رئيس جمهوري: مشکلي براي بخش انرژي ايران پيش نميآيد
پرداخت اضافات عمومی کارکنان نفت با حقوق تیرماه
عمليات؛ خط مقدم توليد دلگرمي ميخواهيم
گفتوگو با رئيس پژوهشگاه صنعت نفت ايران
پيشگامي مناطق نفتخيز جنوب در مسئوليتهاي اجتماعي(بخش دوم)
سوخت گيري با نسل جديد کارتخوانها
گفتوگو با سرپرست اچ اس اي طرح نمک زدايي نفت خام اهواز
نوسازي ناوگان حمل و نقل عمومي کشور با حمايت بخش خصوصي
احياي دوباره ششمين جايگاه سوخت تهران
شرايط والدين براي دعوت فرزندان به نماز وعبادت
نوشيدني هاي مفيد براي دوران بارداري
جايگاه نفتي ها در قهرماني تيم ملي فوتسال بانوان
ورزش ضامن سلامت کارکنان و توليد پايدار در صنعت نفت است
رئيس جمهوري: مشکلي براي بخش انرژي ايران پيش نمي آيد
رئيس جمهوري با اشاره به اينکه در زمينه انرژي، حمل و نقل، کالاهاي اساسي و توليد، مشکلي براي کشور پيش نخواهد آمد، گفت: بسيار اميدواريم که روند همکاري اقتصادي ايران با دنيا مثل گذشته ادامه يابد.
حسن روحاني در پايان نشست سران سه قوه، با اشاره به اينکه قريب به اتفاق کشورها زير بار قانون داخلي آمريکا نمي روند، گفت: در زمينه انرژي، حمل ونقل، کالاهاي اساسي و توليد، مشکلي براي کشور پيش نخواهد آمد و هميشه زماني پيروز شديم که دولت و مردم در کنار هم بودند.
وي افزود: خوشبختانه در زمينه اقدام هاي غيرقانوني آمريکا، مسئولان و دولت، تماس هاي خوبي با کشورهاي مختلف اروپايي، چين و روسيه، کشورهاي همسايه و کشورهاي مهم آسيايي داشتند و قريب به اتفاق کشورها که حفظ استقلال و حاکميت براي آنها مهم است، پاسخ شان مثبت است، يعني مي گويند که ما زير بار قانون داخلي آمريکا نمي رويم.
رئيس جمهوري تصريح کرد: بسيار اميدواريم که روند تعامل اقتصادي ايران با دنيا مثل گذشته ادامه يابد و البته ما براي مواردي که ممکن است دچار مشکل شويم، برنامه ريزي کرده ايم و درباره راهکارهايي که با کمترين هزينه از اين مرحله عبور کنيم، بحث و گفت وگو کرديم.
روحاني عنوان کرد: امروز در شرايطي هستيم که آمريکا بيش از همه در اين ماجراي تحريم منزوي است. حاکمان امروز آمريکا، ماجراجويانه و غيرقانوني نه تنها با ملت ايران، بلکه نسبت به ملت هاي ديگر و حتي نسبت به متحدان خود برخورد مي کنند و شما ديديد که مردم متحدترين کشور اروپايي با آمريکا در سفر اخير ترامپ به انگليس، چه واکنشي نشان دادند. برخورد مردم در لندن و شهرهاي ديگر به گونه اي بود که ناچار شدند مراسم تشريفاتي اين سفر را تغيير دهند.
رئيس جمهوري گفت: امروز آمريکا در افکار عمومي دنيا منزوي و در ميان مردم ايران نيز از هميشه منزوي تر است؛ زيرا طرح تحريم آمريکا، عليه ملت ايران است. اگر اين تحريم براي بخش و صنعت خاصي بود، مي توانستند بهانه هايي بياورند و توجيه کنند؛ اما اين تحريم ها، تحريمي عام و کور است که بر مردم ايران فشار وارد مي شود. بنابراين طرح آنها فشار به ملت ايران است.
معاون اول رئيس جمهوري:
دنیا نیازمند نفت ایران است
معاون اول رئيس جمهوري با اشاره به اين که تلاش آمريکا براي جلوگيري از صادرات نفت ايران خيالي واهي است، گفت: همه دنيا به نفت ايران نيازمند است و مي توانيم براي فروش نفت راهکارهايي ايجاد کنيم. اسحاق جهانگيري، در نشست هم انديشي نمايندگان خارجي مقيم ايران و فعالان تجاري، با بيان اين که تلاش آمريکا براي جلوگيري از صادرات نفت ايران خيالي واهي است، گفت: آمريکايي ها اعلام کردند که از نوامبر، صادرات نفت ايران قطع خواهد شد. اينها خيال هايي واهي است که آمريکايي ها در سر دارند و فکر مي کنند قادرند ايران را متوقف کنند. هم دنيا نيازمند نفت ايران است و هم ما قادر هستيم روش هايي را در پيش بگيريم که نفت مان را صادر کنيم. وي با بيان اين که خروج آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پس از انجام تعهدهاي ايران و اعلام تحريم هاي گسترده مي تواند اعلام زنگ خطر بزرگي باشد، افزود: راهبرد آمريکايي ها جنگ اقتصادي عليه ملت ايران است، البته آنها همزمان، جنگ اقتصادي را با چند کشور ديگر نيز آغاز کرده اند. معاون اول رئيس جمهوري با بيان اين که ايران ظرفيت هاي فراواني دارد، عنوان کرد: رتبه نخست را از نظر ذخاير نفت و گاز دنيا داريم. در زمان برجام اعلام کرديم بيش از 200 ميليارد دلار طرح آماده در صنعت نفت و گاز براي عرضه داريم. بيش از چند 100 ميليارد دلار طرح در بخش هاي حمل ونقل، صنايع فلزي و رشته هاي مختلف صنعتي براي اجرا آماده شده بود. شرايط اقتصادي ايران مهيا بود که بتواند در جهان به يک کانون مهم سرمايه گذاري تبديل شود. وي گفت: ما به دنبال شرکاي واقعي خود بوديم تا بين شرکت هاي ايراني و خارجي براي صدها هزار ميليارد دلار سرمايه گذاري تفاهم شود. افزون بر نفت و گاز، در صنايع معدني نيز شرايط مساعدي داريم. جهانگيري با بيان اين که بر اساس سناريوهايي که برنامه ريزي کرده ايم ايران پارسال بيش از 90 ميليارد دلار صادرات نفتي و غيرنفتي داشت، ادامه داد: در دوره جديد به بخش قابل توجهي از اين صادرات نياز داريم. بايد بتوانيم کالاهاي خود را صادر کنيم و منابع ارزي حاصل از نفت و کالاهاي غيرنفتي در دسترس مان قرار گيرد و بتوانيم نيازهاي اساسي خود را از خارج کشور تامين کنيم. معاون اول رئيس جمهوري گفت: برنامه هاي مان را به گونه اي طراحي کرده ايم که نگذاريم اقتصاد کشور از اين مرحله آسيب ببيند.
وزير امور خارجه
اقدام های عملی برای تضمین ادامه فروش نفت ایران آغاز شد
وزير امورخارجه به اقدام هاي عملياتي گروه 1+4 در حوزه بانکي و نفت اشاره کرد و گفت: اقدام هاي عملياتي گروه 1+4 آغاز شده است و آنها ريز اقدام هايي را که قرار است براي تضمين روابط بانکي و ادامه فروش نفت ايران انجام دهند، با ما در ميان گذاشتند.
محمدجواد ظريف در نشست هم انديشي نمايندگان خارجي مقيم ايران و فعالان تجاري گفت: در مذاکراتي که پس از خروج غيرقانوني آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) داشتيم، همه کشورها را آماده حضور و فعاليت در ايران مي بينيم و همه شريکان ما در برجام، روسيه، انگليس، فرانسه، آلمان، چين و اتحاديه اروپا بلافاصله به روشني، حمايت خود را از برجام اعلام کردند.
وي افزود: همه آنها تعهد کردند که در حوزه هاي بانکي، فروش نفت به حد کنوني، تجارت، روابط بيمه، کشتيراني، حمل ونقل هوايي، سرمايه گذاري کنند و اقدام هاي لازم را انجام دهند.
وزير امورخارجه تصريح کرد: جهان اکنون بر سر دو راهي است که بپذيرد آمريکا منويات اقتصادي خود را بر بقيه دنيا تحميل کند يا براساس يک نظام قانونمند جهاني به تبادلات شان ادامه دهند.
ظريف با اشاره به اين که ضروري است فراتر از تعهدهاي اعلامي، اقدام هاي قانوني و عملياتي را نيز ببينيم، گفت: اقدام هاي عملياتي گروه 1+4 آغاز شده است و در سفري که به وين و ديدار با وزيران خارجه اين کشورها داشتيم، آنها ريز اقدام هايي را که در حوزه بانکي و نفت قرار است براي تضمين روابط بانکي و ادامه فروش نفت ايران انجام دهند، با ما در ميان گذاشتند و همکاران من اين موضوع را در پايتخت کشورهاي اروپايي و دو عضو ديگر برجام ادامه خواهند داد و اطمينان داريم در اين زمينه مي توانيم راهکارهايي پيدا کنيم.
وزير امورخارجه با بيان اين که اتحاديه اروپا و برخي شريکان ما در اروپا اقدام هايي را در همين حوزه آغاز کردند، گفت: اکنون فرصت نوآوري و حرکت به جلو و پيدا کردن راهکارها و شريکان جديد است. يقين دارم دولت هاي عضو برجام و ديگر دولت هاي دوست ما از همکاران اقتصادي بخش خود و ما حمايت خواهند کرد تا اين روند ادامه يابد.
در نامه زنگنه به رئيس دوره اي اوپک عنوان شد:
اوپکي ها پايبند نباشند
اثربخشي سازمان از بين مي رود
وزير نفت در پاسخ به نامه سهيل المزروعي، رئيس دوره اي اوپک بر ضرورت پايبندي اعضا به تعهد کاهش توليد تاکيد کرد و گفت: چنانچه اعضاي اوپک به تعهدهاي خود پايبندي کامل نداشته باشند، بتدريج اثربخشي تنها سازمان موفق بين الدولي کشورهاي در حال توسعه، با قدمتي نزديک به 60 سال در بازار نفت را به مخاطره مي اندازند. وزير نفت در اين نامه با اشاره به اينکه مطابق تصميم اجلاس 174 کنفرانس سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در تاريخ 22 ژوئن 2018 (يکم تيرماه 97) کشورهاي عضو متعهد شدند از ابتداي ماه ژوئيه سطح پايبندي خود به تعهد کاهش توليد را به 100 درصد برسانند، افزود: اين تصميم، نه مجوزي براي افزايش توليد بيشتر از سهميه تعيين شده در کنفرانس 171 است و نه مجوزي براي باز توزيع سهميه کاهش توليد ميان کشورهاي عضو.
وي تاکيد کرد: اين به آن معناست که تصميم هاي اتخاذ شده و سقف تعيين شده در کنفرانس 171 اوپک، همچنان معتبر بوده و توليد کشورها بايد منطبق با تعهدهاي تعيين شده باشد.
وزير نفت با بيان اينکه بر اساس تازه ترين گزارش ماهانه دبيرخانه اوپک، توليد برخي کشورهاي عضو در ماه ژوئن به مراتب بيشتر از سهميه تعيين شده براي آنها بوده و تخطي از تعهدهاي پذيرفته شده در کنفرانس 171 اوپک است، تصريح کرد: اين نگراني وجود دارد که اين تخطي در ماه هاي باقيمانده از اجراي توافق در سال 2018 نيز ادامه يابد و در تعارض با تصميم هاي اجلاس هاي 171 و 174، به يک روال تبديل شود.
زنگنه ادامه داد: ضروري است کميته مشترک وزارتي، نظارت بر توافق اوپک - غيراوپک (JMMC) توليد کشورهاي عضو از ماه ژوئيه را که نخستين ماه از اجراي قطعنامه شماره 174,513 است، زير نظر بگيرد و گزارش پايبندي تک تک اعضا به توافق هاي به عمل آمده در کنفرانس اوپک را ارائه کند.
وي با بيان اين که چنانچه اعضاي اوپک به تعهدهاي خود پايبندي کامل نداشته باشند، بتدريج اثربخشي تنها سازمان موفق بين الدولي کشورهاي در حال توسعه، با قدمتي نزديک به 60 سال در بازار نفت را به مخاطره مي اندازند، تصريح کرد: مسئوليت اين اتفاق نيز به عهده اعضاي خاطي سازمان است. وزير نفت در پايان، خواستار توزيع اين نامه از سوي دبيرخانه اوپک، ميان رؤساي هيئت هاي نمايندگي عضو اوپک شد.
در نامه زنگنه به وزير نفت عربستان مطرح شد:
JMMC حق تفسير از تصميم هاي اوپک را ندارد
وزير نفت در نامه اي به وزير نفت عربستان تاکيد کرد: مطابق با تصميم هاي کنفرانس 171 اوپک، کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق اوپک – غيراوپک (JMMC) حق هيچ گونه تفسيري از تصميم هاي اين سازمان را ندارد.
بيژن زنگنه در نامه اي به خالد الفالح، وزير صنعت، انرژي و منابع معدني عربستان، ضمن تشکر از ارسال نامه شان در ارتباط با کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق اوپک - غيراوپک ((JMMC و گزارش سطح پايبندي کشورهاي حاضر در بيانيه همکاري اوپک و غيراوپک به تعهدهاي خود اظهار کرد: قطعنامه شماره 174,513 مصوب نشست 174 اوپک، تصميم مهمي است که نشان دهنده مسئوليت پذيري اعضا به اهداف اوپک، همانگونه که در اساسنامه ذکر شده، است.
وي با اشاره به اينکه مطابق تصميم نشست 174 اعضاي اوپک، کشورهاي عضو متعهد شدند از ابتداي ژوئيه 2018، سطح پايبندي خود را به تعهد تعديل توليد به 100 درصد برسانند، تصريح کرد: اما اين تصميم، نه مجوزي براي افزايش توليد بيشتر از سهميه تعيين شده براي کشورها در نشست 171 اوپک و نه مجوزي براي بازتوزيع سهميه تعهدهاي تعديل توليد ميان کشورهاي عضو است.
وزير نفت درباره کميته مشترک فني وزارتي نظارت بر توافق جهاني کاهش عرضه هم تاکيد کرد: مطابق با تصميم هاي نشست 171 اوپک، اين کميته حق هيچ گونه تفسيري از تصميم هاي اين سازمان را ندارد و در عوض، تنها وظيفه آن، نظارت و گزارش ميزان پايبندي کشورها به تعهدهاي تعديل توليد يکايک آنها طبق روال پيشين است. زنگنه تاکيد کرد: به نظر من، در بحث توليد و مراعات سهميه ها، فقط تصميم هاي اوپک که با اجماع وزيران کشورهاي عضو اتخاذ شده است، اعتبار دارد و بايد ملاک عمل اعضاي اوپک قرار گيرد. در اين زمينه، کميته مشترک فني وزارتي نظارت بر توافق جهاني کاهش عرضه، بر اساس ماموريتي که براي آن تعريف شده است، بايد به نظارت و گزارش سطح توليد و پايبندي کشورها به تعهدات خود به صورت هر کشور منفرد و تک تک اقدام کند.
زنگنه با وزير برق عراق ديدار کرد
بيژن زنگنه، وزير نفت با قاسم الفهداوي، وزير برق عراق ديدار و گفت وگو کرد. وزير برق عراق که در راس هيئتي متشکل از وزير جوانان عراق، سفير، رئيس بانک تجارت و مرکزي اين کشور به ايران سفر کرده است، پس از ديدار با بيژن زنگنه، وزير نفت، با ولي الله سيف، رئيس کل بانک مرکزي و رضا اردکانيان، وزير نيرو نيز ديدار و گفت وگو خواهد کرد.
تحولات صنعت نفت د ر هفته اي که گذشت
صادرات محموله 500 هزار بشکه ای نفت خام پارس
نخستين عمليات بارگيري و صادرات نفت خام ميادين حوزه غرب كارون با نام نفت خام پارس به ميزان 500 هزار بشكه به وسيله نفتكش MABROUK از منطقه بهرگان به مقصد يك كشور اروپايي انجام شد.
اين عمليات با برنامه ريزي و هماهنگي واحدهاي ستادي و با كوشش و همكاري فشرده كاركنان واحدهاي عمليات دريايي، بهره برداري خشكي و ديگر واحدهاي مرتبط به انجام رسيد.
نفت فوق سنگين ميادين غرب كارون به وسيله يک خط لوله 32 اينچ از تلمبه خانه اميديه به بهرگان منتقل و پس از ذخيره سازي و آماده سازي در مخازن ذخيره از SBM بهرگان صادر مي شود.
تضمین تامین خوراک طرح دی پلیمر آریا
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي اعلام کرد که خوراک مورد نياز طرح دي پليمر آريا با افزايش توليد پروپيلن در کشور به طور کامل تامين خواهد شد.
رضا نوروززاده، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي و مديران ارشد اين شرکت روز سه شنبه (26 تيرماه) از طرح دي پليمر آريا در شهرستان خمين با ظرفيت توليد ظرفيت توليد 175 هزارتن پلي پروپيلن خواهد بود، بازديد کردند.
براساس اين گزارش، اين طرح هم اکنون 62 درصد پيشرفت دارد و پيش راه اندازي آن اوايل سال 98 خواهد بود. در فاز دوم اين طرح، ظرفيت توليد آن 300 هزار تن افزايش مي يابد.
برآورد اوليه سرمايه گذاري اين طرح 350 ميليارد تومان بود، اما هم اکنون اين برآورد حدود 750 ميليارد تومان است.
حميد کبيري، مدير عامل طرح دي پليمر آريا عمده ترين دغدغه آينده را تامين خوراک عنوان کرد و گفت: تجهيزات اين واحد مطابق با اصول مهندسي در اروپا تهيه و نمونه آن در نروژ راه اندازي شده است. اين طرح روزانه به هفت هزار بشکه پروپيلن نياز دارد و اميدواريم در رويارويي با مشکل خوراک، شرکت ملي صنايع پتروشيمي به ما کمک کند.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي نيز در جريان اين بازديد با بيان اين که نياز کشور به پلي پروپيلن بسيار زياد و افق آينده صنعت پتروشيمي افزايش توليد پروپيلن است، اظهار کرد: جاي هيچ گونه نگراني در مورد تامين خوراک اين طرح نيست و با توجه به اين که واحد در حال احداث است، موظف به تامين خوراک از طريق پتروشيمي شازند هستيم و با تسريع امور، اميدوارم به زودي شاهد افتتاح آن باشيم.
علي محمد بساق زاده، مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي نيز تصريح کرد: تعداد زيادي واحد توليد کننده پروپيلن در کشور وجود دارد که مي تواند خوراک اين واحد را تامين کند. هر زمان که طرح دي پليمر آريا وارد سرويس شود، پروپيلن پتروشيمي شازند در اختيار شرکت دي پليمر آريا قرار مي گيرد.
وزارت نفت از روند توسعه صنعت پتروشیمی حمایت می کند
قائم مقام وزير نفت گفت: ساخت و تکميل طرح هاي پتروشيمي، تامين مالي، همچنين تامين خوراک پايدار مجتمع هاي توليدي مورد حمايت وزارت نفت است. مرضيه شاهدايي روز دوشنبه (25 تيرماه) در نشست بررسي وضع طرح هاي صنعت پتروشيمي درباره اقدام هاي انجام شده در وزارت نفت براي تسهيل فعاليت صنعت پتروشيمي اظهار کرد: وزارت نفت مسائل مربوط به صنعت پتروشيمي از جمله دريافت مجوز، تامين يا انتقال خوراک را پيگيري مي کند. وي افزود: وزارت نفت همه تلاش خود را براي تکميل و به سرانجام رسيدن طرح هاي پتروشيمي به منظور استفاده از خوراک موجود براي ايجاد ارزش افزوده بيشتر به کار مي گيرد.
قائم مقام وزير نفت تصريح کرد: وزارت نفت همچنين مسائل مربوط به حوزه مالي را که براي برخي پتروشيمي ها چالش به شمار مي آيد، پيگيري مي کند؛ نشست هاي بسياري براي پيگيري اين موضوع از طريق بورس کالا، بانک مرکزي و صندوق توسعه ملي برگزار شده است تا به هر ترتيبي که امکان دارد، از خطوط اعتباري ايجاد شده در طرح هاي پتروشيمي استفاده شود. شاهدايي ادامه داد: به همين منظور اگر طرحي پيشرفت داشته و فعال باشد در اولويت استفاده از خطوط اعتباري قرار مي گيرد، اما طرح هايي که فقط مجوز گرفته اند و هنوز به مراحل جدي نرسيده اند، در اولويت قرار ندارند.
وي گفت: راهبرد وزارت نفت پيگيري به ثمر رسيدن طرح هاي پتروشيمي يا تعريف طرح هاي جديد براي استفاده از خوراک هاي موجود است؛ از اين رو پيگير طرح هاي پتروشيمي هستم.
قائم مقام وزير نفت گفت: براي نمونه خط لوله اتان را که از پارس دوم به پارس يک بايد انتقال داده مي شد به صورت روزانه از شرکت ملي گاز پيگير هستيم و نشست هاي مداومي برگزار شده است تا خوراک پتروشيمي ها تامين شود، همچنين مجوز پتروشيمي کيان که از شرکت ملي صنايع پتروشيمي به وزارت نفت منتقل شده، در حال پيگيري است.
شاهدايي درباره آينده صنعت پتروشيمي با توجه به شرايط موجود گفت: شرايط تهديد و تحريم براي همه صنايع وجود دارد، پتروشيمي در شرايط مساعد ارتباط با جامعه جهاني مي تواند رونق و توسعه داشته باشد.
وي افزود: فروش محصولات، فاينانس، خريد تجهيزات و لوازم وابسته به شرايط تعامل با دنياست، اما با تکيه بر توان داخلي و تلاش همه همکاران فعاليت هاي خود را در مسير توسعه ادامه مي دهيم.
شاهدايي درباره اقدام هاي وزارت نفت براي تامين خوراک صنايع پايين دست پتروشيمي نيز گفت: برخي قوانين کلي وجود دارد که وزارت نفت نمي تواند آنها را تغيير دهد، اما در مواردي مانند نوسان و وضع بازار براي عرضه محصولات پتروشيمي با ارز آزاد به اختلالات زيادي در صنايع پايين دست پتروشيمي منجر شد که با تمهيدات انديشيده شده و مطرح شدن اين موضوع در دولت، قوانين اصلاح و بازار از حالت تلاطم خارج شد.
اروپا از قطع صادرات به ایران حدود ۱۰ میلیارد دلار متضرر شده است
سفير اتريش در ايران با بيان اين که اتحاديه اروپا خواهان باز شدن کانال هاي مالي است، گفت: اروپا از قطع صادرات به ايران حدود 10 ميليارد دلار متضرر شده است.
اشتفان شولتز، عصر روز دوشنبه (25 تيرماه) در نشست هم انديشي نمايندگان خارجي مقيم ايران با فعالان تجاري که با حضور محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه و اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري برگزار شد، گفت: اتحاديه اروپا خواهان باز شدن کانال هاي مالي است، زيرا به دليل قطع صادرات به ايران حدود 10 ميليارد دلار متضرر شده است.
وي با اشاره به سفر حسن روحاني، رئيس جمهوري اسلامي ايران به وين افزود: اين سفر از آن لحاظ اهميت داشت که نخستين سفر يک مقام خارجي به اتريش سه روز پس از رياست اتحاديه اروپا ازسوي اين کشور بود و نکته ديگر آن نخستين سفر اروپايي رئيس جمهوري ايران به يک کشور غربي در دور دوم رياست جمهوري بود.
سفير اتريش در ايران تصريح کرد: همان طور که ايران نشان داد راهبردي روشن پس از خروج آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دارد، امروز نيز نشان داده يک سياست مشخص در برابر اروپا و شرايطي که يکي از طرف هاي برجام از اين توافق خارج شده، دارد.
شولتز عنوان کرد: در سفر روحاني به اتريش، رؤساي جمهوري دو کشور توافق کردند همه حقوق و ارتباط اقتصادي که تا پيش از اين برقرار بود، ادامه يابد، مشروط به اين که ايران همه مفاد برجام را رعايت کند.
سفير اتريش در ايران افزود: بايد دنبال ابزاري باشيم که بتوانيم با آنها تحريم هاي يکجانبه آمريکا را کنار بگذاريم، افزون بر اين که اتحاديه اروپا با ابزارهاي مختلف اين کار را انجام خواهد داد. کشورهاي اروپايي نيز مي توانند با استفاده از امکانات خود همکاري دوجانبه خود را با ايران گسترش دهند.
پروژه های تامین خوراک مرتبط با بالادست در اولویت قرار دارند
مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي در جلسه روند پيشرفت طرح هاي پتروشيمي گفت: پروژه هاي تامين کننده خوراک که با بالادست ارتباط دارند، در اولويت قرار گرفته اند.
جلسه بررسي شرايط کنوني طرح هاي صنعت پتروشيمي شامل پيشرفت فيزيکي، چالش ها، مشکلات و پيش بيني زمان راه اندازي و بهره برداري با حضور مرضيه شاهدايي، قائم مقام وزير نفت، رضا نوروززاده، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي و اعضاي هيئت مديره شرکت ملي صنايع پتروشيمي و نمايندگاني از طرح هاي در حال اجرا برگزار شد. بر اساس اين گزارش، نمايندگان طرح هاي GTPP پژوهش و فناوري پتروشيمي، طرح پتروشيمي دماوند، طرح پالايشگاه بيدبلند2، طرح پالايش پارسيان سپهر، طرح NGL 3200 پتروشيمي بندر امام خميني، طرح NGL 2300 پتروشيمي اميرکبير و NGL3100 طرح دهلران ضمن ارائه خلاصه گزارشي از ميزان پيشرفت و تشريح روند کار، چالش ها و مشکلات خود را مطرح کردند. علي محمد بساق زاده، مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي در اين جلسه اظهار کرد: پروژه هاي تامين کننده خوراک که با بالادست ارتباط دارند، در اولويت قرار گرفته اند و نياز به برگزاري جلسه هاي مشترک بيشتري براي رفع مشکلات خود دارند. علي پژوهان، مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري نيز در اين جلسه ضمن ارائه روند همکاري هاي اين شرکت با ايرليکوييد گفت: دستاورد اين همکاري، تشکيل کنسرسيوم براي پروژه MTPNPCاست که سهم شرکت پژوهش و فناوري از ليسانس 34 درصد و در مهندسي پايه 26 درصد تعيين شد. همچنين موضوع تحريم هاي پيش رو بررسي شد تا راهکارهاي نحوه گردش مالي و ادامه همکاري پيگيري شود. مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي هم در اين جلسه، گزارشي از روند پيشرفت پتروشيمي هاي مرجان، کاوه و بوشهر ارائه داد و از قائم مقام وزير نفت درخواست کرد خوراک پروژه هاي بالادستي صنعت پتروشيمي تامين شود تا پس از بهره برداري بتوانند با حداکثر ظرفيت توليد کنند.
پرداخت اضافات عمومی کارکنان نفت با حقوق تیرماه
اضافات عمومي کارکنان رسمي وزارت نفت که مقدار آن بر اساس مصوبه هيئت وزيران مشخص شده است، از تير ماه در حقوق کارکنان اعمال و پرداخت مي شود. کامران دهقاني، سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت در گفتوگو با «شانا» با بيان اين مطلب گفت: بر اساس مصوبه افزايش حقوق کارکنان دولت که 16 ارديبهشت ماه امسال از سوي هيئت وزيران ابلاغ شد، اضافات عمومي کارکنان نفت 6 درصد اعلام شده است. وي افزود: هر ساله در مصوبه هيئت وزيران، ميزان اضافات عمومي کارکناني که مشمول قانون مديريت خدمات کشوري نيستند، نظير شرکت ملي نفت ايران، مشخص ميشود که بر مبناي بند 3 مصوبه امسال هيئت وزيران، اين ميزان 6 درصد در نظر گرفته شده است. دهقاني گفت: همچنين بر اساس بند 7 اين مصوبه، در صورتي که حقوق مشمول کسور بازنشستگي کارکنان سازمانها و نهادهايي که تابع قانون مديريت خدمات کشوري نيستند ( شرکت ملي نفت ايران)، کمتر از 5 ميليون تومان باشد، ضريب ديگري نيز بر مبناي فرمولي که در همين مصوبه ارائه شده است، محاسبه و به آن 6 درصد اضافه خواهد شد. وي يادآور شد: تعيين ميزان اضافات عمومي کارکنان دولت، هرساله با مصوبه هيئت وزيران مشخص ميشود و وزارت نفت يا ديگر دستگاهها در تعيين آن دخالتي نداشته و ملزم به اجراي کامل مصوبه هستند. دهقاني درباره اضافات شايستگي سالانه مبتني بر عملکرد کارکنان رسمي وزارت نفت نيز گفت: تقاضاي اضافات شايستگي از سوي وزارت نفت به نهادهاي ذي ربط ارسال شده است.
تشکیل کمیته راهبردی ایران و عمان در آینده نزدیک
مديرعامل شرکت ملي صادرات گاز ايران از تشکيل کميته راهبردي ايران و عمان درآينده نزديک خبر داد و گفت: گروه ايراني براي نهايي کردن چارچوب همکاري ايران به زودي به عمان سفر مي کند. مهران اميرمعيني در گفت وگو با «شانا» درباره تازه ترين تحولات مذاکرات ايران و عمان براي صادرات گاز به اين کشور اظهار کرد: پس از نهايي شدن چارچوب همکاري بين 2 کشور و امضاي آن از سوي وزيران نفت ايران و عمان، فراخوان براي انتخاب پيمانکار داده مي شود. وي با بيان اين که مذاکره بر سر مسائل حقوقي اين قرارداد نيز ادامه دارد، تاکيد کرد: البته بايد به اين نکته توجه داشت که مسائل حقوقي پيچيدگي خاص خود را دارد و زمان بر است.
اميرمعيني به سفر هيئت عماني به ايران در اواخر ارديبهشت ماه اشاره کرد و افزود: در اين سفر درباره بخشي از چارچوب همکاري ميان 2 کشور بحث شد.
مديرعامل شرکت ملي صادرات گاز ايران پيش تر نيز در گفت وگوي تفصيلي با شانا اظهار کرده بود: پروژه صادرات گاز ايران به عمان قرار است با همکاري 2 کشور انجام شود. گاز تحويلي در بندر صحار خواهد بود و در کارخانه ال ان جي عمان به شکل ال ان جي تحويل ايران مي شود که به نوعي سوآپ گاز است. بايد گفت که بازاريابي آن نيز از سوي شرکت ملي نفت ايران انجام مي شود. در اين زمينه هر کشور داراي قوانين خودش است، بنابراين پروژه پيچيده مي شود. در ايران و عمان هم افزون بر وزارت نفت، نهادهاي ديگري نيز اثرگذار خواهند بود و هماهنگي بين اين نهادها کاري زمان بر است. در اين زمينه بحث هاي فراواني شده و حل کامل آن به زمان نياز دارد. آنچه مسلم است توافق بر سر جزئيات کمي زمان بر و چالشي است. بايد گفت زماني يک قرارداد نهايي مي شود که درباره تک تک بندهاي آن توافق شده باشد؛ در برخي موارد يک بند قراردادي مي تواند همه بندهاي ديگر را تحت تاثير قرار دهد. مذاکرات اوليه صادرات گاز ايران به عمان به سال 1383 برمي گردد، اما از آنجا که آن زمان تراز گاز ايران مثبت نبود، يعني مصرف از توليد بيشتر بود، از اين رو ظرفيت صادرات گاز وجود نداشت، بنابراين تمايل کمتري براي مذاکرات جدي وجود داشت. اما با روي کار آمدن دولت يازدهم و با ورود فازهاي جديد پارس جنوبي و افزايش توليد گاز ايران، به طور طبيعي صادرات گاز به ديگر کشورها در دستور کار وزارت نفت قرار گرفت، بنابراين از سال 92 مذاکرات به صورت جدي دنبال و تفاهم نامه اي هم امضا شد.
عمليات؛ خط مقدم توليد
دلگرمي مي خواهيم
مشعل در روزهايي به اهواز سفر مي کنيم که گرماي هوا ، امان همه را بريده و مشکلات ناشي از آن ساعات اداري را به 6 صبح تا ظهر کاهش داده است. اين تغيير ساعت، اما مشمول کارکنان عملياتي صنعت نفت نمي شود و براي آنکه چرخ اين صنعت بچرخد، بايد در هر ساعتي از شبانه روز پاي کار باشند.مقصدمان کارخانه گاز و گاز مايع 600 است؛ 15 کيلومتري جنوب شرق اهواز در منطقه صنعتي کريت کمپ، کارخانه اي که قدمت آن به سال 1352 باز مي گردد و گاز سبک مورد نياز مصارف شبکه سراسري گاز و پتروشيمي را تامين مي کند. اين کارخانه زيرمجموعه شركت بهره برداري نفت و گاز كارون، بزرگ ترين شرکت بهره بردار تابع مناطق نفت خيز جنوب است که مسئوليت راهبري و توليد صيانتي نفت، گاز و مايعات گازي را با توليد روزانه بيش از يک ميليون و 30 هزار بشکه نفت خام به عهده دارد ، همچنين با توليد روزانه 60 هزار بشکه گاز مايع (ان جي ال) و 650 ميليون فوت مکعب گاز سبک ، يکي از تامين کننده هاي اصلي خوراك شرکت هاي پتروشيمي مارون و بندر امام محسوب مي شود.
کارخانه گاز و گاز مايع 600 شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به تازگي چند اصلاحيه عملياتي را با هدف بهبود شرايط توليد، کاهش گازسوزي و صيانت از محيط زيست پشت سر گذاشته است.
پيمان مقدم، رئيس جوان، چهار سالي است که اين مسئوليت را عهده دار شده و درباره جزييات عمليات اصلاحي در اين مجموعه توضيح مي دهد: «يکي از اقدام هاي مهم صورت گرفته، طرح اصلاحي مسير کنارگذر گاز اصلي کارخانه گاز مايع 600 بود که تا قبل از اين اقدام و به دليل نحوه طراحي اوليه هنگام نصب صفحات مسدودکننده در آغاز تعميرات اساسي و هنگام برداشت اين صفحات، حجمي حدود 8/1 ميليارد فوت مکعب از گاز سوزانده مي شد که علاوه بر هدر رفت منابع، آلودگي محيط زيست اطراف کلانشهر اهواز را نيز به دنبال داشت که با استفاده از حدود 90 متر خط لوله و اتصالات 24 اينچ و دو عدد شير 24 و 36اينچ، اين اصلاحيه به مرحله اجرا درآمد که جلوگيري از هدر رفت گاز و آلودگي هوا را به دنبال دارد.» به گفته او، يکي ديگر از مشکلاتي که واحد عمليات کارخانه گاز و گاز مايع 600 با آن مواجه بود، نبود مسير کنارگذر شير هيدروليکي گاز خروجي کارخانه به طرف واحدهاي پايين دست شرکت ملي مناطق نفت خيز بود که هنگام عدم عملکرد مناسب اين شير، به ناچار کل گاز به سمت مشعل هدايت مي شد. براي رفع اين مشکل و به منظور حفظ محيط زيست و حفاظت از سرمايه هاي ملي، طرح اصلاحيه مسير کنار گذر شير خروجي گاز سبک نيز در دستور کار قرار گرفت و با موفقيت اجرا شد. اين اقدام با تلاش نيروهاي عملياتي انجام شده که شبانه روز خود را در اينجا سپري مي کنند. در محوطه کارخانه که قدم مي زنيم، آفتاب داغ جنوب بالاي سرمان است. يکي از نيروها در حال چک کردن يکي از پمپ هاست. آچار به دست، با دقت همه دستگاه ها را يک به يک زير نظر دارد. درباره سختي کارش با او وارد صحبت مي شوم. عرق پيشاني اش را با آستين پاک مي کند و مي گويد: «خودتان سختي را مشاهده مي کنيد. هميشه اين هوا داغ است. ما هم گلايه اي نداريم. کارمان را مي کنيم. » مي پرسم چه خواسته اي داري که مي گويد: «فقط ما را بهتر ببينند، همين.»
دلگرمي مي خواهيم
در بخش ديگري از کارخانه، با محمدحيدري هم صحبت مي شوم؛ مردي جنوبي که 34 سال است در صنعت نفت کار مي کند. درباره کارش مي گويد: «اين واحد، عملياتي است و کار در آن با سختي همراه است. ما با آن کنار آمديم و کار را به نحو احسن انجام مي دهيم. واحد عملياتي، معمولا پروسه گازي و نفتي است که خطرات زيادي دارد. عمده سختي کار در تاسيسات است که با فشار بالا کار مي کند. اين کارها طاقت فرساست؛ در گرماي تابستان و سرماي زمستان. انتظار داريم به بچه هاي عمليات نفت بيشتر رسيدگي شود. در کار ما شبانه روز معنا ندارد. هميشه کارنامه خوبي از خود به نمايش گذاشته ايم. به هر حال توليد نفت در بخش عمليات، قابل مشاهده است. مطالبه و درخواست ما رسيدگي به افراد عملياتي است؛ چون کارمان سخت است. پس بايد يک وجه تمايزي داشته باشيم و بيشتر و بهتر ديده شويم؛ ما فقط دلگرمي مي خواهيم.»
به گفته رئيس کارخانه، حدود 40 نفر در اين مجموعه به شکل مستقيم و غيرمستقيم مشغول فعاليت هستند. کارخانه اي که فراورش گازهاي مراحل اول ميدان نفتي اهواز را عهده دار است. او ادامه مي دهد: «ما گاز استحصال شده از چاه هاي ميدان نفتي اهواز را جداسازي مي کنيم. نفت از گاز جدا شده و براي پالايش و صادرات مي رود و گاز هم به کارخانه هاي گاز مايع فرستاده مي شود. ميعانات سنگين و آنهايي که قابل مايع شدن هستند را از گاز جدا مي کنند و گاز خشک شده را تحويل صنايع پايين دست مي دهند. قبلا مقصد گاز تهيه شده در کارخانه ما، شرکت گاز بود و الان پتروشيمي است. اين عمليات را کارکنان ما با دقت تمام انجام مي دهند. هر چند هر دقيقه از کار ما پر از خطر است.»
کار ما شب و روز ندارد
قادر موليات، مهندس کامپيوتر 40 ساله جنوبي که در بخش ابزار دقيق در اين کارخانه مشغول فعاليت است و در توضيح اهميت کارش مي گويد: «سختي کار ما اين است که يک لحظه نمي توانيم بد کار کنيم، چون تمام عمليات به هم مي ريزد. با دقت بالا در شرايط سخت محيطي، کار خود را انجام مي دهيم. در بالاترين دماي هوا پاي کار هستيم و از همه ادوات ابزار دقيق کنترل ولو ها تا کنترل کننده دما و فشار و همه چيز را بايد نظارت داشته باشيم. ما گوش و چشم بچه هاي بهره برداري و عمليات هستيم. هر ايراد و مشکلي را بايد کنترل، نظارت و رفع کنيم.» در بخش ديگري از کارخانه با اميررضا آل محمد، سرپرست تعميرات مکانيک کارخانه هم صحبت مي شوم. مي گويد: «ماهيت کار ما شامل نگهداري و تعميرات تجهيزات موجود در کارخانه است که عمليات و فرايند کارخانه را حفظ مي کنيم.» او در توضيح سختي هاي کارش مي گويد: «اولين بخش از سختي کار ما فشار کاري است. کار ما شب و روز ندارد. در هر شرايطي بايد فرايند کار را حفظ کنيم. او که از کمبود نيروي کار گلايه مند است، اشاره مي کند که به خاطر سختي کار، خيلي از نيروها در فکر رفتن هستند.» اين موضوعي است که از سوي رئيس کارخانه هم مورد اشاره قرار مي گيرد که توضيح مي دهد: «نبود نيروي عملياتي از ديگر مشکلات است. بسياري از نيروها را با زحمت نگه داشته ايم.»
وقتي موضوع را با سيد محسن نقوي پور، مدير عمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در ميان مي گذارم، با اشاره به سختي کار نيروهاي عملياتي، خواستار درنظرگرفتن امتيازات ويژه براي اين دسته از نيروهاي صنعت نفت مي شود و مي گويد: «200 درخواست خروج از بخش عمليات از سوي نيروها روي ميز کار من است و با کمبود نيرو مواجه هستيم. خيلي از آنها براي آنکه در بخش عمليات کار نکنند، در رشته تحصيلي غيرمرتبط ادامه تحصيل داده تا بتوانند انتقالي بگيرند. بنابراين لازم است توجه بيشتري به آنان داشته باشيم و براي نگهداشت نيرو، آيتم خاصي را در نظر بگيريم.»
او در توضيح اهميت کار نيروهاي عملياتي اشاره مي کند: «شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون، يک ميليون و 50 هزار بشکه، يعني 25 درصد از نفت کل کشور را توليد مي کند، همين يعني اهميت کار نيروهاي عملياتي.»
مقدم، رئيس کارخانه با اشاره به سختي کار کارکنان خود که اقدام هاي اصلاحي را شبانه روز و در گرماي طاقت فرساي هوا به ثمر رساندند، توضيح مي دهد: «کار عملياتي در تمام صنعت نفت سخت است و ما با توجه به محدوديت زماني که داشتيم، کار سخت تري انجام داديم. مجبور شديم نيروها را به صورت 12 و 18 ساعته سر کار نگه داريم، حتي همکاران خط لوله به شکل 48 ساعته پاي کار بودند؛ به طوري که از کارخانه خارج نمي شدند. با توجه به تعهد 48 ساعته کار شبانه روزي حتي شب هاي قدر را هم اينجا برگزار کرديم. »
او مي گويد: «هر يک از اين لوله ها، به مثابه يک بمب است. نيروهاي عملياتي، متضمن پشتيباني توليد هستند؛ اما حقوق ويژه اي ندارند. به خاطر همين ممکن است انگيزه کار در عمليات را از دست بدهند و با اخذ مدارک غيرمرتبط راهي براي خروج از عمليات پيدا مي کنند، البته بگويم که اين نيروها توقع خاصي هم ندارند. فقط مي خواهند به معيشت و رفاه آنها توجه شود.
مقدم در توضيح سختي کار نيروهاي عملياتي اشاره مي کند: «سختي کار همين خط 40 اينچ با 400 پي اس آي فشار است که از پشت سر ما مي گذرد. با توجه به قدمت تاسيسات، هر لحظه ممکن است هر اتفاقي رخ دهد. سختي کار ما اين است.»
حق اشتباه کردن نداريم
او معتقد است: «آسيب ها و فرسودگي کار هم زياد است. وقتي با واحدهاي نفت و گاز کار مي کنيم، در واقع با جان خودمان بازي مي کنيم. ما اينجا حق اشتباه کردن نداريم. اولين اشتباه، آخرين اشتباه است. همين مخزن پشت سر ما اگر بترکد، فکرمي کنم از اين کارخانه و روستاهاي اطراف چيزي باقي نمي ماند. شرايط بد جوي هم سختي کار را دوچندان کرده است، در اين چند سال هم که ريزگردها اضافه شده اند. هر بار که گرد و خاک مي آيد، مصيبت داريم. خاک که زياد مي شود، فيلترهاي ورودي که هوا را تصفيه مي کنند، هر4 ساعت يکبار بايد تعويض شوند.»
وقتي با کارکنان هم صحبت مي شوم، مي گويند: «وقتي ميزان آلايندگي هوا از حد مجاز عبور مي کند، با تشخيص مقامات، اداره ها مدارس و... همه تعطيل مي شوند؛ اما مجموعه هاي صنعت نفت مستثنا هستند. ما واحد توليدي هستيم و براي تداوم توليد بايد پاي کار باشيم. الان به خاطر گرماي هوا ساعت کاري اداره ها از 6 صبح تا ظهر است؛ اما اين شامل بخش هاي عملياتي نمي شود و کار ما تعطيل بردار نيست.»
محسن دهانزاده، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون با اشاره به اين مطلب که هر دو طرح اصلاحي ازسوي واحد عمليات گاز و گاز مايع شرکت نفت و گاز کارون پيشنهاد شده و با همکاري مهندسي گاز و گاز مايع مناطق نفت خيز جنوب و اداره بازرسي فني و خوردگي فلزات کارون، دستورعمل اجرايي آن تهيه و ازسوي تعميرات خطوط لوله کارون انجام شده، مي گويد: «اين دو طرح مهم اصلاحي با هدف کاهش گاز سوزي و صيانت از محيط زيست در خرداد سال جاري و در ماه مبارک رمضان و گرماي طاقت فرساي جنوب و همزمان با انجام تعميرات اساسي کارخانه گاز مايع 600 صورت گرفته است که تلاش کارشناسان مديريت عمليات اين شرکت در انجام اين اصلاحيه ها قابل تقدير است.»
از کارخانه که بيرون مي آييم، اين جمله يکي از نيروهاي عملياتي در گوشم پرصداست که شما را به خدا سختي کار ما را به گوش مسئولان برسانيد. چيزي نمي خواهيم، حداقل بدانند که در چه شرايط سختي کار مي کنيم.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت ايران در گفت وگو با «مشعل»:
صنعت نفت دانش بنيان و فناور محور شود
مشعل اکرم برنجي پژوهش، يکي از اساسي ترين الزام ها در مسير تحقق پيشرفت و توسعه همه جانبه کشورهاست و قدرت و استقلال هر کشوري، حتي در زمينه هاي اقتصادي، بر پژوهش و توليد علم استوار است و به اين دليل نوع و سطح فعاليت هاي پژوهشي، يکي از شاخص هاي اصلي توسعه پايدار و پيشرفت هر جامعه اي محسوب مي شود، بنابراين بر آن شديم تا جايگاه پژوهش در صنعت نفت را مورد ارزيابي قرار دهيم و دريابيم که اين مرکز با سابقه طولاني بيش از نيم قرن فعاليت، تا چه اندازه در مسير تحقيق، پژوهش و مجموعه فعاليت هاي بديع، خلاق، نوآورانه، نظام يافته و برنامه ريزي شده با هدف گسترش شناخت مرزهاي علمي و کاربرد اين دانش براي بهبود زندگي و نوآوري و ايجاد فرآورده ها، فرايند ها، وسايل و ابزار، نظام ها، خدمات و روش هاي جديد در صنعت نفت گام برداشته است. براي شناخت جايگاه اين نهاد علمي،«مشعل» با دکتر جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت ايران گفت وگويي انجام داده که بخش نخست آن را در ادامه مي خوانيد:
جايگاه پژوهش در صنعت نفت کجاست؟
صنعت نفت، يکي از مهمترين بخش هاي صنعتي و اقتصادي در کشور محسوب مي شود، به اين دليل که بسياري از مناسبات و معادلات اقتصادي (توليدکننده بخش مهمي از بودجه و بيشترين ارزش افزوده) را به خود اختصاص داده است.
بر اساس تجارب به دست آمده، ايجاد ارزش افزوده، منوط به توانمندي هاي دانش و فناوري است و به ميزاني که صنايع مختلف، بخصوص نفت و گاز از مزيت هاي فناوري بيشتري برخوردار باشند، توانشان هم براي خلق ارزش بيشتر مي شود. اينجاست که جايگاه پژوهش، بيش از پيش در صنعت نفت مشخص مي شود، چرا که پژوهش، ابزاري است براي توسعه دانش فني و فناوري که پژوهشگران با تلاش خود مي توانند آن را توسعه و نفوذشان را در صنعت افزايش دهند.
به عبارتي، صنعت نفت کشور بايد به يک صنعت دانش بنيان و فناور محور تبديل شود و اين ممکن نيست مگر با تقويت پژوهش و زيرساخت هاي پژوهشي.
پژوهش، يک مزيت بسيار مهم و اولويتي جدي است و پژوهشگاه صنعت نفت که چنين رسالتي را به عهده دارد، بايد بتواند صنعت نفت را حمايت و پشتيباني کرده و با خلق دانش و فناوري هاي روز آشنا کند.
قطعا جايگاه پژوهش در صنعت نفت، با وضعيت ايده آل فاصله دارد و با موانعي هم در اين زمينه مواجه هستيم؛ ولي بايد در اين مسير تلاش و حرکت کرد؛ البته در سال هاي گذشته تلاش هايي شده که با توجه به اهميت صنعت نفت و گاز و ظرفيت اقتصادي در اين حوزه، بايد بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد.
آيا پژوهش در صنعت نفت به تغيير نگرش و روش نياز دارد يا خير؟
مشکل ديرينه در بخش پژوهش کشور، نوع نگرش به نقش پژوهش است. واقعيت اين است که صنعت نفت ما، صنعت ديرينه اي است که سال هاي زيادي از سوي دانش و فناوري هاي شرکت هاي خارجي اداره و اين باعث شده که مدت ها اهميتي براي پژوهش قائل نباشيم، بنابراين بحث نگرش ها به نقش و اهميت پژوهش در صنعت نفت، يکي از موانع شکل گيري کامل زيرساخت هاي پژوهشي است.
برخي اعتقاد دارند که صنعت نفت، صرفا يک صنعت عملياتي و توليدي است و پژوهش اينجا جايگاهي ندارد و برخي ديگر معتقدند که ما براي تقويت ظرفيت هاي فناوري صنعت، نيازمند پژوهش هستيم. اين دوگانگي در نگرش ها، مانعي جدي در مسير توسعه اين بخش است؛ اما من بسيار خوشبين هستم که با تلاش هاي صورت گرفته در اين زمينه و برگزاري جلسات بحث، نقد، بررسي، گفت وگو و اقدام هايي که در وزارت نفت براي ايجاد معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري انجام شده، اهميت اين موضوع تا اندازه زيادي در صنعت نفت درک شده است، بنابراين بايد تلاش کرد که با اين تغيير نگرش مثبتي که در وزارتخانه صورت گرفته، زمينه هاي عملياتي شدن پژوهش فراهم شود.
يافته هاي پژوهشي در بخش هاي عملياتي تا چه اندازه به کار گرفته مي شوند؟
معمولا يافته هاي پژوهشي به ندرت به طور مستقيم در صنعت مورد استفاده قرار مي گيرند؛ چرا که بايد يافته هاي پژوهشي از مسير تکنولوژي عبور کند و زبان صنعت نيز زبان تکنولوژي و فناوري است و بايد مشکلي را حل و راه حلي ارائه کند. بنابراين مسئله اول اين است که ما چگونه بتوانيم دستاوردهاي پژوهشي را به تکنولوژي، دانش فني و فناوري تبديل کنيم که در اينجا به مراکزي مثل پژوهشگاه صنعت نفت نياز داريم.
به نظر من با وجود اينکه اسم اين مرکز، پژوهشگاه است؛ اما مرکز تحقيق و توسعه است. به اين معنا که موظف است پژوهش را به تکنولوژي و فناوري تبديل کند که قابل استفاده در صنعت باشد، بنابراين تقويت مراکزي مثل پژوهشگاه صنعت نفت که وظيفه اش تحقيق و توسعه است، به تبديل دستاوردهاي پژوهشي به فناوري و در مرحله بعد به تجاري سازي دستاوردهاي فناوري بسيار کمک مي کند.
پژوهش هاي انجام شده تا چه اندازه به سمت تجاري شدن رفته و راهکارهاي شما براي تجاري سازي پژوهش ها چيست؟
تبديل نتايج علمي به فناوري و تکنولوژي، ساز و کارهاي مخصوص به خود را دارد و مستلزم اين است که نهادهايي مثل پژوهشگاه صنعت نفت و حتي مراکز توسعه تکنولوژي که عمده وظيفه شان توسعه تکنولوژي است، يافته هاي پژوهشي را اخذ و به تکنولوژي تبديل کنند.
در مرحله بعد، بحث تجاري سازي فناوري پيش مي آيد، اينکه فناوري هاي توسعه يافته و ثبت شده چگونه بايد تجاري شوند. اين هم ساز و کارهاي خودش را دارد. تجاري سازي فناوري ها معمولا کار شرکت هاي دانش بنيان، طراحي و مشاوره مهندسي است و پژوهشگاه، معمولا خودش مستقيم اقدام به تجاري سازي نمي کند. در واقع پژوهشگاه، يک مرکز تحقيق و توسعه است که تکنولوژي را توسعه مي دهد. مثلا دانش فني کاتاليستي را توسعه و براي تجاري سازي آن از محيط شرکت هاي مهندسي و دانش بنيان استفاده مي کند.
به عبارتي، حرکت پژوهشگاه به اين سمت است که قراردادهايش سه جانبه باشد؛ يعني کارفرمايي که به يک دانش فني نياز دارد، پژوهشگاهي که دانش فني مورد نياز را توسعه مي دهد و يک شرکت مهندسي، توليدي و خدماتي مثل شرکت هاي دانش بنيان که بتوانند دانش فني را تجاري سازي کنند.
براي بحث تجاري سازي، بايد شرکت هاي دانش بنيان و شرکت هاي مهندسي را تقويت کرد؛ اما در کنار اينها بايد به استانداردهاي دانش فني هم توجه شود؛ چرا که گاه بهره برداران تکنولوژي، نگران استاندارد تکنولوژي هستند که به تازگي وزارت نفت، ساز و کاري را براي نظام استاندارد و کيفيت کالا و خدمات طراحي کرده تا دانش هاي فني که در داخل توسعه پيدا مي کنند، شرايط اخذ استاندارد را داشته باشند.
در واقع معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري در کنار انجمن نفت در حال طراحي يک نهاد تضمين کيفيت است که بتوانند کالا و خدماتي را که در داخل توليد مي شود، با ساز و کارهايي ارزيابي کنند.
ساز و کار وزارت نفت براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان چيست؟
مسئوليت اصلي توسعه و حمايت از شرکت هاي دانش بنيان، با معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري است. زماني که در اين نهاد بودم، سعي کرديم حوزه هاي اولويت دار صنعت نفت و گاز را تشخيص دهيم که اگر در اين حوزه ها، کمبود شرکت هاي دانش بنيان احساس مي شد، به تاسيس آن اقدام مي کرديم.
همچنين بايد سياست هاي تشويقي داشته باشيم و براي استقرار شرکت هاي دانش بنيان، از بستر پارک هاي علم و فناوري استفاده کنيم که به همين منظور معاونت علمي و فناوري، مجموعه اي از سياست هاي تشويقي را اعمال کرد، مثل صندوق نوآوري و شکوفايي که با همين هدف با مصوبه مجلس در کشور تاسيس شد و سياست هاي حمايتي خوبي از شرکت هاي دانش بنيان دارد.
يکي از مهم ترين بحث ها، نبود بازار مناسب به عنوان يکي از موانع تجاري سازي است؛ چرا که کمبود بازار براي محصولات فناورانه، مشکل اساسي شرکت هاي دانش بنيان محسوب مي شود. به عنوان مثال يک تکنولوژي در داخل توسعه پيدا کرده، شرکتي هم در داخل وجود دارد که آن را تجاري کند؛ ولي يا بازار کافي براي ورود اين محصول فناورانه در داخل وجود ندارد يا محدود است، بنابراين يکي از سياست هاي تشويقي در اين معاونت، کمک به بازارسازي محصولات فناورانه در داخل است تا تکنولوژي که از سوي مراکز تحقيق و توسعه گسترش مي يابد و مي خواهد تجاري شود، يک بازار تضمين شده داشته باشد و صنعت ضمانت خريد بدهد و اين معاونت نيز در اين زمينه کمک مي کند تا شرايط براي تجاري سازي فناوري با کمترين ريسک همراه باشد و کار تجاري سازي انجام شود.
شرکت هاي دانش بنيان در صنعت نفت چه وضعيتي داريد؟
پژوهشگاه صنعت نفت، سال هاي گذشته اقدام به تاسيس چند شرکت دانش بنيان کرد و سه شرکت تاسيس شد؛ اما در يک مقطعي با موانع حقوقي روبه رو شدند که خوشبختانه اين موانع برطرف شده و در حال حاضر، شرکت ها مشغول فعاليت هستند و فعاليت هاي شان رو به گسترش است.
يکي ديگر از اهداف اين شرکت ها، تجاري سازي دستاوردهاي فناورانه پژوهشگاه است؛ البته ارتباط پژوهشگاه صنعت نفت، محدود به اين شرکت ها نيست و ما از ظرفيت هاي تمام شرکت هاي دانش بنيان در کشور استفاده مي کنيم.
طرحي که پژوهشگاه به تازگي در دست مطالعه دارد، تاسيس مرکز نوآوري است که بايد با کمک شتاب دهنده هاي موجود يا تازه تاسيس، اين فرايند را تسريع کنيم، زيرا از اين هم نتايج پژوهشي مان سريع تر به فناوري تبديل مي شود و هم فناوري هايي که توسعه مي دهيم، از طريق شتاب دهنده ها با سرعت بيشتري تجاري شده و وارد بازار صنعت نفت مي شود.
اين طرح در مرحله مقدماتي و مطالعه قرار دارد و بازديدهايي از مراکز مشابه انجام شده که اميدواريم بتوانيم در اين مسير گام برداريم و حلقه واسط بين تکنولوژي و تجاري سازي را در اين مرکز پياده کنيم.
همچنين پژوهشگاه صنعت نفت، به دليل پيچيدگي مسئوليتي که دارد، براي توسعه تکنولوژي، بسيار به استفاده از ظرفيت هاي داخلي و خارجي اهتمام ورزيده تا مسئوليت ها و ماموريت ها را در يک شبکه همکاري با دانشگاه هاي داخل و شرکت هاي خارجي انجام دهد، بنابراين پژوهشگاه صنعت نفت، حجم وسيعي از تفاهم نامه ها و قراردادهاي همکاري را با شرکت هاي خارجي و داخلي دارد تا بتواند با کيفيت بيشتري به انجام وظيفه بپردازد.
ارتباط پژوهشگاه صنعت نفت با مراکز پژوهشي دنيا چگونه است؟
واقعيت اين است که در زمينه ارتباط با مراکز پژوهشي دنيا، دچار فراز و نشيب بوديم. دوران قبل از برجام را داشتيم و بعد از برجام که فضا بسيار مساعد شد و پژوهشگاه توانست همکاران پژوهشي خوبي را از کشورهاي مختلف جذب کند و قرارداد ببندد تا اين مسائل اخير مثل خروج آمريکا از برجام پيش آمد و همه چيز مبهم شد.
هم اکنون ماجراي خروج آمريکا از برجام، بحث اتحاديه اروپا و اعلام موضع شرکت هاي اروپايي و روسي مطرح است و دوران جديدي را بايد سپري کنيم تا ببينيم چه تحولاتي پيش روي ماست و بايد براي چه سناريوهايي آمادگي داشته باشيم.
يک پيش بيني اين است که ما در دوران پسابرجام، دوباره با شدت تحريم ها و محدوديت هاي حضور شرکت هاي خارجي مواجه مي شويم که بايد برگرديم به سمت سرمايه گذاري روي توان و شرکت هاي داخلي، يا اينکه بايد منتظر شرايط سياسي کشور پس از برجام باشيم و ببينيم که مذاکرات به چه سمت وسويي پيش مي رود تا بتوانيم سناريوهاي جديدي ترسيم و اجرايي کنيم.
گفتني است، پس از برجام پژوهشگاه ارتباط خوبي با شرکت هاي مطرح خارجي برقرار کرد، به طوري که در حال حاضر، پژوهشگاه با شرکت هايي از کانادا، فرانسه، هلند، استراليا انگلستان، نروژ، کره جنوبي، آفريقاي جنوبي، روسيه و آلمان قرارداد يا تفاهم نامه دارد. در واقع پژوهشگاه در سه سال گذشته 39 تفاهم نامه با شرکت هاي خارجي در زمينه ال ان جي، زمين شناسي، خدمات آزمايشگاهي، جي تي ال (تبديل گاز طبيعي به مايع)، شيرين سازي گاز، حلال هاي مختلف گاز، کاتاليست، تصفيه آب و فاضلاب، ازدياد برداشت و... امضا کرده است.
پيشگامي مناطق نفت خيز جنوب در مسئوليت هاي اجتماعي(بخش دوم)
تعهد نفت براي «جنــــوب» آبــاد
مشعل انجام مسئوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت، راهبردي چندين ساله است که اهالي بزرگ صنعت نفت آن را سرلوحه فعاليت هاي خود در مناطق مختلف قرار داده اند. در چند سال گذشته و همزمان با آغاز دولت يازدهم، روند انجام مسئوليت هاي اجتماعي شتاب بيشتري يافته و مناطق مختلف نفتي به آباداني ها و پيشرفت هاي بيشتري رسيده اند. مناطق نفت خيز جنوب به عنوان يکي از مهمترين مناطق توليد کننده نفت کشور، همسو با سياست هاي کلي وزارت نفت در تقويت انجام مسئوليت هاي اجتماعي، دست به افزايش خدمات اجتماعي خود در مناطق مختلف شهري و روستايي زده است.
در بخش نخست اين گزارش به اهم فعاليت هاي اجتماعي مناطق نفت خيز جنوب در شرکت هاي تابع شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب چون شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز کارون، مارون و مسجد سليمان پرداختيم. اکنون و در بخش دوم و پاياني اين گزارش نگاهي داريم به انجام مسئوليت هاي اجتماعي در شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز گچساران و آغاجاري.شركت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري باگستره جغرافيايي 25هزاركيلومتري دراستان هاي خوزستان، كهگيلويه و استان بوشهر، يكي از پنج شركت بهره برداري تابع شركت ملي مناطق نفتخيزجنوب است كه راهبري عمليات توليد، فرآورش وانتقال نفت وگاز را با رعايت اصول صيانت از مخازن عهده دار است.
از مدارس محروم تا کنفرانس هاي علمي
18 ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز، 12 واحد بهره برداري، 8 كارخانه گاز وگازمايع و 4 واحد نمكزدايي، به علاوه پالايشگاه گاز مارون، تأسيسات ذخيره سازي مايع 40 ماهشهر و پالايشگاه گاز مايع ماهشهر مجموعه امكانات روزميني اين شركت است كه استخراج و توليد نفت خام، گاز و گاز مايع را 8 ميدان آغاجاري، كرنج، پارسي، پرنج، رامشير، رگ سفيد، مارون و پازنان را به سامان مي رساند. مجموع توليد نفت خام اين شركت حدود 25 درصد كل نفت توليدي مناطق نفتخيز جنوب است. مجموع گاز توليدي و دريافتي اين شركت از شركت نفت مناطق مركزي به 1 ميليارد فوت مكعب در روز مي رسد. اين حجم گاز كه 311 ميليون فوت مكعب آن از مناطق آغار و دالان تأمين مي شود، به مصرف فشار افزايي مخازن واقع در اين شركت مي رسد كه به شيوه تزريق گاز در ميدان آغاجاري، بازگرداني گاز در ميدان پازنان و تزريق امتزاجي در ميدان رامشير مورد استفاده قرار مي گيرد.تلمبه خانه هاي شماره 1 و2 اميديه به علاوه 21 خط لوله انتقال به طول افزون بر 7 هزار كيلومتر مربع، صدور نفت حاصل از ميادين شرق و غرب كارون را تسهيل و انتقال خوراك پالايشگاه اصفهان، بخشي از خوراك پالايشگاه آبادان، پالايشگاه گاز بيد بلند، پتروشيمي بوعلي، پتروشيمي بندر امام و بندر خارک را سامان مي بخشد. در سال هاي اخير با احداث تلمبه خانه نفت آزادگان (ممزوج) در مجاورت تلمبه خانه شماره 2 اميديه واحداث مخازن بتني راهبردي در مجاورت واحد بهره برداري مارون 2 ًظرفيت پمپاژ و نگهداشت نفت خام و ظرفيت افزايش صادرات نفت در موقع لزوم دو چندان شده و اهميت اين شركت را به عنوان گذرگاه نفتي ايران دوچندان کرده است.دربخش خدمات فرهنگي، افزون برسه ميلياردو 400ميليون ريال درقالب برگزاري جشن هاي ملي ومذهبي، برگزاري اردوهاي فرهنگي، برگزاري همايش ها و... هزينه شده است.دربخش خدمات آموزشي، بيش از هشت ميلياردو 700 ميليون ريال در قالب برگزاري بيش از 30 هزارنفر - ساعت كلاس هاي آموزشي آمادگي كنكور در مدارس شهرستان اميديه و شهرهاي همجوار، تهيه و توزيع بيش از 5 هزار بسته آموزشي در قالب لوازم التحرير بين دانش آموزان مدارس ابتدايي محروم شهرستان هاي اميديه و آغاجاري، برگزاري 690 جلسه كلاس هاي اوقات فراغت براي بيش از هزار نفر از جوانان ونوجوانان در مساجد، كانون هاي فرهنگي، برگزاري بيش از 20 مورد همايش و سمينار آموزشي فرهنگي، برگزاري بيش از 800 دوره آموزشي كامپيوتر، زبان، صنايع دستي درسطح شركت وشهرستان، تهيه و توزيع بيش از 2 هزار جلد انواع كتب آموزشي فرهنگي بين مدارس، اهداي 450 عدد ميز و نيمكت و صندلي به مدارس محروم و تأمين هزينه اجراي برنامه هاي فرهنگي از سوي30 روحاني در مدارس و مساجد شهرستانهاي مجاور براي تبليغ و اجراي كارهاي فرهنگي درطول ومشاركت فعال در برگزاري كنفرانس بزرگ علمي دانشگاه آزاداسلامي باحضور اساتيد ونخبگان علمي هزينه شده است.واگذاري گازهاي کم فشار ميدان پارسي (که با افت فشار چاههاي توليدي، امکان جمع آوري در ايستگاه تقويت فشار موجود را ندارد) و با راه اندازي تأسيسات جمع آوري گاز از سوزاندن حداقل 3 و حداکثر 5/7 ميليون فوت مکعب در روز گاز مشعل و هدر رفت منابع کشور و آلودگي محيط زيست جلوگيري مي شود.
از عمران شهرها تا تاسيس جاده ها
شركت بهره برداري نفت وگاز گچساران يكي از شركت هاي مهم فرعي تابع شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب و دومين توليد كننده نفت خام کشور است كه با متوسط توليد 630 هزار بشكه نفت و بيش از يك ميليارد فوت مكعب گاز خشك در روز، سهم عمده اي در تأمين درآمدهاي اقتصادي كشور دارد. همچنين قرار گرفتن تلمبه خانه گوره و چندراهه بزرگ نفت خام صادراتي ايران در حوزه عمليات اين شركت در ساحل گناوه، گچساران را به عنوان يك شركت مهم در عرصه توليد و صدور نفت خام مطرح ساخته است. امروزه با نگاهي به آنچه در گذشته بوده و امروز در حال انجام و افتتاح است، بايد اعتراف کرد نفت از ابتداي پيدايش در ايران مترادف با آباداني و رشد و توسعه بوده و شهرهاي نفت خيز همچون گچساران، مسجدسليمان، اهواز، آغاجاري، اميديه، آبادان و... از جمله شهرهايي بوده اند که به دليل وجود نفت و تاسيسات مرتبط با آن همواره شهرهايي پيشرفته شناخته شده اند.هر چند نفت، به عنوان يک ثروت ملي به عموم مردم ايران تعلق دارد که اغلب دور از مناطق نفت خيز زندگي مي کنند، اما ساکنان همجوار مناطق نفت خيز نيز انتظار داشتند از اين ثروت بيشتر بهره مند شوند چرا که به دليل مجاورت، طبيعتا دشواري هاي وجود تاسيسات نفت و گاز را هم متحمل مي شدند.و اما امروزه در جوار تاسيسات صنعت نفت و نگاه به احداث بيش از 28چمن مصنوعي براي مردم شهر و روستاهاي اطراف، زيرگذر، آسفالت کردن جاده ها، ساخت بيمارستان ها و درمانگاه ها و مدارس و ايجاد امکانات رفاهي همچون باشگاه ها و سالن هاي ورزشي و تفريحي، از گذشته تا کنون به عنوان بخشي از مسئوليت اجتماعي شرکت نفت و شرکت هاي تابعه آن تعريف شد و ساکنان مناطق برخوردار از نفت و گاز، همواره از امکاناتي بيش از ساير مناطق که نه از سوي سازمان هاي مرتبط بلکه از سوي شرکت نفت فراهم شده بود، برخوردار مي شدند و اين روند همچنان ادامه دارد.هرچند هنوز هم انتظارات از شرکت نفت در ميان مردم محلي باقي است؛ با اين حال مديران صنعت نفت نيز، همواره براي انجام اين مسئوليت تلاش مي کنند و سفرهاي پي درپي وزيران نفتي به همين منظور به شهرهاي همجوار نفتي صورت مي گيرد.در سالهاي گذشته پروژه هاي عمران شهري نظير احداث جاده کمربندي، کمک به اصلاح شبکه هاي آبرساني، کمک به تکميل بلوارها و معابر، کمک به احداث مسکن محرومان، کمک به احداث اورژانس و خريد آمبولانس، احداث و تکميل بلوارهاي شهر، روکش آسفالت ها، احداث زيرگذر، احداث و بهسازي کانال هدايت سيلاب، تأمين اعتبار گازرساني به روستاهاي مسير آب شيرين، احداث سالن ورزشي در کوي کارکنان دولت، احداث پارک نفت، تکميل و تجهيز فرودگاه گچساران و کاشت صدها هزار اصله نهال در اطراف تأسيسات به منظور صيانت از محيط زيست، بخش ديگري از پروژه هاي عام المنفعه صورت گرفته از سوي صنعت نفت بوده است.در كنار اين بايد امروز به رونق اقتصادي بازار براي هزاران نفر در قالب تأمين کنندگان کالا و خدمات شرکت، توسعه و ترويج فعاليت هاي فرهنگي و ورزشي و معرفي ده ها ورزشکار به تيم هاي ملي، پرداخت مبلغ قابل توجه عوارض نوسازي به شهرداري، ايجاد فرصت هاي شغلي غيرمستقيم براي هزاران نفر در صنايع مختلف پايين دستي نفت و ارتقاي دانش فني آنان، ساخت چند آموزشگاه و تحويل به آموزش و پرورش گچساران براي استفاده عمومي در سال هاي گذشته و كمك هاي مداوم در ديگر پروژه ها، از آثار مثبت حضور صنعت نفت در اين منطقه بوده است.و امروز بايد اذعان كرد تمام اين خدمات جداي از مجموع کمک هايي است که از سوي شركت بهره برداري نفت و گاز گچساران در طول سال و حتي روزانه به ديگر دستگاه هاي پيرامون تاسيسات نفتي صورت مي گيرد.حضور و همكاري كامل در برگزاري تمام انتخابات ها، همايش ها، جشن ها، آيين هاي مذهبي و سرويس دادن از قبيل همكاري ويژه ناوگان ترابري و خدمات نرم افزاري، كمك به برگزاري آيين هاي مهم فرهنگي، اجتماعي و مذهبي و ارائه خدمات و اياب و ذهاب و اسكان به مهمانان در سال جاري، گوشه اي از خدمات صنعت نفت گچساران بوده است. در اختيار گذاشتن سالن هاي همايش نفت در اختيار برنامه هاي فرمانداري و ديگر نهادها، از ديگر اقدام هايي است كه مجموعه نفت در اين سال ها انجام داده است.
تعهد دائم نفت در صيانت از محيط زيست
توجه به محيط زيست به عنوان يک اصل و تعهد هميشگي و پايدار در صنعت نهادينه شده و کليه فعاليت ها مبتني بر احترام به طبيعت و حفظ محيط زيست طراحي و اجرا مي شوند. شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان نيز با سرلوحه قرار دادن اين سياست، تلاش وافري در جهت حفاظت از محيط زيست داشته و اقدام هاي موثري را صورت بخشيده است: تعمير و بهسازي خطوط لوله انتقال نفت، احداث ايستگاه هاي ايمني و آتش نشاني در هفتکل و هفت شهيدان، خريداري خودروهاي اطفاي حريق، ارتقا و توسعه ناوگان خودرويي اچ اس اي با رعايت اصل اقتصاد مقاومتي، خريداري سيستم پايش و هشدار آلودگي آب رودخانه ها و درياچه ها، خريداري دستگاه هاي MOS و MOT به منظور کاهش آلاينده هاي نفتي از جمله پروژه هاي برنامه ريزي، مصوب شده يا اقدام شده اين شرکت در حوزه محيط زيست است که طي يک سال گذشته صورت گرفته است.
رضايت مندي عمومي با خدمات رساني عام المنفعه
در دولت تدبير و اميد و به منظور عمل به سياست گسترش خدمات دولت خدمتگزار به مناطق دورافتاده و محروم، اعضاي هيئت مديره شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان كه همگي اعتقادي راسخ به خدمات رساني بدون منت به شهروندان دارند، به بررسي پروژه هاي نيمه تمام و متوقف مانده حوزه مسئوليت هاي اجتماعي و عام المنفعه پرداخته و در يک کار کارشناسي زمان بر، آنها را اولويت بندي و شرح نياز دوباره اي براي اجراي آنها تهيه کردند تا در مسير کسب موافقت هيئت مديره شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب و ملي نفت ايران قرار گرفته و با دريافت مصوبه هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران لازمه اجرايي يابد. در اين ميان برخي اقدام هاي ريز و درشت هم با استفاده از توانمندي و امکانات دروني اين شرکت در مسير عمل به مسئوليت هاي اجتماعي به مرحله اجرا در آمدند که موجب رضايت مندي شهروندان شده است. در اين زمينه با تلاش و پيگيري هاي فراوان ظاهري، نماينده مردم مسجدسليمان، لالي، هفتکل و انديکا در مجلس شوراي اسلامي، همچنين بيژن عالي پور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب 27 پروژه كوچك و بزرگ با اعتبار 323 ميليارد تومان تعريف شده و منتظر تصويب هيئت مديره محترم شركت ملي نفت ايران براي اجرايي شدن آنهاست.همچنين تعدادي پروژه عمراني با هدف خدمات رساني در حوزه هاي مختلف و در عمل به مسئوليت هاي اجتماعي وزارت نفت در شهرهاي واقع در حوزه عملياتي تعريف و در مراحل مختلفي همچون برگزاري مناقصه و انتخاب مشاور و طراحي، انتخاب پيمانکار، اجرا قرار دارند که احداث بيمارستان نيمه تمام نفت در منطقه شيخ مندني، پروژه احداث و تکميل جاده مسجدسليمان به ايذه از مسير جريک، بهسازي و مرمت جاده مالکريم به تمبي، پروژه احداث و تکميل جاده ورودي مسجدسليمان از سمت اهواز حدفاصل دو راهي لالي تا بي بي بتولي، تعريض بولوار پنج بنگله به ميدان شهداي نفت ( جاده زير زندان ) همراه با احداث پل جديد، تکميل ساختمان اصلي موزه بي بيان، احداث استخر سرپوشيده در نفتون مسجدسليمان، لالي و هفتکل، احداث يادمان شهداي گمنام هفتکل، تعريض و بهسازي جاده پشت برج به تل بزان و ادامه آن تا اتصال به جاده فعلي و اصلي مسجدسليمان انديکا، آب رساني به چندين روستا، احداث پارک موزه برق تمبي، نورپردازي و روشنايي کارخانه تقطير و پالايشگاه بي بيان در زمره آن است.با نگاهي به عملکرد شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان مي توان بخوبي اين نکته را دريافت که نگاه و سياست مديران اين شرکت تنها ارايه خدمات به يک نقطه خاص نيست بلکه با تعريف پروژه هاي مختلف در حوزه هايي همچون بهداشت و درمان، ورزش، آموزش، فرهنگ و... در تلاش است در تمامي شهرهاي واقع در حوزه عملياتي خود اين رويه را تعميم بخشد. ترميم و مرمت برخي جاده هاي روستايي با استفاده از ماشين آلات راهسازي در مناطق سخت گذر و كوهستاني با توجه به انسداد مسيرهاي ارتباطي عشاير و روستاها با مراكز درماني و خدماتي– تعمير و مرمت مدارس شهرستان پيش از بازگشايي و حضور دانش آموزان و اجراي اردوهاي جهادي درماني و ويزيت و درمان روستاييان و عشاير با همكاري بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسليمان، مشاركت در اجراي طرح نظافت عمومي محلات و مناطق شهري، بخش ديگري از خدمات اين شركت در بعد اقدام هاي فرهنگي بوده است كه با همكاري، همدلي، تلاش و پشتكار همه جانبه بخش هاي مختلف اعم از خدماتي / پشتيباني / عملياتي / فني و ستادي اين شركت به شهروندان عرضه شده است.
از محيط زيست تا بازرسي هاي مداوم
شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان براساس برنامه تكليفي و ابلاغي، عمليات راهبري و توليد از ميادين نفتي مسجدسليمان، هفتکل، نفت سفيد، لب سفيد، قلعه نار، پلنگان، کارون، بالارود، زيلايي، لالي، کبود، پرسياه و مخازن گازي ژوراسيک مسجدسليمان، بنگستان کارون، بنگستان لب سفيد و کوه آسماري را به عهده دارد. اين شرکت با 27 هزار کيلومتر مربع وسعت حوزه عملياتي، پهناورترين شرکت بهره بردار کشور محسوب مي شود که در استان خوزستان و بخش هايي از استان ايلام و لرستان فعاليت مي کند.
تداوم توليد پايدار و ايمن در اين قديمي ترين شرکت توليدکننده نفت و گاز کشور با چالش هاي مختلفي علاوه بر تعمير و نگهداري و راهبري تأسيسات روبه رو است. رعايت کليه نکات ايمني و زيست محيطي با وجود سدهاي بزرگي همچون شهيد عباسپور، مسجدسليمان، گتوند عليا، دز، بالارود، کرخه و رودخانه هاي پرآب و خروشاني همچون کارون، دز، بالارود، کرخه، شاوور و کشکان در حوزه عملياتي اين شرکت با مديريت، برنامه ريزي و تلاش شبانه روزي امکان پذير شده است که به منظور اطمينان از عملکرد صحيح و ايمن تأسيسات فرآورشي و خطوط لوله، بررسي هاي مستمر و بازرسي هاي مداوم برنامه شده است.
گفت و گوي «مشعل» با مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي
سوخت گيري با نسل جديد کارتخوان ها
مشعل سعيد محمدبيگي مديريت مصرف سوخت از موارد مهمي است که وزارت نفت آن را ازسال ها پيش به عنوان يکي ازبرنامه هاي کلان وسياست هاي راهبردي اثرگذار در حوزه انرژي دردستورکار قرارداده وهمواره براجراي آن تاکيد داشته است. امابراي مصرف لجام گسيخته بنزين به ويژه درشرايط تحريم هاي بين المللي که تامين اين کالاي راهبردي اهميت خاصي داشت، بايد فکري مي شد؛ فکري که با راه اندازي سامانه کارت هوشمند سوخت در شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران عملي و موجب شد ترمز مصرف کشيده شود و وابستگي به واردات آن تا حد قابل ملاحظه اي کاهش يابد. اما اين سامانه نيز با گذشت زمان وپيدايش فناوري هاي جديد بايد «به روز و نو» مي شود تا بتواند به نيازهاي جديد در زمان حاضر پاسخ دهد؛ نيازهايي ازجنس سهولت، سرعت و زمان؛ مواردي که به صورت يکجا در نسل جديد کارتخوان ها ي سوخت جمع شده است. هفته اي که گذشت، با برگزاري آييني دريکي ازجايگاه هاي عرضه سوخت غرب تهران (جايگاه آزادي) از نسل جديد «کارتخوان هاي سوخت» رونمايي شد. بدون ترديد، کارتخوان ها ي سوخت، به عنوان نسلي جديد، کارکردها، ويژگي ها و نقش آفريني هاي خاصي دارند. هفته نامه «مشعل» به منظورآگاهي بيشتر از چگونگي و کارآيي اين نسل از کارتخوان هاي جديد، باسيدمحمد رضا موسوي خواه، مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت وگو کرده است که مشروح آن را مي خوانيد.
بگذاريد اين طورشروع کنم؛ سامانه کارتخوان نصب شده درجايگاه عرضه سوخت غرب تهران، نسل جديدي از کارتخوان هاست يا اين که همان سامانه قبلي است که به روزرساني شده است؟
بگذاريد من هم اين گونه پاسخ شما را بدهم؛ اين سامانه نسل جديدي از کارت هاي سوخت است که زيربنا وساختار اصلي آن همان سامانه قبلي کارت هوشمند سوخت و هدف ارتقاي تجهيزات سخت افزاري قديمي است که بيش از 11سال ازعمر آنها مي گذرد.
چه ضرورت يا ضرورت هايي موجب شد تا به اين نقطه برسيد؟
همان طور که اشاره شد، عمر بيش از 11سال، کم شدن کارآيي، دشواري در پشتياني تامين قطعات، همچنين هزينه هاي بالاي تعمير و نگهداشت تجهيزات جايگاهي و تحميل آن به شرکت ملي پخش با صرف رقمي بيش از 20ميليارد تومان درسال، همچنين محدوديت در ارتقاي تجهيزات سخت افزاري جايگاهي، پذيرش کارت هاي صرفا اسمارت و ناممکن بودن فعاليت هاي پرداختي درسامانه قبلي، ازجمله مواردي است که موجب شد مجموعه فعاليت هاي علمي–تحقيقي ازسال94 درشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران انجام و نتايج آن به ظهورنسل جديد کارتخوان هاي سوخت منجر شود.
سامانه قبلي پاسخگوي نيازهاي کنوني نبود؟
براساس قانون، عرضه بنزين و نفت گاز بايد با کارت هوشمند سوخت انجام گيرد و مصرف سوخت مديريت شود. با توجه به قديمي شدن تجهيزات نرم افزاري وسخت افزاري سامانه هوشمند سوخت، لازم است به روز رساني انجام شود؛ بنابراين يکي از اهداف مهم دراين طرح ملي، به روز رساني آن است که هدف هاي ديگري را هم در خود دارد از جمله برداشتن بار هزينه هاي نگهداشت از دوش شرکت ملي پخش که رقم سالانه آن افزون بر 20 ميليارد تومان است.
نسل جديد کارتخوان ها با چه رويکردي تعريف و پيش بيني شده است؟
تجهيزات جديد به کار رفته دراين کارتخوان ها ازقدرت پردازش بالايي برخور دارند و موجب مي شوند سرعت عمليات، به نحوچشمگير افزايش يابد؛ ازسوي ديگر، کاهش هزينه هاي تعمير ونگهداشت، موضوع مهم توجه شده به آن است.
اين تجهيزات جديد، اندرويد است؛ يعني هم کارت اسمارت را مي شناسد، هم جاوا را و هم اين که با «ان اف سي» موبايل کار مي کند. «اسمارت» به کارت هايي گفته مي شود که ازنظر ابعاد و از نظرمتريال سطح کارت مي توان روي آن چاپ زد. اين نوع کارت به pvc معروف است. «جاوا» نيز کارت هوشمندي است که ماشين مجازي جاوا کارت روي آن نصب شده است وبه اپلت هاي جاوا اجازه مي دهد به صورت امن روي کارت هاي هوشمند اجراشوند. اين کارت مانند سايرکارت هاي هوشمند بادستگاه پذيرنده، کارت در ارتباط است.
ان اف سي نيز، قابليت ارتباطي است که دستگاه هاي موبايلي را درشرايطي که نزديک به يکديگر باشند، قادر به تبادل اطلاعات مي کند.
دراين کارتخوان ها ويژگي و مزيت بارزي وجود دارد؟
بدون ترديد اين کارتخوان ها که نسلي جديد به شمار مي آيند، نسبت به نسل پيشين خود تفاوت ها يا بهتربگويم مزيت هايي دارد که به طور ضمني به برخي از آنها اشاره شد.
براي مثال، قدرت پردازش اطلاعات درکارتخوان ها ي نسل جديد 512 مگابايت و 250 برابرحافظه نسل قبلي خود است؛ حافظه(رم) بالايي در حد چهارگيگابايت دارد درحالي که حافظه کارتخوان هاي قبلي، چهارمگابايت است؛ امتيازيا ويژگي ديگر در نسل جديد اين کارتخوان ها اين است که به کمک آنها پرداخت هزينه در زماني بسيارکوتاه و بدون هيچ گونه دخالت عامل جايگاه
(کارگر) انجام مي شود. کاهش هزينه هاي جايگاهي و دولت، مزيت هاي مهم ديگري هستند که با نصب کارتخوان ها ي جديد و فراگير شدن آن درجايگاه هاي عرضه سوخت ايجاد مي شود.
اين سامانه براي جايگاه دار چه امتياز يا امتيازهايي دارد؟
نصب نسل جدي کارتخوان ها در جايگاه هاي سوخت، طرحي است که نفع جايگاه دار را در نظر گرفته است به اين معنا که امنيت پولي جايگاه را با کاهش نقدينگي به دليل به استفاده از شبکه بانکي، کاهش و همين موضوع امنيت کارکنان شاغل در آن افزايش مي دهد.
سودي هم که از محل تراکنش خريد سوخت به جايگاه دار و عوامل جايگاهي تعلق مي گيرد، ديگر نکته مثبت نصب کارتخوان ها ي جديد درجايگاه هاي عرضه سوخت است.
مردم چه نفعي از اين طرح مي برند؟
وزنه اصلي در اجراي همه طرح ها، مردم هستند به خصوص درشرکت ملي پخش که رويارويي مستقيمي با آنها دارد؛ در اين طرح نيز سهولت پرداخت هزينه سوخت در کوتاه ترين زمان ممکن با آسان ترين روش، ويژگي مهمي است که مردم از آن بهره مند مي شوند.
بانصب اين کارتخوان ها، چه اتفاقي درجايگاه هاي سوخت رقم مي خورد؟
اتفاقي که بانصب سامانه جديد کارتخوان ها درجايگاه ها مي افتد اين است که هرنازل به يک «ايستگاه پرداخت» تبديل مي شود؛ به اين معنا که فرد مراجعه کننده به جايگاه، بدون دخالت فرد ديگر، همزمان با انجام سوخت گيري مي تواند با مشخص شدن ليتراژ و مبلغ روي دستگاه، بي آن که نيازبه ثبت عددي باشد، با کشيدن کارت بانکي، عمل پرداخت سوخت را انجام مي دهد، ضمن اين که تخلفات هم به صفر مي رسد و همه اينها گام هاي بزرگي است.
چند سالي است که استفاده از کارت هوشمند سوخت در جايگاه ها، کم رنگ شده و بهتر بگويم بي رنگ شده است؛ اما انگار با نصب نسل جديد کارتخوان ها، قرار است اين موضوع دوباره به جريان بيفتد و استفاده از آن درجايگاه ها يک الزام شود، آيا مي شود اين برداشت را داشت که داريم به سمت و سوي سهميه بندي بنزين پيش مي رويم؟
اين را بايد يادآورشوم که در استفاده از کارت سوخت، الزام به خودي خود وجود دارد، اما دراين الزام هم شرکت ملي پخش کمي آسان گيري کرد و هم مردم که بابودن کارت درجايگاه، ضرورتي براي استفاده ازکارت سوخت خود يا دريافت المثني آن در صورت مفقود بودن احساس نمي کردند.
الزام دراستفاده از کارت سوخت، سرجاي خودش باقي است؛ نکته اينجاست که جاي کارت سوخت صاحب خودرو و کارت سوخت جايگاه دار با هم عوض شده است، اما مسيربه سمتي طراحي شده است که مردم به استفاده از کارت سوخت خود مجاب شوند، درغيراين صورت بايد سازکاري تعريف شود که مردم براي سوخت گيري حتما از کارت سوخت خودروي خود استفاده کنند.
به زودي هم اطلاعيه اي براي اعلام الزام استفاده از کارت هاي شخصي سوخت ازسوي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي صادر مي شود.
اما پاسخ به پرسش شما درباره اين که استفاده از کارتخوان ها يعني حرکت به سمت سهميه بندي بنزين؟
به اعتقاد من مديريت مصرف سوخت فقط باسهميه بندي ومتناسب سازي قيمت ميسرخواهدبود؛ بنابراين، سهميه بندي براي مديريت مصرف، ابزار بدي نسيت. سامانه کارت هوشمند سوخت، بستراصلي اين کار(سهميه بندي) محسوب و اطلاعات طبقه بندي شده خوبي ازآن استخراج مي شود که مي تواند در تصميم سازي و تصميم گيري مديريت کلان کشور، نقش مهمي داشته باشد. امادرمجموع شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران قانون گذار نيست و تنها ملزم به اجراي قوانين است.
زمان بندي خاصي را براي نصب نسل جديد کارتخوان ها در جايگاه هاي عرضه سوخت در نظر گرفته ايد؟
آرزوي شخصي من اين است که تا پايان امسال همه جايگاه هاي کشور به کارتخوان هاي جديد مجهزشوند، اما از آنجا که بايد درصد محقق نشدن را در زمان مذکور در نظرگرفت، پايان سال 98 براي تحقق کامل اين طرح هدف گذاري شده است.
آيا در فراگيري تجهيز جايگاه ها به کارتخوان هاي جديد، اولويت بندي در نظر گرفته شده است؟
بيش از 3 هزار و 600 جايگاه در نقاط کشور فعال است که افزون بر يک هزار و 100 جايگاه آن درشهرهاي بزرگ و بيش از 2 هزار و 400 باب آن نيز در بيرون از شهرها فعاليت مي کنند. براي تجهيز اين جايگاه به کارتخوان ها ي جديد، طوري برنامه ريزي شده است که همه جايگاه ها چه آنها که در نقاط پر فروش واقع شده اند وچه آنها که در نقاط محروم هستند، به گونه اي متعادل زيرپوشش اين سامانه قرار گيرند. موسوي خواه لابه لاي پاسخ به سوال اخيريک خبر هم داد و آن اين که پس از جايگاه آزادي، در آينده نزديک از دومين جايگاه مجهز به کارت خوان هاي جديد رونمايي مي شود.
موضوع حق العمل جايگاه داران به کجا رسيد؟
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي سال ها درگير پرداخت کارمزد به جايگاه داران بود؛ با تلاش وزارت نفت وسازمان برنامه و بودجه، امسال درآيين نامه اجرايي تبصره 14 قانون بودجه کل کشورمصوبه اي گنجانده شد که بر اساس آن به جايگاه داران حق عمل پرداخت شود.
سازکار اين روش چگونه است؟
بيش از 3 هزار و 600 جايگاه سوخت درکشور فعال است که کارمزد آنها با توجه به مبادي تامين سوخت، پراکندگي جغرافيايي وسطح جايگاه محاسبه و پرداخت مي شد؛ اين موضوع هم ازنظر نيروي انساني و هم به لحاظ عمليات حسابداري وقت و انرژي بسياري رابه خود اختصاص مي داد، اما شيوه جديد، جايگاه داران حق العمل خود راهنگام عرضه فرآورده به صورت مستقيم از مردم دريافت مي کنند.
تفاوت اين دو شيوه در چيست؟
اگربخواهم به اختصار بگويم، جواب اين است که با روش حق العمل، وقت و انرژي شمار زيادي ازنيروي انساني هدر نخواهد رفت وجايگاه دار نيز راحت تر و زودتر به پولش خواهد رسيد، اما توضيح کامل اين موضوع اين است که پيش ازاين، بنزين بانرخ تکليفي هر ليتر هزار تومان به جايگاه دار فروخته ومبلغ آن پس از وصول به خزانه دولت واريز مي شد؛ يک ماه بعد دوباره شرکت ملي پخش مجبوربودبه خزانه مراجعه و بودجه پرداخت کارمزد جايگاه دار را دريافت و پس از محاسبات دقيق مالي، به پرداخت آن که رقم بيش از 120 ميليارد تومان است، اقدام کند. اين شيوه پرداخت هم هزينه بر بود وهم وقت گير، به اين مفهوم که بايد براي 3 هزار و 600 جايگاه، همين تعداد رقم چک، سند حسابداري واسناد مالي صادرمي شد که بسيار کار را سخت کرده بود.
اما در روش جديد، اين مشکلات وجود ندارد وجايگاه داران حق العمل خود را هنگام عرضه فرآورده به صورت مستقيم از مردم دريافت مي کنند.
اين شيوه پرداخت چه زماني اجرا مي شود؟
از اول مرداد بخش عمده اي ازکارمزد جايگاه داران به شيوه حق العمل و هنگام خريد فرآورده به صورت نقدي پرداخت مي شود.
صحبت ازجايگاه وجايگاه دار، برندينگ يا همان شرکت هاي صاحب نشان را به ذهن مي آورد؛ در اين بخش اتفاق يا تحول تازه اي رخ داده است؟
برندينگ، طرحي است با هدف توزيع بهتر فرآورده هاي نفتي به مصرف کنندگان آن. نزديک به 400 جايگاه در طرح توسعه شرکت هاي زنجيره اي صاحب نشان حضور دارند که شرکت ملي پخش نزديک به 20 درصد بنزين و 13 درصد نفت گاز به آنها عرضه مي کند.
با تکيه بر آخرين آمار اين بخش، تقريبا نيمي از 86 شرکت زنجيره اي مجوز هاي لازم را براي فعاليت گرفته اند وبقيه نيز در نوبت دريافت مجوزهاي نهايي براي آغاز فعاليت هستند.
خدمات بهره برداري گاز واگذار مي شود
آزمون بزرگ بخش خصوصي
تصدي گري دولت کاهش مي يابد
مشعل مهدي مهرابي شتاب بخشيدن به رشد اقتصادي ملي، گسترش مالکيت در سطح عموم مردم به منظور تامين عدالت اجتماعي، ارتقاي کارايي بنگاه هاي اقتصادي و بهره وري منابع مالي، انساني و فناوري، افزايش رقابت پذيري در اقتصاد ملي، افزايش سهم بخش هاي خصوصي و تعاوني ها در اقتصاد ملي، از جمله اهداف اصل 44 قانون اساسي به شمار مي آيد و اين قانون در قالب برون سپاري فعاليت هاي صنعت گاز در حال اجراست.هم اکنون بخش قابل توجهي از فعاليت هاي صنعت گاز در قالب واگذاري و برون سپاري خدمات از سوي شرکت هاي خصوصي و پيمانکار در حال انجام است و اين موضوع سبب شده است توسعه اين صنعت با شتاب بيشتري صورت پذيرد و شاهد کاهش تصدي گري بخش دولتي باشيم.با گذر زمان و ايجاد زيرساخت هاي لازم، شرايط براي برون سپاري فعاليت ها به صورت پکيج کامل در دستور کار شرکت ملي گاز ايران قرار گرفت و اين پروژه به زودي در استان خراسان رضوي اجرايي مي شود.
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي مي گويد: در حال اجرايي کردن پروژه واگذاري خدمات بهره برداري شهرها هستيم. اين برنامه به صورت جدي در دستور کار قرار دارد تا خدمات بهره برداري را به صورت کامل به پيمانکار واگذار کنيم.
به گفته سيد حميد فاني، هم اکنون بخشي از خدمات از سوي چند پيمانکار در حال انجام است، اما بايد به سمتي گام برداريم که گاز را در ورودي شهر به پيمانکار تحويل دهيم و همه مراحل توزيع، فروش، صدور قبض، دريافت پول و... از سوي يک پيمانکار انجام و در قبال مجموع اين فعاليت ها حق العمل پرداخت کنيم. با اين کار تصدي گري خود را کاهش مي دهيم و تنها به صورت حاکميتي و براي نظارت عاليه در اين بخش حضور خواهيم داشت.
اين اراده در همکاران وجود دارد و سعي کرده ايم با مشاوره و برگزاري جلسه هاي کارشناسي در سطوح مختلف، براي تحقق موفق اين پروژه انگيزه ايجاد کنيم. براين اساس، قول داده ايم هرکدام از روساي ادارات گازرساني را که در جهت پياده شدن اين پروژه و واگذاري خدمات بهره برداري، همکاري ويژه داشته باشد، به هر نقطه اي که بخواهد منتقل کنيم.
وي در ادامه با اشاره به واگذاري شرکت هاي گاز استاني به بخش خصوصي مي گويد: در برهه اي از زمان که قرار بود شرکت هاي گاز استاني به صورت کامل خصوصي سازي شوند، دغدغه هايي وجود داشت، اما اکنون در حال واگذاري خدمات بهره برداري هستيم و تنها نظارت عاليه از سوي شرکت گاز انجام مي شود. هم اکنون خدمات امداد، تعميرات و نگهداري، صدور قبض و... از سوي چند پيمانکار انجام و در طرح جديد، همه اين فعاليت ها تجميع شده و از سوي يک پيمانکار انجام مي شود.
از طرفي، براي اين شهرها نيز شهر «معين» مشخص شده و به هر دليلي براي ارائه خدمات مشکل ايجاد شود، شهر معين به عنوان ناظر حاکميتي ورود مي کند. اعتقاد داريم اين کار شدني است و تلاش مي کنيم اين اتفاق رخ دهد. پيش از اين، تجربه انجام اين طرح را داشته ايم، اما اشکالاتي در بخش اجراي آن وجود داشت. با همکاري ستاد شرکت ملي گاز ايران در حال آماده سازي زيرساخت هاي اجراي اين پروژه هستيم تا در طرح جديد به صورت مشترک منافع شرکت و پيمانکار در نظر گرفته شود.
گازرساني به صنايع با مشارکت بخش خصوصي
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي تاکيد مي کند: از سوي ديگر، راهکارهاي جديدي نيز در حوزه مالي و برون سپاري مطرح شده و اين فعاليت ها بايد با هماهنگي ستاد شرکت ملي گاز ايران و وزارت نفت انجام شود. بر اين اساس گازرساني به شرکت فولاد سنگان با مشارکت کنسرسيومي متشکل از وزارت صنايع و بخش خصوصي انجام و هزينه آن در پايان از محل گازبها تهاتر خواهد شد.
درس گرفتن از تجربيات گذشته براي اجراي موفق برون سپاري ها
در ادامه، مدير بهره برداري شرکت گاز استان خراسان رضوي نيز مي گويد: حدود 10 سال پيش بخشي از خدمات بهره برداري يکي از شهرهاي شهرستان نيشابور را واگذار کرديم، اما با توجه به اينکه اين طرح به صورت جامع و کامل اجرا نشد موفقيت آميز نبود. در مطالعات جديد که سال گذشته انجام شد، از آن تجربه استفاده خوبي شده، ضمن اينکه ديدگاه هاي ستاد نيز راهگشا بود. بحث واگذاري در شرکت خراسان رضوي به معناي محول کردن کار به پيمانکار بخش خصوصي مسبوق به سابقه است.
به گفته حسن افتخاري، براي نخستين بار در سال 76، خدمات يکي از پست هاي امداد اين شرکت را به بخش خصوصي واگذار کرديم؛ در حالي که پيش از آن همه پست هاي امداد از سوي نيروهاي رسمي مديريت مي شد. به لحاظ ضرورت و محدوديت هايي که وجود داشت، نخستين پست امداد را واگذار کرديم و مسيري را که از 22 سال پيش در حوزه واگذاري آغاز شده، با واگذاري خدمات کامل بهره برداري يک شهر تکميل مي کنيم.
تغيير اساسي در برون سپاري فعاليت ها
پروژه ارائه خدمات بهره برداري شهرها، پيمان سپاري و برون سپاري هايي که داشته ايم، تجربه اي شد تا فعاليت هاي بهره برداري و ارائه خدمات را تجميع کنيم. در فاز جديد، دو تغيير ايجاد شده است؛ نخست اينکه پيش از اين پيمان ها به صورت تکي برون سپاري مي شد و دوم اينکه پيمان هاي ما در قالب تامين نيرو و مبناي پرداخت آن روز مزد بود. در پيمان جديد با تاکيدي که ستاد شرکت ملي گاز ايران داشت، خروجي محور شده ايم و به جاي اينکه روز مزد پرداخت کنيم، به ازاي کاري که انجام مي شود، پرداخت خواهيم داشت.
حذف سيستم پرداخت روزمزد و جايگزيني حق العمل کاري
دو رويکردي را که از ستاد ابلاغ شده و مورد تاکيد بود، در پيمان ها لحاظ کرديم و بر مبناي مترمکعب گازي که پيمانکار خواهد فروخت (با رعايت استانداردهاي فني، عمليات و ايمني) حق العمل پرداخت خواهيم کرد.
اين کار مقدمه اي است براي هدف اساسي که مي تواند مورد تاکيد شرکت ملي گاز ايران به منظور واگذاري مديريت يک شهر به صورت کامل به بخش خصوصي باشد.
به گفته مدير بهره برداري شرکت گاز استان خراسان رضوي، پکيج ما نهايي است و با کارگروه هاي تخصصي چند جلسه داشته ايم و ستاد شرکت ملي گاز ايران نيز پکيجي را نهايي کرده و هم اکنون تلفيقي از اين پکيج ها را در اختيار داريم. در ادامه، فرآيند انتخاب مشاور انجام شده و در مرحله انتخاب پيمانکار قرار داريم.
همفکري شرکت هاي گاز استاني در حوزه برون سپاري خدمات
با هدف اشتراک تجربه اي که در اين شرکت به دست آمده، به زودي از نماينده هاي ساير گازهاي استاني در مشهد ميزباني مي کنيم تا نظرها و اصلاحات احتمالي آن ها را نيز اعمال کنيم.
ديگر استان ها نيز، فعاليت هاي خوبي در بخش واگذاري انجام داده اند و در اين جلسه، اين تجربه ها را به اشتراک مي گذاريم و تا بتوانيم در نهايت تصميم راهبردي و يکسان در سطح کشور اتخاذ کنيم.
براي واگذاري خدمات بهره برداري، سه محور را انتخاب کرده ايم. تاکنون شهرهايي از شهرستان هاي کاشمر و تربت حيدريه تاييد شده اند و شهر ديگري که مصارف صنعتي بالاتري نيز دارد، انتخاب خواهيم کرد. شهر پايلوت را نيز پيشنهاد داده ايم که پس از تاييد ستاد شرکت ملي گاز ايران اجرايي مي شود.
افتخاري تاکيد مي کند: به دنبال حفظ منافع شرکت ملي گاز ايران هستيم و علاقه منديم که منافع مشروع پيمانکار نيز تامين شود.
برون سپاري نظارت عاليه اجراي پروژه هاي گازرساني
مدير بهره برداري شرکت گاز استان خراسان رضوي در ادامه مي گويد: در شرکت گاز استان خراسان رضوي در بخش واگذاري ساير خدمات به ويژه واگذاري نظارت عاليه نيز فعاليت هاي خوبي داشته ايم. برون سپاري نظارت عاليه اجراي پروژه هاي گازرساني را در راستاي نظام نامه فني - اجرايي صنعت نفت، اجرا کرده ايم.
وي با اشاره به تفاوت اين طرح با موارد مشابه يادآور مي شود: تاکنون مبناي کار براساس روز مزد بود، در حالي که در طرح جديد به کارمزد تغيير کرده است؛ به اين معنا که اگر پروژه اي پيشرفت داشت، پرداخت نظارت عاليه انجام مي شود.
سال گذشته در مقايسه با پنج سال پيش از آن تعداد نفرات ما نصف شد، اما شاهد افزايش چهاربرابري اجراي پروژه ها بوديم. با وجود کاهش کارکنان رسمي، با توانمندسازي بخش خصوصي و مهندسان مشاور، پکيجي را با عنوان نظارت عاليه (علاوه بر نظارت کارگاهي پروژه ها) آماده کرده و تجربه موفقي در اين زمينه داشتم.
افزايش کيفي فعاليت ها، برنامه پيش روي صنعت گاز
مدير بهره برداري شرکت گاز استان خراسان رضوي در ادامه مي گويد: حميدرضا عراقي، معاون وزير نفت در امور گاز تاکيد دارد که در 50 سال دوم فعاليت گاز بايد نگاه خود را از کميت به کيفيت معطوف کنيم. اين نگاه بسيار راهبردي است که اميدواريم استمرار يابد و اين تاکيد به لايه هاي بعدي مديريت ارشد شرکت سرايت کند. 99 درصد بخش شهري و 82 درصد بخش روستايي تحت پوشش شبکه گازرساني قرار دارند ولي هميشه به فکر توسعه بوده ايم و تنها به فکر يک درصد باقي مانده فکر مي کنيم؛ در حالي که بايد در حوزه افزايش کيفيت نيز فعاليت هاي بيشتري داشته باشيم.
به گفته افتخاري، حوزه مقاوم سازي که بحث گسترده اي است، نيز زيرساخت هاي زيادي نياز دارد و براي اجراي بدون نقص پروژه هاي مقاوم سازي، ابتدا نياز به تعريف مشترک داريم. در اين زمينه، به صورت مشترک با واحدهاي مختلف فعاليت هاي گسترده اي شده و در بحث انشعابات نيز فعاليت هاي خوبي انجام شده است.
از سوي ديگر، با بهره گيري از امکانات نرم افزاري، توانسته ايم در اين حوزه فعاليت هاي خوبي انجام دهيم.
حدود سه هزار نفر نيروي رسمي، قراردادي و پيمانکاري در شرکت گاز استان خراسان رضوي در حال فعاليت براي توسعه زيرساخت هاي گازرساني و ارائه خدمات به مشترکان هستند.
از سال 78 تا سال 92 (14 سال) 946 روستاي سطح استان با ضريب نفوذ 56 درصد از نعمت گاز برخوردار شده اند و اين در حالي است که تنها در طول پنج سال (دولت هاي يازدهم و دوازدهم) به 853 روستا گازرساني شده است. از سال 93، گازرساني به اين روستاها کليد خورد و شرکت گاز استان خراسان رضوي، هم اکنون به ضريب نفوذ 83 درصد دست يافته و تاکنون در مجموع به يکهزار و 800 روستا گازرساني کرده است. همچنين عمليات گازرساني به 617 روستاي ديگر نيز با 45 درصد پيشرفت در دست اجراست و با گازساني به اين روستاها، ضريب نفوذ گاز در بخش روستايي به 3/97 خواهد رسيد و پرونده گازرساني به روستاها بسته خواهد شد.
182 شرکت پيمانکاري از فيلتر کميته فني بازرگاني عبور کردند
غربال تخصصي در صنعت گاز
مشعل حضور شرکت هاي پيمانکار در عرصه اجرا و تامين تجهيزات مورد نياز پروژه ها از اهميت بالايي برخوردار است؛ از اين رو براي تاييد اين شرکت ها فرايندها و فيلترهاي ويژه اي در دستور کار شرکت ملي گاز ايران قرار دارد.ارزيابي فني و کيفي شرکت هاي پيمانکار بر اساس قانون مناقصات و آيين نامه هاي اجرايي انجام و شرايط براي حضور اين شرکت ها در پروژه هاي صنعت گاز فراهم مي شود.در ادامه، گفت وگو با محمد حسين نيا، رييس کميته فني بازرگاني شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران را مي خوانيم.
فرايند ارزيابي شرکت ها چگونه انجام مي شود و در اين فرآيند چه مولفه اي را در نظر مي گيريد؟
در شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران براي انتخاب پيمانکار دو نوع ارزيابي انجام مي شود: نخست ارزيابي کيفي و ديگري ارزيابي فني است. اين ارزيابي ها براي پيمانکاران، مشاوران، سازندگان و تامين کنندگان به صورت مجزا با فرمت هاي مخصوص خود انجام و مناقصات عموما به صورت آگهي فراخون برگزار مي شود. بر اين اساس، فرم ارزيابي کيفي در سايت شرکت (بخش کميته فني بازرگاني) قرار دارد. داشتن مشخصات، شرح کار و مبلغ اوليه برآورد پروژه براي ارزيابي مهم است. فرم هاي ارزيابي کيفي در فرمت PDF و EXCEL در دسترس بوده و شرکت ها پس از تکميل، آن را براي طرح ها ارسال مي کنند. در مناقصاتي که به صورت محدود انجام مي شود، به دليل اعتبار دوساله ارزيابي کيفي، فرآيند ارزيابي انجام نمي شود و از امتيازي که در حد نصاب قبولي بوده، استفاده مي شود.
در ادامه، مجري طرح، متناسب با ماهيت، وضعيت و شرايط پروژه، توجيهات خود را در فرم مجوز مناقصه محدود براي مديرعامل ارسال مي کند که پس از دريافت مجوز، روند برگزاري مناقصه آغاز مي شود. در مناقصات عمومي از شرکت هايي که در ارزيابي کيفي حداقل امتياز قبولي را کسب کرده اند، دعوت مي شود تا فرم ارزيابي فني به همراه ديگر مدارک مناقصه را تکميل کنند. فرم ارزيابي فني در واقع چشم انداز پروژه محسوب مي شود. شرکت ها بايد مشخص کنند که در آينده مي خواهند چه فعاليتي در زمينه متدولوژي و توان فني، ماشين آلات، نيروي انساني، اچ اس اي، روش انبارداري، روش تجهيز کارگاه، روش کنترل وضعيت کيفيت پروژه و ... انجام دهند.
ارزيابي کيفي و فني چه تفاوت هايي باهم دارند؟
در ارزيابي کيفي، هر شرکت به طور مستقل سنجيده مي شود؛ يعني بر اساس اطلاعات، پنج سال گذشته، اعم از ماشين آلات، توان مديريت، توان فني و نيروي انساني با توجه به معيارهايي که در فرم ها مشخص شده مورد ارزيابي قرار مي گيرند، اما در ارزيابي فني خط کش اندازه گيري نداريم و از لحاظ اينکه کدام پيمانکار پلان چشم انداز و اطلاعات شناختي خود را بهتر ارائه داده است، با يکديگر مقايسه مي شوند. در نهايت امتياز کلي توانايي فني استخراج شده و شرکت هايي که حداقل اين امتياز را کسب کرده باشند، براي ادامه روند مناقصه اعلام مي شوند. ارزيابي کيفي و فني براي مشاوران نيز به همين شکل در کميته فني بازرگاني انجام مي شود.
سال گذشته چند شرکت ارزيابي شده اند؟
از آذرماه 95 تا دي ماه 96 در مجموع براي 54 پروژه ارزيابي انجام شده است. در بازه زماني يادشده، 319 مورد ارزيابي کيفي و 143 مورد ارزيابي فني 182 شرکت انجام شده است.
براي ارزيابي فني، کيفي و تخصصي شرکت ها از چه قوانين و استانداردهايي بهره مي گيريد؟
پيش از اين، نشست هاي طولاني در خصوص ارزيابي کيفي برگزار که در آخرين نشست، قوانين جديد تصويب شد. همه قوانين را در اختيار شرکت ها قرار داده ايم و از مدل هاي روز دنيا استفاده شده است. براي هر کدام از آيتم ها از جمله ماشين آلات، هيئت مديره، نيروي انساني و... قوانيني که براي ارزيابي کيفي وضع شده استفاده مي شود و براساس قانون، در ارزيابي فني نمي توان از همان آيتم ها استفاده کرد، بلکه بايد قوانين و آيتم هاي مختص به خود را داشته باشد.
آيا اين قوانين و استانداردها خواسته هاي شما را تامين کرده است؟
در بخش ارزيابي کيفي تقريبا قابل قبول است، اما در ارزيابي فني همه مواردي که از پيمانکاران دريافت مي کنيم، روي کاغذ است، از اين رو پيمانکار يک پلان از جانمايي تجهيزات کارگاه خود و کمپ بسيار مجهز با تمام امکانات پيشنهاد مي دهد، اما در عمل ضمانت اجرايي براي کاغذهايي که دريافت مي کنيم، وجود ندارد.
عملکرد کميته فني بازرگاني را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
پيش از اين، ارزيابي طبق روال قديم در طرح ها انجام مي شد؛ يعني مجري طرح، با تيم فني که در اختيار داشت، ارزيابي کيفي و فني را انجام مي داد و نمرات را به کميته اعلام مي کرد و کميته نيز با توجه به سوابقي که در پرونده هايشان داشت، مورد سنجش قرار مي داد و تصويب مي شد. سياست و رويکرد مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران بر اين پايه بنا شده بود که تمام ارزيابي ها يکجا و از سوي يک تيم انجام شود و بحث سليقه ديگر مطرح نباشد. کميته پيش از اين نيز با اين شرايط کار کرده بود و نيروي انساني براي اين تغيير وظيفه سازمان در اختيار نداشت، از اين رو سعي داريم براي برنامه هاي جديد نيروي متخصص جذب کنيم. همچنين آموزش نيروي انساني در دستور کار قرار دارد. نبود نيروي متخصص و کارشناسي که از پروژه ها به خوبي شناخت داشته باشد، سبب شد به پيشرفت لازم دست پيدا نکنيم، زيرا کميته فني بازرگاني در حال حاضر چارت سازماني ندارد و براي همکاران ما شناخته شده نيست.
گفت وگو با نفيسه ملکوتي، سرپرست اچ اس اي طرح نمک زدايي نفت خام اهواز
کفش های مردانه پا کردم
مشعل: اهواز، شهري که نخستين چاه اکتشافي آن در ميدان اهواز در مرداد ماه 1291 به همت کنسرسيوم دارسي تا عمق 1100 متري حفاري شد. ميدان نفتي اهواز، يکي از بزرگ ترين ميدان هاي نفتي ايران در استان خوزستان، در محدوده شهرستان اهواز و در جنوب غرب ايران واقع شده است. اين ميدان در سال 1337 با حفر چاه شماره 6 اهواز کشف شد. طول اين ميدان 67 کيلومتر و عرض آن حدود 6 کيلومتر است که از شمال با ميدان رامين، از جنوب با ميدان هاي شادگان و منصوري، از شرق با ميدان مارون و از غرب با ميدان هاي نفتي آبتيمور و سوسنگرد همسايه است. ميدان نفتي اهواز، از ميدان هاي تحت مديريت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است که عمليات توليد از آن را شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون انجام مي دهد. در طول اين دوران، زنان همواره پا به پاي مردان اين خطه حرکت کرده اند و از هيچ کوششي دريغ نکرده اند، يکي از زنان پر تلاش منطقه اهواز، نفسيه ملکوتي، سرپرست اچ اس اي يکي از پروژه هاي نفتي واحد نمکزدايي اهواز يک در منطقه «کريت کمپ» اهواز است که توانسته است «پا در کفش هاي مردانه» کند و مديريت اچ اس اي آن را از ابتداي پروژه تا زمان بهره برداري به عهده گرفته و به خوبي مديريت کند. نفيسه ملکوتي در دوران تحصيل به دليل علاقه به موضوع بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي ) در دوره هاي مربوطه شركت مي کند و پس از اشتغال به کار و با شروع پروژه واحد نمکزدايي اهواز يک، در منطقه «کريت کمپ» درسال 88 به عنوان سرپرست واحد اچ اس اي مشغول به کار مي شود. از او درباره کار و مسئوليت هايش پرسيده ايم که مشروح آن را مي خوانيد:
براي شروع واحد نمکزدايي را معرفي کنيد.
واحد نمکزدايي، بخشي از تاسيسات نفتي است که وظيفه کاهش نمک محلول همراه با نفت استخراج شده از چاه هاي نفتي يا مخازن را به عهده دارد، زيرا فروش محصولات نفتي نيازمند استاندارد و درصد مشخصي از مواد همراه با نفت(گوگرد، سولفور و نمک) است و از اين رو بهتر است موضوع اچ اس اي در فاز طراحي پروژه ها و صنايع ديده شود و همه ريسک ها در گلوگاه شناسايي و مديريت شوند.
دستاوردهاي اچ اس اي در پروژه واحد نمکزدايي اهواز يک در منطقه کريت کمپ چه بوده است؟
جاري سازي و پايش استانداردهاي ايمني شغلي، استانداردهاي زيست محيطي، استاندارد سيستم مديريت يکپارچه و استانداردي در زمينه مصارف انرژي از دستاوردهاي اين واحد به شمار مي آيد. همچنين گواهينامه صلاحيت مسئول ايمني پيمانکار از مرکز تحقيقات و تعليمات غرب کشور و به کارگيري روش هاي اجرايي و دستورعمل هاي متناسب با محيط کار و کاملا عملياتي به منظور کاهش آسيب هاي انساني و شتاب بخشيدن به اجراي صحيح پروژه و سالم نگهداشتن محيط زيست کارخانه احداث شده، برخي ديگر از دستاوردهاي پياده سازي نظام اچ اس اي در اين واحد بوده است.
مديريت و حفظ محيط زيست منطقه، سلامت و ايمني کارکنان، رعايت حقوق ذي نفعان و انجام مسئوليت هاي اجتماعي و آمار نفر – ساعت کارکرد بدون حادثه در طول مدت کاري، از ديگر دستاوردهاي نظام پياده سازي اچ اس اي بوده است.
سختي هاي کار در حوزه اچ اس اي شامل چه مواردي است؟
نوع فرآيند و سطح ريسک آن و مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست در سطح قابل قبول، از دشواري هاي کار در اين حوزه است؛ کنترل و ارتقاي با ضريب اطمينان قابل قبول سلامت و ايمني کارکنان و حفظ محيط زيست به همراه تداوم و تحقق روند اجرايي پروژه، از ديگر پيچيدگي هاي کار در حوزه اچ اس اي است. از طرفي فرهنگ سازي اچ اس اي نيز به دليل اين که تغيير فرهنگ، زمان بر، تدريجي و يك كارگروهي محسوب مي شود، کاري دشوار است. مهم ترين مسئله از آغاز فعاليتم تا کنون کارکرد بدون حادثه بوده است.
اقدام هاي سال گذشته و برنامه هاي پيش رو چيست؟
راه اندازي و فعاليت كميته هاي حفاظت فني ، معاينات طب كار کارکنان، اندازه گيري عوامل زيان آور فيزيكي و شيميايي، شناسايي خطرها و جنبه هاي زيست محيطي جديد واحد و ارزيابي هاي ريسك دوره اي و مديريت پسماند، از اقدام هاي واحد اچ اس اي در سال گذشته بوده است. آموزش هاي دوره اي، «تي سي ام» هاي موردي با توجه به شرايط محل، همچنين تشكيل تيم واكنش در شرايط اضطراري براي آمادگي کارکنان درشرايط خاص، برگزاري مانورهاي مرتبط با نوع كار کارکنان، از ديگر اقدام هايي است که همواره در اين حوزه انجام مي شود. پروژه هاي كنترل مهندسي ريسك هاي موجود، اقدام هاي فرهنگي و آموزشي، پايش و ارتقاي سلامت كاركنان، خريدتجهيزات نوين در زمينه ايمني و اچ اس اي، مشاركت با سازمان ها و ارگان هاي مرتبط با اچ اس اي، ارزيابي ريسك هاي موجود وكنترل مغايرت هاي شناسايي شده، JHA،PSM، افزايش ضريب ايمني و كاهش حوادث و مديريت تغيير پيمانكاران، از برنامه هاي در دستور کار امسال است.
به مناسبت اول ذي القعده، روز دختر
دختران را توانمند کنيم
يکم ذي القعده (24 تيرماه جاري) مصادف بود با ولادت حضرت فاطمه معصومه (س) و روز دختر پيشنهاد نام گذاري روز ملي دختران، همزمان با روز ولادت حضرت معصومه(س) و درج آن در تقويم رسمي کشور، نخستين بار از سوي فرهنگسراي دختران مطرح شد و پس از بررسي به کميته «بررسي نامگذاري روزها در تقويم» در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ارائه شد. پيامبر اکرم (ص) مي فرمايند: بهترين فرزندان شما دختران هستند و علامت خوش قدمي زن آن است که اولين فرزندش دختر باشد، دختران بخشش خداوند هستند و خداوند دختران را هبه و بخشش ناميده است. همچنين در نهج الفصاحه آمده است: رسول مکرم اسلام (ص) با سخنان و برخورد عملى با دختر بزرگوارشان علاوه بر شناساندن مقام و عظمت اهل بيت(ع) و تأکيد بر ادامه سلسله ولايت و امامت از طريق دختر خود، مى خواستند به تمام انسانها ثابت کنند که در آخرين دين الهى، «دختران و زنان» از کرامت و جايگاه خاصى برخوردارند. همچنين آن فرستاده بزرگوار، ميزان سنجش و ارزش مردان را در نوع برخورد و تعامل با زنان و دختران دانسته و مى فرمودند: «بهترين شما (مردان) کسى است که براى زنان و دخترانش بهترين باشد.»
توسعه هر جامعه اي در گرو توانمندي ها و مشارکت همه اقشار آن جامعه است و توانمندسازي زنان و دختران، يعني نيمي از جمعيت جامعه در اين ميان بسيار حائز اهميت است و در اين ميان نگرش ها و باورهاي جنسيتي و پيش داوري ها در مورد توانايي ها و قابليت هاي زنان، مانع بزرگي در آموزش و مشارکت اين بخش از منابع انساني در فرآيند توسعه و نياز است نگرش هاي جامعه را با راهکارهاي فرهنگي ارتقا بخشيد.
توانمندسازي زنان و دختران شامل ترفيع دادن زنان به هدايت کنندگان در خانواده و اجتماع است. در حالي که پيشرفت زنان در ايران در سال هاي اخير قابل توجه بوده، ميزان مشارکت آنان در اجتماع و برنامه هاي توسعه اجتماعي نيازمند توجه است که شناسايي، رصد و ارتقاي شاخص هاي عدالت جنسيتي، طرح هاي آموزش خانواده، قبل، حين و بعد از ازدواج و برنامه ملي ارتقاي تندرستي زنان و دختران از آن جمله است. ارتقاي تندرستي زنان و دختران با همکاري نهادهاي ورزشي با سازمان هاي مرتبط، نشاط و شادابي دختران و سلامت و تندرستي فرزندان آينده و تمامي اعضاي خانواده را به دنبال خواهد داشت و جامعه زنان نيز روز به روز به شاخص هاي سلامت نزديک تر خواهند شد. در اين ميان نقش و اهميت خانواده ها بسيار پررنگ بوده و بايد زمينه پذيرش و شنيدن صداي جوانان به ويژه دختران را داشته باشند، چرا که با ايجاد نگرش هاي صحيح فرهنگي و توان افزايي دختران از طريق فعال سازي آنان در نهادهاي آموزشي و ورزشي و شغلي و مدني، در نهايت خانواده ايراني توانمند خواهد شد و مي تواند در مقابل آسيب هاي ناشي از فناوري هاي روز به خوبي مقابله کند. جامعه جهاني به اين نتيجه رسيده است که آگاهي و دانش زنان و دختران نسبت به مسائلي چون سلامت، مشارکت اجتماعي و فرصت هاي اقتصادي را با به کارگيري راهبرد هايي نوآورانه چون تقويت عزت نفس زنان در تصميم گيري ها و مذاکره با ديگران، تشويق آنان به ايفاي نقش هدايت کننده در خانواده و اجتماع، افزايش دهد و در جامعه ما نيز بايد اين شاخص ها در پرورش دختران مدنظر قرار گيرد که در اين ميان بالابردن آگاهي هاي خود زنان و دختران نسبت به اهميت جايگاه آن ها در جامعه محور اصلي و شاه کليد توانمندسازي و توان افزايي دختران است.
نگاهي به کتاب «زنان به پيش»
براي دارندگان کفش هاي پاشنه دار
شانه به شانه مردان حرکت کردن در دنيايي که برخي آن را مردانه مي خوانند، شايد سخت باشد، اما آسان شدن مسير تنها زماني امکانپذير است که زنان نيز از حرکت کردن براي تغيير در زندگي شخصي و اجتماعي خود فروگذار نباشند.
کتاب «زنان به پيش» نوشته «شريل سندبرگ»، توسط «حميدرضا آريان پور» به فارسي برگردانده شده است. هدف اين کتاب که سال 2013 ميلادي براي زنان مجرد و متاهل نوشته شده، کمک به تعادل بخشيدن ميان زندگي و کار است. در پيشگفتار از قول مترجم اثر مي خوانيم: «اندرز بنيادين کتاب اين است که زنان آن جا که خود کم گذاشته اند، بايد از سويي به موشکافي گذشته و از ديگر سو به ويرايش اکنون خود بپردازند و آن جا که ديگران - ديگر زنان يا مرد ان- را گناهکار مي يابند، بايد بدون هراس از داوري فرد يا جمع و با تمام توان براي دگرگون کردن وضعيت، پا پيش بگذارند. چنين هدفي به گونه اي در اين کتاب با نمونه هايي واقعي و نه با رويکردي ايده آل گرايانه تبيين شده که آن را براي همه خواندني مي کند، زن يا مرد، خانه دار يا شاغل، نوجوان يا پا به سن گذاشته.».
هر چند کفش هاي پاشنه دار زنانه درون پوتين هاي مردانه با تم صورتي اطراف آن در کنار عنوان زنانه کتاب ممکن است براي مدافعان حقوق زنان نشان از تناقضي جدي باشد، اما با نگاهي جدي تر به محتواي جلد کتاب به خوبي مي توان درک کرد که نويسنده کتاب فارغ از رويکردهاي متعددي که در جامعه شناسي حرکت هاي اجتماعي زنان به منظور استيفاي حقوق برابر صورت گرفته، تاکيد بسياري بر تلاش براي ساختن جهاني برابر دارد. جهاني که تغيير و تحول در آن فارغ از زن يا مرد بودن تنها از مسير کوشش ميسر است.
برگزاري کارگاه ارتقاي کيفيت زندگي کاري شاغلان
کارگاه ارتقاي کيفيت زندگي کاري شاغلان با رويکرد مديريتي و خود مراقبتي روز سه شنبه (19 تيرماه) در پژوهشگاه صنعت نفت با حضور جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه و مديران ارشد پژوهشگاه از سوي دکتر گيتي افروز پوراحمدي، مشاور علمي و رئيس کارگروه سلامت امور زنان و خانواده وزارت نفت برگزار شد. نقطه قوت اين سمينارها و کارگاه ها مطالب ارائه شده به روز، جذاب و کاملا کاربردي و نحوه برگزاري آن نيز به صورت بحث و گفت وگو است و يادگيري از تجارب شرکت کنندگان و پيشنهادهاي آنان، گام هاي مداخلات اصلاحي را طراحي مي کند. آموزش حرکت هاي کششي آگاهانه که به صورت گروهي صورت مي گيرد و تمريني است تا در محيط هاي کاري نهادينه شود، موجي از نشاط روحي و نوآوري را در شرکت کنندگان ايجاد مي کند. سرمايه انساني، بزرگ ترين دارايي هر سازماني محسوب مي شود که به عنوان شريک راهبردي مي تواند بالاترين بهره وري و کارايي را براي سازمان به ارمغان بياورد، بخش عظيمي از برنامه مراقبت را آموزش تشکيل مي دهد و سطح سلامت زنان شاغل در مسير توان افزايي و ارتقاي بهره وري بايد بالاتر از سطح عمومي مراجعان به مراکز درماني باشد.
گفت و گوي «مشعل» با مدير بهينه سازي مصرف سوخت در بخش حمل و نقل
نوسازي ناوگان حمل و نقل عمومي کشور با حمايت بخش خصوصي
مشعل سميه راهپيما صرفه جويي در مصرف انرژي در بخش حمل و نقل، بيانگر ميزان پيروي افراد از قوانين و معيارهاي حاکم بر جامعه است. بهبود فناوري و بهينه سازي خودروها، به تنهايي باعث کاهش مصرف انرژي در بخش حمل و نقل نمي شود بلکه بايد عواملي چون استقبال مصرف کنندگان را نيز در نظر گرفت که تاثير مستقيمي در مصرف انرژي در بخش حمل و نقل دارد. همچنين آگاه سازي مردم در زمينه مصرف انرژي در بخش حمل و نقل، به نحوي که در جهت تغيير و جايگزيني باورهاي درست مصرف انرژي هدف گذاري شود؛ تاثير بسزايي در مصرف آن خواهد داشت؛ از اين رو ضمن شناخت راهکارهاي مناسب براي کاهش مصرف، بايد در زمينه استفاده بهينه از منابع انرژي در کشور نيز گام هايي برداشته شود. به دليل اهميت اين موضوع هفته نامه «مشعل»گفت و گويي با ساسان کاظمي نژاد، مدير بهينه سازي مصرف سوخت در بخش حمل و نقل انجام داده و در جريان برنامه هاي پيش روي اين شرکت قرار گرفته است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
با اينکه در توليد سوخت يورو 5 به خودکفايي رسيده ايم، اما خودروها همچنان قابليت استفاده از اين سوخت را ندارند، در اين زمينه بفرماييد که شرکت بهينه سازي مصرف سوخت چه اقدام هايي انجام داده است؟
توليد سوخت يورو 5 تاثير فراواني در پيشگيري از انتشار آلاينده هايي چون دي اکسيد کربن، منوکسيد کربن و ... دارد، از اين رو در نظر داريم با برخي شرکت هاي خودروساز وارد مذاکره شويم که قادر به ارائه فناوري هاي روز دنيا باشند. از سوي ديگر، استفاده از 50 استاندارد اروپايي در حوزه سوخت و انرژي در دستورکار قرار گرفته تا تجهيزات بر اساس دانش روز دنيا و مطابق استاندارد وارد کشور شوند و توليد کنندگان نيز،خودروهاي داخلي را بر اساس آنها توليد کنند. قبل از اجراي طرح جايگزيني خودروها و کاميون هايي داشتيم که به طور مستقيم قابليت استفاده از سوخت يورو 5 را نداشتند، از اين رو در آنها سيستمي با فيلترهاي مخصوص (DPF) در نظر گرفته شده که وقتي از سوخت هاي با کيفيت پايين استفاده مي کنند، تا حدودي مانع خروج آلاينده ها مي شوند. ادامه اين روند بايد در دستورعمل جايگزيني، ناوگان جديد حمل و نقل فرسوده بيش از 30 سال سيستم فيلترهاي مخصوص براي کاميون ها، اتوبوس ها و کشنده ها لحاظ شود، تا با اين روش، شاهد کاهش آلاينده ها باشيم.
چه تعداد خودروي فرسوده داريم و چه برنامه هايي براي خارج کردن آنها از ناوگان حمل و نقل داريد؟
امروزه کشنده ها و کاميون هاي بالاي 35 سال در حال خدمات رساني هستند و مصرف سوخت و آلايندگي آنها بالاست. براي رهايي از اين مشکل، طرح نوسازي 65 هزار دستگاه کاميون و کشنده را در دستور کار داريم و در حال حاضر 3 قرار داد با شرکت هاي ماموت، سايپا ديزل و آريا ديزل بسته ايم که هر يک به ترتيب تعويض و نوسازي 5 هزار دستگاه، 2100 دستگاه و 300 دستگاه کاميون و کشنده را به عهده دارند. در مجموع مي توان گفت تعويض و نوسازي 7 هزار و 400 دستگاه کاميون و کشنده را بايد به مرحله اجرا بگذاريم که بخشي از آن انجام شده است. به عنوان نمونه ماموت 1800 کاميون جديد را با کاميونهاي فرسوده تعويض کرده که تاکنون حدود 1000 دستگاه آن به تاييد شرکت بهينه سازي مصرف سوخت رسيده است.
جايگزيني ماشين هاي فرسوده با ماشين هاي جديد و ورود آنها به ناوگان حمل و نقل و تأييد پيمايش آنها از سوي بخش M&V ، بازپرداخت ناشي از صرفه جويي سوخت به سرمايه گذار عامل صرفه جويي پرداخت مي شود.
قسمت هاي اصلي کاميون ها مانند موتور، شاسي، گيربکس و ... را خودروساز وارد کشور مي کند و تجهيزات ديگر آن از سوي خودروساز داخلي ساخته و توليد نهايي مي شود و بعد از تکميل به کاميون دارها در ازاي اسقاط ماشين هاي فرسوده تحويل داده مي شود.
اکنون شاهد هستيم که اتوبوس هاي فرسوده بسياري در سطح شهر تردد مي کنند، براي تعويض آنها چه برنامه هايي داريد؟
باتوجه به مصوبه اخير شوراي اقتصاد، مصوبه هاي طرح جايگزيني 65 هزار دستگاه کاميون و 17 هزار دستگاه اتوبوس با مصوبه جديد اعمال خواهد شد که وزارت صنعت، معدن و تجارت، متولي اين کار در نظر گرفته شده است. در ماده 21 مصوبه جديد، يک استثنا وجود دارد و آن اين است که وزارت نفت را مجاز دانسته تا قراردادهاي منعقد شده قبلي را به روال قبل ادامه دهد، اما از تاريخ ابلاغ مصوبه اخير، ديگر ما مجاز به انعقاد قرار داد با رويکرد مصوبات قبلي نيستيم، به همين دليل مکاتبه اي با سازمان راهداري و شهرداري براي اتوبوس ها و کاميون ها انجام داده ايم تا از 20 خرداد 97 به بعد، اين دو طرح از سوي وزارت صنعت، معدن و تجارت پيگيري شود.
در مورد تاکسي هاي فرسوده چه برنامه اي در دست اجرا داريد؟
جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده با تاکسي هاي تمام گاز سوز، هيبريدي و برقي را در برنامه داريم، اين مصوبه در حال پيگيري است، از اين تعداد 3 قرارداد هر يک به تعداد 200 دستگاه تاکسي (600 دستگاه) را در آستانه ابلاغ داريم تا در شهر تهران با همکاري مجموعه اتحاديه تاکسيراني کشور، سازمان تاکسيراني شهر تهران و سرمايه گذار داشته باشيم. همچنين با اتحاديه تعاوني هاي تاکسيراني کشور قرارداد 8 هزار دستگاه خودرو را در آستانه امضا داريم.
مشکلي که در بحث تاکسي ها داريم اين است که خودروسازهاي داخلي بايد بتوانند مخزن گازي تاکسي هاي گازسوز خود را طوري طراحي کنند تا طبق مصوبه با هر بار شارژ کردن مخزن بتواند 300 کيلومتر پيمايش کند، متأسفانه تاکنون خودروهاي داخلي در اين زمينه موفق نبوده اند. البته شرکت ايران خودرو مخزني را در مرحله تست دارد که اگر مورد تاييد باشد، مي توانيم از خودروهاي گازسوز داخلي استفاده کنيم. با اين روش بيش از پيش و با تعويض حجم زيادي از خودروهاي فرسوده به کاهش مصرف سوخت و پيشگيري از آلودگي هوا کمک خواهيم کرد.
يکي از طرح هايي که شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در برنامه دارد، توسعه حمل و نقل بار مسافر راه آهن جمهوري اسلامي ايران است، در اين مورد توضيح دهيد که در چه مرحله اي قرار دارد؟
در تمامي طرح هاي ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور، وزارت نفت متولي سرمايه گذاري نيست بلکه مکلف به محاسبه ميزان صرفه جويي حاصل از اجراي اين طرح ها بوده و متعهد به بازپرداخت صرفه جويي محقق شده به سرمايه گذار عامل صرفه جويي است، از اين رو طرح توسعه حمل و نقل بار مسافر جمهوري اسلامي ايران را در دستور کار داريم با استفاده از اين طرح تردد حمل و نقل جاده اي کاهش مي يابد و در سوخت صرفه جويي مي شود.
در طرح حمل و نقل ريلي، قراردادهايي در آستانه اجرا داريم، به گونه اي که سه قرارداد دو جانبه ميان« شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با راه آهن»، بين «سرمايه گذار عامل صرفه جويي و راه آهن» و ميان «شرکت بهينه سازي و سرمايه گذار عامل صرفه جويي» براي بازپرداخت ها منعقد شده و تعدادي درحال انعقاد خواهد بود.
به عنوان مثال با شرکت ريل پرداز سير قرارداد 400 دستگاه واگن لبه بلند و با شرکت حمل و نقل ريلي پارسيان نيز قرارداد 100 دستگاه واگن مخزن دار درحال انعقاد قرارداد هستيم که در مرحله نهايي شدن اسناد است.
طرح موتور سيکلت برقي و متروي کلانشهرها به کجا رسيد؟
طرح موتورسيکلت برقي در دست بررسي است و تا اين لحظه طرح توجيه اقتصادي براي ارائه شوراي اقتصاد و اخذ مصوبه اين شورا آماده شده است. همچنين متن نمونه قراردادهاي مترو تهران و کلانشهرها در حال نهايي شدن است تا به تاييد هيئت مديره نفت برسد. با اجراي طرح مترو انتظار مي رود حجم قابل ملاحظه اي از مسافرت هاي درون شهري از سطح شهرها به سمت مترو بروند. البته براي دستيابي به اين رويکرد بايد تعداد خط ها و واگن هاي بيشتري در ناوگان وارد شود تا شهروندان از خودروهاي شخصي کمتر استفاده کنند. اين مصوبه، کمک بزرگي به مصرف سوخت و به کاهش آلايندگي هاي هوا خواهد کرد.
آيا برنامه اي براي توليد موتورهاي سه سيلندر داريد؟
تاکنون تنها يک عامل سرمايه گذار عامل صرفه جويي با استفاده از دانش فني کشورهاي ديگر موتوري طراحي کرده که اگر بتواند تست هاي ما را پاسخگو باشد و اجازه همکاري با خودرو ساز را پيدا کند، مي توان نويد داد که با جايگزيني اين نوع موتور کم مصرف با موتور توليدات فعلي خودروها، مصرف سوخت آنها تا 50 درصد کاهش يابد. طرح توليد قواي محرک کم مصرف يا همان موتورهاي سه سيلندر، مي تواند مصرف سوخت خودروها را کاهش دهد، با اين روش مصرف سوخت 8 تا 9 ليتري در هر 100 کيلومتر در خودروهاي فعلي به 4 تا 4.5 ليتر کاهش پيدا مي کند.
نظارت شما بر خودروهاي وارداتي چگونه است؟
بهره گيري از حدود 55 استاندارد اتحاديه اروپا که با کمک سازمان ملي استاندارد و شوراي عالي استاندارد ملي، استفاده از آنها اجباري شده است و در استفاده از 4 استاندارد مصرف سوخت تدوين شده در اين شرکت که اجراي 3 فقره آن اجباري شده، مسيري است که موضوع نظارت بر خودروها را تأمين مي کند و از اين طريق سعي ما بر اين است تا خودروهايي وارد و جايگزين خودروهاي فرسوده کنيم که استانداردهاي جهاني را داشته باشد.
در پايان اگر نکته اي باقي مانده بيان بفرماييد.
تمام تلاش ما اين است که ايجاد فرهنگ بهينه مصرف کردن را سرلوحه کارمان قرار دهيم. با نگاهي کلان تر مي توان گفت که تمامي طرح هايي که در دست اجرا داريم بر مصرف کننده نهايي تمرکز دارد و با رويکردهاي جديد مديريت ارشد شرکت، ورود به موضوع بهينه سازي در بخش هاي توليد فرآورش و انتقال در سطح صنايع نيز در دستور کار شرکت قرار گرفته است که دستيابي به اين موضوع نيازمند عزم ملي و ايماني راسخ است تا بتوان گام مهمي در مسير اعتلاي اين مرز و بوم در اين مقوله برداشت.
سلفی نفتی ها با مشعل
تفکیک دستی زباله های عفونی
کارکنان اين قسمت از نظر رعايت نکات ايمني، به ماسک، کفش، دستکش و لباس مجهز هستند و مواد ضدعفوني کننده در اختيارشان قرار مي گيرد؛ اما بزرگترين مشکل آنها، کوچکي فضاي کاري شان است؛ زيرا يک اتاق امحا بايد داراي سرويس بهداشتي، حمام، اتاق استراحت و کمد براي لباس هاي تميز و کثيف باشد، همچنين جايگاه خاصي براي غذا خوردن داشته باشند، سقف و کف آن نيز قابل شست وشو باشد که متاسفانه بيشتر مواردي را که گفته شد، ندارد؛ زيرا سقف آن طبق استاندارد بايد بلند باشد؛ اما سقف کوتاهي دارد که به صورت چوبي و غيرقابل شست و شوست و سنگ هاي اتاق کوره شکسته شده و فضاي کافي ندارد و کارکنان آن، کنار کوره امحا که حاوي گازهاي سمي است، چاي مي خورند.
عليرضا قرباني، يکي از کساني است که در اتاقک امحاي بيمارستان نفت تهران کار مي کند. وقتي وارد اين اتاقک مي شوم، کنار کوره امحا ايستاده است. با شروع به کار کوره، در دماي 155 درجه، فرايند بي خطرسازي زباله هاي عفوني داخل آن شروع مي شود که در اين زمان، بخارهاي گاز از دستگاه بيرون مي آيد. از او مي پرسم آيا اين بخارها اذيتش نمي کند که در پاسخ مي گويد:« چون سال هاي زيادي است که در اين قسمت کار مي کنم، به اين فضا عادت کرده ام و در اين زمان از ماسک استفاده مي کنيم؛ اما براي کسي که هيچ آشنايي قبلي با اين موضوع ندارد، تحمل اين شرايط سخت است و گاز و بخار متساعد شده از دستگاه، او را اذيت مي کند.»
کار در فضاي کم
يونس عباسپور، يکي از کارکنان باسابقه در اتاقک امحاست که از سال 88 يعني زماني که اين دستگاه براي بيمارستان نفت تهران خريداري شد، کار خود را آغاز کرده است. او مانند ديگر همکارانش، گرماي هوا را از مشکلات اصلي اين بخش مي داند و مي گويد:«زماني که دستگاه امحاي زباله شروع به کار مي کند، در داخل آن 155 درجه گرما توليد مي شود و وقتي درِ آن بعد از اتمام کار باز مي شود، دماي اتاق به 70 درجه مي رسد. به همين دليل به سيستم خنک کننده قوي تري نياز داريم. ذرات معلق موجود در هوا نيز براي مان مشکلاتي به وجود مي آورد. درست است که از ماسک و روپوس استفاده مي کنيم، اما اين ذرات روي لباس هاي ما مي نشيند و بعد از اتمام کار و تعويض لباس، آن را به بيرون منتقل مي کنيم. همچنين محيط کارمان کوچک است و به محيط بزرگتري نياز داريم. سرويس بهداشتي نداريم و بايد با همين لباس هاي آلوده، از سرويس هاي بهداشتي بخش ها استفاده کنيم. خوشبختانه با پيگيري هايي که از سوي مديريت اين قسمت صورت گرفته و آموزش هايي که داده شده، بندرت شاهد وجود سرسوزن در ميان زباله هاي عفوني هستيم. در گذشته نمي توانستيم مشکلاتمان را به گوش مسئولان برسانيم؛ اما اکنون شرايطي فراهم شده و مسئول اين بخش با سرکشي هاي مداوم در جريان سختي ها و کمبودهايمان قرار مي گيرد و براي بهبود آن کمک مي کند.»
روايت «مشعل» از شرايط کار در اتاقک امحاي بيمارستان نفت
فعالیت در دمای 70 درجه
مشعل سميه راهپيما انبوهي از کيسه هاي زرد رنگ در محل زباله هاي عفوني به چشم مي خورد که براي امحا و بي خطرسازي، در آنجا انبار شده اند. بوي تعفن از کيسه ها بيرون مي آيد و اين شرايط، تنفس را با مشکل روبه رو مي کند. با توصيف اين شرايط، کساني هستند که زباله ها را به صورت دستي جداسازي مي کنند و ممکن است با خطراتي مانند فرورفتن سر سوزن به دستشان و... مواجه باشند. شرايط کاري براي کارکنان اين قسمت بسيار سخت است، زيرا در فضايي تقريبا 50 متري کار مي کنند که بخشي از آن به انبار زباله هاي عفوني اختصاص داده شده و در بخشي ديگر دستگاه امحا قرار دارد؛ در اين فضاي کوچک هم استراحت مي کنند و گاهي اوقات يک ليوان چاي براي رفع خستگي مي خورند. کارکنان اين قسمت که سه نفر هستند 24 ساعته در پست خود حضور دارند. بي توجهي و خطا در تفکيک زباله ها، باعث آسيب ديدن دستگاه و اختلال در عملکرد آن مي شود. زباله هاي تفکيک شده طي 10 تا 15 سيکل امحا مي شوند و در مدت 45 دقيقه، دستگاه حجم و وزن زباله ها را به ترتيب 75 درصد و 25 درصد کاهش مي دهد و پس از بي خطر شدن، بسته بندي و به شهرداري تحويل داده مي شود.
علاوه بر مواردي که به آن اشاره شد، کارکنان اين قسمت با سختي ها و خطرات ديگري روبه رو هستند، از اين رو بايد ديد که مسئولان چه تمهيداتي براي بهتر شدن شرايط حالشان در نظر گرفته اند. براي پاسخ به اين سئوالات، ما را در ادامه اين گزارش همراهي کنيد.
کار در فضاي بسته
گرماي زياد، بوي نامطبوع و نداشتن تهويه مناسب، از جمله سختي هايي است که عباس محمدي، يکي ديگر از کارکنان اتاقک امحا بيان مي کند. از ديدگاه او بايد شرايطي براي بهبود حال کارکنان اين قسمت در نظر گرفته شود و سختي کار به آنها تعلق گيرد، همچنين به دليل اينکه کار در فضاي بسته انجام مي شود، بايد يک فن براي تهويه هوا و سيستم خنک کننده تعبيه شود تا راحت تر بتوان نفس کشيد و نيز باتوجه به اينکه تفکيک زباله هاي عفوني به طور دستي انجام مي شود، کارکنان در معرض ابتلا به انواع بيماري ها مانند عفونت ريه، هپاتيت، ايدز و .... قرار دارند.
سه نوبت کاری مداوم و خستگی ناپذیر
به طبقه سوم ساختماني مي روم که هرچند فضاي داخلي آن بازسازي شده است؛ اما نوع معماري اش حکايت از قدمت آن دارد. با افشين بلوري، معاون طب صنعت و بهداشت، بهداشت و درمان صنعت نفت استان تهران هم صحبت مي شوم. او به برخي مسائل کلي مي پردازد و توضيحاتي درباره بهداشت محيط و اچ اس اي بيمارستان نفت تهران مي دهد که توانسته همسو با ضوابط و مقررات نظام حاکميت باليني وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور گام بردارد. او مي گويد: «شرايط کاري کارکنان اتاقک امحا عادلانه نيست. در گذشته براي کساني که در چنين شرايطي کار مي کردند، حقي به عنوان «عفوني» در نظر گرفته مي شد و اين حق در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور نيز آمده است؛ اما با توجه به تغيير و تحولي که در جذب نيروهاي صنعت نفت انجام مي شود، براي نيروهاي قراردادي يا پيمکاري اين بند حذف شده که با توجه به عوامل زيان آور در کار، نبايد کارکنان اتاقک امحا را با کارگران ديگر بخش ها مقايسه کرد. براي گرفتن اين حق تلاش بسياري کرده ايم؛ اما تا کنون موفق به دريافت آن نشده ايم.»
امحا در سه نوبت
وقتي وارد بخش هاي مختلف بيمارستان مي شوم، سطل هاي رنگي نظرم را به خود جلب مي کند. زباله هاي عفوني با رنگ زرد، زباله هاي غيرعفوني با رنگ هاي آبي يا مشکي و زباله هاي حاوي مواد شيمايي با رنگ قهوه اي مشخص شده اند. از آنجا که مواد زباله هاي راديو اکتيو عمر کوتاهي دارند، جايي براي آنها در نظر گرفته مي شود که بعد از سپري شدن اين مدت زمان، به همراه زباله هاي عادي بيمارستان به شهرداري تحويل داده مي شود. از مصطفي جوزداني، مسئول بخش بهداشت محيط بهداشت و درمان صنعت نفت تهران مي پرسم با وجود آموزش هايي که به کارکنان بخش هاي مختلف بيمارستان براي تفکيک زباله از مبدا داده مي شود، چرا دوباره تفکيک زباله هاي عفوني به صورت دستي انجام مي شود؟ که مي گويد:« تفکيک زباله از مبدا صورت مي گيرد و آموزش هايي در اين زمينه به کارکنان خدمات، پرستار، سرپرستار و ... داده مي شود، اما گاهي اوقات بر اثر خستگي يا سهل انگاري کارکنان ديگر بخش ها، ممکن است زباله هاي ديگري مانند سرسوزن، پين جراحي و... داخل سطل هاي مخصوص زباله هاي عفوني وجود داشته باشد، از اين رو وقتي اين زباله ها به اتاقک امحا فرستاده مي شود، براي اينکه دستگاه امحا آسيب نبيند، کارکنان اين قسمت زباله ها را به صورت دستي تفکيک مي کنند و در سه نوبت صبح، ظهر و شب کار بي خطر سازي انجام مي شود و بعد از آن هر روز ساعت 4:30 دقيقه صبح اين زباله ها به شهرداري تحويل داده مي شود. » در مورد قدمت دستگاه امحا از او سوال مي کنم، مي گويد:«اين دستگاه سال 88 از يک شرکت ايتاليايي خريداري شد. آن زمان بيمارستان نفت تهران، تخت هاي بستري کمتري داشت و اکنون اين تعداد افزايش يافته است. در گذشته امحاي زباله ها يک نوبت در روز انجام مي شد؛ اما اکنون در سه نوبت 24- 48 صورت مي گيرد. سال گذشته درخواست يک دستگاه ديگر را داديم که پيش بيني بودجه آن نيز شده و به دنبال آن هستيم که يک دستگاه ديگر براي شرايط اضطراري داشته باشيم.»
شرکت در انتخاب بیمارستان سبز
الهام ذبيحي، مسئول بهداشت محيط و مديريت پسماند بيمارستان نفت تهران به ميان صحبت مي آيد. او کسي است که دلسوزانه به دنبال بهتر شدن شرايط فيزيکي و رفاهي کارکنان اتاقک امحاست و در اين زمينه از هيچ کوششي دريغ نمي کند. او در مورد تفکيک زباله از مبدا مي گويد:«در خطوط تفکيک پسماند اگر کارکنان از همان ابتدا، تفکيک از مبدا را به درستي انجام دهند تا سر سوزني داخل کيسه زباله عفوني نيفتد يا اينکه سيفتي باکس ها را فيکس کنند، مشکلي براي کارکنان اتاقک امحا پيش نمي آيد. گاهي اوقات کارکنان اين قسمت، عکس هايي برايم مي فرستند که سر سوزن ها از کيسه ها بيرون زده است. اين درست که آنها مجهز به دستکش و چکمه هستند؛ اما گاهي اوقات با وجود رعايت نکايت ايمني، بازهم سر سوزن به دست يا پايشان مي رود.» در اتاقک امحا به دليل سر و کار داشتن با زباله هاي عفوني، گازها و بخارهاي متساعد شده از آن، بعد از امحا و بي خطرسازي، سلامت کارکنان اين قسمت در معرض خطر است. از اين رو بايد امکاناتي به آنها داده شود. در اين زمينه الهام ذبيحي مي گويد:«براي حفظ سلامت کارکنان اين قسمت، هر 6 ماه يک بار بايد چکاپ کامل شوند که موظف به انجام آن شده اند. کساني که در اين قسمت کار مي کنند، شرايط سختي دارند و برخي امکانات براي شان مهيا نيست، به عنوان مثال اتاقي براي استراحت يا فضايي براي تعويض لباس و پوشيدن لباس کار ندارند که قرار شده بازسازي و استاندارد سازي صورت گيرد. »
در اين بيمارستان علاوه بر اتاقک امحا، اتاقي براي جمع آوري کارتن داروها در نظر گرفته شده تا کارتن هايي که نياز نيست وارد بخش هاي بستري شوند، در آن جمع آوري شده و تحويل شهرداري شود. به همين دليل، به اين بيمارستان پيشنهاد شرکت در انتخاب «بيمارستان سبز» داده شده است.
استفاده حداکثری از توانمندیهای داخلی در ساخت تجهیزات
سياست اصلي حاکم بر امور تدارکات و کالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شناسايي منابع، استفاده از سازندگان و توليد کنندگان داخلي و تقويت و حمايت از آنها به منظور کاهش وابستگي به کشورهاي خارجي است. ساخت تجهيزات وقطعات يدکي انواع ماشين آلات فرآيندي نظير توربينهاي گازي، انواع کمپرسورهاي گريزازمرکز، انواع پمپ ها، طراحي وساخت پمپ فرآيندي BB3، ساخت قطعات اصلي توربواکسپندر کرايوستار، ساخت قطعات اصلي کمپرسورهاي رفت و برگشتي، همچنين ساخت قطعات اصلي کمپرسورهاي پيچشي، ساخت رشته تکميلي درون چاهي در کلاسهاي مختلف و ساخت انواع قطعات حفاري، تجهيزات سرچاهي، قطعات عمومي، برق و ابزار دقيق در کارنامه اين شرکت قرار دارد.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب هم اکنون نيز ساخت افزون بر 4200 قلم قطعات يدکي مختلف، ساخت کامل همه قطعات يدکي توربين رولزرويس مدل 1535، ساخت کامل روتورهاي توربين رستون TB 4000 شامل (PT,(AC,GG (ازهر کدام 2دستگاه)و قسمت هاي ثابت و متحرک، ساخت کامل همه قطعات توربين نيرو G.E.Cشامل روتور، SEGMENT، ژورنال و تِراست بيرينگ (در حال ساخت) را در دست دستور کار دارد. همچنين، ساخت کامل قطعات ثابت و متحرک توربين رستون مدل TA 1750، ساخت دو دستگاه توربين ارتقايافته سولار سنتار(باهمکاري معاونت پژوهش وفناوري)، ساخت قطعات يدکي کمپرسورهاي نيومن ايسر، سولار، ديماگ دلاوال NGL 1200-1300، ساخت پَکِرانبساطي قابل بازيافت (درون چاهي)، ساخت پِلاگ انبساطي درون چاهي، دستگاه لوله مغزي سيار و لوله بدون درز 6 اينچ با ضخامت هاي مختلف، ديگر اقلامي است که در دستور کار شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب قرار دارد.
ترمیم وبهسازی یک جاده روستایی
جاده دسترسي روستاهاي راهدار و کرايي به همت شرکت بهره برداري نفت وگاز مسجدسليمان مرمت و بهسازي شد.
اين اقدام همسو با توجهات وزارت نفت به مسئوليت هاي اجتماعي در مدت زمان 6 ماه و با صرف هزينه اي افزون بر 500 ميليون تومان از سوي مديريت مهندسي و ساختمان اين شرکت انجام شده است.
دراين اقدام عام المنفعه، جاده مورداستفاده روستاييان که به دليل غير استاندارد بودن، هنگام بارندگي قسمتهاي زيادي از آن دچار آب شستگي و تخريب شده بود، به طور اساسي مرمت و اصلاح شد. انجام دوهزارمترمکعب خاکبرداري و 900 مترمکعب خاکريزي و احداث دو دهانه پل کوچک وديوارحايل سنگي به مقدار 1700مترمکعب، از فعاليت هاي انجام شده براي ترميم و بهسازي جاده روستايي مزبور است.
همچنين براي بهسازي اين جاده 730مترمکعب لايه هاي اساس وزير اساس و 4300 مترمربع روکش آسفالت با ضخامت 6سانتي متراجرا شده است.
قبولی شرکت نفت اروندان در کارنامه مالی
مجمع عمومي سالانه شرکت نفت و گاز اروندان براي سال مالي 1396 برگزار وعملکرد اين شرکت براي چهارمين سال پياپي بدون شرط تاييد شد.
مجمع عمومي سالانه شرکت نفت و گاز اروندان براي سال مالي 1396با حضور اعضاي هيئت مديره شرکتهاي ملي نفت ايران و نفت وگاز اروندان، همچنين نمايندگان حسابرس وبازرس، 20 تيرماه درساختمان مرکزي شرکت ملي نفت ايران برگزار شد.
درابتداي جلسه نماينده حسابرس وبازرس قانوني، نتيجه رسيدگي به گزارش عملکرد شرکت نفت وگاز اروندان براي سال منتهي به 29 اسفند 1396 را مقبول و مورد تاييد اعلام کرد. در ادامه جلسه نيز، بندهاي گزارش ياد شده قرائت شد وسلطان کمالي، مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، خلاصه اقدام ها و اصلاحات انجام شده در اين شرکت را در سال 1396 تشريح کرد. نمايندگان حسابرس وبازرس قانوني به مدت تقريبي پنج ماه درحال رسيدگي به عملکرد اين شرکت بودند و درتحولي اساسي براي چهارمين سال متوالي نتيجه رسيدگي اين شرکت بدون شرط، قبول و تاييدشد که نشان دهنده سلامت کارهاي انجام شده در چهار سال اخير است.
پای صحبت اهالی بومی آغار و دالان
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي به همراه جمعي از مديران ستادي وعملياتي اين شرکت ضمن بازديد ازمنطقه عملياتي آغار و دالان با مردم بومي اين منطقه گفت وگو وبر رسيدگي به برخي اولويت هاي آنان تاکيد کرد. رامين حاتمي دراين بازديدبا بيان اين که افزايش بهر ه وري سازماني در گروعواملي ازجمله تکريم، رضايت مندي وارتقاي جايگاه منابع انساني است، افزود: تلاش مجموعه مديريت شرکت نفت مناطق مرکزي ايران اين است که در کنار رعايت قوانين و مقررات، زمينه رضايتمندي کارکنان و افزايش بهرهوري را فراهم آورد. وي گفت: بهبود شرايط اسکان کارکنان اقماري از جمله فعاليت هايي است که درمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزي پيگيري مي شود وهم اکنون نيز درمنطقه عملياتي پارسيان پروژه هاي احداث و بهسازي اماکن اقامتي کارکنان در دست اجراست.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي نيز با بيان اين که منطقه عملياتي آغار و دالان با توليد روزانه 45ميليون مترمکعب گاز، 6 درصد ازکل گازتوليدي کشور را تأمين مي کند، گفت: يک هزار و 750 نفر نيروي انساني، توليد اين منطقه عملياتي را پشتيباني مي کنند که 93 درصدآنها بومي استان فارس هستند. غلامحسين منتظري، راهبري تنها پالايشگاه گازي شرکت ملي نفت ايران در منطقه عملياتي آغار و دالان و همچنين برخورداري از نيروگاه تامين برق را وجه تمايز اين منطقه عملياتي با ساير مناطق عنوان کرد. وي به تلاشهاي اين شرکت درايفاي مسئوليت هاي اجتماعي اشاره و تصريح کرد: يکي از اولويت هاي شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، توجه به مسئوليت هاي اجتماعي و خدمات رساني به مناطق همجوار تاسيسات است. کوروش کرمپور، عضو کميسيون انرژي مجلس نيز اجراي پروژه توسعه فاز دوم پالايشگاه فراشبند، توسعه ميدانهاي گازي دي، سفيد زاخور و هالگان و اختصاص عوارض آلايندگي را از جمله فعاليت هايي برشمرد که انجام آنها تاثير مثبتي در رونق بيشتر منطقه دارد.
تامین آب آشامیدنی ساکنان قشم
رئيس بهره برداري خشکي منطقه عملياتي قشم از تامين آب آشاميدني مصرفي ساکنان جزيره قشم خبر داد. يونس حق روان بابيان اين که شرکت نفت فلات قاره ايران همسو با تعهدهاي خود در زمينه مسئوليت اجتماعي، اقدام هاي ارزشمندي در مناطق عملياتي 6 گانه خود انجام مي دهد، افزود: تامين آب آشاميدني ساکنان جزيره قشم ازجمله فعاليت هاي انجام شده در اين زمينه است. وي واحد آب سازي منطقه قشم در20 کيلومتري تاسيسات نفتي اين منطقه را منبع تامين آب اعلام و اظهار کرد: اين واحد روزانه بيش از هزار متر مکعب آب آشاميدني ومصرفي ساکنان منطقه لافت وتاسيسات عملياتي منطقه قشم را به روش MED ازطريق جوشش روي لوله هاي داغ، توليد و تامين مي کند. وي بابيان اين که واحد آب سازي منطقه قشم درسال 90 به بهره برداري رسيده است، گفت: تامين آب مصارف صنعتي، بهداشتي وفضاي سبز از جمله اهداف تاسيس اين واحد است. حق روان افزود: با توجه به محروميت هاي موجود درمنطقه قشم ونياز مبرم مردم اين شهرستان به ويژه درمناطق لافت وگورزين، موضوع آب رساني به چندين روستا، نيروي انتظامي و فرودگاه قشم در دستور کار قرار گرفت؛ به طوري که روزانه تا700 متر مکعب آب آشاميدني ساکنان آنها تامين شد. رئيس بهره برداري خشکي منطقه عملياتي قشم گفت: با تکميل پروژه آب شيرين کن قشم ازسوي شرکت مپنا، نيازبه تامين آب ازسوي شرکت نفت فلات قاره کاهش يافته وهم اکنون بندرلافت، بيشترين دريافت کننده خدمات دراين بخش است.
تولید 2/1 میلیارد لیتر بنزین
سوپر و یورو 4 در پالایشگاه نفت امام خمینی (ره)
مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني (ره)شازند گفت: از ابتداي امسال تاکنون، بيش ازيک ميليارد ليتر بنزين سوپر ويورو4 در پالايشگاه امام خميني (ر ه) شازند توليد شده که بخش مهمي از نياز کشور را پوشش داده است. عليرضا امين با بيان اين که اين ميزان توليد بيش از23 درصد نياز کشور به اين سوخت را تامين کرده است، افزود: بخش عمده بنزين توليدي اين پالايشگاه در استان هاي تهران، البرز و مرکزي مصرف شده است. وي درباره توليد ديگرفرآورده هاي نفتي شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند نيز گفت: از ابتداي امسال 264 ميليون ليترگازمايع، 26 ميليون ليترپروپيلن، 808 ميليون ليترگازوييل، همچنين 18ميليون ليتر نفتاي سبک و 70ميليون ليترسوخت جت در اين پالايشگاه توليد شده است. مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند، نفت سفيد توليدي اين پالايشگاه را دربازه زماني ياد شده را 82 ميليون ليتر ونفت کوره را 322 ميليون ليتر اعلام و اظهار کرد: از ابتداي امسال تاکنون 30هزار تن گوگرد در اين واحد پالايشگاهي توليد شده است.
امين ادامه داد: توليد اين محصولات درشرايطي بوده که پالايشگاه نفت امام خميني(ره)شازند، حدوديک ماه فعاليت هاي تعميروبازسازي اساسي (اورهال) داشته است. وي درباره تعميرات اساسي دراين پالايشگاه نفت گفت: مرحله نخست تعميرات اساسي، ارديبهشت ماه انجام شده است ومرحله دوم آن نيزمهر ماه امسال انجام خواهد شد. به گفته امين، درمرحله نخست تعميرات اساسي، سلامت دستگاه ها و تجهيزات پالايش، واحد هاي توليدي شامل تقطير، سي سي آر، گازمايع، غلظت شکن و تصفيه نفت سفيد مورد توجه و رسيدگي قرار گرفته است.
توجه ویژه وزارت نفت به مطالبات ساکنان شهرهای نفتی
استانداربوشهرگفت: وزارت نفت توجه خاصي به تحقق مطالبات مردم شهرهاي ميزبان صنايع نفت، گاز و پتروشيمي دارد. عبدالکريم گراوند دربازديد ازعسلويه با بيان اين که وزارت نفت درجهت تحقق مطالبات مردم اين استان گام هاي خوبي برداشته است، افزود: هم اکنون نيز طرح هاي مهمي از سوي اين وزارتخانه دردست اجراست. وي همچنين بر مهار و جمع آوري گازهاي ارسالي به مشعل درفازهاي پارس جنوبي تاکيد کرد. گراوند گفت: ازسال 1388 تا 1392 يکهزار و 440 ميليارد ريال از محل اعتبارات آلايندگي و ارزش افزوده به شهرداري ها ودهياري هاي استان بوشهرپرداخت شده و اين رقم درسال هاي 92 تا 97 به يکهزار و 720 ميليارد ريال افزايش يافته است. استاندار بوشهر يادآورشد: چهارهزار و500 ميليارد ريال ازاعتبارتوزيع شده در استان بوشهر، مربوط به شهرستان عسلويه بوده است.
اشتغال زايي براي جوانان عسلويه
فرماندارعسلويه نيز با تاکيد برضرورت ايجاد اشتغال براي جوانان، گفت: براي حل مشکل اشتغال جوانان شهرستان عسلويه، اقدامهاي مهمي از سوي سازمان منطقه ويژه اقتصادي پارس جنوبي انجام شده است. عبدالنبي يوسفي افزود: ازاول تيرماه امسال تعدادي ازجوانان براي اشتغال به شرکت هاي مستقر در منطقه پارس جنوبي معرفي شده اند. فرماندارعسلويه گفت: تاکنون طرح هاي مختلفي درحوزه مدرسه سازي، مراکز درماني و حل مشکلات زيست محيطي انجام شده که لازم است براي تحقق مطالبات مردم براساس پيوست هاي فرهنگي اجتماعي، اين طرح ها به ويژه حل مشکلات زيست محيطي ادامه يابد. فرزاد رستمي، رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي استان بوشهر نيز گفت براساس هماهنگي هاي انجام شده، سه درصد اعتبارات قراردادهاي نفت و گاز وزارت نفت در استان بوشهر به اجراي طرح هاي عمراني در محيط پيراموني اين طرح ها اختصاص مي يابد.
تکمیل ظرفیت تولید اتان درفازهای 20 و21 پارس جنوبی
مجري فازهاي 20 و21 پارس جنوبي گفت: با راه اندازي آخرين توربو اکسپندرپالايشگاه اين فازها، توليد اتان فازهاي 20 و 21 به ظرفيت اسمي خود رسيده است. عليرضا عبادي با اعلام راه اندازي هرچهار توربواکسپندر واحد 105 پالايشگاه اين فازها افزود: هم اکنون روزانه 2400 تن اتان توليدي پالايشگاه فازهاي 20 و21 پارس جنوبي به مجتمع هاي پتروشيمي ارسال مي شود. به گفته وي، توليد اين ميزان اتان، ماهانه حدود 18ميليون دلار سودآوري در صنايع پايين دستي کشور به دنبال دارد.
مجري فازهاي 20 و 21 پارس جنوبي با بيان اين که راه اندازي سه توروبواکسپندر از مجموع چهار تجهيز موجود، بدون مشارکت نماينده سازنده خارجي و از سوي پيمانکاران ايراني انجام شده، افزود: سرعت عمليات نصب و راه اندازي اين سه دستگاه، دو تا سه برابرعمليات مشابه براي دستگاه نخست بود که با حضور نماينده سازنده انجام شد. عبادي توليد اتان درسطح اسمي را از برنامه هاي محقق شده براي تکميل زنجيره ارزش در فازهاي 20 و 21پارس جنوبي عنوان کرد و گفت: با تعويض مواد جاذب موجود در رديف نخست شيرين سازي که مطابق برنامه در دوره تعميرات اساسي درهفته آينده انجام مي شود، توليد اتان اين فازها به 2 هزار و 600 تن در روز خواهد رسيد. وي همچنين برداشت روزانه گاز ترش از بخش فراساحل فازهاي 20 و 21 پارس جنوبي را دو ميليارد فوت مکعب اعلام و اظهار کرد: اين ميزان برداشت از موقعيت مخزن اين فازها به طور کامل مطابق با ظرفيت اسمي تعيين شده انجام مي شود.
تداوم توليد در لايه نفتي پارس جنوبي
مدير امور توليد شرکت نفت فلات قاره ايران نيز درباره شناور فرآورشي و ذخيره سازي کوروش مستقر در لايه نفتي پارس جنوبي که دچار حادثه شده بود، گفت: اين شناور درمدار است و توليد در اين ميدان ادامه دارد.
محمدحسين دانشفر در توضيح جزييات اين حادثه افزود: حدود ساعت 3 بامداد23 تيرماه، به دليل شرايط بد جوي، جريان هاي شديد آب و چرخش نفتک SOL ازموقعيت خود، برخوردي بين اين نفتکش صادراتي (SOL) وشناور فرآورشي وذخيره سازي کوروش مستقر در لايه نفتي پارس جنوبي رخ دادکه موجب بروز خسارت جزيي به بدنه، هوز و تجهيزات بارگيري آن شد.
وي افزود: خوشبختانه با کنترل شرايط، تلاش و ايثار کارکنان زحمتکش عملياتي مستقر در شناور و منطقه، چاه ها در کوتاه ترين زمان ممکن در مدار توليد قرار گرفتند و شرايط به حال اوليه بازگشت.
مدير امور توليد شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: هم اکنون نيز توليد از لايه نفتي پارس جنوبي براساس برنامه اجرايي با توجه به ظرفيت مخازن انجام مي شود، ضمن آنکه پايانه شناورفراورش (FPSO) کوروش در مدار توليد قراردارد.
به گفته وي، عمليات بارگيري و پهلودهي شناورها توسط تيمي انجام شده است که سال ها تجربه موفق دراين زمينه دارند و تعمير آسيب هاي جزيي وارد شده براين پايانه شناور نيز، به سرعت در دست انجام است و به زودي پايان مي يابد.
سهم 70 درصدی مجتمع گاز پارس جنوبی از تولید گاز
مديرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي گفت: پارسال بيش از 70 درصد از سهم توليد گاز کشوربه عهده پالايشگاه هاي اين مجتمع گازي بوده است که اين رقم تا پايان امسال، روند افزايشي خواهد داشت.
بهزاد سالاري،مدير پالايشگاه چهارم مجتمع گاز پارس جنوبي نيزاز توليد بيش ازهشت ميليون و 900 هزاربشکه ميعانات گازي درسه ماه نخست امسال درپالايشگاه چهارم مجتمع گاز پارس جنوبي خبر داد که اين ميزان ميعانات گازي به بازارهاي هدف صادر شده است.سرپرست مديريت پالايشگاه اول مجتمع گازپارس جنوبي نيزدرباره فعاليت اين پالايشگاه گفت: در سه ماه نخست امسال دو ميليارد و 687 ميليون مترمکعب گاز در اين پالايشگاه فرآورش شده است.مهرداد عبدي افزود: درهمين مدت دو ميليون و 718هزار بشکه ميعانات گازي دراين پالايشگاه توليد و صادر شده است.
پايش فرو نشست زمین اطراف خطوط انتقال فرآورده
رييس واحد تعميرات خط خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق از پايش راه هاي حفاظت ازخطوط لوله نفت در برابر فرونشست زمين در نقاط حادثه خيز خبر داد.
يوسف نقوي افزود: بازديد ميداني از نقاط حادثه خيز به منظور پايش فرونشست زمين هاي اطراف خطوط لوله و بررسي راهکارهاي احتمالي مقابله با اين رخداد طبيعي انجام شده است.وي با اشاره به ايجاد شکاف هاي عميق در اطراف خط لوله 20 اينچ سبزوار– مشهد و خط لوله 22 اينچ سمنان- شاهرود، همچنين احتمال تنش لوله نفت گفت:خطوط لوله انتقال فرآورده هاي نفتي درمنطقه شمال شرق بر اثرفرونشست هاي طبيعي که به دليل تخليه آب هاي زيرزميني رخ مي دهد، موجب شقاق زمين شده است.وي اعلام حريم گسل ها به وسيله دستگاه هاي اجرايي استان هاي سمنان و خراسان رضوي را يکي از مهم ترين راهکارهاي پيشگيرانه در حوزه خطوط لوله انتقال عنوان کرد و افزود: با اطلاع ازاين مهم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق قادر خواهد بود در مقابل حوادث طبيعي اقدام هاي پيشگيرانه انجام دهد.
نقوي گفت:بنا بر تدابير و اقدام هاي تعميرات پيشگيرانه مستمر در طول خطوط لوله منطقه شمال شرق، با وجود ايجاد فرونشست هايي دراطراف خطوط انتقال فرآورده هاي نفتي اين منطقه، خوشبختانه تاکنون آسيب جدي به آنها وارد نشده است.رييس واحد تعميرات خط منطقه شمال شرق، تهيه برنامه جامع کاهش آسيبهاي پديده فرونشست اين منطقه را يکي از راهکارهاي پيشگيرانه براي مقابله با اين بلاي طبيعي عنوان و اظهار کرد: با توجه به سطح علمي منطقه و حمايت مسئولان از پايان نامه هاي علمي همکاران، انتظار مي رود تدوين و ارائه دستورعملهاي پيشگيري و کاهش آسيب پذيري ناشي از پديده فرونشست، همچنين ارائه برنامه و پيش نويس لوايح قانوني پيشگيري وکاهش آسيب پذيري پديده فرونشست در دستور کار همکاران پژوهشگر منطقه قرار گيرد.
انتقال 933 میلیون لیتر فرآورده نفتی به دو استان شمالی کشور
معاون عمليات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از انتقال 933 ميليون و 740 ليترانواع فرآورده نفتي به انبارهاي مازندران و گلستان در سه ماه نخست امسال خبر داد.
شيرافکن قرباني با اشاره به استمرار فعاليت شبانه روزي مراکز انتقال نفت و تاسيسات اين منطقه عملياتي براي انتقال سوخت مورد نيازمردم مازندران وگلستان افزود: از اين مقدار33ميليون و 325 هزار ليتر بنزين يورو4، 305 ميليون و 523 هزار ليتر بنزين معمولي و 24 ميليون و 134 هزار ليتر نيز بنزين سوپربوده است.
وي ارسال نفت سفيد از اين حوزه عملياتي را 33 ميليون و 58 هزار ليتر و نفت گاز ارسالي به انبار پخش مازندران را نيز 298 ميليون ليتر اعلام کرد.معاون عمليات منطقه شمال بااشاره به افزايش 39 درصدي حجم فرآوردههاي نفتي تحويلي به انبار پخش مازندران در مقايسه با پارسال، افزود: اين حجم از فرآوردههاي نفتي به وسيله 284 کيلومتر خط لوله 16 و 12 اينچ ري –ساري به مازندران انتقال يافته وبه انبار نفت پخش منطقه ساري تحويل شده است.
قرباني افزود: درسه ماه نخست امسال 240ميليون و 700 هزار ليتر بنزين و نفتگاز به استان گلستان انتقال يافت که در مقايسه با سال گذشته يک درصد کاهش داشته است.
معاون عمليات منطقه شمال با تاکيد بر اهميت صرفهجويي مردم در مصرف فرآوردههاي نفتي گفت: با تلاش بي وقفه کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت شمال، آمادگي لازم براي تامين نيازهاي مردم وجود دارد
معافیت پتروشیمی های پاک از پرداخت عوارض آلایندگی
مديرکل پايش فراگير سازمان حفاظت محيط زيست گفت: مجتمع هاي پتروشيمي که مانع آلايندگي شوند، ازپرداخت عوارض يک درصد معاف مي شوند.
شينا انصاري با بيان اين که سازمان حفاظت محيط زيست در دوره هاي مالياتي سه ماهه براساس نتايج پايش خروجي آلايندگي واحدهاي پتروشيمي وپالايشگاهي فهرستي رابه سازمان مالياتي کشوراعلام مي کند، افزود: درصورت رفع آلودگي واحد، موضوع به سازمان امورمالياتي اعلام وآن صنعت از شمول پرداخت عوارض يک درصد، خارج مي شود.
مديرکل پايش فراگيرسازمان حفاظت محيط زيست تاکيد کرد: اين موضوع مي تواند به عنوان يک ابزار تشويقي براي صنايع نفت به شمار آيد تا به جاي پرداخت عوارض آلايندگي، به بهبود سيستم هاي کنترل آلودگي مانند احداث و بهينه سازي سيستم هاي تصفيه فاضلاب، نصب وارتقاي فيلتراسيون دودکش، مديريت پسماندهاي ويژه يا نصب سامانه هاي پايش آن لاين اقدام کنند.
وي گفت: براساس ماده 38قانون ماليات برارزش افزوده مصوب در سال 1387، واحدهاي پتروشيمي و پالايشگاهي، آلاينده تلقي شده اند.مديرکل پايش فراگيرسازمان حفاظت محيط زيست با بيان اين که براين اساس، پتروشيمي ها، خود به خود درفهرست صنايع آلاينده قرار دارند، تصريح کرد: براي ديگر واحدهاي توليدي صنعتي، سازمان حفاظت محيط زيست، دردوره هاي مالياتي سه ماهه براساس نتايج پايش خروجي، فهرستي به سازمان مالياتي کشوراعلام مي کند و واحدهاي مشمول بايد يک درصد از فروش خود را به عنوان عوارض آلايندگي پرداخت کنند.
انصاري درباره خروج واحدهاي پتروشيمي و پالايشگاهي از فهرست صنايع آلاينده گفت: دراين مورد نياز به بررسي کارشناسي و پايش است که ازسوي معاونت هاي نظارت و پايش ادارات کل استان ها يا ازطرف آزمايشگاه هاي معتمداستان ها ازطريق پايش خوداظهاري، بررسي انجام مي شود.
انصاري افزود: درلايحه قانون ماليات برارزش افزوده که هم اکنون در کميسيون هاي تخصصي مجلس شوراي اسلامي در درست رسيدگي است، تفکيک صنايع نفت ازديگرصنايع برداشته شده است وهمه واحدهاي توليدي صنعتي، بر مبناي پايش خروجي خود و احراز آلايندگي، بسته به شدت، نوع ومدت آلودگي، بايد 1.5درصد ماليات به ماخذ فروش پرداخت کنند.
آمادگی برای صادرات مرزی
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از آمادگي اين شرکت براي صادرات رسمي فرآورده هاي نفتي ازمرز آذربايجان غربي به کشورهاي همجوار خبر داد.
سيدمحمدرضا موسوي خواه با بيان اين که اين مهم با هدف تامين منافع استان هاي مرزي است، گفت: اميدواريم در امضاي قراردادهاي صادرات نفت از مرزهاي استان آذربايجان غربي، منافع اين استان تامين شود.
وي همچنين درباره فروش مرزي سوخت در منطقه شمال غرب کشور، از استانداري آذربايجان غربي به سبب ساماندهي فروش سوخت به مرزنشينان استان قدرداني کرد.
موسوي خواه همچنين درنشست با اعضاي انجمن صنفي جايگاه داران سوخت گفت: به منظور شتاب در روند عمليات، کارمزد جايگاه هاي عرضه فرآورده هاي نفتي درسطح کشور به صورت پيش پرداخت و در قالب حق العمل کاري پرداخت مي شود.
وي تصريح کرد: براي نمونه در فرآيند جديد، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، بنزين را به مبلغ 960 تومان به جايگاه دار مي فروشد و جايگاه آن را به نرخ مصوب هزار تومان به مشتريان عرضه خواهد کرد و مبلغ 40 تومان را به صورت نقدي به عنوان پيش پرداخت کارمزد دريافت مي کند.
وي افزود: براساس طرح جديد، نفت گاز بخش حمل ونقل نيز به عنوان مثال با نرخ 2865ريال به جايگاه عرضه خواهد شد و جايگاه دار موظف است آن را با نرخ سه هزار ريال به مشتريان خود عرضه کند و مابه التفاوت اين دو رقم به عنوان کارمزد به شمار مي رود.
اجراي رايگان مرحله دوم و سوم طرح کهاب
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي از اجراي مرحله دوم و سوم طرح کهاب در جايگاه ها ازسوي سرمايه گذار بخش خصوصي به صورت رايگان در مجاري عرضه خبرداد و افزود: سرمايه گذار بخش خصوصي درچهار سال نخست از محل استحصال بنزين، سرمايه و سود خود را از جايگاه دار به مرور دريافت خواهد کرد. وي تصريح کرد: در ادامه نيزبه مدت هفت تا هشت سال به تناسب 60 به 40 يا 70به 30 درصد فرآورده استحصال شده، بين سرمايه گذار و جايگاه دار تسويه خواهد شد، بنابراين جايگاه دار مبلغي براي اجراي اين طرح مهم زيست محيطي پرداخت نمي کند.
کارت های سوخت مهاجر؛ مانع مدیریت مصرف
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهار گفت: کارت هاي سوخت مهاجر، مانع مديريت مصرف فرآورده هاي نفتي مي شود.
مصطفي نخعي با بيان اين که کارت هاي سوخت مهاجر به اين منطقه سرازيرشده است، افزود: اين کارت هاي سوخت که درماه هاي اخير به صورت بي رويه وارد منطقه چابهار واستان سيستان وبلوچستان شده است، روندمديريت مصرف فرآورده هاي نفتي دراستان رابامشکل روبه رو مي کند.
وي بااشاره به برگزاري جلسه کميسيون برنامه ريزي، هماهنگي و نظارت برمبارزه با قاچاق کالا و ارز که با حضورمسئولان در زاهدان برگزار شد، براعمال کنترل دراين زمينه تاکيد و تصريح کرد: بايد بااعمال کنترل و نظارت بيشتر که اقدامي ملي براي حفظ سرمايه هاي عظيم ملي به شمار مي آيد، مانع از ورود کارت هاي سوخت مهاجربه استان شد.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهار باتاکيد بر لزوم ساماندهي سهميه بگيران محلي، افزود: اقدام هاي سازنده اي دراين زمينه انجام شده اما لازم است همه دستگاه هاي متولي براي ساماندهي و کنترل سهميه بگيران محلي با يکديگرهمکاري کنند.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهار به عنوان يکي از مناطق سي و هفت گانه در منتهي اليه جنوب شرق کشور قرار دارد؛ همجواري اين منطقه با آب هاي آزاد، همچنين وجود مرز خشکي و همسايگي آن با کشورهايي همچون پاکستان، ازويژگي هاي بارزاين منطقه به شمار مي آيد.
آمادگی مطلوب جایگاه ها برای سفرهای تابستانی
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان از آمادگي مطلوب جايگاه هاي عرضه فرآورده هاي نفتي اين استان براي خدمت رساني هرچه بهتر به مسافران و گردشگران درتابستان خبر داد.فريدون ياسمي افزود: با توجه به شرايط جغرافيايي، بازارچه هاي مرزي و وجود مناظر زيبا و ديدني در اين استان، جايگاه هاي عرضه سوخت آماده شده اند تا به بهترين نحو ممکن خدمات سوخت رساني به مسافران را انجام دهند. وي تصريح کرد: به همين منظورعمليات نظارت بـر عرضه مطلوب فرآورده هاي نفتـي در جـايگاه هاي عـرضه فرآورده هاي نفتي و سي ان جي منطقه کردستـان انجام شده است. ياسمي گفت: اين نظارت ها با هدف بررسي وضع جايگا هاي عرضه سوخت، به صورت گشت هاي منظم وميداني مرکب ازروسا و کارشناسان واحدهاي خدمات مهندسي، اچ اس اي، سامانه هوشمند سوخت وروابط عمومي انجام شده است.وي با اشاره به اجراي طرح درجه بندي مجاري عرضه، کسب رتبه« ممتاز» و «درجه يک» توسط 83 درصد از جايگاهاي منطقه بر ارتقاي ديگر جايگاه هاي اين منطقه با رعايت دستور عمل هاي طرح درجه بندي تاکيد کرد.اين مقام مسئول همچنين با تاکيد بر عرضه مطلوب کمي و کيفي فرآورده هاي نفتي عرضه شده در مجاري عرضه، آمادگي کليه جايگاهها، نظافت عمومي، تکريم ارباب رجوع، رعايت نکات ايمني در جايگاهها و همکاري با شرکت هاي پشتيبان مکانيکي جهت ارائه خدمات مطلوب را بسيار الزامي دانست.فريدون ياسمي افزود: سال قبل 2800 مورد بازرسي از جايگاه هاي عرضه فرآورده هاي نفتي و سي ان جي، 4500 مورد بازديد از مصرف کنندگان عمده و جز ء همچنين هزار مورد بازديد مشترک توسط نمايندگان اين شرکت و دستگاه هاي اجرايي ديگر از مصرف کنندگان عمده اين استان انجام شده است.
گازرسانی به 3600 روستا تا پایان امسال
مديرگازرساني شرکت ملي گاز ايران از گازرساني به سه هزار و 600 روستاي کشورتا پايان امسال خبر داد.سعيد مومني درباره تحقق وعده شرکت ملي گاز به دولت دوازدهم مبني برگازرساني روزانه به 10روستا تاپايان امسال افزود: درماه هاي ابتدايي امسال همه فعاليت هاي اجرايي و زيرساخت ها براي انجام گازرساني به روستاهاي کشور انجام شده است.وي گفت: تا پايان خرداد امسال، يک هزارو117 شهر کشور از نعمت گاز طبيعي بهره مند شده اند که معادل پوشش 6/99 درصدي در اين بخش است.مومني با بيان اينکه براساس وعده شرکت ملي گاز روزانه به طورميانگين 10 روستا درنقاط مختلف کشورگازرساني مي شود، افزود: براين اساس تا پايان امسال، سه هزار و 600 روستاي کشور زيرپوشش گازطبيعي قرار خواهند گرفت.
مديرگازرساني شرکت ملي گاز گفت: اعتبار لازم براي اجراي طرح هاي گازرساني روستايي ازمحل بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 1393، تامين مي شود.
به گفته مومني، تا پايان خردادماه امسال، درصد گازرساني به روستاهاي کشوربدون درنظر گرفتن استان سيستان و بلوچستان به 78 درصد رسيده است؛ اين رقم با درنظر گرفتن اين استان 6/73 درصد اعلام شده است.وي تعداد روستاهاي گازرساني شده بدون احتساب سيستان و بلوچستان را 26 هزار و 10 و با احتساب آن، 26هزار و 13 روستا اعلام کرد.
احياي دوباره ششمين جايگاه سوخت تهران
امير کريمي اهميت نقش و جايگاه صنعت نفت در تحولات سياسي، اجتماعي، اقتصادي و توسعه فناوري در کشور، از جمله دلايلي است که تأسيس موزه اي را با هدف حفظ و بازتاب بخش مهم و تأثيرگذاري از تاريخ و گذشته اين سرزمين و ترسيم چشم اندازي براي آينده، ضروري ساخته است. در همين زمينه مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت ايران تلاش دارد تا با بازيابي، مرمت و نمايش اشيا و تجهيزات به جاي مانده از يک قرن و اندي تلاش و فعاليت در عرصه صنعت نفت و گاز کشور، سهمي در حفظ اين ميراث و انتقال آن به نسل هاي آينده داشته باشد. از اين رو در تهران، جايگاه سوخت دروازه دولت که ششمين جايگاه سوخت تهران به شمار مي آيد، در دست مرمت و احياي دوباره است تا به عنوان يکي از موزه هاي نفت افتتاح شود و آثار و اسناد مربوط به پخش و توزيع فرآورده هاي نفتي در آن به نمايش درآيد. اين موزه براي جلوگيري از فراموشي نمونه هايي از معماري در مبلمان شهري و حفظ و معرفي خاطرات و مستندات اصيل مربوط به تاريخچه شيوه هاي سوخت رساني عمومي در جايگاه ها از آغاز ورود، مصرف انبوه و سپس توليد خودرو در کشور احداث خواهد شد.
پمپ بنزين دروازه دولت از نخستين جايگاه هاي عرضه محصولات نفتي و بنزيني در شهر تهران بود که به همراه جايگاه پمپ بنزين ري در خيابان 15 خرداد که از نظر سبک معماري و کالبد بنا شبيه به هم هستند، ساخته شد. سبک معماري بنا، بخصوص براي جايگاه سوخت رساني در نوع خود جالب به نظر مي رسد و در زمان خود به الگوي مشابهي براي ساخت پمپ بنزين هاي متعدد تبديل شد و بين تمامي جايگاه هاي سوخت بنزيني، تنها جايگاهي است که ارزش هنري و تاريخي و از نظر ايستايي عمومي، شکل ظاهري خود را حفظ کرده است. اين بنا در شهر تهران، کمي پايين تر از خيابان سعدي و در کوچه بن بستي به نام فيات قرارگرفته است. علت اين نامگذاري، وجود نمايندگي اصلي فيات يعني شرکت کاوش در سالهاي 1340 در آن کوچه بود. اين اثر سال گذشته (در تاريخ 1 خرداد 1396) به شماره 31711 در سازمان ميراث فرهنگي کشور ثبت ملي شد.
تاريخچه پمپ بنزين هاي تهران
اگرچه بسياري از مورخان معاصر نوشته اند که درباره سرنوشت احداث و بهره برداري از نخستين پمپ بنزين، اطلاعات دقيقي در دست نيست، اما داده هاي خبري و رويدادهايي که در بدو ورود نخستين اتومبيل به ايران- از سوي مظفرالدين شاه قاجار- به طور پراکنده چاپ شده است، حکايت از آن دارد که نخستين پمپ بنزين ها نيز بايد در همان سال ها ساخته شده باشند؛ البته طبق سند کتاب آگهيهاي تاريخي، بنزين در ابتدا در قوطيهاي حلبي از روسيه وارد ميشد و با نام PAN يا پرس- آذ (مخفف پرشيا-آذربايجان) به فروش ميرسيد؛ ولي با تأسيس شرکت نفت ايران و انگليس، آنها نيز محصولات خود را با نام بنزين پارس و نفت نخلي عرضه کردند؛ البته به علت محدود بودن تعداد اتومبيلها، تهيه بنزين از طريق دکانهاي فروش نفت انجام ميشد. در پايگاه دائمي و نمايشگاه عکس هاي قديمي وزارت نفت، عکسي از دورنماي يک پمپ بنزين قديمي ديده مي شود که گويا در سال 1306 در آبادان گرفته شده و حکايت از قدمت 84 ساله اين اثر دارد. به استناد کتاب راهنماي ايران و تهران که در آذر1330 از سوي دايره جغرافيايي ستاد ارتش، زيرنظر سرتيپ رزم آرا و نشر تابان آن روزگار منتشر شده، در تهران آن روزگار 10 پمپ بنزين وجود داشته که نويسنده آن کتاب، فهرست نخستين پمپ بنزين هاي تهران را در صفحه 41 کتاب به اين شرح آورده است: پمپ بنزين شماره (يک) خيابان پهلوي (وليعصر امروزي) چهارراه گمرک، پمپ بنزين شماره (2) خيابان شاه رضا (انقلاب فعلي)، پمپ بنزين شماره (3) خيابان ري، پمپ بنزين شماره (4) خيابان بوذرجمهري (بازار امروز)، پمپ بنزين شماره (5) خيابان دروازه شميران (مقابل خان مجلس)، پمپ بنزين شماره(6) خيابان سعدي (دروازه دولت)، پمپ بنزين شماره (7) خيابان نظامي، (جنب کارگر)، پمپ بنزين شماره (8 ) ميدان اعدام، پمپ بنزين شماره( 9) خيابان حافظ- چهارراه يوسف آباد (کالج امروزي) و پمپ بنزين شماره 10 دروازه قزوين (جاده قديمي کرج). پس از گذشت سال ها و بنا به دلايلي نامعلوم، تنها سه عمارت از پمپ بنزين هاي قديمي آن روزگار باقي مانده است؛ پمپ بنزين هاي شماره (3)، (4) و (6) و متأسفانه پمپ بنزين ري با اينکه در فهرست آثار ملي قراردارد، شبانه تخريب شد و پمپ بنزين واقع در خيابان 15 خرداد نيز به صورت ناشيانه مرمت شده که خوشبختانه تاکنون تخريب کامل نشده است.
تاريخچه جايگاه شماره 6 (دروازه دولت)
دروازه دولت، نام يکي از قديمي ترين دروازه هاي شهر تهران است که تا دوره محمدشاه قاجار با نام «دروازه اسد الدوله» شناخته مي شد و از دوره ناصرالدين شاه به بعد، به دروازه دولت معروف شد.
اين مکان كه در تقاطع خيابان هاي انقلاب و سعدي واقع است، در دوره پهلوي اول همچون دروازه هاي ديگر تهران تخريب شد واکنون تنها نامي از آن بر جاي مانده است. سخن در مورد تاريخچه اين منطقه، دروازه دولت و خيابان سعدي بسيار است، اما آنچه به آن مي پردازيم، جايگاه قديمي پمپ بنزين دروازه دولت است که همچنان بخشي از خاطرات گذشته پايتخت ايران را بازگو مي کند.
بعد از ورود اولين اتومبيل به ايران از سوي مظفرالدين شاه در سال 1281 خورشيدي، تمايل براي استفاده از اين وسيله، روز به روز در بين مردم افزايش يافت. استفاده مردم از اتومبيل سبب شد تا بنزين نيز به بازار راه پيدا کند. ابتدا يك شرکت انگليسي، بنزين را به وسيله دکان هاي نفت فروشي، خواربار فروشي و سرايداران گاراژها در شيشه هاي نيزه اي (که اين اواخر براي آب ليمو و آب غوره استفاده مي شد و هنوز هم در بعضي خانه ها پيدا مي شود) در دسترس مردم گذاشت. سپس اين شيشه ها به پيت هاي حلبي معروف به «پيت بنزيني» با گنجايش 15 ليتر تبديل شد. از طرف ديگر روسيه با راه اندازي شرکتي با نام «پرس– آذ– نفت» در تهران، واقع در خيابان اميرکبير و شرکت انگليسي بريتيش پتروليوم (B.P) در خيابان امام خميني (سپه سابق) نبش خيابان استخر، اقدام به فروش نفت و روغن کرد. (به نقل از كتاب «اين اتولي که من مي گم، تاريخچه اتومبيل در ايران»، حسيني، عباس، 1389: 1).
يکي از نکات جالب در مورد نفت و بنزين توليد شده از سوي شرکت نفت انگليس و ايران آن است که مردم، محصولات اين شرکت را بنزين پارس مي ناميدند؛ B ابتداي بنزين و P ابتداي پارس.
باتوجه به افزايش مصرف بنزين و همچنين از آنجا كه خريد آن با ظرف به صرفه نبود و نيز به سبب خطرات ناشي از نگهداري بنزين در ظرف، رفته رفته اولين پمپ هاي بنزين ها ساخته شد؛ هرچند در مورد تاريخ احداث اولين پمپ بنزين هاي ايران صحبت بسيار است، اما تلمبه بنزيني که بيش از يک قرن قدمت دارد و در موزه سنجش تبريز نگهداري مي شود، مي تواند دليلي بر وجود پمپ بنزين در آن زمان باشد.
همانطور که اشاره شد، جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت در تقاطع خيابان انقلاب – سعدي، سر کوچه فيات واقع شده و بناي اصلي آن آجرنماست که با کاشي هاي هفت رنگ و معرق تزيين شده است. کاربرد اين پمپ بنزين و از همه مهم تر موقعيت آن در شهر باعث شده که اين مکان شاهد بسياري از حوادث تاريخي معاصر نيز باشد که از آن جمله مي توان به دوران ملي شدن صنعت نفت اشاره کرد. در سال 1330 خورشيدي، عده اي از مردم در حمايت از دکتر مصدق و قانون ملي شدن صنعت نفت، به جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت رفتند و پرچم سه رنگ ايران را بالا بردند. آنان همچنين کلمه « شرکت نفت انگليس »را از تابلو حذف کردند و «نفت ايران» را باقي گذاشتند.
جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت اگر چه بارها از نظر ظاهري دچار دگرگوني هاي اساسي شده است، اما به نظر مي رسد که نسل هاي مختلفي از تلمبه هاي بنزين، خودروها و ... را به خود ديده است. اين جايگاه تنها يادگار بجا مانده از آن دوران است که تغيير کمتري در نماي خود دارد و ساختمان اصلي آن با نماي آجري و کاشي هاي معرق و هفت رنگش به همان صورت اوليه باقي مانده است. بعلاوه وجود يک شعبه فروشندگي نفت و فرآورده هاي آن همچون گازوييل، امشي و ... در کنار اين جايگاه بر اهميت آن افزوده است. متأسفانه از تاريخ دقيق ساخت بنا، اطلاعات مشخصي در دست نيست، ولي با استناد به کتاب راهنماي ايران و تهران، به طور قطع مي توان گفت که اين اثر در سال 1330 به عنوان ششمين جايگاه پمپ بنزين، با همين کاربري فعاليت مي کرد و قدمت آن به دوره پهلوي بر مي گردد.
نگاهي به قيام سي تير
تير اراده مردم به قلب استبداد نشست
سيد نعمت اله امام- دکتر محمد مصدق در تاريخ 7 ارديبهشت 1330 به نخست وزيري رسيد، آن هم در شرايطي كه پيشتر در اين زمينه با او مذاكره شده و نپذيرفته بود. مصدق ترجيح مي داد در مجلس باقي بماند و تا طرح کامل ملي شدن صنعت نفت، به اتفاق همفکرانش تلاش کند.
در مجلس شوراي ملي، جبهه ملي از سويي و طرفداران واگذاري نفت شمال ازسوي ديگر، به دليل ناکامي و واگذار نشدن به شوروي، اختلاف نظرها و مشاجراتي داشتند. احزاب چپ و ساير گروه هاي سياسي هر روز به تنش آفريني مشغول شده، فقر و بيکاري به دليل عدم فروش نفت، مردم را به خيابان ها کشانده و درگيري هاي زيادي به وجود آمده بود.اعلام حکومت نظامي يا ساير اقدام هاي دولت نيز کارساز نبود. براي تعيين تکليف نخست وزيري در مجلس غوغايي بود و سخنان تندي رد و بدل مي شد. در تاريخ 7 ارديبهشت 1330، جمال امامي، نماينده تهران براي اينکه دکتر مصدق و ياران او را کيش و مات کند، وي را براي سمت نخست وزيري پيشنهاد کرد، به تصور اينکه او قبول نمي کند، ولي دکتر مصدق فورا اعلام آمادگي کرد. به دنبال آن، راي گيري انجام شد و اکثريت اين پيشنهاد را پذيرفتند.
به اين ترتيب، دكتر مصدق براي دريافت حکم نخست وزيري به دربار معرفي شد و مجلس سنا نيز در همان روز با نخست وزيري وي موافقت کرد. محمد رضا شاه، با اينکه تمايلي به اين کار نداشت و فرد ديگري را در نظر گرفته بود، مصدق را به مجلس معرفي كرد و سرانجام در تاريخ 12 ارديبهشت 1330 دولت اول دکتر مصدق از مجلس شوراي ملي راي اعتماد گرفت.
اما احزاب و گروه هاي سياسي وابسته، بيکار ننشستند و بشدت به کارشکني در کار دولت و شوراندن مردم مشغول شدند. دکتر مصدق براي حل موضوع شکايت شرکت سابق نفت ايران و انگليس، به لاهه و نيويورک سفر کرد و هيچکدام از راه حل هاي دولت هاي خارجي را نپذيرفت. در آن زمان دولت آمريکا هنوز قصد مشارکت و سودجويي از نفت ايران را نداشت، بنابراين «ارول هريمن» را به عنوان نماينده ويژه ترومن -رئيس جمهور آمريکا- براي وساطت به ايران فرستاد که مذاکرات وي نيز مورد قبول واقع نشد.
همكاري نکردن شاه با مصدق، نپذيرفتن شرايط او در اداره مملكت و همچنين شرايط بد اقتصادي دولت و نااميدي و سرخوردگي مردم، کار را به جايي رساند که در تاريخ 25 ارديبهشت 1331 دکتر مصدق استعفاي خود را تسليم كرد و در 27 ارديبهشت 1331، شاه، احمد قوام را به نخست وزيري برگزيد.
احمد قوام در همان روز با اعلاميه اي شديد اللحن و ظاهرا ملي گرايانه، با عنوان «کشتيبان را سياستي دگر آمد» مردم را به آرامش دعوت کرد و با اعلام حکومت نظامي و دستگيري عده اي از رجال ملي، تلاش كرد تا آرامش را به کشور برگرداند. او در آن اعلاميه بشدت به مذهبيون و حزب توده تاخته بود.
اما اين اقدام هاي قوام، با واكنش تند مردم و گروه هاي سياسي رو به رو شد. تظاهرات و درگيري هاي خياباني اوضاع را بدتر کرد، به طوري که در روزهاي 30 و 31 تير 1331، شورش و اغتشاش در تهران و شهرستان ها، تجمع مردم در ميدان بهارستان و شعار مرگ بر قوام و زنده باد مصدق، خون ريزي، کشته و مجروح شدن عده اي از افراد از سوي سربازان حکومت نظامي را به دنبال داشت. اين شورش ها و درگيري ها گاه به خيابان هاي اطراف مجلس، اکباتان، خيابان صفي عليشاه و ساير جاها کشيده مي شد. نمايندگان مجلس با محوريت حسين مکي و همفکرانش، با ابراز نگراني از اوضاع به وجود آمده در جلسه اي اضطراري در روز 31 تير 1334 پيشنهاد دادند که دکتر مصدق دوباره براي سمت نخست وزيري به دربار معرفي شود. براي اين منظور چهار نفر را از بين خود انتخاب کردند و به دربار فرستادند تا با شاه مذاکره کنند. شاه به ناچار پيشنهاد مجلس را پذيرفت که به استعفاي قوام منجر شد.دکتر مصدق به دربار احضار و به او پيشنهاد تشکيل دولت داده شد که نپذيرفت، مگر با اختيارات ويژه كه از آن جمله فرماندهي کل قوا بود. شاه به ناچار پذيرفت؛ ولي دو نفر از امراي ارتش را به عنوان نماينده خود در تصميم گيري هاي ارتش معرفي كرد. در تاريخ 12 ارديبهشت 1331 دکتر مصدق، هيئت دولت خويش را به مجلس معرفي کرد و راي اعتماد گرفت.
ظاهرا اوضاع آرام شده بود، ولي مخالفان داخلي و خارجي دست بردار نبودند. از اشتباهات دکتر مصدق در اين دوران، انحلال دوره هفدهم مجلس شوراي ملي بود؛ آن هم در شرايطي که ديگر حامي موثري نداشت. حزب توده از دکتر مصدق، تقاضاي اسلحه کرد تا اوضاع را آرام كند که مصدق نپذيرفت؛ زيرا قبول اين کار به معني دعوت پياده نظام ارتش سرخ به کشور ايران بود.
بنابراين نمايندگان مجلس منحله، عده اي از رجال سياسي، مذهبيون و حزب توده از دکتر مصدق روي برگرداندند و نتيجه آن شد که دولت دوم مصدق، پس از يک سال به وسيله چند تانک ارتش، عده اي از اراذل و اوباش و مزد بگيران اجانب، در 28 مرداد 1332 سقوط کرد.
دکتر مصدق با اينکه تحصيلات و سوابق سياسي داشت، ولي مردم زمان خود را نشناخته بود و حتي تصوري نداشت از اينکه طرفداران ميليوني وي، پس از يک سال بي تفاوت شده و با چشم بسته فقط دهان باز کرده و از هر چه كه ديگران ديکته کنند، پيروي مي كنند.
در اواخر دولت دوم دکتر مصدق، آيت الله کاشاني از طراحي کودتا به او خبر داد که او در پاسخ نوشت: «من به پشتيباني ملت مستظهرم.»
عطر ماندگار
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
از حكمت هاى امام صادق (ع)
العامل على غير بصيرةٍ كالسائر على غير طريق، فلا تزيده سُرعة السير اِلا بُعداً.
(تحف العقول، صفحه 362)
انسانى كه مي خواهد به سوى مقصدى برود، اگر در اثر اشتباه يا ندانستن راه، خلاف جهت مقصد حركت كند، هرچه بيشتر و تندتربرود، از مسير اصلى خود دورتر مي شود و انسانى هم كه بدون بصيرت و آگاهى در مسائل و معارف دينى وارد عمل شود، هرگز به هدف حقيقى خود كه همان تكامل و قرب الى الله است، نمي رسد.
خير الکلام قَلّ ودَلَ
هركه دل به دنيا بندد، به سه خصلت دل بسته است:
1- اندوهي كه پايان ندارد.
2-آرزويي كه به دست نيايد.
3-اميدي كه به آن نرسد.
امام صادق (ع)
معرفي کتاب و نرم افزار
فضایل پنج تن (ع) در صحاح شش گانه
کتاب فضائل پنج تن (ع) در صحاح شش گانه اهل سنت، ترجمه فارسي كتاب «فضائل الخمسة من الصحاح الستة» از آيت الله سيد مرتضي حسيني يزدي فيروزآبادي که به کوشش حجت الاسلام والمسلمين شيخ محمدباقر ساعدي به فارسي برگردان شده است. به صورت اندرويدي به همت مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي در اختيار کاربران قرار گرفته است.
نماز و شکوفه هاي زندگي(بخش سوم)
شرايط والدين براي دعوت فرزندان به نماز وعبادت
2- ايمان و باور قلبى
هر كس كه در مقام تأثيرگذارى و تربيت ديگران باشد، لازم استخود به آنچه مىگويد، باور و يقين قلبى داشته باشد وگرنه در ديگران اثر سازندهاى نخواهد گذاشت. ضرورى است والدين به نماز اهميت دهند و باور و يقين به نماز در زندگيشان آشكار باشد؛ در غير اين صورت چگونه انس با نماز براى فرزندانشان حاصل مى شود؟
والدينى كه ايمان و باور قلبى به نماز دارند، بهموقع و با توجه و حضور قلب و با رعايت ساير آداب، به نماز مىايستند و بدينوسيله شور و شوق خود را به عبادت و نماز نشان مىدهند. اين نحوه عمل، كودك و نوجوان را مشتاق به نماز و مأنوس به رابطه با خداوند بارمىآورد.
ايمان و باور حقيقى به خداوند و تعاليم الهى، در تمام ابعاد و زواياى زندگى انسان تأثير مىگذارد و ايمان سطحى و ظاهرى نمىتواند نقش بسزايى در تربيت فرزند خصوصاً عشق به عبادت و راز و نياز بگذارد. در واقع ايمان و باور قلبى اثر غير مستقيم و عميقى بر تربيت فرزندان دارد.
با نگاهى به زندگى انسانهاى وارسته مىتوان اين مطالب را بهوضوح مشاهده كرد. مثلا رزمندگان اسلام در دوران طلايى دفاع مقدس با ايمان و باور حقيقى و اتصال، اخلاص و راز و نياز به درگاه خالق بىنياز توانستند حماسههايى را خلق كنند كه در نوع خود بى نظير يا كمنظير بود.
3- عامل بودن
مؤثرترين نوع آموزش بهويژه در امور دينى، اين است كه گوينده آنچه را بيان مىكند، خود در عمل، به آن پايبند باشد تا صداقت گفتارش در عمل آشكار شود و گرنه گفتار تنها كارساز نبوده بلكه اثر منفى و تخريبى هم دارد. «دو صد گفته چون نيمكردار نيست».
امام على (ع) در اين باره فرمودند: پندى كه هيچ گوشى آن را بيرون نمىافكند و هيچ نفعى با آن برابرى نمىكند، پندى است كه زبان گفتار از آن خاموش و زبان كردار بدان گوياباشد. بنابراين در فرهنگ اسلامى، توافق و هماهنگى بين گفتار و رفتار الگوهاى تربيتى، خاصه والدين در تربيت، بهويژه تربيت الهى ضرورى و حياتى است. طبق تحقيقات انجام شده، 17 درصد از نوجوانان بىنماز داراىپدران و مادران بىنماز هستند. يعنى والدينى كه خود عامل به نماز نبوده، اثر منفى بر فرزندانشان مىگذارند.
4- اخلاق و رفتار مناسب
اگر والدين خود پايبند و آراسته به اخلاق اسلامى و ساير آداب الهى باشند، كودك و نوجوان رفتار عملى آنان را بهنوعى با باورها و عملكرد آنان ارتباط مىدهد؛ از اين رو اگر والدين بد اخلاق، خشن، بدزبان غير منطقى باشند، كودك مىپندارد هركسى كه مذهبى و نماز خوان است، حتماً اين چنين است و اينگونه برداشت مىتواند عاملى براى دلسردى و تنفر نسبت به دين، خاصه نماز در او ايجاد كند. همچنين اگر والدين حقيقتاً مؤمن و بنده خداوند سبحان باشند و اثر معنوى نماز در گفتار و رفتار فردى و اجتماعى آنها تجلى پيدا كند، به يقين مىتواند منشأ عملى آموزش دين، نماز و ساير آداب الهى به كودك و نوجوان شود. امام سجاد (ع) فرمودند: «حق فرزندت به تو اين است كه بدانى وجود او از تو است و نيك و بدهاى او در اين دنيا به تو وابسته است. مسئول هستى كه فرزندت را با آداب و اخلاق پسنديده پرورش دهى و او را بهسوى خداوند بزرگ راهنمايى و در اطاعت و بندگى پروردگار ياريش کنى. به رفتار خود در تربيت فرزندت توجه كنى و بدانى كه اگر نسبت به فرزند خود نيكى کني، نزد خداوند اجر و پاداش دارى و اگر درباره او بدى كنى، مستحق كيفر خواهىبود. »
نتيجه
آگاهى چراغى است كه راه زندگى را روشن کند تا انسان در كشاكش آن به گمراهى گرفتار نشود. بهترين نوع آگاهى كه در هدايت و كمال انسان نقش بلامنازع دارد و مانع گمراهى است، آگاهى از معارف دينى است كه به سرچشمه وحى متصل است، زيرا شناخت از اسلام ناب محمدى (ص) هدايتگر آدمى به راه سعادت دو جهان است. والدينى كه مىخواهند خود و فرزندانشان به سعادت دست يابند، لازم است شرايط لازم را احراز كنند. از بين شرايط متعدد، مهمترين آنها آگاهى و معرفت حقيقى نسبت به معارف الهى از جمله نماز، آگاهى نسبت به مسائل تعليم و تربيت، شناخت وضعيت و روحيات كودك و نوجوان است. شرايط بعدى ايمان و باور قلبى، عمل كردن به تكاليف الهى و اخلاق حسنه است كه مىتواند كليد فتح قله سعادت خود و فرزندانشان باشد.
مفاهيم ديني
فرمان استقامت به پيامبر و امت
«فَاسْتَقِمْ كَما امِرْتَ وَ مَنْ تابَ مَعَكَ وَ لا تَطْغَوْا انَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصيرٌ» هود - 112
پس همانگونه كه فرمان يافتى، استقامت كن، همچنين كسانى كه با تو بهسوى خدا آمدهاند (بايد استقامت كنند) و طغيان نكنيد كه خداوند به آنچه انجام مىدهيد، بيناست.
دستورات مهم
اين آيه شامل دستورات مهمى است از جمله:
الف- استقامت و پايمردى در ديندارى و اجراى احكام خدا كه از امر «فَاسْتَقِمْ» استفاده مىشود.
ب- داشتن انگيزه الهى در استقامت، يعنى از سر اخلاص و براى جلب رضاى خدا بايد ثابت قدم بود و حق را آن چنان كه بايد ادا كرد. اين مطلب از عبارت «كَما امِرْتَ» استفاده مىشود. مىفرمايد آن چنان كه قبل از اين مأمور شدهاى، استقامت و پايدارى ورز.
ج- پيروان را به استقامت واداشتن، زيرا علاوه بر اين كه پيامبر را به استقامت امر كرده، فرموده است: «وَ مَنْ تابَ مَعَكَ» و مؤمنان را نيز به استقامت وادار.
امروز نيز، وظيفه ما مسلمانان بهخصوص رهبران جامعه اسلامى، عمل به دستورات فوق است و بدون عمل به آنها، پيروزى بر خيل دشمنانى كه از هر سو ما را احاطه كردهاند، ممكن نيست.
تكليف سنگين
لحن شديد آيه بر كسى پوشيده نيست و پيداست كه هيچ اثرى از لطف و مهر در آن وجود ندارد. در آيات قبل از اين نيز، داستان تكاندهنده امت هايى آمده بود كه به كيفر اعمالشان مؤاخذه شدند.
نقل كردهاند وقتى اين آيه نازل شد پيامبر (ص) فرمود: «شَمِّرُوا شَمِّرُوا، يعنى آستين ها را بالا زنيد و مهياى استقامت شويد. »
صفحه اي براي گسترش و ترويج فرهنگ، آد اب و اند يشه د يني
تهيه و تنظيم: ستاد اقامه نماز وزارت نفت
يک شبهه ويک پاسخ
پرسش:مرگ انسان به دست كيست؟!
پاسخ: هنگام مرگ به گفته قرآن، نفس ماست که از ما گرفته مي شود. يادمان باشد هيچ کاري در هستي انجام نمي شود، مگر با اجازه خداوند و منطبق بر سنت الله (قوانين آفرينش) باشد، حتي پيامبران برگزيده خداوند که براي هدايت بشر فرستاده مي شوند، فقط بايد آنچه خدا دستور مي دهد، به مردم بگويند و مطابق فرامين خدا عمل کنند؛ مثلا روح الامين که قرآن را بر سينه پيامبر(ص) نازل مي کند، با اجازه خداوند است و پيامبر(ص) اجازه هيچ دخل و تصرفي را از جانب خود در کلام وحي ندارد.
مي ميريد با اجازه خدا!
و تنها خداست که مي ميراند و زنده مي کند و خلق مي کند و روزي مي دهد و شفا مي دهد و هدايت مي کند و هر يک از اينها را که بخواهد، توسط رسولان و فرشتگانش به انجام مي رساند و هيچ کس نمي ميرد مگر با اجازه خدا ! وَمَا کَانَ لِنَفْسٍ أَن تَمُوتَ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّـهِ کِتَابًا مُّؤَجَّلًا وَمَن يُرِدْ ثَوَابَ الدُّنْيَا نُؤْتِهِ مِنْهَا وَمَن يُرِدْ ثَوَابَ الْآخِرَةِ نُؤْتِهِ مِنْهَا وَسَنَجْزِي الشَّاکِرِينَ: و نبوده است کسي بميرد (کسي نمي تواند بميرد) مگر با اجازه خدا و کتابي است زمان دار و هر کس مي خواهد، پاداش دنيا را از آن به او مي دهيم و آن کس که مي خواهد، پاداش آخرت را از آن به او مي دهيم و به زودي شاکران را پاداش مي دهيم؛ بنابراين آنچه رسولان خدا انجام مي دهند، همه از جانب خداست و در اين کار ماموريت دارند قُلْ يَتَوَفَّاکُم مَّلَکُ الْمَوْتِ الَّذِي وُکِّلَ بِکُمْ ثُمَّ إِلَى رَبِّکُمْ تُرْجَعُونَ: بگو فرشته مرگ شما را متوفي مي کند (جانتان را به تمامي مي گيرد) همان کسي که بر شما وکيل شده، سپس به سوي پروردگارتان باز گردانده مي شويد و قرآن به روشني بيان مي کند گرفتن جان انسان ها به عهده يک نفر نيست و فرشتگان، رسولاني هستند که براي گرفتن جان هاي کساني که هنگام مرگشان فرا رسيده است، به سوي آنها فرستاده مي شوند تا جانشان را بستانند و تنها خداست که مي ميراند و زنده مي کند و خلق مي کند و روزي مي دهد و شفا مي دهد و هدايت مي کند و هر يک از اينها را که بخواهد، توسط رسولان و فرشتگانش به انجام مي رساند.
کلام پاياني
در قرآن، گاهى خداوند كارهايى را به خودش نسبت مي دهد و گاهى همان كار را به ديگرى، مثلاً در مورد گرفتنِ جان انسان، يك جا مي فرمايد: «اللّه يتوفّى الانفس» خدا، جان مردم را مي گيرد و در جاى ديگر مي فرمايد: «يتوفّاكم ملك الموت» ملك الموت «عزرائيل»، جان مردم را مي گيرد و جايى ديگر مىفرمايد: «تَوفّته رُسُلنا» فرشتگان، جان مردم را مي گيرند. هر سه تعبير قابل قبول است. در بعضي آيات بيان مي کند که فرشتگان جان ها را مي گيرند و به عزرائيل تحويل مي دهند و عزرائيل جان ها را به خداوند تحويل مي دهد. شايد هم اين گونه باشد: جان افراد عادى را فرشتگان مي گيرند، جان افراد برجسته را عزرائيل مي گيرد و جان اولياى الهى را خداوند مي گيرد. همان گونه كه قرآن درباره اهل بهشت تعبيرهاى مختلفى دارد؛ يك جا مي فرمايد: «يسقيهم ربّهم» خداوند آنان را سيراب مي كند. در جاى ديگر مي فرمايد: «يُسقَون فيها كأساً» اينها از طريقى سيراب مي شوند و نامى از خداوند برده نشده است.
اخبار ستاد اقامه نماز
برگزاری بیست و سومین نشست دبیران و رابطان ستاد اقامه نماز
وزارت نفت نشست بيست وسومين مسئولان، دبيران، رابطين مسئولان قرارگاه هاي فرهنگي ستاد اقامه نماز وزارت نفت به ميزباني شرکت ملي گاز کرمانشاه برگزار شد. در ابتداي اين نشست، حجه الاسلام والمسلمين عباس درويشي، رابط فرهنگي وامور روحانيون منطقه 7 ضمن خوشامدگويي به اعضاي جلسه اظهار اميدواري کرد اين نشست با ارائه راهکارهايي باعث رونق بيشتر در اجراي امور معنوي وديني به ويژه توسعه وترويج اقامه نماز وآموزش فراگير قرآن در اين منطقه شود.
شهبازي، مدير عامل شرکت ملي گاز کرمانشاه، دومين سخنران اين نشست بود که با ابراز خوشحالي از ميزباني دست درکاران امور فرهنگي ونماز، گزارشي از وضعيت خدمات رساني شرکت گاز به مردم منطقه، از حمايت ها ومديريت شايسته مسئولان صنعت نفت در همراهي وهمدلي با مردم اين استان در حادثه دلخراش زلزله قدرداني کرد. وي با اشاره به ارسال افزون بر 60 کاميون اقلام مورد نياز زلزله زدگان از سوي کارکنان صنعت نفت که با مديريت متمرکز دربين مردم زلزله زده توزيع شد، از اقدام بجا و کم نظير ستاد اقامه نماز وزارت نفت با مديريت وحضور ميداني روحانيون صنعت نفت دربين مردم مصيبت ديده وانجام امورديني آنان به ويژه حجه الاسلام والمسلمين درويشي رابط فرهنگي وامور روحانيون قدرداني کرد. دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت پيش از ورود به دستور جلسه نشست بيست و سوم به ذکر خاطراتي ازدوران دفاع مقدس و وضعيت استان کرمانشاه و استان هاي همجوار درآن دوران و افتخاراتي که اين منطقه دردفاع از کيان اين مرز و بوم در همه دوران هشت ساله جنگ وحتي بعد از پذيرش قطعنامه و عمليات مرصاد را يادآوري کرد. وي ضمن باز خواني تفاهمنامه ستاد اقامه نماز وزارت نفت با ستاد اقامه نماز کشور به نحوه اجرايي کردن و ارائه دستور عمل هاي اجرايي اين تفاهمنامه را تشريح کرد. ارائه گزارش از سوي مسئولان قرارگاه ها ورابطين و دبيران ستاد هاي اقامه نماز از فعاليت هاي خود به ويژه در ماه مبارک رمضان، ديگر برنامه هاي اين نشست يک روزه بود.
همراه با شهيد ان
شهید محمدعلی غلامی
شهيد غلامي درآبان 65 وارد شرکت ملي نفت ايران شد. بيشتر از يک ماه از حضورش در پايانه هاي نفتي خارک نگذشته بود که به او الهام شده بود آماده پوشيدن لباس شهادت شود. او آذر ماه همان سال به خيل شهيدان پيوست. همسر شهيد درباره اش مي گويد: «با اينكه گاهي از نظر مادي در تنگنا قرار مي گرفتيم، اما او حاضر بود با بخشيدن مقدار پولي كه داشت به كساني كه وضع مالي مساعدي نداشتند، نياز آنها را برآورده كند». در بخشي از زندگي نامه شهيد از قول همسرش آمده است:
«وي از شهادت خويش مطلع بود و آن را يك روز قبل با مادرش در ميان گذاشت و مصرانه تمام موانعي را كه بر سر راهش قرار گرفت، از پيش پاي خود برداشت، تا اينكه سرانجام شمع وجودش در خليج فارس، روشنايي بخش راه حسينيان زمان شد».
با فرزانگان
سید آزادگان
يکي از آزادگان درباره مرحوم سيد علي اکبر ابوترابي مي گويد: اوايل جنگ بود که اسير شديم. ما را به بغداد بردند و در زندان وزارت دفاع حبس کردند. 12 نفر بوديم. بين ما فقط حاج آقا سالم بود. کسي او را نمي شناخت. ماشين که ايستاد، پياده شد ما را کول مي کرد و در يک گوشه مي خواباند. فاصله ماشين تا آنجا که پياده مان مي کرد، حدود 100 متر بود. نمي خواست عراقي ها ما را اذيت کنند.
زلال احکام
خمس زمین اضافی
پرسش: در نماز، انحراف از قبله تا چه حد مجاز است و آيا به نماز لطمه اي نمي زند؟
پاسخ: نمازگزار نبايد عمداً انحراف از قبله داشته باشد، اما اگر طبق دليل معتبري به يک طرف به عنوان قبله نماز بخواند، سپس روشن شود که آن طرف قبله نبوده است، چنانچه انحراف از قبله مابين طرف راست و چپ نمازگزار باشد، نمازش صحيح است و اگر در اثناي نماز متوجه اشتباه و انحراف از قبله شود، آنچه خوانده و گذشته صحيح است و در بقيه نمازها بايد رو به قبله بايستد و فرقي بين باقي بودن وقت و عدم آن نيست و چنانچه انحراف از قبله بيش از حد مابين راست و چپ او باشد، اگر وقت باقي است، بايد نماز را اعاده کند و اگر وقت گذشته، چيزي بر او نيست اگر چه معلوم شود پشت به قبله نماز خوانده است.
شربت هاي مفيد براي تابستان داغ 97
ضد عطش
مشعل - در فصل هاي گرم سال، تعريق بدن بالا مي رود و آب بيشتري دفع مي شود. البته تعريق به شرطي که طبيعي باشد، مفيد است و باعث مي شود تعادل آب و الکتروليت ها حفظ شود و بدن با مشکلي روبه رو نشود، اما لازم است در فصل تابستان مرتب با مصرف آب و ميوه ها، مايعات از دست رفته را جبران کنيم. تجربه نيز نشان داده است که مصرف برخي شربت ها يا عرقيات مي تواند آب کافي به بدن برساند تا مشکل کم آبي به حداقل رسيده و فرد دچار گرمازدگي و عطش نشود. شربت هاي طبيعي اگر به شيوه صحيح تهيه و مصرف شود، نه تنها سلامت بدن را تهديد نمي کند، بلکه حتي خواص بسيار مفيدي نظير تقويت کنندگي، آرام بخشي و حتي درماني دارند، همزمان با تابستان گرم و داغ سال 97 چند شربت تابستاني ويژه را معرفي کرده ايم.
شربت آبليمو
يکي از شربت هايي که از قديم در فصل گرم مورد مصرف قرار مي گرفته، شربت آب ليمو است. پايه اصلي اين شربت، عصاره ليموترش است که با آب رقيق مي شود و همراه مقدار کمي قند يا شکر مورد مصرف قرار مي گيرد. آب ليمو را به تنهايي نبايد مصرف کرد، زيرا آب ليموي رقيق نشده روي ميناي دندان تأثير مي گذارد و باعث تخريب آن مي شود، بنابراين بهتر است چه در غذا و چه در سالاد حتماً قبل از استفاده، آب ليمو را رقيق کنيد. شربت آب ليمو جلوي گرمازدگي و عطش را مي گيرد و مصرف آن در ماه هاي گرم و در مسافرت ها، به خصوص مسافرت هاي دريايي، بسيار مناسب است. شربت آب ليمو زياني ندارد و مصرف آن در هر سني توصيه مي شود. آب ليمو خواص متعدد ديگري هم دارد که عبارتند از: ضد تصلب شرايين، کاهش دهنده کلسترول، ضد برخي سموم از جمله ترياک، ضدتب و ضد کمبود ويتامين C.
شربت خاکشير
شربت ديگري که خاصيت ضدعطش و گرمازدگي دارد، خاکشير است. از قديم به تجربه از شربت آن با آب سرد و کمي شکر در نواحي گرم به خصوص در فصل تابستان براي رفع عطش استفاده مي کرده اند. درباره خاکشير بايد اضافه کنيم که روي دانه آن موادي به نام لعاب وجود دارد. لعاب مي تواند چند برابر وزن خود آب جذب کند و متورم شود و به شکل ژله درآيد. به اين ترتيب، وقتي خاکشير با آب مخلوط و کمي شکر هم به آن اضافه مي شود، هم خوشمزه خواهد بود و هم لعاب آن منبعي براي آب بدن است.
شربت تخم شربتي
جالب است بدانيد که تخم شربتي دانه گياه ريحان خوراکي است. اين دانه ها درشت تر از خاکشير و سياه رنگ هستند. وقتي تخم شربتي داخل آب ريخته مي شود، روي آن لايه اي ژله اي تشکيل مي شود. شربت آن ضدگرمازدگي و ضدعطش است و مي توان گفت تخم شربتي و خاکشير تقريباً خواص يکساني دارند. در ضمن، خاکشير و تخم شربتي خاصيت مسهل و ملين داشته و مصرف آنها براي جلوگيري از يبوست که در تابستان شايع مي شود، مناسب تر است.
شربت عرق بيدمشک
بيدمشک نوعي بيد است، ولي اين درخت در اول بهار و قبل از آنکه برگ بدهد، گل هاي زيبا و خوشبويي دارد. عرق بيدمشک از گل هاي اين نوع بيد که در اروميه بسيار زياد است، تهيه مي شود. گاهي از عرق بيدمشک بدون رقيق کردن استفاده مي شود که خواصي نظير تقويت کننده، آرام بخش، ضد گرمازدگي و مقوي قلب دارد. گاهي نيز به صورت شربت آن را رقيق و مقداري شکر به آن اضافه مي شود. عرق بيدمشک علاوه بر ضدعطش بودن، خاصيت آرام بخشي و تقويت قلب نيز دارد و مطالعه هاي اخير خواصي را که از قديم به تجربه به آن نسبت مي دادند، از نظر علمي به اثبات رسانده اند.
شربت گلاب
گلاب در حقيقت نوعي عرق گياهي است که از گلبرگ هاي چند نوع گل محمدي تهيه مي شود. گلاب ايراني که به ويژه در ناحيه قمصر کاشان تهيه مي شود، بسيار معروف است. گلاب که همان اسانس گل محمدي است، خواص دارويي زيادي دارد، از آن جمله مي توان به ضد اسهال، ضد التهاب، افزايش دهنده ميل جنسي، ضد نفخ، مقوي قلب، خلط آور، مقوي معده و اشتهاآور بودن آن اشاره کرد. در ضمن، گلاب به برخي محصولات مثل فالوده، بستني يا برخي شربت ها افزوده مي شود. گاهي نيز خود گلاب به شکل رقيق به حالت شربت به مصرف مي رسد. اين مايع در عين حال که خواص نامبرده را دارد در پيشگيري از عطش و گرمازدگي هم موثر است.
شربت ريحان
ريحان داراي خواص آرام بخشي، مقوي معده و روده و تقويت کننده قلب است. ضداسهال، بادشکن و ضدعفوني کننده دهان و دستگاه گوارش است. ريحان ضدگريپ و آنژين، ضد تشنجات دردناک، ضدالتهاب و ضداسپاسم است. خواب آوري و ضد سردرد و ميگرن، از ديگر خواص ريحان است. براي تهيه اين نوشيدني مقداري شربت آب قند رقيق را با دو فنجان برگ ريحان خرد شده مخلوط کنيد، داخل ظرف درداري بريزيد و به مدت يک ساعت در ظرف را ببنديد. بعد از آن مايع را صاف کنيد، سپس در يخچال قرار دهيد تا خنک و آماده نوشيدن شود.
شربت نعناع
نعناع براي کمک به هضم غذا بسيار عالي است. برگ نعناع سرشار از آنتي اکسيدان و فيتونوترينت هاست که براي معده و گوارش بسيار مفيد است. رايحه نعناع به تنهايي به ترشح غدد بزاقي که توليدکننده آنزيم هاي گوارشي ضروري هستند کمک کند. عضلات معده را ريلکس مي کند و در نتيجه احتمال اسپاسم و بدهضمي را کاهش مي دهد. براي تهيه اين نوشيدني استفاده از يک فنجان برگ تازه نعناع کافي است.
شربت ليمو و رزماري
ترکيبي از يک ليوان شکر را با 5/1قاشق غذاخوري رزماري خرد شده ، يک عدد پوست ليموي خلال شده با مقداري دلخواه آب بجوشانيد تا شکر به خوبي در آب حل شود. بعد از يک دقيقه جوشيدن، شربت را از روي حرارت برداريد و بعد از يک ساعت که شربت به خوبي سرد شد، آن را داخل يخچال قرار دهيد و پس از چند روز نوشيدني ابتکاري شما آماده مصرف خواهد بود.
نوشيدني هاي مفيد براي دوران بارداري
از اسموتي تا دوغ
مشعل - بيشتر زنان با مشاهده علائم بارداري، احساس مي کنند كه انرژي بدنشان تا حدودي کم شده است؛ بنابراين مي کوشند تا شيوه زندگي خود را تغيير دهند و از روش هاي سالم براي گذراندن اين دوران خاص از زندگي خود استفاده کنند. به خاطر داشته باشيد كه در طول دوران بارداري آب کافي مصرف کنيد تا بدنتان تمام وقت هيدراته بماند، اما اگر دوران بارداري در تابستان باشد، موضوع متفاوت خواهد بود، زيرا در اين فصل بدن زنان باردار و جنين داخل رحم آنها به مايعات بيشتري نياز پيدا مي کند. بدن زنان باردار به آب نياز دارد تا بتواند براي زايمان طبيعي آماده شود.
براي حفظ سلامت خود مادر و جنين داخل رحم بسيار مفيد است و فرد از مصرف آنها لذت مي برد، معرفي شده است. طرز تهيه اين نوشيدني ها بسيار آسان، سالم و بهداشتي است. برخي از اين نوشيدني ها عبارتند از:
اسموتي، نوشيدني کاهش اضطراب
اين نوع نوشيدني بايد در دوران بارداري زنان، قبل از صبحانه مصرف شود، همچنين يادتان باشد كه زنان حامله مي توانند براي تغيير دادن طعم و مزه آن از سبزيجات مختلف يا انواع آجيل هاي سالم استفاده کنند. نوع بسته بندي شده و تجاري اين آب ميوه با پروتئين، کلسيم و فيبر مخلوط شده که مصرف آن براي فعال نگه داشتن بدن زنان در دوران بارداري مناسب است.
آب ميوه مخلوط مفيد:
مصرف آب ميوه ها در دوران بارداري يک روش مناسب براي هيدراته نگه داشتن بدن مادر و جنين داخل رحم اوست. اين نوع نوشيدني ها انرژي زاست و نيروي کافي را براي مادران باردار در طول اين دوران حساس فراهم خواهد کرد.زنان باردار مي توانند براي تهيه آب ميوه، ميوه هاي تازه فصلي مانند ليمو شيرين، خربزه، هندوانه، پرتقال و آناناس را انتخاب و از آب آنها، يك نوشيدني سريع و مقوي تهيه کنند. به خاطر بسپاريد كه بسياري از اين آب ميوه ها حاوي مواد معدني و مغذي بسياري هستند که مصرف آنها نيازهاي بدن مادر باردار و جنين داخل رحم او را در دوران بارداري تامين خواهد کرد.
آب؛ سلامت سلول هاي خوني مادر باردار و جنين:
شنيدن نام آب به عنوان يک نوشيدني مناسب در دوران بارداري زنان ممکن است براي بيشتر شما شگفتي آور باشد، اما آب يکي از بهترين نوشيدني هايي است که مصرف آن مي تواند براي بدن زنان باردار و جنين داخل رحم اين افراد بسيار مفيد باشد. فراموش نکنيد كه نوشيدن مقدار کافي آب نه تنها به زنان باردار کمک خواهد کرد با تغييرات بدن خود در اين دوران حساس بهتر مقابله کنند، بلکه خستگي و اضطراب آنان را کاهش خواهد داد. برخي محققان باور دارند كه مصرف آب در دوران بارداري، سلامت سلول هاي خوني بدن زن حامله و جنين داخل رحم او را حفظ مي کند و باعث سلامت کلي بدن او خواهد شد.
دوغ، خنک کننده طبيعي در دوران بارداري:
دوغ يک نوشيدني خنک کننده و طبيعي در بدن زنان باردار است و بدن اين افراد را در دوران بارداري هيدراته نگه مي دارد. دوغي که از فروشگاه خريداري مي شود، ممکن است حاوي مواد افزودني زيادي باشد که معمولا مناسب دوران بارداري نيست.اعتقاد بر اين است که اين نوع نوشيدني حاوي باکتري هاي پروبيوتيک است. پس مصرف آن به حفظ سلامت دستگاه گوارش زنان باردار کمک زيادي خواهد كرد. همچنين مزيت اين نوع نوشيدني نسبت به آب ميوه ها، تهيه آسان و سريع آن است. در واقع، اين نوشيدني با طراوت و سالم فقط در چند دقيقه آماده مي شود!
آب نارگيل؛ نوشيدني مقوي
از آنجا كه آب نارگيل يک نوع نوشيدني ايزوتونيک بسيار عالي است، مصرف آن به عنوان بهترين و سالم ترين نوشيدني در دوران بارداري محسوب مي شود و مانع از دست دادن آب بدن زنان حامله خواهد شد. اگر شما هم به عنوان يک زن حامله در طول ماه هاي گرم فصل تابستان بيش از حد احساس خستگي مي کنيد، آب نارگيل بهترين نوشيدني براي تامين آب بدن و به دست آوردن انرژي از دست رفته شما خواهد بود. همچنين يادتان باشد كه انتخاب آب نارگيل براي مصرف زنان در دوران بارداري، گزينه بسيار مناسبي است، چون مصرف اين نوع آب ميوه به بدن زنان حامله کمک مي کند تا نمک طبيعي لازم را به دست آورد و احساس تشنگي خود را به راحتي برطرف كنند.
آب سبزيجات براي درمان يبوست
آب سبزيجات هم مانند انواع آب ميوه ها جايگاهي ويژه در رژيم غذايي زنان باردار دارد. پس اگر به عنوان يک خانم جوان و بي تجربه احساس کرديد كه باردار هستيد و بايد از اين گروه مواد غذايي مهم و مغذي بيشتر استفاده کنيد، مي توانيد با نوشيدن يک ليوان آب سبزيجات تازه در روز، تمام نيازهاي بدن خود و جنين داخل رحمتان را برطرف کنيد. يادتان باشد كه مصرف آب سبزيجات، مواد مغذي و ويتامين هاي مختلف را به بدن شما و فرزندتان خواهد داد.
تامين ويتامين «ث» مادران باردار با ليموناد
نوشيدن ليموناد، راه ديگري براي هيدراته نگه داشتن بدن زنان در دوران بارداري است. به دليل اين که تهيه اين نوشيدني بسيار آسان و يک آبرسان الکتروليت بسيار عالي است، انتخاب آن براي رفع نياز بدن زنان باردار و جنين داخل رحم اين افراد يک گزينه بي نقص خواهد بود.آب ليمو سرشار از ويتامين «ث» است كه مصرف آن به جذب بيشتر آهن در بدن زنان حامله کمک خواهد کرد؛ به همين دليل، قرار دادن اين نوشيدني در برنامه غذايي زنان باردار بسيار مهم است.
نوشيدني هاي حاوي شير، گزينه خوب سلامت
شير يک منبع طبيعي و شگفت انگيز از کلسيم، پروتئين و ويتامين B-12 است که باعث مي شود اين نوع نوشيدني مورد علاقه همه زنان باردار محسوب شود. به همين دليل، انتخاب نوشيدني هايي که با شير (شير سرد بدون چربي و ماست تازه شيرين) تهيه مي شود، بهترين گزينه براي تامين نيازهاي بدن زنان حامله و جنين آنان در طول فصل تابستان خواهد بود. اين نوع نوشيدني ها قوي و پرانرژي است و براي هيدراته نگه داشتن بدن زنان در دوران بارداري گزينه مناسبي به شمار مي روند.
تبريز، شهر خانه هاي تاريخي
خانه قاسم اهري
خانه دکتر قاسم اهري واقع در خيابان حزب ، از قديمي ترين خانه هاي موجود در اهر است. اين بنا داراي سرسرا و اتاق هاي متعدد است.زيباترين قسمت بنا نورگيرها و تزئينات داخل آن است و در سال هاي اخير قسمت هايي از بنا آسيب ديده که به وسيله سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان در دست مرمت و استحکام بخشي است و پس از اتمام براي ايجاد و راه اندازي موزه ارسباران اختصاص خواهد يافت.در سال 84 پارکي به نام پارک دکتر قاسم اهري مقابل اين بنا از سوي شهرداري احداث شد.
عمارت شهرداري تبريز
عمارت شهرداري تبريز در سال 1314 خورشيدي در محل گورستان متروک و مخروبه کوي نوبر با نظارت مهندسان آلماني در زمان رياست شهرداري حاج ارفع الملک جليلي بنا شده است. اين ساختمان داراي يک برج ساعت چهار صفحه اي است که با طنين موزون زنگ هايش هر 15 دقيقه يک بار، گذشت زمان را به گوش مردم تبريز مي رساند. نماي خارجي تالار شهرداري تبريز از سنگ تراشيده بوده و نقشه ساختمان آن با نمونه ساختمان هاي کشور آلمان قبل از جنگ جهاني دوم مطابقت دارد. اين بنا وسط شهر تبريز و در ميداني موسوم به ميدان ساعت واقع شده و در حال حاضر به موزه اي به نام موزه شهر و شهرداري شده است.
خانه مشروطه
خانه مشروطه واقع در محله قديمي راسته کوچه (خيابان شهيد مطهري فعلي) از بناهاي تاريخي دوره قاجار است که تاريخ بناي آن به سال 1245 خورشيدي مي رسد. اين خانه متعلق به حاج ميرزا مهدي کوزه کناني معروف به ابوالمله، از بازرگانان خوش نام شهر تبريز و يکي از حاميان بزرگ نهضت آزاديخواهي مردم آذربايجان بوده است. در دوران خودمختاري آذربايجان در سال هاي 1324 تا 1325 نيز محل تجمع سران فرقه دمکرات آذربايجان بوده است.
خانه امير نظام گروسي
خانه اميرنظام گروسي در دوره ناصرالدين شاه و در زمان پيشکاري امير نظام گروسي ساخته شده است. موزه قاجار، يکي از موزه هاي شهر تبريز است. اين موزه در محل خانه اميرنظام گروسي و در محله ششگلان قرار گرفته است. موزه قاجار در سال 1385 خورشيدي پس از مرمت و بازسازي، به طور رسمي راه اندازي شد. خانه اميرنظام گروسي که در دوره ناصرالدين شاه و در زمان پيشکاري امير نظام گروسي و توسط وي ساخته شده است، در سال 1370 توسط سازمان ميراث فرهنگي خريداري شد با شماره 1749 در فهرست آثار ملي کشور ثبت شد.
مشعل: اندروني و بيروني، شيشه هاي رنگي، سقف هاي گچ بري، حوض خانه و سرداب همه و همه زيبايي هاي خانه هاي تاريخي شهر زيباي تبريز است؛ تبريز شهر خانه هاي تاريخي و قديمي زيبا است. وجود 800 خانه تاريخي و قديمي در شهر تبريز، به نوعي اين شهر را به عنوان پايتخت و ويترين خانه هاي تاريخي در ايران تبديل کرده است که به نظر مي رسد با وجود اين همه خانه تاريخي در شهر اولين ها، معرفي اين آثار تاريخي و ديدني براي توسعه صنعت گردشگري در کشورمان و به ويژه اين منطقه مغفول و مهجور مانده است. در مطلب پيش رو به معرفي اين خانه هاي زيبا پرداخته ايم:
خانه استاد شهريار
موزه استاد شهريار تبريز، يکي از موزه هاي شهر تبريز است که در محله مقصوديه، يکي از محلات قديمي تبريز، خيابان ارتش جنوبي کوچه مقصوديه قرار دارد. ساختمان موزه شهريار پيش تر محل زندگي محمدحسين شهريار، شاعر معاصر ايران بوده است. اين خانه با قدمت دوره پهلوي دوم (1347) در سال 1367 و بعد از درگذشت استاد، از سوي شهرداري تبريز خريداري شده و هم اکنون زير نظر اين نهاد اداره مي شود. منزل استاد شهريار در زيربنايي افزون بر 250 متر و مساحتي حدود 241 متر در 2 طبقه ساخته شده است.
خانه پروين اعتصامي
پروين اعتصامي در تاريخ 25 اسفند 1285 خورشيدي در خانه اي در محله ششگلان تبريز و در کوچه اي به همين نام، متولد شد و تا 6 سالگي که به همراه خانواده به تهران مهاجرت کرد، در اين خانه پرورش يافت. پروين اعتصامي که در اصل نام وي «رخشنده» بود، در خانواده اي فاضل و در دامان پدري دانشمند و مادري شاعر تربيت شد و به يُمن بهره مندي از فضاي ادبي و شاعرانه اي که در خانه پدري وجود داشت و قريحه اي سرشار از ذوق ادبي و توانايي فراواني که در اين زمينه از آن برخوردار بود، به سرودن شعر روي آورد.
خانه حريري
خانه حريري مربوط به دوره قاجار و در تبريز واقع شده است. اين اثر در تاريخ 27 دي 1377 با شماره ثبت 2242 به عنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. تاريخچه اين بنا به اوايل دوران قاجار برمي گردد؛ دو حياط بيروني و اندروني و دو بلوک خانه دارد که هر دو رو به قبله است. نماي ساختمان بيروني جلوه گاه هنر اصيل ايراني و داراي نقاشي هاي بسيار زيبا و اصيل است که الهام گرفته از موضوع هاي اساطيري قديم از جمله داستان يوسف و زليخا از قرآن مجيد و ديگر تواريخ و داستان هاست و سقفي سراپا نمونه قدرتمند و شگفت انگيزي از مينياتور ايراني است.
خانه حيدرزاده
عمارت تاريخي واقع در منطقه مقصوديه شهر تبريز است که در سمت جنوب ساختمان شهرداري تبريز قرار دارد. هيچ سند تاريخي مبني بر زمان احداث اين خانه در دست نيست، اما تحقيقات نشان مي دهد که خانه حيدرزاده در حدود سال 1870 توسط حاجي حبيب لک ساخته شده است. اين خانه در سال 1378 در فهرست ميراث ملي ايران با شماره 2524 به ثبت رسيد. خانه حيدرزاده در سال 1380 بازسازي شد و هم اکنون به عنوان مرکز اطلاع رساني گردشگري استان آذربايجان شرقي و تبريز استفاده مي شود.
خانه لاله اي
خانه لاله اي مربوط به اوايل دوره پهلوي است و در تبريز، خيابان تربيت جنوبي، کوچه صدري واقع شده است. اين اثر در تاريخ 20 آذر 1379 با شماره ثبت 2919 به عنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. اين بنا در دو طبقه با عرضه 900 متر مربع و اعياني 600 مترمربع احداث شده، مربوط به دوره پهلوي اول است. قسمت اصلي بنا در سمت شمال قرار گرفته و داراي دو
ورودي از طرف غرب و جنوب غربي است و بدنه شرقي و غربي حياط آن، داراي حوض و باغچه است و طاق نماهاي آجري دارد.
خانه گنجه اي زاده
خانه گنجه اي زاده مربوط به دوره قاجار است و در تبريز، محله تاريخي مقصوديه، روبه روي دانشکده معماري واقع شده است. اين اثر در 8 مرداد 1381 با شماره ثبت 6021 به عنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. اين خانه 3 هزار مترمربع مساحت دارد و اعياني آن در 3 طبقه متشکل از تعدادي اتاق در يک رديف بدون اندروني و بيروني است. اين بنا شامل دو بخش است؛ بخش شرقي متعلق به دوره قاجاريه و بخش غربي که اوايل پهلوي اول به ساختمان قبلي اضافه شده است. پلان هاي معماري، ترکيب دو بخش مجموعه، ايوان ها، راه پله هاي دو طرفه و کاربرد مطلوب آجر از خصوصيات بارز اين بناست.
خانه قدکي تبريز
اين خانه و خانه بهنام و خانه گنجه اي زاده در مجموع از کاربري مسکوني به کاربري آموزش عالي تغيير عملکرد داده و جزء مجموعه دانشگاه هنر اسلامي تبريز است و در محور تاريخي و فرهنگي تبريز واقع شده است. بنا متعلق به اواسط دوره قاجاريه بوده که در دو دوره تکميل شده و شامل اندروني و بيروني است.
خانه بلورچيان
خانه بلورچيان از جمله آثار اواخر دوره قاجاريه است و در محله سرخاب قاپوسي شهر تبريز قرار دارد. اين خانه که سردر پر نقش و نگارش توجه هر بيننده اي را به خود جلب مي کند، از در ورودي با يک پله مي توان وارد هشتي اش شد. ساختمان اصلي در قسمت شمالي آن قرار دارد و رو به جنوب داراي ايوان ستون دار است. طنبي مشرف به ايوان و اتاق هاي جانبي (گوشوار) طرفين ايوان را تشکيل مي دهد. حياط اندروني در شمالي ترين بخش ساختمان و طرفين آن اتاق هاي در شرق و غرب که مشرف به حياط اندروني است. خانه بلورچيان داراي زيرزمين بوده و اتاق هاي زير طنبي براي نشيمن تابستاني (حوضخانه) و ديگر اتا ق ها به صورت انباري و مطبخ استفاده مي شود.
خانه شربت اوغلي
خانه شربت اوغلي متعلق به حکومت قاجاريه است که اوايل پهلوي اتاق هايي در دو طبقه به ضلع شمالي حياط باغچه اضافه شده است. اين ساختمان دو طبقه و داراي اندروني و بيروني است.خانه شربت اوغلي براي استفاده مسکوني ساخته شده ولي در سال 1369 براي شهرداري تبريز خريداري و بعد از مرمت توسط ميراث فرهنگي تبديل به فرهنگسراي تبريز شده است. اين اثر به شماره 3222 در تاريخ شش اسفند1379 در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است.
خانه سرخه اي
خانه سرخه اي مربوط به دوره قاجار است و در تبريز، خيابان ثقةالاسلام، نرسيده به در قديمي سرخاب قاپوسي واقع شده است. اين اثر در تاريخ 19 مرداد 1379 با شماره ثبت 2779 به عنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. خانه سرخه اي که نيمه دوم حکومت قاجارها ساخته شده است، در آذربايجان شرقي و در شهر تبريز قرار دارد. اين خانه در دو طبقه ساخته شده و متعلق به ميرزامهدي فراشباشي، داماد مظفرالدين شاه بوده است. خانه سرخه اي داراي اندروني و بيروني است و هشتي اصلي آن در ضلع جنوبي قرار دارد و دسترسي به بخش اندروني و حياط آن از طريق حياط بيروني امکان پذير است. مهم ترين عوامل تزيين در خانه سرخه اي گچبري هاي متنوع در داخل و خارج ساختمان و انواع تزئينات چوبي و آيينه کاري هاي سقفي است.
خانه ختايي تبريز (خانه هنرمندان تبريز)
ختاييان، خانواده بازرگان و ثروتمندي بودند که نزديکي باغ شمال در خانه ها و باغ هاي بزرگ تو در تو در کوچه صدر منزل داشتند. آنان با محافظه کاري و درايت توانستند در تمام سال هاي جنگ و انقلاب آذربايجان، خود را در امان نگه دارند تا اين که روس ها در روز اول محرم سال 1330 با وجود آتش بس اعلام شده، به اين خانه حمله برده و افرادي را که از ترس در زيرزمين خانه مخفي شده و قرآن به سر گرفته بودند، کشتند و خانه را غارت کردند.
خانه بهنام
خانه بهنام، يکي از ساختمان هاي تاريخي شهر تبريز است که اواخر دوران زنديان و اوايل دوران قاجار، به عنوان يک خانه مسکوني ساخته شده است.در زمان پادشاهي ناصرالدين شاه قاجار، اين خانه نوسازي و با نقاشي هايي تزيين شد.اين خانه شامل يک ساختمان اصلي، به عنوان ساختمان قشلاقي و يک ساختمان کوچک به عنوان ساختمان ييلاقي است. مانند بسياري از خانه هاي قديمي ايراني، اين خانه داراي دو حياط اندروني و بيروني است. خانه بهنام، بخشي از مدرسه معماري دانشگاه هنر اسلامي تبريز است.
خانه سيف العلما
خانه سيف العلما در محله گزاوشت، از محلات قديمي شهر بناب، در خيابان شهيد بهشتي (خيابان دريا ) قرار دارد. اين بنا مربوط به اوايل دوره قاجاريه است که به منزل سيف العلما شهرت دارد و متعلق به شيخ علي قاضي است.
جايگاه نفتي ها در قهرماني تيم ملي فوتسال بانوان
مشعل: فوتسال اين روز هاي ايران، به يکي از قطب هاي ورزشي تبديل شده است، تا جايي که تيم ملي فوتسال ايران پا را از قاره کهن فراتر گذاشته و در بين 6 تيم برتر جهان قرار گرفته است. اين رشته جذاب و مهيج در ميان بانوان ايراني نيز طرفداران زيادي پيدا کرده و تيم ملي فوتسال بانوان ايران نيز طي سال هاي اخير، پيشرفت هاي چشمگيري داشته و با دو عنوان قهرماني پي درپي در آسيا از حالا براي حضور در قهرماني جهان خودنمايي مي کند. چندي پيش تيم ملي فوتسال بانوان ايران قهرمان آسيا شد که نقش صنعت نفت در اين قهرماني بي تاثير نيست؛ چراکه بخش قابل توجهي از بازيکنان و کادر فني اين تيم، از تيم هاي نفتي حاضر در ليگ برتر فوتسال بانوان بودند. برگزاري ليگ برتر فوتسال بانوان از جمله عوامل رشد و پيشرفت اين رشته ورزشي در ميان بانوان ايراني بوده که وزارت نفت ايران هم در اين پيشرفت سهم داشته است. تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان از جمله تيم هاي حاضر در اين رقابت هاست که همواره جزو تيم هاي برتر بوده و همه ساله ملي پوشان زيادي را به فوتسال بانوان ايران معرفي کرده است.
تيم فوتسال پالايش نفت آبادان که فصل (97-96) قهرمان ليگ برتر فوتسال بانوان ايران شد، 4 بازيکن در تيم ملي داشت که 2 بازيکن در تمام مسابقات به صورت فيکس در زمين حضور داشتند و بازي کردند و بايد گفت که هم از رکن هاي اصلي در قهرماني تيم پالايش نفت آبادان در ليگ برتر و هم تيم ملي ايران در قهرماني آسيا به شمار مي روند. فرزانه توسلي، دروازه بان تيم ملي پالايش نفت آبادان که با درخشش در آسيا از عوامل اصلي کسب اين قهرماني بود، سارا شير بيگي، مهاجم وگلزن پالايش نفت آبادان که موفق شد با گلزني هايش هم پايه گذار قهرماني ايران در آسيا باشد و هم اينکه با زدن 9 گل، عنوان خانم گلي آسيا را به خودش اختصاص دهد، آرزو صدقياني و نسترن مقيمي که در آسيا دقايقي براي تيم ملي به ميدان رفتند، 4 نماينده پالايش نفت آبادان در تيم ملي بودند که تاثير به سزايي در قهرماني ايران در آسيا داشتند. فرزانه توسلي، بهترين دروازه بان و سارا شيربيگي، خانم گل آسيا در گفت وگو با«مشعل» از قهرماني در ايران همراه با نفت آبادان و با تيم ملي در آسيا گفتند که با هم صحبت هاي آنها را مي خوانيم.
سارا شير بيگي: دبل قهرماني خيلي دلچسب بود
دو قهرماني در سال، يکي باشگاهي و يکي بين المللي کدام دلچسب تر بود؟
هر قهرماني، مزه خودش را دارد. قهرماني در ليگ و کري خواني هايي که بين تيم ها و بازيکنان وجود دارد، باعث مي شود که دلچسبي خودش را بعد از يک فصل طولاني داشته باشد. قهرماني با تيم ملي هم لذت خاص خودش را دارد. بانوان ايراني، در سطح جهان ديده مي شوند و بيشتر ما را مي شناسند. بنابراين بايد بگويم هردو خوب و دلچسب است. البته ذکر يک نکته در خصوص قهرماني آسيا مهم است؛ اين که ما بايد از قهرماني دوره قبل دفاع مي کرديم و همين کارما را سخت تر مي کرد که دبل قهرماني خيلي مزه داد.
از حضور در نفت آبادان بگو؟
من 4 سال پيش هم براي نفت بازي کرده بودم؛ اما امسال با سال هاي گذشته تفاوت داشت، چراکه نفت جزو تيم هاي خوب و برتر ايران است که اين روند تداوم دارد و همين مسئله باعث مي شود خيلي ها دوست داشته باشند در نفت بازي کنند. از انتخاب خودم راضي بودم و خدارا شکر با يک کادر مديريتي خوب و مربي کاربلد توانستيم قهرمان ايران شويم.
حضور خانم جديدي زاده به عنوان سرمربي تيم نفت و مربي تيم ملي چقدر به تو و بقيه ملي پوشان آبادان کمک کرد؟
بحث تيم ملي با باشگاه خيلي فرق دارد. من 6 سال است که ملي پوش هستم. خانم جديدي از مربيان خيلي خوبي است که با او کار کردم و در قهرماني نفت تاثير بسزايي داشت. حضور او در تيم ملي، يک قوت قلب براي ما بود و مي توانستيم ارتباط راحت تري با کادر فني داشته باشيم.
خانم گل آسيا شدي ؟
من سابقه 3 سال خانم گلي در ليگ را در کارنامه خود دارم و همين باعث شد که در آسيا هم بتوانم با زدن گل هاي فراوان، به تيم ملي کمک کنم. خدارا شکر موفق شدم بازدن 9 گل، هم سهمي در قهرماني داشته باشم و هم خانم گل شوم، البته 5 پاس گل هم در اين رقابت ها دادم.
امسال هم براي نفت آبادان بازي مي کني؟
اولويت من بازي در نفت آبادان است؛ اما بايد ببينم شرايط باشگاه چيست. اميدوارم بتوانم بازهم در خدمت نفت آبادان باشم.
فرزانه توسلي: دوست دارم بازهم براي نفت بازي کنم
با پالايش نفت آبادان قهرمان ايران شدي و با قهرماني در آسيا، سال فوتسالي خود را خوب تمام کردي؟
لطف خدا بود که سال خوبي را پشت سر بگذارم. من 9 سال است که در ليگ برتر بازي مي کنم و بايد بگويم با حضور در نفت آبادان، يکي از بهترين سال هاي فوتسالي خودم را پشت سر گذاشتم. شرايط بازي درآبادان خيلي خوب بود. تک تک بازيکنان مان خوب بودند و بايد بگويم تيم يک دستي داشتيم و از سوي ديگر مشکلات مالي هم نداشتيم تا با خاطري آسوده بازي کنيم. وقتي شما دغدغه مالي نداشته باشيد، تمام تمرکزتان روي بازي است. براي همين سال خيلي خوبي را با نفت پشت سر گذاشتم که شروع قهرماني در آسيا،با تيم ملي بود و سال فوتسالي، خيلي خوب تمام شد.
سرمربي شما در نفت، مربي شما در تيم ملي بود. اين موضوع چقدر به شما کمک مي کرد؟
بازي در تيم ملي با باشگاه خيلي فرق دارد و هر بازيکني وظايف خودش را انجام مي دهد. حضور جديدي زاده باعث مي شد با کادر فني ارتباط راحت تري داشته باشيم و از سوي ديگر ايشان قوت قلب بودند.
بازي در تيم ملي با بازي در باشگاه چقدر فرق مي کند و کدام قهرماني سخت تر به دست آمد؟
بازي در تيم ملي شرايط خاص خودش را دارد. شما براي رسيدن به قهرماني در يک تورنمنت، فقط 7 بازي فرصت داريد که چند بازي درمرحله گروهي است و بعد ساير بازي ها حذفي مي شود که همين، کار شما را سخت تر مي کند. بنابراين بايد خيلي مواظب باشيد و تلاش بيشتري کنيد تا قهرمان شويد. از سوي ديگر، بازي ملي، دفاع از آبروي ملي و نام ايران است، بخصوص اينکه ما بايد از قهرماني دوره قبل دفاع مي کرديم؛ اما کار در باشگاه راحت تر است. شما اگر يک بازي را واگذار کنيد، فرصت جبران داريد و مي توانيد قهرمان شويد؛ اما در تيم ملي جاي هيچ اشتباهي نداريد. بنابراين قهرماني در آسيا از ليگ سخت تر است.
عنوان بهترين دروازه بان آسيا را هم به خودت اختصاص دادي؟
بله با اعلام A.F.C در پايان رقابت ها، به عنوان بهترين دروازه بان شناخته شدم؛ ولي متاسفانه جايزه يا تنديسي براي بهترين دروازه بان در نظر نگرفته بودند؛ مثل خانم گل يا بازي جوانمردانه! البته قول دادند که اين ضعف را براي دوره هاي بعد جبران کنند.
بازهم براي نفت بازي خواهي کرد؟
همانطور که گفتم، من از حضور در نفت راضي بودم و سال خوبي را پشت سر گذاشتم. اميدوارم که در فصل جديد هم بتوانم براي نفت بازي کنم. اولويت من، بازي کردن در نفت است. شرايط فراهم باشد، بازهم براي نفت بازي مي کنم.
مدیر ورزش پالایشگاه گاز خانگیران:
ورزش ضامن سلامت کارکنان و توليد پايدار در صنعت نفت است
سيد مرتضي هاشمي صنعت عظيم گاز، همزمان با انجام رسالت خود براي توليد گاز طبيعي، در طول سال برنامه هاي ويژه ورزشي براي کارکنان و فرزندان آنها، بخصوص در تعطيلات تابستاني ويژه فرزندان کارکنان برگزار مي کند و شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد هم که در شرقي ترين نقطه کشور فعاليت دارد، از اين موضوع مستثنا نيست و بايد گفت يکي از فعال ترين پالايشگاه ها به لحاظ ورزشي است.به همين دليل با محمد جواد راسخيژ، مدير ورزش پالايشگاه گاز خانگيران سرخس که از مدال آوران عرصه رقابت هاي جهاني کشتي است و در کسوت يک ورزشکار و مدير ورزش خدمت مي کند، گفت وگويي داشتيم که در ادامه مي خوانيد.
مختصري از خودتان بگوييد.
محمد جواد راسخي، متولد 16 ارديبهشت 1358 در شهر مشهد هستم. فوق ليسانس تربيت بدني و علوم ورزشي از دانشگاه آزاد دارم و در دوره دکتراي تخصصي ورزش درس مي خوانم. در سال 1383 و با استفاده از تبصره مجوز استخدام قهرمانان ملي و فعاليت در رشته کشتي آزاد، به استخدام شرکت ملي گاز ايران در آمدم. کسب مدال نقره جوانان جهان در سال 1998 سيدني استراليا و مقام نخست بزرگسالان آسيا در سال 2000 از عناويني است که در رشته کشتي آزاد کسب کرده ام.
چند سال است که در ورزش گاز فعاليت مي کنيد؟
از سال 89 مسئول خدمات ورزش شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد شدم و براي توسعه ورزش همگاني، حمايت از ورزش قهرماني و ايجاد محيطي سالم همراه با نشاط براي خانواده ها، بويژه فرزندان تلاش مي کنم.
چه برنامه هايي براي ورزش فرزندان کارکنان در نظر گرفته ايد؟
واحد خدمات ورزش پالايشگاه خانگيران براي استعداديابي و پرکردن اوقات فراغت فرزندان کارکنان، اقدام به برگزاري کلاس هاي آموزشي ويژه دختران و پسران در طول سال و فصل تابستان مي کند. کلاس هاي تابستاني ويژه دختران در رشته هاي واليبال، بدمينتون، تيراندازي، اسکيت مقدماتي، بسکتبال، تير و کمان مقدماتي، بازي ها و سرگرمي هاي ورزشي، بازي فکري، شطرنج و شنا و کلاس هاي تابستاني ويژه پسران هم در رشته هاي واليبال، فوتسال، تيراندازي، اسکيت مقدماتي، تير و کمان مقدماتي، بازي ها و سرگرمي هاي ورزشي، بازي فکري، شطرنج، شنا و فوتبال است که کارکنان مي توانند از اين فرصت طلايي استفاده کرده و فرزندان خود را در اين رشته ها ثبت نام کنند.
چه برنامه هايي براي حضور مستمر خانواده ها در برنامه هاي تفريحي - ورزشي در نظر گرفته شده است؟
فعال بودن 30 رشته ورزشي، انجام بازي ها و سرگرمي هاي ورزشي، برگزاري اردوهاي تفريحي و مسابقات مختلف ورزشي ويژه کارکنان و خانواده هاي آنان از جمله برنامه هاي خدمات ورزش شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد است.
آيا کلاس هاي آموزشي هم برگزار مي شود؟
بله، اين کلاس ها شامل مربيگري و داوري است که با هدف به روز شدن اطلاعات و ارتقاي سطح آگاهي مربيان و به منظور استفاده کارکنان و خانواده هاي آنان برگزار مي شود.
در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي شرکت گاز چه اقدام هايي صورت گرفته است؟
همه ساله با هماهنگي هيات ورزشي بومي محلي ورزش هاي روستايي و اداره تربيت بدني شهرستان سرخس، اقدام به برگزاري جشنواره يا المپياد ورزشي -فرهنگي براي ساکنان در روستاهاي مجاور پالايشگاه مي کنيم که اين برنامه در سطح بسيار باشکوهي برگزار مي شود.
آيا تاکنون از بين کارکنان و خانواده هاي آنان، ورزشکاراني به اردوهاي تيم هاي ملي راه يافته اند؟
بله، خوشبختانه با انجام برنامه هاي استعداد يابي، شاهد درخشش فرزندان کارکنان در مسابقات ورزشي بوده ايم که بيشتر فرزندان کارکنان در رشته هايي مثل تير و کمان، اسکيت، فوتبال، کشتي و دو و ميداني به عنوان قهرمانان کشوري به تيم هاي ملي کشور راه يافته اند و ورزشکاران نوجوان و جوان، با کسب عناوين برتر، برگ زرين ديگري را در دفتر افتخارات پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد ثبت کرده اند.
اولويت خدمات ورزش پالايشگاه براي حمايت از ورزشکاراني که به اردوهاي تيم هاي ملي راه مي يابند، چيست؟
اين حمايت ها با توجه به مجوزهاي صادر شده از سوي وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران صورت مي گيرد که براي حمايت هاي بيشتر، به ابلاغ مجوزهاي بالادستي نياز است.
در تخصيص منابع مالي مشکلي نداريد؟
با توجه به تقويم ورزشي ارسالي به امور ورزش شرکت ملي گاز ايران و تنظيم تقويم ورزشي براي اخذ مجوزهاي لازم از مسئولان پالايشگاه و توجه مسئولان به امر ورزش، در زمينه تخصيص منابع مالي مشکلي وجود ندارد.از آنجا که پالايشگاه خانگيران در منطقه عملياتي قرار گرفته، توجه به ورزش به عنوان تفريح، پرکردن اوقات فراغت و حفظ سلامت کارکنان، تاثير مستقيم و بسزايي در ماندگاري کارکنان در منطقه و توجه به توليد پايدار انرژي در صنعت نفت دارد.
چه مقدار فضاي ورزشي از سوي خدمات ورزش در اختيار کارکنان و خانواده ها قرار مي گيرد؟
در شهرک گاز شهيد مهاجر، سالن چند منظوره، ايروبيک، بدنسازي و زمين چمن و در استراحتگاه کارکنان، سالن بدنسازي و زمين چمن مصنوعي در نظر گرفته شده تا کارکنان بتوانند در زمان استراحت، از اين فضاهاي ورزشي به نحو ممکن استفاده کنند.
با دومين برد پياپي
حفاری برای قهرمانی استارت زد
تيم فوتسال ملي حفاري اهواز، هفته دوم ليگ برتر فوتسال باشگاه هاي ايران را به نفع خود رقم زد تا از همين ابتداي شروع فصل، گام بلندي براي قهرماني برداشته باشد.
شاگردان علاسوند که در هفته اول در قرچک، جشنواره گل به راه انداخته بودند در هفته دوم در خانه، تيم سخت کوش «سن ايچ» ساوه را با ارائه يک بازي برتر با نتيجه نزديک 3 بر 2 شکست دادند تا با دومين پيروزي پي در پي و کسب 6 امتياز، با تفاضل گل کمتر در رتبه دوم جدول قرار بگيرند.
گل هاي تيم فوتسال ملي حفاري را در اين ديدار بهزاد عظيمي ، عليرضا رفيعي پور و پيمان حفيظي به ثمر رساندند.
علاسوند:
هدفي جز قهرماني نداريم
کيانوش علاسوند، سرمربي تيم فوتسال حفاري اهواز بعد از دومين پيروزي پي در پي گفت: خدا را شکر در هفته دوم، دومين پيروزي خود را در مقابل تيم خوب سن ايچ ساوه به دست آورديم و همان طور که پيش بيني کرده بوديم، بازي خيلي سختي در مقابل تيم جوان و دونده سن ايچ داشتيم. اين تيم در لحظاتي ما را تحت فشار و پرس خود قرار مي دادند که اين موضوع کار ما را خيلي سخت مي کرد؛ اما خدا را شکر توانستيم سه امتياز اين ديدار را کسب کنيم.
وي در خصوص اينکه در خانه چرا مقابل تيم ساوه برعکس بازي با قرچک به مشکل خوردند و يک پيروزي دير هنگام با نتيجه نزديک کسب کردند، گفت: در کل بازي سختي بود و اين بازي تحت تأثير گرماي شديد سالن قرار گرفته بود که از يک طرف به بازيکنان و کادر فني فشار وارد مي کرد و از طرف ديگر به تماشاگران؛ البته بايد اين را هم بگويم که کيفيت تيم سن ايچ به مراتب بهتر از قرچک بود و حتي در دقايقي از بازي، ما را تحت فشار گذاشتند.
سرمربي تيم فوتسال حفاري اهواز در پاسخ به اين سوال که پس از دو هفته از شروع ليگ، ارزيابي شما ازکيفيت ليگ چگونه است گفت: همان طور که اطلاع داريد به جز چند تيم، ساير تيم ها خيلي دير تشکيل شدند و تمرين هاي خوبي نداشتند. در حال حاضر در هفته دوم ليگ قرار داريم و براي قضاوت خيلي زود است. ما بايد اين موضوع را از هفته پنجم مورد ارزيابي و قضاوت قرار دهيم. علاسوند در خصوص اينکه آيا امسال مقامي بهتر از چهارمي سال گذشته کسب مي کنند واينکه مدعي قهرماني هستند، گفت: هدف ما هميشه اين بوده که در زمره تيم هاي بالاي جدول باشيم و هيچ تيمي از قهرماني بدش نمي آيد. ما هم به دنبال قهرماني هستيم؛ ولي بايد صبر کرد تا در آينده راحت تر و دقيق تر در اين باره حرف بزنيم؛ ولي ماهم مثل ساير تيم ها به دنبال قهرماني هستيم.
قهرمانی فرزند نفتی در کاراته
آيدا فيضي نجفي، فرزند همکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس موفق به کسب مقام اول مسابقات کاراته قهرماني استان فارس در رشته کاتا انفرادي رده سني نونهالان شد.
مسابقات کاراته استان فارس در ورزشگاه بزرگ دستغيب شيراز در رده هاي سني نونهالان ، نوجوانان ، اميد و بزرگسالان و در رشته هاي کاتا انفرادي، کاتا تيمي و کميته برگزار شد که آيدا فيضي نجفي 9 ساله موفق شد با گذشتن از سد حريف هايش به مقام قهرماني برسد.
آيدا فيضي نجفي از 6 سالگي تاکنون زير نظر مربيان برجسته کاراته استان فارس، خانم ها بهزاديان و زيدي در حال آموزش کاراته سبک شوتوکان است.
صعود جانبازان به قله 3350 متری ولنجیا دلیجان
جانبازان شرکت ملي پالايش و پخش بر بلنداي قله 3350 متري ولنجيا دليجان قرار گرفتند.
80 نفر از جانبازان شرکت ملي پالايش و پخش شامل جانبازان پالايشگاه ها ، خطوط لوله و پخش فرآورده هاي نفتي کشور موفق شدند، به قله 3350 متري ولنجيا دليجان صعود کنند.
در اين صعود يک روزه که به ميزباني پالايشگاه امام خميني شازند و با حمايت امور ايثار گران شرکت ملي پالايش و پخش و برنامه ريزي و اجراي امور ايثار گران و امور ورزش پالايشگاه شازند اجرا شد ، خوشبختانه تمامي گروه از جمله سه تن از عزيزان قطع عضو از ناحيه پا ، توانستند به اين قله صعود کنند.
نگاهي به زندگي و احوال ناصر نجمي از اعضاي هيئت خلع يد
زبانه کشيدن شعله هاي عشق به تاريخ
از انتشارات نفت
شاهد زنده رويدادها و حوادث تاريخ معاصر ايران، مولف، نويسنده و مترجم قريب به 90 عنوان کتاب در سال 1330 پس از واقعه ملي شدن نفت به عنوان عضوي از اعضاي هيئت خلع يد از دولت انگليس براي انجام امور تبليغاتي و فرهنگي به شرکت نفت آبادان رفت و با انتشار روزنامه «خبرهاي روز» در طرد انگليسي ها از شرکت نفت، نقش موثري را ايفا کرد. ناصر نجمي در سال 1297 در يکي از پنج محلات بزرگ تهران – سنگلج- به دنيا آمد. شهري که نجمي را پيوسته موضوع تعلق خاطر بود و در پاسداشت آن از ميان ده ها جلد کتابي که از خود به يادگار نهاد، پنج جلد آن را به تهران با عناويني چون دارالخلافه طهران، طهران عهد ناصري، ايران قديم و طهران قديم، طهران در يک قرن پيش و طهران در گذر زمان اختصاص داد. رشته دانشگاهي نجمي، تاريخ و جغرافيا بود و آتش علاقه به تاريخ و پژوهش هاي تاريخي از همين جا در نجمي شعله کشيد و تا پايان عمر، وي را به خود مشغول داشت: «همين جا بود که نخستين نطفه تحقيقات تاريخي در ضميرم بسته شد و دنباله اش را بي وقفه گرفتم تا کارم به جايي رسيد که بيش از چهل جلد اثر تحقيقي تاريخي (تاريخ ايران و کشورهاي ديگر) را به رشته تحرير درآوردم که همگي به زيور طبع آراسته شد، نخستين کتابم را تحت عنوان ببر فرانسه، ژرژ کلمانسو و نخست وزير زمان جنگ اول فرانسه ترجمه و تاليف کردم. در آن هنگام سن من در حدود هجده سال بود و کتاب تا حدودي موفقيت به همراه داشت.»
درخواست دکتر مصدق
ورود ناصر نجمي به نفت بنا به درخواست و پيشنهاد دکتر مصدق و پس از واقعه ملي شدن نفت و داستان خلع يد در سال 1330 انجام گرفت؛ البته بعد از ملاقاتي که توسط يکي از دوستان وي ترتيب داده شده بود و حشر و نشري که در پي اين ملاقات بعدها بين او و مصدق افتاده بود. اين ملاقات مقدماتي بعدها به حشر و نشر با نخست وزير انجاميد تا اين که بنا به پيشنهاد و درخواست وي در قالب هيئتي مختلط براي انجام امور تبليغاتي و فرهنگي به آبادان رفت. ماموريتي که از آغاز تا پايان براي نجمي مورخ پر از خاطره و صحنه هاي فراموش نشدني بود.نجمي پس از خروج دريک - رئيس انگليسي شرکت سابق - از ايران و استقرار کامل هيئت مختلط خلع يد از دولت انگليس، تحت عنوان سرپرست اداره انتشارات و اطلاعات و روابط عمومي شرکت ملي نفت، مشغول انجام وظيفه مي شود:« از آن روز من مدير کل روابط عمومي و تبليغات و انتشارات شرکت ملي نفت ايران شدم و به تعبيري نخستين روابط عمومي در ايران. آن موقع 20 نفر کارمند انگليسي و هندي به عنوان عکاس و خبرنگار با من همکاري مي کردند. از ايراني ها مرحوم ابوالقاسم حالت و ابراهيم گلستان از کارمندان من بودند و جايگزيني نيروهاي ايراني به تدريج صورت مي گرفت تا جايي که انگليسي ها در 11 مهرماه سال 1330 آبادان را تخليه کردند و شرکت ملي نفت کاملا ايراني شد.» نخستين اقدام او برابر اين سمت، ضمن سروسامان دادن به اين دستگاه عريض و طويل اداري و سازماندهي مجدد آن، تنظيم و انتشار روزنامه «خبرهاي روز» بود که در آن بسياري از رويدادهاي خوزستان، از جمله شهرهاي خرمشهر، آبادان و مناطق نفت خيز انعکاس مي يافت. همچنين تحرير سرمقالات روزنامه خبرهاي روز که به قطع پنج ستوني و در چهار صفحه انتشار مي يافت، هرروزه به قلم او صورت مي گرفت؛ سرمقالاتي تند و کوبنده که عليه انگليسي هاي غارتگر بود و اين برخي را گران مي آمد: «اين سرمقالات وقتي درج مي گرديد که هنوز جمع زيادي از انگليسي ها در آبادان و خرمشهر فعاليت داشتند و از شرکت ملي نفت حقوق دريافت مي کردند و هر روز که اين روزنامه با آن سرمقالات تند منتشر مي شد، قبل از هر چيز دکتر عبدالحسين علي آبادي، يکي از اعضاي هيئت مديره موقت (استاد حقوق در دانشگاه تهران) که مردي محافظه کار بود، به من تلفن مي کرد و با لحن آميخته به اضطراب و تشويش از انتشار آنها اظهار نگراني مي کرد و مي گفت: حملات تند و شديدي که شما در اين سرمقاله ها عليه انگليسي ها مي کنيد، ممکن است سبب گرفتاري ها و مصيبت هاي جبران ناپذيري شود، چه اين آقايان (انگليسي ها) هنوز در پالايشگاه و تاسيسات فني ديگر کار مي کنند و هر آن امکان دارد، به حکم خشم و ناراحتي، دستگاه هاي فني پالايشگاه و موسسات پيچيده ديگر را درهم شکسته و يا از کار بيندازند! براي دلداري به ايشان يادآور شدم که ما در حال مبارزه با آنها هستيم و شرکتي را که روزگاري دراز از وجود آن ثروت سرشاري که به طريق غارت و تاراج به جيب هاي خود سرازير کرده اند، از چنگشان به درآورده ايم، حالا ديگر ترس از خرابکاري اهميتي ندارد؛ اصل، خلع يد بود که عملي گرديد و بالاخره شترسواري که به اصطلاح دولا دولا نمي شود!»
تنها راه چاره چه بود؟
بالاخره چاپ همين مقالات تند و کوبنده در روزنامه خبرهاي روز و به قول او افشاگري ها موجب سوء تفاهماتي بين او و برخي کارکنان باند انگليسي ماب شرکت از جمله تقي رياحي، رئيس پالايشگاه شد: «تقي رياحي که فقط آلت دست باند بود، کار را به جايي رساند که عليه من، نزد بازرگان و هيئت مديره سم پاشي و سعايت کرد و اتمام حجت نمود که يا من بايد در شرکت ملي نفت در آبادان باشم، يا آقاي نجمي! بازرگان نيز که کاملا خالي الذهن بود و از عمق مسائل خبرنداشت، تحت تاثير رياحي قرارگرفت و چند بار به وسيله دکتر علي آبادي، يکي از اعضاي هيئت مديره به من توصيه نمود که از ادامه مبارزه دست بردارم. وقتي اوضاع را چنان ديدم، ناگزير خود را در يک محور بسته اي مشاهده کرده، تنها راه چاره را در استعفا ديدم.» نجمي سرانجام پس از سه ماه تلاش شبانه روزي و فعاليت پيوسته در اداره کردن اداره انتشارات شرکت نفت، نظر به داشتن پار ه اي مواضع انتقادي نسبت به مديريت هيئت مديره موقت، شرايط را براي ادامه کار مساعد نديد، ناگزير به استعفا شد. او پس از نوشتن استعفانامه خود آن را روي ميز مهندس بازرگان گذاشت، به تهران رفت و وقايع اتفاقيه را در روزنامه ها به انتشار رساند.
نظم
آمدي جانم به قربانت ولي حالا چرا
آمـــدي جــانـم بـه قـربــانـت ولـي حـالا چـرا بي وفا حالا که من افتاده ام از پا چرا
نــوشــدارويــي و بـعــد از مـرگ ســهـراب آمــدي سنگدل اين زودتر مي خواستي حالا چرا
عـمـر مـا را مـهـلت امـروز و فــرداي تـو نيـست من که يک امروز مهمان توام فردا چرا
نــازنـيـنـا مــا بـه نـاز تــو جــوانــي داده ايــم ديگر اکنون با جوانان نازکن با ما چرا
وه کــه بـا ايـن عــمـرهــاي کــوتــه بـي اعـتـبـار اين همه غافل شدن از چون مني شيدا چرا
شـور فـرهـادم بـه پرسش سـر به زير افـکـنده بود اي لب شيرين جواب تلخ سربالا چرا
اي شـب هجران که يک دم در تو چشم من نخفت اينقدر با بخت خواب آلود من لالا چرا
آسـمان چـون جـمع مـشتاقان پـريشـان مـي کند در شگفتم من نمي پاشد ز هم دنيا چرا
در خـزان هـجـر گـــل اي بـلـبـل طـبـع حــزيـن خامشي شرط وفاداري بود غوغا چرا
شــهـريـارا بـي حـبـيـب خـود نـمي کردي سـفر اين سفر راه قيامت مي روي تنها چرا
شهريار
چه بشنویم؟
ميثم ابراهيمي در نمايشگاه بين المللي
دنياي موسيقي پاپ و سنتي همچون هواي اين روزهاي کشور، داغ داغ است و تقريبا هر هفته، خبرهايي از برگزاري کنسرت، آلبوم و تک آهنگ از هنرمندان مطرح کشور به گوشمان مي رسد و چه چيز خوشحال کننده تر از اينکه، دنياي موسيقي در مسير پيشرفت قدم گذاشته است. اين هفته کنسرتي از خواننده محبوب، ميثم ابراهيمي را معرفي خواهيم کرد. اين خواننده موسيقي پاپ کشورمان، در اول مرداد به ديدار هواداران خود در سالن ميلاد نمايشگاه بين المللي مي رود. ميثم ابراهيمي به همراه گروهش در اين روز طي دو سانس موسيقايي پرهيجان، رپرتواري از آثار به ياد ماندني گذشته و تازه خود از جمله قطعه «جون و دلم» را اجرا و لحظاتي خوش را در ذهن مخاطبانش ثبت خواهد کرد.
چه ببینیم؟
هزارپا
محال است نام رضا عطاران و جواد عزتي بيايد و خاطره هاي شيرين از ديدن کارهاي کمدي اين دو را به ياد نياوريم. اصلا طوري شده که نمي توان آنها را از کارهاي کمدي و طنز جدا کرد. خبر خوش اين که، بار ديگر گيشه سينماهاي تهران و شهرستان ها، ميزبان فيلم کمدي و سراسر خنده شده است. پيشنهاد اين هفته «مشعل» تماشاي فيلم هزارپا، با هنرمندي رضا عطاران و جواد عزتي است. حال و هواي اين فيلم مانند فيلم «نهنگ عنبر» به دهه 60 برمي گردد؛ اما موضوع آن سوءاستفاده از راز يک دختر جوان است. ديدن اين فيلم مي تواند لحظات خوشي را برايتان رقم بزند.
داستـانک
نا اميدي، کالاي با ارزش شيطان
درافسانه ها آمده است که روزي شيطان همه جا جار زد که قصد دارد از کار خود دست بکشد و وسايلش را با تخفيف مناسب به فروش بگذارد. او ابزارهاي خود را به شکل چشمگيري به نمايش گذاشت. اين وسايل شامل خودپرستي، شهوت، نفرت، خشم، آز، حسادت، قدرت طلبي و ديگر شرارت ها بود؛ ولي در ميان آنها يکي که بسيار کهنه و مستعمل به نظر مي رسيد، بهاي گراني داشت و شيطان حاضر نبود آن را ارزان بفروشد! کسي از او پرسيد: اين وسيله چيست؟ شيطان پاسخ داد: نوميدي و افسردگي است.
آن مرد با حيرت گفت: چرا اين قدر گران است؟
شيطان با لبخند مرموزي پاسخ داد: چون اين مؤثرترين وسيله من است. هرگاه ساير ابزارم بي اثر مي شوند، فقط با اين وسيله مي توانم در قلب انسان ها رخنه کنم و کاري را به انجام برسانم. اگر فقط موفق شوم کسي را به احساس نوميدي، دلسردي و اندوه وا دارم، مي توانم با او هر آنچه مي خواهم، بکنم. من اين وسيله را در مورد تمامي انسان ها به کار برده ام. به همين دليل اين قدر کهنه است.
چه بخوانیم؟
دهکده جهاني خوشبختي
در کتاب «دهکده جهاني خوشبختي»، سخنان خردمندانه صد تن از دانشمندان سراسر جهان درباره خوشبختي گردآوري شده است.اين کتاب از سوي لئو بورمنز نوشته شده که به گفته دوستانش، متخصص در خوشبين زندگي کردن است.
بورمنز تصميم مي گيرد کتابي در مورد خوشبختي بنويسد و به همين دليل، تحقيقات و بررسي خود را شروع مي کند و متوجه مي شود که هزاران مطالعه و تحقيق در زمينه خوشبختي انجام شده و بررسي هاي جديد نيز در حال اجراست. بنابراين بورمنز با 100 متخصص بسيار معروف در اين زمينه تماس مي گيرد و از آنها مي خواهد که نتيجه تحقيقاتشان را حداکثر در 1000 کلمه و در يک پيام براي دنيا جمع بندي کنند که نتيجه اين کار، تأليف کتاب «دهکده جهاني» خوشبختي مي شود.
بريده اي از کتاب
تصور نکنيد که با پول مي توانيد خوشبختي را بخريد. خوشبختي که با پول ايجاد شود، خيلي زود از بين مي رود.
****
خوشبختي، در آزادي انتخاب و کنترل انتخاب است. افرادي که در انتخاب آزادترند، احساس خوشحالي بيشتري هم دارند؛ اما اين وقتي است که باور داشته باشند مي توانند نتيجه انتخاب خود را کنترل کنند.
****
اولين قدم به سمت خوشبختي، خويشتن پذيري است؛ حقيقتي که بايد خودمان را براي آنچه که هستيم، با همه توانايي ها و ضعف هاي مان دوست داشته باشيم. تنها با برطرف کردن نگراني ها از کسي که هستيم، قادر خواهيم بود ظرفيت هايمان را افزايش دهيم. تنها پس از آن است که مي توانيم رشد کنيم، متعهد به هدفي باشيم، براي ديگران کار کنيم و خوشحال باشيم.
****
پيدا کردن هدف و معني در زندگي، باعث خوشبختي مي شود.
****
رسيدن به خوشبختي يک چيز و حفظ آن طي دوران بزرگسالي، چيز ديگري است.
ارتباط عفونت معده و بوی بد دهان
بوي نامطبوع دهان، اختلالي شايع است و تنفس نامطبوع نيز بيشتر به دليل التهاب لثه اي، رسوبات زباني، رعايت نکردن نظافت و بهداشت دهاني رخ مي دهد و روي روابط فردي تاثير بسياري مي گذارد. بوي بد دهان هميشه به دهان و دندان مربوط نيست و گاهي از سينوزيت، مشکلات معده و گوارشي ناشي مي شود. در اين مقاله درباره علايم و علت عفونت معده و ارتباط آن با بوي بد دهان براي تان مي گوييم.
نوعي باکتري به نام «هليکوباکتر پيلوري» در دهان افرادي زندگي مي کند که علايم بيماري معده را از خود نشان نمي دهد. طبق تحقيقات اخير، باکتري «هليکوباکتر پيلوري» مي تواند به زخم هاي معده منجر شده و از طرفي عامل ابتلا به انواع سرطان هاي معده باشد.
اين باکتري، ترکيبات متغير و ناپايداري توليد مي کند که بوي نامساعد و نامطلوبي دارند. پزشکان اغلب براي تشخيص اين بيماري، سطح و ميزان اين مواد را مي سنجند. بيماري هاي معده و روده هم مي توانند منجر به تنفس نامطبوع شوند.
علايم عفونت معده
پس از ابتلاي معده يا روده به عفونت، اسهال و استفراغ از چند ساعت تا چند روز ادامه پيدا مي کند. اسهال مکرر که گاهي با رگه هاي خون يا مخاط ديده مي شود، از علايم اصلي اين بيماري است.
ساير علايم ابتلا به عفونت معده يا روده عبارت است از:
حالت تهوع، استفراغ، دل پيچه، کم شدن اشتها، درد در اعضاي بدن و سر درد. عفونت معده و روده موجب از دست دادن مقدار زيادي از آب بدن در فرد مي شود که گاهي بسيار خطرناک تر از خود عفونت است. سالمندان بيشتر از ديگران در معرض اين بيماري قرار دارند که در صورت درمان نشدن، ممکن است موجب مرگ آنها شود.
علت هاي ديگر بوي بد دهان
از ديگر علايم بوي بد دهان، رعايت نکردن بهداشت دهان و دندان، سرفه، خلط، درد معده، سردرد، زکام و کاهش وزن است که در اين مواقع، فرد مبتلا بايد به پزشک عمومي يا متخصص مراجعه کند، ضمن اينکه بايد روزانه به مقدار کافي مايعات بنوشد و حداقل يک بار در روز از مسواک و نخ دندان استفاده کند.
بوي بد دهان ناشي از عوامل عمومي غيربيماري زا
در شيره پانکراس بوي بد دهان وجود دارد که حتي با مسواک زدن ازبين نمي رود. در افراد مسن، بوي بد دهان به سبب تغييرات متابوليک يا کم آبي بدن، کاهش مقاومت به عفونت، کاهش اشتها و غيره است. در هنگام خستگي و ضعف هم که بدن نمي تواند محصولات فرعي زائد را با سرعتي بيش از سرعت توليد آنها دفع کند، ممکن است دهان، بدبو شود. بوي بد دهان در خانم ها بيشتر از آقايان است. در مورد نقش تغذيه نيز بايد گفت که دهان ما بوي آن چيزي را مي دهد که مي خوريم. به همين دليل آنهايي که در برنامه غذايي خود فرآورده هاي گوشتي قرار داده اند، بوي دهانشان با گياهخواران متفاوت است. همچنين مشخص شده است که مصرف رژيم پرچربي، منجر به ايجاد اسيدوز مي شود و در بازدم آنها بويي شبيه به آنچه در کماي ديابتي وجود دارد، به مشام مي رسد. به طور کلي غذاهايي که پروتئين زياد و مواد قندي کمي دارند، به علت ايجاد مواد سولفوردار، باعث بدبو شدن دهان مي شوند؛ البته نقش غذاهاي بوداري مثل سير و پياز کاملا معلوم است.
6 راز ازدواج موفق
عاشق شدن شايد کار راحتي باشد؛ اما نگهداري و مراقبت از آن کار دشواري است. اگر راه هاي مراقبت از آن را بدانيم و آنها را به کار گيريم، در اين راه موفق خواهيم بود و عشق واقعي را با همسرمان تجربه خواهيم کرد. در ادامه نکته هايي از دکتر ويليام گلاسر، روانشناس خانواده مي خوانيد که مي تواند در داشتن رابطه اي موفق و عاشقانه هدايت گر شما باشد:
1)هميشه با هم بيرون قرار بگذاريد، حتي در سال هايي که بچه هاي تان کوچک هستند و مشغله هاي کاري زيادي داريد.
2) از يکديگر پشتيباني کنيد و همواره به دنبال راه هايي باشيد تا از هم حمايت کنيد. براي مثال غذاي مورد علاقه همسرتان را بپزيد، وقتي هوا نامساعد است، او را با ماشين به محل کار برسانيد و درباره همه کارها با يکديگر مشورت کنيد.
3)جسارت گفتن خواسته هاي تان را داشته باشيد و بگوييد که چه مي خواهيد و آنچه را که به نظرتان نادرست مي آيد، به زبان بياوريد.
4) بدون قيد و شرط به يکديگر محبت کنيد. در مورد ميزان محبتي که به هم ابراز مي کنيد، انتظار و چشمداشت جبران نداشته باشيد.
5) به همسرتان آزادي بدهيد تا خودش باشد، تفاوت ها را بپذيريد و به مرزهاي موجود بين خودتان احترام بگذاريد.
6) به يکديگر به چشم بهترين دوست نگاه کرده و با هم مثل دو رفيق رفتار کنيد.
خوراک گوشت آرژانتینی
مواد اوليه
گوشت چرخ كرده: 500 گرم
لوبيا قرمز پخته: يک پيمانه
گوجه فرنگي: دو عدد
فلفل دلمه اي سبز: يک عدد
فلفل دلمه اي زرد: يک عدد
پياز: يک عدد
سير: سه حبه
ساقه كرفس: دو عدد
فلفل سبز تند: دو عدد
نمك، فلفل و زردچوبه: به ميزان لازم
روغن مايع: به ميزان لازم
روش پخت
پياز، فلفل ها و سير را ريز خرد كنيد يا بكوبيد. سپس گوشت را با كمي روغن تفت دهيد و بگذاريد گوشت روي حرات كم به مدت 10 دقيقه بپزد و آبش بخار شود. حالا پياز، سير و فلفل ها را به گوشت اضافه كنيد و بگذاريد فلفل ها و پياز نرم شوند. سپس گوجه خرد شده، لوبياقرمز و يک ليوان آب جوش به موادتان اضافه كنيد و بگذاريد اين مواد به مدت 10 دقيقه و با حرارت کم خوب بپزند.
وقتي آب خوراك تان بخار شد و به روغن افتاد، ظرف را از روي حرارت برداريد. خوراك گوشت و لوبياي آرژانتيني شما آماده است.
اين خوراك سالم كه در آن هيچ يك از مواد به غير از گوشت سرخ نمي شود، مي تواند غذاي پرخاصيتي باشد. اگر براي سرخ كردن گوشت هم سراغ روغن هايي مثل روغن آفتابگردان كه كلسترول پايين تري دارند، برويد، يك گام ديگر براي تهيه غذايي سالم برداشته ايد.
زندگي خوب با اين 7 نکته
امروز روي تخت بيمارستان نشسته ام و منتظرم که عملم شروع شود؛ اما به طريق عجيبي احساس مي کنم فوق العاده آدم خوش شانسي هستم. تا قبل از اين هيچ مشکل جسمي نداشتم. من زني 69 ساله در آخرين اتاق اين راهرو، قبل از بخش کودکان اين بيمارستان هستم. طي چند سال گذشته، ده ها بيمار سرطاني را ديده ام که با ويلچر يا تخت اين طرف و آن طرف برده مي شوند. هيچ کدام از اين بيماران بيشتر از 17 سال سن نداشتند. اين جملات اولين سطرهاي دفترچه خاطرات مادربزرگم بودند. 10 سال پيش، اين صفحه را کپي گرفتم و آن را به ديوار اتاقم چسباندم تا يادم باشد هميشه چيزي هست که براي آن شکرگزار باشم و اينکه زندگي ام خوب بگذرد يا بد، هر روز بايد شکرگزار از اين زندگي از خواب بيدار شوم. واقعيت اين است که خوشبختي، نداشتن مشکل نيست؛ توانايي کنار آمدن با آنهاست. در زير به 7موضوعي اشاره مي کنيم که به شما در زمان سختي ها انگيزه مي دهد:
درد بخشي از رشد کردن است
گاهي اوقات زندگي به اين دليل درها را به رويتان مي بندد که وقت جلو رفتن است و اين چيز خوبي است؛ چون معمولاً ما هيچ وقت به خودمان تکان نمي دهيم، مگر اينکه شرايط، ما را به آن مجبور کند. وقتي زندگي سخت مي شود، به خودتان يادآور شويد که هيچ درد و غمي بي دليل اتفاق نمي افتد. از چيزي هايي که اذيتتان کرده، درس بگيريد؛ ولي هيچ وقت اين درس ها را فراموش نکنيد. پيش آمدن اتفاق هاي خوب، زمان مي برد. پس صبور باشيد و مثبت فکر کنيد. همه چيز درست خواهد شد؛ البته شايد اين اتفاق زود نيفتد؛ اما بالاخره مي افتد.
همه چيز در زندگي گذرا و موقتي است
هروقت باران مي آيد، بالاخره بند مي آيد. هروقت ضربه مي خوريد، بالاخره خوب مي شويد. بعد از تاريکي هميشه روشنايي است. هر روز صبح، طلوع خورشيد همين را مي خواهد به شما بگويد؛ اما معمولاً يادتان مي رود و درعوض فکر مي کنيد که شب هميشه باقي مي ماند؛ اما اينطور نيست. هيچ چيز، هميشگي نيست.
نگران بودن و شکايت کردن چيزي را عوض نمي کند
آنهايي که بيشتر از بقيه شکايت مي کنند، کمتر از بقيه کار انجام مي دهند. هميشه بهتر است که سعي کنيد کاري بزرگ انجام دهيد و شکست بخوريد تا اينکه هيچ کاري انجام ندهيد و موفق شويد. تغيير ايجاد کنيد و هيچ وقت به عقب نگاه نکنيد.
جاي زخم هاي شما نشانه قدرتتان است
هيچ وقت به خاطر جاي زخم هايي که زندگي رويتان گذاشته است، خجالت نکشيد. اين جاي زخم ها يعني درد تمام شده و روي زخمتان بسته شده است و توانسته ايد بر درد غلبه کنيد، درس بگيريد، قوي تر شويد و به جلو پيش برويد.
امروز روي تخت بيمارستان نشسته ام و منتظرم که عملم شروع شود؛ اما به طريق عجيبي احساس مي کنم فوق العاده آدم خوش شانسي هستم. تا قبل از اين هيچ مشکل جسمي نداشتم. من زني 69 ساله در آخرين اتاق اين راهرو، قبل از بخش کودکان اين بيمارستان هستم. طي چند سال گذشته، ده ها بيمار سرطاني را ديده ام که با ويلچر يا تخت اين طرف و آن طرف برده مي شوند. هيچ کدام از اين بيماران بيشتر از 17 سال سن نداشتند. اين جملات اولين سطرهاي دفترچه خاطرات مادربزرگم بودند. 10 سال پيش، اين صفحه را کپي گرفتم و آن را به ديوار اتاقم چسباندم تا يادم باشد هميشه چيزي هست که براي آن شکرگزار باشم و اينکه زندگي ام خوب بگذرد يا بد، هر روز بايد شکرگزار از اين زندگي از خواب بيدار شوم. واقعيت اين است که خوشبختي، نداشتن مشکل نيست؛ توانايي کنار آمدن با آنهاست. در زير به 7موضوعي اشاره مي کنيم که به شما در زمان سختي ها انگيزه مي دهد:
منفي بودن ديگران مشکل شما نيست
وقتي چيزهاي منفي، اطراف شما را احاطه مي کند، مثبت باشيد. وقتي ديگران مي خواهند باعث ناراحتي تان شوند، لبخند بزنيد. اين بهترين و ساده ترين راه براي حفظ انگيزه و تمرکزتان است. مهم تر از همه اينها، هيچ وقت به خاطر اينکه کسي به شما گفته به اندازه کافي خوب نيستيد، خودتان را تغيير ندهيد.
هر مشکل کوچک، قدمي رو به جلوست
صبر کردن در زندگي به معني منتظر ماندن نيست؛ بلکه توانايي داشتن نگرشي خوب در زمان تلاش براي رسيدن به روياهاي تان است. پس اگر مي خواهيد امتحان کنيد، وقت بگذاريد و تا آخر راه را برويد. درغير اين صورت، هيچ دليلي براي شروع کردن نيست.
بهترين کار اين است که به راه تان ادامه دهيد
از اينکه دوباره از زمين بلند شويد، دوباره تلاش کنيد، دوباره دوست بداريد، دوباره زندگي کنيد و دوباره آرزو کنيد، هرگز نترسيد. اجازه ندهيد يک درس سخت از روزگار، دلتان را سخت کند. بهترين درس هاي زندگي را معمولاً در سخت ترين شرايط و از بدترين اشتباهاتتان ياد مي گيريد. زمان هايي وجود دارد که به نظر مي رسد همه چيز بد پيش مي رود و احساس مي کنيد که اين شرايط سخت، براي هميشه مي مانند؛ اما اينطور نخواهد بود. بله، زندگي سخت است؛ اما شما از آن سخت تريد. قدرت هر روز خنديدن را در خودتان ايجاد کنيد. جرات داشتن احساسي متفاوت؛ اما زيبا را در خودتان رشد دهيد.
فراخوان داوری اشعار کارکنان صنعت نفت
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات