مقابله ايران با سياست هاي نفتي آمريکا
صادرات نفت ايران تغيير عمده اي نداشته است
وزير نفت گفت: تاکنون تغيير عمده اي در مقدار توليد و صادرات نفت ايران حاصل نشده است و در قبال اقدام هاي آمريکا، برنامه هاي خود را پيش خواهيم برد.
بيژن زنگنه درباره مقابله ايران با سياست هاي نفتي آمريکا اظهار کرد: به هرحال يک جنگ تجاري جريان دارد و در اين ميان، ما هم کارهاي خود را به پيش مي بريم و تاکنون تغيير عمده اي در مقدار توليد و فروش نفت خام ايران حاصل نشده است.
وي همچنين درباره سياست هاي آمريکا و توئيت هاي رئيس جمهوري اين کشور در مورد اعمال فشار به برخي اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) براي افزايش توليد اظهار کرد: اصل و اساس اوپک بر اين است که بازار نفت، سياسي نباشد و عوامل سياسي در بازار دخالت نداشته باشند تا عرضه و تقاضا، قيمت نهايي نفت را تعيين کند.
وزير نفت ادامه داد: برخي اقدام هاي سياسي و بي ثباتي ها، سبب ايجاد نگراني در بازار نفت و افزايش قيمت مي شود و از جمله دستور توهين آميز ترامپ به برخي اعضاي اوپک که توهين به حاکميت ملي کشورهاي مستقل عضو اين سازمان است، سبب افزايش نگراني ها در اين بازار شده است.
برخورد ترامپ با برخي کشورهاي عضو اوپک توهين آميز است
زنگنه، اقدام هاي ترامپ را سبب افزايش قيمت نفت در بازارهاي جهاني عنوان کرد و افزود: اين که وي به کشوري مستقل دستور مي دهد توليد را بالا ببريد، زيرا من با پول اندکي که از شما مي گيرم، از شما محافظت کرده و امنيت شما را تامين مي کنم، درست نيست. اين افزون بر اين که براي مردم اين کشورها و حاکميت ملي شان بسيار توهين آميز است، سبب بي ثباتي در بازار نفت هم مي شود.
وي در خصوص افق پيش روي بازار جهاني نفت و صادرات ايران هم گفت: بايد ببينيم در ماه هاي آتي، چه تغييري حاصل مي شود و بازار به کدام سو مي رود، اما تاکيد مي کنم که وزارت نفت و دولت در قبال اقدام هاي آمريکا، مقابله کرده و تمام تلاش خود را مصروف داشته و دارد تا بازار خود را حفظ کند.
وزير نفت همچنين درخصوص پيشنهاد نفتي ارائه شده در بسته پيشنهادي اتحاديه اروپا به کشورمان در مذاکرات اخير گفت: البته من هنوز اين پيشنهاد را نديده ام، اما همکاران وزارت امور خارجه آن را ديده و در ظاهر از جزئيات آن هم خيلي راضي نبوده اند، زيرا ما از اتحاديه اروپا انتظار داريم مسئوليتش را در حفاظت از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) انجام دهد.
زنگنه همچنين درباره موضع رئيس جمهوري در قبال صادرات نفت ايران نيز گفت: بيانات و نظر رئيس جمهوري کاملا روشن و شفاف بود.
براساس اعلام سفارت کره جنوبي
خريد و بارگيري نفت ايران از سوي کره اي ها همچنان ادامه دارد
سفارت کره جنوبي در تهران ادعاي برخي رسانه ها مبني بر بارگيري نشدن نفت و ميعانات گازي ايران در ماه ژوئيه (تير - مرداد) از سوي اين کشور را رد و اعلام کرد: بارگيري نفتکش ها و خريد نفت از مبدا ايران به سوي کره جنوبي همچنان ادامه دارد.
سفارت کره جنوبي روز شنبه (16 تيرماه) در پيامي در صفحه توئيتر خود اعلام کرد: «سفارت جمهوري کره هرگونه ادعا مبني بر بارگيري نکردن نفت و ميعانات گازي ايران در ماه ژوئيه را رد مي کند».
در اين پيام همچنين آمده است: «دولت کره در حال مذاکره با ايالات متحده براي کسب معافيت از محدوديت در خريد نفت ايران است». کره جنوبي در پنج ماه نخست امسال، روزانه نزديک به 296 هزار بشکه نفت و ميعانات گازي از ايران خريداري کرده و پس از چين و هند، بزرگ ترين مشتري آسيايي نفت ايران بوده است.
برخي رسانه ها در روزهاي اخير مدعي شدند: در پي اعمال تحريم هاي جديد آمريکا و فشار واشنگتن به متحدانش براي توقف خريد نفت از ايران، کره جنوبي برنامه بارگيري نفت و ميعانات گازي ايران را در ماه ژوئيه به حال تعليق درآورد.
نماينده مجلس مطرح کرد:
غیر ممکن بودن حذف نفت ایران از بازارهای جهانی
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: چه آمريکا در برجام باشد، چه نباشد، خريداران نفت ايران هميشه در بازارهاي جهاني از خريد نفت اين کشور استقبال مي کنند.
عبدالحميد خدري گفت: اگر ايران نتواند نفت صادر کند، بدون ترديد اروپا و دنيا با مشکل روبه رو مي شوند و اين تحليل درستي است.
وي با تاکيد بر اين که جايگزيني براي نفت ايران وجود ندارد، افزود: با حذف نفت ايران از بازار جهاني، بحران جدي در چين، هند، اروپا و حتي آمريکا ايجاد مي شود.
اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: ايران به راحتي مي تواند نفت خود را چه آمريکا در برجام باشد، چه نباشد بدون اجبار يا درخواست بفروشد، زيرا خريدار نفت ايران همواره در دنيا وجود دارد.
خدري عنوان کرد: اگر کار به جايي برسد که بخواهند صادرات نفت ايران را متوقف کنند، همان گونه که رئيس جمهوري بيان کرد، نفت کشورهاي ديگر نيز صادر نمي شود، بنابراين عربستان نخستين کشوري خواهد بود که در اين زمينه متضرر مي شود.
عضو کميسيون انرژي مجلس پيش بيني کرد:
نفت ۱۰۰ دلاری نتیجه کاهش صادرات تولید ایران
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي درباره شرايط بازار نفت در پي تحريم هاي ايران گفت: انتظار مي رود با کاهش توليد و صادرات نفت خام ايران، قيمت اين کالاي راهبردي به 90 تا 100 دلار براي هر بشکه برسد.
علي بختيار با اشاره به پيش بيني يکي از بانک هاي آمريکايي مبني بر اين که با به صفر رساندن صادرات نفت ايران، قيمت جهاني نفت تا 120 دلار مي رسد، گفت: صادرات نفت ايران بدون ترديد به صفر نمي رسد، اما کاهش صادرات نفت ايران حتي اگر 500 هزار تا يک ميليون بشکه در روز باشد، تاثير خود را بر بازار خواهد گذاشت.وي افزود: پيش بيني مي شود قيمت نفت با کاهش توليد و صادرات نفت خام ايران به طور قابل ملاحظه اي افزايش يابد و انتظار مي رود قيمت اين کالاي راهبردي به 90 تا 100 دلار براي هر بشکه برسد.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اين که آمريکايي ها در بلند مدت از افزايش قيمت نفت سود مي برند، ادامه داد: با افزايش قيمت نفت، توليد نفت شيل توجيه اقتصادي پيدا مي کند، افزايش قيمت نفت در کوتاه مدت به سود عربستان و در بلندمدت به ضرر اين کشور خواهد بود.
به دستور رئيس جمهوري
سهام پالايشگاه ستاره خليج فارس در بورس عرضه مي شود
به دنبال دستور رئيس جمهوري براي عرضه سهام پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس در بورس، ملزومات ورود سهام اين پالايشگاه به بورس فراهم مي شود.
محمود مخدومي، مديرعامل شرکت تاپيکو، روز سه شنبه (19 تيرماه) در آيين پنجمين سالروز ورود اين شرکت به بورس اوراق بهادار تهران گفت: دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري در مراسم افتتاح پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس دستور داد تا ملزومات ورود سهام اين شرکت به بورس فراهم شود، بنابراين بلافاصله پس از اين دستور با همکاري سازمان تامين اجتماعي و شرکت سرمايه گذاري تامين اجتماعي (شستا) طرح عرضه سهام پالايشگاه ستاره خليج فارس به بورس در دستور کار قرار گرفت تا امکان عرضه سهام اين پالايشگاه فراهم شود.
وي افزود: اميدواريم دو سهامدار ديگر پالايشگاه ستاره خليج فارس از جمله شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران با مالکيت 18 درصد از سهام اين پالايشگاه، همکاري لازم را براي عرضه سهام در بورس اوراق بهادار داشته باشند.
مختومي ادامه داد: به منظور امکان حضور بيشتر مردم در بازارهاي سرمايه و نقدينگي با توليد مستمر، استقبال اوليه از طرف بازار سرمايه نسبت به عرضه سهام پالايشگاه ستاره خليج فارس انجام شده است.
مديرعامل تاپيکو اعلام کرد: فاز سوم ستاره خليج فارس تا پايان امسال به بهره برداري آزمايشي و در سه ماه نخست سال 98 به بهره برداري رسمي مي رسد.
مخدومي همچنين از اختصاص سرمايه گذاري 700 ميليون يورويي به پروژه ساخت و تکميل پالايشگاه ستاره خليج فارس خبرداد.
وي با تاکيد بر اين که پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس سبب مي شود که کشور از واردات بنزين بي نياز شود، ادامه داد: تا پايان امسال فاز سوم پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس راه اندازي مي شود که اين سه فاز در کنار يکديگر 50 درصد بنزين توليدي کشور را پوشش مي دهند و ديگر پالايشگاه ها نيز، 50 درصد ديگر بنزين مورد نياز کشور را تامين مي کنند.
مديرعامل تاپيکو با اشاره به عزم وزارت نفت در 2 سال اخير براي راه اندازي اين پروژه ملي اظهار کرد: در دولت يازدهم و دوازدهم شاهد پيشرفت خيره کننده روند ساخت اين پروژه عظيم بوديم که سرانجام فاز نخست و دوم اين پالايشگاه با هدف توليد بنزين يورو 4 و يورو 5 که مطابق با استانداردهاي روزآمد اروپاست راه اندازي شده است و اکنون روزانه 24 ميليون ليتر بنزين در اين دو فاز توليد مي شود.
مديرعامل تاپيکو به مزيت اين پالايشگاه به سبب موقعيت جغرافيايي آن اشاره کرد و گفت: پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس در موقعيتي است که مي تواند از هفت سال تخفيف کامل مالياتي بهره مند شود؛ اين موضوع اکنون از سوي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، استانداري هرمزگان و شرکت تاپيکو در حال پيگيري است.
مخدومي ادامه داد: ظرفيت ديگري که در قالب قانون رفع موانع توليد آمده، سبب تخفيف 10 درصدي خوراک براي پالايشگاه هاي تازه تاسيس مي شود و ما در پي آن هستيم تا از اين موقعيت استفاده کنيم و به تقويت اقتصاد طرح بپردازيم.
وي درباره تهاتر خوراک تحويلي از محل بدهي هاي دولت به سهامداران توضيح داد: تاپيکو 49 درصد از سهام پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس را در اختيار دارد و بر اساس قانون دولت مي تواند از محل اين تهاتر به رفع بدهي خود اقدام کند.
به گفته مديرعامل تاپيکو، هر سه مورد يادشده با جديت از سوي تاپيکو و شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي پيگيري ميشود تا به ارتقاي سطح کيفي پالايشگاه منجر شود.
مخدومي درباره ورود سهام اين شرکت به بازار بورس اوراق بهادار گفت: يک شرکت بورسي نسبت به يک شرکت غير بورسي الزام هاي متفاوتي دارد و همين الزام ها سبب مي شود تا سهام خود را در فرصت هاي معيني به بازار بورس عرضه کند. بر اساس دستور رئيس جمهوري در مراسم افتتاح فاز دوم پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس مبني بر الزام عرضه سهام اين پالايشگاه در بورس، پيگيري هاي لازم براي اجراي اين دستور انجام شده و از آنجا که پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس يک پروژه ملي به شمار مي آيد، بدون شک مساعدت دولت را به دنبال دارد.
وي افزود: صورت هاي مالي منتهي به پايان سال 96 تهيه و به گروه حسابرسي نيز ارائه شده است که تا پايان تيرماه صورت هاي مالي تاييد و سپس منتشر خواهند شد.
تاييکو با 49 درصد سهم، يکي از سهامداران عمده پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس است.
تداوم همکاري هاي تجاري ايران و اروپا و صادرات نفت ايران
وزير امورخارجه گفت: در نشست کميسيون مشترک برجام همه اعضا تاکيد کردند به تعهدهاي خود در حوزه هاي مختلف عمل کنند، همچنين بر تداوم فروش نفت ايران، روابط بانکي، همکاري در حوزه سرمايه گذاري تاکيد شد. محمدجواد ظريف روز (جمعه، 15 تيرماه) پس از پايان نشست کميسيون مشترک برجام در وين، گفت: همه مي دانند که ايران خويشتنداري و احتياط به خرج داده است. ما منتظر مي مانيم تا ببينيم که آيا ديگر طرف هاي برجام، نکاتي را که امروز درباره آنها بحث و توافق کرديم و در بيانيه کميسيون مشترک برجام آمده است، اجرا مي کنند يا خير. وي در مورد اين که آيا بسته پيشنهادي اروپا قابل اجراست، افزود: به نظر اين بسته کافي و دقيق نبود، امروز برخي نقاطي که در بسته اجرايي ديده نشده بود، در بيانيه مطرح و تعهد سياسي و حقوقي کشورهاي عضو براي عملياتي کردن نکات باقي مانده در بسته اجرايي ديده شده است. وزير امور خارجه تصريح کرد: همکاران ما در حال بررسي پيشنهادها هستند. قرار شد نشست هاي مشترکي با هر کدام از آنها داشته باشيم و ببينيم که هر کدام از اين پيشنهادهاي عملياتي چگونه مي تواند با نيازهاي ما در حوزه نفت، بانکي و در ديگر حوزه ها منطبق شود. ظريف در پاسخ اين که مهلت نهايي شدن اين بسته پيشنهادي چه زماني است، گفت: اين بسته تا حدي نهايي است و تعهدات مشخص است، فقط بايد اجرايي و عملياتي شود.
وزير امورخارجه نشست کميسيون مشترک برجام را بسيار جدي و سازنده دانست و افزود: در طول دو ماه گذشته پس از خروج غيرقانوني آمريکا از برجام، تلاش هاي فراواني از سوي اعضاي باقي مانده برجام شد تا ايران بتواند از منافع برجام به ويژه از منافع اقتصادي برجام، باوجود اقدام غيرقانوني آمريکا استفاده کند. وي تصريح کرد: در اين نشست بر اين واقعيت از سوي ما تاکيد شد که مردم ايران بايد منافع برجام را ببينند. در اين باره همه اعضا تاکيد کردند تعهدهاي خود را در حوزه هاي مختلف انجام دهند، همچنين از ادامه فروش نفت ايران تا روابط بانکي، حمل ونقل، همکاري هاي تجاري، همکاري در حوزه سرمايه گذاري و ديگر موضوع هايي که در بيانيه موگريني از طرف کميسيون مشترک قرائت کردند، ياد شده و متن بيانيه در اختيار همه رسانه ها قرار گرفته و به عنوان يک سند پخش شده است.