شهر ايلام و اطراف آن ديدني هايي دارد که چشم گردشگران را خيره کرده است
تاريخ کهنه
طبيعت تازه
مشعل استان ايلام از استان هاي غربي کشور است که در تقسيمات کشوري گذشته، بخشي از استان پنجم (کرمانشاهان) بوده است. اين استان تا حدودي جنگلي است و مقاصد بکري براي دوست داران طبيعت گردي دارد. ايلام همچنين ميزبان آثار تاريخي زيادي است که نشان از وجود کانون جوامع بشري در اين منطقه بوده است. اين استان با وجود مناطق کوهستاني بکر، دشت ها، رودخانه ها و آبشارهاي زيبا، مقصد بسيار خوبي براي طبيعت دوستان و گردشگران است. براي آشنايي با برخي ديدني هاي اين استان با ما همراه باشيد.
قلعه اسماعيل خان
در ارتفاعات انبار آب و مشرف به شهر ايلام، قلعه و استحکاماتي ساخته شده که به اسماعيل خان معروف است. محدوده قلعه کوهستاني و داراي صخره هايي است که مسير عبور را دشوار کرده است. در بخش جنوب شرقي که مسير ارتباطي قلعه هم بوده، مسير گذر مناسب تر است. اين قلعه با سنگ هاي کوهستاني و ملات گچ ساخته شده است. با اندکي تراش به سنگ ها، آنها را در کنار يکديگر قرار داده و رديف هاي نسبتا منظمي ايجاد کرده اند.
کوه چمن گير
کوه چمن گير يکي از مقاصد مناسب و بکر براي کوه نوردي و طبيعت گردي در ايلام است. اين کوه در شيروان و 22 کيلومتري جنوب شرقي ايلام قرار دارد. ارتفاع کوه 2578 متر است. رودخانه هاي گراب و چرداول از اين کوه سرچشمه مي گيرند. کوه چمن گير جزء رشته «کبيرکوه» از کوهستان زاگرس است. اين کوه از جنوب شرقي به کوه سيروان و از شمال غربي به کوه قلارنگ متصل مي شود.
شهر تاريخي ماداکتو
ماداکتو شهري متعلق به دوران ساسانيان است و 1400 سال قدمت دارد. در اين شهر تاريخي، برج هاي نگهباني، خيابان، سيستم آبكشي و دفع فاضلاب وجود داشته كه متاسفانه در يک زلزله تخريب شده، اما بقاياي اين شهر موجود است و اکنون ميراث فرهنگي به صورت ضعيف از آن حفاظت مي کند. شهر تاريخي ماداكتو در سال 1310 در فهرست آثار ملي ثبت شده است.
سيمره ايلام
اين روستاي کوهستاني چشم اندازهاي جذاب و متنوعي شامل جنگل، رودخانه و کوهستان هاي سرسبز دارد که گردشگران زيادي را جذب مي کند. رودخانه سراب کلان و جنگل هاي بلوط، از جاذبه هاي اين روستا هستند. رودخانه سراب کلان از کوه هاي اطراف سرچشمه مي گيرد و در بهار و تابستان چشم انداز فوق العاده اي دارد. روستاي گردشگري سراب کلان با وجود جاذبه هاي طبيعي، گردشگري و جذب گردشگران بسيار در طول سال، فرصتي براي توسعه گردشگري و طبيعت گردي است.
منطقه حفاظت شده کبير کوه
کبيرکوه بزرگ ترين و مهم ترين رشته کوه استان ايلام است و از مجموعه اي کوه بلند تشکيل شده که قسمتي از رشته کوه بزرگ زاگرس هستند. اين رشته کوه در جهت شمال غربي-جنوب شرقي امتداد دارد. کبيرکوه از مناطق پر باران، سرسبز و پرآب در ناحيه کوهستاني زاگرس است. منطقه حفاظت شده کبيرکوه، وسعتي حدود 1665 هکتار دارد که گونه هاي جانوري مختلفي مانند کل، بز، خرس، پلنگ، قوچ، ميش و آهو در آن زندگي مي کنند. اطراف اين منطقه، دو جاده ايلام-دره شهر و دره شهر-آبدانان وجود دارد. اين منطقه، مقصد مناسبي براي طبيعت گردي است که البته به معرفي بيشتر و همچنين ايجاد امکانات مناسب و ساماندهي براي حضور گردشگران نياز دارد.
غار کناتاريکه
غار کناتاريکه، غاري عظيم در ارتفاعات «سيوان کوه» ايلام است. ارتفاعات سيوان کوه در 35 کيلومتري مسير ايلام-دره شهر و نزديک به روستاي پاکل قرار دارد. هيچ موجود زنده اي در غار زندگي نمي کند. داخل اين غار پرده هاي سنگي به همراه ستون و مجسمه هاي استالاکتيتي و استالاگميتي بسيار زيبا قرار دارد. يک حوضچه آبي هم در اين غار وجود دارد. عمق غار 350 متر و هواي داخل آن به شدت سرد است؛ به همين دليل هيچ موجود زنده اي در غار زندگي نمي کند؛ البته اکسيژن داخل غار مناسب است.
تفرجگاه تجريان
20 کيلومتر بعد از ايلام در مسير جاده چوار، تفرجگاهي با درختان زيبا و انبوه وجود دارد که به نام تجريان معروف است. تجريان منطقه اي خوش آب و هواست که به عنوان ييلاق منطقه و اهالي اينجا شناخته مي شود. نزديک تجريان، منطقه خوش آب و هواي ديگري با نام «تنگ بهشت» وجود دارد. تنگ بهشت نيز با استقبال گردشگران و مسافران روبه رو شده و به همين دليل، در اکثر اوقات سال اين منطقه ميزبان گردشگران است.
طاق شيرين و فرهاد
طاق شيرين و فرهاد، بناي کوچکي در ايلام است که به باور مردم محلي، فرهاد در مدت نصف روز آن را براي استراحت شبانه شيرين ساخته است. خيلي از قديمي ها و افراد مسن تر در ايلام، اين بنا را با نام «طاق شيرين»مي شناسند. ويژگي منحصربه فرد طاق شيرين در طراحي پشت بام طاق است که به جاي فرم هلالي، به شکل مسطح و يکنواخت ساخته شده است. اين ساختمان باستاني متعلق به دوره ساسانيان است و در ايلام، شهرستان ايوان، بخش رزنه، روستاي چهل زرعي، تنگ کوشگ قرار دارد.
نقش برجسته گل گل ملکشاهي
سنگ نوشته اي به زبان آشوري و خط ميخي است که روي صخره اي در نزديکي روستاي گل گل ملکشاهي قرار دارد. روي سطح کتيبه بعد از صاف شدن، پيکر پادشاه آشوري به شکل برجسته وجود دارد. در متن کتيبه در مورد فتح ايلام و انقراض تمدن ايلام باستان توسط آشوري ها نوشته شده است. اين اثر در 8 کيلومتري شهر ارکواز، روي نماي ديوار شرقي تنگه کوچکي قرار دارد که روستاي گل گل در دهانه آن مستقر است.
کاخ فلاحتي
کاخ فلاحتي به دستور غلامرضا خان ابوقداره ايجاد شد. اين کاخ که در محوطه سازمان جهاد کشاورزي استان ايلام قرار گرفته بود، به کاخ فلاحتي (کشاورزي) معروف شد. اين ساختمان در گذشته با باغ محصور شده بود؛ اما با توسعه شهري، فضاي باز کاخ تبديل به ساختمان و خيابان شده و کاخ فلاحتي نماي پيشين خود را از دست داده است. سال 1390، بناي تاريخي کاخ فلاحتي به موزه کشاورزي ايلام تبديل شد.
دره ميشخاص
دره ميشخاص از روستاي جعفرآباد در 30 کيلومتري ايلام شروع مي شود و تا ارتفاعات طولاب ادامه دارد که در آن جنگل و باغ درهم آميخته اند. درختان گردو، انواع ميوه ها، چندين روستا در مسير ييلاقي دره با مردمي مهمان نواز و مهربان، نزديک بودن دره با تفريحگاه جنگلي گاوز و مزارع متنوع آن باعث شده بازديدکنندگان و گردشگران زيادي به اين سو جذب شوند. در دو کيلومتري اين دره ييلاقي و در طول مسير جاده اصلي ايلام به دره شهر، جنگل انبوه و زيباي مله پنجاو قرار دارد که بسيار زيباست.