ضرورت تعیین تکلیف پروژههای نیمهتمام سرمایهگذاری مشترک خارجی
جان تازه در کالبد مخزن پارس جنوبی
رونق گوگرد به بورس کالای ایران
پتروشـیمی روی ریل تکمیل زنجیره ارزش
بهرهبرداری از ۲۳ پروژه زیرساختی روستایی با تلاش نفت
افزایش مصرف گاز معادل ۳ فاز پارس جنوبی
فرشتهای بــه نــــام پـرســتــار
شخصیت های جدید رونمایی می شوند
برگزاری فصل جدید لیگ برتر شنا با حضور نمایندگان نفت
آیین عرضه ۵ هزار تن گوگرد شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد روز سه شنبه (۱۵ آبان) از سوی شرکت بازرگانی گاز ایران در بورس برگزار شد.
نشست شورای اقتصاد، صبح روز دوشنبه، ۱۴ آبان به ریاست محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری و با حضور محسن پاک نژاد، وزیر نفت، عباس علی آبادی، وزیر نیرو، سیدحمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و مسئولان ذی ربط در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد.
َرئیس جمهوری تأکید کرد:
رئیس جمهوری با اشاره به تعیین تکلیف پروژه های سرمایه گذاری مشترک خارجی به ویژه در حوزه انرژی بر لزوم بهره گیری از ظرفیت همسایگان مرزی تأکید کرد.
مسعود پزشکیان در نشست بررسی آخرین وضع پروژه های مشترک سرمایه گذاری با کشورهای خارجی پس از استماع سخنان وزیران نفت و نیرو، رئیس سازمان برنامه و بودجه، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری و معاون راهبردی رئیس جمهوری با تأکید بر اهمیت اتمام پروژه های نیمه تمام به جا مانده از گذشته اظهار کرد: امروز همه تلاش ما باید در مسیر اتمام پروژه های نیمه تمام که در گذشته با طرف خارجی توافق شده قرار گیرد و از همه ظرفیت ها برای به سرانجام رسیدن آنها بهره بگیریم.
وی با اشاره به سخنان محسن پاک نژاد، وزیر نفت در خصوص همکاری های مشترک با کشورهای روسیه و ترکمنستان افزود: باید در مذاکره با کشورهای خارجی از همه گزینه های موجود به عنوان ابزار برای ایجاد یک راه حل مشترک در جهت تأمین منافع مردم و کشور استفاده کنیم.
رئیس جمهوری با انتقاد از اینکه چرا در طول سال های گذشته پروژه های بدون پشتوانه آغاز و بعد از سال ها به صورت نیمه تمام به حال خود رها شده اند، تصریح کرد: نخستین گام این است که ما ظرفیت های خود را در کشور شناسایی کنیم، سپس سراغ آغاز پروژه های جدید برویم. بیش از ۱۰ پروژه را آغاز می کنیم و پیمان می بندیم و متعهد می شویم، درحالی که ظرفیت واقعی ما، ساخت، تکمیل و به سرانجام رساندن تنها دو پروژه است، به همین دلیل امروز با انبوهی از پروژه های نیمه تمام روبه رو هستیم.
در این نشست محسن پاک نژاد، وزیر نفت، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی و عباس علی آبادی، وزیر نیرو با اشاره به آخرین وضع مذاکرات این وزارتخانه ها با کشورهای روسیه و ترکمنستان در حوزه های نفت، گاز و نیروگاهی، گزارشی از آخرین وضع همکاری با این کشورها و برنامه های پیشنهادی برای مذاکرات آینده ارائه کردند.
رئیس جمهوری گفت: تمام ظرفیت خود را باید به کار بگیریم تا بتوانیم همکاری و سرمایه گذاری های مشترک با کشورهای خارجی را به مواردی نظیر کریدورهای ارتباطی، زیرساخت های صنعتی، حوزه انرژی مثل صنعت نفت، گاز و اقتصاد دریامحور همانند توسعه اسکله های تجاری معطوف کنیم.
مسعود پزشکیان در سومین نشست از سلسله نشست های پیگیری مصوبات سفرهای خارجی دولت گفت: باید در گام نخست وظایف خودمان را بشناسیم، مسیر را شناسایی کنیم و بدانیم با چه نقشه راهی می خواهیم رو به جلو حرکت کنیم تا بتوانیم برای طرف های خارجی اعتمادسازی کرده و پروژه هایی را که در سفرهای گذشته مورد توافق هر دو کشور قرار گرفته است،جلو ببریم.
وی با اشاره به اینکه اولویت ما، تأمین منافع عمومی آحاد جامعه است، افزود: دولت در برنامه ریزی های خود برای سرمایه گذاری های مشترک خارجی نیز ابتدا باید منافع عمومی همه مردم را در نظر بگیرد. تمرکز ما بر پروژه های راهبردی است که می تواند خیر عمومی برای همه مردم در پی داشته باشد، این موضوع اولویت اصلی دولت چهاردهم است.
رئیس جمهوری با انتقاد از نبود چشم انداز برای سرمایه گذاری یا واردات نیازهای اصلی به کشور و نداشتن ثبات در تصمیم گیری ها تصریح کرد: تمام ظرفیت خود را باید به کار بگیریم تا بتوانیم همکاری و سرمایه گذاری های مشترک با کشورهای خارجی را به مواردی نظیر کریدورهای ارتباطی، زیرساخت های صنعتی، حوزه انرژی مثل صنعت نفت، گاز و اقتصاد دریامحور همانند توسعه اسکله های تجاری معطوف کنیم و از واردات کالاهایی که فقط منافع اندک شماری از مردم را تأمین می کند پرهیز کنیم.
پزشکیان اظهار کرد: همه تلاش ما در مجموعه دولت باید در دو اولویت بهره مندی همه مردم از ثمره سرمایه گذاری های خارجی، همچنین آسیب ندیدن آنها به واسطه این توافق ها خلاصه شود. اگر بنا باشد عده کمی از این مواهب بهره مند و اکثریت مردم دچار ضرر شوند، دولت این پروژه را نخواهد نپذیرفت. از همه دستگاه های ذی ربط می خواهم به صورت شبانه روزی این موضوعات را دنبال کنند تا به نتیجه مطلوب برسیم. وی تأکید کرد: باید نتایج این سرمایه گذاری ها و انجام پروژه های مشترک با دولت های خارجی در تأمین معیشت مردم ملموس باشد.
تفاهم نامه نحوه تأمین اعتبار طرح ضربتی افزایش تولید روزانه ۲۵۰ هزار بشکه نفت از محل منابع صندوق توسعه ملی به تصویب اعضای شورای اقتصاد رسید.
معاون اول رئیس جمهوری در نشست شورای اقتصاد با اشاره به تصویب دستورعمل چارچوب برنامه های صرفه جویی در مصرف انرژی با مشارکت بخش خصوصی با تأکید بر رفع ناترازی های کشور در گاز و برق به ویژه تا پایان سال اظهار کرد: مردم باید نسبت به واقعیت های کشور آگاهی کامل یابند و اطلاع رسانی در خصوص لزوم همکاری آحاد جامعه در صرفه جویی مصرف انرژی حائز اهمیت اساسی است، زیرا عدم النفع های بخش صنعت و تولید ناشی از ناترازی ها به ضرر و زیان کل اقتصاد کشور منجر می شود.
محمدرضا عارف با اشاره به تصویب تفاهم نامه نحوه تأمین اعتبار طرح ضربتی افزایش تولید ۲۵۰ هزار بشکه نفت در روز و قدردانی از هماهنگی و همدلی وزیران و دستگاه های مرتبط از جمله صندوق توسعه ملی در تأمین مالی این طرح بزرگ نفتی کشور افزود: تنظیم و تصویب این تفاهم نامه در مدت زمان کوتاه و با توجه به شرایط کنونی اقتصاد کشور حیاتی و بسیار مؤثر در افزایش تولید ناخالص داخلی و کمک به اقتصاد کشور است.
در این نشست که رؤسای سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی، وزیران نفت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صنعت، معدن و تجارت، نیرو و اقتصاد، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، سخنگوی دولت و مسئولان دستگاه های ذی ربط حضور داشتند، تفاهم نامه نحوه تأمین اعتبار طرح ضربتی افزایش تولید ۲۵۰ هزار بشکه نفت در روز از محل منابع صندوق توسعه ملی به تصویب اعضای شورای اقتصاد رسید.در ادامه این نشست اصلاحات مورد نیاز وزارت نفت در خصوص طرح توسعه میدان های گازی مناطق مرکزی ایران با هدف افزایش تولید گاز طبیعی به میزان حداقل ۱۰۰میلیون مترمکعب و حداکثر ۱۴۰ میلیون مترمکعب در روز و افزایش تولید میعانات گازی به میزان ۱۰۰ هزار بشکه در روز به تصویب رسید.همچنین درخواست وزارت نفت در خصوص سرمایه گذاری شرکت ملی گاز ایران برای گازرسانی در استان های سراسر کشور از محل منابع داخلی شرکت مذکور، همچنین گازرسانی به باقی مانده شهرها و روستاها از سوی شرکت ملی گاز با هدف گازرسانی به ۴.۲میلیون خانوار ایرانی در سقف سرمایه گذاری ۴.۷ میلیارد دلاری بررسی و مصوب شد. بررسی دستورعمل اقدام ها و برنامه های صرفه جویی در مصارف انرژی با مشارکت بخش خصوصی از سوی دولت برای تنظیم ناترازی گاز در ماه های سرد سال نیز از دیگر مصوبات این نشست بود.
وزیر نفت اعلام کرد:
وزیر نفت با اشاره به اینکه در زمان آغاز فعالیت دولت چهاردهم، سطح ذخایر نیروگاهی نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش ۴۵ درصدی داشت، گفت: اکنون تلاش می کنیم با افزایش تولید، همچنین واردات، کاهش ذخایر در این مقطع زمانی را جبران کنیم.
محسن پاک نژاد با بیان اینکه متأسفانه ذخایر نیروگاهی را با حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه پارسال تحویل گرفتیم، گفت: اکنون تمهیداتی برای افزایش تولید پالایشگاه ها در حوزه سوخت گازوئیل اندیشیده ایم تا بتوانیم کاهش ذخایر در این مقطع زمانی را جبران کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا می توان انتظار داشت امسال با قطعی گاز نیروگاه ها و صنایع مواجه نشویم، بیان کرد: ناترازی به معنای پیشی گرفتن مصرف از تولید است. بخش مهمی از راهکارهای رفع ناترازی مربوط به بهینه سازی مصرف و مدیریت تقاضا است و بخش دیگری هم به افزایش تولید ارتباط دارد.
وزیر نفت تصریح کرد: ناترازی در حوزه انرژی در یک فرایند زمانی کوتاه مدت ایجاد نشده است، به طور طبیعی رفع کامل ناترازی نیز مستلزم تمهیداتی است که اجرای آنها زمان بر خواهد بود، اما همکاران بنده در صنعت نفت تمام تلاش خود را خواهند کرد تا با کمترین چالش از این شرایط عبور کنیم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه جذب سرمایه برای ساخت نیروگاه ها و توسعه میدان های گازی برای رفع ناترازی انرژی ضروری است، گفت: کمیسیون انرژی مجلس تمام تمرکز خود را بر حل مسئله ناترازی انرژی گذاشته است.
منصور شکرالهی با بیان اینکه کمیسیون انرژی مجلس تمام تمرکز خود را بر حل مسئله ناترازی انرژی گذاشته است، اظهار کرد: ناترازی انرژی، تولید را تحت تأثیر قرار داده و روند آن را در سال های اخیر کاهش داده است. از این رو تمرکز بر مدیریت مصرف انرژی، جذب سرمایه گذاری برای ساخت نیروگاه ها و توسعه میدان های گازی، همچنین ایجاد اعتماد برای سرمایه گذاران از جمله مسائلی است که باید در رأس امور و اقدام های دولت قرار گیرد.
وی افزود: مجلس به عنوان نظارت کننده بر قوانین و مقررات، تعامل خوبی با مدیران و تصمیم گیران کشور داشته است تا ضمن بررسی موانع و مشکلات پیش رو، اقدام های عملی برای حل ناترازی در کشور انجام شود.
عضو کمیسیون انرژی در مجلس سرمایه گذاری صنایع در احداث نیروگاه، همچنین توسعه انرژی های تجدیدپذیر را برای رفع بخشی از ناترازی ها مهم دانست و تصریح کرد: دولت باید همکاری لازم را برای احداث نیروگاه با صنایع داشته باشد. در این زمینه پیشنهادهای مختلفی مطرح شده که از جمله آنها می توان ارائه تسهیلات ارزان برای صنایع را نام برد.
شکرالهی اظهار کرد: به روزرسانی تجهیزات صنایع و برخی کارخانه ها که قدمت بسیاری از آنها به ۳۰ تا ۴۰ سال بازمی گردد، برای رفع ناترازی انرژی ضروری و لازم است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب:
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه برنامه افزایش تولید در مناطق نفت خیز و شرکت های تابع با همت و تلاش همکاران، قابل دستیابی است، گفت: تأمین ملزومات برای تحقق برنامه تولید و توسعه مخازن، همچنین تکمیل پروژه های ناتمام ضروری است.
ابراهیم پیرامون در آیین تکریم و معارفه مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با اشاره به سختی کار در صنعت نفت با وجود محدودیت ها و موانع ناشی از تحریم ها، چرخش شغلی و جابه جایی مدیران را به منظور بازیابی توان شرکت و نیل به اهداف متعالی صنعت نفت دانست.
وی تلاش های مهم انجام شده در کشور برای گذر از تحریم ها را زمینه ساز خودکفایی در حوزه های مختلف برشمرد و بیان کرد: امروز صنعت نفت به دست توانمند همکاران در داخل کشور به شکوفایی رسیده و خوشبختانه در بسیاری از بخش ها به طور کامل خودکفا شده ایم، همچنین توان ساخت داخل در کشور به طور چشمگیری افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت را صنعتی نیازمند بهره گیری از فناوری های نوین، توسعه، سرمایه گذاری های بزرگ، تأمین کالا و اجرای مستمر پروژه دانست و اظهار کرد: در آینده می توانیم از ظرفیت های موجود در مسیر شکوفایی صنعت و کشور بهره ببریم. پیرامون با تأکید بر توجه به اجرای مسئولیت های اجتماعی در مناطق حاشیه تأسیسات تصریح کرد: این مناطق انتظاراتی از نفت دارند و ما موظفیم در حد امکان و ظرفیت شرکت، خدماتی را به آنها ارائه دهیم، اگر پروژه ها و طرح ها فعال تر شوند، ادای مسئولیت های اجتماعی در آینده تسهیل می شود. وی به برنامه ابلاغی تولید شرکت ملی نفت ایران در نیمه دوم امسال اشاره و اظهار کرد: مهم ترین برنامه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تولید نفت و در کنار آن گاز و میعانات است، از این رو حفظ کیفیت نفت تولیدی برای رسیدن به این اهداف ضروری است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه برنامه افزایش تولید در مناطق نفت خیز و شرکت های تابع با همت و تلاش همکاران قابل دستیابی است، بیان کرد: تولید نفت را هدف اصلی شرکت آغاجاری قرار دهید و برنامهریزی، پیگیری و هماهنگی با همکاران ستاد را در دستورکار داشته باشید، زیرا شرکت آغاجاری ظرفیت ارزنده ای از حیث تأسیسات گسترده و منابع زیرزمینی دارد و تأمین ملزومات برای تحقق برنامه تولید و توسعه مخازن، همچنین تکمیل پروژه های ناتمام ضروری است.
مشعل| فاز نخست پروژه احداث خط لوله انتقال فراورده های نفتی بندرعباس-سیرجان-رفسنجان قرار است در آینده نزدیک به بهره برداری برسد. این پروژه ملی افزون بر آنکه گامی مهم برای جلوگیری از انباشت فراورده های نفتی در کشور برداشته است، نشان از توجه و تاکید وزارت نفت دولت چهاردهم برای سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی صنعت نفت دارد. با توجه به موضوع ناترازی فراورده های نفتی، راه اندازی این خط لوله، برای شبکه انتقال بسیار حساس و حیاتی است و می بایست در سریع ترین زمان ممکن به بهره برداری برسد که خوشبختانه این اتفاق نیزممکن شده است. مزیت قابل توجه احداث خط لوله26 اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان، بهره مندی از توان داخل در ساخت قطعات و تجهیزات مورد استفاده است که نشان از آن دارد که تجهیزات داخلی با وجود محدودیت های فراوان به اندازه ای رقابت پذیر و کیفی شده که می توان گفت به انتخاب اول و آخر کارفرما بدل شده است.
طرح احداث خط لوله انتقال فراورده های نفتی بندرعباس سیرجان-رفسنجان با هدف انتقال تولیدات پالایشگاه ستاره خلیج فارس به مرکز کشور بوده که در قالب چهار پروژه تعریف شده است. این پروژه ها شامل گستره یک با عنوان پروژه احداث خط لوله انتقال فراورده های نفتی بندرعباس- مهرآران، گستره دو با عنوان طرح احداث خط لوله مهرآران-رفسنجان به همراه انشعاب خط لوله سیرجان، پروژه احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان-رفسنجان و در نهایت پروژه احداث خطوط انتقال برق و پست های فشار قوی است.
شمارش معکوس برای پایان عملیات اجرایی فاز نخست خط لوله 26 اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان که از آن به عنوان یک شاهراه انتقال نفتی یاد می شود، آغاز شده است. بهره برداری از این پروژه راهبردی و ملی، ظرفیت انتقال نفت خام و فراورده های نفتی کشور را تا 300 هزار بشکه در روز افزایش می دهد.
این پروژه ۴۷۰ کیلومتری شامل چهار گستره است که از بندرعباس، قطب آباد تا مهرآران (۲۴۰ کیلومتر) گستره یک آن محسوب می شود. از خروجی تلمبه خانه مهرآران به تلمبه خانه رفسنجان و یک انشعاب ۸ اینچ به سمت پایانه رفسنجان، گستره دواست. تلمبه خانه ها شامل تلمبه خانه بندرعباس، قطب آباد، مهرآران و پایانه های سیرجان-رفسنجان نیز گستره سه این پروژه هستند و برق رسانی به الکتروپمپ ها و تاسیسات تلمبه خانه های بندرعباس، قطب آباد و مهرآران نیز گستره چهارم این طرح بزرگ ملی را شامل می شود.
با اجرای این پروژه که افزایش امنیت انرژی و تامین پایدار سوخت کشور را تامین می کند(با احتساب ظرفیت موجود خط لوله قدیم ۲۶ اینچ)، امکان ارسال روزانه 48 میلیون لیتر فراورده های نفتی به نقاط مرکزی و شمالی کشور فراهم خواهد شد. افزایش ۱۰۰ درصدی ظرفیت انتقال فراورده های نفتی تولیدی شرکت پالایش نفت بندرعباس و شرکت نفت ستاره خلیج فارس به مراکز مهم کشور به وسیله این خط، از دیگر اهداف اصلی این طرح به شمار می رود، ضمن آنکه این میزان انتقال نقش مهمی در صرفه جویی سوخت از محل کاهش ترددهای جاده ای ایفا خواهد کرد.
این طرح، یکی از طرح های مهم و زیربنایی است که با توجه به نیاز کشور، اجرای آن از سال ۹۹ به صورت ای پی سی با مدیریت شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و سرمایه ای افزون بر120هزار میلیارد ریال، ازسوی پیمانکاران داخلی اجرایی شد.
به دلیل وسعت پروژه و به منظور تسریع در عملیات و صرفه جویی در زمان، طرح به چهار گستره تقسیم بندی وگستره سوم و چهارم آن شامل احداث تلمبه خانه ها و پایانه های مسیر و همچنین احداث پست های انتقال برق و احداث تاسیسات جانبی و حفاظت کاتدی، سال گذشته به پیمانکار مربوطه تحویل شد.
با بهره برداری از این خط 470 کیلومتری، ظرفیت انتقال فراورده کشور افزایشی چشمگیر می یابد، تردد روزانه هزار و 200 تا هزار و 500 نفتکش از چرخه حمل ونقل منطقه حذف می شود که افزون بر کاهش آلاینده های زیست محیطی و مخاطرات جاده ای، سبب صرفه جویی قابل ملاحظه ای در مصرف سوخت کشور خواهد شد و افزایش ضریب ایمنی و پایداری انتقال فراورده را نیز به دنبال خواهد داشت.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران تلاش کرده تا در اجرای مراحل این طرح، از ظرفیت های فنی، مهندسی داخل و توانمندی سازندگان ایرانی استفاده کند و ظرفیت و توان لازم را برای پروژه های خط لوله در مجموعه های صنعتی داخلی ایجاد کند. به همین دلیل افزون بر بخش های مهندسی و ساختمان، در بخش تامین کالای این طرح بزرگ نیز برای نخستین بار نزدیک به 100درصد تجهیزات لازم عمدتا در داخل کشور تهیه شده است.
تهیه تمام تجهیزات اصلی این طرح شامل پمپ ها، تجهیزات ارسال و دریافت، توپک، صافی، مخازن زیرزمینی، پمپ های جانبی و شیرهای دستی و برقی، لوله ها، فلنج و اتصالات و ترانس ازسوی سازندگان داخلی تهیه شده و برخی تجهیزات ابزار دقیق و عملگر شیرهای برقی پروژه های خط لوله که تاکنون از خارج کشور تامین می شد، با پای کار آمدن شرکت های دانش بنیان و شرکت های سازنده داخلی در این طرح، برای نخستین بار در کشور تهیه و به کار گرفته شد.
پیشرفت فیزیکی 50 درصدی در بازه زمانی یک ساله، لوله گذاری ۱۳ کیلومتر از مسیر طی ۱۲ ساعت در یک روز، خاک برداری ۴۵۰ هزار مترمکعب در یک ماه، جوشکاری ۱۳۴۴ متر (۱۱۲ سرجوش) خط لوله ۲۶ اینچ در یک روز، کسب رتبه دوم ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل بین تمام طرح های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی کشور و ثبت رکورد 2 میلیون نفر- ساعت کار بدون حادثه در زمره مهم ترین ویژگی های این طرح ملی به شمار می آید.
علی خانی پور، مجری گستره یک خط لوله بندرعباس- سیرجان- رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ضمن اعلام خبر تکمیل گستره یک این پروژه گفت: این گستره به طول تقریبی 244 کیلومتر است که به موازات آن، یک رشته کابل فیبر نوری به طول 250 کیلومتر برای نصب سیستم نشت یاب هوشمند نیز احداث می شود، همچنین طراحی و احداث سیستم های حفاظت کاتدی به صورت موقت و دائم در اسفند 1398پس از برگزاری مناقصه عمومی واگذار شد.
وی با اشاره به دلایل اجرای این طرح راهبردی عنوان کرد: تامین پایدار سوخت و امنیت انرژی و افزایش 100 درصدی ظرفیت انتقال فراورده های تولیدی پالایشگاه های نفت ستاره خلیج فارس و بندرعباس به مراکز کشور با احداث و توسعه خطوط لوله موازی محقق خواهد شد. همچنین کاهش خیره کننده زمان و هزینه های انتقال با این خط لوله که حدود هشت هزار میلیارد تومان در سال صرفه جویی در بخش حمل ونقل را به همراه دارد، از دیگر مزایای اجرای این طرح ملی است.
مجری گستره یک خط لوله بندرعباس- سیرجان- رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با اشاره به اینکه با حذف تعداد تقریبی یکهزار و 500 تانکر جاده پیما، شاهد کاهش مصرف سوخت و آلودگی هوا خواهیم بود، بیان کرد: همجواری 85 درصد از طول مسیر این خط با خط قدیمی موجود انتقال فراورده و مجاورت 35 درصدی با خط انتقال سراسری گاز، رعایت دقیق الزام های ایمنی به منظور پیشگیری از حوادث را می طلبد که خوشبختانه فرایند کار احداث بدون کمترین آسیبی به خط های موجود انجام شد.
خانی پور با اشاره به برخی تنگناهای عملیاتی در اجرای طرح های احداث خطوط لوله، مهم ترین چالش اجرای این دسته از پروژه های عمرانی و صنعتی را محدود بودن ظرفیت تولید تختال، ورق و لوله در کشور عنوان کرد و افزود: متاسفانه تامین مواد اولیه هنوز به صورت فراگیر در کشور انجام نشده و در انحصار یک یا دو شرکت قرار دارد و در نتیجه حجم انبوه تقاضا، سبب تحویل دیرهنگام سفارش ها و کندی و تاخیر در روند اجرای پروژه های احداث خط لوله می شود.
وی تاکید کرد: اقلام مورد نیاز این طرح که از سوی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران اجرایی شده، تماما با استفاده از توان و ظرفیت شرکت های داخلی تامین شده است.
مجری گستره یک خط لوله بندرعباس- سیرجان- رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران درباره مسئولیت اجتماعی طرح نیز گفت: توجه به مسئولیت اجتماعی موجب الزام پیمانکاران به بهره گیری از نیروی انسانی و ظرفیت های بومی منطقه شده، به گونه ای که در بخش پیمانکار ماهانه به طور متوسط بالغ بر ۳۰۰ نفر نیروی دائم و مستقیم اشتغال یافته اند، همچنین در بخش مشاور ۳۰ نفر و در مجموعه مدیریت طرح و۱۰ نفر به صورت مستمر و مستقیم اشتغال دارند.
مرتضی شالباف زاده، مجری طرح گستره دوم خط لوله بندرعباس - سیرجان - رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از تکمیل و پایان عملیات اجرایی این بخش از خط لوله خبر داد و گفت: طرح احداث خط لوله انتقال فراورده های نفتی بندرعباس-سیرجان-رفسنجان بخشی از طرح راهبردی انتقال فراورده های نفتی تولیدی پالایشگاه های نفت بندرعباس و ستاره خلیج فارس به مرکز ایران و تلمبه خانه رفسنجان است. این طرح، نمونه ای درخشان از تجلی باور مدیران کارآمد صنعت نفت به پیمانکاران، متخصصان و سازندگان داخلی و گامی مهم در مسیر تامین امنیت و انتقال پایدار انرژی در کشور است.
وی افزود: گستره دوم خط لوله 26 اینچ فراورده های نفتی، مسیر مهرآران به رفسنجان است که در تکمیل پروژه انتقال فراورده های نفتی پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس به مرکز و شمال کشور، طراحی و اجرا شده است.
مجری طرح گستره دوم خط لوله بندرعباس - سیرجان - رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت با اشاره به ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه ای این خط لوله ملی تاکید کرد: طول این خط ۲۱۷ کیلومتر است که افزون بر طی کردن مسیر اصلی، با انشعاب یک خط هشت اینچ به طول ۲۴ کیلومتر و ظرفیت ۳۵ هزار بشکه در روز به پایانه سیرجان امتداد می یابد.
شالباف زاده، میزان سرمایه گذاری این طرح را حدود ۴۴ میلیون و ۹۱۳ هزار یورو و ۱۶۳ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: نظارت عالی و کارگاهی طرح در بخش های مکانیک، برق، ابزار دقیق و ساختمان از سوی شرکت مهندسین مشاور پارس انجام می شود.
مجری طرح گستره دوم خط لوله بندرعباس- سیرجان- رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت، به اهداف و ضرورت های اجرای طرح اشاره و عنوان کرد: افزایش امنیت و تامین پایدار انرژی کشور و افزایش 100 درصدی ظرفیت خطوط انتقال فراورده های نفتی با ایمن ترین روش و بالاترین سرعت، کاهش آلودگی های ناشی از تردد روزانه صدها نفتکش و صرفه جویی سالانه چند هزار میلیارد تومان در هزینه های انتقال، کاهش ترافیک، تصادفات جاده ای و آزادسازی ناوگان حمل ونقل کشور از جمله اولویت های احداث خط لوله بندرعباس-رفسنجان به شمار می آید.
شالباف زاده، کمک به رونق اقتصادی کشور و اشتغالزایی در بخش های مختلف به طور مستقیم 500 نفر و غیرمستقیم دوهزار نفر را از دیگر مزایا و محاسن اجرای طرح احداث این خط لوله برشمرد و افزود: شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران که به عنوان بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی انجام وظیفه می کند، با برنامه ریزی هدفمند، تامین منابع و استفاده از توان حداکثری پیمانکاران، سازندگان و تامین کنندگان تجهیزات صنعت نفت، عهده دار توسعه زیرساخت ها در بخش پایین دستی صنعت نفت است. تلاش مدیران ومسئولان این شرکت عملیاتی با استفاده از روش های نوین مدیریتی، برگزاری نشست های متوالی، بازدیدهای مستمر، نظارت هوشمندانه و پیگیری های پرشمار این است که بتواند در اجرای طرح ها، ایجاد اشتغال، افزایش بهره وری و رونق بخشی به اقتصاد کشور نقش آفرین باشند.
شالباف زاده تصریح کرد: قرارداد این پروژه به منظور افزایش کارآمدی و اثربخشی، به صورت ای پی سی منعقد شده و شامل همه فعالیت های مرتبط با مهندسی، تامین کالاها و تجهیزات، عملیات اجرا، نصب و راه اندازی خط لوله و تاسیسات است.
وی بر ضرورت حمایت حداکثری از تولیدات داخلی تاکید کرد و یادآور شد: مجریان و پیمانکاران این طرح با اعتماد به سازندگان تجهیزات صنعت نفت و تهیه اقلام مورد نیاز از تولیدات داخلی، توانستند گامی مهم در مسیر تحقق سیاست حمایت حداکثری از تولیدات داخلی کشور بردارند. به جرات می توان گفت که بیش از 90درصد تجهیزات و کالاهای مورد نیاز احداث خط لوله بندرعباس-رفسنجان از سوی سازندگان داخلی تامین شده است.
مجری طرح گستره دوم خط لوله بندرعباس-سیرجان- رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از خسارت های واردشده ناشی از سیل مرداد 1401، برخورد مسیر خط لوله به دو رشته قنات، عبور از 58 جاده اصلی، فرعی و محلی، قرار گرفتن مسیر خط لوله با سه رودخانه، وجود مناطق کوهستانی مرتفع و سخت گذر در مسیر خط لوله، مصادف شدن شروع پروژه با همه گیری بیماری کرونا و مشکلات ناشی از آن، برخورد خط لوله با ریل قطار، برخورد با لوله های فعال نفت، گاز، آب، کمبود منابع آب در طول مسیر طرح برای انجام تست هیدرواستاتیک، محدودیت توان سازندگان داخلی بویژه در تولید ورق، لوله و شیرآلات صنعتی در کارخانه های داخلی و تحویل نشدن به موقع برخی سفارش ها، مشکلات تحصیل اراضی مسیر خط و برخورد مسیر خط لوله با دکل های برق، مسیل و آبرو، باغ های کشاورزی، معادن و ... به عنوان مهم ترین موانع و مشکلات این پروژه یاد کرد.
شالباف زاده، به اقدام های پیشگیرانه در حفظ و صیانت از محیط زیست اشاره و بیان کرد: شیر قطع کن های 26 اینچی در مسیر جریان لوله تعبیه شده و به محض بروز هرگونه حادثه، نزدیک ترین شیر به محل آسیب دیده خط لوله به طور خودکار قطع و جریان انتقال سوخت متوقف می شود. این اقدام افزون بر جلوگیری از اتفاق ناگوار، صیانت از محیط زیست را به همراه دارد. به هر حال راه عبور خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی طولانی و مسیر دشوار است و این طرح نیز مرهون پیگیری های مجدانه همه دست درکاران بوده که در قالب یک برنامه دقیق و یک فعالیت بدون وقفه آن هم در چند جبهه کاری به ثمر نشسته است.
وی همچنین به رکوردهای ثبت شده در این طرح اشاره کرد و گفت: با وجود مشکلات فراوان و دشواری عبور از موانع بزرگ و مسیرهای طولانی از میان کوه ها، دره ها، دشت ها، بیابانها و حاشیه شهرها، رکوردهای جدیدی در این طرح به ثبت رسید، هفت کیلومتر لوله گذاری در یک روز، جوشکاری خط لوله 26 اینچ با درصد تعمیرات زیر سه درصد، رسیدن به پیشرفت فیزیکی سالانه 47.1 درصد 1401 که 40.1 درصد بیشتر از برنامه زمان بندی پیش بینی شده و کسب رتبه برتر اچ اس ای سال 1401 در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از آن جمله است.
طرح زیربنایی احداث خط لوله 26 اینچ انتقال فراورده های نفتی «بندرعباس- سیرجان- رفسنجان» به دلیل ابعاد و گستردگی کار زیاد در قالب چهار پروژه تعریف و برنامه ریزی شده که پروژه احداث خطوط انتقال برق و پست های فشار قوی همزمان با ایام دهه فجر سال 1401 از سوی مسئولان و مدیران مجموعه پالایشی کشور به بهره برداری رسید.
هدف از اجرای این طرح، احداث خطوط انتقال دو مداره 132.6 کیلوولت مهرآران-حاجی آباد و قطب آباد-حاجی آباد، توسعه پست 63 کیلوولت تلمبه خانه بندرعباس و احداث پست های 132 کیلوولت قطب آباد و مهرآران بیان شده و میزان سرمایه گذاری لازم برای اجرای این پروژه رقمی بالغ بر یک میلیارد و 900 میلیون ریال بوده است. خط توسعه پست بندرعباس با ظرفیت ۱۴.۹ مگابایت افتتاح شده که این میزان به ظرفیت دیماند (حداکثر ظرفیت) انتقال نفت بندرعباس برای پروژه های آتی خط دوم انتقال نفت بندرعباس- سیرجان-رفسنجان افزوده می شود. برق پست های قطب آباد و مهرآران به وسیله دو خط ۴۰۰ و ۱۳۲ کیلوولت حاجی آباد به طول ۱۰۴ کیلومتر تامین می شود.
احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس-سیرجان-رفسنجان، بخش دیگری از احداث خط لوله 26 اینچ است که در بخش ریالی، ۱۵۰ میلیارد تومان و در بخش ارزی ۴۵.۶ میلیون یورو سرمایه گذاری شده است. به منظور افزایش توان پمپاژ، در خلال این پروژه، الکتروپمپ های جدیدی در داخل تلمبه خانه های موجود تعبیه شده است، به طوری که در تلمبه خانه بندرعباس چهار دستگاه الکتروپمپ و یک دستگاه دیزل پمپ، در قطب آباد سه دستگاه الکتروپمپ و یک دستگاه دیزل پمپ در مهرآران نیز چهار دستگاه الکتروپمپ به اضافه یک دستگاه دیزل پمپ به مجموعه تاسیسات موجود افزوده شده است. تجهیزات دریافت و ارسال توپک، صافی ها، ساختمان های صنعتی و ساختمان پست تامین برق مورد نیاز پروژه نیز از دیگر مواردی است که به تلمبه خانه های موجود اضافه شده است. همه تجهیزات اصلی این طرح، اعم از پمپ ها، مخازن زیرزمینی، شیرهای دستی و برقی، لوله ها، فلنج و اتصالات و ترانس به سازندگان داخلی سفارش داده شده، از این رو، این پروژه نخستین پروژه خطوط لوله محسوب می شود که نزدیک به 100درصد تجهیزات آن عمدتا از سوی شرکت های داخل کشور ساخته و تامین می شود.
همه آنچه درباره خط لوله مهم و راهبردی بندرعباس- سیرجان-رفسنجان گفته شد، بیانگر تلاش جمعی افرادی است که شبانه روز تلاش کرده اند تا این خط لوله به نتیجه و ثمر برسد وبا بهره برداری از آن، افزون بر افزایش ظرفیت انتقال فرآورده های نفتی مورد نیاز درجای جای کشور، از ترددهای شمار زیادی نفتکش جاده پیما که راهبران زحمتکش آن شب و روز را درجاده ها به هم پیوند می زنند، کاسته و سوخت درشرایطی ایمن تر به مبادی مصرف تحویل شود.
مشعل سال میلادی 2024 در حالی ماه های پایانی را پشت سر می گذارد که با وجود تداوم تحریم های یک جانبه آمریکا، صنعت نفت ایران نمودارهای رشد را بیش از گذشته آشکار می کند و گزارش های دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز بر این موضوع مهر تایید می زند.
از یک سو گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) از رشد حدود 9 درصدی تولید نفت خام و میعانات گازی ایران در سه ماه سوم سال ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه پارسال حکایت دارد و افزون بر آن، گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز تایید کننده این است که سهم ایران از تولید نفت خام جهان افزایش یافته است. این گزارش به این نکته اشاره می کند که سهم ایران از تولید نفت خام جهان در سه ماه سوم سال ۲۰۲۴ میلادی به ۴.۳ درصد رسیده است؛ عملکردی موفق که برگ برنده آن رکوردهای موفقیت آمیز بوده که باوجود تداوم تحریم ها ثبت شده است.
بیایید جزییات بیشتری از این آمار و ارقام رشد تولید ایران را مرورکنیم. ابتدا به آخرین گزارشی که دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) منتشر کرده است، بپردازیم. براساس این گزارش، رشد تولید نفت خام و میعانات گازی ایران در سه ماه سوم سال ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه پارسال، حدود ۹ درصد بوده و این درحالی است که صنعت نفت ایران همواره با شدیدترین تحریم ها روبه رو بوده است.
این تحریم ها از محدود کردن حضور شرکت های بین المللی آغاز شد و در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران ادامه یافت، با این حال هیچ گاه صادرات نفت ایران به صفر نرسید و حتی مقام های آمریکایی به بی اثر بودن تحریم ها علیه صنعت نفت ایران اعتراف کردند.
روزشمار تحریم های آمریکا پس از خروج از برجام که از 18 اردیبهشت 1397 آغاز و فصل جدیدی از شدیدترین محدودیت ها به ویژه برای صنعت نفت ایران اعمال شد. حالا پس از گذشت 6 و سال و اندی، بیش از پیش، بی اثر و باطل شده اند. آنگونه که گزارش های بین المللی نیز به این مساله اذعان داشته اند که ایران توانسته است سهم خود را از تولید نفت خام جهان افزایش دهد.
جزییات دیگری از گزارش دبیرخانه کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نشان می دهد تولید نفت ایران درماه گذشته (سپتامبر) میلادی ۲۱ هزار بشکه در روز بیشتر شده است و بین کشورهای عضو اوپک بیشترین افزایش تولید را درماه سپتامبر (شهریور - مهر) به خود اختصاص داده و رشد ۰.۶ درصدی را به ثبت رسانده است. مجموع تولید نفت اعضای اوپک در این ماه ۲.۳ درصد کاهش داشته است. همین رشد افزایش تولید از صدرنشینی تولید نفت ایران در میان اعضای این سازمان در ماه سپتامبر حکایت دارد. ایران در چند سال گذشته با وجود تحریم های آمریکا، صادرات نفت خود را افزایش داده و به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۸ رسانده است. به این ترتیب، ایران افزون بر رشد تولید در سه ماه اخیر میلادی، صادرات نفت خود را نیز افزایش داده و به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۸ رسانده است.
در این میان تولید نفت اعضای اوپک پلاس هم در ماه سپتامبر (شهریور - مهر) ۴۷ هزار بشکه در روز افزایش داشته و از ۱۴ میلیون و ۱۳ هزار بشکه در روز در ماه اوت به ۱۴ میلیون و ۶۰ هزار بشکه رسیده است. با این حال تولید نفت روسیه روزانه ۲۸ هزار بشکه در ماه گذشته میلادی کاهش نشان می دهد.
آمارهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز افزایش سهم ایران از تولید نفت خام جهان را تأیید می کند. بر اساس آخرین گزارش این نهاد، سهم ایران از تولید نفت خام جهان در سه ماه سوم سال ۲۰۲۴ میلادی به ۴.۳ درصد رسیده و این درحالی است که ایران در مدت مشابه سال قبل، سهمی ۳.۹ درصدی از تولید نفت جهان به خود اختصاص داده بود. این سهم در کل سال ۲۰۲۳ نیز ۳.۹ درصد برآورد می شود.
گزارش آماری اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان می دهد ایران توانسته است در سه ماه سال ۲۰۲۴ روزانه ۴ میلیون و ۴۲۰ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی تولید کند. این عدد در سال ۲۰۲۳ به طور میانگین روزانه ۳ میلیون و ۹۹۰ هزار بشکه بوده است. ایران توانسته در این مدت در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، رشدی ۸.۸ درصدی را به ثبت برساند.
رشد ۸.۸ درصدی تولید نفت ایران در حالی به ثبت رسیده که رشد تولید نفت اوپک در سه ماه سال جاری میلادی ۰.۸ درصد بوده است. این اعداد نشان می دهد ایران توانسته در این مدت سهمی ۱۳.۸ درصدی از تولید اوپک داشته باشد و جایگاه سوم تولید را در بین کشورهای عضو به دست آورد. ایران در سال ۲۰۲۳ سهمی ۱۲.۶ درصدی از تولید نفت اوپک داشته است.
در این میان براساس تازه ترین گزارش ماهانه اوپک، قیمت هربشکه نفت خام سنگین ایران در ماه سپتامبر، نسبت به ماه اوت ۲۰۲۴، چهار دلار و ۴ سنت معادل ۵.۲ درصد کاهش یافته است. قیمت هربشکه نفت خام سنگین ایران در ماه سپتامبر ۲۰۲۴، ۷۳ دلار و ۵۹ سنت ثبت شد، در حالی که این رقم در اوت ۲۰۲۴، ۷۷ دلار و ۶۳ سنت برای هر بشکه بود. میانگین قیمت هربشکه نفت خام سنگین ایران در سال ۲۰۲۴، ۸۱ دلار و ۸۵ سنت بوده است. قیمت سبد نفتی اوپک هم در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ به ۷۳ دلار و ۵۹ سنت برای هر بشکه رسید که ۴ دلار و ۸۲ سنت (۶.۱ درصد) بیشتر از ماه اوت ۲۰۲۴ است.
بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید جهانی نفت در حالی در سه ماه ۲۰۲۴ به حدود ۱۰۲.۵ میلیون بشکه در روز رسید که در مدت مشابه سال قبل ۱۰۱.۸ میلیون بشکه در روز بود. این به معنای آن است که تولید نفت جهان در این بازه زمانی ۰.۶ درصد رشد را به ثبت رسانده، بنابراین، تولید ایران نه تنها در مقایسه با تولید اوپک رشدی بیش از ۸ درصدی داشته که در مقایسه با تولید نفت جهان نیز افزایشی ۸.۲ درصدی را تجربه کرده است.
با توجه به آنکه ظرفیت پالایشی ایران در این مدت ثابت بوده، افزایش تولید صورت گرفته صرف صادرات شده است. این موضوع نشان می دهد ایران توانسته سهم بزرگ تری از بازار جهانی نفت را به خود اختصاص دهد.
طبق پیش بینی جدید اوپک، جهان در سال ۲۰۵۰ به ۱۸میلیون بشکه در روز نفت بیشتر نسبت به مقادیر کنونی نیاز خواهد داشت. در گزارش چشم انداز نفت اوپک، پیش بینی میان مدت تا سال ۲۰۲۹ و بلندمدت اوپک تا سال ۲۰۵۰ از اقتصاد جهان، تقاضای نفت و انرژی، عرضه مایعات هیدروکربوری و پالایش نفت، همچنین تحلیل سیاست های انرژی و تحولات فناوری مؤثر بر بخش انرژی ارائه شده و پیش بینی می شود جمعیت جهان با ۱.۶ میلیارد نفر افزایش، در سال ۲۰۵۰ به ۹.۷ میلیارد نفر برسد که بیش از ۹۰ درصد این رشد در کشورهای در حال توسعه به ویژه در منطقه خاورمیانه و آفریقا خواهد بود. با وجود افزایش ۸۷۰ میلیون نفری جمعیت در سن کار جهان، سهم آن در جمعیت از ۶۵ درصد کنونی به ۶۳ درصد در سال ۲۰۵۰ کاهش می یابد. طی این دوره، نرخ شهرنشینی جهان از ۵۷ درصد به ۶۸ درصد افزایش خواهد یافت. افزون بر آن پیش بینی می شود تقاضای انرژی جهان از ۳۰۱ میلیون بشکه معادل نفت خام در روز (mboe/d) در سال ۲۰۲۳ به ۳۷۴ میلیون بشکه (معادل نفت خام در روز) در سال ۲۰۵۰ افزایش یابد. همه این افزایش مربوط به کشورهای درحال توسعه است و انتظار می رود سهم این کشورها در تقاضای انرژی جهان طی دوره یادشده از ۶۳ درصد به ۷۲ درصد افزایش یابد.
در این میان احیا و افزایش ظرفیت تولید نفت به عنوان یکی از هدف گذاری های مهمی است که در دستور کار وزارت نفت دولت چهاردهم قرار دارد. به تازگی در جلسه مشترک با وزیر نفت، حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و فرخ علیخانی، مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز این شرکت، وضع تولید نفت خام و گاز طبیعی شرکت ملی نفت ایران را برای محسن پاک نژاد تشریح کردند.
در این نشست وضع و برنامه های تولید در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده نفت خام کشور، شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، نفت و گاز اروندان و شرکت نفت فلات قاره ایران بررسی و درباره آن تبادل نظر شد.
آنگونه که برنامه ریزی وزارت نفت حکایت دارد، اجرای طرح های نگهداشت و افزایش تولید اولویت راهبردی شرکت ملی نفت در دولت چهاردهم است که به صورت نشست های روزانه و هفتگی با حضور مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران بررسی می شود.
وزارت نفت دولت چهاردهم بنا دارد با اجرای طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید شامل تکمیل و بهره برداری از چاه ها، رفع چالش های تولید و بازسازی و نوسازی تأسیسات، تمرکز بر بهره برداری از چاه ها و مرمت چاه ها به این هدف گذاری دست یابد. طبق اعلام محسن پاک نژاد، وزیر نفت، با اجرای برنامه های پیش بینی شده، تولید نفت ایران تا پایان سال آینده به روزانه ۴۰۰ هزار بشکه افزایش خواهد یافت.
از جمله برنامه های مربوط به اقدام های بلند مدت که مقطع زمانی چهار ساله برای آن در نظرگرفته شده است، دستیابی به افزایش تولید بیش از ۴۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به افت تولید طبیعی میادین است. در این زمینه تکمیل فعالیت های اجرایی قراردادهای IPC در دست اجرای 12 میدان نفتی و طرح نگهداشت افزایش تولید شامل افزایش تولید از قراردادهای مربوط به توسعه میادین نفتی دستیابی به افزایش تولید بیش از 250 هزار بشکه در روز نسبت به تولید اولیه با تنفیذ قراردادهای توسعه و بهره برداری هشت میدان نفتی، ازدیگر برنامه های تمهید شده است. دستیابی به افزایش تولید بیش از ۶۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به تولید اولیه با انعقاد قراردادهای جدید برای توسعه و بهره برداری ۱۴ مخزن نفتی، از دیگر اقدام های برنامه ریزی شده است.
افزایش ظرفیت تولید نفت خام ازمیدان های نفتی به ویژه میدان های مشترک، نگاه راهبردی دولت چهاردهم دربرنامه هفتم توسعه و نقشه راهی برای وزارت نفت است. برای حصول این هدف مهم، برداشت از میدان های نفتی با نگاه توسعه ای، احیای چاه های نفتی و برنامه هایی از این دست در دستور کار وزارت نفت قرار دارد. تلاش کارکنان نفت به ویژه در بخش های بالادست آن بر این است که نفت خام ایران بی آن که تحریم را مانعی سر راه خود ببیند، دربازارهای جهانی عرضه و حتی سر آمد باشد.
مشعل: شرکت نفت و گاز پارس به عنوان بزرگ ترین شركت تولیدکننده گاز در ایران که راهبری حدود 40 سکوی دریایی به همراه صدها چاه تولیدی و هزاران کیلومتر خط لوله دریایی در گستره ای به مساحت 3700 کیلومتر از بخش ایرانی بزرگ ترین میدان گازی جهان در خلیج فارس را به عهده دارد، بیش از 70 درصد گاز كشور را تولید می کند و آنگونه که تورج دهقانی، مدیرعامل این شرکت اعلام کرده است، طرح های مختلف با هدف كاهش شتاب افت توليد گاز درپارس جنوبی را در دستور كار دارد.
هم اکنون ظرفیت برداشت روزانه ایران از میدان مشترک پارس جنوبی بیش از 700 میلیون مترمکعب است و براساس آماری که دریافت شده، قطر نیز از این میدان روزانه ۶۲۵ میلیون مترمکعب گاز برداشت می کند. متوسط تولید گاز غنی کشور از مجموع میادین فعال درخشکی و دریا ، بیش از 1000 میلیون مترمکعب در روز می رسد که این میزان برای تامین نیاز بخش خانگی، تجاری، صنایع، نیروگاه ها، پتروشیمی ها و تزریق گاز به میادین نفتی نیاز به تقویت دارد؛ به نحوی که در پیک مصرف، با متوسط کسری بیش از 250 میلیون مترمکعب در روز رو به رو خواهیم بود.
در صورت ادامه روند کنونی مصرف گاز، شکاف میان توان تولید با مصارف مورد نیاز، بیش از این افزایش پیدا خواهد کرد، زیرا افزون بر رشد مصارف بخش های مختلف به ویژه خانگی و صنایع، با افت طبیعی توان تولید میادین گازی طی سال های آینده روبه رو می شوند؛ از این رو با توجه به اهمیت رفع تراز منفی تولید، این مهم باید مدیریت شود. وزارت نفت دولت چهاردهم بنا دارد با برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت این مشکل را مدیریت کند و به این منظورپروژه هایی مثل طرح ملی حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی موسوم به« Infill » ازسوی شرکت نفت و گاز پارس در دست اجراست.
با توجه به آغاز روند افت تولید در مخزن پارس جنوبی طی سال های آینده، بر اساس مطالعاتی که از سوی مدیریت مهندسی نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس انجام شد، دو اقدام فشارافزایی و حفاری چاه های درون میدانی در دستور کارقرار گرفت.
هم اکنون ظرفیت برداشت روزانه ایران از میدان مشترک پارس جنوبی بیش از 700 میلیون مترمکعب است و براساس آماری که دریافت شده، قطر نیز از این میدان روزانه ۶۲۵ میلیون مترمکعب گاز برداشت می کند. متوسط تولید گاز غنی کشور از مجموع میادین فعال درخشکی و دریا ، بیش از 1000 میلیون مترمکعب در روز می رسد که این میزان برای تامین نیاز بخش خانگی، تجاری، صنایع، نیروگاه ها، پتروشیمی ها و تزریق گاز به میادین نفتی نیاز به تقویت دارد؛ به نحوی که در پیک مصرف، با متوسط کسری بیش از 250 میلیون مترمکعب در روز رو به رو خواهیم بود.
در صورت ادامه روند کنونی مصرف گاز، شکاف میان توان تولید با مصارف مورد نیاز، بیش از این افزایش پیدا خواهد کرد، زیرا افزون بر رشد مصارف بخش های مختلف به ویژه خانگی و صنایع، با افت طبیعی توان تولید میادین گازی طی سال های آینده روبه رو می شوند؛ از این رو با توجه به اهمیت رفع تراز منفی تولید، این مهم باید مدیریت شود. وزارت نفت دولت چهاردهم بنا دارد با برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت این مشکل را مدیریت کند و به این منظورپروژه هایی مثل طرح ملی حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی موسوم به" Infill"ازسوی شرکت نفت و گاز پارس در دست اجراست.
با توجه به آغاز روند افت تولید در مخزن پارس جنوبی طی سال های آینده، بر اساس مطالعاتی که از سوی مدیریت مهندسی نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس انجام شد، دو اقدام فشارافزایی و حفاری چاه های درون میدانی در دستور کارقرار گرفت.
پیش بینی می شود با انجام حفاری 35 حلقه چاه درون میدانی در این میدان مشترک، روزانه تا 36 میلیون مترمکعب گازغنی به تولید سکوهایی که با افت فشار مواجه شدند، افزوده شده و بتوانیم بخشی از ناترازی بین تولید و مصرف گاز در کشور را جبران کنیم.
حفاری چاه های درون میدانی(Infill)میدان مشترک پارس جنوبی برای 17سکوی فراساحلی که پیش بینی می شد در آینده نزدیک با افت تولید همراه شوند، در نظر گرفته شده است تا با این اقدام به جبران کاهش تولید کمک شود.این 17 سکو در حال بهره برداری بوده و براساس اولویت، حفاری آنها در دستور کار قرار گرفته است. برای برخی از این سکوها حفاری یک حلقه چاه و برای برخی دیگر تا 5 حلقه چاه پیش بینی شده که درمجموع حفاری 35 حلقه چاه برای 17 سکو در دستور کار قرار دارد.
قرارداد طرح حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی در قالب چهار بسته کاری از سوی شرکت نفت و گاز پارس، دی ماه ۱۴۰۲ به پیمانکاران صاحب صلاحیت در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز کشور واگذار شده است و مدت زمان اجرا با برآورد یک میلیارد و 200 میلیون دلارسرمایه گذاری، سه ساله خواهد بود. تاریخ اتمام کل طرح براساس پیش بینی انجام شده، ابتدای تابستان 1406 است و در صورتی که تمام فعالیت ها طبق برنامه ریزی انجام شود، شاهد افزایش تدریجی 35 تا 36 میلیون مترمکعب برداشت روزانه گاز از این میدان مشترک خواهیم بود.
پس از برگزاری مناقصه، چهار شرکت پاسارگاد، پتروپارس، پتروایران و حفاری شمال انتخاب شدند و براساس اولویت از قبل تعیین شده، حفاری ۳۵ حلقه چاه درون میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی را آغاز کردند. براین اساس، با حفاری هر چاه شاهد افزایش برداشت روزانه یک میلیون مترمکعب از این میدان خواهیم بود. مطابق برنامه ریزی، ۳۵ حلقه چاه درون میدانی در چهار بسته کاری با شرکت های پتروپارس (بسته اول با حفاری ۸حلقه چاه)، پتروایران (بسته دوم با ۹ حلقه چاه)، حفاری شمال (بسته سوم با ۹حلقه چاه) و گروه گسترش انرژی پاسارگاد (بسته چهارم با ۹ حلقه چاه) در ۱۷ سکوی پارس جنوبی حفاری خواهد شد.
عملیات اجرایی طرح حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی بااستقرار دکل حفاری DC12 شرکت توسعه پتروایران در موقعیت بلوک مخزنی سکوی SPD12B در20تیر ماه امسال آغاز شد.
هم اکنون این حفاری در حال انجام است و پیش بینی می شود در صورت مساعد بودن همه شرایط، درسال جاری به اتمام برسد. با اتصال چاه حفاری شده از سوی این شرکت به سکوی SPD12B شاهد افزایش برداشت روزانه یک میلیون مترمکعبی از این موقعیت خواهیم بود.
شرکت پتروپارس از دیگر پیمانکاران طرح حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی است که حفاری 8 حلقه چاه را در دستور کار دارد. این شرکت شهریور امسال موفق شد دکل تحت اجاره «ول تارگت 1» را در موقعیت SPD1 به عنوان یکی از مرزی ترین موقعیت های پارس جنوبی مستقر و عملیات حفاری آغاز کند.
شرکت پتروپارس، در این موقعیت، حفاری سه حلقه چاه را براساس قرارداد خود با شرکت نفت و گاز پارس در دستور کار دارد و هم اکنون حفاری در یکی از چاه ها درحال انجام است و براساس پیش بینی های انجام شده، چاه اول این بسته کاری، زمستان امسال تحویل و روزانه یک میلیون مترمکعب دیگر گاز غنی از مخزن، در این موقعیت در دسترس خواهد بود و پس از آن فعالیت حفاری دیگر چاه ها وارد فاز اجرایی می شود.
بسته سوم پروژه حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی به شرکت حفاری شمال برای حفاری ۹حلقه چاه اختصاص دارد و اولین عملیات حفاری ازسوی این شرکت درموقعیت SPD19B خواهد بود.
برای آغاز عملیات حفاری درحال حاضر دکل سحر1در یارد ایزوایکو بندرعباس مراحل نهایی بازسازی را طی می کند و بنابر برنامه ریزی انجام شده، این دکل طی یک ماه آینده از یارد بندرعباس به موقعیت مورد نظر برای حفاری اعزام خواهد شد. باعملیات حفاری ازموقعیت SPD19B، بخش دیگری از پروژه حفاری درون میدانی انجام و افزایش برداشت گاز از آن محقق می شود.
چهارمین بسته از طرح حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی به شرکت پاسارگاد اختصاص دارد که براساس قرارداد و برنامه ریزی انجام شده، حفاری 9 حلقه چاه را در دستور کار قرار دارد و دکل حفاری که این شرکت به تازگی خریداری کرده است، به زودی در موقعیت SPD19A مستقر می شود و مطابق پیش بینی، انتظار می رود در بهار سال آینده، عملیات حفاری نخستین چاه و اتصال به سکوی تولیدی آن پایان یابد.
آنچه درباره طرح حفاری چاه های درون میدانی به رشته تحریر در آمد، می تواند گویای این نکته باشد که در اجرای این طرح و طرح هایی نظیر آن، تحریم ها اگرچه وجود داشتند، اما نتوانستند مانعی در عزم و اراده شرکت های داخلی ایجاد کنند. بی تردید نکته مهم و قابل توجه درباره طرح حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی نیزاجرای 100 درصد ایرانی آن است.این طرح که با تکیه برتوان و تخصص متخصصان ومهندسان شرکت های ایرانی اجرا می شود، نماد دیگری از تبلورقابلیت ها و توانمندی های مهندسان وسازندگان داخلی است.
میدان گازی پارس جنوبی (با نام گنبد شمالی در سمت قطر)، یکی از بزرگ ترین منابع گازی مستقل جهان است كه روی خط مرزی مشترك ایران و قطر در خلیج فارس و در حدود 100 كیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار دارد. مساحت این میدان 9700 كیلومتر مربع بوده كه بخش متعلق به ایران 3700 كیلومتر مربع است.
میدان مشترك گازی پارس جنوبی، با دارا بودن2/14 هزار میلیارد متر مكعب گاز درجا (معادل 8 درصد كل ذخایر گاز جهان و47 درصد ذخایر گاز شناخته شده ایران)، 19 میلیارد بشكه میعانات گازی، 7.5 میلیارد بشكه نفت خام در لایه های نفتی و وجود بزرگ ترین منبع هلیوم، از نظر ارزش اقتصادی دارای جایگاهی بی نظیر و منحصر به فرد در اقتصاد ملی كشور است.
توسعه میدان مشترك گازی پارس جنوبی با هدف تامین گاز مورد نیازكشوردر بخش های تزریق به میادین نفتی، عرضه به واحدهای صنعتی و نیروگاه ها، گازرسانی به واحدهای خانگی- تجاری، تامین خوراك مجتمع های پتروشیمی وصادرات گاز، میعانات گازی، گازمایع و گوگرد در برنامه های وزارت نفت قرارگرفته است.
مشعل: گوگرد، این محصول به ظاهر ساده؛ اما ارزشمند که در فرایند شیرین سازی گاز ترش به دست می آید، با قرار گرفتن در رینگ بورس کالای ایران، رونقی به این بازار داده است؛ به گونه ای که پنج هزار تن گوگرد عرضه شده به بازار سرمایه، تنها کمتر از 15 دقیقه به فروش رفت. با توجه به اهمیت این محصول و عرضه آن در بورس کالای ایران، ولی اله دینی، سرپرست شرکت بازرگانی گاز ایران در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» توضیحاتی ارائه داده که در ادامه می آید.
پنج هزار تن گوگرد کلوخه پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، روز سه شنبه 15 آبان ماه در بورس کالا عرضه شد. این مقدار، بیشترین تناژ عرضه طی ماه های گذشته بوده که در فضای شفاف تجاری و در کمتر از 15 دقیقه به فروش رسید.
ولی اله دینی، سرپرست شرکت بازرگانی گاز ایران با اشاره به مزایای عرضه گوگرد و محصولات جانبی پالایشگاه های گازی در بورس گفت: این محصول، در فضای شفاف تجاری و از سوی شرکت بازرگانی گاز ایران در بورس عرضه شد.
وی افزود: امروز شاهد پنجمین عرضه و بیشترین تناژ عرضه طی ماه های گذشته بوده ایم و گوگرد به عنوان یکی از محصولات جانبی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، در بورس عرضه شده است.
سرپرست شرکت بازرگانی گاز ایران همچنین از عرضه دوباره محصول روغن دی سولفید (DSO) شرکت مجتمع گازی پارس جنوبی در بورس خبر داد و افزود: عرضه محصولات جانبی پالایشگاه های گازی، کمک قابل توجهی به رونق بورس می کند.
دینی گفت: مکانیسم کاری شرکت بازرگانی گاز ایران در گذشته، فروش محصولات جانبی پالایشگاه ها در بورس نبود، حال آنکه بتازگی مقرر شده این شرکت، محصولات جانبی پالایشگاه های گازی را در بورس کالا عرضه کند .
وی با بیان اینکه تقاضای موجود برای گوگرد عرضه شده در بورس، نشان از بازار رقابتی خوب برای این محصول در کشور است، افزود: روش های سنتی فروش و عرضه محصولات جانبی پالایشگاه های گازی، دارای ویژگی های خاصی بود که علاوه بر زمان بر و هزینه بر بودن، مشکلاتی را هم در پی داشت .
به گفته دینی، با عرضه این محصولات در بورس کالا، بازگشت سرمایه سریع است و خریدار نیز در مدت زمان کوتاه، به محصول دسترسی پیدا می کند و کار برای او آسان می شود.
سرپرست شرکت بازرگانی گاز ایران با بیان اینکه کشف قیمت ها در بورس منصفانه و شفاف است، یادآور شد: با عرضه محصولات جانبی پالایشگاه های گازی در بورس، به اعتبار شرکت افزوده شده و سرمایه گذارانی که در بورس هستند، اعتمادشان بیشتر می شود .
وی افزود: با عرضه محصولات در بورس، اعتماد خریداران نیز به عرضه بیشتر می شود و براحتی خرید می کنند.
به گفته دینی، در این روش دسترسی به منابع مالی شفاف تر است و سرمایه گذاران براحتی جذب شده و رابطه فروشنده با مشتریان بهبود می یابد.
سرپرست شرکت بازرگانی گاز ایران افزود: در این روش ما هیچ دخل و تصرفی در انتخاب خریداران نداریم و عرضه آزاد است و خریداران از کل ایران می توانند به وسیله مانیتوری که به آن متصل هستند، خرید را انجام دهند.
به گفته دینی، فضای رقابتی کاملا شفاف بورس، خریدار را اعلام می کند و شرکت های پالایشی به تناسب آن اعلام، محصولات خود را در بازه زمانی مقرر تحویل می دهند.
وی تصریح کرد: اگرچه عرضه محصولات جانبی شرکت های پالایشی گاز به رونق بورس کمک می کند؛ اما گامی اثرگذار در اجرای دولت الکترونیک است، ضمن آنکه این روش امکان سوءاستفاده را کم و سلامت مالی شرکت را تضمین می کند .
فرایند حراج در بازار معاملات کالای فیزیکی به گونه ای است که کارگزار عرضه کننده، باید فرم سفارش تکمیل شده از سوی عرضه کننده (فرم اطلاعیه عرضه) را حداکثر تا ساعت 12 ظهر روز قبل از عرضه (برگزاری حراج) برای بورس کالای ایران ارسال کند. در دوره زمانی سبز که به آن دوره پیش گشایش می گویند، هیچ معامله ای انجام نمی شود. امکان ثبت سفارش خریدوفروش و انجام نشدن معامله، اعلام حجم و نرخ عرضه کالا از سوی کارگزار فروشنده و ثبت حجم و نرخ تقاضا از سوی کارگزاران خریداران از ویژگی های این دوره زمانی محسوب می شود .
در دوره پیش گشایش، قیمت تقاضا نمی تواند بیش از قیمت فروشنده باشد. کارگزار خریدار نمی تواند حجم را کاهش یا قیمت را تا سقف قیمت فروشنده افزایش دهد. در این دوره، زمان در نظر گرفته شده سه الی 15 دقیقه است .
در دوره زمانی زرد که زمان حراج است، عدم امکان ورود یا حذف سفارش به این معنی که فقط کارگزارانی که در زمان سبز سفارش خود را در سیستم وارد کرده اند حق پذیرش قیمت پایه را دارند، مهلت زمان کارگزار در این دوره 60 ثانیه است.
دوره زمانی قرمز، زمان رقابت است. در صورتی که در زمان زرد ، حجم تقاضا از عرضه بیشتر شود، این دوره آغاز می شود. در صورت وارد کردن قیمت های بالاتر از قیمت فروشنده از سوی کارگزاران خریدار، قیمت های پیشنهادی بالاتر در اولویت قرار می گیرند. در این دوره، تنها سفارش هایی که در زمان زرد، نرخ فروشنده را پذیرفته اند، می توانند وارد دوره رقابت شوند. فروشنده در این دوره زمانی کاری انجام نمی دهد. در صورت وجود سقف قیمت، حداکثر قیمتی که کارگزاران خریدار می توانند وارد کنند، برابر با آن و مهلت این دوره زمانی نیز 60 ثانیه است.
دوره زمانی آبی که دوره نظارت است، آخرین مرحله از عرضه را شامل می شود و تایید صحت و سقم معامله و قطعی شدن معاملات از سوی ناظر را دربر می گیرد. در این دوره زمانی، اگر مشکلی پیش بیاید، معامله در حالت تصمیم گیری قرار می گیرد .
مشعل: روند افزایشی ظرفیت پالایش گاز و به دنبال آن توسعه شبکه گازرسانی موجب شده است تا آوازه این نعمت طبیعی در نقاط دورافتاده کشور بپیچد؛ رخدادی مهم که شرکت ملی گاز ایران متولی آن است و این مهم را مجدانه پیگیری می کند تا آنجا که بر اساس گزارش تازه منتشر شده این شرکت، اکنون ۹۸.۹۷ درصد خانوارهای شهری، ۸۶.۱۱ درصد خانوارهای روستایی و درمجموع ۹۵.۵۴ درصد کشور زیرپوشش گاز قرار گرفته اند. نکته حائز اهمیت در گازرسانی، در نظرگرفتن جغرافیای هر منطقه و دستیابی تمام استان ها و مناطق ناهموار و سخت گذر از این نعمت الهی است؛ نعمتی که لبخند رضایت را برای مردم استان های مختلف کشور از جمله ایلام به ارمغان آورده است. ایلام ازجمله استان های مرزی و کم برخوردار به شمار می رود که با همت و تلاش شرکت گاز این استان، نشان سبز را از لحاظ توسعه گازرسانی به خود اختصاص داده است. خبرنگار مشعل با محمود کشاورز، مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام به گفت وگو پرداخته و از برنامه های انجام شده و پیش روی این شرکت در جهت اشاعه فرهنگ بهینه سازی مصرف گاز پرسیده که در ادامه این گزارش آمده است.
توسعه گازرسانی شهری و روستایی استان ایلام به منظور محرومیت زدایی در مناطق مختلف آن در سایه تلاش و کوشش کارکنان شرکت گاز آن موجب شده است، این استان عنوان سبز را به لحاظ گازرسانی از آن خود کند. مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به اینکه هم اکنون 100 درصد جمعیت شهری و 99 درصد جمعیت روستای این استان از نعمت گاز طبیعی برخوردارند، گفت: با این عملکرد، استان ایلام به مناطق سبز کشور از لحاظ توسعه سرانه گازرسانی رسیده و این مهم در سایه تلاش و کوشش کارکنان آن محقق شده است. محمود کشاورز با اشاره به اینکه هم اکنون 26 شهر این استان زیرپوشش گاز قرار دارند، درباره گازرسانی به روستاهای این استان نیز گفت: استان ایلام دارای 637 روستاست که از این تعداد تاکنون به 587 روستا گازرسانی شده است. وی تصریح کرد: ۵۰ روستای باقیمانده این استان نیز به دلیل شرایط خاص ازجمله کد روستا (مناطقی که در تقسیم بندی استانی به عنوان روستا ثبت شده اند، اما به دلایلی مانند مهاجرت، سخت گذر بودن، کمی جمعیت آن خالی از سکنه شده اند)؛ از لحاظ سرانه کشوری مصوب برای گازرسانی، فاقد توجیه اقتصادی برای گازرسانی به شمار می آیند. کشاورز به چالش های حوزه گازرسانی به روستاهای باقیمانده استان اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به اسناد بالادستی و لزوم رعایت توجیه پذیری اقتصادی گازرسانی، هزینه گازرسانی به هر خانوار ۴۵۰ میلیون ریال است و هم اکنون تمامی روستاهای بالای ۲۰ خانوار از نعمت گاز طبیعی برخوردار هستند، از این رو گازرسانی به ۵۰ روستای باقیمانده امکان پذیر نیست.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام درباره وضعیت گازرسانی به صنایع و کارگاه های تولیدی با اشاره به اینکه به منظور توجه به تولید تاکنون یک هزار و ۳۹۹ واحد صنعتی در نقاط مختلف استان گازدار شده است، گفت: به منظور تحقق نام گذاری سال در جهت رونق تولید و اشتغال پایدار و توجه به صنایع، این مجموعه در چند سال اخیر به صنایع تولیدی از لحاظ گازرسانی توجه ویژه ای داشته است.
کشاورز با بیان اینکه در شش ماه اول سال جاری بیش از ۱۰ واحد تولیدی و صنعتی در نقاط مختلف شهری و روستایی استان ایلام گازدار شده اند، تصریح کرد: از این تعداد گازرسانی به صنایع، یک مورد در ایلام، ۴ مورد در ایوان، یک مورد در دهلران و ۴ مورد در مهران بوده است و تلاش می شود تا پایان امسال ۵۰ واحد صنعتی دیگر استان زیرپوشش گاز قرار گیرند.
وی تصریح کرد: این ۱۰ واحد صنعتی با ظرفیت ۴۵ هزار و ۴۸ مترمکعب بر ساعت با سوخت مایع جایگزین شده اند و برنامه 6 ماه پایان سال نیز جایگزینی ۵۵ هزار مترمکعب بر ساعت گاز در این گونه واحدهاست که از لحاظ اهداف کمی، تحقق ۳۵ درصدی را نشان می دهد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام از اصلاح و بهینه سازی ۶۰ موتورخانه در سطح استان طی شش ماه اول امسال خبر داد و گفت: در این طرح اصلاح و ترمیم عایق کاری موتورخانه، تنظیم مشعل و نصب رسوب گیر سختی آب برای مشترکان مشمول به صورت رایگان انجام می شود.
کشاورز با بیان اینکه اجرای این طرح علاوه بر صرفه جویی در مصرف گاز مشترکان، باعث کاهش هزینه گاز بهای آنها و کاهش گاز مصرفی واحدها تا ۱۵ درصد خواهد شد، افزود: از ابتدای شروع این طرح تاکنون ۶۵۰مشترک در سامانه ثبت نام کرده اند که از این تعداد ۶۱۰ مورد اجرا و مابقی در دست اقدام است. وی تصریح کرد: طرح ملی اصلاح و بهینه سازی موتورخانه ها در سال ۱۳۹۹ آغاز شده و متقاضیان پس از ثبت نام در سامانه شرکت ملی گاز ایران و با توجه به میزان مصرف گاز موتورخانه، مشمول پرداخت کمک هزینه اصلاح و بهینه سازی موتورخانه حداکثر تا ۱۰۰ درصد هزینه اجرای آن از سوی شرکت گاز استان می شوند. در حقیقت این طرح به منظور کاهش هدررفت انرژی و اصلاح مصرف گاز در موتورخانه آغاز شده و فرصتی مناسب برای انجام اصلاح و بهینه سازی موتورخانه است که مردم از این فرصت استفاده کنند و با استفاده از پرداخت هزینه توسط شرکت گاز، هزینه های مستمر مصرف گاز و استهلاک موتورخانه و آلاینده های زیست محیطی را کاهش دهند.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به اینکه این مجموعه برای شرایط اضطراری و بحرانی آمادگی کامل دارد، گفت: با تمهیدات اندیشیده شده، این مجموعه برای فصل سرد سال آمادگی کامل دارد. کشاورز افزود: بر اساس دستورعمل های ستاد و اسناد بالادستی هماهنگی کامل با دیسپچینگ در خصوص اعمال محدودیت مصرف صنایع و بهینه سازی موتورخانه ها در بیشتر ایستگاه های TBS سطح شهر ایلام و شهرستان های لوپ ایستگاه ها اجرا شده است.
وی به توسعه و تاب آوری شبکه گازرسانی و لوپ کردن ایستگاه های گاز اشاره کرد وگفت: چنانچه به دلایل فنی گاز ایستگاهی قطع شود، ایستگاه های جایگزین یا به صورت کلی یا بخشی از نیاز مصرف کنندگان را تا رفع مشکل پوشش می دهد. مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام ادامه داد: در استان ایلام اقدام هایی از قبیل لوپ کردن گاز هلیلان به گاز کرمانشاه، لوپ کردن روستاهای حاجی بختیار به چوار، شهر چوار و شهر ایلام، شهر ایلام (میشخاص) به بدره، شهر دهلران به موسیان انجام شده است.
وی یادآور شد: به منظور جلوگیری از افت فشار گاز در زمان اوج مصرف و آمادگی مواجهه با هرگونه بحران در فصل سرد سال و ارائه خدمات مطلوب به مشترکین، اقدام های مهم و اساسی در حوزه پدافند غیرعامل در دستور کار قرار گرفته است. کشاورز با بیان اینکه اجرای ایستگاه CGS دوم در شهرستان چرداول باعث افزایش ضریب اطمینان گاز در مناطق سیروان، چرداول و صنایع مسیر شده است، گفت: علاوه بر انجام این عملیات، با اتصال خط انتقال ۴۸ اینچ صادراتی به خط انتقال ۳۰ اینچ ایلام، افزون بر این دو شهرستان، ضریب ایمنی و پایداری تمامی شهرستان های شمالی افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه با اجرای شبکه های داخلی و لوپ ایستگاه های تقلیل فشار بیشتر TBSهای داخل شهرها و روستاهای استان از همدیگر پشتیبانی می کنند، تأکید کرد:اجرای ۷ کیلومتر شبکه گاز در شهرستان های ایلام و بدره که زمینه وصل گاز و افزایش پایداری شبکه شهرستان های دره شهر و بدره و شهرستان ایلام را فراهم می کند از دیگر اقدامات این شرکت در سال 1403 است.
ضمن اینکه لوپ شهر چوار و روستاهای این شهرستان از پروژه های در دست اقدام این شرکت بوده و در طول سال های گذشته پروژه های پدافندی مناسبی برای پایداری شبکه شهری ایلام و چوار اجرا شده است.
وی تصریح کرد: اجرای CGS دوم شهرستان ایلام یکی از پروژه های مهم و بزرگ در دست اقدام است که از خط انتقال مهران انشعاب می گیرد، ضمن آنکه مسیرسازی آن در حال اتمام است و کالاهای این پروژه خریداری شده و در آینده ای نزدیک سایر فازهای آن نیز اجرایی می شود. کشاورز تأکید کرد: با اجرای دو ایستگاه تقویتی جدید CGS گاز شهری در شهرستان های سیروان و ایلام در سال گذشته و همچنین اتصال ایستگاه های اصلی استان به همدیگر، پایداری گاز استان به حداکثر حالت ممکن رسیده و در مواقع بحران و قطع گاز مقطعی، با پشتیبانی زنجیره ای ایستگاه های TBS درون شهری در تأمین گاز مشکلی وجود نخواهد داشت. وی با بیان اینکه تمامی ایستگاه های گاز شهر ایلام به هم متصل هستند، گفت: اجرای CGS دوم شهر ایلام، اجرای ۵۸ مانور پدافند و بحران در سال گذشته، شناسایی و ارزیابی ریسک های امنیتی ساختمان ها، ایستگاه ها و زیرساخت های شرکت گاز و سطح بندی از اقدام های مهم این شرکت از سال گذشته تاکنون بوده است. مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام به پاداش صرفه جویی گاز سال گذشته اشاره کرد و افزود: پاداش صرفه جویی فقط در مصارف خانگی اعمال شده و مشترکانی که با رعایت الگوی مصرف که نسبت به سال قبل ۲۰ درصد کاهش داشته اند مشمول این طرح هستند.
کشاورز با بیان اینکه در سال گذشته ۱۳۱ هزار و ۲۹ مشترک خانگی در مناطق شهری و روستایی استان از پاداش صرفه جویی گاز بهره مند شدند، گفت: این تعداد مشترک خانگی مشمول ۲۲۲میلیارد ریال پاداش صرفه جویی شدند که در قبض های آنان محاسبه شده است.
وی به طرح پایش مصرف گاز در ادارات و دوایر دولتی اشاره و تصریح کرد: سال گذشته بر اساس دستورعمل ابلاغی شرکت ملی گاز ایران طرح پایش انجام شد و با تشکیل ستاد پایش و ساماندهی گروه های پایش و همکاری سازمان بسیج کارکنان، این طرح در ادارات و سازمان های دولتی اجرا شد و در مسیر اجرای طرح پایش در کشور از قطع گاز خانگی جلوگیری شد؛ امسال نیز این موضوع پس از ابلاغ ستاد انجام خواهد شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام به طرح همیار گاز در سطح مدارس استان اشاره و گفت: از ابتدای مهرماه سال جاری، شرکت گاز استان ایلام همگام با سراسر کشور به طرح همیار گاز اقدام کرده و این طرح در قالب جشن همیار گاز در مدرسه هاجر شهر ایلام و با حضور کلیه دانش آموزان و مربیان آن مدرسه و مسئولان آموزش وپرورش استان ایلام اجرا شد.
کشاورز با بیان اینکه صرفه جویی در مصرف منابع انرژی باید نهادینه و به یک فرهنگ تبدیل شود و این فرهنگ باید از مدارس و دانشگاه ها شروع شود و ادارات نیز الگویی برای مردم باشند، افزود: دانش آموزان به عنوان نسل آینده، نقش مهم و اساسی در حفظ سرمایه های ملی را از طریق تغییر نگرش و القای فرهنگ صحیح مصرف گاز طبیعی ایفا می کنند.
وی با اشاره به اینکه مصرف درست گاز و حامل های انرژی را از مدارس به ویژه مقطع ابتدایی و متوسطه اول شروع کنیم تا به تدریج دانش آموزان با ارزش و اهمیت این ذخایر انرژی پاک و سالم بیشتر آشنا شوند، افزود: بیش از چندین هزار دانش آموز در نقاط دورافتاده استان وجود دارند که می توانند سفیران خوبی به عنوان همیار گاز نقش آفرینی کنند تا ضمن فرهنگ سازی در کاهش حوادث گازی نیز مؤثر باشند.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام درباره نقش رسانه ها در توسعه بهینه سازی فرهنگ مصرف گفت: صداوسیما، خبرگزاری ها، پایگاه های خبری، فضای مجازی، رسانه های مکتوب سراسری و محلی نقش مؤثری در فرهنگ سازی الگوی مصرف گاز دارند.
کشاورز با بیان اینکه ظرفیت رسانه ها و فضای مجازی بهترین فرصت فرهنگ سازی برای شرکت گاز است، افزود: صداوسیما و رسانه های دیداری و نوشتاری در طول سال گذشته در کنار شرکت گاز استان بودند که در مسیرترویج فرهنگ الگوی مصرف اقدام های مؤثری انجام دادند؛ به گونه ای که خروجی آن برای جامعه هدف قابل لمس بود. مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام ادامه داد: در اشاعه فرهنگ رعایت الگوی مصرف، همچنین مصرف بهینه گاز در اجتماع، بر همکاری و همیاری هرچه بیشتر با اصحاب رسانه در جهت فرهنگ سازی برای مصرف بهینه و ایمن گاز تأکید می شود؛ با اهمیت به این موضوع، روابط عمومی شرکت گاز ایلام توانسته است تعامل بسیار خوب و نزدیکی را با اصحاب رسانه های استان داشته باشدکه کسب رتبه برتر روابط عمومی برتر در بین دستگاه های اجرایی استان در سال ۱۴۰۲ نمونه بارز آن است.
مشعل: انتقال روزانه 260 میلیون لیتر فراورده نفتی، حکایت از تلاش بی وقفه زنجیره تامین و توزیع سوخت کشور دارد که این مهم، با نزدیک شدن به فصل سرما و طرح یک برنامه دقیق و منسجم، دغدغه مندی از نظر تامین سوخت را به حداقل ممکن می رساند. جدا از حجم گسترده عملیات سوخت رسانی، نگرانی از باب آینده تامین سوخت، وابستگی عمده صنایع، بویژه نیروگاه ها به سوخت های فسیلی، توسعه و نوسازی زیرساخت های شبکه عظیم سوخت رسانی، اعمال سیاست های تشویقی به منظور بهینه سازی مصرف انرژی، سرمایه گذاری در انرژی های جایگزین و مواردی از این دست از اهم چالش های ساختاری و آینده نگرانه ای است که در سایه وفاق و تعامل همه جانبه دستگاه های اجرایی ذینفع است که می توان به امنیت تامین پایدار سوخت امیدوار بود.
نیمه آبان ماه است و مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، خبر از کاهش 3.8 درجه ای دما نسبت به پارسال می دهد. آنگونه که ویس کرمی اشاره می کند، فصل سرما زودتر از آنچه تصور می کردیم، از راه رسیده و ناگفته پیداست که رویکرد مدیریت مصرف انرژی باید در تمامی لایه ها و ارکان جامعه، جاری و ساری و در یک کلام فصل الخطاب باشد. پیش بینی شرایط جوی ناپایدار، نگرانی از باب تامین سوخت مورد نیاز هریک از بخش های خانگی، نیروگاهی و صنایع را دوچندان می کند که بی شک هم افزایی دستگاه های اجرایی برای عبور بی دغدغه ماه های پایانی سال، لازمه حل مشکلات است. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به رسم عادت هرساله و همزمان با نیمه دوم سال، فصل سرما و برودت هوا، نشست خبری با اهالی رسانه برگزار و به طور اجمالی آخرین اقدام ها و تصمیم گیری های متولیان تامین و توزیع سوخت را اطلاع رسانی کرد. این نشست خبری با محوریت تامین سوخت نیروگاهی برگزار شد و حاوی نکات کلیدی پیرامون موضوع مصرف بهینه انرژی بود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران میانگین تحویل فراورده نفت گاز نیروگاه ها از ابتدای سال تا روز 12 آبان ماه را 25 میلیون لیتر عنوان می کند و از افزایش 23درصدی این میزان تحویل سوخت نسبت به مدت مشابه پارسال خبر می دهد.
به گفته ویس کرمی، در این بازه زمانی مقدار فراورده نفت کوره تحویلی به نیروگاه ها، 22.8 میلیون لیتر بوده که در مقایسه با سال گذشته، 60 درصد افزایش را ثبت کرده است. به واقع این حجم گسترده از توزیع و انتقال فراورده سوخت مایع به نیروگاه ها، مستلزم داشتن زیرساخت های روزآمدی است که انواع مخاطرات جاده ای، بویژه زیست محیطی را به حداقل ممکن کاهش دهد. نوسازی زیرساخت های توزیع سوخت، یک نیاز اساسی است و توسعه آن، بهره وری انتقال فراورده را به دنبال خواهد داشت. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بر این امر نیز صحه گذاشته و بر توسعه هرچه تمام تر زیرساخت ها به منظور نقل وانتقال فراورده تاکید می کند.
ویس کرمی از نوسازی و روزآمدی ناوگان ریلی و کشتیرانی به عنوان اهم اولویت شرکت پخش فراورده های نفتی یاد می کند و می افزاید: حدود 2200 دستگاه مخزن دار ریلی در ناوگان حمل ونقل فراورده فعال هستند و700 مخزن دار جدید به این عدد اضافه خواهد شد. در بخش جاده ای نیز تقویت نفتکش های سوخت رسان در دستور کار است و حداقل ۵۰۰ دستگاه به ناوگان نفتکش کشور افزوده شده است.
توجه ویژه به ناوگان جاده ای و نقش مهم آن در جابه جایی سوخت مایع از مبادی تولید به مقاصد مصرف از دیگر برنامه های اولویت دار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است که با توجه به گفته های ویس کرمی، این مهم از ابتدای شهریور امسال در دستور کار این شرکت قرار گرفته وحداقل 500دستگاه به ناوگان نفتکش کشور افزوده شده است. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران می افزاید: در24ساعت شبانه روز، بیش از260میلیون لیتر انواع فراورده نفتی با15هزار دستگاه نفتکش جاده ای برای مصارف بخش های مختلف جابه جا می شود که جا دارد از زحمات و تلاش های شبانه روزی تک تک رانندگان بخش حمل ونقل کشور تشکر و قدردانی کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، یکی از ایمن ترین و سریع ترین راه های انتقال سوخت مایع به نیروگاه ها را وجود شبکه گستره خطوط لوله دانسته و عنوان می کند: این مهم با جدیت از سوی مجری کار یعنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در حال پیگیری و اجرایی است.مطابق برنامه ریزی های انجام شده و در صورت تامین منابع مالی مورد نیاز قراراست که تا پایان امسال، 11 نیروگاه به شبکه خطوط لوله متصل شوند که از این تعداد، 4 نیروگاه نکا در استان مازندران، علی آباد در استان گلستان، خرم در استان لرستان و تابان در استان یزد به شبکه خطوط لوله انتقال وصل شده اند.کاهش هزینه های نقل وانتقال فراورده نفتی، ایمنی و نیز مقابله با عرضه خارج از شبکه از دیگر مزایای مترتب بر اتصال نیروگاه ها به شبکه خطوط لوله است که ویس کرمی به آن اشاره داشت.
موضوع مهم و البته مکرر وجود ناترازی در فراورده بنزین،از دیگر محورهای مورد اشاره مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در نشست خبری با اصحاب رسانه بود. ویس کرمی، مهم ترین راهکار کاهش مصرف بی رویه فراورده بنزین را توجه ویژه به استفاده از سی ان جی دانسته و به جد خواستار شد که رسانه ها نیز در زمینه فرهنگ سازی و ترغیب عموم جامعه به استفاده از این سوخت پاک اهتمام داشته باشند. وی ادامه می دهد: ظرفیت خوبی در زمینه عرضه سی ان جی وجود دارد که با توسعه زیرساخت ها می توانیم شاهد افزایش سهم سی ان جی در سبد سوخت خودروها باشیم. با امکانات موجود هم اکنون امکان توزیع روزانه ۳۵ میلیون مترمکعب سی ان جی در کشور وجود دارد که با تبدیل ناوگان، مصرف سی ان جی در کشور افزایش می یابد.
فراورده نفت سفید از دیگر مواد سوختی است که قبل از رسیدن فصول سرد سال در اختیار خانوارهای روستایی که از نعمت گاز طبیعی بی بهره هستند، قرار داده می شود تا دغدغه تامین این سوخت را نداشته باشند. به گفته مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، ۲.۵میلیون خانوار در کشور از نفت سفید استفاده می کنند و توزیع این سوخت بر مبنای اقلیم بندی در حال انجام است. ویس کرمی همچنین از تامین گاز مایع مصرف کنندگان خبر داده و می گوید: در سال 1399، توزیع گاز مایع در کشور بیش از 5800 تن بوده، این در حالی است که هم اکنون توزیع این فراورده نفتی به رقمی معادل 2800 تن رسیده است. در واقع این میزان کاهش در مصرف، به دلیل راه اندازی سامانه الکترونیکی درخواست فراورده های نفتی(سدف) بوده که کمک شایانی به روند کاهشی مصرف این فراورده سوختی در داخل کشور کرده است. هر مصرف کننده ای که نیاز به گاز مایع داشته باشد، باید از طریق سامانه سدف اقدام کند و شرکت های موزع نیز پس از تحویل گاز مایع، فراورده را به صورت سیلندرهای 11 کیلویی و براساس مسافت ها به متقاضیان می رسانند.
وی با بیان اینکه مجموعه ای از دستگاه ها در تلاش و هم افزایی هستند تا سوخت نیروگاهی به نحو مطلوبی تامین شود، ابراز امیدواری می کند که با تمهیدات اندیشیده شده و نیز با هماهنگی و همکاری شرکت ملی گاز ایران و نیروگاه های کشور زمستان به نحو مطلوبی سپری خواهد شد، مضاف بر آن که موضوع مدیریت مصرف در این میان نقش نیروگاه حائز اهمیت است و نقش نیروگاه ها در عملیاتی کردن این مسأله، بسیار پررنگ و جدی است. عبور از این زمستان و زمستان های دیگر، نیازمند عزم و وفاقی همه جانبه از سوی همه دستگاه هاست؛ دستگاه هایی که تولید و عرضه کننده انرژی هستند و دستگاه هایی که عنوان مصرف کنندگان مستقیم و غیرمستقیم را دارند و بی تردید تامین سوخت اعم از بنزین، نفت گاز، گاز مایع و... که گاه به ناترازی در آنها نیز می انجامد ،موضوعی نیست که تنها با فعالیت یک بخش و یک دستگاه خاتمه یابد. همه باید کمک کنند تا در کنار توجه به فعالیت های فرهنگی(با کمک اصحاب رسانه و رسانه ملی) دغدغه ناترازی در حوزه انرژی (سوخت مایع و گاز) برای همیشه رفع شود.
مشعل یکی از مهم ترین رویکردهای با ارزش صنعت پتروشیمی طی چند سال اخیر، حرکت در مسیر تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایه و تحقق هدف مهم کاهش خام فروشی است. این رویکرد درچند سال گذشته با سیاست های مختلف و از مسیرهای متفاوت پیگیری شده، اما مسأله مهم این است که وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران درسیاست کلان به دنبال توسعه و تکمیل زنجیره محصولات پایه هستند تا افزون بر تامین نیاز داخلی، همچنان سهم خود را دربازارهای داخلی حفظ کنند و آن را در بازارهای فراملی نیزتوسعه دهند.به همین دلیل است که به گفته سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، تمرکز طرح های توسعه ای صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه، تکمیل و توسعه زنجیره ارزش محصولات پایه متمرکز برمحصول اصلی است که صنعت پتروشیمی ایران نیز هم اکنون درتولید آنها ارزش افزوده دارد.
امروزه صنعت پتروشیمی به ظرفیت اسمی سالانه ۹۶ میلیون تن رسیده است، به طوری که بنابر پیش بینی ها دربرنامه هفتم توسعه، سالانه به طورمیانگین ۸ درصد رشد خواهد داشت و به ظرفیت ۱۳۲میلیون تن خواهد رسید .در برنامه ریزی پیش بینی شده، درکنار تنوع خوراک برای مجتمع های پتروشیمی شامل گازخام، متانول، اوره ، آمونیاک واتان، پیش بینی تنوع محصول هم مد نظر ست.
درحال حاضراجرای 61طرح پتروشیمی با سرمایه 24میلیارد دلار دربرنامه هفتم توسعه، پیش بینی وحدود نیمی ازسرمایه مورد نیاز این طرح ها نیزتأمین شده که به طورمیانگین، حدود ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند.همچنین ۴۸ طرح پتروشیمی با سرمایه ای بالغ بر ۴۰ میلیارد دلار دربرنامه هشتم توسعه تعریف شده است، از این رو برنامه ریزی برای تامین خوراک ورودی این مجموعه ها ومحصولات تولیدی و خروجی آنها موضوعی ضروری است، ضمن اینکه برنامه ریزی منسجمی برای تکمیل زنجیره محصولات پتروشیمی انجام شده تا ارزش افزوده حداکثری دراین صنعت رقم بخورد. به همین منظور، پیش ترشرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران اعلام کرد که با هدف تکمیل زنجیره ارزش، پرهیز ازخام فروشی و ایجاد ارزش افزوده از منابع هیدروکربوری، مجوزحدود ۱۷ طرح پتروشیمی پس از بازنگری، لغو و طرح های تکمیل زنجیره ارزش، جایگزین شده تا از ظرفیت مجتمع ها بیش از پیش استفاده شود.
در ادامه این روند، مدیریت کلان پتروشیمی، شناسایی جزئی تر این ظرفیت ها را در دستورکار قرار داد. در حوزه پروپیلن(PDH) ظرفیت فراوانی در تولید پروپان و بوتان وجود دارد، از سوی دیگر خام فروشی زیادی درحوزه پروپان و بوتان و در زمینه بازاریابی و تامین ناوگان حمل و نقل این محصولات دیده می شود.
در صورتی که بتوانیم این محصول را به عنوان خوراک مورد استفاده قرار دهیم و تاسیسات PDHD (تبدیل پروپان به پلی پروپیلن) را راه اندازی کنیم، علاوه بر تکمیل زنجیره این محصولات، می توانیم بسیاری از مسائل مربوط به تحریم را در مرحله حمل ونقل این محصول برطرف کنیم و آن را در زنجیره پایین دست پلی پروپیلن و پلی پروپیلن اکساید به کار بگیریم، ضمن اینکه با این کار نوع بازار و ارزش قیمتی محصول تغییر و به ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی افزوده می شود. باید توجه داشت که زنجیره پایین دست پلی پروپیلن نیز مصارف و ارزش بالایی دارد و معمولا پروپان را برای زنجیره پروپیلن به عنوان سوخت استفاده می کنند. با این حال نگاه مدیریت صنعت پتروشیمی ایران بر این است که این محصول، می تواند ارزش افزوده بیشتری برای کشور داشته باشد.
طی چند سال اخیر حرکت در این مسیر آغاز و چند پروژه PDH تعریف شده که روند اجرای برخی از آنها همچون سلمان فارسی در ماهشهر، PDH بید بلند در بهبهان و PDH پارس در عسلویه قابل قبول است. چند مجتمع PDH دیگر در دستور کار قرار دارد که با اجرای این پروژه ها، مصرف و زنجیره پروپان به مرور کامل و ارزش افزوده بالایی تامین خواهد شد.
درحال حاضر نزدیک به ۴۰ درصد تولیدات پتروشیمی کشورمتانول است و از چند سال قبل برمدیریت تولید متانول، تغییر مجوزهای جدید برای ساخت مجتمع های جدید متانولی و توسعه زنجیره محصولات پایین دستی متانول تاکید شده است، از این رو در پروژه های جدید صنعت پتروشیمی، علاوه برچند طرح برای تکمیل زنجیره ارزش این محصول، تبدیل آن به خوراک مجتمع های دیگر و پارک های صنایع تکمیلی بر پایه محصول متانول نیز پیش بینی شده که پارک متانولی درپارسیان یکی از آنهاست. هم اکنون تولید سالانه متانول کشور14میلیون تن است که بیشتر آن به صورت خام صادرمی شود؛ اما بنابر پیش بینی ها، با توجه به پروژه های متانولی در دست اجرا، تا یک دهه آینده، متانول تولید شده در ایران به نزدیک 40 میلیون تن درسال خواهد رسید، از این رو، بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، قرار است حداقل حدود 14 تا 15 میلیون تن از این تولید در بخش های پایین تر زنجیره، به ارزش افزوده بیشتر تبدیل شود.اما یکی دیگر از حوزه های کارکردی متانول و تبدیل آن به محصولی جایگزین ، وزارت نفت است که برای رفع ناترازی بنزین، از متانول استفاده می کند. سال های گذشته برای ورود صنعت پتروشیمی به بحث تامین بنزین ، تاکید شد که به جای صادرات ارزان متانول، از متانول تولیدی صنعت پتروشیمی با فرایند تولید بنزین از متانول(MTG) بنزین تولید شود. این روندی است که پتروشیمی های تولید کننده متانول هم موافق آن هستند و سازوکارهای لازم برای انجام این برنامه وجود دارد. درحال حاضرهلدینگ هایی همچون پتروفرهنگ وشستان که واحدهای متانولی زیادی دارند، بخشی از ظرفیت خود را به این برنامه اختصاص داده اند.
اوره و آمونیاک، یکی دیگر ازمحصولات پایه پتروشیمی است که صنعت پتروشیمی ایران در آن، دارای ارزش افزوده و بیشترین تولیدات است. اوره تولیدی شرکت های پتروشیمی عمومی، مورد استفاده بخش کشاورزی کشور قرار می گیرد. به همین دلیل، کیفیت محصولات آنها از اهمیت زیادی برخوردار است که یکی از دلایل این کیفیت، اجبار بخش کشاورزی به واردات انواع کودهای اوره است. از این رو حسن عباس زاده، سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بر ضرورت استفاده از روش ها و فناوری های نو برای تولید کود اوره مورد نیاز صنعت کشاورزی تأکید کرده است.
از حدود ۷۴ میلیون تن محصول پتروشیمی ، حدود ۸ میلیون تن آن، اوره است و اوره سازان اصلی همچون پتروشیمی های هنگام و پردیس و اردگان ، خراسان ، شیراز و کرمانشاه در شرایط خوبی برای تولید این محصول هستند. این شرکت ها هر کدام مزیت زیادی در تولید اوره و آمونیاک دارند؛ اما برخی از آنها مثل پتروشیمی پردیس به دنبال تکمیل زنجیره ارزش اوره رفته اند. پتروشیمی پردیس، برنامه ریزی تکمیل زنجیره ارزش اوره را با تولید محصولاتی با ارزش همچون «کریستال ملامین» و «رزین اوره فرمالدئید» و کود اوره با پوشش گوگردی و رزین ملامین فرمالدئید آغاز کرده، همچنین برنامه ریزی این مجتمع برای دو محصول دیگر «اوره هیدروژن پیروکسید» و «کود اوره با پوشش پلیمری» نیزآغاز شده است.
باید توجه داشت که یک سوی تلاش شرکت های پتروشیمی برای تکمیل زنجیره ارزش، تامین خوراک پایدار و تنوع درخوراک مجتمع بوده، ضمن اینکه وزارت نفت در یک الگوی از قبل اعلام شده به پتروشیمی ها، تخفیف در تامین خوراک را به عنوان یک ابزارتشویقی برای آنها در نظر گرفته است.می توان گفت که سیاست کلی تکمیل زنجیره محصولات پایه پتروشیمی درایران به عنوان برنامه ای تثبیت شده بین مسئولان اجرایی، شرکت های پتروشیمی و سرمایه گذاران پذیرفته شده و این قطار روی ریل درستی برای تنوع و توسعه محصولات خود قراردارد.
مشعل پررنگ شدن امید به زندگی در میان ساکنان مناطق نفت خیز و استان های کم برخوردار، از اهدافی است که صنعت نفت در کنار فعالیت هایی مانند اکتشاف، استخراج، تولید و بهره برداری از منابع انرژی کشور به آن بها داده و در مسیر عمران، آبادانی و ارتقای فرهنگ ساکنان بومی این مناطق گام های بلندی برداشته است.استان فارس یکی از این مناطق نفتخیز است که در سال های اخیر، ۲ هزار میلیارد تومان از سوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، در زمینه مسئولیت اجتماعی و هر آنچه در زندگی آحاد جامعه این خطه از مرزوبوم، روزنه امید باز می کند، به آن اختصاص یافته است؛ به طوری که تنها در نیمه نخست امسال، افزون بر ۳۹ تکلیف اجتماعی در بخش هایی مانند نوسازی مدارس، ورزش و جوانان، راه و شهرسازی و طرح هادی (بنیاد مسکن) با ۵۶۵ میلیارد ریال اعتبار به انجام رسیده است
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی شرکت ملی نفت ایران، طیف گسترده ای از اقدام ها و خدمات را همسو با مسئولیت اجتماعی در قالب پروژه های عمرانی، آموزشی، بهداشت و درمان، محیط زیست، مسکن و اشتغال زایی و در بخش های عمرانی و خدماتی در مناطق نفت و گاز خیز کشور به ویژه استان فارس انجام داده و با این عملکرد، در زمره نخستین پیشگامان زمینه مسئولیت اجتماعی قرارگرفته است. شاهد مدعا، تعریف 892 پروژه عام المنفعه برای استان فارس است که از این تعداد، سهم حوزه آبرسانی ۱۱طرح، آموزش، ۶۵ طرح، بهداشت، ۳۵ طرح، خدمات، ۱۱ طرح، راه و جاده سازی، ۲۳ طرح، همچنین طرح هادی، ۲۱۳ طرح و ورزش ۵۳۴ طرح است که از سه سال پیش تا خردادماه امسال، ۳۳۸ پروژه با اعتبار اختصاص یافته ۵ هزار و ۳۶۸ میلیارد و ۳۶۱ میلیون ریال تکمیل شده و ۵۵۴ طرح نیز در دست اقدام است.
به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، تنها در نیمه نخست سال جاری، بالغ بر ۳۹تکلیف اجتماعی در بخش های نوسازی مدارس، ورزش و جوانان، راه و شهرسازی و طرح هادی (بنیاد مسکن) با ۵۶۵ میلیارد ریال اعتبار به سرانجام رسیده است. تکمیل و بهره برداری از ۲۰ پروژه ورزش و جوانان براای افزایش امید به آینده و توسعه سطح سلامت فرزندان این مرزوبوم، از جمله تکالیف اجتماعی صنعت نفت در استان فارس به شمار می رود که کمک به احداث و تکمیل زمین چمن مصنوعی روستاهای چنارویه، دوست آباد بوانات، زرجان جهرم، دهنو، مومن آباد سروستان، اکبرآباد، کدو کوار، آبشیب داراب، خانیک فراشبند، بندوبست قیروکارزین، جویم، لاغران لارستان، عبدالهی ممسنی، شیراسپاری ممسنی، گلگون ممسنی، روستای چاه سوارآغا بختگان و طشک بختگان، نمونه ای از آنهاست. به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، طرح های دیگری در حوزه تکلیف به مسئولیت اجتماعی استان فارس به نتیجه و ثمر رسیده که تکمیل سالن ورزشی روستای دهشیب کوار، تامین نور زمین چمن مصنوعی روستاهای حسین آباد گراش،کنگ و ریشه گراش از آن جمله است.
از دیگر پروژه های پرتعداد تکمیل شده در استان فارس که به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز پایان یافته، ۱۵ پروژه طرح هادی است که از آسفالت معابر روستایی تا ساخت سقفی بر سر مردمان را دربر می گیرد. کمک به اجرای طرح هادی روستاهای امامزاده محمد، سیف آباد و قنبری شهرستان سروستان، اجرای سنگ فرش معابر روستای تنگ چوگان شهرستان کازرون، تکمیل کف سازی گلزار شهدا سید محمد کازرون، آسفالت معابر روستای پرزی و روستای سید هاشمی لامرد و کمک به اجرای رفوژ وسط بلوار روستای ده نو و روستای غیب الهی لامرد، بخشی از طرح هادی اجرا شده است.
همچنین تکمیل پارک روستای کال لامرد، اجرای سنگ لبه معابر روستای کشکو لامرد، آسفالت معابر روستای وردوان لامرد، احداث کانال سنگی، جدول بتنی کانیوو و دیوار حایل روستای سادات آباد ممسنی و ساخت مجتمع فرهنگی ابوالفضل العباس عشایر شیراز، از دیگر موارد تکمیل شده و به بهره برداری رسیده است.
تکمیل و بهره برداری از سه طرح نوسازی مدارس همچون نوسازی مدرسه روستای دالان (مدرسه عشایری) فیروزآباد فارس، از دیگر اجتماعی ترین مسئولیت هایی است که مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اجرایی کرده است.
از دیگر اقدام های اجتماعی نفت در استان فارس، تلاش برای کاهش آمار تصادف ها و تلفات انسانی با جاده سازی، تعریض راه ها و ایمن سازی نقاط حادثه خیز است که احداث بزرگراه کوار - فیروزآباد - جم - عسلویه نمونه بارزی است که از ۳۳۰ کیلومتر جاده در دست احداث، حدود ۲۰۰ کیلومتر به بهره برداری رسیده است.
موضوعی که بابک دارابی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز پیش از این در گفت وگو با خبرنگار مشعل به آن اشاره و ابراز امیدواری کرده بود که بنا داریم ادامه مسیر و تونل ها را تا پایان سال ۱۴۰۴ به انجام برسانیم تا رفت و آمد از عسلویه به مناطق مرکزی و برعکس آسان شود. دارابی یادآورشده بود: ۵۰ درصد از مصوبه ها در حوزه راهسازی استان فارس بود؛ البته بیشتر این پروژه ها در جنوب استان خواهد بود که ارتباط مستقیم با منطقه عسلویه و جم، لامرد، سروستان و لار، همچنین بزرگراه عسلویه و کوار دارد و به طور حتم به کاهش خطرها و حوادث رانندگی در این حوزه منجر خواهد شد.
نگاه راهبردی صنعت نفت به مسئولیت اجتماعی و عمل به این تکلیف مهم به ویژه در جوار تاسیسات نفتی از جنبه های مختلف تاثیرگذار بوده و مهاجرت معکوس جامعه روستایی از شهر به روستا، ترددهای ایمن تر به واسطه ایجاد جاده های دسترسی، همچنین ارتقای رشد پایه های تحصیلی با ساخت فضاهای آموزشی و تجهیز آنها از آن جمله است.
شرکت ملی نفت ایران
بهره برداری از ۲۳ پروژه زیرساختی روستایی با تلاش نفت
۲۳ پروژه زیرساختی از طرح های هادی روستایی در استان ایلام با حمایت شرکت ملی نفت ایران با اعتباری افزون بر ۱۷۶ میلیارد ریال به مرحله بهره برداری رسید. بهره برداری از ۲۳ پروژه زیرساختی از طرح های هادی روستایی که به منظور عمل به مسئولیت اجتماعی این شرکت انجام شده است، تحولی چشمگیر در زیرساخت های حیاتی و رفاهی روستاهایی مانند چنارباشی و پلنگرد در شهرستان ایوان، گنجوان در شهرستان گوار، لرینی در شهرستان سیروان، چالاب در شهرستان مهران، آب انار در شهرستان آبدانان، شهرک ولیعصر در شهرستان بدره و روستاهای بدر و نهرعنبر در شهرستان دهلران و... ایجاد کرده است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی شرکت ملی نفت ایران با کنترل دقیق همه مراحل اجرا، تضمینی بر کیفیت و پایداری این پروژه ها بوده است.
این اقدام، گامی استوار برای کاهش محرومیت و بهبود کیفیت زندگی ساکنان این مناطق و نشانه ای از تعهد شرکت ملی نفت ایران به توسعه پایدار و رفاه اجتماعی در مناطق کمتر توسعه یافته کشور است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، اجرای پروژه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آب رسانی، برق رسانی، خدماتی و... را در مناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار دارد.
پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت
انتشار فراخوان استقرار در فضای کار اشتراکی مرکز ققنوس
فراخوان استقرار در فضای کار اشتراکی مرکز ققنوس از سوی پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت منتشر شد.
این مجموعه به منظور هموارسازی راه نوآوری در صنعت نفت ایران، حل مسائل مرتبط با فناوری و نوآوری در صنعت نفت و نقش کاتالیزوری در فرایند نوآوری و توسعه فناوری با نقشی تسهیل گر و تسریع گر به عنوان پارک تخصصی در صنعت نفت در سال ۱۴۰۰ فعالیت خود را آغاز کرد.
فضای کار اشتراکی مرکز ققنوس با ۶۴ صندلی در پردیس باورپارک در شهرستان ری تجهیز شده و آماده واگذاری است و گروه های دانشجویی، فارغ التحصیلان، هسته های فناور و نوآور، استارت آپ ها، شرکت های نوپا، شتاب دهنده ها و کارگزاران نوآوری باز می توانند در این فراخوان شرکت کنند.
تسهیل پذیرش در پارک به عنوان شرکت رشدی، آشنایی و همکاری با بیش از ۱۰۰ شرکت عضو خانواده پارک، شبکه سازی با شرکت های بزرگ صنایع نفت، گاز،پالایش و پتروشیمی، همچنین مشارکت و حضور در رویدادها و فراخوان های پارک از جمله مزایای حضور در فضای کار اشتراکی مرکز ققنوس است.
علاقه مندان می توانند با مراجعه به پیوند «فضای اشتراکی می خواهم» کاربرگ ثبت نام را تکمیل کنند.
شرکت ملی گاز ایران
امضای تفاهمنامه
طرح ملی آموزش «همیار گاز»
تفاهمنامه ای بین روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران و یک شرکت دانش بنیان به منظور فرهنگ سازی مصرف بهینه و ایمن گاز بین اقشار مختلف جامعه، بویژه دانش آموزان و معلمان مقطع ابتدایی امضا شد.
سیدحسن موسوی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران در آیین امضای این تفاهمنامه توضیح داد: اجرای طرح همیار گاز در بستر اینترنت که برای نخستین بار در خراسان رضوی با موفقیت اجرا شد، ما را بر آن داشت تا این طرح را در سطح کشور اجرا کنیم.
وی ادامه داد: این طرح در قالب ارائه آموزش های مصرف بهینه و ایمن گاز و تولید محتواهای اختصاصی جذاب برای پایه های ابتدایی، می تواند برای ما در زمینه فرهنگ سازی مصرف بهینه راهگشا باشد.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه جامعه هدف این طرح، پایه ششم ابتدایی است، گفت: برای ماندگار شدن این طرح باید تلاش کنیم تا جای ممکن از طرح های جذاب و خلاق استفاده شود تا بتوانیم این فرهنگ را بین دانش آموزان نهادینه کنیم.
موسوی آگاه سازی درباره شرایط بحران ناترازی گاز را از اهداف این طرح برشمرد و اعلام کرد: توانمندسازی دانش آموزان و معلمان در حوزه مصرف بهینه و ایمن گاز، افزایش دغدغه مندی و مشارکت شهروندان برای اهمیت و ارزش گاز طبیعی، ارتقای سطح کیفی دانش های مرتبط با مصرف بهینه و ایمن گاز به دانش آموزان و معلمان و... از دیگر اهداف فرهنگی - آموزشی این طرح به شمار می رود. وی مدیران و معلمان مدارس هدف را همکاران اجرای طرح انتقال آموزش های حضوری خواند و تصریح کرد: به دانش آموزان و معلمان برتر و در پایان به روابط عمومی های برتر در این حوزه، جوایز ارزنده ای تعلق می گیرد.
به گفته رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، همه دانش آموزان پایه ششم ابتدایی در قالب این طرح، آموزش می بینند و دانش آموزانی که موفق به کسب حداقل نمره قبولی شوند، به عضویت انجمن همیار گاز درمی آیند و گواهینامه مربوطه را دریافت می کنند.
شایان ذکر است، در پایان این آیین، تفاهمنامه آموزش فراگیر همیار گاز بین سیدحسن موسوی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران و مهدی سلیمانی، نماینده شرکت دانش بنیان سونرژی امضا شد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
بررسی نقشه راه نگهداشت و افزایش تولید نفت و گاز
برنامه و نقشه راه نگهداشت و افزایش تولید در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با حضور مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران در اهواز بررسی شد.
فرخ علیخانی در بازدید از تأسیسات نمک زدایی اهواز متمرکز و نمک زدایی اهواز یک با اشاره به جایگاه مهم مناطق نفت خیز جنوب در تولید نفت و گاز کشور گفت: با توجه به برنامه ریزی های انجام شده، سهم تولید مناطق نفت خیز جنوب تا پایان امسال معین و تمام تلاش ها و پیگیری های مستمر کنونی برای تحقق مقادیر، تعیین شده است.
وی با بیان اینکه بخش عمده برنامه افزایش تولید نفت در کشور به عهده مناطق نفت خیز جنوب است، اظهار کرد: افزایش تولید نفت، افزایش خوراک پالایشگاه های داخلی، ارتقای سهم صادرات و درآمد ارزی کشور را به دنبال خواهد داشت، از این رو برنامه ریزی های لازم برای نمک زدایی ها، اسکیدمونتدها، دکل ها، دستگاه های لوله مغزی سیار، جلوگیری از گازسوزی و دیگر عوامل مرتبط با افزایش تولید در مناطق نفت خیز جنوب انجام شده است.
مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران به نتایج نشست با مدیران بخش های مختلف مرتبط با تولید از جمله امور فنی، مدیریت تولید، مهندسی و ساختمان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اشاره کرد و افزود: نقشه راه تولید در این نشست بررسی، مرور و جمع بندی شد.
علیخانی با یادآوری نقش محوری اسکیدمونتدها در نمک زدایی، بهره برداری و شیرین سازی اظهار کرد: نشست های مربوط به اسکیدمونتدها یا همان تجهیزات سریع نصب شونده، در کنار سایر موارد مرتبط با تولید به صورت مستمر در حال برگزاری است تا شاهد تحقق اهداف تولید و افزایش درآمد کشور باشیم.
وی بر ضرورت پیشبرد امور در چارچوب فرایندهای قانونی تأکید کرد و گفت: مباحث فنی باید کیفیت لازم را داشته باشند تا با رعایت صرفه و صلاح شرکت در مسیر افزایش تولید نفت کشور، کارها را عملیاتی کنیم.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
اتصال خط لوله جدید گاز چلوند - اردبیل به خطوط سراسری
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران موفق شد طی ۱۶ ساعت، عملیات اتصال نهایی خط لوله جدید چلوند - اردبیل به ایستگاه تقویت فشار گاز اردبیل را با موفقیت تکمیل کند. مهدی باجلان، مسئول پروژه خط لوله گاز جدید چلوند - اردبیل در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران انجام موفق عملیات اتصال نهایی را حاصل همکاری همه جانبه مدیریت دیسپچینگ ملی گاز و شرکت عملیات انتقال گاز و گامی اساسی در فرایند راه اندازی این پروژه دانست و بیان کرد: اکنون با اتصال نهایی خط لوله گاز جدید ۳۰ اینچ چلوند - اردبیل به خطوط اول سراسری گاز و خط کنونی چلوند اردبیل، به محض تکمیل پروژه می توانیم بدون قطع گاز، تزریق گاز را انجام دهیم.
وی تکمیل فرایند اتصال نهایی پیش از آغاز فصل سرما را مهم دانست و گفت: انجام این عملیات، مستلزم برش خط لوله و قطعی گاز بود که انجام سریع آن سبب شد رکوردی تازه در انجام فرایند Tie-in بدون حادثه در پروژه های صنعت گاز ثبت شود. مسئول پروژه خط لوله گاز جدید چلوند - اردبیل در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران مراحل عملیات اتصال نهایی را شامل برشکاری سرد، گچ پلاگ، برشکاری، لبه سازی، فیت آپ، جوشکاری، رادیوگرافی و عایق کاری برشمرد و تصریح کرد: روند پیشرفت پروژه خط لوله گاز چلوند - اردبیل با شتاب و براساس برنامه در جریان است و ان شاء الله این پروژه تا پایان سال ۱۴۰۳ که سرآغاز تحولاتی مهم در صنعت و کشاورزی شمال غرب ایران است، تقدیم مردم می شود.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) گفت: «متن» از ابتدای تأسیس، یکی از تأثیرگذارترین شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت به حساب می آید و تولید ۱.۵ میلیارد بشکه نفت با بیش از ۱۰۰میلیارد دلار ارزش آفرینی، نتیجه تلاش همکاران و مدیران این شرکت است. نصرالله زارعی در نخستین نشست هیات مدیره این شرکت گفت: شرکت مهندسی و توسعه نفت، بجز توسعه میدان های نفتی در بخش توسعه میدان های گازی نیز سهم پررنگی داشته است. وی با اشاره به برنامه پنج ساله هفتم توسعه و برنامه ریزی برای افزایش تولید بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز، ابراز امیدواری کرد: سهم شرکت متن به عنوان متولی اصلی توسعه میدان های نفتی، بخصوص در منطقه غرب کارون پررنگ تر و برجسته تر از پیش باشد.
مدیر تدارکات و خدمات کالای شرکت مهندسی و توسعه نفت از تخلیه و ترخیص نخستین محموله کالای پروژه های راهبردی در انبار اختصاصی گمرک این شرکت در غرب کارون خبر داد. حسین رضایی گفت: این محموله ۳۷۵تن لوله های جریانی مربوط به توسعه میدان های آبان و پایدار غرب را شامل می شود گفت: این محموله پس از حمل با کشتی تا بندر شهید رجایی، به صورت ترانزیت داخلی به انبار اختصاصی گمرک شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران منتقل و پس از تشریفات مربوط، ترخیص شده است.
وی با بیان اینکه برنامه های پیش روی شرکت ملی نفت ایران برای توسعه میدان های غرب کارون و غرب کشور از سوی شرکت متن در حال پیگیری است، اظهار کرد: راه اندازی این انبار، ضمن تسریع روند پیشرفت پروژه ها، کاهش هزینه های انبارداری، کاهش زمان توقف کالاهای مهم و حیاتی در گمرک، نظارت بر پیشرفت فرایند تأمین و ترخیص کالاها از سوی پیمانکاران را نیز به همراه خواهد داشت.
مدیر تدارکات و خدمات کالای شرکت متن در ادامه تصریح کرد: راه اندازی انبار اختصاصی گمرک این شرکت با توجه به نزدیکی به میدان های نفتی، همچنین امکان ترخیص و ارسال کالا به پروژه در کمترین زمان ممکن، مورد توجه سایر پیمانکاران و سرمایه گذاران طرح های توسعه ای با انواع قرارداد نیز قرار گرفته است. رضایی با اشاره به همکاری معاونت فنی گمرک ایران و اداره کل گمرکات استان خوزستان برای راه اندازی انبار اختصاصی گمرک این شرکت در غرب کارون گفت: در کنار کالاهای اساسی و راهبردی پروژه ها، در آینده ای نزدیک، دکل و تجهیزات حفاری مورد نیاز میدان های نفتی نیز در این انبار ترخیص می شود.
شرکت ملی گاز ایران
سرپرست مدیریت مرکز راهبری شبکه گاز کشور گفت: میانگین مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده ۱۲آبان امسال به ۳۹۲ میلیون مترمکعب رسید که در مقایسه با مدت مشابه پارسال، ۸۵ میلیون مترمکعب که معادل بیش از سه فاز پارس جنوبی است، افزایش مصرف داشته ایم.
مسلم رحمانی افزود: مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء در روز مشابه سال گذشته، ۳۰۷ میلیون مترمکعب بوده است. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران با اشاره به پیش بینی سازمان هواشناسی مبنی بر کاهش دمای کشور گفت: بر اساس پیش بینی ها، مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده بار دیگر روند افزایشی به خود می گیرد و تا پایان آبان ممکن است میزان روزانه مصرف گاز حتی به بالای ۵۰۰ میلیون مترمکعب هم برسد. رحمانی با تأکید بر اینکه نخستین گام برای بهره مندی همه مشترکان از نعمت گاز در ایام سرد سال، همدلی هموطنان در نقاط مختلف کشور است، تصریح کرد: شرط عبوری آرام از ایام سرد سال، مدیریت مصرف گاز در همه بخش هاست.
وی بابیان اینکه مصارف بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده، بیشترین حجم گاز تحویلی به شبکه گاز کشور را به خود اختصاص داده است، با درخواست از همه مشترکان برای مدیریت مصرف گاز اظهار کرد: از مردم درخواست می شود با استفاده از تجهیزات گرمایشی با بازده بالا، رعایت دمای مناسب محیط و جلوگیری از هدررفت انرژی، بویژه در بخش های خانگی و تجاری، به حفظ جریان پایدار گاز در همه بخش ها در اقصی نقاط کشور کمک کنند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان از افزایش حجم عملیات سوخت رسانی زمستانی با به کارگیری نیروهای موقت فصلی در این منطقه خبر داد و گفت: ۳۶نیروی موقت با هدف تأمین پایدار سوخت نیروگاه های کشور در انبار نفت شهید نوربخش ماهشهر به کارگیری شدند.
محمد بنی سعید اظهار کرد: با تدبیر و برنامه ریزی صورت گرفته، مقرر شد سوخت رسانی مطلوب و بی وقفه به نیروگاه ها و مجاری عرضه سوخت از طریق جذب نیروهای موقت فصلی در دو منطقه آبادان و هرمزگان در دستور کار قرار گیرد. به این منظور مصاحبه نیروهای پیمانکاری موقت فصلی انبار نفت ماهشهر با عنوان اپراتور تخلیه و بارگیری با هدف تسهیل سوخت رسانی زمستانی از سوی گروه مصاحبه گر تخصصی در ستاد منطقه آبادان برگزار شد. وی در ادامه گفت: این گروه تخصصی شامل نمایندگان مدیریت منابع انسانی، عملیات، اچ اس ای، ناظران دفتر مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و بازرسی شرکت ملی پالایش و پخش بوده است، همچنین فرایند مصاحبه برای جذب ۳۶ نیروی موقت فصلی سه ماهه، طی دو روز متوالی و از تاریخ هشتم لغایت نهم آبان ماه انجام شد. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان یادآور شد: انبارهای نفت آبادان و ماهشهر افزون بر تأمین سوخت مورد نیاز شهرهای آبادان، خرمشهر، ماهشهر، بندر امام (ره)، شادگان، هندیجان، امیدیه، آغاجاری، اروندکنار و چوئبده، سوخت مورد نیاز نیروگاه ها و استان های همجوار را نیز تأمین می کنند.
شرکت پالایش نفت آبادان به منظور تأمین کاتالیست راهبردی بنزین (سیلیکات آلومینیومی) با شرکت های دانش بنیان داخلی، تفاهمنامه همکاری امضا کرد.
شرکت پالایش نفت آبادان در حاشیه نخستین روز از پانزدهمین نمایشگاه بین المللی فناوری های نانو، به منظور تأمین کاتالیست FCC با شرکت های دانش بنیان بهداش و رز اروند، تفاهمنامه همکاری به ارزش ۸۰۰ میلیارد تومان امضا کرد.
تفاهمنامه همکاری شرکت پالایش نفت آبادان با شرکت بهداش بین فردین راشدی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان و داوود عابدی عاملی، مدیرعامل شرکت دانش بنیان بهداش به امضا رسید.
همچنین تفاهمنامه همکاری شرکت پالایش نفت آبادان با شرکت رز اروند، بین فردین راشدی و احمد نحوی، مدیرعامل شرکت رز اروند امضا شد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان در آیین امضای این تفاهمنامه، با بیان اینکه تاکنون کاتالیست FCC از خارج کشور و از کشورهایی مانند چین و روسیه تأمین می شد، گفت: این کاتالیست برای واحد بنزین سازی این شرکت استفاده می شود که سیلیکات آلومینیومی و عملگر تولید بنزین است.
راشدی بیان کرد: خوشبختانه رویکرد تازه ای که موفقیت آمیز بوده، نقطه امیدی را برای ما ایجاد کرده است، شرکت های دانش بنیانی هستند که برای بار نخست اقدام به تولید این محصول کرده اند.
وی گفت: شرکت های دانش بنیان بهداش و رزاروند، شرکت هایی هستند که هم در مقیاس آزمایشگاهی و هم مقیاس میدانی در پالایشگاه امام خمینی اراک تولید موفقیت آمیزی داشته اند و ما امروز مفتخریم که تفاهمنامه همکاری با این 2 شرکت هرکدام به میزان ۲ هزار تن را به امضا رساندیم.
در ادامه از کاتالیست گوگردزدایی اکسایشی از سوخت سنگین (مازوت) که از سوی شرکت دانش بنیان گسترش فناور خوارزمی برای نخستین بار در کشور تولید شده و تست آن در پالایشگاه شیراز و تهران به صورت آزمایشگاهی موفقیت آمیز بوده، رونمایی شد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس از بومی سازی بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ قطعه پالایشگاهی همسو با حمایت از ساخت داخل و خنثی سازی تحریم ها، با تکیه بر توان متخصصان و تولیدکنندگان داخلی در این شرکت خبر داد.احمد هاشمی در این باره گفت: با اقدام های انجام شده همسو با خودکفایی و بومی سازی قطعات و خنثی سازی تحریم ها، از ابتدای امسال تاکنون با حمایت از سازندگان داخلی، ۲ هزار و ۴۱۲ قطعه پالایشگاهی به تعداد کل ۱۷ میلیون و ۲۱۷هزار قطعه، برای نخستین بار در کشور ساخته و تأیید شد. وی با اشاره به اینکه بسیاری از اقلام ساخته شده جزو قطعات حیاتی صنعت پالایش نفت است که استمرار تولید را تضمین می کند، افزود: حمایت از ساخت قطعات در شش ماه نخست امسال به صرفه جویی بیش از سه هزار و ۵۷۳ میلیارد ریالی منجر شده است. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس تصریح کرد: همچنین با استفاده از دانش و توان متخصصان و ظرفیت های پالایشگاه نفت بندرعباس، در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۳ بیش از ۶۹۷ قلم کالا بدون نقشه اولیه برای نخستین بار با مهندسی معکوس طراحی و بومی سازی شده است. وی گفت: جلوگیری از خروج ارز، قطع وابستگی به خارج از کشور، تأمین به موقع قطعات و کاهش ریسک های عملیاتی فرایند تولید، انتقال و بومی سازی فناوری و توسعه دانش فنی، اشتغال زایی با حمایت از شرکت های داخلی، حمایت از شرکت های دانش بنیان در طراحی و ساخت قطعات و تجهیزات پالایشگاهی و صرفه جویی اقتصادی از دستاوردهای راهبردی شرکت پالایش نفت بندرعباس در حمایت از توان و ساخت داخل است.
رئیس امور بازرسی و پاسخگویی به شکایات شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: همزمان با برگزاری نخستین همایش بازرسی و پاسخگویی به شکایات صنعت پتروشیمی ایران، نظام نامه شورای عالی بازرسی و پاسخگویی به شکایت های این صنعت رونمایی خواهد شد. وحید برزگر اظهار کرد: صنعت پتروشیمی به عنوان یک صنعت ارزش آفرین از جایگاه ویژه ای در زمینه تولید و ارزآوری در کشور برخوردار است و حفظ و توسعه این موقعیت متمایز، مستلزم بهره گیری از همه ظرفیت های موجود در زمینه مدیریت و تولید است. وی با بیان اینکه برای پایداری چنین مأموریت و رسالت خطیری، وجود نهاد نظارتی پویا ضروری است، گفت: بازرسی به عنوان یکی از ارکان مؤثر در حفظ و استمرار ارزش آفرینی سازمانی، از جایگاه خاصی در فرایند عالی شرکت ها برخوردار است. رئیس امور بازرسی و پاسخگویی به شکایات شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: برگزاری همایش های تخصصی، بویژه در حوزه های نظارتی و بازرسی از رویکردهای مهم در امر تعامل، همسویی و وحدت رویه در صنایع پتروشیمی است. برزگر ادامه داد: صنعت پتروشیمی با مرکزیت شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ضمن حفظ وظیفه تنظیم گری، نقش محوری بازرسی را به عنوان بازوی مدیریتی در شفافیت و پاسخگویی به ذی نفعان ارج نهاده است. به همین منظور صنعت پتروشیمی نیازمند نهادی یکپارچه ساز و وحدت گرا برای ایجاد هماهنگی میان سیاستگذاری ها، برنامه ریزی ها و اقدام های متعالی در زمینه بازرسی است. وی تصریح کرد: هدف از برگزاری نخستین همایش بازرسی و پاسخگویی به شکایت های صنعت پتروشیمی ایران، ایجاد همسویی همه موارد گفته شده و تبادل نظر پیرامون سیاست ها، سیستم ها، رویه ها، رویکردها و برنامه های کنونی و آینده در زمینه بازرسی و پاسخگویی به شکایت هاست. به گفته رئیس امور بازرسی و پاسخگویی به شکایات شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تدوین سند راهبردهای هوشمندانه در حیطه بازرسی با محور اصلی ایجاد سازوکاری بازدارنده و انسان مدارانه قبل از رخداد مشکل یا حادثه در سازمان، راهبرد پاسخگویی به شکایت ها با استفاده از روش های علمی، مدیریتی و با بهره گیری از ظرفیت های استاندارد 37001 ISO و بالاتر، با هدف تسهیل و ارائه راهکارهای نو در شرکت ها و راهبرد شفاف سازی و مسئولیت پذیری، از راهبردهای محوری در این همایش است.
پنجمين همايش پيشگيري از آسیب های اجتماعي با محوريت «خانواده سالم و شاد» به همت واحد روابط كار و مددكاري اجتماعي شرکت ملی پالایش و پخش در محل سالن همایش های ساختمان غدير برگزار شد. ناصر احمدبيگي، رئيس روابط كار و مددكاري اجتماعي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در تشريح اين رويداد فرهنگي - آموزشي گفت: امروزه دامنه گسترش و تعدد آسيب هاي اجتماعي، كيان خانواده ها را كه مهم ترين ركن و ساختار جامعه هستند، هدف قرار مي دهد و اين موضوع، به يكي از مهم ترين دغدغه هاي خانواده ها تبديل شده است. وی افزود: روابط كار و مددكاري اجتماعي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران همسو با عمل به تكليف خود، پرداختن به موضوع سلامت روان همكاران و خانواده های محترم ايشان را در اولويت اقدام و عمل قرار داده و مجموعه همايش هاي آموزشي مرتبط با اين حوزه را برای آگاهي بخشي و كاهش تاثيرات و مخاطرات آسيب هاي اجتماعي بر جامعه هدف برنامه ريزي و برگزار مي كند. احمدبیگی تصریح کرد: با توجه به نقش و اهميت بنيان خانواده در پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي، پنجمين همايش آموزشي با موضوع «خانواده سالم و شاد» برگزار شد و در آن علي صدرا، مطالبی را ارائه کرد که مورد استقبال همكاران قرار گرفت. رئيس روابط كار و مددكاري اجتماعي شركت ملي پالايش و پخش ایران، نشانه های سلامت روان در خانواده، ضرورت توجه به رشد روان و ابعاد آن، ویژگی ها و خلقيات مخرب در ارتباطات، رفتارهاي عاطفي موثر در بهبود روابط زوجين، تکنیک های ايجاد شور و شوق، توجه به حواس پنجگانه در ارتباطات خانوادگي، تاثير ايمان قلبي بر بهبود روابط خانوادگي، متغیرهای موثر بر نسل Z را از مهم ترین موضوعات مطرح شده در اين همايش برشمرد.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه اکنون شرکت های پتروشیمی، نیازمند حمایت و پشتیبانی حاکمیت هستند، گفت: این شرکت باید در کنار بخش تولید قرار داشته باشد و زمینه رشد و پویایی همه شرکت ها را فراهم کند. حسن عباس زاده در آیین تکریم بیژن چگنی و معارفه سعید باغبانی، سرپرست کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر نقش مهم این مدیریت در اعمال حاکمیت و تسهیل گری اظهار کرد: به تغییر و جابه جایی مدیران باید به عنوان یک فرصت ارزشمند، همسو با توسعه صنعت ارزش آفرین پتروشیمی و تحقق اهداف پیش بینی شده برای توسعه متوازن این صنعت نگاه کرد. وی با بیان اینکه مدیریت کنترل تولید، به دلیل نوع فعالیت خود از مهم ترین مدیریت های شرکت ملی صنایع پتروشیمی به شمار می رود، گفت: باید به همکاری با هلدینگ ها و مجتمع های پتروشیمی توجهی جدی شود و همگرایی با بخش خصوصی با جدیت تداوم داشته باشد. سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: مدیریت کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی، نقش سیاست گذار و تنظیم گر میان هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی را دارد، به همین دلیل باید با استفاده از همه ظرفیت های موجود از مجتمع های تولیدی حمایت کند و زمینه تعامل صحیح مجتمع های پتروشیمی را در پهنه کشور فراهم آورد. عباس زاده با اشاره به اینکه نقش مدیریت کنترل تولید در ادوار مختلف به دلیل ماهیت و نوع فعالیت مجتمع های تولیدی متفاوت بوده و هر دوره ویژگی های خاص خود را داشته است، بیان کرد: اکنون شرکت ها نیازمند حمایت و پشتیبانی حاکمیت هستند و شرکت ملی صنایع پتروشیمی باید در کنار بخش تولید قرار داشته باشد
مشعل| کمتر آدمی است که ساعت ها و لحظه هایی را فراموش کند که دستش از همه جا کوتاه و یکه و تنها، روی تخت بیمارستان خوابیده باشد، به طوری که حتی نزدیک ترین افراد زندگی اش هم نتوانند به بالین او بیایند و شب های تاریک همراه با درد و تنهایی را فقط با مهرنوازی و مراقبت پرستاران، این سپید قامتان ایثارگر، به صبح رسانده باشد.
پرستارانی که به مثابه فرشتگان الهی با لباسی به رنگ آرامش، فارغ از درد و غم زندگی خود، بر بالین بیمار حاضر می شوند و با رویی گشاده، به دردها، مشکلات و نیازهای جسمی و عاطفی او پاسخ می دهند؛ مجاهده ای که در تقویم رسمی کشورمان ثبت و روز ولادت حضرت زینب(س) به عنوان روز پرستار نام گذاری شده است. پاسداشت این روز، بهانه شد تا خبرنگار «مشعل» با نیلوفر قاضی مقدم، مسئول پرستاری حوزه سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت به گفت وگو بنشیند.
نقش و اهمیت فعالیت پرستاران، همچنین تلاش این بخش از جامعه خدمات درمانی کشور بر کسی پوشیده نیست و در صنعت نفت نیز پرستاران، مرهمی هستند بر آلام بیماران و نقشی بی بدیل در درمان آنها دارند. این فرشتگان زمینی، تلاش می کنند تا از درد بیماران بکاهند و در سایه مراقبت های شبانه روزی شان، سلامت را به آنها هدیه کنند. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز تلاش می کند تا با ابزارها و روش هایی، پاسخگوی نیازهای معیشتی و سازمانی کادر درمان و خدمات درمانی باشد که در این خصوص اقدام هایی نیز انجام داده است. این قشر تلاشگر، در کنار خدمات ارائه شده از سوی بهداشت و درمان صنعت نفت، مطالبات و خواسته هایی هم دارند که نیلوفر قاضی مقدم به آنها اشاره می کند.
مسئول حوزه سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت در ابتدای گفت وگو، با تبریک روز پرستار به تمامی همتایان و همکاران خود که در عرصه پرستاری صادقانه، متعهدانه و بی ادعا تلاش می کنند و بانی سلامت خانواده بزرگ نفت می شوند، اظهار کرد: نقش و اهمیت فعالیت پرستاران و تیم سلامت خانواده، در حفظ و ارتقای سطح سلامت جمعیت تحت پوشش سازمان بهداشت و درمان نفت بسیار برجسته و پررنگ است، از این رو امسال، ۲۸ عنوان برنامه عملیاتی براساس بسته های خدمتی وزارت بهداشت و پروتکل های سازمان تنظیم شد. در این بسته های خدمتی، مجموع فعالیت هایی که باید بر اساس سن، جنسیت و فاکتورهای خطر جامعه برای یک شخص و در بازه زمانی مشخص انجام شود، از سوی پرستاران و پزشکان خانواده صورت می گیرد.
وی به اهم فعالیت پرستاران خانواده در حوزه بهداشت و درمان نفت، اشاره کرد و یادآور شد: اقدامات فراخوان و غربالگری و در نتیجه ارتقای سلامت با شناسایی زودهنگام بیماری مانند سرطان ها و بیماری های مزمن غیرواگیر، تشکیل پرونده سلامت الکترونیک برای جمعیت تحت پوشش و تکمیل پرسش نامه ها و برگه های غربالگری مرتبط با سن و جنسیت افراد، اقدام های مرتبط با ارزیابی سلامت در رده های سنی متفاوت شامل بسته خدمت کودک، نوجوان، جوان، میانسال و سالمند، کنترل قد، وزن و توده بدنی و فشارخون از جمله خدماتی است که ارائه می شود.
مسئول پرستاری حوزه سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به اینکه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در قالب ۱۶ منطقه و نزدیک به سه هزار مرکز طرف قرارداد و گستردگی قابل توجه در کل کشور، در حال ارائه خدمات است، افزود: در بیشتر مراکز سلامت خانواده، افزون بر ارائه خدمات مراقبتی، همزمان پرستار اورژانس نیز حضور دارد و خدماتی از قبیل پانسمان، تزریقات، سرم تراپی و... را نیز ارائه می دهد.
تأکید ویژه به آموزش اصلاح سبک زندگی در افراد مبتلا به بیماری مزمن غیرواگیر مانند فشارخون بالا، دیابت، بیماری قلبی - عروقی یا افراد با ریسک خطر بیش از ۲۰ درصد شانس ابتلا به بیماری های قلبی - عروقی از دیگر خدماتی است که قاضی مقدم به آن اشاره دارد.
وی گفت: برگزاری کارگاه های آموزشی از قبیل آموزش خودمراقبتی، آموزش تغذیه سالم، همچنین پیشگیری و کنترل بیماری های مزمن غیرواگیر و عوارض ناشی از آنها، اجرای قانون حمایت از جوانی جمعیت و ارائه بسته خدمت مراقبت و ارتقای مهارت خانواده های دارای سرپرست با مشاغل خاص و ویژه، دیگر خدماتی هستند که با تلاش پرستاران و کادر درمان به بهترین نحو در این مراکز در حال اجراست.
مسئول پرستاری حوزه سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت افزود: یکی از برنامه های پژوهشی در حال انجام، سنجش سطح سواد سلامت جمعیت تحت پوشش است که برای اولین بار در کشور انجام شده که امیدوارم با اجرای برنامه های مراقبتی و خدمات پیشگیرانه، شاهد کاهش و کنترل روزافزون بیماری های غیرواگیر و افزایش سلامت جمعیت تحت پوشش باشیم.وی در بخش دیگری از این گفت وگو، به ضرورت های این بخش از جامعه درمانی صنعت نفت اشاره و تصریح کرد: پرستاری، حرفه ای است که انگیزه اولیه آن عشق ذاتی به آن است؛ اما در کنار این عشق و علاقه به کار، ضرورت های دیگری نیز وجود دارد که لازم است به آنها توجه شود. قاضی مقدم تصریح کرد: شاید سختی شغل پرستاری کمتر به چشم آید؛ اما در واقع حرفه ای حساس است که به توجه نیاز دارد. ساعت ها کار در چنین محیطی، نیازمند برخورداری از توان جسمی بالاست که این مهم می تواند با تقویت نیروی انسانی در مراکز درمانی صنعت نفت محقق شود و با کاهش بارکاری آنها، توان بیشتری را برای خدمت به بیماران در این بخش از جامعه درمانی تزریق کرد. وی تاکید کرد: بی تردید برنامه ریزی برای تکمیل به موقع کادر پرستاری در میان مدت و بلندمدت، موجب تاثیرگذاری سطح کیفی ارائه خدمات و اجرای صحیح فرایندها و ارتقای شاخص ها می شود.
مشعل زمانی که نام انیمیشن هایی با موضوع فرهنگ سازی در جامعه به میان می آید، بی شک نام اولین سازنده ای که بیش از هر کسی به ذهن می رسد، بهرام عظیمی، خالق بسیاری از شخصیت های به یاد ماندنی در این حوزه است.او که سازنده شخصیت هایی چون «سیاساکتی»، «داوود خطر» و «بابابرقی» برای شرکت برق یا نیروی انتظامی بوده، نزدیک به 20سال است که انیمیشن «آقای ایمنی» را با هدف فرهنگ سازی در موضوع مصرف ایمن و بهینه گاز برای شرکت ملی گاز ایران تولید می کند.بهرام عظیمی، از انیمیشن سازانی است که در دیدار کارگردانان انیمیشن با مقام معظم رهبری،حضور داشته است. با این انیمیشن ساز برجسته و مطرح کشورمان، گفت وگوی کوتاهی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، اولین انیمیشن هایی که با هدف فرهنگ سازی در کشور تولید شد، به سفارش شرکت ملی گاز بود. کارکتر و شخصیت «آقای ایمنی» را استاد بهمن عبدی، به سفارش شرکت ملی گاز طراحی کرد و قبل از اینکه این شخصیت، شکل انیمیشن به خود بگیرد، در پوسترها و بروشورهای تبلیغات شرکت ملی گاز از آن استفاده می شد.
جالب اینکه، اولین انیمیشن های دوبعدی و با حضور «آقای ایمنی»، از سوی روانبخش صادقی و در اوایل دهه 70 ساخته شد. صادقی، چند انیمیشن را با موضوع گاز و با استفاده از کارکتر «آقای ایمنی» تولید کرد که پس از مدتی، ساخت این انیمیشن متوقف شد.
بعد از ساخت انیمیشن های راهنمایی و رانندگی که به «سیا ساکتی» و «داوود خطر» معروف شد و پروژه «بابابرقی»، در سال 1383 از سوی زنده یاد محمد ابوالحسنی (تهیه کننده) پیشنهاد تولید انیمیشن «آقای ایمنی» به من داده شد؛ البته او گفت که با همکاری شرکت ملی گاز در حال ساخت یکسری بازی برای فرهنگ سازی در موضوع مصرف بهینه گاز است و در کنار آن می خواهد انیمیشن های «آقای ایمنی» را تولید کند.
پیشنهاد زنده یاد ابوالحسنی را پذیرفتم و تصمیم گرفتم با همان کارکتر «آقای ایمنی»؛ اما به صورت سه بعدی، انیمیشن مورد نظر را تولید کنم.
در کنار آن نیز با همراهی تیمی که در اختیار داشتم، تعداد زیادی کارکتر به این انیمیشن اضافه کردم و به این ترتیب، تولید این انیمیشن ازهمان سال آغاز شد. فکر می کنم تا به امروز نزدیک به 500 قسمت انیمیشن «آقای ایمنی» را برای شرکت ملی گاز تولید کرده ام.
زمانی پخش چنین انیمیشن هایی باهدف فرهنگ سازی در جامعه، از سوی نهادها و سازمان های مختلف مورد استقبال قرار می گرفت؛ اما رفته رفته پخش آن از رسانه ملی کم شد. فکر می کنید دلیل این کاهش چه بود؟
بله، همین طور است. در دوره ای صداوسیما به این نوع انیمیشن ها نگاه کاملا فرهنگی داشت و هزینه چندانی برای پخش آن از تولیدکننده نمی گرفت.
به همین دلیل هر قسمت از انیمیشن می توانست در چند دقیقه تولید شود، حتی برای پخش انیمیشن های «سیاساکتی»، هزینه ای دریافت نکرد و نگاه تبلیغاتی به آن نداشت؛اما با افزایش تقاضا برای پخش این نوع فعالیت ها، سیاست صدا و سیما تغییر کرد.
شما نزدیک به 20 سال است که انیمیشن «آقای ایمنی» تولید می کنید. برای ادامه جذابیت این انیمیشن با توجه به جامعه هدف، چه کاری انجام داده اید؟
هنگام ساخت «آقای ایمنی» تصمیم گرفتیم هر سال یک کارکتر جدید به این انیمیشن اضافه کنیم و طی 20 سال گذشته تمام تلاش خود را کردیم تا با اضافه کردن کارکتر، این انیمیشن آموزشی را برای مخاطب جذاب نگه داریم.
از نظر شما مهم ترین دلیلی که شرکت ملی گاز بعد از گذشت 20سال، همچنان برای تولید این انیمیشن سفارش کار می دهد، چیست؟
من ارتباط مستقیمی با شرکت ملی گاز ندارم و چندان از سیستم مدیریتی آن مطلع نیستم؛ اما بخوبی می دانم که مدیران شرکت ملی گاز، افرادی بسیار فرهنگی هستند.
به این معنا که اگر مدیرعامل این شرکت تغییر کند، سیاست فرهنگ سازی در زمینه مصرف بهینه این انرژی، از طریق تولید انیمیشن تغییر نمی کند؛ البته مضمون این تولیدات براساس نیازهای روز جامعه انتخاب می شود و این توجه به فرهنگ سازی در مصرف بهینه گاز از سوی مدیران این شرکت، بسیار جالب و قابل تقدیر است.
آمار شرکت ملی گاز درباره تاثیرگذاری انیمیشن «آقای ایمنی» در جامعه نشان می دهد که این انیمیشن طی سال ها تولید بسیار تاثیرگذار بوده و توانسته کار خود را بخوبی برای جامعه هدف انجام دهد؛ البته 15 یا 20سال قبل، تاثیرگذاری این تولیدات در جامعه بیشتر بود؛ پخش این انیمیشن ها در آن دوره سبب شد نسلی تربیت شود که به مصرف بهینه گاز و انرژی های دیگر حساس تر باشد. اگر خواستار افزایش تاثیرگذاری این انیمیشن ها هستیم، باید زمان مناسبی برای پخش آن در تلویزیون انتخاب و در کنار آن، از کارکترهای جدید برای جذابیت انیمیشن استفاده شود.
معتقدم همچنان تلویزیون در مقایسه با دیگر رسانه ها از تاثیرگذاری بیشتری برخورداراست؛ زیرا خانواده همچنان در کنار یکدیگر پای تلویزیون می نشینند؛ اما استفاده از فضای مجازی، به صورت فردی صورت می گیرد؛ البته شرکت ملی گاز هم نباید از چنین فضاها و ظرفیت هایی برای تاثیرگذاری بیشتر در جامعه غافل شود و لازم است از ظرفیت های مختلف این گونه فضاها برای تاثیر فرهنگ سازی در زمینه مصرف بهینه انرژی استفاده کند.می توان از انیمیشن «دیرین دیرین» به عنوان نمونه ای از این انیمیشن های کوتاه که در چنین فضاهایی استفاده می شود، اشاره کرد. مدیران شرکت ملی گاز از زنده یاد ابوالحسنی خواستند تا تعدادی «دیرین دیرین» با موضوع فرهنگ سازی گاز بسازد که بعد از تولید، بسیارهم مورد توجه قرار گرفت. من نیز یک فیلمنامه 90 دقیقه ای با موضوع گاز نوشتم که از جدّ «آقای ایمنی» که از انسان های نخستین بود و در پیدا کردن گاز نقش داشت، شروع می شد تا «آقای ایمنی» امروز خودمان. این فیلمنامه با موضوع فرایند تولید و مصرف گاز از ابتدا تا امروز نوشته شد که البته بنا به دلایلی به تولید نرسید.معتقدم پخش چنین انیمیشن هایی باید در تلویزیون ادامه داشته باشد، ضمن آنکه در شبکه های اجتماعی هم منتشر شود، تاکید می کنم این انیمیشن ها آنقدر در جامعه تاثیرگذار بوده که مدیران گاز تمایل به تولید آن دارند؛ اما مهم ترین مساله این است که هزینه انتشار آن در همه پلتفرم ها بسیار بالا است.فکر می کنم سازمان هایی مانند صداوسیما برای نمایش چنین آثاری، باید همکاری بیشتری با شرکت ملی گاز داشته باشند؛ زیرا آنها نیز مانند همه مردم جامعه، مصرف کننده گاز هستند و باید این را بپذیرند که برای تولید انیمیشن های فرهنگی، نباید هزینه ای دریافت شود.
تمام موضوع ها و سوژه ها از سوی شرکت ملی گاز ایران سفارش داده می شود. به عنوان مثال، سال گذشته از ما خواستند که با در نظر گرفتن تعداد انیمیشنی که تولید می کنیم، چند قسمت درباره گاز شهری و تخلف هایی که در مصرف آن صورت می گیرد، ساخته شود، مثل استفاده از گاز خانگی برای گرم کردن آب استخر.
درباره پیشرفت هایی که در صنعت گاز صورت گرفته نیز پیشنهاد تولید داریم که بعد از دریافت سوژه ها، طرح های مورد نظر را آماده کردیم؛ البته ممکن است در نشست با کارشناسان بخش فرهنگی شرکت ملی گاز ایران، تغییراتی در داستان انیمیشن ها ایجاد و پس از تایید نهایی، مرحله تولید آغاز شود.
مشعل از صدور فرمان مشروطیت، سال هایی مهم دررشد فرهنگ سواد آموزی و توسعه مدارس ملی و دولتی است. اگر چه وقفه ای در سال های جنگ جهانی در اوج گیری این پدیده رخ داد، اما پس از جنگ این مهم دوباره و با اشتیاق و استقبال بیشتری ازسوی عامه مردم و رجال صاحب نام مواجه شد. دراین میان شرکت نفت به خصوص در مناطق نفتی جنوب، تاثیر زیادی در روند آموزش این مناطق داشته است.
تا قبل از دوره مشروطیت مدارس و تحصیل مختص فرزندان رجال و اشراف زادگان بود و مکتب خانه های سنتی نقش مراکز آموزشی عمومی را ایفا می کردند؛ اقلیت ها نیز مدارس ویژه خود را داشتند. در سال ۱۲۸۵ش طی فرمانی تعلیم و تربیت، اجباری اعلام و دوره تحصیل به صورت ۶ کلاس برای پسران و دختران شد. اما این فرمان تا سال ها بعد اجرایی نشد، زیرا تسهیلات و فرمانی برای تحصیل رایگان کسانی که توانایی مالی پرداخت شهریه مدارس را نداشتند، صادر نشده بود.از ۱۲۸۵ تا ۱۳۰۰ ش شاهد رشد قابل توجه مدارس عمومی دولتی بودیم.
با توجه به تازه تأسیس بودن شهرهایی همچون مسجد سلیمان و آبادان و توسعه شهرهایی مانند اهواز و خرمشهر، پس از کشف و استخراج نفت، طبیعی بود که تأسیس مدارس به سبک قدیم و جدید همزمان با دیگر موسسات مدنی این شهرها مورد توجه و استقبال قرارگیرد. اما شاید به علت غالب بودن جمعیت کارگران مهاجر و متعهد نبودن شرکت نفت به مسائل آموزشی کارگران و فرزندان آنها، تا مدت ها این موضوع نادیده گرفته شد.
موضوع تأسیس مدارس و بها دادن به آموزش کودکان تا سال ها پس از جنگ جهانی اول درمناطق نفتی جنوب ایران کاملاً غیر ضروری به نظر می آمد ونخستین مدارس پس از ۱۲۹۹ ش دراین مناطق احداث شد.
مدرسه ابتدایی پسرانه رامهرمز در سال ۱۲۸۹ش و پس از آن نیز مدرسه ابتدایی آبادن درسال ۱۲۹۹ش راه اندازی شد.نخستین مدرسه این مناطق به شیوه نوین بود. مدرسه پسرانه دیگری نیز درهمین سال درناصری (اهواز) تأسیس شد. این مدرسه ۳ کلاسه بود و از محل بودجه دولتی تأمین هزینه می شد. در سال ۱۳۰۳ش در این شهر کلیه مخارج مدرسه ابتدایی آن توسط شرکت نفت پرداخت می شد و مدارس آبادان و خرمشهرنیز از کمک های مالی شرکت نفت بهره می بردند. در مسجد سلیمان نیز درسال ۱۳۰۴ش دو مدرسه ابتدایی دیگراز سوی شرکت نفت ساخته شد. درکنار این مدارس هم مدرسه ای هم در خرمشهرازسوی شیخ خزعل تأسیس شده بود. علاوه بر کمک مالی شرکت نفت، مدرسه هایی نیز در مناطق نفتی مسجد سلیمان و آبادان تاسیس شده بود که اگرچه با هزینه شرکت نفت ساخته و اداره می شد اما تعیین آموزگاران و برنامه درسی آنها با وزارت معارف بود و البته فرزندان کارگران شرکت نفت از تحصیل رایگان در آن بهره مند بودند. در سال ۱۳۰۴ش شرکت نفت برای کمک مالی به دولت برای توسعه مدارس ابتدایی در خرمشهرو اهواز و حتی راه اندازی مدارس متوسطه ای هم سطح با مدارس اروپایی اعلام آمادگی کرد و به تقاضای رئیس معارف خوزستان، برای تأمین هزینه های مدارس پاسخ مثبت داد. در همین سال، دو مدرسه در مسجد سلیمان در منطقه چشمه علی و میدان نفتون با هزینه شرکت نفت راه اندازی شد که ۲۰۰ تا ۳۰۰ دانش آموز داشت. این مدارس زیر نظر وزارت معارف مدیریت می شد و آموزگاران و برنامه درسی آنها هم از سوی آن وزارت خانه تأمین می شد. ورود دانش آموزانی هم که والدینشان درشرکت نفت کار می کردند، به این مدارس آزاد بود. دانش آموزان موظف به پوشیدن لباس متحد الشکل(یونیفرم) بودند و زبان انگلیسی و عربی می آموختند. متقاضیان ثبت نام در این مدارس معمولا بیش از ظرفیت و گنجایش پیش بینی شده بود که احتمالا در این امر، تشویق شرکت نفت و امیدواری والدین به استخدام فرزندانشان دراین شرکت پس از پایان تحصیل، بی تاثیر نبود.
در آخرین سال های حکومت قاجار، اگر چه محافل سنت گرا با آموزش دختران موافق نبودند اما با استقبال عموم، آموزش آنها نیز با توسعه موسسات آموزشی گسترش می یافت. در ۱۹۲۲م تعداد دخترانی که درسراسر ایران به مدرسه می رفتند، ۷۵۰۰ نفر بود، در حالی که تا این زمان هنوز اطلاعی از تأسیس مدرسه دخترانه در مناطق نفتی به دست نیامده است. در کتاب جامعه شناسی آبادان از دبستان «عفت» به عنوان یک دبستان چهار کلاسه درسال ۱۳۰۵ ش در آبادان نام برده شده است.اگر چه معلوم نیست که این مدرسه دولتی یا ملی بوده، اما باید نخستین مدرسه دخترانه بوده باشد.
در سال های پایانی دوره قاجار تعداد مدارس متوسطه در سطح کشور بسیار کم و اغلب این مدارس غیر دولتی بود. اگر چه در پی بحث هایی که در دهه ۱۳۰۰ درباره ماهیت و آینده آموزش و پرورش در ایران چه در مجلس و چه در مطبوعات صورت گرفت، تلاش و سرمایه بیشتری برای تعلیمات متوسطه به کار گرفته شد. در مناطق نفتی دانش آموزانی که دوره ابتدایی را با موفقیت به پایان می رساندند و خانواده آنها به شرکت نفت وابسته بودند، با هزینه آن شرکت می توانستند در مقطع متوسطه ادامه تحصیل دهند. یک مدرسه متوسطه که هزینه هایش به عهده شرکت نفت بود، در سال ۱۳۰۴ش در اهواز یا ناصری تأسیس شد که معلمان آن از سوی وزارت معارف انتخاب می شد. همچنین هر ساله شرکت نفت مخارج سفر و تحصیل تعدادی از دانش آموزان را می پرداخت تا به اصفهان اعزام شوند و در مدرسه ای معروف ادامه تحصیل دهند. اینان پس از پایان تحصیل موفق می شدند به استخدام شرکت نفت در آیند. در سال های بعد، مدارس متوسطه دولتی با مشارکت مالی شرکت نفت راه اندازی شد تا متقاضیان بتوانند در همان مناطق به تحصیل خود ادامه دهند.
نخستین مدرسه فنی، مدرسه فنی آلمانی در تهران بود که با شروع جنگ اول جهانی تعطیل و بار دیگر در ۱۳۰۴ ش بازگشایی شد. این مدرسه بهترین موسسه آموزش فنی ایران تا این زمان بود. مدیران شرکت نفت که در سال های گذشته موضوع آموزش و مهارت آموزی به کارگران را وظیفه خود نمی دانستند، تغییر رویه داده و تصمیم گرفتند با آموزش دادن به کارگران ایرانی، گروه جدیدی از کارگران ماهر و فنی را تربیت کنند.این مدارس و موسسات فنی در آبادان و مسجد سلیمان راه اندازی شده بود. شرکت نفت در سال ۱۳۰۴ش پذیرفت که هزینه هر تعداد مدارس ابتدایی و متوسطه و فنی که افتتاح آن در ولایت خوزستان لازم باشد، متکفل شود.
در سال ۱۳۰۴ ش شرکت نفت علاوه بر موسسات فنی که پیش از این تأسیس کرده و در آن علوم و فنون مربوط به صنعت نفت آموزش داده می شد، به راه اندازی یک مدرسه متوسطه فنی برای فرزندان شرکت اقدام کرد. در مسجد سلیمان، اهواز و آبادان کارگاه های مهندسی و فنی زیادی وجود داشت که در آنها کارگران مکانیک، لوله پیچ، جوشکار و ریخته گر و کسانی که دانش مهندسی مختصری در نقاط دیگر ایران کسب کرده بودند، آموزش تخصصی می دیدند. در سال های ۱۹۲۵ و ۱۹۲۶م عده صنعتگرانی که در این موسسات تعلیم دیده بودند، بیش از ۵۰۰ نفر بود.
اما یکی از مشکلات شرکت نفت همچنان کوچ بود. بسیاری از کارگران و محصلان در فصل کوچ، ترک کار می کردند. در گزارشی از شرکت نفت درسال ۱۹۲۶م اعلام شد که ۳۹۰ نفر از این دانش آموزان که طی سه سال گذشته ۱۹۲۳(تا ۱۹۲۶م) در مدارس فنی مسجد سلیمان، دوره آموزشی دیده بودند، در فصل کوچ کار را رها کرده و به ایلات پیوسته اند.
شرکت نفت، دلایل مختلفی برای تعلیم و تربیت کارگران و کودکانشان در مناطق نفتی داشت؛ این دلایل شامل ارزان بودن نیروی کار ایرانی و مقرون به صرفه بودن بهره مندی از خدمات آنها به نسبت کارگران فنی و ماهر خارجی، فشار دولت و مجلس شورای ملی به مدیران شرکت نفت برای استخدام کارگران ایرانی و اخراج کارگران خارجی و به دست آوردن حس اعتماد و دوستی با دولت جدید می شد.
مسابقات سراسری جانبازان و توان یابان شرکت ملی نفت ایران با حضور500 ورزشکار و کادر فنی از 13تیم به نمایندگی از شرکت های تابعه (مناطق شمال) به میزبانی شرکت ملی نفت در مجتمع ورزشی، آموزشی نفت محمودآباد برگزار شد.
ستاد و ادارات مرکزی، شرکت نفت فلات قاره ایران، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، شرکت پایانه های نفتی ایران، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت نفت و گاز پارس، مدیریت اکتشاف، شرکت نفت خزر، مهندسی وتوسعه نفت، منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، پژوهشگاه صنعت نفت و بهینه سازی مصرف سوخت، تیم های شرکت کننده در این مسابقات بودند و در شش رشته فوتسال، تنیس روی میز، شطرنج، تیراندازی، دارت و شنا به رقابت پرداختند.
مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت گفت: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، موتورمحرکه ورزش کشور و صنعت نفت است و اهتمام ویژه به ورزش در این شرکت، لازم و ضروری است.
منصور قنبرزاده در سفر به اهواز و بازدید از شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افزود: حضور فرزندان کارکنان در رشته های مختلف تیم های ملی کشورمان و افزایش70 درصدی مدال آوری ورزشکاران مناطق نفت خیز جنوب در سطح وزارت نفت و کشور، بیانگر این مدعاست.
وی همچنین به فعالیت شورای ورزش مناطق نفت خیز جنوب اشاره کرد و گفت: این شورا طی سه ماه اخیر تشکیل شده و امیدواریم با فعال تر شدن آن، شاهد درخشش بیش از پیش ورزش در صنعت نفت کشور باشیم.
مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت تصریح کرد: تلاش می کنیم که موانع پیش روی تیم های فوتبال نفت و گاز مسجدسلیمان و گچساران را مرتفع کنیم تا این دو تیم با آسودگی خاطر در ادامه مسابقات فوتبال دسته اول باشگاه های کشور حاضر شوند.
تيم ملی شيرجه ايران در یازدهمین دوره مسابقات شيرجه قهرمانی آسيا در كشور چين، شهر هانگژو در ميان ١٠تيم حاضر با حضور دو ورزشکار جوان و مربیگری قائم ميرابيان (از همکاران امور ورزش در شرکت ملی نفت) توانست با كسب چهار مدال برنز در بخش های انفرادی و شيرجه هماهنگ تاریخ سازی کند.
ميرابيان، مربی سازنده نفتی و سرمربی تیم شيرجه نفت تهران در رقابت های لیگ برتر،همراه با شيرجه روهای جوان تيم نفت قهرمان كشور به اين موفقیت دست یافت.كيومرث اصلانی، ورزشكار تيم نفت، در بخش های شيرجه هماهنگ تخته سه متر و سكوی ١٠ متر به همراه سام واژير، مدال برنز را در بين ١٠ تيم مطرح آسيا كسب كردند. سام واژير نیزموفق به کسب دو مدال برنز دربخش های انفرادی تخته یک متر و تخته سه متر شد.
در دور سوم جام حذفی، تیم صنعت نفت آبادان صدرنشین رقابت های لیگ دسته یک کشور موفق شد در دیداری خارج از خانه با حساب یک بر صفر از سد تیم شهید قندی یزد بگذرد و به مرحله بعدی صعود کند. همچنین تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان که در لیگ یک نتوانسته بود عملکرد خوبی داشته باشد، در ادامه ناکامی های خود، در جام حذفی نیز با یک گل مغلوب یاران سلامت ایرانیان شد تا خداحافظی زودهنگامی با جام حذفی داشته باشد. در دیگر دیدارهای جام حذفی، تیم ستارگان آبی پوش زیدون، دیگر نماینده خوزستان در این دوره از رقابت ها با حساب ۴ بر یک مقابل پیکان تهران مغلوب شد و از دور رقابت ها کنار رفت.
تیم ملی حفاری در هفته پنجم لیگ برتر فوتسال زنان به برتری رسید و نفت امیدیه مقابل صدرنشین لیگ مغلوب شد.
هفته پنجم لیگ برتر فوتسال زنان ایران برگزار شد که تیم ملی حفاری در دیداری خارج از خانه با نتیجه ۴ بریک مقابل مس رفسنجان به برتری رسید. همچنین تیم نفت امیدیه مهمان تیم سایپا بود که این بازی با نتیجه ۳ بر یک به سود تیم میزبان پایان یافت. همچنین دیدار تیم های پالایش نفت آبادان و مهرعظام به دلیل انصراف تیم مهرعظام از حضور در لیگ برتر برگزار نشد. در حال حاضر نفت آبادان، نفت امیدیه و ملی حفاری به ترتیب با ۹،۱۱ و ۵ امتیاز در رده های دوم، سوم و ششم جدول رده بندی قرار دارند.
تیم های مهگل البرز، آسمان ولایت مشهد، کاله مازندران، طبیعت اسلامشهر، نفت آبادان و شهرداری گرگان در هفته هفتم لیگ بسکتبال موفق به شکست حریفانشان شدند.
در جریان دیدارهای هفته هفتم لیگ برتر بسکتبال مردان ایران تیم طبیعت مقابل پترونوین ماهشهر پیروز شد و به روند دیدارهای بدون باخت خود ادامه داد. در این هفته تیم مهگل در هرمزگان میزبان خود را شکست داد، شهرداری گرگان در دیدار خانگی برابر ذوب آهن به برتری دست یافت، پایش پارت و آینده سازان هم به ترتیب در آبادان و مشهد شکست خوردند ضمن اینکه گلنور در دیدار خانگی برابر کاله باخت.
طبیعت اسلامشهر ۸۲ - ۵۰ پترو نوین ماهشهر
فولاد هرمزگان ۱۱۳ - ۱۱۵ مهگل البرز
شهرداری گرگان ۱۰۱ - ۷۵ ذوب آهن اصفهان
پالایش نفت آبادان ۹۰ - ۷۴ پایش پارت شاهرود
آسمان ولایت مشهد ۷۸ - ۷۲ آینده سازان تهران
گلنور اصفهان ۷۷ - ۸۵ کاله مازندران
با برگزاری این دیدارها، لیگ بسکتبال به دلیل در پیش بودن اردوی تیم ملی برای شرکت در انتخابی کاپ آسیا تعطیل شد.
آرش برهانی، بازیکن سابق تیم استقلال، به عنوان سرمربی جدید تیم نفت مسجدسلیمان معرفی شد. برهانی که تجربه سرمربیگری در تیم های لیگ یک نظیر شهرداری آستارا و استقلال ملاثانی را دارد، در این فصل هدایت تیم خوزستانی را به عهده گرفته است. برهانی جایگزین علی اصغر کلانتری شده و هدفش رساندن نفت مسجدسلیمان به مناطق آرام جدول و تلاش برای صعود دوباره به لیگ برتر است.
هفته نخست لیگ برتر بسکتبال زنان با حضور هشت تیم، آغاز شد و تیم پالایش نفت آبادان در یک بازی خارج از خانه با نتیجه ۷۵ بر ۴۵ مقابل پاس تهران به برتری دست پیدا کرد. آبادانی ها تنها نماینده خوزستان در لیگ برتر بسکتبال زنان هستند.
تیم واترپلو نفت و گاز امیدیه در هفته سوم لیگ برتر باشگاه های کشور در دو رده سنی جوانان و بزرگسالان، تیم نفت و گاز گچساران را مغلوب کرد.این مسابقه در مجموعه ورزشی استخر 9 دی تهران برگزار شد که در رده سنی جوانان تیم نفت امیدیه با نتیجه 20 بر 4 حریف خود را شکست داد.
در رده سنی بزرگسالان نیز تیم واترپلو نفت امیدیه با نتیجه 17بر 8 بر تیم نفت و گاز گچساران غلبه کرد. در دیگر بازی های این هفته نیز تیم دانشگاه آزاد 16 بر4 تیم رعد پدافند را پشت سر گذاشت و پالایش و پخش آبادان هم 25 بر 8 مقابل تیم قهرمان مشهد به برتری دست یافت
مشعل تیم اسکواش پالایش نفت آبادان مرداد امسال موفق شد از عنوان قهرمانی خود در لیگ برتر اسکواش دفاع کند و در نهایت با نتایج قابل توجهی روی سکوی قهرمانی اسکواش بایستد؛ اما دفاع از قهرمانی می تواند سخت تر از قهرمان شدن دریک لیگ ورزشی، آن هم در سطح حرفه ای باشد. به همین دلیل تیم اسکواش پالایش نفت آبادان باید تمام تلاش خود را انجام دهد تا بتواند با آمادگی کامل در فصل آینده لیگ برتر شرکت کند و جایگاه خود را در این لیگ حفظ کند. با حسین عبیدی، رئیس هیأت اسکواش منطقه آزاد اروند و سرپرست تیم اسکواش شرکت پالایش نفت آبادان درباره این تیم و برنامه ای که برای فصل بعد آن در نظر گرفته، گفت وگو شده است که در ادامه می خوانید.
تیم اسکواش پالایش نفت آبادان را می توان قدیمی ترین تیم اسکواش کشور دانست؛ چون پیدایش این رشته ورزشی در ایران از شهر آبادان بوده و قدمت آن به 80 سال می رسد. با ورود انگلیسی ها به آبادان و فعالیت آنها در صنعت نفت ایران، ورزش اسکواش در این شهر، به تفریح و ورزش تبدیل شد. بعد از اینکه این ورزش میان کارکنان نفت مورد استقبال قرار گرفت، برنامه ریزی های لازم برای توسعه این ورزش انجام شد، به گونه ای که در شهرهای مختلف مثل مسجدسلیمان و تهران، سالن های اسکواش ایجاد و با شکل گیری تیم ها، مسابقاتی نیز برگزار و در نهایت فدراسیون اسکواش تاسیس شد. با این توصیف می توان گفت که صنعت نفت به نوعی مادر ورزش اسکواش در ایران است؛ زیرا توسعه دهنده این ورزش در کشور به شمارمی رود. با گذشت سال ها تیم های نفتی همچنان جایگاه خاص خود را در فدراسیون اسکواش دارند، بخصوص تیم اسکواش پالایش نفت آبادان که به یک برند در این ورزش تبدیل شده است، به گونه ای که در آخرین انتخابات هیات رئیسه فدراسیون، یک کرسی به این تیم اختصاص داده شد.
بعد از یک وقفه در سیاست های حمایتی از ورزش، تیم اسکواش پالایش نفت آبادان در سال 1396 دوباره به لیگ برتر راه پیدا کرد. با این اتفاق، تصمیم گرفتیم برنامه ریزی دقیقی برای ماندگاری و قهرمانی در لیگ برتر داشته باشیم. خوشبختانه با توجه به برنامه ریزی دقیقی که صورت گرفت، در سال سوم حضور دوباره خود در لیگ برتر اسکواش، به مقام دوم و در سال چهارم به مقام قهرمانی دست پیدا کردیم. در سال پنجم نیز توانستیم قهرمانی خود را در لیگ حفظ کنیم.
یکی از مهم ترین نکات در تیم اسکواش پالایش نفت آبادان این است که70 درصد اعضای آن بومی و شرکتی و تنها30 درصد ورزشکاران این تیم از دیگر شهرها بوده که برخی از آنها عضو تیم ملی هستند و این اتفاق بین تیم های حرفه ای نفت بسیار نادر است.
معتقدم که حضور بازیکنان حرفه ای، بخصوص ورزشکاران ملی در کنار دیگر بازیکنان تیم، شرایط خوبی را برای رشد و پیشرفت آنها فراهم می کند. سال گذشته، تیم اسکواش پالایش نفت آبادان با سه بازیکن غیربومی در لیگ حضور داشت و امسال با تغییر نگرش در انتخاب بازیکنان، برای اینکه بتوانیم از ظرفیت بازیکنان بومی و شرکتی برای حضور در لیگ برتر، بیشتر استفاده کنیم، تنها از2 بازیکن غیربومی برای حضور در مسابقات استفاده شد. تاکید می کنم، اسکواش تنها رشته ورزشی و تیمی است که در صنعت نفت، 80 درصد از ظرفیت بازیکنان خود را از ورزشکاران بومی و شرکتی تامین کرده است.
بیشتر ورزشکاران اسکواش در آبادان شرکتی هستند؛ اما با توجه به اهمیت مسئولیت اجتماعی تلاش شده که درجذب ورزشکاران غیرشرکتی نیز گام برداشته شود.
چندی پیش امیر عزیزی، رئیس فدراسیون اسکواش به آبادان آمد و از امکانات باشگاه اسکواش پالایش نفت آبادان بازدید کرد، ضمن اینکه جلسه ای هم با ولی رضایی، مدیرعامل باشگاه پالایش نفت آبادان داشت. بعد از بازدید از امکانات این باشگاه، با اشاره به اینکه فدراسیون اسکواش حساب ویژه ای روی باشگاه پالایش نفت آبادان بازکرده، تاکید کرد که بزودی شرایط برگزاری یکی از اردوهای تیم ملی اسکواش را در آبادان فراهم خواهد کرد. برگزاری مسابقات بین المللی در آبادان نیز از پیشنهادهای فدراسیون اسکواش برای این شهر بود.
یکی از مهم ترین مشکلات اساسی در حوزه ورزش اسکواش، قدیمی بودن زیرساخت هاست. اسکواش آبادان و ساخت سالن های مربوط به آن، تقریبا به 75 سال قبل بازمی گردد؛ البته باید یادآور شوم که این سالن ها، از معماری بسیار خاص و خوبی برخوردارند و اگر بخواهم مثالی از قدمت این سالن ها بیاورم، می توانم به اواخر دهه 20 یا اوایل دهه 30 اشاره کنم که مسابقات اسکواش کشور برای اولین بار در در این سالن برگزار شد که عکس هایی هم از برگزاری آن وجود دارد. بعد از آن، سقف سالن اسکواش به دلیل تغییر کاربری کوتاه و از حالت استاندارد خارج شد. درست است که تلاش بسیاری برای بازسازی این سالن صورت گرفت؛ اما به دلیل ممنوعیت و محدودیت ها، کار ساخت وساز به تأخیر افتاد. خوشبختانه با صدور مجوز بازسازی و ساخت سالن جدید، از سالن قدیمی برای تمرین استفاده و از آن به عنوان یک اثر تاریخی نگهداری می شود. امیدواریم هرچه سریع تر پروژه ساخت سالن جدید، پیمان سپاری شود تا بتوانیم از آن برای رونق اسکواش کشور استفاده کنیم.
بی شک اسکواش، یک ورزش خاص و تهیه ابزار مورد نیاز آن مانند راکت یا کفش بسیار گران است، به طوری که هزینه خرید هرکدام بین 10 تا 20میلیون تومان می شود، بنابراین افرادی که توانایی مالی بالایی دارند، می توانند چنین ورزشی را انتخاب کنند؛ البته نباید فراموش کرد که مردم آبادان علاقه و نگاه خاصی به ورزش دارند، به همین دلیل بخش ورزش پالایش نفت آبادان در تامین نیازهای ورزشی شهرهای آبادان و خرمشهر تلاش و در این مسیر بسیار هزینه می کند. به همین منظور و با توجه به بودجه ای که در اختیار پالایش نفت آبادان قرار می گیرد، تجهیزات مورد نیاز این ورزش را برای ورزشکاران خریداری می کنیم، حتی آموزش اسکواش و سالن ها رایگان است و هیچ محدودیتی برای علاقه مندان شرکتی و غیرشرکتی وجود ندارد.
البته نباید فراموش کرد که ورزش اول و پرطرفدار آبادان، فوتبال است و مردم علاقه بسیاری به تیم فوتبال صنعت نفت آبادان دارند. جذب جوانان به ورزش اسکواش با توجه به هزینه بالایی که دارد، در آبادان یا خرمشهر بسیار سخت است، حتی حفظ بازیکن تیم هم، سختی های بسیاری دارد. تصور کنید بازیکن ملی برای تیم انتخاب می شود تا بازیکنان شرکتی و بومی از آن الگوبرداری کنند؛ اما باید شرایطی را فراهم کنیم تا بازیکن تمایل به ماندن در تیم داشته باشد. در کنار آن، تمام تلاش خود را می کنیم تا با امکانات فرهنگی - هنری، جایی را برای ورزش اسکواش میان مردم باز کنیم.
تاکید می کنم در صورتی که علاقه مندان به این ورزش، امکان تامین هزینه های این ورزش را نداشته باشند، باشگاه ورزشی پالایش نفت آبادان حمایت های لازم را در این زمینه انجام می دهد تا در نهایت، بعد از تمرین و کسب آموزش های لازم، به عنوان یک ورزشکار به تیم ملحق شوند و دستمزدی نیز دریافت کنند.
در تیم بزرگسالان، بازیکنانی از 15 تا 26 سال حضور دارند؛ هرچند بازیکنان خوبی در رشته اسکواش داریم؛ اما به دلیل هزینه های بالای این ورزش، نمی توانند آن را ادامه دهند و به تیم ملی راه پیدا کنند. رقم قراردادهای تیم اسکواش بسیار پایین است و بازیکن به همین دلیل تمایل چندانی به ادامه این ورزش ندارد.
در تلاش هستیم، تیم های پایه ورزش اسکواش را توسعه دهیم که از این تعداد 80 درصد شرکتی هستند. این را هم بگویم که این آمار در تابستان افزایش چشمگیری دارد و بیشتر، نوجوانان و جوانان به این ورزش روی می آورند.
نواب نصیرشلال، سرمربی تیم ملی اسامی ملی پوشان برای حضور در مسابقات جهانی بحرین را اعلام کرد. نام ۱۲ وزنه بردار به فدراسیون جهانی وزنه برداری اعلام خواهد شد و در پایان ۱۰ نفر می توانند به مسابقات قهرمانی جهان اعزام شوند. 12 ورزشکاری که نامشان در این فهرست قرار دارد، عبارتند از: میرمصطفی جوادی، علی عالی پور، علیرضا معینی، ابوالفضل زارع، علیرضا نصیری، آریا پایدار، علیرضا یوسفی، علی داوودی، حسین سلطانی، رضا باغی، مهدی کرمی و آیت شریفی.
رئیس انجمن پاراوزنه برداری از حضور بانوان وزنه برداری برای نخستین بار در بازی های پاراآسیایی جوانان در تاشکند خبر داد و گفت: تلاش بر این است که نفرات بیشتری به این بازی ها اعزام وبرترین ها برای بازی های پاراآسیایی ناگویا ژاپن شناسایی شوند.
بابک محمدی بیان کرد: با توجه به اینکه سال آینده بازی های پاراآسیایی ۲۰۲۵ تاشکند در رده سنی جوانان را پیش رو داریم، قبل از اعزام به پارالمپیک پاریس اردوهای خود را با حضور ۱۵ وزنه بردار دختر و ۳۱ پسر آغاز کرده ایم. وی تصریح کرد: بعد از برگزاری جشنواره استعدادیابی، 9 وزنه بردار دختر و20 نفر پسر در رده سنی زیر20سال به اردو دعوت شدند تا برای بازی های پاراآسیایی جوانان تاشکند آماده شوند. البته در رده سنی بزرگسالان هم اردوهای آمادگی را در بخش زنان با حضور18نفر آغاز کرده ایم تا بتوانیم در رقابت های آینده از حضور بانوان وزنه بردار نیز برخوردار شویم.
رئیس انجمن پاراوزنه برداری با اشاره به بازی های پاراآسیایی هانگژو چین گفت: با توجه به عملکرد موفق بانوان وزنه بردار و کسب سه مدال برنز در این مسابقات، این ظرفیت وجود دارد که روی آنها سرمایه گذاری شود.
وی گفت: سعی داریم با برنامه ریزی بهتر در این دوره هدفمندتر عمل کنیم تا در بازی های پاراآسیایی تاشکند نفرات بیشتری بانوان وزنه بردار را اعزام و به مدال های بیشتری دست پیدا کنم؛ البته هدف گذاری اصلی، پارالمپیک ۲۰۲۸ لس آنجلس است.
محمدی با بیان اینکه در مسابقات پاریس جای بانوان وزنه بردار خالی بود، تصریح کرد: ما شانس کسب مدال در بخش بانوان را داریم و باید هدفمندتر در این بخش متمرکزتر عمل کنیم تا در پارالمپیک ۲۰۲۸ بتوانیم برای اولین بار در وزنه برداری بانوان به مدال دست پیدا کنیم.
مهدی طارمی، مهاجم تیم ملی فوتبال کشورمان پس از چهار سال حضور در تیم فوتبال پورتو پرتغال، در نقل وانتقالات تابستانی با قراردادی آزاد و به مدت دو فصل راهی اینتر شد تا اولین بازیکن ایرانی باشد که پیراهن این تیم را بر تن خواهد کرد. آلساندرو آلتوبلی پیشکسوت فوتبال ایتالیا از مهدی طارمی به عنوان مهم ترین خرید تابستانی اینتر نام برده است. او درباره با طارمی گفت: مهدی یکی از مهم ترین خریدهای اینتر در تابستان گذشته بود. این تیم قدرتمند است و موفقیت آن با همکاری همه بازیکنان میسر خواهد شد. این تیم حتی می تواند برای دومین سال متوالی قهرمان سری آ شود و لیگ قهرمانان اروپا را نیز تصاحب کند.
رقابت های بوکس قهرمانی جوانان جهان که از دوم آبان ماه با حضور660بوکسور از۷۷ کشور در مونته نگرو آغازشده بود، با کسب مدال ارزشمند و تاریخی نقره برای نماینده کشورمان به پایان رسید. در فینال وزن ۹۲ کیلوگرم، امیررضا ملک خطابی که با برتری مقابل نمایندگان ترکیه، روسیه و قرقیزستان به فینال رسیده بود، برابر «ماماسولیف» بوکسور قدرتمند ازبکستانی بالای رینگ رفت و در مبارزه ای نزدیک و تماشایی با نتیجه ۳ بر ۲ مبارزه را واگذار و به مدال نقره جهان بسنده کرد.
تیم ایران با چهار بوکسور در این رویداد ورزشی حاضر شد و عملکردی درخشان داشت و رکوردهای بی نظیری را ثبت کرد.امیررضا ملک خطابی به مدال تاریخی نقره رسید و مهدی کاظمی و امیر اسماعیلی به مدال ارزشمند برنز دست پیدا کردند. این نخستین مدال های تیم جوانان ایران در ادوار مختلف پیکارهای جهانی بوکس است.
ملک خطابی نخستین بوکسور تاریخ ایران لقب گرفت که به فینال مسابقات جهانی رسید. هدایت تیم ملی بوکس جوانان ایران را رضا مهدی پور به عهده داشت، مرتضی سپهوند و ایمان طیبی نیز مربیان تیم در پیکارهای جهانی بودند.
دعوت ۲۰ بازیکن به اردوی تیم ملی هندبال زنان
چهارمین اردوی تیم ملی هندبال زنان برای حضور در مسابقات قهرمانی آسیا در تهران برگزار می شود و نشمین شافعیان، سرمربی تیم ملی هندبال زنان، ۲۰ بازیکن را به این اردو فراخوانده است.
بیستمین دوره مسابقات هندبال قهرمانی زنان آسیا از ۱۳ تا ۲۰ آذر در دهلی نو برگزار می شود و تیم ملی هندبال زنان ایران در این مسابقات با تیم های ژاپن، هنگ کنگ و هند همگروه است.
هانیه کریمی،هانیه لک، آرزو محمدی، ساناز رجبی، فاطمه مریخ، آرزو کیانی آرا، زهرا فقیهی، مهربان بدوی، مائده عشاقی، عطیه شهسواری، اسرا زندی، حدیث نوروزی، نسترن فراهانی، نگین رحمانی، بهار ایزدگشب، الناز یارمحمدی، ستاره رحمانیان، سمانه دولتی، الناز قاسمی و نگار زنده بودی بازیکنان دعوت شده به این اردو هستند.
مریم رضائیان به عنوان سرپرست، مریم کریمیان، مدیر فنی، نشمین شافعیان به عنوان سرمربی، مریم فخری مربی و اکرم حبیب لو به عنوان فیزیوتراپ کادر فنی تیم ملی هندبال زنان را تشکیل می دهند.
در پایان رقابت های اسکواش تیمی غرب آسیا که در عراق برگزار شد، تیم اسکواش ایران با برتری برابر فلسطین و عمان در جایگاه سوم این مسابقات قرار گرفت.
رقابت های اسکواش قهرمانی غرب آسیا در عراق برگزار و تیم ایران در آخرین بازی خود موفق به شکست تیم های فلسطین وعمان شد. تیم ملی اسکواش ایران پس از پیروزی برابر یمن و عراق و شکست مقابل کویت دو بازی دیگر در مقابل فلسطین و عمان برگزار کرد که دربازی نخست، فلسطین و در بازی دوم عمان را با نتیجه سه بر صفر شکست داد.
این رقابت ها با حضور6 تیم برگزار شد که در پایان کویت اول شد و تیم های عراق و ایران در جایگاه های دوم و سوم ایستادند.در مسابقات اسکواش انفرادی قهرمانی غرب آسیا نیز از بین چهار ورزشکار اعزامی به این مسابقات، تنها سپهر اعتمادپور برای نخستین بار موفق به کسب مدال طلا در این رقابت ها شد. تیم ملی اسکواش ایران با ترکیب سمیع الله قاصدآبادی، محمد چنگانیان، پویا شفیعی فر و سپهر اعتمادپور و به مربیگری محسن غلام نژاد جاوید در این مسابقات حضور داشت.
در مرحله رده بندی مسابقات کشتی آزاد جهانی اوزان غیرالمپیکی، دیوید تیلور نماینده وزن ۹۲ کیلوگرم آمریکا پس از پیروزی برابر کامران قاسمپور و کسب مدال برنز از دنیای کشتی خداحافظی کرد. حسن یزدانی رقیب دیرینه و سنتی دیوید تیلور با انتشار پستی در فضای مجازی به خداحافظی دیوید تیلور واکنش نشان داد. در پستی که حسن یزدانی منتشر کرد آمده است: «در سال هایی که گذشت، داشتن رقیبی مثل تو برای من بزرگ ترین انگیزه برای جنگیدن در هر شرایطی بود و همین انگیزه کلید رسیدن به موفقیت است.برای تو در مسیر جدید زندگی ات بهترین ها را آرزو می کنم و امیدوارم که از هر مرحله آن لذت ببری.»
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات