قاچاق روزانه ۲۵ تا ۳۰ میلیون لیتر فراورده را شاهد هستیم
همکاری وزارت صمت و پالایش و پخش در رفع ناترازی بنزین
صادرات با وجود کاهش ذخیره سوخت
گامهای بلند در مسیر توسعه و کارآمدی
تولید 22 میلیون تن محصول در 100 روز
تاییدیه اتحادیه اروپا برای نخستین کنتور هوشمند ساخت ایران
از ویزیت رایگان تا تجویز درمان
از سرگیری لیگ برتر هندبال مردان
قهرمانی ورشتاپن هلندی در فرمول یک ۲۰۲۴
رئیس مجلس شورای اسلامی:
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: روزانه شاهد قاچاق بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون لیتر فراورده از کشور هستیم که بی تردید سازماندهی شده است.
محمدباقر قالیباف با بیان اینکه برای حل ناترازی انرژی باید چاره اندیشی اساسی کنیم، اظهار کرد: هم اکنون وزارت نیرو و نفت دو وظیفه در این خصوص دارند، نخست تأمین پایدار انرژی کشور برای استفاده مردم است. امروز در بحث انرژی مهم ترین پیشران ما نفت، گاز و فراورده هاست و اینها مهم ترین ثروت ما هستند، زیرا در اینجا تولید انجام نمی دهیم و انفالی است که خداوند به ما داده است و باید به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم.
وی با اشاره به دومین وظیفه مهم وزارتخانه های نفت و نیرو در حوزه ناترازی انرژی افزود: در وهله دوم باید بدانیم که نفت و گاز و فراورده ها در حوزه انرژی مهم ترین پیشران های اقتصادی هستند، از این رو وظیفه دوم این وزارتخانه ها ایجاد ارزش افزوده و تضمین رشد اقتصادی کشور بوده و باید تولید ناخالص داخلی را بالا ببرند.
وزارت نیرو در نصب فیلتر نیروگاه های مازوت سوز
کوتاهی کرده است
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت: وزارت نیرو باید جوابگوی نصب نشدن فیلتر در نیروگاه های مازوت سوز باشد که این کوتاهی را انجام داده است.
نصرالله پژمانفر اظهار کرد: با توجه به اینکه پرونده ای از مجلس یازدهم در کمیسیون اصل نود مفتوح است و رسیدگی ها و نشست های زیادی را با وزیران مختلف در ارتباط با بررسی موضوع ناترازی در مسئله انرژی داشته ایم، نکات مهمی را بیان خواهم کرد. وی افزود: مهم ترین مسئله ترک فعل هایی است که می شود. مسئله اول در ارتباط با وزارت نیرو است. وزارت نیرو باید برنامه های مشخص و دقیقی را در ارتباط با انرژی داشته باشد و بر اساس برنامه ای که به وزارت نفت اعلام می کند، برنامه ریزی را جلو ببرد. رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس تصریح کرد: زمانی که ناترازی در کشور وجود دارد، تصمیم های لحظه ای و غیرکارشناسی شوک شدیدی را به جامعه وارد می کند. در کشور ما ۱۶ نیروگاه وجود دارد که مصرف سوخت این نیروگاه ها مازوت است و دو تا از این نیروگاه ها از گذشته از چرخه سوخت مازوت خارج شده اند و دلیل آن را نیز آلودگی هوا اعلام کرده اند که یکی نیروگاه بعثت و دیگری نیروگاه اصفهان است.
پژمانفر با بیان اینکه هم اکنون سه نیروگاه دیگر(شهید منتظر قائم البرز، شهید محمد منتظری اصفهان و شازند اراک) از مصرف مازوت مستثنا و از چرخه تولید برق خارج شده اند و این سؤال وجود دارد که آیا در دنیا فقط ما مازوت مصرف می کنیم و آیا مسئله آلودگی هوا فقط برای ما مطرح است؟
وی افزود: در نیروگاه های مصرف کننده مازوت دنیا فیلترهایی را قرار داده اند که سبب می شود هم مازوت سوخته شود و هم آلودگی هوا تولید نشود.
کمیته فراقوه ای برای اصلاح ناترازی انرژی تشکیل شود
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت اصلاح ساختار حکمرانی انرژی در کشور به منظور سیاست گذاری و ایجاد هماهنگی در این حوزه گفت: باید کمیته فراقوه ای برای اصلاح ناترازی انرژی تشکیل شود.
موسی احمدی در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون انرژی در خصوص قطع برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاه های حرارتی کشور اظهار کرد: با دعوت از وزیران نفت و نیرو به عنوان متولیان اصلی تأمین انرژی در کشور و وزیران صمت و کشاورزی به عنوان مصرف کنندگان عمده انرژی، همچنین دعوت از مسئولان دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی، چالش های پیش روی کشور در حوزه انرژی را بررسی و بر جلوگیری از وقوع بحران تأکید کردیم.
وی با اشاره به نشست های تخصصی متعدد کمیسیون برای آسیب شناسی این موضوع با حضور کارشناسان و مسئولان مربوطه افزود: با توجه به لزوم حرکت در مسیر حکمرانی یکپارچه انرژی در کشور و جلوگیری از تصمیم های تک بخشی و موازی کاری میان دستگاه های حوزه انرژی، مسئله هماهنگی بین دستگاهی بسیار حائز اهمیت است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه افزایش ناترازی میان تولید و مصرف انواع حامل های انرژی، امنیت انرژی کشور را به طورجدی تهدید می کند، گفت: بر اساس گزارش وزارت نیرو، ناترازی اوج مصرف برق در تابستان امسال حدود ۱۷ هزار مگاوات و ناترازی تأمین گاز طبیعی پارسال حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب بود که پیش بینی می شود امسال به ۳۰۰ میلیون مترمکعب افزایش یابد.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه از سوی دیگر عمده تولید برق کشور به عهده نیروگاه های حرارتی است، افزود: گاز طبیعی نقش کلیدی در سبد عرضه سوخت نیروگاهی دارد و در صورت تأمین نشدن گاز مورد نیاز نیروگاه ها، باید سوخت مایع شامل نفت و گاز و نفت کوره را جایگزین کرد، از این رو این موضوع باید مورد نظر مسئولان کشور باشد.
احمدی ادامه داد: با توجه به گزارش های دریافت شده از وزارت نفت مبنی بر ناترازی تولید و مصرف نفت و گاز، به نظر می رسد جایگزینی گاز طبیعی با نفت و گاز برای تأمین سوخت نیروگاه ها، مشابه سال های گذشته امکان پذیر نیست. از سوی دیگر بخش عمده ای از ظرفیت خطوط انتقال فراورده های نفتی به مازاد مصرف بنزین نسبت به سنوات گذشته تخصیص یافته و از ظرفیت انتقال نفت گاز برای ذخیره سازی کاسته شده است.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر استفاده از نفت کوره نیز در همه نیروگاه ها امکان پذیر نیست و محدودیت های محیط زیستی نیز دارد. در نتیجه ادامه روند گذشته در بخش تقاضا و نبود برنامه ریزی مناسب برای تأمین سوخت نیروگاه ها سبب خاموشی های گسترده حتی در فصل سرد سال برای بخش خانگی شده است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه در صورت رفع نشدن موانع فنی و اجرایی و سرمایه گذاری در طرح های توسعه بالادستی نفت و گاز و تولید فراورده های نفتی، تأمین پایدار انرژی در کشور، سال های آینده دچار چالش خواهیم شد، اظهار کرد: راهکارهایی در این زمینه وجود دارد که به نظر می رسد می تواند چالش ها را برطرف کند.
انتصاب سرپرست اداره کل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت
وزیر نفت در حکمی شهرام احمدی را به عنوان سرپرست اداره کل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت منصوب کرد.
متن حکم محسن پاک نژاد، وزیر نفت به شهرام احمدی به شرح زیر است:
«با عنایت به تخصص، تعهد و تجارب ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «سرپرست اداره کل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت» منصوب می شوید.
با توجه به حساسیت و اهمیت مأموریت های این اداره کل، انتظار می رود با دقت و برنامه ریزی مناسب و به کارگیری کارشناسان خبره و باتجربه اقدام های لازم را معمول کنید.
از خداوند متعال توفیق جنابعالی را در انجام امور محوله مسئلت دارم.»
معاون وزیر نفت تأکید کرد
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه سالانه رقم قابل توجهی از منابع ملی صرف واردات بنزین می شود، گفت: این شرکت و وزارت صمت با دیدگاه راهبردی در حوزه مدیریت مصرف سوخت و با همکاری یکدیگر می توانند ایفای نقش مؤثری برای مقابله با ناترازی سوخت در دولت چهاردهم داشته باشند.
محمدصادق عظیمی فر در نشست هم اندیشی بامدیران وزارت صنعت، معدن وتجارت و مدیران عامل شرکت های خودروسازی کشور با بیان اینکه مصرف بنزین امسال نسبت به پارسال ۶ درصد افزایش یافته است، اظهار کرد: باید برنامه ریزی های مرتبط با ناترازی انرژی در افق بلندمدت و کوتاه مدت تدوین و بخش های مختلف نسبت به عملکرد خود در این زمینه پاسخگو باشند.
وی با بیان اینکه باید از تجربه های کشورهای موفق در زمینه ناترازی انرژی بهره بگیریم و ناترازی تولید و مصرف را به حداقل برسانیم، افزود: امکان اینکه بتوانیم ناترازی تولید و مصرف را به حداقل برسانیم، وجود دارد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه در سه ماهه دولت چهاردهم به صورت پایدار ۱۰ میلیون لیتر به تولید بنزین کشور افزوده شد، اظهار کرد: تنها با تکیه بر تولید نمی توان ناترازی را کاهش داد و افزایش تولید، تنها راهکار مقابله با ناترازی نیست؛ بلکه باید در بخش مصرف به دنبال راهکارهای مدیریت ناترازی باشیم.
عظیمی فر با بیان اینکه ۵۲ درصد ناوگان خودرویی کشور فرسوده است و این ناوگان فرسوده ۲ برابر استاندارد جهانی مصرف سوخت دارد، تصریح کرد: روند اسقاط خودروهای فرسوده به صورت مطلوب انجام نمی شود و خودروهایی که به عنوان جایگزین خودروهای فرسوده وارد می شوند، مصرف سوخت بسیار بالایی دارند.
وی با تأکید بر اینکه بحث متنوع سازی سبد سوخت باید در دستور کار قرار گیرد، افزود: ۸۷ درصد سبد سوخت خودروهای کشور بنزین است و از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ حدود ۱۷ درصد مصرف سی ان جی کاهش و به همین نسبت مصرف بنزین افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به استفاده از سوخت ال پی جی در سبد سوخت حمل و نقل کشور بیان کرد: بخش قابل توجهی از سبد سوخت حمل و نقل کشورهای همسایه ال پی جی است و براساس محاسبه های اقتصادی اگر بتوانیم تنها ۳ میلیون تن از سوخت ال پی جی را که سوختی مازاد در کشور است و به کشورهای دیگر صادر می شود، جایگزین واردات بنزین کنیم، سالانه منابع مالی قابل توجهی ذخیره می شود که تحولی بزرگ در ذخیره منابع مالی کشور و جلوگیری از ناترازی به همراه دارد.
عظیمی فر با بیان اینکه سالانه رقم قابل توجهی از منابع ملی صرف واردات بنزین می شود، یادآور شد: شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت با دیدگاه راهبردی در حوزه مدیریت مصرف سوخت و با همکاری یکدیگر در زمینه نوسازی ناوگان حمل و نقل، افزایش استاندارد تولید خودروهای داخلی و متنوع سازی سبد سوخت می تواند نقش مؤثری برای مقابله با ناترازی سوخت در دولت چهاردهم داشته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی همچنین در نشست با نمایندگان کانون انجمن های صنفی جایگاه های سراسر کشور از حمایت این شرکت برای کسب کار جایگاه داران خبرداد.
محمدصادق عظیمی فر با اشاره به موضوع کارمزد جایگاه داران و افزایش ۲۰ درصدی آن گفت: اصلاح نحوه پرداخت کارمزد، موضوعی در هم تنیده با سیاستگذاری کلان دولت در حوزه بنزین است.
وی با بیان اینکه ارائه خدمات در جایگاه ها باید به نحو مطلوبی انجام شود و رضایت عموم مردم را به دنبال داشته باشد، تأکید کرد: باید زیرساخت های روزآمدی درجایگاه ها تدوین و خدمات با کیفیت تری به مردم عرضه شود.
عظیمی فر با اشاره به ناترازی سوخت و با بیان اینکه امسال مصرف بنزین با افزایش ۷ درصدی به روزانه ۱۲۵ میلیون لیتر رسیده است، اظهار کرد: برای کاهش ناترازی باید سیاست های لازم درحوزه تولید و مصرف اجرا شود که یکی از لازمه های اجراسازی سیاست های مصرف، توجه به چالش ها و مطالبات جایگاه هاست تا بتوانیم توزیع سوخت مطلوبی داشته باشیم.
کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۴، سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز را ۴۸ درصد تعیین کرد.
رحیم زارع با اشاره به مهم ترین مصوبات کمیسیون تلفیق در بررسی تبصره ۳ لایحه بودجه (نفت و روابط مالی آن با دولت) اظهار کرد: به موجب مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴، سهم بودجه عمومی دولت از محل منابع صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی (با لحاظ سهم یک درصد حساب بهینه سازی مصرف انرژی و سهم ۳ درصد مناطق نفت خیز، گازخیز و محروم) ۳۷.۵ درصد با کسر سهم شرکت ملی نفت ایران و شرکت تابع وزارت نفت در امور گاز و سهم صندوق توسعه ملی و منابع حاصل از صادرات فراورده های نفتی است. وی افزود: به موجب این مصوبه، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است در طول سال و بلافاصله پس از وصول، نسبت به واریز این وجوه اقدام کند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه تصریح کرد: براساس مصوبه این کمیسیون، سهم صندوق توسعه ملی، موضوع اجزای بند (ح) ماده (۱۶) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه، ۴۸ درصد از منابع حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز است. زارع اظهار کرد: ۲۸ واحد درصد از سهم صندوق توسعه ملی در قالب بدهی به صورت یک دوازدهم به دولت اختصاص خواهد یافت. همچنین در ادامه این مصوبه آمده است سهم صندوق توسعه ملی برابر تهاتر بر اساس جزء (۲) بند (ح) ماده (۱۶) قانون احکام دائمی به صورت حواله نفتی برابر ۲۰ درصد است.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: در پی اقدام های انجام شده از سوی 2 وزارتخانه نفت و نیرو بار خاموشی از دوش مشترکان مسکونی برداشته می شود؛ زیرا طبق توافق انجام شده، وزارت نفت سوخت بیشتری را در اختیار نیروگاه ها قرار داده است.
جلیل مختار در تشریح نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با حضور عباس علی آبادی، وزیر نیرو؛ معاونان وی؛ مدیرعامل شرکت توانیر؛ محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و جمعی دیگر از مسئولان به منظور بررسی علل خاموشی های اخیر برق اظهار کرد: با توجه به خاموشی های سراسری، کمیسیون انرژی بررسی علل خاموشی ها را با حضور مسئولان مربوطه در دستور کار قرار داد که وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت توانیر، مهم ترین دلیل این اتفاق را ناشی از ناترازی گاز در مصرف نیروگاه های تولید برق اعلام کردند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه در مجموع اثر ناترازی گاز بر برق به کاهش تولید ۲ هزار مگاوات برق منجر شده و این مسأله خاموشی هایی را در سطح کشور به دنبال داشته است، تصریح کرد: در پی اقدام های انجام شده از سوی 2 وزارتخانه مرتبط، قرار است بار خاموشی از دوش مشترکان مسکونی برداشته شود؛ زیرا طبق توافق انجام شده، وزارت نفت سوخت بیشتری را در اختیار نیروگاه ها قرار داده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: نظام مند شدن رویدادهای مرتبط با صنعت پتروشیمی، از برگزاری نمایشگاه ها یا همایش های پراکنده جلوگیری می کند و نتایج مطلوب تری را به همراه خواهد داشت. حسن عباس زاده در نخستین نشست شورای سیاستگذاری رویدادهای صنعت پتروشیمی که با حضور نمایندگان هلدینگ های پتروشیمی برگزار شد، اظهار کرد: انسجام، اتحاد و همگرایی می تواند زمینه ساز برگزاری موفق رویدادهای پیش بینی شده برای ۶۰ سالگی پتروشیمی باشد. وی تصریح کرد: اتخاذ راهبردی منسجم و یکپارچه میان تمام ذی نفعان صنعت می تواند دستاوردهای صنعت پتروشیمی ایران را تبیین کند.
معاون وزیر نفت ادامه داد: به عنوان متولی صنعت و نماینده حاکمیت تلاش داریم تا در برنامه هفتم توسعه تسهیل گر باشیم و به عنوان شرکتی توسعه گرا، یک سند راهبردی را برای تدوین نقش ذی نفعان در صنعت نهایی کنیم تا صنعت، با اتحاد و انسجام بیشتری در مسیر توسعه گام بردارد. عباس زاده گفت: افزون بر ضرورت هدف گذاری یکپارچه برای برگزاری رویداد ۶۰ سالگی، نیازمند همکاری و اتحاد هلدینگ ها و نیز شرکت های پتروشیمی برای برگزاری همایش ها، رویدادها و نمایشگاه های مرتبط با صنعت با محوریت شرکت ملی صنایع پتروشیمی در آینده هستیم.
به گزارش رویترز، منابع مطلع روز دوشنبه پنجم آذر اعلام کردند که چین، سهمیه واردات ۵ میلیون و ۸۴۰ هزار تن (۱۱۶ هزار و ۸۰۰ بشکه در روز) نفت خام را برای محموله های وارداتی پالایشگاه های مستقل این کشور تا پایان ۲۰۲۴ و اوایل ۲۰۲۵ صادر کرده است.
پس از رشد خرید نفت در ماه نوامبر، به دلیل کاهش شدید قیمت های محموله های عراق و عربستان سعودی، این سهمیه ها هم می تواند واردات نفت خام چین را در سال آینده افزایش دهد.
این منابع گفتند، پالایشگاه هایی مانند پتروشیمی هنگلی و بعضی پالایشگاه های مستقل در شرق استان شاندونگ مطلع شده اند که سهمیه بیشتری را برای سال ۲۰۲۴ دریافت خواهند کرد.
این منابع همچنین اظهار کردند، از این تعداد پالایشگاه ، ۳ میلیون و ۸۴۰ هزار تن (۷۶ هزار و ۸۰۰ بشکه در روز) به پالایشگاه های شاندونگ اختصاص داده شده، در حالی که پتروشیمی هنگلی ۲ میلیون تن دریافت کرده است.
در همین حال، معامله گران پیش بینی کردند که این سهمیه ها تا پایان سال جاری میلادی استفاده می شود. هنوز مشخص نیست آیا سهمیه تازه ای برای سال ۲۰۲۴ یا ۲۰۲۵ در نظر گرفته می شود یا خیر؟
برخی پالایشگاه های شاندونگ که با کاهش سود حاشیه ای ناشی از افت تقاضا در سال جاری میلادی روبه رو هستند، نسبت به سهمیه ناکافی برای محدودیت در واردات مواد اولیه تولید ابراز تأسف کرده اند.
وزیر نفت در صحن مجلس با تشریح عملکرد و برنامه ها از ذخایر خالی میراث وزارت نفت دولت سیزدهم سخن گفت
مشعل| محسن پاک نژاد، وزیر نفت درجلسه علنی مجلس شورای اسلامی ایران حضور یافت و با اشاره به فعالیت ها و عملکرد وزارت نفت دولت چهاردهم درسه ماه واندی گذشته به تشریح میراثی پرداخت که از وزارتخانه پیشین تحویل گرفته است. بیان برنامه های راهبردی و درازمدت وزارت نفت، موضوع دیگری بود که وزیر نفت درجلسه علنی مجلس شورای اسلامی درخانه ملت به آنها پرداخت.
وزیرنفت درهفته ای که گذشت، با حضور درنشست علنی مجلس شورای اسلامی، اطلاعات مهمی با نمایندگان مردم درخانه ملت در میان گذاشت و از کمبود هایی که وزارت نفت ازهمان زمان آغاز به کار با آن رو به رو بوده است، سخن گفت. محسن پاک نژاد درباره شرایط ذخایر سوختی که از گذشته باقی مانده با بیان اینکه از ابتدای سال ۱۴۰۳ ذخایر نفت گاز و نفت کوره در نیروگاه های کشور در وضع مطلوبی نبوده و حدود ۲۹۰ میلیون لیتر که عددی بسیار پایین برای ورود به سال ۱۴۰۳ به شمار می رود بوده است، گفت: این مقدار ذخایر نسبت به مدت مشابه پارسال ۸۲۰ میلیون لیتر کمتر بوده و فاصله زیادی تا سه میلیارد لیتر مورد نیاز داشته است. وی با اشاره به اینکه وظیفه وزارت نفت انجام اقدام های لازم برای استخراج نفت و گازخام و بعد از آن پالایش با هدف تولید فراورده های مورد نیاز کشور است، گفت: بخشی از این محصولات تولیدی صادر و بخش دیگر در داخل کشورمصرف می شود. وزیر نفت یکی از مهم ترین بخش های مصرفی درکشور را نیروگاه های مولد برق عنوان و اظهار کرد: این بخش از کشور، حسب ضرورت باید همزمان با مصرف گاز از نفت گاز و نفت کوره استفاده کند و مقدار مصرف هریک از آنها دقیقاً تابعی ازگاز تحویلی به آنهاست. پاک نژاد افزود: زمانی که مصرف گاز بخش خانگی درفصول سرد سال افزایش می یابد، گازکمتری در دسترس سایربخش ها قرارمی گیرد و مؤلفه های سبد سوخت نیروگاهی به گونه ای تنظیم می شود که سوخت مایع بیشتری دراختیار نیروگاه ها قرارگیرد؛ از این رو باید در آن مقطع زمانی و پیش از آن، ذخایر نفت گاز و نفت کوره نیروگاهی همواره درسطحی پایدار و متناسب با مقدارمصرف باشد.
پاک نژاد با تأکید بر اینکه خوشبختانه درمورد نفت کوره هم اکنون ذخایر در وضع مناسبی درمخازن نیروگاه های کشور قرار گرفته است، اظهار کرد: در این زمینه چه درجهت تأمین و چه تحویل به نیروگاه ها هیچ مشکلی وجود ندارد. درباره ذخایر نفت گاز حسب تجارب سال های گذشته در نیروگاه ها، در روزهای سرد سال ذخایر باید بیش از سه میلیارد لیتر باشد تا شرایط پایداری برای تولید برق در کشور داشته باشیم.
وزیر نفت تصریح کرد: با توجه به سطح پایین ذخایرسوخت مایع نیروگاهی درفصل گرم امسال، دبیرخانه شورای امنیت ملی اواخر تیر و اوایل مرداد یک ماه قبل از استقرار دولت چهاردهم طی ابلاغیه ای نیروگاه ها را مکلف به استفاده از نفت کوره به مقدار40میلیون لیتر در روز از10مرداد به بعد کرده است و مصرف این سوخت در نیروگاه ها بر اساس این ابلاغیه ادامه دارد. در واقع به هر مقداری که نفت کوره در نیروگاه های بخارمصرف شود، گازکمتری تحویل این نیروگاه ها می شود و این گاز در نیروگاه های گازی به عنوان جایگزین نفت گاز مورد استفاده قرارمی گیرد؛ به این ترتیب نفت گاز در نیروگاه ها امکان افزایش ظرفیت ذخیره سازی خواهد داشت.
وزیر نفت با اشاره به اینکه نیروگاه ها از 10مرداد تاکنون به طور میانگین روزانه ۲۲ میلیون لیتر نفت کوره مصرف کرده اند، تصریح کرد: با توجه به این که روزانه باید تا ۴۰ میلیون لیتر نفت کوره در نیروگاه ها به مصرف می رسید، اما معادل این کاهش مصرف، با نفت گاز جایگزین وسبب کاهش ذخایر نفت گاز نیروگاهی شده است. نکته قابل توجه اینکه با وجود سطح پایین ذخایر نفت گاز نیروگاهی در کشور، حدود ۱۳۰ میلیون لیتر نفت گاز پالایشگاه آبادان درماه های تیر ومرداد صادر شده است. این صادرات به نوعی است که برای جبران آن در شرایط کنونی باید قیمت بیشتری را برای واردات تأمین نفت گاز بپردازیم، ضمن اینکه در آن شرایط، این مقدار نفت گاز امکان تحویل به نیروگاه ها و افزایش سطح ذخایر سوخت مایع نیروگاه ها را داشت. وی گفت: با در نظر گرفتن همه این موارد، در ۳۱ مرداد امسال، موجودی نفت گاز نیروگاهی حدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر بود که در مقایسه با نیاز سه میلیارد لیتری برای پایداری ذخایر نفت گاز نیروگاهی، نسبت به سال گذشته ۴۳ درصد کمتر بوده است.
وزیر نفت ادامه داد: وزارت نفت دولت چهاردهم از ابتدا نسبت به شناسایی گلوگاه های اصلی اقدام و در این زمینه برنامه ریزی جامعی انجام داد. ازجمله می توان به افزایش متوسط روزانه بیش از ۲۵ میلیون مترمکعب گاز خام درحوزه بالادست اشاره کرد. همچنین تولید فراورده های اصلی با اولویت نفت کوره و نفت گاز درپالایشگاه ها به منظور افزایش خوراک تحویلی و اصلاح شرایط فرایندی، تا حدود ۵ میلیون لیتر اضافه شده است، ناوگان حمل سوخت نیز که یکی از گلوگاه ها در انتقال نفت گاز وارداتی از سواحل و بنادرجنوبی به سمت شمال کشور است، افزایش یافته است. با این اقدام ها، نفت گاز تحویلی به نیروگاه ها در دولت چهاردهم افزایش چشمگیری داشته است.
پاک نژاد تصریح کرد: برای سوآپ گاز به عنوان یکی از راهکارها برای افزایش تحویل گاز به نیروگاه ها نیز برنامه ریزی شده و در آستانه نهایی شدن است. برنامه ریزی برای واردات نفت گاز نیز به نحو مطلوب انجام شده و این مقدار نسبت به زمان مشابه پارسال به مراتب افزایش داشته است. در زمینه تولید گاز با وجود تعمیرات به تعویق افتاده پالایشگاه ها و سکوهای گازی، درشهریور، مهر و آبان امسال با برنامه ریزی مجدد و شناسایی گلوگاه های تولیدی ازجمله کوتاه کردن زمان تعمیرات و افزایش تولید برخی چاه ها و کارهای اصلاحی، فعالیت های خوبی انجام شده است. وزیر نفت بیان کرد: بدانید که وزارت نفت و هم وزارت نیرو تمام تلاش خود را انجام می دهند که ان شاء الله ماه های پیش رو را با کمترین چالش پشت سر بگذاریم.
جمع آوری گازهای مشعل در چارچوب تکالیف پاک نژاد در بخش دوم اظهارات خود درنشست علنی مجلس شورای اسلامی درباره جمع آوری گازهای مشعل اظهار کرد: طرح های کوتاه مدت و بلندمدتی در این زمینه در دست اقدام است و برای راه اندازی ساختارها و پالایشگاه هایی که در حوزه بالادست امکان جمع آوری گازهای مشعل را دارند، منابع مالی شرکت های پتروشیمی ازجمله هلدینگ خلیج فارس را به کار گرفتیم.وی ادامه داد: هم اکنون
ان جی ال ۳۱۰۰، ان جی ال ۳۲۰۰ و پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، مجموعه گازهای مشعل را جمع آوری می کنند، همچنین جمع آوری گازهای مشعل در پالایشگاه های گازی پارس جنوبی که حجم کمتری از گازهای مشعل را دارند، درشرف انجام است و اکنون بر اساس مدل های مالی مختلف با سرمایه گذارانی که تمایل به مشارکت در این حوزه دارند، در حال مذاکره هستیم. وزیرنفت ابراز امیدواری کرد با اقدام های درحال انجام، انتظار می رود جمع آوری گازهای مشعل در چارچوب تکالیف و اهداف کمّی تعیین شده در قانون برنامه هفتم، به سرانجام برسد.
وزیر نفت درباره افزایش تولید گازخام در حوزه بالادست نیز گفت: بر اساس اقدام های در دست اجرا، توسعه میدان های گازی کشور(هم میدان های توسعه نیافته وهم میدان های در دست اقدام با هدف افزایش تولید) قرار است درچارچوب مشخص با استفاده ازمنابع مالی صنایع انرژی بر همچون فولاد و پتروشیمی ها صورت گیرد. ظرفیت های قانونی برای مشارکت این صنایع درتوسعه میدان های گازی پیش بینی و چارچوب و مدل های قراردادی نیز تعیین شده است که به زودی شاهد نهایی سازی این قراردادها خواهیم بود.
وی در زمینه افزایش تولید نفت خام و فراورده های نفتی بیان کرد: باید این خبرخوش را اعلام کنم که در طول دو ماه و نیم گذشته در حوزه بالادست، امکان افزایش بیش از ۵۲ هزار بشکه ای تولید روزانه نفت خام محقق شده است.
این مقدار افزایش تولید نفت از طریق عملیات ترمیمی چاه ها وحفاری های درون میدانی، امکان پذیر شده است.
پاک نژاد درباره فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی نیز گفت: هم اکنون مراحل نهایی برای تعیین تکلیف قراردادهای لازم در این خصوص، در حال انجام است و امیدواریم تا پایان امسال، قرارداد مربوط به مرکز نخست از هفت مرکزی که قرار است فشارافزایی در این میدان صورت گیرد، نهایی شود.
وزیر نفت به موضوع بهینه سازی مصرف انرژی نیز اشاره کرد وافزود: گواهی های مربوط به صرفه جویی گاز یا تعریف پلکانی برای تعرفه ها را تعریف کرده ایم.
در این خصوص ۱۲ پله تعریف شده و دو پله آخر بدون شک تعرفه های بالاتری برایشان اعمال خواهیم کرد که اصطلاحاً مشترکان بدمصرف نامیده می شوند. این موضوع در دست اقدام است و به زودی این مشترکان بدمصرف در قبض های گاز با افزایش قیمت گازی که استفاده می کنند، مواجه خواهند شد.
وزیر نفت به موضوع ذخیره سازی گازطبیعی اشاره کرد وگفت: این موضوع در برنامه هفتم توسعه عدد گذاری و اهداف کمی برای آن دیده شده است.
همانند مخازن ذخیره سازی شوریجه و سراجه که در پیک مصرف می توانند به ما کمک کنند.
استفاده و بازتولید گاز ذخیره شده حتی درساختارهای گنبد نمکی نیز در بخش های مختلف کشور در دست پیگیری است تا ان شاءالله از این ساختارها نیز برای ذخیره سازی گاز طبیعی استفاده شود.
وی تأکید کرد: بدانید چه درحوزه افزایش تولید گاز(با هدف کاهش ناترازی هایی که به ویژه امسال با آنها مواجه هستیم) و چه درحوزه افزایش تولید فراورده های نفتی در پالایشگاه ها، در صنعت نفت دستاوردهای بسیار خوبی داشته ایم.
وی گفت: برای اینکه بتوانیم نگرانی ها را در زمستان پیش رو به حداقل برسانیم، اقدام هایی در خصوص واردات نفت گاز در دست انجام است، اما حتی اگر دربنادر جنوبی کشور واردات را به حداکثر برسانیم با گلوگاهی به نام لجستیک و حمل ونقل مواجه هستیم وبرای به حداقل رساندن مشکلات در این حوزه، ظرفیت ناوگان نفتکش های جاده پیما را با کمک گیری از دیگر ارگان ها و نهادها افزایش داده ایم.
با اعطای حکم تنفیذ ریاست جمهوری از سوی مقام معظم رهبری در مردادماه امسال، مسعود پزشکیان، به عنوان چهاردهمین رئیس جمهوری سکان اداره امور کشور را به دست گرفت و در مدتی کوتاه با معرفی اعضای کابینه به مجلس و رای اعتماد نمایندگان خانه ملت به آنها 19وزارتخانه دولت چهاردهم ازجمله وزارت نفت، کار خود را با راهبری محسن پاک نژاد به عنوان وزیر نفت، به طور رسمی آغاز کرد.
وزیر نفت دولت چهاردهم گرچه از همان آغاز کار با چالش های متعددی در بخش های مختلف روبه رو شد، اما تمام توان مدیریتی خود را به کار گرفت تا با همدلی همکارانش در صنعت نفت که خود او نیز برآمده از آنان است، بر مشکلات فائق آید.
پاک نژاد در سه ماه و اندی گذشته با وجود سدی از مشکلات، گام های متعددی در بخش های مختلف صنعت نفت، اعم از شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران برداشته و با کمک همکاران خود درجای جای این صنعت، تلاش کرده است تا مواردی همچون ناترازی سوخت به گونه ای مدیریت شود که مشکلات کمتری به ویژه در زمستان پیش رو گریبانگیر مردم شود.
حال بیش از سه ماه از فعالیت وزارت نفت در دولت چهاردهم گذشته است و بخش های مختلف آن در این مدت کوشیده اند تا عملکردی مطلوب را در همین مدت کوتاه از خود به جای بگذارند؛ تلاشی که تا نتیجه بخشی ادامه خواهد داشت.
مشعل فصل تازه صنعت نفت ایران از شهریور ماه که محسن پاک نژاد پس از رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی در قامت وزیرنفت پای به ساختمان وزارت نفت گذاشت، آغاز شد تا درطبقه پانزدهم ساختمان طالقانی شاهد دوره متفاوت در این حوزه باشیم. محسن پاک نژاد دانش آموخته کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر و فعالیت خود را در بطن دولت از دهه 70 در وزارتخانه های نیرو و سپس نفت آغاز کرده است. در 31 شهریورماه با کسب ۲۲۲ رأی موافق از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان وزیر نفت دولت چهاردهم انتخاب شد؛ چهر ه ای که با توجه به طی مدارج مختلف در این صنعت انتظار این بوده و هست که برای حل مشکلات پیچیده صنعت نفت تحول آفرین باشد. آنگونه که از برنامه او هم برمی آمد، نسخه های مناسبی برای بحران های مختلف تدبیر کرده است.
محسن پاک نژاد درحالی عنوان وزارت برای یکی از حساس ترین بخش های دولتی در شرایط تحریمی کشور را در اختیار گرفت که صنعت نفت ایران بر خلاف القا و برخی بزرگ نمایی ها، پرده ای قطور بر بحران های بزرگ و مسائل حاد مختلف که یک به یک از دل صنعت در حال نمایان شدن است، گسترده بود.
اینگونه بود که وزیر نفت از همان ابتدا اعلام کرد: صنعت نفت در شرایط سختی قرار گرفته و نجات آن نیازمند تصمیم گیری های دشوار و اقدام های فوری است و هیچ گونه تأخیری قابل قبول نیست. مسائلی که پاک نژاد به درستی دربرنامه خود از آنها به عنوان ابرچالش های این صنعت نام برده بود که در راس آنها ناترازی انرژی قرار داشت و در طول سه ماه و اندی اخیر یک به یک از آنها پرده برداشته شده و نسخه های مسکنی درمقطع کوتاه با هدف جلوگیری از بحران برای آنها تدبیرشده است. بزرگ ترین مشکل که مردم در زندگی اجتماعی کشورهم آن را لمس کردند، میراث باقی مانده از گذشته در حوزه سوخت از تولید و مصرف بنزین تا نفت گاز وگازطبیعی و... است که در نزدیک ترین زمان ممکن اقدام های کوتاه مدت برای آنها در نظرگرفته شد. دریک نمونه از ابتدای سال ۱۴۰۳ ذخایر نفت گاز و نفت کوره درنیروگاه های کشور در وضعیت نامناسب حدود ۲۹۰ میلیون لیتر برای ورود به سال ۱۴۰۳ قرار داشت که در واقع 280 میلیون لیتر کمتر نسبت به مدت مشابه پارسال و فاصله زیادی تا ۳ میلیارد لیتر مورد نیاز داشت. ازجمله گام های اجرایی وزارت نفت برای کاهش ناترازی انرژی درمقطع 100 روزه می توان به افزایش تولید نفت و تامین خوراک پالایشگاه ها، تولید پایدار گاز، افزایش ضربتی تولید بنزین، ارتقای نفت کوره پالایشگاه ها، ارتقای کیفی تولید نفت گاز در پالایشگاه ها، تامین پایدارسوخت نیروگاه ها، تاسیس صندوق بهینه سازی انرژی، انتشار گواهی صرفه جویی گازطبیعی در بازارسهام اشاره کرد.
وزارت نفت دولت چهاردهم از ابتدا نسبت به شناسایی گلوگاه های اصلی اقدام و در این زمینه برنامه ریزی جامعی انجام داد که از جمله می توان به افزایش متوسط روزانه بیش از ۲۵ میلیون مترمکعب گاز خام در حوزه بالادست اشاره کرد. افزایش تولید فراورده های اصلی با اولویت نفت کوره و نفت گاز نیز در پالایشگاه ها به منظور افزایش خوراک تحویلی و اصلاح شرایط فرایندی، تا حدود ۵ میلیون لیتراز دیگر اقدام ها بود که به عنوان گلوگاه به آن توجه و در جهت رفع آن گام برداشته شد. ناوگان حمل سوخت که یکی از گلوگاه ها در انتقال نفت گاز وارداتی از سواحل و بنادرجنوبی به سمت شمال کشور است نیز افزایش یافت. با این اقدام ها، نفت گاز تحویلی به نیروگاه ها در دولت چهاردهم افزایش چشمگیری داشته است. برای سوآپ گاز به عنوان یکی از راهکارها برای افزایش تحویل گاز به نیروگاه ها نیز برنامه ریزی شده که در آستانه نهایی شدن است. برنامه ریزی برای واردات نفت گاز نیز به نحو مطلوب انجام شده و این مقدار نسبت به زمان مشابه پارسال به مراتب افزایش داشته است. در زمینه تولید گاز با وجود تعمیرات به تعویق افتاده پالایشگاه ها و سکوهای گازی، در شهریور، مهر و آبان امسال با برنامه ریزی مجدد وشناسایی گلوگاه های تولیدی ازجمله کوتاه کردن زمان تعمیرات و افزایش تولید برخی چاه ها و کارهای اصلاحی، فعالیت های خوبی انجام شده است.
در بحبوحه مسائل ریز و درشت بحرانی صنعت نفت، محسن پاک نژاد به عنوان یک وزیر برآمده از دل صنعت نفت از موضوع مهم کارکنان و توجه به مطالبات آنها نیز غافل نماند. او که از همان بدو ورود خود فعالیتش را با ارسال پیامی به کارکنان صنعت نفت آغاز کرده و خطاب به آنها نوشته بود: حیات و بقای صنعت نفت ایران که سال های متمادی در شرایط ملتهب تحریم و جنگ اقتصادی، موجب آرامش و امنیت اقتصادی برای ایران و ایرانی بوده، مدیون تلاش و جانفشانی غیرتمندانه و صبوری شکوهمند کارکنان رشید امروز، بازنشستگان و موسپیدکرده های این صنعت است. پس از آن هم با وجود فعالیت هاو لزوم برنامه ریزی های گسترده برای حل بحران گازی کشور و ترافیک فعالیت های مختلف، برای دیدار با کارکنان روانه تاسیسات نفتی شد. سفری فشرده به عسلویه و خارگ در استان بوشهر وحضور میدانی دربرخی پالایشگاه ها، سکوهای تولید نفت و گاز (پارس جنوبی و فروزان)، همچنین تأسیسات انتقال و صادرات نفت و گفت وگوی مستقیم و بدون پرده با کارکنان مناطق عملیاتی پیام مهمی به منابع انسانی این صنعت راهبردی منتقل کرد که متعهد به وعده هایش برای رضایتمندی به خانواده صنعت خواهد ماند. وزیرنفت دراین سفر تاکید کرد: بدانید که به عنوان فردی درد آشنا با صنعت نفت، با دقت و حساسیت مسائل مربوط به سرمایه انسانی به ویژه کارکنان مناطق عملیاتی و کارکنان مستقر درسکوهای نفت و گاز را بررسی و رسیدگی می کنم.
وظیفه من این است که همه تلاشم را برای رفع دغدغه های نیروی انسانی به کار گیرم. ازجمله مسائل حل نشده کارکنان رسمی صنعت نفت، اعمال محدودیت درحقوق است که جامعه قابل توجهی از آنها را از دریافت هرگونه پاداش، اضافه کار و... به دلیل سقف حقوق محروم کرده و طی سال های گذشته این مهم منجر به افزایش درخواست انتقال از واحدهای عملیاتی به واحدهای ستادی و مناطق خوش آب و هواتر و گاه مهاجرت نفرات شده است که تداوم آن می تواند به خالی شدن بدنه صنعت نفت از نیروهای متخصص منجر شود.
با اولویت بخشی به این مساله، با گذشت سه ماه و اندی از عمر دولت چهاردهم و وزارت پاک نژاد، همچنین در فاصله زمانی کمتر ازیک ماه از حضور وی درچند منطقه عملیاتی دریایی و خشکی، خبر بهبود وضعیت پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان مناطق عملیاتی منتشر شد تا دغدغه های کارکنان کمتر شود و با انگیزه بیشتر و خاطری آسوده به فعالیت خود ادامه دهند.
محسن پاک نژاد در همین زمینه در حساب کاربری «ایکس» (توییتر پیشین) خود نوشت: «امروز به لطف الهی توفیقی حاصل شد تا وفای به عهد کرده و پیگیری ها در راستای تکریم و قدردانی از زحمات همکارانم در بخش عملیات صنعت نفت به نتیجه برسد. با استعانت از خداوند منان این مسیر را همراه با شما ادامه می دهیم.»
از جمله اولویت های محسن پاک نژاد، شکست سد تحریم ها و افزایش تولید و صادرات نفت خام به بازارهای جهانی و بازیابی جایگاه ایران در این بازار در طول چهار سال آینده است. توليد نفت خام ايران پس از برجام و پيش از برگشت مجدد تحريم های بين المللي درسال 1397 به طورمتوسط، برابر با سه میلیون و 826 هزار بشکه در روز بوده است.
در دوره دولت قبل با وجود رفع تدریجی موانع صادرات نفت و در دسترس بودن تولید حداکثری از میادین نفتی، روند تولید کاهشی بود که از جمله دلایل آن، تاخير در اجرای طرح های توسعه ميادين نفتی و اجرای ناکافی برنامه های نگهداشت توان توليد بوده است؛ از این رو محسن پاک نژاد، وزیر نفت پس از وزارت اعلام کرد: تولید نفت را با اجرای طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید شامل تکمیل و بهره برداری از چاه ها، رفع چالش های تولید و بازسازی و نوسازی تأسیسات دنبال می کنیم.
در همین زمینه در 100 روز فعالیت وزارت نفت دولت چهاردهم، تولید روزانه نفت مقدار قابل توجهی درحدود 60 هزار بشکه افزایش یافته است و پیش بینی می شود تا پایان امسال، به حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار بشکه در روز برسد؛ این مهم با اجرای طرح ضربتی افزایش تولید نفت خام دنبال شده است. افزون بر آن رشد تولید نفت خام و میعانات گازی ایران در سه ماه سوم سال ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۹ درصد بوده است. محسن پاک نژاد، وزیر نفت با حضور در صحن مجلس شورای اسلامی به این مطلب نیز اشاره کرد که درحوزه بالادست، محقق شده است.
افزون بر مواردی که به آن اشاره شد، بر اساس آخرین گزارش دبیرخانه کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) تولید نفت ایران درماه گذشته میلادی ۲۱ هزار بشکه در روز بیشتر شده و دربین کشورهای عضو این سازمان، بیشترین افزایش تولید را درماه سپتامبر (شهریور - مهر) به خود اختصاص داده و رشد ۰. ۶ درصدی را به ثبت رسانده است. مجموع تولید نفت اعضای اوپک در این ماه ۲. ۳ درصد کاهش داشته است.
آمارهای منتشرشده از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز افزایش سهم ایران از تولید نفت خام جهان را تأیید می کند.
پيشبرد ديپلماسي اقتصادي و انرژی و كمك به تضمين امنيت ملی كشور از طريق توسعه همکاری ها و تعاملات منطقه ای و بین المللی، سهمی مهم در توليد ناخالص داخلی و در آمدهاي ارزی و نيز سهم بيش از 95 در صدی در تامين انرژی اوليه موردنياز كشور دارد. موضوعی که در صنعت راهبردی نفت به عنوان اصلی ترین مزیت به شمار می رود. وزارت نفت دولت چهاردهم با در نظر داشتن جمیع این موارد، حرکت در این راه را آغاز کرده و در حال اجرای آنهاست.
تنها در 100 روز عمر دولت چهاردهم، وزیر نفت دوره موثری را از نظر دیپلماسی پشت سرگذاشته که آغاز آن با دیدارمحمد حامل، دبیرکل جی ئی سی اف درباره اوضاع ژئوپلیتیک جهان و شرایط خاص بازارهای گاز به ویژه در بحران های جهانی انرژی بود.
دیدار با شاهین مصطفی یف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان و تاکید بر ارتقای همکاری های دو کشور، دیدار با دلیرجمعه، وزیر انرژی و ذخایر آب تاجیکستان و تاکید بر توان بالای جمهوری اسلامی ایران برای همکاری در صنعت نفت و گاز کشور تاجیکستان و بهره گیری از شرکت های ایرانی در بخش های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت و گازبخشی از این عملکرد به شمار می رود.
افزون بر آن شانزدهمین نشست سران گروه بریکس با حضور سران کشورهای عضو و حضور هیات ایرانی (رئیس جمهوری اسلامی ایران، محسن پاک نژاد و... ) در کازان مرکز تاتارستان روسیه زمینه ای برای تقویت دیپلماسی انرژی فراهم آورد.
آنگونه که مسعود پزشکیان در این سفر توافق برای تبدیل ایران به قطب ترانزیت و گازی را نمونه ای عالی از همکاری مشترک ایران و روسیه همسو با منافع دو کشور و جهش اقتصادی در منطقه اعلام و بر ضرورت اهتمام مسئولان عالی دو کشور برای اجرای این طرح ها تأکید کرد.
وزیر نفت همچنین در آیین روز ملی کشور عربستان سعودی نیز به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران و به عنوان رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور روز ملی، پادشاهی عربستان سعودی شرکت و اظهار امیدواری کرد: براساس توافق ها و برنامه ریزی های انجام شده انتظار می رود در آینده نزدیک شاهد برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و عربستان سعودی باشیم.» مجموعه این اقدام ها می تواند بیانگر این باشد که دیپلماسی انرژی مسیر رو به بهبودی را طی کرده است که نویدبخش نتایج موثری درصنعت نفت خواهد بود.
نتیجه ای که با 100 روز تلاش بی وقفه شرکت ملی نفت دولت چهاردهم رقم خورد
مشعل: 100 روز فعالیت شبانه روزی و نتیجه بخش، آیینه تمام نمایی از تلاش کارکنان و دست درکاران شرکت ملی نفت ایران در سه ماه و اندی از آغاز به کار دولت چهاردهم است. این شرکت از سال ۱۳۳۰ تاکنون عهده دار سامان بخشیدن و سیاست گذاری درباره فعالیت های صنعت نفت اعم از اکتشاف، حفاری، تولید، پژوهش و توسعه، همچنین صادرات نفت و گاز بوده و با وجود ذخیره های عظیم هیدروکربوری در کشور، یکی از بزرگ ترین شرکت های نفتی جهان به شمار می آید. این بخش از بدنه صنعت نفت همانند دیگر بخش های آن دوره های پرفراز و نشیب زیادی داشته است و با روی کار آمدن دولت چهاردهم و تغییر آرایش مدیریتی، ماموریت ها و اولویت های ویژه ای را پیش روی خود قرارداد که نتایج و آثار آن در همین100 روز فعالیت و تلاش آشکار بوده است؛ افزایش تولید نفت خام و گاز به منظور بهبود بخشی به ناترازی انرژی، از مصادیق بارز آن به شمار می آیند.
در ادامه، فعالیت های یکصد روزه شرکت ملی نفت ایران و برخی شرکت های تابعه وزارت نفت دولت چهاردهم را می خوانید.
شرکت ملی نفت ایران به عنوان یکی از چهار شرکت اصلی وزارت نفت، با آغاز رسمی شروع فعالیت محسن پاک نژاد به عنوان وزیر نفت دولت چهاردهم، در سه ماه و اندی گذشته و بنا بر رسالتی که در حوزه بالادست عهده دار آن است، در شروع کار خود با چالش مهمی همچون ناترازی به ویژه در زمینه گاز روبه رو بود که می بایست برای کاهش آن گام هایی برداشته می شد.
با انتصاب حمید بورد به عنوان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و آغاز به کار وی از شهریورماه امسال با حکم محسن پاک نژاد، وزیر نفت، ماموریت های مهمی همچون استفاده از راهبردها و ظرفیت های مفید و کارآمد و مدیریت علمی مخازن به منظور بهبود و ارتقای ظرفیت و افزایش توان تولید نفت و گاز، بهبود ضریب بازیافت از مخازن و افزایش توان صادراتی نفت و فراورده های نفتی، همچنین پیگیری مؤثر به منظور شتاب بخشی به اجرای طرح های توسعه میدان های نفت و گاز با اولویت میدان های مشترک، به ویژه طرح فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی و میدان های نفتی غرب کارون به منظور خلق ثروت بیشتر برای کشور و رفع ناترازی ها در دستور کار قرار گرفت.
اولویت بندی تخصیص منابع مالی و استفاده از روش های مؤثر برای جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی و مردمی سازی اقتصاد نفت، انجام اقدام های مقتضی و اتخاذ تدابیر لازم برای بهره گیری از تمام ظرفیت های سازمان برای تحقق جهش تولید و مشارکت مردمی و بخش خصوصی و استفاده و حمایت از شرکت های دانش بنیان در جهت بومی سازی تجهیزات و کالاهای راهبردی صنعت نفت، همچنین استفاده از روش های نوین وفناورانه اکتشاف، استخراج و بهره برداری از میادین نفت و گاز و توجه ویژه به تحقق اهداف مندرج در قانون برنامه هفتم از دیگر ماموریت هایی بود که وزیر نفت شرکت ملی نفت ایران را مکلف به انجام آن کرد و این شرکت آنها را در دستور کار خود قرار داد.
حمید بورد نیز بلافاصله پس از انتصاب در شرکت ملی نفت ایران، برای رفع موانع افزایش تولید نفت و گاز، نشست های متعددی برگزار و بر اجرای طرح های کلان و راهبردی و مأموریت های مهمی مانند توسعه میادین مشترک و افزایش تولید نفت و گاز، تکمیل فاز ۱۱ پارس جنوبی، توسعه دیپلماسی انرژی و صادرات نفت و میعانات گازی، همچنین اجرای کامل طرح فشارافزایی پارس جنوبی و طرح های نوین سرمایه گذاری و بهینه سازی مصرف انرژی به عنوان اولویت های مهم این شرکت تاکید کرد .
تکریم منابع انسانی و رفع دغدغه های شغلی و معیشتی کارکنان، همچنین ایفای نقش مسئولیت اجتماعی از اولویت های دیگری هستند که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از آنها غافل نماند و این موارد نیز در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نخستین سفر کاری به جنوب به عنوان قطب تولید نفت و گاز کشور ضمن اطلاع از آخرین وضعیت تولید و چالش های موجود با حضور در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگ ترین شرکت تولیدکننده نفت کشور گفت: بیشترین ظرفیت سازی برای تولید باید در این شرکت پیش بینی شود. اقدامی که براساس طرح ضربتی وزارت نفت در دستور کار قرار گرفت و براساس دستور وزیر نفت افزایش تولید نفت خام تا روزانه ۲۵۰ هزار بشکه در ۳۴ میدان نفتی کشور به همت شرکت ملی نفت ایران مصوب و مقرر شد سازوکار اجرایی این مصوبه در تفاهم نامه ای بین سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و شرکت ملی نفت ایران تعیین شود؛ موضوعی که سبب شد وزیر امور اقتصادی و دارایی در نامه ای به وزیر نفت، معرفی طرح های اولویت دار افزایش تولید نفت را خواستار شود.
بنا بر اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با برنامه ریزی ها و تلاش های انجام شده، با وجود برخی تعمیرات ناخواسته در سه ماه و اندی گذشته (100 روز) روزانه بیش از 60 هزار بشکه به تولید نفت خام کشور اضافه شده و این ظرفیت تولید در مناطق نفت خیز جنوب، غرب کارون و در شرکت نفت و گاز اروندان، بیشتر بوده است. به مدار آمدن چاه های جدید و اجرای طرح های نمک زدایی در حوزه عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی نیز در این افزایش تولید نقش داشته است. پیش بینی شرکت ملی نفت ایران این است که تا پایان سال، افزایش روزانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار بشکه ای نفت محقق شود.
به گفته بورد، اثر این افزایش تولید در فروش نفت و افزایش تولید فرآورده های نفتی نیز مشهود است.
شرکت ملی نفت ایران از 100 روز اخیر درحالی موضوع ناترازی گاز را در راس فعالیت های خود قرار داده که به دستاوردهای مناسبی رسیده است، به طوری که در کمتر از سه ماه و اندی فعالیت دولت چهاردهم، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در قاب تلویزیون حاضر و از موفقیت در اضافه شدن برخی چاه های جدید حوزه عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به ویژه، جنوب استان فارس به مدار تولید خبر داد و گفت: با این اقدام حدود ۳۰ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور اضافه شده است.
شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران نیز در افزایش تولید نفت و گاز به ویژه در 100 روز گذشته، سهم و نقشی داشته اند؛ هریک از این شرکت ها در حوزه ای که مسئولیت آن را به عهده دارند، برای تحقق یک هدف مشترک و تکلیف شده، تلاش می کنند و این هدف، افزایش تولید نفت خام و گاز با بهره گیری از توان و ظرفیت های داخلی در جهت رونق بخشی به اقتصاد کشور به منظور ایجاد رفاه و آسایش بیشتر برای مردم است.
در سه ماه و اندی گذشته، عملیات تکمیل و جریان دهی هفتمین حلقه چاه میدان گازی کیش با موفقیت به ثمر رسید و با تحقق ظرفیت سازی تولید ۱۴میلیون مترمکعب گاز در بزرگ ترین میدان گازی مستقل کشور، گام بزرگی در مسیر جبران بخشی ناترازی انرژی برداشته شد.طرح توسعه فاز یک میدان گازی کیش به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس و با همکاری شرکت ملی حفاری ایران به عنوان پیمانکار در حال اجراست که در آخرین اقدام، مشعل هفتمین حلقه چاه آن با وجود پیچیدگی و چالش های فناورانه موجود و با تکیه بر دانش فنی متخصصان داخلی و به کارگیری توانمندی حداکثری از شرکت های داخلی صاحب صلاحیت محقق شد.
بالاترین رکورد تولید روزانه گاز از تأسیسات فراساحلی میدان مشترک پارس جنوبی به مقدار711میلیون مترمکعب گاز غنی، 23 آبان ماه امسال ثبت شد. رکورد قبلی تولید گاز ۷۰۶ میلیون مترمکعب و مربوط به سال ۱۴۰۲ بوده است. شرکت نفت و گاز پارس به عنوان بزرگ ترین شرکت تولیدکننده گاز در ایران که راهبری حدود ۴۰ سکوی دریایی به همراه صدها چاه تولیدی و هزاران کیلومتر خط لوله دریایی در گستره ای به مساحت ۳۷۰۰ کیلومتر از بخش ایرانی بزرگ ترین میدان گازی جهان در خلیج فارس را به عهده دارد، بیش از ۷۰ درصد گاز کشور را تولید می کند.
با ورود هفتمین حلقه چاه به مدار، تولید روزانه گاز فاز11 پارس جنوبی افزایش یافت. در 100 روز فعالیت دولت چهاردهم، به منظور تکمیل ظرفیت تولید فاز ۱۱ پارس جنوبی، حفاری چاه هفتم (چاه شماره ۱۲) موقعیت سکوی ۱۱B این میدان مشترک، پس از انجام فعالیت های باقی مانده، (۱۹ آبان ) وارد مدار بهره برداری شد. طرح توسعه فاز ۱۱ آخرین طرح توسعه در میدان گازی پارس جنوبی است که در مجاورت مرز مشترک با قطر قرار دارد. با بهره برداری کامل از سکوی اول فاز ۱۱ پارس جنوبی، برداشت گاز از آن به ۲۸ میلیون مترمکعب در روز می رسد.
افزایش روزانه ۱۸ هزار بشکه ای تولید نفت خام طی آبان ماه در شرکت نفت و گاز کارون محقق شد. این افزایش براساس برنامه ریزی و انجام فعالیت های مستمر روی چاه های توسعه ای، تعمیری، ترمیمی و تلمبه های درون چاهی و تأسیسات این شرکت حاصل شده است. از این میزان ۱۴ هزار و ۶۰۰ بشکه در روز با تعمیر ۱۰ حلقه چاه به وسیله دستگاه لوله مغزی سیار، اسیدکاری، رفع موانع درون چاهی، مشبک کاری و ۳ هزار و ۴۰۰ بشکه در روز با نصب تجهیزات سرچاهی و خط لوله جریانی، تأمین مولد برق و رفع مانع درون چاهی پنج حلقه چاه مجهز به تلمبه درون چاهی میسر شده است. این فعالیت ها با برنامه ریزی های مستمر، هماهنگی و همکاری مدیریت های امور فنی مناطق نفت خیز جنوب، تلاش شبانه روزی بخش های مختلف شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون و مشارکت فعال بخش های ستادی و حمایت ها و پشتیبانی مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شده است.
شرکت نفت و گاز اروندان با موفقیت عملیاتی پیچیده را در گاسپ شمالی به انجام رساند و چند چاه بسته شده و نمکی را به مدار تولید بازگرداند. این شرکت با ترسیم یک چشم انداز برای افزایش تولید در آزادگان جنوبی، برنامه ریزی کرده تا تعدادی از چاه های نمکی و غیرفعال این منطقه را طی عملیات هایی در حین سرویس و بدون توقف تولید به مدار عملیاتی وارد کند که به به زودی با اتمام این عملیات حساس تا هفته آینده، چند چاه بسته شده و نمکی به مدار تولید بازمی گردند. با بازگشت چاه های نمکی بسته شده میدان آزادگان جنوبی به مدار تولید و انتقال آن به کارخانه آزادگان شمالی که ظرفیت فراورشی در آن مهیاست، انتظار می رود به زودی شاهد افزایش چشمگیر تولید نفت باشیم.
شرکت نفت و گاز اروندان همچنین با کاهش زمان تعمیرات اساسی کارخانه آزادگان شمالی از دو ماه به یک ماه با افزایش ظرفیت تولید، حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در این مدت یک ماهه نفت بیشتری تولید و بیش از ۶۰ میلیون دلار درآمد از صادرات و فروش نفت عاید کشور کرد.
تولید ۴ هزار و ۸۰۰ بشکه ای نفت در هدف گذاری اولیه (FTP) در فاز دوم توسعه میدان های یکپارچه و مشترک یاران محقق شد. قرارداد این طرح ۱۷ مهر سال ۱۴۰۱ تنفیذ و عملیات اجرایی آن با هدف دستیابی به افزایش ظرفیت تولید از میدان به میزان ۳۹.۵ میلیون بشکه نفت خام طی ۱۰ سال دوره قرارداد توسعه و تولید میدان مازاد بر ظرفیت تولید طبیعی آن آغاز شد و تولید هدف گذاری شده اولیه (FTP) در این قرارداد، ۴ هزار و ۸۰۰ بشکه نفت خام در روز مازاد بر خط پایه تولید طبیعی میدان است. میدان نفتی مشترک یاران از جمله میدان های نفتی مشترک با کشور عراق است که در حدود ۱۳۰ کیلومتری جنوب غرب اهواز در محدوده مرزی ایران و عراق قرار دارد.
تولید از میدان های سپهر و جفیر با وارد مدار شدن چاه شماره ۷ میدان جفیر به ۵۱ هزار بشکه در روز رسید. برنامه افزایش تولید تکلیفی شرکت مهندسی و توسعه نفت تا پایان امسال بیش از ۶۲ هزار بشکه در روز از محل طرح توسعه میدان های سپهر و جفیر است.قرارداد ۲۰ ساله توسعه میدان های نفتی سپهر و جفیر با هدف تولید نفت از یکی از عمیق ترین و پرفشارترین لایه های نفتی ایران، نخستین قرارداد از قراردادهای جدید نفتی است که به تولید نفت منجر شده است. تعداد چاه ها تا پایان این طرح ۱۳۵ حلقه چاه خواهد بود و در پایان اجرای قرارداد، روزانه ۱۱۰ هزار بشکه نفت از میدان های سپهر و جفیر تولید می شود.
با انجام اقدام های اصلاحی مؤثر روی چاه ها و میدان های نفتی و تاسیسات عملیاتی ۲۴ هزار بشکه در روز به تولید شرکت نفت و گاز آغاجاری افزوده شد. همسو با اجرای تعهدهای تولید در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با انجام اقدام های اصلاحی درون چاهی، تزریق نیتروژن، استفاده از دستگاه فرآورش سیار (MOS) و تکمیل رینگ فرازآوری با گاز بیش از ۲۴ هزار بشکه در روز به تولید افزوده شد.
با اقدام موفقیت آمیز برای راه اندازی چاه های بسته واحد رگ سفید ۲ و افزایش تولید روزانه ۴ هزار بشکه نفت در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران محقق شد. تعدادی از چاه های رگ سفید ۲ به دلیل کاهش فشار از مدار تولید خارج بودند که با تدبیر، همفکری و هماهنگی متخصصان عملیاتی و فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، اقدام اصلاحی تغییر اندازه خطوط لوله گاز خروجی و نصب شیرآلات و تجهیزات جانبی و تقلیل فشار تفکیک گر مجموعه ۲۲ رگ سفید ۲ برای راه اندازی چاه های کم فشار خارج از مدار تولید انجام شد. پس از راه اندازی آزمایشی تلمبه های نفت این مجموعه و اطمینان از تثبیت وضعیت عادی تلمبه ها در فشار کم، تعدادی از چاه های کم فشار بسته شده در مدار تولید قرار گرفتند.
با تاکید مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برای اختصاص ۸۰۰ میلیون دلار اعتبار به مجموعه ملی حفاری، نوسازی ادوات و تجهیزات شرکت ملی حفاری ایران در دستور کار قرار گرفت تا افزایش بهره وری از ۶۷درصد به ۹۰ درصد با رعایت الزام های مجموعه مقررات حفاری باشد. طرح نوسازی و بازسازی ناوگان عملیات حفاری و خدمات فنی از محل اعتبار تخصیصی از سوی شرکت ملی نفت ایران در دستور کار است.کاهش زمان انتظار دستگاه های حفاری از ۲۰ درصد به ۳ درصد نقطه مطلوب در افزایش راندمان کار شرکت ملی حفاری ایران است که به تحقق این امر رضایتمندی بیشتر کارفرماها، شتاب بخشی در اجرای عملیات حفاری، رشد درآمدزایی و تحقق برنامه های صنعت نفت در بخش نگهداشت و افزایش تولید نفت و گاز را در پی دارد.
برنامه ریزی اجرایی برای بازسازی و نوسازی ناوگان دریایی شرکت نفت خزر در دستور کار قرار گرفت. شرکت نفت خزر اعلام کرده است: با توجه به تجربه و دانش حفاری به دست آمده از متخصصان کشور در آب های عمیق با بهره گیری از ظرفیت های دانشی موجود و ایجاد زمینه عملیاتی پویا و پایدار، می توان اهداف کلان صنعت نفت کشور در حوزه خزر را محقق کرد.
شرکت ملی نفت ایران با همراهی شرکت های تابعه خود در100 روزی که از شروع فعالیت دولت چهاردهم گذشته است، در مسیری همسو با سیاست های کلی و کلان وزارت نفت گام برداشته اند تا اولویت هایی را که در دستور کار قرارگرفته است، محقق سازند؛ بی تردید این روند با شتابی بیشتر تا پایان دوره چهارساله دولت چهاردهم ادامه خواهد یافت و نتایجی را که آثار آن در اقتصاد و زندگی مردم مشهود خواهد شد، به یادگار خواهد گذاشت.
گزارش عملکرد 100 روزه شرکت های زیرمجموعه پالایش وپخش فراورده های نفتی
مشعل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، سه شرکت زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران هستند که هر کدام به تنهایی، وظایف و نقشی کلیدی در پیشبرد اهداف این شرکت دارند.
رسالت اصلی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، صیانت از فراورده و توزیع مناسب آن در کشور است. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، ماموریت انتقال کلان مواد نفتی، ایفای نقشی موثر در تامین انرژی بخش های مختلف صنعتی و بهینه سازی اقتصاد ملی را به عهده دارد و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران نیز با 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به شمار می آید. این مجموعه های تحت راهبری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در 100 روزی که گذشت، بنا بر اهداف و برنامه هایی که تدوین کرده اند، طی مسیر کرده و در باقیمانده راه نیز تلاش خود را به آن معطوف داشته تا برنامه های راهبردی اعلامی از سوی وزیر نفت را محقق سازند.
با شروع فعالیت وزارت نفت دولت چهاردهم و اعلام سیاست ها و برنامه های کلان این وزارتخانه از سوی محسن پاک نژاد، به عنوان وزیر نفت، فعالیت هر یک از این بخش ها نیز با قوت بیشتری ادامه یافت. اکنون با گذشت سه ماه و اندی (100 روز) از استقرار این دولت، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان متولی تامین و توزیع انواع فراورده نفتی، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به عنوان عاملی تسهیل کننده در ذخیره سازی فراورده های نفتی و توزیع آنها و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان متولی زیرساخت با راهبری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در مسیری که پیش رو دارند، تلاش خود را معطوف به آن کرده اند که برنامه های راهبردی اعلامی از سوی وزیر نفت را محقق سازند.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران دولت چهاردهم، درحالی سررشته امور را در دست گرفت که از یک سو باید برای چالش های از پیش مانده، راهکار ارائه دهد و از سوی دیگر با اعمال سیاست های غیرقیمتی بر ناترازی موجود در تولید و مصرف انواع فراورده های نفتی، بویژه بنزین و نفت گاز غلبه کند. این امر به واقع به ارائه طرح های جدید نیاز داشت و آنچه در گام نخست رخ داد، انتصاب مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش از سوی وزیر نفت بود.
قرعه نخستین انتصاب از معاونان وزیر نفت دولت چهاردهم به نام محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران رقم خورد؛ انتصابی که با حمایت فراوانی از سوی انجمن های صنعت پالایش کشور، جامعه دانشگاهی، جامعه ایثارگران وزارت نفت و کارگروه جوانان صنعت نفت و انرژی همراه شد؛ انتصابی به حق ارزشمند و شایسته که با علم به جوان گرایی و استفاده از ظرفیت های نخبگان می تواند سیر پیشرفت کشور را سرعت بخشیده و نسل جدیدی از مدیران کارآزموده را تربیت کند. تحقق اهداف و احکام برنامه هفتم توسعه، پیشرفت در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، پیگیری و ساماندهی لازم برای تامین پایدار سوخت کشور، اجرا و تکمیل طرح های پالایشی ازجمله طرح های ارتقای کمی و کیفی فراورده های نفتی، توسعه زنجیره ارزش از طریق ایجاد ظرفیت جدید پتروپالایشی، تمرکز بر مقوله بهینه سازی و متنوع سازی سبد سوخت کشور، توسعه زیرساخت های توزیع سوخت در کشور، بخصوص خطوط انتقال فراورده ها و ناوگان حمل، پیگیری برای اصلاح ساختار، نظام حکمرانی و نظام مالی با دولت و پالایشگاه ها، توسعه دیپلماسی و تجارت انرژی و بهره گیری از ظرفیت های پالایش فراسرزمینی، ارتقا و به روزرسانی سامانه هوشمند سوخت کشور، حمایت از ساخت داخل و شرکت های دانش بنیان و نیز تحول دیجیتال و توسعه فناوری های نوین، برنامه ریزی برای مقابله با قاچاق فراورده های نفتی با همکاری دستگاه های ذی ربط و تقویت توانمندی های تخصصی، مدیریتی، مهارتی و اخلاق حرفه ای با هدف توسعه سرمایه انسانی و به کارگیری نیروهای مومن، کارآمد و انقلابی از اهم محورها و ماموریت های کاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی تبیین و تعیین شده است.
عبور بی دغدغه از زمستان، از جمله موضوعات مهمی بود که وزارت نفت دولت چهاردهم از همان ابتدای کار بر آن تاکید داشت و بر همین اساس، برنامه ریزی هایی را در بخش های بالادست و پایین دست خود پیش بینی کرد تا این عبور بی دغدغه محق شود. در بالادست، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، پالایشگاه ها و در پایین دست هم شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان یکی از زیرمجموعه های راهبردی صنعت پالایش کشور در کنار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت، فعالیت هایی انجام دادند تا ذخیره سازی انواع فراورده نفتی و توزیع در مبادی مصرف به نحو مطلوب انجام شود.
بخش عظیمی از کار زنجیره تامین و توزیع در کشور به برنامه ریزی برای انتقال و توزیع فراورده در کشور بازمی گردد که گستره آن، همه کشور را در بخش های خشکی، هوایی و دریایی دربرمی گیرد. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از ابتدای آغاز به کار دولت چهاردهم، اقدام های ارزشمندی را همسو با ماموریت های اصلی خود در حوزه تامین و توزیع فراورده های نفتی انجام داده است؛ اما در کنار این رویکرد و فارغ از محقق ساختن برنامه های در حال اجرا، 2 رسالت و ماموریت خطیر به عهده این شرکت قرار داده شد تا در همان ابتدای کار، با بررسی مواضع اقتصادی کشور، شیوه راهبردی مناسبی را با توجه به شرایط موجود در تامین نیاز بازار سوخت، اتخاذ کند. یکی از مهم ترین ماموریت های کاری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، تامین سوخت زمستانی، بویژه در نیروگاه هاست که در فصول سرد سال به دلیل شرایط جوی ناپایدار و برودت هوا، با محدودیت گاز طبیعی مواجه می شوند که لازم است سوخت جایگزین مورد نیاز خود را از طریق نفت گاز تامین کنند. به همین منظور شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، به عنوان متولی اصلی این حوزه، وظیفه خطیر و سنگینی را به عهده دارد. بر اساس آخرین آمار و ارقام اعلامی از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، در ۸۰ روز نخست دولت چهاردهم، رکورد تحویل ۴ میلیارد لیتر سوخت مایع به نیروگاه ها ثبت شد.
از ابتدای شهریور تا ۱۵ آبان امسال، در مجموع ۴ میلیارد لیتر سوخت مایع به نیروگاه های کشور تحویل شده که این رقم در سال ۱۴۰۰ در همین بازه زمانی، سه میلیارد و ۷۳۵ میلیون لیتر، در سال ۱۴۰۱، سه میلیارد و ۱۷۱ میلیون لیتر و در سال ۱۴۰۲، ۲ میلیارد و ۱۸۶ میلیون لیتر بوده است. مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلام، به تازگی در گزارشی با عنوان «بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور تبصره (۳) نفت و روابط مالی آن با دولت» اعلام کرد که ذخایر سوخت نیروگاهی در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۳ کاهش یافته است. براساس گزارش مرکز پژوهش ها در ۶ ماه نخست امسال ذخیره سازی گازوئیل در نیروگاه های کشور نسبت به مدت مشابه پارسال، بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است.
فراورده نفت سفید، از دیگر مواد سوختی است که قبل از رسیدن فصول سرد سال در اختیار خانوارهای روستایی که از نعمت گاز طبیعی بی بهره هستند، قرار داده می شود تا دغدغه تامین این سوخت را نداشته باشند. هم اکنون، ۲.۵میلیون خانوار در کشور از نفت سفید استفاده می کنند و توزیع این سوخت بر مبنای اقلیم بندی از سوی شرکت پخش فراورده های نفتی در حال انجام است.
در سال 1399، توزیع گاز مایع در کشور بیش از پنج هزار و 800 تن بوده، در حالی که هم اکنون توزیع این فراورده نفتی به رقمی معادل 2 هزار و 800 تن رسیده است. در واقع این میزان کاهش در مصرف، به دلیل راه اندازی سامانه الکترونیکی درخواست فراورده های نفتی(سدف) بوده که کمک شایانی به روند کاهشی مصرف این فراورده سوختی در داخل کشور کرده است. هر مصرف کننده ای که به گاز مایع نیاز داشته باشد، باید از طریق سامانه سدف اقدام کند و شرکت های موزع نیز پس از تحویل گاز مایع، فراورده را به صورت سیلندرهای 11 کیلویی و براساس مسافت ها به متقاضیان می رسانند.
نامتوازنی مبادی تولید و مصرف انرژی با چالش های پرشماری همراه است که در این میان، اهمیت و جایگاه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به عنوان حلقه واسط فرایند نقل و انتقال مواد سوختی از این لحاظ که بار اصلی چرخه تامین انرژی را به دوش می کشد، مهم و تاثیرگذار است. بر اساس آمار و ارقام اعلامی از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، سهم عملکرد حجمی انتقال فراورده های نفتی با خطوط لوله، بیش از 60 درصد است و حکایت از پیشگامی این نحوه انتقال نسبت به دیگر روش های حمل ونقلی دارد. به عبارت دیگر، استمرار و پایداری در انتقال ایمن مواد نفتی، سرلوحه کار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران قرارگرفته که این مهم، با وجود بحران ناترازی که در صنعت نفت و گاز کشور تنیده شده، نسبت به گذشته پررنگ تر و نمایان تر است.
توسعه خطوط انتقال فراورده های نفتی به عنوان برنامه اولویت دار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در دستور کار قرار دارد که بر این اساس، قرار است تا پایان امسال، یکهزار کیلومتر به طول خطوط لوله در صنعت انتقال نفت افزوده شود.
براساس برنامه تکلیفی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، 11 نیروگاه باید به مسیر خطوط لوله انتقال مواد نفتی متصل شوند که از این تعداد، نیروگاه شهید سلیمی نکا در آبان سال 1401 و نیروگاه های آذرخش و علی آباد در تیر امسال، سوخت مایع مورد نیازشان را از طریق شبکه خطوط لوله نفتی دریافت می کنند. همچنین عملیات اجرایی پیوستن به خطوط لوله انتقال نفتی نیروگاه خرم در استان لرستان، مرداد امسال و نیروگاه سرو چادرملو استان یزد در شهریورماه جاری انجام شد و اکنون این 2 نیروگاه نیز سوخت خود را از مسیر خطوط لوله دریافت می کنند. از نیروگاه های باقیمانده مطابق با برنامه تکلیفی، تنها یک نیروگاه کاشان است که عملیات اجرایی خط آن به طول حدود یکهزار و 493 کیلومتر (انشعابی از خط 20 اینچ نایین- کاشان)، 100 درصد انجام شده و آماده بهره برداری است.
همچنین نیروگاه های هنگام و ایسین در استان هرمزگان، دیگر مقاصد سوخت رسانی از طریق شبکه خطوط لوله هستند که نیروگاه هنگام به طول 720 کیلومتر در مرحله انعقاد قرارداد است و نیروگاه ایسین به طول 800 کیلومتر در مرحله مطالعات اولیه و تهیه نقشه برداری قرار دارد که با توجه به برنامه ریزی های انجام شده، تا پایان سال 1403 به بهره برداری خواهد رسید. نیروگاه سمنگان سیرجان نیز به طول 2 هزار و 650 کیلومتر در مرحله نقشه برداری و آماده مناقصه است که آن هم بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته، تا پایان امسال به شبکه خطوط سراسری انتقال مواد نفتی متصل خواهد شد.
نیروگاه های شریعتی مشهد به طول 14 کیلومتر، لوشان گیلان به طول 2 هزار و 400 کیلومتر و تابان یزد به طول چهار هزار و 200 کیلومتر اوایل سال آینده به شبکه سراسری خطوط لوله انتقال مواد نفتی کشور متصل خواهند شد.
طی 6 ماه نخست امسال، در مجموع بالغ بر 2 میلیارد لیتر فراورده نفت گاز، نفت سفید و نفت کوره نیروگاهی از طریق شبکه خطوط لوله نفت و فراورده کشور منتقل شده است. خطوط با ظرفیت خوبی کار می کنند و محدودیتی از نظر ظرفیت خطوط نداریم.
فاز نخست پروژه احداث خط لوله انتقال فراورده های نفتی بندرعباس-سیرجان-رفسنجان قرار است بزودی به بهره برداری برسد. این پروژه ملی، افزون بر آنکه گامی مهم برای جلوگیری از انباشت فراورده های نفتی در کشور برداشته است، نشان از توجه و تاکید وزارت نفت دولت چهاردهم به سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی صنعت نفت دارد. با توجه به موضوع ناترازی فراورده های نفتی، راه اندازی این خط لوله، برای شبکه انتقال بسیار حساس و حیاتی است و باید در سریع ترین زمان ممکن به بهره برداری برسد که خوشبختانه این اتفاق نیز ممکن شده است. مزیت قابل توجه احداث خط لوله 26 اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان، بهره مندی از توان داخل در ساخت قطعات و تجهیزات مورد استفاده است و نشان از آن دارد که تجهیزات داخلی با وجود محدودیت های فراوان، به اندازه ای رقابت پذیر و کیفی شده که می توان گفت به انتخاب اول و آخر کارفرما بدل شده است.
طرح احداث خط لوله انتقال فراورده های نفتی بندرعباس سیرجان-رفسنجان با هدف انتقال تولیدات پالایشگاه ستاره خلیج فارس به مرکز کشور بوده که در قالب چهار پروژه تعریف شده است. این پروژه ها شامل گستره یک با عنوان پروژه احداث خط لوله انتقال فراورده های نفتی بندرعباس-مهرآران، گستره 2 با عنوان طرح احداث خط لوله مهرآران-رفسنجان به همراه انشعاب خط لوله سیرجان، پروژه احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان-رفسنجان و در نهایت پروژه احداث خطوط انتقال برق و پست های فشار قوی است.
شمارش معکوس برای پایان عملیات اجرایی فاز نخست خط لوله 26 اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان که از آن به عنوان یک شاهراه انتقال نفتی یاد می شود، آغاز شده است. بهره برداری از این پروژه راهبردی و ملی، ظرفیت انتقال نفت خام و فراورده های نفتی کشور را تا 300 هزار بشکه در روز افزایش می دهد. این پروژه ۴۷۰ کیلومتری شامل چهار گستره است که از بندرعباس، قطب آباد تا مهرآران (۲۴۰ کیلومتر) گستره یک آن محسوب می شود. از خروجی تلمبه خانه مهرآران به تلمبه خانه رفسنجان و یک انشعاب ۸ اینچ به سمت پایانه رفسنجان، گستره 2 است. تلمبه خانه ها شامل تلمبه خانه بندرعباس، قطب آباد، مهرآران و پایانه های سیرجان-رفسنجان نیز گستره سه این پروژه هستند و برق رسانی به الکتروپمپ ها و تاسیسات تلمبه خانه های بندرعباس، قطب آباد و مهرآران نیز گستره چهارم این طرح بزرگ ملی را شامل می شود. افزایش ۱۰۰ درصدی ظرفیت انتقال فراورده های نفتی تولیدی شرکت پالایش نفت بندرعباس و شرکت نفت ستاره خلیج فارس به مراکز مهم کشور به وسیله این خط، از دیگر اهداف اصلی این طرح به شمار می رود، ضمن آنکه این میزان انتقال نقش مهمی در صرفه جویی سوخت از محل کاهش ترددهای جاده ای ایفا خواهد کرد. این طرح، یکی از طرح های مهم و زیربنایی است که با توجه به نیاز کشور، اجرای آن از سال ۹۹ به صورت ای پی سی با مدیریت شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و سرمایه ای افزون بر 120هزار میلیارد ریال از سوی پیمانکاران داخلی اجرایی شد. به دلیل وسعت پروژه و به منظور تسریع در عملیات و صرفه جویی در زمان، طرح به چهار گستره تقسیم بندی و گستره سوم و چهارم آن شامل احداث تلمبه خانه ها و پایانه های مسیر و همچنین احداث پست های انتقال برق و احداث تاسیسات جانبی و حفاظت کاتدی، سال گذشته به پیمانکار مربوطه تحویل شد.
با بهره برداری از این خط 470 کیلومتری، ظرفیت انتقال فراورده کشور افزایشی چشمگیر می یابد. تردد روزانه یکهزار و 200 تا 1500 نفتکش از چرخه حمل ونقل منطقه حذف می شود که افزون بر کاهش آلاینده های زیست محیطی و مخاطرات جاده ای، سبب صرفه جویی قابل ملاحظه ای در مصرف سوخت کشور خواهد شد و افزایش ضریب ایمنی و پایداری انتقال فراورده را نیز به دنبال خواهد داشت. شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران تلاش کرده تا در اجرای مراحل این طرح، از ظرفیت های فنی - مهندسی داخل و توانمندی سازندگان ایرانی استفاده و ظرفیت و توان لازم را برای پروژه های خط لوله در مجموعه های صنعتی داخلی ایجاد کند.
به همین دلیل افزون بر بخش های مهندسی و ساختمان، در بخش تامین کالای این طرح بزرگ نیز برای نخستین بار نزدیک به 100درصد تجهیزات لازم عمدتا در داخل کشور تهیه شده است.
پیشرفت فیزیکی 50 درصدی در بازه زمانی یکساله، لوله گذاری ۱۳ کیلومتر از مسیر طی ۱۲ ساعت در یک روز، خاکبرداری ۴۵۰ هزار مترمکعب در یک ماه، جوشکاری یکهزار و ۳۴۴ متر (۱۱۲ سرجوش) خط لوله ۲۶ اینچ در یک روز، کسب رتبه دوم ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل بین تمام طرح های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی کشور و ثبت رکورد‑ 2 میلیون نفر- ساعت کار بدون حادثه در زمره مهم ترین ویژگی های این طرح ملی به شمار می آید.
با اتصال هرچه سریع تر خط لوله گوره -جاسک به پالایشگاه نفت بندرعباس برای تامین خوراک پایدار، امکان تولید حداکثری بنزین و دیگر فراورده های نفتی در این مجتمع پالایشی فراهم خواهد شد. امروز صنعت پالایش کشور درگیر چالش ها و مسائل مهمی ازجمله ناترازی تولید و مصرف و تکمیل نشدن زنجیره ارزش است.
در زمینه ناترازی، اگرچه پالایشگاه نفت بندرعباس و دیگر پالایشگاه ها در بخش تولید، ماموریت خود را به نحو مطلوب انجام می دهند؛ اما بنا به بررسی ها، توان تولید بیشتری در پالایشگاه های موجود داریم که در کنار مدیریت مصرف، می توان تا حدی ناترازی را مدیریت کرد. در پالایشگاه نفت بندرعباس، اصلی ترین عاملی که سبب شده تولید کافی نداشته باشیم، وقفه در دریافت خوراک به دلیل انتقال خوراک پالایشگاه به وسیله کشتی است و تدبیری که برای این موضوع اتخاذ شده، دریافت خوراک از خط لوله گوره-جاسک است که برای پایداری دریافت خوراک، این اتصال هرچه زودتر باید انجام شود. همین اتفاق حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار بشکه کاهش تولید ناشی از وقفه دریافت خوراک را جبران می کند و افزون بر آن، بنزین و فراورده های نفتی را افزایش خواهد داد که عواید آن، به این پالایشگاه نیز خواهد رسید.
با توجه به تکرار بروز نقص فنی در سامانه فعلی پرداخت الکترونیکی بهای سوخت در جایگاه ها، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای ایجاد رقابت در این حوزه (پرداخت الکترونیکی بانکی) و ارائه خدمات مطلوب تر، همچنین رضایت مندی مشتریان و البته افزایش ضریب پایداری سامانه پرداخت الکترونیکی بهای سوخت، با دیگر بانک ها وارد مذاکره شده (از طریق ارسال دعوت نامه برای تمامی بانک ها) تا در صورت تمایل، دستگاه پرداخت الکترونیکی بهای سوخت مطابق با استانداردهای شرکت را تهیه و در جایگاه های عرضه سوخت نصب کنند.
یکی از این بانک ها، بانک ملی است که تفاهمنامه ای با آن منعقد شده و مسئولان این بانک بیان کرده اند مطابق با استانداردی که ارائه شده، ۶ هزار دستگاه از سوی این بانک ساخته و در جایگاه ها نصب می شود.
از این رو جایگاه ها به 2 سامانه مجهز می شوند؛ یکی سامانه پرداخت الکترونیکی بانک ملت که تاکنون موجود بوده و دیگری پرداخت الکترونیکی بانک ملی که در صورت بروز اختلال در یکی، دیگری به مشتریان خدمات ارائه می دهد. نخستین سری این دستگاه ها قرار است طی 2 هفته آینده در جایگاه های عرضه سوخت نصب شوند.
افزایش سهم حمل ونقل ریلی فراورده با توسعه زیرساخت ها در دستور کار شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی قرار گرفت.
بر این اساس، در نشستی با حضور محمدصادق عظیمی فر، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و جبارعلی ذاکری، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی، راهکارهای افزایش سهم حمل ونقل ریلی به منظور تسریع در عملیات سوخت رسانی، حفظ پایداری شبکه تامین و توزیع و نیز کاهش آلودگی محیطی و بروز حوادث جاده ای مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در این نشست مقرر شد، به منظور توسعه ظرفیت خطوط ریلی انتقال فراورده، برای راهکارها و روش های سرمایه گذاری در امر توسعه ناوگان مخزن دار ریلی از سوی دو طرف بررسی، احصا و مورد توافق قرار گیرد. همچنین مقرر شد، در قالب قراردادهای مشارکت، نسبت به توسعه ناوگان مخزن دار ریلی اقدام شود. مطابق گزارش ارائه شده این نشست در مهر امسال ۲۱۲ دستگاه مخزن دار ریلی نو برای افزایش ظرفیت حمل فراورده های نفتی به ناوگان حمل ونقل ریلی فراورده افزوده شده است.
رفع گلوگاه های عملیاتی تخلیه و بارگیری ریلی فراورده های نفتی، برنامه ای شدن و کاهش زمان انتظار ناوگان مخزن دار حمل فراورده های نفتی از چالش های این حوزه است که در این نشست مورد بحث و تصمیم قرار گرفت.
با اقدام های انجام شده همسو باخودکفایی و بومی سازی قطعات و خنثی سازی تحریم ها، از ابتدای امسال تاکنون با حمایت از سازندگان داخلی، ۲ هزار و ۴۱۲ قطعه پالایشگاهی به تعداد کل ۱۷ میلیون و ۲۱۷ هزار قطعه، برای نخستین بار در کشور ساخته و تایید شد. بسیاری از اقلام ساخته شده جزو قطعات حیاتی صنعت پالایش نفت است که استمرار تولید را تضمین می کند. حمایت از ساخت قطعات در ۶ ماه نخست امسال به صرفه جویی بیش از ۳ هزار و ۵۷۳ میلیارد ریالی منجر شده است.
همچنین با استفاده از دانش و توان متخصصان و ظرفیت های پالایشگاه نفت بندرعباس، در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ بیش از ۶۹۷ قلم کالا بدون نقشه اولیه برای نخستین بار با مهندسی معکوس طراحی و بومی سازی شده است.
حمایت از ساخت داخل برای تامین دستگاه ها، تجهیزات و ادوات مورد نیاز از سیاست های مهم صنعت نفت برای بی اثرسازی تحریم ها و استمرار تولید است که همسو با تحقق این هدف، در یک دهه اخیر بیش از ۳۶ هزار قطعه از لوازم فنی مورد نیاز از سوی شرکت های ایرانی ساخته شد و افزون بر رفع نیاز پالایشگاه، ایجاد اشتغال مولد و تقویت روحیه خودباوری در سازندگان داخلی، سبب صرفه جویی بیش از ۵۸ میلیون یورویی شده است.
جلوگیری از خروج ارز، قطع وابستگی به خارج از کشور، تامین به موقع قطعات و کاهش ریسک های عملیاتی فرایند تولید، انتقال و بومی سازی فناوری و توسعه دانش فنی، اشتغالزایی با حمایت از شرکت های داخلی، حمایت از شرکت های دانش بنیان در طراحی و ساخت قطعات و تجهیزات پالایشگاهی و صرفه جویی اقتصادی از دستاوردهای راهبردی شرکت پالایش نفت بندرعباس در حمایت از توان و ساخت داخل است.
شرکت پالایش نفت آبادان به منظور تامین کاتالیست FCC با شرکت های دانش بنیان بهداش و رز اروند تفاهمنامه همکاری به ارزش ۸۰۰ میلیارد تومان امضا کرد.
تاکنون کاتالیست FCC از خارج و از کشورهایی مانند چین و روسیه تامین می شد. این کاتالیست برای واحد بنزین سازی این شرکت استفاده می شود که سیلیکات آلومینیومی و عملگر تولید بنزین است. خوشبختانه رویکرد تازه ای که موفق بوده و نقطه امیدی را ایجاد کرده، شرکت های دانش بنیانی هستند که برای بار نخست، اقدام به تولید این محصول کرده اند.
بر اساس آخرین بررسی ها، روند مصرف سوخت در ناوگان هوایی کشور افزایشی بوده و با توجه به توان پالایشگاه های داخلی، نیازی به واردات نداریم. مقدار تولید سوخت هوایی در سال ١۴٠١ و ١۴٠٢ به طور میانگین روزانه حدود ۴ میلیون لیتر بوده است. در سال ١۴٠١ بیش از یک میلیارد و ۴۶۷ میلیون لیتر به ١٩٨ هزار فروند هواپیما و در سال ١۴٠٢ بیش از یک میلیارد و ۴۶۳ میلیون لیتر به ٢٠١ هزار فروند هواپیما تحویل شده است.
نرخ سوخت برای ایرلاین های داخلی بر اساس مصوبه سال ۱۳۹۴ هیأت وزیران ۶۰۰ تومان و به صورت یارانه ای و برای ایرلاین های خارجی و پروازهای باری به صورت آزاد محاسبه می شود.
سال ۱۴۰۱ بیش از یک میلیارد و ۴۶۷ میلیون لیتر سوخت هوایی، با نرخ ۶۰۰ تومان به شرکت های ایرلاین داخلی تحویل داده شده، همچنین در این بازه زمانی ۱۰۷ میلیون لیتر سوخت نیز به ایرلاین های خارجی و هواپیماهای باری با نرخ آزاد تحویل شده است. ۸۶ درصد سوخت هوایی تولیدشده در کشور به ایرلاین های داخلی و ۱۴ درصد به ایرلاین های خارجی و باری تحویل شده که این رقم در سال ۱۴۰۲ در بخش ایرلاین های داخلی ۹۱ درصد و در بخش ایرلاین های خارجی و باری ۹ درصد بوده است.
سوخت رسانی مطلوب و بی وقفه به نیروگاه ها و مجاری عرضه سوخت از طریق جذب نیروهای موقت فصلی در 2 منطقه آبادان و هرمزگان در دستور کار قرار دارد. به این منظور مصاحبه نیروهای پیمانکاری موقت فصلی انبار نفت ماهشهر با عنوان اپراتور تخلیه و بارگیری با هدف تسهیل سوخت رسانی زمستانی از سوی گروه مصاحبه گر تخصصی در ستاد منطقه آبادان برگزار شد.
این گروه تخصصی، شامل نمایندگان مدیریت منابع انسانی، عملیات، اچ اس ای، ناظران دفتر مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و بازرسی شرکت ملی پالایش و پخش بوده است، همچنین فرایند مصاحبه برای جذب ۳۶ نیروی موقت فصلی سه ماهه، طی 2 روز متوالی انجام شده است.
انبارهای نفت آبادان و ماهشهر افزون بر تامین سوخت مورد نیاز شهرهای آبادان، خرمشهر، ماهشهر، بندر امام خمینی(ره)، شادگان، هندیجان، امیدیه، آغاجاری، اروندکنار و چوئبده، سوخت مورد نیاز نیروگاه ها و استان های همجوار را نیز تامین می کنند.
کارگروه مشترک بین معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با هدف برنامه ریزی مشترک برای پیشبرد طرح های هوشمندسازی و تحول دیجیتال صنعت پالایش تشکیل می شود.
چارچوب همکاری مشترک در زمینه هایی چون استفاده از اعتبار مالیاتی در قالب صندوق های خطرپذیر شرکتی، اجرای طرح های هوشمندسازی و تحول دیجیتال پالایشگاه ها و زنجیره سوخت رسانی، راه اندازی مرکز جامع پایش و تحلیل کلان داده و همچنین طرح های ساخت بار اول است.
با همکاری بنیاد ملی نخبگان از ظرفیت ایده پردازی نخبگان دانشگاهی برای حل چالش های اساسی پالایش و پخش در قالب طرح شهید احمدی روشن و نیز مسابقه ملی مساله محور و ایجاد نمونه های نیمه مهندسی در قالب طرح شهید بابایی بهره گیری می شود.
بندر صادراتی ماهشهر، هاب انرژی ایران در صادرات و واردات فراورده های نفتی است که برای انجام صادرات، نیازمند پهلوگیری و پهلودهی کشتی های بزرگ در بندر است که تکمیل این اقدام مهم، بدون شناورهای طناب گیر کشتی امکانپذیر نیست. هم اکنون 2 فروند شناور طناب گیر تخصصی آماده بارگیری است که این پروژه در شرکت پالایش نفت آبادان دستاوردی بزرگ به شمار می آید و ۷۵ درصد تجهیزات این شناورها از سوی شرکت دانش بنیان سیراف ساخته و طراحی شده است. پالایشگاه آبادان می توانست مشابه این قایق ها را از کشورهای همجوار و با صرف وقت کمتر، دسترسی راحت تر و قیمت همتراز وارد کند؛ اما قایق های ساخته شده مطابق با نیازهای فعلی بندر صادراتی ماهشهر و با استفاده از روزآمدترین فناوری های موجود طراحی و ساخته شده است. اگر این شناورها از سوی شرکت فن آوران سیراف ساخته نمی شد، ۹۰ درصد عملیات صادرات و واردات بندر صادراتی ماهشهر دچار اختلال می شد. فرایند استخراج، پالایش و صادرات نفت خام، مانند زنجیره ای متصل به هم هستند و با اختلال در عملیات صادرات بندر ماهشهر، نیازها و انتظارهای صنعت پالایش و پخش فراورده های نفتی کشور بدرستی برآورده نمی شد و این اتفاق، کل کشور را از نظر بهره برداری، درآمدهای مالی و ارزی به چالش می کشید. بندر صادراتی ماهشهر، یکی از راهبردی ترین آبراه های ایران به شمار می رود. شناورهای طناب گیر تکمیل کننده عملیات کشتیرانی هستند و اهمیت ویژه ای در صادرات فراورده های نفتی دارد؛ زیرا صادرات فراورده های نفتی بدون این شناورها انجام نمی شود.
کارگروه مشترک شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و سازمان حفاظت محیط زیست، با هدف تسریع در صدور مجوزهای زیست محیطی، طرح های توسعه ای با هدف تعامل و تسریع در رفع چالش های صدور مجوز طرح های توسعه ای و همکاری مشترک بین دو طرف، تشکیل شده است. مهم ترین چالش، ناترازی انرژی و تسریع در اجرای پروژه های پالایشی به منظور ارتقای ظرفیت و کیفیت فراورده هاست. قطعا تعامل و همکاری سازمان محیط زیست در تسهیل مجوزهای زیست محیطی آثار قابل توجهی بر ناترازی انرژی خواهد داشت.
واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه شیراز با ظرفیت ۵ هزار بشکه در روز با هدف ارتقای کیفی محصول بنزین این پالایشگاه و تولید روزانه ۱.۶ میلیون لیتر بنزین یورو به بهره برداری رسید.
شرکت پالایش نفت شیراز به منظور اهداف راهبردی خود در زمینه تولید و عرضه سوخت پاک و افزایش کیفیت بنزین تولیدی، از سال ۹۸ نسبت به احداث واحد ایزومریزاسیون به ظرفیت ۵ هزار بشکه در روز اقدام کرد. هدف کلی این طرح، افزایش ۲۰ درصدی بنزین تولیدی پالایشگاه، ارتقای درجه آرام سوزی (عدد اکتان) بنزین نهایی تولیدی پالایشگاه از ۸۷ به ۹۱، کاهش بنزن آن در سطح استاندارد ملی به کمتر از یک درصد، کاهش مواد آروماتیکی به کمتر از ۳۵ درصد، کاهش مقدار گوگرد بنزین تولیدی به کمتر از ۲ پی پی ام و کاهش آلاینده های زیست محیطی است.
ظرفیت این واحد معادل ۷۹۵ هزار لیتر در روز و تولید فعلی آن روزانه ۵۴۰ هزار لیتر است که با راه اندازی این واحد، کیفیت بنزین تولیدی نیز به استاندارد یورو ۵ می رسد و تولید روزانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار لیتر بنزین یورو ۵ در پالایشگاه شیراز محقق خواهد شد. دانش فنی این واحد، سال ۱۳۹۷ از شرکت UOP اخذ و اجرای آن از طریق یک قرارداد EPC دنبال شد. سرمایه گذاری انجام شده در این پروژه ۳۲ میلیون یورو بوده و قرارداد آن با ظرفیت ۵ هزار بشکه در روز از اسفند سال ۱۳۹۸ با شرکت پیمانکاری جندی شاپور منعقد شده است. پیش راه اندازی و راه اندازی واحد از تیر امسال آغاز شد و در روز 2 مهر هم به بهره برداری رسید. هم اکنون این واحد توانسته به تمام اهداف تعریف شده از قبیل اکتان بالاتر و بنزن کمتر دست یابد و تولید بنزین یورو ۵ را به سبد محصولات خود اضافه کند. انجام بیش از ۱۱میلیون نفر- ساعت کار بدون حادثه در پالایشگاه نفت بندرعباس، طراحی سیستم بازیابی رمز عبور مبتنی بر هوش مصنوعی، کمک ۱۲ میلیارد ریالی پالایشگاه نفت تهران برای بهسازی یک مدرسه در کرج، دوگانه سوز شدن رایگان ۷ هزار دستگاه خودروی عمومی در کردستان، پاسخگویی به درخواست های ثبت شده در درگاه ملی مجوزها، اجرای طرح پایلوت انتقال سیستم راهبری دیزل پمپ های آتش نشانی منطقه البرز، تعمیر ۱۲ دستگاه فلومتر در منطقه استان مرکزی، برتری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در رعایت الزام های پدافند غیرعامل و رضایتمندی مشتری از پاسخگویی سریع مرکز تماس شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ازجمله خبرهای امیدبخش شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در بازه زمانی۱۲ تا ۲۲ آبان امسال بود.
امروزه استفاده از فرصت فناوری قدرتمند هوش مصنوعی و میزان اثربخشی این نوع از ساختار، نقطه عطفی در تاریخ صنعت حیاتی نفت و گاز به شمار می رود؛ چراکه این فناوری، یک توانمندساز واقعی است که می توان با اتکا به آن، بر بسیاری از چالش ها غلبه و تصمیم های هوشمندانه تر و کارآمدتری اتخاذ کرد. در میان مجموعه شرکت های فعال در حوزه انرژی کشور، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در به کارگیری از فناوری هوش مصنوعی، پیشران بوده و تاکنون اقدام های قابل توجهی را به ثمر نشانده است. از همین منظر، هوش مصنوعی، راهبردی مستحکم و قابل اتکا در تمامی ارکان مجموعه پالایشی و تجمیعی از تمامی اهداف و الزام های مدیریتی در این خصوص محسوب می شود. شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران که به عنوان بازوی اجرایی صنعت پالایش شناخته می شود، با یک ابتکار جدید قرار است به واکاوی تمامی جزئیات فناوری پیشرفته هوش مصنوعی بپردازد. نخستین همایش«مهندسی با رویکرد هوش مصنوعی، فناوری و توسعه دانش بنیان در صنایع پایین دستی نفت» اسفند امسال به میزبانی این شرکت برگزار خواهد شد. پژوهشگران و صاحب نظران حاضر در این همایش، بر اساس محورهای طراحی و ساخت، فناوری و توسعه دانش بنیان، سلامت، ایمنی و محیط زیست، علوم دانشگاهی، پژوهش و نوآوری در صنعت نفت و ضرورت تدوین نظام ملی فناوری و نوآوری انرژی در کشور به ارائه نظر می پردازند.
به منظور استفاده از هوش مصنوعی و ایجاد فرهنگ استفاده از این فناوری، کمیته هوش مصنوعی در ۹۰ درصد شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی تشکیل شده است. همچنین تشکیل کمیته هوش مصنوعی از جمله اقدام های مهم انجام شده در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است؛ زیرا این فناوری، نقشی بسزا در زنجیره تولید، ذخیره سازی، نقل و انتقال و توزیع فراورده های این شرکت دارد، همچنین بحث هوشمندسازی نواحی در دستور کار شرکت ملی پخش است تا با استفاده از این روش، تمام وظایف نواحی بدون دخالت نیروی انسانی و سخت افزار انجام شود.
بی تردید این پایان راه نیست و وزارت نفت و شرکت های زیرمجموعه آن در همه بخش ها از جمله پالایش و پخش فراورده های نفتی، تلاش خواهند کرد طی فرصت باقیمانده از فعالیت خود در دوره جدید، مسیر عبور از چالش های باقیمانده از گذشته را هموار کنند.
100 روز کاری صنعت گاز دولت چهاردهم در یک نگاه
مشعل| اگرچه آغاز به کار دولت چهاردهم با تابستان همراه شد، اما از همان زمان، آمادگی ها برای نیمه دوم سال و تامین گاز برای زمستان به عنوان ماموریت اصلی وزارت نفت و به ویژه شرکت ملی گاز ایران شروع شد. شرکت ملی گاز ایران در یکصد روز فعالیت وزارت نفت دولت چهاردهم، در کنار فعالیت های جاری و پروژه های در دست اجرای خود، اقدام هایی را از تامین نیاز سوخت مورد نیاز موکب های راهیان مراسم باشکوه اربعین حسینی و اجرای پروژه های مسئولیت اجتماعی و آموزشی گرفته تا تعمیرات اساسی در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و تامین بدون وقفه گاز مورد نیاز پتروشیمی ها، نیروگاه ها و صنایع را با نگاهی ویژه تر پیگیری کرده است. این شرکت در همین بازه زمانی با تغییر آرایش مدیریتی تلاش کرد تا تامین گاز در پاییز و به ویژه در زمستان پیش رو بی هیچ توقفی ادامه یابد.
ناترازی گاز به عنوان یکی از مهم ترین چالش های پیش روی صنعت نفت، موضوعی است که شرکت ملی گاز ایران را بر آن داشته است تا برنامه هایی را برای کاهش آن، به ویژه در زمستان پیش رو، در دستور کار قرار دهد. بر اساس گزارش مرکز راهبری شبکه گاز کشور (دیسپچینگ)، مصرف روزانه گاز در شبکه خانگی در آبان ماه امسال نسبت به پارسال، ۲۲ درصد افزایش یافته است و طبق گزارش مرکز سیاست گذاری، برنامه ریزی راهبردی و مدیریت انرژی وزارت نفت، مصرف گاز طبیعی در کشور به طور متوسط سالانه ۴.۸ درصد افزایش نشان می دهد و آمارها بیانگر این است که با ادامه این روند، مصرف گاز از تولید پیشی می گیرد. اگرچه این روند افزایشی از سال های گذشته تاکنون مورد ارزیابی بوده و برنامه ریزی هایی نیز درجهت کاهش آن انجام شده است، با وجود این، در شروع کار دولت چهاردهم، موضوع ناترازی گاز و تامین نیاز زمستانه بخش های خانگی و صنعتی، پتروشیمی ها و نیروگاه ها با اولویت بیشتر و جدی تری مورد توجه قرار گرفت.
بر اساس گزارش های رسمی، میانگین مصرف سالانه نیروگاه ها حدود 14 درصد، صنایع سیمان، حدود 10درصد و صنایع پتروشیمی و فولاد نیز هر کدام 8 درصد را به خود اختصاص می دهند.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت، پس از گرفتن رای اعتماد از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و قرار گرفتن پشت میز مسئولیت خود در وزارت نفت، انتصابات کلیدی داشت که یکی از اولین های آن، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران بود و سعید توکلی را به عنوان معاون خود در امور گاز و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران معرفی کرد. توکلی هم در نخستین روز کاری به عسلویه، پایتخت تولید گاز کشور رفت و در بازدید از شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی از نزدیک در جریان فرایند اجرایی تعمیرات اساسی پالایشگاه ها به منظور آمادگی حداکثری برای تأمین سوخت زمستانی قرار گرفت.
از آنجا که موضوع کاهش ناترازی گاز در اولویت کاری قرار داشت، شرکت ملی گاز ایران نیز افزون بر برنامه همیشگی تامین گاز برای پتروشیمی ها و نیروگاه ها و صنایع دیگر، مجموعه اقدام هایی را نیز در 100 روز اخیر شروع به کار دولت جدید انجام داد که ادامه تولید پایدار گاز، تامین پایدار سوخت نیروگاه ها، تقویت خطوط انتقال گاز، تاسیس صندوق بهینه سازی انرژی و انتشار گواهی صرفه جویی گاز طبیعی برای عرضه در بازار سهام از جمله آنها محسوب می شود.
مجموعه صنعت گاز در این مدت تلاش کرده است تا با تامین خوراک برای بخش های مختلف صنعتی، نیاز این مجموعه ها را تامین واز توقف فعالیت آنها جلوگیری کند.
در همین بازه زمانی یکصد روزه درجهت فعالیت حداکثری شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و تامین گاز خطوط سراسری و کاهش ناترازی، پالایشگاه نهم این مجتمع که 5 درصد از گاز تولیدی کشور را تامین می کند، وارد مرحله تازه ای از تعمیرات اساسی شد تا برای زمستان امسال که گفته می شود از لحاظ مصرف گاز، زمستانی سخت خواهد بود، آماده باشد. همچنین در همین مدت با هدف افزایش تولید و استفاده حداکثری از شبکه انتقال گاز، پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی به خط لوله پنجم سراسری انتقال گاز متصل شد که به کاهش ناترازی و دغدغه تامین گاز در زمستان کمک کرد.
در کنار این اقدام ها عملیات تعمیرات اساسی ردیف سوم واحد گوگردسازی پالایشگاه نهم گازی انجام و با پایان آن شاهد کاهش انتشار روزانه ۷۶۰ تن گاز مشعل و انتقال آن به شبکه سراسری بودیم.
در همین مدت، تعدادی از پروژه های انتقال گاز هم به بهره برداری رسید که از جمله آنها پروژه اتصال خط لوله گاز جدید
چلوند - اردبیل به خطوط لوله سراسری و خط انتقال گاز «دوراهی دشتک - نهبندان» بود که با اجرایی شدن آن بخش دیگری از رینگ سراسری گاز کشور تکمیل شد.
در 100روز اخیر شروع به کار دولت چهاردهم، اقدام های شرکت ملی گاز ایران نیز در مسیر انجام تعهدات مسئولیت اجتماعی ادامه داشت و در نتیجه از میان ۱۰۰شرکت پیشرو، این شرکت در چهارمین دوره برگزاری جشنواره روابط عمومی و مسئولیت اجتماعی، نشان عالی مسئولیت اجتماعی «پیشرو» را از آن خود کرد. شرکت ملی گاز ایران همچنین در جشنواره شهید رجایی که امسال برگزار شد، رتبه نخست این جشنواره را کسب کرد.
در همین مدت محدود و به منظور پیگیری نیازها و الزام های مسئولیت اجتماعی به خصوص در مناطق عملیاتی، کارگروه ویژه پارس جنوبی برای ایفای مسئولیت اجتماعی در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی تشکیل شد.
صنعت گاز در کنار این موارد، در ادامه تلاش های چند دهه خود، رویکرد جدیدی را در زمینه صرفه جویی مصرف گاز در پیش گرفته است و همزمان با روز دانش آموز، تفاهم نامه طرح ملی آموزش «همیار گاز» به منظور فرهنگ سازی مصرف بهینه و ایمن گازبین اقشار مختلف جامعه به ویژه دانش آموزان و معلمان مقطع ابتدایی امضا شد. این تفاهم نامه بین روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران و یک شرکت دانش بنیان برای ارائه آموزش های مصرف بهینه و ایمن گاز و تولید محتواهای اختصاصی جذاب برای پایه های ابتدایی پیش بینی و امضا شده است.
همچنین پویشی رسانه ای در میان بخش های مختلف شرکت ملی گاز ایران با عنوان« یک درجه کمتر» آغاز شد تا در جهت صرفه جویی در مصارف خانگی، فرهنگ سازی و آگاه سازی انجام شود.
شرکت ملی گاز ایران در چند ماه شروع به کار دولت چهاردهم، در ادامه روند چند ساله خود برای بومی سازی و ساخت داخل تجهیزات و قطعات و دانش فنی مورد نیاز، اقدام هایی انجام داده است. بخش زیادی از این اقدام ها در ادامه فعالیت های سال های گذشته و پیگیری موفق آنها بوده است. شرکت ملی گاز ایران و شرکت های زیرمجموعه آن، به ویژه شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در جریان ساخت داخل تجهیزات و قطعات مورد نیاز این صنعت، حرکت های رو به جلویی داشته اند و در دولت چهاردهم نیز این روند را با شتابی بیشتر در دستور کار قرار داده و کوشیده است تعمیرات اساسی مجموعه های خود را با تکیه بر اقلام و کالاهای ساخت داخل انجام دهند.
به دلیل این تلاش های مستمر شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در سال جاری به ویژه یکصد روز گذشته تعمیرات اساسی خود را با استفاده 100 درصدی از تجهیزات باکیفیت داخلی انجام داده و آماده تولید حداکثری گاز در روزهای سرد، به ویژه در فصل زمستان شده است.
تاکنون بیش از ۱۱ هزار و ۵۸۹ کالای ایرانی در سراسر پالایشگاه های بزرگ ترین پایتخت تولید گاز کشور استفاده شده و بیش از ۱۵۲ قلم کالای حیاتی با قرارداد ساخت بار اول در دستور کار قرار دارد.
دیپلماسی مسائل منطقه ای و قوت بخشیدن به روابط با کشورهای منطقه و فرامنطقه، موضوع مهمی است که دولت چهاردهم و به تبع آن وزارت نفت و شرکت های اصلی و مادر تخصصی آن از جمله شرکت ملی گاز ایران آن را در دستور کار خود قرار داده اند.
همزمان با شروع به کار دولت چهاردهم، پیگیری هایی در جهت اثرگذاری دیپلماسی انرژی بر اهداف کلان وزارت نفت آغاز شد و مسعود پزشکیان در سفرهای جداگانه به روسیه و ترکمنستان، توافق های گازی ایران با این کشورها را مورد بازبینی قرار داد و دیدار مشترکی بین روسای جمهوری دو کشور ایران و ترکمنستان برگزار شد و یک سند همکاری گازی نیز در حضور آنان به امضا رسید.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری در نشست مشترک هیئت های عالی رتبه ایران و ترکمنستان تاکید کرد که توافق گازی تهران - عشق آباد اقدامی راهبردی برای تبدیل ایران به قطب گازی منطقه و در چارچوب تأمین منافع دو طرف است.
دو کشور ایران و روسیه در حوزه گاز در جایگاه مهمی قرار دارند و شرکای مهمی برای یکدیگر محسوب می شوند. در دولت چهاردهم نیز به منظور تحکیم بیش از پیش روابط میان دو کشور، مسعود پزشکیان به مسکو سفر و با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه دیدار و گفت وگو کرد.
پزشکیان در این دیدار درباره پیمان ها و قراردادهای دو کشور در زمینه همکاری های گازی، راه، راه آهن، آب شیرین کن، انرژی و پتروشیمی رایزنی های سازنده ای گفت وگوهای مفیدی داشت و قرار شد به اجرای توافق های دو کشور شتاب داده شود.
مجموعه دولت از جمله وزارت نفت و شرکت های زیرمجموعه آن، در 100 روز گذشته و در حوزه های مختلف بالادست و پایین دست نفت و گاز، همدلانه تلاش کرده اند تا نتایج و دستاوردهای حاصل از این تلاش ها برای رفاه و آسایش هرچه بیشتر مردم به بار نشیند. بی تردید این تلاش ها در فرصت باقیمانده، پرشتاب تر از قبل ادامه خواهد یافت و با رونق بخشیدن به اقتصاد کشور رفاه بیشتری برای مردم کشور رقم خواهد خورد.
ظرفیت تولید محصول درصنعت پتروشیمی به 2/102 میلیون تن رسیده است
مشعل: صنعت پتروشیمی، به عنوان یکی ازصنایع مولد، با ایجاد ارزش افزوده بالا، سهمی بسزا در زنجیره تولید و اقتصاد کشور دارد، از این رو برنامه ریزان این بخش ازصنعت نفت، برآنند تا این نقش مهم بدرستی ایفا و براساس برنامه هفتم و هشتم توسعه، گام های رو به جلویی برداشته شود.
صنعت پتروشیمی برای رسیدن به اهداف بلندمدت خود، برنامه ریزی هایی را در طول سیاست های کلان و بلندمدت دولت ها پیش بینی می کند. این پیش بینی با توجه به شرایط اقتصادی کشور، محدودیت های تحریمی و الزام های پیش روی صنعت پتروشیمی بوده و عملکرد این صنعت تا کنون نشان داده که این روند رو به جلو موفق بوده است.
بر اساس برنامه تولید و فروش در صنعت پتروشیمی، تا پایان سال جاری، ظرفیت این صنعت به 2/102 میلیون تن خواهد رسید که با توجه به ضریب بهره برداری ازظرفیت اسمی، پیش بینی می شود در سال جاری 4/83میلیون تن محصول پتروشیمی تولید شود که با احتساب مصارف بین مجتمعی و درون مجتمعی 2/50 میلیون تن محصول نهایی از این صنعت به دست خواهد آمد.
صنعت پتروشیمی ایران در سال ۱۴۰۲ حدود یک میلیون و 100 هزار بشکه معادل نفت خام در روز از منابع هیدروکربوری را به مواد ارزشمند پتروشیمی تبدیل کرده است. ظرفیت اسمی تولید در ۷۲ مجتمع تولیدی این صنعت (با احتساب طرح هایی که در سال ۱4۰۲ راه اندازی شده اند) به 3/96 میلیون تن در سال رسید.
عنوان سال ۱۴۰۲ برنامه سال ۱۴۰۳*
ظرفیت اسمی (میلیون تن) 3/96 2/102
عملکرد (میلیون تن) 3/74 4/83
طی 100 روز استقرار دولت چهاردهم (از مرداد تا آبان سال جاری) 22 میلیون تن محصول پتروشیمی تولید شده که از این رقم 2/3 میلیون تن به ارزش 4/2 میلیارد دلار به فروش داخلی رسیده است. ضمن آنکه در مدت مذکور 1/9 میلیون تن به ارزش 8/3 میلیارد دلار محصول پتروشیمی از کشور صادر شده است. در مجموع 3/12 میلیون تن به ارزش 2/6 میلیارد دلار کل فروش خالص محصولات پتروشیمی از مرداد تا آبان سال جاری بوده است.
عنوان واحد 100 روز استقرار دولت چهاردهم (مرداد تا آبان)
تولید میلیون تن 0/22
فروش داخلی خالص تناژ میلیون تن 2/3
ارزش میلیارد دلار 4/2
صادرات تناژ میلیون تن 1/9
ارزش میلیارد دلار 8/3
کل فروش خالص تناژ میلیون تن 3/12
ارزش میلیارد دلار 2/6
مطابق برنامه هفتم توسعه 61 طرح در صنعت پتروشیمی با ظرفیت 2/35میلیون تن در سال با سرمایه گذاری مورد نیاز 5/23 میلیارد دلار به اجرا در خواهدآمد. در برنامه هشتم توسعه نیزاجرای 47 طرح در صنعت پتروشیمی با ظرفیت 54 میلیون تن در سال پیش بینی شده که سرمایه مورد نیاز اجرای این طرح ها 6/39 میلیارد دلار برآورد شده است.
طرح های تولیدی در دست اجرا تعداد ظرفیت (میلیون تن در سال) سرمایه گذاری کل (میلیارد دلار)
برنامه هفتم توسعه ۶۱ 2/35 5/23
برنامه هشتم توسعه 47 54 6/39
در سال جاری 11 طرح صنعت پتروشیمی آماده افتتاح است که از این تعداد، طرح های نخل آسماری با ظرفیت 29 هزار تن در سال و اتیلن اکساید مارون با ظرفیت 45 هزارتن در سال با پیشرفت فیزیکی 100 درصد طی سال جاری به بهره برداری رسیده است. الفين توسعه پتروشیمی کنگان، الفين و MEG پتروشیمی بوشهر، ایزوپروپیل الکل پتروشیمی آرمان سپاهان، پلی پروپیلن ارغوان گستر ایلام، متانول آپادانا خلیج فارس، ESBR شیمیایی صدف عسلویه، NGL-3100، ABS/SBS/SB/LCBR پادجم، پتروناد آسیا MDEA - فاز (۳) از جمله طرح های آماده افتتاح در این صنعت به شمار می آیند.
نام طرح ظرفیت
نخل آسماری 29 100
اتیلن اکساید مارون 45 100
الفين توسعه پتروشیمی کنگان 1089 97
الفين و MEG پتروشیمی بوشهر 1639 94
ایروپروپیل الکل پتروشیمی آرمان سپاهان 36 96
پلی پروپیلن ارغوان گستر ایلام 150 95
متانول آپادانا خلیج فارس 1650 93
ESBR شیمیایی صدف عسلویه 136 94
NGL-3100 1187 88
ABS/SBS/SB/LCBR پادجم 260 ۸۴(فاز اول به بهره برداری رسیده)
پتروناد آسیا MDEA - فاز (۳) 40 ۶۳ (میزان پیشرفت کلیه فازها)
درآمدهای ارزی حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی طی 100 روز استقرار دولت چهاردهم (مرداد تا آبان) 8/3 میلیارد دلار بوده است. بر اساس برنامه ارزی و مطابق گزارش دریافتی از سامانه جامع ارزی بانک مرکزی، از این مقدار معادل 1/3 میلیارد دلار از طریق شرکت های پتروشیمی و پس از تأمین نیازهای ضروری ارزی شرکت ها برای تهیه مواد شیمیایی و کاتالیست، خوراک، همچنین اجرای پروژه های بهبود طرح های توسعه ای تسهیلات و بدهی های ارزی به سامانه نیما واریز شده است.
با هدف اجرای برنامه های توسعه ای در صنعت پتروشیمی، مطابق اهداف کلان وزارت نفت در دولت چهاردهم، برنامه افزایش صادرات محصولات پتروشیمی در دستور کار قرار گرفته که با توجه به اجرای طرح های جدید و برنامه افزایش صادرات، برنامه ریزی برای توسعه زیرساخت های مناسب به منظور تسهیل صادرات محصولات صورت گرفته و در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس عسلویه، تجهیز یا تغییر کاربری اسکله های یک تا ۱۵ فاز یک بندر پتروشیمی عسلویه با پیشرفت فیزیکی ۶۶ درصد و تجهیز اسکله های ۱۶ و ۱۷ فاز ۲ بندر پتروشیمی عسلویه در حال انجام است. در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر نیز پروژه انجام خدمات ترمیم و بازسازی اسکله ها در دست اقدام قرار دارد. لازم به یادآوری است، اجرای این طرح ها ضمن حفظ روند صادرات محصولات تولیدی پتروشیمی، اشتغالزایی و افزایش درآمد ارزی کشور را نیز به همراه دارد.
همزمان با استقرار دولت چهاردهم در صنعت پتروشیمی، تفاهم اولیه با هلدینگ های پتروشیمی برای اجرای یک طرح پالایشی ۱۵۰ هزار بشکه ای با هدف تأمین خوراک مایع شرکت های پتروشیمی وابسته به میدان پارس جنوبی انجام شده، ضمن آنکه فرایند مطالعات آمایش سرزمینی نیز به منظور تدوین فرصت های بهینه سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی و صنایع تکمیلی مطابق با ظرفیت ها و نیازمندی های هر استان در این صنعت آغاز شده است.
بسترسازی اجرای طرح مدیریت مصرف گاز طبیعی در بخش ساختمان با سرمایه گذاری شرکت های پتروشیمی برای سال جاری، آغاز مطالعات آینده پژوهی به منظور تعیین نقش صحیح صنعت پتروشیمی ایران در آینده جهان، آغاز مطالعات برنامه ریزی و مدیریت راهبردی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای انجام حداکثری وظایف محوله مطابق قوانین و مقررات و اجرای کامل نقش جدید در قالب سازمان توسعه ای، آغاز مطالعات تکمیلی طرح های زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی به منظور ارتقای تاب آوری زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی در پایین دست، تشکیل جلسات هماهنگی هلدینگ های بزرگ پتروشیمی با محوریت شرکت ملی صنایع پتروشیمی و آغاز انجام مطالعات امکان سنجی فنی تغییر کاربری اسکله های بندر خدماتی پارس به منظور صادرات محصولات پتروشیمیایی از دیگر اقدام هایی است که در زمان استقرار این دولت در صنعت پتروشیمی انجام شده است.
با 100 روز تلاش نفت در اجرای اجتماعی ترین مسئولیت ها رقم خورد
مشعل:100 روز از سکانداری محسن پاک نژاد بر مسند وزارت نفت دولت چهاردهم و ارائه برنامه او برای اداره صنعت نفت در ۱۱ فصل شامل فصل نخست «ابرچالش های صنعت نفت»، فصل دوم «اسناد بالادستی حاکم بر برنامه پیشنهادی»، فصل سوم «تحولات عرضه و تقاضای جهانی نفت و جایگاه ایران»، فصل چهارم تا هفتم درباره برنامه های وزارت نفت برای چهار شرکت اصلی، فصل هشتم «تقویت منابع انسانی و اصلاح ساختار وزارت نفت»، فصل نهم «دیپلماسی انرژی»، فصل دهم «بهینه سازی مصرف سوخت و شدت انرژی» و فصل یازدهم «مسئولیت های اجتماعی و محرومیت زدایی» می گذرد و زمان مناسبی برای بررسی عملکرد و فعالیت های انجام شده فرارسیده است. با بررسی کارهای انجام شده در این بازه زمانی، فعالیت های شاخص صنعت نفت در حوزه های یاد شده به ویژه در حوزه مسئولیت های اجتماعی و محرومیت زدایی را می توان قابل توجه خواند. این گزارش، نگاهی دارد به شاخص های موفقیت وزارت نفت دولت چهاردهم در حوزه مسئولیت های اجتماعی در این ۱۰۰ روز که در ادامه می آید.
شرکت های نفتی به خصوص در کشور ما، نقش کلیدی در رونق اقتصادی و حفظ جایگاه بین المللی دارند، مطابق قانون مقرر شده است که صنعت نفت، بخشی از مبلغ سرمایه گذاری هر پروژه را به طرح های توسعه ای عام المنفعه و در جهت کمک ﺑﻪ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻋﻤﺮﺍﻥ ﻭ ﺁﺑﺎﺩﺍنی ﺟﻮﺍﻣﻊ محلی به ویژه مناطق نفت خیز و گاز خیز اختصاص دهد؛ موضوعی که در وزارت نفت دولت چهاردهم به سکانداری محسن پاک نژاد بیش از همیشه به آن اهتمام ورزیده شده و نسیم امید، زندگی و اعتماد در مناطق نفت خیز و همجوار با تأسیسات نفتی و گازی و همچنین سایر استان های کم برخوردار و محروم کشور وزیدن گرفته است. بر همین اساس، وزارت نفت تلاش کرده است با مشارکت در پروژه های ﺁﻣﻮﺯﺵ، مدرسه سازی و مراکز علمی و آموزشی، راه سازی، آب، فاضلاب و برق، ﺑﻬﺪﺍﺷﺖ و مراکز درمانی، ﺧﺪﻣﺎﺕ، ورزش، امور مذهبی و فرهنگی و هر آنچه در زندگی آحاد جامعه روزنه امید باز می کند، در این مسیر گام بردارد.
بهره برداری از پروژه های زیرساختی طرح های هادی روستایی از جمله گام های استواری است که صنعت نفت برای کاهش محرومیت و بهبود کیفیت زندگی ساکنان مناطق محروم و تأسیسات پیرامون نفتی برمی دارد.
از جمله این طرح ها، ۲۳ پروژه زیرساختی از طرح های هادی روستایی در استان ایلام با اعتبار افزون بر ۱۷۶ میلیارد ریال است که به مرحله بهره برداری رسیده است و تحولی چشمگیر در زیرساخت های حیاتی و رفاهی روستاهایی مانند چنارباشی و پلنگرد در شهرستان ایوان، گنجوان در شهرستان گوار، لرینی در شهرستان سیروان، چالاب در شهرستان مهران، آب انار در شهرستان آبدانان، شهرک ولیعصر در شهرستان بدره و روستاهای بدر و نهرعنبر در شهرستان دهلران به شمار می رود.
آغاز عملیات اجرایی زیرسازی و آسفالت جاده روستایی فخرآوری - تاجمکی شهرستان گناوه گچساران هم دیگر پروژه طرح هادی است که عملیات اجرایی ۱۰ کیلومتر از این جاده با اعتبار ۲۶۲ میلیارد ریال از محل بودجه مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت از سوی شرکت نفت و گاز گچساران آغاز شده است و طبق برنامه زمان بندی شده در مدت هشت ماه به بهره برداری می رسد. روستای فخرآوری از توابع دهستان حیات داوود بخش مرکزی شهرستان گناوه در استان بوشهر است که در محدوده جغرافیایی میدان نفتی گلخاری از میدان های تحت مدیریت شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با ظرفیت تولید روزانه ١۵ هزار بشکه نفت خام قرار دارد.
راه اندازی مجموعه ورزشی و بازی های بادی از سوی شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد هم از دیگر پروژه های زیرساختی است که همسو با مسئولیت اجتماعی و توسعه فعالیت های فرهنگی، ورزشی و تفریحی به ویژه روستاهای مجاور پالایشگاه در مجموعه زمین چمن مجتمع مسکونی گاز شهید مهاجر و سالن ورزشی روستای گنبدلی مرکز دهستان خانگیران سرخس راه اندازی شد.
بهبود زیرساخت های آموزشی و اجرای طرح های نوسازی و تجهیز مدارس از جمله رنگ آمیزی و بهسازی فضای آموزشی جهت بهره برداری در سال تحصیلی جدید از پروژه های مسئولیت اجتماعی نفت بود که در شهریورماه امسال پیگیری و بهره برداری شد.
بهسازی و تجهیز مدارس شهید بامری و شهید باهنر عسلویه، تقویت سیستم های خنک کننده، خرید و نصب زمین چمن مصنوعی به مساحت ۷۶۰ مترمربع، رنگ آمیزی کلاس ها و بهبود و تقویت سیستم روشنایی، از جمله اقدام های کلیدی بوده که با حمایت شرکت پایانه های نفتی ایران، به سرانجام رسیده است.
با هدف ارتقای سطح علمی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم جزیره خارگ، این شرکت اقدام به برگزاری کلاس های تقویتی دبیرستان و آمادگی کنکور در قالب مسئولیت های اجتماعی کرده است و هم اکنون ۳۷ دانش آموز پسر و ۷۰ دانش آموز دختر در این دوره ها شرکت دارند و کلاس های تقویتی کنکور از آبان آغاز شده و تا خرداد سال آینده ادامه خواهد داشت.
این کلاس ها به صورت رایگان چهار روز در هفته و با محوریت دروس کلیدی کنکور از جمله ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی، فلسفه و منطق، ادبیات و روان شناسی برگزار می شود، ضمن اینکه تمامی هزینه های مربوط به این دوره ها از جمله پرداخت حق الزحمه استادان و تهیه امکانات رفاهی و تردد آنان هم مدنظر قرار گرفته شده تا با این برنامه ریزی دقیق، دانش آموزان جزیره خارگ بتوانند در آزمون کنکور سال آینده نتایج درخشانی کسب کنند و سهمیه قابل توجهی از رشته های برتر دانشگاهی را به خود اختصاص دهند.
از دیگر پروژه های مسئولیت اجتماعی که در 100 روز وزارت نفت دولت چهاردهم اجرایی شده، افتتاح دبستان حاسب هرمزی در بندرعباس با مشارکت نفت ستاره خلیج فارس است. این مدرسه در دوطبقه و با زیربنای یک هزار و ۹۶۱ مترمربع و ۳۰ میلیارد تومان هزینه پس از ۸ سال در محله سه راه برق بندرعباس به بهره برداری رسیده است تا شاهد درخشش بیشتر سطح علمی و آموزشی در این خطه از کشورمان باشیم.
در این میان، اشاره به آیین بهره برداری از پروژه بهسازی ۱۴ مدرسه و آغاز عملیات اجرایی ۲۵ مدرسه روستایی دیگر در مجاورت پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد با اعتبار ۴۰ میلیارد ریال در دهستان خانگیران شهرستان سرخس، گشایش نخستین مدرسه انعطاف پذیر استان بوشهر به همت پلیمر آریاساسول و توزیع دهها هزار بسته نوشت افزار میان دانش آموزان روستاها و مناطق کم برخوردار هم خالی از لطف نیست که چراغ امید را در میان مردمان پیرامون تاسیسات نفتی روشن می کند.
مسئولیت اجتماعی، آمیخته و تنیده شده در صنعت نفت است؛ هر جا که تاسیسات با عظمت این صنعت در آنجا بنا شده باشد، مسئولیت اجتماعی نیز به انحای مختلف در قالب ساخت جاده های دسترسی، ترمیم راه، ساخت مدرسه و... مشهود است؛ صنعت نفت در این حرکت ریشه دار، همواره تلاش کرده است خدمت رسان مردم باشد و در مسیر رفاه آنان قدم بردارد. وزارت نفت دولت چهاردهم با تاسی از این مسئولیت پذیری در تلاش است تا در ادامه راه با برداشتن گام های بیشتر در این مسیر رفاه و آسایش بیشتری را برای مردم همجوار با تاسیسات نفتی رقم بزند.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد که نخستین کنتور هوشمند ساخت داخل به تازگی توانست گواهی تأییدیه اتحادیه اروپا را کسب کند. رضا نوشادی در همایش بسیجیان شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران بابرشمردن نوآوری های موفق این شرکت گفت: خط تولید کنتور هوشمند به منظور انتقال فناوری از سوی یکی از شرکت های داخلی با سرمایه گذاری چند میلیون دلاری راه اندازی شد و شرایط مهیاست تا در صورت اخذ مجوزها، طرح هوشمندسازی آغاز شود. وی ساخت کمپرسورهایی با فشار خروجی ۳۴۰ بار از سوی گروه مپنا را سبب غلبه بر چالش فناورانه در مسیر موفقیت طرح های ذخیره سازی دانست و افزود: زمستان امسال آزمون نخستین کمپرسور را در کارخانه سازنده پشت سر خواهیم گذاشت، در حالی که تاکنون حداکثر فشار در کمپرسورهای ساخت داخل ۱۰۰ بار بوده است مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران ادامه داد: تیر ماه امسال بیشترین آمار تعداد ایستگاه های افتتاح شده در یک سال را جشن گرفتیم تا همه گاز تولیدی برای مصرف به اقصی نقاط کشور منتقل شود. نوشادی تصریح کرد: همکارانم با مشارکت شرکت اکسین، توانستند آلیاژ API5LX70 با ضخامت ۱.۱۲۵ اینچ را برای نخستین بار در کشور داخلی سازی و در پروژه احداث خط لوله نهم سراسری گاز به کار ببرند؛ تولید این ماده فرایند بسیار پیچیده و خاصی دارد که تا پیش از این در انحصار معدود شرکت های غربی بود.
وی احداث فاز دوم پالایشگاه گاز ایلام را طی سه سال دیگر موفقیت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران خواند و اظهار کرد: امیدواریم راه اندازی این پروژه مهم، زمستان امسال محقق شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری بر استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان برای روزآمد کردن سیستم ها و تجهیزات فرآیندی تأکید کرد. سید محسن دهبان پور در نشست هفتگی عملیات این شرکت بیان کرد: امروز یکی از ظرفیت های مهم کشور شرکت های دانش بنیان هستند که می توان برای رفع مشکل ها و روزآمد کردن سیستم های کنترلی و سنتی قدیمی از دانش و تجربه موفق این شرکت ها استفاده کرد. وی خواستار انجام کار کارشناسی و شناسایی مشکل ها و رفع چالش های پیش رو در بخش های مختلف نیازهای فناورانه ساخت و خدمات و یافتن راه حل های مرتبط با همکاری این شرکت ها و مؤسسه ها شد.مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری گفت: تعامل صنعت نفت با شرکت های دانش بنیان و ظرفیت علمی دانشگاه ها سبب رشد هدفمند این شرکت ها می شود و زمینه و انگیزه فعالیت و نقش مهم در رفع چالش ها و مشکل های عملیاتی و پاسخ به نیازهای اصلی و کلیدی را ایجاد می کند.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس سیاست و رویکرد این سازمان را جذب نیرو از پیرامون تاسیسات صنعت نفت اعلام کرد.
سخاوت اسدی در نشست مدیران این سازمان با استاندار بوشهر با بیان اینکه در سال های پیش افزون بر اصلاح رویکردها، شرایط نیروهای متخصص استان بوشهر نیز تغییر کرده است، گفت: اقدام های خوبی برای به کارگیری نیروهای بومی در این سال ها در شرکت های منطقه انجام شده است.
وی به مزایای استفاده از نیروهای بومی درصنایع مستقر در منطقه ویژه اقتصادی پارس اشاره کرد و گفت: به کارگیری این نیروها در صنعت هم به لحاظ روحی - روانی و هم هزینه ای به نفع شرکت هاست. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس با بیان اینکه امروز بخش قابل توجهی از اقتصاد کشور در عسلویه است، بیان کرد: امروز عسلویه نقطه حیاتی کشور محسوب می شود و با اقتصاد گره خورده است. اسدی با اشاره به اینکه در سال های پیش زیرساخت ها همگام با صنعت توسعه نیافت، افزود: در سفر اعضای کمیسیون انرژی مجلس به منطقه مقرر شد به منظور ایجاد شهرکی برای همه کارکنان مطالعه انجام شود.
وی با اشاره به لزوم هم افزایی و همسویی همه دستگاه های اجرایی برای پیشبرد اهداف اظهار کرد: اگر مجموعه دستگاه های اجرایی همسو نشوند، هدف ها تحقق نمی یابد. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس با بیان اینکه اتفاق های خوبی در حوزه مسئولیت های اجتماعی در منطقه رقم خورده است، تصریح کرد: با وجود کارهای خوبی که انجام شده است، اما هنوز جای کار زیادی وجود دارد و باید تلاش کرد اعتبارات در بهینه ترین نقاط هزینه شود.
سرپرست شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه میاندوآب از استانداردسازی۹۰ درصدی جایگاه های سی ان جی منطقه خبر داد. ابراهیم پوریزدانی در این باره گفت: به منظور خدمت رسانی مطلوب تر به شهروندان، کاهش خطرهای احتمالی در جایگاه ها و هزینه ها، نگهداری مطلوب و تعمیرات به موقع قطعات و تجهیزات مورد استفاده در جایگاه های سی ان جی، از ۵۷ جایگاه سی ان جی (مشمول طرح استانداردسازی) منطقه، تعداد ۵۰ جایگاه (۹۰ درصد) موفق به کسب تأییدیه بازرسی ادواری از سازمان ملی استاندارد شدند. وی با اشاره به انجام بازدیدهای دوره ای بازرسان اداره استاندارد و این منطقه از جایگاه های سی ان جی اظهار کرد: دستورعمل های ایمنی که باید از سوی شهروندان رعایت شود، شامل مواردی مانند پیاده شدن هنگام سوخت گیری، خاموش کردن خودرو، همچنین باز بودن صندوق عقب هنگام سوخت گیری است که باید از سوی مراجعه کنندگان به طور جدی رعایت شود. سرپرست شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه میاندوآب با اشاره به مصرف روزانه ۴۵۲ هزار مترمکعب سی ان جی در منطقه گفت: در هفت ماه امسال، ۱۱۱میلیون مترمکعب سی ان جی در ۵۹ جایگاه منطقه سوخت گیری و سبب صرفه جویی بیش از ۱۱۱ میلیون لیتر بنزین در سطح منطقه شده است پوریزدانی اظهار کرد: چهار جایگاه سی ان جی با پیشرفت بالای ۸۵ درصدی با مشارکت بخش خصوصی در شهرستان های میاندوآب، بوکان و شاهین دژ در حال احداث است که با بهره برداری از این جایگاه ها، تعداد جایگاه های تک و دومنظوره سی ان جی منطقه به ۶۳ جایگاه و مدت زمان سوخت گیری به کمتر از پنج دقیقه می رسد.
رئیس تعمیرات اساسی کارون در مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی گفت: با انجام تعمیرات اساسی تقویت فشار گاز بنگستان اهواز ۲ (آماک ۲) از هدررفت ۳۰ میلیون فوت مکعب گاز جلوگیری شد. جهانبخش حسین پور گفت: با توجه به تأکید مدیریت سازمان درباره جمع آوری گازهای همراه و جلوگیری از گازسوزی به ویژه در مناطق نزدیک به کلان شهر اهواز، تعمیرات اساسی تقویت فشار گاز بنگستان اهواز ۲ در مدت زمانی کمتر از برنامه زمان بندی انجام شد. وی افزود: مشابه این عملیات، در دوره های پیش در مدت زمان ۴۰ روز انجام می شد که در این دوره با تلاش شبانه روزی همکاران این مدیریت و سایر اداره ها (۴۳۵ نفر -روز کار عملیاتی) طی ۲۹ روز این عملیات به پایان رسید. رئیس تعمیرات اساسی کارون در مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی گفت: این تعمیرات سبب نگهداشت تولید و جلوگیری از آلودگی هوا و ایجاد مسائل زیست محیطی برای شهروندان اهوازی شد که از مهم ترین اقدام های انجام شده در این دوره از تعمیرات اساسی می توان به تعمیرات اساسی(اورهال) مخازن و مبدل های هوایی، تعمیرات شیرآلات فرآیندی و ایمنی، ضخامت سنجی سیستم گلایکول و الکتروموتورها اشاره کرد که تأسیسات را تا چهار سال آینده از سرویس مداوم بی نیاز و امکان پایداری و ایمنی فرآیند تولید را فراهم می کند.
مدیرعامل مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان بر اهتمام هلدینگ پتروفرهنگ برای ورود به صنایع پایین دستی پتروشیمی و سایر حوزه های سودآور تأکید کرد. علی صادقی در نشست با مدیران عامل هلدینگ پتروفرهنگ و شرکت های زیرمجموعه، یکی از اولویت های مجموعه پتروفرهنگ را تعیین تکلیف وضعیت تأمین منابع و تضامین لازم برای اجرای طرح ها برشمرد و یادآور شد: در فرایندها و برنامه های در دست اقدام شرکت های تابع پتروفرهنگ لازم است از ظرفیت و توانمندی سایر هلدینگ ها در حوزه های تخصصی مانند مالی، سرمایه گذاری و خدمات استفاده شود. وی با ابراز رضایت نسبی از عملکرد پتروفرهنگ تصریح کرد: در این حوزه هنوز چالش ها و مسائلی وجود دارد که باید با سرعت نسبت به حل وفصل آنها اقدام شود و یکی از موضوع های مهم، تعیین تکلیف سهام برخی شرکت هاست. مدیرعامل مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان چالش های هلدینگ پتروفرهنگ را موضوع انتصاب ها و نحوه جذب نیروی انسانی خواند و گفت: اساس و اولویت در انتصاب ها، به کارگیری افرادی است که بتوانند در پیشبرد برنامه ها و رفع چالش های پتروفرهنگ کمک کننده باشند و بر این اساس در مقابل فشارهای بیرونی بابت انتصاب افراد در این هلدینگ رویکرد جدی داریم. اساس صندوق در ابقا و به کارگیری نیروی انسانی عملکرد افراد است. صادقی با اشاره به لزوم تأمین منابع مالی و شرایط و تضامین لازم برای تکمیل طرح های در دست اجرا گفت: برای تحقق این موضوع پیشبرد برنامه عملیاتی مورد توجه جدی باشد و پروژه های در حال کار نباید به بهانه مشکلاتی نظیر تأمین مالی متوقف شود، ضمن اینکه تأمین مالی و تضامین لازم برای اجرای کار وظیفه هلدینگ و صندوق است و شرکت ها باید به گونه ای پیش روند که زیانی بابت عدم اجرای طرح برای مجموعه ایجاد نشود. وی به موضوع ورود به صنایع پایین دست و بالادست اشاره کرد و افزود: هرچند باید این اتفاق زودتر روی می داد، اما باز هم باید با اهتمام هرچه بیشتر در این زمینه ورود کنیم. مدیرعامل مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان با اشاره به اینکه عملکرد بخش بازرگانی پتروشیمی صندوق با شرایط مطلوب فاصله دارد، گفت: با وجود تلاش هایی که انجام شده، شرکت بازرگانی سیتکو با توجه به مأموریت خود نباید فقط بر فروش متانول تمرکز داشته باشد و باید از همه ظرفیت ها برای توسعه صادرات و ورود به حوزه واردات استفاده کند. صادقی یکی از مشکلات این هلدینگ را نبود کشتی و مخازن برشمرد و گفت: رفع چالش های این حوزه نیازمند توجه ریشه ای و عمیق تر است. وی ورود به حوزه های بالادستی گاز را به عنوان یکی دیگر از مأموریت های هلدینگ پتروفرهنگ مورد تأکید قرار داد.
جواد زارع پور، مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ نیز در این نشست گفت: سود خالص پتروفرهنگ در سال مالی منتهی به شهریور ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۲۱ درصد رشد داشته که این دستاورد نتیجه برنامه ریزی، حرکت در مسیر خلق ثروت پایدار برای فرهنگیان و همچنین نگاه توسعه گرای هلدینگ بوده است. وی افزود: پس از سال ها زیان دهی این هلدینگ، خوشبختانه در سال مالی ۱۴۰۳ این روند متوقف شد و اکنون سودآوری پتروفرهنگ تثبیت شده است. زارع پور تصریح کرد: تولید متانول در این سال مالی، ۴۱ درصد و فروش متانول ۳۰ درصد نسبت به سال مالی ۱۴۰۲ افزایش داشته که در حقیقت بالاترین رکورد تولید متانول در پتروفرهنگ تا به امروز بوده است، همچنین سودآوری بیش از دو برابری شرکت پتروشیمی مروارید نسبت به دوره مشابه سال قبل نیز در این دوره ثبت شد. وی با اشاره به تأمین مالی به عنوان یکی از مسائل اساسی هلدینگ در سال های گذشته گفت: در این سال مالی تأمین ۲۰۰۰ میلیارد تومان نقدینگی از طریق بازار سرمایه برای تکمیل طرح دنا، پیگیری تأمین ۱۷ میلیون یورو از بانک EIH آلمان برای تکمیل طرح دنا، تأمین ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق منفعت داخلی و ۱۷۰ میلیارد تومان منابع مالی از محل اوراق مرابحه برای تکمیل هتل سپهر و تأمین بیش از ۲۰۰۰ میلیارد تومان ال سی از بانک های مختلف عملیاتی شد تا امکان پیشرفت طرح ها میسر شود.
شرکت نفت و گاز اروندان با موفقیت عملیاتی پیچیده را در گاسپ شمالی به انجام رساند و چند چاه بسته شده و نمکی را به مدار تولید بازگرداند.
کارکنان این شرکت با غلبه برچالش های فنی توانستتند با اجرای دقیق عملیات هات تپ (جوشکاری و ایجاد انشعاب های تازه در حین سرویس) در کارخانه گاسپ شمالی و ایجاد انشعابی جدید این عملیات را انجام دهند.
عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، در بازدید از انجام عملیات هات تپ گذاری، بر عزم جدی این شرکت برای افزایش تولید در میدان های مشترک آزادگان شمالی و جنوبی تأکید کرد و گفت: ما با ترسیم یک چشم انداز برای افزایش تولید در آزادگان جنوبی، برنامه داشتیم تا تعدادی از چاه های نمکی و غیرفعال این منطقه را طی عملیات هایی در حین سرویس و بدون توقف تولید به مدار عملیاتی وارد کنیم.
وی ادامه داد: با برنامه ریزی های دقیق و اجرای طرح هایی نو، به زودی با اتمام این عملیات حساس،چند چاه بسته شده و نمکی به مدار تولید بازمی گردند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با مثبت خواندن نتایج نشست های کمیته اضطراری افزایش تولید، این اقدام را نشانه ای از موفقیت برنامه های این شرکت برای افزایش ظرفیت تولید دانست و آن را نتیجه دانش، تجربه، تعامل و همفکری خوب و سازنده مدیران و رؤسای شرکت نفت و گاز اروندان در نشست های افزایش تولید برشمرد.
با بازگشت چاه های نمکی بسته شده میدان آزادگان جنوبی به مدار تولید و انتقال آن به کارخانه آزادگان شمالی که ظرفیت فراورشی در آن مهیاست، انتظار می رود به زودی شاهد افزایش چشمگیر تولید نفت باشیم.
سعید خوشرو به عنوان رئیس هیئت مدیره و بهزاد شمسی به عنوان عضو جدید هیئت مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس معرفی شدند. در نخستین نشست هیئت مدیره هلدینگ خلیج فارس پس از برگزاری مجمع سالانه، سعید خوشرو به عنوان رئیس هیئت مدیره به نمایندگی از صندوق های بازنشستگی کارکنان نفت و بهزاد شمسی به نمایندگی از شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به عنوان اعضای جدید هیئت مدیره بزرگ ترین شرکت بورسی کشور معارفه شدند. ذبیح الله نعیمی، حسین قربان زاده و عبدالعلی علی عسکری در ترکیب هیئت مدیره هلدینگ خلیج فارس باقی ماندند. همچنین در این نشست از زحمات بیژن چگنی و حسن تقوي گنجي در مدت تصدي مسئوليت قدرداني شد.
رویکرد روابط کار و مددکاری شرکت ملی گاز ایران رضایتمندی کارکنان و خانواده هاست
مشعل: ارتقای سلامت جسم و روح و روان کارکنان و رسیدگی به مسائل شخصی و شغلی آنان از جمله اهدافی است که صنعت نفت با تعریف واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی از سال ۱۳۳۵، فعالیت خود را در این حوزه شروع کرد و گوش شنوای کارکنان شد تا آنجا که با اقدام ها و پیگیری های لازم، به وزارتخانه ای پیشرو در مسیر بهبود شرایط محیط کار، کاهش تخلفات، افزایش رضایتمندی و بهره وری در سازمان و کارکنان آن بدل شده است. شرکت ملی گاز ایران به عنوان یکی از چهار شرکت اصلی زیرمجموعه صنعت نفت و به فراخور دامنه گستره فعالیت های خود در سراسر کشور، خدمات اجتماعی و حمایتی مناسبی برای کارکنان تعریف کرده و به منصه ظهور رسانده است. عملکرد بهینه و پرسرعت واحد روابط کار و مددکاری شرکت ملی گاز ایران در حوزه های فردی، گروهی و جامعه کارکنان، خبرنگار مشعل را بر آن داشت تا به گفت وگو با مسئولان واحد روابط کار و مددکاری بپردازد .
کارکنان صنعت نفت در کنار فعالیت ها و مسئولیت های صنعتی که در بخش ها و حوزه های مختلف عهده دار آن هستند، به پشتیبانی های جانبی مانند مشاوره های شغلی و خانوادگی نیز نیاز دارند؛ مواردی که تنها به آنها محدود نمی شود و خانواده هایشان را هم دربر می گیرد.
در شرکت ملی گاز ایران به عنوان یکی از چهار شرکت اصلی و مادرتخصصی وزارت نفت، 26 هزار و 708 نفر کارمند رسمی، 13 هزار و 240 نفر نیروی قراردادی مدت موقت و 43 هزار نفر نیروی پیمانکاری فعالیت می کنند که به این تعداد خانواده های آنها نیز افزوده می شود.
مصطفی رشیدی پناه، رئیس امور روابط کار و مددکاری شرکت ملی گاز ایران، با اشاره به گستره جمعیتی این شرکت و مسئولیت هایی که متوجه واحد مددکاری شرکت ملی گاز ایران است، گفت: واحد روابط کار و مددکاری از سه زیرشاخه روابط کار، مددکاری و نظارت بر خدمات مشاوره ای تشکیل شده و دایره شمولیت آن، ارائه خدمات به همکاران در کل شرکت ملی گاز ایران، یعنی ۵۲ شرکت و مناطق تابعه است. این واحد در ارتباط گیری با مسئولان مربوط در هر شرکت و منطقه به تعدیل مسائل کارکنان، کاهش اصطکاک در سازمان و تعارضات احتمالی بین فردی و گروهی، همچنین تنظیم روابط فی مابین کارکنان و کار فرمایان، بهبود محیط کار با هدف ارتقای روحیه کارکنان و ارتقای بهره وری اقدام می کند. وی با بیان اینکه کارشناسان این حوزه با دانش حرفه ای خود، جامعه و محیط اجتماعی را بررسی و به ارزیابی موقعیت، مسائل و مشکلات آن و فرصت های موجود در محیط می پردازند، گفت: تدوین برنامه های راهبردی در حوزه منابع انسانی، تدوین برنامه جامع کاهش آسیب های اجتماعی در کارکنان و خانواده ها، توانمندسازی خانواده ها در مواجهه و پیشگیری از آسیب های اجتماعی نوظهور، دستیابی به شرایط محیط کار و حل تعارضات سازمان از طریق رویکرد روان شناسی صنعتی، از جمله اقدام ها و برنامه های این حوزه است. همچنین بررسی کمک معاش و توانبخشی کارکنان و خانواده های دارای معلول یا بیماری منجر به کاهش توانایی و پیگیری اطلاعات افراد دارای فرد معلول در سیستم جامع که مشمول معافیت مالیاتی می شوند، از جمله پیگیری های این بخش است. رئیس امور روابط کار و مددکاری شرکت ملی گاز ایران افزود: در حوزه ارائه خدمات مشاوره تحصیلی بخصوص پایه دهم و یازدهم و کنکوری هم کارهای چشمگیری صورت گرفته و از گروه های مشاوره باتجربه برای برگزاری کارگاه های تحصیلی دعوت به عمل آمده است که در انتخاب رشته تحصیلی کمک های شایانی به فرزندان داده شد و قبولی در رشته های خوب دانشگاهی را به دنبال داشته است.
محسن ناظمی، رئیس واحد روابط کار شرکت ملی گاز ایران نیز در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» با اشاره به اینکه هر جا تراز و روابط سازمان و کارمند برهم بخورد، واحد روابط کار وارد عمل می شود، اظهار کرد: روابط کار اعم از فردی، گروهی و جامعه ای است و آنچه در شرکت ملی گاز مطرح است، جامعه ای است؛ یعنی هر جا که احساس کنیم قوانین و مقرراتی باعث بروز اصطکاک بین روابط فرد و سیستم می شود یا وضعیت خاکستری در روابط فرد با محیط کار ایجاد می کند یا روابط بین خانواده به هم خورده و این چالش ممکن است به سازمان کشیده شود، وارد عمل می شویم و خدماتی را برای کارکنان طراحی می کنیم تا از بروز چالش های جدی جلوگیری کنیم. برای مثال، در حوزه بهداشت و درمان هم برای جامعه هدف توانخواه یا معلول شرایطی را مهیا می کنیم تا به راحتی از خدمات بهداشت و درمان یا مراکز مشاوره استفاده کنند و جلوی آسیب های مرتبط گرفته شود. وی ادامه داد: در حوزه روان شناسی صنعتی و سازمانی هم رویکرد بهره گیری از مشاوران را دنبال می کنیم و کارگاه های آموزشی با حضور اساتید مجرب و متخصصان و با رویکرد پیشگیرانه را در محیط هایی که خانواده ها در شهرک های عملیاتی و فضای محدود روزگار سپری می کنند، برگزار می شود.
رئیس واحد روابط کار شرکت ملی گاز در خصوص کارکنانی که حین کار دچار آسیب می شوند یا فوت می کنند هم توضیح داد: مجری فعالیتی هستیم که عمدتا شبیه بیمه ای است به اسم صندوق تأمین آتیه کارکنان؛ این صندوق به کارکنانی که حین کار یا خارج از آن دچار آسیب یا فوت می شوند، بر اساس رأی کمیسیون پزشکی، مبلغی تحت عنوان پوشش غرامت صندوق تأمین آتیه پرداخت می کند.
محمدحسین غضنفری، رئیس مددکاری ستاد شرکت ملی گاز ایران هم در گفت وگو با «مشعل» تاکید بر اینکه مددکاری یک حرفه دانش محور است و فرد را در برابر آسیب های اجتماعی توانمند می سازد، گفت: همکاران شاغل در واحد مددکاری همواره با توجه دقیق به مسائل و مشکلات مددجویان و شنیدن حرف های آنها با ارائه راهکارهای خلاقانه، تا حد امکان تلاش می کنند که مشکلات کارکنان در حوزه های مختلف اعم از مالی و مشاوره ای رفع شود و تا 90 درصد موضوع های مطرح شده را حل وفصل کرده اند. به عنوان مثال فرزندی که پدر خود را از دست داده بود و دچار افسردگی شدید شده بود با کمک مشاوره به زندگی برگشت تا جایی که با قبولی در کنکور هم اکنون در دانشگاه تحصیل می کند.
در حقیقت واحد مددکاری تنها مکانی است که کارکنان با توجه به اصل رازداری به آنجا مراجعه می کنند و با توجه به سختی های فراوان در حرفه مددکاری، رضایت خداوند و کارکنان و خانواده های ایشان مهم ترین و قوی ترین نیرو برای ادامه کار در این حوزه است.
وی درباره دیگر فعالیت های حوزه مسئولیتی خود افزود: افزون بر تهیه و معرفی کتاب، بروشور و سایت در حیطه های رسانه ای، ۵۳ کارگاه آموزشی در حوزه مهارت های زندگی برگزار کرده ایم که با استقبال خوبی از سوی کارکنان و خانواده های آنان مواجه شد، همچنین هنگام بستری شدن کارکنان در بیمارستان یا منزل، واحد مددکاری به آنان سر می زند و تلاش می کند در جهت رفع مشکل آنها گام بردارد، ضمن اینکه بانک اطلاعاتی در اختیار کارکنان قرار گرفته است تا در صورت بروز نشانه های بیماری هایی مثل اوتیسم یا معلولیت و... به مراکز مربوطه مراجعه کنند.
رئیس مددکاری شرکت ملی گاز ایران با یادآوری این موضوع که پیش از این به دلیل ناآگاهی افراد، مراجعه به مراکز مشاوره رایج نبود، گفت: این مورد با افزایش اطلاع رسانی و آگاهی، مرتفع شده است به طوری که در حال حاضر در هرماه حدود ۲۵ نفر مشاوره می شوند و هریک در چندین جلسه شرکت می کنند. کسانی هم که نیاز به مشاوره بیرون از صنعت را داشته باشند، این کار برای آنها انجام می شود.
غضنفری در مورد پرداخت کمک هزینه به افراد معلول یا دارای خانواده معلول تصریح کرد: از سال ۱۳۸۵ مطابق دستور عملی که به تصویب رسید، کمک هزینه در چهار حوزه کمک هزینه معاش، کمک هزینه توانبخشی که سقف آن ماهانه ۱۲ میلیون تومان است، کمک هزینه تحصیل و کمک هزینه خرید اقلام مصرفی بهداشتی در نظر گرفته شده است که پرداخت می شود. افرادی هم که نمی توانند فرزند معلول را در خانه نگه دارند، کمک هزینه ۱۰۰ درصدی برای نگهداری شبانه روزی در مراکز و کمک هزینه 80 درصدی برای نصف روز پرداخت می شود.
به گفته وی، برای پیوند کلیه، ۸۰ میلیون کمک بلاعوض و برای پیوند کبد نیز ۴۰ میلیون پرداخت می شود.
توران شاهنده، کارشناس و مشاور خانواده و ازدواج شرکت ملی گاز ایران هم با بیان اینکه هفته ای دو روز، مشاوره خانواده و ازدواج و همچنین مشاوره تخصصی کودک و نوجوان انجام می شود، تصریح کرد: بعد از کرونا، میزان مراجعه روبه افزایش و درخواست کمک از مشاور کودک و نوجوان بیشتر شده است. سعی می کنیم دو اصل مهم مددکاری یعنی همدلی و درک متقابل بین مراجعه کننده و سازمان ایجاد و رازداری حرفه ای را رعایت کنیم.
وی در مورد مادران شاغل و فرزندان شیرخوار هم توضیح داد: در مورد مهدکودک قرار است که یا هزینه مهد پرداخت کنیم، یا با مهدکودک هایی قرارداد ببندیم یا جایی را در محیط کار به مهدکودک اختصاص دهیم که تصمیم نهایی برای این کار در حال بررسی است تا به تصمیم نهایی برسد. در خصوص مشاوره های سلامت بانوان شاغل هم مشاورانی حضور دارند که با تبادل نظر راهنمایی می گیرند.
فعالیت جهادی که بهداشت و درمان صنعت نفت در هفته بسیج رقم زد
مشعل: گروه های جهادی پزشکی با خدمت صادقانه و بی منت مانند فرشتگانی بی ادعا، نقش مهمی در بالابردن شاخص های سلامت و دسترسی ساکنان مناطق محروم به خدمات درمانی دارند و توانسته اند لبخند رضایت را بر لبان آنان نشانده و امید از دست رفته شان را به آنان بازگردانند.
گروه جهادی پزشکی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت هم که ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مناطق محروم و دورافتاده را همواره یکی از اهداف و مأموریت های اصلی خود قرار داده است، در این مسیر، گام های مؤثر و چشم نوازی در مناطق محروم و پیرامون تأسیسات نفتی برداشته است؛ گام هایی که هر ساله در هفته بسیج با برگزاری اردوهای جهادی در مناطق محروم دوچندان می شود.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت امسال هم در هفته بسیج که از ۲۹ آبان ماه آغاز و ۵ آذرماه خاتمه یافت، اردوی جهادی پزشکی در مناطق سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برگزار شد و با ویزیت رایگان و تجویز درمان لبخند بر لبان مردمان این مناطق نشاند که در این گزارش به اهم این موارد اشاره شده است.
هم زمان با گرامیداشت هفته بسیج، جهادگران کانون بسیج جامعه پزشکی شهرستان مسجدسلیمان با همکاری بسیج جامعه پزشکی بیمارستان شفا و بهداشت و درمان صنعت نفت این شهرستان اقدام به برپایی اردو جهادی درمانی در منطقه نمره یک شدند.
در این اردوی جهادی پزشکان متخصص چشم، مغز و اعصاب، قلب و عروق، پزشک عمومی، کارشناسان پرستاری و مامایی حضور داشتند و تعداد زیادی از ساکنین این محله ویزیت رایگان شده و داروی موردنیاز خود را دریافت کردند و در صورت نیاز به اقدامات درمانی بیشتر به مراکز درمانی نفت ارجاع داده شدند.
گروه جهادی پزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران هم به مناسبت بزرگداشت هفته بسیج برای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در روستای کم برخوردار «شهری کهنه» شهرستان زیدون ایستگاه سلامت برپا و به حدود ۱۳۰ نفر خدمات رسانی کردند.
این گروه جهادی پزشکی شامل پزشک عمومی، ماما، دارویار، پرستار، کارشناس بهداشت محیط و روانشناس بود. علاوه بر خدمات پزشکی، غربالگری قند و فشارخون، آموزش بهداشت و سبک زندگی، مشاوره پرستاری و تغذیه نیز به صورت رایگان به مراجعین ارائه شد، همچنین دارو به صورت رایگان به مردم این منطقه ارائه شد.همچنین بیمارانی که نیاز به خدمات تخصصی داشتند تحت مسئولیت های اجتماعی با نظر پزشک متخصص به کلینیک های تخصصی ارجاع داده شدند.
گفتنی است روستای «شهری کهنه» واقع در دهستان درونک بخش زیدون از توابع شهرستان بهبهان است که در فاصله ۸۰ کیلومتری شهرستان گچساران قرار دارد.
بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر هم به مناسبت هفته بسیج و با همکاری سپاه بندر امام، طرح ویزیت و داروی رایگان را در مسجد صاحب الزمان (عج) مسکن مهر بندرامام برگزار کرد.
بهنام شجاعی رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر در خصوص این طرح گفت: در این طرح به بیش از ۱۰۰ نفر از شهروندان ساکن در مسکن مهر بندرامام خدمات ویزیت و داروی رایگان ارائه شد که شامل ویزیت پزشکان عمومی، مامایی، تست قندخون و پایش فشارخون به همراه توزیع داروی رایگان بود.
به مناسبت هفته بسیج، اردوی جهادی پزشکی باهدف ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به روستاها و مناطق کم برخوردار و با حضور جمعی از پزشکان و متخصصان حوزه های مختلف در شهر ریز شهرستان جم برگزار شد. در این اردوی جهادی، متخصصان در رشته های مختلف از جمله داخلی، اطفال، زنان، اعصاب و روان، کلیه و مجاری ادراری، پزشک عمومی، بینایی سنجی، ماما، مشاوره و تغذیه حضور داشتند و در مجموع به ۲۴۷ بیمار خدمات پزشکی ارائه شد.
برگزاری مسابقات دختران زیر 17 سال شرکت ملی نفت ایران
امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت نفت و گاز اروندان، میزبانی مسابقات سراسری فرزندان دختر 17 سال و کمتر شرکت ملی نفت ایران منطقه جنوب را به عهده گرفته اند. این مسابقات از 22آذر ماه تا اول دی ماه در شهر مشهد مقدس و در 6 رشته تنیس روی میز، بدمینتون، شطرنج، ژیمناستیک، بسکتبال و والیبال برگزار می شود. این دوره از مسابقات با حضور500 ورزشکار و کادر اجرایی از شرکت نفت و گاز اروندان، ستاد اهواز و شرکت های بهره برداری نفت و گاز ازجمله گچساران، آغاجاری، مسجدسلیمان، مارون و کارون برگزار می شود.
لیگ برتر هندبال مردان که از هفتم آبان برای پنج هفته تعطیل شده بود، قرار است از سر گرفته شود. این وقفه به دنبال تشکیل اردوی تیم ملی هندبال و حضور مس کرمان در جام باشگاه های آسیا ایجاد شده بود. تیم هندبال نفت و گاز گچساران به عنوان تنها نماینده ورزش نفت در لیگ برتر هندبال کشور هم اکنون با 6امتیاز در رده سوم جدول رده بندی لیگ برتر هندبال قرار دارد. این تیم در آخرین بازی خود برابر آلومینیوم اراک با نتیجه 26 بر 20 به پیروزی رسید. تیم هندبال مردان نفت و گاز گچساران قرار است در هفته پنجم این رقابت ها، به مصاف تیم سنگ آهن بافق برود.
با توجه به اهمیت ویژه رشته وزنه برداری در باشگاه های مناطق نفت خیز جنوب و نفت امیدیه و کشف استعدادهای جدید، بویژه درتیم های پایه از 15 نونهال شرکت کننده خوزستانی در جشنواره، 11 ورزشکار نونهال پسر وزنه بردار خوزستان در جشنواره استعدادیابی فدراسیون وزنه برداری به میزبانی آکادمی ملی المپیک حضور دارند؛ باراد وحیدی، ایلیا لکی، امیرعباس شجاعی، آراد قنواتی، طاها جراح، ابوالفضل بیلکی،امیرعلی مریدزاده، محمدصدرا خفایی، مهدی بهداروندیان، حسام خدارحمی و هورمزد زمانی، نونهالان خوزستانی دعوت شده به این اردو هستند. پیش از این نیز چهار ورزشکار نونهال دختر وزنه برداری خوزستان به این جشنواره دعوت شده بودند؛ رویا پارساجم، سورینا کنگری، نیایش عظیمی نیا و مریم حسینی خوزستانی های دعوت شده به این اردو بودند.
سرمربی صنعت نفت آبادان پس از پیروزی برابر آلومینیوم اراک در جام حذفی گفت: قطعا به لیگ برتر صعود خواهیم کرد. این قول را به مردم آبادان می دهم که یکی از تیم های صعودکننده به لیگ برتر خواهیم بود.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در مرحله یک شانزدهم نهایی با نتیجه یک بر صفر از سد آلومینیوم اراک گذشت و به دور بعد راه یافت. فراز کمالوند، سرمربی صنعت نفت آبادان پس از این پیروزی گفت: دو تیم بازی خیلی خوبی به نمایش گذاشتند و ما با استفاده از موقعیت به پیروزی رسیدیم. هر دو تیم موقعیت داشتند؛ اما تیمی پیروز خواهد بود که بهتر از موقعیت ها استفاده کند. بی شک به لیگ برتر صعود خواهیم کرد، این قول را به مردم آبادان می دهم که یکی از تیم های صعودکننده به لیگ برتر خواهیم بود.
سرمربی صنعت نفت گفت: بعد از چهار سال تیم آلومینیوم را شکست دادیم. همه تلاش ما صعود به لیگ برتر است؛ اما نیم نگاهی هم به جام حذفی داریم. امروز پیروز شدیم و هواداران هم حمایت کردند؛ ولی آنها باید در همه حال حامی تیم باشند. تیم در زمان باخت یا مساوی هم نیاز به حمایت دارد. اتفافاتی هفته گذشته افتاد که دل بازیکنان رنجیده شد.تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با 11 بازی و کسب 20 امتیاز در حال حاضر در رده سوم جدول رده بندی لیگ آزادگان قرار دارد.
پالایش نفت بندرعباس با 16 امتیاز در رده هشتم، پارس جنوبی جم با 16 امتیاز در رده نهم، نفت و گاز گچساران با 12 امتیاز در رده چهاردهم و نفت مسجدسلیمان با پنج امتیاز در رده هفدهم جدول قرار دارد.
هفته نهم و پایانی نیم فصل اول لیگ برتر فوتسال زنان برگزار شد و تیم پالایش نفت آبادان با حساب یک بر صفر مقابل سپاهان اصفهان به برتری رسید. تیم فوتسال نفت آبادان در شرایط کاملا برابر نسبت به سایپا، به صدر جدول رده بندی صعود کرد و کارت های زرد و قرمز تعیین کننده قهرمان نیم فصل بود. براین اساس نیز پالایش نفت آبادان، قهرمان نیم فصل اول شد. همچنین تیم فوتسال بانوان نفت امیدیه مقابل فولاد هرمزگان با حساب 4 بر یک به برتری رسید. تیم ملی حفاری این هفته استراحت داشت. در پایان نیم فصل اول، پالایش نفت آبادان قهرمان شد، نفت امیدیه در رده سوم قرار گرفت و حفاری در جایگاه پنجم ایستاد.
هفته اول لیگ وزنه برداری نوجوانان و جوانان باشگاه های خوزستان با صدرنشینی مناطق نفت خیز جنوب به پایان رسید.
هفته اول لیگ وزنه برداری نوجوانان و جوانان باشگاه های خوزستان به مناسبت روز بسیج مستضعفان، با حضور۴۵ ورزشکار در قالب ۵ تیم در اهواز برگزار شد و تیم مناطق نفت خیز جنوب با ۷۶۲ امتیاز در صدر جدول رده بندی قرار گرفت، نفت وگاز مسجدسلیمان با ۷۵۶ امتیاز در مکان دوم ایستاد و نفت وگاز آغاجاری با ۶۷۲ امتیاز سوم شد. نفت و گاز گچساران نیز با ۵۹۲ امتیاز و هیات اهواز با ۶۵ امتیاز به ترتیب در رده های چهارم و پنجم قرار گرفتند.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در هفته چهارم لیگ برتر بسکتبال زنان ایران به برتری رسید.
دختران بسکتبالیست پالایش نفت آبادان با نتیجه ۴۸ بر ۴۷ برابر تیم بسکتبال آکادمی سحر تهران به برتری رسید. پترسون، بازیکن خارجی تیم بسکتبال آکادمی سحر تهران با کسب ۲۱ امتیاز و ۱۳ ریباند، عنوان بهترین بازیکن میدان را به خود اختصاص داد. تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان، در حال حاضر با ۸ امتیاز همچنان صدرنشین است.
داتیس یزد ۵۴ - ۸۲ فولاد هرمزگان
گروه بهمن ۷۹ - ۵۱ پاس تهران
پالایش نفت آبادان ۴۸ - ۴۷ آکادمی سحر
گاز تهران ۵۷ - ۶۶ فرآور شریف
رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی گاز ایران:
مشعل: با توجه به اهمیت سلامت جسمی کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنها به خصوص از طریق توسعه ورزش، هر یک از چهار شرکت تابعه شامل شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، برنامه های مختلفی را به منظورتوسعه ورزش در دو بخش همگانی و قهرمانی دنبال می کنند تا بتوانند به بهترین شکل ممکن به اهداف خود در این حوزه دست یابند. خبرنگار «مشعل» برای اطلاع از کم و کیف ورزش و فعالیت های ورزشی در شرکت ملی گاز ایران با محمد عسگری، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی این شرکت گفت وگو کرده است که مشروح آن در پی می آید.
خوشبختانه بحث ورزش از ابتدای شکل گیری شرکت ملی گاز ایران مورد توجه قرارگرفته و در تمام این سال ها تلاش شده است تا بتوان ورزش را میان کارکنان صنعت گاز توسعه داد؛ به گونه ای که به گواه آمار شرکت ملی گاز ایران، حوزه ورزش نسبت به دیگر شرکت ها پیشرفت چشمگیرتری داشته است.
شاید یکی از مهم ترین دلایل این پیشرفت و موفقیت، انقلابی بودن این شرکت است. در واقع با پیروزی انقلاب اسلامی شرکت ملی گاز ایران نیز آرام آرام توسعه یافت و نیروهای جوان وارد آن شدند. ورود نیروهای جدید سبب شد تا با اجرای برنامه های متنوع برای افزایش سلامت و تندرستی کارکنان، ورزش در این شرکت نیز رونق پیدا کند.البته ورزش چند سالی رشد خاصی نداشت که دلیل آن برخی تصمیم گیری ها در دوره ای خاص بوده است.
در کنار آن، شیوع ویروس کووید 19درکشور نیزسبب شد تا فعالیت های ورزشی تقریبا متوقف شود، اما پس از پایان دوران این بیماری همه گیر، فعالیت های ورزشی دوباره آغاز وبرنامه های مختلفی برای توسعه آن در نظر گرفته شد.
با توجه به اهمیت رشد و توسعه ورزش همگانی، شرکت ملی گاز ایران در این زمینه چه برنامه هایی را در دست اجرا و اقدام دارد؟
فعالیت های ورزشی در این شرکت، همانند شرکت های دیگر صنعت نفت در دو بخش ورزش همگانی و ورزش های قهرمانی دنبال می شود.در بخش ورزش همگانی به ورزش بانوان،آقایان،خانواده و همکاران در تمام رده های سنی توجه ویژه شده است.
استقبال از ورزش همگانی در شرکت ملی گاز ایران بسیار قابل توجه است؛ به گونه ای که به طور میانگین، تنها در بخش ستادی روزانه 500 نفراز کارکنان و خانواده های آنان از سالن های ورزشی و امکانات موجود تحت اختیار شرکت ملی گاز ایران و امکانات موجود آن استفاده می کنند. البته در دوره ای باتوجه به افزایش تعداد علاقه مندان به ورزش، امکانات و فضای موجود جوابگوی تقاضای نیروهای شرکت ملی گاز نبود؛ به همین دلیل تصمیم گرفته شد تا تعداد سانس های ورزش سالن ها به خصوص برای ورزش بانوان افزایش داده شود.
درحال حاضر17رشته در ورزش بانوان و15 رشته در بخش آقایان فعال است و این آمار نشان می دهد که استقبال بانوان از ورزش تا چه اندازه بالاست؛ البته نتیجه تمام این فضا و زمانی که برای ورزش کارکنان در نظر گرفته می شود، حضور پرشور ورزشکاران در المپیادهای وزارتی و درون شرکتی است.
هریک ازشرکت های اصلی وزارت نفت به صورت مجزا هشت المپیاد برگزارمی کنند که شامل فرزندان زیر17سال، فرزندان بالای 18تا 25سال، بانوان 26سال به بالا،کارکنان زیر44 سال آقایان و کارکنان بالای 45سال است و شرکت ملی گاز ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. در نهایت برگزیدگان این مسابقات در المپیادهای وزارتی شرکت می کنند.
با توجه به استقبالی که به آن اشاره کردید، در زمینه تامین فضای ورزشی با چه کمبودهایی روبه رو هستید؟
آمار500 نفری که پیش از این اعلام شد، تنها برای ستاد شرکت ملی گاز ایران بود؛ در صورتی که اگر بخش های دیگر نیز در نظر گرفته شوند، این تعداد بیش از این خواهد شد.شرکت ملی گاز ایران زیرساخت لازم را برای در اختیار داشتن باشگاه های ورزشی ندارد؛ به همین دلیل باید برای تامین آن برنامه ریزی مناسب داشته باشد.درحال حاضر تمام سالن های ورزشی مورد استفاده این شرکت استیجاری هستند و هرسال برای تمدید قراردادها و یا تامین تجهیزات آنان با مشکلات بسیاری روبه رو هستیم؛ با وجود این تلاش می شود تا از امکانات موجود به بهترین نحو استفاده شود.
تا چه اندازه سعی کردید از فضای محدود در دسترس ساختمان های اداری برای ایجاد فضای ورزشی استفاده کنید؟
البته ما نیز مانند شرکت ملی نفت ایران تلاش کردیم تا فضاهای محدودی را که در ساختمان هر شرکت وجود دارد، تجهیز کنیم تا همکاران بتوانند از آن استفاده کنند؛ البته این فضا بسیار محدود است و نمی توان به آن ماهیت باشگاه داد تا مراجعه کنندگان بتوانند یک رشته ورزشی را به صورت حرفه ای دنبال کنند. پیش از هر چیز نیازمند سالن های چندمنظوره هستیم، اما در کنار آن تلاش شده است تا از فضای موجود به نحو احسن استفاده شود. این فضای محدود به سالن های بدنسازی با یک یا چند دستگاه تبدیل شده است و در آن یک یا دومیز تنیس روی میز یا فوتبال دستی و دارت قرار دارد؛ البته فضای موجود اجازه نمی دهد که تجهیزات بیشتری را برای آنها در نظر بگیریم. درحال حاضر شرکت ملی گاز ایران پیش از هر چیز به سالن های چندمنظوره برای فوتبال، تنیس خاکی، والیبال و بسکتبال نیاز دارد.
بی شک، در ورزش همگانی، سلامت همکاران اهمیت بسیاری دارد؛ به همین دلیل تمام تلاش خود را می کنیم تا بهترین امکانات را برای آنها فراهم کنیم، ضمن آنکه به دنبال ایجاد کلینیک سلامت هستیم تا بتوانیم در زمینه بررسی سلامت همکاران خود در شرکت ملی گاز گامی رو به جلو و سازنده برداریم. همه اقدام های لازم برای تاسیس این کلینیک انجام شده است و تنها به دنبال یک مکان مناسب برای راه اندازی آن هستیم.
تمام هدف شرکت ملی گاز ایران این است که هر یک از همکاران و خانواده آنها بتوانند در یک رشته ورزشی فعالیت و آن را شکل حرفه ای دنبال کنند.خوشبختانه مدیران ارشد، معاونان وزیر و حتی وزیر نفت در زمینه توسعه ورزش بسیار جدی هستند. نکته مهم دیگر این است که بیشتر مدیران شرکت ملی گاز ایران با ورزش مانوس هستند و آن را به صورت حرفه ای دنبال می کنند.
دریک دوره که البته مربوط به دهه70می شود، تنها رشته های فوتسال، والیبال و شنا در شرکت ملی گاز ایران فعال بود و بانوان تنها در رشته شنا فعالیت می کردند، اما کم کم این روند در شرکت تغییر کرد و بعد از گذشت چند دهه، موضوع ورزش به ویژه برای بانوان تا اندازه ای مورد توجه قرارگرفت؛ به طوری که که حتی دو رشته هم بیشتر از آقایان در دستور کار فعالیت بانوان قرار داده شد.برای مثال در تنیس خاکی حضور بانوان بیشتر از آقایان است و تغییر دربسیاری از رشته ها به خوبی دیده می شود.می توانم بگویم در شرکت ملی گاز ایران، درتامین امکانات ورزشی برای آقایان و بانوان هیچ تبعیضی وجود ندارد.
نکته دیگر این است که براساس تصمیم وزارتی، بانوان متاهل می توانند یک ساعت از زمان کاری خود رادر سالن های ورزشی به ورزش بپردازند.درکنارآن، برنامه های خانوادگی قابل توجهی نیز درنظر گرفته شده است که خانواده ها دورهم جمع شوند و درکنارهم به تفریح گروهی بپردازند.
نباید فراموش کرد ورزش همگانی، مهم ترین پایه و اساس برای ورزش قهرمانی است؛ به همین دلیل پیش ازهرچیز باید روی آن تمرکز کرد، اما در کنار آن نباید از ورزش قهرمانی و گسترش آن غافل شد. در حوزه ورزش قهرمانی شرکت ملی گاز ایران، مهم ترین سیاست، شناسایی استعدادهای کارکنان به ویژه در بخش فرزندان کارکنان است. فرزندان کارکنان با حضور در کلاس های مختلف ورزش های همگانی و در شناسایی استعداد آنها به سمت ورزش قهرمانی هدایت می شوند. بی شک، بخش اعظمی از این استعدادها ازطریق برگزاری مسابقات سراسری والمپیادهای ورزشی که درشرکت ملی گاز ایران و در سطح وزارت نفت برگزار می شود، شناسایی شده و برای حضور در تیم های قهرمانی، آموزش ها و تمرین های لازم را فرا می گیرند.
ورزش قهرمانی شرکت ملی گاز ایران در بخش ستاد در دو رشته بسکتبال بانوان و آقایان، در شرکت پالایش گاز ایلام در رشته های فوتبال، تنیس روی میز ژیمناستیک بانوان و آقایان و شنای بانوان، در شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در رشته های تیروکمان،اسکیت و شنای بانوان،در بخش آقایان فوتبال، فوتسال، والیبال، تیراندازی، تیروکمان، اسکیت و شنا، درشرکت گاز استان فارس بدمینتون آقایان،در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، تیراندازی، شطرنج، بدمینتون، بسکتبال، والیبال، فوتسال، آمادگی جسمانی در بخش بانوان و تنیس روی میز، کاراته، بدمینتون و شطرنج در بخش آقایان، در شرکت گاز استان کرمانشاه، فوتسال آقایان و در شرکت گاز استان یزد نیز فوتسال آقایان فعال هستند.
در پایان از مهم ترین هدف در توسعه ورزش قهرمانی شرکت ملی گاز ایران بگویید.
مهم ترین سیاست و هدفی که درحال حاضر در زمینه ورزش قهرمانی دنبال می کنیم این است که بتوانیم در آینده، تمام اعضای تیم های قهرمانی از فرزندان صنعت نفت باشند تا هزینه هایی که در ورزش همگانی صورت می گیرد، در ورزش قهرمانی نیز به خوبی نتیجه دهد. خوشبختانه برای اجرای این سیاست از حمایت خوبی برخوردار هستیم و بودجه مناسبی در اختیار ما قرارمی گیرد تا در بخش همگانی و قهرمانی اقدام های مثبت و رضایت بخشی برای کارکنان و خانواده آنها داشته باشیم.
تاکید می کنم در ورزش قهرمانی بیشترین تمرکز روی فرزندان کارکنان است که بتوانیم با شناسایی استعداد این عزیزان، آنها را پرورش دهیم تا در لیگ های حرفه ای کشور حضور پیدا کنند. بی شک برای تقویت تیم های قهرمانی خود، باید به موضوع تیم های پایه، شکل گیری آن و تقویت این تیم ها برای حضور موفق در آینده توجهی ویژه داشته باشیم؛ به همین دلیل تلاش می کنیم تا با جذب مربیان حرفه ای این ورزشکاران را به سمت حضور در ورزش قهرمانی راهنمایی کنیم؛ البته در این میان، ورزشکارانی که موفق به حضور در ورزش قهرمانی نشوند، می توانند در حوزه های مربیگری و داوری نیز فعالیت داشته باشند تا بتوانند همچنان در ورزش مورد علاقه خود فعالیت کنند.
راننده هلندی ردبول، زودتر از موعد مقرر، قهرمان مسابقات جهانی فرمول یک ۲۰۲۴ شد.مکس ورشتاپن در مرحله بیست و دوم فرمول یک در لاس وگاس، مقام پنجم را به دست آورد و تعداد امتیازاتش را به ۴۰۳ رساند. لاندو نوریس بریتانیایی در این رقابت ، ششم شد و شانس پیشی گرفتن از راننده هلندی را از دست داد و به این ترتیب، ورشتاپن توانست عنوان قهرمانی فرمول یک را در سال جاری به دست بیاورد.
جورج راسل، راننده مرسدس بنز در این مرحله از گرندپری، مقام اول را به خود اختصاص داد و لوئیس همیلتون، هموطن و هم تیمی او دوم شد. مقام سوم نیز به
کارلوس ساینز جونیور، راننده اسپانیایی فراری رسید. به این ترتیب ورشتاپن برای چهارمین بار متوالی قهرمان فرمول یک شد. پیش از او لوئیس همیلتون بریتانیایی (۲۰۱۷-۲۰۲۰)، خوان مانوئل فانجیو آرژانتینی (۱۹۵۴-۱۹۵۷) و سباستین فتل آلمانی
(۲۰۱۰-۲۰۱۳)توانسته بودند چهار بار پیاپی قهرمان فرمول یک شوند. میشائیل شوماخر، راننده آلمانی موفق به کسب پنج عنوان متوالی (۲۰۰۰-۲۰۰۴) شده و باید دید که ورشتاپن می تواند سال آینده به این مهم برسد یا خیر؟
لوئیس همیلتون و شوماخر، هر دو هفت عنوان قهرمانی در فرمول یک دارند و پرافتخارترین رانندگان تاریخ این رشته محسوب می شوند. خوان مانوئل فانجیو آرژانتینی پنج بار عنوان قهرمانی به دست آورده و در رده دوم است. مکس ورشتاپن، راننده ردبول اکنون در رده چهارم پرافتخارترین رانندگان فرمول یک قرار دارد و در کنار فتل و آلن پروست فرانسوی است.
کومیته تیمی ایران با شکست مقابل مصر از رسیدن به عنوان قهرمانی جام جهانی اسپانیا بازماند و نشان نقره این مسابقات را به خود اختصاص داد.
تیم ملی کاراته ایران در جریان دیدار فینال جام جهانی اسپانیا برابر مصر با نتیجه ۳ بر صفر شکست خورد و از رسیدن به عنوان قهرمانی بازماند. در این مسابقه مهدی عاشوری برابر یوسف البداوی ۷ بر ۵ نتیجه را واگذار کرد.
مهدی خدابخشی، دیگر نماینده ایران نیز مقابل علی الساوی صفر بر صفر به تساوی رسید. در مبارزه سوم فینال، صالح اباذری ۵ بر صفر نتیجه را به عبدالعزیز واگذار کرد و در مبارزه چهارم نیز محمود نعمتی مقابل المساری مصری ۶ بر یک باخت تا تیم ایران به مدال نقره برسد. پس از مصر و ایران، تیم ژاپن هم با شکست دادن ایتالیا به مدال برنز این دوره از پیکارها دست یافت.
سید شهرام هروی، سرمربی تیم ملی کاراته ایران پس از کسب عنوان نایب قهرمانی تیمی ایران در رقابت های جام جهانی اسپانیا، با انتشار یک پست در صفحه شخصی خود، پس از10سال هدایت تیم ملی کاراته از سمت خود کناره گیری کرد.
در بخشی از این پست آمده است: «آری اکنون هنگام خداحافظی است، خداحافظی با طیب خاطر و احترام قلبی در مقابل عظمتی به پهنای افتخارات کاراته ایران با تمام تلخ کامی ها و شادکامی ها و با تمام فراز و نشیب هایش.
در این دوران ۱۸سال حضور در تیم های ملی، بویژه در این سال های واپسین 10 سال سرمربیگری تیم های ملی بسیار در تلاش بودم تا شاهد چهارمین مدال طلای کومیته تیمی جهان برای کشور عزیزمان باشم . با این حال باز شکر خدا که در کنار سه طلای تیمی سال های گذشته تک مدال طلای المپیک و ٥ طلای کومیته تیمی آسیا، مدال نقره این آوردگاه به یادماندنی جام جهانی اسپانیا نیز نصیب کشورمان شد.
مطمئنا به دلیل حضور چند ستاره در هر وزن، فضای مربیگری کاراته ایران متفاوت از هر کشور دیگری است و انتخاب نفرات از میان بهترین ها، همیشه سخت ترین مرحله تصمیمات دوره مربیگری ام بود و در این لحظه باید قدردان جنگاوران و دلاوران شیردلی باشم که در نقش بستن افتخارات کاراته این سرزمین در داخل و خارج از کشور جانفشانی کردند و همین طور قدردان مربیانی که افتخار همکاری با آن ها را داشتم و از این بابت تا پایان عمر شکرگزار خداوند متعال خواهم ماند.»
زینب شیخ حسن ارباب، ورزشکار رشته وزنه برداری به دلیل مصرف ماده ممنوعه به مدت سه سال از تمامی فعالیت های ورزشی محروم شد.
زینب شیخ حسن ارباب، ورزشکار رشته وزنه برداری، به مدت سه سال از فعالیت در تمامی حوزه های ورزشی محروم شد. افسران کنترل دوپینگ ایران نادو، نمونه خارج از مسابقه این ورزشکار را مرداد امسال و در اردوی تیم ملی وزنه برداری اخذ کردند و با اعلام رسمی آزمایشگاه مورد تایید وادا، وجود ماده ممنوعه «نورآندروسترون» از گروه مواد ممنوعه اس یک، لیست مواد و روش های ممنوعه وادا در نمونه آزمایش وی مورد تایید قرار گرفت. به استناد «قوانین ملی مبارزه با دوپینگ ایران»، میزان محرومیت برای این گروه مواد ممنوعه چهار سال است که با توجه به پذیرش تخلف از سوی ورزشکار، با یک سال تخفیف، رای وی از طریق کمیته انضباطی ایران نادو صادر و زینب شیخ حسن ارباب از 15 آبان 1403 تا 14 آبان 1406 به مدت سه سال از فعالیت در تمامی حوزه های ورزشی محروم شد.
ستاره برزیلی رئال مادرید به دلیل آسیب دیدگی، دیدار با لیورپول در لیگ قهرمانان اروپا را از دست داد.
وینیسیوس جونیور به دلیل مصدومیت پای چپ، حدود یک ماه از میادین دور خواهد بود و به این ترتیب، دیدار با لیورپول در لیگ قهرمانان اروپا را از دست داد؛ دیداری که برای مادریدی ها پس از 2و شکستی که در چهار بازی اول متحمل شده اند، بسیار مهم بود.
فدراسیون فوتبال، پس از حواشی بسیار تصمیم گرفت همکاری خود با وحید شمسایی، سرمربی تیم ملی فوتسال ایران را ادامه دهد.
پس از برگزاری جلسه در مرکز ملی فوتبال ایران، مقرر شد که وحید شمسایی، سرمربی تیم ملی فوتسال به کار خود ادامه دهد. پیش از این، مدیران فدراسیون فوتبال، خواهان برکناری شمسایی بودند که در نهایت با او برای ادامه همکاری به توافق رسیدند.
این نشست با حضور احسان اصولی، عضو هیات رئیسه و رئیس کمیته فوتسال؛ امیر قلعه نویی، سرمربی تیم ملی فوتبال؛ وحید شمسایی، سرمربی تیم ملی فوتسال؛ مجید جلالی، مدیر توسعه و پیشرفت فوتبال؛ احمدخداداد، شهرزاد مظفر، محمود شیعی و اعضای کمیته فوتسال حسین شمس، محمدرضا غفاری، حسین باجیوند، سعید نجاریان، بهزاد آزاد، رئیس دپارتمان فوتسال و ابوالفضل کریمیان، مدیر تیم ملی فوتسال برگزار شد.
تیم ملی فوتسال ایران در جام جهانی ۲۰۲۴ به عنوان صدرنشین از گروه خود صعود کرد؛ اما در مرحله یک هشتم نهایی برابر مراکش شکست خورد و حذف شد.
17 بازیکن به ششمین و آخرین اردوی تیم ملی هندبال زنان برای حضور در مسابقات قهرمانی آسیا دعوت شدند.
ششمین و آخرین اردوی تیم ملی هندبال زنان ایران قبل از اعزام به مسابقات قهرمانی آسیا در تهران برگزار شد و سرمربی تیم ملی از ۱۷ بازیکن را برای حضور در این دعوت کرد. هانیه کریمی، ساناز رجبی، فاطمه مریخ، آرزو کیانی آرا، زهرا فقیهی، مهربان بدوی، عطیه شهسواری، اسرا زندی، حدیث نوروزی، نسترن فراهانی، بهار ایزد گشب، الناز یارمحمدی، ستاره رحمانیان، فاطمه خلیلی، الناز قاسمی، نگار زنده بودی و مینا وطن پرست بازیکنانی هستند که به این اردو دعوت شدند. مریم رضائیان به عنوان سرپرست، مریم کریمیان مدیر فنی، نشمین شافعیان سرمربی، مریم فخری مربی و اکرم حبیب لو فیزیوتراپ کادر فنی تیم ملی هندبال زنان را تشکیل می دهند. ملی پوشان ایران در بیستمین دوره مسابقات هندبال قهرمانی زنان آسیا که از ۱۳ تا ۲۰ آذر در دهلی نو برگزار می شود، با تیم های ژاپن، هنگ کنگ و هند همگروه هستند. چهار تیم برتر این رقابت ها جواز حضور در مسابقات هندبال قهرمانی جهان ۲۰۲۵ آلمان/هلند را کسب می کنند.
امیرحسین کشاورزی و هم تیمی آلمانی اش با شکست در مرحله یک چهارم مسابقات تنیس روی میز قهرمانی جهان حذف شدند. در ادامه مسابقات تنیس روی میز قهرمانی جهان در سوئد و در بخش یک چهارم دوبل رده سنی زیر ۱۹ سال، امیرمهدی کشاورزی و آندره از آلمان به مصاف ترکیب کازوکی از ژاپن و کیم از کره جنوبی رفت و ۳ به صفر شکست خورد. با این شکست، کشاورزی و هم تیمی آلمانی اش از صعود به نیمه نهایی بازمانده و حذف شدند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات