خدمات تله مديسن
علي شکيبا، 25 سال سابقه کار دارد و مسئول واحد تله مديسن است. مي گويد: «تله مديسن از سال 80 در بيمارستان نفت گچساران راه اندازي شده بود؛ اما به دليل برخي مشکلات، فعال نبود. بهمن ماه 94 اين واحد را دوباره فعال کرديم. به همين دليل از ارجاع برخي بيماران کاسته و موجب شد تا از تجويز پزشکان فوق تخصصي که در منطقه نداريم، بهره مند شويم. در اين زمينه با بيمارستان نفت تهران در حوزه هاي کودکان، زنان، پوست، مشاوره اعصاب و روان همکاري داشتيم. به تازگي پيشنهاد شده تا از پزشک متخصص تغذيه نيز کمک بگيريم؛ زيرا بيماران ديابت، پيوند کليه، کبد و... به رژيم تغذيه اي مناسب نياز دارند. فرمي به پزشکان داده ايم تا اگر بيماري به ارجاع نياز داشت، نخست او را به تله مديسن ارجاع دهند، اما اگر به جراحي و نمونه برداري نياز بود، به مراکز ديگر اعزام شود که با استفاده از اين روش، از رفت و آمدهاي غيرضروري جلوگيري مي شود.»
مي خواهم فوتباليست شوم
در بخش عمومي، پسري 12 ساله به نام عليرضا توانگر بستري است که بر اثر زمين خوردن در فوتبال، دستش شکسته و عمل شده است. آرزو دارد وقتي بزرگ شد، يک فوتباليست حرفه اي شود. پدر او مي گويد:« دوستان پسرم، نزديک غروب تماس گرفتند و گفتند که دست عليرضا شکسته است. سريع خود را به زمين فوتبال رساندم و پسرم را به بيمارستان نفت منتقل کردم که مورد عمل جراحي قرار گرفت.»
توازن در کار
اکرم گشتيل، کارشناس پرستاري بخش داخلي زنان است. مي گويد: «ما به صورت شيفتي کار مي کنيم و اين بخش 6 تخت جراحي، 2 تخت داخلي و يک تخت ايزوله دارد. به دليل خدماتي که به بيمار ارائه مي دهيم، استراحت کمي داريم، اما از اين قضيه ناراضي نيستيم؛ زيرا سلامت بيمار برايمان مهم است.»
سرماخوردگي و عفونت ريه
خانمي 55 ساله در بخش داخلي زنان بستري است. او چهره اي آرام و لبخندي زيبا بر لب دارد. از او مي پرسم که چرا بستري شده، مي گويد:«سرما خوردگي داشتم که عفونت آن در ريه هايم ريخت و باعث تنگي نفس شد. بعد از گذشت يک روز با دريافت خدمات از سوي پزشکان اين بيمارستان حالم بهتر شده است.»
با مرکز فاصله داريم
ژاله بيات فر، مسئول اتاق عمل است و به گفته همکارانش از پست اجرايي زياد خوشش نمي آيد و مي خواهد بيشتر در تکاپو باشد. مي گويد: «از سال 68 شروع به کار کرده ام و 14 سال است که مسئول اتاق عمل هستم. قبل از آن نيز مسئوليت بخش سي سي يو را به عهده داشتم. در بخش اتاق عمل با 16 پزشک در ارتباط هستم. سياست بيمارستان به گونه اي است که خدمات بيشتري مي توانيم ارائه دهيم و هر روز با سه پزشک کار ميکنيم.»
اسکورت طبي
نسرين توکلي، کارشناس ارشد پرستاري است. طرح خود را سال 77 در اين بيمارستان گذرانده و اکنون نيز مسئول بخش و داخلي مردان است. تنها خانمي است که در اين بخش داخلي کار مي کند. مي گويد: «اين بخش 15 تخت فعال دارد که از اين تعداد 6 تخت جراحي، 4 تخت داخلي و 3 تخت ايزوله داريم. برنامه اي در نظر گرفته شده تا پرستارهايي که شيفت کاريشان نيست، آنکال باشند.» به گفته او «وقتي بحث برگزاري مانور يا تعميرات اساسي و توپکراني مطرح باشد، بايد يک پرستار به عنوان اسکورت طبي در آن منطقه داشته باشيم. به همين دليل وظيفه تامين نيرو به عهده بخش داخلي مردان و اورژانس خواهد بود.»
مراجعه بيماران تنها به يک پزشک
وقتي صبح به کلينيک هاي تخصصي رفتم، پر از بيمار بود و امکان مصاحبه با صغري صادقي، مسئول کلينيک هاي تخصصي وجود نداشت. بعد از ظهر دوباره به آنجا مراجعه کردم، ديگر نشاني از شلوغي صبح نبود. او مي گويد: «به دليل اينکه محدوديتي در مراجعه بيماران به پزشکان داخلي وجود ندارد، ممکن است بيمار در يک ماه براي يک بيماري به چند پزشک مراجعه کند. اين کار باعث ايجاد بار مالي کاذب به بيمارستان مي شود. اين در حالي است که در کشورهاي ديگر، يک بيمار بايد چند ماه در نوبت باشد تا به يک پزشک مراجعه کند. بر اين اساس تنها يک پزشک تصميم گيرنده است.»
جلوگيري از پيشرفت بيماري
صادق رشيدي، براي انجام معاينات دوره اي به طب صنعتي مراجعه کرده است. او مي گويد: «يکي از مزيت هاي طب صنعتي اين است که با آزمايش هاي انجام شده، سالانه از پيشرفت بيماري ها جلوگيري مي شود، خدمتي که صنعت نفت براي کارکنان در نظر گرفته، بسيار داراي اهميت است.»
انسان سالم، محور توسعه
تراب احمدي، مسئول طب صنعتي بيمارستان گچساران مي گويد:« در اين منطقه، شرکتي که به آن خدمات مي دهيم، بهره برداري نفت و گاز است. علاوه بر استان، درمانگاه هايي نيز در مناطق داريم و حوزه جغرافيايي وسيعي را پوشش مي دهيم. حدود 2500 نيروي رسمي و 1500 نيروي قرار داد موقت را تحت پوشش داريم. ما در اين قسمت پاسخگوي بيماري هاي مزمن غيرواگير و ناشي از شغل هستيم. به اعتقاد من انسان سالم، محور توسعه است.» به گفته او، «علاوه بر طب صنعتي، وظيفه بهداشت محيط، مانند نظارت بر اماکن عمومي همچون استراحتگاه ها، اماکن تفريحي، استخرها، مهمان سراها، سم پاشي، سلامت آب، مديريت بحران و حوادث را نيز بر عهده داريم.»
تحقق طرح سلامت دهان و دندان
آرزو اسکندي، سرپرستار کلينيک دندانپزشکي صنعت نفت گچساران مي گويد:«در اين واحد 12 دندانپزشک و 10يونيت داريم که يکي از آنها به طب صنعتي و يک يونيت نيز به VIP اختصاص دارد. طرح سلامت دهان و دندان را از سال95 شروع کرديم که 90 درصد آن محقق شده و جمعيتي در حدود 13 هزار و 742 نفر را تحت پوشش داريم.»
اتاق عمل دندانپزشکي
سينا باوي، دندانپزشک اتاق عمل نيز مي گويد: «در اين طرح، اگر کودکي 3 تا 4 ساله با پزشک همکاري نکند يا کساني که نمي توانند بي حسي موضعي شوند، خدمات لازم، در اتاق عمل دندانپزشکي به آنها ارائه مي شود. قبل از راه اندازي اين اتاق، اين بيماران به شهرهاي ديگر اعزام مي شدند. به همين دليل کودک با دو همراه اعزام مي شد که اين کار هزينه هايي براي صنعت نفت داشت. با راه اندازي اين اتاق عمل، تمام کارها در يک جلسه انجام و در هزينه ها نيز صرفه جويي مي شود. با اين کار ديگر در ذهن کودکان، خاطره بدي از دندانپزشکي باقي نمي ماند.»
طرح درمان غير مستقيم
واحد درمان غير مستقيم در سازمان بهداشت و درمان از سال 88 آغاز به کار کرده و روز به روز گسترده تر مي شود. رسالت ارائه درمان غيرمستقيم، دادن حق انتخاب به بيماران براي تعيين پزشک است. مهرداد سينايي مي گويد: «با حدود 17 مرکز، قرارداد داريم که شامل بيمارستان، آزمايشگاه، راديولوژي و... است. سندهاي هزينه به صورت ماهانه براي ما ارسال مي شود، البته درمان غيرمستقيم به گونه اي ديگر داريم که بيمار از پزشکان شهرهاي ديگر نيز خدمات مي گيرد.»
پيشرفت 90 درصدي بيمارستان جديد
در پايان گفت وگو با مسئولان، کارکنان و مراجعه کنندگان، با محمد محمدي، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران هم صحبت مي شوم تا نتيجه گيري و جمع بندي نهايي اين سفر سه روزه را با او داشته باشم. محمدي مي گويد:« مي خواهيم بيمارستان صنعت نفت اين شهر را به مکان ديگري منتقل کنيم تا خدمات بهتري به مراجعه کنندگان داده شود؛ اما اين بيمارستان با مشکلاتي روبه روست که جا نمايي نامناسب، يکي از آنهاست و فضاي فيزيکي مناسبي براي پارکينگ فضاي اداري و استفاده از بالگرد در نظر گرفته نشده است. در گذشته، درباره خريد 10 هزار متر زمين واقع در ضلع جنوبي اين بيمارستان رايزني هاي انجام شد؛ اما در اين زمينه با کمبود بودجه مواجه هستيم.»
راه اندازي بخش آندوسکوپي درمانگاه آزادي نفت
بخش آندوسکوپي درمانگاه سلامت خانواده آزادي، با حضور حبيب اله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و علي بهزادي، رئيس بهداشت ودرمان صنعت نفت تهران و تعدادي از روسا و مديران کارکنان سازمان بهداشت ودرمان نفت راه اندازي شد. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت : با اجراي طرح تجهيز درمانگاه سلامت خانواده آزادي ، در آينده اي نزديک تعداد مراجعان به بيمارستان مرکزي نفت 50 درصد کاهش مي يابد. سميع با تاکيد برنصب سه دستگاه آندوسکوپي در درمانگاه آزادي افزود: اين سه دستگاه جديدترين و پيشرفته ترين دستگاه هاي آندوسکوپي درسطح کشور و مجهز به آخرين فناوري روز هستند.به گفته وي، تا قبل از پايان سال 97 تمام برنامه هاي تجهيز درمانگاه خانواده آزادي، به تدريج اجرايي مي شود تا از تمامي ظرفيت اين درمانگاه استفاده شود.مديرعامل سازمان با اشاره به استفاده از نرم افزار «جي آي اس» که مراجعان شاغل و بازنشسته را جانمايي مي کند، گفت: براساس اطلاعات استخراج شده از اين نرم افزار، نزديک به يک دوم خانواده کارکنان و بازنشستگان نفت در غرب تهران ساکن هستند.
سميع يادآورشد: با توجه به قرارگيري بيمارستان مرکزي نفت در منطقه تجاري و محدوده طرح ترافيک، تردد بيماران به اين بيمارستان با مشکلاتي همراه است، از اين رو تلاش مي شود با تجهيز درمانگاه آزادي و توسعه تخصص هاي سرپايي، خدمات تخصصي سرپايي به همکاران ارائه شود و بيماران بتوانند همه خدمات تخصصي را از درمانگاه آزادي بگيرند و فقط براي اعمال جراحي و بستري به بيمارستان مراجعه کنند.مديرعامل سازمان بهداشت و درمان نفت با بيان اينکه سونوگرافي، تصويربرداري، شيمي درماني سرپايي و بخش تخصصي دياليز از ديگر بخش هايي است که بزودي در درمانگاه خانواده آزادي راه اندازي مي شود، افزود: براي تامين دستگاه تراکم استخوان نيز مناقصه انجام شده و در آينده نزديک، اين دستگاه خريداري و نصب و برنامه هاي تشخيص و درمان پوکي استخوان اين درمانگاه نيز اجرايي مي شود تا حد امکان، مراجعان از خدمات بيمارستان مرکزي نفت بي نياز شوند.وي با اشاره به اهميت دسترسي اين مرکز درماني پيش بيني کرد: با تجهيز درمانگاه آزادي، روزانه هزار تا هزار و 500 نفر به اين مرکز مراجعه مي کنند.
امحاي زباله، همسو با محيط زيست
مسئول بهداشت محيط ومديريت پسماند بيمارستان نفت تهران، از امحاي تخصصي و کاملا سازگار با محيط زيست به ميزان 12 هزار و 50 کيلو گرم زباله هاي بيمارستان نفت تهران در سه ماه اول امسال خبرداد.
الهام ذبيحي با بيان اين مطلب گفت: اگرچه دستگاه امحاي زباله اين بيمارستان، کارايي بالايي دارد و حتي در سطح تهران هم تعداد کمي از بيمارستان ها داراي دستگاه امحاي زباله عفوني با چنين راندمان بالايي هستند؛ اما در اين فرآيند، نقش نيروي انساني را نبايد ناديده گرفت.
به گفته وي، زباله ها پس از جمع آوري از سوي نيروهاي خدماتي، داخل اتاقک امحا برده و به صورت دستي تفکيک شده و زباله هايي که به دستگاه صدمه مي زند، جداسازي و مابقي در داخل دستگاه امحا قرار داده مي شود .
وي تاکيد کرد: بيمارستان نفت در ميان بيمارستان هاي تهران از لحاظ امحاي زباله در سطح مطلوبي قرار دارد و از بيمارستان هاي دوستدار محيط زيست به شمار مي رود که دليل آن دقت و احساس مسئوليت نيروهاي خدماتي و اپراتورهاي دستگاه امحاي زباله است، زيرا به صورت 24 ساعته در پست خود حضور دارند و مي دانند بي توجهي و خطا در تفکيک زباله ها، موجب آسيب رساندن به دستگاه و اختلال در عملکرد آن مي شود.
به گفته ذبيحي، زباله هاي تفکيک شده طي 10 تا 15 سيکل امحا مي شوند و در مدت 45 دقيقه، دستگاه حجم و وزن زباله ها را به ترتيب 75 درصد و 25 درصد کاهش مي دهد و پس از بي خطر شدن ، بسته بندي و به شهرداري تحويل مي شود.
وي ادامه داد: خطراتي که ممکن است سلامت کارگران اين بخش را تهديد کند، سر سوزن هاي خوب بسته نشده و پنس و ويال هاي شکسته است که دقت همکاران قبل از انتقال اين زباله ها به واحد امحا، باعث کاهش ضريب ريسک کارکارکنان هنگام تفکيک زباله ها به صورت دستي مي شود.
ذبيحي تاکيد کرد: چنانچه در داخل بخش ها، سرسوزن ها و ديگر اجسام تيز و برنده داخل «سيفتي باکس» قرارداده شود و اين سطل ها از سوي کمک بهياران محکم چسب شده و زباله هاي شيميايي و عادي هم از مبدأ تفکيک شود، ميزان صدمات کاهش و کيفيت کار افزايش مي يابد.
وي يادآور شد: رعايت برخي اصول، عوارض ناشي از کار دربخش امحا را کاهش مي دهد که ازآن جمله مي توان به مواردي چون اختصاص اتاق هاي جداگانه براي تغذيه، استراحت و تعويض لباس اشاره کرد که عوارض گازهاي سمي و انتقال آلودگي را براي کارکنان اين بخش به حداقل مي رساند و به طور مستقيم به سلامت کارکنان و محيط زيست بيمارستان و بيرون از آن ارتباط دارد.