رييس جمهوري: به صفر رساندن صادرات نفت ايران گزافه گويي است
توليد نفت مازاد بر سقف تعيين شده به مجوز اوپک نياز دارد
فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس باحضور رئيس جمهور افتتاح شد
پالايشگاه ستاره خليج فارس نماد اقتصاد مقاومتي
پيشگامي مناطق نفتخيز جنوب در مسئوليتهاي اجتماعي(بخش اول)
چرخش توربينهاي ايستگاه رشت براي استانهاي شمالي
گزارش «مشعل» از کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران
در محيط کار چگونه برخورد کنيم؟
در ووشو بينالمللي جام پارس جام قهرماني به پارس جنوبي رسيد
دوستي در نفت، همکاري در ادبيات
راه گریز از تنهایی در دنیای مدرن چیست؟
رييس جمهوري:
به صفر رساندن صادرات نفت ايران گزافه گويي است
رئيس جمهوري گفت: به نظر من سخنان مقام هاي آمريکايي مبني بر اين که مي خواهيم صادرات نفت ايران را به صفر برسانيم، يک گزافه گويي است که هيچ وقت نمي توانند آن را عملي کنند و تصور اين که همه جز ايران نفت صادر کنند، غلط و نابخردانه است.
حسن روحاني عصر سه شنبه (12 تيرماه) پس از امضاي سه سند همکاري ميان ايران و سوئيس در نشست خبري مشترک با آلن برسه، رئيس کنفدراسيون سوئيس گفت: امضاي اسناد همکاري ميان ايران و سوئيس به معناي اراده دو کشور براي توسعه همکاري است و ما تصميم گرفتيم در زمينه روابط هاي مالي، بانکي، تجاري، سرمايه گذاري، گردشگري، همچنين علمي و فرهنگي، روابط خود را گسترش دهيم و از مجموعه بحث هايي که ديروز و امروز داشتيم، مطمئن شدم دو کشور مصمم هستند از مشکلات احتمالي که در ماه هاي آينده پيش روي روابط تجاري دو کشور است، به خوبي عبور کنند.وي با اشاره به اين که يکي از مسائل مهم مورد گفت وگو، مسئله برجام و لزوم احترام همه کشورها به توافق هاي بين المللي و مصوبه هاي شوراي امنيت به ويژه قطعنامه 2231 بود، افزود: هر دو کشور معتقد بودند، برجام، دستاورد بزرگ سياسي پس از مذاکرات طولاني و فشرده بوده و بقاي اين توافق به نفع روابط ايران با کشورهاي ديگر و به نفع امنيت و صلح جهاني است و همان طور که پيش تر هم تأکيد کرده ايم، تا زماني که منافع ما در توافق برجام تأمين شود و مطمئن به استفاده از مزاياي آن شويم، در اين توافق باقي خواهيم ماند.
تحريم کور عليه يک ملت، بزرگ ترين نقض حقوق بشر است
رئيس جمهوري اظهار کرد: در مذاکرات دوجانبه بر اين نکته تأکيد کردم که تحريم کور عليه يک ملت بزرگ، بزرگ ترين نقض حقوق بشر در جهان امروز است، مسئله صلح و امنيت جهاني و منطقه حساس خاورميانه نيز، مورد تأکيد رؤساي جمهوري دو کشور بود و اين که ايران نقش بسيار مهمي عليه تروريسم در منطقه ايفا کرده است.
روحاني در پاسخ به پرسش خبرنگار رويترز درباره تهديد آمريکايي ها به اين که مي خواهند صادرات نفت ايران را قطع کنند، واکنش شما چه خواهد بود. آيا ممکن است ايران تنگه هرمز را ببندد و اگر چنين است، در چه شرايطي و پيش بيني شما چيست؟ گفت: به نظر من حرفي که برخي مقام هاي آمريکايي زدند که مي خواهيم صادرات نفت ايران را به صفر برسانيم، يک گزافه گويي است که هيچ وقت قادر نيستند آن را عملي کنند. اين کار کاخ سفيد غير قانوني، فرامرزي و لغو تمام تعهدهاي بين المللي در زمينه انرژي و تجارت است. تصور اين که همه نفت صادر کنند، جز ايران، غلط و نابخردانه است.
موقعيت حقوقي سوئيس در قبال برجام تغيير نکرده است
در ادامه، رئيس کنفدراسيون سوئيس گفت: درباره پرسشي که کرديد، درباره استثنا قائل شدن معاملات سوئيس با ايران، در اين مرحله اين پرسش بجايي نيست. مسئله اي که تأکيد مي کنيم اين است که بايد چه کار کرد تا برجام که از سوي همه طرف ها امضا شده است و حمايت قطعنامه شوراي امنيت را هم دارد، آثار خودش را همچنان به بار بياورد و من تأکيد مي کنم باز هم موقعيت حقوقي سوئيس در قبال برجام به هيچ وجه تغيير نکرده و آثار حقوقي برجام از ديدگاه ما پابرجاست.روحاني نيز در اين زمينه گفت: لازم است همين جا توضيح دهم؛ رئيس جمهوري محترم سوئيس به مسئله رژيم صهيونيستي اشاره کرد و به صراحت به ايشان گفتم ايران رژيم صهيونيستي را نامشروع و اقدام هايش در منطقه را تجاوزکارانه مي داند و محکوم مي کند.رئيس جمهوري در پاسخ به پرسشي درباره اين که قرار است روزهاي آينده کميته مشترک اقتصادي دو کشور تشکيل شود، چه اهدافي را در اين کميته دنبال مي کنيد و قرار است چه اتفاقي در آن بيفتد، افزود: پس از سفر رئيس جمهوري سوئيس به تهران در سال 2016، نقشه راهي را ترسيم کرديم و جلسه هاي مشترکي براي توسعه روابط اقتصادي داشتيم و امروز به اين نتيجه رسيده ايم که براي حل برخي مشکلات در روابط اقتصادي به يک کميته فني با ترکيب مشخص نياز داريم تا گره هايي را که وجود دارد، باز و مسير را براي فعاليت بيشتر هموار کنيم.رئيس جمهوري سوئيس نيز گفت: مايلم تکميل کنم گفته هاي ايشان را با اين که الان قراردادي بين دو کشور داريم که به تازگي در پارلمان سوئيس هم تصويب شده و مبناي حقوقي است که ما بر مبناي آن فراتر از گفت وگو رفتيم، براي همکاري اقتصادي، کميته مشترکي را ايجاد کرديم و با توجه به شرايط کنوني درباره برجام، اين کميته اهميتي دو چندان يافته که ما در چارچوب آن مي توانيم به دقت ببينيم چه اقدام هايي مي توانيم براي ادامه فعاليت هاي اقتصادي انجام دهيم.
عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس:
ايران با مصرف بهينه به صادرکننده بنزين تبديل مي شود
عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي با بيان اين که ايران از پرمصرف ترين کشورهاي دنيا در بخش انرژي است، گفت: با اندکي صرفه جويي و مصرف بهينه بنزين مي توانيم به صادرکننده اين فرآورده تبديل شويم. غلامعلي جعفرزاده ايمن آبادي، از تلاش هاي وزارت نفت براي بهره برداري فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس تشکر و قدرداني کرد و گفت: با بهره برداري از اين پروژه، توليد بنزين ايران افزايش يافت و در شرايط کنوني که آمريکا فشارهاي اقتصادي بر ايران وارد مي کند، اقدامي مهم محسوب مي شود.
وي افزود: متاسفانه بدمصرفي در حوزه انرژي به ويژه بنزين سبب شده است تا ما با وجود افزايش توليد اين فرآورده هنوز در گروه کشورهاي صادرکننده بنزين قرار نگيريم که البته معتقدم با اندکي صرفه جويي، به اين مهم دست خواهيم يافت.
اين عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: شاهد هستيم که خودروهاي چند صد ميليوني در خيابان هاي کشور تردد مي کنند، اما بنزين با نرخ 1000 تومان دريافت مي کنند که به نظرم اين موضوع معقول نيست. جعفرزاده ايمن آبادي عنوان کرد: با برنامه ريزي صحيح مي توان اميدوار بود که ايران تا پايان سال 97 به جمع کشورهاي صادرکننده بنزين بپيوندد.
در کميسيون انرژي مجلس بررسي شد
چگونگي جذب سرمايه براي توسعه ميدان هاي نفتي در زمان تحريم
چگونگي و نحوه جذب سرمايه در ميدان هاي نفتي کشور در زمان تحريم ها در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي بررسي شد. اسدالله قره خاني به نشست روز يکشنبه (10 تيرماه) کميسيون انرژي مجلس اشاره و اظهار کرد: در اين نشست که علي کاردر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، شاپور محمدي، رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار، نماينده سازمان برنامه و بودجه، صندوق توسعه ملي، ديوان محاسبات و مرکز پژوهش هاي مجلس حضور داشتند، توضيح هايي درباره مباحث مالي، سياست گذاري درباره توسعه ميدان هاي نفتي، نوسازي تجهيزات نفتي و افزايش توليد نفت ارائه شد. وي افزود: براساس برنامه ششم توسعه، منابع مالي مناسبي بايد به توسعه ميدان هاي نفتي و صنعت نفت اختصاص يابد که در اين نشست گزارشي از وضع حوزه ها و ميزان جذب سرمايه گذار براي اين پروژه ها ارائه شد. سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: مقرر شده درباره ميدان هايي که با شرکت هاي خارجي قرارداد امضا شده، اما اين شرکت ها در ايران حضور نيافته اند يا اين پروژه ها در مرحله اجرا قرار نگرفته، از شرکت هاي داخلي که توان علمي، مديريتي و سرمايه گذاري در پروژه ها را دارند، استفاده شود. قره خاني با اشاره به اين که در اين نشست، رئيس سازمان بورس و نماينده صندوق توسعه ملي، پيشنهادهايي درباره جذب سرمايه براي ميدان هاي نفتي ارائه کردند، گفت: نمايندگان مجلس نيز پيشنهادهايي در اين باره ارائه کردند مبني بر اين که منابع مالي، ارزي و ريالي شهروندان که به نوعي سرگردان بوده جذب شود.
معاون اول رئيس جمهوري:
جلوگيري از فروش نفت ايران شدني نيست
معاون اول رئيس جمهوري با اشاره به اين که استمرار صادرات نفت کشور، نماد پيروزي ملت ايران در مقابل تحريم هاي آمريکاست، گفت: با برنامه ريزي و مديريت توانمند وزارت نفت، ثابت مي کنيم که ادعاي آمريکا مبني بر متوقف کردن صادرات نفت ايران واهي است. اسحاق جهانگيري، روز دوشنبه (11 تيرماه) در جلسه ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي با بيان اين که دولت براي شرايط تحريم برنامه ريزي دقيق دارد، يکي از برنامه هاي دولت براي تامين کالاهاي وارداتي مورد نياز را استفاده از سازوکار تهاتر دانست و گفت: ايران در مقابل تحريم هاي آمريکا دست بسته نخواهد بود و از روش هاي مختلف براي بي اثر کردن تحريم ها استفاده خواهد کرد.
رئيس ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي با تاکيد بر اين که دولت در تحريم هاي پيش رو روش هاي مختلفي را به کار خواهد گرفت تا صادرات نفت کاهش نيابد، تصريح کرد: استمرار صادرات نفت کشور نماد پيروزي ملت ايران در مقابل تحريم هاي آمريکاست و با برنامه ريزي و مديريت توانمند وزارت نفت، اميدوارم شاهد اين موفقيت بزرگ باشيم و ثابت کنيم ادعاي آمريکا مبني بر متوقف کردن صادرات نفت ايران واهي است. وي عنوان کرد: بايد تلاش کنيم تحت هر شرايطي کالاهاي اساسي مورد نياز به کشور وارد شود و ذخاير کالاهاي اساسي وضع اطمينان بخش داشته باشد. در اين جلسه که وزيران نفت، دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، صنعت، معدن و تجارت، نيرو، راه و شهرسازي، تعاون، کار و رفاه اجتماعي، معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري، معاون رئيس جمهوري در امور زنان و خانواده، رئيس سازمان امور اداري و استخدامي، رئيس کل بانک مرکزي و رئيس هيئت عامل صندوق توسعه ملي نيز حضور داشتند، نماينده دبيرخانه ستاد، گزارشي از ارزيابي عملکرد استان ها در اجراي سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي ارائه کرد و گفت: در اين ارزيابي عملکرد 12 استان در حد انتظار و شايستگي بوده و عملکرد 13 استان نزديک به انتظار و شايستگي و 6 استان نيازمند تحرک بيشتر بوده اند که در اين ميان استان هاي کرمان، کردستان و قزوين به ترتيب سه رتبه نخست را در اجراي اقتصاد مقاومتي کسب کرده اند. در اين گزارش همچنين اعلام شد که درصد خودکفايي تامين سرانه انرژي خانوارها از محل توليدات داخلي از 52 درصد در سال 92 به 82 درصد در سال 96 افزايش يافته است. در اين جلسه مقرر شد کميته اي با محوريت وزارت نفت و با عضويت وزارتخانه هاي جهاد کشاورزي، امور اقتصادي و دارايي، امورخارجه، صنعت، معدن و تجارت، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزي تحت عنوان کميته تهاتر تشکيل شود و براي تهاتر کالاهاي اساسي با نفت برنامه ريزي هاي لازم را انجام دهد و نتيجه تصميم ها نيز گزارش شود.
دولت براي مقابله با تحريم فروش نفت ايران برنامه دارد
معاون اول رئيس جمهوري گفت: جمهوري اسلامي ايران براي جلوگيري از کاهش فروش نفت تلاش مي کند شعار آمريکا را به شکست بکشاند و دولت در اين باره برنامه ريزي دارد. اسحاق جهانگيري، روز يکشنبه (10 تيرماه) در همايش روز ملي صنعت و معدن، با بيان اين که هدف آمريکا از تحريم، نخست بخش نفت است، گفت: آنها مي خواهند نفت ايران فروش نرود که اين غيرممکن است و اين اقدام ها براي ايجاد جنگ رواني انجام مي شود. وي افزود: شخصي که کمترين شناخت بين المللي داشته باشد، هم مي داند چنين کاري شدني نيست، به همين دليل به سمت کشوري همچون عربستان رفته اند تا اگر نفت ايران کم شد، اتفاقي در بازار آنها ايجاد نشود.
معاون اول رئيس جمهوري تصريح کرد: هر کشوري در اين مبارزه بخواهد جاي ايران را در بازار نفت بگيرد، خيانت به ملت ايران و فضاي بين المللي کرده و روزي تقاص اين خيانت را خواهد داد. کشورهاي دوست بسيار هستند که نفت خود را به آنها بفروشيم، مذاکراتي را نيز با آنها آغاز کرده ايم.
جهانگيري عنوان کرد: تلاش ما اين خواهد بود که براي جلوگيري از کاهش فروش نفت کاري کنيم که شعار آمريکا را به شکست بکشانيم و دولت در اين زمينه برنامه ريزي کرده است. وي گفت: براي صادرات غيرنفتي نيز مشکل ايجاد خواهند کرد، اما هدف گذاري هايي شده و در آن بخش از صادرکنندگان و فعالان اقتصادي انتظار داريم همانند سرباز خط مقدم تلاش کنند تا صادرات خود را نسبت به پارسال افزايش دهند، بايد براي پشيمان کردن آمريکايي ها هدف گذاري ملي کنيم.
معاون اول رئيس جمهوري با بيان اين که اگر فضاي بين المللي بر مبناي همکاري باشد، ثبات به فضاي اقتصاد داخلي باز خواهد گشت، افزود: دعواهاي بي مورد که ذهن مردم را فقط مشغول مي کند، به ويژه دعواي بين مسئولان را بايد تبديل به هماهنگي کنيم تا صداي واحدي در مديريت کشور به گوش مردم و فعالان اقتصادي برسد. جهانگيري تصريح کرد: جرياني مرکب از آمريکا، رژيم صهيونيستي و سعودي ها به دنبال اين بود تا فضاي توسعه اي را که در ايران شکل گرفته است و شرکت هاي خارجي به ايران مي آيند و سياست هاي روشني در اقتصاد ايران پيش بيني مي شود، برهم زند. وي افزود: در ماه هاي مهر، آبان و آذر، نفت کشور به فروش رسيد و سال 96 درآمد حاصل از فروش نفت 50 ميليارد دلار و درآمد حاصل از صادرات غيرنفتي 45 ميليارد دلار بود، بنابراين عدم تعادلي در عرضه و تقاضاي ارز در کشور نداشتيم، اما تلاطم قيمت را در بازار ارز مشاهده مي کرديم.
معاون اول رئيس جمهوري عنوان کرد: همه مسائل را نبايد به تحريم ها ربط داد، اقتصاد ايران از دولتي بودن و وابستگي به نفت رنج مي برد و از طرفي حضور بخش خصوصي در آن کمرنگ است.
جهانگيري ادامه داد: آمريکايي ها امروز در فضاي بين المللي احساس بازندگي مي کنند و به غير از رژيم صهيونيستي و سعودي ها هيچ فردي از آنها حمايت نکرد، ما قرار نيست اين فضاي بين المللي را از دست بدهيم.
نامه وزير نفت به رئيس اوپک
وزير نفت در نامه اي به سهيل محمد المزروعي، وزير انرژي امارات و رئيس دوره اي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) تاکيد کرد که هرگونه افزايش در توليد از سوي هر عضوي از اوپک، فراتر از تعهدات مندرج در بيانيه کنفرانس هاي 171 و 174 ناقض اين توافق است. وزير نفت در اين نامه با اشاره به تصميم کنفرانس صدو هفتاد و چهارم سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) مبني بر لزوم پايبندي و تلاش کشورهاي عضو اوپک براي رساندن ميزان پايبندي به سقف توليد به 100درصد اعلام کرد که درباره واگذاري سهميه توليد يک کشور عضو به اعضاي ديگر تصميمي گرفته نشده است و تاکيد کرد هرگونه افزايش در توليد از سوي هر عضوي از اوپک فراتر از تعهدات مندرج در بيانيه کنفرانس هاي 171 و 174 اوپک، ناقض توافق مورد بحث است. زنگنه در اين نامه خواستار پايبندي کشورهاي عضو به تعهدهاي خود و تصميم گيري هاي اوپک در کنفرانس هاي 171 و 174 و خودداري از انجام هرگونه اقدام يکجانبه شد، چراکه موجب وارد آمدن آسيب به وحدت و استقلال سازمان اوپک مي شود. در ادامه اين نامه آمده است: «ايران در جلسه کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق اوپک - غير اوپک اعلام نمود که هرگونه افزايش يکجانبه توليد توسط کشورهاي عضو بيش از ميزان تعهدات آنها مندرج در صورتجلسه تصميمات اوپک، آمريکا را تهييج مي کند تا عليه ايران اقدام نمايد.» وزير نفت ضمن اظهار تاسف از رفتارهاي يکجانبه برخي کشورهاي عضو که باعث تضعيف بنيان و اساس سازمان اوپک مي شود، تصريح کرد: «تصميمات اوپک به گونه اي نيست که بر پايه آن بتوان اقدام برخي کشورهاي عضو اوپک را در دنباله روي از خواست آمريکا براي افزايش توليد که با انگيزه هاي سياسي عليه جمهوري اسلامي ايران اتخاذ شده و به صورت عمومي نيز اعلان شده، توجيه نمايد. از آنجايي که ما همگي در خصوص سياست زدايي از تلاش هاي اوپک اتفاق نظر داريم، نبايستي به ديگران اجازه بدهيم که با اقدامات سياسي، وحدت و استقلال اوپک را خدشه دار نمايند.» زنگنه در پايان اين نامه آورده است: «در حالي که ما ممکن است مواضعي مشابه نظرات اعلام شده توسط هر يک از شرکاي غيراوپک خود مثلاً روسيه داشته باشيم، اما من از حضرتعالي مي خواهم که به عنوان رئيس دوره اي اوپک در اين برهه تاريخي از اصول بلندمدت، وحدت و منافع اوپک صيانت نماييد.»
توليد نفت مازاد بر سقف تعيين شده به مجوز اوپک نياز دارد
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، با بيان اين که توليد نفت مازاد بر سقف تعيين شده به مجوز اوپک نياز دارد، گفت: اگر خلاف اين تفسير نظري وجود دارد، اوپک بايد نشست اضطراري تشکيل دهد. علي کاردر به اظهارات عربستان براي افزايش توليد نفت بيش از سقف توليد تعيين شده در توافق اعضاي اوپک اشاره کرد و گفت: برخي کشورها بيش از سقف تعيين شده توليد نفت خود را کاهش دادند، بنابراين هم اکنون مي توانند همان مقدار را دوباره به بازار برگردانند. وي با بيان اين که توليد نفت مازاد بر سقف تعيين شده به مجوز اوپک نياز دارد، افزود: تفسير بيانيه اخير اوپک به عربستان اعلام شد و نماينده ايران در هيئت عامل اوپک عنوان کرده که اگر خلاف اين تفسير نظري وجود دارد، اوپک بايد نشست اضطراري تشکيل دهد. مديرعامل شرکت ملي نفت ايران تصريح کرد: عربستان عنوان مي کند که توانايي افزايش توليد نفت را دارد، اما در واقع بيش از 500 هزار بشکه نمي تواند افزايش توليد داشته باشد. کاردر با اشاره به مهلت کمتر از 30 روزه توتال براي گرفتن معافيت از آمريکا و ادامه کار در ايران گفت: مسئولان فرانسوي به وزير خزانه داري آمريکا نامه نوشته اند که براي توتال استثنا دريافت کنند، اما هنوز پاسخي دريافت نکرده اند.
افزايش عرضه ميعانات گازي به واحدهاي پالايشي داخلي
مدير امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران از افزايش خيره کننده عرضه ميعانات گازي به واحدهاي پالايشي داخلي خبر داد و گفت: به منظور تسهيل عرضه داخلي، بارگيري ميعانات گازي از بندر شهيد رجايي از دوشنبه (10 تيرماه) آغاز شده است. سعيد خوشرو با يادآوري اين که خوراک واحدهاي توليدي داخلي تاکنون از محل توليد ميعانات گازي خانگيران و ايلام تامين شده است، تصريح کرد: شرکت ملي نفت ايران به منظور حمايت از صنايع داخلي و جلوگيري از خام فروشي، افزون بر تامين ميعانات گازي از ميدانهاي ياد شده، تصميم گرفته است عرضه ميعانات گازي پارس جنوبي را ابتدا از مبدأ بندرعباس و سپس با تکميل زيرساخت هاي مربوط از منطقه عسلويه ازسرگيرد. وي با بيان اين که در يک ماه گذشته 40 هزار تن ميعانات پارس جنوبي از مبدا بندرعباس عرضه شده است، تصريح کرد: برداشت اين ميعانات ازسوي پالايشگران کوچک داخلي از ديروز آغاز شده است. خوشرو با تاکيد بر اين که عرضه ميعانات گازي در صورت نياز بازار قابل افزايش است، تصريح کرد: با توجه به برنامه ريزي هاي انجام شده، زمان تحويل محموله هاي ميعانات گازي به متقاضيان به گونه اي تنظيم مي شود که واحدهاي توليدي نسبت به تامين چندماهه خوراک مطمئن باشند . خوشرو با يادآوري اين که شرکت ملي نفت ايران در سال هاي اخير و به منظور تامين خوراک مورد نياز پالايشگران کوچک داخل کشور نسبت به عرضه مستمر ميعانات گازي از طريق بورس انرژي اقدام کرده است، افزود: با توجه به افزايش تقاضاي داخلي و عدم امکان تامين آن از منابعي همچون ميعانات گازي ايلام و خانگيران، شرکت ملي نفت امکانات مورد نياز براي بارگيري زميني ميعانات گازي پارس جنوبي را فراهم کرده است.
صرفهجويي 140 هزار دلاري درشرکت ملي نفت
تهيه 4 دستگاه دوار بايگاني در امور بايگاني و شناسايي کارکنان شرکت ملي نفت ايران، صرفه جويي 140 هزار دلاري را در مسير ايجاد يک بايگاني پويا، کارآمد و پيشتاز به همراه داشته است. اسناد و مدارک کارکنان هر سازمان به دليل اهميت آنها در مديريت سرمايه انساني از اهميت بسيار بالايي برخوردار است؛ در شرکت ملي نفت ايران با قدمت بيش از يک قرن، اهميت و کارايي پروندهها، اوراق و اسناد کارکنان دوچندان بوده و مراجعه پياپي به آنها همه روزه افزايش مي يابد، بنابراين حفظ و حراست از گنجينه اسناد و مدارک از اهميت خاصي برخوردار است. زهرا ابراهيمي، رئيس بايگاني و شناسايي کارکنان شرکت ملي نفت ايران با اشاره به فرسودگي و کمبود دستگاه هاي دوار بايگاني و حجم بالاي پرونده هاي انتقالي و بازنشسته، همچنين اضافه شدن پرونده هاي مديريت هاي تابعه گفت: دستگاه هاي موجود در بايگاني ساختمان مرکزي و انبار ري، پاسخگوي نياز فوق نبود، بر همين اساس واحد آمار و اطلاعات و شناسايي کارکنان، عملکرد سه شرکت بخش خصوصي را که در اين زمينه فعاليت دارند، براي حضور در مناقصه مورد بررسي و بازديد قرارداد و با توجه به مقايسه قيمت و بررسي کيفيت و تطابق دستگاه ها با نياز واحد بايگاني و شناسايي کارکنان، يک شرکت داخلي انتخاب شد که اين شرکت دستگاه هاي دوار بايگاني را همانند مشابه آلماني در داخل کشور توليد مي کند. وي افزود: اين دستگاه داراي استانداردهاي نزديک به مشابه خارجي است و خريد آن نياز اين واحد تا 10 سال آينده را از نظر فضا براي بايگاني پرونده هاي راکد و جاري برطرف مي کند، همچنين اين نياز با توجه به حجم فرآيند بازنشستگي، نقل و انتقالات، کوچک سازي بدنه شرکت ملي نفت (تبديل شرکت هاي زير مجموعه به مديريت) تخمين زده شده است. ابراهيمي پروژه طراحي و راه اندازي سيستم جامع بايگاني ديجيتالي مديريت اسناد براي استاندارد سازي پرونده هاي کارکنان در مجموعه صنعت نفت را ديگر پروژه مهمي دانست که تمام مراحل (تفکيک و سبک سازي، اسکن، مطابقت اوراق فيزيکي و ديجيتالي، خواناسازي، ويرايش و ...) آن را کارشناسان واحد مديريت اسناد و مدارک بايگاني و شناسايي انجام مي دهند و هم اکنون در مراحل پاياني است. شرکت هاي پيمانکار تخصصي، اين فرآيند را با مبلغي افزون بر چند ميليارد ريال اجرا مي کردند. وي قابليت الگوبرداري در ساير شرکت ها، صرفه جويي در زمان و هزينه، امنيت بسيار بالاي دسترسي به اسناد و مدارک پرسنلي، جلوگيري از فرسايش اسناد و مدارک کارکنان، جست وجوي سريع و آسان در پرونده هاي پرسنلي، سهولت مطالعه پرونده کارکنان در محل کار و عدم مراجعه به واحد بايگاني، وجود يک نسخه ديجيتالي از پرونده هاي پرسنلي در صورت آسيب به پرونده هاي فيزيکي به دليل بروز حوادث غيرمترقبه، حفظ سلامت جسمي همکاران و جلوگيري از بيماري هاي تنفسي و پوستي ناشي از ذرات معلق توليد شده از اوراق پرونده ها را از مزاياي اين طرح معرفي کرد.
همکاري ايران و کره در بهره وري انرژي
ميزگرد مشترک موسسه مطالعات بين المللي انرژي (IIES) و موسسه اقتصاد انرژي کره جنوبي (KEEI) با محور برنامه عملياتي و سياست هاي انرژي 2 کشور روز سه شنبه (12 تير) برگزار شد.محمدمتقي، معاون پژوهش موسسه مطالعات بين المللي انرژي در اين ميزگرد تخصصي گفت: اين ميزگرد، سومين کارگاه مشترک موسسه مطالعات بين المللي انرژي و موسسه اقتصاد انرژي کره است. اين موسسه رتبه نخست آسيا و رتبه دوازدهم جهان در حوزه مطالعات انرژي را دارد و تمرکز آن بر مطالعات راهبردي اقتصاد انرژي و سياست گذاري هاي کلان انرژي براي دولت کره است.وي افزود: يکي از مطالب ارائه شده در اين ميزگرد، درباره برنامه عملياتي و سياست هاي انرژي کره در حوزه ملي و دومين مطلب از موسسه مطالعات بين المللي انرژي در بخش عرضه انرژي کشور بود، زيرا موسسه مطالعات حال الگوسازي اين بخش است.متقي گفت: در اين ميزگرد، يکي از اعضاي تيم موسسه اقتصاد انرژي کره درباره سياست هاي انرژي در حوزه پايين دستي مصرف، بخش هاي مختلف تقاضا و جايگزيني انرژي هاي تجديدپذير با انرژي فسيلي سخنراني کرد.معاون پژوهش موسسه مطالعات بين المللي انرژي همچنين يادآور شد: در اين ميزگرد همچنين گزارشي درباره توانمندي و شرايط موجود کشور در حوزه گاز ارائه و در آن تصريح شد که در افق همکاري ها براي مشتريان گاز از جمله کره چه فرصت ها و ظرفيت هايي وجود دارد و نمايندگان موسسه اقتصاد انرژي کره هم درباره ظرفيت مصرف در حوزه گاز طبيعي گزارش هايي ارائه کردند.وي با اعلام اين که اين نشست ها در قالب تفاهم نامه مشترک با موسسه اقتصاد انرژي کره ادامه مي يابد، افزود: در اين نشست ها بيشتر به دنبال همفکري و همکاري در حوزه مطالعات راهبردي در حوزه انرژي هستيم.
برگزاري نشست آموزشي فرآيند پرداخت خريد کالا در سامانه EP
با حضور مديران ارشد و مديران کالا شرکت هاي تابعه نشست آموزشي فرآيند پرداخت خريد کالا در سامانه EP برگزار شد.
مدير فناوري اطلاعات و ارتباطات شرکت ملي نفت ايران 11 تيرماه در نشست آموزشي فرآيند پرداخت خريد کالا در سامانه EP که در سالن کنفرانس شهيد بهشتي وزارت نفت برگزار شد، خطاب به مديران شرکت هاي تابعه، گفت: همه ما در برابر استقرار اين سامانه مسئول هستيم؛ از اين رو بايد با همکاري هم در جهت پياده سازي کامل آن تلاش کنيم.
قاسمعلي بازآيي با بيان اينکه استقرار کامل سامانه تامين الکترونيکي کالاي صنعت نفت داراي دو متغير «مديريت فناوري اطلاعات» کسب و کار و معاونت مهندسي وزارت نفت است، افزود: مديريت فناوري اطلاعات و ارتباطات شرکت ملي نفت ايران به سهم خود در مسير استقرار اين سامانه از هيچ گونه تلاشي دريغ نخواهد کرد و در اين راه خواهان حمايت شرکت هاي تابعه و مديران IT آنهاست.
وي با بيان اينکه تمام پرداخت هاي خريد کالا فقط بايد از طريق سامانه EP انجام شود، گفت: اين دستورعمل تا پايان تيرماه عملياتي مي شود و از آن زمان به بعد خارج از سامانه هيچ پرداخت مالي انجام نخواهد شد.
به گفته بازآيي، سرورهاي سامانه EP در مرکز داده شرکت ملي نفت ايران در مرکزي جديد مستقر است و از نظر زيرساخت هاي فني، وب و اينترنت هيچ مشکلي وجود
ندارد.
صادرات بيش از 6/2 ميليون بشکه نفت خام و ميعانات گازي
ايران در ماه ژوئن (خرداد - تيرماه) در مجموع بيش از 2 ميليون و 610 هزار بشکه نفت خام و ميعانات گازي صادر کرده است.
شرکت ملي نفت ايران در ماه ژوئن (خرداد – تيرماه) بيش از 2 ميليون و 280 هزار بشکه نفت خام و بيش از 330 هزار بشکه ميعانات گازي صادر کرده است.
ميانگين صادرات نفت خام ايران در سال 96، به طور ميانگين 2 ميليون و 115 هزار بشکه در روز بوده است.
محمدباقرنوبخت به تازگي اعلام کرده است که در سه ماه نخست امسال از نظر ريالي 8/59 درصد درآمدها نسبت به سه ماه پارسال بهتر شده و 74 درصد درآمد ناشي از فروش نفت افزايش داشته است.
ميانگين قيمت نفت ايران از ابتداي امسال تاکنون بيش از 66 دلار براي هر بشکه بوده است.
اقدام هاي ايمني و آتشنشاني صنعت نفت
نشست کميته تخصصي ايمني و آتش نشاني وزارت نفت به ميزباني مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران، با حضور معاون ايمني و آتش نشاني اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت، رئيس ايمني و کارشناس ايمني اداره کل اچ اس اي و روسا و کارشناسان ايمن و آتش نشاني چهار شرکت اصلي وزارت نفت در مجموعه ورزشي - آموزشي آبعلي برگزار شد.
سيد محمد پورراکي، معاون ايمني و آتش نشاني اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل، هدف از تشکيل اين کميته را بررسي موضوع ها، برنامه ها و چالش هاي حوزه ايمني و آتش نشاني صنعت نفت بيان کرد.
ارائه گزارش و بررسي برنامه ها و اقدام هاي اجرايي درباره پياده سازي ابلاغيه مقام عالي وزارت نفت در خصوص ايمني پيش راه اندازي واحدهاي عملياتي (PSSR)، ارائه گزارش و بررسي آخرين وضعيت ايمني خط اتيلن غرب و اقدام هاي موثر به منظور ارتقاي سطح ايمني، ارائه گزارش و بررسي شيوه درس آموزي از حوادث و نحوه اثربخشي آنها براي پيشگيري از حوادث مشابه در سطح وزارت نفت و ارائه گزارش و بررسي حوادث مهم با هدف انتقال تجربيات و اقدام هاي اصلاحي و پيشگيرانه از مباحثي که در اين نشست بررسي شد.
افزايش همکاريهاي نفت مناطق مرکزي با پژوهشگاه نفت
مديران شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و پژوهشگاه صنعت نفت در نشستي مشترک، زمينههاي توسعه همکاري هاي فني، مطالعاتي و پژوهشي دو طرف را بررسي کردند. در اين نشست، جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در توضيحاتي مختصر به معرفي سوابق، فعاليتها و برخي پروژه هاي در دست اقدام پژوهشگاه پرداخت و پروژه هاي انجام شده پژوهشگاه و نتايج آن از سوي رؤساي پرديسهاي پژوهشگاه ارائه شد.
رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران هم با اشاره به سابقه و خدمات 60 ساله پژوهشگاه صنعت نفت در زمينه تامين نيازهاي علمي، مطالعاتي و پژوهشي صنعت نفت گفت: پژوهشگاه صنعت نفت، مهم ترين مرکز مطالعاتي، تحقيقاتي و پژوهشي کشور براي توليد دستاوردهاي علمي، فني و کاربردي براساس فناوري هاي روز و حلقه واسط بين حوزه علم و صنعت نفت است که خروجي آن سبب توليد و بومي سازي فناوري هاي مورد نياز اين صنعت مي شود. بر اساس اعلام شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، 12 پروژه مطالعاتي اين شرکت که در مرحله بررسي تکميلي و انعقاد قرارداد است، شامل مطالعه آزمايشگاهي فرآيندهاي ازدياد برداشت پايه آبي و پايه گازي در مخزن آسماري و بنگستان ميدان دانان، طراحي، تامين و ساخت دستگاه فرآورش سيار نفت خام، طرح خوردگي شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب، مدل سازي سه بعدي حوضه رسوبي و سيستم هاي هيدروکربني ناحيه لرستان و شمال غرب افتادگي دزفول با تاکيد بر توسعه ميدان ها و ازدياد برداشت، نمونه گيري از سيالات مخازن نفتي و مطالعه کامل خواص سيالات تمامي ميدان هاي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، مطالعه و طراحي و به کارگيري ژل پليمري، استفاده از نانوذرات در مواد بازدارنده خوردگي، طراحي و مهندسي سيمان حفاري چاه ها، پاک سازي زيست محيطي خاک هاي آلوده چشمه خوش و نفت شهر و مطالعه جامع زمين شناسي حوزه کپه داغ مي شود. در اين نشست مقرر شد طرفين براي امضاي قرارداد و اجراي پروژه هاي اولويت دار يادشده اهتمام و برنامه ريزي کنند.
فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس باحضور رئيس جمهور افتتاح شد
ستاره سربلند خودکفايي
آرزو عطايي اينجا خاک گرم جنوب است در حاشيه خليج گرم و دل انگيز فارس؛ شرجي و هرم گرماي هواي بندرعباس را بر پوست صورتمان احساس مي کنيم و از پشت شيشه هاي اتوبوسي که ما را از پيچ و خم بيابان هاي گرم و تفتيده جنوب به پالايشگاه مي برد، نظاره گر برج هاي واحد تقطير و ايزومريزاسيون پالايشگاه ستاره خليج فارس در دل بيابان هاي شمال تنگه هرمز هستيم که همچون ستون هاي زيباي تخت جمشيد، پر شکوه و مقتدر و سر به فلک کشيده ما را به خود فرا مي خوانند. تمام سالهاي گذشته در لحظه اي مرور مي شود و انگار همين ديروز بود که اينجا بياباني بيش نبود با يک تابلوي کوچک به نام «پالايشگاه ستاره خليج فارس». عمليات ساخت ستاره خليج فارس که عنوان بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان را با خود يدک مي کشد، در زميني به مساحت 700 هکتار در سال 85 در جوار پالايشگاه بندرعباس آغاز شد و خوراک آن به وسيله يک خط لوله 485 کيلومتري از پالايشگاه هاي گازي پارس جنوبي به اينجا مي آيد. در نقش و اهميت ساخت ستاره خليج فارس در کشور همين بس که 55 درصد بنزين کشور در اين پالايشگاه توليد مي شود و مي توان آن را به ويژه در شرايط خاص سياسي امروز ايران، ستاره خودکفايي ايران در بنزين و نماد اقتصاد مقاومتي خواند، فاز دوم پالايشگاهي که صفر تا صد آن به دستان پرتوان هزاران کارگر، تکنيسين و مهندس جوان ايراني اجرايي شده است، در تيرماه 97 با حضور رئيس جمهوري کشورمان افتتاح شد. گزارش هفته نامه «مشعل» از اين رويداد را مي خوانيد.
فاز دوم پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس با ظرفيت توليد 12 ميليون ليتر بنزين يورو5، با حضور حسن روحاني، رئيس جمهوري، بيژن زنگنه وزير نفت، عليرضا صادق آبادي، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، فرماندار و استاندار هرمزگان، جمعي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و مديران ارشد صنعت نفت کشور روز پنج شنبه، هفتم تيرماه به طور رسمي افتتاح و روزانه 12 ميليون ليتر بنزين با کيفيت يورو 5 به کل توليد بنزين کشور افزوده شد. ستاره خليج فارس در سه فاز تعريف شده است که هر فاز قابليت توليد روزانه 12 ميليون ليتر بنزين مطابق استانداردهاي روزآمد اتحاديه اروپا را دارد. با راه اندازي دو فاز نخست، ميزان توليد بنزين اين پالايشگاه به 24 ميليون ليتر رسيده و فاز سوم آن نيز تا پايان امسال به بهره برداري مي رسد و امکان صادرات بنزين نيز در کشور فراهم خواهد شد.
صادرکننده بنزين خواهيم شد
رئيس جمهور کشورمان روز پنجشنبه، (هفتم تيرماه) در آيين گشايش فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس گفت: «در پنج سال گذشته توليد بنزين کشور 45 درصد افزايش يافته و توليد بنزين يورو 4 و 5 کشور 13 برابر شده است. زماني کشورمان وارد کننده گازوييل بود و هم اکنون صادرکننده هستيم، در زمستان واردکننده گاز بوديم، اما اکنون صادرکننده نيز هستيم و آيا نبايد به همه اينها از جمله بهره برداري از فازهاي جديد پارس جنوبي و فازهاي پالايشگاه ستاره خليج فارس که با کار و فعاليت متخصصان و کارگران ايراني در هر فاز آن روزانه 12 ميليون ليتر بنزين توليد مي شود، افتخار کنيم؟ اميدوارم تا پايان سال فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس به بهره برداري برسد و اگر در مصرف بنزين نيز، صرفه جويي هاي لازم را انجام دهيم و مصرف بيش از حد را مهار کنيم، صادرکننده بنزين خواهيم شد. ايران 80 ميليون نفر جمعيت دارد و روزانه 80 ميليون ليتر بنزين در کشور سوزانده مي شود که در هيچ جاي دنيا چنين مصرفي وجود ندارد.» دکتر حسن روحاني با تاکيد بر اين که پروژه پالايشگاه ستاره خليج فارس يک پروژه کم نظير در منطقه و جهان است، افزود: «حامل هاي انرژي سرمايه هاي کشور هستند و مصرف بي رويه است، ارز و دلار همين جاست و اگر کمي مراعات کنيم، در تامين بنزين مورد نياز کشور به خودکفايي خواهيم رسيد، هم اکنون در گازوييل به خودکفايي رسيده ايم و در صورتي که سدي در برابر بد مصرفي و هدررفت و قاچاق سوخت ايجاد کنيم، به اين مهم دست خواهيم يافت.»
سهام پالايشگاه ستاره در اختيار مردم قرار گيرد
روحاني با بيان اين که يکي از سازمان هايي که داراي اعتبار لازم نزد مردم بوده و مي تواند سرمايه گذاري هاي جديد در کشور انجام دهد، وزارت نفت و البته شرکت ملي نفت ايران است، گفت: «بايد سهام پالايشگاه ستاره خليج فارس را در اختيار مردم قرار دهيم و بدون ترديد، عرضه سهام اين پالايشگاه در همان ساعت هاي اوليه با اقبال سرمايه گذاران و مردم روبه رو خواهد شد. در توليد نفت نيز مي توان سرمايه گذاري هاي عظيمي انجام داد و هر دستگاهي که بتواند مردم را وارد سرمايه گذاري کرده و اشتغال زايي کند و پول مردم را برگرداند، خدمت بزرگي انجام داده است. از نيروهاي مسلح، سپاه، ارتش، بسيج، نيروي انتظامي، کارآفرينان و شرکت هايي که در طرح عظيم و ملي پالايشگاه ستاره خليج فارس سهيم بودند، تشکر و تاکيد مي کنم امروز، روز ياري بيشتر به کشور است و بايد دين خود را به اين کشور ادا کنيم.»
خودکفايي بنزين از اين پس در خودروسازي ها پيگيري شود
وزير نفت نيز در اين آيين با اشاره به لزوم کاهش مصرف بنزين در کشور گفت: با افتتاح فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس، روزانه 24 ميليون ليتر بنزين در اين پالايشگاه توليد مي شود، اما نمي توانيم سالي يک فاز براي افزايش 8 درصدي مصرف بنزين در کشور در مدار قرار دهيم و بايد پس از اين خودکفايي بنزين در کارخانه هاي خودروسازي پيگيري شود. بنزين و نفت گاز باکيفيت در کلانشهرها توزيع مي شود و طرح هاي افزايش کيفيت فرآورده هاي نفتي به منظور افزايش کيفيت هوا يکي پس از ديگري به بهره برداري مي رسد، اما مهار و مديريت مصرف بنزين در داخل کشور موضوعي حياتي است. توليد بنزين يورو 4 در سال 92، سه ميليون و 400 هزار ليتر در روز بود که اين مقدار در سال 96 به روزانه 28 ميليون ليتر رسيد و در سال 97 با 14 برابر افزايش به 54 ميليون ليتر در روز مي رسد؛ توليد بنزين پايه کشور نيز از روزانه 59 ميليون و 500 هزار ليتر به 90 ميليون ليتر در روز خواهد رسيد و اين در حالي است که در سال 91 روزانه 63 ميليون و 500 هزار ليتر بنزين در کشور مصرف مي شد که اين مقدار خردادماه 97 به روزانه 83 ميليون و 500 هزار ليتر رسيده و در ماه هاي آينده باز هم به اين رقم افزوده خواهد شد. هم اکنون در تمامي کلان شهرها و در 94 جايگاه در سراسر کشور، بنزين و نفت گاز يورو 4 توزيع مي شود که اين رقم در دو ماه آينده به 200 جايگاه مي رسد.» زنگنه با اعلام بهره برداري از فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس در زمستان امسال گفت: «پالايشگاه ستاره خليج فارس در ابتدا کلاف پيچيده اي بود که باز کردن گره هاي آن صبر و حوصله زيادي مي خواست و خوشبختانه همکاران ما در شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي و قرارگاه خاتم الانبيا (ص) و شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت (اويک) و شرکت راه اندازي و بهره برداري صنايع نفت (اويکو) براي موفقيت اين طرح تلاش و همکاري بي وقفه اي داشتند.» وي همچنين از عملياتي شدن واحد تصفيه هيدروژني پالايشگاه تبريز با توليد روزانه 6 ميليون ليتر نفت گاز در مرداد ماه امسال، واحد تصفيه هيدروژني پالايشگاه بندرعباس با ظرفيت توليد روزانه 12 ميليون ليتر نفت گاز يورو 4 در مهرماه امسال، بهره برداري از واحد تصفيه هيدروژني پالايشگاه اصفهان با استاندارد يورو و افزايش 2 ميليون ليتري بنزين يورو 4 به توليدات پالايشگاه لاوان خبر داد.
نگران تحريم ها نيستيم
زنگنه با اشاره به اين که بيشترين تهديد آمريکا در دوره پيشين تحريم ها متوجه بحث سهميه بندي بنزين بود، گفت: «خوشبختانه با اجراي پروژه پالايشگاه ستاره خليج فارس به عنوان يک طرح مهم در جهت اقتصاد مقاومتي گام مهمي برداشته شد، در صورتي که اگر اين طرح اجرايي نمي شد، 360 هزار بشکه خوراک ميعانات گازي اين پالايشگاه را بايد به زحمت صادر مي کرديم، ولي افتتاح اين پالايشگاه و افزايش توليد بنزين آن به روزانه 24 ميليون ليتر به معناي اين است که ما در مقابله با تهديدهاي خارجي مقاوم شده ايم. در گذشته کشورهاي خارجي با تحريم روي کمبود بنزين فشار مي آوردند، در حالي که با بهره برداري از پالايشگاه ستاره خليج فارس و رسيدن به رقم توليد روزانه 36 ميليون ليتر، وضع باثباتي خواهيم داشت و از بابت تحريم نگراني نخواهيم داشت. براي طرح فراگير پالايشي سيراف (پالايشگاه هاي هشت گانه) نيز که خوراک آن روزانه 480 هزار بشکه ميعانات گازي خواهد بود، به فکر واگذاري سهام آن به مردم هستيم.»
بهينه سازي در مصرف سوخت حياتي است
معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي نيز در اين مراسم گفت: مسير خودکفايي بنزين از پالايشگاه سازي نمي گذرد، بلکه بهينه سازي در مصرف سوخت و استفاده از ديگر راه هاي مديريت مصرف انرژي، شرط مهم خودکفايي در بنزين است. گام نخست در مديريت مصرف انرژي، متنوع سازي سبد سوخت کشور و افزايش سهم گاز طبيعي در آن است و استفاده از ناوگان حمل ونقل عمومي، استفاده از خودروهاي سواري و عمومي با فناوري بالا و مقدار مصرف پايين مانند خودروهاي دوگانه سوز هيبريدي/فسيلي، از ديگر راه هاي مديريت مصرف انرژي است.»
وي افزود: «توليد کنوني روزانه 24 ميليون ليتر بنزين يورو 5 و جلوگيري از خروج ارز، مهم ترين تاثير مثبت و مستقيم پالايشگاه ستاره خليج فارس براي مردم و کشور است و تضمين توليد حداکثري از ميدان گازي پارس جنوبي، جايگزيني گاز طبيعي با سوخت مايع و توليد خوراک اتان براي پتروشيمي، کاهش آلاينده ها به دليل توليد سوخت پاک گاز طبيعي در حوزه زيست محيطي، از ديگر مزاياي ساخت اين پالايشگاه است.»
جوانان در ستاره خليج فارس
علي رضا صادق آبادي با تاکيد بر اين که از منظر نيروي انساني، اين پالايشگاه از جوان ترين پالايشگاه هاي کشور محسوب مي شود که نيروهاي آن با تلاش سخت و شبانه روزي توانستند اين طرح را به نتيجه برسانند، افزود: «مهارت ها و تجربه هاي ارزشمند فني و مديريتي اين افراد ظرفيت جديدي را ايجاد کرده است که مي توان از اين تجربه در آينده صنعت نفت کشور استفاده کرد. نيروهاي جوان جسارت بيشتر و توان فيزيکي بالاتري دارند که اگر با تجارب نيروهاي کارآزموده قديمي آميخته شود به نتايج شگرفي مي انجامد و ستاره ترکيبي از تجربه و جوان گرايي است.»
وي همچنين از راه اندازي نخستين واحد فاز سوم تا يک هفته ديگر خبر داد و افزود: «اکنون يک ماه از آمادگي اين واحد براي راه اندازي مي گذرد که به دليل ريسک هاي توليد در روزهاي اوليه از راه اندازي آن پيش از افتتاح فاز نخست جلوگيري شده است. فاز سوم داراي واحدهاي کمتر و البته با همان ظرفيت پالايش روزانه 120 هزار بشکه است و زودتر از ديگر فازها و تا پايان آذر ماه امسال به طور کامل راه اندازي خواهد شد.»
ستاره نماد تلاش مهندسان ايراني است
در ادامه فرمانده قرارگاه خاتم الانبيا (ص) با بيان اين که پالايشگاه ستاره خليج فارس، نماد کوشش مهندسان ايراني در سخت ترين شرايط تحريم است، گفت: «شرايط امروز ما سخت تر از دوران دفاع مقدس نيست و خوشبختانه در حوزه هاي مهم اقتصادي پيشرفت خوبي داشته ايم. پالايشگاه ستاره خليج فارس بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان به شمار مي رود که با تلاش بخش خصوصي، مهندسان و مشاوران در سال 97 به ثمر رسيد و اگر وحدت رويه داشته باشيم، در تمام عرصه ها پيروز مي شويم؛ شرايط امروز ما سخت تر از دوران دفاع مقدس نيست و خوشبختانه در حوزه هاي مهم اقتصادي پيشرفت خوبي داشته ايم. خوشبختانه تعداد زيادي از نيروهاي اين پالايشگاه را مهندسان و کارگران جوان تشکيل مي دهند که در جنگ اقتصادي موفق بوده اند. در سال 97 بر اساس اولويت 40 پروژه با رقمي بالغ بر 120 هزار ميليارد تومان در دست اجرا داريم که 100 هزار ميليارد تومان از اين رقم مربوط به صنعت نفت است و در دستور کار قرار دارد. عبادالله عبداللهي با بيان اين که بيش از 80 درصد طراحي و تامين تجهيزات، ساخت و راه اندازي پالايشگاه ستاره خليج فارس با استفاده از نيروها و امکانات داخلي بوده است، گفت: در اين پروژه عظيم 10هزار نيروي متخصص براي ساخت پالايشگاه آمادگي پيدا کردند.»
پالايشگاه ستاره خليج فارس نماد اقتصاد مقاومتي
اگر چه در ابتدا اين طور تصور مي شد که با تحريم ها مي توان ايران را در زمينه محصولات راهبردي از جمله سوخت ناتوان کرد، اما تلاش هاي دولت موجب شد پالايشگاهي عظيم براي توليد اين محصول و ديگر فرآورده هاي نفتي شکل بگيرد و پالايشگاه ستاره خليج فارس که به زعم وزير نفت يک کلاف پيچيده و سردر گم با هزاران گره کور بود، با صبر، حوصله و همکاري گروه هاي مختلف در بخش دولتي و خصوصي و زحمات کارگران و مهندسان جوان ايراني در اوج تحريم ها با نگاه به توان دروني کشور به ستاره اقتصاد مقاومتي ايران تبديل شد. پالايشگاه ستاره خليج فارس به دليل ماهيت مواد خام مصرفي و بهره گيري از ميعانات گازي با اين ابعاد در دنيا منحصر به فرد و به لحاظ وسعت بي نظير است که در کشور و منطقه موجب توسعه توليد سوخت شده و نقطه عطفي در صنعت پالايش کشور محسوب مي شود. در صورت تکميل طرح فراگير پالايشي سيراف با ظرفيت 480 هزار بشکه در روز، کل ميعانات گازي کشور پالايش شده و چيزي براي صادرات نخواهد ماند و اين به معناي جلوگيري از خام فروشي، تکميل زنجيره ارزش و نهايتا تحقق اقتصاد مقاومتي به معناي واقعي آن است.
يکي ديگر از مواردي که پالايشگاه ستاره خليج فارس را از ديگر پالايشگاه هاي کشور متمايز مي کند، استفاده از بيش از 70 درصد تجهيزات آن از صنايع داخلي کشور است؛ طرحي که در نوع خود نظير ندارد و بهره برداري از فاز دوم آن بار ديگر توانمندي هاي داخلي را به رخ کشيده و تحريم هاي حوزه سوخت را بي اثر ساخت. به جرات مي توان گفت طرحي که در ميان پروژه هاي صنعت نفت، بالاترين سهم از ساخت داخل تجهيزات را به خود اختصاص داده، ستاره خليج فارس است که نزديک به 100 درصد اين پروژه در اجرا از سوي نيروهاي داخلي انجام شده است و تعداد نيروهاي دخيل در اوج کار تا 17 هزار نفر به طور مستقيم رسيده است. سيستمي که تاکنون در کشور براي تصفيه آب دريا استفاده مي شده، انگليسي بوده است که از سوي دانشجويان دانشگاه صنعتي شريف براي پالايشگاه ستاره خليج فارس ساخته و نصب شده است؛ کاتاليست هاي واحد ايزومريزاسيون و سي سي آر از سوي يک شرکت ايراني ساخته شده است و سيستم کنترل هيتر کوره هاي پالايشگاه از سوي نيروهاي داخلي بومي سازي شده است. 95 درصد راه اندازي هاي اين طرح نيز داخلي بوده است که همه و همه مي تواند تاييد کننده مهر ايراني ترين پالايشگاه کشور بر پيشاني ستاره باشد.
پالايشگاه جوان ها
به لحاظ نيروي انساني، پالايشگاه ستاره خليج فارس را مي توان جوان ترين پالايشگاه کشور خواند که در آن بيش از 10 هزار نيروي متخصص، تجربه هايي گرانقدر اندوختند که بيشتر آنان را جوانان تشکيل مي دادند. ميانگين سني کارکناني که اين پروژه بزرگ را ساختند و به توليد رساندند، حدود 33 سال است و جوانگرايي هم درعرصه نيروهاي ميداني و هم در حوزه مديريت به چشم مي خورد. خوشبختانه در اين طرح ترکيب تجربه گرايي و جوان گرايي بسيار موثر بوده و با انجام اقدام هاي اجرايي از سوي نيروهاي جوان و پرانرژي و اتاق فکر از سوي افراد با تجربه نتايج شگرفي از جمله بومي سازي دانش فني ساخت پالايشگاه ميعانات گازي و بهره گيري از صنايع داخلي حاصل شد.
بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي دنيا
عنوان بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي دنيا و نخستين در خاورميانه به پالايشگاه ستاره خليج فارس ايران تعلق دارد که افتخاري بزرگ محسوب مي شود. عليرضا صادق آبادي، معاون جوان وزير نفت معتقد است، ساير کشورها هيچ وقت فرصت ساخت چنين پالايشگاهي را نخواهند داشت، زيرا به منابع ميعانات گازي دسترسي ندارند. ميعانات گازي استحصال شده از فرآيند تصفيه گاز در عسلويه يا بايد به فروش مي رسيد يا در طبيعت رها مي شد که يک فاجعه زيست محيطي به همراه داشت و يا به تعطيلي فازهاي پارس جنوبي منجر مي شد و اينچنين بود که ايده ساخت بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي دنيا مطرح شد. خوراک ميعانات گازي مزايايي نيز دارد که از جمله آن پايين بودن گوگرد آن نسبت به نفت و تبديل 70 درصد هر بشکه به فرآورده با کيفيت بنزين است.
اثرهاي زيست محيطي
حجم توليد روزانه فرآورده هاي پالايشگاه ستاره با راه اندازي فاز دوم به روزانه 40 ميليون ليتر رسيده است که 24 ميليون ليتر آن بنزين با کيفيت يورو 5 است. اين بنزين توليدي به لحاظ زيست محيطي در مقايسه با ديگر پالايشگاه هاي کشور از کيفيت مطلوب تري برخوردار بوده و به تاييد رئيس سازمان ملي استاندارد، مقدار مواد آروماتيک آن از جمله بنزن در شرايط مطلوبي قرار دارد.
عيسي کلانتري، رئيس سازمان حفاظت محيط زيست معتقد است پالايشگاه ستاره خليج فارس داراي فناوري پاک و کمک کننده به رفع آلودگي محيط زيست بوده و محصولات توليدي آن از جمله بنزين با اکتان بالاي 91 و بنزن زير يک درصد آن، داراي بيشترين سازگاري با محيط زيست است. در حقيقت مي توان گفت به توليد رسيدن محصولات با ارزش توليدي در ستاره مي تواند ترغيب و تشويق کننده صنعت خودروسازي براي وارد کردن خودروهايي با موتورهاي با کيفيت بهتر در بازار باشد.
تقويت قدرت ديپلماسي
محمدعلي دادور، مديرعامل جوان پالايشگاه ستاره خليج فارس معتقد است موقعيت مکاني اين پالايشگاه و توليد محصولات با ارزش افزوده بالاي آن، شرايطي را ايجاد کرده است که محصولات اين پالايشگاه متقاضي زيادي در داخل و خارج از کشور داشته باشد و در صورتي که بتوانيم نقشه راه منسجم و درستي را ترسيم و آن را پياده کنيم، مي توانيم در بازاريابي محصولات آن موفق باشيم. موقعيت مکاني اين پالايشگاه موجب شده است هزينه حمل و نقل که يکي از مسائل تاثيرگذار بر قيمت تمام شده محصول است، حذف شود و کشورهاي منطقه از جمله عراق، افغانستان و... متمايل به خريد اين محصولات باشند و با افزايش توليد بنزين در اين پالايشگاه، کشورمان مي تواند بر قيمت بنزين در منطقه تاثيرگذار بوده و از اين حيث پالايشگاه ستاره خليج فارس برگي برنده در صنعت نفت کشور محسوب مي شود که قدرت ديپلماسي انرژي کشور را به نحو قابل ملاحظه اي افزايش خواهد داد.
رکوردهاي بي نظير
تلاش و همدلي کارکنان پالايشگاه ستاره خليج فارس در جريان اجراي اين پروژه بي نظير بوده است و توانسته اند رکوردهاي بي نظيري در ساخت اين مجموعه عظيم رقم بزنند. واحدهاي بنزين سازي فاز دوم ستاره خليج فارس شامل واحدهاي تقطير 51، واحد نفتا، سي سي آر 52 و ايزومر 68 است که اين واحدها شامل 16 دستگاه کمپرسور و 9 دستگاه کوره، 96 دستگاه پمپ، 13 دستگاه تاورهاي سنگين و فوق سنگين، 8 دستگاه راکتور، 160 دستگاه کولر هوايي و حدود 800 هزار اينج متر لوله کشي که به گفته نوري، رئيس نگهداري و تعميرات پالايشگاه، ساخت نرمال اين سه واحد در کلاس جهاني و با اين حجم کار حدود سه تا چهار سال زمان مي برد، اما در اين پروژه با کوشش کارکنان و به صورت شبانه روزي، در مدت حدود شش ماه نصب و راه اندازي شده است که رکوردي در صنعت نفت دنيا محسوب مي شود. ساخت و نصب کويل در مدت زمان حدود سه هفته پس از بدعهدي شرکت هانيل کره جنوبي، اجرا و راه اندازي کمپرسور زيمنس 5251 به عنوان قلب تپنده واحد بنزين سازي با کنار گذاشتن وندور مربوطه از پروژه، نوشتن logic کوره ها و کمپرسورها از سوي تيم کنترل پالايشگاه بدون وندور خارجي، نصب تابلوهاي کنترل در ساختمان srr با توجه به حجم بالاي کانکشن کابل ها به تابلوهاي کنترل، پايپينگ پروژه شامل ساخت و نصب اسپول ها، هايدروتست، فلاشينگ و... در مدت پنج ماه (استاندارد جهاني 30 ماه است)، لودينگ کاتاليست راکتورها در کوتاه ترين زمان ممکن و... همه و همه از شاهکارهاي ثبت شده در اجراي اين پروژه عظيم ملي بوده است.
بازي ناتمام تعقيب
توليد و مصرف بنزين
فاز دوم ستاره هم افتتاح و روزانه 12 ميليون ليتر به توليدات بنزين کشور افزوده شد، فاز سوم آن نيز تا پايان سال افتتاح خواهد شد و باز هم اين رقم افزايش خواهد يافت، اما آن چيزي که در اين ميان مهم تر از هر مسئله اي خودنمايي مي کند، بحث مصرف بي رويه سوخت در کشور است، سوخت با ارزشي که با رنج و مشقت هزاران کارگر و مهندس ايراني در پالايشگاه سازي و بهره برداري و توليد از ثروت ملي و خدادادي قعر آب هاي نيلگون خليج زيباي فارس به دست مصرف کننده نهايي در شهرها مي رسد. هم اکنون روزانه بيش از 80 ميليون ليتر بنزين در کشور مصرف مي شود که اين رقم با جمعيت کشورمان برابري مي کند و در مقايسه با ديگر کشورها، رقمي بسيار بالاست.
اين بحث مطرح مي شود که تا چه زمان توليد و مصرف بنزين کشور يکديگر را تعقيب مي کنند و تا چه زمان مي توان براي پوشش اين حجم از مصرف سوخت در کشور، هر چند ماه يک بار يک فاز پالايشگاهي را وارد مدار کرد و آيا مصرف اين چنيني اين سرمايه با ارزش متعلق به نسل هاي آينده کشور رواست؟ به نظر مي رسد در شرايط امروز اجتماعي و سياسي ايران و مطرح شدن بحث دوباره تحريم ها، مديريت صحيح مصرف سوخت با فرهنگ سازي از سوي مردم، کنترل قاچاق سوخت در کشور و افزايش کيفيت خودروهاي کارخانه هاي خودروسازي از هر بحث ديگري در صنعت پالايش کشور، حياتي تر است و تنها در صورت مديريت صحيح مصرف است که مي توان ظرفيت آزاد ايجاد شده در توليدات فرآورده پالايشگاهي کشور را در تجارت سوخت و بحث صادرات فعال و از اين طريق درآمدزايي بيشتري ايجاد و شاهد رونق صنعت پالايش و نفت و در نهايت اقتصاد کشور باشيم.
توليد روزانه 700 ميليون مترمکعب گاز
پارس جنوبي امسال رکورد مي زند
مشعل - ميدان مشترک پارس جنوبي، بزرگ ترين ميدان گازي جهان است كه در مرز دريايي ايران و قطر و در 100 كيلومتري از سواحل ايران قرار گرفته است. اين ميدان، يکي از بزرگ ترين منابع گازي مستقل جهان به شمار مي رود که با دارا بودن حدود 14 هزار ميليارد مترمكعب گاز درجا (8 درصد كل ذخاير گاز جهان و 47 درصد ذخاير گاز شناخته شده كشور) و بيش از 18 ميليارد بشكه ميعانات گازي و وجود بزرگ ترين منبع هليوم، از نظر ارزش اقتصادي، جايگاهي بي نظير و منحصر به فرد در مسئله انرژي و اقتصاد کشور دارد.
مساحت ميدان گازي پارس جنوبي9700 کيلومتر مربع است که 3700 کيلومتر مربع آن در آب هاي سرزمين ايران و 6000 کيلومتر مربع آن در آب هاي سرزمين قطر قرار دارد. بازه هاي مخزني در اين ميدان، علاوه بر گروه بنگستان، توالي کربناته کنگان و دالان است که مقادير قابل توجهي گاز دارد. با توجه به وسعت ميدان، بلوک هاي مختلف مخزني در 24 فاز و تحت نظر طرح هاي توسعه و مگاپروژه هاي مختلف، مورد توسعه قرار گرفتند.
در حال حاضر 252 حلقه چاه در مخزن مشترك پارس جنوبي، در مدار بهره برداري قرار دارد كه 62 درصد از مجموع چاه هاي پيش بيني شده را تشكيل مي دهد و 116 حلقه چاه مراحل پاياني و تكميلي خود را طي مي كنند. همچنين نصب و بهره برداري از 40 سکوي گازي توليدي در بخش فراساحل پيش بيني شده که از اين تعداد 26 سكو در مدار بهره برداري قرار گرفته است. افزون بر اين تاكنون 72 ميليارد دلار سرمايه گذاري در مخزن پارس جنوبي محقق شده و پيش بيني مي شود اين رقم به 87 ميليارد دلار برسد. ارزش محصولات توليدي پارس جنوبي با محاسبه رقم 18 سنت در هر مترمكعب گاز غني، نزديک به 200 ميليارد دلار است.
فاز يک
عمليات توسعه فاز يك در بهمن 1376 به شركت پتروپارس در قالب قراردادهاي بيع متقابل واگذار شد. هدف از اين طرح، رسيدن به توليد روزانه 3/28 ميليون مترمكعب گاز طبيعي، توليد روزانه 40 هزار بشكه ميعانات گازي براي صادرات و توليد روزانه 200 تن گوگرد به منظور صادرات بوده است. بهره برداري از پالايشگاه فاز يک در آبان 1383 آغاز شد.
اين فاز در بخش تاسيسات بالادستي فراساحلي در ابتدا، شامل دو سكوي توليدي با 12 حلقه چاه (هر سکو 6 حلقه چاه)، يك سكوي فرآورش و يك سكوي مسكوني براي اسكان 92 نفر بود که در ادامه، يکي از سکوهاي توليدي شامل 6 حلقه چاه، به فاز 19 الحاق و 4 حلقه چاه نيز به صورت Infill Drilling به سکوي فاز يک اضافه شد و هم اکنون اين فاز داراي 10 حلقه چاه توليدي است.
اين فاز براي رسيدن به ظرفيت توليد 3/28 ميليون مترمکعب گاز در روز، از نظر فرآورش با چالش هايي روبه رو بود که طي چند مرحله پروژه Revamping اين مشکل برطرف شده و هم اکنون سکو با ظرفيت روزانه 3/28 ميليون متر مکعب در حال توليد است.
فازهاي 2 و3
عمليات توسعه فازهاي 2 و 3 پارس جنوبي در مهر 1376 به گروه توتال، به عنوان متصدي اصلي توسعه با سهم 40 درصد و شركت هاي گاز پروم روسيه و پتروناس مالزي هر يك با 30 درصد سهم واگذار شد و در بهمن 1381 بهره برداري از پالايشگاه آن آغاز شد. اهداف اين طرح، شامل 6/56 ميليون متر مكعب گاز طبيعي، 80 هزار بشكه ميعانات گازي و توليد روزانه 400 تن گوگرد است. فازهاي 2 و 3 داراي دو سكوي توليدي از 20 حلقه چاه (هر سکو 10 حلقه چاه) است.
فازهاي 4 و 5
عمليات توسعه فازهاي 4 و 5 در مرداد 1379 به کنسرسيومي متشکل از شرکت هاي اني(ENI) ايتاليا به ميزان 60 درصد، پتروپارس به مقدار 20 درصد و نيکو به ميزان 20 درصد، در قالب قراردادهاي بيع متقابل با هدف توليد روزانه 6/56 ميليون مترمکعب گاز طبيعي و 80 هزار بشکه ميعانات گازي، توليد سالانه يک ميليون تن اتان (به عنوان خوراک پتروشيمي)، توليد سالانه 05/1 ميليون تن گاز مايع (پروپان و بوتان) «LPG» براي صادرات و توليد روزانه 400 تن گوگرد واگذار شد. اين فازها در بخش تاسيسات دريايي، شامل دو سکوي توليد در فاصله حدود 100 کيلومتري از ساحل، هر يک داراي 12 حلقه چاه و در مجموع 24 حلقه چاه هستند. بهره برداري از پالايشگاه فازهاي 4 و 5 در سال 1384 آغاز شد.
فازهاي 6 ، 7 و 8
عمليات توسعه فازهاي 6 ،7و8 ميدان گازي پارس جنوبي در تير 1379 به شرکت پتروپارس واگذار و بهره برداري از آن در مهر 1387 آغاز شد. هدف از اجراي اين پروژه، ايجاد ظرفيت پالايش براي توليد روزانه 104ميليون متر مکعب گاز ترش و خشک در پالايشگاه خشکي و توليد روزانه 120هزار بشکه ميعانات گازي و توليد سالانه 2/1 ميليون تن گاز مايع(LPG) براي صادرات است.
گاز ترش توليدي از اين فازها، از طريق خط پنجم لوله سراسري به طول 512 کيلومتر به ميدان نفتي آغاجاري در خوزستان منتقل و به منظور ازدياد ضريب برداشت نفت از مخزن به اين ميادين تزريق مي شود. تاسيسات دريايي اين فازها در بخش بالادستي، شامل سه سکوي توليد سرچاهي براي بهره برداري از 30 حلقه چاه (هر فاز 10 حلقه چاه) است.
فازهاي 9 و10
عمليات توسعه اين فازها در شهريور 1381 به مشاركت شركت هاي GS كره جنوبي، شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت (OIEC) و شركت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران (IOEC) با هدف توليد روزانه 6/56 ميليون متر مكعب گاز طبيعي، توليد روزانه 80 هزار بشكه ميعانات گازي، توليد روزانه 400 تن گوگرد، تولد سالانه يک ميليون تن اتان( به عنوان خوراک پتروشيمي)، توليد سالانه 05/1 ميليون تن گاز مايع (LPG) به منظور صادرات واگذار شد. تاسيسات بالادستي بخش فراساحل اين فازها، در برگيرنده دو سكوي دريايي توليد گاز در فاصله 105 كيلومتري از ساحل به منظور بهره برداري از 24 حلقه چاه (هر فاز 12 حلقه) است. بهره برداري از پالايشگاه طرح توسعه فازهاي 9و10 در اسفند 1387 آغاز شد.
فاز 11
توسعه فاز 11 با توجه به شرايط به وجود آمده براي قراردادهاي قبلي آن و شرايط خاص و محدوديت هاي بين المللي به تاخير افتاده است. هدف از اين طرح، توليد روزانه 6/56 ميليون متر مکعب گاز غني از دو سکوي توليدي شامل 24 حلقه چاه است. برابر با آخرين تصميم شركت ملي نفت ايران، گاز توليدي هر دو سكوي گفته شده به پالايشگاه هاي خشكي فازهاي 6 تا 8 و فاز 12 پارس جنوبي منتقل خواهد شد.
بر اساس ضرورت و فوريت توسعه ميادين مشترک و به دنبال آن طرح توسعه اين فاز، مذاکرات با شرکت توتال براي تهيه رئوس (HOA) به منظور توسعه و بهره برداري فاز 11 پارس جنوبي در قالب قراردادهاي جديد نفتي ايران از اوايل ارديبهشت 1395 آغاز شد و رئوس توافق در 18 آبان 1395 ميان شرکت ملي نفت ايران و مشارکت توتال شاخه بين المللي شرکت ملي نفت چين (CNPCI ) و پتروپارس به عنوان شريک ايراني مشارکت به ترتيب به نسبت 1/50، 30 و 9/19 درصد به امضا رسيد.
بخش اول اين طرح، شامل حفاري 30 حلقه چاه (2 حلقه توصيفي و 28 حلقه توسعه اي) 2 سکوي توليدي هر يک با 15 حلقه چاه براي توليد 2 ميليارد فوت مکعب گاز (حدود 56 ميليون مترمکعب) در روز و تاسيسات مربوط و دو رشته خط لوله 32 اينچ در مجموع به طول 270 کيلومتر است. بخش دوم طرح شامل طراحي، ساخت و بهره برداري از سکوي فشارافزايي براي حفظ توليد از اين ميدان است که ضمن آنکه جزو فناوريهاي پيچيده و منحصر به فرد در منطقه به شمار مي رود، داراي اهميت اقتصادي بسيار زيادي است و تقريبا انتظار مي رود نيمي از توليدات بيان شده در بند قبل، از عملکرد اين فناوري حاصل شود.
عمليات فاز دوم که کليدي ترين بخش اين پروژه است و براي اولين بار در منطقه خاورميانه انجام خواهد شد، شامل يک يا دو سکوي (حسب نتايج مطالعات آتي) فشارافزايي با ظرفيت 2 ميليارد فوت مکعب استاندارد در روز براي تقويت فشار سيال توليدي از سکوهاي فاز 11 پس از افت فشار مخزن در سال هاي آتي است که در صورت خروج شركت فرانسوي توتال از اين ميدان، شركت ملي نفت چين ( CNPC ) و شركت ايراني پتروپارس، كار توسعه اين فاز را ادامه مي دهند.
فاز 12
طرح توسعه فاز 12 به منظور برداشت روزانه معادل سه فاز استاندارد از مخزن پارس جنوبي، طراحي و در سال 1384به روش بيع متقابل به شركت پتروپارس واگذار شد. اهداف اصلي اين طرح، شامل توليد روزانه 75 ميليون متر مكعب
گاز شيرين و غني براي تزريق به خط لوله ششم سراسري گاز كشور، توليد روزانه 110هزار بشكه ميعانات گازي و توليد روزانه 750 تن گوگرد دانه بندي شده بوده است. در مجموع 4 سكوي توليدي دريايي شامل سه سكوي مستقل سرچاهي (هر يک داراي 12 حلقه چاه) و يك سكوي اقماري (9 حلقه چاه) در بخش فراساحلي اين طرح در نظر گرفته شده بود، اما چاه هاي سکوي اقماري اين فاز، با توجه به خواص ضعيف مخزني آن بلوک حفر نشدند. اين پروژه در اسفند 1392 به اولين توليد رسيد و در اسفند ماه 1393 به طور رسمي راه اندازي شد.
فاز 13
اجراي پروژه فاز 13 به کنسرسيومي متشکل از شرکت پتروپايدار ايرانيان، شرکت صنعتي دريايي ايران(صدرا) و شرکت مديريت پروژه هاي نيروگاهي ايران (گروه مپنا) واگذار شده که مسئوليت رهبري کنسرسيوم را شرکت پتروپايدار ايرانيان عهده دار است. عمليات احداث اين فاز از 25 خرداد 1389 آغاز شده است. هدف از اين طرح، توليد روزانه 6/56 ميليون متر مکعب گاز غني، توليد روزانه 75 هزار بشکه ميعانات گازي، توليد سالانه 05/1 ميليون تن گاز مايع (LPG) ، توليد سالانه يک ميليون تن اتان به منظور تامين خوراک واحدهاي پتروشيمي و توليد روزانه 400 تن گوگرد از طريق چهار سکوي دريايي در مجموع شامل 38 حلقه چاه در فاصله 90 کيلومتري ساحل کنگان است. پيش بيني مي شود، چاه هاي فاز 13 تا پايان سال 1397 به طور كامل وارد مدار توليد شوند.
فاز 14
اجراي پروژه فاز 14 به کنسرسيومي متشکل از سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران (ايدرو)، شرکت مديريت طرح هاي صنعتي ايران، شرکت مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي ايران، شرکت ملي حفاري ايران، شرکت مجتمع کشتي سازي و صنايع فراساحل ايران، شرکت مديريت پروژه هاي نيروگاهي ايران (مپنا)، شرکت پايندان و شرکت ماشين سازي اراک واگذار شده که مسئوليت رهبري کنسرسيوم را سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران (ايدرو) به عهده دارد.
عمليات احداث اين فاز از 25 خرداد 1389 آغاز شد. هدف از اين طرح، توليد روزانه 6/56 ميليون متر مکعب گاز غني، توليد روزانه 75 هزار بشکه ميعانات گازي، توليد سالانه 05/1 ميليون تن گاز مايع LPG ، توليد سالانه يک ميليون تن اتان به منظور تأمين خوراک واحدهاي پتروشيمي و توليد روزانه 400 تن گوگرد از طريق چهار سکوي توليدي دريايي شامل در مجموع 44 حلقه چاه در فاصله 105 کيلومتري ساحل کنگان است. طرح توسعه بخش دريايي اين فاز، جلوتر از خشکي است و اولين خط فاز 14 در مدار توليد قرار گرفته و يکي از سکوها نيز راه اندازي شده است. در حال حاضر از اين فاز 500 ميليون فوت مکعب برداشت مي شود که به اين ميزان تا سه ماه آينده 500 ميليون فوت مکعب ديگر اضافه خواهد شد و به طور کلي برداشت از فاز 14 به يک ميليارد فوت مکعب خواهد رسيد.
همچنين پالايشگاه فاز 14 پارس جنوبي سال آينده تکميل مي شود. سکوهاي فاز دوم فاز 14 پارس جنوبي در يارد بوشهر در حال تکميل است و تا پايان سال وارد مدار توليد خواهد شد. به عبارت ديگر تا پايان امسال، يک ميليارد فوت مکعب گاز از پارس جنوبي برداشت مي شود تا يک ميليارد بعدي پس از تکميل پالايشگاه و در سال آينده برداشت شود.
فازهاي 15و16
اجراي پروژه فازهاي 15و16 به كنسرسيومي متشكل از شركت هاي آريا نفت شهاب، مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران، صف و ايزوايكو واگذار شده است و شركت حفاري دانا، مسئوليت حفاري چاه هاي مربوط به سكوهاي دريايي را به عهده دارد.
عمليات احداث اين فازها از دي 1385 آغاز شده است. اهداف اين طرح، توليد روزانه 6/56 ميليون مترمکعب گاز غني، توليد روزانه 75 هزار بشکه ميعانات گازي، توليد سالانه 05/1 ميليون تن گاز مايع(LPG)، توليد سالانه يک ميليون تن اتان به منظور تامين خوراک واحدهاي پتروشيمي و توليد روزانه 400 تن گوگرد هستند. دو سكوي دريايي در مجموع شامل 22 حلقه چاه (هر سکو 11 حلقه چاه)، در فاصله 115 كيلومتري ساحل عسلويه، عمليات توليد گاز از اين فازها را اجرايي مي کند. اين پروژه در دي 1394 به طور رسمي راه اندازي شد.
فازهاي 17و18
اجراي پروژه فازهاي 17و18 به كنسرسيومي متشكل از سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران، شركت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران، شركت ملي حفاري ايران، شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت و شركت صنعتي دريايي ايران (صدرا) با هدف توليد روزانه 6/56 ميليون متر مکعب گاز غني، توليد روزانه 75 هزار بشکه ميعانات گازي، توليد سالانه 05/1 ميليون تن گاز مايع (LPG)، توليد سالانه يک ميليون تن اتان به منظور تامين خوراک واحدهاي پتروشيمي و توليد روزانه 400 تن گوگرد واگذار شده است. عمليات احداث اين فازها شامل چهار سكوي توليدي در بخش دريايي در مجموع دربرگيرنده 44 حلقه چاه (هر سکو 11 حلقه چاه) در 105 كيلومتري ساحل عسلويه، از 22 خرداد 1385 آغاز شده است. اين پروژه در فروردين 1396 به طور رسمي راه اندازي شد.
فاز 19
اجراي پروژه فاز 19 به كنسرسيوم شركت هاي پتروپارس، پتروپارس ايران و مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي ايران واگذار شده است. عمليات احداث اين فاز با هدف رسيدن به توليد روزانه 6/56 ميليون متر مکعب گاز غني، توليد روزانه 75 هزار بشکه ميعانات گازي، توليد سالانه 05/1 ميليون تن گاز مايع(LPG)، توليد سالانه يک ميليون تن اتان به منظور تامين خوراک واحدهاي پتروشيمي و توليد روزانه 400 تن گوگرد از 25 خرداد 1389 آغاز شده است. تاسيسات دريايي اين فاز، شامل چهار (1+3) سكوي دريايي (دو سکوي اقماري و دو سکوي مرکزي) در مجموع شامل 21 (6+15) حلقه چاه در فاصله 110 كيلومتري ساحل كنگان است. يکي از سکوهاي اقماري اين فاز (شامل 6 حلقه چاه) از سکوهاي قديمي فاز يک به شمار مي رود که به فاز 19 الحاق شده است. اين پروژه در فروردين 1396 به طور رسمي راه اندازي شد.
فازهاي 20 و21
اجراي پروژه فازهاي 20 و 21 به شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت ايران (OIEC) به عنوان پيمانكار اصلي و شركت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران واگذار شده است. عمليات اجرايي اين فازها از 25 خرداد 1389 با هدف توليد روزانه 6/56 ميليون متر مکعب گاز غني، توليد روزانه 75 هزار بشکه ميعانات گازي، توليد سالانه 05/1ميليون تن گاز مايع(LPG)، توليد سالانه يک ميليون تن اتان به منظور تامين خوراک واحدهاي پتروشيمي و توليد روزانه 400 تن گوگرد آغاز شد. تاسيسات دريايي اين فازها، داراي دو سكوي توليدي (هر سکو 11 حلقه چاه) در مجموع شامل 22 حلقه چاه در 105 كيلومتري ساحل عسلويه است. اين پروژه در فروردين 1396 به طور رسمي راه اندازي شد.
فازهاي 22 ، 23 و24
اجراي پروژه فازهاي 22، 23 و24 به شركت پتروسينا آريا و شركت صنعتي دريايي ايران (صدرا) واگذار شده است. عمليات احداث اين فازها از 25 خرداد 1389 آغاز شده و هدف از آن رسيدن به توليد روزانه 6/56 ميليون متر مکعب گاز غني، توليد روزانه 75 هزار بشکه ميعانات گازي، توليد سالانه 05/1 ميليون تن گاز مايع(LPG)، توليد سالانه يک ميليون تن اتان به منظور تامين خوراک واحدهاي پتروشيمي و توليد روزانه 400 تن گوگرد است. پيش بيني مي شود، توليد از چهار سكوي دريايي در مجموع شامل 38 حلقه چاه در فاصله 105 كيلومتري ساحل كنگان تا پايان سال 1397 به ظرفيت كامل برسد.
افزايش دوبرابري برداشت گاز طي پنج سال
براساس آخرين اظهارنظر مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس، تعداد چاه هاي در حال بهره برداري ميدان گازي مشترک با قطر، طي پنج سال گذشته بيش از دو برابر شده است. در سال 1392 تعداد 110 حلقه چاه در مدار توليد ميدان پارس جنوبي بود و هم اکنون اين ميزان به 252 حلقه چاه رسيده است، همچنين ميزان برداشت روزانه گاز ترش از 285 ميليون مترمکعب در سال 1392 به 570 ميليون مترمکعب تا پايان سال 1396 رسيده است.
محمد مشکين فام اعلام کرد: «از ابتداي توسعه ميدان مشترك پارس جنوبي تاكنون، يک تريليون و 240 ميليارد مترمکعب گاز غني برداشت شده و ظرفيت برداشت گاز از اين ميدان هم اکنون به 585 ميليون مترمکعب در روز رسيده است، همچنين در سال گذشته به طور ميانگين روزانه 600 هزار بشکه ميعانات گازي از فازهاي پارس جنوبي توليد شده است، ضمن اينکه طي 20 سال گذشته 27 سکوي گازي در پارس جنوبي نصب و بهره برداري شده که از اين ميزان 16 سکو در 5 سال گذشته وارد مدار توليد شده است.» وي با اشاره به اينکه از سال 1392 تا کنون، برداشت گاز از پارس جنوبي سالانه 17 درصد رشد داشته است، افزود: «ايران و قطر هم اکنون از اين ميدان مشترک به صورت برابر برداشت مي کنند، همچنين موفق شديم در سال گذشته براي نخستين بار روزانه 25 هزار بشکه نفت از لايه نفتي پارس جنوبي برداشت کنيم.» مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس به بهره برداري رسمي سه طرح عظيم پارس جنوبي در ابتداي سال گذشته نيز اشاره کرد و گفت: در بخش فراساحل نيز در سال گذشته 400 کيلومتر عمليات لوله گذاري انجام شده است.
وي از نصب و بهره برداري از 5 سکوي طرح هاي توسعه پارس جنوبي در نيمه اول سال جاري خبر داد و افزود: در مجموع تا پايان سال 1397، 8 سکو وارد مدار توليد مي شود و به بهره برداري مي رسد.
پايان خوش
نقشه ترسيم شده براي پارس جنوبي تا پايان امسال حکايت از اين دارد که خيز ايران براي رسيدن به توليد روزانه 700 ميليون مترمکعب گاز و 700 هزار بشکه ميعانات گازي با توسعه فازها در حال پيگيري است و هيچ قدرتي نمي تواند ايران را از دستيابي به اين هدف بازدارد.
مديران نفتي اعلام کردند از 6 ماه گذشته شرايط بازگشت احتمالي تحريم ها و تاثير آن بر طرح هاي توسعه پارس جنوبي و همچنين تدابير مقابله با آن بررسي شده و اگر شركت توتال هم به هر دليلي نتواند فعاليتش در اين فاز را ادامه دهد، بر اساس مکانيزم هاي پيش بيني شده در مفاد قرارداد اين طرح، سهم توتال به شاخه بين المللي شرکت ملي نفت چين(CPNCI) واگذار خواهد شد و اگر شريک چيني هم به هر دليلي از قرارداد کناره گيري کند، شرکت ايراني پتروپارس، توسعه اين فاز را ادامه خواهد داد.
پيشگامي مناطق نفت خيز جنوب در مسئوليت هاي اجتماعي(بخش اول)
معنـاي آبـاداني
مشعل - شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب به عنوان خاستگاه صنعت عظيم نفت به موازات برنامه هاي راهبردي خود در توليد از مخازن نفت و گاز همچنان بخش عمده اي از فعاليت هاي خود را به توسعه و عمران مناطق پيراموني اختصاص داده است. اين شركت در كنار پروژه هاي مرتبط با افزايش نگهداشت توان توليد و استمرار توليد روزانه 3 ميليون بشكه نفت خام، ده ها پروژه بزرگ عمراني را در دست اجرا دارد. گزارش پيش رو تلاش دارد تا در گفت و گو با مديران شرکت هاي تابع مناطق نفتخيز جنوب و مدير عامل اين شرکت راهبردي وزارت نفت نگاهي به تحولات، پيشرفت ها و آبادني هاي ايجاد شده به دست اهالي صنعت نفت در جنوب کشور بيندازد.
بيژن عالي پور، مديرعامل شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: اين شركت همسو با امور مرتبط توليد، در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي نيز فعال بوده است، در حوزه مناطق نفت خيز جنوب به جرأت مي توان گفت كمتر رويداد مهمي در زمينه هاي اجتماعي، فرهنگي، زيست محيطي و توسعه پايدار به وقوع مي پيوندد كه نفت در آن مشاركت يا همراهي نداشته باشد. وي تاكيد كرد: نگاهي به كارنامه چهارساله اين شركت در زمينه كمك به توسعه زير ساخت هاي آموزشي، فرهنگي، بهداشتي و زيست محيطي، بيانگر اين واقعيت است؛ از طرفي درون صنعت نفت نيز، طرح ها و پروژه هاي مهم و كليدي با اولويت محيط زيست و مسئوليت هاي اجتماعي تعريف و اجرا مي شوند؛ مصداق اين مدعا آخرين پروژه هاي افتتاح شده در زمينه جمع آوري گازهاي فلر است كه مبتني بر اصل استمرار توليد توام با حفظ سلامت ساكنان مناطق پيراموني تعريف و اجرا شده است.
فصل جديد كار و تلاش در مناطق نفت خيز
مدير برنامه ريزي تلفيقي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز گفت: در مناطق نفت خيز جنوب به عنوان خاستگاه صنعت نفت با اجراي طرح توسعه 28 مخزن نفتي، فصل جديدي از توسعه و پيشرفت آغاز شده است. سيد عبدالله موسوي افزود: اين طرح كه امسال و سال آينده بايد اجرا شود، با سرمايه گذاري 6/4 ميليارد دلاري در چارچوب مدل قراردادي عمليات محور، توليد نفت اين شركت را افزون بر 340 هزار بشکه افزايش مي دهد.
وي گفت: در قالب اين طرح كه عمده آن در استان خوزستان است 124 پروژه روزميني به اجرا در مي آيد كه موجب تحولي چشمگير در استان خوزستان مي شود. موسوي افزود: بر اساس برآوردها براي اجراي اين طرح 282 حلقه چاه جديد حفاري و 143 تعمير مي شود و حجم فعاليت هاي اين شركت افزايش مي يابد.
اجراي بيش از 20 پروژه بزرگ عمراني
مدير مهندسي و ساختمان شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز با تشريح فعاليت هاي عمراني اين مديريت گفت: هم اكنون بيش از 20 پروژه بزرگ عمراني با اعتبار حدود 400 ميليارد تومان در دست اجراست.
شاپور حاتم پور افزود: در حوزه راه سازي پروژه هاي مهمي از جمله احداث جاده اصلي محوراميديه/جايزان، احداث جاده ايذه به مسجدسليمان و تعريض و بهسازي جاده اصلي سه راهي هفتكل تا نفت سفيد در حال اجراست. وي گفت: مناطق نفت خيز جنوب در بخش فضاهاي درماني و بيمارستاني 8 پروژه با اعتبار بيش از 13 ميليارد تومان در شهرهاي اهواز، گچساران و مسجدسليمان در دست اجرا دارد كه بيمارستان 96 تختخوابي گچساران اخيراً افتتاح شد و بيمارستان 32 تختخوابي مسجد سليمان نيز در آستانه انجام تشريفات مناقصه است.
حفظ محيط زيست با جمع آوري گازهاي مشعل
در ادامه سرپرست مديريت توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با تشريح فعاليت هاي اين شركت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي گفت: اين شركت با هدف بهينه سازي مصرف انرژي و حفظ محيط زيست، جمع آوري گازهاي مشعل را براي نخستين بار در كشور در 4 واحد بهره برداري پارسي كلاستر، مارون 3، مارون 6 و منصوري اجرايي کرده است كه پروژه جمع آوري گازهاي مشعل پارسي در ارديبهشت 1397 به بهره برداري رسيد و مارون 3 در پايان شهريور، مارون 6 در پايان دي و منصوري تا پايان امسال راه اندازي مي شود. سعيد كوتي افزود: افزون بر 4 پروژه ياد شده، مزايده جمع آوري گازهاي مشعل 23 واحد بهره برداري ديگر براي حدود 130 ميليون فوت مکعب در دست اقدام است. اين مزايده در مرحله تبادل اطلاعات قرار دارد و اگر اجرا و تکميل شود، به همراه چهار پروژه ديگر، باعث جمع آوري 200 ميليون فوت مکعب گاز در روز خواهد شد.
وي با اشاره به فرآيند بومي سازي تجهيزات نفت در تاريخ صنعت نفت گفت: توليد كالاي مورد نياز شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از نخستين سال هاي پس از انقلاب با ساخت قطعات کوچک آغاز شد و در ادامه با گسترش ارتباط بين صنعت و دانشگاه، فرآيند توليد شتاب بيشتري گرفت. برقراري اين ارتباط نتيجه بخش بوده و اقدام هاي بسيار خوبي نيز در همين زمينه انجام شد؛ در اين زمان به دنبال اين هستيم تا اين ارتباط افزايش يابد و در پي آن قطعات مهم تري در حوزه نفت که نيازمند دانش تخصصي است، ساخته شود. كوتي تصريح كرد: چنين فعاليت هايي را مي توان از افتخارهاي 4 دهه اخير و حاصل جديت و پيشگامي فعاليت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب محسوب کرد. از ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي، فعاليت اين شرکت در مقوله توليد محصولات داخلي از قطعات کوچک و ساده آغاز شده و به تدريج پيشرفت کرده است و در حال حاضر به رشد بسيار خوبي رسيد تاجايي كه با اعتماد به سازندگان داخلي، به توانمندي ساخت و توليد توربين هاي مورد نياز اين صنعت دست يافتيم.
اولويت منابع انساني مناطق نفت خيز جنوب
مدير منابع انساني شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز با اشاره به اين كه آموزش، اولويت نخست اين مديريت است، اظهار کرد: اين مديريت افزون بر رسالت خود در آموزش كاركنان، براي تقويت سطح دانش و مهارت فرزندان خانواده ها در طول سال و به طور مستمر با ايجاد فضا و تجهيزات مناسب آموزشي، اقدام به برگزاري كلاس هاي زبان انگليسي و كامپيوتر در سطوح مختلف کرده است كه در حال حاضر بيش از 1500 دانش آموز در مقاطع مختلف سني اعم از شركتي و غيرشركتي در اين كلاس ها حضور دارند.
ابراهيم منصور نژاد افزود: هم اکنون 42 باب مدرسه در مقاطع مختلف درمناطق مسكوني زير پوشش شركت ملي مناطق نفت خيز بوده كه كليه تعميرات دوره اي و روزانه آنها توسط مديريت عمليات غيرصنعتي شركت انجام مي شود. وي ادامه داد: آموزش و توسعه نيروي انساني، علاوه بر وظيفه سازماني مشخص شده در شرح وظايف، در خصوص پذيرش كارآموزان دانشكده نفت (300 نفر در سال)، به دليل نياز متقاضيان از ساير دانشگاهها در سطح استان (با اولويت اول) و كشور هر ساله با همكاري شركتهاي تابعه، مديريت ها و ادارات ستادي بيش از 3 هزار نفر از دانشجويان را در مقاطع مختلف تحصيلي براي گذراندن دوره هاي كارآموزي پذيرش مي كند. منصورنژاد گفت: در حوزه ورزش نيز، جذب بيش از 500 نفر ورزشكار غير شركتي در تيم هاي ورزشي مناطق نفت خيزجنوب در مسابقات باشگاهي استان و كشور، ارائه تسهيلات و امكانات ورزشي براي كمك به برگزاري رقابت ها و برنامه هاي ورزشي، ارائه تسهيلات استفاده از اماكن ورزشي در حد ظرفيت و امكانات موجود به شهروندان، حمايت از تيم هاي جانبازان و معلولين براي اعزام به مسابقات كشوري و ميزباني مسابقات مختلف ورزشي در سطح كشور و استان، از فعاليت هاي اين مديريت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي محسوب مي شود.
مسئوليت هاي اجتماعي در شركت كارون
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در کنار مأموريت خطير اقتصادي، عمل به مسئوليت هاي اجتماعي را از وظايف ذاتي خود مي داند و همواره به آن اهتمام ويژه داشته است. اين شرکت به دليل مجاورت با کلان شهر اهواز در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي ملزم به رعايت تعهدات و وظايف مختلفي است و همواره در اين مسير، منشأ خدمات مختلفي در زمينه هاي احداث فضاهاي آموزشي، فرهنگي و مذهبي، احداث راه و جاده سازي، اشتغالزايي، آبرساني، مقابله با ريزگردها و محروميت زدايي بوده است. حفاظت از محيط زيست و مشاركت در توسعه جامعه محلي و جلب رضايت ذينفعان و مشتريان در رأس برنامه هاي اجرايي اين شرکت بزرگ توليد کننده نفت و گاز قرار دارد.
اقدام هاي عام المنفعه اين شرکت در قالب مسئوليت هاي اجتماعي در روستاهاي همجوار با تأسيسات در بخش هاي غيزانيه، مرکزي و اسماعيليه کلانشهر اهواز و روستاهاي شهرستان هاي کارون و شادگان است. بخشي از فعاليت هاي اين حوزه عبارت است از:
پرداخت عوارض به شهرداري ها
مجموع عوارض پرداخت شده به شهرداري هاي مناطق 2، 3و7 كلان شهر اهواز و شهرداري دارخوين در سال هاي 95 و 96 (مربوط به شركت كارون) در مجموع 124 ميليارد ريال بوده است. مبلغ پرداخت شده در رابطه با عوارض آلايندگي طي سال هاي 95 و96 در مجموع 9/138 ميليارد ريال است. در اين رابطه نيز سال هاي 95 و96 در مجموع 3/582 ميليون ريال پرداخت شده است.
احداث و نگهداري جاده دسترسي
اين شرکت مسئوليت راهبري 7 مجموعه صنعتي و بهره برداري بيش از 660 حلقه چاه را به عهده دارد. جاده هاي ارتباطي تأسيسات و چاه هاي ياد شده را شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب احداث کرده است و همين کار افزون بر تسهيل تردد ساکنان روستاهاي اطراف تأسيسات، محرکي مهم براي توسعه مناطق روستانشين بوده است. در اين ارتباط مي توان به جاده آسفالته استاندارد حدفاصل منطقه کريت تا واحد بهره برداري منصوري به طول تقريبي 60 کيلومتر اشاره کرد.
هزينه ترميم و تعريض جاده روستاي علي آباد براوال معادل 40 ميليارد ريال برآورد شده و تأمين منابع لازم براي اجراي پروژه تحت پيگيري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است.
مسئوليت هاي اجتماعي در شرکت مارون
شركت بهره برداري نفت و گاز مارون، يكي از 5 شركت بهره بردار تابع شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب است كه با گستره بيش از 1400 كيلومتر مربع، توليد نفت خام را از سه ميدان مارون، كوپال و شادگان راهبري مي كند. اين شركت روزانه 574 هزار بشكه نفت، 570 ميليون فوت مكعب گاز و 36 هزار بشكه مايعات گازي و نفتا توليد و به دو بخش صادرات و پالايشگاهي جهت مصارف داخلي ارسال مي كند.
فعاليت هاي زيست محيطي و عام المنفعه
شركت بهره برداري نفت و گاز مارون همواره با توجه به گستره پهناور شركت و مجاورت با شهر و روستاهاي متعدد، تلاش كرده است تا خدمات ويژه اي را در قالب مسئوليت هاي اجتماعي يا اقدام هاي عام المنفعه به مجاوران واحد هاي عملياتي شركت ارائه دهد. احداث 6 باب مدرسه در روستاهاي اهواز بخش غيزانيه، تامين و اهداي هدايا و بسته هاي كمك آموزشي، تامين 40 دستگاه كولر گازي پنجره اي و آبسردكن براي مدارس روستايي اهواز بخش غيزانيه، كمك به تكميل مدرسه روستاي عوافي و مدرسه خيرساز، تأمين تانکرهاي آبرسان 16هزارليتري براي آبرساني به روستاهاي غيزانيه، تامين مالي وکمک به خريد تجهيزات آبرساني روستاهاي اهواز درغيزانيه، احداث سه دهانه پل بتني، احداث ديوارسنگي براي جلوگيري از شن هاي روان، کمک به برنامه هاو پشتيباني از مراسم مذهبي و تامين مصالح ياکمک به 28 مسجد، از اهم اقدام هاي شرکت بهره برداري مارون در سال 96 است. در سال 95 نيز، تأمين ماشين آلات راهسازي (طرح اصلاح هندسي محور رامشير به رامهرمز) و بهسازي روستاهاي رامشير. تامين خودرو براي رويدادهاي فرهنگي، مذهبي و ورزشي و تامين البسه تيم هاي ورزشي و احداث دو باب فضاي آموزشي دو كلاسه در روستاي نمره 3 كوپال و مدرسه آيت اله خامنه اي روستاي عبداله عموري و بهسازي و تجهيز كامل مدرسه 6 كلاسه موجود، تأمين مصالح بهسازي 9 مسجد در قالب طرح بسيج را در كارنامه مسئوليت اجتماعي خود داريم.
با به كار گيري دستگاه هاي فرآورش سيار(MOS , MOT ) براي جلوگيري از نفت سوزي و آلودگي زيست محيطي در عمليات هاي انگيزشي چاه ها، در 4 سال اخير در مجموع افزون بر 630 هزار بشكه نفت استحصال و به فرآيند توليد بازگردانده شده است. ضمن افزايش توان ظرفيت تزريق پساب به ميزان 20 هزار بشكه در روز و تعمير و تعويض لوله هاي معيوب، در 4 سال گذشته نزديک به 81 ميليون بشكه پساب حاصل از واحدهاي نمكزدايي (97 درصد پساب توليدي) به چاه هاي دفعي، تزريق شده و مابقي نيز به حوضچه هاي تبخير استاندارد ارسال شده است. در حوزه جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه، اين شركت سال گذشته با انتقال يك دستگاه توربوكمپرسور از مجتمع صنعتي مارون 1به مارون 6 و همچنين با استفاده از ظرفيت يدك خطوط لوله انتقال، از سوختن روزانه 35 ميليون فوت مكعب در روز از گازهاي مازاد مارون 1 و 6 جلوگيري کرد در آغاز سال جاري نيز، قراردادهاي جمع آوري گازهاي مشعل مارون 3 و6 در قالب طرح مزايده با بخش خصوصي (در مجموع 30 ميليون فوت مكعب در روز) كه از سوي معاونت بهينه سازي مصرف انرژي مديريت توليد پيگيري مي شد، منعقد و كلنگ شروع به كار احداث واحد به زمين زده شد.
روايتي از انتقال پايدار گاز
در شمال کشور با عشق کار مي کنيم
مشعل حساسيت و مسائل منطقه 9 عمليات انتقال گاز همچون درياي خزر بسيار عميق و خاص است. با وجود اينکه طول خطوط اين منطقه يکهزار و 473 کيلومتر است اما مسائل و مشکلاتش، ويژگي خاصي به آن داده است. اين منطقه افزون بر خطوط لوله، پنج تاسيسات تقويت فشار گاز و سه مرکز بهره برداري در اختيار دارد که با توجه به افتتاح خط لوله دامغان-کياسر-ساري-نکا به زودي مرکز جديد بهره برداري ساري نيز راه اندازي مي شود. منطقه 9 عمليات انتقال گاز، استان هاي شمال کشور ازجمله گلستان، مازندران، گيلان و بخشي از استان سمنان را زير پوشش دارد.
مدير منطقه 9 عمليات انتقال گاز با اشاره به بخشي از فعاليت هاي اين منطقه در حوزه تعميرات اساسي مي گويد: براي نخستين بار تعميرات اساسي توربين «مان» در اين منطقه انجام شده است. اين تعميرات پيش از اين از سوي شرکت هاي خارجي انجام مي شد، در حالي که اين توربين پس از تعمير از سوي کارکنان اين منطقه با موفقيت در سرويس قرار گرفته است. ازسوي ديگر، با اينکه شرکت اصلي، قيمت بالايي براي تعمير پيشنهاد کرده بود، عمليات با صرفه جويي قابل توجهي انجام شد. تعميرات يک واحد توربين تاسيسات تقويت فشار گاز اراک از سوي اين منطقه انجام و واحد دوم نيز براي تعمير دريافت شده است.
به گفته رسول داودي نژاد، در بخش خودکفايي و تامين اقلام از شرکت هاي داخلي تاکنون فعاليت هاي قابل توجهي ازجمله ساخت تيغه هاي توربوکمپرسور، ساخت کارت هاي الکترونيکي، ساخت انواع واشر و پيچ هاي HOT SECTION انجام شده است. تغييرات و بهينه سازي «گاورنر» (Governor) سيستم هاي سوخت توربين ها، ساخت تيغه و قطعات توربين هاي نوسکي (NEVSKY)، به روزرساني سيستم هاي کنترلي MVM رامسر و... از ديگر برنامه هاي اين منطقه در حوزه خودکفايي به شمار مي آيد. وي در ادامه با اشاره به چالش هاي اين منطقه مي گويد: تک خط بودن اين منطقه باعث شده تامين گاز با ريسک بسيار بالايي انجام شود و درصورتي که مشکلي در خطوط و شيرها به وجود بيايد، نمي توان از خط و مسير جايگزين براي تامين گاز بهره گرفت. ازسوي ديگر، خطوط اين منطقه از مناطقي عبور مي کند که رانشي است و اين موضوع باعث «چروکيدگي» لوله ها و در واقع به يکي از چالش هاي جدي تبديل شده و به هزينه هاي بسيار زيادي براي ايمن سازي خطوط نياز دارد. دراين زمينه اقدام هايي به صورت موقت انجام شده است. از معضل هاي مهم ديگر، وجود رودخانه هاي خروشان در استان هاي شمالي کشور است. حدود 250 رودخانه خروشان در منطقه وجود دارد که با خطوط ما تقاطع دارند. در فصول بارندگي، خطوط لوله اي که با اين رودخانه ها تقاطع دارند، دچار سيل بردگي مي شوند. وي مي افزايد: براساس اولويت، اقدام به ساخت ابنيه در اين رودخانه ها کرده ايم که تکميل اين فرآيند نيازمند بودجه هاي کلان است. تحويل و تحول پروژه، از ديگر چالش هاي منطقه است. عموما پروژه ها به صورت ناقص تحويل مي شود و بسياري از معضل هاي آن براي شرکت باقي مي ماند و بايد زمان و هزينه هاي زيادي براي حل اين مشکلات اختصاص دهيم. حريم ايمني از ديگر چالش هاي منطقه به شمار مي آيد که اين حريم هاي اختصاصي به معبر عبور مردم بدل شده است. مدير منطقه 9 عمليات انتقال گاز در ادامه با اشاره به برنامه هاي اين منطقه در حوزه حفظ حريم خطوط لوله اعلام مي کند: علاوه بر بازديدهاي مستمر از طريق گشت هاي حريم و عمليات خطوط لوله، با تشکيل جلسه و آگاه سازي مسئولان استاني و فرمانداري ها سعي کرده ايم اهميت اين موضوع را اطلاع رساني کنيم. همچنين با دادستان هاي شهرهاي مختلف مکاتبه داشته ايم. داودي نژاد درباره مسير دستيابي شرکت انتقال گاز ايران به جايگاه واقعي خود مي گويد: فعاليت ها و تلاش هايي که در مسير انتقال پايدار گاز از سوي شرکت انتقال گاز ايران انجام مي شود، بايد رسانه اي شود. فعاليت هايي که در همه مناطق انجام مي شود، گمنام است و شناخته شده نيست. اين فعاليت ها ابراز نمي شود و کسي شرکت هاي انتقال گاز را نمي شناسد. تامين گاز استان هاي شمالي کشور را فقط به شرکت هاي گاز استاني نسبت مي دهند؛ درصورتي که جبهه نخست بحران، شرکت انتقال گاز ايران است. ناشناس بودن، معضل هاي زيادي براي ما ايجاد مي کند. زماني که براي بحث هاي تجاوز به حريم به دادگاه مراجعه مي کنيم، با توجه به اينکه شناخته شده نيستيم، مشکلاتي براي ما ايجاد مي شود. مدير منطقه 9 عمليات انتقال گاز در ادامه با اشاره به روزآمدکردن تجهيزات و نرم افزارهاي کاربردي اين منطقه اظهار مي کند: براي نخستين بار در ميان مناطق انتقال گاز، نرم افزار IPCMMS را نصب و راه اندازي کرده ايم. نخستين منطقه اي هستيم که روش هاي RCM، PMO و اصلاح برنامه هاي نگهداري و تعميرات را براي افزايش قابليت اطمينان توربين هاي گاز انجام داده ايم که باعث شده 50 درصد از برنامه هاي تعميرات و نگهداري کاهش يابد. براي نخستين بار، سيستم جديد نگهداري و تعميرات در واحد عمليات خطوط لوله و حمل ونقل منطقه در حال راه اندازي است و اکنون در مرحله آزمايش هاي اوليه قرار دارد. داودي نژاد در پايان تاکيد مي کند: منطقه 9 عمليات انتقال گاز، نيروهاي جواني دارد و خودباوري در آن موج مي زند. اين منطقه، تجلي گاه تلاش و عشق است و تک تک اين کارکنان با توجه به گستردگي طولي منطقه از جنگل گلستان تا آستارا با عشق کار مي کنند و در مسيرهايي گام برمي دارند که با هيچ وسيله اي نمي توان از آن عبور کرد. کارکنان منطقه در برخي موارد به دليل شرايط عملياتي، شب را در خودرو به صبح مي رسانند و سرپناهي ندارند. با تلاش نيروي انساني اين منطقه در مسير انتقال پايدار گاز توانسته ايم توليد و اشتغال را به مردم کشورمان هديه کنيم.
در ادامه، معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 9 عمليات انتقال گاز مي گويد: بخشي از موارد صيانت از حريم از سوي معاونت بهره برداري خطوط لوله و با همکاري واحدهاي حقوقي و حراست انجام مي شود. در حوزه مهندسي نقاط و نواحي که بيشترين چالش را داشته ايم، شناسايي و اعلام کرده ايم. سيامک ابراهيمي رنجبر مي افزايد: اين نقاط به ستاد اعلام شده و با توجه به تراکم بالاي جمعيتي، پروژه تعويض کلاس برخي خطوط در دستور کار اين منطقه قرار گرفته است. تعويض کلاس بخشي از خط لوله 30 اينچ سرخس-نکا، بخشي از خط لوله لاکان- آستارا در دستور کار قرار دارد. وي تاکيد مي کند: با تعريف اين پروژه ها تا حدودي بخشي از مشکلات حريم حل مي شود. از طرفي در محدوده نکا تا کلارآباد که منطقه اي توريستي و پرجمعيت است نيز، با دريافت مصوبه هيئت مديره، خط جديدي در مجاورت خط قديم اجرا و مشکلات حريم اين منطقه نيز برطرف مي شود. معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 9 عمليات انتقال گاز با اشاره به يکپارچه سازي فرآيندها در شرکت انتقال گاز ايران، اعلام مي کند: در قالب اين پروژه که اکنون در حال تدوين است، مديريت موثرتري روي 10 منطقه انجام مي شود. اين فرآيند از ستاد آغاز شده و در حوزه هاي ستادي کار به پايان رسيده و در مناطق نيز ادامه مي يابد و پس از اينکه تکميل شود، همه 10 منطقه همچون شرکتي واحد، همه عملکردها، مسئوليت هايي که در سمت هاي سازماني وجود دارد و شرح کارها يک شکل و تسريع مي شود. همچنين متوليان کار مشخص مي شوند و زماني که در واحدهاي مختلف يکپارچه شوند، اين کار بهتر صورت مي گيرد. ابراهيمي رنجبر با بيان اينکه جلسه هاي مستمري در حوزه پژوهش منطقه برگزار مي شود، مي گويد: با دانشگاه صنعتي نوشيرواني بابل و پارک علم و فناوري شهرستان ساري تفاهمنامه اي امضا شده که در قالب آن، نيازمندي هاي پژوهشي منطقه به اطلاع اين مراکز رسيده و آنها در مسير خودکفايي بيشتر منطقه همکاري خواهند داشت. همچنين در قالب پروژه پژوهشي، از تيم هاي دانشجويي و اساتيد آنها دعوت شده تا در اين مسير به منطقه ياري برسانند. براساس برنامه هاي تعريف شده، چالش هاي عملياتي را با همکاري نهادهاي پژوهشي برطرف مي کنيم.
در ادامه، معاونت عمليات ايستگاه هاي منطقه 9 مي گويد: اين منطقه با دراختيار داشتن پنج تاسيسات تقويت فشار گاز، وظيفه تامين پايدار گاز استان هاي شمال کشور را به عهده دارد.
غلامرضا ساسان پور مي افزايد: با اجراي عمليات دوطرفه کردن تاسيسات تقويت فشار گاز رامسر، اين ايستگاه اکنون قابليت اين را دارد که گاز را از رشت به مازندران و از مازندران به رشت انتقال دهد.
در مقطعي شاهد افت فشار روي اسکرابرهاي ايستگاه رامسر بوديم که با تعريف خط باي پس توانستيم افت فشاري را که روي توربين ها قرار گرفته اند، از بين ببريم و فشار ورودي را که به کمپرسور مي رسيد ، افزايش دهيم. در سيستم آنتي سرچ نيز تغييراتي به وجود آمد که با اين تغييرات، کارايي توربين به شدت افزايش يافت و DP ايستگاه را 20 بار افزايش داد و به افزايش ظرفيت انتقال ايستگاه از 15 به بيش از 17 ميليون مترمکعب منجر شد. به گفته وي، اين پروژه ها در حالي محقق شد که در شرايط بحراني، در مقطعي، توربين هاي يدک نيز در مدار قرار گرفتند تا پايداري انتقال گاز در منطقه افزايش يابد. معاونت عمليات ايستگاه هاي منطقه 9 عمليات انتقال گاز مي افزايد: از ديگر فعاليت هايي که براي افزايش پايداري انتقال گاز استان هاي شمالي کشور انجام شده، مي توان به اتصال خط لوله دامغان-نکا به تاسيسات تقويت فشار گاز نکا اشاره کرد. با توجه به اجراي اين پروژه، اين ايستگاه آمادگي دارد گازي را که با خط لوله دامغان-نکا به خط 30 اينچ سرخس رشت تزريق مي شود، فشارافزايي کند و قدرت مانور شبکه را افزايش دهد. ساسان پور با اشاره به تامين قطعات مورد نياز تاسيسات تقويت فشار گاز منطقه از سازندگان داخلي تاکيد مي کند: همه قطعات مورد نياز فرآيند تعميرات اساسي پارسال و امسال را از طريق شرکت هاي داخلي تامين کرده ايم. وي ادامه مي دهد: توانسته ايم از طريق منابع داخلي، همه نيازهاي خود را تامين کنيم. در حال پيگيري هستيم تا برخي قطعات High-tech نيز از طريق شرکت هاي داخلي ساخته شود. تامين اين نوع قطعات از شرکت هاي خارجي علاوه بر مبلغ بالاي آن، پروسه زماني طولاني نيز طي مي کرد؛ از اين رو، اکنون در حال پيگيري هستيم تا اين بخش از نيازهاي خود را نيز از طريق شرکت هاي داخلي تامين کنيم. وي در پايان تاکيد مي کند: با اجراي اين برنامه مي توانيم فرمايشات مقام معظم رهبري را در حوزه اقتصاد مقاومتي محقق کنيم و آن را استمرار دهيم.
در ادامه، معاون عمليات خطوط لوله منطقه 9 مي گويد: هم اکنون، يکهزار و 473 کيلومتر خط لوله از سايز هشت تا 56 اينچ در منطقه وجود دارد. ايرج عرب با بيان اينکه يکي از بزرگ ترين چالش هاي منطقه 9، بحث حريم است، مي گويد: با توجه به اينکه زمين هاي اين منطقه حاصلخيز و ارزشمند است، تجاوزات به حريم اختصاصي و ايمن را شاهد هستيم. در همسويي با مقررات حريم خطوط لوله و آيين نامه هايي که وجود دارد، مکاتباتي با استانداري، فرمانداري، شهرداري و دهياري ها داشتيم و با توجه به مقررات حريم و به استناد ماده واحده منع احداث بنا توانستيم به حفظ و نگهداري حريم کمک کنيم. به گفته وي، افزون براين، پروژه هايي براي تسطيح و پاکسازي مسير خطوط لوله تعريف مي کنيم که اکنون در سه استان شمال کشور، سه پروژه فعال وجود دارد که به رفع تجاوز کشاورزي و پاکسازي حريم اختصاصي کمک مي کند. تغيير کلاس خطوط لوله مصوبه هيئت دولت نيز به طول 111 کيلومتر در محدوده استان گلستان و مازندران در حال پيگيري است که در صورت اجرا، بخشي از معضلات و مشکلات مربوط به حريم خطوط لوله برطرف مي شود. معاون عمليات خطوط لوله منطقه 9 تصريح مي کند: وجود مناطق رانشي خطوط لوله گاز اين مناطق را تهديد مي کند که در اين زمينه با انجام مطالعات مهندسي در پي ايمن سازي و تثبيت منطقه رانش هستيم. همچنين به دليل شرايط اقليمي مناطق شمالي، در ايام تعطيل با ترافيک سنگين در جاده ها همراه هستيم و جابه جايي ماشين آلات با مشکل روبه رو مي شود. در اين ايام، مجوز ترافيک براي جابه جايي ماشين آلات صادر نمي شود و در صورت به وجود آمدن شرايط عمليات با چالش روبه رو مي شويم. عرب، وجود 250 رودخانه در استان هاي تحت پوشش منطقه 9 را از ديگر چالش هاي اين منطقه عنوان مي کند و ادامه مي دهد: وجود اين تعداد رودخانه به پايش و تعمير ابنيه هاي موجود نياز دارد. وي در ادامه با ارائه چند راهکار مي گويد: احداث خط لوله 42 اينچ رشت-چلوند به طول 150 کيلومتر به موازات خط اول سراسري تصويب شده است. تسريع در اجراي پروژه تغيير کلاس خط لوله 30 اينچ مازندران و گلستان که باعث آزادسازي حريم و رفع مشکل کشاورزان مي شود، از ديگر درخواست هاي اين معاونت است. معاون عمليات خطوط لوله منطقه 9 در پايان تاکيد مي کند: از همکارانم که در مسير اجراي پروژه ها و انتقال گاز در همه فصول همکاري مي کنند، قدرداني مي کنم.
چرخش توربين هاي ايستگاه رشت براي استان هاي شمالي
صداي توربين يعني آماده ايم
شرکت انتقال گاز ايران، سال گذشته تمام تلاش خود را به کار بست تا گازرساني به شمال کشور به بهترين شکل انجام شود و در اين مسير، ايستگاه تقويت فشار گاز رشت به عنوان يکي از تاسيسات راهبردي منطقه 9، نقش بسزايي در انتقال گاز داشت.با قطع صادرات گاز ترکمنستان به ايران، در گام نخست اجراي خط لوله انتقال گاز رشت- سنگر در دستور کار قرار گرفت و اتصال اين خط لوله به ايستگاه رشت، زمينه ساز افزايش پايداري انتقال گاز مناطق شمال کشور شد. در ادامه، با بهره برداري از خط لوله انتقال گاز
دامغان - نکا، دغدغه ها براي تامين گاز اين مناطق به طور کامل برطرف شد.رييس تاسيسات تقويت فشار گاز رشت با اشاره به وظيفه حياتي اين ايستگاه در زمستان سال گذشته و امسال مي گويد: خروجي اين تاسيسات به خط لوله 30 اينچ رامسر، 40 اينچ رامسر و 40 اينچ آستارا تزريق مي شود. يوسف کاظمي مي افزايد: با هدف آمادگي انتقال گاز در فصل زمستان، پروژه هاي متعددي در اين ايستگاه اجرا شده است. وي با اشاره به يکي از مشکلات اين ايستگاه اعلام مي کند: محوطه سازي ازجمله مشکلات بزرگ اين ايستگاه بوده است. بخشي از اين مشکل با پيگيري هايي که پارسال انجام شد، برطرف شده است. با اجراي اين پروژه، محوطه براي کارکنان بهره بردار توسعه يافته و امسال اين پروژه تکميل مي شود. اکنون 35 نيروي نوبت کاري و نيروي روزانه در اين ايستگاه مشغول به فعاليت هستند.
وارث خط اول سراسري
در ادامه، رييس تعميرات يارد رشت مي گويد: فردي که در خط لوله مشغول به کار مي شود، به دليل حساسيت و ماهيت کار، از زندگي با آرامش فاصله مي گيرد.محسن جمالي مي افزايد: در شرايط و لحظاتي که نياز داريد براي مدتي کنار خانواده باشيد، عمليات هاي بلندمدت 72 ساعته به صورت اضطراري پيش مي آيد.کوچک ترين نقص در بخش نگهداري و بهره برداري از خطوط لوله مي تواند منجر به متضررشدن گستره افراد زيادي در چند شهر شود، از اين رو؛ فعاليت هاي شرکت انتقال گاز ايران با حساسيت ويژه دنبال مي شود.به گفته رييس تعميرات يارد رشت، وارث نخستين خط لوله سراسري (خط لوله اول سراسري) با 50 سال قدمت هستيم. از طرفي خط لوله سوم سراسري از مسيرهاي سخت گذر عبور مي کند که تردد و حضور در اين مسيرها براي انجام پروژه هاي تعميراتي از سختي هاي کار اين واحد به شمار مي آيد.جمالي مي افزايد: با همکاري واحدهاي حراست و حقوقي، مسئول نگهداري و صيانت از حريم اين خط لوله هستيم و سعي مي کنيم از ساخت وسازهاي غيرمجاز جلوگيري کنيم.
عملياتي هستيم
در ادامه، کارشناس واحد حفاظت از زنگ يارد رشت مي گويد: با بهره گيري از ترانس هايي که در اختيار داريم و بستر «آنودي» که در مسير خط لوله تعريف شده، تلاش مي کنيم از خوردگي خطوط لوله جلوگيري کنيم. مجيد بهاري مي افزايد: به منظور جلوگيري از خوردگي خطوط کار مي کنيم. ازسوي ديگر، وظيفه تعمير ترانس ها و برطرف کردن عيوب آن را نيز به عهده داريم. به گفته کارشناس واحد حفاظت از زنگ يارد رشت، تعداد ترانس هاي اين واحد بسيار زياد است و براي رسيدن به آنها بايد مسافت طولاني طي کنيم. بازديدها به صورت ماهانه انجام و عيوب آن برطرف مي شود. همکاران ما در اين مجموعه عملياتي هستند و براي انجام برنامه هاي تعميراتي مورد نياز از همه انرژي خود استفاده مي کنند.
حافظ محيط زيست
در ادامه، رييس حمل ونقل بهره برداري خطوط لوله استان گيلان مي گويد: با توجه به حساسيت هاي زيست محيطي در استان هاي شمال کشور، ماشين آلات منطقه را به صورت مرتب سرويس مي کنيم. دانش مجيدي مي افزايد: حضور در محيطي سرسبز با هواي پاک ازجمله مزيت هاي فعاليت در اين منطقه به شمار مي آيد که اين موضوع در روحيه و نشاط کارکنان نقش بسزايي دارد. از طرفي اين موضوع حساسيت خاص خود را دارد و بايد وسايل، ماشين آلات و ... که براي عمليات اعزام مي شوند نيز، کمترين آسيب را به اقليم و محيط زيست منطقه وارد کنند.
به گفته وي، حساسيت بالاست و اين موضوع مشکلات کار را افزايش مي دهد. در ديگر مناطق اگر قطره اي روغن از ماشين روي زمين بريزد، شايد مشکلي نداشته باشد و مشخص نشود، اما در اين منطقه حتي يک قطره روغن نيز به چشم مي آيد و سريع مشخص مي شود.
آماده عمليات شبانه روزي
در ادامه، جوشکار يارد رشت مي گويد: در فرآيندي که در ايستگاه انجام مي شود، وظيفه جوشکاري هاي مورد نياز خط لوله يا پايپينگ را به عهده داريم و اين کار به صورت روتين انجام مي شود. عليرضا زارعي مي افزايد: از ايستگاه رشت به سمت آستارا، لوشان و گرگان حوزه استحفاظي اين يارد است و در اين بخش، دو جوشکار و دو مکانيک مشغول به کار هستند و براي استمرار گاز در 24 ساعت شبانه روز در حال خدمات رساني به هموطنان هستيم.وي با اشاره به سختي کار اين واحد اعلام مي کند: منطقه اي گسترده را تحت پوشش داريم و عمليات مورد نياز را چهار نفر انجام مي دهند.
دود سمي جوشکاري، بارندگي هاي فصلي و آماده سازي پايپينگ ها نيز از ديگر سختي هاي کارمان است که با تلاش همه همکاران به نحو مطلوب آن را اجرايي مي کنيم.جوشکار يارد رشت ادامه مي دهد: برخي نقاط منطقه سخت گذر است و با سختي زياد بايد در نقاطي که نياز به تعميرات دارند، حاضر شويم.
آماده سازي محيط عمليات
در ادامه، راننده و اپراتور ماشين آلات سنگين يارد رشت مي گويد: کار با دستگاه هاي ساختماني همچون بيل، لودر و سايدبوم را به عهده داريم و در صورتي که نشتي در خطوط وجود داشته باشد، با رعايت اصول ايمني، حفاري نقطه مورد نظر را انجام دهيم تا عمليات رفع نشتي از سوي واحد تعميرات انجام شود.
فريبرز کاظمي مي افزايد: تردد در مسير خطوط با ماشين آلات سنگين و آماده سازي محيط مناسب براي اجراي عمليات، حساسيت ويژه دارد که با توجه به بارندگي هاي فصلي بسيار سنگين تر مي شود. به دليل ماهيت کاري ، زودتر از ديگر واحدها در نقطه اي که قرار است عمليات در آن اجرا شود، حاضر مي شويم و محيط را آماده مي کنيم.
اچ اس اي در سرزمين آب و آتش
مشعل سميه راهپيما صحبت از بام نفت ايران است؛ جايي که به دليل قرار گرفتن در مرتفع ترين ميدان نفتي کشور به اين نام لقب گرفته است. از گچساران صحبت مي کنيم که علاوه بر بام نفت، به دليل داشتن منابع آبي فراوان، وجود سد کوثر و ميدان هاي گازي متعدد، به نام سرزمين آب و آتش هم شناخته شده است. ميدان نفتي گچساران، در فاصله 220 كيلومتري جنوب شرقي اهواز قرار گرفته و شامل سازندهاي شكافدار آسماري و بنگستان بوده كه در جهت عمومي شمال غربي/ جنوب شرقي طاقديس هاي ميدان هاي نفتي جنوب ايران واقع شده است. عمده توليد نفت از سازند آسماري اين ميدان صورت مي گيرد كه اغلب از سنگ هاي كربناتي تشكيل شده است . مخزن نفتي گچساران در سال هاي 1302 تا 1303 مورد مطالعه قرار گرفت و چاه شماره (يك) در سال 1304 در اين منطقه حفاري شد.واحد بهره برداري شماره (يک) گچساران به بام نفت ايران معروف است. اين واحد که در جنوب شرقي و در فاصله 20 کيلومتري شهرستان گچساران، در منطقه اي به نام سقلاتون واقع شده، در سال 1311 هجري شمسي به بهره برداري رسيد و در ارتفاع 3 هزار و 221 پايي از سطح دريا قرار دارد، همچنين صادرات نفت از طريق تلمبه خانه گوره از سال 1346 شروع شد و كماكان ادامه دارد. از اين رو به دليل قدمت و پيشينه اي که واحد بهره برداري نفت و گاز اين منطقه دارد، اهميت حضور اچ اس اي در آن دو چندان مي شود؛ زيرا محافظت از تاسيسات، خطوط لوله و... به ميان مي آيد. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» گفت و گويي با رئيس اداره اچ اس اي و سرپرست ايمني و بهداشت شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران درباره فعاليت ها و سختي هاي کارکنان اچ اس اي در منطقه گچساران انجام داده که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
شهباز صفري، رئيس اداره اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران، چشماني خسته با چهره اي مصمم دارد که نشان دهنده اقدام هاي او طي 30 سال فعاليت است. از صفري در مورد فعاليت و سختي هاي کار در اين منطقه سوال مي کنم که در پاسخ مي گويد: «حوزه فعاليت اين شرکت در چهار استان خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، فارس و بوشهر است، همچنين 8 ايستگاه آتش نشاني داريم که 2 ايستگاه آن اقماري و مابقي نوبت کار هستند.در بخش بي بي حکيمه نيز 6 واحد داريم که موقعيت جغرافيايي آن پهناور است و کارکنان آن در شرايط سخت کار مي کنند. به عنوان نمونه، بي بي حکيمه (2) در استان بوشهر واقع شده و بخشي از آن در استان فارس است که حدود 200 کيلومتر فاصله کوهستاني دارد. دورترين ايستگاه ما به گچساران نيز در فاصله 254 کيلو متري واقع شده است.»به گفته او، براي اچ اس اي سه رکن بهداشت، ايمني و محيط زيست در نظر گرفته شده است؛ اما در اصل اين مديريت 5 زير مجموعه دارد که علاوه بر اين موارد، پدافند غيرعامل و مديريت بحران را نيز در برمي گيرد. حتي آتش نشاني که از عمده فعاليت هاي ما به شمار مي رود نيز در چارچوب مديريت اچ اس اي قرار نگرفته و زير مجموعه ايمني است. به همين دليل آتش نشاني و ايمني در مناطق، کنار هم هستند. عمده فعاليت هاي ما پيشگيرانه است و بايد در تاسيسات، عوامل بازدارنده را مشخص کنيم، مثلاً بازرسي واحدها را داريم و خطرات و موارد غير ايمن را به مسئولان انعکاس مي دهيم . صفري ادامه مي دهد: «در بحث بهداشت، ايمني و محيط زيست، پروژه هاي بزرگي را در برنامه داريم. بيش از 39 پروژه زيست محيطي تعريف کرده ايم که از آن جمله مي توان به جمع آوري گازهاي خروجي مخزن بهره برداري شماره هاي (يک) و 2 اشاره کرد، همچنين براي مباحث ايمني، کارخانه ها و شبکه هاي آب و سيستم هاي هشدار دهنده، مخازن و تلمبه خانه هاي آنها نيز پروژه هاي متعددي در نظر گرفته شده است؛ زيرا قدمت تاسيسات ما بالاست. بخشي از اين پروژه ها اجرايي شده اند و بخشي ديگر در مرحله اجرا قرار دارند. بخش ديگري هم در انتظار تأمين بودجه است.» او در ادامه به پروژه هاي بهداشت و عوامل زيان آور محيط کار اشاره مي کند و مي گويد: «هر سال پيمانکاراني در نظر مي گيريم تا عوامل زيان آور محيط کار را شناسايي کنند و براي آن پروژه تعيين مي کنيم. در معاينه هاي دوره اي کارکنان نيز دخيل هستيم. در گذشته، معاينه هاي دوره اي عمومي بود؛ اما اکنون تخصصي و بر مبناي شغل است. اين معاينه ها پيش از اين هر دو سال يک بار انجام مي شد؛ اما اکنون بر اساس دستور عمل سالانه صورت مي گيرد.»
تجهيز ماشين هاي آتش نشاني
به گفته صفري، مهم ترين مشکلات اين مديريت، ماشين هاي آتش نشاني است که قدمت بالاي 30 سال دارند و در اين مدت به طور دائم در عمليات و شرايط بد آب وهواي خوزستان کار کرده اند، از اين رو براي نوسازي آن پيماني تهيه شده تا 30 دستگاه ماشين آتش نشاني وارد سيستم کنيم؛ اما از سال 92 تاکنون به دليل مشکلات مالي موفق به انجام اين کار نشده ايم. به همت مديريت و تلاش وزارت نفت به تازگي توانسته ايم در زمينه ايمني 7 دستگاه را وارد سامانه کنيم که از اين تعداد 5 دستگاه وارد شده است؛ اما جوابگوي کار ما نيست؛ زيرا 8 ايستگاه داريم و بر اساس استاندارد، بايد در هر کدام از آنها 3 دستگاه ماشين آتش نشاني مستقر باشد تا بتواند در شرايط اضطراري کمک کند، همچنين در نظر داريم دستگاه هاي تنفسي جديدي خريداري کنيم.
استفاده از متخصصان
رئيس اداره اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران ادامه مي دهد: «ساختمان هاي 8 ايستگاه آتش نشاني اين منطقه نيز قديمي است که از اين تعداد ساختمان هاي 2 ايستگاه بازسازي 3 ايستگاه در حال انجام و 3 ايستگاه نيز در کانکس هستند. کارکنان نوبت کار در کانکس (کاروان) زندگي مي کنند و نياز است تا ساختمان هاي جديد ساخته شود. طي سال هاي اخير تلاش شده تا اين مشکل برطرف شود و شرکت مناطق نفت خيز جنوب نيز در اين زمينه کمک کرده است. اکنون ساز و کار بسيار خوبي در مناطق براي اچ اس اي در نظر گرفته شده و از متخصصان اين حوزه در بحث مديريت استفاده مي کنند.»
اقدام هاي زيست محيطي
رئيس اداره اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران، به شاخص ترين کار بخش بهداشت، ايمني و محيط زيست در مديريت خود مي پردازد و مي گويد: «در بخش بهداشت، شناسايي عوامل زيان آور محيط کار، مهم ترين کاري است که انجام مي دهيم. با اين روش مشخص مي شود که در بحث بهداشت، کجا هستيم و چه کار بايد انجام دهيم. در بخش محيط زيست نيز از سوختن مواد نفتي در گودال هاي سوخت جلوگيري کرده ايم. براي اين کار دستگاه هاي MOS و MOT خريده ايم و در زمان چاه سوزي، آنها را مستقر و بازيافت مي کنيم.در بحث پساب هاي صنعتي نيز پروژه تعريف کرده ايم و آنها را جمع آوري مي کنيم تا ديگر وارد محيط زيست نشوند، همچنين جمع آوري سلج ها (لجن هاي نفتي و ضايعات جانبي) را نيز در دستور کار داريم و در جاهاي مشخص، آنها را به فروش مي رسانيم. اکنون در منطقه گوره اين کار را کرده ايم و نزديک به 2 ميليارد تومان، يکي از گودال ها را به فروش گذاشته ايم. اين روند در بحث محيط زيست مؤثر است.»
چاه شماره 147
صفري وقتي به چاه 147 يا همان رگ سفيد اشاره مي کند، اشک در چشمانش جمع مي شود و به ياد سختي هايي مي افتد که بعد از 57 روز، به پيروزي منتهي شد. او مي گويد: «وقتي صحبت از اين چاه به ميان مي آيد، از شوق موفق آميز بودن مهار آن، اشک در چشمانم جمع مي شود؛ زيرا ما کاري کرديم که در دنيا شدني نبود. چون چاه شماره 147 در حوزه کاري قرار داشت، در آنجا به طور دائم حضور يافتم و در تمام مدت در معرض صدا، ارتعاش و حرارت قرار داشتم. در آنجا افرادي بودند که با جان و دل کار مي کردند. اين 57 روز مانند جبهه هاي جنگ بود؛ زيرا مهار اين چاه بسيار سخت بود که با زيبايي و با مهارت کامل و در کمتر از 12 دقيقه، به وسيله دکل حفاري مجاورآن مهار شد. اين يکي از افتخاراتي بود که در سطح وزارت نفت به وجود آمد.»
صفري در 5 حادثه چاه حضور داشته که از آن جمله مي توان به چاه هاي 147 رگ سفيد، 50 اهواز و گچساران، 24 نفت شهر و... اشاره کرد. همچنين در راه اندازي چاه هاي زيادي فعاليت داشته که مهم ترين آن چند راهه منيفولد گناوه است. او مي گويد: «قرار بود يکي از شرکت هاي آمريکايي، اين کار را انجام دهد؛ اما به دليل تحريم نيامد و خودمان اين کار را انجام داديم.»
ساختار اچ اس اي بازنگري شود
به گفته او، در بخش اچ اس اي گچساران تحول خوبي انجام شده است، به طوري که توانسته ايم 70 نيروي جوان بگيريم که بيشتر آنها زير 30 سال سن دارند. اکنون اين نيروها در کنار سرپرستان با تجربه قرار گرفته اند تا وقتي بازنشسته شدند، مشکل نيروي با تجربه نداشته باشيم. در زمينه نوسازي تجهيزات نيز کمک هاي بسيار خوبي از سوي سازمان صورت گرفته است. طي يکي دو سال اخير جهش بسيار خوبي در تاسيسات، ماشين آلات آتش نشاني، ايستگاه هاي آتش نشاني و نيروي انساني داشته ايم؛ اما در ساختار ضعيف هستيم. اکنون کف سازمان هاي ديگر از سقف اچ اس اي بالاتر است، يعني رتبه در نظر گرفته شده براي کارکنان اين قسمت بسيار پايين است و انگيزه را از نيروها مي گيرد. ساختار سازماني اچ اس اي به بازنگري نياز دارد؛ چرا که ساختار سازماني اچ اس اي از سال 82 نياز تاکنون بازنگري نشده است.
ايمني و آتش نشاني
نقش بي بديل ايمني و آتش نشاني در صنعت نفت، کاملا روشن است و اين دو همواره در هم تنيده هستند. به گونه اي که هرگاه حادثه اي اتفاق مي افتد، آتش نشاني در صف اول قرار دارد و براي پيشگيري از وقوع حوادث، نقش آموزش ايمني بسيار پررنگ مي شود. در اين زمينه سلمان شعبان، سرپرست ايستگاه ايمني و آتش نشاني اداره اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران مي گويد: «هدف ما استمرار توليد و پيشگيري از آلودگي هاي زيست محيطي، حوادث و بيماري هاي ناشي از کار و.. است. همچنين تلاش مي کنيم به منظور انجام بهتر کارها، ابزارآلات و تجهيزات مناسب براي کارکنان فراهم شود. بحث آموزش کارکنان را نيز داريم تا بتوانيم مهارت هاي آنها را افزايش دهيم.» به گفته او، برخي واحدهاي عملياتي در شرايط آب و هوايي سختي قرار دارند و شاهد دماي بالاي 50 تا 55 درجه و رطوبت بالا هستند. بيشتر خطوط لوله اين منطقه در بيابان قرار گرفته اند. به عنوان مثال خط لوله منطقه گچساران يک و (2) نزديک به 70 کيلومتر و گچساران (3) و (4) نيز 90 کيلومتر تا منطقه گوره فاصله دارد. اين خطوط بايد به تلمبه خانه گوره متصل شده و فرآورده هاي نفتي از آنجا به پايانه نفتي خارک براي صادرات ارسال شود. برخي خطوط لوله از کنار رودخانه هاي فصلي و بزرگ عبور مي کند که در اين زمينه موضوع آلودگي آنها در سطح ملي و بين المللي مطرح است. بحث ايمن سازي خطوط لوله را نيز در دستور کار داريم. مهم ترين شرايط سخت کاري ما تردد در جاده هاي سخت گذر است که بايد روزانه نزديک به 70 کيلومتر را طي کرده و 7 تا 8 ساعت با دستگاه هايي که طول عمرشان بالاست، با استرس کار کنند. به همين دليل کارکنان ما با مشکلات فيزيکي و جسماني روبه رو هستند که عمده ترين آن، اختلالات اسکلتي و عضلاني، آرتروز گردن و کمردردهاي شغلي است. دليل آن نيز تردد روزانه با خودروست. در واحدهاي عملياتي نيز با عوامل زيان آور کار ناشي از تاسيسات در شرايط آب و هوايي و... روبه رو هستند.»صفري مي گويد: «نظارت بر کارهاي علمياتي مانند جوشکاري، توپکراني، بازرسي از واحدهاي عملياتي براي شناسايي عوامل ناايمن که منجر به حادثه مي شود، به عهده مديريت ايمني و آتش نشاني است که به ارائه توصيه ها و پيشنهادهايي به اين واحدها مي پردازد. همچنين آموزش کارکنان را در زمينه هاي پروانه کار، گودبرداري و حفاري، کار در ارتفاع و ورود به فضاي بسته داريم.يکي ديگر از کارهايي که اين قسمت انجام مي دهد، نظرسنجي از تمامي اداره ها در زمينه ارائه خدمات بهداشت و درمان است. ايجاد رضايتمندي در کارهاي خدماتي بسيار سخت است. در گذشته اين رضايتمندي 50 درصد بود که اکنون با تغيير مديريت بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران، اين ميزان افزايش يافته است.»
تشويق به ماندن
امروزه توجه به مسائل بهداشت، ايمني و محيط زيست، يک اصل بسيار مهم در شرکت هاي نفتي به شمار مي رود؛ به گونه اي که مطالعات و پروژه هاي متعددي در زمينه بهبود کيفيت خدمات تعريف مي شود. رعايت ايمني در تمام مراحل توليد، بهره برداري و انتقال نفت، ضروري است و تحقق اين مهم در گرو همکاري و انسجام تمام بخش ها و همکاري مستمر با واحدهاي اچ اس اي قرار دارد. ميزان اهميت رعايت نکات اصولي، قوانين و دستور عمل هاي اچ اس اي براي تامين امنيت کارکنان و تاسيسات حياتي صنعت نفت، با اهميت مقوله توليد صيانتي نفت يکسان است. به دليل اهميت مبحث اچ اس اي در صنعت نفت، مديران و کارکنان آن خواهان بازنگري در ساختار بهداشت، ايمني و محيط زيست هستند تا از اين طريق، رتبه هاي سازماني آنها اصلاح شود و بتوانند با ايجاد انگيزه در ميان کارکنان، آنها را به ماندن در اين مديريت تشويق کنند.
گزارش تصویری
گزارش «مشعل» از کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران
درمان در بام نفت ايران
مشعل سميه راهپيما شهرستان گچساران در دو کوه «شهرو» و «خامي» واقع شده است. کوه شهرو در جنوب شهر دو گنبدان، مرکز شهرستان گچساران و در استان کهگيلويه و بويراحمد قرار دارد. اين کوه در نزديکي روستايي به نام «پشه کان» است، ارتفاع چنداني ندارد؛ ولي قلل متعددي دارد که ارتفاع بلندترين آنها 1300 متر از سطح درياست. کوه خامي نيز مجموعه قللي در زاگرس جنوبي ايران است، بين شهرستان گچساران و شهرستان باشت در استان کهگيلويه و بويراحمد. اين کوه از درختان بلوط به شکل جنگل هاي تنک پوشيده شده و رودخانه نازمکان از کوه خامي سرچشمه مي گيرد. شهرستان گچساران علاوه بر طبيعت زيبايي که دارد، لقب بام نفت ايران را به خود اختصاص داده است. اين ميدان نفتي در محدوده شهرستان گچساران، استان کهگيلويه و بويراحمد و در فاصله 220 کيلومتري از جنوب شرقي اهواز قرار دارد. بهداشت و درمان صنعت نفت از همان ابتدا در کنار ميدان نفتي گچساران به عنوان پشتيبان در ارائه خدمات درماني به ايفاي نقش پرداخته است. به اين شهر سفر کرديم و براي در جريان قرار گرفتن چگونگي ارائه خدمات آن، پاي صحبت پزشکان، کارکنان و مراجعه کنندگان نشستيم. مشروح اين گفت و گوها را در ادامه مي خوانيد.
قدمت برخي ساختمان هاي بيمارستان صنعت نفت گچساران به بيش از 50 سال مي رسد. بخشي از بيمارستان، در منازل مسکوني سازماني قرار دارد که از 25 سال پيش با تغيير کاربري به واحدهاي بيمارستاني تبديل شده است. امور اداري، پرستار خانواده، کلينيک هاي تخصصي يادگار منازل مسکوني هستند. همچنين واحدهايي مانند آزمايشگاه، امور اعزام، تجهيزات پزشک و... در پوشش بخش ها قرار نگرفته اند و به صورت مستقل خدمات ارائه مي دهند. از محمد بخشايي، جانشين رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران، از قدمت ساختمان هاي اين بيمارستان سوال مي کنم و اينکه آيا برنامه اي براي تغيير و نقل مکان به بيمارستاني نوساز دارند يا خير که مي گويد: «466 نيرو در بهداشت و درمان صنعت نفت شاغل هستند و 10 کلينيک تخصصي داريم. کارکنان و بازنشستگان نفت از خدمات اين بيمارستان استفاده مي کنند. بر اساس آماري که داريم، در سال گذشته هزار و 385 نفر در بخش ها، بستري و 3 هزار و 219 نفر در اورژانس پذيرش داشته ايم. اکنون با کمبود فضاي فيزيکي روبه رو هستيم که با انتقال به بيمارستان جديد، اين مشکلات برطرف خواهد شد. بيمارستان جديد 10 سال پيش کلنگ زده شد، اما به دلايلي تحويل داده نشده است.» به گفته او «بر هرکدام از لباس هاي کارکنان خود نشانه تشخيصي گذاشته ايم تا پزشک و پرستار مشخص شوند، همچنين تمام امور اداري موظف به پوشيدن اين لباس ها هستند. با اين کار ظاهر بيمارستان آراسته تر خواهد شد.»
حضور 3 پزشک متخصص در هر کلينيک
زينب مهدي زاده، سرپرستار بيمارستان صنعت نفت گچساران ميان صحبت مي آيد و مي گويد: «در اين بيمارستان 10 کلينيک تخصصي داريم. ممکن است در برخي کلينيک ها سه پزشک و در برخي ديگر دو پزشک داشته باشيم. روزانه در هر کلينيک 70 تا 75 بيمار پذيرش مي شوند. اکنون تمهيداتي در نظر گرفته شده تا 5 روز در هفته، پزشک ارتوپد در بيمارستان حضور داشته باشد.»
ارائه خدمات همسو با اهداف مسئوليت اجتماعي
محمد مرادي، رئيس خدمات پشتيباني بهداشت و درمان صنعت نفت، بيش از 30 سال سابقه کار دارد و متولد گچساران است. مي گويد: «همسو با اهداف مسئوليت اجتماعي، شرايطي فراهم شده تا روستاييان و عشاير بتوانند از خدمات درماني اين بيمارستان استفاده کنند. همچنين حوادث جاده اي و تاسيسات نفتي را نيز پوشش مي دهيم. اما با توجه به خدماتي که ارائه شده، با کمبودهايي در ناوگان آمبولانس روبه رو هستيم. عمر اين آمبولانس ها به بيش از 15 سال رسيده و براي دريافت پروانه بيمارستاني مشکل داريم، يکي از شرايط ايده آل شدن بيمارستان، داشتن آمبولانس هاي زير 10 سال است.»
کوچکي فضاي کار
به دليل کوچکي جا دو واحد «امور بيمه گري» و «امور اعزام» در کنار هم هستند و اين فضاي کوچک، باعث ايجاد نوعي شلوغي در کار شده است. فاطمه احساني، يکي از کارکنان «امور بيمه گري» است که 23 سال سابقه کار دارد و از اين ميزان 12 سال را در خدمات بيمه گري بوده است. او مي گويد:« با وجود اينکه فضاي کارمان کم است؛ اما سعي مي کنيم خدمات بهتري به مراجعه کنندگان ارائه کنيم.»
حذف مکتوب نسخه ها
مراجعه کنندگان زيادي پشت در اتاق پزشک داخلي به انتظار نشسته اند. تعداد آنها شايد به بيش از 30 نفر برسد. وارد اتاق روح اله غضنفري، متخصص داخلي بيمارستان صنعت نفت گچساران مي شوم و از او در مورد شرايط کارش مي پرسم. مي گويد: «سيستم مرکزي طراحي شده تا داروهاي تجويزي در دفترچه بيمه نوشته نشود؛ بلکه در سيستم رايانه اي ثبت مي شود و با همين ثبت، بيمار به بخش داروخانه و آزمايشگاه مراجعه مي کند.»
پزشک هاي بدون روپوش
زهره کرمي، پزشک اطفال مي گويد:« اين بيمارستان معتقد است که براي جذب کودکان و همکاري آنها با پزشک، پزشکان اين بيمارستان روپوش سفيد نمي پوشند». به گفته او «علاوه بر بيماري هاي شايع فصلي، افراد مبتلا به بيماري هاي غدد، اختلال هاي رشدي، تشنج، عفوني و... نيز به ما مراجعه مي کنند. به طور متوسط روزانه 30 نفر پذيرش داريم که در فصل زمستان اين تعداد افزايش مي يابد. »
سرويس دهي مناسب با بيمارستان جديد
اله داد تندر، بازنشسته اداره گاز مايع شرکت نفت گچساران است که براي بيماري پروستات به اين بيمارستان مراجعه کرده است. او هر سه ماه براي تمديد دارو به اين بيمارستان مي آيد. اين بيمار نيز مانند مسئولان و پزشکان اين بيمارستان، کمبودها و کوچکي محيط درماني را از مهمترين مشکلات مي داند. او مي گويد: «اگر بيمارستان جديد زودتر افتتاح شود، با سرويس دهي خوب پزشکان، خدمات بهتري به بيماران داده خواهد شد.»
پذيرش روزانه 500 نفر
وقتي با شجاعت سيدپور، مسئول پذيرش تخصصي و عمومي اين بيمارستان صحبت مي کنم، افراد زيادي به آنجا مراجعه دارند که براي ارائه خدمات، صحبت مان را قطع مي کند و جواب ارباب رجوع را مي دهد. او مي گويد: « روزانه نزديک به 450 تا 500 نفر مراجعه کننده تخصصي داريم. در اين ميان روزانه با سختي هايي روبه رو هستيم که مهم ترين آن، توقع مراجعه سريع بيماران به پزشک است؛ اما به دليل کمبود فوق تخصص در اين منطقه، نوبت هاي يک هفته تا دو ماهه مي دهيم.»
نيروهاي جايگزين نداريم
عبدالرسول صالح زاده، مسئول دارو و درمان بيمارستان گچساران مي گويد: « در تامين برخي داروها کمبود داريم، همچنين برخي پزشکان داروهاي خارجي تجويز مي کنند؛ اما به لحاظ قانوني نمي توانيم داروي خارجي به بيمار بدهيم، از اين رو داروهاي ايراني در اختيارشان قرار مي دهيم. اکنون به دليل اينکه بيشتر نيروهاي ما بازنشسته شده اند، کمبود نيروي کار آزموده داريم.»
سيستم هدايت
هاجر آقاجاري از کارشناسان بخش مراقبت هاي ويژه بيمارستان مي گويد: « در اين بخش 4 تخت فعال سي سي يو و يک تخت آي سي يو داريم. از زماني که سيستم هدايت براي اعزام بيماران آمده است، مدت زمان زيادي منتظر پذيرش بيمار از بيمارستان هاي ديگر مي مانيم؛ زيرا بيشتر پزشکان ما بومي گچساران نيستند.»
ارتقاي سلامت و کيفيت خدمات
فاطمه طالبي، مسئول پرستار خانواده مي گويد: «تيم سلامت خانواده بيمارستان گچساران، شامل پزشکان و پرستاران در 2 درمانگاه مرکزي و رجايي مي شود. هدف اين تيم، ارتقاي سلامت و کيفيت خدمات سلامت در خانواده بزرگ نفت است. در اين واحد، معاينه هاي دوره اي و پيگيري بيماري هاي خاص شامل ديابت، فشارخون، چربي خون، مشکلات قلبي، اضافه وزن و چاقي به شکل گسترده انجام مي شود.»
تعداد متفاوت مراجعه کنندگان در هر فصل
مهرداد گرجي پور، مسئول داروخانه عمومي معتقد است: «براي اينکه بيشتر با محيط و شرايط سخت کار در گچساران آشنا شوم، بايد يک نيم روز را با ماشين بدون کولر به مناطق عملياتي بروم.» به گفته او اين منطقه، تابستان هاي بسيار گرمي دارد که در نيمه هاي آن، اين دما به بيش از 55 درجه مي رسد.
او مي گويد: « اين داروخانه در دو نوبت کار مي کند و در هر فصل، تعداد مراجعه کنندگان متفاوت است. با کمبود نيرو مواجه هستيم و به دليل اينکه دارو رايگان است، متقاضي زيادي داريم که بهتر است در اين زمينه، تمهيداتي در نظر گرفته شود.»
آموزش بيماري هاي فصلي
پروانه گرداب، مسئول درمانگاه مرکزي 25 سال سابقه کار دارد. از او در مورد خدمات ارائه شده براي مراجعه کنندگان به اين درمانگاه مي پرسم که مي گويد: « پانسمان، تزريق، هموويژلانس (مراقبت ازخون) در اين درمانگاه انجام مي شود و بيماران تالاسمي نيز براي خون گيري به ما مراجعه مي کنند، همچنين درمانگاه، براي بيماران، کارگاه هاي مختلف آموزش چهره به چهره و مجازي برگزار مي کند.»
خون گيري ماهانه
زهرا دژبر، يکي از بيماران درمانگاه مرکزي است که به دليل بيماري تالاسمي از کودکي براي خونگيري به اينجا مراجعه مي کند. او از خدمات ارائه شده از سوي اين بيمارستان بسيار راضي است. بزرگترين آرزوي او اين است که علم پزشکي به قدري پيشرفت کند که تالاسمي درمان شود.
ايجاد فضايي براي پياده روي
محبوبه افرا، مسئول پزشک خانواده نيز مي گويد: «بيشترين خدماتي که مي دهيم، براي بيماري هاي شايعي چون افزايش فشارخون، ديابت و قلب و عروق است، همچنين معاينات دوره اي سالانه را نيز مد نظر قرار مي دهيم. بهتر است براي پيشگيري از درمان، غذاهاي سالم مصرف شود و ورزش نيز در برنامه روزانه قرار گيرد. همچنين مکاني براي پياده روي در شهر در نظر گرفته شده است.»
پذيرش بيماران شرکتي و غير شرکتي
تابان حکمتي، سرپرستار اورژانس است که از سال 73 در بيمارستان گچساران مشغول به کار شده است. مي گويد: « بيماران شرکتي و غير شرکتي در اين بخش پذيرش مي شوند، بيماران غير شرکتي بعد از انجام کارهاي اوليه به بيمارستان رجايي و... فرستاده مي شوند. به دليل اينکه از اورژانس تا درمانگاه فاصله زياد است، معمولا بيماران سطح 4 و 5 را که سرپايي هستند، ويزيت مي کنيم. به دليل اينکه حادثه هيچگاه خبر نمي کند، هر لحظه بايد آمادگي ورود به شرايط اضطراري را داشته باشيم که اين روند برايمان استرس ايجاد مي کند.»
اضطراب شديد کودکان گچساران
مقدسي، همسر جانباز 50 درصدي است. اين جانباز کارمند صنعت نفت است. او علت مراجعه اش به اين بيمارستان را سنگ کيسه صفرا مي داند و مي گويد: «عموم مردم اين منطقه از مراجعه به مشاور و روانشناس احساس خوشايندي ندارند. به همين دليل براي آگاهي بيشتر بايد اطلاع رساني شود تا بيماران مبتلا به مشکلات روحي و رواني، از همان ابتدا به روانشناس مراجعه کنند. يک آزمون براي سنجش سطح اضطراب کودکان پيش دبستاني مشخص شد که بيش از نيمي از کودکان، اضطراب شديد داشتند؛ اما به علت آگاه نبودن خانواده ها، براي رفع درمان آن کاري انجام نشده است.»
خدمات تله مديسن
علي شکيبا، 25 سال سابقه کار دارد و مسئول واحد تله مديسن است. مي گويد: «تله مديسن از سال 80 در بيمارستان نفت گچساران راه اندازي شده بود؛ اما به دليل برخي مشکلات، فعال نبود. بهمن ماه 94 اين واحد را دوباره فعال کرديم. به همين دليل از ارجاع برخي بيماران کاسته و موجب شد تا از تجويز پزشکان فوق تخصصي که در منطقه نداريم، بهره مند شويم. در اين زمينه با بيمارستان نفت تهران در حوزه هاي کودکان، زنان، پوست، مشاوره اعصاب و روان همکاري داشتيم. به تازگي پيشنهاد شده تا از پزشک متخصص تغذيه نيز کمک بگيريم؛ زيرا بيماران ديابت، پيوند کليه، کبد و... به رژيم تغذيه اي مناسب نياز دارند. فرمي به پزشکان داده ايم تا اگر بيماري به ارجاع نياز داشت، نخست او را به تله مديسن ارجاع دهند، اما اگر به جراحي و نمونه برداري نياز بود، به مراکز ديگر اعزام شود که با استفاده از اين روش، از رفت و آمدهاي غيرضروري جلوگيري مي شود.»
مي خواهم فوتباليست شوم
در بخش عمومي، پسري 12 ساله به نام عليرضا توانگر بستري است که بر اثر زمين خوردن در فوتبال، دستش شکسته و عمل شده است. آرزو دارد وقتي بزرگ شد، يک فوتباليست حرفه اي شود. پدر او مي گويد:« دوستان پسرم، نزديک غروب تماس گرفتند و گفتند که دست عليرضا شکسته است. سريع خود را به زمين فوتبال رساندم و پسرم را به بيمارستان نفت منتقل کردم که مورد عمل جراحي قرار گرفت.»
توازن در کار
اکرم گشتيل، کارشناس پرستاري بخش داخلي زنان است. مي گويد: «ما به صورت شيفتي کار مي کنيم و اين بخش 6 تخت جراحي، 2 تخت داخلي و يک تخت ايزوله دارد. به دليل خدماتي که به بيمار ارائه مي دهيم، استراحت کمي داريم، اما از اين قضيه ناراضي نيستيم؛ زيرا سلامت بيمار برايمان مهم است.»
سرماخوردگي و عفونت ريه
خانمي 55 ساله در بخش داخلي زنان بستري است. او چهره اي آرام و لبخندي زيبا بر لب دارد. از او مي پرسم که چرا بستري شده، مي گويد:«سرما خوردگي داشتم که عفونت آن در ريه هايم ريخت و باعث تنگي نفس شد. بعد از گذشت يک روز با دريافت خدمات از سوي پزشکان اين بيمارستان حالم بهتر شده است.»
با مرکز فاصله داريم
ژاله بيات فر، مسئول اتاق عمل است و به گفته همکارانش از پست اجرايي زياد خوشش نمي آيد و مي خواهد بيشتر در تکاپو باشد. مي گويد: «از سال 68 شروع به کار کرده ام و 14 سال است که مسئول اتاق عمل هستم. قبل از آن نيز مسئوليت بخش سي سي يو را به عهده داشتم. در بخش اتاق عمل با 16 پزشک در ارتباط هستم. سياست بيمارستان به گونه اي است که خدمات بيشتري مي توانيم ارائه دهيم و هر روز با سه پزشک کار ميکنيم.»
اسکورت طبي
نسرين توکلي، کارشناس ارشد پرستاري است. طرح خود را سال 77 در اين بيمارستان گذرانده و اکنون نيز مسئول بخش و داخلي مردان است. تنها خانمي است که در اين بخش داخلي کار مي کند. مي گويد: «اين بخش 15 تخت فعال دارد که از اين تعداد 6 تخت جراحي، 4 تخت داخلي و 3 تخت ايزوله داريم. برنامه اي در نظر گرفته شده تا پرستارهايي که شيفت کاريشان نيست، آنکال باشند.» به گفته او «وقتي بحث برگزاري مانور يا تعميرات اساسي و توپکراني مطرح باشد، بايد يک پرستار به عنوان اسکورت طبي در آن منطقه داشته باشيم. به همين دليل وظيفه تامين نيرو به عهده بخش داخلي مردان و اورژانس خواهد بود.»
مراجعه بيماران تنها به يک پزشک
وقتي صبح به کلينيک هاي تخصصي رفتم، پر از بيمار بود و امکان مصاحبه با صغري صادقي، مسئول کلينيک هاي تخصصي وجود نداشت. بعد از ظهر دوباره به آنجا مراجعه کردم، ديگر نشاني از شلوغي صبح نبود. او مي گويد: «به دليل اينکه محدوديتي در مراجعه بيماران به پزشکان داخلي وجود ندارد، ممکن است بيمار در يک ماه براي يک بيماري به چند پزشک مراجعه کند. اين کار باعث ايجاد بار مالي کاذب به بيمارستان مي شود. اين در حالي است که در کشورهاي ديگر، يک بيمار بايد چند ماه در نوبت باشد تا به يک پزشک مراجعه کند. بر اين اساس تنها يک پزشک تصميم گيرنده است.»
جلوگيري از پيشرفت بيماري
صادق رشيدي، براي انجام معاينات دوره اي به طب صنعتي مراجعه کرده است. او مي گويد: «يکي از مزيت هاي طب صنعتي اين است که با آزمايش هاي انجام شده، سالانه از پيشرفت بيماري ها جلوگيري مي شود، خدمتي که صنعت نفت براي کارکنان در نظر گرفته، بسيار داراي اهميت است.»
انسان سالم، محور توسعه
تراب احمدي، مسئول طب صنعتي بيمارستان گچساران مي گويد:« در اين منطقه، شرکتي که به آن خدمات مي دهيم، بهره برداري نفت و گاز است. علاوه بر استان، درمانگاه هايي نيز در مناطق داريم و حوزه جغرافيايي وسيعي را پوشش مي دهيم. حدود 2500 نيروي رسمي و 1500 نيروي قرار داد موقت را تحت پوشش داريم. ما در اين قسمت پاسخگوي بيماري هاي مزمن غيرواگير و ناشي از شغل هستيم. به اعتقاد من انسان سالم، محور توسعه است.» به گفته او، «علاوه بر طب صنعتي، وظيفه بهداشت محيط، مانند نظارت بر اماکن عمومي همچون استراحتگاه ها، اماکن تفريحي، استخرها، مهمان سراها، سم پاشي، سلامت آب، مديريت بحران و حوادث را نيز بر عهده داريم.»
تحقق طرح سلامت دهان و دندان
آرزو اسکندي، سرپرستار کلينيک دندانپزشکي صنعت نفت گچساران مي گويد:«در اين واحد 12 دندانپزشک و 10يونيت داريم که يکي از آنها به طب صنعتي و يک يونيت نيز به VIP اختصاص دارد. طرح سلامت دهان و دندان را از سال95 شروع کرديم که 90 درصد آن محقق شده و جمعيتي در حدود 13 هزار و 742 نفر را تحت پوشش داريم.»
اتاق عمل دندانپزشکي
سينا باوي، دندانپزشک اتاق عمل نيز مي گويد: «در اين طرح، اگر کودکي 3 تا 4 ساله با پزشک همکاري نکند يا کساني که نمي توانند بي حسي موضعي شوند، خدمات لازم، در اتاق عمل دندانپزشکي به آنها ارائه مي شود. قبل از راه اندازي اين اتاق، اين بيماران به شهرهاي ديگر اعزام مي شدند. به همين دليل کودک با دو همراه اعزام مي شد که اين کار هزينه هايي براي صنعت نفت داشت. با راه اندازي اين اتاق عمل، تمام کارها در يک جلسه انجام و در هزينه ها نيز صرفه جويي مي شود. با اين کار ديگر در ذهن کودکان، خاطره بدي از دندانپزشکي باقي نمي ماند.»
طرح درمان غير مستقيم
واحد درمان غير مستقيم در سازمان بهداشت و درمان از سال 88 آغاز به کار کرده و روز به روز گسترده تر مي شود. رسالت ارائه درمان غيرمستقيم، دادن حق انتخاب به بيماران براي تعيين پزشک است. مهرداد سينايي مي گويد: «با حدود 17 مرکز، قرارداد داريم که شامل بيمارستان، آزمايشگاه، راديولوژي و... است. سندهاي هزينه به صورت ماهانه براي ما ارسال مي شود، البته درمان غيرمستقيم به گونه اي ديگر داريم که بيمار از پزشکان شهرهاي ديگر نيز خدمات مي گيرد.»
پيشرفت 90 درصدي بيمارستان جديد
در پايان گفت وگو با مسئولان، کارکنان و مراجعه کنندگان، با محمد محمدي، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران هم صحبت مي شوم تا نتيجه گيري و جمع بندي نهايي اين سفر سه روزه را با او داشته باشم. محمدي مي گويد:« مي خواهيم بيمارستان صنعت نفت اين شهر را به مکان ديگري منتقل کنيم تا خدمات بهتري به مراجعه کنندگان داده شود؛ اما اين بيمارستان با مشکلاتي روبه روست که جا نمايي نامناسب، يکي از آنهاست و فضاي فيزيکي مناسبي براي پارکينگ فضاي اداري و استفاده از بالگرد در نظر گرفته نشده است. در گذشته، درباره خريد 10 هزار متر زمين واقع در ضلع جنوبي اين بيمارستان رايزني هاي انجام شد؛ اما در اين زمينه با کمبود بودجه مواجه هستيم.»
راه اندازي بخش آندوسکوپي درمانگاه آزادي نفت
بخش آندوسکوپي درمانگاه سلامت خانواده آزادي، با حضور حبيب اله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و علي بهزادي، رئيس بهداشت ودرمان صنعت نفت تهران و تعدادي از روسا و مديران کارکنان سازمان بهداشت ودرمان نفت راه اندازي شد. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت : با اجراي طرح تجهيز درمانگاه سلامت خانواده آزادي ، در آينده اي نزديک تعداد مراجعان به بيمارستان مرکزي نفت 50 درصد کاهش مي يابد. سميع با تاکيد برنصب سه دستگاه آندوسکوپي در درمانگاه آزادي افزود: اين سه دستگاه جديدترين و پيشرفته ترين دستگاه هاي آندوسکوپي درسطح کشور و مجهز به آخرين فناوري روز هستند.به گفته وي، تا قبل از پايان سال 97 تمام برنامه هاي تجهيز درمانگاه خانواده آزادي، به تدريج اجرايي مي شود تا از تمامي ظرفيت اين درمانگاه استفاده شود.مديرعامل سازمان با اشاره به استفاده از نرم افزار «جي آي اس» که مراجعان شاغل و بازنشسته را جانمايي مي کند، گفت: براساس اطلاعات استخراج شده از اين نرم افزار، نزديک به يک دوم خانواده کارکنان و بازنشستگان نفت در غرب تهران ساکن هستند.
سميع يادآورشد: با توجه به قرارگيري بيمارستان مرکزي نفت در منطقه تجاري و محدوده طرح ترافيک، تردد بيماران به اين بيمارستان با مشکلاتي همراه است، از اين رو تلاش مي شود با تجهيز درمانگاه آزادي و توسعه تخصص هاي سرپايي، خدمات تخصصي سرپايي به همکاران ارائه شود و بيماران بتوانند همه خدمات تخصصي را از درمانگاه آزادي بگيرند و فقط براي اعمال جراحي و بستري به بيمارستان مراجعه کنند.مديرعامل سازمان بهداشت و درمان نفت با بيان اينکه سونوگرافي، تصويربرداري، شيمي درماني سرپايي و بخش تخصصي دياليز از ديگر بخش هايي است که بزودي در درمانگاه خانواده آزادي راه اندازي مي شود، افزود: براي تامين دستگاه تراکم استخوان نيز مناقصه انجام شده و در آينده نزديک، اين دستگاه خريداري و نصب و برنامه هاي تشخيص و درمان پوکي استخوان اين درمانگاه نيز اجرايي مي شود تا حد امکان، مراجعان از خدمات بيمارستان مرکزي نفت بي نياز شوند.وي با اشاره به اهميت دسترسي اين مرکز درماني پيش بيني کرد: با تجهيز درمانگاه آزادي، روزانه هزار تا هزار و 500 نفر به اين مرکز مراجعه مي کنند.
امحاي زباله، همسو با محيط زيست
مسئول بهداشت محيط ومديريت پسماند بيمارستان نفت تهران، از امحاي تخصصي و کاملا سازگار با محيط زيست به ميزان 12 هزار و 50 کيلو گرم زباله هاي بيمارستان نفت تهران در سه ماه اول امسال خبرداد.
الهام ذبيحي با بيان اين مطلب گفت: اگرچه دستگاه امحاي زباله اين بيمارستان، کارايي بالايي دارد و حتي در سطح تهران هم تعداد کمي از بيمارستان ها داراي دستگاه امحاي زباله عفوني با چنين راندمان بالايي هستند؛ اما در اين فرآيند، نقش نيروي انساني را نبايد ناديده گرفت.
به گفته وي، زباله ها پس از جمع آوري از سوي نيروهاي خدماتي، داخل اتاقک امحا برده و به صورت دستي تفکيک شده و زباله هايي که به دستگاه صدمه مي زند، جداسازي و مابقي در داخل دستگاه امحا قرار داده مي شود .
وي تاکيد کرد: بيمارستان نفت در ميان بيمارستان هاي تهران از لحاظ امحاي زباله در سطح مطلوبي قرار دارد و از بيمارستان هاي دوستدار محيط زيست به شمار مي رود که دليل آن دقت و احساس مسئوليت نيروهاي خدماتي و اپراتورهاي دستگاه امحاي زباله است، زيرا به صورت 24 ساعته در پست خود حضور دارند و مي دانند بي توجهي و خطا در تفکيک زباله ها، موجب آسيب رساندن به دستگاه و اختلال در عملکرد آن مي شود.
به گفته ذبيحي، زباله هاي تفکيک شده طي 10 تا 15 سيکل امحا مي شوند و در مدت 45 دقيقه، دستگاه حجم و وزن زباله ها را به ترتيب 75 درصد و 25 درصد کاهش مي دهد و پس از بي خطر شدن ، بسته بندي و به شهرداري تحويل مي شود.
وي ادامه داد: خطراتي که ممکن است سلامت کارگران اين بخش را تهديد کند، سر سوزن هاي خوب بسته نشده و پنس و ويال هاي شکسته است که دقت همکاران قبل از انتقال اين زباله ها به واحد امحا، باعث کاهش ضريب ريسک کارکارکنان هنگام تفکيک زباله ها به صورت دستي مي شود.
ذبيحي تاکيد کرد: چنانچه در داخل بخش ها، سرسوزن ها و ديگر اجسام تيز و برنده داخل «سيفتي باکس» قرارداده شود و اين سطل ها از سوي کمک بهياران محکم چسب شده و زباله هاي شيميايي و عادي هم از مبدأ تفکيک شود، ميزان صدمات کاهش و کيفيت کار افزايش مي يابد.
وي يادآور شد: رعايت برخي اصول، عوارض ناشي از کار دربخش امحا را کاهش مي دهد که ازآن جمله مي توان به مواردي چون اختصاص اتاق هاي جداگانه براي تغذيه، استراحت و تعويض لباس اشاره کرد که عوارض گازهاي سمي و انتقال آلودگي را براي کارکنان اين بخش به حداقل مي رساند و به طور مستقيم به سلامت کارکنان و محيط زيست بيمارستان و بيرون از آن ارتباط دارد.
انتصاب در اداره کل بازرسي و پاسخ گويي به شکايات وزارت نفت
وزير نفت در حکمي، سيدمحمد احمدي را به عنوان سرپرست اداره کل بازرسي و پاسخ گويي به شکايات وزارت نفت منصوب کرد. در حکم بيژن زنگنه خطاب به سيد محمد احمدي آمده است: باعنايت به تعهد و تجربيات ارزشمند جنابعالي، به موجب اين حکم به عنوان سرپرست اداره کل بازرسي و پاسخ گويي به شکايات وزارت نفت منصوب مي شويد. اميد است با اتکال به الطاف خداوند متعال در انجام امور محوله موفق و مويد باشيد.
نقش آفريني بخش خصوصي در بهينهسازي مصرف سوخت
مديرعامل شرکت بهينهسازي مصرف سوخت، نقشآفريني بخش خصوصي را از نقاط مغفول مانده در بهينهسازي مصرف انرژي برشمرد و گفت: عملکرد بخش خصوصي در اين زمينه ميتواند بسيار موثر باشد. محسن دلاويز در نشست مشترک با اعضاي هيئت مديره انجمن خدمات انرژي افزود: شرکت بهينهسازي مصرف سوخت بايد نقش تنظيمگر و تدوينکننده سياستهاي بهينهسازي مصرف انرژي داشته باشد و از توانمنديهاي بخش خصوصي در اين زمينه بيش از پيش بهرهمند شود. وي ادامه داد: شرکت بهينهسازي مصرف سوخت، برنامههاي ويژهاي را براي بهينهسازي مصرف درحوزه صنعت نفت تدوين ميکند که براي اجراي آن، به همراهي بخش خصوصي نياز دارد. دلاويز افزود: نقطه هدف بهينهسازي، بايد به جاي مصرف کننده نهايي، بر حوزه فرآورش و تبديل انرژي متمرکز شود.
آغاز اردوهاي تابستاني فرزندان کارکنان شرکت ملي نفت
رئيس امور گردشگري و خدمات فرهنگي شرکت ملي نفت ايران از آغاز برگزاري اردوهاي تابستاني فرزندان کارکنان اين شرکت در مقاطع تحصيلي مختلف از روز يکشنبه (10 تير) خبر داد. حسن راشدي با اشاره به اينکه با فرارسيدن فصل تابستان، دغدغه فکري والدين، برنامه ريزي براي پرکردن اوقات فراغت فرزندان و استفاده بهينه از اين اوقات است، افزود: پرداختن به مسائل فرهنگي و تفريحي، يکي از اصول لازم براي افزايش سطح کيفي آموزش است و در اين زمينه ظرفيت پذيرش حدود 750 نفر (دختر و پسر) پيش بيني شده است که در طول يک ترم در اردوهاي تابستاني شرکت کنند و از برگزاري دوره ها و آموزش هاي متنوع بهره مند شوند.
به گفته راشدي، غني سازي اوقات فراغت فرزندان، برگزاري نشست هاي علمي، فرهنگي با موضوع هاي متنوع براي بالا بردن توانمندي هاي فرهنگي و هنري، همچنين ترويج فرهنگ مباحثه در کنار آموزش صحيح مسائل علمي، ارتقاء روحيه اجتماعي و مشارکت پذيري و مسئوليت پذيري دانش آموزان، آشنايي دانش آموزان با مهارت هاي فردي و گروهي با محوريت مسئوليت پذيري، دستيابي به رشد جسمي و عاطفي و افزايش مهارت و توان رويارويي با مشکلات زندگي، افزايش توانمندي هاي جسمي دانش آموزان با محوريت فعاليت هاي تربيت بدني و ورزش هدفمند از اهداف برگزاري اردوهاي تابستاني فرزندان کارکنان است.
راشدي با اشاره به اينکه با پيگيريها و حمايت هاي رضا خليلي، معاون امور عمليات غيرصنعتي شرکت ملي نفت ايران، براي نخستين بار بيش از نيمي از سهميه اردوي تابستاني فرزندان به همکاران مدت موقت اختصاص داده شد، افزود: اين اردوها در دو بخش دختران و پسران و در دو باشگاه شماره يک و دو صنعت نفت و مجتمع آبعلي با محوريت آموزش هاي فرهنگي، هنري، ورزشي و علمي، برنامه هاي تفريحي، برگزاري مسابقات و... برگزار مي شود.
تهيه نقشه راه براي نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي
رئيس اداره مديريت دارايي هاي فيزيکي شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين اداره به عنوان اولين واحد داراي ساختارسازماني درسطح شرکت ملي نفت ايران درحال برنامه ريزي راهبردي، نقشه راه، تهيه سند اهداف و دستورعمل هاي اجرايي نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي است. سيدعلي سيدي پور افزود: تحليل هزينه هاي چرخه عمردارايي هاي فيزيکي درشرکت، ايجاد کارگروه هاي بازرسي بر مبناي ريسک (RBI) و تحليل علل ريشه اي خرابي ها (RCFA) از نخستين گام هاي اجرايي است که در دستورکار اين اداره قرار دارد. وي تاکيد کرد: پياده سازي اين اهداف براي تضمين ظرفيت وکاهش هزينه هاي کل سازمان بدون همکاري مديريت هاي مرتبط درچرخه عمر دارايي هاي فيزيکي محقق نخواهد شد. سيدي پور ازاعلام آمادگي اداره مديريت دارايي هاي فيزيکي شرکت ملي حفاري ايران براي پياده سازي پايلوت اين سيستم براساس الزامات استاندارد ISO 55000 و مدل IAM به وزارت نفت خبر داد. رئيس اداره مديريت دارايي هاي فيزيکي شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به اين که اولين هسته سيستم مديريت يکپارچه دارايي هاي فيزيکي در اين شرکت پس از ابلاغ از سوي وزارت نفت در سال 1393 تشکيل شد، افزود: اين شرکت را مي توان يکي از نخستين شرکت هاي تابع صنعت نفت دانست که به خود ارزيابي اقدام کرده است. دارايي هاي فيزيکي در برگيرنده تمام تجهيزات، قطعات، خودروها، ساختمان ها و... هرشرکت است که براي آن ارزش ايجاد مي کند.
راه اندازي ان جي ال امير کبير با 900 ميليون يورو سرمايه گذاري
مدير پروژه ان جي ال 2300 شرکت پتروشيمي اميرکبير گفت: براي راه اندازي اين پروژه 900 ميليون يورو سرمايه گذاري برآورد شده است. هوشنگ کريمي با بيان اين که پروژه ان جي ال 2300 پتروشيمي اميرکبير با هدف تامين خوراک و افزايش توان توليدي اين مجتمع به مقدار دو ميليون تن درسال راه اندازي مي شود، دوره بازگشت سرمايه گذاري در آن را دوسال 6 ماه و نرخ داخلي بازگشت سرمايه را 35 درصد اعلام کرد.
وي تصريح کرد: با راه اندازي اين پروژه، ظرفيت توليدي واحدالفين از 530 هزار تن در سال به 750 هزار تن در سال افزايش مي يابد. کريمي با اشاره به اين که درصورت راه اندازي پروژه ان جي ال و افزايش توان توليد شرکت، خوراک بيش ازظرفيت موجود واحد الفين توليد خواهد شد، اظهارکرد: با توجه به اين مهم ضرورت دارد ظرفيت واحد الفين نيز افزايش يابد. به گفته وي با احداث اين کارخانه، تناژ توليدي مجتمع به بيش از دو ميليون تن و ميزان فروش به يک ميليون و 235 هزار تن در سال خواهد رسيد.
وي ادامه داد: پيش بيني مي شود دردوران راه اندازي که چهارسال طول مي کشد، براي دوهزار و 500 نفر اشتغال موقت ايجاد شود. به گفته کريمي، در دوران بهره برداري ان جي ال 2300، براي 150 نفر به طور مستقيم و پايدار، اشتغال زايي مي شود.
توزيع 391 ميليون ليتر فرآورده نفتي در بهار 97
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه البرز از توزيع391 ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي در سه ماه نخست امسال خبر داد.
ابراهيم توسلي با بيان اين که اين ميزان عرضه فرآورده هاي نفتي شامل بنزين، نفت گاز، نفت کوره و نفت سفيد، نسبت مدت مشابه سال قبل، رشدي نزديک به دو درصد داشته است، توزيع بنزين در بهار امسال را 277 ميليون ليتر اعلام کرد.
وي تصريح کرد: بنزين معمولي توزيع شده درسه ماه نخست امسال 122 ميليون ليتر، بنزين يورو144ميليون ليتر وبنزين سوپرنيز14ميليون ليتر بوده است.
به گفته وي، عرضه بنزين 93 روز نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، 3/9 درصد افزايش داشته و مهم ترين دلايل اين رشد مصرف افزايش مسافرت هاي برون شهري (به ويژه درايام عيد نوروز) وافزايش تعداد خودروها بوده است.
توسلي مقدارعرضه نفت گاز يورو4 و معمولي را درسه ماه نخست امسال 102 ميليون ليتر و نفت کوره را درهمين بازه زماني، هشت ميليون ليتر عنوان کرد.
به گفته مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه البرز، مقدار نفت سفيد توزيعي در 93روز امسال، چهارميليون ليتر بوده است.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي استان البرز هم اکنون سوخت مورد نياز خودروهاي شهروندان اين استان را از طريق 66جايگاه سوخت توزيع مي کند.
کلنگ زني ساخت 48 جايگاه کوچک مقياس در تهران
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران ازآغازعمليات ساخت 48 جايگاه عرضه سوخحت کوچک مقياس درشمال غرب تهران خبر داد
کرامت ويس کرمي درآيين کلنگ زني ساخت اين جايگاه ها که با حضور محسن پورسيدآقايي، معاون حمل ونقل و ترافيک شهرداري تهران و جمعي از مسئولان شرکت ملي پخش منطقه تهران برگزارشد، گفت: ساخت جايگاه هاي کوچک مقياس به ويژه درکلان شهري مانند تهران که موضوع زمين درآن اهميت زيادي دارد، از آنجا که به فضاو سرمايه زيادي نياز ندارد، يک ويژگي مهم براي اين کلان شهر به شمار مي آيد. وي تصريح کرد: کمک به کاهش آلودگي محيط زيست، کاهش بارترافيک درکلان شهر تهران، ازديگر ويژگي هاي جايگاه هاي کوچک مقياس است.
ويس کرمي با بيان اين که ساخت جايگاه هاي کوچک مقياس عرضه سو خت، رضايت مندي مراجعان به جايگاه هاي سوخت گيري افزايش خواهد داد، تاکيد کرد: جايگاه هاي کوچک مقياس، علاوه برشتاب دهي به فرآيند سوخت گيري، توزيع بهينه سوخت در کلان شهرها را نيز ارتقا خواهد داد.
هم اکنون 308 جايگاه عرضه سوخت در استان تهران فعال است که خدمات رساني در اين حوزه را انجام مي دهند.
يادآور مي شود بنابرارزيابي هاي انجام شده که همه ساله در دو نوبت 6 ماه انجام مي شود، 96 درصد جايگاه هاي سوخت استان تهران «ممتاز» و «درجه يک» شناخته شده اند.
توزيع 391 ميليون ليتر فرآورده نفتي در بهار 97
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه البرز از توزيع391 ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي در سه ماه نخست امسال خبر داد.
ابراهيم توسلي با بيان اين که اين ميزان عرضه فرآورده هاي نفتي شامل بنزين، نفت گاز، نفت کوره و نفت سفيد، نسبت مدت مشابه سال قبل، رشدي نزديک به دو درصد داشته است، توزيع بنزين در بهار امسال را 277 ميليون ليتر اعلام کرد.
وي تصريح کرد: بنزين معمولي توزيع شده درسه ماه نخست امسال 122 ميليون ليتر، بنزين يورو144ميليون ليتر وبنزين سوپرنيز14ميليون ليتر بوده است.
به گفته وي، عرضه بنزين 93 روز نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، 3/9 درصد افزايش داشته و مهم ترين دلايل اين رشد مصرف افزايش مسافرت هاي برون شهري (به ويژه درايام عيد نوروز) وافزايش تعداد خودروها بوده است.
توسلي مقدارعرضه نفت گاز يورو4 و معمولي را درسه ماه نخست امسال 102 ميليون ليتر و نفت کوره را درهمين بازه زماني، هشت ميليون ليتر عنوان کرد.
به گفته مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه البرز، مقدار نفت سفيد توزيعي در 93روز امسال، چهارميليون ليتر بوده است.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي استان البرز هم اکنون سوخت مورد نياز خودروهاي شهروندان اين استان را از طريق 66جايگاه سوخت توزيع مي کند.
کلنگ زني ساخت 48 جايگاه کوچک مقياس در تهران
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران ازآغازعمليات ساخت 48 جايگاه عرضه سوخحت کوچک مقياس درشمال غرب تهران خبر داد
کرامت ويس کرمي درآيين کلنگ زني ساخت اين جايگاه ها که با حضور محسن پورسيدآقايي، معاون حمل ونقل و ترافيک شهرداري تهران و جمعي از مسئولان شرکت ملي پخش منطقه تهران برگزارشد، گفت: ساخت جايگاه هاي کوچک مقياس به ويژه درکلان شهري مانند تهران که موضوع زمين درآن اهميت زيادي دارد، از آنجا که به فضاو سرمايه زيادي نياز ندارد، يک ويژگي مهم براي اين کلان شهر به شمار مي آيد. وي تصريح کرد: کمک به کاهش آلودگي محيط زيست، کاهش بارترافيک درکلان شهر تهران، ازديگر ويژگي هاي جايگاه هاي کوچک مقياس است.
ويس کرمي با بيان اين که ساخت جايگاه هاي کوچک مقياس عرضه سو خت، رضايت مندي مراجعان به جايگاه هاي سوخت گيري افزايش خواهد داد، تاکيد کرد: جايگاه هاي کوچک مقياس، علاوه برشتاب دهي به فرآيند سوخت گيري، توزيع بهينه سوخت در کلان شهرها را نيز ارتقا خواهد داد.
هم اکنون 308 جايگاه عرضه سوخت در استان تهران فعال است که خدمات رساني در اين حوزه را انجام مي دهند.
يادآور مي شود بنابرارزيابي هاي انجام شده که همه ساله در دو نوبت 6 ماه انجام مي شود، 96 درصد جايگاه هاي سوخت استان تهران «ممتاز» و «درجه يک» شناخته شده اند.
6ماه مهلت براي معاينه فني دوگانه سوزها
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي گفت: مالکان خودروهاي دوگانه سوز6 ماه فرصت دارند تا برگه معاينه فني دريافت کنند. علي اصغراصغري افزود: بنابرمصوبه کارگروه استاندارد سازي استان خراسان رضوي، خودروهاي دوگانه سوز براي دريافت سي ان جي بايد برگه معاينه فني داشته باشند. وي تصريح کرد: براساس اين مصوبه، مالکان خودروهاي سي ان جي سوز 6 ماه فرصت دريافت برگه معاينه فني خواهند داشت تا براي تحويل سي ان جي با مشکل رو به رو نشوند.
اصغري تصريح کرد: از آذرماه امسال، سوخت گيري خودروهاي دوگانه سوز منوط به داشتن معاينه فني است.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي گفت: مصوبه اخير کار گروه استاندارد سازي، با توجه به حوادث ناشي از دستکاري خودروهاي سي ان جي سوز و نصب غير استاندارد آنها در کارگاه هاي غير مجاز، ابلاغ شده است.
وي هدف از اين مصوبه و ابلاغ آن را حفظ جان مردم، ارتقاي ايمني خودروهاي دوگانه سوز وپيشگيري ازحوادث تلخ درجامعه برشمرد.
اصغري بابيان اين که کارگاه هاي غيرمجاز درحوزه گازسوز کردن خودروها نيزبايد براي دريافت پروانه مجاز فعاليت اقدام کنند، تاکيد کرد: اين کارگاه ها در صورت اقدام نکردن براي دريافت پروانه مجاز کار از سوي وزارت صنعت، معدن و تجارت تعطيل خواهند شد.
افتتاح واحد تفکيک ترکيبات برش سبک پتروشيمي نوري
پروژه واحد LTE Spliting پتروشيمي نوري با حضور مديرعامل هلدينگ خليج فارس و جمعي از نمايندگان ومديران استاني افتتاح شد.
اين واحد با هدف جداسازي ترکيبات سبک و سنگين موجود در LTE و تبديل آن به دو محصول با ارزش HLTE و LLTE افتتاح شده است.
با راه اندازي و بهره برداري از اين پروژه، افزون بر ايجاد ارزش افزوده مناسب، امکان فروش محصول HLTE باکشتي فراهم شده است و مصرف کنندگان جديدي نيز متقاضي محصول HLTE و LLTE خواهند بود.
هزينه اجراي پروژه به صورت EPC درمجموع 450ميليارد ريال بوده و با صرف 823 هزارنفر ساعت به بهره برداري رسيده است.
برگشت سرمايه اين پروژه باتوجه به سود خالص سالانه طرح، حدود يک ساله تخمين زده شده است.
شرکت پتروشيمي نوري (برزويه) به عنوان يکي از بزرگ ترين شرکت هاي توليد کننده مواد آروماتيکي جهان با ظرفيت 5/4 ميليون تن در سال، از جمله مجتمع هاي شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ خليج فارس) است.
آغاز بهره برداري از نخستين جايگاه سي ان جي جنوب کرمان
نخستين جايگاه عرضه سي ان جي جنوب استان کرمان به بهره برداري رسيد. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کرمان گفت: اين جايگاه با صرف 5/2 ميليارد تومان هزينه با همکاري بخش خصوصي در ناحيه بم ساخته و راه اندازي شده است.
جعفرسالاري نسب با بيان اين که اين نخستين جايگاه سي ان جي جنوب و شرق استان کرمان است، تصريح کرد: جايگاه پژمان مزبور با توجه به موقعيت و قرارگرفتن در مسير ترانزيت شهرستان بم مي تواند نقش بسيار موثري در توزيع اين سوخت پاک در ناحيه داشته باشد.
به گفته وي، اين جايگاه در زميني به مساحت دوهزارمترمربع احداث شده است و با سه ديسپنسر و 6 نازل سوخت گيري به خودروها را انجام مي دهد.
سالاري نسب تصريح کرد: با بهره برداري از اين جايگاه براي 10نفر از جوانان ساکن در شهرستان بم ايجاد شغل شده است.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کرمان تاکيد کرد: اين شرکت به منظور توسعه جايگاه هاي سي ان جي، آماده همکاري با سرمايه گذاران در اين بخش است.
نيکزادي، نماينده مردم شهرستان هاي بم ريگان فهرج و نرماشير نيز در آيين افتتاح نخستين جايگاه عرضه سي ان جي جنوب و شرق استان کرمان اظهار کرد: استان کرمان نيازمند مديران تلاش گر است و اين گونه فعاليت ها در عمران و آبادي آن نقش بسزايي دارد.
ايمن سازي 2 رشته خط انتقال فرآورده نفتي درخوزستان
رئيس واحد مهندسي خوردگي فلزات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان از ايمن سازي خطوط لوله 12 و 16 اينچ انتقال فرآورده نفتي اين منطقه عملياتي خبر داد.
ولي حميدي با تاکيد برانتقال ايمن و پايدار سيالات نفتي درون خطوط لوله منطقه خوزستان تصريح کرد: شرايط حساس و عملياتي خطوط لوله انتقال فرآورده هاي نفتي، همچنين وضع باتلاقي و نامناسب زمين هاي مجاور آنها ايجاب مي کند تاخطوط لوله اين حوزه عملياتي، تقويت و ايمن سازي شوند. وي تصريح کرد: پيرو اين حساسيت ها و براساس نتايج حاصل از پيگ راني انجام شده در دو سال گذشته، تعميرات نقاط پر خطر و آسيب پذير خطوط لوله انتقال فرآورده هاي منطقه خوزستان در دستور کارقرار گرفت. حميدي ايمن سازي خط لوله 12 اينچ آبادان– اهواز وخط لوله 16 اينچ اهواز–انديمشک را پروژه ايمن سازي حوزه عملياتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان عنوان کرد. به گفته رئيس واحد مهندسي خوردگي فلزات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان، در پروژه ايمن سازي خط لوله 12اينچ آبادان – اهوازحدود200 مترخط لوله درمحدود شهر آبادان تعويض، تعمير و نقاط خوردگي بالاي 50 درصد آن رفع شده است. حميدي افزود: در فازدوم اين عمليات، نقاط خوردگي بين 40تا 50 درصد اين خط لوله تعمير و رفع خوردگي خواهد شد. وي همچنين درباره اقدام هاي انجام شده روي خط لوله 16 اينچ اهواز- انديمشک، گفت: براي کاهش ريسک و پايداري انتقال مواد نفتي روي اين خط لوله اقدام هايي شامل تقويت و تعمير نقاط خوردگي براساس نتايج پيگ راني، انجام شده درسال گذشته انجام شده است. به گفته حميدي، تعويض هفت هزار و 500 متر خط لوله به دليل تمرکز و شدت نقاط خوردگي، رفع 35 نقطه خوردگي لوله از ديگر اقدام هاي انجام شده براي ايمن سازي خط لوله انتقال فرآورده نفتي 16اينچ اهواز– انديمشک است.
5 ميليارد ريال صرفه جويي با بازسازي دستگاه خم کن لوله
مهندس ارشد تعميرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران گفت: با بازسازي يک دستگاه «بندماشين» با قابليت خم کردن لوله، پنج ميليارد ريال صرفه جويي شده است.
سعيد فولاد وند با بيان اين که اين دستگاه با قابليت خم کردن لوله هاي 8 تا 20 اينچ، ازرده خارج شده بود، تصريح کرد: با تعميرات انجام شده روي دستگاه مزبور (به همت کارکنان تعميرات خط)، اين دستگاه راه اندازي و بهره برداري دوباره از آن آغاز شد.
وي با اشاره به وجود دودستگاه ازاين نوع ماشين و نگهداري آنها در محل کالاهاي متروکه اظهارکرد: يک دستگاه ازاين نوع ماشين بازسازي و پس از نصب قطعات مورد استفاده قرارگرفته است.
فولادوند ارزش تقريبي بند ماشين بازسازي شده رابا احتساب 13ميليون هزينه بازسازي، 300 ميليون تومان اعلام و اظهارکرد: ساخت اين دستگاه در انحصار کشورهايي مانند آمريکا وانگليس است و800 ميليون تومان قيمت دارد. مهندس ارشد تعميرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران با بيان اين که اين دستگاه بيش از40 سال قدمت و هشت تن وزن است دارد، اظهارکرد: آزمايش هاي لازم روي بند ماشين تعمير شده انجام شده است و همان گونه که انتظار مي رفت، به درستي امتحان خود را پس داد.
وي تصريح کرد: بازسازي دستگاه خم کن لوله، افزون بر صرفه اقتصادي چشمگير و جلوگيري ازخروج ارز ازکشور، روحيه خودباوري را به ويژه درشرايط کنوني که امکان تهيه آن به واسطه تحريم هاي بين المللي وجود دارد، افزايش داده است.
صرفه جويي 2 ميليارد ريالي از محل آزمايش مواد نفتي
مسئول آزمايشگاه کنترل کيفيت مرکز انتقال نفت کرمانشاه گفت: سال گذشته از محل آزمايش هاي مواد نفتي دوميليارد و 149 ميليون ريال صرفه جويي شده است. مهدي شاه ملکي با بيان ثبت 106 مورد تلاقي فرآورده هاي نفتي و انجام سه هزار و381 مورد آزمايش کيفيت روي نفت خام و فرآورده هاي نفتي(بنزين، نفت گاز و نفت سفيد) دراين مرکز انتقال نفت، افزود: صرفه جويي ثبت شده در اين مرکز انتقال نفت از محل اين آزمايش ها محقق شده است. وي تعيين وزن مخصوص، عدد اکتان، نقطه اشتعال، همچنين تعيين رنگ فرآورده هاي نفتي را از جمله آزمايش انجام شده روي مواد نفتي عنوان و اظهار کرد: در انجام اين آزمايش ها از پيشرفته ترين وبهترين فناوري ها استفاده شده است. شاه ملکي گفت: نظارت بردريافت و ارسال نفت خام و فرآورده هاي نفتي، انجام آزمايش هاي ضروري روي فرآورده ها، تحويل نفت خام به شرکت پالايش نفت کرمانشاه وتحويل فرآورده ها به صورت سالم با حداقل ميزان آلودگي (مطابق با استانداردها) به شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه، از جمله وظايف آزمايشگاه کنترل کيفيت مرکزانتقال نفت کرمانشاه است. وي نظارت بر دريافت تلاقي نفت خام و ديگر فرآورده هاي نفتي، انجام آزمايش اوليه تعيين گراويتي(وزن مخصوص) روي نفت خام دريافتي از خطوط لوله انتقال 8 اينچ نفت شهر- کرمانشاه و16اينچ افرينه- کرمانشاه را از ديگر مسئوليت هاي اين مرکز تحقيقي برشمرد. به گفته شاه ملکي، انجام آزمايش هاي تعيين گراويتي، تعيين رنگ، تعيين نقطه اشتعال و تقطير فرآورده هاي نفتي دريافتي از خط لوله 16 اينچ برداسپي-کرمانشاه وارسالي به خط لوله 10اينچ انتقال فرآورده کرمانشاه- سنندج، همچنين ارسال نتايج آزمايش ها و گزارش هاي هفتگي و ماهيانه، ديگر مسئوليت هاي آزمايشگاه کنترل کيفيت مرکز انتقال نفت کرمانشاه است.
مديريت دقيق تر مصرف گاز با کنتورخواني هوشمند
مديرگازرساني شرکت ملي گازايران گفت: پروژه کنتورخواني هوشمند با استفاده از امکانات زيرساخت مخابراتي کشور با بهره گيري ازمفهوم IOT (اينترنت اشيا) انجام خواهد شد.
سعيد مومني درباره نصب و اجراي اين طرح درکشور گفت: کارگروه تخصصي با هدف تدوين چارچوب، الزامات و انتظارات طرح پايلوت کنتورخواني هوشمند تشکيل شده است تا با در نظر گرفتن سه نکته طرح کنتورخواني هوشمند را اجرا کند.
وي با بيان اين که درطرح کنتورخواني هوشمند به سه نکته مهم توجه شده است، افزود: مالکيت شرکت ملي گازبرکنتور، بهره برداري شرکت ملي گاز از زيرساخت هاي عمومي ومخابراتي بدون مالکيت داشتن از سوي شرکت ملي گاز و مالکيت شرکت ملي گاز بر آي تي، مواردي است که پيمانکاران بايد به آن توجه داشته باشند.
مديرگازرساني شرکت ملي گاز تصريح کرد: طرح کنتورخواني هوشمند در سال 95 از طريق سايت شرکت ملي گازبه طور رسمي اعلام و شرايط به منظور اعلام آمادگي و ورود شرکت ها براي اجراي پايلوت مهيا شده است.
به گفته مومني، تاکنون24 شرکت داخلي وخارجي(يک شرکت خارجي) براي اجراي طرح پايلوت کنتورخواني هوشمنداعلام آمادگي کرده اند که شماري از آنها به صورت کنسرسيوم براي اجراي همه بخش هاي پروژه و برخي نيز به صورت تک شرکتي ورود کرده اند.
مکانيزه شدن واگذاري انشعاب گاز در تبريز
مديرعامل شرکت گازاستان آذربايجان شرقي گفت: با استقرار نرم افزار جامع انشعابات، روند ثبت، رهگيري و واگذاري انشعاب به متقاضيان در شهرستان تبريز مکانيزه شده است.
سيدرضارهنماي توحيدي با بيان اين که اين سامانه به منظور ارتقاي حوزه نرم افزاري شرکت گازاستان آذربايجان شرقي راه اندازي شده است، افزايش رضايت متقاضيان، پيگيري درخواست ها، کاهش خطاهاي رايج وخطاهاي احتمالي، همچنين رسيدگي به امور در کمترين زمان ممکن را از اهداف راه اندازي اين نرم افزار برشمرد. وي افزود: همه مراحل ثبت، کارشناسي، طراحي، استعلام و ذخيره مدارک و مستندات متقاضيان ازسوي اين سامانه، مکانيزه سازي شده است.
توحيدي افزود: در سامانه مزبور با توجه به ايجاد شرايط ارسال پيام کوتاه به تلفن همراه متقاضي، امکان رهگيري و اطلاع رساني مراحل اجرايي در کوتاه ترين زمان فراهم شده است.
مديرعامل شرکت گاز استان آذربايجان شرقي با بيان اين که هم اکنون نيز نرم افزارحسابداري فروش و رسيدگي به تخلفات سرقت گاز در دست تدوين است، از فعال شدن آن تا پايان امسال خبر داد.
افزايش 14هزارکيلومتر فيبرنوري درشبکه مخابراتي صنعت گاز
مديرمخابرات و تلمتري شرکت انتقال گاز ايران گفت: بنا برسند چشم انداز، طول خطوط مخابراتي فيبرنوري صنعت گازدرپنج سال آينده 14هزار کيلومتر افزايش خواهد يافت.
سيدمحمد سراجي درهمايش علمي- تخصصي مخابرات شرکت ملي گاز ايران به ميزباني منطقه 8 عمليات انتقال گاز افزود: افزايش نقاط دسترسي شرکت هاي گازاستاني به شبکه فيبرنوري، افزايش طول شبکه ارتباطات زيرساخت، توسعه وبه روزرساني شبکه بي س VHF مناطق عمليات انتقال گاز ايران و شرکت هاي گاز استاني، از ديگرنقاط برجسته اين چشم پنح ساله است.
وي با بيان اين که طرح هاي بزرگ ديگري درحوزه مخابرات دردست اجراست، تصريح کرد: GIS، IPCMMS، افزايش ظرفيت هاي مخابراتي تهران- عسلويه، طرح جامع ارتباطات ويدئو کنفرانس شرکت ملي گاز ايران، همچنين طرح امنيت وپشتيبان داده ها و سرويس يکپارچه ارتباطي انتقال گاز از جمله اين پروژه هاست.
مدير مخابرات و تله متري شرکت انتقال گاز ايران با مهم برشمردن نقش مخابرات در صنعت گاز اظهار کرد: مخابرات و تله متري، پل ارتباطي با ديگرواحدهاي عملياتي است که در انجام پروژه ها و عمليات هاي تعميراتي، نقشي محوري و اساسي دارد.
سراجي با اشاره به اين که مخابرات شرکت ملي گاز ايران، مخابرات صنعتي است، درجه اطمينان 9/99 درصدي آن را به عنوان يک اصل در ضريب پايداري سيستم هاي مخابراتي گاز اعلام و اظهار کرد: با اين ضريب مي توان درجه اطمينان مناسب، پايداري ارتباط، امنيت ارتباطات و تبادل ديتا، رفع سريع خرابي و... را تضمين کرد.
وي برگزاري همايش علمي – تخصصي مخابرات را فرصتي مغتنم براي تبادل انديشه ها و تجارب متخصصان درحوزه مخابرات و تله متري برشمرد.
گازرساني به 300 روستاي استان اردبيل
مديرعامل شرکت گاز استان اردبيل از گازرساني به 300 روستاي اين استان در آينده نزديک خبر داد. فيروز خدايي با اشاره به عملکرد مثبت شرکت گاز استان اردبيل در سال هاي اخير افزود: هم اکنون 100 درصد خانوار شهري و 88 درصد خانوار روستايي اين استان زيرپوشش گاز قرار دارند. وي با تاکيد بر ادامه روند گازرساني در مناطق روستايي تصريح کرد: باگازرساني به 300روستا که درآينده نزديک زيرپوشش گازطبيعي قرار خواهند گرفت، خانوار روستايي بهره مند از سوخت پاک به 98 درصد خواهد رسيد.
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
من مواعظ النبی (ص) خياركم أحسنكم أخلاقاً، الذين يَألفون و يُؤلفون
بهترين شما، كسانى هستند كه برخوردشان با مردم، از همه بهتر است. چهره اى گشاده دارند كه مردم رغبت مى كنند با آنان انس و الفت بگيرند. معناى روايت، اين نيست كه اگر كسى پايبند عمل به تكليف شرعى نيست، ولى خوش برخورداست، بر كسى كه وظايف دينى خود را انجام مى دهد، ولى گشاده رو نيست، ترجيح دارد، بلكه مراد اين است فرد مؤمنى كه وظايف خود را انجام مى دهد و حسن خلق هم دارد، بر مؤمنى كه خوش اخلاق نيست، برترى دارد.
(تحف العقول، صفحه 45)
خير الکلام قَلّ ودَلَ
اگر خاموش باشي تا ديگران تو را به سخن آرند، بهتر از آن است که سخن گويي و خاموشت کنند.
سقراط
معرفي کتاب و نرم افزار
به همت معاونت تهذيب حوزه هاي علميه، نرم افزار مکارم ولايت شامل رهنمودهاي اخلاقي و تربيتي رهبر معظم انقلاب اسلامي توليدشد.
اين نرم افزار شامل طبقه بندي منويات و رهنمودهاي مقام معظم رهبري و بر اساس موضوع هاي اخلاقي و تربيتي توليد و در اختيار طلاب، اساتيد و دانش پژوهان و جامعه علمي کشور قرار گرفته است.
زلال احکام
معیار جهرو اخفات در نماز
پرسش: ملاک جهر(بلند خواندن)، آشکار کردن جوهر صدا و ملاک اخفات (آهسته خواندن) آشکار نکردن آن است؛ منظور از آشکار نکردن چيست؟
پاسخ: ملاک آن است که جوهر صدا آشکار نشود، نه اين که اصلاً شنيده نشود.
نماز و شکوفه هاي زندگي
والدين و نماز كودكان
از و نياز با خالق بىنياز، موجب آرامش روح و صفاى باطن هر انسانى است و اگر بتواند بر كيفيت اين عمل نورانى بيفزايد، به سرچشمه فيض نزديكتر و طمأنينه قلبى او نيز بيشتر و با دوامتر مى شود. سعادت و خوشبختى حقيقى فرزند، آرزوى هر پدر و مادرى است. بدون شك تحقق اين آرزوى پسنديده به وضعيت و شرايط والدين بستگى دارد. اگر داراى شايستگىها و صفات نيكو باشند، مىتوانند اين رسالت مهم و حساس را به بهترين وجه ممكن انجام دهند.
چگونه انديشيدن، عمل كردن و باورهاى قلبى والدين در سعادت يا شقاوت فرزندانشان نقش مؤثر و حياتى دارد، از اين رو ضرورى است شرايط لازم را احراز كنند تا بتوانند به درستى انجام وظيفه کنند.
شرايط والدين
شرايط والدين متعدد و متنوع است، در ذيل به برخى از مهم ترين آنها مى پردازيم:
1- آگاهى و معرفت
آگاهى و معرفت در هر موضوعي همچون چراغى پرنور، راه صواب را از خطا بازمىشناساند تا آدمى به وادى جهل و گمراهى نيفتد و از هدف الهى و انسانى بازنماند.
معرفت و آگاهى حقيقى زمانى حاصل مىشود كه انسان نسبت به هر موضوعى شناخت كافى و صحيح داشته و از اوهام دورى كند تا گرفتار جهل مركب نشود. تربيت كودك و نوجوان، خاصه در زمينه نماز نيازمند شناخت و آگاهى عميقى است كه يا انسان بايد خود به اين شناخت دست يابد و يا از كسانى كه آگاه به تربيت الهى هستند، مدد مىگيرد. طبق تحقيقات بهعمل آمده، كودك در ازاى 15 هزار ساعت حضور در مدرسه، 65 هزار ساعت در خانه بهسر مىبرد. آيا والدين با داشتن چنين فرصت زيادى، محتاج آگاهى زياد نسبت به تربيت و هدايت كودك و نوجوان نيستند؟
آگاهى و معرفت والدين درباره تربيت دينى را مىتوان به چند دسته تقسيم كرد:
الف- آگاهى به معارف دين: براى پايبند کردن و مأنوس كردن فرزندانمان به نماز لازم است به آنچه مربوط به نماز است، آگاه باشيم تا بتوانيم به درستى آنان را راهنمايى كنيم و با ادلهمنطقى به پرسش ها و نيازهاى فكرى آنها پاسخ دهيم، زيرا جواب غلط يا سست، آنان را در معرض خطرِ گرفتار شدن در دام منحرفان و مخالفان قرار مىدهد كه چنين خسارتى در بسيارى مواقع جبرانناپذير است. والدين با بيان اهميت، نقش و آثار فردى و اجتماعى نماز و با ذكر شواهد و مصاديق روشن چهرههاى درخشان عبادت و نماز همچون پيامبر اكرم (ص)، ائمه معصومين (عليهم السلام) و انسانهاى وارسته، مىتوانند الگوهاى مناسبى براى كودك و نوجوان ارائه کنند. شرح احكام فقهى نماز به صورت روشن و به دور از هرگونه ابهامى، فرزندشان را از سردرگمى و دلزدگى نسبت به عبادات نجات مىبخشد و بيان صحيح مفاهيم، معانى و رمز و رازهاى عبادت و نماز، اطمينانبخش و اشتياقبرانگيز است.
ادامه دارد...
مفاهيم ديني
ستم به انسان ها از خود انسان هاست نه از خدا
«انَّ اللَّهَ لا يَظْلِمُ النَّاسَ شَيْئاً وَ لكِنَّ النَّاسَ انْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ» خداوند به مردم ظلم نمىكند و ليكن اين مردم هستند كه به خويشتن ظلم مىكنند.
يونس - 44
كرى و كورى قلب
اين آيه در حقيقت، پاسخى است به آنچه در دو آيه پيش ذكر شد؛ از اين رو لازم است اشارهاى به مطالب آن آيات كنيم.
در دو آيه قبل خطاب به رسول اكرم (ص) آمدهاست كه اى پيامبر! بعضى از كفار و منكران به سخن تو گوش مىدهند و كلام تو را مىشنوند، اما گوش قلبشان كر است و تو نيز نمىتوانى كلامت را بهآنها بفهمانى. كلام تو- قرآن- معجزه صدق و حقاست و آنها با گوش سر اين كلام را مىشنوند، ولى چون گوش قلبشان كر است، آن را نمىفهمند. همچنين بعضى به تو مىنگرند، معجزات و كارهايت را كه مبتنى بر حقيقت است، مىبينند، اما چون چشم دلشان كور است، بصيرت، بينايى و شناخت پيدا نمىكنند و هدايت نمىشوند. بسيارند كسانىكه چشم و گوش ظاهرشان سالم است، ولى قلب آنان مريضاست. حقايق و نشانههاى خدا را در جهان هستى مشاهده مىكنند و آيات خدا را به گوش مىشنوند، اما قلبشان نه مىشنود و نه مىبيند؛ اينها همان مردهدلانى هستند كه زمينه و استعداد هدايت يافتن را از دست دادهاند. قرآن آنان را چنين توصيف كرده است: دل هايى دارند كه با آن فهم نمىكنند و چشم هايى كه با آن نمىبينند و گوش هايى كه با آن نمىشنوند، آنها همچون چهارپايان، بلكه گمراهترند.
ظلم به خود
ممكن است اين پرسش به ذهن آيد كه چرا قلب آنان كور و كر شده است؟ آيا اين نقص، ظلمى از ناحيه خداوند به آنها نيست؟ اين آيه شريفه به اين پرسش پاسخ مىدهد كه خداوند عادل و نسبت به بندگانش رئوف و رحيم است. اين خودِ بندگان هستند كه به خويشتن ظلم مىكنند. خداوند، نظام خلقت را براساس سنت ها و قوانين محكمى بنا نهاده است؛ از جمله اينكه اگر كسى ظلم كند و از مسير بندگى خارج شود، به عقوبت ظلم و گناه خويش گرفتار خواهد شد و قلب او تاريك مي شود و مىميرد و گوش و چشم قلبش، كر و كور مىشود. خداوند بندگان را بهوسيله عقل، پيامبران و اوليايش، از گناه و ظلم برحذر داشته است. حال اگر بندهاى راه طغيان و ستم پيش گرفت و مرتكب گناه و ظلم شد و به نتيجه و عاقبت آن- يعنى كرى و كورى و دلمردگى- گرفتار آمد، بايد خود را مقصر بداند. او به عاقبت ظلم خويش گرفتار آمده و نتيجه كِشته خود را درو مىكند و ديگران را ظالم شمردن، خود ظلم و گناهى ديگر است.
صفحه اي براي گسترش و ترويج فرهنگ، آد اب و اند يشه د يني
تهيه و تنظيم: ستاد اقامه نماز وزارت نفت
يک شبهه ويک پاسخ
پرسش: چرا كسي كه به سمت خدا مي رود، بلا سرش مي آيد، فلسفه اين بلا چيست ؟
پاسخ: جهان هستي، نظامي هدفمند و هدف گرا است، چون آفريننده آن خداوند حكيم است. حكيم كسي است كه كار و قول و عملش بدون حكمت نيست. از سويي مي دانيم بر اساس «توحيد افعالي» فاعل و علت همه فعل و انفعالات جهان، خداوند حكيم است. بنا بر اين لباس هستي يا نيستي، وجود يا عدم به تن چيزي پوشانده نمي شود مگر به اراده حق تعالي. هيچ حادثه و اتفاقي نمي افتد و هيچ سالمي بيمار نمي شود و بيماري شفا نمي يابد مگر آن كه مقرون به حكمت و علتي باشد. البته حكمت و علت پيدايش پديده ها و حوادث مادي است و برخي غير مادي. حق تعالي به مقتضاي حكمت خويش براي پيدايش هر پديده اي، علتي مادي يا معنوي و يا هر دو را قرار داده است. بلاها براي كساني كه در برابر آن، راه بي خبري پيش مي گيرند و ناله و شكوه سر مي دهند و اظهار عجز و ناتواني مي كنند، واقعاً بلاست، ولي آدم هايي كه از آن بهره برداري مثبت مي كنند و با صبر و استقامت در رويارويي با مشقت ها روح خود را كمال مي بخشند، نردبان ترقي و كمال و نعمت بزرگي است. آدمي بايد با مشقت ها و سختي ها رو به رو شود و آن را تحمل كند تا هستي و كمال لايق مقام انساني را بيابد و به آسايش و رفاه حقيقي برسد. قرآن كريم براي بيان پيوستگي سختي ها و آسايش ها مي فرمايد: «فإنّ مع العسر يسراً إنّ مع العسر يسراً؛ پس حتماً با سختي، آسايشي است و حتماً با سختي آسايشي است.» نه آن كه بعد از سختي آساني است، بلكه آساني همراه و در متن سختي است؛ از اين رو وقتي خدا نسبت به بنده اي لطف مخصوصي دارد، او را گرفتار سختي ها مي كند. امام صادق (ع) مي فرمايد: «خدا زماني كه بنده اي را دوست بدارد، او را در درياي شدايد غوطه ور مي سازد» بنابراين سختي ها و بلاها را از نگاه هاي متفاوتي مي توان بررسي كرد. از ديدگاه قرآن و حديث بايد گفت در گرفتاري ها، حكمت ها و فلسفه هاي مختلفي وجود دارد كه مهم ترين آنها عبارتند از:
1-آزمون الهي: وسيله اي است براي آزمايش و امتحان انسان ها تا ماهيت و جوهر حقيقي خويش را آشكار سازند، نيز براي پرورش و تكامل جان هاست.
2-بالا بردن درجه: بلاها ، مشقت ها و مصيبت ها براي بندگان خاص (انبيا و اولياي الهي و پيروان صادق آنان) هديه حق تعالي و نردبان رحمت است تا از اين طريق صعود و عروج كنند و به او نزديك تر شوند. همچنين در جوار قرب الهي به آسايش و آرامش مطلق نايل شوند.
3- كفاره گناهان (البته براي غيرمعصومين): پاداش و كيفر بيشتر بازتاب طبيعي و تكويني اعمال انسان ها است كه دامن آنها را مي گيرد. قرآن مجيد بين عمل و جزا رابطه تكويني قائل است و مي فرمايد: «هر مصيبتي كه به شما مي رسد، به خاطر كارهايي است كه انجام داده ايد». گاهي مصائب جنبه دسته جمعي دارد، چون محصول گناهان جمعي است؛ از اين رو مي فرمايد: «فساد در خشكي و دريا به خاطر اعمال مردم آشكار شد تا نتيجه بعضي اعمالي را كه انجام داده اند، به آنان بچشاند، شايد بازگردند» البته هر چند ظاهر آيه عام است و همه گرفتاري ها را در بر مي گيرد، ولي مثل ديگر آيات استثنا دارد، مانند مشكلات پيامبران، اوليا و مؤمنان واقعي، زيرا با اين كه گناه نكرده اند، ولي به خاطر آزمايش يا ترفيع درجه به گرفتاري مبتلا مي شوند، اما مي توان گفت بيشتر مصيبت ها و ناراحتي ها معلول گناه است. اميرالمومنين (ع) مي فرمايد: «هيچ بلايي و كم شدن روزي نيست مگر به واسطه گناه، حتي خراش ها و زخم هاي بدن و افتادن روي زمين و هر مصيبتي ديگر». در يك روايت جامع امام علي (ع) در مورد فلسفه بلاها مي فرمايد: «بلاها براي ظالم تـأديب و براي مؤمنان امتحان و براي پيامبران درجه و براي اوليا كرامت و مقام است.»
اخبار ستاد اقامه نماز
فراخوان بیست و هفتمین اجلاس سراسری نماز
فراخوان بيست و هفتمين اجلاس سراسري نماز
با عنوان «شيوه ها و مهارت هاي دعوت به نماز» منتشر شد. از محورهاي اين اجلاس عبارتند از :
• شيوه هاي انس کودکان با نماز در مهدهاي کودک
• مهارت هاي دعوت به نماز در مدارس و دانشگاه ها
• راه هاي دعوت به نماز در خانواده
• روش هاي دعوت همسالان به نماز
• راه هاي دعوت به نماز در فضاي مجازي و رسانه
• شيوه ها و مهارت هاي دعوت به نماز در ادارات (مديران و کارکنان)
• روش ها و مهارت هاي مبلغان و روحانيون در دعوت به نماز.
علاقه مندان مي توانند آثار خود را در قالب هاي زير ارائه کنند:
1) ايده ها و تجربيات موفق
2) آثار ادبي و هنري:
• کتاب، مقاله، شعر، رمان، قصه و خاطره
• فيلم نامه، نمايش نامه، فيلم کوتاه، مستند و پويانمايي، موشن گرافي
• طرح هاي گرافيگي( پوستر، اينفوگرافي و تابلو مقاله)
3) محصولات نرم افزاري و سخت افزاري کمک آموزشي:
• بازي و سرگرمي • فرهنگي و آموزشي
شرايط شرکت و پذيرش آثار: اطلاعات تکميلي و شرايط عمومي و اختصاصي از طريق پورتال و کانال هاي اعلام شده در بخش راه هاي ارتباطي قابل مشاهده است.
مهلت شرکت در فراخوان: تا 30 مهر ماه 1397
نحوه ثبت نام و ارسال آثار: ثبت نام و ارسال از 15 تير 1397 از طريق سامانه www.qunoot.net يا صندوق پستي: 1417743181
توجه: تنها دريافت آثار کتاب و محصولات با حجم بالاي 25 مگابايت بعد از اخذ کدثبت نام از سامانه صرفا به صورت پستي مورد پذيرش است.
زمان اعلام نتايج: 20 آبان ماه 1397از طريق سايت هاي www.namaz.ir و www.qunoot.net
جوايز و هدايايي به 110 نفر برگزيده اين فراخوان به شرح ذيل تقديم خواهد شد:
8 نفر؛ کمک هزينه سفر به عتبات عاليات و انگشتري متبرک مقام معظم رهبري
32 نفر؛ کمک هزينه سفر به مشهد مقدس
70 نفر؛ تفسير يک جلدي قرآن کريم و کارت هديه نقدي
همچنين به همه شرکت کنندگان گواهي حضور در فراخوان اعطا خواهد شد.
راه هاي ارتباطي با دبيرخانه اجلاس:
شماره هاي تماس: 88995883 – 88995878 سامانه پيام کوتاه: 30008628
پايگاه اطلاع رساني:www.namaz.ir
سايت قنوت:www.qunoot.net
کانال در پيام رسان سروش:https://sapp.ir/ejlas
کانال در پيام رسان ايتا:http://eitaa.com/ejlas
همراه با شهيد ان
شهید فریدون امیری
شهيد اميري سال 62 وارد شرکت ملي نفت ايران شد. او در حساس ترين روزهاي جنگ که پايانه نفتي خارک هر روز از سوي دشمن بعثي مورد هجوم و بمباران هاي هوايي قرار مي گرفت، به جزيره خارک رفت. او در خلال گذراندن دوره بهياري و خدمت در بهداري شركت نفت به طور داوطلب چندين باربه جبهه اعزام شد و پابه پاي رزمندگان اسلام جنگيد، اما تقدير براي او اين گونه رقم خورد که هنگام خدمت در محل کار براثر حمله هوايي رژيم بعث درروز 14 شهريور 64 به خيل هم رزمان شهيدش بپيوندد. پدر شهيد در وصف خصوصيات اخلاقي وي مي گويد: «او فردي با ايمان بود و از 12 سالگي نماز مي خواند و روزه مي گرفت. شهيد داراي رفتاري اسلامي بود و همواره برادران و دوستان خود را به تواضع و عبادت تشويق مي كرد.
با فرزانگان
درحالات آيت الله العظمي نجفي مرعشي نقل است: با ميهمان خيلي با ملاطفت و احترام برخورد مي کردند، يک بار قرار بود «هانري کربن فيلسوف فرانسوي» خدمتشان برسد، آقا قبلا در اتاق براي او صندلي آماده کرده بودند، اما خودشان روي زمين نشستند؛ هانري کربن به خاطر احترام به استاد از نشستن روي صندلي خودداري کرد، اما استاد گفتند: «شما چون به صندلي عادت کرده ايد و نشستن روي زمين برايتان مشکل است، دوست دارم پيش من راحت باشيد»
حتي با اين که ماه رمضان بود، آيت ا... مرعشي نجفي خواستند براي کربن چايي بياورند. هانري کربن گفت که ماه رمضان است و لازم نيست.
اما آيت ا... مرعشي نجفي گفتند: پذيرايي از مهمان براي ما لازم است، چون شما مسافر هستيد، اشکالي ندارد و به مسيحي بودن او اشاره نکردند.
در محيط کار چگونه برخورد کنيم؟
7 نکته براي پيشرفت شغلي
در هر محیط کار، شرایط خاصی برای استخدام افراد جدید وجود دارد، اما ويژگي مشترک تمام محيط هاي کاري، نحوه برخورد در محيط کار و رفتار کارکنان است که اتفاقا يکي از موارد مهم براي استخدام شمرده مي شود. کارفرمايان براي استخدام کارکنان جديد، افزون بر مهارت ها و توانايي هاي افراد، تعهدهاي کاري و شخصيت آنها را نيز مد نظر قرار مي دهند. اگر قرار است کار جديدي را شروع کنيد يا در کاري مشغول به کار هستيد، اين مطلب نکاتي را به شما پيشنهاد مي کند که با رعايت آنها بهتر مي توانيد در کار جديدتان به موفقيت برسيد.اولين روز کار، مهم ترين بخش از شروع يک کار جديد است. سعي کنيد حتما به موقع در محل کار حضور داشته باشيد. اين موضوع از اهميت زيادي برخوردار است، زيرا با اين کار نشان خواهيد داد که فرد وقت شناسي هستيد. بهتر است 10 تا 15 دقيقه زودتر از آغاز ساعت کاري تان، در آنجا حاضر شويد، در اين صورت زمان کافي براي آمادگي خواهيد داشت. حتي مي توانيد در صورت نياز به سر و وضع خودتان برسيد و خود را مرتب کنيد. اگر با مکاني که محل کارتان در آنجا واقع شده است، آشنايي چنداني نداريد يا مجبور هستيد براي رفتن به آنجا از وسايل نقليه عمومي استفاده کنيد، از چند روز قبل به آنجا برويد. با اين کار هم راه را ياد مي گيريد و هم مدت زمان رسيدن به آنجا را ارزيابي مي کنيد.
1 با دقت به حرف هاي کارفرما گوش دهيد
معمولا کسي از کارمند جديد انتظار ندارد که در همان روز نخست، بتواند به اندازه کارکنان قديمي کار انجام دهد. بيشتر کارفرماها مي دانند که کارکنان استخدام شده جديد، نمي توانند يک روزه همه چيز را ياد بگيرند. بنابراين در مورد اشتباه هاي خود نگران نباشيد و فکر نکنيد که اگر روز اول کار، با دردسر روبه رو شده ايد، در آينده نيز وضع به همين منوال خواهد بود. تا حد امکان روي يادگيري بيشتر تمرکز کنيد و به دقت گوش دهيد تا نکاتي را که به شما گفته مي شود، از دست ندهيد. مراقب باشيد يک اشتباه را دو بار تکرار نکنيد. هنگامي که کارفرما در حال صحبت است، به دقت به صحبت هايش گوش دهيد و آنها را به خاطر بسپاريد.
2 از سؤال کردن خجالت نکشيد
بسياري از کارکنان جديد، بيش از اندازه کم رو هستند و وقتي به مشکلي برخورد مي کنند، از مطرح کردن آن خجالت مي کشند. هر وقت به کمک نياز داشتيد، حتما از کسي بخواهيد تا کمکتان کند. درخواست کمک از ديگران (يا کارفرما) به ويژه در اولين روز کاري، اصلا خجالت ندارد. بهتر است يک بار بپرسيد و با اطمينان کارتان را درست انجام دهيد تا اينکه با شک و ترديد در کاري تلاش کنيد و بعد ببينيد که آنچه انجام داده ايد، نادرست بوده است.
3 رويدادهاي آينده را پيش بيني کنيد
روند رويدادهاي کاري در هر محيط کار با ديگري متفاوت است. به بيان ساده تر، نحوه انجام کارها، اولويت هاي کاري و ترتيب انجام آنها در هر محيط کار با محيط کار ديگر فرق مي کند. حتي اگر بسيار ماهر و بااستعداد هم باشيد، باز مدتي طول مي کشد تا متوجه چگونگي نحوه وقوع رويدادها و ترتيب آنها شويد. سعي کنيد که به خوبي وضعيت موجود را تجزيه و تحليل کنيد تا بتوانيد رويدادهاي محل کارتان را پيش بيني کنيد.
4 ايده هاي خلاقانه اي ارائه دهيد
هنگامي که کارهايتان را به طور کامل انجام داديد و هنوز فرصتي در اختيار داشتيد، مي توانيد برخي کارهاي اضافي را انجام دهيد تا به پيشبرد اهداف شرکت يا هر جاي ديگري که در آن کار مي کنيد کمک کرده باشيد. براي اين کار مي توانيد ايده هايي را نيز مطرح کنيد. کارکنان خوب کساني هستند که ايده هاي خلاقانه اي براي بهبود کار و يا بهتر شدن محيط کار ارائه مي دهند. سعي کنيد هراز گاهي ايده هايي را که به ذهن تان مي رسد و قابل اجرا هستند، ظرف 5 دقيقه به طور خصوصي با کارفرما در ميان بگذاريد. بهتر است اين ايده ها را در جمع يا جلسه هاي عمومي مطرح نکنيد.
5 اهداف کاري کوتاه مدت تعيين کنيد
اگر مي خواهيد کارمند خوبي باشيد، بايد وظايف خود را به خوبي انجام دهيد و در کارتان رشد کنيد. اهداف شخصي کوتاه مدتي را در کارتان تعيين کنيد. چند روز پس از شروع کار، هدف خود را مشخص کنيد تا ببينيد چه چيزهايي در کار نياز داريد و مي خواهيد به چه جايگاهي برسيد.
6 با عزت و احترام رفتار کنيد
اگر در محل کارتان، همکاراني هستند که برقراري ارتباط و تعامل با آنها کمي دشوار است، با آنها بدرفتاري نکنيد. اين کار ناخودآگاه بر فرصت هاي شغلي شما در محل کارتان تأثير منفي مي گذارد. به ياد داشته باشيد که استخدام همکارانتان نيز مانند استخدام شما با دقت صورت گرفته است؛ بنابراين اگر به آنها بي احترامي کنيد، يعني شعور کارفرمايتان را ناديده گرفته ايد و در واقع به او اهانت کرده ايد.
7 خودتان باشيد
اين موضوع به رفتار و نحوه برخورد شما در محيط کار برمي گردد و به استعداد يا کاري که انجام مي دهيد، ربطي ندارد. کارفرماي شما، به اين دليل شما را استخدام کرده است که با به کارگيري ترکيبي از مهارت ها و شخصيت خود، در محل کارتان مفيد واقع شويد. به توانايي خود ايمان داشته باشيد و خودتان را با ديگران مقايسه نکنيد. نيازي نيست مانند همکاران خود کار کنيد و خودتان را با آنها مقايسه کنيد. معمولا کمي طول مي کشد تا افرادي که در جايي کار مي کنند، شخص جديدي را در محل کار و در جمع خودشان بپذيرند، بنابراين به همکاران خود زمان بدهيد تا شخصيت شما را بشناسند، نه اينکه شما رفتارتان را مطابق سليقه آنها تغيير دهيد.
قلعه اُل (قلعه جنيان)
يکي از جاذبه هاي طبيعي در نراق، قلعه اي است کهن که در «کوه اُل» و در دهانه غاري که در ارتفاع 700 متري اين کوه قرار دارد، واقع شده است. در بين مردم محلي، اين غار به نام «قلعه اُل» شهرت يافته است که بالاي مزرعه شريف آباد و بر صخره ها قرار گرفته است. «قلعه اُل»، يکي از دژهاي غيرقابل نفوذ با تنها يک راه ورودي است که در نوع خود منحصربه فرد است.
کاروانسراي شمس السلطنه
عمارتي است کهن که احتمالا قدمت آن بالغ بر 150 سال است. کاروانسراي شمس السلطنه، يکي از زيباترين عمارت هاي تاريخي نراق است که به نيابت از «حاج محمد نراقي»، مشهور به «حاجي خان» در دوره قاجار ساخته شده است. اين اثر متشکل از دو طبقه، يکي براي نگهداري چهارپايان و ديگري براي اسکان و استراحت تاجران است.
امامزاده يحيي (ع)
بقعه متبرکه «امامزاده يحيي (ع)» با قدمتي بالغ بر 7 قرن، به دوران حکومت سلجوقيان تعلق دارد و يکي از کهن ترين بناهاي آجري در اين شهرستان محسوب مي شود. سبک معماري انجام شده در اين بارگاه ملکوتي، برگرفته از معماري مغولي و چيني است و هيچ تزييناتي را در آن نمي توان يافت. آرامگاه امامزاده يحيي (ع)، در عين سادگي، بسيار زيبا و چشم نواز ساخته شده است. بناي بقعه، عمارتي 8 ضلعي با يک گنبد تک پوش آجري است.
از ديدني هاي شهر نراق خبر داريد؟
پـرآوازه ولـي مغفول
مشعل _ وقتي نام استان مرکزي مي آيد، همه ياد اراک و فتيرهايش، محلات و گل هايش، تفرش و کوچه باغ هايش مي افتند. اين استان صنعتي که تقريبا بين دو شاهراه شمالي - جنوبي و شرقي -غربي کشورمان قرار گرفته، شهري پرآوازه دارد که کمي گمنام مانده است؛ نراق در منتهي اليه شرق استان مرکزي و درست جايي بين کاشان و اراک ( جاده خمين) واقع شده است؛ البته براي رفتن به نراق، راه هاي زيادي وجود دارد که قطعا به رفتنش مي ارزد. ملامهدي و ملا احمد نراقي از علماي معروف دوران قاجار، استاد هدايت الله نيرسينا اديب و ترانه سراي مشهور معاصر از جمله مفاخر اين شهر کوچک هستند. شما را به خواندن بخش هايي از ديدني هاي اين شهر دعوت مي کنيم. شايد مقدمه اي شود براي اينکه از نزديک اين شهر تاريخي و فرهنگي ايران را ببينيد. گروهي براين باورند که نام نراق، دراصل نام ستاره اي است که بر اين شهر گذاشته شده است. برخي نيز معتقدند که نام شهرستان نراق، برگرفته از حروف درهم ريخته قرآن است. تعداد ديگري نيز اذعان دارند که نراق از دو کلمه ي «نر» به معناي «بلندي» و عراق به معناي «عراق فارس» يا «عراق عجم» گرفته شده است. درواقع «نرعراق» يعني بلندي عراق عجم؛ چرا که در فلات مرکزي ايران، شهرستان نراق از طرف کاشان در مرتفع ترين منطقه قرار گرفته و با گذشت زمان به نام «نرعراق» به «نراق» تغيير يافته است.
بازار قديمي
«بازار قديمي نراق»، يکي ديگر از جاذبه هاي گردشگري در اين شهرستان کهن است که قدمت آن به قرن 13 هجري بازمي گردد. «بازار شمس السلطنه»، نام ديگر اين مجموعه تاريخي است.معماري انجام شده در اين بنا، داراي زيبايي و ظرافتي مثال زدني است که مي توان آن را در حجره ها با در هاي چوبي و کنده کاري شده، تيمچه ها، سقف هاي گنبدي شکل، ديوارهاي آجري و سقف ضربي آجري مشاهده کرد. اين بازار سرپوشيده به دليل قدمت و هويت تاريخي و نيز سبک معماري اش، بسيار ارزشمند است که همچنان پررونق بوده و از مراکز مهم تجاري در نراق شناخته مي شود.
امامزاده سليمان (ع)
يکي از محبوب ترين مقاصد گردشگري - مذهبي نراق، بارگاه «امامزاده سليمان (ع)» است که در مرکز شهر و در نزديکي شهرداري قرار گرفته است. قدمت بقعه امامزاده، به قرن 7 هجري مي رسد و بناي آرامگاه به صورت هشت ضلعي با گنبد دو پوش و با مصالحي همچون خشت و گل ساخته شده است. امامزاده سليمان (ع) در عصر صفويه، با کاشي کاري هاي زيباي گنبد، نماي آجرکاري و صحن شرقي ساخته شد که در زمان قاجار، دو صحن ديگر به آن اضافه شد.
غار چال نخجير
در فاصله 10 کيلومتري از شمال شرقي مسير دليجان به نراق، يکي از جاذبه هاي گردشگري طبيعي در دل کوه تخت قرار گرفته است که به «غار چال نخجير» شهرت دارد. زمين شناسان، قدمت اين غار کهن را به دوران سوم زمين شناسي مربوط مي دانند و اين غار را که داراي عمري بالغ بر 70 ميليون سال است، يکي از پديده هاي نادر و کمياب جهان معرفي کرده اند. چال نخجير در سال 1368 و از سوي گروهي از کوهنوردان کشورمان کشف شد.
رييس ورزش قهرماني نفت و گاز گچساران:
توسعه ورزش نوعي جهاد است
حسين شيخ آزادي - شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران، به عنوان بام نفتي ايران، يکي از شرکت هاي بهره بردار تابع مناطق نفت خيزجنوب است که با تلاش بي شائبه کارکنان خدوم و زحمتکش خود، در عرصه توليد نفت و گاز و شکوفايي اقتصادي در کشور عزيزمان ايران گام برمي دارد. اين شرکت علاوه بر توليد، طي سال هاي اخير در زمينه ورزش قهرماني، عناوين متعددي را براي شهرستان، استان و کشورمان در ميادين مختلف بين المللي کسب کرده است. به منظور آگاهي ازفعاليت هاي انجام شده در اين منطقه با ابوالحسن غلامي، رئيس ورزش قهرماني اين شرکت و از جانبازان جنگ تحميلي گفت وگويي انجام داديم که با هم مي خوانيم.
گزيده اي از فعاليت هاي ورزش قهرماني در شرکت نفت و گاز گچساران را براي مخاطبان هفته نامه «مشعل» بگوييد؟
وجود 19 تيم از يک شهر 100 هزارنفره در ليگ برتر، ليگ يک، ليگ 2 و زيرگروه هاي کشوري، گچساران را به پايتخت ورزش به نسبت وسعت و جمعيت در بين شهرهاي ايران و فراتر از 13 استان تبديل کرده است.
دربين 19 تيم باشگاهي، بالاي 90درصد کادر و بازيکنان، محصول باشگاه نفت وگاز(فرزندان کارکنان، همشهريان غيرشرکتي و هم استاني ها) هستند. در کوير بيکاري ديار ما که بيش از 20 هزار جوان جوياي کار سرگردان هستند، حدود 600 نفردر ورزش قهرماني شرکت نفت و گاز گچساران با عنوان کادر و بازيکن به نحوي، ازطريق اين تيم ها به صورت فصلي مشغول به کار بوده و امرارمعاش مي کنند.
بخشي از رونق فرودگاه، هتل ها، رستوران ها و بازارگچساران بي ارتباط با اين تيم ها نيست. کل هزينه هاي مالي( تيم فوتبال به همراه 18تيم ديگر) باجمعيتي بالاي 550 نفرشامل مبلغ قرارداد، ورودي مسابقات، البسه وابزار، اياب وذهاب، اسکان وغذا، بيمه، درمان و... بسيارکمتر از مبلغ پيشنهادي قرارداد يک بازيکن خارجي يکي ازتيم هاي فوتبال ليگ برتر است.
ازلحاظ فرهنگي واخلاقي و دوري از ناپاکي هاي فعلي در ورزش کشور، نفت وگاز پاک ترين پايگاه است. به عبارت بهتر در مقابل بيکاري و شبيخون فرهنگي عليه فرزندان ما، کار در ورزش نوعي جهاد است.
مهم ترين عناويني که تيم هاي ورزشي اين شرکت در فصل 97-96 کسب کردند، چيست؟
حضور تيم هندبال آقايان در جام باشگاه هاي جهان و باشگاه هاي آسيا، قهرماني تيم هندبال آقايان در ليگ برتر کشور و کسب سهميه آسيايي و حضور 8 نفر از بازيکنان در رده سني بزرگسالان و پايه تيم هاي ملي، کسب عنوان نايب قهرماني ليگ دسته اول پينگ پنگ بزرگسالان و صعود به ليگ برترکشور، کسب مقام سوم مسابقات ليگ برتر پينگ پنگ نوجوانان و نونهالان کشور، حضور تيم هاي پايه هندبال آقايان در بين برترين هاي ايران، کسب مقام پنجم ليگ برتر واترپلوباشگاه هاي کشور، کسب عنوان نايب قهرماني هندبال بانوان در ليگ برتر، دريافت کاپ اخلاق، کسب سهميه آسيايي و دعوت از 6 نفر از بازيکنان اين تيم به تيم ملي، حضور تيم هاي پايه هندبال بانوان در بين برترين هاي کشور، کسب عنوان نايب قهرماني ليگ دسته اول باشگاه هاي کشور از سوي تيم واليبال نشسته جانبازان و کسب سهميه ليگ برتر، قهرماني تيم هاکي در جام فجر، قهرماني تيم فوتبال اميد در ليگ استان، قهرماني تيم جوانان در ليگ استان و صعود تيم فوتبال نوجوانان به دور پاياني ليگ يک براي صعود به ليگ برتر، از مهم ترين افتخارات تيم هاي ورزشي اين شرکت محسوب مي شود.
عملکرد تيم هاي ورزشي را در مقايسه با سال گذشته چطور ارزيابي مي کنيد؟
90 درصد رشته هاي ورزشي نسبت به فصل 96-95 يک پله رشد داشته اند.
مهم ترين اقدام ها در زمينه بومي گرايي در تيم هاي ورزشي چه بوده است؟
باتوجه به وفور استعدادهاي ناب بين فرزندان کارکنان و همشهريان گچساراني و هم استاني هاي عزيز، بيش از 90 درصد اعضاي تيم هاي ورزشي در سطح شرکت نفت و گاز گچساران را افراد بومي تشکيل مي دهند.
وحرف پاياني؟
5 اسفند 1387 دست نوشته اي تهيه کردم و در استقبال از سفر جشن ساز، معاون وقت وزيرنفت و کفاشيان، رئيس وقت فدراسيون فوتبال با اين مضمون قرائت شد: «حامي فرزندان گچساران باشيد که مي توانند بانگ حقانيت تاريخي خود را در عرصه هاي مختلف ازطريق ورزش فراتر از مرزهاي ايران فرياد بزنند و طولي نکشيد که بازيکنان فوتبال، واترپلو، هندبال، پينگ پنگ، هاکي، تکواندو، کشتي، دارت و کبدي بين المللي شدند. اعتراف مي کنم تارسيدن به جايگاه اصلي خود فاصله داريم؛ ولي شدني است، به شرط فداکاري وگذشتن ازخود براي مردم. شهيد همت هنگام انجام ماموريت شناسايي مجبور شد از ميان گندم زار مردم عبور کند و کمي آسيب وارد کرد و گفت اگر برنگشتم، به جاي من از مالکش حلاليت بطلبيد.
شرمنده مربيان، بازيکنان، هواداران و ساير متقاضيان همشهري هستم که دوست داشتند در مجموعه باشند؛ ولي به هردليلي اين امر ميسر نشد. مي توانيم بهترباشيم، ولي بايد با برنامه ريزي دقيق و منسجم تر و عاشقانه کار کرد و همه ما بايد درهرعرصه اي که کارمي کنيم، اصول فرهنگي و منافع عمومي را لحاظ کرده ولاغير. در پايان فرصت را مغتنم شمرده و از تلاش تمامي مسئولان و دست درکاران که در زمينه سرافرازي و سربلندي ورزش نفت و گاز گچساران تلاش مي کنند، تشکر مي کنم و از حمايت هاي مسئولان ستاد ورزش در مناطق نفت خيزجنوب و شرکت ملي نفت وزارت نفت نهايت تشکر و قدرداني را دارم.»
نایب قهرمانی گاز
درمسابقات والیبال کارکنان ادارات
تيم واليبال شركت گاز استان كردستان، به مقام نايب قهرماني مسابقات جام رمضان ادارات استان كردستان دست يافت.
به مناسبت ماه مبارك رمضان، مسابقات واليبال کارکنان ادارات با حضور 8 تيم شرکت گاِز، شهرداري سنندج، آموزش و پرورش، لشكر 28، بانك مسكن، بنياد شهيد، مخابرات و بانك ملي در مجتمع چند منظوره ورزشي بانك ملي آغاز شد و با ميزباني شركت گاز درسالن ورزشي اين شركت به پايان رسيد.
تيم ها از 20 خرداد تا 3 تير 97 به مدت 14 روز در دو گروه چهار تيمي به رقابت پرداختند که در روز پاياني، تيم هاي بانك ملي با شهرداري سنندج، ديدار رده بندي و لشكر 28 با شرکت گاز استان كردستان ديدار فينال را برگزار کردند.
در آخرين روز اين دوره از رقابت ها، تيم لشكر 28 كردستان با نتيجه 2 بر صفر و در ست اول با نتيجه 30 بر 28 و در ست دوم با نتيجه 25 بر 23 تيم سختكوش شرکت گاز را پشت سر گذاشت و مقام قهرماني را از آن خود کرد و تيم گاز هم نايب قهرمان شد.
در مراسم اختتاميه اين دوره از مسابقات كه به ميزباني شركت گاز استان، در سالن ورزشي اين شركت و در حضور احمد فعله گري، مدير عامل شركت گاز استان كردستان برگزار شد، جوايز و کاپ قهرماني به تيم هاي برتر اهدا شد.
با درخشش در رقابت هاي اوراسيا
فرزند نفتی قهرمان کیک بوکسینگ شد
فرزند نفتي در رقابت هاي رشته رزمي کيک بوکسينگ به مقام قهرماني دست پيدا کرد.
آرين ابريشمى، فرزند امير حسين ابريشمي از كاركنان شركت ملي پخش اداره سوخت گيرى هواپيمايى که به همراه تيم ملي کيک بوکسينگ در مسابقات قهرماني اوراسيا 2018 شرکت کرده بود، موفق شد حريفان خود را يکي پس از ديگري شکست داده و با اقتدار، به مقام قهرماني اين دوره از رقابت ها دست پيدا کند. او در اين دوره از رقابت هاي كيك بوكسينگ، در وزن 65 کيلوگرم شرکت کرده بود.
در ووشو بين المللي جام پارس
جام قهرماني به پارس جنوبي رسيد
مشعل - هفتمين دوره رقابت هاي ووشو بين المللي جام پارس، با قهرماني تيم پارس جنوبي به پايان رسيد. اين دوره از مسابقات به ميزباني گرگان و در سالن امام خميني (ره) اين شهر برگزار شد که با درخشش و برتري ووشو کاران پارس جنوبي همراه بود.
مسابقات بين المللي ووشو جام پارس با حضور ووشوکاراني از 7 کشور خارجي سوئد، ويتنام، هند، افغانستان، پاکستان، ارمنستان، لبنان و دو تيم ايراني پارس جنوبي قهرمان ليگ برتر ايران و تيم هيات ووشو گلستان که ميزبان بود، برگزار شد.
در پايان اين رقابت ها، تيم پارس جنوبي با عملکرد درخشان تالوکاران و سانداکاران از مقام قهرماني خود در دوره گذشته دفاع کرد و با اقتدار و کسب 14 مدال طلا، 4 نقره و يک برنز بر سکوي قهرماني ايستاد. هيات ووشوي گلستان با 5 مدال طلا، 8 نقره و يک برنز دوم شد و هند با 3 نقره و 9 برنز به مقام سوم رسيد. تيم هاي افغانستان، ويتنام، لبنان، ارمنستان، پاکستان و سوئد در رتبه هاي بعدي ايستادند.
نتايج قهرمانان پارس جنوبي در دو بخش ساندا و تالو به شرح زير است:
بخش ساندا
وزن منهاي 60 کيلوگرم:
رضا سبحاني نايب قهرمان شد.
وزن منهاي 75 کيلوگرم:
يوسف صبري به مدال طلا دست يافت.
وزن منهاي 80 کيلوگرم:
يزدان کرمي نژاد قهرمان شد.
وزن منهاي 85 کيلوگرم:
معين تقوي به مدال طلا رسيد.
وزن منهاي 90 کيلوگرم:
بخش تالو
آرمان بازياري به طلا رسيد.
وزن به اضافه 90 کيلوگرم:
محمدنصيري قهرمان شد.
نفرات برتر تالو
سبک فرم چانگ چوان
سامان احمدي و بهروز بخشي زاده قهرمان و نايب قهرمان شدند.
سبک فرم نن دائو
مصطفي حسن زاده قهرمان شد.
سبک فرم تاي چي چوان
علي وطن خواه قهرمان شد.
سبک فرم نن گوئن
مصطفي حسن زاده به مدال طلا دست پيدا کرد.
سبک فرم جين شو
بهروز بخشي زاده و سامان احمدي، اول و دوم شدند.
سبک فرم تاي چي جين
علي وطن خواه قهرمان شد.
سبک فرم نن گوئن
مصطفي حسن زاده قهرمان شد.
سبک فرم چيانگ شو
سامان احمدي و بهروز بخشي زاده، قهرمان و نايب قهرمان شدند.
در روز جهاني يوگا
نخستین گردهمايي بانوان يوگا کار شركت ملي نفت ايران برگزار شد
بانوان شركت كننده در كلاس هاي يوگا شركت ملي نفت، روز جهاني اين رشته را گرامي داشتند.
21 ژوئن (31 خردادماه) از سوي سازمان ملل متحد، با هدف ترويج همدلي بين تمامي اقوام و ملل جهان، به عنوان روز جهاني يوگا معرفي شده است.
در اين روز دوستداران ورزش يوگا، با حضور در طبيعت و انجام تمرين هاي مربوط به اين رشته که اغلب از طبيعت الهام گرفته شده است، ضمن اداي احترام به جهان هستي و احساس يگانگي با آن و تشکر از موهبت هايي که خداوند از دامن طبيعت به انسان ارزاني کرده، با ديگر ملل جهان متحد و متعهد مي شوند تا با انتخاب سبک زندگي سالم و احترام به طبيعت و ديگر هم نوعان خود، بدون توجه به نژاد و زبان، دنيا را به مکاني بهتر براي زندگي خود و نسل آينده تبديل کنند.
به همين منظور و به مناسبت روز جهاني يوگا، امسال براي نخستين بار با پيشنهاد خانم سهرابي نژاد، مربي كلاس هاي آموزشي رشته يوگا و همچنين همكاري و هماهنگي هيات ورزش هاي همگاني با امور ورزش و تربيت بدني، هزار نفر از بانوان شرکت کننده درکلاس هاي يوگا شرکت ملي نفت ايران، با حضور در پارک بهشت مادران تهران (مخصوص بانوان) و انجام تمرين هاي يوگا در دامان طبيعت، اين روز را گرامي داشتند.
نفت و گاز پارس و امور ورزش
قهرمان فوتسال كاركنان و پيشكسوتان شرکت ملي نفت شدند
مسابقات فوتسال جام رمضان شرکت ملي نفت ايران در دو رده سني كاركنان و پيشكسوتان، به همت امور ورزش و تربيت بدني اين شركت و نيز هيات فوتسال در دو رده سني كاركنان و پيشكسوتان، در سالن چند منظوره مجموعه
ورزشي - آموزشي شماره 2 صنعت نفت از اول خرداد تا 3 تير 97 برگزار شد.
در اين دوره از رقابت ها 300 فوتساليست از شركت ها و بخش هاي مختلف شركت ملي نفت و واحدهاي ستادي وزارت نفت در قالب 9 تيم در رده كاركنان و14 تيم در رده پيشكسوتان به مصاف يكديگر رفتند. در رده كاركنان، پس از انجام مسابقات مقدماتي، 4 تيم نفت وگاز پارس، امور ورزش، مديريت اچ اس اي ومديريت اكتشاف به مرحله نيمه نهايي رسيدند. در پايان رقابت هاي اين رده سني، تيم قدرتمند نفت و گاز پارس موفق شد با يك بازي حساب شده و منسجم با حساب 4 بر صفر اکتشاف را شکست دهد و جام قهرماني را بالاي سر ببرد. تيم مديريت اكتشاف نيز در جايگاه دوم قرار گرفت. در ديدار رده بندي هم اين تيم امور ورزش بود كه با شكست تيم مديريت (اچ اس اي) دو بر يك به مقام سوم اين دوره از رقابت ها دست يافت. ازسوي كميته برگزاري مسابقات تيم مديريت (اچ اس اي) به عنوان تيم برتراخلاق اين رده سني انتخاب شد.
در رده پيشكسوتان، پس از انجام مسابقات در مرحله گروهي، چهار تيم ايثارگران (ب)، امور ورزش، مديريت اكتشاف و امورصندوق ها به مرحله نيمه نهايي رسيدند كه پس از انجام ديدارهاي ضرب دري در مرحله نيمه نهايي، دو تيم امور ورزش و مديريت اكتشاف با شكست حريفان خود، فيناليست شدند. در مسابقه پاياني، تيم امور ورزش در يك بازي پر افت و خيز با پيروزي قاطع 8 بر 2 توانست از سد حريف خود بگذرد و عنوان قهرماني را از آن خود کند. در مسابقه رده بندي نيز تيم امور صندوق ها - قهرمان دوره هاي گذشته اين رقابت ها - تيم ايثارگران (ب) را با نتيجه 3 بر يك از پيش رو برداشت و جايگاه سوم را به خود اختصاص داد. شايان ذكر است، تيم ايثارگران (ب) در پايان اين مسابقات، به عنوان تيم برتر اخلاق رده سني پيشكسوتان معرفي شد.
گفتني است، در شب پاياني اين دوره از مسابقات، با حضور رييس امور ورزش و تربيت بدني، مدير عامل شركت مديريت اكتشاف، مديركل امور سلامت، تربيت بدني و مسئوليت اجتماعي، مديران منابع انساني و رؤساي ورزش تيم هاي برتر راه يافته به مرحله پاياني، سرپرست خدمات رفاهي اجتماعي، رئيس دفتر مشاور معاون مدير عامل در امور عمليات غير صنعتي، رييس امور ورزش هاي همگاني، رييس مجموعه ورزشي - آموزشي شماره 2 صنعت نفت، رئيس و دبير هيات فوتسال، جوايز، احكام قهرماني، مدال ها و كاپ هاي تيم هاي اول تا سوم و تيم هاي برگزيده اخلاق اهدا شد.
صعود کارکنان گاز خراسان رضوی به قله شاه جهان
جمعي از کارکنان شرکت گاز خراسان رضوي، موفق به فتح قله 3080 متري شاه جهان واقع در شمال شرقي کشور شدند. تيم کوهنوردي کارکنان گاز خراسان رضوي به همت هيات ورزش هاي همگاني و امور ورزش اين شرکت، در ادامه صعودهاي دوره اي خود، قله شاه جهان با ارتفاع 3080 متري را که به عنوان بلندترين قله استان خراسان شمالي است، طي يک روز و نيم کوهپيمايي فتح کردند. تيم کوهنوردي شرکت گاز خراسان رضوي، تاکنون موفق به فتح قله هاي بسياري در استان خراسان رضوي، شمالي، جنوبي، سمنان، گلستان، هرمزگان، يزد و مازندران شده است. کوهنورداني که در اين صعود حضور داشتند، عبارتند از: عليزاده، دين پناه، ايماني فر، مرادي، نيک پور، رفعتي زاده، اميد بخش، ساعي، بيات، ياقوتي، پسنيده و وفايي نژاد.
يادي از محمدعلي صفريان
کارمند نفتي که پيشگام ترجمه در ايران شد
دوستي در نفت همکاري در ادبيات
کسي که با ورود به شرکت نفت آبادان از همان آغاز سراغ کار نوشتن و ترجمه رفت. دفتر کار او در شرکت نفت محل تجمع جوانان اهل قلم خوزستان بود. او نخستين ترجمه خود را به طور مشترک با يک نمايشنامه آزمود، پيوسته نوشت و ترجمه کرد تا اينکه در زمره مترجمان پيشرو در دهه هاي 30 تا 50 در ايران شناخته شد.
محمدعلي صفريان در 8 ارديبهشت 1308 چشم به جهان گشود. پس از اتمام تحصيلات متوسطه به شرکت نفت راه يافت و در آموزشگاه فني آبادان که بعدها به دانشکده نفت آبادان تغيير نام داد، به تحصيل پرداخت. درآموزشگاه فني آبادان ضمن آموزش دروس فني، فوق برنامه هايي هم براي علاقه مندان تدارک ديده مي شد که بيشتر به ادبيات، داستان نويسي، نمايشنامه نويسي، عکس، فيلم، سينما و موسيقي کلاسيک مرتبط بود. اين ويژه برنامه ها اشخاص بالقوه و مستعدي چون او را موقعيتي مناسب بود.
بيشتر دروسي که در دانشکده نفت ارائه مي شد، به زبان انگليسي بود و اين امتيازي بود براي دانش آموختگان دانشکده که پس از مدتي، زبان انگليسي را بخوبي فرا گيرند و بر آن تسلط يابند. صفريان همچون تعدادي از دانش آموختگان، از جمله کساني بود که به پشتوانه امکانات آموزشي دانشکده در فراگيري زبان انگليسي خوش درخشيد و رفته رفته رهنمون به عالم ترجمه شد. تسلط او به زبان انگليسي و کسب درجه ممتازي، زمينه را براي عزيمت او به کشور انگلستان و تحصيل در رشته خبرنگاري فراهم کرد. پس از فراغت از تحصيل، انگلستان را به قصد وطن و ادامه کار در شرکت نفت ترک گفت. وي در بازگشت به وطن، ضمن کار در شرکت نفت، فعاليت هاي ادبي را به طور جدي پي گرفت. با بزرگاني چون فريدون مشيري، احمد شاملو، اخوان ثالث، طاهره صفارزاده، رضا سيدحسيني، خاصه همکار خود صفدر تقي زاده اقدام به همکاري کرد.
صفريان نخست کار اداري خود را در شرکت نفت در اداره حسابداري شروع کرد. بعدها به دليل داشتن ذوق ادبي و آشنايي با فنون ترجمه به اداره انتشارات انتقال يافت. او حالا ديگر با نويسندگاني چون نجف دريابندري، ابراهيم گلستان و صفدر تقي زاده همکار شده بود. کساني که از مترجمان آثار ادبي فاکنر، جان اشتاين بک و همينگوي شده بودند. کار او در اداره انتشارات، قلم زدن در روزنامه «خبرهاي روز» و مجله هفتگي «اخبار هفته» بود. اولين ترجمه هاي او با همکاري دوست و همکار وي صفدر تقي زاده در اين دو نشريه به چاپ رسيد. ترجمه هايي که بيشتر متناسب با حال و هواي سياسي و اجتماعي آن روزگار، يعني مبارزات مردمي در آستانه ملي شدن صنعت نفت بود.
يکي از اقدام هاي فرهنگي صفريان در آن دوران، ارائه پيشنهادي به تلويزيون آبادان درباره تخصيص دقايقي به اخبار ادبيات و هنر و کتاب جهان در انتهاي اخبار محلي بود. جالب اينکه خودش نيز ترجمه و اجراي آن را به عهده گرفت. برنامه آنچنان جذاب درآمد که بعد از مدتي مورد استقبال شبکه سراسري نيز قرار گرفت.
اولين کتاب ترجمه مشترک صفريان و تقي زاده کتاب «سفر دور و دراز به وطن» اثر يوجين اونيل، نمايش نامه نويس آمريکايي بود که در سال 1337 از سوي انتشارات نيل انتشار يافت. اين کتاب از سوي صفدر تقي زاده در اختيار صفريان قرار داده شده بود. پس از مطالعه، هر دو تصميم به ترجمه آن گرفتند؛ اما ترجمه کتاب چندان آسان به نظر نمي رسيد؛ چرا که زبان کتاب بيش از حد محاوره اي بود. به طوري که در جاهايي اصلا فهميده نمي شد. اونيل، بدون املاي درست کلمات فقط صداي آنها را در گفت وگو نوشته بود. از اين رو چيزي از معني گفت وگوهاي شخصيت ها مفهوم نبود. هيچ فرهنگ لغتي هم در اين زمينه به آنان کمک نمي کرد. دست بر قضا در همان ايام، فيلمي براساس همين کتاب به کارگرداني جان فورد در سينماهاي شرکت نفت نشان داده شد که در روند ترجمه موثر بود و به فهم مطلب کمک مي کرد. با تماشاي اين فيلم در سينما تاج و تکرار آن در باشگاه نفت، آن دو توانستند با مفهوم کلي گفت وگوها آشنا شوند. سه نمايش نامه از اين کتاب به طور مشترک ترجمه و به انتشارات نيل براي چاپ سپرده شد. سال ها بعد ترجمه مشترک ديگري از نمايش نامه يوجين اونيل به نام آناکريستي به قلم صفريان و تقي زاده ازسوي انتشارات انديشه به چاپ رسيد که مورد استقبال علاقه مندان به هنر نمايش نامه نويسي قرار گرفت. صفريان تا پايان دهه 50 به رغم هجرت شريک ترجمه هاي ادبي خود به تهران، همچنان در شرکت نفت آبادان ماند. او «از زندگي در تهران مخوف واهمه داشت». هيچ فعاليتي براي انتقال به تهران انجام نداد. البته اين جدايي موجب آن نشد تا پيوند ميان آن دو براي انجام کارهاي مشترک ادبي قطع شود. صفريان همچنان ترجمه هاي خود را با همکاري تقي زاده انجام مي داد و به چاپ مي رساند. وي با شروع جنگ تحميلي به ناگزير آبادان را، شهري که هميشه دوست مي داشت، به قصد تهران ترک گفت و مشغول کار درشرکت نفت شد. وي در تهران نيز همچون گذشته، همان کار مشترک را پي گرفت.
نويسندگي را بسيار دوست مي داشت و در اين امر، خود را خوش ذوق و خوش قريحه نشان مي داد. يار و همکار ديرين او صفدر تقي زاده درباره شخصيت و خصوصيات او چنين اظهار مي دارد: «صفريان ذوق نويسندگي داشت و گاه مطلبي بيشتر احساسي مي نوشت و برايمان مي خواند. رفيق صميمي و خوش مشرب و شوخ و دوست داشتني و دست و دلبازي بود که دلي جوان و روحيه اي رمانتيک داشت. بسيار هم آراسته بود. مثلا گاهي دوبار در يک روز صورتش را اصلاح مي کرد و وقتي دستش مي انداختم مي گفت نه اين طور نيست، من امروز غروب که بيرون مي روم، يک بار اصلاح مي کنم ديگر رفت تا فردا صبح! ازهمان زمان تحصيل در آموزشگاه فني تا اوايل دهه 40 با هم بوديم. روابط خانوادگي داشتيم. با هم در يک جا کار مي کرديم. با هم به زندان افتاديم. با هم سفر مي رفتيم. با هم کتاب مي خوانديم و وقتي مطلبي از ما در نشريه اي چاپ مي شد، سراز پا نمي شناختيم. من از بودن با او احساس خوشبختي مي کردم.» محمدعلي صفريان در اواسط دهه 60 براي ديدار از فرزندان به آمريکا رفت و پس از مدتي در همان جا رحل اقامت افکند. در مهرماه 1367 در همان کشور در حالي که آثار چاپ نشده بسياري داشت، بر اثر سکته قلبي ديده از جهان فروبست و پيکرش براي تشييع به ايران بازگردانده شد و در امامزاده عبداله تهران (ري) در کنار مادرش به خاک سپرده شد.
نظم
اميدوار به لطف و عطاي تو
مقصود عاشـقان دو عالـم لـقـاي توسـت مطلوب طالبان به حقيقت رضاي توست
هر جا که شهرياري و سلطان و سروريست محکوم حکم و حلقه به گوش گداي توست
بودم بر آن که عشق تو پنهان کنم ولـيک شهري تمام غلغله و ماجراي توست
هر جا که پادشاهي و صدري و سروريست موقوف آستان در کبرياي توست
قـومـي هـواي نـعمـت دنـيـا همي پـزند قومي هواي عقبي و ما را هواي توست
هـر جا سريست خسته شمشير عـشق تو هر جا دليست بسته مهر و هواي توست
کـس را بـقـاي دائم و عهد قديم نـيسـت جاويد پادشاهي و دائم بقاي توست
گـر مي کشي به لطف گر مي کشي به قهر ما راضييم هرچه بود راي راي توست
امـيد هـر کسي به نيازي و حاجتي اسـت اميد ما به رحمت بي منتهاي توست
هـر کس امـيـدوار بـه اعـمال خـويشتن سعدي اميدوار به لطف و عطاي توست
سعدي
چه بشنویم؟
آلبومي از آثار استادان بزرگ موسيقي
تا به امروز سعي داشتيم هر هفته، تازه هايي از موسيقي را براي شما خوانندگان عزيز معرفي کنيم، همچنين تلاش کرده ايم که در اين معرفي، تمامي سبک هاي موسيقي از سنتي تا پاپ و تلفيقي را بگنجانيم؛ اما پرداختن به موسيقي سنتي لذتي دارد توصيف نشدني. به همين منظور اين هفته آلبومي را معرفي مي کنيم که تنها يک آلبوم نيست؛ بلکه اثري نفيس است از چند تن از استادان فقيد موسيقي ايران. آلبوم موسيقي «گل هاي ناز1» مجموعه اي نفيس از موسيقي ايراني است که از آثار آهنگسازان و موسيقيدانان بزرگي چون علي اکبر شيدا، درويش خان و روح الله خالقي گردآوري شده و در قالب 22 قطعه از جمله «اگر مستم»، «نرگس مست»، «وعده کردي»، «يار نداريم»، «زلف سرکجت»، «اي زلف سرکجت»، «مقدمه ماهور»، «گوشه چشمي به ما کن» و… در دستگاه ماهور به اجرا در آمده است. اميدواريم از شنيدن آن لذت ببريد.
چه ببینیم؟
مرداد
در اين دنياي پر ازدحام، درد هايي هست که گفته مي شود؛ ولي حس نمي شود. شما با تمام وجود از دردهايي که گاه و بي گاه دوره ات مي کنند، مي گويي؛ «مرداد» اما گوش شنواي تو حتي کلمه اي ازآن را نمي فهمد. يکي از آن هزاران درد شايد درد نداشتن فرزندي باشد که يک زندگي به خاطر آن بنا مي شود. خيلي ها از داشتنش در عذابند و خيلي هاي ديگر از نداشتنش. در جهان امروز، از يک طرف بيماري هايي با اسم هاي عجيب و غريب و از طرف ديگر شرايط محيطي، اين درد را باعث مي شود. فيلم «مرداد» زندگي زوجي را با همين موضوع به تصوير کشيده است. زوج جوان پرستاري بعد از سال ها زندگي مشترك، مي خواهند صاحب فرزند شوند؛ اما به علت سابقه سقط جنين، از نظر پزشكي فعلاً امكان آن فراهم نيست و درمان هاي خاصي را مي طلبد. آنها به سختي در حال فراهم كردن هزينه درمان ناباروري و سفر به لندن هستند تا اينكه اتفاقاتي باعث ترديد زن براي ادامه مسير درمان مي شود. ديدن اين فيلم را با هنرمندي «محمد رضا فروتن »و «مهتاب کرامتي» به شما پيشنهاد مي کنيم.
داستـانک
زاغ و طاووس
طاووسي و زاغي در صحن باغي فراهم رسيدند و عيب و هنر يكديگر را ديدند. طاووس با زاغ گفت: اين موزه سرخ كه در پاي توست، لايق اطلس زركش و ديباي منقّش من است. همانا كه آن وقت كه از شب تاريك عدم, به روز روشن وجود مى آمده ايم در پوشيدن موزه غلط كرده ايم. من موزه كيمخت سياه تو را پوشيده ام و تو موزه اديم سرخ مرا. زاغ گفت: حال بر خلاف اين است؛ اگر خطايي رفته است, در پوشش هاي ديگر رفته است, باقي خلعت هاي تو مناسب موزه من است؛ غالباً در آن خواب آلودگي, تو سر از گريبان من برزده اي و من سر از گريبان تو. در آن نزديكي كشَفَي سر به جيب مراقبت فرو برده بود و آن مجادله و مقاوله را مى شنود. سر برآورد كه: اي ياران عزيز و دوستان صاحب تميز! اين مجادله هاي بي حاصل را بگذاريد و از اين مقاوله بلاطائل دست بداريد. خداي تعالي- همه چيز را به يك كس نداده و زمام همه مرادات در كف يك كس ننهاده. هيچ كس نيست كه وي را خاصّه[اي] داده كه ديگران را نداده است و در وي خاصيتي نهاده كه در ديگران ننهاده، هر كس را به داده خود خُرسند بايد بود و به يافته خُشنود.
بهارستان جامي
چه بخوانیم؟
کافه اي به نام چرا
کافه اي به نام چرا، مکاني براي يافتن چراهاي زندگي، کتابي در زمينه خودشناسي محسوب مي شود. اين کتاب از سوي جان پي. استرلکي نوشته شده و تا به حال در بيش از 30 کشورِ 5 قاره جهان به فروش رسيده است و همچنان به مردم دنيا کمک مي کند تا هدف وجودشان را شناسايي کرده و با استفاده از آن به زندگي مطلوبشان دست يابند. اولين چيزي که در اين کتاب با آن برخورد مي کنيد، جمله اي از نيچه است: «کسي که چرايِ زندگي را يافته، با هر چگونه اي نيز خواهد ساخت.» ماجراي اين کتاب در يک کافه رخ مي دهد؛ جايي که در آن، جان با افرادي که در کافه هستند، در مورد سوالات خاصي صحبت مي کند. او يک هفته مرخصي گرفته و مي خواهد از هرچيزي که مربوط به کار است، دور باشد و يک تعطيلات خوب را سپري کند؛ اما در راه بندان جاده گير مي افتد و چون حوصله ماندن در ترافيک را ندارد، تصميم مي گيرد از راه ديگري به مقصد خود برسد؛ اما در تلاش براي پيدا کردن راه ديگر، مسير خود را گم مي کند و در نهايت سر از کافه چرا در مي آورد.
بريده اي از کتاب
گاهي به طور غيرمنتظره، خودتان را در مکاني مي يابيد که براي تان تازگي دارد و در آنجا با آدم هايي آشنا مي شويد و مطالبي را از آنها ياد مي گيريد که شايد بشدت مورد نيازتان باشد. اين، اتفاقي بود که يک شب در جاده اي تاريک، خلوت و دورافتاده برايم رخ داد.
***
هر روز آدم هاي زيادي هستند که سعي دارند وسوسه ات کنند تا وقت و انرژي ات را صرفشان کني. براي مثال، ايميل هايت را در نظر بگير. اگر قرار باشد در هر فعاليت، خريد يا خدماتي که از طريق ايميل ها به تو پيشنهاد مي شود شرکت کني، هيچ وقتِ آزادي برايت باقي نمي ماند. تازه اين فقط مربوط به ايميل هايت مي شود. علاوه بر اين، آدم هايي را در نظر بگير که تشويقت مي کنند پاي کدام برنامه تلويزيوني بنشيني، کجاها غذا بخوري، کجاها بگردي… و يک وقت به خودت مي آيي و مي بيني اي دلِ غافل! داري همان کارهايي را مي کني که همه مي کنند يا مي خواهند بکني.
***
زندگي حکايتي بي نظير است، فقط بعضي آدم ها متوجه نمي شوند که خودشان، نويسنده اين حکايت هستند و مي توانند آن را هر طور که مي خواهند، بنويسند.
راه گریز از تنهایی در دنیای مدرن چیست؟
مردم جهان هيچ گاه به اندازه امروز با هم در ارتباط نبوده اند. ديگر اهميتي ندارد که چه کسي در کجا زندگي مي کند؛ چون فناوري هاي ارتباطي و اينترنتي، موجب شده اند که ما بتوانيم با هر فردي در هر کجاي اين دنيا در تماس باشيم. امروزه شايد پيدا کردن کسي که از شبکه هاي اجتماعي و برنامه هاي پيام رسان استفاده نکند، ناممکن باشد. اين امکانات، به بخش جدايي ناپذير زندگي ما تبديل شده اند. بسياري از افراد، زندگي روزمره شان را بدون ارتباطات آنلاين نمي توانند تصور کنند يا حتي اگر با دوستانشان چت نکنند و به روزرساني هاي فيسبوک آنها را نبينند، احساس پوچي مي کنند. با اين توصيف هيچ وقت نبايد کسي تنها باشد؛ اما واقعيت اين است که بشر امروز تنهاتر از هر زمان ديگري است. با اين مطلب، همراه باشيد تا بدانيد راه گريز از تنهايي در دنياي مدرن چيست؟ مطالعات نشان داده است، شمار افرادي که دائماً احساس تنهايي مي کنند، در حال افزايش است. براي نمونه، محققان بنياد سلامت رواني بريتانيا دريافته اند که از هر 10 نفر يک نفر، اغلب اوقات احساس تنهايي مي کند و 48 درصد از کساني که مورد آزمايش قرار گرفته اند، معتقدند که انسان مدرن، روز به روز در حال تنهاتر شدن است. به نظر مي رسد حس تنهايي در جامعه ما در حال همه گير شدن باشد؛ اما براستي چگونه است با اينکه هر روز و هر لحظه به طرق مختلف، توانايي برقراري ارتباط با انسان هاي ديگر را داريم، باز هم چنين حسي به ما دست مي دهد؟ براي پاسخ به اين پرسش، پيش از هر چيز بايد ديد تنهايي يعني چه؟ گرچه در فرهنگ هاي لغت نوشته اند که تنهايي، يعني حالتي از تنها بودن که با غم و انزوا همراه است، اما تنهايي بسيار پيچيده تر از اين هاست.
آيا تا به حال در جمعي که افراد حاضر در آن، وجه اشتراک چنداني با شما نداشته اند، حضور پيدا کرده ايد. يا در جمعي از غريبه ها يا آشناياني که با هم صميمي هستند و به شما توجه زيادي نمي کنند؟ اگر در شرايطي اين چنيني گرفتار شده باشيد، تأييد مي کنيد که در آن اوقات، بي آنکه تنها بوده باشيد، احساس تنهايي کرده ايد، پس راه گريز از تنهايي چيست؟
تنهايي واقعي همين است: فقدان رابطه و درک متقابل، صرف نظر از تنها بودن يا نبودن انسان. در واقع، وقتي به ميان جمعي برويد که با شما هم دل و هم نوا نيستند، اين احساس شايد نسبت به زماني که تنها هستيد، شديدتر شود. رابين ويليامز در اين باره گفته است: «پيش تر فکر مي کردم بدترين چيز در زندگي اين است که روزي تنها شوي. اشتباه مي کردم. بدترين چيز زندگي اين است که با افرادي زندگي کني که باعث شوند احساس تنهايي کني.»
گريز از تنهايي
وابستگي مفرط ما به شبکه هاي اجتماعي و همچنين فرهنگ عمومي جامعه سبب شده اند که ما گمان کنيم اين کميت ارتباط بشر است که اهميت دارد، نه کيفيت آن.
براي رد اين باور غلط، دو پرسش ساده مطرح مي کنيم: شما در شبکه هاي اجتماعي با چند نفر دوست هستيد و رابطه شما با چه نفر از آنها رابطه اي عميق است؟ مطمئناً شمار دوستان بسياري از افراد، به صدها نفر مي رسد، اما فقط تعدادي انگشت شمار از اين روابط، رابطه هايي دوستانه هستند.
مي بينيد که نياز ما در دنياي مدرن، داشتن رابطه اي جدي و عميق با ديگران است و فقدان آن، حس تنهايي را به دنبال دارد. پيرامون ما پر است از انسان (چه حضور فيزيکي و چه مجازي)، با اين حال ما از نظر رواني و عاطفي، با کسي احساس نزديکي و راحتي نمي کنيم. دقيق تر که فکر کنيد، درخواهيد يافت که وقتي اساس جريان اصلي فرهنگ عامه، سطحي نگري باشد، روابط بشر نيز سطحي و صوري مي شود. اين باور را به ما تحميل کرده اند که فقط به ارضاي خواسته هاي مادي بينديشيم و تمايلات خودخواهانه مان را برآورده کنيم.
خلاصه اينکه بايد يادمان باشد راه گريز از تنهايي و بي کسي، اين نيست که به طورمرتب با افراد در ارتباط باشيم، بلکه بايد رابطه اي عميق با افرادي درست برقرار کنيم و در عين حال فردي متکي به نفس هم باشيم؛ فردي که به ديگران نيازي ندارد
مضرات عجیب بادمجان که نمی دانستید
يکي از سبزيجاتي که براي لاغري بسيار توصيه مي شود، بادمجان است. بادمجان داراي خواص فوق العاده اي است که مطمئنا از آن باخبر هستيد؛ اما آيا از مضرات آن نيز آگاه هستيد و براي اصلاح آن، کار خاصي انجام مي دهيد؟ با ما همراه باشيد تا به شما، مصلح بادمجان را معرفي کنيم.
عوارض مصرف بيش از حد
اگر جزو علاقه مندان به خوردن بادمجان هستيد، بايد بدانيد که از نظر طب سنتي، طبيعت بادمجان گرم و خشک در درجه دوم يا سوم است و مصرف مداوم آن بدون به کار بردن مصلحات آن، به سبب غلبه خشکي، باعث ايجاد سودا و بيماري سودايي مي شود و پوست را بدرنگ، سياه يا زرد مي کند.
از طرفي بادمجان کوچک(نارس)، باعث ايجاد لکه هاي سياه در صورت، سردرد و جوش هايي در دهان مي شود. وجود آلکالوييد سولاتين، حتي مقادير کم آن در معده هاي ضعيف، ممکن است اختلالات مسموميتي ضعيفي ايجاد کند. همچنين مصرف زياد و به تنهايي بادمجان امکان ايجاد درد در پهلو، زهار، بواسير و درد چشم را به دنبال خواهد داشت. به همين دليل پخت آن با گوشت و روغن و گاهي با سرکه يا آب انار ترش و شيرين توصيه شده است. ضمن اينکه مصرف اين ماده پرخاصيت، مي تواند باعث سوزش دهان و بروز آفت و همچنين چشم درد، خارش و کهير روي پوست شود.
چگونه بادمجان مضر مي شود؟
هيچ گاه بادمجان را به صورت خام نخوريد؛ زيرا هم تلخ است و هم بيماري آسم و برونشيت را تشديد مي کند، ضمن اينکه تخم بادمجان يبوست آور است.
چگونه بادمجان تلخ را قابل مصرف کنيم؟
علت تلخ بودن برخي بادمجان ها، ترکيب هاي شيميايي به نام «آلکالوييدها» است که داخل سلول هاي آن وجود دارد. بهترين روش براي از بين بردن اين تلخي، اضافه کردن نمک به آن است. افزودن نمک باعث افزايش فشار اسمزي در خارج از سلول هاي بادمجان مي شود و آلکالوييدها را به سمت بيرون مي کشاند. دراصطلاح عاميانه با اين روش، «زهرابه» آن گرفته مي شود. (همان آب تلخي که در اثر ايجاد فشار اسمزي از آن خارج مي شود.)
سوپ بلغور جو
مواد اوليه
بلغور جو: 2 پيمانه
هويج متوسط: 4 عدد
قارچ: 5 عدد
شير: يک ليتر
خامه: 2 قاشق غذاخوري
مرغ: نصف يک سينه
طرز تهيه:
بلغور جو را به مدت 12 ساعت خيس کنيد. سپس آن را به همراه هويج و مرغ داخل آب ريخته و بگذاريد حدود يک تا 2 ساعت با هم بپزند. شير را اضافه کرده و بگذاريد يک ساعت ديگر روي اجاق بماند. قارچ ها را ورقه ورقه کرده و تفت دهيد و در آخر هم خامه و قارچ هاي تفت داده شده را به سوپ اضافه کنيد.
راهکارهایی برای سحر خیز شدن
آيا صبح ها، بيدار شدن و بيرون آمدن از رختخواب براي تان سخت است؟ زود و سرحال بيدار شدن در صبح مي تواند کمک کند تا روزتان را با انگيزه و انرژي بيشتري شروع کنيد. همچنين مي توانيد به موقع خودتان را به محل کار يا جايي که قرار است برويد، برسانيد و قبل از آن هم فرصت داريد تا به خودتان برسيد و ژوليده و بي نظم از خانه خارج نشويد. اين درحالي است که اگر نتوانيد به موقع از خواب بيدار شويد، مدام مجبوريد عجله کنيد و در تکاپو باشيد، بويژه آن دسته از کساني که عاشق خواب هستند. تقريبا هيچ چيز در دنيا، بهتر از يک صبح بدون صداي اعصاب خرد کن زنگ ساعت نيست؛ زيرا گاهي به سختي مي توان دل از خواب صبحگاهي کند و رختخواب را ترک کرد. در اين مقاله قصد داريم ترفندهايي را به شما ياد بدهيم که اين کار را براي تان آسان تر کند. تنها کافي است به اين ترفندها عادت کنيد تا ترک رختخواب براي تان آسان شده و ديگر عذاب آور نباشد.
• نقش بوي مرکبات
تحقيقات نشان داده است، بوي ميوه ها و مرکبات در بيدار شدن و رفع خواب آلودگي به شما کمک مي کند. اين بو در بالا بردن سطح هوشياري شما موثر است. براي اين کار مي توانيد از اسانس هاي موجود در بازار با بوي ميوه ها استفاده کنيد و به محض اينکه از خواب بيدار شديد، از آن در داخل اتاق اسپري کنيد تا خواب از سرتان بپرد.
در کنار تخت خود يک ليوان آب قرار دهيد
آيا مي دانيد که نوشيدن يک ليوان آب در صبح زود، به راحت تر بيدار شدن شما کمک مي کند؟
برنامه ريزي کنيد
من و شما مي دانيم که اگر يک هدف مشخص داشته باشيم و بدانيم که بايد براي چه چيزي صبح زود بيدار شويم، مي توانيم براي ترک رختخواب آماده تر باشيم. زماني که هدف داريد و مي دانيد که به فرض ساعت 7 صبح بايد فلان کار را انجام دهيد، وگرنه براي تان عواقب دارد، ديگر خواب نمي مانيد. خانم ميشل سيگار، متخصص و روانپزشک از دانشگاه ميشيگان مي گويد: «بيدار شدن به موقع در صبح زود، کمک مي کند تا انگيزه و اميد بيشتري براي ادامه زندگي داشته باشيد. با بيدار شدن به موقع از خواب، فرصت داريد که يک صبحانه مناسب خورده و سپس کمي تمرکز کنيد. به اين ترتيب روز کاري شما با انرژي و نشاط بيشتري شروع مي شود. تنها کافي است قبل از خواب، براي خود يک برنامه بنويسيد و مشخص کنيد که چه چيزي مي خواهيد. آن وقت مي توانيد با انرژي بيشتري از خواب بيدار شويد. مي توانيد اين برنامه ريزي را با يک دوست يا هم اتاقي تان در ميان بگذاريد تا پاسخگويي به او مجبورتان کند، صبح زود از خواب بيدار شويد.»
• نقش چيدمان اتاق خواب
چيدمان اتاق خواب شما نيز اهميت زيادي دارد، چرا که اولين چيزي که بعد از بيدار شدن مي بينيد، در و ديوار اتاق تان است. مي توانيد يک چيز انگيزشي روبه روي تختخواب خود قرار دهيد تا بعد از بيدار شدن، چشمتان به آن بيفتد و راحت تر از خواب برخيزيد. مي توانيد شعاري را که به شما انگيزه مي دهد، روي يک تکه کاغذ نوشته و به ديوار اتاق تان بچسبانيد، همچنين مي توانيد عکس فردي را که مي خواهيد به موقعيت شبيه به او برسيد و موفق باشيد، روي ديوار بزنيد. اين پيام هاي مثبتي که از چيدمان اتاق تان مي گيريد، به شما در زود بيدار شدن از خواب کمک مي کند.
• نور خورشيد را به اتاق تان راه دهيد
نورپردازي اتاق مي تواند در به موقع بيدار شدن به شما کمک کند؛ نور خورشيد هم ضد خواب بوده و به شما در ترک رختخواب کمک مي کند. اين نور با افزايش جريان خون در بدن شما، از انتشار ملاتونين که همان هورمون خواب است، جلوگيري مي کند. در واقع خورشيد به معناي واقعي در بيدار شدن شما کمک کننده است. براي بهره مند شدن از نور خورشيد مي توانيد به جاي پرده هاي ضخيم و سنگين، از پرده هاي معمولي و نازک استفاده کنيد که نور را از خود عبور مي دهند.
• با اولين زنگ ساعت رختخواب را ترک کنيد
هميشه خواب آن هم در جاي گرم و نرمي که دوستش داريد، خيلي لذت بخش تر از آن است که بخواهيد به راحتي از آن بگذريد؛ اما تنها در صورتي که عادت کنيد چرت زدن را کنار بگذاريد، قادر به انجام اين کار هستيد. قطعا چرت زدن و خوابيدن، لذت بخش تر از بيدار شدن سرصبح است، اما مي دانيد که چاره اي جز بيدار شدن نداريد. بايد به خود تحميل کنيد که با اولين صداي زنگ ساعت، از خواب بيدار مي شويد و هرگز اجازه ندهيد که اولين زنگ ساعت، به دومي برسد. در اين صورت شما ديگر به خواب طولاني، فکر هم نمي کنيد و اينکار به مرور زمان، باعث سرحال بيدار شدن شما در هنگام صبح مي شود.
وقتي از خنده نفس تان بند مي آيد
برخي رفتارهاي والدين، آنقدر براي فرزندان اهميت دارد که تا ابد در ذهنشان مي ماند. زمان مثل برق و باد مي گذرد. امروز فرزندتان پوشک مي بندد يا به زور راه مي رود، اما فردا آنقدر بزرگ خواهد شد که براي خود تشکيل خانواده مي دهد؛ ولي اين گذشت زمان، نمي تواند برخي خاطرات را از ذهن او پاک کند. شايد براي تان عجيب باشد؛ اما برخي رفتارهايي که ممکن است براي شما پيش پا افتاده به نظر آيد، براي فرزندتان آنقدر با اهميت است که تا ابد نيز از ذهنش پاک نخواهد شد. تاثيري که شما روي فرزندان تان مي گذاريد، خيلي بيشتر از آن است که تصور مي کنيد؛ اما مي دانيد که تاثيرگذارترين رفتارهاي والدين که تا هميشه در خاطر کودکان مي ماند، کدام است؟ ما در اينجا چند نمونه از مهمترين هاي اين خاطرات را به شما معرفي مي کنيم.
وقتي از او محافظت مي کنيد
وقتي کودک تان کابوس مي بيند و از بي خوابي و ترس، به آغوش شما پناه مي آورد، وقتي که ناراحت است و به او مي گوييد که هيچ مشکلي به وجود نخواهد آمد و همه چيز درست خواهد شد يا زماني که او را محکم در آغوش مي گيريد و براي درمان بيماري اش به اين در و آن در مي زنيد... تمام اين لحظات را در خاطر او ثبت خواهيد کرد. مطمئنا او تا ابد فراموش نخواهد کرد که تحت هر شرايطي، خودتان را براي او قرباني کرديد و دردهايش را به جان خريديد.
وقتي او را نصيحت مي کنيد
زندگي بالا و پايين هاي بسياري دارد و هر انساني، حتي کودک شما، آن را تجربه خواهد کرد؛ اما از آنجا که تجربه هاي شما؛ بيش از فرزندتان است، او شما را الگوي خود قرار مي دهد و براي گرفتن نصيحت و پيشنهاد به شما رجوع مي کند؛ اگر چه شما پاسخ تمام سوالات او را نمي دانيد؛ اما همين که از او حمايت مي کنيد، امنيت و آرامش را به او هديه مي دهيد، حتي اگر او به نصيحت هاي شما عمل نکند، باز هم آنقدر تاثيرگذار است که تا ابد قدردان تان خواهد بود.
چهره شاد فراموش نمي شود
بهترين خاطرات ما، به اتفاق هايي مربوط مي شود که از خنده نفس مان بند مي آيد. اين موضوع اگر در خانواده اتفاق بيفتد، ارزش بيشتري، بخصوص براي فرزندان، خواهد داشت. شايد کودک شما حتي به ياد نياورد که چه موضوعي شما را آنقدر شاد و خندان کرد؛ اما او چهره خندان تان را هيچگاه فراموش نخواهد کرد.
وقتي براي او زمان مي گذاريد
تعطيلات آخر هفته، مسافرت يا هر زمان اندکي که براي فرزندتان مي گذاريد، براي او خاطراتي با ارزش خواهد ساخت که تا ابد به زبان خواهد آورد. او در آينده به ياد مي آورد که شما در جشن مدرسه اش شرکت کرديد يا براي ديدن نمايش او، بليت خريديد. حمايت شما در اين شرايط، براي او يک دنيا ارزش دارد.
آنگونه که با همسرتان برخورد مي کنيد
وقتي در مقابل کودک تان به همسر خود ابراز محبت مي کنيد، اين تصوير، تاثيري روي فرزندتان خواهد گذاشت که تا ابد پايدار خواهد بود. او حتي از کوچک ترين رفتارهاي شما، چه خوب و چه بد، ياداشت برداري مي کند و در زندگي آينده اش، از آنها درس مي گيرد. بنابراين مراقب رفتارهاي خود با همسرتان باشيد؛ زيرا شما تنها الگو در زندگي مشترک او خواهيد بود.
جدول شماره سه
افقي:
1-دانش مربوط به يک علم يا صنعت – مجموعه اي بزرگ که در آن، نفت و گاز تصفيه و به مواد ديگري تبديل مي شوند – از مهم ترين جشنواره هاي سينمايي جهان 2-نوعي پارچه گرانبها – فرستاده و پيامبر 3-عزيز روهاي گرم تابستان – شهري در استان کرمان – ضدحمله – سراي مهر و کين 4-امر به آمدن مي کند – از انواع ادبيات – دام 5-مربوط به بخش بزرگي از تقسيمات کشوري – نام کوچک بانوي نويسنده آمريکايي قرن بيستم و خالق رمان «حباب شيشه اي» 6-نويسنده فرانسوي که در سال 1915 جايزه نوبل را براي خلق رمان «جان شيفته» دريافت کرد – بيماري خطرناکي که از طريق آب آلوده شايع مي شود و در قديم به آن مرگامرگي مي گفتند – غذاي اغلب افراد مجرد 7-دندانه سوهان – طرح و نقشه براي انجام يک کار – تاب و توان 8-اندک – الفباي موسيقي – پايتختي کهن در اروپا – گل سرخ 9-حرف درد – جمع نتيجه – باخاشاک مي آيد 10-کاغذي که نام و مشخصات يک موسسه بر بالاي آن چاپ شده باشد – آزاد – گياهي حاوي نيکوتين 11-پايتخت ماتادورها – شيوه اي براي انجام دادن امور 12-هر کس آن را بکارد، طوفان درو مي کند – قدرناشناسي – شجاع – تصديق روسي 14-يکي از طرفين دعوا – بيماري کمبود آهن 15-دانه خوشبو – فيلمي جنگي از سيف الله داد – روبرت کخ آلماني، باسيل اين بيماري را کشف کرد.
عمودي:
1-نيرنگ و ريا – پروردگار – کافي – سازوکاري که طي آن نوعي از خسارت جبران مي شود 2-نام پيشين مشکين شهر – داستان بلند 3-به دومين پايتخت زيباي جهان معروف است 4-سالمند – سرنشين شاهان – عقل و فرزانگي – هم بر پشت حيوان است و هم بر ناخن خانم ها 5- زادگاه نخستين پالايشگاه ايران – از آثار مشهور پابلوپيکاسو، نقاش سرشناس اسپانيا 6-سومين جزيره بزرگ ايران در خليج فارس، معروف به جزيره نفت و نخيل و مرواريد – ژنرال مشهور فرانسوي جنگ جهاني اول – سوره اي در قرآن کريم 7-وسيله اي براي دريافت امواج ماهواره اي – شعبده باز و ماهر در انجام سريع حرکات با دست 8-پيشگام اعداد – رايحه و شميم – هنگام شکست، از نهاد برمي آيد – رطوبت 9-واژه اي فرانسوي به معناي گذرگاه که امروزه به بازار سرپوشيده با دو محل ورود و خروج گفته مي شود – دوستان 10- يکه تاز اين روزهاي عرصه اقتصاد – با مرج مي آيد و آشوب و آشفتگي معنا مي دهد – مهم ترين قسمت درتقسيمات کشوري 11-نوعي گاز که در فشار يک اتمسفر به مايع تبديل مي شود و در صنايع جوشکاري کاربرد دارد – خالي از هر گونه رنگ و ريا 12-نوعي ضربه خطرناک در ورزش مشت زني – پايتخت موسيقي جهان – حيوان حرام گوشت – آسمان 13-آسايشگاه نوعي از بيماران رواني 14-تثبيت قيمت آن در ثبات بازار، نقشي کليدي دارد – رگي که خون تيره را به قلب بازمي گرداند، سياهرگ 15-آه، سوداي آن است – آزاد و رها – ضمير وزني – درنگ و انديشه کردن.
حل جدول شماره قبل
افقي: 1-آب – پارس جنوبي – سد 2 – بابا – آرشه 3-يا – متمم – آرام – تل 4-پنس – سوترلند – مسي 5-تلواسه – ماراتن 6-آنيسم- ورا – يگانه 7-مع – کرانه – رب 8-کا – پي – وا – ول 9-لس – سودان – رل 10-سينما – آدم – تنيدن 11-افتعال – آبنوسي 12-هوس – تنابنده – مسن 13-ده – تمدن – تکاب – کم 14-سراي – اياز 15-هل – ادوين دريک – گز.
عمودي: 1-اديپ – آل – بس – هديه 2- آنتن – ياوه 3-سليم النفس 4-پام – وسع – سمت – ترا 5- ابتسام – اعتماد 6-راموس – کيس – آنديو 7-متهور – والان 8-جم – را – دد – بن 9-آلمان – امانت 10-وارنا – هون – بدکار 11-برادري – تنهايي 12-يشم – اگر – رنو – باک 13-متابوليسم 14-تسنن – ديسک 15- دالي – هر – ژن – نماز.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات