مقابله ايران با سياستهاي نفتي آمريکا
بیمارستان 32 تختخوابی مسجدسلیمان در آستانه مناقصه
گزارش «مشعل» از آبرساني شرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون به روستاييان اهواز
نخستين واحد گازي نيروگاه در آستانه راه اندازي
رگولاتوري قدرتمند ضرورت صنعت پتروشيمي
روايت مشعل از تعويض پوشش خط 20 اينچ سبزوار – مشهد
خدمات درماني در مناطق عملياتي دشتگز، پازنان و سياهمکان
برگزاري كارگاه تنظيم و توصيف منابع آرشيوي
مقابله ايران با سياست هاي نفتي آمريکا
صادرات نفت ايران تغيير عمده اي نداشته است
وزير نفت گفت: تاکنون تغيير عمده اي در مقدار توليد و صادرات نفت ايران حاصل نشده است و در قبال اقدام هاي آمريکا، برنامه هاي خود را پيش خواهيم برد.
بيژن زنگنه درباره مقابله ايران با سياست هاي نفتي آمريکا اظهار کرد: به هرحال يک جنگ تجاري جريان دارد و در اين ميان، ما هم کارهاي خود را به پيش مي بريم و تاکنون تغيير عمده اي در مقدار توليد و فروش نفت خام ايران حاصل نشده است.
وي همچنين درباره سياست هاي آمريکا و توئيت هاي رئيس جمهوري اين کشور در مورد اعمال فشار به برخي اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) براي افزايش توليد اظهار کرد: اصل و اساس اوپک بر اين است که بازار نفت، سياسي نباشد و عوامل سياسي در بازار دخالت نداشته باشند تا عرضه و تقاضا، قيمت نهايي نفت را تعيين کند.
وزير نفت ادامه داد: برخي اقدام هاي سياسي و بي ثباتي ها، سبب ايجاد نگراني در بازار نفت و افزايش قيمت مي شود و از جمله دستور توهين آميز ترامپ به برخي اعضاي اوپک که توهين به حاکميت ملي کشورهاي مستقل عضو اين سازمان است، سبب افزايش نگراني ها در اين بازار شده است.
برخورد ترامپ با برخي کشورهاي عضو اوپک توهين آميز است
زنگنه، اقدام هاي ترامپ را سبب افزايش قيمت نفت در بازارهاي جهاني عنوان کرد و افزود: اين که وي به کشوري مستقل دستور مي دهد توليد را بالا ببريد، زيرا من با پول اندکي که از شما مي گيرم، از شما محافظت کرده و امنيت شما را تامين مي کنم، درست نيست. اين افزون بر اين که براي مردم اين کشورها و حاکميت ملي شان بسيار توهين آميز است، سبب بي ثباتي در بازار نفت هم مي شود.
وي در خصوص افق پيش روي بازار جهاني نفت و صادرات ايران هم گفت: بايد ببينيم در ماه هاي آتي، چه تغييري حاصل مي شود و بازار به کدام سو مي رود، اما تاکيد مي کنم که وزارت نفت و دولت در قبال اقدام هاي آمريکا، مقابله کرده و تمام تلاش خود را مصروف داشته و دارد تا بازار خود را حفظ کند.
وزير نفت همچنين درخصوص پيشنهاد نفتي ارائه شده در بسته پيشنهادي اتحاديه اروپا به کشورمان در مذاکرات اخير گفت: البته من هنوز اين پيشنهاد را نديده ام، اما همکاران وزارت امور خارجه آن را ديده و در ظاهر از جزئيات آن هم خيلي راضي نبوده اند، زيرا ما از اتحاديه اروپا انتظار داريم مسئوليتش را در حفاظت از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) انجام دهد.
زنگنه همچنين درباره موضع رئيس جمهوري در قبال صادرات نفت ايران نيز گفت: بيانات و نظر رئيس جمهوري کاملا روشن و شفاف بود.
براساس اعلام سفارت کره جنوبي
خريد و بارگيري نفت ايران از سوي کره اي ها همچنان ادامه دارد
سفارت کره جنوبي در تهران ادعاي برخي رسانه ها مبني بر بارگيري نشدن نفت و ميعانات گازي ايران در ماه ژوئيه (تير - مرداد) از سوي اين کشور را رد و اعلام کرد: بارگيري نفتکش ها و خريد نفت از مبدا ايران به سوي کره جنوبي همچنان ادامه دارد.
سفارت کره جنوبي روز شنبه (16 تيرماه) در پيامي در صفحه توئيتر خود اعلام کرد: «سفارت جمهوري کره هرگونه ادعا مبني بر بارگيري نکردن نفت و ميعانات گازي ايران در ماه ژوئيه را رد مي کند».
در اين پيام همچنين آمده است: «دولت کره در حال مذاکره با ايالات متحده براي کسب معافيت از محدوديت در خريد نفت ايران است». کره جنوبي در پنج ماه نخست امسال، روزانه نزديک به 296 هزار بشکه نفت و ميعانات گازي از ايران خريداري کرده و پس از چين و هند، بزرگ ترين مشتري آسيايي نفت ايران بوده است.
برخي رسانه ها در روزهاي اخير مدعي شدند: در پي اعمال تحريم هاي جديد آمريکا و فشار واشنگتن به متحدانش براي توقف خريد نفت از ايران، کره جنوبي برنامه بارگيري نفت و ميعانات گازي ايران را در ماه ژوئيه به حال تعليق درآورد.
نماينده مجلس مطرح کرد:
غیر ممکن بودن حذف نفت ایران از بازارهای جهانی
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: چه آمريکا در برجام باشد، چه نباشد، خريداران نفت ايران هميشه در بازارهاي جهاني از خريد نفت اين کشور استقبال مي کنند.
عبدالحميد خدري گفت: اگر ايران نتواند نفت صادر کند، بدون ترديد اروپا و دنيا با مشکل روبه رو مي شوند و اين تحليل درستي است.
وي با تاکيد بر اين که جايگزيني براي نفت ايران وجود ندارد، افزود: با حذف نفت ايران از بازار جهاني، بحران جدي در چين، هند، اروپا و حتي آمريکا ايجاد مي شود.
اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: ايران به راحتي مي تواند نفت خود را چه آمريکا در برجام باشد، چه نباشد بدون اجبار يا درخواست بفروشد، زيرا خريدار نفت ايران همواره در دنيا وجود دارد.
خدري عنوان کرد: اگر کار به جايي برسد که بخواهند صادرات نفت ايران را متوقف کنند، همان گونه که رئيس جمهوري بيان کرد، نفت کشورهاي ديگر نيز صادر نمي شود، بنابراين عربستان نخستين کشوري خواهد بود که در اين زمينه متضرر مي شود.
عضو کميسيون انرژي مجلس پيش بيني کرد:
نفت ۱۰۰ دلاری نتیجه کاهش صادرات تولید ایران
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي درباره شرايط بازار نفت در پي تحريم هاي ايران گفت: انتظار مي رود با کاهش توليد و صادرات نفت خام ايران، قيمت اين کالاي راهبردي به 90 تا 100 دلار براي هر بشکه برسد.
علي بختيار با اشاره به پيش بيني يکي از بانک هاي آمريکايي مبني بر اين که با به صفر رساندن صادرات نفت ايران، قيمت جهاني نفت تا 120 دلار مي رسد، گفت: صادرات نفت ايران بدون ترديد به صفر نمي رسد، اما کاهش صادرات نفت ايران حتي اگر 500 هزار تا يک ميليون بشکه در روز باشد، تاثير خود را بر بازار خواهد گذاشت.وي افزود: پيش بيني مي شود قيمت نفت با کاهش توليد و صادرات نفت خام ايران به طور قابل ملاحظه اي افزايش يابد و انتظار مي رود قيمت اين کالاي راهبردي به 90 تا 100 دلار براي هر بشکه برسد.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اين که آمريکايي ها در بلند مدت از افزايش قيمت نفت سود مي برند، ادامه داد: با افزايش قيمت نفت، توليد نفت شيل توجيه اقتصادي پيدا مي کند، افزايش قيمت نفت در کوتاه مدت به سود عربستان و در بلندمدت به ضرر اين کشور خواهد بود.
به دستور رئيس جمهوري
سهام پالايشگاه ستاره خليج فارس در بورس عرضه مي شود
به دنبال دستور رئيس جمهوري براي عرضه سهام پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس در بورس، ملزومات ورود سهام اين پالايشگاه به بورس فراهم مي شود.
محمود مخدومي، مديرعامل شرکت تاپيکو، روز سه شنبه (19 تيرماه) در آيين پنجمين سالروز ورود اين شرکت به بورس اوراق بهادار تهران گفت: دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري در مراسم افتتاح پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس دستور داد تا ملزومات ورود سهام اين شرکت به بورس فراهم شود، بنابراين بلافاصله پس از اين دستور با همکاري سازمان تامين اجتماعي و شرکت سرمايه گذاري تامين اجتماعي (شستا) طرح عرضه سهام پالايشگاه ستاره خليج فارس به بورس در دستور کار قرار گرفت تا امکان عرضه سهام اين پالايشگاه فراهم شود.
وي افزود: اميدواريم دو سهامدار ديگر پالايشگاه ستاره خليج فارس از جمله شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران با مالکيت 18 درصد از سهام اين پالايشگاه، همکاري لازم را براي عرضه سهام در بورس اوراق بهادار داشته باشند.
مختومي ادامه داد: به منظور امکان حضور بيشتر مردم در بازارهاي سرمايه و نقدينگي با توليد مستمر، استقبال اوليه از طرف بازار سرمايه نسبت به عرضه سهام پالايشگاه ستاره خليج فارس انجام شده است.
مديرعامل تاپيکو اعلام کرد: فاز سوم ستاره خليج فارس تا پايان امسال به بهره برداري آزمايشي و در سه ماه نخست سال 98 به بهره برداري رسمي مي رسد.
مخدومي همچنين از اختصاص سرمايه گذاري 700 ميليون يورويي به پروژه ساخت و تکميل پالايشگاه ستاره خليج فارس خبرداد.
وي با تاکيد بر اين که پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس سبب مي شود که کشور از واردات بنزين بي نياز شود، ادامه داد: تا پايان امسال فاز سوم پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس راه اندازي مي شود که اين سه فاز در کنار يکديگر 50 درصد بنزين توليدي کشور را پوشش مي دهند و ديگر پالايشگاه ها نيز، 50 درصد ديگر بنزين مورد نياز کشور را تامين مي کنند.
مديرعامل تاپيکو با اشاره به عزم وزارت نفت در 2 سال اخير براي راه اندازي اين پروژه ملي اظهار کرد: در دولت يازدهم و دوازدهم شاهد پيشرفت خيره کننده روند ساخت اين پروژه عظيم بوديم که سرانجام فاز نخست و دوم اين پالايشگاه با هدف توليد بنزين يورو 4 و يورو 5 که مطابق با استانداردهاي روزآمد اروپاست راه اندازي شده است و اکنون روزانه 24 ميليون ليتر بنزين در اين دو فاز توليد مي شود.
مديرعامل تاپيکو به مزيت اين پالايشگاه به سبب موقعيت جغرافيايي آن اشاره کرد و گفت: پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس در موقعيتي است که مي تواند از هفت سال تخفيف کامل مالياتي بهره مند شود؛ اين موضوع اکنون از سوي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، استانداري هرمزگان و شرکت تاپيکو در حال پيگيري است.
مخدومي ادامه داد: ظرفيت ديگري که در قالب قانون رفع موانع توليد آمده، سبب تخفيف 10 درصدي خوراک براي پالايشگاه هاي تازه تاسيس مي شود و ما در پي آن هستيم تا از اين موقعيت استفاده کنيم و به تقويت اقتصاد طرح بپردازيم.
وي درباره تهاتر خوراک تحويلي از محل بدهي هاي دولت به سهامداران توضيح داد: تاپيکو 49 درصد از سهام پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس را در اختيار دارد و بر اساس قانون دولت مي تواند از محل اين تهاتر به رفع بدهي خود اقدام کند.
به گفته مديرعامل تاپيکو، هر سه مورد يادشده با جديت از سوي تاپيکو و شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي پيگيري ميشود تا به ارتقاي سطح کيفي پالايشگاه منجر شود.
مخدومي درباره ورود سهام اين شرکت به بازار بورس اوراق بهادار گفت: يک شرکت بورسي نسبت به يک شرکت غير بورسي الزام هاي متفاوتي دارد و همين الزام ها سبب مي شود تا سهام خود را در فرصت هاي معيني به بازار بورس عرضه کند. بر اساس دستور رئيس جمهوري در مراسم افتتاح فاز دوم پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس مبني بر الزام عرضه سهام اين پالايشگاه در بورس، پيگيري هاي لازم براي اجراي اين دستور انجام شده و از آنجا که پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس يک پروژه ملي به شمار مي آيد، بدون شک مساعدت دولت را به دنبال دارد.
وي افزود: صورت هاي مالي منتهي به پايان سال 96 تهيه و به گروه حسابرسي نيز ارائه شده است که تا پايان تيرماه صورت هاي مالي تاييد و سپس منتشر خواهند شد.
تاييکو با 49 درصد سهم، يکي از سهامداران عمده پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس است.
تداوم همکاري هاي تجاري ايران و اروپا و صادرات نفت ايران
وزير امورخارجه گفت: در نشست کميسيون مشترک برجام همه اعضا تاکيد کردند به تعهدهاي خود در حوزه هاي مختلف عمل کنند، همچنين بر تداوم فروش نفت ايران، روابط بانکي، همکاري در حوزه سرمايه گذاري تاکيد شد. محمدجواد ظريف روز (جمعه، 15 تيرماه) پس از پايان نشست کميسيون مشترک برجام در وين، گفت: همه مي دانند که ايران خويشتنداري و احتياط به خرج داده است. ما منتظر مي مانيم تا ببينيم که آيا ديگر طرف هاي برجام، نکاتي را که امروز درباره آنها بحث و توافق کرديم و در بيانيه کميسيون مشترک برجام آمده است، اجرا مي کنند يا خير. وي در مورد اين که آيا بسته پيشنهادي اروپا قابل اجراست، افزود: به نظر اين بسته کافي و دقيق نبود، امروز برخي نقاطي که در بسته اجرايي ديده نشده بود، در بيانيه مطرح و تعهد سياسي و حقوقي کشورهاي عضو براي عملياتي کردن نکات باقي مانده در بسته اجرايي ديده شده است. وزير امور خارجه تصريح کرد: همکاران ما در حال بررسي پيشنهادها هستند. قرار شد نشست هاي مشترکي با هر کدام از آنها داشته باشيم و ببينيم که هر کدام از اين پيشنهادهاي عملياتي چگونه مي تواند با نيازهاي ما در حوزه نفت، بانکي و در ديگر حوزه ها منطبق شود. ظريف در پاسخ اين که مهلت نهايي شدن اين بسته پيشنهادي چه زماني است، گفت: اين بسته تا حدي نهايي است و تعهدات مشخص است، فقط بايد اجرايي و عملياتي شود.
وزير امورخارجه نشست کميسيون مشترک برجام را بسيار جدي و سازنده دانست و افزود: در طول دو ماه گذشته پس از خروج غيرقانوني آمريکا از برجام، تلاش هاي فراواني از سوي اعضاي باقي مانده برجام شد تا ايران بتواند از منافع برجام به ويژه از منافع اقتصادي برجام، باوجود اقدام غيرقانوني آمريکا استفاده کند. وي تصريح کرد: در اين نشست بر اين واقعيت از سوي ما تاکيد شد که مردم ايران بايد منافع برجام را ببينند. در اين باره همه اعضا تاکيد کردند تعهدهاي خود را در حوزه هاي مختلف انجام دهند، همچنين از ادامه فروش نفت ايران تا روابط بانکي، حمل ونقل، همکاري هاي تجاري، همکاري در حوزه سرمايه گذاري و ديگر موضوع هايي که در بيانيه موگريني از طرف کميسيون مشترک قرائت کردند، ياد شده و متن بيانيه در اختيار همه رسانه ها قرار گرفته و به عنوان يک سند پخش شده است.
تحولات صنعت نفت د ر هفته اي که گذشت
سرمایه گذاری 1500 میلیارد تومانی بخش خصوصی در طرح های گازی
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران گفت: بخش خصوصي، سال گذشته 1500 ميليارد تومان در اجراي طرح هاي صنعت گاز سرمايه گذاري کرد که اين موضوع بيانگر اعتماد بانک ها و سرمايه گذاران داخلي به نتيجه موفقيت آميز طرح هاي گازي کشور است. حسن منتظر تربتي درباره حضور سرمايه گذاران داخلي و بانک ها در روند احداث و بهره برداري از طرح هاي عظيم صنعت گاز کشور گفت: پارسال تنوع بخشي مطلوبي در تامين منابع مالي طرح هاي شرکت ملي گاز به وجود آمد، به اين ترتيب که تامين منابع مالي تنها از محل بودجه شرکت ملي گاز نبود، بلکه استفاده از بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93 و حضور سرمايه گذاران داخلي نيز، تاثير بسزايي در پيشرفت طرح ها داشته است. وي با تاکيد بر اين که سرمايه گذاران با داشتن امنيت خاطر تضمين شده در طرح هاي صنعت گاز سرمايه گذاري کرده اند، افزود: سرمايه گذاري داخلي به روش قراردادهاي BOT، سبب تکميل ساخت خط انتقال گاز ششم سراسري و پايداري گازرساني در کريدور غرب کشور در کنار تضمين صادرات گاز به کشور عراق شده است.
ظرفیت تولید روزانه بنزین کشور به ۱۰۰ میلیون لیتر می رسد
معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش گفت: ظرفيت توليد بنزين کشور تا پايان پاييز 97 روزانه به 100 ميليون ليتر مي رسد. عليرضا صادق آبادي در برنامه گفت وگوي ويژه خبري، شبکه 2 سيما اعلام کرد: واحد تقطير فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس مهرماه امسال راه اندازي مي شود.وي افزود: توليد روزانه بنزين يورو 4 کشور امسال به 54 ميليون ليتر در روز خواهد رسيد.مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران تصريح کرد: با راه اندازي فاز سوم ستاره خليج فارس، روزانه 12 ميليون ليتر ديگر به حجم بنزين يورو 5 توليدي ايران افزوده خواهد شد و تلاش بر اين است که روزانه 80 ميليون ليتر بنزين يورو 5 توليد کنيم و به هدف ظرفيت توليد روزانه 100 ميليون ليتر نزديک شويم.صادق آبادي گفت: مصرف کنندگان بنزين بايد بدانند چنانچه خودروي آنها از استاندارد يورو 4 و 5 برخوردار نباشد در صورت استفاده از بنزين عادي يا يورو 4 و 5 ميزان آلايندگي آنها تفاوتي ندارد و عملکرد موتور خودرو تغييري نمي کند.وي افزود: پالايشگاه ستاره خليج فارس به تأمين و رفع نيازهاي پتروشيمي داخلي هم کمک شاياني مي کند، به گونه اي که اگر ستاره خليج فارس راه اندازي نمي شد، پس از اعمال تحريم هاي احتمالي جديد بر ايران، فروش 240 هزار ميليون ليتر ميعانات گازي پارس جنوبي کار دشواري مي شد، از اين رو آثار جانبي اين پالايشگاه، بسيار بيشتر از توليد روزانه بنزين آن است.مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: هدف ما از توليد مازاد بنزين مصرفي کشور، ذخيره سازي راهبردي براي کشور است و براي صادرات برنامه اي نداريم.وي گفت: ارزش توليدات فرآورده هاي نفتي پالايشگاه ستاره خليج فارس حدود 24 ميليون دلار است.
رونمایی نسل جدید کارتخوان های عرضه سوخت
نسل جديد کارتخوان هاي عرضه سوخت با هدف استفاده از کارت سوخت خودروها، تسهيل در پرداخت هزينه از سوي مشتريان و کاهش هزينه هاي دولت با حضور سيدمحمدرضا موسوي خواه ، مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي رونمايي شد .
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي در حاشيه رونمايي از نسل جديد کارتخوان هاي عرضه سوخت با اشاره به مزيت نسل جديد کارتخوان ها نسبت به نسل پيشين توضيح داد: نسل جديد کارتخوان ها 250 برابر پردازش بيشتري دارند و حافظه آنها 4 گيگابايت است، در حالي که حافظه کارت هاي قبلي تنها 4 مگابايت بود، همچنين دستگاه ها آنلاين هستند که با کمک آنها پرداخت هزينه با سرعت بيشتري بدون هيچ گونه دستکاري انجام مي شود و توليد ملي اين دستگاه ها نيز آغاز شده است.موسوي خواه درباره اين که آيا مردم بايد در انتظار سهميه بندي بنزين يا افزايش قيمت سوخت باشند، گفت: من تصور نمي کنم چنين موضوعي پيش بيايد، اکنون 11 سال از عمر تجهيزات پيشين مي گذرد و قطعات سخت افزاري آن به هيچ عنوان پيدا نمي شود، همچنين هزينه نگهداشت آنها بسيار گزاف بود. بيش از 6 ماه است که دنبال آن هستيم تا اين تجهيزات را روزآمد کنيم، به گونه اي که براي دولت بار مالي نداشته باشد.
وي تاکيد کرد: نسل جديد کارتخوان ها هيچ هزينه اي براي دولت ندارد، بلکه بيش از 20 ميليارد تومان در سال از هزينه هاي دولت مي کاهد.
اين کارتخوان هاي جديد، قابليت پرداخت آني هزينه سوخت از طريق کارت هاي بانکي عضو شبکه شتاب بدون دخالت نيروي انساني را دارند، همچنين از طريق تلفن هاي همراه مي توان در لحظه اقدام به پرداخت برخط (آنلاين) هزينه سوخت کرد.
با بهره برداري از نسل جديد کارت خوان هاي عرضه سوخت، همه نازل ها در سراسر کشور به سامانه دريافت سوخت و پرداخت وجه به صورت هم زمان مجهز مي شوند تا شهروندان با استفاده از کارت هاي بانکي يا از طريق موبايل، پرداخت هاي خود را انجام دهند.
فناوري ايجاد شده روي کارتخوان هاي جديد، قابليت توزيع سوخت و انجام عمليات بانکي را دارد و به زودي همه نازل ها به سامانه دريافت سوخت و پرداخت همزمان مجهز مي شوند.
با تجهيز نازل ها، دريافت کنندگان سوخت مي توانند با وارد کردن کارت هاي بانکي خود، يا از طريق تلفن همراه پرداخت وجه سوخت را انجام دهند.با بهره برداري از نسل جديد کارتخوان ها، هزينه هاي تامين، نگهداشت و پشتيباني از طريق شبکه بانکي کشور و بخش خصوصي از دوش دولت حذف خواهد شد.دخالت نکردن نيروي انساني و کاربران در ميزان سوخت دريافتي و پرداخت هزينه سوخت، همچنين کاهش قابل ملاحظه زمان سوخت گيري، از ديگر مزاياي کارتخوان هاي جديد است.
جاده مسجدسلیمان - ایذه تا پایان امسال به بهرهبرداری میرسد
معاون طرح هاي راه و ساختمان مديريت مهندسي و ساختمان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، از کاهش 100 کيلومتري مسافت شهرهاي مسجدسليمان و ايذه خبر داد.
دلاور سلجوقي اظهار کرد: پروژه احداث جاده ارتباطي بين دو شهرستان مسجدسليمان - ايذه از مسير روستاي پاگچ تا امامزاده سيدصالح 40 کيلومتر طول دارد که 10 کيلومتر آن از محل چاه شماره (يک) مسجدسليمان تا روستاي سرگچ در گذشته اجرا شده و بقيه مسير از روستاي سرگچ تا واحد بهره برداري پرسياه به طول 30 کيلومتر در 2 فاز در حال اجراست. وي افزود: کل مسير از محل چاه شماره يک تا ورودي شهر ايذه 75 کيلومتر طول و 11 متر عرض دارد که با اجراي اين پروژه، مسافت ميان اين دو شهر شمالي استان خوزستان 100 کيلومتر کاهش مي يابد و ضمن صرفه جويي در زمان سفر، تأثيري بسزا در کاهش مصرف سوخت و آلاينده هاي ناشي از آن دارد. معاون طرح هاي راه و ساختمان مديريت مهندسي و ساختمان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ادامه داد: در فاز نخست اين پروژه به طول 5/15 کيلومتر تاکنون 2 ميليون و 500 هزار متر مکعب خاکبرداري و 350 هزار مترمکعب خاکريزي شده است. در فاز دوم نيز که 5/14 کيلومتر طول دارد، تاکنون شاهد اجراي 2 ميليون و 500 هزار متر مکعب خاکريزي و 300 هزار متر مکعب خاکبرداري بوده ايم. وي درباره پيشرفت کار گفت: مطابق برنامه ريزي، کارها در حال اجراست و تا حد امکان تلاش کرده ايم پروژه با سرعت اجرا شود. براي مثال در قطعه اي از مسير که مجبور به عمليات کوه بري بوديم به دليل صرفه جويي در زمان و تسريع در روند پروژه، به جاي استفاده از ماشين آلات راهسازي که مي توانست کار را در چند هفته و ماه انجام دهد، با هماهنگي و کسب مجوزهاي لازم از مواد منفجره استفاده کرديم که اين روش موجب انجام کار در مدت زمان کمتر از يک هفته شد.
نشست دانشی پاكسازي زيستي و رفع آلودگي هاي زيرزميني
بيست و سومين نشست دانشي با عنوان « درس آموخته هاي حاصل از اجراي ميداني پاكسازي زيستي و رفع آلودگي هاي زيرزميني محوطه بارگيري و انبار پتروشيمي آرياساسول» در واحد اطلاعات علمي و مديريت دانش پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد. در اين نشست، با مقدمه روش هاي زيستي مبتني بر فعاليت متابوليک ميکروارگانيسم هاي تجزيه کننده هيدروکربن و مقايسه آن با روش هاي شيميايي و فيزيکي، مزايا و معايب انجام اين پروژه و مهم ترين دستاوردهاي به دست آمده مورد بررسي قرار گرفت. از موضوعات مهم مورد توجه در اين نشست مي توان به طراحي و اجراي روش هاي مانتيورينگ، ارزيابي و مدل سازي گستره آلودگي در آب زيرزميني در يک منطقه 10 هکتاري، همچنين طراحي و ساخت بيوفيلتر صنعتي براي رفع آلودگي از هواي خروجي سامانه استخراج بخار خاک اشاره کرد. تلفيق فناوري استخراج بخار از خاک با فعالسازي ميکروفلور آب زيرزميني براي رفع آلودگي در سايت (حذف 71 درصد آلودگي طي يک سال) از ديگر مطالب طرح شده در اين نشست بود.
بررسي كاهش انتشار آلاينده هاي دود كش ها
همچنين در بيست و دومين نشست دانشي با موضوع «كاربرد تماس دهنده هاي غشايي در جداسازي كربن دي اكسيد» با هدف كاهش انتشار آلاينده ها از دودكش ها نقاط مثبت و معايب اين سيستم ها و معرفي شركت هاي خارجي فعال در حوزه تماس دهنده غشايي و ميزان پيشرفت آنها در حوزه اين تكنولوژي مورد بحث، بررسي و تبادل نظر قرار گرفت. بر اساس اين گزارش، محدوديت هاي موجود در روند انجام اين پروژه، وضعيت آخرين تحقيقات، بيان دلايل موفقيت طرح و ظرفيت بهبود آن از مهم ترين مواردي بود كه در اين نشست بررسي شد و در نهايت با توجه به نتيجه گيري هاي بدست آمده، پيشنهادهايي در خصوص پروژه هاي مشابه نيز ارائه شد.
امضا ی تفاهم نامه میان شرکت پایانههای نفتی ایران و دانشگاه صنعت نفت
دانشگاه صنعت نفت و شرکت پايانه هاي نفتي ايران، تفاهمنامه همکاري آموزشي و پژوهشي امضا کردند.
اين تفاهم نامه ميان سيدپيروز موسوي، مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران و مهدي ميررکني، معاون آموزشهاي حرفهاي و آزاد دانشگاه صنعت نفت امضا شد.
بر اساس اين گزارش، برگزاري دوره هاي حرفه اي و مهارتي در شرکت پايانه هاي نفتي ايران و ايجاد زمينه هاي مناسب براي همکاري دو طرف در زمينه هاي علمي و آموزشي با درنظر گرفتن همه امکانات اعم از توانمندي هاي علمي، فني، منابع انساني، اطلاعات تخصصي و امکانات اجرايي، از اهداف اين تفاهمنامه است.
موضوع اين تفاهم نامه، طراحي و برگزاري دوره هاي آموزشي کوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت و کارگاه هاي آموزشي، برگزاري دوره هاي حرفه اي و کاربردي مديريت کسب وکار در زمينه هاي تخصصي نفت و گاز (DBA و MBA PETROLEUM) همکاري مشترک در برگزاري همايش ها، سمينارها، گردهمايي هاي علمي، طراحي و برگزاري تورهاي آموزشي با موضوع هاي مورد توافق برگزاري آزمون هاي مورد نياز شرکت پايانه هاي نفتي ايران و ديگر فعاليت ها و خدمات مورد توافق تعيين شده است.
بیمارستان 32 تختخوابی مسجدسلیمان در آستانه مناقصه
مدير مهندسي و ساختمان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با اعلام اين که در بخش فضاهاي درماني و بيمارستاني 8 پروژه با اعتبار بيش از 13 ميليارد تومان در شهرهاي اهواز، گچساران و مسجدسليمان در دست اجراست، گفت: بيمارستان 32 تختخوابي مسجدسليمان در آستانه انجام تشريفات مناقصه است.
شاپور حاتم پور با تشريح فعاليت هاي عمراني اين مديريت گفت: هم اکنون بيش از 20 پروژه بزرگ عمراني با اعتبار حدود 400 ميليارد تومان در دست اجراست.
وي افزود: در حوزه راهسازي، پروژه هاي مهمي از جمله احداث جاده اصلي محور اميديه - جايزان، احداث جاده ايذه به مسجدسليمان و تعريض و بهسازي جاده اصلي سه راهي هفتکل تا نفت سفيد در حال اجراست.
مدير مهندسي و ساختمان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: مناطق نفت خيز جنوب در بخش فضاهاي درماني و بيمارستاني 8 پروژه با اعتبار بيش از 13 ميليارد تومان در شهرهاي اهواز، گچساران و مسجدسليمان در دست اجرا دارد که بيمارستان 96 تختخوابي گچساران اخيرا افتتاح شد و بيمارستان 32 تختخوابي مسجدسليمان نيز در آستانه انجام تشريفات مناقصه است.
سعيد کوتي، سرپرست مديريت توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با تشريح فعاليت هاي اين شرکت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي گفت: اين شرکت با هدف بهينه سازي مصرف انرژي و حفظ محيط زيست، جمع آوري گازهاي مشعل را براي نخستين بار در کشور در چهار واحد بهره برداري پارسي کلاستر، مارون 3، مارون 6 و منصوري اجرايي کرده است که پروژه جمع آوري گازهاي مشعل پارسي در ارديبهشت 1397 به بهره برداري رسيد و مارون 3 در پايان شهريور، مارون 6 در پايان دي و منصوري تا پايان امسال راه اندازي مي شود.
گزارش «مشعل» از آبرساني شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به روستاييان اهواز
نفت ، آب ، زندگي
مشعل روستاي «روزنه» از توابع اهواز، هفته گذشته با آبرساني شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون، حياتي ديگر يافت. اين را اهالي اين روستا مي گويند؛ وقتي براي گفت وگو با آنان به اين منطقه سفر مي کنيم.
رد آباداني را بايد از آب گرفت؛ هر جا که هست، با خود زندگاني و رفاه مي آورد. «روزنه» روستايي در 40 کيلومتري اهواز در منطقه نفت خيز کريت است؛ فاقد لوله کشي و شبکه آب که حالا با ورود تانکرهاي آبرساني از سوي شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون، مردمان آن خرسندند و شکرگزار؛ چرا که تا پيش از اين در جست وجوي آب در گودال ها و حوضچه هاي آبي بودند؛ آن هم اگر خشکسالي برايشان ردي از آب باقي گذاشته بود. عمليات توزيع آب آشاميدني به وسيله دو تانکر 15 هزار ليتري در بين روستاهاي همجوار تاسيسات ازسوي شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون از هفته هاي گذشته آغاز شده است.
محسن دهانزاده، مدير عامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در اين زمينه به «مشعل» مي گويد: اين اقدام با هدف تامين آب شرب روستاييان و جلب رضايتمندي اين قشر شريف و همچنين عمل به مسئوليت هاي اجتماعي، طبق روال سال هاي گذشته از ابتداي تيرماه 1397 و با هماهنگي بخشداري غيزانيه آغاز شده و تا پايان آبان ماه ادامه خواهد داشت. مسئوليت اجتماعي يا در سال هاي اخير، بيش از هميشه به عنوان يک ضرورت در مناطق نفت خيز کشور مورد توجه قرار گرفته و به اجرا گذاشته شده تا مردمان ساکن در حوالي تاسيسات نفت و گاز بتوانند از اين توليد ثروت بهره مند شده و شرکت هاي نفت و گاز هم در برابر توليد ثروت خود در اجتماع مسئول باشند.
آبرسانی بزرگ ترین شرکت مناطق نفت خیز جنوب
شركت بهره برداري نفت و گاز كارون، با تامين 25 درصد نفت خام کل کشور، بزرگترين شرکت بهره بردار تابع مناطق نفت خيز جنوب است که مسئوليت راهبري و توليد صيانتي نفت، گاز و مايعات گازي را با توليد بيش از يک ميليون و 30 هزار بشکه نفت خام برعهده دارد و در مسير اجراي مسئوليت اجتماعي، کارنامه موفقي به نمايش گذاشته که توزيع آب آشاميدني در روستاهاي اطراف تاسيسات اين شرکت در گرماي تابستان از جمله اين اقدام هاست.
براي رسيدن به روستاي «روزنه»، به عنوان يکي از مناطقي که در مسير اهداف مسئوليت اجتماعي، از نعمت آب بهره مند شدند، با راهنمايي دهيار روستا، مسير را از اهواز دنبال مي کنيم. حرکت در بخشي از مسير، به دليل نداشتن جاده، سخت تر است و راه طولاني خاکي را پشت سرمي گذاريم تا به روستايي برسيم که چشم به روزنه هاي زيادي براي زندگي بهتر دوخته اند. از دور دو تانکر آبرساني به چشم مي آيند که روي آن، عبارت «آب آشاميدني» حک شده و در ميان غبار و گرد و خاک و گرماي داغ جنوب، نويدبخش خنکايي دلپذير است.
نماي روستا، بافتي کاملا خشک و بي آب است و اطراف آن تاسيسات نفتي به چشم مي آيد. با رسيدن تانکرهاي آبرسان، بچه ها خوشحال گرد آن جمع مي شوند. حميد، يکي از همين بچه هاست. آبي به صورتش مي زند و مي گويد: «آب که نبود، مشکل داشتيم.» دستانش در آبي است که در مخزن خالي مي شود و چشمانش براي گفت وگو سمت من، که تکرار مي کند: «خوشحالم.»
از راننده يکي از تانکرهاي آب آشاميدني، درباره جزييات اين اقدام سوال مي کنم، مي گويد: به اين روستا با دو تانکر 28 سرويس مي دهم. همه روستاها مخزن دارند و آنها را از ساعت 7 صبح تا 2 بعدازظهر آبرساني مي کنيم، علاوه بر اين بخش که تازه آبرساني به آن شروع شده، روستاهاي ديگري هم هستند که درمجموع 6 روستا مي شوند و در نوبت آبرساني قرار مي گيرند.
اين عمليات به وسيله دو تانکر 15 هزار ليتري که هرکدام روزانه دو نوبت به روستاهاي مورد نظر آب رساني مي کنند، انجام مي شود که در مجموع هر روز 60 هزار ليتر آب شرب در بين روستاهاي اطراف تاسيسات که فاقد آب لوله کشي هستند، توزيع مي شود.
مدير عامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در اين زمينه توضيح مي دهد: اين شرکت در کنار رسالت خطير توليد نفت و گاز طي سال هاي 94 و 95 نسبت به تأمين آب شرب روستاهاي بخش غيزانيه، در مجموع به ميزان 5 ميليون ليتر اقدام کرده و اين اقدام تاکنون ادامه دارد.
روستاييان براي هر سرويس، بايد مبالغي را به آب و فاضلاب پرداخت کنند که شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون آبرساني را به شکل رايگان انجام مي دهد.
با يکي از زنان اهالي روستا که نامش «آمريکا»ست، هم صحبت مي شوم. با لباسي سياه و بلند و با رويي خوش شروع به صحبت درباره مشکلات روستا و مطالباتشان مي کند. مي گويد، 65 ساله است و تمام عمرش را در همين روستا سپري کرده و همين جا هم خواهد ماند.
ادامه مي دهد: «آبرساني به روستا واقعا همه ما را خوشحال کرده است. دعاگوي مسئولان نفت هستم. دعاگوي شما هم هستم که به اينجا آمديد. ما در محروميت مطلق هستيم.»
او درباره مشکلات قبل از روانه شدن تانکرهاي آبرسان به اين روستا توضيح مي دهد: «مشکل بي آبي، مشکل حادي است. تا پيش از اينکه تانکرهاي آب به اينجا برسند، از گودال هايي که آبي از آب باران در آن باقي مانده بود، استفاده مي کرديم، واقعا سخت بود. ظرف آب را روي شانه هاي مان حمل مي کرديم و مي آورديم. ما محروم و مظلوم هستيم و نگاهمان به دولت است که حالا خدا را شکر نفت برايمان تانکر آب تصفيه شده مي آورد.»
سلامت راننده های تانکر هم برایمان مهم است
اهميت آبرساني با اين دو تانکر، شايد براي خيلي از ما که هيچ گاه دغدغه اي براي يک نوبت آب آشاميدني يا تحمل تشنگي نداشته ايم، قابل تصور نباشد؛ اما براي اهالي اين نقطه از جنوب کشور به قدري است که اين زن جنوبي مي گويد: «باورتان مي شود وقتي تانکرهاي آب از روستا دور مي شوند و راننده ها مي روند، دل ما را هم با خود مي برند، نگران شان مي شويم که خداي ناکرده در اين جاده برايشان مشکلي پيش بيايد. ما براي اين آب آشاميدني که براي روستايمان مي آورند، دعاگوي شان هستيم تا سالم بروند و برگردند. زندگي ما به سلامت آنها وابسته است.»
خشکسالي که گريبان نقاط مختلف دنيا را گرفته، ايران را هم بي نصيب نگذاشته و رد آن در اين روستايي که قدمت آن به 150 سال پيش برمي گردد، به وضوح مشخص است.
آبرساني براساس مخازن اختصاصي
علي بالدي، دهيار روستاي روزنه به «مشعل» مي گويد: «به خاطر خشکسالي، دام ها تلف شده اند. اين آب را هم بيشتر براي مصارف دام مصرف مي کنند؛ چون مخارج زندگي شان با دام تامين مي شود. حاضرند خود تشنه بمانند؛ اما دام ها زنده باشند. روستاها بشدت با محروميت دست و پنجه نرم مي کنند. »
با اين حال به گفته او، خشکسالي باعث شده بسياري از مردم اينجا آهنگ مهاجرت کنند و به اهواز و .. بروند؛ دام ها را فروخته و باربري يا بنايي مي کنند؛ چون آبي نمي رسد که علفي سبز شود.
او ادامه مي دهد: «امسال با همت مسئولان دولت و شرکت نفت، تانکرهاي آبرساني به ما آب مي دهند که واقعا ما را خوشحال کرده اند. حال ما، حال همان فرد تشنه اي است که به او آب مي دهند و سيرابش مي کنند. اين تانکرها هر کدام 2 سرويس مي دهند و در مجموع 4 بار به اينجا مي آيند و مخازن ما را پر و مردم و بچه هاي اين روستا را خوشحال مي کنند.»
بالدي درباره جزييات و شيوه آبرساني از سوي شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون توضيح مي دهد: «حجم تانکرهاي آب 15 هزار ليتر است که هر مخزن، يک سرويس مي گيرد. به دليل جمعيت زياد روستا به هر کدام يک سرويس مي دهيم تا همه تامين شوند و باز از نو آغاز مي شود. تقسيم بندي آب براي هر خانواده، براساس مخازن بتني است. ما هم طبق آماري که داريم، اسامي را به راننده اعلام مي کنيم که به نوبت، مخازن آنها را پر مي کند. يک روز قبل اسامي را مي دهيم که به مخازن کدام خانوارها مراجعه کنند.»
دعاگوي نفت هستيم
يکي ديگر از ساکنان اين روستا «آقا فاتح» است؛ پيرمردي 70 ساله که مي گويد: «پيش از رسيدن اين تانکرها، از گودال هاي آب که از باران پر شده، استفاده مي کرديم. آن هم سختي خود را داشت. مشکل آب، سختي زندگي در اين محروميت را دوبرابر کرده بود. الان آب اين تانکرها کفاف ما را مي دهد و از مسئولان تشکر مي کنيم. درخواست داريم نگاه ويژه اي به مردم محروم داشته باشند تا زندگي ما هم تغيير کند و بهتر شود.
بي آبي حق ما نيست
«تريکه» از زنان ساکن در روستاي «روزنه» که از ساليان دور در اين روستا زندگي مي کند، مي گويد که بي آبي حق ما نيست و انتظار بيشتري براي حل ساير مشکلات داريم. ادامه مي دهد: «صاحب اين زمين ها و تاسيسات، ما هستيم و همه شرکت ها و چاه هاي نفتي درمنطقه ماست و بهره مندي از آن هم حق ماست. براي شست وشو و استحمام همه از آب باران استفاده مي کرديم که گل آلود بود و حالا با ورود تانکرها، اين مشکل حل شده است. »
محروميت ناشي از فاصله با شهر
شاهين هاشمي، بخشدار غيزانيه است که روستاي روزنه هم در محدوده مديريتي او قرار دارد. مي گويد: «در بخش غيزانيه به خاطر بعد مسافت، پراکندگي روستاها و پيگيري نکردن مردم روستا، محروميت باقي مانده است.» او ادامه مي دهد: «آبرساني با تانکر، حداقل اقدامي است که با همکاري بخش نفت مي توانيم انجام دهيم تا دست کم مشکلات آنها از اين نظر برطرف و پروژه اصلي اجرا شود. »
هاشمي درباره منطقه غيزانيه توضيح مي دهد: «از 80 روستا 40 روستا تحت پوشش شبکه آب هستند که به شکل نوبت بندي از آب استفاده مي کنند و اگر خط لوله آب مشکل نداشته باشد، از اين خط لوله روزانه 6 ساعت آبرساني مي شود و در 5 روستاي پايين دست هم شبکه داخلي آب وجود ندارد. »
بزرگترين پروژه آبرساني با همکاري صنعت نفت
با اين حال قرار است در منطقه غيزانيه، با همکاري صنعت نفت (از جمله شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون) پروژه آبرساني که بخشدار غيزانيه آن را بزرگترين پروژه آبرساني مي نامد، اجرا شود. اين پروژه، خط لوله 52 کيلومتري است که از سال 93 تعريف شده و هزينه 30 کيلومتر از آن، از سوي صنعت نفت تامين مي شود.
دهانزاده، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون از واگذاري 6 کيلومتر خط لوله 12 اينچ به آبفاي روستايي براي تأمين آب شرب روستاهاي بخش غيزانيه در سال1395 و همچنين کار گذاشتن1300 متر خط لوله 6 اينچ براي آبرساني به روستاي «مشرحات» به عنوان بخش ديگري از اقدام هاي شرکت نفت و گاز کارون در امر آبرساني به روستاها نام مي برد و مي گويد: «براي کمک به طرح آبرساني به روستاهاي بخش غيزانيه، اين شرکت با هماهنگي مناطق نفت خيز جنوب و پس از اخذ مجوزهاي لازم، پرداخت مبلغ 60 ميليارد ريال بابت احداث 30 كيلومتر خط لوله آب آشاميدني را متعهد شد که تا کنون نيمي از آن کارسازي شده است.»
او مي گويد: «برنامه ريزي اين است که تا آخر امسال، اين پروژه بزرگ نهايي شود. با اجراي اين پروژه، سيکل آبرساني در اين بخش حل مي شود ودر بخش هايي مشکل تامين آب باقي خواهد بود.»
اقدام هاي اصلاحي تعميرات خط لوله
مدير عامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون، همکاري با سازمان آبفا در اجراي پروژه 55 كيلومتري خط انتقال آب به روستاهاي بخش غيزانيه را اقدام مهم ديگري از اين شرکت برمي شمارد و مي گويد: «خط لوله 55 كيلومتري انتقال آب به روستاهاي بخش غيزانيه در نقاط متعددي، با خطوط اصلي نفت و گاز اين شرکت تلاقي دارد که همسو با عام المنفعه بودن اين پروژه و طي بررسي هاي کارشناسي و برگزاري جلسه مشترک با کارشناسان سازمان آبفار، دستورعمل هاي فني اجراي پروژه در نقاط تلاقي به آن سازمان داده شد و در حال حاضر اين پروژه در حال اجراست. وقتي در حال ترک روستاي روزنه هستيم، خداحافظي اهالي روستا با مطالباتي همراه مي شود. تکميل حسينيه و ساخت محلي براي پارک بازي بچه هاي روستا از خواسته هاي آنهاست. مي گويند که بچه هاي کوچک، حسرت و آرزوي بازي در يک پارک را دارند.
افتتاح پروژه خط لوله انتقال آب به شهرستان امیدیه
پروژه احداث خط لوله 16 اينچ انتقال آب از جايزان به اميديه با هزينه اي معادل 150 ميليارد ريال به طول 23 كيلومتر از سوي شركت نفت و گاز آغاجاري افتتاح شد. ابراهيم پيرامون، مديرعامل شركت نفت وگاز آغاجاري در اين زمينه گفت:« احداث 23 كيلومتر خط انتقال آب از جايزان به اميديه براي تأمين آب مورد نياز منازل و مناطق شركتي و شهرستان اميديه گام مهمي در خدمت رساني و تحقق مسئوليت هاي اجتماعي است.» وي ادامه داد«اجراي اين پروژه درشرايط خشكسالي وبحران آب در كمتر از يكسال با بسيج امكانات داخلي شركت آغاجاري وبا صرفه جويي بسيارخوب، حكايت از عزم جهادي نيروهاي خدوم اين شركت دارد.
مهران رفيعي، فرماندار شهرستان اميديه نيز درآيين افتتاح اين پروژه ضمن قدرداني از تلاش هاي شركت نفت و گاز آغاجاري در اجرايي کردن اين طرح گفت: «اجراي اين پروژه، خدمت بزرگي ازسوي شركت نفت و گاز آغاجاري است كه با تأمين آب موردنياز شهرستان، دغدغه كمبود آب دراين شرايط بحراني وخشكسالي برطرف شده و مناطق ومنازل شركت وعموم همشهريان ازاين نعمت خدادادي بهره مند شده اند.»
سرپرست طرح احداث نيروگاه غرب کارون اعلام کرد:
نخستين واحد گازي نيروگاه در آستانه راه اندازي
مشعل -توسعه ميدان هاي مشترک غرب کارون در جنوب ايران، از اولويت هاي اصلي وزارت نفت است؛ ايران هم اکنون بيش از 350 هزار بشکه نفت از اين ميدان ها برداشت مي کند که قرار است طي سال هاي آينده، به يک ميليون و 200 هزار بشکه در روز افزايش يابد. يکي از الزام ها براي رسيدن به اين ميزان توليد، داشتن شبکه برق مطمئن و پايدار است که به دليل بحث کمبود برق در جنوب ايران، شرکت ملي نفت ايران تصميم گرفت نيروگاه مستقل غرب کارون را با ظرفيت اسمي 500 مگاوات در منطقه غرب کارون احداث کند تا به صورت متمرکز، نياز به شبکه برق ميدان هاي نفتي در غرب کارون را تامين سازد. به گفته سرپرست طرح توسعه نيروگاه غرب کارون، به زودي نخستين واحد گازي اين نيروگاه وارد مدار مي شود. هفته نامه «مشعل» گفت وگويي با مهدي نجاريان، سرپرست طرح احداث نيروگاه غرب کارون و تاسيسات جانبي انجام داده که در ادامه مي خوانيد.
در ابتدا روند شکل گيري و اجراي طرح احداث نيروگاه غرب کارون را توضيح دهيد؟
نيروگاه غرب کارون، نخستين نيروگاه خصوصي در عرصه فروش برق به صنايع نفت و گاز است که حدود 10 سال پيش و با هدف تأمين برق چهار ميدان نفتي غرب کارون به صورت يکپارچه و از يک منبع مشترک و مطمئن اين پروژه در 50 کيلومتري جنوب غربي اهواز و در جنوب ميدان نفتي جفير و در مجاورت طرح ان جي ال 3200 اجرا شد.
قرارداد ساخت نيروگاه 500 مگاواتي در غرب کارون ابتدا به صورت انجام مناقصه و در قالب قرارداد EPC (مهندسي، تدارکات، ساخت و مديريت) مطرح شد که مورد تاييد شرکت ملي نفت ايران قرار نگرفت. پس از آن قرارداد EPCF (مهندسي، تأمين، ساخت و تأمين منابع مالي) براي آن مطرح شد؛ اما در نهايت اين قرارداد با سرمايه گذاري شرکت مپنا و قرارداد BOO (احداث، بهره برداري و مالکيت) در پايان دولت دهم به امضا رسيد.
اجرايي شدن اين قرارداد، منوط به تحقق اجراي پيش شرط هايي از جانب دو طرف بوده که از جمله مهم ترين موضوع آن تأمين منابع مالي از سوي شرکت مپنا از صندوق توسعه ملي بوده است. از ديگر پيش شرط هاي تحقق اين قرارداد، بحث تحصيل و مالکيت زمين بود، ضمن اينکه اخذ مجوزهاي زيست محيطي نيز به نوعي باعث به تعويق افتادن اين پروژه عظيم شد.
با روي کار آمدن دولت يازدهم، وزير نفت نظرات خود را دوباره روي قرارداد اعمال کرد و بر اساس اين نقطه نظرات، الحاقيه اي به قرارداد اضافه شد که همين امر بازنگري قرارداد و سرانجام تخفيف قيمت برق از سوي شرکت مپنا را به دنبال داشت.
ضرورت احداث نيروگاه غرب کارون چه بود؟
ميدان هاي نفتي غرب کارون هم اکنون بيش از 350 هزار بشکه نفت در روز توليد مي کنند که با توسعه آنها در آينده، اين ميزان به يک ميليون و 200 هزار بشکه در روز افزايش خواهد يافت. طبيعي است که توليد اين ميزان نفت، نيازمند شبکه انتقال برق قوي است. براين اساس، احداث نيروگاه غرب کارون براي تأمين برق ميدان هاي نفتي غرب کارون شامل آزادگان، ياران، يادآوران، کارخانه گاز و گاز مايع 3200 (ان جي ال) و تلمبه خانه غرب کارون از سوي شرکت ملي نفت ايران در دستور کار قرار گرفت و تصميم گرفته شد زيرساخت هاي توليد برق به صورت يکپارچه با عنوان نيروگاه غرب کارون ديده شود.
از آنجا که شرکت ملي نفت ايران، تجربه ساخت نيروگاه را نداشت، بنابراين اين پروژه در قالب قرارداد ECA(BOO) به شرکت مپنا که تجربه ساخت نيروگاه در ايران را دارد، براي مدت 20 سال به ارزش سرمايه گذاري350 ميليون يورو واگذار شد.
اين نيروگاه چند واحد دارد و قرار است چه مقدار برق توليد کند؟
نيروگاه غرب کارون، يک نيروگاه سيکل ترکيبي با توان 500 مگاوات است. شرکت مپنا (پيمانکار) سرمايه گذار بوده و با هزينه خود، اين نيروگاه را احداث مي کند. شرکت ملي نفت ايران هم خوراک گاز را که روزانه 110 هزار مترمکعب گاز شيرين است، به اين شرکت تحويل مي دهد و در ازاي آن برق تحويل مي گيرد. اين نيروگاه داراي دو واحد گازي و يک واحد بخار است. براساس برنامه ريزي، نخستين واحد گازي به زودي وارد مدار مي شود و پس از آن دومين واحد گازي و واحد بخار آن نيز در سال 98 وارد مدار خواهد شد.
در حال حاضر واحدهاي اول و دوم گازي اين نيروگاه، از پيشرفت 84 درصدي و واحد بخار هم از پيشرفت 15 درصدي برخوردار است.
راندمان نيروگاه چند درصد است؟
براساس قراردادي که با مپنا داريم، راندمان نيروگاه 48 درصد تعريف شده است؛ اما با توجه به اصرار مهندس زنگنه، وزير نفت مبني بر
افزايش راندمان اين نيروگاه، شرکت مپنا تصميم گرفته تغييراتي را در سيستم هاي نيروگاهي خود بدهد و اميدوار است که اين راندمان را به 52 درصد افزايش دهد.
علت اينکه شرکت ملي نفت ايران تصميم گرفت تا يک نيروگاه مستقل در غرب کارون احداث کند، چيست؟
همان طور که مي دانيد، نيروگاه غرب کارون در منطقه اهواز قرار دارد و بار مورد نياز ميدان هاي نفتي غرب کارون بالاست. قبل از اينکه تصميم به احداث نيروگاه بگيريم، از شرکت برق منطقه اهواز پرسيديم که آيا توان تامين 500 مگاوات برق را دارد که آنها گفتند با توجه به کمبود برق در منطقه، توان تامين 500 مگاوات برق درخواستي منطقه غرب کارون را ندارند، بنابراين تصميم گرفتيم خودمان به صورت مستقل به احداث نيروگاه بپردازيم تا بتوانيم برقي پايدار و مطمئن داشته باشيم.
مهم ترين ويژگي اين نيروگاه چيست؟
توليد برق مطمئن و پايدار ميدان هاي نفتي غرب کارون، مهم ترين ويژگي اين نيروگاه است که با توجه به اينکه هم اکنون ميدان هاي آزادگان شمالي و يادآوران به نوعي از سوخت ديزل براي توليد برق استفاده مي کنند، به محض ورود اولين واحد گازي، اين واحدها از مدار خارج شده و به تامين برق اين ميدان ها اقدام مي کنيم. چنانچه خطوط انتقال برق هم آماده شوند، آمادگي تامين برق ميدان ياران شمالي و تلمبه خانه غرب کارون را هم داريم.
چند پست انتقال برق خواهيم داشت؟
150 کيلومتر خط انتقال برق 230 کيلوولت و 6 پست برق داريم. پيشرفت خط انتقال برق 70 درصد و بخش پست هم 90 درصد است.
توربين ها با توانمندي شرکت مپنا ساخته مي شوند يا از مشاور خارجي براي ساخت آنها کمک گرفته شده است؟
هم اکنون دو توربين گازي از سوي اين شرکت ساخته شده است. توربين بخار هم به دليل اصرار شرکت ملي نفت ايران مبني بر بالا بردن راندمان، به برخي تغييرات در طراحي نياز داشت که قرار است اين توربين، براي نخستين بار در ايران ساخته شود. به همين دليل شرکت مپنا با مشارکت يک شرکت ايتاليايي براي ساخت اين توربين، به ساخت آن اقدام کرده است. تکنولوژي به کار رفته در توربين بخار هم به پره هاي آن بر مي گردد که ظرافت خاصي دارد. اميدواريم اين فناوري هم به ايران منتقل و توربين هاي بخار بعدي از سوي شرکت مپنا در داخل ايران ساخته شود. هم اکنون توربين بخار ساخته شده و در مراحل پاياني تست است و در سال 98 وارد مدار مي شود.
چند درصد تجهيزات به کار رفته ساخت داخل است؟
نزديک به 85 درصد.
چقدر نسبت به پايداري برق نيروگاه غرب کارون اطمينان داريد؟
نيروگاه غرب کارون دوگانه سوز است، بنابراين در زمان قطعي گاز، نيروگاه مي تواند با گازوييل كار كند و به کارش ادامه دهد. از طرفي نيروگاه به يك خط انتقالي برق سراسري متصل است و با توجه به مذاکراتي که با شرکت برق منطقه اي خوزستان انجام داده ايم، در صورت قطع برق، آنها برق حداقلي مورد نياز ميدان ها را تامين مي کنند.
قابل ذكر است كه در صورت وجود برق مازاد در نيروگاه ها، مي توان برق را به شبكه سراسري نيز تزريق و بخشي از كمبود برق منطقه خوزستان را جبران كرد.
شرکت برق منطقه اي خوزستان مي تواند تمامي برق مورد نياز را تامين کند؟
خير. با توجه به اينکه شبکه برق منطقه اي خوزستان هم با کمبود برق مواجه است، بنابراين با مديريت مصرف، به اولويت بندي در توزيع برق به ميدان ها مي پردازيم تا توليد نفت متوقف نشود؛ البته با توجه به برآوردي که از بارهاي نيروگاه غرب کارون داريم، قطعا نگران کمبود برق نيروگاه نيستيم. حتي پيش بيني کرده ايم چنانچه طرح هاي توسعه اي ميدان هاي غرب کارون به اجرا درآيند، شايد با مپنا مذاکراتي مبني بر اجراي فاز دوم طرح توسعه نيروگاه غرب کارون انجام دهيم و 500 مگاوات ديگر به ظرفيت اين نيروگاه اضافه کنيم؛ البته توسعه فاز دوم اين نيروگاه، تنها در حد پيش بيني است و تا به امروز برنامه اي براي اجراي فاز دوم اين نيروگاه نداريم.
در چه بخش هايي نيازمند همکاري با شرکت هاي خارجي در ساخت نيروگاه غرب کارون هستيم؟
ايران در بحث ساخت نيروگاه از جمله کشورهاي موفق است و شرکت مپنا هم کارنامه خوبي در اين زمينه دارد؛ اما در بخش کنترل نيروگاهي و رله هاي مورد نياز که ظرافت هاي خاصي دارد، فعلا انتقال تکنولوژي امکانپذير نيست. در اين بخش ما نيازمند همکاري با شرکت هاي خارجي هستيم که هم اکنون نيز با سه شرکت صاحب فناروي در اين بخش همکاري مي کنيم.
درباره پروژه هاي جانبي طرح احداث نيروگاه غرب کارون توضيح دهيد.
طبق برنامه ريزي هاي انجام شده، پروژه هاي جانبي اين طرح در دست اجراست، از جمله احداث 100 کيلومتر خط انتقال برق 230 کيلو ولت که 40 درصد پيشرفت دارد و برق ميادين نفتي يادآوران، آزادگان جنوبي،آزادگان شمالي و ان جي ال 3200 را تأمين خواهد کرد، احداث 50 کيلومتر خط انتقال برق 230 و 400 کيلو ولت که 75 درصد پيشرفت دارد از اين نيروگاه به تلمبه خانه غرب کارون، احداث پست هاي 400 کيلو ولت متن شهيد بقايي و مرکز ديسپچينگ کل نيروگاه با پيشرفت فيزيکي 85 درصد و ساخت پست هاي 230 کيلو ولت يادآوران، آزادگان شمالي و آزادگان جنوبي با پيشرفت 80 درصدي که از سوي شرکت متن در حال انجام است، ضمن اينکه پروژه تحکيم بستر و عمليات شمع ريزي زمين نيروگاه غرب کارون از طريق شرکت متن اجرا شده و به پايان رسيده است.
همچنين احداث خط لوله هاي گاز و آب از ديگر پروژه هاي جانبي است که پيش بيني مي شود تا پايان سال جاري به بهره برداري برسد، به اين صورت که احداث حدود 3 کيلومتر خط انتقال گاز از ان جي ال 3200 به نيروگاه غرب کارون به منظور تأمين گاز نيروگاه و ايستگاه تقليل فشار گاز در دست اجراست، همچنين به منظور تأمين آب نيروگاه، خط لوله اي به مسافت 25 کيلومتر از تصفيه خانه يادآوران به نيروگاه غرب کارون و ايستگاه تصفيه آب نيز درحال آماده سازي است.
تا چه اندازه از نيروهاي بومي در پروژه استفاده شده است؟
بيش از 50 درصد نيروهاي شاغل در طرح احداث نيروگاه غرب کارون و تأسيسات جانبي، از نيروهاي بومي منطقه هستند.
در سي امين اجلاس مديران عامل صنعت پتروشيمي تاکيد شد:
رگولاتوري قدرتمند ضرورت صنعت پتروشيمي
مشعل- «هم افزايي براي توسعه»، شعار سي امين اجلاس مديران عامل صنعت پتروشيمي بود که دست درکاران و فعالان اين حوزه را در شهر تبريز گرد هم آورد تا آخرين مسائل روز اين صنعت از جمله وضعيت تامين خوراک، تعاملات مالي وجذب سرمايه هاي جديد، عرضه محصولات و رگولاتوري را بررسي کنند.
سي امين اجلاس مديران عامل صنعت پتروشيمي افزون بر حضور رضا نوروز زاده، معاون وزيرنفت در امور پتروشيمي و اعضاي هيئت مديره شرکت ملي صنايع پتروشيمي، شاهد حضور مسعود پزشکيان، نايب رئيس مجلس و محمد حسين فرهنگي، نمايندگان تبريز در مجلس شوراي اسلامي بود. دور از انتظار نبود که در اين اجلاس، تحريم هاي احتمالي بين المللي هم از موضوع هاي مورد بحث در نشست باشد و کليد واژه «جنگ اقتصادي» در خلال سخنراني ها شنيده و بر آمادگي کامل براي رويارويي با اين تحريم ها تاکيد شود.
افزون بر اين، برخي پيامدها و خلأهاي ناشي از شيوه اجراي اصل 44 قانون اساسي در اين اجلاس از زبان رضا نوروززاده در قامت معاون وزير نفت در امور پتروشيمي بيان شد و وي محوريت سخنان خود را به موضوع هايي همچون اصل 44 قانون اساسي و خوراک پتروشيمي ها هم اختصاص داد.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در اين اجلاس با اشاره به مزيت هاي کشور گفت: ايران، کشوري نفتي است و بايد اين ظرفيت خدادادي و بالقوه به همت مردم همين سرزمين بالفعل شود و اين مقدمه اي شد تا نوروززاده، مسئله خوراک پتروشيمي ها را که از محورهاي سي امين اجلاس بود، مطرح کند: ايران نخستين دارنده منابع گاز دنياست، اما تنها 8 درصد از اين گاز در صنعت پتروشيمي استفاده مي شود و با همين مقدار اندک هم، درآمد ارزي بالايي ايجاد مي کند.
وي اگر چه با اشاره به مشکل خوراک واحد هاي پتروشيمي گفت: در مذاکره با وزارت نفت، مشکل را رفع مي کنيم، اما بخش ديگري از حل اين مسئله را ناشي از اصل 44 قانون اساسي در پتروشيمي ها خواند و گفت: يکي از مشکلات ما مربوط به اجراي اصل 44 است. معاون وزير نفت در امور پتروشيمي خطاب به مسعود پزشکيان، نماينده مجلس حاضر در اجلاس گفت: بخشي از مشکل خوراک را بايد از طريق وزارت نفت و بخش ديگري از آن را بايد از طريق مجلس حل کنيم که ناشي از اصل 44 و خصوصي سازي است، ما خواهان بازنگري در اين قانون هستيم.
نوروز زاده گفت: معتقد نيستيم بايد رقيب بخش خصوصي شويم، اما اين صنعت به رگولاتوري قدرتمند براي سياست گذاري متمرکز نياز دارد.
نوروززاده در اين اجلاس خطاب به حاضران بر لزوم ارتباط بيشتر واحدها با بخش پژوهش و فناوري پتروشيمي تاکيد کرد و خواهان همکاري بيشتر آنان با يکديگر شد و افزود: محققان و دانشگاهيان بايد حلقه واصل شما باشند.
چقدر فرياد بزنيم رگولاتور مي خواهيم
مشابه سخنان نوروززاده درباره اصل 44 قانون اساسي و رگولاتوري از سوي احمد مهدوي، دبيرکل انجمن صنفي، کارفرمايي صنعت پتروشيمي تکرار شد.
مهدوي اظهار کرد: ايجاد رگولاتوري قدرتمند مي تواند بسياري از مشکلات صنعت پتروشيمي کشور را برطرف کند.
او با اشاره به اينکه اصل 44 گفته رگولاتوري بايد صورت گيرد، افزود: چند سال است از اين قانون مي گذرد؟ 10 سال؟ هر چه فرياد مي زنيم رگولاتور مي خواهيم و دولت را نيز قبول داريم، اما کسي به فرياد ما نمي رسد، واگذاري نامناسب را بايد در رگولاتوري حل کنيم.
وي با بيان اينکه براي توسعه صنعت پتروشيمي نيازمند حمايت دولت و مجلس هستيم، اين مسئله را گوشزد کرد که واگذاري ها نامناسب بوده و بايد آن را در رگولاتوري حل کنيم؛ ما مي خواهيم مجلس که در راس امور است، درگير صنعت پتروشيمي شود.
دبيرکل انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پتروشيمي افزود: امروز صنعت پتروشيمي در اجزاي زندگي مردم دنيا نفوذ کرده و به آن نيازمند دارند. صنعت پتروشيمي در دنيا جايگاهي خاص دارد، اما به آن معنا نيست که دنيا ايستاده تا ما توليد و صادر کنيم.
مهدوي با اعلام اينکه دنيا به دنبال مزيت هاست، اين مسئله را گوشزد کرد که اگر ما در ايران نفت و گاز داريم، قطر فقط گاز و عربستان فقط نفت دارد و روسيه هم که مشابه ايران از نفت و گاز برخوردار است، از بازارهاي دنيا دور است.
دبيرکل انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پتروشيمي با تاکيد بر اينکه ما مي توانيم با تحريم مقابله کنيم و مشکل نداريم، افزود: جنگ اقتصادي وزنه هايي به پاي ما بسته است؛ ما با ديگراني در حال دويدن هستيم که آزادند، کفش هاي سبک به پا دارند و بعد در داخل هم برايمان مشکل ايجاد مي کنند.
وي افزود: از تحريم ترسي نداريم و همچون کوهي استوار در مقابل آن ايستاديم؛ همان گونه که قبل از برجام، تحريم را دور زديم و هيج محصول پتروشيمي روي زمين نماند، اما بايد بدانيد که در داخل، جزيره اي مديريت کردن کشور، ما را با مشکل روبه رو کرده است.
در سال هاي آتي مشکل خوراک نداريم
مديران مجتمع هاي پتروشيمي در اين اجلاس با طرح موضوع هاي متنوع و مختلف به تشريح مسائل شرکت هاي تحت مديريت خود پرداختند؛ مسائلي از خوراک پتروشيمي ها گرفته تا موانع و مشکلات پيرامون آن و ساير مسايل موجود در اين حوزه، علي محمد بساق زاده، مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي، اخباري اميدوارکننده در سخنراني خود در اجلاس سي ام داشت و گفت: اقدام هاي بسيار خوبي براي تامين خوراک پتروشيمي ها انجام شده است و اکنون درعسلويه مشکل تامين گاز متان نداريم، درمورد تامين متان در ديگر مناطق نيز بايد تمهيدات لازم را بينديشيم.
به گفته او، در سال 1400 حدود 7 ميليون تن اتان مازاد داريم و اگر طرح ها به بهره برداري برسند، حدود يک ميليون تن مازاد مي ماند.
به گفته بساق زاده، شرکت ملي گازايران درصدد ارسال گاز بيشتر به پتروشيمي هاست و با همکاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي و تعامل با شرکت هاي پتروشيمي، همکاري بسيار نزديک و مطلوبي را در مسير تامين خوراک مجتمع هاي توليدي دارد.
از سوي عضو هيئت مديره شرکت ملي صنايع پتروشيمي اين خبر داده شد که واحد الفين پتروشيمي بندر امام، پتروشيمي بوشهر و ... به تدريج وارد مدار مي شوند؛ ما مشکل خوراک در سال هاي آتي نداريم، همچنين بايد بر اين نکته تاکيد شود که درمورد ميعانات گازي و NGL بايد به تعهدهاي خود عمل کنيم.
آنچه از سوي بساق زاده بر آن تاکيد شد، اشاره به اين موضوع بود که بايد اقدام هاي لازم را انجام دهيم تا خوراک ها را به ارزش افزوده بالاتر تبديل کرد و بتوانيم با تکميل زنجيره ارزش محصولت نهايي را توليد و به بازارهاي داخلي و خارجي عرضه کنيم.
تاکيد مجلس بر تکميل زنجيره ارزش
بخش ديگري از سخنراني ها به ضرورت تکميل زنجيره ارزش اختصاص داشت که همگي بر ضرورت آن متفق القول بودند؛ با اين حال اين موضوع در سخنراني دو نماينده مجلس شوراي اسلامي که در طول اجلاس حضور يافتند، چشمگيرتر بود.
مسعود پزشکيان، نايب رئيس اول و نماينده تبريز در مجلس شوراي اسلامي در سخنان نخستين روز اجلاس تاکيد کرد: نفت، گاز و پتروشيمي بزرگ ترين مزيت کشور است، به شرط آنکه خام فروشي نکنيم و با حرکت به سمت تکميل زنجيره ارزش موفق تر خواهيم بود. او بر سرمايه گذاري در مزيت هاي طبيعي موجود کشور تاکيد و اعلام کرد که بهترين سرمايه گذاري، سرمايه براي منابع زير پايمان است.
مسعود پزشکيان در ادامه سخنان خود گفت: ما اکنون در يک وضعيت جنگي (جنگ اقتصادي) قرار داريم و در برابر چنين جنگي بايد همه نيروها دست به دست هم دهند. وضعيتي وجود دارد و همه بايد در صحنه باشيم و به هم کمک کنيم تا بتوانيم مقاومت کنيم.
وي با اشاره به اعلام آمادگي مجلس براي کمک به اين صنعت تاکيد کرد: ما دلمان سربلندي و استقلال کشور را مي خواهد، دلمان مي خواهد اولين باشيم و اولين شدن را مفت به آدم نمي دهند.
پزشکيان همچنين بر مشارکت بازيگران مختلف در صنعت پتروشيمي تاکيد و اظهار کرد: اکنون وضعيتي وجود دارد که همه بايد در صحنه باشند و به هم کمک کنند، در اين صورت شايد بسياري از مشکلات راحت تر حل شود.
وي يادآور شد: اگر اجازه ورود ابزار و کالاهاي مختلف را به ما نمي دهند، مغزها و ايده ها را وارد کشور کنيم، نخبگان خود را هم جدي بگيريم.
از خام فروشي به جايگاه هاي بالاتر برسيم
محمد حسين فرهنگي، نماينده مردم تبريز در مجلس شوراي اسلامي نيز در سي امين اجلاس مديران عامل صنعت پتروشيمي با اعلام حمايت مجلس از صنعت پتروشيمي و تاکيد بر اينکه جايگاه صنعت پتروشيمي در اقتصاد مشخص است، گفت: در صنعت پتروشيمي از خام فروشي مي خواهيم به جايگاه هاي بالاتر برسيم.
او تاکيد کرد: بايد اعتماد مردم را جلب کنيم تا نقدينگي به سمت بازار و توسعه پتروشيمي هدايت شود.
فرهنگي با اعلام حمايت مجلس شوراي اسلامي ازتوسعه صنعت پتروشيمي گفت: از هر تفاهم نامه اي که براي بهبود شرايط پتروشيمي ها باشد، استقبال مي کنيم؛ مسئولان تشنه راه حل هستند، نهادهاي مدني مانند انجمن هاي تخصصي نيز مي توانند سرآغاز اقدام هاي مفيد و يافتن راه حل هاي عملياتي باشند.
بهار توليد در صنعت پتروشيمي ايران
سي امين اجلاس مديران صنعت پتروشيمي با آخرين گزارش عملکرد توليدي اين صنعت همراه بود که از سوي قدرت اله فرج پور، مديرکنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي ارائه شد؛ گزارش شرکت ملي صنايع پتروشيمي حکايت از پشت سرگذاشتن فصلي بهاري با آمار و توليدي اميدوارکننده دارد.
مديرکنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي با ارائه گزارش عملکرد سه ماهه نخست امسال اعلام کرد: مجتمع هاي پتروشيمي در سه ماه نخست امسال 2/13 ميليون تن برابر با 77 درصد ظرفيت اسمي توليد واقعي داشته اند.
توليد گروه هاي محصولات صنعت پتروشيمي در ساله 97 بر پايه مواد پايه و شيميايي شامل 4/5 ميليون تن ( 41 درصد)، خوراک و سوخت 4/3 ميليون تن ( 26 درصد)، مواد پليمري 7/1 ميليون تن ( 12 درصد کل)، کودهاي شيميايي 6/1 ميليون تن ( 12 درصد)، آروماتيک ها 1/1 ميليون تن (8 درصد) است.
مديرکنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي همچنين با اعلام ميزان توليد کود اوره در سه ماه نخست سال 97 توضيح داد: در اين مدت 52/1 ميليون تن کود اوره توليد شده که سهم مجتمع پرديس 615 هزار تن، رازي 107 هزار تن، خراسان 156 هزار تن، کرمانشاه 191 هزار تن و شيراز 450 هزار تن است.
به گفته فرج پور، بسياري از پتروشيمي ها از جمله پرديس، اروند، کاويان و اميرکبير در سال جاري افزايش توليد دارند.
طبق گزارش فرج پور، مجتمع هايي که بالاتر از 110 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل توليد کرده اند شامل شرکت پتروشيمي پرديس با1ميليون تن، شرکت پتروشيمي اروند با551 هزار تن، شرکت پتروشيمي بوعلي سينا با 410 هزار تن، پتروشيمي کاويان با 409 هزار تن، پتروشيمي اميرکبير328 هزار تن، پتروشيمي تندگويان284 هزار تن، پتروشيمي غدير89 هزار تن، پتروشيمي فرساشيمي86 هزار تن، پتروشيمي کارون57 هزار تن، پتروشيمي شيمي بافت43هزار تن، رجال28 هزار تن، پتروشيمي آبادان20 هزار تن، آريافسفريک19 هزار تن تخت جمشيد11 هزار تن، پتروشيمي قائد بصير11 هزار تن، پتروشيمي اهتمام جم با 9 هزار تن و پتروشيمي فارابي با 4هزار تن هستند.
همچنين مجتمع هايي که بالاتر از 90 درصد ظرفيت اسمي (بر اساس عملکرد درصد توليد به اسمي) توليد کرده اند، مشتمل بر پتروشيمي قائدبصير، شيمي بافت، کرمانشاه، پتروشيمي خراسان، شرکت پتروشيمي نوري، پتروشيمي شيراز، پتروشيمي آرياساسول، پتروشيمي تبريز، پتروشيمي پليمرکرمانشاه، پتروشيمي خارک و تخت جمشيد هستند.
طبق اعلام مديرکنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي، با توجه به بهره برداري از طرح هاي جديد، بهبود عملکرد و رفع موانع توليد نسبت به عملکرد سال 96، 17 درصد توليد بيشتر درسال جاري درنظر گرفته شده است و حدود نيمي از آن تا راه اندازي طرح هاي جديد پتروشيمي و 9 درصد هم مشکلات در مسير توليد است.
به گفته او، تحقق برنامه هاي پيش بيني شده براي سال 97 مستلزم تثبيت شرايط فازهاي پارس جنوبي، همکاري مجتمع ها درتامين اتيلن مورد نياز خط اتيلن، همکاري مجتمع ها درتامين خوراک بين مجتمعي، برنامه ريزي و آموزش منابع انساني و راه اندازي واحدهاي جديد در دست اجراست.
بازديد معاون وزير نفت از طرح ها و مجتمع هاي پتروشيمي آذربايجان
رضا نوروززاده، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي، فرصت اجلاس سي ام را مغتنم شمرده و در حاشيه آن از چند طرح و مجتمع پتروشيمي بازديد کرد و در جريان آخرين وضعيت پيشرفت آنها و طرح هاي توسعه اي قرار گرفت که مجتمع پتروشيمي تبريز و مهاباد، همچنين طرح پتروشيمي مياندوآب و انشعاب خط لوله اتيلن غرب ازمياندوآب تا تبريز از جمله آنها بود.
سخنان معاون وزير نفت در امور پتروشيمي با تاکيد بر استفاده از توان سازندگان داخلي و حل مشکلات و تقويت آنها همراه بود. وي همچنين بر استفاده از دانش دانشگاهيان و پژوهش و فناوري پتروشيمي تاکيد کرد. نگاهي گذرا به گزارش هاي دريافتي از اين طرح ها و مجتمع ها خواهيم داشت:
رکوردزني پتروشيمي تبريز
پتروشيمي تبريز به گفته سياوش درفشي، مديرعامل اين مجتمع در سه ماه نخست امسال رکورد توليد را زده و با افزايش 53 هزار تني توليد و رشد 15 درصدي، 277 ميليارد تومان صادرات داشته است.
مديرعامل مجتمع پتروشيمي تبريز با اشاره به فروش محصولات اين پتروشيمي به کل کشور گفت: سال گذشته 40 درصد از محصولات مان را در داخل کشور فروختيم که 20 درصد آن در تهران توزيع شده است. همچنين به 33 کشور دنيا در آسيا و اروپا صادرات داريم و بازارهايي در افريقا و استراليا داشتيم که مي خواهيم آنها را دائمي کنيم.
دستاوردهاي ساخت داخل در مهاباد
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي در جريان بازديد از پتروشيمي مهاباد، از توانمندي هاي ساخت داخل اين مجموعه بازديد کرد که موفق شدند بسياري از قطعات توليدي موثر را بومي سازي کنند که از جمله مي توان به دستگاه تست وکيوم با دقت يک به 10هزار بار درگرم براي تست PSV هاي فشار پايين اشاره کرد. طراحي و ساخت اين دستگاه به کوشش پتروشيمي مهاباد و با يک پنجم قيمت نمونه هاي مشابه انجام شده است.
واحد HD پتروشيمي مياندوآب تا پايان سال
پتروشيمي مياندوآب در حال حاضر از پيشرفت 69 درصدي برخوردار است و واحد HD آن قرار است تا پايان امسال به مرحله پيش راه اندازي برسد.
آخرين وضعيت خط اتيلن غرب
30 کيلومتر از پروژه انشعاب فاز 2 خط اتيلن غرب از مياندوآب تا عجب شير، نقشه برداري و 21 کيلومتر مسير سازي شده است. همچنين با استفاده از دستگاه حفاري ترينچر، ساخت کشور ايتاليا، امکان حفاري روزانه يک تا يک و نيم کيلومتر به دست آمده و در صورت آماده سازي مسير 70 روزه کار تمام مي شود.
رمز گشايي از چالش هاي مالي
تزريق سرمايه بخش خصوصي به کالبد پروژه هاي گازي
مشعل- مديريت مالي، مديريت برمنابع و مصارف شرکت است و مديران مالي به دنبال افزايش سود شرکت در زمان کوتاه و مسئول سلامت مالي سازمان هستند. به زبان ساده، اين مديريت، گزارش هاي اين بخش را تهيه، فعاليت هاي سرمايه گذاري را هدايت مي کند، راهبردها را توسعه مي دهد و براي رسيدن به اهداف بلندمدت سازمان برنامه ريزي مي کند. نقش مديرمالي با توجه به پيشرفت هاي فناوري و نرم افزاري در حال تغيير است. در گذشته وظيفه اصلي مديرمالي نظارت بر مسائل مالي سازمان بوده و اين درحالي است که هم اکنون بيشتر به تحليل داده ها و ارائه مشاوره به مديران عالي براي حداکثر سازي سود و افزايش ثروت سهامداران مي پردازند. مديرمالي همواره به صورت تيمي کار کرده و به مديران عالي شرکت يا سازمان مشاوره مي دهد و وظايفي را که مختص آن سازمان يا صنعت است، انجام مي دهد. درباره عملکرد مالي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران با محمدرضا هادي، مديرمالي و عضو هيئت مديره اين شرکت گفت وگو کرده ايم که در ادامه مي خوانيد.
سال 1396 چه چالش هايي در حوزه مالي داشتيد و براي رفع آنها چه اقدام هايي انجام شد؟
امروزه ساختار شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، همان ساختاري است که از 15 سال پيش در دستور کار اين شرکت قرار گرفته بود. اين ساختار ديگر پاسخگوي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران نيست. بخشي از منابع مالي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران از خارج شرکت تامين مي شود. بخشي از قراردادها به صورت EPCF BOT و ساير روش هاي سرمايه گذاري در خارج از شرکت انجام مي شود. ما بايد در بخش مالي، رويکردمان را از حسابداري و ثبت حساب به مديريت مالي تغيير دهيم؛ چالشي که سال 96 با آن روبه رو بوديم اين بود که تقريبا نيروهاي متخصص ما بازنشسته شده يا در حال بازنشستگي هستند و ما تاکنون نتوانسته ايم براي اين نيروها جايگزين داشته باشيم.
به نظرم عدم توانايي استفاده از نيروهاي جوان و خلاق که با مدارک عالي فوق ليسانس و دکترا در رشته مالي فارغ التحصيل مي شوند، يکي از چالش هاي اين مديريت است. سال 96 چند تغيير اساسي در شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران رخ داده؛ نخستين تغيير در ابتداي سال و پيوستن انبارهاي شهيد طاهري با بيش از 200 نيروي کار و بالطبع انجام مراحل انتقال اموال بود و دارايي ها و موجودي هاي انبار به اين شرکت براساس مصوبه مجمع عمومي صاحبان سهام بايد در کوتاه ترين زمان تعيين تکليف شود.
دومين تغيير در پايان سال انجام شد، انحلال شرکت ذخيره سازي گاز ايران و انتقال وظايف و اختيارات و اجراي طرح هاي بزرگ آن به مهندسي و توسعه گاز ايران که حجم کاري را با افزايش زيادي روبه رو ساخت و مهم اينکه در هر دو حالت فوق در ساختار مديريت مالي نه تنها تغييري حاصل نشد بلکه به علت محدوديت جذب نيروي کارآمد نيز، با چالش جدي روبه رو بوديم.
سومين تغيير اساسي به وجود آمده، تغيير سيستم مالي از حسابداري سيستم ملک به سيستم مالي پيوست بود که اين مهم در سه ماه پاياني سال اتفاق افتاد؛ هر چند اين تغيير در بلندمدت به نفع شرکت است، اما در سال 96 زمان زيادي از وقت مجموعه اين مديريت صرف جايگزيني آن شده است که هنوز هم ادامه دارد.
با وجود کمبود منابع مالي، چگونه در سال 96 تامين مالي پروژه ها را محقق کرديد؟
کل بودجه شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در سال 96 حدود 6 هزار و 500 ميليارد تومان در 6 منبع بود اين بخش ها شامل يک هزار و 670 ميليارد تومان در بخش منابع داخلي، 440 ميليارد تومان عوارض گازبها، يک هزار و 50 ميليارد تومان از محل بند «ق» يا ساير وام هاي داخلي، يک هزار ميليارد تومان تسهيلات بانکي، يک هزار ميليارد تومان وام خارجي و در نهايت يک هزار و 300 ميليارد تومان سرمايه گذاري بخش عمومي و خصوصي مي شود.
با توجه به اينکه اين شرکت فاقد رديف بودجه است، دريافت تسهيلات بانکي را شرکت ملي گاز ايران انجام مي دهد.
در بخش سرمايه گذاري بخش عمومي و خصوصي نيز در قالب قراردادهاي BOT و SPV انجام مي شود و مراحل اجراي پروژها از طريق تامين منابع مالي خارج از شرکت در حال انجام است؛ به طوري که بيش از 22 پيمان در بخش استفاده از خدمات مشاوران و پيمانکاران امضا شده است.
بخش عمده پروژه ها شامل خط ششم، نهم و يازدهم بوده که جمع اين سرمايه گذاري 10 ميليارد و 370 ميليون دلار مي شود و بخش عمده اجراي اين پروژه ها از طريق SPV و منابع مالي خارج از شرکت انجام مي شود.
در بخش BOT نيز توانستيم در دو گستره از خط ششم، دو ميليارد و 280 ميليون دلار جذب کنيم.
خوشبختانه براي دومين سال پياپي به پيمانکاران بدهي نداريم و مطالبات پيمانکاران در بخش جاري و مشاوران نيز به موقع پرداخت شده است که اين مهم تاثير بسيار زيادي در جذب پيمانکاران با صلاحيت و کاهش قيمت تمام شده پروژه هاي شرکت داشته است.
چه پروژه هايي از سوي بخش خصوصي در حال تامين اعتبار است؟
پارسال در بخش خصوصي، قراردادهاي خط ششم، نهم و يازدهم را داشته ايم که از طريق SPV انجام شد. همچنين بخشي از خط ششم (صادرات گاز به عراق) را از طريق قرارداد BOT انجام داده ايم و پروژه ايرانشهر به چابهار نيز در قالب EPCF در حال انجام است.
پارسال، نرم افزار جديد مالي اين شرکت رونمايي شد. لطفا درباره قابليت هاي اين نرم افزار توضيح دهيد.
يکي از مشکلاتي که مجموعه وزارت نفت و چهار شرکت اصلي با آن روبه رو هستند، بحث مربوط به نرم افزار است. در مجموعه وزارت نفت و چهار شرکت اصلي، نخستين مجموعه نرم افزار مالي را در کشور داشته ايم، اما با توجه به قابليت آن در زمان خود در سال هاي گذشته به همان نرم افزار بسنده شده بود و تمام شرکت ها از اين سيستم استفاده مي کردند. در ادامه، برخي شرکت ها از جمله شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران به نرم افزارهايي که تحت ويندوز بودند، روي آوردند ولي به صورت منسجم از اين نرم افزار استفاده نکردند. هر شرکتي براساس فعاليت کار خود، سيستم حسابداري را انتخاب و از آن براي انجام امور مالي استفاده مي کرد. تقريبا مي توان گفت تمام شرکت ها از يکپارچگي در آمدند؛ به همين دليل شرکت ملي گاز ايران از سه سال پيش براي رفع مشکلات به وجود آمده از جمله تهيه صورت هاي مالي تلفيقي و انجام هماهنگي ميان شرکت ها در بخش مالي اقدام به امضاي قرارداد کرد.
مقدمات کار از سوي شرکت ملي گاز ايران فراهم شد و قرارداد با نظارت امور مقررات سيستم ها و روش هاي مالي به مرحله انجام رسيده و اين سيستم مالي قابليت بسيار خوبي دارد؛ اما يکي از اشکال ها اين است که سيستم مالي به صورت سفارشي براي شرکت ملي گاز ايران و شرکت هاي زير مجموعه نوشته نشده است. اين نرم افزار به صورت کلي در حوزه مالي تهيه شده بود که از سوي شرکت هاي گاز استاني، انتقال گاز، ذخيره سازي، شرکت هاي پالايشي و شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اصلاحاتش انجام شد. از اول بهمن سال گذشته، سيستم هاي قديمي را کنار گذاشته ايم و همکاران با شرکت طرف قرارداد نرم افزار، انتقال داده ها، به سيستم مالي پيوست را انجام داده و در حال تکميل آن هستند.
در پايان اگر نکته اي باقي مانده، بيان بفرماييد.
در بخش مالي از شرکت هايي که در اين حوزه، داراي مجوز هستند، همچنين از مشاوران مالي خارج از شرکت که مورد تاييد سازمان حسابرسي، بورس، اوراق بهادار و... مي بايد بيشتر استفاده کنيم، زيرا شرايط بهتري را در بخش مديريت مالي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران رقم زده ايم و اطلاعات خود را به روز و از تجربه هاي مديران ارشد نيز استفاده کرده ايم. ما به دنبال بزرگ کردن سازمان نيستيم بلکه اعتقاد داريم سازمان و سيستم را در بخش دولتي کوچک کنيم، اما اهميت بيشتري به ساختار سازمان از لحاظ کيفي دهيم و با جذب نيروهاي کارآمد و مجهز به دانش روز، از مديريت مالي بهره مند شويم. شرکت ملي گاز ايران و مجموعه شرکت هاي گروه آن داراي جايگاه عظيم در داخل و خارج از کشور هستند. عمده درآمدهاي کشور در آينده از طريق صادرات گاز و مشتقات گازي ايجاد مي شود و در کشور بيش از 95 درصد هموطنان ما از نعمت گاز طبيعي بهره مند شده اند که با توجه به گستردگي وظايف اين شرکت و شرکت ملي گاز ايران و نقش آن در تعاملات اقتصادي بين المللي، جايگاه اين شرکت بايد بهبود يابد.
روايت مشعل از تعويض پوشش خط 20 اينچ سبزوار – مشهد
پوشش ایمن در سرزمین خورشید
مشعل- روزانه ميليون ها ليترسيال نفتي اعم بنزين، نفت سفيد، نفت کوره (مازوت) ونفت گاز(گازوئيل)مسافت هايي طولاني را دردل کوه ها و دشت ها مي پيمايند تا انرژي مورد نيازبخش هاي مختلف مصرف کننده تامين شود.
بدون ترديد انتقال 350ميليون ليترسيال نفتي درمسافتي به طول 14 هزار کيلومترخط لوله و تاسيسات جانبي آن چندان آسان نمي نمايد؛به اين معنا که مي بايست فعاليت هاي گوناگوني انجام شود تاچنين حجمي از سيالات ،انتقالي ايمن داشته باشد.
تعويض پوشش خط لوله يکي ازچند فعاليتي است که باراهبري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران درمناطق دوازده گانه آن از جمله شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق انجام مي شود؛منطقه اي درسرزمين خورشيد ودرجوارصحن و سراي حضرت ثامن الحجج،حضرت علي ابن موسي الرضا(ع).
اين گزارش نگاهي اجمالي دارد به عمليات تعويض پوشش خط 20 اينچ انتقال فرآورده نفتي سبزوار–مشهد،اهميت آن،همچنين سختي و رنج افرادي که درپس اين عمليات مهم،ايفاي نقش مي کنند تا فرآورده هاي نفتي مسيري ايمن را بپيمايند.
تابلوي پليس راه مشهد– نيشابور در سمت راست جاده خودنمايي مي کند و57 کيلومتردورترنيز،درسمت چپ اين جاده ترانزيت،جايي دردل بيابان "ديزباد"،سايت عملياتي تعويض پوشش خط.
آفتاب تيرماه سوزان است به خصوص درمناطق بياباني همچون «ديزباد» که روستايي است ايستاده بردامنه جنوبي رشته کوه هاي بينالود در استان خراسان رضوي.
وزش باد وبرخاستن خاک سرخ،ازويژگي هاي اين منطقه است تا آنجا که با بالا آمدن خورشيد و بيشتر شدن سرعت باد،ادامه عمليات تعويض پوشش خط لوله ناممکن وکارتعطيل مي شود؛ به همين دليل عملياتي اين گونه حساس بايدخنکاي اول صبح که هنوز باد وزيدن نگرفته است،انجام شود.
ساعت از11صبح گذشته و رقص باد که ازساعت ها پيش شروع شده است. خاک سرخ منطقه رابه سر وصورتت مي پاشد؛اين حال وهواي هر روزه منطقه «ديزباد» همراه باگرماي هواي آن درتابستان داغ است.
سايت عمليات ديدني است،تلفيقي از انسان وفولاد؛ چند دستگاه بيل مکانيکي که راننده هاي حاذق آنها تلاش مي کنند خاکبرداري اطراف لوله حاوي سيال نفتي را بي هيچ عيب ونقصي انجام دهند تا عمليات تعويض پوشش به بهترين نحو انجام شود.
بابرخي عوامل اجراي طرح تعويض پوشش خط ازجمله عليرضا کاظمي، رئيس واحد مهندسي خوردگي خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق درباره چگونگي اجراي تعويض پوشش خط لوله 20 اينچ سبزوار– مشهد گفت وگو مي کنم، اماصداي وزش باد وگرد وخاک برخاسته به هوا،مجال گفت وگودر هواي بازرا نمي دهد؛ به همين خاطر يک دستگاه وانت پيکاب دوکابين حاضر درسايت، اتاق گفت وگويمان مي شود.
کاظمي مي گويد: هرفعاليتي که در زمينه ايمن سازي خطوط لوله انتقال نفت وفرآورده هاي نفتي انجام مي شود،مهم است وتعويض پوشش خطوط لوله در زمره اين گونه فعاليت ها قراردارد.
وي که سابقه اي 16ساله دراجراي پروژه هاي تعميراتي–ترميمي خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق دارد، پروژه تعويض پوشش خط 20 اينچ سبزوار–مشهد را فعاليتي مهم دراين منطقه برمي شمارد ومي افزايد:خط لوله 20 اينچ سبزوار–مشهد،ادامه خط 22 اينچ ري – تهران است وتعويض پوشش آن به طول 13کيلومترازکيلومتر 794 تا 807 رو به پايان و تنها دو کيلومترآن باقي مانده است.
کاظمي مي گويد:وجود سيالات نفتي درخطوط لوله،همچنين دريافت و ارسال آنها،شرايط ايمني را طلب مي کند واين شرايط به مدد پيشرفت در فناوري ها،همچنين روش هاي نوين مبارزه با خوردگي لوله ازجمله استفاده از پوشش هاي پلي اورتان ايجاد شده است.
رئيس واحد مهندسي خوردگي خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق ادامه مي دهد: استفاده ازپوشش هاي پلي اورتان،روشي جديد براي عايق بندي خطوط لوله انتقال نفت است که مقاومت لوله را دربرابرخوردگي بالا مي برد.
مراحل تعویض پوشش خط
کاظمي با گريزي به فرآيند عمليات پوشش خط و تعويض آن مي گويد: حفاري ونمايان کردن لوله با استفاده از بيل مکانيکي نخستين مرحله در تعويض پوشش خطوط لوله است.
وي برداشتن پوشش قبلي به وسيله دست يا در صورت سخت بودن با استفاده از حلال هاي شيميايي، تميز کاري و آماده سازي سطح لوله با مسماره، پوشش رنگ پلي اورتان به ضخامت هزار ميکرون با استفاده از دستگاه، خاک ريزي وماسه بندي اطراف لوله راازديگر مراحل عمليات تعويض پوشش بر مي شمرد.
کاظمي به اين نکته نيزاشاره دارد که تعويض پوشش خط، عمليات حساسي است وبايد با ظرافت خاص انجام شود؛به همين روي، گاه به دليل جغرافياي منطقه وسختي جنس خاک،اين عمليات ماه ها زمان مي برد.
باد عامل کندی و بازدارندگی عملیات
بوي خاک،کم وبيش درداخل کابين به مشام مي رسد.به نظر رسد خاک با وجود کلاه،عينک و ماسک،در تن و بدن افراد به خصوص آنها که نزديک تر به عمليات هستند، نفوذ کند و درآنها ته نشين شود.
رئيس واحد مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق مي گويد: تعويض پوشش خطوط لوله کار خيلي سختي است به خصوص درچنين محيط هايي که باد به عنوان يک عامل کند کننده وگاه بازدارنده عمل مي کند.
وي ادامه مي دهد: تعويض پوشش روي خطوط لوله گرم انجام مي شود به اين معنا که درون خط تخليه نمي شود واين عمليات همزمان با انتقال فرآورده انجام مي شود بنابراين،همه مراحل آن به ويژه حفاري بايد با ايمني بالايي انجام شود تا آسيبي متوجه خط لوله نشود وهمين موضوع خالي از استرس نيست، زيرا کوچک ترين بي توجهي مي تواند به حادثه اي بزرگ بينجامد.
کاظمي با تاکيد بر اين که همه موارد ايمني(استفاده ازکفش ايمني، کلاه ايمني، عينک و لباس کار) براي انجام يک فعاليت ايمن، الزامي اما موارد طبيعي و محيطي مانند گرماي 40 درجه سانتي گراد درتابستان و گرما زدگي و آفتاب سوختگي ناشي از آن، گرد وخاک حاصل از وزش باد، تنفس بوي رنگ (حتي باوجود استفاده ازماسک) در زمان رنگ آميزي خط وآسيب هاي تنفسي– پوستي که در درازمدت متوجه افراد مي شود، مسائلي است که سختي کار افراد فعال دراين حوزه(تعويض پوشش خط) را نمايان ترمي کند.
سخت گیری برای سلامت پروژه
با آنکه شيشه بالاست، صداي چکش بيل مکانيکي به گوش مي رسد؛ چکشي که هدايت گرآن تلاش مي کند بي هيچ آسيبي به لوله، دور آن را براي انجام عمليات تعويض پوشش آماده کند.
اکنون خورشيد به وسط آسمان رسيده و شدت گرما نيز بيشترشده است؛ کولر پيکاب دو کابين هم ديگر خنکمان نمي کند.
رئيس واحد مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق با بيان اين که درهمه مراحل تعويض پوشش خط، افزون بر ناظر پروژه،واحد ايمني نيز برانجام مطلوب کار نظارت دارد، مي گويد: همه اين نظارت ها وسخت گيري ها براي اين است که کاري بدون نقص انجام شود؛هيچ کم توجهي يا بي توجهي نبايد اتفاق بيفتد چون اين يعني حادثه.
کاظمي به عنوان عضوي ازخانواده خطوط لوله و مخابرات نفت شمال شرق اظهار مي کند: پروژه هاي تعويض خط با استناد به نتايج پيگ راني هوشمند انجام مي شود و اين کاردرانتقال ايمن و پايدار فرآورده هاي نفتي به استان کشورازجمله خراسان شمالي،خراسان جنوبي، خراسان رضوي و گلستان، نقش مهم و اساسي دارد.
وي جلوگيري از نشت مواد نفتي حاصل از ايجاد خوردگي درخطوط لوله، پيشگيري ازآسيب رساني به محيط زيست انساني و حفظ و صيانت ازسرمايه هاي ملي را ازمزيت هاي مهم تعويض پوشش برمي شمرد و اضافه مي کند:درحوزه عملياتي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق، بيش ازيک هزارکيلومترخط لوله، عمليات انتقال فرآورده هاي نفتي را انجام مي دهند که 600 کيلومتر آن تعويض پوشش و بهسازي شده اند.
پلی اورتال، پوششی ماندگار با مزیت های فراوان
کاظمي درباره مزيت هاي پوشش پلي اورتان که روشي بهتر و مطمئن تر از روش پوشش نواري است نيز، مي گويد: پوشش پلي اورتان نسبت به پوشش نواري قابليت اجراي آسان تري دارد، چسبندگي آن به سطح لوله بيشتراست، مقاومت بيشتري در مقايسه باپوشش هاي نواري دارد وبا حفاظت کاتدي که روي لوله انجام مي شود،مقاومت و عمر لوله را افزايش مي دهد. او ادامه مي دهد: عمرخطوط لوله با توجه به حفاظت هايي که درباره آنها اعمال مي شود، بالا و نزديک به 40 سال است؛ هرچند که همين خط لوله ( 20 اينچ سبزوار– مشهد) باهمان پوشش قبلي(نواري)همين مقدار عمرکرده است. با مزيت هايي که براي پوشش پلي اورتان گفته شد، انتظار مي رود اين ميزان عمر بالاتر برود.
عقربه هاي ساعت ازپي هم مي گذرند و پروژه تعويض پوشش خطوط لوله نيز،همزمان با گذرآنها پيش مي رود؛ کاظمي نيزازاين که کارخوب و ايمن پيش مي رود، خوشحال است وخوشحال ترآن که دراثناي اجراي طرح، فرصتي پيش آمده تا باخانواده خود که مقيم شاهرود است، ديداري تازه کند وآنها نيزخوشحال شوند.
رئيس واحد مهندسي خوردگي لوله شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق مي گويد:زندگي افراد عملياتي،معمولا دربيابان ها و دور ازخانواده مي گذرد،اما از اين که اجراي چنين طرح هايي به صيانت ازسرمايه هاي ملي کشورمنجر مي شود،احساس خوبي دارم، ضمن اين که خانواده نيز،اين موضوع را به خوبي درک کرده وبا آن کنارآمده است.
وفای به عهد
بيل هاي مکانيکي همچنان مشغول حفاري کانال وبازکردن فضاي مناسب براي تعويض پوشش لوله هستند. روح الله طهماسبي،راننده يکي ازهمين بيل هاي مکانيکي است و به نوعي پيمانکارطرح محسوب مي شود.او که سال هاست دراجراي طرح هاي مختلف با شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت اين منطقه همکاري مي کند،مي گويد: کاردرچنين شرايطي واقعا سخت است،به خصوص اگر جنس سنگ «سخت» باشد و«ساروجي». وي مي افزايد:گرما دربرخي مواقع آن هم درون اتاقک بيل مکانيکي که فضاي زيادي ندارد،خيلي آزار دهنده مي شود، اما عهد است و بايد به آن وفا کرد تا کار در زمان تعيين شده به کارفرما تحويل شود.
طهماسبي با بيان اين که براي مقابله باگرما راه چاره اين است که کار از ساعات ابتدايي روز شروع شود، ادامه مي دهد:همراه با گرماي محيط، باد منطقه وخاکي که به هوا برمي خيزد نيزسبب مي شود کار در نخستين ساعات صبحگاهي آغازشود؛اين گونه هم راننده اي که پشت بيل مکانيکي مي نشيند، کمتر اذيت مي شود وهم بيل مکانيکي آسيب کمتري مي ببيند؛ به اين ترتيب کارنيز بهتر وسريع تر پيش مي رود. طهماسبي نقشه برداري خوانده است،اما مدرک کارشناسي او را دلبسته پشت ميزنشيني نکرده است و رزق خود رادربيابان هاي داغ وتفتيده شمال شرق مي جويد. وزش بادالبته با سرعتي کمترهمچنان ادامه دارد تاجايي که وقتي «باکت » بيل مکانيکي به داخل کانال مي رود، پرازخاک بيرون مي آيد، بخشي از خاک درفضا پخش و ديد تاچند مترآن ورترهم مختل مي شود؛ به همين دليل براي اين که صدا به صدا برسد وگرد وخاک فضاي گفت و گو را مختل نکند، پيکاب همان اتاق مصاحبه باقي مي ماند.
حراست همیشه حاضر
يکي ديگرازافراد حاضر درسايت عملياتي تعويض پوشش خط،عليرضا سلماني،کارمند حراست است که حرف هايي درحوزه کارخود دارد؛حرف هايي که شايد ديگران بارها زده اند،اما هنوزعملي نشده و او همچنان اميدوار است شايد روزي عملي شود تا مسئوليت او و همکارانش که صيانت ازخطوط انتقال است،با حمايت مراجع قانون گذاروقضايي،به نحو بهتر انجام شود.
وي27 سال پيش وارد صنعت نفت شده وهم اکنون مسئوليت پايش، کنترل و آزاد سازي مسيرحريم خطوط انتقال فرآورده هاي نفتي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق را به عهده دارد.
آسانی کار با ابزارهای قانونی
سلماني با بيان اين که کاردر حوزه حراست همانند ديگر بخش ها سختي هاي خود را دارد،ادامه مي دهد: خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي،سرمايه هاي راهبردي وملي هستند که حراست ازآنها اهميت بسزايي دارد وعمده آنها باعبورازکوهستان هاي سخت گذر،سوخت مورد نياز مبادي مصرف را تامين مي کنند.
وي مي گويد: در حوزه عملياتي شمال شرق کشور، نزديک به يک هزار کيلومترخط لوله وجود دارد که انرژي 5 استان کشور ازجمله خراسان رضوي را که پذيراي ميليون ها زائر است، تامين مي کند و اين يعني يک مسئوليت بزرگ براي من و همکارانم.
سلماني با تجربه و به قولي آب ديده است و ازسختي کار گلايه ندارد، اما انتظار دارد قانون وابزارهاي قانوني توجه بيشتري به اوهمکارانش داشته باشد تا حفظ و حراست از خطوط لوله بهتر انجام شود.
وي ادامه مي دهد: در حوزه آزاد سازي مسيرخطوط انتقال و رفع معارض حريم،حراست به حمايت هاي بيشتر مراجع قانون گذارنياز دارد تا بتواند به پشتوانه آن محکم تر با متجاوزان در اين زمينه برخورد کند؛ اين مهم بخش عمده اي از سختي کار را کاهش خواهد داد.
سلماني مي گويد: گاه به دليل نبود آگاهي ازدريافت مجوزهاي لازم، ساخت و سازهايي درمسيرخطوط انتقال انجام مي شود که آسيب هاي جدي را متوجه خطوط لوله مي سازد.
پيشگيري از انفجارهاي ناشي ازتجاوزبه حريم همچنين جلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي از مواردي است که سلماني از آنها به عنوان سختي کارياد مي کند.
خط بان؛ بازوی حراست است
سلماني ازخط بان ها و اين که آنها بازوي حراست در کنترل و پايش بهتر خطوط لوله هستند، نيز گفت واين را هم گفت که آنها نيزمشکلاتي دارند و با دردهاي جسماني که نتيجه ساعت ها موتورسواري دربيابان هاي ناهموار است، رو به رو هستند.
سلماني بازهم براين نکته تاکيد کرد که سختي کار درمسيرهاي طولاني خطوط لوله که سرمايه اي براي نسل امروز وفرداي اين کشوراست، به پشتوانه ابزارهاي قانوني آسان خواهد شد.
ناظر؛ همیشه حاضر
خورشيد ازنيمه آسمان عبور کرده و نور آن شديد تر شده است. نيروهاي پيمانکار درگودالي که خط لوله 20 اينچ سبزوار- مشهد خودنمايي مي کند، مشغول تميزکاري دور آن هستند تا مقدمات رنگ آميزي فراهم شود.
سعيد قزويني،يکي ديگرازنفرهاي حاضردرپروژه تعويض خط لوله 20 اينچ مشهد– نيشابوراست که براين کار نظارت دارد؛ او ازسال 89 در مهندسي خوردگي خطوط لوله ومخابرات نفت شمال شرق به عنوان ناظر مقيم فعاليت مي کند.
قزويني مي گويد:ناظرمقيم، کسي است که مسئوليت نظارت برکيفيت اجراي کار را به ويژه دربخش ايمني به عهده دارد و درهمه مراحل اجرا بايد گام به گام به گام با طرح پيش رود؛ازاين رو مسئوليت سنگيني بر دوش اوست.
وي که جوان است و در آغاز راه ادامه مي دهد: هرکاري سختي خود را دارد و کار من نيز به عنوان ناظر طرح،از اين قاعده مستثني نيست.
او با بيان اين که پروژه تعويض پوشش خط انتقال
سبزوار– مشهد دو ناظر مقيم دارد،مي گويد:ناظرها يک هفته درميان بايد درمحل اجراي طرح حضور داشته باشند وطرح را تا پايان آن نظارت و پيگيري کنند.
قزويني اندازه گيري خوردگي هاي ايجاد شده روي خطوط لوله و اطلاع رساني براي رفع آن،نظارت برتعويض پوشش وتاييد آن درصورت انجام صحيح را از ديگر مسئوليت هاي ناظر بر مي شمارد.
باید مراقب گزندگان بود
به جزگرما وباد که تقريباهمه افراد حاضر درپروژه ازآن به عنوان عوامل سختي کارياد مي کنند، گزيدگي، موضوعي است که قزويني به آن اشاره دارد ومي گويد: ديزباد،منطقه اي بياباني است وخاصيت بيابان هاي کويري هم وجود جانوران خزنده چون ومار وعقرب است؛بنابراين علاوه براسترس هاي کاري روي خطوط لوله فعال فرآورده نفتي، در امان نگه داشتن خود ازنيش جانوران گزنده استرسي ديگر است که با آن روبه رو هستيم،اما شناخت ازمحيط،موجب کاهش اين استرس شده است.
وي ادامه مي دهد: رنگ آميزي يکي ازمراحل تعويض پوشش خط است واز آنجا که مواد شيميايي پايه آن را تشکيل مي دهد،با پيامدهايي همراه است که البته با استفاده از وسايل ايمني مانند کلاه وعينک،به کمترين حد ممکن رسيده است اماباوجود همه ملاحظات ايمني،ايجادمشکل تنفسي دور از ذهن نيست. قزويني با بيان اين که رنگ پلي اورتان بايد تا 70 درجه سانتي گراد، گرم وسپس با قطر هزارميکرون روي لوله پاشيده شود،مي گويد:اين مرحله از مراحل حساس در تعويض پوشش خط لوله است که با مراقبت بيشتر بايد انجام شود تا خداي ناکرده اتفاقي نيفتد.
او تاکيد مي کند:حادثه خبر نمي کند وهميشه بايد مراقب بود؛ اين خود يکي از بزرگترين استرس ها و نگراني ها درکاراست.من نيزبه عنوان ناظر،اين موضوع رانصب العين قرارداده ام تاخداي ناکرده براي هيچ کس اتفاق ناگواري نيفتد.
خانواده را دیر به دیر می بینم
ابوالفضل صالحيان،ديگر ناظر طرح تعويض پوشش خط لوله 20 اينچ سبزوار–مشهد حرف هايي شبيه به همکارش را تکرارمي کند وبا لبخندي که خيلي هم ازسر دلخوشي نيست مي گويد:دائم درحال ماموريت در بيابان ها، از اين کيلومتربه آن کيلومترخطوط لوله هستم؛ به همين خاطر خانواده را دير به ديرمي بينم.
صالحيان اين را هم مي گويد که کارم را دوست دارم، اما دريافتي ام با هزينه هاي امروز همخواني چنداني ندارد.
مسئولیت سنگین پایانه مشهد، توجه به انگیزه ها
تاحدامکان،حرف نفرهاي حاضر درسايت تعويض پوشش،شنيده و نگارش شد؛ ديگر وقت بازگشت به ستاد منطقه شمال شرق است،جايي که حسين موذني،رئيس تاسيسات مشهد درانتظاراست تا گوشه اي ازفعاليت هاي اين تاسيسات راکه درجنوب شرقي مشهدالرضا (ع)درابتداي جاده نيشابور به سمت مشهد است،تشريح کند. موذني، گزارشي مختصر،اما مفيد را آماده کرده بود؛گزارشي که از مسئوليتي سنگين پاسخ گويي به 20 ميليون زائر که براي زيارت بارگاه حضرت رضا (ع) پاي به استان خراسان رضوي مي گذارند، حکايت داشت. وي از تاسيسات مشهد به عنوان يکي از بزرگ ترين پايانه هاي رسيد انواع فرآورده هاي نفتي ياد کرد وافزود: ظرفيت انبار نفت اين پايانه که در داخل فنس شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي خراسان رضوي قراردارد، 360 ميليون ليتر است. موذني با مهم برشمردن نقش اين پايانه به عنوان يکي از تاسيسات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق مي گويد: روزانه بيش از 26 ميليون ليتر وسالانه حدود دوميليارد و700ميليون ليتر،رسيد فرآورده نفتي در تاسيسات مشهد انجام مي شود.
وي اضافه مي کند:51 رسيد فرآورده هاي نفتي منطقه شمال شرق به دليل پذيرش ميليون ها زائرکه باحال وهواي امام رضا (ع) به استان خراسان رضوي سفرمي کنند،به کلان شهرمشهد مربوط مي شود؛به همين دليل مسئوليت سنگيني متوجه اين پايانه است.
موذني حرف هاي ديگري هم زد که توجه به افزايش انگيزه درکارکنان و توجه به همخواني گريدهاي سازماني باحجم کاري که انجام مي شود، از مهم ترين آنها بود.
از سوي اداره کل اچ اس اي وزارت نفت آموزش فرماندهان صحنه صنعت نفت محقق شد
مهار آتش با فرماندهان صحنه
جانگداز است خشم آتش، در جدالي نا برابر
در حريمي بي مهار و بي نظام و درب و پيکر
جانگداز است اين حقيقت، اين عزا و اين مصيبت
مردماني بي خبر از خشم آتش، بي خيال هر نصيحت
***
مشعل سميه راهپيما در هر حادثه اي که در سطح کشور، بخصوص در صنعت نفت رخ مي دهد، نخستين گروهي که مطلع شده و به صحنه حادثه وارد مي شود، آتش نشانان (زير مجموعه اچ اس اي) هستند. اين گروه بدون هيچ چشم داشتي حوادث را مديريت مي کنند؛ اما گاهي اوقات شاهد ناهماهنگيهايي هستيم که در نهايت به وسعت آتش منجر مي شود. از اين رو نياز است مديريت واحدي شکل بگيرد و وظيفه مديريت و هدايت را به عهده داشته باشد و ديگر بخش ها به عنوان پشتيبان از او تبعيت کنند. به همين دليل اداره کل اچ اس اي وزارت نفت، آموزش فرمانده حوادث صنعت نفت را در دستور کار خود قرار داده است. در گام نخست با همکاري مرکز توسعه مديريت صنعت نفت، دوره هاي نظري برگزار شد و در گام بعد، براي گذراندن دوره عملي، منتخبان به کشور فرانسه فرستاده شدند. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه«مشعل» در جلسه توجيهي نخستين گروه اعزامي به کشور فرانسه حضور يافت که مشروح گزارش آن را در ادامه مي خوانيد:
22 شایستگی فرمانهده حوادث
از سوي اداره کل اچ اس اي وزارت نفت و با همکاري مرکز توسعه مديريت صنعت نفت، دوره هاي آموزش منتخبان فرمانده صحنه صنعت نفت به مدت 4 هفته از 18 فروردين 97 در دو گروه مجزا (هر کدام 14 روز) به صورت تئوري برگزار شد که گروه نخست به مدت 2 هفته از 10 تيرماه 97 براي گذراندن دوره هاي عملي به کشور فرانسه فرستاده شدند.
در اين زمينه مجتبي رجب بيگي، معاون آموزش و توسعه مرکز توسعه مديريت صنعت نفت در جلسه توجيهي اعزام گروه نخست فرماندهان صحنه مي گويد: «در اين مرکز 228 سمت براي فرماندهان صحنه شناسايي و به موازات آن، فرايند انتخاب فرماندهان صحنه صنعت نفت براي برگزاري دوره هاي آموزشي و توسعه اي منتخبان انجام شد، همچنين فرايند طراحي کانون ارزيابي، سنجش و انتخاب و تدوين محتواي دوره و اجراي آن نيز از سوي مرکز توسعه مديريت صنعت نفت صورت گرفت.
به گفته او، فرماندهان صحنه داراي وظايف و مسئوليت هايي هستند که عبارتند از: اتخاذ روش هاي مورد نياز براي مقابله با شرايط اضطراري، پيشنهاد برنامه هاي پيشگيرانه به مدير شرايط اضطراري شرکت يا منطقه، فرماندهي عمليات تاکتيکي براي مقابله با شرايط اضطراري، هماهنگ كننده عمليات واکنش که به طور همزمان انجام مي شوند، اطمينان از ايمني کارکنان پاسخ دهنده به شرايط اضطراري و ايمني ساير کارکنان، کمک به توسعه راهبرد ها و روش هاي عمليات واکنش در شرايط اضطراري، نظارت بر اجراي بخش عملياتي برنامه واکنش اضطراري، درخواست منابع براي حمايت عمليات تاکتيکي از طريق بخش تدارکات، اطمينان از اينکه تيم واکنش به طور مؤثر و داخل محدوده تعريف شده فعاليت مي کند و هماهنگي و هدايت تيم مديريت حوادث و فوريت هاي پزشكي براي ارائه به موقع خدمات.
رجب بيگي با اشاره به 22 شايستگي فرمانده حوادث مي گويد: اعتماد به نفس، مديريت بحران و حوادث، تصميم گيري، جسارت و قاطعيت، تيم سازي، تيز بيني و توجه به جزييات، يادگيري از تجارب، مديريت منابع، تاب آوري، برنامه ريزي تعيين نقش ها و مسئوليت ها، حامي و اتکا بودن، مديريت افراد براي عملکرد، مديريت زمان، نظارت و کنترل، عملگرايي، حساسيت و گوش به زنگي، تفکر تحليلي، ثبات، اعتماد سازي و حل مسئله از معيارهايي است که يک فرمانده صحنه بايد داشته باشد.
مدیریت فرماندهان صحنه با وزارت نفت است
سيد باقر مرتضوي، مديرکل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت نيز در اين جلسه با اشاره به اينکه در نفت ديگر بحران نداريم؛ بلکه شرايط اضطراري داريم، مي گويد: نيروهاي ماهري در اچ اس اي داريم که بايد از توانايي آنها استفاده کنيم، از اين رو استعداديابي بسيار مهم است. به نظر من کساني در کف سازمان هستند که استعدادهاي نهفته اي دارند و بايد شناسايي شوند. اينها مانند خورشيدي هستند که به معرفي نياز ندارند؛ بلکه بازتاب نورشان، آنها را نشان مي دهد. منتخب هاي فرماندهان صحنه نيز چنين هستند.
او به اهميت فرماندهي صحنه مي پردازد و مي گويد: اگر حادثه اي اتفاق بيفتد، فرمانده صحنه کار را دست مي گيرد و بقيه به عنوان نيروهاي پيشتيبان عمل مي کنند. منتخبان فرمانده صحنه بايد در افزايش اطلاعات به هم کمک و با علاقه مطالب را پيگيري کنند. بسيجي، کسي نيست که بگوييم چه کاري انجام دهد؛ بلکه اوست که مي گويد چه کاري برايتان انجام دهم.
به گفته مرتضوي، اهميت فرماند هان صحنه براي وزارت نفت بسيار مهم است و مديريت آن را به بخش خصوصي واگذار نخواهد کرد.
مدیریت واحد در شرایط اضطراری
سيد محمد پورراکي، معاون ايمني و آتش نشاني اداره کل اچ اس اي وزارت نفت مي گويد: با ارزيابي تجاربي مانند پتروشيمي بوعلي مشخص شد که بسياري از مواقع در فرماندهي حوادث، به يادگيري برخي تخصص ها نياز داريم. بسياري از آتش نشانان، حوادث را مي شناسند؛ اما در زمان اضطرار به برخي مهارت هاي فرماندهي مانند هدايت صحنه حادثه نياز دارند، از اين رو بايد شرايطي فراهم مي شد تا نيروهاي اچ اس اي و آتش نشاني مهارت هاي فرماندهي حوادث را بياموزند که با انجام برخي ارزيابي ها در اداره کل اچ اس اي وزارت نفت، به اين نتيجه رسيديم که بايد دوره اي با عنوان فرماندهي صحنه، براي کساني که صلاحيت حرفه اي دارند، برگزار شود.
به گفته او، از 228 نفر 45 نفر براي دوره هاي فرماندهي صحنه انتخاب شدند تا دوره هاي تئوري و عملي را بگذرانند. اين افراد 14 روز تئوري را در کشورمان گذراندند و براي گذراندن دوره هاي عملي 14 روزه به کشور فرانسه اعزام شدند. گروه نخست 10 تيرماه اعزام شدند و گروه دوم نيز 24 تير ماه اعزام خواهند شد.
زنــدگي بــدون پــلاستـيک
سيد مرتضي هاشمي زماني که در سال 1856 ميلادي «الکساندر پارکس »، کيسه هاي پلاستيكي را اختراع مي کرد، شايد هيچ گاه فکر نمي کرد که اختراعش 500 سال مهمان انسان هاي زمين باشد، مواد پلاستيکي با توجه به قابليت هاي فراوان و همچنين ارزان قيمت بودن شان، به شکل هاي مختلف در زندگي روزمره مورد استفاده قرار مي گيرند، از استفاده هاي شخصي در منزل گرفته مانند بسته بندي مواد غذايي تا زماني که براي تفريح، به دل طبيعت مي زنيم و بدون هيچ توجهي، به صورت زباله در طبيعت رهايشان مي کنيم و روز به روز باعث وارد آمدن آسيب هاي جدي به محيط زيست مي شويم. استفاده از مواد پلاستيکي تا جايي پيش رفته که به نظر مي رسد حذف پلاستيک از زندگي امروزي امکان پذير نباشد و از زماني که مهمان خانه هاي ما شدند، در همين مدت زمان نه چندان طولاني، توانسته اند اثرات مخرب زيادي بر جاي بگذارند. واحد ايمني، بهداشت و محيط زيست شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد طي سال گذشته، با اقدام هاي برنامه ريزي شده، گام هاي مهمي در زمينه حفظ محيط زيست برداشته است که از آن جمله مي توان به حذف ليوان و ظروف يکبار مصرف از رستوران ، حذف کيسه هاي پلاستيکي در موارد بسته بندي و حمل ميوه و... همچنين جايگزيني کيسه هاي پارچه اي به جاي پلاستيکي در فروشگاه شهرک مسکوني شهيد مهاجر اشاره کرد. به بهانه روز جهاني بدون پلاستيک (21 تير) هفته نامه «مشعل» گفت و گوهايي با کارشناسان محيط زيست پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد انجام داده که در آن هم به مضرات پلاستيک و راهکارهاي مقابله آن اشاره شده و هم از اقدام هاي صورت گرفته در زمينه حذف کيسه هاي پلاستيکي و ظروف يکبار مصرف سخن به ميان آمده است . مشروح اين گفت و گو را در ادامه مي خوانيد:
پيام سعيديان، يکي از کارشناسان محيط زيست شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد مي گويد: «مواد پلاستيکي با توجه به قابليت هاي فراوان و همچنين ارزان قيمت بودن شان، به شکل هاي مختلف در زندگي روزمره مورد استفاده قرار مي گيرند، اما پلاستيک فسادناپذير است، بنابراين تعجبي ندارد که زباله هاي پلاستيکي به عنوان يکي از بزرگترين معضلات زيست محيطي در دنياي امروز شناخته شده باشد. استفاده از مواد پلاستيکي در زندگي تا جايي پيش رفته که مي بينيم پلاستيک به طرق گوناگون در دسترس عموم مردم قرار دارد و بيشتر در فروشگاه ها، براي خريد به مشتريان عرضه مي شود. يکي از تجربه هاي موفق براي مقابله با بحران زباله هاي پلاستيکي در کشورهايي مانند ژاپن و بعضي کشورهاي غربي، اخذ ماليات به ازاي مصرف محصولات پلاستيکي است. در کشورهايي از جمله ايتاليا، بلژيک و بعضي کشورهاي عضو اتحاديه اروپا، اين راهکار به عنوان تمهيدي براي کاهش مصرف کيسه ها و مواد پلاستيکي مورد توجه قرار گرفته و نزد شهروندان شهرهاي مختلف اين کشورها پذيرفته شده است.» به گفته او «راهکار ديگري که مي تواند نقش مهمي در کاهش حجم زباله هاي پلاستيکي داشته باشد و متاسفانه در کشور ما آنطور که بايد مورد توجه قرار نگرفته، اين است که در بسياري از کشورها، قيمت تمام شده محصولات غذايي يا هر نوع کالاي ديگري که در بسته بندي پلاستيکي عرضه مي شود، چند برابر قيمت محتواي داخلي آن در نظرگرفته شده تا خريدار انگيزه داشته باشد پس از خريد، بسته بندي پلاستيکي آن کالا را به محل خريد بازگرداند و در ازاي آن پول اضافي پرداخت شده را پس بگيرد. براي مثال، اگر قيمت يک بطري کوچک آب معدني 500 تومان باشد، خريدار براي خريد آن بايد يک هزار تومان پرداخت کند و در صورتي که پس از مصرف، بطري پلاستيکي خالي را برگرداند 500 تومان به او بازگردانده مي شود که اين راهکار از پراکندگي زباله هاي پلاستيکي در سطح طبيعت نيز تا حد زيادي جلوگيري مي کند.» سعيديان با اشاره به مدت زمان تجزيه زباله هاي پلاستيکي در طبيعت مي گويد: «بررسي هاي آماري نشان مي دهد که زمان تجزيه کامل محصولات پلاستيکي بر حسب شرايط اقليمي، بين 300 تا 500 سال است و هرچه ميزان دما و رطوبت بيشتر باشد، مدت زمان کمتري طول مي کشد تا زباله هاي پلاستيکي تجزيه شوند. اين زمان در کشور ما معمولا بين 300 تا 350 سال طول مي کشد که بسيار طولاني است، بنابراين ما بايد حتما در اين زمينه، فرهنگ سازي کنيم و علاوه بر آن به دنبال ارائه محصولات جايگزين هم باشيم. امروزه مواد پلاستيکي قابل بازيافت هم به بازار عرضه شده که خوشبختانه از ساليان گذشته در بعضي ميادين ميوه و تره بار، کيسه هاي پلاستيکي قابل بازيافت توزيع مي شود.» به اعتقاد او «حمايت دولت از توليد کيسه هاي قابل بازيافت و سرمايه گذاري براي توليد اين کيسه ها مي تواند نقش مهمي در کاهش حجم زباله هاي پلاستيکي داشته باشد. اگر دولت براي اين کار بودجه اي اختصاص دهد، نه تنها ضرر نمي کند؛ بلکه اين کار مي تواند از نظر اقتصادي به نفع دولت باشد؛ چرا که در کشور، همه ساله شهرداري ها مبالغ قابل توجهي را براي خلاص شدن از پسماند هاي پلاستيکي هزينه مي کنند.»
توليد روزانه 5000 تن زباله پلاستيکي
اين کارشناس محيط زيست پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد، با ارائه آماري در زمينه مصرف مواد پلاستيکي ادامه مي دهد: «طبق بعضي آمار ارائه شده در برخي سايت ها، روزانه 500 تن زباله پلاستيکي در داخل کشور توليد مي شود، بر اين اساس به طور متوسط همه ساله 177 هزارتن زباله در ايران توليد مي شود که اين رقم با توجه به ميزان جمعيت کشور در سطح دنيا، يکي از بالاترين رتبه هاست. گفته مي شود، هر شهروند ايراني روزانه به طور متوسط، سه کيسه پلاستيکي مصرف مي کند که اگر فقط از طريق فرهنگ سازي، شهروندان ايراني را تشويق کنيم
تا حداقل روزي يک کيسه پلاستيکي کمتر مصرف کنند، سالانه 816 ميليون کيسه پلاستيکي کمتر مصرف و به دنبال آن زباله پلاستيکي کمتري در طبيعت رها مي شود که اين کار، مي تواند عامل مهمي در حفظ محيط زيست باشد. اگر اين راهکار همزمان مورد توجه قرار گيرد، مي توانيم اميدوار باشيم که از شر زباله هاي پلاستيکي خلاص خواهيم شد. برخلاف آنچه تصور مي شود، بازيافت زباله هاي پلاستيکي امکان پذير است. پلاستيک ها از مواد نفتي تهيه مي شوند که حاصل انرژي است، بنابراين مي توان دوباره از آن در چرخه سوخت استفاده کرد؛ اما فرآيندي که به توليد انرژي منجر مي شود، به فيلترهاي گران قيمت و بسيار دقيقي نياز دارد.»
افزايش ضريب هرز آب با زباله هاي پلاستيکي
ايرج اجلالي، رئيس حفاظت محيط زيست شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد مي گويد: «تركيب يكپارچه بهداشت، ايمني و محيط زيست(اچ اس اي) از عوامل ساختاري همگون و اثر بخش به شمار مي رود و انسان را در ارتباط سنجيده با ديگران و محيط پيراموني قرار مي دهد که هدف غايي هر يك از اين سه موضوع، حفظ سلامت و زندگي انسان است. از آنجا كه انسان هم جزيي از محيط زيست است، هر عاملي كه تهديد كننده سلامت انسان باشد، در نهايت تهديدي براي محيط زيست نيز به شمار مي رود. در دو دهه اخير، شاهد طرح هماهنگ اين سه موضوع به طور وسيع در سطح جهان هستيم. امروزه بسياري از شركت هاي دنيا بر اين باورند كه توجه بيش از پيش به مقوله اچ اس اي، باعث کسب موفقيت هاي چشمگيري در امر توليد مي شود؛ چرا كه با به كارگيري مديريت يكپارچه اچ اس اي، مي توان بسياري از مشكلات و هزينه ها را از بين برد و سطح بالاتري از كيفيت و محيط زيست را تجربه کرد.»
جلوگيري از ورودآب باران به خاک
به گفته او، «اگر مواد پلاستيکي در فضاي آزاد و بدون در نظر گرفتن تمهيدات محيط زيستي سوزانده شده تا از انرژي آن استفاده شود، با توجه به ميزان مواد آلاينده اي که وارد اتمسفر مي کند بيشتر از اينکه مفيد باشد و به توليد انرژي منجر شود، مضر است. نکته ديگري که شايد کمتر مورد توجه قرار گرفته باشد، اين است که مواد پلاستيکي، ضريب هرز آب را در طبيعت ايران افزايش مي دهد. زماني که مواد پلاستيکي به عنوان زباله دور انداخته مي شود، از ورود قطرات باران به داخل خاک جلوگيري شده و به اين ترتيب، به جاي اينکه قطرات باران وارد خاک شود و سفره هاي زيرزميني را تغذيه کند، روي سطح خاک جريان پيدا کرده و باعث افزايش سرعت هرز آب ها و ضريب روان آب ها مي شود. اگر روان آب ها روي سطح شيبدار قرار گيرد، در نهايت به توليد سيلاب هاي خطرناکي منجر مي شود که متاسفانه گاهي شاهد خسارت هاي سنگين ناشي از اين پديده نيز هستيم.»
ترغيب سرمايه گذاران از سوي دولت
اجلالي ادامه مي دهد: « براساس پژوهش هاي صورت گرفته، مهمترين عامل تشديدکننده سيل و فرسايش خاک، وجود حجم قابل توجهي از کيسه هاي پلاستيکي است. بنابراين دولت ها بايد به سرمايه گذاري در اين زمينه تشويق شوند يا از افرادي که در اين زمينه سرمايه گذاري مي کنند، حمايت کرده و هرگز از هزينه اي که در قبال اين کار متحمل مي شوند، هراسي نداشته باشند؛ چرا که به ازاي اين هزينه مي توانند خاک و آب کشورمان را که ارزشمندترين مواد حياتي است، حفظ کرده و کيفيت آنها را بهبود بخشند.» او در ادامه به آماري از ميزان مصرف کيسه هاي پلاستيکي اشاره مي کند و مي گويد: «طبق آماري که از سوي دستگاه هاي متولي در اينترنت اطلاع رساني شده است، در شرايط کنوني سالانه بيش از 500 ميليارد کيسه پلاستيکي در جهان مصرف و معادل 305 ميليون تن از آن در سال دور ريخته مي شود که اين موضوع، خسارت زيادي را به محيط زيست وارد مي کند. آمارها حاکي از توليد سالانه 177 هزار تن پلاستيک در ايران است که اين رقم معادل 500 تن در روز است.» به گفته اجلالي، «در ساخت کيسه هاي پلاستيکي، از موادي استفاده مي شود که اغلب سمي بوده و در حين تجزيه و حتي سوزاندن، باعث انتشار گازهاي سمي خطرناک در محيط مي شود. همچنين اين کيسه ها با ورود به زنجيره غذايي طبيعت، باعث خفگي و مرگ سالانه تعداد زيادي از حيوانات مي شوند، از اين رو به منظور افزايش توجه به مخاطرات روزافزون مصرف پلاستيک، بخش محيط زيست سازمان ملل متحد، شعار روز جهاني محيط زيست را در سال 2018 با عنوان«غلبه بر آلودگي پلاستيک» انتخاب کرده و روز 21 تيرماه از سوي فعالان زيست محيطي، به عنوان روز بدون پلاستيک در دنيا نامگذاري شده است.» رئيس حفاظت محيط زيست شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد در پايان خاطر نشان مي کند: «اين مجتمع گازي به عنوان حامي محيط زيست و به منظور توسعه مجدانه چشم انداز زيست محيطي خود و همچنين به مناسبت اين روز، با هدف حفظ محيط زيست و حذف تدريجي پلاستيک از چرخه طبيعت، از اين پس در فروشگاه هاي مواد غذايي شهرک مسکوني شهيد مهاجر، کيسه هاي پارچه اي در اختيار خريداران سبز انديش قرار خواهد داد. به اين ترتيب، شهروندان مي توانند از کيسه هاي پارچه اي، به عنوان جايگزيني مناسب براي کيسه هاي پلاستيکي استفاده کنندو با عملکرد مناسب خود، به تنهايي بيشتر از کل مجموعه دولت، در بهبود شرايط محيط زيست تاثيرگذار باشند.»
بخشی از عملکرد سال 96
تلخی در کنار شیرینی
اگر بخواهيم در مورد موقعيت جغرافيايي دشتگز واقع در استان بوشهر صحبت کنيم، بايد بگوييم که اين منطقه در گستره عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران واقع شده و واحدهاي بهره برداري نفت و گاز، نمکزدايي، تقويت فشار گاز و گاز مايع ان جي ال در آن استقرار دارد. محدوده درمانگاه عملياتي دشتگز نيز از شهر گچساران آغاز مي شود و تا شهر بهبهان و دژ سليمان امتداد مي يابد که علاوه بر ارائه خدمات به دو منطقه دشتگز و خيرآباد، به چاه هاي زير پوشش منطقه، گشت هاي حراست و واحدهاي بهره برداري نيز خدمات رساني مي کند. يکي از مزاياي اين درمانگاه، نزديک بودن آن به مرکز گچساران است، از اين رو در صورت نياز به راحتي آمبولانس و خدمات پزشکي در اختيار اهالي آن قرار مي گيرد. در اين درمانگاه عملياتي، تنهايي و سکوت نخستين چيزي است که تمام نظرها را به خود جلب مي کند؛ زيرا يک پزشکيار به همراه يک نيروي خدماتي و راننده حضور دارند. پزشکيار بايد تمام مدت در درمانگاه باشد، از اين رو فضاي کوچکي را در پشت درمانگاه به کاشت سبزيجات اختصاص داده اند تا با اين کار روحيه شان تازه شود. روزي که براي تهيه گزارش به سمت درمانگاه عملياتي دشتگز رفتم، نخستين روز نوبت کاري داوود افشين پور، پزشکيار اين درمانگاه بود. او سه فرزند به نام هاي برديا، باران و بهرداد دارد که به ترتيب 7 ساله، سه سال و نيمه و سه ماهه هستند.
او به صورت اقماري کار مي کند، يعني 72 ساعت کار و 72 ساعت استراحت. در اين مدت زمان، بايد تمام وقت گوش به زنگ باشد و ثانيه ها تعيين کننده هستند. گاهي يک تماس تلفني خبر از يک حادثه مي دهد و به دنبال آن سکوت حاکم بر درمانگاه شکسته مي شود و در شرايط اضطراري قرار مي گيرد. به همين دليل پزشکياران زماني که نوبت کار هستند، نمي توانند درمانگاه را ترک کنند. به گفته افشين پور،« در اين درمانگاه هميشه بايد در حالت آماده باش قرار داشته باشيم. گاهي مريض قلبي، سقوط از ارتفاع، گاز گرفتگي و... برايمان مي آورند و بايد فوري به وضع او رسيدگي شود که بعد از انجام اقدام هاي اوليه در صورت نياز، به بيمارستان نفت گچساران فرستاده مي شود. » او مي گويد: «کارمان علاوه بر تلخي هايش، شيريني هايي دارد. به عنوان مثال حدود دو سال پيش يک نفر بر اثر برق فشار قوي از ارتفاع افتاده بود و تا 20 دقيقه هيچ علايم حياتي نداشت، اما با انجام اقدام هاي لازم توانستيم علايم حياتي اش را برگردانيم و بعد از يک هفته مرخص شد و به آغوش گرم خانواده اش بازگشت. اين موفقيت برايم بسيار شيرين بود؛ چون توانسته بودم جان يک انسان را نجات دهم.»
خدمات درماني در مناطق عملياتي دشتگز، پازنان و سياهمکان
«اورژانسی» کوچک در دل کویر
مشعل سميه راهپيما گچساران در جنوب غربي استان کهگيلويه و بويراحمد قرار دارد و مردم اين شهرستان به زبان فارسي و اغلب به گويش لري جنوبي و بخشي نيز به زبان ترکي قشقايي صحبت مي کنند. مرکز اين شهرستان، شهر دوگنبدان و در گذشته بخشي از استان فارس بوده است؛ اما در مقطعي کوتاه به همراه بهبهان به خوزستان الحاق شد و اکنون اين منطقه بخشي از استان کهگيلويه و بويراحمد محسوب مي شود. از اين رو پهنه خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران گسترده است و به چهار استان خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، فارس و بوشهر خدمات درماني ارائه مي کند که 8 درمانگاه عملياتي به نام هاي پازنان 2 در استان خوزستان، سياهمکان، بينک، بي بي حکيمه 2 و گوره در استان بوشهر، دشتگز، بي بي حکيمه 1، دشت بلوط و سه قلاطون در استان کهگيلويه و بويراحمد، نرگسي در استان فارس و رگ سفيد در استان خوزستان قرار دارد. به دليل اين پراکندگي و گستردگي جغرافيايي، هفته نامه «مشعل» به درمانگاه هاي عملياتي دشتگز، پازنان 2 و سياهمکان رفته و از چگونگي ارائه خدمات رساني آنها گزارشي تهيه کرده است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
گام آخر
ساعت از 10 شب گذشته که به مهمانسراي نفت گچساران مي رسم. در مسير بازگشت، سرم را به شيشه ماشين تکيه مي دهم و به آنچه ديده و شنيده ام، فکر مي کنم و با ترسيم قرار گرفتن در شرايط اضطراري، خودم را جاي پزشک و پزشکيار اين سه درمانگاه عملياتي(دشتگز، پازنان 2 و سياهمکان) مي گذارم؛ مي بينم که کار در اين شرايط به کساني نياز دارد که با وجود استرس هاي ناشي از شرايط اضطراري، بتوانند در ثانيه هاي طلايي و اوليه، بهترين تصميم را براي درمان بگيرند، ضمن اينکه قادر باشند در مکان هايي با شرايط بد آب و هوايي، دوري از شهر، نداشتن امکانات رفاهي و دوري از خانواده به بهترين شکل ممکن خدمات درماني ارائه کنند و ...
از نیروی خدمات تا پزشکیار درمانگاه
بعد از دشتگز، مسير خود را به سمت پازنان و سياهمکان ادامه مي دهم و از روستاي دژ سليمان عبور مي کنم. دژ سليمان، يکي از 3 قلعه مهم و تسخيرناپذير اسماعيليان در جنوب کشور است که براي تماشاي آن بايد از مسيرهاي سخت گذر عبور کنم. اين قلعه در زمان جنبش اسماعيليان ساخته شده و مقر و پايگاه سليمان بن طاهر گناوه اي بوده است. به همين دليل به دژ سليمان معروف شده و در کنار روستاى سليمان و در 20 کيلومتري جنوب غربي گچساران در استان کهگيلويه و بويراحمد و در ارتفاعات کوهي با همين نام واقع شده است.
بعد از 45 دقيقه و عبور از پيچ و خم هاي جاده، به درمانگاه عملياتي پازنان 2 واقع در استان خوزستان مي رسم. اين درمانگاه عملياتي در 15 کيلومتري سردشت و 60 کيلومتري گچساران قرار دارد و مانند دشتگز يک پزشکيار، يک نيروي خدمات و يک راننده آمبولانس دارد. در زمان جنگ تحميلي اين منطقه مورد حملات موشکي قرار گرفت و محل اسکان کارکنان و درمانگاه آسيب ديد. به همين دليل، درمانگاه به نزديکي تاسيسات انتقال يافت و سال 74 به بهره برداري رسيد و اکنون يکي از قديمي ترين درمانگاه هاي مناطق عملياتي بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران به شمار مي رود. فاخرحسين زاده، پزشکيار درمانگاه عملياتي پازنان است که به صورت اقماري (48 ساعت کار و 48 ساعت استراحت) کار مي کند. او سال 1384 در بيمارستان نفت گچساران، نيروي خدماتي بخش اورژانس بود که به دليل برخي مشکلات، نتواست ديپلم تجربي خود را بگيرد. در آن زمان وقتي خدمات ارائه شده از سوي اورژانس را به بيماران مي بيند، علاقه مند به ادامه تحصيل مي شود و بعد از اخذ ديپلم، در دانشگاه ياسوج و در رشته پزشکي قبول مي شود و بعد از تحصيل در رشته پزشکي ابتدا در بخش اورژانس بيمارستان نفت گچساران و بعد هم در درمانگاه عملياتي پازنان 2 مشغول به کار مي شود.
به گفته حسين زاده، « اين درمانگاه در نزديکي واحدهاي بهره برداري نفت و گاز، نمکزدايي، تقويت فشار گاز و گاز مايع ان جي ال قرار دارد. اگر براي کسي حادثه اي پيش بيايد، در مدت زمان کوتاهي به درمانگاه منتقل و اقدام هاي اوليه براي او انجام مي شود. در صورت نياز هم با مشورت پزشک به بيمارستان انتقال مي يابد. علاوه بر ارائه خدمات به کارکنان نفت، در ايام خاص مانند عيد نوروز هم همکاري هايي با 115 کشور داريم و در صورت نياز، خدمات رساني مي کنيم، ضمن آنکه از سوي اداره اچ اس اي مانورهايي به صورت دوره اي برايمان گذاشته مي شود تا سطح آمادگي مان مورد سنجش قرار گيرد.» او مي گويد: «درست است که پزشکياران، دوره هاي مختلفي مانند احياي قلب، سوختگي، اچ اس اي و... را گذرانده اند؛ اما بايد يک پزشک در منطقه حضور داشته باشد؛ زيرا پزشکيار نمي تواند نسخه دارويي تجويز کند و تنها بايد با پزشک اورژانس در ارتباط باشد تا دستورات لازم را بگيرد. بهتر است رانندگاني در اختيار اورژانس قرار گيرند که با اصطلاحات پزشکي آشنا بوده و در شرايط اضطراري بتوانند کمک رسان باشند. »
استقرار پزشک در درمانگاه سیاهمکان
نکته بارز در درمانگاه عملياتي سياهمکان، داشتن پزشک تمام وقت در کنار پزشکيار است. به دليل همين مزيت، توانسته عنوان درمانگاه مرکزي را به خود اختصاص دهد. درمانگاه سياهمکان از لحاظ موقعيت جغرافيايي در 40 کيلومتري شمال خاوري بندر گناوه و 45 کيلومتري جنوب غربي شهر گچساران در شمال خليج فارس واقع شده و به ايستگاه تقويت فشار گاز و گاز مايع، خدمات درماني ارائه مي دهد. در اين درمانگاه، خدمات درماني سطح يک به بيماران داده مي شود، يعني اگر کسي سرماخوردگي داشته باشد، داروهاي مخصوص به آن تجويز مي شود. همچنين اگر مريضي به انجام اقدام هاي ديگر نياز داشته باشد، دستگاه هاي اوليه مانند نوار قلب و DC شوک وجود دارد که اين دستگاه ها مي توانند کمک کنند تا وضعيت بيمار ثابت شود و براي ادامه درمان به مراکز مجهزتر منتقل شود. مراکز عملياتي سياهمکان، گوره و بي بي حکيمه 1 و 2 زير نظر اين درمانگاه عملياتي قرار دارند. در گذشته پزشکياران اين درمانگاه با پزشکان اورژانس براي درمان يک بيمار مشورت مي کردند؛ اما اکنون با طرح استقرار پزشک ثابت، نيازي به اين نوع هماهنگي نيست و اگر بيماري به درمان بيشتري نياز داشته باشد، به ديگر مراکز درماني اعزام مي شود. يکسري کم و کاستي هايي وجود دارد که در صورت تامين آن، اين درمانگاه به يک اورژانس کوچک تبديل خواهد شد. سليم خورشيدي آزاد، همان پزشکي است که به صورت تمام وقت در درمانگاه عملياتي سياهمکان مستقر شده است. او 2 سال با بيمارستان صنعت نفت گچساران همکاري کرده و در سال سوم فعاليت خود، به اين درمانگاه عملياتي منتقل شده است. چون در گذشته در مناطق سخت تر از سياهمکان کار کرده و 20 تا 30 روز از خانواده خود دور بوده، راحت تر مي تواند با شرايط پزشک ثابت کنار بيايد، حتي جايي بوده که برق، آب و گاز هم نداشته است. به همين دليل با شرايط 30 روز کار و دوري از خانواده به راحتي کنار مي آيد. به گفته خورشيدي آزاد، «کار در اورژانس بيمارستان نفت گچساران، باعث افزايش تجربه کاريام شده است؛ زيرا در اورژانس هر لحظه بايد منتظر بيمار بد حال باشيم. به همين دليل به طور دائم اطلاعات خود را به روز مي کنم. کار در اورژانس باعث شده تا تجربه هاي بسيار خوبي به دست آورم و بتوانم آن اطلاعات را در اين درمانگاه عملياتي مورد استفاده قرار دهم. »
پرداخت حق العمل به جای کارمزد
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از تغيير نحوه محاسبه کارمزد جايگاه داران سوخت خبر داد.
محمدرضا موسوي خواه گفت: کارمزد جايگاه داران عرضه سوخت از اين پس به صورت حق العمل محاسبه مي شود و آنان مي توانند حق العمل خود را به طور مستقيم از مصرف کنندگان دريافت کنند. وي با بيان اين که سال هاي طولاني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي درگير پرداخت کارمزد به جايگاه داران بود، افزود: با تلاش هاي وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه، امسال درآيين نامه اجرايي تبصره 14 قانون بودجه کل کشور مصوبه اي گنجانده شد که براساس آن ازاين پس به جايگاه داران حق العمل پرداخت مي شود. مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي در توضيح بيشتراين موضوع گفت: هم اکنون بيش از 3600 جايگاه سوخت درکشور فعال است که تاکنون کارمزدآنها باتوجه به مبادي تامين سوخت، پراکندگي جغرافيايي و سطح جايگاه محاسبه و پرداخت مي شد.
موسوي خواه با بيان اين که پرداخت کارمزد چه از نظر نيروي انساني و چه از نظرعمليات حسابداري، وقت وانرژي بسياري به خود اختصاص مي داد، تصريح کرد: با شيوه جديد، جايگاه داران حق العمل خود را هنگام عرضه فرآورده به صورت مستقيم از مردم دريافت مي کنند. وي با اشاره به پرداخت 120 ميليون توماني کارمزد ماهانه به جايگاه داران تصريح کرد: پيش از اين بنزين با نرخ تکليفي هرليتريک هزار تومان به جايگاه دار فروخته و مبلغ آن پس از وصول به خزانه واريز مي شد. به گفته مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران: در روش قبلي( پرداخت کارمزد) اين شرکت براي پرداخت کارمزد به جايگاه داران بايد به خزانه مراجعه وبودجه دريافت مي کرد و پس از انجام محاسبات دقيق کارمزد جايگاه داران را پرداخت مي کرد. موسوي خواه، روش پرداخت کارمزد را وقت گير و پرهزينه خواند و افزود: براي پرداخت کارمزد جايگاه داران در هر دوره بايد 3600 رقم چک صادر و اسناد مربوط به آن نگهداري دائم شود که هم از نظر نيروي انساني وهم به لحاظ نگهداري اسنادمالي، با مشکلات متعددي همراه بود.
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي افزود: درشيوه جديد، سوخت با رقمي پايين تر ازنرخ تکليفي به جايگاه دار فروخته مي شود و جايگاه دار نيز فرآورده را با نرخ تکليفي هزارتومان به مصرف کنندگان عرضه مي کند؛ به اين ترتيب تفاوت آن را هنگام عرضه فرآورده به مردم، دريافت مي کند.
به گفته وي، براي مثال فرآورده به جايگاه دار 960 تومان فروخته مي شود و جايگاه دار آن را به مردم هزار تومان مي فروشد و 40 تومان را به عنوان کارمزد هنگام فروش فرآورده دريافت مي کند. موسوي خواه با مهم خواندن اجراي اين طرح تصريح کرد:بابهره گيري ازاين شيوه (حق العمل) بخش مهمي ازمشکلات مالي جايگاه داران برطرف وبخش عمده اي از محاسبات مالي شرکت ملي پخش نيز کاسته مي شود.
توزیع 159 میلیون لیتر فرآورده نفتی در فصل نخست سال
در سه ماه اول سال 1397 افزون بر 159ميليون ليتر انواع فرآورده در منطقه تربت حيدريه توزيع شد.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه از توزيع بيش از159ميليون ليترانواع فرآورده در سه ماه نخست امسال خبر داد.
جواد بلندي افزود: اين ميزان توزيع فرآورده نفتي در مقايسه با مدت مشابه سال قبل 10 درصد افزايش داشته است.
وي مصرف بنزين در اين بازه زماني را با 5 درصد افزايش نسبت به سه ماه نخست سال قبل، 63 ميليون ليتر اعلام و اظهار کرد: بهار امسال، مصرف گازوييل نيز به 93 ميليون ليتررسيد که ازرشد 17 درصدي نسبت به مدت مشابه سال قبل حکايت دارد. بلندي گفت: گاز مايع به عنوان يکي ديگر از فرآورده هاي توزيعي در اين منطقه افزايشي بوده است و درسه ماه نخست امسال با يک درصد رشد نسبت به مدت مشابه پارسال به6 هزار تن رسيد. مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه با اشاره به مصرف نفت کوره در اين منطقه گفت: بهار امسال مصرف نفت کوره نسبت به مدت مشابه سال قبل 16 درصد کاهش داشت؛ به طوري که در اين مدت مصرف آن به کمتر از 525 هزار ليتر رسيد. به گفته بلندي، مصرف نفت سفيد نيز در بهار امسال به سه ميليون و 500 هزار ليتر رسيد که 32 درصد کاهش را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان مي دهد.
یک هزار نفر - ساعت آموزش در 3 ماه
رئيس واحد، بهداشت، ايمني محيط زيست (اچ اس اي) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه شاهرود گفت: درسه ماه نخست امسال 1081 نفر - ساعت آموزش در اين شرکت برگزار شده است.
عباس نوري با مهم برشمردن برگزاري دوره هاي آموزشي و نقش آن در پيشگيري از حوادث و مقابله با خطرهاي احتمالي افزود: در بازه زماني ياد شده 689 نفرشامل کارکنان، راننده هاي نفتکش و افراد شاغل در جايگاه هاي عرضه سوخت دردوره هاي آموزشي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه شاهرود شرکت داشته اند. وي بازديد دوره اي پيام آموزشي، الزام هاي ايمني تأسيسات، آموزش تئوري وعملي خاموش کردن آتش، بازديد دوره اي الزام هاي ايمني جايگاه ها و آشنايي با انواع آتش و روش هاي خاموش کردن آن، همچنين بازديدهاي ادواري ازجايگاه ها و آشنايي با تصفيه فاضلاب را از سرفصل هاي آموزشي سه ماه نخست امسال در شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه شاهرود برشمرد.
نوري گفت: 198 نفر - ساعت از آموزش هاي ارائه شده درسه ماه نخست امسال در زمينه بهداشت، 725 نفر – ساعت در زمينه ايمني، 150 نفر - ساعت محيط زيست و هشت نفر - ساعت نيز در زمينه پدافند غير عامل و مديريت بحران بوده است.
افزايش ايمني خطوط لوله با سيستم نشت ياب
سرپرست شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمالغرب گفت: اجراي پروژه سيستم نشت ياب ايمني خطوط لوله انتقال فرآورده هاي نفتي را دراين حوزه عملياتي افزايش داده است. علي جمشيدي گفت:اجراي طرح مزبور با خريد ودريافت مجوز نصب و راه اندازي 6 لينک راديويي به همراه سوئيچ و رک هاي مربوط در نيمه دوم سال 1395 کليد خورده است. وي افزود:با احداث ايستگاه مخابراتي قره داغ و نصب تجهيزات ارتباطي آن، احداث هفت حوضچه انشعابي به منظور نصب تجهيزات اندازه گيري در هفت نقطه شامل PT/T T/FT نصب و راه اندازي نرم افزار LDS در مرکز انتقال نفت تبريزهمراه با وارد کردن اطلاعات مسير خط لوله تبريز- اروميه،در دستور کار قرار گرفت. جمشيدي گفت:بابهره گيري از سيستم نشت ياب،هرگونه تغييردرفلو، فشار و دماي خطوط لوله انتقال فرآورده نفتي تبريز-مراغه ومياندوآب- اروميه ازطريق ارتباط راديويي به صورت آنلاين،به اتاق کنترل مرکزانتقال نفت تبريز مخابره مي شود. به گفته وي، اطلاعات دريافتي ازخطوط لوله يادشده به وسيله نرم افزار مربوط ثبت،آناليز وهر گونه نشت مواد نفتي گزارش مي شود. سرپرست شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمالغرب، خطاي اين سيستم را کمتر ازيک درصد خواند و افزود:اعلام نشت، اعلام زمان و مکان دقيق نشت،همچنين مشخص کردن مقدار نشت با تلرانس بسيار خوب، ازجمله ويژگي هاي اين سيستم نشت ياب است.
نصب وراه اندازی 10 دستگاه شیرکنترل در 21 روز
10 دستگاه شير کنترل درمرکز انتقال نفت شازند و فشارشکن شهيد مهدوي در مدت زمان 21 روز نصب و راه اندازي شد. رئيس واحد ابزاردقيق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزي هدف ا زانجام اين عمليات را بهينه سازي سيستم کنترل فشار شکن ها، کاهش صدا و لرزش روي خط لوله عنوان کرد و افزود: نصب اين شيرهاي کنترل موجب مي شود بهره بردارفعاليت هاي حوزه عملياتي خود را با سهولت بيشتر انجام دهد. علي هزاوه اي نصب و راه اندازي شيرهاي کنترل رايکي از مهم ترين عمليات ها در سطح شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران خواند و کاهش زمان توقف هاي ناخواسته را به منظورتعميرات، از ديگر اهداف اين عمليات برشمرد. وي جداسازي شيرهاي کنترل قبلي بااستفاده ازماشين آلات سنگين و افراد باتجربه در اين حوزه،همچنين نصب و تنظيم هاي سخت افزاري و نرم افزاري شيرهاي کنترل جديد رابنابر توقف برنامه ريزي شده وراه اندازي آنها را مراحل انجام اين عمليات برشمرد.
مهار آتش روستای بیدرویه
همسو با اهداف مسئولیت اجتماعی
رئيس مرکز انتقال نفت شهيد يوسف زاده باغبان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان گفت: به دنبال آتش سوزي در روستاي بيدرويه شهرستان انديمشک، کارکنان اين شرکت با هدف عمل به مسئوليت اجتماعي که براي خود قائل است، اين حادثه را مديريت و آتش را خاموش کردند. سيروس طاقي با بيان اين که آتش سوزي مربوط به محل سکونت و دامداري يکي ازاهالي روستاي بيدرويه بوده است، تصريح کرد: به محض دريافت خبرآتش سوزي،گروه ايمني و آتش نشاني مرکز انتقال نفت شهيد يوسف زاده باغبان به محل اعزام و موفق به مهار آتش شد. وي با تاکيد براين که مرکز انتقال نفت شهيد يوسف زاده باغبان، همواره در عرصه مسئوليت اجتماعي پيشگام است، افزود: اين مرکز انتقال نفت به عنوان بخشي کوچک ازبدنه بزرگ شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، همواره تلاش مي کند در انجام فعاليت هاي همسوومنطبق بامسئوليت هاي اجتماعي، با هدف کمک به مردم ساکن در اين حوزه عملياتي سهيم و پيشتاز باشد.
افزایش عمر خطوط لوله گاز با استفاده از راهکار نو
پروژه پژوهشي «بهبود فناوري توليد آندهاي جريان تزريقي به منظور بهبود مقاومت نسبت به خوردگي، سطح خوردگي، خواص مکانيکي، گسيختگي هاي اتصال و چگالي جريان» با هدف افزايش عمر خطوط لوله انتقال گاز اجرا مي شود. مديرعامل شرکت انتقال گاز درباره اجراي اين پروژه گفت: با توجه به کاربرد وسيع سيستم هاي حفاظت کاتدي درخطوط لوله و تجهيزات شرکت ملي گاز، بهينه سازي اين سيستم با هدف دستيابي به بازدهي بالاتر اهميت بالايي دارد؛ به همين سبب، براي نخستين بار، تحقيقات جامعي در اين زمينه انجام مي شود. سعيد توکلي با بيان اين که اين پروژه مي تواند سبب افزايش عمر، بالا بردن کيفيت (حفاظت بهتر از تجهيزات و خطوط انتقال) و بي نيازي از واردات کالا و خدمات وکاهش هزينه ها شود،افزود:استفاده از روش حفاظت کاتدي از نوع جريان تزريقي بااستفاده از آندهاي چدن پرسيليس، يکي ازروش هاي پرکاربرد درمحافظت ازلوله هاي زيرزميني و تجهيزات در معرض خوردگي است. وي با اشاره به اين که دستورعمل هاي بهينه سازي شده براي توليد اين آندها تدوين و نمونه عملي آن آزمايش شده است، تصريح کرد: بهبود کيفيت و درنتيجه عمربالاتر آندها واتصالات آن مي تواند تاثير بسزايي در صرفه جويي اقتصادي شرکت داشته باشد و زمينه را براي خودکفايي و توسعه هاي بيشتر مهيا کند. توکلي گفت: اين پروژه پس ازشناسايي عوامل وشرايط محيطي موثر بر آندهاي جريان القايي،بررسي ترکيب آلياژي و روش ساخت آند چدن پرسيليس در ايران و طبقه بندي انواع خرابي هاي آن، بررسي تاثير عوامل محيطي بر طول عمر مفيد آندها و ... اجرايي مي شود.
«رودان » و «درگهان» گازدار می شوند
مديرعامل شرکت گازاستان هرمزگان گفت:شهرهاي رودان ودرگهان زيرپوشش گاز قرارمي گيرند. حيدرپروين با بيان اين که اين شرکت در نظر دارد امسال گازرساني به بندر عباس را به 5 فاز برساند و شبکه گازرساني در بندخمير، بستک و دشتي را نيز کامل کند،افزود:عمليات گازرساني به شهرهاي درگهان و رودان آغاز شده است وامسال به مجموعه شهرهاي گازدارمي پيوندند. وي گفت:هم اکنون6شهربندرعباس(3 فازاز14فاز)،حاجي آباد،پارسيان، بندرخمير(1فازاز2فاز)،بستک (1 فازاز 2 فاز) و قشم (1 فاز از 2 فاز) زيرپوشش گازطبيعي گاز گرفته اند. پروين افزود: شرکت گاز استان هرمزگان درحال پيگيري براي دريافت مجوز گازرساني به 6 شهر جديد قلعه قاضي، تخت، رويدر، زيارتعلي، سوزا و هشتبندي است.
مديرعامل شرکت گاز استان هرمزگان با بيان اين که طراحي گازرساني به اين شهرها آغازشده است، تصريح کرد:درصورت دريافت مجوز، عمليات اجرايي گازرساني به اين 6 شهر، اواخر امسال آغاز خواهد شد. وي با اشاره به برنامه گازرساني به شرق اين استان گفت: گازرساني به شهرستان هاي ميناب،جاسک وسيريک منوط به اجراي خط 56 اينچ صادرات گازبه کشورعمان است. به گفته وي، با اجراي اين خط ازسوي شرکت ملي گاز ايران، گازرساني به اين شهرستان ها در برنامه عملياتي شرکت قرارخواهد گرفت.
پروين، همچنين گازرساني به صنايع بزرگ و کوچک استان هرمزگان را از ديگر برنامه هاي مهم اين شرکت برشمرد و افزود: سال گذشته با گازرساني به 16 واحد صنعتي در مصرف 200 هزار ليتر سوخت مايع صرفه جويي شده است، از اين رو، گازرساني به اين بخش اهميت زيادي دارد.
رادیوگرافی صنعتی منیفولد مرکز انتقال نفت قزوین
مسئول واحد بازرسي فني شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران از انجام بازرسي فني منيفولد جديد مرکز انتقال نفت قزوين با استفاده از راديوگرافي صنعتي خبر داد. مهران مصفا گفت:اين عمليات باهدف اطمينان ازصحت جوشکاري در منيفولد اين مرکز انتقال نفت انجام شده است. وي با اشاره به اين که از راديوگرافي صنعتي براي تست نقاط جوش، آشکار کردن ترک و شکاف در لوله ها و اتصالات استفاده مي شود، افزود:استفاده ازاين روش تاحد زيادي به کشف و آشکارسازي نقاط معيوب منجرمي شود. به گفته مصفا بابهره گيري از راديوگرافي صنعتي که باهمکاري شرکت راديوگرافي صنعتي ايران انجام شده است،با اطمينان بيشتري مي توان از صحت عملکرد و سالم بودن يک قطعه يا سيستم هاي وابسته سخن گفت. وي با بيان اين که اشکالات جوشکاري هاي انجام شده در دراز مدت مي تواند با تنش هاي مختلف به شکست خط، پارگي آن،پاشش مواد نفتي، آتش سوزي و آسيب هاي جاني ومالي فراوان منجر شود، تصريح کرد: اين موضوع ما را ملزم مي سازد تا براي جلوگيري ازچنين مواردي،پس از پايان عمليات اتصال(جوشکاري)خطوط لوله، از راديو گرافي صنعتي استفاده کنيم. مصفا با مهم برشمردن انجام راديو گرافي صنعتي افزود:شناسايي اشکالات حين عمليات جوشکاري و ترميم آنها مي تواند مانع از شکستگي خط و پاشش و هدررفت فرآورده،آلودگي محيط زيست،همچنين جلوگيري از تأثير مخرب بربافت گياهي و جانوري، آتش سوزي،ازبين رفتن تجهيزات و آسيب جدي به سلامت انسان ها شود؛ازاين راديوگرافي صنعتي، روشي سودمند و باصرفه اقتصادي فراوان است.
ارسال روزانه 285 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه ها
مديرديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران گفت: از ابتداي تابستان تاکنون روزانه 285 ميليون متر مکعب گازبه بخش نيروگاهي کشور تحويل شده است. مهدي جمشيدي دانا افزود:به منظورکمک به توليد و توزيع برق درشبکه سراسري با برنامه ريزي وهماهنگي هاي انجام شده دراين زمينه،هم اکنون گاز به ميزان کافي به شبکه نيروگاهي کشور ارسال مي شود. وي با بيان اين که دردوهفته گذشته روزانه به طورميانگين 285 ميليون مترمکعب گازبه نيروگاه هاارسال شده است،اظهارکرد:اين ميزان،هم اکنون ظرفيت کامل شبکه نيروگاهي کشور براي دريافت گاز است. شرکت ملي گازايران درسال 96،بيش از 67.5ميليارد مترمکعب گازبه نيروگاه هاي توليد برق کشورارسال کرده واين ميزان بيش از90 درصد نياز شبکه نيروگاهي کشور به سوخت بوده است.
پیشگیری ازمشکلات رفتاری با برگزاری تورهای روان شناسی
رئيس روابط کار و مددکاري اجتماعي شرکت ملي نفت ايران از برنامه ريزي به منظور برگزاري تورهاي روان شناسي و مشاوره اي براي همکاران شاغل درمناطق عملياتي و خانواده هاي آنان خبر داد. جلال چاووشي فر درجلسه هم انديشي روابط کار و مددکاري اجتماعي به ميزباني شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، هدف از برگزاري اين تورها را رفع مشکلات احتمالي و پيشگيري ازمعضلات رفتاري در خانواده ها عنوان کرد. وي با اشاره به فرآيندهاي مددکاري اجتماعي و تسهيل وام هاي ضروري گفت: همه توان خود رابراي بهبود وتسهيل فرآيندهاي مربوط به در خواست وام هاي ضروري، مصوبه هيئت مديره، بلاعوض و مسکن به کار گرفته ايم. سامانه الکترونيکي ثبت درخواست مددکاري اجتماعي کارکنان صنعت نفت هم اکنون فعاليت فراگير و گسترده اي دارد؛ همچنين آموزش نيروهاي اين واحد به منظور رسيدگي به درخواست هاي مددجويان، تسريع فرآيند بررسي پرونده ها ودقت در تصميم گيري از ضرورت هاست.
ناصرشريفات، رئيس روابط کار و مددکاري اجتماعي شرکت نفت مناطق مرکزي نيز، برضرورت تعامل، ارتباطات مستمر وبرنامه هاي آموزشي براي کارکنان مددکاري اجتماعي درسطوح ستادي وعملياتي تاکيد کرد و آن را گام موثري براي رفع مشکلات احتمالي سامانه برشمرد. در اين نشست هم انديشي، رئيس وکارشناسان روابط کار و مددکاري اجتماعي شرکت ملي نفت ايران، رؤسا وکارشناسان اداره روابط کار و مددکاري اجتماعي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، همچنين شماري از کارکنان شرکت هاي بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي، شرق و غرب حضور داشتند.
فصل جدید همکاری های 2 شرکت نفتی
دو شرکت حفاري شمال ومناطق نفت خيزجنوب با امضاي قرارداد، فصل تازه اي از همکاري را آغاز کردند.
دردورجديد اين همکاري ها، شرکت حفاري شمال قراردادي با هدف تامين دستگاه حفاري وخدمات جانبي را با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب امضا کرد.
برپايه قرارداد، شرکت حفاري شمال به مدت 19ماه تامين کننده دستگاه حفاري وخدمات جانبي مورد نيازاين بخش براي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب خواهد بود.
اين قرارداد با حضور حميدرضا گلپايگاني وجمعي از مديران ارشد اين شرکت، درمديريت قراردادهاي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب امضا شد. شركت حفاري شمال تنها شركت بين المللي ايراني فعال درفراسوي آب هاي كشور است.
شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، بزرگترين شرکت زيرمجموعه شرکت ملي نفت ايران است که با فعاليت دربيش از45 ميدان هيدروکربوري بزرگ و کوجک، توليد 80 درصد نفت خام و16درصد گاز کشور را به عهده دارد.
شركت حفاري شمال هم اکنون با شركت هاي نفت مناطق مركزي، شرکت فلات قاره، شركت مهندسي و توسعه نفت (متن) همچنين شرکت مديريت اكتشاف و شركت DRAGON OIL قرارداد همکاري دارد.
راه اندازی دوباره خط لوله 12 اينچ آبتيمور
با تلاش كاركنان خدمات عمليات شركت بهره برداري نفت و گاز كارون خط لوله 12 اينچ آبتيمور توپكراني، تعمير و راه اندازي شد. اين عمليات، حدفاصل واحد بهره برداري آبتيمورومجموعه شماره3 اهواز با هدف تميزسازي خط لوله وبه وسيله 2 دستگاه توپك تميزكننده انجام شده است.
شناسايي نقاط معيوب، تعمير خط با تعويض سه شاخه لوله درمحل نشتي (زيرجاده اصلي اهواز– خرمشهر)، مقاوم سازي واکسيژن زدايي به دليل تلاقي بخشي از خط لوله مزبور با کانال آب کشاورزي درمنطقه عياشيه، از جمله فعاليت هاي انجام شده براي ايمن سازي خط لوله انتقال نفت آبتيمور است.
شركت بهره برداري نفت و گازكارون با توليد روزانه بيش از يک ميليون و 30 هزاربشکه نفت خام، بزرگ ترين شرکت بهره بردار تابع مناطق نفت خيزجنوب است.
اين شرکت بهره بردار، مسئوليت راهبري وتوليد صيانتي مواد هيدرو کربورو 6500 كيلومترخط لوله جرياني وانتقال نفت، گاز ومايعات گازي را به عهده دارد.
افزایش حداقل مستمری بازنشستگان صنعت نفت
اضافات سال97 بازنشستگان 13درصد تعيين شد وحداقل مستمري آنها نيز افزايش يافت. بنابراعلام روابط عمومي صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت، اضافات عمومي کارمندان بازنشسته، ازکارافتاده دائم و بازماندگان متوفي براي سال 97 به ميزان 13درصد تعيين شده است.
برپايه اين گزارش، حداقل مستمري براي امسال نيز با دوميليون و 500 هزار ريال افزايش به27 ميليون و 500 هزار ريال رسيد.
روابط عمومي صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت همچنين اعلام کرد: به احتمال زياد اضافات همراه با مابه التفاوت سه ماه گذشته با مستمري تيرماه پرداخت مي شود.
براي کمک هزينه عائله مندي و کمک هزينه اولاد نيز، امسال مشابه کارمندان شاغل، اعمال خواهد شد.
ارائه بیش از هزار و 900 نوع خدمت جانبی دربهار امسال
معاون مديرعامل اين شرکت در امور فني و مهندسي شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين شرکت درسه ماه نخست امسال، يک هزار و 916 نوع خدمت جانبي مرتبط باتوليد نفت و گاز به مناطق نفت خيزخشکي و دريايي ارائه کرده است.
عليرضا لايجي افزود: اين خدمات با تلاش متخصصان و کارکنان مجرب وکاربست تجهيزات ناوگان فني و تخصصي مديريتهاي خدمات حفاري، خدمات سيمان وانگيزش چاه وخدمات ويژه حفاري به شرکت هاي متقاضي ارائه شده است.
وي گفت: در بازه زماني ياد شده دربخش مديريت سيمان و انگيزش چاه يک هزار و 32 عمليات خدمات رسان شامل 607 مورد تزريق پذيري، 379 مورد سيمانکاري، 41 مورد اسيدکاري ويژه و پنج مورد اسيدکاري گسترده انجام شده است.
به گفته لايجي، درهمين مدت (بهار امسال) بخش مديريت خدمات حفاري نيز519 عمليات انجام داده 96 مورد آن عمليات لوله مغزي سيار، 175 مورد آزمايش چاه با ساق مته و 9 مورد نيز عمليات حفاري با هوا به متراز دو هزار و 451 متر بوده است.
معاون مديرعامل اين شرکت در امور فني و مهندسي شرکت ملي حفاري ايران تصريح کرد: انجام 171مورد لوله گذاري چاه، 40 مورد نصب آويزه، همچنين22 مورد عمليات بهره دهي چاه و 6عمليات حفاري فرو تعادلي ديگر خدمات ارائه شده از سوي بخش مديريت خدمات حفاري به شرکت هاي متقاضيان در سه ماه نخست امسال بوده است.
به گفته لايجي، 365 مورد عمليات شامل 132مورد نمودارگيري درون چاهي، 138 مورد نمودارگيري از سيال حفاري و 95 مورد عمليات چاه پيمايي، بخش ديگري ازخدمات شرکت ملي حفاري ايران در سه ماه نخست امسال بوده که مديريت خدمات ويژه اين شرکت عهده دار آن بوده است.
لايجي افزود: در مقايسه با سه ماه نخست سال قبل، درزمينه حفاري باهوا يک هزار و16 متر و در بخش نمودار گيري نيز 43 موردعمليات رشد ايجاد شده که دليل آن افزايش تعداد درخواست ها بوده است.
ایمن سازی دو مخزن آب 18 هزار لیتری
رئيس اداره نگهداري وتعميرات شركت بهره برداري نفت وگازگچساران ازتعمير و ايمن سازي دومخزن 18هزار متر مكعبي آب در اين حوزه عملياتي خبر داد. ذوالاكتاف رشيدي افزود:باتوجه به پايين رفتن سقف مخزن به دليل فرسودگي، رفع اين مشکل و ايمن سازي مخازن ياد شده دردستور کار قرار گرفت. وي برداشتن سقف، ساخت پايه هاي نگهدارنده با استفاده از لوله هاي 12 اينچ و قرار دادن آنها درمخزن براي مقاوم سازي سازه را مجموعه فعاليت هاي ايمن سازي اين دو مخزن آب برشمرد. رشيدي تصريح كرد: ساخت تعداد زيادي پايه اطراف مخزن و برداشتن سقف قسمتي از سقف مخزن مجاور به دستور مديرعامل و بررسي آن از ديگر اقدام هايي بود كه صورت گرفت. وي با اشاره به فعاليت شبانه روزي تيم عمليات براي ايمن سازي مخزن هاي آب تصريح کرد: اين دو مخزن 18 هزارمترمكعبي آب منازل كارمندي، ادارات وفضاي سبز شركت بهره برداري نفت و گاز گچساران را تأمين مي كنند.
به گفته رشيدي، اين عمليات درکوتاه ترين زمان ممکن وبا همکاري نيروهاي تعميرات بخش 5، ترابري وديگر واحدها انجام شده است. اداره نگهداري وتعميرات از واحدهاي زيرمجموعه مديريت عمليات است كه نقش مهمي درحفظ وصيانت از توليد درشرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران دارد.
آموزش توانمندسازی پیش از بازنشستگی
باحضور حدود 70نفر ازکارکنان شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، دوره آموزشي توانمندسازي پيش از بازنشستگي، براي نخستين بار دراين شرکت برگزار شد.
رئيس آموزش و برنامه ريزي نيروي انساني شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي افزود: اين دوره آموزشي همسو با سياست هاي آموزشي شرکت ملي نفت ايران و با هدف توانمندسازي وآماده سازي کارکناني که سال هاي آخر خدمت خود را درصنعت نفت سپري مي کنند، برگزار شده است. محمد جواد زارع با بيان اين که دوره آموزشي در 9 سرفصل ارائه شده است، افزود: اين سرفصل هاشامل هفت سرفصل پزشکي و دو سرفصل اداري است. به گفته زارع، تغييرات دستگاه گوارش، دستگاه ادراري- تناسلي بيماري هاي مزمن غيرواگير، همچنين اهميت تغذيه در دوران بازنشستگي، بهداشت دهان و دندان، ورزش دردوران بازنشستگي سرفصل پزشکي وخدمات و مقررات صندوق هاي بازنشستگي، همچنين محاسبات سوابق و مقررات محاسبات بازنشستگي، سرفصل هاي اداري ارائه شده دراين دوره آموزشي است. وي با بيان اين که مباحث مربوط به دوره آموزشي توانمندسازي پيش از بازنشستگي به وسيله چهار نفر از پزشکان مجرب سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و رئيس نمايندگي صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت شيراز ارائه شده است، تصريح کرد: اين دوره آموزشي در دو مرحله (4 تا 6 تيرماه و 11تا 13تيرماه) درمرکز آموزش معدل زاگرس جنوبي در شيراز برگزار شده است.
تعميرات اساسي 3 واحدعملياتي پالايشگاه نفت اصفهان
مديرنگهداري و تعميرات شركت پالايش نفت اصفهان ازپايان تعميرات اساسي واحدهاي تقطير، كاهش گرانروي و گازمايع شماره 2 اين پالايشگاه نفت در 25 تيرماه خبر داد. عليرضا قزويني زاده گفت: با توجه به راه اندازي واحد تقطير3 در آينده نزديك ونياز به ارتباطات عملياتي بين 3 واحد تقطير، همزمان باتعميرات اساسي، خطوط لوله ارتباطي نيز درفرايند اين تعميرات اساسي احداث مي شود.
قزويني زاده، اجراي پروژه روزميني كردن مسيرآب هاي خنك كننده واحدهاي تقطير، كاهش گرانروي و گازمايع رابخش ديگري ازاين عمليات در فرايند تعميرات اساسي در شرکت پالايش نفت اصفهان عنوان کرد. وي بابيان اين که اين عمليات ازاول تيرماه امسال آغازشده است، اظهار اميدواري کرد: باتوجه به شرايط کاري هريک از واحدها، انتظارمي رود عمليات تعميرات اساسي آنها 25 تيرماه پايان يابد. مديرنگهداري وتعميرات شركت پالايش نفت اصفهان تصريح کرد: اين عمليات به همت نيروهاي متخصص اين شركت و همراهي يک هزار نفر نيروي پيمانكاري (جذب موقت) بدون وقفه و تعطيلي انجام مي شود. وي با مهم برشمردن نقش واحدهاي مورد تعمير افزود: خوراك واحد تقطير شماره 2 به طورميانگين 140هزاربشكه نفت خام است كه گاز مايع، بنزين سبك، بنزين خام، همچنين گازوييل سبك وسنگين ازجمله محصولات آن به شمار مي روند. به گفته قزويني زاده، خوراك روزانه واحد كاهش گرانروي شماره 2 نيز 40هزاربشكه نفت خام است که گازمايع، هات اويل وبنزين ازجمله محصولات آن است.
قزويني زاده گفت: دراين عمليات مهم واحدهاي تعميرات، بهره برداري، اچ اس اي، خدمات فني– مهندسي، همچنين روابط عمومي، حراست و خدمات عمومي و اجتماعي همكاري دارند.
وي با اشاره به اين كه تعميرات اساسي روي اين واحدها با در نظر گرفتن شرايط عملياتي، هرچهارسال يک بار انجام مي شود، افزود: شركت پالايش نفت اصفهان 15واحدعملياتي داردکه تعميرات اساسي آنها، بر اساس برنامه زمان بندي، جداگانه يا همزمان انجام مي شود.
تاثير کشف نفت بر فوتبال ايران
سعيد ساويز - جام جهاني فوتبال را که تب و جنون فراگير آن زن و مرد و پير و جوان نمي شناسد، مي توان همه گير ترين اتفاق جهاني دانست و بايد گفت بشر بيش از هر رژه و اتفاق اقتصادي سياسي ميل دارد تا غرق در تلخ و شيرين اين بازي شود. بازي فوتبال با 22 نفر و يک توپ و البته ميليون چشم علاقه مند، مضطرب، مشتاق و هيجان زده در طول حداقل 90 دقيقه چشم از ان بر نمي گيرند، خواه در چند متري زمين و بازيکنان و خواه کيلومترها دورتر و از پشت صفحه تلويزيون، موبايل و لپ تاپ، هر چه هست از آزتک ها در مکزيک تا خرس هاي سه رنگ در روسيه فوتبال يک راه پيوند بين اقوام، رنگ ها و نژادها بوده است و برابري را براي همه انسانها در چارچوب مستطيل سبز به ارمغان آورده است. فوتبال تاثيري غير قابل انکار بر سياست و اقتصاد داشته است و سياستمداران بسياري از فوتبال به کرسي هاي تاثير گذار و بر عکس از سياست بر کرسي مديريت تيم هاي فوتبال تکيه زده اند. همچنين به دليل سود سرشار و حجم گردش مالي بالاي که در صنايع نفت و گاز وجود دارد در سال هاي اخير شاهد به وجود آمدن فصل مشترک بين ورزش فوتبال و نفت و يا به بيان ساده تر با ثروت انباشته از راه نفت بوده ايم.
تاثير نفت بر فوتبال را مي توان در سه جريان مشاهده و بررسي کرد. اول سير تاريخي آن است که ورود سربازان بريتانيايي و صنعت گران آنها براي حفاري و استخراج به مناطق مختلف و اتراق در آن محل ها به مرور باعث انتقال روش بازي و ابزار مورد نياز آن به مناطقي در خاورميانه شد. دوم تاثير تبليغات برندهاي مختلف در حاشيه زمين هاي فوتبال است که باعث شهرت و بيشتر ديده شدن آنها شد و در آخر خريد باشگاه هاي مختلف از سوي ثروتمنداني که سرمايه خود را مديون اقتصاد نفتي بودند که البته اسامي آنها را از يک ميلياردر نا شناس در سايه به سلبريتي هاي دنياي اقتصاد و نفت تبديل کرد و باعث شد در دوران مديريت تيم ورزشي تمامي اعمال آنها حتي در زندگي خصوصي شان سوژه مطبوعات ورزشي شود. پرداختن به هر سه اين موضوعات در يک نوشتار، احتمالا بسيط و خارج از حوصله مخاطب خواهد بود؛ از اين رو تنها به تاثير کشف نفت بر شکل گيري فوتبال در ايران خواهيم پرداخت تا حسن شروعي باشد بر حضور تيم ملي فوتبال کشورمان در اين رويداد بين المللي پر بيننده.
قصه شکل گيري فوتبال و اولين تيم فوتبالي و جنوب دو روايت دارد، در تاريخچه فوتبال ايران در وب سايت تاريخ زمان ما چنين آمده است.
اولين کارگران صنعت نفت از انگليسي ها ورزشي تازه ياد گرفتند، اما آن را به شيوه خودشان بازي کردند، سبکي که جمعي از شورانگيزترين فوتباليست ها و تيم هاي باشگاهي را تقديم فوتبال ايران کرده است. حدود يک قرن پيش پابرهنه ها با مثانه بادکرده گاو که تکه پارچه دورش آن را شبيه توپ کرده بود، روي زمين تفتيده خوزستان فوتبال بازي مي کردند؛ مانند انگليسي هاي کنار چاه هاي نفت مسجدسليمان. انگليسي ها فوتبال را به ايران آوردند و از آن تاريخ به بعد تيم هاي خوزستاني معدن رگه هاي طلايي بودند که تکنيک و شور را به تماشاچيان هديه مي دادند. با اين حال جنس فوتبال خوزستاني ها با همه ايران تفاوت دارد؛ معجوني از نفت، گرما و احساسات ناب. اگر در طول تاريخ به عقب برويم، در مي يابيم يکي از عوامل تاثيرگذار در خوزستان وجود نفت بود. جز اين، نمي توان از تاثير فرهنگي که مهندسان و مستشاران انگليسي بر خوزستان و سبک زندگي مردم آن جا گذاشتند، غافل شد. زماني که انگليسي ها به ايران آمدند، فوتبال به عنوان يک ورزش انگليسي براي چند دهه جاي خود را ميان اهالي اين کشور باز کرده بود. اولين باشگاه هاي فوتبال انگليسي بودند و سربازان، ملکه خود را خالق فوتبال مي دانستند.
همزماني اين دو؛ يعني پرطرفدار شدن فوتبال و علاقه مندي مردم جهان به آن و کشف نفت در ايران باعث شد ايرانيان زماني پا به توپ شوند که هنوز فيفا شکل نگرفته بود. در سال 1908 که المپيک لندن برگزار شد، اهالي مسجدسليمان در کنار فوران نفت از چاه شماره يک احتمالا شاهد توپ بازي انگليسي ها بودند که در آن غروب هاي گرم سرشان را با ورزش تازه شان گرم مي کردند. به اين ترتيب ايران- خوزستان اولين نقطه در خاورميانه بود که مردم در آن فوتبال بازي کردند؛ وقتي جايي براي تاکتيک نبود. البته همان روزها در تهران هم انگليسي ها داشتند فوتبال را به اهالي پايتخت معرفي مي کردند. تهراني ها در کنار زمين هاي معدود فوتبال شاهد بازي موبورها بودند تا اگر احيانا يار کم داشتند،ايراني به جمعشان اضافه شود.
در مسجد سليمان که عمده چاه هاي کشف شده آن زمان اطرافش بود، باشگاه هاي کوچکي پديد آمد که هر کدام تيم هاي فوتبال خود را داشتند. اين باشگاه ها بيشترشان داراي زمين فوتبال اختصاصي و ساير امکانات فرهنگي و ورزشي بودند. آن هايي که به مسجدسليمان اين روزها رفته اند، مي گويند هنوز تعدادي از اين بناها- با وجود تغيير کاربري- وجود دارند؛ باشگاه نفتون، باشگاه نفتک، باشگاه ايران، باشگاه مرکزي، باشگاه تمبي، باشگاه کاوه چشمه علي، باشگاه بي بيان، باشگاه هندي ها و باشگاه ارامنه از جمله باشگاه هاي فوتبالي هستند که محل تلاقي توپ بازي خوزستاني ها و انگليسي ها بود. در اين ميان يک ستاره بود که در اولين بازي هاي ميان انگليسي ها و خوزستاني ها ناجي محسوب مي شد.کريم زندي، نخستين ايراني بود که در يک تيم فوتبال به طور رسمي بازي کرد. او حد فاصل سال هاي 1287 تا 1297 شمسي چنان شهره بود که انگليسي ها حتي هنگامي که ميان خود بازي داشتند، دوست داشتند کريم زندي هم در آنها حضور داشته باشد. هرچند منابع تاريخي اندکي از جزييات بازي هاي اوليه ميان انگليسي ها و مسجدسليماني ها وجود دارد، اما عجيب نيست اگر فکر کنيم کريم زندي براي تيم مردم شهر گل زده باشد.
اما به گزارش مشرق، بوشهري ها مدعي هستند اولين چاه نفت در ايران در شهر دالکي بوشهر حفاري شده و چون نتيجه خوبي به همراه نداشته شهر مسجد سليمان براي حفاري انتخاب شد. صنعت نفت در سال 1301 در کشورمان شکل گرفت و در سال 1329 توسط دکتر محمد مصدق ملي شد.
با اين حال بوشهري ها مي گويند فوتبال پيش از پيدايش صنعت نفت در ايران و شهر مسجد سليمان وارد ايران شده و براي اولين بار کشتي هاي باري پرتغالي و انگليسي که وارد بوشهر شدند فوتبال را به ايران آوردند و تاريخ ورود فوتبال به ايران را به سال 1285 برآورد مي کنند در سال 1305 اولين تيم بوشهر به طور رسمي با نام نادري تشکيل شد که براي محله امامزاده بوشهر بود. يکي از قديمي هاي بوشهر روايت مي کند در همان زمان تيمي از انگليس به نام منچستر به بوشهر مي آيد و بعد از سفر تهران و بازي با تيم شاهين در بازگشت به بوشهر مسابقه اي با تيم نادري انجام مي دهد و نتيجه را يک بر صفر واگذار مي کند.
جالب آنجاست که خاستگاه فوتبال در جنوب ايران سه شهر است؛ مسجد سليمان، بوشهر و مهم تر از هر دو آبادان، که به برزيل ايران شهرت دارد در هر سه اين شهر ها سه تيم نفتي هنوز عشق و علاقه کودکان پا به توپ بر روي آسفالت داغ و زمين هاي خاکي هستند. صنعت نفت آبادان، نفت مسجد سليمان و گاز پارس جنوبي هر سه تيم با مديريت نفتي هستند که همچنان فوتبال را داغ، جنجالي و تکنيکي بازي مي کنند و هواداران خود را به وجد مي آورند.
خاستـگاه فـوتبال ايـران
روزنامه ايران چندي پيش در مطلبي با عنوان: «فوتبال، جانشيني براي جنگ» اطلاعات ارزشمندي را در خصوص فوتبال در ايران و برگزاري المپيک 1908 لندن، منتشر كرد؛ يادداشت کوتاه زير، اطلاعاتي تکميلي و البته اصلاحي بر آن مطلب ارزشمند است.
المپيک لندن در سال 1908ميلادي برابر با سال 1287 خورشيدي در حالي در لندن برگزار مي شد که کاشفان انگليسي نفت، به سرپرستي مهندسي به نام «جورج رينولدز» و تحت امتياز نامه «ويليام ناکس دارسي» مدت ها بود ماراتن خود را براي اکتشاف نفت در ايران آغاز کرده بودند. اين کاشفان در ماه هاي نزديک به برگزاري المپيک در لندن، دکل هاي حفاري نفت را در کوهپايه هاي منطقه اي در جنوب غربي ايران برپا مي كردند. تلاشي که در سپيده دم 5 خرداد ماه آن سال نتيجه داد و نخستين چاه نفت خاورميانه به نفت رسيد. محل حفر اين چاه بعدها «مسجدسليمان» ناميده شد و اين «شرکت- شهر» نفتي پس از اکتشاف نفت در آن و ايجاد تاسيسات صنعتي و مدني، به مهد بسياري از اولين ها در ايران تبديل شد كه فوتبال نيز از جمله اين اولين ها بود! فوتبال اولين بار در ايران، در شهر مسجد سليمان، در استان خوزستان آغاز شد و اولين استاديوم فوتبال در اين شهر، به دست مهندسان انگليسي به بهره برداري رسيد. اولين مسابقه فوتبال در آنجا بين انگليسي ها برگزار شد. انگليسي ها فوتبال را به ايرانيان مناطق نفت خيز ياد دادند؛ اما هميشه برنده مسابقه فوتبال با ايراني ها نبودند! همان گونه که پيش تر آمد، سال 1287 خورشيدي (1908ميلادي) همان سالي است که چاه شماره يک نفت خاورميانه و ايران به بهره برداري رسيد و تصور اينکه کاشفان انگليسي نفت در اين منطقه، لحظاتي از اوقات استراحت خود را به ورزش فوتبال اختصاص داده باشند، دور از ذهن نيست! بخصوص اينکه در آن مقطع آنها پيگير اخبار المپيک در لندن نيز بودند و در ميان تلگرام ها و بسته هاي پستي که البته با تاخير مي آمد، اخباري از المپيک نيز به اين کاشفان دور افتاده از وطن مي رسيد.
به هر حال کاشفان دور از بريتانيا که کارگران کانادايي و برمه اي نيز آنها را همراهي مي کردند، در محل ماموريت خود بسياري از مظاهر زندگي صنعتي و جلوه هاي جديد را بازتوليد کردند كه از جمله اين مظاهر، بازي هاي گلف، فوتبال و اسب دواني بود. مسجدسليمان، هفتکل، آبادان و ديگر شرکت- شهرهاي نفتي تازه متولد شده در جنوب غربي ايران، مهد فوتبال و ديگر ورزش هاي نوين شدند.
ورود فوتبال از سوي انگليسي ها به مناطق نفت خيز، سرآغاز پايه گذاري يک ورزش پرطرفدار در ايران شد. فوتبال از سال 1866 ميلادي در انگلستان شکل گرفته بود و بتدريج اين ورزش مهيج، بيشتر نقاط جهان را تسخير مي كرد. در سال 1904ميلادي (چهار سال قبل از بازي فوتبال در جنوب غربي ايران) تشکيلات فيفا ايجاد شد و در سال 1906 نيز اولين دوره مسابقات فوتبال را برگزار كرد؛ اما اوج رونق فوتبال، همان مسابقات المپيکي بود که در سال 1908 و اتفاقاً همزمان با کشف نفت در ايران،در لندن برگزار شد. به اين ترتيب در ايران، بايد ورزش فوتبال و صنعت نفت را دو رويداد همزاد دانست که در دامان مناطق نفت خيز، تولد و پرورش يافتند و در روزگاري که در بسياري از مناطق ايران و کل خاورميانه، کسي نشاني از فوتبال نمي دانست، کارکنان نفت در اين شهر، اوقات فراغت خود را به فوتبال و ورزش هاي نوين ديگر سپري مي کردند. به مرور فوتبال در پايتخت و ديگر نقاط کشور نيز طرفداراني يافت و در سال 1308 اولين مسابقه رسمي در ايران با تيم بادکوبه شوروي برگزار شد. پس از آن در سال هاي 1312 و 1313 تغييرات زيادي در فوتبال و ورزش ايران اتفاق افتاد و انجمن ملي تربيت بدني و پيش آهنگي تاسيس شد. به دنبال و در سال 1316، زنده ياد حسين صادقي پس از بازگشت از اروپا، مسئول گسترش فوتبال در ايران شد و در ادامه و در سال هاي 1317 و 1318 تيم ملي فوتبال ايران تشکيل شد و به عنوان نخستين مسابقه،با افغانستان ديدار کرد. ورزشگاه امجديه نيز در همين سال ها تاسيس شد و در نهايت در سال 1325 بود که فدراسيون فوتبال ايران تاسيس شد و يک سال بعد به عضويت فيفا درآمد. به اين ترتيب بايد متذکر شد که سابقه فعاليت فوتبال در مناطق نفت خيز حدود 38 سال پيش از تاسيس فدراسيون فوتبال ايران است!
پس از آنکه باشگاه هاي مختلف در مناطق نفت خيز از سوي شرکت نفت ساخته شد، مسابقه ها به صورت باشگاهي برگزار شد که اين گونه مسابقه ها نيز مي تواند مبدا و آغاز مسابقه هاي باشگاهي در ايران باشد.
اين باشگاه ها داراي زمين فوتبال اختصاصي، استخر، سالن ورزش، سالن سينما و ساير امکانات فرهنگي و ورزشي بودند. در حال حاضر نيز تعدادي از اين بناها، با وجود تغيير کاربري در مسجد سليمان، وجود دارند؛ مثل باشگاه نفتون، باشگاه نفتک، باشگاه ايران، باشگاه مرکزي، باشگاه تمبي، باشگاه کاوه چشمه علي، باشگاه بي بيان، باشگاه هندي ها و باشگاه ارامنه.
قدمت برخي استاديوم هاي ورزش فوتبال در مناطق نفت خيز ايران، با ورزشگاه هاي ساخته شده براي المپيک 1908 در لندن برابري دارد. با اين همه، فوتبال با عمر بيش از يک قرن، در مناطق نفت خيز بيش از آنکه به فوتبال کلاسيک لندني شبيه باشد، ظرافت ها و زيبايي فوتبال مردمان محروم و بردگان برزيل را در خود مستتر دارد؛ ظرافت و زيبايي که رقص پا و در عين حال فرياد اعتراض استعمار شدگان در مقابل استعمارگران بود، مانند وقتي کريم زندي در زمين قديمي فوتبال مسجدسليمان، دروازه تيم انگليسي را گشود و از شوق به آسمان پريد! شبيه به هوا پريدن «پله» بعد از گل زدن در فيلم «فرار به سوي پيروزي»!
فرشيد خداداديان
برگزاري كارگاه تنظيم و توصيف منابع آرشيوي
كارگاه آموزشي «تنظيم و توصيف منابع آرشيوي» با هدف آشنايي كاركنان مركز اسناد موزه ها و صنعت نفت با مفاهيم و تعاريف منابع آرشيوي، طبقه بندي و فهرست نويسي آغاز شد.
نخستين جلسه كارگاه آموزشي«تنظيم و توصيف منابع آرشيوي» هفته گذشته با حضور آناهيتا نظري، استاد سازمان اسناد و كتابخانه ملي، در محل مركز اسناد موزه نفت در شهرري برگزار شد. در اين جلسه كاركنان اسناد موزه هاي نفت، با ماهيت منابع آرشيوي، اصول تنظيم و توصيف اسناد، مستندسازي و نمايه سازي و همچنين چارچوب هاي عنوان نويسي آشنا شدند.
مفاهيم تنظيم و توصيف منابع آرشيوي
نظري، در ابتدا به توضيح مفاهيم تنظيم و توصيف اسناد پرداخت و گفت: فهرست نويسي مفهومي عام از تنظيم و توصيف اسناد است كه با تنظيم و توصيف اسناد آرشيوي، برابري معنايي دارد. از جمله منابع آرشيوي مي توان به انواع اوراق براي منابع شخصي، اسناد براي منابع سازماني يا مجموعه براي مجموعه هاي موضوعي اشاره كرد.
وي ضمن تشريح هريك از مفاهيم تنظيم و توصيف آرشيو اسناد خاطرنشان كرد: منظور از تنظيم اسناد، فرايند مرتب كردن منابع با رعايت منشا و نظم اوليه براي حفظ و اعمال كنترل فيزيكي يا فكري است و توصيف فرايند ثبت، تحليل، سازماندهي و ضبط جزييايي در مورد عناصر ظاهري يك سند يا مجموعه را نشان مي دهد.
استانداردهاي توصيف آرشيو اسناد
مدرس سازمان اسناد و كتابخانه ملي در ادامه از پيشينه ايجاد اولين استانداردهاي تنظيم و توصيف آرشيوي در جهان ياد كرد و گفت: اولين قوانين توصيفي آرشيوي اسناد شخصي و نسخه هاي خطي در آمريکا در سال1983 ميلادي با تلاش فردي به نام هنسن منتشر شد. شوراي جهاني آرشيو (ايکا)، استاندارد بين المللي توصيف آرشيوي را به عنوان ايجاد يک هدف در اصول فهرست نويسي توصيفي تدوين کرده كه اين استاندارد، تنها به اسناد نوشتاري و کاغذي مربوط است و ساير موارد آرشيوي مانند عکس ها، فيلم ها و غيره را شامل نمي شود. استاندارد بين المللي توصيف آرشيوي مانند بسياري از استانداردهاي بين المللي، سندي راهبردي محسوب مي شود که شامل راهنماهاي ويژه اي است و از اعضا مي خواهد که آن را همراه با استانداردهاي ملي به کار گيرند.
اصول تنظيم و توصيف آرشيوي
نظري براي تنظيم و توصيف آرشيو از هشت اصل نام برد كه آرشيو اسناد بر اساس آنها انجام مي شود. اصل اول به ويژگي هاي منحصر به فرد هر سند اشاره دارد كه آن را از ديگر اسناد متمايز مي كند. اصل دوم كه اساس تنظيم و توصيف آرشيوي است، اصل احترام به «فوند» نام دارد.
وي گفت: معادل فارسي دقيقي براي عنوان «فوند» وجود ندارد، اما واژه «مجموعه» شايد معادل مناسبي براي آن باشد. نظري تاكيد كرد: در اصل احترام به «فوند»، دو اصل فرعي احترام به منشا و نظم اوليه وجود دارد. اصل منشا به اين معني است، اسنادي كه از سوي يك سازمان يا فرد ايجاد، جمع آوري، انباشته يا نگهداري شده اند، بايد دركنار هم قرار گيرند و از اسناد هر سازمان يا افراد ديگر، قابل تشخيص باشند. اصل نظم اوليه هم به اين معني است كه اسناد ايجاد شده از سوي توليدكننده واحد، از نظر فيزيكي يا محتوايي، با حفظ نظم بين اسناد نگهداري شوند.
عنوان نويسي، مهم ترين بخش توصيف
وي عنوان را مهم ترين بخش توصيف خواند و تصريح كرد: عنصر «عنوان»، واژه يا عبارتي است كه به وسيله آن منابع توصيف شده، شناخته مي شود يا قابليت شناسايي دارد. از آنجا كه پرونده ها، بيان كننده جرياني از موضوع يا موضوعات خاص هستند، بايد با كلماتي كه گوياي آن موضوع باشد، ذكر شود. لازم به ذكر است، جلسات بعدي اين كارگاه به مدت 32 ساعت و در 8 جلسه، هر هفته روزهاي يكشنبه در مركز اسناد صنعت نفت برگزار مي شود.
اهداي اشياي قديمي به موزه هاي نفت
ايرج توانايي، كارمند بازنشسته و پيشكسوت 88 ساله نفتي، با حضور در دفتر موزه هاي نفت و ذكر خاطراتش، چند شي ء قديمي را به موزه نفت اهدا كرد.
توانايي كه سال هاي نخست خدمت خود را در مسجد سليمان آغاز كرد، مي گويد: در سال 1329 در سن 20 سالگي به صنعت نفت آمدم. ابتدا در اداره پست شركت نفت سمت مسجدسليمان و بعد در قسمت تعميرات منازل مشغول فعاليت شدم.
او كه زاده آبادان و بزرگ شده مسجد سليمان است، پس از چند سال کار در مسجد سليمان، مدتي به عنوان سرپرست تعميرات فوري منطقه اهواز، مشغول به كار شد و دوباره به عنوان مسئول كارهاي ساختماني به مسجد سليمان باز گشت.
توانايي مي گويد: من به ورزش علاقه خاصي داشتم و پس از گرفتن مدرك ديپلم، در سال 1328 براي تيم ملي بسكتبال انتخاب شدم؛ اما پدر و مادرم مخالف ورزشكار شدن من بودند. براي همين وارد شرکت نفت شدم.
او قبل از بازنشستگي، مدتي به عنوان بازرس فني گاز مايع در تهران خدمت کرد و سپس به اصفهان رفت و در سال 1359 با سمت رئيس بهره برداري و تعميرات گازرساني استان اصفهان بازنشسته شد.
سه برگ نقشه ساختمان هاي كارمندي و كارگري در مسجد سليمان متعلق به 71 سال پيش، شماره 35 نشريه «نفت خيز» در سال 1345 و پودر انگليسي مخصوص شست وشو در وان حمام كه آن را در سال 1329 از تعاوني كارمندان شركت نفت مسجد سليمان خريداري كرده بود، از جمله موارد اهدايي ايرج توانايي به موزه نفت است.
توانايي با اشاره به عشق و علاقه اش به صنعت نفت، اظهار اميدواري مي كند كه موزه هاي نفت بزودي در كشور راه اندازي شود تا آثار اين صنعت براي نسل هاي آينده محفوظ بماند.
آموزشگاه حرفه اي نفت اهواز در يك نگاه
امين زاده درويش- امكان موزه اي شدن اماكن تاريخي صنعت نفت در مناطق نفت خيز جنوب، از جمله اقدام هايي بود كه در سفر اخير مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت به شهرهاي اهواز، اميديه و آغاجاري مورد بررسي قرار گرفت. از جمله اين مراكز، آموزشگاه هاي حرفه اي نفت اهواز است كه براي تبديل شدن به موزه نفت در نظر گرفته شده است. مطلب پيش رو به اين بهانه، نگاهي دارد به تاريخچه مراكز آموزشي صنعت نفت در اهواز كه با هم مي خوانيم:
کودتاي 28 مرداد و شکست دولت قانوني دکتر محمد مصدق، موجب شد تا شرکت هاي بزرگ نفتي دوباره به منابع نفتي ايران مسلط شوند؛ با اين تفاوت که انحصار شرکت نفت «بريتيش پتروليوم» شکسته شد و کنسرسيومي متشکل از غول هاي بزرگ نفتي به امر اکتشاف، استخراج، پالايش و فروش نفت ايران مشغول شدند.
اين شرکت ها در حوزه مناطق نفت خيز جنوب، معروف به حوزه قرارداد، تمام امور صنعتي را بر عهده گرفتند و فقط مواردي که به طور مستقيم به صنعت نفت ارتباط نداشت، با عنوان «سازمان عمليات غيرصنعتي» به شرکت ملي نفت ايران واگذار شد، از جمله آن، امر آموزش در حوزه قرارداد بود كه در سال 1339 به عمليات غيرصنعتي واگذار شد.
آموزشگاه حرفه اي اهواز، به عنوان اولين مرکز آموزش، پس از اين اتفاق در همان سال در محل گاراژ مکانيک سابق شرکت، در ابتداي خرمکوشک داير شد. اين ساختمان در سال 1328 ساخته شده بود. در همان سال پس از احساس خلأ از نظر وجود نيروي تکنيسين ماهر بومي در صنعت نفت که بتواند مانند قشر مياني بين کارگران ماهر افزارمند پرورش يافته در آموزشگاه هاي حرفه اي و مهندسان فارغ التحصيل از دانشکده نفت عمل کند، طرح هنرستان هاي فني صنعت نفت مطرح شد. پس از آن با تصويب طرح سراسري نظام هنرستان هاي وزارت فرهنگ در سال 1340، هنرستان اهواز بلافاصله احداث و از سال تحصيلي 1341 شروع به جذب هنرجو كرد.
در سال 1349 آموزشگاه حرفه اي اهواز به مرکز آموزش حرفه ها (مرکز آموزش بعد از استخدام) تبديل شد. در اين زمان، آموزش قبل از استخدام براي تربيت کارگر ماهر به آموزشگاه هاي حرفه اي آبادان و آغاجاري محدود مي شد و در سال 1353 با گسترش دانشکده نفت، هنرستان صنعتي آبادان تعطيل و در هنرستان اهواز ادغام شد.
در سال 1356 به علت هزينه بر بودن آموزش قبل از استخدام، شرکت ملي نفت ايران تصميم به تعطيلي اين آموزشگاه ها گرفت. به اين ترتيب، آموزشگاه هاي نفت در شهرهاي اهواز، آبادان، آغاجاري و ... به حالت تعليق درآمد؛ اما با پيروزي انقلاب اسلامي و تغيير ساختار شرکت ملي نفت و همچنين تاکيد بر کيفيت آموزش نيروي انساني، لزوم آموزش قبل از استخدام در صنعت نفت دوباره مطرح شد.
در چنين شرايطي، بازگشايي تمامي اين مراکز در دستور كار قرار گرفت كه متاسفانه با وقوع جنگ تحميلي، عملا مراکز آبادان از گردونه انتفاع خارج شدند. با اين همه، هنرستان اهواز با عنوان جديد هنرستان «شهيد سبزيزاد» و آموزشگاه حرفه اي با عنوان «مرکز آموزش حرفه اي شهيد با هنر» به کار مشغول شدند. اين دوره تا سال 1374 براي آموزشگاه حرفه اي و سال 1379 براي هنرستان شهيد سبزيزاد ادامه پيدا کرد؛ اما در دهه 70 و با اعلام پايان آموزش قبل از استخدام در مجموعه وزارت نفت، پرونده اين مراکز آموزشي بسته شد.
ميراث صنعت نفت به دست موزه ها گسترش مي يابد
مرمت سه شناور قديمي در بنادر هرمزگان
در پي بازديد مسئولان مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت از بندر نخيلو در كرانه خليج فارس در استان هرمزگان، حفظ و مرمت سه شناور قديمي به نام هاي حيدر، حريت و رعنا به عنوان ميراث صنعت نفت در دستور كار قرار گرفت. در ادامه عمليات مرمت و نگهداري اقلام از رده خارج صنعت نفت، شناورهاي حيدر، حريت و رعنا، بازسازي شده و مورد بهره برداري موزه اي قرار خواهند گرفت. اين شناورها از جمله شناورهاي تحت مالکيت شركت نفت فلات قاره هستند كه از پنج سال گذشته به علت قدمت زياد، فرسودگي و كمبود بودجه براي تعميرات، از ادامه فعاليت باز مانده اند. شناورهاي حيدر و حريت از نوع شناورهاي عملياتي، تداركاتي و چند منظوره است که در سال 1982 از سوي كشور ژاپن توليد شدند و حوزه عملياتي آنها مناطق بندرعباس، خارک و سيري بود. اين شناورها مسئوليت جابه جايي دكل هاي نفتي را به عهده داشتند. قديمي ترين شناور اين گروه، رعنا نيز با سال توليد 1966 از نوع شناورهاي خدماتي است. بررسي هاي به عمل آمده حاكي از آن است كه اين شناورها متشكل از عناصر موزه اي مي توانند كاركرد نمايشي در قالب يك محل اقامتي و تفريحي را در نزديكي يكي از جزاير يا سكوهاي نفتي داشته باشند. به همين منظور مقرر شد كارشناسان ذي ربط، بررسي هاي بيشتري را به منظور استخراج اطلاعات و شناسنامه فني و تاريخي آنها، آسيب شناسي و برآورد زماني و هزينه عمليات تعمير و مرمت آنها به عمل آورند.
عطر ماندگار
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
ملاک پيروي از گفته ها
«عَنْ أَبُو جَعْفَرٍ (ع) يَا صَالِحُ اتَّبِعْ مَنْ يُبْكِيكَ وَ هُوَلَكَ نَاصِحٌ وَ لَا تَتَّبِعْ مَنْ يُضْحِكُكَ وَ هُوَ لَكَ غَاشٌّ وَسَتَرِدُونَ عَلَى اللَّهِ جَمِيعاً فَتَعْلَمُون»کافى، ج 2، ص683
حضرت امام محمدباقر (ع) فرمودند: «اتّبع من يبكيك و هو لك ناصح»؛ [از] آن كسى كه حرف هايى به تو مي زند كه آنقدر تلخ است كه تو را به گريه مى آورد، اما خيرخواه توست؛ حرف او را قبول كن. «اتّبع» يعنى حرف او را گوش كن، بپذير؛ [اگرچه] تلخ است، ليكن به نفع توست. «و لا تتّبع من يضحكك و هو لك غاش»؛ ولى گوش نكن، پيروى نكن از حرف آن كسى كه حرف هاى شيرين مي زند كه خوشت مى آيد و لب هاى تو را به تبسم باز مي كند، اما «و هو لك غاش»؛ فريب گراست، غش مي كند با تو، خيرخواهى ندارد، از روى بددلى و بدخواهى است، [ولي] حرفى مي زند كه تو خوشت بيايد؛ از اين شخص پرهيز كن. «و ستردّون الى اللَّه جميعافتعلمون»؛ وقتى پيش خداى متعال رفتيد، آنگاه حقايق دل هاى يكديگر را آنجا خواهيد فهميد.
خير الکلام قَلّ ودَلَ
هرگز از کسي که هميشه با من موافق بود، چيزي ياد نگرفتم...
دکتر علي شريعتي
معرفي کتاب و نرم افزار
نرم افزار اندرويدي متن کتاب «نگاهي به آيه ولايت» از سلسله پژوهش هاي اعتقادي مرکز حقايق اسلامي، اثر حضرت آيت الله سيد علي حسيني ميلاني از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي تهيه شده و در اختيار کاربران قرار گرفته است.
نماز و شکوفه هاي زندگي
درشماره قبل سخن درباره شرايط والدين براي دعوت فرزندان به نماز وعبادت به اينجا رسيد كه يكي از شرايط پدران ومادران در اين باب آگاهي و معرفت است وآن را به چند دسته تقسيم کرديم كه اولين آن آگاهي نسبت به معارف دين بود. در ادامه به برخي ديگر از اين آگاهي ها اشاره مي كنيم: ب- آگاهى نسبت به مسائل تعليم و تربيت: در دنياى امروز مسائل تربيتى بسيار پيچيده، علمى و دقيقتر از گذشته شده است و نمىتوان بهسادگى از كنار آنها گذشت. دانشمندان علوم تربيتى تحقيقات متعددى در زمينه تعليم و تربيت انجام داده اند كه بسيار كارگشا و مفيد هستند. آگاهى از آنها مىتواند مددكار مناسبى براى والدين در رسيدن به اهداف تربيتى فرزندانشان باشد؛ چرا كه عمل آگاهانه و درست والدين، بيشترين تأثير را در شكلگيرى افكار و شخصيت كودك و نوجوان دارد.
والدين آگاه به مسائل تعليم و تربيت، هيچگاه به آموزش ظاهرىنماز همچون ياد دادن وضو، حمد و سوره و مانند آن اكتفا نمىكنند بلكه سعى اصلى خود را پس از آموزش احكام و صورت نماز در آموزش اسرار و معارف نماز مصروف دارند تا بتوانند به طور دقيق و عميق آنان را با مفاهيم، اهداف و آثار عبوديت و نماز آشنا كنند، بهگونهاى كه خودشان با ميل و انگيزه باطنى بهسوى نماز شتافته و خود را نيازمند به ارتباط با خداوند بزرگ كه قدرت بىنهايت است، بدانند.
والدين انديشمند، موانع آموزشى و تربيتى نماز را مىشناسند و آگاهند كه از چه شيوههايى براي رفع آنها بهره گيرند تا به مقصود نايل شوند؛ مثلًا مىدانند كه تربيت نماز، فقط بهصورت پند و نصيحت و توقع از فرزند صورت نمىگيرد- و اگر تحقق يابد، اثر موقتى و زودگذر دارد- بلكه رفتار و شيوههاى عملى و اخلاق نيكوى والدين است كه نقش سازنده و مهمى در ترغيب فرزندان به آداب الهى و نماز دارد.
والدين آگاه، از تشويق و تنبيه بجا و حسابشده بهره مىگيرند تا دچار خطا و اشتباه و يا عمل ضد تربيتى نشوند. زيرا، افراط يا تفريط در تشويق و تنبيه، اثرات تخريبى در روحيه و شخصيت كودك ايجاد مىكنند؛ به طورى كه او از نماز باز مىماند و به عبادت علاقهاى نشان نمىدهد. با در نظر گرفتن زمان، مكان و ديگر شرايط مناسب براي تشويق و تنبيه، به يقين بهتر مىتوان از آن بهعنوان وسيلهاى در جهت ايجاد اشتياق در روح كودك بهره گرفت. مثلا اگر پدر يا مادرى به فرزندش بگويد، تو ديگر بزرگ شدهاى، بايد نماز بخوانى! يا فلانى رانگاه كن چه آدم خوشبختى است فرزندانش نمازخوان هستند و مانند آن، اثرات منفى اينگونه حرفهاى آمرانه و سرزنشآميز، زيادتر خواهد بود.
شرايط و وضعيت هر خانواده و هر كودكى نيز با ديگران تفاوت دارد، به همين دليل نبايد همه را با يك ديد نگاه كرد؛ از اين رو با آگاهى و شناخت صحيح از شرايط و روحيات هر كس، بهتر مىتوان کودک را به عبادت پروردگار ترغيب کرد. از ديد علوم تربيتى، بر والدين است كه با ضعفها و نواقص رفتارى كودك درست برخورد كنند و اگر ضعفى از كودك و نوجوان خود ديدند، بهدنبال پيدا كردن علت و يافتن راه حل مناسب باشند، نه اين كه بر سرش فرياد زنند يا او را سرزنش و تحقير يا در بين جمع، ضعفها و كاستىهاى او را برملا کنند! هرگز با اينگونه روشهاى ضد تربيتى، نمىتوان كودك و نوجوان را بهنماز ترغيب كرد.
والدينى مىتوانند فرزندانشان را به سمت عبادت و بندگى خداوند راهنمايى كنند كه از نحوه تربيت الهى آگاهى دقيق و درستى داشته باشند، همچنين از گرايشها و تمايلات كودك باخبر بوده و با توجه به آنها بتوانند او را بهسوى نماز هدايت كنند. مثلا دعوت كودك به نماز در هنگامى كه به تماشاى فيلم يا بازى مورد علاقهاش سرگرم است، كار درستى نيست و زمانسنجى صحيحى صورت نگرفته است، زيرا كودك امر احساسى و تخيلى برايش جاذبهدارتر و دلپذيرتر است تا يك امر فكرى و تعقلى همچون عبادت و نماز.
دانستن روشهاى مختلف تربيتى، ياريگر والدين در ترغيبكودك و نوجوان به نماز است. گاهى روش مستقيم مفيدتر است و گاهى اين روش اثر و نتيجهاى به همراه ندارد بلكه در شرايطى اثر تخريبى و منفى مىگذارد. گاهى روشهاى غير مستقيم همچون كنايه، اشاره، تشويق اصل عمل و مانند آن بسيار اثربخشتر و مؤثرتر است؛ از اين رو در اجرا و بهرهگيرى از هر روشى بايد به دقت، شرايط، زمان، مكان و اثر آن مد نظر باشد.
اگر كودك و نوجوان در حضور عدهاى قرار دارد، براى اينكه غرور نوجوانى و شخصيت او ضربه نخورد، مىتوان گفت: «فرزندم به نماز علاقه دارد» يا مثلًا «ديروز زودتر از من نمازش را خواند» و با امثال اينگونه مطالب بهطور غير مستقيم به او يادآور شد كه نمازش را بخواند. اگر در جمع نباشد، بايد با مهربانى و تشويق و ذكر نعمتهاى خداوند و شكرگزارى از صاحب نعمت و مانند آن، او را به نماز دعوت كرد. مطمئناً كودك و نوجوان در قبال والدين آگاه و كاردان، دعوت به نماز را مىپذيرد و به مرور زمان و در اثر تكرار و عادت ظاهرى و فهم و درك باطنى، از مشتاقان به عبادت مىشود به ويژه هنگامى كه لذت معنوى عبادت را بچشد؛ در اين صورت از راز و نياز جدا نمى شود.
ادامه دارد..
مفاهيم ديني
ستم به انسان ها از خود انسان هاست نه از خدا
«انَّ اللَّهَ لا يَظْلِمُ النَّاسَ شَيْئاً وَ لكِنَّ النَّاسَ انْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ» «يونس- 44»
خداوند به مردم ظلم نمىكند و ليكن اين مردم هستند كه به خويشتن ظلم مىكنند.
كرى و كورى قلب
اين آيه در حقيقت، پاسخى است به آنچه در دو آيه پيش ذكر شد؛ از اين رو لازم است اشارهاى به مطالب آن آيات كنيم. در آيه قبل خطاب به رسول اكرم (ص) آمدهاست كه اى پيامبر! بعضى از كفار و منكران به سخن تو گوش مىدهند و كلام تو را مىشنوند، ولى گوش قلبشان كر است و تو نيز نمىتوانى كلامت را بهآنها بفهمانى. كلام تو- قرآن- معجزه صدق و حقاست و آنها با گوش سر اين كلام را مىشنوند، اما چون گوش قلبشان كر است، آن را نمىفهمند. همچنين بعضى به تو مىنگرند، معجزات و كارهايت را كه مبتنى بر حقيقت است، مىبينند. اما چون چشم دلشان كور است، بصيرت، بينايى و شناخت پيدا نمىكنند و هدايت نمىشوند. بسيارند كسانىكه چشم و گوش ظاهرشان سالم اما قلب آنان مريضاست. حقايق و نشانههاى خدا را در جهان هستى مشاهده مىكنند و آيات خدا را به گوش مىشنوند، اما قلبشان نه مىشنود و نه مىبيند؛ اينها همان مردهدلانى هستند كه زمينه و استعداد هدايت يافتن را از دست دادهاند. قرآن آنان را چنين توصيف كرده است: دل هايى دارند كه با آن فهم نمىكنند و چشم هايى كه با آن نمىبينند و گوشهايى كه با آن نمىشنوند، آنها همچون چهارپايان، بلكه گمراهترند.
ظلم به خود
ممكن است اين سؤال به ذهن آيد كه چرا قلب آنان كور و كر شده است؟ آيا اين نقص، ظلمى از ناحيه خداوند به آنها نيست؟ اين آيه شريفه به اين سؤال جواب مىدهد كه خداوند عادل و نسبت به بندگانش رئوف و رحيم است. اين خودِ بندگان هستند كه به خويشتن ظلم مىكنند. خداوند، نظام خلقت را براساس سنت ها و قوانين محكمى بنا نهاده است؛ از جمله اينكه اگر كسى ظلم كند و از مسير بندگى، خارج شود، به عقوبت ظلم و گناه خويش گرفتار خواهد شد و قلب او تاريك شده و مىميرد و گوش و چشم قلبش، كر و كور مىشود. خداوند بندگان را بهوسيله عقل، پيامبران و اوليايش، از گناه و ظلم برحذر داشته است. حال، اگر بندهاى راه طغيان و ستم پيش گرفت و مرتكب گناه و ظلم شد و به نتيجه و عاقبت آن- يعنى كرى و كورى و دلمردگى- گرفتار آمد، بايد خود را مقصر بداند. او به عاقبت ظلم خويش گرفتار آمده و نتيجه كِشته خود را درو مىكند و خدا يا ديگران را ظالم شمردن، خود ظلم و گناهى ديگر است.
صفحه اي براي گسترش و ترويج فرهنگ، آد اب و اند يشه د يني
تهيه و تنظيم: ستاد اقامه نماز وزارت نفت
يک شبهه ويک پاسخ
پرسش: يکي از شبهه هاي مطرح شده وهابيان اين است که «چرا مردگان را زيارت مي كنيد»
لطفا توضيح دهيد
پاسخ: همه مسلمانان و عالمان اسلام از همه مذاهب جز گروه وهابي ها ساختن مسجد بر قبر اولياي خدا و زيارت قبور آنان را جايز مي دانند و مانند ديگر مردم جهان براي مردگان به خصوص بندگان صالح خدا كه از دنيا رفته اند، حرمت قائلند و به زيارت قبر آنان مي روند و كنار قبور آنان به عبادت اقدام مي كنند و اين كارها را مخالف شريعت و دستور هاي پيامبر نمي دانند. دلايل شيعه و غير شيعه بر جواز زيارت قبور اولياء چند آيت از قرآن است. قرآن درباره اصحاب كهف مي فرمايد:
فقالوا ابنوا عليهم بنياناً ربّهم أعلم بهم قال الّذين غلبوا علي أمرهم لنتّخذنّ عليهم مسجداً
گفتند بنايي بر آن بسازيد. پروردگارشان از وضع آنها آگاه تر است و آنان كه آگاهي بيشتر بر راز آنان (اصحاب كهف) داشتند، گفتند: روي مدفن آنان مسجدي مي سازيم (تا خاطره آنان فراموش نشود).
اين آيه از دو جهت مي تواند سند ما باشد:
الف- از اينكه قرآن ساختن بنا و مسجد و عبادتگاه بر مدفن اصحاب كهف را از زبان گروهي نقل مي كند، بدون اينكه آن را نقد كند، نشانه مشروع بودن آن است، در غير اين صورت، آن را نقد مي كرد. پس آنان بر بالاي قبر ساختن مسجد وعبادتگاه بر قبور براي حضور و عبادت را از جمعيت مومن و آگاه تر نقل مي كند و اين حاكي از آن است كه اين گروه چنين پيشنهادي را به عنوان حكم شريعت خود مطرح مي كردند. آيه ديگر «و اتخذوا من مقام ابراهيم مصلي» كه فرماني است براي مسجد و مصلي گرفتن مقام ابراهيم(ع). اين آيه دستور مي دهد در جايگاه ايستادن ابراهيم (ع) هنگام بناي كعبه عبادتگاه و جاي نماز بگيريد و زيارت هم عبادتگاه گرفتن قبور انبيا (عليهم السلام) و در جوار آنهاست.
احاديث فراوان و سنت مسلمانان از صدر اسلام تا كنون و اجماع آنان بر اين امر به خصوص اجماع آنان در زمان حضور معصوم است.
اخبار ستاد اقامه نماز
برگزاری جلسه اخلاق ویژه مدیران اجرایی در شرکت ملی پخش
جلسه اخلاق ويژه مديران دستگاه هاي اجرايي استان آذربايجان غربي با حضور مديران و فرماندهان نظامي و انتظامي به ميزباني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه برگزار شد. حجه الاسلام والمسلمين قريشي، نماينده ولي فقيه دراستان آذربايجان غربي در سخناني ضمن اشاره به فرمان مالک اشتر در نهج البلاغه گفت: مديران طوري رفتار کنند تا رضايت عموم مردم در چهارچوب نظام اسلامي جلب شود و در اين موضوع، رضايت خواص مهم نيست.
حجت الاسلام سيد مهدي قريشي افزود: مديران بايد در محيط کار خود از افراد عيب جو و عيب گو دوري کنند و نظر کارکنان عيب جو را در تصميم هاي خود دخالت ندهند و حتي الامکان سعي کنند عيب هاي شخصي کارکنان را پوشش دهند و به دنبال عيب هاي شخصي کارکنان نباشند.
نماينده ولي فقيه در استان و امام جمعه اروميه در بخشي از سخنان خود ضمن تاکيد بر انجام بموقع کار مراجعان دستگاه هاي اجرايي گفت: بايد سازوکار نظارت عاليه در دستگاه هاي اجرايي فعال باشد و مديران با آن دسته از کارکناني که در انجام کار مراجعان و مشتريان کوتاهي مي کنند، برخورد کنند.
وي با بيان قسمت هايي از فرمان حضرت اميرالمومنين (ع) به مالک اشتر تصريح کرد: مقام معظم رهبري در ديدار هيئت دولت به مسئولان توصيه فرمودند که اين فرمان بايد زياد يادآوري شود و مديران و مسئولان آن را مد نظر قرار دهند.
امام جمعه اروميه در ادامه با اشاره به خطبه 41 نهج البلاغه گفت: صيانت از بيت المال و حق الناس بسيار مهم است و مديران و مسئولان در نظارت بر زيردستان خود مي بايد جدي باشند، زيرا همه مردم، اعم از زنان بي سرپرست و يتيمان در بيت المال سهيم هستند: لازم است که از خطاکاران در دست درازي به بيت المال نگذرند و با آنان برخورد کنند.
استاد حوزه و دانشگاه در پايان اين جلسه گفت: مديريت در جامعه اسلامي بايد از نوع مديريت اسلامي باشد و همه مسلمانان و بخصوص مديران و مسئولان جامعه اسلامي، کتاب نهج البلاغه را بخوبي مطالعه و به فرامين آن عمل کنند.
همراه با شهيد ان
شهید حمید چرخکان
از سال 1353 شرکت ملي نفت آبادان را براي تلاش و خدمت انتخاب کرد. در دوران سخت مبارزه با رژيم ستم شاهي همراه با همکارانش در همه صحنه هاي مبارزه، حضوري چشمگير داشت. با آغاز جنگ تحميلي در سنگرهاي مبارزه حق عليه باطل حضوري شجاعانه داشت، شهيد چرخکان سرانجام 16 ارديبهشت 1363 آسماني شد و برگ زرين ديگري در دفتر شهيدان صنعت نفت به يادگار گذاشت. به گفته همسر شهيد، تواضع، ايثار، مردم دوستي، ساده زيستي و مسئوليت پذيري او از بارزترين خصوصيات اخلاقي وي به شمار مي رفت.
با فرزانگان
تردید نکن
شخصي نقل مي کند: براي درس و بحث به شهر قم آمدم. يک شب آقاي بهجت را در خواب ديدم وتمام شبهات خود را مطرح کردم و ايشان جواب دادند.آن شخص مي گويد: فرداي آن روز، جمعه بود، بلندشدم به جلسه آقاي بهجت رفتم تا خوابم را نقل کنم. وقتي به آنجا رسيدم، آقا فرمودند: پاسخ پرسش هايت همان هايي بود که در خواب گفتم. ترديد نکن.
منبع: صاحب دلان جلد 1 (پرده نشين)
زلال احکام
خمس زمین اضافی
پرسش: زميني را براي احداث خانه مورد نيازم از درآمد بين سال خريدم، سپس ارثيه اي به من رسيد و با آن خانه خريدم و نيازم به احداث خانه برطرف شد، آيا زمين خمس دارد؟
پاسخ: در فرض سؤال احتياط در مصالحه با ولي امر خمس و يا وکيل مجاز از طرف ايشان است.
سر سال خمسي
پرسش: در مورد مواد غذايي مانند نخود و لوبيا و وسايلي مانند کفش و لباس اضافه و کلا همه چيز که جزء موونه نبوده و يا اضافه به حساب مي آيد پرداخت خمس قيمت خريد يعني مقدار پولي که بابت خريد آنها پرداخت کرديم، کافي است، اما اگر هدف از خريد آنها تجارت و سود بردن بوده بايد خمس قيمت بازار، يعني فروش آنها در سر سال خمسي را بپردازيم چه قيمت کمتر شده باشد و چه بيشتر. آيا اين مسائل مطرح شده درست است؟
پاسخ: تفاوتي نيست و به قيمت سر سال خمسي بايد بپردازد.
شهر ايلام و اطراف آن ديدني هايي دارد که چشم گردشگران را خيره کرده است
تاريخ کهنه
طبيعت تازه
مشعل استان ايلام از استان هاي غربي کشور است که در تقسيمات کشوري گذشته، بخشي از استان پنجم (کرمانشاهان) بوده است. اين استان تا حدودي جنگلي است و مقاصد بکري براي دوست داران طبيعت گردي دارد. ايلام همچنين ميزبان آثار تاريخي زيادي است که نشان از وجود کانون جوامع بشري در اين منطقه بوده است. اين استان با وجود مناطق کوهستاني بکر، دشت ها، رودخانه ها و آبشارهاي زيبا، مقصد بسيار خوبي براي طبيعت دوستان و گردشگران است. براي آشنايي با برخي ديدني هاي اين استان با ما همراه باشيد.
قلعه اسماعيل خان
در ارتفاعات انبار آب و مشرف به شهر ايلام، قلعه و استحکاماتي ساخته شده که به اسماعيل خان معروف است. محدوده قلعه کوهستاني و داراي صخره هايي است که مسير عبور را دشوار کرده است. در بخش جنوب شرقي که مسير ارتباطي قلعه هم بوده، مسير گذر مناسب تر است. اين قلعه با سنگ هاي کوهستاني و ملات گچ ساخته شده است. با اندکي تراش به سنگ ها، آنها را در کنار يکديگر قرار داده و رديف هاي نسبتا منظمي ايجاد کرده اند.
کوه چمن گير
کوه چمن گير يکي از مقاصد مناسب و بکر براي کوه نوردي و طبيعت گردي در ايلام است. اين کوه در شيروان و 22 کيلومتري جنوب شرقي ايلام قرار دارد. ارتفاع کوه 2578 متر است. رودخانه هاي گراب و چرداول از اين کوه سرچشمه مي گيرند. کوه چمن گير جزء رشته «کبيرکوه» از کوهستان زاگرس است. اين کوه از جنوب شرقي به کوه سيروان و از شمال غربي به کوه قلارنگ متصل مي شود.
شهر تاريخي ماداکتو
ماداکتو شهري متعلق به دوران ساسانيان است و 1400 سال قدمت دارد. در اين شهر تاريخي، برج هاي نگهباني، خيابان، سيستم آبكشي و دفع فاضلاب وجود داشته كه متاسفانه در يک زلزله تخريب شده، اما بقاياي اين شهر موجود است و اکنون ميراث فرهنگي به صورت ضعيف از آن حفاظت مي کند. شهر تاريخي ماداكتو در سال 1310 در فهرست آثار ملي ثبت شده است.
سيمره ايلام
اين روستاي کوهستاني چشم اندازهاي جذاب و متنوعي شامل جنگل، رودخانه و کوهستان هاي سرسبز دارد که گردشگران زيادي را جذب مي کند. رودخانه سراب کلان و جنگل هاي بلوط، از جاذبه هاي اين روستا هستند. رودخانه سراب کلان از کوه هاي اطراف سرچشمه مي گيرد و در بهار و تابستان چشم انداز فوق العاده اي دارد. روستاي گردشگري سراب کلان با وجود جاذبه هاي طبيعي، گردشگري و جذب گردشگران بسيار در طول سال، فرصتي براي توسعه گردشگري و طبيعت گردي است.
منطقه حفاظت شده کبير کوه
کبيرکوه بزرگ ترين و مهم ترين رشته کوه استان ايلام است و از مجموعه اي کوه بلند تشکيل شده که قسمتي از رشته کوه بزرگ زاگرس هستند. اين رشته کوه در جهت شمال غربي-جنوب شرقي امتداد دارد. کبيرکوه از مناطق پر باران، سرسبز و پرآب در ناحيه کوهستاني زاگرس است. منطقه حفاظت شده کبيرکوه، وسعتي حدود 1665 هکتار دارد که گونه هاي جانوري مختلفي مانند کل، بز، خرس، پلنگ، قوچ، ميش و آهو در آن زندگي مي کنند. اطراف اين منطقه، دو جاده ايلام-دره شهر و دره شهر-آبدانان وجود دارد. اين منطقه، مقصد مناسبي براي طبيعت گردي است که البته به معرفي بيشتر و همچنين ايجاد امکانات مناسب و ساماندهي براي حضور گردشگران نياز دارد.
غار کناتاريکه
غار کناتاريکه، غاري عظيم در ارتفاعات «سيوان کوه» ايلام است. ارتفاعات سيوان کوه در 35 کيلومتري مسير ايلام-دره شهر و نزديک به روستاي پاکل قرار دارد. هيچ موجود زنده اي در غار زندگي نمي کند. داخل اين غار پرده هاي سنگي به همراه ستون و مجسمه هاي استالاکتيتي و استالاگميتي بسيار زيبا قرار دارد. يک حوضچه آبي هم در اين غار وجود دارد. عمق غار 350 متر و هواي داخل آن به شدت سرد است؛ به همين دليل هيچ موجود زنده اي در غار زندگي نمي کند؛ البته اکسيژن داخل غار مناسب است.
تفرجگاه تجريان
20 کيلومتر بعد از ايلام در مسير جاده چوار، تفرجگاهي با درختان زيبا و انبوه وجود دارد که به نام تجريان معروف است. تجريان منطقه اي خوش آب و هواست که به عنوان ييلاق منطقه و اهالي اينجا شناخته مي شود. نزديک تجريان، منطقه خوش آب و هواي ديگري با نام «تنگ بهشت» وجود دارد. تنگ بهشت نيز با استقبال گردشگران و مسافران روبه رو شده و به همين دليل، در اکثر اوقات سال اين منطقه ميزبان گردشگران است.
طاق شيرين و فرهاد
طاق شيرين و فرهاد، بناي کوچکي در ايلام است که به باور مردم محلي، فرهاد در مدت نصف روز آن را براي استراحت شبانه شيرين ساخته است. خيلي از قديمي ها و افراد مسن تر در ايلام، اين بنا را با نام «طاق شيرين»مي شناسند. ويژگي منحصربه فرد طاق شيرين در طراحي پشت بام طاق است که به جاي فرم هلالي، به شکل مسطح و يکنواخت ساخته شده است. اين ساختمان باستاني متعلق به دوره ساسانيان است و در ايلام، شهرستان ايوان، بخش رزنه، روستاي چهل زرعي، تنگ کوشگ قرار دارد.
نقش برجسته گل گل ملکشاهي
سنگ نوشته اي به زبان آشوري و خط ميخي است که روي صخره اي در نزديکي روستاي گل گل ملکشاهي قرار دارد. روي سطح کتيبه بعد از صاف شدن، پيکر پادشاه آشوري به شکل برجسته وجود دارد. در متن کتيبه در مورد فتح ايلام و انقراض تمدن ايلام باستان توسط آشوري ها نوشته شده است. اين اثر در 8 کيلومتري شهر ارکواز، روي نماي ديوار شرقي تنگه کوچکي قرار دارد که روستاي گل گل در دهانه آن مستقر است.
کاخ فلاحتي
کاخ فلاحتي به دستور غلامرضا خان ابوقداره ايجاد شد. اين کاخ که در محوطه سازمان جهاد کشاورزي استان ايلام قرار گرفته بود، به کاخ فلاحتي (کشاورزي) معروف شد. اين ساختمان در گذشته با باغ محصور شده بود؛ اما با توسعه شهري، فضاي باز کاخ تبديل به ساختمان و خيابان شده و کاخ فلاحتي نماي پيشين خود را از دست داده است. سال 1390، بناي تاريخي کاخ فلاحتي به موزه کشاورزي ايلام تبديل شد.
دره ميشخاص
دره ميشخاص از روستاي جعفرآباد در 30 کيلومتري ايلام شروع مي شود و تا ارتفاعات طولاب ادامه دارد که در آن جنگل و باغ درهم آميخته اند. درختان گردو، انواع ميوه ها، چندين روستا در مسير ييلاقي دره با مردمي مهمان نواز و مهربان، نزديک بودن دره با تفريحگاه جنگلي گاوز و مزارع متنوع آن باعث شده بازديدکنندگان و گردشگران زيادي به اين سو جذب شوند. در دو کيلومتري اين دره ييلاقي و در طول مسير جاده اصلي ايلام به دره شهر، جنگل انبوه و زيباي مله پنجاو قرار دارد که بسيار زيباست.
نخستین داور بین المللی نفتی در والیبال
نفت مي تواند در واليبال هم مدعي باشد
متولد 1355 و در خانواده اي نفتي به دنيا آمده است. از سال 1382دنباله رو راه پدر و پدر بزرگش شده و به شرکت نفت آمده و در حال حاضر به صورت اقماري در شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران - منطقه نرگسي در اداره شيميايي زير نظر شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب مشغول به کار است. شايد کار به صورت اقماري، اين فرصت را از افراد بگيرد که بتوانند در زمينه هاي حرفه اي پيشرفت کنند و حرفي براي گفتن داشته باشند؛ اما گاهي اين انگيزه و علاقه است که راه را برهر امر نشدني مي بندد. اميد فولادوندا، يکي از اين افراد است که با وجود کار اقماري، توانسته علاقه خود را دنبال کند. او هم اکنون اولين داور جوان بين المللي واليبال ايران است. خبرنگار «مشعل» گپ وگفتي با اين داور بين المللي داشته که با هم مي خوانيم:
چگونه وارد دنياي واليبال شديد؟ آن هم با کار سخت در صنعت نفت
کارشناس مهندسي تکنولوژي صنايع شيميايي و دانشجوي کارشناسي ارشد مهندس شيمي هستم. ورزش را از مدرسه شروع کردم و از سال 79 آن را به صورت حرفه اي ادامه دادم. دوره هاي مربيگري و داوري را گذراندم و در حوزه مربيگري، شاگرد اول کلاس هاي مربيگري خوزستان شدم. با توجه به اينکه واليباليست بودم؛ اما هميشه خلائي در خود احساس مي کردم. وقتي داوري را در کنارش ادامه دادم، متوجه شدم که به آن بيشتر علاقه دارم. به اين ترتيب کلاس هاي درجه 3،2 و1 را گذراندم و بعد داور ملي شدم. در ايران مدارکم را کسب کردم و بعد از آن در سال 1389 به عنوان اولين ايراني از سوي فدراسيون واليبال به اروپا اعزام شدم و مدرک داوري بين المللي را زير نظر پروفسور هالوي، رئيس کميته داوران جهان اخذ کردم. در آن زمان نخستين داور جوان بين المللي ايران بودم.
چه تخصصي در صنعت نفت داريد؟
قبل از اينکه مدرکم را بگيرم، در شرکت نفت شاغل بودم. پدر و پدربزرگم هم نفتي بودند. براي همين من هم تصميم گرفتم وارد اين حوزه شوم؛ اما فعاليت ورزشي را قبل از انتخاب اين شغل داشتم.
شغل اول من تکنسين شيميايي نفت و گاز است؛ چرا که نمي توان به داوري به عنوان شغل اصلي نگاه کرد. چنانکه داوران ديگر نيز در هر سطحي که باشند، شغل ديگري هم دارند.
واليبال را تا چه مرحله اي دنبال کرديد و چه چيزي سبب شد دنبال داوري برويد؟
من چند سالي واليباليست بودم، حتي در تيم دانشگاه آزاد ياسوج، نايب قهرمان ليگ دسته اول هم شدم؛ اما به دليل بالا رفتن سنم و اينکه آسيب جسمي ديده بودم، بايد انجام فعاليت هاي ورزشي را کنار مي گذاشتم؛ ولي اين کار برايم سخت بود. با توجه به اين که افرادي مثل من، بعد از مدتي به انجام فعاليت هاي ورزشي ديگري مثل مربيگري و داوري روي مي آورند، من هم مربيگري را دنبال کردم. علاوه بر اينها علاقه شديد من به داوري باعث مي شد در هر بازي، حتي بازي هاي کوچک هم داوري کنم و با توجه به محدوديت در امکانات آن زمان، سعي مي کردم خودم را به روز نگه دارم و از فضاي ورزشي و علم روز واليبال و داوري دور نمانم. اين خواسته خودم بود که به اينجا رسيدم.
آينده واليبال را در ايران چگونه مي بينيد؟
آينده واليبال ايران بسيار روشن است. در حال حاضر جزو پرقدرت هاي واليبال جهان هستيم و پشتيباني هاي خوبي را در واليبال شاهديم. ما بعد از فوتبال، دومين رشته تيمي هستيم که در سطح کشور از محبوبيت زيادي برخوردار است. در حال حاضر هم هشتمين تيم جهان در رده بندي تيم هاي واليبال هستيم که اين بسيار افتخارآميز است.
واليبال در نفت هم طرفدار دارد؟
زماني ما درنفت اهواز، تيم واليبال داشتيم که از ليگ دسته 2 به دسته يک و بعد از آن به ليگ برتر آمد؛ اما چون در خوزستان و جنوب، پشتيباني و بازيکن سازي نداريم و بايد تمام بازيکن ها را از جاهاي ديگر جذب کنيم، اين موضوع بار زيادي به تيم ها وارد مي کند و باعث مي شود مسئولان بعد از چند سال نااميد شوند و تيم داري را ادامه ندهند. در حال حاضر در سطح ليگ دسته (2) که مسابقاتي يک ماهه دارد، تيم داري مي شود و آن هم تيم داري مقطعي است که فکر نمي کنم بتوان نتيجه اي از آن گرفت.
آيا با برگزاري و اهميت دادن به ورزش همگاني در نفت مي توان تيم واليبال خوب داشت و به عبارتي بهتر مي شود تيم داري کرد؟
اين ظرفيت در افراد وجود ندارد؛ البته اگر مسابقات در سطح کارکنان برگزار شود، مي توان اين طرح را پيشنهاد کرد؛ اما اگر بخواهيد به صورت حرفه اي به آن نگاه کنيد، ظرفيتي ديده نمي شود؛ چرا که بايد افراد سال ها فعاليت ورزشي انجام داده باشند و به عبارت ديگر آموزش ديده باشند. اين تيم داري بايد زير ساخت هايي از لحاظ سخت افزاري و نرم افزاري داشته باشد که در کارکنان ديده نمي شود. در مورد کارکنان شاغل، ما مي توانيم از ورزش همگاني استفاده و اوقات فراغت آنها را پرکنيم و برنامه ريزي طوري باشد که اين روند مستمر بوده و باعث شود که تقريبا ورزش را در زندگي روزمره خود بگنجانند.
در مسابقات قهرماني، سابقه داوري داريد؟
در مسابقات قهرماني دختران جوان آسيا در کشور تايلند حضور داشتم و به عنوان داور به اين مسابقات دعوت شدم. شش بازي را قضاوت کردم که مهم ترين آنها داوري در بازي نيمه نهايي بين دو کشور کره و چين وهمچنين بازي فينال بين ژاپن و چين بود.
و سخن پاياني...
از مديران شرکت نفت و گاز گچساران که مرا در راه رسيدن به اهدافم ياري کردند، بسيار تشکر مي کنم.
در مسابقات مجارستان
پاورلیفتینگ کار نفتی قهرمان جهان شد
پاورليفتينگ کار نفتي موفق شد با درخشش در مسابقات جهاني، به مقام قهرماني دست يابد.
قاسم قرباني، از همکاران شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز که در رشته پاورليفتينگ فعاليت مي کند و چند مقام قهرماني کشوري و بين المللي را براي خود کسب کرده است، موفق شد با حضور در مسابقات جهاني پاورليفتينگ در کشور مجارستان در دسته 5/82 کيلوگرم، به مقام قهرماني برسد و مدال طلا را بر گردن آويزد.
با کسب نهمين قهرماني پي در پي
مدیریت اکتشاف قهرمان مسابقات والیبال شد
مسابقات واليبال جام رمضان 97 «گراميداشت جام فجر»، با حضور تيم هاي مديريت اکتشاف، پژوهشگاه صنعت نفت، خدمات رفاهي و اجتماعي نفت، شرکت نفت فلات قاره ايران و بهداري و بهداشت نفت، از 2 تيرماه و با برگزاري مسابقه بين تيم هاي مديريت اکتشاف و شرکت نفت فلات قاره ايران شروع شد و در 11 تيرماه با انجام مسابقه بين تيم هاي مديريت اکتشاف و خدمات رفاهي و اجتماعي نفت و همچنين پژوهشگاه صنعت نفت با شرکت نفت فلات قاره (در مجموع 10 مسابقه)، با نهمين قهرماني پي درپي تيم مديريت اکتشاف به پايان رسيد.
مسابقات جام فجر همه ساله به صورت دوره اي در سطح تيم هاي شرکت ملي نفت از سوي امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران برگزار مي شود و طي مراسمي با اهداي کاپ و مدال به تيم هاي اول تا سوم پايان مي يابد که در اين دوره، تيم هاي مديريت اکتشاف مقام اول، پژوهشگاه صنعت نفت مقام دوم و خدمات رفاهي و اجتماعي نفت مقام سوم را کسب کردند و کاپ و مدال به بازيکنان تيم هاي برنده اهداشد.
هيئت واليبال مديريت اکتشاف ضمن تشكر و قدرداني از حمايت هاي بي دريغ مدير، معاونت منابع انساني و رئيس امور ورزش، از تلاش تک تک اعضا و علي حميدي، مربي با اخلاق تيم سپاسگزاري کرد و اين موفقيت را به تمامي همكاران و بازيكنان تواناي مديريت اکتشاف تبريک گفت.
کوهپیمایی نفتی ها در ارتفاعات شکر آب
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران در يکي از برنامه هاي خود در ارتفاعات آهار و منطقه رودبار و قصران از رشته کوه البرز مرکزي، در ارتفاع 2800 متري کوهپيمايي کردند. تيم 20 نفره کوهنوردي شرکت ملي نفت ايران طي 5 ساعت کوهپيمايي، موفق شدند به ارتفاعات شکر آب صعود کنند.
کوهنورداني که در اين کوهپيمايي شرکت داشتند، عبارت بودنداز:
علي قرباني، مجيد خسرواني، محمدرضا شهابي فر، سيد نادر رضوان، اصغر رحيم نژاد، سعيد شيوياري، سعيد قادري، محسن صداقت، يونس قيصريان، مسعود محمد اصغري، عبدالله امامي، علي خسرواني محمدعلي شيخلو، حسن نبي زاده، محمود مرادي، فرامرز فرجي، حميد غفاري، اكبر مهدي زاده (مربي) و حسين باقرزاده (سرپرست گروه)
صعود گازی ها بر فراز قله سماموس
تيم کوهنوردي کارکنان شرکت گاز استان مرکزي، همزمان با هفتم تيرماه و به مناسبت گراميداشت هفته قوه قضاييه، موفق شد در يك برنامه دو روزه به قله 3720متري سماموس، شرقي ترين قله استان گيلان صعود کند.
در اين صعود که با هدف بالا بردن روحيه ورزشي و ارتقاي سلامت کارکنان انجام شد، تيم گروه کوهنوردي شرکت گاز استان مرکزي به سرپرستي حميد رضا رودي و همراهي جوادعزيزمحمدي، صفرعلي رنجبر اكبر هادي پور، امين حبيبي، مطلب احمدي، مجيد فريدي، علي گلزار، اسماعيل كيخايي، مهدي حميدي، مهدي جعفري و سيد محسن حسيني توانست قله سماموس را فتح کند.
مدیر منابع انسانی نفت و گاز گچساران تشریح کرد:
ماموريت ورزش گچساران در اجراي مسئوليت هاي اجتماعي نفت
ورزش نفت و گاز گچساران، خط مقدم جلوگيري از آسيب هاي اجتماعي است و مسئوليت اجتماعي، مهم ترين ماموريت ورزش نفت و گاز گچساران به شمار مي رود. نفت و گاز گچساران به عنوان يکي از شرکت هاي مهم بهره بردار در مناطق نفت خيز جنوب همواره در زمينه کمک به ورزش مناطق کمتر توسعه يافته، پيشگام بوده است.
در سال هاي اخير، ورزش به عنوان يکي از ابزارهاي توسعه مناطق محروم در دستور کار حمايتي و به اصطلاح به عنوان مسئوليت اجتماعي شرکت هاي تابعه وزرات نفت قرار گرفته است.گسترش اماکن ورزشي، حمايت از استعدادهاي ورزشي و افزايش سهميه هاي بومي در تيم هاي باشگاه نفت و گاز گچساران از مهم ترين اقدام هاي اين شرکت در مسير تحقق مسئوليت هاي اجتماعي است.به منظور آگاهي از نقش شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران در ورزش منطقه، با فرهاد جعفري، مدير منابع انساني و مدير عامل باشگاه فوتبال نفت و گاز گچساران گفت وگويي داشتيم که در ادامه مي خوانيد.
حاميان اصلي ورزش
فرهاد جعفري، مديرمنابع انساني نفت و گاز گچساران درباره مسئوليت هاي اجتماعي در ورزش نفت و گاز گچساران گفت: شرکت نفت و گاز گچساران، يکي از حاميان اصلي ورزش در اين منطقه کمتر توسعه يافته است و همواره در خط مقدم ورزش استان خودنمايي مي کند و از اين طريق، توانسته بسياري از استعدادهاي بومي و نفتي را در رشته هاي مختلف شناسايي کند و پرورش دهد.
جذب جوانان با استعداد بومي
وي در ادامه با اشاره به جذب استعداد هاي منطقه گفت: استفاده بيش از 14 هزار نفر از کارکنان نفت و گاز گچساران از رشته هاي مختلف ورزشي، آموزشي در تيم هاي قهرماني و همگاني و همچنين جذب جوانان با استعداد بومي در بسياري از تيم هاي قهرماني، از مهم ترين دستاوردهاي مسئوليت اجتماعي در اين شرکت محسوب مي شود.
جعفري در ادامه گفت: اختصاص برخي مجموعه هاي ورزشي اين شرکت به استفاده عموم ورزشکاران در حالي که تمامي امور نگهداري و تعميرات اين مجموعه ها به عهده شرکت نفت و گاز گچساران است، از مهم ترين اقدام هاي اين شرکت با هدف اجرايي کردن مسئوليت اجتماعي در اين منطقه محروم است.
مديرمنابع انساني نفت و گاز گچساران با بيان اينکه در حال حاضر، بيشتر تيم هاي ورزشي استان در رده باشگاهي، از باشگاه نفت و گاز گچساران هستند، افزود: قطعا اگر نفت و گاز گچساران دست از حمايت تيم هاي باشگاهي بردارد، استان کهگيلويه و بويراحمد با يک بحران جدي در زمينه ورزش روبه رو خواهد شد.
اختصاص امکانات لازم به توسعه ورزش
مدير عامل تيم فوتبال نفت و گاز گچساران با اشاره به دردست تعمير بودن استاديوم تختي گچساران در سال هاي اخير و انجام برخي مسابقات فوتبال باشگاهي گچساران و همچنين تورنمنت هاي ورزشي در مجموعه ورزشي پدخندق اظهار داشت: باشگاه نفت و گاز گچساران همواره کمک رسان اداره ورزش وجوانان بوده و با در اختيار قراردادن برخي اماکن ورزشي خود، سهم بسزايي در توسعه ورزش اين منطقه داشته است. همکاري با بسياري از ادارات شهرستان و اختصاص دادن ساعت تمريني فوتسال و فوتبال در مجموعه پدخندق براي کارکنان آنها، بسياري از مشکلات از نظر کمبود فضاي ورزشي سرپوشيده شهرستان را برطرف کرده است.
50 سال توسعه ورزش
مديرمنابع انساني نفت و گاز گچساران تاکيد کرد: مطمئنا انگيزه مديران باشگاهي با قدمت بيش از 50 سال که همواره مهم ترين هدفش، توسعه ورزش در اين منطقه بوده و در ادامه نيز اينگونه خواهد بود، براي خدمتگزاري به اين منطقه نه تنها کم نخواهد شد؛ بلکه با انگيزه بيشتري کار خواهند کرد؛ البته از مسئولان استاني هم انتظار مي رود در مسير اين توسعه، کنار نفت باشند و کمک کنند.
مسئولان اداره ورزش و جوانان گچساران و استان، نقش نفت را در بهسازي اين مجموعه نبايد ناديده بگيرند، ضمن اينکه بايد براي توسعه بيشتر آن، به مسئولان و ورزشکاران باشگاه نفت و گاز که همواره در خدمت مردم بوده اند، بيشتر کمک کنند و حامي آنها باشند.
مدير تيم فوتبال نفت و گاز گچساران در ادامه افزود: متاسفانه برخي افراد، نقش حمايت هاي صنعت نفت از ورزش منطقه را نمي دانند و با اهانت و تخريب ورزشکاران و مسئولان باشگاه، سعي در ايجاد دلسردي ميان خدمتگزاران مردم در نفت دارند.
19 تيم در ليگ هاي برتر کشور
جعفري در ادامه بحث توسعه مسئوليت اجتماعي و اينکه ورزش نفت چه تاثيري در منطقه دارد، گفت: در اين شرايط که بسياري از شرکت هاي خصوصي و حتي دولتي، دست از حمايت تيم هاي قهرماني کشيده اند، شهري با جمعيت نزديک به يکصدهزار نفر و با 19 تيم قهرماني در باشگاه هاي کشور و چند رشته همگاني در زيرمجموعه نفت و گاز گچساران فعاليت مي کند که اين امر موجب افزايش نشاط و شادابي در ميان قشر جوان و بزرگسال خواهد شد.
جعفري افزود: اين باشگاه با اين تعداد رشته ورزشي، موجب ايجاد اشتغال بسياري از ورزشکاران بومي و استعدادهاي منطقه و همچنين رشد و رونق هتل ها، رستوران ها و بازار اين شهر خواهد شد.
تصور يک روز بدون ورزش ممکن نيست
مديرمنابع انساني نفت و گاز گچساران در ادامه بيان کرد: براي اينکه نقش ورزش در اين منطقه بيشتر ملموس شود، يک روز را بدون ورزش صنعت نفت در گچساران و استان تصور کنيد و صدمه و لطمه اي را که ورزشکاران اين ديار از اين نظر متحمل مي شوند، در نظر بگيريد. آنگاه به ارزش اين نعمت بزرگ در اين منطقه کمتر توسعه يافته پي خواهيد برد.
وي در پايان، نقش مسئولان اداره ورزش و جوانان گچساران و استان را در ايجاد تعامل بيشتر با باشگاه نفت و گاز گچساران بسيار تاثيرگذار خواند و افزود: اين باشگاه همواره در چارچوب قوانين وزارت نفت، آماده هرگونه همکاري با اين اداره بوده و قطعا به وعده هاي خود در توسعه ورزش اين منطقه پايبند است؛ اما هرگونه توهين و تخريب را نوعي کارشکني در توسعه ورزش اين منطقه محروم مي داند که آسيب آن متوجه جوانان بومي و با استعداد اين استان خواهد شد و همين امر توجه بيشتر مديرکل ورزش و جوانان استان و رئيس اين اداره در گچساران را براي کنترل و نظارت بيشتر بر برخوردهاي سرپرستان اماکن ورزشي، بيش از پيش مي طلبد.
با شروع فصل جديد ليگ برتر فوتسال ملی حفاری در قرچک گرد و خاک کرد
تيم فوتسال شرکت ملي حفاري اهواز، ليگ برتر فوتسال باشگاه هاي ايران، فصل 98-97 را با پيروزي پر گل شروع کرد.
ملي حفاري که فصل گذشته را با عنوان چهارمي به پايان برده بود، حالا بعد از کناره گيري تاسيسات دريايي از فوتسال، تنها نماينده نفتي در فوتسال آقايان است. شاگردان علاسوند در شروع ليگ در قرچک ورامين، مهمان تيم مقاومت قرچک بودند که با ارائه يک بازي برتر، موفق شدند با نتيجه پرگل 5 بر 2 تيم مقاومت را شکست دهند. در اين بازي، ملي حفاري يک پنالتي هم از دست داد تا مقاومت قرچک در نخستين بازي فصل، شش تايي نشود.
در اين ديدار براي تيم ملي حفاري عليرضا رفيعي پور، شهاب طالبي، پيمان حفيظي(2) گل و وحيد کاظمي گلزني کردند. ملي حفاري در شروع ليگ، در رتبه دوم جدول قرار گرفت.
بهروز مکوندي، مربي نفت مسجد سليمان شد
بازگشت مربی قهرمان
بعد از اينکه محمود فکري از ادامه کار با نفت مسجد سليمان انصراف داد و حاضر نشد هدايت اين تيم را در ليگ برتر به عهده بگيرد، مديران تيم فوتبال نفت مسجد سليمان بلافاصله با عبدالله ويسي، مربي خوزستاني به توافق رسيدند؛ اما اين مربي هم به علت بيماري فعلا در بيمارستان بستري است و با توجه به تجويز پزشک، بايد حداقل 2 ماه به استراحت بپردازد و هيچ گونه فعاليت فوتبالي نداشته باشد.
حال با توجه به اتفاق هاي رخ داده و براي اينکه نفتي ها از آمادگي دور نشوند و بتوانند با آمادگي، ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران را شروع کنند، مربي قبلي خود، يعني بهروز مکوندي را استخدام کردند تا هدايت تيم را به عهده داشته باشد. 4 سال پيش بهروز مکوندي در قامت سرمربي، موفق شد نفت مسجد سليمان را به ليگ برتر بياورد و حالا بعد از 4 سال، اين بار به عنوان مربي به نفت برگشته تا در کنار ويسي که فعلا نمي تواند کار کند، نفت را براي ليگ برتر آماده کند و نيز در ادامه راه، مربي اين تيم باشد.
گفتني است، نفت مسجد سليمان براي برپايي اردوي تدارکاتي قرار بود راهي شهر کرد شود؛ ولي با نظر مکوندي اين اردو از شهر کرد، به کردان کرج تغيير مسير داد و حالا نفتي ها اردويي 10 روزه را در کردان کرج برپا کرده اند تا با آمادگي هرچه بيشتر، راهي مسابقات شوند. از سوي ديگر مسئولان باشگاه براي تکميل فهرست تيم، مذاکراتشان را با بختيار رحماني، بازيکن باتجربه فصل قبل ذوب آهن اصفهان و فولاد خوزستان و موسي کوليبالي، مدافع ماليايي سابق استقلال خوزستان آغاز کرده اند و اين دو بازيکن درصورت توافق، در اردوي کردان به تيم اضافه خواهند شد.
درجام ولايت بسيج صنعت نفت گچساران
پايگاه «حبيب ابن مظاهر» قهرمان شد
تيم فوتسال پايگاه حبيب ابن مظاهر، قهرمان مسابقات فوتسال جام ولايت بسيج نفت و گاز گچساران شد.
يک دوره مسابقات ويژه پايگاه هاي حوزه مقاومت بسيج امام حسن مجتبي (ع) شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران با عنوان جام ولايت با حضور 12 تيم و برگزاري 34 مسابقه در سالن چند منظوره آزادي شرکت نفت گچساران برگزار شد.
اين مسابقات که به صورت دوره اي انجام شد، در نهايت با قهرماني تيم پايگاه حبيب ابن مظاهر به پايان رسيد و تيم والفجر مقام دوم و تيم پايگاه آيت اله بروجردي مقام سوم اين رقابت ها را كسب كردند.
گفتني است، جام اخلاق اين مسابقات و كاپ بازيکن اخلاق را آيت حميدي از تيم پايگاه بلال كسب كرد.
كاپ مربي اخلاق به عزت اله دلاويز از تيم پايگاه رمضان و كاپ سرپرست اخلاق نيز به شاهرخ داودي از تيم پايگاه بروجردي اهدا شد. همچنين آقاي گلي مسابقات را محمدتقي نواب نيا با 16گل زده از تيم حبيب ابن مظاهر كسب كرد.
نگاهي به زندگي مهرداد مهرين؛ کسي که 80 سال زيست و 80 اثر بر جاي نهاد
خبرنگار نفت، مترجم پرآوازه شد
مترجمي که همواره در حال نوشتن و ترجمه بود. تاريخ ايران باستان پيوسته موضوع نوشتار او بود. بسيار گوشه گير و عزلت طلب بود، اما به رغم اين خصيصه، ناباورانه مردي دنيا ديده و بسيار اهل سفر بود. با کمترين هزينه ، بسياري از کشورهاي جهان را گشته بود. کسي که از همان بدو ورود به صنعت نفت، در مسير نوشتن قرار گرفت و نوشت و نوشت تا اين که بيش از 80 عنوان اثر متنوع با انگشتان پرتوان خود خلق کرد. مهرداد مهرين در 15 تير 1301 در خانواده اي اهل علم و در هندوستان به دنيا آمد. پدرش پروفسور عباس مهرين شوشتري، مردي وارسته و فاضل و از نويسندگان و علماي روزگار خود بود. پدر، دانش آموخته رشته زبان هاي اوستايي و سنسکريت از کشورهاي آمريکا و هندوستان بود. صاحب آثاري چون دوره تاريخ ادبيات، تاريخ ايران پيش از اسلام، ترجمه گات هاي زرتشت، کشورداري در عهد ساسانيان و تفسيري از قرآن که سال ها در دانشگاه هاي هند از جمله کالج مهاراجه ميسور هند در مقام استادي به امر تدريس اشتغال داشت. برگردان کتاب «بهگوگيتا» از متن سانسکريت به فارسي از جمله آثار قلمي مهرين پدر بود.
پدر نام محمدعلي را بر فرزند نهاد، نام مهرداد را بعدها فرزند براي خود برگزيد. مهرداد متناسب با فضاي خانه متاثر از گرايش ها و علاقه مندي هاي پدر در امر نوشتار به خوبي رشد کرد و با پشتکار و تلاش پيگيرانه خود در قلمرو ترجمه به مقام استادي رسيد. ترجمه قريب به 20 اثر متنوع از آثار ديگران از افتخارات مهرين است که در کارنامه قلمي او مي درخشد. سابقه خدمتي مهرداد مهرين در صنعت نفت به قبل از ملي شدن نفت بازمي گردد. روابط عمومي نفت آبادان نخستين جايي است که اين نويسنده جوان را همچون نويسندگان و مترجمان جوان ديگر در نقش مترجم و خبرنگار پذيرا مي شود. او در کنار بزرگاني چون دکتر محمدعلي موحد، ابوالقاسم حالت، ابراهيم گلستان، نجف دريابندري، دکتر حميد نطقي در واحد انتشارات به امر ترجمه و خبرنگاري نشريات آن روز صنعت نفت مي پردازد.
در سفرها چيزي نبود که توجهش را جلب کند؛ ولي به قلم نياورد و از کنارش ساده بگذرد، حتي انديشه اي که در ذهنش مي گذشت و در شرايطي ذهنش را به خود مشغول مي داشت، بلکه اوهام و افکار مغشوش خود را با صراحت بر صفحه کاغذ مي کشاند و در اختيار خواننده قرار مي داد. به طور مثال در کتاب «در اروپا چه ديدم» ماجرايي را در همين حال و هوا نقل مي کند که خواندني است: «روزي از نزديک کاخ شايو مي گذشتم و مثل هميشه درباره مرگ، امراض و پوچي زندگي مي انديشيدم. پيش خود گفتم: چه خوب بود اگر مي توانستم از روي برج ايفل خود را مي انداختم و از درياي وجود نجات يافته در صحراي عدم خيمه مي زدم. در حالي که نگاهم به زمين بود و در بحر افکار مغشوش و در هم غوطه ور بودم، ناگهان صداي زني را شنيدم که با فارسي گفت: آن مرد چي گفت؟ نگاهي به عقب افکندم و يک خانم ايراني را با شوهرش (که در دستش دوربين بود) و دو بچه ديدم. دو ماه بود از ايران دور بودم و الحان شيرين کلمات فارسي به گوشم نخورده بود. اين يک جمله فارسي مثل نوري که در ظلمت بتابد و يا مثل آب گوارايي که به لب تشنه برسد، در من اثر کرد و افکار سابقم را موقتا قطع کرد و مرا به فکر معني وطن و اهميت آن در زندگي افکند و سرانجام به اين نتيجه رسيدم: همان طور که تا ماهي در آب هست، پي به اهميت آب نمي برد، انسان هم تا در وطنش هست، داند وطن چقدر اهميت دارد.» طرفه اينکه در سفرها هيچ گاه فريفته ظواهر و زرق و برق فريبنده کشورها نشد. حتي در سفر به اروپا از بعضي مظاهر تمدن اروپايي به ديده انتقادي نگريست و در سفرنامه خود از خودخواهي و جنگ طلبي و پول پرستي مردم آن ديار نوشت، تا جايي که از اين وضع رنجه شد و سفر خود را نيمه کاره رها کرد و به ايران بازگشت.
مهرداد مهرين، بسيار اهل مطالعه بود. موضوعات فلسفي، بيشترين زمان مطالعات او را اشغال مي کرد. تمامي فيلسوفان برايش قابل احترام بودند و به عکس علاقه اي به سياست نداشت و با عينک بدبيني بدان مي نگريست. بخش قابل توجهي از آثار قلمي او حول محور فلسفه، تاريخ فلسفه و فيلسوفان دور مي زند. در اين راستاست کتاب هاي: فلسفه هاي ايران باستان، فلاسفه روسيه، فلسفه شرق، فلسفه و فلاسفه، فلسفه و فوايد آن، فلسفه هند، مکتب هاي فلسفي اگزيستانسياليسم، مکتب هاي فلسفي، شناخت حقيقت از نظر فلاسفه يونان، مختصري از فسلفه چين که جملگي از علاقه او به موضوعات فلسفي و فيلسوفان حکايت دارد. شدت علاقه او تا آنجا بود که در سفر به اروپا گاه براي ديدن قبر فلان فيلسوف فرسنگ ها راه مي پيمود و براي رفتن به قبرستان خود را به فلان شهر مي رساند. از آن جمله است رفتن او به فرانکفورت که تنها براي ديدن قبر شوپنهاور انجام گرفت؛ دين زرتشت و تاريخ ايران باستان، موضوعات ديگري است که در صدر موضوعات نوشتاري و مورد علاقه مهرين قرار گرفته است. کتاب هايي همچون دين مزدايي، آيين زرتشت و تاثير و نفوذ آن در شرق و غرب، سيري در آيين مزديسنا، آيين راستي، يکتاپرستي زرتشت، دين بهي و فلسفه دين زرتشت و تمدن ايران باستان در فهرست بلند آثار نوشتاري او قرار مي گيرند. او که مطالعه در آيين زرتشت را از پدر به ارث برده بود، گذشته از انتشار آثار قلمي در اين حوزه، در نشست هاي دوستانه از دين مزديسنا سخن مي راند و مطالعات خود را پيرامون اين موضوع به زبان مي آورد.
اما گذشته از اين موضوعات، مهرداد مهرين در نوشتن بيشتر اهل تنوع بود. به اقتضا و بر حسب ذوق خود، موضوعي را برمي گزيد و پيرامونش کتابي کوتاه و بلند مي نوشت. از اصول درماني خوراکي ها، راز کاميابي مردان بزرگ و سخنان برگزيده بزرگان شرق و غرب گرفته تا اسرار هيپنوتيزم، راهنماي مسافرت به کشورها، زن و نقش او و ضرب المثل هاي جهان، همه و همه موضوعات نوشتاري او بود. همچنين زندگي و افکار شخصيت هاي بزرگ همچون آدولف هيتلر، برنارد شاو، برتراند راسل و نيز گنجينه فرهنگ و علوم، بخشي از مجموعه علاقه مندي هاي نوشتاري او را تشکيل مي داد. اين تنوع در موضوع بيش از آن که در خور پرسش باشد، مخاطب را قدري شگفت مي آيد. کمتر نويسنده اي را مي توان سراغ گرفت که در نوشتن تا اين اندازه، پراکنده کار کند و در وادي نويسندگي موضوعات متنوع برگزيند. شايد او رمز نويسندگي را در پراکنده نويسي يافته بود و بيشتر مي خواست در اين قالب، تجربه قلمي خود را بيازمايد.
وي به لحاظ خلوت گزيني کمتر حاضر به مصاحبه و يا گفت وگو مي شد؛ بيشتر در خلوت مي نوشت و کمتر در جلوت مرئي مي شد. خود نوشت و يا حديث نفسي از او به يادگار نمانده است. آنچه که از او باقي است، 80 جلد اثري است که در اطراف موضوعات متنوع و پراکنده، به صورت تاليف و يا ترجمه، کوتاه يا بلند، به چاپ رسانده است.
ترجمه تاريخ ايران باستان، پس از انتشار هشتادمين اثر خود در 26 مرداد 1381 به سبب ايست قلبي ديده از جهان فروبست. روي سنگ قبرش اين بيت نقش بسته است:
زنده و جاويد ماند هر که نکونام زيست
کز عقبش ذکر خير زنده کند نام را
برگرفته از کتاب نفت و قلم، نام آوران عرصه قلم در صنعت نفت ايران
احمد راسخي لنگرودي
نظم
دلم بيمار شد
صـوفـي چـرا هـوشـيـار شـد ساقي چرا بي کار شد مستي اگر در خواب شد مستي دگـر بيدار شـد
خـورشـيـد اگـر در گـور شـد عـالـم ز تو پرنور شـد چشم خوشت مخمور شد چشم دگر خمار شد
گـر عـيـش اول پيـر شـد صـد عيش نو توفير شد چون زلف تو زنجير شد ديـوانـگي نـاچار شـد
اي مطـرب شيرين نفس عشرت نگر از پيش و پس کس نشنود افسون کس چون واقف اسرار شد
مـا مـوسيـيم و تـو مهـا گـاهي عـصا گــه اژدهـا اي شـاهـدان ارزان بـها چـون غارت بلـغار شد
لـعلت شـکـرها کـوفـته چشمت ز رشک آموخته جـان خانه دل روفـته هيـن نوبت ديـدار شـد
هـر بار عذري مي نهي وز دسـت مسـتي مـي جـهـي اي جان چه دفعم مي دهي اين دفع تو بسيار شــد
از وصـل هـمـچـون روز تـو در هـجـر عالم سوز تو در عشـق مکرآموز تو بس ساده دل عيار شـد
نـي تـب بـدم نـي درد سـر سـر مـي زدم ديــوار بـر کز طمع آن خوش گلشکر قاصد دلم بيمار شد
مولوي
چه بشنویم؟
موسيقي شيرين ارکسترال
لوريس چکناواريان، زاده بروجرد است. اوتحصيلات موسيقي خود را از سال 1332 در هنرستان عالي موسيقي آغاز کرد. مدتي بعد به وين رفت و در آنجا تا سال 1340 به تحصيل آهنگسازي و رهبري ارکستر اشتغال داشت. چکناواريان اين روزها براي کودکان کار کنسرت دارد و دوشنبه 25 تيرماه در تالار وحدت تهران مي توان کارهاي او را شنيد؛ اما مجموعه اي از تمامي آثار اين هنرمند به همراه نسخه تصويري اپراي رستم و سهراب در آلبومي به نام «مجموعه آثار لوريس چکناوريان» منتشر شده است. موسيقي ارکسترال و دلنشين اين هنرمند ايراني تبار شنيدني است و اين هفته شنيدن آثار اين هنرمند را به شما پيشنهاد مي کنيم.
چه ببینیم؟
نمايش عروسکي وطني
نمايش عروسکي براي خيلي از ما لحظات شيرين گذشته هاي دور را تداعي مي کند. درباره دهه هاي 60 و 70 به قبل صحبت مي کنم. در آن دوران، برنامه هاي کودک رنگ متفاوتي نسبت به آنچه امروز براي کودکان ساخته مي شود، داشت. هر چقدر زمان جلوتر مي رود، اين تغييرات هم گسترش بيشتري پيدا مي کند. با اين حال فقدان سينمايي براي کودکان، در ميان بازار داغ سينماي بزرگسالان احساس مي شود. خوشبختانه در چند سال گذشته، دنياي سينما به اين موضوع پرداخته و نتيجه آن ساخت فيلم هاي سينمايي براي کودکان شده است. بعد از «فيل شاه» که زمان اکران آن در روزهاي نوروزي بود، اکنون در روزهاي گرم و پر حرارت تابستان، «خاله قورباغه» مهمان پرده سينماهاست. صدا پيشگي اين فيلم جذاب از سوي شبنم مقدمي، مرضيه برومند، غزل شاکري، نگار اردلان، آناهيتا خسروي، عليرضا عليمرداني، احسان کرمي، عليرضا ناصحي، شهراد بانکي و . . . صورت گرفته است. اگر مي خواهيد لحظات شادي را براي فرزندان خود ايجاد کنيد، تجربه ديدن اين فيلم را در سينما از دست ندهيد.
داستـانک
تنبل خانه واقعي
شاه عباس کبير يک روز گفت: خدا را شکر! همه اصناف در مملکت ايران به نوايي رسيده اند و هيچ کس نيست که بدون درآمد باشد. سپس خطاب به مشاوران خود گفت: همين طور است؟ همه سخن شاه را تاييد کردند. از نمايندگان اصناف پرسيد، آنها هم بر حرف شاه صحه گذاشتند و از تلـاش هاي شاه در آباداني مملکت تعريف کردند؛ اما وزير عرض کرد: قربانتان بشوم، فقط تنبل ها هستند که سرشان بي کلـاه مانده. شاه بلـافاصله دستورداد تا تنبل خانه اي در اصفهان تاسيس شود و به امور تنبل ها بپردازد. بودجه اي نيز به اين کار اختصاص داده شد. کلنگ تنبل خانه بر زمين زده شد و تنبل خانه مجلل و باشکوهي تاسيس شد. تنبل ها از سرتاسر مملکت در آن جاي گرفتند و زندگي شان از بودجه دولتي تامين شد. تعرفه بودجه تنبل خانه روز به روز بيشتر مي شد. شاه گفت: اين همه پول براي تنبل خانه؟ عرض کردند: بله. تعداد تنبل ها زياد شده و هر روز هم بيشتر از ديروز مي شود!شاه به صورت سرزده و با لباس مبدل به صورت ناشناس از تنبل خانه بازديد کرد. ديد تنبل ها از در و ديوار بالـا مي روند و جاي سوزن انداختن نيست. شاه خودش را معرفي کرد. هرچه گفتند: شاه آمده، فايده اي نداشت. آن قدر شلوغ بود که شاه هم نمي توانست داخل بشود. شاه دريافت که بسياري از اين ها تنبل نيستند و خود را تنبل جا زده اند تا مواجب بگيرند. به کاخ خود رفت و مسئله را به شور گذاشت. مشاوران هريک طرحي ارائه دادند تا تنبل ها را از غير تنبل ها تشخيص بدهند؛ ولي هيچ يک از اين طرح ها عملي نبود. سرانجام دلقک شاه گفت: براي تشخيص تنبل هاي حقيقي از تنبل نماها همه را به حمامي ببرند و منافذ حمام را ببندند و آتش حمام را به تدريج تند کنند، تنبل نماها تاب حرارت را نمي آورند و از حمام بيرون مي روند و تنبل هاي حقيقي در حمام مي مانند. شاه اين تدبير را پسنديد و آن را به اجرا درآورد. تنبل نماها يک به يک از حمام فرار کردند. فقط دو نفر باقي ماندند که روي سنگ هاي سوزان کف حمام خوابيده بودند. يکي ناله مي کرد و مي گفت: آخ سوختم، آخ سوختم. ديگري حال ناله و فرياد هم نداشت و گاهي با صداي ضعيف مي گفت: بگو رفيقم هم سوخت!
برگرفته از کتاب مثل هاي ايراني
چه بخوانیم؟
چرا عاشق مي شويم
چرا عاشق مي شويم – ماهيت و فرايند عشق رمانتيک – اثري از هلن فيشر، انسان شناس برجسته است. هلن فيشر قصد دارد در کتاب به اين سوال به ظاهر بي پاسخ جواب بدهد که «عشق چيست؟» همه چيز درباره عشق رمانتيک در اين کتاب بررسي شده است. از هورمون هاي ترشح شده در بدن گرفته تا رفتارهايي که از يک فرد عاشق سر مي زند. مطالب کتاب در 90 درصد موارد بسيار جذاب و خواندني هستند و شما مي توانيد از تک تک جملات آن، نکات خوبي در مورد عشق ياد بگيريد. نکاتي که به رفتار شما در يک رابطه عاشقانه کمک مي کند و باعث مي شود با رعايت آنها بتوانيد کيفيت روابط خود را افزايش دهيد؛ اما در بعضي موارد هم مطالب کتاب خسته کننده مي شود. شما در اين کتاب با ويژگي هاي عشق آشنا مي شويد و تک تک اثرات آن را روي انسان مي خوانيد. چرا عاشق مي شويم. اين کتاب منابع بسيار زيادي دارد و تقريبا براي هر حرفي که در اين کتاب زده مي شود، منبع وجود دارد. پس به راحتي نمي توان مطالب آن را نقض کرد يا از کنار آن گذشت.
بريده اي از کتاب
يکي از نخستين اتفاقاتي که بعد از عاشق شدن رخ مي دهد، تغيير شديد در خودآگاهي انسان است. «محبوب» شما به قول روان شناسان «معنايي خاص» پيدا مي کند و به موجودي بديع، منحصر به فرد و بسيار مهم بدل مي شود. به قول يکي از مردان دلباخته: «تمام دنيايم تغيير يافته و محور جديدي پيدا کرده بود به نام مرلين. » توصيف رومئوي شکسپير از محبوبش موجزتر و پربارتر است: «ژوليت خورشيد است. »
***
چرا چنين است؟
چون عشق و نفرت در مغز انسان، ارتباطي تنگاتنگ دارند. مدارهاي اوليه نفرت/خشم نواحي آميگدال تا هيپوتالاموس تا بخش خاکستري مغز را در وسط مغز در بر مي گيرند. چند بخش ديگر مغز نيز در خشم درگيرند. از جمله اينسولا، بخشي از کورتکس که داده هاي درون بدن و حواس را جمع آوري مي کند؛ اما کليد اصلي همين جاست: شبکه اصلي مغز براي خشم، با مراکز کورتکس پيشاني مرتبط است. وقتي انسان و حيوان مي فهمند که پاداش مورد نظرشان وصول شدني نيست، اين مراکز آميگدال را فعال مي کنند و موجب ايجاد خشم مي شوند.
نحوه کار با ماشین ظرفشویی و راه هایی برای عملکرد بهتر آن
اگر به تازگي ماشين ظرفشويي تهيه کرده ايد و از نحوه کار ماشين ظرفشويي اطلاع نداريد و بعد از اين که ظروف را از ماشين خارج کرديد، تکه هاي غذا را روي آنها مشاهده کرديد، بهتر است اين مقاله را مطالعه کنيد تا با نحوه کار ماشين ظرفشويي کاملا آشنا شويد. بيش از آن که ظروف را در ماشين ظرفشويي قرار دهيد، لازم است که به برخي نکات توجه لازم را داشته باشيد تا ماشين ظرفشويي با دقت عمل بيشتري کار کند.
هرگز ظروف را قبل از قرار دادن در ماشين ظرفشويي تميز نکنيد
شما با شستن و نظافت ظروف در واقع ماشين ظرفشويي خود را فريب مي دهيد. اين کار سبب مي شود که ماشين ظرفشويي، کار زيادي براي شستن ظروف نداشته باشد؛ به اين دليل که ماشين هاي ظرفشويي مدرن، داراي سنسورهايي هستند که به ميزان کثيفي و مواد جامانده روي ظروف، چرخه شست وشو را تنظيم مي کنند. اگر قاشق ها و چنگال ها تميز باشند يا پنير ها روي بشقاب ها نچسبيده باشند، سنسور خاموش مي ماند و اين سبب مي شود که شست وشوي کوتاه تر و سبک تري براي ظروف در نظر بگيرد.
يکي ديگر از مزاياي پاک نکردن ظروف در ماشين هاي ظرفشويي، صرفه جويي در ميزان مصرف آب است. سرعت جريان متوسط در شير آب آشپزخانه، حدود 2/2 گالن يا به عبارتي 3/8 ليتر در دقيقه است. به اين معني که شما پس از صرف شام، در پنج دقيقه شست وشوي ظروف، ميزان 39 ليتر آب براي شستن هدر خواهيد داد؛ در حالي که براي شست وشو، به اين ميزان آب نياز نخواهيد داشت. قبل از آن که بشقاب خود را در ماشين ظرفشويي قرار دهيد، زباله هاي غذايي بزرگ را از بشقاب ها خارج و از يک فيلتر بسيار خوب براي ماشين ظرفشويي استفاده کنيد و به طور منظم اين فيلتر را تميز کرده و از تجمع مواد غذايي داخل فيلتر خودداري کنيد.
چيدمان ظروف به صورت متمايل
بهتر است بيشتر ظروف را متمايل به وسط ماشين ظرفشويي قرار دهيد، به نحوي که آب به تمامي ظروف برسد.
ضمن اينکه با اين نوع چيدمان، ايمني بيشتري در ماشين ظرفشويي ايجاد مي کنيد تا هنگام برداشتن قاشق ها و چنگال ها دست هاي شما آسيب نبيند. اينکه قاشق ها و چنگال ها را چگونه با هم در ماشين ظرفشويي قرار دهيد نيز يک معيار بسيار مهم در نظافت و شست وشوي آنها به شمار مي رود. بهتر است که قاشق ها و چنگال ها را در قسمت مشبک خود قرار دهيد تا در هنگام تخليه آب، صرفه جويي بيشتري کرده باشيد. ممکن است شما بخواهيد هنگام کار کردن ماشين ظرفشويي با جا به جا کردن ظروف، از حرکت آنها جلوگيري کنيد. در صورتي که ظروف را دقيق بر سر جاي خود قرار نداديد، مي توانيد با ايجاد مکث، در ماشين را باز کرده و برخي ظروف را در جاي خود محکم کنيد. در نظر داشته باشيد که ظروف گود، مانند کاسه ها را به سمت پايين يا کج قرار دهيد. از آنجا که آب بسيار داغ با فشار قوي از جت هاي بالاي ماشين ظرفشويي اسپري مي شوند، بهتر است که ظروف شيشه اي، پلاستيکي و ظروف بسيار حساس و شکننده را دور از اين قسمت قرار دهيد تا احتمال شکستگي يا خراش روي ظروف کاهش پيدا کند.
خشم کودك را عاقلانه مهار کنید
تا به حال برايتان پيش آمده که از رفتن به مهماني پشيمان شويد، فقط به اين دليل که نمي توانيد کودک خود را کنترل کنيد؟ نکته اي که وجود دارد، اين است که پس از مواجهه با بي قراري و کج خلقي کودک، به سرعت برچسب بيش فعالي را به او مي زنيم و نسخه مقابله با اين اختلال را براي او مي پيچيم. آموزش مديريت خشم، همان قدر که درباره بزرگسالان اهميت دارد، درباره کودکان هم مهم است. والدين گاهي نمي دانند با کودکي که زود خشمگين مي شود، جيغ و داد مي کند و اشيا را به اين طرف و آن طرف پرتاب مي کند، چه کار کنند. اگر شما هم اين مشکل را داريد، خواندن نکات زير برايتان مفيد خواهد بود:
کودك را از احساسش آگاه کنيد
هر قدر کودك شما بيشترياد بگيرد که احساسش را بيان کند و حس هاي پيچيده منفي اش را به زبان بياورد و آنها را بشناسد، کمتر اين حس ها را با واکنش منفي خشم بروز مي دهد. براي اينکه او احساسش را بشناسد و بر آنها اسم بگذارد، شما بايد درباره احساسات خودتان و او صحبت کنيد. تا جايي که مي توانيد بر احساسات خودتان و آدم هاي دور و برتان اسم بگذاريد: «اين آدم توي فيلم به نظر ناراحت مياد،» «به اين عكس توي مجله نگاه كن، به نظر عصباني مياد.»
خونسرد باشيد
کودکان به سادگي نسبت به محيط اطراف شان واکنش نشان مي دهند. اگر شما خوشحال و سرحال باشيد، آنها هم خوشحال خواهند بود و اگر ببينند والدين شان عصباني و ناراحت هستند، آنها نيز کج خلقي خواهند کرد. اگر موقعيتي ناراحت تان کرده، زماني را به تنهايي بگذرانيد. از فرزندتان جدا شويد، او را در مکان امني بگذاريد و به تنهايي قدم بزنيد. تکنيک هاي آرام سازي تن و روان و رهايي از استرس را بياموزيد تا بتوانيد با استرس هاي روزمره کنار بياييد. يادتان باشد روشي که شما براي مديريت خشم تان به کار مي گيريد و چگونگي رفتارهاي خشمگينانه شما، الگويي هستند براي کودکان تان. اگر سر راننده تاکسي که براي بردن شما دير کرده، داد بزنيد، از بد و بي راه گفتن پسر کوچک تان به برادرش وقتي اسباب بازي دلخواه او را برداشته، تعجب نکنيد.
شامی هویج
مواد اوليه
سيب زميني بزرگ: يک عدد
هويج بزرگ: يک عدد
پياز متوسط: دو عدد
گوشت چرخ کرده: 200 گرم
آرد نخود چي: يک پيمانه
تخم مرغ: يک عدد
نمک، فلفل، زردچوبه و دارچين: به ميزان لازم
رب گوجه فرنگي: يک قاشق غذاخوري سر پر
نعناع: نصف قاشق غذاخوري
سرکه: 2 قاشق غذاخوري
شکر: نصف قاشق غذاخوري (در صورت تمايل)
روش پخت
سيب زميني را به صورت ريز رنده کنيد، آبش را بگيريد و کنار بگذاريد. هويج را هم به صورت ريز رنده کنيد. يک عدد پياز رنده شده، گوشت، آرد نخودچي، ادويه ها و تخم مرغ را با هم مخلوط کنيد. مقداري روغن داخل تابه بريزيد و از اين مايه، گلوله هايي به اندازه يک نارنگي برداريد. به آن فرم دهيد و هر دو طرف آن را داخل روغن سرخ کنيد. وقتي شامي ها سرخ شدند، اگر روغن کف کرد، آن را عوض کنيد. پياز را مکعبي خرد کنيد و در روغن تفت دهيد. سپس رب را به آن اضافه کنيد و تفت بدهيد. 2 ليوان آب به آن اضافه کرده، سرکه، شکر و نعناع را هم در اين مرحله اضافه کنيد و بگذاريد سس به جوش بيايد. بعد شامي ها را به اين سس اضافه کنيد و به مدت 10 تا 15 دقيقه حرارت دهيد و بگذاريد کمي نرم شوند. لازم نيست در تابه را بگذاريد. وقتي سس غليظ شد، شامي هاي خوشمزه شما براي سرو آماده هستند.
با اين سردرد بي امان چه کنيم؟
اگر شما هم سردرد ميگرني را تجربه کرده ايد، احتمالا حتي از خواندن مطلبي در باره آن هم واهمه داشته و احساس بدي پيدا مي کنيد. ميگرن، نوعي سردرد ضربان دار يک طرفه است که اغلب با حالت تهوع، حساسيت به نور و گاهي استفراغ همراه است. حدود 12 درصد افراد به اين نوع سردرد متبلا هستند و آمار آن در ميان خانم ها بيشتر است. بنابراين تقريبا 30 درصد خانم ها اين سردرد را در زندگي خود تجربه مي کنند. در ميان ديگر سردردها، ميگرن داراي علايم و نکات متفاوت و گاه عجيبي است که بسياري از افراد مبتلا، از آن بي اطلاع هستند. با اين مطلب همراه باشيد تا با اين علايم آشنا شويد.
ورزش کنيد
تحقيقات نشان داده که انجام فعاليت بدني، براي پيشگيري از حملات ميگرني موثر است، به طوري که انجام فعاليت هاي ورزشي 3 بار در هفته و هر بار به مدت 40 دقيقه، به اندازه مصرف برخي داروهاي ميگرن موثر خواهد بود. پزشکان معتقدند، عرق کردن هنگام ورزش احتمالا به کاهش هورمون هاي استرس زا کمک مي کند و در نتيجه سردردهاي ميگرني کمتر رخ مي دهد.
ارتباط ميگرن با سکته مغزي
تحقيقات نشان داده است، افراد مبتلا به ميگرن (بخصوص افرادي که پيش از ميگرن «اورا» را تجربه مي کنند)، داراي ريسک بالاتري براي ابتلا به سکته مغزي و مشکلات قلبي عروقي هستند. هنوز علت دقيق اين ارتباط مشخص نيست؛ اما احتمال بروز سکته مغزي در خانم هاي مبتلا به ميگرن با «اورا» در سنين بالاي 35 سال و با سابقه مصرف قرص هاي ضد بارداري بالاتر خواهد بود.
پيش بيني کنيد
بيشتر افراد مبتلا به ميگرن مي توانند پيش از ابتلا به سردرد، وقوع آن را پيش بيني کنند. معمولا پيش از شروع سردرد ميگرني و اغلب طي 24 ساعت قبل از آغاز آن، علايم هشداري مانند تمايل به پرخوري، تغيير خلق و خو و خميازه بيش از حد به وجود مي آيد. علاوه بر اين، يک پنجم افراد مبتلا به ميگرن طي دقايق منتهي به شروع سردرد، علايمي را تجربه مي کنند که «اورا» (Aura) ناميده مي شوند. اين علايم در واقع اختلالات بينايي و حسي است که شامل ديدن جرقه هاي نور، نقاط کور، احساس گزگز و خفقان مي شود.
داروهاي سردرد آور
اگر بيشتر از سه بار در هفته داروي مسکن مصرف کنيد، ممکن است دچار سردرد واکنشي ناشي از مصرف بيش از حد مسکن شويد. هر بار که مسکن مي خوريد، درد شما براي مدت کوتاه تري ساکت مي شود تا اينکه با سردردي مزمن مواجه مي شويد که ممکن است چند هفته شما را گرفتار خود کند، تا زماني که دست از مصرف مسکن ها برداريد.
درمان ندارد، کنترل کنيد
با کمک پزشک تان مي توانيد اين بيماري را تحت کنترل در آوريد. با اعمال تغيير در سبک زندگي، بهبود زيادي در سردردهاي شما حاصل خواهد شد. در صورت نياز مي توانيد از داروهاي پيشگيري کننده و با تأثير سريع استفاده کنيد تا درد و ناراحتي را به حداقل برسانيد.
تغييرات هورموني سبب ميگرن مي شود
تازه از دست امتحانات پايان ترم راحت شده ايد که ميگرن به سراغ تان مي آيد. نتايج تحقيقات نشان داده است، تغييرات خلق از ناراحتي و استرس به خوشحالي، احتمال بروز حمله ميگرن را افزايش مي دهد. در واقع اين ميگرن ها به دليل تغييرات ناگهاني هورموني ايجاد مي شوند و اگر مي خواهيد چنين چيزي رخ ندهد، از همان ابتدا تلاش کنيد دچار استرس نشويد.
مي توان به ميگرن بدون سردرد دچار شد
ممکن است گاهي اوقات دچار «اوراي» ميگرن شويد؛ اما خبري از خود سردرد نشود. در کنار آن ممکن است ديگر علايم ميگرن مانند حالت تهوع، استفراغ و يبوست وجود داشته باشد. ممکن است برخي علايم ديگر مانند گيجي را تجربه کنيد؛ اما خود سردرد اصلي را تجربه نکنيد.
ارتباط ميان خوراکي ها و ميگرن
ليست غذاهايي که سبب بروز ميگرن مي شوند، بسيار طولاني است، اما به طور کلي بدانيد که برخي غذاها بيشتر از ديگر خوراکي ها در بروز اين سردرد مقصر شناخته مي شوند که در اين ميان، سه ماده نقش بسيار پر رنگي را ايفا مي کنند. يکي از آنها خوراکي هايي است که حاوي نيترات هستند، مثل سوسيس و کالباس. تيرامين نيز ماده محرک بعدي براي ميگرن است که در پنير مانده، ماهي دودي، برخي ميوه هاي مانده و بعضي محصولات حاصل از سويا يافت مي شود. سومين ماده محرک ميگرن، مونوسديم گلوتامات (MSG) است که در فست فود ها و برخي غذاها اضافه مي شود. اين ماده با افزايش سطح گلوتامين در بدن انسان و تحريک سيستم گلوتامينرژيک، به مرور شما را وابسته به مصرف فست فودها، سوسيس، کالباس و پفک مي کند.
راه هاي مراقبت از خود
در جامعه اي زندگي مي کنيم که شايد بيشتر از اينکه به فکر غذاي روحمان باشيم، دغدغه ظاهر را داريم. شايد در طول يک ماه هزينه هاي زيادي را براي داشتن ظاهري زيبا پرداخت کنيم؛ اينکه چه بپوشيم، چطور آرايش کنيم و اگر مرد باشيم به اين فکر کنيم که چطور به تناسب اندام توجه داشته باشيم. هدف تمام اين دغدغه ها پاسخ به يک سوال است: «اينکه مي خواهم چطور به نظر برسم؟» در اين مقاله، آموزش مي دهيم که چطور روحمان را تغذيه و عادت هاي خوب را جايگزين عادت هاي بد کنيم.
مديتيشن يا تفکر پيرامون خود
در طول روز حداقل 15 دقيقه براي خود زمان بگذاريد و در اين مدت کوتاه، در يک مکان آرام و به دور از دغدغه هاي روزمره بنشينيد و فقط به خودتان فکر کنيد و به درون خود متمرکز شويد. اصلا هم نيازي نيست که راه و روش خاصي را پيش بگيريد، فقط به خودتان فکر کنيد و تنفس عميق و کامل داشته باشيد. تنفس صحيح، نقش مهمي در ايجاد آرامش دروني دارد.
نوشتن
نوشتن يک چالش فردي بوده که لازمه آن نظم دادن به تفکرات است. نوشتن اجازه مي دهد که عميقا وارد تفکرات خود شويد و در آن به کند و کاو بپردازيد. شما را از تعصبات ذهني خودتان آگاه و اين کار کمک مي کند تا بهتر از درون خود آگاه شويد.
خواندن
به مطالعه روزنامه يا کتاب يا هر چيز ديگري که به آن علاقه داريد، بپردازيد. خواندن، يک فعاليت انفرادي است که نيازمند داشتن کمي تمرکز است و خود نوعي مديتيشن محسوب مي شود.
مصرف کافيين و قند را کاهش دهيد
درست است که مصرف کافيين شما را سرحال مي آورد و خستگي تان را در مي کند، اما در طولاني مدت اعتيادآور است. قند مصنوعي نيز اندام هاي تان را فاسد مي کند.
فقط يک بار در هفته، نوشيدني کالري دار نخوريد
تمام مواد غذايي و نوشيدني هاي حاوي کالري بالا و مواد مصنوعي را يک روز در هفته کنار بگذاريد. در آن يک روز، با مصرف آبليمو و چاي سبز، بدن خود را پاکسازي کنيد و اجازه دهيد مواد غذايي اضافي در بدن تان از بين برود.
يک ليست بنويسيد
از کارهايي که هر روز يا در روزي خاص بايد انجام دهيد، يک ليست تهيه کنيد. اين کار شما را از آشفتگي ذهني دور مي کند.
مهربان باشيد
مهربان بودن يک اقدام منحصر به فرد است که به شما کمک مي کند با خودتان هم مهربان باشيد.
آفلاين شويد
اتصال به اينترنت و فضاي مجازي بيش از آنچه که شما فکر مي کنيد، مي توانند شما را مضطرب و آشفته کنند. تا مي توانيد از آن دوري کنيد.
خوب بخوابيد
خوابيدن به اندازه کافي، هم براي روح شما مفيد است و هم براي جسمتان. قبل از خواب، از فکر کردن به مسائل تنش زا دوري کنيد و به هيچ قيمتي، ساعت خواب خود را کم نکنيد.
جدول شماره 4
افقي:
1-نشانه بيماري است – کارگردان بزرگ آمريکايي، خالق آثاري همچون «زنده باد زاپاتا» و «دربارانداز» که دو بار جايزه اسکار گرفت – حرف صريح 2- فرياد شادي – خوشحالي و شادماني 3- دنده اي که خودرو ندارد – پايه ها و اساس – زماني – يکي از هفت خواهران نفتي 4-از انواع پيش غذا – هدايت کردن خودرو – دندان گرانبها 5- تابع صنعتي ترين کشور اروپاست – جمع همان استان است 6-روش و طريقه – خزنده خطرناک – کاروان 7- اثر – در واقع، همان مشت و مال خودمان است – واحدي در وزن است و شهري در نزديکي تهران 8- حرف فاصله – پهلوان – حرف تعجب – يگانه و تنها 9-فن – فريب دادن و گمراه ساختن – مرغابي 10- اثر معروف ادوارد مونک نقاش اکسپرسيونيست نروژي – پايه و اساس – فلزي بسيار سخت و شکننده 11-شهر مرزي – از زنان مشهور شاهنامه که همسر کيکاووس بود و چون سياوش عشق او را نپذيرفت، به او بهتان زد و باعث مرگ او شد 12-قالب جان – کارگردان سرشناس ايراني با آثاري همچون «قيصر» و «گوزن ها» - چين و چروک 13- حرف درد – دونده جاماييکايي که سريع ترين دونده جهان است – طارمي – تلخ 14- اصطلاحي به معناي ضد حمله – از عشاق نامدار 15- دست عرب است و ماده اي شيميايي – قصه گو – شهري که مردمانش از زلزله، آسيب فراوان ديدند.
عمودي:
1-فيلسوفي با نظريه مهم در هندسه – فلز سرخ روي – طاقچه – شاعر بزرگ قرن نهم و خالق هفت اورنگ 2- برنا – استوار و پابرجا 3-تکثرگرايي ديني و نظريه اي که بر کثرت عناصر در جامعه و مشروعيت منافع آنها باور دارد 4-عقايد و انديشه ها – از کهن ترين اقوام تاريخي که تبار ايرانيان به آنها مي رسد – مبهوت عرصه شطرنج – کسي که آن را بکارد، طوفان درو مي کند 5-آزاديخواه – ايالتي در آمريکا با منابع سرشار نفت 6-از کشورهاي مهد تمدن جهان که در محل پيوند قاره هاي آسيا، اروپا و آفريقا واقع شده است – روحاني درس خوانده و با سواد – آرام و بدون دغدغه 7-اصطلاحي در روان شناسي که نقشي مهم در تکامل شخصيت فرد دارد-تاوان 8-ناشنوا – ريشه و پايه – حيوان عظيم الجثه دريايي است و بخشي از صورت – تصديق روسي 9- با دشمن بايد چنين کرد – آدمي 10-حيات است و مقابل مرگ – واحد اندازه گيري انرژي – نوعي ميکروب که باعث بروز بيماري مي شود 11- شور و شوق – آشکار است و مقابل نهان 12- سازي در گلو – شهري در استان فارس که در سال 1339 وقوع زلزله درآن، جان بسياري از ساکنان اين شهر را گرفت – ماري غيرسمي که شکار خود را خفه مي کند و مي بلعد – مرغ سعادت 13- سلامت خواهي 14-نخستين سفينه فضايي قابل استفاده مجدد جهان که در حال حاضر ناسا از آن استفاده نمي کند – وسيله اي براي جابه جا کردن اجسام با انرژي کمتر 15- نوعي مدرسه عالي شبانه روزي – رمزگشايي رايانه اي – گونه و رخسار – خاموش، ساکت و راحت.
حل جدول شماره قبل
افقي:
1-فن – پالايشگاه – کن 2-ديبا – رسول 3-يخ – راور – پاتک – دل 4-بيا – داستاني – تله 5-استاني – سيلويا 6-رولان – وبا – نيمرو 7-آج – پروژه – نا 8-کم – نت- رم – رز 9-آخ – نتايج – خس 10-سربرگ – رها – توتون 11-مادريد – راهکار 12-باد – ناسپاسي – نيت 13- ين – ليست – نترس – دا 14-شاکي – آنمي 15-هل – کاني مانگا – سل.
عمودي:
1-فريب – رب – بس – بيمه 2- خياو – رمان 3-اسلام آباد 4-پير – تاج – خرد – لاک 5- آبادان – گرنيکا 6- لاوان – پتن – ياسين 7- رسيور – تردست 8- يک – بو – آه – نم 9-پاساژ – ياران 10- گراني – هرج – استان 11-استيلن – تهي رنگ 12- هوک – وين – خوک – سما 13- تيمارستان 14-دلار – وريد 15-ناله – ول – من – تأمل.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات