دولت از هر شخصی که به حل مشکل ناترازی انرژی کمک کند، استقبال میکند
رئیسجمهوری درگذشت برادر وزیر نفت را تسلیت گفت
امیدواریم نفت در صدر انتخاب نخبگان باشد
بازآرایی ساختار سامانه هوشمند سوخت
پیگیری برای رفع ناترازی حقوق کارکنان
قطع گاز ۲۱۵ اداره دولتی از ابتدای اجرای طرح پایش مصرف گاز
اضافه شدن 18 سکوی بارگیری جدید به ظرفیت انبار نفت ماهشهر
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با بیان اینکه باید از نظرات متخصصان و کارشناسان برای حل مشکلات کشور از جمله ناترازی انرژی استفاده کنیم، گفت: از هر شخصی که بتواند به حل مشکل ناترازی انرژی کمک کند، استقبال می کنیم.
مسعود پزشکیان در گفت وگوی زنده تلویزیونی با مردم به موضوع ناترازی انرژی در کشور اشاره و اظهار کرد: ما با ناترازی های بسیار بدی در حوزه انرژی اعم از آب، برق و گاز مواجه هستیم. سرانه مصرف برق در ایران چند برابر کشورهای دنیاست و نیازمان با تولید همخوانی ندارد.
وی با بیان اینکه ایران از نظر منابع گازی جایگاه بالایی در جهان دارد و نباید امروز با ناترازی انرژی مواجه باشیم، افزود: باید از نظرات متخصصان و کارشناسان برای حل مشکلات کشور از جمله ناترازی انرژی استفاده کنیم. برای حل مشکلات باید بپذیریم که کارشناسان و متخصصان تصمیم بگیرند و راهکار ارائه دهند. هر شخصی بتواند به حل مشکل ناترازی انرژی کمک کند در دولت استقبال می کنیم.
رئیس جمهوری تصریح کرد: وقتی دولت را تحویل گرفتیم ذخایر گازوئیل و سوخت در نیروگاه ها، سال قبل بیش از ۳ میلیارد مترمکعب بود، امسال بیش از یک میلیارد است و این اگر به ۷۰۰ میلیون مترمکعب برسددیگر نمی توانیم به نیروگاه ها سوخت بدهیم و اگر مدیریت نکنیم نمی توانیم به نیروگاه ها سوخت رسانی کنیم. اگر الان مراقبت نکنیم برای زمستان باید گاز را قطع کنیم.
پزشکیان درباره قیمت بنزین گفت: واقعیت این است که ما با ناترازی هایی در برق، گاز و انرژی، آب و پول و محیط زیست مواجه هستیم که همه در حدی است که می تواند بحران ایجاد کند. تولید برق قرار بود امسال افزایش یابد، اما این اتفاق رخ نداد و نیروگاه های ما کفاف مصرف برق را نمی دهد.
وی ادامه داد: برای دردها مسکن تزریق کردیم، اما درمان نکردیم. روند ناترازی های انرژی در دولت های گذشته ادامه یافته تا امروز به بحران رسیده است.
رئیس جمهوری افزود: اگر نتوانیم منابع را برای نسل آینده مدیریت کنیم، زمین سوخته تحویل خواهیم داد. دومین ذخایر گاز جهان را داریم، در جایگاه بالایی قرار داریم چرا باید در این وضع باشیم؟ چون درمان نکردیم. تا آمدیم دست بزنیم گفتند دست نزنید.
پزشکیان با بیان اینکه ناترازی انرژی یک مجموعه است، اظهار کرد: نمی توانیم پول بازنشسته، گندمکار و کارکنان دولت را بدهیم، در مقابل داریم ۴ میلیارد دلار بنزین وارد می کنیم و با قیمت ۱۵۰۰ تومان می فروشیم. آیا باید این کار را ادامه دهیم؟ این روند نیاز به درمان دارد، اما اینکه این درمان چگونه انجام شود نیاز به کار کارشناسی دارد. باید با نگاه به معیشت و زندگی مردم مداخلات اقتصادی انجام شود.
وی تصریح کرد: باید رشد اقتصادی و سرمایه گذاری و تولید را افزایش دهیم و برنامه های اولویت دار داشته باشیم تا بتوانیم ناترازی انرژی را کاهش دهیم.
در جریان بررسی بودجه 1404
نمایندگان در نشست علنی سه شنبه، ۱۳ آذر مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور با بخش درآمدی بند (ب) تبصره (۳) ماده واحده این لایحه موافقت کردند.
در متن ماده (ب) تبصره (۳) آمده است:
«تمام منابع حاصل از فروش صادراتی و تهاتر یا معاوضه فرآورده های نفتی، فروش داخلی فرآورده های نفتی اصلی، گاز طبیعی ازجمله خوراک و سوخت پتروشیمی ها و صنایع پس از کسر مالیات، عوارض و حقوق بیمه قانونی در موارد فروش داخلی، با روش زیر با عنوان منابع هدفمندسازی یارانه ها ذیل بودجه عمومی به تفکیک وصول و ثبت می شود.
تمام منابع حاصل از صادرات فرآورده های نفتی این بند مستقیم به حساب های معرفی شده بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واریز و با نرخ روز بازار توافقی مورد تأیید بانک مرکزی تسعیر و به ردیف درآمدی خزانه داری کل کشور واریز می شود.
همچنین تمام منابع حاصل از فروش داخلی فرآورده های نفت موضوع این بند به ردیف مشخص درآمدی نزد خزانه داری کل کشور واریز می شود. در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها نرخ سوخت جت تحویلی به ناوگان هوایی داخلی حداقل ۳۰ درصد نرخ خرید سوخت از پالایشگاه ها در سال ۱۴۰۴ تعیین می شود.
مابه التفاوت قیمت بنزین از سال ۱۳۹۸، مشمول عوارض و مالیات و سهم ۱۴.۵ درصد شرکت ملی نفت ایران نمی شود.
براساس این بند، تمام منابع حاصل از فروش داخلی گاز طبیعی به ردیف مشخصی واریز می شود، روش محاسبه نرخ خوراک و سوخت گاز طبیعی به صنایع در سال ۱۴۰۴ مشابه سال ۱۴۰۳ است. منابع حاصل از مالیات بر ارزش افزوده به استثنای عوارض شهرداری ها، دهیاری ها و حوزه سلامت بابت فروش داخلی گاز طبیعی سهم دولت به طور مستقیم به ردیف درآمدی مشخصی واریز و بر اساس تخصیص سازمان هزینه می شود. برای معوقات گازبها ناشی از پرداخت پس از موعد، مشابه نرخ جریمه ماده ۱۹۰ قانون مالیات های مستقیم محاسبه و از بدهکاران اخذ می شود.
همچنین منابع حاصل از فروش داخلی میعانات گازی به پتروشیمی ها به ردیف شماره مشخص شده واریز و خالص منابع حاصل از اجرای بند (ک) ماده (۱) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت در ماه دوازدهم تسویه و به ردیف شماره مشخص شده واریز می شود.»
معاون اول رئیس جمهوری تاکید کرد:
در نشست شورای عالی راهبری برنامه هفتم پیشرفت که به ریاست محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری برگزار شد، تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی، تعیین ناظران مالی و اجرایی موضوع ماده ۱۱۸ قانون برنامه، اولویت بندی احکام و موضوعات فصل اصلاح نظام بانکی، پیاده سازی و اجرای ماده ۱۱۹ قانون برنامه و وضعیت آیین نامه های اجرایی برنامه هفتم پیشرفت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.عارف در این نشست اجرای درست برنامه هفتم پیشرفت را با توجه به منابع موجود مورد تأکید قرار داد و استفاده از نظرات کارشناسان برای اجرای این برنامه را توصیه کرد.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس عنوان کرد:
عباس گودرزی، سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به نشست مشترک دولت و مجلس که با حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری و اعضای هیئت دولت در محل صحن مجلس به صورت غیرعلنی برگزار شد، اظهار کرد: در این نشست مهم ترین مسائل و مشکلات کشور به صورت صریح و شفاف میان نمایندگان مردم و دولت بررسی شد.
وی افزود: در این نشست ۳ نفر از نمایندگان به قید قرعه و همچنین روسای کمیسیون های اقتصادی و برنامه و بودجه مجلس به بیان دیدگاه های خود و مطالبات مردم درباره شاخص ها و مسائل روز کشور از جمله کنترل گرانی ها، رفع ناترازی بخش های مختلف از جمله بانک ها و انرژی، مدیریت تورم و تأمین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی و ... پرداختند.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس تصریح کرد: در انتهای این نشست غیرعلنی، رئیس مجلس و رئیس جمهوری در سخنانی شفاف و صریح به ارائه راهکارهای حل ناترازی های کنونی و برون رفت از شرایط با تمرکز بر حمایت از معیشت مردم به ویژه قشر ضعیف پرداختند.
وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس با انتشار بیانیه ای در سی وهشتمین نشست خود با هدف بهبود ثبات بازار نفت بر تداوم توافق «بیانیه همکاری» تأکید کردند. به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، سی وهشتمین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو اوپک و غیراوپک امروز (پنجشنبه، ۱۵ آذر) از طریق ویدیوکنفرانس برگزار شد. با توجه به تعهد مستمر کشورهای عضو اوپک و غیراوپک در بیانیه همکاری (DoC) به منظور دستیابی و حفظ ثبات بازار نفت و در عین حال هدایت و شفاف سازی بازار نفت برای بلندمدت، همسو با رویکرد موفق به دلیل اقدام های محتاطانه، فعالانه و پیشگیرانه که به طور مداوم از سوی کشورهای عضو اوپک و غیراوپک در بیانیه همکاری پذیرفته شده است، اعضا تصمیم گرفتند:
۱. بر چارچوب توافق نامه همکاری که در دهم دسامبر ۲۰۱۶ (شنبه، ۲۰ آذر ۱۳۹۵) امضا و در نشست های بعدی تأیید شد و در عین حال منشور همکاری اوپک و غیراوپک که در دوم ژوئیه ۲۰۱۹ (سه شنبه، ۱۱ تیر ۱۳۹۸) امضا شده است، تأکید شود.
۲. مجموع تولید نفت خام کشورهای عضو اوپک و غیراوپک حاضر در بیانیه همکاری که در سی وپنجمین نشست وزارتی اوپک پلاس توافق شد، تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۶ مطابق جدول پیوست (۳۹ میلیون و ۷۲۵ هزار بشکه در روز) تمدید شود.
۳. اختیار قانونی کمیته وزارتی نظارت برتوافق اوپک پلاس (JMMC) تمدید شد تا شرایط بازارهای جهانی نفت، مقدار تولید و سطح پایبندی اعضا به سطح تولید تعیین شده در بیانیه همکاری را با کمک کمیته فنی مشترک (JTC) و دبیرخانه اوپک به دقت زیر نظر داشته باشند.افزون بر این، نشست کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس هر دو ماه یک بار برگزارشود.
۴. نشست وزیران نفت و انرژی اوپک و غیراوپک هر ۶ ماه یک بار مطابق با نشست های عادی برنامه ریزی شده اوپک برگزار شود.
۵. به کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس (JMMC) اختیار داده شد تا نشست های بیشتری برگزار کند یا در صورت نیاز برای رسیدگی به تحولات بازار نفت درخواست برگزاری نشست وزارتی اوپک پلاس را ارائه دهد.
۶. پایبندی به بیانه همکاری با توجه به سطح تولید نفت خام، باید براساس اطلاعات هفت منبع ثانویه و روش اعمال شده برای کشورهای عضو اوپک پایش شود.
۷. بر اهمیت حیاتی پایبندی کامل به بیانیه همکاری و جبران تخطی ها از سطح تولید تعیین شده تصریح شود.
۸. دوره ارزیابی از سوی سه منبع مستقل تا ابتدای نوامبر ۲۰۲۶ تمدید و به عنوان راهنمایی برای سطوح تولید مرجع در سال ۲۰۲۷ استفاده شود.
۹. کشورهای شرکت کننده در بیانیه همکاری از عربستان به دلیل هدایت مطلوب و تعهد بی دریغ این کشور به ثبات بازار جهانی نفت قدردانی ویژه می کنند. اعضا در زمان ریاست عبدالعزیز بن سلمان، چالش های مربوط به چشم انداز راهبردی و افزایش هماهنگی و انسجام را از طریق ایجاد اجماع و تضمین تعادل و شفافیت در بازار نفت پشت سر گذاشته اند.
۱۰. سی ونهمین نشست مشترک وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اوپک و غیراوپک موسوم به ائتلاف اوپک پلاس ۲۸ مه ۲۰۲۵ (سه شنبه، هفتم خرداد ۱۴۰۴) برگزار شود.
رئیس جمهوری در پیامی درگذشت ناگهانی برادرمحسن پاک نژاد، وزیر نفت را به وی و خانواده گرامی اش تسلیت گفت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان درپیامی با تسلیت درگذشت ناگهانی مرحوم حسن پاک نژاد،برادر محسن پاک نژاد، وزیر نفت از درگاه خداوند سبحان برای آن مرحوم رضوان الهی و برای عموم بازماندگان صبر جمیل و اجر جزیل خواستار شد.
متن پیام رئیس جمهوری به شرح زیر است:
«انالله و انا الیه راجعون
جناب آقای مهندس محسن پاک نژاد
وزیر محترم نفت
با کمال تأثر، درگذشت ناگهانی برادر بزرگوارتان مرحوم حسن پاک نژاد را به جنابعالی، خانواده گرامی و سایر بستگان صمیمانه تسلیت می گویم و از درگاه خداوند سبحان برای آن مرحوم رضوان الهی، برای عموم بازماندگان صبر جمیل و اجر جزیل و برای شما سلامتی و مزید توفیق خدمت خواستارم.»
پیام مدیران ارشد صنعت نفت در پی درگذشت برادر وزیر نفت
معاونان وزیر نفت وجمعی ازمدیران ارشد صنعت نفت، هریک درپیام هایی جداگانه، درگذشت برادر وزیر نفت را تسلیت گفتند. حمید بورد،مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، محمدصادق عظیمی فر،معاون وزیرنفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران،سعید توکلی،مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران وحسن عباس زاده، معاون وزیرنفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، در پیام های جداگانه ای به محسن پاک نژاد، درگذشت ناگهانی برادر وزیرنفت را تسلیت گفتند. تورج دهقانی،مدیرعامل نفت و گاز پارس،محمدچهار دولی، رئیس دانشگاه صنعت نفت، محمدصادق جوکار،رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی وزارت نفت نیزدرپیام های جداگانه درگذشت برادر وزیر نفت را تسلیت گفتند.
پیام تسلیت اداره کل روابط عمومی در پی درگذشت برادر وزیر نفت
اداره کل روابط عمومی وزارت نفت در پی درگذشت ناگهانی برادر وزیر نفت پیام تسلیتی صادر کرد.
در متن پیام اداره کل روابط عمومی وزارت نفت آمده است:
« «انالله و اناالیه راجعون
جناب آقای محسن پاک نژاد، وزیر محترم نفت، با نهایت تأسف و تأثر درگذشت ناگهانی برادر ارجمندتتان را خدمت جناب عالی وخانواده محترم تسلیت عرض می کنیم و از درگاه خداوند متعال برای روح ایشان آمرزش و علو درجات و برای بازماندگان صبر و شکیبایی آرزومندیم.»
حسن پاک نژاد، برادرگرامی وزیر نفت، بر اثر عارضه قلبی و درسن 64سالگی درگذشت.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تشریح کرد:
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از افزایش تولید ۸ میلیون لیتری بنزین و ۷ میلیون لیتری نفت گاز در ۱۰۰ روز نخست دولت چهاردهم خبر داد و ۶ راهبرد اصلی این شرکت را تبیین کرد. محمدصادق عظیمی فر گفت: شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان متولی تولید و توزیع فراورده های نفتی از ابتدای استقرار دولت چهاردهم با مسائل و چالش های اصلی ازجمله ناترازی فراورده ها، بویژه در زمینه بنزین و نفت گاز، بحث کیفیت سوخت و تکمیل نشدن زنجیره ارزش از سوخت به محصولات ارزشمند پایین دست روبه روست. وی افزود: این شرکت از ابتدای استقرار دولت چهاردهم و مبتنی بر اهداف برنامه ریزی شده در برنامه هفتم پیشرفت و چالش های موجود، ۶ راهبرد اصلی و اولویت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی را طراحی کرده که افزایش تولید با تأکید بر تولیدات کیفی و تکمیل زنجیره ارزش پالایشی، از جمله آنهاست.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت: در ۱۰۰ روزه استقرار دولت چهاردهم، با اتکا بر تلاش های شرکت های پالایشی توانستیم میانگین تولید بنزین کشور را از ۹۷ میلیون لیتر در روز طی پنج ماهه نخست سال به روزانه حدود ۱۰۵ میلیون لیتر، تولید نفت گاز کشور را از ۱۱۱ میلیون لیتر طی پنج ماه نخست امسال در آبان به ۱۱۸ میلیون لیتر و مقدار تولید این فراورده را در آذر به ۱۲۴ میلیون لیتر برسانیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه این شرکت افزون بر تمرکز بر افزایش تولید، بر تسریع در بهره برداری از طرح های پالایشی نیز تمرکز کرده است، گفت: بهره برداری از طرح های پالایشی در قالب ۲۴ طرح اولویت دار تعریف شده و امیدواریم تا پایان دولت چهاردهم بتوانیم این ۲۴ طرح را به بهره برداری برسانیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تأکید بر اینکه حل مسأله ناترازی بدون توجه به حل موضوع مدیریت مصرف غیرممکن است، از مدیریت مصرف به عنوان یکی دیگر از راهبردهای تبیین شده در این شرکت نام برد و گفت: به منظور بهینه سازی و مدیریت مصرف در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، مجموعه ای از اقدام های اولویت دار طراحی شده که متنوع سازی سبد سوخت ازجمله آنهاست.
عظیمی فر ادامه داد: ازجمله عوامل افزایش مصرف بنزین در سال های اخیر، کاهش مصرف سوخت های جایگزین مانند سی ان جی در خودروها بوده است، از این رو نشست های مختلفی در این زمینه برگزار و موانع پیشروی اجرای طرح های متنوع سازی مانند سی ان جی برطرف و سامانه تبدیل خودروهای عمومی به دوگانه سوز فعال شده تا ناوگان عمومی کشور از طریق این سامانه به طور رایگان به خودروهای دوگانه سوز تبدیل شوند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه با افزایش مصرف فراورده های نفتی باید به صورت متناسب نگهداشت تأسیسات انتقال و توسعه متناسب با مصرف کشور در دستور کار قرار گیرد، از توسعه زیرساخت های انتقال به عنوان راهبرد سوم یاد و تصریح کرد: به این منظور فاز نخست خط لوله جدید بندرعباس – سیرجان - رفسنجان به طول ۴۶۰ کیلومتر و سرمایه گذاری نزدیک به ۱۲ همت در دولت چهاردهم به بهره برداری رسید که نقش بسزایی در انتقال فراورده ها از جنوب به مرکز و شمال کشور دارد.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت:
سید علی محمد موسوی، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با بیان اینکه بیست وششمین اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) از ۱۶ تا ۱۸ آذر در تهران برگزار خواهد شد و ریاست دوره ای این اجلاس، به عهده محسن پاک نژاد، وزیر نفت ایران است، اظهار کرد: ۱۶ کشور از مهم ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان گاز جهان در این اجلاس شرکت خواهند کرد.
وی با اشاره به اینکه مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۱۲ عضو اصلی و هشت عضو ناظر دارد، افزود: همواره در اجلاس های مختلف، افزون بر اعضای اصلی و ناظر، چند کشور به عنوان مهمان شرکت می کنند.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت تأکید کرد: تاکنون ۱۰ کشور عضو اصلی برای حضور در بیست وششمین اجلاس وزارتی مجمع صادرکنندگان گاز اعلام آمادگی کرده اند، بنابراین با توجه به حضور حداکثری کشورها، حدنصاب لازم برای برگزاری اجلاس وزارتی در روز یکشنبه (۱۸ آذر) را داریم.
موسوی با اشاره به اینکه اعضای اصلی مجمع شامل ایران، روسیه، قطر، الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، لیبی، نیجریه، ترینیدادوتوباگو، امارت متحده عربی و ونزوئلاست، گفت: کشورهای آنگولا، جمهوری آذربایجان، عراق، مالزی، موریتانی، موزامبیک، پرو و سنگال نیز اعضای ناظر این مجمع را تشکیل می دهند که به صورت مرتب در اجلاس ها شرکت کرده اند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران خبر داد:
حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تشریح عملکرد و اقدام های ۱۰۰ روز نخست فعالیت دولت چهاردهم از ارزآوری بیش از ۴ میلیارد دلاری، توسعه زیرساخت های صادراتی و آغاز نفوذ در بازارهای صادراتی جدید و تدوین نقشه راه توسعه صنایع پایین دستی خبر داد.
وی افزود: صنعت پتروشیمی در این مدت ۲۲ میلیون تن محصول تولید کرده که حدود ۴ میلیارد دلار ارزآوری داشته و بخش عمده ای از آن به سامانه نیما برای تأمین نیازهای ارزی کشور عرضه شده است. ۲.۵ میلیارد دلار از محصولات نیز به صنایع پایین دستی تحویل شده که سبب رونق این صنایع و ایجاد ارزش افزوده بیشتر در کشور شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، انسجام در صنعت پتروشیمی، میان هلدینگ ها و بازیگران اصلی صنعت پتروشیمی، مهم ترین بخشی است که در این شرکت دنبال می شود. هم گرایی مناسبی در دولت چهاردهم میان هلدینگ های پتروشیمی و شرکت های پتروشیمی زیرمجموعه آنها شکل گرفته و نشست های ماهانه با هلدینگ های متعدد صنعت برای هماهنگی و حکمرانی بهتر در صنعت پتروشیمی تشکیل می شود.
هوشنگ صیدالی، مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران درباره افزایش تعرفه پلکانی مشترکان پرمصرف گاز خانگی گفت: شرکت ملی گاز ایران تعرفه پلکانی مشترکان خانگی را بر اساس مقدار مصرف به ۱۲ پله تقسیم کرده است. به این ترتیب، سه پله نخست مختص مشترکان کم مصرف، سه پله بعدی برای مشترکان معتدل، چهار پله بعدی برای مشترکان پرمصرف و دو پله آخر برای بسیار پرمصرف ها تعیین شده است. وی افزود: تعرفه مصرف کنندگان گاز در پله های ۱۱ و ۱۲ امسال تقریباً ۹۵ درصد نسبت به پارسال افزایش یافته است. سال گذشته، تعرفه هر مترمکعب گاز در این دو پله حدود ۶ هزار تومان بود، اما امسال این مبلغ به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است. مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران بیان کرد: بر اساس مصوبه ۲۰ آبان هیئت وزیران، مشترکانی که بتوانند در مقایسه با پارسال، ۱۰ درصد مصرف گاز خود را کاهش دهند، قادر به دریافت پاداش صرفه جویی خواهند بود.
هیأت مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، محمد شریعتمداری، نماینده صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در هیأت مدیره را به اتفاق آرا به عنوان مدیرعامل جدید این شرکت معرفی کرد. پیش از این، سعید خوشرو، رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در حکمی با استناد به ماده ۱۱۰ اصلاحیه قانون تجارت «مسئولیت نمایندگی در هیأت مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (سهامی عام)» را به عنوان عضو هیأت مدیره به محمد شریعتمداری واگذار کرد. شریعتمداری در حاشیه نشست هیأت مدیره با اشاره به اینکه خدمات آقای علی عسکری در مدت زمان تصدی مسئولیت هلدینگ خلیج فارس شایسته تقدیر است و برای ایشان آرزوی موفقیت دارم، تصریح کرد: هلدینگ خلیج فارس، گروهی معظم در صنعت و اقتصاد ایران و دارای نقش مهمی در توسعه کشور و تأمین ارز صادراتی است.
کتاب «فرزند کویر و نیم قرن خدمت در صنعت نفت»، مصاحبه با سیدکاظم وزیری هامانه، وزیر خوشنام و اسبق نفت با بهره مندی از روش پژوهشی تاریخ شفاهی است.
این کتاب برای نخستین بار در سال ۱۴۰۰ از سوی نشر روزنه در ۶۹۸ صفحه به چاپ رسید. گفت وگو، تدوین و پژوهش کتاب فرزند کویر را پیمانه صالحی فشمی و محمدحسین یزدانی راد انجام داده اند.
وزیری هامانه از بنیانگذاران جامعه اسلامی کارکنان صنعت نفت، با نیم قرن خدمت در این صنعت حیاتی، دستاوردهای ارزشمندی را برای آن به ارمغان آورد.
وی روحیه انقلابی خود را با تخصص و تعهد پیوند زد و جز توکل به خدای متعال و پشت گرمی کارکنان نفت به چیزی تکیه نکرد.
مسئولیت وزارت نفت، قائم مقامی وزیر نفت، معاون وزیر نفت در امور برنامه ریزی و پژوهش، تنها بخش کوچکی از فعالیت های ماندگار وزیری هامانه در وزارت نفت است.
وی همچنین عضویت در هیأت امنای دانشگاه های مختلف از جمله دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه شهید بهشتی را در کارنامه خود دارد.
این کتاب، ضمن اینکه نگاهی از درون به صنعت نفت دارد، به دلیل بیان سیر تحولات آن پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تحلیل سیاست های وزرای نفت در دهه های مختلف، اقدام ها در دوران وزارت و اینکه تاکنون خاطرات راوی منتشر نشده است، اهمیت دارد.
اینجا دانشگاه 86 ساله صنعت نفت؛ دومین دانشگاه ایران است
گپ و گفتی که به مناسبت روز دانشجو انجام شد
معصومه اصغری وارد راهروهای به هم پیوسته و دالان های روشن دانشگاه می شویم راه رفتن روی پارکت های چوبی که حداقل مربوط به 86 سال قبل است و این فکر که روزگاری نه چندان دور، چه کسانی در همین راهروها تردد داشته اند، حس عجیبی است. دانشجوی راهنما از بخش های مختلف ساختمان اصلی که همان ساختمان برج ساعت است، می گوید و حین تردد در سالن هایی با سقف های بلند، راهمان را به سمت پلکان دوطرفه و طبقه بالا کج می کنیم. کتابخانه و سالن مطالعه که در میان دانشجویان به «پیست» معروف است، در طبقه بالا قرار دارد و وقتی وارد می شوی، حس عجیبی از گذشته و امروز با هم تلفیق می شود. اینجا دانشگاه صنعت نفت و دومین دانشگاه ایران است. خبرنگار «مشعل» به مناسبت روز دانشجو گپ و گفتی با دانشجویان، مدیران و اساتید داشته که در ادامه می آید.
همه چیز همان شکل 86 سال قبل را حفظ کرده است و به محض ورود به سالن مخزن کتابخانه با ردیف های چوبی و به هم پیوسته با کتاب هایی قدیمی تر از خود کتابخانه مواجه می شوم. مسئول مخزن کتابخانه می گوید: این قسمت از کتابخانه، دست نخورده ترین بخش دانشگاه صنعت نفت است. مشتاقانه چرخی در میان ردیف های چوبی و کمی تاریک اما پرانرژی که بیشتر با کتاب های مرجع و زبان اصلی پر شده است، می زنیم. در بخش ورودی، یک کتابخانه بزرگ اما با قفسه خالی است که نشان فلزی قدیمی دانشگاه در وسط آن قرار گرفته است. مسئول کتابخانه می گوید این قفسه کتابخانه قبلا در اتاق رئیس دانشگاه بوده و این نشان فلزی سه گوش هم، نشان اولیه دانشگاه است که خوشبختانه تا امروز باقی مانده است.
تا زمان شروع کلاس ها با برخی دانشجویان دختر و پسر صحبت می کنیم و به خوابگاه ها سر می زنیم. هماهنگی برای رفتن به خوابگاه آقایان از هماهنگی برای رفتن به خوابگاه دختران سخت تر است؛ می گویند سال هاست هیچ خانمی به اینجا که از قضا بخشی از محوطه و ساختمان های قدیمی دانشگاه به شمار می آید، نیامده است. پیگیری هایمان جواب می دهد و همراه با چند نفر دیگر و با هماهنگی به اتاق تعدادی از دانشجویان سال اولی و سال آخری می رویم و موقع ناهار در سلف سرویس اصلی، با تعدادی از دانشجویان پسر سال دومی صحبت می کنیم. اگرچه همه دانشجویان دختر و پسر در مورد سطح علمی دانشگاه و اساتید، امکانات آموزشی و رفاهی و ورزشی و غذا و... رضایت نسبی و خوبی داشتند و از اینکه در چنین دانشگاهی درس می خوانند، به خود می بالیدند، اما شرایط دانشجویان دختر و پسر تفاوت هایی مهم داشت. دانشجویان دختر می گویند که از همین حالا و در محیط دانشگاه به خوبی با محدودیت ها و سختی کار صنعت نفت آشنا می شوند. عموم دختران با اطلاع از اینکه رشته های مرتبط با صنعت نفت برای خانم ها محدود و فرصت شغلی برای آنها اندک است، این رشته را انتخاب کرده اند، اما حالا که در این دانشگاه و با شرایط واقعی مواجه شده اند، به خوبی می دانند یا باید کفش آهنی بپوشند و سماجت به خرج دهند تا در گوشه ای از صنعت نفت دولتی یا خصوصی جایی برای خود باز کنند یا در رشته های دیگر و غیر مرتبط ادامه تحصیل دهند یا اینکه کلا بی خیال کار شوند.
خوابگاه دختران در یکی از ساختمان های تازه تاسیس است. ساختمان، یک پنج ضلعی بسته است که از بیرون همه پنجره هایش مسدود شده و پنجره های داخلی هم به روی اتاق های دیگر در فضای داخلی باز می شود. خوابگاه های پسران نیز در گوشه دیگر دانشگاه قرار دارد و هر دو خوابگاه با توجه به قرار گرفتن در محدوده دانشگاه، محدودیت های خاص خودشان را دارند. تعدادی از دختران دانشجو نخواستند در تصویر و عکس ها باشند، اما از گفت و گو با ما استقبال و یکی یکی شروع به گفت و گو کردند. بیشتر دختران، مخصوصا آنهایی که سال بالایی هستند، از وضعیت خوابگاه در مقایسه با خوابگاه دانشگاه های دیگر رضایت دارند و سال پایین ترها هم در مورد امکانات و راحتی بیشتر در داخل خوابگاه مطالبه دارند. فریبا برهانی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی ایمنی و بازرسی فنی و ورودی سال 1401 است. او می گوید: «شرایط خوابگاه نسبت به دانشگاه های دیگر خوب است. امکانات دانشگاه و امکانات ورزشی خوبی داریم، دسترسی ها به کلاس و اساتید هم خوب است. سطح علمی دانشگاهی و اساتید بالاست و سختگیری ها در نهایت منجر به ارتقای دانشجویان می شود». او در رشته ورزشی والیبال فعالیت می کند و از اینکه دانشگاه مربی جدید آورده و تیم تشکیل داده اند، ابراز رضایت می کند.
زهرا گنجی ارجانکی از شهرکرد آمده و ورودی سال 99 در مقطع کارشناسی رشته ایمنی و بازرسی فرایند است و امسال ارشد همین رشته را قبول شده است. او می گوید: «می خواستم دانشگاه بزرگ تری را در دوره ارشد تجربه کنم و به دنبال رفتن به دانشگاه امیرکبیر تهران بودم، اما با توجه به پیگیری ها متوجه شدم که کیفیت آموزشی دانشگاه خودمان بیشتر است و در عین حال در دانشگاه صنعت نفت، روی بحث ایمنی فرایند که در صنعت نفت اهمیت بیشتری دارد، تمرکز دارند و من هم همین شاخه را انتخاب کردم. از اینکه در این دانشگاه تحصیل می کنم، راضی هستم، چون اساتید خوبی داریم و به صنعت نفت نزدیک هستیم و فرصت کار بیشتری برایمان فراهم است. در کارآموزی، اساتید هوایمان را دارند و برای پروژه ها ما را پیشنهاد می دهند و اینها فرصت خوبی برای ارتباط برقرار می کند.» او می گوید: «برخی دانشجویان از قبل برنامه ریزی برای این دانشگاه نداشته اند، اما سابقه و قدمت این دانشگاه تاثیر زیادی در انتخاب آنها داشته است. اینکه می دانید دانشجویان قدیمی این دانشگاه کسانی هستند که قدم های بزرگی را برای صنعت نفت برمی دارند، حس خوبی دارد و ناخودآگاه این انرژی را می دهد که من هم می توانم اثرگذار باشم. در برخی دانشگاه ها جو مهاجرت وجود دارد، اما بیشتر دانشجویان این دانشگاه می خواهند در همین صنعت بمانند؛ در طول دوره تحصیل از نزدیک با صنعت نفت و شرایط آن آشنا شده اند و احساس می کنند که می توانند موثر باشند.»
مبینا فخری، دانشجوی ورودی 99 رشته مهندسی نفت و در آستانه فارغ التحصیلی می گوید: «به توصیه مشاور، این دانشگاه را انتخاب کردم، چون گفتند آینده خوبی دارد و من با اینکه می دانستم صنعت نفت ممکن است محدودیت برای خانم ها داشته باشد، باز هم انتخاب کردم، چون حس می کردم هر جایی که محدودیت وجود دارد، فرصت کاری و رشد بیشتری هم وجود دارد. امروز هم از انتخابم پشیمان نیستم، اما می دانم که فضای کاری چندانی برای خانم ها نیست. دانشگاه از نظر علمی سطح خوبی دارد، اما از نظر امکانات و دسترسی های دانشگاهی اینگونه نیست و تازه همان امکانات و دسترسی ها برای خانم ها یا نیست یا محدود است. دانشکده محیط کوچکی دارد و دانشجویان از فرهنگ های مختلف هستند و تا بیاییم با آنها آشنا شویم و عادت کنیم، طول می کشد. البته این شرایط، دیدگاه اجتماعی ما را تغییر داده و باعث رشد بیشتر می شود.» او می گوید: «پس از آمدن به دانشگاه متوجه شدم که شرایط این رشته و دانشگاه برای دخترها، شرایط سخت تری است و باید با روحیه مقاوم تری وارد دانشگاه شوند تا کمتر اذیت شوند. حالا متوجه شده ام که خانم ها می توانند در 70 درصد مراکز و فضاهای صنعتی به راحتی کار کنند و فقط برخی فضاها مانند دکل ها و سکوهای حفاری محدودیت های خاص دارند که حتی آنجا هم با هماهنگی و برنامه ریزی می توان حضور داشت. اما درباره آقایان، به دلایل مختلف این محدودیت ها اعمال نمی شود. در طول تحصیل، کارآموزی و حضور در مناطق عملیاتی و... نداریم یا بسیار محدود است، تجربه کاری نداریم و در پایان دوره برای ورود به بازار کار رزومه می خواهند و ما نداریم و حتی کارآموزی درستی نرفته ایم.»
مهرناز منتظر ورودی سال 1399 در رشته ایمنی و بازرسی فنی و اهل خوزستان است. او درباره سابقه اقوام خود در دانشگاه می گوید: «اقوام ما در این دانشگاه تحصیل کرده اند و فرصت شغلی خوبی برایشان فراهم شده است. در مورد اردوهای داخلی و خارجی و کارآموزی های قوی و پروژه های اجرایی شنیده بودم که می توانیم تجربه خوبی داشته باشیم، اما وقتی آمدم، متوجه شدم که این روند، دیگر وجود ندارد. تازه رشته ایمنی در مقابل رشته های نفت و شیمی فرصت و بازار کار بیشتری دارد و اگر در نفت شغلی پیدا نکنم، می توانم در صنایع دیگر مشغول به کار شوم. در دانشگاه به مقوله کارآموزی خانم ها اهمیت کمتری داده می شود و از همین حالا در دانشگاه محدودیت های صنعت نفت را درک می کنیم. امکاناتی که برای دانشجویان پسر وجود دارد، برای دختران نیست.
او به مواردی از این تفاوت در ارائه فضا برای دختران و پسران اشاره می کند و می گوید: «برای کارآموزی به یک شرکت دولتی رفته بود، اما با وجود نامه دانشگاه، هر روز برای ورود هماهنگ می شد و سوال می کردند. در کارگاه ها هم چیز خاصی یادمان نمی دادند و یک بار جزوه ای را با کلی سفارش به من دادند که محتوای آن ابتدایی ترین موارد آموزشی بود یا در مورد دیگری چند ترم قبل با قرعه کشی، چند نفری از ما را سر دکل بردند یعنی کاملا تصادفی، یک بار دیگر هم برنامه بازدید گذاشته بودند، اما چون خانم ها و آقایان باید می رفتند و تعداد خانم ها پنج نفر بود و ماشین جداگانه نبود، خانم ها را اصلا نبردند.» این دانشجو تصریح کرد: «اگر نمی توانند شرایط برابر را برای دانشجویان دختر و پسر ایجاد کنند، چرا دانشجوی دختر جذب می کنند؟ و هر سال هم تعداد دانشجوی دختر بیشتر می شود؟ ما حتی در همین دانشگاه نمی توانیم از همه امکانات استفاده کنیم؛ مثلا از نیمی از فضای دانشگاه از جمله زمین چمن به دلیل اینکه خوابگاه آقایان در آنجا قرار گرفته، نمی توانیم تردد کنیم، حتما باید برای تردد از در اصلی دانشگاه استفاده کنیم، چون یک در دیگر در کنار خوابگاه آقایان است، فضای سالن مطالعه اصلی دانشگاه معروف به «پیست» در اختیار آقایان است و دخترها نمی توانند از آن استفاده کنند.»
نسیم زیار که ورودی سال 99 رشته مهندسی نفت است، می گوید: بسیاری از اقوام و دوستانش از این دانشگاه تعریف کرده اند و او هم چون نفت را دوست داشته، این دانشگاه را با توجه به ارتباطی که با صنعت داشته، انتخاب کرده است. او می گوید: «فرصت کار در شرکت های دولتی رویاست؛
من دنبال کارهای اداری نیستم وگرنه همان رشته مدیریت و حسابداری را می خواندم. الان زنان در صنعت نفت در نهایت برای کار در آزمایشگاه و پژوهشگاه معرفی می شوند و کمتر مواردی داریم که در کار عملیاتی مشغول به کار باشند. ما به زودی فارغ التحصیل می شویم، اما هنوز مشغول خواندن فرمول هستیم و یک بار هم داخل فیلد عملیاتی نرفته ایم، یا یک دکل نفتی ندیده ایم. نفت رشته ای عملی است و حتی آقایان هم به اندازه کافی تجربه های عملیاتی ندارند و اصلاً ارتباط دانشگاه با صنعت بسیار کم است.»
هانیه روستایی تهران، ورودی سال 99 رشته مهندسی نفت که به زودی فارغ التحصیل می شود، می گوید: «می توانستم دانشگاه های دیگری را انتخاب کنم، اما با توجه به آنچه درباره این دانشگاه شنیده بودم، اینجا را انتخاب کردم، اما حالا نه تنها درصنعت نفت بلکه در همین دانشگاه هم محدودیت داریم. انتخابی برای رفتن به سلف مرکزی دانشگاه نداریم و غذا را هرطور و هر اندازه ای که به خوابگاه بیاورند، باید قبول کنیم. گاهی یک قسمت از غذا مثل نان یا سالاد یادشان می رود یا کم است و...، ولی امکانی برای اعتراض نیست. بسیاری از بچه ها بیماری های سنگ کلیه و کیست روده دارند و عمل کرده اند که همه ناشی از آب است. از آن طرف اگر بخواهیم بیرون از خوابگاه برویم، جایی در شهر برای گشت وگذار و تفریح نیست. رغبتی برای بیرون رفتن از دانشگاه نداریم، چون چیزی آن بیرون برای تفریح و سرگرمی و دیدن وجود ندارد.»
دانشگاه با توجه به حوزه های تخصصی خود انجمن های علمی را با همکاری دانشجویان راه اندازی کرده است. برخی قدمتی طولانی دارند و برخی دیگر در همین چند سال اخیر شکل گرفته اند. کانون زبان یکی از انجمن های قدیمی است که اگرچه از سال 98 با ساختار امروزی شکل گرفته، اما از همان ابتدای شروع به کار دانشگاه فعال بوده است، چون همه امور دانشگاه از کلاس درس و مباحث علمی تا نامه نگاری های اداری به زبان انگلیسی بوده است. محمد میکائیل عراقی، دانشجوی مهندسی شیمی و دبیر کانون زبان دانشگاه صنعت نفت است. او درباره آغاز سازوکار زبان انگلیسی در دانشگاه صنعت نفت گفت: «احتمالا سازوکار به کارگیری زبان انگلیسی و آموزش زبان در دانشگاه از ابتدای کار بوده، اما از 1334 که آمریکایی ها به دانشگاه می آیند، تبدیل به یک روال رسمی می شود و از آنجا که صنعت نفت، صنعتی تخصصی بوده که اساتید آن خارجی ها بودند، لازم بوده اساتید، کارکنان و دانشجویان زبان انگلیسی را یاد بگیرند، یعنی در کنار همه مباحث آموزشی، یک آیتم اضافه یعنی آموزش زبان همواره وجود داشته است. دانشکده هم برای موضوع زبان برنامه داشت و لابراتوار زبان و سیستم صوتی داشته ایم که تلفظ درست کلمات را با بیان دانشجو مقایسه می کرد. هنوز هم جزوه ها، کتاب ها و امتحانات ما انگلیسی است. ممکن است انگلیسی تدریس نشود، اما الزام رشته های مرتبط با نفت این است که زبان انگلیسی را خوب یاد بگیریم. از سال 98 کانون زبان با سبک و سیاق قبلی شکل گرفته و اقدام هایی از جمله جلسات teatalk، جلسه فیلم با زبان اصلی و دوره ها آموزشی، سطح بندی و... را داریم تا به آمادگی دانشجویان کمک کند.
عباس قربانی دشتکی، دبیر انجمن علمی مهندسی نفت و دانشجوی همین رشته است. او درباره برنامه های این انجمن می گوید: «انجمن علمی به دنبال آشنایی بیشتر دانشجویان مهندسی نفت با رشته خود و آینده شغلی آن است. در این انجمن برای دوره های نرم افزارهای مورد نیاز و کاربردی دانشجویان، برگزاری دوره های صنعتی مثل دوره اسیدکاری و... پیگیری می شود تا دانشجویان هرچه بیشتر برای ورود به صنعت آماده شوند. عضویت در انجمن ها اختیاری است، هر سال داوطلبان با توجه به تعداد واحد و معدل درخواست می دهند و انتخابات برگزار می شود. عضویت در این انجمن امتیاز نخبگی دارد و در بنیاد ملی نخبگان امتیازشان ثبت می شود. در حال حاضر انجمن های علمی از جمله مهندسی نفت با کمبود امکانات و محدودیت های مالی مواجه هستند که امیدواریم توجه بیشتری از سوی دانشگاه صورت گیرد. امکانات و عملکرد دانشگاه شرایط خوبی دارد، اما می تواند بهتر باشد و برای برگزاری دوره های آموزشی کمک هزینه بیشتری را بدهند.»
محمدجواد صالحی، دانشجوی مهندسی مکانیک و نایب دبیر انجمن مکانیک هم در پاسخ به مشعل درباره دانشگاه خود می گوید: «دلیل انتخاب و حضور مادر این دانشگاه نزدیکی و ارتباط بیشتر با صنعت نفت بوده است تا بتوانیم درک بیشتری از حوزه کاری داشته باشیم. خوشبختانه فرصت تجربه های کاری برای ما فراهم است و همین تابستان گذشته حدود یک ماه در کارگاه مرکزی توربین اهواز بودیم. در عین حال تعداد زیادی از اساتید دانشگاه یا در صنعت بوده اند یا در حال حاضر در صنعت هستند و تجربیات به روز خوبی دارند. اما دانشگاه های دیگر فقط مسائل تئوری را می خوانند و امکانی برای کارآموزی وجود ندارد. این دانشگاه بعد از دانشگاه تهران، دومین دانشگاه ایران بوده است و تحصیل در آن برای ما افتخار زیادی دارد. دوستان و دانشجویانی که در دانشگاه های تهران در همین رشته ها حضور دارند، به ما می گویند که قدر این دانشگاه و اساتید و کلاس ها و امکانات آن را بدانید. اینجا نسبت دانشجو به اساتید کم است و فرصت تعامل و دسترسی با اساتید بیشتر و فرصت دیده شدن وجود دارد. اینجا موضوع مهاجرت بین دانشجویان زیاد نیست و دانشجوهای دانشگاه نفت دلسوزی بیشتری دارند و عموما کارکنان نفت می شوند.» او درباره این انجمن علمی گفت: «انجمن علمی مهندسی مکانیک از سال 97 راه اندازی شده و دوره های تکمیلی تحصیلی، آموزش نرم افزارهای کاربردی و کارگاه مقاله نویسی را برگزار می کند. ثبت نام این دوره های آموزشی در بیرون دانشگاه هزینه های زیادی دارد، اما ما این دوره ها را رایگان یا با مبالغی اندک می گذرانیم. «کافه مکانیک» و وبینارهای آموزشی برگزار می کنیم تا افراد حاضر در پروژه های شرکت ها، برای دانشجویان توضیح دهند. نشریه داخلی گروه مکانیک را هم داریم و خودمان به شکل مستقل یا با همکاری دانشگاه امکان بازدید حضوری و کارگاه های آموزشی را افراهم می کنیم.»
علیرضا مسکین، دبیر انجمن علمی مهندسی ایمنی و بازرسی فنی می گوید: «این دانشگاه و رشته را بر اساس علاقه به همین رشته انتخاب کردم. تلاش ما در انجمن این است که سطح علمی دانشجویان را ارتقا دهیم تا خلاهای علمی دانشکده و صنعت را برای دانشجویان به حداقل برسانیم و دانشجوها را توانمند کنیم. دوره های تکمیلی به آنها کمک می کند در صنعت جذب شوند. افزون بر این در تحقیق و پژوهش هم به دانشجویان کمک و نشریات علمی منتشر می کنیم. همچنین به دنبال برگزاری میتینگ ایمنی و بازرسی فنی هستیم و افراد صنعتی را دعوت می کنیم تا دانشجویان آخرین تجربیات خود را مطرح کنند و به اشتراک بگذارند.»
حیدر خاوری، یکی دیگر از دانشجویان فعال و دبیر انجمن مهندسی شیمی است. او کمی بی پرده تر در مورد محدودیت هایی که برای اجرای برنامه های انجمن دارند، صحبت کرد و گفت: «محدودیت مالی برای برگزاری دوره های
آموزشی زیاد است و در بیشتر موارد با هزینه شخصی این دوره ها را برگزار می کنیم. در انجمن حتی سیستم و پرینتر و خلاصه امکانات دیگر هم نداریم. انجمن های علمی باید مطالبه گری را در میان دانشجویان زنده کند و ما هم صادقانه این مطالبات را مطرح می کنیم. دانشگاه صنعت نفت باید یک پلتفرم آنلاین برای ارائه نکات دانشگاهی داشته باشد، اما ندارد. ما دنبال اجرای چنین پلت فرمی هستیم و امیدواریم که حمایت شود تا آن را اجرایی کنیم.
خوابگاه پسران در ساختمانی قدیمی دوطبقه قرار گرفته است. در هر اتاق چهار تخت قرار دارد، اما لزوما همه آنها پر نیستند. اولی ها در یکی از راهروهای طبقه اول هستند، اتاقشان سه نفره است؛ یک پنجره بزرگ رو به محوطه که با پرده پوشیده شده و وسایل روی میز نشان از حضور سه جوان پر شروشور در اتاق دارد. در آخر گفت وگوهای کوتاهم با آنها پرسیدم «تا آخرش می مانی؟» و بیشترشان گفتند می مانند. آرمان رنجبر، ورودی سال 1403 در رشته مهندسی نفت و از شیراز به آبادان آماده است. او می گوید: «قبل از انتخاب رشته درباره دانشگاه تحقیق کردم و مشخص شد این دانشگاه در صنعت نفت پیشرو است. دانشگاه های دیگر هم بودند، اما با توجه به شرایط خودم و شرایط دانشگاه که فرصت دوره های کارآموزی و رابطه با صنعت و فرصت های کاری را دارد، اینجا را انتخاب کردم. امید زیادی برای جذب در صنعت نفت دارم و تلاش زیادی هم خواهم کرد. دانشگاه و خوابگاه فضای خوبی دارد، اساتید خوبی هم دارد. من می مانم و این مسیر را ادامه می دهم.» عرفان عطرچی، ورودی سال 1403 در رشته مهندسی نفت که از تهران به آبادان رفته است. می گوید: «دور شدن از شهر و خانواده برایم سخت بود، اما به نفت علاقه زیادی داشتم. قبل از انتخاب رشته با ورودی های قبلی رشته نفت دانشگاه های دیگر صحبت کردم و پرسیدم کدام دانشگاه بهترین خروجی ها را دارد و قوی ترین دانشجوها را به صنعت می فرستد و متوجه شدم این دانشگاه جذب نفت بیشتری دارد. اینجا هم امکانات رفاهی و درسی و اقامتی خوبی داریم و در کنار آن کمک هزینه کلی و تحصیلی و کمک هزینه نخبگی هم داریم. در دانشگاهی مثل امیرکبیر کلی رشته وجود دارد، اما تخصصی در آن وجود ندارد، اما اینجا دانشگاه خاصی است چون دانشگاه تخصصی صنعت نفت است. اینجا شهر کوچکی است که امکانات کمی دارد، ما هم هفته ای یک یا دو بار داخل شهر هم می رویم، ولی بیشتر در دانشگاه هستیم. و اینکه من هم تا آخرش می مانم.»
احمدرضا بامدی، اهل مسجدسلیمان است، می گوید تعداد زیادی از اقوامش در صنعت نفت بوده اند و به همین دلیل او به این رشته علاقه مند شده است. او که ورودی سال 1403 در رشته مهندسی نفت است، درباره دانشگاه می گوید: «دانشگاهی که 86سال قدمت دارد، حتما درس خواندن در آن ارزش دارد و درس خواندن و تردد در آن حس افتخار و غرور دارد. اینجا محیط دانشجویی و خوابگاهی خوب و شرایط منظمی دارد و من هم تلاشم را می کنم که تا آخرش بمانم.»
امیرمحمد شیخی هم ورودی سال 1403 در رشته مهندسی نفت است. سنش را می پرسم، می گوید: «19 سال و 5 روز. تولدم را امسال اینجا گرفته ایم. پدرم در پالایشگاه شازند است و مادرم خیلی من را به آمدن به دانشگاه نفت ترغیب کرد. خودم هم این رشته را دوست داشتم و از قبل این دانشگاه را می شناختم و می دانستم که سطح خوبی دارد. می خواهم بمانم و اصلا به ماندن در این صنعت فکر می کنم.» علی نیک روش، ورودی سال 1402 در رشته سیستم های انرژی است. او درباره دلایل انتخاب این رشته و دانشگاه می گوید: «ارتباط نزدیک این دانشگاه با صنعت و رتبه علمی دانشگاه و سابقه تاریخی آن برایم مهم بود. اینجا می توانیم ارتباطات و تجربه های میدانی داشته باشیم. ما در تحصیل کم نمی گذاریم، اما اگر فرصت تجربه اندوزی و حضور در مناطق عملیاتی هم فراهم شود، موثرتر خواهیم بود و به جای مشاوران از بیرون صنعت می توانند از دانشجویان این دانشگاه استفاده کنند. این به نفع دانشگاه و دانشجو و وزارت نفت خواهد بود. مقایسه رسمی از عملکرد دانشگاه ها ندارم، اما مطالبات اساتید اینجا از دانشجویان اگر از اساتید دانشگاه های تهران، شریف و امیرکبیر بیشتر نباشد، کمتر نیست. اساتید رتبه های علمی بالایی دارند و پروژه هایی که تعریف می کنند، سطح بالایی دارد.» علی ساری، کارشناسی خود را در دانشگاه آزاد امیدیه گرفته و حالا برای ادامه تحصیل در کارشناسی ارشد مهندسی نفت خود را امسال به آبادان آمده است و می گوید: «سطح دانشگاه بالاست و اساتید یا از بدنه نفت و یا در ارتباط با صنعت نفت هستند و دسترسی به آنها بالاست و این ارتباط در نوشتن پایان نامه و کاریابی تاثیر زیادی دارد. این دانشگاه و دانشگاه نفت اهواز اولین و تنها انتخابم بود که خداراشکر قبول شدم. به نظر من زمینه کار وجود دارد و اگر سطح علمی دانشجو بالا باشد و نرم افزارهای لازم را یاد گرفته باشیم، حتما فرصت های شغلی هم وجود دارد.» پیام مرادی، نخبه وظیفه دانشگاه صنعت نفت است. او درباره دلایل خود برای حضور در این رشته و دانشگاه می گوید: «دانشگاه و سطح علمی آن رضایت بخش است و ارتباط خوبی بین دانشگاه و نفت وجود دارد. امکانات رفاهی خوبی هم داریم . من در حال حاضر نخبه وظیفه دانشگاه هستم؛ در شرایط نخبه وظیفه یک پروژه یا کار آزمایشگاهی را در قالب دوران سربازی (14 تا 19 ماه) می گذرانیم. من هم دوست دارم تا آخر بمانم، اما باید شرایط ماندن و کار کردن باشد! الان شرایط مهیا نیست، اما امیدمان زیاد است. صرفا بحث پول و استخدام شدن نیست، ما انتخاب کردیم که در این صنعت باشیم و تلاشمان را هم می کنیم تا بهترین عملکردهای علمی را داشته باشیم و از آن طرف می خواهیم به ما بها داده شود و جایگاه علمی رشته را بدانند. اما الان زمینه فراهم نشده است.» رضا حاتمی، دانشجوی ارشد مهندسی بازرسی فنی است و در نوبت نخبه وظیفه شدن قرار دارد. او می گوید: «از همان سال 95 که برای کارشناسی آمدیم، اینجا را خانه خودمان می دانیم. با ما نامهربانی هم شده، اما دلخور نمی شویم و خانه را ترک نمی کنیم. فضای دانشجویی و امکانات رفاهی دانشگاه خوب است، اما در چند سال اخیر به خصوص بعد از کرونا برخی موارد کیفی افت داشته است. در گذشته رتبه های برتر کنکور به واسطه فرصت استخدام، این رشته را بیشتر انتخاب می کردند، اما الان رتبه های برتر این انتخاب را ندارند. من خودم رتبه 5 بودم و می توانستم شهید بهشتی تهران را انتخاب کنم، اما اینجا را انتخاب کردم و اگر امتیاز جذب و استخدام باشد، باز هم رشته نفت انتخاب رتبه های تک رقمی قرار می گیرد.»
هنگام ظهر و محوطه اطراف خوابگاه به سمت سلف مرکزی شلوغ شده است. دانشجویان پسر در محوطه خوابگاه و سلف می توانند با لباس راحتی تردد کنند. وارد سلف که می شویم، دانشجویان با دیدن چند نفر غریبه با لباس فرم، توجهشان جلب می شود و کمی بعد پراکنده می شوند. چند نفر که غذایشان را تمام کرده اند، راضی می کنم حرف بزنند و اما مثل خیلی از موضوعات دیگر، راضی کردن نسل جدید به حرف زدن کمی سخت است؛ کوتاه حرف می زنند یا نمی خواهند اسمشان را بگویند. امیرجعفری، مسئول اتوماسیون دانشگاه مستقر در سلف است. او می گوید طی هر وعده ناهار یا شام 450 تا 550 پرس غذا داریم و غذای خوابگاه خانم ها جداگانه منتقل می شود. منوی غذایی شنبه تا چهارشنبه دو نوع غذاست و آخر هفته تک منو می شود. غذاها دو هفته یک بار تغییر می کند و شورای صنفی، مسئول رستوران و معاونت پشتیبانی، کیفیت غذا را بررسی می کنند و اگر دانشجوها استقبال نکنند، آن غذا حذف می شود. چون بیشتر دانشجوها در سن و سال رشد هستند، غذاهای فوری و برنجی را بیشتر دوست دارند.»
رئیس دانشگاه صنعت نفت در گفت و گو با مشعل:
دانشکده نفت آبادان 86سال بعد
مشعل دانشگاه صنعت نفت آبادان از جمله بخش های دست نخورده از 86سال قبل صنعت نفت و نزدیک ترین شکل به روزهای اوج این صنعت در ایران است؛ به همین دلیل است که بخش های زیادی از این دانشگاه ثبت ملی و حفظ شده است. ساختمان هایی که به قول مدیران و اساتید و دانشجویان مربوط به چندین دهه قبل است،دانشگاه صنعت نفت در همه این سال ها منشا اثر در جامعه و مرجع اصلی تامین نیرو برای صنعت نفت بوده و در این مسیر خدمات شایانی داشته است؛ موضوعی که محمد چهاردولی، رئیس دانشگاه صنعت نفت در گفت وگو با خبرنگار مشعل به آن پرداخت.
محیط دانشگاه صنعت نفت که سال تاسیس آن به 1318 بازمی گردد، از آن دسته محیط های اجتماعی و علمی است که از بودن در آن سیر نمی شوید و آن را شبیه به خانه خود، دوست خواهید داشت. دانشگاهی که در دوره های مختلف ملی شدن صنعت نفت، مشروطه و بعد هم انقلاب اسلامی مرجعی برای تحولات اجتماعی و سیاسی بوده و همراه با اوج گیری صنعت نفت در ایران، روزهای درخشانی را تجربه کرده است و همچنان این امید را دارد که روزهای اوج خود بازگردد. محمد چهاردولی، رئیس دانشگاه صنعت نفت با اشاره به فعالیت های دانشجویی، علمی و آموزشی و نقش دانشجویان این دانشکده در نهضت ملی صنعت نفت و در ادامه آن نهضت اسلامی دهه های 40 و 50 گفت: چند کتاب شهید مطهری ناشی از نشست های بحث و صحبت در این دانشگاه بوده است، مرحوم علی شریعتی و علامه جعفری نشست های زیادی با دانشجویان این دانشگاه داشته اند.
چهاردولی با بیان اینکه این مرکز از سال 1337 تبدیل به دانشکده و از سال 1368هم تبدیل به دانشگاه صنعت نفت شده است، افزود: بسیاری از فارغ التحصیلان این دانشگاه در چند دهه گذشته عهده دار مسئولیت های مهم در صنعت نفت بوده اند؛ از شهید تندگویان تا جواد اوجی و غلامحسین نوذری که وزیر نفت بودند. آقایان بورد، توکلی، حاتمی و بسیاری دیگر مانند آقایان رکن الدین جوادی، علی کاردر، حسن منتظرتربتی و دیگرانی که اگر بخواهیم نام ببریم، سخن به درازا می کشد، همه در همین دانشگاه تحصیل کرده و وارد صنعت نفت شده اند. این اثرگذاری دانشجویان در دوران جنگ تحمیلی هم وجود داشته و وقتی جنگ شروع شد، شهر را دانشجویان دانشکده نفت آبادان اداره می کردند و هر کدامشان مسئول ادارات مختلف شدند.
وی با بیان اینکه دانشگاه نفت آبادان تا دهه 80 مرکزیت و مرجعیت خود را در رشته نفت حفظ کرده بود، گفت: از دهه 80 به بعد دانشکده های موازی در رشته نفت فعال می شود، اما همچنان کیفیت آموزشی دانشگاه نفت و خروجی دانشجوهایی که تبدیل به مدیران نفتی می شوند، ادامه داشته است، اما در این دوره زمانی، نیاز شدید به نیروی انسانی متخصص احساس می شود و این دانشگاه با توجه به الگوهای آموزشی خود، محدودیت در پذیرش دانشجو برای حفظ کیفیت را ادامه داد. در نتیجه برای رفع کمبود نیروی انسانی، تعدادی از فارغ التحصیلان نخبه از طرف این دانشگاه بورس گرفتند تا در دانشگاه های تراز اول دنیا در مقطع دکتری تحصیل کنند و پس از بازگشت به ایران، در سایر دانشگاه ها رشته مهندسی نفت را تاسیس کنند تا خلا نیروی انسانی برای صنعت نفت رفع شود؛ از این رو تاسیس و گسترش رشته مهندسی نفت در ایران با هدایت و حمایت دانشگاه صنعت نفت انجام شد.
رئیس دانشگاه صنعت نفت با تاکید بر اینکه اگر صنعت نفت در سال های سخت تحریم توانست روی پای خود بماند، به دلیل حضور و اثرگذاری نیروهای متخصص آموزش دیده در دانشگاه نفت بوده است، افزود: مطالعاتی وجود دارد که نشان می دهد رشته نفت از اولویت دانشجویان نخبه خارج شده و علاقه مندی به رشته های فنی کاهش داشته است. باید با مشوق ها و موارد استخدامی رشته های مرتبط با صنعت نفت دوباره به صدر انتخاب رشته ها برگردانده شود.
وی افزود: پیش از این دانشجویان نخبه این دانشگاه بورس و جذب صنعت نفت می شدند، اما از زمانی که این بورس قطع شد، علاقه مندی به حضور در این رشته کاهش قابل توجه داشته است. نمی توان این عامل را دلیل اصلی دانست، اما حتما تاثیر زیادی داشته است. چاردولی با اشاره به اینکه شرایط بودجه ای دانشگاه اخیرا بهبود یافته است، افزود: بخش های فرهنگی و اجتماعی و رفاهیات دانشگاه، بخش اصلی زیست دانشجویان است و اگر این خدمات و رفاهیات کافی و مناسب باشد، جریان آموزش هم خوب پیش می رود و ما امیدواریم در دولت جدید این توجه به دانشگاه بیشتر شود.
رئیس دانشگاه صنعت نفت با اشاره به مذاکرات صورت گرفته با کشورهای دیگر برای تعامل دوجانبه و جذب دانشجو و اعزام اساتید گفت: در یک سال اخیر در تلاش برای مذاکره با دانشگاه های خارجی بودیم تا فعالیت های مشترک داشته باشیم و تجربه موفق دو مدرسه تابستانه با دانشگاه های چینی و روسی را داشته ایم که در نتیجه تلاش امور بین الملل و روابط عمومی دانشگاه انجام شد. وی با اشاره به مذاکراتی که با یکی از دانشگاه های روسیه برای اجرای رشته های میان رشته ای داشته اند، اشاره کرد و گفت: این پروسه را با یک رشته مورد نیاز کشور شروع کردیم تا در صورت نتیجه بخش بودن، در مورد رشته های دیگر هم شروع کنیم. افزون بر این موارد با دو دانشگاه در عراق و دانشگاهی در سوریه برای ارائه خدمات تحصیلات تکمیلی مذاکراتی داشته ایم و قرار است از این دانشگاه ها برای بازدید و تبادل اساتید به ایران بیایند. چاردولی با اشاره به درخواست دانشگاه های عراق برای اجرای دوره های دو مدرکی در کارشناسی ارشد گفت: در این روش یک مدرک ایرانی و یک مدرک عراقی داده می شود و در جریان این دوره تبادلات علمی و دانشگاهی بین دو کشور انجام می شود.
سیدحسین طهری، معاون دانشجویی و فرهنگی دانشکده نفت آبادان در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» با بیان اینکه این معاونت در تمام طول دوره تحصیلی با اکثر دانشجویان در ارتباط است، افزود: امور مربوط دانشجویان از سراهای دانشجویی، رستوران و تغذیه، ورزش و امکانات رفاهی تا مشاوره و سلامت روان دانشجویان و فعالیت تشکل های دانشجویی و انجمن های علمی و... دانشجویان به عهده این معاونت قرار دارد. با اضافه شدن تعدادی از رشته های کارشناسی ارشد تعداد دانشجویان هم افزایش داشته است. وی با بیان اینکه در حال حاضر در دانشکده نفت آبادان مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای بیش از 900دانشجوی فعال داریم که 660 نفر در مقطع کارشناسی، 230 نفر در مقطع کارشناسی ارشد و 9 نفر در مقطع دکتری مشغول به تحصیل هستند، افزود: برخی رشته های تحصیلی هم در چند سال اخیر به دانشگاه اضافه شده است، کارشناسی ارشد مهندسی عمران، سواحل و بنادر اضافه شده، اما هنوز مقطع دکترای آن را نداریم. وی که دانشجوی ورودی سال 1379 دانشگاه نفت اهواز است، با اشاره به مشکلات و دغدغه های اجتماعی، اقتصادی و شغلی دانشجویان گفت: دانشجویان افزون بر مسئله شغل و استخدام، با هجمه های مختلفی در جامعه مواجه هستند که به همین دلیل لازم است دانشجویان در مورد دغدغه های خود با مشاوران گفت وگو کنند. ایجاد این مراکز مشاوره از سوی وزارت علوم تکلیف شده است و ما هم جلسات مشاوره را در دانشگاه برگزار کردیم . بر این اساس مشاور آقا در داخل خوابگاه و مشاور خانم ها در مرکز مشاوره حضور دارد.
طهری با اشاره به استقبال دانشجویان و نتایج مثبت این نشست ها برای دانشجویان که عموما دور از شهرهای خود و خانواده هایشان هستند، گفت: گاهی مشاور پس از صحبت با دانشجو تشخیص می دهد که دانشجو نیاز به مرخصی دارد یا به دلیل نیاز مالی امکان رفتن به شهر خود را ندارد، همه این موضوع ها تا حدی که قابل پیگیری باشند به دانشگاه منتقل و از طریق معاونت پشتیبانی یا دانشجویی برطرف می شود تا دانشجو احساس رضایت و راحتی داشته باشد.
معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه صنعت نفت با بیان اینکه تا چند سال قبل بودجه مربوط به ورزش دانشجویان محدود بود و به دانشگاه به چشم یک کارخانه ساخت دانشجو نگاه می کردند، افزود: تا وقتی نگاه به دانشگاه این طور باشد، نوع رفتار با آن و اختصاص بودجه هم متناسب با آن می شود . با این حال از دوسال قبل و تقریبا بعد از کرونا شرایط بهتر شده و در حال حاضر می توان گفت امکانات ورزشی دانشگاه شامل استخر و سالن چندمنظوره است که کفایت می کند.
وی با اعلام اینکه تا سال 94 دانشجویان بابت توجه به معدل خود در دو گروه «الف» و «ب» مشخص می شدند، افزود: این سطح بندی رقابت شدیدی را بین دانشجویان ایجاد می کرد و در میان دانشجویان رتبه تک رقمی کشوری هم داشتیم که به دلیل شرایط دانشگاه و گزینه استخدام، دانشگاه های مرکز در تهران را رها می کردند و به دانشگاه نفت می آمدند اما الان دیگر اینطور نیست و نه تنها دانشگاه صنعت نفت را انتخاب نمی کنند، بلکه رشته های نفت سایر دانشگاه ها هم در اولویت نیست.
وی با تاکید بر اینکه سطح علمی اساتید، یکی از مزیت های مهم دانشگاه صنعت نفت است، افزود: دانشجو ضعیف می آید و قوی به مقطع بعدی می رود و گواه این موضوع، دانشجویانی هستند که به بخش های مختلف صنعت نفت یا کشورهای دیگر رفته اند. توقف جذب دانشجو از سال 94 روند انتخاب و جایگاه صنعت نفت را تغییر داد و امیدواریم که دانشگاه صنعت نفت دوباره جایگاه خود را به دست بیاورد. در سال 1401 و پس از سال ها توقف، حدود یک هزار و 300 نفر از دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشدی که مراحل استخدامشان متوقف شده بود، مصاحبه و استخدام شدند، اما در چند ماه اخیر دوباره متوقف شده است.
وی با بیان اینکه دانشگاه صنعت نفت در جهت جذب بیشتر دانشجو و ایجاد شرایط بهتر برای تحصیل، اقدام های حمایتی را انجام داده که یکی از آنها کمک هزینه های تحصیلی است، افزود: دانشجویان با رتبه کمتر از 1000کشوری و با حفظ معدل 17 ماهانه 10 میلیون تومان، کمک هزینه دریافت می کنند، دانشجویان با رتبه بین 1000 تا 2000 نیز 7 میلیون تومان و دانشجویانی که رتبه بین 2000 تا 3000 داشته اند هم 5 میلیون تومان کمک هزینه دریافت می کنند. سایر دانشجویان هم کمک هزینه ماهانه یک میلیون تومانی دریافت می کنند.
ظرفیت فراورشی و بهره برداری نفت در غرب کارون به ۸۲۰ هزار بشکه می رسد
مشعل منطقه غرب کارون را قلب تپنده صنعت نفت ايران می نامند؛ وجود میدان های بزرگ با ذخایر عظیم درجای نفت، این منطقه را به یکی از مهم ترین ظرفیت های تولید نفت ایران تبدیل کرده است. اجرای طرح های توسعه ای در میدان های نفتی آن از جمله آزادگان، یادآوران و یاران را می توان عاملی مهم در بالا بردن قدرت چانه زنی ایران در این حوزه به شمار آورد. یکی از ویژگی های مهم منطقه غرب کارون وجود میدان مهمی همچون آزادگان است که یکی از بزرگ ترین میدان های نفتی مشترک دنیا به شمار می رود و با 33 میلیارد بشکه نفت درجا، بین ایران و عراق مشترک است. منطقه غرب کارون افزون بر سه ميدان نفتی بزرگ يادآوران، ياران و آزادگان، 10ميدان کوچک تر دارخوين، جفير، اروند، سوسنگرد، بند کرخه، سهراب، اميد، مشتاق، خرمشهر و سپهر را نيز در خود جای داده است. شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) به عنوان یکی از مجریان و بازوهای کلیدی مهم در اجرای طرح های نفت و گاز(خشکی و دریا)در منطقه غرب کارون فعالیت دارد و اقدام های قابل توجهی انجام داده است. خبرنگار مشعل با نصرالله زارعی، مدیرعامل این شرکت در خصوص اجرای پروژه های بزرگ در خشکی و دریا گفت وگو کرده است که مشروح آن را می خوانید.
افزایش ظرفیت تولید نفت یکی از سیاست های راهبردی است که وزارت نفت بر آن تاکید و برای تحقق این هدف در مناطق نفت خیزی همچون غرب کارون برنامه ریزی کرده است. در این خصوص نصرالله زارعی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت از افزایش ظرفیت تولید نفت در منطقه غرب کارون خبر داده و گفته است: ظرفیت فراورشی و بهره برداری تولید نفت در غرب کارون که هم اکنون۴۸۰ هزار بشکه در روز است با اضافه شدن واحد فراورش مرکزی (CTEP) به میدان آزادگان، به روزانه ۸۲۰ هزار بشکه افزایش می یابد. زارعی با اشاره به آغاز نخستین پروژه عملیاتی شرکت متن در سال ۱۳۷۹ گفت: بیشتر مگاپروژه های این شرکت در خشکی و دریا انجام شده اند؛ پروژه هایی مانند سروش و نوروز، فازهای یک و ۲ دارخوین، بلال، آزادگان شمالی و یادآوران در خشکی، همچنین پروژه های سلمان و فروزان (در دریا) از جمله مهم ترین اقدام های شرکت متن بوده اند. وی به یکی از بزرگ ترین پروژه های دریایی این شرکت اشاره و تصریح کرد: در پروژه سلمان، ۷۶۰ کیلومتر خط لوله دریایی و ۲۵ هزار تن سازه دریایی اجرا شد. این پروژه پس از انقلاب، یکی از بزرگ ترین اقدام های صنعتی کشور به شمار می آید.
افزایش ظرفیت تولید و پروژه های آتی
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت درباره برنامه های افزایش ظرفیت تولید نفت در چارچوب برنامه هفتم توسعه گفت: برای دستیابی به اهداف تعیین شده در این بخش تعیین شده، پروژه های جدیدی تعریف شده است. طرح های ضربتی به منظور افزایش تولید در دستور کار قرار گرفته که بر اساس برنامه وزیر نفت، افزایش تولید ۲۵۰ هزار بشکه تا پایان امسال و ۴۰۰ هزار بشکه در سال آینده، هدف گذاری شده که بخشی از این افزایش تولید، به عهده شرکت مهندسی و توسعه نفت است. وی افزود: یکی از برنامه های شرکت متن، راه اندازی یکی از ردیف های فراورش و بهره برداری در میدان آزادگان تا پایان امسال است که می تواند ۵۰ هزار بشکه به تولید روزانه نفت اضافه کند. در فاز نخست این پروژه، حفاری ۲۰۶ حلقه چاه تعریف شده که تنها ۲۶ حلقه آن باقی مانده است. برنامه ریزی کرده ایم در سال آینده، حفاری تمام چاه ها به پایان برسد و تلاش داریم تا پیش از موعد تعیین شده، همه چاه ها را به مدار تولید وارد کنیم.
برنامه های توسعه ای میدان آزادگان
زارعی به بیان آخرین وضعیت طرح توسعه میدان آزادگان اشاره کرد و گفت: با اضافه شدن ۲۶ حلقه چاه جدید به مدار تولید، انتظار می رود ۳۰ هزار بشکه دیگر به ظرفیت تولید اضافه شود، همچنین با احیای ۲۰ حلقه چاه از طریق بازتولید و عملیات اسیدکاری، ۲۰ هزار بشکه دیگر به تولید روزانه افزوده خواهد شد. وی ادامه داد: برای افزایش تولید در سال آینده، تعمیر پمپ های درون چاهی ۵۰ حلقه چاه در برنامه است و پیش بینی می شود با این اقدام، ظرفیت تولید چاه ها تا ۳۰ درصد افزایش یابد. بر اساس این برنامه ها، تولید روزانه میدان آزادگان با تکمیل فاز نخست به ۲۰۰ هزار بشکه خواهد رسید.
توسعه فاز دوم میدان آزادگان و افزایش ضریب بازیافت
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت درباره توسعه فاز دوم آزادگان نیز گفت: قرارداد توسعه یکپارچه آزادگان شمالی و جنوبی اواخر سال گذشته به امضا رسید؛ این توسعه ۸ ساله خواهد بود و پیش بینی می شود تولید نفت این میدان پس از تکمیل فاز دوم، از ۴۰۰ هزار بشکه در روز به ۶۰۰ هزار بشکه افزایش یابد. به گفته زارعی، ضریب بازیافت میدان آزادگان این اقدام در دو دهه آینده که نفت همچنان یک کالای راهبردی باقی خواهد ماند، اهمیت ویژه ای خواهد داشت و ممکن است توسعه فاز سوم نیز برای این میدان در نظر گرفته شود.
جمع آوری گازهای همراه میدان آزادگان
زارعی درباره برنامه های شرکت متن برای جمع آوری گازهای همراه میدان آزادگان گفت: تلاش بر این است ردیف نخست واحد فرآورش مرکزی (CTEP) که حلقه تکمیلی فاز اول آزادگان است، تا پایان امسال به بهره برداری برسد. وی ادامه داد: افتتاح ردیف دوم این واحد فراورشی نیز برای اوایل سال آینده برنامه ریزی شده و دو ردیف باقی مانده نیز سال ۱۴۰۴ به بهره برداری خواهند رسید. هر ردیف واحد فراورشی مرکزی، ظرفیت فرآوری ۸۰ هزار بشکه نفت را دارد و گازهای همراه تولید نیز در این فرایند جمع آوری و فشرده سازی و به پالایشگاه هویزه یا واحد NGL3200 منتقل خواهد شد. زارعی اظهار امیدواری کرد در سال 1404، همه ۲۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه میدان آزادگان جمع آوری شود. با اجرای این برنامه ها فعالیت های فاز نخست آزادگان تا پایان سال آینده به اتمام خواهد رسید.
افزایش ظرفیت تولید غرب کارون
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت درباره تأثیر واحد فرآورش مرکزی بر افزایش تولید غرب کارون اظهار کرد: با تکمیل و بهره برداری از CTEP که بزرگ ترین واحد فرآورش و بهره برداری نفت در ایران محسوب می شود، ۳۲۰ هزار بشکه دیگر به این ظرفیت اضافه خواهد شد و تولید روزانه غرب کارون به ۸۲۰ هزار بشکه خواهد رسید.
افزایش تولید نفت در میادین سپهر و جفیر
زارعی درباره پیشرفت های طرح های افزایش تولید نیز گفت: یکی از موفق ترین قراردادهای IPC که به طور کامل از سوی شرکت ایرانی اجرا شده، طرح توسعه میادین سپهر و جفیر است. وی افزود: تولید نفت میدان های سپهر و جفیر در دو ماه اخیر با افزایش ۱۱ هزار بشکه ای به ۵۱ هزار بشکه در روز رسیده است و پیش بینی می شود تا پایان امسال به ۶۲ هزار بشکه در روز برسد. با این افزایش، تعهد افزایش تولید ۲۲ هزار بشکه ای در این پروژه با موفقیت عملیاتی خواهد شد.
افزایش ظرفیت تولید میدان یادآوران
زارعی همچنین درباره طرح توسعه میدان یادآوران گفت: فاز نخست این میدان در سال ۱۳۹۵ به بهره برداری رسید. با این حال، توسعه فازهای دوم و سوم که پیش تر به پیمانکار چینی سپرده شده بود، به دلیل برخی مشکلات از جمله تحریم ها به تأخیر افتاد. پس از تکمیل مراحل حقوقی، توسعه این میدان به سه پیمانکار ایرانی واگذار شد. به گفته وی، هم اکنون سه دکل حفاری در میدان یادآوران فعال و قرار است تعداد دکل ها افزایش یابد. زارعی و پیش بینی کرد تولید از این میدان طی یک سال و نیم آینده، 42 هزار بشکه افزایش یابد .
پیشرفت پروژه های دیگر
زارعی درباره دیگر طرح های افزایش تولید افزود: یکی دیگر از پروژه های IPC در میادین چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق است که در سال آینده، تولید از این میادین به ۱۱۰ هزار بشکه در روز برسد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت افزود: در میادین نفتی آبان و پایدار غرب نیز برنامه ریزی شده است که تا پایان امسال، ۱۰ هزار بشکه دیگر به تولید روزانه افزوده شود.
توسعه زیرساخت های انتقال نفت
زارعی با اشاره به پروژه های انتقال نفت توضیح داد: تلمبه خانه غرب کارون و خطوط انتقال نفت، از دیگر پروژه های کلیدی شرکت متن است. فاز نخست این پروژه به اتمام رسیده و فاز دوم آن شامل یک خط لوله ۴۲ اینچ از امیدیه تا خارگ در دست اجراست.
وی افزود: پیش بینی می شود فاز خشکی این پروژه تا پایان سال ۱۴۰۴ تکمیل شود. همچنین مذاکرات برای انتقال نفت از طریق دریا در حال انجام است.
تعامل زیست محیطی با فناوری های روزآمد
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت با تاکید بر حفظ تعادل میان توسعه و محیط زیست اظهار کرد: شرکت متن تلاش کرده است تا کمترین آسیب به محیط زیست وارد شود. در ماجرای سیل سال 1398 خوزستان، حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای بازسازی جاده ها هزینه کردیم و تعامل گسترده ای با مسئولان محیط زیست داشتیم. همچنین در مناطق عملیاتی مانند هورالعظیم، حفظ اکوسیستم تالاب از اولویت های ما بوده است. وی در بخش مسئولیت های اجتماعی نیز به پروژه هایی مانند تعریض جاده «سید خلف به هویزه» و ساخت پل «یا زهرا» در دهلران اشاره کرد و افزود: «ما با اولویت استخدام نیروهای بومی و همکاری با دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان تلاش داریم تا در کنار توسعه صنعتی، به مسائل اجتماعی و محلی نیز رسیدگی کنیم.» وی افزود: به تازگی نیز با همکاری مقامات شورای تأمین شهرستان های حوزه فعالیت این شرکت با استفاده از بانک اطلاعاتی اداره کار، فهرستی از افراد بومی دارای تحصیلات فنی تهیه شده است و این افراد پس از گذراندن دوره آموزشی یک ساله، در اولویت جذب پروژه های شرکت متن قرار خواهند گرفت.
همکاری با دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان
زارعی درباره همکاری با دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان نیز گفت: شرکت متن در حال اجرای سه طرح بزرگ با همکاری مجموعه هایی است که برای نخستین بار در این حوزه فعالیت می کنند. به عنوان نمونه، تولید نخستین سیال جایگزین کلسیم بروماید برای تکمیل چاه، با حمایت این شرکت انجام می شود. وی ادامه داد: در پروژه های غرب کارون، به ویژه در منطقه هورالعظیم، برنامه استفاده از لوله های غیرفلزی(RTP) در دستور کار قرار دارد، ضمن آنکه دو قرارداد بزرگ با تولیدکنندگان این لوله ها در شهرهای شیراز و یزد منعقد شده است تا تأمین این تجهیزات از طریق تولیدات داخلی انجام شود.زارعی همچنین از همکاری با دانشگاه امیرکبیر در زمینه احداث آزمایشگاه تخصصی دانشکده مهندسی نفت خبر داد و گفت: این همکاری شامل تحقیق و توسعه در حوزه لایه های شکافی و عملیات تزریق اسید در چاه های غیرفعال برای افزایش تولید در پروژه های سپهر و جفیر است. این تحقیقات هم اکنون به صورت آزمایشگاهی در دانشگاه امیرکبیر در حال انجام است و در صورت موفقیت، پیش بینی می شود سال آینده وارد فاز عملیاتی شود.
حمایت از پیمانکاران داخلی
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت با تأکید بر نقش پیمانکاران داخلی در توسعه صنعت نفت گفت: دو دهه پیش، سهم شرکت های خارجی در پروژه های نفتی ایران بین ۸۰ تا ۹۰ درصد بود، اما امروز این معادله کاملاً برعکس شده است. حتی در حوزه پیچیده عملیات دریایی، پیشرفت های چشمگیری داشته ایم و اگر مشکل تأمین سرمایه حل شود، توان داخلی برای اجرای پروژه ها کافی است. به گفته وی، دولت به تنهایی نمی تواند به اهداف توسعه ای خود برسد و پیمانکاران، مشاوران و سازندگان داخلی بازوی اجرایی وزارت نفت و سایر وزارتخانه ها هستند. رویکرد شرکت متن، حمایت از پیمانکاران داخلی برای تحقق توسعه پایدار کشور است.
ورود فناوری های نوین به پروژه های نفتی
زارعی به بهره گیری از فناوری های پیشرفته در پروژه ها اشاره کرد و گفت: حفاری نخستین چاه دوشاخه ای در میدان آبان آغاز شده و از فناوری لوله های غیرفلزی(RTP) در پروژه های غرب کارون استفاده خواهد شد. همچنین در میدان چشمه خوش و دالپری، یک نیروگاه خورشیدی برای تامین برق بخشی از تاسیسات راه اندازی خواهد شد.
به روزرسانی ساختار سازمانی
زارعی همچنین درباره اصلاح ساختار سازمانی شرکت مهندسی و توسعه نفت اظهار کرد: یکی از اولویت های اصلی شرکت، تغییر ساختار سازمانی به سمت پروژه محوری و افزایش چابکی است. بر اساس برنامه ریزی ها، بنا داریم با استفاده از توان شرکت های داخلی و دانش بنیان، «متن» را به سامانه ها و نرم افزارهای به روز دنیا تجهیز کنیم.
وی در ادامه به تعامل با ذی نفعان اشاره و تصریح کرد: هم اکنون سازوکاری ترکیبی در وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران مستقر است که به صورت یک کارگروه واقعی عمل می کند. ما توانسته ایم مشکلات و موضوعات مرتبط را در کمترین زمان ممکن با این کارگروه مطرح کنیم. در مواقع لازم، شرکت ملی نفت ایران با صدور مصوبات موردنیاز، ما را همراهی می کند. این رویکرد باعث شده تا مراحل بوروکراسی اداری با سرعت بیشتری طی شود و اجرای پروژه ها با تسهیل گری بهتر پیش برود.
در نخستین نشست هم اندیشی نمایندگان کانون انجمن های صنفی جایگاه داران مطرح شد:
مشعل عملیات بازآرایی ساختار سامانه هوشمند سوخت با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری آغاز شده است و نسخه آزمایشی آن در ماه های آتی به بهره برداری خواهد رسید. این اقدام به منزله اعمال سیاست های قیمتی در حوزه سوخت نیست، بلکه به معنای استفاده از ابزارهای به روز و هوشمند است تا از این حیث چالش های مترتب بر سامانه هوشمند سوخت مرتفع شود.
بر این اساس، نخستین نشست هم اندیشی نمایندگان کانون انجمن های صنفی جایگاه های سراسر کشور پس از هشت سال وقفه با حضور محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، علی اصغر عباسی، معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، نعمت الله نجفی، مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران وسعید رحمان سالاری، مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شد. در این دورهمی تخصصی عظیمی فر با اشاره به مشکلات و چالش های حوزه جایگاه داری ازسامانه هوشمند سوخت و ضرورت بازآرایی آن، همچنین بهره برداری نسخه آزمایشی سامانه جدید در ماه های آینده سخن گفت.
محمدصادق عظیمی فر، مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با بیان اینکه سخت ترین و پرهجمه ترین فعالیت های زنجیره پالایش و پخش فراورده های نفتی، مربوط به حوزه جایگاهداران است، افزود: فعالان این حوزه شبانه روز با مصرف کننده در ارتباط هستند و بخش عمده ای از کارهای صنعت پالایش نیز بر دوش این عزیزان است. بررسی های چندماه اخیر نشان می دهد که کسب و کارجایگاه ها به خصوص جایگاه های عرضه سی ان جی نامناسب است و با وجود این همه مشقت و سختی، همچنان پای کار ایستاده اند که جای قدردانی دارد.
عظیمی فر ادامه داد: استنباط من از کلام جایگاه داران این است که با ایجاد یک فضای دو طرفه تعاملی و موثر، می توان به سهولت چالش ها را برطرف کرد. موضوع ها وچالش های اصلی باتشکیل کارگروه های تخصصی و باحضور کارشناسان خبره در شرکت پخش فراورده های نفتی قابل حل و بررسی است.
وی با اشاره به این که لازم می دانم تصویر کلانی از وضعیت حال حاضر ارائه کنم تا بر اساس آن برنامه ها و مطالبات دو طرفه را پیگیری و دنبال کرد، گفت: میانگین مصرف روزانه بنزین نسبت به سال گذشته حدود 7 درصد افزایش نشان می دهد و از طرفی به موازات آن مصرف سی ان جی با رسیدن به عدد 19 میلیون مترمکعب در روز نزدیک به 13 درصد نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش داشته است که طبیعتا فعالیت جایگاه های بنزین بیشتر و متاسفانه کسب وکار جایگاه های سی ان جی از رونق افتاده است.
مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همچنین با اشاره به این که رویکرد دولت منوط به این است که باید اصلاحاتی در حوزه انرژی اتفاق بیفتد، تصریح کرد: تا چه زمانی باید افزایش تولید با رشد شتابان مصرف همراه باشد و کنترلی روی رشد افسارگسیخته مصرف نداشته باشیم؟ باید سیاست های مقابله با ناترازی به صورت متوازن و توام در تولید و مصرف دنبال شود.
عظیمی فر پاسخ به مطالبات فعالان حوزه عرضه سوخت را ضروری دانست و یادآور شد: یکی از مهم ترین ملزوماتی که سبب می شود تا سیاست های مصرف به درستی کار کند این است که خواسته ها و مطالبات فعالان جایگاه های عرضه سوخت به درستی پاسخ داده شود، زیرا اگر پایداری توزیع و تحویل فراورده های نفتی به مردم استمرار پیدا نکند، قطعا در اجرای هرگونه برنامه مدیریت مصرف شکست خواهیم خورد.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اظهار کرد: تلقی بنده این است، اقدام هایی که در حوزه مصرف شروع شده با مشارکت جایگاه داران به سرانجام مطلوب خواهد رسید.
عظیمی فر به موضوع کارمزد جایگاه داران اشاره و اظهار کرد: بی اغراق می گویم از بدو ورود به شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، تمام تلاشم معطوف به دریافت مصوبه هیئت وزیران برای حل موضوع کارمزد جایگاه داران بوده است. مسیر پرفراز و نشیبی است و بسیار هم تحت فشار هستیم، اما به هر شیوه ممکن توانستیم مصوبه هیئت وزیران را دریافت کنیم؛ البته عدد پیشنهادی بنده برای کارمزد جایگاه داران سی ان جی 60 درصد و برای فراورده بنزین حدود 50 درصد بود.
وی بیان کرد: استفاده از ظرفیت مغفول مانده سی ان جی نیز از موارد مهمی است که می تواند روی کسب وکار جایگاه داران سی ان جی تاثیرگذار باشد؛ به همین دلیل در نشست های متعدد با فعالان این حوزه، از جنبه های مختلف بررسی کردیم که چطور می توان از ظرفیت 30 میلیون مترمکعبی سی ان جی به نحو بهینه بهره برد و از سهم بنزین در سبد سوختی کشور کاست.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی عنوان کرد: بازپرداخت مبلغ 2 همت از طلب کارگاه های تبدیل خودروهای دوگانه سوز از محل صندوق بهینه سازی، از اقدام های مهمی بود که در حال انجام است و سبب شد تا فعالیت این کارگاه ها از سر گرفته شود. به همین منظور سامانه برای تبدیل خودروها به دوگانه سوز از هفته آینده به طور رسمی فعالیت خود را شروع خواهد کرد و متقاضیان با ثبت درخواست خود در این سامانه می توانند نسبت به تبدیل خودروهایشان اقدام کنند.
عظیمی فر در ادامه به برنامه های این شرکت در حوزه مدیریت مصرف و سامانه هوشمند سوخت اشاره کرد و افزود: اقدام مهمی که درحوزه مصرف در حال پیگیری است و به زودی نیز نهایی و اجرایی می شود، ارائه شکل نو و جدیدی ازسامانه هوشمند سوخت است. سامانه حال حاضر، مشقت های زیادی را برای جایگاه ها به دنبال داشته است، ضمن اینکه از انعطاف پذیری لازم برای مدیریت مصرف نیز برخوردار نیست. تقریبا 18 سال از عمر این سامانه در کشور می گذرد، اما تاکنون به روز رسانی نشده است، از این رو به دنبال این هستیم تا در کوتاه مدت، سامانه یادشده را ارتقا داده و بخش عمده ای از بار مشکلات و مسائل شما را کم کنیم.
وی از بازآرایی ساختار سامانه جدید هوشمند سوخت خبر داد و گفت: طراحی اولیه سامانه هوشمند سوخت در دست اجراست و در ماه های آینده نهایی می شود. همچنین بر اساس زمان بندی انجام شده در سال 1404 سامانه جدید به موازات سامانه موجود مستقر و به صورت پایلوت در کل کشور عملیاتی خواهد شد و به محض راستی آزمایی سامانه جدید و نتایج مثبت حاصل از ارزیابی کارایی آن در کل کشور اجرایی می شود.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت: عملیات بازآرایی ساختار سامانه هوشمند سوخت با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری آغاز شده است و طی ماه های آتی، نسخه آزمایشی آن در کشور به بهره برداری خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران ادامه داد: سامانه جدید از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است و موجب خواهد شد تا فعالیت های جایگاه های عرضه سوخت به مراتب روان تر انجام شود و در عین حال شاهد رضایتمندی بالایی ازسوی متقاضیان باشیم؛ البته یکی از مهم ترین مزیت سامانه جدید هوشمند سوخت این است که مصرف را مدیریت کرده و ابزارهای جدیدی را در اختیار دولت قرار می دهد تا بر اساس آن به طور کامل مشخص باشد که چه خودرویی و با چه میزان مصرف در حال تردد است و بتواند یارانه های پرداختی سوخت را به شیوه ای درست و کارآمد مدیریت کند.
عظیمی فر تصریح کرد: البته این اقدام به منزله اعمال سیاست های قیمتی در حوزه سوخت نیست، بلکه به معنای استفاده از ابزارهای به روز و هوشمند است تا از این نظر چالش های مترتب بر سامانه هوشمند سوخت برطرف شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در بخش دیگر از صحبت های خود در جمع نمایندگان کانون انجمن های صنفی جایگاه های سراسر کشور به آزادسازی واردات بنزین سوپر اشاره و تصریح کرد: تقاضا برای بنزین سوپر از سمت اقشاری که خودروهای لوکس دارند، وجود داشت و خوشبختانه با بازخورد مثبت نیز همراه شد. تحلیل ما این است که می توان حدود 2 تا 5 میلیون لیتر از مصرف را با واردات بنزین سوپر جبران کرد.شیوه نامه اجرایی مزبور با همکاری معاونت برنامه ریزی وزارت نفت درحال نهایی شدن است و به محض اخذ مجوزهای لازم، ابلاغ خواهد شد. عظیمی فر افزود: البته نکته ای که وجود دارد این است که می خواهیم موضوع بنزین وارداتی را از انحصار خارج و یک فضای رقابتی ایجاد کنیم تا تمام فعالان زنجیره سوخت، اعم از تولیدکننده، صادرکننده و توزیع کننده به نوعی از این موضوع بهره مند شوند، ضمن اینکه کسب وکار جدیدی در این زنجیره شکل گیرد که جایگاه ها نیز در آن سهیم باشند.
تامین سوخت زمستان
تلاشگران سختکوش
مشعل| پر بیراه نیست اگر تلاشگران سختکوش عرصه سوخت رسانی را پرمشغله ترین نیروهای صنعت نفت بنامیم. کارکنانی که به جد کوشش می کنند و در این مسیر پرفراز و نشیب، سرمای طاقت سوز و گرمای جانکاه برایشان بی معنا ست. در واقع، متولیان تامین و توزیع سوخت کشور، نه تنها طی شبانه روز؛ بلکه در تمامی روزهای سال، یک تنه و نفس گیر، برای تامین سوخت مورد نیاز عموم جامعه تلاش می کنند. آهسته آهسته فصل زمستان از راه می رسد و زحمتکشان این عرصه، طبق روال هر ساله از ماه ها قبل، خود را آماده ورود به زمستان و هوای سرد کرده اند. گزارش پیش رو نگاهی دارد به اهم اقدام ها و فعالیت های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برای عبور بی دغدغه از زمستان امسال.
برنامه افزایش تولید فراورده های سوختی پالایشگاه ها در بازه زمانی 2 ماهه و ذخیره سازی مناسب نفت سفید مورد نیاز روستاییان در نقاط سردسیر از ابتدای مرداد امسال، سبب شد تا شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران سوخت مورد نیاز بخش های مختلف اعم از خانگی، نیروگاهی و صنعتی را با کمترین چالش تامین کند و آماده عملیات سوخت رسانی زمستانی شود. طبق روال هر ساله، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران پس از پشت سر گذاشتن سوخت رسانی ایام اربعین و سفرهای تابستانی، تامین سوخت مورد نیاز فصل زمستان را در دستور کار خود دارد. به همین منظور، با برگزاری نشست های مختلف و انجام تمهیدات لازم، تلاش می کند ضمن ذخیره سازی مناسب فراورده مورد نیاز نیروگاه ها، نسبت به تامین سوخت مناطق روستایی و سخت گذر و همچنین مناطقی که به نوعی از داشتن نعمت گاز طبیعی بی بهره هستند، اقدام کند. تمامی این فعالیت ها بر اساس برنامه ریزی های از پیش تعیین شده اجرایی می شود.
همچنین همزمان با ورود جبهه هوای سرد به کشور و با توجه به شرایط کاهش دما و پایداری آن و لزوم مدیریت مصرف گاز طبیعی، ستاد مدیریت بحران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز به موازات شرکت ملی گاز ایران و وزارت نیرو شکل گرفته و کارکنان و مدیران این شرکت در ستاد، مناطق و نواحی به صورت ۲۴ ساعته و در شیفت های کاری پیوسته برای تامین مناسب سوخت در فصل زمستان فعال هستند. این آمادگی از ابتدا تا انتهای زنجیره وجود دارد و تمامی فروشندگی های روستایی برای توزیع نفت سفید و رانندگان نفتکش به منظور ارسال سوخت نیروگاهی یا ارسال محموله های ویژه به مناطق سردسیر در آماده باش کامل به سر می برند.
بر اساس آخرین آمار و ارقام اعلامی از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، در ۳۱ روز شهریور امسال مقدار تحویل نفت گاز نیروگاهی نسبت به سال ۱۴۰۲، ۳۰ درصد افزایش داشته است. یعنی در شهریور سال ۱۴۰۳ به طور میانگین روزانه ۲۱ میلیون لیتر نفت گاز به نیروگاه ها تحویل شده که این عدد در سال ۱۴۰۲، ۱۶ میلیون لیتر بوده است. همچنین در این ایام، به طور میانگین روزانه ۲۴ میلیون لیتر نفت کوره به نیروگاه های کشور تحویل شده که این عدد در سال گذشته (۱۴۰۲) با ۱۳.۵ میلیون لیتر تحویل روزانه، ۷۴ درصد افزایش یافته است. بنابراین در شهریور ۱۴۰۳، مجموع سوخت مایع نسبت به پارسال ۵۰ درصد افزایش تحویل را نشان می دهد. در مهر امسال، مقدار تحویل نفت گاز نسبت به مهر سال ۱۴۰۲ برابر بوده؛ اما مقدار نفت کوره تحویلی، ۷۹ درصد افزایش داشته است.
همچنین میزان تحویل فراورده نفت گاز در 22 روز ابتدایی آبان امسال، به طور میانگین روزانه 42 میلیون لیتر در روز را ثبت کرده، حال آنکه این عدد در سال گذشته ۱۹.۷ میلیون لیتر بوده است، یعنی معادل ۱۱۳ درصد نفت گاز بیشتری در مقایسه با مدت مشابه پارسال تحویل داده شده است. همچنین در نفت کوره نیز ۷۶ درصد افزایش تحویل بوده که در مجموع طی ۲۲ روز آبان، ۹۸ درصد سوخت مایع بیشتری تحویل نیروگاه های کشور شده است.
دغدغه ای که وجود داشت، این بود که نیروگاه ها به دلیل کاهش سطح ذخایر سوخت مایع، به اجبار به خاموشی های مدیریت شده رو آوردند. مسبب اصلی این ماجرا عرضه سوخت مایع در رینگ صادراتی بورس در تابستان امسال عنوان شده است؛ اقدامی نسنجیده از سوی شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی دولت سیزدهم که بحران خاموشی آفرید. اگر سوخت مایع در تابستان به میزان کافی ذخیره می شد، نیروگاه ها با چالش مواجه نمی شدند. از طرفی ناترازی موجود در تولید و مصرف گاز و انواع فراورده های نفتی و به تعویق افتادن تعمیرات پالایشگاه های گازی نیز از جمله دلایلی است که به وضع موجود دامن زد و شرایطی را ایجاد کرد تا شاهد خاموشی های متعدد در سطح کشور باشیم.
در این میان، کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران عنوان کرد: وزارت نفت به تمامی وظایف خود در زمینه تولید و تحویل سوخت نیروگاهی در موعد مقرر عمل کرده است. وی با تاکید بر اینکه کسر ذخایر سوخت در نیروگاه ها، تابعی چندوجهی است که به عوامل متعددی از جمله تولید گاز و مصرف سوخت معادل بستگی دارد، گفت: مصرف نیز در بخش های مختلف از جمله برق و گاز باید در نظر گرفته شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تصریح کرد: یکی از دلایل کاهش سطح ذخایر نیروگاهی از شهریور تاکنون، سرمای زودرس پاییز امسال نسبت به مدت مشابه پارسال است که با کاهش ۳.۸ درجه سانتی گرادی دما همراه بوده که به دنبال آن مصرف خانگی، تجاری و صنایع عمده بالاتر رفته و به همین مقدار سهم سوخت نیروگاه ها کاهش یافته است.
ویس کرمی همچنین موضوع به تعویق افتادن تعمیرات پالایشگاه های گازی و نفتی از نیمه نخست سال به پاییز امسال را مطرح کرد و گفت: این تعمیرات که باید در پنج ماه نخست سال انجام می شد، به شهریور، مهر و آبان موکول شده است. بنابراین تمهیداتی اندیشیده ایم تا زمان تعمیرات را کاهش دهیم، اما در همین شرایط، مقدار تولید فراورده های نفتی شامل نفت گاز و نفت کوره، روزانه ۵ و ۶میلیون لیتر افزوده شده است.
این در حالی است که مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نیز بر کاهش ذخایر سوخت نیروگاهی در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۳ مهر تأیید زد. آمارها نشان می دهد که در شش ماهه نخست امسال (۱۴۰3) ذخیره سازی گازوئیل در نیروگاه های کشور نسبت به مدت مشابه پارسال، بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است.
دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور تبصره(۳) نفت و روابط مالی آن با دولت آورده است: مصرف سوخت مایع در نیروگاه های حرارتی افزایش یافته و ذخایر گازوئیل و نفت کوره نیروگاه ها در شش ماه اول ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش یافته و افزایش ناترازی گاز و تأمین نشدن سوخت مایع جایگزین، چالش هایی را برای تأمین برق در زمستان به وجود آورده است. براساس آمارها، موجودی مخازن ذخیره سازی گازوئیل نیروگاه های کشور در فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد و شهریور امسال به ترتیب ۶۶۷، ۸۱۲، ۱.۱۶۹، ۱.۴۵۴، ۱.۸۰۹، ۱.۶۵۸ میلیون لیتر است که این آمار در مقایسه با پارسال بشدت کاهش یافته است.
موجودی مخازن گازوئیل نیروگاه های کشور در فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد، شهریور ۱۴۰۲ به ترتیب ۱.۷۶۶، ۲.۳۶۳، ۲.۷۱۳، ۲.۹۸۷، ۳.۱۷۴، ۲.۸۵۹ میلیون لیتر بوده و در مجموع طی شش ماهه امسال، موجودی مخازن گازوئیل نیروگاه های ایران (۷ میلیارد و ۵۶۹ میلیون لیتر) نسبت به پارسال (۱۵ میلیارد و ۸۶۲ میلیون لیتر) ۸ میلیارد و ۲۹۳ میلیون لیتر کاهش داشته که از کاهش ۵۲ درصدی ذخیره سازی گازوئیل در بازه زمانی یادشده حکایت دارد.
با این اوصاف، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در روزهای اخیر از ثبت رکورد تحویل ۴ میلیارد لیتر سوخت مایع (نفت گاز و نفت کوره) به نیروگاه ها طی ۸۰ روز نخست شروع به کار دولت چهاردهم خبر داد. طبق آمار ارائه شده از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، از ابتدای شهریور تا ۱۵ آبان امسال در مجموع ۴ میلیارد لیتر سوخت مایع (نفت گاز و نفت کوره) به نیروگاه های کشور تحویل شده که این رقم در سال ۱۴۰۰ در همین بازه زمانی، ۳ میلیارد و ۷۳۵ میلیون لیتر، در سال ۱۴۰۱، ۳ میلیارد و ۱۷۱ میلیون لیتر و در سال ۱۴۰۲، ۲ میلیارد و ۱۸۶ میلیون لیتر بوده است.
متولیان تامین و توزیع فراورده های نفتی کشور طی ماه های گذشته با وجود فراز و نشیب های بسیار، برنامه ای مدون را به منظور ساماندهی زنجیره تامین، توزیع و ذخیره سازی سوخت مایع در بخش خانگی، صنایع و نیروگاه ها آماده کردند تا با ورود به فصل سرما و برودت هوا، کمبودی متوجه خدمات رسانی به مردم در این حوزه نباشد. با تجهیز و توسعه ناوگان نفتکش های جاده پیما و بسیج مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی سعی شده تا از این ظرفیت ملی برای تقویت سوخت رسانی، کاهش انواع مخاطرات جاده ای و آسیب های زیست محیطی استفاده شود.
در همین زمینه، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، نوسازی و روزآمدی ناوگان ریلی و کشتیرانی را در صدر برنامه های کاری قرار داده و اقدام های قابل توجهی نیز برای تحقق این مهم به انجام رسانده است. بر اساس آخرین اظهارات مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، هم اکنون بالغ بر 2 هزار و 200 دستگاه مخزن دار ریلی در ناوگان حمل ونقل فراورده فعال هستند و700 مخزن دار جدید به این عدد اضافه خواهد شد.
ویس کرمی عنوان کرد: در بخش جاده ای نیز تقویت نفتکش های سوخت رسان در دستور کار بوده و حداقل ۵۰۰ دستگاه به ناوگان نفتکش کشور افزوده شده است.
وی افزود: در 24ساعت شبانه روز، بیش از260 میلیون لیتر انواع فراورده نفتی با 15هزار دستگاه نفتکش جاده ای برای مصارف بخش های مختلف جابه جا می شود که جا دارد از زحمات و تلاش شبانه روزی تک تک رانندگان بخش حمل ونقل کشور تشکر و قدردانی کنم.
برگزاری نشست های پرشمار روزانه و هفتگی پیوسته به منظور هماهنگی بیشتر درون سازمانی و برون سازمانی با وزارتخانه ها، سازمان ها و شرکت های مختلف از جمله وزارت نیرو، شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی، راه آهن و دیگر دستگاه های ذی ربط از دیگر دستورکارهای مهم شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که افزون بر این، نشست ها با تشکیل کارگروه بحران در داخل این شرکت روند سوخت رسانی به همه بخش ها روزانه و لحظه ای و بدقت رصد و پایش می شود.
تامین فراورده نفت سفید خانوارهایی که به شبکه گاز دسترسی ندارند، یکی از موضوع های حساس در امر سوخت رسانی، بویژه در شش ماه دوم سال است. طبق آمار به دست آمده از شرکت پخش فراورده های نفتی ایران، میزان مصرف فراورده نفت سفید بیش از 22 درصد افزایش را نشان می دهد. حال آنکه تولید این فراورده با کاهش حدود 3 درصدی روبه روست. رشد مصرف نفت سفید تا حدودی به این دلیل است که چون در برخی روستاهای سخت گذر در نخستین بارش های سال، تردد و رفت وآمد بسختی انجام می شود، سوخت مورد نیاز این مناطق طی دو ماه پایانی فصل تابستان، تامین و در دسترس متقاضیان قرار می گیرد.
امسال نیز مانند سال های گذشته با توجه به پیش بینی های انجام شده، ذخیره سازی سوخت نفت سفید و نفت گاز از مردادماه در فروشندگی های روستایی سراسر کشور آغاز و تا پایان شهریورماه تکمیل شد. فراورده های نفتی برخی مناطق کشور که با کاهش دمای هوا، بارش های بیشتری را تجربه کردند. با وجود برف گیر بودن جاده ها و حمل ونقل سخت نفتکش ها، در قالب محموله های ویژه تامین شده است. تعداد مشترکان فراورده نفت سفید اعم از شهری، روستایی و عشایری، بالغ بر 2 میلیون و 100 هزار خانوار برآورد شده که نفت سفید به روش الکترونیک توزیع می شود.
تامین فراورده سوختی گاز مایع در فصل زمستان نیز از اهم برنامه های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است. به گفته ویس کرمی در سال 1399، توزیع گاز مایع در کشور بیش از 5 هزار و 800 تن بوده، این در حالی است که هم اکنون توزیع این فراورده نفتی به رقمی معادل 2 هزار و 800 تن رسیده است. در واقع این میزان کاهش در مصرف، به دلیل راه اندازی سامانه الکترونیکی درخواست فراورده های نفتی(سدف) بوده که کمک شایانی به روند کاهشی مصرف این فراورده سوختی در داخل کشور کرده است. هر مصرف کننده ای که نیاز به گاز مایع داشته باشد، باید از طریق سامانه سدف اقدام کند و شرکت های موزع نیز پس از تحویل گاز مایع، فراورده را به صورت سیلندرهای 11 کیلویی و بر اساس بعد مسافتی به متقاضیان می رسانند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، درباره نرخ گاز مایع اعلام کرد: براساس آیین نامه اجرای تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور که مصوبه هیأت وزیران است، نرخ گاز مایع برای مصرف کنندگانی مانند خانوارهای عشایری، روستایی یا شهری که به شبکه گاز طبیعی دسترسی ندارند یا در زمستان به دلیل محدودیت های تامین گاز طبیعی، گاز آنها با محدودیت مواجه شده یا قطع می شود، مطابق با سهمیه دریافتی از سامانه مربوط و همان نرخ یارانه ای قبلی بوده و تغییری نداشته است.
وی افزود: بنابراین طبق تعرفه گذشته، نرخ قیمت گاز مایع سهمیه ای برای خانوارهایی که به گاز طبیعی دسترسی ندارند، کپسول ۱۱ کیلویی در محل تاسیسات گاز مایع ۴۴ هزار تومان، در محل نمایندگی ۶۹ هزار تومان و در محل مصرف ۷۷ هزار تومان است، در حالی که مطابق مصوبه هیأت وزیران نرخ گاز مایع مازاد بر سهمیه، بر مبنای ۳۰ درصد نرخ صادراتی است، از این رو قیمت سیلندر ۱۱ کیلویی در محل تاسیسات ۱۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان، در محل نمایندگی ۱۵۷ هزار تومان و در محل مصرف ۱۶۶ هزار تومان خواهد بود که نیاز مازاد بر سهمیه نیز از طریق سامانه درخواست فراورده های نفتی (سدف) ثبت نام انجام می شود.
گذر روزها و ماه های سال برای کارکنان پرتلاش و سختکوش شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران فرقی ندارد. ماهیت کار و فعالیت آنان به گونه ای است که باید 365 روز سال را به گونه ای سپری کنند تا سوخت رسانی بدون حتی یک ساعت وقفه تداوم داشته باشد. به همین دلیل، موقعیت جغرافیایی مناطقی که در اقلیم سردسیر واقع شده اند، ایجاب می کند تا مسئولان، گذر از ماه های سرد سال را با حساسیت و جدیت بیشتری دنبال کنند. متولیان تامین و توزیع فراورده های نفتی با وجود بسیاری از مشکلات و بحران ها در زمینه ناترازی تولید و مصرف برخی فراورده ها، همچنان پایدار و بی توقف در حال خدمت رسانی هستند.
معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت تاکید کرد:
مشعل ناترازی اغلب در چارچوب بنزین و گاز تعریف می شود و در خبرها همچون صفت و موصوف کنار هم می آید، اما ناترازی حقوق و دستمزد با مخارج زندگی مبحثی است که کارکنان صنعت نفت که نقش بسیار حیاتی و حساسی در اقتصاد و توسعه کشور ایفا می کنند، مدت هاست با آن دست وپنجه نرم می کنند؛ از کف حقوقی که تازه واردها می گیرند تا سقفی که بر سر حقوق متخصصان و پیشکسوتان کشیده شده است. موضوعی که سید محسن جمالی، معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران در گفت وگو با خبرنگار مشعل به آن پرداخت؛ وی از تلاش برای پرداخت ها مطابق آنچه حسب قانون و ضوابط ابلاغ می شود،خبر داد و گفت:همگام با مدیریت منابع انسانی وزارت نفت، پیگیر رفع ناترازی حقوق کارکنان هستیم.
در هزاره جدید، سازمان های پیشرو با فعالیت هایی نظیر کارمندیابی و جذب، آموزش کارمندان، حقوق و دستمزد و بسیاری موارد دیگر در جهت پیشبرد اهداف خود گام برمی دارند؛ فعالیت هایی که مدیریت منابع انسانی و مدیریت امور مالی همسو با هم در مسیر آن حرکت می کنند. درشرکت ملی نفت ایران هم با توجه به نقش این شرکت در تولید نفت خام، گاز و میعانات گازی در کشور، مدیریت امور مالی از جایگاهی ویژه و حیاتی برخوردار است و تمامی مناسبات مالی بر دوش این بخش نهاده شده است به همین دلیل نباید از نقش مهم تأمین منابع مالی و وصول مطالبات از سوی این مدیریت غافل شد.
وظیفه مهمی که سید محسن جمالی، معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران به آن اشاره کرد و در خصوص نقش و جایگاه امور مالی در صنعت نفت، گفت: مدیریت مالی در بحث میزان حقوق و دستمزد و مزایای کارکنان رسمی، قراردادی و پیمانکاری نقشی ندارد، بلکه هر آنچه که مطابق قانون مصوب و ابلاغ شود، پرداخت می کند. خوشبختانه بودجه به گونه ای از منابع داخلی تنظیم شده که انعطاف کامل در مورد پرداخت در حوزه حقوق و دستمزد وجود دارد و تا کنون چالشی در تأمین بودجه نداشته ایم.
وی در خصوص تغییرات حقوق اظهارکرد: هرگونه تغییرات حقوق و مزایا اگر در چارچوب قانون باشد هیچ مانعی برای پرداخت وجود ندارد که این تغییرات حقوق برای کارکنان رسمی و قراردادی با مدیریت امور مالی نیست و در شورای حقوق و دستمزد با حضور وزیر نفت به عنوان رئیس شورا، معاونان وزیر در چهار شرکت گاز، نفت، پتروشیمی و پالایش و پخش، معاون وزیر درتوسعه مدیریت و سرمایه انسانی به عنوان دبیر شورا و یک نفر نماینده شورای اداری استخدامی که معمولاً معاون سازمان اداری استخدامی است، تصمیم گیری می شود.
معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران افزود: در حوزه پیمانکاری هم، قانون کار تصمیم گیرنده است و کف حقوق را مشخص می کند، اما برای پرداخت بیشتر ممنوعیتی وجود ندارد مگر به سقف حقوقی بخورد که از نظر من این میزان کف و سقف حقوق نیاز به اصلاح دارد، زیرا موجب شده است پرداخت ها عادلانه توزیع نشود. به عنوان مثال پرداخت های مناسبتی یا بن کارت و مایحتاج عمومی که باید به همه کارکنان پرداخت شود یا به سقف می خورد و یا با مالیات ۳۵ درصدی مواجه و کسر می شود.
جمالی با اشاره به اینکه این محدودیت ها و کسورات، انگیزه کارکنان برای ادامه کار را کاهش می دهد، افزود: وقتی با حقوقی که دریافت می شود، چرخ زندگی نچرخد، کارکنان در وقت اداری به سراغ شغل دوم یا موارد دیگر می روندکه همین امر راندمان کاری فرد و سازمان را نزولی می کند. البته این چالش ها و آسیب شناسی آن وظیفه امور مالی نفت نیست؛ مدیریت امور مالی، صرفاً یک مجری است هر آنچه قانون مصوب کند، اجرا می کند.اما در جلسات متعدد در فضای تعامل با مدیریت منابع انسانی پیگیر بهبود بخشیدن وضعیت معیشت کارکنان هستیم و پیشنهادهایی هم مطرح کرده ایم. وی در خصوص شکایت ها از تغییرات زمانی در پرداخت ها هم توضیح داد: ما مجری پرداخت هر آنچه مطابق قانون ابلاغ شده هستیم، اما گاهی تصمیم ها دقیقه 90 ابلاغ و این مهم موجب تأخیر در پرداخت ها می شود. اگر تغییرات نباشد، حقوق زودتر پرداخت می شود. تأخیر در پرداخت پیمانکاران هم به مجری کار برمی گردد.جمالی درباره بهینه شدن پرداخت تسهیلات رفاهی به کارمندان هم پیشنهاد داد: اعتقاد داریم هر شرکت، بر بانکی که سرویس خدمات بیشتری با آن دارد، متمرکز و وارد دریافت تسهیلات شود و بهتر است همه کارها با یک کارت بانکی انجام شود، اما این انسجام شکل نگرفته و باعث اختلال در پرداخت تسهیلات، بن کارت و نفت کارت شده است.
معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران در بخشی دیگر از این گفت وگو، درباره عملکرد ۱۰۰ روزه این بخش از بدنه شرکت ملی نفت ایران در دولت چهاردهم توضیح داد: از روز اول سکانداری دولت چهاردهم، استراتژی، مرور و پیگیری مشکلات و دغدغه های بجامانده از دولت قبل در پیش گرفته شد و کارگروهی برای بررسی مسائل و مشکلات حوزه منابع انسانی که نفرات آن عموماً از منابع انسانی وحقوقی بودند، تشکیل شد. یک بار که من به صورت عضو مدعو در این کارگروه شرکت کرده بودم، پیشنهاد دادم در این کارگروه حتمافردی از امور مالی هم حضور داشته باشد تا دغدغه کارکنان را گوشزد کند.
وی ادامه داد: این کارگروه، یکسری مسائل را احصا کرده و موضوع سقف حقوق را به جد پیگیر است و خوشبختانه این موضوع در مناطق عملیاتی مرتفع شده است. در دیگر مناطق هم اقدام های موثری از طریق هیات وزیران در دست پیگیری و اقدام است. خارج شدن حقوق و مزایای رفاهی ازسقف حقوق و مالیات نیز در کارگروه منابع انسانی بررسی و از طریق معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی پیگیری شده است و تصمیم آن متعاقبا اعلام خواهد شد.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد: از ابتدای اجرای طرح پایش مصرف گاز ادارات (اول آبان ) تاکنون، وضعیت مصرف گاز ۵۱ هزار و ۱۸۷ اداره دولتی، اماکن عمومی و مراکز تجاری در کشور بررسی و از این تعداد، گاز ۲۱۵ اداره پرمصرف قطع شد.
هوشنگ صیدالی با اشاره به اجرای طرح پایش مصرف گاز ادارات دولتی، اماکن عمومی و مراکز تجاری، اظهار کرد: با توجه به روند کاهشی دما، اجرای طرح بازرسی وضعیت مصرف و پایش دمای ادارات دولتی، اماکن عمومی و مراکز تجاری با شدت بیشتری انجام و برخورد با سازمان های متخلف در این حوزه با جدیت صورت خواهد گرفت. وی با اشاره به انجام بازدیدهای ادواری از سوی تیم های کارشناسی شرکت ملی گاز ایران، بر لزوم رعایت حفظ دمای ۱۸ درجه سانتی گراد در تمامی فضاهای اداری، اماکن عمومی و مراکز تجاری تأکید کرد. مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران در رابطه با نحوه برخورد با ادارات متخلف گفت: از ابتدای آبان تاکنون، دمای ۵۱ هزار و ۱۸۷اداره دولتی پایش شده که ۲۹۰مرکز از پایش خود ممانعت به عمل آورده و گاز ۲۱۵ اداره دولتی، اماکن عمومی و مراکز تجاری که با وجود صدور اخطار، به اصلاح مصرف مبادرت نکردند، قطع شد. به گفته صیدالی، همچنین ۲ هزار و ۵۲۴ مورد اخطار برای ادارات دولتی، اماکن عمومی و مراکز تجاری متخلف، صادر و گاز ۳۸۵ گرماتاب نیز قطع شده است.
وی تصریح کرد: با توجه به بخش نامه ابلاغی مبنی بر رعایت دمای ۱۸ درجه سانتی گراد، مسئولان مربوطه در ادارات موظفند که حداکثر یک ساعت قبل از آغاز کار، وسایل گرمایشی را روشن کرده و یک ساعت قبل از پایان کار نیز وسایل گرمایشی را خاموش شود. یادآور می شود، با احتساب اقدام های انجام شده در طرح پایش مصرف گاز که در سال ۱۴۰۳ یک ماه زودتر و از اول آبان در دستگاه های اجرایی و اماکن دولتی و عمومی کشور با هدف مدیریت انرژی و رعایت الگوی مصرف آغاز شد، تاکنون جریان گاز ۲۱۵ سازمان و نهاد دولتی و عمومی در پی اخطارهای صادره، قطع شده است.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران، درباره تعرفه جدید مشترکان پر مصرف گاز نیز گفت: تعرفه هر مترمکعب گاز برای مصرف کنندگان دو پله ۱۱ و ۱۲ ازحدود ۶ هزار تومان در سال گذشته به ۱۱ هزار و ۵۰۰تومان برای امسال رسیده است.
هوشنگ صیدالی با اشاره به افزایش تعرفه پلکانی مشترکان پرمصرف گاز خانگی تصریح کرد: شرکت ملی گاز ایران، تعرفه پلکانی مشترکان خانگی را بر اساس مقدار مصرف به ۱۲ پله تقسیم کرده است. به این ترتیب، سه پله نخست مختص مشترکان کم مصرف، سه پله بعدی برای مشترکان معتدل، چهار پله بعدی برای مشترکان پرمصرف و دو پله آخر برای بسیار پرمصرف ها تعیین شده است.
وی افزود: تعرفه مصرف کنندگان گاز در پله های ۱۱ و ۱۲ امسال تقریباً ۹۵ درصد نسبت به پارسال افزایش یافته است. سال گذشته، تعرفه هر مترمکعب گاز در این دو پله حدود ۶هزار تومان بود؛ اما امسال این مبلغ به ۱۱ هزار و ۵۰۰تومان رسیده است.مدیرهماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران بیان کرد: بر اساس مصوبه ۲۰ آبان هیأت وزیران، مشترکانی که بتوانند در مقایسه با پارسال، ۱۰ درصد مصرف گاز خود را کاهش دهند، قادر به دریافت پاداش صرفه جویی خواهند بود.
شرکت ملی گاز ایران
سه ردیف واحدهای تولید، تصفیه و بازیافت گوگرد با موفقیت در پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی راه اندازی و سبب حذف مشعل سوزی گاز اسیدی در این مجموعه شد.کامبیز صفتی، مدیرپالایشگاه پنجم پارس جنوبی گفت: اجرای این کار سبب کاهش روزانه دست کم ۰.۳۵ میلیون مترمکعب تن سوختن گاز اسیدی در مشعل ها شد. وی افزود: واحدهای تولید و بازیافت گوگرد به عنوان واحد جدایی ناپذیر پالایشگاه های گاز، نقش مهمی در نشر آلاینده ها و آلودگی محیط زیست دارند که عملیاتی شدن این واحد، افزون بر جلوگیری از آلایندگی محیط زیست، سبب حفظ سرمایه های ملی و تحقق اهداف توسعه پایدار نیز خواهد شد. مدیرپالایشگاه پنجم پارس جنوبی با اشاره به اثرات سوء سولفید هیدروژن برای محیط زیست بیان کرد: همچنین همسو با قوانین سختگیرانه محیط زیستی برای جلوگیری از انتشار آن، تعمیر، بازسازی و نوسازی ردیف های اول، سوم و چهارم SRU به صورت شبانه روزی انجام شد که کاهش آلودگی هوا و صیانت از محیط زیست را در پی داشته است. صفتی تصریح کرد: ردیف چهارم این واحد که به دلیل مشکلات تعمیراتی حدود یک سال غیرقابل بهره برداری بود، پس از تعمیرات و با ۶۸ هزار و 256نفر روز - ساعت با ظرفیت کامل عملیاتی شد که در کاهش سوختن گاز اسیدی در مشعل، نقش بسزایی ایفا می کند. وی ادامه داد: اکنون مطابق طراحی واحد، سه ردیف با ظرفیت تقریبی هرکدام ۲۰ تن در روز برای تولید گوگرد و جلوگیری از سوختن گاز اسیدی عملیاتی شده است. مشعل سوزی پالایشگاه پنجم پارس جنوبی به حجم تعهد ابلاغی یعنی روزانه ۰.۰۸میلیون مترمکعب تن رسیده است.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران از انتقال میانگین روزانه ۸۳۷ میلیون مترمکعب گاز در نخستین هفته آذر خبر داد و اعلام کرد: این مقدار سه درصد بیشتر از مدت مشابه پارسال(۱۴۰۲) است.پیمان خضرایی در پنجاه وهفتمین نشست کنترل برنامه های تعمیرات و ملزومات که با حضور مدیران، رؤسای ستادی و همچنین مدیران مناطق عملیاتی به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، به سرمای زودهنگام و کاهش دمای هوا در بیشتر نقاط کشور اشاره کرد و گفت: انتقال روزانه ۸۳۷ میلیون مترمکعب گاز در نخستین هفته آذر، نشان دهنده افزایش سه درصدی حجم انتقال گاز نسبت به مدت مشابه پارسال است.وی با بیان اینکه تعداد توربوکمپرسور در حال بهره برداری در مناطق عملیاتی این شرکت برای این دوره نیز ۱.۶درصد افزایش داشته است، افزود: هم اکنون ناوگان انتقال گاز کشور با آماده باش کامل همسو با مأموریت شرکت «انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی» به سر می برد و با تلاش شبانه روزی کارکنان و رعایت صرفه جویی گاز طبیعی از سوی هم میهنان، روزهای سرد سال را با گرمی منازل و رونق چرخه اقتصادی کشور پشت سر خواهیم گذاشت. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: برای اطمینان از پایداری شبکه در فصل پیک مصرف گاز طبیعی، این شرکت اقدام های گسترده ای از جمله پایش مستمر و تعمیرات اساسی خطوط لوله، ایستگاه های تقویت فشار و اجرای بازرسی های دقیق انجام داده که این اقدام ها سبب افزایش قابلیت اطمینان شبکه شده است. وی همچنین بر اهمیت همکاری بین واحدهای ستادی و مناطق عملیاتی تأکید کرد و خواستار رفع موانع موجود برای اجرای بهتر برنامه ها شد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران از انتقال بیش از ۷۰۰ میلیون لیتر سوخت به نیروگاه های کشور از ابتدای امسال تاکنون خبر داد. فرهاد انوری با اشاره به برودت هوا و کاهش محسوس دما گفت: با وجود تداوم سرما در استان ها، سوخت رسانی به نیروگاه های دماوند، گیلان، شهید رجایی قزوین، باقرشهر و منتظر قائم (عج) همچنان ادامه دارد. وی با اشاره به انتقال ۷۵۵ میلیون لیتری سوخت به نیروگاه ها از ابتدای امسال تا پایان آبان اظهار کرد: هر سال با نزدیک شدن به فصل زمستان و به منظور مقابله با تأثیرات احتمالی سرما و یخبندان بر تجهیزات سیستم سوخت رسانی نیروگاه ها، اقدام هایی انجام می گیرد تا با پیشگیری از محدودیت های ناشی از این شرایط، امکان پایداری تولید برق تداوم یابد. معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران افزود: بر همین اساس عایق کاری مسیرها و اتصالات، برطرف کردن عیب از والوهای دستی به منظور رفع نشتی های داخلی و جلوگیری از یخ زدگی، اصلاح عایق ها و سیستم گرمایش مربوط به مسیرهای سوخت رسانی، بخشی از فعالیت های لازم با هدف مقابله با شرایط سرما انجام می شود و مسئولان منطقه همواره آمادگی برخورد با پدیده های جوی را دارند. انوری ادامه داد: راهبرد منطقه تهران نگهداری خطوط لوله مراکز انتقال نفت، تأسیسات، مخابرات، ایستگاه ها و انتقال پایدار و ایمن نفت خام، فرآورده های نفتی و ایجاد ارتباط مخابراتی مطمئن است. وی رعایت امنیت در سوخت رسانی مناطق تحت پوشش را مورد تأکید قرار داد و یادآور شد: مأموریت کاری این شرکت، عملیات انتقال نفت پایدار و حفظ و حراست از حریم مسیر خطوط است که دامنه وسیعی از فعالیت ها و پروژه های مختلف را می طلبد. معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران با بیان اینکه تأمین سوخت نیروگاه ها برای تداوم برق رسانی به صنایع و بخش های مختلف تجاری، اداری، خدماتی و خانگی از درجه اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، گفت: تأمین سوخت مورد نیاز با روندی مطلوب در حال انجام است و با تلاش بی وقفه همکاران به زودی نیروگاه کاشان نیز به فهرست نیروگاه هایی که خوراک خود را از منطقه تهران تأمین می کنند، اضافه خواهد شد.
شرکت گاز استان چهارمحال وبختیاری
تفاهمنامه طرح ملی «همیار گاز» باهدف آموزش استفاده ایمن و بهینه از گاز طبیعی در میان دانش آموزان و معلمان و همسو با ارتقای آگاهی عمومی و مسئولیت پذیری اجتماعی، بین اداره کل آموزش وپرورش و شرکت گاز استان چهارمحال وبختیاری امضا شد.
جهان بخش سلیمیان، مدیرعامل شرکت گاز استان چهارمحال وبختیاری در آیین امضای این تفاهمنامه اظهار کرد: آموزش وپرورش به عنوان نهاد بنیادین جامعه، نقش بسزایی در تربیت نسل آگاه و مسئول دارد. با اجرای طرح همیار گاز، می توانیم فرهنگ مصرف بهینه و ایمن گاز طبیعی را از مدارس به خانه ها منتقل کنیم.
وی با اشاره به اهمیت مصرف بهینه انرژی با بیان اینکه ایمن سازی و کاهش خطرات ناشی از استفاده ناصحیح از گاز، در کنار صرفه جویی در منابع ملی، یکی از اولویت های این طرح است، افزود: همکاری با آموزش وپرورش فرصتی مغتنم برای ترویج فرهنگ مصرف ایمن و بهینه از گاز طبیعی در سطح جامعه خواهد بود.
مدیرعامل شرکت گاز استان چهارمحال وبختیاری گفت: دانش آموزان و معلمان در این طرح ضمن شرکت در دوره های آموزشی حضوری با ورود به سامانه هواداران انرژی به آدرس https://havadarenergy.ir/home می توانند ضمن مشاهده مطالب آموزشی در طرح آموزشی همیار گاز شرکت کنند و از مزایای این طرح بهره مند شوند.
سلیمیان ظهارکرد: معلمان و دانش آموزان با ثبت نام در پویش «همیار گاز» افزون بر گذراندن دوره های آموزشی جذاب با اخذ امتیاز از سامانه می توانند با هم به رقابت بپردازند و از هدایای ارزشمند این طرح بهره مند شوند.
وی با اشاره به تأثیر مثبت آموزش و ارتقای آگاهی مردم با اجرای برنامه های فرهنگی در جامعه بیان کرد: توجه به برنامه های فرهنگی برای کودکان و نوجوانان در زمینه بهینه سازی مصرف گاز بسیار ارزشمند است.
مدیرعامل شرکت گاز استان چهارمحال وبختیاری با بیان اینکه اجرای برنامه های آموزشی، هزینه کرد نیست؛ بلکه یک نوع سرمایه گذاری است، ادامه داد: اجرای طرح همیار گاز از برنامه های فرهنگی این شرکت است که در سال جاری در مدارس ابتدایی استان اجرا می شود.
سلیمیان با قدردانی از نگاه مثبت آموزش وپرورش به مقوله فرهنگ سازی مصرف گاز تأکید کرد: با همکاری یکدیگر می توانیم به اهداف موردنظر دست یابیم و روزبه روز شاهد کاهش حوادث ناشی از رعایت نکردن نکات ایمنی باشیم، از سویی می توان امکان صرفه جویی حداکثری در مصرف گاز را به عنوان ثروتی ملی فراهم کرد.
دانش آموزان و معلمان مقطع ابتدایی برای شرکت در این پویش می توانند وارد سایت
https://sonergy.ir/course/masraf-behine شوند و در این پویش ثبت نام کنند.
شرکت گاز استان قم
مدیرعامل شرکت گاز استان قم، هزینه کرد در حوزه فرهنگ سازی مدیریت مصرف انرژی را نوعی سرمایه گذاری بلندمدت دانست و گفت: آموزش های انجام شده در 2 سال گذشته منجر به صرفه جویی ۱۵ درصدی مصرف انرژی در بخش خانگی استان شد. مرتضی خوش لهجه در آیین امضای تفاهمنامه همکاری بین شرکت گاز استان قم و آموزش وپرورش، بر اهمیت آموزش و فرهنگ سازی در مدیریت انرژی تأکید کرد.
وی با اشاره به بحران ناترازی انرژی در کشور افزود: امروز، یکی از موضوعات مهم در کشور، ناترازی انرژی گاز است. به همین دلیل هزینه کرد در حوزه فرهنگ سازی نوعی سرمایه گذاری بلندمدت است که اثرات مثبت آن در جامعه نمایان می شود. مدیرعامل شرکت گاز استان قم با اشاره به نتایج مثبت آموزش دانش آموزان در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، یادآور شد: اقدام های ساده اما مؤثر مردم استان قم که ناشی از همین آموزش ها بود، توانست در 2 سال گذشته منجر به صرفه جویی ۱۵ درصدی مصرف انرژی در بخش خانگی استان شود.
علیرضا رحیمی، مدیرکل آموزش وپرورش استان قم نیز در این نشست، با اشاره به تأکید آموزه های دینی و برنامه درسی ملی بر بهره وری و صرفه جویی بیان کرد: در آموزش وپرورش، بویژه در مقطع ابتدایی می توانیم ۹۹درصد از مسائل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه را با تربیت صحیح دانش آموزان حل کنیم.
وی بر اهمیت آموزش و تربیت در نهادینه سازی فرهنگ صرفه جویی انرژی تأکید کرد و با اشاره به صرفه جویی ۱۵ درصدی گاز طبیعی در بخش خانگی استان قم طی 2 سال اخیر گفت: ترویج و آموزش صرفه جویی و استفاده بهینه از منابع به دانش آموزان نیز در قالب یکی از بندهای سند تحول بنیادین، وظیفه آموزش وپرورش بوده و همکاری و تلاش معلمان در نهادینه سازی فرهنگ صرفه جویی انرژی به وضوح قابل مشاهده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان گفت: توان بارگیری فراورده های نفتی منطقه با اضافه شدن ۱۸ سکوی بارگیری جدید، به بیش از ۳۳درصد افزایش پیدا کرد. محمد بنی سعید با اشاره به اضافه شدن ۱۸ سکوی بارگیری جدید در انبار نفت ماهشهر اظهار کرد: این سکوها شامل سه سکوی بنزین، 6 سکوی نفت گاز و ۹ سکوی نفت کوره است، همچنین سه دستگاه مخزن با تغییر کاربری، به ظرفیت ذخیره سازی نفت گاز این انبار نفت اضافه شد. وی تصریح کرد: با اضافه شدن این ۱۸ سکوی بارگیری جدید، حجم بارگیری و ارسال فراورده های نفتی به استان و سراسر کشور افزایش قابل توجهی می یابد که این موضوع، رسالت تأمین سوخت زمستانی را محقق می کند. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان از راه اندازی سیستم نوبت دهی الکترونیکی در انبار نفت شهید نوربخش ماهشهر خبر داد و گفت: به منظور گسترش عدالت در توزیع بار مناسب و همچنین تسریع در امر سوخت رسانی زمستانی، سامانه نوبت هی الکترونیکی که نرم افزاری است توسعه یافته از سوی کارشناسان ایرانی به صورت بومی و فراخور نیاز انبار نفت ماهشهر از ابتدای آذر ماه، راه اندازی و اجرایی شد. بنی سعید ضمن اشاره به اینکه این سیستم در این مدت کوتاه مورد استقبال رانندگان نفتکش های فعال در این انبار قرار گرفت، افزود: راه اندازی این سیستم موجب رضایت این بخش خدمتگزار در عرصه سوخت رسانی شد. وی هدف از راه اندازی این سیستم را عدالت در توزیع بار و همچنین نظم بخشیدن به فرایند توزیع و ارسال بار به مصرف کنندگان و مجاری عرضه سوخت برشمرد. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان ابراز امیدواری کرد که فرایند جدید بتواند همسو با سیاست های مسئولیت اجتماعی شرکت و تکریم مراجعان، علاوه بر مدیریت زمان بر میزان رضایت مندی رانندگان ناوگان حمل ونقل نیز بیفزاید. بنی سعید اظهار کرد: نوبت دهی این سیستم بر اساس ساعت خروج و مقصد قبلی نفتکش است و ظرفیت و محدودیتی در مراجعه نفتکش ها وجود ندارد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و مدیرکل بازرسی استان خوزستان با هدف بررسی روند اجرایی و پیشرفت کار پروژه جمع آوری گازهای مشعل از پروژه جمع آوری گازهای مشعل میدان رگ سفید یک بازدید کردند.
ابراهیم پیرامون و حجت الاسلام والمسلمین مصطفی انصاری فرد با حضور در تأسیسات رگ سفید یک، واقع در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، از روند اجرای این پروژه زیست محیطی - صیانتی بازدید کردند. این بازدید با هدف بررسی روند اجرایی و پیشرفت کار پروژه جمع آوری گازهای مشعل و اجرای برنامه های وزارت نفت مبنی بر جلوگیری از گازسوزی و جمع آوری گازهای مشعل ها انجام شده است. پروژه جمع آوری گازهای مشعل رگ سفید یک، بخشی از طرح بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل مناطق نفت خیز جنوب است که از سوی شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در حال اجراست.
شرکت ملی نفت ایران
پیش بینی می شود با انجام عملیات تعمیری و اصلاحی روی یکی از چاه های شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، تولید نفت در این شرکت به میزان ۷۰۰بشکه در روز افزایش یابد. طی انجام عملیات تعمیری و اصلاحی روی یکی از چاه های شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان که به همت مدیریت های عملیات، فنی و با همراهی و پشتیبانی اداره ترابری همراه بود، یکی از چاه های قدیمی مخزن هفتکل که به دلیل نمکی شدن حدود ۳۰ سال پیش از مدار تولید خارج شده بود، دوباره عملیاتی و تولید از آن آغاز شد. این چاه که در سال ۱۳۰۹ روی سازند آسماری مخزن هفتکل حفاری شده و به دلیل نمکی شدن در دهه ۷۰ و به دلیل نبود تأسیسات نمکزدایی از مدار تولید خارج شده بود، با بررسی های فنی نظیر سنجش فشار ساکن و فشارجریانی، قابلیت تولیدی شدن آن مشخص شد و با برنامه ریزی های خاص و انجام تعمیرات و اصلاحات روی خط لوله جریانی، انتقال نفت آن تا واحد بهره برداری و نمکزایی هفتکل مرکزی، در مدار تولید قرار گرفت. شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، یکی از ۵ شرکت بهره بردار تابع شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب است که در گستره ای به وسعت 22 هزار کیلومتر مربع وظیفه تولید صیانتی و ابلاغی از میدان ها و مخازن نفت و گاز را که عمدتاً مخازنی با قدمت است، به عهده دارد. میدان نفتی هفتکل نیز در زمره قدیمی ترین میدان های نفتی کشور است که با فاصله کوتاهی پس از کشف و تولید نفت در مسجدسلیمان، سال ۱۳۰۷ در مدار تولید قرار گرفت.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: این شرکت با توجه به برنامه ریزی های انجام شده و حمایت های وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران چشم انداز روشنی پیش رو دارد.
مهران مکوندی در جریان بازدید از عملیات ایمن سازی، تعمیر و تکمیل چاه ۳۴۴ اهواز که با کاربست دستگاه حفاری ۸۷ فتح در حال انجام است، در جمع کارکنان این دستگاه اظهار کرد: برنامه های مفصلی برای روزآمدسازی دستگاه های حفاری و تجهیزات مرتبط با عملیات حفاری و خدمات جانبی یکپارچه فنی و مهندسی تدوین شده است.
وی با قدردانی از زحمات و تلاش های بی وقفه کارکنان سختکوش این مجموعه بزرگ صنعتی که نقش اساسی و محوری در امر تولید نفت و گاز دارد، بر اهمیت پیگیری مستمر برای رفع مشکل ها و دغدغه های کارکنان تأکید کرد.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در جریان این بازدید، روند فعالیت دستگاه حفاری و پیشرفت برنامه چاه، بویژه درباره مشکل های به وجود آمده در خارج کردن شیرایمنی زیرسطحی (3SV) از چاه را از نزدیک بررسی و با متخصصان و کارشناسان این شرکت و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت وگو کرد.
همچنین در این دیدار، گزارشی از همکاری و هم افزایی بین شرکت ملی حفاری ایران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به منظور برنامه ریزی و اجرای طرحی که برای نخستین بار در صنعت حفاری کشور با امکانات موجود برای عملیات خارج سازی موفقیت آمیز شیر ایمنی (3SV) انجام شده است، ارائه شد.
در این عملیات ابتکاری برای نخستین مرتبه 2 مجموعه شیرهای فوران گیر کامل که روی هم نصب شده بود، (زیر و بالای سکوی حفاری) به همراه 2 دستگاه کومی یونیت و 2 عدد چندراهه کاهنده به کارگیری شده است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
شرکت ملی صنایع پتروشیمی با هدف صیانت از محیط زیست و جمع آوری و استفاده بهینه از گازهای همراه مشعل، کارگروهی ویژه تشکیل می دهد.
نشست تخصصی بررسی وضعیت مشعل سوزی در صنعت پتروشیمی با حضور حسن عباس زاده، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیران ارشد این شرکت برگزار شد.
در این نشست، گزارشی تحلیلی از وضعیت مشعل سوزی مجتمع های پتروشیمی از سوی مدیریت اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی ارائه و مقرر شد تا کارگروهی ویژه برای بررسی این موضوع و فرصت های سرمایه گذاری در این حوزه با محوریت مدیریت های کنترل تولید، بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل و بهینه سازی مصرف انرژی تشکیل شود.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با قدردانی از تلاش های وزارت نفت در بهبود وضع حقوق و مزایای کارکنان، بر ایجاد انگیزه کارکنان به منظور افزایش بهره وری سازمانی تأکید کرد.
عباس اسدروز دوشنبه، ۱۲ آذرماه، در نشستی مشترک با صدیقه خزائی، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت، نیروی انسانی را مهم ترین سرمایه در صنعت راهبردی نفت دانست و اظهار کرد: بدون انگیزه، تخصص و تعهد کارکنان، هیچ گونه پیشرفتی در این صنعت ممکن نخواهد بود. وی افزود: در دنیای امروز، صنعت نفت با چالش های فراوانی از جمله تحریم ها، رقابت شدید و تغییرات تکنولوژیک مواجه است. در چنین شرایطی، نیروی انسانی به عنوان موتور محرک سازمان، نقش کلیدی در تاب آوری و موفقیت ایفا می کند.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با بیان اینکه ایجاد انگیزه، توجه به رفاه و رفع دغدغه های کارکنان، زمینه ساز خلاقیت و نوآوری در سازمان است، بیان کرد: بهره وری سازمانی، زمانی محقق می شود که کارکنان احساس امنیت شغلی و رضایت داشته باشند و اهداف سازمانی را به عنوان اهداف شخصی خود بپذیرند. اسدروز به اقدام های وزارت نفت در دولت چهاردهم اشاره کرد و با قدردانی از تغییرات مثبت در سقف حقوق کارکنان رسمی و برقراری فوق العاده تخصصی برای کارکنان قراردادی، گفت: این اقدام ها که در زمان کوتاهی با تلاش وزارت نفت انجام شده است، گامی بزرگ در بهبود رفاه کارکنان است.
در نشست معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت و مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران، موضوع های مختلفی در حوزه کارکنان رسمی، قراردادی و پیمانکاری مطرح شد که در بخش کارکنان رسمی، مشکل مربوط به سمت های کارکنان در همه مناطق زیرمجموعه پایانه های نفتی ایران و سقف حقوق کارکنان رسمی در شمال کشور مورد بحث قرار گرفت. در حوزه کارکنان قراردادی مدت موقت، موضوعاتی از جمله فوق العاده تخصصی کارکنان دیپلم در مناطق عملیاتی، برقراری فوق العاده تخصصی در شمال نکا، وضع کارکنان شاغل بر گوی شناور و اسکله های T و آذرپاد، فرمول پاداش بهره وری، پاداش تحصیلی فرزندان ممتاز کارکنان، تبدیل وضعیت به قرارداد مدت معین و فرمول اضافه کاری همکاران قراردادی و ساماندهی نیروی های ارکان ثالث بررسی شد.
پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت
رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت با تأکید بر ضرورت افزایش سهم نوآوری در صنعت نفت از برنامه ریزی برای عبور از الگوهای قدیمی، حمایت از استارت آپ ها و بهره گیری از فناوری های نوین برای توسعه تولید و گسترش صادرات خبر داد.
محمد اسماعیل کفایتی، یکشنبه ۱۱ آذر در نشست سالانه شرکت های خانواده پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت که با حضور مدیران پارک و نمایندگان ۱۱۸ شرکت برتر در مرکز همایش های شرکت ملی نفت ایران برگزار شد، با تأکید بر اولویت حمایت از شرکت های تولیدی گفت: با وجود چالش های متعدد در حوزه تولید، برخی از صنایع به مرحله اشباع کاری رسیده اند که ما را ملزم به ورود به بازارهای صادراتی می کند.
وی سرمایه گذاری در طرح های تحقیق و توسعه(R&D) را یکی از مؤثرترین عوامل ایجاد ارزش افزوده در دنیا دانست و بر ضرورت فاصله گرفتن از الگوهای قدیمی هلدینگی و حرکت به سوی استارت آپ ها تأکید کرد.
رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت با تأکید بر اینکه باید سهم فناوری و نوآوری را در صنعت نفت افزایش دهیم، اظهار کرد: با سرمایه گذاری کمتر از یک میلیارد دلار و استفاده از فناوری های نوین، می توانیم تولید روزانه نفت را بیش از یک میلیون بشکه افزایش دهیم.
کفایتی درباره طرح احیای چاه های کم بازده توضیح داد: این طرح که به عنوان بزرگ ترین پروژه دانش بنیان کشور شناخته می شود، با مصوبه ۵۰۰میلیون دلاری شورای اقتصاد و فراخوانی از بهمن ۱۴۰۰ آغاز شد. نخستین قرارداد آن در بهمن ۱۴۰۱ امضا و تا کنون با ۱۸ شرکت قرارداد همکاری بسته شده است. این شرکت ها روی ۳۷حلقه چاه فعالیت می کنند و برای نخستین بار در تاریخ شرکت ملی نفت ایران، از مدل سرمایه گذاری خطرپذیر استفاده می شود، به طوری که دستمزد شرکت ها از محل افزایش تولید پرداخت می شود.
در این نشست، با اهدای لوح سپاس از شرکت های برتر خانواده پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت تقدیر به عمل آمد.
فرشتگانی که با بال های شکسته پرواز می کنند
فاطمه دهقان نیری عادت داریم به افرادی که از نظر جسمی و توانایی شبیه خودمان نیستند، معلول بگوییم و بگذریم. درحالی که آنها بارها و بارها با تلاش و همت، محدودیت ها را دور زده و نشان داده اند که نقص یک یا چند عضو برایشان معنایی ندارد و مانع پیشرفتشان نمی شود.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO) در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۵ درصد از جمعیت جهان ممکن است با یک یا چند نوع معلولیت شامل معلولیت حرکتی، ذهنی، بینایی و شنوایی روبه رو باشند. مطابق این گزارش، تعداد افراد دارای معلولیت در جهان در حال افزایش و از حدود ۵۴۰ میلیون نفر در سال ۱۹۹۰ به یک میلیارد نفر در سال ۲۰۲۳ رسیده است. این افزایش عوامل مختلفی دارد که جمعیت جهان، امید به زندگی و آگاهی از مسائل مربوط به معلولیت، از آن جمله است.
در اهمیت توجه به معلولان، همین بس که سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۲، با صدور قطعنامه (۳/۷۴)، ۳ دسامبر مصادف با (13 آذر) را روز جهانی معلولان نام گذاری و هدف از آن را رشد اذهان عمومی درباره مسائل مربوط به معلولیت های مختلف و افزایش آگاهی ها اعلام کرد. این روز همچنین بهانه ای برای جلب توجه افکار عمومی به مشکلات معلولان، کوشش برای حل این مشکلات و تأکید بر حذف نگاه متفاوت به شعار سازمان ملل متحد به مناسبت روز جهانی افراد دارای معلولیت سال ۲۰۲۴ «تقویت رهبری افراد دارای معلولیت برای آینده ای فراگیر و پایدار» عنوان شده است.
به مناسبت روز جهانی معلولیت، خبرنگار «مشعل» به دیدار فاطمه دانایی ، فرزند معلول یکی از همکاران شرکت ملی گاز ایران رفته و با او گفت وگو کرده است که در ادامه می خوانید.
هنوز زنگ آپارتمان را نزده بودیم که در باز شد و فاطمه نشسته بر ویلچر با چهره ای پر از شوق و لبخند به استقبال آمد و ما را به دنیای زیبای خود دعوت کرد. دنیایی که به گفته او، پر از درد، شب نخوابی، زخم بستر و وابستگی بود؛ اما به لطف خدا و حمایت پدر و مادر و اطرافیانش توانست تمام این پستی ها و بلندی ها را پشت سر بگذارد و بشود مشاور همنوعان خودش.
فاطمه دانایی، دختری که ۲۵ سال است با بیماری هیدروسفالی دست وپنجه نرم می کند، فنجان چایش را سر می کشد و می گوید: تا پنجم ابتدایی در مدرسه عادی درس خواندم و بعد از آن به مدرسه توان خواهان رفتم که برای معلولان مناسب سازی شده بود و با معلمان دلسوزی که داشت، موفق شدم دیپلم انسانی بگیرم؛ اما به دلیل شرایط جسمانی که یک روز خوب بود و یک روز ساز ناسازگاری می زد، به دانشگاه نرفتم.
نگاهی به کتاب و دفترچه و خودکارهای رنگی روی میز کنارش می اندازد و ادامه می دهد: همیشه دوست داشتم مفید باشم و نگذارم معلولیت برایم محدودیت ایجاد کند. برای همین کلاس های هنری خراش روی فلز و نقاشی روی سفال را در مرکز خیریه رعد الغدیر شروع کردم. در همان زمان، بخش مددکاری شرکت ملی گاز که پدرم در آنجا مشغول به کار است، به کمکم آمد و با معرفی مشاور، چشم من را به دنیای بزرگ تری باز کرد. حرف های مشاور، تولدی دوباره به من داد و انگیزه ام را برای کمک به همنوعان بیشتر کرد.
فاطمه نفسی می کشد و ادامه می دهد: حمایت های مددکاری شرکت ملی گاز و پدر و مادرم باعث شد روحیه ام عوض شود و به خودباوری و توانایی هایم ایمان بیاورم، تا جایی که در مرکز خیریه رعدالغدیر در واحد مشاوره، گوش شنوای تلفن های همنوعانم شدم. ذوق می کردم از اینکه کسی مرا قابل می داند و با اعتماد به من، درد و دل می کند. یک بار یکی از افرادی که تماس گرفته بود، عنوان کرد به دلیل نگهداری از فرزند معلولش نمی تواند بیرون برود و کار کند. اینجا بود که با او همزادپنداری کردم و عشق به مادرم دوچندان شد؛ اینجا بود که دلم برای همه همنوعانم سوخت که فضای رفاهی چندانی برایشان ایجاد نشده تا چند ساعتی را در آنجا بگذرانند و خانواده شان هم استراحتی کند.
وی ادامه می دهد: متأسفانه امکانات شهری برای جامعه معلولان بسیار ضعیف است و اگر این موضوع در نظر گرفته نشود، تبعات بدی دارد و افسردگی و منزوی شدن افراد معلول تشدید می شود؛ چرا که از وارد شدن به جامعه می ترسند و خودباوری خود را از دست می دهند.
فاطمه دانایی می گوید: امکانات باید به طور نسبی برای همه فراهم باشد. متأسفانه الان مکان های تفریحی، آموزشی و ورزشی مناسبی برای معلولان وجود ندارد یا اگر هم هست، در نقاطی از شهر واقع شده که دسترسی به آن برای افرادی با شرایط جسمی من میسر نیست.
از فاطمه درباره چشم انداز آینده اش می پرسم که پاسخ می دهد: علاقه زیادی به نویسندگی دارم. دلنوشته و عکس نوشته هایی هم دارم و چشم اندازم برای آینده، نویسندگی برای همنوعانم است تا بتوانم برایشان الگو و انگیزه زندگی کردن باشم.
دیگر وقت رفتن رسیده و باید از دنیای کوچک فاطمه دانایی و مادرش که همچون ستونی استوار، او را به زندگی متصل کرده است، خداحافظی کنم. مادری که از ۱۶ روزگی فاطمه، پشت در اتاق عمل دست به دعا ایستاده تا الان و با وجود کمردرد و ستون فقراتی که تحمل حمل یک کیلو وزن را هم ندارد، هنوز چتر حمایتی اش را بالای فاطمه گسترده نگاه داشته است.
دختری که مرزهای محدودیت های جسمی را پشت سرگذاشته است
مشعل: 13 آذر در تقویم، روز جهانی «معلولان» است. بی شک، معلولان و توان یابان، بخشی از جامعه هر کشور را شامل می شوند. این گروه از افراد به دو دسته عمده معلولان ذهنی و حرکتی تقسیم شده اند و زیرشاخه هایی را به خود اختصاص داده اند. اگر محدودیت های این قشر از جامعه را به دلیل مشکلات ناشی از معلولیت کنار بگذاریم، می توانیم بگوییم در صورت وجود فضای مناسب برای رشد و آموزش،آنها نیز همچون افراد عادی می توانند در مسیر رشد و پیشرفت گام بردارند که نمونه بارز آن گلشن ملارضا است.
گلشن، فرزند محمدرضا ملارضا از همکاران شرکت نفت و گاز پارس است. او با ناهنجاری استخوانی به دنیا آمده و با وجود محدودیت های جسمانی که دارد، توانسته است در رشته مهندسی رایانه تحصیل و مدرک آن را دریافت و به همراه دوستان خود، شرکت نوآفرینی(استارت آپ) را راه اندازی کند.
گلشن، نمونه ای بارز است از مثال «خواستن توانستن است» و به خوبی نشان داده که اگر انسان بخواهد، هیچ چیزی نمی تواند مانع پیشرفت و موفقیت او شود.
گلشن ملارضا که مدرک مهندسی نرم افزار خود را از دانشگاه علمی کاربردی رعد - تنها دانشگاه ویژه معلولان در ایران- دریافت کرده، پیش ازهر چیز به فعالیت های خود بعد از پایان تحصیلات دانشگاهی اشاره کرد.
وی گفت: پنج سال است که استارت آپی را به همراه سه نفر از دوستانم که یک نفرشان مثل من معلولیت دارد، راه اندازی کرده ایم. این استارت آپ، ویژه معلولان است و در آن معلولان و افراد سالم با یکدیگر برای بهبود روند زندگی معلولان تلاش می کنند. دیدگاه و هدف ما چهار نفر در زمینه بهبود روند زندگی معلولان یکسان است، از این رو تصمیم گرفتیم برای بهتر شدن روند زندگی این قشر از جامعه، نهایت تلاش خود را به کار بگیریم.
ملارضا ادامه داد: موضوع مهمی که درباره خدمات رسانی به افراد معلول در جامعه وجود دارد، این است که به نیازهای افراد معلول از همان زمانی که از خواب بیدار می شود تا موقعی که می خوابد، توجه چندانی نمی شود و کسی نمی داند که چنین افرادی برای ادامه زندگی روزمره خود به چه چیزهایی نیازمند است. به همین منظور من و دوستانم نرم افزاری را طراحی کردیم تا هر چیزی را که یک فرد معلول برای زندگی روزمره خود به آن نیاز دارد، ارائه دهد؛ از خدمات درمانی و اجتماعی گرفته تا خدمات آرایشی و بهداشتی؛ البته هنوز این نرم افزار نتوانسته آن طور که مدنظر ماست، ارتقا پیدا کند؛ زیرا توسعه آن، به بودجه کلانی نیاز دارد. به همین دلیل سعی می کنیم این پروژه را آرام آرام پیش ببریم و همزمان روی طراحی سایت های شخصی و تولید محتوا فعالیت می کنیم.
ملارضا درباره میزان علاقه خود به رایانه بیان کرد: شاید یکی از مهم ترین دلایلی که سبب شد به رشته رایانه علاقه مند شوم، این بود که می توانستم با دانشی که به دست می آورم، محصولی را برای خود خلق کنم که این خلق، برای من جذابیت بسیاری داشت؛ البته غیر از این رشته، به نقاشی و خطاطی هم علاقه مند بودم.
یکی دیگر از علاقه مندی های من، ریاضی بود که استعداد بالایی هم در این رشته داشتم، به گونه ای که خیلی ها به من می گفتند ریاضی بخوانم؛ اما متاسفانه نه دانشگاه های مناسبی برای معلولان جسمی وجود دارد و نه بهای چندانی به این گروه از اقشار جامعه، به ویژه در زمینه ادامه تحصیل داده می شود، از این رو اگر در دانشگاه، ریاضی می خواندم، نمی توانستم کار چندانی برای خود و جامعه هدفم انجام دهم.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به اینکه وقتی تصمیم گرفته در رشته مهندسی نرم افزار ادامه تحصیل دهد، با مشکلاتی مواجه شده، توضیح داد: آن زمان بهزیستی بر این باور بود که این رشته برای معلولان مناسب نیست؛ زیرا بهره هوشی(آی کیو) فرد معلول، مناسب تحصیل در این رشته نیست. درصورتی که فردی که معلولیت جسمی و حرکتی دارد، ذهن او مشکل ندارد و می تواند همانند یک فرد عادی آموزش ببیند و بازدهی داشته باشد.
معتقدم چنین تفکیک هایی باید از سوی سازمان بهزیستی صورت گیرد تا افراد بدانند معلولیت ها برچه اساس دسته بندی می شود. در نهایت دانشگاه رعد، نزدیک به سه سال تلاش کرد تا بتواند این رشته را برای تحصیل به رشته های دانشگاهی اضافه کند؛ اما مشکلی که وجود دارد، آن است که دانشگاه علمی کاربردی، تنها تا مقطع کارشناسی اجازه ادامه تحصیل دارد و اگر بخواهم ادامه تحصیل بدهم، باید در دانشگاه های عادی تحصیل کنم، در حالی که چنین دانشگاه هایی هم امکانات لازم برای پذیرش دانشجوهایی با وضعیت جسمی من را ندارند.
وی در ادامه به کاستی هایی که در خدمات رسانی به معلولان دیده می شود، اشاره کرد و گفت: متاسفانه خدمات اجتماعی بسیار کمی برای این قشر از جامعه در کشور وجود دارد، به این معنا که اگر یک فرد با مشکلات جسمی بخواهد در شهر تردد کند، با مشکل مواجه می شود که این خود، معضل بزرگی است. مسائلی نظیر تامین دارو و دریافت خدمات درمانی نیز مشکلات بسیاری را برای فرد توان یاب به وجود می آورد. متاسفانه هیچ علاقه و تمایلی برای ایجاد استقلال در معلولان وجود ندارد و گویا شرایط به گونه ای در نظر گرفته می شود که حتما باید نهاد یا خیریه ای در این زمینه فعال باشد، در صورتی که افراد معلول هم توانایی های خاص خود را دارند.
گلشن ملارضا با اشاره به حمایت های پدر و مادرش طی این سال ها گفت: حمایت پدر و مادرم را در طول مسیر زندگی، بویژه از بدو تولد، همواره درک کرده ام. زمانی که به دنیا آمدم، امکان زنده ماندنم بسیار کم بود. آن زمان پدر و مادرم، هردو دانشجو بودند و مادرم برای اینکه بتواند از من مراقبت کند، از کار خود در بانک استعفا می دهد. پدر و مادرم از زندگی و جوانی خود گذشتند تا بتوانند مرا بزرگ و به انسانی موفق تبدیل کنند. می دانم که اگر انسان بسیار موفقی هم بشوم، نمی توانم بخشی از زحمات آنها را جبران کنم.
محمدرضا ملارضا، پدر گلشن و از همکاران جانباز شرکت نفت و گاز پارس در تهران است. طی گفت و گو هر بار که نام دخترش به میان می آمد، عشق و محبت در صدای او موج می زد. ملارضا درباره بیماری دخترش توضیح داد: همسرم در دوران بارداری با اینکه بارها برای تایید سلامت جنین، به پزشک مراجعه کرده بود؛ اما متاسفانه به دلیل نبود آگاهی کافی از این نوع بیماری، تشخیص درستی داده نشد. بعد از تولد گلشن، متوجه شدیم که او ناهنجاری استخوانی و ضعف جسمی و حرکتی شدید دارد که البته بعد تشخیص دادند که این بیماری، به دلیل جهش ژنتیکی بوده و امکان اینکه فرزندان دیگر دچار چنین بیماری شوند، بسیار کم است.
وی تاکید کرد: معتقدم هر پدر و مادری وقتی برای اولین بار صاحب فرزند می شوند، اولین و متفاوت ترین تجربه را در زندگی پشت سرمی گذارند و این نوع تجربه، برای هر پدر و مادری متفاوت است؛ زیرا بدون پیش فرض، مسئولیت تربیت و حمایت از فرزند خود را به عهده می گیرند و این تجربه برای من و همسرم کمی متفاوت تر بود؛ البته این نکته را باید بگویم که اگر مشکل جسمانی گلشن را کنار بگذاریم، همه شرایطی که برای زندگی یک کودک باید فراهم باشد، برای گلشن مهیا بود تا بتواند زندگی و در نهایت انتخاب بهتری داشته باشد.
ملارضا ادامه داد: فکر می کنم با وجود تمام این شرایط، علاقه مندی و استعدادی که گلشن داشت، توانست از او انسانی موفق بسازد. به خاطر دارم سال 1389 که گلشن با رایانه آشنا شد، از ما خواست برایش یک رایانه بخریم. این درحالی است که او هنوز به مدرسه هم نمی رفت. برای گلشن یک دستگاه رایانه خریدم و او با آموزش روش استفاده از آن، علاقه مندی خود را به این رشته و دانش نشان داد. من و همسرم، در این مسیر همان تلاش و حمایتی را از گلشن کردیم که هر والد دیگری می کرد. به همین دلیل، تفاوت چندانی با دیگر کودکان نداشت؛ تنها مساله این بود که به دلیل شرایط جسمانی، هر مدرسه ای او را نمی پذیرفت؛ اما بعد از اینکه از او تست هوش گرفتند، متوجه شدند که گلشن از هوش خوبی برخوردار است و حتی بهره هوشی او در مقایسه با دیگر هم سن و سال هایش بالاتر هم بود. اینها را گفتم تا تنها بخشی از چالش هایی را که یک فرد به دلیل ضعف جسمانی در جامعه با آن مواجه می شود، به تصویر بکشم.
وی با اشاره به استعداد دخترش تاکید کرد: خوشبختانه گلشن با توجه به استعدادی که دارد، پیشنهاد ادامه تحصیل و تدریس در دانشگاه رعد را دریافت کرد؛ اما گلشن هنوز تصمیمی در این باره نگرفته است. او در حال حاضر در کلاس های درسی خارج از کشور به صورت آنلاین شرکت می کند و به همراه تعدادی از دوستان خود، کارهای شبکه و طراحی سایت انجام می دهد.
محمدرضا ملارضا با اشاره به تجربه ای که طی این سال ها به دست آورده، توضیح داد: فکر می کنم اگر شرایطی فراهم شود تا خانواده هایی که در صنعت نفت، فرزندانی با ناهنجاری های مختلف دارند، با یکدیگر آشنا شوند، می توانند اطلاعات و تجربه های خود را به اشتراک بگذارند. به عنوان مثال همه کودکانی که دارای معلولیت های جسمی یا ذهنی هستند، در یک دسته بندی قرار نمی گیرند و هریک با دیگری کاملا متفاوت است. گلشن نیز یکی از همین افراد متفاوت است که از نظر هوش و نبوغ کاملا فرق می کند. در واقع تجربه بزرگ کردن و تربیت هر فرزندی، تجربه ای کاملا متفاوت است و من این تفاوت را با تربیت دو فرزندم متوجه شدم؛ اما نکته ای که طی این سال ها به آن پی برده ام، این است که بحث معلولیت جسمی، تنها این کودکان را محدود می کند؛ اما برخی از این کودکان در مقایسه با کودکان بدون مشکل جسمی، توانمندتر هستند و این مساله ای است که پیش از هرچیز باید به آن توجه شود.
وی در پایان، درباره روند درمان دخترش گفت: گلشن به دلیل مشکلات فیزیکی و بیماری هایی که درگیر آن است، باید درمان فیزیوتراپی و کاردرمانی را انجام دهد و البته برای جلوگیری از پیشرفت بیماری نیز از داروهایی استفاده کند که بخشی از این داروها در کشور یافت نمی شود؛ البته بخش عمده ای از هزینه های درمان بعد از حضور در کمیسیون پزشکی بیمارستان نفت پرداخت می شود.
فاطمه رفیعی نژاد، مادر گلشن نیز در گفت وگوی کوتاهی توضیح داد: متاسفانه تشخیص غلط در دوران بارداری سبب شد تا فرزند اولم، گلشن، با چنین بیماری به دنیا بیاید. بعد از تولد گلشن به ما گفتند که این بیماری می تواند به دلیل ازدواج های فامیلی رخ دهد؛ البته من و همسرم هیچ نسبت خونی با یکدیگر نداریم. در نهایت تنها یک هفته مانده به تولد گلشن و در آخرین سونوگرافی متوجه شدند که جنین دچار تغییرات ژنتیکی شده و دلیل آن را هم جانباز شیمیایی بودن همسرم بیان کردند. بعد از تولد گلشن به ما گفتند به دلیل شکاف کام و حفره هایی که در قلب او وجود دارد، تنها یک هفته زنده است؛ اما همسرم از ابتدا معتقد بود که گلشن حتما به زندگی ادامه می دهد و بسیار هم باهوش است و حتما زمانی که بزرگ شود، فردی موفق و فرهیخته خواهد شد. در تمام این سال ها تلاش کردیم تا شرایط درمان مناسبی برای گلشن فراهم باشد؛ اما در نهایت می خواهم از فرصت استفاده کنم و بگویم که تشخیص غلط کادر درمان در بیمارستانی که به آن مراجعه کردم، سبب شد فرزندم با چنین معلولیت و بیماری به دنیا بیاید.
حضور متخصصان نفتی ایران در فراسوی مرزها
مشعل: بخش قابل توجهی از تاریخ صنعت نفت درحافظه کارکنان این صنعت قدیمی و بزرگ باقی مانده است؛ خاطراتی که می توان با بیرون کشیدن جزئیات از میان عکس ها و اسناد قدیمی درباره آنها بیشتر دانست. در میان خاطرات کارکنان قدیمی صنعت نفت هستند کسانی که دوره های زمانی متفاوت و سختی را گذرانده اند و به همین دلیل نشستن پای خاطرات آنها بسیار مفید است. در دوشماره پیشین، خاطرات به تالیف درآمده ازحسن کتیبه، از مدیران ارشد پالایشگاه نفت آبادان و بازنشسته امروز صنعت نفت درکتابی با عنوان «پالایشگاه آبادان، آنچه گذشت...» منتشر شد؛ بخش پایانی این خاطرات که به حضور متخصصان صنعت نفت از جمله وی درشرکت های نفتی فرامرزی اشاره دارد، از نظرتان می گذرد.
حضور متخصصان صنعت نفت ایران در صنایع نفتی دیگرکشور برای مشاوره دادن یا راه اندازی پالایشگاه های آنها موضوعی است که از یک سو بیانگر تخصص وتجربه بالای مهندسان ایرانی است و از دیگر سو نشان می دهد که صنعت نفت از دیرباز، اعزام نیروهای کارآمد و متخصص را برای ارائه اینگونه خدمات در قالب مناسبات، در دستور کار داشته است.
همزمان با شروع جنگ در ایران، حاکم کشور لیبی با آمریکایی ها در افتاد و به دستور او سفارت آمریکا درطرابلس (پایتخت لیبی) آتش زده شد و کارکنان آمریکایی از مناطق نفت خیز اخراج شدند. به این ترتیب، لیبی باکمبود متخصص در تأسیسات نفتی خود مواجه شد.
مهندس «بوترابی» که از اعضای هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران بود، مرا می شناخت. روزی به من تلفن کرد و گفت که از سوی لیبی تقاضای اعزام کارشناس شده است و خواست به دفتر او بروم؛ فوری به آنجا رفتم و پیشنهاد داد که به لیبی بروم. از مزایای این کار پرسیدم و دانستم که حقوق کامل آبادان به اضافه ۲۰ درصد و مبلغی دینار لیبی برای مخارج شهری و مسکن مجانی و اتومبیل برای کار به من خواهند داد. این مزایا برایم نعمتی بود و با حقوق بازنشستگی شرکت نفت در زمان جنگ قابل مقایسه نبود و در نتیجه قبول کردم.
بوترابی گفت: به شما خبرخواهیم داد تا گروهی از لیبی بیایند و با شما مصاحبه کنند. این روند ماه ها طول کشید تا این گروه برای ارزیابی کارشناسان به ایران آمدند. متقاضی شرکت نفت زیاد بود؛ به گمانم بیش از صدها نفربودند، اما نیاز لیبیایی ها این گونه بود که نفرات خاصی را برای امور اکتشاف، تعمیرات و مواد لازم می خواستند. روی هم رفته ۳۸ نفر قبول شدند و من و هشت متخصص دیگر برای فعالیت در «بنغازی» قبول شدیم.
پنج نفر ازجمله من به امور مهندسی تعمیرات مربوط می شدیم. در ایران قراردادی تنظیم شد و طبق آن موظف شدیم دو سال در لیبی کار کنیم.
7 بهمن ۱۳۶۱ به لیبی رفتم. با شروع کار و ارائه تجربه هایی که طی خدمت در بسیاری از بخش های صنعت نفت آبادان به دست آورده بودم، مورد توجه قرار گرفتم. دوستان دیگر که همراه من بودند، بیشتر دریک رشته تخصص داشتند. برای مثال، یکی در زمینه توربین های بخار تخصص داشت، اما در آنجا توربینی نبود؛ بیشتر کمبودها مربوط به حوزه مخازن نفت، خطوط لوله و در کل کارهای فنی بود؛ نه مدیریتی و به واسطه همین شرایط، مهرماه 1363عهده دار مسئولیت مهندسی تعمیرات شدم و چهار نفر دیگر ملزم به ارائه گزارش های خود به من شدند.
زحماتی که روی مخازن نفت، خطوط لوله، تلمبه ها و کمپرسورها در آبادان کشیده بودم، نتیجه داد و اطلاعات فنی ام، نظر شرکت نفت لیبیایی را تأمین کرد. به طوری که قرار بود دو سال برای این شرکت کار کنیم، اما هفت سال طول کشید. در این هنگام ۶۱ سال داشتم و می توانستم چهارسال دیگر برای آن شرکت کار کنم، اما شرکت نفت در تهران دستور داد که همه کارشناسان اعزامی به لیبی به ایران برگردند.
«بنغازی» در کنار دریای مدیترانه قرار دارد. در آن زمان فقط دفتر مرکزی و محل سکونت ما و خانواده های مان در آن شهر و مناطق نفت خیز و تأسیسات نفتی آن، در دل صحرای آفریقا واقع شده بود.باید دست کم یک بار در ماه، با هواپیما به این مناطق سرکشی می کردیم و کارهای انجام شده را مشخص و طبق آن به شرکت نفت لیبی گزارش می دادیم که طبق این گزارش ها به پیمانکاران دستمزد بپردازند.
به دستور حاکم لیبی درشرکت نفت هیچ لیبیایی نبایدزیر دست خارجی ها کار می کرد و خارجی ها ازجمله تیم اعزامی ایرانی، رئیس خارجی داشتند و این در شرایطی بودکه رئیس مربوطه هیچ تجربه کاری نداشت. زبان کاری انگلیسی بود.
در اداره پیشخدمت نبود؛ خودمان باید چای تهیه می کردیم.اگر نامه و یا گزارشی بود، خودمان باید به اتاق دیگری می بردیم. پستچی وجود نداشت، لیبیایی ها باید صندوق پستی اجاره می کردند که در مجاورت پستخانه بود. نامه هایی که برای خارجی ها به شرکت نفت فرستاده می شد، توسط یک نفر درشرکت جمع آوری و در اداره میان آنها تقسیم می شد.
در سیستم سازمانی شان، کسی آقا خطاب نمی شد و همه باید به یکدیگر «الاخ» یعنی «برادر» می گفتند. بنابرقوانین، همه مردم در یک ردیف قرار می گرفتند و در اصل نام کشور لیبی جمهوريه العربیه الاشتراکیه ودر یک کلام سیستم اداره کشور، کمونیستی بود.
مناطق نفت خیز زیر نظر این شرکت شامل هفت منطقه می شد و محصولات آن به منظور بارگیری به بندر«طبرق» فرستاده می شد. تعمیرات همه تأسیسات مناطق نفت خیز زیر نظر گروه ایرانی انجام می گرفت. چند نفر از همکارانم که پس از پنج سال به ایران بازگشتند.
لیبی از نظر مساحت، از ایران بزرگتر است. بخش شمالی آن در کرانه دریای مدیترانه واقع شده است. ۹۵ درصد این سرزمین از بیابان و شنزار و کویر تشکیل شده و به جز در کرانه ها که آب وهوایی شرجی و قابل تحمل دارد، آب وهوای غالب آن گرم و خشک است.
کافی است پنج کیلومتر از ساحل دور شوید، آن وقت بیابان و صحرا شروع می شود. به جز در منطقه بنغازی که کوه های کم ارتفاعی دارد، دیگر مناطق این کشور صحرایی است. در نتیجه، برفی نمی بارد و رودخانه ای هم وجود ندارد. میزان بارش اندک و باد و گرد و غبار به ویژه در ماه مارس درجریان است. مناطق نفت خیز لیبی در مناطق مختلفی پراکنده و بیشتر در شرق آن واقع شده اند؛ بزرگترین بندر صادراتی آن، یعنی شهر طبرق هم فاصله کمی با کشور مصر دارد.
از ذخایر ارزشمندی که در زمان حضورم در آنجا کشف شده بود، آب شیرین و گوارا در زیر شن های صحرا بود.
این منابع آبی عظیم زیرزمینی میلیون ها سال پیش که شمال آفریقا مملو از پوشش جنگلی بوده و بارش های زیادی صورت می گرفته ذخیره شده است و طی اکتشاف های نفتی به وجود آن پی برده بودند.
خارجی ها تنها در یک جا و آن هم درساختمانی که دولت و شرکت نفت تهیه کرده بود، زندگی می کردند. لیبیایی در میان ما نبود و هرکس خانه خود را تمیز می کرد. هیچ یک درخانه تلفن نداشتیم و اگر از خارج تلفن می شد، به اداره ای که در آن کار می کردیم وصل می کردند و چنانچه کار فوری داشتیم، می بایست باید به اداره مخابرات می رفتیم و ساعت ها در انتظار وصل شدن تلفن می ماندیم.
واردات همه مواد غذایی و کالاهای خانگی از سوی دولت انجام و به فروشگاه های بزرگ وارد می شد؛ در واقع دولت صاحب آن مواد و کالاها بود. در بیشتر اوقات کمبود مواد غذایی مانند برنج و دیگر اقلام پیش می آمد. همین که این اقلام (به ویژه کالاهایی مثل دستمال کاغذی) در فروشگاه دولتی عرضه می شد، به اندازه مصرف 6 ماه می خریدیم، چون معلوم نبود این کالاها چه زمانی دوباره عرضه شوند.
به مناسبت هفته بسیج، مسابقات تیراندازی با حضور 21 نفر و مسابقات دارت با حضور ۱۶ نفر از همسران، فرزندان و کارکنان ستاد مشهد شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق برگزار و نفرات برتر در رشته های مختلف اعلام شد.
رشته تفنگ
نفر اول: زهرا شاهسون
نفر دوم: الهه محبی
نفر سوم: آباج
رشته تپانچه
نفر اول: سمیه جاویدی
نفر دوم: سمانه سلیمانی
نفر سوم: سیماسادات حسینی مقدم
رشته دارت
نفر اول : زهرا شاهسون
نفر دوم : ملیحه احمدی
نفر سوم : نرجس خاتون هاشمی
همچنین از دیگر مسابقاتی که در شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با حضور ورزشکاران خانم برگزار شد، مسابقات واترپلو بود. دومین دوره مسابقات واترپلو به مناسبت هفته بسیج ویژه همسران و فرزندان دختر شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با حضور ۲۰ تیم و تعداد ۱۰۰ نفر در قالب تیم های پنج نفره در استخر شهید احمدرضا محمدی شهرک نفت شهید تندگویان برگزار شد.
تیم هایی که موفق به کسب عناوین برتر شدند، عبارتند از:
در بخش همسران تیم سونامی قهرمانی شد، مریم حسن زاده، زهرا فرقانی، اکرم ایمن فر، فاطمه عزیزی منش و تبرک تاج اعضای این تیم بودند.
تیم منجیان مقام دوم را به دست آورد و معصومه سهرابی، اسماء ابراهیم نژاد، زهرا احمدی، آذر بهلول و ملیحه آریامهر در این تیم بازی می کردند.
مقام سوم این دوره از مسابقات را تیم آسمان به دست آورد و بازیکنان این تیم عبارت بودند از مریم باقرپور، مریم نائب، زهرا حیدریان، فرناز نادریان و عاطفه علیمیرزایی.
در بخش فرزندان دختر نیز تیم نامیرا قهرمانی این دوره از مسابقات را به دست آورد. پردیس قوچی، الیسا رحمانی، نازنین بلقان آبادی، مطهره علیمیرزایی و ستایش سالاری تیم نامیرا را در این مسابقات همراهی می کردند.
رده دوم این دوره از مسابقات از سوی تیم ستاره کسب شد، ریحانه سهرابی، شمیم خطیبی نیا، حسنا زین الدین، یگانه شهرکی و کوثر نیکومنش بازیکنان این تیم بودند.
تیم موج نیز با حضور ورزشکارانی چون الیکا بی باک، الهه باقری، سمانه یاوری، میترا غلام رضایی و آتوسا صبور در رده سوم جدول قرار گرفتند.
نمایندگان خوزستان در هفته یازدهم لیگ دسته یک کشور به یک برد و یک تساوی رسیدند.هفته یازدهم لیگ دسته یک کشور برگزار شد که صنعت نفت آبادان در یک بازی حساس و خارج از خانه با حساب یک بر صفر مقابل مس شهربابک به برتری رسید. آبادانی ها با این برد، ۲۳ امتیازی شدند و با سه امتیاز کمتر نسبت به فجرسپاسی در رده دوم جدول قرار گرفتند. نفت مسجدسلیمان نیز در خانه خود مقابل مس سونگون به تساوی بدون گل رسید. شاگردان برهانی با 6 امتیاز در رده هفدهم جدول 18 تیمه قرار دارند. تیم پالایش نفت آبادان نیز با نتیجه سه بر صفر از شهرداری نوشهر باخت و در رده نهم جدول قرار گرفت.همچنین تیم پارس جنوبی جم با نتیجه 2 بر یک مس کرمان را شکست داد و در رده ششم جدول قرار گرفت. تیم نفت و گاز گچساران نیز با نتیجه یک بر صفر از تیم آریو اسلامشهر شکست خورد و در رده چهاردهم جدول قرار گرفت.
باشگاه پارس جنوبی طی هفته گذشته موفق شد به 2 عنوان قهرمانی و نایب قهرمانی نیم فصل اول لیگ برتر قایقرانی دست پیدا کند.
تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی که در لیگ برتر قایقرانی باشگاه های ایران حضور دارد، در پایان نیم فصل نخست این رقابت ها با کسب مقام دوم به کار خود پایان داد. در مسابقات قایقرانی لیگ برتر بانوان، پنج تیم حضور دارند که تیم بانوان پارس جنوبی موفق شد با کسب ۲۹۲ امتیاز در پایان نیم فصل اول، نایب قهرمان شود. شقایق خسروانی به عنوان سرمربی تیم و فاطمه جعفری به عنوان مدیر، هدایت پارس جنوبی را به عهده دارند.
همچنین تیم قایقرانی پارس جنوبی که در لیگ برتر قایقرانی باشگاه های ایران حضور دارد، در پایان نیم فصل نخست این رقابت ها با کسب مقام اول به کار خود پایان داد. در مسابقات قایقرانی لیگ برتر آقایان، شش تیم حضور دارند که قایقرانان پارس جنوبی موفق شدند با کسب ۲۹۲ امتیاز در پایان نیم فصل اول قهرمان شوند. احمدرضا طالبیان به عنوان سرمربی تیم و هادی کللی به عنوان مدیر، هدایت پارس جنوبی را به عهده دارند.
تیم فوتبال امید پارس جنوبی جم که در مسابقات لیگ برتر امیدهای باشگاه های ایران حضور دارد، در هفته نهم این رقابت ها در تهران به مصاف تیم صنعت مهر نفتیان تهران رفت و موفق شد در یک بازی برتر و پرگل، حریف خود را با سه گل شکست دهد. در این دیدار پرگل، شاگردان امیر وزیری با نتیجه ۳ بر یک پیروز شدند و به رتبه سوم جدول صعود کردند.
تیم بسکتبال نفت آبادان موفق شد در هفته نهم لیگ برتر بسکتبال کشور، تیم مهگل البرز را با نتیجه 80 بر 87 شکست دهد.
هفته نهم رقابت های لیگ برتر بسکتبال مردان ایران، با برگزاری شش دیدار پیگیری شد که در حساس ترین بازی، تیم طبیعت اسلامشهر، مدافع عنوان قهرمانی، مقابل کاله مازندران به پیروزی دست یافت. در دیدار جذاب تیم های بالانشین جدول، یعنی طبیعت اسلامشهر و کاله مازندران که به میزبانی سالن آزادی تهران برگزار شد، شاگردان مهران شاهین طبع با نتیجه ۱۰۷ - ۸۹ مقابل شاگردان مهران حاتمی به پیروزی رسیدند تا همچنان به صدرنشینی شان در لیگ برتر ادامه دهند. مدافع عنوان قهرمانی، تنها تیم بدون باخت لیگ است و در 9 هفته برگزار شده از این رقابت ها، همه بازی هایش را با برد پشت سر گذاشته است تا مقتدرانه صدرنشین لیگ باشد. در دیگر بازی مهم این هفته نیز تیم نفت آبادان، میزبان مهگل البرز بود که به واسطه درخشش حامد حدادی، با نتیجه ۸۰ - ۷۸ مهمانش را شکست داد تا دومین برد مهمش را در 2 هفته اخیر کسب کند.
نتایج بازی های هفته نهم لیگ برتر بسکتبال در ادامه می آید:
پالایش نفت آبادان ۸۰ ‐ ۷۸ مهگل البرز
فولاد هرمزگان ۷۲ ‐ ۷۵ آینده سازان تهران
شهرداری گرگان ۸۴ - ۴۹ پترونوین ماهشهر
پایش پارت شاهرود ۶۸ - ۶۲ ذوب آهن اصفهان
گلنور اصفهان ۸۲ - ۷۱ آسمان ولایت مشهد
طبیعت اسلامشهر ۱۰۷ - ۸۹ کاله مازندران
ورزش بانوان در شرکت ملی حفاری نهادینه شده است
مشعل: بانوان ورزشکار شرکت ملی حفاری ایران در پنج رشته ورزشی ازجمله بدمینتون، تنیس روی میز، شطرنج، بسکتبال و والیبال در مسابقات سراسری دختران 25 سال و پایین تر شرکت ملی نفت ایران حضور داشتند و توانستند در هر پنج رشته به مقام قهرمانی برسند که این خود، یکی از بهترین نتایجی است که شرکت های حاضر در این دوره از مسابقات شرکت ملی نفت ایران توانستند به آن دست یابند.
چنین موفقیتی نه تنها نشان دهنده توجه و برنامه ریزی مناسب در ورزش بانوان شرکت ملی حفاری ایران؛ بلکه نویددهنده آینده ای درخشان برای ورزش این شرکت است که نمایندگانی نیز در لیگ های حرفه ای کشور دارد. با سالار محمدنیا، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی حفاری ایران و مدیرعامل باشگاه فرهنگی - ورزشی این شرکت درباره ورزش بانوان و آینده ای که برای آن ترسیم شده، گفت وگو کردیم.
بحث ورزش بانوان در شرکت ملی حفاری ایران از اهمیت بسیاری برخوردار است و مدیران ارشد این شرکت و باشگاه ملی حفاری نگاه ویژه ای به ورزش بانوان دارند. بیشتر رشته های ورزشی که در حوزه آقایان فعال است، برای بانوان نیز فعال بوده و ورزشکاران مختلفی در این رشته ها فعالیت می کنند. در حال حاضر13 رشته در بخش همگانی ورزش بانوان زیر نظر بهترین مربیان استانی و کشوری فعالیت می کنند. همین آموزش های حرفه ای که در بخش همگانی به بانوان ارائه می شود، سبب شده تا ورزشکاران، بویژه بانوان زیر25سال در مسابقات و المپیادهای ورزشی وزارت نفت بیشترین مدال ها را در رشته های مختلف به دست آورند.
تاکید می کنم که این موفقیت ها از روی شانس نبوده؛ بلکه با برنامه ریزی و انجام کار تیمی برای رسیدن به اهداف مورد نظر در حوزه ورزش به دست آمده است؛ البته زحمات و تلاش بی وقفه ورزشکاران و مربیان باشگاه ملی حفاری را هم نمی توان در این زمینه نادیده گرفت، ضمن آنکه ورزش شرکت ملی حفاری ایران، بویژه در بخش بانوان از حمایت کامل مدیران ارشد این شرکت برخوردار است که نتیجه این حمایت ها هم کسب موفقیت بی نظیر دختران ملی حفاری در مسابقات سراسری و کسب مدال و عنوان قهرمانی در تمام رشته هایی است که در آن شرکت کرده بودند.
نکته بسیار مهمی که وجود دارد، آن است که در بحث ورزش همگانی، پیش ازهر چیز به سلامت کارکنان و خانواده آنها توجه می شود و تمام تلاش خود را می کنیم تا این بخش را بیش از گذشته میان خانواده کارکنان گسترش دهیم؛ البته در نهایت، نتیجه تمام این تلاش ها در مسابقات سراسری بخوبی دیده می شود. ورزش بانوان در شرکت ملی حفاری تنها به شرکت محدود نمی شود؛ بلکه در ورزش قهرمانی نیز موفقیت های بسیاری به دست آورده است. به عنوان مثال تیم فوتسال بانوان ملی حفاری از جمله تیم های نامداری است که در لیگ برتر حضور داشته و تیم تیراندازی بانوان ملی حفاری نیز چند دوره مقام قهرمانی کسب کرده که این موضوع، نشان دهنده عملکرد قابل قبول تیم های بانوان در بخش قهرمانی است.
یکی از مهم ترین نکاتی که باید در بخش ورزش همگانی به آن اشاره کرد، این است که در بحث استعدادیابی تمام تلاش خود را می کنیم. این مساله را در مدارس نیز دنبال می کنیم تا بتوانیم رده های سنی مختلف را پوشش دهیم. در کنار آن با توجه به آمار به دست آمده، روزانه 2 هزار نفر از کارکنان و خانواده آنها از امکانات شرکت ملی حفاری بخوبی استفاده می کنند. تاکید می کنم مربیان بسیار حرفه ای برای ورزش همگانی در باشگاه ملی حفاری به خدمت گرفته و این مربیان از فیلتر بسیار سختی رد شده اند. به عبارتی یک کمیته به صورت جداگانه، مربیان مورد نظر را انتخاب می کند. در نهایت این مربیان در طول فعالیت خود، استعدادهای مورد نظر را بخوبی شناسایی و شرایط تمرین را برای آنها فراهم می کنند. در کنار آن، تیم ها در ورزش همگانی، قبل از شروع مسابقات سراسری، در مسابقات تدارکاتی حضور می یابند تا با آمادگی کافی در مسابقات شرکت کنند.
پیش از این اشاره کردم که 2 تیم فوتسال و تیراندازی ملی حفاری در لیگ های حرفه ای حضور دارند. رشته های دیگر نیز در مسابقات استانی شرکت می کنند؛ البته امیدواریم با تامین بودجه مناسب بتوانیم تیم هایی که ظرفیت حضور در مسابقات کشوری را دارند، آماده و مجوز حضور در این مسابقات را برای تیم های مورد نظر دریافت کنیم تا این بانوان ورزشکار نیز بتوانند در بخش قهرمانی، بخوبی خود را نشان دهند.
بیشتر تیم های ما در رشته های مختلف، آمادگی کامل برای حضور در مسابقات قهرمانی را دارند. نکته مهم دیگر این است که بیشتر ورزشکاران ما در تیم ها، فرزندان شرکتی هستند و در رشته های مختلفی مانند کاراته، بسکتبال، والیبال، بدمینتون و تنیس روی میز قهرمانی های مختلفی را به دست آورده اند و ظرفیت کافی برای حضور در ورزش قهرمانی را دارند؛ البته باید صبر کنیم و ببینیم که در کتابچه سال 1404 چه پیش بینی برای توسعه ورزش شرکت ملی حفاری در نظر گرفته می شود. نتایج و ظرفیت های موجود را به شرکت ملی نفت ارائه می دهیم و تصمیم نهایی در این شرکت گرفته می شود. با توجه به برنامه ریزی های انجام شده، ورزش بانوان در شرکت ملی حفاری نهادینه شده و بانوان استقبال قابل توجهی از ورزش داشته اند.
ظرفیت بیشتر رشته های فعال از 80 درصد گذشته که از آن جمله می توان به بسکتبال، والیبال و کاراته اشاره کرد. رشته های انفرادی نیز از لحاظ آماری نمره خوبی از استقبال به دست آورده اند؛ البته این را هم بگویم که شرکت ملی حفاری ایران، یکی از شرکت هایی است که بیشترین آمار را در برگزاری مسابقات تفریحی - مناسبتی بین کارکنان و منازل سازمانی دارد که این موضوع نشان می دهد تمام تلاش خود را می کنیم تا ورزش را میان خانواده ها جای دهیم. در چنین شرایطی، خانواده ها با ورزش های مختلفی آشنا می شوند و در نهایت در کلاس های آموزشی این مسابقات شرکت می کنند. از طرف دیگر، انعکاس اخبار پیروزی های باشگاه ملی حفاری در رشته های مختلف ورزشی سبب می شود تا جوانان به ورزش علاقه مند شده و در این تیم ها حضور یابند.
استقبال از ورزش و البته تربیت و آموزش حرفه ای ورزشکاران در باشگاه ملی حفاری، به گونه ای است که می توانیم ورزشکار به تیم های دیگر صادر کنیم. به گونه ای که بسیاری از تیم هایی که در مسابقات شرکت نفت حضورمی یابند، از بازیکنان شرکت ملی حفاری ایران استفاده می کنند و این یک موفقیت به شمار می رود؛ البته باید به این مساله نیز اشاره شود که در کنار جذب ورزشکاران شرکت ملی حفاری، به هفت شرکت نفتی دیگر نیز خدمات ورزشی ارائه می دهیم. یعنی این شرکت ها می توانند از فضای ورزشی شرکت ملی حفاری برای ورزش همگانی استفاده کنند.
بیشتر اعضای تیم های ملی حفاری در رشته های مختلف بومی هستند که این می تواند یکی از بهترین اتفاق ها در صنعت نفت به شمار رود؛ البته تلاش می کنیم تا همسو با اهداف مسئولیت های اجتماعی، امکانات مناسبی را برای بومیان مناطق مختلف تحت پوشش خود فراهم کنیم تا در کنار توسعه ورزش و سلامت بتوانیم استعدادهای ورزشی مناسبی را برای تیم های خود پیدا کنیم.
۹ کاراته کای ایران به رقابت های لیگ جهانی فرانسه اعزام خواهند شد.
فدراسیون کاراته اسامی ۹ کاراته کای ایران را برای حضور در رقابت های جهانی پریمیر لیگ فرانسه، ثبت نام کرده و قرار است این نفرات بهمن ماه با هزینه فدراسیون کاراته در این مسابقات به میدان بروند. بر این اساس، سجاد گنج زاده، امیر مهدی زاده، بهمن عسگری، مهدی خدابخشی، صالح اباذری و مهدی عاشوری در بخش مردان و معصومه محسنیان، آتوسا گلشادنژاد و مبینا حیدری در بخش زنان نیز به این رقابت ها اعزام خواهند شد. با توجه به استعفای سیدشهرام هروی، سرمربی تیم ملی کاراته هنوز مشخص نیست فدراسیون کاراته، این نفرات را با هدایت کدام مربی به مسابقات لیگ جهانی فرانسه اعزام خواهد کرد. در شرایطی که سجاد گنج زاده، قهرمان المپیک توکیو در مسابقات جام جهانی اسپانیا به عنوان مربی در تیم ملی حضور داشت، قرار است به عنوان بازیکن به مسابقات فرانسه اعزام شود.
تیم ملی فوتبال زنان ایران در دومین دیدار دوستانه اش مقابل اردن شکست خورد.
تیم ملی فوتبال زنان ایران که برای برگزاری 2 دیدار دوستانه با اردن به این کشور اعزام شده است، در دومین دیدارش مقابل این تیم شکست خورد. تیم های ملی ایران و اردن به مصاف هم رفتند که این دیدار با شکست 2 بر یک ایران به پایان رسید. تیم اردن ابتدا در دقیقه ۵۴ دروازه ایران را باز کرد؛ اما در ادامه افسانه چتر نور، بازی را به تساوی کشاند. بار دیگر دروازه ایران باز شد و تیم ملی 2 بر یک شکست خورد. ایران در اولین دیدار دوستانه مقابل اردن، به تساوی بدون گل رسیده بود.
فدراسیون کشتی، درخواست رسمی خود را برای میزبانی از ۲ رویداد جام جهانی کشتی آزاد و فرنگی به اتحادیه جهانی کشتی ارسال کرد. طبق اعلام اتحادیه جهانی کشتی، جام های جهانی کشتی آزاد و فرنگی ۲۰۲۵ پس از سه سال وقفه، قرار است آذرسال آینده به صورت مجزا برگزار شود. طبق تقویم اتحادیه جهانی کشتی، جام جهانی کشتی فرنگی در روزهای ۲۲ و ۲۳ نوامبر(دوم و سوم آذر ۱۴۰۴) برگزار می شود و جام جهانی کشتی آزاد نیز در سال ۲۰۲۵ در روزهای ششم و هفتم دسامبر (۱۶ و ۱۷ آذر ۱۴۰۴) برگزار خواهد شد. فدراسیون کشتی درخواست میزبانی ایران از این دو رویداد را رسما به اتحادیه جهانی کشتی اعلام کرد و منتظر است تا اتحادیه جهانی کشتی از میان کشورهایی که درخواست میزبانی این دو رویداد را ارائه کرده اند، میزبان نهایی را انتخاب کند.
تیم بوکس نوجوانان ایران در تورنمنت بین المللی روسیه به 2 مدال طلا و 2مدال نقره دست یافت.
تورنمنت بین المللی بوکس نوجوانان روسیه در حالی به پایان رسید که تیم ایران با کسب 2 مدال طلا و 2 مدال نقره با عملکردی درخشان به کارش در این رقابت ها پایان داد. این رقابت ها با حضور ۱۱۰ بوکسور از کشورهایی چون روسیه، قزاقستان، ازبکستان، مغولستان، ارمنستان، بلاروس و ایران به میزبانی «نادیم» آغاز شد که تیم نوجوانان ایران نیز با چهار بوکسور در این مسابقات شرکت کرد. مهدی روزبهانی در وزن ۴۸ کیلوگرم (مدال طلا)، سهند نجفی در وزن ۵۰ کیلوگرم (مدال نقره)، اشکان هاشمی در وزن ۶۳ کیلوگرم (مدال نقره) و در وزن ۸۰+ کیلوگرم محمدصالح مصباحی (مدال طلا) چهار بوکسور ایران در این تورنمنت بین المللی بودند که با هدایت اکبر احدی چهار مدال را به دست آوردند. تیم ملی بوکس نوجوانان ایران چندی پیش نیز موفق شد با هدایت اکبر احدی برای نخستین بار در تاریخ به مقام نایب قهرمانی مسابقات قهرمانی آسیا دست یابد. علی مظاهری نیز به عنوان مدیر فنی تیم نوجوانان در مسابقات روسیه حضور داشت.
تیم فوتبال بارسلونا در صدوبیست وپنجمین سال تاسیس این باشگاه، از عروسک رسمی خود رونمایی کرد. تیم فوتبال بارسلونا در حاشیه جشن صد وبیست و پنجمین سالگرد تأسیس این باشگاه از عروسک رسمی خود با نام CAT رونمایی کرد. این عروسک طرحی از یک گربه وحشی، گربه بومی منطقه «کاتالونیا» است. پیش از این، بارسلونا تنها یک بار عروسک رسمی معرفی کرده بود. سال ۱۹۹۹ و در حاشیه جشن صدسالگی باشگاه، شخصیت Clam رونمایی شد؛ اما پس از مدتی محدود، ناپدید شد. به ادعای رلوو، عروسک رسمی بارسلونا حضور محدودی ندارد و در بازی های بارسلونا در ورزشگاه مونتجوئیک و نیوکمپ نیز حضور خواهد داشت.
فدراسیون جهانی بسکتبال (FIBA ASIA) فرمت و تاریخ جدید رقابت های سوپر لیگ غرب آسیا را اعلام کرد.
در حالی که قرار بود رقابت های سوپرلیگ بسکتبال غرب آسیا در لیگ منطقه ای غرب از ۴ دسامبر ۲۰۲۴ آغاز شود، به دلیل شرایط امنیتی منطقه خاورمیانه، این مسابقات به تعویق افتاد. پس از این اتفاق فیبا آسیا (دفتر منطقه ای فدراسیون جهانی بسکتبال در آسیا) ضمن تعیین تاریخ سوم تا نهم مارچ ۲۰۲۵ به عنوان زمان جدید برگزاری این رقابت ها، فرمت جدیدی را نیز برای این فصل مسابقات اعلام کرد. طبق فرمت جدید، شش تیم حاضر در لیگ غرب آسیا، دریک گروه به صورت رفت و برگشت مقابل هم قرار می گیرند (پیش از این مسابقات در 2 گروه برگزار می شد). تیمی که بیشترین امتیاز را در این گروه کسب کند، به عنوان قهرمان لیگ غرب آسیا معرفی می شود. سه تیم برتر این گروه، جواز حضور در مرحله نهایی مسابقات سوپر لیگ غرب آسیا را کسب می کنند و باید با تیم های برتر لیگ منطقه ای خلیج فارس دیدار کنند. این مرحله در می ۲۰۲۵ برگزار خواهد شد. الریاضی لبنان، ساجس لبنان، الوحده سوریه، طبیعت ایران، الدفاع عراق و امان یونایتد اردن نیز شش تیم شرکت کننده در این رقابت ها خواهند بود که باید مقابل یکدیگر قرار بگیرند.
در پایان کنگره جهانی و آسیایی شمشیربازی هشت کرسی بین المللی برای ایران به دست آمد.
کنگره انتخاباتی جهانی و آسیایی شمشیربازی در تاشکند ازبکستان برگزار شد و در آن هشت کرسی جهانی و آسیایی به ایران رسید.
کرسی های بین المللی نمایندگان ایران در جهان و قاره کهن عبارتند از:
عباس فاریابی، عضو کمیته قوانین فدراسیون جهانی و عضو کمیته فنی کنفدراسیون شمشیربازی آسیا
داودرضا شفاعت، عضو کمیته پزشکی فدراسیون جهانی و آسیا
علیرضا وصالی، عضو کمیته داوران کنفدراسیون آسیا
حسین جعفری، عضو کمیته تجهیزات فنی کنفدراسیون آسیا
شیرین رضایی، عضو کمیته بانوان کنفدراسیون آسیا
گلاره زرنگار، عضو کمیته پیشکسوتان کنفدراسیون شمشیربازی آسیا
داور مطرح و بین المللی شمشیربازی کشورمان به عنوان بهترین داور قاره آسیا برای فاصله زمانی سال های ۲۰۲۲ الی ۲۰۲۴ انتخاب شد.
رضا پیکرآرا، داور بین المللی و نام آشنای کشورمان، شمشیربازی ایران را صاحب افتخاری بزرگ کرد. بر این اساس، وی به عنوان بهترین داور قاره کهن در فاصله زمانی سال های ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ میلادی انتخاب و لوح تقدیر خود را دریافت کرد. این موفقیت در حالی به دست آمد که شمشیربازی ایران طی روزهای اخیر صاحب هشت کرسی جهانی و آسیایی شده بود.
مراسم اختتامیه لیگ های دوچرخه سواری باشگاه های کشور در سال ۱۴۰۳ با معرفی برترین ها و اهدای کاپ به تیم های برتر برگزار شد.
مراسم اختتامیه لیگ های دوچرخه سواری باشگاه های کشور در بخش های جاده، پیست، بی ام ایکس، تریال، کوهستان و در رده های سنی مختلف با حضور مهین فرهادی زاده، نایب رئیس کمیته ملی المپیک؛ اسدی، رئیس فدراسیون دوچرخه سواری؛ مهدی علی نژاد، معاون اسبق وزارت ورزش و جوانان؛ مدیران باشگاه ها و حامیان مالی این رشته ورزشی در سالن هگمتانه هتل المپیک برگزار شد. این مراسم در حالی برگزار شد که پیش از این گفته شد قرار است، احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان و شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیس جمهور نیز در این آیین حضور داشته باشند؛ اما این اتفاق رخ نداد. در پایان این مراسم، به تیم های برتر هر بخش کاپ قهرمانی اهدا شد و قهرمان قهرمانان بخش های مختلف نیز در هر رشته معرفی شدند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات