنیم. ما هفت دوست بودیم که در این آزمون شرکت کردیم و همگی قبول شدیم و برای کار به این صنعت آمدیم؛ اما در حال حاضر تنها فردی که در این کار مانده، من هستم. در همه این سال ها تلاش کردم با سختی های کار در مناطقی مثل عسلویه کنار بیایم و بخوبی کار کنم.
خیر، بعد از مدتی کار در این شرکت، تصمیم گرفتم ازموقعیت شغلی بهتری برخوردار شوم، از این رو تصمیم گرفتم تحصیلات تکمیلی ام را ادامه بدهم. به همین دلیل دوباره در دانشگاه شرکت کردم و بعد از آن در نفت آزمون دادم. در همین زمان بود که از گاز فراشبند و شرکت ملی حفاری دعوت به کار شدم و در نهایت، همکاری با شرکت ملی حفاری را انتخاب کردم، کار روی سکو را به مدت دو سال تجربه کردم و توانستم به عنوان کارشناس گل شناس در مناطق مختلف کار کنم و رتبه A را به دست آورم. با پایان دوره کارشناسی، به دلیل مسائل شخصی به مازندران انتقالی گرفتم و در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری به عنوان متصدی عملیات ناحیه آمل به کار خود ادامه دادم.
بعد از گذشت مدتی، رئیس وقت ناحیه آمل از من خواست تا در نشست روابط عمومی ها شرکت کنم. با توجه به سخنرانی که در این نشست داشتم، توانستم در این جلسه، عضو اصلی روابط عمومی شهرستان آمل شوم. همین مساله سبب شد به عنوان رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش منطقه ساری انتخاب و در نهایت طی سال ها فعالیت در این حوزه، بارها به عنوان روابط عمومی برتر مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برگزیده شدم.
بی شک طی سال ها فعالیت در حوزه روابط عمومی، تجربه های زیادی کسب کرده ام و با توجه به همه این تجربه ها، مقاله های مختلفی در حوزه روابط عمومی به نگارش درآورده ام. همچنین توانستم مدرک کارشناسی ارشد بگیرم و پایان نامه ام درباره نقش روابط عمومی در مدیرت بحران را به صورت کتابی با نام «فرانگری روابط عمومی ها در مدیریت بحران» منتشر کنم. این روزها در کنار فعالیت در حوزه روابط عمومی، به عنوان مدرس «سواد رسانه ای در فضای مجازی» هم فعالیت می کنم و مدرس برتر این رشته در استان مازندران شده ام.
هیچ گاه نمی توانیم آینده را پیشگویی کنیم؛ اما تجربه کار عملیاتی به من کمک کرد تا بتوانم در مسیر کاری خود بهتر گام بردارم. در واقع زمانی که مدرک کارشناسی ارشدم را گرفتم، مدتی در چالوس و در بخش عملیاتی کار کردم. این در حالی است که پیش از این، در مناطق مختلف و در بخش روابط عمومی فعالیت داشتم. با توجه به تجربه ای که در بخش عملیاتی و بعد از آن در بخش اداری به دست آوردم، به این نتیجه رسیدم که همکاران عملیاتی به دلیل کار سختی که تجربه می کنند، از روابط عمومی و تکنیک های آن دور مانده اند. به همین دلیل با خود فکر کردم که می توانم چنین خلائی را پر کنم و زمانی که در شهرستان نور کارم را آغاز کردم، متوجه شدم که تمام تکنیک های روابط عمومی، به کمک من آمد تا بتوانم نقش خود را در سمت یک مدیر بهتر اجرا کنم. همین تجربه ها سبب شد تا در رشته دکترای مدیریت رفتار سازمانی ادامه تحصیل بدهم که مقالات مختلفی را هم به نگارش درآورده ام.
توجه به بحث بانوان و ابعاد رفتار سازمانی نسبت به بانوان، از مهم ترین مقالاتی بوده که نوشته ام و باید مورد توجه قرار گیرد. در رساله دکترای خود، از جنبه های مختلف به آن پرداخته ام.
همسر من فرزند جانباز است و پدرشان هم از همکاران نفتی بودند که در دهه 80 بازنشسته شدند. من و همسرم که هم اکنون رئیس امور کارکنان منطقه چالوس است، در ساری با هم همکار بودیم که این همکاری منتج به ازدواج شد و در حال حاضر دو فرزند دختر داریم.
خوشبختانه من و همسرم به درک متقابلی از کار رسیده ایم و در این زمینه همدیگر را حمایت می کنیم؛ اما معمولا زوج هایی که در یک شرکت با هم همکار هستند، با موانعی در حوزه ارتقای شغلی مواجه می شوند. به همین دلیل باید در هر نهاد یا سازمانی به زوج های همکار، به عنوان یک فرد نگاه شود؛ البته مدیرانی که ما با آنها همکاری می کنیم، افراد را با توجه به توانمندی ها و شایستگی هایشان به کار می گیرند.
بله، من مربی دان 4 کاراته و مربی والیبال هستم و در مسابقات و المپیادهایی که در شرکت ملی پخش برگزار می شود، شرکت می کنم و تا کنون موفقیت هایی نیز در این زمینه به دست آورده ام.
سحر صفرپور که مسئول امور کارکنان پخش منطقه چالوس است، از 15 سال پیش تا کنون در این شرکت فعالیت می کند. او در بخشی از صحبت های خود درباره نحوه ورودش به صنعت نفت گفت: پدر من رمضان صفرپور از کارکنان جانباز و سابق صنعت نفت است که در دهه 80 بازنشسته شدند. در حال حاضر دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی هستم؛ البته در ابتدا رشته دانشگاهی ام کاردانی گرافیک بود.
وی با اشاره به اینکه در دوره جوانی علاقه بسیاری به رشته گرافیک و هنر داشته است، بیان کرد: بعد از اینکه وارد جامعه می شوید، به این نتیجه می رسید که باید یک شغل ثابت داشته باشید و با توجه به فرصتی که برای من پیش آمد، تصمیم گرفتم کار صنعت نفت را تجربه کنم و حالا بعد از گذشت سال ها کار در این حوزه، از شغل خود بسیار راضی هستم و همه تلاشم را می کنم تا به بهترین شکل عمل کنم که به گمانم موفق بوده ام.
صفرپور درباره تجربه همکاری با همسر خود و حمایت هایی که از یکدیگر در حوزه کاری دارند، توضیح داد: همسرم با توجه به تجربه و تحصیلاتش، نقش حمایتی بیشتری در زندگی حرفه ای از من دارد و همیشه تلاش کرده تا با اطلاعات و آموزه هایی که به دست می آورد، من را بخوبی راهنمایی کند و در واقع او یک مشاور، حمایتگر و مشوق بسیار خوب در زندگی ام بوده است. من نیز همیشه سعی کرده ام در بخش های مختلف از او حمایت کنم، ضمن اینکه تلاش کرده ام توانایی خود را به سطح او برسانم.
وی درباره فعالیت های شخصی اش بیان کرد: خوشبختانه در حوزه ورزش فعالیت هایی دارم و در حال حاضر در رشته تپانچه مشغول به تمرین هستم و بتازگی در برخی مسابقات حضور داشته ام. در کنار آن نیز تلاش می کنم تا دخترانم در حوزه ورزش و هنر ورود کنند. به عنوان مثال دختر کوچکم ژیمناستیک کار می کند و دختر بزرگم نیز در رشته های مختلف ورزشی و گویندگی فعالیت دارد.
مسابقات تنیس روی میز نوجوانان و جوانان باشگاه های کشور، با نایب قهرمانی تیم نفت و گاز گچساران به پایان رسید.
مرحله پایانی مسابقات تنیس روی میز نوجوانان و جوانان باشگاه های کشور، یادواره «روح الله شیشه گرها»، با حضور 16تیم از دوم تا چهارم آبان به میزبانی قزوین برگزار شد که تیم نفت و گاز گچساران در مرحله گروهی با شکست تیم های هیات زنجان و کاشی پرسپولیس قزوین، به مرحله یک هشتم نهایی صعود کرد. نفت و گاز گچساران در این مرحله به مصاف تیم سایپا زرافشان رفت و با شکست حریف خود، راهی مرحله نیمه نهایی شد. در مرحله نیمه نهایی تیم های نفت و گاز گچساران و بعثت شیراز مقابل هم صف آرایی کردند که در پایان تیم نفت و گاز گچساران با نتیجه 4 بر 2 بر حریف خود غلبه کرد و با اقتدار راهی بازی فینال شد.
مسابقه فینال بین تیم های نفت و گاز گچساران و آکادمی شهابی ترکمن با حضور پنج بازیکن ملی پوش برگزار شد که در نهایت با برتری 4 بر 3 تیم آکادمی شهابی ترکمن پایان یافت و این تیم قهرمان شدو نفت و گاز گچساران نیز عنوان نایب قهرمانی این دوره از مسابقات را به خود اختصاص داد.
اسامی بازیکنان و کادر فنی تیم تنیس روی میز نوجوانان و جوانان نفت و گاز گچساران عبارت است از: بنیامین فرجی، محمدحسن حبیبی، وفا کریمی، متین الله کرم پور، علی انصاری، حسام حسینی، احسان حسینی، ایلیا منعمی، مبین امیری، سجاد شیخ ممو، حسام کشاورزی و امیدرضا دانش. همچنین کادر فنی این تیم متشکل است از سعید بهادری سرمربی، سهیل دستگذار مربی، سینا گرامی سرپرست، کوروش ایران زاده مدیر فنی و فرشاد بخشایی تدارکات.
هفته نهم رقابت های لیگ دسته یک فوتبال برگزار شد و تیم صنعت نفت آبادان در خانه خود مقابل داماش گیلان به نتیجه بدون گل دست یافت. نفتی ها با کسب این تک امتیاز به صدر جدول رسیدند. همچنین نفت مسجدسلیمان که فعلا سرمربی ندارد، با نتیجه یک - یک مقابل مس کرمان، میزبان خود متوقف شد و در رده هفدهم جدول رده بندی قرار گرفت. تیم فوتبال پارس جنوبی جم مقابل آریو اسلامشهر به نتیجه یک - یک رسید و در رده هفتم جدول لیگ آزادگان جای گرفت. تیم پالایش نفت بندرعباس نیز با نتیجه دو بر یک بعثت کرمانشاه را شکست داد و به رده دهم جدول صعود کرد. تیم نفت و گاز گچساران با نتیجه یک - یک مقابل پیکان به تساوی رسید و در رده 12 جدول قرار گرفت.
تیم تنیس روی میز مناطق نفت خیز جنوب (نفت و گاز کارون) موفق شد در مرحله نهایی مسابقات کارکنان دستگاه های اجرایی کشور، عنوان نایب قهرمانی را کسب کند.
تنیس بازان تیم نفت و گاز کارون در مسابقات کارکنان دستگاه های اجرایی کشور که با حضور ۲۵ تیم در شهر شیراز برگزار شد، توانست عنوان نایب قهرمانی این مسابقات را کسب کند. نماینده کارکنان وزارت نفت و استان خوزستان با حضور در مرحله نهایی رقابت های کارمندان دستگاه های اجرایی کشور، براساس قرعه کشی انجام شده، با غلبه بر تیم های وزارت راه و شهرسازی تهران، وزارت نیرو شیراز و شهرداری خراسان رضوی به مرحله نهایی مسابقات راه یافت و با وجود شایستگی، فینال را به نماینده آذربایجان غربی واگذار و عنوان نایب قهرمانی را کسب کرد.این مسابقات به صورت دوره ای و حذفی برگزار شد که طی آن، تیم های آموزش و پرورش آذربایجان غربی مقام اول و شهرداری خراسان رضوی و آموزش و پرورش خراسان شمالی به صورت مشترک، مقام سوم را از آن خود کردند. اعضای تیم تنیس روی میز مناطق نفت خیز جنوب (نفت و گاز کارون) را در این مسابقات احسان کشتکار، حسین سلیمانی، فرهاد شجاعی و صادق ادهمی تشکیل دادند و محمد داودی راد به عنوان مربی و محسن نریموسی به عنوان سرپرست تیم را همراهی کردند.
تیم بسکتبال نفت آبادان در هفته پنجم لیگ برتر بسکتبال ایران موفق شد تیم شهرداری گرگان را با نتیجه 82 بر 80 شکست دهد و در رده پنجم جدول رده بندی لیگ بسکتبال قرار گیرد.
تیم طبیعت که در چهار هفته گذشته به پیروزی رسیده است، برابر ذوب آهن به میدان رفت و ۸۴ بر ۵۶ به پنجمین برد خود دست یافت تا همچنان به روند شکست ناپذیری خود ادامه بدهد.
طبیعت ۸۴ - ۵۶ ذوب آهن
شهرداری گرگان ۸۰ - ۸۲ نفت آبادان
آسمان مشهد ۷۰ - ۶۹ مه گل البرز
فولاد هرمزگان ۸۹ - ۶۴ پارت شاهرود
گل نور اصفهان ۹۵ - ۷۰ آینده تهران
کاله آمل ۹۶ - ۷۴ پترونوین ماهشهر
هفته پنجم لیگ برتر فوتسال بانوان ایران در حالی به پایان رسید که تیم های نفتی موفق به شکست رقیبان خود شدند.
در این هفته، تیم فوتسال نفت امیدیه برابر تیم زنان مس رفسنجان قرار گرفت و این بازی را با نتیجه 10 بر صفر به پایان رساند. پس از آن بود که فوتسال نفت امیدیه توانست در رده سوم جدول رده بندی لیگ برتر فوتسال زنان قرار بگیرد. همچنین تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان نیز با نتیجه 6 بر2 رایزکو صفادشت را شکست داد و در رده دوم جدول قرار گرفت.
در پایان هفته چهارم لیگ برتر هندبال مردان، تیم هندبال نفت و گاز گچساران با پیروزی برابر آلومینیوم اراک در رده چهارم جدول رده بندی لیگ برتر قرار گرفت.
هفته چهارم لیگ برتر هندبال مردان با چهار مسابقه برگزار شد. در این هفته تیم مس کرمان در خانه مقابل تیم گیتی پسند به میدان رفت و توانست با حساب ۲۶ بر ۲۴ به پیروزی دست یابد و با ۸ امتیاز صدرنشین شود. تیم های سنگ آهن بافق و شهید چمران لارستان نیز در بافق مقابل یکدیگر قرار گرفتند و در پایان، لارستان توانست با حساب ۲۷ بر ۲۶ پیروز شود و به رده سوم جدول دست پیدا کند.
تیم هندبال نفت وگاز گچساران برابر آلومینیوم اراک با حساب ۲۶ بر ۲۰ به پیروزی رسید و با 6 امتیاز در رده چهارم جدول قرار گرفت. تیم زغال سنگ طبس برابر سپاهان نوین با نتیجه ۲۸ بر ۲۸ متوقف شد. دیدار تیم فولاد مبارکه سپاهان که با ۶ امتیاز صدرنشین بود، با توجه به شهادت امام جمعه معزز شهرستان کازرون و اعلام سه روز عزای عمومی و همچنین با توجه به مصوبه شورای تامین آن شهرستان، برابر نیروی زمینی شهید شاملی کازرون برگزار نشد و زمان برگزاری آن به تاریخ ۶ آذر ۱۴۰۳ و به میزبانی شهر کازرون موکول شد.
مشعل: مسابقات سراسری دختران 25سال و پایین تر شرکت ملی نفت ایران، از یکم تا ششم آبان ماه در مجموعه آموزشی- فرهنگی - تفریحی نفت محمودآباد با حضور ورزشکارانی از شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران برگزار شد. دراین دوره ازمسابقات، نزدیک به 600 ورزشکار و عوامل فنی از شرکت های نفت فلات قاره، پایانه های نفتی، نفت و گاز پارس، سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، نفت خزر، مدیریت اکتشاف، مهندسی توسعه نفت، نفت مناطق مرکزی، بهداشت و درمان و ستاد تهران در 9 رشته بسکتبال، والیبال، آمادگی جسمانی، بدمینتون، شطرنج، تنیس روی میز، تیراندازی، دارت و شنا با یکدیگر به رقابت پرداختند. از نکات مثبت برگزاری این دوره ازمسابقات، حضور پرشور و حرفه ای دختران 25 سال و پایین تر بود که این اتفاق، بیانگر رشد، توسعه ورزش و نگاه حرفه ای به آن برای معرفی آینده سازان حرفه ای ورزش کشور به منظور حضور در مسابقات جهانی است، به طوری که در المپیک پاریس امسال، تعدادی از مدال آوران کاروان ایران، از تیم های نفتی بودند که در لیگ های حرفه ای حضور داشتند.
مسابقات سراسری دختران 25سال و پایین تر شرکت ملی نفت ایران در حالی برگزار شد که یکی از نکات جالب آن، حضور 600 ورزشکار در این دوره ازمسابقات بود که با یکدیگر به رقابت پرداختند.
البته به این مساله نیز باید اشاره کرد که ورزشکاران برخی شرکت ها مثل پایانه های نفتی ایران به دلیل شرایط نامساعد جوی و انجام نشدن پرواز نتوانستند خود را به موقع به محمودآباد برسانند؛ اگرچه پس از هماهنگی های صورت گرفته با ستاد برگزاری مسابقات، ورزشکارانی که با تاخیر رسیده بودند نیز در مسابقات شرکت داده شدند.
دراین میان، تیم ستاد شرکت ملی نفت با بیشترین تعداد ورزشکار نسبت به شرکت های دیگر، در این دوره از مسابقات حضورپیدا کرد.
از11شرکت حاضر دراین دوره ازمسابقات، تیم ستاد تهران با 85 ورزشکار در 8 رشته ازجمله بدمینتون با 7 ورزشکار، تنیس روی میز با 7 ورزشکار، دارت با 5 ورزشکار، آمادگی جسمانی با 13 ورزشکار، شطرنج با 7 ورزشکار، شنا با 19 ورزشکار، بسکتبال با 15 ورزشکار و والیبال با 12 ورزشکار حضور داشتند.
شرکت نفت مناطق مرکزی در 8 رشته ورزشی و با 78 ورزشکار در رشته هایی چون بدمینتون با 7 ورزشکار، تنیس روی میز با 5 ورزشکار، تیراندازی با 8 ورزشکار، دارت با 7 ورزشکار، آمادگی جسمانی با 15 ورزشکار، شطرنج با 4 ورزشکار، شنا با 17 ورزشکار و والیبال با 15 ورزشکار حضور داشت.
سازمان بهداشت و درمان نیز با 37 ورزشکار و در 5 رشته ورزشی ازجمله بدمینتون با 7 ورزشکار، تیراندازی با 8 ورزشکار، دارت با 5 ورزشکار، آمادگی جسمانی با 13ورزشکار و والیبال با 9 ورزشکار در این مسابقات شرکت داشت.
شرکت پایانه های نفتی ایران با مجموع 67 ورزشکار در 7 رشته ورزشی شامل بدمینتون با 7 ورزشکار، تنیس روی میز با 6 ورزشکار، دارت با 4 ورزشکار، آمادگی جسمانی با 13 ورزشکار، شطرنج با 7 ورزشکار، بسکتبال با 15 ورزشکار و والیبال با 14 ورزشکار و شرکت ملی حفاری نیز در مجموع با 53 ورزشکار و در 5 رشته ورزشی ازقبیل بدمینتون با 7 ورزشکار، تنیس روی میز 7 ورزشکار، شطرنج 7 ورزشکار، بسکتبال 15 ورزشکار و والیبال با 17 ورزشکار در مجتمع محمود آباد با سایر ورزشکاران به رقابت پرداختند.
شرکت نفت فلات قاره با مجموع 33 ورزشکار در 5 رشته ورزشی بدمینتون با 4 ورزشکار، تنیس روی میز با 5 ورزشکار، آمادگی جسمانی 4 ورزشکار، شطرنج با 3 ورزشکار و شنا با 17 ورزشکار در این مسابقات شرکت کرد.
شرکت نفت و گاز پارس در مجموع با 34 ورزشکار در 5 رشته ورزشی تنیس روی میز با 4 ورزشکار، تیراندازی با 4 ورزشکار، تیراندازی با 8 ورزشکار، دارت با 5 ورزشکار، آمادگی جسمانی با 2 ورزشکار و شنا با 15 ورزشکار و همچنین مدیریت اکتشاف با مجموع 20 ورزشکار در 4 رشته ورزشی بدمینتون با یک ورزشکار، آمادگی جسمانی با 3 ورزشکار، شطرنج با 6 ورزشکار و شنا با 10 ورزشکار با رقبای خود مسابقه دادند.
شرکت نفت خزر با 27 ورزشکار در 3 رشته ورزشی تیراندازی با 7 ورزشکار، آمادگی جسمانی با 5 ورزشکار و شنا با 15 ورزشکار و شرکت مهندسی توسعه نفت نیز در مجموع با 14 ورزشکار در رشته های مختلف از جمله آمادگی جسمانی با 4 ورزشکار و شنا با 10 ورزشکار در این مسابقات حضور داشتند.
و در آخر، منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با حضور 55 ورزشکار در 7 رشته ورزشی همچون بدمینتون با 7 ورزشکار، تنیس روی میز با 4 ورزشکار، تیراندازی با یک ورزشکار، دارت با 5 ورزشکار، آمادگی جسمانی با 8 ورزشکار، شطرنج با یک ورزشکار و شنا با 19 ورزشکار در این دوره شرکت داشت.
زهرا بیگم میربابایی، نایب رئیس هیات تنیس روی میز کشور و داوربین المللی رشته تنیس روی میز که سابقه داوری آسیایی، پاراآسیایی و جهانی را دارد و در این دوره از مسابقات دختران شرکت ملی نفت، به عنوان ناظر فنی مسابقات تنیس روی میز حضور داشت، با اشاره به اینکه 8 تیم با یکدیگر در رشته تنیس روی میز به رقابت پرداختند، گفت: مسابقات تنیس به صورت تیمی و انفرادی برگزارشد و ورز شکاران جوان، رو در روی هم به صورت حرفه ای، طی یک روز و نیم به رقابت با یکدیگر پرداختند؛ البته این را هم بگویم که برای این تعداد ورزشکار و تیم در رشته ای مثل تنیس روی میز، یک روز و نیم زمان کافی نبود و بهتر بود زمان بیشتری برای این مسابقات درنظر گرفته می شد.
وی افزود: نکته بسیار مهم اینکه شرکت کنندگان این دوره از مسابقات، بازیکنان بسیار خوب و دارای رنکینگ ملی بودند و تعدادی از آنها تجربه حضور در مسابقات تورهای ایرانی را هم داشتند.
این داور بین المللی تنیس روی میز تاکید کرد: باتوجه به سطح بازیکنان تنیس دختران نفت، به مربیان آنها پیشنهاد شد که برای حضوربازیکنانشان در تورهای فدراسیون تنیس اقدام کنند تا سطح آنها بالاتر برود و انگیزه ای شود برای افزایش تمرین های آنها در سطح حرفه ای.
میربابایی گفت: برای افزایش سطح حرفه ای این ورزشکاران بااستعداد، لازم است که آنها یا در تیم های حرفه ای نفت حضور داشته باشند یا مربیان حرفه ای در نظر گرفته شود تا به صورت مداوم تمرین و بتوانند روند فعالیت های ورزشی خود را بدرستی دنبال کنند؛ البته تعدادی ازشرکت ها برای ورزشکاران تنیس روی میز، مربی خصوصی گرفته اند و با ورزشکاران خود، تمرین های لازم را دارند.
نایب رئیس هیات تنیس روی میز کشور اشاره کرد: ازسرپرستان و مربیان شرکت های مختلف نفتی خواسته ام درمسابقات هیات های تنیس روی میز شرکت کنند تا سطح بازی آنها بالا برود. اگر قرار باشد این ورزشکاران تنها درسطح مسابقات داخلی نفت حضور داشته باشند، نمی توانند به رشد حرفه ای دست پیدا کنند.
وی تصریح کرد: با دیدن رقابت های این دوره ازمسابقات، معتقدم که براحتی می توان از این ورزشکاران برای حضور در لیگ های برتر در رده های سنی نوجوان و جوان استفاده کرد و در رقابت های حرفه ای حضور داشت. صنعت نفت درسال جاری یک تیم را روانه لیگ برتر تنیس روی میز کرده که نشان می دهد هادی افشار به عنوان رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران، دلسوزانه و با دغدغه برای فرزندان نفت تلاش می کند.
میربابایی در بخش دیگری از صحبت های خود، درباره سالن هایی که در این دوره از مسابقات به تنیس روی میز اختصاص داده شده بود، اظهار کرد: پیشنهاد شد که درمسابقات بعدی، فضای مناسب تری مانند سالن مسابقات تنیس آبعلی در نظر گرفته شود.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود بیان کرد: معتقدم 8 تیم برای مسابقات تنیس بسیار کم است و با توجه به استعدادی که دربین این گروه از ورزشکاران دیدم، معتقدم که ظرفیت بالایی برای گسترش این ورزش میان تیم های نفتی وجود دارد. نباید فراموش کرد که بیشتر این ورزشکاران می توانند در مسابقات ورزشی نیز حضورپیدا کنند. تنها مشکلی که وجود دارد، این است که جمع کردن این بچه ها و انجام تمرین های متمرکز با آنها بسیارسخت است، از این رو شکل دهی لازم برای تنیس روی میز به مدیریت نیاز دارد و لازم است که استعدادیابی در این رشته از سوی مدیران ورزشی صنعت نفت صورت گیرد.
البته این نکته نیز باید مورد توجه قرار گیرد که آموزش ها و مسابقات، با تفکیک رده های سنی انجام شود. اگراین نوع تفکیک ها و آموزش ها بدرستی از پایه انجام شود و درکنار آن، تیم های ضعیف نیز در مسابقات داخلی حضور پیدا کنند، انگیزه لازم برای توسعه و پیشرفت این ورزش افزایش خواهد یافت.
وی گفت: شرکت ملی نفت نسبت به دیگرشرکت ها و ارگان های دولتی در زمینه توسعه ورزش بسیار عالی عمل کرده و برگزاری مسابقات ورزشی و مهم تر از آن، تقسیم بندی و ایجاد رده سنی از مهم ترین اقدام هایی بوده که این شرکت انجام داده است. در نهایت اینکه شرکت ملی نفت، از امکانات و تجهیزات خود برای توسعه ورزش و گام برداشتن در مسیر ورزش حرفه ای، بخوبی استفاده کرده است.
با مهدیسا تمیمی از ورزشکاران حاضر در این دوره از مسابقات سراسری دختران 25 سال و پایین تر شرکت ملی نفت ایران نیز گفت وگویی داشتیم؛ ورزشکاری که در رشته بدمینتون و به همراه تیم ستاد تهران در این مسابقات حضور داشت. او افزون براین، عضو تیم بدمینتون بانوان نفت تهران در لیگ دسته یک کشور نیز است.
تمیمی درباره فعالیت ورزشی خود گفت: از 8 سالگی فعالیت خود را در رشته بدمینتون شروع کردم و نزدیک به دو سال است که در تیم بدمینتون نفت و زیر نظر مربیانم آموزش می بینم و تا امروز نزدیک به 10 سال است که در این رشته مشغول به فعالیت هستم. در واقع بدمینتون را با حضور در کلاس های آموزشی که از سوی وزارت نفت برگزار می شد، یاد گرفتم و علاقه ام به این رشته، آن قدر ادامه دار بود که توانستم در لیگ های حرفه ای کشور حضور پیدا کنم.
وی که پدرش ازکارکنان شرکت نفت و گازپارس است، در ادامه بیان کرد: اگربخواهم سطح بازی های این مسابقات را با تجربه حضورم در لیگ بدمینتون مقایسه کنم، باید بگویم این بازی ها در حد خود از سطح خوبی برخوردار بود. به عبارت دیگر نه درسطح بسیاربالایی بود و نه سطح مبتدی داشت. این سطح متوسط برای بازی های داخلی که شرکت ملی نفت برگزارمی کند، بسیارخوب است. نکته مهم در این دوره از بازی ها آن است، بازیکنانی که در لیگ های حرفه ای نیز حضور دارند، در این مسابقات به همراه تیم های خود شرکت کردند و فکر می کنم همین رویارویی میان بازیکنان می تواند در کسب تجربه و بالاتر رفتن سطح کیفی آنها تاثیرگذار باشد. این را هم بگویم ورزشکاران بدمینتون که در این مسابقات حضور داشتند، نیازمند تمرین و آموزش بیشتر هستند تا بتوانند استعدادهای خود را شکوفا کرده و به عنوان یک ورزشکار حرفه ای، امکان حضور در لیگ های حرفه ای را داشته باشند. تمیمی دربخش دیگری از صحبت های خود درباره محلق به تیم ستاد تهران توضیح داد: زمانی که به این تیم پیوستن، توانستم از امکانات و آموزش های بیشتری بهره مند شوم و در نهایت به همراه تیم بدمینتون نفت تهران، به لیگ دسته یک راه پیدا کنم. به همین دلیل، معتقدم که آموزش، می تواند اهمیت بسیاری داشته باشد؛ زیرا با آموزش و تمرین های حرفه ای و مداوم توانستم سطح خود را بالا برده وعضوی از تیم نفت تهران شوم. نکته مهم این است که ستاد تهران، برنامه ریزی خوبی برای حمایت از ورزشکاران خود دارد و اگر این سطح از حمایت در دیگر شرکت های نفتی هم وجود داشته باشد، بی شک استعدادهای بسیاری در این رشته کشف می شوند. وی ادامه داد: من در بندر دیر استان بوشهر متولد شدم. در این بندر امکانات لازم برای تمرین بدمینتون وجود نداشت، شاید اگر از همان دوران کودکی می توانستم بخوبی تمرین کنم، امروز یکی از اعضای تیم ملی بودم. استعداد من زمانی دیده شد که به ستاد تهران منتقل شدم و برنامه تمرینی مناسبی برای من در نظر گرفته شد. معتقدم که در مناطق مختلف کشور استعدادهای زیادی در حوزه ورزش وجود دارد که در صورت آموزش و تمرین بسیار، می توانند بسیار موفق عمل کنند.
تمیمی از هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت؛ بهارک ناصری؛ زهرا قویدل؛ سرپرست کاروان و دبیر هیات بدمینتون شرکت ملی نفت تشکر کرد و بخشی از موفقیت خود را مدیون حمایت آنها دانست.
وی با اشاره به برگزاری این دوره ازمسابقات گفت: این دومین دوره از مسابقات زیر 25 سال دختران شرکت ملی نفت بود که اولین دوره آن دو سال پیش و در عسلویه برگزار شد. مهم ترین تفاوت این دوره با دوره قبل، به تعداد شرکت کنندگان آن برمی گردد. در دوره قبل، 280 شرکت کننده داشتیم که این تعداد امسال به حدود 600 نفر رسیده و نشان می دهد که ورزش درمیان خانواده های نفتی، جایگاه مهمی یافته است؛ البته این راهم بگویم که در این دوره، تعداد رشته های ورزشی نیز افزایش چشمگیری داشته است. یکی از نکات مثبت این دوره از مسابقات، حضور شرکت ملی حفاری است؛ هرچند ورزشکاران این شرکت، مقام های اول را از ستاد تهران گرفتند؛ اما باعث افزایش سطح مسابقات شدند.
ناصری تصریح کرد: نکته دیگری که می توان به آن اشاره کرد، اعتماد خانواده ها به برگزارکنندگان مسابقات بود. مسابقات درست در زمان شروع مدارس و کلاس های درسی برگزار شد؛ اما خانواده ها با اعتمادی که به ستاد اجرایی و شرکت ملی نفت داشتند، فرزندان خود را به ما سپردند تا در این مسابقات شرکت کنند. برای مثال ورزشکار 8 ساله ای داشتیم که بدون حضور پدر و مادر خود به این دوره از مسابقات آمد؛ البته یادآور می شوم که مجموعه تفریحی_ ورزشی نفت در محمودآباد نیز از امنیت و امکانات بسیار خوبی برخوردار است و خانواده ها با اعتماد کامل، فرزندان خود را به این مجموعه فرستادند. وی در بخش دیگری از صحبت های خود بیان کرد: خوشبختانه با حضور ورزشکاران لیگ های حرفه ای، سطح بازی ها بسیار افزایش پیدا کرده و حس رقابت میان ورزشکاران رشد یافته است. آموزش ها و سرمایه گذاری که روی ورزش بانوان صورت گرفته، بخوبی نتیجه داده و می تواند روی برنامه ریزی و حتی استقبال از ورزش تاثیر بیشتری داشته باشد. توجه داشته باشید که با افزایش رقابت ها، ورزشکاران پس از بازگشت، برای اینکه سطح خود را بالاتر ببرند، منسجم تر تمرین می کنند که همین اتفاق سبب می شود با افزایش تعداد ورزشکاران مواجه شویم. ناصری درباره رشته های ورزشی این دوره ازمسابقات نیز گفت: انتظار نداشتم رشته هایی مانند شطرنج و بدمینتون تا این حد طرفدار داشته باشد و ورزشکاران بسیاری در این مسابقات حضور پیدا کنند. از دیگر رشته هایی که می توان به آن اشاره کرد، بسکتبال است که توانستیم با سه تیم، مسابقات این رشته را برگزار کنیم. در دوره های قبل، تنها ملی حفاری و ستاد تهران تیم داشتند و تیم سومی وجود نداشت؛ اما خوشبختانه در این دوره سازمان بهداشت و درمان یک تیم بسکتبال به مسابقات اعزام کرد که این مساله باعث خوشحالی تیم های بسکتبال شد؛ البته نیاز است که روی رشته های رزمی نیز تمرکز بیشتری شود. باتوجه به اینکه قهرمانان رزمی بسیاری در شرکت ملی نفت داریم و در کنار آن مدال آوران رشته ای مانند تکواندو از ورزشکاران تیم های حرفه ای نفت هستند، تیمی برای تکواندو و کاراته نداشتیم که بخواهیم مسابقات این رشته ها را برگزارکنیم. به عنوان مثال برای کاراته از 12 منطقه تنها شرکت ملی حفاری ایران یک تیم کاراته داشت، حتی مانند بسکتبال دو تیم کامل کاراته نداشتیم که بخواهیم روی تیم سوم کار کنیم تا مسابقات این رشته هم برگزارشود. در زمینه تنیس خاکی هم با همین مشکل مواجه بودیم. امیدوارم زمین های تنیس خاکی در این منطقه استاندارد سازی شود تا ورزشکاران بتوانند در آن حضور داشته باشند.
مراسم اختتامیه مسابقات سراسری دختران ۲۵سال و پایین ترشرکت ملی نفت ایران با حضور ورزشکاران این دوره از مسابقات و جمعی از مدیران ورزشی شرکت ملی نفت ایران در مجموعه نفت محمودآباد برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، کلیپی با موضوع غزه و حمایت از مردم مظلوم فلسطین با بخش هایی از سخنرانی های شهید سیدحسن نصراله پخش شد. همچنین بهارک ناصری در ادامه این مراسم، گزارشی از برگزاری این مسابقات ارائه کرد.
اجرای گروه موسیقی محلی مازندرانی، استندآپ کمدی با اجرای یوسف کرمی، بازیگر کرمانشاهی تلویزیون که پیش تر با نقش آقا معلم در سریال نون. خ او را می شناسیم و همچنین اجرای برنامه موسیقی از سوی ایمان فلاح، از برنامه های مفرح برای حاضران در سالن بود. سخنران بعدی مراسم اختتامیه مسابقات سراسری دختران 25 سال و پایین تر، فاطمه نعمتی نیا، رئیس کمیته فنی مسابقات بود که با تشکراز مدیران شرکت ملی نفت ایران گفت: برگزاری چنین مسابقاتی با حضور تعداد زیادی از ورزشکاران نوجوان و جوان بسیار سخت بوده که بی شک به پشتیبانی و هماهنگی های بسیاری نیاز دارد. باتوجه به کیفیت برگزاری مسابقات و نتایجی که به دست آمده، می توانم بگویم که مسابقات سراسری دختران 25 سال و پایین تر شرکت ملی نفت ایران، ویترین درخشانی برای ورزش شرکت ملی نفت ایران به شمار می رود. به همین دلیل از حمایت های منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت و دیگر مدیران ورزش صنعت نفت در برگزاری چنین مسابقه ای تشکر می کنم.
هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران نیز در مراسم اختتامیه با تشکر از حضور ورزشکاران در این مسابقات گفت: پیش ازهرچیز می خواهم از همه کسانی که در این سال ها جانانه جنگیدند تا ایرانی آزاد داشته باشیم، تشکرکنم. من تجربه حضور و زندگی در 70 کشور را داشته ام و آگاهانه می گویم که ایران، یک کشور آزاد است و با توجه به تمام رشادت هایی که طی این سال ها برای حفظ استقلال وطن صورت گرفته، این کشور همیشه آزاد خواهد ماند. وی تاکید کرد: برگزاری مسابقاتی از این دست، کار بسیار سختی است که همکاران من، ساعت ها برای انجام آن فکر کرده اند و کاری که در این مسابقات صورت گرفت، در تاریخ صنعت نفت ایران بی نظیر است. شما مدیون پدران و مادران خود هستید اگر در راهی که انتخاب کرده اید، افتخار آفرینی نکنید. شرکت ملی نفت ایران به تک تک شما افتخار می کند و راه را برای حضور شما در تیم های حرفه ای باز کرده است. به همین دلیل باید از این فرصت بخوبی استفاده کنید. از روسای ورزش شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران و مسئولان که در برگزاری این مسابقات تلاش کردند، تشکر می کنم و به شما دختران می گویم که من، پدران شما و زحمات آنها را دیده ام و احترام بسیاری برای آنها قائل هستم.
در رشته های مختلف
رتبه اول: مناطق نفت مرکزی
رتبه دوم: ستاد تهران
رتبه سوم: منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مقام اول: شرکت ملی حفاری
مقام دوم: ستاد تهران
مقام سوم: پایانه های نفتی
مقام اول: شرکت ملی حفاری
مقام دوم: ستاد تهران
مقام سوم: بهداشت و درمان
مقام اول: منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مقام دوم: نفت و گاز پارس
مقام سوم: ستاد تهران
مقام اول: ملی حفاری
مقام دوم: پایانه های نفتی
مقام سوم: ستاد تهران
مقام اول: نفت و گاز پارس
مقام دوم: نفت مناطق مرکزی
مقام سوم: بهداشت و درمان
مقام اول: ملی حفاری
مقام دوم: ستاد تهران
مقام سوم: پایانه های نفتی
مقام اول: ستاد تهران
مقام دوم: پایانه های نفتی
مقام سوم: منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مقام اول: ملی حفاری
مقام دوم: ستاد تهران
مقام سوم: پایانه های نفتی
رافائل کاستیلو، سرمربی تیم ملی هندبال ایران، پس از پایان مسابقات چهار هفته نخست سی و هفتمین دوره لیگ برتر هندبال مردان باشگاه های کشور ۱۸ بازیکن را به اردوی تیم ملی دعوت کرد. یونس آثاری، میلاد قلندری، وحید مسعودی، صابر حیدری، امیرحسین فیروزبخت، محمدمهدی بهنام نیا، کامیار طاهری، حسین حیدریان، یاسین کبیریان جو، کیارش طاهری، آرمان رحمانی، علی حیدریان، فواد فرهادی، علیرضا پیرزاد اهوازی، پدرام قاسمیان، امیرعباس زارعی، سعید علی اکبری و مهران حسینی ۱۸ بازیکنی هستند که به دعوت «رافائل کاستیلو» به اردوی تیم ملی فراخوانده شده اند. اردوی تیم ملی هندبال ایران از ۹ تا ۱۴ آبان ماه به میزبانی تهران برگزار می شود.
باشگاه رم بعد از نتایج ناامیدکننده ای که با سرمربی کرواتش در فصل جاری کسب کرده، به فکر بازگرداندن دانیله دروسی افتاده است.
تیم فوتبال رم یک نتیجه ناامیدکننده دیگر را در فصل جاری رقابت های سری A به دست آورد. جالوروسی در یکی از بازی های حساس هفته نهم کالچو، مهمان فیورنتینا بود و با نتیجه سنگین 5 بر یک شکست خورد. به نقل از اسکای اسپورت، این شکست سنگین و ناامیدکننده باعث شده است ایوان یورویچ، سرمربی کروات به اخراج از رم بسیار نزدیک شود. سران این باشگاه در اقدامی عجیب، قصد دارند بار دیگر دانیله دروسی را به عنوان سرمربی تیم شان به خدمت بگیرند. یورویچ بعد از عملکرد ضعیف دروسی در بازی های آغازین فصل جاری به عنوان سرمربی جدید رم انتخاب شد و تا تابستان ۲۰۲۵ با جالوروسی قرارداد دارد. حالا بعد از نتایج ضعیفی که این سرمربی کروات کسب کرده، باشگاه رم می خواهد دروسی را به نیمکت برگرداند. رم با این شکست سنگینی که متحمل شد، با ۱۰ امتیاز از ۹ بازی به رده یازدهم جدول رده بندی سریA سقوط کرد.
دانش آموزان آزادکار ایرانی در جریان رقابت های کشتی آزاد ژیمنازیاد جهانی بحرین خوش درخشید و صاحب مدال طلای این رقابت ها شدند. در رقابت های کشتی آزاد ژیمنازیاد جهانی که به میزبانی بحرین در حال برگزاری است، آرمان الهی، آزاد کار کشتی فرنگی در وزن 48 کیلوگرم با پیروزی10 بر صفر مقابل حریف عربستانی در دور اول، چیره شدن بر حریف برزیلی با همین نتیجه در دور دوم و شکست حریف آذربایجانی خود با نتیجه 8 بر 6 راهی فینال شد. او که در فینال با حریفی از اکراین روبه رو بود، توانست با پیروزی ۱۱ بر صفر این حریف قدرتمند را شکست دهد و قهرمان جهان شود. پیش از او و در وزن ۴۵ کیلوگرم بنیامین آشفته در دیدار رده بندی توانست حریف عربستانی خود را با نتیجه ۱۰ بر صفر شکست دهد و نشان برنز این رقابت ها را برای کاروان ورزش دانش آموزی کشورمان تصاحب کند. همچنین در وزن ۶۰ کیلوگرم، سام سیار به مدال نقره دست یافت، در وزن ۶۵ کیلوگرم، رضا شمسی پور حاج وند به مدال طلا، در وزن ۷۱کیلوگرم، آرشام وهابیان به مدال طلا و در وزن ۸۰ کیلوگرم، رضا افشار به مدال طلا دست یافتند.
هافبک تیم ملی فوتبال اسپانیا و باشگاه منچسترسیتی، به عنوان بهترین بازیکن جهان در سال ۲۰۲۴ انتخاب و برنده جایزه توپ طلا شد. مراسم انتخاب بهترین های فوتبال جهان در سال ۲۰۲۴ در سالن تئاتر دو شاتله پاریس برگزار و در نهایت «رودری»، هافبک تیم ملی اسپانیا و باشگاه منچسترسیتی به عنوان بهترین بازیکن جهان، توپ طلا را از آن خود کرد که این مراسم، حواشی بسیاری را به دنبال داشت. پیش از این، از جود بلینگهام، بازیکن انگلیسی تیم رئال مادرید؛ وینیسیوس جونیور، بازیکن برزیلی تیم رئال مادریدو رودریگو ارناندس کاسکانته با نام مستعار «رودری» به عنوان سه نامزد نهایی توپ طلا نام برده می شد و رسانه های مختلف در جهان، طی چند ساعت مانده به برگزاری مراسم، اسامی مختلفی را به عنوان برنده توپ طلا عنوان کرده بودند. طبق اعلام یک برنامه ورزشی معتبر در اسپانیا به نام «ال چیرینگیتو»، «رونالدو نازاریو» قرار بود در مراسم اهدای توپ طلا حضور داشته باشد و جایزه را به وینیسیوس جونیور اهدا کند؛ اما پس از اینکه متوجه برنده شدن رودری شد، از حضور در این مراسم صرف نظر کرد.همچنین شبکه تلویزیونی باشگاه رئال مادرید، برنامه پخش ویژه ۵ ساعته مراسم توپ طلا را که قرار بود ۵۰ نفر از باشگاه رئال مادرید در آن شرکت کنند، لغو کرد. «فابریتزیو رومانو»، خبرنگار مشهور و معتبر ایتالیایی نیز در شبکه اجتماعی X اعلام کرده بود که «وینیسیوس جونیور» پس از اطلاع از برنده نشدن جایزه توپ طلا، در مراسم شرکت نخواهد کرد. برخلاف دوره های گذشته که فیفا در این مراسم نقش داشت، برای اولین بار مجله فرانس فوتبال به همراه یوفا این مراسم را برگزار کردند.یامینه یامال، مهاجم ۱۷ ساله بارسلونا و تیم ملی اسپتمیا نیز جایزه گلدن بوی را دریافت کرد. امیلیانو مارتینز، جایزه یاشین، بهترین دروازه بان سال را گرفت. جایزه گرد مولر که به عنوان بهترین مهاجم سال یا جایزه بهترین مهاجم شناخته می شد، امسال از سوی فرانس فوتبال به هری کین مهاجم بایرن مونیخ و تیم ملی انگلیس و کیلیان امباپه، مهاجم تیم ملی فرانسه و رئال مادرید اهدا و رئال مادرید نیز برنده جایزه بهترین باشگاه سال شد. کارلو آنچلوتی، سرمربی تیم فوتبال رئال مادرید، جایزه بهترین مربی سال را دریافت کرد و اماهایس، سرمربی تیم ملی فوتبال آمریکا و باشگاه چلسی، عنوان بهترین سرمربی فوتبال زنان سال ۲۰۲۴ را به خود اختصاص داد و در نهایت، آیتانا بونماتی، بازیکن تیم فوتبال بارسلونا، برنده توپ طلا بانوان شد.
باشگاه فولاد خوزستان با خرید امتیاز شهرداری سیرجان، سهمیه حضور در لیگ دسته 1 فوتبال بانوان کشور را به دست آورد. براساس آیین نامه صدور مجوز باشگاهی فدراسیون فوتبال، باشگاه های لیگ برتری برای اخذ مجوز حرفه ای ای اف سی، ملزم به تیم داری در بخش بانوان هستند. تیم بانوان فولاد از ۲۴ آبان در لیگ دسته یک کشور شرکت می کند.
مسابقات جهانی دوبرونیک کرواسی با درخشش نمایندگان اعزامی کشورمان و کسب عنوان قهرمانی ITF کاران ایران به پایان رسید.
این دوره از مسابقات جهانی ITF با حضور ۵۳۵ تکواندوکار از ۳۲ کشور از جمله کرواسی، صربستان، رومانی، اسلوونی، آلبانی، مقدونیه، اسلواکی، جمهوری چک، بوسنی، بلغارستان برگزار و در نهایت با قهرمانی تیم اعزامی کشورمان به پایان رسید. تیم ملی ITF ایران با چهار تکواندوکار در این دوره از مسابقات شرکت کرد و در پایان توسط امیر قربانی در وزن ۸۵+ کیلوگرم، عرفان شاه محمدی در وزن ۸۵- کیلوگرم، کیهان شریعتی در وزن ۷۰- کیلوگرم و محمد فرهمند در وزن ۷۵- کیلوگرم موفق به کسب چهار مدال طلا شد و در مجموع تیمی نیز عنوان قهرمانی را کسب کرد. در کنار این رویداد، یک مسابقه آزاد برگزار شد که عرفان شاه محمدی مدال نقره، امیر قربانی و کیهان شریعتی نیز با کسب مدال برنز به کار خود پایان دادند. بهمن اسماعیلی، مربی تیم ITF ایران در این دوره از مسابقات به عنوان مربی برتر انتخاب شد.
در پایان تورنمنت بین المللی قرقیزستان، جودوکاران ایرانی موفق به کسب یک مدال طلا، دو مدال نقره و یک مدال برنز شدند. رقابت های بین المللی «پیتر تلی پزو» به میزبانی کشور قرقیزستان آغاز شد که ۱۰ جودوکار در رده های سنی نوجوانان و جوانان از استان های تهران، البرز و خراسان رضوی به نمایندگی از کشورمان در این رقابت ها حضور پیدا کردند. این رقابت ها طی روزهای چهارم تا ششم آبان ماه در شهر بیشکک پیگیری شد و در پایان آن، جودوکاران کشورمان موفق به کسب یک مدال طلا، دو مدال نقره و یک مدال برنز شدند. نیما خدابنده در رده سنی جوانان، تنها طلای ایران در این دوره از مسابقات را در وزن ٧٣-کیلوگرم به خود اختصاص داد. مهدی نوری زاده از استان تهران در رده سنی جوانان در وزن ٩٠- کیلوگرم و مهدی نیک از استان خراسان رضوی در وزن ۹۰- کیلوگرم دو مدال نقره و محمدمبین محمدپور در رده سنی جوانان از تهران یک مدال برنز برای تیم اعزامی کشورمان کسب کردند. مجیدنورمحمدی به عنوان مربی و کمال اقدم نیز به عنوان سرپرست در کنار این تیم حضور داشتند. عباس سلگی از داوران بین المللی کشورمان نیز در این رقابت ها به قضاوت پرداخت.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات