فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس باحضور رئيس جمهور افتتاح شد
ستاره سربلند خودکفايي
آرزو عطايي اينجا خاک گرم جنوب است در حاشيه خليج گرم و دل انگيز فارس؛ شرجي و هرم گرماي هواي بندرعباس را بر پوست صورتمان احساس مي کنيم و از پشت شيشه هاي اتوبوسي که ما را از پيچ و خم بيابان هاي گرم و تفتيده جنوب به پالايشگاه مي برد، نظاره گر برج هاي واحد تقطير و ايزومريزاسيون پالايشگاه ستاره خليج فارس در دل بيابان هاي شمال تنگه هرمز هستيم که همچون ستون هاي زيباي تخت جمشيد، پر شکوه و مقتدر و سر به فلک کشيده ما را به خود فرا مي خوانند. تمام سالهاي گذشته در لحظه اي مرور مي شود و انگار همين ديروز بود که اينجا بياباني بيش نبود با يک تابلوي کوچک به نام «پالايشگاه ستاره خليج فارس». عمليات ساخت ستاره خليج فارس که عنوان بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان را با خود يدک مي کشد، در زميني به مساحت 700 هکتار در سال 85 در جوار پالايشگاه بندرعباس آغاز شد و خوراک آن به وسيله يک خط لوله 485 کيلومتري از پالايشگاه هاي گازي پارس جنوبي به اينجا مي آيد. در نقش و اهميت ساخت ستاره خليج فارس در کشور همين بس که 55 درصد بنزين کشور در اين پالايشگاه توليد مي شود و مي توان آن را به ويژه در شرايط خاص سياسي امروز ايران، ستاره خودکفايي ايران در بنزين و نماد اقتصاد مقاومتي خواند، فاز دوم پالايشگاهي که صفر تا صد آن به دستان پرتوان هزاران کارگر، تکنيسين و مهندس جوان ايراني اجرايي شده است، در تيرماه 97 با حضور رئيس جمهوري کشورمان افتتاح شد. گزارش هفته نامه «مشعل» از اين رويداد را مي خوانيد.
فاز دوم پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس با ظرفيت توليد 12 ميليون ليتر بنزين يورو5، با حضور حسن روحاني، رئيس جمهوري، بيژن زنگنه وزير نفت، عليرضا صادق آبادي، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، فرماندار و استاندار هرمزگان، جمعي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و مديران ارشد صنعت نفت کشور روز پنج شنبه، هفتم تيرماه به طور رسمي افتتاح و روزانه 12 ميليون ليتر بنزين با کيفيت يورو 5 به کل توليد بنزين کشور افزوده شد. ستاره خليج فارس در سه فاز تعريف شده است که هر فاز قابليت توليد روزانه 12 ميليون ليتر بنزين مطابق استانداردهاي روزآمد اتحاديه اروپا را دارد. با راه اندازي دو فاز نخست، ميزان توليد بنزين اين پالايشگاه به 24 ميليون ليتر رسيده و فاز سوم آن نيز تا پايان امسال به بهره برداري مي رسد و امکان صادرات بنزين نيز در کشور فراهم خواهد شد.
صادرکننده بنزين خواهيم شد
رئيس جمهور کشورمان روز پنجشنبه، (هفتم تيرماه) در آيين گشايش فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس گفت: «در پنج سال گذشته توليد بنزين کشور 45 درصد افزايش يافته و توليد بنزين يورو 4 و 5 کشور 13 برابر شده است. زماني کشورمان وارد کننده گازوييل بود و هم اکنون صادرکننده هستيم، در زمستان واردکننده گاز بوديم، اما اکنون صادرکننده نيز هستيم و آيا نبايد به همه اينها از جمله بهره برداري از فازهاي جديد پارس جنوبي و فازهاي پالايشگاه ستاره خليج فارس که با کار و فعاليت متخصصان و کارگران ايراني در هر فاز آن روزانه 12 ميليون ليتر بنزين توليد مي شود، افتخار کنيم؟ اميدوارم تا پايان سال فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس به بهره برداري برسد و اگر در مصرف بنزين نيز، صرفه جويي هاي لازم را انجام دهيم و مصرف بيش از حد را مهار کنيم، صادرکننده بنزين خواهيم شد. ايران 80 ميليون نفر جمعيت دارد و روزانه 80 ميليون ليتر بنزين در کشور سوزانده مي شود که در هيچ جاي دنيا چنين مصرفي وجود ندارد.» دکتر حسن روحاني با تاکيد بر اين که پروژه پالايشگاه ستاره خليج فارس يک پروژه کم نظير در منطقه و جهان است، افزود: «حامل هاي انرژي سرمايه هاي کشور هستند و مصرف بي رويه است، ارز و دلار همين جاست و اگر کمي مراعات کنيم، در تامين بنزين مورد نياز کشور به خودکفايي خواهيم رسيد، هم اکنون در گازوييل به خودکفايي رسيده ايم و در صورتي که سدي در برابر بد مصرفي و هدررفت و قاچاق سوخت ايجاد کنيم، به اين مهم دست خواهيم يافت.»
سهام پالايشگاه ستاره در اختيار مردم قرار گيرد
روحاني با بيان اين که يکي از سازمان هايي که داراي اعتبار لازم نزد مردم بوده و مي تواند سرمايه گذاري هاي جديد در کشور انجام دهد، وزارت نفت و البته شرکت ملي نفت ايران است، گفت: «بايد سهام پالايشگاه ستاره خليج فارس را در اختيار مردم قرار دهيم و بدون ترديد، عرضه سهام اين پالايشگاه در همان ساعت هاي اوليه با اقبال سرمايه گذاران و مردم روبه رو خواهد شد. در توليد نفت نيز مي توان سرمايه گذاري هاي عظيمي انجام داد و هر دستگاهي که بتواند مردم را وارد سرمايه گذاري کرده و اشتغال زايي کند و پول مردم را برگرداند، خدمت بزرگي انجام داده است. از نيروهاي مسلح، سپاه، ارتش، بسيج، نيروي انتظامي، کارآفرينان و شرکت هايي که در طرح عظيم و ملي پالايشگاه ستاره خليج فارس سهيم بودند، تشکر و تاکيد مي کنم امروز، روز ياري بيشتر به کشور است و بايد دين خود را به اين کشور ادا کنيم.»
خودکفايي بنزين از اين پس در خودروسازي ها پيگيري شود
وزير نفت نيز در اين آيين با اشاره به لزوم کاهش مصرف بنزين در کشور گفت: با افتتاح فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس، روزانه 24 ميليون ليتر بنزين در اين پالايشگاه توليد مي شود، اما نمي توانيم سالي يک فاز براي افزايش 8 درصدي مصرف بنزين در کشور در مدار قرار دهيم و بايد پس از اين خودکفايي بنزين در کارخانه هاي خودروسازي پيگيري شود. بنزين و نفت گاز باکيفيت در کلانشهرها توزيع مي شود و طرح هاي افزايش کيفيت فرآورده هاي نفتي به منظور افزايش کيفيت هوا يکي پس از ديگري به بهره برداري مي رسد، اما مهار و مديريت مصرف بنزين در داخل کشور موضوعي حياتي است. توليد بنزين يورو 4 در سال 92، سه ميليون و 400 هزار ليتر در روز بود که اين مقدار در سال 96 به روزانه 28 ميليون ليتر رسيد و در سال 97 با 14 برابر افزايش به 54 ميليون ليتر در روز مي رسد؛ توليد بنزين پايه کشور نيز از روزانه 59 ميليون و 500 هزار ليتر به 90 ميليون ليتر در روز خواهد رسيد و اين در حالي است که در سال 91 روزانه 63 ميليون و 500 هزار ليتر بنزين در کشور مصرف مي شد که اين مقدار خردادماه 97 به روزانه 83 ميليون و 500 هزار ليتر رسيده و در ماه هاي آينده باز هم به اين رقم افزوده خواهد شد. هم اکنون در تمامي کلان شهرها و در 94 جايگاه در سراسر کشور، بنزين و نفت گاز يورو 4 توزيع مي شود که اين رقم در دو ماه آينده به 200 جايگاه مي رسد.» زنگنه با اعلام بهره برداري از فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس در زمستان امسال گفت: «پالايشگاه ستاره خليج فارس در ابتدا کلاف پيچيده اي بود که باز کردن گره هاي آن صبر و حوصله زيادي مي خواست و خوشبختانه همکاران ما در شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي و قرارگاه خاتم الانبيا (ص) و شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت (اويک) و شرکت راه اندازي و بهره برداري صنايع نفت (اويکو) براي موفقيت اين طرح تلاش و همکاري بي وقفه اي داشتند.» وي همچنين از عملياتي شدن واحد تصفيه هيدروژني پالايشگاه تبريز با توليد روزانه 6 ميليون ليتر نفت گاز در مرداد ماه امسال، واحد تصفيه هيدروژني پالايشگاه بندرعباس با ظرفيت توليد روزانه 12 ميليون ليتر نفت گاز يورو 4 در مهرماه امسال، بهره برداري از واحد تصفيه هيدروژني پالايشگاه اصفهان با استاندارد يورو و افزايش 2 ميليون ليتري بنزين يورو 4 به توليدات پالايشگاه لاوان خبر داد.
نگران تحريم ها نيستيم
زنگنه با اشاره به اين که بيشترين تهديد آمريکا در دوره پيشين تحريم ها متوجه بحث سهميه بندي بنزين بود، گفت: «خوشبختانه با اجراي پروژه پالايشگاه ستاره خليج فارس به عنوان يک طرح مهم در جهت اقتصاد مقاومتي گام مهمي برداشته شد، در صورتي که اگر اين طرح اجرايي نمي شد، 360 هزار بشکه خوراک ميعانات گازي اين پالايشگاه را بايد به زحمت صادر مي کرديم، ولي افتتاح اين پالايشگاه و افزايش توليد بنزين آن به روزانه 24 ميليون ليتر به معناي اين است که ما در مقابله با تهديدهاي خارجي مقاوم شده ايم. در گذشته کشورهاي خارجي با تحريم روي کمبود بنزين فشار مي آوردند، در حالي که با بهره برداري از پالايشگاه ستاره خليج فارس و رسيدن به رقم توليد روزانه 36 ميليون ليتر، وضع باثباتي خواهيم داشت و از بابت تحريم نگراني نخواهيم داشت. براي طرح فراگير پالايشي سيراف (پالايشگاه هاي هشت گانه) نيز که خوراک آن روزانه 480 هزار بشکه ميعانات گازي خواهد بود، به فکر واگذاري سهام آن به مردم هستيم.»
بهينه سازي در مصرف سوخت حياتي است
معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي نيز در اين مراسم گفت: مسير خودکفايي بنزين از پالايشگاه سازي نمي گذرد، بلکه بهينه سازي در مصرف سوخت و استفاده از ديگر راه هاي مديريت مصرف انرژي، شرط مهم خودکفايي در بنزين است. گام نخست در مديريت مصرف انرژي، متنوع سازي سبد سوخت کشور و افزايش سهم گاز طبيعي در آن است و استفاده از ناوگان حمل ونقل عمومي، استفاده از خودروهاي سواري و عمومي با فناوري بالا و مقدار مصرف پايين مانند خودروهاي دوگانه سوز هيبريدي/فسيلي، از ديگر راه هاي مديريت مصرف انرژي است.»
وي افزود: «توليد کنوني روزانه 24 ميليون ليتر بنزين يورو 5 و جلوگيري از خروج ارز، مهم ترين تاثير مثبت و مستقيم پالايشگاه ستاره خليج فارس براي مردم و کشور است و تضمين توليد حداکثري از ميدان گازي پارس جنوبي، جايگزيني گاز طبيعي با سوخت مايع و توليد خوراک اتان براي پتروشيمي، کاهش آلاينده ها به دليل توليد سوخت پاک گاز طبيعي در حوزه زيست محيطي، از ديگر مزاياي ساخت اين پالايشگاه است.»
جوانان در ستاره خليج فارس
علي رضا صادق آبادي با تاکيد بر اين که از منظر نيروي انساني، اين پالايشگاه از جوان ترين پالايشگاه هاي کشور محسوب مي شود که نيروهاي آن با تلاش سخت و شبانه روزي توانستند اين طرح را به نتيجه برسانند، افزود: «مهارت ها و تجربه هاي ارزشمند فني و مديريتي اين افراد ظرفيت جديدي را ايجاد کرده است که مي توان از اين تجربه در آينده صنعت نفت کشور استفاده کرد. نيروهاي جوان جسارت بيشتر و توان فيزيکي بالاتري دارند که اگر با تجارب نيروهاي کارآزموده قديمي آميخته شود به نتايج شگرفي مي انجامد و ستاره ترکيبي از تجربه و جوان گرايي است.»
وي همچنين از راه اندازي نخستين واحد فاز سوم تا يک هفته ديگر خبر داد و افزود: «اکنون يک ماه از آمادگي اين واحد براي راه اندازي مي گذرد که به دليل ريسک هاي توليد در روزهاي اوليه از راه اندازي آن پيش از افتتاح فاز نخست جلوگيري شده است. فاز سوم داراي واحدهاي کمتر و البته با همان ظرفيت پالايش روزانه 120 هزار بشکه است و زودتر از ديگر فازها و تا پايان آذر ماه امسال به طور کامل راه اندازي خواهد شد.»
ستاره نماد تلاش مهندسان ايراني است
در ادامه فرمانده قرارگاه خاتم الانبيا (ص) با بيان اين که پالايشگاه ستاره خليج فارس، نماد کوشش مهندسان ايراني در سخت ترين شرايط تحريم است، گفت: «شرايط امروز ما سخت تر از دوران دفاع مقدس نيست و خوشبختانه در حوزه هاي مهم اقتصادي پيشرفت خوبي داشته ايم. پالايشگاه ستاره خليج فارس بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان به شمار مي رود که با تلاش بخش خصوصي، مهندسان و مشاوران در سال 97 به ثمر رسيد و اگر وحدت رويه داشته باشيم، در تمام عرصه ها پيروز مي شويم؛ شرايط امروز ما سخت تر از دوران دفاع مقدس نيست و خوشبختانه در حوزه هاي مهم اقتصادي پيشرفت خوبي داشته ايم. خوشبختانه تعداد زيادي از نيروهاي اين پالايشگاه را مهندسان و کارگران جوان تشکيل مي دهند که در جنگ اقتصادي موفق بوده اند. در سال 97 بر اساس اولويت 40 پروژه با رقمي بالغ بر 120 هزار ميليارد تومان در دست اجرا داريم که 100 هزار ميليارد تومان از اين رقم مربوط به صنعت نفت است و در دستور کار قرار دارد. عبادالله عبداللهي با بيان اين که بيش از 80 درصد طراحي و تامين تجهيزات، ساخت و راه اندازي پالايشگاه ستاره خليج فارس با استفاده از نيروها و امکانات داخلي بوده است، گفت: در اين پروژه عظيم 10هزار نيروي متخصص براي ساخت پالايشگاه آمادگي پيدا کردند.»