ثبات بازار نفت در گرو سياست زدایی
هدف گذاری هلدینگ خلیج فارس برای افزایش تولید تا سال 1400
عزم صنعت نفت براي اجراي سيستم مديريت يكپارچگي دارايي ها
پژوهش در مسير توليد فنـاورانـه
صنعت نفت نيازمند رويكرد فناورمحور است
اقماري بودن، اقماري زندگي کردن
نگاهي گذرا به الزامهاي اچ اس اي در صنعت نفت
گفت و گوي « مشعل» با مسئول بخش تغذيه بيمارستان صنعت نفت اهواز
سلول خورشیدی در ایستگاه حفاظت کاتدی نیروگاه باقرشهر
نجات 13 دریانورد گرفتار در آبهای بینالمللی
نحوه استخدام کارگران در شرکت نفت قبل از ملي شدن
لزوم فراگیری معارف دین برای تبلیغ
ورزش باعث پويايي در کار و ارتقاي سلامت جسماني ميشود
ورزشهای رزمی باعث سلامت و ایجاد نشاط میشود
نگاهي به زندگي نامه ابراهيم گلستان، سينماگر و هنرمند نام آشناي ايراني
خبر و نظر
وزير امور خارجه:
همکاري با شرکتهاي کوچک و متوسط اروپايي را مدنظر قرار دهيم
وزير امور خارجه کشورمان، شرکت هاي کوچک و متوسط را موتور محرک کشورهاي اروپايي و جايگزيني مناسب براي شرکت هاي بزرگي مانند توتال در فرايند همکاري با ايران برشمرد.
محمدجواد ظريف در جمع نمايندگان اتاق بازرگاني گفت: شرکتي مثل توتال، با قبول اجراي يک پروژه ، سرمايه و مديريت آن را برعهده دارد؛ اما بقيه کار را همان شرکت هاي کوچک و متوسط انجام مي دهند. اروپا اين شرکت ها را شناسايي کرده و در مقابل ما نيز بايد با تشکيل کميته اي در اتاق بازرگاني، اقدام به شناسايي اين شرکت ها کنيم؛ البته اجراي اين طرح در وزارت امور خارجه آغاز شده است.
رئيس دستگاه ديپلماسي کشور از شناسايي 5 هزار شرکت کوچک و متوسط خبر داد و افزود: ما بايد بگوييم که مايل به همکاري با کدام شرکت ها هستيم و نيز از امکانات جديدي که وجود دارد، استفاده کنيم، همچنين راه هاي جديدي را براي تقويت بخش خصوصي به کار بگيريم، زيرا بخش خصوصي مي تواند از اين رهگذر توسعه يابد و با تمرکز بر اين حوزه، برجام را موفق کند.
وي با اشاره به اين که ادعا مي شود چرا آمريکا از برجام خارج شده و حتما برجام ايراد داشته است، گفت: آمريکا از نفتا، پيمان پاريس و توافق همکاري اقتصادي اقيانوس آرام هم خارج شده است، آيا آنها هم ايراد داشتند؟
رئيس دستگاه ديپلماسي کشور با تاکيد بر اين که ما وارد حوزه دشواري مي شويم، اما به دشواري ها عادت داريم، اظهار کرد: ما جنگ را با نفت 8 دلاري اداره کرديم، آيا امروز و در شرايطي که قيمت نفت 75 دلار است، نمي توانيم وضعيت را کنترل کنيم؟
وي با بيان اين که اروپايي ها مدعي تضمين خريد نفت ايران هستند، افزود: يقين داريم آمريکايي ها دوران پرفشاري را براي ما ايجاد مي کنند. در گذشته نيز آنها در کاخ سفيد نشسته بودند و پياده نظام آمريکا در اروپا يا جاهاي ديگر، ايران را تحريم مي کردند. اتحاديه اروپا هم همان تحريم ها را عليه ايران داشت و در بعضي موارد بانکي، تحريم اروپا بيش از آمريکا بود.
وزير امور خارجه گفت: آمريکا کمر همت بسته تا برجام را نابود و ايران را مجبور به خروج از برجام کند، بنابراين هدف استراتژيک آمريکا، خروج ايران از برجام است.
وي درباره ديدگاه برخي کشورها نسبت به خروج از برجام توضيح داد: اروپايي ها، روسيه، هند، چين و آفريقاي جنوبي در مذاکراتي که با ايران داشتند، بر پيدا کردن راهي براي اجراي برجام تاکيد کردند، حتي نزديک ترين متحدان آمريکا و کانادا مايل به حفظ برجام هستند.
رفع مشکلات بانکي کشور، محور ديگر صحبتهاي وزير امور خارجه کشورمان بود. وي مشکلات بانک ها را از جمله مباحث اساسي کشور دانست که بسياري از آنها در سايه برجام رفع شد و موانع باقيمانده مربوط به شفافيت و امکانات داخلي بانک هاست.
ظريف گفت: اکنون برخي FATF را تابو کرده اند، اما بيشتر کساني که درباره آن صحبت مي کنند، حتي نمي دانند که راجع به چه موضوعي سخن مي گويند؟ آيا FATF مبناي مذاکره است يا چارچوبي درباره شفافيت؟ ما اعتقاد داريم که اين مشکلات قابل حل است و در چارچوب فرمايش مقام معظم رهبري مي توانيم مشکل شفافيت و مبارزه با تروريسم و پولشويي را حل کنيم. همانطور که در برجام، در قالب فرمايش ايشان عمل کرديم، در موضوع پولشويي و تامين مالي تروريسم نيز مي توانيم در چارچوب فرمايشات مقام معظم رهبري عمل کنيم.
وزير امور خارجه، خطاب به فعالان اقتصادي خاطرنشان کرد: کارفرماي ما شما هستيد و شما بايد بگوييد که چه کارهايي مي شود و چه کارهايي نمي شود و ما بايد ببينيم که با اين شرايط چه کار مي توانيم بکنيم. ما بايد عادت کنيم که با بانک ها و شرکت هاي ديگر کار کنيم. بنابراين از مذاکره توسط بخش خصوصي استقبال مي کنيم.
سخنگوي وزارت امورخارجه:
وزارت نفت وظيفه خود را بخوبي در طول اجلاس اوپک انجام داد
سخنگوي وزارت امورخارجه گفت: بحث اوپک و نفت از مسئوليت هاي وزارت نفت است و اين وزارتخانه، بخوبي اين وظيفه را در زمان قبل از اجلاس اوپک و همچنين در طول برگزاري اين اجلاس پيگيري کرده است.
بهرام قاسمي در نشست خبري با خبرنگاران گفت: وزارت امورخارجه با توجه به ماهيت ذاتي خود در کنار ساير دستگاه ها در صورت لزوم و ضرورت، اقدام هاي شايسته اي را که بايد براي منافع ملي کشور در تعامل با ساير کشورها انجام دهد، پيگيري مي کند. وي به خروج يک طرفه آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اشاره کرد و گفت: اين موضوع نشان مي دهد که آمريکا کشور قابل اعتمادي نيست و هيچ علامت و سيگنالي که بتوان به آمريکا اعتماد کرد، وجود ندارد. سخنگوي وزارت امور خارجه افزود: ايران پيش از اين اعلام کرده بود که برجام، يک نمونه و آزمون است که نشان مي دهد مي توان به آمريکا اعتماد کرد يا نه. متاسفانه آمريکا در اين آزمون نيز شکست خورد و نمره قبولي دريافت نکرد. وي ادامه داد: انتظار ما از ديگر کشورهاي عضو برجام، بويژه اتحاديه اروپا اين است که با سرعت و دقت بيشتري هر آنچه را که ما خواسته ايم، در يک بسته منظم و قابل قبول ارائه دهند. هنوز زمان داريم و به صورت فشرده در حال کار هستيم و اميدواريم اروپا بتواند با پيشنهادهايي که ارائه مي دهد، رضايت ايران را جلب کند.
در 3 ماه نخست امسال
درآمدهاي حاصل از فروش نفت 74 درصد افزايش يافت
سخنگوي دولت با اشاره به اين که ما در توازن عرضه و تقاضا مشکلي نداريم، گفت: در سه ماه نخست امسال از نظر ريالي 8/59 درصد درآمدها نسبت به سه ماه پارسال بهتر شده و 74 درصد درآمد ناشي از فروش نفت افزايش داشته است.
محمدباقر نوبخت در نشست هفتگي خود با خبرنگاران گفت: درآمدهاي نفتي ما 74 درصد افزايش يافته، بودجه عمراني ما بيشتر شده و دولت در اين مورد 22هزار و 830 ميليارد تومان پرداخت کرده، همچنين هزينه هاي جاري نيز 8 درصد بيشتر شده است.
وي افزود: بانک مرکزي، ارز براي واردات تامين کرده است، بنابراين بخش نظارتي بايد وظيفه خود را اجرا کند، مجلس شوراي اسلامي نيزبايد از طريق سازمان تعزيرات، سازمان حمايت از مصرف کننده و توليدکننده، به طور جدي وارد شود. سخنگوي دولت در پاسخ به اين پرسش که آيا دولت تصميم دارد سوخت را به صورت دو نرخي عرضه کند، عنوان کرد: هنوز تصميمي در اين زمينه گرفته نشده و بحث ها درباره نحوه مديريت مصرف سوخت در سطح کارشناسي دنبال مي شود، اگر در اين زمينه به جمع بندي قطعي برسيم، به طور حتم اطلاع رساني خواهيم کرد.
سخنان زنگنه در هفتمین سمینار بین المللی اوپک
ثبات بازار نفت در گرو سياستزدايي
مشعل سخنان وزير نفت ايران در جريان هفتمين سمينار بينالمللي اوپک در نشستي با عنوان «همکاري انرژي» که پيش از اجلاس 174 برگزار شد، تحت تاثير سياست ضد ايراني ترامپ، رئيس جمهورآمريکا هم بود که زنگنه با انتقاد از آن بر استقلال اوپک، لزوم حفظ امنيت توليدکننده و مصرفکننده در بازار نفت و سياستزدايي از اين سازمان به منظور ثبات بازار تاکيد کرد. او عنوان کرد: موضوع اين سمينار بسيار مهم است؛ چراکه با تازه ترين چالش هايي ارتباط دارد که بازار نفت با آن مواجه است. ايران به عنوان يکي از اعضاي بنيانگذار اوپک در طول تاريخ اين سازمان، همواره به حفظ منافع کشورهاي توليدکننده و مصرف کننده و همچنين ارتقاي ثبات بازار نفت باور داشته و به آن پايبند بوده است.
وي با بيان اينکه ثبات بازار نفت مستلزم همکاري ميان طرف هاي ذي نفع بازار از جمله توليدکنندگان و مصرف کنندگان است، افزود: لازم است توجه همه را به نقش کليدي و سازنده همکاري ميان توليدکنندگان نفت عضو و غير عضو اوپک در قالب «توافق جهاني کاهش توليد نفت» جلب کنم. اين توافق ثبات را به بازار نفت آورد و به رشد اقتصاد جهاني کمک کرد.
زنگنه گفت: از ديد من، قيمت نفت در جايي مطلوب است که يک توازن حساس ميان سه عنصر بنيادين «تضمين سرمايه گذاري آينده در کشورهاي توليدکننده نفت»، «تضمين عرضه به موقع و کافي نفت براي تأمين تقاضا» و «تضمين رشد پايدار و مقبول براي اقتصاد جهاني» ايجاد شده باشد.
وي اظهار کرد: بهطور علني و در فرصتهاي گوناگون اعلام کرده ام که ايران مخالف قيمت بالاي نفت است؛ اعتراض من به قيمت بالاي نفت از اين باور عميق نشأت مي گيرد که قيمت هاي بالا در ميانمدت و بلندمدت، به توليدکنندگان و مصرفکنندگان سودي نمي رساند.
زنگنه با تأکيد بر اين که رشد کنوني قيمت نفت، ريشه در دلايل سياسي دارد و آمارهاي مربوط به عرضه و تقاضا در اين وضع نقش مهمي ندارند، گفت: در روزهاي اخير، رئيس جمهوري آمريکا اوپک را به دليل رشد قيمت نفت مؤاخذه کرد. اوپک در طول حيات خود و به ويژه در سال هاي اخير، از قيمت هاي معقول نفت حمايت کرده و هيچگاه براي دستيابي به قيمت هاي بالاي نامعقول تلاش و حمايتي نکرده است.
به گفته زنگنه، دليل قيمت هاي بالاي کنوني نفت، به طور عمده نبود تعادل ميان عرضه و تقاضاي نفت نيست. وي معتقد است، برعکس، تنش سياسي ايجاد شده از سوي دولت آمريکا، موجب تشديد بي ثباتي و ابهام در بازار شده، مصرفکنندگان را نگران کرده و قيمتها را بالا برده است. زنگنه با اشاره به اينکه پس از سخنراني رئيس جمهوري آمريکا و اعلام خروج اين کشور از برجام، قيمت نفت حدود 6 دلار افزايش يافت، ادامه داد: از آنجا که دليل اصلي افزايش قيمت نفت سياسي است، بنابراين چاره کاهش قيمت نفت، نيز تنها مي تواند سياسي باشد. علي الاصول، ما با استفاده از نفت به عنوان يک ابزار سياسي و تحميل محدوديت بر توليدکنندگان به دلايل سياسي، مخالف هستيم.
وزير نفت گفت: آمريکا نمي تواند از اوپک انتظار داشته باشد که عليه 2 عضو بنيانگذار خود اقدام کند. برعکس، اوپک يک سازمان مستقل، جاافتاده و مسئوليت پذير است که از آن انتظار مي رود از انسجام و اقتدار خود طبق اساسنامه تقويت، از سياست زدايي در بازار حمايت و چنين اقدام هاي يکجانبه را که روند طبيعي بازار نفت را مختل مي کند، محکوم کند.
زنگنه همچنين تلاش آمريکا براي تعميم مقررات ضدانحصار و مجازات اعضاي اوپک در قالب قانوني موسوم به نوپک را نمونه اي ديگر از تهديد اين کشور ضد حاکميت اعضاي اوپک توصيف کرد.
وي گفت: تحليلگران بازار نفت، پرسشي مهم دارند و آن، اين است که «اقدام اوپک را براي جايگزيني توليد از دست رفته اعضاي اين سازمان که توليد آنها به دليل تحريم ها کاهش يافته است، چگونه مي توان تفسير کرد؟»
زنگنه افزود: دشوار است به چيزي غير از اين فکر کنيم که اين اقدام به منزله دادن مجوز به آمريکا براي ادامه اين تحريم هاي غيرقانوني، اعمال فشار به اوپک و استفاده از نفت به عنوان ابزاري سياسي در روابط بين المللي است. اين اقدام هاي يکجانبه، به روشني به معناي تهديد شرکت ها و بانک هاي فعال در بازار نفت و اعمال فشار بر آنهاست.
وزير نفت گفت: از ديد ما سياست زدايي از بازار نفت، براي ثبات بازار و طرف هاي ذي نفع در آن، حياتي است. افزون بر آن، باور دارم همانطور که در «توافق جهاني کاهش توليد نفت» نشان داده شده است، اوپک نمونهاي عالي از نمايش قدرت همکاري برد-برد ايجاد کرده که به توليدکنندگان و مصرف کنندگان سود رسانده و ثبات بازار، امنيت انرژي و رشد اقتصاد جهاني را ارتقا داده است. ما باور داريم که مولفه هاي بنيادين بازار بايد حاکم باشند و نقشي تعيين کننده در بازار ايفا کنند.
پاسخ های غیراوپکی وزیر نفت
بيژن زنگنه در طول برگزاري اجلاس 174 اوپک و پس از آن افزون بر موضوعات مرتبط با اجلاس، پاسخگوي سئوالات غيراوپکي خبرنگاران هم بود که گزيده آن در ادامه مي آيد:
صادرات نفت ايران در ماه مه، 8/2 ميليون بشکه بوده است و تحت فشار کنوني تلاش مي کنيم سطح توليد و صادرات خود را حفظ کنيم.
با روسنفت در حال مذاکرهايم، اما قراردادي امضا نکرده ايم.
من نمي توانم درباره بازاريابي مان يا مشتريان چيزي بگويم؛ چون آمريکا ميتواند به آنها فشار بياورد.
ادامه همکاري شرکت توتال با ايران: براي توسعه فاز 11 پارس جنوبي همان طور که پيشتر هم گفته ايم، اين شرکت 60 روز فرصت دارد تا اين موضوع را بررسي و نتيجه را اعلام کند و در صورت به نتيجه نرسيدن، از توسعه فاز 11 خارج مي شود.
ميزان افزايش توليد حاصل از اجراي بسته 6 ميليارد دلاري نگهداشت و افزايش توليد: حدود 400 هزار بشکه با اجراي اين بسته بعد از گذشت حدود 2 سال و نيم به توليد نفت ايران افزوده ميشود.
پالايشگاه ستاره خليج فارس: فاز دوم اين پالايشگاه آماده افتتاح است و فاز سوم آن نيز ظرف پنج ماه آينده تکميل مي شود.
خريد نفت ژاپن از ايران ادامه دارد.
اگر گذاشته بودند صادراتمان به 4 ميليون بشکه در روز برسد، حالا آمريکايي ها نمي توانستند ما را تحريم کنند، چون خروج ما از بازار بسيار براي شان هزينه بر بود. همان طور که نتوانستند روسيه را تحريم کنند؛ چون ميزان توليدشان به حدي است که بازار، تحمل خروج روسيه را ندارد.
تاثيرات خروج يکجانبه آمريکا از برجام، بر صادرات نفت خام ايران: تا کنون اين مسئله بر صادرات نفت ما تاثيري نداشته، اما باعث شده برخي از مشتري هاي مان از معامله با ما کنار بکشند.
جـام نفتي در دستان ايران
مشعل پاي «نفت» که در ميان باشد، سياست راهي از پيش نمي برد، حتي اگر سه کشور روسيه، آمريکا و عربستان با هم متحد شوند، باز اين صدايِ بلند اقتصاد و وضعيت واقعي بازار و اوپکي هاست که تعيين کننده خواهد بود. آنگونه که اجلاس 174 اوپکي ها زير بار افزايش توليد نرفت و با تاکيد بر حفظ توافق نوامبر 2016 و پايبندي 100 درصدي اعضاي سازمان به اين توافق پايان يافت.
توافق چگونه حاصل شد؟
طي هفته هاي گذشته، نگاه ها از جام جهاني در روسيه فاصله گرفت و به نقطه اي از اروپا در وين دوخته شد که مقر اوپک است تا ببينند پازل از پيش چيده شده نفتي براي ايران راه به کجا مي برد.
اجلاس 174 اوپک اين بار متفاوت از تمام اجلاس هاي گذشته آغاز شد و درست مثل فوتبال، پيش از شروع با کري خواني يک طرفه توييتري همراه بود و حکايت از يک تله نفتي براي ايران داشت که از قضا يک سوي زمين بازي، روسيه و عربستان با فرمان ترامپ قرار داشتند و ديگر سوي آن ايران. آن هم درست در روزهايي که مسائل سياسي و بازگشت تحريم ها مطرح است، نفت ايران هم مي رفت تا سلاحي سياسي شود.
دو رويکرد اصلي در يکصد و هفتاد و چهارمين نشست عادي اوپک اينگونه بود که در رويکرد اول ايران و سه کشور ديگر تاکيد داشتند که بايد توافق نوامبر 2016 باقي بماند؛ ايران، ونزوئلا، عراق و الجزاير طبق اين رويکرد، بر لزوم حفظ توافق قبلي اوپک براي کاهش يک ميليون و 200 هزار بشکه اي نفت، پافشاري کردند.
رويکرد دوم، در تقابل با ايران بود که حمايت ضمني آمريکا را هم به همراه داشت و مبتني بر اين بود که روزانه يک ميليون و 800 هزار بشکه نفت به ميزان کنوني توليد افزوده شود که نتيجه اي جز نابودي توافق پيشين اوپک (نوامبر 2016) مبني بر کاهش توليد تا سقف يک ميليون و 200 هزار بشکه نداشت.
حساسيت اين بازي نفتي هم کم از جام جهاني فوتبال نبود؛ حساسيتي که از همان ورود وزير نفت ايران و اعلام موضع او در قبال آمريکا و هم پيمانان عربي و روسي آغاز شد و بسياري را پيگير نتيجه اين دوره از نشست اوپکي ها و غيراوپکي ها کرد.
زنگنه در نخستين مواجهه با خبرنگاران در وين گفت: نفت يک سلاح نيست که به عنوان ابزاري سياسي، عليه برخي کشورها مورد استفاده قرار گيرد. اوپک هم يک سازمان سياسي نيست و لازم است هر گونه استفاده از نفت به عنوان يک سلاح يا ابزار عليه برخي کشورها را محکوم کند. همين سخنان کافي بود تا پيام ايران در اجلاس به روسيه و عربستان و از وين به آمريکا اعلام شود. با اين حال خبري از عقب نشيني اين کشورها از موضع خود نبود. گويي آنان از قوانين اوپک غافل بودند که اينجا هر تغيير سياستي مشروط به تاييد و موافقت کليه اعضاست و نظام تصميم گيري در اوپک، مبتني بر اجماع است.
تلاش ها براي رايزني و رسيدن به راه حلي ديپلماتيک و فني براي عبور از اختلاف نظرها بسياري را نا اميد کرده و بي نتيجه مانده بود تا جايي که فشارها و تلاش ها براي افزايش توليد نفت، قبل از جلسه کميته نظارت مشترک وزارتي به اوج خود رسيد. با اين حال وزير نفت ايران پيش از شروع اين جلسه با اعلام متعادل بودن بازار نفت، اين را گوشزد کرد که يک نفر مرا توجيه کند چرا در بازاري که در تعادل است، بايد افزايش توليد داشته باشيم؟ علائمي مبني بر کمبود عرضه در بازار مشاهده نشده است و ايران هم موافق افزايش توليد نيست.
مخالفت، پافشاري، اصرار و انکار طرفين را مي شد از پشت درهاي بسته جلسه کميته نظارت مشترک وزارتي پيش بيني کرد، بويژه آنگاه که بيژن زنگنه با خروج اعتراضي از اين جلسه به صدر اخبار آمد که پافشاري و کوتاه نيامدن ايران از موضع خود را مخابره مي کرد. اين اما همه ماجراي اجلاس 174 نبود.
همان قدر که روسيه و عربستان در بازي آمريکايي نفتي جدي بودند، ايران هم حريف کوچکي براي آنان نبود و همگي براي پيروزي آمده بودند و ماجرا تا جايي پيش رفت که افزون بر جلسه خصوصي زنگنه با وزير انرژي روسيه، دو مقام ارشد ايراني و عربستاني را براي نخستين بار پس از حمله خودسرها به سفارت عربستان و تيره و تار شدن رابطه دو کشور، پاي ميز مذاکره کشاند.
چهره وزراي دو کشور پس از اين جلسه که قبل از نشست اوپک بود، رضايت طرفين را نشان مي داد، با تبسمي بر لب. ديداري که موثرترين ديدار حاشيه اي اين دوره نشست اوپک هم لقب گرفت و وزير نفت ايران هم از آن ابراز رضايت کرد. از سخنان زنگنه پيش از آغاز نشست 174 اوپک مي شد تغيير موضع عربستان را پيش بيني کرد. او گفت که به هر آنچه منافع ايران را به خطر بيندازد، عمل نمي کنيم. ايران افزايش يک ميليون بشکه اي توليد اوپک را نمي پذيرد و موضع ما حفظ سطح کنوني توليد است. تداوم توافق قبلي، هدف ماست و تغييري در آن داده نمي شود؛ همان چيزي که خروجي نشست 174 شد.
توافق بر سر توافق 2016
يکصد و هفتاد و چهارمين نشست اوپک که صبح جمعه (اول تيرماه) با حضور 14 عضو اين سازمان برگزار شد و يک روز پس از آن هم اعضاي اوپک در نشستي مشترک با اعضاي غيراوپک حضور پيدا کردند و بيانيه آن با تاکيد بر حفظ توافق نوامبر 2016 و پايبندي 100 درصدي اعضاي سازمان به اين توافق منتشر شد.
بيانيه نشست يکصدوهفتادوچهارم اوپک، تداوم تعهد اعضاي سازمان اوپک بر تامين ثبات بازارهاي جهاني نفت خام، منافع مشترک کشورهاي توليدکننده، کارايي اقتصادي، امنيت عرضه براي مصرف کنندگان و بازگشت سرمايه عادلانه را مورد تاکيد قرار داد.
همچنين بيانيه با اشاره به بهبود در شرايط بازار و اعتماد به سرمايه گذاري در صنعت، قطعنامه يکصدوهفتادويکمين کنفرانس سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در تاريخ 30 نوامبر 2016 را يادآوري و تصريح کرد: براساس اين قطعنامه، توليد اعضاي اوپک به ميزان روزانه يک ميليون و 200 هزار بشکه کاهش يافت.
اين بيانيه اشاره داشت: با توجه به اين که اعضاي اوپک بيش از سطح مورد نياز نسبت به ميزان کاهش تعهد شده پايبندي داشته اند و مازاد پايبندي در ماه مه به 152 درصد رسيده است، اجلاس 174 اوپک تصميم گرفت که کشورهاي عضو اين سازمان تلاش خود را براي رسيدن به سقف پايبندي 100 درصد براي 12 عضو از يکم ژوئيه تا پايان دوره قطعنامه يادشده به کار گيرند و کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق اوپک و غيراوپک، توليد را رصد کند و به رئيس کنفرانس گزارش دهد.
غيراوپکي ها همسو با اوپک
کشورهاي غيراوپک نيز در چهارمين نشست توليدکنندگان نفت عضو و غيرعضو اوپک که شنبه (دوم تير ماه) برگزار شد، همانند توافق اعضاي اوپک، بر پايبندي کامل به توافق نوامبر 2016 اوپک و غيراوپک تاکيد کردند تا پايبندي 100درصدي دوطرف به کاهش يک ميليون و 800 هزار بشکهاي عرضه نفت همچنان معتبر باقي بماند.
به اين ترتيب، همانگونه که بر اساس توافق اوپک، اعضا به اين اجماع رسيدند که توافق پيشين اوپک (نوامبر 2016) مبني بر کاهش توليد تا سقف يک ميليون و 200 هزار بشکه همچنان به قوت خود باقي بماند، غيراوپکيها نيز بر ادامه روند جاري خود مبني بر حفظ کاهش 600 هزار بشکهاي توليد تاکيد کردند.
مجموعه بيانيه اي که پيروزي مناسبي براي ايران بود که دو حريف سرسخت خود را به عقب نشيني و صلح و همراهي با خود واداشت و به آنچه مي خواست، دست يافت.
اوپک 15 عضوي شد
عضويت «کنگو»، به عنوان جديدترين عضوسازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در نشست پشت درهاي بسته يکصد و هفتاد و چهارمين نشست اين سازمان مورد تاييد 14 عضو قرار گرفت و کنگو به عنوان پانزدهمين عضو اوپک شد. ذخايرنفت کنگو، حدود يک ميليارد و 700 هزار بشکه و توليد روزانه اين کشور هم اکنون بيش از 300 هزار بشکه در روز است.
بیانیه پایانی
چهارمين نشست وزارتي اوپک و غير اوپک
چهارمين نشست وزارتي اوپک و غير اوپک با صدور بيانيه اي پايان يافت.
به گزارش دبيرخانه اوپک، متن بيانيه به شرح زير است:
«چهارمين نشست وزارتي اوپک و غيراوپک به رياست مشترک سهيل المزروعي، رئيس دوره اي اجلاس اوپک و وزير انرژي امارات و الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه برگزار شد. اين نشست بر حق مردم و ملت ها بر حاکميت دائمي بر ثروت ها و منابع طبيعي خود تأکيد کرد.
همچنين بر پايبندي مستمر کشورهاي توليدکننده نفت حاضر در توافق جهاني کاهش توليد نفت به بازار باثبات، منافع مشترک کشورهاي توليدکننده، عرضه کارآمد، اقتصادي و امن به مصرف کنندگان و بازگشت منصفانه سرمايه گذاري تأکيد شد و بهبود کلي وضع و جو رواني بازار و بازگشت اعتماد و سرمايه گذاري به صنعت نفت مورد توجه قرار گرفت.
در اين نشست، قطعنامه نشست 171 اوپک در نوامبر 2016 مبني بر کاهش روزانه يک ميليون و 200 هزار بشکه از توليد کشورهاي عضو اوپک و همچنين کاهش روزانه 600 هزار بشکه از توليد کشورهاي غير عضو اوپک، از جمله روسيه مورد توجه قرار گرفت.
توافق جهاني کاهش توليد نفت که در دسامبر 2016 به دست آمد، مورد توجه قرار گرفت و اشاره شد که کشورهاي عضو اين توافق، از سطح لازم براي پايبندي فراتر رفته و پايبندي آنها در ماه مه امسال به 147 درصد رسيده است.
بر اين اساس، چهارمين نشست وزارتي اوپک و غيراوپک تصميم گرفت که کشورهاي عضو توافق تلاش کنند که به مجموع سطح توافق، پايبند باشند که از اول ژوئيه سال 2018 براي ماه هاي باقي مانده از توافق به طور داوطلبانه به 100 درصد پايبندي برسد و کميته وزارتي اوپک و غير اوپک بايد بر مجموع سطح پايبندي نظارت کند و به نشست وزارتي اوپک و غيراوپک گزارش دهد.
اين نشست از کميته وزارتي اوپک و غيراوپک، کميته فني مشترک و دبيرخانه اوپک براي همکاري سازنده و کارآمد در ارائه شفافيت لازم براي تضمين اين که تصميم هاي مربوط به موقع اتخاذ شوند، سپاسگزاري کرد.
اين نشست تصميم گرفت که نشست وزارتي اوپک و غيراوپک آينده، در ماه دسامبر سال 2018 ميلادي در وين، پايتخت اتريش، برگزار شود.»
دوست و دشمن دائمی نداریم
وزير نفت پس از برگزاري نشست 174 اوپک پاسخگوي رسانه ها بود. او درباره اينکه با توجه به موضعگيريهاي اخير روسيه درباره افزايش عرضه نفت، نسبت به اين کشور چه احساسي داريد، گفت: بايد واقعيتها را درک کنيم. جمله معروف چرچيل را از ياد نبريد که وقتي از او پرسيدند چطور با روسيه که دشمن استراتژيک ما در جنگ جهاني دوم بود، متحد شدي؟ پاسخ داد: «بريتانيا دوست و دشمن دائمي ندارد، فقط منافع ملي دائمي دارد.» وي درباره ديدار با وزير انرژي عربستان و ارزيابي خود از اين ديدار نيز گفت : ما در اوپک و در طول تاريخ نشان داده ايم در عين اختلافهايي که با يکديگر داريم، با هم همکاري هم مي کنيم، اين بنيان و اساس اوپک است. زنگنه با بيان اين که هميشه گفتهام، نه کشوري برادر ماست و نه دشمن دائمي ماست، تصريح کرد: ما برحسب منافع مان، بايد روابط مان را با کشورها تنظيم کنيم.
جزييات اوپک از زبان زنگنه
بيژن زنگنه افزود: همانطور که قبلا تأکيد کرده ام، توافق اوپک که در نوامبر 2016 حاصل شده بود، حفظ شد و معتبر است، تنها تصميم گرفتيم تعهد بيش از 100 درصدي از بازار حذف شود و ميزان پايبندي اعضا به توافق، به 100 درصد کاهش يابد. برخي اعضا که کمتر از سهميه توليد کرده اند، مي توانند توليد بيشتري داشته باشند. بايد ديد اين تصميم در عمل چگونه اجرا خواهد شد.رقم نمي گويم، چون فکر مي کنم تنها تعداد کمي از اعضاي اوپک مي توانند بيشتر توليد کنند، اما درباره پايبندي 100 درصدي توافق کرديم. وزير نفت، اتخاذ اين تصميم را حاصل توافق و حسن نيت اعضا دانست و گفت: فکر مي کنم اين تصميم اوپک قابل قبول و معقول است و از جولاي اجرايي خواهد شد. زنگنه همچنين گفت: همانطور که پيش بيني مي کردم، برخي اعضا نمي خواستند حرفي عليه آمريکا يا درباره سياست زدايي از بازار نفت بزنند. من اين را مي دانستم و يادآور شدم که اين اتفاق ممکن است براي هر يک از اعضا بيفتد. مي دانستم همه از اين حرف استقبال نمي کنند، اما خواستم ثبت شود.
وزير نفت ادعاهايي مبني بر اضافه کردن حدود 8/1 ميليون بشکه نفت به بازار را به شوخي تشبيه کرد و گفت: دنيا بايد هوشيار باشد، چنين ظرفيتهاي مازادي وجود ندارد، اما سياستمداراني مانند ترامپ نميخواهند اين واقعيت را باور کنند.
پاسخ به ابهامات
زنگنه همچنين در گفتوگوي مشروح با نمايندگان رسانهها در پاسخ به اينکه برخي معتقدند اين توافق اوپک ابهاماتي دارد، گفت: در اين بيانيه به هيچ عددي اشاره نشده که عدهاي حرفهاي عجيب و غريبي زده و ميگويند يک ميليون بشکه به توليد اعضاي اوپک اضافه ميشود. اصلا عددي گفته نشده، بلکه گفته شده است آنهايي که بيش از 100 درصد به توافق قبلي متعهد بودهاند، پايبنديشان را بايد به 100 درصد برسانند.
قبلا توافقي داشتيم که قطعي و سقف توليد اوپک را اعلام کرده بود و اعضاي اوپک بايد در آن سقف مشخص توليد مي کردند. ما هم گفتيم همان سقف رعايت شود، نميتوانستيم از اعضاي اوپک انتظار داشته باشيم که بيش از 100 درصد رعايت کنند.آنچه در توافق اوپک اعلام شده، روشن است. اگر فردي بيش از آنچه گفتهايم، ميزان توليد اعضاي اوپک را اعلام ميکند، نظر خود را گفته است؛ اما نظر اوپک چيزي است که تصويب شده و آن را امضا کرده ايم. زنگنه با بيان اينکه ايران پايبندي 100 درصدي اعضا را پذيرفت و موضع خود را تغيير نداد، افزود: از نخستين ساعتي که به اينجا آمدم، در همين هتل (کمپينسکي) گفتم که هيچ مشکلي با رفع پايبندي بيش از حد اعضا نداريم. يکي از خبرنگاران از من پرسيد که اين جبران کاهش بيش از تعهد توليد چطور بايد توزيع شود که گفتم اين يک مسئله ديگر است. ما پذيرفتيم اعضاي اوپک که پايبندي بيش از حد دارند، اين پايبندي بيش از حد را کنار بگذارند. بنابراين از هيچ کس انتظار نداريم کمتر از تعهد خود توليد کند. تنها انتظار داريم به سقف توليد تعيين شده در سال 2016 پايبند باشند. به گفته زنگنه، هيچ عضوي نمي تواند سهميه ونزوئلا را تصاحب کند. اگر ونزوئلا بتواند، بيشتر توليد مي کند، اما اگر نتواند، هيچ کس نمي تواند جانشين آن شود.
خارج کردن ايران از اين بازار، آسان نيست
وي در پاسخ به پرسشي درباره صحت روايتهاي متفاوتي که از افزايش عرضه نفت اوپک پيش از حصول توافق مطرح ميشد، گفت: گزارش هايي که در آن اعدادي مثل افزايش 5/1 يا 8/1 ميليون بشکه اي توليد مطرح ميشد، بيشتر به شوخي شبيه است. چنين ظرفيتي در دنيا وجود ندارد، اما متاسفانه سياستمدارهايي مثل ترامپ نميخواهند اين واقعيت را قبول کنند و فکر مي کنند ظرفيت مازاد عظيمي وجود دارد که قادر است نفت ايران را از بازار حذف کند. زنگنه ادامه داد: روسيه فقط در بين غيراوپکيها ميتواند نسبت به جايگزيني نفت ديگر کشورها اقدام کند. در اوپک، عضوي نميتواند جاي ديگري را بگيرد. زنگنه در ادامه تاکيد کرد: دنيا بايد بسيار هوشيار باشد. ظرفيت عظيم توليد مازاد وجود ندارد و خارج کردن ايران از اين بازار، آسان نيست. هر بشکه بر بازار تأثير مي گذارد و حتي يک ميليون بشکه، حجم کمي از نفت نيست که بازار بتواند آن را بپذيرد و از سوي ديگر، خروج ايران از بازار نفت، موجب افزايش قيمت نفت مي شود.
2 اشتباه بزرگ ترامپ
زنگنه در ادامه گفت: البته باور نمي کنم که ترامپ خواهان قيمت بالاي نفت نباشد. او مي خواهد به مردم بگويد که مخالف قيمت بالاي نفت است؛ زيرا شنيده ام که قيمت 4 دلار براي هر بشکه بنزين در آمريکا خط قرمز است. او مي خواهد بگويد که اين نتيجه عمل من نيست و اين از عملکرد اوپک ناشي مي شود. در حالي که همه رشد قيمت، به دليل رفتارهاي ترامپ است. اوپک نميتواند کار بيشتري بکند.
به گفته وزير نفت، ترامپ دو اشتباه دارد. نخستين اشتباه آن که فکر ميکند خيلي زود در ايران، شاهد تغيير رژيم خواهد بود. اين يک اشتباه بسيار بزرگ است و اشتباه ديگر اين است که فکر مي کند ظرفيت مازاد توليد عمده در جهان وجود دارد. اين هم اشتباه است.
رویداد
تحولات صنعت نفت د ر هفته اي که گذشت
ستاره خلیج فارس و جلوگیری از خروج 4/5 میلیارد دلار ارز
پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس از زمان افتتاح فاز نخست آن در ارديبهشت پارسال تا امروز، در بحبوحه شدت گرفتن تب ارزي در کشور، از خروج 4/5 ميليارد دلار ارز جلوگيري کرده است. ستاره خليج فارس، بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي دنيا در ايران و با ظرفيت 360 ميليون ليتر در آستانه افتتاح فاز دوم قرار دارد و به طور رسمي با حضور حسن روحاني، رئيس جمهوري افتتاح خواهد شد؛ پالايشگاهي که اکنون روزانه حدود 15 ميليون دلار تنها از بابت توليد سه فرآورده بنزين، نفت گاز و گاز مايع آن در کشور ارز ذخيره مي شود. معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در اين باره گفت: پالايشگاه ستاره خليج فارس هم اکنون روزانه 24 ميليون ليتر بنزين يورو پنج و 6 ميليون ليتر فرآورده ميان تقطير تحويل مي دهد که اگر ارزش هر ليتر را 50 سنت در نظر بگيريم، مجموع آن برابر با 15 ميليون دلار در روز مي شود. عليرضا صادق آبادي افزود: اين پالايشگاه از زمان افتتاح فاز نخست آن از سوي رئيس جمهوري تاکنون 3 ميليارد و 700 ميليون ليتر بنزين، يک ميليارد و 700 ميليون ليتر نفت گاز، 500ميليون ليتر گاز مايع و 9 ميليارد ليتر ساير فرآورده توليد کرده است.
به گفته وي، مجموع اين توليدات، حدود 5 ميليارد و 400 ميليون دلار ارزش دارد که به همين ميزان، از خروج ارز جلوگيري شده است.
معاون وزير نفت تصريح کرد: توليد 24 ميليون ليتر بنزين و 6 ميليون ليتر نفت گاز با کيفيت، همچنين جلوگيري از خروج ارز، مهم ترين تاثير مثبت و مستقيم پالايشگاه ستاره خليج فارس براي مردم و کشور بوده که به طور مستقيم ايجاد شده است.
صادرات محموله ۵۰۰ هزار بشکه ای نفت خام پارس از بهرگان
عمليات بارگيري و صادرات نفت خام ميدان هاي حوزه غرب کارون با نام نفت خام پارس به ميزان 500 هزار بشکه از منطقه بهرگان به مقصد يک کشور اروپايي انجام شد.اين عمليات با برنامه ريزي و هماهنگي واحدهاي ستادي و با کوشش و همکاري فشرده کارکنان واحدهاي عمليات دريايي، بهره برداري خشکي و ديگر واحدهاي مرتبط انجام و صادرات اين محموله که پيش از اين فروخته شده بود، در 29 خرداد ماه امسال عملياتي شد.نفت فوق سنگين ميدان هاي غرب کارون به وسيله يک خط لوله 32 اينچ از طريق تلمبه خانه اميديه به بهرگان منتقل و پس از ذخيره سازي و آماده سازي در مخازن ذخيره از طريق SBM بهرگان صادر مي شود.بر اساس اين گزارش، با توجه به ورود نفت آزادگان براي صادرات از منطقه بهرگان و پيش بيني افزايش تانکرهاي صادراتي به منظور صادرات بهينه، پيش از اين ضرورت ايمن سازي و اطمينان از عدم آلودگي مواد نفتي از برنامه هاي در دست اقدام در اين منطقه بود و از اين رو طي عملياتي، جايگزيني لوله هاي ارتجاعي قديمي با لوله هاي جديد در دستور کار قرار گرفت.
هدف گذاری هلدینگ خلیج فارس برای افزایش تولید تا سال 1400
مديرعامل هلدينگ خليج فارس گفت: بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده تا پايان سال 1400 ميزان توليد هلدينگ خليج فارس به 45 ميليون تن خواهد رسيد. جعفر ربيعي، مديرعامل هلدينگ خليج فارس اظهارکرد: پتروشيمي صنعتي رو به توسعه است و در آينده شاهد توليد و صادرات محصولات متنوع با ارزش افزوده و صنايع پايين دستي پتروشيمي خواهيم بود. همچنين شرکت هاي فعال درصنعت پتروشيمي بايد براي آينده توليد و حضور در بازارهاي بين المللي چاره انديشي کنند. همچنين هلدينگ خليج فارس با مساعدت وزارت نفت در نظر دارد براي تامين خوراک شرکت هاي زيرمجموعه خود در پروژه هاي بالادستي نفت نيز ورود کند که ضمن تکميل و اجراي پروژه خوراک صنعت خود را تامين کرده و به تناسب آن پروژه هاي جديد يا توليد با حداکثر ظرفيت پروژه هاي فعلي را داشته باشيم.
ربيعي تصريح کرد: با توجه به بورسي بودن بسياري از اين شرکت ها بايد اتفاقات آن به بازار سرمايه و سهام داران آن گزارش شود، از اين رو اقدام هاي جدي که آغاز شد، با اطلاعيه هاي رسمي اعلام عمومي خواهد شد.
وي در مورد مجموعه هايي که در سال جاري بهره برداري خواهند شد، گفت: به غير از طرح هاي درون مجتمعي، پروژه هاي بزرگ امسال الفين ايلام و پيش راه اندازي پروژه بزرگ بيد بلند خواهد بود. آگهي استخدام نيرو براي بيد بلند نيز اعلام شده و در حال ثبت نام است، همچنين پروژه اوره و آمونياک لردگان و واحد آمونياک هنگام به تدريج وارد مدار توليد خواهند شد. ربيعي درباره بازسازي پتروشيمي بوعلي سينا نيز گفت: بعد از آتش سوزي پتروشيمي بوعلي در سال 95 پروژه بازسازي اين شرکت آغاز شد که افزون بر بازسازي، طرح ارتقاي فناوري آن نيز درحال اجرا است و اميدواريم تا اواخر سال 98 وارد سرويس شود.
وي در مورد ادغام شرکت هاي پتروشيمي تاپيکو در هلدينگ گفت: بر اساس دستور رييس جمهوري مبني بر فروش اموال صندوق هاي بازنشستگي صندوق تامين اجتماعي، صندوق بازنشستگي کشوري، صندوق تامين اجتماعي نيروهاي مسلح و صندوق بازنشستگي کارکنان نفت مسئول شدند در اين رابطه اقدام کنند. فرآيند اجرايي اين دستور کمي پيچيده است که در اولين گام مجموعه هاي پتروشيمي تامين اجتماعي که در تاپيکو مجتمع هستند، با سهام دار شدن شستا زيرمجموعه شرکت هلدينگ خليج فارس خواهند شد. در واقع سازمان تامين اجتماعي در يک فرآيند افزايش سرمايه، سهام دار هلدينگ خليج فارس خواهد شد. ما به عنوان محور صنعت پتروشيمي قرار مي گيريم و بقيه شرکت ها را به تدريج وارد هلدينگ مي کنيم؛ البته اين فرآيند طولاني بوده و اجراي آن مدتي طول مي کشد، اما در دولت و وزارتخانه هاي مربوطه اقدام هاي آن در حال اجراست.
توزیع الکترونیکی نفت سفید جایگزین کالابرگ شد
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، در چهار منطقه اقدام به حذف کالابرگ و توزيع الکترونيکي نفت سفيد با استفاده از زير ساخت هاي بانکي کرد. اين شرکت براي توزيع نفت سفيد به خانوارهاي فاقد اشتراک گاز، طرحي در قالب زيرساخت هاي بانکي در چهار منطقه به صورت آزمايشي به اجرا درآورده است. با اجراي اين طرح که با مشارکت چند بانک و هماهنگي و همکاري چهار منطقه قم، اروميه، کردستان و چالوس صورت گرفت، کالابرگ نفت سفيد حذف شده است. اين طرح پس از راستي آزمايي از خانوارهاي واجد شرايط و بر اساس صحت اطلاعات خانوار با همکاري اداره پست انجام شده است که مطابق آن، اطلاعات خانوارها از طريق کارت بانکي از سهميه اختصاصي آنها کسر و در سامانه تجارت آسان، ثبت مي شود. اکنون 861 فروشندگي در مناطق چهارگانه يادشده به سامانه مورد نظر متصل و آماده ارائه خدمات به خانوارهاي فاقد گاز هستند، همچنين هفت منطقه ديگر در آستانه پيوستن به اين طرح قرار دارند.
پرداخت پول بنزین با موبایل
با بهره برداري از نسل جديد کارت خوان هاي سوخت، همه نازل ها در سراسر کشور به سيستم دريافت سوخت و پرداخت وجه به صورت هم زمان مجهز مي شوند تا شهروندان با استفاده از کارت هاي بانکي يا از طريق موبايل، پرداخت هاي خود را انجام دهند.
فناوري ايجاد شده روي کارت خوان هاي جديد، قابليت توزيع سوخت و انجام عمليات بانکي را دارد و به زودي همه نازل ها به سيستم دريافت سوخت و پرداخت هم زمان مجهز مي شوند.
با تجهيز نازل ها، دريافت کنندگان سوخت مي توانند با وارد کردن کارت هاي بانکي خود، يا از طريق تلفن همراه، پرداخت وجه سوخت را انجام دهند.
با بهره برداري از نسل جديد کارت خوان ها، هزينه هاي تامين، نگهداشت و پشتيباني از طريق شبکه بانکي کشور و بخش خصوصي از دوش دولت حذف خواهد شد.
دخالت نکردن نيروي انساني و کاربران در ميزان سوخت دريافتي و پرداخت هزينه سوخت، همچنين کاهش قابل ملاحظه زمان سوخت گيري از ديگر مزاياي کارت خوان هاي جديد است.
براي اجراي نسل جديد کارت خوان ها از فناوري روزآمد استفاده شده است تا با ارائه خدمات مطلوب تر عمليات سوخت گيري تسهيل شود و استفاده از کارت سوخت شخصي اهميت بيشتري پيدا کند.
ضرورت تناسب مصرف انرژی با رشد جمعیت
مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران گفت: ايران يک درصد از جمعيت جهان را به خود اختصاص داده است، اما شدت مصرف انرژي در کشورمان با اين ميزان جمعيت متناسب نيست.
سعيد مومني با بيان اين که به کارگيري مديريت يکپارچه اچ اس اي مي تواند بسياري از مشکلات و هزينه ها را از بين ببرد، گفت: توجه بيش از پيش به مقوله اچ اس اي، سبب موفقيت هاي چشمگيري در زمينه توليد مي شود، زيرا با به کارگيري مديريت يکپارچه اچ اس اي مي توان بسياري از مشکلات و هزينه ها را از بين برد و سطح بالاتري از کيفيت را تجربه کرد.
وي افزود: بر اساس تجارب صنعتي در کشورهاي توسعه يافته، همواره بايد اين نکته را به خاطر داشت که پياده سازي اچ اس اي در يک جامعه، نشانه تمدن و سطح فرهنگ مردم جامعه است، ضمن اين که تمام فعاليت هاي صنعتي در دنيا، امروزه بر پايه انرژي است و چنانچه اخلالي در اين بخش به وجود آيد، زندگي مدرن امروز تمام مردم دچار اختلال مي شود.
مدير گازرساني شرکت ملي گاز با اشاره به اين که در 30 سال گذشته، مصرف انرژي در دنيا 65/1 برابر افزايش يافته و اين رقم در ايران 2/4 برابر شده است، ادامه داد: با توجه به اين که ايران 5/10 درصد منابع نفتي و 18 درصد منابع گازي دنيا را به خود اختصاص داده، اين آمار، آمار بسيار بالايي است.
مؤمني تصريح کرد: در حالي که ما يک درصد جمعيت دنيا و 20 درصد جمعيت خاورميانه هستيم، اما شدت مصرف انرژي با رشد جمعيت ما در سه دهه اخير تناسبي نداشته است؛ هرچه ميزان مصرف انرژي بالاتر رود، طبيعي است که رشد و توسعه صنعتي هم که يکي از شاخص هايش مصرف انرژي است، بالاتر مي رود اما مصرف انرژي اگر با ايجاد ارزش افزوده همراه باشد، مي تواند قابل تأمل باشد، در غير اين صورت، افزايش مصرف انرژي مثلاً در بخش خانگي، در واقع با هدررفت انرژي همراه خواهد بود.
مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران با تاکيد بر لزوم انجام اقدام هاي اساسي براي جلوگيري از هدررفت انرژي، اظهار کرد: اچ اس اي مي تواند در اين بخش نقش خوبي ايفا کند، به اين ترتيب که در تعامل بهينه با روابط عمومي ها، مدارس، مجتمع هاي آموزشي، فرهنگي و تفريحي مي تواند هم از بعد استفاده ايمن از انرژي در محيط هاي صنعتي، خدماتي، توليدي و.... و هم از بعد بهينه مصرف کردن آن، گام هاي مثبتي بردارد.
مومني طول شبکه گازرساني شهري و روستايي را بيش از 400 هزار کيلومتر عنوان کرد که 331 هزار کيلومتر آن تنها مختص به شبکه شهري و بقيه آن مربوط به انشعابات مي شود.
مشوقهای مختلف برای جذب سرمایه در مکران
مديرعامل شرکت توسعه پتروشيمي نگين مکران گفت: يکي از مهم ترين مشوق هاي سرمايه گذاري در مکران، تخفيف در نرخ خوراک است که براي سرمايه گذاران بسيار اهميت دارد.
محمدرضا موثقي نيا، مديرعامل شرکت توسعه پتروشيمي نگين مکران درباره مشوق هايي که براي سرمايه گذاران در نظر گرفته شده است، اظهارکرد: يکي از مهم ترين مشوق هاي سرمايه گذاري در سومين قطب پتروشيمي کشور سه نوع تخفيف در نرخ خوراک است که براي سرمايه گذاران بسيار اهميت دارد؛ نخست تخفيف 10درصدي در نرخ خوراک به علت احداث مجتمع در مناطق کمتر توسعه يافته و محروم است، بعدي تخفيف 10 درصدي نرخ خوراک به علت تکميل زنجيره ارزش تا مرحله دوم است و تخفيف بعدي، تخفيف 10 درصدي ديگر براي تکميل زنجيره ارزش تا مرحله سوم است.
وي تصريح کرد: به اين ترتيب تخفيف تا 30 درصد در نرخ خوراک شامل مجتمع هاي پتروشيمي مستقر در اين شهرک خواهد شد که براي توليدکننده بسيار مهم و تعيين کننده و سبب مزيت رقابتي در بازار داخل و خارج است، همچنين معافيت 20 ساله مالياتي به دليل قرارگيري در منطقه آزاد، امکان مالکيت 100درصدي پروژه ها ازسوي سرمايه گذاران خارجي و نيز نزديکي مکران به بازارهاي هدف کشورهاي چين و هند و متعاقب آن کاهش چشمگير هزينه هاي حمل ونقل و نيز دسترسي و اتصال به راه آهن سراسري، از ديگر مزاياي اين سايت پتروشيمي در جنوب شرق ايران است.
موثقي نيا افزود: حمايت هاي راهبردي و بالادستي نظام و در راس آنها توصيه موکد مقام معظم رهبري براي توسعه و آباداني سواحل مکران، سبب ايجاد دلگرمي و بسترساز تسريع در به نتيجه رسيدن سرمايه گذاري ها در اين هاب پتروشيمي به عنوان يک پروژه ملي است.
گزارش
اولين کنفرانس بين المللي مديريت يکپارچگي دارايي ها در نفت و گاز «ساحل و فراساحل» برگزار شد
عزم صنعت نفت براي اجراي سيستم مديريت يكپارچگي دارايي ها
مشعل مديريت يكپارچگي دارايي ( AIM )، به معناي برقراري و حفظ دارايي هاي فيزيکي در شرايط مناسب براي سرعت جريان آزاد ( FFS ) همراه با افزايش عمر مفيد آنها با كاركردي مطمئن، ايمن و با كمترين هزينه است که امروز صنعت 110 ساله نفت، با توجه به فرسودگي تاسيسات و ورود مخازن نفت و گاز به نيمه دوم عمر خود، بشدت به آن نيازمند است. سيستم مديريتي جديدي که براي پياده سازي آن به حمايت و تغيير نگاه مديران ارشد و مياني در صنعت نفت و گاز، تغييرات سازماني و همچنين به کارگيري بخش خصوصي توانمند نيازمند هستيم تا عقب ماندگي ها و سهل انگاري هاي گذشته با سرعت بيشتري جبران و از حوادث آتي جلوگيري شود که در اين زمينه صنعت نفت براي اجرايي کردن سيستم مديريت يکپارچگي دارايي ها اقدام به گردآوري، تحليل و ذخيره سازي حجم بالايي از داده ها کرد و گام هاي نخست آن با ابلاغ نظام نامه مديريت دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت در سال 93 با محوريت بخش خصوصي و با تدوين قوانين و مقررات و اعلام حمايت مادي و معنوي شرکت ملي نفت ايران برداشته شد تا در آينده، شاهد توسعه و پايداري در توليد و حفظ سرمايه هاي عظيم اين صنعت در کشور باشيم.
اولين کنفرانس بين المللي مديريت يکپارچگي دارايي ها در نفت و گاز «ساحل و فراساحل» 4 و 5 تيرماه سال جاري از سوي شرکت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي و با همکاري شرکت نفت و گاز پارس، شرکت نفت فلات قاره ايران، شرکت پايانه هاي نفتي، ملي حفاري و نفت خزر در هتل اسپيناس پالاس با حضور مهمانان خارجي از فرانسه، مالزي، هلند، کانادا و انگلستان (نمايندگي آفريقاي جنوبي) و کارشناسان و مديران ارشد صنعت نفت و گاز با هدف بسترسازي مديريت يکپارچه دارايي ها و ارتقاي صيانت از سرمايه ملي در صنعت نفت، فراهم کردن زمينه شناسايي شرکت هاي برتر و پيشنهاد روش سازماندهي مديريت دارايي در زمينه مهندسي، خدماتي، تامين کننده و پيمانکار در زمينه مديريت يکپارچگي دارايي، پيشنهاد روش سازماندهي مديريت دارايي، بسترسازي براي تهيه نقشه راه پياده سازي سيستم مديريت و... برگزار شد.
واگذاري تدريجي عمليات بهره برداري به بخش خصوصي
علي کاردر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران بر استراتژي اين شرکت مبني بر واگذاري تدريجي عمليات بهره برداري به بخش خصوصي تاکيد کرد و گفت: شرکت هاي خصوصي بايد توان خود را در حوزه مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي تقويت کنند.
وي با اشاره به وجود 400 ميليارد دلار از دارايي هاي صنعت نفت و گاز در کشور افزود: دارايي هاي صنعت نفت و گاز با خطر جدي خوردگي، انفجار و حرارت روبه روست که بي توجهي به اين موضوع، آسيب جدي به صنعت را در پي خواهد داشت.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران با بيان اينکه ما معتقد به حمايت و پشتيباني از بخش خصوصي براي بهره برداري و نگهداشت تاسيسات هستيم، گفت: بايد علايق و حساسيت به نگهداري از دارايي هاي صنعت را در کنار استفاده از تکنولوژي و فناوري هاي روز مورد توجه قرار داده و به استانداردهاي روز دنيا در اين مسير بها دهيم.
وي با اشاره به اينکه بحث خوردگي تاسيسات بخصوص در خليج فارس و فرسودگي در بيشتر مناطق نفتي جدي است، اظهارداشت: شرکت ملي نفت در حوزه کارفرمايي بايد به ايجاد و نگهداري از سيستم بپردازد و در حوزه پيمانکاري با کمک شرکت هاي خصوصي توانمند، بهره برداري را به صورت تدريجي واگذار کند.
کاردر ادامه داد: مناقصات متعددي در زمينه واگذاري مديريت دارايي فيزيکي صنعت نفت در حال برگزاري است که اميدواريم در اين عرصه، با توجه به نقشه راه تدوين شده از سوي شرکت ملي نفت، شرکت هاي فرعي توانمند و داراي سيستم، با مجهز کردن خود وارد اين عرصه شوند.
به گفته وي، شرکت هاي خصوصي براي حضور در اين عرصه بايد به ابزارها، نرم افزارها و نيروهاي متخصص مجهز باشند و بدانند که شرکت ملي نفت از هيچ کمک مادي و معنوي دريغ نخواهد کرد.
وي با تاکيد بر اينکه بايد شرکت هاي خصوصي در اعمال مديريت يکپارچگي دارايي فيزيکي تقويت شوند، افزود: صنعت نفت از يک سو به دليل قدمت، که ناگزير فرسودگي را به دنبال دارد و از سوي ديگر به دليل ماهيت عملکرد که نيازمند ايمني فراواني است، به مديريت دارايي هاي فيزيکي نياز دارد.
کاردر ادامه داد: واگذاري تدريجي عمليات بهره برداري ميدان ها، از جمله راهبردهاي شرکت ملي نفت ايران است، از اين رو شرکت هاي خصوصي فعال در اين زمينه، بايد خود را در بخش مديريت دارايي هاي فيزيکي نيز تقويت کنند.
وي اظهار اميدواري کرد که با فرهنگ سازي مناسب در خصوص ضرورت اعمال مديريت دارايي هاي فيزيکي که مصداق «پيشگيري بهتر از درمان است»، اين امر به تمام سطوح صنعت منتقل شود.
به گفته اين مقام مسئول، آسيب ديدگي يا از بين رفتن دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت از آنجا که ارزش کلاني دارند و همچنين مي تواند کاهش توليد و در نتيجه کاهش چشمگير درآمدزايي را به دنبال داشته باشد، بسيار اهميت دارد و بايد از آن جلوگيري کرد.
معاون وزير نفت خاطرنشان کرد: شرکت ملي نفت ايران به عنوان کارفرما، به موضوع مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي توجه مي کند و انتظار دارد شرکت هاي خصوصي همکار با ما نيز خود را در اين حوزه تقويت کنند و آن را جدي بگيرند.
وي حوزه نرم افزاري مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي را نيز مهم برشمرد و گفت: بايد يکپارچگي در اين سيستم، با بخش هاي ديگر از جمله بخش کالا، مالي و... ايجاد شود.
تدوين نظام نامه استانداردهاي ملي مديريت يکپارچگي دارايي ها
حبيب الله بيطرف، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت اعلام کرد: نظام نامه استانداردهاي ملي مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت و گاز در بخش ساحل و فراساحل تدوين مي شود.
وي با اشاره به اينکه نظام نامه مديريت دارايي هاي فيزيکي در سال 93 تدوين و ابلاغ شد، گفت: تدوين نظام نامه استانداردهاي ملي مديريت دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت و گاز، هم اکنون در دستور کار قرار گرفته است.
بيطرف، مديريت دارايي هاي فيزيکي را يک راهبرد کلان در صنعت نفت و گاز اعلام کرد و افزود: موقعيت برتر ايران از نظر ذخاير نفت و گاز و سهم بالاي اين صنعت در صادرات کشور، لزوم توجه به سيستم مديريت يکپارچه را دو چندان مي کند.
وي با بيان اين که مديريت يکپارچگي دارايي ها در صنعت نفت به کاهش هزينه ها، افزايش بهره وري، افزايش ايمني، مصرف بهينه انرژي و بهبود تعامل سازمان با محيط زيست مي انجامد، تصريح کرد: مديريت يکپارچگي دارايي ها نه تنها در دارايي هاي فيزيکي، بلکه درباره ديگر سرمايه هاي سازمان از جمله سرمايه انساني و دارايي هاي اطلاعاتي و مالي نيز بايد مدنظر قرار گيرد.
به گفته معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت، مديريت دارايي فيزيکي، بويژه در فراساحل صنعت نفت، به واسطه آسيب پذيري بيشتر و همچنين برخورداري اين بخش از ميلياردها دلار دارايي، اهميت فراوان دارد.
وي با بيان اينکه نگاه يکپارچگي در مجموعه فعاليت هاي صنعت نفت و گاز، جزء رموز مديريت دارايي هاي فيزيکي است، گفت: بهره برداري تحت هر شرايط، فرض درستي نيست، چرا که بايد بهره برداري، پايدار و از قابليت مناسب برخوردار بوده تا روند سودآوري و بازگشت سرمايه مداوم باشد.
بيطرف با تاکيد بر ضرورت سرمايه گذاري در صنعت اعلام کرد که پس از گذشت 110 سال از عمر اين صنعت، توليد و بهره برداري از ميادين ساده انجام شده و در حال حاضر ميدان هاي پرزحمت و پرهزينه باقي مانده است، بنابراين توسعه پايدار صنعت، نيازمند توجه مضاعف به مديريت يکپارچه دارايي ها و جذب سرمايه گذاري بخش خصوصي است.
وي در ادامه، ميزان دارايي صنعت نفت در بخش فراساحل را 50 ميليارد دلار اعلام کرد که اين دارايي ها به دليل خوردگي، رطوبت بالا و مسائل زيست محيطي، در معرض خطر آسيب و فرسودگي قرار گرفته که بايد در سيستم مديريت يکپارچگي دارايي ها در اولويت قرار گيرد.
معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت، يکپارچگي دارايي ها را به دارايي هاي فيزيکي، انساني، نامشهود و اطلاعاتي تقسيم بندي کرد و گفت: عمر مديريت دارايي ها در دنيا بين 20 تا 25 سال است که در بيشتر سيستم ها به بهبود شاخص هاي مديريت دارايي فيزيکي، استمرار توليد، کاهش توقف در توليد و ارتقاي امنيت منجر شده است.
وي در پايان بهبود عملکرد مالي، تصميم گيري آگاهانه در مورد دارايي ها، انجام مسئوليت هاي اجتماعي، بهبود خدمات و محصولات، مديريت ريسک، اثبات انطباق با ضوابط و قوانين ملي و بين المللي و بهبود اعتبار را از جمله مزاياي پياده سازي سيستم مديريت يکپارچگي دارايي ها برشمرد.
بازسازي سازه هاي فلات قاره به 3 ميليارد دلار سرمايه نياز دارد
حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: اجراي عمليات بازسازي، تعميرات و نگهداري براي همه سازههاي اين شرکت، به رقمي بالغ بر 3 ميليارد دلار اعتبار نياز دارد، از اين رو بازسازي براساس اولويتبندي تجهيزات و تاسيسات در دستور کار قرار ميگيرد.
وي افزود: با توجه به اين که بسياري از تأسيسات نفت فلات قاره در نيمه دوم عمر خود به سر ميبرند و تعميرات و نگهداري آنها اجتناب ناپذير است و از طرفي بايد تخصيص بهينه منابع محدود را نيز مدنظر قرار دهيم، تأسيسات بر اساس ميزان قدمت و نياز به بازسازي و تعميرات و نگهداري دستهبندي شدهاند و اولويت با آن دسته از تأسيساتي است که در وضعيت بحراني (قرمز) قرار دارند.
بورد با اشاره به سختيهاي عمليات تعميرات و نگهداري سازهها و تأسيسات در بخش فراساحلي گفت: علاوه بر مشقتها و پيچيدگيهاي کار در اين بخش، هزينههاي تعميرات، نگهداري و توليد نيز در فراساحل بالاتر است، بنابراين ميزان ضرر و زيان ناشي از آسيب ديدگي تأسيسات در اين بخش نسبت به خشکي به طور قابل توجهي بيشتر است.
وي با اشاره به سالها فعاليت شرکت نفت فلات قاره ايران و تجارب بسيار اين شرکت در حوزه فراساحلي ادامه داد: اين شرکت با شرکتهاي بزرگ فراساحلي دنيا قابل مقايسه است و اکنون با برخورداري از 100 ماشين دوار، 3500 کيلومتر شبکه خطوط لوله و پايانههاي شناور و بيش از 200 سازه دريايي، در بحث داراييهاي فيزيکي صنعت نفت، حرفهاي زيادي براي گفتن دارد.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران به سابقه قابل قبول شرکت ملي نفت ايران در تعميرات و نگهداري تأسيسات هم اشاره کرد و گفت: آنچه امروز بسيار اهميت دارد، لزوم يکپارچگي فعاليتهاي تعريف شده در مديريت داراييهاي فيزيکي است.
بورد، مخزن را مهم ترين دارايي در صنايع بالادست نفت و گاز برشمرد و افزود: تلاش و برنامه ريزي براي طولاني کردن عمر مخزن و
توليد صيانتي، به منظور نگهداري از اين دارايي ارزشمند، ضروري است.
وي استمرار ايمن و بهينه توليد، کاهش آلودگي هاي زيست محيطي، کاهش هزينه و افزايش بهره وري را از جمله دستاوردهاي مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي در صنعت نفت عنوان کرد و گفت: اين شرکت با درک نقش بسزاي مديريت دارايي هاي فيزيکي، کميته اي را به اين منظور تشکيل داده و هم اکنون شناسايي و استقرار نرم افزار جامع مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي را در دستور کار دارد.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران ابراز اميدواري کرد که سيستم مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي تا پايان امسال در شرکت نفت فلات قاره ايران استقرار يابد و اظهار کرد که شرکتهاي کارفرما مي توانند با بهره مندي از نظرات کارشناسان و خبرگان اين حوزه، بر توان عملياتي و اجرايي خود بيفزايند.
وي با اشاره به برخورداري اين شرکت از سکوهاي متعدد و تجهيزات فراوان در دريا، بر ضرورت اعمال مديريت داراييهاي فيزيکي در بخش فراساحلي صنعت نفت تاکيد کرد.
بورد با بيان اين که مديريت دارايي هاي فيزيکي در صنعت نفت موضوع بسيار مهمي است، گفت: وجود 240 سازه دريايي و بيش از 125 دستگاه توربين در خليج فارس، نشان دهنده ميزان اهميت و ارزش بالاي مديريت داراييهاي فيزيکي است.
وي افزود: در شرکت نفت فلات قاره ايران از 2 سال گذشته، کميته اي تخصصي براي مديريت دارايي هاي فيزيکي تشکيل شده و اميدواريم بر اساس برنامه ريزي انجام شده، بتوانيم در اين زمينه در شرکت هاي نفتي دولتي پيشقراول باشيم.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران اعلام کرد: توجه به مديريت يکپارچگي در سازمان موجب استمرار توليد، کاهش هزينه هاي جاري توليد، افزايش عمر دارايي ها، توليد بهينه، افزايش سطح ايمني، کاهش آلودگي ها، خسارات و جرايم محيط زيستي ناشي از خرابي دارايي ها و سهولت و دقت در اتخاذ تصميمات راهبردي مديريتي در زمينه دارايي ها مي شود.
بورد با بيان اينکه مديريت دارايي فيزيکي، بحث تازه اي در دنياست و شايد در کشور ما هم پيشينه اين موضوع به يک دهه نمي رسد، گفت: متاسفانه در سال هاي سپري شده از عمر صنعت نفت در ايران، به دارايي هاي آن کمتر توجه شده و بايد به اين منظور برنامه ريزي شود.
اجراي پروژه مميزي وضعيت داراييهاي فيزيکي
سيدپيروز موسوي، مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران گفت: از اجراي پروژه مميزي وضعيت داراييهاي فيزيکي در اين شرکت خبر داد و گفت: در اين چارچوب، 5 طرح اولويتدار در دستور اجرا قرار گرفته و مناقصات آنها برگزار شده است.
وي عنوان کرد: شرکت پايانههاي نفتي ايران، مسئوليت صادرات 90 درصد نفت خام کشور و 100 درصد ميعانات گازي، همچنين مسئوليت سواپ نفت در پايانه شمال و پشتيباني از توليد و صادرات فرآوردههاي نفتي در ماهشهر را بر عهده دارد و نخستين شرکتي است که پروژه مميزي وضعيت دارايي هاي فيزيکي و نقشه راه تعالي آن را تدوين کرده است.
موسوي گفت: با اجراي اين پروژه، 14 طرح اوليه و سپس 5 طرح نهايي استخراج شد که هم اکنون مناقصات اين 5 طرح برگزار شده است.
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران با بيان اينکه شرکت پايانههاي نفتي ايران، اجراي طرح يکسان سازي مشخصات فني هوزهاي شناور و زيرآبي متصل به گوي هاي شناور را در دستور کار دارد، بر ضرورت بهرهمندي بيشتر از توانمنديهاي داخلي تاکيد کرد و افزود: بايد حضور بخش خصوصي در بخش نگهداشت و تعميرات صنعت نفت تقويت شود.
اولويت تعمير و نگهداري سکوي اميرکبير در نفت خزر
علي اصولي، مديرعامل شرکت نفت خزر گفت: صيانت از دارايي هاي فيزيکي شرکت نفت خزر، بويژه تعمير و نگهداري سکوي اميرکبير که خود مشتمل بر 89 سيستم است، از اولويتهاي اين شرکت در زمينه مديريت داراييهاي فيزيکي به شمار مي رود.
وي افزود: با وجود توانايي و ظرفيت هاي مناسب هيدروکربوري در بخش جنوبي درياي خزر، به دليل محدوديت هاي تکنولوژيکي و مالي، تاکنون موفق به استحصال هيدروکربور از اين بخش نشده ايم؛ اما به واسطه فعاليتهاي اکتشافي ايران در اين بخش، از سال ها پيش نسبت به ايجاد زيرساخت هاي ساحلي در سواحل خزر اقدام شد و هم اکنون اين زيرساخت ها، به علاوه سکوي 15 هزار تني نيمه شناور اميرکبير و سه شناور کاسپين 1، 2 و 3 و گوي شناور اقيانوس شناسي آستارا از جمله دارايي هاي صنعت نفت در شمال کشور به شمار مي روند.
اصولي گفت: ايجاد اين زيرساخت ها و بهره مندي از اين دارايي ها از يک سو و فعاليت هاي اکتشافي ايران که منتهي به کشف ميدان سردارجنگل در آب هاي عميق خزر شد از سوي ديگر، قدرت چانه زني ايران را براي جذب سرمايه و تکنولوژي در اين بخش افزايش داد و در گشايش راه تعامل ايران و آذربايجان براي توافق به منظور برداشت مشترک از خزر بي تاثير نبوده است.
اجراي پايلوت مديريت دارايي هاي فيزيکي از شرکت ملي حفاري
سپهر سپهري، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين شرکت ميتواند گزينه خوبي براي اجراي پايلوت طرحهاي مربوط به مديريت داراييهاي فيزيکي باشد.
وي افزود: مديريت يکپارچه دارايي هاي فيزيکي در شرکت ملي حفاري نهادينه شده و به صورت يک واحد ستادي، زير مجموعه مديريت عامل در ساختار سازماني شرکت قرار دارد.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با تشريح روند پيگيريهاي انجام شده به منظور استقرار مديريت يکپارچه دارايي هاي فيزيکي در شرکت ملي حفاري ايران اظهار کرد: هر تجهيز و دارايي فيزيکي در مدت عمر خود، مراحل متعددي را طي مي کند که تحقق هر مرحله در حيطه وظايف يک يا تعدادي از مديريت هاي اصلي شرکت است.
سپهري، يکي از اقدام هاي موثر در اين زمينه را تهيه گزارش خود ارزيابي، تعيين سطح بلوغ سازماني و تهيه ويرايش هاي اول و دوم نقشه راه استقرار نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي عنوان کرد که در مرحله خودارزيابي اوليه از خدمات شرکت مشاور نيز استفاده شده است.
وي به آغاز تدوين اسناد راهبردي نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي بر مبناي اهداف چشم انداز شرکت اشاره و گفت: هم اکنون برنامه ريزي براي نياز سنجي، ايجاد و ارتقاي سيستم هاي مهندسي و اجرايي در اين خصوص در جريان است.
سپهري، تهيه دستورعمل هاي اجرايي مديريتي، فرهنگ استفاده و نگهداشت دارايي هاي فيزيکي، توجه به الزام هاي ايمني و ايجاد ساختار سازماني براي مديريت دارايي هاي فيزيکي را از نکاتي دانست که بايد در راهبري مديريت يکپارچه دارايي هاي فيزيکي مورد توجه ويژه قرار گيرد.
وي خاطرنشان کرد: ايجاد اطمينان از فوايد پياده سازي اين سيستم در مديران، تخصيص بودجه، برون سپاري و استفاده از خدمات مشاوره، بخصوص در زمينه آموزش گروه هاي اجرايي، مديريت و ارزيابي ريسک دارايي ها و مطالعه دقيق ارزش دارايي ها از طريق کارشناسان و گروه هاي تخصصي و مجرب از جمله راهکارهاي بنيادي براي مقابله با چالش ها در اين ارتباط است.
سپهري با اشاره به نامگذاري امسال گفت: همانطور که براي تحقق حمايت از کالاي داخلي بايد به همه جوانب آن توجه شود تا سازنده داخلي بتواند کالايي با کيفيت، رقابت پذير با قيمت مناسب توليد کند، در زنجيره مديريت يکپارچه دارايي هاي فيزيکي نيز تامين کالاي با کيفيت، نگهداري و تعميرات به موقع تجهيزات و تاسيسات و بهينه سازي هزينه ها در افزايش ارزش افزوده و عمر مفيد تاسيسات، بسيار تاثيرگذار است.
وي با بيان اين که 68 درصد خدمات يکپارچه صنعت حفاري در کشور از سوي ملي حفاري ايران ارائه مي شود، اظهار کرد: تحقق اهداف مديريت يکپارچه دارايي هاي فيزيکي آثار مفيد و ارزشمندي در زمينه استفاده بهينه از ظرفيت هاي بالقوه و بالفعل تمامي صنايع از جمله صنايع نفت و گاز دارد و با توجه به جايگاه و اهميت صنعت حفاري در فرايند توليد نفت و گاز، اين شرکت با جديت پيگير استقرار کامل اين مديريت در بخش هاي مختلف عملياتي و پشتيباني است.
سپهري خاطرنشان کرد: اين نشست علمي و تخصصي بايد خروجي داشته باشد و پيشنهاد مي شود، راهکارهاي ارائه شده در اين کنفرانس، به صورت آزمايشي (پايلوت) در شرکت هايي نظير شرکت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران يا شرکت ملي حفاري ايران، براي ارزيابي نتايج به دست آمده، اجرايي شود.
يکپارچگي، رکن مهم مديريت داراييهاي فيزيکي
تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت، بر اهميت مولفه «يکپارچگي» در مديريت يکپارچگي داراييهاي فيزيکي صنعت نفت و گاز تاکيد کرد و گفت: توجه کافي به اين مولفه، سازمانها را در خلق ارزش و مديريت بهينه ريسک ياري ميدهد.
وي به عنوان رئيس پنل «سياستگذاري، برنامهريزي و پيادهسازي مديريت يکپارچگي دارايي در صنعت نفت و گاز» سخنراني کرد و درکنار هم قرار گرفتن مجموعه عوامل توليد را در قالب چارچوبي تعيين شده و با تعريف نقشي مشخص، همسو با اهداف سازمان، به منظور دستيابي به ارزش افزوده بيشتر مورد تأکيد قرار داد.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت افزود: شاکله و محتواي مديريتي هر شرکت يا بنگاه، بويژه در بخش بالادست صنعت نفت، مشتمل بر 2 بخش است؛ اول آنکه چگونه ارزشهاي نهفته و ظرفيتهايي که بتوانند به خلق ارزش و درآمد منتهي شوند، شناسايي شده و دوم اينکه با توجه به ريسک و نااطميناني توأمان با فرآيند خلق ارزش، چگونه اين ريسک و نااطميناني مديريت شود؟
به گفته دهقاني، اينجاست که اهميت و ضرورت «يکپارچگي» آشکار ميشود تا بتوان از کنار هم قرار دادن درست منابع و عوامل توليد، در کوتاه ترين زمان ممکن، نسبت به حداکثرسازي خلق ارزش و مديريت ريسکهاي موجود در اين مسير که در بخش بالادستي زياد هم هستند، اقدام کرد.
وي با بيان اين که خلق ارزش و ايجاد درآمد در بخش بالادستي صنعت نفت نيازمند هنر، خلاقيت و مديريت ريسک است، افزود: توجه کافي به مولفه «يکپارچگي» کمک ميکند که هيچ عامل توليدي بيکار يا مازاد يا معطل فراهم شدن ديگر عوامل باقي نماند. به طور مثال، ممکن است ميلياردها دلار تأسيسات که آماده خلق ارزش هستند، تنها به دليل تعمير و نگهداري نشدن يک تجهيز کوچک از ايجاد ارزش باز بمانند، در صورتي که با نگاه يکپارچه، شاهد چنين ناکارآمديهايي نخواهيم بود.
دهقاني مديريت دارايي هاي فيزيکي را بويژه در بخش فراساحل صنعت نفت بسيار حائز اهميت خواند.
ضرورت بازنگري درساختار شرکت هاي نفتي
مديرکل اداره نظام مديريت داراييهاي فيزيکي وزارت نفت معتقد است، ساختار شرکتهاي زيرمجموعه وزارت نفت، به بازآرايي و بازنگري در حوزه مديريت داراييهاي فيزيکي نياز دارد.
عليرضا اصل عربي، به عنوان رئيس ميزگرد «فرصت ها و چالش هاي استقرار مديريت يکپارچگي دارايي ها در صنعت نفت» با اشاره به قدمت بسياري از تاسيسات صنعت نفت، صيانت از دارايي هاي فيزيکي را ضروري برشمرد.
وي با اشاره به اينکه براساس استانداردهاي جهاني بايد 2 تا 5/2 درصد ارزش دارايي ها در بخش نگهداري و تعميرات هزينه شود، گفت: چنين رويکردي در صنعت نفت ايران نيز بايد مورد توجه قرار گيرد.
به گفته مديرکل اداره نظام مديريت داراييهاي فيزيکي وزارت نفت باتوجه به اينکه بيشتر تاسيسات نفت و گاز، از نيمه عمرشان گذشته و در حال حاضر جايگزيني براي آنها وجود ندارد و تقريبا بيشتر طرح هاي توسعه اي در اين صنعت اجرايي شده است، بنابراين مديريت يکپارچگي دارايي ها به دليل عظيم بودن ميزان دارايي هاي اين صنعت، بايد مورد توجه قرار گيرد.
اصل عربي با اشاره به صحبت هاي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در اين کنفرانس، مبني بر حرکت به سمت بهره مندي بيشتر از توانمندي هاي بخش خصوصي عنوان کرد: شرکتهاي خصوصي براي موفقيت در اين مسير، بايد در حوزه مديريت دارايي هاي فيزيکي تقويت شوند.
به گفته وي اين کنفرانس به دنبال شناسايي و معرفي الزام هاي مديريت دارايي هاي فيزيکي، اقدام هاي شرکت هاي پيشرو بين المللي در اين حوزه، سياست هاي وزارتي و نحوه استفاده بهينه از ظرفيت شرکت هاي داخلي در اين زمينه است.
مديرکل نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي وزارت نفت گفت: براساس دستور وزير نفت، به منظور توسعه نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي در صنعت نفت و همسو با تدوين استانداردهاي بين المللي اين مهم در سال 2014، نظام نامه نگهداشت و تعميرات در صنعت نفت تهيه شده است.
وي با بيان اينکه اين نوع خدمات در صنعت نفت قديمي است، اما در قالب اين نظام نامه، يکپارچگي و هم آوايي بين همه الزام ها براي تعميرات و نگهداشت به دست مي آيد، گفت: در قالب اين کنفرانس، مي توانيم خدمات دهندگان اين عرصه در بخش هاي مهندسي، ساخت و بازسازي و تعميرات را به عنوان بازوهاي اجرايي شناسايي و همراه کنيم، همچنين اميدواريم در کنار اين کنفرانس، زمينه اي براي فعال شدن شرکت هاي مشاور اين عرصه فراهم شود؛ زيرا هم اکنون تعداد اين مشاوران به انگشتان يک دست هم نمي رسد.
اصل عربي اظهار اميدواري کرد که با گسترش و توسعه سيستم مديريت يکپارچگي در صنعت نفت طبق استانداردهاي روز دنيا به زودي شرکت هاي توانمند در اين عرصه فعال شده و به آنها صلاحيت و رتبه هم داده شود.
وي افزود: هم اکنون صنعت نفت، تجزيه و تحليل هاي فني و کاربردي خوب و قابل قبولي دارد، اما در تجزيه و تحليل ها در زمينه ريسک ها، اقتصادي و مالي نقصان دارد و خلأ اين بخش در مديريت تعميرات و نگهداري احساس مي شود، به همين دليل مي توان گفت که هزينه هاي تعمير و نگهداري غيرمستقيم در شرکت هاي نفتي ما بالاست.
مديرکل نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي وزارت نفت با تاکيد بر اين که آينده وزارت نفت با رعايت و اجرايي کردن اين استانداردها شکوفا مي شود، گفت: اين رويکرد و اين کنفرانس، رويکردي جديد در صنعت نفت است که مي توان با جدي گرفتن آن، وضعيت تعميرات و نگهداري در صنعت را بهبود بخشيد و خسارت هاي احتمالي را به حداقل رساند.
در ادامه اين نشست، اصل عربي، بر ضرورت توجه بيشتر به مديريت دارايي هاي فيزيکي در صنعت نفت تاکيد کرد و گفت: با توجه به تاسيسات و دستگاه هاي ارزشمندي که در صنعت نفت ساحلي و فراساحلي کشور وجود دارد، نگهداري از اين تاسيسات از اهميت بسيار بالايي برخوردار است و اميدوارم برگزاري اين همايش بتواند در دستيابي به اين هدف بزرگ کمک کند.
وي جهش نرم افزاري ازسوي دانشگاه هاي کشور را بسيار مهم ارزيابي کرد و گفت: با توجه به پيچيده بودن مباحث نرم افزاري مديريت دارايي هاي فيزيکي، دانشگاه ها بايد به اين موضوع ورود کنند و کشور را از وابستگي به شرکت هاي خارجي در اين زمينه رها سازند.
استقرار سيستم مديريت داراييهاي فيزيکي نفت و گاز پارس تا سال آينده
عليرضا عبادي، مدير توليد و عمليات شرکت نفت و گاز پارس اظهار اميدواري کرد: براساس پيش بيني ها و اقدامات انجام شده، تا سال آينده، مديريت يکپارچگي داراييهاي فيزيکي نفت و گاز به طور کامل در اين شرکت استقرار يابد.
وي افزود: شرکت نفت و گاز پارس، روي بزرگترين مخزن گازي جهان فعاليت ميکند و تجهيزات و تاسيسات فراساحلي بسياري در اختيار دارد که مديريت بهينه آنها ضروري است.
عبادي گفت: از مجموع 390 حلقه چاهي که بايد در پارس جنوبي حفاري شود، تاکنون 263 حلقه چاه حفاري شده و از مجموع 41 سکويي که بايد وارد مدار شود، تاکنون 28 سکو به مدار آمده است.
وي ابراز اميدواري کرد که تا پايان سال، 10 سکوي پارس جنوبي به بهره برداري برسد و ادامه داد: اين شرکت بالغ بر 6 هزار کيلومتر خطوط لوله و همچنين نيروگاه برقي براي تامين انرژي برق تاسيسات خود در اختيار دارد؛ تجهيزاتي که تعميرات و نگهداري از آنها اجتناب ناپذير است.
مدير توليد و عمليات شرکت نفت و گاز پارس به فعاليت هاي انجام شده در اين شرکت در زمينه استقرار مديريت دارايي هاي فيزيکي از جمله راه اندازي کامل سامانه CMMS در سکوهاي موجود، يکپارچه سازي چاه ها (WIMS)، تهيه دستورعمل ها و اجراي فرايندهاي پايش، بازرسي، تعمير و نگهداري چاه ها اشاره کرد و گفت: در برنامه داريم که طي 18 ماه، عمليات ROV (بازرسي سطوح بيروني خطوط لوله) را براي همه خطوط لوله موجود در ميدان پارس جنوبي عملياتي کنيم. همچنين براي توپکراني هوشمند خطوط لوله برنامه ريزي کرده ايم و مناقصه مربوط به آن نيز برگزار شده است.
عبادي از جمله فرصت هاي پياده سازي سيستم (AIMS) را مکانيزاسيون رويه ها و فرآيندها در راستاي کنترل بهتر عملکرد سازماني، فرهنگ سازي، نگهداشت بهينه دارايي ها و کاهش هزينه هاي تعميراتي، اصلاح فرايندهاي سازماني با هدف استفاده بهينه از منابع، کاهش ريسک ها و قانونمند و اجرايي کردن مهندسي ارزش اعلام کرد.
به گفته وي، شرکت نفت و گاز پارس براي اجرايي کردن سيستم مديريت يکپارچگي دارايي ها، به تشکيل کارگروه هاي تخصصي براساس نظام نامه، جمع آوري داده ها و آرشيوبندي اطلاعات موجود، خود ارزيابي و تامين و تخمين بودجه مورد نياز براي ايجاد سيستم اقدام کرده است.
عبادي مکانيزه کردن رويه ها و فرايندها، کاهش ريسک، افزايش بهره وري و صرفه جويي در هزينه ها را از دستاوردهاي اجراي مديريت دارايي هاي فيزيکي در شرکت برشمرد و تاکيد کرد: هرگونه هزينه اي براي استقرار مديريت دارايي هاي فيزيکي، به نوعي سرمايه گذاري است و لازم است اين نگرش در همه شرکت ها و سازمان ها حاکم شود.
وي به برنامه آينده شرکت براي استقرار اين سيستم مديريت اشاره کرد و گفت: انتخاب مشاور واجد صلاحيت در سه ماهه دو سال جاري، انجام ارزيابي GAP ANALYZE و متعاقبا تهيه ROAD MAP در سه ماهه دوم امسال و پياده سازي کامل سيستم تا پايان سال آينده انجام خواهد شد.
ضرورت ترويج فرهنگ حفاظت از تاسيسات
در ابتداي اين همايش ابوالقاسم رحماني، دبير کنفرانس بين المللي مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت و گاز، هدف اين کنفرانس را ترويج فرهنگ حفاظت از سرمايه هاي موجود اعلام کرد و گفت: به دليل فرسودگي هاي موجود در خطوط لوله، توجه به مديريت يکپارچگي دارايي در نفت و گاز بحثي انکارناپذير است.
وي افزود: شرکت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي تاکنون بيش از 2 هزار کيلومتر خط لوله و بيش از 20 سکو را ساخته و نصب کرده که تعميرات، نگهداشت و بهره برداري از اين تجهيزات، هزينه ها و شرايط خاصي دارد و به نظر مي رسد حفاظت از اين دارايي ها براي کاهش هزينه ها، اقدامي منطقي باشد.
رحماني با اشاره به حوادثي که سال هاي گذشته در مجموعه صنعت نفت و اين شرکت رخ داده است، گفت: اين اقدام براي صنعت نفت، حياتي است و بايد در کل صنعت و حتي ديگر بخش هاي صنعت کشور فراگير شود.
وي بررسي اتفاقاتي را که به وقوع حوادث وسيع در دريا منجر مي شود، ضروري دانست و تصريح کرد: بروز حوادث مشابه مي تواند ابعاد سياسي و اقتصادي به همراه داشته باشد.
رحماني با بيان اين که مخزن چاه، تاسيسات سرچاهي، خطوط انتقال و ترمينال ها در بخش ساحل و فراساحل صنعت نفت قرار دارد، افزود: داراييها در دريا به دليل شرايط محيطي، نرخ زوال بالاتري نسبت به خشکي دارند و توجه به اين موضوع، اهميت خاصي به مديريت داراييها در اين بخش مي دهد.
وي تاکيد کرد: جدا از مسائل اقتصادي، تبعاتي همچون افت فشار گاز در زمستان، مي تواند براي کشور مشکلات جدي ايجاد کند و همين مسائل است که جايگاه مديريت دارايي هاي فيزيکي در بخش ساحل و فراساحل صنعت نفت ايران را بالا مي برد.
رحماني ادامه داد: اين کنفرانس، ترويج فرهنگ حفاظت از سرمايه هاي موجود را دنبال مي کند و شناسايي فرصت ها و چالش ها، بيان تجربيات و درس ها، شناسايي شرکت هاي صاحب دانش و تجربه و جمع آوري بانک اطلاعاتي، از ديگر اهداف اين کنفرانس است. وي افزود: پياده سازي مديريت يکپارچه دارايي ها و کمک به همسو کردن تواناييهاي داخلي و خارجي براي صيانت از سرمايه ملي در صنعت نفت امري ضروري است، بنابراين در اين راه بايد تجربه و دانش لازم شناسايي و به کارگيري شود.
پژوهش و فناوری
محصولات فناورانه گاز صاحب صندوق تامين مالي مي شوند
پژوهش در مسير توليد فنـاورانـه
مشعل مهدي مهرابي بهره گيري از توان داخل در تامين تجهيزات صنايع نفت و گاز، همواره يکي از اولويت هاي وزارت نفت بوده و در سال هاي گذشته با توجه به تحريم هاي جهاني و در دستور کار قرار گرفتن سياست هاي اقتصاد مقاومتي، اين موضوع با حساسيت ويژه اين وزارتخانه پيگيري شده است. با نام گذاري سال 97 به «حمايت از کالاي ايراني» اين موضوع رنگ و بويي خاص به خود گرفت و توجه به توليدات داخلي سبب شد فعاليت هاي حوزه پژوهش و فناوري که با اين موضوع مرتبط است، چشمگيرتر شود. حمايت از ساخت داخل زماني مفهوم واقعي مي يابد که در حوزه دانش نيز استقلال ايجاد شود و يکي از زيرساخت هاي لازم براي اين بخش، دانش پايه بودن آن است. در سال هاي گذشته، همواره تاکيد شده که يکي از وظايف اصلي حوزه هاي پژوهش و فناوري، نگاه ويژه به ساخت داخل است و بايد به گونه اي فعاليت ها و برنامه خود را تنظيم، تدوين و اجرا کند که محصول نهايي آن به ساخت داخل بينجامد. اين مسئله براي صنعت گاز اهميت قابل توجهي داشته و در دو سال گذشته سعي شده اقدام هاي عملي و اجرايي براي تحقق اين هدف در دستور کار قرار گيرد.
مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران با اشاره به فعاليت هاي پژوهشي در مسير تحقق شعار امسال مي گويد: با چند عبارت، موضوع داخلي سازي ملموس تر و شفاف تر مي شود. مهمترين عبارت، «فن بازار» است که به صورت همزمان، جنبه هاي اقتصادي، فناوري و دانش در آن قرار دارد. به تعبير ديگر به آن اقتصاد دانش بنيان نيز گفته مي شود و بايد بتوانيم از دانش خود درآمد کسب کرده و ارزش افزوده ايجاد کنيم. به گفته سعيد پاک سرشت، براين اساس، از سال گذشته، اقدام هاي جدي براي ايجاد فن بازار تخصصي صنعت گاز انجام شد.
در ادبيات مديريت فناوري، «فن بازار» همراه اقدام ها، نهادها، ساختارها و بخش هاست. هدف «فن بازار» اين است که عرضه کننده محصول فناورانه را به متقاضي واقعي برساند. اگر اين ارتباط و پيوند را ميان متقاضي واقعي و عرضه کننده ايجاد کنيم، چرخه سالم اقتصادي به وجود آورده ايم. متقاضي محصولات فناورانه در صنعت گاز، واحدهاي عملياتي، پالايشگاه ها، ايستگاه هاي تقويت و تقليل فشار هستند و بايد اين بازار را تحريک کنند تا عرضه کنندگان که شرکت هاي دانش بنيان و توليد کنندگان محصولات فناورانه هستند، بتوانند از آن محصولات خود را عرضه کنند. وظيفه ما اين است که ميان اين دو، پيوند و ارتباطي منطقي به وجود آوريم و نخستين شرط اين پيوند، تعيين نياز و تقاضاست. پاک سرشت با بيان اينکه الزام هاي ديگري نيز وجود دارد، مي گويد: پس از اينکه تقاضا ايجاد شد، بايد ميان عرضه کنندگان اين دانش و محصولات فناورانه مجموعه صاحب صلاحيت را پيدا کنيد.
حضور کارگزاران فناوری در صنعت گاز
به گفته مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران، در ادامه، به کارگزار نياز داريم که ارتباط متقاضي و توليد کننده را با يکديگر برقرار کند. وظيفه و نقش مهم کارگزار، ايجاد ارتباط موثر ميان متقاضي و عرضه کننده است. شرکت هايي وجود دارند که محصولات باکيفيتي در اختيار دارند، اما نمي توانند ارتباط موثر را با متقاضيان برقرار کنند. در ادبيات مديريت فناوري به اين کارگزاران «بروکر» (Broker) گفته مي شود و همچون معامله گر بازارهاي ديگر عمل مي کنند. نقش کارگزار در بازارهاي ديگر تعريف شده و کاملا مشخص است. کارگزار بايد به موضوع اشراف کامل داشته باشد و ابعاد مختلف آن را بسنجد.
وي يادآور مي شود: سال گذشته براي اينکه اين نقص را برطرف کنيم، فراخوان داديم و مجموعه هايي که وظيفه کارگزاري فناوري را به عهده دارند براي حضور، اعلام آمادگي کردند. از ميان 25 مجموعه که براي حضور در اين فراخوان اعلام آمادگي کردند، در نهايت دو کارگزار انتخاب و از ابتداي امسال قرارداد آنها امضا شد. با اين برنامه، يکي از فرآيندهاي مهم اقتصاد دانش بنيان، شکل گرفته است.
اين فرآيند در بازارهاي ديگر شکل گرفته و اين در حالي است که صنعت نفت و گاز نسبت به اين مسائل عقب مانده است.
برگزاری نخستین رویداد«استارت آپ دمو»
پس از تحقق اين فرآيند، در مرحله بعد به «رسانه» نياز داريم که توانمندي هاي خود را معرفي کنيم. يک سري رويداد در بازار فناورانه رخ مي دهد که نقش «رسانه» را ايفا مي کنند. «استارت آپ دمو» يکي از رويدادهايي است که نقش معرفي، شناسايي و عرضه را به عهده دارد.
در حاشيه نمايشگاه بين المللي، براي نخستين بار، «استارت آپ دمو» با هدف عرضه محصولات شرکت هاي نوپا برگزار شد. بيش از 20 شرکت فعال در حوزه نفت و گاز براي حضور در اين رويداد اعلام آمادگي کردند و پس از بررسي آنان در چند مرحله، هشت شرکت انتخاب شدند. محصولات توليد شده در اين شرکت ها از جذابيت بيشتري برخوردار بود و در صنعت نفت و گاز کارايي بيشتري داشت.
در اين مراسم فضا و امکاني ايجاد شد که اين شرکت ها در آن محصول خود را به متقاضيان و سرمايه گذاران معرفي کنند.
سرمايه گذار، بازيگر بعدي در ادامه مسير توليد محصولات داخلي دانش بنيان بوده که نقشي مهم دارد. شرکت هاي کوچکي وجود دارند که توان مالي بالايي نداشته ولي با توجيه سرمايه گذار مي توانند توليد محصولات فناورانه خود را توسعه دهند.
با تحقق اين فرآيند، دانش به محصول تبديل و به متقاضي تحويل مي شود. براي توليد محصولات و تجهيزات داخلي بايد چند بازيگر ايفاي نقش مي کردند که اين اتفاق رخ داد. در رويدادهاي اين چنيني، سرمايه گذار، عرضه کننده، متقاضي، دارنده دانش و کارگزار حضور دارند و برقراري اين پيوند به توليد محصول منجر مي شود.
امضای قراردادهای تولید محصولات دانش بنیان
مديريت پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران با بهره گيري از نقش حاکميتي خود اين فرآيند را آسان کرده است تا به امضاي قرارداد و توليد محصول منجر شود که خوشبختانه در اين مسير تاکنون شاهد امضاي چند قرارداد بوده ايم. از سال گذشته که فرآيند «فن بازار» آغاز شده است، تعدادي از محصولات و عرضه کنندگان را شناسايي و اقدام به امضاي قرارداد کرده ايم. محدوديتي دراين زمينه وجود ندارد؛ با اين حال با توجه به گستردگي فعاليت ها و استقبال مديران، تمرکز خود را در پارس جنوبي قرار داده ايم. در اين زمينه نيز چند قرارداد ميان عرضه کنندگان دانش براي پاسخگويي به نيازهاي پارس جنوبي امضا شده است. اين محصولات تا پيش از اين از خارج تامين مي شد و هم اکنون فرآيندي به وجود آمده که امکان تهيه آن از بازار داخلي وجود دارد و در همه اين موارد، پايه دانشي وجود داشته و صرفا توليد محصول نيست. اين موضوع به فرآيند تبديل شده و به نظر مي رسد الگوي خوبي در حال ايجاد است تا به شکل جديد و نويني به سمت ساخت داخل گام برداريم.
شکل گیری نخستین مرکز تخصصی فن بازار
دراين مسير، همراهاني همچون معاونت علم و فناوري رياست جمهوري و مرکز فن بازار ملي به ما کمک مي کنند و خوشبختانه ارتباط بسيار خوب و نزديکي با آنها داريم. بسيار خوشحاليم که نخستين مرکز تخصصي فن بازار در کشور هستيم. پيش از اين، فن بازار در 16 استان بوده، اما براي نخستين بار است که فن بازار تخصصي در زمينه گاز شکل مي گيرد.
تاسیس صندوق تامین منابع مالی فناورانه
مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران در ادامه مي گويد: يکي ديگر از نيازهاي رسيدن به محصول فناورانه، استفاده از صندوق هاي تامين منابع مالي است. خوشبختانه اين اقدام نيز از سوي شرکت ملي گاز ايران در حال اجراست و براي تامين منابع مالي مورد نياز اينگونه طرح ها به سمت صندوق پژوهش و فناوري گام برمي داريم. براساس مصوبه هيئت وزيران، شرکت هاي دولتي مي توانند به عنوان سهامدار در صندوق هاي غير دولتي حضور يابند. اين اتفاق بسيار خوبي است و محدوديت صندوق هاي دولتي را نداشته و چابکي بيشتري دارد. اين صندوق ها کارکرد تامين منابع مالي، مشارکت در سرمايه گذاري، ارائه تسهيلات و ارائه تضمين ها را دارند و به عنوان سهامدار در تامين منابع مالي طرح و پروژه مشارکت مي کنند. از جمله نخستين مراکز دولتي هستيم که در اين مسير قرار گرفته ايم. از طرفي، مجموع سهام دولتي نمي تواند از 49 درصد بيشتر شود، از اين رو براي اينکه بازيگران اصلي اين عرصه را وارد کنيم، به بخش خصوصي رجوع کرده ايم و از توان انجمن هاي تخصصي به عنوان يکي از بزرگ ترين و مهم ترين بخش هايي که مي تواند در اين قسمت وارد شود، بهره گرفته ايم. در اين زمينه مذاکره با انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت(استصنا) انجام شده و در آخرين جلسه، اين انجمن نيز کليات مشارکت در اين صندوق را پذيرفته و به عنوان يکي از سهامداران اصلي با بلوک 34 درصدي در اين صندوق وارد شده است. اين انجمن بايد از طريق نهاد حقوقي که اجازه فعاليت اقتصادي داشته باشد در اين صندوق وارد شود، از اين رو اميدواريم که به سرعت نهاد حقوقي شکل گيرد تا شاهد حضور انجمن استصنا در اين صندوق باشيم. افزون بر انجمن استصنا، يکي از صندوق هاي ديگر، پارک فناوري پرديس و شهرک علم و فناوري اصفهان نيز در اين صندوق حضور يافته است. به گفته وي، هيئت موسس اين صندوق شکل گرفته و اين فعاليت ها در حال انجام است و ارتباط نزديکي با صندوق شکوفايي و نوآوري داريم. با مجموع اين فعاليت ها، در مسير توليد محصولات فناورانه و دانش بنيان داخلي گام خواهيم برداشته ايم. همزمان با اين فعاليت ها، از شرکت هاي زيرمجموعه صنعت گاز خواسته ايم فهرست تجهيزاتي را که هم اکنون از خارج وارد مي شود، ارائه کنند تا بتوانيم براي آنها نيز برنامه ريزي کنيم. هم اکنون در شرايطي هستيم
که تامين کالا و تجهيزات از خارج براي ما دشوار و گران است، بر اين اساس بايد کمک کنيم معضل و مشکل تامين کالا و تجهيزات خارجي برطرف شود. قطعا بايد از توان داخلي براي اين کار استفاده کنيم که محدوديت تامين تجهيزات برطرف و تهيه اقلام مورد نياز اقتصادي تر شود. در مواردي که اشاره شد، قيمت تمام شده توليد داخل از نمونه خارجي بسيار کمتر همچنين مطابق با استانداردهاست. ضمن اينکه تمام توان و تلاش خود را براي توليد محصول و کالاي برگرفته از دانش ايراني به کار مي گيريم، اما در کنار آن حتما بايد کيفيت و رعايت استانداردها را نيز در نظر بگيريم.
ایجاد نهاد صدور گواهینامه کیفیت ایرانی
به گفته مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران، تحقق اين برنامه نيز الزم هايي دارد که بايد در سطح وزارت نفت، نهادي با عنوان «صدور گواهينامه کيفيت» شکل بگيرد؛ اميدواريم که اين نهاد هرچه زودتر مستقر شود تا نگراني و دغدغه ارزيابي کيفي محصولات ايراني کمتر شود. در همه دنيا نهادهايي وجود دارند که محصولات را ارزيابي کيفي مي کنند. تاکنون به اين نهادها وابسته بوديم، اما زماني که چرخه توليد کالاي ايراني شکل مي گيرد، ما به نهادهاي ارزيابي کننده کيفيت داخلي نيز احتياج خواهيم داشت. تدبير بسيار خوبي است که در سطح وزارت نفت صورت گرفته تا اين نهاد را ايجاد کنيم. خوشبختانه شوراي راهبري در سطح وزارت نفت به وجود آمده و فرآيند مربوط به اين کار در معاونت پژوهش و فناوري وزارت نفت دنبال مي شود. نهاد مربوط به صدور گواهينامه کيفيت در انجمن نفت ايجاد شده است و تعدادي از اين موارد به صورت پايلوت انجام و در حاشيه نمايشگاه امسال چند گواهينامه کيفيت به شرکت ها اعطا شد. اين رويدادها بسيار خوب است و اين نهاد وظيفه اطمينان بخشي از کيفيت محصول ايراني را به عهده دارد. به اين ترتيب دغدغه و نگراني که بهره برداران و همکاران عملياتي داشتند، برطرف مي شود. اين موضوع به کاهش ريسک کالاهاي ايراني کمک مي کند. اگر اين چرخه شکل بگيرد، اميدوار مي شويم که استفاده از کالاي ايراني و محصولات فناورانه ايراني رشد داشته است.
تدبیر در داخلی سازی 10 قلم کالای اساسی
مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران در ادامه با اشاره به برنامه ريزي ها براي داخلي سازي 10 قلم کالاي اساسي صنعت نفت مي گويد: عضو شوراي راهبري 10 قلم کالاي صنعت نفت هستم، از اين رو در جريان کامل اتفاقات قرار دارم؛ اجراي اين طرح تدبير بسيار خوبي بوده است.
تاکنون برنامه ساخت داخل را انجام مي داديم، اما با داخلي سازي اين 10 قلم و ايجاد الگو، به صورت ريشه اي اين کار انجام مي شود. در رويه جديد به توسعه دانشي داخلي سازي اقلام و تجهيزات نيز توجه مي کنيم و قراردادهايي که در فاز جديد بسته شده، به همراه پيوست دانشي بوده است.
با توجه به اينکه يکي از آن اقلام در حوزه پيگ هاي هوشمند به شرکت ملي گاز ايران بازمي گردد، در جريان اين کار قرار دارد و اسناد مناقصه پيگ هوشمند در حال تهيه است. هم اکنون تجميع تقاضا انجام شده و اميدواريم اين مناقصه نيز به زودي برگزار شود و به عنوان يکي از شرکت هاي اصلي در اين صحنه حضور داشته باشيم. سابقه پيگ هاي هوشمند در شرکت ملي گاز ايران به 12 سال پيش بازمي گردد. اين تجهيز از فناوري بالايي برخوردار است و هم اکنون طرح جاري پژوهشي براي اين کار وجود دارد و تاکنون ساخت سه پيگ هوشمند که نسل هاي مختلفي هستند، انجام شده است. سه پيگ MFL، TFI و EGP ساخته و عمليات پيگراني آن به صورت آموزشي و آزمايشي انجام شده است. خوشبختانه نتايج اوليه اي که از اين کار گرفته ايم، بسيار رضايت بخش بوده است. نتايج عملياتي خط لوله به صورت آزمايشي انجام شده و در آخرين گام، اين پيگ با استانداردهاي واقعي تحت پايش قرار مي گيرد که اميدواريم هرچه زودتر اجازه اين کار داده شود تا اين پيگ ها در خط لوله رانده و نتايج آن دريافت و تحليل شود.
اميدواريم اين پروژه کمک زيادي به استفاده از توان داخلي در همه اندازه ها و نسل هاي مربوط به پيگ هوشمند در کشور کند.
تاسیس مراکز تحقیقاتی مرتبط با صنعت گاز
مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران در ادامه اعلام مي کند: يکي ديگر از اقدام هاي مدبرانه وزارت نفت، تاسيس مراکز تحقيقاتي و تخصصي بود. اين مراکز کارکرد مشخصي همچون عمق بخشيدن به دانش مورد نياز در حوزه فرآيندي يا تجهيزاتي دارند. فعاليت هايي که در اين مراکز بايد انجام مي شد، از سطح دانشگاه فراتر بود. دانشگاه حمايت گر علمي و دانشي است، اما ما خلايي داشتيم و آن ارائه دانش فني بود که طبيعتا دانشگاه ها ساختار لازم براي اين کار را ندارند اما مي توانند حامي آن باشند. دانشگاه ها پاسخگو و ارائه دهنده بخش هاي دانشي هستند اما دانش فني فراتر از اين است و نياز به فعاليت هايي از جنس طراحي، مهندسي و نظارت عاليه بر امور تحقيقاتي دارد. اين وظايف در حيطه فعاليت هاي مراکز تحقيقاتي قرار گرفت و موضوع هاي اولويت دار شناسايي شد و براي شرکت ملي گاز ايران چند موضوع مهم را در قالب فعاليت اين مراکز تعيين کرديم. مرکز تحقيقات ال ان جي، يکي از موضوع هاي مهم بود که پس از تدوين برنامه جامع اقدام هاي آن، اوايل امسال اين به تصويب هيئت مديره شرکت ملي گاز ايران رسيد و هدف گذاري و برنامه ها و اولويت هاي آن شناسايي شده است. در اين زمينه، تفاهمنامه اي با يک کنسرسيوم کره اي امضا شد و طراحي مفهومي آن پايان يافته و وارد مرحله طراحي پايه براي ساخت يک واحد ميني ال ان جي ايزوکانتينر با قابليت جابه جايي با ظرفيت 15 تن در روز شده است. مرکز تحقيقات توربين نيز به همين ترتيب است و پس از چند نشست، برنامه هاي جامع آن تصويب شد. از چهار موضوعي که در قالب مراکز تحقيقات تخصصي به شرکت گاز سپرده شده بود، برنامه جامع اقدام هاي دو مورد از آنها تصويب شد.
برنامه جامع اقدام هاي مرکز تحقيقات فرآورش گاز و اندازه گيري هوشمند نيز در حال تدوين است و به زودي تصويب مي شود. بسيار جدي با اين مراکز برخورد کرده ايم و به نظر مي رسد نتايج بسيار خوبي به دست آيد.
در سال هاي گذشته، همزمان با توسعه صنعت نفت، شرکت هاي داخلي نيز به فناوري هاي روز دنيا دست يافته اند و توليدات اين شرکت ها در بسياري از موارد با شرکت هاي خارجي قابل رقابت است. ادامه اين روند، افزون بر پيشرفت اجراي پروژه هاي صنعت نفت در زمينه کاهش خروج ارز از کشور و اقتصادي شدن اجراي پروژه ها نيز تاثير گذار است.
صنعت نفت که در همه حوزه ها پيشتاز بوده، توانسته است در بخش هاي مختلف، شعار امسال را محقق کند و با ادامه اين روند، شاهد شکوفايي بيش از پيش شرکت هاي توانمند داخلي خواهيم بود.
جعفر توفيقي: صنعت نفت نيازمند رويكرد فناورمحور است
پژوهشگاه صنعت نفت با بهره گيري از زبده ترين نيرو هاي انساني متخصص، پيشرفته ترين تجهيزات فناورانه و انباشت 60 سال دانش و تجربه، امروز تمام قد در خدمت صنعت نفت کشور است.
جعفر توفيقي در نشست مشترک با غلامرضا منوچهري، معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امور مهندسي و توسعه، با هدف «توسعه همكاري ها و گسترش تعاملات في مابين»، به نقش پژوهش در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: نقش پژوهش و فناوري در توسعه صنعت نفت، نقشي حياتي و اجتناب ناپذير است و با توجه به راهبردي بودن اين صنعت در كشور، نيازمند نگرش و رويكرد دانش پايه و فناور محور در اين حوزه هستيم.
وي با ابراز خرسندي از حضور مديران ارشد صنعت نفت در اين مجموعه، به معرفي حوزه هاي مختلف تحقيقات فناورانه در پژوهشگاه پرداخت و افزود: پژوهشگاه صنعت نفت، خود را براي پاسخگويي به انتظارات مديران وزارت نفت آماده مي کند.
توفيقي با ابراز خرسندي از حضور مديران ارشد صنعت نفت در اين مجموعه با اشاره به تاکيد وزارت نفت بر جنبه هاي عملياتي فعاليت هاي پژوهشي در 4 سال گذشته، پژوهشگاه را انباشتي از 60 سال دانش و تجربه در صنعت نفت و گاز کشور دانست و تاکيد کرد که پژوهشگاه صنعت نفت، امروز با بهره گيري از زبده ترين نيرو هاي انساني متخصص و پيشرفته ترين تجهيزات فناورانه، از توانايي بالايي در خدمتِ تمام قد به صنعت نفت کشور برخوردار است. رييس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به سخنان وزير نفت مبني بر اين كه دستگاه هاي اجرايي بايد براساس تقاضا و درخواست صنايع فعاليت كنند، ادامه داد: اين سخنان، نشان از باور عميق به نقش پژوهش و فناوري در تبديل صنعت نفت، از يك صنعت عملياتي به يك صنعت دانش پايه و فناور محور دارد و پژوهش و فناوري، مهم ترين ابزار اين تحول محسوب مي شود.
وي تصريح كرد: اين مجموعه با هدف ارائه خدمات به صنعت در تلاش است تا بازنگري هايي را در برنامه هاي راهبردي خود انجام دهد و تعاملات گسترده اي را با مشتريان و ذي نفعان خود داشته باشد تا اينكه نقاط قوت و ضعف سازمان، شناسايي و در نهايت تصميمات بهينه اتخاذ شود.
توفيقي با بيان اينكه در حال حاضر، رقابت ميان مراكز تحقيقاتي و دانشگاه ها بسيار گسترش يافته است، گفت: در چنين فضا هايي، پژوهشگاه صنعت نفت بايد كيفيت دانش و فناوري خود را افزايش و هزينه ها را نيز كاهش دهد و علاوه بر اينكه به فضا هاي رقابتي مي انديشد، بايد همكاري با شركت ها و دانشگاه هاي معتبر داخلي و خارجي را در دستور كار خود قرار دهد.
وي افزود: از آنجا كه پژوهشگاه درصدد است كه در مسير تعالي سريع تر حركت كند و پاسخگوي انتظارات وزير و مديران ارشد وزارت نفت باشد، از تمامي پيشنهادها و نقطه نظراتي كه به پيشبرد اهداف اين مجموعه منجر مي شود، استقبال مي كند.
ضرورت تعامل بیشتر با شرکت های عملیاتی و توسعه ای
مديريت صنعت نفت انتظار دارد، پژوهشگاه صنعت نفت به طور موثرتري با شركت هاي عملياتي و توسعه اي همكاري كند تا در زمينه افزايش ضريب برداشت و بالابردن بازيافت مخازن، نتايج بهتري حاصل شود.
روز شنبه (دوم تير ماه) غلامرضا منوچهري، معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امور مهندسي و توسعه، به همراه سيد صالح هندي، مدير اكتشاف و ابراهيم علوي طالقاني، مدير پژوهش و فناوري اين شرکت از دستاوردهاي فناورانه پرديس هاي سه گانه پژوهشگاه صنعت نفت بازديد كردند. غلامرضا منوچهري، پس از بازديد با بيان اين كه پژوهشگاه صنعت نفت، سابقه طولاني در پژوهش هاي فناورانه دارد و با مديران و كارشناسان ممتاز خود مي تواند پشتوانه موثري براي صنعت نفت به حساب آيد، گفت: مديريت صنعت نفت انتظار دارد كه پژوهشگاه به طور موثرتري با شركت هاي عملياتي و توسعه اي همكاري كند تا در زمينه افزايش ضريب برداشت و بالابردن بازيافت مخازن، نتايج بهتري حاصل شود.
وي با تاكيد بر اين كه پژوهشگاه صنعت نفت، مطالعات عملياتي در حوزه مخزن را آغاز كرده است، تصريح كرد: مياديني نظير يادآوران و آزادگان براي اولين بار از سوي پژوهشگاه مورد مطالعه و بررسي قرار گرفته كه نتايج آن به عنوان پشتوانه موثري براي ذخاير كشور، مورد بهره برداري قرار خواهد گرفت.
معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران به ساخت افزايه هاي حفاري در پژوهشگاه نيز اشاره كرد و گفت: خوشبختانه در اين زمينه، همكاري هاي مناسبي بين اين مجموعه و شركت هاي توسعه اي وزارت نفت و پيمانكاران حفاري وجود دارد و توصيه مي كنم كه اين برنامه به صورت يك طرح و مدل تجاري طراحي شود تا اين دستاورد كه در زماني طولاني حاصل شده است، درصنعت حفاري كشور به نحو احسن مورد بهره برداري قرار گيرد.
وي بر اهميت بهره گيري از فناوري ديجيتال نيز تاكيد كرد و افزود: پژوهشگاه صنعت نفت بايد در زمينه استفاده از نرم افزار هاي روز دنيا، ثبت، ضبط و پردازش اطلاعات، مهندسي مخزن و ازدياد برداشت، استفاده حداكثري داشته باشد.
منوچهري در پايان به جايگاه پژوهشگاه صنعت نفت نيز اشاره و تصريح کرد: اين مجموعه بايد با استفاده از ظرفيت هاي بسيار خوبي که دارد، تعاملات بيشتري با صنعت برقرار کند تا بيش از اين، شاهد حضور اين پژوهشگاه در محيط هاي توسعه اي و اجرايي باشيم.
اقماري بودن، اقماري زندگي کردن
آزاد کويک ذخايري همچون نفت وگاز، همچنين معادن غني نهفته دردل کوه ها، منابع درآمدي مهمي به شمارمي آيند که رشد وشکوفايي اقتصاد کشورها را رقم زده؛ ثروتي ملي که پويايي جوامع به آنها گره خورده است. درکشورما نيز ذخايرغني مانند نفت وگاز وجود دارد و ايران را درميان کشورهاي منطقه خاورميانه از موقعيتي خاص برخوردار کرده است. نکته مهم، افزون بر بهره مندي ازچنين ذخايري بالقوه و ارزشمند، نيروي انساني است؛ آنها که روز و شب را به هم مي دوزند تا جاده آباداني کشورهميشه صاف و هموار بماند. نفت يکي ازصنابع راهبردي ومهم کشوراست که بخش هاي مختلف آن از جمله خطوط لوله ومخابرات از وجود چنين نيروهاي ارزنده اي بي بهره نيست؛ انسان هايي که گاه صدها کيلومتر دوراز خانه و خانواده، درميان خطوط لوله اي که انتقال دهنده حجم زيادي سيال نفتي و فرآورده هاي آن است، با تعصب کارمي کنند تاچرخ هاي سنگين وعظيم اقتصاد کشور، خوب و روان بچرخد. بدون ترديد، درپس اين گردش خوب وروان، نيروي انساني با مشکلاتي هم روبه روست، مشکلاتي از جنس «اقماري بودن» و «اقماري زندگي کردن» اين گزارش نگاهي دارد به مشکلات کارکنان اقماري مرکزانتقال نفت مهرآران شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس به مرکزيت بندرعباس؛ گزارشي در قالب گفت وگو با رئيس اين مرکز انتقال نفت و چند نفر از همکاران او دربخش هاي مختلف.
مهدي کيوان مهر، رئيس مرکزانتقال نفت مهرآران با50 سال سن که 27 سال آن را درصنعت نفت سپري کرده است. لباس فرم سفيد برتن دارد باظاهري آراسته؛ پيداست نظم، برايش اهميت دارد. اومي گويد: شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس سه مرکز انتقال نفت دارد که «مهرآران» يکي ازآنهاست و درکنار مراکز انتقال نفت بندرعباس و قطب آباد، در انتقال نفت و فرآورده هاي نفتي به استان هاي مجاوراين استان(هرمزگان) نقش آفريني مي کند. وي بابيان اين که «مهرآران» درکيلومتر236 جاده بندرعباس- رفسنجان، در دل بياباني گرم وخشک واقع شده است، درباره تاثير وتفاوت آب و هوا بر روند کار اظهار مي کند: گرما وسرماي محيط، يکي از مؤلفه هاي مهم در بهره وري وبازدهي کاراست؛ تابستان اين مرکزانتقال نفت به ويژه در فصل خرما پزان، بسيارطاقت فرساست. نقشه هاي مسيرخطوط لوله و تلمبه خانه ها برديواراتاق کيوان مهر، خود نمايي مي کنند وکيوان مهرازآنجا که به نوعي با اين تاسيسات زندگي مي کند، نقطه نقطه اين نقشه ها را از بر است.
دوری از خانواده
کيوان مهربا بيان اين که مرکزانتقال نفت مهرآران درکيلومتر236 جاده بندرعباس–رفسنجان، دردل بياباني گرم وخشک واقع شده است، مي گويد: به کار و محيط آن عشق مي ورزم و با وجود757 کيلومتر فاصله از خانواده، اين دوري را با جان و دل تحمل مي کنم؛ چون در پس آن هدفي بزرگ تر نهفته و آن پيشرفت و آباداني کشوراست. رئيس مرکزانتقال نفت مهرآران درباره اقماري کار کردن و اين که از چنين وضعيتي رضايت دارد ياخير، نيزگفت: با کار اقماري مشکلي ندارم چون از هنگام ورود به صنعت نفت با اين شيوه کارکرده ام، چيدمان زندگي ام نيز برهمين مبنا شکل گرفته است و به آن خو کرده ام. کيوان مهر با کمي تامل ادامه مي دهد: البته رضايت من از شغل يک مقوله و رضايت خانواده ازشغل من نيز، مقوله اي ديگراست. خانواده با درک نوع کاري که من انجام مي دهم، با آن کنار آمده است و من نيزسعي کرده ام درکنارشان باشم، اما با بعد مسافتي که تا خرم آباد وجود دارد، گاه اين توفيق حاصل نمي شود که حتي درمواقع خاص و ضرور کنار خانواده خود باشم. او مي گويد: بارها مشکلاتي نظير بيماري براي همسر يا فرزندانم پيش آمده است که به دليل ماهيت شغلي و اقماري بودنم نتوانسته ام درکنارشان باشم؛ حتي در برخي موارد اين امکان وجود نداشته که درمراسم جشن يا عزاي اقوام حضور داشته باشم و اين موضوع موجب کدورت وناراحتي شده است. مشکلاتي اينچنين تاثير زيادي در روحيه اقماري ها وخانواده آنها مي گذارد؛ يادم مي آيد فرزند 6 ماهه ام زماني که از منطقه به خانه مي آمدم، ازمن مي ترسيد و وقتي او را در آغوش مي گرفتم، گريه مي کرد، اين واکنش ها به واسطه فاصله هاي ديداري زياد است و آثارباقي مانده از آن دوران چندان خوب نيست؛ اگرچه پس از26سال کاراقماري، خانواده به آن خو کرده و با اين شيوه کار من، کنار آمده، اما آثار به جا مانده از آن دوران را نمي توان ناديده گرفت. هر شغل ويژگي هاي خود را دارد کيوان مهرحرف هاي زيادي دارد و دلش مي خواهد همه را بگويد؛ شايد فکر مي کند حالا که اين فرصت گفت وگو ايجاد شده است، زبان دل اقماري ها باشد و مشکلات آنها را که مشکل خود او نيز هست، بيان کند. رئيس مرکزانتقال نفت مهرآران براين نکته تاکيد دارد که هرکاري محاسن ومعايب خاص خودش را دارد و 14روز ماندن در کنار خانواده را يک مزيت ارزشمند مي داند، اما دوري از خانواده، دوري ازاجتماع شهري، محروم شدن خانواده ازحضور در برخي جمع هاي فاميلي و مواردي ازاين دست را نقطه مقابل محاسن اقماري بودن بر مي شمارد. وي به اين پرسش که به منظور کاهش دغدغه اقماري ها چه کار يا کارهايي مي توان انجام داد، پاسخ مي دهد: شايد بتوان گفت بهترين وعملي ترين راهکار براي کاهش دغدغه اين دسته ازافراد (اقماري ها) حس همکاري و درک متقابل کارکنان ومسئولان است.
آشنایی خانواده ها با تورهای خانوادگی
کيوان مهر اهل پيشنهاد دادن هم هست و برگزاري تورهاي خانوادگي در بازه هاي سه ماهه براي آشنايي خانواده اقماري ها با يکديگر و محيط کار آنها را نکته اي مثبت مي داند و اضافه مي کند: برگزاري چنين جمع هايي مي تواند روحيه کارکنان اقماري را تا حد زيادي افزايش دهد و خانواده هاي آنها را با هم آشناتر و نزديک تر سازد. گذران اوقات فراغت درچنين مناطقي که دور ازمرکزاست و همه شبانه روزت مي شود، خود داستاني ديگراست که رئيس مرکزانتقال نفت مهر آران درباره آن نيزحرف هايي دارد و پيشنهادي. کيوان مهر مي گويد: دراين گونه مناطق گذران اوقات فراغت اهميت دارد و ورزش مي تواند بخشي از آن را پر کند که البته خيلي هم خوب است چون فعاليت هاي سنگيني مانند انتقال فرآورده هاي نفتي نيازمند بدن سالم است و ورزش مي تواند اين سلامت را تامين کند. درمناطقي مانند مرکزانتقال مهرآران که کمترين فاصله تانخستين شهر نزديک به آن 40کيلومتر است، بايد براي کارکنان سرگرمي هاي متنوعي ايجاد کرد تا به يکنواختي دچار نشوند. وي ادامه مي دهد: برگزاري مسابقات اينترنتي يا کلاس هاي آموزشي با موضوع هايي مانند مهارت هاي زندگي، انتخاب همسر خوب وشايسته، همسيريابي، تغذيه وسلامت، همچنين تکريم ارباب رجوع و انجام کمک هاي اوليه درمواقع سيل و زلزله مي تواند علاوه برافزايش بارعلمي و آگاهي کارکنان، تا حد زيادي نيز اوقات فراغت آنها را پرکند. عالي فرد، مسئول عمليات مرکز انتقال مهرآران نيز وارد گفت وگوي ما مي شود و تصويري تقريبا مشابه با رئيس خود از فعاليت کارکنان اقماري و مشکلات آن ارائه مي دهد.
استرس در کار همیشگی است
عالي فرد، مسئول عمليات مرکز انتقال مهرآران نيز وارد گفت وگوي ما مي شود و تصويري تقريبا مشابه با رئيس خود از فعاليت کارکنان اقماري و مشکلات آن ارائه مي دهد. عالي فرد اهل فيروزآباد استان فارس است و لباس يک دست طوسي رنگ بر تن دارد و در قلب مرکز انتقال نفت مهرآران، عمليات دريافت و ارسال فرآورده هاي نفتي را کنترل مي کند. او که گرمي جنوب نشين ها در کلامش موج مي زند، مثل کيوان مهر، دور بودن از خانواده را مهم ترين مشکل اقماري ها مي داند و مي گويد: دور بودن از خانه و کاشانه هميشه با نگراني توام است و تمرکز در کار را کاهش مي دهد. مسئول عمليات مرکز انتقال نفت مهرآران با بيان اين که خانواده اش در استان فارس ساکن است و550 کيلومترازآنها فاصله دارد، ادامه مي دهد: کاردرچنين مناطقي في النفسه با استرس همراه است و دوري از خانواده برآن مي افزايد؛ ازاين رو، انجام برخي کارها مثل افزايش راه هاي ارتباطي نظير تلفن واينترنت مي تواند تاحدودزيادي اين بار رواني را کاهش و فرد با آرامش روحي بيشتري ادامه فعاليت دهد.
با همه سختی ها کارم را دوست دارم
وي ادامه مي دهد: اختصاص تعدادي پرواز رايگان براي سفر خانواده کارکنان اقماري به منطقه نيزمي تواند، راهکار ديگري باشد براي کاهش مشکلات اقماري ها و افزايش راندمان کاري آنها. او بر اين نکته تاکيد دارد که وقتي فکرآرام وخيال از جانب خانواده آسوده باشد، اين راندمان بيشترهم خواهد شد. عالي فرد با ورزش ومطالعه سعي مي کند اوقات فراغت خود را پر کند اما با همه اين احوال درچنين مناطقي «کار» حرف اول و آخر را مي زند. دراينجا کار يعني انتقال ايمن و پايدارسيال نفت خام و فرآورده هاي نفتي. وي معتقد است تفاوت آب وهوا موجب ناسازگاري شخص با محيط کار و با کاهش راندمان کاري او مي شود. توضيح روشني دراين باره نداداما فکر مي کنم منظوراو اين بود که تا حد امکان از افراد درمحيط هاي بومي (استان خود) استفاده شود. عالي فرد ازتعديل مدرک وکمبود نيروهم به عنوان يکي از دغدغه هاي شغلي نام مي برد عالي پوربا وجود همه سختي ها و فشارهايي که از آن ياد کرد، مي گويد: کار و محيط کارش را دوست دارد.
جبران کمبود نیرو با مرخصی نرفتن
علي صمدي يکي ديگرازاقماري هاي مرکز انتقال نفت مهرآران است که به گفت وگوي ما مي پيوندد. او کارمند عمليات اين مرکزاست ومي گويد: 29 سال است درصنعت نفت مشغول به کارهستم که سه سال آن به کار در پالايشگاه آبادان مربوط مي شود. صمدي اهل نجف اشرف است و از خانواده اش بيش ازهزارو200 کيلومترفاصله دارد. اوسه فرزند دارد که نگران آينده شان است و با تلاش خود سعي در کاهش اين نگراني دارد. وي نيز ازکمبود نيرو نالان است وادامه مي دهد: کمبود نيرو موجب مي شود در زمان هايي که به مرخصي نياز است، نتواني از آن استفاده کني. اين کارمند عمليات درمرکز انتقال نفت مهراران مي گويد: از مشکلات خانوادگي که بگذريم، گرماي منطقه طاقت فرساست؛ به خصوص وقتي که شير( ولو) بايد تعمير شود. صمدي با بيان اين که برخي شير(ولو)ها برقي نيستند ودستي کارمي کنند، تعمير آنها را به ويژه در زمان هايي که گرما به اوج خود مي رسد، سخت توصيف مي کند و ادامه مي دهد: گاه شدت گرما آنقدربالاست که دست مي سوزد؛ اما کار بايد انجام شود و مي شود. کمبودآشپز مجرب، طبخ غذاي چرب، نبود مشاوره مستمر روحي – رواني براي پرسش وپاسخ، ديگرمواردي است که صمدي ازآنها به عنوان مشکل ياد مي کند. وي نيزهمانند همکاران خود، کارومحيط کارش را دوست دارد ودليل اين دوست داشتن را دور بودن ازهياهوي محيط شهري بيان مي کند. فضاي گفت وگو آنقدر گرم وصميمي شده است که کيانوش صادقي، کارمند عمليات، مرتضي جمالي کارمندارشدعمليات وعلي رحمانيان، کارمند ابزاردقيق نيز، به عنوان ديگر حاضران درجمع، تمايل پيدا مي کنند به اين بخش وارد شوند.
استهلاک زود هنگام بدن
صادقي 28 ساله آذري زبان اهل مراغه، 14 روز کار درمحيطي گرم و 14روز رست (استراحت) درمحيطي سرد رابه اين تشبيه مي کند که پس ازنوشيدن يک فنجان چاي داغ، ليواني آب سرد ميل کني، در اين صورت ديگر دنداني برايت باقي نمي ماند و اضافه مي کند: بدن انسان هم با اين گرم و سرد شدن محيط در مدت زماني کوتاه به واسطه اين تغيير آب و هوا خيلي زود مستهلک مي شود. دريک کلام دور بودن ازخانواده، دنياي استرس است و درخلق و خوي افراد تاثير فراواني دارد.
به مشکلات می خندم
صادقي که تنها راه برون رفت ازمشکلات را به خصوص درچنين محيط هاي کاري، «خنديدن» مي داند و به مزاح مي گويد: خدا کسي راکه گوشي هاي اندرويد را ساخت، خيربدهد چون هم معضل بيکاري را حل کرده است وهم اين که من الان شغل دومي دارم و مدير گروه شدم.
مرتضي جمالي با همکارش (صادقي)هم صداست وحرف هاي او را تاييد مي کند و ادامه مي دهد: سابقه کارمن درمرکز انتقال نفت مهرآران هفت سال است و در مرکز انتقال نفت رفسنجان هم بوده ام. کار درمحيط هاي بياباني، گرمسير و سردسير، ويژگي هايي دارد که شايد براي همه قابل درک نباشد؛ اما آنها که چنين محيط هايي را تجربه کرده اند، خوب مي دانند که کار دراين گونه مناطق سخت است و سخت تر از همه دور بودن از خانواده است که بي تاثير بر روند کار نيست. جمالي ادامه مي دهد: اقماري بودن يعني 14روز کارو14روزاستراحت. اما واقعا در14روزحضوردرمنطقه، فشار زيادي رابايد تحمل کرد تا همه چيزخوب انجام شود؛ البته بايد هم خوب وبدون نقص انجام شود چون خطوط لوله و سيالات آن شوخي بردارنيست وبايد بدون وقفه و ايمن به دست مصرف کنندگان برسد. اوبي نظمي درپرواز هواپيماها، توجه و مساعدت ناکافي براي تهيه بليت هواپيما، اطلاع رساني نکردن براي استفاده ازامکانات رفاهي و تفريحي محمودآباد در فصول خوب سال و بدون استفاده بودن سالن هاي ورزشي را به دليل مجهز نبودن، همچنين نبود سيستم هاي سرمايش و گرمايش را از جمله مشکلات برشمرد.
گزارشی از حضور امور زنان وزارت نفت در نخستین مجمع زنان سازمان همکاری شانگهای
نقش زنان در توسعه پايدار
با دعوت اتحاديه سراسري زنان چين از ايران براي شرکت در اولين اجلاس سراسري کشورهاي عضو اتحاديه در پکن، تيم منتخب کشورمان متشکل از نماينده سازمان ارتباطات فرهنگي ايران، مشاور امور بين الملل و کارشناس طرح و برنامه معاونت رئيس جمهور در امور زنان و خانواده به سرپرستي فاطمه تندگويان، مشاور وزير در امور زنان و خانواده روزهاي 16 تا 17 مه 2018 عازم شهر پکن چين شد که گزارشي کوتاه از اين سفر از نظرتان مي گذرد.
نخستين مجمع زنان سازمان همكاري شانگهاي از 16 تا 17 مه 2018 با حضور بيش از 200 شركت كننده از كشورهاي عضو اين سازمان و با حمايت دبيرخانه سازمان همكاري شانگهاي و توسط انجمن زنان چين درپكن برگزار شد. ملاقات با رايزن فرهنگي ايران و گفت وگو با رئيس اتحاديه سراسري زنان شانگهاي شاخه پكن درباره اهداف تشكيل اتحاديه و نشست ياد شده، برخي دستاوردهاي زنان چين و مشكلات آنان از جمله عدم تعادل بين كار وزندگي براي زنان شاغل و تعدد نقش هاي آنان، بحث و گفت وگو و تشريح روند رو به رشد اصلاح قوانين به نفع زنان در ايران و ارتقاي مشاركت زنان در سياست گذاري و مجامع تصميم گيري، بازديد از قديمي ترين مسجد مسلمانان درپكن، حضور در دانشكده زنان چين و آشنايي با اهداف تشکيل دانشگاه، از جمله پرورش زنان برجسته به منظور توسعه مشاركت زنان، گفت وگوهاي دوجانبه به منظور همکاري دو کشور در تبادل دانشجو و همکاري دانشگاه زنان چين با ايران در قالب پروژه هاي مشترک، از جمله دوره تحصيل كامل براي دانشجويان خارجي از طريق بورسيه دولتي و تحصيل رايگان در دانشگاه چين و ارائه آموزش هاي كوتاه مدت براي كشورهاي همجواركمربند جاده ابريشم، ارائه گزارشي از دانشگاه الزهرا وتنوع رشته هاي تحصيلي درآن و روند روبه رشد سهم زنان در دانشگاه ها و در رشته هاي فني و مهندسي و پزشكي، همچنين برنامه هاي دولت ايران براي كاهش شكاف جنسيتي، توان افزايي زنان و حضور آنان در مجامع سياست گذاري و مديريتي از سوي مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده ارائه شد.
در برنامه اصلي اين نشست که در روز 16 مي برگزار شد، سه مقاله از ايران با عناوين «بهره مندي از توان زنان در توسعه مشترک»، «زنان و توسعه خلاقانه» و «زنان و جهان زيبا» از سوي فاطمه تندگويان ارائه و گفت وگو و تبادل نظر با نمايندگان اعزامي از آذربايجان، قزاقزستان، افغانستان و بلاروس انجام شد. در روز دوم اين نشست نيز، مشاور امور بين الملل معاونت زنان و خانواده رياست جمهوري مقاله خود را با عنوان «نقش زنان در همكاري هاي سودمند دوجانبه» ارائه کردند و بيانيه پاياني نشست كه تلاش شده بود نظرهاي تمامي شركت كنندگان براي نگاشت آن جلب شود، ارائه شد. بازديد از پروژه خلاقيت علمي و زنان جونك گوانك زو كه شامل چند استارت آپ در مركز دانشگاه هاي چين از ديگر برنامه هاي روز دوم نشست بود، همچنين بازديد از پروژه «توسعه زنان و کودکان پکن» در قالب آموزش هاي حرفه اي و ناهار کاري با اعضاي اتحاديه شاخه چيان پينك به همراه نماينده اتحاديه، از برنامه هاي روز سوم نشست بود.
بهره مندی از توان زنان در توسعه مشترک
فاطمه تندگويان در قرن بيست و يکم، ما هنوز با بحران هاي اقتصادي، زيست محيطي و اجتماعي در مقياس جهاني روبه رو هستيم و اين به آن معناست که پيشرفت در دستيابي به اهداف توسعه پايدار به آهستگي صورت مي گيرد. پيشرفت در دستيابي به برابري جنسيتي نيز به همان اندازه ضعيف بوده است. آيا بين اين دو رابطه اي وجود دارد؟
سه رکن توسعه پايدار شامل ارکان اقتصادي، اجتماعي و محيط زيست است که اين سه رکن با بحث برابري جنسيتي نيز مرتبط است. اين ابعاد، همبستگي و اهميت برابر دارند، به طوري که با تأکيد محض بر ابعاد زيست محيطي و اجتماعيِ توسعه پايدار، از سرمايه مالي و زمينه هاي اقتصادي مورد نياز براي پيشرفت غفلت شده است.
از سوي ديگر، تمرکز بر اقتصاد و محيط زيست نيز بدون توجه به عوامل اجتماعي مي تواند به رشد سبز براي تعداد كمي از افراد منجر شود که با توجه به شکاف هاي جنسيتي در سرتاسر جهان، اين عده کم، اغلب مردان هستند. در نهايت، تشکيل ارکان اقتصادي و اجتماعيِ توسعه پايدار، مادامي که به محيط زيست بي توجهي مي شود، باعث کاهش سرمايه طبيعيِ ضروري جهت رشد پايدار مي شود.
تعـــداد روزافزون مطالعات نشان مي دهد که نابرابري هاي جنسيتي، هزينه هاي اقتصادي بالايي را بر اقتصاد کشورها وارد کرده و به نابرابري هاي اجتماعي و تخريب محيط زيست در سراسر جهان منجر مي شود.
رکن اول: اقتصاد و جنسیت
در سراسر جهان، زنان بيشتر مسئوليت کودکان و خانوارها را به عهده مي گيرند؛ از اين رو از فقر و نبود تحرک رنج مي برند. آنها تمايل دارند تا در همان زمان که مردان به رده هاي بالا ارتقا مي يابند، نيروي کار را به منظور نگهداري از کودکان ترک کنند، سپس در سنين بالاتر به نيروي کار برمي گردند و به دليل مسئوليت هاي خانوادگي، اغلب بعد از مردان ارتقا مي گيرند. بزرگ ترين مشکل براي زنان کار، عدم مراقبت مناسب از کودکان است. براي زناني که کار مي کنند و داراي فرزند هستند، گزينه هاي مناسب و مقرون به صرفه براي مراقبت از کودک بايد در آن محل موجود باشد. کشورهايي که در زمينه سياست هاي خانواده گرا و مراقبت از کودکان (دانمارک، فنلاند، ايسلند، نروژ و سوئد و فرانسه) فعال تر عمل مي کنند، داراي زنان کارگر و نرخ زاد و ولد بيشتر نسبت به کشورهايي هستند که از سياست هاي جنسيتي روشني برخوردار نيستند.
کمک به زنان براي به دست آوردن بيشتر تعادل کار/ زندگي، پاسخي به هر دو مشکل رکود اقتصادي و آمار جمعيتي در چنين کشورهايي است. چنين مواردي از حد مجاز فرصت هاي شغلي و حقوق بشر فراتر است و توصيه هايي از قبيل تسهيل کار انعطاف پذير، مراقبت از کودکان، توسعه شغلي، حقوق برابر واشتغال در شغل هاي غيرسنتي را در برمي گيرد.
اگرچه حضور زنان در محل کار در حال افزايش است، اما زنان هنوز در رهبري اقتصادي و سياسي دخالت چنداني ندارند. مطالعات کاتاليست، مک کينزي و ديگر گروه ها نشان مي دهد شرکت هايي که زنان بيشتري در موقعيت هاي رهبري دارند، عملکرد بهتر و سود بيشتري دارند. مطالعات سازمان ملل و بانک جهاني نشان مي دهد که تمرکز روي زنان در راهبرد کمک به توسعه و راهبردهاي کاهش فقر، به رشد اقتصادي سريع تر از رويکردهاي «جنبش خنثي نسبت به جنسيت» منجر مي شود. کمک هاي مالي مستقيم به مردان به سهم بيشتر در استفاده شخصي منجر مي شود؛ در حالي که اولويت زنان به دليل نقش خود در تضمين رفاه خانوارها، در کاهش فقر ضروري است. سرمايه گذاري روي زنان و دختران - در آموزش و پرورش، بهداشت و فعاليت هاي سودآور – مي تواند تأثير چندگانه اي بر اقتصادهاي فقير داشته باشد. بانک ها و ساير بخش هاي تأمين کننده مالي پروژه هاي اقتصادي بايد زنان را به عنوان بازيکنان فعال توسعه اقتصادي در نظر بگيرند. کمک هاي بيشتري بايد بر افزايش برنامه هاي توليد درآمد بر اساس نقش هاي سنتي زنان در خانه، خدمات بهداشتي، تغذيه و کشاورزي متمرکز شود. کمک هاي توسعه اي حساس به جنسيت مي تواند نيروي قدرتمند توانمندسازي زنان براي رقابت در بازارهاي سرزميني، کار و توليد محصولات باشد تا آنها بتوانند با همکاري در بخش هاي اقتصادي، به توسعه پايدار کمک کنند.
رکن دوم: جامعه و جنسیت
گرچه اقتصاددانان درحال حاضر فراتر از توليد ناخالص داخلي حرکت مي کنند تا معيارهاي جامع تري از رفاه را فراهم کنند، پول همچنان براي پيشرفت هاي زيست محيطي و اجتماعي ضروري است. اين که پول چگونه توزيع و استفاده مي شود، پايداري را تعيين مي کند.
رکن اجتماعي توسعه پايدار - و تأکيد آن بر عدالت و برابري - از لحاظ سياسي وسيع تر از ابعاد ديگر است و بنابراين سخت ترين مسئله است. اين رکن شامل مقابله با گرايش هاي اجتماعي منفي مانند افزايش رو به رشد اختلاف درآمد، افزايش بيکاري و ماندگاري شکاف جنسيتي است.
در پاسخ به بحران اقتصادي، بسياري از کشورها راهکارهايي براي رشد سبز، اقتصاد سبز و مشاغل سبز اتخاذ کرده اند، اما اگر اينها الزامات اجتماعي اساسي مانند حقوق صاحبان درآمد، کيفيت کار و برابري جنسيتي را ناديده بگيرند، اين ابتکارها در جهت توسعه کاملاً پايدار، شکست خواهد خورد.
رکن سوم: محیط زیست و جنسیت
در نهايت، بررسي در طيف وسيعي از کشورها نشان مي دهد تفاوت بين مردان و زنان در زمينه محيط زيست وجود دارد. مطالعات OECD (سازمان همكاري هاي اقتصادي و توسعه) در مورد رفتارهاي خانوار نشان مي دهد که زنان بيشتر از مردان خريدهايي مي کنند که مجدداً قابل بازيافت يا داراي برچسب زيست محيطي بوده و يا محصولات داراي قابليت صرفه جويي در انرژي هستند. زنان در حال حاضر حدود 80 درصد از خريد خانوار در کشورهاي توسعه يافته را تشکيل مي دهند، بنابراين سوال اين است که چرا اين آگاهي اقتصادي به گزينه مصرف کننده پايدارتر ترجمه نشده است. متاسفانه توليد پايدار مستقيماً از سطوح بالاتر مصرف پايدار توسط زنان پيروي نمي کند. تعدادي از مطالعات سوئدي نشان مي دهد که زنان بيشتر از مردان به دنبال اطلاعات در مورد مصرف پايدار و جايگزين شيوه زندگي هستند. زنان در سوئد بيشتر مصرف قابل بازيافت مي کنند، غذاهاي ارگانيك مصرف مي کنند و کالاهاي سبز را با نرخ هاي بالاتر خريداري مي کنند. از سوي ديگر، مردان هزينه هاي خريد وسايل الکترونيک و خودرو هاي گران تر را مي پردازند.
مطالعات ديگري نشان داد زنان ژاپني نيز نسبت به مردان بيشتر در مورد محيط زيست نگران هستند و مايل به پرداخت بيشتر براي محصولات پايدار هستند.
اين موضوع به عنوان يک قاعده ثابت شده است که بيشتر از مردان نسبت به محيط زيست متعهد هستند اما زنان به علت نقش اجتماعي و موقعيت فقيرنشين در همه کشورها از مردان بيشتر از مردان آسيب مي بينند. در نتيجه تلاش فزاينده زنان بوده است که زنان در بسياري از کشورها بيشتر تحصيل کرده و بيشتر از مردان در حال تحصيل هستند. امروزه در برخي کشورهاي ثروتمند، نگراني جنسيتي در آموزش و پرورش، از عملکرد ضعيف پسران و مردان است. در حال حاضر تعداد کافي از زنان واجد شرايط با تخصص و زمينه تخصصي مختلف براي رقابت با مردان در بازار براي مشاغل سبز در هر کجا وجود دارد. زنان به علت الگوهاي اشتغال جنسيتي و تبعيض، از اقتصاد سبز خارج مي شوند. هزاران مشاغل سبز در کشاورزي، جنگلداري، محيط زيست و ساير بخش هاي مرتبط با منابع در کشورها ايجاد مي شوند، اما در اينجا زنان به ويژه در کشورهاي فقيرتر جزء گروه محروم هستند.
پیشنهادها
1) كسب دانش در زمينه رابطه جنسيت وتوسعه و قبول مشاركت زنان در توسعه پايدار
2) هماهنگي سياست هاي كشور در تدوين برنامه هاي معطوف به برابري جنسيتي و اقدام هاي اجرايي همسو با پياده سازي سياست ها
3) تضمين حقوق زنان و تأمين فرصت ها، منابع وخدمات براي آنان
4) مشاركت كامل زنان در تمام سطوح سياست گذاري و فرايندهاي تصميم گيري
5)تدوين برنامه توانمندسازي زنان متناسب با جوامع محلي و شهري براي دختران و زنان
6) ايجاد هماهنگي در اراده جمعي بين زنان كشورهاي مختلف در تدوين برنامه هاي مشترك و اجراي آن
7) تقويت اعتماد به نفس وخودباوري زنان
نتیجه گیری
همان طور كه از نظر تئوري و شواهد نشان داده شده است، عدم پيشرفت در برابري جنسيتي ممکن است عامل اصلي شکست در پيشبرد توسعه پايدار باشد. اگر زنان در نقش هاي سازنده تر و تصميم گيرانه باشند، ما مي توانيم سريع تر و مطمئن تر به سمت پايداري در زمينه هاي اقتصادي، اجتماعي و محيط زيست حرکت کنيم.
مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده
نگاهي گذرا به الزام هاي اچ اس اي در صنعت نفت
برش هايي از بهداشت، ايمني و محيط زيست
HSE
دنياي امروز دنياي رقابت است. نرخ سريع تحولات فناوري، تغيير الگوهاي مصرف و نيازهاي بازار، بالا رفتن انتظارهاي جامعه و مسئوليت هاي اجتماعي سازمان ها، عرصه رقابت را روزبه روز تنگ تر مي کند. شرط بقا در چنين برخوردهايي، از مزيت هاي رقابتي در سازمان است. توجه به نيروي انساني به عنوان اصلي ترين سرمايه سازمان، بهبود فرايندهاي کاري در مسير توليد و عمليات بهره ور و توجه به موضوع هاي زيست محيطي براي تحقق توسعه پايدار، از مهم ترين معيارهاي رقابت پذيري سازمان ها به شمار مي روند. پرداختن به موضوع هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست، به يکي از اولويت هاي کسب و کار در سازمان هاي امروزي تبديل شده است. در اين ميان بهره گيري از يک نگرش جامع و نظام مند به اين موضوع ها اهميت بسيار دارد؛ از اين رو سيستم مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست، پاسخي به اين مهم است. کار در محيط هاي پيمانکاري به لحاظ تنوع، حضور در گروه هاي مختلف کاري و ناآشنايي کامل با محيط کار، با ظرفيت بالاي وقوع حوادث ايمني، بهداشتي و زيست محيطي همراه است؛ از اينرو پرداختن به موضوع هاي اچ اس اي در عمليات شرکت هاي نفت، گاز، پتروشيمي، پالايش و پخش و پيمانکاري، اهميتي دو چندان مي يابد. به دليل اهميت اين موضوع، نيمه نخست سال 1395 وزير نفت در ابلاغيه اي ضوابط و دستورعمل اجراي الزام ها و رويه هاي مديريت اچ اس اي در شرايط عمومي قراردادهاي همسان و غيرهمسان صنعت نفت را تشريح کرد.
الزام ها و رويه هاي مديريت اچ اس اي
بيژن زنگنه با ابلاغ «ضوابط و دستورعمل اجراي الزامات و رويه هاي مديريت اچ اس اي» و «جايگزيني ماده 28 الزامات و رويه هاي مديريت اچ اس اي» از معاونت مهندسي، شرکت هاي اصلي، فرعي و تابعه صنعت نفت خواسته ضمن تخصيص منابع لازم نسبت به تدوين و بازنگري اسناد و مدارک فني و قراردادي و رويه هاي اجرايي مرتبط اقدام و مفاد اين شيوه نامه را به دقت اجرايي کنند. اين دستورعمل توسعه فعاليت هاي پيمانکاران در پروژه ها و تاسيسات صنعت نفت، توجه به مسائل مربوط به اچ اس اي را ضروري کرده است و وزير نفت بر اين موضوع و توجه به مسائل اچ اس اي بيش از هر بخشي ديگر در صنعت نفت تاکيد دارد. به همين منظور و با استناد به بندهاي قانوني، ضوابط و دستورعمل اجراي الزام ها و رويه هاي مديريت اچ اس اي در شرايط عمومي قراردادهاي همسان و غيرهمسان صنعت نفت از سوي وزير نفت ابلاغ شد. وزير نفت ارديبهشت ماه 1394 بخشنامه اولويت ها و جهت گيري هاي فوري در زمينه بهداشت، ايمني و محيط زيست را نيز براي اجرا ابلاغ کرد. در اين بخشنامه که در 10 بند آمده، تاکيد شده است: در همه پيمان ها و قراردادها (از جمله پيمانکاري حفاري و ساختمان و نصب) در نظرگرفتن الزامات «سلام»( سلامت، ايمني و محيط زيست) با تکيه بر طرح و اجزاي برنامه هاي پايش حوادث در همه مراحل انجام کار الزامي است.
الزام های اچ اس اي پيمانکاران
هدف از تهيه دستورعمل اچ اس اي پيمانکاران، تعريف حداقل اچ اس اي(که بايد از سوي پيمانکار براي کار در محيط هاي قراردادي رعايت شود)، توسعه يک راهبرد براي مديريت پيشگيرانه اچ اس اي پيمانکاران، توجه همزمان به موضوع هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست در فعاليت هاي پيمانکاري، ايجاد روشي براي پايش عملکرد اچ اس اي پيمانکاران، تشريح مديريت اچ اس اي پيمانکاران به منظور بهبود مستمر عملکرد اچ اس اي پيمانکاران در تمام فعاليت هاي محوله است. اين دستورعمل تمام فعاليت هاي پيمانکاري در زير مجموعه وزارت نفت (چهار شرکت اصلي) را زير پوشش قرار مي دهد که از آن جمله مي توان به طراحي مهندسي، اکتشاف و استخراج، حفاري، عمليات و فرايند، ساخت و نصب، توزيع شهري و خطوط انتقال، آزمون هاي غير مخرب/ بازرسي، حمل و نقل زميني/دريايي/هوايي فرآورده هاي نفت، گاز و پتروشيمي، خدمات اداري - رفاهي، خدمات مشاوران و تعميرات و نگهداري، خدمات زيست محيطي، محيط هاي مسکوني اشاره کرد. اين دستورعمل مکمل آيين نامه هاي حفاظت و بهداشت کار، دستورعمل ها و مستنداتي است که در خصوص بهداشت، ايمني و محيط زيست از سوي مراجع ذي صلاح در کشور تدوين شده و پيمانکار موظف است، افزون بر اين دستور عمل همه آنها را اجرا کند.
تاکيد مجدد شرکت نفت بر ضرورت رعايت الزام هاي ايمني
گاهي حوادث در زمان تعويض نوبت هاي کاري به وجود مي آيد كه به آسيب نيروي انساني و خسارت به تجهيزات و محيط زيست منجر مي شود، از اين رو علي کاردر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، بر اجراي كامل الزام هاي ايمني هنگام فعاليت هاي تعميراتي و تعويض نوبت هاي کاري تاکيد مي کند. او در ابلاغيه اي بر ضرورت رعايت الزام هاي ايمني در فعاليت هاي كاري در تمام تاسيسات شركت ملي نفت ايران تاکيد مجدد مي کند. بر اساس اين ابلاغيه، هنگام انجام تمامي فعاليت هاي تعميراتي در همه تاسيسات، دريافت مجوز انجام كار الزامي و حضور مسئول تعميرات/ ناظر مربوطه به منظور اطمينان از ايمن بودن شرايط انجام كار به خصوص در زمان تعويض نوبت کاري، در محل كار ضروري است. همچنين مسئولان تمامي واحدهاي عملياتي نظير بهره برداري، تعميرات، مهندسي، بازرسي فني، اچ اس اي بايد ضمن آگاهي كامل از تمامي الزام هاي راهنماهاي ياد شده، نظارت لازم را براي اطمينان از اجراي صحيح و كامل آنها در تمامي سطوح كاري به ويژه در زمان تغيير نوبت هاي كاري انجام دهند. در صورت اجراي فعاليت هاي تعميراتي/ عملياتي با ريسك بالا، در زمان تعويض شيفت كاري ميان کارکنان (روزانه/ نوبت كاري)، بايد تعويض نوبت کاري و انتقال اطلاعات به صورت مكتوب و مطابق با همه الزام هاي اچ اس اي و عملياتي صورت گيرد و اكيداً از تحويل نوبت کاري به صورت شفاهي يا غيابي (تلفني) خودداري شود.در بخش ديگري از اين ابلاغيه، بر الزام نظارت كامل بر عملكرد پيمانكاران به خصوص در زمان تغيير نوبت کاري از سوي ناظران كارفرما تاکيد شده است. همچنين به منظور كاهش ريسك و پيشگيري از حوادث احتمالي، اداره اچ اس اي شركت ها موظف به بازرسي و مميزي مستمر تاسيسات و واحدهاي عملياتي و نحوه عملكرد ايمن واحدهاي عملياتي و بهره برداري به ويژه هنگام تعويض نوبت هاي كاري براي نظارت بيشتر هستند، همچنين نتايج گزارش هاي بازرسي و مميزي بايد از طريق مسئولان مربوطه و مدير عامل هر شركت به طور مستمر پيگيري و پايش شود.مديران عامل شركت هاي فرعي و تابعه، مسئوليت نظارت بر حسن اجراي موارد مندرج در اين ابلاغيه در تمامي تاسيسات تحت سرپرستي خود را به عهده دارند و در صورت وقوع حوادث به علت عدم اجراي مفاد آن، مسئوليت به عهده نفرات مرتبط خواهد بود و مطابق با مقررات اداري و انضباطي برخورد خواهد شد.
بهبود شرايط محيط زيست
مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران، در ادامه سياست هاي اين شركت براي رسيدن به استانداردهاي جهاني صنايع نفتي معتبر، توسعة پايدار، توليد روزآمد و خدمت مطلوب و نيز به منظور تغيير نگرش و اصلاح ديدگاه هاي سنتي نسبت به حادثه در مجموعه خود از نيمه دوم سال 1383 تشكيل شده است؛ از اين رو دستورعمل هايي در سه حوزه بهداشت، ايمني و محيط زيست دارد و افزون بر کاهش مخاطرات انساني، توجه به محيط زيست را سرلوحه کار خود قرار داده است. ايرج کلهري، مدير اچ اس اي و پدافند غيرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران در اين باره مي گويد: اين شرکت براي افزايش کيفيت فرآورده ها که با هدف ارتقاي زيست محيطي انجام مي شود، عزم جدي دارد. با توجه به اين که هدف بيشتر پروژه هاي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، اصلاحات زيست محيطي در فرآيندها براي توليد فرآورده هاي نفتي با استانداردهاي بالاتر است، اين پروژه هاي ملي و در برخي موارد بين المللي، نيازمند حمايت کامل همه سازمان ها و نهادهاست. به اعتقاد وي هرجا که اچ اس اي به صورت موثر وارد کار شود، عمليات آن شرکت با قدرت استمرار مي يابد؛ بنابراين مي توان گفت اچ اس اي اداره نيست، بلکه طرز تفکر است و زماني که نگرش صحيح براي همه کارکنان از مديران ارشد گرفته تا ديگر همکاران، در جريان باشد، هيچ گونه حادثه اي رخ نخواهد داد. شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران دو پروژه کلان ملي در حوزه پدافند غيرعامل و مديريت بحران اين شرکت را در دستور کار دارد که شامل فازهاي پيشگيري، آمادگي، مقابله و بازيابي تأسيسات شرکت در برابر تهديدهاي طبيعي و انسان ساخت است.
صيانت از کارکنان و عموم جامعه
فعاليت هاي صنعت نفت از اکتشاف، حفاري و توليد نفت و گاز تا توليد فرآورده هاي پالايشگاهي و محصولات پتروشيمي، آثار و پيامدهايي براي انسان و محيط زيست در بر دارد. نظام مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست (HSE-MS)، يک ابزار مديريتي موثر براي کنترل و بهبود عملکرد بهداشت، ايمني و محيط زيست در سازمان هاست که با ايجاد بستر فرهنگي خلاق و نگرشي نو و نظام مند به تبيين تاثير متقابل بهداشت، ايمني و محيط زيست پرداخته و از اين طريق خطرها و چالش ها را به طور منظم و ساختاري مورد ارزيابي و کنترل قرار داده و روش هاي پيشگيرانه ارائه مي دهد. هدف نهايي در نظام مديريت اچ اس اي، صيانت از کارکنان و عموم جامعه، حفاظت از محيط زيست و پاسداري از دارايي ها و اعتبار سازمان است. ايجاد محيط هاي کاري ايمن، سالم و بدون حادثه، کاهش آلاينده هاي زيست محيطي، کنترل رويارويي کارکنان با عوامل زيان آور شغلي، ايجاد و توسعه نظام جامع و يکپارچه مديريت اچ اس اي، نهادينه سازي نظام اجرايي مديريت اچ اس اي پيمانکاران، اجراي کارآمد و اثربخش مطالعات شناسايي خطرها، ارزيابي ريسک ها و مديريت آنها، تبيين مسئوليت ها و اختيارهاي اجرايي و متعادل سازي منابع، شامل نيروي انساني، تجهيزات و فعاليت هاي توليدي، از اهداف عمده مديريت اچ اس ای در وزارت نفت است.
گزارش تصویری: حال و هواي اجلاس 174 اوپک
بهداشت و درمان
گفت و گوي « مشعل» با مسئول بخش تغذيه بيمارستان صنعت نفت اهواز
گذر از تابستان با حفظ سلامتي
مشعل سميه راهپيما زمستان هايي کوتاه، معتدل و تابستان هاي گرم و طولاني دارد. حداکثر مطلق درجه حرارت در شهرهاي اطراف آن بين 40 تا 50 درجه است. روزهاي يخبندان در منطقه خوزستان بسيار کم و حداقل سرما در آن بين 1- و 2+ است. درجه حرارت معمولاً در تير ماه به بالاترين و در بهمن ماه به پايين ترين حد خود در طول سال مي رسد.
از اين رو با توجه به گرماي هوا و رطوبت موجود در هواي خوزستان، لازم است مردم از مصرف غذاهاي سنگين اجتناب کرده و غذاهاي سبک را در برنامه غذايي خود قرار دهند. براساس اهميت اين موضوع هفته نامه « مشعل» گفت و گويي با مسئول بخش تغذيه بيمارستان صنعت نفت اهواز انجام داده که در ادامه مي خوانيد:
سيد عبدالرضا غني، کارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني و مسئول بخش تغذيه بيمارستان صنعت نفت اهواز به «مشعل» مي گويد: منطقه خوزستان به دليل گرمي آب و هوا و وجود گرد و غبار، شرايط خاصي دارد و کارکنان و خانواده هاي آنها بايد از تغذيه مناسب براي اين شرايط آگاهي داشته باشند؛ زيرا با تغذيه صحيح، مي توان از بروز بسياري از بيماري هاي وابسته به آن پيشگيري کرد. او با بيان اينکه تعداد کمي از کارکنان و خانواده هاي آنها از تغذيه سالم در اين منطقه آگاهي دارند، افزود: هر منطقه بر اساس شرايط آب و هوايي حاکم بر آن، تغذيه خاصي دارد، از اين رو بايد به کارکنان و خانواده هاي آنها در اين زمينه آموزش هايي داده شود؛ اما خانواده هاي آنها اهميتي به اين مسئله نمي دهند و عادت غذايي غلط را پيش مي گيرند. بيشتر آنها تنها براي رفع گرسنگي، اقدام به غذا خوردن مي کنند.
غني ادامه مي دهد: به منظور آگاهي از روند مناسب تغذيه، براي کارکنان اين منطقه و خانواده هاي آنها کلاس هاي آموزش تغذيه برگزار کرديم، همچنين براي دانش آموزان مدارس تحت پوشش صنعت نفت نيز کلاس هاي آموزشي برگزار مي کنيم تا از اصول تغذيه کامل آگاهي يابند .
به گفته او، منطقه اهواز و ماهشهر، مصرف سرانه پاييني در لبنيات دارد، اين در حالي است که استفاده از لبنيات به دليل شرايط اقليمي اين منطقه تاکيد مي شود. هواي اين منطقه در 10 ماه از سال، گرم است و گرد و غبار نيز در آن وجود دارد، از اين رو بهتر است ساکنان اين منطقه براي کاهش بيماري هاي ناشي از اين آب وهوا، لبنيات مصرف کنند تا از اين طريق جلوي بروز بيماري هاي تنفسي گرفته شود. به دليل گرما و گرد و غبار، تحرک افراد اين منطقه پايين است و پياده روي کمتري مي کنند. به همين دليل شاهد افزايش وزن مردم اين منطقه هم هستيم. غني ادامه مي دهد: مصرف غذاهاي کم چرب را توصيه مي کنيم؛ زيرا با توجه به آماري که هر ماه ارائه مي دهيم، تعداد بيماران مبتلا به فشار خون، چربي بالا ، قلب و عروق و کبد چرب بسيار بالاست. از اين رو مي توان گفت که بيشتر ساکنان و کارکنان اين منطقه، بيماري هاي وابسته به تغذيه دارند.
خود مراقبتي، رکن اساسي
اصلاح الگوهاي غذايي، داشتن تغذيه مناسب و ورزش روزانه، مي تواند راهي اساسي و ساده براي پيشگيري از ابتلا به بسياري از بيماري هاي مزمن و غيرواگير باشد و هزينه هاي درماني خانوار را هم تا حد چشمگيري کاهش دهد. ما نمي توانيم با برخي عوامل بيماري زا مانند آلودگي هوا مقابله کنيم، اما مي توانيم با اصلاح الگوي غذايي خود، مانند گنجاندن حجم بيشتري از ميوه ها و سبزي هاي تازه در برنامه روزانه، تا حدي با عوامل آلاينده و بيماري زايي که وارد بدنمان مي شود، مقابله کنيم.اين کارشناس تغذيه و مسئول طب صنعتي مي گويد: اکنون خود مراقبتي بسيار مهم است، يعني بايد براي سالم زيستن، از خود مراقبت کنيم. اين خودمراقبتي مي تواند از مسواک زدن ساده شروع شود تا انجام حرکات ورزشي، انتخاب مواد غذايي سالم و ...
او در ادامه به ارائه چند توصيه تغذيه اي مي پردازد و مي گويد: براي رفع مشکلات تنفسي اين منطقه، علاوه بر تجويز پزشک متخصص در بخش تغذيه پيشنهاد مي کنم که از ميوه، سبزيجات و لبنيات بسيار استفاده کنند و مصرف چربي و شيريني را کاهش دهند. همچنين روزانه فعاليت ورزشي داشته باشند و مصرف نمک را کم کنند. حد مجاز مصرف نمک در روز 3 گرم است، اما اکنون اين ميزان به 10 گرم رسيده است. از اين رو بر اساس دستورعملي، نمک دان ها را از رستوران هاي تحت پوشش صنعت نفت جمع آوري کرده ايم و از نمک يددار استاندارد در طبخ غذاها استفاه مي شود.
بررسي مستمر کيفيت مواد غذايي
غني مي افزايد: اکنون بيش از 40 مرکز طبخ و آشپزخانه در منطقه اهواز داريم که کيفيت مواد غذايي را به طور مرتب بررسي مي کنيم. در کنار آن مصرف لبنيات و ميوه را نيز قرار داده ايم. با اين روش نزديک به 80 درصد نيازهاي تغذيه در زماني که کارکنان در محل کار حضور دارند، برطرف مي شود؛ اما نمي دانيم که آيا اين موارد را زماني که به منزل خود مي روند نيز دنبال مي کنند يا خير؟
به گفته اين کارشناس، تعداد برگزاري کلاس هاي آموزش تغذيه در اين منطقه کم است که شايد يکي از دلايل آن نبود کارشناسان تغذيه باشد.او مي گويد: بايد کارکنان و خانواده ها توجيه شوند که با تغذيه صحيح، مي توانند از بسياري بيماري ها جلوگيري کرده و هزينه هاي اقتصادي در امر درمان را کاهش دهند. تغذيه صحيح بايد به صورت يک فرهنگ نهادينه شود، البته بايد امکانات آن نيز مهيا باشد.
مصرف روزانه ميوه هاي تابستاني
آلاينده هاي موجود در هوا با حمله به سلول هاي بدن، عوارض نامطلوبي را به جا مي گذارند. در حالت عادي، سيستم دفاعي بدن، سلول ها را از تمامي آسيب هاي بيروني محافظت مي کند؛ اما عوامل مخرب محيطي و آلودگي هاي محيطي موجب مي شود که بدن نتواند مبارزه کند. در نتيجه ساختمان و عمل سلول هاي بدن از طريق مخرب هايي نظير راديکال هاي آزاد تخريب مي شود. در مقابل، آنتي اکسيدان ها، مولکول هايي هستند که جلوي عمل راديکال هاي آزاد را گرفته و مانع از تخريب سلول هاي حياتي بدن مي شوند. اين کارشناس تغذيه به کارکنان منطقه عملياتي توصيه مي کند که به دليل شرايط حاکم بر کارشان حتما مصرف روزانه شير و ميوه را در برنامه غذايي خود داشته باشند، چرا که ميوه و سبزيجات سرشار از آنتي اکسيدان هستند و عوارض فضاي آلوده در پالايشگاه ها را از بدن خارج مي کنند.به گفته غني، کساني که 40 تا 50 کيلومتر دورتر از اهواز در منطقه عملياتي کار مي کنند، بايد مصرف ميوه بيشتري داشته باشند؛ ولي متاسفانه شاهد هستيم که برخي کارکنان در خوردن ميوه، سبزيجات و لبنيات کوتاهي مي کنند. او بر مصرف ميوه هاي تابستاني مانند هلو، زرد آلو، هندوانه، انگور و ... تاکيد مي کند و ادامه مي دهد: هلو و زرد آلود به دليل آنتي اکسيدان بالايي که دارد، از سرطان دستگاه گوارش جلوگيري کرده و از يبوست و گرسنگي هاي کاذب پيشگيري مي کند. غني مي گويد: کالري تغذيه اي در هر شرکت را متناسب با کارشان در نظر گرفته ايم. همچنين براي دانش آموزان، برنامه تغذيه داريم و آموزش هايي را نيز در اين زمينه داده ايم؛ اما اين آموزش ها به دليل هزينه هايي که داشت، متوقف شد.
استفاده از آب فراوان متناسب با بدن
مصرف روزانه شير و مواد لبني به مقدار کافي، عوارض ناشي از آلودگي هوا را بر دستگاه گوارش کاهش مي دهد؛ زيرا شير به دليل دارا بودن فسفر، منيزم و کلسيم، خنثي کننده سموم بوده، ضمن اينکه دفع ادرار، مدفوع و مواد آلاينده را تنظيم مي کند.اين کارشناس تغذيه مي گويد: اکنون وارد فصل تابستان شده ايم و شاهد افزايش دما در اين منطقه هستيم. از اين رو به کارکنان مناطق عملياتي توصيه مي کنم که روزانه و مناسب با نياز بدن شان، آب فراوان بنوشند، ضمن اينکه از نوشيدن مايعات صنعتي مانند آب ميوه هاي پاکتي و نوشابه هاي گازدار نيز تا حد ممکن خودداري کنند. همچنين در معرض مستقيم نور خورشيد قرار نگيرند، چون در غير صورت دچار گرمازدگي مي شوند. مصرف روزانه لبنيات را فراموش نکنند و تا حد ممکن غذاهاي کم چرب و مايعات بسيار بخورند. استفاده از آبزيان نيز براي بهبود عملکرد قلب و عروق و تروييد توصيه مي شود، همچنين مصرف انواع کنسروها، ترشي ها و ... هم تا حد ممکن کاهش يابد. غني مي گويد: بيماري هاي وابسته به تغذيه، بسيار بالاست و اگر از کودکي تغذيه مناسب را نهادينه کنيم و کودکان مان را به مصرف مواد غذايي سالم عادت دهيم، مي توانيم از ابتلاي آنها به برخي بيماري ها در دوران بزرگسالي جلوگيري کنيم.
چند توصيه
بر اساس ديدگاه کارشناسان تغذيه، سيستم دفاعي بدن در حالت عادي، سلول ها را از تمامي آسيب هاي بيروني محافظت مي کند؛ از اين رو مصرف بيشتر آنتي اکسيدان ها مثل ويتامين هاي Cو E ، کاروتنوييدها، سلنيوم و پلي فنول ها، در هنگام گرد و غبار توصيه مي شود. بين ابتلا به بيماري آسم و گرد و غبار و آلودگي هوا بويژه در کودکان، رابطه مستقيمي وجود دارد، به خصوص اگر کودک در سنين بسيار پاييني در معرض اين نوع شرايط آب و هوايي قرار گرفته باشد. به همين دليل مصرف ماهي هاي روغني که سرشار از اسيدهاي چرب امگا3 هستند، مي تواند در کاهش تنگي نفس و آثار زيان بار ترکيبات التهاب آور مفيد باشد.همچنين سطح اسيدهاي چرب ضروري در افرادي که به بيماري هاي ريوي مبتلا هستند، بسيار پايين است، بنابراين مصرف منظم ماهي هاي چرب نظير ماهي آزاد و سالمون در تقويت و بهبود فعاليت دستگاه تنفسي موثر است.
در اين شرايط لازم است از ميوه ها و سبزيجات تازه بيشتر استفاده شود؛ زيرا آنتي اکسيدان هاي (ترکيبات ضدسرطان) موجود در ميوه ها و سبزيجات، نقش حياتي در سلامت ريه ها دارند. داشتن يک رژيم غذايي متعادل، به طوري که ميوه و سبزيجات آن به ميزان کافي باشد، مي تواند تنفس را براي کودکان و حتي بزرگسالان آسان کند، بخصوص در شرايطي که هوا بسيار آلوده است.بهتر است ميوه ها و سبزيجات در شرايط آلودگي هوا به صورت خام مصرف شده تا ويتامين C موجود در آنها حفظ شود. از مهمترين منابع ويتامين C مي توان به مرکبات (پرتقال، نارنگي، گريپ فروت و...)، فلفل سبز، کلم بروکلي، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگي، سبزيجات برگ سبز، اسفناج، کيوي، طالبي، توت فرنگي و سيب زميني اشاره کرد.بتاکاروتن، پيش ساز ويتامين A است که در بدن به اين ويتامين تبديل مي شود. ويتامين A در تقويت سيستم ايمني بدن نقش دارد، بنابراين در شرايط گرد و غبار و آلودگي هوا بهتر است از منابع غذايي اين ويتامين مانند سبزي ها و ميوه هاي سبز، زرد و نارنجي مانند هويج، کدو حلوايي، کلم بروکلي، اسفناج، گوجه فرنگي، انواع کلم، طالبي، هلو، زردآلو و موز استفاده شود.سيب در ميان انواع ميوه هايي که وجود دارد، بيشترين تاثير را بر دستگاه تنفسي داشته و در بهبود فعاليت اين ارگان تاثيرگذار است.مصرف 5 عدد سيب در هفته مي تواند آثار مثبت زيادي را بر عملکرد ريه ها داشته باشد. با مصرف اين مقدار سيب، حجم ريه به ميزان زيادي افزايش مي يابد و در بهبود فعاليت دستگاه تنفسي موثر است.
نوشيدن مايعات، بويژه آب در شرايط آلودگي هوا نه تنها موجب شست وشوي دستگاه گوارش مي شود؛ بلکه عطش و خشکي دهان ناشي از گرد و غبار و آلودگي هوا را از بين مي برد. از سويي، با نوشيدن آب و فعاليت دستگاه گوارش، بخشي از آلودگي هاي وارد شده به بدن از طريق ادرار دفع مي شود.رعايت توصيه هاي تغذيه اي در شرايط آلودگي هوا بسيار اهميت دارد؛ زيرا در اين شرايط همه آسيب پذير هستند. به کارگيري اين توصيه هاي تغذيه اي فقط براي کودکان، سالمندان و بيماران نيست؛ بلکه همه بايد اين توصيه ها را رعايت کنند.
باشگاه خبر
پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران
95 درصد مجاری سوخت تهران «ممتاز» و «درجه یک» است
معاون بازرگاني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران گفت: بيش از 95 درصد جايگاه هاي عرضه فرآورده اين منطقه، «ممتاز» و «درجه يک» است. سعيد برخوردار افزود: با توجه به اجراي طرح درجه بندي جايگاه ها و پايش منظم و مستمرمجاري عرضه فرآورده دراين حوزه عملياتي، درصد بالايي ازاين جايگاه ها موقف به کسب رتبه ممتاز و درجه يک شدند. وي با بيان اين که طرح رتبه بندي جايگاه هاي سوخت در دومقطع زماني 6ماهه انجام مي شود، تصريح کرد: بنابرارزيابي هاي انجام شده در نيمه نخست امسال، 206 جايگاه استان تهران، «ممتاز» و 26 جايگاه نيز «درجه يک» شناخته شدند.
معاون بازرگاني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران تصريح کرد: در طرح درجه بندي جايگاه هاي سوخت، فهرستي مصوب از شاخص ها از جمله سلامت و کارآيي ديسپنسرها، نازل هاي سوخت، دوربين هاي مداربسته، استانداردهاي فني، ايمني، فعال بودن نمازخانه زيباسازي و محوطه سازي جايگاه، نظافت سرويس هاي بهداشتي و... پيش بيني شده که مجاري عرضه سوخت براساس آنها ارزيابي و رتبه بندي مي شوند. منطقه تهران داراي 308 باب جايگاه عرضه سوخت مايع در کلانشهر تهران و نواحي مربوط است که 247 باب جايگاه در طرح درجه بندي ارزيابي شده است. اين ارزيابي ها باهدف نظارت مستمر بر روند عرضه سوخت ودر جهت تکريم ارباب رجوع وصيانت از حقوق شهروندي، هر سال در دو نوبت انجام مي شود.
خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران
سلول خورشیدی در ایستگاه حفاظت کاتدی نیروگاه باقرشهر
رئيس واحدبرق شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران از به کارگيري سلول خورشيدي درايستگاه حفاظت کاتدي خط لوله 12 اينچ انتقال فرآورده نيروگاه باقرشهر خبر داد. رضا کريمي فرجاد، اجراي اين طرح درمرکز انتقال نفت تهران را باتوجه به نبود ايستگاه حفاظت کاتدي روي خط لوله مزبورمهم برشمرد و افزود: استفاده ازسلول خورشيدي در ايستگاه حفاظت کاتدي خط لوله 12 اينچ نيروگاه باقرشهر، بهمن سال گذشته کليد خورده و ارديبهشت امسال به پايان رسيده است. وي هدف ازاجراي اين طرح را انتقال پايدارفرآورده هاي نفتي، بهينه سازي، کاهش و مديريت مصرف انرژي، همچنين حذف هزينه هاي برق مصرفي و برخورداري از توليد انرژي طبيعي و پاک برشمرد.
رئيس واحدبرق شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت تهران گفت: اين طرح با تکيه برتخصص نيروهاي منطقه تهران وصرف هزينه 195ميليون ريال انجام شده است.
کريمي فرجاد صرفه جويي حاصل ازاجراي طرح استفاده ازسلول خورشيدي ايستگاه حفاظت کاتدي خط لوله 12 اينچ نيروگاه باقرشهر را 500 ميليون ريال اعلام کرد.
خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران يکي از مناطق دوازده گانه، قطب انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي از جنوب به شمال، شمال غرب و شمال شرق کشور محسوب مي شود. گستره سوخت رساني از طريق تاسيسات اين حوزه عملياتي، استان هاي تهران، البرز، قزوين، گيلان ومبادي استان هاي سمنان، مازندران و زنجان را در بر مي گيرد.
پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران
حمایت مالی از پایان نامه های دکترا و کارشناسی ارشد
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي گفت: اين شرکت ازپايان نامه هاي دکترا و کارشناسي ارشد با موضوع هاي مرتبط فرآورده هاي نفتي، حمايت مالي مي کند. مجتبي شکوري در جلسه کميته پژوهش افزود: اين شرکت درجهت تحقق برنامه هاي حمايتي از پژوهشگران، باهدف ايجاد زمينه هاي مناسب براي رشد و ارتقاي پژوهش هاي مرتبط، همچنين بهره گيري از ظرفيت هاي بالقوه دانشگاهي وتشويق استادان و دانشجويان به انجام فعاليت هاي تحقيقي – پژوهشي، از رساله هاي دکترا و کارشناسي ارشد حمايت مالي خواهد کرد. شکوري تصريح کرد: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي تاکنون بيش از هفت رساله دکتري و پايان نامه کارشناسي را حمايت مالي کرده است. در ادامه اين جلسه، تيمورمنش، دبيرکميته پژوهش شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي نيز، گزارشي از اقدام هاي اين کميته را درخصوص مصوبات پيشين ارائه کرد. دراين جلسه، پروژه پژوهشي «رابطه مديريت دانش وعملکرد سازمان با نقش ميانجي گري ساختار سازمان (ارگانيکي ومکانيکي) بارويکرد معادلات ساختار «از سوي يکي از دانشجويان کارشناسي ارشد معرفي شد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق
تعویض خوردگی خط لوله 14 اینچ لوپ رفسنجان-کرمان
رئيس واحد مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق باتاکيد برانتقال ايمن فرآورده هاي نفتي درخطوط انتقال، از تعويض نقاط خورده شده درخط لوله 14 اينچ لوپ رفسنجان–کرمان خبر داد. اصغر طالبي زاده گفت: اين عمليات(تعويض) به دنبال شناسايي نقاط خورده شده، تخليه سيال و برش سرد خط لوله مزبورانجام شده است.
وي با مهم برشمردن حفظ وصيانت تاسيسات وخطوط لوله انتقال فرآورده نفتي تصريح کرد: حفظ و نگهداشت خطوط لوله وتاسيسات جانبي آنها همانند طب پزشکي است وتشخيص به موقع و زودهنگام خوردگي در آنها موجب جلوگيري از هدر رفت هزينه هاي بسيار مي شود. رئيس واحد مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق با بيان اين که تعويض و ترميم خوردگي خط لوله لوپ 14 اينچ رفسنجان –کرمان نيزبا همين هدف انجام شده است، انجام پيگ راني هوشمند را از فعاليت هاي مهم درتشخيص خوردگي و ترميم اين خط لوله برشمرد. وي گفت: باتوجه به پيگ راني انجام شده روي خط لوله مزبور، 20 کيلومتر آن به وسيله هوا تخليه و تعويض شده است. سيدامين آل طه، رئيس نگهداري و تعميرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه جنوب شرق نيزبا اشاره به انجام تعميرات پيشگيرانه روي خطوط لوپ 14اينچ رفسنجان –کرمان گفت: با تخليه کامل اين خط لوله از سيال نفتي، تعميروتعويض نقاط خوردگي شناسايي شده درمحدوده فنس شيربين راهي کيلومتر47 تا 22 نيزانجام شده است. حراست، اچ اس اي، خدمات، ترابري وبهره بردار، واحدهايي است که در انجام عمليات تعميرنقاط خوردگي خط لوله لوپ14اينچ کرمان– رفسنجان با يکديگر همکاري کرده اند.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال
تلاش برای استقرارمدیریت تعالی سازمانی
مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال گفت: باتوجه به هدف گذاري انجام شده براي استقرارمديريت تعالي سازماني، از ابتداي امسال تاکنون چهاردوره آموزشي آشنايي بامدل جايزه تعالي وخودارزيابي برگزارشده است.
سيدحميدحسيني تصريح کرد: اين دوره هاي آموزشي باهدف آشنايي بيشتر کارکنان با اين مدل مديريتي، درسطوح مختلف(مديريت، معاونت، روساي واحدها و کارشناسان روسا، معاونان) برگزار شده است.
وي گفت: باتوجه به برنامهريزي انجام شده براي استقرارمدل تعالي سازماني و مشارکت درجايزه سرآمدي وبهبود مستمر وزارت نفت، فعاليت هاي مختلفي به هدف ارتقاي استانداردهاي مورد نياز براي دستيابي به مدل مديريتي تعالي سازماني در دست اجراست. مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال اظهار کرد: با بهرهگيري از اين آموزشها، افراد موثر درسطح مديريت ارشد سازمان و کارشناسان علاقه مند، درقالب پنج گروه(رهبري، خط مشي و راهبرد، کارکنان، شراکتها ومنابع همچنين فرآيندها، محصولات وخدمات) سازماندهي شده اند. به گفته حسيني، اين گروه ها جلسات مستمر و منظمي دارند که خروجي آنها، فرآيند خودارزيابي براساس مدل تعالي سازماني و تعريف پروژههاي بهبود خواهد بود.
مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال تصريح کرد: بر اساس برنامه ريزي، اظهارنامه ئي اف کيو ام، پس از تدوين، به دبيرخانه جايزه تعالي ارسال خواهد شد.
وي چشم انداز استقرار اين مدل مديريتي را ارزش افزايي، اثربخشي رويکردها، همچنين ارتقاي استعداد کارکنان وتحقق اهداف سازمان براي خلق آيندهاي پايدار برشمرد.
حسيني گفت: با اجراي کامل وصحيح مديريت تعالي سازماني، همچنين خود ارزيابي از سوي همه کارکنان، نقاط قوت وضعف، زمينههاي قابل بهبود سازمان شناسايي وبراساس آن، برنامهريزي بهبود تدوين ميشود.
پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد
گوگرد هاشمی نژاد در رینگ بورس کالای ایران
مديرعامل شرکت پالايش گازشهيدهاشمي نژاد ازعرضه و معامله گوگرد دانه بندي توليدي اين شرکت باحجم 5 و10هزارتن در رينگ صادراتي بورس کالاي ايران خبر داد.
سيد مجتبي منبتي افزود: اين نخستين باراست که محصولات گوگردي پالايشگاه گازشهيد هاشمي نژاد به منظور فروش صادراتي به خريداران خارجي وصادرکنندگان در بورس کالاي ايران عرضه و معامله مي شود. وي تصريح کرد: در دو بازه زماني خرداد ماه امسال، 5 هزار تن گوگرد دانه بندي با ارزش 116 دلار براي هر تن و مقدار 10 هزار تن با ارزش 125 دلار براي هر تن، در رينگ صادراتي بورس کالاي ايران معامله شد.
استقبال بازار داخلي از گوگرد هاشمي نژاد
مديرعامل شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد همچنين از استقبال صنايع داخلي در استفاده از محصول گوگرد اين مجتمع در بازار داخل خبرداد.
منبتي گفت: گوگرد يکي ازمحصولات جانبي اين مجتمع است که از فرآورش گاز ترش به دست مي آيد و طي فرآيندي در واحدهاي بازيافت، با درجه خلوص 99/98 درصد توليد مي شود.
وي بابيان اين که پالايشگاه گازشهيد هاشمي نژاد، بزرگترين توليد کننده گوگرد است، اظهارکرد: اين پالايشگاه با توليد روزانه 2400 تن، قطب گوگرد خاورميانه محسوب مي شود.
منبتي اظهارکرد: 70 درصد گوگرد پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد ازسال ها پيش به صورت خام به کشورهاي چين وهند صادرشد، اما با رصد بازارجهاني، موضوع فروش گوگرد مذاب به بازار داخلي، از سال قبل مطرح و با آن موافقت شده است.
وي با تاکيد بر توجه به هدف کاهش صادرات گوگرد و استفاده از آن در صنايع داخلي اظهارکرد: با توجه به استقبال خوب صنعتگران وکشاورزان دراستفاده ازگوگرد توليدي پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد، هم اکنون 70درصد گوگرد اين پالايشگاه در صنايع داخلي مصرف مي شود.
وي تصريح کرد: اين ميزان استفاده گوگرد درصنايع داخلي، تاثير مثبتي در رشد شاخص هاي اقتصادي داشته است.
گاز استان کردستان
هر دو روز، گازرسانی به یک روستا
مديرعامل شرکت گاز استان کردستان گفت: هدف ميان مدت اين شرکت در سال 97 گازرساني به يک روستا در هر دو روز است. احمد فعله گري افزود: تحقق اين هدف موجب مي شود که استان کردستان در رديف استان هاي سبز قرار گيرد.
وي با بيان اين که استان کردستان ازموقعيت جفرافيايي وتوپوگرافي ويژه اي برخوردار است، اظهار کرد: وجود موانع طبيعي مثل کوه ها، دره هاي عميق، همچنين رودخانه هاي پرآب وسطوح شيب دار، انجام پروژه هاي گازرساني را مشکل مي سازد، با وجود اين موانع، گازرساني به 180 روستاي جديد دربرنامه امسال قرار گرفته است.
مديرعامل شرکت گاز استان کردستان گفت: ازمجموع 30 شهر داراي سکنه اين استان، 29شهر زيرپوشش گازقرار دارند و تنها شهرباقي مانده فاقد گاز (به دليل قرار گرفتن در بستر سد)چناران است. به گفته وي، از1663روستاي داراي سکنه امکان گازرساني به 1500 روستا فراهم و از اين تعداد هزار و 131 روستا گازرساني شده است.
فعله گري اظهار کرد: هم اکنون يک ميليون و 530 هزار نفراز جمعيت استان کردستان از گازطبيعي برخوردارند که 6/95 درصد ازکل جمعيت اين استان را شامل مي شود.
وي درباره گازرساني به واحدهاي صنعتي استان کردستان نيز گفت: هم اکنون گازرساني به 150واحد توليدي در دست اجراست و بخش عمده فعاليت دراين بخش آنها از جمله گازرساني به کارخانه هاي توليد آسفالت، مرغداري و واحدهاي کشاورزي آغاز شده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزي
رفع افت سیگنال رادیویی ازایستگاه های مخابراتی
معاون شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه مرکزي گفت: افت سيگنال راديويي ايستگاه هاي مخابراتي راهگرد- قم با تلاش و حضوربه موقع اين واحد خدماتي برطرف شد.
محمدرضا ناطقي دليل اين افت سيگنال را باد شديد و هم خورن تنظيم آنتن مخابراتي4/2متري نصب شده درارتفاع سي متري دکل ايستگاه مخابراتي راهگرد عنوان کرد.
وي با مهم برشمردن نقش ايستگاه هاي مخابراتي در برقراري ارتباطات راديويي بخش هاي عملياتي وستادي تصريح کرد: رفع افت سيگنال ايجاد شده درايستگاه هاي مخابراتي راهگرد و قم با همکاري وپشتيباني اتاق راديوي منطقه تهران و نيروهاي تعميرات دکل انجام شده است.
معاون شرکت خطوط لوله ومخابرات منطقه مرکزي تصريح کرد: آنتن ايستگاه مخابراتي قم نيز، با هماهنگي معاون مخابرات منطقه تهران باهدف اطمينان از تداوم ارتباط ميان ايستگاه هاي مخابراتي شمال وجنوب كشور آچارکشي شده است.
ناطقي با بيان اين که عمليات رفع اشکال افت سيگنال درايستگاه هاي مخابراتي مزبور در شرايط نامناسب جوي انجام شده است، اظهار کرد: ايستگاه هاي راهگرد و قم ايستگاه هاي مخابراتي مهم صنعت نفت هستند که درمحدوده عملياتي خطوط لوله ومخابرات نفت مناطق تهران و مرکزي در مسير شمال به جنوب واقع شده اند.
باشگاه خبر
شرکت ملي نفت ايران
تصویب پروژههای مطالعاتی طرح استقرار مدیریت خوردگی
استقرار مديريت خوردگي در اين شرکت را تصويب کرد. بنابراعلام معاونت برنامه ريزي وتلفيق طرح ها و برنامه هاي برنامه ريزي تلفيقي، اجراي اين پروژه ها به زودي آغاز مي شود. ازميان 6 طرح مطالعاتي استقرار مديريت خوردگي درشرکت ملي نفت ايران، سه طرح ارتقاي کيفيت سيستم هاي حفاظت کاتدي، رنگ و پوشش و استفاده از بازدارنده هاي خوردگي(دربخش هاي خشکي و دريايي صنايع بالادستي نفت و گاز) در اولويت اجرا قرار دارند.
اين طرح ها به ترتيب ازسوي شرکت هاي نفت مناطق مرکزي ايران، نفت و گاز اروندان و نفت فلات قاره ايران، با نظارت کارگروه طرح استقرار مديريت خوردگي اجرا مي شوند. تدوين شاخص هاي کليدي عملکرد براي ارتقاي سطح کيفي حفاظت از تأسيسات شرکت ملي نفت ايران، مهم ترين هدف اين طرح هاست. هادي ابراهيم فتح آبادي، نماينده شرکت ملي نفت ايران درکميته مديريت خوردگي وزارت نفت و رئيس کارگروه طرح استقرار مديريت خوردگي درشرکت ملي نفت ايران درباره خودارزيابي طرح استقرار مديريت خوردگي گفت: چشم انداز، خط مشي، اهداف کلان و برنامه هاي اجرايي اين طرح سال گذشته تدوين شده است. وي تصريح کرد: مرحله خود ارزيابي اين طرح نيز، ابتداي امسال انجام و نتايج آن به معاونت پژوهش و مهندسي وزارت نفت اعلام شده است. با توجه به قدمت تأسيسات نفت و گازشرکت ملي نفت ايران و هزينه هاي هنگفت خوردگي دراين تأسيسات، همچنين ضرورت پايداري توليد سيالات هيدروکربوري، موضوع تعمير ونگهداشت، بازرسي فني وکنترل خوردگي از اهميت ويژه برخوردار است.
وزارت نفت
انتصاب در معاونت پژوهش وفناوری وزارت نفت
باحکم معاون مهندسي، پژوهش وفناوري وزير نفت، کريم سلحشور به عنوان رئيس کميسيون دائمي هيئت امناي دانشگاه صنعت نفت منصوب شد. دراين حکم، حبيب ا... بيطرف به استناد آيين نامه داخلي هيئت امناي دانشگاه صنعت نفت، همچنين اختيارات تفويضي از جانب وزير نفت، سلحشور را به مدت چهارسال به اين سمت منصوب کرده است. بررسي کارشناسي موضوعات ارجاعي ازسوي هيئت امنا، رئيس دانشگاه ياهريک از اعضاي هيئت امنا به کميسيون بررسي بودجه تفصيلي دانشگاه صنعت نفت به منظورطرح در هيئت امنا از جمله مسئوليت هاي کميسيون دائمي هيئت امناي دانشگاه صنعت نفت است. بررسي ساختارتشکيلاتي دانشگاه صنعت نفت، بررسي اصلاحيه هاي بودجه تفصيلي، حسب ضرورت در قالب برنامه هاي توسعه موسسه و سياست تعيين شده از سوي هيئت امنا، حداکثرتا سقف 10درصد و گزارش نهايي آن به هيئت امنا، همچنين ارزيابي گزارش عملکرد سالانه دانشگاه صنعت نفت وتجزيه وتحليل آن به منظورتهيه گزارش توجيهي ازعملکرد دانشگاه براي استحضار اعضاي هيئت امنا، از ديگر مسئوليت هاي اين کميسيون است.
شرکت ملي حفاري
ارائه خدمات فنی - مهندسی بدون حضور دکل
شرکت ملي حفاري ايران براي نخستين بار اجراي پروژه هاي افزايش، حفظ و نگهداشت توليد نفت را از طريق ارائه خدمات يکپارچه فني و مهندسي از صفر تا 100 بدون حضور دکل حفاري عهده دار شد. اين خدمات در حيطه مسئوليت معاونت مديرعامل درامور فني و مهندسي ارائه مي شود و در اجراي آن مديريت ها و بخش هاي مختلف پشتيباني شرکت همکاري و همياري دارند. نخستين پروژه ازاين دست، بنابرتوافق شرکت ملي حفاري ايران و شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) درميدان نفتي آزادگان جنوبي اجرا مي شود که عمليات آن ازشهريور سال گذشته آغاز شده است. مديرپروژه خدمات فني يکپارچه ميدان نفتي آزادگان جنوبي درشرکت ملي حفاري ايران دراين باره گفت: اين پروژه با هدف توليدي کردن 50 حلقه چاه دراين ميدان اجرا شده و تاکنون بااحياي هفت حلقه چاه، توليد نفت ازآن، هشت هزار و 200 بشکه در روز افزايش يافته است. رامتين طهماسبي پور افزود: همسو با اجراي اين پروژه دراين مدت، با انجام اسيدکاري گسترده روي چاه شماره 107به عنوان نخستين چاه کانديداي اسيدکاري گسترده، با همکاري مديريت خدمات سيمان و انگيزش چاه، دبي چاه پس ازآزمايش سطحي ودرون چاهي وجريان دادن به آن، روزانه حدود 400 بشکه افزايش يافته است. وي با بيان اين که هم اکنون نيز احياي سه حلقه چاه ديگر در مراحل اجرا قرار دارد، گفت: شرکت ملي حفاري ايران آماده همکاري و ارائه خدمات فني ومهندسي بدون حضور دستگاه حفاري به تمام شرکت هاي بهره بردار در زمينه عمليات احياي چاه هاي آماده توليد يا درحال بهرهبرداري است که به دلايلي دچار افت توليد مي شوند.
پالايشگاه نفت آبادان
توجه به نیروی انسانی؛ تحقق افزایش بهره وری
مديرعامل جديد پالايشگاه آبادان گفت: افزايش بهره وري، رشد شاخص هاي مهم و افزايش توليد با توجه وخدمت به نيروي انساني امکان پذير است. سيدعلي اکبرميرقادري با بيان اين که هرچه به منابع انساني يک مجموعه بيشترتوجه شود، بهره وري آن نيزافزايش خواهد يافت، افزود: افزايش بهره وري پالايشگاه نفت آبادان باکمک کارکنان آن محقق خواهد شد وآن را به يک پالايشگاه نوين وسرآمد تبديل خواهد کرد. وي تاکيد کرد: برنامه هاي اين پالايشگاه ادامه فعاليت هاي قبلي باهدف افزايش توليد فرآورده سبک، کاهش فرآورده کم ارزش و ارزان، کاهش مصرف انرژي، همچنين افزايش بهره وري وارائه خدمات بيشتربه نيروي انساني به عنوان يکي از اصلي ترين منابع شرکت خواهد بود. ميرقادري بابيان اين که هنوزمشکلات زيادي درشهر وپالايشگاه آبادان وجوددارد، تصريح کرد: اين مشکلات به تدريج وباهمکاري مديران شرکت و مديران محلي برطرف خواهد شد. وي با اشاره به نيروي متعهد ومتخصص در پالايشگاه نفت آبادان، اظهار کرد: راه اندازي برخي واحدهاي پيشرفته اين پالايشکاه نظير RCDبه وسيله نيروهاي پالايشگاه آبادان انجام شده است و اگر همکاري آنها نبود، راه اندازي اين پالايشگاه که توليد بنزين آن هم اکنون روزانه 18 ميليون ليتر با استاندارد يورو 4 است، امکان پذير نبود. سيدعلي اکبرميرقادري به تازگي باحکم عليرضا صادق آبادي، معاون وزير نفت ومديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران، به عنوان مديرعامل جديد شرکت پالايش نفت آبادان منصوب شده است.
پتروشيمي شازند
تعویض کاتالیست واحد شیمیایی پتروشیمی شازند
مديرعامل شرکت پتروشيمي شازند از تعويض کاتاليست واحد توليد محصولات شيميايي(EO/EG) در اين شرکت مادر تخصصي خبر داد.ابراهيم ولدخاني افزود: مواد شيميايي اکسيد اتيلن و اتيلن گليکول دراين واحد توليد و در صنايع پزشکي، بهداشتي، پاک کننده ها، ضد يخ و الياف مصنوعي مصرف مي شود. وي با حساس برشمردن واحد توليد محصولات شيميايي پتروشيمي شازند، تصريح کرد: اين واحد توليدي به دليل تحريم ها وتعويض نشدن کاتاليست موجود، باظرفيت حدود 60 درصد فعاليت مي کرد. به گفته ولدخاني، واحد مزبور(EO/EG) با تامين 95 تن کاتاليست جديد در مدار توليد قرار گرفته است.مديرعامل شرکت پتروشيمي شازند اظهارکرد: تعويض اين کاتاليست و تعويض دودستگاه ازبرج هاي اين واحد موجب شده است که توليد در واحد EO/EGو واحد «دواتيل هگزانول» به 100درصد برسد.وي همچنين ازجايگزيني سيستم جديد کنترل هوشمند دي سي اس در پتروشيمي شازند خبرداد وافزود: اين جايگزيني با توجه به عمربالاي سيستم هاي کنترلي وايمني واحد هاي «پي بي آر» و«بي دي» و با هدف جلوگيري از بروز خطر و توقف در توليد انجام شده است.ولدخاني گفت: با استفاده ازکاتاليست جديد، براي نخستين باردرايران، گريد پليمري PE100 دردو نوع سفيد وسياه در شرکت پتروشيمي شازند توليد شده است.وي بابيان اين که توليد PE100 با کاتاليست جديد به منظور جلوگيري از واردات اين محصول وخروج ارز از کشور انجام شده است، تصريح کرد: اين محصول بيشتربراي توليد لوله هاي گازرساني کاربرد دارد.مديرعامل شرکت پتروشيمي شازند ادامه داد: اين محصول درسطح جهاني قابل رقابت با مشابه خارجي است و توليد آن مي تواند به خودکفايي کشور در اين زمينه کمک کند.وي افزود: در سال هاي گذشته مواد اوليه بسياري به ارزش 200 ميليارد ريال در انبارهاي شرکت موجود بود که با توليد اين محصول اين مواد اوليه در چرخه توليد قرارگرفت وبيش از 200 ميليون دلار براي شرکت سودآوري داشت.
نفت و گاز کارون
مشارکت در کاهش مصرف برق اهواز
شرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون با همکاري شرکت توزيع نيروي برق اهواز، در طرح کاهش مصرف برق کلانشهراهوازمشارکت کرده است.
در نتيجه اقدام هاي اين شرکت باهدف کاهش پيک مصرف برق براي همکاري با شرکت توزيع نيروي برق اهواز، پيک مصرف برق نواحي کوي فدائيان اسلام به طورميانگين 44درصد (معادل 5/4 مگاوات) و در ناحيه صنعتي کارون 8/46 درصد (معادل 4/2 مگاوات) در بازه زماني اوج مصرف کاهش يافته است.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز کارون در اين باره گفت: اين اقدام ها همسو با اجراي مصوبات کارگروه برق کميته بحران و مديريت خشکسالي و مشارکت حداکثري در طرح کاهش پيک مصرف برق انجام شده است.
محسن دهانزاده گفت: شرکت بهره برداري نفت وگاز کارون افزون برامضاي پنج تفاهم نامه باشرکت توزيع نيروي برق اهواز با عنوان کاهش بار برنامه ريزي شده 24 ساعته، چند تفاهم نامه ديگر با بخش هايي مانند ذخيره عملياتي وکاهش باربرنامه ريزي شده عمومي وسايرمصارف، با شرکت توزيع برق منطقه اي اهواز امضا کرده است.
مسئوليت تأمين و پايش برق مناطق اداري، مسکوني و صنعتي مناطق نفت خيز جنوب و هماهنگي هاي لازم با شرکت توزيع برق درشهر اهواز به عهده شرکت بهره برداري نفت وگاز کارون است واين شرکت به صورت مستمر به ترويج فرهنگ اصلاح الگوي مصرف برق به منظور کاهش شاخص شدت مصرف انرژي اقدام ميکند.
بنابربخشنامه ابلاغي دولت، ساعت کارسازمان هاي دولتي استان خوزستان دربازه زماني 19خرداد تا 15 شهريورامسال، تغييريافته و اين تصميم به منظور کاهش مصرف برق در واحدهاي اداري و صنعتي در بازه زماني پيک مصرف ابلاغ شده است.
نفت و گاز آغاجاري
راه اندازی توربوپمپ جديدواحد بهره برداري رامشير
توربوپمپ جديد واحد بهره برداري رامشير باحضورابراهيم پيرامون، مدير عامل و جمعي از مديران شركت بهره برداري نفت و گازآغاجاري راه اندازي شد.
در اين مراسم پيرامون باقدرداني ازتلاش عوامل اجراي اين طرح اظهارکرد: اين پروژه باهدف تثبيت توليد و صرفه جويي درمصرف انرژي (با توجه به وضعيت مصرف برق دراستان خوزستان) اجرا شده است.
وي تصريح کرد: همه مراحل اجراي اين پروژه بااستفاده از توان و امكانات بومي شركت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري دركوتاه ترين زمان وكمترين هزينه انجام شده است.
پيرامون هزينه اجراي اين طرح را درصورت برون سپاري، بيش از50 ميليارد ريال اعلام واظهار کرد: با تلاش شبانه روزي همكاران عملياتي، نصب و راه انداري توربوپمپ واحد بهره برداري رامشير با صرف هزينه پنج ميليارد ريال انجام شده است.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري تصريح کرد: درصدد هستيم اقدام ارزشمند در ديگر تأسيسات زيرمجموعه شركت آغاجاري اجرا شود.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران
اهدای 200 دستگاه کولر آبی به مردم سر پل ذهاب
کارکنان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران 200 دستگاه کولرآبي به مردم زلزله زده شهرستان سرپل ذهاب اهدا کردند. همزمان با شروع فصل گرما و افزايش دما به ويژه در مناطق زلزله زده، با همکاري بسيج ستاد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران و مشارکت کارکنان سي و هفت گانه اين شرکت، کولرهاي اهدايي براي استفاده مردم آسيب ديده اززلزله سرپل ذهاب، به اين منطقه ارسال شد.
21 آذرماه سال گذشته، زلزله اي به بزرگي 3/7 درمقياس ريشتراستان کرمانشاه درغرب کشور را لرزاند وموجب شد شماري از هموطنان اين خطه جان خود را از دست بدهند. اين زلزله مهيب، علاوه برخسارت هاي جاني، موجب شد خسارت هاي مالي فراواني به بارآيد. با گذشت بيش ازهفت ماه ازآن واقعه تلخ، سيل کمک هاي مردمي براي امدادرساني به مردم آسيب ديده استان کرمانشاه همچنان ادامه دارد و کارکنان نهادها وسازمان هاي مختلف ازجمله شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران نيز، دراين کار خداپسندانه مشارکت دارند. اهداي200دستگاه کولرآبي به مردم شهرستان سرپل ذهاب ازجمله اين کمک هاست.
شرکت ملي نفتکش
نجات 13 دریانورد گرفتار در آب های بین المللی
کشتي نفتکش «آرک» شرکت ملي نفتکش ايران 13دريانورد گرفتار در آب هاي بين المللي را نجات داد.
درپي انتشار اطلاعيه درخواست امداد و نجات دريايي ازسوي مرکز فرماندهي عمليات نجات دريايي پاکستان درساعت دقيقه 10 و 45صبح 30 خردادماه(20 ژوئن) فرمانده و کارکنان کشتي نفتکش «آرک» بدون فوت وقت به منظورنجات جان 13دريانورد شناور صيادي «النعيمي» وارد عمل شدند.
کاپيتان محمد برنجي، فرمانده کشتي آرک درگزارشي به امورعمليات شرکت ملي نفتکش ايران، پس ازدريافت اعلام خطرازسوي مرکز امداد و نجات کراچي بااعلام آماده باش درشرايطي که درحال عزيمت به خليج فارس بود، براي نجات جان سرنشينان اين کشتي صيادي، به سمت موقعيت تغيير مسير داد.
اين عمليات درشرايط بسياربدجوي دردرياي طوفاني وبا پيچيدگي هاي فني بسيارزيادي انجام شد.
درعمليات نجات 13سرنشين کشتي صيادي «النعيمي» کشتي آرک که در شرايط بسيار بد جوي وطوفاني انجام شد، با انجام مانورهاي بسيارفني، تارسيدن بالگرد نيروي دريايي پاکستان، ضمن حفاظت از کشتي صيادي مزبور، موادغذايي و آب به داخل آن منتقل و عمليات نجات در ساعت 17 همان روز به پايان رسيد.
در طول اين عمليات، کشتي نفتکش افرامکس آرک با ناوهاي نيروي دريايي جمهوري اسلامي ايران درارتباط راديويي بوده است و موفقيت نفتکش آرک نيز از سوي اين ناوها به فرماندهي چابهار گزارش شد.
رفتار سازمانی
موزه نفت
آشنايي كارشناسان مديريت اكتشاف با شيوه هاي نوين موزه داري
نخستين دوره اختصاصي موزه داري به درخواست مسئولان مديريت اكتشاف و با همت مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در خوزستان برگزار شد و كارشناسان اين مديريت، با مفاهيم و روش هاي نوين موزه و موزه داري، نحوه نگهداري و آرشيو مستندات آشنا شدند. اين دوره در چهار روز پياپي و در شهرهاي آبادان، اهواز و مسجدسليمان و در قالب كارگاه هاي تئوري و عملي براي تعدادي از كارشناسان مديريت اكتشاف برگزار شد و موزه و موزه داري نوين، رفتار با اشياي موزه اي، چيستي و كاركرد موزه و اهميت اسناد و آرشيو از موضوعاتي بود که طي دو نشست با حضور استادان برجسته اين حوزه مورد بررسي قرار گرفت. در كارگاه عملي نيز شركت كنندگان طي بازديد از موقعيت هاي موزه اي در شهرهاي آبادان، اهواز و مسجدسليمان از نزديك و به طور ملموس با شيوه راه اندازي و هدايت موزه ها و نگهداري، مرمت و بازسازي اشيا آشنا شدند.
محمدرضا جواهري، مشاور مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت با استناد به مباني تعريف شده از سوي شوراي بين المللي موزه ها (ايكوم)، مفهوم وچيستي موزه، اهداف، ماموريت و وظايف آن را در دوره اخصاص موزه داري تشريح كرد.
به گفته او، «ايكوم» يا همان شوراي بين المللي موزه، يك سازمان بين المللي و غيردولتي است كه در سال 1989 به منظور پيشبرد منافع موزه شناسي راه اندازي شد و توانست نظام خاصي را براي مديريت موزه ها تدوين کند. مشاور مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت با تاكيد بر تعريف ارائه شده درباره جامعه محور بودن موزه گفت: محور اصلي تشكيل موزه ها در نسل هاي اوليه، شيء بود و پس از آن با گذشت زمان، شيء جاي خود را به مخاطب داد؛ اما امروز در نسل جديد موزه ها، باتكيه بر موضوعات اجتماعي و براساس نياز جامعه، طراحي و پي ريزي مي شوند و در قالب اين موزه، مشكلات و معضلات اجتماعي مطرح و آسيب شناسي شده و براي آن راه حل ارائه مي شود.
وي افزود: در ايدئولوژي جديد موزه داري، اين مهم نيست كه چه فردي به موزه مي آيد. موزه براي جامعه است و دستاورد آن هم براي جامعه است. موزه بايد به روي عموم مردم گشوده باشد و امكاناتي در آن فراهم شود كه تمامي اقشار حتي معلولان جسمي و عقب ماندگان ذهني هم بتوانند از آن بهر مند شود.
وي با اشاره به هدف اصلي موزه يعني آموزش، مطالعه و فرح بخشي، به تشريح هركدام پرداخت و تصريح كرد: موزه يك نهاد فرهنگي، هنري و آموزشي است كه ميراث هر كشور در آن به شيوه علمي و فني، نگهداري، مطالعه و معرفي مي شود. نتايج نشان مي دهد كه برپايي موزه هاي علم و فناوري، زير ساخت هاي فكري لازم را براي خلاقيت و نوآوري در مخاطبان فراهم کرده و نقشي تعيين كننده در توسعه پايدار و پيشرفت كشور ها دارد.
مركز اسناد، پاسدار تاريخ صنعت نفت
مفاهيم سند، دلايل جمع آوري اسناد، شناخت آرشيو، فرآيند آرشيو اسناد و ضرورت بهره برداري و نگهداري اسناد از ديگر موضوعات مطرح شده در كارگاه تئوري بود كه از سوي حشمت اله منعم، مشاور مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت به شركت كنندگان آموزش داده شد.
منعم در اين دوره، كليات مباحث مربوط به چيستي اسناد و مدارك، آرشيو و نگهداري آنها را تشريح كرد. وي، سند را شاهدي دانست كه به اعتبار آن يك رويداد فرهنگي، اجتماعي، سياسي، اقتصادي و ... سنديت پيدا مي كند. منعم با اشاره به درجه اهميت منابع در استناد به آنها گفت: در ميان منابع، منابع مشتمل بر مشاهدات، خاطرات،گفت و گو ها و ... از ميزان اعتبار كمتري نسبت به آرشيو مدارك برخوردارند. مدارك تا زماني كه مطالب آنها به امور جاري و روزمره مربوط باشد، اداري است؛ ولي پس از آنكه از دايره امور اداري خارج شود، تحقيقي و استنادي است كه در اين حالت به آنها اسناد تاريخي مي گويند.
وي در ادامه به تشكيل كميسيوني با عنوان «تنظيم آيين نامه تشخيص اوراق زايد و ترتيب امحاي آنها» در سال 1351 در شركت ملي نفت اشاره كرد كه بعدها به كميسيون «ارزشيابي و تشخيص اسناد وارواق زايد و قابل امحا» تغيير نام داد كه ماموريت آنها، رسيدگي به فرايند امحاي اوراق و اسناد راكد بود كه بر اساس آن امحاي اوراق منوط به حصول اطمينان از فقدان ارزش اداري، مالي، اقتصادي، سياسي، فرهنگي و تاريخي بود.
ساماندهي و بازيابي اسناد
اما موضوع مهمي كه مغفول ماند، نبود تشكيلاتي در سطح وزارت نفت بود كه اسناد و مدارك را نه از ديدگاه امحا؛ بلكه از منظر تاريخي، فرهنگي، اجتماعي و سياسي مطالعه كند؛ اما به دليل فقدان چنين تشكيلاتي در سال هاي گذشته، اسنادي مهم با نگاه سطحي و غير كارشناسانه، بي ارزش و زايد تلقي شدند. از اين رو به دستور وزير نفت در سال 1392 در خصوص راه اندازي موزه هاي نفت، خوشبختانه اسناد اين صنعت مورد توجه قرار گرفت و اكنون با بهره گيري از تجارب مديران، كارشناسان و صاحبنظران حوزه اسناد كشور، در حال گردآوري، ساماندهي، بازيابي و احياي اسناد در سطح وزارت نفت و شركت هاي اصلي و فرعي است. مشاور مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در ادامه به شاخصه هاي كلي ابقاي اسناد نفت اشاره کرد و گفت: قدمت تك نسخه بودن و داشتن اطلاعات تاريخي يا ارائه مطالبي درباره رويدادهاي مهم از جمله ويژگي هاي اسنادي است كه در گنجينه موزه ها و اسناد صنعت نفت ايران نگهداري مي شود. وي انواع اسناد و مدارك مكتوب و نوشتاري را برشمرد و افزود: قراردادها، مقاوله نامه ها، تفاهم نامه ها، اسناد مربوط به مقامات و كاركنان ارشد صنعت نفت مانند عزل و نصب، ارتقا، دستورات خاص، اسناد و مكاتبات حاوي تصميمات مهم تاريخي، مكاتبات ساير وزارتخانه ها وديگر نهادهاي داخلي يا خارجي، سربرگ هاي دوره هاي مختلف، نقشه ها، مهرها، نمودارهاي فني و سازماني و مانند آن، اسناد مالي و اسناد تاييد شده پروژه هاي صنعت نفت، كتاب هاي حوزه مطالعات تاريخي نفت و گاز، نشريات قديمي نفت، عكس، فيلم، گزارش هاي خبري صنعت نفت، تابلو و آثار هنري مرتبط با صنعت نفت، در گروه منابع سندي و تاريخي مورد نظر مركز اسناد قرار دارند.
وي در پايان با تاكيد بر ابلاغيه وزير نفت مبني بر ايجاد موزه ها و گردآوري اسناد صنعت نفت، ماموريت و رسالت مركز اسناد اين صنعت را، بازيابي، استخراج و ابلاغ شاخصه هاي ابقا يا امحاي اسناد، گردآوري، طبقه بندي، احيا و ترميم و سپس آماده سازي براي پژوهش تاريخي، اجتماعي، سياسي، اقتصادي، همكاري باكميسيون ارزشيابي اسناد صنعت نفت خواند و از اين مركز به عنوان عضوي مهم از خانواده بزرگ صنعت نفت ياد كرد كه پاسدار و نگهبان هويت، تجربه و به بيان دقيق تر تاريخ صنعت نفت ايران است.
تاريخ
نحوه استخدام کارگران در شرکت نفت قبل از ملي شدن
آنچه در اين بخش از «روزي روزگاري نفت» آمده است، مطلبي به قلم عيسي قمصري، بازنشسته صنعت نفت و نويسنده كتاب هايي چون «فرهنگ عاميانه ماه شهر» و «مثل هاي ماه شهري» است (با اندکي دخل و تصرف ) كه در ادامه مي خوانيد.
همزمان با پايان يافتن جنگ جهاني دوم و خروج نيروهاي متفقين از ايران و بيكاري تعداد زيادي از کارگراني که در تخليه و بارگيري کالاها و ساير امور خدماتي مربوط به نيروهاي متفقين در بنادر جنوب و شمال کشور مشغول به کار بودند، شرکت نفت انگليس و ايران، طرح هاي توسعه مناطق نفت خيز آغاجاري، گچساران، بي بي حکيمه، پازنان، بندر صادراتي ماهشهر و پالايشگاه آبادان را به اجرا درآورد.
اجراي اين طرح ها به تعداد زيادي نيروي انساني نياز داشت که چون در آن زمان، پيمانکاراني که بتوانند، طرح هاي توسعه صنعت نفت را اجرا کنند، در ايران وجود نداشت، شرکت نفت به ناچار براي تمامي گروه هاي شغلي (به استثناي برخي مشاغل ساده مانند نگهباني از اموال و تأسيسات در بيابان ها و تخليه و بارگيري کالا)، نيروهاي واجد شرايط را به طور مستقيم استخدام مي کرد. اين کارگران پس از طي دوره هاي آموزشي اوليه، در کارهاي اجرايي مورد نظر مشغول به کار مي شدند.
نحوه استخدام کارگران در بندر صادراتي ماهشهر در آن زمان، به اين ترتيب بود که تمامي متقاضيان کار، در جلوي کارگزيني کارگران که در آن زمان به آن Labour Office مي گفتند، به صف مي ايستادند. در اين صف از نوجوان 12 ساله تا مرد 50 ساله ديده مي شد.
پس از شروع وقت اداري، يکي از کارمندان کارگزيني در حالي که تعدادي کاغذ يادداشت در دست داشت، به ابتداي صف مي آمد و از اولين نفر سئوالاتي مي پرسيد كه چند سال داري؟ با چه حرفه اي آشنا هستي؟ چه ميزان سواد داري؟ خدمت سربازي را انجام داده اي؟ و ...
در پايان، چنانچه مصاحبه شونده از نظر كارشناسي كه مصاحبه را انجام داده بود، واجد شرايط شناخته مي شد، يادداشتي دريافت مي كرد تا براي انجام مراحل استخدام، به دفتر کارگزيني برود. اين پرسش و پاسخ تا آخرين نفري که در صف ايستاده بود، ادامه مي يافت و کساني که يادداشتي براي استخدام دريافت نکرده بودند، متفرق مي شدند.
افراد پذيرفته شده در مصاحبه سرپايي، صف جديدي در جلوي دفتر کارگزيني تشکيل مي دادند و سپس به نوبت وارد دفتر مي شدند. پس از اخذ شناسنامه و ساير مدارک از اين افراد، مشخصات آنها در فرمي وارد مي شد و اين فرم را به دست او مي دادند تا به مسئول واحد اجرايي مورد نظر مراجعه و روي آن فرم، تأييديه مسئول اداره را دريافت کند.
مرحله بعدي، انجام معاينات پزشکي بود. مسئول مربوطه در کارگزيني، فرم انجام معاينات پزشکي را که براي حصول اطمينان از سلامت کارگر طراحي شده بود، تکميل و او را براي انجام معاينات، روانه درمانگاه مي کرد.
در آن زمان، درمانگاه بندر ماهشهر در يک ساختمان تونلي شکل که شامل سه اتاق تو در تو بود، قرار داشت. کادر اين درمانگاه شامل يک پزشک هندي، يک دستيار ايراني، يک مسئول پانسمان و يک يا دو کارگر خدماتي مي شد.
فرد متقاضي کار که براي معاينه به درمانگاه اعزام شده بود، برگه خود را به دستيار پزشک ارائه مي کرد. اين دستيار به همراه متقاضي کار، وارد اتاق پزشک مي شد و پزشک پس از برانداز کردن متقاضي، به دستيار خود دستور مي داد تا او را معاينه کند. در صورتي که مراجعه کننده، معلوليت ظاهري نداشت، دستيار پزشک، ميزان بينايي او را مي سنجيد و نتيجه را روي برگه معاينه مي نوشت و به دکتر نشان مي داد. در صورتي که ميزان ديد او براي انجام وظيفه مناسب بود، دکتر در همان ورقه، سالم بودن او را براي استخدام تأييد مي كرد؛ البته اين معاينه براي متقاضيان مشاغلي مانند رانندگي و جوشکاري با دقت بيشتري و در درمانگاه صنعتي آبادان انجام مي شد.
افرادي که سلامت آنها از نظر پزشکي مورد تأييد قرار گرفته بود، پس از مراجعه به کارگزيني، انگشت نگاري مي شدند. اين كار با جوهري مخصوص و با دقت از 10 انگشت دو دست روي ورقه مخصوص انجام مي گرفت. پس از انگشت نگاري، شماره کلاس کار به کارگر اختصاص مي يافت و او براي شروع به کار موقت، به واحد ذيربط فرستاده مي شد. همچنين يک نسخه از برگه انگشت نگاري و يک نسخه از برگه استخدام، به کارگزيني مرکزي در آبادان ارسال مي شد.
در آن زمان، چنانچه كارگري به هر دليلي غير از غيبت طولاني، از کار اخراج شده بود، نامش در فهرست سياه يا Black List قرار مي گرفت. به اين ترتيب كه اسم و اثر انگشت او در فهرستي خاص ثبت مي شد و او ديگر هيچ گاه نمي توانست در شرکت نفت استخدام شود.
اما تجربه نشان داده بود که اين گونه افراد، براي استخدام مجدد، از شناسنامه برادر يا ساير بستگان استفاده مي كردند. به همين دليل، براي کنترل اثر انگشت تازه استخدام ها با ليست سياه، واحد انگشت نگاري آبادان ايجاد شد که در رأس آن، يک کارشناس انگشت نگاري قرار گرفته بود. ظاهرا او در کار خود خيلي خبره بود و از آنجا كه سبيل هاي بلندي داشت، در بين کارگران به «سبيلو» معروف بود.
برگه هاي انگشت نگاري تازه استخدام ها براي بررسي در اختيار اين شخص قرار مي گرفت. در صورتي که اثر انگشت يکي از افراد، با يکي از آثار انگشت نگاري موجود در ليست سياه مطابقت داشت، آن شخص فوراً از کار اخراج مي شد و در غير اين صورت، شماره رديف دائم يا همان Bs.Number به او ابلاغ مي شد.
معرفت
عطر ماندگار
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
از وصاياي پيامبر (ص) به علي (ع) «يا على ان من اليقين»؛ از مراتب يقين يكى اين است كه «ان لا ترضى احدا بسخط اللَّه و لا تحمد احدا بما اتاك اللَّه»؛ آنچه خدا به تو عنايت كرده، ديگرى را منعم آن نعمت ندانى و او را به خاطر آن نعمت حمد نكنى. «ولا تذم احدا على مالم يؤتك اللَّه»؛ چيزى هم كه خداى متعال از تو باز داشته و به تو نداده، تقصير آن را گردن ديگرى نيندازى و به خاطر آنچه خدا به تو نداده، كسى را مذمت نكنى. «فان الرزق لا يجره حرص و حريص»؛ هيچ حرصى از سوى هيچ حريصى نمى تواند رزق را به سوى او بكشاند. «و لا تصرفه كراهه كاره»؛ همچنان كه كراهت هيچ كارهى هم نمى تواند رزق را از كسى باز بدارد. «ان اللَّه بحكمه و فضله» - حُكم شايد به معناى حكمت و تدبير الهى باشد - با حكم و فضل خود: «جعل الرَوْح والفرح فى اليقين و الرّضاء» - رَوْح به معناى بهجت، سُرور، آسايش و آرامش - خداى متعال آرامش زندگى و فرح و سُرور را در يقين و رضا قرار داده است. اگر انسان از حالت ريب و ترديد و تزلزل روحى و اعتراض و نارضايى نسبت به همه حوادث زندگى خود خارج شد و به مقام رضا رسيد، خداى متعال رَوْح و فرح - يعنى آرامش - را به او عنايت خواهد كرد. «و جعل الهم و الحزن فى الشك و السخط»؛ متقابلاً خداى متعال، همّ و حزن و اندوه و امثال اينها را در شك - يعنى ضدّيقين، حالت دودلى و ترديد - و سخط - يعنى خشمگين بودن از همه حوادث - قرار داده است. چنين انسانى، اگر خدا نيكىاى به او دهد، خشمگين است كه چرا بيشتر نداد؛ اگر بدى اى به او قسمت كند، خشمگين است كه چرا متوجه او شد! براى رسيدن به رَوْح و فرح، مي بايد انسان دنبال يقين و رضا بگردد: در اين بازار اگر سودى است؛ درويش خرسند است. الهى منعمم گردان به درويشى و خرسندى. البته مراد، درويشِ مصطلح نيست.
خير الکلام قَلّ ودَلَ
کسي که واعظي دروني نداشته باشد، موعظه هاي مردم سودي به او نمي رساند.
امام محمد باقر (ع)
معرفي کتاب و نرم افزار
نرم افزار آواي توحيد، شامل نامه مهم و تاريخي حضرت امام خميني (ره) به ميخائيل گورباچف، صدر هيئت رئيسه وقت اتحاد جماهير سوسياليستي شوروي است که به همت خدمات فرهنگي مرکز نور توليد و به رايگان در اختيار کاربران قرار گرفته است.
نماز و شکوفه هاي زندگي
نقش و مسئوليت والدين
نقش والدين در زندگى كودك بسيار مهم و كليدى است و مىتوان گفت كه نحوه شكلگيرى بخش اعظم عادتها و گرايشهاى كودك و حتى تحركات بدنى او، به چگونگى ايفاى نقش آنان بستگى دارد.
در فرهنگ اسلامى والدين مسئوليت اصلى تربيت را برعهده دارند. در اين باره امام صادق (ع) فرمودند:
وقتى آيه «يا ايُّهَا الَّذينَ آمَنُوا قُوا انْفُسَكُمْ وَ اهْليكُمْ ناراً» نازل شد، مردم گفتند: چگونه خودمان و خانوادهمان را از آتش دوزخ نگه داريم؟ پيامبر (ص) فرمود: عمل خير را انجام دهيد و به خانوادهتان نيز تذكر بدهيد كه انجام دهند و آنان را بر طاعت خدا تأديب كنيد.
تعليم و تربيت الهى خانواده در محيط پاك و فضاى سالم تحقق مىپذيرد. محيطى كه در آن ارزشهاى الهى همچون نماز از جايگاه والايى برخوردار بوده از گناه و فساد خبرى نباشد. هر اندازه محيط پاكتر باشد، انس با خدا و راز و نياز و نماز بهتر و زيباتر تجلى مىيابد. از جمله مسئوليتهاى والدين، عامل بودن به احكام دينى خصوصاً نماز است. پايبندى به وظايف شرعى در هر شرايطى مىتواند بيشترين تأثير را در تربيت كودك و نوجوان داشته باشد. از وظايف ديگر والدين، مراقبت و حفظ فرزندان از هر كجى و انحراف است. جامعهاى كه در معرض تهديد و تهاجم فرهنگى كفار و مفسدان است، مراقبت يك امر حياتى است. همان طور كه والدين از فرزندانشان در برابر هر آسيب و ناراحتى جسمى مراقبت مىكنند، بايد از گلهاى باغ وجود خود در مقابل آفتها و آسيبهاى فكرى و اعتقادى نيز محافظت کنند.
افزون بر اينها، والدين بايد با درخواست يارى و توفيق از خداوند، خود و فرزندانشان را در مسير وزش روح نواز هدايت و عبوديت الهى قرار دهند تا بتوانند به اين فيض بزرگ دست يابند. شاهد بر اين مطلب تقاضاى حضرت ابراهيم (ع) از خداوند سبحان است:
«رَبِّ اجْعَلْنى مُقيمَ الصَّلوةِ وَ مِنْ ذُرِّيَّتى» (ابراهيم/ 40)پروردگارا من و ذريه مرا از نمازگزاران قرار ده.
نكته مهم ديگر اين است كه والدين در ايفاى نقش خود از هرگونه افراط و تفريط و تحميل پرهيز نمايند، تا كودك دچار ترديد و تنفر نشود و فقط براى ارضاى خاطر والدين وظايف دينى را انجام ندهد بلكه خود ببيند، بشنود، بفهمد و انتخاب كند. اگر خانواده در صدد ايجاد محيطى تصنعى و قالبى باشند، تربيت مناسب نبوده و در عمق روح كودك تأثير نخواهد گذاشت، در نتيجه تربيت الهى تحقق نمىيابد.
ادامه دارد...
مفاهيم ديني
لزوم فراگيرى معارف دين براى تبليغ
وَ ما كانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كافَّةً فَلَوْلا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِىالدّينِ وَ لِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ اذا رَجَعُوا الَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ توبه -122
شايسته نيست مؤمنان همگى (بهسوى ميدان جهاد) كوچ كنند؛ چرا از هر گروهى، يك عده (به سوى مدينه) كوچ نمىكنند تا در دين فهم و بصيرت يابند و هنگام بازگشت، قوم خويش را (با بيان احكام و معارف دين) بيم دهند، شايد (از مخالفت فرمان پروردگار) بترسند و خوددارى كنند.
مبارزه با جهل براى رسيدن به كمال
انسان براى رسيدن به كمال، به عمل آگاهانه نياز دارد و انسان جاهل به كمال نمىرسد. پس بر همگان بويژه كسى كه مىخواهد عنوان مبلغ دين را داشته باشد، لازم است به جهاد با جهل برخاسته، معارف دين را فراگيرد. چنانچه چنين توفيقى پيدا كرد، مهم ترين ويژگي يك مبلغ دينى به دست آورده است زيرا هم خود به سوى كمال، راه يافته است و هم مىتواند ديگران را به سوى آن راهنمايى كند.
پس لازم است عدهاى از مردم، دامن همت به كمرزده، معارف دين را فرا گيرند و در مرحله بعد، قشرهاى مختلف جامعه را با آن آشنا کنند تا عملى برخلاف دستورهاى الهى انجام نگيرد و معارف دين، معيار تشخيص حق و باطل و نيك و بد باشد نه سليقه و ميل افراد. البته نه در زمان پيامبر (ص) و نه امروز، براى همه افراد مقدور نبوده و نيست كه از شهر و ديار خود كوچ كنند و به حضور رهبران دينى بشتابند و احكام و معارف دين را از آنها كسب كنند پس بايد از هر منطقهاى، تعدادى بهسوى مراكز علمى كوچ كنند و در مسائل دين، فهم و بصيرت يابند و بعد از فراگيرى علوم دينى برگردند و وظيفه انذار را انجام دهند. كوچ كردن براى كسب معارف دينى به تنهايى هدف نيست، بلكه مقدمهاى است براى هدف بعدى؛ يعنى انذار و ترساندن مردم از عواقب خطرناك اعمال و عقايد زشت بهوسيله بيان احكام و معارف دين، تا بدين وسيله، جامعه اصلاح شود و زمينه رشد و تعالى فراهم شود.
منظور از تفقه چيست؟
در اصطلاح امروز، فقه، علم به احكام فرعى است و فقيه يعنى عالم به احكام تكليفى فرعى؛ ولى در آيه شريفه، منظور از آن فهم و شناخت عميق از اصول و فروع دين، احكام، عقايد و اخلاق است، چون در آخر آيه شريفه مىفرمايد: تا بعد از تفقه، قوم خويش را انذار كنند و معلوم است كه انذار با بيان فقه اصطلاحى يعنى با بيان احكام عملى صورت نمىگيرد، بلكه احتياج به بيان اصول عقايد (بهويژه معاد) هم دارد. پس بر مبلغان دينى است خود را به سلاح علم و عمل مجهز سازند و با مطالعه و تحقيق در مسائل اعتقادى، اخلاقى و عملى، آمادگى جوابگويى به پرسش ها و شبهات مردم را در خود ايجاد كنند وبعداز اينكه توشه علمى مناسبى تهيه ديدند، براى انذار مردم قدم بردارند.
صفحه اي براي گسترش و ترويج فرهنگ، آد اب و اند يشه د يني
تهيه و تنظيم: ستاد اقامه نماز وزارت نفت
يک شبهه ويک پاسخ
آيا درحديث و قرآن داريم که سگ نجس است؟
پاسخ: سگ، از حيوانات نجس است. دليل نجاست سگ، روايات است؛ اما در قرآن، آيه اي نداريم كه بر نجاست سگ دلالت كند. البته بايد توجه داشت كه تمام احكام ديني در آيات قرآن بيان نشده است؛ بلكه برخي احكام، در روايات از پيامبر و امامان معصوم (عليهم السلام) آمده است كه از جمله آنها حكم نجاست سگ است. روايات نيز آن را به طور مطلق بيان كرده اند كه شامل همه سگ ها مي شود. فرقي بين انواع سگ ها نگذاشته اند. چند نمونه از اين روايات ذكر مي شود:
1- «از امام صادق (ع) در مورد سگ پرسيده شد. حضرت (ص) فرمود: آن، پليد و نجس است و از باقيمانده آبي كه خورده، نمي توان وضو گرفت. چنين آبي را دور بريز و ظرف را اول با خاك و آنگاه با آب بشوي»
2-«از امام صادق (ع) در مورد باقيمانده آب سگ سؤال شد كه آيا مي توان آن را خورد يا با آن وضو گرفت؟ حضرت فرمودند: خير. راوي پرسيد: آيا سگ همانند ساير حيوانات درنده نيست؟ (كه مي توان باقيمانده آبشان را خورد) حضرت(ص) فرمود: به خدا قسم نه، او نجس است. به خدا قسم نه، او نجس است»
3- از امام صادق (ع)در مورد سگ شكاري پرسيدم. حضرت (ص) فرمود: هر گاه به او دست زدي، دستت را بشوي»
4-«امام علي (ع) فرمودند: از نزديكي با سگ ها دوري كنيد. پس هر كس با سگ برخورد داشت، در حالي كه بدنش خيس بود، بايد بدنش (محل برخورد) را بشويد»
اما در مورد دلايل علمي، مطلب قطعي و 100 در صدي در اين زمينه وجود ندارد. بعيد است كه اين نوع حرمت ها مربوط به جنبه هاي ظاهري و مشكلات طبيعي باشد. از ظاهر روايات هم برمي آيد كه منظور از لزوم پرهيز از سگان، پليدي باطني و معنوي است؛ هر چند زمينه ظاهري هم مي تواند مد نظر باشد؛ چنان كه مثلاً گفته شده: در روده سگ كِرم كوچكي به طول چهار ميلي متر به نام «تينيا ايكينوسكوس» است. وقتي اين كرم از طريق مدفوع سگ بيرون مي آيد، تخم هاي زيادي از اين كرم همراه مدفوع خارج مي شود و به اطراف مقعد سگ مي چسبد. سگ به وسيله زبانش آن تخم ها را به قسمت هاي ديگر بدنش منتقل کرده و همه جا را آلوده مي كند. اگر يكي از اين تخم ها به معده انسان وارد شود، مرض هاي گوناگوني توليد مي كند.
اخبار ستاد اقامه نماز
برگزاری طرح قرآنی «ربّنا » در منطقه هشت صنعت نفت
اولين طرح مهندسي شده قرآني با نام طرح ربنا تفسير جامع آيات دعايي قرآن کريم از سوي روحانيون وامامان جماعت منطقه 8 صنعت نفت در طول ماه مبارک رمضان برگزارشد.حجه الاسلام والمسلمين محسن قمصري فر رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه 8 صنعت نفت درباره اجراي اين طرح قرآني در سطح مراکز صنعت نفت در استان هاي خراسان رضوي، شمالي وجنوبي گفت: اين طرح در همه شرکت ها استقبال بسيار خوبي داشت و مديران و مسئولان شرکت هاي تابعه ابراز رضايت کرده و اولين طرح قراني مهندسي شده و همسان بود که به خواست خدا و عنايات امام رئوف علي ابن موسي الرضا (ع) و توجهات حضرت حجت (عج) انجام شد.
مراسم اهداي جوايز مسابقات فرهنگي ورزشي ويژه ماه مبارک رمضان
مراسم تقدير از فعالان فرهنگي و ورزشي در ماه مبارک رمضان در شرکت مهندسي وتوسعه نفت برگزار شد. در اين مراسم که با حضور دکتر تورج دهقاني مديرعامل، مديران، رؤسا و جمعي از کارکنان شرکت متن، به مناسبت گراميداشت عيد سعيد فطر و اهداي جوايز مسابقات فرهنگي و ورزشي ويژه ماه مبارک رمضان، در محل نمازخانه اين شرکت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر برگزار شد، دکتر تورج دهقاني، ضمن آرزوي قبولي طاعات و عبادات و تبريک به مناسبت عيد سعيد فطر گفت: شرکت مهندسي و توسعه نفت در سطح اقتصاد ملي و وزارت نفت داراي جايگاهي ويژه و مهم است شرکت نمي تواند شرکت تک بعدي باشد، از اين رو به همين ميزان سهم شرکت متن براي توسعه کشور، در حوزه مسائل فرهنگي نيز بايد در سطحي قابل توجه و روبه رشد باشد.
دهقاني افزود: در همين راستا سياست هايي به منظور ارتقاي سطح توانمندي در بخش هاي فرهنگي ، مذهبي و ورزشي به موازات حوزه هاي فني در شرکت متن پايه گذاري شده است که اميدواريم اين برنامه ها به صورت متداول، ارزيابي و اجرا شود.
حجه الاسلام سيد اسلام دانش، امام جماعت اين شرکت نيز، از مديران وکارکنان به دليل اهتمام به برنامه هاي فرهنگي – ديني تقدير کرد.
همراه با شهيد ان
شهید حبیب الله خوش اخلاق
شهيد خوش اخلاق از دي ماه 1358 با شوق خدمت وارد شرکت ملي نفت ايران شد. سابقه انقلابي وروحيه شهادت طلبي اش زبانزد همه بود. با آغاز جنگ تحميلي آرام وقرار نداشت وبارها به جبهه هاي حق عليه باطل اعزام شد وسرانجام در اواخر سال 1363 موعد پرکشيدنش به لقاي الهي فرارسيد وروز 25 بهمن 63 به خيل ياران شهيدش پيوست. برادرشهيد درباره وي مي گويد: «از اوايل سال 57 در جريان فعاليت هاي مذهبي و مبارزاتي قرار گرفت و حتي چند روز در بازداشت ساواك به سربرد. پخش اعلاميه هنگام شب، دعوت دانش آموزان به شركت در راهپيمايي ها و فعاليت در انجمن اسلامي از جمله حركت هاي مبارزاتي شهيد حبيب الله خوش اخلاق بود». او درباره اخلاقيات شهيد مي گويد: «او با اخلاقي آرام و رفتاري متين همواره به مردم با ديده احترام مي نگريست».
زلال احکام
پرسش:
الف) اگر شخصي مي داند که تا سال آينده عذرش باقي است و نمي تواند روزه بگيرد؛ آيا اين شخص مي تواند کفاره روزه را قبل از رسيدن ماه رمضان آينده پرداخت کند يا خير؟
ب) اگر اين شخص قبل از ماه رمضان سال آينده بميرد، آيا ورثه او بايد کفاره روزه هايش را پرداخت کنند يا خير؟
پاسخ:
الف) تا رمضان آينده بايد صبر کنند.
ب) ورثه وظيفه اي ندارند.
با فرزانگان
غذایش نان و آب بود
درباره شهيد مظلوم دکتر بهشتي نوشته اند: از غذاي زندان نمي خورد. از بيرون خبر آورده بودند که شايد مسموم باشد. غذايش فقط نان و آب بود. گفتم آخه شما چطوري نون و آب مي خوري؟ ديگه داره حالم از اينکه مي بينم نون و آب مي خوريد، بد مي شه. گفت: اگر کسي بيرون زندان نان و آب خوردن را تمرين کرده و به آن عادت کرده باشد، اينجا هم برايش کار سختي نيست.
گردشگری
دیدنی های سواد کوه
از آبشار گزو تا درياچه شورمست
شهر سوادکوه در استان مازندران با شماري از زيباترين جاذبه هاي گردشگري کشور همچون گزو و ورسک، درياچه شورمست و جنگل هاي بکري مانند جنگل هلي دار، يکي از بهترين مقاصد براي سفر و طبيعت گردي است. در اين نوشتار با شماري از جاذبه هاي گردشگري سوادکوه آشنا مي شويم.
آبشار گزو
آبشار گزو با ارتفاع تقريبي 70 متر در 15 کيلومتري بخش شيرگاه از توابع شهرستان سوادکوه و در جنگل هاي سرسبز و زيباي لفور و در کنار امام زاده اي معروف به «سه بزرگوار گزو» قرار دارد. مسير ارتباط آن از روستاي جمشيدآباد و لفور، در پشت سد البرز و در مسير کار سنگ است. اين مکان، محل مناسبي براي گردشگران، صخره نوردان و کوهنوردان به حساب مي آيد.
شورمست
روستا و درياچه شورمست در ناحيه جنوبي استان مازندران و در جنوب غربي شهرستان سوادکوه، شهر پل سفيد قرار دارد. درياچه شورمست در 5 کيلومتري شهرک صنعتي شورمست پل سفيد و در ارتفاعات مشرف به اين شهر واقع شده است. اين درياچه، يکي از زيباترين اماکن موجود در شهرستان سوادکوه و داراي امکانات تفريحي مانند قايق، اسکي روي آب و اقامتگاه ساده است.
آبشار ورسک
آبشار بسيار زيبا و پرآب چشمه علي که همان آبشار فصلي ورسک است، به ارتفاع تقريبي بيست متر از اين دره به سمت روستاي ورسک جاري است. آب اين آبشار از ارتفاعات قدمگاه سرچشمه مي گيرد و سالانه تعداد زيادي از مردم مشتاق را به سوي خود مي کشاند. از روستاي ورسک تا زير آبشار حدود 30 دقيقه راه است که نيمي از آن از کنار آب رودخانه مي گذرد. آب و هواي اين منطقه معتدل، مرطوب و کوهستاني است. اين رودخانه فصلي است و در فصل هاي مختلف حجم آب متفاوتي دارد.
سد لفور
سد لفور يا همان سد البرز با ارتفاع 72 متر در دهستان لفور روي تلاقي سه رودخانه کارسنگ رود و آذررود و اسکليم روهار در منطقه اي به نام دئوتک (محل تلاقي دو آب) احداث شده است. اين سد از نوع سنگ ريزه اي با هسته رسي و مخزني به حجم 150 ميليون مترمکعب است. اين سد خاکي بزرگ در کنار جنگل زيبا، منظره اي زيبا و دلنواز را فراهم آورده است.
غار زنگيان
غار زنگيان، يکي از غارهاي طبيعي در منطقه سوادکوه در استان مازندران قرار دارد و يکي از زيباترين غارهاي منطقه سوادکوه است. غار زنگيان در پايين دست روستاي زنگيان و سمت غرب روستاي ارات بن (و شمال دشت هاي ارات بن) قرار دارد. اين غار از غارهاي طبيعي با طاق هاي طبيعي و داراي قدمت زياد است. اطراف غار صخره است. مه اين صخره سنگي همانند فرشي اطراف اين غار پهن شده است. گفته مي شود دهليزهاي اين غار تا 720 متر هم شناسايي شده است.
جنگل هلي دار
جنگل هاي سوادکوه در استان مازندران، يکي از بکرترين مناطق گردشگري ايران به شمار مي رود که هنوز ناشناخته است. در اين ميان جنگل هلي دار با هوايي مه گرفته، يکي از ديدني ترين نقاط است. بخش وسيعي از شهرستان سوادکوه داراي جنگلي متراکم و متنوع با درخت هايي نظير راش، افرا، توسکا، ملج و نوع کمياب درخت سردار يا سرخدار است. جنگل هاي بکر در مناطقي که ميان بوميان و اهالي پرتاس خوانده مي شوند، داراي مسيرهاي سخت و دشوار است، اما به لحاظ قرار گرفتن در ارتفاعي خاص، همواره در پوششي از مه قرار دارد و مناظر بديعي را پديد مي آورند.
ارفه کوه
ارفه کوه يا رفع و ارفعه کوه در منطقه البرز، يکي از قلل مرتفع و مهم منطقه است که در روستاي ارفعده از توابع شهرستان سوادکوه قرار دارد. ارتفاع روستاي ارفعه ده 1530 متر از سطح دريا است. ارفع کوه در منطقه اي بسيار خوش آب وهوا قرار دارد که چشم اندازي وسيع به بسياري از قله هاي معروف دارد. در دامنه هاي اين کوه، کشاورزي و دامداري از مشاغل مهم محسوب مي شود. براي ديدن آبشار بايد از اينجا نزديک به چهل دقيقه جنگل نوردي کنيد. مسير ارفه ده هم مسير زيبا و رويايي است. منطقه ارفه از نظر تنوع جانوري، داراي خرس، گرگ، گراز و پلنگ است. طول مسير صعود از روستا تا قله شش کيلومتر (مسير جنوبي طول مسير فرود 9 کيلومتر است (مسير شمالي و تراورس) که شامل پنج کيلومتر فرود و 4 کيلومتر تراورس با شيب ملايم است.
منطقه جنگلي اوريم
روستاي اوريم از توابع شهر سوادکوه، در دهستان راستوپي قرار دارد. هواي مه آلود وضعيت قالب جوي اين روستا است، در حالي که شهرهاي اطراف اين روستا شاهد هواي گرم، سوزاننده و شرجي تابستاني است. آب وهواي معتدل و کمي سرد اوريم، بهترين فرصت براي تابستان گذراني و يا همان ييلاق است. اين روستا که در جنگل و کوه هاي سوادکوه قرار دارد، مناظر دلپذيري براي علاقه مندان به طبيعت دارد. همچنين پل راه آهن اوريم که مربوط به دوره پهلوي اول است، از شاهکارهاي معماري اين دوره و از جاذبه هاي شهرستان سوادکوه است. اين اثر 22 مرداد 1384 با شماره ثبت 13090 به عنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. از اين رو ديدن اين پل را هم به شما پيشنهاد مي کنيم.
غار کيجاک چال
اين غار در 10 کيلومتري جنوب شهر پل سفيد و روبه روي پادگان ارتش قرار دارد. اين غار زيبا در داخل ارتفاعات جنگلي مشرف به روستاي پيت سرا در دوآب سوادکوه قرار دارد. محل اصلي غار در بدنه يک ديوار 60 متري از جنس آهک واقع شده که ارتفاع آن از سطح زمين به 23 متر مي رسد. سقف گنبدي آن با کف غار نيز 7 متر فاصله دارد. ديواره 60 متري به شکل يک کلاهک است، به صورتي که دهانه غار در زير يک نقاب به طول چهار و نيم متر قرار گرفته است. محوطه زير دهانه غار نيز به شکل يک کلاهک است. اين غار يک شاهکار و يک اعجاز طبيعي است، وضعيت آن نيز شرايطي را پديد آورده که دسترسي به غار را ناممکن کرده است و تنها با تجهيزات کامل مي توان به داخل آن راه پيدا کرد.
ديدني هاي بندر ترکمن
از جزيره آشوراده تا تالاب گميشان
بندر ترکمن، از زيباترين شهرهاي غرب استان گلستان استکه ديدني هاي زيادي دارد . اين بندر، نخستين شهر کشور است که از سوي مهندسان و معماران ايراني و بلژيکي مطابق با اصول شهرسازي ساخته شده و نقشه آن تار عنکبوتي و بسيار منظم است و همه ساله به مدت ده هفته ميزبان رقابت هاي کورس تابستانه سوارکاري است. رقابت هايي که چشم علاقه مندان داخلي و خارجي بسياري را به سوي اين شهر زيباي ساحلي ايران، خيره مي کند.
سواحل خليج گرگان
وجود خليج گرگان با وسعت 68 هزار و 800 هکتار که به طول 5/6 کيلومتر از دريا جدا شده، از مهم ترين محورهاي داراي قابليت گردشگري بندر ترکمن است. سواحل جنوبي و شرقي درياي خزر برخلاف سواحل شمالي آن هيچ گاه دوره يخبندان ندارد، از اين رو قابليت جذب گردشگر را در همه ايام سال دارد. روستاي قره سو در شهرستان بندر ترکمن، يکي از زيباترين مناطق ساحلي در اين شهرستان است.
اسب هاي ترکمن
بندرترکمن همه ساله ميزبان کورس اسبدواني است که يکي از ديدني ها و جاذبه هاي اين شهر محسوب مي شود.اسب ترکمن قدمتي به درازاي تاريخ دارد. در سپاه داريوش هخامنشي سي هزار راس اسب ترکمن وجود داشته که پيروزي هاي لشکريان داريوش مديون تلاش هاي اين اسب هاي گران بها بوده است.شاردن ندر سياحت نامه خود مي نويسد:اسب ايران بهترين و زيباترين اسب مشرق زمين بوده و از نظر قد بلندتر از اسب هاي سواري انگليسي است.
اسکله تفريحي بندر ترکمن
اسکله تفريحي بندر ترکمن، يکي از بهترين ديدني هاي اين شهر است. اسکله بندر ترکمن در غرب اين شهر واقع شده، جايي که مي توان سوار قايق هاي پدالي يا موتوري شد و در بازارهاي بي نظير و رنگارنگ آن در افقي از درياي خزر خريد کرد. اگر به بندر ترکمن سفر کرديد، تماشاي غروب خاطره انگيز اين اسکله را فراموش نکنيد.
اسب هاي ترکمن
بندرترکمن همه ساله ميزبان کورس اسبدواني است که يکي از ديدني ها و جاذبه هاي اين شهر محسوب مي شود.اسب ترکمن قدمتي به درازاي تاريخ دارد. در سپاه داريوش هخامنشي سي هزار راس اسب ترکمن وجود داشته که پيروزي هاي لشکريان داريوش مديون تلاش هاي اين اسب هاي گران بها بوده است.شاردن ندر سياحت نامه خود مي نويسد:اسب ايران بهترين و زيباترين اسب مشرق زمين بوده و از نظر قد بلندتر از اسب هاي سواري انگليسي است.
جزيره آشوراده
جزيره آشوراده در غرب بندر ترکمن، بزرگ ترين جزيره ايراني در درياي مازندران است که در شبه جزيره ميانکاله واقع شده است. درگذشته آشوراده از سه جزيره تقريبا به هم پيوسته تشکيل مي شده که دو جزيره کوچک و انتهايي آن در طول قرن ها به زير آب رفته اند و حالا آشوراده نيز به همان دليل متروک و نيمه مغروق مانده است. البته مسافران مي توانند از بندر ترکمن با قايق موتوري ظرف مدت زمان ده دقيقه به آشوراده برسند و از زيبايي هاي بي نظير و آرامش مثال زدني آن لذت ببرند. اين جزيره تا سال ها پيش با امکاناتي همچون پاسگاه ژاندارمري، شرکت تعاوني روستايي، مدرسه راهنمايي، مغازه، مسجد و حسينيه بيش از 1000 نفر سکنه داشته است که به مشاغل دامداري، کارگري، پيشه وري و ماهيگيري مشغول بوده اند، اما در سال 1372 به علت بالا آمدن سطح آب درياي خزر و وقوع سيل مردم جزيره آنجا را ترک کردند. هم اکنون تنها کارمندان شيلات در آن ساکن هستند.40 درصد خاويار ايران در نزديکي اين جزيره زيبا صيد مي شود. اين جزيره تا پايان جنگ جهاني دوم در اختيار روس ها بوده است. روس ها در اين جزيره چند بيمارستان، ساختمان مسکوني، قلعه و يک کليساي چوبي ساختند. با اين حال، اکنون از کليساي چوبي اثري در دست نيست، اما يک قلعه مثلثي که در شمال اين جزيره پابرجا مانده که به عنوان يادگاري از اشغال روس ها به ثبت ميراث فرهنگي رسيده است.
منطقه شكار ممنوع صوفيکم
تالاب شکار ممنوع صوفيکم بندر ترکمن، از جاده آق قلا به مرز اينچه برون در شمال استان آغاز مي شود. اين تالاب، زيستگاه برخي گونه هاي نادر جهان وحش از جمله روباه ترکمن و کوچک ترين پستاندار ايران يعني حشره خوار کوتوله است، ضمن آن که اين منطقه و زيستگاه هاي اطراف آن يکي از محل هاي زمستان گذراني پرندگان مهاجري است که هر ساله از 6 مسير مهاجرت جهان به اين تالاب روي مي آورند. تالاب صوفيکم، زيستگاه 130 گونه پرنده از جمله 9 گونه پرنده مهاجر زادآور و 12 گونه پرنده بومي زادآور است. در فصل مهاجرت، گونه هاي منحصربه فرد و نادر از جمله عقاب دريايي دم سفيد و اردک سرسفيد از کشورهاي آفريقايي و اروپايي، هند و چين، ترکمنستان و چند فلات ديگر به ايران مي آيند تا زمستان گذراني خود را در گميشان خليج گرگان و زيستگاه هاي اطراف آن سپري کنند
.
تالاب بين المللي گميشان
اين تالاب زيبا در شمال غرب بخش گُميشان از توابع شهرستان بندر ترکمن واقع شده است. ضلع جنوبي تالاب به رودخانه گرگان رود، ضلع شمالي آن به مرز ايران و ترکمنستان، ضلع غربي آن به درياي خزر و شرق آن به دشت گميشان متصل است و حدود هفت کيلومتر از آن نيز در خاک کشور ترکمنستان امتداد دارد. بخش شمالي تالاب گميشان به علت دارا بودن شرايط مطلوب به عنوان منطقه حفاظت شده معرفي شده و در فهرست تالاب هاي بين المللي در کنوانسيون رامسر قرارگرفته است. اين تالاب، هر ساله ميزبان هزاران پرنده مهاجري است که زمستان خود را در اين تالاب بين المللي و ديگر تالاب هاي استان گلستان سپري مي کنند. پرندگان اين تالاب، عمدتا مهاجر هستند و با سرد شدن هوا در بخش هاي روسيه به اين تالاب مي آيند. اين پرندگان معمولا از آبان ماه وارد ايران مي شوند و تا اوايل فروردين در اين تالاب مي مانند. اين تالاب بين المللي سالانه ميزبان بيش از 22 گونه پرنده از قبيل: فلامينگو، عقاب شاهي، بالابان، قو، حواصيل، پرلا، سار، مرغابي سرحنايي، مرغابي سرسبز، گيلانشاه خالدار، کوکر، آبچليک، خوتکا، کاکايي، لک لک، پليکان، سليم طلايي، چکاوک، غاز خاکستري، پرستوي دريايي و ... است.
ورزش نفت
خوش جمال فکري: ورزش باعث پويايي در کار و ارتقاي سلامت جسماني مي شود
مهندس توزيع گاز در واحد اندازه گيري شرکت گاز استان تهران که عضو تيم ملي کيک بوکسينگ جمهوري اسلامي ايران است، موفق شد در مسابقات قهرماني کاپ جهاني کيک بوکسينگ سال 2018 در ايتاليا به مقام سوم دست پيدا کند و مدال برنز را برگردن بياويزد. نيما خوش جمال فکري، ورزشکار رزمي کار شرکت ملي گاز ايران که در تهران مشغول به کار است، اعتقاد دارد ورزش نه تنها باعث سلامت جسم مي شود؛ بلکه کار را بهبود مي بخشد و توسعه آن را به دنبال دارد، ضمن اينکه بازده کاري را نيز بالا مي برد. با نيما خوش جمال فکري، قهرمان واحد اندازه گيري شرکت گاز استان تهران، بعد از کسب مقام سوم در ايتاليا، درباره برگزاري مسابقات کيک بوکسينگ در اين کشور و کسب مقام سوم گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
از مسابقات جهاني ايتاليا بگو و اينکه چه شد مقام سوم را به دست آوردي؟
مسابقات کيک بوکسينگ در ايتاليا برگزار شد و من مقام سوم را در اين دوره از مسابقات کسب و مدال برنز را دريافت کردم. به نظر خودم خيلي براي اين دوره از مسابقات آماده نبودم و اگر تمرين بيشتري داشتم، قطعا ميتوانستم مقام بهتري را به دست بياورم.
کيفيت تيم هاي شرکت کننده چگونه بود و حريفان تو در چه سطحي قرار داشتند؟
اين مسابقات به صورت جهاني برگزار شد و از کشورهاي مختلف از جمله اسپانيا، مراکش، کرواسي و... شرکت کرده بودند.
حضور در اين دوره از مسابقات، داراي محدوه سني خاصي نبود و از رده هاي سني مختلف در اين مسابقات شرکت کرده بودند.
حريفان من هم از آمادگي بالايي برخوردار بودند. به همين دليل سطح کيفي مسابقات بسيار بالا بود.
چه مدتي است که کيک بوکسينگ کار مي کني؟
تقريبا از سال 77 فعاليت خود را در ورزش هاي رزمي شروع کردم. 2 سال در رشته کونگ فو و 8 سال دررشته تکواندو فعاليت کردم. بعد از مدتي کيک بوکسينگ و فول کنتاکت را انتخاب کردم و به صورت جدي ادامه دادم. من در سال هاي گذشته در رشته تکواندو در سطح کشوري و استاني چند مقام قهرماني کسب کردم.
چه شد که به ورزش هاي رزمي علاقه پيدا کردي؟
من از کودکي و نوجواني به رشته هاي رزمي علاقه داشتم و خانواده ام نيز مشوق من در اين رشته بودند؛ من دو خواهر و يک برادر دارم که همه در ورزش رزمي، کار مي کنيم. در ابتدا من ورزش را شروع کردم و بعد از من خواهران و برادرم وارد عرصه ورزش شدند. خواهر من، سارا خوش جمال فکري در المپيک 2008 پکن در رشته تکواندو شرکت کرد و صاحب مدال شد. به جرات مي توانم بگويم خواهر من اولين بانوي ايراني بود که در المپيک شرکت کرد.
انجام همزمان فعاليت ورزشي و کار در شرکت ملي گاز براي تو مشکل ساز نمي شود؟
مسلما کمي مشکل درست مي کند؛ چون شما وقتي که مي خواهيد حرفه اي ورزش کنيد، بايد وقت بيشتري بگذاريد، مثل اردوهاي تيم ملي يا اعزام به مسابقات بين المللي. به همين دليل از دکتر سمرادجاه که به من مرخصي دادند و اين فرصت را در اختيار من گذاشتند تا بتوانم بيشتر ورزش و در اين دوره از مسابقات شرکت کنم و همچنين از خانواده ام که انرژي گذاشتند تا من بتوانم به تمرين ها ادامه دهم و با يک مقام نسبتا خوبي به کشورم برگردم، تشکر ويژه مي کنم.
چه توصيه اي براي همکاران خود در خصوص ورزش کردن داريد؟
اينکه ورزش موجب سلامت و ايجاد نشاط مي شود، هيچ شکي نيست؛ اما در عين حال باعث بهره وري در کار هم مي شود. اگر همه کارمندان بتوانند خودشان را از لحاظ سلامت جسماني ارتقا دهند، قطعا سلامت روحي خود را نيز افزايش داده اند.
به نظر من اگر به طور مداوم، روزي يک ساعت ورزش همگاني همچون پياده روي، کوه نوردي، شنا و... داشته باشند، کل سيستم اداري، بخصوص همکارانم در شرکت گاز استان تهران، پوياتر عمل مي کنند.
صعود نفتی ها به ارتفاعات سرشاخان
26 نفرازكوهنوردان شركت ملي نفت ايران، با هماهنگي هاي انجام شده با حسين قرباني، مسئول كانون كوهنوردان شهرستان نقده و عليرضا شيخي، مديرعامل شركت ملي گازاستان آذربايجان غربي در30 خرداد به ارتفاعات سرشاخان يا بهشت كوه هاي كردستان صعود کردند.
ارتفاعات سرشاخان در 100 كيلومتري مرکز و جنوب شرقي استان آذربايجان غربي بين شهرستان هاي اروميه، نقده، پيرانشهر و مهاباد با ارتفاع 2130 تا 2766 متر واقع شده است.
اين منطقه به لحاظ استراتژيك، بين مرز ايران و عراق از اهميت بالايي برخوردار است.
کوهنوردان نفتي صبح زود صعود به ارتفاعات سرشاخان را آغاز کردند و پس از 8 ساعت کوهپيمايي، به قله رسيدند و شب را در کوهستان سپري کردند و بعد از يک روز کوهپيمايي، مسير برگشت را در پيش گرفتند.
کوهنورداني که در اين صعود حضور داشتند، عبارتند از: ناصرقره باقري، محمود رضا مرادي، سيد نادررضوان، عبدالله شاهرخ، جعفرعضايي، حسن رزميان مقدم، الله يارالياسي، خسرو كردار، سيد مصطفي حسيني عدل، موسي الرضا كريميان، محمد علي عبادي، فريدون ابوقداره، سيد بهرام صفوي، محسن حدادي، پرويزلطيفي، مهدي دياني، منصوررشيدي، علي قرباني، قادرشادي وند، رضا حسين زاده، رضا نوشادي، جوادميرزايي، فرامرزفرجي، رحمت الله رزاقي(مربيگروه) اکبر مهدي زاده ( مربي گروه) و حسين باقرزاده (سرپرست گروه)
قهرماني نفت اميديه در مسابقات كشتي آزاد نونهالان خوزستان
تيم نفت اميديه، عنوان قهرماني مسابقات كشتي آزاد نونهالان باشگاه هاي خوزستان را كسب كرد.
مسابقات كشتي آزاد قهرماني نونهالان باشگاه هاي خوزستان، به ميزباني شهرستان مسجدسليمان برگزار شد كه درپايان، تيم نفت اميديه با كسب 198 امتياز، مقام نخست را به خود اختصاص داد. همچنين در اين مسابقات، تيم هيات بندرامام با كسب 169 امتياز نايب قهرمان شد و تيم هيات شوشتر نيز با كسب 142 امتياز، جايگاه سوم را كسب كرد. نفرات برتر اين مسابقات به عنوان تيم منتخب خوزستان به مسابقات كشتي قهرماني نونهالان كشور اعزام مي شوند. مسابقات كشتي قهرماني نونهالان كشور از 10 تيرماه به ميزباني استان لرستان برگزار خواهد شد.
قهرماني پاراتکواندوکار نفتي در آسيا
چهارمين دوره رقابت هاي پاراتکواندو قهرماني آسيا، به ميزباني شهر «هوشي مينه» ويتنام برگزار شد وسيده مهتاب نبوي، فرزند سيد مجيد نبوي از كاركنان پتروشيمي شيراز در وزن 49 - کيلوگرم و در کلاس K43 نشان طلا را بر گردن آويخت. او که براي نخستين بار به اين دوره از رقابت ها اعزام شده بود، در وزن 49- کيلوگرم کلاس K41 هم موفق به کسب مدال برنز شد. سيده مهتاب نبوي که 20 سال سن دارد، از ناحيه 2 دست دچار معلوليت بوده و هم اکنون دانشجوي زيست شناسي سلولي است. او دو کتاب به نام در «نگاه مهتاب» و «تا بي نهايت» را به رشته تحرير درآورده است. نبوي نخستين دختر پاراتکواندوکار ايران در اين مسابقات بود که موفق به کسب يک مدال طلا در کلاس خود و يک برنز در 2 کلاس بالاتر از کلاس خود شد. در پايان چهارمين دوره رقابت هاي پاراتکواندو قهرماني آسيا که با حضور 120 ورزشکار از 28 کشور آسيايي برگزار شد، تيم ايران با کسب 6 طلا، يک نقره و دو برنز به مقام قهرماني رسيد.
ورزش های رزمی باعث سلامت و ایجاد نشاط می شود
مزرعه: مي خواهم با نام نفت افتخار آفرين شوم
حسين شيخ آزادي سعد مزرعه، فرزند كارمند نفتي كرم الله مزرعه از كاركنان مديريت خدمات ترابري و پشتيباني توليد شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب در مسابقات فستيوال هنرهاي رزمي در سال 2018 جهان موفق به كسب عنوان قهرماني شد. با فرزند نفتي قهرمان هنرهاي رزمي گفت وگويي داشتيم که در ادامه مي خوانيد.
از چه زماني ورزش را شروع کردي و چه شد رزمي کار شدي؟
35 سال دارم و بيش از 20 سال است ورزش مي کنم. اهل شهرستان اهوازهستم. تا 15 سالگي در رشته هاي بسكتبال و فوتبال فعاليت مي كردم. حدود 8 سال در رشته پرورش اندام فعاليت داشتم و الان هم نزديک به دو سال است كه در رشته رزمي «يين يانگ كونگ فو» كه يك سبك كاملا ايراني است، زير نظر استاد كاظمي فعاليت مي كنم.
درخصوص سبك «يين يانگ كونگ فو» بيشتر توضيح مي دهي؟
اين سبك در سال 1387 ايجاد شد و در اتحاديه هنرهاي رزمي به ثبت رسيد و در چهار سازمان جهاني نيز عضو است. مسابقات اين سبك به صورت تيمي و در قالب تيم هاي 2 تا 6 نفره برگزار مي شود. زمان مسابقه نيز 2 دقيقه است كه طي اين مدت، افراد تكنيك هاي خود را به صورت آهسته و سرعتي انجام مي دهند و هر تيمي كه تعداد تكنيك هاي زيادتر و فني تري بزند، موفق و برنده مي شود. در بيشتر رشته هاي رزمي، وقتي حمله اي عليه شما مي شود، شما دفاع مي کنيد؛ اما يكي از ويژگي هاي بارز سبك «يين يانگ كونگ فو» اين است كه همزمان با دفاع، به حريف حمله مي كنيد.
اين سبك كه مبتكر آن استاد كاظمي از استادان اين رشته در استان خوزستان است و از برترين سبك هاي دنيا به شمار مي رود، تنها سبكي است كه زير نظر موسسه MMA ثبت شده است.
تا کنون چه عناويني را در اين رشته کسب کرده اي؟
همانطور كه اشاره كردم، نزديک به دوسال است كه در اين رشته فعاليت مي كنم. طي اين مدت، عنوان دوم مسابقات قهرماني كشور را در بهمن سال 96 و عنوان قهرماني در مسابقات جهاني گرجستان را كه ارديبهشت امسال با حضور 17 كشور جهان برگزار شد، كسب كردم. رقيبان من در اين تورنمنت جهاني از كشورهاي گرجستان، آذربايجان و ارمنستان بودند.
مهم ترين برنامه هايي که درپيش داري، چيست؟
حضور در مسابقات بين المللي تهران كه از 20 تا 22 تيرماه با حضور 14 كشور و به ميزباني تهران برگزار مي شود و همچنين حضور در مسابقات جهاني اسپانيا كه آبان امسال برگزار خواهد شد، از مهم ترين برنامه هاي من محسوب مي شود.شركت در تورنمنت بين المللي آذربايجان را نيز در برنامه ورزشي ام دارم.
چه شد که بين رشته هاي رزمي، اين رشته را انتخاب کردي؟
علاقه مندي، نشاط و تندرستي و دفاع شخصي.
مشکلاتي هم براي گسترش اين رشته نوپا وجود دارد. آيا اين مشکلات براي خودت هم پيش آمده؟
در استان خوزستان، رزمي كاران توانمند و مستعدي وجود دارند؛ ولي به علت بي توجهي، پيشرفت شان محدود شده است.اگر حمايت کننده خوبي در استان خوزستان وجود داشته باشد، رزمي كاران خوزستاني با قابليت هاي فراواني كه در اين زمينه دارند، مي توانند در سبك «يين يانگ» عناوين متعددي در رقابت هاي بين المللي كسب كنند. اميدواريم مسئولان و دست دركاران در اين زمينه، ياري گر ورزشكاران و رزمي كاران خوزستاني باشند.
صحبت خاصي داري؟
جا دارد در پايان از تلاش هاي خانواده ام، بويژه استاد کاظمي که در زمينه تاسيس و ترويج اين سبک زحمات فراواني کشيده اند، تشکر و قدرداني کنم؛ البته از مسئولان و دست درکاران استان خوزستان و امور ورزش مناطق نفت خيزجنوب نيز تقاضا دارم که با توجه به استعدادهاي درخشاني که در زمينه اين سبک در استان وجود دارد، از اين رشته ورزشي حمايت کنند تا در تورنمنت هاي داخلي و بين المللي تيمي با نام استان خوزستان و شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب حضور پيدا کنند و افتخار کسب عناوين متعدد از سوي ورزشکاران اين مرز و بوم به نام استان خوزستان ثبت شود.
با درخشش در استان خوزستان
پينگ پنگ بازان مناطق نفت خيزجنوب به مسابقات كشوری رسیدند
پينگ پنگ بازان باشگاه مناطق نفت خيزجنوب با برتري در مسابقات قهرماني خوزستان، جواز حضور در رقابت هاي قهرماني كشور را كسب كردند.
مسابقات پينگ پنگ قهرماني بزرگسالان استان خوزستان که در اهواز برگزار شد، با درخشش پينگ پنگ بازان مناطق نفت خيز جنوب همراه بود. ابتدا مهدي نصيري، پينگ پنگ باز مناطق نفت خيز مقام دوم را به خود اختصاص داد. عليرضا بابادي وند نيز به همراه ارشيا عنايت زاده به صورت مشترك درسكوي سوم ايستادند. نفرات برتر اين مسابقات به عنوان تيم منتخب استان خوزستان درمسابقات قهرماني كشور شركت مي كنند. مسابقات پينگ پنگ قهرماني كشور به ميزباني اصفهان برگزار مي شود.
در دفاع از عنوان قهرماني
پارس جنوبی، صدر را پس گرفت
تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي، قهرمان چند دوره گذشته ليگ برتر فوتبال ساحلي باشگاه هاي ايران که تا پايان هفته ششم رقابت هاي ليگ برتر در رتبه دوم جدول رده بندي جاي داشت، براي دفاع از عنوان قهرماني خود، بالاخره صدر جدول را پس گرفت تا صدرنشين اين رقابت ها باشد. تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي درهفته هفتم ليگ برتر فوتبال ساحلي باشگاه هاي ايران، به مصاف تيم شهدلي چليچه شهرکرد رفت و موفق شد در يک بازي برتر که صاحب مطلق توپ و ميدان بود، اين تيم را با نتيجه قاطع و پرگل 6 بر صفر شکست دهد. پارس جنوبي با اين پيروزي 17 امتيازي شد و با توجه به شکست تيم شهرداري بندر عباس موفق شد صدر جدول را پس بگيرد و صدرنشين اين رقابت ها باشد.
براي شرکت در مسابقات جوانان جهان
2 وزنه بردار مناطق نفت خيز جنوب در تیم ملی حاضر شدند
كادر فني تيم ملي وزنه برداري كشورمان، 2 وزنه بردار تيم شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب را براي حضور در مسابقات قهرماني جوانان جهان در تركيب نهايي اين تيم قرار داد.
تركيب نهايي تيم ملي وزنه برداري جوانان كشورمان براي حضور درمسابقات قهرماني جهان اعلام شد كه افشين طاهري و رحمان اورامه به ترتيب در وزن هاي 85 و94 كيلوگرم براي تيم ملي كشورمان روي تخته خواهند رفت. حميد رشيدي، مربي تيم وزنه برداري مناطق نفت خيزجنوب نيز به عنوان سرمربي، هدايت تيم ملي كشورمان درمسابقات قهرماني جوانان جهان را به عهده خواهد داشت. همچنين محمدرضا كاظمي نژاد، سرمربي تيم وزنه برداري بزرگسالان مناطق نفت خيزجنوب به عنوان مديرفني، بر عملكرد تيم ملي كشورمان درمسابقات قهرماني جوانان جهان نظارت مي كند.
شايان ذكر است، مسابقات قهرماني وزنه برداري جوانان جهان از 16 تيرماه به مدت 4 روز به ميزباني تاشكند ازبكستان برگزار مي شود.
نگاهي به زندگي نامه ابراهيم گلستان، سينماگر و هنرمند نام آشناي ايراني
گل کردن از نفت
شخصيت نوآور دهه هاي 30 تا 50 که باغ و بستان ادب و هنر را، همه به تنهايي رفته بود؛ داستان نويس، کارگردان، مستندساز، عکاس، پژوهشگر، مترجم و روزنامه نگار، اينها همه عناوين رسمي او بود. در جمع روشنفکران ،ملقب به گلستان نفتي بود. رک و پوست کنده مي گفت و رک و پوست کنده مي نوشت. در صريح گويي آنچنان بود که شاه و گدا برايش فرقي نمي کرد؛ کلامش مانند تازيانه بر پيکر شنونده و خواننده مي نشست. او در شمار نويسندگان مدرنيست بود که در پاره اي از داستان هاي خود ، از نويسندگان و داستان نويسان آمريکايي همچون همينگوي و فاکنر تاثير پذيرفته است.
شروع در شيراز
نام اصلي خانوادگي اش، تقوي شيرازي است. در 1301 در شيراز و در خانواده اي مذهبي و روزنامه نگار تولد يافت؛ پدرش مدير روزنامه گلستان و پدربزرگش، روحاني بود. تحصيلات ابتدايي و متوسطه را در مدارس شيراز گذراند. فضاي فرهنگي خانه، عادت به مطالعه را از همان کودکي در او ايجاد کرد؛ «خواندن، يک جور عادت و اجبار يادگار سال هاي دبستان بود. آن سال ها هر روز بعدازظهر، وقتي پدر لم مي داد، بايد برايش هي مجله مي خواندم و هر چه روزنامه و نشريه مي آمد از تهران، از مشهد، از کرمان، از کابل، «حبل المتين» کلکته، «چهره نماي» مصر، جزوه هاي افسانه يا قصه هاي خليلي، يقبکيان، رشيد امانت، ارمغان، شرق و مهر، حتي مجله هاي گذشته مانند «نوبهار» و «آتشکده». با ترس اين که نوبت نشريه هاي الهلال و المصور هم خواهد رسيد، که آخر رسيد، هر چند ديدن تصويرهاي المصور نوعي تسلي بود، اين تازه، خانه بود. آن وقت در کلاس هم املا، از اول تا آخر مقامه هاي حميدي بود – يادآور، توخالي، مانند نظم هاي ناظمي به همين نام، بعدها، هر چند که يک کمي بهتر، مقامه ها بهتر. بعد هم شد دبيرستان، بازي عوض مي شد، آشنايي ها عوض مي شد، اما کرم کتاب خواندن ماند – با انتخاب از بين آنچه که مي شد به دست آورد، از گنجه، کتاب هاي پدر، از کتابخانه در دبيرستان و از کتابفروشي که هم کرايه اي مي داد و هم تخفيف.
گلستان، هنر نويسندگي را به طور جدي در همان شيراز در روزنامه پدر – گلستان– شروع مي کند، در قالب قطعه هاي کوتاه تقريبا از هر دري مي نويسد. نوشتن قطعه هاي کوتاه در اين دوران در واقع به دوره نخست داستان نويسي گلستان ارتباط مي يابد. قصه هاي کوتاه او در اين دوره غالبا مضموني سياسي دارد و با رويکرد به زندگي آدم هاي محروم و فقير جامعه شکل مي گيرد. آدم هايي که در عين محروميت به اميد زندگي نو و آينده اي درخشان، روز را شب مي کنند و به نظاره گذر زمان مي نشينند. قلم ابراهيم گلستان، بيشتر از خود او شهرت دارد. نثري زيبا، موزون و آهنگين، شعرگونه و انعطاف پذير را در داستان هاي خود تمرين مي کند. «او عادتا با نوع نگاه کردن و تصوير کردني که به تکنيک سينما نزديکي هايي دارد، مي کوشد حس را به مدد تمثيل، تصويرکند. نثر گلستان گهگاه با سمبوليزم شاعرانه اما بي تکلف و رواني درآميخته است. هر چند خود او را به نثر، اعتقادي نيست؛ «نثر من چيست؟ اگر فکري که مي خواهم توي آن بگذارم نباشد، اين پس و پيش بودن کلمات به درد عمه من مي خورد. نثر او تا حدي نثري کلاسيک محسوب مي شود. او «با نزديک کردن نثر به شعر، پا جاي آن دسته از نويسندگان پارسي زبان قرن ششم و هفتم مي گذارد که با به کار بردن عناصر شعري در نثر فارسي، شيوه جديدي را آفريدند. چنان که خود اظهار مي دارد: «البته بايد بگويم، شاعران بزرگ فارسي مثل سعدي، خيام و بيهقي بيشتر از هر کس ديگري روي من اثر گذاشته اند.» گلستان بعد از کودتاي 28 مرداد 1332 به روابط عمومي شرکت نفت در تهران انتقال مي يابد و ساخت چند فيلم صنعتي را به منظور نشان دادن توسعه فعاليت هاي نفتي و پيشرفت هاي صنعت نفت عهده دار مي شود. بدين منظور طي قراردادي وسايل مورد نياز فيلمبرداري توسط شرکت هاي عامل نفت در اختيار وي قرار مي گيرد، با اين قيد که هزينه تهيه وسايل به تدريج دربرابر کار انجام شده به حساب گذاشته شود. اما نهايتا بر سر تفسير قرارداد دعوايي با جک کولارد درمي گيرد. «کولارد به گلستان نامه مي نوشت که اگر چنين و چنان نکني، قرارداد را لغو مي کنم و گلستان پاسخ هاي ده پانزده صفحه اي مي داد و تکه به تکه از شکسپير، از برناردشا و ديگران نقل قول مي آورد.» به رغم اختلافات شديد بين جک کولارد، رئيس روابط عمومي شرکت هاي عامل نفت ايران و ابراهيم گلستان، سرانجام کليه وسايل فيلمبرداري به وي تعلق مي گيرد. بدين سان استوديوي فيلم گلستان به طور مستقل تاسيس مي شود. از جمله فيلم هايي که در اين دوران توسط گلستان ساخته مي شود، «يک آتش» است که به آتش گرفتن چاه شماره 6 اهواز در فروردين سال 1337 اشاره دارد. اين فيلم مورد استقبال قرار گرفت و در سال 1340 جايزه مرکور طلايي بخش فيلم هاي مستند جشنواره «ونيز» را از آن خود کرد.
موج و مرجان و خارا
مجموعه شش قسمتي «چشم انداز» و فيلم «موج و مرجان و خارا» از جمله فيلم هاي ديگري است که در همين دوران در کارنامه فيلم سازي گلستان نقش بسته است. نمايش احداث خط لوله به طول 160 کيلومتر از چاه هاي گچساران و آغاجري تا تاسيسات بارگيري جزيره خارک در کنار صحنه هاي چشم نواز جانوران دريايي، موضوع فيلم «موج و مرجان و خارا» را تشکيل مي دهد. اين فيلم که فيلمبرداري از سوي شاهرخ گلستان، برادر وي و تدوين فروغ فرخزاد ساخته شد و مدت سه سال به طول انجاميد، متني موزون، موجز و شعرگونه را در خود دارد. بخشي از آن چنين است:
«موج و موج که کشيد ... که نشست ... که برد...
مردمي رفتند و مردمي آمدند و آفتاب برآمد و آفتاب فرو رفت.
و در دياري که روزگاري پر از مخلوق بود، منفرد نشست
نخلش افتاد... کاريزش ريخت ... کشتزارش سوخت
مسجدش متروک ... منبرش خالي...
فيلم «موج و مرجان و خارا» که به سفارش کمپاني شل ساخته مي شود، فيلمي منحصر به فرد بوده و در ميان مخاطبان سينما بسيار مورد توجه قرار مي گيرد و يکي از پربيننده ترين فيلم هاي مستند صنعتي به شمار مي آيد که هنرمندانه خشونت صنعتي با ظرافت طبيعت درمي آميزد؛ «کمپاني شل آن را سفارش داده بود، اما ايده هيچ کس ديگري پشت اين فيلم نيست. به هيچ کدام از فيلم هاي ديگري هم که شرکت نفت هاي سراسر دنيا ساخته اند، شباهت ندارد.»
ابراهيم گلستان نخستين کارگرداني بود که با ساخت اين فيلم، برنده يک جايزه بين المللي شد و در سال 1340 به دريافت مدال برنز از جشنواره «ونيز» نايل آمد.
نظم
شاهد افلاکي
پـــاي گريز نيست که گردون کمان کش است جـاي فـزاع نيـست که گـيتي مشوش است
مـاويز در فـلک که نه بس چـرب مشرب است برخيز از جهان که نه بس خوب مفرش است
چـون مـار ارقـم اســت جـهـان گـاه آزمــون کـاندر درون کـشنده و بيـرون منـقش است
بــا خــويشتن بسـاز و ز کس مردمي مـجوي کـان کـو فرشته بـود کنون اهرمن وش است
بــا هــر کــه انـس گـيري از او سوخته شوي بـنگر کـه انس چيست مصحف ز آتش است
عــالم نـگشـت و مـا و تو گردنده ايک از آنـک گردون هنوز هفت و جهت همچنان شش است
در بـنـد دور چـرخ هـم ارکـان، هم انجم است در زيــر ران دهـــر هم ادهم، هم ابرش است
خــاقـانـيا مـنال کــه ايـن نـالـه هـاي تـو برســاز روزگــار نه بس زخمه خوش است
خاقاني
چه بشنویم؟
دونه دونه
کمتر کسي است که «محسن ابراهيم زاده» را نشناسد و دست کم يک آهنگ از او را نشنيده باشد. محسن ابراهيم زاده، خواننده تواناي موسيقي پاپ، اين روز ها با توليد تک آهنگ هاي پي در پي، توانسته از ديگر خوانندگان پاپ پيشي بگيرد. سبک خوانندگي او را مي توان پيرو سبک «مرحوم پاشايي» دانست. شايد همکاري او با «مهدي کرد» که برنامه ريز و تهيه کننده «مرحوم پاشايي» بوده، دليل اين شباهت باشد. محسن ابراهيم زاده، تازه ترين اثر خود را در قالب تک آهنگي به نام «دونه دونه» به مخاطبانش تقديم مي کند. اين تک آهنگ شنيدني را از دست ندهيد.
چه ببینیم؟
دلم مي خواد
شايد براي خيلي از ما اين موضوع پيش آمده باشد که دوست داريم کاري را انجام دهيم؛ ولي انگيزه لازم را نداريم. به قول معروف، منتظر يک جرقه هستيم؛ ولي وقتي زمانش برسد، در هر کجا و به هر وسيله، وقتي جرقه اش که بخورد، آن وقت آنچه بايد پيش آيد، مي آيد. فيلم «دلم مي خواد» با حضور زوج قديمي سينما «محمد رضا گلزار» و «مهناز افشار» و صد البته هنرمندي «رضا کيانيان» تصويري از همين ماجراست. نويسنده اي که مدت هاست چشمه افکارش خشک شده و نمي تواند بنويسد، ناگهان بر اثر يک تصادف اتومبيل، آهنگي در ذهنش تکرار مي شود که او را به رقص مي آورد. همين اتفاق، شوق نوشتن را در او برمي انگيزد. ديدن اين فيلم کمدي با بازيگران مطرح سينما را به شما پيشنهاد مي کنيم.
داستـانک
پشه طمع کار
روزي افلاطون، شاگردان خود را به گردش علمي برد. در کوه و دشت و در طبيعت سبز بهاري گشتند و از افلاطون، فلسفه وجود آموختند.
وقت استراحت مشغول خوردن غذا شدند. پشه اي مزاحم غذا خوردن افلاطون شد و مدام مي خواست روي غذاي او بنشيند. افلاطون قدري از غذاي خود در مقابل پشه گذاشت، پشه از آن مکيد. افلاطون از شاگردانش خواست بدقت پشه را زير نظر داشته باشند.
پشه برخاست و روي دست يکي از شاگردان که قدري زخم بود و خون داشت، نشست و مشغول خوردن خون شد. افلاطون سيب گنديده اي نزد پشه نهاد. پشه روي قسمت سياه شده آن نشست و شروع به مکيدن و خوردن کرد....
در همان محل، در تنه درختي، عنکبوتي توري تنيده و لانه کرده بود، پشه برخاست و تور را نديد و در تور عنکبوت گرفتار شد.
افلاطون به شاگردانش گفت: بنگريد، عنکبوت صبورترين و قانع ترين حشره است. روزها ممکن است به خاطر يک لقمه غذا در کنار لانه خود منتظر بنشيند و وقتي شکاري کرد، روزها آرام آرام از آن استفاده مي کند. حريص و شکم پرور نيست.
اما پشه را ديديد، هم طمع کار است و هم شکم پرور و هم صبري براي گرسنگي ندارد. وقتي روي خون نشسته بود و شما با دست او را مي زديد، بر مي خاست و دوباره سريع روي غذا مي نشست؛ چون تاب گرسنگي ندارد.
پس بدانيد ، خداوند طمع کار ترين مخلوق را روزي و غذاي قانع ترين و صبورترين مخلوق خود مي کند.
بسياري از گرفتاري هاي انسان، نتيجه طمع و زياده خواهي اوست.
چه بخوانیم؟
عشق در روزگار وبا
تقريبا همه ما گابريل گارسيا مارکز، نويسنده کلمبيايي که در سال 1982 جايزه نوبل ادبيات را دريافت کرد، مي شناسيم. نويسنده اي که سبکي واقع گرايانه و رئاليستي دارد. دو اثر بسيار مشهور و محبوب مارکز، «صد سال تنهايي» و «عشق در روزگار وبا» است که در ايران هم طرفداران بسياري دارد.
«عشق در روزگار وبا» به معناي واقعي کلمه، يک داستان عاشقانه است که به جرات مي توان گفت هر خواننده اي از مطالعه آن لذت خواهد برد. شيوه استفاده مارکز از زمان در اين رمان، بسيار زيباست. او ابتدا تصويري از حال را به خواننده نشان مي دهد، بعد گذشته را مرور مي کند و کم کم زمان را جلو مي برد تا دوباره به زمان حال برسد و بعد به سمت آينده حرکت کند.
جملات ابتدايي رمان «عشق در روزگار وبا» اين چنين است:
اجتناب ناپذير بود: بوي بادام هاي تلخ هميشه تقدير عشق هاي يک طرفه را يادش مي آورد. دکتر خوبنال اوربينو آن را به مشام کشيد...
بريده اي از کتاب
زن به تنگ آمده از اينکه شوهر درکش نمي کند، براي جشن تولد ازش هديه اي نامتعارف خواست: يک روز عوض او، اداره خانه را بر عهده بگيرد. اين درخواست به نظر مرد بامزه آمد و آن را پذيرفت و عملا منزل را از اول صبح در اختيار گرفت. ناشتايي محشري تدارک ديد، اما يادش رفت تخم مرغ نيمرو با مزاج زن سازگار نيست و شيرقهوه نمي نوشد.
***
نخستين بار بود که پس از نيم قرن، آن قدر نزديک، روبه روي هم نشسته بودند و در آرامش و سرفرصت يکديگر را آن طور که بودند، مي ديدند: دو آدم سالخورده که مرگ به کمينشان نشسته و هيچ نقطه مشترکي با هم ندارند، مگر گذشته اي ناپايدار و کوتاه که ديگر به خودشان تعلق نداشت؛ بلکه مال دو جوانِ گمشده در گذر زمان بود که مي توانستند جاي نوه شان باشند.
***
در بلاي سخت، عظمت و اصالت عشق بيشتر مي شود.
خانواده نفت
سبک زندگي
حضور پرندگان و جلوگیری از افسردگی و اضطراب
هميشه از مزاياي بودن در طبيعت و فوايدي که براي جسم و روان شما دارند، حرف زده ايم. در حال حاضر جديدترين مطالعات نشان داده اند، در صورتي که نزديک منزل شما پرنده ها زندگي کنند، به طوري که هميشه آنها را اطراف منزل خود ببينيد، قطعا روحيه بهتري در زندگي خواهيد داشت. در اين مقاله با ما باشيد تا درباره اينکه چرا نزديک بودن پرندگان به محل زندگي ما باعث جلوگيري از افسردگي مي شود، بيشتر بدانيد.
محققان دانشگاه اکستر بعد از مطالعه روي 270 نفر از کساني که در اطراف خانه آنها پرنده وجود داشته، از آنها خواسته اند که با پاسخ به سوالات، سطح استرس شان را مشخص کنند. همچنين درباره پرنده هايي که در محل زندگي آنها بوده اند هم سوال شده است.
يافته هاي محققان اين بود، کساني که در اطراف خانه خود بيشتر پرنده مي بينند، کمتر دچار استرس، اضطراب و افسردگي مي شوند، بنابراين تا جايي که براي تان امکان دارد، مدت زماني را خارج از منزل سپري کنيد، چرا که با اين کار کمتر از ديگران در خطر ابتلا به افسردگي و اضطراب قرار مي گيريد.
گونه پرنده هم مهم نيست. همين که زندگي و پويايي بي وقفه آنها را در اطراف تان حس کنيد، خود را از ابتلا به افسردگي مصون نگه مي داريد.
محققان عقيده دارند، اين کشفيات تازه کمک مي کند تا بهترين اجزاي طبيعت را که مي تواند حال شما را بهتر کند، بشناسيد.همچنين اين اطلاعات براي برنامه ريزي در چيدمان شهري و موارد موثر بر بهبود سلامت و افزايش انرژي مثبت در شهر نيز موثر است.
علاوه بر اين، همين که شما بتوانيد در فضاهايي قرار داشته باشيد که پرندگان در آن لانه مي سازند، يعني جايي که درخت، آب و ديگر شرايط زندگي پرندگان در آن وجود داشته باشد، نشان مي دهد که محل زندگي شما جاي با صفا و روح بخشي است.
براي اينکه تعداد زيادي پرنده را به سمت محل زندگي خود بکشانيد، براي آنها در اطراف پنجره يا درختان حياط خانه خود لانه بسازيد و براي شان آب و غذا بگذاريد. حتي مي توانيد در محل امني براي آنها يک حمام پرنده بسازيد تا بتوانند بدون نگراني از شکارچيان، خود را در آن بشويند و در زير آفتاب، پرهاي خود را خشک کنند.
بهترين و ايده آل ترين محل براي لانه پرندگان، درختان هستند، هر چه تعداد درختان در حياط خانه شما بيشتر باشد، آنها مي توانند حشرات و آفات بيشتري براي خوردن پيدا کرده يا در سايه آنها استراحت کنند. پس هر چه درختان و گياهان بيشتري در حياط تان پرورش دهيد، پرنده ها را بيشتر به خود جذب مي کنيد، ضمن اينکه راه رفت و آمد گربه ها را هم به خانه تان ببنديد تا فضاي امني براي پرنده ها و جوجه هاي تازه از تخم بيرون آمده آنها وجود داشته باشد.
نکته سلامتي
صبحانه رژیمی
داشتن اندامي مناسب، ارتباط مستقيمي با رژيم غذايي شما دارد و صبحانه، مهم ترين وعده غذايي روزانه است، بخصوص براي کساني که مي خواهند کاهش وزن و شکمي صاف داشته باشند. خوردن اين صبحانه قبل از ساعت 8 صبح، باعث کوچک شدن شکم مي شود.
همه صبحانه ها تاثير يکساني در رسيدن شما به وزن ايده آل ندارند. به گفته متخصصان تغذيه، پر کردن بشقاب با خوراکي هاي چاق کننده، رژيم تان را به هم مي زند و جلوي رسيدن شما به وزن ايده آل را مي گيرد.
کارشناسان تغذيه توصيه مي کنند، صبحتان را با ترکيبي سالم از پروتيين ها، چربي ها، کربو هيدرات ها، فيبر و خوراکي هاي ضد التهاب شروع کنيد. اين ترکيب فوق العاده، نه تنها سرشار از مواد مغذي است؛ بلکه باعث مي شود جلوي ريزه خواري شما تا وعده بعدي گرفته شود.
بهترين صبحانه براي داشتن شکمي صاف
به گفته استيسي گلدنبرگ ( Stacy Goldberg)، متخصص تغذيه، هميشه بايد تخم مرغ را به عنوان يکي از اجزاي اصلي وعده غذايي صبحانه استفاده کنيد. به پيشنهاد او، دو عدد تخم مرغ سرشار از امگا3 را با يک قاشق چايخوري روغن زيتون بپزيد و البته زرده تخم مرغ را هم حتما در کنار سفيده آن استفاده کنيد! پروتيين موجود در زرده تخم مرغ به همراه مقادير بالاي ويتامين D و بيوتين ( biotin) يا ويتامين B7 باعث پر شدن معده و احساس سيري در طول روز خواهد شد و ديگر تنقلات شيرين و چرب، شما را وسوسه نخواهد کرد.
سعي کنيد به همراه تخم مرغ، يک برش نان کامل و سبوس دار، اسفناج ( يا ساير سبزيجات با برگ سبز ) و يک بشقاب پر از ميوه هاي ريز و سبک مصرف کنيد تا شروعي کاملا متعادل در صبح داشته باشيد. ترکيب فيبر، کربوهيدرات و آنتي اکسيدان نه تنها باعث افزايش وزن شما نمي شود؛ بلکه مواد مغذي مورد نياز براي تمرکز و انجام فعاليت هاي روزانه را در اختيارتان قرار خواهد داد. ما اين صبحانه را به کساني که مي خواهند کاهش وزن و شکمي صاف داشته باشند، پيشنهاد مي کنيم.
آشپزي
پاستا پنه
مواد مورد نياز
پاستا فرمي پنه: يک بسته
پياز نگيني خرد شده: يک عدد متوسط
سير ريز خرد شده: 2 حبه
قارچ اسلايس شده: 500 گرم
آب سبزيجات يا آب مرغ: يک پيمانه
پنير گودا رنده شده: 250 گرم
جعفري خرد شده: يک دوم پيمانه (مي توانيد مقدار آن را بر حسب دلخواه تغيير دهيد)
روغن زيتون: به مقدار لازم
نمک وفلفل سياه آسياب شده: به مقدار دلخواه
پودر پنير پارمزان: به مقدار دلخواه
(در صورت تمايل)
طرز تهيه
پاستا را با آب جوش، نمک و کمي روغن بجوشانيد و طبق دستور مندرج روي بسته، آن را آبکش کنيد. در فاصله پخت پاستا، پياز و قارچ را در روغن زيتون با حرارت تقريبا زياد سرخ کنيد تا طلايي شوند. سير را به آن اضافه کرده و بلافاصله حرارت را کم کنيد تا سير نسوزد و حدود 5 دقيقه ديگر تفت دهيد. در اين زمان آب مرغ يا سبزيجات را درون قارچ ها بريزيد و بگذاريد بجوشد تا غليظ شود. نصف ميزان پنير و جعفري را به آن اضافه کنيد و هم بزنيد و پاستا را هم داخل آن بريزيد. نمک و فلفل آن را بچشيد و مواد را خوب با هم مخلوط کنيد. 4 بشقابي را که مناسب قرار دادن در فر است، آماده کنيد. پاستا را در اين 4 بشقاب ريخته و روي آن را با باقيمانده پنير و جعفري خرد شده بپوشانيد و داخل فر 175 درجه که از قبل گرم کرده ايد، قرار دهيد تا روي آن طلايي شود. شايد حدود 5 تا 8 دقيقه( بسته به حرارت فر شما) زمان بخواهد. سپس پاستا را از فر بيرون آورده و روي آن را کمي روغن زيتون و پنير پارمزان بريزيد و سرو کنيد.
شریک زندگی خوب چه خصوصیاتی دارد؟
اشتباهات گذشته شما را فراموش مي کند: يک شريک زندگي خوب، گذشته شما را ناديده مي گيرد و دائم اشتباهاتي را که يادآوري آنها هيچ نفعي به رابطه کنوني شما ندارد، بازگو نمي کند.
مقايسه نمي کند: او تفاوت انسان ها را درک مي کند و مي داند که هر شخص، نقاط ضعف و قوت خود را دارد. بنابراين شما را با افراد ديگر مقايسه نمي کند.
به رابطه دوطرفه اعتقاد دارد: او بايد بداند که يک رابطه سالم، به تلاش هر دو طرف وابسته است و بايد بين آنها تعادل برقرار باشد. رابطه هاي يک طرفه، در نهايت با مشکل مواجه خواهد شد.
به تنهايي شما احترام مي گذارد: هر فردي، به تنهايي احتياج دارد. شريک شما بايد معناي حريم خصوصي را درک کند. افرادي که اين قانون را رعايت نمي کنند، پس از مدتي از هم خسته مي شوند و در رابطه احساس خفقان مي کنند. باز هم مي گوييم، در هر چيزي تعادل لازم است، حتي با هم بودن.
گفت وگو با شما در اولويت اوست: او ارتباط و گفت وگو با شما را در اولويت کارهاي خود قرار مي دهد. بدون گفت وگو با يکديگر، مشکلات کوچک به مشکلاتي بزرگ و حل نشدني تبديل مي شود. شما بايد در گفت وگو با شريک زندگي تان آزاد و مطمئن باشيد که حرف هاي تان شنيده مي شود.
ساده است: يک شريک زندگي خوب، رابطه را به يک بازي پيچيده تبديل نمي کند. او با هر مشکلي به سادگي برخورد مي کند و به جاي عکس العمل هاي پرخاشگرانه يا عقب نشيني، با شما به گفت وگو مي نشيند.
رگ خواب شما را مي شناسد: او مي داند چه زماني بايد کنارتان حضور داشته باشد، چه لغاتي را در گفت وگو با شما به کار گيرد يا چه هديه اي براي شما بخرد تا خوشحال شويد. به بياني او بايد رگ خواب شما را بشناسد.
شوخ طبع است: شوخ طبعي از خصوصيات اوست، طوري که شما مي توانيد جوکي را براي او بگوييد و با هم بخنديد.
منطقي است: فردي را انتخاب کنيد که انتظارات منطقي از شما داشته باشد. همه ما آدم ها، گاهي اشتباه مي کنيم و اين امري طبيعي است. او نبايد براي شما استانداردهايي تعريف کند که خود به آن پايبند نيست.
خوش بين است: شريک زندگي خوب، انتظارات خوش بينانه اي از شما و اين رابطه دارد. او افکار منفي را از خود دور مي کند و معتقد به رابطه اي شاد و طولاني مدت است.
مسئوليت پذير است: او نبايد شما را تنها منشا تمام خوشي هايش بداند. هر کسي مسئول شادي زندگي خود است. شما مي توانيد بزرگ ترين بخش اين شادي باشيد، اما نه تمام آن
احساسات خود را کنترل مي کند: يک شريک زندگي خوب به شما احترام مي گذارد، مدام کنترل و نقدتان نمي کند و در مقابل ديگران، باعث شرمندگي نمي شود.
زمانش را با شما تقسيم مي کند: همدلي از ديگر خصوصيات فرد مناسب زندگي شماست. او به ارزش کار تيمي آگاه است و خوب مي داند که يک دست صدا ندارد.
مستقل است: او قابل اعتماد و مسئول است و هر زمان که احتياج داشته باشيد، کنار شماست.
از شما حمايت مي کند: او شما را تشويق مي کند، از موفقيت شما نمي ترسد و هميشه شما را حمايت مي کند تا بهترين باشيد.
معتقد است: پايبند بودن همسر به اعتقادات مذهبي، يکي از ارکان مهم استحکام خانواده است و نشان مي دهد که او به وظايف زندگي خود نيز متعهد خواهد بود.
موفقيت
ويژگي هاي پدرها و مادرهاي موفق
همه پدرها و مادرها مي خواهند به فرزندانشان کمک کنند تا رشد خوبي داشته باشند، شاد باشند و انسان هاي لايقي تربيت شوند. در بيشتر موارد، والدين بايد ياد بگيرند در مسيري که در پيش دارند، چه راهکارهايي جواب مي دهد، اما اغلب در اين مسير پرپيچ و خم، اشتباهاتي هم وجود دارد که باعث خستگي و نگراني آنها مي شود. پدرها و مادرها بايد در عادت هاي خودتغييرات ساده اي ايجاد کنند تا بتوانند مهارت هاي فرزندان را رشد داده و زندگي بهتري براي شان فراهم کنند. عادت هايي که ويژگي هاي تقريبا مشترک والدين موفق است. براي آگاهي از اين تغييرات با ما همراه باشيد.
به بچه ها مسئوليت بدهيد
اغلب وسوسه مي شويد که تمام کارهاي خانه را خودتان انجام دهيد، شما سرعت بيشتري داريد و بهتر از پس کارها برمي آييد و مجبور نيستيد به هيچ کس ديگري ياد بدهيد که چطور اين کارها را انجام دهد. زماني که شما امروز براي فرزندانتان صرف مي کنيد تا نحوه انجام کارها را ياد بگيرند، پاداش و نتيجه اي بلند مدت خواهد داشت. بنابراين از سنين پايين کودکتان شروع کنيد و در کارهايي که مي تواند با شما مشارکت داشته باشد، از او کمک بگيريد. به عنوان مثال فرزند هشت ساله شما مي تواند لباس هاي شسته شده را تا کند. با بالاتر رفتن سن فرزندتان مي توانيد کارهاي پيچيده تري به او محول کنيد.
براي آنها کتاب بخوانيد
کتاب خواندن براي بچه ها کاري است که حتي والدين شاغل هم مي توانند انجام دهند. اين کار تاثيرات ماندگاري هم براي شما و هم براي کودکتان دارد. با اين کار مي توانيد کيفيت زمان با هم بودن را بالا ببريد؛ چون فرزندتان مي داند که در اين هنگام، تمام تمرکز و حواس پدر يا مادر فقط به او معطوف است. کتاب خواندن براي فرزندان به کسب مهارت هاي خواندني آنان در مدرسه نيز کمک مي کند. تحقيقات نشان داده است، بچه هاي 4 تا 5 ساله اي که سه تا پنج بار در هفته برايشان کتاب خوانده مي شود، نسبت به ساير همسالان خود، تيزفهم تر هستند.
تشويقشان کنيد در انجام کارها داوطلب شوند
وقتي بچه ها براي انجام کاري داوطلب مي شوند، ياد مي گيرند که کمتر خودخواهانه فکر کنند. بچه ها به طور طبيعي نمي دانند چطور به افراد بيرون از خانواده خود توجه داشته باشند و کمک کنند، مگر اينکه شما شرايطي را براي همدلي و همکاري آنها فراهم کنيد. اگر فرد ناتواني در خيابان براي انجام کاري به کمک نياز دارد و فرزندتان از پس اين کار بر مي آيد، تشويقش کنيد تا اين کار را انجام دهد.
به آنها پس انداز کردن را ياد بدهيد
عادت به پس انداز کردن را بايد از سنين پايين شروع کرد. والدين بايد به بچه ها ياد بدهند که 25 درصد از پول توجيبي شان را پس انداز کنند. وقتي بزرگ تر شدند و دريافت منظمي از پول داشتند، آنها را به بانک ببريد تا با افتتاح حساب پس انداز، خودشان پس انداز کردن را تجربه کنند و اين برايشان، به يک عادت هميشگي تبديل شود. وقتي دوست دارند يک چيز بزرگ بخرند، به جاي اينکه تمام مبلغ را در اختيارشان بگذاريد، با کمک خودشان برنامه اي ترتيب دهيد تا با پس انداز مبالغ بيشتر، بعد از مدتي مشخص، خودشان توانايي خريد چيزي را که مي خواهند، به دست بياورند. آنها بايد ارزش پولي را که به دست مي آورند و زماني را که صرف پس انداز آن مي کنند، درک کنند.
تشويقشان کنيد تا هر روز ورزش کنند
اگر شما به بچه ها کمک کنيد که از همان کودکي از ورزش کردن لذت ببرند، اين عادت را با خود به دوران نوجواني، جواني و بزرگسالي خواهند برد. آنها را در کلاس هاي ورزشي ثبت نام کنيد. هر شب قبل از شام چند دقيقه وقت بگذاريد و با هم در حياط يا پارک نزديک خانه، يک فعاليت ورزشي انجام دهيد.
جدول شماره دو
افقي:
1-مايه حيات – به پايتخت گازي ايران معروف است – آب بند 2- نان آور معروف – يار جاني ويولن 3-حرف انتخاب – تمام و کامل کننده – ساکت و خاموش – تپه 4-در ميان ابزار اتاق عمل بجوييدش – دومين آبشار بزرگ جهان – اعجوبه فوتبال آرژانتين 5-اضطراب و بيقراري برا ثر اندوه – مهم ترين گونه از دوي استقامت 6-بي خدايي – پشت هر چيز – بي همتا همچون خالق 7-حرف همراهي عرب – ساحل و کنار دريا – پروردگار 8-ويتامين انعقاد خون – عدد هندسي – حرف تعجب – آزاد و رها 9-سست و بي حال – کشوري مسلمان در آفريقا که سال هاست عمرالبشير بر مسند حکومت آن تکيه زده است – نقش نمايشي 10-هنرهفتم – ابوالبشر – تار بافتن عنکبوت 11-از ابواب ثلاثي مزيد – منسوب به نوعي چوب گرانبها 12-ميل شديد – از بازيگران اصلي سريال پايتخت –سالمند 13-عدد روستا – شهرنشيني – شهري در آذربايجان غربي – ناچيز 14-خانه – غلام مورد علاقه و توجه سلطان محمود غزنوي 15-دانه خوشبو – نخستين کسي که دست به حفاري چاه نفت زد – سوغات اصفهان.
عمودي:
1-پادشاه افسانه اي يونان که عقده او در روان شناسي معروف است – خاندان – کافي – دادني و گرفتني خوشحال کننده 2-ابزاري مخابراتي که در گيرنده هاي صوتي و تصويري کاربرد دارد – سخن بيهوده 3-نيک سرشت و بي آزار 4-رنگ – توانايي و فراخي – جهت و طرف – سامانه ديده باني زمين که از سوي ناسا ايجاد شده است 5-لبخند زدن – اطمينان و تکيه کردن برکسي 6-مدافع سرشناس فوتبال تيم ملي اسپانيا و رئال مادريد – چروک – گياه سالادي 7-شجاع و نترس – بالانشين پرده 8-جام معروف – نشانه مفعولي – وحشي – پايتخت سابق آلمان 9-قدرتمندترين کشور صنعتي اروپا – به وديعه نهادن چيزي نزد کسي 10-شهر و بندري معروف در بلغارستان – قوم آتيلا – رفتاري نادرست دارد 11-اخوت – بي کسي 12- سنگ سبز گرانبها – حرف شرط – ازمهم ترين کارخانه هاي خودروسازي فرانسه – ترس و بيم 13-دگر گشت و نحوه سوخت و ساز بدن را گويند 14-اهل آن به لحاظ مذهبي، مقابل تشيع هستند – از وجوه مشترک انسان و ماشين 15-نقاش پرآوازه و سوررئاليست قرن بيستم اسپانيا – وقتي بيايد، همه را شامل مي شود – اين روزها بحث خوب و بد آن زياد به گوش مي رسد – از ارکان اصلي آيين مقدس اسلام.
حل جدول شماره قبل
افقي:
1-بو – اوپنهايمر – شک 2-دلار – آشام 3-دش – پژوه – شستن - ا ا – 4-ياس – گاز پروم – اشر 5-متوازي – مجالست 6-تلاجن – مري – لاتين 7-رب – متانت – کا 8-آه – کت – يس – نل 9-سم – ديوار – هد 10-فرهاد – ابر – کراهت 11-ميترال – مانترا 12-خال – موتسارت – دله 13-دن – ساها – ندار – يم 14-زونا – يکجا 15-ود – پيمان نفتا – رم.
عمودي:
1-بادي – تک – رف – خديو 2-شامل – رمان 3-ستاره سهيل 4-آلپ – وجب – مات – سوپ 5-واژگان – درماني 6-پرواز – متد – اوهام 7-هزيمت – يالتا 8-هن – را – وب – ظن 9-شرمين – آرمان – 10-ياسوج – تير – ارديف 11-مشتمال – کنتاکت 12-ران – لاک – هرت – رجا 13-استاندارد 14-آشتي – هالي 15- کنار – ني – بت - همدم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات