پيشگامي مناطق نفت خيز جنوب در مسئوليت هاي اجتماعي(بخش اول)
معنـاي آبـاداني
مشعل - شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب به عنوان خاستگاه صنعت عظيم نفت به موازات برنامه هاي راهبردي خود در توليد از مخازن نفت و گاز همچنان بخش عمده اي از فعاليت هاي خود را به توسعه و عمران مناطق پيراموني اختصاص داده است. اين شركت در كنار پروژه هاي مرتبط با افزايش نگهداشت توان توليد و استمرار توليد روزانه 3 ميليون بشكه نفت خام، ده ها پروژه بزرگ عمراني را در دست اجرا دارد. گزارش پيش رو تلاش دارد تا در گفت و گو با مديران شرکت هاي تابع مناطق نفتخيز جنوب و مدير عامل اين شرکت راهبردي وزارت نفت نگاهي به تحولات، پيشرفت ها و آبادني هاي ايجاد شده به دست اهالي صنعت نفت در جنوب کشور بيندازد.
بيژن عالي پور، مديرعامل شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: اين شركت همسو با امور مرتبط توليد، در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي نيز فعال بوده است، در حوزه مناطق نفت خيز جنوب به جرأت مي توان گفت كمتر رويداد مهمي در زمينه هاي اجتماعي، فرهنگي، زيست محيطي و توسعه پايدار به وقوع مي پيوندد كه نفت در آن مشاركت يا همراهي نداشته باشد. وي تاكيد كرد: نگاهي به كارنامه چهارساله اين شركت در زمينه كمك به توسعه زير ساخت هاي آموزشي، فرهنگي، بهداشتي و زيست محيطي، بيانگر اين واقعيت است؛ از طرفي درون صنعت نفت نيز، طرح ها و پروژه هاي مهم و كليدي با اولويت محيط زيست و مسئوليت هاي اجتماعي تعريف و اجرا مي شوند؛ مصداق اين مدعا آخرين پروژه هاي افتتاح شده در زمينه جمع آوري گازهاي فلر است كه مبتني بر اصل استمرار توليد توام با حفظ سلامت ساكنان مناطق پيراموني تعريف و اجرا شده است.
فصل جديد كار و تلاش در مناطق نفت خيز
مدير برنامه ريزي تلفيقي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز گفت: در مناطق نفت خيز جنوب به عنوان خاستگاه صنعت نفت با اجراي طرح توسعه 28 مخزن نفتي، فصل جديدي از توسعه و پيشرفت آغاز شده است. سيد عبدالله موسوي افزود: اين طرح كه امسال و سال آينده بايد اجرا شود، با سرمايه گذاري 6/4 ميليارد دلاري در چارچوب مدل قراردادي عمليات محور، توليد نفت اين شركت را افزون بر 340 هزار بشکه افزايش مي دهد.
وي گفت: در قالب اين طرح كه عمده آن در استان خوزستان است 124 پروژه روزميني به اجرا در مي آيد كه موجب تحولي چشمگير در استان خوزستان مي شود. موسوي افزود: بر اساس برآوردها براي اجراي اين طرح 282 حلقه چاه جديد حفاري و 143 تعمير مي شود و حجم فعاليت هاي اين شركت افزايش مي يابد.
اجراي بيش از 20 پروژه بزرگ عمراني
مدير مهندسي و ساختمان شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز با تشريح فعاليت هاي عمراني اين مديريت گفت: هم اكنون بيش از 20 پروژه بزرگ عمراني با اعتبار حدود 400 ميليارد تومان در دست اجراست.
شاپور حاتم پور افزود: در حوزه راه سازي پروژه هاي مهمي از جمله احداث جاده اصلي محوراميديه/جايزان، احداث جاده ايذه به مسجدسليمان و تعريض و بهسازي جاده اصلي سه راهي هفتكل تا نفت سفيد در حال اجراست. وي گفت: مناطق نفت خيز جنوب در بخش فضاهاي درماني و بيمارستاني 8 پروژه با اعتبار بيش از 13 ميليارد تومان در شهرهاي اهواز، گچساران و مسجدسليمان در دست اجرا دارد كه بيمارستان 96 تختخوابي گچساران اخيراً افتتاح شد و بيمارستان 32 تختخوابي مسجد سليمان نيز در آستانه انجام تشريفات مناقصه است.
حفظ محيط زيست با جمع آوري گازهاي مشعل
در ادامه سرپرست مديريت توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با تشريح فعاليت هاي اين شركت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي گفت: اين شركت با هدف بهينه سازي مصرف انرژي و حفظ محيط زيست، جمع آوري گازهاي مشعل را براي نخستين بار در كشور در 4 واحد بهره برداري پارسي كلاستر، مارون 3، مارون 6 و منصوري اجرايي کرده است كه پروژه جمع آوري گازهاي مشعل پارسي در ارديبهشت 1397 به بهره برداري رسيد و مارون 3 در پايان شهريور، مارون 6 در پايان دي و منصوري تا پايان امسال راه اندازي مي شود. سعيد كوتي افزود: افزون بر 4 پروژه ياد شده، مزايده جمع آوري گازهاي مشعل 23 واحد بهره برداري ديگر براي حدود 130 ميليون فوت مکعب در دست اقدام است. اين مزايده در مرحله تبادل اطلاعات قرار دارد و اگر اجرا و تکميل شود، به همراه چهار پروژه ديگر، باعث جمع آوري 200 ميليون فوت مکعب گاز در روز خواهد شد.
وي با اشاره به فرآيند بومي سازي تجهيزات نفت در تاريخ صنعت نفت گفت: توليد كالاي مورد نياز شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از نخستين سال هاي پس از انقلاب با ساخت قطعات کوچک آغاز شد و در ادامه با گسترش ارتباط بين صنعت و دانشگاه، فرآيند توليد شتاب بيشتري گرفت. برقراري اين ارتباط نتيجه بخش بوده و اقدام هاي بسيار خوبي نيز در همين زمينه انجام شد؛ در اين زمان به دنبال اين هستيم تا اين ارتباط افزايش يابد و در پي آن قطعات مهم تري در حوزه نفت که نيازمند دانش تخصصي است، ساخته شود. كوتي تصريح كرد: چنين فعاليت هايي را مي توان از افتخارهاي 4 دهه اخير و حاصل جديت و پيشگامي فعاليت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب محسوب کرد. از ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي، فعاليت اين شرکت در مقوله توليد محصولات داخلي از قطعات کوچک و ساده آغاز شده و به تدريج پيشرفت کرده است و در حال حاضر به رشد بسيار خوبي رسيد تاجايي كه با اعتماد به سازندگان داخلي، به توانمندي ساخت و توليد توربين هاي مورد نياز اين صنعت دست يافتيم.
اولويت منابع انساني مناطق نفت خيز جنوب
مدير منابع انساني شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز با اشاره به اين كه آموزش، اولويت نخست اين مديريت است، اظهار کرد: اين مديريت افزون بر رسالت خود در آموزش كاركنان، براي تقويت سطح دانش و مهارت فرزندان خانواده ها در طول سال و به طور مستمر با ايجاد فضا و تجهيزات مناسب آموزشي، اقدام به برگزاري كلاس هاي زبان انگليسي و كامپيوتر در سطوح مختلف کرده است كه در حال حاضر بيش از 1500 دانش آموز در مقاطع مختلف سني اعم از شركتي و غيرشركتي در اين كلاس ها حضور دارند.
ابراهيم منصور نژاد افزود: هم اکنون 42 باب مدرسه در مقاطع مختلف درمناطق مسكوني زير پوشش شركت ملي مناطق نفت خيز بوده كه كليه تعميرات دوره اي و روزانه آنها توسط مديريت عمليات غيرصنعتي شركت انجام مي شود. وي ادامه داد: آموزش و توسعه نيروي انساني، علاوه بر وظيفه سازماني مشخص شده در شرح وظايف، در خصوص پذيرش كارآموزان دانشكده نفت (300 نفر در سال)، به دليل نياز متقاضيان از ساير دانشگاهها در سطح استان (با اولويت اول) و كشور هر ساله با همكاري شركتهاي تابعه، مديريت ها و ادارات ستادي بيش از 3 هزار نفر از دانشجويان را در مقاطع مختلف تحصيلي براي گذراندن دوره هاي كارآموزي پذيرش مي كند. منصورنژاد گفت: در حوزه ورزش نيز، جذب بيش از 500 نفر ورزشكار غير شركتي در تيم هاي ورزشي مناطق نفت خيزجنوب در مسابقات باشگاهي استان و كشور، ارائه تسهيلات و امكانات ورزشي براي كمك به برگزاري رقابت ها و برنامه هاي ورزشي، ارائه تسهيلات استفاده از اماكن ورزشي در حد ظرفيت و امكانات موجود به شهروندان، حمايت از تيم هاي جانبازان و معلولين براي اعزام به مسابقات كشوري و ميزباني مسابقات مختلف ورزشي در سطح كشور و استان، از فعاليت هاي اين مديريت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي محسوب مي شود.
مسئوليت هاي اجتماعي در شركت كارون
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در کنار مأموريت خطير اقتصادي، عمل به مسئوليت هاي اجتماعي را از وظايف ذاتي خود مي داند و همواره به آن اهتمام ويژه داشته است. اين شرکت به دليل مجاورت با کلان شهر اهواز در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي ملزم به رعايت تعهدات و وظايف مختلفي است و همواره در اين مسير، منشأ خدمات مختلفي در زمينه هاي احداث فضاهاي آموزشي، فرهنگي و مذهبي، احداث راه و جاده سازي، اشتغالزايي، آبرساني، مقابله با ريزگردها و محروميت زدايي بوده است. حفاظت از محيط زيست و مشاركت در توسعه جامعه محلي و جلب رضايت ذينفعان و مشتريان در رأس برنامه هاي اجرايي اين شرکت بزرگ توليد کننده نفت و گاز قرار دارد.
اقدام هاي عام المنفعه اين شرکت در قالب مسئوليت هاي اجتماعي در روستاهاي همجوار با تأسيسات در بخش هاي غيزانيه، مرکزي و اسماعيليه کلانشهر اهواز و روستاهاي شهرستان هاي کارون و شادگان است. بخشي از فعاليت هاي اين حوزه عبارت است از:
پرداخت عوارض به شهرداري ها
مجموع عوارض پرداخت شده به شهرداري هاي مناطق 2، 3و7 كلان شهر اهواز و شهرداري دارخوين در سال هاي 95 و 96 (مربوط به شركت كارون) در مجموع 124 ميليارد ريال بوده است. مبلغ پرداخت شده در رابطه با عوارض آلايندگي طي سال هاي 95 و96 در مجموع 9/138 ميليارد ريال است. در اين رابطه نيز سال هاي 95 و96 در مجموع 3/582 ميليون ريال پرداخت شده است.
احداث و نگهداري جاده دسترسي
اين شرکت مسئوليت راهبري 7 مجموعه صنعتي و بهره برداري بيش از 660 حلقه چاه را به عهده دارد. جاده هاي ارتباطي تأسيسات و چاه هاي ياد شده را شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب احداث کرده است و همين کار افزون بر تسهيل تردد ساکنان روستاهاي اطراف تأسيسات، محرکي مهم براي توسعه مناطق روستانشين بوده است. در اين ارتباط مي توان به جاده آسفالته استاندارد حدفاصل منطقه کريت تا واحد بهره برداري منصوري به طول تقريبي 60 کيلومتر اشاره کرد.
هزينه ترميم و تعريض جاده روستاي علي آباد براوال معادل 40 ميليارد ريال برآورد شده و تأمين منابع لازم براي اجراي پروژه تحت پيگيري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است.
مسئوليت هاي اجتماعي در شرکت مارون
شركت بهره برداري نفت و گاز مارون، يكي از 5 شركت بهره بردار تابع شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب است كه با گستره بيش از 1400 كيلومتر مربع، توليد نفت خام را از سه ميدان مارون، كوپال و شادگان راهبري مي كند. اين شركت روزانه 574 هزار بشكه نفت، 570 ميليون فوت مكعب گاز و 36 هزار بشكه مايعات گازي و نفتا توليد و به دو بخش صادرات و پالايشگاهي جهت مصارف داخلي ارسال مي كند.
فعاليت هاي زيست محيطي و عام المنفعه
شركت بهره برداري نفت و گاز مارون همواره با توجه به گستره پهناور شركت و مجاورت با شهر و روستاهاي متعدد، تلاش كرده است تا خدمات ويژه اي را در قالب مسئوليت هاي اجتماعي يا اقدام هاي عام المنفعه به مجاوران واحد هاي عملياتي شركت ارائه دهد. احداث 6 باب مدرسه در روستاهاي اهواز بخش غيزانيه، تامين و اهداي هدايا و بسته هاي كمك آموزشي، تامين 40 دستگاه كولر گازي پنجره اي و آبسردكن براي مدارس روستايي اهواز بخش غيزانيه، كمك به تكميل مدرسه روستاي عوافي و مدرسه خيرساز، تأمين تانکرهاي آبرسان 16هزارليتري براي آبرساني به روستاهاي غيزانيه، تامين مالي وکمک به خريد تجهيزات آبرساني روستاهاي اهواز درغيزانيه، احداث سه دهانه پل بتني، احداث ديوارسنگي براي جلوگيري از شن هاي روان، کمک به برنامه هاو پشتيباني از مراسم مذهبي و تامين مصالح ياکمک به 28 مسجد، از اهم اقدام هاي شرکت بهره برداري مارون در سال 96 است. در سال 95 نيز، تأمين ماشين آلات راهسازي (طرح اصلاح هندسي محور رامشير به رامهرمز) و بهسازي روستاهاي رامشير. تامين خودرو براي رويدادهاي فرهنگي، مذهبي و ورزشي و تامين البسه تيم هاي ورزشي و احداث دو باب فضاي آموزشي دو كلاسه در روستاي نمره 3 كوپال و مدرسه آيت اله خامنه اي روستاي عبداله عموري و بهسازي و تجهيز كامل مدرسه 6 كلاسه موجود، تأمين مصالح بهسازي 9 مسجد در قالب طرح بسيج را در كارنامه مسئوليت اجتماعي خود داريم.
با به كار گيري دستگاه هاي فرآورش سيار(MOS , MOT ) براي جلوگيري از نفت سوزي و آلودگي زيست محيطي در عمليات هاي انگيزشي چاه ها، در 4 سال اخير در مجموع افزون بر 630 هزار بشكه نفت استحصال و به فرآيند توليد بازگردانده شده است. ضمن افزايش توان ظرفيت تزريق پساب به ميزان 20 هزار بشكه در روز و تعمير و تعويض لوله هاي معيوب، در 4 سال گذشته نزديک به 81 ميليون بشكه پساب حاصل از واحدهاي نمكزدايي (97 درصد پساب توليدي) به چاه هاي دفعي، تزريق شده و مابقي نيز به حوضچه هاي تبخير استاندارد ارسال شده است. در حوزه جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه، اين شركت سال گذشته با انتقال يك دستگاه توربوكمپرسور از مجتمع صنعتي مارون 1به مارون 6 و همچنين با استفاده از ظرفيت يدك خطوط لوله انتقال، از سوختن روزانه 35 ميليون فوت مكعب در روز از گازهاي مازاد مارون 1 و 6 جلوگيري کرد در آغاز سال جاري نيز، قراردادهاي جمع آوري گازهاي مشعل مارون 3 و6 در قالب طرح مزايده با بخش خصوصي (در مجموع 30 ميليون فوت مكعب در روز) كه از سوي معاونت بهينه سازي مصرف انرژي مديريت توليد پيگيري مي شد، منعقد و كلنگ شروع به كار احداث واحد به زمين زده شد.